April 2001

Joop Brand verlengt contract
Joop Brand, die sinds 1997 werkzaam is bij Vitesse als Hoofd Jeugdopleidingen heeft zijn contract verlengd tot 30 juni 2002. Brand geeft leiding aan de trainers van de A, B en C-elftallen van de Vitesse Voetbal Academie. Daarnaast is er onlangs begonnen met het scouten van talenten in de leeftijdscategorie van negen tot twaalf jaar. Naar verwachting mag de stichting Vitesse in het seizoen 2001/2002 twee D-elftallen toevoegen aan de huidige jeugdacademie. Tot op heden werden er slechts 54 spelertjes toegelaten aan de Voetbal Academie.Dit jaar wordt een begin gemaakt met het formeren van één D-elftal. Hierdoor er al op een jonge leeftijd begonnen worden met opleiden. “In de leeftijdscategorie van acht tot twaalf jaar leren de kinderen het meest”, aldus het Hoofd Opleidingen van Vitesse. Volgens Brand zijn de jeugdselecties voor het komende jaar voor 95% rond. “Aan zowel het C, B als A-elftal wordt misschien nog één speler per elftal toegevoegd, maar het plaatje is al bijna compleet”, deelt Brand mede.
Koeman praat met Janssen over rol in vechtpartij
Vitesse-speler Theo Janssen is zondag betrokken geraakt bij de vechtpartij tijdens het duel Veluwezoom-MASV om zijn vader te beschermen. De profvoetballer mengde zich in de veldslag, nadat hij had gezien dat zijn vader werd geschopt. Vitesse-trainer Ronald Koeman heeft maandagmiddag met Janssen gesproken over diens betrokkenheid bij de vechtpartij.Over de strekking van het onderhoud wil geen der partijen reageren. Koeman verklaarde maandagavond wel ‘dat het nooit goed is als je bij zoiets betrokken raakt. Ongeacht de rol die je hebt gespeeld, ook al heb je alleen maar lopen sussen’. De amateurwedstrijd Veluwezoom- MASV ontaardde tien minuten voor tijd in een massale vechtpartij. Het publiek kwam het veld op, nadat Veluwezoom-speler Jan Willem Zeuner een handgemeen had met MASV’er Patrick Janssen, een broer van Vitessenaar Theo Janssen.
Vitesse A1 – Go Ahead Eagles A1 2-0
In een vriendschappelijk duel, met de nadruk op het bijvoegelijke naamwoord, onder leiding van de coach voor het aankomende seizoen Theo Bos, werd deze wedstrijd afgewerkt onder sub-tropische omstandigheden. Dat de jongens van beide partijen toch wel enige last van de warmte moeten hebben gehad, was naar mijn mening, duidelijk te zien aan het vertoonde spel. Alles werd in een redelijk ontspannen sfeer gespeeld en in een niet te hoog tempo. De enige die ietwat gespannen moet zijn geweest was de assistent scheidrechter van de Eagles, die voor elk “vermeend gevaar” of ander wisse-wasje zijn vlag opstak, waarna de scheids, die niet geheel het al te hoge tempo kon volgen, het vlagsignaal prompt overnam.Zo was het in de 16e min. “ratje” Hofs, die nu eens aan de assistent kon ontsnappen maar de bal net over lobde. Enkele minuten later kwam de tegenpartij met 2 mensen vrij voor Danny Lucke maar ook nu werd enigzins omstreden “buitenspel” gegeven voor de Eagles.In de 32 min. werd Said Echarqui gelanceerd door Jorginho over de rechterflank. Helaas voor de meegekomen Olf en Tom Verhaar koos Echarqui voor een “schot” op doel, wat naast belande. Een minuutje later werd een ½ ‘tje vanaf het midden veld opgezet door Ibrahim Bungara met Olf. Helaas voor de Guinees ging zijn “lob” naast. Toch werd het voor rust (37e min) nog 1-0 door Nick Hofs, nadat hij weer op onavolgbare wijze ook keeper Oude-“Vos”haar terug het bos in stuurde. Maar wij, de echte Vitesse-jeugd supporters, kenden deze beweging nog van enkele wedstrijden terug.

Waarschijnlijk kijkt de Eagles doelman niet goed naar RTL5, Voetbal Totaal. Na rust, met Renald Majoor in de ploeg voor Olf en Steve Promes voor Ruud Knol, kwam er wat meer druk vanaf het middenveld. Juist daar waar de Eagles, de eerste 20 minuten van de eerste periode, nog goed mee konden voetballen. Toch duurde het tot aan de 60e min. voordat er weer enig gevaar voor een van de doelen ontstond. Een schot van 20 meter van Ibrahim Bungara bracht enige reuring in de tent. Kort hierop werd een te slap ingeschoten bal, door een Eagles verdediger, van de doellijn gehaald.

In de 76e min. lukte het “ratje” toch om en afgeslagen bal met een mooie boog over de Eagles goalie te lobben, 2-0. Kort hierop had Tom Verhaar nog een goede actie binnen de “16” maar de breed gelegde bal op Nick Hofs belande jammergenoeg op de paal. Het sluitstuk had voor, de van een blessure teruggekomen, Rick van Bochum kunnen komen. Helaas voor deze kleine ijzervreter besloot hij te lobben i.p.v. direct in te schieten waardoor de Eagles keeper zijn inzet kon controleren, waardoor de 2-0 niet meer wijzigde. Wissels: 45e min. Majoor voor Knol en Promes voor Olf, 60e min. Van Bochum voor Riga.

Let op, let op !!!!!!!!!!! 17 mei a.s. Sportpark Varkenoord in Rotterdam (terrein Feyenoord) de Finale SHEL-beker tegen AZ. (19.30 u.)

Met dank aan: De site van Vitesse-Jeugd voor het uitstekende verslag.

Martel lijkt vertrek naar Vitesse te willen forceren
Het botert niet langer tussen FC Utrecht en Didier Martel. De Fransman werd tegen RKC Waalwijk al na 32 minuten gewisseld. Reden: gebrek aan professionaliteit. Martel vindt dat FC Utrecht een overgang naar Vitesse blokkeerd en speelt daarom zonder enige overtuiging. Martel is zo verteerd door onlustgevoelens dat hij vorige week maandag zonder afmeldingsbericht de training oversloeg. Dat kwam hem duur te staan. De technische staf legde hem een forse boete op en twee dagen individuele straftraining. Na een spijtbetuiging haalde Adelaar hem vrijdag weer bij de groep. Martel wil zelf niet op de situatie ingaan.
2 belangrijke Vitesse-spelers geschorst a.s. zondag
Michel Kreek en Marc van Hintum zijn aanstaande zondag tegen Fortuna Sittard in Gelredome geschorst wegens hun opgelopen gele kaarten zondag tegen AZ.Vitesse heeft de punten zondag absoluut nodig. De Arnhemmers staan op een vierde plaats en zijn bij winst verzekerd van Europees voetbal. Bij een misstap van Feyenoord stijgt de zwart-gele formatie van Ronald Koeman zelfs naar een derde plaats. Deze positie geeft recht op het spelen van voorronde wedstrijden van het Champions League- toernooi. Bij verlies is Vitesse afhankelijk van Ajax en Fc Twente. Bij een gelijkspel is Vitesse verzekerd van Europees voetbal. is Vitesse afhankelijk van de resultaten van Ajax en FC Twente. Vorig seizoen ging Vitesse in de slotdag onderuit bij landskampioen Feyenoord, waardoor PSV de Arnhemse ploeg nog op de ranglijst kon passeren.
Pascal Jansen nieuwe trainer van de B-jeugd
Pascal Jansen wordt de nieuwe trainer van de B-jeugd van Vitesse. Hij volgt hiermee Theo Bos op die met ingang van het seizoen 2000-2001 de A-jeugd onder zijn hoede gaat nemen. Pascal Jansen (27) is op dit moment assistent-trainer van Rinus Israël bij Al Jira in de Verenigde Arabische Emiraten. Daarvoor was Jansen vijf jaar werkzaam als jeugdtrainer bij Haarlem.
Pierre van Hooijdonk nog te duur voor PSV
PSV lijkt nog niet bereid flink in de buidel te tasten voor Pierre van Hooijdonk. Vitesse wil tussen de tien en vijftien miljoen gulden ontvangen voor zijn 30-jarige aanvalsleider. PSV is niet bereid dat bedrag op tafel te leggen.PSV-trainer Eric Gerets mag van zijn bestuur alsnog een spits aantrekken. De landskampioen heeft een ervaren spits nodig door het vertrek van Luc Nilis (Aston Villa) en de blessure van Ruud van Nistelrooij. Aanvankelijk wilde de Eindhovense club tijdelijk een vervanger voor Van Nistelrooij huren. Die mogelijkheid bleek onhaalbaar. Bovenaan het lijstje van trainer Gerets prijken de namen van Iván Zamorano (Inter Milaan) en Pierre van Hooijdonk. Ook Jan Koller (Anderlecht) en Steffen Iversen (Tottenham Hotspur) staan in de belangstelling van de landskampioen. Eerder gaf Gerets aan dat hij het liefst een ervaren Nederlandse aanvaller wil inlijven. Pierre van Hooijdonk (30) staat in Arnhem tot medio 2003 onder contract. Vitesse betaalde afgelopen zomer twaalf miljoen gulden voor de international, die overkwam van Nottingham Forest.
Oranje onder-16 naar halve finale EK
Het Nederlands elftal onder 16 jaar met de Vitesse-spelers Sjoerd Rensen en Jhonny van Beukering heeft zich op het EK in Israel geplaatst voor de halve finale. In de kwartfinale was Oranje met 3-0 te sterk voor Rusland. De doelpunten voor de Nederlandse jeugd werden gemaakt door Huntelaar, Heitinga en Van der Vaart.In de halve finale neemt Nederland het donderdag op tegen de winnaar van de kwartfinalewedstrijd tussen Spanje en Tsjechië.
Pascal Jansen nieuwe trainer van de B-jeugd
Pascal Jansen wordt de nieuwe trainer van de B-jeugd van Vitesse. Hij volgt hiermee Theo Bos op die met ingang van het seizoen 2000-2001 de A-jeugd onder zijn hoede gaat nemen. Pascal Jansen (27) is op dit moment assistent-trainer van Rinus Israël bij Al Jira in de Verenigde Arabische Emiraten. Daarvoor was Jansen vijf jaar werkzaam als jeugdtrainer bij Haarlem.Joop Brand blijft het komende seizoen Hoofd Jeugdopleidingen van Vitesse.De trainingsgroep van het 2e elftal is de afgelopen jaren te klein geweest en zal worden uitgebreid door een samenvoeging met de A-jeugd. Zoals eerder vermeld zal onder leiding van de trainer-coaches Theo Bos en Mike Snoei het komende seizoen de kwaliteit van het wedstrijdprogramma worden verbeterd en zal het wedstrijdprogramma worden geïntensiveerd. Een team van 2e-jaars A1 spelers, aangevuld met spelers van het 2e elftal, gaat extra oefenwedstrijden spelen. Op deze manier kunnen talenten onder verschillende weerstanden en met verschillende spelsystemen meer ervaring opdoen.

Competitiewedstrijden van het 2e elftal staan onder leiding van trainer Mike Snoei. Dit elftal zal voornamelijk bestaan uit 2e-jaars A-spelers, aangevuld met een klein aantal spelers uit de selectie van hoofdtrainer Ronald Koeman.

Theo Bos volgt Mike Snoei op als trainer van de A-jeugd. Er wordt het komende seizoen in de Shell-jeugdcompetitie voornamelijk gespeeld met 1e-jaars A-junioren (16-17 jaar).

Ruud Wetzel blijft trainer van de C-jeugd van Vitesse.

Arco Jochemsen uiteindelijk rond met Feyenoord
Arco Jochemsen speelt de komende drie seizoenen voor Feyenoord. De 29-jarige middenvelder was in de afgelopen zes jaar actief voor Vitesse. De Arnhemse club wilde hem graag houden, maar de speler vond de aanbieding te laag. Met Feyenoord streek hij in het afgelopen weekeinde de laatste plooitjes glad.
Vitesse Links pagina
De internetpagina Vitesse Links is, zoals de naam al doet vermoeden, een website waarop zoveel mogelijk links verzameld zijn, naar site’s over Vitesse. Het is een site om direct in je ‘bookmarks’ te zetten. Het doel van deze site is, het zoeken naar website’s over Vitesse (en Vitesse-gerelateerde onderwerpen) makkelijker te maken. Er wordt naar gestreefd om bij alle links (incl. afbeelding) in het kort de inhoud van de site weer te geven, zodat een bezoeker snel weet of de link is wat hij of zij zoekt. Overigens wordt na het aanklikken van een link altijd een nieuw window geopend.De links zijn verdeeld in verschillende categoriën, zoals bijvoorbeeld “actuele site’s” met het laatste nieuws over Vitesse, “algemene site’s”, bv. Voetbal International en “related site’s” met links naar bv. sponsors. Ook wordt ingespeeld op de actualiteit, zoals het vertrek van Karel Aalbers. Ook over dit onderwerp zijn links naar diverse site’s verzameld.Vitesse Links wordt ge-update als dat nodig is, dus als er weer een nieuwe site over Vitesse bekend is bij de webmaster of wanneer de bestaande informatie op de site verouderd is.

Vitesse Links is de uitvalsbasis voor alle zoektochten naar Vitesse-site’s op internet. Het is gewoon een MUST voor alle internettende mensen met een Geel-Zwart hart.

Actueel programma overige elftallen Vitesse
Vitesse A-1
Zaterdag 13 mei 14.30 uur: Vitesse A1-FC Twente A1
de Bakenberg (SML terrein)
Woensdag 17 mei Vitesse A1 – AZ A1
Finale Shell Jeugd Cup (Varkenoord Rotterdam).
Zaterdag 20 mei FC Volendam A1 – Vitesse A1
Vitesse C-1
Zaterdag 13 mei 12:30 uur: Vitesse C1 – Vitesse 1892 C1
de Bakenberg (SML terrein)
Wim Jonk in beeld bij Vitesse
Volgens speculaties in de Engelse media is Wim Jonk momenteel in beeld bij Vitesse. De middenvelder vecht momenteel tegen een onvermijdelijke degradatie met zijn huidige club  Sheffield Wednesday in de Engelse Premier League. Het schijnt dat de voormalig international Jonk een clausule in zijn contract heeft dat hij bij een eventuele degradatie naar de First Division transfervrij kan vertrekken. Vitesse-trainer Ronald Koeman is naarstig op zoek naar een speler die de lijnen uit kan zetten op het middenveld. Met zijn internationale ervaring lijkt Wim Jonk de ideale persoon om de selectie van Vitesse komend seizoen te versterken op deze uitermate belangrijke positie in het veld.
Voorbeschouwing AZ-Vitesse
zondag 7 mei 2000, aanvang 14.30 uur – De laatste uitwedstrijd van het roerige seizoen 1999/2000 speelt Vitesse in de ‘Alkmaarderhout’. Slechts vier maal eerder in de historie van de eredivisie troffen beide teams elkaar daar. Twee maal wist AZ, toen nog AZ’67 geheten, te winnen. Het was in de tijd dat de Alkmaarders meestreden in de top van Nederland en zelfs éénmaal de landstitel (in 1981) veroverden. Hiermee is het de laatste club buiten de ‘Top Drie’ die ooit het kampioenschap voor zich opeiste. Vitesse won twee keer een uitduel bij AZ. Het enige gelijkspel viel vorig seizoen te noteren. Toen betrof het de openingswedstrijd van het seizoen en bleef het 0-0. In ‘Gelredome’ behaalde AZ overigens wel goede resultaten. Sterker nog, het is de enige club die hier tweemaal won. Vorig seizoen werd het 0-1, dit seizoen verloor Vitesse met 2-0 van de Alkmaar-Zaanstreek.Onderlinge resultaten eredivisie sinds 1996:

1998-1999
29 augustus 1998 AZ-Vitesse 0-0
1996-1997
21 augustus 1996 AZ-Vitesse 0-2
0-1 Van den Brom (39′), 0-2 Laros (63′)
Uitslagen oefenduels jeugd
Vitesse A1 – Go Ahead Eagles A1 2-0
Vitesse B1 – Fc Twente B1 6-0
Van Hooijdonk twijfelt niet over behalen Champions League
De man van de wedstrijd kende na afloop geen twijfels. “Als we van AZ en Fortuna winnen, dan zijn we derde”, zei Pierre van Hooijdonk, nadat hij Ajax zondag met twee treffers en een assist had gevloerd (3-0). “Ik ga er van uit dat Feyenoord niet alles wint.”Van Hooijdonk sprak zondagmiddag duidelijke taal. “Ik heb het alleen over de Champions League. Ik wil derde worden. Klaar. In dat geval sluiten we een seizoen vol troubles goed af.” De lange aanvalsleider had zojuist het verschil gemaakt tussen Vitesse en Ajax. “Het verschil is dat wij makkelijk onze goals maken”, zei Van Hooijdonk. Dat híj makkelijk zijn goals maakt, had de topscorer van Vitesse beter kunnen zeggen. Van Hooijdonk scoorde zondag zijn 23e en 24e treffer in deze competitie.Wereldploeg: “Wij hebben geen wereldploeg, anders hadden we wel bovenaan gestaan”, sprak Van Hooijdonk. “We hebben twee keer verloren van PSV. Maar we hebben twee keer gelijkgespeeld tegen Feyenoord, een keer gewonnen van Ajax, twee keer gewonnen van Roda JC en Heerenveen en vier punten gepakt tegen FC Twente. Zo slecht zijn we dus ook weer niet.” Het is opvallend dat Vitesse zich dit seizoen snel herstelt van een tegenslag. De Arnhemse ploeg won na de veelbesproken nederlaag bij FC Utrecht, het won na de bekeruitschakeling tegen Roda JC en zondag revancheerde het zich voor de nederlaag van vorige week bij NEC.

Veerkracht, wisselvalligheid of beide? Van Hooijdonk: “Je kunt het van beide kanten bekijken. Het ligt er maar net aan welke invalshoek je zelf wilt kiezen. De positieve of de negatieve. De wisselvalligheid die we in de eerste helft van de competitie hadden, die hebben we nog steeds. Alleen is het nu veel rustiger geworden in de club. Het is in elk geval beter in de kleedkamer.”

Oogstrelend: De spits doelde op de komst van trainer Ronald Koeman, die in het begin zelfs oogstrelend voetbal met zich meebracht. “Ik vond de geluiden in de pers destijds iets te optimistisch”, zegt Van Hooijdonk. “Je moet niet vergeten dat we tegen de topclubs, zoals destijds bij PSV, veel ruimte krijgen om te voetballen.”

Over PSV gesproken, hoe zit het eigenlijk met de eventuele transfer van Van Hooijdonk? Vitesse-trainer Ronald Koeman herhaalde dat hij zijn aanvalsleider het liefst in Arnhem wil houden. Maar na de zware blessure van Ruud van Nistelrooij is de interesse van PSV in Van Hooijdonk natuurlijk niet verminderd. “Ik vind het heel erg triest voor Ruud. Dat is het enige wat me in deze zaak bezighoudt”, zegt Van Hooijdonk. Of hij zijn tot medio 2003 doorlopende contract bij Vitesse uit zal dienen? “Ik wil er niet over praten.”

Groot interview met Pierre van Hooijdonk in het AD
Pierre van Hooijdonk (30) is de onomstreden pinchhitter van het Nederlands elftal, topscorer van Vitesse en op één na beste schutter van de eredivisie. Dit jaar werd hij voor het eerst vader, PSV ziet in hem de opvolger (of stand-in) van Van Nistelrooy en Celtic FC wil hem terughalen. Zaterdag in het sportkatern van het Algemeen Dagblad een paginagroot interview met Van Hooijdonk door Chris van Nijnatten.
Vitesse 2 – PSV 2 1-4 (PSV-2 kampioen)
Anders dan de uitslag doet vermoeden heeft Vitesse wel degelijk, een deel van de wedstrijd, met de reserves van PSV mee kunnen voetballen. De begin fase was zeker voor de Eindhovenaren waarbij zij, met enkele schoten van ver buiten de “16”, het doelman Danny Lucke niet moeilijk konden maken. Toch was het Jochem van der Hoeven die de grootste kans op de 1-0 kreeg. Jeremmy Overbeek Bloem speelde de bal diep op, de op volle snelheid, spurtende Van de Hoeven. Zijn lob kwam een “dwarstraat” aan preciesie te kort en belande in de handschoenen van keeper Lodewijks. Ook PSV kwam nu enige malen gevaarlijk, over de flanken, door. Metname een voorzet vanaf de linkerflank, werd door Bogelund direct genomen en hard in geschoten. De rugdekking verlenende Antonio Aquilar haalde de bal echter van de lijn. In de 39e min. ramde Danny Lucke een bal uit de korte hoek nadat Voigt van dichtbij vol uithaalde. Enkele minuten later probeerde Jurgen Dirkx met een afstandschot de Vitesse-goalie te verrassen. Doch ook deze poging liep op niets uit.In de 44e min. kwam Said Echarqui in het veld voor de geblesseerde Carlos Fortes. Ook keerde Michael Dingsdag na rust niet terug in het veld (hamstring blessure) en in zijn plaats kwam Richard Terpstra in de ploeg. De tweede helft begon voorspoedig voor Vitesse. De na een langdurige blessure teruggekeerde Martijn Kuiper gaf een knappe steekbal op Jochem van der Hoeven deze twijfelde geen moment en joeg de bal achter Patrick Lodewijks, 1-0. Even een kleine onachtzaamheid aan de linksachterzijde stelde Bogelund in staat de 1-1 te binnen te koppen. Twee minuten later kon dezelfde speler, na vermeend buitenspel, op aangeven van Tomek Iwan ook de 1-2 binnen tikken.De doodsteek kwam in de 58e minuut nadat een vrijetrap vanaf de Vitesse-linkerflank de bal voor werd getrapt door Iwan. De uit de rug van Richard Terpstra gekomen Borgelund, kopte de bal voor en A-junioor Cicilia tikte de 1-3 binnen. Jeremmy Overbeek Bloem en Michael Samuel probeerden nog iets van afstand uit te richten maar beide keren was Patrick Lodewijks alert en tikte de bal over. Uit de verkregen hoekschoppen werd geen gevaar gesticht. In de 73e min. kon Skerla ook nog de 1-4 binnen koppen en het Vitesse boek was uit. PSV tikte de wedstrijd bekwaam uit en mocht zodoende ook de Kampioenschapsschaal van de reserve elftallen in ontvangst nemen. Bijna alle meespelende Vitesse A-junioren mochten terug kijken op een redelijke tot goede wedstrijd. Al dacht keeper Danny Lucke daar (onterrecht) het zijne van.

Opstelling Vitesse-2: Danny Lücke(1), Antonio Aquilar(2)/Riga(77e min.), Ruud Knol(3), Martijn Kuiper(4), Michael Dingsdag(5)/Richard Terpstra(46e min), Eric Wegh(6), Michael Samuel(7), Jeremy Overbeek Bloem(8), Dejan Curovic(9), Jochem van der Hoeven(10), Carlos Fortes(11)/Said Echarqui(44e min).

Met dank aan: De site van Vitesse-Jeugd voor het uitstekende verslag.

Dit jaar geen Gelderland Toernooi in Gelredome
Het traditionele Gelderland-toernooi wordt deze zomer niet gehouden. Het evenement werd zes jaar lang georganiseerd door Vitesse, steeds in de eerste week van augustus.De Arnhemse club had de laatste tijd moeite het toernooi rendabel te maken. Bovendien is de huidige trainer Ronald Koeman niet gecharmeerd van de opzet. Aan het Gelderland-toernooi werd meestal deelgenomen door drie teams (inclusief Vitesse), die op één avond een halve competitie afwerkten met duels van 45 minuten.
Zuid-Koreaan Yoo “Ronaldo” Sang-Chul niet naar Vitesse
De eventuele transfer van de Zuid-Koreaanse international Yoo Sang-Chul is voorlopig van de baan. De 28-jarige verdediger van Yokohama Marinos stond in de belangstelling van Vitesse.
De international kampt momenteel met een blessure aan zijn rechterknie. Bovendien verlengde hij zijn contract bij de Japanse club. Hij blijft echter in beeld bij Vitesse.
Gelredome blijft bankgarantie weigeren
Gelredome wil geen bankgarantie voor 1,5 miljoen gulden geven aan K&B Events. Het bedrijf en haar moedermaatschappij D&D eisen van het Arnhems stadion deze betalingsgarantie. “Het is voor ons een principekwestie”, aldus advocaat mr. B. van Meer van het Arnhemse stadiontheater.Donderdagmorgen diende het kort geding dat K&B en D&D hadden aangespannen bij de Arnhemse rechtbank. Volgens K&B heeft het bedrijf te weinig evenementen in Gelredome kunnen organiseren. Zo staat er voor zowel 2000 als 2001 geen enkel K&B-evenement op de kalender van Gelredome.Gelredome zegt dat K&B ernstig in gebreke is gebleven omdat moedermaatschappij D&D een deel van de foundersbijdrage van drie miljoen gulden nooit in zijn geheel heeft voldaan. D&D stelde donderdagmorgen dat de founderovereenkomst feitelijk is beëindigd door de miserabele samenwerking.

Het bedrijf heeft van de drie miljoen de helft betaald. De andere helft weigert men alsnog te voldoen en men wil bovendien zeven ton terug van Gelredome.

Gelredome heeft de betalingen aan het evenementenbureau tegengehouden omdat de founderbijdrage niet was overgemaakt. “Er heeft nooit een bedrag van meer dan anderhalf miljoen opengestaan bij K&B”, aldus de raadsman van Gelredome.

Volgens Van Meer wil moedermaatschappij D&D van de foundersovereenkomst af met allerlei oneigenlijke argumenten. Zo vindt D&D dat de omzetgarantie niet gehaald wordt. Founders van Gelredome hebben als eerste het recht om diensten te leveren. Voor D&D zou het gaan om een jaarlijks bedrag van 4,5 miljoen gulden. “In werkelijkheid heeft D&D zes miljoen in het eerste jaar omgezet”, aldus Van Meer.

Ruud Wetzel blijft trainer van Vitesse C1
Ruud Wetzel is ook in het komende seizoen de trainer van de C1 van Vitesse. De oefenmeester heeft een doorlopend contract bij de Arnhemse club, maar doet niet mee bij de interne verschuivingen. A1-trainer Mike Snoei neemt volgend seizoen het tweede onder handen, B1-trainer Theo Bos schuift door naar de A-jeugd. De functie van trainer van de B1 voor het komende seizoen is nog vacant.
Info 21e Internationale A-jeugd voetbaltoernooi Terborg
Op vrijdag 2, zaterdag 3 en zondag 4 juni 2000 wordt voor de 21ste keer in successie een internationaal jeugdvoetbaltoernooi voor A-junioren gehouden op Sportcomplex De Paasberg te Terborg. In Terborg was Vitesse al meerdere keren te gast. In 1998 werd de beste prestatie geleverd. Toen werd de beker mee naar Arnhem genomen. Vitesse A1 won dat jaar de finale van Tottenham Hotspur. In 1999 eindigde de formatie als derde na winst in de kleine finale op het nationale elftal van de Verenigde Staten.Op 4 april werd de loting voor de poule-indeling verricht door ex-international Danny Blind. Dit resulteerde in de volgende poule-indeling:

Poule A:
Barcelona
Vitesse
Guadalajara (Mexico)
De Graafschap
Hamburger SV

Poule B:
Ajax
Japan
Cruzeiro (Brazilië)
Inter Milaan
Anderlecht

Voor meer info bezoek de internetpagina van het Terborg toernooi.

Justitie Arnhem wil strengere aanpak supporters
De officier van justitie in Arnhem wil dat de straffen voor degenen die zich rond voetbalwedstrijden misdragen, hoger worden. “Iedereen weet zo langzamerhand wat er gebeurt, als een bevel van de politie niet wordt opgevolgd”, aldus aanklager mr. J. Lucas. “Hoe bekender, hoe meer je mensen erop kunt aanspreken”, meent hij.Voor de Arnhemse rechtbank verschenen drie Vitesse-fans op verdenking van openlijke geweldpleging na de bekerwedstrijd Vitesse – Roda JC op 12 april. Allen kregen een geldboete opgelegd van vijfhonderd gulden boete en een voorwaardelijke celstraf van een week met een proeftijd van twee jaar.
Verkoop seizoenkaarten
Nog u nog geen seizoenkaart? Voor meer informatie en bestellen kunt u contact opnemen met de afdeling Ticketing, telefoon: 026 – 8807337 (tijdens de kantooruren). Beleef het mee in Gelredome!
Datum Open Dag
Zet het alvast in uw agenda: 30 juli 2000, de Open Dag van Vitesse. Dit jaarlijkse evenement trok vorig jaar ruim 20.000 bezoekers. Binnen en buiten Gelredome zijn verschillende activiteiten voor klein en groot te beleven. Als traditionele afsluiting van deze dag wordt de nieuwe Vitesse-selectie gepresenteerd. Het festijn begint om 12:00 uur en eindigt om 16:00 uur. Het programma voor de Open Dag van dit jaar zijn nog niet bekend maar we houden u op de hoogte!
SC Heerenveen 2 – Vitesse 2 uitslag 1-1
Op een koud en winderig Skoatterswald moest het 2e team van Vitesse aantreden tegen een tot in de toppen gemotiveerd SC Heerenveen. Toch kon het team van Gert Jan Verbeek, in de eerste helft van deze wedstrijd, geen bres slaan in de hechte verdediging van coach Stanley Brard. Wel kon de steeds vrijstaande Harvey Wijngaarde de opbouw verzorgen al was de passing vaak niet zuiver en kwamen er maar weinig ballen aan.Het gevaar, Gerard de Nooijer terugkomend van een langdurige blessure, werd veelal ongedaan gemaakt door de eveneens zeer geroutineerde Marco de Marchi. Toch werd het middenveld grotendeels beheerst door de Blauw/Witten uit Heerenveen. In de rust werd Theo Janssen gewisseld voor Ruud Knol. De brilstand werd gehandhaafd tot aan de 58e minuut van de 2e helft. Wel werd kort voor dat moment (56e min.) nog door Romano Denneboom, buiten bereik van Kostas Chaniotakis, de paal geraakt. Even later was het dan toch raak voor de SC Heerenveen door Ivan Tzetkov, die met een droge knal de Vitesse-goalie kansloos liet, 1-0. Kort hierop (59e min.) werden de Vitesse spitsen in staat gesteld om de score voor de Geel/Zwarten de openen. De voorzet, van de tweede helft actievere Carlos Fortes, werd door Jochem van der Hoeven verkeerd ingeschat en tegen keeper De Vries aan gekopt. De terugkerende bal werd door Eric Wegh te zacht ingeschoten, waardoor ook deze mogelijkheid verloren ging. Een minuut later kreeg ook Said Echarqui een goede kans. Maar ook hij had het geluk niet aan zijn zijde.Hij liet weliswaar het net bollen maar de MIB had een duw fout geconstateerd, waardoor ook dit feest niet doorging. De wissel Riga (65e min.), voor de onopvallend spelende Jeremy Overbeek Bloem pakte zeer goed uit. Hij stond nog maar 2 minuten in het veld en speelde vrij gemakkelijk rechtsachter Allan Jepsen uit.

De voorzet, op maat, bereikte Eric Wegh die de bal knap achter de verbaasde keeper De Vries kopte, 1-1. Vitesse werd gedurende het verloop van de tweede helft steeds sterker maar kon de overwinning, die in de lucht hing, niet bewerkstelligen. Daardoor was dit 1-1 resultaat, voor de Ploeg van Stanley Brard, zeker verdiend te noemen. De-A junioren Said Echarqui en Michael Dingsdag speelden de gehele wedstrijd, terwijl Ruud Knol en Riga mochten invallen. Allen speelden een verdienstelijke partij.

Opstelling Vitesse 2:
Kostas Chaniotakis(1), Antonio Aquilar(2), Marco de Marchi(4), Theo Janssen(3)/Ruud Knol(46e min.), Michael Dingsdag(5), Eric Wegh(6), Michael Samuel(7), Said Echarqui(8), Jeremy Overbeek Bloem(9)/Riga(65e min.), Jochem van der Hoeven(10), Carlos Fortes(11). Reserves: Jeroen de Hoop(k), Jorginho de Mello, Tom Verhaar.

Met dank aan BPS-Ede voor het verslag

Patrick Ax en Pieter Collen naar NEC;
Vitesse contracteert Patrick Pothuizen

Vitesse en NEC hebben een akkoord bereikt over de transfers van Pieter Collen en Patrick Ax naar NEC en de overgang van Patrick Pothuizen naar Vitesse. Pieter Collen (19), allround verdediger, speelde de afgelopen maanden al op huurbasis bij NEC. De Belgische verdediger heeft bij NEC een vijfjarig contract afgesloten.Patrick Ax (20) speelt op dit moment op huurbasis bij De Graafschap. Ax is inzetbaar als middenvelder en aanvaller, zowel op de linker als rechter zijkant. Hij heeft bij NEC een contract getekend van vier jaar.

Daarnaast heeft Vitesse met Patrick Pothuizen (27), allround verdediger/middenvelder, overeenstemming bereikt over een contract van vier jaar.

Arco Jochemsen niet meer in actie dit seizoen
Arco Jochemsen is zeker 3 weken niet inzetbaar voor Vitesse. Hij heeft na een botsing met Ajax-doelman Fred Grim een scheurtje aan de binnenband van zijn rechterknie opgelopen. Hij mist nu het einde van de competitie en heeft afgelopen zondag zijn laatste wedstrijd voor Vitesse gespeeld.De fans zullen op woensdagavond 24 mei op gepaste wijze afscheid nemen van de vertrekkende middenvelder.
Actiecomité ‘Red Vitesse’ bedankt fans
Beste Vitessesupporters,Tijdens de wedstrijden Willem II – Vitesse en Vitesse-Roda JC is er geld ingezameld voor een duurzaam spandoek voor Karel Aalbers.Van het ingezamelde geld hebben we een spandoek met een foto van Karel Aalbers en met de tekst: “KAREL AALBERS FOREVER” laten maken. Dit spandoek was al te zien tijdens Vitesse – FC TWENTE.

We willen hiervoor de supporters bedanken voor hun bijdrage bij het spandoek. Zonder jullie bijdrage hadden we dit misschien niet kunnen realiseren.

Enkele leden van de Businessclub Vitesse vonden het spandoek van Karel Aalbers zo’n leuk idee, dat ze meteen de mogelijkheid hebben gerealiseerd om nog 2 spandoeken aan te schaffen. Deze spandoeken waren tijdens de wedstrijd Vitesse – Ajax voor het eerst te zien op de Oost- en Noordtribune.

We willen hiervoor ook de leden van de Businissclub bedanken. Door deze steun blijkt wel weer dat enkele leden van de Bussinessclub de actie’s nog steeds steunen!!!!

Het Actiecomité ‘Red Vitesse’

Persbericht actiecomité ‘Red Vitesse’
Persbericht Het actiecomité Red Vitesse maakt zich steeds grotere zorgen over de toekomst van Vitesse. Aangezien de supporters – en daarmee het actiecomité – in onwetendheid gehouden worden over de toekomstplannen van het huidige bestuur besloot het actiecomité vorige maand op korte termijn een gesprek aan te vragen met de interim voorzitter Jan Konings. Dat gesprek werd toegezegd en afgelopen dinsdag 18 april had het zullen plaatsvinden. Op verzoek van het bestuur echter heeft het actiecomité zich bereid getoond de afspraak te verzetten om een ander bestuurslid in staat te stellen bij het gesprek aanwezig te zijn. Dinsdag 25 april was de nieuwe datum en zou het gesprek plaatsvinden. ZOU, want op het laatste moment (op de dag zelf, notabene enkele uren voor aanvang van het gesprek) werd er door het bestuur plotseling een voorwaarde gesteld: óf de namen van de personen die namens het actiecomité bij het gesprek aanwezig zouden zijn werden bekend gemaakt, óf Dhr. Konings ‘heeft er geen zin in’. Kennelijk verwachtten ze een knokploeg of iets dergelijks, terwijl het actiecomité Red Vitesse uitsluitend tot doel heeft om antwoorden te krijgen op de vele vragen die zij namens supporters willen stellen. Na herhaaldelijke verzekering van dit feit, èn het feit dat de mensen zich ter plekke met naam en toenaam aan het bestuur zouden voorstellen (wat evengoed al de bedoeling was) gaf het bestuur te kennen dat Dhr. Konings een andere afspraak had en die avond niet bij het gesprek aanwezig kon zijn. Aangezien het actiecomité in dat geval een gesprek zou gaan voeren met slechts één bestuurslid en zónder de interim-voorzitter, is bedankt voor de ‘eer’ en de afspraak afgezegd. Het actiecomité voelt zich allesbehalve serieus genomen door het bestuur en Dhr. Konings in het bijzonder. Als er last minute voorwaarden gesteld worden en er tot twee keer toe meer waarde gehecht wordt aan ‘andere afspraken’, heeft het bestuur kennelijk geen interesse in het te woord staan van de supporters van de club waar zij het voor het zeggen hebben. Dit vindt het actiecomité een zéér kwalijke gang van zaken en maakt zich nu nog grotere zorgen om de toekomst van haar club, die de tot voor kort zeer goede band met haar supporters op deze manier wel heel snel dreigt te verliezen. Het actiecomité Red Vitesse heeft dan ook een dringend beroep gedaan op het bestuur om op korte termijn met een nieuw voorstel voor een datum te komen. Het actiecomité hecht er belang aan om het gesprek alsnog doorgang te laten vinden, met de aanwezigheid van Dhr. Konings, zodat supporters eindelijk in staat gesteld worden hun dringende vragen, waar duizenden mee zitten, te stellen.Het actiecomité Red Vitesse
Koeman:”Ten koste van veel moeten we Pierre behouden”
Uitermate belangrijk lijkt het behoud van spits Pierre van Hooijdonk voor Vitesse. Tegen Ajax ontpopte hij zich wederom tot beste man van het veld. Altijd aanspeelbaar, sterk aan de bal, goed in de voortzetting, continu coachend, tegenspelers en scheidsrechters bespelend en bijna vanzelfsprekend scoorde hij. Tweemaal zelfs. “Ten koste van veel moeten we Pierre behouden”, vindt ook Ronald Koeman. “Hij is inderdaad bijzonder belangrijk voor ons spel. Alles is op hem afgestemd. Alleen kan het zijn dat een club met zoveel geld over de brug komt dat we toch praten over een transfer.” Zoveel geld dat Ronald Koeman denkt elders een volwaardige vervanger op de kop te kunnen tikken.Tot dusver heeft alleen PSV een belletje naar Vitesse gewaagd aan Van Hooijdonk. De Eindhovenaren zitten na het wegvallen van Van Nistelrooy omhoog; alleen is het de vraag hoeveel miljoen er nog in het spaarpotje van PSV zit. Na gisteren zal de tweede kaper op de kust ongetwijfeld uit Amsterdam komen. Ajax kan iemand als Pierre van Hooijdonk uitstekend gebruiken. Omdat Nikos Machlas voorlopig nog ontbreekt en de Griek en Shota Arveladze dit seizoen allerminst voldoen in de punt van de Amsterdamse aanval. Voetballend heeft Van Hooijdonk de kwaliteiten en de Brabander is een uitstekende pion voor de sfeer in een spelersgroep.
Dubbel feest John van den Brom
Het was gisteren dubbel feest voor John van den Brom. De middenvelder van Vitesse won niet alleen met 3-0 van zijn oude club Ajax, ook scoorde hij zijn honderdste treffer in de Nederlandse competitie.’Ik wist dat ik in de buurt zat, maar niet dat ik er al zoveel had gemaakt’, beweerde Van den Brom na afloop. ‘Maar je honderdste doelpunt juist tegen Ajax maken, is natuurlijk niet verkeerd.’De manier waarop hij dat deed ook niet. In de 27ste minuut trapte Kreek een vrije trap, Ajax-doelman Fred Grim bokste de bal weg, maar die kwam precies in de voeten van Van den Brom. Met buitenkantje rechts trapte de middenvelder de bal tegen het zijnet. ‘Het was zeker geen lukrake trap, maar echt een bewussie’, lachte de 33-jarige Amersfoorter.

Hij keek een stuk minder vrolijk, toen Koeman hem in de zeventigste minuut naar de kant haalde ten faveure van Nenad Grozdic. ‘Ja, ik baalde behoorlijk. Als je met 3-0 voor staat tegen Ajax, wil je ook tot het einde meedoen. Daarnaast is het ook al de zoveelste keer achtereen dat ik eruit wordt gehaald. En telkens rond de zeventigste minuut. Het begint een beetje een standaard wissel te worden. Maar ik ben blij dat ik er nog van baal. Dat is een goed teken’, doelde Van den Brom op het nog immer aanwezige fanatisme.

Ondanks de wissel genoot hij wel van de overwinning op Ajax. ‘We hebben het na de nederlaag van vorige week tegen NEC (1-0, red) goed opgepakt, dat is positief. We wisten natuurlijk dat dit een cruciale wedstrijd was. Iedereen was daardoor extra gemotiveerd. We hebben vandaag misschien niet altijd even groots gespeeld, maar dat maakt niet uit. In deze fase van de competitie tellen alleen de punten.’

Want die moeten Vitesse uiteindelijk een ticket voor Europees voetbal opleveren. Van den Brom: ‘Ik denk dat we die nu wel binnen hebben. Natuurlijk zou het in theorie nog mis kunnen gaan. Maar als ik naar het programma kijk, zie ik dat niet niet gebeuren.’

‘Ik vind daarom dat we vanaf nu voor die derde plaats moeten gaan. Je moet gewoon durven uitspreken dat je de Champions League wilt halen’, vindt Van den Brom. Hij bekende dat de wedstrijd tegen de Amsterdamse club, waar hij twee seizoenen voetbalde, nog altijd speciaal voor hem is. ‘Vooral omdat ik sommige jongens ken. Fred Grim bijvoorbeeld is zelfs een heel goede vriend van me. Afgelopen week waren we nog samen bij de wedstrijd van Oranje (tegen Schotland, red.) hier in Gelredome. Natuurlijk heb je het dan al over het duel van vandaag, zit je elkaar een beetje te dollen. Daarom is het natuurlijk extra leuk dat wij niet alleen hebben gewonnen, maar ik ook nog heb gescoord. Mijn honderdste nog wel’, glunderde Van den Brom naderhand.

Vitesse laat Ajax absoluut kansloos
Ongeveer een jaar geleden was er de spraakmakende overgang van Vitesses topschutter Machlas naar Ajax. In het onderlinge treffen tussen beide partijen was zondag het grote verschil inderdaad de spits. In Arnhems voordeel, wel te verstaan.Vitesse versloeg Ajax met 3-0. Voor een niet onbelangrijk deel dankte de club dat aan Van Hooijdonk, die twee keer scoorde. ,,Gevaarlijk, altijd aanspeelbaar, scorend”, zei Ajax’ ad-interimcoach Westerhof. Dat kon bij ‘zijn’ Ajax van Arveladze – Machlas is nog steeds geblesseerd – niet worden gezegd.Van Hooijdonk, in de belangstelling van PSV, staat na zondag op een totaal van 24 in de competitie. Alleen de zwaar geblesseerde Van Nistelrooy, uit Eindhoven, was vaker [29] succesvol. Ajax’ voornaamste schutters zijn Knopper en Machlas, beiden met 14.

Toch had Pierre van Hooijdonk in het uitverkochte Gelredome bepaalde voordelen ten opzichte van Arveladze. Bijvoorbeeld dat hij tegen een mindere verdediging speelde. Ajax achterin is al weken, zo niet maanden, een bron van onzekerheid. Soms leek het dat elke bal die tussen Jan van Halst en Frank Ver(te)laat plofte voor gevaar ging zorgen.

Westerhof zag het niet helemaal zo. ,,Ik vond dat we in bepaalde fasen goed hebben gespeeld. Af en toe ging er achterin inderdaad iets fout. Ik zie dat vooralsnog als incidenten, niet als iets structureel. De laatste weken heb ik duels gezien waarbij ik dacht dat wij voortdurend onder het ‘Ajax-niveau’ speelden. Eerlijk gezegd vond ik dat dit vandaag niet het geval was.”

Aan de andere kant viel Koeman hem daarin min of meer bij. ,,Vooral in de beginfase was Ajax gewoon beter. Op een gegeven moment keek ik naar het scorebord en stond daar 2-0 voor Vitesse. In die fase verbazingwekkend, eigenlijk. Maar dat is voetbal.”

Vitesse is door de winst nagenoeg zeker van internationaal voetbal. Ajax nog niet, al oogt het programma [MVV, Utrecht] niet overdreven zwaar. Tot zondag richtte Westerhof zich nog op de Champions League. ,,We stonden derde en hadden alles nog in eigen hand. Dat is nu niet meer het geval.”

Ajax, met Babangida op de plaats van de geblesseerde Laudrup, kreeg de echte kansen pas na de hervatting. Yakubu strandde twee keer op Jevric [zeer goed keepend, vond Koeman], Witschge raakte luttele minuten voor het einde met een fraaie vrije trap de paal. Vitesse consolideerde vooral in die fase. ,,We hadden wel wat meer mogen uitspelen”, zei Koeman.

De wedstrijd werd beslist in een half uur tijd, tussen de 9e en 39e minuut om precies te zijn. Eerst ‘gleed’ Van Hooijdonk een voorzet van Zongo binnen. Daarna tikte Van den Brom 2-0 in, nadat Van Hooijdonk bij een hoge bal doelman Grim het werk bijna onmogelijk had gemaakt. Kort voor de pauze zorgde Van Hooijdonk voor nummer drie, waardoor de rest van het duel een formaliteit werd.

Vitesse – Ajax 3-0 (3-0).
9. Van Hooijdonk 1-0, 27. Van den Brom 2-0, 39. Van Hooijdonk 3-0.

Scheidsrechter: Bossen. Toeschouwers: 26.000.
Gele kaart: Van den Brom (Vitesse), Winter(Ajax).

Vitesse: Jevric; Veldman, Kreek, Wisgerhof (46. Nanu) en Van Hintum; Jochemsen (19. Diarra), Van den Brom (70. Grozdic) en Laros; Zongo, Van Hooijdonk en Sikora.

Ajax: Grim; Winter, Van Halst, Verlaat en Chivu; Yakubu, Knopper en Witschge; Babangida, Arveladza (77. Wamberto) en Gronkjaer.

Patrick Ax naar NEC
Patrick Ax, op dit moment verhuurd aan De Graafschap, zal volgend seizoen in Nijmegen spelen. De Graafschap wil Ax graag in Doetinchem houden maar de 20-jarige aanvaller is al met NEC tot een akkoord gekomen. Ax zal in de loop van deze week het contract in Nijmegen ondertekenen. Ook blijft NEC pogingen ondernemen om Pieter Collen over te nemen, over een overgang van Collen naar NEC is nog geen akkoord bereikt. Of ook Patrick Pothuizen in de onderhandelingen wordt betrokken is onbekend.
Martijn Reuser bloeit op bij Ipswich Town
Martijn Reuser was nog niet verhuurd aan Ipswich Town of hij maakte een belangrijke goal voor zijn nieuwe werkgever. Rolls Reuser, Wonderboy en One-million-pound striker kopten de Britse kranten. Het verhaal van een voetballer die het een paar maanden geleden niet meer zag zitten, maar nu weer bruist van plezier. De nieuwe aanwinst van Ipswich Town loopt te stralen in de gangen van het Portman Road-stadion. Aan aandacht heeft de 25-jarige Amsterdammer geen gebrek gehad de afgelopen weken. ”Die goal bij mijn debuut tegen Fulham was natuurlijk een aardige binnenkomer”, erkent Reuser. Tot het eind van het seizoen is hij verhuurd aan de club in Ipswich, een stad op een uur rijden ten noord-oosten van Londen. ”Ik was net drie dagen in Engeland en had de dag ervoor pas kennisgemaakt met de selectie. Ik speelde alleen de laatste 15 minuten. Door de hectiek van die dagen had ik enorme last van mijn rug, maar de kans om in de laatste minuut bij 0-0 te scoren liet ik natuurlijk niet voorbij gaan.”Ipswich is op jacht naar de tweede plek in Division One. Een positie die directe promotie naar de Premier League oplevert. De afgelopen vier jaar probeerde Ipswich steeds via de nacompetite de hoogste divisie te bereiken, maar evenzovele keren faalden die pogingen. Reuser is gehaald om daarin verandering te brengen. ”Als ik mijn verhaal vier, vijf weken geleden had verteld zou je me bijna niet hebben geloofd”, zo lacht de kleine middenvelder die Vitesse (en Ajax) op een dood spoor zat.

”Ik voelde me hartstikke rot. Met lood in m’n schoenen ging ik naar het stadion en naar de training. Als ik goed speelde stond ik er de week daarop weer naast. En als het waardeloos ging, stond ik er soms in. De logica ontging me volledig. Ik raakte gefrustreerd en dat was de laatste maanden te merken op het veld.”

Officieel staat Reuser nog twee jaar onder contract bij Vitesse. Na twee goede seizoenen als huurling bij de Arnhemmers dacht hij er goed aan te doen zijn geluk weer bij het verzwakte Ajax te beproeven. Hij sprak met Jan Wouters, die beloofde hem een kans te geven, en met Danny Blind, die zei hem er graag weer bij te hebben. De verstoorde relatie tussen Reuser en de toenmalige trainer van Vitesse, Herbert Neumann, maakte de beslissing uiteindelijk eenvoudig.

Vitesse wil Zuid-Koreaan Yoo Sang-Chul aantrekken
Vitesse wil de 28-jarige Zuid-Koreaanse international Yoo Sang-Chul aantrekken met ingang van komend seizoen. De middenvelder speelde voor Zuid-Korea tijdens het WK in Frankrijk. Volgens Koeman is het een type speler als Jochemsen, alleen dan nog sneller en technischer. Ronald Koeman was woensdag in Seoel waar hij de interland Zuid-Korea-Japan bezocht. Koeman is dermate onder de indruk van de middenvelder dat hij deze absoluut wil contracteren voor komend seizoen.
Vitesse moet nu zaken doen met de huidige club van Yoo Sang-Chul het Japanse Yokohama. Ondanks het feit dat het contract afloopt bij de Japanse club zal Vitesse een afkoopsom moeten betalen omdat het Bosman-arrest niet van toepassing is in Azië.
Joe Kirchner over nieuw bewind bij Vitesse: “Het zijn allemaal stijfkoppen”
Het wordt steeds meer mensen duidelijk dat het aan de kant schuiven van Aalbers de duurste vergissing is geweest die Nuon heeft kunnen maken. Vandaag geeft een van de meest vooraanstaande sportconsultants ter wereld, Joe Kirchner, openheid van zaken in De Gelderlander. De eigenaar van het consultantsbureau ACE blijkt precies op de hoogte te zijn van de de vorderingen die Karel Aalbers had gemaakt om met Vitesse door te stoten naar internationaal succes. Ook voerde hij de afgelopen weken gesprekken met de nieuwe machthebbers. Maar met de man, is ook de visie uit het Gelredome verdwenen. “Nu regeert het adagium: stop, stop, stop,” heeft Kirchner ondervonden. In het interview dat Eugene Leenders en Joost van Mierlo met de voormalige rechterhand van Dassler maakten, neemt hij geen blad voor de mond. “Het vertrouwen van internationale bedrijven in Vitesse is vrijwel onherstelbaar geschaad door het op non-actief zetten van Karel Aalbers. In directiekamers in Tokio, New York en Londen is het niet te verkroppen dat de gesprekspartner die hen wist te begeesteren, die de vrijwel onmogelijke taak vervulde om Arnhem op de wereldkaart te plaatsen, in een klap is verdwenen.”Kirchner snapt niets van het amateurisme bij hoofdsponsor Nuon. Tegelijkertijd met het totaal verkeerd gevallen spotje waarin de kleedkamer van het Duitse team werd omgetoverd tot iets wat deed denken aan een gaskamer, werd Aalbers afgeserveerd. “Natuurlijk heeft Nuon dat spotje niet zo bedoeld,” zegt de in Duitsland geboren zakenman. “Net zo min als ze de trammelant bij Vitesse zo bedoeld hebben. Maar ze moeten het juist voorzien. Het is duidelijk dat dat niet is gebeurd. Maar ja, wat wil je. Zo’n miljardenbedrijf als Nuon heeft een communicatie-afdeling van welgeteld drie personen. Zoiets wil je toch niet geloven. En dan willen ze nog Duitse energiebedrijven overnemen. Die zien hen al aankomen.”

“Nuon steekt zestig miljoen in Vitesse, maar onder zulke voorwaarden dat de club om zeep wordt geholpen. Welk verstandig bedrijf doet dat nu? De schade die Nuon oploopt is vele malen groter dan het geld dat er in is gestoken. Want laten we eerlijk zijn. Die zestig miljoen is peanuts voor een bedrijf van zo’n omvang.”

Karel Aalbers en Joe Kirchner voerden gesprekkken bij grote ondernemingen als Panasonic, Opryland, Sony, IMG en Coca-Cola. Bedrijven waarbij Nuon verbleekt. De gesprekken werden op het hoogste niveau gevoerd, dankzij de ingangen van Kirchner, die ook wel begreep dat Vitesse meer toekomst dan historie had. De filosofie van de club, waar zakendoen en voetbal naadloos in elkaar over kunnen lopen, viel internationaal voldoende op om multinationals te interesseren. “We waren op de goede weg, maar het is een uitermate delicaat proces,” aldus Kirchner in de Gelderlander. “Juist op het moment dat Vitesse kon gaan oogsten met het oog op het naderende Europese Kampioenschap voetbal, wordt Aalbers ontslagen. Precies degene die de visie en het enthousiasme van de club belichaamde. Dat wordt niet geaccepteerd. Meteen worden alle besprekingen stopgezet. Je vraagt je af hoe iemand zo’n scenario kan bedenken.”

Kirchner plaatst de financiële problemen in een ander perspectief dan de p.r.-campagne van Nuon en de Raad van Toezicht. Hij weet ook dat de club zonder inkomsten uit het verkopen van spelers geld tekort kwam. “Maar geloof mij maar, er zijn in Europa misschien twee clubs die winsten behalen zonder transferopbrengsten daarin te betrekken.”

De ACE-topman heeft ook gesproken met Jan Konings, die probeert de schade te beperken, nu steeds meer sponsors zich afkeren van de aanhoudende negatieve publiciteit rond de club. Blijkbaar heeft de ontmoeting geen grote indruk gemaakt:”Sinds het vertrek van Aalbers ligt alles stil. Dan zit er zo’n beancounter (letterlijk bonen-teller, red.) die alleen maar stop, stop stop kan zeggen.” En de Raad van Toezicht? “De Raad van Toezicht heeft nooit toezicht gehouden en verschuilt zich nu achter haar eigen machteloosheid. Dat deugt niet.”

Kirchner is niet optimistisch over de club onder het nieuwe bewind. “Vitesse is als een schip dat over de oceaan vaart. Het is halverwege en wordt nu gedwongen terug te varen. Dat kost een verschrikkelijke hoeveelheid geld. Met dat bedrag zou je het schip ook gewoon de overkant kunnen laten halen.”

Internationaal is het enige wat overtuigt, Aalbers terughalen. “Alleen al als boegbeeld. En dwing hem om maatregelen te nemen om de organisatie goed op poten te zetten. Dan heb je met Vitesse goud in handen, geloof mij maar.”

Sturing toegelaten tot cursus coach betaald voetbal
Edward Sturing is toegelaten tot de cursus coach betaald voetbal. De assistent-trainer van Vitesse voldeed aan alle criteria en behaalde bij de toelatings-tests een prima score. Sturing schreef zich ook vorig seizoen in voor de cursus. De 37-jarige Eerbekenaar werd toen afgewezen omdat hij slechts over één jaar praktijkervaring beschikte.Sturing en de andere zeventien trainers komen eind mei bij elkaar voor een kennismakingsdag. ‘Dan krijgen we allemaal informatie’, zegt de assistent van hoofdtrainer Ronald Koeman. ‘Ik moet voor de cursus in totaal acht keer van woensdagochtend tot vrijdagavond naar Zeist. Bovendien moet ik een week stage lopen in het buitenland. Dat betekent dat ik af en toe afwezig zal zijn bij het eerste. Maar de organisatie bij Vitesse is zodanig dat dat makkelijk op te lossen is.’
Algemeen Dagblad zit weer fout
Zaterdag beweerde het Algemeen Dagblad dat Aalbers aan het Gelredome verdiend zou hebben. Het blijft tobben met die krant. Want niets is minder waar. Hoe zat het ook weer precies? In 1988 is Aalbers met architect Wund in contact over een nieuw stadion-concept. Aalbers is mede verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het plan. Financieel dreigt de zaak niet rond te komen, tot Holzmann in beeld komt. In het contract tussen Holzmann en Vitesse is op geen enkele wijze sprake van financiële betrokkenheid van Aalbers. Als ook Holzmann de bouwplannen financieel niet rond krijgt, neemt HBG haar plaats in. Het contract van Holzmann gaat over op HBG. Als kennis over de ontwikkeling van multi-functionele stadions naar het buitenland wordt verkocht, ontvangt Aalbers een commissie. Hiervan is iedereen op de hoogte en niemand kijkt er vreemd van op. Ga maar na: Aalbers is voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor het Gelredome concept. Vitesse heeft hier uiteraard nooit iets voor hoeven te betalen. Maar willen anderen van die kennis profiteren, dan moet daar iets tegenover staan. Hoewel Aalbers in die tijd ondernemer was, stak hij het grootste deel van zijn tijd in zijn club. Voor niets, dertien jaar lang. Logisch, dat als het buitenland kennis van Aalbers wil kopen, dat hij dan een bescheiden deel van de opbrengst krijgt.En laat dus duidelijk zijn: aan Gelredome verdient Aalbers dus helemaal niets, de suggestie van het AD ten spijt. Ook zo benieuwd naar de volgende goedkope verdachtmaking van Aalbers, een man die alles wat hij heeft (energie, geld en ideeën) jaren achtereen zonder enig voorbehoud in zijn club heeft gepompt. En die nooit, zoals sommige anderen, zijn eigenbelang uiteindelijk heeft laten prevaleren, maar altijd de verdere groei van Vitesse is blijven nastreven.

Bron: RedVitesse

Interlandverplichting Stefan Nanu
Vitesse verdediger Stefan Nanu is geselecteerd voor het Roemeense nationale elftal. Op woensdag 26 april speelt Roemenië een oefenwedstrijd tegen Cyprus.
Amoah en van der Schaaf terug bij Vitesse
Matthew Amoah en Remco van der Schaaf keren komend seizoen terug bij de hoofdmacht van Vitesse. Fortuna Sittard huurde de talenten na de winterstop van Vitesse.
Vitesse A combinatie – B93 Kopenhagen 0-1
In een rommelige wedstrijd, op een zonnig Sportpark de Bakenberg van SML, bond een combinatie elftal van de Vitesse A-jeugd aangevuld met een flink aantal testspelers aan tegen de fysiek sterke Denen van B93 Kopenhagen. Vooral de fysieke gesteldheid van deze Vikingen was voor een aantal spelers, die bij Vitesse op proef meespeelden, een zware beproefing. Bij de nieuwelingen kwam niet zo zeer het voetbal technische aspect in het gedrang, maar vooral op het conditionele- en tactische vlak moesten de jeugdige nieuwelingen hun meerdere erkennen. Nu was het niet zo dat al deze nieuwelingen een “slechte indruk” achterlieten maar je kon zien dat er niveau verschil bestaat in het jeugdvoetbal en dat de wijze van training, die de trainers van de Vitesse jeugteams voorstaan, leiden tot een bepaald resultaat.Ten hoogste 5 spelers van de huidige A1 speelde in dit elftal mee, waardoor het verzorgde “collectieve” Vitesse spel waarmee de A1 vriend en vijand regelmatig versteld laat staan, toch veelal in het geding kwam. Nooit kon een ingezette aanval op overtuigende wijze worden opgezet of afgewerkt waardoor het vaak een rommelig kijkspel werd en ook nooit kon worden overtuigd. Toch waren er “enkele” nieuwelingen die een aardig potje meespeelden. Maar veelal was het “het laten zien wat je vooral zelf kan” wat de boventoon voerde, waardoor het een mat partijtje werd. De Denen waren vooral in de persoonljke duels krachtiger en een enkele keer werd er, noodzakelijk en professioneel, aan de nooddrem getrokken. Zo ook 5 minuten voor rust dat Richard Terpstra, na enig getreuzel door een medespeler op het middenveld, een Deen tot de orde moest roepen. Ook in tweede instantie deed keeper Danny Lucke een duit in het zakje en dook op de onfortuinlijke Viking. Helaas voor hen geen, wel verdiende, penalty.

In de rust werd Steve Promes gewisseld voor nieuwkomer Hewad Mangal. Direct na rust werd het wel 0-1 nadat de Deense nr. 9, Morten Nielsen met enig fortuin de bal in de voeten kreeg en van dichtbij de bal achter, invaller keeper Wesley Hijum (neef van Van Beukering), deponeerde. Dit was de eer te na van het restant A1 spelers en er werd een schepje bovenop gedaan. Zelfs werd er een “oude” A1 speler toegevoegd om het blazoen te klaren. Renald Majoor kwam voor Pascal Pruijs (DWV). Zo was het in de 52e minuut Hewad Mangal die met een leuke omhaal, op voorgeven van Renald Majoor, de bal net langs de goal schoot. Vijf minuten later was er een knappe voorzet vanaf de rechterflank van “ratje” Nick Hofs die goed werd ingeschoten door B-junioor Raymond Fafiani, helaas voorlangs. In de 80e minuut kwam ROBOCOP Jorginho nog even in de “16” van de Denen maar ook dit gevaar werd in de kiem gesmoord met als resultaat een corner. Vanuit deze corner probeerde nieuweling Rocky Korssen (Hellas-Sport) met een ruglings geschoten lob de keeper te verschalken, helaas voor hem en Vitesse trof hij slecht het dak van het doel. Misschien dat één of enkele van deze nieuwelingen volgend seizoen kan komen versterken waarmee ook voor hun een droom in vervulling kan gaan.

Grote vraagtekens bij eerdere toezegging Nuon
Ondanks een toezegging van Nuon dat Vitesse voor komend seizoen enige aankopen kan doen, schijnt dit niet op waarheid te berusten. Naast het gegeven dat er een tiental contractspelers moeten afvloeien blijkt nu dat Pierre van Hooijdonk openlijk in de etalage wordt gezet. Uitgerekend de beste speler van Vitesse zal voor een fooi (voor internationale begrippen) worden verkocht. Dit gezien een slimme clausule in zijn contract met Vitesse. Zo raakt Vitesse opnieuw zijn beste spits kwijt aan de concurrentie.
Koeman: Voorwaarden vertrek Van Hooijdonk aanwezig
Vitesse-coach Ronald Koeman gaat er nog altijd vanuit dat er concrete belangstelling voor Pierre van Hooijdonk komt van PSV. Een overgang van de spits naar Eindhoven is voor Vitesse ‘bespreekbaar’. ,,We wachten op een initiatief van PSV. Dat heeft eerder laten doorschemeren in Pierre geïnteresseerd te zijn. Dan lijkt het me vreemd als die interesse nu ineens verdwenen zou zijn. Alle voorwaarden zijn aanwezig”, zei Koeman zondagmiddag na afloop van de verloren derby tegen NEC.De trainer van Vitesse doelde daarmee op de vacature in de spits die bij PSV is ontstaan na de transfer van Ruud van Nistelrooy naar Manchester United. ,,Ik geloof niet dat geld het grootste probleem is van PSV op dit moment”, doelde Koeman op het transferbedrag van ongeveer 65 miljoen gulden dat PSV voor Van Nistelrooy toucheerde.

Vitesse kocht Van Hooijdonk vorig jaar voor een bedrag van twaalf miljoen gulden van het Engelse Nottingham Forrest. De aanvaller heeft bij de Arnhemse club een afkoopsom bedongen voor een tussentijds vertrek uit Gelredome.

10 VRAGEN, 10 ANTWOORDEN
1. Heeft Karel Aalbers verdiend aan Vitesse?Ja. Nadat Karel Aalbers jarenlang pro deo veel tijd en energie in Vitesse had geinvesteerd, stond hij sinds enige tijd op de loonlijst. Hij verdiende goed, maar niet zo goed als een topman van even grote bedrijven elders zou krijgen. Aalbers was de eerste betaalde voorzitter in de kpn telecompetitie, en ook de eerste die full time met de club bezig was.

2. Heeft Karel Aalbers bijverdiensten gehad?

Ja. Aalbers was mede-eigenaar van een aantal bedrijven en bedrijfjes. In geen van die bedrijven stak hij veel tijd, omdat hij meestal financier was voor een ander. Sommige van die bedrijven verrichten ook diensten voor Vitesse. Dat gebeurde in alle openheid en met instemmming van de Raad van Toezicht.

3. Wat betekent de ophef over Stephadria?

Een bevriende relatie van Aalbers, Stephan Toonen, trouwde met een Mexicaanse. Hij wilde in Mexico een bedrijf opzetten en Aalbers sprong bij met startkapitaal. Toonen heeft geprobeerd om via zijn schoonfamilie een entree te krijgen bij Corona en Kodak, om deze bedrijven te interesseren voor Vitesse. Deze pogingen liepen op niets uit. Anders had het bedrijfje 10% commissie gekregen. En had Vitesse er een grote internationale sponsor bijgehad. Tien procent is in dit soort gevallen geen hoge commissie. Wel was het probleem dan ontstaan dat Aalbers dan een belang had gehad in het bedrijf. Niemand weet hoe dat probleem zou zijn opgelost, maar in eerdere gevallen heeft Aalbers gewoon belangen verkocht of afgebouwd.

4. Verdient Aalbers aan het Gelredome?

Ja. Aalbers adviseert buitenlandse bedrijven en HBG over de export van het uitschuifbare veld. Daar is geen patent op aangevraagd, dus staat niet vast wie eigenaar is van dit idee. De bouwcombinatie heeft indertijd ook meegedacht. Iedereen in en om Vitesse wist dat Aalbers het concept in het buitenland promootte en hier honoraria voor ontving. De hoeveelheid uren en designkosten die indertijd door de bouwers zijn geïnvesteerd, kunnen ook alleen maar worden terugverdiend als er veel meer van dit soort stadions gebouwd kunnen worden.

5. Heeft Aalbers zich verrijkt aan transfers?

Nee, nooit. Geld dat door een nieuwe club betaald wordt, hoort terecht te komen bij de speler en de oude club. Soms moeten er zaakwaarnemers betaald worden (wat vroeger makelaars heette). En de fiscus wil afrekenen. Als Aalbers zich zou verrijken aan een transfer, dupeert hij altijd Vitesse. En dat is het laatste wat hem voor ogen staat. In een eerder stadium heeft hij met eigen geld aan Vitesse geld geleend, borgstellingen afgegeven en garant gestaan. Alles uit clubliefde. De suggestie dat hij dan ten koste van de club geld zou verdienen, is absurd en laag bij de grond.

6. Was er 60 miljoen schuld toen Aalbers weg gestuurd werd?

Nee. Wij beschikken over stukken waarop dat bedrag is gebaseerd.. Het betreft een ‘slecht weer prognose’ waaruit blijkt dat ALS er geen enkele speler zou worden verkocht en ALS er geen enkele speler zou worden verhuurd, en ALS alle tegenvallers die mogelijk konden gebeuren, ook echt zouden gebeuren, er in de TOEKOMST een tekort zou ontstaan. Erg waarschijnlijk was dat allemaal niet. Vooral omdat in die stukken allerlei toekomstige meevallers (o.a. uit afspraken met Ajax) niet zijn meegerekend. De betreffende stukken zijn met een smoes opgesteld toen Aalbers op vakantie was. En knap gebruikt in de publiciteit.

7. Waarom moest Aalbers dan weg?

Karel Aalbers was nog lang niet klaar met het bouwen aan Vitesse. Hij wilde een stap zetten naar de Europese top. Veel mensen vonden dat luchtfietserij. Ze vonden de onstuimige groei wel mooi geweest. Want op je lauweren rusten is gemakkelijker. En dus riep de ambitie van Aalbers weerstanden op. Uiteindelijk was zijn val het gevolg van een mengeling van persoonlijke ambities, de fusie van Nuon met het Hollandse ENW, en het feit dat Aalbers goed van vertrouwen is.

8. Wat is de rol van KPMG?

KPMG is een vooraanstaand accountantskantoor. Een uur na Karels ontslag, kwamen er allemaal vrachtwagentjes van dit bureau de boeken inladen. Sindsdien zoekt men met man en macht naar ongerechtigdheden. Men interviewt iedereen, ook Aalbers zelf trouwens. Behalve het feit dat Aalbers geld had gestoken in andere bedrijven, die met toestemming van de Raad van Toezicht leverden aan Vitesse, is er niets te vinden.

9. Is Aalbers steenrijk?

Nee. Hij verdiende goed, hij woont mooi en hij heeft een tweede huis in Spanje. Maar hij heeft ook een volledige hypotheek. Zijn aandelen in bedrijven zijn meer bedoeld om bevriende relaties uit de brand te helpen dan dat hij er veel mee verdient.

10. Komt Karel Aalbers terug?

Dat is voor Vitesse te hopen. Een integer mens, iemand zonder geheimen en met zakelijk vernuft; iemand met contacten over de hele wereld; iemand die al zijn hele leven maf is van Vitesse en de club nooit zal duperen. Negatieve publiciteit kan zijn pogingen een nieuwe sponsor te vinden natuurlijk schade toebrengen, en dat is waarom die negatieve publiciteit er nu is.

Bron: www.redvitesse.nl.

Carlos Fortes tegen NEC terug in de basis
Vorig weekeinde voor de wedstrijd tegen FC Twente viel Carlos Fortes nog buiten de Vitesse-selectie van achttien spelers en moest hij plaatsnemen op de tribune. Zondag echter, als Vitesse in Nijmegen tegen NEC speelt, staat diezelfde Carlos Fortes als linkerspits in de basis. Omdat Pierre van Hooijdonk is geschorst en Mamadou Zongo met Burkina Fasso een interland speelt, is de spoeling met aanvallers ineens een stuk dunner. En dus daalt Carlos Fortes af van de tribune om Vitesse (mede) te helpen aan drie punten tegen de Nijmegenaren. Ronald Koeman: “Ik hou vast aan een systeem met drie aanvallers en dan is het logisch dat Carlos weer in beeld komt. Toen ik begin dit jaar de technische leiding overnam, draaide hij lekker, maar daarna is het stukje bij beetje minder gegaan. Op een gegeven moment is hij buiten het elftal gevallen, maar mijn vertrouwen in Carlos is ongeschonden. Hij moet het tegen NEC maar laten zien.Omdat Fortes aan de linkerkant speelt, verhuist Orlando Trustfull naar rechts. In de spits staat waarschijnlijk Victor Sikora, hoewel Koeman vrijdag tijdens het gebruikelijke persuurtje niet uitsloot dat Dejan Curovic zondag in beeld komt. “Dat moet ik nog eens bekijken. Het wordt zoals altijd een tactische afweging, waarin ik ook de speelwijze van NEC meeneem.”

De bezetting van het middenveld en de defensie staan wel vast. Mahamadou Diarra speelt dit weekeinde een interland met Mali, waardoor Koeman de keuze tussen hem en John van den Brom als centrale middenvelder niet hoeft te maken. Dat Van den Brom beschikbaar is, is overigens redelijk verrassend. Tijdens de wedstrijd tegen FC Twente werd de routinier kort voor rust weggestuurd door scheidsrechter Jol en de algemene verwachting was dat hij zou worden geschorst. Van dn Brom kwam er echter met een boete van ƒ500,00 vanaf en kan zondagmiddag gewoon spelen. Samen met Arco Jochemsen en Louis Laros vormt hij de middenlinie.

Jochemsen werd vrijdag even apart genomen door Koeman om zijn terugval van de laatste tijd te bespreken. Koeman: “Arco is reëel genoeg om zelf te weten dat hij tegen Willem II, Roda en Twente niet goed heeft gespeeld. Misschien dat zijn besluit om weg te gaan bij Vitesse een opluchting voor hem betekent, waardoor hij weer beter gaat presteren. Arco is in ieder geval een jongen die tot het eind toe alles zal geven voor Vitesse. Daar heb ik geen enkele twijfel over.” Mocht Jochemsen opnieuw teleurstellen dan wacht hem ongetwijfeld hetzelfde lot als vorige week zaterdag tegen Twente: een wissel ten faveure van Nenad Grozdic.

De defensie zondag van Vitesse voor de wedstrijd tegen NEC wordt gevormd door doelman Dragoslav Jevric (al weken de-man-in-vorm), Stefan Nanu, Dejan Stefanovic, Michel Kreek en Marc van Hintum. Marco De Marchi zit vanwege een blessure nog niet bij de selectie van achttien spelers.

Ronald Koeman over de wedstrijd: “Voetballend gezien zijn we waarschijnlijk beter dan NEC, maar het voetballende deel bepaalt zondag niet de uitslag. NEC zal er een strijd van maken en willen we een kans maken dan moeten we daarin mee. Het wordt hoe dan ook een moeilijk potje.” Het feit dat er sprake is van een heuse streekderby onderschat Koeman niet: “Het is mijn eerste derby met Vitesse, maar wat ik ervan begrijp, ligt het gevoelig. NEC wil zich met name tegen ´grote broer´ Vitesse manifesteren en dan zie je vaak dat ploegen boven zichzelf uitstijgen. We zijn dus gewaarschuwd.” Koeman weet waar hij over praat: “Met Barcelona heb ik zes jaar lang twee keer per seizoen tegen stadgenoot Espagnol gespeeld. Dat waren ook wedstrijden op het scherp van de snede. Het leuke is wel dat we al die jaren geen enkele keer van ze hebben verloren.

Vermoedelijke opstelling Vitesse tegen NEC
Jevric, Nanu, Stefanovic, Kreek, Van Hintum, Jochemsen, Van den Brom, Laros, Trustfull, Sikora, Fortes.
Jan Terlouw: “Ik was op de hoogte van bijverdienste Aalbers”
Volgens het Algemeen Dagblad verdient Karel Aalbers persoonlijk aan de verkoop van het concept van Gelredome. Zo krijgt hij een ruime vergoeding voor de bouw van een soortgelijk stadion in Gelsenkirchen, bestemd voor Schalke 04. Daarin wordt eveneens het concept van het uitschuifbare veld toegepast. Volgens de krant heeft hij voor die ‘bijverdienste’ heeft Aalbers nooit expliciet toestemming gekregen. Dat is bevestigd door de toenmalige voorzitter van de raad van commissarissen van Gelredome, Jan Terlouw. ”Het is nooit vastgelegd. Maar ik wist dat hij voor adviezen hier en daar honoraria ontving, Ik viel daar niet over.”Uit de notulen van een vergadering van de commissarissen in ‘97 blijkt dat niemand het patent bezit op het uitschuifbare veld en het stadionconcept. Aalbers geldt als geestelijk eigenaar van het idee van het Gelredome. Historisch is zijn verhaal dat hij bij het openvallen van een doosje lucifers op het idee van het uitschuifbare veld is gekomen.

Vitesse en het Gelredome staan op het standpunt dat Aalbers toestemming had moeten vragen voor zijn neveninkomsten. Aalbers verdiende voor zijn ontslag een miljoen gulden per jaar als betaald voorzitter van Vitesse en directeur van het Gelredome. Vitesse en Gelredome menen dat Aalbers’ neveninkomsten toekomen aan het stadion, omdat de adviezen feitelijk verband houden met de kennis die hij als directeur en voorzitter van stadion en club heeft opgedaan.

De forensische accountants van KPMG hebben de bijverdiensten ontdekt bij het in kaart brengen van Aalbers zakelijke activiteiten. De Hollandse Beton Groep (HBG) bevestigt met Aalbers een gentleman’s agreement te hebben over vergoedingen voor zijn werkzaamheden. HBG was destijds samen met andere aannemers betrokken bij de bouw van het Gelredome. Nadien verwierf het Rijswijkse aannemingsbedrijf de opdracht voor de bouw van het stadion van Schalke 04.

Bas Geerdink: “Instemming Raad van Toezicht”
Vitesse heeft in het verleden zaken gedaan met verschillende bedrijven waar oud-voorzitter Karel Aalbers belangen in had of heeft. Accountantskantoor KPMG doet daar onderzoek naar. Volgens de geschorste directeur van Gelredome, Bas Geerdink, deed Aalbers dat met instemming van de Raad van Toezicht van Vitesse.Volgens Geerdink wordt ten onrechte de indruk gewekt dat Aalbers, die voor circa een miljoen gulden op de loonlijst stond bij Vitesse/Gelredome, zich persoonlijk probeerde te verrijken. Aalbers gebruikte het netwerk van bedrijven waarin hij belangen heeft of had ten bate van Vitesse. KPMG onderzoekt nu in opdracht van de Raad van Toezicht of dit allemaal volgens de regels is gebeurd.
Koeman:”Transfer Pierre van Hooijdonk niet onbespreekbaar”
Trainer Ronald Koeman vindt een eventueel vertrek van Pierre van Hooijdonk ‘niet onbespreekbaar’. De topscorer van Vitesse staat in de warme belangstelling van PSV, dat gisteravond officieel de landstitel in de wacht sleepte door FC Twente te verslaan.Trainer Erik Gerets ziet in de lange Brabander de ideale opvolger van Ruud van Nistelrooij, die voor ongever 65 miljoen gulden aan de Engelse club Manchester United is verkocht. Maar de club uit Eindhoven heeft zich nog niet gemeld bij Vitesse.’PSV heeft ooit aangegeven belangstelling te hebben voor Van Hooijdonk’, aldus Vitesse-coach Koeman. ‘Daar zijn ze nooit op teruggekomen. Misschien nu wel, want het lijkt me dat de club een spits moet hebben. Als er een mooi bedrag voor Van Hooijdonk op tafel komt, moet je er goed over nadenken of je hem wilt verkopen. Het spreekt voor zich dat ik Pierre liever bij de selectie houd, maar ik zeg niet bij voorbaat nee.’

‘Voorwaarde is wel dat je van het geld dat je voor hem ontvangt, één of meer spelers koopt die Vitesse sterker maakt of maken. Het mag niet zo zijn dat het bedrag dat binnenkomt wordt gebruikt om eventuele schulden af te lossen. Dat vormt geen basis om goed te werken en dat is ook niet volgens de afspraken die ik met Vitesse gemaakt heb.’

Van Hooijdonk is bij Vitesse bezig aan zijn eerste seizoen. Hij werd afgelopen zomer voor twaalf miljoen gulden overgenomen van Nottingham Forest. De international scoorde tot nu toe 22 maal in de competitie.

Bron: De Gelderlander

Karel Aalbers daagt Raad van Toezicht
De advocaat van Karel Aalbers heeft na ruggespraak besloten de Raad van Toezicht te horen over de uitgelekte beschuldigingen in het Algemeen Dagblad van afgelopen vrijdag. Beide partijen hebben een overeenkomst getekend waarin duidelijk is afgesproken geen mededelingen naar buiten te brengen die het belang van Vitesse schaden. De Raad van Toezicht houdt klaarblijkelijk zich niet aan deze afspraak. De advocaat wil nu de leden van de Raad van Toezicht horen.
Dubieuze rol Cor Guijt bij Vitesse
Cor Guijt, lid van de Raad van Toezicht van Vitesse heeft met Vitesse/Gelredome een klant die goed is voor enkele miljoenen guldens omzet per jaar. Hij komt aan deze omzet door onroerend goed, hypotheken, verzekeringen en aandelenlease constructies te verkopen aan medewerkers van Vitesse. Vooral onwetende buitenlandse spelers gingen in zee met zijn verzekerings- en makelaarskantoor. Dit blijkt uit een emotioneel telefonisch relaas met een oud-medewerker van Vitesse. Neem Stefan Nanu: “Zo spiegelde Cor Guijt hem allerlei dingen voor zonder hem de kans te geven om bij andere bedrijven een vrijblijvende offerte aan te vragen”. De oud-medewerker regelde vervolgens zelf voor nieuweling Stefan Nanu een offerte voor zijn hypotheek. “Wat bleek ik kreeg een hypotheek met een beduidend lagere rente”. Guijt reageerde vervolgens met de mededeling, “dat kan niet”. Maar het rentepercentage klopte inderdaad, nadat hij zelf met de desbetreffende bank had gebeld. Uiteindelijk werd bij Guijt toch een hypotheek voor Nanu afgesloten echter deze keer wel met een beduidend lagere rente als voorheen in zijn offerte genoemd.” Ook probeerde Guijt een aandelenlease constructie (met te verwachten torenhoge rendementen) te verkopen aan de onwetende Roemeen.Volgens de oud-medewerker hebben ook een fors aantal medewerkers van Vitesse via Guijt huizen gekocht of gehuurd. Ook hebben zij hypotheken en diverse verzekeringen via hem afgesloten. Ook Vitesse/Gelredome heeft diverse verzekeringen bij Guijt afgesloten. Het lid van de Raad van Toezicht heeft dus zéér grote zakelijke belangen bij Vitesse/Gelredome.
“Lid Raad van Toezicht lekte naar pers”
Karel Aalbers maakte er nooit een geheim van. Als hij namens Vitesse of Gelredome een ’deal’ wilde sluiten, maakte hij niet zelden gebruik van bedrijven waar hij zelf aandeelhouder van is. Raad van toezicht, bestuur, managementteam, ze waren allemaal op de hoogte van de risicovolle werkwijze van de ex-voorzitter. Een vertrouweling zegt daarover: “Karel vroeg ons dan: vinden jullie dat een probleem? Dan zeiden wij: nee. Maar als er gedonder van komt is dat jouw zorg.” Een andere direct betrokkene is nog stelliger. “Dit is allemaal oude koek. Een aantal van die deals van Karel is heel profijtelijk geweest voor de club.”De in fraudezaken gespecialiseerde accountants van KPMG spitten momenteel het door torenhoge schulden geteisterde huishoudboekje van Vitesse door. De doorgewinterde onderzoekers moeten hun ogen hebben uitgekeken. De manier van werken die Aalbers er op nahield wekt op zijn minst de schijn van belangenverstrengeling.

Zo is de ex-voorzitter van Vitesse en voormalig directeur van Gelredome grootaandeelhouder van het Mexicaanse bedrijf Grupo Stephadria. Daar zwaait zijn voormalige zakenpartner Stephan Toonen de scepter. Via dit bedrijf probeerde de ex-voorzitter van Vitesse grote sponsors als Kodak en Corona binnen te halen in Arnhem. Grupo Stephadria werpt zich volgens perspublicaties in het hele Amerikaanse continent op als eigenaar van alle rechten van Vitesse en Gelredome. “Zo werkte Karel Aalbers altijd”, zegt een ingewijde. “Hij gebruikte bestaande kanalen en vertrouwenspersonen. Als zo’n bedrijf iets voor Vitesse of Gelredome deed, werd commissie betaald.” De vertakkingen van het zakelijk imperium van Aalbers reikten verder. Zo zou zijn vroegere zakenpartner Toonen nauwe banden hebben met Mid Ocean Distributie bv in Barneveld. Deze onderneming heeft een contract met Vitesse voor de levering van tientallen merchandise-artikelen.

Volgens Aalbers’ woordvoerder Hein Rood hebben deze banden nooit geleid tot belangenverstrengeling of zakkenvullerij. “Daar is hij de man niet naar. Karel heeft jarenlang voor niks voor Vitesse gewerkt en zelfs grote bedragen in de club gestoken. Die accountants zullen hier en daar best wat vinden, Karel is in sommige opzichten nu eenmaal wat slordig. Bovendien speelt hij niet altijd op zeker, hij is geen boekhouder. Maar als hij werkelijk zo’n geldwolf is, waarom zou hij dan fulltime bij Vitesse zijn gaan werken? Hij had in het zakenleven veel meer kunnen verdienen.” Ook de inmiddels veelbesproken transfers van Roy Makaay en Ferdi Vierklau naar het Spaanse Tenerife zouden door de accountants worden uitgezocht. Volgens het Algemeen Dagblad zou Aalbers aan die transacties een miljoen gulden hebben verdiend.

Dat wordt door voormalige medewerkers van de ex-voorzitter ten stelligste ontkend. “Die geruchten gaan al langer. De financiële transacties waren ingewikkeld, maar het is niet waar dat er geld in de zakken van Aalbers is verdwenen. KPMG heeft daar inderdaad vragen over gesteld, wij hebben met documenten aangetoond hoe de vork in de steel zit.”

Volgens Hein Rood laat Aalbers het er niet bij zitten. “Het staat wel vast dat er gelekt is door een of meer leden van de raad van toezicht. Ik ga contact opnemen met een advocaat, want dit is onacceptabel.”

Verhaal Algemeen Dagblad door RedVitesse ontkracht
In het Algemeen Dagblad van vanochtend staat een lang verhaal waaruit zou moeten blijken dat Aalbers zich verrijkt zou hebben aan Vitesse. Naast de laagheid van deze nieuwe poging om Aalbers naam te beschadigen, blijkt uit navraag bij mensen binnen Vitesse die bij het KPMG onderzoek betrokken zijn geweest, ook de onjuistheid. KPMG is direct na het ontslag van Aalbers aan het werk gezet om de boeken te onderzoeken. De Raad van Toezicht dacht gemakkelijk iets te kunnen vinden. Dat bleek onjuist. Aalbers heeft niets onetisch gedaan. Voor de sceptici zetten we hier de feiten op een rij, zoals die zijn gebleken uit een rondje bellen hedenochtend 21 april. De Raad van Toezicht was op de hoogte van het belang van Aalbers in Stephadria, en de (overigens mislukte) poging van dit bedrijf om Corona en Kodak binnen te halen als sponsors. Dit bedrijf zou een marktconforme commissie krijgen als het zou lukken. Daar is niets mis mee en veel mensen binnen Vitesse wisten ervan. De Raad van Toezicht stemde er ook mee in; het blijkt ook uit de notulen. KPMG heeft deze notulen gezien.Het verhaal over Rood en Partners is ook al ontelbare malen aan de orde geweest. Rood had een p.r.-bureau dat ook voor Vitesse werkte. Aalbers hielp het bureau door een moeilijke periode en had er geld in gestoken. Ook dit is eerder besproken in de Raad van Toezicht, waarna Rood zijn eigen bureau verliet en in loondienst ging bij Vitesse. Aalbers heeft weinig plezier gehad van zijn investering in het p.r.-bureau, althans financieel.

Ronduit schandalig is dat er in het AD-verhaal gesuggereerd wordt dat er iets mis zou zijn met de transfer rond Vierklau en Makaay. Letterlijk staat er dit: “Verder worden tal van transfers onder de loep genomen, zoals het verdwijnen van een miljoen gulden bij de transfer van Roy Makaay en Ferdi Vierklau naar Tenerife.” Ten eerste is deze transfer door het toenmalige Vitesse bestuurslid Henk Brouwer gedaan, in samenspraak met Aalbers. Ten tweede waren er allerlei juridische specialisten bezig om elke paragraaf in de contracten te ontleden. Ten derde hebben nu diverse mensen aan KPMG uitgelegd hoe de zaak in elkaar steekt. Vanochtend ook aan RedVitesse.

Er is geen miljoen gulden verdwenen, er is een deel van de deal niet doorgegaan, waardoor de opbrengst van het tweetal een miljoen lager uitviel. Dat deel had te maken met een optie op Vidmar. Deze optie was eerst wel, en later geen onderdeel meer van de ingewikkelde transactie, waar ook nog 2 vriendschappelijke wedstrijden tegen Tenerife deel van uitmaakten. KPMG weet dit en dus kan de raad van Toezicht het ook weten.

Maar twijfel zaaien is altijd makkelijker dan twijfel wegnemen. En dus is met behulp van een krant die op zoek is naar een nieuwe rel, de actie beschadiging Aalbers in een nieuwe fase terecht gekomen. Aalbers schijnt contact opgenomen te hebben met zijn advocaat, omdat hij het zat is te moeten zwijgen waar de Raad van Toezicht voortdurend met modder gooit.

Het KPMG onderzoek duurt nu al bijna tien weken en heeft opgeleverd dat Aalbers naar sponsors zocht in Mexico. Harde informatie over verdienen aan transfers is niet gevonden (anders was DAT wel gelekt…) Maar intussen denkt half Nederland dat Aalbers rijk werd aan transfers. Want mensen lezen vooral de koppen.

Reactie RedVitesse inzake verdenkingmakingen in AD richting Karel Aalbers
Vanochtend in het Algemeen Dagblad een voorspeld verhaal over Karel Aalbers. Het stuk van Gerard den Elt is professoneel opgepompt, maar veel schokkende feiten bevat het niet. Jammer is wel dat vluchtige lezers er lang niet allemaal doorheen zullen prikken. Aalbers wordt nauwelijks geciteerd, omdat hij nog steeds een zwijgplicht heeft. Het is wel de vraag hoelang hij dit zwijgen vol zal willen houden. De betreffende “onthullingen” gaan eigenlijk nergens over. Karel Aalbers blijkt geld gestoken te hebben in een bedrijfje dat ook werk voor Vitesse heeft verzet. Was er ook nog echt nieuws vandaag? Dit had iedereen die de Kamer van Koophandel had gebeld, binnen 2 minuten boven tafel kunnen hebben. En Aalbers zou er ongetwijfeld ook niet stiekem over gedaan hebben. Verder wordt er gesuggereerd dat er een miljoen gulden verdwenen is bij de transfer van Makaay; maar feiten daarover ontbreken totaal.De bron van de journalist is wellicht iemand binnen de Raad van Toezicht bij Vitesse. De Raad van Toezicht heeft direct na het ontslag van Aalbers de afdeling Forensics van KPMG aan het werk gezet om ‘lijken in de kast’ te zoeken. En dus zoeken gespecialiseerde accountants (á F 4000,- per dag) speuren al maanden in de stukken naar fraude of zelfverrijking. Maar ze kunnen niets substantieels vinden.

Dus liet de Raad van Toezicht de details die er dan wel waren maar uitlekken was. Alsof die mensen niet dezelfde zwijgplicht hebben ondertekend als Aalbers.

Er valt nog iets op aan deze zet van het nieuwe bewind. En dat is een paar ton boter op het hoofd. De voorzitter van de Raad van Toezicht (lees Cor Guijt), het hoogste orgaan binnen Vitesse, machtig genoeg om de voorzitter te ontslaan, verrijkt zich al sinds jaren (en als het aan hem ligt nog vele jaren) aan Vitesse. Zo worden de pensioenen van de Vitesse medewerkers belegd via zijn kantoor. Lopen alle verzekeringen via het kantoor van deze man. En profiteerde hij (tot voor kort) van de binding van de fans met hun club. Over verrijken gesproken: dit is wel iets anders dan een kennis helpen door geld te investeren in een buitenlands avontuur met onzekere afloop.

Binnen Vitesse gaan jaarlijks vele tientallen miljoenen om. Er worden voortdurend grote zaken gedaan met allerlei lieden over de hele wereld. Als Aalbers had willen verdienen aan Vitesse, dan had hij wel andere mogelijkheden gehad. Maar Aalbers is naast zakenman, gewoon een fan van de club. Vitesse-maf, als alle andere fans. En dan ben je er niet op uit om je club te duperen. Het is triest dat de Raad van Toezicht van Vitesse de behoefte voelt om een man die monddood is gemaakt, te bedoezelen. Zeker als de voorzitter van dat college dag in dag uit commissie opstrijkt van allerlei polissen en transacties binnen Vitesse. Natuurlijk komt er ooit een dag dat Aalbers zich zal kunnen verweren. Dan is het te hopen dat er nieuwe batterijen zitten in de recordertjes van de heren journalisten. Pas op die dag zullen we een zwarte bladzijde kunnen omslaan in de geschiedenis van deze club.

Algemeen Dagblad “Karel Aalbers wilde verdienen aan Vitesse”
Voormalig Vitesse-voorzitter Karel Aalbers zou zich blijkens onderzoek van het accountantsbureau KPMG persoonlijk hebben willen verrijken bij transfers en de verkoop van merchandising en tv-rechten van de club. Aalbers heeft namens Vitesse en het Gelredome zaken gedaan met bedrijven op Cyprus en in Mexico, die aan hemzelf toebehoren of toebehoorden. Volgens bronnen dicht bij het onderzoek zijn aanwijzingen gevonden dat hij persoonlijk geld verdiend zou hebben aan transacties.Hangende het onderzoek van KPMG, dat eerder declaraties van oud-burgemeester Peper onderzocht, is Aalbers’ afkoopsom bevroren. De grondlegger van de Arnhemse club moest in februari terugtreden, nadat een schuld van 60 miljoen was ontstaan. Hij kreeg een gouden handdruk van 4,5 miljoen gulden.

Circa 2,7 miljoen gulden is geparkeerd bij het advocatenkantoor Derks Star Busmann Hanotiau, de rest is uitbetaald. Nuon en Vitesse overwegen het bedrag terug te vorderen, als KPMG voldoende bewijzen aandraagt. In dat geval doen zij aangifte.

Aalbers, die het accountantsbureau Deloitte & Touche heeft ingeschakeld, zegt in een reactie de uitkomsten van het onderzoek met vertrouwen tegemoet te zien. Verder wil hij zich houden aan zijn contractueel vastgelegde spreekverbod. Aalbers is de afgelopen week gehoord door KPMG en wordt nogmaals ondervraagd, wanneer het eindrapport in concept klaar is.

PSV wil Pierre van Hooijdonk contracteren
PSV wil Pierre van Hooijdonk overnemen als alternatief voor Ruud van Nistelrooy. Trainer Eric Gerets zijn voorkeur gaat uit naar Van Hooijdonk, die afgelopen zomer voor 11 miljoen van Nottingham Forest naar Arnhem kwam. PSV wil echter voor de 30-jarige aanvaller echter niet meer dan 10 miljoen betalen.
A1 Vitesse in finale beker
Voor de eerste keer van dit seizoen werd een wedstrijd afgetrapt zonder dat de “Razende Reporter” aanwezig was. Een ongeluk en een afgesloten 3e rijbaan, rond Delft-Zuid, was hier debet aan. Toch kon ik er nog net getuige van zijn, zij het van afstand, dat Nick Hofs op aangeven, vanaf de linkerflank door Steve Promes, de 0-1 kon maken. Gezien de gemiste kansen in de voorgaande wedstrijd tegen Heerenveen de revanche voor ons “ratje”. Kort hierop, zonder dat Sparta het nog besefte, kon Steve Promes de verdiende 0-2 intikken (6e min.) en nog geen minuut later voorlangs knallen. In gedachte zag ik al een monsterscore in de lucht hangen maar zoals zovaak en ik zelf voorheen ook heb ervaren, gebeurt dan precies het tegenovergestelde. Het lijkt wel of er een soort gemakszucht ontstaat wat dan verlammend werkt. Zo ook vanavond in deze beker thriller. Na een kwartier spelen kreeg Sparta’s-rechterspits de bal in bezit,. Deze kon ongestoord vanaf de rechterkant worden verplaatst naar de linkerzijde. Deze bal kon door de linkerspits, vanaf ongeveer 20 meter ongestoord de kruizing in worden gejaagd, keeper Raymond van Driel totaal kansloos achterlatend, 1-2. Weer een vijftiental minuten later kon Said Echarqui met enkele goede combinaties de vijandelijke “16” binnen dringen en de bal achter Victor Kros schieten, 1-3. Het goede voorbereidende werk was van Nick Hofs en Riga die de goalscorer vrij voor de keeper brachten. Kort hierop had Riga zelf nog de kans om de score te verhogen maar de onstane 1op1 situatie, met de hoek voor het uitkiezen, liep door te lang dralen op niets uit.Direct vanuit deze situatie kreeg Sparta ’n 1op1 scoringskans maar een katachtige reactie van Raymond van Driel voorkwam erger. Ongeveer 5 minuten voor rust ging Said Echarqui, op volle snelheid wederom de “16” van Sparta binnen, maar de redding van Sparta-keeper Victor Kros zorgde dat de 1-3 ruststand op het bord bleef. Na rust een harde mee wind voor Vitesse wat het spel niet geheel ten goede kwam. Zo werd de druk met de gevaarlijke counters, een 10-tal minuten na rust, door Sparta ietwat opgevoerd waardoor de anders zo soliede achterhoede een aantal keren te kijk werd gezet. De af en toe arrogante maar supersnelle Nelstein kreeg, nadat hij de buitenspelval omzijlde, een niet te missen kans maar een snelle reflex van Raymond van Driel voorkwam de 2-3. Toch was het een minuut later wel 2-3 door dezelfde Spartaan die, nadat Richard Terpstra uitgleed, Van Driel nu wel kansloos liet. In de 66e minuut was het Riga die een 1op1 kans op 2-4, tegen keeper Victor Kros, onbenut liet.

In de contra attack was het mistasten van de overijverige (veel uit de positie) en hardwerkende Ruud Knol opvallend, waardoor de Sparta nr.14 de 3-3 in het goal kon schuiven. De reeds ophanden zijnde wissel Michael Dingsdag voor Steve Promes kwam, achteraf gezien net te laat. De druk werd door Vitesse weer opgevoerd en de kansen op de 3-4 waren legio. Toch als zovaak gebeurt viel de goal aan de andere zijde. Nelstein kon counteren nadat Vitesse wederom een kans liet liggen, de bal werd diep gespeeld, Richard Terpstra gleed tijdens het duel uit (regende ondertussen) en Nelstein liet vervolgens ook Theo Groeneveld en Raymond van Driel kansloos, 4-3 (80e min). Vele bloedstollende taferelen onstonden voor het Sparta-goal. Dan een goede onderschepping van Jorginho de Mello die direct de nu ijverige Riga inspeelde. Een actie in de “16” en een schot onder de goalie door, 4-4. Mike Snoei wisselde direct de goed keepende goalie Van Driel voor Sjoerd Rensen, die een reputatie mbt penalties stoppen op moest gaan houden. Vrijwel direct floot de “MIB” af en de loterij kon beginnen. Als eerste het team van Vitesse. Achtereenvolgens schoot Ruud Knol 1-0, Jorgingho 2-1, Tom Verhaar 3-2, Riga 4-3 en Michael Dingsdag de 5-4 in. Ook de gelijkmakende beurt voor Sparta werd verzilverd, 5-5. Nu mocht Theo Groeneveld de om-en-om starten en scoren, 6-5 gevolgd door Said Echarqui, 7-6. De volgende penalty van Sparta werd door keeper Sjoerd Rensen gestopt en de finale was bereikt. Verassende tegenstander wordt daarin AZ dat Feyenoord op dinsdag 19-4-’00 met 1-0 versloeg.

Op woensdag 17 mei kan Vitesse A1 het seizoen afsluiten met een hoofdprijs. Daarvoor moet dan wel gewonnen worden van AZ, dat in de andere halve finale verrassend met 1-0 landskampioen Feyenoord versloeg.

Sparta A1 – Vitesse A1 Shell jeugdcompetitie beker 20/4 (4-4, Vitesse wint na strafschoppen)

Opstelling Vitesse: Raymond van Driel (98 Sjoerd Rensen), Richard Terpstra (82 Eldrige Rojer), Ruud Knol, Theo Groeneveld, Jorginho, Tommy Verhaar, Said Echarqui, Renald Majoor, Steve Promes (65 Michael Dingsdag), Rachmed Mustapha, Nick Hofs

Scoreverloop: 0-1: Nick Hofs, 0-2: Steve Promes, 1-2: Omar Zaroual, 1-3: Said Echarqui, 2-3: Angelo Nelstein, 3-3: Moro Abdulai, 4-3: Angelo Nelstein, 4-4: Rachmed Mustapha

Penalties voor Vitesse achtereenvolgens: Knol, Jorginho, Verhaar, Mustapha, Dingsdag, Groeneveld en Echarqui.

Met dank aan BPS-Ede

Boek over gebeurtenissen rond ontslag Karel Aalbers?
Karel Aalbers is via een tussenpersoon benaderd door een uitgever uit Baarn om een reconstructie te publiceren van de gebeurtenissen in februari van dit jaar. Aalbers zelf wil niet reageren op dit bericht. Het is op dit moment onduidelijk of de ondertekende contracten een eventueel boek in de weg zouden staan. Het staat wel vast dat grote aantallen mensen nieuwsgierig zouden zijn naar het verhaal van Aalbers. Zijn verklaringen in de pers zijn tot nu toe spaarzaam geweest. Aalbers had tot zijn ontslag natuurlijk een uniek inzicht in de manoeuvres om hem heen. Ook daarna heeft hij door de vele publicaties en vertrouwelijke informatie de puzzel natuurlijk aardig in elkaar zien vallen. Daarnaast zal het emotionele aspect voor Aalbers en zijn familie veel lezers aanspreken.
Feyenoord wil Arco Jochemsen inlijven
Feyenoord wil Arco Jochemsen deze zomer inlijven. De 29-jarige middenvelder van Vitesse is transfervrij en zal zeker vertrekken uit Arnhem.Jochemsen sloeg maandag voor de derde en laatste keer dit seizoen een aanbieding van Vitesse af. De dynamische rechtshalf richt zich nu op een transfer, maar hij wil niet reageren op de belangstelling van Feyenoord. “Ik wil op geen enkele naam reageren”, aldus Jochemsen. “Pas op het moment dat een transfer rond is, zal ik reageren.”
Pierre van Hooijdonk opgeroepen voor Oranje
Vitesse-spits Pierre van Hooijdonk is geselecteerd voor de oefenwedstrijd van het Nederlands elftal. Oranje speelt op woensdag 26 april tegen Schotland in Gelredome de laatste oefenwedstrijd voordat de definitieve selectie voor het Europees kampioenschap bekend wordt gemaakt.
Frits van den Berk verlengt zijn contract
Conditie- en herstel trainer Frits van den Berk heeft dinsdag 18 april zijn contract met Vitesse verlengd voor opbepaalde tijd. Van den Berk (48), die sinds 1989 werkzaam is bij Vitesse, zal zijn werkzaamheden bij de amateurvereniging Rheden stopzetten. Het trainen van het eerste team van Rheden valt niet te combineren met een full-time betrekking bij de ambitieuze Arnhemse club.
AC Nieuwsanalyse
Het aanstaande vertrek van middenvelder Arco Jochemsen leidt een nieuwe golf van onrust in bij Vitesse. De prangende vraag in de komende weken: Blijft trainer Ronald Koeman deze zomer in Arnhem? Na de aftocht van Karel Aalbers is interim-manager Jan Konings de schuldenlast van de Arnhemse club met harde hand aan het saneren. Enkele weken geleden bedankte Ton Fitsch op het laatste moment voor de functie van algemeen directeur bij Vitesse. Naar eigen zeggen wilde Fitsch zijn huidige club Heracles Almelo niet laten zinken. Bronnen rondom de Twentse eerstedivisionist beweren evenwel dat het ijzeren regime van Konings bij Vitesse medebepalend is geweest voor het opvallende terugkrabbelen van Fitsch.Dat Konings met harde hand de club saneert, heeft ook trainer Ronald Koeman gemerkt. Koeman wilde Groninger Henk Veldmate als assistent-trainer toevoegen aan de technische staf van Vitesse. Veldmate bereikte echter geen akkoord met de Arnhemse club. Koeman wilde fysiotherapeut Ricardo de Sanders losweken bij de KNVB. Ook De Sanders en Vitesse vonden elkaar niet in een verbintenis. Koeman wilde middenvelder Arco Jochemsen behouden voor Vitesse. Maar speler en club kwamen er financieel niet uit.

Het mislopen van Veldmate, De Sanders en Jochemsen zijn fikse tegenslagen voor Koeman. Toch neemt de trainer de club niets kwalijk. Veldmate zit blijkbaar vast aan het Groningse land, De Sanders vraagt absurde bedragen en ook in het geval van Jochemsen heeft Vitesse het maximale geboden, zo oordeelt de trainer. “Je moeten de mensen op basis van kwaliteit betalen”, zei Koeman dinsdag. “Er staan bedragen en prijzen voor mensen en functies. Daarin moet je een lijn trekken. Dat is bij Vitesse niet altijd gebeurd. Sinds mijn komst gebeurt dat wel.”

Met andere woorden: Vitesse wil af van de wildgroei in de salarissfeer, die in het verleden onder meer heeft gezorgd voor scheefgroei in de selectie.

Een lovenswaardig streven. Maar het roept tevens veel vraagtekens op. Een simpele rekensom leert dat Vitesse financieel niet beter wordt van het vertrek van Jochemsen. Althans, als de club sportief gezien geen stap terug wenst te doen. Want waar denkt de club een betaalbare vervanger te vinden?

De aan Fortuna Sittard uitgeleende Remco van der Schaaf geldt als alternatief. Maar de jonge middenvelder heeft andere kwaliteiten dan Jochemsen. Van der Schaaf is een controlerende speler, terwijl Koeman juist zo gecharmeerd is van de diepgang en het loopvermogen van Jochemsen.

Het aantrekken van een speler van het type Jochemsen kost waarschijnlijk miljoenen. Ook dan zal Vitesse een salaris moeten betalen, terwijl een doorlopend contract van een aankoop ook nog eens om een fikse afkoopsom vraagt. Bovendien wordt in het verhaal Jochemsen voorbij gegaan aan het gegeven dat de voetballer nog één van de weinige spelers met een echt Vitesse-hart is in de huidige selectie. Het vertrek van zo’n clubvoetballer valt natuurlijk altijd slecht bij de supporters.

In de komende weken moet Koeman zijn gewenste en beloofde aankopen krijgen, anders levert de trainer zijn nog twee jaar doorlopende contract bij Vitesse in. Achter het mislopen van zowel Veldmate als De Sanders en Jochemsen schuilt een groot gevaar. Aan alle drie gevallen kleeft een financieel aspect. Geen gunstig voorteken voor de komende weken, waarin de selectie voor volgend seizoen gestalte moet krijgen.

“Dat klopt”, zo erkende Koeman dinsdag de moeilijke spiraal waarin Vitesse zich lijkt te bevinden. “Je moet wel dat gaan doen, wat je wilt doen. Ook qua nieuwe spelers. Binnen drie weken moet er duidelijkheid zijn. Anders zal er een probleem zijn, ja.”

Vier speelronden voor het einde van de competitie is Vitesse nog volop in race voor deelname aan de Champions League. Het bereiken van de met goud omhangen Europese competitie zou de ultieme oplossing zijn voor het financieel geplaagde Vitesse. Hoofdsponsor NUON heeft Koeman gegarandeerd dat versterkingen mogelijk blijven. Na het mislopen van Veldmate, De Sanders en Jochemsen rijst de vraag of NUON inderdaad zijn toezeggingen nakomt.

Het worden spannende weken voor Vitesse. Op het veld, maar zeker ook daarbuiten. Want na de aftocht van Aalbers kan Vitesse zich een eventueel vertrek van Koeman niet permitteren.

Boete voor John van den Brom
John van den Brom wordt niet geschorst naar aanleiding van het incident, afgelopen zaterdag tegen FC Twente. De speler van Vitesse, die werd weggestuurd na te grensrechter te hebben beledigd, is akkoord gegaan met het schikkingsvoorstel van de aanklager van de tuchtcommissie van de KNVB om een boet van 500 gulden te betalen.
Arco Jochemsen gaat Vitesse definitief verlaten
Zoals wij reeds op deze pagina vorige week vermelde vertrekt Arco Jochemsen aan het einde van het seizoen bij Vitesse. De 29-jarige middenvelder heeft de Arnhemse club maandag laten weten niet in te gaan op een verbeterde aanbieding. Jochemsen, die bezig is aan zijn zesde seizoen bij Vitesse, verlaat de club transfervrij.Het is nog niet bekend wie de nieuwe werkgever van Jochemsen wordt. AZ en Anderlecht toonden in een eerder stadium interesse in de middenvelder. De Belgische club liet echter afgelopen week weten niet meer in de markt voor Jochemsen te zijn.
John van den Brom biedt excuses aan
John van den Brom hangt een schorsing boven het hoofd. De middenvelder van Vitesse werd zaterdagavond door arbiter Dick Jol naar de kleedkamer gestuurd tijdens de wedstrijd tegen FC Twente. Het voorval was opvallend, aangezien Van den Brom zich als wisselspeler aan het warmlopen was. Tegen het einde van de eerste helft gaf Jol een vrije trap aan FC Twente, wegens een overtreding van Mamadou Zongo op Twente-verdediger Jeroen Heubach. Het voorval had plaats op enkele meters afstand van de plek waar Van den Brom zich voorbereidde op zijn invalbeurt.”Zongo en Heubach hielden elkaar vast”, aldus Van den Brom. “Ik heb tegen de grensrechter iets over die beslissing gezegd.” Wat hij precies heeft gezegd? Dat wilde Van den Brom niet aangeven. “Het is beter er nu niets meer over te zeggen.” Of hij assistent-scheidsrechter Jan Pool iets vreselijks heeft toegewenst? “Nee, joh. Geen enge ziektes of zo. Alsjeblieft, zeg.”

Na beraad met zijn assistent Pool stuurde scheidsrechter Jol de routinier van Vitesse meteen naar de kleedkamer. “Van den Brom moest weg wegens een ernstige belediging van de grensrechter”, verklaarde Jol na de wedstrijd. De arbiter toonde Van den Brom geen rode kaart. “Nationaal hoef je geen kaart te tonen wanneer je officials of wisselspelers wegstuurt. Internationaal moet dat wel.”

De arbitrale leiders hebben na de wedstrijd een rapport opgesteld, dat naar de tuchtcommissie van de KNVB gestuurd zal worden. Het is nog niet duidelijk welke straf Van den Brom boven het hoofd hangt. Eerder dit seizoen werd NEC-speler Marc Verhoeven eveneens tijdens het warmlopen naar de kleedkamer gestuurd. Scheidsrechter Hennie de Graaf toonde Verhoeven wel de rode kaart. Ook bij dit incident, tijdens Willem II-NEC, vormden opmerkingen richting de assistent-grensrechter de aanleiding. Na schriftelijk verweer werd Verhoeven vrijgesproken. “Omdat ik noch gescholden noch iemand beledigd heb”, aldus Verhoeven.

Eind maart liep Heerenveen-doelman Hans Vonk wel een schorsing op in een soortgelijke situatie. Na afloop van de wedstrijd Vitesse-Heerenveen voegde Vonk scheidsrechter René Temmink de weinig vleiende titel ‘droplul’ toe. Dat kwam de goalie te staan op een schorsing van twee wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk.

“We zullen de komende week wel zien wat er gaat gebeuren, nadat er contact is geweest met Zeist”, aldus Van den Brom, die de tweede helft volgde vanuit de spelerstunnel naar de catacomben. “Ik heb na afloop bij de scheidsrechter en de grensrechter mijn excuses aangeboden, hoewel ik er van overtuigd ben dat ik niet veel gezegd heb. Ze hebben mijn excuses aanvaard. Dat zouden ze ook in het rapport zetten. Ik verwacht dat ik mijn mening ook wel op papier zal moeten zetten voor de tuchtcommissie.”

Van den Brom (33) was zaterdagavond om tactische redenen gepasseerd door Vitesse-trainer Ronald Koeman. Mahamadou Diarra begon op de plek van de routinier, centraal op het middenveld. “Vooraf was afgesproken dat Van den Brom de tweede helft zou spelen”, aldus Koeman.

“Als een tegenstander, zoals FC Twente, met twee spitsen en een man daarachter speelt, komt John wel eens in de problemen. Op die plek wilde ik een frisse speler hebben, met veel loopvermogen. Diarra heeft zaterdagavond bewezen dat hij daar goed kan spelen. Ik had een conditioneel betere speler nodig dan Van den Brom. De wedstrijd van afgelopen woensdag tegen Roda JC heeft veel krachten gekost. Daarom wilde ik Van den Brom inbrengen, in plaats van dat ik hem er na een uur uit zou moeten halen.”

Vitesse B1 wint van Elinkwijk B1
Vitesse B1 heeft zaterdagmiddag met 9-2 gewonnen van Elinkwijk B1. De mannen van Theo Bos (zonder o.a. Nicky Hofs die met de A-jeugd naar het hoge noorden ging) speelden op de Bakenberg hun laatste wedstrijd tegen het gedegradeerde Elinkwijk. Om nog in aanmerking te komen voor het kampioenschap van de eerste divisie B kon men niets anders doen dan winnen met zoveel mogelijk doelpunten. Bij rust stond het reeds 7-1 voor Vitesse. De 5-1 van Jesse Pastoors had veel weg van de kopbal van Spira Grujic gisteravond. Jesse kopte de bal met een hoge boog over de verbouwereerde Elinkwijk sluitpost. Nadat Jesse hiermee zijn tweede doepunt van de middag scoorde eiste Luciën Dors een toegekende vrije trap op. Luciën krulde de bal om de muur heen en buiten bereik van de keeper in het doel 6-1. Nog net voor de thee kon Randy Kotspam na een zeer sterke individuele actie van Eldrige Roger de 7-1 aantekenen.Na de pauze wisselde Theo Bos veelvuldig. Zo gaf hij een aantal jongens vanuit de C-jeugd de kans om alvast aan het hogere niveau te ruiken. In het begin van de tweede helft liep de doelpunten machine nog gesmeerd, maar helaas het tiende doelpunt werd door niemand gemaakt. Ondanks verwoede aanmoedigingen van grensrechter Toon Hartemink.

Of het kampioenschap alsnog in Arnhem gevierd kan worden weten we maandag 17 april. Dan zal de concurrent zijn laatste wedstrijd spelen.

De Bakenberg (S.M.L.): Vitesse B1 – Elinkwijk B1 9-2

1-0 Ahmed Kilic
2-1 Luciën Dors
3-1 Wilco van Osch
4-1 Jesse Pastoors
5-1 Jesse Pastoors
6-1 Luciën Dors
7-1 Randy Kotspam
8-1 Jesse Pastoors (pen.)
9-1 Eldrige Roger

Uitermate belangrijke zege in Gelredome tegen FC Twente
De verschillen tussen de nummers 2 t/m 7 van de nationale competitie zijn dermate klein dat de strijd om de Champions League en Europees voetbal gaat lijken op een wekelijkse tombola. FC Twente en Vitesse wisten derhalve wat er in deze zogenoemde ‘zes-punten-wedstrijd’ op het spel stond. Vitesse trok door de 4-1 zege aan het langste eind en spoelde daarmee de kater van het verloren bekerduel met Roda JC weg. Twente lijkt aan het einde van de competitie de eerste slijtageplekken te vertonen. De ploeg van Fred Rutten verloor het tweede competitieduel op rij en het lonkende Champions League-avontuur lijkt aan de neus van de Tukkers voorbij te gaan. Het bezoek van Twente in het Gelredome leek de Arnhemmers in eerste instantie veel problemen op te leveren. Buiten het stadion veroorzaakte een honderdtal Twente-supporters rellen bij het stadion door de Vitesse-aanhang te lijf te gaan. Maar ook op het veld bleek Twente de Arnhemmers in eerste instantie niet goedgezind. De beide ploegen waren na het beginsignaal van arbiter Jol niet te houden. In de hoogste versnelling werd de bal rondgespeeld en werd de kortste weg naar het doel gezocht. De eerste kansen in de jachtige beginfase waren voor Vitesse. Maar in de 18de minuut ontsnapte Scott Booth aan de aandacht van Mahamadou Diarra en vond vervolgens bij de tweede paal Jan Vennegoor of Hesselink (0-1).De vraag was of de ploeg van Ronald Koeman de veerkracht zou hebben om de vroege tegenslag te overwinnen, na de slijtageslag in het verloren bekerduel met Roda JC van afgelopen woensdag. Het antwoord kwam snel. De ploeg toonde aan onder de nieuwe coach fysiek en mentaal te zijn gegroeid. De ploeg deed er een schepje bovenop en Twente werd afgetroefd op agressie en vechtlust. Het was in deze fase, dat Van Hooijdonk een vrije trap op een voortreffelijke wijze langs Sander Boschker krulde (1-1). Direct daarna werd John van den Brom tijdens het warmlopen weggestuurd wegens aanmerkingen op de assistent-scheidsrechter. Het fluitconcert bij rust betrof derhalve Dick Jol en niet de eigen ploeg.

In het begin van de tweede helft leek Twente de wedstrijd weer even naar zich toe te trekken. Andy van der Meijde zette sterk door aan rechterzijkant en zijn voorzet werd door Jan Vennegoor of Hesselink via een omhaal bijna afgerond. Dragoslav Jevric wist zijn inzet nog net voor de doellijn te keren. Maar het werd al snel duidelijk dat het vechtvoetbal van Twente in de eerste helft veel van de krachten had gevergd. Vitesse nam het initiatief over en Twente wist zich nauwelijks aan de druk van de Arnhemmers te onttrekken. De ploeg van Fred Rutten profileerde zich als een typische counterploeg, maar wist zelf nauwelijks aanvallende initiatieven te ontplooien. Ook Vitesse kon echter nauwelijks imponeren. Aardig, vlot combinerend voetbal tot aan het strafschopgebied werd, zodra het postuur van Boschker opdook, afgewisseld met doorzichtige voorzetten richting Van Hooijdonk, die de tweede helft feitelijk onzichtbaar bleef. En zo leek de wedstrijd af te stevenen op een gelijkspel.

Het was Spira Grujic die de Arnhemmers te hulp kwam. De verdediger, dit seizoen toch de rots in de branding van de Twente-verdediging, kopte de bal terug op zijn doelman die echter net besloten had naar voren te komen. Op uiterst schlemielige wijze zag Twente de droom van een Champions League-avontuur in rook opgaan.

De blunder van Grujic had het verzet van Vitesse gebroken. De ellende stapelde zich voor de Tukkers vervolgens in sneltreinvaart op. Een door Van Hooijdonk verlengde bal werd door Louis Laros aan Mamadou Zongo gegeven die de 3-1 mocht binnenschuiven. En alsof dat nog niet genoeg was, werkte Berthil ter Avest de bal ook nog eens in eigen goal: 4-1. Vitesse is weer terug in de frontlinie van de nationale competitie. Voor Twente is het te hopen dat een fantastisch seizoen in de slotfase van de competitie niet op een grote deceptie gaat uitlopen.

Opstellingen:

Vitesse: Dragoslav Jevric, Stefan Nanu, Michel Kreek, Dejan Stefanovich, Marc van Hintum, Arco Jochemsen (46. Nenad Grozdic), Mahamadou Diarra, Louis Laros, Mamadou Zongo, Pierre van Hooijdonk (82. Curovic), Orlando Trustfull (59. Victor Sikora)

FC Twente: Sander Boschker, Dennis Hulshoff (84. Jan Verlinden), Andre Karnebeek, Spira Grujic, Jeroen Heubach, Arjan van der Laan, Scott Booth, Chris de Witte (57. Simon Cziommer), Berthil ter Avest, Andy van der Meijde (81. Oueadraego Rahim), Jan Vennegoor of Hesselink

Scheidsrechter:Dick Jol
Toeschouwers: 24.000

Kaarten:Geel: Van Hooijdonk (Vitesse), Karnebeek, De Witte, Hulshoff (FC Twente)

Scoreverloop:
0-1 Vennegoor of Hesselink (18.)
1-1 Van Hooijdonk (44.)
2-1 Grujic (eigen doel, 69.)
3-1 Zongo (74.)
4-1 Ter Avest (eigen doel, 76.)

Bericht Actiecomité RedVitesse
Beste Vitessesupporters, De laatste tijd horen we meer en meer mensen zich afvragen waarom we maar niets horen van onze voorzitter, na twee maanden actievoeren, roepen om de terugkomst van Aalbers en dat het zo helemaal de verkeerde kant op gaat is er nog altijd niets duidelijk over zijn eventuele terugkeer. Karel Aalbers heeft een zwijgplicht, tot eind 2000 is hem contractureel verboden iets over de zaak los te laten. Hij houdt zich daaraan omdat hij anders immens hoge boetes kan krijgen (na elk media optreden een brief op de mat van een advocaat), maar meer nog houdt hij zich daar aan omdat hij de lopende zaken niet wil beschadigen. Stel dat hij iets laat weten over onderhandelingen met sponsor X, dan springt de media er bovenop, Vitesse/Gelredome, Nuon, advocaten, kortom allemaal onrust die het rustig onderhandelen over sponsorcontracten nagenoeg onmogelijk maakt. Om deze reden heeft Aalbers in de afgelopen periode herhaaldelijk laten weten, in interviews en via internet, dat hij niet te veel kan zeggen omdat de ontwikkelingen in volle gang zijn en hij die niet in gevaar wil brengen.We begrijpen dat dit een zeer onbevredigend antwoord is. Net als jullie willen ook wij morgenochtend gewoon op het nieuws horen dat Aalbers weer terug is bij Vitesse. Maar zo simpel ligt het helaas niet. Eén ding willen we jullie wel op het hart drukken: ER IS NOG HOOP! Echt waar. Een paar weken geleden hebben we zelf om een reactie gevraagd omdat we er zelf ook niet zeker van waren of het nog wel zin had om actie te blijven voeren. We hebben toen zeer nadrukkelijk te horen gekregen dat er nog volop ontwikkelingen waren en de toekomst hoopvol leek. En zéér recentelijk hebben we daar weer een bevestiging van gekregen! Laat het duidelijk zijn dat wij er ook niet op zitten te wachten om energie, tijd en geld te blijven investeren in iets dat geen enkel uitzicht meer heeft. Maar zolang we te horen krijgen (en niet van zomaar iemand!) dat er openingen zijn en het zin heeft om actie te blijven voeren gaan we door! We weten dat het veel gevraagd is als je almaar niets concreets hoort, maar blijf alsjeblieft hopen op een goede afloop, die kans is groter dan je nu misschien denkt!!!!

Het is moeilijk aan te geven hoe lang het nog duurt voordat er iets bekend gemaakt kan worden, dat kan een week zijn, dat kan een maand zijn of een jaar. Maar zolang we jullie vertellen dat er hoop is, is er ècht nog hoop, dat zeggen we niet zomaar! Wat dat betreft zou het mooi zijn als we allemaal een karaktereigenschap zouden hebben van Karel Aalbers, neem de bouw van het Gelredome: ook al gelooft niemand er in, hij wel, net zolang tot het er staat. Zo heeft hij al zijn dromen waargemaakt, als hij iets wilde dan lukte dat, vroeg of laat. En wij geloven dat het in deze kwestie niet anders zal zijn.

Vriendelijke groeten,
Actiecomité ‘Red Vitesse’

Het actiecomité RedVitesse zal binnenkort namelijk een gesprek hebben met het dagelijks bestuur van Vitesse (o.a. met Konings). We willen antwoorden op een heleboel vragen en krijgen in dat gesprek de kans om die vragen te stellen. Jullie als supporters zitten vast ook met veel vragen over de huidige gang van zaken en de toekomst van onze club. Die vragen (zo concreet mogelijk) kunnen jullie naar redvitesse@hotmail.com sturen zodat wij ze namens jullie kunnen voorleggen aan de huidige bestuurders van Vitesse.

Operatie Aelbrecht geslaagd
Kristof Aelbrecht, de 19-jarige spits van Vitesse, is in een Belgisch ziekenhuis geopereerd aan zijn gekwetste knie. De voorste kruisband van de jonge Belg is gereconstrueerd. Er is een hamstringstrip verplaats van zijn been naar zijn knie. Tijdens de operatie bleek verder dat zowel de binnen als buitenmeniscus beschadigd is. Het herstel zal vele maanden in beslag nemen.Al eerder dit seizoen is Aelbrecht enige tijd uitgeschakeld geweest door een breuk in zijn middenhandsbeentje.
Marco de Marchi blijft bij Vitesse
De handtekening van Marco De Marchi onder een nieuw 1-jarig contract zat al enige tijd in de pen, maar vrijdag kwam die er ook eindelijk uit. Tot tevredenheid van de verdediger zelf: ,,Ik heb steeds aangegeven graag bij Vitesse te willen blijven. Er waren wat mogelijkheden in Italië, maar na drie jaar Vitesse wil ik niet opnieuw verkassen. Ik word gewaardeerd, ik speel bij een club met ambities en de speelstijl spreekt me aan.,,Ook Ronald Koeman toonde zich verheugd: ,,Marco is belangrijk voor het elftal en daarom hou ik hem er graag bij. Met zijn onverzettelijke karakter voegt hij iets aan deze groep toe.,, Koeman vindt het logisch dat de looptijd van het contract slechts één jaar omvat. “Marco is natuurlijk wel 33 jaar. Als hij er over een jaar fysiek en mentaal nog net zo voorstaat als nu, geven we hem er graag weer een jaar bij.,,
Update transfernieuws
Vitesse heeft belangstelling voor Rick Hoogendorp. De 25-jarige aanvaller is eigendom van RKC Waalwijk, dat hem in januari verhuurde aan het Spaanse Celta de Vigo. Hoogendorp werd begin dit jaar voor 1,7 miljoen gulden uitgeleend aan Celta. Bij de Spaanse subtopper moet de Hagenaar zich hoofdzakelijk tot invalbeurten moet beperken. Celta heeft een optie tot koop bedongen op de aanvaller. Celta kan Hoogendorp deze zomer voor 5,3 miljoen gulden overnemen van RKC. In Waalwijk staat hij tot medio 2002 onder contract. Hoogendorp kwam eerder uit voor FC Den Haag, MVV en Dordrecht’90. Vitesse-trainer Ronald Koeman wil zijn selectie deze zomer met onder anderen een aanvaller versterken. Nadat bleek dat FC Utrecht meer dan tien miljoen gulden vraagt voor Didier Martel, zoekt de Arnhemse club verder. Vitesse ontkent het gerucht uit de Belgische media dat het interesse heeft in Beveren-aanvaller Remco Torken.Vitesse heeft nog geen overeenstemming bereikt met NEC over de transfer van Patrick Pothuizen. Pothuizen is zelf reeds akkoord met Vitesse over een langdurig contract. “Er zit weinig schot in de zaak”, zegt Arnold Oosterveer, de zaakwaarnemer van Pothuizen. “Als er binnen twee weken geen duidelijkheid is dan gaan we met het buitenland aan de gang.” De 27-jarige centrumverdediger staat ook in de belangstelling van FC Utrecht en enkele clubs uit Engeland.
Arnhemse politiewoordvoerder:”Tob Swelheim provoceerde fans”
Als Nuon-topman Tobias Swelheim na de verloren wedstrijd tegen Roda JC even voor twaalven in zijn auto wil stappen wordt hij opgewacht door een groepje fanatieke Karel Aalbers-fans. Swelheim gaat met ze in discussie en blijft daarna voor zijn auto staan als hij wordt uitgescholden. Totdat politiewoordvoerder Jos Rouwen hem sommeert om in te stappen. ‘Waarom moet hij de boel nu nog gaan provoceren?’, verzucht deze.
Arco Jochemsen gaat Vitesse verlaten
Eind deze week gaan Arco Jochemsen met zijn zaakwaarnemer Rob Jansen opnieuw met Vitesse om de tafel zitten om opnieuw te praten over een contractverlenging bij Vitesse. De kans dat beide partijen het echter eens worden is zéér klein. Zijn zaakwaarnemer Rob Jansen schermt met diverse aanbiedingen o.a. Anderlecht en AZ, die Jochemsen een fors salaris willen betalen. Vitesse zal een laatste bod uitbrengen. De algemene verwachting is dat deze aanbieding niet in de buurt zal komen van het salaris en het tekengeld (hij is immers transfervrij) dat hij elders kan ontvangen.
Rentree van Karel Aalbers in Gelredome
Kárel, Kárel, Kárel. De Zuidtribune in Gelredome salueert de twee maanden geleden afgezette voorzitter Karel Aalbers bij zijn rentree in Gelredome. Op de oost-tribune, de familietribune bij uitstek, heeft hij zich samen met vrouw en twee kinderen op de eerste rij van vak 117 genesteld. Het is weer eens wat anders dan het ereterras. ‘Maar ik zat wel vaker op deze tribune’, zegt Aalbers na afloop van de desastreus verlopen wedstrijd. ‘Maar dan een minuut of tien. Nog nooit een hele wedstrijd.’ Echtgenote Ans zit naast hem. ‘In het begin voelde ik wel wat spanning, maar dat ging al snel weg’, zegt ze. Ook had ze het koud. ‘Je kunt wel merken dat ze aan het bezuinigen zijn.’
In de beginfase van de wedstrijd zijn er nog enkele spreekkoren van fans die Aalbers liefst zo snel mogelijk zien terugkeren. Maar al snel neemt de spanning van de wedstrijd de overhand en wordt de steun van het publiek naar de spelers op het veld verlegd.De Vitesse-organisatie was op de hoogte van de komst van haar voormalige preses. Tijdens de rust in de wedstrijd laten ze op de rondgang in het stadion ijzeren hekken neer om de fanatieke aanhang van de Zuidtribune te beletten bij de bij hen nog zeer populaire oud-voorzitter te komen. Die trekt zich van dit soort commotie om hen heen niets aan en blijft gewoon op zijn plek zitten. Vooral jeugdige aanhangers komen om een handtekening vragen. Een jochie laat trots een handtekening op zijn shirt zien. Die heeft hij eerder op een open dag ‘gescoord’. Nu komt er een bij op zijn sjaaltje.

Na afloop mengt Karel Aalbers zich tussen het vertrekkende publiek. Betrekkelijk anoniem verlaat hij het stadion. Niemand heeft de behoefte om veel te zeggen. Via de mobiele telefoon krijgt een van zijn zoons te horen dat de ‘jongens op Zuid’ het hem niet zouden vergeven als hij niet even een kijkje kwam nemen. Dat doet hij dan ook. De harde kern is daar allang vertrokken om amok te maken op het voorterrein van Gelredome. Binnen krijgt de oud-voorzitter links en rechts pilsjes aangeboden. Op de vraag ‘Kom je terug?’ reageren andere fans verontwaardigd, omdat hij daar immers ‘niets over kan zeggen.’ ‘Ik ben blij om je weer te zien’, zegt een vrouwelijke steward vertederd als ze met een stel afgebroken stoeltjes langs komt sjouwen. En hij moet toch vooral ook eens op de Zuidtribune komen zitten.

Dramatische avond in Gelredome
Roda JC heeft zich in het Arnhemse Gelredome ten koste van Vitesse geplaatst voor de bekerfinale. Invaller Zafarin zorgde in de eerste helft van de verlenging voor de beslissing. Na een matige wedstrijd zegevierde uiteindelijk de Limburgse ploeg. Het team van Sef Vergoossen startte sterk en zette Vitesse meteen vast. Met schoten van het Belgische trio Van Houdt, Valgaeren en Peeters kregen de bezoekers kansen om snel op voorsprong te komen.Van de schrik bekomen lukte het Vitesse om beter in de wedstrijd te komen. De thuisploeg kreeg wat kansen, maar Van Hooijdonk, Jochemsen en Van den Brom misten in de afwerking. Na de rust zakte het peil van de wedstrijd. Er kwamen minder kansen nadat beide ploegen voor meer zekerheid achterin kozen.

In de verlenging nam Vitesse het initiatief. De Gelderse ploeg kreeg via Arco Jochemsen een grote kans om het duel te beslissen, maar de speler in Arnhemse dienst schoot rakelings naast. Alles leek erop dat er een tweede vijftien minuten verlenging aan stonden te komen, maar de ingevallen Roda-speler Davy Zafarin knalde met links een afgeketste bal onhoudbaar in.

Woede om verdwenen spandoek van Karel Aalbers
Coen van Hall is woedend. Woedend op Vitesse, de club waarvan hij al meer dan dertig jaar supporter is. Bij de laatste thuiswedstrijd mocht hij zijn twee spandoeken niet mee naar binnen nemen. ‘Ze werden me afgenomen door een beveiligingsbeamte, de spandoeken zouden provocerend werken’, aldus de 39-jarige Van Hall. De Arnhemmer heeft begrip dat het laken met het opschrift Swelheim Judas werd geweigerd. ‘Ik kan me voorstellen dat ze dat provocerend vinden. Daar doe ik niet moeilijk over’, bekent Van Hall. Maar dat het andere spandoek hem werd afgenomen, daar begrijpt Van Hall niets van. Karel=Vitesse stond erop gekalkt. De tekst vormde een steunbetuiging aan het adres van ex-voorzitter Aalbers, die twee maanden geleden het veld moest ruimen van de raad van toezicht van de club. Tot grote onvrede van Van Hall.Van Hall: ‘Op 25 maart was het de tweede verjaardag van Gelredome, dat er voornamelijk is gekomen door de inspanningen van Aalbers. ‘Jullie hebben je protestdag al gehad’, zei een suppoost tegen me. Volgens hem was het volgens de richtlijnen om het spandoek te weigeren. Vitesse ontneemt me zo het fundamentele recht op vrijheid van meningsuiting. Supporters zijn in mijn ogen meer dan klapvee, een wedstrijd vormt een mooi podium om onze stem kenbaar te maken. Maar blijkbaar vindt Vitesse die stem niks waard als je niet op een vreedzame manier actie mag voeren.’

Van Hall zelf mocht Gelredome wel in. ‘Maar ik kon niet juichen, ik was witheet. Lijfelijk was ik aanwezig, geestelijk niet. Het grootste deel van de tweede helft heb ik gemist omdat ik op de promenade, met anderen heftig in gesprek was over de hele gang van zaken.’

‘De spandoeken zou ik na de wedstrijd weer op kunnen halen. Ik kreeg er een bonnetje voor, maar na afloop waren ze verdwenen. Waarschijnlijk zijn ze ergens bij het afval terechtgekomen. Vitesse heeft gezegd dat mijn kosten vergoed worden. Maar ja, er werd me ook verteld dat ik mijn spandoek terug zou krijgen. Bovendien is het voor mij een principe zaak. Een spandoek is vervangbaar, voor wat betreft de vrijheid van meningsuiting ligt dat anders.’

Vanavond speelt Vitesse, voor de beker tegen Roda JC, de eerste thuiswedstrijd ná het voorval. Van Hall heeft een nieuw spandoek met Karel=Vitesse gemaakt en denkt het nu wél langs de stewards van Gelredome te krijgen. ‘Alleen moet ik het nu slimmer aanpakken. De vorige keer stond ik vóór de wedstrijd met het spandoek voor de hoofdingang, dat zal ik nu niet meer doen.’

Vitesse-woordvoerder Frank Huizinga zei gisteren dat discrinerende en provocerende spandoeken worden verwijderd. Wat de club precies onder provocerend verstaat, wilde Huizinga niet uitleggen. Ook op de zaak zelf wilde hij niet ingaan.

Bronnen nieuwsredactie www.vitesse.org
Eigen nieuwsredactie, Arnhemse Courant, Sportweek, De Gelderlander, ANP, De Telegraaf, Volkskrant, Voetbal International, Vitesse Vandaag, Vitesse inside, Zwart op Geel, NOS Teletekst, Sportjournaal, RTL Teletekst, Omroep Gelderland, TV Gelderland.

Hoofdsponsor: