April 2004

Vitesse Vandaag extra dik!


Het programmaboekje ‘Vitesse Vandaag’ telt zondag tegen NEC maar liefst 48 pagina’s. Mis niks over de derby en koop het boekje als u Gelredome binnen komt. Zo is er bijvoorbeeld een uitgebreid én openhartig interview te lezen met Paulo Rink.

Wat staat er nog meer in?

Interviews
Paulo Rink, Johan Neeskens en Rob Wielaert

Het Duel: Jevric vs. Gentenaar

Terugblik en historie
Vitesse – NEC 5-1 ’99-’00
Vitesse – NEC 1-1 ’02-‘03
SC Heerenveen – Vitesse 0-0 (20 april 2004)

Poster: Michael Jansen

Statistieken Vitesse en NEC
Vitesse Voetbal Academie
Vitesse Kids Club

Advertenties
Actie Heartland: bij winst, 1e consumptie gratis
Actie restaurant Delphi: Olympiade menu in de maand mei voor € 19,50
En nog veel meer….

U kunt het boekje voor slechts € 0,50 verkrijgen bij alle ingangen op de Promenade. Het verkoopteam voorziet u graag van een Vitesse Vandaag.

Bron: vitesse.nl 30-04-04
NEC als doping
Vitesse-aanvoerder Tim Cornelisse hoopt tegen aartsrivaal op ommekeer


Vriendendiensten in het voetbal zijn zeldzaam. Net als FC Zwolle, Volendam en ADO Den Haag moet ook Vitesse zich in de resterende drie duels in de Holland Casino Eredivisie op eigen kracht veilig spelen. En één ding is zeker. Overmorgen – als de Gelderse derby tegen NEC op het speelschema staat – wordt er hé-lé-maal niets cadeau gedaan. „Gezien de enorme rivaliteit tussen beide clubs is NEC er juist veel aan gelegen ons een flinke zet richting Gouden Gids Divisie te geven. Maar ik moet ze teleurstellen, dat gaat niet gebeuren”, heeft Vitesse-aanvoerder Tim Cornelisse (26) nog steeds het volste vertrouwen in handhaving.

Degradatie zou een enorme smet zijn op het curriculum vitae van de rechtsback. „Tot nu toe heb ik eigenlijk geen tegenslagen gekend”, kijkt hij tevreden terug. Of het moet zij n vertrek uit Alkmaar zijn geweest. Na vier jaar in de jeugdopleiding en één jaar in het tweede te hebben gespeeld, nam hij zelf de rigoureuze beslissing de Alkmaarse club de rug toe te keren. „Ik kreeg een aanbieding van TOP Oss, waar mijn broer Yuri op dat moment speelde. Ik meldde de belangstelling aan AZ. Men zou kijken of ik ook daar een contract kon krijgen. Ik hoorde echter niets en heb de knoop om te vertrekken doorgehakt.”

Een beslissing waar hij geen moment spijt van heeft gehad. „Na één seizoen TOP Oss tekende ik een contract voor vijf jaar bij Anderlecht. Omdat ik maar één jaar ervaring in het betaald voetbal had, vond Arie Haan het verstandiger mij eerst nog aan RKC te verhuren.” Cornelisse speelde inWaalwijk de pannen van de fietsenstalling. „En omdat Haan bij Anderlecht vertrok en er intern nog veel meer veranderde, deed RKC mij een aanbieding.” Weer zette hij zijn krabbel onder een vijfjarige verbintenis.

Desondanks speelde hij daarna nog maar één seizoen in het geel-blauw. „Vitesse meldde zich en dat was – hoe gek dat nu misschien ook klinkt – helemaal het einde. Vitesse had zich geplaatst voor de UEFA Cup en miste de Champions League op een haar. Ronald Koeman was daar pas een half jaar trainer en mocht flink aankopen. Didier Martel, Patrick Pothuizen, Bob Peeters en Edwin Zoetebier werden aangetrokken. Dat ik voor vijf jaar mocht tekenen was – ondanks de belangstelling van PSV – een droom die uitkwam.”

Zelfs met de wetenschap van nu, dat Vitesse is geteisterd door financiële problemen en verworden tot degradatiekandidaat, staat hij nog volledig achter zijn keuze. „Alleen is het de vraag of ik wel zo’n langdurig contract had moeten tekenen. De eerste seizoenen waren ondanks alle financiële perikelen en de voortdurende verkoop van de beste spelers fantastisch. Pas vorig jaar kwam de klad erin en speelden we ons op de laatste speeldag veilig.”

Ook nu is het weer vijf voor twaalf. Cornelisse is daarom ontstemd over de uitspraken in de pers van Jan Streuer. De technischdirecteur wond er geen doekjes om dat het goed zou zijn als er – met het oog op de rigoureuze bezuinigingen – na dit seizoen een aantal spelers tegen een aannemelijk bod zou vertrekken. Cornelisse en keeper Dragoslav Jevric werden daarbij met naam genoemd, omdat zij een contract hebben uit de tijd dat de toenmalige hoofdsponsor Nuon – zoals Streuer het omschreef – nog miljoenen in de club stak. Bij degradatie zou het tweetal ondanks een doorlopend contract zelfs transfervrij mogen vertrekken.

„Ik snap niet waarom hij dat nou zo nodig moest zeggen. De onderhandelingen tussen Vitesse en mij om mijn contract open te breken zijn op niks uitgelopen, waardoor de kans groot is dat ik Vitesse – ondanks mijn tot 2005 doorlopende contract – na dit seizoen verlaat. NAC en FC Twente hebben zich officieel bij de club gemeld en ook FC Utrecht heeft belangstelling. Door de uitspraak van Streuer is de indruk gewekt dat ik gebaat ben bij degradatie. Dan mag ik voor niets weg.”

De supporters zouden een verkeerd beeld van hem kunnen krijgen. En dat terwijl Cornelisse juist altijd voorop gaat in de strijd. „Wij blijven in de eredivisie”, klinkt het zelfverzekerd. „We hebben dit seizoen vijftien keer gelijkgespeeld en dat betekent dat we vijftien keer niet slechter waren dan onze tegenstander. Vitesse heeft té veel kwaliteit om te degraderen. Tegen NEC gaan we de negatieve spiraal doorbreken. Laat NEC nu maar eens als doping werken voor Vitesse in plaats van andersom.”

Bron: Telegraaf 30-04-04
Sturing kiest voor ander middenveld


Vitesse-trainer Edward Sturing handhaaft ten opzichte van de wedstrijd tegen Heerenveen alleen Bert Konterman op het middenveld. Bovendien speelt de middenlinie van Vitesse tegen NEC in een zogeheten ruit. “De geblesseerde Theo Janssen wordt vervangen door Stijn Schaars, die links speelt. Aleksandar Rankovic staat op rechts. Bert Konterman is de meest verdedigende middenvelder, Nick Hofs speelt achter de spitsen. Rankovic heeft net als Purrel Frankel een schorsing uitgezeten, maar Frankel begint op de bank. Michael Jansen krijgt de voorkeur als linksback. Naast Frankel verliezen ook Mamadou Zongo en Emile Mbamba hun basisplaats. Zongo was deze week ziek. maar trainde vrijdag weer mee. Hij begint echter op de bank evenals clubtopscorer Mbamba. Omdat NEC meestal ook met een ruit op het middenveld speelt, zullen de backs van beide ploegen veel ruimte krijgen. Hun opbouwende en aanvallende kwaliteiten zouden het verschil kunnen maken. Vermoedelijke opstelling: Jevric; Cornelisse, Knol, Ilic, Jansen; Rankovic, Konterman, Hofs, Schaars; Amoah, Rink

Bron: Omroep Gelderland 30-04-04
Rink weet helemaal niets van NEC


Paulo Rink verheugt zich op Vitesse-NEC. “Een derby is altijd mooi. Als je van je buren wint, kun je veel goedmaken bij je fans”, weet de spits van Vitesse. “In Brazilie heb ik veel derby’s meegemaakt. En bij Bager Leverkusen was de wedstrijd tegen Koln een echte derby. Nu maar zien wat het hier in Holland wordt”, lacht de Duitser van Braziliaanse afkomst. “Ik weet helemaal niets van NEC”, bekent Rink. “Maar dat komt omdat ik nieuw ben in Nederland. We gaan ons heel goed concentreren op de wedstrijd tegen NEC.”

Ruud Knol weet heel wat meer van NEC dan zijn ploeggenoot Rink, maar toch speelde hij in zijn vier jaar bij Vitesse zelden de derby. “Ik heb pas twee keer tegen NEC gespeeld. Een 1-0 nederlaag uit en thuis een 2-1 zege.” Knol zal de Poolse spits Andrzej Niedzielan tegenkomen. “Ik ken hem van tv. Ik verwacht hem samen met Demouge in de spits. Of Niedzielan snel is? Ik ben slim en speel op mijn eigen manier tegen hem”, legt Knol uit. De centrumverdediger tilt niet zwaar aan het trainingskamp op Papendal. “Het is wel een trainingskamp, maar ik zie het meer als een nachtje overblijven.”

Bron: Omroep Gelderland 30-04-04
Bert Konterman: vorige derby te soft


Vitesse-speler Bert Konterman hoopt op een pittiger derby tegen NEC dan eerder dit seizoen. “Ik vond het vrij soft. Er was alleen iets meer gezang. Verder niets bijzonders. Dit is een beetje regionaal vergeleken met wat ik gewend ben, maar het heeft wel charme”, vindt de oud-international die meermalen ’the Old Firm’ tussen Glasgow Rangers en Celtic speelde. “We moeten ‘de beuk’ erin gooien, maar die is natuurlijk naar De Graafschap”, verwijst Konterman lachend naar de aan De Graafschap verhuurde Jhon van Beukering. “Maar we moeten ook met verstand voetballen.”

“Het trainingskamp is een beslissing van de trainer en de club. Ik heb daar wel mijn mening over”, zegt Konterman veelbetekenend. “De trainer vindt dat hij er alles aan moet doen om erin te blijven. Daar heb ik begrip voor. Maar vooral de oudere spelers zitten er niet op te wachten. Ik denk ‘alsjeblieft, ik heb al zoveel hotels gezien’. Maar in deze cruciale fase staat het teamgevoel centraal.” Konterman waarschuwt voor NEC-spits Andrzej Niedzielan. “Daar gaat heel veel dreiging vanuit. Die moeten we goed in de gaten houden. Hij maakt hele goede loopacties voor de ploeg.”

Bron: Omroep Gelderland 30-04-04
Schaars krijgt gehoopte basisplaats


Vitesse-middenvelder Stijn Schaars begint in de derby tegen NEC in de basis. “Tegen Heerenveen ben ik redelijk ingevallen. Ik hoop dat dat een vervolg krijgt”, zei Schaars voor de training van vrijdag al. “De wedstrijd tegen NEC is heel speciaal. Ik weet nu ook veel beter hoe de supporters erover denken. Ik wil die wedstrijd heel graag spelen.” Schaars woont in Gendt, tussen Arnhem en Nijmegen in. “De ene helft is voor NEC, de andere helft voor Vitesse. Maar ik hoor zelfs van NEC-fans dat ze willen dat wij erin blijven. Want anders verdwijnt de derby.”

Bron: Omroep Gelderland 30-04-04
Sturing: achterhalen ADO is het doel


Vitesse-trainer Edward Sturing is absoluut niet bezig met directe degradatie. “Het achterhalen van ADO blijft het doel. Dat is op dit moment nog steeds haalbaar”, stelt Sturing. “Ik heb NEC zien spelen tegen Ajax. Ze maakten een zeer goede indruk. Als er een ploeg had moeten winnen, was het NEC. Ze spelen heel compact”, prijst de Eerbeker. Sturing heeft sterk aangedrongen dat hij met zijn selectie op trainingskamp kon. “Ik heb de mogelijkheid gekregen om dat te doen. Ik wil dit ook vaker doen”. vertelt Sturing.

Bron: Omroep Gelderland 30-04-04
Vitesse: voorbereiding op Papendal


Vitesse gaat zich op speciale wijze voorbereiden op de cruciale wedstrijd van zondag tegen aartsrivaal NEC. De Arnhemmers trainen zaterdag pas om 15.30 uur in Gelredome en nemen vervolgens hun intrek in een hotel op Papendal, waar ze zich volledig kunnen focussen op de naderende derby. Ook voor de wedstrijd van afgelopen weekend tegen SC Heerenveen verbleef Vitesse in een hotel, maar dat was op de wedstrijddag zelf. Het is de eerste keer dat Vitesse gaat overnachten in een hotel voor een competitiewedstrijd. Het gebeurde wel voor Europese duels.

Bron: Omroep Gelderland 29-04-04
Geeft NEC zondag Vitesse het beslissende duwtje?


Vitesse kijkt de degradatie in de ogen. Zondag komt NEC op bezoek. Uitgerekend de grote rivaal uit Nijmegen heeft het lot van de Arnhemmers in de hand. De derby tussen Vitesse en NEC, zondag in Gelredome, heeft dit keer een extra lading. NEC kan namelijk een cruciale rol spelen als het gaat om lijfsbehoud van de Arnhemse rivaal. Vitesse, Volendam, Zwolle en ADO Den Haag zijn verwikkeld in een wanhopig gevecht om degradatie te ontlopen en uitgerekend NEC speelt de laatste wedstrijden van het seizoen tegen drie degradatiekandidaten: Vitesse, Volendam en ADO.

Vitesse is de komende weken dus (mede) afhankelijk van NEC, dat de Arnhemmers op weg kan helpen naar de beschamende aftocht richting eerste divisie. Een droom voor een fors aantal Nijmeegse fans, zo is inmiddels ook de NEC-spelersgroep duidelijk. Op internetforums wordt door het legioen al weken hevig gespeculeerd: geven we Vitesse een beslissende duw of niet?

“Er waren deze week zelfs supporters die tegen ons zeiden: ‘Pak een punt tegen Vitesse zodat wij daarna in De Goffert op de tribune met oranje sjaaltjes Volendam kunnen aanmoedigen'”, zegt NEC-verdediger Arjan Ebbinge. “Nou, dan weet je wel hoe sommige fans over de huidige situatie denken. Voor ons als spelersgroep telt maar één ding: willen we dit seizoen nog een beetje fatsoenlijk maken voor onze supporters dan moeten we gelijkspelen of winnen bij Vitesse.”

In Arnhem heerst de verwachting dat NEC zijn sportieve plicht zal vervullen. “Ik geloof niet dat NEC hoopt dat wij degraderen”, zegt Tim Cornelisse, aanvoerder van Vitesse. “Ik geloof eerder dat NEC hoopt dat wij in de eredivisie blijven. Alleen op die manier blijft de onderlinge derby bestaan.”

De derby leeft als zelden tevoren bij Vitesse, zegt de captain. “We moeten winnen. Als dat lukt, dan hebben we het misschien weer in eigen hand of we de nacompetitie kunnen ontlopen.”

NEC-doelman Gentenaar gaat in ieder geval gewoon voor de winst. “Ons seizoen is ‘kloten’ geweest. We moeten gewoon een goed resultaat neerzetten tegen Vitesse. Supporters kunnen de week daarna best in oranje shirtjes op de Gofferttribunes gaan zitten, maar ook die laatste thuiswedstrijd tegen Volendam wil ik gewoon winnen.”

Bron: De Gelderlander 30-04-04
Raymond Fafiani blij met FC Twente


Raymond Fafiani is zeer content met zijn transfer van Vitesse naar FC Twente. De 20-jarige middenvelder kwam woensdag een driejarig contract overeen met de bekerfinalist. ‘FC Twente is een mooie club”, zegt Fafiani. “Het wil een vaste subtopper zijn. Bovendien heb ik uit een gesprek met de nieuwe trainer Rini Coolen begrepen dat Twente aanvallend gaat voetballen. Dat spreekt me zeer aan.” Fafiani is minder te spreken over Vitesse, dat weinig moeite heeft ondernomen zijn aflopende contract te verlengen. “Vitesse heeft maar één keer een aanbieding gedaan. Daarna heb ik niets meer gehoord.”

Bron: De Gelderlander 30-04-04
‘Bert Jacobs was als een tweede vader’


Nog drie wedstrijden. Dan is het lot van Vitesse duidelijk. De Gelderlander telt, aan de vooravond van Vitesse – NEC, mee af. Vandaag het woord aan Rick Hilgers, uit het succeselftal van wijlen Bert Jacobs. De 41-jarige Wijchenaar is tegenwoordig eigenaar van een succesvol dakkersbedrijf.

‘Ja, ik voetbal nog steeds, in het zesde elftal van AWC in Wijchen. Vorig jaar kampioen geworden, nu staan we tweede. Het is een vriendenploeg, met een stuk of vijf spelers van niveau. Voor de rest is het een beetje een gehandicaptenelftal, ik lach me elke week een breuk. Of ik nog altijd zo snel ben? Op de eerste meters wel, de hele afstand niet. Ik sta ook niet meer in de spits, maar op het middenveld. Desondanks wel twintig keer gescoord. Zondag Vitesse-NEC, vertel mij wat. Mijn zoon speelt bij NEC in de B1, iedereen in Nijmegen heeft het erover. Iedereen wil Vitesse graag het laatste duwtje richting degradatie geven. Ik niet, ik ben zondag voor Vitesse. Ik hou Vitesse liever in de eredivisie, dat is goed voor het Gelders voetbal. Ik ga er ook van uit dat Vitesse het redt, al zal dat waarschijnlijk wel via de nacompetitie moeten. Waar het mis is gegaan? Ik weet het niet. Daarvoor sta ik er te ver van af. Misschien had Karel gewoon moeten blijven. Wat boeit mij het nou wat hij allemaal verkeerd heeft gedaan. Noem mij één voorzitter die niet corrupt is? Ik ben op een vervelende manier bij Vitesse weggegaan, maar bewaar desondanks mooie herinneringen aan die club. Op mijn 29ste Europees voetbal, daar ben ik nog trots op. Roy Makaay liep er destijd ook nog, in de B1. Ik heb dat pieleke vaak bij mij in de auto gehad. Bert Jacobs was zo’n fijne trainer, daar ging je voor door het vuur. Ik heb veel verdriet gehad van zijn overlijden, hij was een soort tweede vader voor me. Geld heb ik aan mijn Vitesse-tijd niet overgehouden, maar daar was ik ook niet mee bezig. Ik was blij met mijn maandloontje, zoals ik op mijn negentiende ook blij was met mijn Datsun. Tegenwoordig verdienen die jonge gasten een vermogen en zijn het vaak ettertjes. Rink is ook lastig, als ik het allemaal zo lees, maar hij mag het van mij zijn. Hij is een van de gevaarlijkste spelers. Het aantrekken van Peter van Vossen heb ik minder begrepen. Hadden ze beter mij kunnen bellen. Waren ze een stuk goedkoper uit geweest. Nee, ik ben er zondag niet bij in Gelredome, ik zie het wel op Studio Sport. Na al die jaren die in het teken hebben gestaan van voetbal, ga ik nu op zondagmiddag lekker wandelen met mijn vrouw. Ook heel erg leuk. De opstelling? Konterman achterin, hij is geen middenvelder. Ik wel tegenwoordig. Zet mij daar maar neer. Daar offer ik graag een wandeling voor op!”

De opstelling van Rick Hilgers

Jevric
Cornelisse, Konterman, Ilic, Fränkel
Hofs, Knol, Hilgers, Fafiani
Amoah, Rink

Vitesse-NEC, zondag 14.30 uur

Bron: De Gelderlander 30-04-04
Zieke Zongo wel fit voor derby


Vitesse-middenvelder Mamadou Zongo ontbrak donderdag op de training omdat bij ziek was. De verwachting is dat hij zondag wel zal spelen in de Gelderse derby tegen NEC. Verder was de groep op de geblesseerden Theo Janssen, wel toeschouwer op de training, en Kalle Sone compleet. Tim Cornelisse en Purrel Frankel zijn terug van een schorsing. Cornelisse staat in de basis, maar mogelijk krijgt Michael Jansen de voorkeur boven Frankel. Aleksandar Rankovic of Nick Hofs zal Janssen vervangen. Rankovic, tegen SC Heerenveen sterk als rechtsback, speelde tegen AZ al op die positie.

Bron: Omroep Gelderland 29-04-04
De Meersman krijgt kans bij Vitesse 1


De Belgische middenvelder Tim de Meersman krijgt in de voorbereiding een kans om een plaats af te dwingen in de A-selectie van Vitesse. De linkspoot geldt samen met zijn jonge landgenoot Siebe Blondelle als een van de grootste talenten uit de opleiding van de Arnhemse club. Middenvelder Lucien Dors, die onlangs een nieuw contract tekende, is al per direct toegevoegd aan de A-selectie en traint al mee. De jeugdspelers Jesse Pastoors en Ahmed Ahahaoui moeten weg bij Vitesse. Pastoors heeft een aanbieding van De Graafschap, maar niet voor het eerste elftal.

Bron: Omroep Gelderland 29-04-04
Fafiani: Afscheid Vitesse is moeilijk


Raymond Fafiani gaat met gemengde gevoelens weg bij Vitesse. De talentvolle linkspoot tekende een driejarige contract bij FC Twente. “Ik heb geen spijt van mijn keuze, maar ik vind het wel moeilijk om afscheid te nemen van Vitesse. Ik zit hier al heel lang natuurlijk. Ik had op zich best willen blijven, maar het liep anders.” Raymond Fafiani ontbrak de afgelopen wedstrijd tegen Heerenveen door een enkelblessure: “Ik had geen last meer, maar op de training heb ik een tik gekregen van Purrel Frankel. Dus is het nu even afwachten, maar ik denk dat ik wel fit zal zijn voor NEC.”

Bron: Omroep Gelderland 29-04-04
NEC won nog nooit in Gelredome


De wedstrijd Vitesse-NEC wordt zondag voor de zevende keer gespeeld in stadion Gelredome. NEC slaagde er nog nooit in om daar drie punten te pakken. Vorig seizoen werd het 1-1. NEC streed toen voor Europees voetbal, terwijl Vitesse ook in die fase gold als een degradatiekandidaat. Bob Peeters opende de score en passeerde Dennis Gentenaar, die voor de gelegenheid was uitgedost met rood-zwart-groen haar. Na rust scoorde Resit Schuurman de gelijkmaker. In 2002 won Vitesse met 2-1. Frank Demouge zette NEC op voorsprong, maar via Bob Peeters en een benutte penalty van Remco van der Schaaf won Vitesse.

In 2001 vertoefden beide clubs in de subtop en werd het 2-2 in Gelredome. Bob Peeters opende de score, maar NEC sloeg meteen terug via Gorgi Hristov. Na een rode kaart van Pieter Collen was Vitesse gevaarlijker, maar Jack de Gier scoorde verrassend 1-2. Gert Claessens maakte vlak voor tijd nog gelijk. In het seizoen 1999/2000 werd NEC met 5-1 ingemaakt. Pierre van Hooijdonk schoot driemaal raak. Danny Hesp maakte met hoofdwond de enige treffer voor de Nijmegenaren. De eerste twee edities in Gelredome werden ook gewonnen door de thuisclub: 1-0 (doelpunt Machlas) en 2-1. De laatste keer op Nieuw Monnikenhuize werd het gelijk: 1-1.

Bron: Omroep Gelderland 29-04-04
50% (EXTRA) KORTING OP SUPPORTERSARTIKELEN!!!!


Tijdens de laatste 2 thuiswedstrijden van deze competitie zullen (bijna) alle supportersartikelen (ook reeds afgeprijsde artikelen) verkocht worden met 50% korting.

De artikelen die niet bij deze actie horen zijn:

Thuisshirt Uhlsport
Bierglazen met fluit print 3 shawls (adelaar, Warriors, Schaduw)
Grote rugzak
Boek Vitesse 111 jaar

Verder krijgt u op alles 50 % korting. Kortom: kom naar de shop en moedig Vitesse aan in het geel zwart

29 april 2004
Supporters goedkoper naar laatste uitwedstrijden
Kaartverkoop Roda uit


Roda JC – Vitesse, 9 mei 2004
Georganiseerde busreis via Ticketbox (alleen toegangsbewijs stadion):
Vanaf 17april: Servicekaartplushouders, €10,-
Vanaf 24 april: Servicekaarthouders, €10,-
Vanaf 1 mei: Seizoenkaarthouders, €10,-

Autocombi via kassa Gelredome (werkdagen van 13.30 – 17.00 uur):
Vanaf 19 april: €15,-
Extra verkoop autocombi op zondag 2 mei rondom de wedstrijd Vitesse – NEC bij de kraam van de supportersvereniging op de Zuidpromenade (pinnen niet mogelijk!)
Einde totale verkoop: 5 mei

Bron: Vitesse april 2004
Paulo Rink, eigengereide spits van Vitesse
Duits lichaam, Braziliaanse geest


In Arnhem is rond de jaarwisseling een merkwaardige Duitser neergestreken. Of is het een Braziliaan? In ieder geval heeft Paulo Rink veel Zuid-Amerikaanse karaktertrekjes en daar hebben dertien interlands met Die Mannschaft niets aan veranderd. Vitesse heeft inmiddels ontdekt dat hij niet het toonbeeld van discipline is. Dat maakt hem even omstreden als interessant.

Voor de duidelijkheid: de nu 31-jarige Paulo Rink is een geboren Braziliaan met Duitse voorouders. Hij heeft een grote staat van dienst, al zal niet iedereen in Arnhem zich daar op dit moment veel bij kunnen voorstellen. Na acht profjaren in zijn vaderland verkaste hij als topscorer van Atlético Paranaense naar Duitsland. In 1997 betaalde Bayer Leverkusen zeven miljoen dollar voor de grote, sterke spits. Rink moest een jaartje wennen aan de Duitse speelwijze, maar kende in Leverkusen een paar uitstekende seizoenen. Hij speelde zelfs zo goed dat de toenmalige bondscoach Berti Vogts hem uitnodigde voor de Duitse nationale ploeg. Vanwege zijn Duitse opa was het geen probleem om een tweede paspoort aan te vragen maar daarmee was de weg naar het Braziliaanse elftal wel afgesloten. ‘Het was geen makkelijke beslissing, maar ik wist dat ik het Braziliaanse team toch niet zou halen,’ zegt de werknemer van Vitesse op het trainingscentrum te Papendal. ‘Ik ben nu eenmaal geen Romario of Ronaldo.’

Bron: FC Voetbal Magzine mei 2004
De Top ELF van Raymond Fafiani


Voor deze aflevering van de Top ELF selecteerde Raymond Fafiani ELF van zijn lievelingsvoorwerpen. De linksbuiten van Vitesse (20) ontving, samen met z’n familie, ELF uiterst gastvrij in z’n woning in Amsterdam. Fafiani over de belangrijke dingen in zijn teven.

Familie

“Dankzij mijn vader Ben, moeder Lygia en zusje Kimberly (15) heb ik het profvoetbal bereikt. Zonder hen had ik dat nooit gered; ze stonden altijd achter me en hebben me het beslissende duwtje in de goede richting gegeven. Mijn ouders komen altijd naar alle wedstrijden kijken en dat doet ook m’n zusje, tenminste, als ze zelf niet hoeft te handballen.”

Bron: ELF Magzine nr. 5
Op het lijf geschreven


Aleksandar Rankovic (Vitesse): “Ik heb voor een indiaan als tattoo gekozen, omdat het een symbool is voor vrijheid, trots en eer. Bovendien ziet de tatoeage er mooi uit. Ik heb ‘m nu zes maanden. Op mijn andere arm staat – in Japanse letters – het woord ‘broertje’ getatoeëerd. Mijn jongere broer betekent namelijk heel veel voor me. Ik denk er over om nog een kruisbeeld op mijn rug te laten zetten, omdat ik een gelovig christen ben. Voor een ’tribal’ zal ik nooit kiezen, omdat een tatoeage voor mij persoonlijk een speciale betekenis moet hebben.”

Bron: Elf Magazine nr. 5
‘Vitesse moet hunkeren’


Eén telefoontje was voldoende. Natuurlijk wilde Arnhemmer Emile Hartkamp een strijdlied schrijven voor het in voetbal-ellende verkerende Vitesse. In iets meer dan vijftien minuten was het gebeurd. Hij hoeft er geen seconde over na te denken. Of Emile Hartkamp een strijdlied voor Vitesse wil schrijven, zo vraagt de redactie van De Gelderlander hem. “Natuurlijk. Wanneer moet het klaar zijn?”, reageert de sympathieke liedjesschrijver meteen.

De tekst van De laatste strohalm is bij dit verhaal afgedrukt. Hartkamp heeft inmiddels ook de muziek klaar. Met man en macht wordt gewerkt aan een geluidsband. Die moet voor zondag klaar zijn. Hartkamp zingt zijn lied dan live in Gelredome. “Vitesse ligt me na aan het hart”, vertelt de man, die verantwoordelijk is voor de successen van Frans Bauer en Marianne Weber. “Zo’n lied schrijven kost geen dagen werk. Het belangrijkste is dat ik de jongens zo een hart onder de riem kan steken.”

Vanaf het moment dat hij in 1983 in Arnhem kwam wonen, heeft Hartkamp de voetbalclub in zijn hart gesloten. Het is dat zijn moeder er een stokje voor stak, anders was hij misschien zelf wel een van de legendarische Vitesse-helden geworden. “Ik was druk bezig met contracten voor jeugdopleidingen bij Vitesse”, vertelt Hartkamp. “Dat ging uiteindelijk niet door omdat mijn moeder de school belangrijker vond.”

Als baby stond hij al langs de zijlijn bij het voetbal. “Ik heb de liefde voor deze sport letterlijk met de paplepel binnen gekregen”, schatert hij. “Het gaat mij om het spelletje. Bij de meeste thuiswedstrijden van Vitesse ben ik aanwezig. Waar ik kan, steun ik de voetballers.” En dan komt de trieste constatering: “Het ergste van dit seizoen vind ik dat Vitesse niet eens zo beroerd speelt. In zeven van de tien wedstrijden is de club niet minder dan de tegenstander. Dat ze dan toch maar drie wedstrijden winnen, is heel frustrerend. Kijk, zou Vitesse niet voldoende kwaliteiten in huis hebben gehad, dan was het verhaal natuurlijk anders.”

Het uitblijven van succes is funest voor het heilige vuur, weet Hartkamp. “Je moet kunnen proeven aan succes, anders ga je tegen jezelf voetballen in plaats van tegen je tegenstander. Dat zie je nu bij Vitesse gebeuren. De nacompetitie ontloopt de club niet meer; ze moet nu vechten om te overleven en om niet direct te degraderen. Maar het zou belachelijk zijn als deze ploeg degradeert.”

Maximaal een half uurtje kostte het hem om zijn strijdlied voor Vitesse op papier te zetten. “Dat kan ook een kwartiertje geweest zijn. Ik heb die tekst geschreven zoals ik het zag. Het gaat erom dat de spelers hun zelfvertrouwen terug krijgen. Dat ze weer hunkeren naar een overwinning.”

Of zijn lied daarbij kan helpen? “Je moet positief blijven denken”, vindt Hartkamp. “Maar ik besef ook dat er heel veel geluk bij komt kijken om Vitesse van degradatie te redden. Het publiek moet als één man achter de spelers staan. Dan kan het elftal zichzelf misschien negentig minuten lang overtreffen.” Zijn advies: “Als het gevoel goed is, heb je al voor de helft gewonnen. Dus geen twijfel, maar vastberadenheid. Speel vanuit de overtuiging dat je elke tegenstander moet kunnen pakken. En vooral: geniet van het spelletje.”

Hartkamp zingt zijn lied voor aanvang van de wedstrijd tegen NEC zondag in Gelredome. Het wordt een race tegen de klok, want voor die tijd moet er nog een geluidsband gemaakt worden. Een arrangeur is daar druk mee bezig. Het nummer van Hartkamp is vanaf maandag te downloaden via de website www.gelderlander.nl Liedjesschrijver Emile Hartkamp in vol Vitesse-ornaat, klaar voor de wedstrijd tegen het Nijmeegse NEC zondag. “Je moet positief blijven denken. Het publiek moet als één man achter de spelers staan. Dan kan het elftal zichzelf overtreffen.”

De laatste strohalm
Tekst en muziek: Emile Hartkamp

Vitesse trek ten strijde
En stroop de mouwen op
Je kunt jezelf bevrijden
Het falen zit in je kop
Met passie en met werken
Bereik je pas je doel
Want niemand is er sterker
Het gaat om dat gevoel.
Verdedig ook die kleuren
Waar Arnhem trots op is
Dit laat je toch niet gebeuren
Wat is er met jou mis?
De benen lijken touwtjes
Als bij ’n marionet
Herstel nu al die foutjes
Dan red je het nog net.
We gaan niet voor Europa
Maar voor ons eigen land
Behoed ons voor die schande
Misschien wel met God’s hand
Geen Emmen, Oss of Helmond Sport
Maar Ajax, Feyenoord…PSV
Kom trek ten strijde, de tijd is kort
Vitesse, heel Arnhem leeft met jullie mee!

Bron: De Gelderlander 29-04-04
Fafiani voor drie jaar naar Twente


Raymond Fafiani van Vitesse speelt na de zomer voor FC Twente. De 21-jarige Amsterdammer tekende in Enschede een contract voor drie seizoenen. Met Fafiani haalt FC Twente een ouderwetse linkspoot in huis, die zowel voorin als op het middenveld uit de voeten kan. Ik ben toe aan iets nieuws”, verklaarde Fafiani nadat hij zijn handtekening had gezet. Maar dat is niet de enige reden dat hij Vitesse de rug toekeert. Vanwege de grote financiële problemen in Arnhem kon de club de optie in zijn contract niet lichten.

Bron: De Gelderlander 29-04-04
Sfeercommissie zoekt supporters om te vlaggen tegen nec


De sfeercommissie is op zoek naar sponsoren waardoor het één en ander te kunnen financieren. Er zijn maar weinig dingen die de sfeercommissie op het ogenblik kunnen doen, zoals linten, ballonnen en vlaggenparade. Daarnaast zijn we op zoek naar supporters (leeftijd boven de 16) die willen vlaggen. We hebben 50 vlaggen voor de vlaggenparade maar te weinig supporters om ze allemaal te kunnen gebruiken. Wij willen deze allemaal gaan gebruiken tegen nec. Heb je een seizoenskaart of een kaartje voor de wedstrijd en wil je je aanmelden voor de vlaggenparade mail dan naar martinjmk@hotmail.com

Sfeercom. April 2004
Veiling mobiele telefoonrechten Eredivisie


De Nederlandse Eredivisie gaat de rechten op mobiele telefooncontent voor de komende drie seizoenen, van 2004/05 tot en met 2006/07, via een tenderprocedure veilen. Het betreft uitsluitend de rechten op alle doelpunten die gescoord worden, de zogenaamde ‘GoalAlert’.

De Eredivisie is de populairste jaarlijkse sportcompetitie in Nederland, met meer dan zes miljoen fans over het hele land. Er nemen 18 ploegen deel aan de competitie; het seizoen gaat van start in augustus en loopt tot in mei. Er zijn in totaal 34 rondes van 9 wedstrijden; een totaal van 306 wedstrijden. In de voorbije drie seizoenen werden in de competitie respectievelijk 922, 869 en 903 doelpunten gescoord. Dat komt neer op een gemiddelde van bijna drie doelpunten per wedstrijd. De Eredivisie nodigt bedrijven uit een bod te doen op de live mobiele video- en foto- rechten voor alle doelpunten die gescoord worden in de wedstrijden in de Eredivisie gedurende drie seizoenen, vanaf het seizoen 2004/05.

De te verkrijgen rechten zijn:

De rechten op de GoalAlert via een videofragment van ongeveer 30 seconden
De rechten op de GoalAlert via ‘animated gifs’
De rechten op de GoalAlert via MMS.

Het dienstenpakket is exclusief. Slechts één faciliterende partij zal de toestemming krijgen rechtstreekse videobeelden/bewegende gifs /foto’s vanuit het stadion te verzenden aan de rechthebbende(n )/ verkrijgende partij(en) die bedoeld zijn voor het aanbieden en exploiteren van voetbaldiensten op mobiele telefoons

Het is de eerste keer dat de Eredivisie zijn mobiele telefoonrechten afzonderlijk van zijn audiovisuele rechten te koop aanbiedt. De mogelijkheden van de mobiele telefonie zijn de laatste jaren sterk uitgebreid en de Eredivisie gelooft dat het opsplitsen van de rechten meer supporters de kans zal geven het verloop van de wedstrijden op de voet te volgen, vooral via het versturen en ontvangen van GoalAlerts met video- of fotofragmenten van de doelpunten. Bovendien is het een uitstekende gelegenheid voor mobiele telefoon aanbieders om hun technologische ontwikkelingen inzake 2G en 2.5G/3G verder te ontwikkelen.

Door deze rechten openbaar te veilen, zullen de eredivisieclubs beter in staat zijn een beslissing te nemen over de meest geschikte partner voor het leveren van deze dienst aan alle voetbalsupporters. Naast de rechten op alle doelpunten in de Eredivisie, krijgen de verkrijgende partij(en) ook de beschikking over een uitgebreid pakket aan promotionele mogelijkheden om de GoalAlert te communiceren en te exploiteren, zoals reclamezendtijd rond Studio Sport en kaarten voor alle wedstrijden in de Eredivisie die ingezet kunnen worden voor marketingacties.

Chris Woerts, die het beheer van het veilingproces voor zijn rekening neemt in naam van alle clubs in de Eredivisie, ziet het zo: “In de voorbije zes maanden hebben we heel wat aanbiedingen gekregen van geïnteresseerde mobiele netwerken en rechtenbureaus die de mobiele rechten wilden kopen. Deze markt evolueert razendsnel en dat maakt de onderhandelingen bijzonder complex. Daarom gelooft de Nederlandse Eredivisie dat een openbare aanbesteding de meest efficiënte manier is om de rechten te verkopen. We zijn op zoek naar strategieën die de competitie nog sterker profileren en we zullen onze keuze baseren op dit aspect en op de financiële parameters van de kandidaten. We volgen overigens de recente trend in de sportwereld om de rechten intern te beheren, en hebben daarom Will Muirhead van Sportev aangezocht om ons te adviseren over de verkoop. We hebben ook met andere adviseurs gesproken, maar hebben voor Will gekozen om zijn rijke ervaring in deze gloednieuwe markt van de mobiele sportverslaggeving.”

Bron: Vitesse.nl 28-04-04
Vitesse kleedt roemrijke jeugdopleiding volledig uit.


Roy Makaay, Willem Korsten, Mahamadou Diarra, Remco van der Schaaf, Matthew Amoah, Iwan Redan, Patrick Ax, Theo Janssen. Zomaar wat namen van de tientallen ieugdinternationals die via de Vitesse Voetbal Academie doorbraken op het hoogste niveau. De oogst zal de komende jaren beduidend minder zijn, want de Arnhemse club heeft besloten drastisch te gaan snoeien in de jeugdopleiding.

De hogeschool voor jeugdvoetballers was hét paradepaardje van voormalig voorzitter Karel Aalbers. Liefst vier miljoen gulden (ruim 1,8 miljoen euro) pompte de club begin jaren negentig in het prestigieuze project. Met architect Jan Streuer, hoofd opleidingen Joop Brand en trainers onder wie Edward Sturing en Mike Snoei veroverde de jeugdopleiding het afgelopen decennium de vaderlandse velden. De talenten stonden in de rij om toegelaten te worden tot het ambitieuze internaat. Inclusief schoolbehuizing en twee trainingen per dag was Arnhem even the place to be. De hegemonie van Ajax en Feyenoord werd doorbroken, de levensader stond naast stadion Gelredome model voor de onweerstaanbare opkomst van de provincieclub en was later de laatste levenslijn in een onzekere toekomst. Momenteel maken liefst dertien spelers die afkomstig zijn uit de eigen school deel uit van de A-selectie.

Desondanks krijgen de ouders van de nu aanwezige talenten deze week een uitnodiging om met Vitesse te praten. Dat wordt geen leuk gesprek. De opleiding wordt gedemonteerd, de club wil geen mensen meer voltijds in de jeugdopleiding. De afgelopen week kregen Ruud Wetzel (trainer D1) en Frits van der Berk (trainer Bl) al te horen dat hun contracten per 1 juli ontbonden zullen worden. De Al wordt er al het hele jaar bijgedaan door Theo Bos, die tevens assistent is bij het eerste elftal. Algemeen directeur Paul van der Kraan was al geen voorstander van peperdure jeugdopleidingen en ziet in de financieel precaire situatie al helemaal geen reden om koste wat kost de opleiding te handhaven. ‘We gaan terug naar één keer trainen per dag in plaats van tweemaal’, vertelt Van der Kraan. ´Dat scheelt enorm in de kosten. Ik begrijp niet dat iedere club zoveel geld steekt in de eigen opleiding, ik ben veel meer een voorstander van een centraal model zoals in Frankrijk. Nu hebben we in een straal van dertig kilometer enkele hoog aangeschreven opleidingen.’

De ingrijpende kaalslag zal ongetwijfeld een exodus van talenten ten gevolg hebben. Het enige dat in stadion Gelredome nu nog rest van visionair Aalbers is een ingelijste zwart wit-foto, verscholen achter een enorme ficus in de bestuurskamer.

Bron: VI 28-04-04
Open brief aan de supporters


Arnhem, 28 april 2004 Beste supporters van Vitesse,

Wij begrijpen dat de huidige tegenvallende prestaties van het eerste elftal en de situatie waarin de club zich bevindt aanleiding geven tot ongenoegen. Echter, het botvieren van dit ongenoegen op bijvoorbeeld stadionstoeltjes is niet de juiste manier om daar mee om te gaan. Helaas wordt Vitesse in toenemende mate geconfronteerd met vernielingen in Gelredome. Met name stoeltjes moeten het de laatste tijd ontgelden.

Middels deze open brief willen wij supporters van Vitesse oproepen om zuinig om te gaan met ons stadion. Verliezen is niet leuk, maar stoelen slopen ook niet. Daar help je ook je club niet mee! Het vervangen van een kapotte stoel kost geld, daar kunnen we ook iets nuttigs mee doen.

Vitesse heeft een topstadion en Vitesse heeft topsupporters. Met deze oproep doen wij een beroep op jullie gezond verstand en tevens op de sociale controle. Vitesse is genoodzaakt hard op te treden tegen vernielers. Vandalen die worden betrapt of op basis van videobeelden worden achterhaald, zullen zonder pardon een stadionverbod krijgen. Daarnaast zal de schade worden verhaald op de vandaal.

Beste supporters, wij rekenen op jullie medewerking!

Paul van der Kraan
algemeen directeur Vitesse

Harry Reusken
voorzitter Supportersvereniging Vitesse

28-04-04
Van Liverpool tot MVV
Vitesse op weg naar ongeëvenaarde catastrofe


De val van Vitesse is ongeëvenaard in de Nederlandse voetbalgeschiedenis. De club bevindt zich in de grootste crisis in haar 112-jarige bestaan. Is degradatie het einde? De algemeen directeur, trainer en aanvoerder hebben zo hun eigen zorgen.

Bron: VI 28-04-04
Fafiani van Vitesse naar FC Twente


Vitesse-speler Raymond Fafiani speelt met ingang van het nieuwe seizoen voor FC Twente. De Amsterdammer tekende een contract dat hem drie jaar bindt aan de Enschedese eredivisieclub. De 20-jarige Fafiani zit dit seizoen voor het eerst in de A-selectie van Vitesse en speelde 11 competitieduels. Fafiani, die ook voor long Oranje uitkomt, kan zowel als linksbuiten als linksmidden worden ingezet. Vitesse deed Fafiani een verlaagde aanbieding. Die accepteerde hij niet, waardoor hij transfervrij naar FC Twente kan vertrekken.

Bron: Omroep Gelderland 28-04-04
Clubs kunnen besparen op opleidingskosten


De KNVB heeft, in samenspraak met de belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal en de Centrale Spelersraad (CSR), een nieuw voorstel neergelegd voor opleidingsvergoedingen. Het gaat om enkele ingrijpende wijzigingen. Zo is een bvo niet langer verplicht na één optreden van een jeugdspeler direct een vergoeding te betalen. Als een speler nu zijn debuut maakt bij een bvo, moet die club ruim elfduizend euro overmaken aan zijn voormalige verenigingen. Dat betekent vooral voor armlastige eerstedivisionisten vaak een blokkade. Zo viel bij BV Veendam doelman Egbert Darwinkel al eens in als spits om het opstellen van een nieuwe speler – en daarmee de vergoeding – te ontwijken. In het nieuwe systeem hoeft een bvo pas na vijf bindende duels te betalen, óf zodra de jeugdspeler een profcontract tekent. Bovendien gaat het slechts om 1.250 euro per opleidingsjaar, gerekend van zijn negende tot 22ste jaar. In theorie kan de vergoeding dan hóger oplopen, maar in de praktijk hoeven de bvo’s vaak minder te betalen. De meeste spelers komen immers al op jonge leeftijd in de voetbalschool terecht van de bvo waar zij later debuteren. Tevens is in het plan een solidariteitsvergoeding voor binnenlandse transfers opgenomen, zoals dat bij internationale overgangen al geldt. Bij elke transfer moet de nieuwe werkgever vijf procent van de transfersom betalen aan de clubs waarvoor de speler tussen zijn twaalfde en 22ste uitkwam. Het voorstel moet worden aangenomen in de komende voorjaarsvergadering betaald voetbal.

Bron: VI 28-04-04
Verhoeven laat aanbieding van Vitesse lopen


Doelman Jeroen Verhoeven (23) heeft een tweejarige aanbieding van FC Volendam in beraad. Ook Vitesse, dat op zoek is naar een goedkope reservekeeper, informeerde bij Verhoeven. ‘Zoals het er nu naar uit ziet, wordt het FC Volendam’, zegt Kees Goudkuil, de zaakwaarnemer van Verhoeven.’ Het is voor Jeroen natuurlijk interessanter als hij eerste keeper kan zijn.’ De Amsterdammer begon dit seizoen als reservedoelman bij FC Volendam, maar kreeg onder de nieuwe trainer Johan Steur de voorkeur boven Robert van Westerop.

Bron: VI 28-04-04
Fafiani naar FC Twente


Raymond Fafiani gaat met ingang van het nieuwe seizoen voor FC Twente voetballen. Eerder speelde de middenvelder voor de amateurclubs TOB en DWV in zijn geboorteplaats Amsterdam. Fafiani tekende in Enschede een contract voor drie seizoenen.

Bron:ANP 28-04-04
Programma Vitesse en concurrentie


za 1/5 ADO Den Haag – SC Heerenveen
zo 2/5 FC Zwolle – Ajax (12.30 uur)
zo 2/5 FC Volendam – PSV
zo 2/5 Vitesse – NEC

zo 9/5 PSV – ADO Den Haag
zo 9/5 FC Zwolle – Willem II
zo 9/5 Roda JC – Vitesse
zo 9/5 NEC – FC Volendam

zo 16/5 FC Volendam – RBC Roosendaal
zo 16/5 Feyenoord – FC Zwolle
zo 16/5 Vitesse – FC Utrecht
zo 16/5 ADO Den Haag – NEC

28-04-04
Rojer loopt lichte blessure op


Eldridge Rojer heeft maandagavond een lichte voetblessure overgehouden aan de wedstrijd van Jong Vitesse bij Jong NAC Breda. De aanvaller ging in de rust uit het elftal, dat met 2-1 verloor. Rojer kampt al langer met klachten aan zijn rechterenkel. Gisteren bleek na onderzoek in het ziekenhuis dat de maandag opgelopen kwetsuur meevalt. Er zit irritatie rondom de rechterenkel. Rojer zal morgen gewoon weer aansluiten bij de groepstraining van Vitesse. Mits een reactie uitblijft, dan kan Rojer zondag gewoon deel uitmaken van de selectie van Vitesse, voor de thuiswedstrijd tegen NEC.

Bron: De Gelderlander 28-04-04
Politie houdt o.b.v. beelden vijf fans van ADO aan


De politie Gelderland-Midden heeft in samenwerking met politie Haaglanden vijf supporters van voetbalclub ADO Den Haag aangehouden. De verdachten zijn inmiddels verhoord en met een dagvaarding op zak weer heengezonden. De vijf maakten amok tijdens de wedstrijd Vitesse-ADO Den Haag, op 14 maart jongstleden. Ze maakten deel uit van een groep die in het stadion met stoeltjes smeet en naderhand vanuit de bussen spullen naar Vitesse-supporters gooide. Mede op basis van beeldmateriaal heeft de politie de identiteit vast kunnen stellen van de vijf verdachten, die in leeftijd variëren van 23 tot en met 38 jaar. Een 31-jarige Hagenaar wordt verder verdacht van het slaan van een agent, die hem na afloop de bus in dirigeerde. De politie is van plan meerdere aanhoudingen te verrichten.

Bron: De Gelderlander 28-04-04
Bos hekelt inzet bij Jong Vitesse


Theo Bos, trainer van Jong Vitesse, baalde gisteravond van de instelling van zijn spelers. Jong Vitesse verloor in Breda met 2-1 van NAC, na een onthutsend zwake eerste helft (2-0). “Ik snap er geen kloten van”, zei Bos na het duel in de beloftencompetitie. “We speelden voor rust zonder bezieling en strijdlust. We zijn inmiddels veilig, maar de spelers kunnen wel geld verdienen door te winnen. Dan vind ik het onbegrijpelijk dat ze zo slap voetballen.” In de rust greep de coach in met enkele wissels. De betere tweede helft leidde slechts tot de 2-1 door Lucien Dors, tien minuten voor tijd.

Bron: De Gelderlander 27-04-2004
Theo Janssen mist slot competitie


Vitesse-speler Theo Janssen mist de slotfase van de competitie. De 22-jarige middenvelder heeft zaterdag in het duel met Heerenveen (0-0) een spierscheuring in de hamstring opgelopen. Dat bleek gisteren na onderzoek in het ziekenhuis. Janssen staat minimaal twee tot drie weken buitenspel. Daardoor mist hij zeker de derby tegen NEC, komende zondag in Gelredome, en de uitwedstrijd tegen Roda JC, een week later. Het is nog onduidelijk of Janssen inzetbaar is in het slotduel met FC Utrecht (op zondag 16 mei) en de voor Vitesse eventueel daaropvolgende nacompetitie.

Bron: De Gelderlander 27-04-2004
Nipt verlies Jong Vitesse


Door een 2-1 nederlaag maandagavond tegen Jong NAC Breda is Vitesse één plaats gezakt op de ranglijst. NAC Breda is door de belangrijke winst gestegen naar plaats 11, boven Willem II en AZ. Na een ruststand van 2-0 voor de thuisploeg tekende Luciën Dors tien minuten voor tijd voor het Arnhemse doelpunt.

Uitslagen 26 april:
Jong Feyenoord – Jong FC Twente 3-0
Jong FC Volendam – Jong SC Heerenveen 0-0
Jong AZ – Jong FC Utrecht 2-1

Jong NAC – Jong Vitesse 2-1
1-0 Kerstens ’10
2-0 Houba ’25
2-1 Dors ’80

Stand per 26 apil 2004:

1 Jong Ajax 22-47
2 Jong Heerenveen 22-46
3 Jong Feyenoord 23-46
4 Jong PSV 22-31
5 Jong FC Utrecht 22-27
6 Jong FC Twente 22-27
7 Jong FC Volendam 22-27
8 Jong Vitesse 22-26
9 Jong Excelsior 22-26
10 Jong RKC 22-25
11 Jong NAC Breda 22-23
12 Jong Willem II 22-22
13 Jong AZ 23-22

Bron: Vitesse.nl 27-04-2004
Vitesse volgt keepers van Volendam


ARNHEM – Vitesse volgt beide keepers van Volendam, Jeroen Verhoeven en Robert van Westerop.

De Arnhemse club is op zoek naar een tweede doelman voor volgend seizoen. Van Westerop was aanvankelijk eerste keus onder de lat bij Volendam, maar werd na de winterstop verdrongen door Verhoeven. In de thuiswedstrijd tegen Vitesse hield Verhoeven de nul.

Volgens technisch manager Jan Streuer volgt Vitesse meer doelmannen: “Deze twee zijn zeker niet de enigen. Het zijn er wel een stuk of zeven. Ze moeten wel een transfervrij zijn, dus Wintjens van MVV is niet in beeld.”

Bron: Omroep Gelderland 26-04-2004
Theo Janssen enkele weken uitgeschakeld


ARNHEM – Vitesse moet het de komende twee wedstrijden stellen zonder middenvelder Theo Janssen.

Janssen heeft een scheurtje in zijn hamstring opgelopen. Dat bleek maandag uit een echo. Hij is twee tot drie weken uitgeschakeld. Hij mist in ieder geval de wedstrijden tegen NEC en Roda JC. Janssen maakt op zijn vroegst zijn rentree in de laatste wedstrijd van de competitie tegen FC Utrecht.

Theo Janssen liep de blessure zaterdag op in de wedstrijd tegen Heerenveen. Hij viel vlak voor rust uit en werd vervangen door Stijn Schaars.

Bron: Omroep Gelderland 26-04-2004
Spanning rond degradantenbal


Drie weken voor het competitieslot zijn er nog drie kandidaten voor rechtstreekse degradatie uit de eredivisie. FC Volendam bezet de laatste plaats. FC Zwolle en Vitesse zijn evenmin veilig.

Vitesse

Begroting: 15 miljoen euro
Aantal punten: 24, doelsaldo 34-52
Aantal punten na de winterstop: 11
Programma: 2 mei Vitesse – NEC, 16 mei Roda JC – Vitesse, 9 mei Vitesse – FC Utrecht

Paul van der Kraan, algemeen directeur Vitesse: ‘We moeten als club in het betaald voetbal vóór aanstaande zaterdag de begroting voor het nieuwe seizoen bij de KNVB indienen. Dat gebeurt dan op basis van het spelen in de eredivisie. Mochten we onverhoopt toch degraderen dan krijgen we nog vier weken de tijd voor het indienen van een begroting op het niveau van de eerste divisie. Ik ga er niet vanuit dat dit voor ons nodig zal zijn.

Ik loop hier nog maar een paar maanden in deze functie rond, maar ik geloof in deze club, ondanks het voortdurende rumoer dat zich hier afspeelt. Vitesse hoort met zijn ambiance, zijn schitterende accomodatie en de grote supportersschare van bijna 20 duizend per wedstrijd in de eredivsie. Daarover kan volgens mij geen enkel misverstand bestaan. Maar bezuinigen is, ongeacht het niveau waarop we spelen, pure noodzaak voor Vitesse. We zullen korten op de steward-organisatie door vrijwilligers in te schakelen. Dat scheelt op jaarbasis vier ton. Ook op de persooneelskosten en de kosten van de jeugdafdeling zal ingrijpend worden bezuinigd. Onze begroting gaat, op basis van een plaats in de eredivisie, terug van vijftien miljoen naar twaalf miljoen euro per jaar.

De wedstrijd van afgelopen zaterdagt tegen Heerenveen sterkt mij in mijn optimisme. Met een 0-0 gelijkspel wegkomen uit Heerenveen is op zich al geen slechte prestatie, maar we hadden deze keer zelfs verdiend te winnen. Amoah schoot op de paal en een inzet van Knol werd net van de doellijn gehaald. Ik denk dat we het met de tegen Heerenveen getoonde instelling zeker gaan redden. Het is dit seizoen te vaak net-niet bij ons geweest. Het wordt tijd voor net-wel. Laat dat in de resterende drie wedstrijden dan maar het geval zijn.’

Bron: De Volkskrant 26-04-2004
Stijn Schaars: ‘Misschien ging het te hard’


Voor de winterstop waren ze niet weg te denken uit de basis van Vitesse. Jonge spelers als Rick Bochem en Stijn Schaars. De laatste kreeg zaterdagavond in Heerenveen noodgedwongen een kans. “Het is niet altijd makkelijk geweest.”

Een minuut voor het verstrijken van de eerste helft greep Theo Janssen geërgerd – naar zijn achterbeen. De middenvelder lag op de grond en al snel bleek dat verder spelen onmogelijk, of op zijn minst erg onverstandig was. De blessure van Janssen bood Stijn Schaars de gelegenheid terug te keren in het elftal van Edward Sturing. “Ik gaf een paar goeie ballen en toen zat ik weer in de wedstrijd. Even wennen was het wel, vooral aan het tempo. Na tien minuten stond ik naar lucht te happen, zat ik helemaal dood, maar daarna ging het wel weer.”

Bron: De Gelderlander 26-04-04
Sturing blijft na degradatie


Vitesse rekent trainer Edward Sturing de magere prestaties niet aan. Volgens technisch manager Jan Streuer “bestaat er geen discussie over de trainer”, die een verbintenis heeft tot 30 juni 2005. “Hij heeft een doorlopend contract, dus is er geen reden over de trainer te praten. De prestaties zijn inderdaad niet goed en ik weet dat dan meestal de trainer sneuvelt. Bij ons is dat dus niet het geval”, aldus manager Streuer, die elk woord over de positie van de trainer er één te veel vindt.

Bron: De Gelderlander 26-04-2004
Theo Janssen mag nog hopen op NEC


Theo Janssen baalde zaterdagavond in Heerenveen dubbel. Vlak voor rust viel de middenvelder van Vitesse uit met een spierblessure (hamstring) en dus is het onzeker of hij zondag in de derby tegen NEC kan meespelen. “Dat ging inderdaad even door mijn hoofd”, bekende Janssen zaterdagavond in Heerenveen. “Ik zal er alles aan doen om zondag tegen NEC te kunnen spelen.” Veel meer dan afwachten kan Janssen, die werd vervangen door Stijn Schaars, niet doen. De eerste diagnose is redelijk positief. Er lijkt geen scheurtje in de spier te zitten, maar zekerheid kan niet worden geboden. Janssen: “Ik hoop dat het een verrekking is en dat denk ik ook. Als het een scheurtje is, lig je er een paar weken uit. Dan kan ik misschien nog net een paar wedstrijdjes in de nacompetitie meepakken.”

Janssen was zaterdagavond helemaal niet van plan op te geven, maar had weinig keus. “Ik wilde eerst verder spelen, maar ik voelde wel dat het niet goed zat. Het leek me niet verstandig door te gaan, dan benadeel ik de ploeg alleen maar.”

Vandaag moet blijken of de schade meevalt bij de 22-jarige middenvelder. Janssen: “Ik moet twee dagen rust houden, dan kijken we of verder onderzoek nodig is.” Verder onderzoek houdt in dat er vandaag eventueel een echo wordt gemaakt in het ziekenhuis. Fysiotherapeut Jos Kortekaas verwacht vanmiddag duidelijkheid. Een scheurtje is funest, een verrekking valt te overzien. “De eerste 48 uur moet je het even met rust laten omdat alles toch alleen maar pijn doet. Het is inderdaad een gevaarlijke plaats en je kunt kwetsbaarder zijn, maar dat hoeft niet. Stijn Schaars ging vorige week nog met eenzelfde blessure bij Jong Vitesse van het veld en die kon een paar dagen later tegen Heerenveen prima spelen.”

Bron: De Gelderlander 26-04-2004
Vitesse heeft bonus van 7 ton bijna binnen


Vitesse heeft de bonus van 7 ton voor de transfer van Dejan Stefanovic naar Portsmouth bijna binnen. Als de Engelse club zich handhaaft in de Premier League ontvangt Vitesse 700.000 euro als douceurtje voor het vertrek van Stefanovic in 2003. De Arnhemse club, die 2 miljoen euro tekort komt op de begroting, heeft bij de inkomsten voor dit seizoen geen rekening gehouden met die meevaller. Portsmouth versloeg gistermiddag concurrent Leeds United met 2-1 en heeft nu een voorsprong van acht punten op diezelfde club. Portsmouth (34-40) speelt nog vier duels, Leeds United (35-32) nog drie.

Bron: De Gelderlander 26-04-2004
Edward Sturing vol lof over Vitesse


Trainer Edward Sturing sprak zaterdagavond vol lof over de instelling van zijn ploeg in het duel bij Heerenveen, waar Vitesse een verdienstelijk gelijkspel (0-0) haalde. “De spelers hebben het goed gedaan, er is uitstekend vanuit de organisatie gespeeld. Iedereen hield zich aan de afspraken. Ik was daar een aantal keren niet tevreden over, maar nu wel. De ploeg heeft zich als een hechte groep gepresenteerd. Ondanks al het gezeur en alle spanning er omheen gaan ze er vol voor. Ik wil de groep een groot compliment maken”, aldus de tevreden coach van Vitesse zaterdagavond in Heerenveen.

Bron: De Gelderlander 26-04-2004
Vitesse treft het in Friesland


In de slotfase van de competitie zijn rare uitslagen schering en inslag. Vitesse haalde zaterdagavond een punt weg uit Heerenveen (0 – 0) en schiet daar weinig mee op, maar zo gek was het nog niet. Als gelijkspelen een kunst is, verstaat Vitesse zijn vak. Vijftien keer in één competitie kwamen er in wedstrijden waarbij de Arnhemse ploeg betrokken was, geen winnaar van het veld. De grote vraag is natuurlijk of Vitesse over drie weken met die absurde reeks winnaar of verliezer wordt. Drie wedstrijden voor het einde heeft de ploeg van trainer Edward Sturing klassebehoud in elk geval nog eigen hand. Niet de manier waarop het gebeurt, want Vitesse stevent af op de nacompetitie en kan voor een vroege vakantie (16 mei) alleen nog hopen op een wondertje.

Het zou immers een mirakel zijn als Vitesse ADO Den Haag nog achterhaalt en daarmee de nacompetitie ontloopt. Het verschil werd dit weekeinde weliswaar teruggebracht tot vier punten, maar zelfs als ADO drie keer verliest, valt te betwijfelen of Vitesse nog langszij kan komen.

Bron: De Gelderlander 26-04-04

De Vitesse Pool

B100 en Yellow Black no1 naderen lijstaanvoerder Haarlem Reds

In de ranglijst hebben zich aan kop van de Vitesse Pool weinig grote verschuivingen voorgedaan. In de toptien wisten slechts twee deelnemers meer dan één punt te halen.

Dankzij hun goed geraden gelijkspel, kruipen B100 en Luffie twee puntjes dichter op Haarlem Reds, die lijstaanvoerder blijft. De koploper blijft dit weekeind met lege handen. Het verschil tussen de nummers 1 en 2 bedraagt daardoor slechts een schamel puntje. Ook Yellow Black no1 reduceert zijn achterstand tot een punt.

De 0-0 tegen de Friezen is goed geraden door Brian uit Tilburg en Smackshooter. Brian uit Tilburg haakt daardoor aan bij het selecte toptien gezelschap.

De volgende wedstrijd die meetelt is de wedstrijd Vitesse-NEC op 2 mei.

Stand toptien per 25-04-2004

1 ( 1) Haarlem Reds 34 65
2 ( 3) B100 35 64
2 ( 2) Yellow Black no1 35 64
4 ( 3) Go ahead make my day 35 62
4 ( 5) TomVitesseFan 35 62
6 ( 6) Mister Polak 35 61
7 ( 7) Quasar de Duif 33 57
8 ( 10) Luffie 35 57
9 ( 9) Jorn18 34 56
10 ( 8) always.snoopy 35 56
10 ( 14) Brian uit Tilburg 35 56
10 ( 10) Olaf 35 56

 Vitesse.org forum poolcompetitie 2003-2004

25-04-2004
Theo Janssen: Ik speel tegen NEC


Vlak voor rust in het duel van Vitesse tegen Heerenveen stortte Theo Janssen ter aarde. Hij moest zich laten vervangen. “Het klopt, ik lig nooit op de grond. Maar ik kon echt niet meer lopen door een hamstringblessure die er ineens in schoot”, aldus de middenvelder, die vervangen werd door Stijn Schaars. Janssen denkt snel weer fit te zijn: “Het lijkt alleen een kleine verrekking en door eruit te gaan, is het niet erger geworden. Als het afscheurt, mis ik misschien heel veel wedstrijden. Ik ga ervanuit dat ik gewoon speel tegen NEC. Nu eerst een paar dagen rust.”

Bron: Omroep Gelderland 24-04-2004
Vervangers Vitesse spelen sterk


Vitesse speelde uit tegen Heerenveen met twee andere backs. Zowel Aleksandar Rankovic als Michael Jansen voldeden als vervangers van Cornelisse en Frankel. Trainer Edward Sturing noemde Rankovic zelfs een uitblinker. De Servier was zelf ook tevreden: “Het ging prima, maar aan een punt hier hebben we niet zoveel. We hebben als team wel beter gespeeld.” Ook invaller Stijn Schaars toonde zich nadrukkelijk: “Ik speelde vandaag heel makkelijk. Misschien was het wel mijn beste wedstrijd voor Vitesse. Ik heb lang gewacht op mijn kans, nu was het eindelijk weer zover.”

Bron: Omroep Gelderland 24-04-2004
Bert Konterman: We staan te laag


Gelegenheidsaanvoerder Bert Konterman vindt dat Vitesse eigenlijk te goed is voor de strijd tegen degradatie. “We horen hier niet te staan, maar we staan er wel. De cijfers bewijzen dus het tegendeel. Maar we moeten nu echt realistisch zijn, we moeten zien dat we weg blijven van de onderste plaats. De nacompetitie is nu onze doelstelling.” Konterman weet dat het al eerder mis ging met Vitesse: “Vorig weekend was het al duidelijk. Het gat met ADO mocht niet meer dan vier punten worden. Een punt bij Heerenveen is dus niet genoeg. al teken je daar normaal voor.”

Bron: Omroep Gelderland 24-04-2004
Verdiend punt Vitesse in Heerenveen


Vitesse heeft zaterdag in Heerenveen een verdiend gelijkspel gehaald. In Friesland bleef het 0-0. In de eerste helft was het uiterst voorzichtig van beide kanten. Vitesse bleef defensief makkelijk op de been, de backs Aleksandar Rankovic en Michael Jansen legden hun directe tegenstanders vrijwel volledig aan banden. Via een fraaie vrije trap van Theo Janssen had Vitesse na 27 minuten een aardige kans. Heerenveen was alleen gevaarlijk met een kopbal van Sibon, maar Dragoslav Jevric pakte de bal klem. Vlak voor rust viel Janssen uit met een blessure aan de hamstring.

Na rust drong Vitesse wat meer aan, De beste kans was voor Matthew Amoah, die met een vrije trap de paal raakte. Stijn Schaars speelde als invaller voor Janssen een nadrukkelijke rol. Uit een corner van Schaars kopte Ruud Knol hard in. maar de bal werd nog van de lijn gehaald. Ook Heerenveen was enkele malen dreigend, maar speelde met zo weinig overtuiging dat de ploeg door de eigen aanhang werd uitgefloten. Invaller Eldridge Rojer was dichtbij de winnende treffer. Bij de eerste paal werd hij bediend door Paulo Roberto Rink. maar doelman Vonk redde. Het bleef bij een verdienstelijke 0-0.

Bron: Omroep Gelderland 24-04-2004
SC Heerenveen-Vitesse 0-0


Een punt voor Vitesse in Heerenveen, maar liefst het vijftiende gelijke spel in het lopende voetbalseizoen. De resterende wedstrijden dit weekeinde moeten uitwijzen wat het punt waard is voor de Arnhemmers. Matthew Amoah (paal) en Ruud Knol (kopbal) waren zaterdagavond het dichtst bij een doelpunt.

Heerenveen 0-0 Vitesse
Scheidsrechter: dhr. R. Luinge
Toeschouwers: 15.100
24 april 2004, 19:30 uur
Abe Lenstra Stadion
Geel: Edman (Heerenveen)

De eerste helft had gedurende de 45 minuten weinig amusementswaarde. Heerenveen probeerde het in de beginfase met een aantal schoten van afstand en Vitesse hanteerde de lange bal, maar had weinig in te brengen tegen de Friese defensie. De enige kans voor rust was een uitstekend genomen vrije trap van Theo Janssen. Doelman Vonk was echter paraat. De thuisploeg kreeg in die eerste helft wel de nodige corners (zeven in totaal), maar echt gevaar leverde dat niet op. Alleen een kopbal van Sibon liet de ruim vijftien duizend even van de stoel veren. Dat deed trainer Edward Sturing een minuut voor rust ook, maar dan van schrik. Theo Janssen blesseerde zich aan zijn hamstring en moest vervangen worden Stijn Schaars.

Na rust werd de wedstrijd interessanter en na een korte periode waarin Heerenveen druk zette was het Vitesse dat steeds sterker werd en kansen kreeg. In de 59e minuut ‘ramde’ Matthew Amoah letterlijk een vrije trap op de paal en twintig minuten voor tijd werd een kopbal van Ruud Knol van de lijn gewerkt door verdediger Bakkati. Heerenveen probeerde het in de laatste toen minuten nog eens, maar verder dan een schot van invaller De Lange (naast) en Bakkati (redding Jevric) kwam de ploeg niet. Eindstand 0-0.

”Dit was gelijkspel nummer 15, we zijn onderhand recordhouder geloof ik”, zo startte Edward Sturing zijn analyse na afloop van de wedstrijd tegen Heerenveen. “Kijkend naar de situatie waarin we zitten is dit op voorhand een moeilijke wedstrijd. Ik ben tevreden over de wijze waarop we gespeeld hebben en de afspraken zijn nagekomen. Daar moet ik mijn spelers een compliment voor geven. Ondanks de spanning en het gezeur buiten de ploeg om stond er vandaag een groep die er negentig minuten voor heeft gevochten.” Foppe de Haan daarentegen miste absolute scherpte bij zijn ploeg. “We hebben wel hard gewerkt, maar niet slim. De uitslag van 0-0 vind ik dan ook terecht.”

Opstellingen

Heerenveen Vitesse

1 Vonk 1 Jevric
3 Hansson 3 Konterman
5 Seip 4 Knol
6 Radomski 6 Rankovic
7 Hestad ’57 8 Janssen ’43
10 Selakovic ’77 9 Mbamba
12 Bakkati 10 Amoah ’87
14 Edman 11 Rink
17 Knopper ’67 14 Jansen
21 Hakansson 17 Zongo ’68
35 Sibon 20 Ilic

Wissels

1 De Lange ’57 1 Schaars ’43
2 Samaras ’67 2 Rojer ’68
3 Correia ’77 3 Hofs ’87

Bron: Vitesse.nl 24-04-2004
Vitesse speelt verdienstelijk 0-0


Vitesse heeft vanavond 0-0 gespeeld uit en in Heerenveen. De eerste 25 minuten werd Vitesse op eigen helft gedrukt, maar daarna kwam Vitesse uit de schulp. Vitesse kreeg kansen op 3 punten via Janssen (vrije trap die net bij de paal werd gered), kopbal Knol die van de lijn werd gered en vrije trap van Amoah die keihard op de paal ging. Heerenveen kreeg ook kansen waarbij Jevric, Konterman en Ilic (die bijna een eigen doelpunt maakte) attent waren. Theo Janssen moest vlak voor rust eraf (liep op eigen kracht) vanwege een blessure (misschien de hamstring). Al met al is het wel een punt, maar wel eentje met een positieve kant.

24-04-2004
Vitesse pakt punt bij Heerenveen


Heerenveen heeft Vitesse aan een belangrijk punt in de strijd tegen degradatie geholpen. De Friese subtopper leverde zaterdagavond in het eigen Abe Lenstra Stadion knoeiwerk af (0-0).

Vitesse profiteerde daar dankbaar van en had op basis van de kansen in de tweede helft zelfs voor een sensatie kunnen zorgen. De ploeg van trainer Sturing hoefde in Heerenveen niet eens tot het uiterste te gaan om de vijftiende remise deze competitie te behalen. Vitesse, dat moeite heeft om knokvoetbal te spelen, had vooraf op een lastige avond gerekend.

Heerenveen had wat goed te maken na de nederlaag vorige week tegen staartploeg FC Zwolle (0-1). ,,Maar net als vorige week ontbrak de scherpte. Kijk je naar de wedstrijd dan is de 0-0 logisch”, aldus Heerenveen-trainer De Haan, die ondanks de twee tegenvallers straks toch afscheid neemt met Europees voetbal.

De eerste helft in Heerenveen was het aankijken nauwelijks waard. De thuisploeg speelde veel te traag in de opbouw, vooral op het middenveld. Het gevolg was dat de flankspelers Selakovic en Knopper meer achteruit dan vooruit speelden en spits Sibon door de lucht geen gevaar kon stichten. De topschutter, niet in de wedstrijd, kreeg voor rust slecht een bruikbare voorzet van Selakovic. Sibon kopte de bal in de handen van doelman Jevric.

Na rust bleef het matig. Heerenveen mazzelde in de 59e minuut toen Amoah de bal na een vrije trap op de paal schoot. Tien minuten later ontsnapten de Friezen opnieuw. Verdediger Bakkati redde op de lijn na een kopbal van Knol. Vitesse wankelde nog even in de slotfase, maar liet zich het verdiende punt niet meer ontnemen.

Bron: ANP 24-04-2004
Vitesse vanavond zonder Fafiani


Vitesse mist vanavond in Heerenveen waarschijnlijk ook Raymond Fafiani. De aanvaller ondervindt te veel last van zijn geblesseerde enkel en is naar verwachting niet inzetbaar. Fafiani raakte woensdag tijdens de training gekwetst. Hij reist vandaag wel mee met het Arnhemse gezelschap, dat extra vroeg afreist om zich in alle rust voor te bereiden op het duel in Friesland.

Trainer Edward Sturing kan vanavond ook niet beschikken over de vleugelverdedigers Tim Cornelisse en Purrel Fränkel, beiden zijn voor één wedstrijd geschorst. Peter van Vossen zit in Heerenveen zijn eerste van drie duels schorsing uit. “In deze fase van de competitie heb je altijd te maken met schorsingen”, weet Sturing, die geen twijfels heeft over de vervangingen, al wilde hij de opstelling niet bekend maken. Aleksandar Rankovic speelt rechtsback, Michael Jansen keert na lange tijd terug in de basis als linksback. In plaats van Fafiani speelt waarschijnlijk Nicky Hofs.

Hoewel Sturing zich niet veel met rekenmodelletjes bezig houdt, gaat hij ervan uit dat twee overwinningen voldoende is om directe degradatie te ontlopen. “Maar ik sluit nog helemaal niks uit. Win je bij Heerenveen, dan kun je zo maar op twee punten van Den Haag staan. Alle opties zijn nog open”, aldus de coach van Vitesse, die gisteren andermaal uitweek naar het sportcomplex van VV Beatrix in Hoenderloo omdat de trainingsvelden op Papendal te slecht zijn.

Vermoedelijke opstelling Vitesse: Jevric; Rankovic, Knol, Ilic, Jansen; Hofs, Konterman, Janssen, Zongo; Rink, Amoah.

Bron: De Gelderlander 24-04-2004
Rectificatie Volkskrant


Karel Aalbers liet bij zijn vertrek als voorzitter van Vitesse de stad Arnhem achter met een voetbalclub die 50 miljoen euro schuld had (pagina 2, 19 april). Het werkelijke tekort was 24 miljoen gulden, ongeveer 11 miljoen euro.

Bron: Volkskrant 23-04-2004
Sturing wil ook in eerste divisie trainer zijn


Edward Sturing is niet van plan consequenties te trekken uit de slechte prestaties van Vitesse. De hoofdtrainer van de Arnhemse club wil bij eventuele degradatie naar de eerste divisie ook aanblijven. “Als ik geen grip meer op de groep heb, als de spelers er niks meer aan doen, dan pas zou ik mijn positie ter discussie stellen. Dan wil ik niet eens trainer zijn, maar dat gevoel heb ik niet. Er wordt hard gewerkt op de training, de beleving is groot. Ik zie spelers na afloop van wedstrijden met tranen in de ogen in de kleedkamer”, aldus Sturing.

Sturing (40) heeft een verbintenis tot 2005 als hoofdtrainer. Hij kan ook terug naar zijn oude functie als hoofd jeugdopleidingen, maar voelt daar niks voor. “Ook als we in de eerste divisie terecht komen, wil ik trainer blijven. Waarschijnlijk moeten dan veel meer spelers vertrekken en gaan we met een heel jonge groep verder. Ik ben nauw verbonden met de club en wil ook dan helpen Vitesse opnieuw op te bouwen”, zegt Sturing.

De coach voelt zich gesteund door de clubleiding: “Extern wordt er wel over de trainer gesproken. Je bent natuurlijk de kop van Jut en die kop moet eraf als het slecht gaat. Bij de club proef ik vertrouwen. Ik heb niet het gevoel dat ze van mij af willen, al weet ik natuurlijk niet zeker of ik mag blijven zitten.”

Sturing, voorlaatste met zijn club, is wel van plan de bezem door de selectie te halen. Hij heeft zijn spelers gewogen en vindt dat zijn groep te licht en ‘niet in balans’ is. Aan het einde van dit seizoen moet hoe dan ook een aantal spelers vertrekken. Namen wilde Sturing niet noemen. Sturing inventariseerde de groep en bracht vorige maand rapport uit aan de club. “Met deze groep sta je voorlaatste. We werken volgend jaar met hetzelfde budget, dus moet je ruimte maken door spelers te laten vertrekken. We hebben ook nadrukkelijk gekeken naar kwaliteit, of de spelers het niveau wel aan kunnen.”

Sturing zegt meer ‘balafpakkers’ nodig te hebben. “We hebben in verhouding te veel creatieve spelers.” Daarnaast vindt hij dat de groep mentaal zwaar is beproefd in twee seizoenen waarin de strijd tegen degradatie centraal staat. “Deze groep heeft dringend frisse gezichten nodig, van spelers die niet twee seizoenen in deze situatie hebben gezeten.”

Bron: De Gelderlander 24-04-2004
‘Als ik kapot ga, ga ik op mijn manier kapot’


Vier wedstrijden voor het einde van het seizoen balanceert Vitesse tussen hoop en vrees. Net als trainer Edward Sturing: “Ik heb geen zin excuses te zoeken.” Voor Vitesse liggen alle opties nog open, maar de meest veilige is het verste weg. Met vier duels te gaan is de Arnhemse club vijf punten verwijderd van een veilige vijftiende plaats.

Monoloog van trainer Edward Sturing over zijn functie, de groep, de club en de toekomst.

“Ik heb geen zin excuses te zoeken. De doelstelling voor dit seizoen is vanaf het begin overleven geweest. Als je dat roept, word je uitgelachen. Nu blijkt dat ik er niet zo ver naast heb gezeten. Het coach zijn kost veel energie. Met de staf doe je niks anders dan analyseren, wedstrijden opnieuw bekijken, je afvragen waarom het fout gaat. Hoe kan dit, hoe kan dat, dag in, dag uit, het is intensief. Maar de trainer moet er als eerste overheen zijn. Opstaan en weer doorgaan, zoals dat liedje van Herman van Veen.”

Bron: De Gelderlander 24-04-04
Raad Arnhem mort over burgemeester
Krikke: ‘Ik onderhandelde met de provincie en sprak met derden tijdens reddingsplan Vitesse


De Arnhemse burgemeester Pauline Krikke is het mikpunt van forse kritiek uit de Arnhemse gemeenteraad. De raad wil snel een functioneringsgesprek met Krikke. Nagenoeg alle Arnhemse partijen vinden dat de burgemeester te zeer op de achtergrond blijft bij lastige en gevoelige dossiers zoals Vitesse/Gelredome; ze zegt niet wat ze wil met de stad, zet het Arnhemse veiligheidsbeleid niet scherp genoeg aan en is onvoldoende boegbeeld van Arnhem. “Op een echte visie heb ik haar nooit kunnen betrappen”, zegt fractievoorzitter Frans Janssen van collegepartij CDA. “Ze is niet echt zichtbaar”, vindt Gerrie Elfrink van oppositiepartij SP.

Bron: De Gelderlander 24-04-04
Uitwijken van Vitesse verrast Papendal


Het uitwijken van Vitesse naar het complex van SV Beatrix in Hoenderloo, omdat de velden op de vaste trainingslocatie Papendal in slechte staat verkeren, heeft Papendalbeheer verrast. “Vitesse is vrij om te gaan en staan waar het wil, maar deze actie heeft ons wel overvallen”, meldt hoofd Papendalbeheer Steinfelder. Hij is met name teleurgesteld over de in zijn ogen gebrekkige wijze van communiceren. Steinfelder: “Ik had dat anders gedaan. Formeel weet ik niets van klachten van Vitesse. Pas donderdagavond laat heb ik een fax ontvangen waarin staat dat de club vanwege de slechte staat van onze velden is uitgeweken naar Hoenderloo. Dat is rijkelijk laat als je bedenkt dat Vitesse diezelfde dag al in Hoenderloo heeft getraind.”

Volgens Vitesse is de slechte conditie van de velden te wijten aan gebrekkig onderhoud. Trainer Edward Sturing: “Papendal heeft het onderhoud uitbesteed aan derden. Sindsdien is het onderhoud minder.” Steinfelder bestrijdt dat: “Die jongens doen hetzelfde als wij in het verleden. Wel is het waar dat onze velden in mindere conditie verkeren dan in het verleden. Dat heeft alles te maken met de droge zomer van vorig jaar en het feit dat we daarna last hebben gehad van engerlingen, beestjes die je grasmat ruïneren. Daar krijg je heel moeilijk controle op.”

Steinfelder verwacht dat de velden de komende maanden in kwaliteit zullen toenemen. “Het groeiseizoen komt eraan. Na de zomer liggen de velden er weer als biljartlakens bij.” En is er nu inderdaad niet fatsoenlijk op te voetballen? Steinfelder: “Ik ben geen gras- of voetbalspecialist. Ik kan dat dus niet beoordelen.”

Vitesse beslist vandaag of het de resterende competitieweken in Hoenderloo blijft trainen. Vooralsnog ziet het daar wel naar uit.

Bron: De Gelderlander 24-04-2004
Heerenveen-Vitesse op Yeahronimo


De uitwedstrijd van Vitesse in en tegen Heerenveen wordt zaterdagavond live uitgezonden op www.yeahronimo.com tegen betaling van € 4,95. Betalen kunt u met o.a. een creditcard of met de Wallie Card.

23-04-2004
Sturing waarschuwt Rink voor Luinge


Vitesse-trainer Edward Sturing heeft Paulo Rink gewaarschuwd voor scheidsrechter Luinge, die de wedstrijd uit tegen Heerenveen leidt. Tijdens de wedstrijd Zwolle~Vitesse kondigde Luinge aan rood te trekken voor Rink, die vervolgens uit voorzorg werd gewisseld door Sturing. Sinds die wissel hadden Rink en Sturing diverse malen onenigheid, maar de Braziliaanse Duitser heeft nu weer een basisplaats. Sturing verwacht een zware wedstrijd in Heerenveen: “Maar welke wedstrijd is nog makkelijk voor de nummer zeventien? Zij hebben een goed ingespeeld geheel. We zullen snel moeten omschakelen.”

Bron: Omroep Gelderland 23-04-2004
Konterman: dit is een normale week


Vitesse-middenvelder Bert Konterman is zeer tevreden over de rust waarin de selectie zich heeft kunnen voorbereiden op de uitwedstrijd tegen Heerenveen: “Uit is eindelijk eens een normale week, daarvoor was het nogal hectisch. Er zijn nu concrete afspraken met de pers, dat is professioneel.” Heerenveen heeft voor Konterman weinig geheimen: “Ik ken ze al jaren, ik heb ook nog cursus Oefenmeester 2 en 3 gedaan onder Foppe de Haan.” De spelers zullen volgens Konterman niet provoceren tijdens het Friese volkslied. “Dat hebben we ooit gedaan bij Feyenoord. We wonnen toen wel.”

Bron: Omroep Gelderland 23-04-2004
Voorbeschouwing Heerenveen-Vitesse


Er zijn nog vier finales voor Vitesse in de Holland Casino Eredivisie. Zaterdagavond wordt in Friesland de strijd aangegaan met SC Heerenveen, dat vorige week verrassend onderuit ging tegen FC Zwolle. “De ploeg zal gebrand zijn om die nederlaag uit te wissen”, aldus Sturing.

Ontbreken
De door trainer Edward Sturing gewenste opstelling tegen SC Heerenveen moest vrijdagmiddag aangepast worden. Raymond Fafiani, de beoogde linkshalf, blesseerde zich donderdag aan de enkel en haakte vrijdag tijdens de afsluitende training al vrij snel af. “Het meespelen van Fafiani wordt problematisch zaterdag. Ik neem hem wel mee, maar ik denk niet niet dat hij vanaf het begin kan spelen”, aldus Sturing. Nicky Hofs lijkt de meest waarschijnlijke vervanger. Bij Heerenveen is Arek Radomski terug van een schorsing, terwijl Mika Väyrynen morgenavond op de tribune moet plaatsnemen.

Naast de blessure van Fafiani is een drietal spelers afwezig door schorsingen: Tim Cornelisse, Purrel Fränkel en Peter van Vossen. Sturing verwacht dat de Friezen gebrand zijn op een overwinning na het verlies vorige week in en tegen Zwolle (1-0). De trainer verwijt de tegenstanders van de concurrentie niks: “Ik verwijt hen zeker niets. Wij hebben zelf mogelijkheden gehad om meer punten te halen en hebben het dus aan ons zelf te wijten. We moeten ook alleen naar de eigen prestatie kijken en niet gaan rekenen. Dat heeft geen enkele zin.”

Speelwijze
“De kracht van Heerenveen is het hechte collectief”, zo sprak Sturing in Hoenderloo. “In de kleine ruimte heeft Heerenveen echter moeite om het spel te maken. Ze missen dan de creativiteit. Dat zag je tegen FC Zwolle, dat als een blok stond te verdedigen. Een voordeel van de ploeg is, dat het veelal in dezelfde samenstelling kan spelen. Om een kans te maken zullen we compact moeten spelen met een goede omschakeling. Iets waar we nogal eens problemen mee hebben. Ook bij de standaardsituaties zullen we goed moeten opletten, waarbij Gerald Sibon de meest gevaarlijke schakel is natuurlijk.”

Bron: Vitesse.nl 23-04-04
Fafiani twijfelgeval bij Vitesse


ARNHEM – Het is onzeker of Vitesse-speler Raymond Fafiani zaterdagavond kan spelen tegen SC Heerenveen.

De linkermiddenvelder raakte tijdens de training van donderdag geblesseerd in een duel met keeperstrainer Abe Knoop. Fafiani heeft last van zijn rechterbeen, net boven zijn voet.

Mocht Fafiani niet kunnen spelen, dan verhuist Mamadou Zongo naar zijn positie. Waarschijnlijk speelt Emile Mbamba, die tegen Willem II sterk inviel aan de rechterkant, dan rechtsmidden. Ook Nick Hofs is een optie voor die plek.

Bron: Omroep Gelderland 23-04-2004
‘Misschien moeten ze mij opstellen’


Nog vier wedstrijden. Dan is het lot van Vitesse duidelijk. De Gelderlander telt, aan de vooravond van Heerenveen – Vitesse, mee af. Vandaag het woord aan Emile Hartkamp, de man achter het succes van Frans Bauer en Vitesse-fan.

‘Ik krijg zo onderhand een hartaanval op de tribune. Elke wedstrijd zie ik een Vitesse dat gelijkwaardig of zelfs beter is dan de tegenstander. Maar waar diezelfde tegenstander steeds een scorend vermogen van 60 procent laat zien, heeft Vitesse tien opgelegde kansen nodig om er eentje in te prikken. Ik maakte me al langer bang voor nacompetitievoetbal, maar ik vrees dat ik nu ook rekening moet houden met degradatie gezien de rest van het programma. Geloof maar niet dat NEC ons zal matsen. Wat mij betreft, is er nog maar één remedie: de beuk erin. Sturing moet nu kiezen voor jongens die vechtvoetbal kunnen spelen. Jammer voor een jongen als Zongo, maar ik denk dat we nu meer hebben aan een type als Hofs, een knaap die vergroeid is met Vitesse en voor die club tot het uiterste wil gaan. Daarmee leg ik meteen de vinger op de zere plek. Ik mis het heilige vuur, in het begin van de wedstrijd staan ze vaak te slapen. En er zit veel angst in de ploeg. Een pass over vijf meter gaat daardoor soms al mis. Wat zaterdagavond betreft, ben ik blij dat Vitesse uit speelt. Ik zie Vitesse liever niet zelf het spel maken. Als Vitesse wat meer afwacht, krijgt het vaak betere kansen. Ja, en dan moet die bal er nog in natuurlijk, op dit moment het allergrootste probleem van Vitesse. Misschien moet Sturing mij maar opstellen. Dan zeg ik tegen die keeper ‘heb je even voor mij’ en knal ik ‘m met bal en al tegen de touwen. Of ik ga zelf bij Vitesse in de goal staan. Dan is meteen het doel voor de helft afgeschermd. Jevric doet het overigens goed. Hij is er door Sturing terecht weer in gezet. Je ziet dat de rust in de defensie is teruggekeerd. Of het desondanks allemaal nog goed komt, is de vraag. Ik hoop het, maar zal de club ook in de eerste divisie blijven volgen. Vitesse tegen AGOVV, een club waar ik zelf nog heb gespeeld. Ook leuk.”

De opstelling van Emile Hartkamp

Jevric
Rankovic, Knol, Ilic, Dingsdag
Hofs, Konterman, Janssen, Fafiani
Amoah, Rink

Bron: De Gelderlander 23-04-2004
Rojer blinkt uit in ploeg van Bos


Jong Vitesse heeft gisteravond tegen Jong PSV goed gespeeld, maar verloren: 2-1. Trainer Theo Bos moest het doen met een jong team, waarbij drie A-junioren. Vanwege de grote belangen van de hoofdmacht mochten alleen Eldridge Rojer, Rick Bochem en neo-selectiespeler Jaap Davids aantreden. Bij PSV speelden Lucius, Ooyer, Hoogstrate, Afalay en Leandro. Toch was de ploeg van Bos gelijkwaardig. Rojer was de beste; bij raakte de lat met een omhaal, miste twee keer in kansrijke positie en scoorde in de slotfase 2-1. Bij de tweede Eindhovense treffer ging doelman Sjoerd Rensen knullig onder de bal door.

Bron: De Gelderlander 23-04-2004
Vitesse hengelt naar Gill Swerts


Vitesse heeft zich bij Feyenoord gemeld voor Gill Swerts. De rechtsbenige Belgische verdediger, die ook op het middenveld uit de voeten kan, staat op het verlanglijstje van trainer Edward Sturing. Vitesse moet concurreren met FC Utrecht en ADO Den Haag. Alle drie clubs hebben zich bij Feyenoord gemeld voor de 21-jarige Swerts. Hij is volgend seizoen overbodig bij Feyenoord en kan zijn contract (tot 2005) uitdienen bij Excelslor. Vitesse kan geen afkoopsom betalen aan Feyenoord. Naast Swerts stond ook aanvaller Kevin Bobson op het lijstje van Sturing, maar de buitenspeler koos eerder al voor NAC.

Bron: De Gelderlander 23-04-2004
Jong Vitesse – Jong PSV 1-2


Jong PSV heeft donderdagavond in een vermakelijk duel met 2-1 gewonnen van Jong Vitesse. Ondanks goede kansen wisten de Arnhemmers er slechts één te benutten (Rojer). Door de winst van de Eindhovenaren veranderde er weinig op de ranglijst.

Beide ploegen kregen op het veld van V.V. Rheden in beide helften goede kansen. Het was PSV dat via spits Janssen in de dertiende minuut de score opende met een knappe halve omhaal. De Eindhovenaren waren in de eerste twintig minuten de betere ploeg. Vitesse, met veel jongelingen in de ploeg, herpakte zich in het tweede gedeelte en kreeg twee uitstekende kansen op de gelijkmaker. In de 26e minuut was de doelman van PSV de sterkste in het één-tegen-één duel met Achmed Ahahaoui en zestig seconden voor rust schoot Rojer in riante positie naast na een misser van André Ooijer.

Na rust veranderde er weinig aan het spelbeeld. Nadat Rojer met zijn snelheid in de beginfase voor gevaar zorgde was het PSV dat via Bakkal (voorlangs) en Jansen (onderkant lat) de score had kunnen vedubbelen. Twintig minuten voor tijd ontsnapte Rojer weer eens aan zijn verdediger, maar zijn schot verdween over het doel. Nog geen minuut later had een inzet van dezelfde Rojer meer verdiend. Na goed terugleggen van Siebe Blondelle belandde de omhaal van de aanvaller snoeihard op de lat. Tien minuten voor tijd leek het duel beslist toen een lange bal over doelman Rensen stuiterde en invaller Leandro de bal simpel mocht binnen tikken: 0-2. Met vier aanvallers (Rojer, Ahahaoui, Bozbiyik en Pastoors) bleef Vitesse op zoek naar doelpunten. Pas in de laatste minuut kreeg de ploeg van Theo Bos waar het recht op had. Met buitenkant rechts schoot Rojer keurig de aansluitingstreffer binnen. De resterende tijd was tekort om er een gelijkspel uit te slepen, zodat Jong PSV zich steviger op de vierde plaats nestelde.

Jong Vitesse – Jong PSV 1-2 (0-1)
0-1 Janssen ’13
0-2 Leandro ’79
1-2 Rojer ’90

Scheidsrechter: dhr. M.Winter
Geel: Pastoors, Bozbiyik (Vitesse), Becker (PSV)

Jong Vitesse
Rensen, Nesselaar, Blondelle, Davids, Komol, Lansana (’74 Bozbiyik), Dors, Bochem (’56 Neervoort), Azoum (’67 Pastoors), Ahahaoui en Rojer.

Jong PSV
Lenaerts, De Roover, Ooijer (’46 Leandro), Wuytens, Jacobsen, Lucius (’75 Becker), Bakkal, Hoogstrate (’65 Stojanovic), Janssen, Afellay en Guijo-Velasco.

Stand per 22 apil 2004:

1 Jong Ajax 22-47
2 Jong Heerenveen 21-45
3 Jong Feyenoord 22-43
4 Jong PSV 22-31
5 Jong FC Utrecht 21-27
6 Jong FC Twente 21-27
7 Jong Vitesse 21-26
8 Jong FC Volendam 21-26
9 Jong Excelsior 22-26
10 Jong RKC 22-25
11 Jong Willem II 22-22
12 Jong NAC Breda 21-20
13 Jong AZ 22-19

Bron: Vitesse.nl 22-04-2004
Vitesse traint in Hoenderloo


Vitesse werkte donderdagochtend de training af in Hoenderloo op het veld van amateurvereniging S.V. Beatrix. Door de schorsingen van Fränkel en Cornelisse kregen Jansen en Rankovic een hesje tijdens de partij tussen, waarschijnlijk, de basis en de reserves.

In de bossen van Hoenderloo werkte de selectie een pittige, maar tevens ontspannen training af. Uit de gespeelde partijvorm was op te maken dat, zoals verwacht, Michael Jansen de positie van linksback inneemt. Aleksandar Rankovic zal dat voor dezelfde positie aan de rechterkant doen. Matthew Amoah trainde wel mee, maar deed het rustig aan.

Vitesse werkt vrijdag de laatste training voor het duel met SC Heerenveen eveneens af op het veld van S.V. Beatrix, de tijd blijft half elf.

Vermoedelijke opstelling: Jevric, Rankovic, Knol, Jansen, Zongo, Konterman, Janssen, Fafiani, Amoah en Rink.

Bron: Vitesse.nl 22-04-2004
Vitesse met Rankovic en Jansen


Aleksandar Rankovic en Michael Jansen vervangen zaterdag tegen SC Heerenveen de geschorste backs Tim Cornelisse en Purrel Frankel. Dat bleek donderdag tijdens de training van Vitesse in Hoenderloo. Matthew Amoah leek geen last meer te hebben van zijn voetblessure en trainde gewoon mee. Ook de liesblessure van Stijn Schaars lijkt verleden lijd. Naast Cornelisse en Frankel is ook Peter van Vossen geschorst.

Vermoedelijke opstelling: Jevric; Rankovic, Knol, Ilic, Jansen; Zongo, Konterman, Janssen, Fafiani; Amoah, Rink.

Bron: Omroep Gelderland 22-04-2004
Vitesse niet slecht bij Heerenveen


Ondanks de benarde positie op de ranglijst hoeft Vitesse geen angst te hebben voor de uitwedstrijd tegen SC Heerenveen komende zaterdag. De laatste jaren kwam Vitesse meestal goed weg uit Friesland, terwijl in Gelredome vaak wordt verloren. Vorig seizoen werd het 2-2. Bob Peeters en Matthew Amoah scoorden voor Vitesse, dat pal voor tijd nog een tegengoal moest incasseren. Een seizoen eerder speelde Vitesse met 1-1 gelijk. Remco van der Schaaf stelde toen vlak voor tijd het punt veilig. Ook in 2000/2001 werd het gelijk: 0-0. De laatste zege was in 1999: 1-3.

Bron: Omroep Gelderland 21-04-2004
Wijziging trainingslocatie Vitesse


Vitesse traint donderdag 22 april en vrijdag 23 april op de velden van S.V. Beatrix in Hoenderloo. De tijden blijven onveranderd: circa 10.30 uur. In verband met de slechte gesteldheid van het trainingveld op Papendal zal Vitesse met het eerste elftal uitwijken naar een andere lokatie. Donderdag – en vrijdagochtend zal het eerste elftal trainen bij S.V. Beatrix te Hoenderloo aan de Apeldoornse weg. De tijden zullen niet afwijken. Er wordt getraind van circa 10:30 uur tot circa 12:00 uur.

Bron: Vitesse.nl 21-04-2004
Vitesse meldt zich voor Gill Swerts


Vitesse heeft zich gemeld voor Gill Swerts. De 21-jarige Belg mag weg bij Feyenoord. Ook FC Utrecht en ADO Den Haag hebben belangstelling voor hem. ‘Wij zijn geinteresseerd”, bevestigde technisch manager Jan Streuer van Vitesse woensdag. “Maar we kunnen gezien de huidige situatie nog niets doen.” Swerts is van origine een middenvelder. Hij werd twee jaar verhuurd aan Excelsior. Dit seizoen speelt hij vooral rechtsback bij Feyenoord. “Utrecht is de club met de meeste ambities. Maar ik denk ook niet dat Vitesse nog zo’n seizoen als het huidige wil draaien”, geeft Swerts aan.

Bron: Omroep Gelderland 21-04-2004
‘Wat zal er vandaag weer gebeuren bij Vitesse?’


“Ik zit hier al zeventien jaar en ben niet van plan het nu op te geven.” Vitesse-trainer Edward Sturing (40) heeft het in Arnhem nog nooit zo moeilijk gehad als deze dagen. Off the record weten de spelers dat dit zootje in de nacompetitie – als het die al bereikt – gillend ten onder zal gaan. De selectie bestaat uit talloze bv’tjes en dat levert doldwaze taferelen op. Komisch als het niet zo ernstig was. De kikkers springen aan alle kanten uit de kruiwagen van Sturing, die niet te benijden valt. Wat andere clubs in een jaar meemaken, gebeurt bij Vitesse in een week. Zo was er in de vorige week een nieuwe ontslaggolf, wéér vijf mensen op straat; een persboycot, ingesteld door de spelersgroep zelf; en een woedende keeper Jim van Fessem die zich verraden voelt door diezelfde ploeggenoten, omdat hij op aanraden van hen gepasseerd zou zijn. Als slagroom op de taart zorgde spits Paulo Rink weer voor de gebruikelijke opschudding door tijdens de pauze van het thuisduel met NAC Breda, bij een 0-2 achterstand, doodleuk zijn zoontje van de tribune te halen om met hem een balletje te trappen. (Hetzelfde zoontje mocht niet mee in de bus na de uitwedstrijd tegen FC Zwolle, waarop Rink woedend met eigen vervoer huiswaarts keerde.) Even verderop bekeek zijn collega Peter van Vossen de activiteiten doodgemoedereerd vanaf een stoeltje tussen de ballenjongens. Niet echt passende beelden voor een club die is verwikkeld in de naakte strijd om het bestaan.

Sturing: ‘Ik word iedere ochtend wakker en dan denk ik: Wat zal er vandaag weer gebeuren? Ik heb in een jaar alles meegemaakt wat een trainer maar kán meemaken.’ De afgelopen week openden de media de jacht op de trainer en werd hij stevig aangepakt. Enkele spelers zouden de dienst uitmaken en hun coach meer dan zat zijn. Sturing: ‘ik vind dat het nog lang geduurd heeft; wanneer je als trainer slechts drie keer wint, dan is het terecht dat je kritiek krijgt. We lopen hier echt niet de polonaise. Maar waar ik moe van word, is dat er steeds geciteerd wordt uit de monden van enkele spelers. Daarom ben ik nu blij dat de selectie uit zichzelf een beperkt perscontact heeft ingevoerd. Want enkele spelers kan voor iedereen gelden. En daar balen ze van.’

Na aandringen van de trainer heeft bij ook een klein beetje rugdekking gekregen van technisch manager Jan Streuer. Rink en Van Vossen moesten op rapport komen. Sturing: ‘Van een club kun je het afgelopen jaar nauwelijks meer spreken, iedereen is bezig met overleven. Ik kan niet overal achteraan gaan. Als ik het gedrag van Rink en Van Vossen had gezien, was ik helemaal ontploft, maar ik hoorde het pas achteraf. Het is goed dat de leiding nu ook eens van zich laat horen.’ Dat deed zij vóór het uitduel met Willem II (1-1) van afgelopen vrijdag, waarin Van Vossen als invaller al na acht minuten de rode kaart kreeg. In dit geval neemt Vitesse het voor de aanvaller op en gaat in beroep. Voor hun gedrag tijdens de wedstrijd tegen NAC kregen Rink en Van Vossen geen boete. Sturing weet het niet eens. ‘Ik concentreer me alleen nog op de komende wedstrijden. Maar nóg zo’n jaar hoeft voor mij niet, dat kan ik je wel vertellen.’

Bron: VI 21-04-2004
‘Met de kwaliteiten die we hebben kán Vitesse niet degraderen’
Persoonlijk: Raymond Fafiani


Naam Raymond Fafiani.

Geboren Op 22 december 1983 in Amsterdam.

Woonplaats Ik woon al mijn hele leven in Amsterdam-Noord, Tuindorp Oostzaan heet het officieel. Maar eigenlijk heb ik drie verschillende woonplaatsen. Doordeweeks slaap ik bij een gastgezin in Doesburg en soms ook bij jongens van Vitesse op Papendal. De laatste tijd ga ik echter steeds vaker terug naar Amsterdam, ik hou nu eenmaal van die stad.

Bron: VI 21-04-04
Vergeten voetballer: Theo ten Caat


Theo ten Caat (39) speelde van 1984 tot 2002 voor FC Twente, Veendam, FC Groningen, Aberdeen (Schotland), Vitesse, opnieuw FC Twente en weer Veendam. De voormalige middenvelder woont in Hollandscheveld. ‘Nadat ik bij Veendam gestopt was – ik was tenslotte al 37 – heb ik nog een jaar gespeeld voor de hoofdklasser Hoogeveen, samen met mijn broertje. Dit jaar kom ik uit voor eersteklasser HODO in mijn geboorte- en woonplaats Hollandscheveld. Daar ben ik vooral gaan spelen om de mensen hier te plezieren, maar veel plezier hebben ze nog niet van me gehad. Eerst werd mijn kuitbeen kapotgeschopt en na de winterstop moest ik een meniscusoperatie ondergaan. Daardoor heb ik pas een paar wedstrijdjes voor HODO kunnen spelen. Tja, dat krijg je op die leeftijd. Maar in een lager elftal niet, ik ben niet zo’n kantineganger.

Vanaf medio 2002 ben ik al op zoek naar werk. Via een reïntegratiebureau heb ik geprobeerd het onderwijs in te gaan. Daar ben ik maanden mee bezig geweest, maar daar waren zóveel regeltjes mee gemoeid, dat ook dat niet gelukt is. Ik heb ooit weliswaar het vwo afgemaakt, maar daarna ben ik meteen fullprof geworden bij FC Twente. Nu is trainer worden de nieuwe insteek. Het diploma Trainer/Coach 2 heb ik al, ik heb ook met wat jeugd gewerkt. Erg leuk om te doen. Ik probeer nu de jeugdopleiding Trainer/Coach 1 van de KNVB te voltooien. Misschien dat daar nog wat leuks uit voortkomt. Elke dag is een reis voor me en ik weet niet waar die eindigt. Ik heb nu een WW-uitkering, maar daar wil ik zo snel mogelijk vanaf. Privé gaat het gelukkig wél goed. Ik heb een zoon van dertien die op het vwo zit en die veel op de atletiekbaan is. Daar ben ik gelukkig ook druk mee.’

Bron: VI 21-04-2004
De hoge nood van Vitesse
Kraan kijkt nog niet naar GoudenGids-begroting
Streuer sluit verkopen niet uit


Degradatie dreigt voor Vitesse. Hoe erg is het als het zover komt? En hoe groot zijn de financiële problemen van de Arnhemse club nou eigenlijk?

I Eredivisieplannen

Eigenlijk is het best lullig. Paul van der Kraan, sinds 15 februari algemeen directeur van Vitesse, moet op 1 mei een eredivisiebegroting voor komend seizoen hebben ingediend bij de onafhankelijke licentiecommissie van de KNVB. Hij stopt veel tijd en moeite in het maken daarvan, maar mocht Vitesse in de nacompetitie belanden of zelfs laatste worden, dan moet bij straks ineens aan de slag om óók een eerstedivisiebegroting op te stellen. Die moet bij degradatie namelijk al vier weken na het einde van de nacompetitie worden ingeleverd. Kan de Vitesse-directeur weer helemaal opnieuw beginnen.

Doet hij er goed aan daar alvast rekening mee te houden? Niet echt, vindt Van der Kraan. “Nu is alles gericht op eredivisieniveau en dat andere verhaal komt dan eventueel na de laatste speeldag op 16 mei wel. Dat schuif ik even voor me uit. Niet omdat ik een struisvogel ben en graag mijn kop in het zand steek, helemaal niet, maar je moet prioriteiten stellen. Als ik nu mijn prioriteit bij eventuele degradatie leg, dan gaat daar heel veel tijd aan op. Dan dreig ik het belangrijkste te vergeten. En ik acht de kans nog steeds het grootst dat we in de eredivisie blijven uitkomen.”

Bron: Sportweek 21-04-04
Hofs: ‘Als ik vrij ben, ga ik vaak dakdekken’


Nicky Hofs (20, Vitesse), laatste keer gehuild?
“Toen de kleine werd geboren. Ik ben overal bij geweest en heb zelf de navelstreng doorgeknipt. Het was prachtig.”

Al miljonair?
“Nee, of eigenlijk ja. Ik voel me miljonair met zo’n mooie dochter.”

Oké, dat is duidelijk. Beste speler van de HCE?
“Moeilijk. Van der Vaart, Sneijder en Robben. Die alledrie! Van der Vaart heeft een terugslag gehad maar doet het nu weer aardig. Sneijder vind ik altijd goed en Robben is natuurlijk helemaal een kanjer.”

Meest irritante speler?
“Sjaak Polak! Dat is echt een vervelende speler. Die haalde mij de vorige keer neer. Toen heb ik hem even teruggepakt.”

Clown van de selectie?
“Eldridge Rojer, dat is onze Idol. Hij is altijd aan het zingen en dansen. Na afloop krijgt hij dan van ons een juryrapport.”

Laatste keer nerveus?
“Voor de wedstrijd ben ik altijd nerveus. Dan ben ik heel stil en moet ik altijd naar de wc.”

Geen voetballer dan…
“Dakdekker. Een vriend van me doet dat. Als ik vrij ben ga ik vaak mee. Beetje ouwehoeren en helpen met sjouwen. Mooi werk.”

Ajax of Feyenoord?
“Eerlijk gezegd heb ik een hekel aan allebei. Maar je moet tegenwoordig een beetje opletten met wat je zegt, hè. Dan maar Ajax. Ik zou nog wel eens onder Koeman willen trainen.”

Tattoo of piércing?
“Tattoo. Ik ga binnenkort de naam van mijn dochtertje Quincy op mijn schouderblad laten zetten.”

Billen of borsten?
“Doe mij maar een onsje billen.”

Vakantie of nacompetitie?
“Liever vakantie, maar ik denk dat we blij mogen zijn als het nacompetitie wordt.”

Sonia Silva of Paris Hilton?
“Ik weet niet wie dat zijn, maar ik zal even met mijn vriendin overleggen… Wij gaan voor die Paris, wie dat ook mag zijn.”

Seks voor de wedstrijd?
“Nee, dan pak ik liever mijn rust.”

Wie moet er z.s.m in Oranje?
“Robin van Persie. Wat hij met een bal kan, is echt ongelooflijk. Jammer dat hij zo weinig de kans krijgt om dat te laten zien.”

Biertje na de wedstrijd, ja of nee?
“Nee, liever een apfelkorn. Maar alleen als we winnen, hè.”

Remises?
“Nee! Ik word helemaal gek van al die gelijke spelen. Zet geen zoden aan de dijk.”

Schwalbe?
“Nee, daar geef ik niks om. Meteen geel geven. Ze zeggen dat ik het ook wel eens heb gedaan, maar dat ging echt niet expres.”

Bron: Sportweek 21-04-2004
Vitesse aan rand van de afgrond
Item over Vitesse in TV-programma ‘Netwerk’


Vitesse bevindt zich weer eens aan de rand van de afgrond. Degradatie dreigt voor de voetbalclub, en als het zover komt dan ziet het er financieel zeer somber uit voor het paradepaardje van Arnhem.

Debacle
Na het debacle onder voorzitter Aalbers en de te hoge steun door Nuon staat momenteel de gemeente garant, maar voor hoe lang nog?

Wo. 21 april 2004, 20.30u op Nederland 1.

Bron: Netwerk.tv 21-04-2004
Vitesse heeft interesse in Gill Swerts van Feyenoord


Vitesse, ADO Den Haag en FC Utrecht hebben bij Feyenoord geïnformeerd naar Gill Swerts. ‘Maar er is nog niets concreet’, zegt Swerts, die eerder deze maand te horen kreeg dat hij mag uitzien naar een andere club. ‘Ik heb ook vernomen dat deze teams interesse hebben getoond. Dat charmeert, maar ik zal eerst echt met die ploegen moeten praten voordat ik een beslissing neem. Afwachten dus’

Swerts heeft nog geen idee waar hij volgend seizoen speelt. ‘Uit dit rijtje is Utrecht op het eerste gezicht de club met de meeste ambities. Maar ik denk ook niet dat Vitesse nog zo’n seizoen als het huidige zal willen draaien. En je weet niet wat ADO Den Haag wil gaan doen. Bovendien moet je niet vergeten dat ik ook Excelsior nog achter de hand heb’, zegt de Belg.

Het zijn vooralsnog dus drie Nederlandse clubs die wel oren hebben naar Swerts. De voorkeur van de verdediger / middenvelder gaat ook uit naar een langer verblijf in de eredivisie. ‘Wanneer een Belgische club zich meldt, valt er altijd te praten. Ik zeg nooit op voorhand nee. Maar het is wel zo dat het Nederlandse voetbal tactisch een streepje voor heeft op het Belgische. En wanneer ik nu naar het buitenland zou vertrekken, moet je ook altijd maar zien of je speelt. Ik ben nog jong en ik wil elke week voetballen.’

Bron: Feyenoord.nl 21-04-2004
Van Vossen accepteert schorsing


Vitesse moet het drie duels doen zonder Peter van Vossen. De 35-jarige aanvaller accepteert het schikkingsvoorstel van de tuchtcommissie; een schorsing van drie wedstrijden. Van Vossen is in de reguliere competitie alleen nog inzetbaar op de slotdag tegen FC Utrecht. De aanvaller kreeg vrijdag bij Willem II een rode kaart omdat hij op een Tilburgse verdediger zou hebben doorgetrapt. Vitesse ziet af van een mondelinge zaak omdat Van Vossen nog een ‘straflijst’ heeft bij de KNVB. Bij een mondelinge zaak kan de straf hoger uitvallen en komt ook zijn eventuele meespelen in de nacompetitie in gevaar.

Bron: De Gelderlander 21-04-2004
Van Vossen 3 duels geschorst


De tuchtcommissie van de KNVB heeft Peter van Vossen voor drie wedstrijden geschorst. Zaterdag kreeg de aanvaller van Vitesse in het duel met Willem II rood na een zware overtreding. Hij zal niet in beroep gaan.

Bron: Nos TT 20-04-2004
Liesblessure voor Stijn Schaars
Amoah vraagteken


Stijn Schaars heeft in de wedstrijd tussen Jong Vitesse en Jong Feyenoord een liesblessure opgelopen. “Ik had er al langer last van, maar in de wedstrijd voelde ik een steek en ben ik er uit voorzorg uitgegaan”, aldus de jonge middenvelder van Vitesse. “Ik moet nu een paar dagen rust nemen.”

Matthew Amoah trainde dinsdag niet met de groep mee. De spits, afgelopen drie seizoenen topscorer bij Vitesse, kampt met een voetblessure. Onduidelijk is of hij op tijd fit is voor de wedstrijd zaterdag tegen Heerenveen. Amoah was dit seizoen lange tijd uitgeschakeld vanwege een knieblessure.

Bron: Omroep Gelderland 20-04-2004
Paulo Rink dag extra op Cyprus


Vitesse-aanvaller Paulo Rink ontbrak dinsdag op de training omdat hij een dag later terugkomt uit Cyprus. Rink had een dag extra nodig op Cyprus omdat hij een aantal formaliteiten moest afhandelen wegens een rechtszaak, die maandag diende. Rink is in een financieel conflict verwikkeld met de president van Olympiakos Nicosia, zijn oude club. De voormalig Duitse international won de rechtszaak. Ter compensatie traint Rink nu woensdag mee met Jong Vitesse.

Bron: Omroep Gelderland 20-04-2004
Jong Vitesse verslaat Feyenoord


Jong Vitesse versloeg gisteravond in het stadion van Excelsior Jong Feyenoord (0-1) en is veilig. Nicky Hofs scoorde op aangeven van Emile Mbamba. Vitesse speelde ijzersterk en had pech bij prachtige inzetten van Mbamba (omhaal op de lat) en Rick Bochem (wereldvolley). Bochem speelde voor het eerst een hele wedstrijd, Stijn Schaars viel na 35 minuten uit met liesklachten. Bij Vitesse speelden doelman Jimmy van Fessem, Michael Dingsdag, Michael Jansen en Eldridge Rojer. Feyenoord deed het zonder Robin van Persie en Danko Lazovic die mentaal niet in staat waren te spelen na de rellen bij Jong Ajax.

Bron: De Gelderlander 19-04-2004
Toch geen onderzoek Vitesse
Elfrink vindt politieke spelletjes in dossier


Er komt bij nader inzien geen speciale commissie die gaat onderzoeken of burgemeester en wethouders hebben geblunderd bij de zo moeizame totstandkoming van het reddingsplan voor Vitesse en Gelredome. Op het moment dat het reddingsplan vanwege de belabberde sportieve prestaties van Vitesse alweer bijna de prullenbak in kan (degradatie dreigt), schoot de Arnhemse gemeenteraad het plan voor de diepgravende studie gisteravond definitief af.

Vijf weken geleden zou er nog wél een uit raadsleden bestaand onderzoeksteam worden geformeerd, zoals dat in oktober 2003 al was afgesproken. Vier raadsleden waren al benoemd. Maar omdat het vijfde raadslid, Ton van Beers van Leefbaar Arnhem, gisteren niet de steun van de raad kreeg, ging het hele onderzoek opeens niet door. “Ik heb wel een beetje het gevoel dat dit een afgang is geworden voor de gemeenteraad”, zei PvdA-leider Dick Tiemens na afloop. “We zijn hier nu een halfjaar over aan het steggelen geweest.”

Meer opmerkelijk van alles was dat enkele partijen die vóór een uitgebreid onderzoek beweerden te zijn, deels tégen de deelname van Van Beers stemden. Het ging daarbij om leden van PvdA en SP. Daarmee schoten die zichzelf feitelijk in de voet. SP-fractievoorzitter Elfrink, die wel op de Leefbaar-Arnhemkandidaat zei te hebben gestemd maar liet doorschemeren dat zijn fractiegenoten dat niet hadden gedaan, had daar wel een verklaring voor. “Het komt er gewoon op neer dat Van Beers in diskrediet is gebracht door die affaire over Leefbaar-Arnhemfractievoorzitter Van Meurs, die drieduizend euro had aangenomen van oud-Vitesse-bestuurder Veenendaal, voor de verkiezingskas. Dáárom wordt Van Beers nu niet gepruimd.”

SP’er Elfrink probeerde de politieke schade te herstellen door met een nieuw voorstel te komen. Dit keer voor een onderzoekscommissie die niet bestaat uit Arnhemse raadsleden, maar uit mensen van buitenaf. Ook dit plan haalde het ondanks steun van de PvdA niet. “Uiteindelijk blijkt er dus simpelweg te weinig politiek draagvlak voor zo’n studie te zijn”, concludeerde PvdA’er Tiemens.

Leefbaar Arnhem kondigde onmiddellijk aan op eigen houtje een onderzoek in te stellen. Zuid Centraal sloot zich daarbij aan. SP’er Elfrink is feitelijk al met dergelijke zelfstudie bezig: hij kreeg vorige week groen licht van B en W om de dertig dikke ordners over het Vitesse-dossier door te mogen spitten.

Burgemeester en wethouders hebben toegezegd dat ze het dossier nog deze maand voor iedereen vrij willen geven, met uitzondering van de stukken die bedrijfs- en privacygevoelige informatie bevatten. Dan gaat het bijvoorbeeld over spelerssalarissen.

Elfrink liet zich gisteren al ontvallen dat hij tot nu toe niet op grote misstanden is gestuit, wel op harde bewijzen van geklungel en politieke spelletjes ‘die ten onrechte onder de pet zijn gehouden’. “Ik heb dingen gezien waarvan wethouders gaan blozen als die naar buiten komen.”

Bron: De Gelderlander 19-04-2004
Verdiende winst Jong Vitesse 0-1


Door een doelpunt van Nicky Hofs in de 59e minuut heeft Jong Vitesse maandagavond in Rotterdam met 1-0 gewonnen van Jong Feyenoord. Enige smet op het door Vitesse verdiend gewonnen duel was het uitvallen van Stijn Schaars met een spierblessure.

Jong Feyenoord 0-1 Jong Vitesse
0-1 Hofs ’59
19 april 2004, 18:30 uur
Stad Rotterdam Stadion

Over de gehele negentig minuten was Jong Vitesse de betere ploeg en behaalde door het doelpunt van Nicky Hofs een verdiende overwinning. De middenvelder schoot na een een goede actie van Emile Mbamba de bal achter Malkowski. Ricky Bochem had de score voor de ploeg van Theo Bos vlak voor tijd nog meer glans kunnen geven, maar zijn knappe volley werd net zo mooi gekeerd door de doelman. “Een verdiende overwinning”, vond ook Theo Bos na afloop. “Kijkend naar de wedstrijd en de kansen die we hebben gekregen hebben had de score hoger kunnen uitvallen. Daar hebben we te weinig mee gedaan. Maar het belangrijkste zijn de drie punten en het feit dat we geen moment in de wedstrijd in de problemen zijn geweest.”

Stijn Schaars, aanvoerder tegen de Rotterdammers, moest na 22 minuten spelen het veld met een spierblessure verlaten. “Het schoot er zomaar in. Ik kan er nu nog niet veel van zeggen, maar na omstandigheden gaat het goed”, aldus Schaars.

Opstellingen

Feyenoord Vitesse
1 Malkowski 1 Van Fessem
2 Banjar 2 Lansana
3 Addai 3 Jansen
4 Breinburg 4 Dingsdag
5 De Nooijer 5 omol
6 Swerts 6 Dors
7 Maitimo 7 Bochem
8 Mulder 8 Schaars ’22
9 Jardim 9 Mbamba
10 Van den Ouweland 10 Hofs
11 Lammers 11 Rojer

Reserves
1 Ahahaoui ’22

Bron: Vitesse.nl 19-04-2004
Sommerdijk: ‘Vitesse was bezig met Arnesen’


Jan Sommerdijk, journalist bij Omroep Gelderland, onthulde net tijdens de uitzending van ‘De Verlenging’ op TV Gelderland dat Vitesse bezig was om Frank Arnesen binnen te halen. Hij wist echter niet of het nog actueel was.

19-04-2004
Vanavond extra verkoop Heerenveen-Vitesse voor eigen vervoer


De kaarten voor eigen vervoer voor de wedstrijd Heerenveen-Vitesse op zaterdag 24 april worden op werkdagen verkocht aan de kassa van Gelredome tussen 13.30 en 17.00 uur. Omdat veel supporters dan moeten werken organiseert de Supportersvereniging vanavond (maandag 19 april) een extra verkoop. De verkoop is aan de kassa van Gelredome (onder de West-tribune) vanaf 19.00 uur tot 21.00 uur. Er kan maar één kaart per seizoenskaart worden gekocht. De kosten zijn € 6,- euro per entreebewijs.

Kaarten voor de bus zijn gewoon via ticketbox te koop. Prijzen: servicekaartplushouders €10,-, servicekaarthouders €12,50 en seizoenkaarthouders €15.

Let op: de laatste verkoopdag is woensdag 21 april. Zorg dat je een kaartje hebt en steun Vitesse in deze belangrijke uitwedstrijd!!

19-04-2004
Supporters goedkoper naar laatste uitwedstrijden


De aankomende wedstrijden zijn voor Vitesse van levensbelang. De steun van de supporters is in deze periode dan ook erg belangrijk. Bij de thuiswedstrijden probeert de Supportersvereniging door de inzet van de sfeercommissie een zo goed mogelijke sfeer te creëren. Om ook bij de laatste uitwedstrijden de spelers meer steun te geven heeft de supportersvereniging samen met enkele andere partijen gezorgd voor een donatie zodat de supporters aanzienlijk goedkoper de wedstrijden Heerenveen – Vitesse en Roda JC – Vitesse kunnen bezoeken.

Bron: Vitesse april 04
Vier spelers in onder 21


Vier spelers van Vitesse zijn door de KNVB Coach geselecteerd voor het Nederlands elftal onder 21 jaar. Michael Jansen, Stijn Schaars, Nicky Hofs en Raymond Fafiani zijn geselecteerd voor een trainingsstage met Oranje onder 21 op 26 en 27 april. De stage wordt afgesloten met een oefenwedstrijd tegen FC Den Bosch.

Bron: Vitesse.nl 19-04-2004
Jong Feyenoord-Jong Vitesse


Jong Vitesse speelt maandagavond om half zeven tegen de nummer drie op de ranglijst, Jong Feyenoord. Zowel bovenin als onderin is de spanning groot. Jong Feyenoord heeft nog kansen op de titel en Jong Vitesse is aan een goede serie bezig om zich te handhaven in de Beloftencompetitie. De aftrap in het Stad Rotterdam Stadion is om 18.30 uur.

Bron: Vitesse.nl 19-04-2004
Degradatie van Vitesse ramp voor Arnhem


De mogelijke degradatie van voetbalclub Vitesse brengt 50 miljoen euro publiek geld in gevaar. Vanavond spreekt de gemeenteraad andermaal over stadion Gelredome. Het gelijkspel van de Arnhemse voetbalclub Vitesse afgelopen weekeinde – weer twee verliespunten – veroorzaakt niet alleen in de kleedkamer zure gezichten. Ook in het gemeentehuis begint men zich zorgen te maken. En dat niet uit louter clubliefde. Bij degradatie van Vitesse dreigt een miljoenenstrop voor de gemeente Arnhem. De stad is sinds kort eigenaar van het stadion Gelredome. Als eredivisieclub kan Vitesse de huur voor het dure Gelredome al niet opbrengen. Laat staan als de club eerste divisie speelt.

De gemeente stak vorig jaar 29,3 miljoen euro in een reddingsplan voor Vitesse en het Gelredome. In ruil mocht de stad zich eigenaar noemen van het stadion. Dat leek een koopje voor eensuperdeluxe stadion dat in 1998 voor 75 miljoen werd opgeleverd. Maar zelfs voor minder dan de helft van de prijs is het Gelredome misschien nog te duur betaald.

Er lijkt geen eind te komen aan het getouwtrek rond Vitesse en het Gelredome. De inzet is hoog. Er zit al zo’n vijftig miljoen euro publiek geld in het Gelderse prestige-object.

Het begon allemaal met de droom van ex-Vitesse-voorzitter Karel Aalbers die zes jaar geleden Arnhem verblijdde met het eerste stadion in Nederland met een uitschuifbaar dak én veld. Drie jaar later viel het doek. In februari 2001 werd Aalbers gearresteerd op verdenking van fraude en moest hij aftreden als voorzitter. Toen de kruitdampen waren opgetrokken, werden de puinhopen zichtbaar. Aalbers liet Arnhem achter met een kwakkelend Gelredome en een voetbalclub die dertig miljoen euro schuld had.

Daarna buitelden reddingsplannen over elkaar heen. Daarin waren hoofdrollen weggelegd voor de provincie Gelderland, financier van het eerste uur, projectontwikkelaar TCN en de ‘Vrienden van Vitesse’, een clubje Gelderse zakenlui. Tot ieders verrassing schoof de gemeente Arnhem vorig jaar iedereen aan de kant. De stad ging het helemaal zelf doen. Arnhem legde 29,3 miljoen euro op tafel. Tien miljoen ging naar Vitesse. Met de rest werden de banken die geld leenden aan het Gelredome uitgekocht. Ze moesten een verlies van 20 procent slikken. De provincie, die nog altijd 11,3 miljoen in het stadion heeft zitten, ging akkoord op voorwaarde dat het stadion multifunctioneel zou blijven en Gelredome bleef heten. Bovendien hield de provincie zeggenschap in het bestuur.

Met de koop kreeg Arnhem niet alleen de lusten, maar ook de lasten. Bij de verdediging van het reddingsplan zei wethouder Gast dat het niet ‘degradatie-proof’ was. Toen hield niemand er serieus rekening mee dat de club zou degraderen. Inmiddels is dat anders. Vitesse lijkt veroordeeld tot het spelen van nacompetitie, als het al directe degradatie kan ontlopen.

De gemeente werkt aan degradatiescenario’s. Details worden niet gegeven, maar de gevolgen voor de club, het stadion en de gemeente zullen ‘aanzienlijk’ zijn, schreef burgemeester Krikke vorige week in antwoord op vragen van SP-raadslid Elfrink. Dat kan volgens Elfrink maar één ding betekenen, namelijk dat de stad nog meer geld in Vitesse en Gelredome pompt. Vitesse betaalt een huur die in drie jaar tijd oploopt van 700 duizend naar 1,5 miljoen euro. Dat is veel minder dan de 2,2 miljoen rente en aflossing die de gemeente moet betalen. Dat gat wordt alleen maar groter als Vitesse degradeert.

Dat kan politieke gevolgen hebben. De gemeenteraad besloot vorig jaar tot de oprichting van een commissie die de totstandkoming van het reddingsplan moest onderzoeken. Maar die commissie is in opspraak gekomen toen onlangs uitlekte dat de fractievoorzitter van Leefbaar Arnhem geld heeft aangenomen van een ex-bestuurslid van Vitesse. Leefbaar Arnhem heeft een lid in de commissie. De raad beslist vanavond of het onderzoek kan doorgaan.

Elfrink wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt door deskundigen van buitenaf. Het SP-raadslid heeft vorige week inzage gekregen in de vertrouwelijke stukken van de gemeente. Hij moest daarvoor wel een geheimhoudingsverklaring tekenen.

Belachelijk, vindt Elfrink, omdat hij zo geen openbare verantwoording kan afleggen aan de kiezers. Grote malversaties is hij nog niet tegengekomen. ‘Wel dingetjes waarvan ik zeg: dat klopt niet.’

Bron: De Volkskrant 19-04-2004
Gemeente vergadert vanavond over Vitesse


Vanavond om 19.00 uur zal er in het stadhuis in Arnhem een vergadering zijn van de gemeenteraad. Twee van de onderwerpen van de agenda gaan over Vitesse. Het ene onderwerp is een stemming om de onderzoekscommissie (die de gang van zaken rond het reddingsplan intern moet onderzoeken) compleet te krijgen.

Het andere punt betreft de geheimhouding van het dossier Vitesse/Gelredome. Op dit moment mag er geen enkel document openbaar worden. Om dit zo te houden, moet er vanavond een bekrachtiging komen. Het vergaderstuk over dit onderwerp luidt als volgt:

 1. KORTE INHOUD VAN HET VOORSTEL
  Wij vragen de raad de door het college krachtens artikel 25 lid 1 van e Gemeentewet opgelegde verplichting tot geheimhouding ten aanzien van het Vitesse/Gelredome dossier te bekrachtigen conform het tweede lid van dit artikel.
 2. INLEIDING EN ACHTERGRONDEN
  Bij brief van 26 maart jongstleden heeft de heer Elfrink, namens de SP-fractie, om inzage gevraagd in alle documenten aangaande het dossier ‘Vitesse/Gelredome’. Wij hebben daarop op 13 april besloten het algehele Vitesse-dossier voor raadsleden ter inzage te leggen. Hierbij is de raadleden onder toepassing van artikel 25 Gemeentewet geheimhouding ten aanzien van het gehele dossier opgelegd. Geheimhouding is geboden omdat in het dossier bedrijfsgegevens zijn opgenomen die door Vitesse en Gelredome vertrouwelijk aan het college zijn verstrekt. Openbaarmaking zou kunnen leiden tot onevenredige benadeling van bij het dossier betrokken natuurlijke dan wel rechtspersonen en financiële benadeling van de gemeente Arnhem. Artikel 25 lid 3 Gemeentewet schrijft voor dat de opgelegde verplichting tot geheimhouding komt te vervallen indien deze niet door de raad in de eerstvolgende vergadering wordt bekrachtigd. Wij maken uiterlijk 22 april een selectie van gegevens uit het dossier die op grond van de Wet openbaarheid van bestuur openbaar zullen worden. Op die datum dienen wij namelijk te besluiten op een Wob-verzoek van RTV-Gelderland ten aanzien van dit dossier. De geheimhouding voor raadsleden geldt vanaf die datum niet langer voor de selectie van gegevens die op grond van de Wob openbaar zijn gemaakt.
 3. BEOOGD EFFECT
  Bestendiging van de geheimhouding van vertrouwelijke gegevens uit het Vitesse-dossier.
 4. ARGUMENTEN (ONDERBOUWING)
  Artikel 25 lid 3 Gemeentewet schrijft voor dat de opgelegde verplichting tot geheimhouding komt te vervallen indien deze niet door de raad in de eerstvolgende vergadering wordt bekrachtigd.
 5. RISICOPARAGRAAF (financieel, juridisch en milieu)
  Openbaarmaking van de vertrouwelijke gegevens kan leiden tot benadeling van derden dan wel van de gemeente Arnhem.

19-04-2004
Fafiani wacht op bod van Vitesse


Raymond Fafiani wacht op een nieuwe aanbieding van Vitesse. De 20-jarige middenvelder is aan zijn laatste contractjaar bezig bij de club uit Arnhem. FC Twente heeft hem al een drie-jarige verbintenis voorgelegd. “Dat heb ik ook begrepen van mijn zaakwaarnemer”, zo reageert Fafiani. “Ik heb zelf nog niets gehoord van Vitesse. Daar wacht ik eigenlijk wel op.”

“Natuurlijk wil je graag blijven bij de club waarvoor je al zo lang speelt”, aldus Fafiani, die dit seizoen vanuit de jeugdopleiding doorstootte naar de hoofdmacht van Vitesse. “Maar als de situatie niet duidelijk is, dan moet je wel vertrekken.”

Bron: De Gelderlander 19-04-2004
Oefenduel Vitesse tegen RKSV Driel


RKSV Driel speelt in de voorbereiding op de nieuwe voetbalcompetitie 2004-2005 een oefenwedstrijd tegen Vitesse. De Arnhemse profclub brengt op donderdag 15 juli (aanvang 19.30 uur) een bezoek aan de Drielse vierdeklasser. Het is niet de eerste keer dat Driel als sparringpartner fungeert van een betaald voetbalorganisatie. Eerder waren Athletic de Bilbao (2000), AZ (2001 en 2002), De Graafschap (2003) en Ajax (1993) te gast op het sportpark aan de Dorpsstraat. De entreekaarten voor het duel met Vitesse zullen in de voorverkoop verkrijgbaar zijn. Waar en wanneer wordt in een later stadium bekend gemaakt.

Bron: De Gelderlander 19-04-2004
Vitesse/Gelredome-onderzoek onzeker


Het onderzoek naar de gang van zaken van het reddingsplan Vitesse/Gelredome is nog hoogst onzeker. De vorige gemeenteraadsvergadering kon geen voltallige onderzoekscommissie worden samengesteld omdat onvoldoende leden van de gemeenteraadsfractie Zuid Centraal steun gaven aan Leefbaar Arnhem-kandidaat T. van Beers. Nu wil Zuid-Centraal eerst weten of alle documenten die mogen worden ingezien niet geheim zijn. Als ze geheim zijn, zijn we tegen het onderzoek”, aldus fractievoorzitter N. Wiggers van Zuid Centraal. Van Beers kan ook worden gekozen als tegenstemmers afwezig zijn.

Bron: De Gelderlander 19-04-2004
Streuer: trainer niet ter discussie


Technisch manager Jan Streuer ziet nog maar één doel voor Vitesse dit seizoen: “Het afwenden van directe degradatie. De nacompetitie ontlopen lukt niet meer.” Volgens Streuer staat trainer Edward Sturing niet ter discussie: “We zijn in ieder geval niet bezig met de positie van de trainer, daar wil ik dus geen enkel commentaar op geven.” Omdat alle concurrenten wonnen, staat Vitesse gedeeld laatste: “Dit hou je toch niet voor mogelijk, maar het is de realiteit. Waarom halen zij wel overwinningen en wij niet? Dit is het slechtste scenario.”

Bron: Omroep Gelderland 18-04-2004
Vitesse overweegt beroep Van Vossen


Vitesse overweegt in beroep te gaan tegen een eventuele straf voor Peter van Vossen. De aanvaller kreeg vrijdag in de wedstrijd tegen Willem II een rode kaart. De net ingevallen Van Vossen speelde de bal te ver voor zich uit en raakte vervolgens Willem II-verdediger Nuelson Wau. Scheidsrechter Sterk trok direct rood voor Van Vossen, die inmiddels liet weten verbaasd te zijn over de rode kaart. Omdat Van Vossen bepleit dat hij niks heeft gedaan, gaat Vitesse vrijwel zeker meteen in beroep als de straf bekend wordt gemaakt.

Bron: Omroep Gelderland 18-04-2004
Dramatisch weekeinde voor Vitesse


Ondanks het puntje dat Vitesse vrijdag pakte tegen Willem II in Tilburg was het een dramatisch weekeinde voor de Arnhemse club. Door overwinningen van FC Zwolle, Den Haag en Volendam staat Vitesse gedeeld laatste met Volendam. Belde clubs hebben 23 punten uit 30 wedstrijden. Vitesse wist pas drie keer te winnen, maar het doelsaldo van de Arnhemmers is veel beter dan dat van Volendam. FC Zwolle heeft nu een punt meer dan de Arnhemmers en ADO Den Haag zelfs vijf. Vitesse speelt nog tegen Heerenveen (uit), NEC (thuis), Roda JC (uit) en FC Utrecht (thuis).

Bron: Omroep Gelderland 18-04-2004
Edward Sturing wordt kwaad in rust


Vitesse-trainer Edward Sturing kon na afloop van de wedstrijd tegen Willem II niet begrijpen dat sommige spelers het in de eerste helft volledig lieten afweten. “Ik vind dat werkelijk ongelooflijk als je ziet in welke situatie we op dit moment zitten. Ik ben in de rust ook behoorlijk kwaad geworden op sommige spelers. Als je vecht voor de laatste kans moet iedereen er alles aan doen.” Sturing kon niet beoordelen of de rode kaart van Peter van Vossen terecht was. “Dat weet ik niet, het was voor mij helemaal aan de overkant van het veld en ik kon het daarom niet qoed zien.”

Bron: Omroep Gelderland 17-04-2004
Ruud knol: doelpunt was mijn fout


Vitesse-verdediger Ruud Knol maakte in de wedstrijd tegen Willem II een onzekere indruk. In de vijfde minuut leidde hij een kans van Denneboom (op de lat) in en ook bij de tegentreffer zag Knol er niet goed uit. “Dat doelpunt was gewoon mijn fout”, aldus de verdediger. “De bal ging naar de tweede paal toe en ik voelde Van den Eede in mijn rug zitten. Ik had die bal gewoon moeten hebben.” Knol zag in dat Vitesse eigenlijk niets opschoot met de remise in Tilburg. ‘Pas toen we achterkwamen, gingen we goed voetballen. Dit is heel zuur. Wederom.”

Bron: Omroep Gelderland 17-04-2004

De Vitesse Pool

Haarlem Reds neemt afstand van achtervolgers
Kwart deelnemers raadt juiste uitslag Willem II – Vitesse

Bijna een kwart (21) van de 88 deelnemers aan de wedstrijd tegen de tricolores uit Tilburg heeft de 1-1 goed geraden. Daardoor vinden er veel verschuivingen plaats in het klassement.

Koploper Haarlem Reds behoort tot de goede voorspellers van deze week. Daardoor neemt hij afstand van zijn naaste belagers. Yellow Black no1 betreedt dankzij zijn vierpunter voor het eerst de tweede plaats op het virtuele podium. Zijn achterstand op de lijstaanvoerder bedraagt twee punten. De andere deelnemers uit de toptien die de uitslag goed hebben voorspeld zijn TomVitesseFan, Jorn18 en Luffie.

Volgende wedstrijd die meetelt is Heerenveen – Vitesse op 24 april.

Stand toptien per 16-04-2004

1 ( 1) Haarlem Reds 33 65
2 ( 4) Yellow Black no1 34 63
3 ( 2) B100 34 62
3 ( 2) Go ahead make my day 34 62
5 ( 7) TomVitesseFan 34 61
6 ( 4) Mister Polak 34 60
7 ( 6) Quasar de Duif 32 57
8 ( 8) always.snoopy 34 56
9 ( 10) Jorn18 33 55
10 ( 11) Luffie 34 55
10 ( 9) Olaf 34 55

 Vitesse.org forum poolcompetitie 2003-2004

16-04-2004
Vitesse ontslaat Frits van den Berk


Frits van den Berk moet per 1 juli weg bij Vitesse. De kracht-en hersteltrainer, assistent van hoofdcoach Edward Sturing, is één van de vijf mensen met een contract voor onbepaalde tijd die ontslag hebben gekregen bij de Arnhemse club. Van den Berk is tevens trainer van Vitesse B1. Ook jeugdtrainer Ruud Wetzel moet per 1 juli vertrekken, hij heeft Vitesse Dl onder zijn hoede. Daarnaast kreeg facilitair manager Jan Kluitenberg te horen dat hij na dit seizoen moet vertrekken. De overige twee ontslagen vallen op de afdelingen communicatie en financiën. De vijf hebben donderdag te horen gekregen dat ze worden ontslagen.

Bron: De Gelderlander 17-04-2004
Edward Sturing gelooft zijn ogen niet


Trainer Edward Sturing kon gisteravond in Tilburg, waar Vitesse teleurstellend gelijkspeelde tegen Willem II (1-1) zijn ogen niet geloven. “We zaten totaal niet in de wedstrijd. Het meest opvallende was nog dat we de duels en de strijd niet aangingen. En dat in de situatie waarin wij zitten, ik begrijp het niet”, aldus de teleurgestelde coach na afloop van het duel, waarin Peter van Vossen rood kreeg. Sturing: “Ik heb niet gezien wat er gebeurde.” Van Vossen kan een schorsing verwachten voor de wedstrijd bij Heerenveen. Ook Tim Cornelisse en Purrel Fränkel (allebei zesde gele kaart) zijn dan niet inzetbaar.

Bron: De Gelderlander 17-04-2004
´Niet iedereen besefte wat er moest gebeuren´


Het had de wedstrijd van de wederopstanding moeten worden, na een week vol chaos en tumult. Maar zelfs nu de spelers in de pers een gemeenschappelijke vijand hebben gevonden, lukte het gisteren bij Willem II opnieuw niet: 1-1. “Een aantal spelers besefte niet wat er moest gebeuren”, stelde Bert Konterman.

Bron: De Gelderlander 17-04-04
Vitesse is op sterven na dood


Vitesse is er opnieuw niet in geslaagd de kloof naar een veilige plaats kleiner te maken. De Arnhemmers speelden gisteravond bij Willem II in Tilburg weer eens gelijk (1-1), voor de veertiende keer liefst. Er is geen reden de laatste vier duels van het seizoen op een wederopstanding te rekenen. Het spel van de Arnhemse acteurs was gisteren vergelijkbaar met een televisiedrama van hooguit één (kwaliteits)ster in de televisiegids. Die ene ster was voor het verassende einde, waarin Vitesse de gelijkmaker produceerde en invaller Peter van Vossen de rode kaart kreeg.

Bron: De Gelderlander 17-04-04
Ilic: Alleen nog maar overleven


Aleksandar Ilic ergerde zich aan de wijze waarop Vitesse speelde in de uitwedstrijd tegen Willem II. “Niet iedereen ging mee in de strijd. Ik weet ook niet hoe dit nu verder moet en ben op een bepaald moment in de wedstrijd maar mee naar voren gegaan. Bij dode spelmomenten probeerde ik wat af te dwingen, maar het lukte niet.” Ilic beseft dat Vitesse in deze fase ook de ranglijst nauwlettend in de gaten moet houden: “Ik kijk niet meer naar beneden, ik kijk niet meer naar boven. Ik kijk alleen nog maar hoe we nog kunnen overleven, dat is nu het enige waar het om gaat.”

Bron: Omroep Gelderland 16-04-2004
Vitesse kan niet winnen in Tilburg


Vitesse heeft vrijdagavond in Tilburg met 1-1 gelijkgespeeld tegen Willem II. Pas nadat de thuisploeg de voorsprong had genomen, leken de Arnhemmers te beseffen dat er tegen degradatie gevoetbald diende te worden. De eerste helft kende, door een geelzwarte bril gekeken, maar twee hoogtepunten. Raymond Fafiani schoot al snel voor open doel naast en halverwege het eerste bedrijf miste een kopbal van Matthew Amoah de juiste koers. Willem II deed het niet beter. Alleen Denneboom (twee kansen) steeg boven het bedenkelijke niveau van het gezapige Brabantse zomeravondvoetbal uit.

Na rust viel er iets meer te genieten. De thuisploeg kwam al na vijf minuten op voorsprong toen Van den Eede twijfelend verdedigen van Ruud Knol afstrafte. Jevric trof geen blaam. Na de 1-0 kreeg Willem II vooral via Jaliens en Mathijssen goede kansen om de voorsprong uit te breiden. Het was echter Amoah die aan de andere kant scoorde; zijn harde schot werd aangeraakt en viel pardoes in het doel. De 1-1 luidde een hectische slotfase in. De goed invallende Peter van Vossen moest echter met rood inrukken, waardoor Vitesse geen vuist meer kon maken en de wedstrijd in 1-1 eindigde.

Bron: Omroep Gelderland 16-04-2004
Vitesse en Willem II delen de punten 1-1


Matthew Amoah redde tien minuten voor tijd een punt voor Vitesse in de uitwedstrijd tegen Willem II. Peter van Vossen kreeg in het matige duel in de 83e minuut (acht minuten na zijn invalbeurt) de rode kaart. Frankel en Cornelisse zijn door hun gele kaart geschorst voor de wedstrijd tegen Heerenveen.

De gehele eerste helft voltrok zich in een laag tempo, waarbij Vitesse het met ‘veldvoetbal’ probeerde en Willem II voornamelijk de lange bal hanteerde. Vitesse speelde in die eerste 45 minuten slordig en bleek niet scherp in de goede kansen die het zeker kreeg. Al na drie minuten zette Rink met een diepe bal collega Fafiani vrij voor De Vlieger, maar de aanvaller werkte slecht af. In de 20e minuut kopte Amoah uit een vrije trap van Janssen in vrije positie naast. De thuisploeg had in rechterspits Denneboom zijn meest gevaarlijke man. In de 4e minuut schoot hij de bal na verkeerd wegkoppen van Knol snoeihard op de lat en op het half uur zag hij een schuiver naast het doel van Jevric gaan. De gele kaarten die Cornelisse en Frankel ontvingen betekenen een schorsing volgende week in Heerenveen.

Beide teams begonnen ongewijzigd aan de tweede helft. Dat kon na amper vijf minuten spelen niet meer van de stand gezegd worden. Uit een voorzet van de gevaarlijkste man, Denneboom, kopte de lange spits Van den Eede de bal in de 50e minuut achter Jevric: 1-0. Direct na het doelpunt stuitte Rink met een strakke kopbal op de vuitsen van De Vlieger. Edward Sturing stuurde na een klein uur spelen met Mbamba nog een extra spits in het veld in. Vitesse had wel het meeste balbezit, maar miste eenvoudigweg weer eens de scherpte voor het doel. De ploeg kreeg ook na rust weer kansen. Cornelisse schoot echter over na misvatten van Van Mosselveld en ook Amoah mikte van dichtbij te hoog na een goede actie van Mbamba. Even daarvoor (’74) behoedde Jevric zijn ploeg voor de 2-0 door een schot van Matthijssen te keren. De gelijkmaker inde 79e minuut kwam dan ook uit het niets. Een lange bal werd door Amoah net buiten de zestien meter ineens achter De Vlieger geschoten: 1-1. Aangemoedigd door de meegereisde supporters ging Vitesse op jacht naar de tweede goal. Zeven minuten voor tijd werd de ploeg echter niet geholpen door de ingevallen Van Vossen. De speler kreeg na een actie met ‘gestrekt been’ rood van scheidsrechter Sterk. In de resterende minuten veranderde er dan ook niets meer aan de stand.

Bron: Vitesse.nl 16-04-2004
Ilic: handhaving erezaak
Vitesse-verdediger wil loopbaan niet met degradatie afsluiten


Als eigenaar van een koekfabriek in zijn geboortestad Nis is de maatschappelijke toekomst van Alexandar Ilic gewaarborgd. Maar de eerzuchtige routinier uit Servië-Montenegro wil eerst zijn voetbalcarrière op waardige wijze afsluiten. In die plannen zou een degradatie met Vitesse nogal misstaan. ,,Voor mij is handhaving daarom een erezaak”, zegt de 34-jarige verdediger.

Bron: AD 16-04-04
Vitesse gaat de finale in


De spanning neemt toe. Nog vijf competitiewedstrijden resten Vitesse om zich te handhaven in de Holland Casino Eredivisie. Vrijdagavond speelt de ploeg in Tilburg tegen Willem II. “We gaan de finale in”, sprak Edward Sturing na de laatste training.

Rink/Amoah
Uit de laatste training voor het duel met Willem II vrijdagavond in Tilburg is op te maken dat Matthew Amoah het spitsenduo zal vormen met Paulo Rink. Tijdens de partij (elf tegen elf) was te zien dat Aleksandar Rankovic en Nicky Hofs bij de reserves meespeelden, terwijl Mamadou Zongo en Raymond Fafiani een hesje kregen. Kalle Sone is het enige blessuregeval in de selectie. Edward Sturing maakt pas vrijdag de definitieve opstelling bekend. Wel is zeker dat Michael Dingsdag, Eldridge Rojer, Ricky Bochem en Jaap Davids niet bij de groep van achttien zitten.

Pers
Voor de laatste, uitermate belangrijke, wedstrijden heeft de spelersgroep van Vitesse er voor gekozen om de omgang met de media enigszins aan te passen. Besloten is om tot het einde van het seizoen pas de dag voor een wedstrijd en op de dag zelf met de media te praten. Deze tijdelijke ‘maatregel’ is volgens aanvoerder Tim Cornelisse nodig om de rust te bewaren rondom de club en de spelersgroep. “Wij willen ons de laatste vijf wedstrijden zo goed mogelijk voorbereiden en rust rondom de selectie is dan van belang. Er zijn de afgelopen periode teveel negatieve zaken in het nieuws geweest. Dat is deels de schuld van de spelersgroep zelf en deels de schuld van de pers. Wij willen er met z’n allen voor zorgen dat Vitesse in de eredivisie blijft.” Trainer Edward Sturing verduidelijkte dat het initiatief puur vanuit de spelersgroep komt. “Het is de keuze van de groep en ik kan alleen maar zeggen dat ik het verstandig vind. Er zijn uitspraken in de media verschenen over medespelers en mijzelf die niet door de groep als geheel gedragen worden en daar willen zij zich van distantiëren.”

Bron: Vitesse.nl 16-04-2004
Rink in basis Vitesse bij Willem II


Paulo Rink keert vanavond terug in de basisopstelling van Vitesse, dat om 20.00 uur begint aan de uitwedstrijd tegen Willem II. De Braziliaan was gepasseerd voor het duel met AZ en afgelopen zondag speelde hij de tweede helft in het treffen met NAC Breda (2-2). Rink zal in Tilburg een koppel vormen met Matthew Amoah. Aleksandar Rankovic keert terug van een schorsing, maar begint op de bank. Trainer Edward Sturing houdt namelijk vast aan het elftal dat tegen NAC een sterke tweede helft speelde.

Opstelling:
Jevric; Cornelisse, Knol, Ilic, Fränkel; Zongo, Konterman, Janssen, Fafiani; Rink en Amoah

Bron: De Gelderlander 16-04-2004
‘Ik zou met Van Vossen beginnen’


Nog vijf wedstrijden. Dan is duidelijk of Vitesse zich handhaaft, nacompetitie moet spelen of, in het ergste geval, degradeert. De Gelderlander telt, aan de vooravond van Willem II – Vitesse, mee af. Vandaag het woord aan Johan Paape, een van de ondernemers die hebben betaald om de komst van spits Peter van Vossen mogelijk te maken.

‘Ik heb twee beroerde jaren achter de rug. Als Vitesse verliest, heb ik de smoor in. Dan neem ik twee biertjes en ga ik naar huis. Ik begrijp niet dat anderen dan in Gelredome nog een feestje kunnen vieren. Ik vind nog altijd dat Vitesse met de huidige spelersgroep een goede subtopper kan zijn. Maar ze zijn zo bang om weer te verliezen dat er angst in het spel is geslopen. Als ik trainer was, zou ik de jongens duidelijk maken dat twintigduizend mensen een kaartje hebben gekocht en dat ze bevoorrecht zijn. Dat ze hun angst opzij moeten zetten en zich tot het uiterste moeten uitsloven. De spelers moeten zich ook meer realiseren dat het voortbestaan van de club en hun baan op het spel staat. Dus wil ik dat vanaf het eerste fluitsignaal de vlam in de pan gaat. Dat ze zich voor honderd procent inzetten. Dat moeten de spelers tijdens de warming-up al uitstralen. Ik zou ze dat in niet mis te verstane woorden duidelijk maken. En geen fratsen tolereren zoals Rink en Van Vossen de laatste wedstrijd uithaalden. Ik heb overigens alle vertrouwen in trainer Edward Sturing. Hij doet het goed. Ik vind wel dat hij van zijn spelers meer mag eisen. Hij zou die bezieling vanaf de bank ook meer moeten uitstralen. Hij staat er nu wat te gelaten bij. Omdat er vanaf de eerste minuut vol in moet worden gegaan, zou ik met Van Vossen beginnen. Hij kan de andere spelers vanaf het eerste fluitsignaal op sleeptouw nemen.”

De opstelling van Johan Paape

Jevric
Cornelisse, Knol, Ilic, Rankovic
Konterman, Janssen, Schaars
Van Vossen, Rink, Amoah

Bron: De Gelderlander 16-04-2004
Vitesse is weer FC Hollywood


Vitesse doet de laatste dagen zijn bijnaam FC Hollywood volop eer aan. Over chaos, onduidelijkheid, crisisberaden en een gedeeltelijke persboycot. Vitesse speelt vanavond in Tilburg tegen Willem II. Vijf speelronden voor het einde van de competitie verkeert de club met het mooie stadion in hevige degradatienood. En dus is het crisis in Arnhem. Zwaar crisis. De gebeurtenissen in de voorbije dagen zouden niet misstaan als scenario van een internationale lachfilm.

Bron: De Gelderlander 16-04-04
Spelers van Vitesse mijden de pers


De spelers van Vitesse praten de rest van het seizoen alleen maar op de dag voor en op de wedstrijddag zelf met de pers. “Dit geeft duidelijkheid en rust”, stelt aanvoerder Cornelisse. De Arnhemse club heeft de spelers te kennen gegeven dat ze niet zonder meer met de media mogen praten. “Wij mogen niet zomaar meer wat zeggen”, bevestigt middenvelder Bert Konterman. Vitesse riep een aantal spelers bijeen om duidelijk te maken dat sommige dingen intern moeten blijven. Aanleiding zijn onder meer uitlatingen van enkele spelers die in de pers anoniem kritiek hadden op keeper Jim van Fessem.

“Dit besluit komt volledig uit de spelersgroep”, benadrukt aanvoerder Cornelisse. “Er worden zoveel dingen buiten het voetbal om gezegd en geschreven en dat is niet positief voor waar het echt om gaat. Het is deels de schuld van de spelers”, geeft Tim Cornelisse toe, maar deels ook van de pers. Dit is geen onzin. We willen ons in alle rust op de laatste vijf wedstrijden voorbereiden”, geeft de verdediger aan.

Bron: Omroep Gelderland 15-04-2004
Rink ziet aanval met Amoah zitten


Vitesse-spits Paulo Rink vormde al een koppel met Nick Hofs, Jhon van Beukering, Mamadou Zongo en Peter van Vossen. Vrijdag vormt Rink samen met Matthew Amoah het aanvalsduo. “Amoah snapt precies waar hij moet staan”, prijst de Duitser. “Hij is de beste speler om een duo mee te vormen. Hij heeft gevoel voor de juist positie en ik kan met hem heel makkelijk een 1-2 maken. Dat bleek ook wel in de tweede helft tegen NAC.” Over het gesprek dat hij heeft gehad over zijn gedrag in de rust van dat duel is Rink kort: “Blij dat alle problemen zijn opgelost.”

Bron: Omroep Gelderland 15-04-2004
Sturing: alleen club is belangrijk


Vitesse-trainer Edward Sturing prijst de beslissing van de spelers om de pers doordeweeks te mijden “Ik ben blij dat dit initiatief uit de spelersgroep komt. In deze cruciale fase is niemand meer belangrijk. Het gaat alleen om de club. De hele groep baalt ervan dat ze als geheel worden aangekeken dat enkele spelers naar buiten brengen. De competitie is nog zeker niet gespeeld”, weet Sturing. “Er is nog voldoende perspectief. Dat concludeer ik naar aanleiding van de tweede helft tegen NAC en de wedstrijden ervoor.”

Bron: Omroep Gelderland 15-04-2004
Vitesse wil rust in Hitchcock-thriller


Rust en punten. Dat is waar Vitesse naar streeft en vooral naar snakt. Maar bij gebrek aan het tweede wil het met het eerste niet zo vlotten. En dus zit de Arnhemse club in wat trainer Edward Sturing noemt ‘een thriller van Alfred Hitchcock zonder te weten hoe het afloopt’. De spelers hebben een (beperkte) persboycot afgekondigd. De strijd tegen degradatie werd in de winterstop geïntensiveerd met de komst van vier spelers, van wie Peter van Vossen eind februari zich als laatste voegde in het Vitesse-kamp. Vanwege de financiële beperkingen moest Vitesse het doen met spelers met een ‘vlekje’. Maar Paulo Rink bleek meer dan een vlekje te hebben, want met zijn nonchalante gedrag zorgde hij vooral voor ergernis. Trainer Edward Sturing passeerde hem voor het duel met AZ vanwege diens gebrekkige discipline. De spits, die een broertje dood heeft aan trainen, was zich geen kwaad bewust (‘Misschien ben ik wel te ontspannen’).

Het vuurtje rond Rink was nauwelijks gedoofd of de volgende ophef ontstond. Dit keer met Jim van Fessem als middelpunt. De keeper deed zijn beklag over zijn medespelers, die hem via de pers hadden bekritiseerd. ‘Bepaalde spelers stappen naar de pers toe en hebben kennelijk niet de persoonlijkheid dingen recht in mijn gezicht te zeggen. Ik vind dat achterbaks’, zei Van Fessem deze week in Voetbal International. De doelman, die voorlopig niet in aanmerking komt voor een nieuwe verbintenis, moest zondag tegen NAC Breda vanaf de bank toekijken.

Sturing hield vol dat het zíjn besluit was om Jevric de voorkeur te geven boven Van Fessem. ‘Niemand heeft mij aangesproken op de foutjes van Van Fessem tegen AZ. Ik heb voor Dragoslav Jevric gekozen omdat hij het uitstekend doet op de training, terwijl Jimmy de laatste tijd juist een gespannen indruk maakt’, vertelde Sturing in VI.

‘Vitesse heeft nu geen tijd te wachten tot het beter met hem gaat. De spanning bij de club is om te snijden. Af en toe heb ik het gevoel dat ik in een thriller van Alfred Hitchcock zit zonder te weten hoe het afloopt.’

De trainer was koud bekomen van deze interne strubbelingen, die op straat lagen, of het volgende incident vroeg om een reactie. Paulo Rink deed zondag bij het duel met Vitesse weer in negatieve zin van zich spreken. De Braziliaanse Duitser trapte tijdens de warming-up in de rust de bal niet met zijn ploeggenoten, maar voetbalde met zijn zoontje. Hij had speciaal zijn nazaat van de tribune gehaald. Ook het warmlopen van Peter van Vossen viel niet in goede aarde. De routinier, die tegen NAC Breda niet in actie kwam, deed de warming-up met een ballenjongen.

Sturing hoefde niet te reageren, de clubleiding ondernam actie naar aanleiding van de ophef rond Rink en Van Vossen. Beide routiniers hadden een persoonlijk onderhoud met technisch manager Jan Streuer, die zich niet wilde uitlaten over de strafmaatregelen. ‘Dat houden we intern, maar het is opgelost. Iedereen weet nu wat er wel en niet kan bij de club’, zei de technisch manager tegen De Gelderlander. Bovendien heeft Streuer verordonneerd dat slechts een beperkt aantal spelers met de media mag praten. Want de rust moet weer terugkomen: ‘Dat is heel belangrijk, want we moeten ons vooral concentreren om erin te blijven’, aldus Streuer tegen Omroep Gelderland.

De spelersgroep heeft ook uit zichzelf besloten de perscontacten te beperken. Alleen op de wedstrijddag en de dag ervóór zijn ze beschikbaar voor de media. ‘Het is geen onzin. We moeten ons helemaal voorbereiden op de komende vijf wedstrijden. Er gebeurt bij andere clubs ook zoveel. De laatste dagen wordt hier vooral gepraat over dingen, die niets met voetbal te maken hebben. Het is totaal niet positief en dus ook niet voor de voorbereiding’, zei aanvoerder Tim Cornelisse tegen VI.nl aan de vooravond van het duel met Willem II. ‘Dit schept duidelijkheid en rust.’

Ondanks de ruimte in de zelfopgelegde persboycot hield Van Vossen zijn kaken op mekaar. De aanvaller zat mogelijk in zijn maag met zijn reactie op Omroep Gelderland op de strafmaatregel. ‘Ik heb tot dusverre van niks gehoord. Het kan altijd nog komen. Maar het lijkt me sterk, want wat heb ik nou gedaan?’ Van Vossens reactie laat zien dat de Hitchcock-thriller met de titel ‘Vitesse’ nog verschillende onverwachte wendingen gaat nemen voordat het einde bekend wordt. Nog minimaal vijf wedstrijden.

Bron: VI.nl 15-04-2004
Onjuist bericht in De Gelderlander


In De Gelderlander van deze morgen (15 april) staat dat de sfeercommissie van de supportervereniging op de vingers is getikt vanwege het draaien van het nummer ‘al wie da nie springt’ tegen NAC . Dit is niet correct! De sfeercommissie is al een aantal seizoenen niet meer verantwoordelijk voor het draaien van muziek en de keuze van de muziek in Gelredome. De sfeercommissie heeft alleen een adviserende rol wat betreft de muziek. Het stukje in De Gelderlander is dan ook niet correct.

Sfeercommissie SV Vitesse

15-04-2004
Vitesse legt Rink geen boete op


ARNHEM – Paulo Rink heeft woensdag een gesprek gehad met technisch manager Jan Streuer van Vitesse, waarin de Duitser is duidelijk gemaakt dat hij zijn gedrag moet verbeteren. De club heeft hem echter geen boete opgelegd.

Rink trapte in de rust tegen NAC een balletje met zijn zoontje. Streuer heeft hem verteld dat dit soort gedrag in Nederland niet geaccepterd wordt. De spits heeft beterschap beloofd.

“De club heeft dit zeer professioneel opgelost”, stelt Rinks manager Stipic. “Dit is voor iedereen het beste. Paulo is nog steeds dezelfde als drie maanden geleden toen hij kwam.”

Bron: Omroep Gelderland 15-04-2004
Paulo Rink terug in basis Vitesse


ARNHEM – Paulo Rink keert vrijdagavond tegen Willem II terug in de basis van Vitesse. Tegen AZ hield trainer Sturing hem buiten de selectie en tegen NAC Breda begon de Duitser op de bank, waarna Rink goed inviel.

Sturing lijkt te kiezen voor het elftal dat in de tweede helft tegen NAC sterk speelde. Dat gaat ten koste van clubtopscorer Emile Mbamba en de van een schorsing teruggekeerde Aleksandar Rankovic. De Servier begint op de bank.

Vermoedelijke opstelling:
Jevric;
Cornelisse, Knol, Ilic, Frankel;
Zongo, Konterman, Janssen, Fafiani;
Rink, Amoah.

Bron: Omroep Gelderland 15-04-2004
Vitesse wil rust in Hitchcock-thriller


Rust en punten. Dat is waar Vitesse naar streeft en vooral naar snakt. Maar bij gebrek aan het tweede wil het met het eerste niet zo vlotten. En dus zit de Arnhemse club in wat trainer Edward Sturing noemt ‘een thriller van Alfred Hitchcock zonder te weten hoe het afloopt’. De spelers hebben een (beperkte) persboycot afgekondigd. De strijd tegen degradatie werd in de winterstop geïntensiveerd met de komst van vier spelers, van wie Peter van Vossen eind februari zich als laatste voegde in het Vitesse-kamp. Vanwege de financiële beperkingen moest Vitesse het doen met spelers met een ‘vlekje’. Maar Paulo Rink bleek meer dan een vlekje te hebben, want met zijn nonchalante gedrag zorgde hij vooral voor ergernis. Trainer Edward Sturing passeerde hem voor het duel met AZ vanwege diens gebrekkige discipline. De spits, die een broertje dood heeft aan trainen, was zich geen kwaad bewust (‘Misschien ben ik wel te ontspannen’).

Het vuurtje rond Rink was nauwelijks gedoofd of de volgende ophef ontstond. Dit keer met Jim van Fessem als middelpunt. De keeper deed zijn beklag over zijn medespelers, die hem via de pers hadden bekritiseerd. ‘Bepaalde spelers stappen naar de pers toe en hebben kennelijk niet de persoonlijkheid dingen recht in mijn gezicht te zeggen. Ik vind dat achterbaks’, zei Van Fessem deze week in Voetbal International. De doelman, die voorlopig niet in aanmerking komt voor een nieuwe verbintenis, moest zondag tegen NAC Breda vanaf de bank toekijken.

Sturing hield vol dat het zíjn besluit was om Jevric de voorkeur te geven boven Van Fessem. ‘Niemand heeft mij aangesproken op de foutjes van Van Fessem tegen AZ. Ik heb voor Dragoslav Jevric gekozen omdat hij het uitstekend doet op de training, terwijl Jimmy de laatste tijd juist een gespannen indruk maakt’, vertelde Sturing in VI.

‘Vitesse heeft nu geen tijd te wachten tot het beter met hem gaat. De spanning bij de club is om te snijden. Af en toe heb ik het gevoel dat ik in een thriller van Alfred Hitchcock zit zonder te weten hoe het afloopt.’

De trainer was koud bekomen van deze interne strubbelingen, die op straat lagen, of het volgende incident vroeg om een reactie. Paulo Rink deed zondag bij het duel met Vitesse weer in negatieve zin van zich spreken. De Braziliaanse Duitser trapte tijdens de warming-up in de rust de bal niet met zijn ploeggenoten, maar voetbalde met zijn zoontje. Hij had speciaal zijn nazaat van de tribune gehaald. Ook het warmlopen van Peter van Vossen viel niet in goede aarde. De routinier, die tegen NAC Breda niet in actie kwam, deed de warming-up met een ballenjongen.

Sturing hoefde niet te reageren, de clubleiding ondernam actie naar aanleiding van de ophef rond Rink en Van Vossen. Beide routiniers hadden een persoonlijk onderhoud met technisch manager Jan Streuer, die zich niet wilde uitlaten over de strafmaatregelen. ‘Dat houden we intern, maar het is opgelost. Iedereen weet nu wat er wel en niet kan bij de club’, zei de technisch manager tegen De Gelderlander. Bovendien heeft Streuer verordonneerd dat slechts een beperkt aantal spelers met de media mag praten. Want de rust moet weer terugkomen: ‘Dat is heel belangrijk, want we moeten ons vooral concentreren om erin te blijven’, aldus Streuer tegen Omroep Gelderland.

De spelersgroep heeft ook uit zichzelf besloten de perscontacten te beperken. Alleen op de wedstrijddag en de dag ervóór zijn ze beschikbaar voor de media. ‘Het is geen onzin. We moeten ons helemaal voorbereiden op de komende vijf wedstrijden. Er gebeurt bij andere clubs ook zoveel. De laatste dagen wordt hier vooral gepraat over dingen, die niets met voetbal te maken hebben. Het is totaal niet positief en dus ook niet voor de voorbereiding’, zei aanvoerder Tim Cornelisse tegen VI.nl aan de vooravond van het duel met Willem II. ‘Dit schept duidelijkheid en rust.’

Ondanks de ruimte in de zelfopgelegde persboycot hield Van Vossen zijn kaken op mekaar. De aanvaller zat mogelijk in zijn maag met zijn reactie op Omroep Gelderland op de strafmaatregel. ‘Ik heb tot dusverre van niks gehoord. Het kan altijd nog komen. Maar het lijkt me sterk, want wat heb ik nou gedaan?’ Van Vossens reactie laat zien dat de Hitchcock-thriller met de titel ‘Vitesse’ nog verschillende onverwachte wendingen gaat nemen voordat het einde bekend wordt. Nog minimaal vijf wedstrijden.

Bron: VI 15-04-2004
Van Vossen: “Ik heb niks gehoord”


ARNHEM – Vitessenaar Peter van Vossen weet niet wat de club voor maatregelen heeft genomen vanwege zijn gedrag tijdens de wedstrijd tegen NAC Breda.

De club maakte bekend dat er wel met Van Vossen is gesproken. Hij speelde tijdens de warming-up voor een eventuele invalbeurt met een ballenjongen en zat zelfs op een stoel.

“Ik heb tot dusverre niks gehoord. Het kan altijd nog komen. Daar is niet een bepaald tijdstip voor, ze kunnen daar mee komen als ze daar het moment voor vinden. Dus ook een dag voor de wedstrijd. Maar het lijkt me sterk, want wat heb ik nou misdaan?”

Bron: Omroep Gelderland 15-04-2004
Spelers van Vitesse terechtgewezen


ARNHEM – Vitesse heeft de spelers te kennen gegeven dat ze niet meer zomaar met de media mogen praten.

Een aantal ervaren spelers is bijeen geroepen om duidelijk te maken dat dit niet meer kan. Ook rond wedstrijden mag slechts een beperkt aantal spelers nog het woord voeren. Aanleiding is de recente onrust bij Vitesse, waar vooral ergernis is ontstaan over de wijze waarop off-the-record informatie naar buiten is gekomen.

Volgens technisch manager Jan Streuer is alles nu weer rustig: “Dat is heel belangrijk, want we moeten ons vooral concentreren om erin te blijven.”

Bron: Omroep Gelderland 15-04-2004
Sturing krijgt rugdekking


Jan Streuer heeft gisteren ingegrepen in de affaire rond Paulo Rink en Peter van Vossen. De technisch manager geeft daarmee rugdekking aan hoofdtrainer Edward Sturing en tegelijkertijd heeft Streuer de selectie van Vitesse op scherp gezet.

Streuer wilde gisteren niet veel kwijt over het persoonlijke onderhoud met zowel Rink als Van Vossen. Gistermiddag sprak hij op sportcentrum Papendal met Rink. Later op de dag volgde het gesprek met Van Vossen. Beide spelers melden zich vanmorgen gewoon op de training op sportcentrum Papendal.

“Er is met de spelers gesproken en neem maar van mij aan dat ze weten waaraan ze toe zijn”, zei Streuer gisteravond. “Verder wil ik er niet op ingaan. Dit soort zaken moet naar de achtergrond. Waar het om gaat is dat iedereen ervan bewust is dat we met zijn allen moeten knokken om in de eredivisie te blijven.”

Hoewel Streuer de details niet bekend wilde maken, is het duidelijk dat Rink en Van Vossen een boete en een laatste waarschuwing hebben overgehouden aan eerste paasdag. Rink ging die dag in de fout, door zijn zoontjes te betrekken bij zijn warming-up. En Van Vossen ging over de schreef toen hij tijdens het warmlopen een balletje ging trappen met een ballenjongen en vervolgens plaatsnam op diens stoel.

Hoofdtrainer Sturing had Rink al eerder gepasseerd wegens disciplinaire redenen. Hij achtte de tijd nu rijp voor de clubleiding om in te grijpen. Die rugdekking heeft de coach dus gekregen.

Streuer: “Het gedrag van zondag wordt zeker niet gewaardeerd. We vinden het een serieus verhaal. Het is jammer dat dit soort dingen gebeurt. Dat zie je vaak, wanneer je onderin staat. Maar juist dan moet je geen gekke dingen doen. Dan moet je alleen aan het team denken.”

“Het gaat niet alleen om deze twee spelers”, aldus Streuer, doelend op Rink en Van Vossen. “Het gaat om alle spelers van Vitesse. We moeten met slechts één ding bezig zijn. Het belang van het team.”

En:”Het is vijf voor twaalf. We hebben nog vijf wedstrijden te gaan waarin we moeten knokken om de nacompetitie te ontlopen. Het moet nu gebeuren. Individuele dingen tellen daarbij niet. Spelers die daaraan niet willen meewerken, die hebben een probleem. Dat is duidelijk. De spelers beseffen dat. Ik hoop dat iedereen zich er aan houdt.”

Bron: De Gelderlander 15-04-2004
Elfrink dagen zoet met dossiers


Wie de komende dagen SP-voorman Gerrie Elfrink zoekt, moet in het archief van het stadhuis zijn. Op zijn verzoek mag hij het dossier van Vitesse/Gelredome inzien. En dat is een hele klus. Gistermorgen om negen uur meldde hij zich op het stadhuis. Gistermiddag was hij er nog. “Ik ben er alleen even uit geweest om een broodje te halen. Het is een flink dossier. Ik ben hier de komende dagen nog wel zoet”, vertelt hij. Zijn bevindingen mag hij niet met de buitenwereld delen. “Ik heb een geheim,houdingsverklaring ondertekend.” Grote misstanden heeft hij niet ontdekt. “Wel enkele politiek gevoelige details.”

Bron: De Gelderlander 15-04-2004
Vitesse doet ‘homolied’ in de ban


Vitesse heeft de sfeercommissie van de supportersvereniging op de vingers getikt. Zondag galmde de camavalskraker Al wie da nie springt door Gelredome, voor aanvang van de wedstrijd Vitesse-NAC. In het carnavalslied wordt spottend gezongen over homoseksuelen. Vitesse kreeg hierover een klacht van een vaste bezoeker en stapte vervolgens naar de sfeercommissie. “Het is ons beleid dat er geen kwetsbare muziek wordt gedraaid”, zegt Vitesse-woordvoerster Ester Bal. “Dit nummer is er doorheen geslipt. Het is een vervelende en verkeerde keuze geweest. Het zal niet opnieuw gebeuren.”

Bron: De Gelderlander 15-04-2004
Vitesse: vijf gedwongen ontslagen


De ondernemingsraad van Vitesse heeft ingestemd met de bezuinigingsplannen van directeur Paul van der Kraan. Dat betekent dat de Arnhemse club voor vijf personen gedwongen ontslag zal aanvragen. Daarnaast verdwijnen drie arbeidsplaatsen doordat aflopende contracten niet worden verlengd. Van der Kraan wilde gisteren niet aangeven om welke plaatsen in de organisatie het gaat. Hij zal vandaag eerst de betrokken personeelsleden inlichten. Zeker is dat de spelersgroep buiten schot blijft. Eerder dit seizoen verdwenen al 24 van de 60 arbeidsplaatsen bij de Arnhemse club.

Bron: De Gelderlander 15-04-2004
Rink en Van Vossen krijgen boete


Vitesse heeft Paulo Rink en Peter van Vossen bestraft voor hun optreden tijdens de thuiswedstrijd tegen NAC Breda, afgelopen zondag in Gelredome. Beide spelers hebben een boete en een laatste waarschuwing gekregen. Tijdens de warming-up in de pauze haalde Rink zijn beide zoontjes van de tribune en ging hij met hen een balletje trappen. Van Vossen liep na de rust geruime tijd warm. Na enige tijd ging hij een balletje trappen met de ballenjongen en nam toen plaats op diens stoel. Jan Streuer, technisch manager van Vitesse, wil, niet ingaan op de sancties. “Ze weten waar ze aan toe zijn”, zegt Streuer.

Bron: De Gelderlander 15-04-2004
Vitesse hekelt plan van minister Remkes


Vitesse is niet blij met de plannen van minister Remkes, die wil dat voetbalclubs zelf de kosten van politie-inzet gaan betalen. “We geven jaarlijks 700.000 euro uit aan de veiligheid bij de wedstrijden in Gelredome”, zegt Vitesse-woordvoerster Ester Bal. “Zoals elke post, willen we ook de kosten van deze post terugbrengen. Dus zijn we niet blij met de plannen van de minister. Als we de politie-inzet zelf moeten gaan betalen, dan krijgen we er weer een kostenpost bij. Vitesse doet al heel veel voor de veiligheid. We hopen dat er een discussie zal volgen over wiens verantwoordelijkheid de politie-inzet is. Daarin kan de Eredivisie NV een grote rol spelen, aangezien dit probleem voor alle voetbalclubs geldt.”

Bron: De Gelderlander 15-04-2004
Vitesse berispt duo
Sturing weigert nog langer te praten met Omroep Gelderland


Paulo Rink en Peter van Vossen hebben van de leiding van Vitesse een reprimande gekregen voor hun gedrag van afgelopen zondag rondom de wedstrijd tegen NAC. De beide routiniers werkten een zeer ongeïnteresseerde warming-up af: Rink speelde met zijn zoontje, Van Vossen met een ballenjongen. Technisch manager Jan Streuer wil niet zeggen of er nog maatregelen volgen tegen beide aanvallers. Voor de wedstrijd tegen Willem II van morgenavond zitten Rink en Van Vossen wel bij de selectie.

Overigens weigert trainer Edward Sturing nog langer verslaggevers van Omroep Gelderland te woord te staan, na een in zijn optiek te negatieve berichtgeving.

Bron: AD 15-04-2004
Rink en Van Vossen gewoon bij selectie


Paulo Rink en Peter van Vossen zitten gewoon bij de selectie voor de wedstrijd van Vitesse tegen Willem II. Beide aanvallers zijn volgens technisch manager Jan Streuer wel aangesproken op hun gedrag tijdens de wedstrijd van zondag tegen NAC Breda. Rink haalde in de rust zijn zoontje op het veld en trapte hij een balletje met hem. Van Vossen, die niet inviel, speelde met een ballenjongen en ging zelfs op een stoel naast hem zitten. Streuer wil niet zeggen of er maatregelen zijn getroffen: “Dat houden we intern, maar het is opgelost. Iedereen weet nu wat er wel en niet kan bij de club.”

Bron: Omroep Gelderland 14-04-2004
Fafiani kan voor 3 jaar naar Twente


FC Twente heeft Vitesse-speler Raymond Fafiani een driejarig contract aangebeboden. De 20-jarige Fafiani mag transfervrij vertrekken bij Vitesse, omdat de club hem een verlaagde aanbieding heeft gedaan. Fafiani gaf al aan graag bij Vitesse te blijven. Ook Vitesse wil verder met het talentvolle linksppot, maar kon niet voldoen aan de optie. FC Twente informeerde al eerder bij Vitesse naar aanvoerder Tim Cornelisse. Het contract vna de verdediger loopt echter nog een jaar door en FC Twente wil vooralsnog echter geen transfersom voor de 26-jarige rechtsback betalen.

Bron: Omroep Gelderland 14-04-2004
Vitesse tegen plan minister Remkes


Voetbalclub Vitesse wijst het plan van minister Remkes om te gaan betalen voor de inzet van politieagenten van de hand. De Arnhemse club is jaarlijks zeven ton kwijt voor veiligheid in en rond stadion Gelredome. Bij risicoduels zet Vitesse tussen de 250 en 400 stewards in om ongeregeldheden te voorkomen. Mede daardoor hoeft de politie minder agenten in te zetten. Vitesse moet bezuinigen op veiligheidsmaatregelen. De club zegt niet in staat te zijn te betalen voor de inzet van agenten, zoals minister Remkes wil.

Bron: Omroep Gelderland 14-04-2004
Vitesse heeft de optie in het contract van Lucien Dors gelicht


De achttienjarige speler van Jong Vitesse blijft tot 2006 in dienst van de Arnhemse club. Vitesse wacht nog steeds op de handtekening van Raymond Fafiani. De twintigjarige aanvaller kan bijtekenen, maar staat ook in de belangstelling van FC Twente.

Bron: VI 14-04-2004
FC Twente maakt werk van Fafiani


FC Twente heeft Raymond Fafiani een driejarig contract aangeboden, De twintigjarige linkerspits mag komende zomer transfervrij vertrekken bij Vitesse, waar hij een nieuwe, maar verlaagde verbintenis aangeboden kreeg. ‘We zijn serieus in gesprek’, bevestigt technisch coördinator Johan Plageman van FC Twente. FC Twente heeft verder bij Vitesse geïnformeerd naar de mogelijkheden om Tim Cornelisse over te nemen. De club heeft vooralsnog echter geen trek een transfersom voor de 26-jarige rechtsback te betalen. Cornelisse staat in Arnhem nog tot 2005 onder contract.

Bron: VI 14-04-2004
Vitesse moet weer personeel ontslaan


Vitesse gaat deze week opnieuw een aantal banen schrappen om bezuinigingen te realiseren. In september vorig jaar vielen in Arnhem al dertig ontslagen en nu zingt rond Het Gelredome een aantal van dertien rond. ‘Uit de lucht gegrepen en te hoog geschat’, reageert algemeen directeur Paul van der Kraan. ‘Het is al vervelend genoeg dat het nodig is. Maar als een bedrijf meer kosten heeft dan inkomsten, moet je maatregelen nemen. Helaas is het reduceren van personeelskosten niet te voorkomen. Begin deze week heb ik daartoe een plan voorgelegd aan onze ondernemingsraad. Van hen ontvang ik woensdag (vandaag, red.) een reactie en een advies. Donderdag ga ik dan met een aantal betrokkenen om de tafel zitten. Er lopen ook contracten af die we niet zullen verlengen.’

Bron: VI 14-04-2004
Van Fessem teleurgesteld in collega’s


Vitesse-doelman Jim van Fessem is hevig teleurgesteld in de ploeggenoten die hem via de pers bekritiseerden. De 28-jarige keeper stond sinds de blessure van Dragoslav Jevric onder de lat bij de Arnhemmers en behield zijn basisplaats toen de Serviër eind vorig jaar weer fit was. Na een minder goede wedstrijd tegen AZ zou een aantal medespelers erop hebben aangedrongen Jevric te laten keepen, hetgeen zondag tegen NAC Breda (2-2) ook gebeurde.

Van Fessem:’Bepaalde spelers stappen naar de pers toe en hebben kennelijk niet de persoonlijkheid dingen recht in mijn gezicht te zeggen. Ik vind dat achterbaks.’Trainer Edward Sturing heeft begrip voor dat gevoel: ‘Ik vind dat ook raar. Spelers moeten het Vitesse-belang boven dat van zichzelf stellen, zeker in deze moeilijke fase. Als je kritiek hebt, dan moet die binnenskamers worden geuit. Niemand heeft mij aangesproken op de foutjes van Van Fessem tegen AZ. Ik heb voor Dragoslav Jevric gekozen omdat bij het uitstekend doet op de training, terwijl Jimmy de laatste tijd juist een gespannen indruk maakt. Vitesse heeft nu geen tijd te wachten tot het beter met hem gaat. De spanning bij de club is soms te snijden. Af en toe heb ik het idee dat ik in een thriller van Alfred Hitchcock zit zonder te weten hoe die afloopt.’

Bron: VI 14-04-2004
Ziekenboeg Vitesse zo goed als leeg


Vitesse-trainer Edward Sturing kan voor de ontknoping in de eredivisie beschikken over een zo goed als geheel fitte selectie. Alleen aanvaller Kalle Sone is niet inzetbaar. Ook Ricky Bochem, die lang kampte met een knieblessure, is weer fit genoeg om te spelen. Bochem maakte dinsdagavond zijn rentree in Jong Vitesse na drie maanden blessureleed. Hij speelde zonder veel problemen een helft. Jong Vitesse won dinsdagavond overigens met 2-1 (twee goals van Eldridge Rojer) van AZ. Door de overwinning is de ploeg van trainer Theo Bos zo goed als zeker van lijfsbehoud.

Bron: Omroep Gelderland 14-04-2004
Kalle Sone hervat looptraining


Kalle Sone kan de looptraining hervatten. De Vitesse-aanvaller heeft dinsdag een foto laten maken van de voet, die hem al sinds 3 augustus aan de kant houdt. De foto toonde aan dat de breuk goed geheeld is. Sone liet tijdens een training op de Open Dag van Vitesse een breuk in zijn voet op. Hij speelde daarna nog wel enkele keren in het tweede, zat op de bank bij het eerste, maar kreeg toch weer een terugslag. Nu lijkt niets een definitief herstel meer in de weg te staan. “Ik hoop binnen enkele weken met het tweede te spelen”, vertelt de Kameroener.

Bron: Omroep Gelderland 14-04-2004
Vitesse presteert goed in Tilburg


Vitesse presteert over het algemeen goed in Tilburg. De Arnhemmers verloren in 1998 voor het laatst bij Willem II (1-0). De laatste zege dateert van november 2002, toen Vitesse de Tricolores met 3-1 versloeg. Destijds waren het Andrej Levchenko uit een strafschop, Marian Zeman en Matthew Amoah die voor de doelpunten zorgden. In november 2001 werd met 1-1 gelijkgespeeld. Amoah maakte in de laatste minuut de gelijkmaker waardoor Vitesse niet met lege handen vertrok. Ook in het seizoen 2000~2001 speelden beide ploegen gelijk met 2-2. Het jaar daarvoor zegevierde Vitesse met 5-3.

Bron: Omroep Gelderland 14-04-2004
Geen ontslag staf A-selectie Vitesse


Er vallen geen ontslagen bij de technische staf van de A-selectie van Vitesse. Dat heeft directeur Paul van de Kraan woensdag bekendgemaakt. Donderdag wordt duidelijk waar de ontslagen als gevolg van de nieuwste bezuinigingsronde bij Vitesse wel vallen. Verwacht wordt dat het onder meer gaat om trainers in de jeugdopleiding van Vitesse. In totaal moeten er dertien arbeidsplaatsen bij de Arnhemse club verdwijnen.

Bron: Omroep Gelderland 14-04-2004
Nog geen reprimande Rink en Van Vossen


Paulo Rink en Peter van Vossen zijn nog niet aangesproken op hun gedrag tijdens de wedstrijd van Vitesse tegen NAC Breda. “Waar zou ik wat over moeten horen? Ik heb toch niets negatief gezegd”, reageert Van Vossen. “Het zal allemaal wel meevallen”, denkt ook Rink. Beiden hielden zich tijdens de warming-up met andere zaken bezig. Rink haalde in de rust zijn zoontjes op het veld en tijdens wat rek- en strek-oefeningen trapte hij een balletje met hen. Van Vossen, die niet inviel, speelde met een ballenjongen en ging zelfs op stoel naast hem zitten.

Bron: Omroep Gelderland 14-04-2004
Jan Streuer moet hard voor trainer opkomen in affaire Paulo Rink


Paulo Rink en Peter van Vossen worden vandaag op het matje geroepen. Technisch manager Jan Streuer van Vitesse moet hard ingrijpen om zijn hoofdcoach Edward Sturing voldoende in de rug te dekken. Rink en Van Vossen gingen zondag in de fout tijdens de thuiswedstrijd van Vitesse tegen NAC Breda (2-2). Beide spelers zaten op de bank. In de tweede helft liet Sturing Van Vossen warmlopen. Na enige tijd ging de Zeeuw rustig een balletje trappen met een ballenjongen, om even later op de stoel plaats te nemen.

Rink maakte het nog bonter. Hij haalde in de pauze doodleuk zijn twee zoontjes van de tribune voor de warming-up, terwijl hij meteen na de rust aan de bak moest. Beide voorvallen ontgingen aanvankelijk Sturing, Streuer en andere clublieden, maar werden haarscherp gesignaleerd door diverse televisiecamera’s.

Het is interessant wat er vandaag gebeurt in het onderhoud van Streuer en de twee voetballers. Sturing botste al eerder met de recalcitrante Rink, die tijdelijk werd verbannen wegens egoïstisch spel en een veel te slappe trainingsinzet.

De acties van Van Vossen (in mindere mate) en Rink vragen om harde maatregelen van de clubleiding. Niet alleen ondermijnen ze het aanzien van trainer Sturing, ook getuigt het niet van groot besef van de situatie waarin Vitesse verkeert. Heel Nederland kon zich zondag een breuk lachen om de vakantiefilmpjes vanuit stadion Gelredome. Na Sturing is het nu de beurt aan het clubbestuur. Het is immers het zoveelste incident in korte tijd met de Braziliaan.

Nadat Rink in de pauze van het duel met FC Zwolle werd gewisseld, weigerde hij mee te reizen met de spelersbus. De affaire werd omslachtig in de doofpot gestopt. Rink kreeg een boete en trakteerde de selectie op een etentje, maar daarmee was de wond niet geheeld. In de spelersgroep stuitte de houding van Rink op zo veel verzet, dat Sturing de aanvaller moest passeren voor de uitwedstrijd tegen AZ. Rink toonde prompt beterschap, maar verviel zondagmiddag in de pauze al snel in provocerend en onacceptabel gedrag. Met zijn show zette Rink, mogelijk niet eens moedwillig, trainer en club voor gek.

De situatie is lastig omdat Vitesse Rink, wiens kwaliteiten buiten kijf staan, aan boord moet houden. Een zware boete en een laatste waarschuwing zijn derhalve op zijn plaats. Niet in het minst om trainer Sturing in de rug te dekken.

Hij is tot nu toe altijd loyaal gebleven aan Vitesse. Zo loyaal dat hij, ongebruikelijk in de egocentrische voetbalwereld, zijn eigen belang wegcijferde voor de club. Sturing eiste bijvoorbeeld geen geld voor een spits toen eerst Peeters (verkocht) en later Amoah (blessure) wegvielen. Terwijl hij wist dat zijn ploeg te ver was uitgehold om zich veilig te mogen wanen. In de periode waarin 24 mensen op straat werden gezet, vond Sturing het niet gepast te zeuren om geld (voor een spits) terwijl zijn trainersnaam er deels van afhankelijk was.

Daarom verdient Sturing in de huidige crisistijd rugdekking. Algemeen directeur Paul van der Kraan heeft zijn handen vol aan de verdere sanering, dus moet technisch manager Streuer ingrijpen.

Sturing is naast loyaal ook een trainer met een korte, maar goede staat van dienst. Hij haalde Europees voetbal en behoedde de club voor degradatie. Nu moet Streuer het klimaat bewaken waarin Sturing opnieuw kan werken aan klassebehoud.

Voor Streuer staat er ook prestige op het spel. Hij is verantwoordelijk voor het aantrekken van de Braziliaanse spits. Dat Rink niets begrijpt van alle commotie rond zijn persoon geeft te denken. Hij gedraagt zich, zegt hij zelf, niet anders als in zijn hoogtijdagen bij Bayer Leverkusen. De fratsen van de spits zouden dus bekend moeten zijn. In dat geval kun je spreken van een inschattingsfout. Reden te meer voor de manager nu keihard op te treden en de affaire Rink te gebruiken voor een steun in de rug van de trainer.

Bron: De Gelderlander 14-04-2004
Jan Streuer is jammerklachten beu


Technisch manager Jan Streuer van Vitessse heeft schoon genoeg van de voortdurende stroom jammerklachten vanuit de selectie van Vitesse. “Te veel spelers bij ons zijn alleen met zichzelf bezig. Het is voor Vitesse helemaal niet belangrijk wie er speelt. Als je ontevreden bent op de bank, moet je maar zorgen dat je beter bent. Wie goed speelt, staat gewoon in de basis. Het getuigt van weinig zelfkritiek als je in deze belangrijke fase op de bank zit en babbels hebt tegen journalisten dat je moet spelen. Niemand kan zich dat in deze situatie permitteren. Het laatste woord is hier niet over gesproken”, aldus Streuer.

Bron: De Gelderlander 14-04-2004
Vitesse hoopt nog op meevaller FIOD-affaire
Vitesse wil geld terug van FIOD


Vitesse hoopt op een financiële meevaller in de FIOD-affaire. De Arnhemse voetbalclub bereikte eind 2003 een akkoord met het Openbaar Ministerie in de strafzaak wegens fraude, oplichting en belasting-ontduiking onder het bewind van oud-voorzitter Karel Aalbers.

De club denkt nu zelfs te veel te hebben betaald. Het zou daarbij gaan om maximaal enkele tienduizenden euro’s. Vitesse trof een schikking met de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) en de belasting voor in totaal 1,15 miljoen euro. Voor een bedrag van 400.000 euro werd strafvervolging van oud-bestuursleden afgekocht. Aan de belasting werd nog eens een naheffing van bijna 750.000 euro gedaan. De club en de voormalig bestuurders worden nu niet meer vervolgd, zo heeft het OM laten weten.

Vitesse kampt met een begrotingstekort van 2 miljoen euro, maar komt door de betaling aan de belasting niet verder in financiele problemen. “Dat geld was al gereserveerd en heeft geen invloed op de begroting van dit seizoen”, aldus woordvoerster Ester Bal van de club.

Tegen oud-Vitesse-voorzitter Karel Aalbers loopt nog steeds een onderzoek. Het OM gaat er van uit dat Aalbers zonder medeweten van de overige bestuursleden heeft gehandeld. Hij wordt verdacht van (belasting)fraude bij transfers en betalingen aan spelers als Nikos Machlas, Pierre van Hooijdonk, Roy Makaay en Ferdi Vierklau.

Bron: De Gelderlander 14-04-2004
Rink en Van Vossen op het matje


Vitesse hoort vandaag Paulo Rink en Peter van Vossen over hun instelling in de warming-up voor het duel Vitesse – NAC, zondag in Gelredome. Aanvaller Rink, eerder buiten de selectie gelaten vanwege een gebrekkige instelling, nam zijn beide zoontjes mee tijdens het warmlopen. De Braziliaan viel na rust wel in en speelde uitstekend. Van Vossen liep halverwege de tweede helft warm, trapte een balletje met de ballenjongen en nam toen plaats op diens stoel. Hij bleef langs de kant. Trainer Edward Sturing en manager Jan Streuer overwegen maatregelen maar willen vandaag eerst de lezing van de spelers horen.

Bron: De Gelderlander 14-04-2004
Jhon van Beukering gaat vrijuit


Het Openbaar Ministerie (OM) zal geen strafvervolging instellen tegen De Graafschapspits Jhon van Beukering. Volgens het OM is de zaak niet bewijsbaar. De verklaringen van de verdachten zijn te verschillend om tot vervolging over te kunnen gaan. Van Beukering was zondagmiddag betrokken bij een vechtpartij voor het stadion Gelredome, na afloop van de eredivisiewedstrijd tussen Vitesse en NAC. In totaal werden vijf mensen opgepakt. Ook tegen de andere vier wordt geen vervolging ingesteld. Daarmee is een dreigend stadionverbod van de baan. De KNVB beslist hierover.

Bron: De Gelderlander 14-04-2004
Theo Bos nadert doel van de missie


Trainer Theo Bos is zo goed als geslaagd in zijn missie Jong Vitesse in de eredivisie te houden. Dankzij twee treffers van Eldridge Rojer won zijn ploeg gisteravond van Jong AZ met 2-1. Voor de ploeg uit Alkmaar scoorde Stein Huysegems tegen. “We staan zeven punten voor op de laatste plaats en er degradeert er maar één. Het is nog niet binnen, maar veel kan er niet meer fout gaan”, reageerde Bos gisteravond tevreden. Op het slechte veld van Rheden verzuimde zijn ploeg afstand te nemen, waardoor AZ na rust even langszij kwam. Van de selectie speelden naast Rojer ook Dingsdag, Jansen, Schaars en Hofs.

Bron: De Gelderlander 14-04-2004
Politie speurt naar vandalen Vitesse


Vitesse probeert in samenwerking met de politie vandalen te achterhalen die zondagmiddag tijdens Vitesse-NAC enkele kuipstoeltjes op de Zuidtribune kapot hebben gemaakt. Ongeveer vijftien stoeltjes (á 100 euro) werden losgetrokken toen fans onderlings slaags raakten. Tijdens de teleurstellende eerste helft (0-2) riep een grote groep op massaal de tribune te verlaten om de heersende onvrede te onderstrepen. Een ander deel voelde daar niets voor, waarna de meest heetgebakerden lijnrecht tegenover elkaar kwamen te staan. De politie bekijkt videobeelden om vernielers en vechtersbazen te achterhalen.

Bron: De Gelderlander 14-04-2004
Gelredome grijpt naast taptoe


Het bestuur van de Stichting Nationale Taptoe heeft besloten de nationale taptoe met ingang van 2005 van Breda te verplaatsen naar de Brabanthallen in Den Bosch. Dat is slecht nieuws voor het Arnhemse Gelredome, dat met Den Bosch, Breda, Rotterdam (Ahoy) en Den Haag in de race was voor het evenement, waarbij militaire muziekuitvoering en parade centraal staan. Ahoy’ en Gelredome werden eveneens als geschikte locatie aangemerkt, maar verloren het van de Brabanthallen vanwege het choreografisch aspect, de verlichting, de plaatsing van het decor en de positionering van de tribunes.

Bron: De Gelderlander 14-04-2004
Vitesse op een tijdbom
Spelers zijn ‘gegoochel’ trainer Edward Sturing beu
Sturing wil Rink uit de selectie hebben


Door Eddy van der Ley

Edward Sturing lijkt de grip op de spelersgroep van Vitesse kwijt te raken. Steeds meer spelers van de Arnhemse degradatiekandidaat bekritiseren de aanpak van de oefenmeester, zij het vooral off the record. Sturing is goed ziek van het ‘onzichtbare’ geweeklaag.

De sluimerende onvrede heeft van Vitesse in de cruciale slotfase van de competitie een tikkende tijdbom gemaakt en het is nu vooral de vraag of Sturing er nog in slaagt het sissende projectiel te demonteren. Gistermorgen deed hij een eerste poging door de spelers voor aanvang van de training op de man af naar de aard van de vermeende kritiek te vragen. Maar het bleef opvallend stil in de kleedkamer. Niemand durfde zijn grieven prijs te geven. ,,Daar kan ik dus niets mee”, zegt Sturing.

In de wandelgangen dalen echter harde verwijten op de trainer neer. Een greep uit het ‘assortiment’ aan klachten: Sturing goochelt te veel met opstellingen en systemen; sommige spelers mogen straffeloos fouten maken terwijl anderen juist bij het minste of geringste worden gepasseerd. Het zijn de min of meer voorspelbare fricties die de kop opsteken bij een ploeg die steeds dieper wegzakt in het drijfzand van degradatieproblemen. Dat beseft ook Sturing. ,,Ik weet hoe het werkt in de voetballerij”, zegt hij. ,,Er zal de komende weken nog veel meer op mijn pad komen, maar ik kan niet anders doen dan blijven proberen de doelstelling van de club te realiseren: zorgen dat we niet degraderen.”

In die overlevingstocht kan Sturing geen stoorzenders gebruiken. Vandaar dat hij zich mateloos ergert aan het gedrag van uitgerekend Paulo Rink en Peter van Vossen, de tussentijds als ‘verlossers’ binnengehaalde routiniers. Zondag tegen NAC gaven beiden een bepaald ongeïnteresseerd staaltje van warmlopen ten beste. Rink deed de warming-up in de pauze met zijn zoontje (‘bij Bayer Leverkusen vonden ze dat prachtig’) en Van Vossen – die uiteindelijk niet zou invallen – hield langs de zijlijn een balletje hoog met een ballenjongen en nam plaats in een stoel.

Een verongelijkte Sturing rept van ‘een gebrek aan normen en waarden’, maar zegt het nemen van maatregelen over te laten aan de clubleiding. ,,Tot dusverre heb ik alles zelf moeten opknappen, bijvoorbeeld in de eerdere kwestie met Rink. Maar de club mag als werkgever van de spelers nu ook wel eens een statement maken. Uiteraard na overleg, maar ik wil niet langer overal in mijn eentje voor opdraaien.” Als het aan Sturing ligt, volgen er maatregelen tegen het tweetal. Ook technisch manager Jan Streuer, verantwoordelijk voor het aankoopbeleid, denkt in die richting. ,,Zulke dingen kunnen natuurlijk niet”, zegt hij. Vandaag moet het tweetal bij Streuer op het matje komen.

Sturing hoopt op de volledige rugdekking van zijn technisch manager – lees: het uit de selectie verwijderen van Rink – anders wordt zijn gezag nog verder ondermijnd. Want de clubman pur sang wil de klus koste wat kost klaren. ,,Ik ben in het verleden niet altijd fair behandeld door de club. Ik werd gepasseerd ten faveure van Snoei terwijl ík Vitesse naar Europees voetbal had geleid, maar heb het clubbelang altijd laten prevaleren. Dan wil ik het afmaken ook. Natuurlijk gaat deze situatie ten koste van mijn gezinsleven, maar er komt nog wel een tijd dat ik aan mezelf zal denken. Voorlopig moet ik Vitesse in de eredivisie zien te houden.”

Bron: AD 14-04-2004
Betalen voor inzet politie
Rekening naar voetbalclubs en organisatoren grote evenementen


Clubs in het betaalde voetbal moeten straks betalen voor de extra inzet van politie. Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) wil dat zij vanaf 2005 maximaal de helft van de kosten voor hun rekening nemen. Ook organisatoren van andere grote commerciële evenementen, zoals danceparty’s, wielerwedstrijden, de TT in Assen of megabeurzen, kunnen de rekening gepresenteerd krijgen. Het gaat alleen om evenementen waarbij ‘excessieve politie-inzet’ nodig is.

Remkes vindt het te billijken dat particuliere organisatoren die veel verdienen met de verkoop van toegangskaartjes, bijdragen aan de kosten voor extra politie-inzet. Nu draait de belastingbetaler hiervoor op. Alleen al in het seizoen 2002-2003 besteedde de politie bijna 340.000 uren aan de begeleiding van voetbalwedstrijden. De politie-inzet bij het voetbal is de afgelopen jaren telkens 10 procent gestegen.

Bron: AD 14-04-04
Winst Jong Vitesse, tweemaal Rojer


Jong Vitesse heeft dinsdagavond in Rheden met 2-1 gewonnen van Jong AZ. Eldridge Rojer was tweemaal trefzeker, terwijl Ricky Bochem na een lange blessureperiode zijn rentree maakte. In de eerste tien minuten hadden beide ploegen al de kans om de score te openen. De eerste, na vijf minuten spelen, was voor spits Stein Huysegems die wegdraaide bij Jaap Davids, maar over het doel van Raymond van Driel schoot. De AZ-doelman werkte een minuut later een schot van Nicky Hofs, na een mooie één-twee met Achmed Ahahaoui, tot corner. In de elfde minuut was het wel raak. Nicky Hofs zette vanaf links voor en Eldridge Rojer tikte de bal bij de eerste paal knap binnen. Na het openingsdoelpunt werd het duel steeds rommeliger. AZ had wel het meeste balbezit, maar de kansen waren voor Vitesse. Met name Eldridge Rojer had de marge voor rust al kunnen vergroten.

AZ startte de tweede helft feller dan Vitesse en voerde het tempo omhoog. Dit leidde na 68 minuten spelen tot de Alkmaarse gelijkmaker van Huysegems. Vier minuten na de 1-1 was het aan de andere kant echter alweer raak. Achmed Ahahaoui bediende Rojer, die zijn tweede van de avond achter de doelman schoot. De snelle aanvaller kreeg in de resterende speelminuten nog een aantal grote kansen, maar het bleef bij 2-1. Drie belangrijke punten voor de ploeg van trainer Theo Bos in een wedstrijd die Vitesse met hogere cijfers had moeten winnen. Door de winst op AZ en het verlies van NAC Breda thuis tegen Heerenveen (0-2) is het verschil met de nummer dertien opgelopen tot zes punten.

Jong Vitesse – Jong AZ 2-1 (1-0)
1-0 Rojer ’11
1-1 Huysegems ’68
2-1 Rojer ’72

Scheidsrechter: dhr. B. Kuipers
Geel: Davids (Vitesse), Vlaar, Zoontjes, Cruz, Moudou en Maruanaya (AZ)

Jong Vitesse
Van Driel, Lansana (’88 Pastoors), Davids, Dingsdag, Jansen, Dors, Bochem (’46 Nesselaar), Schaars, Hofs, Rojer en Ahahaoui.

Jong AZ
Molenaar, Willemsen, Vlaar, Zoontjes, Cruz, Van Wijk (’55 Hoost), Moudou (’88 Jansen), Maruanaya, Huysegems, Van Langen en Wisse.

Bron: Vitesse.nl 13-04-2004
Vitesse koopt strafvervolging af


De Arnhemse voetbalclub Vitesse heeft voor een bedrag van ruim 400.000 euro strafvervolging afgekocht. Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie bevestigde dinsdag dat een strafzaak wegens belastingfraude en valsheid in geschrifte bij spelerstransfers (Machlas, Makaag, Van Hoogdonk, Vierklau) in de periode onder oud-voorzitter Karel Aalbers is afgedaan met een boete. Vitesse heeft het geld in december al overgemaakt. De club is ook af van de fiscale opsporingsdienst (FIOD), omdat Vitesse een naheffing van meer dan 725.000 euro heeft betaald.

Het landelijk parket heeft na een drie jaar durend onderzoek geconcludeerd dat Aalbers destijds eigenmachtig heeft opgetreden en dat er binnen Vitesse verder niemand op de hoogte was van de betwiste afspraken en regelingen. Met het betalen van de boete en de naheffing kan Vitesse het boek Aalbers definitief sluiten. Een jaar geleden maakte het OM bekend dat het Aalbers wel wil vervolgen voor belastingontduiking en valsheid in geschrifte. Het is nog niet duidelijk wanneer de zaak voor de rechter komt, omdat op verzoek van Aalbers eerst nog getuigen worden gehoord.

Bron: Omroep Gelderland 13-04-2004
Van Beukering wordt niet vervolgd


De Graafschap-voetballer Jhon van Beukering en zijn broer Dennis worden niet vervolgd voor de vechtpartij van afgelopen zondag. Toen ontstond na de wedstrijd Vitesse-NAC Breda een vechtpartij, waarbij de broers Van Beukering betrokken raakten. Behalve de broers hield de politie ook twee Vitesse-supporters aan. Volgens de politie is de juiste toedracht niet meer te achterhalen, omdat de verklaringen van de verdachten uiteenlopen. In overleg met het Openbaar Ministerie is besloten de zaak te seponeren.

Bron: Omroep Gelderland 13-04-2004
Vandaag laatste verkoop Willem II-Vitesse


Vitesse speelt aankomende vrijdagavond (16 april 2004) de belangrijke uitwedstrijd tegen Willem II. De spelers kunnen ook deze wedstrijd de steun van de Vitesse-supporters goed gebruiken. Vandaag is de laatste kans om kaarten te kopen voor deze wedstrijd. Er geldt een verplichte buscombi.

Prijzen:
Servicekaart plus: 19,60 euro;
Servicekaart: 22,60 euro;
Seizoenkaart: 25,10 euro.

13-04-04
Organisatie betaalt deel politie bij evenementen
Betaaldvoetbalclubs moeten straks maximaal 50% betalen


Organisatoren van grootschalige commerciële evenementen kunnen een rekening van de politie tegemoetzien als er excessief gebruik is gemaakt van politiemensen. Het gaat onder meer om wedstrijden in het betaald voetbal. Minister Remkes van Binnenlandse Zaken wil maximaal de helft van de kosten van de noodzakelijke politie-inzet terugvorderen van de organisatie. Dat staat in een notitie die hij dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd waarvan de hoofdlijn al in het regeerakkoord stond. Hij komt na de zomer met een wetsvoorstel daartoe.

Er komt een landelijke lijst van dit soort evenementen waar zoveel politie wordt ingezet dat de balans tussen baten en lasten zoek is. Remkes vindt de doorberekening geen zelfstandig instrument op zich, want politiezorg is niet te koop. Hij ziet het als een aanvullend instrument waarbij afspraken met de organisatie van het evenement worden gemaakt die tot doel hebben tot minder politie te komen. Volgens een woordvoerder van Remkes is nog niet precies bekend welke evenementen in aanmerking komen voor de doorberekening.

De bewindsman beraadt zich verder nog op variabele rekeningen. Als een organisatie zelf bijvoorbeeld veel werk ervan maakt om de politie-inzet terug te dringen, kunnen ze een lagere rekening krijgen. De doorberekening heeft niets te maken met de bevoegdheden van burgemeesters om evenementen te verbieden als zij denken dat de openbare orde aangetast wordt. Het kabinet vindt het niet nodig brandweerkosten door te berekenen maar bekijkt nog of dat wel mogelijk is voor de geneeskundige hulpverlening.

Bron: ANP 13-04-2004
Rink en Van Vossen ter discussie


ARNHEM – Paulo Rink en Peter van Vossen kunnen maatregelen verwachten naar aanleiding van hun gedrag tijdens de wedstrijd van Vitesse tegen NAC Breda.

Beide spelers hielden zich tijdens hun warming-up met andere zaken bezig dan de voorbereiding op de wedstrijd. Rink haalde tijdens de rust zijn zoontje op het veld en tijdens wat rek- en strekoefeningen trapte hij een balletje met hem. Rink zag zelf het probleem niet: “Dat deed ik in Leverkusen ook, dat vond iedereen prachtig. Daarna deden andere spelers het ook.” Van Vossen, die niet inviel, speelde wat met een ballenjongen en ging zelfs op een stoel naast hem zitten.

Bron: Omroep Gelderland 13-04-2004
Opnieuw gedwongen ontslagen bij Vitesse


Bij Vitesse vallen deze week opnieuw enkele gedwongen ontslagen. Het is de nasleep van de saneringsoperatie van crisismanager Theo Mommers, eerder dit seizoen. Toen al gingen 24 arbeidsplaatsen verloren. Vitesse stevent dit seizoen af op een begrotingstekort van ongeveer twee miljoen euro. De inmiddels naar NAC Breda overgestapte Mommers wilde in het najaar ongeveer 30 arbeidsplaatsen schrappen. Dat zijn er uiteindelijk 24 geworden. Zijn opvolger Paul van der Kraan zet de sanering door en dat leidt opnieuw tot gedwongen ontslagen. “Het aantal gedwongen ontslagen zal zeer beperkt zijn”, zegt de algemeen directeur van Vitesse. “Bij de ontslagprocedure wordt gebruik gemaakt van het sociaal plan van eerder dit seizoen.”

Van der Kraan wil geen exacte aantallen noemen. Hij meldt zich vandaag met zijn plannen bij de ondernemingsraad (or). Woensdag zal de or met een advies komen, waarna Van der Kraan op donderdag de werknemers van Vitesse inlicht. “Misschien heeft de OR alternatieven”, zegt de algemeen directeur. “Ik wil in elk geval dat er tempo wordt gemaakt, want voor 1 juli moeten alle zaken van dit seizoen zijn afgehandeld.”

In de medische staf en de technische staf zullen waarschijnlijk arbeidsplaatsen sneuvelen. Van gedwongen ontslag is niet altijd sprake, bijvoorbeeld doordat aflopende contracten niet worden verlengd. Dat geldt ook voor overeenkomsten met ingehuurde bedrijven. Naar verluidt verdwijnen nu ongeveer tien arbeidsplaatsen. Mommers saneerde al voor ongeveer vier miljoen euro, maar er zijn meer maatregelen nodig voor Vitesse om in leven te blijven. “Ik kijk naar kostenreductie”, zegt Van der Kraan. “Er zijn meer dan tien posten waarop we willen bezuinigen. Zo houden we opnieuw alle kosten van leveranciers tegen het licht.”

Bron: De Gelderlander 13-04-04
Vitesse koopt vervolging voor vier ton af


De voetbalclub Vitesse heeft vervolging van zijn voormalige bestuurders afgekocht met een bedrag van ruim 400.000 euro. Bovendien heeft de armlastige Arnhemse eredivisionist belastingontduiking voor een bedrag van circa 800 000 euro vereffend met de fiscus. Gerekend naar oude guldens hebben de handelingen van oud-voorzitter Karel Aalbers eind jaren 90 en begin 2000 Vitesse tenminste 2,5 miljoen gekost.

De boetedoening van de club is nog niet het sluitstuk van de affaire-Aalbers, de voormalige voorzitter die verdacht wordt van het frauderen bij transfers van en betalingen aan topspelers als Nikos Machlas, Pierre van Hooijdonk en Roy Makaay. Aalbers maakt volgens het landelijk parket van het openbaar ministerie maximaal, gebruik van zijn rechten in het gerechtelijk vooronderzoek. Hoewel de naspeuringen van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) en de Economische Controle Dienst (ECD) reeds geruime tijd geleden zijn afgerond, wil Aalbers zo veel mogelijk getuigen laten horen. Als die mogelijkheden tot uitstel zijn uitgeput, zal hij worden vervolgd. Het gerechtelijk vooronderzoek werd in januari 2001 ingesteld.

Eén van de getuigen die nog gehoord moet worden zou Roy Makaay zijn, zo meldt een bron dicht bij het onderzoek. De spits van Bayern München kan volgens Aalbers meer vertellen over diens toenmalige transfer naar Tenerife. Bij die spelersverkoop zou Aalbers zichzelf via de Italiaanse spelersmakelaar Fioranelli persoonlijk hebben verrijkt, ten koste van Vitesse. Dat geld zou zijn overgemaakt op een tussentekening in Zwitserland. Aalbers wordt onder meer verweten via een verboden omweg en via, een tussenpersoon een miljoen gulden naar de toenmalig Vitesse-speler Nikos Machlas te hebben laten overmaken. Ook zou de vergoedingssom voor Pierre van Hooijdonk bij zijn transfer van Nottingham Forrest naar Vitesse in opdracht van Aalbers met ruim een miljoen gulden zijn opgeschroefd. De bedoeling was dat Nottingham dat bedrag via een omweg aan Van Hooijdonk als tekengeld zou uitkeren. Van Hooijdonk heeft dat geld overigens nooit geincasseerd.

Het openbaar ministerie wil Aalbers vervolgen voor onder meer belastingfraude. De financiële benadeling van Vitesse, waarvan in eerste aanleg ook sprake was, wordt de ex-juwelier wegens bewijsproblemen niet langer ten laste gelegd. De geplaagde club zelf heeft niets meer te vrezen van justitie. “Naar het zich laat aanzien heeft Aalbers eigenmachtig opgetreden en was binnen Vitesse niemand op de hoogte van de afspraken en regelingen die hebben geleid tot het strafrechtelijk onderzoek”, zegt het landelijk parket van het OM in een verklaring.

Bron: AD 13-04-04
Henk “Charly” Bosveld zaalvoetbaltoernooi


Op zaterdag 29 mei wordt door de supportersvereniging Vitesse voor de derde keer het Henk “Charly” Bosveld zaalvoetbaltoernooi georganiseerd. Het toernooi zal gespeeld worden in sporthal de “Bakenhof” in Arnhem-Zuid.

Er mogen maximum 4 niet-leden meespelen in een team. En er kunnen maximaal 8 teams meedoen. Inschrijfformulieren zijn verkrijgbaar tijdens wedstrijddagen in de Zuidshop en doordeweeks bij de afdeling ticketing in Gelredome.

Het inschrijfgeld per team is € 45. Dit bedrag moet gelijk betaald worden wanneer je het inschrijfformulier inlevert.

Inschrijven en betalen alleen in de Zuidshop Gelredome.

april 2004
Kaartverkoop Heerenveen-Vitesse
Zaterdag 24 april, 20.00 uur


Voor deze wedstrijd kunnen er kaarten worden gekocht voor eigen vervoer en busvervoer.

Vrij vervoer verkoop bij stadion
Prijs 15 euro, verkoop vanaf dinsdag 13 april tot en met vrijdag 23 april tussen 13.30 uur en 17.00 uur bij de afdeling ticketing van Gelredome

Busvervoer: verkoop bij Ticketbox
servicekaart plus, verkoop vanaf 10/04 prijs 19 euro
servicekaart, verkoop vanaf 10/04 prijs 21,50 euro
seizoenkaart, verkoop vanaf 17/04 prijs 24,50 euro

einde gehele verkoop 21/04/04

Bron: Vitesse 07-04-04
“Ik voel Rink goed aan”


Theo Janssen was zondagmiddag blij met de invalbeurt van Paulo Rink tegen NAC: 2-2. De flegmatieke Braziliaan was een week eerder buiten de selectie gehouden door trainer Edward Sturing. Rink moest zondag op de bank beginnen, maar mocht na rust bij een 2-0 achterstand opdraven. De spits scoorde niet, maar speelde sterk en gedreven. “Hij was goed, scherp, sterk aan de bal, verdedigde mee. Dat hij slecht traint, kan best, als hij er in de wedstrijd maar staat”, meent Janssen, zondagmiddag doelpuntenmaker (1-2) en uitblinker tegen NAC. “Hij is wel heel onvoorspelbaar. Soms heeft bij heel knullig balverlies, dan doet hij weer fantastische dingen”, aldus Janssen, die de spits er graag bij heeft. “Ik voel hem goed aan en ik heb ook geen probleem met hem. Als hij zo speelt als nu, is er niks aan de hand. Hij moet zich gewoon een beetje aanpassen aan ons. Het is hier geen Brazilië of Cyprus”, aldus de Arnhemmer.

Bron: De Gelderlander 13-04-04
Theo Janssen breekt de ban


Vitesse-NAC (2-2) was zondagmiddag een bijzondere wedstrijd. Niet in de laatste plaats voor Theo Janssen, die zijn eerste velddoelpunt ooit scoorde. Theo Janssen kan slecht spelen, maar zijn gave trap verliest hij nooit. Die fluwelen touch met zijn linkervoet is aangeboren. De middenvelder van Vitesse gebruikt ‘m als Raymond Ceulemans de biljartkeu. Janssen schiet niet, hij ‘snijdt’ de bal ‘aan’ of streelt hem. Zijn passes getuigen van mathematische precisie. Toch was het de kunstenaar met het linkerbeen niet gegeven het kunstje van een velddoelpunt maken onder de knie te krijgen. Terwijl de 22-jarige Arnhemmer sinds zijn debuut op 9 december 1998 (NAC uit, 0-2) 102 wedstrijden speelde. In wedstrijd 103 was het raak. “Ik ben blij dat ik eindelijk eens een velddoelpunt heb gemaakt. Normaal gesproken scoor ik nog wel eens uit een vrije trap, dit was mijn eerste uit een gewoon voetbalmoment.” De treffer van Janssen was een mooie en belangrijke. Hij maakte er in de 67ste minuut een einde mee aan een onvoorstelbare reeks van gemiste kansen. Janssen kreeg de bal van Matthew Amoah en haalde verwoestend uit: 1-2.

Het doelpunt van Vitesse zat er al lang aan te komen, maar wilde zondagmiddag eenvoudig weg niet vallen. Dat was te wijten aan slecht afronden en de geweldige NAC-doelman Gábor Babos. “Een fantastische keeper”, erkende Janssen na afloop ruiterlijk: “Hij gaat natuurlijk ook niet voor niets naar Feyenoord.” De vraag of Janssen volgend seizoen nog met Vitesse naar Feyenoord mag, moet de komende weken worden beantwoord. Het dertiende gelijkspel bood de Arnhemse ploeg nauwelijks lucht. Vitesse kreeg ook na de gelijkmaker van Mamadou Zongo (2-2) kansen in overvloed, maar bleef andermaal steken.

“We hebben in de eerste helft gewoon twee knullige goals weggeven”, vond Janssen die na rust, met Rink en Amoah, de grote animator achter de wederopstanding was. Niet alleen vanwege zijn derde doelpunt ooit in de Nederlandse competitie. Hij scoorde in het seizoen 2000/01 een vrije trap tegen Ajax en het daaropvolgende jaar een vrije trap tegen PSV. Tijdens zijn uitstapje naar het Belgische RC Genk was hij ook twee keer trefzeker uit een stilstaande situatie. Janssen zou met zijn gave trap tussen de vijf en tien treffers per seizoen moeten maken, maar dat lukt hem niet. Babos keerde zondag ook nog een ‘streep’ van de Arnhemmer, die eerder dit seizoen wel paal en lat, maar nooit doel trof “Ik heb tot nu toe redelijk gespeeld, maar beslissende dingen waren er niet”, erkende Janssen, die zichzelf voor rust een onvoldoende uitdeelde. “Ik was slecht, ongelukkig met mijn acties. In de tweede helft moest ik van mezelf laten zien dat ik wel goed kan voetballen.”

Dat deed hij na rust. Janssen maakte tempo, draaide zijn hoekschoppen en vrije trappen vlijmscherp in, maar vond geen afmaker. Daar ligt voor het rendement van Janssen wel een probleem. Zijn passes zijn vaak haarfijn, maar de afronding wil niet. Amoah kwam, in zijn eerste hele wedstrijd na zeven maanden, bijvoorbeeld een stapje te kort om Babos te verslaan. Zodat het pluspuntje van de middag beperkt bleef. “We moeten het maar positief bekijken”, vond Janssen. “We hebben een hele goede tweede helft gespeeld en staan nu op drie punten van Den Haag. Vrijdag moeten we van Willem II winnen, dan ligt de druk eens een keer bij Den Haag.”

Bron: De Gelderlander 13-04-04
Sturing roept spelers Vitesse tot de orde


Vitesse-trainer Edward Sturing heeft zijn spelers opgeroepen kritiek intern te houden. Dit naar aanleiding van de affaire Van Fessem, waarbij spelers anoniem de keeper afvielen in de media. “Ik heb met de groep afgesproken dat alles wat ze zeggen over collega’s en de club binnenskamers blijft”, zei Sturing zondag.

Na de 2-2 tegen NAC Breda gaf de coach zijn spelers een groot compliment voor het spel in de tweede helft. “Ze hebben alles gedaan om te winnen. Zo moeten we de komende wedstrijden blijven spelen. Het zal tot de laatste dag spannend blijven, maar als we zo doorgaan dan zie ik het zeker nog zitten”, aldus Sturing.

De trainer toonde zich tevreden over het spel van Paulo Rink. De Braziliaan kwam in de rust in het elftal voor Emile Mbamba. Vorige week ontbrak Rink nog in de selectie voor het duel met AZ (2 -1 verlies), vanwege zijn zwakke optreden tijdens de trainingen. “Ik vond Rink goed invallen”, aldus Sturing. “Hij was balvast en toonde veel strijd. Zo moet hij spelen. Dan heeft hij veel kwaliteit.” Een andere aankoop, Peter van Vossen, kwam zondag niet verder dan warmlopen tijdens de tweede helft. Sturing: “Peter kan de boel opzwepen, maar dat was nu niet nodig.”

Dragoslav Jevric maakt zondag zijn rentree in het doel van Vitesse voor de gepasseerde Jimmy van Fessem. Al voor rust incasseerde hij twee treffers. “Daar moetje niet lang bij stilstaan”, zei Jevric. “Ik ben blij dat ik na zes maanden weer in het doel sta. Ik had verwacht na mijn blessure gelijk te spelen, maar nu concentreer ik me alleen op de laatste vijf wedstrijden. Als we doorgaan als de tweede helft, spelen we geen nacompetitie en blijven we in de eredivisie.”

Bron: De Gelderlander 13-04-04
Vitesse houdt instuif voor talenten


Vitesse houdt morgenmiddag voor de derde keer een instuif voor jeugdige talenten uit de regio. Tussen twee en vijf uur zullen ongeveer 120 jongens opdraven op het sportpark van amateurclub SML aan de Bakenbergseweg in Arnhem. De spelers zijn geboren in 1994 en lid van de Kids Club (de jongerenafdeling) van Vitesse. Tijdens de instuif zullen scouts en trainers van de jeugdopleiding van Vitesse aanwezig zijn. Het doel is eventueel talent te ontdekken, dat voor volgend seizoen in aanmerking kan komen voor een plek in de selectie van D-pupillen van de Arnhemse profclub.

Bron: De Gelderlander 13-04-04
Lot van Vitesse is onvoorspelbaar


Directe degradatie, nacompetitie of toch handhaving? Het lot van Vitesse is dit seizoen volledig onvoorspelbaar. Zo bleek ook zondag, bij de dertiende remise in de competitie: 2-2 tegen NAC Breda.

Edward Sturing is op eerste paasdag weer een aantal jaartjes ouder geworden. De trainer van Vitesse keek opnieuw naar negentig minuten meeslepend voetbal van zijn elftal. Vol dramatiek, ergernis e vreugde. De oogst van slechts een punt rechtvaardigde de conclusie dat Vitesse zich met samengeknepen billen naar de apotheose in de eredivisie worstelt. Of, zoals Sturing het zondagmiddag verwoordde: “Ik krijg steeds meer het idee dat ik ben aanbeland in een spannende film van Alfred Hitchcock. Ik weet niet hoe die film afloopt. Goed, hoop ik.”

Vijf speelronden voor het einde heeft Vitesse de kloof met de veilige vijftiende plaats (nu ADO Den Haag) verkleind tot drie punten. Maar het verschil met de laatste plek is gereduceerd tot twee punten. De concurrenten FC Volendam en FC Zwolle sprokkelen de laatste weken punten. Dat is een gebruikelijk fenomeen bij ploegen in nood, in de slotfase van de competitie. De onderlinge spanning en onvoorspelbaarheid stijgt zo in elk geval tot zinderende hoogte.

Van alle ploegen in de eredivisie heeft Vitesse na 29 speelronden de minste zeges geboekt: slechts drie. Met dertien gelijkespelen is Vitesse de remisekoning van Europa, maar zonder het scoren van driepunters blijf je niet in de eredivisie. Vitesse morste tegen NAC Breda kostbare punten, omdat het elftal te wisselvallig speelt. Dat is tekenend voor de ploeg die geen eenheid is. Dat bleek al in de periode vooraf. Vorige week moest Sturing de slimme publiekbespeler Paulo Rink buiten de selectie houden, omdat het recalcitrante gedrag van de Braziliaan niet werd getolereerd door (te) veel ploeggenoten. En afgelopen week kwam daar de soap rond Jimmy van Fessem overheen. De gepasseerde doelman hekelde een deel van zijn ploeggenoten, die anoniem over hem hadden geklaagd in de media.

Zondag bleek dat Vitesse ook op het veld geen ingespeelde eenheid is. NAC leidde halverwege met 2-0, na tactische fouten in de Arnhemse verdediging. Eerst verslikte mandekker Aleksandar Ilic zich in Ali Boussaboun, waarna Purrel Fränkel te laat was om Anouar Diba te beletten de rebound te verzilveren (0-1). Bij de tweede treffer klopte er niets van de organisatie achterin. Nordin Boukhari speelde Orlando Engelaar vrij, dwars door het drukbevolkte hart van de Arnhemse defensie.

Door deze fouten kreeg het hartverwarmende antwoord van Vitesse geen passende beloning. De thuisploeg keek al snel tegen een achterstand aan, maar toonde vooral in de tweede helft wel degelijk als een hecht collectief te kunnen vechten. Het veldspel van Vitesse is de laatste weken sowieso al niet onaardig en blijkbaar komen er extra krachten los op momenten dat de ploeg al afgeschreven lijkt. Dat was vorig seizoen al zo, toen Vitesse het best presteerde in de schier onmogelijke opgaven in het toernooi om de UEFA Cup. Ook dit seizoen verschijnt de passie en hartstocht vaak op momenten dat de strijd al verloren lijkt. Tegen NAC speelde Vitesse de tweede helft nagenoeg onophoudelijk naar voren.

Het Sturm und Drang-voetbal leverde meer dan tien dotten van kansen op. Matthew Amoah en Emile Mbamba misten twee keer voor de rust, de uitstekend ingevallen Rink, Bert Konterman en Ilic stuitten na de pauze op de weergaloze NAC-doelman Gabor Babos. Halverwege de tweede helft rook Vitesse bloed, na de prachtige streep van uitblinker Theo Janssen (1-2). De treffer ontstond na een van de vele aanvallende rushes van Fränkel, dit keer een van de aanjagers met zijn agressieve spel.

Nadat Diba rood kreeg wegens natrappen, speelde Vitesse nog twintig minuten alles of niets. Meteen na het ontstaan van de overtalsituatie scoorde Marnadou Zongo de 2-2, op aangeven van Bert Konterman. Nadien raakte Amoah de paal en strandde Rink nog twee keer op de uitblinkende Babos. Het was een sportief wonder dat Vitesse slechts beloond werd met een punt. Zoals zo vaak dit seizoen speelde Vitesse een wedstrijd met een extreem hoge amusementswaarde. Maar daarmee is de Arnhemse club nog niet behouden voor, de eredivisie.”

Bron: De Gelderlander 13-04-04
Stewards, mobiele eenheid en politie te paard in actie bij Vitesse-NAC


Tijdens de wedstrijd Vitesse-NAC was het zondagmiddag met name op de Zuidtribune onrustig. Na de 0-2 achterstand baalde een woedende Vitesse-supporter bijna alle spandoeken weg. Dat leidde tot een opstootje. Diverse fans zochten enkele rijen hoger op de tribune een veilig heenkomen. Stewards en politie in burger grepen vervolgens in. Na de arrestatie van Jhon van Beukering probeerden enkele boze fans na afloop van de wedstrijd de ingang in de noord-westhoek van het stadion te bestormen. Leden van de mobiele eenheid en politie te paard kwamen daarop in actie. Vanwege het politiecordon konden tientallen bezoekers enige tijd niet bij hun fiets. Nadat de politie het plein voor het stadion had leeggeveegd, keerde de rust weer terug.

Bron: De Gelderlander 13-04-04
Jhon van Beukering: ‘Stadionverbod? Dat moeten ze maar doen’


“Een stadionverbod? Dat moeten ze dan maar doen”, reageerde Van Beukering gisteravond laconiek op de mogelijkheid dat hij de eerste profspeler met een stadionverbod wordt. De voetballer doet niet moeilijk over zijn rol in de kloppartij voor het Gelredome. Zijn relaas: “Ik kwam na de wedstrijd de hoofdingang van het Gelredome uit en was aan het bellen. Daar stond een groep van ongeveer vijftien Vitesse-supporters die de telefoon uit mijn hand sloegen. Toen greep mijn broer (Dennis, red.) in, waarna er een grote knok partij ontstond.” Dat uiteindelijk hij en zijn broer door de politie uit de vechtende meute werden gehaald, verbaast Van Beukering niets. De voetballer van De Graafschap: “wij lagen immers bovenop. De politie had trouwens niet in de gaten dat ik het was. Na een uurtje konden we weer naar huis. Bij Vitesse heb je een hoop goede fans, maar ook een groepje dat trammelant zoekt. Ik denk dat deze groep nu een keertje de verkeerde is tegengekomen.”

Begin dit jaar werd Van Beukering door de rechtbank in Arnhem al eens veroordeeld tot het betalen van 250 euro boete voor het slaan van een 42-jarige Beuningenaar. Van Beukering en zijn familie waren op 1 mei 2003 in Afferden bij de voetbalwedstrijd van DIO tegen Rheden aanwezig om de verrichtingen van zijn broer Dennis te volgen. Na een verbale ruzie sloeg de voetballer de Beuningenaar in het gezicht. De Beuningenaar liep bij de vechtpartij een blauw oog op en had pijn aan enkele voortanden en zijn kaak.

Van Beukering verklaarde uit noodweer te hebben gehandeld. De rechter achtte dat niet bewezen. Volgens haar ging het om een mishandeling en geen zelfverdediging. Volgens de officier van justitie was de klap ‘krachtig’ en viel het slachtoffer op de grond. De voetballer diende ook de schade aan de bril van het slachtoffer te vergoeden.

Afgelopen zondag werden door de politie niet alleen de twee broers Van Beukering aangehouden. Ook een 19-jarige Westervoorter en een 33-jarige Didammer werden gearresteerd. De vijfde verdachte is een 31-jarige man uit Arnhem die een 59-jarige man uit Arnhem heeft uitgescholden en beledigd. Ook deze verdachte is na verhoor weer heengezonden.

Bron: De Gelderlander 13-04-04
Stadionverbod dreigt voor Graafschap-spits Van Beukering


Jhon van Beukering, spits van De Graafschap, hangt een stadionverbod boven het hoofd. De huurling van Vitesse raakte zondagmiddag betrokken bij een vechtpartij bij stadion Gelredome, vlak na de wedstrijd Vitesse – NAC Breda (2-2).

Van Beukering is na de wedstrijd aangehouden door de politie, net als zijn 27-jarige broer Dennis. De 20-jarige spits werd voor de hoofdingang van het stadion om onduidelijke redenen aangevallen door Vitesse-fans. Daarop heeft hij teruggeslagen. Toen de politie arriveerde, was de vechtpartij gaande, vijf mensen werden opgepakt.

Van Beukering wacht mogelijk een stadionverbod als sanctie, zo bevestigde KNVB-woordvoerder Herman Poos gisteravond. “Ook een voetballer kan een stadionverbod opgelegd krijgen”, aldus Poos, na overleg met de jurist van de nationale voetbalbond. “Hoewel die straf in eerste instantie is bedoeld voor supporters die zich misdragen. Maar ook voetballers moeten zich gedragen bij een wedstrijd.”

De KNVB wacht af wat het openbaar ministerie Van Beukering precies ten laste zal leggen. Poos: “Het is een uitzonderlijke situatie als een voetballer hierbij is betrokken. In dat geval zal overleg plaatshebben met de club waarvoor de speler uitkomt. Dit is een heel theoretisch verhaal, waarbij je voorzichtig moet zijn over de strafmaat.”

Bron: De Gelderlander 13-04-04
Politie pakt spits Van Beukering op na vechtpartij


Jhon van Beukering is zondag na de wedstrijd Vitesse-NAC door de Arnhemse politie aangehouden. De door Vitesse aan De Graafschap verhuurde spits was slaags geraakt met een groepje supporters van de Arnhemse club. Volgens de 20-jarige Van Beukering werd hij bij het verlaten van het Gelredome geprovoceerd door zo’n 15 Vitesse-supporters. “Een van hen sloeg me direct mijn mobiele. telefoon uit de hand, waarop mijn broer Dennis ertussen sprong. Tsja als broers help je elkaar natuur op zo’n moment.” Er ontstond een vechtpartij, die uiteindelijk door de politie beëindigd werd.

Tot verrassing van Van Beukering moesten alleen hij en zijn broer mee naar het politiebureau. De Vitessesupporters werden ongemoeid gelaten. “Waarschijnlijk omdat wij bovenop lagen”, denkt de spits, die ongeveer een uurtje op het bureau doorbracht. Daar werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt. Van Beukering heeft geen idee of het opstootje strafrechtelijke gevolgen voor hem heeft. De spits speelde gisteren gewoon met De Graafschap mee tegen TOP Oss (2-1 zege).

Van Beukering is in de Achterhoek opvallend productief en kan er een meerjarig contract tekénen. Ook FC Zwolle wil hem graag hebben. Van Beukering ziet een langer verblijf bij Vitesse niet zitten, omdat hij het vertrouwen van trainer Edward Sturing mist. “Graag had ik meer kansen van hem gehad.” Hij kan de aanval van de Vitesse-supporters daarom ook niet plaatsen. Ik heb me altijd voor 100 procent voor Vitesse ingezet.”

Bron: AD 13-04-04
Vitesse volgt MVV-doelman Wintjes


Vitesse heeft interesse in doelman Danny Wintjes van MVV. Hij is kandidaat om volgend seizoen tweede doelman te worden bij de Arnhemse club. De 20-jarige Danny Wintjes staat na dit seizoen nog een jaar onder contract bij MVV, dat dus een transfersom voor hem kan vragen. Tot nu toe speelde hij 57 wedstrijden voor de Limburgers. Wintjes werd ook al gevolgd door de Belgische koploper Anderlecht. Vitesse wil volgend seizoen naar alle verwachting niet verder met Dragoslav Jevric en Jim van Fessem. De club zoekt nog naar een ervaren eerste doelman. Zoetebier is daarvoor in beeld.

Bron: Omroep Gelderland 12-04-04

De Vitesse Pool

Volop spanning aan kop Vitesse Pool
Drie deelnemers bovenaan met 61 punten

Bovenaan de Vitesse Pool stijgt de spanning ten top. Na de wedstrijd tegen NAC wordt de ranglijst aangevoerd door drie deelnemers die op 61 punten staan. Door het gelijke spel te raden, heeft Go ahead make my day zich in punten weer naast Haarlem Reds en B100 genesteld. Omdat Haarlem Reds een wedstrijd minder nodig had om tot het puntenaantal te komen, mag hij zich nog altijd de trotse lijstaanvoerder noemen.

Van het tot 167 poolers uitgegroeide deelnemersveld, wisten vijf spelers de 2-2 te raden. Daaronder de toptiengangers Quasar de Duif en always.snoopy, die daardoor weer wat dichter naar de koplopers toekruipen. Dat geldt ook voor Jorn18 die met zijn vierpunter de toptien binnentreedt. De overige deelnemers die de uitslag hebben voorzien zijn Forza Arnhem 1 en Vitessefan 4 evah.

De volgende wedstrijd die meetelt is Willem II – Vitesse op 16 april.

Stand toptien per 11-04-2004

1 ( 1) Haarlem Reds 32 61
2 ( 2) B100 33 61
2 ( 3) Go ahead make my day 33 61
4 ( 5) Mister Polak 33 59
4 ( 4) Yellow Black no1 33 59
6 ( 8) Quasar de Duif 31 57
7 ( 6) TomVitesseFan 33 57
8 ( 9) always.snoopy 33 56
9 ( 7) Olaf 33 55
10 ( 16) Jorn18 32 51

 Vitesse.org forum poolcompetitie 2003-2004

12-04-2004
Van Beukering op de vuist bij Vitesse


Graafschap-voetballer Jhon van Beukering is zondag direct na afloop van het duel tussen Vitesse en NAC Breda aangehouden. Van Beukering, die door Vitesse voor de rest van het seizoen verhuurd is aan De Graafschap, was op bezoek bij de Arnhemse club.

De 20-jarige aanvaller werd bij het verlaten van het stadion door ongeveer vijftien Vitesse-fans aangevallen. “Ze sloegen direct mijn telefoon uit mijn hand. Mijn broer Dennis sprong er tussen en toen liep het uit de hand. Er zijn een paar rake klappen gevallen.”

Het tweetal werd door de politie echter meegenomen naar het politiebureau in Arnhem. Over de vechtpartij zegt de bij De Graafschap polulaire spits: “wij lagen bovenop en daarom moesten we denk ik mee. We zijn ongeveer een uurtje op het bureau geweest en toen mochten we weer naar huis.”

Door de politie is zondagavond procesverbaal gemaakt. Of het incident bij Gelredome verder nog gevolgen heeft voor de broers Van Beukering is niet bekend.

Ondanks de vechtpartij kan Jhon van Beukering maandagmiddag gewoon met De Graafschap spelen tegen Top Oss.

Bron: Omroep Gelderland 11-04-04
Jevric tevreden na rentree in basis


Vitesse-keeper Dragoslav Jevric was na afloop van het duel met NAC Breda zeer tevreden dat hij weer speelminuten had gekregen. “Ik ben heel blij dat ik weer in het doel sta. Het was heel moeilijk om telkens op de bank te zitten”, aldus de Servier. Volgens de doelman was hij niet schuldig aan de eerste treffer. “Ilic verloor een duel. Daarom moest ik wel uitkomen. Maar Diba schoot de bal knap in. Ik kon niets doen.” Jevric vond dat zijn team in de tweede helft prima speelde. “Als we de komende wedstrijden ook zo spelen, blijven we er in.”

Bron: Omroep Gelderland 11-04-04
Rink: Wat moet ik nog meer laten zien?


Paulo Rink maakte in het duel tegen RKC Waalwijk zijn rentree als invaller. In de eerste helft riep het publiek al om de Braziliaanse Duitser, na rust werd aan de vraag om Rink voldaan door trainer Edward Sturing. Rink was zeer actief en scoorde zelfs nog bijna de winnende treffer. “Dan was alles compleet geweest. Maar ik ben al blij dat ik weer speelde. En wat moet ik nog meer laten zien. Ik ben nog steeds dezelfde Paulo Rink.” Theo Janssen was ook zeer te spreken over de invaller: “Als Rink zo speelt. dan zit hij volgens mij volgende week echt niet meer op de bank.”

Bron: Omroep Gelderland 11-04-04
Janssen vertrouwt op goede afloop


Door het goede spel van Vitesse in de tweede helft van de ;wedstrijd tegen NAC Breda houdt middenvelder Theo Janssen hoop op een goede afloop van de competitie. Dit geeft heel veel vertrouwen. Als je zo speelt als in de tweede helft, kan je van iedereen winnen.” Ondanks de goede ‘come-back’ van zijn ploeg was Janssen niet echt tevreden met de 2-2. “Natuurlijk hebben we het goed gedaan, maar we hebben zoveel kansen gehad dat we verdiend hadden om te winnen.” De 1-2 betekende de eerste veldgoal van Janssen voor Vitesse. “Ja, leuk, maar ik had er vandaag meer moeten maken.”

Bron: Omroep Gelderland 11-04-04
Sturing waant zich in Hitchcockfilm


Vitesse-trainer Edward Sturing kan de spanning rond de positie van zijn team bijna niet meer bevatten. “Ik krijg steeds meer het idee dat ik in een spannende Hitchcockfilm zit, maar ik weet echt niet hoe het afloopt.” Sturing weet in ieder geval wel hoe Vitesse de komende weken moet spelen. “In de tweede helft gingen we een tegen een spelen en dat ging stukken beter. Als we het de komende vijf wedstrijden ook zo doen, zie ik het wel zitten.” Over Paulo Rink was de Eerbeker goed te spreken. “Hij is prima ingevallen. Zo moet hij spelen. Hij was een goed aanspeelpunt en speelde diep weg.”

Bron: Omroep Gelderland 11-04-04
Vitesse pakt punt in zinderend duel


Vitesse heeft zondagmiddag in eigen huis met 2-2 gelijkgespeeld tegen NAC Breda. In een enerverende wedstrijd lieten de Arnhemmers het aanvankelijk afweten, om in de tweede helft toch nog vechtend tot een punt te komen. Vitesse begon furieus aan de wedstrijd, wetende dat concurrent ADO Den Haag zaterdagavond had verloren. Schoten van Ragmond Fafiani en Matthew Amoah gingen echter naast het doel van Gabor Babos. Naarmate de eerste helft vorderde, nam NAC de controle van de wedstrijd over. In de 17e minuut kwam de ploeg uit Breda zelfs op voorsprong. Anouar Diba strafte slecht verdedigen netjes af.

Ook na de openingstreffer bleef Vitesse moeite houden met het aanvallende voetbal van de Brabantse gasten. Amoah kreeg nog wel een goede kans (hij schoot over) maar echt gevaarlijk konden de Arnhemmers niet worden. NAC kon dat wel. Orlando Engelaar breidde de marge vijf minuten voor rust uit naar twee treffers. Na een pass door het midden van Nourdin Boukhari liet hij Dragoslav Jevric kansloos.

Na rust, met Paulo Rink bij Vitesse in de ploeg gekomen, werd het duel nog aantrekkelijker. Vitesse had al direct veel pech toen kansen van Rink, Amoah en Konterman nauwkeurigheid misten. Theo Janssen daarentegen wist NAC-keeper Babos wel te verschalken. Na een voorzet van Purrel Frankel en een goede kaats van Rink schoot bij genadeloos in. Het was de eerste ‘veldgoal’ ooit voor Janssen als speler van Vitesse. De 1-2 leidde een hectische slotfase van de wedstrijd in. Biba mocht kort na de aansluitingstreffer eerder douchen na een harde overtreding op Frankel en commentaar op arbiter Wiedemeijer. Direct daarna scoorde Mamadou Zongo de 2-2. Hij verzilverde een goede voorzet en ondanks enkele goede kansen (Rink en Konterman) in de slotfase leverde het heroische gevecht Vitesse een punt op.

Bron: Omroep Gelderland 11-04-04
Jhonny van Beukering gearresteerd
Na vechtpartij met Vitesse-fans


Graafschap-voetballer Jhon van Beukering is zondag direct na afloop van het duel tussen Vitesse en NAC Breda aangehouden. Van Beukering, die door Vitesse voor de rest van het seizoen verhuurd is aan De Graafschap, was op bezoek bij de Arnhemse club. De 20-jarige aanvaller werd bij het verlaten van het stadion door ongeveer vijftien Vitesse-fans aangevallen. “Ze sloegen direct mijn telefoon uit mijn hand. Mijn broer Dennis sprong er tussen en toen liep het uit de hand. Er zijn een paar rake klappen gevallen.”

Het tweetal werd door de politie echter meegenomen naar het politiebureau in Arnhem. Over de vechtpartij zegt de bij De Graafschap polulaire spits: “wij lagen bovenop en daarom moesten we denk ik mee. We zijn ongeveer een uurtje op het bureau geweest en toen mochten we weer naar huis.”

Door de politie is zondagavond procesverbaal gemaakt. Of het incident bij Gelredome verder nog gevolgen heeft voor de broers Van Beukering is niet bekend. Ondanks de vechtpartij kan Jhon van Beukering maandagmiddag gewoon met De Graafschap spelen tegen Top Oss.

Bron: Omroep Gelderland 11-04-04
Vitesse 2-2 gelijk tegen NAC


Vitesse stond na 45 minuten met 2-0 achter. In een tumultueze tweede helft wist de ploeg de stand alsnog gelijk te trekken door doelpunten van Janssen en Zongo. Gezien het aantal kansen had Vitesse gewoon moeten winnen.

Over de volle negentig minuten gezien was er maar een ploeg die een overwinning verdiende en dat was Vitesse. In de eerste tien minuten kregen Fafiani en Amoah kansen op de openingstreffer. Voor rust kreeg ook Emile Mbamba goede kansen op een treffer. NAC wist er af en toe uit te komen met levensgevaarlijke spelers als Diba, Engelaar en Boussaboun. Na een schot van Engelaar (knappe redding Jevric) in de 15e minuus was het zestig seconden later plots 0-1. Slecht verdedigen achterin stelde Diba in staat om de bal achter Jevric te schieten. Vitesse speelde voor rust minder dan in de tweede helft en vijf minuten voor rust wist Engelaar de marge zelfs te verdubbelen: 0-2.

Na een moeizame start na rust kwam na ongeveer tien minuten spelen het heilige vuur bij de Arnhemmers. Het was het begin van een opwindende en uiterst tumultueuze tweede helft. Er waren binnen de 55e en 66e minuut kansen voor Janssen (2), Zongo, Rink, Ilic (kopbal) en Konterman (kopbal), maar telkens was het de sterk keepende doelman Babos die een treffer voorkwam. Tot de 67e minuut. Amoah legde binnen de zestien meter de bal terug op Theo Janssen die al zijn gram legde in het schot en verwoestend de 2-1 binnen schoot. Twee minuten later werd aanvaller Diba met rood van het veld gestuurd en pakte Vitesse direct zijn kans. De toegekende vrije trap kwam bij Konterman terecht en zijn voorzet werd bij de tweede paal tot doelpunt verwerkt: 2-2. In de laatste twintig minuten bleef de ploeg druk houden en had het de winst kunnen en eigenlijk moeten pakken. Matthew Amoah raakte nog zelfs de paal, maar uiteindelijk moesten de elf van trainer Edward Sturig genoegen nemen met slechts een punt.

Bron: Vitesse.nl 11-04-04
Vitesse gelijk tegen NAC


Vitesse heeft zondag op eigen veld in een spectaculaire wedstrijd met 2-2 gelijk gespeeld tegen NAC. Diba en Engelaar scoorden in de eerste helft voor de bezoekers uit Breda. Na de rust maakte Vitesse in een periode van drie minuten twee doelpunten, door Janssen en Zongo. Bij de stand 1-2 kreeg Diba na een overtreding op Fränkel de rode kaart van scheidsrechter Wiedemeijer.

Bron: ANP 11-04-04
Vitesse – NAC Breda
NAC mist Feher, Penders, Koning, Risamasu, Peto en Schenning


NAC Breda reist op zondag, eerste paasdag, af naar Arnhem voor de confrontatie tegen Vitesse. NAC Breda kan niet beschikken over de geblesseerden Feher, Penders, Koning, Risamasu, Peto en Schenning. Voor NAC Breda staat er niet zoveel meer op het spel. Voor de Arnhemmers des te meer, zij moeten knokken om nacompetitie, of erger rechtstreekse degradatie, te voorkomen. Lokhoff voorspelt dus geen gezapig “zomeravondpotje.”

Vitesse – NAC Breda wordt zondag 11 april voor de veertiende keer op het hoogste niveau gespeeld. Van de vorige dertien ontmoetingen wist NAC Breda er slechts twee te winnen. Twee keer moest NAC Breda met een gelijkspel genoegen nemen. De Arnhemmers waren in het verleden negen keer te sterk en hebben met 28 doelpunten voor en 12 doelpunten tegen een onderling positief doelsaldo van +16.

Bron: NAC-Breda.nl 10-04-04
Laatste training Vitesse voor Vitesse-NAC


Vitesse heeft vanochtend de laatste training afgewerkt voor de volgende belangrijke thuiswedstrijd in de strijd tegen degradatie waardoor Vitesse samen de steun van de supporters voor de winst zal moeten spelen. Morgenmiddag om 14.30 uur ontvangt Vitesse NAC Breda.

Foto van de laatste training voor Vitesse-NAC

10-04-04
Extra verkoop kaarten eigen vervoer Heerenveen-Vitesse


Extra verkoop vrij vervoer in shop op Zuidpromenade voor en na de wedstrijd tegen NAC op 11-4. Prijs: €15,-,. Pinnen is niet mogelijk. Let op: Rolluiken op promenade Z/W en bezoekersvak zijn voor en tijdens de wedstrijd naar beneden, Supporters die op de Noord- en West-tribunes zitten, kunnen na de wedstrijd een kaartje kopen.

Bron: Vitesse 10-04-04
Beperkte kaartverkoop voor duel Vitesse-NAC


In tegenstelling tot de afgelopen wedstrijden van Vitesse in Gelredome is voor het thuisduel morgen tegen NAC Breda (vanaf half drie ’s middags) geen volledig losse kaartverkoop. De wedstrijd is een aandachtswedstrijd. Dat betekent dat jaarkaarthouders van Vitesse tot en met vanmiddag zes uur twee extra toegangsbewijzen kunnen aanschaffen via de ticketbox. Morgen kan op vertoon van een selzoenkaart nog één extra entreebiijet worden gekocht bij de kassa van Gelredome.

Bron: De Gelderlander 10-04-04
Van Fessem voelt zich belazerd door ploeggenoten


Jimmy van Fessem voelt zich belazerd door een aantal van zijn ploeggenoten bij Vitesse. Na de nederlaag tegen AZ verklaarden enkele spelers van Vitesse off – the – record tegenover de pers dat ze liever met Dragoslav Jevric in het doel spelen, dit tot groot ongenoegen van Van Fessem. “Als je niet de persoonlijkheid hebt naar mij toe te komen en te zeggen hoe je over me denkt, dan moet je je bek dichthouden naar de media”, zegt de zichtbaar aangeslagen Van Fessem.

Vitesse ging zaterdag met 2-1 onderuit in Alkmaar tegen AZ. Bij beide tegentreffers zag Van Fessem er niet goed uit, net als de aanwezige verdedigers overigens. Nadien deden enkele ploeggenoten van de doelman anoniem hun beklag. Dat kwam naar buiten. Donderdag kreeg Van Fessem van hoofdtrainer Edward Sturing te horen dat Dragoslav Jevric vanaf morgen weer in het doel zal staan van Vitesse, dat om 14.30 uur NAC Breda ontvangt.

Van Fessem: “Wat mij vooral tegenvalt, dat is dat bepaalde spelers naar de pers toelopen om over mij te klagen. Spelers mogen hun mening hebben, maar als je een beetje vent bent dan kom je naar mij toe. En dan zeg je recht in mijn gezicht dat je vindt dat Vitesse met Jevric meer punten zal pakken, als je dat vindt. Ik verwacht niet dat je dan naar een journalist toestapt. Dat vind ik achterbaks.”

Bij de 28-jarige doelman is het hard aangekomen, dat hij opnieuw van plaats heeft gewisseld met Jevric. Tijdens de jaargang 2001-2002 was Van Fessem ook een half seizoen tweede keus achter de Joegoslaaf. Dit seizoen kreeg Van Fessem zijn kans, nadat Jevric vlak voor de winterstop geblesseerd was geraakt. Zondag keert Van Fessem terug op de reservebank.

“Iedereen maakt wel eens een fout”, geeft de doelman aan. En, wijzend op de wedstrijd tegen AZ: “Ik heb zaterdag inderdaad fouten gemaakt. Maar om nou te zeggen dat we door mij verloren hebben van AZ, dat vind ik heel ver gaan.” En: “Voor mij is dit kloten. Je wilt graag spelen en voor mij is dat zeker belangrijk nu mijn contract afloopt.”

Van Fessem kreeg eerder al te horen dat Vitesse alleen met hem verder wil, indien Jevric ondanks zijn doorlopende contract vertrekt uit Arnhem. Door de recente ontwikkelingen lijkt de laatste twijfel verdwenen: Van Fessem is na dit seizoen weg uit Arnhem. Na onder meer Willem II heeft ook Roda JC belangstelling getoond. Van Fessem: “Op dit moment sta ik open voor alles.”

Vorige week moest trainer Edward Sturing al optreden in de affaire rond Paulo Rink. De Braziliaan zat tijdens het duel met AZ op de tribune. Sturing moest de publieksspeler wel passeren, aangezien het gros van de spelers van de Arnhemse hoofdmacht zich groen en geel ergerde aan Rink. Nu is er de heisa over de keepers. “Ik laat me niet leiden door dat wat spelers onderling over elkaar zeggen. Ik doe gewoon dat wat ik vind dat het beste is voor Vitesse”, zegt Sturing. En: “Ik besef terdege dat Vitesse nu een uitstekende bodem is voor onrust. Als de resultaten uitblijven, dan weet je dat er gezocht wordt door de media, dan zoeken ze verhalen dat bepaalde spelers niet met elkaar kunnen. Het gaat erom dat iedereen voorzichtig moet zijn. Alleen het belang van Vitesse mag bepalend zijn. Ik verwacht van iedereen binnen de club dat ze ermee bezig zijn Vitesse in de eredivisie te houden.”

En over de keuze voor Dragoslav Jevric: “Ik ben altijd voorzichtig met het wisselen van keepers en daarbij baseer ik me zeker niet op één wedstrijd. Ik vind dat Jimmy de laatste weken minder heeft gepresteerd. Hij maakt een zeer gespannen indruk. Dan moet ik als trainer ook eerlijk zijn naar de andere keeper, die het op de training goed doet.”

Vermoedelijke opstelling Vitesse: Jevric; Cornelisse, Knol, Ilic, Fränkel; Zongo, Konterman, Janssen, Fafiani; Mbamba en Amoah.

Bron: De Gelderlander 10-04-04
Fafiani en Amoah terug in de basis


Raymond Fafiani keert morgenmiddag terug in de basisopstelling van Vitesse, voor het thuisduel met NAC Breda. De linkermiddenvelder stond eind februari voor het laatst in de basis, in het duel met FC Zwolle (1-l). Matthew Amoah begint morgen voor het eerst na zijn zware blessure in de basis. Nicky Hofs en Aleksandar Rankovic (geschorst) verdwijnen uit het team. KalIe Sone, Ricky Bochem en Jaap Davids zijn geblesseerd. Peter van Vossen is inzetbaar, maar begint op de bank. Dat geldt ook voor Paulo Rink, die volgens trainer Edward Sturing beterschap heeft getoond tijdens de trainingen in de voorbije week.

Bron: De Gelderlander 10-04-04
Vitesse toont interesse in spelers Fortuna Sittard


Vitesse is geïnteresseerd in twee spelers van het Limburgse Fortuna Sittard. Het gaat om keeper Rein Baart (31) en aanvaller Prince Rajcomar (18). Een delegatie van Vitesse bekeek beide spelers gisteravond tijdens het competitieduel van Fortuna Sittard tegen FC Dordrecht (0-1).

Doelverdediger Rein Baart speelde in het verleden al in de jeugd van Vitesse. Hij vertrok in de zomer van 1996 naar TOP Oss nadat Vitesse Sander Westerveld had aangetrokkken. Ook speelde Baart enkele seizoenen voor VVV Venlo. Rein Baart heeft nog een contract dat hem tot medio 2005 bindt aan de Limburgse club.

Prince Rajcomar is afkomstig uit de jeugdopleiding van Fortuna Sittard en geldt als een enorm talent. Verscheidene clubs uit de Holland Casino Eredivisie, waaronder Feyenoord, toonden al eerder belangstelling voor de aanvaller. Prince Rajcomar heeft bij Fortuna een contract op amateurbasis en kan dus voor een geringe vergoeding vertrekken bij de nummer zestien van de Gouden Gidsdivisie.

09-04-04
Van der Kraan bevestigt ontslagen


Vitesse-directeur Paul van der Kraan heeft vrijdag bevestigd dat er opnieuw ontslagen zullen vallen bij Vitesse. Volgens de directeur is echter het aantal van 13 ontslagen voorbarig. Van der Kraan gaf aan nog geen mededelingen te kunnen doen over het aantal ontslagen. “Donderdag melden we het naar de desbetreffende werknemers”. aldus de directeur. Van der Kraan noemt de nieuwe ontslagen helaas noodzakelijk. “Als een bedrijf meer kosten dan inkomsten maakt, moet je maatregelen nemen. Helaas is het reduceren van personeelskosten niet te voorkomen.

Bron: Omroep Gelderland 09-04-04
Voorbeschouwing Vitesse-NAC Breda


Dragoslav Jevric vervangt Jimmy van Fessem zondag onder de lat in de competitiewedstrijd tegen NAC Breda. Verder ontbreekt Rankovic wegens een schorsing. Wie zondag samen met Matthew Amoah het aanvalskoppel gaat vormen, is nog niet bekend. “Ik heb mijn keuze al gemaakt, maar zaterdag trainen we nog en de groep heb ik nog niks meegedeeld”, zo sprak Sturing vrijdagmiddag.

Vitesse kent in vergelijking met de eerste helft van het seizoen een vrijwel fitte selectie. Alleen Ricky Bochem, Kalle Sone, Jaap Davids en Aleksandar Rankovic (schorsing) zijn niet inzetbaar. Met Bochem gaat het wel de goede kant op en de kans is groot dat hij op korte termijn weer aan de selectie kan worden toegevoegd. Matthew Amoah is de wedstrijden met zowel het eerste (AZ, 1 doelpunt) als Jong Vitesse (Jong RKC, 1 doelpunt) goed doorgekomen. “Matthew is bijna honderd procent fit en kan ook zondag tegen NAC Breda weer spelen. Het is alleen de vraag of hij de volle negentig minuten kan volmaken”, aldus Edward Sturing. Peter van Vossen is eveneens bijna klachtenvrij. Wie de Ghanees gaat vergezellen in de spits is nog niet bekend. De selectie traint zaterdag nog, maar de trainer liet weten zijn keuze al bepaald te hebben. “Zondag is te zien welke twee spitsen op dit moment in mijn ogen het beste met elkaar kunnen spelen.” (In de Vitesse Vandaag is een interview met Matthew Amoah te lezen)

NAC Breda daarentegen heeft meer problemen. Het centrale duo Rob Penders/Mark Schenning is door blessures uit de roulatie en ook middenvelder Tamas Petö moet door een knieblessure vanaf de tribune toekijken.

Dragoslav Jevric staat zondag voor het eerst na zijn blessure weer onder de lat bij Vitesse. Hij vervangt Jimmy van Fessem die volgens de trainer de afgelopen weken minder is gaan keepen. “Ik heb geen zin om telkens mijn keuzes toe te lichten”, verklaarde Sturing vrijdagmiddag. “Ik heb maar één belang en dat is Vitesse in de eredivisie houden en daarbij gaat het algemeen belang boven het individuele belang. Jimmy presteert de laatste wedstrijden minder en daarnaast is Jevric op de trainingen goed bezig. Vandaar mijn beslissing om Jevric te laten starten zondag.”

Vitesse – NAC Breda
Zondag 11 april, 14.30 uur
Gelredome

In de Vitesse Vandaag:
-Interviews Matthew Amoah en Nebojsa Gudelj
-Het Duel: Ruud Knol vs. Orlando Engelaar
-Terugblik opening Gelredome (Vitesse-NAC 4-1)
-Statistieken Vitesse-NAC Breda
-En nog veel meer…

Bron: Vitesse.nl 09-04-04
Nieuwe ontslaggolf bij Vitesse


Na de dertig ontslagen in september vallen er komende week opnieuw ontslagen bij Vitesse. Het gaat niet om de spelersgroep, maar om het overige personeel. Ook vallen er mogelijk ontslagen bij de trainersstaf. Waarschijnlijk verliezen dertien mensen hun baan. In een aantal gevallen gaat het om het niet verlengen van aflopende contracten. De Arnhemse voetbalclub kampt dit seizoen al met een tekort van twee miljoen euro op de lopende begroting. Mede door de ontslaggolf van september werd al voor 4 miljoen euro gesaneerd, maar dat is nog niet genoeg.

Bron: Omroep Gelderland 09-04-04
Fafiani terug in basis van Vitesse


Raymond Fafiani keert zondag tegen NAC terug in de basis van Vitesse. Hij speelt op het middenveld links aan de buitenkant. Ook Matthew Amoah en Dragoslav Jevric maken hun rentree in de basis. Dat gaat ten koste van Jim van Fessem en de geschorste Aleksander Rankovic. Zongo zakt een linie terug en maakt zo ruimte voor Matthew Amoah in de voorhoede. Vitesse speelt in een 4-4-2 systeem met twee controlerende middenvelders: Theo Janssen en Bert Konterman.

Opstelling: Jevric, Cornelisse, Knol, Ilic, Fränkel; Zongo, Konterman, Janssen, Fafiani; Amoah en Mbamba.

Bron: Omroep Gelderland 09-04-04
Van Fessem laakt bepaalde spelers


Jim van Fessem kreeg donderdag te horen dat hij geen eerste keeper meer is bij Vitesse. Binnen de spelersgroep werd al geklaagd over hem. “Dat valt me tegen. Bepaalde spelers stappen naar de pers toe en hebben kennelijk niet de persoonlijkheid om het tegen mij te zeggen. Dan moeten ze hun bek houden. Ik vind dat nogal achterbaks”, stelt Van Fessem. “Ik was donderdag bij de trainer in het kantoor en kreeg toen te horen dat hij voor Jevric kiest. Ik heb inderdaad fouten gemaakt tegen AZ, maar dat doet iedereen toch. Waarom word ik daar dan meteen op afgerekend?”

Bron: Omroep Gelderland 09-04-04
Cornelisse: Alleen Vitesse telt


Vitesse speelt zondag tegen NAC Breda, uitgerekend de club die belangstelling heeft in aanvoerder Tim Cornelisse. “NAC speelt voor mij helemaal niet. Ik heb er niks van gehoord. Voor mij telt alleen Vitesse. Deze wedstrijd is van levensbelang. Als we drie punten pakken, krijgen we weer wat hoop en vertrouwen. Het zal moeilijk worden. Maar we spelen thuis en dat moet de doorslag geven.” Cornelisse is blij dat Vitesse weer kan beschikken over spits en drievoudig clubtopscorer Matthew Amoah.”Hij is een hele belangrijke speler. Ik hoop dat ik een mooie assist op hem kan geven.

Vitesse treft in de laatste zes competitiewedstrijden vooral clubs die geen Europees voetbal meer kunnen halen, maar ook niet kunnen degraderen. “Misschien laten ze het lopen”, hoopt Cornelisse. “Maar misschien gaan ze juist ontspannen voetballen. De laatste wedstrijd is tegen Utrecht. Die zullen alles sparen voor de bekerfinale”.

De verdediger is nog niet bezig met zijn toekomst. “Ik heb nog een contract voor een jaar. Ik hoef niet weg. Als de club financiële problemen heeft en ze kunnen mij goed verkopen, dan is dat een optie. Maar eerst Vitesse erin houden. Dat is het belangrijkste”.

Bron: Omroep Gelderland 09-04-04
Sturing vond Van Fessem gespannen


Edward Sturing heeft Jim van Fessem tekst en uitleg gegeven waarom hij niet langer eerste doelman is. “Ik was de laatste weken niet tevreden over Jimmy. Hij maakte een gespannen indruk. Dan moet je eerlijk zijn ten opzichte van Jevric, die het uitstekend doet op de training. Van Fessem heeft professioneel gereageerd.” Sturing neemt daarmee een beslissing waar veel spelers achterstaan, net als bij het eerder uit de selectie zetten van Paulo Rink: “Ik doe alles om erin te blijven. Ik ben er echt niet op uit om te scoren in de groep. Ik was ook al nooit zo’n scorende speler.”

Bron: Omroep Gelderland 09-04-04
Gevolgen degradatie Vitesse groot


ARNHEM – De gemeente Arnhem onderzoekt momenteel de gevolgen van een eventuele degradatie van voetbalclub Vitesse. Dat blijkt uit een brief van het gemeentebestuur aan de SP.

De gemeente stak vorig jaar 30 miljoen euro in een reddingsplan voor de voetbalclub en stadion Gelredome. In dit reddingsplan is geen rekening gehouden met een degradatie.

De gemeente erkent dat de gevolgen van degradatie groot zijn, omdat de inkomsten voor de club dan flink terug lopen. Het gemeentebestuur overlegt nu met Vitesse over maatregelen.

Bron: Omroep Gelderland 09-04-2004
Alleen blind geluk kan Vitesse nog redden
Aalbers krijgt altijd de schuld, maar waar waren eigenlijk de mensen die echt verantwoordelijk zijn?


De kiem voor de huidige malaise bij Vitesse werd jaren geleden gelegd. Gelderse bestuurders wisten dat het fout móest lopen, zegt Joop Brand.

Met afgunst keken ze enkele jaren geleden bij PSV, Feyenoord en Ajax naar Vitesse. Zo´n mooie accommodatie, een club boordevol talent. Stel je toch voor dat je met zo’n club en zo’n stadion eerste divisie moet gaan spelen. Dat is doodzonde. Sportief gezien gaat het heel moeilijk bij Vitesse. Trainer Edward Sturing heeft problemen met een nieuwe speler als Paulo Rink. In plaats van dat Paulo de positieve support geeft die de jonge talenten van Vitesse nodig hebben, is hij zelf degene die begeleiding vraagt. Financieel zijn de problemen enorm. Er gaapt nog een gat van twee miljoen euro. De oorzaak van deze diepe val ligt niet in de gebeurtenissen van de laatste tijd. Vitesse-bestuur, gemeentebestuur en provincie hebben boter op hun hoofd. Zij hebben jaren geleden de kiem gelegd voor de huidige malaise.

Ik ben zeven jaar geleden begonnen als hoofd Opleidingen van Vitesse op het oude stadion Monnikenhuize. Het was de droomtijd met trainers als Leo Beenhakker en Henk ten Care. Toen heeft Vitesse het beste voetbal ooit gespeeld. Het eerste elftal speelde Europees voetbal. In mijn eerste jaar werd de C1 landskampioen, in het tweede jaar de B1 en de A1. De toenmalig voorzitter Karel Aalbers koos de juiste strategie. Als je een Europese topclub wil worden, moet je uitbreiden en een nieuw stadion bouwen. Gelredome kwam er, hoewel er buiten Aalbers maar weinig mensen waren die erin geloofden. Alleen werd toen de basis gelegd voor de malaise waar Vitesse nu in zit. Alle knappe koppen van Gelderland hadden moeten zien dat de structuur van een Gelredome naast Vitesse niet deugde. Karel krijgt altijd de schuld, maar waar waren eigenlijk de mensen die echt verantwoordelijk zijn? Het bestuur van de club in de eerste plaats natuurlijk, maar ook de gemeente en de provincie. Ik heb nooit begrepen dat de mensen die echt verantwoordelijk waren de bal bij Karel Aalbers legden. Het kan bestuurlijk toch niet zo zijn dat een werknemer, want dat was Aalbers, de eindverantwoordelijkheid heeft?

Terug naar de weeffout in de combinatie van Vitesse en Gelredome. Iedereen kon zien dat de huurprijs die Vitesse moest betalen veel te hoog was. De club een rekening die hoger was dan Ajax en Feyenoord sámen betalen. De exploitatie van nieuwe stadions in Nederland, neem bijvoorbeeld FC Utrecht en AZ, wordt grotendeels gedekt uit de verhuur van ruimtes als kantoor, winkel of hotel. Het is onbegrijpelijk dat Gelredome niet de mogelijkheid heeft gekregen om bijvoorbeeld de hoeken vol te bouwen. Daar hadden bedrijven kunnen zitten. Gemeente heeft Vitesse op een afschuwelijke manier laten zakken waardoor het stadion exploitabel had kunnen worden. De Gelderse beslissers hadden kunnen voorzien dat club en stadion het op langere termijn niet zouden redden. Als zij daar niet toe bereid waren, hadden ze heter een stadion neer kunnen zetten zoals dat van NAC in Breda. Bescheidener van opzet, maar toch heel gezellig.

Dan de rol van energiebedrijf Nuon. Tot enkele jaren geleden de hoofdsponsor van Vitesse. Nuon had een absurd grote vinger in de pap. Ik heb er zelf bij gezeten toen Karel Aalbers door Nuon gedwongen werd Van Hooijdonk en Grozdic te kopen voor heel veel geld. Daar was, alles inbegrepen, veertig miljoen gulden (achttien miljoen euro) mee gemoeid. Een halfjaar later kwam er een nieuwe directie en werd de gehele verantwoordelijkheid bij Karel neergelegd.

Met het vertrek van Aalbers is de teloorgang van Vitesse begonnen. Maar de oorzaak lag hier: in de verkeerde exploitatieopzet van het stadion die de voetbalclub als een molensteen om de nek hing en bij de veel te machtige positie van Nuon. De gemeente heeft Vitesse op een afschuwelijke manier laten zakken. Vitesse is de enige profclub in Nederland zonder eigen jeugdaccommodatie. De jeugdafdeling heeft in de afgelopen zeven jaar niet één thuiswedstrijd kunnen spelen. Ze waren steeds te gast: op Papendal, bij SML, Rheden, Bennekom. Vitesse moest constant elders huren. Dat heeft handenvol geld gekost. Ik vond het een eer om voor Vitesse te werken. Alleen blind geluk kan Vitesse nog redden, en een financier die te hulp schiet. Als Vitesse degradeert, zullen er in Arnhem alleen maar verliezers zijn.

Joop Brand was van 1997 tot 2003 hoofd opleidingen bij Vitesse, nu is hij managerjeugdopleiding bij PSV. Hij woont in Haarlem.

Bron: De Gelderlander 09-04-2004
‘Jevric in het doel en Rink in de basis’


Nog zes wedstrijden. Dan is duidelijk of Vitesse zich handhaaft, nacompetitie moet spelen of, in het ergste geval, degradeert. De Gelderlander telt, aan de vooravond van Vitesse – NAC, mee af. Vandaag het woord aan Theo Bosman, hoofdredacteur van het supportersmagazine Zwart op Geel.

‘Of ik er nog in geloof? Kijkend naar het spel in de laatste wedstrijd tegen AZ, heb ik absoluut goede hoop dat we zondag tegen NAC het keerpunt gaan beleven. Sowieso staat Vitesse niet op de plek waar het thuishoort. Gezien het spelersmateriaal moeten we gemakkelijk in de middenmoot kunnen meedraaien.

“Dat we nu toch tegen degradatie moeten knokken, heeft volgens mij deels te maken met het feit dat bij de eerste de beste tegenslag de koppies gaan hangen. Ik heb me vaker afgevraagd waarom Vitesse niet de hulp heeft ingeroepen van een sportpsycholoog. We hebben hier in Arnhem in de persoon van Toon Damen een heel bekende en goede. Of de trainer verder wat te verwijten valt, weet ik niet. Ik ben zelden op de training. Maar zijn keuzes vind ik niet altijd even sterk. Tegen RKC bracht hij Fafiani voor Van Vossen. Leuk voetballertje voor de toekomst die Fafiani, maar in deze situatie heb je er niet veel aan. Dan moet je voor Rink kiezen. Ja, Rink ligt goed bij de fans. Maar los daarvan hoort hij gewoon te spelen. Die drie punten tegen Den Haag hebben we aan hem te danken. Hij kan het vuurtje opstoken. Wat de keepers betreft, vind ik dat Sturing moet ingrijpen. Sinds Ajax uit keept Van Fessem erg onzeker. Tegen AZ ging hij een keer of vijf onder de bal door. Jevric moet er nu in. Hij is een keeper die punten voor je pakt. Verder zou ik Fränkel een keer als linksbuiten proberen. Hij heeft een actie en een voorzet en is dan ver genoeg van de eigen goal om een keer in de fout te mogen gaan. Nacompetitie? Ik hoop niet dat het zover komt. Dan moet je vechten, de vraag is of Vitesse dat kan.

Rankovic vliegt er wel in, maar hij is een van de weinigen. Aan de eerste divisie denk ik nog niet. Maar als het zover komt, blijf ik de club trouw. Ik heb de nieuwe seizoenkaart al besteld.”

De opstelling van Theo Bosman:
Jevric
Cornelisse, Knol, Ilic, Jansen
Hofs, Konterman, Jansen, Schaars
Amoah, Rink

Bron: De Gelderlander 09-04-2004
Sturing kiest weer voor Jevric


Dragoslav Jevric keert zondag terug in het doel van Vitesse. De Servische keeper krijgt in de wedstrijd tegen NAC de voorkeur boven Jim van Fessem, die volgens een aantal spelers van de Arnhemse club schuldig zou zijn aan de nederlaag vorige week bij AZ (1 – 2). Coach Edward Sturing zegt echter dat hij zich niet heeft laten leiden door deze kritiek: “Ik maak de keuzes. Ik heb de geluiden van de spelers ook gehoord, maar niemand heeft mij er rechtstreeks op aangesproken. Ik ben de laatste tijd minder tevreden over Van Fessem. Hij maakt meer fouten. We hebben geen tijd af te wachten tot het beter gaat. In de komende zes wedstrijden moeten we alles op alles zetten om in de eredivisie te blijven.”. Jevric begon het seizoen als eerste doelman van Vitesse. Wegens een blessure nam Van Fessem zijn plaats over. Hij bleef staan toen Jevric weer fit was.

Bron: De Gelderlander 09-04-2004
Gemeente werkt aan scenario’s degradatie


Het Arnhemse stadsbestuur is zich aan het voorbereiden op het ergste: degradatie van Vitesse. Samen met het bestuur en de directie van de club werkt de gemeente momenteel diverse noodscenario’s uit. Dat blijkt uit de schriftelijke antwoorden van burgemeester en wethouders op vragen van de Socialistische Partij. In mei moeten de verschillende varianten op tafel liggen.

De SP vroeg zich af wat eventuele degradatie betekent voor het 30 miljoen euro kostende gemeentelijke reddingsplan dat vorig jaar voor Vitesse en Gelredome werd bedacht. ‘De gevolgen zijn voor alle direct betrokken partijen (de club, het stadion, de gemeente) aanzienlijk’, melden B en W alvast. ‘De begroting van Vitesse op eredivisieniveau kent immers een volstrekt andere omvang dan een begroting op eerste divisie-niveau.’

Het zit hem dan vooral in de opbrengstenkant van die begroting: ‘Verminderde kaartverkoop, minder sponsors, minder tv-opbrengsten, etcetera. Dat vergt dus ook aan de kostenkant aanzienlijke aanpassingen’, aldus het stadsbestuur.

Vitesse staat momenteel op een zestiende plaats en weet alleen Volendam en FC Zwolle onder zich. De club stevent regelrecht af op nacompetitievoetbal, terwijl zelfs rechtstreekse degradatie niet kan worden uitgesloten. In het gemeentelijke reddingsplan is nooit een degradatie-scenario opgenomen.

Bron: De Gelderlander 09-04-2004
Paasbingo SV


De supportersvereniging houdt op vrijdag 9 april de jaarlijkse paasbingo in de Gelrelounge van het Gelredome.

Tijdens deze avond zullen er weer mooie prijzen te winnen zijn. Ook komen er twee spelers van het eerste elftal een paar rondjes meedraaien. De Gelrelounge is open vanaf 19.30 en om 20.00 beginnen we met de eerste ronde.

april 2004
Scenario degradatie Vitesse niet in reddingsplan


Gerrie Elfrink, fractievoorzitter SP Arnhem, heeft vragen gestuurd aan B&W over wat de gevolgen van een mogelijke degradatie zijn voor het reddingsplan van Vitesse en Gelredome. Hierop heeft hij antwoorden gekregen, die u via onderstaande link kunt lezen.

Antwoorden B&W (deel1)
Antwoorden B&W (deel2)

Bron: gerrieelfrink.sp.nl 08-04-2004
Fessem hevig teleuggesteld na beslissing
Roda JC volgt gepasseerde Van Fessem


Jim van Fessem reageert hevig teleurgesteld op de mededeling van Vitesse-trainer Edward Sturing dat hij niet langer eerste doelman is. “Ik had het echt niet aan zien komen. Ik moet dit eerst even verwerken, dan zal ik wel reageren”, aldus een zwaar aangeslagen Van Fessem. De doelman kreeg enkele weken geleden al te horen dat hij voorlopig geen nieuwe contractaanbieding krijgt. Van Fessem is op zoek naar een nieuwe club. Roda IC volgt de doelman, trainer Wiljan Vloei bekeek Van Fessem vorige week nog in de wedstrijd van Vitesse tegen RKC Waalwijk.

Bron: Omroep Gelderland 08-04-2004
Nick Hofs in ‘De Verlenging’


Nick Hofs zit maandag 12 april in ‘De Verlenging’ op TV Gelderland. Vragen voor Nick Hofs kunt u sturen naar deverlenging@omroepgelderland.nl. De Verlenging wordt maandag 12 april om 18.20 uur uitgezonden op TV Gelderland en daarna elk uur herhaald.

Bron: Omroep Gelderland april 2004
Van Beukering vindt aanbod te laag


Jhon van Beukering zal niet ingaan op een eerste aanbieding die De Graafschap de spits woensdag heeft gedaan. “Of ik tevreden ben over wat ze geboden hebben? Op dit moment niet”. zegt de van Vitesse gehuurde aanvaller. “Ook MVV heeft interesse getoond heb ik begrepen en dinsdag heb ik gesproken met FC Zwolle. Ze willen mij graag voor volgend seizoen. Vorig seizoen heb ik er ook gezeten, maar toen raakte ik snel geblesseerd aan mijn kruisband.” Van Beukering: “Je weet nooit waar je terecht komt, maar ik wil naar een club die vooruit voetbalt in een systeem met drie spitsen. Dat ligt mij het best.”

Bron: Omroep Gelderland 08-04-2004
Het stapgedrag van Theo Janssen


Waar ga je het liefst uit?
“Aspen Valley, Juicy Lucy en Manhattan in Arnhem. In Aspen Valley is het gezellig en niet al te druk.In Juicy Lucy dansen er meiden op de bar. Als die 2 kroegen gaan sluiten, gaan we door in Manhattan. Die discotheek blijft tot 5 uur open en er wordt trance gedraaid, dat vind ik lekker om op te dansen.”

Wat geef je uit?
“Verschillend, maar gemiddeld zo’n 100 euro.”

Wat drinkt u tijdens het uitgaan?
“Meestal ga ik uit na een wedstrijd en dan drink ik bier. Tussen de 5 en 10 pilsjes. Het ligt eraan hoe lang ik blijf en of ik de volgende dag moet trainen.”

Wiw komt u altijd tegen?
“Ik ga alleen naar kroegen, omdat mijn vrienden daar zijn.”

Bron: Nieuwe Revu 08-04-2004
Matthew Amoah is klaar voor basisplaats


ARNHEM – Als het aan Matthew Amoah ligt, begint hij zondag in de basis bij Vitesse tegen NAC Breda.

De Ghanees voelt zich uitstekend na zijn rentree tegen AZ als invaller: “Ik heb nergens last van. Als je het mij vraagt, kan ik beginnen zondag. Maar dat is uiteraard aan de trainer.”

Ook Peter van Vossen is volledig fit en lijkt een kandidaat voor een basisplek. Paulo Rink zit waarschijnlijk weer bij de selectie nu hij op de trainingen probeert zich weer te bewijzen. Purrel Frankel ontbrak donderdag wegens prive-omstandigheden en de geschorste Aleksandar Rankovic is ziek.

Bron: Omroep Gelderland 08-04-2004
Dragoslav Jevric blij met nieuwe kans


ARNHEM – Dragoslav Jevric verdedigt zondag het doel van Vitesse in de thuiswedstrijd tegen NAC Breda.

De Servische international krijgt de voorkeur boven Jim van Fessem. Jevric was aangenaam verrast: “Natuurlijk ben ik blij. Ik kreeg het vanochtend te horen van de trainer. Dit is mooi, maar ik wil er verder niet te veel over zeggen. Alles wat ik zeg kan verkeerd uitgelegd worden.”

Dragoslav Jevric staat nog altijd op de nominatie om verkocht te worden. Er is belangstelling van meerdere clubs. Als basisspeler kan de doelman zich eenvoudiger in de kijker spelen.

Bron: Omroep Gelderland 08-04-2004
Sturing kan nooit goede keuze maken Van Fessem en Jevric


Wie moet de laatste zeven (of dertien) cruciale wedstrijden het doel van Vitesse verdedigen: Jimmy van Fessem of Dragoslav Jevric. De kans dat trainer Edward Sturing toch voor Jevric kiest, is aannemelijk maar ook die keuze biedt geen enkele garantie.

Keepers zijn vreemde mensen. Voor geen enkele speler op het veld ligt het verschil tussen held en klungel zo dicht bij elkaar. Een keeper die 85 minuten lang de meest waanzinnige reddingen verricht en vlak voor tijd een lullig balletje door zijn benen laat lopen (0-1) is de ‘loser’ van het elftal.

Twee van die geintjes en zijn krediet is op. Dragoslav Jevric is de eerste keuze van Edward Sturing, maar toch staat Jimmy van Fessem in de goal bij Vitesse. Van Fessem greep zijn kans toen Jevric geblesseerd raakte. De vriendelijke Brabander deed het erg goed. Zo goed dat Sturing hem ook liet staan toen Jevric in januari 2004 weer fit was en klaar om zijn plaats tussen de palen te claimen.

Op dat moment begon Jevric te bokken. Hij begreep niet dat de ‘eerste doelman’ in augustus niet ook de eerste in januari was. Jevric had daarmee een punt. Ronald Koeman plaatste eerste keus Bogdan Lobont direct weer in het doel bij Ajax toen die na maanden zijn rentree maakte. Toch was de keuze van Sturing niet onlogisch. Van Fessem pakte veel ballen, maakte weinig fouten en aanvankelijk in elk geval geen beslissende.

Daarbij had Sturing onrust veroorzaakt als hij Van Fessem toen uit het elftal had gehaald. Van Fessem is een aardige keeper en een aardige, toegankelijke jongen. Jevric is ook een aardige keeper, maar minder toegankelijk. Hij ligt wat minder in de groep en dat speelt een woordje mee. Zeker in een slecht presterend elftal vol onzekerheid want daar ligt elke beslissing op de weegschaal.

Nu liggen de zaken voor Sturing wat anders. Van Fessem is geen natuurtalent, maar een doelman die in topvorm moet zijn om goed te keepen. De laatste weken houdt Van Fessem nog steeds veel ballen uit zijn doel, maar is hij ook schuldig aan doelpunten. Zoals zaterdag bij AZ, de tweede. Hij zat er helemaal naast. De weken daarvoor was hij ook minder zeker en soms schuldig aan een doelpunt.

Dat nu kan Vitesse zich niet permitteren. Als spelers het vertrouwen in Van Fessem verliezen, al zijn het er maar een paar, vreet dat aan het elftal. Het is logisch dat het gebeurt, omdat alle foutjes in deze fase van de strijd op een weegschaal worden gewogen. Daarom zal Edward Sturing voor de komende cruciale duels om lijfsbehoud zijn keuze op een weegschaal leggen. Van Fessem keept momenteel niet goed en Jevric heeft een schone lei. Hij zit al sinds oktober 2003 op de bank, dus heeft de laatste maanden geen fout gemaakt.

Sturing kan ook laten meewegen dat Jevric verkocht dient te worden. Die suggestie hoor je wel vaak, maar dat is nogal dom. Sturing wil gewoon de beste keeper en dat is in principe Jevric, nu Van Fessem over zijn topvorm heen is. Dan nog zal Sturing even wikken. Het zal je maar gebeuren dat Vitesse door een ketser van Jevric (want die maakt hij ook) zondag met 0-1 van NAC verliest. Dan gaat het krediet van Jevric nog precies een wedstrijdje mee en dan kan Van Fessem weer opdraven.

Bron: De Gelderlander 08-04-2004
Jevric vermoedelijk weer in doel


Dragoslav Jevric verdedigt zo goed als zeker het doel van Vitesse in het thuisduel tegen NAC Breda. De huidige eerste doelman Jim van Fessem was volgens veel spelers schuldig aan de nederlaag tegen AZ. Ook technisch manager Jan Streuer zou het goed uitkomen als Jevric weer eerste doelman wordt. “Het is voor de club gunstiger als Jevric keept.”

Streuer benadrukt wel dat er geen druk op trainer Edward Sturing uitgeoefend wordt om de Serviër op te stellen. “Sturing heeft niet de opdracht bepaalde spelers op te stellen. Zo’n spel is er niet gespeeld.”

Dragoslav Jevric begon het seizoen als eerste doelman, maar raakte in oktober tegen RKC Waalwijk geblesseerd aan zijn schouder. Van Fessem toonde zich een waardige vervanger en behield ook zijn basisplaats nadat Jevric weer fit was. In de winterstop probeerde Vitesse Jevric te verkopen, maar slaagde daarin niet. Jevric staat nog steeds op de nominatie om verkocht te worden en kan als eerste doelman meer opleveren.

Streuer weet niet wie er zondag tegen NAC Breda het doel verdedigt: “Dat is de keuze van de trainer. Die wedstrijd moeten we eens een keer winnen. Anders wordt het moeilijk, heel moeilijk”.

Bron: Omroep Gelderland 07-04-2004
Vitesse thuis sterk tegen NAC Breda


Vitesse haalt de laatste jaren meestal goede resultaten in thuisduels tegen NAC Breda, op eerste paasdag de tegenstander in Gelredome. NAC won in januari 2001 met 4-2, maar verder wist Vitesse de laatste jaren telkens de drie punten in eigen huis te houden. Vorig seizoen boekte Vitesse de eerste zege onder Edward Sturing, nadat hij het overnam van de ontslagen Mike Snoei. Het werd 3-1. Matthew Amoah scoorde tweemaal, Bob Peeters maakte de andere treffer. Voor de Amstel Cup won Vitesse toen thuis met 4-2 van NAC. In oktober 2001 werd het 1-0 door een doelpunt van Tijani Babangida.

Bron: Omroep Gelderland 07-04-2004
Van Beukering praat met FC Zwolle


Jhon van Beukering staat in de belangstelling van eredivisieclub FC Zwolle. De 20-jarige Arnhemmer speelt momenteel op huurbasis voor De Graafschap. Zijn contract bij Vitesse loopt af. Hij gaat daar zeker weg. Dinsdagmiddag sprak Van Beukering in Arnhem met FC Zwolle-trainer Hennie Spijkerman, die de spits wil inlijven voor volgend seizoen. Zwolle staat in de eredivisie op de laatste plaats. De Graafschap wil Van Beukering, die al vijf maal scoorde ook graag contracteren. Met de zaakwaarnemer van de aanvaller is woensdag een eerste orienterend gesprek daarover geweest.

Bron: Omroep Gelderland 07-04-2004
Theo Janssen: ‘Het is bij Vitesse vijf seconden voor twaalf`


Ooit was hij het grootste talent van subtopper Vitesse, tegenwoordig speelt Theo Janssen (22) met de Arnhemmers degradatievoetbal. De middenvelder staat nog twee jaar onder contract, maar wil hogerop. ‘Ik kan nog steeds een bal raken. Er zijn genoeg trainers die dat ook nog wel weten.’

In de winterstop keerde je terug van RC Genk, waar je een paar maanden hebt gespeeld. Ben je erg geschrokken?

Theo Janssen: ‘Ik heb Vitesse begin dit seizoen een aantal keer zien spelen en toen dacht ik niet dat ze het erg moeilijk zouden gaan krijgen. Tegen Ajax vond ik ze zelfs heel goed, maar daarna is het minder gegaan. Na mijn terugkeer bleek dat het zelfvertrouwen ontbrak. Als dát er niet is, krijg je het als club steeds moeilijker. Als wij vroeger met 1-0 vóór kwamen wist je: deze wedstrijd zit in the pocket. Tegenwoordig moet je dat maar afwachten.’

Is een gebrek aan zelfvertrouwen het enige probleem?

‘Nee. De vastigheden ontbreken. We missen bijvoorbeeld een balvaste spits, waardoor het voor de middenvelders moeilijk voetballen is, omdat je niet zo vaak diep kunt gaan. Zo creëer je ook te weinig kansen. Er is wel meer mis, maar het heeft geen zin daarover te praten. We moeten gewoon uit de laatste zeven wedstrijden genoeg punten halen om directe degradatie te ontlopen. En het liefst ook de nacompetitie.’

De voorsprong op nummer achttien FC Zwolle is slechts drie punten. Beseft iedereen in de groep de ernst van de situatie?

‘Dat mag ik wel hopen, ja. Het is niet vijf minuten voor twaalf, maar vijf seconden.’

Dat is Paulo Rink volgens Edward Sturing vergeten. De trainer zette hem tijdelijk uit de selectie.

‘Dat is aan de trainer, maar het is zijn goed recht zo’n beslissing te nemen. Rink heeft in het verleden zijn doelpuntjes gemaakt, maar dat is geen garantie voor een basisplaats. Ook op de trainingen moeten de vonken eraf vliegen, anders gaat dadelijk iedereen denken dat die trainingen niet zo belangrijk zijn.’

Houd jij rekening met degradatie?

‘Dat kán niet.’

Gezien de ranglijst en het spel van de laatste weken kan dat juist heel goed.

‘Maar het gaat niet gebeuren.’

Waaruit haal jij dat vertrouwen?

‘Uit de eerste helft tegen AZ en RK Waalwijk. Toen speelden we heel aardig voetbal. We kunnen het dus wel! We staan slechts drie puntjes voor op FC Zwolle, maar de achterstand op ADO Den Haag bedraagt slecht vier punten. Dat moet het richtpunt zijn. Ik wil Vitesse hoe dan ook in de eredivisie houden. Wie weet kunnen we daarna bouwen aan een nieuwe ploeg. Als dit elftal een jaar bij elkaar blijft, weet ik zeker dat we volgend seizoen een stuk hoger zullen staan.’

Maak jij dat zelf mee?

‘Mijn contract loopt nog twee jaar door, maar ik ben sportman en wil op een zo hoog mogelijk niveau voetballen. Maar wat ik wil is nu even niet belangrijk, hoewel het contrast natuurlijk wel erg groot is. Een paar jaar geleden was ik een talent en speelden we met Vitesse standaard in de top-vijf. Nu moeten we knokken tegen degradatie. Over mijn spel ben ik niet ontevreden. Niemand kan mij een gebrek aan inzet verwijten. Voor het eerst sinds lange tijd voel ik me weer lekker.’

Bron: VI 07-04-2004
VVCS wijst clubs op werkloze spelers


De VVCS stuurt wekelijks een lijst met alle werkloze voetballers naar de Nederlandse profclubs. Zo wil de spelersvakbond procedures met uitkeringsinstantie CWI voorkomen. Elke werkloze is verplicht wekelijks een sollicitatiebrief te versturen, maar voor een profvoetballer is dat ongebruikelijk. De discussie leverde al verschillende rechtszaken op tussen spelers en het CWI. Met het nieuwe initiatief voorziet de VVCS in de wettelijke sollicitatieplicht. Inmiddels zitten meer dan 150 spelers voorlopig zonder club.

Bron: VI 07-04-2004
Spelers massaal in de aanbieding


Een omvangrijke ontslaggolf trof vorige week opnieuw het betaalde voetbal. Meer dan 150 spelers weten dat ze voorlopig op straat staan. VI brengt de transfervrije krachten in kaart.

Bron: VI 07-04-04
Wijziging jeugdprogramma


Dinsdag 6 april
Vitesse B1 – Feyenoord: afgelast wegens slechte bespeelbaarheid van het veld. Er wordt gezocht naar een nieuwe datum.

Donderdag 8 april
Jong Vitesse – Jong PSV: verplaatst naar donderdag 22 april, 18.30 uur VV Rheden

Bron: Vitesse.nl 07-04-2004
Zesde duel schorsing voor Rankovic


Aleksandar Rankovic is zondag geschorst voor de thuiswedstrijd tegen NAC Breda. Het is dit seizoen al het zesde duel waarbij de Vitesse-speler door een schorsing ontbreekt. De Servier kreeg zaterdag tegen AZ zijn achtste gele kaart van dit seizoen, wat automatisch een wedstrijd schorsing tot gevolg heeft. Rankovic werd eerder al automatisch geschorst na zijn vierde, zesde en zevende gele kaart. Bovendien kreeg bij rood tegen PSV en Feyenoord, waardoor de middenvelder nog eens twee keer een wedstrijd moest toekijken.

Bron: Omroep Gelderland 06-04-2004
FC Twente meldt zich voor Cornelisse


FC Twente heeft belangstelling voor Vitesse-aanvoerder Tim Cornelisse. “Ze hebben zich gemeld bij Jan Streuer (technisch manager van Vitesse, red.). Meer weet ik niet. Ik wacht wel af”, zegt de 26-jarige verdediger. Eerder werd al duidelijk dat ook NAC Breda Cornelisse graag wil aantrekken. Zijn broer Yuri gaat na dit seizoen zeker naar NAC. Tim Cornelisse is bezig aan zijn vierde seizoen bij Vitesse. Zijn contract loopt nog tot de zomer van 2005. De Arnhemse club kan dus een transfersom voor hem vragen.

Bron: Omroep Gelderland 06-04-2004
Meer NEC-fans naar Gelderse derby


NEC mag dit seizoen 300 extra supporters meenemen naar de Gelderse derby Vitesse-NEC, zondag 2 mei in Arnhem. Omdat de wedstrijd tussen de Gelderse aartsrivalen de afgelopen seizoenen in Arnhem en dit seizoen in Nijmegen goed is verlopen, zijn er geen 900 maar 1200 kaarten beschikbaar voor NEC-fans. Deze kaarten worden alleen verkocht aan seizoenkaarthouders van NEC en zijn strikt persoonsgebonden. De kaartverkoop is aan strenge regels jebonden. NEC zal die regels via haar eigen internetpagina bekendmaken.

Bron: Omroep Gelderland 06-04-2004
Amoah bewijst opnieuw zijn waarde


Matthew Amoah heeft gisteravond in de wedstrijd van Jong Vitesse bij Jong RKC opnieuw bewezen dat bij zijn neusje voor doelpunten niet is kwijtgeraakt. Twee dagen na zijn treffer in de hoofdmacht wees hij de talentenploeg van Theo Bos de weg naar een 3-0 zege in Waalwijk. Op aangeven van Stijn Schaars tikte Amoah, terug van zeven maanden blessureleed, voor rust de openingstreffer binnen: 0-1. In de tweede helft tilde Eldridge Rojer met twee treffers het verschil naar een ruime marge. Amoah speelde 75 minuten zonder problemen mee, maar acteerde nog onwennig.

Bron: De Gelderlander 06-04-2004
Ook FC Twente wil Tim Cornelisse


Na NAC heeft ook FC Twente zich gemeld voor Tim Cornelisse. De club uit Enschede nam vorige week contact op met Vitesse om te informeren naar de rechtsback, die tot 2005 onder contract staat bij de Arnhemse club. Twee weken geleden meldde NAC zich al bij Vitesse. Geen van beide clubs heeft een bod uitgebracht op de 26-jarige verdediger, die eerder dit seizoen een contractverlenging met een forse salarisvermindering afwees. In Enschede zou Cornelisse de vervanger worden van Chris van der Weerden, met wie FC Twente tot nu toe vergeefs onderhandelt over contractverlenging.

Bron: De Gelderlander 06-04-2004
Geen schrik van het degradatiespook


De strijd tegen degradatie belooft een zinderende apotheose te krijgen. In de stoelendans om het behoud van het speelrecht in de eredivisie is FC Zwolle op dit moment de rechtstreekse degradant. Blijkens de stand van heden krijgen Volendam en Vitesse een herkansing in de nacompetitie. Maar alle kandidaten beseffen dat volgende week alles weer anders kan zijn. Zes wedstrijden voor het einde van de competitie komen nog vier clubs in aanmerking voor de gevreesde afdaling: ADO Den Haag, Vitesse, Volendam en FC Zwolle.

Met een puntentotaal van 25 lijkt het licht afgescheiden ADO Den Haag de dans te ontspringen. Maar logica bestaat in de slotfase van de competitie niet, zeker niet bij clubs in doodsnood. Dat valt wel af te lezen aan de verrassende overwinning van FC Volendam (1-2 bij FC Twente) en de herrijzenis van FCZwolle (maar één verliesbeurt in de laatste zeven wedstrijden). Hoe is de stemming bij de drie meest bedreigde clubs?

Vitesse
Tim Cornelisse, aanvoerder: “Het was zaterdag al balen dat we van AZ hadden verloren, maar door de zege van Volendam op FC Twente kreeg ons toch al broze vertrouwen een extra tikkie. Toch kunnen we niet anders dan positief naar de volgende wedstrijden toe te leven, hoe moeilijk dat ook is. Pluspunt is dat Matthew Amoah weer fit is. Hij scoorde meteen tegen AZ en heeft de kwaliteiten om het verschil te maken. Van de affaire-Rink hebben wij als spelers niet veel last. We zijn bij Vitesse wel iets gewend. Wat ik van alle heisa vind? Ik ben het eens met Edward Sturing als hij zegt dat Rink niet hard genoeg traint. Hopelijk leert Rink ervan. Met Vitesse koersen we normaal gesproken op de nacompetitie af, maar toch denk ik dat we ook ADO Den Haag nog kunnen bijhalen. Eén ding weet ik in ieder geval zeker: Vitesse blijft in de eredivisie.”

FC Volendam
Johan Steur, trainer: “De overwinning bij FC Twente heeft ons zelfvertrouwen goed gedaan, want normaal gesproken win je niet in Enschede. Competitievervalsing? Nee, ik denk dat FC Twente gewoon een slechte periode zit. Ze missen met N’Kufo een bepalende speler en zijn onbewust misschien al bezig met de bekerfinale. Bovendien liggen ze ons wel, want thuis wonnen we ook al van ze. Wij moeten vanaf nu gewoon van wedstrijd tot wedstrijd leven en vooral naar onszelf kijken. Zondag moeten we thuis tegen Willem II, dat kan alle kanten op, want op die ploeg valt geen pijl te trekken. De praktijk wijst nu al uit dat het onderin wekelijks stuivertje wisselen kan worden, waarbij ik zelfs niet uitsluit dat ADO Den Haag nog bij te halen valt. Of we erin blijven? Dat weet je pas na 34 wedstrijden, maar ik denk van wel.”

FC Zwolle
Hennie Spijkerman, trainer: “Het klopt dat wij het zwaarste programma hebben, maar dat zegt dus niets. Zeven speeldagen geleden werden we door iedereen doodverklaard en nog terecht ook, maar de overwinning op NEC heeft zo veel krachten vrijgemaakt, dat we in de volgende zes wedstrijden vijf keer niet hebben verloren. De zege van Volendam op FC Twente kwam slecht uit, maar je weet dat zulke wedstrijden komen. Kijk naar de 0-0 tussen Groningen en PSV van vorig seizoen. Ik heb mijn spelers voorgehouden dat we ons door zulke uitslagen niet van de wijs moeten laten brengen en gewoon naar onze eigen wedstrijd moeten toeleven. Komend weekeinde moeten we tegen AZ vol aan de bak, maar ik heb er alle vertrouwen in. Mijn prognose? FC Zwolle haalt de nacompetitie en blijft – vervolgens – behouden voor de eredivisie.” FC Zwolle: zwaarste programma

Wanneer we de tegenstanders van de degradatiekandidaten punten geven naar hun plek op de ranglijst (bijv. Ajax 18, PSV 17), dan heeft FC Zwolle het zwaarste programma voor de boeg:

FC Zwolle:
Thuis: AZ, Heerenveen, Ajax, Willem II
Uit: Feyenoord, Groningen
Punten tegenstanders: 79

FC Volendam
Thuis: Willem II, NAC, PSV, RBC
Uit: Feyenoord, NEC
Punten tegenstanders: 69

Vitesse
Thuis: NAC, NEC, FC Utrecht
Uit: Willem II, Heerenveen, Roda JC
Punten tegenstanders: 65

Bron: AD 06-04-2004
Winst in Waalwijk: 0-3


Jong Vitesse heeft maandagavond de uitwedstrijd tegen Jong RKC Waalwijk met 3-0 gewonnen. Matthew Amoah, zaterdag in Alkmaar ook al trefzeker, zorgde voor de 1-0 waarna Eldridge Rojer na rust met twee doelpunten de eindstand op 3-0 bepaalde.

Voordat Matthew Amoah het openingsdoelpunt voor zijn rekening nam, had de ploeg van Theo Bos al met 2-0 voor kunnen en eigenlijk moeten staan. Luciën Dors, Achmed Ahahaoui en Raymond Fafiani wisten de goede kansen echter niet te verzilveren. De trainer zag geen goede wedstrijd, maar was content met de drie belangrijke punten. “Een belangrijke overwinning, zeker als je kijkt naar de andere uitslagen. De concurrentie pakte eveens punten, dus was onze winst vanavond noodzakelijk.” Na rust vergrootte Eldridge Rojer met twee doelpunten de voorsprong en zorgde daarmee voor de uiteindelijke stand van 3-0 in Arnhems voordeel.

Jong RKC Waalwijk – Jong Vitesse 0-3 (0-1)
0-1 Amoah ’13
0-2 Rojer ’50
0-3 Rojer ’75

Opstelling Jong Vitesse
Van Driel, Lansana, Dingsdag, Jansen, Komol (’70 Azoum), Dors (’85 Neervoort), Amoah (’75 Pastoors), Schaars, Rojer, Ahahaoui en Fafiani.

Bron: Vitesse.nl 05-04-2004
“In het voetbal gaat alles snel”


Met een terugkeer in het nationaal elftal in het achterhoofd: Paulo Rink.

kicker: na 10 wedstrijden en 2 doelpunten zat u nu op de bank. Gelooft u dat u na het belangrijke 3e doelpunt tegen Waalwijk op zaterdag tegen AZ weer in de basis zou starten?

Paulo Rink: Dat weet ik niet. Ik was zaterdag geschokt, dat ik op de bank moest zitten. Maar de toeschouwers riepen “Paulo”, dat deed me goed. En 2 minuten voor tijd lukte het me te scoren- een positief slot.

Bron: Kicker.de 02-04-04
Sturing schrijft Rink nog niet af


Van alle problemen die Vitesse heeft, is Paulo Rink misschien wel de minste zorg. De aanvaller uit Brazilië bekeek zaterdagavond de competitiewedstrijd tegen AZ (2 – 1 nederlaag) vanaf de tribune wegens gebrekkige inzet en egocentrisch gedrag. Rink wilde in Alkmaar niet ingaan op de affaire en verschijnt vandaag ‘gewoon’ op de training.

Trainer Edward Sturing liet zaterdagavond weten dat hij Rink niet uit de selectie heeft gezet, maar gewoon had gepasseerd. “Ik heb hem ook niet afgeschreven, ik kon hem niet gebruiken. Vitesse heeft spelers nodig die zich bewust zijn van de situatie waarin de club verkeert”, vindt Sturing, die grote moeite heeft met de ‘lang leve de lol-instelling’ van Paulo Rink.

Sturing: “Paulo Rink is een goede voetballer, het ligt niet aan zijn kwaliteiten. Als hij optimaal presteert, kan hij van groot belang zijn voor Vitesse. Het is mijn taak als trainer te zorgen dat hij optimaal presteert”, reageerde Sturing na de nederlaag tegen AZ. In die opzet is de trainer vooralsnog niet geslaagd. “Ik heb al een keer of vier met hem gesproken.”

Het kwartje is bij Rink niet gevallen. Enkele fans van Vitesse hingen zaterdag een spandoek op in de Alkmaarderhout: ‘Ohne Rink fliegen wir raus’. De kleurrijke Braziliaan zal het grijnzend hebben aangekeken. Een week eerder tegen RKC moest hij op de bank plaatsnemen en galmde zijn naam van de tribunes. Hij beloonde toen zijn invalbeurt met de gelijkmaker, zaterdagavond mocht hij niet eens invallen.

De vraag is of Rink komende weekeinde weer terug is bij de selectie, zeker nu Matthew Amoah een geslaagde rentree heeft gemaakt. De 23-jarige aanvaller begon op de bank, samen met de aanvallers Eldridge Rojer en Peter van Vossen. Veel plaats voor nog een aanvaller is er niet over.

Daarnaast gooide Rink’s zaakwaarnemer Gordon Stipic nog wat olie op het vuur. Hij noemde Edward Sturing vrijdag publiekelijk een ‘amateurtrainer’. Omdat misverstanden snel geboren zijn, kreeg Sturing zaterdagavond de vraag of hij het wel leuk vond door Rink als amateurtrainer te worden aangemerkt. Zo moest de voormalig verdediger zich al weer verdedigen. “Dat heeft Paulo Rink niet gezegd, dat zei zijn zaakwaarnemer. Ik ga daar verder niet op in, de bakker op de hoek zegt dat ook.”

Sturing heeft ook wel andere zorgen dan Rink, laat staan diens zaakwaarnemer. Voor Vitesse begint de tijd flink te dringen. Volendam en FC Zwolle kropen zaterdagavond weer dichterbij op de ranglijst, waardoor ook directe degradatie weer een optie is voor het Arnhemse zorgenkindje.

Het enige lichtpuntje in Alkmaar was, zo stelde trainer Edward Sturing, de rentree van Matthew Amoah. Sturing doelde niet alleen op de snelle treffer van Amoah, die in de 75ste minuut de spanning in de wedstrijd terugbracht. Hij rondde knap een voorzet van Purrel Fränkel af.

Vitesse speelde in Alkmaar sowieso een van de betere wedstrijden van het seizoen. Met Amoah erbij kreeg het elftal ook voorin een beter gezicht, met de sterk spelende Mamadou Zongo en de snelle Emile Mbamba. Ook de eerste twintig minuten waren voor de bezoekers geweest, al vielen de kansen voor beide doelen.

Het verschil werd zaterdag bepaald door de kwaliteit van de bank. AZ-trainer Co Adriaanse bracht na de rust Stein Huysegems, die als een wervelwind begon. Binnen tien minuten was het 2-0 door kopballen van Martijn Meerdink en Robin Nelisse. Doelman Jimmy van Fessem, die na dit seizoen vertrekt bij Vitesse, maakte daarbij geen sterke indruk. Amoah maakte er een kwartier voor tijd weer een wedstrijd van. Vlak na zijn treffer (2-1) stuurde hij ook Emile Mbamba op weg naar de gelijkmaker, maar de spits schoot hard op de vuisten van doelman Henk Timmer. Daarmee hielp Timmer zijn ploeg aan een bijna zekere UEFA Cupplaats. AZ mag zelfs nog hoop koesteren op de Champions League, terwijl Vitesse al dolgelukkig moet zijn als directe degradatie kan worden ontlopen. Met of ‘ohne’ Paulo Rink.

Bron: De Gelderlander 05-04-2004
Vitessespelers in sporthal Elderveld


De Vitessespelers Purrel Fränkel, Emile Mbamba, Nicky Hofs en Stijn Schaars bezoeken morgen de sportinstuif in sporthal Elderveld. De instuif is voor kinderen van zes tot en met twaalf jaar. Wekelijks bezoeken vijftig tot tachtig kinderen uit de wijk de sport- en spelinstuiven. Regelmatig worden (buurt)sportverenigingen uitgenodigd om een clinic te komen geven. Zo wordt niet alleen de sport gepromoot, maar is voor kinderen de stap kleiner om lid te worden van een sportvereniging. De instuif wordt gehouden tussen kwart voor vier en kwart voor vijf. Deelname kost vijftig eurocent.

Bron: De Gelderlander 05-04-2004
Jubileumkaart Aleksandar Rankovic


Aleksandar Rankovic kreeg zaterdagavond tijdens de wedstrijd AZ-Vitesse (2-1) zijn tiende kaart van het seizoen. De sterk spelende Joegoslaaf werd door arbiter Van Egmond met geel bestraft voor een opzichtige overtreding. Het was zijn achtste kaart van die kleur, daarnaast kreeg Rankovic nog twee rode kaarten. De middenvelder mist zondag het thuisduel tegen NAC door een schorsing. Theo Janssen kreeg een gele kaart voor het wegtrappen van de bal, maar is niet geschorst. De middenvelder staat met drie kaarten wel ‘op scherp’, evenals Tim Cornelisse, Purrel Fränkel en Nicky Hofs (allen vijf).

Bron: De Gelderlander 05-04-2004
Matthew Amoah houdt sprankje hoop levend


De hoop van Vitesse op een langer verblijf in de eredivisie is meer en meer gericht op een wonder. Dat wonder heet niet langer Paulo Rink of Peter van Vossen, maar Matthew Amoah. De spits uit Ghana vierde zaterdagavond zijn rentree na zeven maanden met een treffer bij AZ, maar Vitesse verloor toch: 2-1.

Matthew Amoah had zaterdagavond in de Alkmaarderhout niet meer dan tien minuten nodig om, zeven maanden na zijn laatste doelpunt, zijn derde van het seizoen aan te tekenen. Hij kwam in de 64ste minuut in het veld voor Nicky Hofs en kopte in de 75ste minuut een voorzet van Purrel Fränkel achter doelman Henk Timmer: 2-1. Hoewel Amoah met een listig passje Emile Mbamba nog een grote kans op de gelijkmaker bood, bleef zijn treffer zonder waarde. “Jammer dat we verloren hebben, een gelijkspel hadden we wel verdiend en elk puntje is voor ons belangrijk. Daarom ben ik ook niet blij, maar ik voel me wel goed”, zei Amoah in Alkmaar met gemengde gevoelens.

De terugkeer van Amoah komt op een mooi moment; net nu trainer Edward Sturing de flamboyante winteraankoop Paulo Rink naar de tribune heeft verwezen. Sturing ergert zich mateloos aan de gebrekkige inzet van de Duitse Braziliaan en diens egoïstische optreden in en buiten het veld. Rink was in januari de eerste aanvaller die bij Vitesse het ontbreken van de langdurig uitgeschakelde Amoah moest doen vergeten. De voormalig Duits international kwam van het Cypriotische Olympiakos Nicosia, maar sprak meer met woord en gebaar dan met zijn voeten. Al scoorde hij nog wel drie treffers, maar die wegen volgens Sturing minder zwaar dan zijn minpunten. Na Rink kwam noodgreep Peter van Vossen van hoofdklasser Bennekom. De 35-jarige oud-international blijkt veel hinder te ondervinden van een spierblessure en is amper fit genoeg om te spelen. Geen van beide kon het gemis van Amoah opvangen.

Op 13 september 2003 verloor Vitesse zijn topscorer van 2001 (elf treffers), 2002 (zes treffers) en 2003 (vijftien treffers). Op die ongeluksdag in Roosendaal mikte Amoah zijn tweede goal van het seizoen binnen tegen RBC, alvorens hij een zware blessure opliep. In de knie van de nu 23-jarige international uit Ghana bleek een stukje kraakbeen losgeschoten. Het herstel duurde bijna zeven maanden, tot zaterdagavond 3 april. Het gemis van Amoah woog dit seizoen zwaar voor Vitesse. Vorig jaar hield hij de Arnhemse club dankzij acht treffers in de laatste zeven duels bijna alleen in de eredivisie. Dit jaar is de klus zwaarder en Amoah minder fit. Een vergelijkbaar wonder mag van de introverte aanvaller nauwelijks worden verwacht.

“Ik moest nog een beetje wennen”, vond Amoah zaterdag na zijn rentree. “De eerste twee, drie ballen verspeelde ik.” Zijn extra klasse liet niet lang op zich wachten. Opvallend was dat Fränkel als aangever diende. Ook vorig seizoen werkte die combinatie. “Na afloop van de trainingen oefen ik vaak met Purrel op voorzetten en afronden met de kop. Samen met Emile Mbamba. Het is belangrijk dat je daarop traint. De voorzet viel precies zoals we vaak hebben geoefend.”

De 2-1 van Amoah, die verdediger Juha Reini en doelman Timmer kansloos liet, leverde Vitesse zaterdagavond niks op, hooguit meer frustratie. FC Twente liet zich thuis afbluffen door Volendam, dat Vitesse nu tot een punt is genaderd. FC Zwolle kroop naderbij dankzij een gelijkspel bij RBC. Het verschil met de laatste plaats, de enige met degradatie als direct gevolg, is slechts drie punten. Dat maakt de druk op Vitesse en ook Amoah voor de resterende zes duels enorm. Amoah is zich er wel van bewust. “Ik weet dat mensen zeggen Amoah, Amoah, Amoah, maar ik kan niks anders dan voetballen en mijn best doen. Ik ben wel heel blij dat ik na zeven maanden weer heb gespeeld en ik ben blij dat ik heb gescoord. Ik weet ook dat ik het kan, maar ik ben nog niet de oude Amoah, Ik heb nog wedstrijden nodig in Jong Vitesse, daarom ga ik maandag spelen tegen Jong RKC”, zei Amoah.

De international van Ghana zegt nog best vertrouwen te hebben in handhaving. “Druk is er wel, maar dat voel ik niet. Ik moet gewoon aan voetbal denken en mijn best doen. Ik hoop dat we in de eredivisie blijven. We moeten denk ik nog vier keer winnen. Dat is moeilijk, ja, maar je moet gewoon wedstrijd voor wedstrijd bekijken. Ik vond dat we vandaag ook wel een punt hadden verdiend. In de eerste helft hebben we wel goed gespeeld, maar in het begin van de tweede helft geven we het weg.” Dat vond ook trainer Edward Sturing, die na afloop van de nederlaag met een zuur gezicht de uitslagen van de concurrentie aanhoorde. “Gezien de resultaten van de andere ploegen onderin is het slechte avond voor ons. Het enige positieve is de rentree en het doelpunt van Matthew Amoah. We hebben hem en zijn scorend vermogen gemist. Fantastisch voor die jongen dat hij zo terugkomt.”

Bron: De Gelderlander 05-04-2004

De Vitesse Pool

Subtoppers naderen leidende trio
Haarlem Reds nieuwe lijstaanvoerder Vitesse Pool

Haarlem Reds haalde een puntje meer dan zijn twee meest directe concurrenten en neemt daardoor de koppositie weer over van B100. In punten staan zij gelijk maar Haarlem Reds had er een wedstrijd minder voor nodig. Go ahead make my day volgt als derde met een puntje achterstand.

Uitzicht op de eindoverwinning is niet langer exclusief voorbehouden aan het drietal dat al vrijwel de hele competitie de top van het klassement domineert. Met hun vooruitziende blik hebben Yellow Black no1 en Mister Polak een flinke hap uit de afstand tot de lijstaanvoerders weggenomen. Enkele weken geleden nog gaapte er een gat van minstens vijf punten tussen het leidende trio en de achtervolgers.

Ook TomVitesseFan en always.snoopy verbeteren hun posities in de toptien dankzij hun juiste voorspelling. De andere vierpunters zijn verdiend door Arnhem Seagull, Devito, Eddepet20, Esdegee, Luffie en -alweer- Michiel89.

De veranderingen gaan vooral ten koste van Quasar de Duif die de wedstrijd tegen AZ aan zich voorbij heeft laten gaan.

Volgende wedstrijd is Vitesse-NAC op 11 april.

Stand toptien per 03-04-2004

1 ( 2) Haarlem Reds 31 60
2 ( 1) B100 32 60
3 ( 3) Go ahead make my day 32 59
4 ( 4) Yellow Black no1 32 58
5 ( 6) Mister Polak 32 57
6 ( 8) TomVitesseFan 32 55
7 ( 7) Olaf 32 54
8 ( 5) Quasar de Duif 30 53
9 ( 10) always.snoopy 32 52
10 ( 12) Brian uit Tilburg 32 50
10 ( 13) Luffie 32 50

 Vitesse.org forum poolcompetitie 2003-2004

03-04-2004
Sublieme rentree van Matthew Amoah


Ondanks de 2-1 nederlaag van Vitesse bij AZ was er toch een lichtpuntje voor de Arnhemmers. Matthew Amoah maakte als invaller een sublieme rentree na ruim een half jaar blessureleed. De spits scoorde ook de enige treffer: “Als spits moet je altijd naar de eerste paal gaan, de bal komt daar heel vaak. Het ging redelijk, maar ik kan nog niet zeggen dat het gevoel helemaal terug is.” Amoah had een aantal fraaie acties en lijkt tegen NAC Breda volgende week klaar voor een basisplaats: “Nou, dat is misschien nog te vroeg. Maandag speel ik eerst met het 2e tegen RKC.”

Bron: Omroep Gelderland 03-04-2004
Jim van Fessem mikpunt van kritiek


Voor de nederlaag van Vitesse bij AZ wezen meerdere spelers ‘off-the-record’ doelman Jim van Fessem aan als de schuldige. Enkele spelers gaven aan dat Dragoslav Jevric snel weer eerste doelman moet worden. De keeper vond zelf de 1-0 niet zijn fout: “Ik verlengde een corner, die terug werd ingekopt en bij de tweede paal knikte Meerdink binnen.” Bij de 2-0 erkende Jim van Fessem wel schuld: “Als je uitkomt, moet je de bal eigenlijk hebben en ik had hem niet. Maar we deden het verdedigend niet goed en daar moeten we het van de week maar eens over hebben.”

Bron: Omroep Gelderland 03-04-2004
Fans: “Ohne Rink fliegen wir raus”


Bij de wedstrijd tegen AZ was de door Vitesse-trainer Edward Sturing gepasseerde Paulo Rink een aandachtig toeschouwer. De meegereisde supporters scandeerden wel zijn naam en hadden een spandoek opgehangen met de tekst “Ohne Rink fliegen wir raus”. Voor trainer Edward Sturing is er nog een weg terug voor Rink: “Hij moet zich terugknokken en elke dag vechten voor de club en voor lijfsbehoud.” De kritiek van manager Stipic, die Sturing “amateurtrainer” noemde, deerde hem niet: “Paulo heeft dat niet gezegd. Ik reageer niet op een manager, zoiets zegt de bakker op de hoek ook.”

Bron: Omroep Gelderland 03-04-2004
Sturing beleeft hele slechte avond


Vitesse-trainer Edward Sturing zag zijn team zaterdagavond nog dieper in de problemen zakken. Door de nederlaag tegen AZ en de winst van Volendam tegen FC Twente beleefde de oefenmeester ‘een hele slechte avond’. Toch was de Eerbeker niet ontevreden over het spel voor de pauze. “Er was duidelijk een verschil tussen AZ en ons maar de eerste helft zijn we goed doorgekomen. Na de rust hebben we het alleen veel te snel weggegeven.” Het positieve punt van de avond was voor Sturing de rentree van Amoah. “Ik ben blij dat hij terug is, we hebben hem hard gemist qua scorend vermogen.”

Bron: Omroep Gelderland 03-04-2004
Vitesse kan niet stunten in Alkmaar


Vitesse heeft zaterdagavond in Alkmaar met 2-1 verloren van AZ. De Arnhemmers hielden lang stand tegen de revelatie van het seizoen maar moesten er kort na rust toch nog aan geloven. In de eerste helft kon de ploeg van Edward Sturing echter goed meekomen. Vitesse begon brutaal aan het duel en kreeg via Nick Hofs en Aleksandar Ilic twee aardige mogelijkheden. Aan de andere kant waren Nelisse en Landzaat gevaarlijk voor AZ. De beide ploegen gingen echter met 0-0 de rust in en daar was weinig op af te dingen. Vitesse leverde strijd en daar was AZ niet goed tegenop gewassen.

Met het inbrengen van Huysegems werden de Alkmaarders echter gevaarlijker. De Belg zorgde voor enkele hachelijke situaties voor het Arnhemse doel en in de 51e minuut was het raak. Meerdink kopte de openingstreffer binnen. Niet veel later profiteerde Robin Nelisse van een kapitale fout van Vitesse-keeper Jim van Fessem. De sluitpost reageerde niet attent op een voorzet, waardoor AZ de 2-0 kon maken. Invaller (en uitblinker) Matthew Amoah bracht een kwartier voor tijd nog wat spanning in het duel. Vitesse bleek echter niet meer bij machte om tot een stunt te komen in de Alkmaarderhout.

Bron: Omroep Gelderland 03-04-2004
AZ-Vitesse 2-1


Na een goede eerste helft stond Vitesse door twee snelle doelpunten vlak na rust op een 2-0 achterstand. De ingevallen Matthew Amoah zorgde een kwartier voor tijd nog wel voor de aansluitingstreffer, maar ondanks een slotoffensief bleef de overwinning zaterdagavond echter in Alkmaar.

AZ 2-1 Vitesse

Scheidsrechter: T. van Egmond
Toeschouwers: 7.199
3 april 2004, 20:00 uur
Alkmaarderhout Alkmaar

Geel: Nelisse (AZ), Ilic, Janssen, Rankovic (Vitesse)

1-0 Meerdink ’53
2-0 Nelisse ’58
2-1 Amoah ’74

Wedstrijdverslag

De eerste tien minuten van de wedstrijd kende meteen een drietal kansen. In de vierde minuut moest Timmer handelend optreden bij een schot van Hofs. Een minuut later kopte Ilic uit de eerste Arnhemse corner goed binnen, maar Buskermolen haalde de bal van de lijn. Even later schoot Nelisse aan de andere kant van dichtbij over uit een vrije trap. Vitesse was in het eerste half uur de meest voetballende ploeg, terwijl de thuisploeg via de counter gevaarlijk was. Driemaal mocht de ploeg net buiten de zestien meter een vrije trap nemen en telkens leverde het gevaar op. De tweede keer (’26) werd de bal via een Vitessenaar weggewerkt en de derde vrije trap (’32) werd snel genomen waarna De Cler voorlangs schoot. In het laatste kwartier voor rust werd het duel wat grimmiger en zette AZ meer druk op de gasten die in het eerste helft feller waren. De ploeg van Co Adriaanse was duidelijk niet tevreden over het verloop van de wedstrijd. Kansen leverde het in het eerste bedrijf niet meer op.

Daar waar Vitesse voor rust de beste start had, was het na rust AZ dat direct het heft in handen nam. De ploeg zette duidelijk een tandje bij en na enkele hoekschoppen was het Meerdink die een verkeerd geraakte bal van Buskermolen bij de tweede paal binnen wist te koppen: 1-0 na 53 minuten spelen. Vijf minuten later was het einde wedstrijd toen Nelisse de bal achter de uitkomende Van Fessem kopte en de marge in de 58e minuut verdubbelde. In de 62e minuut was Frankel dichtbij de aansluitingstreffer. Na een goede actie langs de linkerflank schoot de verdediger voorlangs het doel van Timmer. Matthew Amoah maakte in de 63e minuut zijn rentree in de Holland Casino Eredivisie en verving Nicky Hofs. Edward Sturing zette twintig minuten voor tijd met Eldridge Rojer een vierde aanvaller in het veld voor middenvelder Rankovic. In de 74e minuut bereikte een voorzet van Frankel het hoofd van wie anders dan Matthew Amoah die voor 2-1 zorgde. Vitesse vocht zich terug in de wedstrijd, zette een slotoffensief in, maar moest de overwinning uiteindelijk toch aan AZ laten. Vitesse speelde zeker geen slechte partij voetbal, wist prima mee te voetballen met AZ, maar de twee snelle doelpunten na rust werd de ploeg fataal.

AZ
Timmer, Kromkamp, Reini, De Cler, Opdam, Landzaat, Buskermolen, Meerdink (’85 Robbemond), Nelisse, Van Galen (’72 Lindenbergh) en Perez (’46 Huysegems).

Vitesse
Van Fessem, Cornelisse, Ilic, Knol, Frankel, Hofs (’63 Amoah), Rankovic (’72 Rojer), Konterman, Janssen, Mbamba (’80 Van Vossen) en Zongo.

Bron: Vitesse.nl 03-04-2004
AZ-VITESSE 2-1


Na een goede eerste helft stond Vitesse door twee snelle doelpunten vlak na rust op een 2-0 achterstand. De ingevallen Matthew Amoah zorgde een kwartier voor tijd nog wel voor de aansluitingstreffer, maar ondanks een slotoffensief bleef de overwinning zaterdagavond echter in Alkmaar.

De eerste tien minuten van de wedstrijd kende meteen een drietal kansen. In de vierde minuut moest Timmer handelend optreden bij een schot van Hofs. Een minuut later kopte Ilic uit de eerste Arnhemse corner goed binnen, maar Buskermolen haalde de bal van de lijn. Even later schoot Nelisse aan de andere kant van dichtbij over uit een vrije trap. Vitesse was in het eerste half uur de meest voetballende ploeg, terwijl de thuisploeg via de counter gevaarlijk was. Driemaal mocht de ploeg net buiten de zestien meter een vrije trap nemen en telkens leverde het gevaar op. De tweede keer (’26) werd de bal via een Vitessenaar weggewerkt en de derde vrije trap (’32) werd snel genomen waarna De Cler voorlangs schoot. In het laatste kwartier voor rust werd het duel wat grimmiger en zette AZ meer druk op de gasten die in het eerste helft feller waren. De ploeg van Co Adriaanse was duidelijk niet tevreden over het verloop van de wedstrijd. Kansen leverde het in het eerste bedrijf niet meer op.

Daar waar Vitesse voor rust de beste start had, was het na rust AZ dat direct het heft in handen nam. De ploeg zette duidelijk een tandje bij en na enkele hoekschoppen was het Meerdink die een verkeerd geraakte bal van Buskermolen bij de tweede paal binnen wist te koppen: 1-0 na 53 minuten spelen. Vijf minuten later was het einde wedstrijd toen Nelisse de bal achter de uitkomende Van Fessem kopte en de marge in de 58e minuut verdubbelde. In de 62e minuut was Frankel dichtbij de aansluitingstreffer. Na een goede actie langs de linkerflank schoot de verdediger voorlangs het doel van Timmer. Matthew Amoah maakte in de 63e minuut zijn rentree in de Holland Casino Eredivisie en verving Nicky Hofs. Edward Sturing zette twintig minuten voor tijd met Eldridge Rojer een vierde aanvaller in het veld voor middenvelder Rankovic. In de 74e minuut bereikte een voorzet van Frankel het hoofd van wie anders dan Matthew Amoah die voor 2-1 zorgde. Vitesse vocht zich terug in de wedstrijd, zette een slotoffensief in, maar moest de overwinning uiteindelijk toch aan AZ laten. Vitesse speelde zeker geen slechte partij voetbal, wist prima mee te voetballen met AZ, maar de twee snelle doelpunten na rust werd de ploeg fataal.

AZ: Timmer, Kromkamp, Reini, De Cler, Opdam, Landzaat, Buskermolen, Meerdink (’85 Robbemond), Nelisse, Van Galen (’72 Lindenbergh) en Perez (’46 Huysegems).

Vitesse:Van Fessem, Cornelisse, Ilic, Knol, Frankel, Hofs (’63 Amoah), Rankovic (’72 Rojer), Konterman, Janssen, Mbamba (’80 Van Vossen) en Zongo.

Bron:Vitesse.nl 03-04-2004
Verhagen overleden


Hans Verhagen is afgelopen dinsdag overleden. De oud-speler van Vitesse bezweek op 67-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Hij zal in Arnhem vooral in de herinnering voortleven als de man met dat ongenadig harde schot.

Verhagen speelde in de jaren zestig drie jaar voor Vitesse. In die periode deed hij zijn naam als veelscorende binnenspeler c.q. middenvoor eer aan. Vooral in zijn eerste seizoen (1965-’66) was Verhagen zeer doeltreffend. Met 21 doelpunten werd hij niet alleen clubtopscorer maar had hij tevens een groot aandeel in het toen behaalde kampioenschap van de tweede divisie B. Ook in de twee seizoenen erna bleef Verhagen het net makkelijk vinden. Zijn totale productie in Arnhemse dienst zou uiteindelijk 56 doelpunten bedragen.

Vitesse was niet de enige club die profijt had van de scoringsdrift van Verhagen. Hij maakte zijn doelpunten ook voor rivaal NEC, Blauw Wit (Amsterdam) en Den Bosch. Verhagen nam in 1972 afscheid als betaald voetballer.

Bron: De Gelderlander 03-04-2004
Cornelisse niet blij met ‘zaak Rink’


In de uitwedstrijd tegen AZ zal Vitesse-trainer Edward Sturing vanavond geen beroep doen op Paulo Rink. Sturing heeft de Braziliaan uit de selectie gezet. Aanvoerder Tim Cornelissee heeft er begrip voor, maar zit er wel mee in zijn maag. “Als de trainer zoiets doet zal hij daar zijn redenen voor hebben, maar het is duidelijk dat we dit gedoe er nu niet bij kunnen hebben. De club moet in de eredivisie blijven.” Traint Rink slecht? Cornelisse: “Dat verhaal gaat een eigen leven leiden. De een is de ander niet.”

Bron: De Gelderlander 03-04-2004
Sturing zet spits Rink uit selectie


Paulo Rink maakt vanavond geen deel uit van de Vitesse – selectie voor de uitwedstrijd tegen AZ. Trainer Edward Sturing heeft tot deze maatregel besloten omdat hij van mening is dat de tot Duitser genaturaliseerde Braziliaan weigert het clubbelang te plaatsen boven zijn eigenbelang.

Na eerdere aanvaringen tussen Rink en Sturing gooide een artikel in Voetbal International deze week olie op het vuur. De bekende druppel voor Sturing was de manier waarop Rink donderdag trainde. Sturing: “Vitesse zit in een heel moeilijke situatie en ik verwacht dat de spelers dat beseffen en ernaar handelen. Rink wekt niet die indruk en dus heeft hij een probleem met mij.”

De verwijdering uit de selectie geldt vooralsnog alleen voor de wedstrijd van vanavond. Sturing: “Volgende week op de training kan hij laten zien of hij er weer bij wil horen. Ik hoop het, want kwaliteiten heeft hij wel.”

Rink zelf was gisteren niet voor commentaar bereikbaar. Zijn zaakwaarnemer Gordon Stipic wilde wel reageren: “Paulo is enorm teleurgesteld. Vooral in het feit dat de trainer niet alleen kijkt naar de sportieve kant, maar ook persoonlijke zaken mee laat spelen. Zo slecht doet Paulo het trouwens niet. Ondanks alles heeft hij al drie keer gescoord.”

Stipic liet weten dat Rink vanavond wel afreist naar Alkmaar om de verrichtingen van zijn ploeggenoten vanaf de tribune te volgen. De spits kwam in de winterstop over van Olympiakos Nicosia en heeft in Arnhem een contract tot medio 2006.

Bron: De Gelderlander 03-04-2004
Edward Sturing: ‘Ik wil geen Paulo Rink BV’


Geen Paulo Rink vanavond bij Vitesse in de uitwedstrijd tegen AZ. De wispelturige spits is uit de selectie gezet. Hij mag toekijken hoe Vitesse gaat proberen een van de moeilijkste wedstrijden van het seizoen tot een goed einde te brengen. Rink reist wel af naar Alkmaar om vanaf de tribune persoonlijk de verrichtingen van zijn collega’s gade te slaan, kondigde zijn zaakwaarnemer gisteren aan.

Het wekelijkse persuurtje kabbelt normaalgesproken rustig voort. Ditjes en datjes en een beetje vissen naar de opstelling. Zo niet vandaag. Edward Sturing praat met stemverheffing en weinig anders dan de rel rond Rink komt aan de orde.

Bron: De Gelderlander 03-04-04
‘Sturing is een amateurtrainer’


Het verschil in opvatting tussen Vitesse-trainer Edward Sturing en zijn aanvaller Paulo Rink dreigt te escaleren. De Braziliaanse Duitser is voor de wedstrijd tegen AZ naar de tribune verwezen en dat heeft hem de toorn van Rink en diens zaakwaarnemer Gordon Stipic opgeleverd.

Zelfs een puur zakelijke relatie tussen trainer en speler lijkt onmogelijk. Sturing is een hardwerkende trainer die van zijn spelers een optimale inzet en een grote discipline verlangt. Omdat Rink volgens Sturing ‘slecht traint en niet altijd beseft waar het om gaat’ heeft hij hem voor de wedstrijd tegen AZ naar de tribune verbannen. Volgens Sturing hoeft dat nog niet zijn einde bij Vitesse te betekenen.

Rink is hevig teleurgesteld en slaat bij monde van zijn zaakwaarnemer Gordon Stipic terug. ,,Sturing heeft iets tegen de persoon Rink en dat is een kwalijke zaak. Hoewel Paulo niet altijd goed gespeeld heeft, is hij na de winterstop wel de topscorer van Vitesse.” Volgens Stipic is Sturing ‘een amateurtrainer, die van Vitesse een speeltuin heeft gemaakt’. ,,Volgens Sturing is de teloorgang van Vitesse vooral de schuld van Paulo, maar hij zou eens in de spiegel moeten kijken. Waarom staat de club zo laag? Omdat ze een onprofessionele trainer hebben.”

Bron: AD 03-04-2004
Zongo/Mbamba aanvalsduo tegen AZ


Bij afwezigheid van Paulo Rink en Peter van Vossen wordt de aanval van Vitesse vanavond tegen AZ gevormd door Mamadou Zongo en Emile Mbamba. Rink ontbreekt omdat bij uit de selectie is gezet, terwijl Van Vossen er maar niet in slaagt helemaal fit te worden. De Zeeuw begint vanavond op de bank. Op de reservebank zit ook Matthew Amoah die na een geslaagd optreden eerder deze week in het beloftenelftal, klaar is voor zijn rentree. Edward Sturing zet Amoah in als de situatie daarom vraagt. “Matthew heeft specifieke, scorende kwaliteiten die we goed kunnen gebruiken.”

Bron: De Gelderlander 03-04-2004
Trainer Sturing wil geen Rink BV


Vitesse-trainer Edward Sturing laat spits Paulo Rink buiten de selectie voor het uitduel tegen AZ. “Ik wil geen Paulo Rink BV. Ik heb spelers nodig die het clubbelang boven het eigen belang stellen. Ik heb het hem vandaag na de training verteld. Het is niet alleen vanwege zijn kritische verhaal in de Voetbal International. Het heeft vooral te maken met zijn instelling. Daarover ben ik niet tevreden”. verklaart Sturing. “Op de training van donderdag deed Rink dingen die echt niet kunnen”, doelde Sturing op Rinks’ zelfzuchtige spel en schoten van 30 a 40 meter.

Bron: Omroep Gelderland 02-04-2004
Paulo Rink komt maandag gewoon trainen


Vitesse-aanvaller Paulo Rink is hevig teleurgesteld dat hij buiten de selectie valt voor de wedstrijd tegen AZ zaterdagavond. Rink kan niet begrijpen dat hij niet tot de achttien uitverkoren spelers behoort, maar bij accepteert de situatie wel. Trainer Edward Sturing gaf na een reeks van incidenten aan dat hij genoeg heeft van de instelling van de tot Duitser genaturaliseerde Braziliaan. Rink moet vanaf nu op de trainingen terugknokken. Paulo Rink liet weten dat hij maandag gewoon op de training verschijnt en verder geen problemen wil maken.

Bron: Omroep Gelderland 02-04-2004
Van Vossen: clubbelang staat voorop


Peter van Vossen begint tegen AZ op de bank. “Dat is een beslissing van de trainer, maar niemand is belangrijker dan de club. Ik zit nu op 60, 70 procent van mijn kunnen. Zo goed heb ik me nog niet gevoeld. Tegen RKC ging het niet zo goed, omdat ik toch niet pijnvrij was. Nu is het veel beter”, zegt Van Vossen. “Het lijkt me heerlijk als ik weer helemaal vrijuit kan spelen en mijn waarde voor Vitesse kan bewijzen”, kijkt de aanvaller vooruit. Van Vossen debuteerde op 7 maart voor Vitesse tegen FC Volendam, maar werd toen al qehinderd door een hamstrinqblessure.

Bron: Omroep Gelderland 02-04-2004
Meerdere clubs willen Ricky Bochem


Meerdere clubs uit de eerste divisie, waaronder AGOVV Apeldoorn, hebben zich gemeld voor Ricky Bochem. De middenvelder krijgt bij Vitesse geen nieuw contract en moet weg uit Arnhem. De Nijmegenaar wacht nog even met een besluit: “Het is prettig dat er zoveel belangstelling is maar ik wil eigenlijk in de eredivisie spelen. En als ik voor een club in de eerste divisie kies. dan het liefst eentje die zo snel mogelijk naar de eredivisie wil.” Bochem trainde vrijdag voor het eerst echt met de groep mee. “Ik voel me eindelijk fit. Ik hoop de komende tijd nog aan spelen toe te komen.”

Bron: Omroep Gelderland 02-04-2004
Amoah terug, Rink gepasseerd


Vitesse reist zaterdag met achttien spelers af naar Alkmaar voor het duel met AZ, de ploeg die nog altijd zicht heeft op de tweede plaats in de Holland Casino Eredivisie. Matthew Amoah is terug bij de groep, terwijl Paulo Rink door Sturing gepasseerd is. Kalle Sone en Ricky Bochem ontbreken nog wegens blessures en Michael Dingsdag zit door de verder fitte selectie niet bij de achttien. Edward Sturing over het passeren van Paulo Rink: “Ik heb het idee dat Rink er niet alles aan doet, terwijl ik van iedereen in deze fase dat wel verwacht. Hij moet begrijpen waar het om gaat bij Vitesse. Het gaat niet alleen om de prestatie tijdens wedstrijden, ook op de training moet hij laten zien dat er geknokt moet worden om Vitesse in de eredivisie te houden. Hij moet een voorbeeldfunctie hebben voor de jeugdige spelers. Vandaar mijn beslissing hem niet mee te nemen naar Alkmaar. De bal ligt nu bij hem. Het wil niet zeggen dat hij helemaal niet meer in actie komt, dat ligt aan de speler zelf.”

Matthew Amoah, die maandagavond een uur speelde met Jong Vitesse, is door trainer Edward Sturing toegevoegd aan de selectie. “Voor een basisplaats is het nog te vroeg, maar ik voel me goed. Wie weet pak ik nog wat minuten mee”, aldus de aanvaller die ruim zes maanden afwezig was. Wedstrijden tussen AZ en Vitesse worden doorgaans niet gewonnen door de thuisspelende ploeg. De Arnhemmers hebben al 24 jaar niet meer verloren in de Alkmaarderhout. De laatste vijf seizoenen werd er driemaal gelijkgespeeld en twee keer gewonnen. Afgelopen seizoen eindigde de wedstrijd in een 3-1 overwinning door doelpunten van Gert Claessens, Matthew Amoah en Nicky Hofs. Dit seizoen maakt de ploeg van trainer Co Adriaanse een ijzersterk jaar door. AZ staat vierde op slechts drie punten van Feyenoord en vier punten van nummer twee PSV. Europees voetbal staat voor de deur, maar of het UEFA Cup wordt of zelfs Champions League zal de komende weken uitwijzen.

AZ – Vitesse
Zaterdag 3 april, 20:00

Bron: Vitesse.nl 02-04-2004
Sturing laat Rink buiten selectie


Paulo Rink zit zaterdag niet in de selectie van Vitesse. Peter van Vossen en Matthew Amoah beginnen op de bank. Amoah is voor het eerst sinds half september inzetbaar. Clubtopscorer Emile Mbamba fungeert als diepe spits met Mamadou Zongo in een vrije rol erachter. Op het middenveld spelen Bert Konterman en Aleksandar Rankovic centraal, Nicky Hofs (rechts) en Theo Janssen (links) spelen aan de buitenkant.

Vermoedelijke opstelling:
Van Fessem; Cornelisse, Knol, Ilic, Frankel; Hofs, Konterman, Rankovic, Janssen; Mbamba, Zongo

Bron: Omroep Gelderland 02-04-2004
Gevoelsmens Peter van Vossen wil met Vitesse vooruit


Vitesse verraste vorige maand vriend en vijand door opeens Peter van Vossen bij de amateurs van Bennekom weg te halen. Al dertien maanden had de 35-jarige Zeeuw niet meer op het hoogste niveau gespeeld. Toch vertrouwen de Arnhemmers geheel op die onverzettelijke, maar tegelijkertijd zo gevoelige Van Vossen. Met zijn passie, inzet en mentale weerbaarheid moet hij Vitesse dit seizoen zien te redden.

Gevoelsmatig koos hij in maart voor Vitesse en liet hij andere aanbiedingen schieten. “Mijn hele carrière volg ik al mijn gevoel en daar ben ik een blij mens door geworden. Ik heb veel mooie dingen mogen meemaken. Ik kan mezelf niet verloochenen en ik luister altijd naar wat mijn hart zegt. Zolang ik tevreden en blij ben, is geld niet belangrijk.”

Bron: ELF Magazine nr. 4 2004
Amoah in selectie voor duel met AZ


Matthew Amoah keert zaterdag na ruim een half jaar terug in de selectie van Vitesse, voor de uitwedstrijd tegen AZ. Het is de eerste keer dat de 23-jarige aanvaller weer tot de groep van achttien behoort voor een officiële wedstrijd, na zijn knie-operatie in september vorig jaar. Amoah speelde maandag een uur mee in een oefenwedstrijd van het beloftenelftal. Zijn knie hield het goed, ook in de daaropvolgende dagen. Amoah is speelklaar en verwacht de komende weken via invalbeurten ritme op te doen. “Het is nog te vroeg voor een basisplaats”, zei de Ghanees gisteren na de training.

Bron: De Gelderlander 02-04-2004
Nieuwe inwoners van Arnhem mogen gratis naar Vitesse en musea


Nieuwe inwoners van Arnhem hebben vanaf maandag recht op een bonnenboekje waarmee ze gratis een thuiswedstrijd van Vitesse kunnen bezoeken. Het boekje verschaft bovendien vrije toegang danwel fikse kortingen bij musea, bioscopen, de schouwburg en Musis Sacrum. Ook het reizen met de bus naar diverse Arnhemse attracties is voor niks. De bonnen vertegenwoordigen een waarde van ongeveer 250 euro en maken deel uit van het vernieuwde welkomstpakket voor nieuwe Arnhemmers. “Ze kunnen zo op een prettige manier kennis maken met wat de stad zoal te bieden heeft”, aldus een gemeentewoordvoerder. Het pakket is, na inschrijving bij de gemeente en ontvangst van een welkomstbrief, op te halen op het stadhuis of het Loket Zuid. Brief en legitimatie zijn daarbij vereist.

Bron: De Gelderlander 02-04-2004
Matthew Amoah wil op de bank tegen AZ


ARNHEM – Als het aan Matthew Amoah ligt zit hij zaterdagavond tegen AZ voor het eerst weer op de bank bij Vitesse.

De Ghanese aanvaller testte zichzelf maandag in een oefenwedstrijd met Jong Vitesse: “Ik heb geen enkele reactie gehad in de knie. Ik voel me prima”, aldus een opgeluchte Amoah.

De clubtopscorer van de laatste drie seizoenen was ruim een half jaar uitgeschakeld door problemen met het kraakbeen in zijn rechterknie. Amoah is nog niet klaar voor een basisplaats: “Ik moet nog wennen, maar de knie voelt weer helemaal goed. De basis is nu nog te vroeg, tegen NAC ook nog niet.”

Bron: Omroep Gelderland 01-04-2004
Van Vossen en Rink mogelijk gepasseerd


ARNHEM – Peter van Vossen en Paulo Rink lijken zaterdag in de uitwedstrijd tegen AZ te worden gepasseerd.

In de training op donderdag speelden de twee recente aanwinsten niet in het beoogde basiselftal. Emile Mbamba fungeerde als diepe spits met Mamadou Zongo in een vrije rol erachter. Op het middenveld speelden Bert Konterman en Aleksandar Rankovic centraal, Nicky Hofs (rechts) en Theo Janssen (links) speelden aan de buitenkant.

De achterhoede was hetzelfde als de laatste wedstrijden. Op de aan zijn voet geblesseerde Kalle Sone na is de hele selectie van Vitesse fit.

Bron: Omroep Gelderland 01-04-2004
Zelfde uitgangspositie voor Vitesse


ARNHEM – De sportieve situatie van Vitesse is precies hetzelfde als een jaar geleden.

De Arnhemmers hebben na 27 wedstrijden slechts 21 punten. Dat was ook vorig seizoen het puntenaantal na 27 duels. Vitesse wist zich toen alsnog veilig te spelen door in de laatste zeven wedstrijden twaalf punten te pakken. Vitesse won drie keer, van NAC Breda, De Graafschap en Willem II, en speelde gelijk tegen NEC, SC Heerenveen en Excelsior. Alleen thuis tegen FC Twente werd verloren.

Matthew Amoah scoorde in die zeven wedstrijden acht doelpunten.

Bron: Omroep Gelderland 01-04-2004

Hoofdsponsor: