Augustus 2001

Vitesse moet kiezen tussen geld en veiligheid

De supportersrellen in Gelredome, afgelopen zaterdag, plaatsen de komende thuiswedstrijden van Vitesse in de volle aandacht. Op 15 september komt Sparta naar Arnhem. Is het denkbaar dat ongeregeldheden als in het voorbije weekeinde zich herhalen?

Het is de prangende vraag, die leeft bij de voetbalclub en zijn supporters. Het antwoord ligt grotendeels in de vraag hoe het tot de rellen heeft kunnen komen tijdens het duel met FC Utrecht. Op de Noord-tribune zat een deel van de FC Utrecht-aanhang, die daar niet hoorde te zitten. De extra plekken in dit vak kwamen vrij doordat de wedstrijd Vitesse-FC Utrecht een zogeheten aandachtswedstrijd was.

lees verder...

Bron: AC 31-08-01

Zoetebier: “Eindelijk kans mezelf te bewijzen op het hoogste niveau”

Het ‘welkom thuis’ van talrijke Feyenoord-aanhangers klonk hem gistermiddag als muziek in de oren. “Het voelt goed terug te zijn”, straalde Edwin Zoetebier. Na de medische keuring en de door zaakwaarnemer Humphry Nijman en Feyenoord-directeur Hans Hagelstein gladgestreken plooien, zette de opvolger van Jurek Dudek even later zijn handtekening onder een contract voor vier seizoenen.

In januari ’98 verloste Feyenoord de bij het Engelse Sunderland op de tribune belandde Volendammer uit zijn lijden. Maar vanaf het moment dat Zoetebier in Rotterdam-Zuid arriveerde, begon Dudek een glansrol te vertolken. “Hij verdiende het om eerste keus te zijn”, blikte diens toenmalige concurrent gisteren kort terug. “Ik had een prachtige tijd hier, maar ik speelde niet.” Zoetebier verbeet zich lange tijd op de Rotterdamse bank, maar dankte Feyenoord vervolgens op zijn knieën dat de club iets meer dan een jaar geleden mee wilde werken aan een transfer naar Vitesse. Daar bloeide de Volendammer door een rugblessure enkele maanden eerder bijna afgeschreven op. “Ronald Koeman en Abe Knoop (keeperstrainer, red.) hebben het destijds toch aangedurfd om me binnen te halen, ondanks dat ik drie jaar niet gespeeld had. Voor het fantastische vorige seizoen ben ik hen en de spelersgroep echt dankbaar. En gelukkig heb ik het verkregen vertrouwen niet beschaamd.”

Ondanks een constant seizoen in Arnhem had Zoetebier niet meer gedacht de omgekeerde weg nog af te mogen leggen: van het Gelredome naar De Kuip. Woensdagmorgen verwachtte Ronald Koeman de dit seizoen nog niet gepasseerde Zoetebier iets vroeger op ‘spreekuur’. “Ik schrok best even toen hij me inlichtte en vertelde dat de clubs er al uit waren. Was blij verrast. Stiekem hoop je erop, maar als eventuele vervanger werd mijn naam steeds niet genoemd. Ik moet straks laten zien dat Feyenoord een goede keuze heeft gemaakt. Ik hoef in ieder geval niet te worden gemotiveerd. Op deze kans heb ik lang moeten wachten”, keek de 31-jarige keeper vooruit om als eerste doelman bij een topclub aan de slag te gaan. “Ik besef dat het geen makkelijke opgave is om Dudek op te volgen. Hij is hier populair, heeft destijds ook mijn respect afgedwongen. Het is een voordeel dat ik hier al tweeëneenhalf jaar heb gewerkt. Eindelijk kan ik mezelf bewijzen op het hoogste niveau.” Het eerste weerzien met Het Legioen staat gepland voor 12 september, als Zoetebier direct een krachtmeting op het hoogste podium voor de kiezen krijgt. Champions League-winnaar Bayern München thuis. Ondertussen oude bekenden begroetend: “Het is opnieuw een droom die uitkomt. Spelen tegen een club als Bayern is leuk, maar winnen nog mooier. En dit gaat mooi worden. Dat voel ik.”

De Telegraaf 31-08-01

Zoetebier: Ik kan het niveau aan

Edwin Zoetebier heeft een contract voor vier jaar getekend bij Feyenoord. De 31-jarige doelman volgt Jurek Dudek op in de Kuip. De Rotterdamse club betaalt aan Vitesse iets meer dan drie miljoen gulden voor de keeper. Hij traint vandaag voor het eerst mee in de Kuip.

Zoetebier is bekend met Feyenoord. De Volendammer stond eerder 2,5 jaar onder contract bij de Rotterdamse club. Hij was tweede doelman achter Jurek Dudek. Vorig seizoen vertrok de dertiger naar Vitesse, omdat hij zijn rol in de marge zat was. Bij de Arnhemmers speelde Zoetebier een uitstekend seizoen. Hij was vorig seizoen een van de beste keepers van de eredivisie.

Feyenoord nam dinsdag voor het eerst contact op met Vitesse. Dezelfde dag spraken de Rotterdammers ook met NAC over een transfer van Gabor Babos. De Hongaar viel snel af. NAC vroeg ruim tien miljoen gulden voor hem. Vitesse gaf voor een Zoetebier een indicatieprijs van zes miljoen gulden af.

Gisteren werden de onderhandelingen tussen Feyenoord en de Arnhemse subtopper afgerond. Zoetebier: ,,Het is heerlijk om terug te gaan naar de club waar ik het 2,5 jaar heel goed naar mijn zin heb gehad. Enige minpunt was, dat ik achter Dudek vrijwel niet aan spelen toe kwam. Daardoor koos ik vorig jaar ook voor Vitesse. Die overstap pakte goed uit. Ik heb bewezen dat ik het niveau aankan.”

Vitesse zal waarschijnlijk geen nieuwe keeper kopen. De subtopper beschikt nog over de doelmannen Jevric en Van Fessem. De laatste zal waarschijnlijk de kans krijgen zich te bewijzen.

AD 31-08-01

Van Beukering en Riga niet in Oranje

De aanvallers Jhon van Beukering en Riga Mustapha hebben zich vanwege blessures afgemeld voor vertegenwoordigende elftallen. Van Beukering ondervindt hinder van een rugblessure. Hij zegde daarom af voor het Nederlands elftal onder 19 jaar dat volgende week meedoet aan een toernooi in Joegoslavie. Dit toernooi dient als voorbereiding op het EK-kwalificatietoernooi in Frankrijk.

Riga moest vanwege een liesblessure afhaken bij Oranje onder 21 jaar. Hij traint apart van de groep.

TT TVG 31-08-01

Westerveld hoopt op faire kans om concurrentie met Dudek aan

Verbijsterd, maar niet verslagen. Zo viel de gemoedstoestand te omschrijven bij Sander Westerveld, de tweede doelman van het Nederlands elftal en eerste goalie van Liverpool, nadat de transfer van Jurek Dudek naar Liverpool was beklonken. De Tukker had vanuit het trainingskamp contact met zijn manager Ton van Dalen, maar niet om een andere club te vinden. Eerder het tegendeel. Westerveld laat zich niet zomaar wegjagen en wil de concurrentie met de Pool aangaan.

“Westerveld realiseert zich dat hij op de bank zal komen als een club voor zoveel geld een keeper haalt. Hij hoopt alleen dat manager Gerard Houllier hem een faire kans geeft in de strijd met Dudek”, verwoordt Van Dalen de ideeën van zijn protégé. Vandaar blijft Westerveld bij Liverpool en voor een transfer is het sowieso te laat. “De inschrijving voor de Champions League sluit vandaag. Daarbij hebben we geen club achter de hand voor Westerveld omdat we er nooit mee bezig zijn geweest.”

Hoewel iedereen het deed voorkomen alsof het een donderslag bij heldere hemel betrof, is dat toch niet helemaal waar. Ook niet voor het kamp Westerveld. Van Dalen: “Houllier heeft mij in de zomer verteld dat hij niet volledig tevreden was over Sanders seizoen.” Het betrof de eerste helft toen Westerveld evenals vele andere Euro 2000-gangers een terugslag had in de competitie. “Maar hij herstelde zich goed vond ook z’n Franse trainer. Uiteindelijk haalde Liverpool met Westerveld onder de lat vijf bekers op en sleepte hij z’n ploeg erdoorheen in de slotfase van vorig seizoen toen op het nippertje kwalificatie werd gerealiseerd voor de voorronde van de Champions League.”

Desondanks liet Houllier weten tussentijds naar een andere doelman op zoek te gaan als Westerveld de eerste helft van de competitie niet aan zijn eisen zou voldoen. “Zou hij spelen als in de tweede competitiehelft dan zou Liverpool gewoon met hem doorgaan”, kreeg Van Dalen te horen. De tijd, die de Franse coach Westerveld in het vooruitzicht stelde, bleek uiteindelijk een stuk ingekort. “Tot welgeteld één competitiewedstrijd. Vandaar valt het toch rauw op ons dak”, aldus Van Dalen. “Maar het zal Westerveld niet afschrikken om de concurrentiestrijd aan te gaan want hij wil helemaal niet weg bij de club, hoewel de gang van zaken curieus is. Met 29 duels zonder tegendoelpunt en de nul bij AS Roma en FC Barcelona hoeft hij niet te wanhopen en heeft sterke ijzers in het vuur. Zolang hij maar een eerlijke kans krijgt, want zo overduidelijk zijn de verschillen tussen Westerveld en Dudek niet. Zo denderend keepte hij vorig seizoen niet bij Feyenoord.”

De Telegraaf 31-08-01

Zoetebier definitief naar Feyenoord

De overgang van Edwin Zoetebier naar Feyenoord gaat definitief door. Vanmiddag rond de klok van half zes zijn beide clubs de laatste details van het contract overeengekomen. De transfer van de doelman was twijfelachtig door de problemen rond de overgang van Dudek naar Liverpool, die nu ook definitief is. Over de hoogte van de transfersom worden geen nadere mededelingen gedaan.

Edwin Zoetebier is een kwartier geleden (17.45 uur) door Feyenoord op de hoogte gebracht dat hij als doelman zal worden ingeschreven voor de wedstrijden om de Champion League.

Liverpool nam tenslotte genoegen genomen met het resultaat van de bloedtest van Dudek zoals die vanmiddag vanuit Polen door de arts van de Poolse nationale selectie naar Engeland is gefaxt. De medische staf van Liverpool zag daarin geen verdere aanleiding om de koop van Dudek te stagneren.

Op grond van het gemis aan een bloedtest zag Liverpool vanmorgen wel schriftelijk af van de aankoop van Jerzy Dudek. Feyenoord ontving slechts een eenvoudige email met een korte afwijzende verklaring, waarna het bestuur en de staf van Liverpool enige uren telefonisch niet te bereiken was. Pas toen Feyenoord per fax dreigde met juridische stappen, omdat het inmiddels ook afspraken met Edwin Zoetebier had gemaakt, zwichtte Liverpool en nam het genoegen met het resultaat van de bloedtest die de bondsarts van Polen bij Dudek had afgenomen.

‘Afkeuren en half keuren, daar zit een wereld van verschil tussen. Zeker als andere artsen kunnen aantonen dat iemand kerngezond is’, aldus manager Jan D. Swart. ’Sinds die stellingname van het Feyenoord-bestuur is Liverpool plotseling in actie gekomen. Toch blijft het voor ons een raadsel dat Liverpool zo laconiek op de laatste dag van de ene naar de andere keeper switchte. Daar moet méér achter zitten. Wij kunnen moeilijk geloven dat een door Liverpool naar Polen gestuurde arts een bloedtest vergeet en in een Pools ziekenhuis een scan niet kan lezen. Maar het fijne weten wij er niet van. Daar is vandaag verder ook niet naar gevraagd. Tussen Feyenoord en Liverpool was er reeds woensdag een overeenkomst. Liverpool deed schriftelijk het laatste bod en Van den Herik heeft het ja van Feyenoord een uur later vanuit Amerika schriftelijk bevestigd. Daarmee was voor Feyenoord de zaak gedaan en heeft Liverpool zich met zijn agent en arts in Polen verstaan met de Dudek-partij’.

Vitesseworld/Feyenoord 31-08-01

Politie krijgt tips

Bij de politie zijn een aantal tips binnengekomen over de kaartverkoop voor het duel Vitesse-FC Utrecht. Volgens een woordvoerdster hebben ruim 20 bellers zich gemeld met informatie hoe de FC Utrecht fans voor noord kaartjes konden kopen. De recherche in Arnhem trekt momenteel alle tips na.

31-08-01

Transfers Zoetebier/Dudek nog niet geheel van de baan

Liverpool heeft naar aanleiding van de stellingname van Feyenoord vanmorgen inzake het niet doorgaan van de transfer van Jerzy Dudek vrijdagmiddag (14.15 uur) alsnog een bloedtest aangevraagd voor de Feyenoord-doelman. De bondsarts van het Poolse elftal zal hierin bemiddelen. Het resultaat van die bloedtest wordt zo spoedig mogelijk naar Liverpool gefaxt. Feyenoord en Liverpool hebben inmiddels een openlijn over de ontstane situatie.

‘Er is een inmiddels een bevestiging van Liverpool-manager Rick Parry dat er geen problemen zijn over de werkvergunning van Dudek in Engeland. Dat kan dus niet de reden zijn dat de deadline voor inschrijving voor de Champions League niet gehaald zou kunnen worden’, aldus Feyenoord-manager Jan D. Swart.

‘Het enige waar Liverpool absoluut waarde aan hecht is een bloedtest. We nemen dus aan dat die gisteren inderdaad vergeten is. Het toeval wil dat de bondsarts van de Poolse selectie woensdag van alle spelers van het nationale elftal een bloedtest heeft afgenomen. De zaakwaarnemer van Dudek heeft inmiddels contact met hem gehad. Beiden kennen de haast die nu geboden is. We gaan ervan uit dat het resultaat van die test binnen een uur in Liverpool is en als de test goed is, gaan we ervan uit dat de transfer alsnog doorgang zal vinden’.

Edwin Zoetebier wordt van de merkwaardige gebeurtenissen op de hoogte gehouden.

Bron:Feyenoord.nl 31-08-01

Tob Swelheim vertrekt bij NUON

Bestuursvoorzitter ir. Tob Swelheim van Nuon zal zijn functie neerleggen per 1 januari 2002. Na bijna 14 jaar aan het hoofd te hebben gestaan van de onderneming maakt hij dan plaats voor een opvolger.

In een toelichting op zijn besluit gaf hij aan voor dit moment te hebben gekozen, omdat Nuon zich tussen twee belangrijke fasen in bevindt: de periode tot heden waarin Nuon onder Swelheim’s leiding groeide tot leidende energie- en wateronderneming in Nederland en de omslag maakte van traditionele nutsinstelling naar moderne onderneming; en de komende jaren, waarin een verdergaande efficiencyslag en substantiële internationale groei en schaalvergroting de onderneming opnieuw diepgaand zullen veranderen. Hij is van mening dat een nieuwe leiding nodig is voor die volgende stap. Daarnaast gaf Swelheim te kennen, dat hij na zoveel jaren de tijd die nog voor hem ligt graag aan meer persoonlijke zaken zou willen wijden.

Bron: Nuon 31-08-01

Vitesse wil door met jonge talenten

Vitesse wil de komende maanden de contracten met een drietal jonge talenten openbreken. Remco van der Schaaf, Matthew Amoah en Riga Mustapha liggen weliswaar vast tot 2003, maar de club wil nog dit seizoen met het trio om de tafel gaan zitten. Vitesse wil voorkomen dat de spelers hun contract uitzitten en dan gratis wegmogen. Daarbij ziet de club in het drietal ook spelers voor de toekomst.

Voor de winterstop zal de club ook praten met Marc van Hintum, Stefan Nanu, Carlos Fortes en Martijn Kuiper, die allen een contract tot volgend jaar zomer hebben.

Bron: De Gelderlander 31-08-01

Zoetebier naar Feyenoord, tenzij…

Edwin Zoetebier speelt de komende vier seizoenen voor Feyenoord. De doelman van Vitesse volgt de naar Liverpool vertrekkende Jerzy Dudek op. Feyenoord gaat akkoord met de transfersom, die tussen de 5 en 6 miljoen gulden is. Toch is het nog niet honderd procent zeker dat de overstap van Zoetebier doorgaat. De Rotterdamse club kan nog onder de overeenkomst uit als de transfer van Dudek niet doorgaat.

Helemaal ondenkbeeldig is dat gek genoeg niet. De nationale doelman van Polen is inmiddels in eigen land gekeurd, maar de resultaten moeten nog vanuit het Pools worden vertaald. Vervolgens moet Liverpool er nog in slagen Dudek voor twaalf uur vannacht speelgerechtigd te krijgen bij de UEFA. Op dat tijdstip sluit namelijk de inschrijvingstermijn voor spelers die aan de Champions League willen deelnemen.

Zoetebier is de tweede keuze van Feyenoord. Nadat de onderhandelingen met NAC-doelman Gábor Babos stuk liepen op de vraagprijs van ruim 10 miljoen gulden, kwam de vier jaar oudere Zoetebier in beeld. De Volendammer keert na ruim een jaar terug in De Kuip. Hij was eerder tweede doelman achter Dudek, maar verkoos een transfer naar Vitesse omdat hij het bankzitten beu was. Vitesse nam Zoetebier over voor 1 miljoen gulden en verkoopt hem nu weer voor meer dan het vijfvoudige.

Zoetebier toonde zich gisteren dolgelukkig met zijn overstap. “Feyenoord is een fantastische club. Ik heb het er altijd goed naar mijn zin gehad, alleen wilde ik spelen. Daarom heb ik toen voor Vitesse gekozen. Dat Feyenoord mij nu terugvraagt, zie ik als een beloning voor een goed seizoen bij Vitesse. Ik heb destijds de juiste keuze gemaakt”, aldus de Volendammer, die in de eerste drie competitieduels van dit seizoen enkel tegendoelpunten kreeg.

Vitesse is niet van plan de transfersom aan te wenden om een nieuwe doelman te halen. Het geld wordt besteed om de schuldenlast te verlichten. De naar de tweede selectie gedegradeerde Dragoslav Jevric keert naar alle waarschijnlijkheid terug in de Arnhemse selectie. Daarover neemt trainer Ronald Koeman vandaag een definitieve beslissing. Jim van Fessem lijkt vooralsnog eerste kandidaat om Zoetebier op te volgen.

Bron: De Gelderlander 31-08-01

Edwin Zoetebier ziet Feyenoord als beloning

Edwin Zoetebier is de voornaamste kandidaat om Jurek Dudek op te volgen bij Feyenoord. De 31-jarige doelman ziet in een terugkeer naar de Kuip de beloning voor een sterk seizoen bij Vitesse. Maar gisteravond verkeerde hij nog in grote onzekerheid over zijn toekomst.

Arnhem – Na een dag vol onrust en geruchten haalde Zoetebier eens flink de schouders op. “Ik kan nu nog niets zeggen”, sprak de doelman na de oefenwedstrijd van Vitesse tegen amateurclub SML (0-6). Of hij de opvolger van Dudek wordt? “Ik weet het niet. Echt niet.”

Hij wist wel dat Feyenoord eerder op de dag met Vitesse een akkord had bereikt. De titelkandidaat uit Rotterdam moet naar verluid ongeveer zes miljoen gulden betalen voor de 31-jarige keeper, die bij Vitesse tot medio 2004 onder contract staat.

Zoetebier, kortom, hoefde alleen zelf nog tot overeenstemming te komen met Feyenoord. Zijn zaakwaarnemer Humphrey Nijman onderhandelde gisteren langdurig met Feyenoord. “Echt, ik kan er nog niets over zeggen”, zei Zoebier gisteravond laat. “Ik heb de afspraak met mijn zaakwaarnemer dat hij naar mij toekomt als er iets definitiefs is. Maar ik heb nog niets van hem gehoord.”

Speelde Feyenoord gisteren een spel, waarin naast Zoetebier ook Sander Boschker (FC Twente), Gábor Babos (NAC) en Oscar Moens (AZ) een rol vertolken? Feyenoord heeft bij deze clubs geïnformeerd en loert mogelijk op de goedkoopste optie. Zoetebier: “Zou kunnen.”

Het enige dat Zoetebier gisteren wel kon vertellen, was dat de belangstelling uit Rotterdam hem streelde. “Als een topclub zich voor je meldt, dan heb je ook een reden om enthousiast te zijn”, zei de Volendammer.

Voor de ochtendtraining kreeg hij van Vitesse-trainer Ronald Koeman te horen dat Feyenoord zich bij Vitesse had gemeld. Zoetebier erkende verbaasd te zijn door de belangstelling uit Rotterdam. “Net als iedereen in Nederland had ik de namen Boschker en Babos in mijn hoofd.”

Mocht de transfer doorgaan, dan keert Zoetebiet terug in de kuip. Hij zar er bijna drie seizoenen op de bank, achter Jurek dudek, voordat hij in 2000 overstapte naar Vitesse. Zoetebier heeft in Arnhem een sterk seizoen achter de rug en ziet een eventuele overgang naar Feyenoord als een fraaie beloning.

“Ik denk dat je wel van een beloning kunt spreken, mocht het allemaal doorgaan”, sprak Zoetebier voorzichtig. “Dat zou betekenen dat ik destijds een goede beslissing heb genomen door naar Vitesse te gaan. Ik wilde spelen, elke week, en kan dat bij Vitesse ook nog eens doen in een van de mooiste stadions van Nederland.”

Hoewel hij alleen onder voorbehoud wilde spreken, straalde de trots van zijn gezicht. “Als het allemaal klopt dan streelt het me wel”, zei Zoetebier, die met een goed gevoel terugkijkt op zijn periode in de Kuip.

“Ik ben destijds ook op een prettige manier weggegaan bij Feyenoord. Met enkele jongens, Jan de Visser bijvoorbeeld, heb ik nog geregeld contact. Ik voel me goed thuis bij Feyenoord. Ik heb er een fijne tijd gehad, alleen speelde ik niet. Dat was het enige minpunt.”

Bron: De Gelderlander 31-08-01

Vitesse-aanvoerder Michel Kreek “Er zit weinig statiegeld meer op”

Het tumult bij Vitesse heeft een zware wissel getrokken op hem en de club. Hij leeft nog met de stille hoop op een hernieuwde kennismaking met Italië. Maar Michel Kreek is ondertussen ook al dertig en opnieuw aanvoerder. Hij zal de verantwoordelijkheid niet uit de weg gaan. Een monoloog met de aanvoerder van Vitesse.

lees verder...

Bron: Sportweek 30-08-01

Op het bordje van Koeman ligt nu het ‘vraagstuk Dragoslav Jevric’

Het ‘vraagstuk Jevric’ ligt op het bordje van trainer Ronald Koeman. De oplossing hield de trainer van Vitesse nog even voor zich. Misschien omdat de transfer van Zoetebier naar Feyenoord nog niet kogeltje rond was, misschien ook omdat het vraagstuk een paar lastige kanten heeft.

lees verder...

Bron:Gelderlander 31-08-01

Jevric op tijd fit voor duel Heerenveen

Het ziet er naar uit dat Dragoslav Jevric op tijd fit is om volgende week vrijdag met de eerste selectie naar Heerenveen te reizen. De Joegoslaaf is zo goed als hersteld van een kneuzing aan zijn schouder. Ronald Koeman neemt vandaag een beslissing of hij Jevric aan de selectie toevoegt. Door het aanstaande vertrek van Edwin Zoetebier is er een plaatsje vrij in de selectie. De enige andere kandidaat voor de vacature is Bas Wijnen. De doelman had de voorbije week last van een blessure bovenop zijn voet. Daarvan is hij inmiddels hersteld. Wijnen speelde gisteren driekwart wedstrijd met Jong Vitesse tegen Jong NEC (5-1). Hij moest de geblesseerde doelman Raymond van Driel vervangen en toonde geen problemen.

Bron:Gelderlander 31-08-01

Opnieuw een blessure voor Marian Zeman

Marian Zeman is opnieuw geblesseerd geraakt. De verdediger van Vitesse heeft last van zijn nek. Zeman liet zich in Duitsland behandelen voor zijn kwetsuur, maar bleef last houden. Hij meldde zich wel weer op de training bij de tweede selectie. Omdat de belasting andermaal te groot bleek, werd hij door trainer Mike Snoei op ‘rust’ gezet. “Hij moet eerst maar eens helemaal fit zijn, dan kan hij weer komen trainen”, aldus Snoei. Zeman werd voor dit seizoen door hoofdtrainer Ronald Koeman naar de tweede selectie gezet. De Slowaak is zo vaak geblesseerd dat Koeman geen beroep meer op hem wenst te doen.

Bron:Gelderlander 31-08-01

Amoah snel gewisseld

Matthew Amaoh werd gisteravond al na een kwartier gewisseld in de oefenwedstrijd van Vitesse tegen SML. Trainer Ronald Koeman haalde de aanvaller uit onvrede naar de kant. “Amoah verspeelde vijf ballen achter elkaar”, verklaarde Koeman, “en in de laatste wedstrijden was hij al niet scherp. Dan is er maar één weg: wegwezen.”

Michel Kreek en Victor Sikora gingen vroegtijdig naar de kant vanwege lichte enkelkwetsuren. Tijjani Babangida ontbrak op het wedstrijdformulier. De Nigeriaan kampt met een blessure aan de hak. Maar net als Kreek en Sikora zal Babangida tijdig hersteld zijn voor de eerstvolgende competitiewedstrijd, op 7 september bij Heerenveen.

Theo Janssen, Riga en Ruud Knol ontbraken gisteravond wegens verplichtingen met nationale jeugdselecties.

De Gelderlander 30-08-01

Fluiters ondermijnen het vertrouwen van Peeters

Het Arnhemse publiek heeft een bedenkelijke reputatie. Is het verwend, kritisch of gewoon negatief? Trainer Ronald Koeman van Vitesse ergert zich aan de fluitconcewrten die spits Bob Peeters woensdagavond tijdens het duel tegen AZ (1-0) in Gelredome over zich heen kreeg. Het is niet de eerste keer dat het gebeurt.

Het is een vorm van mentaal supportersgeweld en daarom niet erg kies. Nog vreemder is het dat er Arnhemse supporters zijn die eigen spelers uitfluiten. Niet vanwege een gebrek aan inzet, maar gewoon omdat iemand niet goed speelt. Al zit er misschien net iets meer achter en hebben ze liever dat iemand anders speelt.

Met de keuze van Koeman zijn de fluitisten het dus niet eens, maar de trainer opteert toch echt voor het beste elftal, ongeacht naam en faam. ‘”Met de negatieve benadering van Bob Peeters moet het maar eens afgelopen zijn”, zo floot Koeman gistermiddag zelf de fans terug.

“Bob Peeters heeft er last van, dat kun je zien”, sprak Koeman. “Hij speelde woensdag het eerste half uur goed. Dan doet hij iets fout en beginnen er mensen te fluiten. Dat gaat ten koste van de speler en dus gaat het ook ten koste van het elftal.”

Het is niet de eerste keer dat Koeman de publieke invloed probeert te sturen. Ook Patrick Pothuizen en Carlos Fortes werden vorig seizoen door de fans uitgefloten. Met Pothuizen kwam het nooit meer goed, al deed Koeman ook toen een poging het tij te keren. Het kwaad was al geschied, Pothuizen voelde zich onwelkom, leed in stilte en gooide uiteindelijk de kont tegen de krib.

Koeman: “Ik vind dat alle spelers die het shirt van Vitesse dragen, de steun van het publiek verdienen. Dat is voor de spelers ook belangrijk. Toen Bob Peeters tegen Sunderland scoorde, kreeg hij de steun van het publiek. Daarna speelde hij goed. Je kon zien dat er een last van hem afviel.”

“Tegen AZ begon hij woensdag ook goed, maar de eerste keer dat hij iets fout doet, beginnen er mensen te fluiten. Je ziet dat hij daar moeite mee heeft, dat hij zelfvertrouwen verliest en steeds minder gaat spelen. Het publiek maakt de speler onzeker”, weet Koeman, die de negatieve spiraal wil doorbreken.

“Ik heb er donderdag even met Bob Peeters over gesproken. Dat was op mijn initiatief, maar hij gaf wel aan dat hij het gevoel heeft nog maar weinig goed te kunnen doen.” Dat het Arnhemse publiek zich niet alleen afreageert op teleurstellende prestaties van Peeters – die de vergelijking met eerdere topschutters als Nikos Machlas en Pierre van Hooijdonk niet kan doorstaan – is ook Koeman niet ontgaan.

Peeters heeft ook te maken met een jong talent uit Velp, die zijn schaduw al vooruit werpt. Jhonny van Beukering is het nieuwe ‘lievelingetje’ van de fans. “Het is begrijpelijk dat mensen graag een jongen uit de streek zien spelen”, meent Koeman, “maar Jhonny is er nog niet helemaal aan toe. Je moet zo’n jongen brengen als hij er klaar voor is. Hij krijgt al vrij veel speeltijd en hij doet het goed, maar dit is nog niet het juiste moment.”

En dus doen de mensen er goed aan de Belg Bob Peeters te steunen, in plaats van hem af te breken. “Bob Peeters is mijn eerste keuze in de spits”, zo laat Koeman aan duidelijkheid niets te wensen over.

De Gelderlander 30-08-01

Transfer Zoetebier afgerond

De transfer van Edwin Zoetebier naar Feyenoord is donderdag definitief afgerond. Vitesse ontvangt een bedrag van ongeveer 4 miljoen gulden voor de keeper.

De doelman van Vitesse tekent een vierjarige verbintenis in de Kuip, waar hij van begin 1998 tot medio 2000 al onder contract stond. Zoetebier is voor Feyenoord tweede keus. ,,Ik wil niet ontkennen dat NAC-doelman Babos bovenaan op ons lijstje stond”, liet woordvoerder Jan D. Swart weten. ,,Dat had alles te maken met het leeftijdsverschil. Babos is 27, Zoetebier 31. Maar de prijs die NAC voor Babos vroeg, stond niet in verhouding met het verkoopbedrag van Dudek.”

,,Onze keeperstrainer Pim Doesburg heeft het volste vertrouwen in Zoetebier”,aldus Swart. ,,Hij vindt hem een ervaren en uitstekende prof. De verwachting is dat Edwin nog lang meekan.”

Zoetebier, die tot medio 2004 onder contract stond bij Vitesse, hoorde pas woensdag van de hernieuwde interesse van Feyenoord. ,,Ik wist dat er weer iets speelde rond Dudek, maar mijn naam werd niet genoemd in het hele verhaal”, zei de Volendammer. ,,Trainer Ronald Koeman bracht mij voor de training op de hoogte. Het is daarna allemaal heel snel gegaan. Binnen een dag was de zaak geregeld.”

Zoetebier ondergaat donderdag de medische keuring en traint vrijdag voor de eerste keer mee met de A-selectie van Feyenoord. ,,Het is heerlijk om terug te gaan naar de club waar ik het 2,5 jaar heel goed naar mijn zin heb gehad. Enige minpunt was, dat ik achter Dudek vrijwel niet aan spelen toe kwam. Daardoor koos ik vorig jaar ook voor Vitesse. Die overstap pakte goed uit. Ik heb bewezen dat ik het niveau aankan.”

Vitesse hoeft na het vertrek van Zoetebier niet op zoek te gaan naar een andere doelman. Jim van Fessem (ex-Willem II) krijgt waarschijnlijk een nieuwe kans van Koeman om zich in de eredivisie te bewijzen.

30-08-01

Koeman staat vertrek Zoetebier niet in de weg

Feyenoord heeft zich gemeld voor doelman Edwin Zoetebier. Beide clubs en de speler zijn nog in gesprek over een mogelijke transfer van Zoetebier naar de Rotterdamse vereniging. Vitesse-trainer Ronald Koeman heeft Zoetebier voor de training ingelicht over de belangstelling van Feyenoord. Koeman: “De interesse is ook voor mij als een verrassing gekomen, maar ik ben er niet blij mee. Ik heb tegen Edwin gezegd dat ik een positieverbetering niet tegen zal houden. Een mogelijke transfer naar een Champions Leagueclub is een compliment voor zijn functioneren.” Koeman zegt nog niet nagedacht te hebben over hoe het eventuele vertrek wordt opgevangen.

Bron: Vitesseworld 30-08-01

Dejan Stefanovic in belangstelling Udinese

Vitesse-verdediger Dejan Stefanovic staat in de belangstelling van Udinese. Vitesse zegt nog geen bod van de Italiaanse club te hebben ontvangen en lijkt evenmin bereid mee te werken aan een tussentijdse transfer.

Stefanovic weet van de belangstelling van Udinese. “Maar ik denk niet aan een transfer”, zei de 26-jarige verdediger gisteravond. “Zolang het beter is voor Vitesse, blijf ik hier.”

De Joegoslaaf staat in Arnhem tot medio 2004 onder contract. In zijn derde seizoen bij Vitesse is hij uitgegroeid tot de beste verdediger in het team van trainer Ronald Koeman. “Hij speelt fantastisch”, zegt Jan Streuer, de technisch manager van de Arnhemse club.

Streuer stelt met klem dat Vitesse geen bod van Udinese heeft ontvangen. “Absoluut niet. Het is ook niet de bedoeling dat we alle spelers gaan verkopen. Zoetebier, dat kwam ook voor ons onverwacht. We hebben een goede start gemaakt in de competitie en daarmee willen we verder gaan. Het is nu niet de ideale situatie om Zoetebier te verkopen. Maar als het financieel interessant is, en dat is het zeker, wordt het een ander verhaal.” Streuer verwacht niet dat Vitesse de transfermarkt op gaat om een vervanger voor Zoetebier aan te trekken. “Jevric en Van Fessem zijn goede keepers. Ze moeten het maar uitvechten.”

Bron: Gelderlander 30-08-01

Beslag op villa Karel Aalbers

Het voormalig advocatenkantoor van Karel Aalbers, oud-voorzitter van Vitesse, heeft beslag laten leggen op zijn kapitale villa in Eerbeek. Volgens het kantoor Derks Star Busmann Hanotiau is de weggezonden preses van de Arnhemse club nog f140.000 verschuldigd.

Aalbers en het advocatenkantoor twisten sinds vorig najaar over de betaling van de openstaande rekening. Bij verkoop van het kasteelachtige landhuis aan de Loenenseweg in Eerbeek kan het advocatenkantoor het bedrag onmiddellijk opeisen. De villa, in augustus 1991 door Aalbers voor f755.000 gekocht, is na een ingrijpende renovatie miljoenen guldens waard.

lees verder...

Bron: AD 30-08-01

Koeman gunt Edwin Zoetebier toptransfer

Met de eventuele transfer van Edwin Zoetebier naar Feyenoord, doet Ronald Koeman voor het eerst consessies aan de sportieve plannen met Vitesse. “Ik kan Edwin deze droomkans niet ontnemen”, aldus Koeman.

Vitesse won gisteravond een oefenwedstrijd bij SML (0-6), dat zijn negentigjarig jubileum vierde. Maar de aandacht op sportpark De Bakenberg ging natuurlijk uit naar de waarschijnlijke transfer van Zoetebier naar Feyenoord.

lees
verder...

Bron: Gelderlander 30-08-01

Vitesse wint plichtmatig duel

Vitesse heeft woensdagavond een oefenduel tegen de amateurs van SML gewonnen met 6-0. Het duel op Sportpark De Bakenberg stond in het kader van het 90-jarig bestaan van SML.

Al na een kwartier werd de volledig falende Amoah door Koeman gewisseld. Claessens opende de score, daarna trof de scherp spelende Jhon van Beukering driemaal het doel. Voor rust maakte Sikora met een kopbal de vijfde goal.

Na rust deed Vitesse rustig aan. Didier Martel miste vele kansen en ook Van Beukering bleek te kunnen missen. Gert Claessens scoorde als enige: 0-6.

Doelpunten:
16’min. Claessens 0-1
19’min. Van Beukering 0-2
26’min. Van Beukering 0-3
38’min. Van Beukering 0-4
42’min. Sikora 0-5
81’min. Claessens, 0-6

Opstelling Vitesse:
Van Fessem, Nanu, Claessens, Kreek (29. Van der Schaaf), Fortes, Diarra, Amoah (12. Mbamba), Sikora (46. Van Hintum), Van Beukering, Martel.

29-08-01

Edwin Zoetebier naar Feyenoord

Vitesse-keeper Edwin Zoetebier vertrekt per onmiddellijk naar Feyenoord. Dit meldt Radio Rijnmond. Hij zou de opvolger worden van Jurek Dudek, die naar Liverpool zou gaan. Met de transfers is haast geboden, omdat Feyenoord vrijdag de spelerslijst voor de Champions League moet inleveren bij de UEFA.

Zoetebier was eerder tweede keeper bij Feyenoord tot hij ruim een jaar geleden naar Vitesse ging. De Volendammer is het seizoen sterk begonnen. In de eerste drie wedstrijden kreeg hij geen enkele tegengoal.

Zoetebier is eigenlijk de tweede keus van Feyenoord. De Rotterdammers hadden het liefst Gabor Babos als vervanger voor Dudek vastgelegd. NAC was lange tijd bereid Babos voor 10 miljoen te verkopen. In de deal was ook een overgang van Tininho naar Breda opgenomen. Trainer Henk ten Cate van NAC liet Feyenoord echter woensdag weten niet van de diensten van de Braziliaanse linksback gebruik te willen maken. Daardoor werd Babos te duur voor Feyenoord.

Vitesse heeft Dragoslav Jevric, Jimmy van Fessem, Bas Wijnen en Danny Lücke als keepers beschikbaar om de plaats van Zoetebier eventueel in te vullen.

Bron: TT TVG 29-08-01

Verzoek van justitie

Vitesse-fans die vorige week toegangskaarten hebben gekocht voor fans van FC Utrecht worden verzocht om in contact te treden met de recherche in Arnhem op het volgende telefoonnummer:026-3524249.

Justitie is samen met Vitesse een diepgaand onderzoek gestart via welke Vitesse seizoensclubkaarten kaartjes zijn gekocht.

Indien de fans zich niet melden krijgen zij binnenkort in ieder geval bezoek van justitie.

29-08-01

Journalist schrijft boek over relatie Nuon en Vitesse

Onder de titel “Verspeelde energie” verschijnt er binnenkort een boek inzake de relatie Nuon en Vitesse.
De auteur van het boek is Joost van Mierlo werkzaam voor het Financiële dagblad. Het is de bedoeling dat het ruim 200 honderd pagina’s tellende boek in november in de winkel zal liggen.

Het boek is nu alvast te bestellen. Het ISBN nummer is 9058750329. De prijs is ongeveer F 35,-

Sinds de val van Karel Aalbers op 14 februari 2000 zijn Vitesse en Nuon niet meer uit het landelijk nieuws geweest. Hoe kon Vitesse, een provincieclub uit de onderste regionen van de eerste divisie, in tien jaar tijd uitgroeien tot een miljoenenbedrijf in een megastadion: Gelredome? En hoe spatte het visioen om een Europese topclub te worden uiteen?

Twee mannen stonden aan de wieg van de verbazingwekkende metamorfose die de Arnhemse voetbalclub Vitesse vanaf het midden van de jaren tachtig onderging: Karel Aalbers en Tob Swelheim. Zij deelden het visioen waarin Vitesse een Europese topclub werd. Aalbers definieerde de idealen, Swelheims Nuon zorgde voor de financiering. Maar hun dromen spatten uiteen. Niet eens vanwege de buitensporigheid ervan, maar vanwege het gebrek aan draagvlak, zowel bij Nuon als Vitesse.

Verspeelde energie maakt niet alleen duidelijk hoe een onbeduidend clubje kon uitgroeien tot een potentiële voetbalgigant, maar schildert bovendien de problemen van een provinciale energieleverancier die gaat privatiseren en groeien onder leiding van een bestuurder met te veel macht. Op de achtergrond wordt ook de rol van de provincie Gelderland uit de doeken gedaan.

29-08-01

Politie opent kliklijn na rellen Gelredome

De Arnhemse politie heeft woensdag een speciaal telefoonnummer opengesteld, waar zich getuigen kunnen melden van de voetbalrellen zaterdagavond in Gelredome. Tijdens de wedstrijd Vitesse – FC Utrecht braken toen tweemaal hevige vechtpartijen uit. Politie en justitie zijn deze week samen met de politie in Utrecht begonnen met een strafrechtelijk onderzoek.

Hoewel de politie hoopt op gedetailleerde getuigenverklaringen, staat de lijn ook open voor anonieme bellers. Bovendien heeft de Arnhemse politie voor het eerst de speciale landelijke voetbalvandalisme-kliklijn (0900 – 1433) ingeschakeld. Op dit nummer kunnen mensen eveneens anonieme tips en aanwijzingen doorgeven. Rechtstreeks bellen met het nummer van de rechercheteam is ook mogelijk: 026-3524249.

Bron: ANP 29-08-01

Mondain Marbella te duur voor Vitesse

Vitesse overwint dit seizoen niet in de mondaine Spaanse badplaats Marbella. Uit kostenoverwegingen is de club op zoek naar een andere, goedkopere accommodatie in Spanje of Portugal.

Om de barre weersomstandigheden te ontlopen, zoekt Vitesse net als vele andere clubs in januari de zon op. Ter voorbereiding op de tweede helft van het voetbalseizoen streek de selectie, mede op advies van trainer Ronald Koeman, de voorbije twee jaar neer in de nabijheid van Marbella, vooral vanwege de perfecte omstandigheden op het gloednieuwe sportcomplex Marpafut in Marbella zelf.

Vitesse is op zoek naar mogelijkheden om de kosten voor de jaarlijkse januaritrip te drukken. “Een trainingskamp kost altijd veel geld, we zijn op zoek naar een vergelijkbaar alternatief voor minder geld”, aldus woordvoerder Frank Huizinga. “We gaan in elk geval in januari naar Spanje of Portugal, maar de precieze locatie is nog niet bekend.”

Bron: Gelderlander 29-08-01

Veertig fans op andere plaats

Veertig seizoenkaarthouders van Vitesse hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid een andere plaats in stadion Gelredome te kiezen. Bij de Arnhemse voetbalclub hebben zich geen mensen gemeld die hun jaarkaart willen inleveren.

Na de rellen zaterdagavond in Gelredome tijdens de voetbalwedstrijd Vitesse-FC Utrecht besloot de Arnhemse club seizoenkaartenhouders een andere plaats aan te bieden. De problemen (vechtpartijen, vluchtende gezinnen) onstonden op de noordtribune, rond het afgeschermde vak waar bezoekende fans worden ondergebracht. Door een ‘lek’ in het toegangsbeleid konden Utrechtse relschoppers een tribuneplaats tussen de Vitesse-fans kopen.

Tot nu toe hebben veertig seizoenkaarthouders aangegeven de resterende vijftien thuisduels van Vitesse niet meer vanaf de ‘onveilige’ noordtribune te willen bijwonen. Zij krijgen van de club een stoel op de oosttribune (lange zijde). Hoewel het om beduidend duurdere plaatsen gaat, zijn er geen kosten verbonden aan de verhuizing. Volgens woordvoerder F. Huizinga van Vitesse gaat het om prijsverschillen ’tussen de honderd en driehonderd gulden’.

Vooralsnog heeft niemand naar aanleiding van de rellen laten weten de seizoenkaart te willen inleveren. Huizinga: “Er zijn wel mensen die hebben gezegd dat het niet nog eens moet gebeuren, omdat ze dan wel hun seizoenkaart inleveren.” De schade aan het stadion wordt geschat op 6.000 gulden, als gevolg van 27 vernielde stoeltjes. Die rekening gaat grotendeels naar FC Utrecht omdat de meeste vernielingen in het uitvak plaatsvonden.

Naar aanleiding van de massale vechtpartijen en de onrust rond het veld, houdt Vitesse rekening met een boete van de KNVB. Bij de bond kon daarover nog geen uitsluitsel worden gegeven. Eerst moeten de rapporten van de waarnemers en de scheidsrechter worden bestudeerd.

Vitesse zal in elk geval voor de eerstvolgende thuiswedstrijd in Gelredome, 15 september tegen Sparta, bekijken of het (toegangs)beleid moet worden aangescherpt. Daarbij wordt ook de rapportage van de politie afgewacht.

Bron: Gelderlander 29-08-01

Jeugdinternationals

Van 3 tot en met 10 september aanstaande neemt het Nederlands Elftal onder 19 jaar deel aan het “Stevan Velotic Toernooi” in Joegoslavië. Dit toernooi dient als voorbereiding op het EK-Kwalificatietoernooi in Frankrijk.

In de definitieve selectie van coach Mark Wotte zijn drie Vitesse-spelers opgenomen. Jhon van Beukering, Theo Groeneveld en Nick Hofs reizen af naar de Balkan. Michael Jansen en Raymond Fafiani staan op de reservelijst.

Bron: vitesseworld 28-08-01

Vijf aangiften na rellen in Gelredome

Na de rellen in Gelredome, zaterdagavond bij de wedstrijd Vitesse-FC Utrecht, hebben vijf mensen bij de politie aangifte gedaan van mishandeling. Justitie is gisteren gestart met een grootschalig strafrechterlijk onderzoek.

Twee stewards en drie ’gewone’ toeschouwers van de voetbalwedstrijd hebben bij de politie in Arnhem aangifte gedaan. Het gaat in alle gevallen om toeschouwers die tot het Arnhemse deel onder de bezoekers behoorden. ,,Ze hebben aangifte gedaan, omdat ze klappen hebben opgelopen of omdat ze met stoeltjes zijn bekogeld’’, zegt Jos Rouwen, woordvoerder van de politie.

lees
verder...

Bron: AC 28-08-01

Toegankelijkheid en centen staan veilig stadion in de weg

Het familiestadion Gelredome heeft zaterdagavond een flinke imago-tik opgelopen. Rellen, vechtpartijen, vluchtende mensen, huilende kinderen, een vrouw met bloedende hoofdwond. Alles wat niet in een mensvriendelijke omgeving thuishoort, gebeurde tijdens de voetbalwedstrijd tussen Vitesse en FC Utrecht.

lees
verder...

Bron: Gelderlander 28-08-01

Bekogeld met mayonaise en urine in Gelredome

Zeker honderd mensen die zaterdagavond knel hadden gezeten tussen de rellen in Gelredome, kwamen gisteravond naar datzelfde stadion voor een slachtofferbijeenkomst. “Ik zal ‘m blijven knijpen.”

Kim de Wild (21) is al vele jaren wat je noemt Vitessegek in hart en nieren. Waar er gespeeld wordt, is Kim erbij. “Uit, thuis of ergens in Europa.”

lees
verder...

Bron: Gelderlander 28-08-01

Politie en justitie onderzoeken voetbalrel Vitesse

Politie en justitie in Arnhem beginnen een strafrechtelijk onderzoek naar de rellen die zaterdagavond in stadion Gelredome uitbraken tijdens de wedstrijd Vitesse – FC Utrecht. Bij de rellen raakte een aantal mensen gewond.

Vijf slachtoffers, onder wie stewards van Vitesse, hebben aangifte gedaan. Een woordvoerder van de politie in Arnhem zei dinsdag nog meer aangiftes te verwachten.

Zaterdagavond zijn in totaal veertien relschoppers aangehouden. Die verdachten waren echter niet allen betrokken bij de vechtpartij in Gelredome. Kort na de tumultueuze wedstrijd moest de politie namelijk opnieuw in actie komen, omdat supporters van de Nijmeegse voetbalclub NEC en die van Vitesse met elkaar op de vuist gingen op de snelweg A325 tussen Arnhem en Nijmegen. Die rellen hielden pas op toen de bereden politie op volle snelheid tussen de vechtersbazen door galoppeerde op de snelweg.

Het bestuur van voetbalcub Vitesse en de leiding van Gelredome hebben tijdens een extra veiligheidsoverleg met gemeente, politie en justitie aangekondigd uit te zoeken hoe de Utrechtse supporters aan kaartjes voor een Vitessevak zijn gekomen. Kennelijk is er weer een manier gevonden om het systeem van de gescheiden kaartverkoop te doorbreken, meent de politie. Alle voetbalorganisaties willen zo snel mogelijk weten waar het lek zit, zodat rellen als zaterdag voorkomen kunnen worden.

Zestig tot zeventig supporters van FC Utrecht nestelden zich zaterdag in het zogenaamde familievak van Vitesse. Op die Noordtribune zochten zij moeilijkheden met Arnhemse voetbalfans, onder wie gezinnen met jonge kinderen. Honderden supporters raakten in paniek en probeerden te vluchten. In de chaos ontsnapten andere FC Utrecht-aanhangers en Vitesse-supporters uit hun afgesloten vakken, waardoor een grote vechtpartij ontstond. De vechtersbazen gooiden onder meer met stoelen en bekertjes urine.

Vitesse, Gelredome, politie en justitie gaan evalueren wat er zaterdagavond precies is gebeurd. Uit de evaluatie moet onder meer blijken of de politie te terughoudend geweest is. In principe zijn de veiligheidsorganisatie van Vitesse en Gelredome verantwoordelijk voor incidenten in het stadion. De politie zette wel een peloton ME’ers klaar toen de sfeer dreigend werd, maar besloot hen niet in te zetten. ,,Het manoeuvreren op de tribunes is erg moeilijk. Bovendien zou de inzet van de ME de paniek onder de 23.000 toeschouwers nog groter hebben gemaakt. Of dat een juiste beslissing was, moet blijken”, aldus de zegsman van de politie. Voor de evaluatie zullen de partijen onder andere de videobeelden van de gebeurtenissen bekijken.

Bron:ANP 28-08-01

Voorzitter SV FC Utrecht: ‘Ze lopen in Arnhem tien jaar achter’

De rellen in Arnhem hadden voorkomen kunnen worden. Dat zegt Ben ten Boden, voorzitter van de Supportersvereniging FC Utrecht. “De zaak is geëescaleerd door stupiditeiten van de politie Arnhem en de organisatie van Gelredome. Ze lopen daar tien jaar achter.”

lees
verder...

Bron: UN 27-08-01

PSV-Galatasaray toch in Gelredome

Maandag is bekend gemaakt dat PSV-Galatasaray toch in Gelredome gespeeld kan worden. De politie heeft inmiddels genoeg capaciteit voor 19 september kunnen vinden.

Binnenkort hoopt de politie van de UEFA te horen welke regeling er geldt voor de kaartverkoop aan supporters van de bezoekende club, zodat ook daarover afspraken kunnen worden gemaakt.

,,We rekenen er op dat het geheel op 19 september in een vriendelijke sfeer verloopt. Tijdens Euro 2000 zijn er ook helemaal geen problemen geweest toen Turkije in Arnhem speelde. We denken dat de Arnhemse politie voldoende ervaring en capaciteit heeft om alles in goede banen te leiden”, aldus commisaris L. Nieuwerth, de plaatsvervangend korpschef van de politie.

27-08-01

Noordtribune blijkt plots het verkeerde vak

De schrik zit er bij menig bezoeker van Gelredome goed in. Op de doorgaans rustige Noordtribune ging het dit weekend fout. Families sloegen in paniek op de vlucht voor ruziezoekende voetbalvandalen.

“Bebloede gezichten van supporters. Mensen die proberen te vluchten en over stoeltjes vallen en heel vervelend terechtkomen. Een groep Utrechtenaren die naar voren loopt en onderweg iedereen slaan die ze tegenkomen, aangemoedigd door supporters die in het afgesloten vak zitten. Tuig dat mensen zit te slaan met hun broeksriem in de hand. Het is chaos in Gelredome.”

Opperwachtmeester L. Apperloo van de Koninklijke Marechaussee, die als supporter in Gelredome was, kan er 24 uur later nog niet over uit dat niemand op zijn hulpkreten heeft gereageerd. Al in de eerste helft van de wedstrijd Vitesse – FC Utrecht zag hij dat het niet goed kon gaan.

Apperloo: “Er werd pas ingegrepen toen het te laat was. Het leed was toen reeds geschied. Niemand wist meer in ons vak waar hij of zij naar toe moest. En wat roept stadionomroeper Martin Esveld dan als de rellen vijf minuten aan de gang zijn. ‘Wil iedereen op zijn eigen plaatsen gaan zitten’. Nou, ik dacht het niet meneer Esveld. Had er zelf maar gestaan, dan had je dit zeker niet geroepen.”

De ongeregeldheden op de Noordtribune van Gelredome sudderen zaterdagavond al de hele wedstrijd maar verhevigen als Utrechtspeler Patrick Zwaanswijk de bal ongelukkig in eigen doel kopt. Dat is voor enkele tientallen Utrecht-supporters, die een plaats hebben weten te bemachtigen buiten het afgesloten vak van de uitploeg op de Noordtribune, kennelijk het teken om er op los te slaan. Kreten van ontzetting klinken vanuit het publiek, op de wedstrijd wordt niet meer gelet.

Het gaat er hevig aan toe. Van afstand is te zien hoe een fan ondersteboven over de stoeltjes wordt gesmeten. Ook in het naastgelegen uitvak is het onrustig. De wedstrijd bevindt zich inmiddels in de 83-ste minuut, maar drommen hevig geschrokken Vitesse-fans, onder wie veel ouders met kinderen, banen zich een weg naar beneden om snel en veilig het stadion uit te komen. Beveiligingsmensen hebben de vechtenden inmiddels enigszins uit elkaar gehaald. Maar de rust is nog niet definitief wedergekeerd, want tientallen Vitessefans hebben hun Zuidvak verlaten en stormen via de geopende nooduitgangen het stadion in om daar met de Utrechters op de vuist te gaan. Er wordt geslagen en met stoeltjes gegooid. Daarbij raakt een vrouw gewond aan haar gezicht.

Een deel van het vluchtende publiek rent vervolgens langs het veld naar de spelerstunnel. Dat is voor trainer Ronald Koeman het teken om zijn stoel naast de dug-out te verlaten en de catacomben in te rennen. Wanneer hij merkt dat ook de vluchtende fans daar naar toe worden geleid, komt hij maar weer terug.

“Verdomme, waarom laten ze die Utrechtsupporters tussen de anderen zitten?”, schreeuwt een man heftig gebarend. Een ander uit zijn boosheid over het niet zichtbaar ingrijpen van de politie. “Waarom gaan ze niet naar binnen?” John Taal uit Arnhem is een van de gevluchte fans. “Ze zaten buiten hun vak, maar ze kwamen ook over het hek heen. Er waren veel te weinig beveiligingsmensen om ze tegen te houden. Denk je voor de gezelligheid naar het voetbal te gaan…”

Een vader met een jochie van een jaar of tien weet niet hoe snel hij van het terrein moet komen. “Ik snap niet wat die Utrecht-supporters buiten het gesloten vak doen. Onbegrijpelijk”, zegt hij. “Denk je in het goede vak te zitten, slaan ze alles in elkaar.”

Apperloo: “Het ergste vind ik echter dat politie en Vitesse zeggen alles in de kiem gesmoord te hebben. Klinkklare nonsens. In de eerste helft zag je duidelijk drie mensen van de aanhang van Utrecht de overige personen regelmatig opruien tot verbaal geweld en spuwen. Een suppoost die ze drie tot vier keer waarschuwde, werd gewoon uitgelachen.

Later was het ronduit angstig. Mensen liepen alle kanten op, struikelden over elkaar, raakten elkaar kwijt. Kinderen en een zwakbegaafde vrouw op de tribune begonnen te huilen. Die vrouw heb ik nog naar de uitgang van het vak gebracht.”

Volgens plaatsvervangend districtschef L. Nieuwerth van de politie is en blijft het Gelredome een gastvrij stadion. “Maar we worden geconfronteerd met supportersgroepen die steeds iets nieuws verzinnen om alsnog problemen te veroorzaken.” Apperloo: “Dit kan echt niet zo. Er staan grote ongelukken te gebeuren wanneer het beleid niet wordt gewijzigd. En als klap op de vuurpijl mochten de bezoekers van de Noordtribune die via de gewone uitgang snel naar de bus wilden niet weg. Eerst moesten de supporters van Utrecht naar de bussen.”

De Gelderlander 27-08-01

Vitesse beloond voor getoonde aanvalsdrift

Op een zwarte avond in het Gelredome vond in elk geval nog gerechtigheid plaats. Dankzij een laat eigen doelpunt van Patrick Zwaanswijk werd Vitesse beloond voor zijn getoonde aanvalsdrift tegen een defensief ingesteld FC Utrecht: 1-0.

De eredivisie is drie speelronden onderweg. Vitesse heeft 270 minuten gevoetbald, waarin de amusementsteller zelden een aanvaardbare hoogte heeft bereikt. De doelcijfers zijn veelzeggend: 2-0. Fortuna Sittard (0-0), AZ (1-0) en FC Utrecht speelden afgrijselijk defensief.

Vitesse ontbeert de aanvallende klasse om hechte verdedigingsblokken te doorbreken. Maar het is een zegen voor het voetbal dat het aanvallend ingestelde elftal van Ronald Koeman na drie weinig verheffende wedstrijden doodleuk zeven punten bezit.

Nee, Koeman kon zaterdagavond niet zeggen dat de huidige competitie hem plezier verschaft. “Het is leuk omdat we een goede score hebben”, sprak de trainer. “Maar het voetbal is niet leuk. Ik houd van goed voetbal en spektakel. Dat is er niet geweest.”

Voor een leuke pot voetbal heb je twee aanvallend ingestelde ploegen nodig. Of één van de teams moet een surplus aan kwaliteit hebben, waardoor de tegenstander wordt overklast en weggespeeld. Daarvoor zijn de klasseverschillen in Nederland echter te klein, de topploegen PSV en Feyenoord wellicht uitgezonderd.

Tegen Fortuna toonde Koeman begrip voor de speelwijze van de opponent, omdat de financiële en sportieve middelen in Sittard gering zijn. Maar AZ en FC Utrecht afficheren zich graag als gegadigden voor Europees voetbal. Koeman: “Ik kan er minder begrip voor opbrengen dat AZ tegen ons twee spitsen op de bank zet. FC Utrecht speelde alleen om niet te verliezen. Het speelt natuurlijk mee dat beide teams nog puntloos waren.”

Het is de blijkbare tendens, die al het ‘nieuwe realisme’ wordt genoemd. “Maar ik zie het ook als een stukje respect naar Vitesse toe”, aldus Koeman. “Veel clubs willen op de aanval spelen. Maar tegen ons hebben ze telkens een verrassing in petto.”

FC Utrecht-trainer Frans Adelaar maakte het zaterdag erg bont. Hij startte met slechts drie aanvallend ingestelde spelers: de twee spitsen Igor Gluscevic en Dirk Kuyt en de aanvallende middenvelder Stefaan Tanghe. Loopwonder Arco Jochemsen moest op de bank beginnen en na een uur spelen bracht Adelaar met Robert Roest voor Tanghe nog eens een extra verdediger.

Adelaar wilde het eerste puntje veilig stellen. Na afloop mokte hij dat zijn ploeg ook een punt had verdiend. Koeman kon zich hierin vinden, hij betitelde het treffen als een typische nul-nul-wedstrijd. In dat laatste had hij gelijk, want uitgespeelde kansen waren er zeker voor Vitesse nauwelijks. Maar op basis van de spelopvatting was het zeer terecht dat Vitesse de zege cadeau kreeg.

Zoals gebruikelijk speelde Koeman zaterdag met drie spitsen. Matthew Amoah is feitelijk de vierde aanvaller, hoewel hij als aanvallende middenvelder ook verdedigend werk moet verrichten. Linkshalf Theo Janssen was de vijfde offensief ingestelde speler in het basiselftal.

Na het inbrengen van Didier Martel en Victor Sikora speelde Vitesse zelfs een half uur met vier rasaanvallers: Martel, Sikora, Riga en Peeters, die later werd vervangen door Jhonny van Beukering. Onder leiding van de voortreffelijke Dejan Stefanovic en de opgebloeide Marc van Hintum hield de achterhoede van Vitesse organisatorisch stand.

Doelman Edwin Zoetebier moest één keer optreden, nadat Kuyt zich knap had ontdaan van de bewaking van Michel Kreek. De keeper was in de beginfase overigens kansloos op een kopbal van Gluscevic, maar de door Peeters vrijgelaten spits mikte te hoog na een hoekschop.

Vitesse creëerde opnieuw nauwelijks uitgespeelde kansen. Tijjani Babangida en Riga misten opnieuw de juiste voorzet vanaf de flanken, de backs Van Hintum en Tim Cornelisse haalden zelden de achterlijn, vanuit het middenveld kwam ook geen verrassende bijsluiting en in het hart van de aanval streden Amoah en Peeters een verloren strijd. “Tot aan de zestien ging het goed, daarna ontbrak het vervolg”, erkende Koeman. De wissel van Peeters ging gepaard met gejuich vanaf de tribunes.

Hoewel de spits niet in vorm is, was de kritiek zaterdagavond volledig misplaatst. Peeters kreeg letterlijk geen enkele bal vanaf de zijkant. Hij had 26 balcontacten, slechts vier keer leverde dat balverlies op. Liefst tien keer werd Peeters niet bereikt door een ploeggenoot, met een onmogelijke bal door het centrum. Koeman stelde na afloop dat hij de komende tijd meer zal trainen op verrassing in het spel. Dat is inderdaad het manco. Vitesse speelt nog te statisch en te voorspelbaar.

Het was typerend dat Vitesse een mislukte kopbal van Zwaanswijk nodig had om te winnen. Maar in het licht van het Nederlandse voetbal, dat graag koketteert met zijn aanvallende speelwijze, was de zege van Vitesse niets meer dan gerechtigheid.

Bron: De Gelderlander 27-08-01

Officiële reactie Vitesse

Ongeveer 40 aanhangers van FC Utrecht hebben zaterdagavond tijdens de wedstrijd grote problemen veroorzaakt op de Noordtribune van Gelredome met als negatief resultaat drie lichtgewonde supporters, paniek onder supporters van Vitesse, vernielingen in het stadion en veertien arrestaties.

De aanhangers van Utrecht hadden geen stadionverbod maar vallen wel onder de categorie “probleemsupporters”. Het is op dit moment nog niet bekend hoe deze groep in het verkeerde vak is terechtgekomen. Wel zijn van de gearresteerde supporters de toegangskaarten in beslag genomen, zodat getracht wordt te achterhalen hoe men aan kaarten is gekomen.

Maandagmiddag wordt een extra veiligheidsoverleg gehouden. Maandagavond is een grote groep supporters van de Noordtribune door Vitesse uitgenodigd om over de problemen van afgelopen zaterdag te praten. Hierbij zijn ook de politie en Bureau Slachtofferhulp aanwezig.

Van de supportersrellen zijn wel uitvoerige videobeelden gemaakt die door Justitie in beslag zijn genomen. Dit betekent dat het aantal van veertien arrestaties nog hoger kan uitvallen. Duidelijk is in elk geval dat acht supporters worden vervolgd door Justitie en dat deze personen aangemeld worden bij de KNVB voor een landelijk stadionverbod.

Bron:Vitesseworld 27-08-01

Geen video beelden meer van goals Vitesse

Helaas is het onmogelijk om nog langer videobeelden van doelpunten van Vitesse te tonen op onze site. Iets wat wij weer op hadden gepakt, omdat er in het verleden ook video fragmenten van doelpunten op onze site hebben gestaan. En er veel vraag naar was of we dit in het nieuwe seizoen weer konden hervatten. Het was voor ons dan ook enkel een service voor de supporters om ze te plaatsen.

Volgens woordvoerder Frank Huizinga van Vitesse kon er echter geen toestemming worden geven voor het uitzenden van wedstrijdbeelden op internet, omdat dat een onderdeel is van een nog bredere discussie binnen de Eredivisie NV.

Uiteraard betreuren wij dit besluit van Vitesse maar respecteren het wel. De gemaakte videobeelden zijn inmiddels van de site afgehaald door onze redactie.

27-08-01

Geselecteerden

Theo Janssen en Ruud Knol behoren tot de selectie van Jong Oranje. De talenten spelen op 31 augustus de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Jong Ierland. Op 4 september speelt Jong Oranje tegen Estland. Deze wedstrijd wordt gespeeld in het Polman stadion in Almelo.

Overigens gaat bij gebrek aan inschrijvingen de busreis naar de wedstrijd Jong Oranje-Jong Estland voor jeugdleden van de SV niet door.

Riga heeft een uitnodiging ontvangen voor het Nederlands elftal onder 21 jaar dat onder leiding staat van coach Andries Jonker. ‘Onder 21’ speelt op 2 september een wedstrijd tegen de leeftijdgenoten van Duitsland en op 5 september is Zwitserland de tegenstander. Beide wedstrijden zijn uitduels.

Ook Bob Peeters gaat de kleuren van zijn land verdedigen. Hij speelt met het Belgisch elftal op 5 september in België een WK-kwalificatieduel tegen Schotland.

Bron:Vitesseworld 27-08-01

Dejan Stefanovic, ijskoud in de snelkookpan

Dejan Stefanovic is de beste verdediger van Vitesse. Zaterdagavond tegen FC Utrecht bleef hij tegen landgenoot Igor Gluscevic ijskoud overeind in het kokende Gelredome.

In de catacomben van stadion Gelredome is het zaterdagavond net een broeikas. Douchen helpt de spelers niet tegen de drukkende, vochtige warmte. Zwetende lichamen verlaten de kleedkamer.

lees
verder...

Bron: Gelderlander 27-08-01

Ronald Koeman vlucht direct de spelerstunnel in

Ronald Koeman sloeg zaterdagavond op de vlucht tijdens de rellen in Gelredome. De situatie werd zo bedreigend dat de trainer van Vitesse nog tijdens de wedstrijd de spelerstunnel opzocht.

In de slotfase van het duel tegen FC Utrecht werden gewonde supporters afgevoerd langs de dug-outs naast het speelveld. FC Utrecht-trainer Frans Adelaar meldde naderhand doodleuk dat hij niets van de ongeregeldheden had meegekregen. De coach van Vitesse toonde wel realiteitszin en relativeringsvermogen. Toen er fans het gras opkwamen en voor zijn dug-out langsrenden richting de spelerstunnel, nam ook Koeman de benen.

lees
verder...

Bron: Gelderlander 27-08-01

Vitesse wint plichtmatig duel

Vitesse heeft woensdagavond een oefenduel tegen de amateurs van SML gewonnen met 6-0. Het duel op Sportpark De Bakenberg stond in het kader van het 90-jarig bestaan van SML.

Al na een kwartier werd de volledig falende Amoah door Koeman gewisseld. Claessens opende de score, daarna trof de scherp spelende Jhon van Beukering driemaal het doel. Voor rust maakte Sikora met een kopbal de vijfde goal.

Na rust deed Vitesse rustig aan. Didier Martel miste vele kansen en ook Van Beukering bleek te kunnen missen. Gert Claessens scoorde als enige: 0-6.

Doelpunten:
16’min. Claessens 0-1
19’min. Van Beukering 0-2
26’min. Van Beukering 0-3
38’min. Van Beukering 0-4
42’min. Sikora 0-5
81’min. Claessens, 0-6

Opstelling Vitesse:
Van Fessem, Nanu, Claessens, Kreek (29. Van der Schaaf), Fortes, Diarra, Amoah (12. Mbamba), Sikora (46. Van Hintum), Van Beukering, Martel.

29-08-01

Verzoek van justitie

Vitesse-fans die vorige week toegangskaarten hebben gekocht voor fans van FC Utrecht worden verzocht om in contact te treden met de recherche in Arnhem op het volgende telefoonnummer:026-3524249.

Justitie is samen met Vitesse een diepgaand onderzoek gestart via welke Vitesse seizoensclubkaarten kaartjes zijn gekocht.

Indien de fans zich niet melden krijgen zij binnenkort in ieder geval bezoek van justitie.

29-08-01

Journalist schrijft boek over relatie Nuon en Vitesse

Onder de titel “Verspeelde energie” verschijnt er binnenkort een boek inzake de relatie Nuon en Vitesse.
De auteur van het boek is Joost van Mierlo werkzaam voor het Financiële dagblad. Het is de bedoeling dat het ruim 200 honderd pagina’s tellende boek in november in de winkel zal liggen.

Het boek is nu alvast te bestellen. Het ISBN nummer is 9058750329. De prijs is ongeveer F 35,-

Sinds de val van Karel Aalbers op 14 februari 2000 zijn Vitesse en Nuon niet meer uit het landelijk nieuws geweest. Hoe kon Vitesse, een provincieclub uit de onderste regionen van de eerste divisie, in tien jaar tijd uitgroeien tot een miljoenenbedrijf in een megastadion: Gelredome? En hoe spatte het visioen om een Europese topclub te worden uiteen?

Twee mannen stonden aan de wieg van de verbazingwekkende metamorfose die de Arnhemse voetbalclub Vitesse vanaf het midden van de jaren tachtig onderging: Karel Aalbers en Tob Swelheim. Zij deelden het visioen waarin Vitesse een Europese topclub werd. Aalbers definieerde de idealen, Swelheims Nuon zorgde voor de financiering. Maar hun dromen spatten uiteen. Niet eens vanwege de buitensporigheid ervan, maar vanwege het gebrek aan draagvlak, zowel bij Nuon als Vitesse.

Verspeelde energie maakt niet alleen duidelijk hoe een onbeduidend clubje kon uitgroeien tot een potentiële voetbalgigant, maar schildert bovendien de problemen van een provinciale energieleverancier die gaat privatiseren en groeien onder leiding van een bestuurder met te veel macht. Op de achtergrond wordt ook de rol van de provincie Gelderland uit de doeken gedaan.

29-08-01

Politie opent kliklijn na rellen Gelredome

De Arnhemse politie heeft woensdag een speciaal telefoonnummer opengesteld, waar zich getuigen kunnen melden van de voetbalrellen zaterdagavond in Gelredome. Tijdens de wedstrijd Vitesse – FC Utrecht braken toen tweemaal hevige vechtpartijen uit. Politie en justitie zijn deze week samen met de politie in Utrecht begonnen met een strafrechtelijk onderzoek.

Hoewel de politie hoopt op gedetailleerde getuigenverklaringen, staat de lijn ook open voor anonieme bellers. Bovendien heeft de Arnhemse politie voor het eerst de speciale landelijke voetbalvandalisme-kliklijn (0900 – 1433) ingeschakeld. Op dit nummer kunnen mensen eveneens anonieme tips en aanwijzingen doorgeven. Rechtstreeks bellen met het nummer van de rechercheteam is ook mogelijk: 026-3524249.

Bron: ANP 29-08-01

Jeugdinternationals

Van 3 tot en met 10 september aanstaande neemt het Nederlands Elftal onder 19 jaar deel aan het “Stevan Velotic Toernooi” in Joegoslavië. Dit toernooi dient als voorbereiding op het EK-Kwalificatietoernooi in Frankrijk.

In de definitieve selectie van coach Mark Wotte zijn drie Vitesse-spelers opgenomen. Jhon van Beukering, Theo Groeneveld en Nick Hofs reizen af naar de Balkan. Michael Jansen en Raymond Fafiani staan op de reservelijst.

Bron: vitesseworld 28-08-01

Vijf aangiften na rellen in Gelredome

Na de rellen in Gelredome, zaterdagavond bij de wedstrijd Vitesse-FC Utrecht, hebben vijf mensen bij de politie aangifte gedaan van mishandeling. Justitie is gisteren gestart met een grootschalig strafrechterlijk onderzoek.

Twee stewards en drie ’gewone’ toeschouwers van de voetbalwedstrijd hebben bij de politie in Arnhem aangifte gedaan. Het gaat in alle gevallen om toeschouwers die tot het Arnhemse deel onder de bezoekers behoorden. ,,Ze hebben aangifte gedaan, omdat ze klappen hebben opgelopen of omdat ze met stoeltjes zijn bekogeld’’, zegt Jos Rouwen, woordvoerder van de politie.

lees
verder...

Bron: AC 28-08-01

Toegankelijkheid en centen staan veilig stadion in de weg

Het familiestadion Gelredome heeft zaterdagavond een flinke imago-tik opgelopen. Rellen, vechtpartijen, vluchtende mensen, huilende kinderen, een vrouw met bloedende hoofdwond. Alles wat niet in een mensvriendelijke omgeving thuishoort, gebeurde tijdens de voetbalwedstrijd tussen Vitesse en FC Utrecht.

lees
verder...

Bron: Gelderlander 28-08-01

Bekogeld met mayonaise en urine in Gelredome

Zeker honderd mensen die zaterdagavond knel hadden gezeten tussen de rellen in Gelredome, kwamen gisteravond naar datzelfde stadion voor een slachtofferbijeenkomst. “Ik zal ‘m blijven knijpen.”

Kim de Wild (21) is al vele jaren wat je noemt Vitessegek in hart en nieren. Waar er gespeeld wordt, is Kim erbij. “Uit, thuis of ergens in Europa.”

lees
verder...

Bron: Gelderlander 28-08-01

Politie en justitie onderzoeken voetbalrel Vitesse

Politie en justitie in Arnhem beginnen een strafrechtelijk onderzoek naar de rellen die zaterdagavond in stadion Gelredome uitbraken tijdens de wedstrijd Vitesse – FC Utrecht. Bij de rellen raakte een aantal mensen gewond.

Vijf slachtoffers, onder wie stewards van Vitesse, hebben aangifte gedaan. Een woordvoerder van de politie in Arnhem zei dinsdag nog meer aangiftes te verwachten.

Zaterdagavond zijn in totaal veertien relschoppers aangehouden. Die verdachten waren echter niet allen betrokken bij de vechtpartij in Gelredome. Kort na de tumultueuze wedstrijd moest de politie namelijk opnieuw in actie komen, omdat supporters van de Nijmeegse voetbalclub NEC en die van Vitesse met elkaar op de vuist gingen op de snelweg A325 tussen Arnhem en Nijmegen. Die rellen hielden pas op toen de bereden politie op volle snelheid tussen de vechtersbazen door galoppeerde op de snelweg.

Het bestuur van voetbalcub Vitesse en de leiding van Gelredome hebben tijdens een extra veiligheidsoverleg met gemeente, politie en justitie aangekondigd uit te zoeken hoe de Utrechtse supporters aan kaartjes voor een Vitessevak zijn gekomen. Kennelijk is er weer een manier gevonden om het systeem van de gescheiden kaartverkoop te doorbreken, meent de politie. Alle voetbalorganisaties willen zo snel mogelijk weten waar het lek zit, zodat rellen als zaterdag voorkomen kunnen worden.

Zestig tot zeventig supporters van FC Utrecht nestelden zich zaterdag in het zogenaamde familievak van Vitesse. Op die Noordtribune zochten zij moeilijkheden met Arnhemse voetbalfans, onder wie gezinnen met jonge kinderen. Honderden supporters raakten in paniek en probeerden te vluchten. In de chaos ontsnapten andere FC Utrecht-aanhangers en Vitesse-supporters uit hun afgesloten vakken, waardoor een grote vechtpartij ontstond. De vechtersbazen gooiden onder meer met stoelen en bekertjes urine.

Vitesse, Gelredome, politie en justitie gaan evalueren wat er zaterdagavond precies is gebeurd. Uit de evaluatie moet onder meer blijken of de politie te terughoudend geweest is. In principe zijn de veiligheidsorganisatie van Vitesse en Gelredome verantwoordelijk voor incidenten in het stadion. De politie zette wel een peloton ME’ers klaar toen de sfeer dreigend werd, maar besloot hen niet in te zetten. ,,Het manoeuvreren op de tribunes is erg moeilijk. Bovendien zou de inzet van de ME de paniek onder de 23.000 toeschouwers nog groter hebben gemaakt. Of dat een juiste beslissing was, moet blijken”, aldus de zegsman van de politie. Voor de evaluatie zullen de partijen onder andere de videobeelden van de gebeurtenissen bekijken.

Bron:ANP 28-08-01

Voorzitter SV FC Utrecht: ‘Ze lopen in Arnhem tien jaar achter’

De rellen in Arnhem hadden voorkomen kunnen worden. Dat zegt Ben ten Boden, voorzitter van de Supportersvereniging FC Utrecht. “De zaak is geëescaleerd door stupiditeiten van de politie Arnhem en de organisatie van Gelredome. Ze lopen daar tien jaar achter.”

lees
verder...

Bron: UN 27-08-01

Paniek onder voetbalfans in Arnhem

Vele honderden bezoekers van het Arnhemse Gelredome zijn zaterdagavond tijdens de voetbalwedstrijd Vitesse – FC Utrecht in paniek vanaf de tribune gevlucht na vechtpartijen. De politie durfde de mobiele eenheid niet in te zetten uit vrees dat de paniek zou overslaan naar de andere 23.000 bezoekers. Arrestatieteams en de eigen ordedienst van Vitesse probeerden met harde hand de rust te herstellen. Drie bezoekers liepen verwondingen op.

Oorzaak van de problemen waren enkele tientallen voetbalvandalen uit Utrecht die zich tussen de Vitesse-fans hadden kunnen mengen. Nietsvermoedende gezinnen en andere vredelievende voetbalfans werden in het nauw gedreven en probeerden via een nooduitgang bij het veld een goed heenkomen te zoeken.

Het veiligheidsconcept van Gelredome en Vitesse faalde. Zo konden FC Utrecht-supporters uit hun afgesloten vak ontsnappen en konden Vitesse-supporters uit andere vakken naar de Noordtribune komen. Vitesse-clubarts Peter van Beek werd door supporters uit de dug-out gehaald om een dame ter plekke te behandelen. Ze had een stoeltje in haar gezicht gekregen.

Na de wedstrijd deden zich nog eens schermutselingen voor op het voorterrein van het stadion waarbij ook gewonden vielen. Toen de politie alles onder controle dacht te hebben, brak op honderd meter afstand van Gelredome een grote vechtpartij uit tussen NEC-supporters die terugkwamen van de wedstrijd tegen de Graafschap in Doetinchem en Vitesse-fans. Een motoragent was getuige van de veldslag maar kon in zijn eentje niets uitrichten. Pas toen de paardenbrigade – acht man sterk – in galop over de snelweg Arnhem – Nijmegen kwam draven, kon de vechtende meute gescheiden worden. De politie verrichtte zaterdagavond in totaal veertien arrestaties.

De politie wil aan de hand van videobeelden proberen de raddraaiers te achterhalen. Ook zal de gebeurtenis snel geëvalueerd worden. Op woensdag 19 september wil PSV in Gelredome een Champions League-wedstrijd tegen Galatasaray spelen. De politie zegt geen mensen te hebben omdat op die dag prins Willem-Alexander en zijn verloofde Maxima Arnhem en omstreken bezoeken. Deze week is over de ‘dubbele boeking’ spoedoverleg. Volgens PSV-voorzitter Harry van Raaij is het te laat om de wedstrijd te verplaatsen. Van Raaij: “De overheid moet zijn toezegging nakomen. In dit stadium kan er echt niets meer worden veranderd.”

De Gelderlander 27-08-01

Dejan Stefanovic, ijskoud in de snelkookpan

Dejan Stefanovic is de beste verdediger van Vitesse. Zaterdagavond tegen FC Utrecht bleef hij tegen landgenoot Igor Gluscevic ijskoud overeind in het kokende Gelredome.

In de catacomben van stadion Gelredome is het zaterdagavond net een broeikas. Douchen helpt de spelers niet tegen de drukkende, vochtige warmte. Zwetende lichamen verlaten de kleedkamer. Vitesse-doelman Edwin Zoetebier is netjes in het pak gekleed, maar zweet zich het apezuur. Hij kijkt jaloers naar zijn collega’s van FC Utrecht, na afloop gekleed in een zomers tenue. “Jullie hoeven die apepakjes tenminste niet aan”, schreeuwt de doelman, die voor de derde keer zijn doel schoon hield.

Het witte overhemd is minder makkelijk droog te houden. Dejan Stefanovic verlaat de kleedkamer zonder bovenkleding, maar voor hij zich tussen de mensen begeeft, moet ook hij eraan geloven. Het zweet parelt van zijn voorhoofd, het hemd raakt doorweekt en op zijn bovenlip zit een sneetje, als aandenken van de wedstrijd.

Ging het er op de tribunes zaterdagavond heet aan toe, op het veld was er van een warme sfeer niks te merken. Dejan Stefanovic had al zijn aandacht nodig om de Utrechtse doelpuntenmachine Igor Gluscevic op ‘nul’ te houden. In de snelkookpan die Gelredome heet, bleef Stefanovic ijs- en ijskoud.

De twee Joegoslaven vochten negentig minuten lang duels uit, zonder een spoortje van herkenning, zonder een teken van onderlinge verbondenheid. “Het maakt mij niet uit tegen wie ik speel”, reageert Stefanovic na afloop op de vraag naar het bijzondere karakter van de tweestrijd. Nonchalant haalt hij de schouders op. “Ja, natuurlijk ken ik Igor Gluscevic, goede spits, vorig jaar achttien of negentien goals gemaakt en hij miste ook nog een paar wedstrijden.”

Ook in Arnhem wordt nog wel eens gedacht aan Gluscevic. Na het vertrek van Pierre van Hooijdonk viel zijn naam in het rijtje potentiële opvolgers. Gluscevic kwam van het Griekse Aris Saloniki, zonder sprekende cijfers. Acht goals in dertig wedstrijden. Hij was transfervrij, wilde zelfs op proef komen naar Arnhem, maar werd bij voorbaat gewogen en te licht bevonden. Op de valreep kocht Vitesse Bob Peeters van Roda JC, voor het lieve sommetje van veertien miljoen gulden. “Ik heb vroeger wel eens tegen hem gespeeld. Ik zat bij Rode Ster Belgrado, hij bij Vojvodina.” Een waarde-oordeel spreekt hij niet uit.

Gluscevic was ook geen grote naam in zijn geboorteland, maar dat zegt hij niet. In zijn laatste twee Joegoslavische seizoenen, scoorde de 27-jarige aanvaller slechts zeven keer voor Vojvodina Novi Sad. Stefanovic meldt droog: “Hij was toen wel een goede speler.” Van enige vorm van herkenning is deze zaterdag in Gelredome niets te bespeuren. Zo nu en dan komt Stefanovic een landgenoot tegen op de Nederlandse velden. Zoals PSV’er Mateja Kezman of voormalig Vitesse-spits Dejan Curovic, nu bij FC Goningen. Buiten de rechthoek is de verbondenheid tussen Joegoslaven vaak groot, erbinnen telt voor Stefanovic slechts de winst.

Neem zo’n moment in de negentiende minuut van de wedstrijd. Op zeker zestig meter van de goal torpedeert Stefanovic zijn landgenoot met een keiharde tackle, van achteren, op de bal, maar niet zonder de man mee te nemen. Stefanovic reageert slechts op het fluitje van scheidsrechter Erik Braamhaar, draait zich stoïcijns om en laat Gluscevic liggen, zonder hem een blik waardig te gunnen. “Als ik speel, heb ik geen contact met mijn tegenstander. Ook niet met Gluscevic. Nee, ik praat niet met hem. Geen woord, nee.”

Drie keer slechts is er een moment van gevaar als Gluscevic zich voor de goal van Vitesse meldt. Bij een corner in de eerste helft komt hij niet voldoende boven de bal en kopt over, na rust gebeurt dat nog eens als Dave van den Bergh een voorzet loslaat. In de vijftigste minuut komt Gluscevic voor Stefanovic en kopt knap in, maar Zoetebier is attent.

Na afloop is Stefanovic dan ook tevreden. Een dag eerder kreeg hij al de lof van zijn trainer, Ronald Koeman. Stefanovic ontving een pluim vanwege zijn grote kunde als verdediger en de progressie die hij als voetballer heeft gemaakt. Koeman zei zelfs dat Vitesse niet zonder Stefanovic kan.

Geconfronteerd met die woorden, geeft de 26-jarige verdediger opnieuw geen krimp. “Ik voel me goed, ik speel goed, ik ben in vorm”, reageert de speler, die het eerste duel van de competitie miste door een schorsing. Tegen AZ en FC Utrecht stond hij er weer van de eerste tot de laatste minuut.

“Ik doe gewoon wat ik moet doen. Het belangrijkste is dat we winnen, daarna dat we de nul houden. Dat is nu twee keer gelukt. Het is alleen jammer dat we zo moeilijk scoren. Woensdag alleen Riga en nu een eigen doelpunt. Maar het is nog vroeg in het seizoen, de kansen krijgen we wel en we staan op zeven punten uit drie wedstrijden. Dat is goed.”

Het was in alle opzichten een heet avondje in Gelredome. Een hoge temperatuur, met gevaar voor oververhitting, zo bleek wel. Op de tribunes werden de grenzen zwaar overschreden, als een snelkookpan waar de deksel wegens oververhitting zo maar vanaf knalt.

Op het veld waakte scheidsrechter Erik Braamhaar. De jonge arbiter greep in als het moest, maar liet opgewonden standjes in hun sop gaar koken. Er waren wel stevige overtredingen. Remco van der Schaaf schopte Jean Paul de Jong met een wilde trap richting schaamstreek uit de wedstrijd en ontving een gele kaart. Bob Peeters kreeg geel voor een pittige sliding op landgenoot Stijn Vreven en ook Theo Janssen en Vreven maakten ruzie.

“Zo zijn de wedstrijden tegen Utrecht altijd”, meent Stefanovic. “Als we in Arnhem spelen en als we in Utrecht spelen, het is net een derby.” Stefanovic bleef er stoïcijns onder. In de slotfase was er nog even een heet offensiefje, maar de Joegoslaaf en zijn defensie hielden stand, zodat de 1-0 op het scorebord bleef en Vitesse na drie duels in de top van het klassement staat.

Waar de ploeg volgens Stefanovic thuishoort, al mogen de verwachtingen niet te hoog zijn. “We moeten dit seizoen voor Europees voetbal spelen, een plaats in de UEFA-cup. Dat hebben we vorig seizoen zelf verspeeld, door die 2-2 bij Sparta. Win je dan eindig je als vierde en is alles goed, nu ben je zesde en is alles slecht. Je hebt het zelf gedaan, dan verdien je ook niet meer.”

Stefanovic wil ook niet hoger mikken: “De top twee is moeilijk. We hebben een jonge ploeg, te weinig spelers met ervaring. Dan heb je tijd nodig. Heeft hij zo veel tijd? Het kan niet anders of Stefanovic trekt de aandacht van buitenlandse clubs. “Ik wil in Nederland of in Engeland voetballen, nergens anders. Niet in Spanje, niet in Italië. Maar ik heb nog een contract tot 2004 en ik weet niet wat Vitesse wil, waar het naar toe gaat met de club.”

De Gelderlander 27-08-01

PSV-Galatasaray toch in Gelredome

Maandag is bekend gemaakt dat PSV-Galatasaray toch in Gelredome gespeeld kan worden. De politie heeft inmiddels genoeg capaciteit voor 19 september kunnen vinden.

Binnenkort hoopt de politie van de UEFA te horen welke regeling er geldt voor de kaartverkoop aan supporters van de bezoekende club, zodat ook daarover afspraken kunnen worden gemaakt.

,,We rekenen er op dat het geheel op 19 september in een vriendelijke sfeer verloopt. Tijdens Euro 2000 zijn er ook helemaal geen problemen geweest toen Turkije in Arnhem speelde. We denken dat de Arnhemse politie voldoende ervaring en capaciteit heeft om alles in goede banen te leiden”, aldus commisaris L. Nieuwerth, de plaatsvervangend korpschef van de politie.

27-08-01

Officiële reactie Vitesse

Ongeveer 40 aanhangers van FC Utrecht hebben zaterdagavond tijdens de wedstrijd grote problemen veroorzaakt op de Noordtribune van Gelredome met als negatief resultaat drie lichtgewonde supporters, paniek onder supporters van Vitesse, vernielingen in het stadion en veertien arrestaties.

De aanhangers van Utrecht hadden geen stadionverbod maar vallen wel onder de categorie “probleemsupporters”. Het is op dit moment nog niet bekend hoe deze groep in het verkeerde vak is terechtgekomen. Wel zijn van de gearresteerde supporters de toegangskaarten in beslag genomen, zodat getracht wordt te achterhalen hoe men aan kaarten is gekomen.

Maandagmiddag wordt een extra veiligheidsoverleg gehouden. Maandagavond is een grote groep supporters van de Noordtribune door Vitesse uitgenodigd om over de problemen van afgelopen zaterdag te praten. Hierbij zijn ook de politie en Bureau Slachtofferhulp aanwezig.

Van de supportersrellen zijn wel uitvoerige videobeelden gemaakt die door Justitie in beslag zijn genomen. Dit betekent dat het aantal van veertien arrestaties nog hoger kan uitvallen. Duidelijk is in elk geval dat acht supporters worden vervolgd door Justitie en dat deze personen aangemeld worden bij de KNVB voor een landelijk stadionverbod.

Bron:Vitesseworld 27-08-01

Geen video beelden meer van goals Vitesse

Helaas is het onmogelijk om nog langer videobeelden van doelpunten van Vitesse te tonen op onze site. Iets wat wij weer op hadden gepakt, omdat er in het verleden ook video fragmenten van doelpunten op onze site hebben gestaan. En er veel vraag naar was of we dit in het nieuwe seizoen weer konden hervatten. Het was voor ons dan ook enkel een service voor de supporters om ze te plaatsen.

Volgens woordvoerder Frank Huizinga van Vitesse kon er echter geen toestemming worden geven voor het uitzenden van wedstrijdbeelden op internet, omdat dat een onderdeel is van een nog bredere discussie binnen de Eredivisie NV.

Uiteraard betreuren wij dit besluit van Vitesse maar respecteren het wel. De gemaakte videobeelden zijn inmiddels van de site afgehaald door onze redactie.

27-08-01

Politie greep bewust niet in

Bij de rellen in Gelredome tijdens de wedstrijd Vitesse – FC Utrecht heeft de politie bewust niet ingegrepen. Volgens afspraak gebeurde dat door de veiligheidsdienst in het stadion. Politie-woordvoerder Rouwen was tevreden over het optreden van de veiligheidsdienst: “De politie bleef op de promenade, maar stond wel klaar. We hoefden echt niet in te grijpen, omdat Vitesse het vrijwel direct onder controle had.”

Rouwen betreurt de paniek die ontstond: “Heel naar, maar de mensen konden wel wegkomen. Er waren zelfs kinderen bij.” Vitesse-veiligheidscoördinator Toine Gijsbers verklaart waarom de Utrecht-fans in het Vitesse-vak terecht kwamen. “Er zitten altijd supporters van de tegenpartij tussen die van ons, maar dit waren probleem-supporters. Normaal gesproken escaleert het niet, nu wel. Dit is een behoorlijk incident.”

Trainer Koeman rende tijdens de rellen de catacomben in: “Ik zag mensen richting de dug-out komen, dan ga ik naar binnen. Helaas worden er nog steeds fouten gemaakt met de veiligheid. Die raddraaiers zorgen ervoor, dat er mensen met bebloede hoofden naar binnen moeten, dat is triest.”

Bron: TT TVG 26-08-01

Zware supportersrellen in Gelredome
Veertien arrestaties rond Vitesse – FC Utrecht

De politie in Arnhem heeft zaterdagavond bij ongeregeldheden rond de voetbalwedstrijd tussen Vitesse en FC Utrecht veertien mensen aangehouden. In Elden deed zich een kort treffen voor tussen fans van Vitesse en NEC uit Nijmegen. In Gelredome deden zich twee vechtpartijen voor, in de eerste helft en kort voor het einde van de wedstrijd. Aanleiding was dat zestig supporters van FC Utrecht waren beland in een vak met Vitesse-aanhangers. Voorzover bekend raakten drie mensen lichtgewond. De politie heeft videobeelden in beslag genomen van de vechtpartijen in het stadion. Mogelijk volgen aan de hand daarvan meer aanhoudingen.

Twee Utrecht-fans werden voor de wedstrijd al aangehouden. Een van hen sloeg een agent, de andere probeerde vervolgens de arrestatie te belemmeren. In Elden wilden fans van NEC en Vitesse met elkaar op de vuist. De politie wist dat de Nijmegenaren, onderweg na de wedstrijd van NEC tegen De Graafschap in Doetinchem, naar Arnhem kwamen. De fans raakten even slaags, waarop de politie een charge uitvoerde. Vier supporters van NEC werden aangehouden.

In het stadion liep het kort voor het einde van de wedstrijd uit de hand, net nadat Vitesse op een voorsprong van 1-0 was gekomen. Fans van Utrecht die wel in het juiste vak zaten, sloopten stoelen en gooiden die naar de Vitesse-aanhang. In totaal zijn 27 stoelen vernield. De politie was buiten het stadion aanwezig, volgens afspraken met Vitesse bleven zij weg van de tribunes, om de zaak niet verder te laten escaleren.

Trainer Ronald Koeman rende tijdens de rellen de catacomben in: “Ik zag mensen richting de dug-out komen, dan ga ik naar binnen. Helaas worden er nog steeds fouten gemaakt met de veiligheid. De raddraaiers zorgen ervoor dat er mensen met bebloede hoofden naar binnen moeten, dat is triest.”

De veiligheidsdienst van Vitesse, met 61 personen aanwezig, kon de ongeregeldheden uiteindelijk sussen. Ondertussen liepen wel veel fans al langs het veld. Een van hen gooide een plastic stoel in het publiek, waarbij een vrouw aan het gezicht gewondraakte. Na behandeling kon zij naar huis. Na afloop probeerde een groep van 150 Vitesse-supporters een aantal bussen te blokkeren. De politie greep met hulp van paarden en honden in en arresteerde daarbij acht personen.

Vooraf was het treffen met Utrecht ingeschaald als een ‘aandachtswedstrijd’, wat betekent dat van de thuisclub alleen fans met een seizoenkaart twee kaartjes per persoon kunnen aanschaffen. In totaal zijn 200 extra kaarten gekocht, volgens Vitesse geen afwijkend beeld. Een aandachtswedstrijd is de middelste van de drie categorieën. De hoogste is een risicowedstrijd, wat in het geval van Vitesse geldt voor de thuisduels met NEC en Ajax.

Hoe de zestig Utrecht-supporters toch in het verkeerde vak zijn terechtgekomen, is nog onbekend. Wel wist de veiligheidsdienst van Vitesse tijdens de wedstrijd al dat het ging om beruchte supporters. ,,Ze hadden geen stadionverbod, maar we wisten dat het om een groep moeilijke jongens ging”, aldus manager veiligheidszaken T. Gijsbers. De politie besloot desondanks niet preventief in te grijpen. ,,Als we hen eruit hadden gehaald, waren er sowieso problemen ontstaan”, aldus politiewoordvoerder J. Rouwen.

In overleg met de politie Utrecht bekijkt de politie in Arnhem de videobeelden, waarna mogelijk meer arrestaties volgen. Vervolgens kunnen de geïdentificeerde daders strafrechterlijk worden vervolgd. De door Utrecht-fans aangerichte schade wordt verhaald op FC Utrecht.

25-08-01

Koeman: We mogen blij zijn dat we toch nog winnen

Trainer Ronald Koeman was na afloop niet echt tevreden. Hij vond dat er te weinig kansen werden gecreëerd “Alleen vanaf de zijkanten ontstond er toch nog wat gevaar. Maar daarin was de laatste voorzet, de laatste pass toch van een niveau van afgelopen woensdag. Niet goed dus. In feite was het een wedstrijd die normaal gesproken op 0-0 afloopt. Dan is het één moment en nog een geluk aan onze kant dat je op voorsprong komt”

Koeman vond wel dat de ploeg positioneel goed staat in het veld bij bal bezit. Maar dat er te weinig verrassingen in het aanvalsspel zitten. “Het is vaak de pass naar de zijkant en als dan de voorzet niet goed is dan is het heel moeilijk kansen te creëren, maar dat komt ook door goed ingestelde ploegen die weinig ruimte weggeven.”

Koeman vond ook dat er heel weinig kansen werden weggeven, “Maar ook heel weinig gecreëerd niet voor ons, niet voor Utrecht. Dus wat dat betreft mogen we blij zijn dat we toch nog winnen want normaal gesproken is het een 0-0 wedstrijd”.

24-08-01

Vitesse wint door eigen doelpunt Zwaanswijk

Vitesse FC Utrecht 1-0

Een eigen doelpunt in de slotfase besliste het matige duel tussen Vitesse en FC Utrecht. Utrecht-speler Patrick Zwaanswijk was de ongelukkige om in de 80ste minuut de enige treffer van het duel op zijn naam te krijgen. De wedstrijd stond bol van onvriendelijkheden tussen de spelers en het mag een wonder heten dat er slechts drie gele kaarten vielen.

Vitesse won woensdag van AZ en behaalde zo de eerste overwinning van het seizoen. Een luxe waar Utrecht nog van droomt. De twee wedstrijden, tegen NAC en Sparta, die Utrecht tot nu toe speelden, gingen verloren. De ploeg uit de Domstad moest dus eindelijk eens punten zien te halen. Trainer Frans Adelaar had daarom een tactische wissel in zijn team aangebracht. In de wedstrijden tegen NAC en Sparta stond Dave van den Bergh op de linkerflank. Vanavond koos Adelaar voor Tom van Mol op die plek.

In de beginfase van de wedstrijd waren de Utrechters de betere ploeg. Vitesse herstelde zich echter snel en nam het initiatief van Utrecht over. Vooral Ajax-huurling Tijani Babangida liet de Utrecht-verdediging af en toe alle hoeken van het veld zien. De voortzetting van de kleine Nigeriaan was niet goed genoeg om keeper Harald Wapenaar in problemen te brengen. Ook Mustapha Riga was aan de linkerflank niet in staat goede voorzetten af te leveren. Vitesse drong dus wel aan, maar het laatste zetje kon de ploeg niet opbrengen.

Met de rust in zicht kwam ook Utrecht beter in zijn spel. Vooral onder leiding van Igor Gluscevic trokken de Utrechters richting het doel van Edwin Zoetebier. Op het moment dat Utrecht de meest dreigende aanval opzette, zorgde Remco van der Schaaf er met een smerige overtreding op Jean Paul de Jong voor dat Utrecht weer halt moest houden. Niet alleen De Jong was het slachtoffer van een overtreding, ook Stijn Vreven moest het even later bekopen. Bob Peeters, in de wedstrijd ongelukkig in zijn actie, torpedeerde zijn landgenoot. De Jong moest met een liesblessure uitvallen, Vreven kon de wedstrijd voortzetten.

De ploegen creëerden nauwelijks kansen in de tweede helft. Alleen Utrecht kon iets doen. Van den Bergh kapte en draaide zich vrij en zette knap voor. Gluscevic kopte met een snoekduik de bal tegen de handen van Zoetebier. Buiten een attractieve eerste fase van het tweede bedrijf, stelde de wedstrijd niet veel meer voor. Utrecht koesterde het puntje, terwijl Vitesse niet bij machte was de Utrechtse muur te breken. Het had dan ook de hulp nodig van Patrick Zwaanswijk om tot scoren te komen. De verdediger schatte een bal geheel verkeerd in en kopte deze achter Wapenaar.

Vitesse:
Edwin Zoetebier, Tim Cornelisse, Dejan Stefanovic, Michel Kreek, Marc van Hintum, Theo Janssen, Matthew Amoah (62 Viktor Sikora), Remco van der Schaaf, Tijani Babangida, (62. Didier Martel), Bob Peeters (79. Jhonny van Beukering), Mustapha Riga

FC Utrecht:
Harald Wapenaar, Stijn Vreven, Patrick Zwaanswijk, Karim Touzani, Etienne Shew Atjon (26. Dave van den Bergh), Stefaan Tanghe (67. Robert Roest), Jean Paul de Jong (42. Arco Jochemsen), Pascal Bosschaart, Tom van Mol, Dirk Kuyt, Igor Gluscevic

Scheidsrechter: Erik Braamhaar

Toeschouwers: 24.000

Kaarten
Geel: Van der Schaaf, Peeters (Vitesse), Shew Atjon (FC Utrecht)

25-08-01

Nieuw record voor Ronald Koeman

Vitesse trainer Ronald Koeman heeft een nieuw record gevestigd. De coach van de Arnhemse club heeft met de overwinning op AZ zijn langste ongeslagen reeks neergezet. Onder Koeman is Vitesse nu negen wedstrijden op rij ongeslagen. De laatste nederlaag was op 7 april. Thuis tegen Willem II werd met 1-2 verloren. Het oude record was acht wedstrijden, van het begin van vorig seizoen.

TT TVG 25-08-01

Koeman haalt Sikora en Martel terug bij de selectie

Didier Martel en Victor Sikora zijn terug bij de selectie van Vitesse. Trainer Ronald Koeman laat het aanvalsduo vanavond voor het duel tegen FC Utrecht op de bank beginnen. “Als stimulans voor de spelers zelf, voor het elftal en voor het publiek”, zo legde Koeman zijn keuze gistermiddag uit.

De selectie van Sikora en Martel heeft alles te maken met de waarde van de twee spelers voor de ploeg. Pas donderdagavond maakten ze hun rentree in een wedstrijd van Jong Vitesse. Beide spelers ondergingen een enkeloperatie waarbij stukjes bot werden verwijderd.

Koeman: “Martel heeft zeventig minuten gespeeld, Sikora een halve wedstrijd. Ze hebben geen problemen en geen reactie. Martel staat er conditioneel nog beter voor dan vorig seizoen. Het enige wat hij nodig heeft, is het ritme van wedstrijden. De snelle terugkeer van Sikora is verrassend, maar hij is niet zo lang weggeweest.”

De twijfel over de houdbaarheid van Sikora’s enkel werd donderdag al snel weggenomen. Koeman: “Hij kreeg al na twee minuten een enorme tik op zijn enkel, maar had daar geen last van. Van die angst is hij zo ook af.”

De selectie van het aanvalsduo gaat ten koste van andere aanvallers. Voor het eerst moest Koeman spelers verwijzen naar de tribune. Carlos Fortes, Emile Mbamba en Gert Claessens zijn afgevallen. “We hebben 21 fitte spelers, dat betekent een luxeprobleem, maar dat heb ik graag”, zei Koeman die niet vooruit wilde lopen op eventuele invalbeurten van Martel en Sikora. “Het zou natuurlijk wel leuk zijn als ze even kunnen spelen”, zei hij.

In het duel tegen FC Utrecht start Koeman met de ploeg die woensdagavond met 1-0 van AZ won. Het meest tevreden toonde Koeman zich met de terugkeer van Dejan Stefanovic, die het openingsduel vanwege een schorsing miste. “Als je een elftal bouwt, begin je met de verdediging. Na Zoetebier is op dit moment Dejan Stefanovic de belangrijkste speler voor Vitesse. In deze ploeg is hij heel hard nodig, Stefanovic speelt fantastisch.”

Koeman wil dat zijn ploeg tegen FC Utrecht wel minder ruimte weg geeft dan tegen AZ, dat Vitesse via razendsnelle counters verraste. “Je kunt niet negentig minuten lang vol op de aanval spelen. Met te veel spelers voor de bal, vraag je om problemen. We moeten rust inbouwen en wachten op het juiste moment.”

Net als Fotuna Sittard en AZ verwacht Koeman ook van Utecht geen grote aanvallende plannen. “Ze hebben twee keer verloren, ik verwacht niet dat ze hier komen om voor de winst te spelen. Mij is er wel wat aan gelegen om Utrecht na drie wedstrijden met nul punten onderaan te zien staan. Ik ben nog niet vergeten dat zij vorig seizoen dankzij twee doelpunten onze plaats in de UEFA Cup hebben ingepikt.”

Opstelling Vitesse:
Zoetebier; Cornelisse, Stefanovic, Kreek, Van Hintum; Van der Schaaf, Amoah, Janssen; Babangida, Peeters, Riga.

FC Utrecht:
Wapenaar; Vreven, Touzani, Zwaanswijk, Shew-Atjon; JP de Jong, Tanghe, Bosschaart, Van den Berg; Kuijt, Gluscevic.

De Gelderlander 25-08-01

Sfeercommissie aan het werk in Gelredome

Zaterdagavond tijdens de wedstrijd Vitesse-FC Utrecht hing de zuidtribune wederom vol met nieuwe geel/zwarte linten. De sfeercommissie van de supportersvereniging was vanaf 09.00 uur in de drukkende hitte bezig om de linten op te hangen.

Commissielid Bart Lagerberg: “Het ophangen van de linten is altijd een enorm werk, zeker nu we gebruik maken van een ander soort linten is het even afwachten of het lukt en hoe het eruit komt te zien. De sfeercommissie heeft de laatste jaren altijd een sfeeractie georganiseerd tijdens de openingswedstrijd in Gelredome. Dit jaar viel deze wedstrijd op woensdagavond en dat is lastig voorbereiden omdat wij allemaal vrijwilligers zijn en overdag moeten werken. Daarom hebben we voor de wedstrijd tegen FC Utrecht gekozen, dan hebben we de tijd om alles klaar te maken.”

“We proberen dit jaar nog meer sfeeracties te organiseren en dan vooral bij de grote wedstrijden. Ideeën van supporters zijn natuurlijk altijd welkom. De supporters moeten er wel rekening mee houden dat veel zaken niet worden toegestaan in verband met de veiligheid en KNVB-richtlijnen zoals de geelzwarte vellen en confetti (brandgevaar) en de bekende fakkels (KNVB). Daarnaast krijgen de sfeercommissie veel opmerkingen over de muziek in Gelredome. Deze valt niet meer onder de sfeercomissie maar onder Vitesse. We kunnen wel suggesties doen voor de muziek dus ook opmerkingen en suggesties hierover zijn welkom.”

“Ja, de sfeer op de Zuidtribune is wat minder als de eerste seizoenen maar hier staat tegenover dat de Noord- en Oost-tribune zover ik dat kan beoordelen meer meedoen. De sfeercommissie kan de sfeer niet maken, dat moeten de supporters zelf doen. Wij proberen de randvoorwaarden te scheppen; trommels klaarzetten, vlaggen en spandoeken maken maar ik wil de supporters oproepen tot meer eigen initiatief. De sfeercomissie kan het niet alleen. Neem zelf kleine vlaggen mee en als je wilt helpen met het organiseren van activiteiten of wil zwaaien met een grote vlag laat dat dan weten.”

Het emailadres van de sfeercommissie is: sfeercommissie@vitesse.org

 25-08-01

De aristocraat is terug op het veld

Een mooie voetballer is weer terug op het veld. Didier Martel heeft, na een gedwongen afwezigheid van tien maanden, geen last meer van zijn rechterenkel. De balvirtuoos uit Frankrijk hoopt nu op een snelle rentree bij Vitesse.

Hij vreesde dat hij nooit meer zou voetballen. Maar na tien maanden afwezigheid is Didier Martel terug. De vedette van Vitesse is klaar voor zijn revanche. “Ik weet dat er mensen zijn die zeggen dat Martel altijd geblesseerd is. Nu wil ik laten zien dat Vitesse me vorig jaar niet voor niets heeft aangetrokken.”

Donderdagavond, stadion De Vijverberg in Doetinchem. De beloftenteams van De Graafschap en Vitesse werken hun wedstrijd in het bekertoernooi af. Amper honderd nieuwsgierigen bevolken de tribunes. Tussen de ambitieuze jongelingen loopt een van de mooiste voetballers van de eredivisie. Rugnummer elf, kaarsrechte houding. Elke actie is overgoten met techniek en gevoel. Didier Martel, de aristocraat onder de voetballers, is weer terug. “Het gevoel is goed” zegt de kleurrijke Fransman na de met 1-0 gewonnen partij. Uit voorzorg drukt hij even een zakje ijs op zijn rechterenkel. Soms is de enkel nog een beetje stijf. Nu niet.

“Ik heb geen pijn”, zegt hij. “De enkel toont geen reactie. Niet na een training en nu ook niet. Dat is het belangrijkste.” Martel glijdt vervolgens met zijn hand door zijn lange manen. Zeventig minuten voetbal hebben zijn verwachtingen bevestigd. Hij is positief over de wedstrijd die vandaag tegen zijn oude club FC Utrecht wordt afgewerkt. “Ik kan spelen”, klinkt resoluut uit de mond van de Fransman. “Het hangt van Ronald Koeman af of ik meedoe. De trainer beslist. Riga doet het goed. Ik ben nu al blij dat ik op de bank zit. Maar als de trainer me op het veld nodig heeft, dan sta ik er. Ik ben er klaar voor.”

Natuurlijk mist hij wedstrijdritme. “Conditioneel ben ik nog niet top, dat kan ook nog niet.” In de laatste tien maanden heeft hij slechts drie wedstrijden gespeeld. “Voor een voetballer ben ik er lange tijd uit geweest”, weet Martel. “Naast de groepstrainingen train ik momenteel ook veel voor mezelf, om sneller terug te komen. Ik heb nog twee, drie wedstrijden nodig om op mijn niveau te komen.”

Zijn laatste inzet in de hoofdmacht van Vitesse dateert van 7 april dit jaar. In de thuiswedstrijd tegen Willem II hield hij het een minuutje vol. Totdat de enkel, waarin een ontsteking had huisgehouden, weer ging protesteren. In totaal speelde hij vorig seizoen slechts veertien competitiewedstrijden voor Vitesse.

“Het laatste jaar was de moeilijkste periode uit mijn carrière”, zegt Martel. “Ik wil altijd positief blijven. Maar het was enorm moeilijk telkens naar het ziekenhuis te gaan, telkens af te moeten haken na een weekje training. Ik wil zelf mijn afscheid bepalen, dat mag niet door een blessure gebeuren. Nu is het niet meer de vraag, maar vorig jaar was ik er erg bezorgd over.”

“Deze zomer heb ik de beslissing genomen naar dokter Van Dijk in Amsterdam te gaan. Hij was verbaasd, want met mijn enkel achtte hij het onmogelijk te trainen en te spelen. Een scherp stukje bot zorgde voor irritatie, Van Dijk besliste dat ik geopereerd moest worden.”

Dat is nu tweeënhalve maand geleden. ‘Normaal gesproken duurt het na zo’n ingreep drie tot vier maanden voordat je weer kunt spelen”, legt Martel uit. “Bij mij is het snel gegaan. Ik ben nu al speelklaar.” De flamboyante Fransman is gemotiveerd tot op het bot van zijn gewraakte enkel. “Ik wil een goed seizoen spelen voor Vitesse. Ik ben gemotiveerd, omdat ik de mensen wil tonen wat ik kan. Ik wil laten zien dat het geen vergissing was van Vitesse dat ze me hebben gehaald. Sommige mensen zeggen dat Martel altijd geblesseerd is, dat weet ik.” En juist dat doet de kleurrijke aanvaller pijn. “Deze blessure was voor mij ook een grote teleurstelling.”

Nu is de ergste periode voorbij, zegt de linkerspits, en lonkt de tijd van eerherstel. “Ik ben 29 jaar, mijn beste tijd moet nog komen”, meent Martel. “Ik wil nog drie, vier, vijf jaar voetballen. Ik voel me nu sterker dan voorheen. Ik weet nu hoe belangrijk voetbal voor me is. Voetbal schenkt me plezier. Ik wil de mensen vermaken.”

Een leven zonder voetbal, dat is voor Didier Martel geen leven. “Precies.” Didier Martel is klaar voor zijn revanche.

De Gelderlander 25-08-01

Fluiters ondermijnen het vertrouwen van Peeters

Het Arnhemse publiek heeft een bedenkelijke reputatie. Is het verwend, kritisch of gewoon negatief? Trainer Ronald Koeman van Vitesse ergert zich aan de fluitconcewrten die spits Bob Peeters woensdagavond tijdens het duel tegen AZ (1-0) in Gelredome over zich heen kreeg. Het is niet de eerste keer dat het gebeurt.

Het is een vorm van mentaal supportersgeweld en daarom niet erg kies. Nog vreemder is het dat er Arnhemse supporters zijn die eigen spelers uitfluiten. Niet vanwege een gebrek aan inzet, maar gewoon omdat iemand niet goed speelt. Al zit er misschien net iets meer achter en hebben ze liever dat iemand anders speelt.

Met de keuze van Koeman zijn de fluitisten het dus niet eens, maar de trainer opteert toch echt voor het beste elftal, ongeacht naam en faam. ‘”Met de negatieve benadering van Bob Peeters moet het maar eens afgelopen zijn”, zo floot Koeman gistermiddag zelf de fans terug.

“Bob Peeters heeft er last van, dat kun je zien”, sprak Koeman. “Hij speelde woensdag het eerste half uur goed. Dan doet hij iets fout en beginnen er mensen te fluiten. Dat gaat ten koste van de speler en dus gaat het ook ten koste van het elftal.”

Het is niet de eerste keer dat Koeman de publieke invloed probeert te sturen. Ook Patrick Pothuizen en Carlos Fortes werden vorig seizoen door de fans uitgefloten. Met Pothuizen kwam het nooit meer goed, al deed Koeman ook toen een poging het tij te keren. Het kwaad was al geschied, Pothuizen voelde zich onwelkom, leed in stilte en gooide uiteindelijk de kont tegen de krib.

Koeman: “Ik vind dat alle spelers die het shirt van Vitesse dragen, de steun van het publiek verdienen. Dat is voor de spelers ook belangrijk. Toen Bob Peeters tegen Sunderland scoorde, kreeg hij de steun van het publiek. Daarna speelde hij goed. Je kon zien dat er een last van hem afviel.”

“Tegen AZ begon hij woensdag ook goed, maar de eerste keer dat hij iets fout doet, beginnen er mensen te fluiten. Je ziet dat hij daar moeite mee heeft, dat hij zelfvertrouwen verliest en steeds minder gaat spelen. Het publiek maakt de speler onzeker”, weet Koeman, die de negatieve spiraal wil doorbreken.

“Ik heb er donderdag even met Bob Peeters over gesproken. Dat was op mijn initiatief, maar hij gaf wel aan dat hij het gevoel heeft nog maar weinig goed te kunnen doen.”

Dat het Arnhemse publiek zich niet alleen afreageert op teleurstellende prestaties van Peeters – die de vergelijking met eerdere topschutters als Nikos Machlas en Pierre van Hooijdonk niet kan doorstaan – is ook Koeman niet ontgaan.

Peeters heeft ook te maken met een jong talent uit Velp, die zijn schaduw al vooruit werpt. Jhonny van Beukering is het nieuwe ‘lievelingetje’ van de fans. “Het is begrijpelijk dat mensen graag een jongen uit de streek zien spelen”, meent Koeman, “maar Jhonny is er nog niet helemaal aan toe. Je moet zo’n jongen brengen als hij er klaar voor is. Hij krijgt al vrij veel speeltijd en hij doet het goed, maar dit is nog niet het juiste moment.”

En dus doen de mensen er goed aan de Belg Bob Peeters te steunen, in plaats van hem af te breken. “Bob Peeters is mijn eerste keuze in de spits”, zo laat Koeman aan duidelijkheid niets te wensen over.

De Gelderlander 25-08-01

PSV-Galatasaray mogelijk toch niet in Gelredome

Het Champions League-duel tussen PSV en Galatasaray, dat op 19 september in Arnhem gespeeld zou moeten worden, wordt mogelijk verplaatst. Dezelfde dag bezoeken kroonprins Willem-Alexander en zijn verloofde Maxima de Gelderse hoofdstad.

De politie weet niet of het dit kan combineren met het duel. Maandag overleggen politie en justitie over een oplossing. De wedstrijd vindt op de last van de UEFA plaats buiten Eindhoven na rellen bij het UEFA Cup-duel tussen PSV en het Duitse Kaiserslautern vorig seizoen.

PSV verwacht maandag een officiële reactie van de gemeente en politie van Arnhem te krijgen. Woordvoerder Salazar: ,,Dan kunnen we overleggen en kijken of we de wedstrijd van de woensdag naar de dinsdag kunnen verplaatsen. Dan moet de gemeente en politie van Arnhem willen, maar ook de Europese voetbalunie UEFA natuurlijk. Anders is er een probleem.” ,,Het kan zijn dat Arnhem niet binnen twee dagen PSV en Máxima wil hebben of niet aankan. We moeten dan uitwijken naar een ander stadion. Er ontstaat dan een vervelende situatie, maar we rekenen op een goede oplossing.”

Bron: ANP 25-08-01

Martel en Sikora weer speelklaar

Didier Martel en Victor Sikora hebben een geslaagde rentree gemaakt in het beloftenelftal van Vitesse. De beide aanvallers speelden mee in het met 1-0 gewonnen bekerduel bij De Graafschap. Didier Martel speelde voor het eerst sinds 7 april weer een wedstrijd. De Fransman hield het 70 minuten vol: “Ik had geen pijn. De conditie is nog niet zo goed, maar dat is logisch.”

Martel onderging tien weken geleden een operatie aan het gewricht en herstelde sneller dan verwacht. Vorig seizoen had hij al vanaf oktober last van de enkel. Didier Martel verwacht zelfs dat hij zaterdag tegen zijn oude club Utrecht kan spelen. “Ik wil wel, maar Ronald Koeman moet de beslissing nemen. In de basis of op de bank, maakt mij niet uit. Ik ben klaar voor Stijn Vreven.”

Ook voor Victor Sikora ziet het er goed uit. De aanvaller werd vier weken geleden geopereerd aan zijn enkel en herstelde voorspoedig. Hij speelde een helft en had zelfs geen last na een doodschop van Berendsen. Sikora is optimistisch over zijn terugkeer. “Ik kan er zaterdag bij zijn. Ik heb geen pijn meer aan de enkel.”

Bron: TT TVG 24-08-01

Sikora en Martel maken geslaagde rentree

Didier Martel en Victor Sikora hebben gisteravond een geslaagde rentree gemaakt. Het duo speelde mee in een bekerwedstrijd van het beloftenelftal van Vitesse tegen De Graafschap (0-1 winst voor de Arnhemse ploeg) en verklaarde na afloop fit te zijn voor de wedstrijd van morgenavond tegen FC Utrecht.

In Doetinchem speelde Sikora een helft. Hij werd in de rust vervangen door Rick Bochem. Een maand na de operatie aan zijn rechterenkel toonde de kleine aanvaller zich weer speelklaar. Sikora doorstond de test zonder klachten. Datzelfde gold voor Martel. De Franse aanvaller speelde zeventig minuten. Hij ging tweeënhalve maand geleden voor het laatst onder het mes. Ook Martel ondervond gisteren geen hinder van zijn gekwetste rechterenkel. De linksbuiten werd vervangen door Steve Promes.

Martel en Sikora werden in Doetinchem goed aan banden gelegd door respectievelijk Frank Nebie en Harald Berendsen, al moest de laatste een keer aan de noodrem trekken. Die actie leverde hem een gele kaart op.

Sikora en Martel beslissen vandaag in overleg met hoofdtrainer Ronald Koeman en de medische staf van Vitesse of ze deel uit maken van de selectie voor de wedstrijd tegen FC Utrecht. De winnende treffer op de Vijverberg kwam op naam van Emile Mbamba. De Kameroener profiteerde in de 62e minuut van een fout van Graafschap-verdediger Sander Duits. Die stond te dicht op Mbamba, die daardoor makkelijk bij zijn tegenstander kon wegdraaien en vervolgens de Doetinchemse doelman Raymond Lenting passeerde. Duits was in de rust in de ploeg gekomen voor centrumverdediger Tim Bakens. Die werd gespaard voor zondag, als de hoofdmacht van De Graafschap aantreedt tegen NEC.

Jong Vitesse, dat in de eerste wedstrijd van de poule Den Bosch klopte, kreeg gisteravond ook voor rust goede kansen. Nicky Hofs raakte echter slechts de paal en Lenting hield Mbamba van scoren af. Ron Olyslager, coach van Jong De Graafschap, was ondanks de nederlaag tevreden over het vertoonde spel. “Ik ben niet ontevreden. Een overwinning was te veel van het goede geweest, maar een gelijkspel hadden we wel verdiend gezien de arbeid die we geleverd hebben. En soms voetbalden we aardig mee”, aldus de Rhedenaar.

Jong Vitesse kwam in Doetinchem nauwelijks in de problemen. De ploeg van coach Mike Snoei moest slechts één grote kans toestaan. Die werd gemist door Matthieu Antolini, het Franse talent waar in Doetinchem veel van wordt verwacht.

Jong Vitesse: Wijnen; Terpstra (46. Echargui), Groeneveld, Dingsdag, Komol; Kuiper, Hofs, Levtsjenko; Sikora (46. Bochem), Mbamba, Martel (70. Promes).

Bron: TT TVG 24-08-01

Koeman wil perse winnen van FC Utrecht
Koeman haalt Sikora en Martel terug bij de selectie

Ronald Koeman wil zaterdag perse winnen van FC Utrecht. Met name omdat Utrecht Vitesse vorig seizoen van Europees voetbal afhield. “Ik ben er niet rouwig als Utrecht na deze wedstrijd nog nul punten heeft.” Koeman heeft voor het eerst sinds tijden de luxe dat hij mensen op de tribune moet zetten. Het gaat om Claessens, Fortes en Mbamba.

Over Tim Cornelisse zei Koeman. “Hij moet verbetering toonen anders is een andere keuze onvermijdelijk.” Hij benadrukt de back niet alleen te laten staan omdat het zijn aankoop is.

Koeman had ook kritiek op het Vitesse-publiek. “Peeters krijgt geen krediet. Als ze hem uitfluiten na het missen van een kans is dat niet bevorderlijk voor zijn vertrouwen en dat van het elftal.”

Didier Martel en Victor Sikora maakten donderdag een succesvolle rentree in Jong Vitesse. Zij starten tegen FC Utrecht op de bank.

Vermoedelijke: Opstelling: Zoetebier; Cornelisse, Stefanovic, Kreek, Van Hintum; van der Schaaf, Amoah, Janssen; Babangida, Peeters, Riga.

Bron: TT TVG 24-08-01

Vitesse heeft nog steeds twee gezichten

Drie minuten voor het einde van de wedstrijd tegen AZ kreeg de stadionspeaker van Vitesse een spiekbriefje van zijn ghostwriter toegeschoven. ‘Zwaarbevochten, dames en heren, noemen we zo’n overwinning. Maar we hebben ze, de punten.’

Hij had die woorden nog niet uitgesproken of trainer Ronald Koeman beende al woedend van het veld. Zoals het een vakman betaamt, was Koeman ongelukkiger met de uitvoering dan met het fortuinlijke resultaat. Dankzij de 1-0 overwinning weet de thuisclub zich verzekerd van een plekje in de subtop, maar de schijn bedriegt.

Vitesse besliste gisteravond de eerste thuiswedstrijd in zijn voordeel op een moment dat de club juist aan de verliezende hand leek. De totstandkoming zei alles over de willekeur van het voetbalspel. Vijf minuten na rust liep rechtsbuiten Babangida zich vast. De terugspringende bal werd meteen en onnauwkeurig voorgezet door rechtsachter Cornelisse. Het strafschopgebied veranderde in een flipperkast waarin de bal louter toevalig terecht kwam voor de voeten van linksbuiten Rahamat Mustapha (men noemt hem Riga), wiens eerste schot nog werd gestopt door doelman Moens. Maar in de rebound was deze Ghanese vrucht van de eigen opleiding wel succesvol.

Vitesse scoorde op een moment dat het de regie van de wedstrijd allang uit handen had gegeven. Na een stormachtig begin, dat niets opleverde, werd AZ verreweg de gevaarlijkste ploeg en zou met een 0-2 ruststand zeker niets te veel hebben gehad. ‘Dat is ons grootste probleem’, stelde Koeman na afloop. ‘We wisselen goede momenten met veel te veel slechte momenten af. Daardoor spelen we ploegen in de kaart, die niet zijn gekomen om te winnen. Dat moet eruit, anders zul je hier vaak tegen de lamp lopen in eigen huis.’

Kortom, een nieuw seizoen maar nog altijd het oude liedje in het Gelredome. Het eerste halfuur speelde Vitesse meer dan behoorlijk en in elk geval met bewonderenswaardig veel initiatief. Als een roofdier greep de thuisploeg zijn tegenstander bij de lurven. AZ werd vanaf het eerste fluitsignaal in het defensief gedrukt en nauwelijks een moment van balbezit gegund.

Maar Vitesse beet niet door en Ronald Koeman, die een elftal wil leiden dat de opponent zijn wil oplegt, moet daarvan inmiddels behoorlijk mistroostig worden. Niet één uitgespeelde kans leverde die energievretende overrompelingstactiek op.

De van Ajax gehuurde rechtsbuiten Babangida begon, ijverig als altijd, aan veelbelovende solo die telkens tot niets leidden. De negentienjarige Riga mist nog de allure om zich aan dergelijke expedities te wagen, maar hij heeft wel een beter oog voor zijn medespelers.

Het grote probleem bij Vitesse zit in het hart van de aanval. Spits Peeters is hopeloos uit vorm. Hij loopt vooral tegen zichzelf te voetballen èn, erger nog, tegen de morrende aanhang. Maar het zal Koeman vooral zorg baren dat de wisselwerking met schaduwspits Amoah zo beroerd verloopt.

De keren dat Peeters zich uit de punt van de aanval liet zakken, werd zijn plaats te laat of helemaal niet overgenomen door Matthew Amoah. Zoals de afgelopen seizoenen al vaker te zien was, viel Vitesse ver terug wegens uitblijvend succes en is dan niet in staat om soepel om te schakelen van offensief naar defensief.

Verwaarlozing van de verdedigende taken hielp AZ in het zadel. Elkhattabi kreeg een geweldige kans, Robbemond een nog veel mooiere en een vrije trap van Van Galen, eindigend op de lat, was de klap op de vuurpijl.

Dat Vitesse toch aan het langste eind trok, was verdiend omdat de ploeg er als enige echt aanspraak op wilde maken. Maar dat het bij 1-0 bleef, was niet best. AZ gaf in zijn jacht naar de gelijkmaker een zee van ruimte weg. ‘Dat vond ik inderdaad dramatisch slecht’, zei Koeman waarmee zijn woedende afgang na de zege meteen verklaard is.

De Volkskrant 25-08-01

Nieuw pad Gelredome oase van rust

Het nieuwe voetpad langs de busbaan bij Gelredome dat de gemeente Arnhem in alle haast heeft aangelegd, is gisteravond amper gebruikt. Het nieuwe voetpad langs de busbaan bij Gelredome is nog niet bekend bij Vitessefans. De enkele stadionbezoeker die gisteravond dit trottoir gebruikte om van de Rijnhal naar Gelredome en te komen en omgekeerd, had dan ook alle ruimte.

Dat is niet zo vreemd, want op geen enkele manier is de nieuwe, veiliger looproute van de Rijnhal naar Gelredome aangegeven. Voor de wedstrijd was het aantal voetgangers op de nieuwe route op een paar handen te tellen, na afloop maakten wel wat meer mensen gebruik van het pad. Overigens is de route nog niet af. De voetpaden langs de busbaan en aan de ’goede kant’ van de oversteek Meldeplein/Nijmeegseweg zijn weliswaar aangelegd, maar omdat de verkeerslichten bij de oversteek ontbreken ligt het pad er ongebruikt. Ook is het vaste hek tussen de Nijmeegseweg en de Elzenlaan nog maar gedeeltelijk klaar.

SLALOMMEN
De stroom voetbalsupporters vanaf de Rijnhal is rond half acht nog niet erg groot. Toch is het dringen op het Meldeplein. De supporters slalommen zich een weg tussen de wachtende auto’s voor het verkeerslicht door. Er ligt een gloednieuw voetpad aan de Nijmeegse kant van het Meldeplein, maar dat mag vanwege het ontbreken van verkeerslichten niet worden gebruikt. Wanneer komen die? De steward weet het ook niet. ,,Zo snel mogelijk’’ zegt hij maar.

Aan de overkant loopt de meute massaal rechtdoor, Malburgen-West in. De officiële looproute, linksaf de Elzenlaan in, is erg rustig. Ook het nieuwe trottoir langs de gevaarlijke busbaan aan de Batavierenweg ziet eruit als een Vierdaagseparcours op de verkeerde dag. Rustig dus.

F. Meijer uit Arnhem is een van de weinigen die op het drie meter brede voetpad in de richting van het stadion wandelen. ,,Mooi pad, geen onkruid’’, zegt hij. ,,Dat heeft wat gekost.’’ Hij is afgezet op de hoek van de Nijmeegseweg en zag tot zijn verbazing het nieuwe trottoir liggen. ,,Ik wist er niets van, maar volgens mij wordt het er wel veiliger van. Ze zouden eigenlijk ook een voetpad langs het fietspad in het verlengde van de Elzenlaan moeten leggen. Je loopt daar gewoon tussen de fietsers.’’

WEGWIJZER
Een van de ’foutlopers’ is Barry Blankenspoor uit Velp. Hij is net de laatste Malburgse woningen gepasseerd op weg naar het stadion. ,,Ik heb weleens gelezen dat er een andere route kwam, maar dan moeten ze wel een wegwijzer plaatsen. Maar bedankt voor de tip, als ik terug ga maak ik er zeker gebruik van.’’ Blankenspoor is een van de Vitessefans die tot het fatale ongeval in november vorig jaar over de busbaan naar het stadion liepen. ,,Ik heb dat ongeluk gezien. Het was net gebeurd toen ik er langs kwam. Dan ga je toch wel nadenken.’’

GEVAAR
Ondanks het nieuwe voetpad, de vriendelijke stewards en de hekken blijft de wandeling naar Gelredome voor velen een gevaar. Zowel op het Meldeplein als bij Gelredome lopen de geel-zwarte fans massaal door het rode licht. Daar helpt geen vriendelijke steward aan.

Bron: AC 24-08-01

Martel: Ik ben klaar voor Stijn Vreven

Didier Martel en Victor Sikora hebben een geslaagde rentree gemaakt in het beloftenelftal van Vitesse. De beide aanvallers speelden mee in het met 1-0 gewonnen bekerduel bij De Graafschap. Didier Martel speelde voor het eerst sinds 7 april weer een wedstrijd. De Fransman hield het 70 minuten vol: “Ik had geen pijn. De conditie is nog niet zo goed, maar dat is logisch.” Martel onderging tien weken geleden een operatie aan het gewricht en herstelde sneller dan verwacht. Vorig seizoen had hij al vanaf oktober last van de enkel.

Didier Martel verwacht zelfs dat hij zaterdag tegen zijn oude club Utrecht kan spelen. “Ik wil wel, maar Ronald Koeman moet de beslissing nemen. In de basis of op de bank, maakt mij niet uit. Ik ben klaar voor Stijn Vreven.”

Ook voor Victor Sikora ziet het er goed uit. De aanvaller werd vier weken geleden geopereerd aan zijn enkel en herstelde voorspoedig. Hij speelde een helft en had zelfs geen last na een doodschop van Berendsen. Sikora is optimistisch over zijn terugkeer. “Ik kan er zaterdag bij zijn. Ik heb geen pijn meer aan de enkel.”

Bron: TT TVG 24-08-01

Vanavond rentree van Victor Sikora

Victor Sikora maakt vanavond zijn rentree bij Jong Vitesse. De aanvaller heeft stille hoop dat hij zaterdag bij de selectie van de hoofdmacht zit voor de wedstrijd tegen FC Utrecht. Sikora zal vanavond een helft meespelen tegen Jong De Graafschap. De aanvaller onderging onlangs een operatie aan zijn rechterhiel. Hierbij werden botsplinters verwijderd. “Het gaat heel goed”, zei Sikora gisteravond. “Ik heb geen last en als het goed gaat in het beloftenelftal, kan ik zaterdag misschien meedoen tegen Utrecht.” Ook Didier Martel maakt vanavond bij Jong Vitesse zijn rentree.

Bron: De Gelderlander 23-08-01

Nieuw record voor Ronald Koeman

Vitesse trainer Ronald Koeman heeft een nieuw record gevestigd. De coach van de Arnhemse club heeft met de overwinning op AZ zijn langste ongeslagen reeks neergezet. Onder Koeman is Vitesse nu negen wedstrijden op rij ongeslagen. De laatste nederlaag was op 7 april. Thuis tegen Willem II werd met 1-2 verloren. Het oude record was acht wedstrijden, van het begin van vorig seizoen.

Bron: TT TVG 23-08-01

Koeman denkt met gemengde gevoelens terug aan eerste zege

Ronald Koeman was gisteravond even niet zo mild voor zijn ploeg. Na de 0-0 bij Fortuna Sittard was er zondagmiddag weinig kritiek, gisteravond na de 1-0 winst op AZ des te meer. “Natuurlijk ben ik wel opgelucht dat we hebben gewonnen, zeker na de teleurstelling tegen Fortuna Sittard”, bekende de coach van Vitesse. “Maar we hebben voor rust veel te veel kansen weggegeven en in de tweede helft veel te weinig gedaan met de kansen die wij kregen.”

lees
verder...

Bron: Gelderlander 23-08-01

Spelers schieten geen ballen in het publiek

De spelers van Vitesse schieten dit seizoen voor thuisduels geen ballen meer in het publiek. Vitesse kreeg nogal wat kritiek voor deze geste (sommige vakken kregen nooit een bal) en besloot daarom het beleid te wijzigen. Via het interne televisienet worden nu bij elk thuisduel elf ballen verloot. Wegens technische problemen lukte dat gisteravond niet, maar Vitesse belooft dat zaterdag voor het thuisduel tegen FC Utrecht alles in orde is.

Bron: Gelderlander 23-08-01

Babangida heeft nog ’twee of drie duels’ nodig

Als een aangeschoten oorlogssoldaat strompelt hij uit de kleedkamer. Tijjani Babangida is nog maar 26 jaar, maar het beroep van profvoetballer kent zo zijn schaduwzijden. In de voorbereiding kreeg hij een trap op de hak van de rechtervoet. Sindsdien is er de terugkerende pijn.

lees
verder...

Bron: Gelderlander 23-08-01

Herstel van Zongo loopt vertraging op

Het herstel van Mamadou Zongo heeft vertraging opgelopen. De rechtsbuiten van Vitesse kreeg een terugslag, toen hij de looptraining hervatte. Zongo, herstellende van een knieblessure, gaat maandag met de medische staf van Vitesse in overleg.

Louis Laros keert op zijn vroegst over twee weken terug naar Papendal, waar Vitesse traint. Momenteel revalideert de linkspoot nog op Zeist van zijn zware knieblessure. “Ik kan nog niet voluit sprinten. Dat moet 100 procent zijn, voordat ik weer met de spelersgroep ga trainen. Ik verwacht nog twee-en-halve week in Zeist te blijven. Daarna heb ik nog wel twee weken nodig voor ik speelklaar ben”, aldus Laros

Bron: Gelderlander 23-08-01

Loting Amstelcup: Fortuna Sittard-Vitesse

Woensdagavond is de loting van de eerste ronde van de Amstelcup seizoen 2001-2002 geweest. Tegenstander van Vitesse in de eerste ronde is Fortuna Sittard. De Arnhemmers spelen op 20 september deze wedstrijd in Sittard.

23-08-01

Vitesse boekt verdiende zege op defensief AZ

Vitesse – AZ 1 – 0

Vitesse heeft de eerste zege geboekt in het nog jonge seizoen. Vitesse won nipt van het defensief ingestelde AZ door een treffer in de tweede helft van het jonge talent Mustapha Riga.

Vitesse en AZ hadden in Arnhem gekozen voor een totaal ander strijdplan. AZ liet de vleugelspelers Dries Bousatta en Max Huiberts teruggetrokken spelen en had met Ali Elkhattabi een eenzame frontsoldaat het veld ingestuurd. Vitesse koos voor de aanval, al dwong het voor de rust weinig af.

De ploeg van trainer Ronald Koeman had in het eerste duel bij Fortuna het net van de tegenstander niet horen ruisen en ook tegen AZ leek het bij goede bedoelingen te blijven. Veelzeggend was dat de beste kans van Vitesse een verkeerde terugspeelbal van Barry van Galen was.

De Alkmaarders kregen dat door en wierpen voorzichtig de schroom van zich af. De mannen van trainer Henk van Stee creërden zich enkele goede mogelijkheden, maar onder anderen Urvin Lee, Max Huiberts en Ali Elhkattabi wisten niet te scoren. De grootste kans kreeg Reinier Robbemond, maar de middenvelder schoot allen voor Edwin Zoetebier niet zelf, maar verlegde de verantwoordelijkheid naar Elkhattabi, die er aanmerkelijk slechter voor stond dan Robbemond zelf. Na rust viel de treffer van Vitesse uit de lucht toen Mustapha Riga in twee pogingen eindelijk Moens op de jnieën kreeg.

Acht minuten later was Moens wel paraat om een vrije trap van Theo Janssen over zijn doel te tikken. AZ was gedwongen de defensieve stellingen voorgoed te verlaten en dat kwam de amusementswaarde van de wedstrijd ten goede. Vitesse kreeg meer ruimte en bleek plots wel vloeiende aanvallen op de mat te kunnen neerleggen. Maar het verzilveren van kansen ging de ploeg, die bewees over beduidend meer kwalitiet te beschikken dan de tegenstander, tot ergernis van Koeman slecht af. Omdat ook AZ niet meer scoorde werd Riga matchwinner.

Vitesse:
Zoetebier, Cornelisse, Stefanovic, Kreek, v.Hintum, v.d.Schaaf (Diarra/61), Amoah (v.Beukering/61), Janssen, Babangida, Peeters, Riga (Fortes/72)

AZ:
Moens, Lee, Opdam, Wijker, Lindenbergh, Kromkamp, Robbemond (Bosman/58),v.Galen, Boussatta (Dibi/72), Elkhattabi, Huiberts

Doelpunten: Mustapha ’50 min. 1-0

Scheidsrechter: Jan Wegereef

Toeschouwers: 23.500

Kaarten
Geel: Elkhattabi (AZ)

 23-08-01

Vitesse en Fortuna Sittard op herhaling in de beker

Vitesse en Fortuna Sittard gaan op herhaling. Nadat beide ploegen elkaar al troffen bij de start van de competitie (0-0), ontmoeten de twee elkaar op 20 spetember opnieuw in Zuid-Limburg, ditmaal in het kader van het toernooi om de KNVB-beker.

De Gelderlander 23-08-01

Doelpunten zijn schaars in Gelredome

Vier dagen geleden sprak Riga Mustapha over zijn wensen voor het komende voetbaljaar. Scoren wilde de 19-jarige vleugelspits en scoren deed hij gisteravond tegen AZ. Als enige zelfs en daarom was zijn treffer goud waard voor Vitesse: 1-0.

Met het scoren wilde het voor beide ploegen gisteravond niet vlotten. AZ was voor rust de ploeg van de kansenmissers, Vitesse deed het erna dunnetjes over. Helemaal onverwacht is dat ook weer niet. In het kalenderjaar 2001 is het blijkbaar moeilijk scoren in Gelredome. Moeilijk winnen is het dus ook voor Vitesse. In de tweede helft van het vorige seizoen lukte dat bijvoorbeeld maar twee van de acht keer. Vier keer werd het gelijk, twee keer ging een wedstrijd verloren. De doelcijfers? 11 voor en 10 tegen.

Na het teleurstellende openingsduel in Sittard (0-0) was een waarschuwing voor tegenvallende cijfers ook wel op zijn plaats. Het maken van doelpunten bleek gisteravond in het zwoele Gelredome – waar gelukkig het dak open was – voor beide ploegen een loodzware opgave. Bij AZ-trainer Henk van Stee moeten de tranen bijkans in de ogen zijn gesprongen van zo veel onkunde. Terwijl in de Alkmaarse formatie toch een plaatsje is ingeruimd voor Ali Elkhattabi en die maakte er vorig seizoen bij Sparta liefst 21. Er moest een jongen met de bijnaam ‘wonderkind’ (Riga) aan te pas komen om Vitesse aan een doelpunt te helpen.

Op de kop af 140 minuten competitievoetbal had de ploeg van Ronald Koeman nodig om een doelpunt te produceren. Het eerste schot van Riga werd nog door Moens gepareerd, in tweede instantie was ook hij kansloos: 1-0.

De Gelderlander 23-08-01

Carlos Fortes ontvangt ‘Scholten Fairplay Trofee’

Aanvaller Carlos Fortes heeft woensdagavond 22 augustus de eerste ‘Scholten Fairplay Trofee’ in ontvangst mogen nemen. Voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen AZ kreeg de aanvaller uit handen van voormalig burgermeester Paul Scholten de trofee uitgereikt.

In het kader van het afscheid van mr. Paul Scholten als burgemeester van de gemeente Arnhem. Heeft Vitesse de ‘Scholten Fairplay Trofee’ in het leven geroepen. Een trofee die jaarlijks wordt uitgereikt aan de speler van Vitesse die het meest voldoet aan de criteria met betrekking tot de fairplay gedachte. De belangrijkste criteria waarop de spelers worden beoordeeld zijn:

Fairplay
Omgang met supporters
Sociale gedrag binnen het buiten het veld
Activiteiten buiten het veld

De 27 jarige Fortes speelde in het seizoen 2000/20001 in totaal 21 wedstrijden en kreeg daarin geen enkele kaart. De commissie bestaande uit jeugdtrainer Theo Bos, sportjournalist Egbert van der Weerd, waarnemer veiligheidszaken van de KNVB Gerard Beelen en Harrie Reusken, voorzitter van de supportersvereniging, is tot de conclusie gekomen dat Fortes een professionele en sportieve houding jegens collega’s en tegenstanders aan de dag legt. Daarnaast zijn de diverse activiteiten buiten het veld door hem met enthousiasme en professionaliteit verzorgd.

23-08-01

Vitesse start campagne tegen vernielingen

Vitesse start woensdagavond, bij de thuiswedstrijd tegen AZ, met de campagne tegen vernielingen in Gelredome. Het afgelopen jaar werd er voor 100.000 gulden aan stoeltjes vernield in het stadion, hoofdzakelijk door de eigen aanhang. De campagne bestaat uit posters op de Promenade en advertenties in de diverse Vitesse-media en het supportersmagazine Zwart op Geel. Woensdagavond krijgen de toeschouwers ook kaarten (lijkend op een ansichtkaart) uitgereikt, met daarop pakkende boodschappen. ‘Is dit nou clubliefde?’, staat er op de kaart, waar Vitesse-speler Marc van Hintum een kapotte stoel laat zien. ‘De wedstrijd is al slopend genoeg’, prijkt er op de kaart, waarop trainer Ronald Koeman met enkele kapotte stoeltjes staat afgebeeld. Deze kaarten zullen ook worden verspreid in buurthuizen, scholen en horecagelegenheden waarvan bekend is dat er veel Vitesse-supporters komen. ,,Vitesse werd vorig seizoen in toenemende mate geconfronteerd met vernielingen in Gelredome’’, legt Vitesse-woordvoerder Frank Huizinga het doel van de actie uit. ,,Door middel van een gezamenlijke campagne willen Vitesse en haar veiligheidspartners supporters er op wijzen dat dergelijk gedrag onacceptabel is. De campagne richt zich vooral op het terugdringen van het aantal vernielde stoeltjes.’’ De campagne is een gezamenlijk initiatief van de Supportersvereniging Vitesse, het arrondissementsparket Arnhem, de gemeente Arnhem, Rijn-Side, de regiopolitie Gelderland-Midden district Arnhem-Veluwezoom, de B.V. Vitesse en de advies- en onderzoeksgroep Beke. De campagne duurt vooralsnog tot aan de winterstop.

Bron: AC 22-08-01

Campagne tegen vernielingen

Vitesse werd vorig seizoen in toenemende mate geconfronteerd met vernielingen in Gelredome. Door middel van een gezamenlijke campagne willen Vitesse en haar veiligheidspartners supporters er op wijzen dat dergelijk gedrag onacceptabel is.

De campagne start bij de wedstrijd Vitesse-AZ en bestaat uit posters op de Promenade en advertenties in de diverse Vitesse-media en het supportersmagazine Zwart op Geel. Daarnaast worden er door de stewards van Vitesse / Gelredome freecards uitgedeeld en worden zowel de posters als de freecards breder gedistribueerd in buurthuizen, scholen en horecagelegenheden waarvan bekend is dat er veel Vitesse-supporters komen.

Op de posters roepen trainer/coach Ronald Koeman, Vitesse-speler Marc van Hintum, een supportersbegeleider en een Vitesse-supporter de fans op zuinig om te gaan met Gelredome.

De campagne richt zich met name op het terugdringen van het aantal vernielde stoeltjes, aangezien er in het afgelopen seizoen voor een bedrag van 100.000 gulden aan stoeltjes vernield werd.

De initiatiefnemers hopen dat de actie ‘een corrigerend effect’ zal hebben. Deze campagne is een gezamenlijk initiatief van de Supportersvereniging Vitesse, Arrondissementsparket Arnhem, Gemeente Arnhem, Rijn-Side, Regiopolitie Gelderland-Midden, district Arnhem-Veluwezoom, B.V. Vitesse en Advies- en Onderzoeksgroep Beke en duurt vooralsnog tot aan de winterstop.

Bron: vitesseworld 22-08-01

Veilige oversteek

Wie vanavond de voetbalwedstrijd van Vitesse tegen het Alkmaarse AZ bezoekt, wandelt een stuk veiliger van de Rijnhal naar stadion Gelredome. Met hulp van hekken waakt de gemeente ervoor dat supporters niet op verkeerde delen van de rijbaan kunnen komen. Vorig jaar in november overleed een supporter, nadat hij door een bus aangereden was. De hekken zijn bedoeld als een tijdelijke voorziening.

De Arnhemse gemeenteraad moet zich later in het jaar uitspreken over enkele plannen, die zich uitstrekken van tunnel tot brug en van duur tot goedkoop. Deze aanpassing gaat miljoenen vergen. Voor de tijdelijke maatregel trekt Arnhem 4,5 ton uit.

Bron: Gelderlander 22-08-01

Marc van Hintum terug in basis van Vitesse

Marc van Hintum keert vanavond terug in het elftal van Vitesse. De linksachter lijkt voor de thuiswedstrijd tegen AZ hersteld van de buikgriep. Gistermorgen meldde Van Hintum zich in het ziekenhuis voor bloedonderzoek. “We hebben er voor de zekerheid even naar laten kijken. Ik heb nog geen uitslag gekregen, maar het gaat de goede kant op. Ik had er de laatste dagen nauwelijks last van en kan tegen AZ zeker spelen.”

Maandagmorgen en gisterochtend trainde hij weer mee met de groep. Van Hintum werd zondag, bij de competitie-opening van Vitesse tegen Fortuna Sittard (0-0), vervangen door Gert Claessens. De Belg viel uit met een enkelblessure en ontbreekt vanavond. Trainer Ronald Koeman sprak gisteren de verwachting uit dat Claessens zaterdag, voor de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht, weer bij de groep zit,

Naast Van Hintum keert ook Dejan Stefanovic terug. Hij ontbrak in Sittard wegens een schorsing en neemt vanavond de plek van Ruud Knol over. Stefan Nanu heeft zijn schorsing erop zitten. Victor Sikora, Didier Martel, Mamadou Zongo en Louis Laros ontbreken wegens blessures.

Hoewel Vitesse bij Fortuna een zwakke competitiestart kende, laat Koeman het elftal vanavond verder ongewijzigd. “Ik wil de spelers vertrouwen geven en het is niet goed om snel te veranderen”, verklaarde de trainer, die zich heeft gestoord aan de negatieve kritieken na de 0-0 in Sittard.

“Ik belicht het niet positief, maar wel iets positiever dan de media. We hebben er te weinig uitgehaald, maar met de negatieve benadering ben ik het absoluut niet eens. Den Bosch speelt 0-0 tegen Heerenveen. Den Bosch wordt net als Fortuna gezien als degradatiekandidaat, Heerenveen speelt net als Vitesse voor Europees voetbal. Dan wordt Den Bosch positief belicht en Vitesse negatief. Daar ben ik het niet mee eens. Ik kan me voorstellen dat de vijf, zes onderste clubs niet erg aanvallend spelen, maar het elftal goed georganiseerd neerzetten. Dat is niet leuk voor het amusement, maar ik kan het goed begrijpen.”

Bron: De Gelderlander 22-08-01

Ronald Koeman geirriteerd door media

Vitesse-trainer Ronald Koeman is geirriteerd door de negatieve kritieken van zijn elftal na de 0-0 tegen Fortuna Sittard. Koeman vindt dat de pers Vitesse anders benaderd: “Je kunt best kritisch zijn, maar dan wel ten opzichte van iedereen. Als wij 0-0 spelen tegen Fortuna dan ligt dat aan ons, als Den Bosch 0-0 speelt tegen Heerenveen heeft Den Bosch het zo goed gedaan.”

Ook aanvoerder Michel Kreek vond dat de pers te kritisch was: “Je kunt van mening verschillen, maar het viel echt niet mee tegen zo’n defensief Fortuna.”

Bron: TT TVG 22-08-01

19 loges bij Vitesse zijn leeg

Bij de eerste thuiswedstrijd van Vitesse in Gelredome zijn vanavond in het duel tegen AZ nog 19 van de in totaal 49 loges leeg. De club wil niet voorrekenen hoeveel geld er met die leegstand van circa 40 procent is gemoeid. Vitesse schermt op dit moment met een bezettingsgraad van 70 procent van het totale aantal bussiness-stoelen. Dat percentage heeft echter betrekking op alle stoelen; de losse businessplaatsen, de stoelen in de 24 boxen en die in de 49 loges.

lees
verder...

Bron: Gelderlander 22-08-01

Fortuna Sittard blij met 0-0

De wedstrijd tussen Fortuna Sittard en Vitesse was er een om snel te vergeten. Wat blijft hangen, met name in Sittard, is het resultaat: 0-0. Geen echt opzienbarende uitslag, maar Fortuna was er behoorlijk mee in zijn schik. De ploeg van Hans Verel had gehoopt op een gelijkspel, had ook zijn hele tactiek afgestemd op die remise en als dan die eerste opdracht in een nieuw seizoen naar tevredenheid wordt uitgevoerd, dan zien de toch al niet verwende fans in Zuid-Limburg perspectief.

Ronald Koeman en zijn Vitesse daarentegen, hadden het moeilijk. Met het resultaat, maar meer nog met de speelwijze waarin de thuisploeg anderhalf uur lang volhardde. Geef het initiatief aan de tegenstander en daarbij driekwart van het speelveld. Dat is alles. Niet meer en niet minder. Zo ongeveer luidde de insteek van Verel.

Een opvatting, waarmee de Arnhemmers hun problemen hadden. Ronald Koeman had met Babangida, Riga en Amoah een voorhoede die qua snelheid waarschijnlijk weinig onderdoet voor de Nederlandse sprintestafette, maar als je geen meter ruimte krijgt, weet je niet waar naar toe met al die snelheid.

Voor de 7.000 toeschouwers op de tribunes gebeurde dus amper wat spectaculairs. Wat dat betreft schijnt er in Sittard niet veel veranderd, zij het dat het resultaat duidelijk vriendelijker oogt dan na vergelijkbare ontmoetingen in de afgelopen competitie. Al lijkt die vergelijking voorbarig, maar met Fritz Emeran, vooruitgeschoven op rechts, Jürgen Dirkx, centraal achterin, en René van Dieren als werkpaard op het middenveld, zit er nu meer balans in de formatie dan sinds jaren het geval is.

“Vaak loopt zoiets ook nog verkeerd af”, klonk het teleurgesteld uit de mond van Ronald Koeman. “Wat dat betreft moet ik de spelers een compliment maken. Ze bleven georganiseerd voetballen, daarom ben ik blij met het gelijke spel. Het neemt echter niet weg dat Amoah diverse goede kansen liet liggen. Hij had moeten scoren.”

Koeman was realist genoeg om te erkennen dat aan de andere kant Hamming zeker net zoveel kansen (drie stuks) om zeep hielp. Het gelijke spel was dus in zijn ogen de terechte uitslag, met dien verstande dat er, al was het maar voor de stemming op de tribunes, aan beide kanten enkele treffers hadden mogen vallen.

Voor Fortuna Sittard evenwel had de puntendeling ook nog een negatieve bijsmaak. Bij een botsing scheurde talent Joost van Barneveld de kruisband van zijn rechterknie af en zal zeker een jaar uitgeschakeld zijn.

Bron: De Telegraaf 20-08-01

Gert Claessens: “Als team gefaald”

De Belg Gert Claessens klonk nog wat aangeslagen nadat Vitesse zondag slechts 0-0 had gespeeld tegen Fortuna Sittard. “Het is een hele moeilijke wedstrijd geweest. In het begin van het seizoen is het altijd een beetje zoeken.” Claessens verving de zieke Marc van Hintum als linksback. Dat ging niet geweldig. “Het was een noodoplossing. Je doet je best. We hebben als team gefaald en niet als individu.” Hij zag toch nog een positieve kant: “We zijn gewaarschuwd voor de rest van het seizoen.”

Aanvoerder Michel Kreek was teleurgesteld, maar “we hebben een paar hele goede kansen gemist. Die moet je benutten en dan win je gewoon.” “Fortuna heeft zich heel erg aangepast aan ons”, vond coach Ronald Koeman. “Ze zakten snel met elf mensen achter de bal. Dan is het erg moeilijk spelen.” “Amoah speelde goed, maar had moeten scoren”, aldus Koeman. “Maar Hamming krijgt ook twee goede kansen. Dan mag je nog blij zijn dat je niet verliest.”

Bron: TT TVG 20-08-01

Fans Vitesse slaags om ‘Karel-spandoek’

Supporters van Vitesse zijn gistermiddag onderling slaags geraakt tijdens de wedstrijd bij Fortuna Sittard (0-0). Inzet vormde de aanwezigheid van het spandoek met de tekst ‘Karel Aalbers Forever’. Door enkele fans opgehangen, maar zeker niet door alle 600 aanwezige Vitesse-supporters ‘for ever’ gewaardeerd.

Een aantal fans wilde het spandoek in de eerste helft verwijderen, waarna er een opstootje volgde in het vak met Vitesse-supporters. Er vielen enkele rake klappen en een kopstoot.

In de rust hebben stewards van Vitesse het doek alsnog verwijderd.

Bron: Gelderlander 20-08-01

Vitesse opent met treurspel

Ploeg Ronald Koeman mist in openingsduel tegen Fortuna Sittard kwaliteit en creativiteit. Vitesse is de competitie gestart met een treurspel bij Fortuna Sittard. De Arnhemse ploeg ontbeerde gistermiddag kwaliteit en creativiteit om het hechte verdedigingsblok van de Limburgers te slechten: 0-0.

De manier waarop Vitesse zich gistermiddag presenteerde in Limburg was uitermate pover: met verdedigend geschutter en aanvallende onmacht. Tim Cornelisse en Ruud Knol waren net als in enkele duels in de voorbereiding zwakke schakels in de defensie. Cornelisse speelde opnieuw nerveus en zonder vertrouwen. Hij had Dennis Gerritsen geen moment in zijn zak.

Knol ging weer enkele keren tactisch in de fout. Zo stond hij al na tien minuten verkeerd opgesteld in de bewaking op Ronald Hamming. De aanvaller van Fortuna kopte het buitenkansje ongedekt naast het doel. Woensdag, in de thuiswedstrijd tegen AZ, keren Dejan Stefanovic en Stefan Nanu terug na een schorsing. Stefanovic zal Knol vervangen en de tijd is er rijp voor dat Nanu het op de plek van Cornelisse mag proberen als rechtsachter.

Mocht de zieke Marc van Hintum weer beter zijn, dan kan Michel Kreek wel eens de enige verdediger zijn die twee duels achter elkaar speelt. Het avontuur van de Belg Gert Cleassens als linksback was ook al geen doorslaand succes.

In de matig gevulde Baandert was Vitesse aanvallend goeddeels machteloos. Het kreeg welgeteld twee kansen: beide keren koos Matthew Amoah het goede moment, maar niet het juiste vervolg. In de eerste helft schoot de Ghanees de bal uit een moeilijke voorzet van Tijjani Babangida over het doel. Na rust kopte Amaoh vallend een gave voorzet van Cornelisse in de handen van doelman Ruud Hesp.

Het 4-3-3- (of preciezer gezegd 4-2-1-3-)systeem van Koeman staat of valt met de inbreng van de beide vleugelspitsen. Het was opvallend dat er op links van Riga veel meer dreiging uitging dan van Babangida aan de rechterkant. Riga werd ook veel vaker in het spel betrokken: 43 balcontacten tegen de 21 van ‘Baba’.

Riga had minder problemen met zijn cipier, maar zijn voorzet bleek telkens ondermaats. De linksbuiten kwam tot negen voorzetten, waarvan er zeven de juiste richting misten. Babangida zette zes keer voor vanaf de flanken, waarbij hij drie keer een teamgenoot bereikte.

Hoewel Riga het zeker niet onaardig deed, miste Vitesse duidelijk de individuele klasse van de geblesseerde aanvallers Didier Martel en Victor Sikora. In het centrum vocht Bob Peeters een ongelijke strijd tegen het verdedigingsduo Jürgen Dirkx / Chris van Geem. Peeters kreeg geen bespeelbare bal vanaf de zijkant.

De meegereisde aanhang uit Arnhem schreeuwde in de tweede helft al gauw om Jhonny van Beukering. Koeman bracht de ongecompliceerde doelpuntenmachine pas een kwartier voor tijd in het veld voor Peeters. Dat had hij beter eerder kunnen doen, want hoewel hij geen echte kansen kreeg, zorgde Van Beukering jagend en rommelend tot twee keer toe voor gevaar.

Fortuna speelde vanaf het begin voor een punt en hield telkens tien spelers achter de bal. Hiermee wist Vitesse zich geen raad. Het miste de creativiteit, en dus de kwaliteit, om op de helft van de tegenstander een opening te vinden. Het baltempo was vaak te laag, er was te weinig beweging voor verrassing en een overtalsituatie creëerde Vitesse ook al nauwelijks doordat de geslaagde individuele acties op de vingers van een hand te tellen waren.

Vitesse hanteerde veelal de lange bal van achteruit. Maar de verre trappen van Michel Kreek en Knol kwamen vaker niet dan wel goed aan. Kreek behoorde met Remco van der Schaaf wel tot de betere Vitessenaren.Van der Schaaf zorgde op het middenveld voor de nodige agressie en liet bovendien de mooiste pass van de partij vertrekken vanaf de buitenkant van zijn rechterschoen.

Theo Janssen, de andere echte middenvelder, was nagenoeg onzichtbaar. In de tweede helft reageerde hij zijn frustraties af met een domme charge op Fritz Emeran, hetgeen hem een gele kaart opleverde. Volledig speculerend op de counter, kreeg Fortuna zelfs de betere kansen. Hamming miste twee riante kansen. Joost van Barneveld, die later met een gescheurde kruisband zijn seizoen zag eindigen, schoot voorlangs en op de valreep miste Emeran de juiste richting bij een dot van een kans.

Zoals Koeman vrijdag zelf al zei: als je pretenties hebt richting de bovenste regionen van de ranglijst, dan moet je de competitie goed beginnen. Een ploeg die voor Europees voetbal wil spelen, mag bij het hardwerkende, maar kwaliteitsarme Fortuna geen punten verspelen. Vitesse deed dat wel en maakte dankzij het treurspel in Sittard een valse start in wat het seizoen van de revanche moet worden.

Bron: Gelderlander 20-08-01

‘Als ik tevreden was, zou ik een slecht sportman zijn’

Rahamat ‘Riga’ Mustapha was zeventien jaar toen hij zijn debuut maakte bij Vitesse. Ruim vijftien maanden later en een paar harde lessen wijzer, koos Ronald Koeman hem tegen Fortuna Sittard (0-0) in de basiself van Vitesse. Niet de ervaren Carlos Fortes of Gert Cleassens, maar tiener Riga Mustapha kreeg zondagmiddag in Sittard de voorkeur voor een plaatsje op de linkervleugel van Vitesse.

lees
verder...

Bron: Gelderlander 20-08-01

Van Hintum meldt zich in het ziekenhuis

Marc van Hintum ontbrak gisteren in de eerste competitiewedstrijd bij Fortuna Sittard, wegens een hevige vorm van buikgriep. Hij werd vervangen door Gert Cleassens. Achtvoudig international Van Hintum kampt sinds eind vorige week met de hardnekkige buikloop. Daardoor moest hij zondag afzeggen voor het duel met Fortuna. “De buik blijft maar lopen”, zei Vitesse-trainer Ronald Koeman in Sittard. “Daarom laat Marc maandag zijn bloed onderzoeken in het ziekenhuis.”

Bron: Gelderlander 20-08-01

Koeman mild na zwakke opening

Ronald Koeman reageerde gistermiddag opvallend mild na de valse start van Vitesse. “Uiteindelijk ben ik nog blij met een gelijkspel”, sprak de trainer na de 0-0 bij Fortuna Sittard. “Dit was een moeilijke wedstrijd. Fortuna zakte snel terug, met tien man achter de bal. Ze gaven nauwelijks ruimte weg. Het zat er vandaag niet in.”

“Dit soort wedstrijden loopt vaak slecht af, als je met te veel mensen voor de bal staat. Maar organisatorisch hebben we het goed gedaan.”, vond Koeman.

Uiters milde taal voor de trainer die nooit een blad voor de mond neemt. “Ja, maar jullie zijn hier blijkbaar gekomen om Vitesse kritisch te benaderen”, sprak Koeman geagiteerd. “Dat wij niet goed speelden, lag ook aan de tegenstander. Natuurlijk overheerst de teleurstelling. Ik ben niet tevreden, omdat we niet hebben gewonnen. Maar ik ga na één wedstrijd niet zeggen: het was slecht.”

“We hebben alles gedaan om te winnen, maar elke tegenstander heeft het moeilijk als Fortuna zo speelt”, dacht Koeman, die zich daarover verwonderde. “In de voorbereiding heb ik ze veel aanvallender zien spelen.”

Hoewel mild in zijn oordeel had Koeman uiteraard wel minpunten geconstateerd. “Wij hadden zeventig procent balbezit, maar we konden er weinig gevaar mee stichten. We misten de creativiteit om ergens een gat te vinden.”

Vitesse hanteerde vaak de lange trap van achteruit. “Als je Babangida en Riga niet kunt bereiken, dan is het de oplossing de bal diep te spelen op Peeters. Dan moet je mazzel hebben, dat de voorzet goed valt en er voor de goal goed positie wordt gekozen zodat je kunt scoren.”

“Amoah was onze meest gevaarlijke man, hij kiest een aantal keren het goede moment. Van Riga kwam contant dreiging, over hem ben ik heel tevreden”, sprak Koeman, die pas een kwartier voor tijd goalgetter Jhonny van Beukering bracht voor Bob Peeters. “Peeters is gevaarlijker in de lucht, ik hoopte dat de bal een keer goed zou vallen”, zo verklaarde Koeman zijn late ingreep.

Peeters kwam weinig in het stuk voor, maar werd niet wegens slecht spel naar de kant gehaald. “Bob kreeg geen kans in de wedstrijd te komen”, vond Koeman: “Hij stond telkens tussen twee man in. Ik heb hem alleen gewisseld, omdat ik Amoah wilde laten staan. Amoah heeft als diepe middenvelder enorm veel werk verricht en ik wilde niet verliezen.”

Bron: Gelderlander 20-08-01

Bedroevend gelijkspel in Sittard 0-0

Degradatiekandidaat Fortuna Sittard heeft het Vitesse onverwacht moeilijk gemaakt. De Limburgers hielden de ploeg van trainer Ronald Koeman verdiend op 0-0. Vooral voorin waren de Arnhemmers machteloos.

Twee gemiste kansen van Matthew Amoah waren de belangrijkste wapenfeiten. Via snelle tegenstoten zorgde de thuisclub voor zeker zo veel gevaar. Ronald Hamming miste die kansen.

In een duel dat nooit boeiend werd, bleef het stug verdedigende Fortuna Sittard overeind tegen Vitesse. De vooraf als degradatiekandidaat bestempelde Limburgers waren via spits Ronald Hamming zelfs nog dichtbij een kleine overwinning maar de spits had zijn vizier niet op scherp staan.

Fortuna Sittard versterkte zich twee dagen voor de start van de competitie met verdediger Jürgen Dirkx van PSV. De verdediger speelde eerder al vier seizoenen voor de Limburgers en is voor één jaar gehuurd. Vitesse-trainer Ronald Koeman had niet de beschikking over Louis Laros, Didier Martel en Victor Sikora (allen geblesseerd) en de geschorsten Nanu en Stefanovic. De beginfase van de wedstrijd was onstuimig van beide ploegen, wat tot gevolg had dat er geen goede kansen gecreëerd werden. Verkeerde passes waren schering en inslag en in aanvalend opzicht bleef het beperkt bij afstandschoten.

Op slag van rust kreeg Ronald Hamming de kans om de thuisploeg op voorsprong te zetten. Een schot van Dirkx werd geblokt, Van Geem bracht de bal opnieuw voor en Hamming had de 1-0 op zijn schoen maar miste jammerlijk. Het spelbeeld in de tweede helft was identiek aan de eerste helft: Vitesse dat het spel moest maken (en daar niet goed in slaagde) tegen Fortuna dat behoudend spelend makkelijk op de been bleef. De eerste kans was wederom voor Ronald Hamming van Fortuna. René van Dieren stuurde de spits met een kopbal het strafschopgebied in, maar Hammings poging trof geen doel.

Na een uur kon Vitesse voor het eerst voor gevaar zorgen. Het was Matthew Amoah die van dichtbij Fortuna-doelman Ruud Hesp op de proef stelde. Zijn kopbal belandde echter recht op het lichaam van de goalie. In het resterende half uur was de Gelderse ploeg niet meer bij machte om door de stugge defensie van Fortuna Sittard heen te breken. Het was zelfs Fortuna dat nog een paar kleine mogelijkheden kreeg op de overwinning. Maar Fortuna-spits Hamming was niet uitgekiend en zorgvuldig genoeg. Het bleef 0-0 en daarvoor verdient de ‘kleinere’ ploeg een pluim. De Limburgers vierden dan ook terecht een klein feestje om het veroverde punt.

Toeschouwers: 7.000

Gele kaarten: Amoah, Kreek en Janssen

Scheidsrechter: Dick van Egmond

Opstelling Vitesse:
Edwin Zoetebier, Tim Cornelisse, Michel Kreek, Ruud Knol, Remco van der Schaaf, Claessens (54. Carlos Fortes), Matthew Amoah, Theo Janssen, Tijani Babangida, Bob Peeters (76. Jhonny Van Beukering), Rahamat Mustapha

Opstelling Fortuna Sittard:
Ruud Hesp, Van Geem, Jürgen Dirkx, Marcel Akerboom, Fritz Emeran, Edwin Hermans, René van Dieren, Joos van Barneveld (81. Marco Heering), Dennis Gerritsen, Stijn Haeldermans, Ronald Hamming,

19-08-01

Nieuwe column Devito

Onder de titel: Ere wie ere toekomt! geeft onze vaste columnist Devito opnieuw zijn mening over de actuele gebeurtenissen bij ons Vitesse.

Lees de column: Ere wie ere toekomt!

19-08-01

Koeman denkt niet aan de toekomst

Trainer Ronald Koeman wil in zijn laatste contractjaar bij Vitesse revanche op een rampseizoen. Vragen aan een trainer over heden, verleden en toekomst, maar verder dan een jaar wil Koeman niet kijken. Waarom haalt Vitesse dit jaar wél Europees voetbal?

lees
verder...

Bron: Gelderlander 18-08-01

Steun aan Bodewes via e-mail

Supporters van Vitesse zijn een ondersteuningsactie gestart voor Piet Bodewes. De oud-voorzitter van de club raakte zijn plaats op het ereterras kwijt omdat hij zich in het verleden te negatief zou hebben uitgelaten over het huidige bestuur.

Bodewes werd vorige week via een brief op de hoogte gesteld van de maatregel. Op de website van de supportersvereniging is een oproep gedaan om de 73-jarige Oosterbeker via een e-mailactie een hart onder de riem te steken. Vervolgens hopen de verontwaardigde fans het bestuur van Vitesse te overreden de beslissing te herroepen. Algemeen directeur Hans Schreudering van Vitesse heeft laten weten dat een heroverweging voorlopig niet aan de orde is.

Bodewes wenst geen ophef te maken over de maatregel. Hij vindt dat Vitesse al te vaak negatief in beeld mis. Wel schreef hij een brief aan de club. Op de inhoud wil de oud-voorzitter, die vanaf 1947 in legio functies actief was voor de club, niet ingaan

De Gelderlander 18-08-01

Vitesse heeft groeistuip nodig in ‘seizoen van revanche’

Vitesse start morgen bij Fortuna Sittard het nieuwe voetbaljaar. Een seizoen waarin de club zich voor het eerst sinds vier jaar niet op het Europese platform kan laten zien. Om die reden sprak hoofdcoach Ronald Koeman al snel over het ‘seizoen van de revanche’.

Revanche is een veelvoorkomende bron van inspiratie bij sportieve prestaties. Een gevoel geboren uit frustratie en teleurstelling. Wat dat betreft is er voor de trainer en de spelers van Vitesse voldoende gebeurd om het revanche-gevoel te prikkelen. Ronduit teleurstellend was de uitkomst van de laatste voetbaljaargang. Op alle fronten liet de Arnhemse selectie zich zien als een ‘net niet ploeg’. In de competitie ging de strijd verloren op twee doelpunten, in de halve finale van de bekerstrijd op twee strafschoppen en op het Europese platform werd een stunt tegen Inter Milaan acht minuten voor het einde verspeeld.

Waarom het allemaal net niet is gelukt, blijft altijd koffiedik kijken. Heeft de buitensporige aandacht voor randzaken een negatieve invloed gehad, mist de ploeg kwaliteit of rijpheid om op beslissende momenten ijskoud de juiste keuzes te maken? Waren de beslissingen van de trainer – die in de spelersgroep grotendeels op handen wordt gedragen, maar weinig in- of tegenspraak krijgt – soms net niet de juiste? Het zal altijd een filosofische discussie blijven, voor de een reden tot grondige analyse, voor de ander slechts voer voor een kroeggesprek.

In de wereld van de sport tellen argumenten en excuses na afloop niet. En nu, aan de vooravond van een nieuw seizoen, is het ook niet meer interessant. Op de vraag waar de ploeg nu staat, kan niemand een zinnig antwoord geven, zelfs trainer Ronald Koeman niet. Aan de serie bekerwedstrijden tegen amateurclubs durft ook de hoofdcoach geen serieuze conclusie te verbinden. “Je weet het nooit 100 procent, maar nu durf ik het zeker niet te zeggen”, zei Koeman al na afloop van weer een bekerduel tegen amateurs.

Volgens Michel Kreek wijst de voorbereiding op een stijgende lijn. “Het niveau is hoger dan vorig seizoen”, sprak de aanvoerder van Vitesse onlangs nog hoopvol. Het kan een pluspunt zijn dat de selectie nauwelijks is gewijzigd, al staat de komst van nieuwe gezichten ook weer borg voor een extra prikkel. Tweede doelman Jim van Fessem kwam van Willem II, maar zijn komst is geen directe versterking voor het elftal. Edwin Zoetebier is de eerste keuze onder de lat, daar bestaat geen twijfel over. Of Van Fessem een betere vervanger is dan Dragoslav Jevric mag worden betwijfeld. Huurling Tijjani Babangida werd op de valreep naar Arnhem gelokt, voornamelijk dankzij Koeman en diens zaakwaarnemer en persoonlijke vriend Ger Lagendijk, die ook de belangen van ‘Baba’ behartigt. De Nigeriaanse international lijkt wel een aanwinst voor het elftal. Een echte buitenspeler, met lef, passeeracties en veel snelheid. Een publiekstrekker die straks moet laten zien dat hij rendement heeft, is het niet als doelpuntenmaker dan toch zeker als aangever.

Het elftal van Vitesse herbergt over de hele linie veel kwaliteit, maar er zijn ook tekortkomingen. Koeman is trainer van een team in ontwikkeling, een spelersgroep met veel potentie, maar ook een spelersgroep die zich verder moet ontwikkelen om een rol van betekenis te kunnen spelen.

De leeftijdsopbouw in de selectie lijkt redelijk, al is een groot deel van de groep nog erg jong. In elk geval ver verwijderd van de ideale leeftijd (ruwweg tussen de 25 en 30 jaar) waarop de balans tussen fysieke en persoonlijke kwaliteit het meest optimaal is.

Van de 24 selectiespelers is de helft niet ouder dan 23 jaar, de andere helft variëert van 26 tot 34 jaar. Het verschil tussen de jongste en de oudste speler is precies de leeftijd van de jongste. Jhonny van Beukering is 17 jaar, Marc van Hintum leefde met zijn 34 lentes precies twee keer zo lang.

Wat verder opvalt in de samenstelling van de selectie is de grote hoeveelheid aanvallers. Vitesse heeft er inmiddels tien, tegenover vijf middenvelders, zes verdedigers en drie keepers. Die verdeling vertelt wel iets over de intenties van de club en de trainer. Het motto van Vitesse en van Koeman is aantrekkelijk, aanvallend en verzorgd voetbal. Het spel ter vermaak van het publiek, zonder het resultaat uit het oog te verliezen uiteraard. Want Europees voetbal blijft gewoon de doelstelling van Vitesse.

Bij het grote aantal aanvallers dient ook een kanttekening te worden gemaakt. Al voor de start van het seizoen wordt Koeman geplaagd door blessures van belangrijke spelers. Met name de absentie van aanvallers als Victor Sikora, sinds vorig seizoen gezegend met de status van international, en Didier Martel trekt een zware wissel op het elftal.

Ook de rust en het spelinzicht van Louis Laros is – evenals vorig seizoen – een ontbrekende factor. De ontwikkeling van Mamadou Zongo heeft door zijn knie-operatie en lange revalidatietijd (verwachting meer dan acht maanden) een flinke klap opgelopen. Grote vraag bij al deze spelers is hoe zij terugkomen van hun blessure. Het is een bekend gegeven dat een gemiste voorbereiding een constante prestatiecurve lelijk in de weg kan staan. Voor Martel en Laros geldt ook nog eens dat zij vorig seizoen vrijwel niet (Laros, 63 minuten) of weinig (Martel, 14 hele en gedeeltelijke duels) aan spelen zijn toegekomen.

De grote stap voorwaarts zal voor Vitesse dit seizoen voornamelijk uit de benen en de hoofden van de jonge spelers moeten komen. Het is te veel om van talentvolle jongens tussen de 17 en 23 jaar de rijpheid van een gelouterde prof te vragen. Voetbalrijpheid is een proces van ondergaan, fouten maken, onderuit gaan, opkrabbelen en leren. Hoe sneller de talenten van Vitesse dat oppikken, hoe meer profijt het elftal daarvan heeft.

Ook in de beleving van een wedstrijd valt er voor de jonge spelers nog veel te leren. Voetballers als Dejan Stefanovic en Stefan Nanu kunnen zich vastbijten in een wedstrijd en in een tegenstander. Zij bezitten de natuurlijke bereidheid grenzen van een scheidsrechter, een tegenstander en zichzelf te zoeken. Beide verdedigers hebben een instelling waarbij het verliezen van een duel wordt beschouwd als een persoonlijke nederlaag. Een nederlaag in een één-tegen-één-gevecht is een nederlaag die tot elke prijs voorkomen dient te worden.

Die manier van spelen vergt mentale kracht, inzicht en opofferingsbereidheid. Jonge spelers als Amoah, Mbamba, Cornelisse en Diarra zullen zich die strijdwijze eigen moeten maken, willen zij verder komen. Ook het elftal heeft die extra impuls nodig om niet net als vorig seizoen in een kolk van vormcrises en tanend zelfvertrouwen af te dalen tot een plichtmatig voetballende en zeer modaal ogende ploeg.

Niet alleen individueel, maar ook als elftal moet Vitesse groeien. In het voorbije seizoen was de ploeg geen eenheid, geen homogeen geheel van spelers die elkaar scherp houden, bekritiseren, opbeuren en uiteindelijk beter maken. De constatering dat er tussen de gelouterde profs en de aanstormende talenten een cultuurverschil bestaat, is niet genoeg om verder te komen. Koeman zal samen met zijn spelers een weg moeten vinden om beide groepen dichter bij elkaar te brengen. Met de promotie van Theo Janssen tot reserve-aanvoerder probeert Koeman alvast een brug te slaan tussen de twee generaties, maar de invulling ligt bij de spelers.

Alle bespiegelingen en hoopvolle verwachtingen zijn leuk en aardig. Vanaf zondagmiddag 14.30 uur in Sittard telt dat alles niet meer, dan is het woord aan de spelers. En dan vooral de jonge spelers, die hun grote belofte allemaal nog maar moeten waarmaken.

De Gelderlander 18-08-01

Koeman heeft maar 17 spelers in Sittard

Ronald Koeman reist vanmiddag na de ochtendtraining met slechts zeventien spelers af naar Limburg, waar Vitesse morgen de competitie start bij Fortuna Sittard. Het herstel van Didier Martel verloopt zo voorspoedig dat Koeman de Fransman er mogelijk volgende week zaterdag (FC Utrecht thuis) al weer bij heeft. Martel zal donderdag zijn rentree maken in een wedstrijd van Jong Vitesse bij De Graafschap.

Naast Martel ontbreken in Sittard ook Victor Sikora, Mamadou Zongo en Louis Laros wegens blessures. Stefan Nanu en Dejan Stefanovic zitten een schorsing van een wedstrijd uit. Waarschijnlijk zal rechtshalf Remco van der Schaaf de voorkeur krijgen boven Mahamadou Diarra. En zal Rahamat Mustapha, beter bekend als Riga, als linksbuiten Carlos Fortes en Gert Claessens uit de basiself houden. Jim van Fessem, Theo Groeneveld en Emile Mbamba beginnen eveneens op de bank.

In Sittard maakt Vitesse een begin aan een relatief eenvoudig openingsprogramma: Fortuna uit, AZ thuis, FC Utrecht thuis, Heerenveen uit en Sparta thuis. “Als je wat wilt naar boven toe, dan is een goed begin noodzakelijk” erkende Koeman het belang van een goede start. “In voetbal bestaan geen zekerheden, maar ik vind dat het een uitwedstrijd is die je moet winnen.”

Vermoedelijke opstellingen:

Fortuna Sittard:
Hesp; Emeran, Akerboom, Dirkx, Hermans; Heering, Van Dieren, Haeldermans, Gerritsen; Hamming en Averdijk.

Vitesse:
Zoetebier; Cornelisse, Knol, Kreek, Van Hintum; Van der Schaaf, Janssen; Amoah; Babangida, Peeters en Riga.

De Gelderlander 18-08-01

Koeman denkt niet aan de toekomst

Trainer Ronald Koeman wil in zijn laatste contractjaar bij Vitesse revanche op een rampseizoen. Vragen aan een trainer over heden, verleden en toekomst, maar verder dan een jaar wil Koeman niet kijken.

– Waarom haalt Vitesse dit jaar wél Europees voetbal?

Koeman: “Dit is het seizoen van de revanche. Ik wil niet twee keer naast Europees voetbal grijpen. Het was een onrustig jaar voor de club. Dat heeft onbewust meegespeeld. Verder ga ik er van uit dat we niet opnieuw een periode meemaken waarin we in acht wedstrijden slechts drie punten pakken. We zullen regelmatiger presteren. Daarnaast heeft een aantal spelers vorig seizoen minder gepresteerd. Als we gevrijwaard blijven van blessures hebben we een goede groep en moeten we zeker achter de grote clubs meedoen.”

– Hoe ziet de top vijf er eind mei uit?

“1. PSV, 2. Feyenoord, 3. Ajax, 4. Vitesse, 5. Heerenveen. PSV en Feyenoord zullen om het kampioenschap spelen. Het wordt spannender dan vorig jaar. Feyenoord heeft goed ingekocht, met Pierre van Hooijdonk en ook in de breedte. Ajax vind ik nog te kwetsbaar. Wie hebben niet voor niets vorig seizoen drie keer van Ajax gewonnen. Ik acht het elftal niet veel sterker dan vorig seizoen. Achter de strijd om de titel zal het heel spannend worden. Ik denk dat Heerenveen terugkomt, maar dat vind ik geen verrassing. AZ heeft redelijk ingekocht en dan heb je de gebruikelijke clubs. Ik hoop dat Vitesse vierde wordt, maar het zit dicht bij elkaar.”

– Is het voor een gewezen topvoetballer niet makkelijker in de top te werken als trainer dan bij een subtopper als Vitesse?

“Als je jezelf niet kunt aanpassen aan een lager niveau, heb je een probleem. Er is een half jaar overheen gegaan voordat ik dat kon. Ik ben vrij kritisch naar de spelers toe. Maar ik reageer nu in heel veel dingen anders dan anderhalf jaar geleden. Het niveau van de trainingen, de oefenstof. Het is niet relevant Barcelona als maatstaf te nemen voor Vitesse. Aan de andere kant is het heel goed op een iets lager niveau te trainen dan ik gewend was als speler. Je hebt een bepaalde ervaring nodig, voordat je de kans krijgt op het hoogste niveau. Bij Vitesse kan ik mijn ei goed kwijt. Ik kan werken met mijn eigen systeem, er wordt geen kampioenschap geëist. Ik heb een goed gevoel bij de club. Zeker omdat er bij Vitesse veel jeugdspelers doorstromen. Daar houd ik wel van. Jonge jongens beter maken.”

– Wat hebben de spelers bij Vitesse van u geleerd?

“Over de doorbraak van een aantal spelers ben ik heel tevreden. Mbamba, Knol en nu Van Beukering en Riga. Dan reken ik Janssen, Amoah en Van der Schaaf, die al eerder bij de selectie zaten, nog niet eens mee. Ik denk dat ik wel invloed heb op de jongeren. Er zijn aanwijsbare dingen. Vanmiddag gingen Janssen en Knol na de training naar binnen om de pop op te halen voor het oefenen op vrije trappen. Het was de eerste keer dat ik dat niet zelf hoefde te zeggen. Dat geeft me een bepaald plezier. En de pass van Stefanovic bijvoorbeeld, is een dag en nacht verschil met anderhalf jaar geleden. Omdat we er elke dag op trainen.

– Vitesse moest terug in de begroting. Waar staat de club in de hiërarchie van het Nederlandse voetbal?

“Ik vind Vitesse nog steeds de vierde club van Nederland. Vanwege het stadion, de toeschouwersaantallen, de aandacht van de media. Ons spelersmateriaal verschilt niet zoveel van dat van de andere subtoppers. Wij hebben wel vrij veel jonge spelers met een mooie toekomst. Noem bij Roda JC of Heerenveen maar eens een of twee spelers die uit de jeugd komen. Dat wordt moeilijk. Het zijn allemaal gekochte spelers.”

– PSV-trainer Erik Gerets gaat volgend seizoen mogelijk een andere functie vervullen en voorzitter Harry van Raaij is gecharmeerd van u, de weg is vrij.

“Ten eerste denk ik dat Gerets gewoon trainer blijft en ten tweede ga ik duidelijk niet onder iemand werken. Ik wil zelf de verantwoordelijkheid en zeggenschap hebben, zoals nu bij Vitesse.”

– Vitesse, PSV, Barcelona, dat is toch uw beoogde toekomst?

“Dat beeld creëeren jullie journalisten. Ik creëer het niet zelf. Ik houd me op dit moment niet bezig met mijn toekomst, ook al is dit mijn laatste jaar. Een carrière kun je niet plannen.”

– Sluit u uit dat u langer bij Vitesse blijft?

“Nee. Ik wil verder. Het ligt er niet aan of Vitesse kan investeren, maar de club moet ook bepalen of het verder wil. In de winterstop zullen we dat wel bespreken. Natuurlijk is het ook van invloed hoe we dit seizoen presteren.”

De Gelderlander 18-08-01

Vitesse: afscheid van de doldwaze ambities

Aan de hand van de begroting verteldt het verhaal van Vitesse zich vanzelf. Ruim vijftien jaar lang slaagde de Arnhemse voetbalclub erin telkens een stapje verder te groeien.

Het jaar 2001 is het jaar van de trendbreuk. Wie voor het eerst een daling van de begroting moet presenteren (van 54 naar 45 miljoen), kan moeilijk blijven volhouden dat de bomen nog steeds tot in de hemel groeien. Aan voorzitter Jos Vaessen van Vitesse de taak om het nieuwe beleid te verkopen. Dat is niet makkelijk, vandaar dat Vaessen zijn negatieve boodschap met een positieve visie inkleedt. Maar de kernvraag luidt: wat blijft er over van de club die onder het bewind van Karel Aalbers maar een doel voor ogen had; de top van Nederland met als ultieme wens de landstitel en de beste veertig van Europa?

Het verschil met de drie topclubs in Nederland is de laatste jaren immers nog nooit zo groot geweest als nu. “Met Ajax, Feyenoord en PSV kunnen wij ons niet meten”, spreekt Vaessen dan ook klare taal. “Amsterdam als hoofdstad van Nederland, havenstad Rotterdam en PSV met een groot elektronicaconcern achter zich. Het is simpel, wij hebben het geld niet.” Aan de andere kant verliest Vitesse ook terrein op de rest van de Nederlandse Eredivisieclubs. op bescheiden inkrimpingen bij Heerenveen en het noodleidende FC Den Bosch na zijn alle clubs erin geslaagd hun begroting op te krikken. Vitesse als grote verliezer, het is even wennen.

Vaessen doet er niet moeilijk over. “Vitesse is niet meer de frivole club waar alles maar kan. Wij moeten als club eerst leren ons degelijk te gedragen, met een stevig fundament en een solide begroting. De top-drie is een illusie. Gaan wij ons daaraan spiegelen, dan maak je weer dezelfde fout. We mogen nooit meer zo diep in de schulden komen.” Ronald Koeman leerde de voorbije maanden leven met de nieuwe situatie. Het was voor de ambitieuze trainer – aangetrokken door de hoogdravende visie van ex-voorzitter Karel Aalbers – een kwestie van slikken of stikken.

Koeman: “Het was mij al snel duidelijk dat er geen ruimte is voor versterkingen. ik ken de situatie van de club. Als je die accepteert, accepteer je ook de consequenties.” Die zijn vooralsnog verpakt in nuanceverschillen. Liet Koeman het voorbije seizoen nog ruimte open voor een aanval op de top vier (‘er is geen club die er bovenuit steekt’), in zijn prognoses op het komend seizoen klinkt de bescheidenheid. “Meedoen om de plaatsen achter de grote drie, met aanvallend en aantrekkelijk voetbal.”

Het verleden met de nare bijsmaak en de grote financiële erfenis heeft Vitesse de voorbije jaargang regelmatig ingehaald. Hoe dan ook blijft het moeilijk naar de supporters te verkopen dat hun club pas op de plaats moet maken. “Je zou het een beleid van nieuw realisme kunnen noemen”, zegt voorzitter Jos Vaessen. “Wij moeten kijken naar clubs als FC Twente, Roda JC, Heerenveen en Willem II. Clubs die in de subtop spelen, met zo nu en dan een uitschieter naar boven.”

Aanvoerder Michel Kreek van Vitesse wenst zich niet zo makkelijk neer te leggen bij die positionering. “Het is voor de club een slecht jaar geweest, het is duidelijk dat Vitesse even pas op de plaats maakt. Het streven naar aansluiting bij de top is niet op zijn plaats. We moeten eerst maar eens laten zien dat we de beste van de rest zijn.” Daarin heeft Kreek meer dan voldoende vertrouwen. In het door zijn voorzitter genoemde rijtje met clubs als Roda JC, FC Twente, Willem II en Heerenveen, voelt hij zich niet thuis.

“Met alle respect voor die clubs, maar daar wil ik Vitesse toch niet mee vergelijken. Ik schat ons wel iets hoger in. Al vind ik het terecht dat de ambities niet meer zo van de daken worden geschreeuwd. Ik heb me er in het verleden aan gestoord als werd geroepen dat wij om de Champions League moesten spelen.”

Europees voetbal blijft het uitgangspunt, meent de 30-jarige Amsterdammer, die de nabije toekomst niet vreest. “Je bent als speler vaak geneigd naar de clubs boven je te kijken. We zitten in de subtop en de ambitie is er nog steeds. We hebben een jonge groep, de mogelijkheden voor ons zijn afhankelijk van de progressie die wij kunnen maken.” Daarbij gaat Kreek er vanuit dat Vitesse niet door onverwachte transfers wordt opgeschrikt. Om onder de nog steeds torenhoge schulden uit te komen, zal de club toch een paar klappers op de transfermarkt moeten maken. Op zich niet vreemd, maar de vraag is wat overblijft als de beste spelers vertrekken. De consequentie van de hoge schuld en de kleine selectie is dat het moeilijker wordt het vertrek van spelers op te vangen. Immers, het is logisch dat eerst de schulden worden afbetaald en daarna pas ruimte vrijkomt voor investeringen.

Die dreigende uitholling raakt de basis van de club, maar voorzitter Jos Vaessen verwijst het zwarte scenario naar de prullenbak. “Inleveren op het voetbal is geen optie. Wij willen met onze talenten spelen, het is niet de bedoeling dat we ze kwijt raken. We zijn er nu ook in geslaagd de selectie in tact te houden.” Alleen de toekomst zal leren of hier de wens de vader is van de gedachte. Afgezien van de kansen op een geldschieter die pakweg 100 miljoen gulden in de club wil steken, is Vitesse op termijn slechts gebaat bij de opleiding en de verkoop van grote talenten.

In het verleden bleek die handelwijze verleidelijk. Geleid door de dollar-cultuur trok Vitesse steeds meer spelers aan met het oog op verwachte transferwinst. Onder Koeman werd daar anderhalf jaar geleden een einde aan gemaakt, met als gevolg dat de onnatuurlijk grote selectie met bijna twintig spelers werd teruggebracht. Vaessen: “Zo lang het een natuurlijk proces is, willen wij nog steeds een springplank voor talentvolle spelers zijn. Het mag alleen niet zo zijn dat het een gedwongen situatie is , dat wij spelers moeten halen om ze met winst door te verkopen.” Blijft de vraag hoe de voorzitter het Vitesse van nu eigenlijk ziet op de nationale voetbalkaart. Vaessen:”Vitesse is een regionale club, diep geworteld in Gelderland, met een prachtige stadion en een nationale uitstraling. Het uitdagende, de jeugdigheid en het aanvallende imago willen wij niet kwijt. Het is niet reëel te verwachten dat wij de komende tijd dure aankopen kunnen doen, maar we zitten hier ook niet alleen als schatkistbewaker.”

De Gelderlander 18-08-01

www.jhonnyvanbeukering.com

Sinds kort is de internetpagina van onze held Jhon van Beukering online. Zijn biografie, filmpjes, foto’s, knipsels uit de media zijn te bewonderen op zijn internetpagina. Of dit de officiele site is van Jhon van Beukering is niet geheel duidelijk.

De site van onze jeugdinternational uit Velp is zeker de moeite om eens te bezoeken. (vooral de videofragmenten!) Go, Jhonny go ! (met dank aan Chuck Berry)

www.jhonnyvanbeukering.com

18-08-01

Zege Jong Vitesse, blessure voor Jevric

Jong Vitesse heeft gisteravond een 3-1 zege behaald in de bekerwedstrijd tegen FC Den Bosch. Op het Arnhemse sportpark De Bakenberg viel Doelman Dragoslav Jevric na een kwartier uit. Jevric kwam in botsing met zijn tegenstander. De Joegoslaaf viel ongelukkig op zijn schouder.

Grote schade bleek zijn schouder niet te hebben geleden, maar de zware en pijnlijke kneuzing zal hem voorlopig even van het voetbalveld houden. Raymond van Driel was zijn vervanger. Hij deed het prima. Slechts na rust moest Van Driel een treffer van Olfs toestaan (2-1). Vitesse was beter en kwam via twee treffers van Nicky Hofs op een 2-0 voorsprong. Beide goals waren fraai; een knappe volley op aangeven van Jhonny van Beukering en een vallende kopbal na een sterke actie van Steve Promes.

Selectiespeler Van Beukering mocht extra wedstrijdritme opdoen. Hij had het zwaar, maar vond toch de weg naar de goal. Promes liet de bal dwars door de Bossche defensie zweven en Van Beukering besloot met een droge actie en dito treffer: 3-1.

Trainer Mike Snoei was tevreden met het spel van zijn ploeg maar beschouwt de bekerduels als een verlengde oefenperiode. “Ik wil natuurlijk doorkomen in het bekertoernooi, maar in deze wedstrijden wil ik ook spelers testen”, zei Snoei, die goed te spreken was over de sterk spelende Mariam Zeeman en centrale verdediger Michael Dingsdag.

De Gelderlander 17-08-01

‘Mensen maken Vitesse’

Vitesse dreigde in 1985 als anonieme bespeler van de eerste divisie failliet te gaan. De club overwon de malaise en groeide uit tot subtopper met een grote schare aanhangers. Ondanks nieuwe financiële problemen is de populariteit van de Arnhemse club nog niet in gevaar.

>Een grote springende gele vogel langs de lijn, een schreeuwende `opperstalmeester’, een kidsclub, 193 damestoiletten, shuttlebussen en popconcerten in de rust van wedstrijden. Vitesse wil het gevoel uitstralen een voetbalclub voor de hele familie te zijn. Met opnieuw ruim 21.000 seizoenkaarthouders toont de Arnhemse voetbalclub dat populariteit inderdaad te creëren is.

lees
verder...

Bron: NRC 16-08-01

Sikora wil rentree in Friesland

Victor Sikora verwacht dat hij over twee weken volledig hersteld is van zijn enkelblessure. De aanvaller van Vitesse mist in dat geval alleen de eerste drie competitiewedstrijden. “In Heerenveen ben ik er weer bij”, zei Sikora gisteravond in Rheden, verwijzend naar de uitwedstrijd die voor vrijdag 7 september op de rol staat. “Twee weken, dan moet ik weer kunnen spelen. Dat zeggen de doktoren ook.”

Gisteren doorstond de rappe aanvaller een looptest aan de hand van fysiotherapeut Jos Kortekaas. “De enkel geeft geen enkele reactie”, aldus Sikora. “Ook tijdens de krachttraining en de stabilisatietraining houdt-ie het goed. Deze week ga ik weer tegen het balletje trappen. Als dat ook lukt, wil ik me maandag weer bij de groep voegen.”

Ruim twee weken geleden werden er botsplinters uit zijn rechterenkel verwijderd. Voor zijn herstel zou zes tot acht weken staan. “Maar het zullen er eerder vier dan acht worden”, aldus Sikora.

Tijjani Babangida kampt met een lichte blessure aan de hak. De aanvaller van Vitesse ontbrak gisteren in de selectie voor het onbeduidende bekertreffen met VVOG, maar is tijdig fit voor de competitiewedstrijd tegen Fortuna Sittard, komende zondag.

Babangida hield de kwetsuur over aan de bekerwedstrijd van Vitesse tegen Sparta Nijkerk, afgelopen zaterdag. “Hij zal waarschijnlijk donderdag weer met de groep kunnen trainen”, zei trainer Ronald Koeman gisteren. “De wedstrijd tegen Fortuna mag normaal gesproken geen probleem zijn. Die moet hij kunnen halen.”

Omdat Vitesse zich reeds had geplaatst voor de tweede ronde van het bekertoernooi, gunde Koeman de basisspelers Edwin Zoetebier, Marc van Hintum en Michel Kreek rust. Bob Peeters ontbrak in Rheden omdat hij vandaag met Belgié in Helsinki een oefenwedstrijd tegen Finland speelt. Ook Theo Janssen en Ruud Knol waren er tegen VVOG niet bij; zij speelden met Jong Oranje een oefenwedstrijd tegen Jong Engeland. Het drietal keert tijdig terug naar Nederland voor de voorbereidng op de wedstrijd tegen Fortuna.

De Gelderlander 15-08-01

Nuon-topman doneert tóch aan Vitesse

Ondanks een nadrukkelijk verbod van de raad van commissarissen heeft Nuon-topman T. Swelheim opnieuw geld gestoken in Vitesse. Het energiebedrijf betaalde enkele weken geleden de tweede termijn van 6,5 miljoen gulden voor voetbalspits Bob Peeters. Peeters werd vorig jaar voor veertien miljoen gulden overgenomen van Roda JC.

Nuonbaas Swelheim opereerde in het verleden vaker op eigen gezag. Zo deed hij eind juni afstand van de toekomstige opbrengsten uit verkoop van spelers van Vitesse. Swelheim verleende de Arnhemse voetbalclub zonder overleg ook twee leningen van in totaal 75 miljoen gulden.

lees
verder...

Bron: Volkskrant 15-08-01

Vitesse begint zondag vol twijfels aan de competitie

Vitesse begint zondag vol twijfels aan de competitie. De weinig opwindende bekerwinst op VVOG (6-0) van gisteren was het laatste oefenduel in de voorbereiding, die nauwelijks vastigheid en overtuigend spel opleverde. Tegen de amateurs uit Harderwijk boekte Vitesse de grootste zege uit de bekercampagne in poule 15, na de 4-0 tegen RKHVV en de 5-0 tegen Sparta Nijkerk. Maar op het sportcomplex van vv Rheden overheerste vooral het gegeven dat Vitesse na vijf weken voorbereiding nog nauwelijks weet waar het staat.

Het belang van de aanloopperiode moet zeker niet overschat worden, maar vijf dagen voor het bezoek aan Fortuna Sittard overheersen de twijfels. Trainer Ronald Koeman heeft nog geen wedstrijd met zijn ideale elftal kunnen spelen. de wedstrijdenreeks leverde ook geen houvast op voor optimisme. Vitesse speelde welgeteld twee partijen tegen een sterk geachte opponent. Het klopte Lokeren met 3-0. Maar de Belgische subtopper stelde zwaar teleur en Vitesse dankte de zege alleen aan de treffers van Jhon van Beukering.

De tweede serieuze test ging verloren tegen Sunderland (1-2). Een slechte helft en een redelijke, het bracht Koeman ook al weinig verder. “Ik ben blij dat de competitie zondag begint”, sprak de trainer gisteren. “We hebben te weinig wedstrijden gespeeld tegen sterke tegenstanders om genoeg conclusies te kunnen trekken. Ik ben dus ook erg benieuwd. Maar bij de start van de competitie heb je altijd twijfels. Geen club in Nederland weet 100 procent waar hij staat. Ook PSV, Feyenoord en Ajax wisselen goede fases af met mindere. Iedereen kijkt uit naar het begin.”

Met Edwin Zoetebier, Tim Cornelisse, Dejan Stefanovic, Michel Kreek, Marc van Hintum, Theo Janssen, Matthew Amoah, Babangida en Bob Peeters zijn negen spelers uit het voorlopige ideaalbeeld van Koeman bekend. Remco van der Schaaf en Mahamadou Diarra strijden om de plek rechts op het middenveld.

En voor de tijdelijke vacature van linksbuiten lijkt Riga het te winnen van Gert Claessens en Carlos Fortes. Hoewel gisteren spelend vanaf rechts, toonde Riga opnieuw veel meer dreiging en rendement dan Fortes. “Ik kijk naar het rendement en Riga kan ook op links spelen”, zo gaf Koeman aan dat Riga waarschijnlijk linksbuiten is zolang Sikora en Martel ontbreken.

Claessens speelde opnieuw zo flegmatiek en weinig enthousiast dat hij in de rust werd aangesproken door Koeman. “Dat je buiten het veld stil bent, dat is niet erg”, expliceerde de coach. “Maar in het veld moet je beleving tonen. Dat mis ik bij hem. Cleassens neemt te weinig initiatief, hij gaat te makkelijk mee. Dat moet eruit, anders sneeuwt hij onder.”

De twijfels van Koeman zijn ook gevoed doordat enkele spelers nauwelijks vooruitgang boeken in vergelijking tot afgelopen seizoen. Diarra gaat tactisch nog te vaak in de fout (Koeman: ‘Hij moet tactisch nog veel leren’), Cornelisse is nog te onzeker (Koeman: ‘Het moet niet te lang duren met hem’), en ook Ruud Knol viel enkele keren met tactische fouten door de mand.

De trainer toonde zich gisteren content met de voorbereiding van Van Hintum (‘beter dan vorig jaar’), Stefanovic, Kreek en Janssen. Van Peeters heeft Koeman het gevoel dat hij beter in zijn vel zit dan in zijn eerste jaar in Arnhem. Maar een zeker gevoel kan Koeman niet ontlenen aan de eerste vijf weken van het seizoen.

Het winstpunt van de voorbereiding ligt vooral op het individuele vlak. Riga heeft een uitstekende ontwikkeling doorgemaakt en Van Beukering werd zelfs de revelatie van de aanloopfase. “Zij gaan hun plekkie behalen”, zei Koeman, die Van Beukering in zijn invalbeurt opnieuw zag opvallen. Een spectaculaire omhaal, een hakballetje achter het standbeen, een doelpunt. Na de komst van Van Beukering werd het zowaar nog even leuk in Rheden. “Hij gaat zeker nog speelminuten krijgen”, beloofde de trainer.

Vitesse-VVOG 6-0 (4-0).
Scoreverloop: 26. Amoah 1-0, 27. Mbamba 2-0, 30. Stefanovic 3-0, 41. Amoah 4-0, 50. Mbamba 5-0 en 80. Van Beukering 6-0.
scheidsrechter: Koopman
Toeschouwers: 1200.
Vitesse: Van Fessem; Cornelisse, Groeneveld, Stefanovic, Nanu; Diarra, Claessens; Amoah (58. Van Beukering); Riga, Mbamba en Fortes.

De Gelderlander 15-08-01

Vitesse 4e bij bookmakers

Voor degenen die van een gokje houden is Fortuna Sittard de meest aantrekkelijke ploeg dit seizoen in de KPN Eredivisie. Wie zijn geld zet op PSV daarentegen, zal maar weinig winst opstrijken. William Hill, een grote Engelse bookmaker, heeft onlangs de quotes bekendgemaakt voor de KPN Eredivisie. Het wedkantoor hanteert het principe dat de grootste favoriet het minste geld opbrengt, de grootste outsider het meeste.

Uit de lijst is op te maken dat landskampioen PSV ook het komende seizoen verreweg de meest waarschijnlijke kampioen is. Mocht de ploeg van trainer Erik Gerets de titel opnieuw veroveren, dan krijg je voor iedere ingezette gulden of euro 1,66 keer je inzet uigekeerd. Ajax, met in zijn kielzog Feyenoord, is de belangrijkste belager van PSV volgens de Engelsen. Wordt Ajax kampioen, dan ben je 3,75 keer zo rijk, behaalt Feyenoord de titel, dan is je inzet verviervoudigd. De overige ploegen volgen op grote afstand.

In de staart van het klassement staan de dark horses. De kans dat een van deze ploegen kampioen wordt, schatten de bookmakers zo laag in, dat je veel geld verdient als dat wel zo is. Fortuna Sittard levert het meeste op. Behaalt de Limburgse club voor het eerst in de historie de landstitel, dan kun je 1251 keer je inzet ophalen. Ook Sparta en FC Den Bosch kunnen met 1001 keer de inzet goudmijntjes zijn.

De volledige lijst:

1 PSV 1,66
2 Ajax 3,75
3 Feyenoord 4
4 Vitesse 17
5 Roda JC 21
6 FC Utrecht 41
– SC Heerenveen 41
8 RKC Waalwijk 81
9 Willem II 101
– FC Twente 101
– AZ 101
12 NAC 251
13 NEC 501
– FC Groningen 501
– De Graafschap 501
16 Sparta 1001
– FC Den Bosch 1001
18 Fortuna Sittard 1251

14-08-01

Reactie Snellenburg inzake verwijderen Bodewes

“Er is geen plaats meer voor Piet Bodewes op het ere-terras in Gelredome”, aldus Jan Snellenburg tegenover een redactie medewerker van .org in Rheden dinsdag. “Dit komt door uitbreiding van het aantal bestuursleden bij Vitesse en door de nieuwe indeling vervolgens. Ook hebben we meer ruimte nodig voor de gasten die we bij elke thuiswedstrijd moeten ontvangen”.

Op de vraag of er voor de heer Bodewes geen uitzondering gemaakt kon worden wegens zijn vele verdiensten voor Vitesse. ”Als we voor iedereen die veel verdiensten heeft voor Vitesse plaats moeten maken op het ere-terras komen we gewoon plaatsen tekort. De heer Bodewes heeft altijd op persoonlijke titel van Karel Aalbers op het ere-terras plaatsgenomen. En het is nu tijd om met het verleden te ruimen”.

Snellenburg zei het verder te betreuren dat aan de oprechtheid van deze beslissing werd getwijfeld in de media. En dat het niets heeft te maken met het feit dat Bodewes eventuele pro Aalbers uitlatingen zou hebben gedaan.

14-08-01

Blessuregevallen van Vitesse zijn aan de beterende hand

Didier Martel heeft gisterochtend de groepstraining bij Vitesse hervat. De Fransman, die vorig seizoen meerdere wedstrijden aan zich voorbij moest laten gaan, keert terug van langdurig blessureleed. Hij is naar verwachting binnen enkele weken wedstrijdfit, maar mist zeker de opening van het seizoen. Vitesse speelt zondag in Limburg tegen Fortuna Sittard, dat zich vorig seizoen slechts via de nacompetitie wist te handhaven.

Het herstel van aanvaller Victor Sikora en Louis Laros verloopt eveneens naar wens. Zestien dagen na zijn operatie, waarbij stukjes bot uit zijn enkel werden verwijderd, heeft Sikora de looptraining weer opgepakt. Het is onduidelijk hoe lang de afwezigheid van Victor Sikora nog duurt.

Louis Laros meldt zich volgende week weer trainingen op Papendal. De van een zware knieoperatie revaliderende middenvelder werkt deze week zijn laatste training op het KNVB-sportcentrum af. Laros zal vanaf volgende week met hersteltrainer Frits van den Berk aan de slag gaan. Die moet hem in twee tot drie weken klaar stomen voor de groepstrainingen.

De Gelderlander 14-08-01

Eenvoudige 6-0 winst tegen VVOG

25e min Amoah 1-0
26e min Mbamba 2-0
29e min Stefanovic 3-0
40e min Amoah 4-0
49e min Mbamba 5-0
79e min van Beukering 6-0

De andere uitslag in de poule:
Sparta Nijkerk-RKHVV 1-1 Ook RKHVV uit Huissen is door naar de volgende ronde in de Amstelcup

Vitesse speelde vanavond tegen VVOG de 3e en laatste wedstrijd in poule 15 van de voorronde van de Amstel-cup. Vitesse won eenvoudig met 6-0 van de amateurs en is daardoor voor de volgende ronde geplaatst. VVOG was door 2 nederlagen reeds uitgeschakeld in deze poule. Dat wil zeggen dat deze wedstrijd in de Amstel-cup niet meer was dan een verkapte oefenwedstrijd voor beide teams.

Trainer Ronald Koeman had al eerder aangeven dat de bekerduels tegen amateur toppers niet zijn favoriete tegenstanders zijn. Omdat de tegenstand van deze teams te weinig is, om tot een goede voorbereiding op de competitie te komen.

Vitesse speelde vanavond zonder Theo Janssen, Ruud Knol (beiden Jong Oranje) en Bob Peeters (Belgisch elftal).

Opstelling Vitesse
van Fessem, Cornelisse, Stefanovic, Groenenveld, Nanu, Claessens, Diarra, Amoah, (58’ van Beukering) Fortes, Mbamba, en Riga

14-08-01

Ereterras Vitesse is taboe voor Piet Bodewes

Voor Piet Bodewes (73) is komend seizoen geen plaats op het ereterras van Vitesse. De oud-voorzitter heeft zich te kritisch uitgelaten over het bestuur van de club, vandaar. Zelf snapt hij er helemaal niks van.

lees
verder...

Bron: Gelderlander 14-08-01

Supporters steun voor oud voorzitter Bodewes

Supporters van Vitesse zijn een ondersteuningsactie voor de van het ere-terras verwijderde Piet Bodewes, ex-voorzitter van Vitesse, begonnen. Op het Vitesse forum komen de eerste ondersteunende postings al binnen en er worden e-mails verzameld om de heer Bodewes een hart onder de riem te steken.

Ook willen de supporters een signaal aan het Vitesse bestuur geven, het met deze beslissing niet eens te zijn en deze beslissing per direct terug te draaien. Er wordt nog gekeken hoe de actie breder opgezet kan worden binnen en buiten Vitesse, zoals onder andere het inzenden van brieven en e-mails naar dagbladen en naar Vitesse zelf, evenals spandoeken op de wedstrijddag van dinsdag in Rheden.

Eerste doel is het ondersteunen van de heer Bodewes in deze, voor hem, moeilijke dagen en het terugdraaien van deze omstreden bestuurs-beslissing, zodat de heer Bodewes terug kan keren naar het ere-terras van Vitesse.

Het E-mail aderes is: steun_piet_bodewes@hotmail.com

steun_piet_bodewes@hotmail.com

13-08-01

Oud-voorzitter Piet Bodewes niet meer welkom op ere-terras

Middels een brief ondertekend door directeur Hans Schreudering heeft oud-bestuurslid en ere-lid Piet Bodewes afgelopen week te horen gekregen dat hij niet meer welkom is op het ere-terras in Gelredome. Hij had een plaats voor het leven gekregen als zeer verdienstelijk Vitessebestuurder.

Bodewes probeerde in het belang van de club onlangs duidelijkheid te krijgen in de hele gang van zaken rond het aanbod van Aalbers. Hij had maar een doel: zijn dierbare club te dienen. Zoals hij in het verleden tientallen jaren had gedaan.

In een kort telefonisch interview vertelde een aangeslagen Piet Bodewes ons dat hij vooralsnog niet verder in wilde gaan op het hele gebeuren. “Als ik dat wel zou doen krijgen ze nog gelijk ook. Ik ontken overigens de aan mij verzonden brief van Vitesse en de door u gestelde inhoud niet.”

Vitesse schrijft in de brief aan Bodewes dat de men hem kwalijk neemt dat hij zich in de media heeft uitgelaten over Vitesse en Aalbers. De club betreurt het dat Bodewes dat zonder overleg met het bestuur heeft gedaan. Dat heeft afbreuk gedaan aan Vitesse, vandaar dat de club het niet “opportuun” acht dat Bodewes een plaats op het ereterras heeft.

Bekend is dat Bodewes slechts op uiterst correcte wijze zijn zorgen heeft uitgesproken. En dat hij tot vier keer toe contact met de club heeft gezocht, maar nooit antwoord kreeg. Dat er geen overleg is geweest, heeft Vitesse dus aan zichzelf te wijten. Inmiddels zijn supporters spontaan een actie gestart om de heer en mevrouw Bodewes een hart onder de riem te steken.

Het erelid bekleedde sinds 1947 diverse functies binnen de Arnhemse voetbalclub. Hij haalde in de jaren vijftig met uitgifte van obligaties geld binnen voor Vitesse en hield zich in de jaren zestig bezig met onder meer advertentiewerving. Tot op de dag van vandaag is Bodewes beschermheer van de Oud Spelers Vereniging.

13-08-01

Bob Peeters geselecteerd voor Rode duivels

Vitesse-spits Bob Peeters is geselecteerd voor het Belgische nationale elftal. De Rode Duivels spelen op 15 augustus in Finland een WK- kwalificatieduel. Hierdoor mist de spits die afgelopen zaterdag viermaal scoorde in het duel tegen Sparta Nijkerk, de Amstel Cup wedstrijd tegen VVOG. Peeters is wel op tijd weer terug voor de eerste competitiewedstrijd tegen Fortuna Sittard.

Bron: vitesseworld 13-08-01

Bekerduel tegen VVOG ‘voor de vorm’

Ronald Koeman zal het laatste bekerduel in poule 15, morgenavond tegen de amateurs van VVOG, gebruiken om andere spelers aan het werk te zien. Tegen Sparta Nijkerk liet de trainer van Vitesse zijn beste elftal starten, daarvan is morgen in Rheden (19.30 uur) geen sprake.

Koeman mist sowieso Theo Janssen, Ruud Knol (beiden Jong Oranje) en Bob Peeters (Belgisch elftal) wegens interlandverplichtingen, maar wil ook andere spelers ritme laten opdoen: “In elk geval zullen Van Fessem, Nanu, Stefanovic en Mbamba spelen.”

Stefanovic en Nanu missen de eerste competitiewedstrijd door een schorsing, Van Fessem zal weinig speeltijd krijgen als stand-in voor Zoetebier en Mbamba heeft zware concurrentie van Peeters en Van Beukering.

Vitesse is dankzij twee zeges al zeker van de volgende ronde. Zaterdaghoofdklasser VVOG is na twee nederlagen uitgeschakeld. RKHVV en Sparta maken morgen in Nijkerk uit welke club als nummer twee doorgaat.

Bron: Gelderlander 13-08-01

Vitesse ontneemt oud-bestuurder plaats op eretribune

Vitesse verbant oud-bestuurder Bodewes van het ereterras van de Gelredome. Bodewes is niet langer welkom, omdat hij het huidige Vitesse-bestuur had gesuggereerd met Karel Aalbers te gaan praten. Dat gebeurde in de tijd dat Aalbers schermde met een sponsor van honderd miljoen gulden. Het Vitesse-bestuur weigerde met de oud-voorzitter te overleggen.

Het 73-jarige erelid Bodewes had wegens zijn jarenlange inspanningen voor Vitesse een plek voor het leven verdiend op de eretribune. Bodewes wordt nu verwezen naar een andere plek in het stadion.

Vitesse neemt het Bodewes kwalijk dat hij zich zonder overleg met het bestuur in de media heeft uitgelaten over de situatie bij de club. Bodewes schreef dit jaar samen met enkele oud-bestuurders brieven waarin hij Vitesse en Nuon opriep met de afgetreden Aalbers te praten over een nieuwe sponsor. Vitesse heeft deze brieven nooit beantwoord.

De oproep wordt Bodewes niet in dank afgenomen. ‘Uw uitlatingen hebben niet bijgedragen aan de benodigde rust binnen de club, waren niet gepast en deden afbreuk aan Vitesse’, schrijft algemeen directeur H. Schreudering. ‘Derhalve is het voor Vitesse niet opportuun uw zitplaatsen op het ereterras te handhaven,’

Bodewes krijgt gezien zijn ‘positie als oud-voorzitter’ wel twee seizoenskaarten voor een ‘alternatieve plaats op de hoofdtribune van Gelredome’. Bodewes reageert geschokt op de actie van Vitesse. ‘Ik kan het niet begrijpen. De voetbalwereld is net zo grillig als golven van de zee.’ Bodewes wil verder niet op de zaak ingaan. ‘Ik heb een brief aan Vitesse geschreven en wacht op antwoord.’

Het erelid bekleedde sinds 1947 diverse functies binnen de Arnhemse voetbalclub. Hij haalde in de jaren vijftig met uitgifte van obligaties geld binnen voor Vitesse en hield zich in de jaren zestig bezig met onder meer advertentiewerving. Tot op de dag van vandaag is Bodewes beschermheer van de Oud Spelers Vereniging.

Bron: Volkskrant 13-08-01

Vitesse is nu nog vijf wedstrijden verwijderd van de bekerfinale

Vitesse heeft zich na twee wedstrijden in poule 15 geplaatst voor de eerste knock out-ronde van het toernooi om de KNVB-beker. De duels met de amateurs van RKHVV en Sparta Nijkerk leverden de ploeg van Trainer Ronald Koeman geen noemenswaardige problemen op.

Na het matige optreden in Huissen (0-4) won Vitesse zaterdagavond in een degelijke partij zonder opsmuk van hoofdklasser Sparta uit Nijkerk: 0-5

lees
verder...

Bron: Gelderlander 13-08-01

Koude start zit Koeman dwars

Vitesse heeft zich een week voor de competitiestart mogen opwarmen met een degelijke 5-0 overwinning in het bekerduel bij de amateurs van Sparta Nijkerk. Het gebrek aan tegenstand in de aanloop naar de competitie zit trainer Ronald Koeman dwars. “Ik durf niet te zeggen waar we staan.”

De bekerduels tegen amateurtoppers zijn Koeman een doorn in het oog. “Zo vlak voor de competitie heb je liever een paar sterke tegenstanders. Nu begin je de voorbereiding tegen amateurclubs en eindig je ook weer tegen amateurs. Dat is niet logisch, maar we hebben het natuurlijk aan onszelf te wijten. Op de dag dat wij Europees voetbal verspeelden, wisten we ook dat dit de consequentie was”, aldus de coach van Vitesse.

lees
verder...

Bron: Gelderlander 13-08-01

Eredivisie breekt alle records

De eredivisie stevent komend seizoen af op de magische grens van in totaal vijf miljoen toeschouwers, het dubbele aantal bezoekers van nog maar tien jaar geleden. Nu al staat vast dat alle thuiswedstrijden van Heerenveen, FC Twente en De Graafschap zijn uitverkocht. Bij PSV, FC Utrecht, Vitesse en FC Groningen wordt het voor de fans dringen om nog een kaartje te bemachtigen.

Het voetbal is populairder dan ooit. Een onderzoek van het Algemeen Dagblad leert dat al ruim voor de officiële aftrap van de competitie in de eredivisie alle bestaande records zijn gebroken. ,,Voetbal leeft”, zegt Hans Herremans, directeur van de Eredivisie NV. ,,Jarenlang was voetbal van het gewone volk. Tegenwoordig kan iedereen, ook de intelligentsia, er voor uitkomen belangstelling te hebben voor voetbal. Sterker nog: je hoort er niet meer bij als je niet over voetbal mee kunt praten. Belangrijk is natuurlijk ook dat de stadions sterk gemoderniseerd zijn en dat je weer betrekkelijk veilig met vrouw en kinderen naar een wedstrijd kunt kijken.”

Nooit eerder kochten al bijna 225.000 supporters een seizoenkaart bij hun favoriete club. Een aantal dat komende dagen ongetwijfeld nog flink stijgt omdat nog lang niet alle clubs hun `open dag’ achter de rug hebben.

Ter vergelijking: in België, waar de hoogste afdeling ook bestaat uit 18 clubs, zijn 95.000 seizoenkaarten verkocht. Dat is voor onze zuiderburen een record. Binnen de eredivisie gaat ook steeds meer geld om. Komend seizoen bijna 700 miljoen gulden, 130 miljoen meer dan vorig seizoen. Vooral de begroting van Feyenoord groeide spectaculair: van 65 naar 115 miljoen. Maar ook clubs als Roda JC (+60%), NEC (+56%), RKC (+38%) en FC Groningen (+36%) schroefden hun begroting flink op.

Alleen Heerenveen en Vitesse moeten het komend seizoen met minder geld doen. Heerenveen omdat het vorig jaar wél inkomsten had uit de Champions League en Vitesse omdat daar een torenhoge schuld moest worden weggewerkt. AZ houdt pas op de plaats. ,,Wij kunnen pas financieel doorgroeien zodra ons nieuwe stadion er staat.”

Herremans verwacht dat de begrotingen komende jaren nog verder zullen stijgen. ,,Misschien niet zo spectaculair als afgelopen jaren, maar een groei van enkele tientallen procenten zit er nog wel in. Op het gebied van de nieuwe media liggen nog volop mogelijkheden. Ik sluit niet uit dat ook de prijs van de seizoenskaarten komende jaren flink omhoog gaat. In vergelijking met landen als Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië en Spanje is een seizoenkaart bij ons nog betrekkelijk goedkoop.”

Opmerkelijk is dat de traditionele top-3 (Feyenoord, Ajax en PSV) qua financiële mogelijkheden steeds verder wegloopt van de rest van de eredivisie. Vorig seizoen zat Vitesse Feyenoord met een achterstand van 11 miljoen nog op de hielen. Nu is de financiële kloof tussen PSV, dat met 110 miljoen de laagste begroting heeft van de drie topclubs, en Vitesse, nog altijd nummer vier op de ranglijst, 65 miljoen.

AD 12-08-01

Bob Peeters goed voor vier doelpunten

Vitesse heeft ook de tweede wedstrijd in het Amstel Cup toernooi winnend afgesloten. Na de 4-0 tegen RKHVV uit Huisssen werd het vanavond tegen Sparta Nijkerk 5-0. Spits Bob Peeters was goed voor vier doelpunten, waarvan een loepzuivere hattrick in de eerste helft. Invaller Jhon van Beukering maakte het laatste doelpunt in een wedstrijd die maar snel moet worden vergeten. Het was namelijk niet best wat de Arnhemmers lieten zien op sportpark “De Ebbenhorst” te Nijkerk.

Verwacht
“Het was allemaal zeer matig vanavond”, sprak trainer Ronald Koeman dan ook na de wedstrijd. “Er was weer eens veel te veel balverlies. Ook hadden we onszelf veel meer kansen moeten creëren. Ik had het eerlijk gezegd wel een beetje verwacht, omdat we vrijdag twee keer keihard hebben getraind. Daarnaast zat de wedstrijd tegen Sunderland bij een aantal spelers nog in de benen en iedereen moet zich wel weer voor 100% procent opladen tegen, met alle respect, een amateurclub. Sommige spelers hadden daar vandaag wat moeite mee, waardoor het spel zeer onrustig was.”

Competitie
Volgens Koeman is zijn elftal weliswaar fysiek en conditioneel klaar voor de competitie, maar kijkend naar het vertoonde spel is hij er nog niet helemaal zeker van. Koeman: ”De wedstrijd tegen Lokeren en zeker de tweede helft tegen Sunderland stemt mij tot tevredenheid, maar er zijn ook diverse wedstrijden geweest in de voorbereiding die niet goed waren. De startopstelling van vanavond is grotendeels mijn basis voor de start van de competitie, met uitzondering van een tweetal posities. De positie van rechtsback en die van linksbuiten kunnen nog veranderd worden, de rest is vrij zeker”.

Aanstaande dinsdag speelt Vitesse zijn derde en tevens laatste poulewedstrijd in het bekertoernooi. Tegenstander op het veld van VV Rheden is VVOG uit Harderwijk.

Karakteristieken

Sparta Nijkerk – Vitesse 0-5
0-1, 0-2, 0-3 en 0-4, Peeters (14’, 40’, 45’ en 54’); 0-5, Van Beukering (66’)

Opstelling Vitesse

Zoetebier, Cornelisse, Knol, Kreek, Van Hintum, Van der Schaaf, Janssen (45’, Diarra), Amoah (61’, Van Beukering), Fortes (45’, Claessens), Peeters en Babangida.

Vitesseworld 11-08-01

Amstelcup: Sparta Nijkerk – Vitesse 0-5

Vitesse heeft zaterdagavond de 2e wedstrijd in de voorronde van de Amstel Cup tegen Sparta Nijkerk gewonnen met 0-5. Na een hattrick van Bob Peeters ging Vitesse met een 3-0 voorsprong de rust in. Na rust was de Belgische international wederom trefzeker en tekende hij zijn 4e doelpunt van deze wedstrijd aan. Jhon van de Beukering bepaalde de eindstand op 0-5.

Doelpunten:
0-1 Peeters 14’ min
0-2 Peeters 40’ min
0-3 Peeters 45’ min
0-4 Peeters 54’ min
0-4 van Beukering 65’ min

Opstelling Vitesse
Zoetebier, Cornelisse, Knol, Kreek, Van Hintum, Van der Schaaf, Janssen (45’, Diarra), Amoah (20’, Van Beukering), Fortes (45’, Claessens), Peeters en Babangida.

10-08-01

Exclusieve reactie van mr. Hameleers

Advocaat mr. Hameleers van Aalbers noemt de reactie van Jos Vaessen een leugen ook spreekt hij over een boevenbende. Hameleers: “Jos Vaessen liegt wel vaker dus ik moet U zeggen als mensen tegen mijn 10 maal zeggen dat ze de waarheid spreken en daarna 10 maal het niet doen weet ik niet wie ik moet geloven. Jos Vaessen heeft niets voor voor Vitesse betekend. Néé ik zal het U anders zeggen: Jos Vaessen heeft alleen maar ellende betekend voor Vitesse!!”

Ook was Hameleers niet te spreken over het feit dat Piet Bodewes van het ereterras is gezet. “” Door een stelletje snotapen terwijl de schurriemurrie er zelf blijft zitten. Ik kan er geen ander fatsoenlijk woord voor vinden.” aldus de zeer getergde Hameleers.

Die verder ook nog aangaf dat er nog meer mensen zijn benaderd om slecht over Karel Aalbers te praten. “Het zal allemaal uitkomen. Als we alleen op Tuanakotta moesten vertrouwen dan is het nog erg ligtvaardig we hebben al meer meneer maar daar kan ik nog niks over zeggen omdat de getuige verhoren nog moeten plaats vinden”.

11-08-01

Jos Vaessen gelooft helemaal niks van Tuanakotta

Vitesse voorzitter Jos Vaessen vind het verhaal van de 200 duizend gulden belachelijk, en gelooft niks van het verhaal van getuige Rocky Tuanakotta. Die vrijdag voor de rechter-commissaris in Arnhem onder ede heeft verklaard, dat hij via een tussenpersoon 190 duizend gulden heeft gekregen van bestuurslid C. Guijt van Vitesse.

11-08-01

Vier betrokkenen Vitesse betaald voor beschadiging Aalbers

Minimaal 4 betrokkenen in de zaak-Vitesse zijn betaald om oud-voorzitter Karel Aalbers te beschadigen. Dat is gebleken tijdens het besloten verhoor van Rocky Tuanakotta door de rechter-commissaris in Arnhem, het eerste verhoor in het vooronderzoek in de fraudezaak Vitesse.

lees
verder...

Bron: AC 11-08-01

Vitesse betaalde beschadiging Aalbers’ Tuanakotta kreeg naar eigen zeggen bijna twee ton

Getuige Rocky Tuanakotta heeft vrijdag voor de rechter-commissaris in Arnhem onder ede verklaard dat hij via een tussenpersoon 190 duizend gulden heeft gekregen van bestuurslid C. Guijt van Vitesse. Hij ontving dit bedrag naar eigen zeggen omdat hij de voormalige voorzitter Karel Aalbers zwart heeft gemaakt.

Guijt ontkent dat hij geld aan Tuanakotto zou hebben gegeven. ‘Ik ken Tuanakotta niet. Het is uit de lucht gegrepen. Die Tuanakotta zuigt alles uit zijn duim.’ Guijt zal in oktober onder ede worden gehoord. Guijt kocht onlangs met andere bestuursleden Vitesse.

lees
verder...

Bron: Volkskrant 11-08-01

Trustfull geopereerd

Orlando Trustfull heeft vrijdag in het ziekenhuis in Den Bosch een meniscusoperatie ondergaan. De aanvaller is geopereerd aan de knie die hem al eerder langs de kant hiel. De revalidatie van de kwetsuur duurt gemiddeld vier tot zes weken.

Matthew Amoah en Emile Mbamba zijn licht geblesseerd en hun inzet voor het bekerduel tegen Sparta Nijkerk, aanstaande zaterdag, in onzeker. Amoah kreeg in de wedstrijd tegen RKHVV een schop op zijn voet en Mbamba kwam in hetzelfde duel in botsing met de keeper.

Het herstel van de langdurige geblesseerden Didier Martel en Victor Sikora verloopt voorspoedig. De Fransman hoopt volgende week de groepstraining te hervatten. Sikora kan naar verwachting over een week of vier weer met de selectie meetrainen.

Bron:vitesseworld 10-08-01

Gelredome-site vernield door ‘virusworm’

Dagenlang was-ie niet bereikbaar en eenmaal weer in de lucht is bijna alle informatie en fotomateriaal verdwenen. De internetsite van stadion Gelredome heeft de afgelopen weken te maken gehad met een fikse storing. Oorzaak van de ‘vernieling’ is volgens Gelredome-manager Hè rald van de Bunt zeer waarschijnlijk het computervirus Code Red, dat de server van de KNP had platgelegd.

De problemen begonnen enkele dagen voor het eerste optreden van U2, de Ierse popband die vorige week drie concerten in het Arnhemse stadion gaf. Van de Bunt: “Voor ons was dat een heel vervelend moment, omdat we via onze site informatie wilden geven aan de bezoekers.” Dat lukte eindelijk slechts mondjesmaat. Nadat de site weer in de lucht was, bleek namelijk dat de ‘virusworm’ alle informatie had ‘opgegeten’.Inmiddels wordt bij Gelredome hard gewerkt de pagina te herstellen. Dit kan volgens Van de Bunt nog wel enige dagen duren. Bezoekers van de site kunnen dan ook kijken naar een impressie van de U2-optredens.

http://www.Gelredome.nl

Bron: Gelderlander 10-08-01

Open Dag Vitesse zonder gras slaat aan

Een open dag van voetbalclub Vitesse zonder gras. Niet in Gelredome maar erbuiten, niet in het weekeinde maar op een doordeweekse dag. De nieuwe opzet van de supportersdag van Vitesse sloeg duidelijk aan. Twaalf- tot vijftienduizend mensen waren er op de been op de parkeerplaats naast Gelredome.

Dat is de inschatting van Vitesse-woordvoerder Frank Huizinga. ,,We hebben het van bovenaf goed kunnen zien’’, zegt hij. En die schatting wordt ondersteund door het publiek. ,,Er zijn zeker tienduizend man’’, zegt bezoeker Gunter Hellweg, die samen met zoontje Jason de open dag bezoekt.

Naast Gelredome heeft Vitesse een groot aantal buitenactiviteiten opgezet, met vermaak voor het hele gezin. Zestig meter de lucht in worden geschoten met een katapult, penalty-schieten, en kinderen die voetbalcommentaar mogen geven bij beelden van Canal+, er is voor elk wat wils op de parkeerplaats bij het stadion. ,,Wel gezellig’’, oordeelt Hellweg over de Open Dag. Zoon Jason van zes heeft de handtekeningenkaart die voor vier gulden te koop is, maar half vol en vindt dat heel jammer.

De spelers delen de handtekeningen nu uit achter een kraampje en die is voor sommigen moeilijk te bereiken. Soms kost het drie kwartier om de felbegeerde krabbels te bemachtigen. ,,Maar vorige jaren liepen de voetballers gewoon rond en moest je ze vaak zoeken. Dus dit is wel weer beter. Nu heb je gelijk een hoop spelers bijelkaar’’, zegt Hellweg.

Ook Kees van Abel uit Bemmel heeft zijn handtekeningenkaart maar half vol. Maar blij is hij wel met de handtekeningen die hij heeft. Gezellig is de Open Dag, vindt hij, net als vader René van Abel. De voetbalwedstrijd tegen Sunderland die in de avond wordt gespeeld -ook een novum bij de open dag-, gaan de Van Abels missen. Thuis wacht het verjaardagsfeest van moeder. ,,Jammer. Maar de verjaardag van mijn moeder is belangrijker.’’

Huizinga erkent het probleem van de handtekeningenjagers. ,,Maar dat kun je gewoon niet oplossen’’, zegt hij. De Open Dag is niet alleen voor het publiek, maar ook voor Vitesse een succes, zeker met de grote opkomst. ,,We hebben heel bewust gekozen voor een buitenprogramma, Sunderland was alleen op woensdag beschikbaar voor een oefenwedstrijd, en je ziet het’’, zegt hij over de vele bezoekers die hun ‘Vitas’ bezoeken.

Vitessebestuurder Jan Snellenburg is het er helemaal mee eens. ,,Prachtig toch, al dat familievermaak’’, zegt hij. En wat misschien nog wel mooier is voor hem: het lijkt alsof de bestuurscrisis bij Vitesse eindelijk voorbij is. ,,Ik heb geen enkele negatieve reactie gehad op ons reddingsplan voor de club. Alleen maar hele geïnteresseerde vragen van mensen die wilden weten hoe het precies in elkaar zit’’, aldus Snellenburg. Het enige storende voor de bezoekers, waren wat regendruppels en een fikse plensbui. Om dat te ondervangen, heeft de club een grote grote tent laten opzetten, waar supporters konden schuilen.

Ook bij de fans van Sunderland, waarvan er een paar honderd waren meegekomen, viel de Open Dag in goede aarde. De meesten laten zich het bier goed smaken en er valt geen woord van wanklank bij de Engelsen. ,,We wisten helemaal niet dat dit er ook bij zat. We zagen het pas toen we met een taxi vanuit het stadscentrum kwamen’’, vertellen Duncan en Nigel Curria, die zich verbazen over het stadion met zijn afsluitbaar dak en uitschuifbare grasmat.

,,Open dagen zoals dit kennen we helemaal niet in Engeland. En dan al die mensen, we reizen Sunderland overal achterna. Vorig jaar waren we in Le Havre, er zaten maar een paar honderd mensen in het stadion. Wat? komen hier enkele duizenden mensen naar de oefenwedstrijd? Krijgen we ook nog een leuke sfeer tijdens de wedstrijd, geweldig!’’ En weg zijn ze, naar binnen.

Bron: De Gelderlander 09-08-01

Van der Schaaf krijgt voorkeur boven Diarra

Mahamadou Diarra van Vitesse bleef gisteravond tijdens de rust van het duel tegen Sunderland (1-2) achter in de kleedkamer. De talentvolle middenvelder lijkt de slag om een basisplaats te verliezen aan Remco van der Schaaf.

In de basisopstelling was plaats voor beiden, omdat trainer Ronald Koeman had gekozen voor een systeem met slechts een buitenspeler en vier middenvelders. Na de hervatting vulde Koeman ook de lege ruimte op rechts op en dat ging ten koste van Diarra. Koeman: ,,Diarra is een fantastische voetballer en het doet mij ook pijn, maar het algemeen belang gaat voor. In een systeem met vier aanvallers heb ik een controlerende middenvelder nodig. Van der Schaaf vult dat heel goed in.’’

Door de wijziging leefde Vitesse na rust op en het was juist Van der Schaaf, die met een afgemeten voorzet spits Bob Peeters acht minuten na rust liet scoren. Na zijn treffer was de voor rust onzichtbare Belg plots wel aanspeelbaar, balvast en sterk in de duels.

Bron: AC 09-08-01

Janssen en Knol bij Jong Oranje

Verdediger Ruud Knol en middenvelder Theo Janssen zijn opnieuw geselecteerd voor Jong Oranje. Bondscoach Mark Wotte heeft de spelers uitgenodigd voor de oefeninterland in en tegen Engeland. De wedstrijd wordt op dinsdag 14 augustus gespeeld in het Madejski Stadium in Reading. Aanvang van de wedstrijd is 20.00 uur.

Eén dag later speelt het grote Oranje eveneens een oefeninterland tegen Engeland. Deze wedstrijd wordt op ‘White Hart Lane’, het stadion van de Londense club Tottenham Hotspurs gespeeld.

Bron: vitesseworld 09-08-01

Bob Peeters dingt naar gunst publiek

Vitesse is dit seizoen uit op revanche, Bob Peeters ook. De Belgische spits speelde gisteravond tegen Sunderland net als zijn ploeggenoten een dramatische eerste helft, maar kreeg na rust de handen wel op elkaar. Als er iemand bij Vitesse blij was met de gewijzigde tactiek van Ronald Koeman, dan was het Bob Peeters wel.

De spits van de Arnhemse ploeg liep er voor rust voor joker bij. Het systeem met de door Koeman vrijgelaten rechterkant pakte dramatisch uit voor Vitesse, Peeters deelde mee in de malaise.

lees
verder...

Bron: AC 09-08-01

Koeman kiest van der Schaaf boven Diarra

Trainer Ronald Koeman heeft zijn elftal voor het begin van de competitie zo goed als rond. Na de oefenwedstrijd tegen Sunderland (2-1) bleek dat er op het 3 mans middenveld geen plaats zal zijn voor Mahamadou Diarra. Koeman vind dat de Malinees tactisch en defensief te veel steken laat vallen. Ronald koeman prefereert van der Schaaf als rechtermiddenvelder ” Zo’n type heb je nodig als Janssen er naast speelt en Amoah. En eigenlijk als 4e aanvaller fungeert. Remco zorgt voor evenwicht op zo’n aanvallend ingesteld middenveld.

Rechtsachter Tim Cornelissen speelt de eerste competitie wedstrijd tegen Fortuna sittard, maar moet zich volgens Koeman zorgen maken. “hij speelt op dit moment niet goed, heel twijfelachtig. Nanu kan na zijn schorsing wel eens op zijn plaats terecht komen”.

Spits Bob Peeters miste een groot deel van de voorbereiding door blessures, terwijl Jhon van Beukering aan de lopende band scoorde “Ik voel de druk. Ik ben scherp, maar Jhonny scoort makkelijk en ligt goed het publiek. Ik vraag ook steun van de supporters”.

Bron: TT TVG 09-08-01

Leiderschap ontbreekt binnen ploeg Vitesse

Generale repetities zijn er om de laatste plooitjes glad te strijken. Vitesse liet gisteravond in het oefenduel tegen Sunderland (1-2) zien dat er nog wat mankeert aan de uitvoering. Over tien dagen moet het elftal van Ronald Koeman klaar zijn voor het seizoen. Voor het grootste probleem van het elftal is niet zo snel een antwoord te vinden.

Vitesse ontbeert leiderschap, een eigenschap die spelers niet is op te leggen, maar die moet groeien. De grote vraag voor het komende seizoen is dan ook: ‘wil de echte leider nu opstaan’. Tegen het Engelse Sunderland kwam de ‘missing link’ van het elftal gisteravond maar al te duidelijk aan het licht. In de eerste helft werd de ploeg van Ronald Koeman volledig van het veld gespeeld. Het elftal hing als los zand aan elkaar, spelers kwamen telkens een stap te laat of lieten zich volledig ondersneeuwen.

Koeman greep noodgedwongen zelf in, maar wachtte bewust tot de rust. “Ik wilde kijken of de spelers zelf met oplossingen zouden komen. Helaas is dat nog steeds niet zo”, aldus Koeman. Sunderland speelde Vitesse zoek en benutte twee van de drie grote kansen. In beide gevallen ging Vitesse ten onder aan duelkracht. Craddock en Kilbane profiteerden binnen vijf minuten (0-2) en Vitesse raakte volledig van slag.

Na rust stapte Koeman af van het systeem met een vleugelaanvaller en bracht Fortes voor Diarra. Babangida, voor het eerst in de basis, verhuisde naar de rechter vleugel. Opvallend was vooral de opleving van spits Bob Peeters. Met een fraaie treffer op aangeven van Van der Schaaf bracht hij zijn ploeg terug in de wedstrijd: 1-2. Uit de algehele opleving in de tweede helft putte Koeman moed. “We zijn in de eerste helft overklast. Sunderland heeft onze zwakke plekken blootgelegd”, aldus Koeman, voorlopig zelf de leider van Vitesse.

Bron: De Gelderlander 09-08-01

Vitesse ontbeert leiderschap

Generale repetities zijn er om de laatste plooitjes glad te strijken. Vitesse liet gisteravond in het oefenduel tegen Sunderland (1-2) zien dat er nog het een ander mankeert aan de uitvoering. Over tien dagen moet het elftal van Ronald Koeman klaar zijn voor het seizoen. Voor het grootste probleem van het elftal is echter niet zo snel een antwoord te vinden.

Vitesse ontbeert leiderschap, een eigenschap die spelers niet is op te leggen is, maar die moet groeien. De grote vraag voor het komende seizoen is dan ook: ‘Wil de echte leider nu opstaan’. Tegen het Engelse Sunderland kwam de ‘missing link’ van het elftal gisteravond maar al te duidelijk aan het licht. In de eerste helft werd de ploeg van Ronald Koeman volledig van het veld gespeeld. Het elftal hing als los zand aan elkaar, spelers kwamen telkens een stap te laat of lieten zich volledig ondersneeuwen.

Koeman koos voor de tweede keer voor een spelsysteem met één buitenspeler en een lege ruimte aan de rechterkant. Tijjani Babangida maakte zijn opwachting op de linkervleugel. De kleine Nigeriaan begon sterk, toonde lef en inzet, maar zakte al snel met de zwalkende ploeg mee.

Op het middenveld bleef Matthew Amoah onzichtbaar en vond Mahamadou Diarra zijn draai niet op de rechterkant. Achterin toonde Tim Cornelisse nog steeds geen vormverbetering en kon ook Ruud Knol niet overtuigen. Het meest hulpeloos was echter Bob Peeters, die er in de punt van de aanval als een eenzame frontsoldaat bij liep. Hij kreeg geen enkele bespeelbare bal, zocht vergeefs naar zijn verdedigende taken, maar leefde uiteindelijk op na de rust.

Koeman gebruikte de pauze om zijn elftal te wijzigen, maar had eigenlijk al eerder willen ingrijpen. “In een competitiewedstrijd had ik dat veel eerder gedaan. We werden weggespeeld door Sunderland, het was een niveautje te hoog voor ons”, zag de coach. “Ik heb het bewust zo gelaten om te kijken of de spelers zelf met oplossingen zouden komen. Helaas is dat nog steeds niet zo. Ik zou die spelers graag hebben, maar dan heb je het over spelers die op een hoger niveau spelen”, zo gaf de coach al vast een onoplosbaar probleem aan.

Koeman greep dus zelf maar weer in, na eerst lijdzaam te hebben toegekeken hoe zijn ploeg keihard werd afgerekend op het gebrek aan initiatief. Sunderland creëerde drie kansen en benutte er twee. In beide gevallen ging Vitesse ten onder aan duelkracht. Na ruim een kwartier was Kilbane de sterkste in de lucht en Craddock de meest attente op de grond: 0-1. Vijf minuten later kopte Kilbane een gave voorzet van Phillips steenhard achter de kansloze Edwin Zoetebier: 0-2.

Vitesse raakte volledig van slag en kon er op een enkele kleine kansjes (Amoah, Diarra) niets tegenover stellen. Met lood in de schoenen verdween de ploeg, begeleid door de eerste fluittoontjes van een enkele toeschouwer, naar de kleedkamer. Diarra mocht daar ook blijven. De talentvolle middenvelder lijkt de slag om een basisplaats te verliezen aan Remco van der Schaaf. Koeman: “Diarra is een fantastische voetballer en het doet mij ook pijn, maar het algemeen belang gaat voor. In een systeem met vier aanvallers heb ik een controlerende middenvelder nodig. Van der Schaaf vult dat heel goed in”, aldus Koeman.

Tot zijn opluchting zag hij na rust ook Peeters opleven. Met Carlos Fortes voor Diarra en ‘Baba’ als rechterspits, trad Vitesse weer aan met twee vleugelaanvallers en dat deed de ploeg zichtbaar goed. Met dank ook aan Peeters, die acht minuten na rust een fraaie treffer maakte. Van der Schaaf nam de voorbereiding en de uitstekende voorzet voor rekening en Peeters schudde bij de eerste paal zijn belagers af, om met een knappe voetbeweging doelman Macho een toontje lager te laten zingen.

Vitesse zong plots weer wat vrolijke deuntjes. Fortes viel goed in, Babangida bleef gevaarlijk en vooral Peeters leefde op na zijn treffer. Plots was hij wel aanspeelbaar, balvast en sterk in de duels. Uit de algehele opleving in de tweede helft putte Koeman moed. “We zijn in de eerste helft overklast. Sunderland was een uitstekende tegenstander, we zijn echt getest. Dat is alleen maar goed, want zo worden de zwakke plekken blootgelegd.”

“Dat is dus ook gebeurd, maar het elftal verdient ook een compliment voor de tweede helft” aldus Koeman, voorlopig zelf de leider van Vitesse.

Vitesse-Sunderland 1-2 (0-2).
Scoreverloop: 17. 0-1 Craddock. 22. 0-2 Kilbane. 53. 1-2 Peeters.
Toeschouwers: 9.800.
Scheidsrechter: Temmink.

Vitesse: Zoetebier; Cornelisse, Knol, Kreek, Van Hintum; Diarra (46. Fortes), Van der Schaaf, Janssen; Amoah (75. Van Beukering), Peeters, Babangida (75. Riga).

Sunderland: Sorensen (46. Macho); Haas, McCartney, Craddock, Gray; Arca (60. Hutchison), Schwartz, McCann, Kilbane; Phillips, Laslandes.

Bron: De Gelderlander 09-08-01

Lang wachten voor een krabbel van Koeman

Vitesse blijft onder kinderen onverminderd populair. Lange rijen en fikse regenbuien trotseerden ze gisteren om de Open Dag van de Arnhemse voetbalclub te kunnen bijwonen. “Hè, hè, eindelijk.” Met een geërgerd gezicht wurmt een vader zich langs de dranghekken. In zijn voetspoor volgt zijn zoon, die in tegenstelling tot zijn vader glimt van oor tot oor. “Ik heb ze allemaal”, roept hij trots naar zijn moeder. Hij wijst naar geelzwart vel in zijn hand, waarop hij de handtekeningen van de Vitesse-spelers heeft verzameld.

Het verkrijgen van de krabbels van Ronald Koeman, Victor Sikora, de nieuwste aanwinst Tijani Babangida en al die andere Vitessenaren is voor veel kinderen het belangrijkste doel tijdens de jaarlijkse Open Dag, die gisteren op de parkeerplaats voor stadion Gelredome werd gehouden.

In hun jacht op de handtekeningen werd het uiterste gevraagd van hun geduld (en dat van hun ouders). Want ondanks dat Vitesse de spelersgroep in twee groepen had verdeeld (een aan de ene kant van de hoofdingang, de rest aan de andere zijde) stonden er lange rijen met wachtenden.

“We hebben in totaal anderhalf uur in rij gestaan”, bekent De Reuver uit Tiel. Hij is samen met zijn vrouw, zoon en dochter naar de Open Dag gekomen. “We maken er een dagje uit van”, vertelt hij. “We hebben eerst gewinkeld in Kronenburg, zijn nu bij de Open Dag en gaan vanavond naar de wedstrijd.”

De Tielenaar doelt op het oefenduel dat Vitesse gisteravond tegen het Engelse Sunderland afwerkte. Door die wedstrijd was het voor de supporters dit keer niet mogelijk een rondleiding door Gelredome te krijgen.

Een fikse teleurstelling. Tenminste, voor veel ouders, want die klaagden daar nog al eens over. Zeker toen zo rond de klok van vier uur een eerste regenbui zich boven het stadion uitstortte. Zeurenden kinderen zijn er niet te vinden tijdens de Open Dag. Zij vermaken zich uitstekend in het kinderdorp, waar een groot aantal attracties staat opgesteld. De voetbalspelen zijn het meest populair bij de veelal in geelzwarte shirts gehulde Vitesse-kids. De wachttijd voor het het penalty-schieten, levend tafelvoetbal en de snelheidsmeter loopt daardoor behoorlijk op.

Ook hier zijn het de ouders die klagen; de kinderen wachten geduldig tot ze aan de beurt zijn. Vitesse-woordvoerder Frank Huizinga schat dat er zo’n tienduizend bezoekers zijn gekomen. Onder hen bevindt zich Tonny uit Elst, maar haar zoontje Dick en diens vriendje Tom. De kinderen zijn grote fans van de Vitesse en zodoende ook hoopvol gestemd over de prestaties van hun ploeg in het komende seizoen. “We worden tweede of derde”, denkt Tom. “We spelen in ieder geval Champions League”, hoopt Dick.

De familie De Reuver is iets gereserveerder. “Vierde”, zo is hun eensluidende mening. Het gezin was net na het begin om drie uur al aanwezig bij Gelredome, maar kan door de lange wachttijd bij de handtekeningensessie pas omstreeks half vijf de overige attracties gaan bezoeken.

Slechts een half uur duurt hun plezier, dan barst boven Gelredome een kortstondig noodweer los dat het hele terrein in een mum van tijd blank zet. Voor veel ouders het sein om naar huis te gaan. Helaas voor de kinderen moet zij ook mee.

De Gelderlander 09-08-01

Didier Martel snel bij selectie Vitesse

Het herstel van Didier Martel verloopt voorspoediger dan verwacht. De Franse aanvaller van Vitesse kan waarschijnlijk maandag de groepstraining hervatten. Het bekerduel van dinsdag tegen de amateurs van VVOG komt te vroeg, voor hem maar trainer Ronald Koeman toonde zich niettemin verheugd. “Het gaat sneller dan iedereen had verwacht. Martel is er natuurlijk lang uitgeweest en heeft geen ritme, maar het is geen speler die een lange aanlooptijd nodig heeft. Hij is iemand die snel zijn vorm vindt, al zal het conditioneel nog wel even minder zijn”, aldus de coach.

De Gelderlander 09-08-01

Vitesse presenteert eigen zonnebrillenlijn

Polman Optiek heeft samen met Vitesse een zonnebrillenlijn ontworpen. Gezamenlijk wordt het nieuwe product door Vitesse en Polman Optiek in de markt gezet. Merk en logovermelding van Vitesse geven de zonnebrillen een extra waarde voor de fans van Vitesse. De zonnebrillen hebben een neutrale uitstraling zodat ze door een breed publiek gedragen kunnen worden. De sportieve zonnebrillen zijn verkrijgbaar bij de zes vestigingen van Polman Optiek rond Arnhem en natuurlijk in de merchandisingshops van Vitesse.

Bron: Vitesseworld 09-08-01

Vitesse trekt 9800 fans naar Gelredome

Het oefenduel van Vitesse tegen Sunderland (1-2) trok gisteravond 9800 toeschouwers naar Gelredome. Dat is achthonderd meer dan de club had verwacht. Een jaar eerder kwamen 7500 mensen de eerste wedstrijd voor eigen publiek tegen Tottenham Hotspur bekijken. Ook dat duel ging verloren (0-2), maar het weerhield de ploeg er niet van een goede eerste helft van het seizoen te draaien.

De Gelderlander 09-08-01

Opgeluchte Bob Peeters hoopt op ’n ‘propere lei’ bij Arnhems publiek

Vitesse is dit seizoen uit op revanche, Bob Peeters ook. De Belgische spits speelde gisteravond tegen Sunderland net als zijn ploeggenoten een dramatische eerste helft, maar kreeg na rust de handen wel op elkaar.

Als er iemand bij Vitesse blij was met de gewijzigde tactiek van Ronald Koeman, dan was het Bob Peeters wel. De spits van de Arnhemse ploeg liep er gisteravond tegen Sunderland voor rust voor joker bij. Het systeem met de door Koeman vrijgelaten rechterkant pakte dramatisch uit voor Vitesse, dat niks had in te brengen bij de sterke gasten uit Engeland en Peeters deelde mee in de malaise.

Na de pauze haalde Koeman zijn stokpaardje van stal (gewoon voetballen met een buitenspeler op links én rechts) en zie, opeens draaide het veel beter. Niet dat de ploeg tot geweldig grote daden in staat was, maar Vitesse kreeg een veldoverwicht en creëerde kansen. En op die manier had Peeters wél rendement.

“In de eerste helft speelden we te veel de lange bal, het was allemaal veel te stereotiep”, analyseerde de Belgische international op verzoek het belabberde spel van Vitesse voor rust. “Diarra mocht niet te veel diep gaan, we gingen te veel achteruit en alles viel niet goed.”

Maar Vitesse toonde zoals gezegd twee verschillende gezichten en Peeters deed vrolijk mee bij het omwisselen van het masker. “Na rust hebben we vol gas geduwd, snel druk gezet en toen kon je het ware Vitesse zien”, wist de 27-jarige aanvaller. “We speelden over de flanken en daar was Sunderland te pakken. Voor mij is het op die manier ook veel beter voetballen. We speelden veel meer vooruit. Helaas is dat slechts in één goal uitgemond, maar ik denk dat we met opgeheven hoofd het veld konden verlaten.”

Peeters bewees gisteren weer eens de stelling dat hij alleen nuttig is als hij goed wordt bediend. De Belg is geen spits die rendeert in een ploeg die weinig in balbezit is, is geen aanvaller die zomaar een tegenstander uitspeelt en op de goal af gaat. Hij moet gevoed worden met goede ballen. ‘Bruikbare ballen’ noemt hij het zelf.

Gisteren kreeg hij er drie, allemaal na rust. In de 73ste minuut schoot hij over na een voorzet van Carlos Fortes. En vlak voor tijd had Peeters een half kansje op de gelijkmaker, maar zijn kopbal na de voorzet van Jhonny van Beukering ging voorlangs.

Peeters had toen al wel een kruisje achter zijn naam staan. In de 52ste minuut legde Vitesse eindelijk eens een vloeiende combinatie op de mat. Tijjani Babangida en Remco van der Schaaf speelden op rechts de Engelse defensie dol met een simpel één-tweetje en daardoor kreeg de laatste vrij baan. Peeters sprintte naar de eerste paal, Van der Schaaf passte op maat en de Belg schoof de bal al glijdend met rechts langs invaller-doelman Jurgen Macho. “Een prachtig doelpunt”, vond Peeters zelf. “Heel mooi uitgespeeld.”

Hij was er blij mee. Dolblij. In de voorbereiding miste Peeters veel trainingen en oefenduels door een oude enkelblessure en een nieuwe ribkwetsuur. Dat kwam niet goed uit, want de jonkies Emile Mbamba en Van Beukering zitten hem dichter op de hielen dan vorig jaar.

Peeters: “Ik weet niet of de druk voor mij groter is. Concurrentie is goed, dat maakt je scherper. Bij Roda had ik ook concurrentie. Emile doet het goed, Jhonny ook, die ligt ook prima bij het publiek. Hij legt ze er makkelijk in, al was de tegenstand vandaag wel een niveau hoger dan dinsdag (bij RKHVV, red.).”

“Ik moet gewoon hard werken en presteren en dan is het aan de trainer om zijn keus op te stellen. Voor mij is het een belangrijk jaar, niet alleen bij Vitesse. Ik wil ook bij de nationale ploeg van België blijven”, aldus Peeters, die overmorgen h hoopt te horen dat hij bij de selectie voor de oefenwedstrijd in en tegen Finland zit.

Gisteravond was er bij de opkomst van Peeters in Gelredome behalve applaus ook gefluit te horen. Het is een overblijfsel van vorig seizoen, toen de duurste aankoop uit de historie van Vitesse (veertien miljoen gulden) na november weinig liet zien en uiteindelijk bleef steken op acht competitietreffers. Peeters: “Verleden jaar heb ik veel kritiek gekregen. Dikwijls was dat terecht, maar de mensen moeten niet vergeten dat ik vorig seizoen na de winterstop heel weinig bruikbare ballen heb gekregen. Dit was mijn derde wedstrijd van de voorbereiding en ik maakte mijn derde doelpunt. Het zal moeilijk zijn dat gemiddelde vast te houden. Als ik redelijk in vorm ben en bruikbare ballen krijg, dan maak ik minimaal vijftien goals, al wil ik me voor dit seizoen niet vastpinnen op een aantal.”

“Maar ik hoop dat ze me hier niet afrekenen op doelpunten. Ik hoop ook dat ik na een moeilijk jaar een beetje steun krijg van het publiek, het zou mooi zijn om dit seizoen met een propere lei te beginnen. Ik vind dat ze me die kans moeten geven. En eigenlijk ga ik daar ook wel van uit. In de eerste eerste helft van vorig seizoen ging het niet slecht en toen was het publiek positief.”

De Gelderlander 09-08-01

Babangida geblesseerd bij debuut

Aanvaller Tijjani Babangida heeft bij zijn officiële debuut bij Vitesse een lichte blessure opgelopen. ‘Baba’ hield een kapotte lip over aan een botsing met een speler van RKHVV. De kleine Nigeriaan kreeg twee hechtingen in zijn lip van dokter Van Beek en kan woensdag waarschijnlijk gewoon in actie komen tegen Sunderland.

In het half uur dat de Ajax-huurling in actie kwam liet Babangida een goede indruk achter. Baba gaf een paar goede voorzetten en was een constant gevaar voor de RKHVV-verdediging. Dat vond ook trainer Ronald Koeman. Koeman was niet tevreden over het spel van Vitesse. De uitvoering liet volgens Koeman te wensen over. Wel vond de coach dat de Arnhemmers voor de twee helft een legitiem excuus hadden.

“De tweede helft heb je te maken met een ontzettende regenbui. Dat maakt het alleen maar moeilijker. Maar in de eerste helft waren er bij droog weer toch enkele fases waarin het niet goed liep”, aldus de Vitesse-trainer. Het feit dat Diarra meedeed, waar andere basisspelers rust kregen, vond Koeman geen reden om te concluderen dat Diarra buiten het eerste elftal valt.

TT TVG 08-08-01

RKHVV-coach laakt Arnhemse profs

Het dak van sportpark De Blauwenburcht staat altijd open. De regen, die met bakken uit de lucht viel, had vrij spel. Toch hielden de amateurs van RKHVV het betrekkelijk droog tegen de profs van Vitesse.

RKHVV verloor gisteravond in de eerste KNVB-bekerwedstrijd met 0-4 van Vitesse, maar wie na afloop zijn oor te luister legde tegen de Huissense kleedkamerdeur was getuige van een uitgelaten stemming. De amateurs waanden zich dan ook de morele winnaar.

De opdracht van RKHVV tegen Vitesse was even simpel als moeilijk: het zoveel mogelijk beperken van de ingecalculeerde nederlaag. Want met ook de amateurs van Sparta Nijkerk en VVOG nog in de poule zou het doelsaldo wel eens een belangrijke rol kunnen gaan spelen bij de verdeling van de twee te verdienen plaatsbewijzen voor de tweede ronde.

“Daarom is dit ook helemaal geen verkeerde uitslag”, zo rekende RKHVV-trainer Eric Meijers zich al vast een beetje rijk. “Die andere twee amateurs moeten Vitesse eerst nog maar eens onder de vier zien te houden.”

“Natuurlijk zullen we tegen Sparta en VVOG nog onze punten moeten zien te halen. En dat zijn twee hele goede hoofdklassers dus dat zal nog moeilijk genoeg worden. Maar dat neemt niet weg dat onze eerste stap van de missie meer dan geslaagd te noemen is.”

RKHVV verkocht zichzelf prima tegen Vitesse, dat zo kort voor de start van de competitie een opvallend ongeïnspireerde indruk maakte. De tegen hun natuur in zeer verdedigend spelende Huissenaren gaven nauwelijks kansen weg. Het zag er dan ook geen moment naar uit dat Vitesse de tien van Ajax zou benaderen, laat staan overtreffen.

Waarschijnlijk net als zijn collega Ronald Koeman en de kleine 3500 onder paraplu’s verscholen toeschouwers was ook Meijers zeer teleurgesteld in het optreden van Vitesse. “We hebben vanavond tegen een verschrikkelijk slechte tegenstander gespeeld. Vergeleken met Ajax was dit een verschil van zes klassen. Ik heb bij Vitesse wel zes ballen geteld die zomaar over de zijlijn gingen. Bovendien zat er bij hun totaal geen beleving in. Het liep voor geen meter en toch heb ik niemand een keer stevig horen vloeken.”

Omdat Koeman de oefenwedstrijd van vandaag tegen Sunderland belangrijker achtte, hield hij nogal wat vedetten aan de kant bij Vitesse. Zo bleven zekere basiskrachten als Michel Kreek, Marc van Hintum, Matthew Amoah en Edwin Zoetebier buiten de ploeg.

Dat deed voor Meijers geen afbreuk aan de prestatie van zijn ploeg.

“Er waren vooraf al wat speculaties dat ze niet in de sterkste opstelling zouden spelen. Maar we hebben wel tegen een BVO gespeeld die ook nog eens Vitesse heet en de afgelopen jaren Europees voetbal heeft gespeeld. En die een A-selectie heeft van meer dan twintig redelijk tot goed aan elkaar gewaagde spelers”, zo wees de trainer het vermeende zwakte-bod van de Arnhemse profs van de hand.

Meijers vond het ook wat te makkelijk om de lage score alleen maar op de onprofessionele houding van Vitesse af te schuiven. “Mijn ploeg verdient gewoon een groot compliment. Op onze verdedigende speelwijze, tegen de natuur van RKHVV in, was niet veel aan te merken. Vooral na rust hebben we nauwelijks iets weggegeven. Omdat iedereen zo goed en taakbewust was.”

“Fortes en Babangida zijn in de hele wedstrijd een keer langs hun tegenstander geweest. En Roy Peters vond ik heel goed op Van Beukering spelen, ondanks de twee doelpunten die hij maakte. Bovendien zat de middenlinie met Julian Vlietstra, Roy Meinicke en Glenn Vakkers gewoon goed in elkaar.”

Zo goed dat Meijers zich zelfs achter zijn oren krabde. “Achteraf heb ik er misschien wel een beetje spijt van dat we zo defensief zijn begonnen. Want in de tweede helft hadden we bij vlagen zelfs het middenveld in handen. Helaas konden we dat niet naar voren toe in kansen vertalen.”

De Gelderlander 08-08-01

De hemel huilt met Vitesse mee

Alsof er van boven iemand oordeelde over het spel van Vitesse, begon het gisteravond al vroeg druilerig te regenen op sportpark De Blauwenburcht in Huissen. Naarmate de bekerwedstrijd tegen de amateurs van RKHVV vorderde, huilde de hemel steeds harder mee. In een ongenadige hoosbui floot arbiter Sterk het duel snel af bij 0-4.

Het was gisteravond toch al niet prettig toeven in Huissen. De avond begon met een druilerig buitje, maar eindigde in hevige regenval. Een labyrinth van felgekleurde paraplu’s gaf het fraaie sportpark in Huissen nog een enigszins vrolijk aangezicht.

Dat was maar goed ook want van het spel op de groene rechthoek zullen weinig mensen hebben genoten. Het was dat trainer Ronald Koeman van Vitesse na een uurtje spelen de tijd rijp achtte om Tijani Babagida wat ritme te laten opdoen. Door de conditionele achterand had de Nigeriaanse aanwinst toch enige twijfels opgeroepen. Koeman liet hem dan ook een paar dagen stevig trainen, in de hoop op een snel herstel.

Hoewel geen graadmeter, slaagde ‘Baba’ er gisteravond in een paar handen op elkaar te krijgen. Dat was op zich al een hele kunst, want de rest van de avond oogstte Vitesse voornamelijk hoon en teleurgestelde reacties. Gezien het overwegende belang bij het stevig vasthouden van de paraplu’s was de toeschouwers er overigens toch al weinig aan gelegen de handen op elkaar te slaan.

Toch lukte dat de kleine buitenspeler dankzij een paar flitsende acties, binnendoor en buitenom. Conditioneel zal het nog niet helemaal kloppen bij de huurling, aan snelheid en lef heeft hij in elk geval niet ingeboet. Een goede voorzet heeft hij ook en dat is voor Vitesse een pluspuntje.

Al zal Babangida zich vooral vanavond in het oefenduel tegen Sunderland moeten bewijzen. Vlak voor tijd leek er nog even een streep door die rekening te worden gezet. ‘Baba’ verdween vroegtijdig met de handen voor het gezicht naar de kleedkamer. Het bleek uiteindelijk om een sneetje in de lip te gaan. Met twee hechtingen werd de kleine aanvaller weer op de been geholpen.

Net als Babangida zal ook Bob Peeters tegen Sunderland zijn opwachting maken. Hij werd gisteravond nog gespaard en behoorde niet tot de selectie. Ronald Koeman: “Peeters en Babangida spelen allebei tegen Sunderland. Met alle respect voor de tegenstander van vandaag, maar dat is de wedstrijd die voor mij echt telt.”

Voor de spelers van Vitesse leek gisteravond hetzelfde te gelden. Het lag niet aan RKHVV dat de score zo mager bleef en het optreden zelfs onder de maat. Blijkbaar kon de ontmoeting met de zondagse eersteklasser uit Huissen niet inspireren.

Mogelijk dat er ook een vorm van teleurstelling meespeelde in de hoofden van een enkeling. Spelen tegen RKHVV betekent voor een aantal spelers namelijk niet spelen tegen Sunderland, de wedstrijd waarin Koeman zijn ‘voorlopig’ beste elf wil zien.

Of die teleurstelling een rol speelde, kon Koeman gisteravond niet bevestigen. “Ik weet het niet, maar als er spelers zijn die vanwege de teleurstelling minder waren, is dat een slechte zaak. Natuurlijk heb ik een elftal in mijn hoofd zitten, maar er zijn nog steeds posities waar voor gevochten moet worden. Daarbij is het altijd aan de spelers om te laten zien dat zij erbij horen.”

Dat lukte een groot deel van ploeg gisteravond bij lange niet. Emile Mbamba was een van de spelers met een slechte avond. De aanvaller, geposteerd achter spits Jhonny van Beukering, was slordig, gemakzuchtig en zwak in de afwerking. Van Mustapha Riga was weinig te zien en ook Carlos Fortes maakte er behalve zijn doelpunt (0-3) niet veel van.

Op het middenveld kwamen Diarra en Janssen ook matig voor de dag, al was Janssen de enige speler die voor variatie in de aanvalsopbouw zorgde. Althans hij deed daar pogingen toe. Koeman: “Ik ben niet tevreden. We hebben niet goed gespeeld en dan kijk ik niet naar de score. Ik heb heel veel jongens veel minder zien spelen dan in eerdere wedstrijden tegen amateurs. We creëerden veel te weinig kansen, het tempo was te laag en het spel was te slordig.”

Het belette Vitesse niet op voorsprong te komen door een snelle treffer van Jhonny van Beukering: 0-1. Dankzij een foutje van doelman Van Brakel kon Emile Mbamba halverwege de eerste helft 0-2 scoren. Drie minuten later liep Fortes een gave voorzet van Van Beukering binnen: 0-3. Na rust deed Van Beukering het nog eens zelf: 0-4.

RKHVV-Vitesse 0-4 (0-3). 8. 0-1 van Beukering. 24. 0-2 Mbamba. 27. 0-3 Fortes. 59. 0-4 Van Beukering. Scheidsrechter: Sterk. Gele kaart: Stefanovic. Toeschouwers: 3.300.

Opstellingen RKHVV: Van Brakel; Braam, Huisman, Peters, Rijnbeek (80. Berger); Geling (46. Bolung), Vakkers, Meinicke, Vlietstra; Rozenboom, Scholten (59. Van Kuppenveld).

Vitesse: Van Fessem; Nanu, Groeneveld, Stefanovic, Claessens; Diarra (46. Van der Schaaf), Mbamba, Janssen (46. Knol); Riga (57. Babangida), Van Beukering, Fortes

De Gelderlander 08-08-01

Vitesse verliest laatste serieuze oefenduel

Vitesse heeft woensdag avond ter afsluiting van de open dag, een 2-1 nederlaag geleden tegen het Engelse Sunderland.

Vitesse speelde een slappe eerste helft wat al snel resulteerde in een achterstand van 2-0. In de 17e min kwam Sunderland al op 1-0 door een doelpunt van Craddock na slecht wegwerken in de Vitesse verdediging. Vitesse stond stil na deze goal, en Sunderland dicteerde het spel. Dat al snel resulteerde in een nog grotere achterstand nadat Kilbane met een snoei harde kopbal Zoetebier het nakijken gaf. (2-0) Vitesse worstelde met deze achterstand en knokte voor wat het waard was. Maar kwam er voor rust niet meer aan te pas.

Na rust kwam trainer Ronald Koeman met enkele omzettingen. Babangida verschoof naar rechts en Diarra diende het veld te ruimen voor Fortes op links. Zodat de veldbezetting er beter op werd. Nadat Peeters een fraaie combinatie met van der Schaaf scorend wist af te ronden viel de schroom af van Vitesse. Dat fair bank speelde de 2e helft, maar meer als enkele kansen die onbenut bleven kwam de formatie van trainer Ronald Koeman niet.

Doelpunten:
”17 Craddock 0-1
”22 Kilbane 0-2
”52 Peeters 1-2

Scheidsrechter: Temmink.
Toeschouwers: 9.800.

Vitesse:
Zoetebier, Cornelisse, Knol, Kreek, Van Hintum, Diarra (45. Fortes), Van der Schaaf, Janssen, Amoah (75. Van Beukering), Peeters, Babangida (75. Riga).

Sunderland:
Sorensen (45. Macho), Haas, Gray, Schwarz, Craddock, MaCarthney, Laslandes, McCann, Arca (45. Hutchinson), Phillips, Kilbane.

08-08-01

Storing bij Ticket Box

Vitesse heeft tot nu toe 6.000 kaartjes verkocht voor het oefenduel vanavond in Gelredome tegen Sunderland. Door een storing bij de centrale verkooppunten van Ticket Box konden er gisteren geen toegangsbewijzen worden verkocht.

De club verwacht daarvan geen schade te ondervinden. De kassa aan het stadion is vandaag, tijdens de Open Dag, geopend van 15.00 uur tot de aanvang van de wedstrijd om 19.00 uur. Voor het duel met de Engelse club zijn alleen de tribunes aan de zuid- en de oostzijde geopend, evenals het uitvak. Vitesse verwacht tussen de 300 en de 600 supporters uit Engeland. Er is geen extra politie-inzet.

De Gelderlander 08-08-01

Peeters en Babangida starten in basiself tegen Sunderland

Bob Peeters en Tijani Babangida starten vanavond tegen Sunderland in de basiself van Vitesse. Trainer Ronald Koeman beschouwt het duel tegen de Engelse subtopper als een generale repetitie voor de competitie, die voor Vitesse zondag 19 augustus begint bij Fortuna.

Het elftal van Koeman zal vanavond (19.00 uur in Gelredome) voor een groot deel bestaan uit de vaste kern. Spelers als Michel Kreek, Marc van Hintum, Edwin Zoetebier, Matthew Amoah, Bob Peeters en Tim Cornelisse bleven gisteravond in het bekerduel tegen RKHVV (4-0 winst) negentig minuten aan de kant. De middenvelders Theo Janssen, Mahamadou Diarra en Remco van der Schaaf speelden een halve wedstrijd.

Tijani Babangida mocht een half uurtje ritme opdoen en zal vanavond als enige vleugelspits het veld betreden. De kleine Nigeriaan maakte een fitte indruk, bleek niets van zijn snelheid te hebben verloren en beschikt over een gave voorzet.

‘Baba’ begint vanavond wel aan de linkerkant omdat Koeman opnieuw een concept met een zwaar bezet middenveld en een ‘lege’ rechter vleugel gaat uitproberen. Eerder liet hij Vitesse zo aantreden tegen de Belgische subtopper Lokeren, dat met 3-0 werd verslagen. Koeman: “Dat beviel me goed, daarom wil ik het nogmaals zo doen.”

Vermoedelijke opstelling Vitesse: Zoetebier; Cornelisse, Knol, Kreek, Van Hintum; Diarra, Van der Schaaf, Janssen; Amoah, Peeters, Babangida.

De Gelderlander 08-08-01

Open dag valt opnieuw in het water

Vorig jaar tijdens de open dag van Vitesse eindigde deze met een gigantische wolkbreuk en ook dit jaar was dit opnieuw het geval. Alleen er kwam ook nog eens onweersbui bij. Die het volledige programma voortijdig afbrak met forse windstoten, bliksem, onweer en slagregens.

De traditionele open dag van Vitesse speelde zich voornamelijk af op het parkeerterrein van Gelredome. Enkele duizenden bezoekers (voornamelijk kinderen) kwamen af op de diverse activiteiten. Het stadiontheater bleef tot ongeveer 17.00 gesloten voor bezoekers. Na dit tijdstip konden alleen mensen Gelredome betreden wanneer zij in het bezit waren van een kaartje voor de oefenwedstrijd Vitesse-Sunderland die om 19.00 begon. Tot die tijd was het schuilen in een van de overdekte buiten hoeken van het stadion.

Doordat de Open Dag daarmee slechts 2 uur duurde, stonden er vele lange rijen voor vaak de meest eenvoudige spelletjes en spelen. Draaimolens, sjoelbakken, levende voetbalspelen, het live commentariëren van Vitesse goals bij de Canal+ tent en een levensechte bungy jump kogel, moesten het grootste festijn van de dag opsieren: de handtekeningenjacht op alle Vitesse spelers. Ook hier stonden hele lange rijen voor spelers, wiens handtekeningen met die van vorig jaar nauwelijks verschillen. Maar alle spelers moesten vol aan de bak, net als de vele Vitesse vrijwilligers !

De merchandising verkocht volgens een aantal verkopers vooral “klein spul”. De meeste Vitesse-fans wachten immers gespannen op de onlangs door voorzitter Jos Vaessen beloofde nieuwe shirtsponsor. Nieuwe replica-shirtjes werden daarom amper verkocht.

Precies toen buiten de zware regenbui de gasten kletsnat maakten, gingen de poorten van het stadion open. Jammer genoeg bleef meer dan de helft van de stands op de promenade dicht, zodat er ook hier overal lange rijen stonden met lange wachttijden. Daarna volgde de wedstrijd tegen Sunderland voor een kleine 10.000 toeschouwers, die helaas verloren ging. De kop van het seizoen is er in ieder geval af met deze open dag !

08-08-01

Sunderland durft nog te dromen van het grote Manchester United”

Vitesse moet het dit seizoen doen met een klein vleugje Europees voetbal, al is het dan oefenvoetbal. De formatie van Ronald Koeman werkt vanavond in Gelredome de laatste grote testwedstrijd af tegen Sunderland.

Met de Britse subtopper heeft de Arnhemse club een meer dan aardige opponent gevonden voor het duel waarin de ploeg zich voor het eerst aan het eigen publiek presenteert.

lees
verder...

Bron: Gelderlander 08-08-01

Vitesse neemt amateurs RKHVV quasi serieus

Vitesse opent het nieuwe voetbalseizoen vanavond in Huissen met een bekerduel tegen de amateurvoetballers van RKHVV. Hoewel trainer Ronald Koeman van Vitesse het bekertoernooi belangrijk acht, is de status van het duel met de zondagse eersteklasser niet meer dan quasi serieus.

In elk geval treedt Vitesse vanavond om 19.00 uur op sportpark De Blauwenburcht niet aan in de sterkste formatie. Die opstelling bewaart Koeman voor het duel van woensdagavond tegen Sunderland.

Voor de wedstrijd tegen RKHHV heeft de hoofdcoach van Vitesse zelfs nog een extra middagtraining ingelast. Pas na afloop van die sessie maakt hij de selectie bekend, evenals de twee afvallers van het 20-koppige gezelschap. Tot de voorlopige groep behoort inmiddels ook Tijani Babangida. De laatste aanwinst van Vitesse trainde gisterochtend voor het eerst met de groep mee. De voorbije dagen werd ‘Baba’ apart van de groep onder handen genomen door conditietrainer Frits van den Berk. De Nigeriaanse aanvaller kampt met een fikse conditionele achterstand.

In de voorlopige selectie van Vitesse is ook verdediger Theo Groeneveld van Jong Vitesse (het tweede elftal) opgenomen. Hij zal tegen RKHVV mogelijk samen met Dejan Stefanovic het centrum van de verdediging bewaken.

Koeman liet al eerder weten dat hij de wedstrijd tegen RKHVV het liefst gebruikt om een veredeld schaduwelftal te laten spelen. Voor het serieuzere werk tegen de profs uit de Engelse Premier League, kiest hij voor de ploeg die in principe de eerste competitiewedstrijd ook speelt.

Stefanovic mist evenals vleugelverdediger Stefan Nanu de competitiestart door een schorsing. Dat duo zal waarschijnlijk alleen vanavond tegen RKHVV in actie komen. Het bekerduel tegen de Huissense ploeg vormt het eerste deel van een drieluik, waarmee Vitesse officieel het nieuwe voetbalseizoen ingaat. Voor het eerst sinds jaren moet de Arnhemse voetbalclub zich mengen in de voorronden van de bekerstrijd.

Deelnemers aan de Europese voetbaltoernooien stromen pas na de winterstop in. Die luxe treft nu PSV, Feyenoord, Ajax, Roda JC, FC Twente en FC Utrecht. Op de slotdag van vorig seizoen verspeelde Vitesse een ticket voor de UEFA Cup en daarmee het recht de voorronden van de bekerstrijd over te slaan.

De Arnhemse ploeg is wel ingedeeld in een makkelijke poule met drie amateurclubs. Na de confrontatie met RKHVV, speelt Vitesse zaterdag een uitwedstrijd bij Sparta Nijkerk. De reeks uit poule 15 wordt dinsdagavond besloten met een thuisduel tegen VVOG. Die wedstrijd wordt gespeeld op het veld van voetbalclub Rheden.

Omdat Ronald Koeman zijn definitieve selectie nog niet heeft bepaald, wilde hij gisteren ook geen opstelling geven voor de wedstrijd in Huissen.

Bron: De Gelderlander 07-08-01

Vitesse op plaats 42 in Europa

Volgens de UEFA is Vitesse de vierde club van Nederland. Op de jaarlijst van de Europese voetbalbond bekleedt de Arnhemse club daarmee de 42ste plaats, achter PSV (14e), Feyenoord (32e) en Ajax (39e). De Europese voetbalbond maakt jaarlijks een ranglijst op, waarbij gekeken wordt naar de prestaties in de landelijke competitie, de landelijke bekerstrijd en de Europese toernooien. De UEFA hanteert een sleutel waarbij prestaties in de zogeheten sterke voetballanden meer punten opleveren dan in de zwakke landen.

Elk jaar maakt de UEFA een landenlijst, gebaseerd op de resultaten in de Europacup in de laatste vijf seizoenen. Nederland staat zevende op de nieuwe lijst, achter Spanje, Italië, Engeland, Duitsland, Frankrijk en Rusland. De zesde plaats in de eredivisie leverde Vitesse 63,626 punten op. De Arnhemse club bereikte de halve finale van het bekertoernooi, dat goed was voor 9,166 punten. En de twee ronden in de UEFA Cup (winst op Maccabi Haifa, verlies tegen Maccabi Haifa en twee remises tegen Internazionale) resulteerden in nog eens 25 punten. Samen is dat 97,792, goed voor de 42ste plek in de rangschikking.

Vorig jaar mocht Vitesse zich nog warmen aan de 34ste stek in de seizoensklassering. Ook toen schopte de Gelderse club het tot de halve finale van de landelijke bekerstrijd (9,454 punten) en de tweede ronde van het toernooi om de UEFA Cup (25 punten). Maar destijds eindigde Vitesse als vierde in de eredivisie, hetgeen 70,071 punten opleverde, ongeveer zeven punten meer dan de zesde plaats van het afgelopen seizoen.

De lijst is enigszins opmerkelijk. Europees kampioen Bayern München is bijvoorbeeld pas terug te vinden op de dertiende plaats. Dat komt omdat Bayern geen enkel punt scoorde in de Duitse bekercompetitie. Daarnaast levert het kampioenschap van Duitsland aanzienlijk minder punten op dan bijvoorbeeld de titel van Real Madrid in de hoger gewaardeerde Spaanse competitie: 85,982 om 125,472.

De landstitel leverde Madrid zoveel punten op dat de Koninklijke aan het bereiken van de halve finales van de Champions League genoeg had voor de titel Club van het jaar.

De ranglijst van de UEFA:
1. Real Madrid
2. AS Roma
3. Parma
4. Celta de Vigo
5. Deportivo La Coruna
6. Liverpool
7. Real Zaragoza
8. Barcelona
9. Lazio Roma
10. Valancia
14. PSV
32. Feyenoord
39. Ajax
42. Vitesse
57. FC Twente

Bron: De Gelderlander 06-08-01

Reserveploeg heet voortaan Jong Vitesse

Alle tweede elftallen van de landelijke profclubs worden voortaan gekenmerkt door het voorvoegsel Jong. Jong Vitesse opent het seizoen zaterdag 8 september tegen Jong Feyenoord. Alle thuisduels van de Arnhemse reserveploeg worden gespeeld op zaterdag om 15.00 uur op het Arnhemse sportpark de Bakenberg. Niet alle clubs kozen voor de zaterdag als vaste speeldag. Jong Vitesse treedt in uitwedstrijden zes keer aan op een maandag. Utrecht, Twente, Feyenoord, NAC, Excelcior en Willem II kozen voor de doordeweekse speeldag.

Bron: De Gelderlander 06-08-01

Claessens en Peeters weer inzetbaar

Vitesse kan morgenavond in het bekerduel bij RKHVV beschikken over Gert Claessens en Bob Peeters. De Belgische voetballers zijn hersteld van hun blessure en trainden zaterdag weer mee met de selectie.

Peeters kampte eind vorige week met gekneusde ribben, na een pijnlijk persoonlijk duel met Diarra. Claessens ging woensdagvond voor de wedstrijd tegen Lokeren door zijn rug. Nu het tweetal de training heeft hervat, zitten alleen de langdurig geblesseerde spelers nog in de ziekenboeg. Didier Martel en Louis Laros hopen over twee weken weer met de groep te kunnen trainen. Mamadou Zongo verwacht nog voor de winterstop weer in actie te komen na zijn zware knieblessure.

Victor Sikora werkt intussen op Papendal aan zijn herstel, na zijn enkeloperatie tien dagen geleden. “Het is heerlijk eindelijk verlost te zijn van de pijn”, zei Sikora. “Het gaat nu heel goed. Ik hoop over een week of drie tot vier weer te kunnen spelen, dan mis ik niet veel wedstrijden.

Bron: De Gelderlander 06-08-01

Gelredome blijft dicht bij Open Dag van Vitesse

Vitesse breekt aanstaande woensdag met een traditie. Op de jaarlijkse Open Dag van de Arnhemse club blijft Gelredome namelijk gesloten.

Open Dag, Stadion dicht. Het lijkt een enorme tegenstrijdigheid, maar bij Vitesse is het aanstaande woensdag wel degelijk het geval. Tijdens de jaarlijkse Open Dag, de officiële presentatie aan het eigen publiek, blijven de hekken van Gelredome simpelweg gesloten.

Vitesse breekt bewust met een traditie. Woensdagavond vanaf 19.00 oefent de club in Gelredome tegen de Engelse subtopper Sunderland. Om die reden dienen de poorten van het stadion gesloten te blijven.

“We wilden de Open Dag bewust afsluiten met een wedstrijd”, verklaart Petra Willemsen, die de organisatie van het evenement coördineert. “Dat is ons gelukt. Uit telefoontjes van supporters bleek dat de wens bestond om de Open Dag te koppelen aan een wedstrijd.”

Ronald Koeman (coach, red.) stond er ook positief tegenover, hij wilde graag tegen een sterke buitenlandse tegenstander oefenen. Om die reden hebben we het gecombineerd, we denken dat iedereen nu tevreden is.”

De Open Dag start woensdag om 15.00 uur. Op het terrein voor de hoofdingang van Gelredome zijn diverse activiteiten. Er is een groot kinderdorp met veertig attracties. Voor de ouderen is er een rocket: een katapult waarmee iemand aan een stuk elastiek zestig meter ver de lucht in wordt geschoten.

Spelers van de jeugdteams van Vitesse zullen woensdag assisteren bij diverse voetbalspelen die staan opgesteld. Ook zijn er op het parkeerterrein verschillende horecavoorzieningen te vinden en bestaat de mogelijkheid allerlei spullen van Vitesse te kopen.

Daarnaast kunnen bezoekers van de Open Dag deelnemen aan het commentatorenspel. Liefhebbers mogen ‘live’ verslag doen bij een band met samengestelde fragmenten uit duels van Vitesse. De spelers van de A-selectie zijn woensdag tussen 15.00 en 15.35 uur en tussen 15.50 en 16.30 uur beschikbaar voor het uitdelen van handtekeningen.

De Open Dag in de nieuwe stijl (die duurt tot 17.30 uur) betekent dat het voorstellen van de spelers slechts summier kan gebeuren. Juist dat onderdeel was in het verleden steeds het hoogtepunt van de Open Dag. Spreekstalmeester Martin Esveld kondigde van iedere speler afzonderlijk de gang van spelerstunnel naar middencirkel aan. Elke speler onderging de loop van 35 meter onder luid applaus, terwijl Esveld kort zijn personalia voorlas. Het tweede elftal en de drie jeugdteams van Vitesse werden op vergelijkbare manier voorgeschoteld aan de toeschouwers.

“We kunnen het voorstellen van de spelers inderdaad niet meer groots aanpakken”, beaamt Willemsen. “In het verleden vormde dat de afsluiting van de Open Dag. Nu kan dat niet, omdat we afsluiten met een wedstrijd. De spelers zitten in de wedstrijdvoorbereiding en moeten zich concentreren.”

“Om tien voor half zeven zal Martin alle spelers van Vitesse voor de warming up naar buiten roepen. Hij leest één voor één de namen op en ’that’s it’. Je moet ook niet vergeten dat we in de afgelopen jaren steeds veel nieuwe spelers hadden. Nu zijn dat er maar twee: Jim van Fessem en Tijjani Babangida. Martin zal die twee wel extra welkom heten.”

Wie dat wil zien en horen, moet daarvoor wel betalen. De toegangsprijzen voor het duel tegen Sunderland variëren van vijf gulden (voor leden van de Kids-club) tot twintig gulden (voor plaatsen op de Oosttribune). Voor de betalende toeschouwer gaat het stadion open om 17.00 uur, twee uur voor aanvang van de wedstrijd. Het ‘voorprogramma’ bestaat uit de finale van de penalty-bokaal voor leden van de Kids Club en uit een optreden van Emile Hartkamp. De Arnhemse bard treedt samen op met zijn zoontje Joey en zal voor de eerste keer het speciaal gecomponeerde Vitesse Kids Club-lied ten gehore brengen.

Bron: De Gelderlander 06-08-01

Het ‘afvalmonster’ is boven Jan

Hij kwam ‘zijn’ noodlijdende voetbalclub Vitesse financieel te hulp. Het ‘afvalmonster’ Jan Snellenburg is rijk geworden van ‘zijn’ uitvinding, de PET-fles. De 62-jarige zakenman uit Velp heeft net zijn bedrijven verkocht.

Het bescheiden kantoor op het Arnhemse industrieterrein waarin hij zijn zaken regelt, is niet meer zijn eigendom. Jan Snellenburg, de ‘uitvinder’ van de plastic PET-fles die het glaswerk uiteindelijk uit de supermarkt verdrong, heeft zijn bedrijven verkocht.

Zijn dochter (juriste) en zijn zoon (muzikant) voelden niets voor een carrière in de recycling van de Polyethyleen Terephalaat-flessen. Want dat is wat 62-jarige Snellenburg doet. De rappe tred waarmee hij de trap op naar boven snelt, verraadt een uitstekende conditie. “Voetbal, drie é vier keer per week.” Waarmee de geslaagde zakenman meteen zijn liefde voor het voetbal en ‘zijn’ club Vitesse verklaart. Texplast en Snelcore zijn de twee bedrijven van hem die PET-flessen recyclen. Tonnen plastic flessen zamelen ze in, uit heel West-Europa. Maar ze komen nooit uit Nederland, want hier is gekozen voor de plastic statiegeldfles. Die gaat twintig, vijfentwintig keer mee.

Politieke besluiten en weerstand uit de milieuhoek kleuren het leven van de zakenman. ‘Afvalmonster’, kopten de kranten bij de opening in 4 van de nieuwe fabriek Desmacon in Didam, Snellenburgs’ bedrijf waar de plastic fles werd gemaakt.

“Ik zat de andere dag op televisie in het programma van Sonja, samen met de milieubeweging. Energievreter en geldwolf, zo zagen ze me. Ik heb de milieubeweging later wel nodig gehad om frisdrankproducenten en supermarkten ervan te overtuigen dat recycling nodig was. ”

Als projectleider verpakkingen bij chemiereus Akzo was Snellenburg op een technologie gestoten waaruit de PET-fles gemaakt kon worden. In ’79 had hij er echter genoeg van ‘iedereen te vertellen dat de PET-fles toekomst heeft’.

Dus deed hij het zelf. Tien jaar later moest hij zijn geesteskind verkopen. “Dramatisch”, kijkt hij terug op die tijd. “De Duitse wetgever verbood eenmalige verpakkingen. Want de politiek wilde toezeggingen over recylcing en ik was de enige. Dat was geen basis. Het besluit viel op een vrijdag, de enige keer dat ik de verjaardag van mijn vrouw vergat. Vervolgens kwam ik in conflict met m’n Italiaanse partner, het staatsbedrijf Enichem. Die wilde dat ik de ontwikkeling van de meermalige PET-fles stopte. Ik stond met de rug tegen de muur. Toen heb ik Desmacon verkocht, aan Amerikanen. Na een jaar ben ik de PET-fles gaan recyclen.”

De band met zijn oude werkgever is gebleven. In een oude spinnerij van Akzo, een gigantische fabriekshal op de Kleefse Waard, vermalen machines nu jaarlijks 15.000 ton plastic per jaar oftewel 450 miljoen mineraalwater- en limonadeflessen van anderhalve liter.

De muur van gerecycled groen en vies geworden wit gaat een tweede leven tegemoet als plastic bakjes voor potplanten voor kwekerijen. Verpakkingsfolie waarin bijvoorbeeld scheermesjes worden verpakt (zogeheten blisterverpakkingen). En zogeheten bindbanden voor grote verpakkingen op pallets.

“Tot voor kort werden die altijd van nieuw materiaal gemaakt. Nu voor honderd procent uit gerecycled materiaal. En sterk, je kunt er een auto mee wegslepen.” De voormalig Akzo-man wist een procédé te ontwikkelen om de kunststof snippers van de PET-fles op te waarderen tot een hogere kwaliteit. En daarin zijn de nieuwe eigenaren vooral geïnteresseerd. “Kijk”, pakt hij een zakje gevuld met kleine kunststofbolletjes waaruit nieuw materiaal wordt gemaakt.

De overname kwam toch nog sneller dan verwacht. In Dortmund zette de Velpse zakenman vorige week zijn handtekening onder een verkoopovereenkomst met Rethmann, een Duitse afvalverwerker. De wet die eenmalige PET-flessen nu nog verbiedt, gaat op de helling en de Duitse firma wil graag een aandeel hebben in de nieuwe markt die ontstaat. “In Duitsland wordt meer gedronken dan in Frankrijk.”

Voet aan de grond krijgen lukt Rethmann misschien makkelijker met in het kielzog een recylingbedrijf speciaal voor PET-flessen. Snellenburg willen de Duitsers dan ook niet kwijt. Want als de markt meewerkt, verrijzen er aan gene zijde eenzelfde fabrieken als Texplast.

Jan Snellenburg blijft nog minimaal twee jaar op zijn post, niet als adviseur-op-afstand maar om de Duitse plannen te helpen realiseren. “Een PET-fles is te mooi om weg te gooien, dat was altijd mijn drijfveer. Ik wilde geen grote afvalberg.”

Snellenburg wil van stoppen ook beslist niet weten. Het bestuurswerk van Vitesse vergt nu ook weer niet zoveel tijd en energie. Hoeveel geld de verkoop hem (en de toenmalige investeerders) heeft opgeleverd, wil Snellenburg niet kwijt. In ieder geval meer dan de vijf miljoen die hij, samen met Cor Guyt en Herman Veenendaal in Vitesse heeft gestoken om de club te verlossen van een torenhoge schuldenlast.

Bron: De Gelderlander 04-08-01

Tijjani Babangida nog niet fit

Vitesse speelde woensdagavond tegen Lokeren zonder aanwinst Tijjani Babangida. De Nigeriaan bleek bij een conditietest nog maar op 60 procent van zijn vermogen te zitten. Trainer Ronald Koeman verwacht dat Baba binnen 4 a 5 dagen weer op het vereiste niveau kan zijn. Een groter probleem zijn de blessures van de beide Belgen. Bob Peeters ligt er even uit. De spits kneusde op de training zijn ribben na een botsing met Diarra. Gert Claessens ging in de warming-up door zijn rug. Stefan Nanu maakte zijn rentree als invaller na zijn zonnesteek.

Bron: TT TVG 02-08-01

KNVB scherpt stadionverbod aan

De voetbalbond KNVB heeft het stadionverbod aangescherpt. Personen die zich schuldig maken aan wangedrag binnen de stadions krijgen naast het verbod op het bezoeken van wedstrijden met ingang van komend seizoen ook een geldboete opgelegd. Aan een stadionverbod van ten minste zes maanden wordt een geldstraf van 990 gulden verbonden. Voor een overtreding van een opgelegd verbod geldt een boete van 1980 gulden. Een tweede vergrijp kost 3300 gulden en iedere volgende overtreding 4400 gulden.

Het was al eerder mogelijk een geldboete aan een stadionverbod te koppelen, maar volgens een woordvoerster van de KNVB is hier nooit aandacht aan besteed. ,,Bij een evaluatie van het beleid rond de stadionverboden met clubs, politie, justitie en het Openbaar Ministerie is een dergelijke straf aan de orde gekomen. We zien het nu als een extra impuls voor het beleid, een stok achter de deur.”

Bron: ANP 02-08-01

Van Beukering meldt zich voor spitspositie

Op het Zeeuwse strand van Port Zeelande raffelde Jhonny van Beukering deze zomer samen met broer Dennis de ene sprint na de andere af. De vakantie van het 17-jarige voetbaltalent uit Velp stond in het teken van de voorbereiding van een nieuw seizoen.

lees
verder...

Gelderlander 02-08-01

Babangida een week aan de kant

Tijjani Babangida hoopt volgende week woensdag tegen Sunderland zijn debuut te maken voor Vitesse. Wegens een conditionele achterstand ontbrak de Nigeriaanse aanwinst woensdag 1 augustus in het oefenduel met Lokeren (3-0).

Op het sportcomplex van voetbalvereniging Rheden wachtten drieduizend toeschouwers vergeefs op de entree van Baba. Vitesse-trainer Ronald Koeman liet woensdag weten dat hij blij zou zijn met elke minuut die de aanwinst zou spelen tegen de subtopper uit België. Maar de tweede werkdag van Babangida in Arnhem kende een ander verloop.

In de ochtend meldde Baba zich bij de clubarts voor de medische keuring. De voetballer onderging meteen een lichte ingreep. Babangida kampte met een blauwe teennagel, waar bloed onder vandaan werd gehaald. Daarna volgde een conditietest, waaruit bleek dat de Nigeriaan nog verre van fit is. ,,Ik zit momenteel op zestig procent’’, zei Baba woensdagavond in Rheden. ,,Woensdag, tegen Sunderland, moet ik kunnen spelen. Dan heb ik immers een volle week kunnen trainen.’’

Tot maandag zal de aanwinst apart van de groep trainen om aan zijn conditie te werken. Ronald Koeman hoopt zijn rechtsbuiten woensdag enkele minuten in te kunnen zetten, wanneer Vitesse zich aan het publiek presenteert in Gelredome. Babangida is conditioneel achterop geraakt, doordat hij de laatste vier maanden slechts enkele wedstrijden speelde. Afgelopen zondag scoorde hij nog twee belangrijke treffers voor Nigeria, dat zich plaatste voor het WK.

,,Babangida heeft veel in trainingskampen gezeten met het Nigeriaanse elftal’’, zei zijn zaakwaarnemer Ger Lagendijk woensdag. ,,Dan hebben ze om de dag vrij. Aan het eind van vorig seizoen speelde Nigeria twee kwalificatiewedstrijden voor de Afrika Cup. Babangida miste daardoor de Turkse bekerfinale, maar zat wel weer lange tijd in het trainingskamp.’’ Het toernooi om de Afrika Cup heeft in januari 2002 plaats in Mali. Vanaf 31 mei is Nigeria ook present op het WK in Japan en Zuid-Korea.

Om niet overbelast te raken, heeft Babangida de Nigeriaanse bondscoach laten weten dat hij dit seizoen geen oefenwedstrijden van het nationale team zal spelen.

AC 02-08-01

Van Beukering scherpt strijd om spitspositie aan

Jhon van Beukering heeft de strijd om de spitspositie bij Vitesse aangescherpt. Terwijl Bob Peeters met gekneusde ribben aan de kant zat, leidde ’Beuky’ zijn ploeg met drie treffer langs de Belgische subtopper Lokeren: 3-0.

Het was woensdagavond Beuky-time in Rheden. In het vlakke onderonsje met Lokeren trok Jhon van Beukering alle credits naar zich toe. Drie kansen, drie doelpunten. En het waren ook nog eens allemaal typische treffers van een geboren afmaker.

Doelpunt één: Michel Kreek wordt opgejaagd en trapt de bal blind naar voren. Lokeren-verdediger Mamadou Coulibali kan de bal simpel wegwerken, maar aarzelt. Van Beukering jaagt door, duwt zijn cipier een beetje weg en puntert de bal hard in het doel.

Doelpunt twee: na een slechte voorzet van Mahamadou Diarra kets de bal af op het scheenbeen van een Belgische verdediger. Van Beukering staat op de goede plek en zegt met een droge knal dankjewel.

Doelpunt drie: keeper Mladen Dabanovic laat een schot van Riga los, Van Beukering reageert het snelst en schiet meteen met links in de hoek.

Het was ook tijd dat hij weer eens ging scoren, erkende Van Beukering. In de voorbereiding had hij alleen bij Robur et Volocitas gedaan waarvoor hij op aarde is: scoren. Dat was veel te weinig voor de Velpenaar, die vorig seizoen in drie invalbeurten tot twee doelpunten kwam. ,,In de voorbereiding vroeg ik mezelf af of ik nog wel kon voetballen’’, erkende Van Beukering woensdag. ,,Ik ging veel te veel nadenken over mijn spel. Met mijn ouders en mijn broertje heb ik er ook veel over gesproken. Ze zeiden dat ik me niet zo druk moest maken, dat het wel goed zou komen. Nou, ik ben ontzettend opgelucht na deze drie treffers.’’

Het is de taal van de geboren afmaker, die ooit topscorer van de landelijke jeugdcompetitie was. In de vakantie heeft Van Beukering stevig getraind voor zichzelf, samen met zijn broer op het strand in Zeeland. ,,Ik ben de derde spits’’, wees hij op Bob Peeters en Emile Mbamba, die hij voor zich duldt in de hiërarchie. ,,Maar ik probeer te knokken om daar verandering in aan te brengen. Voorlopig ben ik tevreden als ik af en toe mag invallen.’’

Het is zeer de vraag of Van Beukering niet te bescheiden is. Hij profileert zich namelijk veel meer als afmaker dan Peeters of Mbamba. Van Beukering is veel doelgerichter, hij vraagt om elke bal en het liefst schiet hij vanuit alle hoeken en standen op het doel. Bob Peeters is de eerste keuze van hoofdtrainer Ronald Koeman. Maar de invulling van de spitspositie wordt zeer interessant, zeker nu de Belgische aanvalsleider is geveld door gekneusde ribben. Peeters kwam op de training hard in aanraking met de knie van Mahamadou Diarra. ,,Normaal gesproken ben je met gekneusde ribben een aantal weken uitgeschakeld’’, zei Koeman. De trainer gaf aan dat de basisplaats van Peeters, straks bij de start van de competitie, in gevaar kan komen door de kwetsuur. ,,Als je een speler de competitie in wilt sturen, dan moet hij zoveel arbeid hebben verricht dat hij er ook aan toe is’’, sprak Koeman. Door een enkelblessure kwam Peeters in de voorbereiding nauwelijks in actie, maar Koeman hoopt dat de international volgende week toch fit genoeg is om een wedstrijd te spelen.

Van Beukering wordt in september 18 jaar en is dus zeker niet overdreven jong om in het eerste van subtopper Vitesse te voetballen. Maar Koeman liet woensdag niets aan onduidelijkheid over: ,,We moeten niet overdrijven. Ik wist dat Van Beukering iemand is met het echte neusje voor de goal. Ik vond hem vanavond absoluut goed. Maar in het begin van de voorbereiding moest hij wennen aan het tempo. Hij is slecht begonnen, dat heb ik hem ook verteld. Laten we maar met beide beentjes op de grond blijven.’’

En: ,,Leeftijd speelt geen rol. Het gaat er om of je er aan toe bent. Ik vind het tweede elftal en de jeugd geen maatstaf. Tegen Ajax scoorde Van Beukering een belangrijke goal, tegen Fortuna schoot hij meteen op de lat. Dat moet hij vasthouden. En ik moet zeggen dat ik ook zeer tevreden ben over Mbamba.’’

Vitesse-Lokeren 3-0 (1-0)
21. Van Beukering 1-0, 63. Van Beukering 2-0 en 75. Van Beukering 3-0.
Scheidsrechter: Braamhaar.
Toeschouwers: 3000.
Opstelling Vitesse: Zoetebier; Cornelisse (54. Nanu), Stefanovic, Kreek, Van Hintum; Diarra, Van der Schaaf, Janssen; Amoah; Van Beukering en Fortes (65. Riga).

AC 02-08-01

Conditie Babangida ver onder de maat

Tijani Babangida wordt de komende dagen onderworpen aan extra trainingen. De nieuwe aanwinst van Vitesse bleek gisterochtend bij conditietesten nog ver onder de maat te zitten.

Ronald Koeman zag zich dan ook genoodzaakt de rechterspits niet te laten opdraven in het oefenduel tegen Lokeren. Koeman: “Ik wist wel dat hij de voorbije drie, vier maanden niet veel had gedaan, conditioneel zit hij nog maar op 60 procent. Daarom is het beter dat hij niet speelt en de komende dagen niet traint met de groep. In een paar dagen kan hij behoorlijk wat inhalen, zodat hij volgende week fit genoeg is om een wedstrijd te spelen”, aldus Koeman, die enigszins teleurgesteld was.

Over het spel van Vitesse was hij dat niet. Koeman zag zijn ploeg rustig, solide en oppermachtig aantreden tegen Lokeren. De Belgen, vroeg begonnen vanwege deelname aan de Intertoto, hadden opmerkelijk weinig in te brengen en werden vooral in de tweede helft zoekgespeeld.

Opvallend was wel dat Vitesse met een gewijzigd concept begon, waarbij de rechtervleugel werd opengelaten. Diarra, Van der Schaaf en Janssen hadden het middenveld in handen en Amoah speelde samen met Van Beukering in de spits, met Fortes op de linkervleugel.

De beide centrumverdedigers Kreek en Stefanovic speelden ijzersterk en gaven nauwelijks een kans weg. Tegenvallend was het optreden van Tim Cornelisse, die nog zoekt naar zijn vorm. De rechtsback heeft er sinds gisteravond weer een concurrent bij, nu Stefan Nanu is hersteld van zijn zonnesteek. De Roemeen viel tien minuten na rust in en deed dat uitstekend.

Gelderlander 02-08-01

Eenvoudige winst op Lokeren

In het kader van de voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen speelde Vitesse woensdagavond een oefenwedstrijd tegen Belgische eerste-klasser Lokeren. Deze wedstrijd werd gespeeld op het vertrouwde veld van 2e klasser VV Rheden.

Voor ongeveer 1500 toeschouwers was Vitesse-spits Jhon van Beukering de matchwinnaar. De Velpenaar scoorde maar liefst drie keer tegen onze zuiderburen.

20e minuut: van Beukering
62e minuut: van Beukering
75e minuut: van Beukering

De opstelling van Vitesse: Zoetebier, Cornelisse(53/Nanu), Stefanovic, van Hintum, Kreek, Janssen, Diarra, van der Schaaf, Amoah, van Beukering en Fortes(64/Riga).

01-08-01

Ronald Koeman vreest alleen krappe selectie

Ronald Koeman heeft zich neergelegd bij de onmogelijkheden van de club waar hem ooit gouden bergen werden beloofd. Aan de doelstellingen verandert niet veel, al is de coach van Vitesse voorzichtig. Vooral de krappe selectie baart hem zorgen.

lees
verder...

Bron AC 01-08-01

Tijani Babangida wil na Vitesse naar Europese topclub”

Nog een jaartje wil Tijani Babangida in Nederland voetballen, op huurbasis bij Vitesse. Daarna vertrekt hij naar elders. En broodheer Ajax? ,,Nee, dat is helemaal over”, zegt Baba. ,,Ik hou van Ajax, het zal altijd mijn club blijven, echt. Ik ben ook een Amsterdammertje, maar er voetballen? Nooit meer. Het is tijd om verder te gaan.”

Alsof het Vitesse-van-nu niet elk uit te geven dubbeltje drie keer hoeft om te draaien, presenteert de club zich `gewoon’ in het naar decadentie neigende Rozendaal aan de media. In Oranjerie Rosendael is een klein, tenger mannetje uit Nigeria het onderwerp van de nerveuze gesprekken. De hele wereld lijkt in Rozendaal om Babangida te draaien. Komt-ie niet? Komt-ie wel? En hoe laat dan? Maar Nigerianen komen toch altijd te laat?

lees verder...

Bron AD 01-08-01

Sikora is pijnvrij

De operatie van Victor Sikora is goed verlopen en de aanvaller van Vitesse is eindelijk pijnvrij. “Het is echt heerlijk om verlost te zijn van de pijn in mijn rechterenkel”, zei Sikora op de mediadag in Rozendaal. “In de wedstrijd tegen RC Lens heb ik een tik op mijn enkel gekregen waarbij wat botsplinters zijn gaan zweven. Al die tijd heb ik pijn gehad en nu is het helemaal over”. Dat de operatie noodzakelijk was bleek tijdens de ingreep eens te meer. Dokter Van Thiel verwijderde in het ziekenhuis in Winterswijk niet alleen de twee verwachte botsplinters maar vond nog twee andere stukjes die de hinder veroorzaakten. De Deventenaar loopt nog geen week na de operatie alweer voorzichtig zonder krukken. “Het gaat goed en ik hoop over een week of drie tot vier alweer te kunnen spelen”. De eerste competitiewedstrijd tegen Fortuna Sittard zal te vroeg komen, maar de snelle spits hoopt niet al te veel duels te missen.

Vitesseworld 01-08-01

Drie treffers Jhonny van Beukering

Vitesse heeft een oefenduel tegen het Belgische Lokeren met 3-0 gewonnen. Alle treffers werden gemaakt door spits Jhonny van Beukering. In de 21e minuut gaf Kreek een diepe bal waarop Van Beukering doorliep. De spits troefde verdediger Coulibani en doelman Dabanovic af en scoorde 1-0.

In de 63e minuut sloeg hij opnieuw toe toen een voorzet van Diarra slecht werd verwerkt door de defensie van Lokeren. Toen Dabanovic een schot van Riga niet onder controle kreeg was Van Beukering er meteen bij om zijn derde doelpunt binnen te prikken.

Jhonny van Beukering hield het op geluk: “Ik stond toevallig op de goede plaats. Ik ben de derde spits, maar ik probeer te knokken om daar verandering in te brengen. Voorlopig ben ik tevreden als ik af en toe mag invallen.”

Trainer Ronald Koeman had in het begin van de voorbereiding zijn twijfels over Van Beukering: “Hij had moeite om aan te pikken, al heeft hij deze zomer veel voor zichzelf gedaan. Maar dit was prima.” Koeman probeerde een ander systeem, met vier middenvelders en twee spitsen, zonder bezetting aan de rechterkant.

TT TVG 01-08-01

Voorzitter Vaessen trapt af

“Vitesse is niet gezond, maar financieel wel veilig en baas in eigen huis.” Voorzitter Jos Vaessen trapte gisteren af voor een nieuw seizoen bij Vitesse. “Hopelijk zonder alle commotie van vorig jaar.” Het verhaal is bekend en zelfs de sportieve prestaties leden onder alle aanvallen van oud-voorzitter Karel Aalbers, wiens naam an sich niet eenmaal viel. “Ik stond neutraal tegenover hem, maar heb dat ingeleverd na zijn vergelijking van Vitesse met een frietkraam genaamd Vritesse en dat ik van ieder uur 50 minuten zat te liegen. Zoiets doet je wat, maar vanaf nu is dat boek voor mij definitief gesloten en sla ik het nooit meer open, wat me ook over hem wordt gevraagd.”

Volgens Vaessen heeft Vitesse vorig seizoen driemaal op het randje van de afgrond gestaan. “In januari toen er vreemd geld bij moest, in april ten tijde van de noodreis naar Lissabon voor het transfergeld van Pierre van Hooijdonk en in juni toen de licentie niet werd afgegeven.”

Toen stonden plotseling de vrienden van Vitesse op de stoep. Drie man sterk, drie bestuursleden, die persoonlijk borg gingen staan. “Voor vijf miljoen gulden een ereschuld van Vitesse aan deze drie wiens namen in de geschiedenis met goudomrand geschreven dienen te worden zijn we verlost van een schuld van 55 miljoen gulden. Op lange termijn moeten we nog 20 miljoen aflossen en verder zijn we financieel gezond.”

Vitesse start met een begroting van 45 miljoen gulden (was 54 miljoen gulden), maar zit nog met een gat van negen miljoen. Zeven daarvan nemen de bovenstaande vrienden voor rekening en twee miljoen komt van PSV en Oranje, dat het Gelredome huurt. Overigens staat een shirtsponsor van vier miljoen op de begroting terwijl de club hiervoor nog geen bedrijf heeft gevonden.

Belangrijkste voor trainer Ronald Koeman is dat de selectie intact is gebleven “heel wat in deze tijd” en dat geïnvesteerd kapitaal in spelers opnieuw voor hem is bestemd.” Koeman ziet voldoende groeipotentieel met de komst van Tijjani Babangida (Ajax), reserve-doelman Jimmy van Fessem (Willem II) en de definitieve overname van Gert Claessens van Oviedo. “We gaan voor Europees voetbal. Alleen zullen we de eerste maand moeten overleven want ik heb met negentien fitte spelers waarvan drie goalies en vier geblesseerden een krappe selectie.”

Telegraaf 01-08-01

Vitesse luidt tijdperk van de broekriem in

Voor het eerst sinds de zwarte periode halverwege de tachtiger jaren, moet Vitesse een forse stap terug doen. Verpakt in een blijde boodschap liet voorzitter Jos Vaessen van de Arnhemse voetbalclub gistermiddag op de jaarlijkse persdag in Rozendaal weten dat de begroting met 9 miljoen gulden wordt teruggeschroefd tot 45 miljoen.

Een jaar geleden dacht hij nog een begroting van 54 miljoen gulden rond te krijgen. Drie zware crises en een ultieme reddingsactie van de ‘Vrienden van Vitesse’ verder, luidt het verhaal compleet anders.

Van de 45 miljoen gulden aan uitgaven, is vooralsnog slechts tweederde gedekt. Vaessen liet weten dat zijn club kan rekenen op 36 miljoen gulden aan inkomsten en rekende een tekort voor van 9 miljoen gulden.

Die boodschap bleek later wel erg positief. Vitesse gaat er bijvoorbeeld vanuit dat de nieuwe shirtsponsor 4 miljoen gulden gaat betalen. Verder dan gesprekken met mogelijke kandidaten is het echter nog niet gekomen, zodat het te kort op dit moment al 13 miljoen gulden is. Daarbij dient ook nog eens een aantal niet verkochte en wel begrootte businessplaatsen te worden opgeteld. “We zitten op ongeveer 70 procent en gaan uit van 75 procent”, bekende de voorzitter.

Het miljoenentekort baart hem echter geen immense zorgen. Vitesse heeft immers altijd de ‘vrienden’ nog. Die staan bij voorbaat al garant voor 7 miljoen gulden. Het Champions League-duel van PSV in Gelredome en een interland van Oranje moeten de club nog eens 2 miljoen gulden opleveren.

“Financieel gezond zijn we nog niet”, erkende Vaessen dan ook ruiterlijk. “Daar hebben we nog een jaar of drie voor nodig, maar financieel veilig zijn we wel.” Die veiligheid schreef hij volledig op het conto van de vrienden, die Vitesse met hun miljoenendonatie van een gewisse ondergang hebben gered. In de komende jaren moet de broekriem echter verder aangehaald.

Snijden in de ziel van de club is vooralsnog geen optie. De selectie en de jeugdopleiding (kosten: 4 miljoen gulden per jaar) moeten buiten schot blijven. Wel hoopt Vitesse via de verkoop van de overbodige spelers Zeman, Trustfull en Jevric en via bezuinigingen over de hele linie verder op de uitgaven te kunnen beknibbelen.

Van een incidentele breuk in het begrotingsplaatje is dan ook geen sprake. Voor de komende jaren staat een verdere daling op de rol. Deels omdat Vitesse de transferopbrengsten niet meer gebruikt om gaten te dichten.

Hoofdtrainer Ronald Koeman heeft zich volledig neergelegd bij de nieuwe, beduidend minder ambitieuze lijn van de club. “De situatie is anders dan anderhalf jaar geleden. Daar ga je in mee, of je gaat er niet in mee. Als je het doet, moet je bepaalde dingen accepteren en dat heb ik gedaan”, aldus de hoofdcoach, die aankondigde de winterstop te willen gebruiken om over zijn trainersloopbaan na te denken. Koeman gaat het laatste seizoen van zijn contract met Vitesse in.

De Gelderlander 01-08-01

Volksheld Nigeria als verlosser van Vitesse

Een jaartje Vitesse, daarna gaat Tijjani Babangida naar het buitenland. De huurling van Ajax meldde zich gisteren in Arnhem en sprak meteen gespierde taal. “Ik ben een zoon van Amsterdam, maar ik wil nooit meer voetballen bij Ajax.”

Het was de prangende vraag tijdens de gezapige persdag van Vitesse. Komt-ie of komt-ie niet? Zondag had Babangida (27) zijn land Nigeria naar het WK geschoten, met twee treffers tegen Ghana (3-0). Daarna waren er problemen met zijn paspoort. Natuurlijk moest hij gisteren aanwezig zijn op de mediadag in de patserige Oranjerie Rosendael, als enige topaankoop van het armlastige Vitesse.

En inderdaad: terwijl voorzitter Jos Vaessen nog wat algemeenheden opsomde, stapte plotseling Babangida naar binnen. Een nieuwe coupe, met korte dreadlocks, een stevige gouden ketting om de hals. Het kleine mannetje kreeg het onthaal van een popster. Bedolven onder fotografen en cameramensen toonde de voetballer een bescheiden glimlach.

“Ik ben een beetje verlegen”, stamelde Baba, nadat hij eindeloos had geposeerd met het shirt met rugnummer 27. “Ik vind Vitesse wel een goede club. Ik hoop samen met Vitesse in de top te komen. Niet van Amsterdam, maar van Nederland, en van Europa.” De persdag van Vitesse was gered. De volksheld van Nigeria als verlosser van een voetbalclub uit Arnhem, zoiets.

De oud-voetballer van onder meer VVV en Roda JC schudde de verlegenheid snel van zijn ranke lijf. “Jij kunt Nederlands praten hè”, sprak Babangida tegen Mamadou Zongo, tijdens de vlugge kennismaking met zijn teamgenoten. “Ik kan dat niet, zeker niet voor de camera, haha.”

En terwijl de overige spelers al lang en breed waren vertrokken, schoof Baba rustig aan voor zijn verhaal. Hij verkoos Vitesse boven het Franse Auxerre, vanwege de aanwezigheid van Ronald Koeman. Zijn dreadlocks? “Die waren voor de wedstrijd tegen Ghana. Misschien houd ik ze een paar weken. Vrouwen vinden het mooi, haha.”

Eigenlijk, stelde Babangida, is het een wonder dat hij gisteren in Rozendaal was. “De andere spelers van Nigeria zijn nu bij onze president. Ze feesten dat we voor de derde keer op rij naar het WK gaan. Het wordt ook mijn derde WK. De president was boos dat ik nu hier ben, ik ga hem mijn excuses aanbieden. Maar ik had de trainer beloofd zo snel mogelijk naar Nederland te komen. Ik wil hier niet slecht beginnen.”

Ger Lagendijk, zijn zaakwaarnemer, kwam als een vaderfiguur achter Baba staan. En zei lachend: “Toen Nigeria in 1996 Olympisch kampioen was geworden, hebben de spelers tien dagen feest gevierd met de president. Dat konden we Vitesse nu niet aandoen.”

“Ik ben nu een volksheld in Nigeria en Afrika”, zei Baba, zonder met zijn ogen te knipperen. “In het stadion waren 20.000 mensen, maar voor de televisie hebben honderd miljoen Nigerianen de wedstrijd gevolgd. Ik ben nu echt de held. Net als vorig jaar, toen we dankzij mijn goal de finale bereikten om de Afrika Cup. Ik kan daar niet over straat.”

Het zijn de bekende verhalen uit het voetbalmaffe Afrika. “Als we niet hadden gewonnen van Ghana, dan had ik hier niet gezeten. Dan gaan daar echt mensen @#%$”, aldus Babangida. Maar niet alle spannende verhalen kloppen. Of de rechtsbuiten in Nigeria is vervolgd wegens het niet betalen van de huur van een stadion?

“Verhaaltjes. Ik had ter ere van mijn huwelijk een wedstrijd geregeld in Kano, tussen vrienden en een team van Kano. Maar op de dag van de wedstrijd had mijn broer een auto-ongeluk, waarbij een buurjongen overleed. Toen heb ik gezegd dat ik later zou komen bij de wedstrijd. Er waren 50.000 mensen, die ze niet hadden verteld waarom ik er niet was. De wedstrijd zou om vier uur beginnen en om half vijf begon de politie al met traangas te spuiten. Toen ik ’s avonds kwam, was het stadion al gesloopt. De wedstrijd is nooit gespeeld.”

En zijn ziekte malaria? “Klopt ook niet. Ik heb geen malaria, ben kerngezond. Als ik naar Nigeria of Afrika ga, dan krijg ik tabletten mee, dat is alles.” Hij arriveerde in elk geval afgetraind in Arnhem. “De mensen in Nederland weten dat ik goed kan voetballen. Dat wil ik ze nog eens tonen. Daar speel ik voor, en voor het plezier”, aldus Babangida, die eerder dit jaar op huurbasis uitkwam voor het Turkse Gençlerbirligi. “Een kleine club, die nog nooit iets had gewonnen. Ik heb het er goed gedaan. We wonnen de beker. Helaas miste ik de bekerfinale wegens een WK-kwalificatiewedstrijd.”

Na dit seizoen staat hij nog een jaar onder contract bij Ajax, maar Babangida wil opnieuw naar het buitenland. “Elf jaar ben ik nu bezig in Nederland. Zelfs Nigeria is nu buitenland voor mij, want vergeet niet dat ik al op mijn 17e ben begonnen bij VVV. Ik droom nog steeds van het buitenland.”

Een terug naar Ajax, de club waar hij vier jaar speelde? Dat dus nooit. “Ajax is helemaal over. Ik houd van Ajax, het blijft altijd mijn club. Ajax heeft fantastische supporters. Ik ben een zoon van Nederland, een zoon van Amsterdam. Daar blijf ik wonen. Maar ik wil er nooit meer voetballen.”

Waarom niet? Wat is er in 2000 met hem gebeurd in de hoofdstad? Voorzichtig mompelt hij iets over privé-problemen. Daarna stelt hij met klem dat hij geen problemen heeft met trainer Co Adriaanse. “Onder Jan Wouters heb ik al gezegd dat ik naar het buitenland wilde. Dat is daarna zo gebleven. Meer wil ik er niet over zeggen.”

En weg was hij. Op naar nog een interview, voor de televisie, want op de persdag van Vitesse stond iedereen alleen te wachten op Tijjani Babangida.

De Gelderlander 01-08-01

Baba: “Koeman heeft voor mij de doorslag gegeven”

Voor een verlosser kwam hij wat onwennig en schuw binnen bij Vitesse. Ondanks zijn nieuwe look met opvallende dreadlocks. Maar Tijjani Babangida had zojuist een vijftien uur durende reis achter de rug uit Nigeria. Alwaar hij ook werd uitgezwaaid als verlosser omdat hij de Afrikaanse voetbalgrootmacht zondag met twee puntgave treffers tegen Ghana een ticket voor het WK 2002 had bezorgd. Het derde WK voor Babangida.

“Vanwege de presentatie bij Vitesse moest ik eerder weg bij het feest wat de president van Nigeria voor ons had geregeld.” Op het oog misschien cru, maar niet volgens zijn zaakwaarnemer Ger Lagendijk. “Het vorige feestje met de president duurde tien dagen. Vandaar dat ik Baba vriendelijk heb verzocht – m’n woorden zijn daarbij niet voor herhaling vatbaar – direct het vliegtuig te nemen. Anders had hij misschien de competitie-opening gemist.”

“Gelukkig wonnen we met Nigeria want anders was ik m’n leven niet zeker geweest. Honderd miljoen Nigerianen keken en die zouden een nederlaag niet kunnen verkroppen. Nu zijn we helden en dat is veel leuker”, lacht Babangida weer snel op zijn ouderwets aanstekelijke manier. “Die dreadlocks vallen ook weer snel ten prooi aan de schaar hoor. Ik heb ze alleen laten vlechten voor de wedstrijd tegen Ghana.” Ronald Koeman, de doorslaggevende factor voor Babangida’s komst naar Arnhem, en Vitesse gaan veel plezier van hem beleven, belooft hij. Na twee jaar sukkelen, wil hij iedereen weer laten zien hoe goed hij kan voetballen. “Ik steek in bloedvorm. Malaria? Ja, dat heb ik, maar daar krijg ik pillen voor. Dat stelt niets voor en voert geen aanslag op mijn lichaam uit. Ik ben topfit op een blauwe teen na.” Hij komt er overigens moeiteloos mee door de keuring en bij voldoende nachtrust zal trainer Koeman hem vanavond tegen AA Gent zeker wat speelminuten gunnen.

Bij Ajax was de 27-jarige Nigeriaan voor zichzelf op een zijspoor geraakt. Al onder het bewind van Jan Wouters. “Co Adriaanse wilde me graag bij de groep houden, maar ik wilde per se naar het buitenland. Toen heeft hij z’n handen van mij afgetrokken en ben ik later in Turkije bij Genclerbirligi beland.”

Een provincieclubje, wat alleen voor de statistieken meedeed aan de Turkse competitie. Totdat Baba kwam. “Lange tijd stonden we bij de eerste zes en reikten zelfs tot de bekerfinale. Galatasaray en Fenerbahce toonden interesse. Het ging mis toen ik me moest melden voor Nigeria. Ze gaven me eerst geen toestemming voor vertrek, waardoor ik te laat in Nigeria arriveerde. Vervolgens hield onze bondscoach Jo Bonfrere ons drie weken vast voor twee oefenpotjes. Toen ik terugkwam bij Genclerbirligi wilden ze me niet meer opstellen omdat ze dachten dat ik weg wilde en niet in Turkije wilde zijn. Ze gaven me zelfs een boete van 30.000 dollar. Dollars ja, geen guldens. Ik heb nooit betaald en nooit meer gespeeld voor ze. De bekerfinale zag ik in Amsterdam op televisie. Heb ik nog staan juichen toen ze wonnen van Besiktas.”

Terug thuis in Nederland meldde Auxerre zich en bezocht hij de fameuze Franse club met de even fameuze trainer Guy Roux. “Ik wilde graag in het buitenland blijven. Buitenland, klinkt dat gek? Nigeria is ook buitenland voor me. Ik ben toch Nederlander of beter Amsterdammer. Zo voel ik me. Ik woon er ook samen met mijn vrouw, een Tunesische.”

Auxerre zag er goed uit. Alleen kwam de twijfel toen zaakwaarnemer Ger Lagendijk met Vitesse kwam aanzetten en Ronald Koeman persoonlijk liet weten ‘Baba’ graag aan zijn selectie toe te voegen. Liefst kopen en anders huren van Ajax. Koeman, die zich zakelijk ook laat adviseren door Lagendijk, zelf over de komst van Babangida: “Ajax was niet zo scheutig. Die zien liever iemand naar Sparta gaan dan naar Vitesse, wat een concurrent kan zijn. Maar het is ons uiteindelijk toch gelukt. Een buitenkans van jewelste. Waar vind je iemand die gewend is aan het systeem met vleugelspelers, de taal spreekt, pas 27 jaar is en al jarenlang op het internationale podium meespeelt. Dat zijn meestal jongens voor de top drie.”

“Om te spelen onder een trainer als Ronald Koeman heeft de doorslag gegeven”, bekent Babangida eerlijk. “Als voetballer en als trainer staat zijn klasse buiten discussie. De transfer verliep wat moeizaam, maar ik heb er veel vertrouwen in omdat de trainer precies weet wat hij aan me heeft.”

Met zijn snelle komst gisteren – Ajacied Pius Ikedia zat nog gedwongen bij het feestje met de Nigeriaanse president en z’n kabinet – toonde Babangida z’n goede wil. Wat eveneens blijkt uit zijn weigering dit jaar nog één interland voor Nigeria te spelen. “Er staan geen duels op het programma, maar een vriendschappelijke interland is zo gepland. Die laat ik schieten, heb ik Vitesse beloofd. Wel ga ik in de winterstop met Nigeria op trainingskamp voor de Afrika Cup in Mali in januari 2002.”

Hoewel hij na zijn twee treffers niet normaal over straat kan in Nigeria – “Dat was daarvoor ook al zo hoor” – had hij toch ook problemen in Kanu, waar hij opgepakt zou worden voor het niet betalen van huur? “Je ziet, ik ben gewoon op en neer gereisd, zonder probleem. Het klopt dat de stadiondirectie daar 35.000 gulden van me wil, maar dat betaal ik niet.” Wat was het geval. Vanwege z’n trouwerij beloofde Babangida z’n fans een erewedstrijd. Liefst 50.000 mensen kwamen opdagen, maar de rechtsbuiten liet verstek gaan. Hij rouwde. “Die ochtend reed m’n buurjongen zich @#%$ met m’n broer aan het stuur. Ik was niet in staat te spelen en heb de wedstrijd afgeblazen. Maar wat deed de directie van het stadion, die verkocht de kaarten en liet iedereen binnen zonder ze op de hoogte te stellen van mijn besluit. Na een half uur wachten begonnen de fans het stadion te ‘verbouwen’ en greep de oproerpolitie in met traangas. Nu willen ze mij voor de schade laten opdraaien.” Zo werkt het niet volgens Babangida, die zich afvraagt of ze de schade niet kunnen repareren met het entreegeld, waar hij nog geen cent van heeft gezien.

“Maar dat zijn zaken die niets met Vitesse te maken hebben. Ik ga hier fris aan de start. Iedere dag zal ik vanuit mijn woonplaats Amsterdam met Michel Kreek meerijden en zullen we ons best doen om ons met Vitesse te kwalificeren voor Europees voetbal of misschien wel een plaatsje in de top drie te veroveren.”

De Telegraaf 01-08-01

Babangida wil nooit meer spelen voor Ajax

Een jaartje Vitesse, daarna gaat Tijjani Babangida naar het buitenland. De huurling van Ajax meldde zich dinsdag 31 juli in Arnhem en sprak meteen gespierde taal. ,,Ik ben een zoon van Amsterdam, maar ik wil nooit meer voetballen bij Ajax.’’

Het was de prangende vraag tijdens de gezapige persdag van Vitesse. Komt-ie of komt-ie niet? Zondag had Babangida (27) zijn land Nigeria naar het WK geschoten, met twee treffers tegen Ghana (3-0). Daarna waren er problemen met zijn paspoort. Natuurlijk moest hij dinsdag 31 juli aanwezig zijn op de mediadag in de Orangerie Rosendael, als enige topaankoop van het armlastige Vitesse. En inderdaad: terwijl voorzitter Jos Vaessen nog wat algemeenheden opsomde, stapte plotseling Babangida naar binnen. Een nieuwe coupe, met korte dreadlocks, een stevige gouden ketting om de hals. Het kleine mannetje kreeg het onthaal van een popster. Bedolven onder fotografen en cameramensen toonde de voetballer een bescheiden glimlach.

,,Ik ben een beetje verlegen’’, stamelde Baba, nadat hij eindeloos had geposeerd met het shirt met rugnummer 27. ,,Ik vind Vitesse wel een goede club. Ik hoop samen met Vitesse in de top te komen. Niet van Amsterdam, maar van Nederland, en van Europa.’’ De persdag van Vitesse was gered. De volksheld van Nigeria als verlosser van een voetbalclub uit Arnhem, zoiets. De oud-voetballer van onder meer VVV en Roda JC schudde de verlegenheid snel van zijn ranke lijf. ,,Jij kunt Nederlands praten hè’’, sprak Babangida tegen Mamadou Zongo, tijdens de vlugge kennismaking met zijn teamgenoten. ,,Ik kan dat niet, zeker niet voor de camera, haha.’’

En terwijl de overige spelers al lang en breed waren vertrokken, schoof Baba rustig aan voor zijn verhaal. Hij verkoos Vitesse boven het Franse Auxerre, vanwege de aanwezigheid van Ronald Koeman. Zijn dreadlocks? ,,Die waren voor de wedstrijd tegen Ghana. Misschien houd ik ze een paar weken. Vrouwen vinden het mooi, haha.’’ Eigenlijk, zei Babangida, is het een wonder dat hij dinsdag 31 juli in Rozendaal was. ,,De andere spelers van Nigeria zijn nu bij onze president. Ze feesten dat we voor de derde keer op rij naar het WK gaan. Het wordt ook mijn derde WK. De president was boos dat ik nu hier ben, ik ga hem mijn excuses aanbieden. Maar ik had de trainer beloofd zo snel mogelijk naar Nederland te komen. Ik wil hier niet slecht beginnen.’’

Ger Lagendijk, zijn zaakwaarnemer, kwam als een vaderfiguur achter Baba staan. En zei lachend: ,,Toen Nigeria in 1996 Olympisch kampioen was geworden, hebben de spelers tien dagen feest gevierd met de president. Dat konden we Vitesse nu niet aandoen.’’ ,,Ik ben nu een volksheld in Nigeria en Afrika’’, zei Baba, zonder met zijn ogen te knipperen. ,,In het stadion waren 20.000 mensen, maar voor de televisie hebben honderd miljoen Nigerianen de wedstrijd gevolgd. Ik ben nu echt de held. Net als vorig jaar, toen we dankzij mijn goal de finale bereikten om de Afrika Cup. Ik kan daar niet over straat, hè Ger?’’

Het zijn de bekende verhalen uit het voetbalmaffe Afrika. ,,Als we niet hadden gewonnen van Ghana, dan had ik hier niet gezeten. Dan gaan daar echt mensen @#%$’’, aldus Babangida. Maar niet alle spannende verhalen kloppen. Of de rechtsbuiten in Nigeria is vervolgd wegens het niet betalen van de huur van een stadion? ,,Verhaaltjes. Ik had ter ere van mijn huwelijk een wedstrijd geregeld in Kano, tussen vrienden en een team van Kano. Maar op de dag van de wedstrijd had mijn broer een auto-ongeluk, waarbij een buurjongen overleed. Toen heb ik gezegd dat ik later zou komen bij de wedstrijd. Er waren 50.000 mensen, die ze niet hadden verteld waarom ik er niet was. De wedstrijd zou om vier uur beginnen en om half vijf begon de politie al met traangas te spuiten. Toen ik ‘s avonds kwam, was het stadion al gesloopt. De wedstrijd is nooit gespeeld.’’ En zijn ziekte, malaria? ,,Klopt ook niet. Ik heb geen malaria, ben kerngezond. Als ik naar Nigeria of Afrika ga, dan krijg ik tabletten mee, dat is alles.’’

Hij arriveerde in elk geval afgetraind in Arnhem. ,,De mensen in Nederland weten dat ik goed kan voetballen. Dat wil ik ze nog eens tonen. Daar speel ik voor, en voor het plezier’’, aldus Babangida, die eerder dit jaar op huurbasis uitkwam voor het Turkse Gençlerbirligi. ,,Een kleine club, die nog nooit iets had gewonnen. Ik heb het er goed gedaan. We wonnen de beker. Helaas miste ik de bekerfinale wegens een WK-kwalificatiewedstrijd.’’

Na dit seizoen staat hij nog een jaar onder contract bij Ajax, maar Babangida wil opnieuw naar het buitenland. ,,Elf jaar ben ik nu bezig in Nederland. Zelfs Nigeria is nu buitenland voor mij, want vergeet niet dat ik al op mijn 17e ben begonnen bij VVV. Ik droom nog steeds van het buitenland.’’ En terug naar Ajax, de club waar hij vier jaar speelde? Dat nooit. ,,Ajax is helemaal over. Ik houd van Ajax, het blijft altijd mijn club. Ajax heeft fantastische supporters. Ik ben een zoon van Nederland, een zoon van Amsterdam. Daar blijf ik wonen. Maar ik wil er nooit meer voetballen.’’

Waarom niet? Wat is er in 2000 met hem gebeurd in de hoofdstad? Voorzichtig mompelt hij iets over privé-problemen. Daarna stelt hij met klem dat hij geen problemen heeft met trainer Co Adriaanse. ,,Onder Jan Wouters heb ik al gezegd dat ik naar het buitenland wilde. Dat is daarna zo gebleven. Meer wil ik er niet over zeggen.’’ En weg was hij. Op naar nog een interview, want op de persdag van Vitesse stond iedereen in Rozendaal alleen te wachten op Tijjani Babangida.

AC 01-08-01

Hoofdsponsor: