April 2003

Vitesse ontmoet NAC voor derde keer

Vitesse ontvangt zaterdagavond NAC Breda, wat ooit de eerste tegenstander in Gelredome was. Toen werd het 4-1 met goals van Curovic (2x), Machlas en Trustfull. Henk ten Cate was toen nog trainer van Vitesse, nu van NAC. Dit seizoen trof Vitesse NAC al twee keer. In Breda werd het 0-0, thuis won Vitesse met 4-2 voor de beker. Emile Mbamba scoorde twee keer. Vorig seizoen werd het 1-0 door een goal van Babangida. De laatste thuisnederlaag tegen NAC dateert van begin 2001. De Brabanders wonnen toen met 4-2, Claessens scoorde beide treffers voor Vitesse.

 

Bron: RTV Gelderland 30-04-2003
 

Dingsdag hoopt op koninginnedagkado.

Technisch manager Jan Streuer van Vitesse zei vorige week dat hij deze week verwacht rond te komen met de verdediger Michael Dingsdag.

“Dat zei hij tegen jullie ja, maar ik heb nog niks gehoord”, aldus Dingsdag, die in de belangstelling staat van enkele andere clubs. “Ik hoop dat het een koninginnedagkado wordt.”

Dingsdag speelde maandag in Jong Vitesse linksback. Hij zou tegen NAC de geschorste Purrel Frankel kunnen vervangen. “Ik heb niet met de trainer gesproken, maar ik ga er wel vanuit. Wel lekker om weer eens te spelen en hopen dat we een overwinning pakken.”

Bron: RTV Gelderland 30-04-2003
 

Nicky Hofs positief over herstel.

Vitesse-speler Nicky Hofs is positief over het herstel van zijn knieblessure, die hem sinds half november vorig jaar aan de kant houdt.

“Het gaat heel lekker, nagenoeg goed”, verzekert de Arnhemmer. “Ik doe de warming up en trapspellen met de groep mee. Het positie- en partijspel nog niet.”

Dan traint Hofs verder met fysiotherapeut Jos Kortekaas, met name op korte wendingen om de knie te testen.

Hofs richt zich op komend seizoen: “Niet eerder, dan ga je te snel en gaat het mis.” Bang voor zijn knie is hij niet. “Terugtrekken doe ik niet. De knie houdt het of houdt het niet.”

Bron: RTV Gelderland 30-04-2003
 

Gast krijgt steun grote partijen

PvdA, VVD en CDA springen in de bres voor CDA – wethouder R. Gast. Ze stellen dat Gast de Arnhemse gemeenteraad niet verkeerd of onvolledig heeft ingelicht tijdens het debat over Vitesse; hem kan niet onoorbaars worden verweten.

De drie partijen schrijven dat in reactie op het voorstel om tijdens de raadsvergadering van 8 mei een extra debat te houden over de geloofwaardigheid van de wethouder. Dat voorstel werd eerder deze week gelanceerd door de oppositiepartijen ChristenUnie, SP en D66. Zij vinden het onjuist dat wethouder Gast vorige week donderdag instemde met uitstel van het gemeentelijke reddingsplan over Vitesse/Gelredome, terwijl hij eerder had verklaard dat het plan geen enkel uitstel duldde. Vitesse zou onmiddellijk failliet gaan bij verdere vertraging, zo was de vrees.

‘Zou je er niet verstandig aan te doen deze keutel in te trekken, voordat je jezelf belachelijk maakt?’, schrijft VVD-fractievoorzitter Th. Theijse aan ChristenUnie-voorman P. van Dijk. Ook CDA-leider F. Janssen is duidelijk in zijn reactie, in dit geval gericht aan SP-fractievoorzitter G. Elfrink, die de CDA-wethouder betichtte van liegen.

‘De wethouder is geen leugenaar’, schrijft Janssen. ‘De wethouder voert uitsluitend de motie uit die met een meerderheid van stemmen door de raad op 24 april is aangenomen. De wethouder functioneert politiek dus correct.’ PvdA-fractievoorzitter R. Rikken verwijt Elfrink ‘met zijn boude beweringen over het randje van het fatsoen gegaan te zijn’. Rikken wijst de criticasters van ChristenUnie, SP en D66 erop een ‘meerderheid van de PvdA-fractie’ voorstander was van uitstel van een beslissing over Vitesse om meer tijd te hebben de ingewikkelde materie te besturen. Er spelen volgens Rikken geen strategische motieven mee, zoals de drie oppositiepartijen vermoeden. Die denken dat de PvdA, VVD en CDA met instemming van Gast uitstel hebben bepleit omdat er zich afgelopen donderdag een nipte meerderheid tegen het reddingsplan aftekende. Bij een volgende vergadering, wanneer twee raadsleden die afwezig waren er gewoon weer bij zijn, is er mogelijk een meerderheid vóór het plan te vinden.

PvdA en VVD laten overigens weten het extra debat over de wethouder niet te zullen tegenhouden. Dat betekent dat de discussie over de rol van de wethouder doorgaat. Maar net zo duidelijk is inmiddels dat Gast zich weinig zorgen hoeft te maken over de afloop ervan. De wethouder was niet bereikbaar voor commentaar.

 

Bron: De Gelderlander 30-04-03
 

Updates Rollersite

De laatste updates van de Rollersite kun u hier lezen.

 

29-04-03
 

Edward Sturing: ‘”Ik moet al mijn hele leven overal voor vechten’

Edward Sturing (40) staat voor de derde keer in zijn trainersloopbaan als hoofdtrainer voor de groep bij Vitesse. De missie is ditmaal niet Europees voetbal halen, maar degradatie voorkomen.

 

lees verder...

 Bron: VI 29-04-2003
 

Arnhem negeert voetbalkennis
Column Johan Derksen

Een strategisch voorstel van de Arnhemse CDA-wethouder Rob Gast heeft Vitesse voorlopig gered, al kan het ook uitstel van executie inhouden. Omdat twee raadsleden, die vóór het gemeentelijke reddingsplan zouden stemmen met vakantie waren, telde Gast tijdens de gemeenteraadsvergadering de koppen en kwam snel tot de conclusie dat zijn plan, met achttien voor- en negentien tegenstemmers, het niet zou halen. Dat zou het faillissement van Vitesse betekenen.

 

lees verder...

 Bron: VI 29-04-2003
 

Vergeten voetballer: Jan van de Akker

Jan van de Akker (42) speelde van 1978 tot 1987 voor FC Utrecht en Vitesse. De voormalige verdediger woont in Utrecht. ‘Ik ben al vrij vroeg met profvoetbal gestopt, omdat ik niet meer gemotiveerd was. Niet door het spel op zich, maar door het wereldje eromheen, het ellebogenwerk vooral. Ik viel niet in een zwart gat, want tijdens mijn voetbalcarrière was ik al taxichauffeur. Bovendien ging ik terug naar mijn oude club DOS. Later heb ik nog een tijdje gevoetbald voor de vierdeklasser FC Majella, puur voor de gezelligheid. Ton du Chatinier was er trainer, Ton de Kruyk speelde er ook. Tot 1994 heb ik op de taxi gezeten, dat jaar ben ik voor een uitvaartonderneming gaan werken, Ik was chauffeur, liep met kisten te zeulen, moest overledenen afleggen. Ik had het heel druk, werkte soms 65 uur per week. Saai? Welnee joh, ik heb nog nooit zo vaak gelachen als in die vier jaar. Ik heb heel wat streken uitgehaald, maar die kun je vanwege de familie van de overledenen beter niet vermelden. Maar het werk werd te zwaar voor me, ik werd afgekeurd vanwege versleten knieën. Vanaf 1998 ben ik actief voor een uitzendbureau dat werkt voor tv-productiemaatschappijen. Ik word onder meer uitgeleend aan Cinevideo, het NOB en United. Ik vervoer als vrachtwagenchauffeur alle spullen die nodig zijn voor een uitzending, help mee decors opbouwen, trek kabels, enzovoorts. Ik hoef niet meer zoveel te sjouwen, zie soms vijf voetbalwedstrijden per week en kom nog veel oud-collega’s tegen. De meesten kennen me nog. Bovendien zit ik vaak in het buitenland bij skiwedstrijden en dergelijke. Hartstikke leuk dus. Privé gaat het ook prima. Mijn vriendin en ik hebben een tweeling van zes en ik heb nog twee kinderen uit mijn eerste huwelijk.’

 

Bron:VI 29-04-03
 

Voorlichter Vitesse naar KNVB

Frank Huizinga, de huidige manager communicatie van Vitesse, verhuist op 10 juni naar Zeist. Hij wordt daar woordvoerder Betaald Voetbal van de KNVB. Die functie wordt nu nog vooral vervuld door Rob de Leede, terwijl ook communicatiemanager Herman Poos en directeur Henk Kesler geregeld spreekbuis zijn naar de pers voor zaken die het profvoetbal betreffen. Volgens Huizinga kon hij het aanbod van de bond niet weigeren en speelden de onzekere tijden waarin Vitesse zich bevindt geen rol in zijn beslissing. Huizinga:’Ik heb in Arnhem zeven zeer bewogen jaren meegemaakt, met hoogtepunten zoals de UEEA Cup-duels en de opening van Het Gelredome. Daarbij heb ik heel veel mensen zien komen en gaan, zoals drie voorzitters en een stuk of zeven trainers. Het dieptepunt vond ik de reacties na het vertrek van Karel Aalbers. Er ontstond een hetze tegen individuen die hun nek hebben uitgestoken voor de club, met zelfs bedreigingen aan hun adres. Persoonlijk ben ik daar toen bijzonder van geschrokken. Desondanks neem ik afscheid met de nodige weemoed. Ik hoop dat ik dat doe bij een club die volgend seizoen ook nog in de eredivisie speelt.’

Herman Poos is zeer verguld met zijn nieuwe collega: ‘En zeker ook met de structuur die nu ontstaat. Frank wordt formeel persvoorlichter en media-adviseur betaald voetbal. Dat betekent dat hij ook de woordvoering daarover gaat doen voor Henk Kesler. Daarnaast krijgt hij als perschef een vertegenwoordigend elftal onder zijn hoede, waarschijnlijk Jong Oranje. Ik kan mij daardoor meer toeleggen op politieke zaken, zeg maar public affairs, terwijl Rob de Leede oranje blijft doen en het amateurvoetbal erbij neemt.’

 

Bron:VI 29-04-03
 

Reddingsplan is essentieel voor krijgen licentie Vitesse

Vitesse krijgt van de KNVB een licentie voor het volgende seizoen. Voorwaarde is echter wel dat het gemeentelijke reddingsplan wordt aangenomen. De Arnhemmers hebben daarom een licentie gekregen ‘onder opschortende voorwaarden’. Twee weken geleden moesten alle clubs hun ‘definitieve’ licentieaanvraag indienen bij de voetbalbond. Voor veel clubs was dat nogal lastig, aangezien zij zwaar in de financiële problemen zitten en daar alleen met overheidssteun uit kunnen komen. In veel gemeenten is het besluit over steun echter nog niet gevallen.

Vitesse diende twee weken geleden een begroting voor het seizoen 2003-2004 in, ervan uitgaande dat het gemeentelijke reddingsplan van in totaal 30 miljoen euro door de gemeenteraad inmiddels zou zijn aangenomen.

De beslissing over dat plan werd vorige week echter uitgesteld. De Arnhemse raad beslist nu op zijn vroegst op 3 juni over de redding. Dan pas bekijkt de KNVB of er een definitieve licentie wordt verstrekt.

Gisteren gingen bij de voetbalbond 36 brieven van de licentiecommissie de deur uit. Alle clubs krijgen dus vandaag zwart op wit of zij in het bezit komen van een nieuwe licentie. Maar het merendeel van de clubs heeft inmiddels al mondeling bericht van de licentiecommissie ontvangen.

In zeer veel gevallen wordt de licentie verstrekt onder aanvullende voorwaarden. Zo wil de KNVB-commissie van NEC meer duidelijkheid over de opgevoerde hoofdsponsor. Slechts een getekend contract rechtvaardigt volgens de KNVB het opvoeren van dergelijke inkomsten. Vele clubs moeten aanvullingen geven op de door hen ingeleverde financiële stukken. Een aantal clubs zit echter in dezelfde moeilijke positie als Vitesse. Ook Utrecht, Sparta, en FC Twente zijn volledig afhankelijk van een gemeentelijk reddingsplan.

Feyenoord is een van de weinige clubs die zich niet in alle bochten hoefden te wringen om een acceptabele begroting in te leveren. Woordvoerder Jan D. Swart: “Wij zien geen enkel obstakel.” Alle clubs die moeten voldoen aan aanvullende verzoeken van de licentiecommissie moeten uiterlijk 6 juni hun zaakjes op orde hebben. Dan namelijk velt de commissie haar eindoordeel. Voor de clubs die dan nog geen definitieve licentie hebben, rest dan de mogelijkheid om via de beroepscommissie een toetreding tot het betaalde voetbal te krijgen.

 

Bron: De Gelderlander 29-04-03
 

Steun aan club en stadion is verkwisting

Na de jongste Arnhemse lening zal de overheid een slordige negentig miljoen euro in Vitesse en Gelredome gestoken hebben. Volgens Sjaak van ’t Hof een enorme verkwisting.

De gemeenteraad van Arnhem heeft de besluitvorming over het reddingsplan Vitesse/Gelredome opgeschort. Hiermee heeft deze raad de zoveelste aflevering van een soap geschreven. Een soap die zich kenmerkt door verweving van commerciële en publieke belangen en door een enorme verkwisting van door burgers opgebracht geld.

lees verder...

 Bron: De Gelderlander 29-04-2003
 

Jong Vitesse wil top drie

Jong Vitesse hoopt het seizoen in de top drie af te sluiten. De ploeg van trainer Pascal Jansen versloeg gisteravond in Rheden concurrent Jong Utrecht met 2 – 0. Jong Vitesse begon op het slechte veld sterk, maar forceerde pas in de tweede helft de beslissing. Anduele Pryor was bij zijn eerste optreden als basisspeler de gevierde man. De sterk en gedreven spelende eerstejaars A-junior scoorde fraai: 1-0.

Op aangeven van Tim de Meersman zorgde Kalle Sone voor de beslissende 2-0, die Jong Vitesse vooralsnog op de vijfde plaats brengt. RKC en Ajax vormen de laatste twee duels het doelwit. Uit de selectie speelden naast Sone ook doelman Jim van Fessem, Evgeniy Levchenko, Michael Dingsdag en Raymond Fafiani mee.

 

Bron: De Gelderlander 29-04-03
 

Oor aangenaaid bij popconcert

De zitplaats voor het concert van Paul Mc.Cartney – afgelopen vrijdagavond in stadion Gelredome in Arnhem – kostte € 70 (+ € 3,90 boekingskosten). Nou ja, voor die ene keer,oké. Voor fantastische live-versies van Live and let die en Hey Jude moet je wat over hebben. Maar wie denkt de hoge kosten – parkeerplaats € 8, programmaboekjes € 23 (!) – te kunnen compenseren door versnaperingen van thuis mee te nemen, komt bedrogen uit.

Een vrouwelijke fan, die een tas vol belegde broodjes had meegenomen, werd bij de ingang door de steward gedwongen haar proviand in een container te mikken: ” Hé mevrouwtje, een broodje rosbief? Dat gaat zo maar niet. ” Ook een petflesje bronwater mocht niet mee naar binnen. je kunt de Spa-groen immers gebruiken om sir Paul mee te bekogelen. Wat praktisch onmogelijk is vanaf rij 38. Zelfs vanaf rij 1 moet je een knappe gooier zijn.

Elke bezoeker wordt gefouilleerd, opdat er geen Nuts-reep ongemerkt naar binnen gesmokkeld kan worden. Bij rivaliserende voetbalsupporters of al te uitbundige c.q. dronken bezoekers van een popconcert, kun je voor zulke goedbedoelde – maatregelen enig begrip opbrengen. Maar hier zit geen goede bedoeling achter. Er is maar één motief, en wel een economisch. De lege kas van het Gelredome moet gespekt worden. Op een ingewikkelde doch sluwe manier. Eenmaal binnen moet de bezoeker geld omwisselen in Ohra’s, wil hij tenminste iets kunnen nuttigen. Voor het verkrijgen van Ohra’s zijn 25 automaten beschikbaar. Eén Ohra kost één euro. je zult er minstens vijf moeten kopen.”Met de Ohra’s ligt de afhandelingssnelheid veel hoger dan betalen met contant geld”, staat er braaf op de website van het Gelredome. Met de Ohra’s kun je mondvoorraad inslaan.

De winst komt uit de nogal exorbitante bedragen voor koffie, bier en broodjes. – hun broodje kaas is veel duurder dan de mijne en de tweede winst uit de niet bestede Ohra’s. je neemt er namelijk altijd te veel. En wat moet je ermee? Het gros van de bezoekers komt jaren niet meer in het Gelredome.”Als u geld overheeft, kunt u na afloop bij vier wisselautomaten (waarom niet 25?) de Ohra’s weer omwisselen, meldt dezelfde site. Weinigen zullen na een concert – als 25.000 bezoekers duwend en trekkend naar buiten willen – zin hebben om in een benauwd Gelredome één van die vier automaten te zoeken. En dat weten die uitvinders (van Ohra zeker?) natuurlijk. Kan dit allemaal zomaar? Met grote popconcerten van de Rolling Stones (Ahoy, Arena), Bruce Springsteen (De Kuip), Elton John (Ahoy) en Neil Young (Heineken Music Hall) voor de boeg, plus de vele zomer-popfestivals (Pinkpop), is er voor de kartelpolitie NMa misschien interessant werk te doen. En snel graag!

Jeroen Schutijser is redacteur van het Algemeen Dagblad.

 

Bron: AD 29-04-03
 

Businessclub Vitesse beste netwerkplek in Arnhem

De Arnhemse Haringparty is niet meer. Jammer voor verenigingen die nu inkomsten missen, maar ook jammer voor ondernemers die elkaar er graag troffen. Toch valt er nog genoeg te netwerken in de Rijnstad. Als de economische malaise de Arnhemse Haringparty de das om doet, hoe staat het dan met al die andere business to business-evenementen waar ondernemers onder het genot van een drankje en een hapje zaken doen? Het regionale bedrijfsleven mist sinds enkele jaren ook al Champion Gelderland waar niet alleen de paardenvoetjes trappelden, maar ook menig zakelijke deal werd beklonken. Met andere woorden: valt er nog genoeg te netwerken in de Rijnstad? Het antwoord luidt volmondig ‘ja’.

lees verder...

 Bron: De Gelderlander 29-04-2003
 

SP beticht Arnhemse wethouder Gast van ‘liegen’

Fractievoorzitter G. Elfrink van de Socialistische Partij in Arnhem beticht CDA – wethouder R. Gast van ‘liegen’. Volgens hem heeft de wethouder van Financiën de gemeenteraad onjuist geïnformeerd over de kwestie Vitesse en Gelredome. Terwijl Gast eerst geen uitstel duldde van een besluit van de gemeenteraad over de club en het stadion, ging hij vorige week donderdag tijdens de raadsvergadering wél akkoord met uitstel. ChristenUnie, D66 en SP willen een spoeddebat van de Arnhemse gemeenteraad.

 

Bron: De Gelderlander 29-04-03
 

Wethouder Gast ligt onder vuur

CDA-wethouder R. Gast ligt over vuur. ChristenUnie, D66 en SP willen een spoeddebat van de Arnhemse gemeenteraad. Deze fracties vinden dat Gast vorige week ‘tegenstrijdige informatie’ heeft verstrekt in de discussie over het gemeentelijke reddingsplan voor Vitesse en Gelredome. Het geven van onjuiste of onvolledige informatie wordt in de politiek alom als een doodzonde beschouwd.

Het draait voor de drie oppositiepartijen vooral om het feit dat Gast de gemeenteraad verschillende keren heeft voorgehouden dat een politiek besluit over de redding van club en stadion per se vóór 1 mei moest worden genomen. Anders zou Vitesse failliet gaan. In het gemeenteraadsdebat donderdag over een gemeentelijke injectie van 29 miljoen euro stemde de wethouder plots wél in met vijf weken uitstel.

“De wethouder liegt gewoon”, concludeert SP-fractievoorzitter G. Elfrink. “Eerst zet hij iedereen onder druk om snel te beslissen, vervolgens stemt-ie in met uitstel, omdat hem dat beter uitkomt.” Elfrink doelt erop dat zich donderdagavond een nipte meerderheid tegen het reddingsplan van Gast aftekende. Hij denkt dat de CDA-wethouder eieren voor zijn geld koos toen de CDA-fractie een voorstel tot uitstel lanceerde. Bij een volgende raadsvergadering zijn twee voorstanders van het reddingsplan die donderdag wegens vakantie afwezig waren, er wel. Dat maakt mogelijk het verschil.

Onder aanvoering van ChristenUnie-voorman P. van Dijk, is gisteren een officieel verzoek voor een interpellatiedebat ingediend. Dat is een spoeddebat op verzoek van de gemeenteraad en gaat in dit geval over ‘het politieke functioneren van de wethouder in kwestie’.

“We willen weten of de wethouder aan zijn informatieplicht heeft voldaan of dat het beneden de maat was”, aldus Van Dijk. Hij vermoedt het laatste en gaat ervan uit dat een politieke meerderheid instemt met het extra debat. “Het kan toch niet zo zijn dat de ene helft van de raad de andere de mond gaat snoeren.”

In GroenLinks hebben ChristenUnie, SP en D66 in ieder geval een medestander. Deze coalitiepartij is boos op Gast omdat die eerder verklaarde dat er ‘geen tijd’ voor een referendum over Vitesse was. Nu het besluit over het reddingsplan is uitgesteld, zal GroenLinks het referendumplan opnieuw lanceren. “We denken aan net na de zomer”, zegt raadslid De Waard. Wethouder Gast kon gisteren geen reactie geven op de kritiek.

 

Bron: De Gelderlander 29-04-03
 

Interview met Jos Vaessen: 60 miljoen euro schuld
destijds bij gedwongen vertrek Karel Aalbers

Jos Vaessen (62) oogt ontspannen, terwijl hij nog maar net zijn vertrek als voorzitter van Vitesse heeft aangekondigd. Tijdens ons gesprek regelt hij ondertussen nog snel even wat zaken voor de komende TT, waar hij ook alweer bijna zeven jaar de scepter zwaait. Stilzitten komt niet in zijn woordenboek voor. Toen hij laatst zijn vrouw vroeg waaraan zij nu echt behoefte had, antwoordde ze: „Sleur, Jos, ik verlang soms naar sleur.” De goedlachse Limburger zegt echter nog niet klaar te zijn voor de geraniums. Nog twee jaar wil hij actief zijn, dan gaat hij echt met pensioen.

 

lees verder...

 Bron:Telegraaf 26-04-2003
 

Derksen: 6 weken voor vertrek Aalbers 2,5 mln in de plus

Johan Derksen vertelde maandagavond in Voetbalinsite dat hij maandagmiddag een fax kreeg van iemand binnen Vitesse waarin de notulen van een vergadering 6 weken voor het vertrek van Aalbers werd getoond. Daarin staat (waarbij het hele bestuur en RVT aanwezig was) dat er een positief resultaat bij 98-99 was van 2,5 mln gulden.

De RVT gaf volgens de notulen complimenten aan Aalbers en gaf ook een decharge (een soort vrijwaarding voor het resultaat (juridische handel).

Derksen zei de naam te kennen van de persoon binnen Vitesse maar houd het voor zich. Verder zei ie dat er nog wel een moddergevecht komt. Volgens hem gaat Aalbers Vaessen voor de rechter slepen vanwege smaad. Vaessen beweerde in de Telegraaf dat Aalbers een schuld achterliet van 60 mln euro. Derksen zegt dat je nooit van 2,5 mln gulden naar minus 60 mln euro kan gaan. Er zal wel een tekort zijn geweest maar niet groot.

Ten tweede verwacht Derksen dat Aalbers (als de FIOD-zaak klaar is (tot dan is er rust)) dan met bewijzen gaat komen en de tegenpartij ook weer met handel komt.

Tot slot is Derksen kwaad op de Gemeente Arnhem. Het is niet zo dat je alle voetbal-knowhow weggooit en dan bedrijfsmatig gaat runnen. Dan krijg je alle beginnersfouten die er zijn. Je kan wel Guijt, Snellenburg en Veenendaal wegsturen, maar als je dan geen beroep doet op Aalbers heb je geen enkele voetbal-knowhow.

 

Bron:Voetbalinsite 28-04-03
 

Vitesse heeft nog geen licentie

Vitesse weet nog niet of het volgend seizoen betaald voetbal mag spelen. De Arnhemmers hebben van de KNVB een licentie onder opschortende voorwaarden gekregen. De door financiële problemen geplaagde club heeft tot 6 juni de tijd een sluitende begroting in te leveren.

Drie dagen eerder stemt de gemeenteraad over een saneringsplan dat Vitesse weer gezond moet maken. Het plan behelst dat de gemeente Arnhem stadion Gelredome overneemt en de club een lening van 5,4 miljoen euro verstrekt. ,,Als dat gebeurt, krijgen wij een licentie”, weet een zegsman van Vitesse.

De 36 clubs in het betaalde voetbal vernemen deze week van de KNVB of ze een licentie voor het volgende seizoen ontvangen. Bij een negatief bericht hebben de verenigingen tot 6 juni de tijd aan de aanvullende voorwaarden te voldoen. Als dat niet lukt, verdwijnen ze uit het betaalde voetbal.

 

Bron: ANP 28-04-03
 

Reactie SP aan fans inzake reddingsplan Vitesse/Gelredome
Politici SP en VVD in debat met fans op ons forum

Dhr. G.E. Elfrink, SPUit monde van Gerrie Elfrink van de SP is er een opzienbare reactie geplaatst in ons forum.

Opmerkelijk is dat hij Wethouder Gast van het CDA een leugenaar noemt omdat hij feitelijk de aankoop van Gelredome lees TCN) uitsluit om sier te maken met ontwikkelingen in de Arnhemse binnenstad.

Bekijk hier: reactie van Gerrie Elfrink (SP) in ons forum.

Dhr. A.L. Zijlstra, VVD

Voor alle duidelijkheid deze posting is 100% van de enige echte Gerrie Elfrink van de SP. Langs deze weg willen wij benadrukken dat wij het waarderen dat eindelijk politici (lees Elfrink (SP) en Zijlstra (VVD)) het debat zoeken op ons forum. Hier kunnen vele politici een voorbeeld aan nemen. Hulde!

Voorts roepen wij U op om correct inhoudelijk te reageren op deze postings in het forum.

 

28-04-03
 

Wedstrijdverslagen Heerenveen-Vitesse

Vitesse bevestigt in Heerenveen rampjaar (De Gelderlander 28-04-03)
Vitesse verspeelt winst bij Heerenveen (ANP 26-04-03)
Heerenveen-Vitesse 2-2 (Vitesseworld 26-04-03)
Weer onnodig puntenverlies Vitesse (RTV Gelderland 26-04-03)

 

28-04-03
 

Spelers vinden elkaar in woede, verdriet en cynisme

De emoties laaiden zaterdag hoog op bij de spelers van Vitesse. In de kleedkamer heersten woede, verdriet en cynisme, na de weggeven winst bij Heerenveen (2 – 2). “We missen het gogme.” Zaterdagavond, het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen, even voor half tien. Stefan Selakovic heeft zojuist de niet meer verwachte 2-2 achter Dragoslav Jevric geschoten. In de catacomben knalt de deur van het kleedlokaal van Vitesse enkele keren knalhard dicht. De voetballers van Vitesse gaan weer eens aangeslagen onder de douche. De een vloekt de woede uit zijn lijf, de ander vecht tegen opkomende tranen, en weer een ander schudt meewarig het hoofd.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 28-04-2003
 

Karel Aalbers praat met spelers Vitesse

Karel Aalbers was zaterdagavond aanwezig bij de wedstrijd Heerenveen-Vitesse (2-2). Na afloop van het duel sprak de oud-voorzitter van Vitesse met een aantal spelers. Aalbers kwam uit het stadion toen de spelers zich in en rond de bus ophielden, wachtend op het vertrek richting Arnhem. Vriendelijke begroetingen volgden met onder anderen Dejan Stefanovic, Marian Zeman en Theo Janssen.

De aanwezigheid van Aalbers is momenteel saillant. Alles wijst erop dat de voormalig voorzitter bezig is een terugkeer uit te lokken. in de plannen van de gemeente moet het reddingsplan, waarover in juni wordt gestemd, gekoppeld worden aan een nieuwe clubleiding. Aalbers heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij terug wil, maar de oud-voorzitter ligt slecht bij het huidige bestuur en veel leden van de businessclub.

Trainer Edward Sturing zegt desondanks geen bezwaar te hebben tegen de aanwezigheid van Aalbers. “Ik heb geen problemen met hem. Als anderen dat wel hebben, moeten zij er maar iets van zeggen. Ik geloof ook niet dat de spelers er problemen mee hebben, dus het veroorzaakt geen onrust.”

 

Bron: De Gelderlander 28-04-03
 

Vitesse en Dingsdag zijn er nagenoeg uit

Vitesse en Michael Dingsdag zijn nagenoeg akkoord over een nieuwe verbintenis voor de 20-jarige verdediger. Technisch manager Jan Streuer verwacht dat het contract deze week wordt beklonken. Dingsdag is aan zijn laatste contractjaar bezig. In de winter gaf Vitesse aan een optie tot contractverlenging te zullen lichten, maar vanwege de financiële problemen zag de club daar later van af. Beide partijen gingen daarna opnieuw met elkaar om de tafel.

 

Bron: De Gelderlander 28-04-03
 

Vitesse scoort 900 keer in eredivisie

Matthew Amoah scoorde zaterdag in Heerenveen de 900ste treffer van Vitesse in de eredivisie. In de topscorerslijst aller tijden van Vitesse in de eredivisie is Amoah geklommen naar de zevende plaats, met 28 treffers.

De top tien: 1.Nikos Machlas en John van den Brom 60, 3.Roy Makaay 42, 4.Dejan Curovic 41, 5.Hans Gillhaus 33, 6.Hans van Arum 29, 7.Bart Latuheru en Mathew Amoah 28, 9.Philip Cocu en Pierre van Hooijdonk 25.

Bob Peeters staat na zijn doelpunt in Heerenveen op zestien treffers en is na Amoah de meest doeltreffende speler in de huidige selectie van Vitesse.

 

Bron: De Gelderlander 28-04-03
 

Fränkel geschorst voor duel met NAC

Vitesse kan zaterdag in de thuiswedstrijd tegen NAC niet beschikken over Purrel Fränkel. In de wedstrijd tegen Heerenveen (2-2) incasseerde de linksachter zijn vierde gele kaart in deze competitie. Dat levert hem een duel schorsing op.

 

Bron: De Gelderlander 28-04-03
 

Vitesse en Dingsdag er nog niet uit

Vitesse is nog niet rond met verdediger Michael Dingsdag over verlenging van zijn contract. Technisch manager Jan Streuer sprak zaterdag met Giuseppe Dello Russo, de zaakwaarnemer van Dingsdag. Beide partijen zijn er nog niet uit over de voorwaarden van het contract, maar Jan Streuer is optimistisch: “Ik verwacht dat we er volgende week uit komen.” Dingsdag kreeg op 1 april een ontslagbrief. terwijl de speler in de winterstop de toezegging had gekregen dat de optie in zijn vorige contract zou worden gelicht. Dingsdag staat ook nog in de belangstelling van andere clubs.

 

Bron: RTV Gelderland 26-04-03
 

Marian Zeman begrijpt er niks van

Vitesse-speler Marian Zeman begrijpt niet hoe zijn ploeg alsnog twee punten inleverde in het uitduel bij Heerenveen. “Dit is ongelooflijk. ik begrijp er niks van. Die bal mag zo nooit vallen. Maar we liepen ook al teveel terug, dat was nergens voor nodig.” De sfeer na afloop was volgens Zeman heel vreemd: “De ene speler liep te schreeuwen, de andere huilde en sommige spelers lachen ook om zoveel pech. Het wordt heel moeilijk nu. Toch hou ik vertrouwen, maar als we zoveel pech blijven houden, wordt het nacompetitie. Maar dat kan ik niet geloven.”

 

Bron: RTV Gelderland 26-04-03
 

Edward Sturing: Het voetbal is goed

Vitesse-trainer Edward Sturing blijft moed houden ondanks het puntenverlies tegen Heerenveen: “Het voetbal is sinds vier wedstrijden, eigenlijk dus sinds ik ben begonnen. op zich wel goed. Dit elftal speelt alleen wat te onrustig, dat krijg je er niet zomaar uit.”Sturing zag zijn elftal weer in blessuretijd een tegentreffer incasseren: “Ja, dat deed me weer denken aan de wedstrijd bij Feyenoord. Toen scheelde het één punt, nu twee. Die punten hadden we prima kunnen gebruiken. Als we erin blijven, kan tenminste niemand zeggen dat we geluk hebben gehad.”

 

Bron: RTV Gelderland 26-04-03
 

Bob Peeters baalt en scoort opnieuw

Vitesse-spits Bob Peeters scoorde opnieuw een belangrijke goal voor zijn ploeg. Hij maakte de 1-1 tegen Heerenveen. Na de winterstop scoorde Peeters al vijf keer. Toch overheerste bij de Belg een katterig gevoel: “Ongelooflijk. Het lijkt wel of het niet mag meezitten. Hoe die bal daar valt bij de 2-2, dat mag niet. We spelen vandaag niet goed, maar we hebben de controle. Het enige wat we niet goed deden, is dat we teveel terug liepen in de slotfase.” Toch houdt Peeters moet: “Als we zo blijven spelen, moeten we toch ook een keer geluk hebben.”

 

Bron: RTV Gelderland 26-04-03
 

Frankel geschorst tegen NAC

Purrel Frankel heeft vanavond zijn 4e gele kaart van dit seizoen gekregen. Daardoor is hij thuis tegen NAC geschorst.

 

26-04-03
 

Amoah maakt 900e treffer Vitesse

Matthew Amoah heeft vanavond de teller van het aantal doelpunten sinds het begin van het betaald voetbal op 900 gebracht.

Top 10 na 900e doelpunt:

1. Nikos Machlas en John van den Brom <60>
3. Roy Makaay <42>
4. Dejan Curovic <41>
5. Hans Gillhaus <33>
6. Hans van Arum <29>
7. Bart Latuheru en Mathew Amoah <28>
9. Philip Cocu en Pierre van Hooijdonk <25>

Bob Peeters is met 16 treffers de volgende actieve speler.

 

26-04-03
 

Sturing klaagt bij KNVB over schema

Vitesse-trainer Edward Sturing heeft een boze brief, gestuurd naar de KNVB. De coach is kwaad over het competitieschema, dat overhoop is gegooid nadat de wedstrijd FC Groningen-NAC geen doorgang vond wegens een griepvirus bij NAC. Doordat deze partij alleen komende zondag mag worden ingehaald, komen dit weekeinde de duels NAC-Zwolle en Roda JC-FC Groningen te vervallen. FC Zwolle en Roda JC komen niet in actie.

“NAC speelt nu nog mee om Europees voetbal, misschien zijn ze uitgeschakeld wanneer Zwolle straks tegen ze speelt”, aldus Sturing. “Dan is het dus competitievervalsing als je met die wedstrijd gaat schuiven. Ik heb de KNVB een brief gestuurd. In een reactie hoorde ik dat Groningen-NAC alleen komende zondag gespeeld kan worden. Daarom moest de KNVB met Zwolle-NAC en Roda-Groningen gaan schuiven. Ik vind dat belachelijk. Ze hadden alleen voor Groningen-NAC een, nieuwe datum moeten zoeken. Die wedstrijd hadden ze meteen doordeweeks in moeten halen.”

Bron: De Gelderlander 26-04-2003
 

Stefanovic: ´Kans is 80 procent dat ik blijf’

Dejan Stefanovic gaat er steeds meer van uit dat hij ook volgend seizoen voetbalt bij Vitesse. “Op dit moment is de kans tachtig procent dat ik blijf”, zegt de 28-jarige aanvoerder. De belangrijkste beweegreden van de mandekker is de komst van trainer Edward Sturing, die een maand geleden de weggestuurde Mike Snoei opvolgde.

“Sinds Edward Sturing trainer is, gaat het weer goed met Vitesse”, aldus Stefanovic. “En met mijzelf gaat het ook weer beter. Ik heb de laatste drie wedstrijden beter gespeeld dan voorheen. Als de gemeente Vitesse gaat helpen, dan kunnen we volgend seizoen met Edward weer meedoen om Europees voetbal. Dus waarom zou ik niet blijven?” En: Jk heb hier met mijn vrouw over gesproken. Het bevalt ons heel goed in Nederland. Ik heb altijd gezegd dat ik graag in Nederland wil blijven, ook omdat mijn vrouw, onze dochter en ik volgende zomer vijf jaar in Nederland zijn en dus een Nederlands paspoort krijgen.”

Stefanovic tekende eind vorig jaar een nieuwe en verbeterde verbintenis met de Arnhemse club. Hij verlengde zijn tot medio 2004 doorlopende contract met twee seizoenen. De mandekker uit Servië en Montenegro is één van de spelers van Vitesse die mogelijk voor een goede prijs verkocht kan worden op de vastzittende internationale transfermarkt. Stefanovic staat al geruime tijd in de belangstelling van meerdere clubs.

Bron: De Gelderlander 26-04-2003
 

‘Gemeentebesluit is goed voor Vitesse’

De spelers van Vitesse reageerden gisteren verheugd op het besluit van de gemeenteraad, die de beslissing over het reddingsplan van de club heeft uitgesteld tot er duidelijkheid is over de sportieve toekomst van Vitesse. “Dit is een goede zaak, want de verwachting was dat de raad het plan donderdag niet had goedgekeurd”, zei Tim Cornelisse, die de raadsvergadering de hele avond thuis had gevolgd. “Nu kunnen wij het seizoen afmaken. We moeten zorgen dat we in de eredivisie blijven. In juni zijn de twee ontbrekende raadsleden terug van vakantie. Zij kunnen het verschil maken in de stemming.”

Cornelisse erkent dat de gebeurtenissen in het gemeentehuis wel degelijk doorwerken op de spelersgroep. “Natuurlijk wordt er door ons over gesproken”, aldus de rechtsachter. “Maar dat is alleen buiten het veld. Voor de training hebben we het er over gehad, maar op het veld zijn we alleen met voetbal bezig.” Gert Claessens volgde de beslommeringen in het gemeentehuis via teletekst. “Wij moeten in de eredivisie blijven, daarna ligt de beslissing over de toekomst elders”, zegt de middenvelder uit België. “Ik zie Vitesse niet failliet gaan. Ik denk niet dat dat mogelijk is, bij de club is zoveel gemoeid… Al weet je het natuurlijk nooit. Wij moeten voldoen aan onze sportieve verplichting, daarna is het bang afwachten.”

Bron: De Gelderlander 26-04-2003
 

Edward Sturing. ‘Onze taak ligt alleen op het veld’

Vitesse vecht om te overleven, op het voetbalveld en in de raadzaal van het gemeentehuis. “Iedereen heeft zijn taak, wij moeten ervoor zorgen dat Vitesse in de eredivisie blijft”, zegt trainer Edward Sturing, die vanavond met zijn ploeg op bezoek gaat bij Heerenveen. Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Arnhem waren Sturing en zijn spelers donderdag bewust afwezig. “Ik probeer het juist weg te houden bij de groep”, zegt Sturing over de ontwikkelingen rondom het reddingsplanvan Vitesse en Gelredome.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 26-04-2003
 

Vitesse heeft te veel kwaliteit voor degradatie´

In de eredivisie strijden vijf ploegen om lijfsbehoud: FC Groningen, FC Zwolle, Vitesse, Excelsior en De Graafschap. Welke club degradeert? En wie gaan er naar de nacompetitie? De betrokken trainers spreken zich uit. “Vitesse blijft in de eredivisie, maar dat zou wel eens via de nacompetitie kunnen gebeuren.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 26-04-2003
 

Jeroen Wielaert: Het machtswoord

Vitesse moet eerst zichzelf redden, voordat de gemeente Arnhem dat doet. Ik vind dat geen onjuiste volgorde. Vitesse kwam nog goed weg uit de gemeentelijke arena.. Het had iets van een gelijkmaker in de allerlaatste minuut, met een raadhuis vol fanatieke Vitesse-fans. Eindelijk was er weer echt spektakel in Amhems hoogste vergaderzaal! Dit vertoon van aanhankelijkheid gaf wel aan wat het hoogste politieke issue is in Arnhem. Voetbal! Onsterfelijk Vitesse-voetball ‘Wij zijn het volk!’, klonk het, in spreekkoren van geel-zwart. ‘Heil Vitessel’

lees verder...

Bron: De Gelderlander 26-04-2003
 

Commentaar: Smoesjes

De argumenten die door de strategen van met name PvdA en CDA voor het uitstel van het reddingsplan Vitesse worden genoemd, kunnen worden afgedaan met één woord: smoesjes. Beide sterk verdeelde partijen zeggen meer tijd nodig te hebben om tot een beslissing te kunnen komen.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 26-04-2003
 

Mogelijk toch referendum

GroenLinks overweegt weer raadpleging over Vitesse

GroenLinks overweegt opnieuw een plan te lanceren voor het houden van een referendum over de vraag of Vitesse en Gelredome door de gemeente Arnhem moeten worden gered. Enkele weken geleden diende de partij ook al een referendumvoorstel in tijdens een vergadering van de Arnhemse gemeenteraad.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 26-04-2003
 

Marian Zeman voelt zich eindelijk fit

Vitesse-verdediger Marian Zeman maakt zaterdagavond zijn rentree in de basis bij de Arnhemse club. In de uitwedstrijd tegen Heerenveen vormt de Slowaak samen met Dejan Stefanovic het centrale verdedigingsduo. Marian Zeman is hersteld van een enkelblessure: “Het was niet ernstig, maar het duurde even, waardoor ik tegen NEC niet kon spelen. Maar nu heb ik geen problemen meer. Eindelijk fit, ja.” Zeman maakte onder trainer Sturing zijn rentree in de basis en toonde direct goede vorm: “Ja, het ging eigenlijk wel goed. Ik geloof niet dat we degraderen, we redden het. Dat weet ik echt zeker.”

Bron: RTV Gelderland 25-04-2003
 

Sturing gaat voor de volle winst

Vitesse-trainer Edward Sturing neemt zaterdagavond in de uitwedstrijd tegen Heerenveen alleen genoegen met de volle winst. “We kunnen wel op een punt blijven spelen, maar het wordt tijd dat we een keer winnen”, zegt Sturing vastberaden. Wel is het volgens de opvolger van Mike Snoei zaak dat er goed in de organisatie wordt gespeeld. “Vandaar uit moeten we kansen creeeren en scoren.” Sturing is optimistisch over de kansen voor Vitesse. “Als we het niveau van de afgelopen weken kunnen vasthouden en verder uitbouwen, dan kunnen we wedstrijden winnen.”

Bron: RTV Gelderland 25-04-2003
 

Niveau vasthouden

Zes duels staan er nog op het programma. Drie wedstrijden in eigen huis en drie uitwedstrijden. Op Friese bodem is Heerenveen zaterdag in het uitverkochte Abe Lenstra Stadion de eerstvolgende tegenstander. De schorsing en daardoor het ontbreken van Gert Claessens is het enige minpuntje in de voorbereiding naar het duel.

Drie duels staat Vitesse inmiddels onder leiding van Edward Sturing. 180 minuten waarin veelal prima werd gevoetbald, legio kansen werden gecreëerd, maar te weinig doelpunten en daardoor slechts twee punten. Afgaande op de trainingen in de afgelopen periode kan niet anders geconcludeerd worden dat dit slechts een kwestie van tijd is. Niet alleen de aanvallers, maar ook de middenvelders en verdedigers hebben hun scoringspercentage flink omhoog gehaald op de velden van Papendal. “Scorend vermogen is te trainen, maar niet te vergelijken met wedstrijdsituaties”, verklaarde Sturing. Het grote probleem is, dat de ploeg geen tijd meer heeft en dat Heerenveen – Vitesse aanstaande zaterdagavond wedstrijd nummer 29 is. Zes duels waarin de scherpe trainingen zich moeten vertalen naar resultaat in de competitie.

Niveau
“Het is erg belangrijk dat wij ons niveau de komende periode vasthouden. Met het spel van de afgelopen weken gaan wij zeker wedstrijden winnen, daar ben ik van overtuigd. Zaterdag zullen we weer alles moeten geven. Heerenveen is geen ploeg waar zomaar drie punten weg te halen zijn, maar het vertrouwen op een goede afloop is bij iedereen groot”, aldus Sturing. Gert Claessens is er niet bij door een schorsing, daarentegen keert Marian Zeman terug in het hart van de defensie. De positie van de Belg wordt tegen de Friezen ingenomen door Theo Janssen. Didier Martel speelt weer vanaf de linkerkant en op rechts zal Emile Mbamba spelen. “We moeten scoren”, zei Sturing resoluut. “Ik wil zaterdag lopende mensen in het elftal hebben met diepgang. Daarom staat Mbamba vanaf het begin in het elftal. We willen , net zoals de voorbije weken, druk zetten op de tegenstander en proberen het initiatief te pakken.” Bij Heerenveen is John de Jong geblesseerd en ontbreekt spits Gerald Sibon door een schorsing.

Vermoedelijke opstelling: Jevric, Cornelisse, Stefanovic, Zeman, Frankel, Mbamba, Van Halst, Janssen, Martel, Amoah en Peeters.

Heerenveen – Vitesse
Zaterdag 26 april, 19.30 uur
Abe Lenstra Stadion Heerenveen

Bron: Vitesseworld 25-04-2003
 

Stefanovic noemt uitstel positief.

Dejan Stefanovic noemt het positief dat de gemeenteraad donderdagavond het besluit over het reddingsplan voor Vitesse heeft uitgesteld.

“Nu kunnen we in ieder geval tot juni verder”, zegt de aanvoerder van Vitesse. “Het belangrijkste is dat de club in de eredivisie blijft.” De verdediger vindt dat een eventueel faillissement van de club voor de spelers minder dramatisch is dan voor de supporters. “De spelers kunnen op zoek naar een nieuwe club, de supporters niet.”

Ook Tim Cornelisse is blij dat de raad het besluit heeft uitgesteld. “Nu kunnen we het seizoen afmaken en moeten we zorgen dat we in de eredivisie blijven”, zegt de vleugelverdediger. “En dan is het hopen dat de gemeente wil helpen.” Volgens Cornelisse houden de dinanciële perikelen bij de club de selectie wel bezig. “Natuurlijk, er wordt over gesproken, maar op het veld concentreren we ons op het voetbal.”

Ook Marian Zeman, die aan het eind van het seizoen vertrekt uit Arnhem, volgt de situatie bij de club op de voet. “Ik heb hier straks toch zes jaar gespeeld. Maar het is natuurlijk toch anders voor spelers die straks nog wel bij Vitesse spelen”, aldus de Slowaak.

Bron: RTV Gelderland 25-04-2003
 

Competitievervalsing ergert Sturing.

Vitesse-trainer Edward Sturing heeft bij de KNVB protest ingediend tegen het competitieverloop. De trainer stoort zich aan het feit dat het Duel FC Zwolle-NAC van het programma voor komend weekend is gehaald.

Bij de KNVB kreeg Sturing echter nul op het rekest: “Dit is belachelijk. Ze zeiden dat er geen ruimte was om eerder in te halen. Maar Zwolle is een concurrent van ons en die halen nu in tegen NAC, na onze thuiswedstrijd tegen NAC. Daar is NAC dan misschien nog moe van.”

Sturing vindt dit competitievervalsing: “Wellicht is NAC dan kansloos voor UEFA-cup voetbal en gaan ze niet vol meer.”

Bron: RTV Gelderland 25-04-2003
 

Vitesse offensief tegen Heerenveen.

Vitesse zal zaterdagavond in de uitwedstrijd tegen Heerenveen met aanvallende bedoelingen het veld betreden.

Naast het spitsenduo Amoah/Peeters, spelen de aanvallend ingestelde Emile Mbamba en Didier Martel vanaf de flanken. Mbamba staat voor het eerst in de basis onder Edward Sturing. Marian Zeman keert terug in de defensie na een enkelblessure. Aleksandar Rankovic begint op de bank, Gert Claessens ontbreekt door een schorsing.

Opstelling:
Jevric;
Cornelisse, Zeman, Stefanovic, Frankel;
Mbamba, Van Halst, Janssen, Martel;
Amoah, Peeters.

Bron: RTV Gelderland 25-04-2003
 

Kaartverkoop De Graafschap – Vitesse

Informatie over de kaartverkoop voor het competitieduel De Graafschap – Vitesse, zondag 11 mei.

Verplichte buscombi
Alle kaartverkoop via Ticketbox: (vragen naar omwisselbiljet nr. 98).
Uitkaartplushouders vanaf 19-4, € 19,30
Uitkaarthouders vanaf 26-4, € 22,93
Seizoenkaarthouders vanaf 3-5, € 26,06

Einde totale verkoop 7 mei. Vertrek vanaf Rijnhal, vertrektijd volgt z.s.m.

 

April/Mei 2003
 

‘Vergadering Gemeente waarschijnlijk niet voor 18 juni’

De uitgestelde vergadering van de gemeente over het reddingsplan voor Vitesse en Gelredome kan, als het tegenzit, niet voor 18 juni plaatsvinden. Mocht Vitesse dit seizoen op de 16e of 17e plaats eindigen, dan komen er nog nacompetitiewedstrijden. De data van deze wedstrijden zijn: 3, 6, 9, 12, 15 en 18 juni 2003. Als Vitesse dan alle data nodig zou hebben, is er pas op 18 juni duidelijkheid of Vitesse in de eredivisie blijft. De onzekerheid rond het plan kan dus nog zeker aanhouden tot na 18 juni. Mocht dat zo zijn, dan krijgt Vitesse ook nog met de licentie te maken. De licentie moet begin juli binnen zijn.

 

24-4-2003
 

Raad gunt Vitesse tijd en voorlopig krediet

Vitesse blijft verzekerd van onzekerheid. Een uren durend politiek toneelstuk leverde de Arnhemse voetbalclub gisteravond geen reddingsplan, maar tijd en een krediet. Toch tot opluchting van Jan Snellenburg. Het reddingsplan Vitesse/Gelredome dreigde gisteravond stuk te lopen op één stem in de gemeenteraad: 18-19. Vandaar de opluchting van demissionair bestuurslid Jan Snellenburg: “Ik was erg zenuwachtig vandaag. Je hebt toch iets van ‘het zal niet gebeuren dat het plan wordt afgewezen’.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 25-04-2003
 

Na het uitstel voor het reddingsplan is er bijna geen weg terug

Voor de Vitessefans op de tribune kreeg het politieke debat over de redding van hun club gisteravond een anti – climax: het besluit werd uitgesteld. Maar dat uitstel betekent voor hen waarschijnlijk goed nieuws.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 25-04-2003
 

Gelredome blijft proberen samengaan te voorkomen

Gelredome wil de Arnhemse politiek mobiliseren om af te zien van het samenvoegen van Vitesse en stadion. Guillaume Keulen, commissaris van Gelredome, zegt goede hoop te hebben dat de ‘holding’ er niet komt. “Ik constateer dat daar een steeds groter draagvlak voor is bij de politiek.” De extra maand bedenktijd die de gemeenteraad gisteravond heeft bedwongen om het reddingsplan beter te kunnen bestuderen, betekent volgens wethouder Rob Gast niet dat er een opening is voor Gelredome’. De Arnhemse politieke partijen kunnen er de komende weken op rekenen dat er nog een offensief komt van de Gelredome-bestuurders. Zij vinden dat het samenvoegen van club en stadion louter nadelen heeft.

Bron: De Gelderlander 25-04-2003
 

‘Misschien is dit de beste oplossing’

Geklap. Gejuich. ‘Vitas!’ Veel van de ruim honderd supporters die nog in de Burgerzaal van het gemeentehuis aanwezig zijn, zijn blij met het uitstel. Al denken anderen daar heel anders over.

 

lees verder...

Bron: De Gelderlander 25-04-2003
 

Dag van de waarheid even uitgesteld

In de week waarin politiek Enschede de redding van FC Twente onderuit haalde en de Waalwijkse gemeenteraad RKC redde, beleefden Arnhem en Vitesse gisteravond hun D-day. Althans, dat was de bedoeling.

Hij briest. Een hoofd als een tomaat. “Dit is een schande voor de democratie!” Het is tien uur. Wat de dag van de waarheid voor Vitesse en Gelredome had moet worden, is in de Arnhemse gemeenteraadszaal plotseling geëindigd in de avond van het uitstel. “Dit begrijpt helemaal niemand”, sputtert de Arnhemse GroenLinks-fractievoorzitter Wilko van Loon. Hij was tegen het gemeentelijke reddingsplan. Ook Zuid Centraal-voorrnan Nico Wiggers gebruikt grote woorden. “Dit een show waar de honden geen brood van lusten.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 25-04-2003
 

Politiek steekspel rond reddingsplan

Voorstanders van gemeentelijke lening aan Vitesse stellen besluit uit om eigen gelederen te versterken

De redding van Vitesse en Gelredome is gisteravond uitgedraaid op een politiek steekspel, met nog ruim een maand onzekerheid voor club en stadion als gevolg. De Arnhemse gemeenteraad zou gisteravond beslissen over een gemeentelijk reddingsplan, waarmee de financiële zorgen van Vitesse en Gelredome tot het verleden zouden behoren. Toen duidelijk werd dat zich een minieme meerderheid tegen het plan aftekende, lanceerde het CDA een voorstel om het besluit uit te stellen. De partij van wethouder R. Gast, architect van het reddingsplan, kreeg een meerderheid van de raad achter het voorstel: PvdA, VVD en Leefbaar Arnhem.

 

lees verder...

Bron: De Gelderlander 25-04-2003
 

Vitesse mag blijven hopen

De beslissing over het voortbestaan van Vitesse en stadion is uitgesteld tot na de voetbalcompetitie. Een meerderheid van de Arnhemse gemeenteraad stemde gisteravond in met een motie van de plaatselijke CDA-fractie, om het besluit inzake het reddingsplan naar de raadsvergadering in juni te verschuiven. Tot een inhoudelijke behandeling kwam het niet.

 

lees verder...

Bron: AD 25-04-2003
 

“Drie vrienden” krijgen transfersommen 5 spelers

Cor Guijt, Jan Snellenburg en Herman Veenendaal krijgen straks hun geld terug via de verkoop van 5 spelers uit de selectie. Dit vertelde wethouder Gast donderdagavond tijdens de ingelaste raadsvergadering. De lening van de “drie vrienden van Vitesse” staat los van het reddingsplan.

Vitesse zelf mag 2 miljoen euro behouden en de rest gaat naar de drie ondernemers. Over welke spelers het precies gaat is niet duidelijk.

 

24-4-2003
 

Besluit reddingsplan Vitesse uitgesteld

Het besluit over het reddingsplan voor voetbalclub Vitesse en stadion Gelredome in Arnhem is uitgesteld. Een meerderheid van de Arnhemse raad stemde vanavond voor een motie van het CDA, waarin werd gepleit voor uitstel totdat duidelijk is of Vitesse mogelijk gaat degraderen.

VVD, Leefbaar Arnhem en vrijwel de hele PvdA-fractie vinden net als het CDA dat de financiële bodem onder het reddingsplan van bijna 30 miljoen euro wegvalt als Vitesse zou degraderen. In dat geval ontstaat namelijk een geheel nieuw inkomstenplaatje, aldus de Arnhemse politici. De gemeente zou dan gedwongen zijn weer een nieuw plan te bedenken.

De fracties vinden ook dat er nog te veel vragen zijn over details van het vorige week door CDA-wethouder R. Gast gepresenteerde plan. “Waarom moet de raad binnen een week beslissen, terwijl het college maandenlang heeft gestudeerd”, zo vroeg het CDA zich af.

De partijen hebben het college wel toestemming gegeven om Vitesse geld te lenen uit een al lopend krediet. Dat is volgens wethouder Gast noodzakelijk om de club van een onmiddellijk faillissement te redden.

Ook mag de gemeente doorgaan met de voorbereidingen voor het reddingsplan, als er maar geen onomkeerbare toezeggingen worden gedaan.

Voorafgaand aan de raadsvergadering was een uur spreektijd ingeruimd voor zeventien burgers, die zich daarvoor hebben aangemeld. Onder meer spraken supporters van Vitesse, die ook in groten getale voor een groot beeldscherm in de hal van het Arnhemse stadhuis zaten. Het bestuur van Vitesse had hen opgeroepen naar het debat te komen, maar heeft wel aangedrongen op “waardig gedrag.” In het stadhuis waren veel beveiligingsmensen aanwezig.

De insprekers hielden de raadsleden vanavond voor dat Vitesse werkgelegenheid levert voor 130 mensen. De club en stadion Gelredome zorgen indirect voor nog eens honderden arbeidsplaatsen in Arnhem. De plaatselijke middenstand vaart wel bij de aanwezigheid van het stadion, waar ook andere evenementen worden gehouden. Zo treedt morgen Paul McCartney op in Gelredome.

Demissionair bestuurslid J. Snellenburg van Vitesse riep de raadsleden op om vertrouwen te hebben in de toekomst. Veel Arnhemmers menen namelijk dat de eventuele miljoenensteun aan de club in een bodemloze put verdwijnt.

 

Bron: De Gelderlander 24-4-2003
 

Besluit over redding Vitesse uitgesteld

Het besluit over het reddingsplan voor Vitesse en stadion Gelredome in Arnhem is uitgesteld. Een meerderheid van de Arnhemse raad stemde donderdagavond voor een motie van het CDA, waarin werd gepleit voor uitstel totdat duidelijk is of Vitesse degradeert of niet.

Onder grote belangstelling van publiek en media begon de Arnhemse gemeenteraad donderdagmiddag aan het debat dat de toekomst van Vitesse. B en W willen 30 miljoen euro uittrekken om de club en stadion Gelredome van een faillissement te redden.

Directeur Paul van Sliedrecht van Gelredome en demissionair voorzitter Jos Vaessen van Vitesse ontbreken bij het raadsdebat. Vaessen zou verplichtingen elders hebben. Waarom Van Sliedrecht niet aanwezig is, is onbekend.

 

Bron: ANP 24-4-2003
 

Raadsvergadering uitgesteld

Door een motie voor uitstel van het CDA is de raadsvergadering donderdagavond uitgesteld.

Donderdagavond 24 april stond de raadsvergadering in het teken van de besluitvorming over het Reddingsplan Vitesse/Gelredome. De vergadering begon aanvankelijk zoals gepland. De zich vooraf aangemelde insprekers kregen de verwachte tijd om te spreken, waarna ook de diverse politieke partijen hun mening nogmaals mochten ventileren.

Direct na de korte pauze en voor het begin van de raadsvergadering zelf diende het CDA in de persoon van de heer Janssen plots een motie van uitsel in. Wethouder Gast voegde daar de voorwaarde aan toe dat Vitesse, bij aanname van de motie, in de tussenliggende periode voor de volgende raadsvergadering begin juni het al eerder afgesproken krediet zou mogen opnemen. Na diverse schorsingen en pittige discussies werd de motie van het CDA door een redelijke meerderheid aangenomen. Begin juni komt de raad dus opnieuw bijeen.

Demissionair directeur van Vitesse Jan Snellenburg: ‘Ik ben deels opgelucht, maar ook teleurgesteld. Het uitstel vanavond betekent voor mij in ieder geval geen afstel.”

 

Bron: Vitesseworld 24-4-2003
 

SP-fractie krijgt dreigbrief

De SP in Arnhem heeft een dreigbrief ontvangen omdat de fractie tegen het reddingsplan voor Vitesse is. De brief is ondertekend door de “harde kern van Vitesse”.

In de brief staat dat de schrijvers ervan “nooit en te nimmer zullen toestaan dat de boel failliet gaat”. Daarnaast vermeldt het bericht dat “een gewaarschuwd mens voor twee telt”.

SP fractievoorzitter Elfrink noemt het bericht alamerend en heeft de politie op de hoogte gesteld. Volgens de politie kan ze geen actie ondernemen. Juridisch zou niet hard te maken zijn dat het hier om bedreiging gaat.

 

Bron:TV Gelderland 24-4-2003
 

Dingsdag bijna rond met Vitesse

Verdediger Michael Dingsdag (2 1) hoopt vrijdag met Vitesse tot overeenstemming te komen over een nieuw contract. Enkele weken geleden nog liet de technische leiding weten dat de eisen van Dingsdag te hoog waren voor de noodlijdende club en dat de speler derhalve transfervrij kon vertrekken. Edward Sturing, onlangs aangesteld als hoofdtrainer, drong echter aan op een langer verblijf van de jeugdinternational. Vorige week zaten de partijen weer om de tafel en Dingsdag hield er een goed gevoel aan over. ‘We zijn het in ieder geval over de financiële afwikkeling eens’, zegt Dingsdag,’nu gaat het nog om enkele details. Er hebben zich inmiddels ook wel wat andere clubs gemeld bij mijn zaakwaarnemer, maar die zijn nog niet concreet geworden.’

 

Bron:VI 24-4-2003
 

De assistent-trainers: Theo Bos
‘Ik verwacht 25 jaar vol te maken bij Vitesse’

Aanvullend, loyaal en meedenkend; dat zijn volgens mij de belangrijkste eigenschappen voor een assistent-coach en ik probeer daar zo dicht mogelijk bij in de buurt te komen. Je moet eigenlijk een balans zien te vinden tussen kritisch zijn enerzijds en één lijn bewandelen anderzijds. Loyaal ben je vooral naar buiten toe, intern mag je best een keer ruzie maken. Ik heb na het ontslag van Mike Snoei niet serieus overwogen óók op te stappen. Uiteindelijk ben ik gebleven om twee redenen: a) de club doet me wat, en b) mijn werk is de afgelopen tijd gewoon goed geweest. Edward Sturing verwacht van mij in grote lijnen hetzelfde als Mike, al is Jan Jongbloed er nu bij gekomen en werken we met z’n drieën. Jan en ik zijn in functie gelijkwaardig en hebben ook vergelijkbare taken. Ronald Koeman heeft ook altijd gewerkt met twee assistenten, overbodig is dat tegenwoordig zeker niet.

Het hoofdtrainerschap zie ik op termijn wel zitten, maar ik heb nog steeds de papieren niet. Vorig jaar moest ik wachten, omdat ik een jaar eerder pas mijn cursus Trainer Coach 1 gehaald had. Dit jaar hoopte ik mijn Coach Betaald Voetbal wél te halen, maar nu is er geen diploma. Ik zit dus in de wachtkamer. Afgezien van de benodigde diploma’s denk ik dat ik op dit moment slechts tijdelijk hoofdtrainer zou kunnen zijn. Voor de lange termijn ben ik voor mijn gevoel nog niet klaar. Ik ben pas vijf jaar trainer, waarvan vier bij de jeugd, en leer nog dagelijks. De schaduw bevalt me voorlopig wel. Ik besef dat als ik hoofdtrainer wil worden van Vitesse, er ooit een eind zal komen aan mijn tijd bij deze club. Voorlopig denk ik daar echter nog niet aan. Ik loop hier nu 24 jaar rond en de 25 verwacht ik zeker vol te maken. Daarna zien we wel, maar het is duidelijk dat Vitesse een belangrijke rol speelt in mijn leven. Deze moeilijke periode raakt me dan ook echt. Hoe vervelend en zwaar ook, het motiveert je om extra veel te geven voor de club.’

Theo Bos (37)
Spelersloopbaan Tussen 1983 en 1998 voor Vitesse

 

Bron:VI 24-4-2003
 

‘Degradatie van Vitesse zou een ramp zijn’

Zondagmiddag bracht ik zappend door op de VI redactie in Gouda. Van FC Zwolle-Feyenoord naar de Amstel Gold Race en steeds even naar teletekst voor de tussenstand van Vitesse-NEC. Ik betrapte mezelf erop dat ik Vitesse de voorsprong niet misgunde en dat ik uiteindelijk vrede had met het gelijkspel.

lees verder...

Bron: VI 24-04-2003
 

Speech Devito “De fakkel brandend” online

Vanavond spreekt onze columnist Devito als spreker voorafgaand aan de ingelaste raadsvergadering. De tekst hebben wij voor u online gezet.

lees verder...

24-04-2003
 

Vitesse-Gelredome extra

Uitslag enquete, feiten en standpunten over het reddingsplan Vitesse/Gelredome.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 24-04-2003
 

Steun Vitesse komt neer op verkapte subsidiëring

Of publieke middelen moeten worden aangewend voor hulp aan voetbalclub is politieke vraag

De financiële steun die de gemeente Arnhem wil geven aan Vitesse en Gelredome, staat volgens Michiel S. de Vries gelijk aan verkapte subsidiëring.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 24-04-2003
 

Redding Vitesse aan zijden draadje

 

De redding van Vitesse hangt aan een zijden draadje. Tot gisteravond laat is het uiterst onzeker gebleven of er vandaag een politieke meerderheid is in Arnhem die het gemeentelijke reddingsplan steunt.

De Arnhemse PvdA, die gisteravond tot elf uur vergaderde over het gemeentelijk reddingsplan Vitesse/Gelredome, lijkt een sleutelrol te gaan spelen. Drie van de acht fractieleden zijn voor, drie tegen en twee twijfelen hevig. Als die laatste twee raadsleden hun twijfels vanavond tijdens het raadsdebat niet overboord zetten, gaat er naar alle waarschijnlijkheid een streep door het reddingsplan. Want in dat geval is er een nipte meerderheid die de financiële risico’s van de gemeentelijke plannen te hoog vindt.

Die meerderheid van tegenstemmers zou dan bestaan uit drie SP’ers, vier GroenLinksers, vijf PvdA’ers, een CDA’er, een VVD’er, de vertegenwoordiger van de ChristenUnie en vier leden van Zuid Centraal. Daar tegenover staan zeer waarschijnlijk drie CDA’ers die wel voor het reddingsplan zijn, vijf VVD’ers, de vertegenwoordiger van de Stadspartij, de twee leden van D66, vier raadsleden van Leefbaar Arnhem en ten minste drie PvdA’ers.

Supportersverenigingen van Vitesse hebben fans opgeroepen massaal aanwezig te zijn tijdens het politieke debat in het Arnhemse stadhuis. Omroep Gelderland zendt de vergadering vanaf half zes live uit. In de hal van het stadhuis wordt een groot tv-scherm opgesteld. De gemeente rekent op de komst van drie- tot vijfhonderd belangstellenden.

Raadsleden die al openlijk kenbaar hebben gemaakt tegen het reddingsplan te stemmen, zeggen niet geïntimideerd te zijn door boze Vitesse-fans. “Het is me erg meegevallen”, aldus GroenLinks-fractievoorzitter W. van Loon. Hij is ervan overtuigd dat hij zijn standpunt vanavond niet zal veranderen onder druk van de aanhangers in het stadhuis.

Uit de door M4 Marktonderzoek uitgevoerde enquête in opdracht van De Gelderlander, blijkt dat bijna 25 procent van de Arnhemmers zichzelf ‘Vitesse-aanhanger’ noemt. Het percentage mannen ligt wat hoger dan het percentage vrouwen: 29 versus 21.

Van de vierhonderd personen die over het reddingsplan zijn ondervraagd, heeft ruim 65 procent wel eens een bezoek gebracht aan Gelredome. Van hen bezocht bijna 33 procent een of meer wedstrijden van Vitesse, kwam bijna 38 procent voor andere evenementen en ging 27 procent naar beide.

Het onderzoeksbureau legde de Arnhemmers ook de vraag voor of zij verwachten dat Vitesse, afgezakt naar een nacompetitieplek, het komend seizoen in de eredivisie speelt. Ja, zei ruim 39 procent (onder de Vitesse-aanhangers was dat 72,5 procent). Nee, zei bijna 33 procent; 28 procent wist het niet. Als Vitesse degradeert, dan gaat het reddingsplan niet door. Wat er dan wél gebeurt, is ongewis.

 

Bron:De Gelderlander 23-4-2003
 

Arnhemmer wijst steun Vitesse af
Enquete: twee op de drie tegen

Twee op de drie Arnhemmers vindt het geen taak van de gemeente om Vitesse financieel uit de brand te helpen. Dit blijkt uit een representatieve enquete onder onder vierhonderd inwoners van de Gelderse hoofdstad die in opdracht van De Gelderlander is uitgevoerd door M4 Markt-onderzoek. Van de Arnhemmers die zichzelf beschouwen als Vitesse-aanhanger, ziet nog altijd meer dan een kwart de gemeentehulp niet zitten.

Vanavond beslist de Arnhemse politiek over een gemeentelijk reddingsplan. Kern ervan is dat de gemeente stadion Gelredome koopt, Vitesse een lening verschaft en alle touwtjes in handen krijgt. Dat moet gebeuren met 29,3 miljoen euro aan geleend geld; uit de exploitatie van Vitesse en Gelredome dienen de rente en aflossing te worden betaald. De gemeente draagt de financiële risico’s en bestempelt die als ‘hoog’, maar spreekt tegelijkertijd nadrukkelijk de hoop uit dat de reddingsoperatie geen gevolgen heeft voor de burgers.

De Arnhemse bevolking geeft de gemeenteraad over de risico’s een duidelijke boodschap mee; ze wenst in geen geval op te draaien voor eventuele toekomstige tekorten bij club en stadion. Op de vraag of men bereid is het reddingsplan te steunen te steunen als dat betekent dat de gemeentelijke belastingen omhoog gaan, antwoordt 84 procent met ‘nee’. Opvallend: van de Vitesse-aanhangers is 66 procent niet bereid de club te redden wanneer dat pijn doet in de eigen portemonnee.

Een nipte meerderheid van de geënquêteerden (50,3 procent) heeft er geen problemen mee dat de gemeente Arnhem Gelredome koopt. Het gemeentelijke reddingsplan splijt de Arnhemse politiek in twee kampen van nagenoeg dezelfde omvang. Het wordt vanavond in de gemeenteraad een dubbeltje op z’n kant. Saillant is dat twee raadsleden die vóór het reddingsplan zijn, wegens vakantie in het buitenland verstek laten gaan. Niet ondenkbaar is dat hun afwezigheid cruciaal is voor de uiteindelijke uitkomst van het debat.

Bij een laatste belronde van onze redactie, gisteravond, was de stemverhouding achttien voor het reddingsplan, zeventien tegen en twee twijfelaars die sterk neigen naar een ‘nee’.

 

Bron:De Gelderlander 23-4-2003
 

Commentaar: Duivels dilemma

 

Vanavond wordt duidelijk of de gemeente Arnhem stadion Gelredome koopt voor 19 miljoen euro en Vitesse 10 miljoen euro leent voor het oplossen van de financiële problemen. Het geld is geen subsidie. Het onderhoud van wegen en plantsoenen loopt geen gevaar en de belasting zal erdoor niet worden verhoogd, benadrukt wethouder Rob Gast, architect van het reddingsplan. De gemeente neemt wel een risico. Als Vitesse en Gelredome hun afspraken niet kunnen nakomen, zijn de financiële gevolgen voor de gemeente en dus voor de belastingbetaler.

Gast zegt geen garanties te kunnen geven, maar verzekert dat de inkomsten en uitgaven van Vitesse het komende seizoen met elkaar in evenwicht zijn. Gezien het roerige verleden van de club mag, nee moet, bij die uitspraak een vraagteken worden geplaatst. Om een zo groot mogelijk draagvlak te krijgen in de politiek, heeft Gast alle bestuurders van club en stadion al opgedragen te vertrekken. In Henk Ramautar, commercieel directeur van zorgverzekeraar Amicon, is een nieuw boegbeeld gelanceerd, nog voor het plan is goedgekeurd.

Gast speelt daarmee hoog spel. Als zijn plan wordt afgewezen door de raad, is het schier onmogelijk andere partijen te vinden die Vitesse alsnog de helpende hand toesteken. De club staat het water tot aan de lippen, per direct is geld nodig.

De gemeenteraadsleden staan daarmee voor een duivels dilemma. Het is de vraag of onder deze omstandigheden een verantwoord besluit genomen kan worden. Bijkomend probleem is dat niemand het antwoord lijkt te weten op de vraag wat er moet gebeuren wanneer de voetbalclub degradeert, terwijl er tegen die tijd al miljoenen uit het reddingsplan uitgegeven zijn. In elk geval mag van de gemeenteraad verwacht worden, dat ze van Gast aanvullende waarborgen eist. Zodat eventuele tekorten bij de voetbalclub of het evenemententheater nimmer op de burger worden afgewenteld.

 

Bron:De Gelderlander 23-4-2003
 

‘Vitesse mag niet verloren gaan’

De Arnhemse raad beslist vanavond over de aankoop van Gelredome en het lot van Vitesse. De Gelderlander laat nog één keer voor- en tegenstanders aan het woord.

VOOR
Petra Willemsen

De ongerustheid onder de 158 vaste medewerkers van Vitesse stijgt met de minuut. Vanavond wordt beslist over het lot van de club en het stadion Gelredome. Petra Willemsen merkt de spanning onder het personeel als geen ander. Ze is al jaren in dienst van Vitesse. Ook is ze secretaris van de ondernemingsraad. “Het personeel voelt zich sterk verbonden met de club. De mensen zijn ook heel emotioneel. Natuurlijk zijn we voor het reddingsplan van de gemeente. Vitesse mag niet verloren gaan. En dat geldt ook voor Gelredome. We zijn met elkaar verbonden. Daarom is het goed dat er naar een totaaloplossing is gezocht. De gemeente neemt een verantwoord risico. Vitesse gaat echt met een realistische begroting werken.”

TEGEN
René van Eijk

René van Eijk, directeur van de Arnhemse Sportféderatie kijkt met gemengde gevoelens uit naar het raadsdebat over Vitesse en Gelredome dat vanavond in Arnhem plaatsvindt. Ik vind het terecht dat de gemeente Gelredome wil kopen. Daarmee wordt kapitaalsvernietiging voorkomen. Dan voorkom je ook dat er op de onroerendgoedmarkt dingen gebeuren die je niet in de hand hebt. Ik vind het verkeerd dat de gemeente mede verantwoordelijk wordt voor de exploitatie van Vitesse. Er zijn veel amateurverenigingen die het ook moeilijk hebben en die nu met de oren staan te klapperen. Die verenigingen vatten dit reddingsplan op als een premie op het slechte beleid van het oude bestuur in de afgelopen jaren.”

 

Bron:De Gelderlander 23-4-2003
 

Jan Snellenburg ‘geschokt’ door uitslag van enquête

Jan Snellenburg, demissionair bestuurslid en ‘Vriend’ van Vitesse, zegt ‘geschokt’ te zijn dat twee van de drie Arnhemmers tegen steun van de gemeente aan Vitesse is. “Wat heeft men dan voor ogen?”, vraagt Snellenburg zich af naar aanleiding van de uitkomsten van een enquête die M4 Marktonderzoek in opdracht De Gelderlander heeft uitgevoerd. “Als het niet de taak van de gemeente is. Wie moeten het dan doen? De Arnhemse ondernemers? De Vrienden van Vitesse? De supporters? Als op al deze vragen nee wordt geantwoord, is er straks geen voetbalclub meer.”

Gelredomedirecteur Paul van Sliedrecht staat er niet van te kijken dat 85 procent van de Arnhemmers niet bereid is meer belasting te betalen als dat voor de redding van club en stadion noodzakelijk is. “Als burger begrijp ik dat mensen niet willen betalen voor salarissen van voetballers. Als directeur hoop ik natuurlijk dat er wel een oplossing komt voor de financiële problemen bij Vitesse. Al moet dat in mijn ogen wel op een andere manier dan de gemeente nu voorstelt.”

 

Bron:De Gelderlander 23-4-2003
 

Vitesse-debat live op tv

TV Gelderland doet vanavond live verslag van de raadsvergadering over de toekomst van Vitesse en Gelredome. Het komt sporadisch voor dat de omroep live uitzendt. Dat komt vooral door de peperdure sattelietverbinding die daar voor nodig is. Onlangs zond de regionale televisie enkele live debatten uit rond de verkiezingen voor de provinciale staten. Hoe duur het live verslag vanavond uitvalt, is nog niet te zeggen. Dat hangt er vanaf hoe lang het debat gaat duren. Om 17.20 uur begint de uitzending. In de pauzes van het debat zendt TV Gelderland de reguliere nieuwsuitzending uit. Na het debat volgt een actuele nieuwsuitzending met een samenvatting van het debat. De Gelderlander zal vanavond de internetsite van de krant. www.gelderlander.nl voortdurend actualiseren tijdens en direct na het debat.

 

Bron:De Gelderlander 23-4-2003
 

Geen meerderheid reddingsplan Vitesse

Er is op dit moment in de Arnhemse gemeenteraad geen meerderheid te vinden voor het reddingsplan voor Vitesse en Gelredome. Rondvraag bij de verschillende fracties leert dat 19 van de 39 raadsleden tegen het plan zijn, terwijl er 17 voor zijn. Een 18e voorstander van het plan is op vakantie en kan komende donderdag dus niet stemmen. Bij de fractie van PVDA hebben 2 van de 8 fractieleden nog geen standpunt. Stemmen zij alsnog voor dan staken de stemmen en gaat het plan niet door.

 

TV Gelderland 23-4-2003
 

Inhoudsopgave van Zwart op Geel
11e jaargang, nummer 6, april 2003

In dit nummer:

Een interview met Gert Claessens, die zich grote zorgen maakt over de toekomst van Vitesse. De Belg is een prettig mens. Hij vertelt over zijn periode bij Vitesse. “Wat me is tegengevallen is dat je soms in weinig rust bezig kan zijn hier.”

Trekt Edward Sturing Vitesse uit het moeras? Voor de derde keer staat hij bij onze club aan het roer. Hem wacht nu de loodzware taak Vitesse te behoeden voor de nacompetitie, of nog erger voor degradatie. Maar onze nieuwbakken trainer heeft er alle vertrouwen in de klus te kunnen klaren.

Michael Jansen is een kanjer uit de eigen kweek. Hij was op zijn twaalfde pupil van Edward Sturing bij de C’tjes. Trainde onder Bos, Snoei en Sturing en maakte al op zijn achttiende in Liverpool zijn debuut. Andermaal is Sturing nu zijn trainer, maar die kiest voorlopig voor routine

Roberto Straal speelde zeven seizoenen voor Vitesse. Hij fungeerde meer als vaste reserve. Toch kwam Straal tot 170 wedstrijden, waarin hij zesmaal het doel trof. Straal is nog niet uitgevoetbald. Hij speelt nu bij Rheden.

EN VERDER:

Een artikel over de rivaliteit tussen Lier en Mechelen
In Ónze supporters komen Lierse-fans met een seizoenkaart voor Vitesse aan het woord
In de Postbus onder meer het Ernumse volkslied
In de Zijlijn wordt afscheid genomen van Louis Laros en Curovic
Home of History gaat over Vitesse in de Tweede Wereldoorlog

 

23-4-2003
 

Jan van Halst bereid tot inleveren

Vitesse-speler Jan van Halst is bereid salaris in te leveren als daarmee de club kan worden gered.

”Toen de markt zeer gunstig was, hebben we met z’n allen geprofiteerd. Nu de markt slechter is, moet je realistisch zijn”, ligt van Halst toe. Ook de Utrechter moest flink inleveren toen hij van Ajax overkwam naar Vitesse. Volgens van Halst is de keus simpel. ”Of we stappen naar de rechter, stoppen er mee, maar leveren niets in. Of we doen allemaal een stap terug, en kan de club zo blijven bestaan. Maar het blijft wel betaald voetbal, het kan niet zo zijn dat je contributie moet gaan betalen.”

 

TV Gelderland 23-4-2003
 

Karel Aalbers vervolgd voor belastingfraude

Het Openbaar Ministerie heeft onvoldoende bewijs gevonden dat Karel Aalbers, oud-preses van voetbalclub Vitesse uit Arnhem, zijn club voor tientallen miljoenen guldens zou hebben opgelicht. Het OM gaat de oud-voorzitter wel vervolgen voor belastingfraude en valsheid in geschrifte rondom de transfers van de oud-Vitessespelers Machlas, Makaay en Vierklau.

Dat heeft een woordvoerder van het landelijk parket in Rotterdam woensdagmorgen bevestigd. Volgens de woordvoerder bevindt het gerechtelijk vooronderzoek tegen de ex-Vitessevoorzitter zich na bijna drie jaar in een afrondende fase en zal het deze zomer worden afgesloten. Het is mogelijk dat Aalbers nog dit jaar voor de rechter moet verschijnen.

Mr. L. Hameleers, een van de raadslieden van Karel Aalbers, zei woensdagmorgen te betwijfelen of Aalbers ooit nog voor de rechtbank zal staan. “Uit de vele getuigenverhoren blijkt volgens ons dat Aalbers een rotstreek is geleverd door mensen rond Vitesse, die nu allemaal zelf hollenderwijs het veld moeten ruimen”, meent de raadsman. Hameleers doelt daarmee op de eis van de gemeente Arnhem dat de huidige besturen van Vitesse en stadion Gelredome moeten opstappen in ruil voor een laatste reddingsplan voor de bijna failliete club.

Aalbers is kortgeleden op zijn eigen verzoek bij de gemeente Arnhem geweest voor een gesprek over de toekomst van Vitesse. Hij zou graag terugkeren in de leiding van de voetbalclub. Volgens Hameleers heeft zijn cliënt ,,nog steeds geel-zwart bloed in zijn aderen.” ,,Als hij door verstandige mensen gevraagd wordt, is hij bereid een bijdrage te leveren aan de sportieve ontwikkeling van Vitesse”, aldus de raadsman.

 

Bron: ANP 23-4-2003
 

Karel Aalbers niet langer vervolgd

Karel Aalbers wordt niet langer vervolgd door justitie. Het Openbaar Ministerie (OM) staakt het onderzoek naar vermeende zelfverrijking door de voormalige Vitesse-voorzitter. Aanvankelijk ging het OM er van uit dat Aalbers de Arnhemse club voor miljoenen heeft opgelicht en benadeeld. Volgens de advocaten van Aalbers zijn de beschuldigingen niet wettelijk bewezen. Ook zou uit de verhoren door de rechter-commissaris zijn gebleken dat geprobeerd is Aalbers opzettelijk te beschadigen. Aalbers zou aansturen op een forse schadeclaim.

 

TV Gelderland 23-4-2003
 

Karel Aalbers niet verder vervolgd
Oplichting Vitesse niet bewezen

Geen vervolging van Karel AalbersHet landelijk parket van het openbaar ministerie (OM) in Rotterdam heeft gisteren besloten om Karel Aalbers, de voormalig voorzitter van voetbalclub Vitesse in Arnhem, niet verder te vervolgen. Aalbers werd er aanvankelijk van verdacht zijn toenmalige club voor 60 miljoen gulden te hebben opgelicht en benadeeld.

Volgens zijn advocaten zijn de beschuldigingen tegen de voormalige voorzitter niet wettelijk bewezen. Aalbers´ advocaten Geert-Jan Knoops en Ludo Hameleers stellen dat er met deze beslissing van het OM een belangrijke stap is gezet naar de terugkeer van de veelbesproken voorzitter naar het betaald voetbal.

Het nieuws komt op een cruciaal moment omdat de gemeenteraad van Arnhem morgen beslist of stadion Gelredome en de voetbalclub Vitesse door de gemeente voor ruim € 29 miljoen worden ingelijfd. Hoewel de raadslieden van Aalbers gisteravond niet inhoudelijk wilden ingaan op de getuigenverhoren in deze zaak, lieten zij wel weten dat er duidelijk “een ander beeld op de vermeende strafzaak werd gegeven”, dan in het KPMG-rapport destijds werd vermeld. Op basis daarvan werd Aalbers in februari 2000 de laan uitgestuurd.

Komt er een forse schadeclaim van Karel Aalbers?

Verder is uit de verhoren door de rechter-commissaris gebleken dat men Aalbers opzettelijk wilde beschadigen en als voorzitter weg wilde krijgen. Het is daarom niet uitgesloten dat Aalbers in overleg met zijn raadslieden een forse schadeclaim zal indienen als de strafzaak is afgesloten.

Of Aalbers, die onder supporters van Vitesse en veel sponsors nog steeds enorm veel aanzien en vertrouwen geniet, ook daadwerkelijk terugkeert, is afhankelijk van een aantal factoren. Er bestaat tussen het OM en de advocaten van Aalbers nog wel een verschil van inzicht betreffende onrechtmatige transferovereenkomsten met Machlas, Makaay en Van Hooijdonk. “Dat onderzoek loopt nog”, aldus Knoops.

 

Bron: Telegraaf 23-4-2003
 

Ook woordvoerder Frank Huizinga vertrekt

Na het bestuur maakt ook de woordvoerder van Vitesse plaats. Frank Huizinga (33) verruilt de Arnhemse club voor de KNVB. Hij maakt op 29 mei, na de laatste competitiewedstrijd plaats. “Dan zijn we veilig.”

Het vertrek van Frank Huizinga is, anders dan dat van de bestuursleden, niet gedwongen door de gemeente. Ook niet ingegeven, zo zegt Huizinga, door de benarde situatie waarin de club verkeert. Opmerkelijk is het wel. Huizinga is misschien wel de enige Vitessenaar die na een rampzalig seizoen promotie gaat maken. Hij wordt woordvoerder betaald voetbal bij de voetbalbond.

“Ik ben gevraagd door de KNVB en het is een fantastische uitdaging. Ik heb er ook niet lang over hoeven nadenken”, bekent Huizinga, die de onzekere situatie bij Vitesse niet als oorzaak noemt. “Ik heb niet zelf gesolliciteerd, daar had ik geen reden voor”, zegt Huizinga, die in 1996 bij Vitesse in dienst trad. Hij werkte onder drie voorzitters: Karel Aalbers, Jan Konings en Jos Vaessen.. Onder trainers was het verloop groter. Tussen Leo Beenhakker en Edward Sturing kwamen Ten Cate, Jorge, Neumann, Sturing/Jongbloed, Koeman, opnieuw Sturing en Snoei voorbij.

“Ik heb in die zeven seizoen heel veel mensen zien komen en gaan. In de organisatie zijn er nog maar weinig die ook op Monnikenhuize hebben gewerkt. Ik kwam hier binnen als een broekie van 26 jaar. Voor mij was het fantastisch dat Leo Beenhakker hier zat. Iemand die de media als geen ander kende. Van hem heb ik veel geleerd en kreeg ik ook veel waardering. Beenhakker is een heel menselijk persoon. In die tijd hebben we de informele persuurtjes op de dag voor de wedstrijd geïntroduceerd. Die staan nog steeds op de agenda.” Huizinga rondde de opleiding heao communicatie af, voor hij in de voetbalwereld terecht kwam. Hij speelde zelf even op het hoogste niveau, bij hoofdklasser Drachten. Bij Vitesse kreeg hij een sneltreincursus. “Ik heb bij Vitesse ontzettend veel geleerd”, erkent Huizinga. “Ik heb er ook veel voldoening aan overgehouden. We hebben een strakke, professionele en heel open organisatie neergezet. Onze contacten met de media zijn prima, het is hier goed werken en daar krijgen we ook waardering voor.”

Makkelijk is het de voorbije jaren niet geweest, maar volgens Huizinga is dit seizoen extreem. “Vooral nu, in deze weken. Voor het eerst heb je te maken niet financiele problemen in combinatie met sportieve zorgen. je kunt merken dat het veel onzekerheid binnen de organisatie met zich meebrengt.” De bouw van Gelredome, de opening en de duels in de Europa Cup noemt Huizinga hoogtepunten. Mindere perioden had hij ook, erkent de geboren Fries. “De bedreiging van individuen na het vertrek van Karel Aalbers vind ik een dramatisch dieptepunt. Ook het gebrek aan waardering voor de vrienden van Vitesse, die de club hebben gered, zie ik als dieptepunt. Ik heb die drie mensen (Veenendaal, Guijt, Snellenburg,red.) persoonlijk een brief gestuurd om mijn waardering uit te spreken. Zonder hen was de club er niet meer geweest.” Huizinga rekent erop dat alles goed komt. “Ik ga weg na de laatste competitiewedstrijd tegen Willem II. Ik ga er vanuit dat Vitesse dan veilig is en ik mijn zevende complete seizoen erop heb zitten.”

Bron: De Gelderlander 23-04-2003
 

‘Geld kan maar je een keer uitgeven’

De Arnhemse raad beslist op 24 april over de aankoop van Gelredome en het lot van Vitesse. De Gelderlander laat dagelijks voor- en tegenstanders aan het woord.

Voor
Job Drijber

Oud-burgemeester Job Drijber volgt de ontwikkelingen rond Gelredome en Vitesse op de voet. “Ik krijg nog altijd de stukken van de gemeente. Ook over het plan Gelredome te kopen en Vitesse financieel te steunen. Ik vind dat het gemeentebestuur er alles aan moet doen om betaald voetbal in Arnhem te houden en Gelredome in bezit te krijgen. Dat is een taak van de gemeente. Het stadsbestuur krijgt zo ook veel invloed. Ik vergelijk het stadion met de schouwburg en Musis Sacrum. Die worden ook door Arnhem in stand gehouden. Sport zie ik in het verlengde daarvan. Dat daardoor andere dingen niet door kunnen gaan, is absoluut niet de bedoeling. De prijs die de gemeente voor Gelredome betaalt, is niet te hoog.”

Tegen
Rob Klingen

Het is een waarheid als een koe die de Klarendalse opbouwwerker Rob Klingen verkondigt. “Geld kan je maar een keer uitgeven. Ik ben dus tegen de aankoop door de gemeente van Gelredome. Laat het stadion failliet gaan, dan komt er vanzelf een oplossing. Het lijkt me logisch dat kopen ten koste van andere dingen zal gaan. Alle wijken hebben zo hun wensen. In Klarendal staat bovenaan een verhoging van het wijkbudget. De bewoners willen dat de leefbaarheid en de veiligheid wordt verbeterd. Het zou wel heel triest zijn als de gemeente straks zegt dat dat er niet inzit. Ik vind het leuk als het goed gaat met Vitesse. Maar betaald voetbal kost de Arnhemse gemeenschap op gebied van veiligheid al genoeg.”

Bron: De Gelderlander 23-04-2003
 

Reddingsplan
Door Guillaume Keulen

De gemeenteraad van Arnhem moet zich binnenkort uitspreken over ‘het reddingsplan Gelredome/Vitesse’. Daarbij doet zich uiteraard de vraag voor: is dit een goed plan voor alle partijen en zo nee, is er een alternatief. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het is een slecht plan en er is een uitstekend alternatief. Om dat alternatief te kunnen plaatsen tegenover het collegeplan is het nodig om te beschikken over de navolgende achtergrondinformatie. Daarnaast is het goed om te weten dat wij geen financiële belangen hebben in Gelredome en ons commissariaat pro deo uitoefenen.

 

lees verder...

Bron: De Gelderlander 23-04-2003
 

‘Raadsdebat is voor lieden met zitvlees’

Morgenavond is het zover. Dan beslist de Arnhemse gemeenteraad of ze Vitesse en stadion Gelredome wil redden. Voor wie overweegt het debat bij te wonen: neem uw zitvlees mee.

Een spoorboekje.

Klokslag half zes morgenavond. Dan begint het. D-day. De dag van de waarheid. Of, zoals verantwoordelijk wethouder Rob Gast het al eerder zei, ‘de dag dat duidelijk wordt of Vitesse wordt gered of niet’. Plaats van handeling: de gemeenteraadszaal van het Arnhemse stadhuis. De publieke tribune is voor eenieder toegankelijk. Er wordt drukte verwacht, natuurlijk. Normaal gesproken blijven de toeschouwers massaal thuis als in de politieke arena de degens worden gekruist, maar wanneer het om Vitesse draait, is alles anders. Vandaar dat besloten is om voor deze speciale, allesbeslissende vergadering meer tijd in te ruimen voor de stem van het volk. Elke andere raadsvergadering zon zijn begonnen met een halfuurtje spreektijd voor burgers die problemen aankaarten, morgen is dat een uur. Wie de politieke partijen wil toespreken, kan zich tot donderdagmiddag twaalf uur aanmelden bij de gemeente. Wie het eerst komt, maalt het eerst.

Na dat uur gaat om half zeven een zogenaamde commissoriale raadsvergadering van start. Waarin niet alleen de Arnhemse raadsleden, maar ook de politici van de raadscommissie Middelen (financiën, dus) vragen zullen stellen aan wethouder Gast. Over het reddingsplan van de gemeente, dat voorziet in de koop van Gelredome voor zo’n 24 miljoen euro plus het verschaffen van een langlopende lening van 5,4 miljoen aan Vitesse.

“Dit gedeelte is vooral meningvormend van aard”, zegt VVD-raadslid Anno Zijlstra, die het debat leidt. “We trekken er anderhalf uur voor uit. Ik zal er scherp op toezien dat het niet langer gaat duren. ” Geen overbodige luxe, dat toezicht, want de Arnhemse politici willen nog wel eens lang van stof zijn. Tijdens de afgelopen Algemene Beschouwingen werd achttien uur vergaderd. Uitgesmeerd over twee dagen. Dat wel.

Toch moet eenieder die van de partij wil zijn, ook morgenavond een flink portie zitvlees meenemen. Want nadat de commissoriale raad als het goed is om acht uur is afgelopen, volgt een schorsing van een halfuur. Zodat elke partij even overleg kan voeren in eigen kring en een definitief standpunt kan bepalen.

Het zit er dik in dat het allemaal flink uitloopt, maar volgens het spoorboekje begint om half negen de finale. De echte raadsvergadering. Geleid door burgemeester Krikke. Alle tien de partijen zullen hun zegje doen. Ze hebben elk maximaal acht minuten spreektijd, dat maakt tachtig minuten. Wethouder Gast krijgt de helft: veertig minuten. Samen twee uur. Dat houdt dus in dat er volgens het draaiboek om half elf kan worden gestemd. De apotheose. Maar wees niet verbaasd als de stemronde pas ver na de klok van twaalven aan de orde is. Nog een optie: dat besloten wordt het besluitvormende deel van het Vitesse-debat uit te stellen. Het CDA zal daar een voorstel voor indienen. Men wil liever wachten totdat duidelijk is of Vitesse degradeert of niet. Want bij degradatie gaat het reddingsplan hoe dan ook overboord. Uitstel van de beslissing of Vitesse en Gelredome worden gered, ligt niet erg voor de hand. Maar je weet het nooit. Het blijft politiek.

Bron: De Gelderlander 23-04-2003
 

Jevric en Stefanovic uitgenodigd nationale elftal

Dragoslav Jevric en Dejan Stefanovic zijn geselecteerd voor het nationale elftal van Servië en Montenegro. Op woensdag 30 april speelt Servië en Montenegro een oefenduel in en tegen Duitsland. Het duel zal gespeeld worden in het stadion van Werder Bremen.

 

Bron: Vitesseworld 22-4-2003
 

Vitesse spelers rekenen op gemeente

De spelers van Vitesse rekenen op steun van de gemeente Arnhem. De raad stemt donderdag over het reddingsplan,, waarbij de gemeente 29 miljoen euro in de club investeert.

Theo Janssen is optimistisch: “Ze laten een club als Vitesse echt niet failliet gaan. Ik maak me geen zorgen, die zes wedstrijden die we moeten spelen zijn veel belangrijker. En 29 miljoen is leuk, 40 miljoen zou nog beter zijn.”

Tim Cornelisse volgt de lokale politiek nu wat meer: “Het wordt belangrijk donderdag. Ik zou niet in hun schoenen willen staan. Ze moeten maar gewoon voorstemmen, dan is er geen probleem.”

Gert Claessens weet, dat het in België heel anders gaat: “Niet te vergelijken met Nederland. Neem een stad als Antwerpen, met 5 à 6 clubs. Die kan de gemeente niet allemaal sponsoren. Ik volg het wel, ik geloof in een goede afloop.”

Michael Jansen maakt de vergelijking met zijn woonplaats Nijmegen: “Bij NEC hadden ze het stadion gekocht voor 1 euro en nou is het voor 12 miljoen euro verkocht. Dat is netjes. De gemeente moet ons er nu weer bovenop helpen.”

Trainer Edward Sturing heeft andere zorgen: “We moeten erin blijven, anders komt er helemaal geen reddingsplan. Ik volg het wel allemaal natuurlijk.”

Bron: RTV Gelderland 22-04-2003
 

Vitesse-woordvoerder Frank Huizinga naar KNVB

Frank Huizinga verlaat Vitesse. Hij treedt per 10 juni in dienst als woordvoerder/media-adviseur betaald voetbal. Huizinga, nu nog werkzaam als manager communicatie, wordt aanspreekpunt voor de media voor alle vragen die betrekking hebben op betaald voetbal. Frank Huizinga is sinds 1996 aan Vitesse verbonden. Met zijn overgang naar de voetbalbond worden enkele taken binnen de afdeling communicatie van de KNVB herschikt. Rob de Leede blijft verantwoordelijk voor de perszaken rondom het Nederlands elftal. Hij neemt tevens de woordvoering voor het amateurvoetbal voor zijn rekening. Manager Herman Poos zal zich meer richten op public-affairs, met name de contacten met de politiek, en de corporate communicatie.

Vitesseworld 22-04-2003
 

‘Epi, Epi!’ was man eerste uur

DOETINCHEM/ARNHEM – In de zomer van 1954 had Epi Jansen er genoeg van. Vitesse, zijn club, zag niets in het betaalde voetbal. Wel was er vijftig kilometer verderop een ambitieus clubje in oprichting met als doel aansluiting bij de Wilde Bond: De Graafschap. Epi Jansen liet zich naar Doetinchem lokken en in zijn kielzog kwamen broer Gerrit Jansen, Dick Faber, Gert Kluin, Wim en Eddy Hendriks en Karel Wijnand. Zeven Arnhemmers die De Graafschap op de landkaart zouden zetten. Epi begon op De Vijverberg als linksbinnen, was in het seizoen 1956-’57 topscorer en sloot zijn laatste Achterhoekse seizoen (1959-’60) af als regisseur van de achterhoede.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 22-04-2003
 

´Ramautar niet geschikte man voor Vitesse´
Voorzitter fanclub ziet ´een rol´ voor Karel Aalbers

Henk Ramautar is niet de man die straks voorzitter moet worden van Vitesse. Dat zegt voorzitter Harry Reusken van de Arnhemse supportersclub. Hij ziet wel ‘een rol’ weggelegd voor oud-voorzitter Karel Aalbers.

lees verder...

Bron: Gelderlander 22-04-2003
 

Edward Sturing heeft weer gemengd gevoel

Het begint een herhaling van zetten te worden. Vitesse-trainer Edward Sturing kamp te na de 1-1 tegen NEC met gemengde gevoelens, net als na de duels met FC Groningen (0-0) en Feyenoord (2-1). “Eigenlijk heb ik weer een dubbel gevoel”, zei Sturing na zijn derde partij in zijn derde ambtstermijn als hoofdtrainer. “Ik ben uiterst tevreden over de spelers, maar we hebben opnieuw niet gewonnen. We lopen een punt in op FC zwolle en een punt uit op De Graafschap, maar dat is niet veel.” Vitesse heeft nog zes wedstrijden om de zestiende plaats te verlaten. “Dat zijn nog achttien punten”, rekende Sturing voor. “Er kan nog van alles gebeuren. We zullen elke wedstrijd weer voor de overwinning gaan, want ik denk dat we tegen elke tegenstander mogelijkheden hebben op een goed resultaat.”

 

Bron:De Gelderlander 22-4-2003
 

Marian Zeman fit voor duel Heerenveen

Marian Zeman verwacht op tijd fit te zijn voor de wedstrijd zaterdag in Friesland tegen Heerenveen. De lange verdediger van Vitesse speelde de eerste twee duels onder Edward Sturing in de basis, maar moest zondag NEC vanwege een enkelblessure laten schieten. Hij verwacht de groepstraining deze week te hervatten er en zaterdagavond in het Abe Lenstra-stadion inzetbaar te zijn. Trainer Edward Sturing mist zaterdag wel middenvelder Gert Claessens, die tegen NEC zijn zevende gele kaart van het seizoen incasseerde voor een forse tackle op Youssouf Hersi. Het was de eerste overtreding van Vitesse en de enige gele kaart van de wedstrijd. Claessens wordt automatisch voor een duel geschorst.

 

Bron:De Gelderlander 22-4-2003
 

‘Wij hadden de kansen, NEC het betere spel’

Vitesse heeft eerste paasdag in Gelredome opnieuw mager geoogst. De derby tegen NEC leverde niet meer op dan een puntje en voor Theo Janssen nog een ‘woordje’ van een oude bekende. In de 55ste minuut schopte Janssen hard door op NEC-speler Resit Schuurman, waarna Johan Neeskens van de bank opveerde. ‘Hé Janssen, dat heb jij nodig’, riep Neeskens tegen zijn voormalige pupil bij Oranje onder achttien jaar.

lees verder...

Bron: Gelderlander 22-04-2003
 

‘Debat over redding van Vitesse duidt geen uitstel’

Het politieke debat over het gemeentelijke reddingsplan voor Vitesse en Gelredorne duldt geen uitstel. Dat zegt wethouder R. Gast (CDA) in reactie op een voorstel van de CDA-fractie in de Arnhemse gemeenteraad. Die wil de discussie die donderdag op de agenda staat, uitstellen totdat duidelijk is of Vitesse degradeert of niet. Mocht Vitesse nacompetitie gaan spelen, dan valt die duidelijkheid pas medio juni te verwachten. “Maar als Vitesse niet uiterlijk deze maand wordt gered, dan kan het een aantal schuldeisers niet meer betalen”, aldus Gast. “Die zouden vervolgens een faillissement kunnen aanvragen. Het gaat hierbij overigens niet om de spelers.” Indien de gemeenteraad donderdag besluit Vitesse te redden en de club degradeert vervolgens, dan is het reddingsplan van de baan. Wel bestaat dan het risico dat de gemeente kan fluiten naar de 5,4 miljoen euro die het bij Vitesse heeft uitstaan.

 

Bron:De Gelderlander 22-4-2003
 

‘Minder belasting bij steun Vitesse’

Fractievoorzitter S. van ´t Hof van Groenl.inks in Provinciale Staten gaat bij wijze van protest minder onroerendezaakbelasting betalen als Arnhem stadion Gelredome overneemt en Vitesse financieel steunt. Van ’t Hof, die deze actie op persoonlijke titel voert, roept andere tegenstanders op zijn voorbeeld te volgen. De Arnhemse politicus zegt zich groen en geel te ergeren aan de plannen van de gemeente. “Gemeenten moeten geen voetbalclubs steunen. De gemeente zou nu juist niets moeten doen. Bij Vitesse is een financieel wanbeleid gevoerd. Ze hebben een te grote broek aangetrokken. En die zakt nu af. Ie kunt niet van de overheid vragen daarvoor op te draaien. Vitesse moet zelf maar flink saneren door te snoeien in die huizenhoge salarissen.”

Het statenlid erkent dat zijn actie en zijn oproep tegen de wet indruisen. Maar hij vindt dat gerechtvaardigd. Volgens Van ’t Hof zijn het de overheden geweest die begonnen zijn met het negeren van wetten. “De Europese Unie ziet op grote schaal door de vingers dat gemeenten in strijd met het Europees beleid clubs in het betaald voetbal steunen. Er is sprake van een gedoogbeleid.” En als de overheden zich niet aan de regels houden, mag je dat als burger ook, redeneert de GroenLinks-voorman in de provincie. “Dan staan we gewoon weer quitte.”

 

Bron:De Gelderlander 22-4-2003
 

SP: niet meer dan ´drie keer modaal´ voor Vitesse-spelers

Twee of drie keer modaal. Dat zouden de spelers van Vitesse maximaal mogen verdienen, als het aan de Arnhemse afdeling van de Socialistische Partij ligt. Vandaar de volgende oproep van fractievoorzitter Gerrie Elfrink aan de selectie: “Maak een groot gebaar. Lever flink veel salaris in. Want jullie miljoenensalarissen vormen de kern van de huidige financiële problemen.” Elfrink zal zijn hartenkreet per brief overbrengen aan Vitesse-trainer Sturing. Het inleveren van winstpremies, een gebaar dat de spelers al eerder maakten, is voor hem niet genoeg. Ook de al geplande sanering van het loonstrookje van de voetballers voor de volgende seizoenen, overtuigt Elfrink niet. “Dat valt allemaal erg mee.”

De SP’er zegt ervan te balen dat zijn partij en andere fracties die zich openlijk tegen het gemeentelijke reddingsplan voor Vitesse en Gelredome (een financiële injectie van 29 miljoen euro) hebben gekeerd, te horen krijgen dat ze niet van sport houden. “Het is onzin dat GroenLinks en de SP tegen voetbal zijn. In tegendeel. Maar ik accepteer het niet dat wij straks de zwartepiet toegeschoven krijgen als het reddingsplan onvoldoende politieke steun mocht vinden. De zwartepiet ligt bij die torenhoge salarissen. Daar willen wij niet voor opdraaien.” Als de Vitesse-spelers inderdaad bereid blijken te zijn zich voor drie keer modaal in het zweet te werken, dan valt er ‘best met de SP te onderhandelen’ over het reddingsplan. “Wij zijn niet per se tegen elk reddingsplan.” Behalve het snijden in de salarissen, heeft Elfrink nog een andere eis voor SP-steun: “De gemeente moet Gelredome niet kopen. Laat het maar failliet gaan.”

 

Bron:De Gelderlander 22-4-2003
 

‘Karel Aalbers moet terug’

De Arnhemse raad beslist op 24 april over de aankoop van Gelredome en het lot van Vitesse. De Gelderlander laat dagelijks voor- en tegenstanders aan het woord.

Voor:Wim Hendriks

Volgens Wim Hendriks, fruithandelaar en voorzitter van Sfeervol Vitesse, is er ‘geen andere oplossing’ dan dat de gemeente Arnhem Gelredome koopt en Vitesse financieel steunt. “Het zou verschrikkelijk zijn als de club ophoudt te bestaan of degradeert. Er beleven zoveel mensen plezier aan. Ook voor de zakenwereld is Vitesse ontzettend belangrijk . Ik ben blij dat de gemeente Henk Ramauter als nieuwe voorzitter naar voren heeft geschoven. Een aimabel man die heel goed op de winkel kan passen. Ideaal zou het zijn als hij Karel Aalbers naast zich krijgt. Aalbers is Vitesse. Een voetbalman in hart en nieren die dag en nacht met de club bezig was. Karel Aalbers moet terug, dan zitten volgend jaar ook alle skyboxen weer vol.”

Tegen:Henk Bruysten

Henk Bruysten, muzikant (Hank the Knifé) en striptekenaar, noemt het ‘ondemocratisch’ als de gemeente Gelredome koopt en Vitesse subsidieert. “De gemeente geeft ons geld uit en wij hebben daar niets over te zeggen. Dat geld moet eerlijk verdeeld worden over alle noodlijdende organsisaties die entertainment brengen. Zo zie ik Vitesse ook. Als de gemeente bijna dertig miljoen euro in het stadion en de club steekt, komen de verhoudingen flink scheef te liggen. Muzikanten moeten zichzelf ook bedruipen. Als het met mijn hand een tijdje minder gaat, hoef ik ook niet bij de gemeente aan te kloppen. Ik ben helemaal niet tegen Vitesse hoor. Ik heb zelfs drie keer voor een matsprijs op de middenstip gestaan.”

 

Bron:De Gelderlander 22-4-2003
 

Verloop van derby nagenoeg vlekkeloos

De cruciale streekderbv tussen Vitesse en NEC is afgelopen zondag vrijwel vlekkeloos verlopen. De sfeer was ontspannen en de politie toonde zich tevreden: de harde kernen van de supporters kregen geen enkele kans elkaar te benaderen. Alleen na afloop ontstond enige opwinding, waarbij vijf arrestaties werden verricht. Tientallen Vitessefans zorgden voor een verkeersopstopping op het Nijmeegseplein door tevergeefs achter de Nijmeegse bussen aan te hollen. Van één van de vertrekkende bussen werd door NEC-fans een ruit vernield.

Een 17-jarige jongen uit Huissen, een 25-jarige inwoner van Doorwerth en een 33~jarige Arnhemmer werden opgepakt voor het gooien van stenen. Een 22-jarige man uit Zevenaar en een 21 -jarige Arnhemmer werden na hun aanhouding direct voorgeleid voor respectievelijk belediging van een agent en opruiing.

Rond kwart voor vijf deed zich op de Zeegsingel een gewelddadig incident voor. Een veertigjarige Nijmegenaar werd daar volgens getuigen in elkaar geslagen door een groep van vier tot zeven Vitesse-supporters. De man is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht. De politie onderzoekt de zaak. De Arnhemse politie is ook nog op zoek naar de Vitessefan die tijdens de wedstrijd vanaf de Zuidtribune vuurwerk op het veld van Gelredome gooide. Het vuurwerk ontplofte in de derde minuut van de wedstrijd vlak naast NEC-doelman Dennis Gentenaar.

 

Bron:De Gelderlander 22-4-2003
 

Tientallen procenten minder, clubs kiezen voor prestatieloon
Salaris in eredivisie gesnoeid

De clubs uit de eredivisie snoeien drastisch op de spelerssalarissen. Bij nieuwe contracten moeten de voetballers, ook de toppers van Feyenoord, Ajax en PSV, vaak tientallen procenten inleveren, in sommige gevallen wordt het basissalaris zelfs gehalveerd.

lees verder...

Bron: AD 20-04-2003
 

Vijf aanhoudingen bij wedstrijd Vitesse-NEC

Op vijf aanhoudingen na is de risicowedstrijd Vitesse-NEC in het Gelredome in Arnhem zondagmiddag vlekkeloos verlopen. Enig incident tijdens de wedstrijd was dat NEC-keeper Dennis Gentenaar in de derde minuut bijna werd getroffen door vuurwerk dat vanaf de zuid-tribune werd gegooid.

De vuurwerkgooier is niet aangehouden maar de politie hoopt deze persoon de komende dagen aan te kunnen houden.

Na de wedstrijd waren de 21 bussen met NEC-supporters binnen een half uur van het Gelredome-terrein af. Van een van de laatste bussen werd een ruit van binnenuit met een ‘lifehammer’ vernield.

Ook werd er met stenen gegooid. Drie Vitesse-fans werden daarvoor aangehouden.

Eén Vitesse-supporter werd aangehouden wegens belediging en één voor opruiing. Doordat er een aanhouding plaatsvond op het Nijmeegseplein ontstond er even een verkeersopstopping.

 

Bron:De Gelderlander 21-4-2003
 

Gelderse derby onbeslist

De Gelderse derby tussen Vitesse en NEC heeft zondagmiddag geen winnaar opgeleverd. Het beladen duel in het Gelredome eindigde in 1-1. Peeters opende namens de thuisploeg de score, Schuurman maakte kort na rust gelijk.

Vitesse-trainer Sturing vond het een nerveuze wedstrijd. ,,Ik had vaak het idee dat ik naar een flipperkast zat te kijken”, merkte Sturing op. ,,Het was een echte derby. Rommelig, onrustig, met veel balverlies aan beide kanten.”

Subtopper NEC, dat in 1979 voor de laatste keer won bij de ‘grote vijand’, schoot met het puntje meer op dan degradatiekandidaat Vitesse. De Nijmegenaren nestelden zich naast RKC, dat vrijdag in de slotfase de winst verspeelde bij FC Utrecht (4-3), op de keurige vierde plaats. De Arnhemmers daarentegen moesten op de zestiende positie voorrang verlenen aan Excelsior, dat zaterdag tegen Heerenveen eindelijk weer eens won (1-0).

 

Bron:De Gelderlander 21-4-2003
 

Dramatische reeks voor Vitesse

Vitesse is bezig aan een dramatische reeks. De Arnhemmers boekten in de laatste 17 competitiewedstrijden slechts 1 zege.

Er werd nog 4 keer gelijkgespeeld en 12 keer verloren, wat in totaal slechts 7 punten opleverde. In die periode zakte Vitesse van de 8e plaats naar de 16e plaats.

Voor Amoah was het ook geen beste periode, want hij scoorde in die 17 wedstrijden geen enkel velddoelpunt. De Ghanees scoorde alleen via de penalty-stip tegen AZ. In die 17 duels scoorde Vitesse 11 keer en incasseerde het 32 tegentreffers.

 

Bron:TV Gelderland 21-4-2003
 

Didier Martel looft trainer Sturing.

Vitesse-speler Didier Martel verwacht dat zijn ploeg zich zonder meer gaat redden, omdat er onder Trainer Edward Sturing veel ten goede is veranderd.

“Ik heb nu nog meer respect voor hem dan ik al had”, benadrukt de Fransman. “Hij heeft de moed om het in zo’n moeilijke situatie toch over te nemen.”Sturing zegt in twee minuten precies wat er moet gebeuren. Daar heeft hij geen uur voor nodig”, aldus Martel.

Over zijn toekomst: “Ik wil eerst met Vitesse in de eredivisie blijven. Daarna ga ik nadenken over de toekomst.”

Bron: RTV Gelderland 21-04-2003
 

Theo Janssen: elk puntje telt.

Theo Janssen vond deze Vitesse-Nec een echte derby. “Er was wel strijd”, vindt de Arnhemmer.

“Wij hebben de betere kansen gehad. Twee keer op de lat. Bob(Peeters) mist net, Metthew(Amoah) in de rebound net niet. Meer we hebben maar één punt”, verzucht Janssen.

“Elk puntje telt. Als we nog zes keer gelijk spelen, dan zullen we in ieder gevel niet degraderen. De opzet is, de nacompetitie ontlopen. Dat wordt nog een moeilijke klus”, denkt Janssen.

Bron: RTV Gelderland 21-04-2003
 

Gert Claessens heeft dubbel gevoel.

Vitesse speler Gert Claessens zei na de 1-1 tegen NEC een “dubbel gevoel” te hebben. “Je loopt een puntje in, maar aan de andere kant had je heel graag gewonnen”, meldt de Belg.

“Ik denk dat we naar gelang de kansen meer verdiend hadden. Bij momenten hebben we goed gespeeld, maar je moet de ballen er in schieten, 2-0 maken en dan is de wedstrijd gedaan”, weet de Belg.

“De voorgaande wedstrijden hadden we meer verdiend. Vandaag ook”, treurt Claessens, die geel kreg en daarom zaterdag in de uitwedstrijd tegen SC Heerenveen geschorst is.

Bron: RTV Gelderland 21-04-2003
 

Peeters: dit is te dom voor woorden

Vitesse-spits Bob Peeters was zwaar teleurgesteld na de 1-1 tegen NEC: “Dit is te dom voor woorden.”

“Ik denk dat we vijf minuten verslappen en zij scoren meteen”, baalt de Belg. “Dan komen we goed terug en raken we lat en paal. Komen we voor, geven we het weer weg.”

De constatering dat Vitesse de laatste drie wedstrijden beter speelt, kan Peeters niet opmonteren. “Het moet wel eens resulteren ij drie punten. Het schiet zo niet op. We moeten blijven knokken, dan komt het wel goed”, denkt de doelpuntenmaker van Vitesse, die met name in de eerste helft sterk speelde.

Bron: RTV Gelderland 21-04-2003
 

Leiding Gelredome nodigt raad uit

ARNHEM -De Raad van commissarissen van Gelredome wil een gesprek met de Arnhemse gemeenteraad over de toekomst van het stadion. Uit de “verbale diarree” van het Reddingsplan dat door de gemeente is gepresenteerd kunnen de raadsleden niet goed wijs worden.

Dat zei Guillaume Keulen, lid van de Raad van commissarissen van Gelredome zaterdag in het Radio Gelderland­programma In het Hol van de Vos. Volgens Keulen is het reddingsplan van de gemeente Arnhem slechter dan het gezamenlijke plan van gemeente, provincie en Gelredome. Dat plan werd september vorig jaar gepresenteerd.

Bron: RTV Gelderland 20-04-2003
 

Geldboete

Vitesse kan op een flinke geldboete rekenen van de tuchtcommissie van de KNVB. Na amper vier minuten in de derby ontplofte knalvuurwerk vlak bij het gezicht van doelman Gentenaar, die daarna tegen de grond ging. De NEC-keeper herstelde zich echter snel en na enige medische hulp kon hij het duel in het Gelredome hervatten. De afgestoken strijker was afkomstig uit het vak met Vitesse-fans.

De Arnhemse politie heeft na afloop van de wedstrijd vijf Vitesse-supporters aangehouden. Een van hen werd opgepakt wegens belediging, een wegens opruiing en drie voor openlijke geweldpleging, meldde een politiewoordvoerder.

 

Bron:ANP 20 April 2003
 

Vitesse-NEC 1-1

De meer spannende dan goede derby eindigde zondagmiddag onbeslist. Doelpunten van Peeters en Schuurman zorgden voor een 1-1 eindstand.

Al in de vierde minuut werd het duel even stilgelegd nadat er vlakbij de in clubkleuren geverfde doelman Gentenaar vuurwerk was ontploft. Na de hervatting kwam de derby ook direct in het veld tot leven en kreeg Claessens in de tiende minuut de eerste gele kaart en was de eerste kans, uit eveneens de eerste corner van de wedstrijd, voor Van Halst. Het schot van de jarige middenvelder werd vlak voor het doel geblokt door de NEC-verdediging. In de veertiende minuut werd Peeters op randje buitenspel de diepte ingestuurd en de spits schoot het leer perfect langs Gentenaar. Voor de Nijmegenaren viel in de 25e minuut via Hersi de eerste grote kans te noteren, maar ook zijn schot werd geblokt. Er volgden binnen een dertigtal seconden drie gevaarlijke corners waarbij Jevric telkens goed wist in te grijpen.

Nog binnen het half uur was het wederom Bob Peeters met een grote kans. Een goede individuele actie en dito voorzet van Amoah vanaf de rechterkant belandde bij de tweede paal, maar kon door de Belg niet hard genoeg ingeschoten worden. Vitesse liet zich de laatste tien minuten voor rust teveel terugdringen en NEC was veelal op de Arnhemse helft te vinden. In blessuretijd kreeg Hersi de bal via Zonneveld zomaar voor de voeten. Hij schrok daar blijkbaar zo van dat het schot hoog over ging en Vitesse met een voorsprong mocht rusten. Beide ploegen leverden veel strijd in de eerste helft, waarbij het spel gepaard ging met veel slordigheden. De spanning was duidelijk zowel binnen als buiten het veld te zien.

NEC ging door waar het de eerste helft begonnen was en kwam na vier minuten spelen op gelijke hoogte. Resit Schuurman kreeg ruimte om uit te halen en passeerde Jevric met een droge knal. Direct vanaf de aftrap wist Amoah de bal net niet over de doelman te tillen en kreeg slechts een corner. NEC bleef dreigend en Sturing probeerde zijn te geforceerd spelende ploeg vanaf de zijlijn naar voren te krijgen, omdat het zich veel te veel terug liet dringen. Ondanks het veelvuldige balbezit van NEC kreeg Vitesse twintig minuten voor tijd een enorme mogelijkheid op een tweede treffer. De voorzet van de naar links uitgeweken Martel belandde op het hoofd van Peeters, Gentenaar redde, waarna de rebound gemist werd door Amoah. Ook een kopbal uit de derde Arnhemse corner, drie minuten later, was niet aan de Ghanees besteed door het leer op de lat te koppen. Vitesse greep na de kans van Peeters meer en meer het initiatief en bleef kansen krijgen (Claessens, Stefanovic) en de wedstrijd werd scherper en scherper. Zeven minuten voor tijd kopte Stefanovic te zacht terug op zijn doelman, maar de aanvoerder wist de lob van Hersi over te koppen. Uit van richting veranderde vrije trap werd twee minuten later door Jevric weergaloos uit het doel gewerkt. Ook in de resterende vijf minuten en de drie extra speelminuten veranderde er niets meer op het scorebord, waardoor de derby onbeslist eindigde en Vitesse in ieder geval tot speelronde 29 op een zestiende plaats is terug te vinden.

Statistieken

Vitesse – NEC 1-1 (1-0)
1-0 Peeters ‘14
1-1 Schuurman ‘49

Toeschouwers: 24.200
Scheidsrechter: Braamhaar
Gele kaarten: Claessens (Vitesse)

Cornerverhouding: Vitesse 4 en NEC 7

Vitesse
Jevric, Rankovic, Cornelisse, Stefanovic, Frankel, Martel, Van Halst, Claessens (’87 Rojer), Janssen, Amoah en Peeters.

Wissels niet gebruikt: Van Fessem, Mbamba, Levchenko, Schaars, Dingsdag en Jansen.

NEC
Gentenaar, Wielaert, Wisgerhof, Leiwakabessy, Hesp, Schuurman, Hersi, Zonneveld, Demouge (’89 Tumba), Govedarica en De Nooijer (’79 Ax).

Wissels niet gebruikt: Van der Sleen, Hristov, Van Rijswijk, Simr en Wegh

 

Bron:Vitesseworld 20 April 2003
 

Reacties beide trainers

Reacties van beide trainer na afloop van de onbeslist geëindigde derby tussen Vitesse en NEC.

Sturing:
“Ik vond het een echte derby met veel fouten. Het resultaat vind ik, net als mijn collega, ook terecht, maar ik ben niet blij met een punt. Ik ben tevreden met de eerste helft, waarin we de opbouw van NEC goed verstoorden en NEC dwongen om achteruit te voetballen. In het half uur na rust waren we de grip kwijt op NEC en hebben we de gewijzigde tactiek in die fase slecht opgelost. Na wat omzettingen kregen we de grip terug op de wedstrijd, maar wisten helaas niet meer te scoren. Ja, soms was het vandaag echt ‘flipperkastvoetbal’.

Neeskens:
“We begonnen niet goed aan de wedstrijd. Vitesse zette ons vanaf het begin onder druk en scoorden een terechte goal. Ons begin was een fase van teveel en te makkelijk balverlies. Na rust werd dat beter, scoorden een verdiende 1-1, waarna Vitesse weer in de wedstrijd kwam. In de laatste twintig minuten waren er situaties voor beide doelen waaruit een goal kan vallen, dan denk ik dat beide ploegen blij moeten zijn met een punt.”

 

Bron:Vitesseworld 20 April 2003
 

Politie heeft vertrouwen in derby

De politie zet morgen tijdens de beladen streekderby Vitesse – NEC 170 agenten in. Binnen het Arnhemse korps wordt opvallend ontspannen naar het risicoduel toegeleefd. De cruciale voetbalontmoeting tussen de twee buursteden is in samenwerking met beide voetbalclubs en de Nijmeegse politie tot in de puntjes voorbereid, stelt de Arnhemse politiecommissaris L. Nieuwerth. Vitesse zet zo’n 250 stewards in.

Exact 903 NEC supporters hopen in Arnhem te aanschouwen hoe hun club dichterbij Europees voetbal komt. De sportieve belangen zijn zondag immens. Voor Vitesse is het de week van de waarheid. De Arnhemse gemeenteraad beslist donderdag over het reddingsplan. Om sportief het hoofd boven water te houden heeft Vitesse zondag drie punten nodig voor behoud van het eredivisieschap.

Het Vitesse Veiligheidsoverleg heeft bij de voorbereiding terdege rekening gehouden met problemen na afloop als afhankelijk van het scoreverloop en de einduitslag er bij de aanhang emoties kunnen loskomen. Vooraf, bij de aanvoer van de 21 Nijmeegse bussen worden weinig problemen verwacht. Ondanks strenge veiligheidsmaatregelen wordt het stadionplein bewust niet omgetoverd tot oorlogsgebied. De normale voetbalsupporter treft morgen geen immense blauwe muur van ME-ers en jankende politiehonden. De pelotons ME blijven zo veel mogelijk uit het zicht. De ‘platte pet’, ondersteund door stewards en in burger geklede Arrestatie Eenheden zal buiten het stadion de orde bewaken. “We zijn zo onopvallend mogelijk aanwezig, maar kunnen werkelijk in no time opschalen naar een sterke politiemacht”, zegt een Arnhemse politiefunctionaris. “De voorbereiding verschilt niet wezenlijk van die op andere risicoduels. We zijn alert. Wat ons betreft wordt het vooral een mooi voetbalspektakel.” Het vertrouwen op een ordentelijk verloop is gebaseerd op de voorgaande edities Vitesse – NEC, die vrijwel vlekkeloos verliepen.

 

Bron:Gelderlander 19 April 2003
 

‘De gemeente steekt haar hoofd in de strop´

 

Gelredome is verbijsterd over het reddingsplan en de handelwijze van de gemeente Arnhem. “Wij zijn overal buiten gehouden.” lees verder...

Bron: De Gelderlander 19-04-2003
 

Strenge regels NEC

Gelredome is door de wol geverfd als het gaat om risicowedstrijden, wijzen hoge politiefunctionarissen op de ervaringen tijdens het EK 2000 en de Champions Leaque – wedstrijden. Vitesse wil de bezoekende supporters uit Nijmegen zo normaal mogelijk en gastvrij ontvangen.

NEC heeft strenge voorwaarden verbonden aan de meereizende supporterschare. Voor het bezoek aan Gelredome geldt een combi – regeling (verplicht bus – en entreekaartje). Elke NEC – fan moet zich identificeren en een kaartje tonen dat van tevoren al op naam is ingescand in het registratiesysteem van de club. Voor het instappen worden de fans gefouilleerd. NEC kreeg vorig jaar 550 tickets voor de derby bij Vitesse. Als zondag alles goed gaat willen de Nijmeegse supportersverenigingen volgend jaar 1200 kaarten voor het bezoekersvak. De Arnhemse politie verwacht een soepele aanvoer van de eenentwintig bussen. Met NEC en de Nijmeegse politie zijn de afgelopen weken goede afspraken gemaakt. Bij de aanvoer en het vertrek van de 21 bussen is het stadionplein van Gelredome aan de noordzijde afgegrendeld. Nadat de NEC – bussen bij Gelredome zijn weggereden wordt de situatie direct vrijgegeven. Dat zal naar verwachting niet meer dan een half uur in beslag nemen. stelt Vitesse’s veiligheidscoördinator Toine Gijsbers. “Blijf na afloop even hangen, drink wat op de promenade en je kunt zo daarna zo doorlopen naar de bussen of de auto. Het oponthoud is dan verdwenen”, adviseert hij de seizoenkaarthouders.

Hoewel Arnhemse en Nijmeegse fans al wekenlang in de ban zijn van de derby is het tussen de harde kernen vooraf stil gebleven. Behalve verwensingen via internet hebben vervelende incidenten zich niet voorgedaan.

 

Bron:Gelderlander 19 April 2003
 

Spelers waarderen vreedzame actie fans

Net als hoofdtrainer Edward Sturing toonden ook de spelers van Vitesse gisteren waardering voor de actie van de supporters. “Ze hebben op een nette manier hun standpunt kenbaar gemaakt”, stelde aanvoerder Dejan Stefanovic.

De voetballers toonden eveneens begrip voor de onvrede onder de aanhang. “Natuurlijk zijn we allemaal ziek van de huidige situatie”, aldus Stefanovic. “Dat geldt voor de supporters en ook voor ons. De stand op de ranglijst moet voor ons al voldoende motivatie zijn er alles aan te doen zondag te winnen. Als we winnen, dan is het voor ons, maar ook voor de supporters.”

Jan van Halst noemde de actie van de supporters ‘perfect’. “Ze hebben op een goede manier duidelijk gemaakt dat de wedstrijd tegen NEC voor hen heel belangrijk is”, aldus de middenvelder. “Dat geldt natuurlijk ook voor ons, omdat we met Vitesse in de eredivisie willen blijven.”

In Nijmegen werden deze week t-shirts verkocht met de opdruk ‘Nijmegen leeft, Arnhem beeft’. Van Halst: “Ik hoop dat ze er daarvan na zondag geen één meer verkopen. We kunnen de supporters van Vitesse extra blij maken als we NEC van Europees voetbal af kunnen houden. Daarvan zijn we ons zeker bewust.”

Van Halst ging na de training nog even in gesprek met enkele fans. In het uitgedeelde pamflet stond een sneer richting de van Ajax overgekomen speler. De middenvelder zou, volgens een landelijke ochtendkrant, na de 5-0 nederlaag tegen PSV badinerend hebben gesproken over de supporters van Vitesse. In het pamflet gebruikten de fans opzichtig dezelfde badinerende uitdrukking, maar de waarheid is dat Van Halst de uitspraak nooit heeft gedaan. De voetballer is onjuist geciteerd en dat trachtte hij de fans duidelijk te maken.

 

Bron:Gelderlander 19 April 2003
 

De Gelderse derby: van doorsnee broedertwist tot cruciale burenruzie

De verhoudingen in het Gelderse voetbal staan op hun kop. NEC koestert ‘de Vitesse – rol’ en lonkt naar Europa, terwijl de Arnhemmers vechten om lijfsbehoud. Een doodsstrijd die NEC maar al te goed kent. Een terugblik op de ‘moeder aller derby’s’. Over jaloezie, grootspraak, Calimero – gevoel en De Ommekeer.

 

lees verder...

Bron: De Gelderlander 19-04-2003
 

Debat live op TV-Gelderland

TV Gelderland zendt donderdag 24 april live de raadsvergadering over de gemeentelijke steun aan de Gelredome en Vitesse uit.

Bron: RTV Gelderland 18-04-2003
 

Debat over Vitesse mogelijk later

Een deel van de Arnhemse Gemeenteraad wil de beslissing over het reddingsplan voor Vitesse/Gelredome uitstellen.

Volgens CDA-fractievoorzitter Janssen heeft de beslissing geen haast en bovendien is een aantal raadsleden op vakantie. Hij vindt het beter als het besluit pas valt nadat duidelijk is dat Vitesse in de eredivisie blijft of degradeert.

PvdA-fractievoorzitter Tiemens wil graag dat het besluit in een reguliere raadsvergadering wordt genomen, waarbij alle leden aanwezig zijn. Zuid Centraal wil donderdag wel een besluit nemen.

Bron: RTV Gelderland 18-04-2003
 

Vitesse-fans eisen de zege van spelers tegen NEC

Een aantal fanatieke Vitesse-fans heeft met een aantal honden tijdens de vrijdagochtend training op Papendal de spelersgroep duidelijk gemaakt dat zij winst en onvoorwaardelijke inzet verwachten aanstaande zondagmiddag tegen NEC in Gelredome.

Vitesse-trainer Edward Sturing nam na gesprek een aantal pamfletten in ontvangst die hij na afloop van de training persoonlijk overhandigde aan de spelers. In deze pamfletten wordt oproepen tot onvoorwaardelijk inzet en winst tegen NEC.

Laten we met z’n allen hopen dat dit duidelijk signaal wordt opgepakt en dat zondag de zege een feit zal zijn tegen onze aartsrivaal.

Het pamflet van het Rijnfront:

Arnhem 18 April 2003

Geachte voetballers,

Zoals jullie misschien hebben vernomen staat er aankomende zondag, 20 april, de wedstrijd tegen onze ‘vrienden’ van over de waal op het programma. Behalve dat deze wedstrijd van cruciaal belang is in de strijd tegen degradatie, de ellende waar jullie Vitesse met jullie wanprestaties in gebracht hebben, is deze wedstrijd voor jullie niet meer dan dat. De fanatieke aanhang van Vitesse eist dan ook dat jullie zullen knokken voor de drie punten alsof jullie leven er van af hangt! Wij denken dat jullie ons dit verplicht zijn na een seizoen van teleurstellingen, schandaaltjes en diepe schaamte!

De winst op onze vrienden van over de waal zal voor veel fanatieke supporter toch nog een pleister op de wonden betekenen, en dit zal de onvoorwaardelijke steun van veel supporters terugwinnen.

Niet alleen de strijd tegen degradatie zal gebaat zijn met een dikke overwinning, bijkomend pluspunt is dat de tegenpartij zeer dure punten zal laten liggen in de strijd om Europees voetbal!

Om het even kort samen te vatten, wij eisen zondag dat;

– Jullie je voor de volle 100% zullen geven!
– Jullie knokken voor elke meter!
– Jullie de eer van Arnhem trots zullen verdedigen!

Wij vragen dus niet veel als je bedenkt wat wij het hele seizoen hebben moeten doorstaan!! Bij een inzet van de volle 100% zal kwaliteit de doorslag geven en zijn wij en jullie natuurlijk verzekerd van een dikke overwinning!!

Wij geven jullie nogmaals het vertrouwen, wij hopen dat jullie ons vertrouwen deze keer zullen koesteren in plaats van beschadigen!

Met vriendelijke groet,

Rijnfront Arnhem
Harde Kern Vitesse

 

18 April 2003
 

Training drukbezocht

Tijdens de training vrijdagmorgen was het animo een stuk groter dan bij een willekeurige training. De aanwezigheid van een groot aantal supporters gaf eens temeer aan dat de derby tegen NEC niet zomaar een competitiewedstrijd is. Belangrijker zijn de drie punten die te verdienen zijn, niet alleen voor Vitesse, maar ook voor de Nijmegenaren die strijden om Europees voetbal.

Grote problemen kent Vitesse niet in de aanloop naar het duel. Alleen Marian Zeman is een twijfelgeval. De Slowaakse international blesseerde zich halverwege de week aan de enkel en liet het daarna slechts bij loopoefeningen. Zaterdag wordt duidelijk of Zeman voldoende fit is om de centraal in de verdediging te starten.

Voor de rest kan trainer Edward Sturing beschikken over dezelfde selectie die in de afgelopen twee duels niet kreeg wat het verdiende. De wedstrijden tegen zowel Groningen als Feyenoord kregen als rapportcijfer een ruime voldoende, maar dit vertaalde zich niet naar de juiste prestaties. In de thuiswedstrijd tegen de Groningers was het aantal kansen niet bij te houden, maar bleef de afwerking ondermaats en in De Kuip moest de ploeg na ruim vijf minuten blessuretijd alsnog het onderspit delven toen invaller Lurling zich voor even onsterfelijk wist te maken bij het legioen. Zaterdag 19 april werkt de ploeg de laatste training af ter voorbereiding op ronde 28 in de Holland Casino Eredivisie waarin NEC de tegenstander is.

 

Bron:Vitesseworld 18 April 2003
 

Fans verstoren training Vitesse

Vitesse-supporters met honden hebben vrijdagochtend actie gevoerd tijdens de training van Vitesse op sportcentrum Papendal. Op verzoek van trainer Edward Sturing lieten de fans Vitesse eerst de training afmaken. Daarna gingen de spelers in gesprek met de supporters.

De spelers waren positief over de actie van hun supporters. “Perfect”, zei Jan van Halst. “De supporters maken duidelijk dat de wedstrijd heel belangrijk is.” Theo Janssen: “Ik denk dat het goed is. Ze zijn heel netjes gebleven. Kun je zien hoe erg het leeft.”

Bron: RTV Gelderland 18-04-2003
 

Michael Jansen: heel speciaal duel.

Voor Vitesse-verdediger Michael Jansen is de derby tegen NEC heel bijzonder. Jansen woont in Nijmegen. “Vrienden plagen me wel, maar dat is wel leuk”, lacht Jansen.

“Het leeft enorm. Het is een heel speciale wedstrijd”, vindt Jansen. “De supporters hebben laten weten hoe belangrijk de wedstrijd voor hen is. Maar dat is het voor ons ook. We mogen niet degraderen.”

Of Jansen speelt, weet hij niet: “Zeman is geblesseerd, maar de trainer kan ook kiezen voor Rankovic en Cornelisse. Maar ik heb altijd zin in een wedstrijd, deze vooral.”

Bron: RTV Gelderland 18-04-2003
 

Jan van Halst voelt extra spanning

Jan van Halst speelt pas sinds de winterstop bij Vitesse. Toch is ook hij doordrongen van het belang van de Gelderse derby tussen Vitesse en NEC

“Toen ik kwam, zeiden de supporters meteen: als hij tegen NEC maar wint. Je merkt dat er nu extra spanning op staat”, vindt de middenvelder.

In Nijmegen worden t-shirts met de tekst ‘Nijmegen Leeft, Arnhem Beeft’ verkocht. “Ik hoop dat ze er na zondag geen één meer verkopen”, reageert Van Halst nuchter. “We kunnen de supporters in Arnhem extra blij maken als we NEC van Europees voetbal af kunnen houden.”

Bron: RTV Gelderland 18-04-2003
 

Janssen keert terug in de basis

Theo Jansen staat zondag in de derby tegen NEC in de basis. Dat is voor het eerst sinds het aantreden van trainer Edward Sturing.

Het meespelen van verdediger Marian Zeman is onzeker. De Slowaak, die net terug is van een rugblessure, kampt nu met een enkelblessure. Na de training op zaterdag wordt besloten of Zeman inzetbaar is. Als dat niet het geval is, is de Joegoslaaf Aleksandar Rankovic waarschijnlijk zijn vervanger.

Vermoedelijke opstelling:
Jevric;
Rankovic, Cornelisse, Stefanovic, Frankel;
Martel, Van Halst, Claessens, Jansen;
Amoah, Peeters.

Bron: RTV Gelderland 18-04-2003
 

Arnhemmer Janssen klaar voor derby

Vitesse-speler Theo Janssen gaat ervanuit dat hij tegen NEC speelt.”Ik denk dat ik er bij ben. Op de training sta ik links en Martel rechts”, zegt de middenvelder die vorige week tegen Feijenoord gepasseerd was.

“Ik heb de laatste paar weken goed getraind. Ik heb laten zien dat ik geen wissel hoor te staan”, vindt Janssen.

Als geen ander kent de Arnhemmer het belang van Vitesse-NEC. “Het leeft heel erg. Wij moeten gewoon winnen. Wij hebben drie punten nodig, zij ook voor Europees voetbal. Dan moeten wij maar zorgen dat ze na ons heel hard daarvoor moeten vechten”, vindt Janssen.

Bron: RTV Gelderland 18-04-2003
 

Braamhaar fluit Vitesse-NEC

Scheidsrechter Braamhaar fluit aanstaande zondag de altijd beladen Gelderse derby Vitesse-NEC in Gelredome.

 

 

18 April 2003
 

SP eist inzage in Vitesse-stukken

De Arnhemse SP-fractie eist van de gemeente dat alle gegevens over Vitesse en stadion Gelredome openbaar gemaakt worden.

De partij zegt alleen op deze manier een goede afweging te kunnen maken over het reddingsplan voor club en stadion. De gemeente Arnhem wil voor in totaal 30 miljoen euro het stadion kopen en vitesse een lening geven.

Uit een enquete van Radio en TV Gelderland blijkt dat veel Arnhemmers zich afvragen of de gemeente wel zoveel geld in het betaald voetbal moet steken. De SP vindt dat de bevolking volledige inzage moet hebben in alle gegevens.

Bron: RTV Gelderland 18-04-2003
 

Sturing wil oogsten tegen NEC.

Vitesse-NEC was nog nooit zo belangrijk, weet Vitesse-trainer Edward Sturing: “Beide ploegen hebben veel belang bij drie punten.”

“We zijn nu bijna drie weken bezig. Het gaat goed, die lijn moeten we doortrekken. Het is nu ook heel belangrijk dat we resultaten gaan boeken Ook voor het gevoel van de jongens. Ik hoop dat we dit vast kunnen houden”, aldus Sturing.

Als hoofdtrainer verloor Sturing nog nooit van NEC. Bovendien is de traditie dat NEC in de Goffert wint en Vitesse in Gelredome. “Dat zijn heel aardige verledens”, lacht de Eerbeker. “Maar dit is wel een nieuwe wedstrijd.”

Sturing is vol lof over de tegenstander. “NEC is een goed collectief. Een ploeg die goed op elkaar is afgestemd Een gevaarlijke tegenstender”, weet de Vitesse-trainer. Sturing passeerde vorige week spelmaker Theo Janssen. Hij wil zich nog niet uitlaten of de Arnhemmer nu wel speelt.

“Theo traint heel goed, maar alle jongens werken heel hard. Theo is heel gretig, wil erg graag spelen. Dat moet ook. Die concurentie moet er zijn. Dan krijg je een scherp elftal en dat heb je zondag tegen NEC nodig”, benadrukt Sturing het belang van de derby.

Bron: RTV Gelderland 18-04-2003
 

Prijs jaarkaart Vitesse omlaag bij degradatie

Als Vitesse degradeert, gaat de prijs van de seizoenkaarten omlaag. Fans die nu een jaarkaart voor 2003/04 kopen, kunnen daar bij degradatie nog vanaf. Dat heeft Vitesse gisteren bekendgemaakt. Als de club degradeert naar de eerste divisie gaat de huidige prijsverhoging van gemiddeld ruim 9 procent niet door. “Dan passen wij de prijzen aan”, zegt woordvoerder Frank Huizinga. “Ik ga ervan uit dat we de nu geldende prijzen dan naar beneden bijstellen.” Vitesse hield tot voor kort geen rekening met degradatie, maar kreeg talrijke vragen van supporters. Die moeten voor 5 mei beslissen of zij hun stoel willen behouden in Gelredome. Sommige kaarthouders vinden die datum te vroeg omdat dan onzeker is of Vitesse in de eredivisie blijft. De club staat nu op de zestiende plaats, die verplicht tot het spelen van nacompetitie.

Vitesse zegt de datum van 5 mei niet als drukmiddel te gebruiken. “Dat is niet anders dan andere seizoenen. Wij hebben tijd nodig om het hele traject van brieven, mailing, promotie etcetera af te handelen zodat iedereen straks zijn kaart weer op tijd in huis heeft”, verklaart Huizinga. Kritiek kreeg de club ook op de gewijzigde kortingspercentages. Kinderen krijgen geen 50 maar 40 procent korting en partners geen 30 maar 20 procent. Volgens Huizinga zijn die prijzen overeenkomstig ‘vergelijkbare clubs als Heerenveen, Roda JC, NEC en FC Utrecht’.

Vitesse heeft inmiddels zevenhonderd nieuwe seizoenkaarten verkocht en mikt op negentienduizend. Een evenaring van het huidige aantal. Huizinga erkent dat de prijsverhoging slecht valt nu de club sportief in verval is. “Het is niet leuk, maar ik las dat FC Twente de prijzen met 17 procent verhoogt. In dat opzicht valt het weer mee.”

Bron: De Gelderlander 18-04-2003
 

Luinge afgehaald van Vitesse-NEC

Scheidsrechter Roelof Luinge is afgehaald van de wedstrijd Vitesse-NEC, die zondag in Gelredome wordt gespeeld.

Dat heeft de KNVB in overleg met de scheidsrechter besloten naar aanleiding van de commotie die is ontstaan na de Amstel Cupwedstrijd tussen Feyenoord en Ajax. In de slotfase gaf Luinge een omstreden rode kaart aan Pierre van Hooijdonk van Feyenoord, terwijl hij niet optrad tegen slaande bewegingen van de Ajax-spelers Chivu en Ibrahimovic.

Ook gaf hij eerder een rode kaart aan PSV-spits Kezman, die vervolgens werd geseponeerd. Het is nog onduidelijk wie de Gelderse derby nu zal fluiten.

Bron: RTV Gelderland 18-04-2003
 

Geen verstand van voetballen wel van verzekeringen

De beoogde eigenaar van de Arnhemse voetbalclub Vitesse, de gemeente Arnhem, maakte gistermiddag de naam van de beoogde nieuwe voorzitter openbaar: Henk Ramautar. Alleen wanneer het reddingsplan Vitesse/Gelredome volgende week donderdag door de gemeenteraad wordt goedgekeurd, mag Ramautar vrijdag aantreden. De beoogde voorzitter mocht gisteren niet reageren op zijn kandidatuur. Voor een commercieel directeur zal dat niet makkelijk zijn geweest, maar de politieke stem weegt zwaar en Ramautar wilde ‘geen commentaar’ geven.

 

lees verder...

Bron: De Gelderlander 17-04-2003
 

Henk Ramautar beoogd voorzitter Vitesse

Indien de gemeenteraad op 24 april akkoord gaat met het reddingsplan Vitesse/Gelredome, zal Henk Ramautar op verzoek van de gemeente Arnhem voorzitter worden van Vitesse. Hij zal deze functie vervullen totdat de Stichting Vitesse opgeheven wordt en opgaat in de nieuwe organisatie.

Als op 24 april de gemeenteraad haar goedkeuring geeft, dan zal eerst een bestuur worden samengesteld. In ieder geval zullen daarin de financiele, juridische, commerciele en voetbalspecifieke disciplines goed vertegenwoordigd zijn. Vervolgens zal binnen enkele maanden een nieuwe structuur voor de nieuwe organisatie worden opgebouwd en zullen nieuwe gezichten voor het management van Vitesse/Gelredome worden aangesteld. Ramautar zal als voorzitter van Vitesse hierbij een belangrijke rol spelen.

Henk Ramautar is commercieel directeur van Amicon Zorgverzekeraar en is in het verleden intensief betrokken geweest bij de bouw van het Gelredome. Hij is zeer bekend met de zakenwereld in de Gelderse regio en is al jarenlang een grote fan van Vitesse.

Ramautar zal pas na het besluit van de gemeenteraad in functie treden en hij zal tot dit besluit niet in de publiciteit verschijnen. Tot die tijd blijft Jos Vaessen demissionair voorzitter van de club.

 

Bron:Vitesse 17-04-03
 

Nick Hofs traint voorzichtig mee.

Vitesse-speler Nick Hofs heeft donderdag weer voorzichtig meegetraind. Hij deed nog niet mee aan de partijvormen, maar het was voor het eerst dat hij weer met de groep trainde.

Nick Hofs scheurde vijf maanden geleden een kruisband af en werd begin december geopereerd aan zijn knie. Na de revalidatie steeft hij ernaar om in de voorbereiding van het nieuwe seizoen weer volledig fit te zijn.

Jhon van Beukering is ook al bezig met revalideren. De door Vitesse aan Zwolle verhuurde spits werd een week geleden eveneens geopereerd aan een gescheurde kruisband in de rechterknie.

Bron: RTV Gelderland 17-04-2003
 

Marian Zeman opnieuw geblesseerd

Vitesse-speler Marian Zeman is opnieuw geblesseerd geraakt. De Slowaak kampt met een enkelblessure.

Marian Zeman kreeg afgelopen week op de training last van de enkel. Het is nog hoogst onzeker of hij op tijd fit is voor de wedstrijd tegen NEC van komende zondag. Zeman had twee weken geleden net zijn rentree gemaakt in het eerste elftal na problemen met zijn rug.

Marian Zeman moet aan het einde van dit seizoen weg bij Vitesse, omdat hij gedurende zijn zes jaar bij de Arnhemse club veelal geblesseerd was. In dit seizoen deden Mike Snoei en Edward Sturing vaak een beroep op de verdediger.

Bron: RTV Gelderland 17-04-2003
 

Sturing: het is hier nooit rustig.

De gemeente Arnhem presenteerde dinsdag een reddingsplan voor Vitesse, waarbij het van essentieel belang is dat Vitesse niet degradeert.

Volgens Vitesse-trainer Edward Sturing heeft alle hecktiek geen invloed op zijn groep: “Ik zit hier zestien jaar. Het is hier nooit rustig. Dat is de charme van de club. Ik ben het wel gewend. Ik probeer de spelers daarvoor af te schermen. Dat gaat lukken.”

“Het gaat er mij gewoon om dat Vitesse volgend seizoen in de eredivisie uitkomt. Wij zijn gewoon met voetbal bezig. Daar proberen we ons op te concentreren en dat lukt prima.”

Bron: RTV Gelderland 17-04-2003
 

Peeters op tijd fit voor NEC.

De selectie van Vitesse raakt langzaam weer fit. Bob Peeters, die afgelopen zaterdag tegen Feyenoord zijn teen kneusde, trainde donderdag weer vol met de groep mee en is zondag tegen NEC weer inzetbaar.

Verdediger Michael Jansen trainde ook weer mee nadat hij afgelopen dinsdag tijdens de training onwel was geworden. Aleksandar Rankovic en Evgeniy Levchenko, die beiden last hadden van de lies, zijn eveneens weer fit.

Alleen de langdurig geblesseerden Ruud Knol, Nick Hofs en Mamadou Zongo zijn nog steeds niet inzetbaar.

Bron: RTV Gelderland 17-04-2003
 

Wil de echte Vitesse-fan nu opstaan?

Hans Witjes is bang dat Vitesse verloren gaat zonder dat de supporters ‘iets’ hebben gedaan. Daarom wil hij geld inzamelen voor een nieuwe start. “De zwijgende meerderheid gaat doorgaans niet over tot actie.”

Hans Witjes (53) is geboren Arnhemmer, maar nu woonachtig in Huissen. Hij is een kind van de club, waar broer Flip ooit voetbalde. “Vroeger liep ik als jochie van veertien met mijn vader van Hoogte 80 naar stadion Monnikenhuize om naar Vitesse te kijken, nu bezoek ik met mijn eigen zoontje Gelredome. Ik heb altijd heel veel plezier beleefd aan de club. En nog steeds. Het is eeuwig zonde als Vitesse verloren gaat.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 17-04-2003
 

Streuer waarschuwt voor vertrek bestuurders

Het reddingsplan van de gemeente is lovenswaardig en goed bedoeld, maar het mag niet resulteren in het vertrek van de bestuursleden die veel ervaring hebben in het betaalde voetbal. Dat zegt Jan Streuer, de technisch manager van Vitesse. ”Ik zou het niet zo verstandig vinden als het hele bestuur weggaat”, zegt Streuer. “Mensen als Herman Veenendaal en Jan Snellenburg hebben veel know-how op voetbalgebied. Dat zijn echte clubmensen, die je heel erg nodig hebt de komende jaren. De gemeente kan wel principes hebben, maar je hebt ook mensen nodig die ervaring hebben in het bed taalde voetbal. Voetbal is iets anders dan het bedrijfsleven.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 17-04-2003
 

CDA-Kamerlid: EU kan ingrijpen bij Vitesse

CDA-Kamerlid Atsma wil dat staatssecretaris Wijn van Economische Zaken toetst of de plannen die de gemeente Arnhem heeft met Vitesse en Gelredome door de beugel kunnen. Arnhem gaat, volgens Atsma, verder dan veel andere steden die hun betaaldvoetbalorganisatie financieel ondersteunen. Hij denkt dat het moment niet ver weg meer is dat ‘Brussel’ ingrijpt. Pikant is dat Atsma hiermee ingaat tegen zijn partijgenoot wethouder Gast.

Bron: De Gelderlander 17-04-2003
 

Clubs vinden via stadion nooduitgang voor voortbestaan

Het Arnhemse gemeentebestuur en Vitesse zijn eruit: de club wordt gered met een stevige financiële injectie. In ruil daarvoor bepaalt de gemeente alles behalve de opstelling. Brussel zal wel niet dwars liggen.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 17-04-2003
 

Vier redenen om een voetbalclub te runnen

Moet de overheid zich het lot van een betaaldvoetbalclub en een stadion zo aantrekken dat zij bereid is om voor de instandhouding zelf de financiële risico’s te lopen? Vier keer ‘ja’ is het antwoord van de Arnhemse wethouder Gast van Financiën. De kritiek van Arnhemmers dat Vitesse en Gelredome het maar zonder hun belastingcenten moeten zien te rooien, pareert bij met vier tegenargumenten.

“Er komen twee keer per maand 20.000 tot 25.000 mensen in het stadion om van een potje voetbal te genieten. Hele families gaan er naar toe.”

“In Gelredome spelen zich een hoop zakelijke contacten af waarvan het belang voor de Arnhemse economie groot is.”

“Een stadion met een combinatie van betaald voetbal en evenementen is goed voor de uitstraling van de stad. Besef dat dit de factoren zijn die er toe bijdragen dat mensen in jouw stad willen wonen of komen.”

“Als we niets zouden doen, is een faillissement het alternatief, met alle risico’s van dien. Dan kun je in de situatie belanden dat speculanten met het stadion aan de haal gaan en dat je als gemeente geen greep meer hebt op de dingen die er gebeuren.”

Bron: De Gelderlander 17-04-2003
 

Bestuursleden willen terug na reddingsoperatie

Op voorzitter Jos Vaessen na willen alle opgestapte bestuursleden van Vitesse terugkeren bij de Arnhemse voetbalclub. Ze zien voor zichzelf nog wel een plek in de nieuwe organisatie, die door de gemeente Arnhem na uitvoering van het reddingsplan wordt neergezet. Dat stelt demissionair bestuurslid Jan Snellenburg, een van de acht bestuurders. Hij maakt een voorbehoud: “Het moet een zinnige functie zijn. Ik heb geen zin om als decorum te dienen of een marionnetfunctie te bekleden.” Snellenburg heeft samen met Herman Veenendaal en Cor Guijt privégeld in de club zitten. Om een faillissement van de club te voorkomen trok het drietal twee jaar geleden 2,3 miljoen euro uit eigen zak. Van dat geld hebben ze tot op heden nog niets terug.

De gemeente Arnhem zegt met de drie ‘Vrienden’ een regeling te hebben getroffen, maar weigert verder in details te treden. Volgens Snellenburg is de ‘Vrienden’ echter ook niet duidelijk hoe die regeling eruitziet. Waarschijnlijk delen zij mee in toekomstige transferopbrengsten. Hun is niet gevraagd af te zien van (een deel van) hun investering. Zolang zij hun geld niet terug hebben, willen de drie ‘Vrienden’ wel enige zekerheid. “Ik kan me voorstellen dat minimaal een van ons in bijvoorbeeld een raad van toezicht plaatsneemt”, zegt Snellenburg.

Hij benadrukt dat geen van de Vitesse-bestuurders vrijwillig is opgestapt. De gemeente Arnhem heeft, zo stelt de Arnhemmer, de bestuurders voor het blok gezet, omdat ‘het politiek gebruikelijk is’ op te stappen als er een nieuwe organisatie wordt gevormd. Het bestuur heeft daaraan gehoor gegeven om ruimte te bieden aan het reddingsplan Vitesse/Gelredome. Met dat plan, dat volgende week donderdag nog door de Arnhemse gemeenteraad moet worden goedgekeurd, is ruim 29 miljoen euro gemoeid. 19,3 miljoen euro wil het stadsbestuur aanwenden om stadion Gelredome te kopen. 10 miljoen euro gaat, deels via een lening van 5,4 miljoen euro, naar Vitesse om de financiële nood te lenigen. De Arnhemse voetbalclub komt dit seizoen 8,8 miljoen euro tekort om alle rekeningen te kunnen betalen. Tevens wil de gemeente Vitesse en Gelredome samenvoegen. Behalve de drie ‘Vrienden’ heeft ook de stichting Vrienden van Vitesse, waarin regionale ondernemers zitten, geld tegoed van Vitesse. De totale schuld van de voetbalclub aan alle ‘Vrienden’ bedraagt 9,5 miljoen euro.

Bron: De Gelderlander 17-04-2003
 

‘Stadion wordt een molensteen’

De Arnhemse raad beslist op 24 april over de aankoop van Gelredome en het lot van Vitesse. De Gelderlander laat dagelijks voor- en tegenstanders aan het woord.

Voor
Simone Sanders

Simone Sanders vindt het ‘zeer positief’ dat het Arnhemse college van burgemeester en wethouders zo zijn nek wil uitsteken voor Vitesse en Gelredome. De Arnhemse is lid van Sfeervol Vitesse, een groep supporters die de club door dik en dun steunt. “Natuurlijk moet Vitesse gered worden. Iedere veertien dagen zitten er minstens twintigduizend mensen op de tribune. Het is ook goed dat de gemeente Gelredome wil kopen en dat het stadion niet aan een belegger wordt verkocht. Een belegger is alleen uit op winst en heeft geen band met Vitesse. Die band heeft de gemeente wel. Vitesse en het stadion geven de stad een positief imago. Ik denk ook dat er onder de Arnhemse bevolking een groot draagvlak is voor het plan van het college.”

Tegen
Hans van Vrijaldenhoven

‘De jus in de stad.’ Zo noemt Hans van Vrijaldenhoven de kleine publieksevenementen die wekelijks in Arnhem plaatsvinden. De organisator van Park Open (Ronde Weide in park Sonsbeek) vreest dat kleine organisaties, die voor die jus zorgen, de dupe worden van de aankoop van Gelredome. “Initiatieven om de stad voor alle Arnhemmers aantrekkelijker te maken, worden moeilijker. Kleine organisaties moeten nu al sappelen om rond te komen. Ik vind dat de gemeente Vitesse wel moet steunen. Maar Gelredome moeten ze aan de commercie overlaten. De stad wordt straks met een schuld opgezadeld. Het stadion kan, een molensteen om de nek van Arnhem worden. Geld voor Gelredome moet toch ergens vandaan komen.”

Bron: De Gelderlander 17-04-2003
 

‘Gemeente moet over risico’s nadenken’

CDA-Kamerlid Atsma wil dat staatssecretaris Wijn van Economische Zaken toetst of de plannen van de gemeente Arnhem met Vitesse en Gelredome volgens de Europese regels wel door de beugel kunnen. Hij gaat daarmee in tegen zijn partijgenoot wethouder Gast van Arnhem. Die draagt de huidige financiële oplossing (29 miljoen euro) voor de problemen van Vitesse en het stadion aan.

“We hebben gescheiden verantwoordelijkheden”, zegt Atsma. “Het gaat mij erom dat een gemeente heel goed nadenkt welke risico’s men loopt als Brussel zo’n aanpak afkeurt. Moet je als gemeente miljoenensalarissen van spelers financieren, zeker in een tijd als iedereen de broekriem moet aanhalen? Kijk hoe moeilijk discussies gaan met Brussel wanneer we een noodfonds voor boeren in verband met mond- en klauwzeer willen instellen.”

Atsma, uit Friesland afkomstig, wijst op moeizame onderhandelingen die in Heerenveen lopen over het Abe Lenstrastadion. Ook andere steden, zoals Utrecht en Breda, worstelen met oplossingen om hun profclub overeind te houden. Onlangs kondigde De Graafschap aan voetbalbond KNVB voor de rechter te slepen als de Doetinchemse club degradeert, terwijl andere clubs mede dankzij fikse financiële overheidssteun in staat zijn dure en goede spelers aan het werk te houden en zo betere sportieve prestaties leveren.

Atsma: “Betaaldvoetbalorganisaties vormen een normale bedrijfstak. Hier speelt wel de kwestie van economische mededinging.” Juist nu de laatste maanden zoveel steden hun voetbalclub financieel steunen, denkt Atsma dat de Europese Commissie ingrijpt waar dat bestuur dat tot nu toe niet heeft gedaan.

Bron: De Gelderlander 17-04-2003
 

Bob Peeters hervat de groepstraining

Bob Peeters hervat vandaag de groepstraining van Vitesse. De spits raakte zaterdag geblesseerd in de uitwedstrijd tegen Feyenoord (2-1). Peeters vreesde aanvankelijk dat de kleine teen van zijn linkervoet was gebroken. Onderzoek wees echter uit dat het slechts om een kneuzing ging. De aanvaller heeft enkele dagen rust gehouden en sluit zich vanmorgen weer aan bij de groep. Indien hij weer voluit kan trainen, dan zal Peeters zondag gewoon inzetbaar zijn in de kraker tegen NEC.

Peeters is opgenomen in de voorselectie van het nationale elftal van België, dat woensdag 30 april in eigen land een vriendschappelijke interland speelt tegen Polen. Volgende week wordt de definitieve selectie van België bekend.

Aleksandar Rankovic kampt nog steeds met een liesblessure, die hem zeer waarschijnlijk zondag aan de kant houdt in het duel met NEC in Gelredome.

Bron: De Gelderlander 17-04-2003
 

Snellenburg in ‘Actueel’

Jan Snellenburg, inmiddels ex-bestuurslid, zit vanavond in het tv-programma ‘Actueel’. Daarin vertelt ie o.a. over het redden van Vitesse in 2001, het reddingsplan van Vitesse en wie er straks Vitesse moet gaan besturen.

Actueel begint omstreeks 17.30 uur op TV Gelderland en wordt ieder uur herhaald.

 

16-04-03
 

Kamervragen over reddingsplan Vitesse

De CDA-fractie in de Tweede Kamer gaat kamervragen stellen, als de gemeenteraad in Arnhem akkoord gaat met het reddingsplan voor Vitesse en stadion Gelredome. Met het plan is zo’n 30 miljoen euro gemoeid. Voor CDA-kamerlid Atsma is het een doorn in het oog dat geld van belastingbetalers onder meer wordt gebruikt om de hoge salarissen van spelers te betalen. Hij ziet liever dat de overheid geld steekt in zorg en onderwijs dan in het redden van een betaald voetbalorganisatie. Volgende week donderdag beslist de gemeenteraad over het reddingsplan.

 

Bron: TV Gelderland 16-04-03
 

KNVB polst clubs over nieuwe opzet beker

Als het aan de KNVB ligt krijgt het toernooi om de Amstel Cup komend seizoen een geheel nieuwe opzet. De profclubs hebben tot deze week de tijd om te reageren op voorstellen van de KNVB, zo meldt Voetbal International. In de nieuwe opzet zou het poule-systeem zijn afgeschaft. In plaats van die gewraakte pouleduels zal er een voorronde komen, waarin amateurclubs en beloftenelftallen van de profclubs tegen elkaar spelen in uit- en thuisduels. De winnaars nemen deel aan de eerste ronde, waarin zij uitkomen tegen de profclubs. In die eerste ronde zouden slechts twee clubs niet van de partij zijn, te weten de ploegen die uitkomen in de Champions League. Vanaf de tweede bekerronde stromen zij in.

De nieuwe voorstellen zijn gedaan door het Technisch Platform, waarin de technische staf van de KNVB, CBV (belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal), ENV (Eredivisie NV) en CED (Coöperatie Eerste Divisie) en adviseurs zoals Leo Beenhakker, Rinus Michels en Han Berger zijn vertegenwoordigd.

De huidige opzet van het bekertoernooi kreeg erg veel kritiek. Met name het poule-systeem en het late instromen van de zes Europese deelnemers wekte veel irritatie op.

 

Bron VI 16-04-03
 

‘Ben ik nou gek, of is de hele wereld gek?’
Vitesse-redder Herman Veenendaal slaat terug

 

Ze verdienden zo’n veertig miljoen euro voor Vitesse. Herman Veenendaal (55) en Jan Streuer (51), samen al jarenlang verantwoordelijk voor de technische leiding. Veenendaal redde met eigen geld de club twee jaar geleden van een faillissement. Hij mijdt de publiciteit, maar in de week waarin de gemeente Arnhem een reddingsplan presenteert wil hij zijn verhaal exclusief in VI kwijt. ‘Het is een wonder dat we er nog zijn.’

lees verder...

Bron:VI 16-04-2003
 

Jan Streuer: ‘Joop Brand liegt’

 

Jan Streuer scout iedere speler die binnenkomt bij Vitesse en is daardoor ook verantwoordelijk voor het technische reilen en zeilen van de club. Hij begrijpt de frustratie van zijn directeur.

lees verder...

Bron:VI 16-04-2003
 

Acht bestuursleden Vitesse maken plaats

Vitesse verliest in totaal acht bestuursleden als de plannen van de gemeente volgende week donderdag door de raad worden goedgekeurd.

Naast de drie vrienden Herman Veenendaal, Jan Snellenburg, Cor Guijt en voorzitter Jos Vaessen maken ook vier minder bekende bestuurders plaats. Daarbij de vorig jaar aangetreden vice-voorzitter Joop Kalksma, die in januari drie nieuwe sponsoren presenteerde en onlangs een grote deal sloot met Randstad. Frits Vink is al geruime tijd lid van het bestuur, waar hij verantwoordelijk is voor het jeugdbeleid. Ook Simon Steenbergen (juridische zaken) en Paul Leeuwerik (financiële zaken) maken met onmiddellijke ingang plaats. Wel blijven alle acht de lopende zaken behartigen tot de gemeente een nieuw bestuur heeft voorgedragen.

 

Bron:Gelderlander 16-04-03
 

Arnhem steekt 29 miljoen in profvoetbal

Vitesse en de Gelredome mogen 29 miljoen euro tegemoet zien van de gemeente Arnhem. Daarvan is tien miljoen bestemd voor de voetbalclub en 19 miljoen voor de aankoop van het Arnhemse stadion. ‘De gemeente is de nieuwe Nuon.’

lees verder...

Bron:Volkskrant 16-04-2003
 

Bestuur Vitesse stapt per direct op

Het bestuur van Vitesse is per direct afgetreden. Het gedwongen vertrek stond als een keiharde voorwaarde in het saneringsplan van de gemeente Arnhem, zoals dat gisteren werd gepresenteerd. Het huidige bestuur blijft voorlopig in demissionaire vorm aan, totdat een nieuw college is geformeerd.

lees verder...

Bron:AD 16-04-2003
 

Gemeente wordt de baas bij Vitesse

De gemeente Arnhem krijgt nagenoeg alle zeggenschap over voetbalclub Vitesse en stadion Gelredome. Zij neemt daarmee ook alle toekomstige financiële risico’s voor haar rekening. De huidige bestuurders van club en stadion hebben toegezegd te zullen vertrekken.

 

lees verder...

Bron: De Gelderlander 16-04-2003
 

‘Oude vriend’ stapt onvrijwillig op

Het bestuur van Vitesse maakt plaats voor de ultieme reddingsoperatie van de gemeente Arnhem. Zo ook Jan Snellenburg, de oudste van de drie ‘Vrienden’, maar onder protest. “Ik zie er de noodzaak niet van in.”

 

lees verder...

Bron: De Gelderlander 16-04-2003
 

Politiek: dubbeltje op z’n kant

Het wordt een dubbeltje op z’n kant voor het gemeentelijk reddingsplan voor Vitesse. De Arnhemse politiek werd gisteren officieel ingelicht en reageert hevig verdeeld.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 16-04-2003
 

SV Vitesse achter vertrek bestuur

De supporters van Vitesse staan achter het vertrek van het bestuur van de Arnhemse voetbalclub. Bovendien hebben de fans de gemeente aangeraden in zee te gaan met projectontwikkelaar TCN. Dat zegt Harry Reusken, voorzitter van de officiële supportersvereniging van Vitesse.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 16-04-2003
 

Reacties voorstel College

Het college van B&W heeft dinsdagmiddag in de persoon van wethouder Gast van de gemeente Arnhem het zogeheten Reddingsplan Vitesse/Gelredome gepresenteerd.

De heer Gast gaf tijdens de persconferentie allereerst aan waarom het college belang hecht aan het reddingsplan, om de verschillende punten daarna kort te verklaren. Het belang laat zich in vier delen uitsplitsen:

1. Algemeen belang
2. Effect van de lokale economie
3. Positieve imago stad Arnhem
4. Negatieve gevolgen van faillissement stadion Gelredome en Vitesse

Algemeen belang
“Tweewekelijks genieten meer dan 20.000 mensen van de voetbalwedstrijden. Dat is een veelvoud van het aantal toeschouwers bij clubs die vergelijkbaar zijn met Vitesse. Deze hoeveelheid is uniek in Nederland en moet derhalve in stand worden gehouden.“

Effect lokale economie
“Het stadion fungeert als ontmoetingsruimte voor vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en van groot belang voor business-to-business contacten.”

Positieve imago stad Arnhem
“Voetbalclub Vitesse en Gelredome kunnen bijdragen aan het positieve imago van de stad. De spin-off van deze bekendheid voor bijvoorbeeld detailhandel en horeca is zeer zeker ook van belang.”

Negatieve gevolgen faillissement
“Een faillissement van Gelredome en Vitesse zorgt voor een onzekere toekomst van het stadion. Negatieve gevolgen zijn bijvoorbeeld daling voor de werkgelegenheid, verdwijnen van investeerders en verpaupering”

“Het doel is om één gezamenlijke structuur te creëren, één holding met twee zelfstandige werkmaatschappijen. Het voorstel is om het stadion te kopen, maar dat de gemeente Gelredome niet gaat exploiteren. Dat wordt aan Gelredome zelf overgelaten. Ook moet men goed begrijpen dat er absoluut geen gemeenschapsgeld mee wordt gemoeid en dat er geen dus geen sprake is van subsidiëring.

Reactie Gelredome
Namens Gelredome zat directeur Paul van Sliedrecht aan tafel, die aangaf zijn bedenkingen te hebben tegenover het gepresenteerde plan. “Ik heb met name mijn bedenkingen bij de holding en het samengaan van Gelredome en Vitesse. Maar, als de democratie het zo besluit hebben ze mijn zegen. Ik ben nu tweeënhalf jaar directeur van Gelredome en heb mijn taak volbracht”, aldus de enigszins laconieke Van Sliedrecht.

Reactie Vitesse
Voorzitter Jos Vaessen gaf drie redenen aan om het voorstel van het college kracht bij te zetten. “Allereerst wordt nu voor een definitieve en structurele oplossing voor de problematiek gezorgd. Ten tweede wordt er een regeling getroffen voor de gelden die Vitesse aan Gelredome betaald heeft bij de opening van het stadion en ten derde zijn wij een voorstander van de integratie van stadion en club.

Door medewerking te verlenen aan het reddingsplan van het college heeft het huidige bestuur van Vitesse haar zetels ter beschikking gesteld en gaat de komende periode als demissionair bestuur door het leven totdat er een nieuwe bestuur is geformeerd. Voorzitter Jos Vaessen zal in ieder geval niet terugkeren in dat bestuur. “Ik ben drie jaar voorzitter van de club en bij een nieuwe start hoort een nieuw boegbeeld. Er wordt nu ruimte gegeven aan de gemeente voor de invulling van een nieuw bestuur. Ik zal daar geen deel van uitmaken, of leden van het huidige bestuur dat wel zijn is niet ondenkbaar.” Tot slot deed de voorzitter een oproep aan de gemeenteraad om het unieke proces te steunen.

Donderdag 24 april is de raadsvergadering waarin een besluit genomen wordt over het reddingsplan Vitesse/Gelredome.

 

Bron:Vitesseworld 14-04-03
 

Voorstel College B&W

Het college van B&W heeft een plan aan de gemeenteraad voorgelegd om voetbalclub Vitesse en het multifunctionele stadion Gelredome financieel gezond te helpen maken. In dit reddingsplan Vitesse/ Gelredome stelt het college voor om het stadion te kopen en om Vitesse en Gelredome in één zelfstandige organisatie onder te brengen. Het reddingsplan wordt op 24 april aan de gemeenteraad voorgelegd.

Om de financiële situatie bij Gelredome weer gezond te maken wil de gemeente het stadion kopen. Hiermee is een bedrag van 23,9 miljoen euro gemoeid. De gemeente koopt alleen het stadion dat wil zeggen alleen de stenen en de omliggende gronden. Zij gaat zich dus niet bemoeien met de exploitatie. Daarvoor komt er een nieuwe, zelfstandige organisatie die gelijktijdig de belangen van Vitesse én Gelredome gaat behartigen.

Het geld dat gemoeid is met het plan komt niet uit de gemeentekas maar wordt door de gemeente geleend. De rente en aflossing van deze lening wordt gedekt door de huur die Vitesse/Gelredome aan de gemeente gaat betalen. Het reddingsplan Vitesse/ Gelredome heeft dus geen gevolgen voor de gemeentelijke begroting en gaat ook op geen enkele wijze ten koste van gemeentelijke werkzaamheden of ander gemeentelijk beleid. Dat wil niet zeggen dat de gemeente geen risico’s loopt. Zo zouden bijvoorbeeld de inkomsten van de Vitesse/Gelredome kunnen achterblijven, waardoor de nieuwe organisatie de huur niet kan opbrengen. Het college vindt deze risico’s echter opwegen tegen het belang dat het stadion en de club hebben voor de stad Arnhem.

Aan Vitesse is in het najaar van 2002 een doorlopend krediet van ? 5,4 miljoen ter beschikking gesteld. Het voorstel is om dit krediet te verlengen. Het krediet wordt verstrekt onder voorwaarde van een gezonde begroting. Dit betekent dat Vitesse in de toekomst niet meer mag uitgeven dan dat ze verdient. Geld dat de club de komende jaren overhoudt, moet terugbetaald worden aan de gemeente. Tenslotte stelt het college voor om Vitesse en Gelredome in één organisatie onder te brengen. Aan het hoofd van deze gezamenlijke onderneming komt één directie met daaronder twee zelfstandige werkmaatschappijen, respectievelijk voor het voetbal en voor de evenementen. Het voordeel hiervan is dat club en stadion een gezamenlijk belang hebben en elkaar niet meer beconcurreren. Ook zijn er kostenvoordelen te behalen indien twee partijen samengebracht worden in een organisatie. Het reddingsplan Vitesse/ Gelredome wordt 24 april in de gemeenteraad behandeld.

 

Bron:Vitesseworld 14-04-03
 

Stekende pijn bij Jansen

Michael Jansen verliet dinsdagochtend halverwege de training na geveld te zijn door een flinke steek in de rechterzij.

De selectie keek even vreemd om zich heen toen Michael plots op de grond lag. Vlak voor het begin van de partijspel zakte de jonge verdediger ineen en klaagde over een flinke stekende pijn in de zij, die bijna vijf minuten duurde. Hij werd door Frits van den Berk en Jos Kortekaas naar de kleedkamer gebracht. Na een klein kwartier ging de pijn langzaam weg. Na de training voelde Michael zich alweer wat beter, maar uit voorzorg werd aan het begin van de middag een echo gemaakt in het ziekenhuis. Hier is niks zorgwekkends uit tevoorschijn gekomen.

 

Bron:Vitesseworld 14-04-03
 

Vitesse-bestuur is demissionair
Gemeente wil af van bestuur Vitesse

Het bestuur van Vitesse stelt zich demissionair op. Dat heeft voorzitter Vaessen dinsdag gezegd in reactie op het reddingsplan dat door de gemeente Arnhem is gepresenteerd. Voor de gemeente was het vertrek van het bestuur een voorwaarde voor de steun.

In het reddingsplan staat dat de club en het stadion onder één holding worden samengebracht.Wie aan het hoofd komt te staan, is nog niet bekend. De gemeente stelt 29 miljoen euro beschikbaar voor het reddingsplan. Daarvan wordt 19 miljoen aangewend om het stadion en de grond in handen te krijgen. De overige 10 miljoen wordt geleend aan Vitesse.

Drie van de vier bestuursleden van Vitesse, Snellenburg, Veenendaal en Guijt, hebben samen zo´n 10 miljoen euro in de club gestoken. Volgens wethouder Gast zijn daar met de betrokkenen afspraken over gemaakt. Het reddingsplan voorziet er niet in, maar het lijkt logisch dat ze hun geld terugkrijgen. Snellenburg reageerde opgelucht op het reddingsplan dat door de gemeente is gepresenteerd. Wel vindt hij het pijnlijk dat hij het veld moet ruimen. Voorzitter Vaessen heeft er geen moeite mee om plaats te maken. “Het gaat hier niet om personen, maar om de toekomst van Vitesse en stadion Gelredome.”

Bron: RTV Gelderland 15-04-2003
 

Vitesse en Dingsdag praten verder.

Michael Dingsdag blijft mogelijk toch bij Vitesse.Begin deze maand kreeg de verdediger een ontslagbrief, maar maandagavond sprak zijn zaakwaarnemer Giuseppe Dello Russo met de club over een nieuw contract.

Volgens Dello Russo was het een goed: “De deur staat van beide kanten nog open. We gaan kijken wat er mogelijk is.” Eind volgende week volgt er een nieuw gesprek.

Vitesse-trainer Edward Sturing gaf vorige week al aan dat hij Michael Dingsdag wil behouden voor de club. De speler van Jong Oranje had een optie in zijn contract tot 2006.

Bron: RTV Gelderland 15-04-2003
 

Gelredome zet vraagtekens bij fusie

De directie van het Gelredome plaatst vraagtekens bij het saneringsplan van de gemeente Arnhem omtrent Vitesse, dat woensdag wordt gepresenteerd. In het voorstel staat onder meer centraal dat Vitesse en Gelredome in één rechtspersoon worden samengebracht.

Volgens het management van het stadion wijkt dit af van eerder gemaakte afspraken. ,,Veel belangrijker echter vinden wij dat de vraag waarom niet wordt beantwoord. Evenmin wordt duidelijk gemaakt wat de consequenties zijn op financieel-, organisatorisch-, juridisch-, fiscaal gebied en voor het personeel.”

Volgens de directie van het Gelredome kan de reorganisatie op andere wijze ten uitvoer worden gebracht. Bijvoorbeeld zoals vorig jaar met goedkeuring van gemeente en provincie werd gepresenteerd.

,,Volgens ons kan ook financieel orde op zaken worden gesteld bij Vitesse zonder deze fusie”, zegt het Gelredome. ,,Extra tegenvallers bij de club zijn voor ons daarom geen argument de plannen te wijzigen.” Verder stelt het management dat als het functioneren van de beide directies te wensen overlaat, er andere bevoegde organen zijn om in te grijpen.

Besef

Desondanks sluit het Gelredome medewerking aan het nieuwe plan allesbehalve uit. ,,Wij beseffen dat de financiële herstucturering alleen mogelijk is met overheidsgelden. Wel zijn wij van mening dat alles nog te vaag is om er een blanco cheque voor te ondertekenen.”

De verwachting is dat de gemeente bekendmaakt dat het een kleine 30 miljoen euro voor het reddingsplan beschikbaar wil stellen. Daarvan wordt 19 miljoen aangewend om het stadion plus grond in handen te krijgen. De resterende 10 miljoen wordt geleend aan Vitesse.

Bron: ANP 15-04-2003
 

Vitesse-speler Michael Jansen onwel.

Vitesse-verdediger Michael Jansen is dinsdagmorgen tijdens de training onwel geworden. Onduidelijk is wat de oorzaak van de problemen is.

Jansen viel tijdens de training plotseling op de grond. Hij klaagde over hevige pijn in de buik. Er werd aanvankelijk gedacht aan een acute blindedarmontsteking, maar dat sluit de clubarts uit.

Jansen gaat later op de dag naar het ziekenhuis, waar een echo wordt gemaakt.

Bron: RTV Gelderland 15-04-2003
 

Gepeperde uitspraken Herman Veenendaal in komende Voetbal International

De hoofdredacteur van het weekblad Voetbal International heeft vanavond in het TV-programma ‘Voetbalinsite’ enkele quotes voorgelezen uit een interview van het blad met Herman Veenendaal, bestuurslid Vitesse, in de VI die aanstaande woensdag verschijnt. Daarin legt Veenendaal uit dat Vitesse onder Aalbers naar de financiële afgrond ging.

Hierbij enkele quotes:
-Huur Monnikenhuize was een ton, terwijl Gelredome 10 mln per jaar kost
-In 5 jaar tijd 60 mln aan huur kwijt
-De oefenvelden moesten we gaan huren.
-Aalbers vond dat ik geen visie heb op de opmerking dat dit financieel niet kon.
-Als er iemand komt met 45 mln mogen ze erin.
-Vergeleken met Monnikenhuize kwam er maar 1 sponsor meer.
-Laatste begroting Aalbers was 57 mln, moest naar 75 (zo creëer je een valse verwachting).
-Van de 57 was er maar 30 mln aan inkomsten.
-Aalbers roept maar wat, heeft geen geld en zorgt alleen maar voor onrust.
-Aalbers is de adviseur van Sturing en riep Sturing op om niet te tekenen. Vitesse moest verder in de stront.

 

14-04-03
 

Vitesse betaalt Snoei gewoon door.

Vitesse en Mike Snoei zijn er uit. De voetbalclub uit Arnhem zal de onlangs op non-actief gestelde trainer tot en met volgend seizoen doorbetalen. Technisch directeur Jan Streuer vertelde dat maandagavond in het voetbalprogramma De Verlenging.

Snoei zal niet in een andere functie terugkeren bij Vitesse. De Arnhemse club heeft voor de nu gevonden oplossing toestemming gekregen van de gemeente Arnhem.

Snoei werd ruim twee weken geleden op non actief gesteld vanwege de slechte resultaten van Vitesse. Edward Sturing volgde hem op als hoofdtrainer.

Bron: RTV Gelderland 14-04-2003
 

Slechts gekneusde teen voor Peeters.

Vitesse-spits Bob Peeters heeft slechts een kneuzing aan zijn teen. De Belg verwacht zondag tegen NEC weer van de partij te zijn

Peeters kreeg in de slotfase van de wedstrijd tegen Feijenoord een tik op zijn voet en blesseerde daarbij zijn teen en zijn middenvoetsbeentje. Een foto wees uit, dat zijn teen niet is gebroken. Peeters zal dinsdag weer voorzichtig meetrainen bij Vitesse.

Bob Peeters is opgelucht: “Gelukkig is het niet gebroken. Ik heb al minder last en zondag ben ik er zeker bij. Nog een beetje met ijs behandelen tegen de zwelling en dan gaat het wel weer.”

Bron: RTV Gelderland 14-04-2003
 

Overeenstemming Snoei

Vitesse en Mike Snoei hebben maandagmiddag 14 april overeenstemming bereikt over de afwikkeling van zijn contract. Mike Snoei werd op donderdag 27 maart op non-actief gesteld en opgevolgd door Edward Sturing. Hij had nog een contract tot medio 2004.

 

Bron:Vitesseworld 14-04-03
 

Jan Streuer in De Verlenging

Komende maandag, 14 april, is in De Verlenging de technisch manager van Vitesse, Jan Streuer te gast. Heeft u een vraag voor Streuer, of op- of aanmerkingen, laat het ons weten via de mail: deverlenging@omroepgelderland.nl

Verder uiteraard veel aandacht voor de wedstrijden Feijenoord-Vitesse, FC Twente-De Graafschap en Heerenveen-NEC. Bovendien praten Dejan en Dejan over de derby Vitesse-NEC, en ziet u Jarda Simr op ijshockey-schaatsen.

 

Bron: RTV Gelderland 14-04-03
JAAP UILENBERG:LURLING HAD ROOD MOETEN KRIJGEN
maandag 14 april 2003 13:10 uur
De internetscheids

Had Feyenoorder Lurling rood moeten krijgen, liet arbiter Haverkort niet te lang doorspelen en waarom kreeg Zlatan voor zijn schwalbe geen geel? Ook deze week heeft Jaap Uilenberg zijn antwoord klaar op vragen van het publiek. ‘Naar mijn mening was er sprake van een gewelddadige handeling, die met een rode kaart had moeten worden bestraft’. Kortom, de column van de internetscheids van knvb.nl.

‘Iedereen weet dat een wedstrijd in het betaald voetbal twee keer 45 minuten duurt. In elke helft wordt tijd bijgeteld die verloren is gegaan door:

1. het wisselen van spelers;
2. het beoordelen (verzorgen) van blessures bij spelers;
3. het verlaten van het speelveld door geblesseerde spelers voor verzorging;
4. tijdrekken;
5. enige andere reden.

Ben Haverkort

De tijd die wordt bijgeteld is ter beoordeling van de scheidsrechter. De scheidsrechter geeft de extra tijd tegen het eind van elke helft via een vooraf afgesproken handgebaar door aan de vierde official, die vervolgens met een bord deze tijd aangeeft in de laatste halve minuut van de officiële speeltijd. Richtlijn voor de scheidsrechters is dat zij voor een wissel dertig seconden bijtellen en voor een blessure één minuut.

Hoe belangrijk die extra tijd kan zijn, bleek afgelopen zaterdag maar weer eens in de wedstrijd tussen Feyenoord en Vitesse. In die extra tijd maakte Feyenoord de winnende treffer en was er bovendien een incident tussen Feyenoorder Lurling en doelman Jevric van Vitesse. Mij bereikte daarover vandaag een groot aantal vragen, die vooral gaan om twee situaties. De eerste vraag betrof de door de vierde official aangegeven extra speeltijd van vier minuten en de ruim vijf minuten waarin daadwerkelijk nog is gespeeld. Dit is eenvoudig te verklaren. In de extra speeltijd werd nog een speler van Vitesse gewisseld en bovendien kostte het incident Lurling/Jevric ruim een minuut. Verloren gegane tijd in de extra speeltijd wordt niet apart aangegeven, maar wel nog eens opgeteld bij de extra minuten die door de vierde official zijn aangegeven. De scheidsrechter heeft hierin dus correct gehandeld.

De tweede vraag betreft het incident Lurling/Jevric. Trapte de Feyenoorder de Vitesse-keeper of was er sprake van een ongelukkige actie, waarbij bovendien de keeper nogal theatraal naar de grond ging? De scheidsrechter heeft dit moment niet waargenomen en bij zijn assistent navraag gedaan. Daarbij bleek dat er volgens de assistent-scheidsrechter geen sprake was van het trappen van of naar een tegenstander. Het ging volgens hem slechts om van een wat onbesuisde handeling, die met een gele kaart en een vrije schop kon worden afgedaan. Ik ben het met die uitleg niet eens. Naar mijn mening was hier sprake van een gewelddadige handeling (trappen van of naar een tegenstander), die met een rode kaart had moeten worden bestraft. Niet belangrijk is hierbij of het trappen nu ‘raak’ was of niet, in beide gevallen is een rode kaart op zijn plaats.

Zlatan Ibrahimovic

Veel vragen kwamen ook binnen over de situatie in de wedstrijd NAC – Ajax, waarbij Ibrahimovic geen strafschop kreeg na een duel met doelman Babos. Eenieder is het eens met de beslissing ‘geen strafschop’, maar waarom kreeg dan Zlatan geen gele kaart voor een ‘schwalbe’? Eerst zal duidelijk moeten zijn wat nou precies onder een ‘schwalbe’ wordt verstaan. Kort gezegd kan dit als volgt worden omschreven: een speler laat zich doelbewust vallen zonder dat van enige vorm van lichamelijk contact met een tegenstander sprake geweest is. Een scheidsrechter kan bij de beoordeling van dit soort duels in feite ‘kiezen’ uit drie mogelijkheden:

– hij vindt het duel een overtreding van de keeper en geeft dus een strafschop;
– hij vindt het duel geen overtreding, maar een doelbewuste actie van de aanvaller om zich te laten vallen zonder dat van lichamelijk contact sprake geweest is. Hij fluit dan af, geeft de aanvaller een gele kaart wegens onsportief gedrag en hervat het spel met een indirecte vrije trap voor de verdedigende partij;
– hij vindt het duel geen overtreding, maar een actie waarbij de aanvaller al dan niet na contact met de tegenstander ten val komt. De scheidsrechter beoordeelt dit als een valpartij die is ingegeven door het ontwijken van de keeper of door onopzettelijk contact. De scheidsrechter fluit dan niet en laat het spel doorgaan zonder verdere actie.

In het bewuste duel Zlatan/Babos heeft de scheidsrechter zijn waarneming gebaseerd op die laatste mogelijkheid. Dat is en blijft altijd een interpretatiezaak!

Tot zover de column van deze week, waarbij ik niet wil nalaten u te danken voor de enorme aantallen reacties die binnenkomen via arbitrage@knvb.nl<mailto:arbitrage@knvb.nl></mailto:arbitrage@knvb.nl>

Ik wens iedereen veel plezier bij de halve finales van de Amstel Cup. Tot volgende week!’
Jaap Uilenberg

Bron: knvb.nl 14-04-2003
 

Wedstrijdverslagen Feyenoord-Vitesse

Alweer mokerslag voor Vitesse (De Gelderlander 14-04-03)
Feyenoord-Vitesse 2-1 (Vitesseworld 12-04-03)
Vitesse in slotseconden onderuit (RTV Gelderland 12-04-03)

 

12-04-03
 

Peeters laat foto maken van teen

Vitesse spits Bob Peeters laat maandag een foto maken van zijn teen.De belg kreeg in de slotfase van de wedstrijd tegen Feijenoord een tik op zijn voet en blesseerde daarbij zijn teen en zijn middenvoetsbeentje.

Met name de teen ziet er volgens Bob Peeters slecht uit: “Hij is helemaal zwart, maar toch hoop ik dat hij niet gebroken is. Verder is de voet dik, maar dat gaat nog wel. Maar je weet het natuurlijk nooit, vandaar dat ik een foto laat maken”.

Bob Peeters blijft optimistisch: “Ik verwacht dat ik zondag tegen NEC weer van de partij ben”.

Bron: RTV Gelderland 14-04-2003
 

‘Dit is gewoon een schande voor het voetbal’

Vitesse werd zaterdag bij Feyenoord bestolen van een kostbaar punt in de strijd om lijfsbehoud (2-1). En dus kookten de voetballers uit Arnhem van onbegrip en razernij. “Dit is een schande voor het voetbal.” Dejan Stefanovic en Bob Peeters blijven minuten lang liggen op het speelveld. Aangeslagen, murw gebeukt, mentaal geknakt. Na de onwaarschijnlijke 0-0 tegen FC Groningen is Vitesse ook in de tweede partij onder trainer Edward Sturing dicht bij een goed resultaat. Totdat Anthony Lurling in de 95ste minuut de 2-1 achter doelman Dragoslav Jevric schiet.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 14-04-2003
 

‘Conditioneel zijn we niet top’

Vitesse-trainer Edward Sturing is ontevreden met de fysieke gesteldheid van zijn selectie. Dat zei de opvolger van Mike Snoei na afloop van de ongelukkige nederlaag zaterdagavond bij Feyenoord: 2-1. “Ik heb het idee dat we conditioneel niet top zijn. Dat gevoel kreeg ik in de laatste twintig minuten tegen Groningen en dat had ik tegen Feyenoord ook”, aldus Sturing, die zegt te vermoeden dat de speelwijze meer energie vreet dan de spelers gewend zijn.

“Ik weet niet precies hoe dat kan. Misschien omdat ik pressing wil spelen en druk zetten op de tegenstander. Dat is een speelwijze die heel veel kracht vergt, mogelijk is dat de oorzaak”, aldus de coach, na afloop van het tweede onfortuinlijk verlopen duel onder zijn leiding. De oorzaak die Sturing noemt, is enigszins opmerkelijk. Ook zijn voorganger Mike Snoei wilde pressie spelen en druk zetten op de tegenstander. Sturing: “Misschien is dat onder hem niet gelukt. Het ligt er ook aan hoe je het uitvoert. Als je geen pressing speelt, hoef je ook niet iedere keer zo diep te gaan.”

Sturing hoopt de komende weken tijdens de trainingen nog een paar procent aan extra kracht en conditie te kunnen toevoegen. “Door scherp te trainen hoop je nog wat te kunnen winnen. Dat zullen we blijven doen.” Sturing besloot de selectie niettemin twee dagen vrij te geven. Hij schrapte de uitlooptraining van zondagochtend, maar voegde later in de week wel een extra sessie toe. “Omdat ik het belangrijk vind dat de spelers nu eerst even iets anders aan hun hoofd hebben dan voetbal. Ik kan iedereen alleen maar complimenteren met hoe er is gespeeld. De instelling, de bezieling en de beleving is fantastisch, maar het is wel de tweede grote teleurstelling.”

“Eerst verdien je drie punten tegen Groningen en nu één tegen Feyenoord. In plaats van een goed gevoel door een puntje in Rotterdam te halen, sta je met lege handen en zie je spelers met tranen in de ogen in de kleedkamer zitten omdat het 2-1 is geworden.” Sturing erkent dat de beproeving voor zijn spelers groot is. “We moeten uitkijken dat we mentaal niet weer een grote knak oplopen. Natuurlijk wordt de druk groter, dat geldt zeker ook de wedstrijd volgende week tegen NEC. Die is ook voor hun heel belangrijk, maar die wedstrijden staan altijd wel onder hoogspanning. Het is duidelijk dat wij nu punten moeten gaan halen. Wat mij betreft is de tijd van zaaien geweest. Dat hebben we nu twee wedstrijden gedaan, nu is de tijd van oogsten aangebroken.”

 

Bron: De Gelderlander 14-04-03
 

Graafschap lijkt verloren, Vitesse raakt achterop

In de onderste gedeelte van de eredivisie wordt de situatie voor De Gelderse clubs precair. De Graafschap verloor zaterdag weer eens kansloos, ditmaal van FC Twente. De ploeg uit Doetinchem heeft bovendien een loodzwaar programma in de resterende zeven duels. Daarvan worden er vier op vreemde bodem gespeeld en dat helpt ook al niet. De Graafschap won in februari vorig jaar voor het laatst in een uitwedstrijd, en haalde dit seizoen in dertien uitduels welgeteld één punt.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 14-04-2003
 

Theo Janssen baalt op de reservebank

Theo Janssen keerde zaterdagavond terug van een schorsing, maar trainer Edward Sturing posteerde de 21 -jarige middenvelder op de bank voor het duel met Feyenoord (2-1). “Dit is flink balen”, zei Janssen in De Kuip. “Van de ene kant kan ik de trainer wel begrijpen. Vitesse heeft vorige week tegen FC Groningen goed gespeeld. Maar ik wil natuurlijk zelf spelen. Ik heb het gevoel dat ik van extra waarde kan zijn voor het elftal.”

Janssen kwam in Rotterdam in de slotfase in het veld voor Matthew Amoah. De linkspoot viel gedreven in. “Ik hoop dat de trainer heeft kunnen zien dat ik graag wil spelen”, aldus Janssen. “Ik train goed en moet nu wachten op mijn kans. Hopelijk is daar geen blessure of een schorsing van een andere speler voor nodig.”

 

Bron: De Gelderlander 14-04-03
 

Bob Peeters breekt een teen in De Kuip

Bob Peeters strompelde zaterdagavond naar de spelers, na de nederlaag van Vitesse bij Feyenoord (2-1). De 29-jarige spits raakte geblesseerd aan zijn linkervoet, maar hij verwacht dat hij zondag gewoon inzetbaar is tegen NEC. “De kleine teen van mijn linkervoet is gebroken”, zei Peeters. “Bovendien is mijn middenvoetsbeentje ook weer gekneusd. Maar dat we hier een punt hebben verspeeld, dat vind ik veel erger.”

 

Bron: De Gelderlander 14-04-03
 

Mike Snoei ziet Vitesse verliezen

Mike Snoei, ruim twee weken op non-actief gezet als hoofdtrainer van Vitesse, was zaterdag aandachtig toeschouwer in De Kuip. Geflankeerd door zijn zaakwaarnemer Bas van Noordwijk zag Snoei Vitesse met 2-1 verliezen van Feyenoord. Vitesse is nog steeds niet rond met Snoei over de afwikkeling van zijn ontslag. Vitesse zou afgelopen weekeinde opnieuw praten met Snoei en diens zaakwaarnemer Bas van Noordwijk. Dat gesprek is uitgesteld naar begin deze week.

 

Bron: De Gelderlander 14-04-03
 

Sturing: “Het verschil was niet groot’

Vitesse-trainer Edward Sturing vond het ongelooflijk hoe Vitesse ver in de blessuretijd alsnog verloor bij Feyenoord: “Maar het is wel zo. Vorige week hadden we moeten winnen en nu was een gelijkspel verdiend.” De trainer was wel te spreken over de wijze waarop zijn elftal speelde: “Feyenoord heeft een betere ploeg, maar het verschil was niet groot. De organisatie en de instelling waren goed.” Sturing weet dat Vitesse er slecht voor staat: “We staan nu zestiende. Als we geen punten pakken, blijven we daar staan. Het moet maar eens een keer mee gaan zitten.”

 

Bron: RTV Gelderland 12-04-03
 

Vitesse praat verder met Mike Snoei

Voormalig trainer Mike Snoei was zaterdagavond aandachtig toeschouwer bij de wedstrijd van zijn oude club Vitesse uit bij Feyenoord. De trainer, die ruim twee weken geleden op non-actief werd gesteld, is nog in gesprek met Vitesse over de afwikkeling van zijn contract. Volgens technisch manager Jan Streuer van Vitesse komt het dit weekend niet meer rond: “We moeten nog een afspraak maken voor een nieuw gesprek, dat zal begin volgende week gebeuren.” Het contract van Snoei loopt nog ruim een jaar, maar het is zeker dat hij geen functie meer krijgt binnnen de club.

 

Bron: RTV Gelderland 12-04-03
 

Gert Claessens woedend op Haverkort

Vitesse-middenvelder Gert Claessens was woedend na afloop van de verloren wedstrijd bij Feyenoord. “Pak die scheidsrechter maar eens aan. Dat is echt schandalig. Dit kan toch niet, hij is zeker bang dat hij klappen als hij hier het stadion verlaat”, zo brieste Claessens over scheidsrechter Ben Haverkort. De verontwaardiging ging met name over het incident tussen Vitesse-doelman Jevric en Anthony Lurling, die volgens iedereen bij Vitesse rood had moeten krijgen van Haverkort. Vervolgens werd Lurling diep in de blessuretijd nog matchwinner namens Feyenoord.

 

Bron: RTV Gelderland 12-04-03
 

Theo Janssen baalt op de bank

Vitesse-middenvelder Theo Janssen beleefde de wedstrijd tegen Feyenoord grotendeels vanaf de bank: “Verschrikkelijk. Ik wil spelen, ik heb het gevoel dat ik van extra waarde kan zijn voor het elftal.” Pas tien minuten voor tijd kwam Janssen in de ploeg: “Ik hoop dat Sturing heeft kunnen zien dat ik graag wil spelen, dat probeer ik op de trainingen ook te tonen. Voor mijn gevoel hoor ik in de basiself, maar het heeft geen zin om nu moeilijk te gaan doen.” Theo Janssen vond het verlies onnodig: “Het was een foutje, lurling mag zo aannemen, draaien en binnen schieten.”

 

Bron: RTV Gelderland 12-04-03
 

Peeters komt gekwetst uit wedstrijd

Vitesse-spits Bob Peeters kwam op meerdere fronten gekwetst uit de wedstrijd tegen Feyenoord. Vooral de nederlaag deed pijn: “Ik heb een gekneusde teen of misschien wel een barst erin. Mijn middenvoetsbeentje is ook weer gekneusd, maar dat vind ik nu allemaal bijzaak. We zijn op de goede weg, maar we hebben drie punten nodig.” Peeters vond de tegendoelpunten niet nodig: “We komen door een domme fase met 1-0 achter, daarna maken we via een goede combinatie gelijk en dan is alles in evenwicht. Die 2-1 mag zo laat echt niet meer vallen. Jammer, want voetballend is het absoluut verbeterd.”

 

Bron: RTV Gelderland 12-04-03
 

OPLOSSING PROBLEMEN VITESSE/GELREDOME:
NIEUW BESTUUR, TCN!

Arnhem, april 2003

De officiële Supportersvereniging Vitesse en VitesseNU stellen 1 jaar na het verlenen van een continue krediet door de gemeente Arnhem aan Vitesse het volgende vast.

· Het huidige bestuur van Vitesse is er niet in geslaagd om ook maar een begin te maken met het oplossen van de problemen bij de club. Integendeel het water staat de club nog steeds tot aan de lippen. Zelfs het riante, door de gemeente Arnhem verstrekte, continue krediet heeft daar niets aan veranderd.

· Het huidige bestuur van Vitesse heeft de door haarzelf opgelegde targets in de verste verte niet gehaald. Financieel, bestuurlijk en sportief is het een puinhoop. Aan het goede imago is zeer veel afbreuk gedaan.

· Het huidige bestuur van Vitesse heeft haar geloofwaardigheid en draagvlak bij de supporters en bedrijfsleven verspeelt.

 

Kortom: dit bestuur heeft gefaald, verdient géén nieuwe kans en dient te verdwijnen!

Hoe moet het dan verder?

· Gemeentelijke financiële steun voor Vitesse/Gelredome heeft uitsluitend zin, als er een nieuwe professionele organisatie wordt gevormd. Een geïntegreerde organisatie (holding-model) met een heldere structuur, waarbij de uitvoering (directie) en controle (raad van commissarissen) gescheiden zijn. Een bestuur met nieuw elan, een nieuwe visie en oprechte passie voor Vitesse en Gelredome. Alleen dan zal de broodnodige steun van het bedrijfsleven volgen!

· Al sinds geruime tijd probeert property manager TCN een voortrekkersrol te spelen in een plan om Vitesse/Gelredome winstgevend te maken. TCN wil de handschoen oppakken en met een team van specialisten aan deze zeer zware klus beginnen. Wij zijn er van overtuigd dat zij een winstgevende exploitatie kunnen realiseren. Zij hebben dit in het (recente) verleden bewezen.

De gemeente Arnhem wil Vitesse/Gelredome met gemeenschapsgeld een nieuwe kans geven. Dit juichen wij van harte toe. Maar wel onder de hiervoor genoemde voorwaarden. Ieder ander reddingsplan is gedoemd te mislukken! Dit heeft het recente verleden bewezen.

 

Bron:SV Vitesse/VitesseNU april 2003
 

Van Marwijk moet ´winning team´ veranderen

Na de winterstop kon Feyenoord wekenlang in dezelfde formatie beginnen aan zijn duels. Slechts een enkele keer moest Bert van Marwijk amper hoeven sleutelen aan zijn elftal en het cliché ‘never change a winning team’ was het adagium. Totdat het vorige week serieus misging in Doetinchem, waardoor Feyenoords trainer tegen Vitesse liefst drie basisspelers vanwege een schorsing moet missen.

lees verder...

Bron: Feyenoord.nl 12-04-2003
 

De worsteling van Gelredome

Multifunctionele voetbalstadions. Begin jaren negentig een toverformule in voetballand. Amsterdam bouwde de Arena, Arnhem Gelredome. De Gelderse hoofdstad was plots het toneel van grote namen als U2, Bruce Springsteen en Britney Spears. Maar na vijf jaar is de worsteling met het imago nog in volle gang.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 12-04-2003
 

Gelredome krijgt een kleine arena

Het Arnhemse stadion Gelredome krijgt een flexibele arena, die plaatsbiedt aan tien- tot twintigduizend toeschouwers. Gelredome hoopt met de ‘Arnhem Arena’, die voor het einde van het jaar gerealiseerd moet zijn, meer evenementen binnen te krijgen. Gelredome biedt nu plaats aan dertigduizend bezoekers. Het stadion is daardoor met name geschikt voor grote evenementen. Door de verbouwing hoopt de directie het stadion ook aantrekkelijk te maken voor kleinere producties. “Je hebt in Nederland Ahoy’ in Rotterdam met tienduizend. Daarna is er een hele tijd niks voor je Gelredome met dertigduizend plekken krijgt. Juist in het tussensegment is veel groei te halen”, verwacht stadiondirecteur Paul van Sliedrecht.

De redenatie van Van Sliedrecht wordt onderschreven door directeur Leon Ramakers van Mojo, Nederlands belangrijkste concertpromotor. Volgens hem richt het leenwendeel van de artiesten zich op accommodaties met tussen de tien- en vijftienduizend plaatsen. “Alle belangrijke zalen in Europa hebben die afmeting. De meeste artiesten staan daarom nu in Ahoy’.”

Voor het creëren van de Arnhem Arena hoeft Gelredome niet volledig op zijn kop te worden gezet, maar volstaat het doorvoeren van enkele veranderingen. In de nieuwe opzet wordt het podium, dat nu voor de noord-tribune staat, in het midden van het stadion geplaatst. Achter het podium komen schermen te hangen om dat deel van het stadion af te dekken dat niet wordt gebruikt. Voor het gebruik van dit systeem zijn technische aanpassingen in de dakconstructie noodzakelijk. Behalve de flexibele scherrien moet ook de ophanging van de licht- en geluidsinstallaties worden veranderd.

Als het aan de huidige stadiondirectie ligt, wordt de verbouwing nog dit jaar uitgevoerd. Een begindatum voor de aanpassing is nog niet gesteld. Directeur Van Sliedrecht gaat ervan uit dat het gemeentelijk reddingsplan voor Vitesse en Gelredome geen verandering in de verbouwingsplannen zal brengen. De gemeente is voornemens stadion Gelredome te kopen voor 19,3 miljoen euro en Vitesse te steunen met 10 miljoen euro. Het plan wordt dinsdag gepresenteerd. Op donderdag 24 april neemt de Arnhemse gemeenteraad een beslissing over het plan.

Bron: De Gelderlander 12-04-2003
 

Edward Sturing wil Michael Dingsdag behouden voor Vitesse

Edward Sturing heeft de clubleiding van Vitesse aangegeven graag verder te willen met verdediger Michael Dingsdag. Voor de 20-jarige jeugdinternational is voor 1 april door de club ontslag aangevraagd. Technisch manager Jan Streuer van Vitesse zal binnenkort een nieuw gesprek voeren met de zaakwaarnemer van Dingsdag. “Ik wil graag met hem verder”, zei Sturing gistermiddag. Ik heb ook begrepen dat er al een afspraak is gemaakt.”

Vitesse had een optie op een verlenging van het contract met Dingsdag, maar wilde de voorwaarden naar beneden bijstellen. Daarmee ging Dingsdag niet akkoord. Hij wilde alleen onder de ‘oude’ voorwaarden bijtekenen. Sturing ziet in Dingsdag een vervanger voor Dejan Stefanovic. Ook de jonge Michael Jansen komt voor die plek in de verdediging in aanmerking. Dingsdag is de enige speler voor wie Sturing op de bres is gesprongen.

Vitesse heeft ook de contracten met Marian Zeman, Evgeniy Levchenko, Riga Mustapha en een drietal jeugdspeIers opgezegd. “Ook die beslissingen zijn voor mijn tijd gekomen, maar daar kan ik mee leven. Levchenko heeft concurrentie van Theo Janssen, Gert Claessens en Stijn Schaars. Van Schaars verwacht ik de komende jaren ook heel veel”, zo verklaarde Sturing. “Marian Zeman vind ik een hele goede voetballer, maar hij is nu eenmaal te vaak geblesseerd geweest. Hopelijk kan hij nu een tijdje achter elkaar spelen”, aldus Sturing, die Zeman zaterdag tegen FC Groningen zijn rentree liet maken. Ook tegen Feyenoord is de Slowaak, deze week direct opgeroepen voor de nationale ploeg, weer basisspeler. “Helemaal 100 procent fit is hij niet. Ik heb hem woensdag ook wat rust gegeven”, aldus Sturing.

Bron: De Gelderlander 12-04-2003
 

Edward Sturing houdt basisploeg in stand

Edward Sturing ziet geen enkele reden zijn elftal te wijzingen. Ondanks dat vice-aanvoerder Theo Janssen van Vitesse terug is van een schorsing en Feyenoord in de Kuip gastheer is. “Jk ben erg tevreden met de manier waarop het elftal heeft gespeeld tegen Groningen. Alleen met de score was ik niet blij, maar dat is geen reden iets te veranderen. Ik hou ervan spelers vertrouwen te geven”, zei Sturing gistermiddag.

Hij nam om die reden Theo Jansseu even apart. De reserve-aanvoerder start vanavond in de Kuip op de bank. Hij miste de wedstrijd tegen FC Groningen (0-0), de eerste onder Sturing, door een schorsing. “Ik ben heel tevreden over Theo Janssen, maar ik kies voor de ploeg die tegen Groningen speelde. Het is een luxe-probleem en daar ben ik alleen maar blij mee. Het houdt de spelers scherp en geconcentreerd”, zei Sturing, die rekent op een ontevreden janssen.

“Ik ga er vanuit dat hij hier niet blij mee is. Wie blij is als hij wordt gepasseerd, hoort hier niet thuis. Theo Janssen krijgt zijn kans heus wel en dan moet hij gewoon zijn voeten laten spreken”, aldus Sturing. De coach van Vitesse staat bij zijn tweede van negen degradatieduels voor een loodzware klus. Toch ziet hij geen reden het elftal, met aanvallende spelers op de flank, aan te passen. “Ik heb er een hekel aan om achteruit te lopen. We moet drukken zetten op hun verdediging en pressing spelen. Daarbij moet je natuurlijk wel een beetje uitkijken, maar dat is ons spel. Het zal nog best een keer fout gaan, maar degradatievoetbal is ons spel niet.”

Ook al is Vitesse inmiddels wel onder de beruchte ‘streep’ beland. Sturing wil waken voor nog meer druk op zijn ploeg. “Op 29 mei weten we waar we staan. De stand van nu is niet belangrijk. Ik denk dat wij met FC Zwolle en FC Groningen spelen om de nacompetitie te ontlopen”, veronderstelde Sturing, die De Graafschap en Excelsior vanwege de zware programma’s minder kansrijk acht

. Voor zijn ploeg ziet hij vanavond in de Kuip (slechts gesteuud door zo’u honderdvijftig fans) wel kansen. Feyenoord mist immers belangrijke spelers als Thomas Buffel, Kees van Wonderen en Gérard de Nooijer. Sturing:”Maar zij hebben zo’n brede selectie dat het niet heel veel uitmaakt. Wel iets natuurlijk, want die jongens spelen niet voor niks in de basis. Zo lang je vervangers hebt als Song en Lurling, dat was och een topspeler bij Heerenveen hoef je je geen al te grote zorgen te maken.”

“Het zal waarschijnlijk een wedstrijd worden met over het hele veld veel één tegen één duels. Wij willen niet alleen verdedigen en Feyenoord zal toch moeten winnen om die tweede plaats in zicht te houden”, aldus Sturing, die Evgeniy I,evchenko mist door een liesblessure. Riga Mustapha, Kalle Sone en Raymond Faviani vallen buiten de selectie.

Opstelling Vitesse: Jevric; Cornelisse, Zeman, Stefanovic, Fränkel; Rojer, Van Halst, Claessens, Martel; Amoah, Peeters.

Bron: De Gelderlander 12-04-2003
 

Sturing zet Theo Janssen op de bank

Vitesse-coach Edward Sturing begint zaterdagavond in de uitwedstrijd tegen Feyenoord met dezelfde elf spelers als vorige week in het duel met FC Groningen, dat in 0-0 eindigde. Spelmaker Theo Janssen, die vorige week door een schorsing ontbrak, moet genoegen nemen met een plaats op de bank. De Arnhemmer is hier zeer teleurgesteld over. De Oekrainer Evgeniy Levchenko heeft niet meegetraind en is zaterdag ook niet inzetbaar. Hij heeft te veel last van een liesblessure. Ook Aleksandar Rankovic is nog niet helemaal fit. De Joegoslaaf start op de bank.

Sturing zegt het niet moeilijk te hebben gevonden om Janssen te passeren. “Ik ben niet de enige trainer die er maar elf mag opstellen”, grapt Sturing. “Theo traint fantastisch, net als alle andere spelers. Daar mankeert het niet aan. Maar dezelfde elf die het vorige week heel goed gedaan hebben, laat ik gewoon staan”, verklaart de Eerbeker. Opstelling: Jevric; Cornelisse, Zeman, Stefanovic, Frankel; Rojer, Van Halst, Claessens, Martel; Amoah en Peeters.

Bron: RTV Gelderland 11-04-2003
 

Sturing wil verder met Dingsdag

Vitesse-trainer Edward Sturing wil ook na dit seizoen verder met Michael Dingsdag. De verdediger ontving vorige week nog een ontslagbrief. “Ik ben het eens met het beleid van de club om niet verder te gaan met Zeman, Riga en Levchenko, maar dat geldt niet voor Michael Dingsdag. De optie om zijn contract te verlengen, is niet gelicht, maar ik wil hem graag bij de groep houden”, aldus Sturing. De trainer ziet in Dingsdag vooral een centrumverdediger: “Bij blessures kan hij ook linksback spelen, maar hij is vooral voor het centrum. De partijen moeten er nu uit zien te komen.”

Bron: RTV Gelderland 11-04-2003
 

Peeters vindt Feyenoord te pakken

Vitesse-spits Bob Peeters vindt dat er kansen zijn tegen Feyenoord: “Vorige keer hebben we een uur bewezen dat ze te pakken zijn. Niet verliezen is het belangrijkst”, zegt de Belg. “We moeten vooral in de thuiswedstrijden punten pakken. Als je vier keer thuis wint, ben je gered. Elk punt op verplaatsing is meegenomen.” Zijn landgenoot Thomas Buffel is geschorst. “Dat is een pluspunt voor ons. Hij is een belangrijke 5chakel.” Ook De Nooijer en Van Wonderen zijn geschorst. “Ik had het niet erg gevonden als De Nooijer in beroep was gegaan. Hij was onzeker tegen ons”. meent Peeters.

Bron: RTV Gelderland 11-04-2003
 

Purrel Frankel is een overlever

Purrel Frankel is de meest ervaren man bij Vitesse wat betreft de degradatiestrijd: “Ik heb het bij De Graafschap drie keer meegemaakt. Iedere keer is het goed gegaan.” Ik heb er het volste vertrouwen in als we zo blijven voetballen als afgelopen weekend. Dan gaat het zeker goed. We hadden met een nulletje of 3, 4 moeten winnen”, vindt de linksback. Frankel is sinds de komst van trainer Sturing weer zeker van zijn basisplek. Sturing vindt hem de enige echte linksback in de selectie. “Ben blij dat bij er zo over denkt. Ik voel me gewoon lekker en dan komt het spel vanzelf.”

Bron: RTV Gelderland 11-04-2003
 

Sturing wil vooruit voetballen

Vitesse-trainer Edward Sturing wil zaterdag tegen Feyenoord voortborduren op het goede spel tegen FC Groningen. “Het zal nu moeilijker worden, omdat de weerstand groter is”, realiseert de Eerbeker zich. Achteruit voetballen zal er niet bij zijn. “Ik geloof met dit elftal niet in degradatievoetbal”, benadrukt Sturing. “Het is geen elftal om op onze zestien te wachten. We hebben een ploeg om initiatief te nemen, ook in Rotterdam.” Feyenoord mist de verdedigers Van Wonderen en De Nooijer. “Kijken of we daar gebruik van kunnen maken. Ik wil vooruit voetballen”. geeft Sturing aan.

Bron: RTV Gelderland 11-04-2003
 

Stefanovic denkt alleen aan Vitesse

Het voetballeven is niet te voorspellen, zo bewijst Dejan Stefanovic. De Joegoslaaf van Vitesse stond vorig jaar nog in de belangstelling van grote clubs als Barcelona, maar op dit moment bivakkeert hij met de Arnhemmers in de onderste regionen van de eredivisie. De vraag is hoe lang nog, want ‘Vitesse weet dat ik graag in de Champions League wil voetballen’, zegt de Joegoslaaf die zaterdag tegen Feyenoord zal spelen.

 

lees verder...

Feijenoord.nl 11-04-2003
 

Sturing laat Theo Janssen uit de basis.

Vitesse-coach Edward Sturing begint zaterdagavond in de uitwedstrijd tegen Feijenoord met dezelfde elf spelers als vorige week in het duel met FC Groningen, dat in 0-0 eindigde.

Spelmaker Theo Janssen, die vorige week door een schorsing ontbrak, moet genoegen nemen met een plaats op de bank. Hij is hier zeer teleurgesteld over. De Oekrainer Evgeniy Levchenko heeft niet meegetraind en is zaterdag ook niet inzetbaar. Hij heeft teveel last ven een liesblessure.

Opstelling: Jevric; Cornelisse, Zeman, Stefanovic, Frankel; Rojer, van Halst, Claessens, Martel; Amoah en Peeters

Bron: RTV Gelderland 11-04-2003
 

B&W: Directie Gelredome moet weg

B&W in Arnhem willen dat de directie en de commissarissen van Gelredome opstappen. Zij stellen dat waarschijnlijk als voorwaarde voor uitvoering van het reddinsplan voor het stadion en voetbalclub Vitesse, dat dinsdag wordt gepresenteerd. Eerder adviseerde accountantskantoor Ernst & Young om ook het bestuur van Vitesse de wacht aan te zeggen. De directie van Gelredome en het bestuur van Vitesse waren gisteravond niet voor commentaar bereikbaar. Er komt geen referendum of enquete over het reddingsplan. Alleen Groen-Links, D66 en Zuid-Centraal voelen daar wat voor.

 

Bron: TV Gelderland 11-04-03
 

Gemeente houdt ‘puinruimer’ TCN af
Van Sliedrecht: ‘Waar rook is, is vuur’
Th. Theijse(VVD):’Aalbers heeft zijn vertrouwen verspeeld’

 

Vastgoedbedrijf TCN uit Nieuwegein rekent op een rol als ‘puinruimer’ bij Vitesse en Gelredome. Maar de gemeente Arnhem heeft de firma in de wachtkamer gezet. “In het gemeentelijk reddingsplan dat komende dinsdag wordt gepresenteerd, komt de naam TCN niet voor”, zegt een woordvoerder van de gemeente. TCN zelf beweert dat de gemeente Arnhem twee maanden geleden tijdens onderhandelingen heeft laten doorschemeren een hoofdrol voor het bedrijf te zien in de nieuwe toekomst van club en stadion. “De gemeente heeft zeer duidelijk de indruk gewekt dat we zaken zouden doen”, zegt algemeen directeur R. Stroink van TCN. “Wij zouden een jaar lang de tijd krijgen om te bewijzen dat we de exploitatie van club en stadion weer gezond kunnen krijgen. Na dat jaar? Hopelijk een lange en gelukkige relatie.”

lees verder...

 

Bron: De Gelderlander 11-04-03
 

Referendumvoorstel GroenLinks afgewezen

Er komt geen referendum over de vraag of de gemeente Arnhem voetbalclub Vitesse moet redden. Een door GroenLinks ingediend voorstel werd gisteravond door de Arnhemse gemeenteraad verworpen. Wethouder R. Gast overtuigde de raad door te stellen dat het te kort dag is voor zo’n volksraadpleging, die pas in juli gehouden zou kunnen worden. “Op 24 april moet de raad beslissen: of we redden Vitesse, of er komt geen redding voor Vitesse.” Gezien de uiterst nijpende financiële situatie bij de club, kan volgens Gast niet langer worden gewacht met de besluitvorming.

 

 

Bron: De Gelderlander 11-04-03
 

Proef betaald parkeren bij Rijnhal haalt het net

De proef met betaald parkeren bij de Rijnhal gaat door. Coalitiepartij Zuid Centraal probeerde het experiment gisteravond tijdens een vergadering van de gemeenteraad van tafel te krijgen, maar had uiteindelijk geen succes. Met negentien stemmen voor en zeventien tegen besloot de raad dat de parkeerproef tijdens het nachtelijke concert van Dl Tiësto in Gelredome (van 10 op 11 mei) doorgang moet vinden. De tegenstanders van het experiment voerden aan dat er niet goed zou zijn overlegd met de omwonenden van Gelredome. Die vrezen parkeeroverlast. Wethouder Ch. de Ronde bestreed dat de procedure niet goed zou zijn verlopen. Hij zegde toe dat de gemeente opdraait voor de uitvoering en de kosten en niet Gelredome.

 

 

Bron: De Gelderlander 11-04-03
 

Vastgoedbedrijf gaat puinruimen in de Gelredome

Vastgoedontwikkelaar TCN Property Projects uit Nieuwegein gaat puinruimen bij voetbalclub Vitesse, en de Gelredome Club en het stadion worden samengevoegd. Dat zegt TCN-directeur Rudy Stroink. TCN krijgt een jaar lang de exploitatie in handen en eist dat zowel het Vitesse-bestuur als dat van De Gelredome opstapt.

lees verder...

 

Bron: De Volkskrant 10-04-03
 

TCN wil Vitesse uit de brand helpen

Directeur Stroink vertrouwt erop dat zijn bedrijf TCN Property Projects wordt betrokken bij het reddingsplan voor de noodlijdende voetbalclub Vitesse. De gemeente Arnhem praat al twee jaar met de vastgoedontwikkelaar uit Nieuwegein om te kijken of ze samen Vitesse van de ondergang kunnen redden. Maar de gemeente ontkent dat er al is besloten tot samenwerking met TCN. Het college in Arnhem wil Vitesse een lening verstrekken van 10 miljoen euro en stadion Gelredome kopen voor 19 miljoen. Ook zouden club en stadion moeten worden samengevoegd.

 

Bron: RTV Gelderland 10-04-03
 

Vitesse wacht lang op zege in Kuip

Vitesse neemt het zaterdagavond in de Kuip op tegen Feyenoord. De laatste uitzege van Arnhemmers op de UEFA Cuphouder dateert van het seizoen 1994/1995: 0-3. Dit seizoen verloor Vitesse in de beker al met 3-1 bij Feyenoord. Bob Peeters scoorde. Thuis werd het 1-1 door een doelpunt van Matthew Amoah. Vorig seizoen verloor Vitesse met 3-2 in de Kuip (goals van Jhon van Beukering en Victor Sikora), het jaar ervoor met 2-0. Het meest dramatisch was de 2-1 nederlaag op de laatste speeldag van het seizoen 1998/1999. Daardoor miste Vitesse Champions league-voetbal.

 

Bron: RTV Gelderland 10-04-03
 

Zeman geselecteerd

Marian Zeman is geselecteerd voor de vriendschappelijke interland Slowakije-Griekenland.

De verdediger speelde, na zijn blessure, afgelopen zaterdag sinds lange tijd weer een volledige wedstrijd. Voor de bondscoach van de Slowaken bleek dat voldoende voor een uitnodiging. Slowakije-Griekenland wordt op woensdag 30 april gespeeld. De tijd en plaats wordt later nog bekendgemaakt.

 

Bron:Vitesseworld 10-04-03
 

Reddingsplan Vitesse dinsdag klaar

Burgemeester en Wethouders van Arnhem presenteren aanstaande dinsdag het definitieve reddingsplan voor de noodlijdende voetbalclub Vitesse en stadion Gelredome. In het plan wordt vrijwel zeker uitgegaan van de aankoop van Gelredome voor 20 miljoen euro. Daarnaast wil Arnhem een lening van 10 miljoen euro aan Vitesse verstrekken. De gemeenteraad van Arnhem beslist op donderdag 24 april over het plan. Inwoners van Arnhem krijgen vlak voor het begin van de vergadering de gelegenheid om te spreken bij de gemeenteraad

 

Bron: RTV Gelderland 10-04-03
 

Feyenoord-Vitesse is nagenoeg uitverkocht
Belangstelling in Arnhem valt tegen

De competitiewedstrijd Feyenoord-Vitesse is nagenoeg uitverkocht. Zaterdag zullen er in De Kuip meer dan 40.000 toeschouwers zijn. De belangstelling vanuit Arnhem valt tot dusver zeer tegen. Vitesse had gisteren ongeveer honderd toegangskaarten aan de man gebracht.

 

Bron: De Gelderlander 10-04-03
 

Geslaagde operatie Van Beukering

Jhonny van Beukering heeft woensdagmiddag een geslaagde operatie ondergaan aan zijn rechterknie.

Bij Van Beukering werd in Winterswijk een nieuwe kruisband geplaatst. Dokter Van Tiel noemde de operatie, die ruim anderhalf in beslag nam, geslaagd. Gedurende de revalidatie zal blijken hoe de nieuwe kruisband zich houdt in de knie. De spits zal de komende drie tot vier weken op krukken moeten lopen, alles met ondersteuning van krachttraining. Na die periode wordt het vervolg van de revalidatie bepaald.

 

Bron: Vitesseworld 09-04-03
 

Feyenoord bijna uitverkocht

De competitiewedstrijd tussen Feyenoord en Vitesse, zaterdag 12 april, is nagenoeg uitverkocht. Volgens de officiële website van de Rotterdammers (Feyenoord.nl) is er voor dit duel bijna geen toegangskaart meer te krijgen. Er zijn enkel nog kaarten te koop bij de loketten van de Feyenoord Klantenservice. Bij Ticketbox zijn geen kaarten meer te koop. Tegenover de grote toeloop van Feyenoord-supporters valt de belangstelling vanuit Arnhem tot dusver tegen.

Feyenoord – Vitesse
Zaterdag 12 april, 19.30 uur
De Kuip, Rotterdam

 

Bron: Vitesseworld 09-04-03
 

Levchenko rekent niet op FC Twente

Vitesse-middenvelder Evgeniy Levchenko denkt niet dat hij nog een contract zal tekenen bij FC Twente. De noodlijdende Enschedese club sprak twee weken geleden met Levchenko, maar daarna hoorde hij niets meer van FC Twente: “Bovendien was de aanbieding al erg laag en door de huidige problemen bij Twente zal het niet beter worden.” Levchenko moet aan het einde van dit seizoen weg bij Vitesse. Momenteel traint de Oekraïner niet mee met de groep vanwege een blessure aan zijn rechterlies. Levchenko heeft al voor de tweede keer last van deze blessure en weet niet of hij fit is voor Feyenoord.

 

Bron: RTV Gelderland 09-04-03
 

Gevolg faillissement Twente onzeker

Het faillissement van de stichting Twente’65 hoeft geen positief gevolg te hebben voor De Graafschap en Vitesse. Beide Gelderse clubs strijden momenteel tegen degradatie. Volgens KNVB-woordvoerder De Leede bepaalt het reglement dat een club alleen bij een onherroepelijk faillissement zijn licentie verliest. FC Twente heeft inmiddels hoger beroep aangetekend tegen het faillissement. Mocht de licentie worden ingetrokken, dan bepaalt het KNVB-bestuur wat er gebeurt. Zo zou een eredivisieclub minder kunnen degraderen of een eerste divisieclub meer kunnen promoveren.

 

Bron: RTV Gelderland 09-04-03
 

Didier Martel symbool voor opstanding Vitesse

Eerlijker kon de openbaring in die harde wereld niet zijn. ‘Eigenlijk ben ik blij dat Martin Drent die kans in de laatste minuut miste. Een overwinning voor ons zou namelijk wel heel stiekem en onrechtvaardig zijn geweest’, zei FC Groningen-trainer Ron Jans na de 0-0 in het degradatieduel met Vitesse. Zijn ploeg had zojuist negentig minuten lang een rits aan overtredingen, zes gele kaarten en talrijke reddingen van de uitblinkende doelman Roy Beukenkamp nodig gehad om de voortdurende druk van de thuisclub tegen te gaan.

Het blijft een merkwaardig fenomeen hoe een en dezelfde spelersgroep wel geraakt wordt door de ene trainer en niet door de andere. Waar de spelersgroep van Vitesse niet door het vuur ging voor Mike Snoei, bracht diens opvolger Edward Sturing binnen een week een fikse dosis bezieling, strijdlust en vertrouwen terug. Met daarnaast meer duidelijkheid. Snoei verloor zich wekelijks in gehussel met opstellingen en systemen en de Arnhemse ploeg in nood werd alleen maar radelozer. De trainer Sturing, The Comeback Kid van het Gelredome die Vitesse vorig seizoen na het vertrek van Ronald Koeman al naar Europees voetbal leidde, kiest echter voor een helder 4-4-2-concept. Twee controlerende middenvelders, meer zekerheid.

De opstanding van Vitesse kwam zaterdag het meest uit de voeten van Didier Martel. De flamboyante Fransman kwam in de zomer van 2000 voor ongeveer 2,5 miljoen euro naar Vitesse. Een transfer met vraagtekens, want Martel is een man van momenten. Die werden in Arnhem steeds spaarzamer; dit seizoen is hij nog doelpuntloos. De eigenwijze voetballer was vaak geblesseerd, daarna veelvuldig gepasseerd en door Snoei zelfs een tijd uit de selectie verbannen. Zaterdag stond hij voor het eerst sinds drie wedstrijden weer in de basisopstelling en de nieuwe kans werkte op Martel als een zweep. Gedreven spelend groeide hij tegen Groningen uit tot Vitesse’s sturende kracht. Wat Martel doet – als hij wil – is echt voetballen en daarmee is hij een van de weinige creatieve geesten in Sturings selectie. Met verfijnde balaannames, een groots overzicht en mooie, vallende voorzetten leidde de regisseur vanaf de linkerflank zeker de helft van liefst twaalf Arnhemse doelkansen in.

Nadat de Groningse rechtsback Magnus Johansson een helft lang door Martel helemaal aan flarden was gespeeld, greep Ron Jans in. Hij belastte na de rust Paul Matthijs met de bewaking van de Fransman en liet rechtermiddenvelder Rolf Landerl meer inzakken. De aanvoerlijnen naar Martel werden daardoor meer afgesneden, maar de Arnhemse dreiging bleef. Slechts doordat Bob Peeters de beste spits van de wereld is in het missen van mooie kansen, verspeelde Vitesse twee dure punten. Sturing is echter niet aan een wanhoopsklus begonnen. Als Martel zijn grootste vorm ook in de komende lastige wedstrijden tegen Feyenoord, Heerenveen (beide uit) en NEC (thuis) kan opbrengen, moet Vitesse zich in de slotfase van de competitie veilig kunnen spelen. En blijkt de dubieuze investering van 2000 alsnog de moeite waard.

 

Bron: VI 09-04-03
 

10 vragen aan Edward Sturing

Vorig seizoen haalde hij Europees voetbal, maar zag hij zich als hoofdtrainer gepasseerd door Mike Snoei. Dit jaar vecht Edward Sturing tegen degradatie, nadat hij het werk overnam van zijn ontslagen opvolger. Voor de derde keer fungeert hij als tussenpaus, al bedong Sturing nu een vast contract tot de zomer van 2005.

lees verder...

 

Bron: VI 09-04-03
 

De voorlichters: Frank Huizinga (Vitesse)

Ik heb geleerd te relativeren, anders houd je dit werk niet vol. Je moet jezelf beschermen en niet te veel laten leiden door de media. Zo hebben die nieuwe praatprogramma’s een enorme invloed. Als daar wat wordt gezegd moet bijvoorbeeld dagblad De Gelderlander er weer wat mee doen. Dan ontstaat er een beeldvorming waar je extra inspanningen voor moet doen om het recht te trekken. journalisten kunnen soms ook behoorlijk slordig zijn en kunnen over het algemeen slecht tegen kritiek. Toch blijf ik ze na foutieve berichten opzoeken, desnoods zoek ik de confrontatie.

Of ik me zorgen maak om mijn baan? Nou, als Vitesse degradeert zal het lastig worden, maar daar ga ik niet van uit. Financieel zijn we al aan het afslanken, we besteden veel minder uit en schrijven nu zelf bijvoorbeeld de artikelen voor onze eigen media. Ik werk hier nu zeven jaar en in die tijd maak je zóveel hoogte- en dieptepunten mee. Het is heel hectisch en er spelen een heleboel andere factoren een rol dan alleen de sportieve. Het is een harde wereld, ik heb inmiddels meer mensen zien gaan dan blijven, dat zegt wel iets over het voetbal. Wat dat betreft blijf je toch afhankelijk.

Ik doe het werk bij Vitesse niet alleen. We hebben hier in totaal vijf fulltimers en twee stagiairs die op de afdeling communicatie werken. Zelf ben ik hier via een tip van een vriend terechtgekomen. ik deed al wat voor de plaatselijke omroep in Drachten en had een heao-opleiding communicatie achter de rug. Desondanks heb ik in mijn eerste jaar een aantal behoorlijke ketsers gemaakt. Daar ben ik echt vooral op doorzettingsvermogen doorheen gekomen en ik heb me uiteindelijk als 26-jarige toch staande gehouden. Mijn voordeel is dat de lijntjes naar de voorzitter en de technische staf heel kort zijn, daardoor kun je heel snel afwegingen maken. Als voetballer heb ik het nog wel tot de hoofdklasse geschopt, maar verder kwam ik ook niet. Vakinhoudelijk is dit een fantastische baan. Over media-belangstelling hebben we hier niet te klagen en je krijgt echt met alle aspecten van het communicatievak te maken. Internet, eigen bladen maken, de kidsclub; het is razend interessant allemaal.’

Frank Huizinga (33)
Club Vitesse
Voorlichter sinds 1996

 

Bron: VI 09-04-03
 

Seizoenkaarten bij Vitesse duurder

Vitesse verhoogt de prijzen van seizoenkaarten volgend jaar met gemiddeld ruim 9 procent. De vaste supporters krijgen wel weer de mogelijkheid tot betaling in termijnen. Seizoenkaarthouders kunnen vandaag een brief verwachten waarin de prijsverhoging wordt toegelicht. Eerder werd met het bestuur van de supportersclub overleg gepleegd. Volgens Vitesse is de prijsverhoging noodzakelijk om gestegen kosten te compenseren en de financiële nood te verlichten. “Onze inkomsten en uitgaven moeten in evenwicht komen. Daarbij zijn vaste kosten voor bijvoorbeeld stewards, schoonmaken en busvervoer gemiddeld met 4 procent gestegen”, zo verklaart woordvoerder Frank Huizinga de prijsverhoging. Vitesse biedt vanaf volgend seizoen wel weer de mogelijkheid tot gespreide betaling, in vier termijnen. Die populaire betalingsvorm werd vorig jaar geschrapt en is nu op verzoek van veel supporters terug. Al moet daarvoor wel eenmalig tien euro worden betaald.

lees verder...

 

Bron: De Gelderlander 09-04-03
 

Redding Gelredome wankelt
Gelderse Staten tegen plan Arnhem

De inkt van het reddingsplan van de gemeente Arnhem voor Gelredome en Vitesse is amper droog of het plan wankelt al. Een grote meerderheid van Provinciale Staten van Gelderland voelt er niets voor er aan mee te werken. Arnhem wil 29 miljoen euro uittrekken voor het voortbestaan van het stadion en de voetbalclub. Daarvan is 19 miljoen bestemd voor aankoop van het stadion en 10 miljoen voor een lening voor Vitesse.

De Statenfracties vinden het prima dat Arnhem met een reddingsplan komt. Maar ze zijn niet blij met een van de consequenties van het plan. Die zou zijn dat de provincie Gelderland een achtergestelde lening van 11,3 miljoen euro (25 miljoen gulden) aan Gelredome zou moeten wegstrepen. Met deze lening kocht de provincie ook het recht de naam Gelredome op het stadion te plakken. Voor het zomaar schrappen van de lening voelen de Statenfracties helemaal niets. De Staten gingen vorig jaar akkoord met de herfinanciering van Gelredome, samen met Arnhem. Dat plan is nooit uitgevoerd door de grote problemen van Vitesse.

“Maar ik geef helemaal niets weg”, zegt PvdA-leider Piet Bijl. “Ik wil die 25 miljoen gulden terug, tot de laatste cent. Anders hoeft men van ons geen medewerking te verwachten.” Bijl wijst erop dat de provincie zelf ook in financiële problemen dreigt te komen. “Ik kan aan de burger geen lastenverzwaringen uitleggen als wij tegelijkertijd zo’n lening weg zonden moeten strepen.” Groen-Links denkt er ook zo over.

CDA-fractievoorzitter Harry de Vries zegt er ook niet over te piekeren de lening te laten schieten. “Geen sprake van. Ik vind het een raar verhaal dat Arnhem wet 10 miljoen aan Vitesse wil lenen en dat wij dan maar even moeten inschikken. Zo werkt dat dus niet.” Jan Markink (VVD) is het daar mee eens. “Ik ken het plan alleen uit de media. Maar je kunt niet zomaar van ons vragen die lening weg te strepen. Ik vind dat Vitesse zelf ook ballen moet tonen. Er is een moeilijke situatie, die vergt ook snijden in eigen vlees.”

Pierre Cuypers van D66 vindt dat de gemeente Arnhem een vies spel speelt. “De gemeente speelt mooi weer op onze kosten. Want het zal blijken dat dit plan niet haalbaar is. En dan krijgt uiteindelijk de provincie weer de zwarte piet. Ja, zo kan ik het ook.” SGP-leider Eppie Klein is het met zijn collega’s eens. “Onze opstelling betekent dat een faillissement dichterbij komt. En ik neig ernaar om te zeggen: laat het dan maar failliet gaan. Het is een keer genoeg geweest.” De Arnhemse wethouder Rob Gast die de drijvende kracht achter het plan is, wil niet reageren. “De gemeente is in gesprek met de provincie en het lijkt me verstandiger gaande dit proces geen commentaar te geven.”

 

Bron: De Gelderlander 09-04-03
 

‘Andere naam is pas na jaren ingeburgerd’
Rondvraag Gelredome

De gemeente Arnhem overweegt na een eventuele aankoop van Gelredome, de naam van het stadion in de verkoop te doen. “Het Lotto-stadion, daar waar de ballen rollen.”

Jan-Willem Lokerman, sportmarketingdeskundige van GLP Brands World:
“Het verbinden van een naam aan een stadion is voor bedrijven zeker een goede mogelijkheid om naamsbekendheid te krijgen. Toen het Gelredome in de plannen nog Akzodrome heette, hebben wij Akzo een tijdlang begeleid. Het bedrijf was toen bereid tien jaar lang jaarlijks 450.000 euro te betalen. De lastigheid bij Gelredome is nu het in de volksmond gewijzigd krijgen van de naam. Onmogelijk is dat niet. Kijk naar de Holland Casino Eredivisie. Ik schat dat een nieuwe naam op Gelredome in tien jaar nog zo 4,5 miljoen euro moet kunnen opbrengen. Als bedrijf zou ik de eerste periode wel minder willen betalen, omdat het enkele jaren duurt voor mensen aan een nieuwe naam zijn gewend.”

John de Munnik, voorlichter van chemie-, verf- en farmaproducent Akzo Nobel:
“Ons sponsorbeleid richt zich vooral op het ondersteunen van jong talent, bijvoorbeeld jonge musici. Ooit hebben we de jeugd van Vitesse gesponsord. Verhoging van de naamsbekendheid in Nederland is voor ons niet direct van toepassing. We zijn een bedrijf dat z’n producten wereldwijd produceert en verkoopt. Onze omzet in Nederland is slechts zo’n 5 procent van het totaal.”

Paul van Sliedrecht, directeur van stadion Gelredome:
“Mijn ervaring is dat als een stadion eenmaal een naam heeft, je dat niet meer kunt overtreffen. Zeker niet bij Gelredome, die naam klinkt als een klok. Toen ik directeur van Thialf in Heerenveen was, heb ik een keer voorgesteld er Aegon-stadion van te maken. Ik dacht dat het een goede manier was om geld binnen te krijgen. Aegon had echter absoluut geen interesse. ‘Iedereen blijft het toch Thialf noemen’, kreeg ik te horen. In de huidige tijd levert een naam op een stadion ook nauwelijks nog iets op. Misschien een keer tweehonderdduizend euro, maar dan houdt het wel op.”

Woordvoerder Frank Huizinga van Vitesse:
“Wij hebben als huurder niks te zeggen over de naam van het stadion. Maar in deze economisch slechte tijden zou ik zeggen ‘hoe meer geld je ervoor krijgt, hoe beter het is’. Zeker wanneer dat ons een huurverlaging zou opleveren. Sentimentele overwegingen vind ik op dit moment minder belangrijk. Ook andere stadions in Nederland zijn van naam veranderd Het zal alleen wel even duren voor een nieuwe naam is gevestigd. Gelredome is in binnen- en buitenland een begrip, doordat er in die vijf jaar gigantisch veel media-aandacht is geweest. Dat haal je niet zo maar even in.”

Wim van den Assem, algemeen directeur van Vitesse-sponsor Lotto:
“Het was mij niet bekend dat gemeente de naam van het stadion in de verkoop wil doen, dus ik heb er ook nog niet over nagedacht. Maar op het eerste gezicht is het misschien wel interessant voor ons. ‘Lotto-stadion, daar waar de ballen rollen’, klinkt bijvoorbeeld niet onaardig. Ik zie het niet als probleem dat het stadion nu al een naam heeft. De grap is wel, dat je iets met de naam doet. Je moet hem mensen laten uitspreken, dan wennen ze er snel genoeg aan. Ik ga er daarom zeker verder over nadenken.”

 

Bron: De Gelderlander 09-04-03
 

Vitesse bijna akkoord met Snoei over vertrek

Vitesse verwacht deze week tot een akkoord te komen met Mike Snoei, over de afwikkeling van het contract van de op non-actief gezette hoofdtrainer. Inmiddels heeft de Arnhemse club al twee keer gesproken met Snoei, die zeer waarschijnlijk de club zal verlaten. “Ik ga er niet van uit dat hij bij Vitesse blijft”, zegt technisch manager Jan Streuer. “Dat is voor mij voor negentig procent zeker. Het is ook niet zijn ambitie te blijven en dat kan ik me wel voorstellen.” Snoei heeft bij Vitesse een contract tot medio 2004 als hoofdtrainer. Vandaag of morgen gaan beide partijen opnieuw on de tafel, vooral om financieel tot overeenstemming te komen. “Ik verwacht dat we er deze week uitkomen”, zegt Streuer. “We hebben op korte termijn opnieuw een gesprek. Het gaat zeker niet moeizaam. Mike Snoei stond nog een seizoen onder contract, dus zo’n probleem hoeft het allemaal ook niet te zijn.”

 

Bron: De Gelderlander 09-04-03
 

‘Brussel laat subsidie Vitesse toe’

De Europese Commissie neemt geen maatregelen als de gemeente Arnhem besluit voor dertig miljoen euro zowel voetbalclub Vitesse als stadion Gelredome overeind te houden. Dat zei VVD-europarlementarier Manders dinsdag. Volgens Manders, specialist op het gebied van overheidssteun aan betaaldvoetbalclubs, wordt in bijna heel West-Europa de regels overtreden. De Europese Commissie beschouwt daarom ongeoorloofde overheidssteun aan betaaldvoetbalclubs als een lokaal probleem en zal hier niet tegen optreden, aldus Manders.

 

Bron: RTV Gelderland 08-04-03
 

Info Feyenoord-Vitesse

De bussen vertrekken zaterdag 12 april om 17.00 uur vanaf de Rijnhal.

 

08-04-03
 

Nieuw overleg Vitesse en Papendal strandt

Vitesse heeft vergeefs getracht een nieuwe opening te vinden op Papendal. De Arnhemse club wil naast trainen ook spelen op het nationaal sportcentrum, maar die wens vindt opnieuw geen gehoor bij de combinatie van sportbonden NOC*NSF, de belangrijkste partij op Papendal. NOC*NSF houdt vast aan het principe-standpunt dat Papendal in de eerste plaats een trainingsaccommodatie is. Met het negatieve antwoord vervalt voor Vitesse de mogelijkheid op korte termijn over een trainings- annex wedstrijdaccommodatie te beschikken.

“Teleurstellend”, noemt technisch manager Jan Streuer van Vitesse de uitkomst van de nieuwe gespreksronde. “We hebben opnieuw twee keer om de tafel gezeten. Zij wijken niet van hun standpunt. Papendal moet een trainingsaccommodatie worden en geen wedstrijdaccommodatie. Dat betekent dat we op zoek moeten naar een andere plek.” Streuer kan de koudwatervrees van NOC*NSF niet goed plaatsen. “Ze vrezen voor overlast, maar hoeveel supporters komen er naar wedstrijden van Jong Vitesse of Vitesse A1? Ik denk dat het prima in de hand te houden is.”

Vitesse speelt met de verschillende elftallen op een viertal locaties; Gelredome, de Bakenberg in Arnhem, de Eikelhof in Bennekom en het sportpark aan de IJsselsingel in Rheden. “Wij zijn niet ontevreden bij die clubs, maar het is verre van ideaal. Eigelijk is het absurd dat wij een sportpark moeten delen met een amateurclub”, vindt Streuer.

De besprekingen tussen Vitesse en NOC*NSF werden opnieuw opgestart nadat eerder alle plannen al een keer van de baan waren geveegd. Vitesse heeft een uitgewerkte schets voor een accommodatie met wedstrijdveld, tribunes, verlichting en parkeerplaatsen op Papendal. Dat kostbare ontwerp, gefinancierd door private partijen, kan de prullenbak in, tot ergernis van het Arnhemse clubbestuur.

Vitesse dacht nog een achteringang te hebben gevonden, maar kwam bedrogen uit. Streuer: “Het enige voordeel is dat wij nu een definitief antwoord hebben en dus weten waar we aan toe zijn.” Het probleem van de behuizing is ontstaan na de verhuizing van Monnikenhuize, waar Vitesse zowel speelde als trainde, naar Gelredome in 1998. Streuer: “Alle aandacht is naar het stadion gegaan, de trainingsaccommodatie is er bij ingeschoten. In vijf jaar is daar niks aan gedaan.”

 

Bron: De Gelderlander 08-04-03
 

Tussen De Bataven en Vitesse klikt het bepaald niet

Omdat de hoofdprijs, een thuiswedstrijd tegen Vitesse, niet geïnd kan worden, doet De Bataven niet meer mee aan het toernooi om de Arnhem Cup. Het bestuur van de hoofdklasser uit Gendt zegt op 9 juli onmogelijk tegen Vitesse te kunnen voetballen. “Het heeft natuurlijk geen zin aan een toernooi mee te doen als je de hoofdprijs, een thuiswedstrijd tegen Vitesse, niet kunt verzilveren”, zegt voorzitter Piet Wegh, die verder geen sportieve reden ziet zich te mengen in de regionale voetbalstrijd. “Ik zit niet te wachten op al die duels in de Arnhem Cup. Oefenwedstrijden kan ik zelf ook regelen”, aldus de voorzitter.

Het toernooi om de Arnhem Cup begint vandaag. Om problemen rond de datum van de wedstrijd tegen Vitesse voor te zijn, is die nu al geprikt; 9 juli. De Bataven, de enige hoofdklasser in het gezelschap, won het toernooi vorig jaar. Door langdurig gesteggel over de speeldatum is het duel tegen Vitesse nog steeds niet gespeeld.

Volgens Wegh is de nu geplande datum voor zijn club geen optie. “Wij mogen dan niet op onze velden. Daarnaast is de hele familie op vakantie.” De problemen over de oude speeldatum zijn nog steeds niet opgelost. Tot ongenoegen van De Bataven. “Vanaf het moment dat we de beker wonnen, is er contact geweest met Tijn van den Bogaard van de organiserende vereniging Elsweide en Jan Kluitenberg, de teammanager van Vitesse. Om dezelfde redenen als nu konden we ook toen niet in juli spelen”, stelt Wegh.

Volgens de voorzitter heeft De Bataven vorig jaar aangegeven in de eerste week van augustus te willen spelen. “Dat kon toen niet en vervolgens is besloten de wedstrijd over het seizoen heen te tillen. Er zou voor dit jaar serieus worden gekeken naar die eerste week in augustus. Dat is ook in een brief vastgelegd. We hebben vervolgens een tijdje pas op de plaats gemaakt. Inmiddels heb ik zelf vier keer telefonisch contact gezocht met Kluitenberg, maar ik kwam niet verder dan zijn secretaresse.”

Wegh zocht vervolgens een andere weg. “Daarna heb ik Van den Bogaard gebeld. Hij kwam toen met 15, 16 of 17 juli. Volgens Van den Bogaard was er in de eerste week van augustus geen ruimte bij Vitesse. Als wij niet op 15, 16 of 17 juli konden spelen, zou de verliezend finalist van 2002 in actie komen.”

De voorzitter van De Bataven is vooral teleurgesteld in Jan Kluitenberg. “Het was prettig geweest als hij een keer had teruggebeld. Ik heb ook al gelezen dat wij ons niet coulant hebben opgesteld, maar ik heb verder geen probleem met Vitesse. Als winnaar zullen we met Vitesse zelf gaan onderhandelen. Ik mag aannemen dat de club zich er aan houdt dat wij nog een wedstrijd te goed hebben. Ik denk dat we er wel uitkomen.”

Volgens Tijn van den Bogaard wil Kluitenberg niet meer direct met De Bataven onderhandelen. “De datum van de wedstrijd van de nieuwe winnaar van de Arnhem Cup tegen Vitesse ligt vast voor 9 juli. Daarna is er geen tijd meer, omdat Vitesse nog op trainingskamp gaat en ook mee moet doen aan de poulewedstrijden in het toernooi om de KNVB-beker. Vervolgens begint de competitie.”

Woordvoerder Frank Huizinga van Vitesse bevestigt de lezing van Van den Bogaard. “We hebben enkele keren contact gehad met De Bataven en zijn aan het stoeien geweest over die datum. Ons contact is de commissie van de Arnhem Cup, in dit geval Van den Bogaard. De heer Wegh weet ook dat alle contacten via hem lopen.”

Huizinga zegt dat er geen mogelijkheid is in augustus te spelen. “We proberen voor de toekomst wel een structurele oplossing te zoeken. Vitesse wil zo veel mogelijk in de regio spelen. Dat is goed voor onze uitstraling in de regio. We doen echt niet geringschattend over deze wedstrijd en denken serieus mee.”

 

Bron: De Gelderlander 08-04-03
 

Redding Vitesse verdeelt politiek

Het reddingsplan van de gemeente Arnhem voor Vitesse en Gelredome splijt de Arnhemse politiek in twee kampen. Er lijkt zich een minieme meerderheid voor het plan af te tekenen. SP, GroenLinks, Zuid Centraal en ChristenUnie hebben al laten weten niet akkoord te gaan met het gemeentelijke voornemen om stadion Gelredome voor 19,3 miljoen euro te kopen en Vitesse een lening van tien miljoen euro te verstrekken. Deze vier partijen bezetten samen dertien van de 39 zetels in de Arnhemse gemeenteraad.

Het aantal nee-stemmers zal naar verwachting oplopen, omdat er binnen enkele andere raadsfracties zeer wisselend wordt gedacht over de gemeentesteun aan club en stadion.”Ik acht het zelfs niet uitgesloten dat er binnen mijn partij meer tegenstanders dan voorstanders zijn”, aldus PvdA-fractievoorzitter R. Rikken. De PvdA is in de Arnhemse raad de grootste partij met acht zetels. Er zijn in totaal twintig stemmen nodig om het reddingsplan te verwerpen. Afgaande op de eerste reacties bij de VVD (zes zetels), het CDA (vijf), Leefbaar Arnhem (vier) en de Stadspartij (een), kan worden geconcludeerd dat deze partijen een ‘positieve grondhouding’ aannemen jegens het reddingsplan. Dat neemt niet weg dat ze de nodige bedenkingen en voorwaarden uitspreken. Het opstappen van het Vitesse-bestuur is er daar één van. D66 (twee zetels) twijfelt hevig over steun aan het plan.

VVD-fractievoorzitter T. Theijse: “Wij zijn er niet gelukkig mee om als gemeente het stadion te kopen. Maar alle gemeenten doen het. De keuze is kennelijk: failliet gaan of zelf Gelredome kopen. Dan mot het maar, mits Vitesse nu wél betrouwbare begrotingen kan presenteren.” SP-voorman G. Elfrink vindt steun aan Vitesse ‘niet uit te leggen’. “Als de gemeenteraad dit plan doorzet, dan kiest ze niet voor de noden in de stad, maar voor prestige en een stelletje voetbalmiljonairs.” De meningen over het voorstel van GroenLinks om een referendum over het reddingsplan te houden, zijn ook verdeeld.

 

 

Bron: De Gelderlander 08-04-03
 

Mogelijk nieuwe naam voor Gelredome

De gemeente Arnhem overweegt de naam van stadion Gelredome te wijzigen als ze eigenaar wordt. Arnhem bekijkt of het mogelijk is de naam aan een bedrijf te verkopen. Dat heeft de gemeente kenbaar gemaakt in de gesprekken met de provincie Gelderland over het gemeentelijk reddingsplan voor Gelredome en Vitesse, zegt. een woordvoerder van de provincie. De gemeente wil stadion Gelredome kopen voor 29 miljoen euro. Tien miljoen daarvan gaat als lening naar Vitesse. Tevens wil de gemeente een forse huurverlaging voor Vitesse en de club en het stadion samenvoegen. Het recht van de naamgeving berust nu bij de provincie, dat werd verkregen door een lening van 11,3 miljoen euro te verstrekken voor de bouw van het Arnhemse stadion. Diverse voetbalstadions in Nederland dragen al de naam van een onderneming. Voorbeelden zijn het Philips-stadion van PSV, het Fuji Film-stadion in Breda, het Enschedese Arke-stadion en het Mandemakers-stadion van RKC uit Waalwijk.

 

 

Bron: De Gelderlander 08-04-03
 

Waarschuwing Eredivisie NV

De Eredivisie NV heeft de clubs dringend aangeraden nog deze maand individueel met Canal+ te onderhandelen over de live-rechten van de thuiswedstrijden. Het contract met de betaalzender loopt nog tot midden 2004, maar volgens de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) zijn de gemaakte afspraken aan het einde van het huidige seizoen niet langer (rechts)geldig.

Zowel de Eredivisie NV als Canal+ probeert met nieuwe onderhandelingen per club de aangescherpte maatregelen van de nationale ´kartelwaakhond´ te ontduiken. Canal+ eist opnieuw exclusiviteit voor wat betreft de live-rechten, maar dat staat haaks op het standpunt van de NMa. Bovendien wil Canal+ alleen een contract voor twee jaar afsluiten. De betaalzender heeft wel aangegeven minimaal twaalf procent minder te zullen betalen dan het eerder overeengekomen totaalbedrag van € 22 miljoen. RTL en SBS6 hebben de clubs laten weten graag te willen praten over de liverechten. Met uitzondering van Feyenoord zijn de clubs bang minder te beuren uit de tv-pot, waarin de NOS en Canal+ nu nog jaarlijks zo´n € 44 miljoen storten.

 

 

Bron: De Telegraaf 08-04-03
 

Proef betaald parkeren bij Rijnhal
Gemeente Arnhem staat experiment toe tijdens nachtelijk dance-evenement in Gelredome

De gemeente Arnhem staat toe dat Gelredome tijdens het nachtelijke concert van DJ Tiësto een proef houdt met betaald parkeren bij de Rijnhal. Tot nu toe kon daar altijd gratis geparkeerd worden. Het ‘dance-event’ van Tiësto word gehouden in de nacht van 10 op 11 mei. Voor de ongeveer duizend beschikbare parkeerplaatsen bij de nabijgelegen Rijnhal moeten t de Gelredome-bezoekers dan voor het eerst geld neertellen. Het gaat vermoedelijk om vijf euro per auto. De inkomsten zijn voor het stadion. Opmerkelijk, want het gebied rondom de Rijnhal is grotendeels in handen van de gemeente, het is openbaar terrein.

lees verder...

 

Bron: De Gelderlander 08-04-03
 

Spelers moeten voorzet van gemeente Arnhem inkoppen

De gemeente Arnhem heeft zich opgeworpen als redder van Vitesse. 29 miljoen euro wordt in de noodlijdende Arnhemse voetbalclub en stadion Gelredome gestoken. Of Vitesse daarmee is gered, hangt voor een groot deel af van de sportieve prestaties. ‘We gaan iets unieks doen’. Steeds vaker klinkt die kreet vanuit het Arnhemse stadhuis. Begrijpelijk, want het reddingsplan voor voetbalclub Vitesse en stadion Gelredome waaraan de gemeente Arnhem werkt, is ongekend voor Nederland. Veel steden als Nijmegen, Breda, Waalwijk en Deventer hebben hun betaaldvoetbalclub uit de brand geholpen middels een financiële injectie.

lees verder...

 

Bron: De Gelderlander 08-04-03
 

Schorsingen bij Feyenoord

Twee spelers zijn inmiddels door de tuchtcommissie van de KNVB geschorst, de derde volgt waarschijnlijk dinsdag.

Thomas Buffel is na zijn rode kaart (tweemaal geel) automatisch geschorst voor de wedstrijd tegen Vitesse en Kees van Wonderen moet na zijn vierde gele kaart tegen De Graafschap eveneens één wedstrijd vanaf de tribune volgen. De KNVB beslist in de loop van dinsdag of en welke straf Gérard de Nooijer krijgt voor zijn directe uitsluiting van zaterdagavond.

 

Bron:Vitesseworld 07-04-03
 

Levchenko in belangstelling FC Twente

Evgeniy Levchenko staat in de belangstelling van FC Twente. De Oekraïner moet aan het einde van het seizoen weg bij Vitesse. Hij voerde al een gesprek met Twente, maar concreet leverde dat nog niets op.

Levchenko is al bezig aan zijn zevende seizoen bij Vitesse. Hij werd tussentijds uitgeleend aan Helmond Sport en Cambuur Leeuwarden. Hij maakte lange tijd geen deel uit van de A-selectie, maar vorig seizoen werd hij door Edward Sturing teruggehaald. Dit seizoen had hij tot de komst van Jan van Halst zelfs een basisplaats.

 

Bron:TV Gelderland 07-04-03
 

Reddingsplan Vitesse nadert afronding

Het reddingsplan voor het noodlijdende Vitesse is vrijwel klaar. Een woordvoerder van de gemeente Arnhem bevestigde maandag dat het project in de afrondende fase verkeert.

,,Het streven is om eind deze week met het reddingsplan naar buiten te treden. Eerst moet echter het college van burgemeester en wethouders nog goedkeuring verlenen”, liet de voorlichter weten.

De belangrijkste punten in het reddingsplan zijn: aankoop door de gemeente van het stadion Gelredome, een forse lening aan Vitesse, een sterke huurverlaging voor de eredivisieclub en samenvoeging van het Gelredome en Vitesse in één holding. Een eventuele degradatie van de Arnhemse ploeg kan het reddingsplan, dat naar verluidt een financiële inspanning van ruim 25 miljoen euro vergt, nog wel flink in de war sturen.

,,Het plan wordt nog dagelijks bijgesteld”, aldus de woordvoerder van het gemeentebestuur. ,,Er zitten heel veel haken en ogen aan de reddingsoperatie. Maar we naderen het eindpunt. De gemeenteraad van Arnhem spreekt zich waarschijnlijk op 24 april uit over het plan.”

Vitesse-voorzitter Jos Vaessen heeft enthousiast gereageerd op de gemeentelijke voorstellen. Ook stadiondirecteur Paul van Sliedrecht is positief gestemd. Beiden willen echter meer concrete informatie hebben over de inhoud van het reddingsplan. ,,Die komt er pas als het definitief is vastgesteld”, meldde de gemeentelijke woordvoerder.

 

Bron:ANP 07-04-03
 

Arnhem: lening 10 miljoen Vitesse

Stadion Gelredome kopen, voetbalclub Vitesse een lening van tien miljoen euro verstrekken, beide partijen samenvoegen en de huur voor de club drastisch verminderen. Met dat plan wil de gemeente Arnhem de financiële problemen van Vitesse en Gelredome oplossen. Het stadsbestuur is bereid ruim 29 miljoen euro in het reddingsplan te steken.

Dat blijkt uit de vertrouwelijke notitie Gemeentelijk reddingsplan Vitesse/Gelredome waarover De Gelderlander beschikt. Van de 29 miljoen euro wordt 19 miljoen gebruikt om het stadion plus grond in handen te krijgen, door onder meer de hypotheek van een bankconsortium af te kopen. De resterende 10 miljoen euro wordt geleend aan Vitesse. De Arnhemse voetbalclub heeft dat geld hard nodig, aangezien de club voor dit seizoen een tekort heeft van 8,8 miljoen euro.

Arnhems wethouder R. Gast laat desgevraagd weten dat de gemeente ‘de knip niet trekt’ voor Vitesse. “Het geld dat naar Vitesse gaat, is geen subsidie. Wel lopen we een risico”, aldus Gast. In het plan van de gemeente Arnhem is geen rol meer weggelegd voor de provincie Gelderland. Beide overheidspartijen kwamen vorig jaar september een herfinancieringsplan voor stadion Gelredome overeen voor een bedrag van 19,29 miljoen euro. De gemeente Arnhem stelt in het nieuwe reddingsplan dat dit plan van tafel is.

Behalve de tien miljoen euro wil de gemeente Arnhem Vitesse ook tegemoet komen met een drastische huurverlaging. De Arnhemse club betaalt dit seizoen 2,7 miljoen euro voor het gebruik van het stadion. In de herfinanciering van Gelredome was overeengekomen dat Vitesse 2,3 miljoen euro zou gaan neertellen. Als het gemeentelijk reddingsplan doorgang vindt, betaalt Vitesse per seizoen nog 700.000 euro. ‘Op enige manier moet het huurverschil van 1,5 miljoen euro worden gedicht’, schrijft de gemeente.

In de ogen van de gemeente moeten Vitesse en Gelredome onder een holding worden geplaatst. ‘Waarbij een moederorganisatie twee werkmaatschappijen heeft, die beide doen waar ze goed in zijn, respectievelijk voetballen en het exploiteren van een multifunctioneel stadion’. De gemeente verwacht met die samenwerking kostenbesparingen en commerciële voordelen.

De Arnhemse gemeenteraad beslist op 24 april over het plan.Vitesse-voorzitter J. Vaessen en Gelredome-directeur P. van Sliedrecht reageren positief op het plan van de gemeente. “Met de lening van tien miljoen en een forse huurverlaging zijn wij financieel uit de problemen”, aldus Vaessen. Het reddingsplan, dat in hoofdlijnen in de notitie staat en momenteel door de gemeente verder wordt uitgewerkt, is vermoedelijk van de baan als Vitesse degradeert. Gast: “Ik vraag me af of het degradatieproof is.”

Vermoedelijk eind deze week presenteert het Arnhemse college van burgemeester en wethouders het reddingsplan aan de Arnhemse politiek. Die moet op donderdag 24 april een besluit nemen over het voortbestaan van Vitesse en Gelredome.

 

 

Bron: De Gelderlander 07-04-03
 

‘Reddingsplan niet degradatieproof

Vitesse-voorzitter J. Vaessen en Gelredome-directeur P. van Sliedrecht reageren positief op het reddingsplan van de gemeente Arnhem. “Met een lening van tien miljoen euro en een huur van zeven ton zijn wij structureel uit de financiële problemen”, zegt Vaessen. Hij is door de gemeente nog niet op de hoogte gebracht van het plan. “Als de bedragen kloppen, is dat fantastisch. Met die lening zijn we voor dit seizoen gered en kunnen we komend seizoen de begroting sluitend krijgen. Het jaar daarna kunnen we dan beginnen met het afbetalen aan de gemeente. Voor Vitesse zou dit fantastisch nieuws zijn”, aldus de voorzitter, die verwacht deze week ingelicht te worden.

Stadiondirecteur Van Sliedrecht heeft de notitie wel en juicht het toe dat de gemeente tien miljoen euro aan Vitesse wil lenen. “Hoe meer geld de gemeente leent, hoe beter voor ons. Vitesse is onze hoofdhuurder. Als het daarmee weer goed gaat, is dat goed voor ons.” De directeur zegt wel benieuwd te zijn naar de verdere details van het reddingsplan. “Deze notitie roept nog veel vragen op”, vindt hij.

Een daarvan is de reden van een holding, waaronder Gelredome en Vitesse moeten vallen. “Ik hoor al jaren dat samenvoeging de oplossing is. Niemand heeft me er echter van kunnen overtuigen wat de voordelen voor Vitesse en Gelredome zijn. Volgens mij kost het alleen maar meer geld, omdat je meer mensen nodig hebt. In de tijd van Karel Aalbers was het één geheel. We zijn na zijn vertrek twee jaar bezig geweest om de boel weer op de rit te krijgen.”

Het reddingsplan staat in hoofdlijnen in de notitie en wordt momenteel door de gemeente verder uitgewerkt. Gast: “Ik verwacht dat er nog wel enkele nuanceringen, ook in de bedragen, kunnen komen. Maar in grote lijnen is dit onze hoofdvariant, die we aan de gemeenteraad gaan voorleggen.” Behalve een duidelijk nee van de gemeenteraad kunnen ook de sportieve prestaties van Vitesse het gemeentelijke plan doorkruisen. Bij degradatie van de eredivisionist, die afstevent op een plek in de nacompetitie, is het plan vermoedelijk van de baan. Gast: “Ik vraag me af of het plan degradatieproof is.”

 

 

Bron: De Gelderlander 07-04-03
 

‘Holding zal geen banen kosten’

Een eventueel samengaan van voetbalclub Vitesse en stadion Gelredome, zoals de gemeente in haar reddingsplan schetst, heeft geen gevolgen voor de werkgelegenheid bij het Arnhemse stadion. Die conclusie trekt stadiondirecteur P. van Sliedrecht uit een briefwisseling met Arnhems wethouder R. Gast. Naar aanleiding van het gemeentelijk reddingsplan dat Gelredome ontving, uitten de directie en raad van commissarissen hun zorgen bij Gast. “Aangezien het slechts een plan op hoofdlijnen is, hadden we geen duidelijkheid over de werkgelegenheid, continuïteit en multifunctionaliteit bij Gelredome. In een reactie heeft Gast ons laten weten, dat die drie punten gewaarborgd zijn. Dat is voor ons een belangrijke uitgangspunt”, zegt Van Sliedrecht.

De directeur is niettemin erg benieuwd naar het detailleerde plan, waaraan de gemeente momenteel werkt en waarvan hij deze week ook kennis hoopt te nemen. “Er zitten nog veel open einden aan het huidige reddingsplan. We zullen er kritisch naar kijken, want met de verkoop van het stadion en de grond geven we wel ons tafelzilver weg.”

Behalve met de directie van Gelredome moet de gemeente ook in de slag met de provincie. Beide partijen steggelen nog over de lening van 11,3 miljoen euro, die de provincie in de bouw van het ruim 75 miljoen euro kostende stadion heeft gestoken. Arnhem wil dat de provincie afscheid neemt van dat geld, Gelderland heeft al eerder laten doorschemeren niet aan die wens te willen voldoen. Het gemeentelijk reddingsplan wordt vermoedelijk eind deze week gepresenteerd aan de Arnhemse politiek. Op donderdag 24 april neemt de gemeenteraad een besluit over het voortbestaan van Vitesse en Gelredome.

 

 

Bron: De Gelderlander 07-04-03
 

Ontwaken met ‘een nieuwe man op het fort’

Mager was de oogst, opmerkelijk de wederopstanding. Vitesse herleeft dankzij wat Tim Cornelisse noemt ‘een nieuwe man op het fort’ en Marian Zeman ‘een nieuwe leider die vertrouwen kweekt’. Negen dagen na het vertrek van trainer Mike Snoei en vijf dagen sinds de rentree van de nieuwe coach Edward Sturing heeft Vitesse een gedaantewisseling ondergaan. Gewonnen werd er niet van FC Groningen (0-0) maar dat was minimaal even opzienbarend als de wederopstanding van een ploeg in doodsnood.

lees verder...

 

Bron: De Gelderlander 07-04-03
 

Laros neemt ontroerd afscheid

Er waren bloemen, cadeaus en warme woorden. Maar vooral ook veel emoties, zaterdagavond in Gelredome, waar de publiekslievelingen Louis Laros en Dejan Curovic afscheid namen van het Arnhemse voetbalpubliek. Voor het duel Vitesse-FC Groningen werd Louis Laros op passende wijze uitgezwaaid. Bestuurslid Jan Snellenburg en Harry Reusken, voorzitter van de supportersvereniging, spraken mooie woorden tot de gewezen linkshalf, die vanwege een knieblessure moest stoppen met voetballen. De teneur: ‘Louis, bedankt voor je geweldige inzet voor Vitesse, zowel op het veld als daarbuiten. Bedankt voor de mooie wedstrijden in al die jaren.’

Laros (30) speelde bijna acht jaar voor Vitesse en kwam eerder uit voor Willem II en VVV. In zijn Arnhemse periode groeide hij uit tot een echte clubman. Wellicht blijft hij behouden voor Vitesse, want naast zijn werkzaamheden bij de spelersvakbond VVCS richt de linkspoot zich op zijn trainerscarrière. Mogelijk vindt hij volgend seizoen onderdak in de jeugdafdeling van Vitesse.

In de hoofdmacht van Vitesse vormde Laros jarenlang een hechte kern met sleutelspelers als Marc van Hintum, John van den Brom, Michel Kreek en Victor Sikora. Laros is de laatste speler van deze lichting die het elftal verlaat.

In zijn dankwoord richting de supporters kwam bij Laros het clubgevoel boven. “Bedankt voor de steun en de fijne relatie die we in de loop der jaren hebben opgebouwd. Ik wil jullie vragen achter de club te blijven staan. Vitesse heeft jullie steun nodig”, zei Laros, die na zijn ereronde erkende dat zijn afscheid een emotionele gebeurtenis was geweest. “Ik heb wel even een flinke brok in mijn keel gehad. Vitesse is en blijft mijn club. Ik vind het prachtig dat ik op deze manier afscheid mocht nemen van de fans.”

Ter verhoging van de feestelijkheden werd vlak voor de wedstrijd ook Dejan Curovic (34) uitgezwaaid door de Arnhemse fans. De voormalige speler van Vitesse is bij FC Groningen aan zijn laatste seizoen bezig als profvoetballer. Hij kwam niet in actie tijdens het duel, maar ook Curovic kreeg voor de wedstrijd cadeaus, dankwoorden en een staande ovatie.

 

 

Bron: De Gelderlander 07-04-03
 

Sturing hoopvol na gemiste kans in ‘strijd om de titel’

Vitesse vecht samen met FC Groningen, FC Zwolle, Excelsior en De Graafschap om lijfsbehoud. Edward Sturing, de nieuwe hoofdtrainer in Arnhem, wil kampioen worden van deze vijf. De gefingeerde competitie met de naaste concurrenten is een aardig verzinsel van de trainer, die zaterdag in Gelredome met gemengde gevoelens kampte na de remise tegen FC Groningen.

“Het is jammer dat we tegen een concurrent niet verder zijn gekomen dan 0-0”, sprak Sturing. “Maar de manier waarop we gespeeld hebben geeft me genoeg aanknopingspunten dat we de volgende wedstrijden punten gaan pakken.” Sturing erkende dat het goede spel van Vitesse hem zelfs had verrast. “Ik had niet verwacht dat de ploeg dit kon”, zei Sturing, zich baserend op de eerste trainingsweek na zijn comeback.

“Ik heb de jongens een compliment gegeven voor de inzet. Ik vond de instelling fantastisch. Als we zo blijven spelen, dan moeten de punten een keer komen.” En: “Het is teleurstellend dat we het veldoverwicht en de mogelijkheden niet hebben uitgebuit. Daardoor blijft het verschil met Groningen twee punten. En daar gaat het om. Niet, of je tegen Groningen een aardige wedstrijd hebt gespeeld.”

Sturing wilde niet reppen van een gebrek aan geluk. “We hadden na een kwartier met 2-0 voor kunnen staan. Ik wil me niet verschuilen achter geluk of pech. Geluk dwing je af”, zei de coach, die in de slotfase Emile Mbamba een grote kans zag missen. “Ik heb meteen tegen Mbamba gezegd: kop omhoog, we moeten verder. Volgende week krijgt hij weer een kans. Misschien maakt hij hem dan wel.”

Sturing was ‘zeer tevreden’ over het spel van de controlerende middenvelders Jan van Halst en Gert Claessens. En loofde het optreden van uitblinker Didier Martel. “Ik vond Martel fantastisch, vooral in de eerste helft. Ik heb een goede verstandhouding met hem, net zoals met de andere spelers. Ik weet niet hoe lang het geleden is dat Vitesse de nul heeft gehouden. Ook dat is een compliment voor de groep.”

En: “Het verschil met de voorbije wedstrijden is groot. De spelers hebben weer plezier, ze durven weer te voetballen. Volgende week gaan we naar Feyenoord. Dan wil ik graag opnieuw de overtuiging zien dat we kunnen winnen. Ik ben ervan overtuigd dat we erin blijven, zeker na dat wat ik vandaag heb gezien.”

 

 

Bron: De Gelderlander 07-04-03
 

Evgeniy Levchenko praat met FC Twente

Evgeniy Levchenko heeft een orienterend gesprek gevoerd met FC Twente. De 25-jarige middenvelder moet in de zomer vertrekken bij Vitesse, dat zijn aflopende contract niet zal verlengen. Levchenko sprak met Johan Plageman, technisch coördinator van de Enschedese club. Tot een concrete aanbieding voor de voetballer uit de Oekraïne heeft het onderhoud (nog) niet geleid. “Ik heb een aantal weken geleden met FC Twente gesproken”, zegt Levchenko. “Sindsdien heb ik niets meer van de club gehoord. We hebben het ook open gelaten hoe de toekomst er verder uit zal zien. Het zijn onzekere tijden, voor veel voetballers en voor veel clubs. Pas na de competitie zal duidelijk worden welke spelers blijven en welke spelers beschikbaar worden op de markt.”

Levchenko kwam in de zomer van 1996 over van CSKA Moskou. De linksbenige middenvelder werd uitgeleend aan Helmond Sport en Cambuur Leeuwarden en speelde twee seizoenen in het tweede elftal van Vitesse. Afgelopen zomer haalde Mike Snoei hem bij de hoofdmacht van Vitesse, maar na de komst van Jan van Halst verdween Levchenko uit de basis. “Het is voor mij een kwestie van afwachten”, zegt Levchenko. “Natuurlijk wil ik graag blijven voetballen. Op dit moment heb ik geen concrete aanbiedingen. FC Twente is in elk geval een mooie club.”

 

 

Bron: De Gelderlander 07-04-03
 

Er zit een duivel in het stadion

Er zijn supporters van het tomeloos ambitieuze Vitesse die hun seizoenkaart al doormidden hebben geknipt. Edoch. Bewonderingswaardig en hartverwarmend is de trouw die een groot deel van de aanhang van de getergde club blijft betuigen. Hoe kan het in hemelsnaam toch dat nog meer dan 20.000 mensen naar het stadion komen? Behoudens de paar bussen uit Groningen, een enkele neutrale fijnproever voor degradatievoetbal of pure liefhebber van leedvermaak komen hier dus 20.000 mensen bijeen die chagrijnig zijn, boos, verdrietig, die zich besodemieterd voelen. “Ik ben er doodziek van”, blaft menig supporter. Lekker avondje zal dat worden. “Stelletje lamlullen, ze hebben er met de pet naar gegooid”, luidde vrijdagmorgen al de conclusie van Theo Arts (59). Hij is een van die aanhangers die al tientallen jaren niet alleen alle thuiswedstrijden bezoeken, maar als het even kan ook naar de training komen kijken. Edward Sturing is net een paar dagen trainer. Mike Snoei is aan de kant gezet.

lees verder...

 

Bron: De Gelderlander 07-04-03
 

Sturing brengt Vitesse tot leven
Degradatiekandidaat speelt beste voetbal sinds maanden, maar scoort niet tegen Groningen

Voor het eerst sinds de degradatie in 1980 staat Vitesse onder de fatale streep in de eredivisie. Toch gloort er hoop. Tegen FC Groningen (0-0) bleek dat Edward Sturing het dolende elftal weer tot leven heeft gebracht. Sturing is een week terug als hoofdtrainer en meteen zijn de gevolgen zichtbaar. Vitesse voetbalde zaterdag met de furie van een bedrogen minnaar en speelde eindelijk weer eens een uitstekende wedstrijd. Met goed combinatievoetbal, met de juiste wisselwerking tussen de linies. Maandenlang hing het elftal als los zand aan elkaar, totdat Sturing er weer een eenheid van maakte.

lees verder...

Overige wedstrijdverslagen Vitesse-FC Groningen:
Sturing geeft Vitesse weer perspectief (AD 07-04-03)
Ploeg van Sturing krijgt veel te weinig met slechts een punt (Vitesseworld 05-04-03)
Vitesse verdient meer dan één pun (RTV Gelderland 05-04-03)

 

Bron: De Gelderlander 07-04-03
 

Edward Sturing qua voetbal tevreden

Vitesse-trainer Edward Sturing hield een dubbel gevoel over aan zijn rentree als hoofdverantwoordelijke. De trainer kon moeilijk leven met het resultaat: “We hebben toch twee punten verloren, die lat en die Beukenkamp hebben ons opgebroken, maar ik zag Vitesse spelen zoals ik het wil. Qua voetbal ben ik tevreden, het elftal wilde ook strijd leveren. Voor de toekomst zie ik zeker perspectief.” Een uitblinker kon Sturing wel noemen: “Martel was zeker voor rust fantastisch maar er waren er meer, want het elftal draaide. Afgelopen weken zag je geen uitblinkers, ik zou niet weten wie.”

Bron: RTV Gelderland 05-04-2003
 

Bob Peeters: “We doen alles goed”

Bob Peeters baalde enorm van het gelijkspel tegen FC Groningen: “We doen alles goed. We vechten, we knokken en we spelen echt voetbal. Dat moet zich toch vertalen in punten, dit mag nooit 0-0 blijven.” Peeters was verbijsterd over de gemiste kansen: “Ik raak twee keer na elkaar de lat en als Mbamba vlak voor tijd breed legt, loop ik zo de 1-0 binnen.” De spits was wel te spreken over het spel van Vitesse: “We hadden eindelijk weer een goede organisatie staan. We lieten ze de eerste helft alle hoeken van het veld zien. We voetbalden met overgave en met lef.”

Bron: RTV Gelderland 05-04-2003
 

Rojer: “Dit is een begin voor mij”

Eldridge Rojer speelde een redelijke wedstrijd namens Vitesse thuis tegen FC Groningen. Rojer speelde eerder uit tegen PSV en debuteerde als invaller in de UIVA-cupwedstrijd thuis tegen Liverpool. Eldridge Rojer speelde aan de rechterkant en was redelijk tevreden. ‘Voor mezelf vond ik dat het goed ging. Ik moet nog wel wat meer acties maken. Maar dit is een begin voor mij.” De jonge aanvaller was vlak voor rust dichtbij de 1-0: “Het was een kopbal na een voorzet van Jan van Halst. De keeper zat er goed bij, het zat ons ook niet mee.

Bron: RTV Gelderland 05-04-2003
 

Zeman haalt einde met volle benen

Marian Zeman maakte tegen Groningen zijn rentree bij Vitesse. De Slowaakse verdediger hield het de hele wedstrijd vol: “Ik speelde voor het laatst negentig minuten thuis tegen Liverpool, 4,5 maand geleden.” Zeman zat helemaal stuk: “Conditioneel ben ik niet topfit, ik train pas een week met de groep. Maar ik heb de trainer gezegd dat ik kon spelen en ik hield het vol, al was ik vanaf de 70e minuut heel moe. Mijn benen zijn nu echt helemaal vol.” Zeman baalde van de 0-0: “Als we drie punten hadden gepakt, was dat een hele goede stap geweest.”

Bron: RTV Gelderland 05-04-2003
 

Analyses trainers

Ron Jans had bijna stiekem gelachen, zijn collega Edward Sturing bijna stiekem gehuild. Biede trainers waren het er over eens dat Vitesse te weinig had gekregen. De analyses van beide trainers samengevat:

Edward Sturing “Ik ben tevreden met wat ik gezien heb. Oké, je blijft op een punt steken, maar kijkend naar de bezieling en de inzet zie ik voldoende mogelijkheden voor de komende wedstrijden om punten te gaan pakken. Geluk dwing je af, dat krijg je niet, maar krijg je door keihard te werken en daar gaan we volgende week weer mee verder”, was de korte reactie van Sturing.

Ron Jans “Ik ben geloof ik wel content met een puntje”, begon Jans. “Het is onvoorstelbaar dat de goal al niet in het eerste kwartier viel, zoveel kansen kreeg Vitesse. Na rust stonden we, met name op rechts bij Martel, een stuk beter, maar na een kleine tien minuten kwamen ze weer. Ik ben eigenlijk wel blij dat Drent de bal in blessuretijd miste, dat was niet echt verdiend geweest. Mijn complimenten aan Sturing voor het neerzetten van het elftal. De spelers van Vitesse moeten wel bij zichzelf te rade gaan dat ze dit niet vaker hebben kunnen laten zien.”

Vitesseworld 05-04-2003
 

Fanzine De Aftrap bedankt DJ Superstar

Ook in deze roerige tijden is ie er weer: Fanzine De Aftrap. Voor de wedstrijd Vitesse – FC Groningen zal deze 5e uitgave van Fanzine De Aftrap verschijnen. In deze uitgave speciaal aandacht aan Vitesse-held Dejan Curovic. Dit seizoen is DJ’s laatste seizoen en zal hij stoppen met voetballen, dus ook zijn laatste optreden bij ons. Namens alle fanatieke Vitesse-supporters zal DJ gelijk na afloop van de wedstrijd tegen FC Groningen gehuldigd worden. Uiteraard in dit nieuwste fanzine vergeten wij ook Louis Laros niet. Daarnaast natuurlijk de vaste rubrieken (columns, supporters achter de tattoo, Vitesse primeurs etc.), ingezonden stukken en ander opzienbarend nieuws. Zoals je van ons mag verwachten, worden ook in deze uitgave een aantal kritische noten gekraakt.

Fanzine De Aftrap wordt verkocht vanaf 18.00 uur op de volgende plaatsen: РCentrum, Korenmarkt, Jansplaats РCentraal Station, bij toegang bussen richting Gelredome РSupporterscaf̩ Arnhem-Zuid en Eldensedijk.

Fanzine De Aftrap kost slechts 1 euro. Wees er snel bij, want op = op!

 

April 2003
 

Sturing: ‘durven voetballen’

Tweemaal eerder werd Edward Sturing gedurende het seizoen aangesteld als interim-trainer en beide keren zegevierde de trainer in zijn eerste wedstrijd. Zaterdag neemt het voormalig hoofd jeugdopleidingen voor de derde keer de taken over als hoofdtrainer van Vitesse. “De ploeg moet weer durven voetballen en daarmee het zelfvertrouwen terugkrijgen.” Sturing kan zaterdag over een vrijwel volledig fitte selectie beschikken. “Alleen Rankovic is niet honderd procent fit, maar zit wel bij de groep tegen Groningen. Marian Zeman keert terug als centrale verdediger. De keuze voor hem is volgens Sturing tweeledig: ”Ten eerste brengt Marian meer ervaring en routine en dat is momenteel belangrijk. Ten tweede is hij rechtsbenig en met Stefanovic als linker centrale verdediger is dat in mijn ogen de beste combinatie. Michael Jansen heeft wel mijn complimenten gekregen voor zijn spel en heeft mijn keuze voor Zeman ook geaccepteerd. Michael komt de komende twee seizoenen nog voldoende aan spelen toe en dat weet hij zelf ook”, aldus Sturing.

Instelling
Sturing noemde de wedstrijd tegen FC Groningen een zeer belangrijke, maar bij verlies is het natuurlijk geen einde verhaal. “Door het verschil van twee punten is dit duel belangrijk, maar daarna volgen er nog acht. Ik ben natuurlijk geen wonderdokter, maar probeer de ploeg wel zo goed mogelijk neer te zetten én weer aan het voetballen te laten komen. Het belangrijkste is dat de jongens weer durven te voetballen en het vertrouwen terugkrijgen. Er moet niet meer worden nagedacht over de fouten die gemaakt kunnen worden. Ze willen allemaal heel graag, alleen voetballend komt het er nog niet uit.”

Systeem
De nieuwe trainer maakte aan de spelersgroep meteen duidelijk hoe er voor de rest van het seizoen gespeeld gaat worden. “Ik heb ze verteld dat ik 4-4-2 wil spelen en dat wordt het vaste systeem. Hier hebben we de afgelopen week al veel op getraind en dat zullen we de komende periode blijven doen. Ik wil mijn tactiek ook niet aanpassen aan een tegenstander, maar uitgaan van de eigen kracht. Ook zaterdag tegen Groningen moet dat zo zijn. Ik ga er vanuit dat het publiek achter de ploeg gaat staan, dan willen wij niet achteruit gaan voetballen. We gaan druk zetten op de tegenstander en de verdediging zo veel mogelijk vastzetten.”

Vermoedelijke opstelling: Jevric, Cornelisse, Stefanovic, Zeman, Fränkel, Rojer, Van Halst, Claessens, Martel, Amoah en Peeters.

 

Bron: Vitesseworld 05-04-2003
 

Zeman en Rojer in basis Vitesse

Aan de hand van Edward Sturing hoopt Vitesse vanavond, thuis tegen FC Groningen, een stap te zetten richting klassebehoud. “Ik ben geen wonderdokter”, zegt de trainer voor zijn hernieuwde vuurdoop. “Men moet niet verwachten dat ik voor de groep ga staan en dat Vitesse dan even de Champions League haalt. Maar ik ben ervan overtuigd dat we ons handhaven. ”

Negen wedstrijden heeft Sturing om Vitesse te behoeden voor degradatie. De tijdnood maakt zijn klus loodzwaar, weet de coach. “De wedstrijd tegen Groningen is meteen heel belangrijk. We mogen niet verliezen.” Vitesse staat vijftiende, met twintig punten. FC Groningen bezit twee punten meer. Een cruciale pot dus, al waakt de teruggekeerde hoofdtrainer voor te vroege doemdenkerij. “We moeten uitkijken dat er geen sfeertje ontstaat dat het seizoen over is, mochten we niet winnen van Groningen. Hierna volgen nog acht wedstrijden. Pas op 29 mei is de competitie beslist, ongeacht de uitslag van de wedstrijd tegen Groningen.”

In zijn derde ambtstermijn als hoofdtrainer van Vitesse heeft Sturing een week in de benen. Zijn eerste indruk? “De spelers hebben natuurlijk weinig vertrouwen, na alle tegenslagen dit seizoen. Maar ze zijn van goede wil. Dat is het belangrijkste. Er zit veel in het hoofd en dat moet weg. Toen ze acht jaar waren zijn ze begonnen met voetballen omdat ze het leuk vonden. Ik heb de spelers gezegd dat ze dat gevoel terug moeten krijgen.” De teruggekeerde coach heeft de spelers al wel gegeven waarnaar ze zo lang verlangden: duidelijkheid. Vitesse zal de resterende wedstrijden spelen in het 4-4-2 systeem, met twee controlerende middenvelders voor de laatste linie. Het systeem staat, alleen de namen kunnen verschillen.

In zijn eerste basisopstelling heeft Sturing twee opvallende namen opgenomen: Eldridge Rojer en Marian Zeman. Rojer speelt vanavond aan de rechterkant, vanwege zijn onbevangenheid. “Spelers mogen best fouten maken, als ze maar proberen te voetballen”, legt Sturing uit. De weer fitte Zeman krijgt de voorkeur boven Michael Jansen, in het hart van de verdediging naast Dejan Stefanovic. Sturing: “Michael speelt uitstekend, maar ik kies in deze situatie voor meer routine. Bovendien heb ik nu een rechtsbenige en een linksbenige speler in het centrum.” Sturing heeft een opvallend grote groep tot zijn beschikking. Theo Janssen zit vanavond een schorsing uit, Mamadou Zongo, Nick Hofs en Rund Knol zijn langdurig geblesseerd. Aleksandar Rankovic is hersteld van zijn liesblessure, maar begint nog niet in de basis.

Voor het duel met Groningen had Vitesse gisteren al 23.000 kaarten verkocht. Vandaag is op vertoon van een jaarkaart nog verkoop mogelijk aan de kassa’s van Gelredome. In het stadion zal de sfeercommissie voor de nodige verfraaiingen zorgen. De afgekeurde Louis Laros zal voor de wedstrijd worden uitgezwaaid. Sturing is blij met het volle huis. “We hebben alles nodig om Vitesse in de eredivisie te houden. Het is niet alleen een kwestie van Edward Sturing aanstellen. De hele staf rondom het elftal, iedereen heeft een rol. En de supporters zijn zeker ook heel belangrijk.”

Opstelling Vitesse: Jevric; Cornelisse, Zeman, Stefanovic, Fränkel; Rojer, Van halst, Claessens, Martel; Amoah en Peeters.

 

Bron: De Gelderlander 05-04-2003
 

Groen Links wil referendum Vitesse
Partij beoogt ´zwijgende meerderheid´ te mobiliseren tegen ´risicovol´ gemeentelijke reddingsplan voor club

GroenLinks wil dat er in juli een referendum wordt gehouden over het gemeentelijke reddingsplan dat voor Vitesse in de maak is. Daarin zou de Arnhemse bevolking de volgende vraag moeten krijgen voorgelegd: ‘Moet de gemeente zich inspannen om te voorkomen dat Vitesse failliet gaat?’ “Dit lijkt ons bij uitstek een onderwerp waar iedereen in Arnhem een mening over heeft”, zegt GroenLinks-fractievoorzitter W. van Loon. Het voorstel van de partij, dat komende donderdag wordt ingediend tijdens een vergadering van de gemeenteraad, voorziet in drie keuzemogelijkheden. Burgers kunnen ‘nee’ antwoorden op de gestelde vraag. Zonder meer ‘ja’ zeggen is er bij GroenLinks echter niet bij. De twee resterende keuzemogelijkheden op de vraag of Vitesse door de gemeente gered moet worden luiden: ‘Ja, en geld zoeken binnen de gemeentebegroting met de consequentie dat er minder geld is voor andere zaken in Arnhem’ en ´Ja, en we voeren een verhoging van de gemeentebelasting in’.

lees verder...

 

Bron: De Gelderlander 05-04-03
 

Lustrumkaart geflopt

Vitesse stopt per direct met het uitgeven van meerjarige seizoenkaarten. Bij de Arnhemse voetbalclub wordt het dit seizoen gepresenteerde project als een flop beschouwd. Vitesse introduceerde in juni 2002 een seizoenkaart voor vijf jaar. In totaal hebben 220 trouwe supporters voor die lustrumkaart gekozen. Op een totaal van 19.000 vindt de club dat veel te weinig. “We beschouwen het als mislukt”, erkent woordvoerder F. Huizinga van Vitesse. De voetbalclub had hoge verwachtingen van de lustrumkaart, die werd geïntroduceerd in combinatie met een kortingkaart (loyaltykaart). De lustrumkaart biedt de houders enkele voordeeltjes: een vaste prijs voor de jaarkaart gedurende vijf seizoenen, gratis toegang tot bekerduels en twee ronden UEFA Cup en gespreide betaling. Ook gaf de loyaltykaart korting bij een tiental bedrijven.

 

Bron: De Gelderlander 05-04-2003
 

Kaarthouders houden voordeel tot seizoen 2007

Het grote voordeel voor Vitesse is dat de club zich bij massale toeloop verzekert zou weten van een vaste inkomstenstroom voor langere tijd. Het uiteindelijke aantal van 220 mensen is zo tegengevallen dat de voetbalclub onmiddellijk stopt met het verstrekken van lustrumkaarten. Dat betekent niet dat de 220 houders een kat in de zak hebben gekocht. Houders van zo’n kaart blijven, zo garandeert Vitesse, tot het seizoen 2006-2007 profiteren van alle voordelen. Behoudens die van de loyaltykaart, die volgend seizoen komt te vervallen. Het bestuur wil het vervallen van de loyaltykaart (kortingen bij bedrijven) compenseren. “Wij zullen die mensen een passende oplossing bieden”, aldus woordvoerder Huizinga, “en alle andere voordelen blijven bestaan.”

Volgens Huizinga hebben technische en organisatorische problemen de introductie van de voordeelkaart parten gespeeld. “De loyaltykaart is een goed initiatief, maar dan wel voor 25.000 mensen en niet voor 220. Het project is niet definitief afgeschreven, maar gaat in elk geval een seizoen in de ijskast. Voordat we daarmee verder gaan, moet het aantal bedrijven omhoog en moeten we technisch een stap verder zijn.”

Volgens Huizinga hebben lustrumkaarthouders het voorbije seizoen voldoende kunnen profiteren van alle voordelen van de loyaltykaart, maar kan Vitesse dat niet nog een seizoen garanderen. “Het is voor bedrijven niet interessant genoeg omdat er maar zo weinig mensen meedoen”, verklaart Huizinga. In het voorbije seizoen hebben de lustrumkaarthouders wel geprofiteerd van aangekondigde loterijen waarbij reischeques en meubelcheques van duizend euro zijn verloot en er ook een auto is uitgegaan. Huizinga: “Het is voor de mensen niet ongunstig geweest om mee te doen. Ik kan me geen loterij voorstellen waarbij de kans op winst groter is geweest dan hier.”

 

Bron: De Gelderlander 05-04-2003
 

Jan Streuer heeft genoeg van alle wilde verhalen

Een oud-werknemer die zegt dat er niets deugt van de club, een oud-voorzitter die zijn terugkeercampagne inzet en opiniebepalers die de wildste verhalen rondbazuinen over Vitesse. Technisch manager Jan Streuer reageert. Streuer heeft geen zin om alle onzin te ontkrachten. “Liever reageer ik niet en ik wil niemand zwart maken, maar vanwege de supporters wil ik iets zeggen. Die mensen steunen ons dit seizoen fantastisch en verdienen een reactie.”

lees verder...

 

Bron: De Gelderlander 05-04-03
 

Sturing doet oproep aan publiek

De nieuwe Vitesse-trainer Edward Sturing doet een beroep op het Arnhemse publiek om zijn ploeg de komende thuiswedstrijden te steunen.

“Als je merkt dat heel veel mensen achter je staan, is dat een stimulans. Dat maakt echt een verschil”, zei Sturing een dag voor het belangrijke duel Vitesse-FC Groningen.

“We hebben het publiek keihard nodig, ook als het even tegenzit. Men moet nu niet meteen Champions League-voetbal verwachten”, weet de Eerbeker. De belangstelling voor het duel is groot. Vitesse verwacht 2000 bezoekers meer dan bij de laatste thuiswedstrijden.

Bron: RTV Gelderland 04-04-2003
 

Dingsdag: ik ben geen geldwolf

Vitesse-verdediger Michael Dingsdag vindt dat zijn club een verkeerd beeld van hem neerzet. “Ik word nu afgeschilderd als geldwolf. Zo ligt het niet”. benadrukt de Amsterdammer. Deze week gaf technisch manager Jan Streuer te kennen dat Dingsdag “heel veel geld vraagt”. “De bedragen lagen al twee jaar vast en nu zegt Streuer dat ik te veel vraag”, zegt een verontwaardigde Dingsdag.

De verdediger kreeg afgelopen week een ontslagbrief thuis, terwijl hem in de winterstop nog was toegezegd dat de optie in zijn contract om dat tot 2006 te verlengen, zou worden gelicht. “Dit is de minste week van mijn prille carriere”, aldus Dingsdag. “Twee keer niet gespeeld bij Jong Oranje, kom ik terug, is de trainer ontslagen en ligt er een ontslagbrief klaar.” Vitesse wil Dingsdag wel een nieuw contract aanbieden, maar volgens diens zaakwaarnemer gaat hij er dan financieel op achteruit. Zo zou hij dan niet. zoals eerder afgesproken, een premie na 20 wedstrijden in de basis krijgen. De jeugdinternational wil eigenlijk niet weg bij Vitesse. “Ik heb het heel erg naar mijn zin. De supporters hebben me altijd gesteund. Ik wil helemaal niet weg. maar als het zo qaat…”

 

Bron: RTV Gelderland 04-04-2003
 

1.000 fans uit Groningen

Bijna duizend fans reizen zaterdag vanuit Groningen naar Arnhem voor het belangrijke competitietreffen in de 26e speelronde van de Holland Casino Eredivisie. Tweeëntwintig bussen vertrekken zaterdagmiddag om half vijf naar Gelderland met Gelredome als eindstation.

Donderdagavond om 19.00 uur sloot de inschrijving voor de best bezochte FanTour aller tijden. De 22 bussen gaan bij de Noorderlingen de boeken in als record. De Groningers nemen niet alleen een kleine duizend stembanden mee, ook trommels, vlaggen en zelfs een megafoon zal aanwezig zijn.

 

Bron:Vitesseworld 4-4-2003
 

Roijer: geen probleem met andere stek.

Eldridge Roijer speelt in Jong Vitesse en de A1 vrijwel altijd in de spits. In het eerste speelt hij tegen FC Groningen aan de rechterkant.

“Dat is geen probleem”, verxekert Roijer. “Bij Emmen speelde ik rechtsbuiten. Daar kan ik mijn snelheid benutten en mijn acties maken”.

Roijer speelde voor de winterstop tegen Liverpool en PSV, maar raakte geblesseerd. Nu is hij terug. “Sturing geeft me alle vertrouwen. Hij geeft me de kans, die moet ik met beide handen pakken”. Stefanovic verwacht veel van Roijer: “Hij kan de wedstrijd beslissen”, verwacht de aanvoerder.

Bron: RTV Gelderland 04-04-2003
 

Stefanovic belooft scherp Vitesse.

Vitesse speler Dejan Stefanovic noemt het duel zaterdagavond tegen FC Groningen “heel, heel belangrijk”.

“Nieuwe trainer, nieuwe ambitie. We moeten winnen”, weet de centrumverdediger. “We moeten heel slim spelen met een goede organisatie achterin. En we moeten scoren. Deze week heeft iedereen scherp getraind. Iedereen speelt morgen voluit”, belooft de Joegoslaaf.

Evenals trainer Sturing benadrukt aanvoerder Stefanovic het belang van de rol van het Vitesse-publiek: “Ik hoop op een vol stadion. Ik verwacht dat het publiek ons 90 minuten lang nog meer steunt vanwege de nieuwe trainer”.

Bron: RTV Gelderland 04-04-2003
 

Eldridge Roijer in basis-elf Vitesse.

Eldridge Rojer start zaterdagavond in de basiself van Vitesse voor de belangrijke degradatiewedstrijd thuis tegen FC Groningen.

Rojer liep in de winterstop een knieblessure op en maakt nu zijn rentree in de hoofdmacht. Trainer Sturing kiest voor defensieve zekerheid met de middenvelders Jan van Halst en Gert Claessens net voor de verdediging. Rojer en Didier Martel moeten aan de zijkanten van aanvallende impulsen zorgen.

Vermoedelijke opstelling: Jevric; Cornelisse, Zeman, Stefanovic, Fränkel; Rojer, Van Halst, Claessens, Martel; Peeters, Amoah.

Bron: RTV Gelderland 04-04-2003
 

Zaakwaarnemer Dingsdag geirriteerd

Zaakwaarnemer Giuseppe dello Russo van het Italiaanse bureau Sport Service is geirriteerd over de wijze warop Michael Dingsdag wordt behandeld door Vitesse.

Michael Dingsdag kreeg afgelopen week een ontslagbrief thuis, terwijl hem inde winterstop nog was toegezegd dat de optie om zijn contract te verlengen tot 2006 zou worden gelicht.

De optievoorwaarden werden al bij het tekenen van het eerste contract in october 2001 vastgesteld. Volgens Dello Russo worden die afspraken nu genegeerd en gaat Dingsdag er bij een eventueel nieuw contract financieel op achteruit.

De voorwaarden, die in de oorspronkelijke optie staan, gaan vooral over een premie na 20 wedstrijden in de basis. Dat is nu uit het contract gehaald. Daarmee ging Dello Russo niet akkoord,waardoor nu ontslag is aangevraagd voor Michael Dingsdag.

Technisch manager Jan Streuer van de Arnhemse club gaf te kennen dat Dingsdag “heel veel geld vraagt”. Dit is verkeerd gevallen bij Dello Russo, die stelt dat er nooit sprake is geweest van een verhoging van salaris of premies. Het is nog steeds de intentie van Michael Dingsdag bij Vitesse te blijven, ondanks de ontslagbrief die hij ontving.

Bron: RTV Gelderland 04-04-2003
 

24 april D-day Vitesse en Gelredome
Arnhemse politiek belegt allesbeslissende vergadering; gemeente werkt nog volop aan reddingsplan

Donderdag 24 april wordt D-day voor het voortbestaan van Vitesse en Gelredome. Dan bespreekt de Arnhemse politiek het allesomvattende reddingsplan voor club en stadion. Het is zonneklaar dat de gemeente de hoofdrol in de reddingsactie op zich heeft genomen. Deze dagen wordt er veelvuldig overleg gevoerd met het Vitesse-bestuur, gedeputeerde H. Doek van Gelderland en de Gelredome-directie.

lees verder...

 

Bron: De Gelderlander 04-04-03
 

Sfeervol Vitesse: ‘We trekken registers los’

Vitesse-supporters die zaterdagavond de wedstrijd van hun club tegen Groningen bezoeken, zullen een versierd Gelredome aantreffen. “We trekken alle register los”, zegt Wim Hendriks. Hij is voorzitter van de Stichting Sfeervol Vitesse die dit seizoen werd opgericht. De club bestaat uit 125 ‘Arnhemse middenstanders’. “Nu het water Vitesse aan de lippen staat, willen we nog meer dan anders ons steentje bijdragen. Zaterdag zullen alle bezoekers een flyer op hun stoel vinden waarin ze worden opgeroepen Vitesse luid maar sportief te steunen.” Sfeervol Vitesse wil ook geel-zwarte linten van het dak tot het veld ophangen voor de Noord en de Zuidtribune. Hendriks: “Ik hoop dat Vitesse daaraan mee wil werken. Ook zullen we de grote geel-zwarte vlaggen over alle tribunes verspreiden. En natuurlijk zal het grote shirt over de Oost-tribune rollen.” Hendriks hoopt dat het publiek zaterdagavond ‘als één man’ achter de club zal staan. “We moeten er niet aan denken dat Vitesse zou degraderen.”

 

 

Bron: De Gelderlander 04-04-03
 

Jos Vaessen weekwinnaar KnuddeCup

Ontgoocheling bij Jennifer Capriati en Dick Advocaat, vreugde bij Vitesse-voorzitter Jos Vaessen. De laatste werd door bijna de helft van ruim 4400 AD-lezers gekroond als eerste weekwinnaar in de strijd om de Knudde Cup. De kundige wijze waarop hij de voetbalclub om zeep helpt, stal de harten van de stemmers via de internetsite van deze krant.

“Ik vind het wel grappig dat ik de eerste winnaar ben”, zegt de praeses, die nu, met een Knudde-oorkonde op zak, zich met nog meer verve zal richten op de uiteindelijke hoofdprijs: de Knudde Cup. “Ik heb er nu al veel lol om gehad, mede vanwege de reacties die ik kreeg. Die waren absoluut niet vervelend.” Hij beseft dat degradatie van Vitesse hem een belangrijke kandidaat voor de felbegeerde beker met de ongelijke oren zal maken. Zijn beleid zal daar dan ook op gericht moeten zijn. De Cup wordt eind juni uitgereikt.

Eindstand week 1
1. Jos Vaessen 46 %
2. Jennifer Capriati 35 %
3. Dick Advocaat 19 %

Hoe anders was de stemming in Amerika, waar Jennifer Capriati zich van commentaar op de voor haar teleurstellende tweede plaats onthield. Ook bondscoach Advocaat, genomineerd vanwege zijn meesterlijke tactische vondsten bij Nederland-Tsjechië, had op meer gerekend. Zich bewust van zijn derde plek in de weekstand probeerde hij woensdag via een nederlaag of een gelijkspel bij Moldavië nog in de gunst van de kiezers te komen, maar de schuiver van de vermaledijde Van Bommel sloeg al zijn hoop aan diggelen. Er is één troost. De jury van de Stichting Ter Bevordering en Verspreiding van de Knuddegedachte (STBVK) denkt dat Advocaat in deze supervorm nog wel kans maakt op een wild card voor de finale van de Knudde Cup. Een fraaie nederlaag in juni tegen Wit-Rusland zou de leden dan kunnen overtuigen.

Maar niet alleen de bekende namen uit de sportwereld komen in aanmerking voor de Knudde Cup. Het Knuddegevoel is overal! Kent u een team dat al het hele seizoen niet heeft gescoord, een schutter die in zijn eigen voet heeft geschoten of een korfballer die in eigen korf schiet, meld het de jury dan via: knuddecup@ad.nl

 

 

Bron: AD 04-04-03
 

Zondebok van Vitesse
Voorzitter Vaessen: We horen thuis bij de bovenste ploegen

Vitesse verkeert in een diepe crisis, zowel sportief als financieel. Alle ogen zijn gericht op de wedstrijd tegen FC Groningen, de eerste onder leiding van de nieuwe hoofdtrainer Edward Sturing. Aan de vooravond van het cruciale degradatiegevecht gaat de gekwelde voorzitter Jos Vaessen in op de actuele situatie bij de Arnhemse club, aan de hand van tien stellingen.

lees verder...

 

Bron: AD 04-04-03
 

Vitesse wint vaak van FC Groningen

Vitesse speelt zaterdagavond het belangrijke thuisduel tegen FC Groningen. De Arnhemmers zijn vaak succesvol tegen de noorderlingen. Vorig jaar won Vitesse thuis met 1-0 door een doelpunt in blessuretijd van Emile Mbamba. Het jaar ervoor werd het 2-2, na een 2-0 achterstand. Victor Sikora en Matthew Amoah scoorden. De grootste overwinning dateert van 1997: 6-1, met vier goals van Nikos Machlas. Uit wint Vitesse meestal nipt. Zo werd het dit seizoen 1-2, met de winnende goal van Matthew Amoah. De twee seizoenen ervoor zegevierde Vitesse met 0-1 in Groningen.

 

Bron: RTV Gelderland 03-04-2003
 

Afscheid van Laros en Curovic

Rond de wedstrijd Vitesse-FC Groningen kan het Arnhemse voetbalpubliek zaterdagavond afscheid nemen van Louis Laros en Dejan Curovic. Laros moet vanwege een langdurige knieblessure noodgedwongen stoppen. De net 30-jarige Laros speelde 118 competitie-wedstrijden voor Vitesse, de laatste op 14 april vorig jaar, uitgerekend uit tegen FC Groningen. ‘DJ Superstar’ Curovic (34) speelde tot medio 2000 109 competitieduels voor Vitesse, waarin hij 41 keer scoorde. Hij stopt na dit seizoen en speelt met zijn huidige club FC Groningen zaterdag dus voor het laatst in Gelredome.

 

Bron: RTV Gelderland 03-04-2003
 

Ook Aleksandar Rankovic weer fit.

De kersverse Vitesse-trainer Edward Sturing kan beschikken over een vrijwel fitte selectie. Ook de aan de lies geblesseerde Aleksandar Rankovic kon donderdag voluit meetrainen.

Eerder deze week kwamen Jan van Halst, Marian Zeman, Gert Claessens, Didier Martel, Evgeniy Levchenko en Kalle Sone al terug van blessures.

Alleen de langdurig geblesseerden Ruud Knol, Mamadou Zongo en Nicky Hofs zijn niet inzetbaar. Hofs trainde donderdag wel mee, maar deed dat apart van de groep.

 

Bron: RTV Gelderland 03-04-2003
 

Sfeeractie Vitesse-FC Groningen: ‘Schreeuw Vitesse naar de overwinning’
Vrijwilligers gezocht!

De komende thuiswedstrijd tegen FC Groningen (zaterdag 05 april) is van cruciaal belang voor Vitesse. Om de spelers te ondersteunen wil de Sfeercommissie Vitesse i.s.m. Stichting Sfeervol Vitesse van Gelredome er een kolkend Gelredome van proberen te maken. Hiervoor willen wij Gelredome geel/zwart maken. Tevens willen wij iedereen oproepen om de spelers massaal naar de overwinning te schreeuwen.

Om deze actie tot groot succes te maken hebben we vrijwilligers nodig. Vrijwilligers die mee willen helpen met het opbouwen van de versieringen en vrijwilligers die mee willen doen met de vlaggenparade. De vrijwilligers die mee willen helpen met het opbouwen van de versieringen, moeten zaterdag om 09.00 uur aanwezig kunnen zijn. Of een gedeelte van de dag kunnen helpen. De vrijwilligers voor de vlaggenparade moeten zaterdag om 18.00 uur aanwezig zijn.

Heb je belangstelling en wil je als supporter een bijdrage leveren stuur dan een e-mail naar sfeercommissie@vitesse.org

Sfeercommissie Vitesse

 

 

April 2003
 

Afscheid Laros en DJ Superstar

Voorafgaand aan de wedstrijd tegen FC Groningen, wordt er rond 19.45 uur op het veld afscheid genomen van Laros. Laros, die door een langdurige knieblessure noodgedwongen moet stoppen met voetballen, zal onder andere een ronde langs de tribunes maken om de supporters te bedanken.

Direct na het laatste fluitsignaal van Vitesse – FC Groningen wordt er op het veld afscheid genomen van oud vitessespeler Dejan Curovic. “DJ Superstar” is bezig aan zijn laatste jaar als profvoetballer en speelt derhalve met zijn huidige club FC Groningen voor het laatst in Gelredome. Na het laatste fluitsignaal zal hij van enkele supporters een cadeau overhandigd krijgen

 

april 2003
 

De comeback van Karel Aalbers
In Arnhem is alles mogelijk, zelfs het onmogelijke.

Voormalig Vitesse-voorzitter Karel Aalbers komt terug. De mensen in zijn directe omgeving weten het zeker. Zelf zwijgt hij en glimlacht minzaam als het onderwerp ter sprake komt. Achter de schermen doet de voormalige voorzitter alles om de ultieme coup voor te bereiden.

lees verder...

 

Bron: VI 02-04-03
 

Dingsdag verlaat Vitesse na geschil over premie

Jong Oranje-speler Michael Dingsdag (20) vertrekt bij Vitesse. De onderhandelingen tussen de verdediger en de Arnhemse club liepen afgelopen week vast. Dingsdag: ‘Ik zou een premie krijgen als ik twintig wedstrijden als basisspeler in het eerste elftal zou staan. Vitesse wil nu wel de optie in mijn contract lichten, maar dan wordt die premie verlaagd. Daar pas ik voor. Waarom kan het contract van iemand zoals Dejan Stefanovic wel worden verlengd en moet er op mij worden bezuinigd? In vergelijking met wat anderen verdienen gaat het echt om peanuts.’

Technisch manager Jan Streuer beaamt dat Vitesse het contract van de jeugdinternational niet verlengt. Streuer:’Hij moet eerst maar eens laten zien dat hij een volwaardige basisspeler is voordat hij heel veel geld gaat vragen. Wij hebben op zijn positie ook Michael Jansen en moeten keuzes maken. Vitesse is niet in de positie veel geld uit te geven.’

 

 

Bron: VI 02-04-03
 

´Aalbers enige redding Vitesse´

De terugkeer van Karel Aalbers als voorzitter is de enige redding voor Vitesse. Dat zegt de Ewijkse zakenman Niek Nelissen, vertrouwenspersoon van Aalbers. Nelissen benaderde de Eerbeker om adviseur te worden te worden van MVV. Aalbers regelde voor hem wat afpraken in Dubai: ´Daar is formeel over Vitesse en Gelredome.´ Volgens Nelissen begonnen de Arabische zakenmensen zelf over Gelredome. Zij willen in het westen investeren om naamsbekendheid te krijgen. Namen noemt hij niet. ´Er is nog niks concreets, maar er zijn wel goede onderhandelingen.´

 

 

Bron: RTV Gelderland 02-04-03
 

Jansen opvolger van Sturing

Pascal Jansen (30) is tot het eind van het seizoen hoofd opleidingen bij Vitesse. Hij vervangt Edward Sturing, die het eerste elftal van de Arnhemse club onder zijn hoede krijgt. Jansen is trainer van Jong Vitesse, een functie die hij blijft vervullen. Ook krijgt hij de leiding over de A1. Theo Bos zal Jansen bij de trainingen assisteren.

‘We weten allemaal hoe het is bij Vitesse, we zullen gewoon een paar stappen harder moeten lopen, aldus Jansen. ‘Het is ver buigen voor de club, maar daar heb ik geen moeite mee.’ Jansen zou ook graag de komende seizoenen hoofd opleidingen zijn.’Natuurlijk hebben we het daarover gehad. Technisch manager Jan Streuer heeft die intentie uitgesproken en het is ook de achterliggende gedachte. Het is natuurlijk wel zo dat Edward Sturing de mogelijkheid heeft terug te komen als hoofd opleidingen.’Jansen was eerder vijf jaar werkzaam bij Haarlem als jeugdtrainer en ad-interim bij het eerste elftal na het vertrek van Ben Hendriks. Vervolgens was hij assistent van Rinus Israel in de Verenigde Arabische Emiraten.

 

 

Bron: VI 02-04-03
 

FBO rekent op aanpassing CAO

De Federatie Betaald Voetbalorganisaties (FBO) verwacht dat de CAO voor profvoetballers alsnog wordt aangepast. De werkgeversorganisatie voert daarover deze week een gesprek met de spelersvakbonden VVCS en ProProf. Clubs moesten spelers met een contract dat in het verleden al eens is verlengd, uiterlijk maandag laten weten of ze een nieuwe verbintenis krijgen. ‘Als we de termijn kunnen oprekken, kunnen clubs hun spelers later alsnog een verlaagde aanbieding doen’, zegt Juan Schot, manager algemene zaken van de FBO.

‘VVCS-voorzitter Theo van Seggelen zei eerder nog pertinent nee tegen een wijziging in de CAO, maar de VVCS is er ook niet bij gebaat dat driehonderd spelers zonder club zitten. Ik hoop dat iedereen een beetje redelijk wordt.Vorige week hebben we een bijeenkomst gehad met de clubs en toen bleek dat veel bvo’s helemaal niet wisten hoe de regelgeving in elkaar zit. Wij hebben clubs maar geadviseerd de contracten op te zeggen van spelers over wie ze twijfelen.’ ProProf-directeur Ko Andriessen: ‘De CAO is net afgesproken, dus om nu al in te grijpen vind ik vergaand. Wel ben ik bereid het gesprek aan te gaan, want het kan niet zo zijn dat spelers recht op arbeid wordt ontzegd omdat ze na 1 april geen lagere aanbieding mogen accepteren.’

 

 

Bron: VI 02-04-03
 

Primeur: ‘ENV voorspelt chaos door opblazen tv-contract’

Volgens Hans Herremans, directeur van de Eredivisie NV, staat het Nederlandse voetbal een financiële strop te wachten. De NMa (Nederlandse Mededingingsautoriteit) bepaalde in november 2002 dat het huidige televisiecontract dat de ENV namens de clubs afsloot met de NOS (samenvattingen) en Canal+ (live-uitzendingen) niet rechtsgeldig is. Gezamenlijke verkoop van de tv-rechten is volgens de NMa in strijd met de wet op kartelvorming. Het contract, dat 45 á 50 miljoen euro oplevert en loopt tot 2004, moet in augustus 2003 zijn vervangen door nieuwe overeenkomsten.

Omdat tot nu toe geen actie is ondernomen waarschuwde de NMa de clubs vorige week nog eens in een brief. ‘De inhoud en toon van die brief verrasten me’, reageert Herremans. ‘Er bleek nóg minder ruimte voor coördinatie en samenwerking dan bij het besluit van november. Als de NMA deze beslissing doorzet, zullen clubs zelf hun contracten moeten afsluiten, terwijl een grote vorm van coördinatie juist gewenst is. Je kunt niet 306 wedstrijden zomaar even verkopen. De clubs hangt een financiële strop boven het hoofd, het wordt chaos!’

Bij het NMa bestaat weinig begrip voor de reactie van Herremans. ‘De brief is slechts een bevestiging van een besluit dat reeds in november is genomen’, zegt Saskia Bierlings van het NMA. ‘Dat was een besluit, het diende niet als startpunt voor onderhandelingen. Er is een brief aan de club gestuurd omdat er niets gebeurde. Het is nu reeds april, maar behalve het aantekenen van een bezwaar heeft het ENV niets ondernomen. We wilden ze er ten overvloede op wijzen dat het tijd is de contracten aan te passen.’

Het afschilderen van een doemscenario valt ook niet in goede aarde bij de NMa. De ENV is weliswaar zijn centrale positie bij het beheren van de tv-rechten kwijt, maar voor de clubs hoeft dat geen nadelige gevolgen te hebben. Bij individuele exploitatie van de uitzendrechten zullen meer duels op tv komen, omdat er meer zendgemachtigden live wedstrijden kunnen gaan uitzenden. Canal+ brengt slechts 44 van de 306 duels per seizoen rechtstreeks op het scherm. Bierlings: ‘Bovendien klopt de bewering niet dat alle clubs nu individueel moeten verkopen. Er zijn allerlei constructies gelijk als je creatief bent. Maar doe in ieder geval iets, want het huidige contract loopt in augustus 2003 ten einde.’

 

 

Bron: VI 02-04-03
 

Henk Kesler: ‘De voorzitter van Vitesse wordt onrecht aangedaan’

Vorige zomer vochten clubs tot op het laatste moment voor een nieuwe licentie. Dat wordt komende maanden anders. Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB, praat openhartig over gesjoemel van FC Utrecht, de financiële problemen van de bedrijfstak betaald voetbal, de roep om passende machtsmiddelen en een eventuele tweede divisie.

lees verder...

 

Bron: VI 02-04-03
 

Kaartverkoop SC Heerenveen – Vitesse 26 april 2003

Busvervoer
Alle kaartverkoop via Ticketbox: (vragen naar omwisselbiljet nr. 98)
Uitkaartplushouders vanaf 5-4 € 19,50
Uitkaarthouders vanaf 12-4 € 23,13
Seizoenkaarthouders vanaf 19-4 € 26,26
Einde totale verkoop 23 april
Vertrek vanaf Rijnhal, vertrektijd volgt z.s.m.

Eigen vervoer
Op vertoon van Vitesse seizoenkaart
Alleen verkrijgbaar via Ticketbox € 19,- start verkoop 5 april
Let op: op wedstrijddag zijn de kassa’s gesloten voor Vitesse-supporters

 

April 2003
 

Gespierde taal
Aparte uitspraken van sporters

‘Mijn zoontje Desmond voetbalt volgend jaar inde Dl van Vitesse. Die vroeg mij wel eens huilend ofdat nog wel door kon gaan nu het zo slecht gaat met Vitesse. En waarom ik de club dan niet ging helpen. Dat mocht ik niet, vertelde ik hem dan. Nu kan ik wel helpen, dus voor mij is de druk extra groot’
Edward Sturing, de nieuwe coach van Vitesse.

‘Hands! Hé joh, hands!’
Jan van Halst claimt tijdens de eerste training van Edward Sturing een vrije trap.

´Niet gezien, Jan. Die zon schittert zo op die schedel van je dat ik even helemaal niks meer zag’
De nieuwe assistent Jan Jongbloed heeft geen boodschap aan Van Halst.

 

Bron: De Gelderlander 02-04-2003
 

Vitesse is er nog niet uit met Mike Snoei

Vitesse is gistermiddag niet tot een akkoord gekomen over de afwikkeling van het vertrek van trainer Mike Snoei, die donderdag door de club op non-actief werd gesteld. Het is zo goed als uitgesloten dat de Rotterdammer terugkeert in de jeugdopleiding, waar hij zes seizoenen werkzaam was. Snoei werd maandag opgevolgd door Edward Sturing. Die tekent zijn contract tot 2005 pas als de zaken met zijn voorganger netjes zijn afgewikkeld. Manager Jan Streuer van Vitesse sprak gisteren met Snoei’s zaakwaarnemer Bas van Noortwijk over de afwikkeling van het tot 2004 doorlopende contract. De Arnhemse club moet een afkoopsom betalen, maar wenst een betalingsregeling.

 

Bron: De Gelderlander 02-04-2003
 

D66 wil niet in loge Gelredome

De Statenfractie van D66 weigert gebruik te maken van de loge van de provincie Gelderland in stadion Gelredome. De partij had relaties kunnen ontvangen in de loge tijdens de thuiswedstrijd van Vitesse tegen FC Groningen komende zaterdag, maar ziet daar om principiële redenen van af. De skybox is sinds vorig jaar beschikbaar voor Statenfracties. Daarvoor zaten alleen Gedeputeerde Staten erin. De genuttigde drankjes zijn voor rekening van de provincie. Fractieleider Pierre Cuypers van D66 vindt dat niet goed. Het ‘drinken op gemeenschapskosten versterkt een beeld van politieke klantenbinding waarmee wij op geen enkele wijze vereenzelvigd willen worden’. De PvdA en het CDA staan voor dit jaar op de lijst. GroenLinks en de SGP hebben eerder laten weten dat ze de loge onzin vinden.

 

Bron: De Gelderlander 02-04-2003
 

Sturing studiogast bij Oranje

Edward Sturing is woensdagavond 2 april studiogast rondom de interland tussen Moldavië en Nederland. Edward Sturing is samen met Leo Beenhakker, technisch directeur van Ajax, de studiogast. De voorbeschouwing begint om 19.25 uur op de commerciële zender SBS6 en de presentatie is in handen van Edward van Cuilenborg.

Het EK-kwalificatieduel begint woensdagavond om 20.00 uur met aansluitend om 21.55 uur de nabeschouwing (de ‘derde helft’)

Bron: Vitesseworld 01-04-2003
 

Vitesse praat over toekomst Snoei.

Vitesse gaat deze week met de zaakwaarnemer van Mike Snoei praten over de afwikkeling van het contract van de op non-actief gestelde trainer.

Volgens technisch manager Jan Streuer van de Arnhemse club is er nog nergens over gesproken. “We hebben het met Snoei niet gehad over de toekomst. Ik weet niet of de deur openstaat voor een andere functie bij Vitesse. Dat moet blijken uit de gesprekken.”Momenteel zit Snoei in het buitenland.

De nieuwe trainer Edward Sturing zei maandag in De Verlenging dat zijn contract pas ingaat, als de club de zaken met Snoei heeft geregeld.

Bron: RTV Gelderland 01-04-2003
 

Nauwelijks nog blessures bij Vitesse.

De selectie van Vitesse is weer aardig op peil na de blessuregolf van vorige week.

Op de laatste training van Mike Snoei ontbraken Didier Martel, Jan van Halst, Gert Cleassens, Marian Zeman, Evgeniy Levchenko, en Aleksandar Rankovic. Vijf van deze zes spelers trainen inmiddels weer voluit mee, alleen Rankovic moet nog buiten de groep blijven vanwege een liesblessure. Marian Zeman, die na de winterstop maar één keer inviel, lijkt weer speelklaar.

Matthew Amoah keerde terug na een toernooi met Ghana. Verder maakte de jonge vader Jim van Fessem zijn rentree.

Bron: RTV Gelderland 01-04-2003 
 

Vitesse licht optie Dingsdag niet.

Vitesse heeft de optie om het contract van verdediger Michael Dingsdag te verlengen niet gelicht.

Dingsdag tekende in oktober 2001 een contract tot het einde van dit seizoen met een optie tot 2006. Vitesse kan nu niet meer aan de voorwaarden van die optie voldoen en gaat voorlopig niet door met Michael Dingsdag.

Trainer Edward Sturing wil Dingsdag graag bij de selectie houden: “Maar het is een financiëel verhaal, dat moet de club maar oplossen. Voor zijn positie hebben we natuurlijk ook Jansen en Stefanovic, want ik zie in Dingsdag vooral een centrumverdediger.”

Bron: RTV Gelderland 01-04-2003
 

Vertrek Dingsdag bij Vitesse nabij

Vitesse heeft ook het contract met jeugdinternational Michael Dingsdag opgezegd. Vitesse had een optie voor drie jaar, maar besloot die niet te lichten. De club wil wel verder met de 20-jarige verdediger, maar onder andere voorwaarden. Daarmee ging Dingsdag niet akkoord.

 

Bron: De Gelderlander 01-04-2003
 

Pascal Jansen krijgt drie banen bij Vitesse

De switch van Edward Sturing heeft in de jeugdopleiding van Vitesse voor de nodige problemen gezorgd. De nieuwe hoofdcoach van Vitesse was tot gisterochtend hoofd opleidingen en trainer van Vitesse A1. Ook zijn twee nieuwe assistenten, Jan Jongbloed en Frits van den Berk, zijn actief bij de jeugd. Jongbloed als trainer van de B-jeugd, Van den Berk bij de C1. Technisch manager Jan Streuer heeft in het weekeinde een tijdelijke oplossing bedacht waarmee Vitesse de komende twee maanden moet doorkomen.

Trainer Pascal Jansen wordt waarschijnlijk de drukst bezette werknemer van de club. Hij is al coach van Jong Vitesse en gaat nu ook optreden als interim hoofd opleidingen en als coach van Vitesse Al. Daarbij zal hij hulp krijgen van Theo Bos, die assistentcoach van het eerste elf tal blijft. Jan Jongbloed behoudt zijn functie bij de B-jeugd en krijgt daarbij de hulp van keeperstrainer Abe Knoop. Frits van den Berk blijft naast zijn extra taken bij het eerste elftal coach van de C-jeugd.

Streuer: “Het is een oplossing voor twee maanden. De meeste teams spelen nog zeven wedstrijden, het is te doen”, meent de technisch manager, die niet opnieuw bij de gemeente hoefde aan te kloppen vanwege de extra werkzaamheden van de trainers. “Het is allemaal gedaan met gesloten portemonnee en dat vind ik fantastisch. Geen van de trainers heeft gevraagd om extra geld”, aldus Streuer, die zich de komende maanden zal buigen over de definitieve invulling voor komend seizoen. Daarbij zal het wachten ook zijn op hoofdcoach Edward Sturing, die gistermiddag nadrukkelijk vertelde een tijdelijke technische staf te hebben geformeerd.

 

Bron: De Gelderlander 01-04-2003
 

Stefanovic: ‘We zijn weer op nul begonnen’

Aanvoerder Dejan Stefanovic van Vitesse zei gistermiddag blij te zijn met de keuze voor Edward Sturing als nieuwe trainer bij Vitesse. “Bijna iedereen kent Edward Sturing als trainer. Hij heeft het vorig jaar erg goed gedaan. Hij is een trainer die houdt van discipline en acceptatie, dat zijn belangrijke zaken voor deze groep”, zei de Joegoslaaf gistermiddag na de eerste training, die hij als een verademing beschouwde.

“We zijn vandaag opnieuw begonnen, helemaal op nul. Alsof het seizoen nu pas begint. We hebben ook goed getraind, je kunt het verschil zien. Dit moeten we nu vasthouden en dan kan ik mij niet voorstellen dat er nog problemen ontstaan. Natuurlijk hebben we onder Mike Snoei ook goed getraind, maar de laatste tijd niet meer”, aldus Stefanovic, die sinds de winterstop zijn oude niveau ook niet meer heeft gehaald.

 

Bron: De Gelderlander 01-04-2003
 

Sturing als reddende engel
Ex-speler eindelijk aangesteld als hoofdtrainer van Vitesse

Op Edward Sturing rust de ondankbare taak Vitesse te behoeden voor degradatie. Toch begint de 39-jarige ex-international met opgeheven hoofd aan het lastige karwei, in de wetenschap dat hij eindelijk de volwaardige hoofdtrainer is van de Arnhemse club. En niet enkel een tussenpaus voor een paar wedstrijden.

lees verder...

 

Bron: AD 01-04-03
 

‘Ik heb geen tijd voor allerlei binnenbrandjes’

Edward Sturing (39) is gistermiddag begonnen met crisisbestrijding. Vitesse heeft negen wedstrijden om te overleven. Omgangsvormen, acceptatie en Vitesse-mensen moeten het verschil maken. En humor.

lees verder...

 

Bron: De Gelderlander 01-04-03
 

Vitesse krijgt eindelijk Sturing
Opvolger van Snoei bedingt contract tot 2005 en mag twee extra assistenten toevoegen

Edward Sturing is de verwachte opvolger van Mike Snoei als nieuwe hoofdcoach bij Vitesse. De 39-jarige Eerbeker zag zijn eisen gehonoreerd met een meerjarig contract en extra assistenten. Beide partijen kwamen er het afgelopen weekeinde al uit, maar pas gisterochtend stemde de gemeente Arnhem in met de extra kosten die Vitesse moet maken. Sturing gaat meer geld verdienen als hoofdcoach, zeker als bij erin slaagt Vitesse voor de eredivisie te behouden. Dat levert hem extra premies op.

lees verder...

 

Bron: De Gelderlander 01-04-03
 

Henk ‘Charly’ Bosveld Zaalvoetbaltoernooi.

De supportersvereniging organiseert op zaterdag 7 juni 2003 voor de tweede maal het Henk ‘Charly’ Bosveld zaalvoetbaltoernooi. Het toernooi zal gehouden worden in sporthal Valkenhuizen. Het inschrijfgeld per team is € 45. Evenals vorig jaar mogen er per team maximaal 3 niet-leden meespelen. Er kunnen maximaal 12 teams meedoen. Inschrijfformulieren verkrijgbaar tijdens wedstrijddagen in de zuidshop en telefonisch op werkdagen van 08.30 uur tot 12.30 uur onder tel.nr. 026-88 07 312.

 

 

April 2003
 

Nieuwe Column Devito: Hoofdsponsor ‘Supporters’ ontevreden !

Onze eigen vitesse.org columnist Devito geeft in zijn nieuwste column ‘Hoofdsponsor ‘Supporters’ ontevreden !’ een uitgebreid beeld over de moeilijke situatie, welke vanuit een perspectief van de supporters bekeken wordt. Hij stelt hierin dat de supporters ‘geen partij’ zijn bij zoiets ingrijpends als de huidige crisis en roept de supporters op om hun stem te verheffen bij en voor Vitesse, zodat deze duidelijk doorklinkt en ook telt in deze moeilijke tijden. De supporters zijn immers ook nog eens de hoofdsponsor van de club, aldus Devito…

Hoofdsponsor ‘Supporters’ ontevreden ! 19 februari, 2003

Laatste overwinning van Vitesse in de competitie was 9 november uit bij Willem II, herinner je je dat nog ? Aan de vooravond van de week Zwolle en AZ in eigen Gelredome, waar nog maar 1 overwinning genoteerd staat, moet het dan wel een keer gebeuren nu ! 6 punten eerst in de eerste wedstrijddagen, voordat we weer een moeilijke reeks krijgen dus ! Het boekenonderzoek van Ernst & Young voor Vitesse en Gelredome begon een beetje op het schatzoeken in een dicht oerwoud te lijken. Men kwam er maar niet doorheen, zo leek het, maar nu ligt het rapport er dan, maar voor ons, supporters ?…

Column Devito: Hoofdsponsor ‘Supporters’ ontevreden!

 

April 2003

Onze sponsoren: