april 2005

Ook Vitesse-RKC boven 21.000 fans

Vitesse trekt morgenmiddag bij de thuiswedstrijd tegen RKC voor de tweede keer dit seizoen meer dan 21.000 toeschouwers. Omdat er geen beperkende maatregelen worden genomen, is er op de wedstrijddag nog vrije verkoop. De kassa’s zijn vanaf 12.30 uur open, de wedstrijd begint om 14.30 uur. Het seizoensrecord werd gehaald tegen Heerenveen en staat op 22.000 toeschouwers.

Bron: De Gelderlander 29-04-2005
 

Rojer in beeld door vormcrisis vleugelspelers

De matige vorm van de vleugelaanvallers Purrel Fränkel en Youssouf Hersi van Vitesse lijkt een basisplaats van Eldridge Rojer te rechtvaardigen. Trainer Edward Sturing wilde gistermiddag zo ver niet gaan, maar zei wel dat hij ‘hard nadenkt’ over de mogelijkheden zijn elftal weer aan het spelen te krijgen. “Ik vind dat Elly (Rojer, red.) tegen PSV heel goed inviel, maar hij is nog wisselvallig. Je kunt er geen vergif op innemen dat hij de volgende wedstrijd weer goed speelt.”

Vitesse speelt zondag. (14.30 uur in Gelredome) tegen RKC om de zevende plaats en om de hoop op Europees voetbal levend te houden. De Arnhemse ploeg is na de slechte serie van vijf wedstrijden zonder overwinning (slechts twee punten) veroordeeld tot een achterhoedegevecht. Met name het tamme en ongeïnspireerde spel biedt weinig uitzicht op een geslaagde achtervolging op FC Twente en Heerenveen.

Sturing was na de 3-0 nederlaag zaterdag bij kampioen PSV boos op de zwakke instelling. Na afloop van de training gisterochtend zaten tien spelers zeker een half uur druk discussierend bijeen. Volgens Sturing werd er over het zojuist gespeelde partijspel gesproken, maar inhoudelijk wilde hij geen opheldering verschaffen.

Wel erkende de trainer dat zijn ploeg de grote vorm ontbeert en dat hij zich daar zorgen om maakt. “Een aantal spelers haalt niet het niveau, dat klopt. Youssouf Hersi heeft voetballend weinig rendement, je ziet ook hoe hij omgaat met die kans tegen PSV. Maar hij is wel van waarde voor de ploeg door het werk dat hij verricht. Misschien heeft hij meer tijd nodig, dat is meer spelers overkomen bij Vitesse.”

Sturing mist de echte scherpte. “Niet de scherpte om iemand omver te schoppen, maar de scherpte in het voetbal. We creëren te weinig. Er zit te weinig diepte in het spel, we spelen rond om het rondspelen.” Toch aarzelt Sturing over aanpassingen in de personele bezetting en de strijdwijze. Igor Gluscevic en Eldridge Rojer zijn de enige serieuze opties om het vastlopende aanvalsspel van Vitesse vlot te trekken.

“Ik wissel niet graag, dat is bekend”, zei Sturing. “Erin, eruit, dat werkt niet. Dan gaan spelers zich afvragen waar ze aan toe zijn”, meent Sturing, die afgaande op het partijspel van gisteren, toch niet lijkt te willen afstappen van het elftal dat de laatste weken zo matig presteert, dus zonder Eldridge Rojer. Sturing ontkende: “Je mag aan dit partijtje geen conclusies verbinden. Ik wilde ook zien hoe de jongens er voor stonden.”

Vermoedelijke opstelling Vitesse: Wapenaar; Vreven, Van den Berg, Dingsdag, Jansen; Rankovic, Yakubu, Janssen; Rojer, Amoah, Fränkel.

Bron: De Gelderlander 29-04-2005
 

Voetbalfinale in Gelredome droom die uitkomt

Voor veertig Arnhemse basisscholieren gaat morgen de ultieme voetbaldroom in vervulling: spelen in Gelredome. Bij de start van het schoolvoetbaltoernooi hoopten nog 1500 kinderen op een plaats in de finale. Ietwat nerveus zullen ze zondag om twaalf uur met hun sporttas voor Gelredome staan, de meisjes van de Willem Dreesschool, het Mozaïek en de jongens van de Pieter Brueghelschool en de Blinkertschool. Om vijf over half een, twee uur voor het duel Vitesse-RKC Waalwijk, spelen de meisjes op een half veld hun wedstrijd. De jongens beginnen om tien over een. Ongeacht de uitslag gaan de vier teams, samen met de vier verliezend finalisten van de voorrondes, door naar de regiofinale op 11 mei op de velden van Eldenia.

De Pieter Brueghelschool staat met drie teams in die regiofinale. Niet zo vreemd, want op de school zitten – verdeeld over drie groepen – negen spelers uit de Vitessejeugd. “Maar we zetten echt niet alle Vitesseleerlingen in een team”, zegt directeur José Blijham van de school. “Het gaat net als bij andere scholen: er wordt in de klas gevraagd wie mee wil doen en daar wordt een elftal van gemaakt. Het team van de klas van juf Maartje staat in de finale.”

Vorig jaar stond de Brueghelschool niet in Gelredome. Die finale ging toen bij de jongens tussen De Vlindertuin en de Aletta Jacobsschool en bij de meisjes tussen De Boomhut en De Kringloop. De Boomhut en De Vlindertuin wonnen. In 2003 pakten de jongens van de Pieter Brueghelschool de beker.

Bron: De Gelderlander 29-04-2005
 

Sturing maakt zich zorgen om elftal

Vitesse-trainer Edward Sturing sprak na de training van vrijdag uitgebreid met zijn spelers. Verder namen ook Theo Janssen en Harald Wapenaar nadrukkelijk het woord. De trainer had naar aanleiding van het partijspel wat kritiek: “Ik was niet tevreden. Er was onvoldoende scherpte en dat zie je ook in de wedstrijden van de laatste weken soms terug. Scherpte zit niet alleen in iemand.”

Sturing constateert dat zijn elftal te weinig kansen creëert: “We hebben ook problemen met het rendement. Ik kijk wat ik kan doen om meer dreiging te krijgen voorin.” Sturing mist meer aspecten in zijn team: “We spelen te veel breed. Er zit te weinig diepte in ons spel.”

Daarom krijgt Eldridge Rojer mogelijk een kans: “Daar zag ik nog niks over. Elly is tegen PSV in ieder geval heel goed ingevallen. Ik heb echt geen idee waarom Youssouf Hersi niet goed draait. Hij doet wel zijn werk voor het elftal, maar hij speelt vaak naar binnen toe. Dat deed zijn voorganger Hofs ook, maar die was dan gevaarlijker voor de goal.” Sturing gelooft nog in de kleine kans op Europees voetbal: “We hebben het niet in eigen hand, maar doen er alles aan om weer dichterbij te komen.”

Bron: Omroep Gelderland 29-04-2005
 

Rechtbank schort zaak Aalbers op

De rechtbank in Arnhem kan nog geen oordeel vellen over Karel Aalbers. Eerst willen de rechters eind mei drie getuigen nader aan de tand voelen. Dat maakte de rechtbank donderdag bekend. De ex-voorzitter van Vitesse moet zich verantwoorden voor belastingontduiking en valsheid in geschrifte. Het Openbaar Ministerie (OM) eist daarvoor een gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan de helft voorwaardelijk.

De vragen die de rechtbank nog heeft, spitsen zich toe op twee onderdelen van de aanklacht: het contract van spits Nikos Machlas en een mysterieuze rekening van ruim een half miljoen dollar. Volgens het OM ging Machlas in 1998 2,5 miljoen gulden per jaar netto verdienen. Aalbers beweert dat slechts een half miljoen uit salaris bestond; de rest uit merchandising-rechten en een uitkering als de Griek zou worden verkocht. Doordat Machlas geen Engels of Nederlands sprak, kan er spraakverwarring zijn ontstaan, beweert Aalbers.

Voor een nadere toelichting heeft de rechtbank Machlas’ zaakwaarnemer Moucas en oud-Vitesse-manager Rein Papenburg opgeroepen om in Arnhem te verschijnen. Bovendien wil de rechtbank Harold Klap horen, een voormalige zakenpartner van Aalbers. Klap zal nadere uitleg moeten geven over een factuur van ruim een half miljoen dollar. Dat bedrag werd hem uitbetaald door een Zwitserse voetbalmakelaar die in 1997 bemiddelde bij de transfer van Roy Makaay en Ferdi Vierklau naar Tenerife. Klap heeft altijd beweerd dat dat geld bestemd was voor Aalbers.

De getuigenissen van Klap zijn volgens de verdediging onbetrouwbaar. Voormalig Vitessesponsor NUON en onderzoeksbureau KPMG betaalden Klap zestigduizend gulden voor een belastende verklaring tegen Aalbers. Die verklaring was in 2001 aanleiding voor de aanhouding van Aalbers. Of de rechtbank 26 mei al veel verder komt, is nog maar de vraag. Klap verblijft het grootste deel van zijn tijd in Azie; zaakwaarnemer Moucas is werkzaam in Brussel. Als zij geen zin hebben om te komen, moet Nederland eerst een rechtshulpverzoek indienen bij het betreffende land.

Ludo Hameleers, advocaat van Aalbers, is verrast door het tussenvonnis. ‘Het zou ook voor Aalbers fijner zijn geweest als het boek nu dicht kon. Deze mensen zijn al meerdere keren gehoord, maar de rechtbank wil kennelijk zelf hun getuigenissen beoordelen. Dat kan ik ook wel begrijpen. De zaak is niet zo eenduidig als het Openbaar Ministerie beweert.’

Bron: De Volkskrant 29-04-2005
 

Van den Berg: RKC ligt Vitesse niet

Voor Peter van den Berg heeft de tegenstander, die Vitesse zondag in Gelredome treft, weinig geheimen. De verdediger speelde drie seizoenen voor RKC Waalwijk: “Traditioneel heeft RKC een degelijke ploeg, die loert op een paar kansjes. Ik spreek nog wel wat jongens die ik ken van toen, maar dan gaat het zeker niet over de tactiek.” Met RKC speelde Van den Berg altijd goed tegen Vitesse: “We waren meestal de sterkere ploeg, het spel van RKC ligt Vitesse niet. Het zal ook nu weer lastig worden. RKC is sinds een jaar of zes een stabiele middenmoter en kruipt ook dit jaar weer stiekem omhoog.”

Met RKC was Peter van den Berg in 2003 zelfs dichtbij Europees voetbal: “Een beetje vergelijkbaar met de situatie van nu met Vitesse. We leken zeker, maar haalden toen in de laatste zeven wedstrijden nauwelijks nog punten.” Van den Berg heeft het voor dit seizoen nog niet helemaal opgegeven: “We moeten in eerste instantie naar onszelf kijken en met het lastige programma zal het nog lastig worden. Heerenveen en Twente moeten dan ook punten laten liggen.” De huidige aanvoerder van Vitesse wil niet te ver vooruit kijken: “We moeten het per week bekijken. Eerst maar eens zien te winnen van RKC zondag.”

Bron: Omroep Gelderland 29-04-2005
 

Janssen kan seizoen gewoon afmaken

Vitesse-trainer Edward Sturing kan de rest van het seizoen gewoon beschikken over Theo Janssen. De Arnhemmer liet deze week een MRI-scan maken, omdat hij last bleef houden van zijn linkerknie. Uit de scan bleken geen afwijkingen. Wel was nog steeds zichtbaar dat er pinnen uit de knie zijn gehaald na zijn beenbreuk in 2002. Daar komt ook de irritatie vandaan, maar dit kan weinig kwaad. “Ik ben blij dat er verder niks aan de hand is. Ik kan het seizoen gewoon uitspelen”, bevestigt een opgeluchte Janssen. “Alleen zal ik na elke wedstrijd rust moet nemen.”

Bron: Omroep Gelderland 29-04-2005
 

Stijn Vreven op tijd fit voor RKC

Vitesse-verdediger Stijn Vreven kan zondag gewoon spelen in het thuisduel tegen RKC Waalwijk. De Belg is op tijd hersteld van zijn scheenblessure. Hij trainde vrijdag voluit mee. Daardoor zijn alleen Richard Knopper en Ruud Knol door blessures niet inzetbaar. Vitesse heeft het traditioneel moeilijk met RKC. De laatste thuiszege dateert van vijf jaar geleden, daarna werd in Gelredome steeds gelijkgespeeld. Ook in Waalwijk wist Vitesse zelden te winnen.

Vermoedelijke opstelling:

Wapenaar
Vreven, Van den Berg, Dingsdag, Jansen
Rankovic, Yakubu, Janssen, Fränkel
Hersi, Amoah

Bron: Omroep Gelderland 29-04-2005
 

Michael Jansen: ‘Beide partijen moeten water bij de wijn doen’

Michael Jansen verwacht volgende week tot een akkoord te komen met Vitesse over contractverlenging. Net als de club is ook de jonge verdediger uit Nijmegen bereid zijn eisen aan te passen. “Als we allebei water bij de wijn doen, denk ik dat we eruit komen”, zo stelde Jansen, die inhoudelijk niet op de problemen wil ingaan.

Vitesse weigerde een lage gelimiteerde transfersom (1 miljoen euro) in zijn nieuwe contract op te nemen, waarop de besprekingen stukliepen. Manager voetbalzaken Jan Streuer spuwde vervolgens in deze krant zijn gal over de in zijn ogen onbespreekbare eis van de 20-jarige speler. Door deze publicatie zaten beide partijen een dag later opnieuw om de tafel. Jansen, die eerder deze week geen commentaar wilde geven op de stukgelopen onderhandelingen, voelde zich slecht bij de publicaties. “Alles is enorm opgeblazen en voor mij heel negatief naar buiten gebracht. Daar ben ik niet blij mee, deze zaken moeten binnenskamers blijven.”

De reden voor Jansen om een gelimiteerde transfersom in zijn contract te eisen, is dat hij dan kan gaan en staan waar hij wil. Voor Vitesse is een dergelijk constructie uiterst ongunstig omdat de club dan nooit een topaanbieding kan krijgen voor de talentvolle jeugdinternational. Na het herstelgesprek lijken beide kampen elkaar te hebben gevonden. Jansen: “Ik begrijp het standpunt van Vitesse nu beter en zij begrijpen mij ook beter. Achteraf kun je stellen dat het goed is geweest, maar we hadden er anders ook best uit kunnen komen. We hebben afgesproken dat ik mij nu ga concentreren op de wedstrijd van zondag (Vitesse-RKC, red.) en dat we volgende week weer om de tafel gaan zitten.”

Het heeft er alle schijn van dat beide partijen al dicht bij een akkoord zijn. Jansen kan zijn tot 2006 lopende verbintenis met minimaal drie jaar verlengen, met een forse salarisverbetering. Volgens de speler komt Vitesse nu ‘met een andere aanbieding’. Ook hij en zijn zaakwaarnemer Karel van Burik bereiden een nieuw voorstel voor, in elk geval zonder lage gelimiteerde transfersom. Jansen: “Dat wil niet zeggen dat het contract wordt getekend, we moeten het nog wel eens worden over een aantal zaken. Maar als je allebei graag verder wilt, denk ik dat je eruit moet komen.”

Bron: De Gelderlander 29-04-2005
 

Vrienden Vitesse: zaak toelichten

De Vrienden van Vitesse en de provincie Gelderland krijgen 6 weken om hun zaak schriftelijk toe te lichten. Dat is de uitkomst van een zitting op de rechtbank in Arnhem donderdag/ De Vrienden van Vitesse redden in 2001 de club van een faillissement met een financiële injectie. Daarbij rekenden ze op een structurele huurverlaging van stadion Gelredome door de provincie. Het Gelders parlement ging hier niet mee akkoord. De Vrienden van Vitesse, die deels uit oud-bestuursleden van de Arnhemse voetbalclub bestaan, wilden alsnog een huurverlaging afdwingen via de rechter.

Bron: Omroep Gelderland 28-04-2005
 

Stijn Vreven kampt met scheenblessure

ARNHEM – Stijn Vreven is een vraagteken voor de wedstrijd van zondag tegen RKC Waalwijk. De rechtsback van Vitesse kampt met een blessure aan zijn scheen.

“Ik heb er al tijden last van. Iedere keer als ik er een tik tegen krijg, is het weer mis. Nu is het echt te erg. Ik kan niet eens meer een bal trappen. Ik blijf twee dagen uit de training en dan kijken of het zondag toch gaat”, aldus de Belg na de training van donderdag.

Vreven weet wel hoe hij de blessure kan laten genezen: “Stoppen met voetbal.” De Belg miste eerder dit seizoen drie wedstrijden door een hamstringblessure en ontbrak driemaal door een schorsing.

Bron: Omroep Gelderland 28-04-2005
 

Rechtbank wil nog getuigen verhoren in proces tegen Aalbers

De rechtbank van Arnhem heeft donderdagochtend nog geen uitspraak gedaan in het proces tegen Karel Aalbers. De president noemde het onderzoek tegen de oud-voorzitter van Vitesse niet compleet. Tegen Aalbers was twee weken geleden een gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan zes voorwaardelijk, geëist wegens valsheid in geschrifte en belastingfraude.

Op last van de rechters zullen drie getuigen nog eens moeten worden verhoord. Dat zijn voormalige Vitesse-directeur Papenburg, Machlas’ zaakwaarnemer Moukas en Aalbers gewezen zakenpartner Klap. De zitting wordt op 26 mei voortgezet.

Aalbers reageerde verrast op de ontwikkeling, liet zijn advocaat Hameleers weten. “Na zo’n lang onderzoek hopen we natuurlijk allemaal dat de zaak had kunnen worden afgesloten.” Wegens droeve familieomstandigheden ontbrak Aalbers bij de uitspraak. Zijn moeder overleed recentelijk.

De betrokkenen konden weinig conclusies uit de beslissing van de rechtbank trekken. Hameleers: “Als jurist kan ik er alleen maar respect voor hebben dat de rechters nader onderzoek willen doen. Kennelijk wil de rechtbank over een aantal dingen zijn eigen oordeel vellen. Maar voor mijn cliënt is dit niet fijn. Het heeft allemaal al zo lang geduurd.”

Of de drie op te roepen getuigen traceerbaar zijn op korte termijn is onduidelijk. Met name Klap verblijft vaak in verre oorden. Volgens het OM is er wel een adres in Nederland bekend. Formeel is hij verplicht te verschijnen, maar als hij bijvoorbeeld in Thailand is, is er nauwelijks een dwangmiddel hem daartoe te bewegen.

Officier Sta vindt ook achteraf niet direct dat het onderzoek onvolledig is te noemen. “Ik denk ook dat de rechtbank gewoon zelf een aantal getuigen wil horen en zien. Ik trek hieruit wel de conclusie dat alle verzoeken van de verdediging het OM niet ontvankelijk te verklaren zijn verworpen. Anders heeft het oproepen van de getuigen toch weinig zin? Maar ook dat blijft op dit moment speculeren.”

Bron: Nu.nl 28-04-2005
 

Geen uitspraak rechtzaak Karel Aalbers
Rechter:”Onderzoek niet volledig”

De rechtbank in Arnhem heeft donderdagaochtend geen uitspraak gedaan in de zaak Karel Aalbers. De rechter was van mening van het 4,5 jaar durende onderzoek niet volledig was. Er worden op donderdagochtend 26 mei 3 getuigen opgeroepen: Rein Papendorp (voormalig oud-directeur Vitesse), Dhr. A. Moukas (voormalig zaakwaarnemer Machlas) en Harold Klap (voormalig zakenpartner Aalbers).

Bron: 28-04-2005
 

Vitesse en Jansen toch weer in gesprek

ARNHEM – Vitesse en Michael Jansen gaan volgende week toch weer met elkaar om tafel zitten. De besprekingen over het openbreken van het contract van de verdediger waren eigenlijk vastgelopen.

“Mede naar aanleiding van de negatieve publiciteit zijn we weer gaan praten”, aldus een opgeluchte manager Voetbal Jan Streuer. “Het was een positief gesprek. De speler zelf gaf altijd al aan dat hij wilde blijven en heeft nu veel meer begrip voor onze situatie.”

Beide partijen kwamen er aanvankelijk niet uit, omdat Michael Jansen een clausule in het contract wilde met een gelimiteerde transfersom.

“Zelf vindt Michael Jansen dit ook een vervelende situatie. Hij heeft nu veel meer begrip voor onze belangen.”

Jan Streuer licht toe waarom Vitesse Jansen niet voor een laag bedrag kan laten gaan: “We investeren enorm veel geld in onze jeugdopleiding, door dit soort transfers vloeit er af en toe wat geld terug. Als we een talent voor te weinig geld laten gaan, heeft zo’n opleiding nauwelijks nog zin.”

Streuer is tevreden dat de dialoog weer is heropend: “Dit was voor niemand goed en zij wilden dit ook niet. We gaan volgende week kijken of we er alsnog met Jansen uit kunnen komen.”

Bron: Omroep Gelderland 27-04-2005
 

Vitesse verbitterd door houding Michael Jansen

Het zo mooi ogende huwelijk tussen Vitesse en Michael Jansen (20) krijgt naar alle waarschijnlijkheid een zeer onverwachte wending. Twee weken geleden zei de linksback nog vrijwel zeker bij te zullen tekenen, maar de communicatielijnen tussen club en speler zijn eind vorige week door Jansens zaakwaarnemer doorgesneden. ‘We kwamen er niet uit en dat kan helaas weleens gebeuren’, is de korte en laconieke reactie van manager Karel van Burik.

De leiding van de club denkt een stuk gecompliceerder over het afketsen van de contractverlenging. Vitesse is boos, verontwaardigd, dat de talentvolle telg uit de Arnhemse familie zo plots van koers is gewijzigd. Volgens manager voetbal Jan Streuer waren de gevraagde voorwaarden enkel positief voor de speler en mocht Vitesse, gezien de eisen, al blij zijn dat de linksback nog in Arnhem wilde voetballen. Streuer: ‘Dit heb ik echt nog nooit meegemaakt. We hebben Jansen een uitstekend salaris aangeboden, maar hij wilde ook nog eens een clausule in het contract dat hij voor een prikkie weg zou mogen. Zijn houding getuigt van zeer weinig respect voor de financiële situatie van Vitesse. Ik wil best geloven dat hij graag wil blijven, maar hij mag ook weleens wat water bij de wijn doen.’

Aannemelijk is dat de geruchtenstroom over interesse van Ajax en het Duitse Hamburger SV Jansen van mening heeft doen veranderen. Hoewel hijzelf nog steeds beweert niets concreets te hebben gehoord, zaten scouts van deze clubs de afgelopen weken niet voor niets op de tribune van stadion Gelredome. Tel daarbij de zware blessure van Ajacied Maxwell op en de uitkomst van het rekensommetje, een overstap naar Amsterdam, kan snel worden gemaakt.

Vitesse-trainer Edward Sturing vindt die conclusie echter té voorbarig. ‘Michael heeft nog een eenjarig contract bij ons en als een club hem wil kopen, zal dat wel geld moeten opleveren.’ Bovendien heeft de coach een belangrijk advies voor zijn pupil: ‘Hij moet uitkijken dat een club hem niet wil hebben omdat hij zo goedkoop is, Dan verword je al snel tot opvulling van de bank. Een club kan beter veel geld voor je betalen, dan weet je zeker dat ze je écht graag willen hebben.’

Dát advies lijkt Jansen voorlopig echter nog niet ter harte te hebben genomen. De clausule staat een langer verblijf in Arnhem in de weg en Vitesse weigert op dat vlak in te binden. Streuer: ‘Als we dat doen, kunnen we net zo goed helemaal stoppen. Jansen is een jeugdspeler die ons tot nu toe alleen maar geld heeft gekost. Op een gegeven moment willen we daar iets voor terugzien.’

Bron: VI 27-04-2005
 

Vitesse-RKC eindigde veel gelijk

Vitesse speelt komende zondag de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk. Van de veertien eerdere confrontaties in Arnhem won Vitesse er zes. De ontmoeting eindigde zeven keer gelijk en eenmaal ging RKC met de winst naar huis. Vorig jaar werd het 3-3 met Arnhemse doelpunten van Aleksandar Rankovic, Emile Mbamba en Paolo Rink.

Bron: VI 27-04-2005
 

Vitesse vindt eis van Michael Jansen absurd

De clubleiding van Vitesse is woedend over de contracteis van Michael Jansen. De twintigjarige verdediger verlangt een gelimiteerde transfersom in zijn nieuwe verbintenis. Dat bedrag is zo laag dat technisch manager Jan Streuer van Vitesse spreekt van ‘een spotprijs’. Naar verluidt gaat het om ongeveer een miljoen euro, maar dat wil geen van beide partijen bevestigen.

Vitesse biedt Jansen een contractverlenging tot minimaal 2009, maar na vier gesprekken lijkt de deur op slot te zitten. Volgens Streuer is een gelimiteerde transfersom volstrekt onnodig en volslagen misplaatst: “Wij hebben de speler een uitstekend contract aangeboden en hij geeft aan dat hij graag wil blijven. Maar nu wil hij zelf bepalen voor welk bedrag hij weg kan en dat is absoluut uitgesloten. Zeker voor het bedrag dat Jansen voorstelt. Ik heb nog nooit meegemaakt dat een zelfopgeleide speler, in wie wij vooralsnog alleen maar geld hebben geïnvesteerd, dergelijke eisen stelt. Tegenover ons spelersfonds kunnen wij dit ook niet verkopen. Stel dat er een Engelse topclub komt, die veel geld wil betalen, dan kunnen wij zo iemand toch niet voor een spotprijsje wegdoen. Dat kan de club zich niet permitteren, het is pure kapitaalvernietiging.”

Streuer zegt ‘nooit’ een gelimiteerde transfersom in een contract op te nemen: “Dat is voor jonge spelers ook niet nodig. Als er een goede club komt, komen we er altijd uit. Dat heb je gezien met Diarra naar Lyon, Van der Schaaf naar PSV en Sikora naar Ajax. Ik vraag me ook af wat Michael Jansen precies wil. Stel dat Ajax hem wil, eist hij dan ook een gelimiteerde transfersom?”

Jansen en en zijn zaakwaarnemer Karel van Burik willen niet reageren op de uitspraken van Streuer.

Vitesse is niet van plan Jansen toestemming te geven met andere clubs te praten. Ajax en HSV volgen de verrichtingen van de linksbenige jeugdinternational uit Nijmegen, die nog tot 30 juni 2006 onder contract staat bij Vitesse.

Bron: De Gelderlander 27-04-2005
 

Vitesse legt Amoah geen strobreed in de weg

Vitesse zal Matthew Amoah geen strobreed in de weg leggen wanneer hij op zoek wil naar een nieuwe werkgever. De Arnhemmers willen voorlopig ook niet praten over een verlenging van de verbintenis van de Ghanees. De spits staat nog tot media 2006 onder contract bij Vitesse. Amoah maakt zich voorlopig niet druk over zijn toekomst.

Bron: AD 27-04-2005
 

Supporters doen laatste beroep op Burgemeesters

De SOVS heeft de burgemeesters van steden met betaald voetbal nogmaals gevraagd om in de Stuurgroep Bestrijding Voetbalvandalisme en –Geweld, die op woensdag 27 april as. in een extra vergadering te Den Haag bijeenkomt, niet in te stemmen met de invoering van de play-offs. Ook heeft de SOVS gevraagd de uitvoeringsmaatregelen die daaraan gekoppeld zijn van tafel te halen.

De supportersorganisatie heeft bij herhaling aangeven grote bezwaren te hebben tegen het principe van de play-offs, die zou indruisen tegen de uitgangspunten van de traditionele competitie. De koepel wijst er de burgemeesters ook op dat zij van de UEFA de bevestiging heeft gekregen dat de Europese voetbalbond de ieuwe manier om de tickets voor de Europese competities toe te wijzen, niet heeft goedgekeurd.

Voor de SOVS zijn echter vooral de uitvoeringsmaatregelen onacceptabel. Al maandenlang ageren de supporters tegen de maatregelen. Ze hebben ook al aangekondigd zich, ingeval toch wordt besloten tot invoering van de maatregelen, alle middelen te zullen aangrijpen om hun bezwaren tot uiting te laten komen en de belangen van supporters te verdedigen.

De SOVS meent dat de veronderstelde positieve effecten op het terugdringen van het vandalisme geen bewaarheid zullen worden. De koepelorganisatie ziet haar standpunt bevestigd in het bericht dat de 28 raddraaiers die naar aanleiding van de ongeregeldheden bij Feyenoord – Ajax een stadionverbod opgelegd hebben gekregen, niet in het bezit zijn van een clubkaart of seizoenkaart. Al eerder had de SOVS er op gewezen dat bij beide clubs al lang gewerkt wordt met uitkaarten en pasfotoregistratie, doch dat dit de incidenten niet heeft kunnen voorkomen.

Bron: SOVS 26-04-2005
 

Blackkanjer alleen aan de leiding in Vitesse Pool

Van het trio lijstaanvoerders van vorige week, weet na de wedstrijd tegen PSV alleen Blackkanjer zijn koppositie vast te houden. Thamars moet zijn optimistische visie (1-2) bekopen met een forse duik in het klassement. Hij daalt af naar de vijfde stek. Ook Mulder zakt een plaatsje. Meneerbolle is één van de 18 deelnemers die de 3-0 nederlaag tegen de Eindhovenaren goed geraden heeft. Daardoor heeft hij zich naast Mulder op de tweede plaats genesteld op één puntje afstand van Blackkanjer. Pino Gonzalez heeft zich voor het eerst in de topvier gemeld. Komt er een tweede Pino als winnaar van de pool uit de bus? De eerste editie werd gewonnen door Pino2001.

De Vitesse Pool is deze ronde door 148 fans ingevuld. De poolers die de 3-0 voorspeld hebben zijn: Arnhem1vitesse, El Amigo del Pescador, Emotion2002, Floppie, Gezzok, Martwout, Max de Swart, Meneerbolle, Positive thinking, Rijnstad, Seynaeve, Stefan, SuperGhost87, Thenose1, V01t, Vitesse Lelystad, Vitessefan 711 en Zuid44. De Klapper van de Week is gemaakt door Rijnstad, die de 294ste positie inruilt voor de 260ste. Vier van de in totaal 309 deelnemers staan nog met lege handen. De nummers één t/m vijf van het eindklassement vallen in de prijzen. De volgende wedstrijd die meetelt is Vitesse-RKC op 1 mei.

Meedoen? Meer weten? Even (gratis) registreren en inloggen op het forum.
Voor de Vitesse Pool:Klik hier

26-04-2005
 

Hoopgevende generale Jong Vitesse

Jong Vitesse heeft gisteravond in de competitie gelijkgespeeld tegen Jong PSV. Op het veld van Rheden werd het 1-1, mede door een vroeg doelpunt van Tim de Meersman. Het duel der subtoppers was een soort generale repetitie voor de bekerfinale op 23 mei, waarin Jong Vitesse en Jong PSV elkaar ontmoeten. De winnaar mag komend seizoen meedoen aan het hoofdtoernooi om de KNVB-beker. Vitesse hoopt dat PSV twee dagen later de Champions League-finale mag spelen. In dat geval zal Jong PSV nauwelijks worden versterkt met spelers uit het eerste, zodat net als gisteren een gelijkwaardig duel kan ontstaan.

Bron: De Gelderlander 26-04-2005
 

Matthew Amoah wacht rustig af

Vitesse heeft geen haast met de contractbesprekingen met Matthew Amoah. De club staat open voor een vertrek van de spits uit Ghana, die tot medio 2006 onder contract staat. Amoah (24) wacht rustig af wat er gaat gebeuren, in de wetenschap dat hij na volgend seizoen transfervrij op zoek kan naar een andere club. “Dat is ideaal voor een voetballer”, zegt Amoah. “Maar misschien wil Vitesse later nog wel met mij praten over een nieuw contract. Als er een goede aanbieding komt, dan blijf ik gewoon. Ik heb het hier goed naar mijn zin. Komt Vitesse niet, dan speel ik straks mijn laatste jaar en zie ik wel wat er komt.”

Bron: De Gelderlander 25-04-2005
 

Vitesse speelt niet op Koninginnedag

Vitesse speelt zijn komende thuiswedstrijd, tegen RKC Waalwijk, niet op het gebruikelijke tijdstip op de zaterdagavond. Aangezien het komende zaterdag Koninginnedag is, heeft de wedstrijd op verzoek van de locale autoriteiten een dag later plaats. Op zondag 1 mei, aanvang 14.30 uur. Vitesse-RKC Waalwijk is niet de enige competitiewedstrijd die vanwege Koninginnedag is verschoven. Het duel AZ-FC Groningen was al voor het seizoen geprogrammeerd voor de zondag in plaats van de gebruikelijke zaterdag. Op Koninginnedag hebben nu slechts twee duels plaats: FC Twente-PSV en RBC Roosendaal-Ajax.

Bron: De Gelderlander 25-04-2005
 

Van der Schaaf zoekt een club om te vlammen

Remco van der Schaaf vierde zaterdagavond zijn tweede landstitel met PSV, maar vieren is een groot woord. “Dit is niet mijn feestje”, zei de 26-jarige middenvelder, die nog een jaar wil vlammen in Nederland. Maar waar?

Door EGBERT VAN DER WEERD

De overwinning, de blijdschap, de eer, de glorie, de schaal en de champagne, het was er zaterdagavond allemaal voor Remco van der Schaaf. De 26-jarige middenvelder vierde al weer zijn tweede kampioensfeestje in drie seizoenen PSV. Uitgerekend tegen zijn oude club Vitesse mocht Van der Schaaf delen in een feestje. “Ik vind het natuurlijk wel mooi dat ik deze wedstrijd mag spelen, maar als je zo weinig hebt gespeeld, voelt het niet als mijn feestje.”

In het eerste jaar na zijn overstap van Vitesse, in 2003 smaakte de titel beter. “Toen had ik tenminste nog veel gespeeld, dat kan ik nu niet zeggen.” Van der Schaaf speelde zijn 37ste competitiewedstrijd in het shirt van PSV. In zijn eerste seizoen trad hij zeventien keer aan, daarna achttien en nu was het pas zijn tweede invalbeurt. Eerder was er alleen een bescheiden optreden van zeven minuten tegen FC Den Bosch. In het bekertoernooi mocht hij een helft spelen tegen Top Oss.

“De eerste helft van het seizoen ben ik geblesseerd geweest, nu kiest de trainer voor andere spelers. Daar kan ik niks aan doen, dat is zijn keuze”, reageerde Van der Schaaf na de huldiging op het speelveld voor 33.000 dolenthousiaste toeschouwers en een klein groepje zuur kijkende Vitesse-spelers, met aanhang. Na afloop van de wedstrijd, die via Ji-Sung Park, Mark van Bommel en Gerald Sibon in 3-0 eindigde, mengde Van der Schaaf zich opvallend genoeg niet direct in de feestvreugde. Hij liep als enige Eindhovenaar naar de bank van Vitesse, waar iedereen een handje kreeg.

“Ik was toevallig in de buurt”, reageerde Van der Schaaf na afloop. Even later wisselde hij van shirt met Matthew Amoah, zijn oude maatje bij Vitesse. Hij maakte er vijf seizoenen deel uit van de selectie. Daarvan speelde hij samen met Amoah een half jaar op huurbasis voor Fortuna Sittard, destijds nog eredivisie. Van der Schaaf maakt nu deel uit van de meeste succesvolle Nederlandse voetbalselectie in tien jaar, maar zijn hart ligt in Arnhem. Hij spreekt het tegenwoordig niet meer uit, maar Van der Schaaf wil terug naar Vitesse.

In Eindhoven komt hij te weinig aan spelen toe en daar heeft hij genoeg van. Zijn zaakwaarnemer Karel Jansen sprak vorige week met een delegatie van de club. “Ik mag weg bij PSV. Dat betekent dat ze meewerken aan een verhuur of verkoop. In de winter mocht ik nog niet weg, nu dus wel. Het staat wel vast dat ik volgend seizoen niet PSV speel”, zei Van der Schaaf zaterdag stellig. Daarmee zou een terugkeer naar Vitesse mogelijk zijn, maar de vraag is of daar nog een opening ligt. Van der Schaaf heeft altijd te kennen gegeven dat hij graag terug wil naar Vitesse en manager voetbalzaken Jan Streuer en trainer Edward Sturing willen de dynamische speler er graag bij hebben.

Contacten zijn er de laatste niet meer geweest, stelt Van der Schaaf. “Ik heb geen idee of ze nog geinteresseerd zijn. Mijn standpunt is in elk geval bekend en ik wacht wel af. Ik wil in elk geval nog een jaar vlammen in de Nederlandse competitie, daarna zie ik wel verder.” Omdat Vitesse met behulp van externe financiers Abubakari Yakubu van Ajax overnam, is het de vraag of Van der Schaaf nog in beeld is. Volgens de speler is zijn salaris niet meer per definitie een onoverkomelijk probleem. “PSV heeft gezegd dat ze meewerken, dat betekent dat ze ook willen meedenken. Als Vitesse mij zou willen, zie ik geen problemen.”

De vraag of hij na een jaar stilstand nog van waarde zou zijn voor Vitesse beantwoordde Van der Schaaf zaterdagavond zelf. Hij draaide in de tweede helft probleemloos mee in de geoliede machine PSV. “Ik heb volgens mij wel laten zien dat ik mee kan bij PSV. Op de trainingen blijkt dat ook, al is het jammer dat er nu wat minder wordt getraind. Dat ik bij PSV meekan, betekent volgens mij dat ik ook voor Vitesse wel van waarde kan zijn. Al heb ik nog wel een wedstrijd of vier, vijf nodig om weer de volle negentig minuten te kunnen gaan, maar dat is allen een kwestie van spelen. Ik ben topfit, voel me hartstikke lekker en ik weet dat ik het nog kan.”

Bron: De Gelderlander 25-04-2005
 

Dingsdag ziet nog een kleine kans

“Als we drie van de resterende vier wedstrijden winnen, dan hebben we nog een kans dat we het halen.” Vitesse-verdediger Michael Dingsdag bleef zaterdag hoopvol over de kansen op Europees voetbal, na de 3-0 nederlaag bij PSV. “Als we spelen zoals vandaag, dan krijgen we het tegen iedereen moeilijk. Het was een schande, dat we het zo makkelijk weggaven, zonder duels te winnen. Als we zo voetballen, dan hebben we weinig recht op Europees voetbal. Maar zolang het nog kan, moeten we er voor gaan. Het seizoen is nu ‘aardig’. Dat kan alleen ‘heel goed worden’ als we alsnog Europees voetbal halen.”

Bron: De Gelderlander 25-04-2005
 

Voor Vitesse is het seizoen reeds voorbij

EINDHOVEN – Voor Vitesse is het seizoen voorbij. De Arnhemse ploeg haakte zaterdagavond af in de strijd om Europees voetbal, door een voorspelbare 3 – 0 nederlaag op het kampioensfeestje van PSV.

Vier speelronden voor het einde van de competitie heeft Vitesse een achterstand van vijf punten op Heerenveen en vier op FC Twente. Doordat Willem II de bekerfinale mag spelen tegen landskampioen PSV, gaat de Tilburgse ploeg Europa in en levert de zesde plaats in de eindrangschikking geen Europees voetbal op.

Voor een rentree op de Europese velden zou Vitesse dus boven Heerenveen en FC Twente moeten eindigen. Daarvoor is een opeenhoping van wereldwonderen nodig. De Arnhemse ploeg is afhankelijk van andere teams, terwijl het zelf snakt naar het einde van de competitie.

Uit de laatste vijf wedstrijden peurde Vitesse slechts twee punten. De smalle selectie van trainer Edward Sturing lijkt door zijn krachten heen. Het is onwaarschijnlijk dat het nog een doeltreffende eindsprint uit de benen kan persen, mochten de in vorm verkerende concurrenten Heerenveen en FC Twente plotseling beginnen te verliezen.

“We moeten vijf punten inlopen”, zo rekende Vitesse-trainer Edward Sturing zaterdag in Eindhoven voor. “Dat betekent dat je twee wedstrijden meer moet winnen dan de ploeg boven je. Dat is moeilijk, zeker omdat we niet één maar twee teams moeten inhalen.”

Vitesse staat nu op de zevende plaats, een punt voor de komende tegenstander RKC Waalwijk. Het bevestigt de juiste inschatting van de technische mensen in clubleiding, die voor het seizoen een eindklassering tussen plaats acht en twaalf als doel stelden. Vanwege de financiële problemen werd de selectie tussentijds verzwakt (Mamadou Zongo, Emile Mbamba, Dragoslav Jevric en Nicky Hofs vertrokken en slechts Harald Wapenaar en Youssouf Hersi kwamen). Het geeft aan dat het halen van Europees voetbal geen voorwaarde was voor een geslaagd seizoen.

Sterker: wanneer de teleurstelling over het mislopen van Europees voetbal straks is weggeëbd, zal algemeen directeur Paul van der Kraan met een tevreden gevoel onderzakken in zijn strandstoel. Na twee jaartjes billenknijpen in de strijd tegen degradatie, heeft Vitesse straks een rimpelloos seizoen achter de rug, waarin de financiële situatie naar de achtergrond verdween door de sportieve wederopstanding.

Trainer Edward Sturing en technisch manager Jan Streuer kunnen alvast bezig met volgend seizoen. Net als de vorige wedstrijden leverde ook het bezoek aan PSV weer wat kennis op voor de toekomst. Zo werd zaterdag duidelijk dat Eldridge Rojer de komende weken een plek in de basisopstelling verdient.

De jeugdinternational moest het opnieuw doen met een invalbeurt. Rojer kwam na een uur spelen in het veld voor Purrel Fränkel en stichtte enkele keren gevaar in de Eindhovense defensie. De snelheid van Rojer is een machtig wapen, zo bleek ook tegen PSV, al mist de aanvaller voor het doel nog de rust.

Voor Sturing is het raadzaam eens af te wegen of een systeem met twee spitsen niet beter past bij dit spelersmateriaal. Normaliter kiest de coach voor 4-3-3, maar de vleugelspitsen Fränkel en Hersi hebben te weinig rendement om deze speelwijze te billijken. Bovendien komt spits Matthew Amoah beter tot zijn recht in een speelwijze met twee aanvallers.

Tactische beslommeringen waren zaterdag absoluut niet van belang. PSV was oppermachtig. Sturing hekelde naderhand de slappe instelling bij een groot deel van zijn spelers, maar ook met de messen in de schoenen was Vitesse volstrekt kansloos geweest. Daarvoor was het klasseverschil te groot, ook nu PSV met een handvol invallers aantrad.

Drie dagen voor het duel met AC Milan wilde PSV met zo min mogelijk inspanning de achttiende landstitel veiligstellen. Dat lukte. Treffers van Park, Mark van Bommel en Gerald Sibon zorgden voor de 3-0 zege.

Bron: De Gelderlander 25-04-2005
 

Knie blijft Theo Janssen parten spelen

Vitessenaar Theo Janssen kon tegen PSV niet voluit gaan, want hij liep al snel een blessure op. “Ik kwam na een minuut of tien verkeerd neer en kreeg weer last van mijn knie. Dat is nu eigenlijk al een jaar aan de gang, het blijft geïrriteerd. Ik laat er binnenkort een MRI-scan van maken om te kijken wat er precies mis is, maar het liefst speel ik het seizoen uit.” Janssen vond dat Vitesse bij PSV niet thuis gaf: “Heel erg. Dramatisch, met uitzondering van Eldridge Rojer. Als we zo blijven spelen, verliezen we nog vier keer en mag echt niet. We moeten dit seizoen goed afsluiten.”

Bron: Omroep Gelderland 23-04-2005
 

Van den Berg maakt fout als E-pupil

De wedstrijd PSV-Vitesse werd vlak voor rust al beslist toen PSV op 2-0 kwam via Mark van Bommel. Daaraan ging een fout vooraf van Peter van den Berg, die dit na afloop dan ook ruiterlijk toegaf: “In de E-tjes leer je al dat je de bal niet zo breed mag spelen als ik nu deed. Ik twijfelde al en de bal werd onderschept, voorgegeven en het was 2-0: wedstrijd gespeeld.” Van den Berg vond dat Vitesse totaal niet in de wedstrijd zat: “De kracht van PSV is dat ze gewoon achterover leunen en dan wachten op een fout. In de omschakeling knallen ze er overheen en dan zijn ze heel sterk.” De aanvoerder viel tot overmaat van ramp in de slotfase ook nog eens uit. “Ik ging wat door mijn knie heen. Het lijkt niet al te erg, maandag kijken we wel wat de schade precies is. Ik wil volgende week tegen RKC natuurlijk graag weer mee doen, dat is voor mij toch een speciale wedstrijd.” Europees voetbal lijkt voor Vitesse een illusie: “Dat is ons uit de handen geglipt. We hebben theoretisch nog een kans, maar als je ons ziet spelen, moet je toegeven dat we er geen recht meer op hebben. Als je ook ziet hoe we ons vandaag over het veld bewogen, dat is heel matig.”

Bron: Omroep Gelderland 23-04-2005
 

Edward Sturing vond Vitesse dramatisch

Trainer Edward Sturing was niet mild na de 3-0 nederlaag bij PSV: “Ik vond dat we dramatisch speelden, met name de eerste helft.” Sturing had het gehavende PSV veel meer tegenstand willen bieden: “Ze troffen in ons een ideale tegenstander. Ik ben zeer ontevreden, dat heb ik de spelers ook duidelijk laten weten. Het moet anders, want op deze manier wil ik het seizoen niet afsluiten.” De trainer wil dat Vitesse de rug nog even recht: “We hebben een goed seizoen en dat moeten we beëindigen door de laatste vier wedstrijden vol aan de bak te gaan. We moeten strijdbaar zijn.”

Bron: Omroep Gelderland 23-04-2005
 

PSV-Vitesse 3-0
PSV landskampioen

PSV is zaterdagavond landskampioen geworden in de Holland Casino Eredivisie. De Eindhovense voetbalclub onttroonde daarmee titelhouder Ajax. In Eindhoven won PSV in de dertigste wedstrijd met 3-0 van Vitesse en werd daarmee, vier duels voor het einde van de competitie, onbereikbaar voor de concurrentie. Ji-Sung Park, Mark van Bommel en Gerald Sibon waren de doelpuntenmakers.

Vijf basisspelers ontbraken bij PSV in het kampioensduel. Philip Cocu was geschorst. Alex, Bouma, Lee en Vennegoor of Hesselink kampten met lichte blessures en werden gespaard met het oog op het Champions League-duel tegen AC Milan komende dinsdag in Italië. Zij werden vervangen door Addo, Bögelund, Lucius, Sibon en Robert. De basisplaats duurde voor Robert niet lang.De Braziliaan moest zich al na een kwartier met een kwetsuur laten vervangen door Affelay.

Ji-Sung Park combineerde halverwege de eerste helft met Mark van Bommel, waarna de Zuid-Koreaan met links hard uithaalde en Vitesse-doelman Wapenaar kansloos het nakijken gaf, 1-0. Dezelfde twee PSV’ers stelden op slag van rust de landstitel veilig. Nu was het Park die voorgaf op Van Bommel. Met een fraaie zweefduik kopte Mark van Bommel doelpunt twee in de touwen, 2-0. PSV-trainer Guus Hiddink toonde zich uiterst tevreden na de bevrijdende tweede treffer. Vier minuten voor tijd zette Gerald Sibon, na een één-twee net Farfan, de eindstand op het scorebord, 3-0.

Na een jaar afwezigheid is de kampioensschaal dus weer terug in Eindhoven. Vorig seizoen nam Ajax de landstitel over van ¿PSV. Dat stuivertje wisselen dateert overigens van de laatste vijf jaar. Zodat in deze eeuw tot nu toe alleen PSV en Ajax erin geslaagd zijn de titel mee te nemen naar Eindhoven en Amsterdam. Met nog vier wedstrijden te gaan zijn de achtervolgers in de Holland Casino Eredivisie nog in felle strijd om de overige prijzen. PSV kan eind mei de ‘dubbel’ binnenhalen door Willem II in de bekerfinale te kloppen.

Of de nieuwe landskampioen de ‘triple’ kan winnen behoort vrijwel tot de onmogelijkheden. Maar de ploeg van Guus Hiddink heeft het afgelopen seizoen al diverse malen bewezen het ‘onmogelijke’ te kunnen presteren. Dit ‘wonder’ zou dan komende dinsdag gestalte moeten krijgen met een goed resultaat in Milaan. Om acht dagen later in Eindhoven bij de return een finaleplaats in de Champions League af te dwingen.

PSV – Vitesse 3-0 (2-0). 24. Park 1-0, 44. Van Bommel 2-0, 88. Sibon 3-0
Scheidsrechter: Luinge
Toeschouwers: 33.600

PSV: Gomes; Lucius, Addo, Ooijer (83. Farfan) en Bogelund; Van Bommel, Beasley en Vogel (46. Van der Schaaf); Park, Robert (16. Afellay) en Sibon.

Vitesse: Wapenaar; Vreven, Van den Berg (79. Schaars), Dingsdag en Jansen; Rankovic (57. Gluscevic), Yakubu, Janssen en Fränkel (57. Rojer); Amoah en Hersi.

Bron: Telegraaf.nl 23-04-2005
 

Michael Jansen tekent niet bij

Vitesse en Michael Jansen hebben geen overeenstemming bereikt over een nieuw contract voor de jeugdinternational. Na vier gesprekken tussen beide partijen zijn de onderhandelingen gestaakt. Jansen (20) staat na dit seizoen nog een jaar onder contract bij de Arnhemse club. De linksachter, die ook in het centrum van de verdediging kan spelen, staat in de belangstelling van onder meer Ajax en Hamburger SV. Jansen heeft altijd gezegd het liefst zijn verbintenis met Vitesse te verlengen, maar een nieuwe overeenkomst lijkt nu ver weg.

Dat is de conclusie na een gesprek tussen Vitesse’s technisch manager Jan Streuer en Jansen, die zich tijdens het onderhoud liet vergezellen door zijn vader en door zijn zaakwaarnemer Karel van Burik. Eerder zaten de clubleiding en de zaakwaarnemer al drie keer met elkaar om de tafel. “Dit was het eindgesprek”, zegt Jansen. “En we zijn er niet uitgekomen. Voor mij was het duidelijk. Er kon niets meer aan veranderd worden.”

De voetballer is teleurgesteld in de negatieve afloop van de onderhouden. “Het was mijn insteek om er met Vitesse uit te komen”, aldus Jansen, die aan een uitstekend seizoen bezig is in de hoofdmacht van de Arnhemse club. Of hij ook teleurgesteld is in de houding van de clubleiding? “Daar wil ik verder niet op in gaan. Dat houd ik voor mezelf.”

Over de gevolgen van de stukgelopen onderhandelingen kan Jansen nog weinig zeggen. “Misschien wordt er toch nog weer een keer gepraat. Ik heb nog een contract voor een jaar. We zien wel. Zoals ik het nu zie, speel ik volgend seizoen voor Vitesse”, aldus Jansen, die echter weet dat het in de voetballerij snel kan veranderen. “Dat is ook waar.”

De kopsterke verdediger staat op de verlanglijstjes bij Ajax en HSV, maar deze clubs hebben zich (nog) niet officieel gemeld bij Vitesse en bij de speler. Of, zoals Jansen het verwoordt: “Daar heb ik niets van gehoord. Dus daar kan ik niets over zeggen.” Het verhaal van Jansen lijkt op dat van Nicky Hofs. Ook hij kwam na veel gesprekken niet tot overeenstemming met Vitesse over een nieuw contract. Hofs begon in de zomer aan zijn laatste contractjaar bij Vitesse, dreigde na het seizoen transfervrij te vertrekken en ging uiteindelijk tussentijds naar Feyenoord.

Vitesse verlengde onlangs wel de verbintenissen van Abubakari Yakubu, voor wie extern 750.000 euro werd opgehaald, en Theo Janssen. De middenvelder had net als Jansen een contract tot medio 2006 en wilde niet in een soortgelijke situatie als Hofs belanden. Theo Janssen stelde het helder: of voor de zomer een nieuw contract bij Vitesse, of een jaar later transfervrij vertrekken.

Zo zwart-wit ziet Michael Jansen het niet. “Ik houd alles open”, aldus de speler van Jong Oranje. “Wel had ik het liefst nu duidelijkheid gehad over mijn toekomst. Maar we zijn er niet uitgekomen en dan houdt het op.” Technisch manager Jan Streuer wilde gisteren niet reageren op de onderhandelingen, evenals zaakwaarnemer Van Burik: “Michael heeft zijn verhaal duidelijk gedaan. Verder doe ik er geen uitspraken over.”

Bron: De Gelderlander 23-04-2005
 

Sturing gelooft in megastunt

Een megastunt bij PSV als strohalm in de strijd om Europees voetbal. Dat is de zware opgave voor Vitesse vanavond (aanvang 20.00 uur) in Eindhoven, waar de thuisploeg bij een zege landskampioen is. Nu de zesde plaats geen Europees voetbal oplevert, zal Vitesse in de resterende vijf wedstrijden boven zichzelf uit moeten stijgen wil het volgend jaar in de UEFA Cup spelen. In de resterende duels kan Vitesse zich geen puntenverlies permitteren in de strijd om de vijfde plaats.

“We gaan kijken wat er bij PSV te halen valt”, zegt Vitesse-trainer Edward Sturing, wetende dat PSV dinsdag op bezoek gaat bij AC Milan. “Natuurlijk is het geen makkie, maar ook bij PSV zijn er drie punten te winnen.” Sturing mist vanavond alleen de geblesseerden Ruud Knol en Richard Knopper.

PSV treedt aan op halve kracht. Bij de koploper ontbreken de geblesseerden Jan Vennegoor of Hesselink, Alex, John de Jong en Wilfred Bouma. De inzetbaarheid van André Ooijer, Young-Pyo Lee, Johann Vogel en Jefferson Farfan is twijfelachtig.

Vermoedelijke opstelling Vitesse: Wapenaar; Vreven, Van den Berg, Dingsdag, Jansen; Rankovic, Yakubu, Janssen, Fränkel; Amoah en Hersi.

Bron: De Gelderlander 23-04-2005
 

Harald Wapenaar wil PSV pijn doen

Vitesse-keeper Harald Wapenaar heeft met afgrijzen gekeken naar de Amstel Cupwedstrijd Willem II-Ajax. Daarom levert de zesde plaats geen Europees voetbal meer op en slinken de kansen op Europa voor de huidige nummer zeven Vitesse: “Na het eerste half uur dacht ik nog: kat in het bakkie. Maar vervolgens laat Ajax de enige kans op een prijs dit seizoen helemaal lopen. Maar het is voor ons ook zuur.” Wapenaar weet dat Vitesse nu een haast onmogelijke opgave wacht: “Natuurlijk wordt het moeilijk, maar het verlost ons misschien ook wel van de druk. We hoeven niet meer voorzichtig te zijn.”

Tegen PSV rekent Wapenaar zich niet rijk, maar toch zijn er mogelijkheden volgens de doelman. “PSV maakte tegen Feyenoord wel een vermoeide indruk en ze missen een paar jongens. Tegen Milan wordt voor PSV de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Wij moeten proberen om PSV pijn te doen en op het randje gaan spelen.” In toppers is er voor de doelman vaak de gelegenheid om uit te blinken. Dat lijkt ‘Wapie’ ook wel wat: “Ik ben er ook wel weer eens aan toe om flink van links naar rechts te vliegen. Ik krijg niet echt veel ballen de laatste tijd, ik wil mezelf weer eens bewijzen.”

Bron: Omroep Gelderland 22-04-2005
 

‘Feestje PSV proberen te verstoren’

Vitesse zit na het verlies tegen sc Heerenveen in de wachtkamer. De Friezen en FC Twente staan er met nog vijf duels te gaan beter voor. Daarnaast is het aantal plaatsen om Europees voetbal donderdagavond met vijftig procent verminderd. Willem II versloeg Ajax met 1-0, waardoor alleen plaats 5 in de Holland Casino Eredivisie recht geeft op UEFA Cup deelname.

PSV is zaterdag in een nagenoeg uitverkocht Philips Stadion de eerstvolgende tegenstander. De Eindhovenaren bereikten deze week de bekerfinale en richten zich nadrukkelijk op de eerste wedstrijd in de halve finale van de Champions League tegen AC Milan, aanstaande dinsdag. Het zou de kansen van Vitesse op een stunt kunnen vergroten. Wel is het zo dat PSV zaterdag in eigen huis de landstitel kan bereiken. Het stadion zit voor dit duel in ieder geval tot de nok toe vol.

Edward Sturing ziet het duel als een enorme uitdaging voor zijn ploeg. “PSV heeft dit seizoen thuis pas één keer verloren (Roda JC) en hoort bij de beste vier clubs van Europa. Geen makkelijke avond dus voor ons. Dit duel willen wij zeer zeker niet weggeven om ons te sparen voor de resterende wedstrijden. Daar hebben wij de selectie ook niet voor. Bij verlies wordt het gat met de andere clubs wel erg groot, dus zullen we moeten winnen om mee te blijven doen. Wij gaan proberen het feestje van PSV te verstoren en mede door het drukke programma van PSV zullen wij scherp moeten spelen om een kans te maken. Het is een uitdaging.”

Vitesse

Geblesseerd : Ruud Knol en Richard Knopper
Twijfelgeval : geen
Schorsingen : geen

Bron: Vitesse.nl 22-04-2005
 

PSV mist vier basisspelers

Wedstrijd : PSV – Vitesse
Datum : 23-04-2005
Tijd : 20.00
Stadion : Philips Stadion
Locatie : Eindhoven

In aanloop naar de (mogelijke) kampioenswedstrijd tegen Vitesse kan hoofdcoach Guus Hiddink geen beroep doen op Alex, Wilfred Bouma, Phillip Cocu en Jan Vennegoor of Hesselink. Jongeling Sepp de Roover is er wel bij. Wegens (lichte) blessures ontbreekt het gehele hart van de verdediging, Alex en Wilfred Bouma. Vennegoor of Hesselink is ook nog afwezig, net als de geschorste Phillip Cocu. Rechtsback De Roover vult de selectie van zeventien spelers aan.

Alex
Wat betreft Alex is Guus Hiddink optimistisch voor AC Milan, zo zei hij tijdens het persgesprek op De Herdgang. “Heel reëel had Alex niet gespeeld, ook als het had gemoeten. Tegen Feyenoord heeft hij een schop gehad. Maar voor Milaan ben ik optimistisch, dat duurt nog een paar dagen.” André Ooijer en Young-Pyo Lee hebben ‘lichte tikjes’, maar zitten wel gewoon bij de selectie. Zaterdag, op de dag van de wedstrijd, maakt Hiddink pas de definitieve opstelling bekend.

Titel
“Ik kan niet ontkennen dat het vizier heel sterk op dinsdag is gericht. Maar morgen willen we de wedstrijd wel winnend afsluiten om de titel veilig te stellen.” Over zijn trip naar Milaan – afgelopen woensdag – was Hiddink helder. “We kennen natuurlijk alle spelers. Ik wil hen per se zelf in actie zien, om te kijken waar we hen schade kunnen berokkenen.”

Finale Amstel Cup
Hiddink liet tegenover de verzamelde pers ook nog een proefballonnetje op. “Misschien kunnen we de Amstel Cup-finale in Eindhoven laten spelen. In de Kuip heb je met twee Brabantse ploegen toch een andere setting, in ons stadion is dan meer ambiance. Ik besef dat er vast allerlei contracten liggen, maar het verzoek gaan we wel bekijken.”

De wedstrijd PSV – Vitesse begint zaterdagavond om 20.00 uur. Om dezelfde tijd wordt in Waalwijk het duel tussen RKC en AZ gespeeld.

De selectie voor het duel met Vitesse:

Doel: Gomes, Zoetebier
Verdediging: Addo, Bøgelund, Lee, Ooijer, De Roover
Middenveld: Afellay, Van Bommel, Lucius, Van der Schaaf, Vogel
Aanval: Beasley, Farfán, Park, Robert, Sibon

Laatste ontmoetingen

Eredivisie thuis/uit , Amstel Cup thuis/uit

seizoen 1995-1996 1-0/0-1
seizoen 1996-1997 0-0/1-0
seizoen 1997-1998 3-2/2-2
seizoen 1998-1999 3-1/3-3
seizoen 1999-2000 3-2/1-6, 0-2
seizoen 2000-2001 2-0/0-0
seizoen 2001-2002 0-2/0-0
seizoen 2002-2003 1-0/0-5
seizoen 2003-2004 3-0/0-0
seizoen 2004-2005 -/0-2

Bron: PSV.nl 22-04-2005
 

Vitesse komt er niet uit met Jansen

 

ARNHEM – Het lijkt onwaarschijnlijk dat Michael Jansen een nieuw contract zal tekenen bij Vitesse.

De speler en de club voerden donderdag een gesprek over het openbreken van het contract, dat nog loopt tot de zomer van 2006. De linksbenige verdediger had wel de intentie om er met Vitesse uit te komen, maar de besprekingen leverden geen concreet resultaat op. Manager voetbal Jan Streuer geeft het nog niet op: “Wij komen pas naar buiten als er wat te melden valt.”

Vitesse voert binnenkort een eerste gesprek met Michael Dingsdag. Ook zijn contract loopt af in de zomer van 2006.

Bron: Omroep Gelderland 22-04-2005
 

Gluscevic weer op bank bij Vitesse

ARNHEM – Ook voor het uitduel tegen PSV passeert Vitesse-trainer Edward Sturing spits Igor Gluscevic. Vitesse speelt waarschijnlijk 4-4-2, met Matthew Amoah en Youssouf Hersi in de aanval.

Vitesse heeft het traditioneel moeilijk in Eindhoven. Vorig jaar verloor het met 3-0. Toen viel de eerste goal buiten de reguliere speeltijd van de eerste helft. De laatste zege dateert van september 2001: 0-2 door goals van Gert Claessens en Theo Janssen.

Vermoedelijke opstelling: Wapenaar
Vreven, Van den Berg, Dingsdag, Jansen
Rankovic, Yakubu, Janssen, Frankel
Hersi, Amoah.

Bron: Omroep Gelderland 22-04-2005
 

Vitesse wil verder met Tim De Meersman

ARNHEM – Vitesse wil verder met Tim De Meersman. De jonge Belg heeft is bezig aan zijn eerste jaar bij de A-selectie.

Na een jaar zou Vitesse evalueren. Dat pakt gunstig uit voor De Meersman, die daarom nog twee jaar kan blijven. “Ik zie geen reden om niet met hem verder te gaan”, laat manager voetbal Jan Streuer weten. “Sommige spelers moet je wat meer tijd gunnen, we zijn tevreden over zijn ontwikkeling.”

Tim De Meersman wil zelf ook graag voor zijn kans gaan bij Vitesse: “Ik ben blij dat ik kan blijven. Als Vitesse niet verder had gewild, zou ik komende zomer moeten vertrekken.”

De Meersman vreesde aanvankelijk wel voor zijn toekomst bij Vitesse.

“Ik had het in het begin erg moeilijk bij de A-selectie. Aan de andere kant heb ik niet gepanikeerd, want ik wist van mezelf dat ik beter kon. En op twee mindere wedstrijden bij Jong Vitesse na gaat het de laatste tijd inderdaad veel beter. Op trainingen voel ik me steeds sterker worden. Ik moet alleen brutaler worden en niet teveel twijfelen.”

De Meersman wil niet verhuurd worden aan een andere club: “Er is wel interesse van eerstedivisieclubs en uit Belgie, maar ik wil me concentreren op Vitesse.”

Bron: Omroep Gelderland 22-04-2005
 

Edward Sturing wil winnen bij PSV

ARNHEM – Op de vraag wat er te halen is bij PSV, is Vitesse-trainer Edward Sturing heel duidelijk: drie punten.

Sturing beseft dat de kans op Europees voetbal flink geslonken is: “Door de finaleplaats van Willem II wordt de kans 50% minder en breekt de reeks van twee punten uit vier duels ons nu op. We hebben die wedstrijden natuurlijk problemen gehad. We zijn kwetsbaar in de breedte, maar dat heb ik al vaak aangegeven en uitgelegd.”

“We moeten bij PSV de duels aangaan en heel scherp spelen, want zij zitten tussen twee zware wedstrijden”, geeft de Eerbeker aan.

Bron: Omroep Gelderland 22-04-2005
 

Knopper 4 tot 6 weken uitgeschakeld

Vitesse-speler Richard Knopper heeft woensdagochtend een kijkoperatie ondergaan in het AMC ziekenhuis in Amsterdam. In de gekwetste rechterknie van Knopper werd vorige week door middel van een MRI-scan een beschadiging aan de buitenmeniscus geconstateerd, waarna werd besloten tot een operatieve ingreep. Prof. Dr. Niek van Dijk heeft tijdens de kijkoperatie een klein stukje van de buitenmeniscus in de rechterknie van Knopper verwijderd. De revalidatie neemt vier tot zes weken in beslag.

Bron: Vitesse.nl 20-04-2005
 

Peter van den Berg in BNN United

Peter van den Berg zit donderdagavond in een radioprogramma van BNN United. Het programma wordt uitgezonden op Radio 1, tussen 20.00 – 23.00 uur, in samenwerking met NOS Langs de Lijn. BNN United zit vol opvallende gasten, studiogesprekken, veel aandacht voor internet en verrassende reportages. Een nieuwsgierig programma dat inspeelt op het nieuws en de achtergronden.

In de uitzending van woensdagavond verzorgt Peter van den Berg samen met vrienden de muzikale omlijsting rond de halve finale Amstel Cup (Willem II – Ajax). Naast deze muziek is ‘The Sheer’ in de studio aanwezig. Het programma vindt plaats in het BNN Cafe in Hilversum.

BNN United
Donderdag 21 april
Radio 1, 20.00 – 23.00 uur

Bron: Vitesse.nl 20-04-2005
 

Vertrek Amoah bij Vitesse nabij

Vitesse-aanvaller (24) Matthew Amoah moet op zoek naar een nieuwe club. Het contract van de Ghanese international loopt nog tot medio 2006, maar de Arnhemse club is niet van plan op korte termijn met de speler aan tafel te gaan zitten over een nieuwe verbintenis. ‘We richten ons nu eerst op de contracten van andere spelers. Amoah heeft niet onze prioriteit’, aldus manager voetbal Jan Streuer. Eén van de spelers die Vitesse wel graag wil behouden is linksback Michael Jansen, die in de belangstelling staat van Ajax. Zaakwaarnemer Karel van Burik heeft tijdens de eerste n onderhandelingen echter een, voor Vitesse-begrippen, erg hoog salaris geëist, waardoor er nog geen overeenstemming is. ‘Het moet allemaal natuurlijk wel realistisch blijven’, aldus Streuer. ‘Maar ik weet dat Michael het liefst bij ons wil blijven, dus twijfel ik er niet aan dat we er snel uit komen. ‘Vitesse heeft de optie tot koop voor huurling Abubakari Yakubu met succes gelicht. De Arnhemse club wist de benodigde 750 duizend euro bijeen te brengen met hulp van de Vrienden van Vitesse en werd het vorige week ook eens met de speler, waardoor de oud-Ajacied de komende vier jaar onder contract staat bij Vitesse. ‘Fantastisch voor de club, reageert Streuer. ‘Dit is een topspeler, die ik zelfs beter vind dan Mahamadou Diarra in zijn periode bij ons.’ Etienne Esajas (20) moet de vacature op de linkervleugel van Vitesse gaan opvullen. De aanvaller, nu nog actief bij Jong Ajax, tekende een contract voor drie jaar.

Bron: VI 20-04-2005
 

SC Heerenveen verslaat Vitesse op de bank

Als in het seizoen 2001/2002 alleen de thuiswedstrijden bepalend waren voor de titel, dan zou SC Heerenveen achter PSV glansrijk op de tweede plaats zijn geëindigd. Met spits Marcus Allbäck als de kapstok waaraan het flitsende combinatiespel werd opgehangen, verloor de club in het Abe Lenstra Stadion slechts één competitieduel. Drie jaar later is ook de wereld van Friesland gekapseisd. Heerenveen is allang geen baas meer in eigen huis. Het verloor in de competitie al zes thuisduels, de doelcijfers op eigen bodem (21-22) zijn zelfs negatief. Waar alleen PSV en AZ nog het oer-Hollandse handelsmerk beheersen een wedstrijd van begin tot eind te domineren, komt ook Heerenveen in last als de ruimtes op het veld klein worden en de organisatie van de tegenstander geen scheurtjes vertoont. De wil om te domineren is er ontegenzeggelijk, de kwaliteit nog niet. De spitsen Klaas jan Huntelaar en Ugur Yildirim bewegen vooral naar de bal toe en maken het speelveld daarmee nog kleiner. Middenvelders zoals Mika Väyrynen, Thomas Prager, Daniël Hestad en de afgelopen zaterdag afwezige Arek Radomski ontwikkelen nauwelijks diepgang naar voren. Het elftal wordt dan al gauw te statisch, het baltempo te laag en kansen schaars.

Omdat Vitesse met exact dezelfde problemen worstelt, kreeg Heerenveen het initiatief zaterdag in Arnhem opgelegd, zeker nadat de Arnhemmers uit hun enige vloeiende aanval van de avond na twintig minuten op 1-0 kwamen. De thuisploeg zakte in, de linies klitten op elkaar en Heerenveen ontbeerde de inventiviteit het hechte blok uiteen te spelen. Het gevolg was een wedstrijd als stil water. Het duel om UEFA Cup-voetbal werd beslist door Georgios Samaras die in de rust de falende Huntelaar afloste. De pas twintig-jarige Griek brengt met zijn fysiek en snelheid meer diepte in het spel, waardoor het speelveld automatisch al langer wordt. Samaras was tegen Vitesse voordurend onderweg om aanspeelbaar te zijn, week veelvuldig uit naar de linkerflank en daardoor kwam er beweging, variatie en snelheid in het Friese spel. De lange spits kopte zelf de gelijkmaker binnen uit een hoekschop, de 1-2 was van rechterspits Yildirim die vanaf links plotseling in het centrum penetreerde en de verdiende 1-3 kwam voort uit een prachtig kunstje van linkerspits Lasse Nilsson die in de réchterzone was opgedoken.

De entree van Samaras belichaamde het doorslaggevende verschil. Heerenveen-trainer Gertjan Verbeek kan spelen met zijn brede selectie en het wedstrijdbeeld met wissels beïnvloeden. De Friezen misten behalve Radomski ook nog Arnold Bruggink, Tomasz Rzasa en Victor Sikora, maar desondanks kon Verbeek na de rust aanvallende middenvelder Yuri Rose inbrengen, ten einde nog meer druk naar voren te oefenen. Tevens had hij de ervaring van Said Bakkati en de Noor André Hanssen nog achter de hand. Collega Edward Sturing heeft die luxe niet. Vitesse trad aan zonder Richard Knopper, Peter van den Berg, Ruud Knol en Theo Janssen, en dat was te veel van het goede. Sturing bracht zoals vaker de twintigjarige Eldridge Rojer, maar had verder alleen de groentjes Luciën Dors, Tim de Meersman Theo Groeneveld en Fred Benson naast zich, dit seizoen samen goed voor slechts acht optredens in de hoofdmacht. Vitesse investeerde vorige zomer bewust in kwaliteit in plaats van kwantiteit en betaalt daarvoor nu de tol. Met liefst negen spelers die na een eerstvolgende gele kaart geschorst zijn, gaat in Arnhem langzaam het licht uit.

Opvallend

De 1-3 tegen Vitesse was voor SC Heerenveen al de zevende overwinning op vreemde bodem in dit seizoen. Daarnaast speelden de Friezen uit ook nog eens vier keer gelijk. Dat staatje is vrijwel identiek aan dat van Vitesse, dat buitenshuis drie keer gelijk speelde en zeven keer won, waaronder in Heerenveen (0-3). Conclusie: de Nederlandse subtop kan steeds moeilijker het spel maken en heeft ruimte nodig om tot aanvaardbaar voetbal te komen.

Kroniek van de kansen

14. Stijn Schaars dekt Daniel Hestad aan de verkeerde kant. De Noor van SC Heerenveen kan vrij oprukken en van twintig meter schieten. Doelman Harald Wapenaar tikt de bal over de lat.
16. Klaas Jan Huntelaar soleert door de defensie van Vitesse. Michael Dingsdag glijdt diens inzet uit de doelmond.
20. Vitesse zet op links een zeldzame aanval op. Purrel Fränkel stuurt lgor Gluscevic diep, die de bal teruglegt op Michael Jansen. Brian Vandenbussche keert diens inzet half, waarna Mattbew Amoah in de rebound van dichtbij simpel de 1-0 binnentikt.
48. Georgios Samaras trekt vanaf links naar binnen. Zijn schot van zestien meter gaat een meter naast de verre paal.
60. Lasse Nilsson zet voor vanaf links. De kopbal van Samaras van tien meter mist kracht en komt recht in de handen van Wapenaar.
62. Mika Väyrynen stuurt Samares diep. De Griek loopt Abubakari Yakubu eruit, maar schiet voorlangs.
66. Uit een hoekschop vanaf rechts van YiIdirim verslaat Samaras zijn tegenstander Yakubu in het luchtduel: 1-1.
71. Na een door Samaras opgezette aanval wil Yildirim vanaf vijftien meter uithalen. Fränkel haalt hem onderuit, maar een strafschop blijft uit. De neo-international blijft koel in de chaos, haalt de bal achter zijn standbeen langs en lepelt ‘m achter de verbouwereerde Wapenaar: 1-2.
74. Na een rush over rechts zet Stijn Vreven de bal voor. Amoah schiet vanaf zestien meter met een volley hoog over.
81. YiIdirim opent van rechts naar links met een fantastische pass over veertig meter. Nilsson neemt de bal in één keer op zijn linkerwreef, maar schiet over.
86. Niisson begint in de rechterzone aan een uitzichtloze dribbel. Na een duel met Fränkel krijgt bij de bal uit de kluts mee, kijkt even en wipt ‘m over Wapenaar in de verre hoek: 1-3.

Het oordeel van de trainers

Edward Sturing: ‘Door het vóór dit seizoen vooral in kwaliteit te zoeken zijn we zover gekomen. De keerzijde is een smalle selectie, waardoor we nu in de problemen komen. Het is ons niet gegeven drie of vier belangrijke spelers te missen. Dat wil niet zeggen dat we het gevecht om Europees voetbal opgeven. Als we ten onder gaan, zal dat strijdend zijn.’

Gertjan Verbeek: ‘Dat Georgios Samaras vooralsnog beter rendeert als invaller dan als basisspeler, is logisch. Op het moment dat hij in het veld komt beginnen de verdedigers van de tegenstander al wat vermoeid te raken. Met zijn snelheid en fysieke kracht kan hij dan voor een nieuwe impuls zorgen. Vitesse deed mee aan de wedstrijd, waardoor we meer ruimte kregen dan bijvoorbeeld vorige week thuis tegen FC Twente. En als we de ruimte krijgen, dan kunnen we goed voetballen.’

Bron: VI 20-04-2005
 

Hoe gaat het met Bert Konterman?

Bert Konterman (34) speelde van 1989 tot 2004 voor PEC Zwolle, FC Zwolle, Cambuur Leeuwarden, Willem II, Feyenoord, Glasgow Rangers (Schotland) en Vitesse. De voormalige verdediger/middenvelder kwam tot twaalf interlands. Hij woont in Hierden met zijn vrouw, dochtertje Merit (3) en de vier maanden oude tweeling Quinten en Jonah.

Je bent vorig jaar abrupt gestopt. Nooit spijt van gehad?

‘Geen moment! Ik krijg alleen nog weleens kriebels als ik naar Champions league-wedstrijden en naar het Nederlands elftal kijk. Dan mis je even de sfeer, de spanning, maar dat is snel over Ik train nog twee keer per week bij de zaterdag-hoofdklasser VVOG omdat ik geen hangbuik wil krijgen. Verder speel ik nog wat strandvoetbalwedstrijden, ik kom af en toe uit voor oud-Glasgow Rangprs en voor het team van RTV Oost. Dat is voor mij voldoende. ik heb ook een druk leven. Ik ben analist voor RTV Oost en sinds 1 januari voetbalmakelaar bij het bureau World Soccer Consult van Ton van Dalen, Henk van Ginkel en Paul Foortse.’

Jij lijkt helemaal niet in die harde, commerciële wereld te passen.

‘Ik wil het dan ook op een andere manier doen. Niet zoals een maffioso in de makelaardij, ik wil een voorbeeld zijn voor hoe het ook kan. Ik denk dat ik stabiel en betrouwbaar ben. Ik begeleid nu twee jongens, Raymond de Vries van Heracles en Sander Duits van De Graafschap. En ik kijk volop rond bij de beloften. De komende jaren probeer ik alle kneepjes van het vak te leren van Van Dalen en Van Ginkel die binnen vijf jaar stoppen. Dan zou ik het mogelijk van hen kunnen overnemen. Ik heb natuurlijk het voordeel dat ik als voetballer alles heb meegemaakt. Bij RTV Oost maak ik analyses van de vier Overijsselse clubs, ik maak items met spelers en oud-spelers, zoals Henk Timmer, Marc Overmars en René Eijkelkamp. Heel grappig dat je nu aan de andere kant van de camera zit. En op vrijdagavond geef ik radiocommentaar. Ook dat werk is heel leuk om te doen.’

Nooit gedacht om trainer te worden?

‘Ik was een trainingsdier en heb ooit het diploma Trainer/Coach 1 gehaald. Toch trekt het me helemaal niet trainer te worden. Dat klinkt tegenstrijdig, ik denk dat je wat dat betreft een parallel kunt trekken met Rijkaard en Van Basten die eerst ook alleen maar leuke dingen gingen doen. Misschien moet ik er in de toekomst eens goed over nadenken, maar nu heb ik het geweldig naar m’n zin. Ik koester ook de weekends, dan kan ik eindelijk doen waar ik zin in heb: golfen, fietsen, bij mijn oude club Rouveen gaan kijken, een terrasje pakken of even naar Fenerbagce-Besiktas. Je moet alleen oppassen dat je niet te vaak weg bent. Nadat ik net gestopt was, heb ik bijvoorbeeld veel gereisd. Toen trok mijn vrouw wel even aan de bel.’

Bron: VI 20-04-2005
 

Vitesse twijfelt over Matthew Amoah

De toekomst van Matthew Amoah bij Vitesse is vooralsnog onduidelijk. Het contract van de huidige topscorer loopt in de zomer van 2006 af. “Er zijn twee opties”, aldus manager Voetbal Jan Streuer. “We breken dat contract open of we verkopen hem komende zomer. Hij heeft een goede reputatie en normaal gesproken zit hij ieder jaar bij de beste acht doelpuntenmakers in de competitie. Hij heeft een goed contract en het zal niet meevallen om hem nog een beter salaris te bieden.” Amoah heeft tot dusverre nog niets van Vitesse gehoord. Streuer wil nog wel gaan praten met de Ghanese aanvaller.

Bron: Omroep Gelderland 20-04-2005
 

Met een beleid zonder durf geen Europees voetbal

In de slotfase van de competitie lijkt Vitesse naast Europees voetbal te grijpen. Sportief gezien is dat een fikse teleurstelling, maar het is niet anders dan een logisch gevolg van het beleid van de clubleiding. De teleurstelling in het Arnhemse kamp was groot, afgelopen zaterdag na de thuisnederlaag tegen Heerenveen. De spelers gingen verslagen hun weg richting de douche, in de wetenschap dat de kans steeds kleiner wordt dat ze volgend seizoen mogen voetballen in het toernooi om de UEFA Cup.

Zo’n beetje alle ploegen in de eredivisie hebben in de slotfase van het seizoen te maken met geblesseerde en geschorste spelers. Maar geen team voelt de pijn van de afwezigen zo hevig als Vitesse. Het is het logische gevolg van het beleid waarvoor de clubleiding in de voorbije zomer nadrukkelijk heeft gekozen: kwaliteit in plaats van kwantiteit. Die keuze heeft dit seizoen goed uitgepakt. Dankzij het sterke basisteam is Vitesse voor het eerst sinds twee jaar gevrijwaard van degradatiezorgen. Dat was het hoofddoel van trainer Edward Sturing, technisch manager Jan Streuer en algemeen directeur Paul van der Kraan.

Vitesse heeft zelfs vriend en vijand verbaasd door keurig mee te doen in de strijd om Europees voetbal. Vrijwel het hele seizoen heeft het team van Sturing uitzicht gehad op de plekken vijf en zes. En dat, terwijl de smalle selectie tussentijds nog verder werd afgeroomd. Na het plotselinge vertrek van de spitsen Mamadou Zongo (naar De Graafschap) en Emile Mbamba (Maccabi Tel Aviv) zat Sturing ineens krap in de aanvallers. Zij mochten weg omdat Anthony Lurling naar Arnhem zou komen, maar de Raad van Commissarissen van Vitesse voorkwam deze transfer. Vanwege de slechte financiële situatie kon de club geen twee ton missen. In de winterstop vertrok Nicky Hofs ook nog eens vervroegd naar Feyenoord. Dat leverde Vitesse opnieuw een kleine 200.000 euro op. Met Hofs in de gelederen zou de kans op Europees voetbal vele malen groter zijn geweest, maar de financiële zorgen waren nog steeds zo groot dat de club voor wat kleingeld een van zijn beste spelers liet gaan. Opnieuw een weloverwogen daad van de clubleiding.

Van der Kraan streeft naar een seizoen zonder onrust door geldproblemen. Ondanks een aanvankelijk begrotingstekort van 3,1 miljoen euro lijkt hij daar wonderwel in te slagen. De sportieve doelstelling luidde lange tijd een eindklassering tussen de plekken acht en twaalf. Pas toen de hiervoor benodigde punten al bij elkaar waren gevoetbald, durfden Sturing en Van der Kraan de doelstelling bij te stellen richting Europees voetbal. Door de smalle selectie komt Vitesse nu steeds meer in de problemen met blessures en schorsingen. Dat leek lange tijd mee te vallen, maar sinds enkele weken betaalt Vitesse alsnog de tol. De kans is groot dat Vitesse mede hierdoor naast Europees voetbal grijpt. Dat is zuur. Maar vooral ook logisch, gezien de behoudende keuzes van de clubleiding.

Bron: De Gelderlander 20-04-2005
 

Gaat Vitesse alsnog Europa in?

Vijf wedstrijden zijn er nog te spelen in de eredivisie. Vitesse staat respectievelijk twee en drie punten achter op Heerenveen en FC Twente. En zaterdag moet Vitesse op bezoek bij PSV. De Arnhemse club kan Europees voetbal dus wel vergeten. Of zorgt het team van Sturing nog voor een stunt?

Huub Schoenaker, voorzitter van handbalvereniging Swift uit Arnhem:

“Ik ben een optimistisch mens. Ik denk dat Vitesse nog kans maakt op Europees voetbal. Maar als je realistisch bent, geef je Vitesse weinig kans. De ploeg speelt nog tegen PSV en Ajax. Maar er gebeuren wel meer rare dingen de laatste weken in de competitie. Dus ik houd hoop.”

Pieter van Veen, bestuurslid voetbalzaken bij zaterdag eersteklasser Vitesse Delft:

“Ik denk dat Vitesse Arnhem het redt. De ploeg heeft het hele seizoen boven verwachting gepresteerd en zal in de laatste duels de concurrentie verrassen. Vitesse Arnhem en Vitesse Delft hebben meer overeenkomsten dan alleen de naam. Ook wij bereiden ons elk jaar voor op sportcentrum Papendal. En als wij blijven winnen, worden we tweede en spelen we nacompetitie. Dus ook wij kunnen nog een prijs halen. Ik verwacht dat zowel Vitesse Arnhem als Delft het haalt.”

Stegenaar Peter Oversteegen, seizoenkaarthouder van Vitesse:

“Ik zie het nog he-le-maal zitten. Tegen PSV en Ajax hoeft Vitesse het spel niet te maken. Met een solide verdediging en een snelle spits als Amoah ben je tegen dat soort clubs zeker niet kansloos. Theo Janssen en Peter van den Berg zijn er weer bij. Die jongens brengen rust en ervaring. Een tip voor trainer Edward Sturing: ik ga ook wel eens naar duels van Jong Vitesse in Rheden. Achterin speelt een lange verdediger, Taylor heet hij. Die jongen is echt goed. Haal hem bij de groep.”

Jorgos Zagkotsis, uitbater van het Griekse restaurant Delphi aan het Willemsplein in Arnhem, de plek waar de regionale voetbalwereld samenkomt:

“Het wordt heel moeilijk, maar ik ben een positief ingesteld mens en zoek altijd de zonzijde. Dus zeg ik dat Vitesse gaat winnen van RKC, Utrecht, Ajax en De Graafschap. Dan hebben we twaalf punten, dat moet voldoende zijn.”

Charon, 18-jarige supportster van Vitesse, op bezoek bij Delphi:

“Vitesse haalt nog negen punten. Ik weet niet of dat genoeg zal zijn. Over voetbal praten is leuk, maar niet de hele avond. Dus houden we er nu mee op.”

Bron: De Gelderlander 20-04-2005
 

Meldplicht al snel mogelijk

Voetbalclubs kunnen met ingang van de komende competitie een meldplicht opleggen aan supporters die zich hebben misdragen. De hooligans moeten zich dan op het politiebureau melden als hun club speelt. De KNVB overlegt daarover met de burgemeesters, de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken en de politie. De gesprekken zijn ver gevorderd, aldus minister Donner (Justitie) gisteren in de Tweede Kamer. De afspraken zouden in mei of juni klaar moeten zijn.

Voetbalclubs kunnen relschoppers al een stadionverbod opleggen, maar dat is lastig te handhaven. Vaak glippen hooligans toch naar binnen. De clubs bepleiten daarom als bijkomende sanctie een meldplicht op te kunnen leggen, om de vandalen weg te houden van het stadion. Nu kan alleen de rechter deze straf opleggen, als een supporter is veroordeeld voor zijn wangedrag. Dat gebeurt mondjesmaat: circa dertig hooligans hebben een strafrechtelijke meldplicht. Alle 43 mensen die zondag zijn aangehouden rond de wedstrijd Feyenoord-Ajax hebben al een stadionverbod gekregen. Feyenoordsupporters die zondag betrokken waren bij de rellen in Rotterdam, mogen wat justitie betreft vandaag niet bij de bekerwedstrijd Feyenoord-PSV zijn. Het Openbaar Ministerie in Rotterdam probeert de betrokken hooligans daarom nog voor die tijd te identificeren.

Bron: AD 20-04-2005
 

PSV-Vitesse naar 20.00 uur

De aftrap van de wedstrijd PSV – Vitesse van aanstaande zaterdag is verschoven naar 20.00 uur. Dat is gedaan omdat de kans bestaat dat PSV komend weekeinde al landskampioen wordt.

Twee scenario’s

De verschuiving van de aanvangstijd is doorgevoerd omdat er twee scenario’s denkbaar zijn. Als AZ morgenavond wint van FC Utrecht, kan PSV aanstaande zaterdag kampioen worden door zelf te winnen van Vitesse. AZ moet dan niet winnen bij RKC in Waalwijk.

Eigen kracht

Het tweede scenario is dat AZ morgenavond niet wint (dus gelijk of verlies) tegen FC Utrecht. Dan heeft PSV zaterdag op eigen kracht aan een overwinning voldoende om de achttiende landstitel te pakken. De wedstrijd RKC Waalwijk – AZ begint om 20.00 uur, vandaar dat PSV – Vitesse ook naar dat tijdstip is verschoven.

Geschorst

Phillip Cocu zal aanstaande zaterdag tegen Vitesse langs de kant moeten toekijken. De routinier kreeg zondagmiddag tegen Willem II twee gele kaarten en is daardoor voor één duel in de Holland Casino Eredivisie geschorst. Bij Vitesse ontbreken Richard Knopper en Ruud Knol wegens blessures. Tegen de halve finalist in de Champions League is verder niemand uit de selectie geschorst.

Bron: Vitesse.nl 19-04-2005
 

Jansen hoofd opleiden Vitesse/AGOVV

Pascal Jansen wordt hoofd jeugdopleidingen van de nieuwe fusieclub Vitesse/AGOVV. Beide clubs voegen vanaf komende zomer de jeugdopleidingen samen. Jansen vindt het een interessante uitdaging: “Het is nieuw en spannend. Ik doe dit nu al 2,5 jaar bij Vitesse en dit is een hele nieuwe situatie, waarbij we op twee locaties zitten. De leidraad is natuurlijk de werkwijze bij Vitesse.” Jansen tekent slechts voor een seizoen: “Ik had graag een langere verbintenis gewild, maar ze gaan het eerst voor een jaar aanzien. Als het bevalt, kunnen we daarna alsnog langer verder gaan.”

Pascal Jansen is al zes jaar werkzaam bij Vitesse. Hij kreeg in 2002 Jong Vitesse onder zijn hoede. In april 2003 volgde hij Edward Sturing op als hoofd opleidingen. Jansen nam toen ook de A1 van Vitesse over van Sturing. “Ook bij de nieuwe club blijf ik de A1 trainen. Er komen enkele goede talenten door. Interessant om te zien hoe die spelers zich verder ontwikkelen.”

Jansen voorziet geen problemen bij de samenwerking tussen de twee clubs: “We zijn achter de schermen al druk bezig. Ik heb veel contact met Jan Streuer en Ted van Leeuwen, we zijn bezig om de selecties en de stad te formeren.”

Bron: Omroep Gelderland 19-04-2005

Persbericht

SOVS: OVERHEID MISBRUIKT ONGEREGELDHEDEN

De SOVS heeft met gemengde gevoelens kennis genomen van de brief die minister Remkes op 18 april 2005 naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De koepelorganisatie onderschrijft dat er afstand moet worden genomen van de paniekerige reacties van CDA en PvdA. Deze partijen hadden er voor gepleit om bij risicowedstrijden supporters van de bezoekende clubs te weren. De SOVS stelt dat het spelen van wedstrijden zonder uitpubliek onacceptabel is, omdat daarmee ook alle goede supporters getroffen worden.

De SOVS is er echter geen voorstander van dat de gebeurtenissen rond Feyenoord – Ajax worden misbruikt om de democratische besluitvorming opzij te schuiven en met onmiddellijke ingang de maatregelen van de Werkgroep Nieuwe Competitie in te voeren. Maatregelen die zijn voorgesteld om de invoering van de play-offs met ingang van het nieuwe seizoen mogelijk te maken.

De SOVS merkt op dat de ongeregeldheden rond Feyenoord – Ajax juist uitwijzen dat de voorgestelde maatregelen rond de play-offs nooit de gewenste resultaten kunnen hebben. Ajax maakt voor de uitwedstrijden immers al gebruik van een uitkaartsysteem en van pasfotoregistratie, maar desondanks is het misgegaan. Bovendien kunnen grote vraagtekens worden gezet bij het streven politietaken over te dragen aan de stewards van de clubs. Al vóór afgelopen weekend hebben politiebonden en SOVS opgemerkt het een onmogelijke opdracht te vinden dat vrijwilligers de orde en veiligheid zouden moeten gaan bewaken. Dat zou afgelopen zondag tot een nog veel grotere chaos hebben geleid.

De koepelorganisatie is dan ook van oordeel dat de landelijke overheid alsnog moet laten weten dat de invoering van de play-offs van de baan is. De extra wedstrijden met verhoogd risico zullen een onaanvaardbaar beroep doen op de politiecapaciteit. Ook de meeste uitvoeringsmaatregelen dienen alsnog van tafel te worden gehaald. In plaats daarvan stelt de SOVS voor dat de overheid eindelijk eens werk maakt van de invoering van een meldingsplicht en van een versterkte dadergerichte aanpak van voetbalvandalen. Allemaal zaken die stuiten op verzet van parlementair verzet, die daarmee een echte aanpak van het voetbalvandalisme zo moeilijk maakt.

—- einde persbericht —-

Bron: SOVS 19-04-2005
 

HSV op tribune voor Michael Jansen

Vitesse-speler Michael Jansen staat in de belangstelling van Hamburger SV. Een delegatie van de Duitse subtopper heeft de verdediger de voorbije weken al drie keer aan het werk gezien. Trainer Thomas Doll en sportdirecteur Dietmar Beiersdorfer van HSV waren zaterdagavond in Gelredome, om Jansen te bekijken in de thuiswedstrijd van Vitesse tegen Heerenveen (1-3). Eerder was het duo al aanwezig bij de partijen NEC-Vitesse en Vitesse-Roda JC.

Bronnen in en rondom de Duitse club bevestigen de belangstelling van Hamburger SV. Voor komend seizoen is HSV op zoek naar onder meer een nieuwe linkerverdediger. Voor deze positie is Jansen een van de spelers die momenteel nadrukkelijk worden gevolgd. De technische leiding van de Noord-Duitse club heeft zich nog niet officieel gemeld bij Vitesse en de speler. Daarvoor is de interesse nog te prematuur. Afgelopen zomer contracteerde HSV al de Nederlandse verdediger Khalid Boulahrouz van RKC. Hij groeide in Hamburg uit tot een international.

Zoals de Gelderlander al eerder berichtte, staat Jansen ook in de belangstelling van Ajax. In Amsterdam is hij een van de kandidaten om Maxwell te vervangen. De linksback uit Brazilië wordt begeerd door meerdere buitenlandse topclubs. De 20-jarige jeugdinternational staat bij Vitesse nog onder contract tot medio 2006. Zijn zaakwaarnemer Karel van Burik heeft al enkele keren gesproken met de clubleiding van Vitesse, over het openbreken en verlengen van de huidige verbintenis. Jansen kan voor vier seizoenen bijtekenen in Arnhem.

De verdediger reageerde gisteren verheugd op de belangstelling van HSV. “Ik vind het altijd mooi als zulke ploegen voor me op de tribune zitten. Het streelt me”, aldus Jansen, die de Duitse competitie wel ziet zitten. “Ik heb niets tegen Duitsland. Het Duitse voetbal zit altijd vol strijd, het lijkt op het voetbal in Engeland. Dat ligt me wel.”

Ondanks de interesse van Ajax en HSV concentreert Jansen zich vooralsnog op Vitesse, de club waar hij aan zijn derde seizoen bezig is in de hoofdmacht. “Binnenkort heb ik een gesprek met mijn zaakwaarnemer”, zegt de linkback die ook in het centrum kan spelen. “Dan hoor ik wel wat de gesprekken tussen hem en Vitesse tot dusver hebben opgeleverd. Mijn eerste insteek is nog altijd dat ik hoop dat we er met Vitesse uit zullen komen.”

Bron: De Gelderlander 19-04-2005
 

Van Beukering, Kruys en Vreven in sportcafé

Voetballer John van Beukering en trainer Gert Kruys vertegenwoordigen De Graafschap donderdagavond 21 april tijdens het sportcafé van voetbalvereniging RKPSC in Pannerden. Stijn Vreven, rechtervleugelverdediger van Vitesse, zal namens de Arnhemse club zijn woordje doen in het clubhuis op sportpark De Pauwengaard. De ‘Stichting Club van Honderd RKPSC’ heeft ex-international René van der Gijp gestrikt om te vertellen over zijn belevenissen als voetballer bij ondermeer Sparta, PSV, Heerenveen en de buitenlandse clubs Xamax Neuchatel (Zwitserland) en het Belgische Lokeren.Joep Boxstart zorgt voor de muzikale omlijsting. Het sportcafé begint om 20.00 uur en is voor iedereen toegankelijk. De toegang is gratis.

Bron: De Gelderlander 19-04-2005
 

Oerlemans wint strijd om eredivisievoetbal

Het bedrijf Eyeworks van Reinout Oerlemans mag vanaf augustus het eredivisievoetbal in beeld brengen voor Talpa, Versatel en RTL. Daarmee laat Eyeworks Endemol en Blue Circle achter zich. Het contract geldt voor drie seizoenen. Eyeworks gaat ook de programma’s rondom het voetbal maken, zowel bij Talpa van John de Mol, als bij Versatel. Endemol is de grote verliezer in de dans om de voetbalbeelden. Dat is opmerkelijk, omdat Endemol verwachtte dat de oud – oprichter van het bedrijf, John de Mol, met extra sympathie naar Endemol zou kijken.

Voetbal Insite-presentator Wilfred Genee wordt het gezicht van het wekelijkse voetbaloverzicht van Talpa. Als presentator en hoofd sport moet hij bij de zender van De Mol met ingang van het nieuwe seizoen Studio Sport doen vergeten. Talpa maakte gisteren ook de terugkeer van Big Brother bekend. Komend najaar zal een vijfde serie van dit tv-programma te zien zijn op het nieuwe station. Sinds gisteren kunnen kandidaten zich melden.

Bron: De Gelderlander 19-04-2005
 

Politie gaat hooligans intensiever volgen
KNVB vreest criminalisering ‘goede’ fan

De politie gaat hooligans ook buiten het voetbal intensief volgen. De regionale inlichtingendiensten (RID) krijgen opdracht de harde kernen nauwkeurig in beeld te brengen en uit de anonimiteit te halen. Notoire voetbalvandalen, die nu nog makkelijk schuil gaan in de massa goedwillende supporters, worden vervolgens individueel aangepakt. De rechercheaanpak wordt nauwgezet afgestemd met het openbaar ministerie, burgemeester en voetbalclub. De Raad van Hoofdcommissarissen heeft recent tot deze nieuwe landelijke aanpak van voetbalvandalisme besloten.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 19-04-2005
 

Vitesse en Twente: nog drie uitduels

ARNHEM – Vitesse heeft nog een kleine kans op het behalen van Europees voetbal. Net als concurrent FC Twente speelt de Arnhemse club drie van de vijf resterende wedstrijden buitenshuis, terwijl rivaal Heerenveen nog slechts twee uitwedstrijden heeft. De vijfde plaats levert Europees voetbal op. Mogelijk geldt dat ook voor plek zes, dat is afhankelijk van het bekertoernooi. Indien Ajax donderdag in de halve finale wint van Willem II, of Willem II in de finale verliest van Feyenoord (dat woensdag tegen PSV bekert), dan is plaats zes ook prijs.

Het resterend programma van de grote kanshebbers:

5. FC Twente 29 wedstrijden gespeeld, 48 punten:

FC Utrecht uit (24/4), PSV thuis (30/4), FC Den Bosch uit (7/5), AZ thuis (15/5), NAC Breda uit (22/5).

6. Heerenveen 29-47:

RBC thuis (22/4), Feyenoord uit (1/5), Willem II thuis (7/5), FC Groningen uit (15/5), NEC thuis (22/5).

7. Vitesse 29-45:

PSV uit (23/4), RKC Waalwijk thuis (1/5), FC Utrecht uit (8/5), Ajax thuis (15/5) en De Graafschap uit (22/5).

Bron: De Gelderlander 18-04-2005
 

Stijn Vreven wil niets weten van opgeven

ARNHEM – Vitesse heeft het zicht op Europees voetbal vooralsnog verloren, door de 1 – 3 nederlaag tegen Heerenveen. Maar Stijn Vreven geeft nog niet op. “Wie dat wel doet, mag wat mij betreft meteen oprotten.”. Heerenveen heeft zaterdag een enorme optater uitgedeeld in Gelredome. Na de nederlaag zoeken de spelers van Vitesse moe en verslagen de doucheruimte op. “Ik ben helemaal leeg”, zegt Stijn Vreven, de 31-jarige karakterjongen uit België, even later. “Verliezen doet pijn.” En dat doet het zeker, indien er veel op het spel staat. Vitesse verloor zaterdag niet alleen het zespuntenduel met een naaste concurrent. De in maanden opgebouwde Europese aspiraties lijken plotsklaps een utopisch karakter te krijgen.

“Ik ga altijd voor het hoogste”, stelt Vreven, in het duel met Heerenveen gelegenheidsaanvoerder. “Daarom heb ik voor dit seizoen al gezegd dat ik Europees voetbal wil halen. Daar zijn we nu door deze nederlaag weer een stap verder van verwijderd. Dat doet enorm pijn.” Even is hij stil. Dan vervolgt Vreven: “We moeten niet vergeten waar Vitesse vandaan komt. Het is een fantastische plek waar de club nu staat. Vitesse is terug in de subtop na enkele zware jaren.”

De Arnhemse ploeg mocht zich zelfs lange tijd warmen aan de vijfde plaats in de eredivisie. Een klassering, die in de eindafrekening recht geeft op Europees voetbal. Maar de magere oogst van twee punten uit de laatste vier wedstrijden hebben Vitesse en Europa uit elkaar gedreven. “We komen kwaliteit tekort, zijn niet volwassen genoeg”, stelt Vreven realistisch vast. “Onze selectie is te smal. Dat zijn de conclusies die we het hele seizoen al hebben getrokken.”

En, doelend op de afwezigheid van Theo Janssen, Peter van den Berg en Richard Knopper: “Vandaag misten we drie basisspelers. Dat kunnen we niet opvangen. Je weet dat je zelfs niet één basisspeler kan missen. Nu misten we zo’n beetje de hele as.” Met nog vijf speelronden wil Vreven niets weten van opgeven. “Wie dat wel doet, mag wat mij betreft meteen oprotten. Als we het niet halen, dan heb ik gefaald. De wedstrijd tegen PSV reken ik maar even niet mee. Maar de andere duels kun je winnen en verliezen. Het blijft spannend tot het laatst. Ik blijf er absoluut voor gaan, tot de laatste speeldag. Tot het mathematisch niet meer kan. Dan werp ik de handdoek. Eerder niet.”

Bron: De Gelderlander 18-04-2005
 

Vitesse verliest geloof in Europa

ARNHEM – Het seizoen van Vitesse dreigt na de nederlaag zaterdagavond in Gelredome tegen Heerenveen (1 – 3) uit te gaan als een nachtkaars. De spelers lijken niet te geloven in Europees voetbal, de trainer stelt dat hij en zijn ploeg ervoor blijven knokken.

Na de teleurstellende afloop van het duel tegen concurrent Heerenveen had trainer Edward Sturing geen openlijke kritiek op de spelers. “Ik heb ze in de kleedkamer gecomplimenteerd, ze hebben alles gegeven, alles gedaan wat wij van hen verwachtten”, stelde Sturing, die zaterdagavond nog maar eens verwees naar woorden die bij aanvang van het seizoen werden gesproken.

‘De smalle selectie kan Vitesse parten spelen’, meldde Sturing destijds. “Alle respect voor de vervangers, maar het is ons niet gegeven drie belangrijke spelers te missen, dat kunnen wij niet opvangen”, stelde Sturing. “En dat heb ik toen al gezegd, je ziet nu dat ik daarin gelijk heb.”

Sturing had ongetwijfeld liever ongelijk gehad en weersprak de kritiek dat zijn woorden berustend klonken. “Natuurlijk hebben we de hoop op Europees voetbal niet opgegeven. We gaan strijdend ten onder, als we al ten onder gaan.”

Zo strijdvaardig was het zaterdagavond allemaal niet, al gold uiteraard het excuus van ontbrekende dragende spelers: Peter van den Berg, Theo Janssen (beiden geschorst) en Richard Knopper (geblesseerd). Belangrijker dan dat was het gemis van overtuiging en toch ook creativiteit. Er werd hard gewerkt, maar na de 1-0 van topscorer Matthew Amoah zakte het elftal langzaam maar zeker door de hoeven.

De nederlaag kondigde zich dan ook al ver voor rust aan, zo had ook Sturing geconstateerd. De trainer beriep zich op een gebrek aan (lap)middelen en wist ook geen tactische varianten uit de hoge hoed te toveren. Stijn Schaars, Youssouf Hersi en Igor Gluscevic speelden ronduit zwak, maar in een vroege wissel of een andere speelwijze zag Sturing geen heil.”Je moet er wel van overtuigd zijn dat je beter wordt met een wissel. Ik had al gezien dat we de grip kwijt raakten, maar ik wist ook dat wisselen weinig effect zou sorteren. Na die 1-2 hebben we nog alles gedaan om iets te forceren, maar dat was omdat je iets móet doen”, sprak de coach.

Op de valreep bracht Sturing wel de aanvallers Eldridge Rojer voor middenvelder Schaars en Fred Benson voor Hersi. Veel vertrouwen had de trainer daar niet in. “Het verschil met Heerenveen en Twente is de bank”, concludeerde Sturing. “Je ziet nu ook wat zij wel kunnen brengen.”

Heerenveen-trainer Gertjan Verbeek stuurde na rust Georgios Samaras in het veld voor de tegenvallende Klaas Jan Huntelaar en de Griek maakte inderdaad het verschil. Samaras scheurde het centrale verdedigingsduo Abubakari Yakubu/Michael Dingsdag uit elkaar en maakte na drie gemiste pogingen uit een hoekschop gelijk: 1-1. Vier minuten later (71ste minuut) besliste Ugur Yildirim de wedstrijd na een ongelukkige verdedigende actie van Purrel Fränkel. De uitstekende scheidsrechter Jan Wegereef liet de strafschop achterwege waarmee hij Yildirim in staat stelde de 1-2 binnen te mikken. “Niet bepaald meedogeloos verdedigd”, oordeelde Sturing naderhand. “En die eerste goal valt uit een standaardsituatie. Je weet dat ze daarin sterk zijn, iedereen kende zijn taken, toch gebeurt het.”

Vlak voor tijd scoorde Lasse Nilsson nog 1-3. Het ontbrak Vitesse toen al op alle fronten aan wapens om de Friese opmars te stuiten. Te weinig spelers hebben de grote vorm, te veel pelers geloven klaarblijkelijk niet in plaatsing voor Europees voetbal of hebben er te weinig voor over. Er zijn ook te weinig schouders om het gewicht van een Europese reeks te kunnen dragen, zo blijkt nu. Vitesse is na twee zwarte jaren de revelatie van het huidige seizoen, dat nu toch als een nachtkaars dreigt uit te gaan.

Bron: De Gelderlander 18-04-2005
 

Purrel Fränkel was de bal even kwijt

Vitesse kon de 1-0 voorsprong tegen Heerenveen niet vasthouden. Purrel Frankel verbaasde zich daarover: “In de rust zeiden we nog tegen elkaar dat het zo wel goed ging. Ze hadden eigenlijk nauwelijks kansen. Maar ja, dan krijgen we een tegengoal uit een dood spelmoment en vervolgens stort alles bij ons in. En de 1-2 kwamen we nooit meer te boven. Fränkel ging bij dat doelpunt niet geheel vrijuit: “Ik was in duel met Yildirim en we vielen allebei. Daarna was ik even de bal kwijt en schoot hem in voordat Rankovic nog kon blokken. Ach, Europees voetbal kan nog steeds.”

Bron: TV Gelderland 17-04-2005
 

Vreven wil de strijd niet opgeven

Stijn Vreven is niet van plan om de strijd om Europees voetbal al op te geven: “Wie dat wel doet, mag wat mij betreft meteen oprotten. Vreven had ook een duidelijke conclusie naar aanleiding van de nederlaag tegen Heerenveen: “We komen gewoon kwaliteit tekort in de breedte. Dat wreekt zich vandaag duidelijk. Heerenveen is gewoon verder, zeker als je de bezetting van hun bank ziet. Wij zijn zonder enkele basisspelers veel te kwetsbaar.” De Belgische gelegenheidsaanvoerder was wel tevreden over de instelling: “Daar lag het niet aan. We hebben wel strijd geleverd, maar dat was niet genoeg.”

Bron: TV Gelderland 17-04-2005
 

Aleksander Rankovic verbijt de pijn

Aleksander Rankovic was om meerdere redenen flink aangeslagen na de onthutsende thuisnederlaag tegen Heerenveen: “Ongelofelijk hoe wij het hier na rust helemaal weggeven.” De Serviër leek tien minuten voor tijd te moeten worden gewisseld. “Ik kwam even verkeerd terecht en mijn arm was even uit de kom. Ze wilden al wisselen maar ik wilde er gewoon weer in. Na de wedstrijd voelde ik de pijn pas. Maar de nederlaag doet veel meer pijn.” Rankovic weet dat Europees voetbal ver weg is: “Wij moeten nu naar Heerenveen en Twente kijken, terwijl we nu zelf goede zaken hadden kunnen doen.”

Bron: TV Gelderland 17-04-2005
 

Ajax kijkt opnieuw naar Michael Jansen

Ajax heeft tijdens de wedsrijd Vitesse-Heerenveen opnieuw naar Vitessenaar Michael Jansen gekeken. Hoofdscout Ton Pronk zat voor Ajax op de tribune. Zelf heeft de speler nog niets gehoord van Ajax: “Misschien dat ik wat van mijn zaakwaarnemer hoor. Ik moet nog contact met hem hebben. Hij heeft al wel met Vitesse gesproken. Het is mijn eerste insteek om bij Vitesse te blijven. Ajax zou ook leuk zijn.” Vitesse wil het contract van Jansen, dat nog loopt tot 2006 openbreken. De financiële eisen van zijn zaakwaarnemer, Karel van Burik zouden op dit moment te gortig zijn voor de Arnhemse club.

Bron: TV Gelderland 17-04-2005
 

Heerenveen op Europese koers

Vitesse roept de problemen over zichzelf af. De ploeg verloor zaterdagavond de thuiswedstrijd tegen Heerenveen met 3-1 en daarmee het directe zicht op een ticket voor het UEFA-bekertoernooi.

De Arnhemmers, die zich vorig seizoen pas via de nacompetitie op het hoogste niveau handhaafden, doen het deze competitie boven verwachting. Maar, zoals vaker in het verleden van de club, dreigt in de beslissende fase het elftal van trainer Sturing alsnog buiten de prijzen te vallen. Uit de laatste vier competitieduels behaalde Vitesse slechts twee punten. Het restant van het programma is zwaar. Zo is er volgende week de uitwedstrijd tegen PSV.

Heerenveen herstelde zich in het Gelredome van de nederlaag tegen een andere concurrent voor Europees voetbal, FC Twente. De Friezen waren in de eerste helft de minste. Vitesse speelde feller en nam door de elfde treffer van clubtopscorer Amoah een terechte voorsprong. De Ghanees scoorde in de twintigste minuut, nadat Vandenbussche een hard schot van uitblinker Jansen niet onder controle kon krijgen.

Na de rust, met Samaras voor de teleurstellende Huntelaar, kregen de bezoekers waarop ze op basis van het betere voetbal recht hadden. Samaras miste twee keer. Eerst kopte hij te slap in, vervolgens mikte de Griek rakelings voorlangs. Bij zijn derde poging was het wel raak. Met het hoofd was hij Yakubu te snel af. Vier minuten later zorgde een plotse bevlieging van Yildirim voor de 2-1 in Fries voordeel.

Vitesse miste zaterdag drie cruciale spelers in evenzovele linies. Verdediger Van den Berg en middenvelder Janssen waren geschorst en aanvaller Knopper is langdurig geblesseerd. Het zowel fysiek als mentaal zwaar aangeslagen team, dat wel de steun van een record aantal toeschouwers kreeg, was niet in staat de wedstrijd nog te laten kantelen. Na de derde Friese treffer, van Nilsson, verlieten duizenden van de 22.913 kijkers vroegtijdig het stadion. “De spelers hebben het uiterste gegeven, dat had ik geëist en dat hebben ze gedaan”, zei Sturing na afloop. “Maar we hebben een erg smalle selectie.”

Vitesse – SC Heerenveen 1-3 (1-0)
20. Amoah 1-0, 67. Samaras 1-1, 71. Yildirim 1-2, 86. Nilsson 1-3.

Scheidsrechter: Wegereef. Toeschouwers: 22.913.
Gele kaart: Schaars (Vitesse), Breuer, Nilsson, Seip, Väyrynen (Heerenveen).

Vitesse: Wapenaar; Vreven, Yakubu, Dingsdag en Jansen; Hersi (81. Benson), Rankovic, Schaars (76. Rojer) en Fränkel; Amoah en Gluscevic.

SC Heerenveen: Vandenbussche; Seip, Hansson, Breuer en Drost; Väyrynen, Prager (66. Rose) en Hestad (74. Bakkati); Yildirim, Huntelaar (46. Samaras) en Nilsson.

Bron: Telegraaf 16-04-2005
 

‘Gelredome’ frustreert competitieschema KNVB

De stadiondirectie van Gelredome frustreert het nieuwe competitieschema van de KNVB. Voor de winterstop kan Vitesse in zes geplande speelweekeinden niet in het eigen stadion terecht. Ook zijn de data waarop de voorronde van de UEFA Cup worden gespeeld (15 en 29 september) geblokkeerd voor andere evenementen. Daarnaast zijn drie data voor groepswedstrijden in het Europese toernooi geclaimd door de directie. Dat is opmerkelijk aangezien Vitesse nog nadrukkelijk in de race om plaatsing voor het UEFA Cuptoernooi. KNVB-woordvoerder Frank Huizinga: “Een ordentelijk verloop van de competitie is voor het betaalde voetbal van essentieel belang, het is niet mogelijk twee speelrondes achter elkaar te blokkeren. Dat zal door ons niet gehonoreerd worden en daarover zullen wij met Vitesse en Gelredome in gesprek treden. Daarnaast is het opvallend dat de data waarop Vitesse eventueel de eerste knock-out ronde om de UEFA Cup moet spelen geblokkeerd zijn. De groepswedstrijden van de UEFA Cup staan voor de donderdagen van 3 november en 1 en 15 december gepland en op die data is het stadion ook niet beschikbaar.”

Gelredome-directeur Jasper van Amstel: “Wij willen zo optimaal mogelijk gebruik maken van het stadion. We moeten blij zijn met een spanningsveld, dat betekent dat het stadion een gewild object is en dat is goed voor iedereen. Ik wil nu niet vooruitlopen op plaatsing voor Europees voetbal. Die data zijn geblokkeerd omdat we mogelijk knel komen te zitten.” Van Amstel denkt niet bij voorbaat in grote problemen te komen als de KNVB de club dwingt te spelen. “Ik ga er vanuit dat we daar wel uitkomen. Ik heb nog niks gehoord, maar we voeren al acht jaar overleg met de KNVB en zijn daar altijd uitgekomen.”

De KNVB verwacht het definitieve competitieschema met of zonder medewerking van de stadiondirectie begin juli te presenteren. “We bevinden ons nu in de analysefase. Clubs, politie en gemeentes hebben hun knelpunten kenbaar gemaakt. De KNVB heeft bij het samenstellen van het competitieprogramma ook te maken met afspraken over televisiecontracten”, aldus de woordvoerder. De kans dat de bond Gelredome in het najaar een interland toewijst, lijkt door de houding van de stadiondirectie klein. Directeur Van Amstel erkent dat hij opteert voor Nederland – Andorra op woensdag 7 september of Nederland – Macedonië op 12 oktober. ,,Het is duidelijk dat deze problematiek niet erg bevorderlijk is voor het aanwijzen van Gelredome als speellocatie voor toekomstige interlands”, aldus de woordvoerder.

Bron: De Gelderlander 16-04-2005
 

Seizoen Richard Knopper ten einde

Bij de tweede MRI-scan is bij Richard Knopper een probleem aan de buitenmeniscus van zijn rechterknie geconstateerd. Hierdoor zal de aanvoerder naar alle waarschijnlijkheid dit seizoen niet meer in actie komen voor Vitesse. Woensdag 20 april ondergaat Knopper in het AMC in Amsterdam een kijkoperatie waar gekeken wordt of er een stukje van de buitenmeniscus verwijderd zal moeten worden. Bij een dusdanige ingreep wordt uitgegaan van een herstelperiode van zes weken. De middenvelder zal daardoor dit seizoen in principe niet meer in actie komen. Knopper blesseerde zich op vrijdag 1 april in het duel tegen FC Twente (1-1, treffer Knopper).

Bron: Vitesse.nl 15-04-2005
 

Artikelen rechtszaak Aalbers

We hebben voor de overzichtelijkheid alle artikelen rond de rechtszaak van Karel Aalbers bij elkaar geplaatst. Hieronder kunt de twee actueelste berichten lezen en via de link eronder kunt dan de voorgaande artikelen (op volgorde van nieuw naar oud) lezen.

Aalbers nog steeds vol vertrouwen

Omroep Gelderland 15-04-2005

Karel Aalbers is ook na de eis van het OM (12 maanden cel, waarvan 6 voorwaardelijk) optimistisch. “Ik zie de uitspraak met vertrouwen tegemoet”, zegt de ex-Vitesse-voorzitter. Aalbers vond het tijdens de rechtszaak in Arnhem vooral frusterend dat hij heel lang niets kon zeggen. “Het gaat dan over juridische discussies en je zit er in wezen als lijdend voorwerp tussen”, aldus Aalbers. Aalbers zegt dat hij door een aantal mensen jaar in jaar uit is beschadigd. “Dat heeft iedereen kunnen zien en dat krijgt natuurlijk een staartje. Dat laat ik niet over mijn kant gaan.”

Jaar cel geëist tegen Karel Aalbers van Vitesse

ANP 15-04-2005

De officier van justitie heeft vrijdag voor de rechtbank in Arnhem een gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan zes voorwaardelijk, tegen Karel Aalbers geëist. De voormalige voorzitter van Vitesse wordt valsheid in geschrifte en belastingfraude ten laste gelegd. Aan de eis is een proeftijd van twee jaar verbonden. Officier Sta gaf aan dat de transfers in het internationale voetbal zijn omgeven door een sfeer van onduidelijkheid. ,,Contracten zijn vaak knullig opgesteld. Iedereen claimt bepaalde rechten, die echter niet of nauwelijks in overeenkomsten zijn vastgelegd.” Transacties zijn volgens hem daardoor vaak moeilijk na te gaan. ,,Daarin zou verandering moeten komen. Ik denk dat hier een schone taak ligt voor instanties als FIFA, UEFA en KNVB.”

De verdenkingen tegen Aalbers hadden betrekking op transfers/overeenkomsten van Machlas, Van Hooijdonk, Curovic, Makaay en Vierklau. Bijvoorbeeld bij Machlas zou salaris zijn uitbetaald, zonder dat dit aan de belasting was opgegeven. In het contract stond een salaris van een half miljoen gulden, in de praktijk zou dit 2,5 miljoen zijn geweest. Bij de komst van Van Hooijdonk zou de transfersom zijn verhoogd om een tekengeld van 1 miljoen (gulden) bruto te maskeren. De officier gaf aan bij het formuleren van de eis rekening te hebben gehouden met het feit dat Aalbers door de zaak jarenlang nadrukkelijk in de schijnwerpers heeft gestaan. De verdediging had eerder al aangegeven welke ingrijpende gevolgen dat voor de zakenman en zijn directe omgeving heeft gehad.

lees verder...

15-04-2005
 

Sturing ontkomt niet aan schuiven
Morgenavond zeker 22.000 toeschouwers in Gelredome

De personele problemen bij Vitesse zijn zo groot, dat trainer Edward Sturing weer moet improviseren: “Je ontkomt er niet aan om te gaan schuiven. Richard Knopper leek terug te komen, maar houdt toch te veel last van zijn knie. Er wordt in het ziekenhuis naar gekeken, hij speelt zeker niet.” In Gelredome zitten tegen Heerenveen zeker 22.000 toeschouwers, een record voor dit seizoen: “Perfect, dat is ook een compliment aan de groep. We hebben nooit te klagen over het publiek. Het is een heel belangrijke wedstrijd, we mogen ook blij zijn dat we nog echt ergens om mee doen in deze fase.”

Bron: Omroep Gelderland 15-04-2005
 

Joegoslaven in de basis bij Vitesse

De Serviër Aleksandar Rankovic en de Montenegrijn Igor Gluscevic staan zaterdag in de basis van Vitesse voor de wedstrijd tegen Heerenveen. “Lang geleden dat we met zijn tweeën in de basis stonden”, lacht Rankovic. “Het is de belangrijkste wedstrijd van het seizoen”, denkt Gluscevic. “Al kun je dat natuurlijk van iedere wedstrijd wel zeggen, maar deze is echt bepalend voor het verdere verloop van dit seizoen. Wij zijn landgenoten. Ik ben Serviër en hij is van Montenegro”, legt Rankovic uit. “Vroeger was Joegoslavië een heel mooi land, maar je moet mij nu geen Serviër meer noemen”, zegt Gluscevic.

Bron: Omroep Gelderland 15-04-2005
 

Aanvoerders ontbreken bij Vitesse

Vitesse mist zaterdagavond in de thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen de aanvoerders. Trainer Edward Sturing moet het behalve zonder de langdurig geblesseerde Ruud Knol (1e aanvoerder), ook stellen zonder Richard Knopper (reserve-aanvoerder) en Peter van den Berg (aanvoerder nummer 3). Knopper kreeg deze week opnieuw last van zijn rechterknie. Van den Berg is er wegens een schorsing niet bij. Dat geldt ook voor Theo Janssen.

Vermoedelijke opstelling:

Wapenaar
Vreven, Yakubu, Dingsdag, Janssen
Hersi, Rankovic, Schaars, Fränkel
Amoah en Gluscevic

Bron: Omroep Gelderland 15-04-2005
 

In memoriam: Antoon (Toon) Huiberts

Met grote verslagenheid hebben wij kennis genomen van het overlijden van Antoon (Toon) Huiberts op donderdag 14 april. Toon Huiberts was oud-speler van Vitesse en lid van de stichting Oud Vitesse. Deze stichting is tien jaar geleden ontstaan en daar was hij van begin af aan een actief lid.

Toon Huiberts doorliep een aantal jeugdelftallen en op zijn 16e speelde hij in het tweede elftal van Vitesse. In het seizoen 1950/1951 mocht hij af en toe met het eerste elftal meedoen, maar het seizoen er na veroverde hij een basisplaats in het eerste en stond deze niet meer af.

Op 28 november 1954, Feyenoord – Vitesse, scoorde hij zijn eerste doelpunt in het betaald voetbal. Op 16 juni 1968 scoorde hij zijn laatste doelpunt voor Vitesse tegen Haarlem. Na zijn actieve carrière als voetballer bleef hij betrokken bij de club, eerst als elftalleider van het eerste elftal daarna van de jeugd en later alleen als supporter bij de wedstrijden. Toon had al een jaar last van gezondheidsproblemen. Afgelopen maandag heeft hij een operatie ondergaan aan zijn hart, maar is daar niet meer van bijgekomen. Toon Huiberts is 70 jaar geworden. Zijn overlijden is een groot verlies. In eerste instantie voor zijn vrouw, kinderen, familie en vrienden, maar ook voor Vitesse en Stichting Oud Vitesse.

Wij wensen zijn familie alle sterkte toe.

B.V. Vitesse

Bron: Vitesse.nl 14-04-2005
 

Voetbalcompetitie ‘nieuwe stijl’ start op 13 augustus

De KNVB heeft de speeldata van het voetbalseizoen 2005 – 2006 vastgesteld. Het eerste jaar ‘eredivisie nieuwe stijl’, met onder meer duels op tweede kerstdag en de invoering van play – offs, begint in het weekeinde van 13 en 14 augustus. De traditionele aftrap van het nieuwe voetbaljaar, de strijd om de Johan Cruijff-schaal, heeft plaats op 7 augustus. Op 14 mei is de laatste speelronde van de play-offs. De eerste speelronde van het toernooi om de KNVB-beker staat gepland voor 6 augustus. Op 2 augustus kan een voorronde worden afgewerkt. De eerste divisie begint op vrijdagavond 12 augustus.

Nieuw in het speelschema zijn de data rond kerst en de invoering van de play-offs. De nieuwe opzet van de competitie, voorlopig voor één jaar, werd 16 maart goedgekeurd door minister Remkes van Binnenlandse Zaken, de KNVB, de betrokken gemeenten en de politie. Op verzoek van de politie werd afgezien van wedstrijden op 31 december, 1 januari en 4 januari. Op tweede kerstdag en 29 december staan wel eredivisieduels ingeroosterd.

Vanwege het wereldkampioenschap in Duitsland, dat op 9 juni 2006 begint en op 9 juli 2006 eindigt, staat komend seizoen een korte winterstop ingepland. Na de laatste ronde van 2005, op 29 december, hervatten de profs de competitie op 13 januari.

De play-offs beginnen volgend jaar op zaterdag 22 en zondag 23 april. De slotronde is voorzien voor 14 mei. Tussendoor worden ook wedstrijden afgewerkt op Koninginnedag 2006 (30 april). Op 11 april 2006 beginnen de promotie-degradatiewedstrijden voor ere- en eerste divisie. Andere belanghebbende data zijn 9 en 10 augustus en 23 en 24 augustus, als de derde voorronde van de Champions League wordt gespeeld waaraan de nummer twee van de eredivisie meedoet. Voor PSV, vrijwel zeker de aanstaande Nederlandse kampioen, start het nieuwe Europese avontuur op 13 of 14 september. De eerste UEFA Cup-ronde begint een dag later, op donderdag 15 september.

Bron: De Gelderlander 15-04-2005
 

Een heerlijk avondje voor het hele gezin

Nummer 14 duikt maandelijks anoniem op bij een wedstrijd. Hoe fijn is het langs de lijn als supporter? In de derde aflevering Vitesse.

Het Gelredome is waarschijnlijk het meest omstreden stadion van Nederland. Je vindt het geweldig of helemaal niets. De hoogste tijd voor een bezoekje aan het fantoom van de illustere, voormalige voorzitter Karel Aalbers, die het bouwwerk met gemeenschapsgeld neerzette in de tijd dat Vitesse nog Manchester United achterna wilde.

lees verder...

Bron: Nummer 14 April 2005
 

Artikelen aankoop Yakubu

We hebben voor de overzichtelijkheid alle artikelen van Yakubu bij elkaar geplaatst. Hieronder kunt het actueelste bericht lezen en via de link eronder kunt dan de voorgaande artikelen (op volgorde van nieuw naar oud) lezen.

Yakubu verwacht dat Vitesse komend jaar nog beter wordt

De Gelderlander 15-04-2005

Abubakari Yakubu verwacht dat Vitesse de stijgende lijn van dit seizoen volgend seizoen kan voortzetten. Het is een van de redenen waarom de huurling van Ajax heeft besloten bij de eredivisionist uit Arnhem te blijven. Gisteren tekende de 23-jarige voetballer een contract voor vier seizoenen. “Ik zie dat het niveau blijft stijgen. Dat komt vooral door de komst van Stijn Vreven, Richard Knopper, Igor Glusevic en Youssouf Hersi. Ik voel me thuis bij dit sterke Vitesse.”

Externe financiers als de Stichting Spelersfonds en de Vrienden van Vitesse maken het vastleggen van de Ghanese groeibriljant mogelijk. Vitesse heeft bij Ajax de optie tot koop gelicht. Yakubu komt uit Amsterdam over voor 750.000 euro. Een koopje, weet ook Yakubu’s zaakwaarnemer Ger Lagendijk. “Vitesse is zo slim geweest bij Ajax een optie tot koop te bedingen. Vitesse was de enige club die Yakubu voor een bepaalde datum kon kopen. Als de club geen optie tot koop had, dan was de kans groter geweest dat Yakubu komend seizoen ergens anders had gespeeld.”

Yakubu zou in de belangstelling staan van PSV, AZ en de Franse topclub Olympique Lyon. Yakubu wil niet ingaan op de interesse van andere clubs. “Ik weet dat er meer clubs naar mij hebben geïnformeerd. Maar dan moet je bij mijn zaakwaarnemer zijn. Ik weet daar verder niets van. Mijn toekomst ligt in Arnhem. Dat is nu zeker.”

Yakubu dronk gisteren in Gelredome champagne met onder anderen trainer Edward Sturing, algemeen directeur Paul van der Kraan en technisch manager Jan Streuer. Sturing is blij dat hij na de zomer met nagenoeg hetzelfde team kan doorgaan. “De rode draad is belangrijk. Ik zie al langere tijd progressie in het spel van Vitesse en ‘Yakkie’ als individu.”

Van der Kraan is ‘enorm blij’ dat Vitesse een speler van het kaliber Yakubu kan vastleggen voor langere tijd. “Ik ben trots dat Yakubu ook volgend seizoen in Arnhem is te bewonderen. En ik denk dat de supporters er net zo over denken.”

Enkele fans van Vitesse zamelden de afgelopen weken geld in om de komst van Yakubu mogelijk te maken. In totaal werd een geldbedrag opgehaald van ongeveer 7.000 euro. Yakubu kan de actie waarderen. “Het tekent de club. Vitesse heeft toffe supporters.”

Het is de tweede keer dat Abubakari Yakubu zich voor langere tijd aan een voetbalclub bindt. Bij Ajax tekende hij in 2001 een contract voor vijf seizoenen.

lees verder...

15-04-2005
 

Gezocht: Elektriciens!!!

De bouw van het supportershome vordert gestaag, op dit moment zijn we in de afrondende fase wat betreft het schilderswerk. Vanaf nu gaan we de meubels maken (en daarna dan toch weer schilderen) en de elektrische installatie aanleggen. In verband met dat laatste zoeken we mensen die ervaring hebben met het trekken van installatiedraad. In totaal hebben wij het over zo’n 800 m installatiebuis die moet worden gevuld en ca. 120 lichtpunten die moeten worden aangesloten. Met een aantal ervaren handen gaat dat natuurlijk veel sneller.

Je kunt je aanmelden via het aanmeldformulier in de zijbalk van deze site, we nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Er is bij veel supporters onduidelijkheid over de aanvangstijden van de werkzaamheden in het supporters home. Daarom bij deze de volgende tijden: Op doordeweekse dagen beginnen we om 19.00u. Op zaterdag vanaf 10.30u.

Er moet nog heel veel geschilderd worden en we zoeken nog steeds mensen die kunnen helpen met het afwerken van het plafond.Voor deze laatste groep is het wel handig om wat eigen gereedschap en een klein trapje mee te nemen. Wij hopen jullie dagelijks en in grote getalen te kunnen begroeten. Com. Supporters Home.

03-04-2005
 

Theo en de Jans(s)ens
Sfeer in Monnikenhuize was beter dan in Gelredome

De meest gangbare achternaam in Nederland hoeft niet per definitie te kleven aan doorsnee mensen. Theo Janssen (23) van Vitesse analyseert zijn opmerkelijke comeback en karakter aan de hand van tien bekende naamgenoten.

Door Bart Vlietstra

1 Wim Jansen

“Al sla je me dood. Wij hebben een elftalleider die ook zo heet, maar die bedoel je vast niet.”

Ik bedoel de iets bekendere oud-Feyenoorder, de stille strateeg die op de ‘zilveren’WK’s van 1974 en 1978 meespeelde en de Europa Cup 1 en de Wereldbeker won in 1970.

lees verder...

Bron: Sportweek nr 16 2005
 

Sturing versus Verbeek

Komende zaterdag neemt Edward Sturings Vitesse het thuis op tegen Gertjan Verbeeks Heerenveen. De winnaar zet een grote stap richting Europees voetbal.

Geboren

Sturing Op 13 juni 1963 in Apeldoorn.
Verbeek Op 1 augustus 1962 in Deventer.

Clubman

Sturing Begon als speler bij De Graafschap, maar vond zijn thuis bij Vitesse. In Arnhem was hij actief als speler tussen 1987 en 1998. Daarna vervulde hij verschillende functies binnen de club, zo is hij tot twee keer toe interim trainer geweest. In 2003 werd hij aangesteld als hoofdcoach.

Verbeek Heerenveen is zijn club. Hij voetbalde er tien jaar, was er acht jaar assistent en vervult sinds dit jaar het hoofdtrainerschap.

Karakter

Sturing ‘Als ik onderaan de flap een kleine schrijffout ontdek, dan gaat die eraf en doe ik het helemaal over. Zo ben ik in alles. Ik ben mijn hele leven nog nooit te laat gekomen. Daardoor sta je wel altijd te wachten, maar dat maakt mij niet uit.’ ( VI nr. 18, 2003)

Verbeek ‘Ik ben geen gemakkelijke kerel om mee samen te werken. Ik ben perfectionistisch, veeleisend en vrij kritisch.’ (Vl nr 36, 2004)

Contract

Sturing Tekende begin februari voor twee jaar bij. Blijft nu tot medio 2007 bij Vitesse.

Verbeek Is na dit seizoen nog één jaar verbonden aan de Friese club.

Dit seizoen

Sturing Na een jaar degradatievoetbal te hebben gespeeld, doet Sturing het bijzonder goed met Vitesse. De ploeg draait nu al het hele seizoen mee in de subtop.

Verbeek Presteert met Heerenveen niet slechter dan zijn voorganger Foppe de Haan. Zo overwinterde de Friese club in Europa en dingen de blauw witten in de competitie wederom mee naar een Europees ticket.

Conflict

Sturing Ging uit zijn dak van boosheid toen tijdens Vitesse PSV Michael Dingsdag rood kreeg na het uitdelen van een klap. De coach werd door scheidsrechter Ruud Bossen niet weggestuurd, maar kreeg achteraf wel een schorsing van een wedstrijd.

Verbeek Moest tijdens AZ Heerenveen naar de tribune, omdat hij ‘sodemieter op’ naar scheidsrechter Pieter Vink riep. Verbeek vond dat hij niks gedaan had en de arbitragecommissie gaf hem gelijk: hij werd niet geschorst.

Trainersbalans

Sturing
Club gewonnen verloren gelijk
Vitesse 33 30 35

Verbeek
Club gewonnen verloren gelijk
Heracles 51 31 22
Heerenveen 13 10 5

Bron: Sportweek nr 16 2005
 

Knopper onzeker voor Heerenveen
Janssen laat linkerknie onderzoeken

Richard Knopper heeft opnieuw last gekregen van zijn rechterknie. De middenvelder van Vitesse kon woensdag niet meetrainen. Het is onzeker of hij zaterdag tegen Heerenveen kan spelen. Dinsdag trainde Knopper voor het eerst weer mee nadat uit een mri-scan was gebleken dat de knie niet beschadigd was. Na de training kreeg hij echter opnieuw last. Knopper raakte twee weken geleden geblesseerd tegen FC Twente.

Theo Janssen laat zijn linkerknie nader onderzoeken. Hij heeft al het hele seizoen na wedstrijden last van steken in de knie. Dat is nog altijd het gevolg van zijn scheenbeenbreuk, eind 2001.

Bron: Omroep Gelderland 13-04-2005
 

Huistra nieuwe assistent Sturing

Vitesse heeft oud-international Pieter Huistra (38) benoemd tot assistent-trainer van Edward Sturing. Hij volgt hiermee per 1 juli 2005 Jan van Deinsen op, die bij de Arnhemse club vertrekt.

Pieter Huistra was al eerder assistent-trainer in Hong Kong en traint dit seizoen de A1 van FC Groningen. Vitesse is met de voormalig speler van onder andere FC Groningen, FC Twente, Lierse SK, Glasgow Rangers, het Japanse Sanfrecce en het Nederlands elftal een contract voor twee jaar overeengekomen. Daarmee is Huistra voor eenzelfde periode gecontracteerd als hoofdtrainer Edward Sturing.

Pieter Huistra: “Ik kijk er naar uit om bij Vitesse aan de slag te gaan. Aan de gesprekken die ik met Vitesse en Edward Sturing heb gevoerd, heb ik een goed gevoel overgehouden. Ik heb vertrouwen in de club en in deze selectie. De komende jaren moet deze groep verder kunnen groeien en daar wil ik graag deel uit van maken. Het enthousiasme van Sturing en zijn mensen heeft voor mij de doorslag gegeven om voor Vitesse te kiezen.”

Edward Sturing: “Ik verheug me op de samenwerking met Pieter. Ook ik heb een zeer goed gevoel overgehouden aan de gesprekken die we hebben gehad. Pieter heeft zelf op niveau gespeeld en dat was een voorwaarde. Bovendien is hij een ander type dan ik, en ook dat was een pré. Ik denk dat we elkaar prima zullen aanvullen.”

Bron:Vitesse.nl 13-04-2005
 

Huistra: Vitesse een mooie mix

De nieuwe assistent-trainer van Vitesse, Pieter Huistra, ziet veel mogelijkheden bij zijn nieuwe club. “Ik heb voor twee jaar getekend. Het ziet er goed uit. Na een paar moeilijke jaren staat er nu een team dat heel graag wil en ook veel enthousiasme uitstraalt. Het is een mooie mix van jong en oud. Het contract is gelegd via Sturing en we waren er vrij snel uit.” Huistra vindt zelf dat hij er klaar voor is: “Ik heb het gevoel dat ik deze stap nu moet zetten. Ik heb twee jaar geleden mijn diploma gehaald en mijn mede-cursisten werken bijna allemaal ook in het betaald voetbal.”

Opvallend is de samenwerking tussen de voormalige rechtsback Sturing en de van oorsprong linksbuiten Huistra: “Ja, dat is wel opvallend natuurlijk. Maar ze zeggen dat tegenpolen het beste in elkaar naar boven halen”, lacht de nieuwe assistent-trainer. “Ik heb als voordeel dat ik natuurlijk vanuit mijn voetbalervaring in de top goed weet hoe je met bepaalde situaties om moet gaan. Ik kan ook iets voordoen, al is dat op het niveau van Vitesse niet zo nodig.” Huistra moet wel het noorden verlaten: “Dat is al vaker gebeurd. Jammer om dingen achter te laten, maar leuk om een nieuwe omgeving te leren kennen.”

Bron: Omroep Gelderland 13-04-2005
 

Pieter Huistra assistent Vitesse

Pieter Huistra wordt volgend seizoen de nieuwe assistent-trainer van Edward Sturing bij Vitesse. De Fries is momenteel nog werkzaam voor FC Groningen, waar hij al vier jaar de A-junioren traint. Als speler begon hij medio jaren ’80 zijn carrière ook bij Groningen, waar de linksbuiten gold als een groot talent, maar niet echt wist door te breken. Na een seizoen in de eredivisie met Veendam vertrok hij in 1987 naar FC Twente, waar hij zelfs uitgroeide tot een international. Hij debuteerde in Oranje na het EK van 1988 tegen Italië en speelde in totaal acht interlands.

De frêle linksbuiten dwong met zijn sterke spel in 1990 een transfer af naar Glasgow Rangers. In Schotland pakte Huistra veel prijzen en was hij een publiekslieveling. Hij werd vijf keer kampioen met de Rangers en in 1993 zaten ze dichtbij de finale van de Champions League. Later in zijn carrière speelde Huistra ook met Lierse SK nog Champions League. Ook keerde hij nog terug naar Groningen en speelde hij in Japan voor Hiroshima San Frecce. In de laatste jaren van zijn loopbaan werd hij geplaagd door blessureleed en in 2000 probeerde hij het nog tevergeefs bij RBC Roosendaal.

Bron: Omroep Gelderland 13-04-2005
 

Verkoop Gelredome in ‘Actueel’

Stadion te koop: Onlangs werd stadion Gelredome door de gemeente Arnhem in de verkoop gezet. Het bieden is inmiddels begonnen. Verschillende mensen hebben al belangstelling getoond. Maar wat koop je eigenlijk als je Gelredome koopt. “Een betonnen doos en niets meer”, wordt gezegd. Hoeveel is die doos dan waard en hoe wordt die waarde bepaald. Actueel ging met makelaars en belangstellenden naar het stadion in Arnhem.

Actueel wordt vanavond om 17.20 uur uitgezonden op TV Gelderland en daarna ieder uur herhaald.

 

13-04-2005
 

Knopper hervat de looptraining

Vitesse-speler Richard Knopper heeft gisteren de looptraining hervat. Het is nog niet duidelijk of de aanvoerder zaterdag kan spelen in de thuiswedstrijd tegen Heerenveen, maar uitgesloten is dat niet. Knopper (27) liep op 1 april in de thuiswedstrijd tegen FC Twente een knieblessure op, waar normaliter twee tot drie weken hersteltijd voor staat. Aangezien de partij van zaterdag cruciaal is in de strijd om Europees voetbal, hoopt Vitesse dat Knopper inzetbaar zal zijn. De aanvoerder kan op zijn vroegst vrijdag aansluiten bij de groepstraining en dan is het afwachten hoe de knie reageert op de belasting.

Bron: De Gelderlander 13-04-2005
 

Michael Jansen: ‘Waarom zou ik hier niet blijven?’

In de tegenvallende derby tegen NEC behoorde uitgerekend Vitessespeler én Nijmegenaar Michael Jansen tot de betere spelers. In verdedigend opzicht speelde de linksback foutloos en had hij met een scherpe voorzet een groot aandeel in de Arnhemse openingstreffer. De pas twintigjarige Jansen staat dit seizoen symbool voor de wederopstanding van Vitesse en volgens de laatste geruchten begeeft zijn carrière zich in sneltreinvaart naar een tussenstation dat Ajax heet.

Een derby hoort spectaculair te zijn. Vond jij het zondag ook zo tegenvallen?

Michael Jansen: ‘Voor een echte derby was het zeer matig. Al had scheidsrechter Ruud Bossen daar ook een belangrijk aandeel in, hij floot heel kinderachtig. We begonnen goed, maar na de openingsgoal waren we te onrustig. Het lijkt of we niet om kunnen gaan met een voorsprong. De sfeer in het stadion was overigens fantastisch. In zo’n ambiance zou ik elke week willen spelen.’

lees verder...

Bron: VI 13-04-2005
 

Supporter: Theo Bouwman (Vitesse)

Naam Theo Bouwman (61).
Functie Bestuursvoorzitter PCM Uitgevers.
Verleden Was onder meer bestuurder bij de mediaconcerns Weekbladpers en VNU.

Hoe is uw liefde voor Vitesse ontstaan?

‘Dat ging vrij natuurlijk. Als vier- of vijfjarige nam mijn vader me mee naar Vitesse en vanaf dat moment ben ik altijd gebleven. Het was de enige grote club in Arnhem en het geel-zwart vond ik prachtig. Dat was in de tijd dat Vitesse in de tweede klasse op Monnikenhuizen speelde. Dat stadion is niet te vergelijken met de Gelredome. Als Monnikenhuizen vol was, hing er een andere sfeer dan in de Gelredome. Dat is meer een voetbalschouwburg.’

lees verder...

Bron: VI 13-04-2005
 

De Tribune: Ruzie

Onlangs kwam ik Ronald Spelbos tegen in stadion Gelredome. Hij, docent bij de KNVB, was in 1995 kortstondig trainer van Vitesse en dat liep slecht af. Onze laatste afspraak eindigde met een afzegging. Spelbos was boos over een stukje in deze rubriek (destijds nog anders ingevuld) waarbij zijn tactisch inzicht op de hak werd genomen. De kritiek stelde niet veel voor, maar het lag erg gevoelig omdat Spelbos al op de schopstoel zat. Dat begrijp ik nu wel. Het interview werd afgezegd en sindsdien heb ik hem als vertegenwoordiger van deze krant niet meer gesproken. Later wel weer en in Gelredome onlangs weer even. Van oud zeer was geen sprake meer.

Ruzie tussen verslaggevers en spelers, bestuursleden en trainers komt wel vaker voor, vooral bij profclubs. Daar liggen de zaken vaak erg gevoelig. Al belde eerder dit jaar ook Tonnie Kleijnhout van Rozendaal op. Hij was boos over een verslag waarin zijn club ‘weer eens als asociaal’ was neergezet. ‘Van mij hoeft het niet meer, ik praat niet meer met jullie’, zei Kleijnhout, die een afkoelingsperiode van enkele maanden nam en inmiddels weer gewoon praat..

Vijand

Echte ruzie had ik als verslaggever van deze krant met toenmalig Vitessetrainer Henk ten Cate. Hij schopte mij een keer – bijna letterlijk – het spelershotel uit voor een UEFA Cupwedstrijd omdat ik Marc van Hintum interviewde terwijl hij op de massagetafel werd behandeld. Journalisten kregen een half uurtje om spelers te interviewen en daarna moesten ze vertrekken. Op verzoek van Van Hintum ging het even anders, maar Ten Cate was laaiend. Enkele weken daarna was het helemaal mis. Hij verweet mij deel te nemen aan een samenzwering om hem weg te schrijven. De ruzie, onder vier ogen in het spelershome van Monnikenhuize, duurde anderhalf uur, waarin Ten Cate vier keer woedend wegliep en weer terugkeerde. Eenmaal uitgesproken was de onvrede verdwenen, maar Ten Cate bleef achter elke boom een vijand zien. Twee jaar later belde hij zo maar eens op. Toen bleek dat de twist geen sporen had nagelaten.

Salaris

Collega Raymond Willemsen die De Graafschap volgt voor De Gelderlander heeft er al de nodige conflicten opzitten. In Arnhem zijn de ruzies tussen voormalig verslaggever Rob van der Velden en spelers van Vitesse legendarisch. Arjan Vermeulen en Theo Bos vlogen Van der Velden letterlijk aan waarop SBS6 zelfs met de camera’s naar Arnhem kwam. Bart Latuheru ontplofte toen hij, na een arbitragezaak in Zeist, zijn salaris terug las in de krant.

Boycot

In januari kondigde de spelersgroep van Vitesse nog een algehele boycot af toen ik in een column iets schreef over een buikdanseres in de hotelkamer en suggereerde dat het er warm aan toe was gegaan. Dat had, zo meende de groep, niks met voetbal te maken. Het brandje is weer geblust en alleen Ruud Knol staat mij niet meer te woord, maar dat had met een ander verhaal te maken. Hij wilde niet dat er over zijn blessure werd geschreven omdat er ‘niks nieuws te melden was’. Knol wilde rust aan zijn hoofd en dat is begrijpelijk. In mijn optiek was het nieuwswaardig dat de aanvoerder van Vitesse opnieuw lang uit de relatie zou zijn. Ziedaar het conflicterende belang. Zo wil Purrel Fränkel niet met mijn collega Gerard Borgman praten na een kritische zin over zijn prestaties op het veld. Volgens Fränkel was de kritiek te veel op man gespeeld, Borgman vindt van niet.

Bron: De Gelderlander 13-04-2005
 

Etienne Esajes van Ajax naar Vitesse
Jan Streuer: “Ik ben vooral bezig met volgend seizoen”

“En ik heb meteen een primeur! We zijn namelijk een driejarig contract overeengekomen met Etienne Esajes, nu nog uitkomend voor Jong Ajax. Zijn huidige trainer, John van den Brom is zeer positief over hem en in Amsterdam wilde ze zijn aflopende contract dan ook verlengen. Er waren sowieso meer geïnteresseerde clubs, waaronder FC Utrecht en sc Heerenveen, maar Esajes verwacht dat hij bij ons meer kansen krijgt om te spelen en heeft daarom bewust voor Vitesse gekozen.

Het klikte in de gesprekken die we met hem hebben gevoerd en ons is in elk geval duidelijk dat we opnieuw een speler hebben vastgelegd die past in het Vitesse-plaatje. Esajes is talentvol, technisch vaardig, snel en hij beschikt over een prima mentaliteit. Een publieksspeler bovendien die op zijn positie als linkerspits voor het nodige vermaak zal gaan zorgen. Uiteraard moet hij zich nog bewijzen, maar we zien in hem een speler voor de toekomst. De nabije toekomst of iets verder weg, dat hangt van zijn ontwikkeling af.

Jammer genoeg kan ik in mijn werk niet altijd zo openhartig zijn. Meestal kan dat pas wanneer de deal rond is. Om een mogelijke transfer niet te frustreren, is het vaak van belang dat een manager Voetbal of technisch directeur zoals mijn functie bij andere clubs vaak heet, niet het achterste van zijn tong laat zien, zodat niet uitlekt waar je mee bezig bent. Bij de overgang van een speler van de ene naar de andere club zijn altijd veel partijen gemoeid. Partijen, met allemaal hun eigen belangen. De kopende of hurende kant wil een zo goed mogelijke speler voor een zo laag mogelijk bedrag, en in het geval van Vitesse bij voorkeur zelfs transfervrij, en de verkopende club wil zo veel mogelijk verdienen.

Dan heb je nog te maken met de speler zelf en niet te vergeten zijn zaakwaarnemer. Waar Edward dus vooral bezig is met het hier en nu, ben ik vooral bezig met volgend seizoen en verder. De selectie voor 2005-2006. Van de huidige selectie ligt alleen Yakubu nog niet vast, maar daar wordt zoals u weet aan gewerkt. En daar kan ik op dit moment, verrassend!, niets over zeggen. U hoort binnenkort weer van mij!”

Bron: Nieuwsbrief 15 Vitesse 2005
 

Paul van der Kraan: “op naar een rustig seizoen”

“Vandaag wil ik het vanaf deze plaats hebben over de inkomsten van Vitesse. Een hardnekkig misverstand is namelijk dat de commerciële mensen bij Vitesse te weinig geld binnen halen, en dat daardoor de inkomsten niet met de uitgaven in balans zijn. Dit misverstand wil ik de wereld uit helpen. Natuurlijk is het zo dat er de afgelopen seizoenen geen balans was, maar dat had meer te maken met het feit dat de sportieve doelstelling enorm hoog lag en daardoor ook de uitgaven. De te realiseren commerciële doelstellingen werden hierdoor eveneens opgeschroefd. Bovendien is het in een tijd van sportieve malaise en negatieve publiciteit moeilijk zaken doen. Want welk bedrijf stapt er dan in? Maar genoeg teruggekeken, laten we het hebben over het hier en nu. Op dit moment heeft Vitesse de commerciële doelstelling, 9,6 miljoen inkomsten, gerealiseerd! Voor het eerst sinds jaren is hiermee een commerciële doelstelling gehaald. Deze inkomsten zijn vergelijkbaar met die van het afgelopen seizoen. En natuurlijk is dit nog niet niet genoeg, maar het geeft aan dat ook hier de ommekeer echt zichtbaar is.

In de begroting van komend jaar gaan we zelfs uit van een behoorlijke stijging: ruim 11 miljoen euro verwachten we binnen te halen. De extra inkomsten gaan we realiseren door extra Tv-gelden te incasseren uit de nieuwe Talpa/Versatel deal, door het verlengen van de huidige sponsorcontracten en door op korte termijn een aantal grote sponsors te contracteren, waaronder een shirtsponsor voor de Vitesse/AGOVV Voetbal Academie. Door de positie op de ranglijst en de handhaving van de huidige seizoenkaartprijzen verwachten we volgend seizoen ook een toename van het aantal toeschouwers, wat ook weer positief is voor de inkomsten uit recettes.

Het kostenniveau zal nog een beetje teruggaan van 12,7 miljoen naar circa 12,2 miljoen euro. Zoals het zich nu laat aanzien stevenen we voor het seizoen 2005-2006 af op een tekort van zo’n 8 ton, daar waar we eerder uitgingen van één miljoen. De KNVB eist van ons dat we hiervoor een dekking regelen. Ik kan u melden dat dit inmiddels is gebeurd. Acht sponsors hebben zich bereid getoond garant te staan voor dit begrotingstekort. Daarmee voldoen we aan de voorwaarden van de KNVB én kunnen we ook volgend seizoen rustig verder bouwen aan een volledig gezond Vitesse!

Een tijdje geleden werd ik door een supporter geattendeerd op een verhaal dat op een internetsite stond, waarin werd gezegd dat Vitesse samen met NAC Breda mee zou doen aan een pilot voor pasfoto’s op seizoenkaarten. Dit bericht heeft de nodige commotie opgeleverd, maar is onjuist. Vitesse doet niet mee aan een dergelijke pilot, op welke wijze dan ook. Ik heb wel aangegeven dat we niet afwijzend staan tegenover registratie met pasfoto’s voor de uitkaarten. Dit komt omdat de meeste problemen met supporters in Nederland worden veroorzaakt door de supporters van de bezoekende club. Maar ook hierbij geldt dat Vitesse alleen meedoet als iedereen meedoet.

Overigens wil ik onze supporters die zondag zijn afgereisd naar Nijmegen, nog een compliment maken. Jullie zijn als één man achter de ploeg gaan staan. Prima! Helaas heeft dit niet geleid tot een overwinning, maar in elk geval is de toon voor de komende thuiswedstrijd tegen Heerenveen gezet. Ik heb begrepen dat we zaterdag meer dan 22.000 toeschouwers verwachten. Fantastisch! In deze fase van de competitie zal dit een extra stimulans zijn voor de spelers. Jullie zijn met recht de 12e man!”

Bron: Nieuwsbrief 15 Vitesse 2005
 

Geen verandering in toptwaalf Vitesse Pool
Dertien deelnemers voorzien 1-1

Na het gelijke spel tegen de buren aan de overzijde van de Waal hebben zich in de bovenste regionen van het klassement van de Vitesse Pool geen veranderingen voorgedaan. Thamars en Blackkanjer blijven de dans leiden met drie punten voorsprong op hun naaste belagers. De gehele toptwaalf moet zich deze keer met een schamel puntje tevreden stellen.

De hoogst genoteerde positiewisseling in de inmiddels 307 deelnemers tellende pool, is te vinden op de 14e plaats waar Madiwodo na een krachtige jump vanaf de 27e stek is terechtgekomen. Met zijn goede voorspelling lijkt de deelnemer aan een stevig eindoffensief te zijn begonnen.

De overige twaalf fans die de 1-1 juist hebben voorzien zijn: Arnhemmer64, B100, Beardsley, Frank, Go ahead make my day, Mooyjoo, OJ, Partenopeo, Rudihill, Rynfighter, TheHeroForever en Tsja. Laatstgenoemde maakt met succes aanspraak op de titel Klapper van de Week. Tsja klimt van de 98ste naar de 61ste positie en boekt daarmee een winst van 37 plaatsen.

Vier poolers staan nog met lege handen op de 304de en laatste plaats. De volgende gelegenheid om daar wat aan te doen is op 16 april, wanneer Vitesse aantreedt tegen Heerenveen. Opnieuw een belangrijke wedstrijd waarin een mooie stap kan worden gezet richting Europees voetbal.

Meedoen? Meer weten? Gewoon even (gratis) registreren en de voorspellingen plaatsen in de betreffende topic.

Voor de Vitesse Pool: Klik hier.

11-04-2005
 

Grapjes over Hans Kraay en de trolleybus

Het belang van de derby NEC-Vitesse anno 2005 vanuit de persruimte. ‘Als wij vandaag winnen en Vitesse komt die punten straks te kort voor Europees voetbal, dan is dat heel mooi voor NEC’. Jaren terug bekende Marc van Hintum, spelend voor Vitesse, dat hij de derby van Gelderland niet leuk meer vond. De onvoorstelbare haat vanaf de tribune sloeg als een wolk over het veld. Na afloop zochten honderden Nijmeegse fans de confrontatie met Arnhemmers, die opeengepakt als varkens richting slachthuis, de ramen van hun eigen bussen ingooiden.

De sfeer was dreigend en de atmosfeer geladen met geweld. Nu anno 2005 maakt de haat langzaam plaats voor een ludieke tweestrijd. In het programmaboekje van NEC wordt de oorlog niet meer gepropageerd, spandoeken worden zorgvuldig gecensureerd en bij elkaar ter inzage gegeven.

Doelman Dennis Gentenaar van NEC vond zondagochtend thuis de poort gesloten door vier fietssloten en op het spandoek van de NEC-aanhang staat ‘Liever iedere week Hans Kraay junior langs de lijn, dan fan van een club aan de Rijn’. Achter de tribune bungelde een ballon met de tekst ‘Romeinse strijders versus Trolleyrijders’.

Het lijkt geen toeval dat de 1-1 door beide partijen werd gekoesterd. De Nijmeegse fans zongen ‘Theo Janssen, je moeder is een hoer’, maar Janssen sloeg zelf de maat en arbiter Ruud Bossen kreeg van de Arnhemmer te horen krijgt dat het hem niks doet. Dan is de lol er op de tribunes snel af.

Scheidsrechter Ruud Bossen floot 39 keer voor een overtreding (18 door NEC en 21 door Vitesse) en deelde zes gele kaarten uit; voor beide clubs drie. Youssouf Hersi speelde met Vitesse tegen zijn oude club NEC op Nijmeegse bodem. Omdat hij een complete off-day had, bleef het verbale geweld bij ‘Youssouf Hersi breek een been’. “Soms ben je man van de wedstrijd, soms is het niks. Al die hoge ballen en die fysieke duels, dat is niks voor mij. Vandaag was het een keer niks, dan moet het volgende week maar”, reageerde Hersi, die de vijandige ambiance niet als excuus aanvoert. Hij kreeg ook vantevoren geen telefoontjes. “Ik ken veel jongens van NEC, maar deze week heb ik er niet over gesproken. Het was niet zo bijzonder, al had ik mij er wel iets anders van voorgesteld. Het was slecht, van beide kanten.”

Veel echte derby’s heeft Nederland niet. Vandaar dat Vitesse’s doelman Harald Wapenaar zich verheugde op de Gelderse tweestrijd. Hij was enigszins teleurgesteld. “Het is wel een fantastische ambiance voor iets moois, maar ik had begrepen dat het de laatste jaren haat en nijd was. Dat viel allemaal erg mee.” Ook voor Nijmegenaar Michael Jansen. “Ik ben nog gewoon de stad in geweest, niks bijzonders. Er wordt wel naar toe geleefd, maar ik heb er niet veel over gehoord.”

Bron: De Gelderlander 12-04-2005
 

Jong Vitesse onderuit tegen Ajax

Jong Vitesse nam binnen 15 minuten een 2-0 voorsprong door Fred Benson. Jong Ajax wist het duel in Amsterdam uiteindelijk nog met 4-2 te winnen. Jong Ajax werd in de beginfase goed wakker geschud door Fred Benson. De oud-Ajacied zette zijn ploeg binnen het kwartier met twee doelpunten op 0-2. Tot de rust stond Vitesse wel flink onder druk, maar onder aanvoering van de uitstekend keepende Gino Coutinho gaf de ploeg vrijwel geen kans weg.

Na de thee zette Ajax flink aan, maar was de eerste echte grote kans was weer voor Vitesse. Anduele Pryor mocht alleen voor doelman Lobont de 3-0 binnenschieten, maar de Roemeense international redde zijn ploeg. Twee minuten na de uitgelezen kans van Pryor bracht Ajax de stand terug tot 1-2 en kreeg middenvelder Kilic nog geen zestig seconden later zijn tweede en dus rode kaart. In de laatste 25 minuten van de wedstrijd probeerde Vitesse stand te houden, maar door doelpunten in de 73e, 74e en 81e minuut werd het op sportpark De Toekomst alsnog 4-2 voor Jong Ajax.

Trainer Theo Bos was na afloop toch tevreden. “Natuurlijk ben je teleurgesteld als je met 4-2 verliest, zeker als je in de rust met 0-2 voor staat. Er had ook meer ingezeten. We stonden grote delen van de wedstrijd wel flink onder druk, maar we gaven ruim een uur lang bijna niks weg. In de rust geef je aan dat zij alles op alles gaan spelen en dat we in de omschakeling ruimte en kansen zouden krijgen. Die kregen we ook (Pryor) en die ging er helaas niet in. Na de 2-1 en de rode kaart van Kilic was het gebeurd. Het is jammer, maar kijken naar de kwaliteit in het elftal van Ajax (Lobont, De Ridder, Emauelsson, Obodai) hebben wij het goed gedaan. We hebben ze vandaag zeker pijn gedaan.”

Jong Vitesse

Coutinho, Van Mourik, Tailor, Groeneveld, Komol (’80 Allee), Kilic, De Meersman (’80 Seedorf), Dors, Pryor, Benson en Rojer.

Bron: Vitesse.nl 11-04-2005
 

Herstel Richard Knopper vordert goed

ARNHEM – Vitessenaar Richard Knopper hervat dinsdag de veldtraining.

De aanvoerder raakte anderhalve week geleden tegen FC Twente geblesseerd aan zijn knie. Hij verrekte een binnenband en leek langdurig uitgeschakeld, maar het herstel vordert sneller dan was verwacht. De wedstrijd van zaterdag tegen Heerenveen komt waarschijnlijk nog te vroeg voor de middenvelder.

Theo Janssen en Peter van den Berg zijn tegen Heerenveen niet beschikbaar door schorsingen. Janssen kampt bovendien met klachten aan beide knieen en is ook nog ziek. De spelverdeler wordt even een week uit de training gehouden.

Bron: Omroep Gelderland 11-04-2005
 

Vitesse blij met halfdode mus

De NEC-Vitesse (1-1) van gistermiddag was historisch, maar weer niet goed. Het Arnhemse kamp bleek na afloop nog het meest tevreden met het eerste gelijkspel ooit in Nijmegen. Vitesse-trainer Edward Sturing maakte na afloop een opgeruimde indruk, maar de blijdschap was misplaatst. Zijn ploeg pakte weliswaar voor het eerst in zeven jaar weer een punt in Nijmegen, maar daarvoor betaalden de Arnhemmers een hoge prijs. Zowel Theo Janssen als Peter van den Berg pakte gisteren tegen NEC een gele kaart met gevolgen. Het belangrijke duo mist komende zaterdag de wedstrijd tegen Heerenveen, een cruciaal duel in het gevecht om Europees voetbal.

Wat dat voor de ploeg kan betekenen, was in Nijmegen te zien. Tegen NEC ontbraken met Knopper (geblesseerd) en Yakubu (geschorst) ook twee bepalende spelers. Natuurlijk is de derby een wedstrijd op zich, maar het povere spel van de Arnhemmers zal er zeker mee te maken hebben gehad. Na een sterke start zakte Vitesse diep weg. De ploeg mocht daarom van geluk spreken dat het zeventiende treffen in Nijmegen het eerste gelijkspel ooit opleverde. Niet dat NEC nou zoveel sterker was, maar de thuisploeg kreeg in de slotfase tenminste nog een paar kansjes en was vlak voor tijd via Niedzielan zelfs dicht bij de winst. De inzet van de Poolse spits stuiterde over Wapenaar richting doel, maar Van den Berg redde Vitesse op de lijn.

Na een dik half uur was er niemand die nog aan de harde knal van Niedzielan kon komen. De Pool poeierde een mislukte schuiver van Tininho binnen. Daarmee zette hij een Nijmeegs overwicht om in klinkende munt en stond de verdiende gelijkmaker op het bord. Vitesse had de tegentreffer aan zichzelf te wijten. De ploeg speelde na een sterk begin een erg domme eerste helft. Vitesse gaf op vaak onbenullige wijze de ene hoekschop na de andere gevaarlijke vrije trap weg. Juist de vrije trap is het gevaarlijkste Nijmeegse wapen. Niedzielan en Barreto bezitten een prima trap en in Wisgerhof, Ebbinge en Van den Eede heeft de ploeg drie uitstekende koppers. Het doelpunt van NEC viel indirect ook uit een hoekschop. Tininho schoot nadat hij de bal uit een afgeslagen corner voor zijn voeten kreeg.

Het zwakke spel van Vitesse was verrassend gezien de pikstart van de Arnhemmers. De eerste tien minuten was het alleen de geel-zwarte ploeg die voetbalde. Al na zes minuten stond het 0-1. Barreto en Denneboom communiceerden slecht, waardoor niemand de opkomende Michael Jansen hinderde. De linksback is offensief sterk en gaf in zijn eigen Nijmegen goed en strak voor. Amoah rondde knap af: 0-1.

“We hebben maar een kwartier goed gespeeld en dat is weinig”, zei Sturing. “Na de voorsprong viel het voetbal bij ons weg. We gingen te snel de lange bal zoeken. Zij hebben met Wisgerhof en Ebbinge grote jongens achterin staan, dus dan moet je dat juist niet doen. Die twee moet je juist laten lopen.” Daarom bracht de Vitesse-trainer in de rust Gluscevic voor Schaars. Met Amoah iets meer teruggetrokken bij Hersi in de buurt spelend, hoopte hij meer positiespel te krijgen. Het werkte niet. “In de rust hebben we erop gewezen wat er fout ging. Maar dat wil niet zeggen dat de uitvoering daarna goed is. Het veldspel bleef zwak, dus werd het een wedstrijd die bol stond van de duels. Al met al ben ik content met de 1-1.”

Met NEC was het in de tweede helft niet veel beter gesteld. Dus volgde op de aardige eerste helft, een afzichtelijke tweede, met alleen aan het eind een paar leuke Nijmeegse combinaties. “Na de tegentreffer gingen wij met veel druk naar voren spelen”, zag NEC-trainer Cees Lok. “Dat was vanaf het begin de bedoeling. Toch ben ik tevreden over het resultaat. Vitesse is dit seizoen een goed collectief.” Een collectief dat in het Europese gevecht de hulp van de Gelderse buur goed kan gebruiken. Maar of NEC zondag iets kan betekenen in de wedstrijd tegen die andere gegadigde voor Europees voetbal, FC Twente, is maar zeer de vraag. Van der Doelen viel gisteren uit met een enkelbandblessure en Van den Eede en Denneboom zijn zondag geschorst.

Bron: De Gelderlander 11-04-2005
 

Contract voor Fred Benson

Fred Benson heeft een 2-jarig contract getekend bij Vitesse. De van Ajax afkomstige aanvaller is bezig aan zijn eerste seizoen bij de Arnhemmers en speelt in Jong Vitesse. Het contract van Benson gaat in per 1 juli 2005. De aanvaller is bezig aan zijn eerste jaar bij Vitesse en is momenteel topscorer van Jong Vitesse. Halverwege het seizoen werd hij door trainer Edward Sturing bij de A-selectie gehaald. Vlak voor de winterstop maakte de Ghanees zijn debuut in het eerste elftal.

Bron: Vitesse.nl 10-04-2005
 

Vitesse speelt uit gelijk tegen NEC

Voor het eerst in zeven seizoenen heeft Vitesse een punt overgehouden aan de uitwedstrijd bij streekgenoot NEC. Na zes achtereenvolgende nederlagen voor de Arnhemmers, eindigde het duel in de Goffert zondag in 1-1. De politie hield rond de voetbalwedstrijd in Nijmegen negen mannen aangehouden. Zeven van hen waren onder invloed van alcohol of drugs, twee jongens uit Malden wilden stenen gooien naar een supportersbus van Vitesse. Volgens een woordvoerster van de politie is de middag ordelijk verlopen. Voetbalwedstrijden van NEC tegen Vitesse pleegden in het verleden nogal eens uit te lopen op heftige supportersrellen. De politie heeft extra gecontroleerd op alcohol-en drugsgebruik en hield voor de wedstrijd al vijf Nijmegenaren en twee mannen uit Gennep aan.

Ook al doorbrak Vitesse met het gelijkspel een negatieve reeks, veel schiet de ploeg niet op met het punt. Een overwinning was, met het oog op het bereiken van Europees voetbal, welkom geweest. FC Twente (45 punten), Vitesse (ook 45 punten) en SC Heerenveen (44 punten) lijken het tot het einde van de competitie spannend te maken.,,We hebben welgeteld een kwartier goed gespeeld”, vond Vitesse-trainer Sturing. ,,En dat waren de eerste vijftien minuten. Dat is veel te weinig voor Vitesse. Daarom kan ik wel leven met een gelijkspel.” Collega Lok sloot zich daarbij aan. ,,Pas na de 0-1 speelden we met meer druk naar voren. Daar had Vitesse het moeilijk mee. Ook kregen we veel steun van het publiek, maar dat is altijd zo in wedstrijden tegen de rivaal uit Arnhem.”

Die rivaliteit is eigenlijk pas ontstaan halverwege de jaren negentig. Vitesse promoveerde in het seizoen 1989-1990 naar de eredivisie. Onder leiding van voorzitter Karel Aalbers groeide de Arnhemse club uit tot een stabiele subtopper met af en toe zelfs een uitschieter naar boven. NEC was voorbij gestreefd en mocht zich opeens niet meer de nummer 1 van Gelderland noemen.

Vooral de laatste jaren zijn de derby’s tussen NEC en Vitesse beladen. Zondag was de sfeer in de uitverkochte Goffert opnieuw gespannen. Vitesse begon uitstekend aan de wedstrijd. Na zes minuten maakte Amoah al de openingstreffer, na een voorzet van Jansen. Vitesse verzuimde in die fase door te drukken, waarna het duel na een kwartier kantelde. NEC nam de regie over en kwam na een ruim half uur verdiend op gelijke hoogte door Niedzielan. Na rust maakte het bij vlagen aardige voetbal plaats voor strijd. Gescoord werd er niet meer.

Speciaal was de wedstrijd vooral voor de in Nijmegen geboren en ook nog steeds woonachtige Vitesse-speler Michael Jansen. ,,Gelukkig heb ik de afgelopen week geen narigheid meegemaakt”, zei hij na afloop. ,,Ik kon gewoon door Nijmegen lopen. Mensen roepen wel eens wat, maar dat is leuk bedoeld. Ik wil elke week wel deze derby spelen. De sfeer op en rond het veld zijn niet te vergelijken met andere wedstrijden.”

Bron: ANP 10-04-2005
 

Michael Jansen ziet Vitesse wegzakken

Michael Jansen vond dat NEC het Vitesse behoorlijk moeilijk maakte in de Gelderse derby. “We zakten na een goed begin teveel in. Dat was helemaal niet de bedoeling. We hadden geen druk voorin en dan ga je automatisch achteruit lopen. Je merkt in zo’n wedstrijd wel hoe we Yakubu en Knopper missen.” Jansen kreeg zelf in de openingsfase veel ruimte om op te komen en uit zijn voorzet opende Vitesse ook de score: “Ja, dat weet je als je tegen Denneboom speelt. Die schakelt niet zo goed om. Maar daarna zetten zij het om en had ik veel minder ruimte.”

Bron: TV Gelderland 10-04-2005
 

Sturing: te snel lange bal gespeeld

Vitesse heeft in de streekderby tegen NEC niet zijn favoriete spel kunnen spelen. Die conclusie trekt trainer Edward Sturing na het 1-1 gelijkspel in De Goffert. Het goede positiespel van Vitesse kwam volgens Sturing niet uit de verf. “We hanteerden te snel de lange bal. En dat heeft weinig zin, met verdedigers als Wisgerhof en Ebbinge bij NEC.” Tevreden is Sturing slechts over het eerste kwartier van de wedstrijd. In de tweede helft bracht de trainer Igor Gluscevic voor Stijn Schaars. Maar ook die wissel leverde niet het gewenste resultaat op voor de Arnhemmers.

Bron: TV Gelderland 10-04-2005
 

Wapenaar voelde de haat in de derby

Harald Wapenaar speelde zijn eerste Gelderse derby en genoot van de aparte sfeer tijdens NEC-Vitesse. “Ik had me laten vertellen dat de haat van de tribunes neer zou dalen en dat was ook wel zo. Maar ik vond het vooral een fantastische ambiance om een mooie pot voetbal in te spelen. Helaas was het geen beste wedstrijd”, gaf de Vitesse-doelman toe.

Wapenaar had wel wat aan te merken op de manier van spelen van zijn team: “We begonnen goed, maar daarna lieten we ons terugdringen door NEC. We gingen teveel mee in hun spel en kregen het daardoor behoorlijk moeilijk.” Met lange ballen bracht NEC Vitesse bij vlagen behoorlijk in het nauw. “Omdat we met de kont in eigen zestien terecht kwamen, hadden we problemen met hun lengte”, erkende Wapenaar. “Zij speelden de lange bal eerst op Van Den Eede en later nog op Demouge en zelf kwamen we er te weinig meer uit.”

De keeper vond de uitslag wel de juiste verhoudingen weergeven: “Er zat niet meer in voor ons. Ik had een geniepige 0-1 wel lekker gevonden, maar dat zou echt onverdiend zijn geweest. We doen nog steeds mee om Europees voetbal. Dus wordt het volgende week cruciaal tegen Heerenveen, met twee schorsingen.”

Bron: TV Gelderland 10-04-2005
 

Dingsdag vindt gelijkspel terecht

Michael Dingsdag had vrede met het 1-1 gelijkspel van Vitesse in de derby bij NEC: “Een terechte stand.” Dingsdag speelde zelf een degelijke wedstrijd. Toch had de defensie wel problemen met het opportunistische spel van NEC: “Ze schoten alles richting Van Den Eede. Daar hadden we het vooral in de eerste helft moeilijk mee, maar in de tweede helft hebben we ons herpakt.” Dingsdag zag nog wel meer misgaan bij Vitesse: “Na een goed begin verzwakten we op het middenveld en wonnen we geen tweede ballen meer. En wij kregen bij iedere tackle bijna geel, terwijl hij aan de andere kant vrij mild floot.”

Bron: TV Gelderland 10-04-2005
 

Matige derby eindigt onbeslist

Het snelle doelpunt van Matthew Amoah werd door Vitesse zondagmiddag geen passend vervolg gegeven. NEC kreg de meeste en beste kansen, maar verder dan de gelijkmaker van Niedzielan kwam de ploeg niet. Het matige duel leverde beide ploegen een punt op: 1-1

De derby kende een boeiende opening met in de eerste vijf minuten drie pittige overtredingen van de thuisploeg. Het leverde alleen spits Van den Eede een gele kaart op. Vitesse wist hier in de 6e minuut passend op te antwoorden door op voorsprong te komen. Een mooie aanval vanaf de linkerkant leidde tot een voorzet van Michael Jansen. Matthew Amoah schoot de bal met links laag en onhoudbaar achter doelman Gentenaar.

Na het doelpunt vergat Vitesse te voetballen en werd NEC steeds gevaarlijker. Waren het eerst slechts dreigende momenten via vrije trappen en corners, in de 17e minuut moest de punt van Theo Janssen’s schoen een snelle uitbraak via Niedzielan en Van den Eede voorkomen. Op het half uur moest Aleksandar Rankovic tweemaal handelend optreden in de eigen zestien meter. Twee minuten later was het echter wel raak. Uit een corner belandde de bal via Tininho weer in het strafschopgebied en de Pool Niedzielan tikte de bal van dichtbij hard in: 1-1.

Net als voor rust begon ook de tweede helft boeiend. NEC kreeg in die beginfase vele corners en invaller Igor Gluscevic schoot al na 35 seconden voorlangs het doel van Wapenaar. Na tien minuten in de tweede helft zakte het niveau aanzienlijk en werd het duel meer spannend dan goed. Vitesse was nog eenmaal gevaarlijk nadat Janssen met een dieptepass Hersi bereikte. Zijn schot ging over het doel. Pas in de slotfase was het NEC dat het nog eenmaal probeerde en kreeg Niedzielan de beste kans van de tweede helft, maar zijn inzet werd door Peter van den Berg van de lijn gewerkt.

Na negentig minuten, twee extra speelminuten en zes gele kaarten eindigde de matige derby in een 1-1 gelijkspel. De gele kaarten van Theo Janssen en Peter van den Berg leveren beide spelers een schorsing op voor het duel volgende week tegen Heerenveen.

NEC:Gentenaar, Muslu, Wisgerhof, Ebbinge, Leiwakabessy, Tininho, Van der Doelen, Barreto, Van den Eede, Denneboom, Niedzielan.

Vitesse:Wapenaar, Vreven, Van den Berg, Dingsdag, Jansen, Janssen, Rankovic, Schaars, Hersi, Amoah en Frankel.

Bron: Vitesse.nl 10-04-2005
 

Vitesse live op o.a. Oldies FM en Yeahronimo

De derby van aankomende zondag tegen NEC zal voor de supporters die niet meereizen via diverse manieren gevolgd kunnen worden. Op de radio wordt het uitgezonden via Oldies FM (Regio Arnhem-Lingewaard-Elst-Zevenaar-Velp/Dieren via de etherfrequentie 106.3 Mhz en in Lingewaard ook via de kabel frequentie 93.1 Mhz). Voor de supporters met een internetaansluiting zijn er twee mogelijkheden. Tegen betaling van 4,95 kan er gekeken worden via Yeahronimo.com (o.a. kan er betaald worden via de telefoon) en gratis kan er geluisterd worden via Radio Nijmegen (Klik daarvoor op die website op de livestream (Mediaplayer nodig)).

08-04-2005
 

Deal eredivisie en Sponsorloterij onzeker

De sponsorovereenkomst tussen de Eredivisie CV en de Sponsorloterij is onzeker geworden, omdat de concurrerende Staatsloterij en de Lotto officieel protest hebben aangetekend bij minister Donner van Justitie. Dat meldt het Algemeen Dagblad. De Sponsorloterij – onderdeel van de Goede Doelen Loterijen – wil vanaf volgend seizoen Holland Casino opvolgen als hoofdsponsor van de hoogste voetbalcompetitie. De deal zou voor drie jaar en bijna zes miljoen euro zijn. Maar de Staatsloterij en de Lotto begrijpen niet dat uitgerekend een loterij het voetbal moet sponsoren, terwijl Holland Casino zich vorig jaar moest terugtrekken. Het bedrijf wilde blijven sponsoren, maar de hoeveelheid reclame voor kansspelen stuitte op verzet in de Tweede Kamer. Donner heeft de Sponsorloterij inmiddels opgedragen ‘onder geen voorwaarde onomkeerbare beslissingen te nemen aangaande contracten met de Eredivisie CV’. De minister vreest voor een ‘overdaad aan reclame-uitingen voor een aanbieder van kansspelen’, aldus zijn woordvoerder. Directeur Chris Woerts van Eredivisie CV gaat er vanuit dat de sponsordeal gewoon doorgaat.

Adformatie 10-04-2005
 

Nieuwe column Devito

De huiscolumnist laat zijn licht schijnen over de aanstaande derby en kijkt ook over de wedstrijd heen over het wel en wee van de club, waar knelpunten en lichtpunten elkaar afwisselen in de column:

Arnhemse Identiteit…Fictie of Feit 9 april, 2005

Zo vlak voor de kraker tegen nek, zien hoe het met de club gaat. Sportief gaat het ok en op de ranglijst zelfs prima. Meestal goede en af en toe mindere prestaties, zoals we kenden in de betere tijden van de laatste 16 jaar eredivisie. Want Vitesse doet weer mee om Europees ! Een compliment waard voor de gehele sportieve tak, behaald met deze toch smalle selectie. Financieel gaat het minder en moeten er aan de inkomstenkant nogal wat noten te kraken. Schepers, de manager op commercie, is weg. Niet vanwege goede resultaten, zo is te vrezen. Daar krijgen we nu een oud-AGOVVer voor terug. Ja, die club, die ook nog met onze jeugdopleiding mag gaan bemoeien van Van der Kraan/Streuer…

lees verder...

09-04-2005
 

Rehabilitatie in hoofdletters

Ruim vier jaar hebben justitie en Karel Aalbers voornamelijk achter de schermen een harde strijd gevoerd over de handelwijze van de voormalig Vitesse-voorzitter. Volgende week is in de rechtbank van Arnhem de finale voor een groot publiek. ‘Volledige rehabilitatie’ is de hoofdprijs voor Aalbers.

lees verder...

Bron:De Gelderlander 09-04-2005
 

Vitesse praat met Abukari Yakubu

Vitesse heeft de onderhandelingen met Abukari Yakubu geopend. De Arnhemse voetbalclub heeft nog een week de tijd om de optie op de Ghanese speler te lichten en hem voor 750.000 euro over te nemen van Ajax. Vitesse onderzoekt of de komst van de 23-jarige middenvelder financieel haalbaar is, maar eerst moet de clubleiding weten of Yakubu zijn verblijf in Arnhem wel wil verlengen. “De gesprekken lopen nu”, zei technisch manager Jan Streuer van Vitesse gisteren. “Ik wil inhoudelijk niet ingaan op de gesprekken, maar kan wel zeggen dat er van beide kanten de intentie is er iets van te maken.”

Bron:De Gelderlander 09-04-2005
 

Michael Jansen op verlanglijstje Ajax

Vitesse-speler Michael staat in de belangstelling van Ajax. De naam van de 20-jarige verdediger prijkt op het verlanglijstje van Danny Blind, de nieuwe trainer van de club uit Amsterdam.

Blind is al druk bezig met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De belangstelling voor Jansen is serieus. De voetballer uit Nijmegen kan zowel linksachter als centraal in de verdediging spelen. Het is nog niet duidelijk welke spelers er na het huidige, hectische seizoen zullen vertrekken bij Ajax. Linksachter Maxwell heeft nog een contract tot medio 2006 en dus is komende zomer het ideale moment voor Ajax om de speler te verkopen. Anders is hij een jaar later transfervrij. Voor de technische staf van de recordkampioen geldt Michael Jansen als een van de mogelijke alternatieven voor Maxwell.

Jansen staat bij Vitesse nog een seizoen onder contract. De jeugdinternational en de Arnhemse clubleiding hebben al enkele keren met elkaar om de tafel gezeten, om te praten over het openbreken en verlengen van de huidige verbintenis.

Het verhaal van de interesse uit Amsterdam is niet nieuw voor Jansen, maar de voetballer heeft zelf nog niets gehoord van de mensen van Ajax. “En zolang ik nog niets heb gehoord, hoef ik nergens over na te denken”, zegt Jansen. “Het zou natuurlijk leuk zijn als het verhaal zou kloppen. Iedere speler zou dat leuk vinden. Het zou waardering zijn, dat ik goed bezig ben.”

Dat betekent niet dat Jansen zich focust op een bericht uit Amsterdam. Integendeel. “Ik heb nog steeds de instelling dat ik er met Vitesse uit wil komen”, aldus de linksbenige voetballer. “Ik heb er vertrouwen in dat dat gaat lukken. Ik ben vrij jong en wil voetballen. Bij Vitesse kan ik basisspeler zijn.”

Jansen kampte deze week met een blessure aan rug en heup, die hij heeft overgehouden aan de thuiswedstrijd tegen FC Twente (1-1), vorige week vrijdag. Na enkele dagen rust heeft hij donderdag en gisteren echter weer voluit meegetraind met de groep en kan zondag spelen in de uitwedstrijd tegen NEC.

Jansen, bezig aan zijn derde seizoen in de hoofdmacht van Vitesse heeft twee keer de derby gespeeld in zijn geboorteplaats Nijmegen en beide keren verloor Vitesse. “Wij staan er nu anders voor dan in de laatste jaren en kunnen er meer ontspannen naartoe. Vorig seizoen stonden we echt onder druk, omdat we niet mochten degraderen. Nu vechten we voor Europees voetbal. Dat is een leuke druk”, aldus Jansen.

“Voor mijn gevoel leeft de derby net zoveel als in de voorgaande jaren. Niets meer en niets minder. Het blijft een speciale wedstrijd. De laatste dagen word ik er steeds meer mee geconfronteerd, door mensen die me erop aanspreken. Ik merk dat de wedstrijd dichterbij komt.”

Na twee seizoenen vol degradatiezorgen gaat Vitesse weer als favoriet naar Nijmegen, waar NEC in de ontmoeting met de grotere buur zal proberen het zoveelste kleurloze seizoen nog een beetje glans te geven.

“Als je de ranglijst ziet, dan staan wij vijfde en zij dertiende of veertiende”, aldus Jansen. “Afgaande daarop zijn wij favoriet. Maar dat vind ik niet erg. We willen Europees voetbal halen en dus moeten we ook proberen bij NEC te winnen.”

Bron:De Gelderlander 09-04-2005
 

De eerste echte derby voor Stijn Vreven

Stijn Vreven verheugt zich op zijn eerste Gelderse derby. De rechtsback was er in Arnhem door een blessure niet bij tegen NEC. “Ik heb in Duitsland wel Kaiserslautern tegen Eintracht Frankfurt meegemaakt en in Utrecht was Ajax altijd heel beladen, maar dit is mijn eerste echte derby. Ik hou van dit soort wedstrijden, al kan ik me niks voorstellen bij het gevoel tussen Arnhem en Nijmegen”, zo verwondert Vreven zich. “Maar als ik zie hoe belangrijk het is, weet ik wat me te doen staat. Dan krijg ik zoveel positieve energie en de benzine om negentig minuten voluit te gaan.”

Vreven weet dat hij ook zondag weer het mikpunt zal zijn van spreekkoren: “Ach, ik kijk nergens meer van op. Voor mij is er eigenlijk niks mooiers dan een heel stadion tegen te hebben . Dit zijn juist de mooiste wedstrijden die je als voetballer mee kunt maken. Mooi dat ik dit op mijn leeftijd nog ga beleven”, lacht de Belg. Vreven vindt het geen probleem om de favorietenrol bij Vitesse te leggen, ondanks zes nederlagen op rij bij NEC: “De historie zegt mij helemaal niks. We hebben een betere ploeg dan NEC. Als we dezelfde strijd aan de dag leggen als zij, dan winnen we gewoon.”

Bron: Omroep Gelderland 08-04-2005
 

Edward Sturing gebruikt de historie

Edward Sturing wil graag de negatieve reeks van Vitesse uit bij NEC zien te doorbreken. “Ik heb in de aanloop naar deze derby ook gebruik gemaakt van de historie met zes nederlagen. Dat vertaalde zich al in scherpte op de trainingen en dat verwacht ik ook zondag in De Goffert. Het is een uitdaging om na zes keer verlies daar weer eens te winnen.” Sturing vindt het wel mooi dat de derby een speciaal karakter heeft: “De media dragen wat dat betreft ook hun steentje bij. Voor NEC maakt het niks uit of ze al dan niet veilig zijn, die gaan er ook vol op zondag. Maar wij dus ook.”

Bron: Omroep Gelderland 08-04-2005
 

Van den Berg: Wij zijn beter dan NEC

Peter van den Berg is zondag de aanvoerder van Vitesse in de Gelderse derby tegen NEC. De verdediger is vol vertrouwen: “Als het op strijd aankomt, kunnen we winnen van NEC. Dat hebben we thuis al laten zien. Gezien de ranglijst mag je toch concluderen dat wij de betere ploeg zijn, al blijft het een wedstrijd op zich. En we kunnen het niet slechter doen dan de laatste zes jaar.” De sfeer in De Goffert zal volgens Van den Berg Vitesse niet beïnvloeden: “We zullen niet onder de indruk raken van wat er op de tribunes gebeurt, ook al is de ambiance wat haatdragend.”

Bron: Omroep Gelderland 08-04-2005
 

Reacties NEC-fans doen Hersi niks

Youssouf Hersi weet dat hij zondag tijdens NEC-Vitesse het nodige te verduren kan krijgen van supporters in De Goffert, die hem zijn overgang naar Vitesse niet kunnen vergeven: “Het doet me niks, ze reageren maar zo.” Hersi was vorig seizoen nog de held van de NEC-fans, toen hij in Gelredome twee keer scoorde: “Nu probeer ik de held van Vitesse te worden. Ik heb twee jaar bij NEC gespeeld. Dat was fantastisch.” Bij zijn terugkeer in De Goffert met Heerenveen kreeg Hersi nog een staande ovatie: “Ja, dat waardeerde ik enorm. Maar je moet keuzes maken en Vitesse wilde me contracteren, dus ging ik.”

Bron: Omroep Gelderland 08-04-2005
 

Vitesse richting derby

De eerste werd in begin november gespeeld en eindigde in een 1-0 overwinning voor Vitesse. De tweede staat voor aankomende zondag op het programma. De altijd interessante derby tussen Vitesse en NEC. Vitesse mist zondagmiddag (12.30 uur) de geschorste Abubakari Yakubu en de geblesseerde Richard Knopper. De aanvoerder raakte vorige week in het duel tegen FC Twente geblesseerd aan zijn knie en moet minimaal twee weken rustig aan doen. “De hele week heb ik alleen maar kunnen fietsen. Twintig minuten, meer niet. Ik kan nog altijd niet voor mezelf trainen. Ik heb mijn hoop gevestigd op de wedstrijd tegen Heerenveen, maar zoals het er nu uitziet wordt dat nog heel moeilijk.”

Theo Janssen en Stijn Vreven keren terug van een schorsing. Vreven speelde afgelopen maandag een uur mee met Jong Vitesse, dat Jong Willem II met 2-0 versloeg. Bij NEC ontbreken Saïd Boutahar en Rob Wielaert. Trainer Edward Sturing moet tegen NEC de keuze maken uit Aleksandar Rankovic of Igor Gluscevic.

Uitdaging

Edward Sturing: ”Het is een uitdaging voor de groep om na zes jaar weer eens te winnen van NEC. Wij weten wat ons te verwachten staat en dat heb ik diverse malen aangegeven. De media draagt daar ook een steentje aan bij, dus het besef is er wel bij iedereen.”

Scherpte

Na de winst van NEC op FC Groningen is de ploeg min of meer veilig. Voor trainer Sturing maakt dat voor zondag niet uit. “Veilig of niet, NEC-Vitesse is een wedstrijd op zich en dan maakt de stand op de ranglijst niet uit. Wij voetballen zoals altijd en dat is om te winnen. Ook zondag in Nijmegen en dat betekent dat scherpte nodig is. Kijkend naar de trainingen de afgelopen dagen ziet dat er wel goed uit.”

Bron: Vitesse.nl 08-04-2005
 

Rankovic en Schaars in basis Vitesse

Vitesse mist zondag in de derby met NEC de geschorste Abubakari Yakubu. Richard Knopper ontbreekt door een knieblessure. Dat betekent dat Aleksandar Rankovic en Gendtenaar Stijn Schaars tegen NEC in de basis starten. Vitesse kan zondag weer beschikken over Stijn Vreven en Theo Janssen. Beide spelers keren terug na een schorsing. Youssouf Hersi en Purrel Fränkel vormen samen met Matthew Amoah de aanval.

Vermoedelijke opstelling:

Wapenaar;
Vreven, Van den Berg, Dingsdag, Jansen;
Rankovic, Janssen, Schaars;
Hersi, Amoah en Fränkel

Bron: Omroep Gelderland 08-04-2005
 

Bieders: Gelredome 15 mln euro waard

Gelredome is volgens de eerste bieders op het Arnhemse stadion niet meer dan 15 miljoen euro waard. De bieders zijn zakenman Paul Schaling (oud-directeur van afvalverwerker BFI) en projectontwikkelaar TCN. De gemeente bood het multifunctionele stadion eind vorige maand te koop aan in een advertentie in het bouwdagblad Cobouw. De nieuwe eigenaar moet volgens de gemeente minimaal 24 miljoen euro op tafel leggen. De gemeente kocht het stadion in 2003 voor 24 miljoen euro om voetbalclub Vitesse en Gelredome uit de financiële problemen te helpen.

Bron: Omroep Gelderland 08-04-2005
 

SOVS adviseert clubs play-offs niet te steunen

De SOVS heeft in een brief aan alle clubs uit het betaalde voetbal geadviseerd de play-offs niet te steunen. De KNVB en clubs komen vandaag (7 april) bij elkaar om te praten over de gevolgen van de invoering van de play-offs. De SOVS (Samenwerkende Organisatie Voetbal Supporters), waarvan ook de Supportersvereniging Vitesse lid is, waarschuwt vooral voor de maatregelen die zijn gekoppeld aan de invoering van de play-offs. Doordat de politie en de burgemeesters niet willen dat de politie-inzet door de komst van de play-offs stijgt, zijn er diverse maatregelen bedacht. Deze maatregelen hebben grote consequenties voor de supporters en de clubs. Op korte termijn zal duidelijk worden of de clubs instemmen met de plannen van de KNVB.

lees verder...

Bron: SOVS.nl 07-04-2005
 

Blessure Richard Knopper valt mee
Middenvelder 2-3 weken niet inzetbaar

De knieblessure van Vitesse-aanvoerder Richard Knopper valt mee. Uit een MRI-scan blijkt dat zijn kniebanden en kraakbeen niet zijn beschadigd. Wel is er irritatie aan het kniekapsel en een knieband en een lichte beschadiging van de meniscus geconstateerd. Knopper zal de komende tijd gedoceerd trainen. Naar verwachting is Knopper twee tot drie weken niet inzetbaar. Dat betekent dat hij zondag de Gelderse derby tegen aartsrivaal NEC zal moeten missen.

Bron: Omroep Gelderland 06-04-2005
 

Quick nieuwe kledingsponsor Vitesse

Vitesse heeft met ingang van komend seizoen een nieuwe kledingsponsor: Quick. Het doorlopende contract met de huidige kledingsponsor Uhlsport is afgekocht. Vitesse bevestigt dit nieuws niet. Quick is van oorsprong een schoenenmerk uit Hengelo (G). Eind jaren 70, begin jaren 80 was het een gangbaar merk, daarna verdween het vrijwel geheel. Inmiddels is Quick uitgegroeid tot een sport-lifestylemerk. Uhlsport was zes jaar kledingsponsor van Vitesse.

Bron: Omroep Gelderland 06-04-2005
 

Topclubs trekken aan onverzettelijke tijger
Abubakari Yakubu knokt terug bij Vitesse

Ajax-huurling Abubakari Yakubu (23) is het bonzende hart van het herboren Vitesse. In Arnhem laaft de middenvelder zich aan het vertrouwen dat hij in Amsterdam een tijdlang moest ontberen. Grote vraag is waar de Ghanese Jantje Beton volgend seizoen te bewonderen is. Het is alweer twee jaar geleden dat Abubakari Yakubu aan de vooravond leek te staan van zijn absolute doorbraak bij Ajax. De Ghanese middenvelder kreeg van de toenmalige trainer Ronald Koeman een basisplaats toegewezen voor de thuiswedstrijd in de kwartfinale van de Champions League tegen AC Milan. Hij betaalde het geschonken vertrouwen ruimschoots terug. Hij groeide uit tot Man van de Wedstrijd die in 0-0 eindigde. Maar, zoals zo vaak in het voetbal, blijkt de logica soms allerminst logisch in elkaar te steken. Vorig seizoen kwam de stofzuiger slechts tot elf optredens in de Amsterdamse hoofdmacht, de Ajax-droom spatte ruw uiteen.

In Arnhem heeft zich een tweezijdige wedergeboorte voltrokken: anno 2005 tellen Vitesse én de van Ajax gehuurde Yakubu weer mee. ‘Ik had geen keuze: dit seizoen móést het voor mij gewoon gaan gebeuren. Ik ben nu 23 jaar en op die leeftijd moet je er staan.’ En Yakubu stáát er dit seizoen, altijd. Als verdedigende middenvelder vormt hij een onmisbare schakel. Edward Sturing: ‘Hij denkt altijd verdedigend en laat de aanvallend ingestelde Theo Janssen en Richard Knopper daardoor optimaal functioneren. Yakki pakt enorm veel ballen weg bij de tegenstander en is ook nog eens goed in de opbouw. Als trainer kun je alleen maar blij zijn met zo’n speler.’

Het is juist die waardering waarnaar Yakubu verlangde. ‘Bij Vitesse krijg ik het gevoel dat ik belangrijk ben, dat heb ik nodig. Ik ben geen speler die er maar een beetje bij hangt, op de bank zitten vind ik echt verschrikkelijk. Ik wil winnen, punten pakken. Dat is alles voor me. Afmaken, dat is mijn kwaliteit. Ik kan me dit seizoen niet één genstander herinneren die ik niet de baas ben geweest.’ Het blakende zelfvertrouwen is volkomen terecht. Toch even een puntje van kritiek. Yakubu wist in zijn negentig competitiewedstrijden in Nederland tot dusver nog niet één keer tot scoren te komen. ‘Misschien moet ik maar een keer een strafschop gaan nemen ofzo, haha.’

Hij twijfelt er niet aan dat hij’ met zijn kwaliteiten overeind kan blijven in het eerste van Ajax. Maar in Amsterdam voelde hij een gebrek aan vertrouwen. Hij zoekt naar een verklaring: ‘Misschien begrepen ze me niet helemaal. Ik ben wat dat betreft ook wel een moeilijke jongen. Ik ben gewoon een beetje gek.’ Hij tikt op zijn voorhoofd. ‘Ik wil altijd met iedereen kletsen en grappen uithalen. Daarbij maakt het niet uit wie ik voor me heb. Ik heb daar nooit echt klachten over gehad bij Ajax, maar het zou best kunnen dat dat meespeelt. jongens die een beetje anders zijn laten ze toch wat gemakkelijker gaan, kijk maar naar Zlatan en Mido.’

Na dit seizoen heeft hij nog een contract voor een jaar bij Ajax, maar Vitesse wil de huurling dolgraag langer aan zich binden. Een reeks andere clubs waaronder Olympique Lyon, AZ en PSV zouden de ontwikkelingen met meer dan normale interesse volgen. Yakubu: ‘Het enige wat voor mij telt is dat ik dit seizoen goed afmaak en dat Vitesse zich kwalificeert voor Europees voetbal. Mijn toekomst is in handen van mijn zaakwaarnemer Ger Lagendijk, ik vertrouw er volledig op dat hij mijn zaken goed regelt. Ik droom ervan ooit te mogen spelen in Italië, Frankrijk of Engeland, maar ik heb op dit moment echt geen idee waar ik volgend seizoen zal voetballen. Ik weet wel dat alles goed zal komen.’

Indien Ajax Vitesse vóór 1 april niet te kennen zou geven dat het Yakubu deze zomer terug verwacht, zouden de Arnhemmers tot 15 april het exclusieve recht krijgen de middenvelder voor een gelimiteerde transfersom van 750 duizend euro over te nemen. Gespannen werd in Gelderland afgelopen week het aanbreken van de nieuwe maand dan ook afgewacht, en toen om middernacht nog geen telefoontje uit Amsterdam was gekomen klonk in Arnhem menig vreugdekreet. Het is echter de vraag of Vitesse er vóór de deadline in slaagt het benodigde bedrag op te hoesten. De clubkas is vrijwel leeg, zodat de ogen gericht zijn op het spelersfonds Vrienden van Vitesse (zie kader). Maar eerst moet Yakubu zélf beslissen of hij zijn kunsten wel in Het Gelredome wil blijven vertonen. ‘Om mij heen wordt een groot spel gespeeld, maar ik blijf gewoon rustig. Ik hou me alleen bezig met voetballen. Meer niet.’

De supporters van Vitesse laten geen misverstand bestaan over hun wens. Yakubu moet in Arnhem blijven, en om dat doel te verwezenlijken beklimmen ze gretig de barricades. Er is al een speciale website opgezet en afgelopen vrijdag tijdens het thuisduel met FC Twente (zie kader) gingen fans rond met collectebussen. ‘Prachtig’, vindt de kleine bikkelaar. ‘Een heel mooi compliment dat de mensen hier zo blij zijn met me, maar ik denk niet dat het mijn beslissing gaat beïnvloeden.’ Maar wat als er er geen contract bij Vitesse uitrolt? Keert hij dan zonder problemen terug naar Amsterdam? ‘Misschien wel, misschien niet. Afgelopen seizoen heeft Ajax me een aantal keren flink teleurgesteld, ik weet niet of ik dat nog een jaar wil meemaken. Ik ken de plannen van de nieuwe trainer niet.’ De oefenmeester die tot dusver de meeste indruk op hem heeft gemaakt, is Co Adriaanse. Yakubu ziet een toekomstige samenwerking zeker zitten. AZ informeerde eerder dit seizoen al eens naar de speler, vooralsnog zonder resultaat. De kans dat de kleine middenvelder komende zomer overstapt naar Alkmaar lijkt geslonken vanwege het aanstaande vertrek van Adriaanse. ‘Onder Co heb ik bij Ajax een grote stap vooruit gemaakt. Hij heeft me veel geleerd en liet me spelen. Met Louis van Gaal heb ik die band niet. Hij was wél degene die mij vorig seizoen nog vertelde dat ik eigenlijk overbodig was. Ik voelde weinig vertrouwen, ik weet dus nog niet of ik onder hem wil spelen. Ik ga niet op de bank zitten.’

Al het getouwtrek, al die lastige journalisten, hij kan ze missen als kiespijn. Hij bekent dat hij de laatste weken regelmatig terugverlangt naar zijn jeugd in Tema. Daar verloor hij zijn hart aan de voetbalsport. De droom die hij destijds voor ogen had, beroepsvoetballer worden, heeft hij waargemaakt, maar hij kent nu ook de keerzijden. Gelukkig kan hij altijd bij zijn moeder terecht. ‘Ik bel haar twee keer per week. Ze zegt dat ik niet te veel moet nadenken. Laat je niet gek maken, blijf lekker voetballen. En zo is het maar net.’

Fans gaan met de pet rond

Het Gelredome was vrijdagavond voor de gelegenheid omgetoverd tot het grote Yakubu-theater. Het was voor stadionbezoekers onmogelijk te ontkomen aan de vele posters en collectanten die een beroep deden op een gulle gift. Met zijn optreden in de wedstrijd tegen FC Twente (1-1) zal de middenvelder menig toeschouwer nog snel naar zijn knip hebben doen grijpen. Na het laatste fluitsignaal bewees Abubakari Yakubu nogmaals dat winnen voor hem het enige is wat telt. Zijn lichaamstaal verried ernstig ongenoegen met de puntendeling. De collecte leverde precies 6.008 euro en 35 cent op. Bovendien leverde de predator op witte schoentjes wederom een fraaie staalkaart van zijn kwaliteiten. Danny Blind zat op de tribune in Arnhem. Zijn conclusie kan na afloop nauwelijks anders hebben geluid dan dat het zieltogende Ajax Yakubu in deze vorm uitstekend had kunnen gebruiken.

‘Ajax neemt bewust een risico’

Vitesse maakt er geen geheim van dat de club Yakubu graag langer aan zich wil binden. Samen met Cor Guijt en Herman Veenendaal vormt Jan Snellenburg de drijvende kracht achter het zestien leden tellende spelersfonds Vrienden van Vitesse. Ook hij is een fan van de middenvelder. ‘Yakubu is een fantastische speler voor Vitesse. Hij ligt ook goed in de groep’, zegt Snellenburg. ‘We komen deze week bij elkaar om te kijken wat we kunnen doen. Je hebt naast een transfersom ook met een salaris te maken. En ik heb geen idee wat Yakubu bij ons wil verdienen. Ik ben benieuwd hoe mijn kompanen erover denken.’ Waarom laat Ajax een speler in topvorm zo gemakkelijk vertrekken? Algemeen directeur Arie van Eijden: ‘We nemen bewust een risico. Als Yakubu vertrekt, geven we elkaar een hand en nemen we netjes afscheid. Slaagt Vitesse er echter niet in het gewenste bedrag te verzamelen, dan is het zeker niet uitgesloten dat hij gewoon terugkeert. Maar die beslissing is aan Danny Blind. Hij heeft nog geen tijd gehad een standpunt in te nemen.’ Tot slot zaakwaarnemer Ger Lagendijk: ‘Als Vitesse het geld kan opbrengen, zullen wij zeker luisteren. Maar er zijn ook verschillende andere clubs in de markt. Verhalen dat Yakubu al clubs zou hebben afgezegd, AZ bijvoorbeeld, kloppen niet. In principe staat hij overal voor open. Het wachten is nu eerst op Vitesse.’

Bron: VI 06-04-2005
 

Tien seizoenen NEC-Vitesse: 6-4

Na de promotie van NEC in 1994 heeft de Nijmeegse club tien keer aartsrivaal Vitesse ontvangen. De eerste vier keer wonnen de Arnhemmers, de laatste zes keer de Nijmegenaren. In Arnhem is de balans overigens heel anders. NEC wist de laatste tien jaar niet te winnen in Arnhem. De laatste zege van Vitesse in de Goffert dateert van november 1997, de laatste Arnhemse goal van augustus 2000 (Dejan Stefanovic). Topscorer van de Gelderse derby in Nijmegen is Gorgi Hristov met vier goals. Jack ‘Jackygol’ de Gier maakte drie doelpunten. Vitesse-topscorer is Dmitri Shoukov (twee).

Resultaten afgelopen tien seizoenen:

1994/95: 0-1 (doelpunt van Nijmegenaar Willem Korsten)
1995/96: 0-1 (Shoukov)
1996/97: 0-1 (Nikos Machlas)
1997/98: 0-2 (Jochem van der Hoeven, Shoukov)
1998/99: 3-1 (De Gier (2x), Bart Latuheru; Van den Brom)
1999/00: 1-0 (De Gier)
2000/01: 4-1 (Hristov (3x), Danny Hesp; Stefanovic)
2001/02: 1-0 (Jarda Simr)
2002/03: 2-0 (Hristov, Peter Wisgerhof)
2003/04: 2-0 (Ebbinge, Govedarica)

Bron: Omroep Gelderland 06-04-2005
 

Spandoek ‘Fuck off met je play offs’ geweigerd

Afgelopen vrijdag voor de wedstrijd Vitesse-FC Twente wilde de Supportersvereniging (SV) hun onvrede uiten over de voorgenomen play offs en bijbehorende negatieve maatregelen van supporters (zie eerder stuk op deze site). Hiervoor was een spandoek gemaakt met de tekst KNVB: Fuck off met je play offs! Dit spandoek mocht van Vitesse niet worden opgehangen in het stadion. Volgens Vitesse was de tekst niet gerespectvol naar de KNVB. Volgens de SV is het beleid en de handelswijze van de KNVB niet respectvol naar alle voetbalsupporters en was dit ook de boodschap van het spandoek. Aankomende donderdag (7 april) vergadert de KNVB met de clubs uit het betaalde voetbal over de invoering van de play offs met alle bijbehorende maatregelen zoals verplicht een pasfoto inleveren bij het aanvragen van een (seizoens)clubcard, strenge regimes bij play off wedstrijden, verplichte uitkaart etc. (het schema maet alle maatregelen is terug te vinden op de site van de sovs: www.sovs.nl). Dan zal blijken of de clubs de uiteindelijke plannen van de KNVB steunt.

Klik hier voor het vermeende spandoek

06-04-2005
 

Collecteren voor Yakubu belachelijk

VItesse heeft twee weken de tijd om de optie te lichten Abubakari Yakubu van Ajax over te nemen. De transfersom bedraagt 750.000 euro, voor Vitesse een enorm bedrag. Rond de thuiswedstrijd tegen FC Twente collecteerden supporters van Vitesse om de clubleiding te helpen die transfersom op te kunnen brengen. De stelling van deze week: Collecteren om de transfersom van Yakubu te kunnen betalen, is belachelijk.

Marja Jansen, woordvoerster voor Stichting Mensen in de Bijstand in de gemeente Rheden:

“Ik vind het heel moeilijk om op die stelling te reageren. Er lopen momenteel weer mensen van de Nuon rond en die sluiten het ene na het andere huis af van gas, licht en electra. Mensen kunnen de rekening niet meer betalen omdat ze geen cent te makken hebben. Voor voetballer Yakubu is een bedrag nodig van 750.000 euro. Dat is een belachelijk hoog bedrag. Met het inzamelen van zo veel geld voor een goed betaalde voetballer heb ik moeite.”

Bob van Londen, voetbaltrainer van SC Oranje uit Arnhem:

“Ik ben vrijdag bij Vitesse geweest en heb zelf ook geld in die bus gedaan. Als er intern geen geld is, dan moet het extern gefinancierd worden. Als je zo’n speler kan halen voor 750.000 euro, dan moet je die kans niet onbenut laten. Over twee jaar brengt Yakubu drie of vier miljoen euro op. Yakubu heeft zich sterk ontwikkeld. Voor zo’n voetballer komen de supporters van Vitesse, waaronder ikzelf, graag naar het stadion.”

Sonja Foks, tennisspeelster uit Arnhem:

“Tja, daar overval je me mee. Maar ik vind het een goed initiatief. Het zijn echte fans. Voor die supporters is het blijkbaar zo belangrijk, dat ze dit voor hun club willen doen. Ik vind dat het los staat van allerlei andere problemen in de wereld.”

Harry Reusken, voorzitter van de supportersvereniging Vitesse:

Dit is een initiatief van enthousiaste supporters en dat moet je waarderen. In de wereld worden allerlei collectes gehouden en nu is het er één om een voetballer te behouden voor een club. Het is ongebruikelijk in voetballand, dat wel.”

Brenda Beenhakker, badmintonster uit Arnhem:

,,Ik vind het niet raar dat supporters een dergelijke actie ondernemen. Dit is wat je noemt clubliefde. Deze supporters willen graag een zo sterk mogelijke ploeg aan het werk zien.”

Bron: De Gelderlander 06-04-2005
 

Fitsch: ‘Vitesse heeft me altijd getrokken’

Ton Fitsch is sinds gisteren de nieuwe commercieel directeur van Vitesse. “Ik denk dat ik met mijn ervaring een stuk succes kan brengen”, zegt de 53-jarige inwoner van het Achterhoekse Azewijn. Begin 2000 leek Fitsch al toe te treden tot de Arnhemse club. Destijds haakte hij op het laatste moment af, ondanks zijn toezegging te zullen komen. “Het is toen niet doorgegaan vanwege een afspraak die ik had gemaakt met Jan Smit, destijds de voorzitter van Heracles Almelo, de club waar ik toen werkte”, zegt Fitsch nu. “Hij liet me na twee jaar niet gaan, omdat we de kar vier jaar samen zouden trekken. Hoewel ik graag hogerop had gewild, heb ik me daar bij neergelegd. Een man een man, een woord een woord.”

“Ik was blij dat de gelegenheid zich nu opnieuw voordeed. Ik heb met verscheidene andere clubs contact gehad, maar Vitesse heeft me altijd getrokken. Het is een club die telt in Nederland. Voor mij is het een uitdaging om bij zo’n mooie club aan het werk te gaan.” Fitsch was op zoek naar een nieuwe werkgever, nadat zijn dienstverband bij eerstedivisionist AGOVV Apeldoorn was ontbonden. “Ik heb AGOVV goed achtergelaten”, aldus Fitsch, die bij de club uit Apeldoorn vertrok na een competentiegevecht met directeur voetbalzaken Ted van Leeuwen. “Daar wil ik niet over praten. Er was onduidelijkheid over allerlei zaken, zoals het nieuwe stadion. Ik heb gezegd: onze ideeën lopen uiteen. Dan moet je als grote mensen de beslissing nemen uit elkaar te gaan.”

Fitsch is in Arnhem begonnen aan alweer zijn vierde club in het betaalde voetbal. Eerder was hij zeven jaar commercieel manager bij De Graafschap, een seizoen commercieel directeur en drie seizoenen algemeen directeur bij Heracles Almelo en twee jaar algemeen directeur bij AGOVV Apeldoorn. “Ik heb altijd geleerd dat het niet goed is je hele leven bij één baas te blijven”, zo verklaart Fitsch. “Ik heb bij meerdere clubs in de keuken kunnen kijken. In de eredivisie, in de eerste divisie en met AGOVV zelfs vanaf de hoofdklasse naar de eerste divisie. Ik zou zeggen dat ik aardig wat bagage heb.”

Dat weegt zwaarder dan het gebrek aan een bestaande binding met de nieuwe club, stelt Fitsch. “Clubliefde is natuurlijk wel belangrijk. Als Vitesse me niets zou doen, dan zou ik er niet gaan werken. Ik vind het een eer bij Vitesse te werken. Van zo’n club kun je alleen maar gaan houden.” Bij zijn vorige twee clubs werkte hij als algemeen directeur, maar bij Vitesse kan hij zich volledig richten op de commerciële taken. “Bij AGOVV was ik algemeen directeur met een commerciële poot. Je kunt maar één ding goed doen, of algemeen, of commercieel. Commercie is een sterk punt van mij en je moet kiezen voor dat wat je leuk vindt.”

Zijn officiële functienaam luidt ‘directeur marketing en sales’, hetgeen in de praktijk betekent dat hij verantwoordelijk zal zijn voor alle commerciële facetten van het voetbalbedrijf Vitesse. Sponsoring, merchandising, ticketing. Op dit gebied kan de Arnhemse club wel wat succesvolle dadendrang gebruiken. De inkomsten lopen al jaren achter bij de uitgaven, mede doordat de commerciële jongens in Gelredome te weinig geld binnen halen. Voor volgend seizoen heeft Vitesse een begrotingstekort van een miljoen euro (nu 3,1 miljoen). Daar ligt dus een mooie taak voor Fitsch. “Ik denk dat ik met mijn ervaring straks toch een stuk succes kan brengen, niet alleen op het veld maar ook daarbuiten.”

Bron: De Gelderlander 05-04-2005
 

Expositie foto’s van Gelderse stadions

Dit keer geen beelden, schilderijen of keramiek, maar foto’s van Gelderse voetbalstadions. Het Centrum voor Beeldende Kunst Arnhem heeft vanaf morgen een opmerkelijke fototentoonstelling in huis van Bart Sorgedrager. Hij richtte zijn camera op de tribunes langs de voetbalvelden in de provincie. Sorgedrager maakte de foto’s eind jaren negentig in opdracht van de provincie Gelderland. De bedoeling was dat hij de snel veranderende wereld om ons heen zou vastleggen. De fotograaf ging daarvoor op bezoek bij de accommodaties van NEC in Nijmegen, Vitesse in Arnhem en De Graafschap in Doetinchem. Ook nam hij een kijkje bij FC Wageningen, dat inmiddels niet meer bestaat.

Sorgedrager legde destijds de veranderingen vast. Inmiddels zijn die ingehaald door de moderne tijd. Zo heeft het voormalige Vitesse-stadion Monnikenhuize kort na zijn bezoek plaatsgemaakt voor woningbouw en zijn delen van het Doetinchemse stadion De Vijverberg verdwenen. In 1999 legde de fotograaf ook het splinternieuwe Gelredome vast op foto. De verrijdbare grasmat daar was destijds spectaculair.

De fototentoonstelling blijft tot en met 8 mei te zien in het Centrum voor Beeldende Kunst Arnhem aan de Kortestraat 27 in de binnenstad. De openingstijden zijn: woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Bron: De Gelderlander 05-04-2005
 

Jong Vitesse blijft succesvol

Na het bekersucces vorige week (2-0 winst op RKC) heeft Jong Vitesse maandagavond het competitieduel tegen Jong Willem II met dezelfde cijfers gewonnen. De doelpunten werden gescoord door Eldridge Rojer en Anduele Pryor. Het eerste gevaar in Rheden kwam van de gasten uit Tilburg. Middenvelder Denissen trof met een hard schot de vuisten van Sjoerd Rensen. Na die mogelijkheid was Vitesse tweemaal gevaarlijk via Eldridge Rojer. De eerste keer (’13) ging een strakke voorzet van de aanvaller maar net aan de spitsen voorbij, maar vier minuten later was het wel raak. Stijn Vreven zette de bal vanaf rechts prima voor en Rojer kopte de bal onhoudbaar achter doelman Peter Zois. Na de snelle voorsprong werd het spel van Jong Vitesse steeds slordiger en kreeg Willem II voor rust diverse goede kansen op de gelijkmaker. Sjoerd Rensen stond echter telkens op de juiste plek om schoten van Sven Delanoy en Christophe Lepoint uit het doel te houden. Vitesse was in de eerste helft via Stanley Tailor nog eenmaal gevarlijk. De kopbal van de verdediger, uit een corner van Tim de Meersman, werd door een Tilburgse verdediger van de doellijn gehaald.

Na rust bleef Willem II de betere ploeg, maar het vergat een ding: scoren. Telkens was de afronding niet voldoende of stond de uitstekend keepende Sjoerd Rensen in de weg. Zoals zo vaak valt het doelpunt dan aan de andere kant en dat gebeurde ook in dit duel. Fred Benson werd twaalf minuten voor tijd weggestuurd aan de rechterkant en zijn voorzet werd door Anduele Pryor in het dak van het doel geschoten: 2-0. Door de overwinning is de ploeg van Theo Bos gestegen naar de vierde plaats op de ranglijst, achter Ajax, Feyenoord en PSV.

Jong Vitesse
Rensen, Vreven, Tailor, Groeneveld, Davids, Dors, De Meersman, Haouli, Pryor, Benson en Rojer.

Jong Willem II
Zois, Wau, Smulders, Van Lieshout, Swinkels, Nieuwendaal, Denissen, Delanoy, Oomens, Lepoint en Suply

Doelpunten
Rojer ’17 1-0
Pryor ’78 2-0

Wissels

Van Mourik ’62 Vreven
Spinosa ’67 Wau
De Kruijk ’72 Delanoy
Kilic ’75 Haouli
Allee ’84 Pryor

Bron: Vitesse.nl 04-04-2005
 

Radio Vitesse op 5 april

Iedere eerste dinsdag van de maand zendt de Stadsomroep Arnhem in samenwerking met Vitesse tussen 16.00 en 17.00 uur Radio Vitesse uit. Ditmaal zijn de Vitesse-spelers Fred Benson en Jaap Davids te gast. De presentatie is in handen van Marco Verwey. In de eerstvolgende uitzending, dinsdag 5 april, zijn de selectiespelers Fred Benson en Jaap Davids de gasten. Radio Vitesse is een live-radioprogramma dat wordt uitgezonden vanuit Gelredome. De laatste minuten van iedere uitzending krijgt het publiek de mogelijkheid om mee te praten. Stadsomroep Arnhem is op de kabel te beluisteren via 93.1 of op 105.9 FM.

Bron: Vitesse.nl 04-04-2005
 

Ruim 300 deelnemers Vitesse Pool
Fans voorspellen overwinning op NEC

Het totaal aantal fans dat op het forum van deze site dit seizoen een gokje waagt in de Vitesse Pool is opgelopen tot boven de 300. De pool kent daarmee daarmee een fors groeiende belangstelling. Vorig seizoen brachten in totaal 175 deelnemers voorspellingen uit voor de wedstrijden van Vitesse.

Zeven van de 144 poolers die een voorspelling hebben uitgebracht voor de wedstrijd tegen FC Twente hebben de 1-1 goed geraden: andre7, BW KA, Festan, Frank, Putten, Vitesse Limburg Z en zuid44 verdienen de volle buit van vier punten. Festan en Putten nemen door hun resultaat de leiding in de derde periode.

Aan kop van het algemeen klassement verandert er weinig. De meeste kanshebbers moeten met één puntje genoegen nemen. Alleen meneerbolle blijft met lege handen, waardoor Mulder een plaatsje weet te klimmen. De Klapper van de Week komt deze keer voor rekening van Festan en Frank, die beiden een sprong maken van 37 plaatsen.

De volgende wedstrijd die meetelt, is de zwaar beladen derby tegen NEC op 10 april. Ruim honderd Vitessefans hebben inmiddels hun voorspelling voor deze wedstrijd uitgebracht. Een overgrote meerderheid verwacht dat de geelzwarten de drie punten dit jaar over de Waal mee terug naar Arnhem zullen nemen.

Meedoen? Meer weten? Even (gratis) registreren en inloggen op het forum. Voor de Vitesse Pool: Klik hier

04-04-2005
 

Fitsch: Vitesse prachtige uitdaging

Ton Fitsch (53) is maandag begonnen als de nieuwe commercieel directeur van Vitesse. “Ik heb altijd al eens bij een grote club willen werken”, reageert de Achterhoeker. Fitsch neemt de taken over van de manager marketing & sales Gerrit Schepers, van wie het contract niet is verlengd. De organisatie van Vitesse is zodanig gewijzigd dat Fitsch nu ook een functie als directeur kan vervullen. Fitsch vertrok onlangs bij AGOVV Apeldoorn na een machtsstrijd met directeur voetbalzaken Ted van Leeuwen. Eerder werkte hij voor Heracles Almelo en zeven jaar voor De Graafschap. In 2001 zou Fitsch al naar Vitesse gaan, maar dat ging op het laatste moment niet door. “De voorzitter van Heracles hield me toen vast. Ik had de afspraak met hem dat ik nog twee jaar zou blijven in Almelo.”

Nu lukte het dus wel. “Een prachtige uitdaging natuurlijk. Vorige maand ben ik gepolst. Mijn taken zijn veelomvattend. Je moet dan denken aan zaken als relatiebeheer, merchandising, de sponsoring en de ticketing.” Fitsch merkte al dat de organisatie staat bij Vitesse. “De lijnen zijn duidelijk en er is bijvoorbeeld geen overtollig personeel meer.”

Bron: Omroep Gelderland 04-04-2005
 

Michael Jansen mikt op de derby

Michael Jansen lijkt op tijd fit voor de derby NEC-Vitesse. Mogelijk kan ook Richard Knopper zondag spelen. De Nijmeegse verdediger van Vitesse viel vrijdag tegen FC Twente uit met een blessure aan de linkerhamstring en heupklachten. Het herstel verloopt naar wens: “Ik heb al een beetje voor mezelf gelopen. Ik neem het zekere voor het onzekere en train pas donderdag of vrijdag weer met de groep mee. NEC-uit wordt geen probleem voor mij, denk ik.” De knieblessure van aanvoerder Richard Knopper is ook minder ernstig dan eerst werd gevreesd. Dinsdag wordt er voor de zekerheid een MRI-scan gemaakt.

Bron: Omroep Gelderland 04-04-2005
 

Theo Janssen niet vervolgd
MRI scan Richard Knopper

Theo Janssen wordt niet vervolgd door de tuchtcommissie van de KNVB. Er was op basis van tv-beelden een vooronderzoek naar Theo ingesteld n.a.v. een ‘botsincident’ tussen Theo en AZ-speler Adil Ramzi. Richard Knopper daarentegen ondergaat morgen een MRI scan in het ziekenhuis.

Na het bestuderen van de tv-beelden en de verklaringen hieromtrent, acht de aanklager betaald voetbal het niet opportuun de zaak Theo Janssen verder in behandeling te nemen. Er was op basis van tv-beelden een vooronderzoek naar Theo ingesteld n.a.v. een ‘botsincident’ tussen Theo en AZ-speler Adil Ramzi in de wedstroijd AZ – Vitesse. De aanklacht vervalt nu waardoor Theo komende zondag gewoon inzetbaar is tegen NEC.

Richard Knopper ondergaat morgen een MRI scan in het ziekenhuis. Aanvoerder Knopper viel afgelopen vrijdag geblesseerd uit. De blessure lijkt mee te vallen – Knopper zat vandaag al weer op de fiets- , maar om inwendig letsel aan de knie uit te sluiten, volgt morgen zoals gepland de scan.

Ook de blessure van Michael Jansen valt mee. De verdediger kwam vorige week geblesseerd terug van Jong Oranje en haalde afgelopen vrijdag het einde van de wedstrijd niet. Toch komt zijn meespelen tegen NEC komende zondag waarschijnlijk niet in gevaar. Volgens de medische staf moet Jansen deze week wel gedoceerd trainen, maar weerhoudt de hamstring c.q. heupblessure Jansen er niet van zondag in actie te komen.

Bron: Vitesse.nl 04-04-2005
 

Fitsch commercieel directeur Vitesse

Vitesse heeft Ton Fitsch aangesteld als commercieel directeur. Hij gaat per direct aan de slag bij de Arnhemse voetbalclub. Fitsch was tot voor kort werkzaam als algemeen directeur bij AGOVV. Onlangs werd deze samenwerking ontbonden, waardoor Fitsch moest uitkijken naar een nieuwe werkgever. Fitsch werkte eerder bij De Graafschap en Heracles en legde enkele jaren geleden op het laatste moment een baan bij Vitesse naast zich neer. Nu is hij in Arnhem de opvolger van commercieel manager Gerrit Scheepers, wiens contract niet wordt verlengd.

Bron: De Gelderlander 04-04-2005
 

Knopper laat een mri-scan maken

De blessure van Vitesse-speler Richard Knopper lijkt mee te vallen. De aanvoerder moest vrijdagavond vroegtijdig van het veld in de wedstrijd tegen FC Twente (1-1). Uit het eerste ondrzoek bleek in het weekeinde dat Knopper waarschijnlijk geen grote schade aan de knie heeft opgelopen. Voor de zekerheid meldt de voetballer zich vandaag in het ziekenhuis, waar een mri-scan van het gewricht zal worden gemaakt. Deze scan moet de exacte aard van de kwetsuur weergeven. Het is nog onduidelijk of Knopper zondag inzetbaar zal zijn in de uitwedstrijd van Vitessse tegen buurman NEC.

Bron: De Gelderlander 04-04-2005
 

AZ onderschrijft lezing Theo Janssen

De aanklager betaald voetbal laat Vitesse vandaag weten of Theo Janssen wordt bestraft voor een vermeende overtreding tegen AZ-speler Adil Ramzi. Janssen krijgt mogelijk een schikkingsvoorstel vanuit Zeist, nadat alle partijen vorige week hun schriftelijke verklaringen hebben ingeleverd bij de KNVB. Bronnen rondom AZ meldden dat Ramzi en zijn club hebben verklaard te geloven in de onschuld van Janssen. De aanklager startte het onderzoek naar aanleiding van televisiebeelden van het duel AZ-Vitesse (3-0) op 19 maart. Janssen kwam in botsing met Ramzi toen hij sprintte richting arbiter Wiedemeijer.

Bron: De Gelderlander 04-04-2005
 

Spelersfonds moet Yakubu betalen

Het spelersfonds van Vitesse moet de aankoop van Abubakari Yakubu financieren. De clubleiding in Arnhem heeft tot 15 april om 750.000 euro in te zamelen en de Ghanees daarmee van Ajax over te nemen. Volgens algemeen directeur Paul van der Kraan van Vitesse wordt er een serieuze poging gedaan Yakubu na dit seizoen definitief van Ajax over te nemen. Dat zei Van der Kraan gisteravond na de competitiewedstrijd Vitesse-FC Twente, die in 1-1 eindigde.

“We hebben het spelersfonds gevraagd of zij de aankoop willen financieren. Komende week komen zij bijeen om daarover te praten”, aldus Van der Kraan, die gisteren contact had met Ajax en zaakwaarnemer Ger Lagendijk van Yakubu. Vitesse huurde Yakubu voor één seizoen van Ajax, waar hij een doorlopend contract heeft. In de huurovereenkomst werd een optie opgenomen. Ajax kon de huurling voor 1 april opeisen voor het nieuwe seizoen, maar liet de termijn donderdagnacht verstrijken.

Yakubu zei gisteravond nog weinig te hebben nagedacht over zijn sportieve toekomst. “Ik wil daar pas na dit seizoen over nadenken, dan wil ik ook met Ajax praten”, aldus de Ghanees, die zijn voorkeuren volledig in de nevelen hulde. “Ik heb gehoord dat Vitesse mij nu kan kopen. Of ik hier blijven weet ik nog niet. Daar wil ik me helemaal niet mee bezig houden. Met mijn zaakwaarnemer heb ik ook afgesproken dat ik me alleen met voetballen zou bezighouden”, aldus Yakubu, die nog niet met de clubleiding van Vitesse sprak over een eventuele komst naar Arnhem.

Hij lijkt ook niet te weten dat Vitesse hem eventueel tegen zijn zin zou kunnen kopen. Dat zou interessant kunnen zijn indien er een koper is. Volgens de clubleiding is dat geen optie. “Als hij niet voor Vitesse wil voetballen, houdt het wat mij betreft op”, zei manager voetbalzaken Jan Streuer gisteravond. “Je gaat geen speler halen die niet bij Vitesse wil spelen, ook niet om hem direct weer door te verkopen. Daar heb ik nog geen moment aan gedacht. Als wij Yakubu kunnen financieren, is het om hem te laten spelen. En dat we hem graag hier zien spelen, is duidelijk.”

Yakubu heeft bij Vitesse sinds zijn komst zo veel indruk gemaakt, dat de Arnhemse club bijzonder veel over heeft voor zijn komst. De enige mogelijkheid om de 23-jarige international in te lijven, is externe financiering. Een moeilijk en enigszins riskant traject omdat de voetbalmarkt onvoorspelbaar is en een speler kwetsbaar.

Het spelersfonds van Vitesse, dat is gevraagd voor de riskante opdracht, bestaat uit een groep van zestien bedrijven met recht op percentages van spelersverkopen. Vitesse zelf kan en mag niks doen. De club staat nu en ook komend seizoen nog onder toezicht van de KNVB. Hoewel de grootste financiële problemen achter de rug zijn, moet ook volgend seizoen nog rekening worden gehouden met een begrotingstekort van circa 1 miljoen euro. “Wij mogen uit eigen middelen geen spelers kopen, dat is onderdeel van de afspraken die wij met de KNVB hebben. Wij willen Yakubu graag inlijven, maar zullen echt geen rare dingen doen”, aldus directeur Van der Kraan. Wel heeft de club al een deel van het totale salarisbudget (circa 5 miljoen euro voor de hele selectie) gereserveerd voor de eventuele komst van Yakubu.

Ook supporters hebben inmiddels actie ondernomen om de ijzersterke middenvelder voor de club te behouden. Een collecte rond de competitiewedstrijd tegen FC Twente leverde gisteravond zesduizend euro en 38 cent op. Samen met de club hebben fans een rekening geopend om geld in te zamelen voor het behoud van Yakubu. De barometer wordt bijgehouden op een speciale website. (www.yakubumoetblijven.nl) en dankzij eerdere stortingen staat de teller al boven de zevenduizend euro.

Yakubu kon de supportersactie gisteren wel waarderen, maar nam de mededeling voor kennisgeving aan. “Ik wil elke wedstrijd zo goed mogelijk voetballen. Alles geven om Europees voetbal te halen. Of dat lukt, weet ik niet. Ik doe gewoon mijn best en de 1-1 is geen slechte uitslag. Al hadden we in de eerste helft meer moeten scoren. In de tweede helft was het minder. Ik vond het zwaar omdat ik ook net een interland heb gespeeld”, zei de speler, die binnenskamers beduidend meer te vertellen heeft dan er buiten.

Yakubu is een van de meest dominante spelers op het veld en de meest zwijgzame er buiten. “Ja, ik heb het hier wel goed naar mijn zin. Ik ken veel spelers zoals Youssouf Hersi, Richard Knopper en Matthew Amoah.” Dan toch nog maar eens geprobeerd of dat misschien reden is om graag bij Vitesse te blijven. Abubakari Yakubu: “Ik weet het echt niet.”

Bron: De Gelderlander 02-04-2005
 

Ton Fitsch vrijwel zeker naar Vitesse

Ton Fitsch is dichtbij een nieuwe werkgever. De onlangs opgestapte directeur van AGOVV Apeldoorn kan bij Vitesse de nieuwe manager marketing & sales worden. Fitsch bevestigt dit, maar wil niet inhoudelijk reageren. Algemeen directeur Paul van der Kraan van de Arnhemse voetbalclub erkent ook dat Fitsch met Vitesse in gesprek is. In 2001 zou Fitsch ook naar Vitesse komen. De Achterhoeker haakte echte op het nippertje af, omdat Heracles Almelo hem aan gemaakte afspraken hield. “Het zou een geweldige uitdaging zijn”, reageerde Fitsch vrijdag op de nieuwe kans. “Ik kan verder nog niets kwijt.”

Bron: Omroep Gelderland 02-04-2005
 

Vitesse creëert ruimte voor Fitsch

Vitesse heeft alvast ruimte gecreëerd om Ton Fitsch in de organisatie op te kunnen nemen. Fitsch is in beeld voor de functie van manager marketing & sales. Het contract van Gerrit Schepers, die nu die functie vervult, wordt niet verlengd. Directeur Paul van der Kraan liet weten dat hij op korte termijn duidelijkheid wil verschaffen over de ‘business-unit’ waar Fitsch leiding aan moet geven. “We zijn in een oriënterende fase”, stelt Van der Kraan. “Fitsch is bij meerdere partijen in beeld, maar ook bij ons. Het moet zich allemaal nog even uitkristalliseren.”

Bron: Omroep Gelderland 02-04-2005
 

Yakubu heeft niks gehoord van Ajax

Abubakari Yakubu weet niet hoe zijn toekomst eruit zal zien. Hij heeft nog een contract voor één jaar bij Ajax en kan nu ook worden overgenomen door Vitesse, dat hem nu nog huurt. “Ik heb gehoord dat ze me hier willen houden. Ik heb helemaal geen contact gehad met Ajax. Ik maak hier eerst het seizoen af en dan zie ik het allemaal wel”, mijmerde Yakubu na de wedstrijd. De collecte van de supporters leverde 6000 euro op. Vitesse moet binnen twee weken 750.000 euro bijeenbrengen om de optie tot koop te lichten op Yakubu. Vitesse kan Yakubu dan eventueel ook nog doorverkopen.

Bron: Omroep Gelderland 02-04-2005
 

Vitesse flink gehavend voor derby

Vitesse zal tegen NEC mogelijk vier belangrijke spelers moeten missen. Abubakari Yakubu kreeg tegen FC Twente zijn zevende gele kaart en is tegen NEC geschorst. Richard Knopper liep een knieblessure op. Waarschijnlijk is er een ban beschadigd, maar de ernst is nog niet duidelijk. Michael Jansen had al last van een hamstringblessure, die tijdens de wedstrijd verergerde. Hij moest in de slotfase worden gewisseld. De vierde Vitessenaar die wellicht de derby aan zich voorbij moet laten gaan is Theo Janssen. Maandag komt er een uitspraak in het vooronderzoek naar zijn botsing met AZ-speler Adil Ramzi.

Bron: Omroep Gelderland 02-04-2005
 

Igor Gluscevic mist het vertrouwen

Na de winterstop is spits Igor Gluscevic de topscorer bij Vitesse, maar kan hij niet rekenen op een vaste plaats. Tegen FC Twente kwam Gluscevic pas het veld in toen Richard Knopper geblesseerd moest uitvallen. “Het is moeilijk, zo zonder warming-up. Ik had meer inbreng willen hebben, maar in die fase moest het hele elftal ook verder terug. Met één punt mogen we uiteindelijk wel tevreden zijn.” Gluscevic had het logischer gevonden als hij in de basis was begonnen: “Het is duidelijk dat ik niet het volledige vertrouwen geniet. De ene wedstrijd wel en dan ineens weer niet.”

Bron: Omroep Gelderland 02-04-2005
 

Dingsdag: slimme actie van N’Kufo

Michael Dingsdag baalde enorm van de penalty waaruit Twente gelijk maakte: “Het was geen overtreding.” Dingsdag probeerde Twente-spits Blaise N’Kufo af te stoppen: “Hij ging diep en kruiste vervolgens achter Peter van den Berg langs. Ik probeerde hem nog in te halen en maakte een sliding. Hij tikte de bal langs me en liet zich vallen. Wel slim van hem, ik had moeten blijven staan en hem in de korte hoek moeten dwingen, waar Wapenaar stond.” Daarna had Vitesse het moeilijk: “Op het einde konden we de bal voorin niet meer vasthouden. Maar ja, we blijven twee punten voor op Twente.”

Bron: Omroep Gelderland 02-04-2005
 

Subtoppers geven elkaar niets toe

Het blijft ongemeen spannend in de subtop van de eredivisie. Vitesse en FC Twente, de nummers vijf en zes, leverden gisteren een teleurstellend gevecht in Gelredome. Met het behaalde punt (1 – 1) kwam geen van beide ploegen dichter bij het ultieme doel, Europees voetbal.

De strijd om de tickets voor het UEFA Cup-toernooi wordt waarschijnlijk pas op de slotdag van de competitie beslist. Het krachtsverschil, zo bleek ook gisteravond, tussen de kanshebbers is nihil en op de ranglijst blijven vooral Vitesse, FC Twente en Heerenveen in elkaars directe nabijheid staan.

De nummer vijf in de eindrangschikking gaat zeker Europa in. En mogelijk is ook de zesde plek raak. Dat is afhankelijk van de ontwikkelingen in het bekertoernooi. Willem II – Ajax en Feyenoord – PSV zijn de halve finales. Wint Ajax van Willem II, of winnen de Tilburgers in de finale van Feyenoord, dan speelt ook de nummer zes uit de eindstand volgend seizoen Europees voetbal.

Vitesse en FC Twente schoten met de remise van gisteravond weinig op, al hadden beide clubs na afloop reden tot tevredenheid. Twente-trainer Rini Coolen, geboren en getogen in Arnhem, constateerde content dat zijn ploeg ook in de tiende partij na de winterstop ongeslagen was gebleven. En zijn collega Edward Sturing moest erkennen dat Vitesse bij de stand 1-1 enkele keren was ontsnapt. Zo haalde Matthew Amoah een inzet van de doellijn en knalde Sharbel Touma in de blessuretijd op de paal.

De ontmoeting in Gelredome was boeiend en vermakelijk vanwege de belangen en de heerlijke voetbalsfeer onder het opengeschoven dak. Maar hoogstaand was het allemaal niet. Beide ploegen misten de onvoorwaardelijke aanvalsdrang, uit vrees voor de consequenties van een mogelijke nederlaag. Bovendien ontbraken cruciale spelers. Spelverdeler Theo Janssen van Vitesse zat geschorst op de tribune en bij de gasten stond de spelbepalende aanvoerder Simon Cziommer op de lijst met geblesseerde spelers.

Richard Knopper was de beste man op het veld en bekroonde zijn optreden met een weergaloos doelpunt, na dik twintig minuten spelen. Vanaf 25 meter krulde hij een afgeslagen bal over Twente-goalie Boschker: 1-0.

De Arnhemse voorsprong was in die fase zeker verdiend, gezien het veldoverwicht van de thuisploeg. Na rust draaide het spelbeeld en waren de bezoekers beter. FC Twente had wel opnieuw een arbitrale gift nodig om langszij te komen. In het voorgaande due; kregen de Tukkers in de slotfase een strafschop voor een vermeende handsbal buiten de zestien, nu beloonde arbiter Haverkort een fraaie buiteling van Blaise N’Kufo met een penalty. Het was er geen, al zette Vitesse-verdediger Michael Dingsdag te onbesuisd zijn tackle in. N’Kufo nam het cadeautje lachend in ontvangst: 1-1.

De rol van de leidsman was opmerkelijk, zoals al zo vaak bij wedstrijden van Vitesse in dit seizoen. Haverkort, een protégé van scheidsrechtersbaas Jaap Uilenberg, maakte zichzelf na de strafschop belachelijk. Nagenoeg elke beslissing was onjuist en met zijn gemarchandeer haalde hij het voetbal uit de wedstrijd. Haverkort durfde het niet aan de Twente-spelers Rahim en Jeroen Heubach een tweede gele kaart te geven. Het blijft een wonder dat arbiters van het kaliber-Haverkort gewoon in de eredivisie kunnen fluiten.

Vitesse en FC Twente zullen vandaag met belangstelling de verrichtingen volgen van Heerenveen (thuis tegen Ajax) en FC Utrecht (uit naar PSV), de grootste concurrenten in de strijd om Europees voetbal. Zowel Vitesse als FC Twente mag blijven dromen van een rentree in Europa, ondanks het teleurstellend onderonsje gisteravond in Gelredome.

Vitesse – FC Twente 1-1 (1-0).

22. Knopper 1-0, 54. N’Kufo (strafschop) 1-1. Scheidsrechter: Haverkort. Toeschouwers: 20.142. Gele kaart: Yakubu, Dingsdag (Vitesse), Rahim, Heubach, N’Kufo, Majstorovic (FC Twente).

Vitesse: Wapenaar; Rankovic, Van den Berg, Dingsdag, Jansen (86. Rojer); Knopper (58. Gluscevic), Yakubu, Schaars, Fränkel; Hersi, Amoah.

FC Twente: Boschker; Schuurman, Majstorovic, Rahim, Heubach; Sibum, Culina (80. Christensen), Sjoekov, Bouchiba (46. El Ahmadi); Touma, N’Kufo.

Bron: De Gelderlander 02-04-2005
 

Vitesse en FC Twente in evenwicht

De meest fervente supporters van Vitesse hopen, ongetwijfeld tegen beter weten in, dat hun ploeg binnenkort tot kampioen wordt gekroond. De fans van tegenstander FC Twente bestempelden de Arnhemse zangkoren vrijdagavond met een groot spandoek als een 1-aprilgrap. De wedstrijd eindigde in 1-1. Niet de titel, wel Europees voetbal is voor beide ploegen haalbaar.

De angst om te verliezen was bij zowel Vitesse als FC Twente prominenter dan de wil om te winnen. Vitesse kwam halverwege de eerste helft verdiend aan de leiding, de thuisclub had in de beginfase het beste van het spel. Knopper lepelde de bal vanaf 20 meter met gevoel achter Boschker die te ver voor zijn doel stond. De Arnhemse aanvoerder moest vroeg in de tweede helft geblesseerd per brancard het speelveld verlaten.

De thuisclub besloot na de verkregen voorsprong rustig achterover te leunen, liet het initiatief aan FC Twente en had controle op het druk bevolkte middenveld. Daardoor kreeg spits N’Kufo geen fatsoenlijke bal in de voeten gespeeld. Omdat ook aangever Touma niet in de wedstrijd zat, kwamen de bezoekers in de eerste helft zelden of nooit in de buurt van Wapenaar.

De Arnhemse doelman moest alleen in actie komen bij een vrije trap van centrale middenvelder Sibum. Ook hij kon het afwezige Duitse tandem Cziommer en Niemeyer (beiden geblesseerd) niet doen vergeten. Bij Vitesse werden de geschorste Vreven en vooral spelmaker Janssen node gemist.

FC Twente kreeg kort na de rust de hulp van scheidsrechter Haverkort, die een sliding van Dingsdag in een duel met N’Kufo bestrafte met een strafschop. N’Kufo, die op de rand van buitenspel richting doel was vertrokken, voltrok zelf het vonnis, 1-1.

FC Twente meende even van de verbijstering bij Vitesse te kunnen profiteren. Wapenaar redde bij een inzet van Culina. Invaller El Ahmadi was ook dichtbij een tweede Enschedese treffer, maar Yakubu assisteerde zijn verslagen doelman bij de inzet.

In de slotfase waren beide doelpunten nog dichtbij de volle driepunter. Aan Arnhemse zijde waren invaller Gluscevic en Amoah niet scherp genoeg in de afwerking. Aan de andere kant kwam Touma in de tweede minuut van de blessuretijd slechts centimeters tekort. Nu bleef het 1-1 en het verschil op de ranglijst twee punten in Arnhems voordeel. De Enschedeërs kunnen echter al genoeg trots zijn op hun score sinds de winterstop, uit de laatste tien competitiewedstrijden werden 24 punten behaald.

Bron:Telegraaf.nl 01-04-2005
 

Gelijkspel Vitesse tegen FC Twente

In het duel dat twee totaal verschillende gezichten kende, eindigden Vitesse en FC Twente na negentig minuten op 1-1. Gezien het spelbeeld in de tweede helft en de bal op de paal in de extra tijd mocht Vitesse zich niet ongelukkig prijzen met de puntendeling.

Vitesse:Wapenaar, Rankovic, Van den Berg, Dingsdag, Jansen, Fränkel, Yakubu, Knopper, Schaars, Hersi en Amoah.

FC Twente:Boschker, Schuurman, Majstorovic, Ouedraogo, Heubach, Sibum, Culina, Touma, Bouchiba, Shoukov en N’Kufo.

Bron: Vitesse.nl 01-04-2005
 

SV Vitesse steunt actie ‘Yakubu moet blijven’

Een groep supporters is onlangs de actie ‘Yakubu moet blijven’ begonnen. De Supportersvereniging Vitesse (SV Vitesse) steunt deze actie en roept de Vitesse-supporters op deze actie te ondersteunen.

Een sterke spelersgroep met spelers die aanspreken bij het publiek is belangrijk voor Vitesse en haar supporters. Yakubu is een speler die door zijn spel, mentaliteit en inzet aanspreekt bij de supporters en zeer belangrijk is voor het team. Indien hij behouden kan blijven voor Vitesse is dit niet alleen goed voor het team maar geeft dit ook een belangrijk signaal naar de buitenwereld: Vitesse is in staat de beste spelers te behouden en door te groeien naar waar het hoort: de subtop! De SV Vitesse heeft eerder dit seizoen geprobeerd met een handtekeningenactie Nicky Hofs te behouden voor Vitesse. Dat is helaas niet gelukt. Hopelijk zorgt dit gebaar van de supporters ervoor dat andere geldschieters de definitieve komst van Yakubu mogelijk maken.

Steun de actie ‘Yakubu moet blijven’ en stort geld of geef geld tijdens de wedstrijd Vitesse – FC Twente.

SV Vitesse

Voor meer informatie zie de website van de ‘Yakubu moet blijven’-actie

01-04-2005
 

Vitesse mag Yakubu (Ajax) overnemen

Vitesse kan Abubakari Yakubu van Ajax overnemen. De Amsterdamse club liet vannacht de deadline verstrijken om de middenvelder terug te halen. Vitesse heeft nu een exclusieve optie tot koop, voor een transfersom van 750.000 euro. De Arnhemmers hebben twee weken de tijd om de financiering rond te krijgen. Fans houden vanavond de wedstrijd tegen FC Twente een grootschalige collecte om geld voor Yakubu bijeen te krijgen. Verder is er een rekening geopend waarop supporters en sponsors een bijdrage kunnen storten.

Bron: Omroep Gelderland 01-04-2005
 

Forum alleen nog geregistreerd te zien

Het forum is een web based versie waarvoor het noodzakelijk is dat u zich als deelnemer registreert. Dit heeft als grote voordeel dat het hierdoor niet mogelijk is onder andermans naam of alias te posten, het geen in sommige forums en gastenboeken nog al eens een problemen opleveren.

Voor alle duidelijkheid: U kunt 100% anoniem posten. De bij de registratie ingevoerde gegevens zijn zowel door de forum administrators als voor de overige deelnemers afgeschermd. En zijn alleen bekend bij de aanvrager. Succes !

Voor uw registratie gaat u naar de link van het forum in het rechter menu en volgt de aanwijzingen op die EZ board u geeft.

April 2005
 

Harald Wapenaar: Gek op een beetje gevaar
‘Volgend seizoen keep ik in het roze’
‘Jonge gasten zien voetbal alleen als een baan’

Door Jaap Visser

Hij is een van de opvallendste verschijningen uit de eredivisie. Doelman Harald Wapenaar – wit tenue, bruin lijf – is bij Vitesse aan een sterk jaar bezig. Een kwestie van lef, zegt de doelman, die volgend seizoen in het roze keept.

In het schaftlokaal van Vitesse zit keeper Harald Wapenaar na te kaarten met aanvoerder Richard Knopper en de verdedigers Stijn Vreven en Peter van den Berg. Waarover praten zij op deze doodgewone trainingsdag? Wapenaar: “Over van alles en nog wat, maar vooral over voetbal.” De rest van de selectie is er meteen na het middageten vandoor gegaan. De Slenk, het trainingskamp van Vitesse, is schitterend gelegen op Papendal, maar de opstallen zien er niet uit en ontberen elke luxe. Wapenaar: “Maar dat wil toch niet zeggen dat je dan maar zo snel mogelijk de pleiterik moet maken? Een beetje blijven hangen is goed voor het groepsproces.”

lees verder...

Bron: AD 01-04-2005
 

Wie is de beste club in het oosten?

FC Twente, vanavond in Gelredome, is een mooi affiche in de strijd om Europees voetbal. Er staat ook veel prestige op het spel. Want wie van de twee is de beste club in Oost – Nederland? Met een opgestoken middelvinger liep hij naar de Zuid-tribune, naar het vak met de meest fanatieke supporters van Vitesse. Jeroen Heubach, voetballer van FC Twente. Het was de halve finale in het bekertoernooi, seizoen 2000-2001. In Gelredome verloor Vitesse van FC Twente, na strafschoppen. Heubach benutte een pingel. En maakte vervolgens een obsceen gebaar naar de Arnhemse aanhang.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 01-04-2005
 

Aanvaller Gluscevic start weer op de bank

Igor Gluscevic begint vanavond zeer waarschijnlijk als wisselspeler van Vitesse aan de belangrijke thuiswedstrijd tegen FC Twente (aanvang 20.00 uur in Gelredome). Gluscevic keerde in het vorige duel van Vitesse (3-0 nederlaag uit tegen AZ) terug in het basisteam van de Arnhemse hoofdmacht, maar de aanvaller uit Montenegro lijkt vanavond opnieuw genoegen te moeten nemen met een plaats op de reservebank.

Afgaande op de afsluitende training, gisterochtend op sportcentrum Papendal, zal Stijn Schaars op het middenveld de geschorste Theo Janssen vervangen. Ook rechtsback Stijn Vreven zit vanavond een schorsing van een wedstrijd uit. Op zijn plek speelt Aleksandar Rankovic. Abubakari Yakubu keert na een wedstrijd schorsing terug in het Arnhemse elftal, waarin de langdurig uitgeschakelde Ruud Knol nog altijd ontbreekt.

FC Twente begint zwaar gehavend aan de wedstrijd, waarin beide ploegen vechten voor hun kans op Europees voetbal. Bij de ploeg uit Enschede ontbreken de geblesseerden Simon Cziommer, Ramon Zomer, Georgi Gakhokidze, Peter Niemeyer en Niels Wellenberg.

Vermoedelijke opstelling Vitesse: Wapenaar; Rankovic, Van den Berg, Dingsdag, Jansen; Knopper, Yakubu, Schaars; Hersi, Amoah en Fränkel.

Bron: De Gelderlander 01-04-2005

Hoofdsponsor: