augustus 2004

Vier treffers in Nieuwleusen

Twee dagen na het prima gelijke spel tegen Feyenoord (1-1) heeft Vitesse geoefend tegen de amateurs van SV Nieuwleusen. Twee doelpunten van Igor Gluscevic zorgden voor de 2-0 ruststand. Amoah en Hofs waren na rust nog trefzeker.

Vitesse:Coutinho, Vreven (’46 Yakubu), Jansen, Dingsdag, Frankel, Schaars (’73 De Meersman), Janssen (’60 Dors), Rankovic (’73 Davids), Hofs (’60 Rojer), Gluscevic en Amoah.

Bron: Vitesse.nl 31-08-2004
 

Van den Berg: ‘Het kan alleen maar beter gaan bij Vitesse’

In een interview op Radio Rijnmond vertelde de 32-jarige verdediger, die volgens het station vanavond gaat tekenen, waarom hij voor Vitesse heeft gekozen.

Vorig seizoen had hij volgens eigen zeggen een moeilijke start maar herstelde zich goed. Daarna kwam er een nieuwe staf die het niet in hem zag zitten. Volgens de verdediger zou hij dan derde keuze worden, dus is een transfer de beste oplossing.

Op de vraag waarom dan Vitesse, antwoordde hij dat Vitesse een club is waar hij het in ziet zitten. Gezien de vorige twee seizoenen kan het alleen maar beter gaan en zeker gezien de aankopen, aldus de 32-jarige verdediger. Er was wel interesse van andere clubs waaronder NAC Breda en RKC Waalwijk. NAC Breda nam de beslissing om niet met hem in zee te gaan en kozen voor Colin. De andere geïnteresseerde club was RKC Waalwijk die ineens gisteren een aanbieding deden. Van den Berg besloot daar niet op in te gaan aangezien hij al goede jaren had bij de brabantse club en bang was dat een rentree dat beeld zou verpesten. Het liefst was hij bij Feyenoord gebleven, maar is tevreden over deze transfer.

31-08-2004
 

Peter van den Berg naar Vitesse

Peter van den Berg is met onmiddellijke ingang overgenomen van Feyenoord. De 32-jarige verdediger is per direct inzetbaar. De verdediger is een contract voor twee seizoenen overeengekomen met een optie voor nog een seizoen. De overgang van Feyenoord naar Vitesse is per direct. Van den Berg zal dinsdagavond nog niet meespelen in de oefenwedstrijd tegen SV Nieuwleusen. Het rugnummer van de verdediger is nog niet bekend.

Paspoort Peter van den Berg

Geboortedatum: 19 december 1971
Geboorteplaats: Rotterdam

seizoen club duels goals
1989-1990 Excelsior 2 0
1990-1991 Excelsior 13 0
1991-1992 Excelsior 23 1
1992-1993 Excelsior 15 1
1993-1994 Excelsior 28 0
1994-1995 Excelsior 30 0
1995-1996 Cambuur Leeuwarden 22 1
1996-1997 Cambuur Leeuwarden 27 2
1997-1998 AZ 26 0
1998-1999 AZ 18 0
1999-2000 AZ 13 0
2000-2001 RKC Waalwijk 29 1
2001-2002 RKC Waalwijk 31 0
2002-2003 RKC Waalwijk 29 2
2003-2004 Feyenoord 25 1
2004-2005 Feyenoord/Vitesse 0 0

Later meer…

Bron: Vitesse.nl 31-08-2004
 

Feyenoord zakt met prijs Peter van den Berg
Lurling beslist vandaag naar welke club hij wil gaan

Vitesse hoopt vandaag alsnog Feyenoorder Peter van den Berg te presenteren als nieuwe aanwinst. De komst van de verdediger kwam op losse schroeven te staan toen Feyenoord een transfersom vroeg van tweehonderdduizend euro, maar de Rotterdammers hebben inmiddels water bij de wijn gedaan. Een andere Feyenoorder, Anthony Lurling, maakt vandaag bekend of hij naar FC Twente, Vitesse of NAC gaat of gewoon bij Feyenoord blijft.

Bron: De Telegraaf 31-08-2004
 

Mbamba naar Maccabi Tel Aviv

Vitesse-speler Emile Mbamba vertrekt per direct naar Maccabi Tel Aviv. De aanvaller uit Kameroen tekende gisteravond een contract voor twee seizoenen bij de club uit Israël. Mbamba (21) kwam bij Vitesse nauwelijks aan spelen toe. Hij had nog een contract tot medio 2006. Maccabi Tel Aviv komt in de Champions League uit tegen Ajax, Juventus en Bayern München. Vitesse zal de afkoopsom (volgens Israelische bronnen ongeveer drie ton) herinvesteren in het elftal.

De Arnhemse club probeerde gisteren tot diep in de nacht de transfer van verdediger Peter van den Berg van Feyenoord af te ronden.

Bron: De Gelderlander 31-08-2004
 

Anthony Lurling staakt de strijd

Anthony Lurling gaat Feyenoord definitief verlaten. In een gesprek met technisch directeur Mark Wotte heeft de aanvaller gisteren te horen gekregen dat hij op elke positie niet meer dan derde keus is. ,,Voetbal is eenhobby en die hobby kan ik niet op de tribune uitvoeren”, zegt Lurling, die eerder aangaf niet te willen vertrekken. ,,Dan kan ik twee dingen doen. Of ik heb veel geduld in de hoop alsnog aan spelen toe te komen of iets anders zoeken. Dat laatste zal het dus wel worden, helaas.”

Lurling zal Feyenoord met pijn in het hart verlaten. ,,Ik was tien en toen al droomde ik van deze club. Ik heb er 15 jaar voor gewerkt om bij Feyenoord te komen en als je dan op deze manier weg moet, is dat klote. Maar ik heb geen nare gevoelens richting Feyenoord. Het blijft een prachtige club, vooral door de fantastische supporters. Alleen staan er op dit moment mensen aan het roer die het niet in me zien zitten. Vorig jaar nog basisspeler, nu niet goed genoeg meer. Zo schijnt dat te gaan in de voetbalwereld.”

Hoewel Lurling weet dat er verschillende clubs in hem geïnteresseerd zijn, heeft hij met nog geen enkele kandidaat gesproken. ,,Vitesse is heel concreet. Vandaag praat ik met mijn zaakwaarnemer en ik hoop dat er dan snel duidelijkheid komt. Ik ben in ieder geval niet van plan de helft in te leveren. Verder zie ik het wel. Ik hoop dat Feyenoord een goede oplossing zoekt. Ik verwacht ook niet dat de club heel moeilijk gaat doen. Over financieën heb ik nog niet gesproken, dat komt pas later aan de orde. Maar ik hoop over twee weken, als de competitie verder gaat, voor het eerst voor mijn nieuwe club te spelen.”

Bron: AD 31-08-2004
 

Mbamba tekent bij Maccabi Tel Aviv

Emile Mbamba heeft een tweejarig contract getekend bij het Israelische Maccabi Tel Aviv. De 21-jarige aanvaller van Vitesse was al een week in Israel om een impressie te krijgen van de club en van het land. Emile Mbamba zal met zijn nieuwe club uitkomen in de lucratieve Champions League. Maccabi Tel Aviv is ingedeeld in een loodzware poule met Ajax, Bayern München en Juventus als tegenstanders. Mbamba debuteerde in november 2000 in het eerste elftal van Vitesse en speelde voor de Arnhemmers 86 wedstrijden, waarin hij dertien keer scoorde. Met de transfer van Mbamba naar Maccabi Tel Aviv is naar verluidt 300.000 euro gemoeid.

30-08-2004
 

Vreven: „Wotte bedankt”

De van Kaiserslautern teruggekeerde verdediger Stijn Streven van Vitesse bedankte Feyenoords technisch directeur Mark Wotte voor de motivatie van de Arnhemmers. „Hij vertelde doodleuk dat Vitesse, hoewel ook lijstaanvoerder, geen topwedstrijd is voor Feyenoord. Een domme opmerking, voor een slimme man, zoals ze zeggen.”

Vreven maakte Wotte mee als trainer van FC Utrecht en vond toen ook al dat hij het vermogen heeft om tegenstanders verbaal op scherp te zetten. Overigens verbaasde Vreven zich over het niveau van Feyenoord. „Ze deden me denken aan amateurs. Van de week zakten ze in een oefenduel ook massaal terug op eigen helft. Helaas misten we het geluk vaker een gaatje te vinden in hun defensie. Ondanks de 1-1 hebben we ze overspeeld en overklast.”

Bron: Telegraaf 30-08-2004
 

Vierde official verjaagt Sturing

De eerste helft van Vitesse- Feyenoord zat trainer Edward Sturing van de Arnhemmers aan de rechterkant van de dug-out, na rust verkoos hij de linkerkant. „Uit zelfbescherming. Ik stoorde me verschrikkelijk aan de vierde official, die continu de discussie met me wilde aangaan.”

Gullit merkte iets dergelijks, maar bleef wel naast de vierde man staan. „Gewoon niet discussiëren. Al vind ik wel dat ze wat meer begrip mogen opbrengen voor het feit dat we af en toe ons ei kwijt willen.”

Bron: Telegraaf 30-08-2004
 

Aleksandar Ilic gunt Vitesse succes

Aleksandar Ilic is blij dat zijn oude club Vitesse zo succesvol is: “Ik voelde het al aankomen tijdens de voorbereiding, die ik nog grotendeels heb meegemaakt. Deze mooie stad en de supporters verdienen dit succes.” Ilic liet eind juli zijn contract bij Vitesse afkopen, maar vond nog geen nieuwe club. De verdediger werd zelfs aangeboden bij De Graafschap en ook onderhandelingen met de Belgische clubs Bergen en FC Brussels liepen op niets uit. Ilic overweegt nu te stoppen: “Ik ben 35 en heb heel lang in de top gespeeld. Misschien ga ik terug naar Servie, waar ik een koekfabriek heb.”

Bron: Omroep Gelderland 30-08-2004
 

Vreven mikt op Europees voetbal

Stijn Vreven is een kerel in het veld en ook daarbuiten is hij een vent. Nadat Vitesse ook tegen Feyenoord (1 – 1) had bewezen weer een subtopper te zijn, sprak de rechtsachter klare taal: “Europees voetbal is het doel.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 30-08-04
 

‘Vertrek Mbamba nabij’

Vitesse verwacht dat Emile Mbamba vandaag akkoord gaat met een transfer naar Maccabi Tel Aviv. Dat verklaarde Jan Streuer, technisch manager van de Arnhemse club, gisteren na het duel met Feyenoord (1 – 1).

lees verder...

Bron: De Gelderlander 30-08-04
 

Gullit: ‘Punt pakken en wegwezen’

Ruud Gullit was gistermiddag ontevreden na de 1 – 1 bij Vitesse. “Op een gegeven moment dacht ik: als we deze wedstrijd winnen, gaat het héél goed met ons. We hebben in het begin van de wedstrijd drie goede kansen gehad, daarna heb ik ze niet meer gezien. Dit is altijd een moeilijke wedstrijd voor Feyenoord, je kunt ‘m maar beter gehad hebben. Een punt is niet slecht, inpikken en wegwezen dan maar”, vond Gullit.

Op de vraag of Vitesse de messen niet té enthousiast had geslepen, antwoordde hij ontkennend. “Voetbal is een mannensport. Er wordt juist te veel gefloten. Ik denk vaak genoeg: laat nou doorspelen. We moeten naar de Europese normen, het is geen zaalvoetbal. Ik denk dat de mensen hebben genoten van voetbal én strijd.”

De Arnhemse coach Edward Sturing was het daarmee wel eens. “Ik vind dat scheidsrechters veel te kinderachtig fluiten”, zei hij. “Op die manier vermoorden ze de wedstrijd. We hebben gespeeld zoals je tegen een topclub hoort te spelen; op de rand. Als je acht van de tien duels wint, heb je de wedstrijd in handen. Ik ben erg tevreden. We hebben terecht een gelijkspel gehaald. Een nederlaag was onverdiend geweest.”

Bron:Gelderlander 30-08-2004
 

Vitesse temt Feyenoord

Vitesse is in alle opzichten de verrassing van het nog prille, nieuwe voetbalseizoen. Gistermiddag werd Feyenoord van de roze wolk geschopt (1 – 1), vandaag verwacht de medekoploper versterking.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 30-08-04
 

Gullit:”Veel onvoldoendes vandaag”

Ruud Gullit, de trainer van Feyenoord, was absoluut niet te spreken over het spel van zijn elftal. Edward Sturing daarentegen prees zijn spelers met de speelwijze en was blij met het verdiende punt.

Gullit:De trainer van feyenoord was zichtbaar al ontevreden over het gelijke spel tegen Vitesse. Tijdens de persconferentie werd dit nog maar eens bevestigd. “Ik vond het geen goede wedstrijd van Feyenoord. Teveel spelers waren vandaag uit vorm. De doelman vond ik goed en ook Karim Saïdi speelde sterk. Verder waren er vooral veel onvoldoendes. Met name op het middenveld hadden wij geen grip op het duel en leden we teveel balverlies. Maar, je weet dat Vitesse-uit lastig is voor Feyenoord en we hebben er een punt aan overgehouden”, aldus Ruud Gullit.

Sturing:”Ik ben zeer tevreden over onze manier van spelen. Als je tegen clubs als Feyenoord, Ajax en PSV speelt, moet je scherp spelen en dat hebben we gedaan vandaag. Ik vind het gelijkspel dikverdiend en doordat het doelpunt pas laat viel ben ik er blij mee.”

Bron: Vitesse.nl 30-08-2004
 

Vitesse sterk naar gelijkspel 1-1

In een opwindende voetbalmiddag hebben Vitesse en Feyenoord de punten gedeeld. Karim Saïdi zette Feyenoord voor rust op voorsprong. Een andere verdediger, Michael Dingsdag, kopte Vitesse zeven minuten voor tijd in het pittige en zeer aantrekkelijke duel verdiend naast Feyenoord.

Beide ploegen begonnen in vergelijking de vorige wedstrijd ongewijzigd aan het duel in Arnhem. De gasten startten sterk en kregen al in de 4e minuut de eerste kans. Uit de vrije trap van Bart Goor kopte Hossam Ghaly voorlangs. De tweede Feyenoord-kans was na 13 minuten. Salomon Kalou punterde naast uit de pass van Shinji Ono. Vitesse speelde uitstekend mee, viel ook goed aan, maar de juiste eindpass ontbrak. Matthew Amoah schoot in de 17e minuut van dichtbij over en schoten van Hofs en Gluscevic werden in de 22e minuut beide geblokt door de verdediging van Feyenoord.

De derde kans van de ploeg van Ruud Gullit was wel succesvol. De corner was van Shinji Ono en de kopbal in de verre hoek van Karim Saïdi: 0-1. Na het doelpunt was er maar een ploeg die aanviel en dat was Vitesse. De grootste kans was in de 32e minuut voor Richard Knopper. Hij ontving de bal van Matthew Amoah, maar schoot van zestien meter snoeihard op de paal.

Na rust begon Vitesse waar het voor het mee eindigde: aanvallen. Gedurende de gehele tweede helft was de thuisploeg de betere en ging met goed voetbal en vol overgave op jacht naar de gelijkmaker. Feyenoord probeerde er af en toe via de counter snel uit te komen, maar zowel Kalou (buiten de eerste twintig minuten) als Kuijt lagen de hele middag aan de ketting. Feyenoord bleef lang overeind, tot zeven minuten voor het einde. Richard Knopper nam de vrije trap en Michael Dingsdag kopte zijn ploeg naar de verdiende gelijkmaker: 1-1. Echt grote kansen kreeg Vitesse na rust niet, maar door de manier van voetballen was de gelijkmaker meer dan verdiend. In Gelredome liet de ploeg van Edward Sturing zien dat het tot veel in staat is. Door de 1-1 blijven beide ploegen nog ongeslagen deze competitie.

Vitesse:Jevric, Vreven, Knol, Dingsdag (’87 Jansen), Frankel, Hofs, Yakubu, Knopper, Janssen, Amoah en Gluscevic.

Feyenoord:Babos, Song, Saidi, Paauwe, Mtiliga, Ghaly (’21 Smolarek), Ono, Bosschaart, Kalou (’90 Buffel), Kuijt en Goor (’70 Magrao).

Bron: Vitesse.nl 30-08-2004
 

Vitesse-Feyenoord gelijkspel

Vitesse heeft zondagmiddag zeer verdienstelijk gelijk gespeeld tegen Feyenoord 1-1. Nadat Saïdi voor Feyenoord de score opende in de 25e minuut was het verdediger Michael Dingsdag die in de 83e minuut met een kopbal volkomen verdiend onze geel-zwarten het gelijkspel bezorgde.

30-08-2004
 

Jeugdopleiding Vitesse behoudt vier sterren

Vitesse heeft van de KNVB alsnog vier sterren gekregen voor de jeugdopleiding van de Arnhemse club. Dat is het maximale aantal. Sinds 2002 deelt de KNVB de sterren uit voor een periode van twee seizoenen. Het criterium zijn de richtlijnen volgens het masterplan, dat destijds werd opgesteld door de toenmalige bondscoach Louis van Gaal. De richtlijnen hebben betrekking op alle facetten van de opleiding. Tijdens de bezuinigingen bij Vitesse werd ook de jeugdopleiding getroffen. Vitesse had reeds vier sterren en behield deze status ondanks de bezuinigingen in de opleiding.

Bron: De Gelderlander 28-08-2004
 

Vitesse ziet af van Peter van den Berg

Peter van den Berg komt niet naar Vitesse. De 32-jarige centrale verdediger van Feyenoord staat hoog op het verlanglijstje van Vitesse, maar de Arnhemse club is niet bereid €200.000 te betalen voor de routinier. Van den Berg staat ook in de serieuze belangstelling van NAC, maar ook de Bredanaars hikken tegen de hoge transfersom aan die Feyenoord wil zien. Vitesse is naarstig op zoek naar een ervaren centrale verdediger sinds het vertrek van Aleksander Ilic en Bert Konterman. De deadline voor internationale transfers sluit aanstaande dinsdag.

28-08-2004
 

Yakubu: ‘Vitesse is een mooi cluppie’
‘Ik wilde liever naar Vitesse dan NEC’

Abubakari Yakubu (Yakki voor intimi) is het kloppend hart van het nieuwe Vitesse. Aan de vooravond van de kraker tegen Feyenoord spreekt de 22-jarige voetballer uit Ghana, huurling van Ajax, zich uit. Bescheiden maar zelfbewust.

Hoofdtrainer Edward Sturing zegt: “Wij hebben vrij veel offensieve voetballers in het elftal. Wanneer wij aanvallen, dan is het zeer bruikbaar dat we op het middenveld een speler hebben die verdedigend denkt. Zoals Yakubu dat doet. Voor de balans van het elftal is hij heel belangrijk.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 28-08-04
 

Vitesse verkoopt ruim 600 extra jaarkaarten

De tweede zege op rij heeft Vitesse een lichte stijging in de verkoop van seizoenkaarten opgeleverd. Na de 1-0 winst op FC Groningen kochten deze week 633 mensen een jaarkaart, waarmee het totaal is gestegen naar 13.433. Vitesse heeft 14.500 jaarkaarten opgenomen in de begroting. Voor het duel met Feyenoord had Vitesse gisteren 17.000 kaarten verkocht. Vandaag is nog kaartverkoop mogelijk via de ticketbox. Feyenoord liet gisteren weten dat er 700 fans vanuit Rotterdam zullen afreizen naar Arnhem. De wedstrijd begint morgenmiddag al om 12.30 uur, dit in verband met een rechtstreekse uitzending op abonneezender Canal Plus.

Bron: De Gelderlander 28-08-2004
 

Van de velden: Vitesse – Feyenoord

Emile Mbamba onderhandelt nog steeds met Maccabi Tel-Aviv over een transfer. Hij wordt pas op zijn vroegst zondag terugverwacht in het Gelredome.”Maar hij zou toch niet spelen”, aldus trainer Edward Sturing. “Hij herstelt nog van zijn malaria-aanval.”

Volgens Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck heeft hij bij Feyenoord vergeefs geïnformeerd naar Thomas Buffel. De Belgische landskampioen plaatste zich afgelopen week voor de Champions League en vreest voor de internationale transferdeadline van 31 augustus nog een aanvaller kwijt te raken.”Maar Buffel halen als eventuele vervanger blijkt financieel een onmogelijk verhaal”, aldus Van Holsbeeck.

Feyenoord is sinds de opening van het Gelredome in 1995 nog steeds zonder competitiezege in Arnhem.

Scheidsrechter: Temmink

Afwezigen:
Vitesse: Mbamba (niet fit).

Feyenoord:
Lurling (knie), Castelen (hamstring), Van Haaren (knie), Pardo (enkel).

Bron: AD 28-08-2004
 

Emile Mbamba komt later terug uit Tel Aviv

Arnhem – Emile Mbamba keert later terug uit Israël dan gepland. De aanvaller van Vitesse is op bezoek bij Maccabi Tel Aviv, dat de speler per direct wil overnemen.

Mbamba vloog dinsdag naar Israël en woonde woensdagavond de wedstrijd Maccabi Tel Aviv-PAOK Saloniki (1-0) bij. De ploeg uit Israël plaatste zich hiermee voor het hoofdtoernooi van de Champions League.

Mbamba verblijft enkele dagen in Tel Aviv om een indruk te krijgen van zijn mogelijk nieuwe werkgever. Aanvankelijk zou hij gisteren weer terugvliegen naar Arnhem, maar de spits heeft enkele dagen extra de tijd gekregen. Hij keert waarschijnlijk pas in het weekeinde terug.

Mbamba hoeft niet tijdig terug te zijn voor de wedstrijd Vitesse-Feyenoord van komende zondag. De van malaria herstellende speler mist nog wedstrijdritme voor een plek in de selectie.

Vitesse en Maccabi Tel Aviv hebben reeds overeenstemming bereikt over de afkoopsom van het tot 2006 doorlopende contract van Mbamba.

Bron: De Gelderlander 27-08-2004
 

Rojer in Jong Oranje

Eldridge Rojer maakt zijn debuut in de selectie van Jong Oranje.

Bondscoach Foppe de Haan selecteerde verder onder anderen de Vitesse-spelers Michael Jansen, Stijn Schaars en Nick Hofs.

Jong Oranje speelt op dinsdag 7 september een oefenwedstrijd tegen Jong Tsjechie. Plaats van handeling is het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen.

Bron: Omroep Gelderland 27-08-2004
 

Stijn Vreven speelt weer tegen Belg

ARNHEM – Stijn Vreven is teruggekeerd in de Nederlandse competitie, maar de Belg komt in zijn eerste weken bij Vitesse vooral landgenoten tegen.

“Het is bizar. Het begon met Van Dessel en De Witte als directe tegenstander en nu tegen Feyenoord speel ik weer tegen Bart Goor. En ook bij onze volgende tegenstander RBC lopen weer drie Belgen rond”, zo verbaast Stijn Vreven zich.

“Het is zo dat iedereen in Belgie die zijn veters iets of wat beter kan strikken, naar Nederland vertrekt. De competitie is aantrekkelijker, nieuwe stadions, aanvallender voetbal. Het spreekt meer aan”, verklaart Vreven.

Vreven is zeer optimistisch over de kansen van Vitesse zondag in Gelredome tegen koploper Feyenoord.

“Ik zou niet weten waarom we schrik moeten hebben voor Feyenoord. We weten op voorhand weten we dat we 90 minuten vol aan de bak moeten. Een goede test om te zien waar we staan, maar dat geldt ook voor Feyenoord.”

De back vindt dat Vitesse al behoorlijk ver is: “We hebben toch al een goede start met zes punten uit twee duels, terwijl de ploeg nog niet eens is ingespeeld. Thuis moeten we in principe van iedereen kunnen winnen en Vitesse is altijd goed tegen Feyenoord.”

Bron: Omroep Gelderland 27-08-2004
 

Sturing: iedereen voelt zich goed

ARNHEM – Vitesse kent een goede seizoensstart met zes punten uit twee wedstrijden. “Iedereen voelt zich goed”, stelt trainer Edward Sturing.

“We hebben deze week bepaalde spelers wat extra rust gegeven, zoals Vreven, Yakubu en Amoah. Ook Gluscevic kreeg meer rust, zodat hij zich beter kan herstellen van zijn liesblessure”, legt de Eerbeker uit.

Nieuweling Yakubu speelde de eerste twee duels een belangrijke rol. “Yakubu speelt altijd controlerend. Dat is ook nodig, omdat veel verdedigers en middenvelders graag naar voren spelen. Hij is belangrijk voor de balans.”

Bron: Omroep Gelderland 27-08-2004
 

Oproep Sfeercommissie

De sfeercommissie is voor a.s. zondag op zoek naar mensen die een staander omhoog willen houden op alle tribunes (leeftijd ouder dan 12).

Tevens zijn wij nog steeds op zoek naar mensen die mee willen doen met de vlaggenparade (leeftijd ouder dan 15 jaar, ivm de zwaarte van de vlaggen).

Heb je belangstelling stuur dan even een mail naar martinjmk@hotmail.com.

De Sfeercommisie

Augustus 2004
 

Vitesse ongewijzigd tegen Feyenoord

ARNHEM – Vitesse treedt zondag tegen Feyenoord hoogstwaarschijnlijk aan met een ongewijzigde basis.

Dat betekent dat Abubakari Yakubu de meest verdedigende middenvelder is en dat Matthew Amoah achter spits Igor Gluscevic speelt. Nick Hofs en Theo Janssen spelen voorin hangend aan de buitenkant.

Vermoedelijke opstelling:
Jevric
Vreven, Knol, Dingsdag, Frankel
Knopper, Amoah, Yakubu
Hofs, Gluscevic, Janssen.

Bron: De Gelderlander 27-08-2004
 

Vitesse 2-NEC 2 ongeldig

Door GERARD BORGMAN

ARNHEM – De bekerwedstrijd tussen de beloftenteams van Vitesse en NEC (1 – 2) wordt overgespeeld. De KNVB bestraft de Nijmeegse club voor het opstellen van de geschorste Roel Hendriks, die dus niet speelgerechtigd was. Op het veld van amateurclub SML bracht Hendriks de bezoekers uit Nijmegen zelfs op voorsprong (0-1). Vitesse verloor de wedstrijd op maandag 16 augustus met 2-1, maar krijgt een herkansing door de aanwezigheid van Hendriks op het veld.

“We hebben een fout gemaakt door hem in deze wedstrijd te laten spelen”, erkent Cees Lok, de trainer van Jong NEC. Lok zegt onder voorbehoud te reageren, aangezien NEC door de KNVB nog niet op de hoogte is gebracht van de maatregel. Pas na de formele afronding van deze affaire zal de KNVB aan beide clubs de nieuwe speeldatum bekendmaken.

De KNVB heeft Vitesse begin deze week een fax gestuurd, met daarin de mededeling dat NEC een niet gerechtigde speler heeft opgesteld. De voetbalbond gaf de Arnhemse club vervolgens de keuze of Vitesse bezwaar wilde aantekenen. Dat zou er in de praktijk op neerkomen dat de wedstrijd ongeldig wordt verklaard en dus overgespeeld dient te worden.

“In eerste instantie hebben we gezegd dat we wilden afwachten of de uitslag voor beide ploegen uiteindelijk van belang zal zijn”, zegt Theo Bos, de trainer van Jong Vitesse. “Stel je voor dat Vitesse en NEC eerste en twee worden in de poule, of omgekeerd. Dan gaan we allebei door naar de volgende ronde en hoef je de wedstrijd niet opnieuw te spelen.”

De KNVB kon daarop echter niet wachten, waarna Vitesse besloot de wedsrijd over te laten spelen. “We willen graag door in het bekertoernooi”, zo verklaart Bos de logische keuze van de Arnhemse club.

Jong Vitesse en Jong NEC zijn in het bekertoernooi voor reserveteams ingedeeld in poule 5, samen met Jong Helmond Sport, Jong De Graafschap en Jong VVV. Na een halve competitie plaatsen de twee hoogstgeklasseerde clubs zich voor de volgende ronde.

Namens NEC verklaart Lok dat de Nijmeegse club niet rouwig is om de maatregel. “Dit zijn goede wedstrijden voor de spelers. We zullen waarschijnlijk toch wel doorgaan naar de volgende ronde, dus is het voor de spelers alleen maar goed dat ze nog een keer zo’n bekerwedstrijd tegen Jong Vitesse kunnen spelen.”

Bron: De Gelderlander 27-08-2004
 

Transfer Van den Berg twijfelachtig

Het ziet er naar uit dat Peter van den Berg gewoon bij Feyenoord blijft. Vitesse heeft serieuze belangstelling voor de verdediger die bij de Rotterdammers mag vertrekken, maar de Arnhemmers willen niet de door Feyenoord gevraagde transfervergoeding betalen. Bovendien ziet Van den Berg het niet zitten om er zelf financieel flink op achteruit te gaan.

Bron: AD 27-08-04
 

Castelen niet in actie tegen Vitesse

Romeo Castelen komt dit weekeinde definitief niet in actie tegen Vitesse. De medische staf van Feyenoord wil geen enkel risico nemen met de aanvaller, die vorige week tegen Willem II uitviel met een lichte hamstringblessure. Feyenoord laat de beslissing om Castelen te selecteren voor het Nederlands elftal over aan de KNVB. Vandaag maakt bondscoach Marco van Basten zijn selectie bekend voor de interlands tegen Liechtenstein en Tsjechië op 3 en 8 september.

Bron: AD 27-08-04
 

Kaartverkoop RBC – Vitesse
zaterdag 11 september, 19.30 uur

Busvervoer (via TicketBox)
Servicekaartplushouders (28 aug. t/m 9 sept.): 20,65
Servicekaarthouders (4 sept. t/m 9 sept.): 23,15
Seizoenkaarthouders (4 sept. t/m 9 sept.): 26,15

Eigen vervoer
Informatie nog niet bekend

Augustus 2004
 

Bobby Petta in belangstelling Vitesse.

Bobby Petta staat in de belangstelling van Vitesse. De 30-jarige Rotterdamse aanvaller staat nog tot 2005 onder contract bij de Schotse kampioen Celtic Glasgow, maar mag daar vertrekken. Op dit moment werkt Petta een stage af bij het Engelse Leeds United, die het afgelopen seizoen degradeerde naar de First Division. De kans dat Petta bij Leeds een contract krijgt aangeboden lijkt klein. De uitermate kritische coach van Leeds United, Blackwell, heeft al aangekondigd Petta niet zomaar een contract aan te bieden. Volgens de coach moet Petta een absolute aanwinst zijn voor de club. Vitesse daarentegen heeft inmiddels Petta’s zaakwaarnemer, en zijn club Celtic, al op de hoogte gebracht van de interesse. Vitesse zou graag Bobby Petta willen huren van de Schotse kampioen. Petta speelde het afgelopen seizoen al op huurbasis bij Fulham.

Ook Anthony Lurling is nog een optie voor de Arnhemmers. De onderhandelingen met de overbodige aanvaller van Feyenoord zijn nog steeds gaande.

26-08-2004
 

Rankovic wacht op kans

Vorig seizoen was hij een vaste waarde, maar tegenwoordig is zijn status bankzitter bij Vitesse. “Ik wacht op mij kans”, zegt Aleksandar Rankovic, die gisteren wel mocht opdraven in het oefenduel met SML (0-8).

Vorige week speelde hij met Jong Vitesse de bekerwedstrijd tegen Jong NEC. En gisteravond verscheen hij in de basisopstelling voor het treffen met zondag tweedeklasser SML. De partijtjes op sportpark De Bakenberg zijn geen al te prettige exhibities voor de 25-jarige voetballer uit Belgrado. De gelukszoeker is niet neergestreken in Arnhem voor voetbal in de marge. Maar van dit soort wedstrijden moet de middenvelder het vooralsnog wel hebben. Zijn inbreng bij het eerste elftal bleef in de twee eerste gewonnen wedstrijden beperkt tot een invalbeurt van een half uur, afgelopen vrijdag tegen FC Groningen.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 25-08-04
 

Maccabi Tel Aviv wil Mbamba

Vitesse-speler Emile Mbamba staat op het punt een contract te tekenen bij Maccabi Tel Aviv. Gisteren vloog Mbamba in het diepste geheim naar de hoofdstad van Israël, waar hij vanavond te gast is bij de Champions League-wedstrijd Maccabi Tel Aviv – PAOK Saloniki.

Vitesse en Maccabi Tel Aviv hebben reeds overeenstemming bereikt over de afkoopsom van het tot 2006 doorlopende contract van Mbamba bij Vitesse. De voetballer uit Kameroen is voor een tweedaags bezoek afgereisd naar de hoofdstad, waar hij een indruk kan van de club kan krijgen.

Maccabi Tel Aviv is dringend op zoek naar versterking van de aanval. De topploeg verloor de eerste wedstrijd in de nationale competitie en kan vanavond doordringen tot het hoofdtoernooi van de Champions League. In de laatste kwalificatieronde voor het hoofdtoernooi won Maccabi Tel Aviv met 2-1 bij PAOK Saloniki in Griekenland. Maar doordat de Grieken een onreglementaire speler hadden opgesteld, wijzigde de Europese voetbalbond de uitslag in 0-3.

Mbamba komt nauwelijks voor in de plannen van Vitesse-trainer Edward Sturing. Indien de spits uit Kameroen wordt verkocht, dan heeft Vitesse weer meer financiële mogelijkheden voor de aankoop van een linksbuiten (Anthony Lurling) en een centrumverdediger (Peter van den Berg en Remco van der Schaaf).

Bron: De Gelderlander 25-08-2004
 

Actueel: Verbaasde koploper
‘Tegen Feyenoord willen we er een echte wedstrijd van maken’

De wereld van Vitesse is weer eens volledig omgekeerd. De club die vorig seizoen nog via de nacompetitie aan degradatie ontsnapte, beleefde met twee gewonnen wedstrijden een vliegende start in de Holland Casino Eredivisie. En zondag ontvangt het medekoploper Feyenoord.

Bij Vitesse spelen Belgen, Serviërs, Ghanezen en een Kameroener, maar het grappige is: de gemaakte goals zijn vooralsnog alle van Gelderse makelij. Nicky Hofs maakte er twee tegen Roda JC en Theo Janssen produceerde zowel in Kerkrade (3-2) als zaterdag tegen FC Groningen (1-0) de winnende treffer. ‘Het is nog mooier’, stelt Janssen, die scoorde uit een vrije trap. Alle goals zijn gemaakt door de enige twee Arnhemse jongens uit de selectie. Ik heb zelf nog nooit meer dan drie doelpunten in een seizoen gemaakt. En nu heb ik al twee keer een wedstrijd beslist en staat Vitesse bovenaan. Lekkerder kan niet.’

lees verder...

Bron: VI 25-08-04
 

Persoonlijk: Michael Jansen
‘Ik had wat meer krediet van de trainer verwacht’

Naam Michael Jansen.

Geboren Op 10 juni 1984 in Nijmegen.

Woonplaats Nijmegen, bij mijn ouders in het Waterkwartier. Dat is een echte volksbuurt, er wonen veel fanatieke NEC-supporters. Tot nu toe heb ik als Vitesse-speler geen problemen gehad met de rivaliteit. Ik ken iedereen hier goed, dat scheelt. ik weet ook dat ik geen mensen moet uitdagen door met een Vitesse-shirt over straat te gaan.

lees verder...

Bron: VI 25-08-04
 

Meer geld voor eredivisie. minder voor eerste divisie
Vitesse: ‘3,3 miljoen minder is enigszins vertekend’

Als de begroting van een club de plaats op de ranglijst bepaalt wordt Ajax kampioen, vechten De Graafschap, ADO Den Haag en FC Den Bosch tegen degradatie en promoveert Sparta Rotterdam. Achttien bvos kunnen meer geld besteden dan vorig seizoen. Dertien moeten het met minder doen, van zes is het budget gelijk gebleven. VI zet de cijfers op een rij.

Ajax leidt het begrotingenbal van de Holland Casino Eredivisie, De Amsterdamse club werkt als beursgenoteerde organisatie met een jaarrekening in plaats van een begroting. Mededelingen van financiële aard zijn dan ook schaars, evenals bij Feyenoord, dat niets wil loslaten. De traditionele Top Drie steekt zoals gewoonlijk met kop en schouders boven de rest uit. De profclubs in de eredivisie hebben 5,7 miljoen euro meer te besteden dan vorig seizoen.

lees verder...

Bron: VI 25-08-04
 

Emile Mbamba op de weg terug

Een week lag hij voor pampus in het ziekenhuis, maar inmiddels is Emile Mbamba (21) op de weg terug. De voetballer van Vitesse liep deze zomer malaria op. Nu zegt hij: “Ik ben er klaar voor, als de trainer me nodig heeft. Het gaat nu goed met mij”, zegt Mbamba, de aanvaller uit Kameroen. “Ik baal nog steeds van de ziekte. Ik heb er een paar wedstrijden van Vitesse door gemist. Dat is niet goed voor mij. Maar ja, dit zijn dingen die bij het leven horen.”

Mbamba vloog een maand geleden even op en neer naar Kameroen, om de begrafenis van zijn oom bij te wonen. Na terugkomst in Nederland sloot hij gewoon weer aan bij de groepstraining van Vitesse, dat volop bezig was met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Mbamba trainde weer keurig mee, maar moest zich enkele dagen later ziek melden.

“Ik had rillingen over mijn hele lichaam en was er beroerd aan toe”, zo kijkt Mbamba terug. “Natuurlijk was ik enorm geschrokken. Ik heb meteen dokter Van Beek van Vitesse gebeld.” De clubarts stuurde de voetballer door naar het ziekenhuis, waar hij meteen in bed werd gelegd. Mbamba moest er een week blijven. De diagnose: malaria. Een infectieziekte, die wordt verspreid door een prik van de malariamug. De infectie veroorzaakt acht dagen na de besmetting een ziekte, die dodelijk kan zijn indien niet tijdig met medicatie wordt ingegrepen.

“Normaal gesproken verblijf ik altijd in de hoofdstad Yaoundé, wanneer ik in Kameroen ben”, zegt Mbamba, die in Yaoundé is geboren. Zijn meeste familieleden en vrienden wonen ook in de hoofdstad. “Ik heb nooit eerder malaria gehad. Maar nu ging ik naar een begrafenis in een klein dorpje. Daar ben ik geprikt door een mug. In Yaoundé is de kans heel klein dat je malaria oploopt. Daarom hoef ik normaal gesproken ook nooit medicijnen te slikken. Doordat ik nu halsoverkop naar de begrafenis ging, ben ik vergeten pillen mee te nemen. De begrafenis van mijn oom was een eind buiten de stad. Daar heeft een mug mij gestoken.”

Inmiddels is Mbamba weer aardig opgeknapt, al zal hij in de toekomst mogelijk wel pillen moeten blijven slikken. “Ik heb dit nog nooit gehad en weet dus niet hoe het gaat. Ik ga binnenkort weer voor controle naar de dokter. Ik moet medicijnen nemen, om de kans tegen te gaan dat het terugkomt. Ik wil weten hoe ik kan voorkomen dat de ziekte terugkomt.”

Afgelopen donderdag speelde hij weer zijn eerste wedstrijd. Een oefenwedstrijdje met Jong Vitesse tegen Aljazira (1-3). “Ik heb hard gevochten en hield het zeventig minuten vol, terwijl ik slechts een uur zou spelen. Dat is een goed teken”, aldus Mbamba, die gisteren met Jong Vitesse speelde tegen Jong RKC Waalwijk. De spits uit Kameroen miste de competitiewedstrijden van Vitesse tegen Roda JC (2-3 zege) en FC Groningen (1-0 winst). Wanneer hij weer kan aansluiten bij de selectie voor een wedstrijd? Mbamba: “Ik voel me prima, heb misschien nog wat wedstrijden nodig om qua ritme in topvorm te komen. Mijn conditie is geen probleem. Het is alleen wel zo dat we moeten kijken hoe mijn lichaam reageert op een volledige wedstrijd.”

En komende zondag, de thuiswedstrijd tegen medekoploper Feyenoord? “Ik ben er klaar voor. Als de trainer me nodig heeft, dan sta ik er.” Maar ligt zijn toekomst wel in Arnhem? Mbamba weet dat hij mag vertrekken bij Vitesse, waar hij tot medio 2006 onder contract staat. “Ik vind het moeilijk daar iets over te zeggen. Via via hoor ik dat er wat contacten zijn, maar ik ben met mijn hoofd bij Vitesse. Op dit moment denk ik niet aan een andere club. Ik wil alles geven voor Vitesse. Mij doel is om bij Vitesse weer in de basis te komen. Voor de rest zie ik wel wat er gebeurt.”

Bron: De Gelderlander 24-08-2004
 

Jan Streuer wacht reorganisatie af

Jan Streuer weet nog altijd niet of hij in functie kan blijven als technisch manager bij Vitesse. Nu algemeen directeur Paul van der Kraan terugkeert van vakantie, wordt duidelijk wat de reorganisatie voor gevolgen heeft voor Streuer: “Ik hoor wel wat men wil, ik wacht het af. Ik heb hier niet om gevraagd. Ik vond dat een heel raar verhaal. Het moet op korte termijn worden opgelost.” Streuer vindt niet dat hij kan worden afgerekend op het technisch beleid: “Dan kijken ze alleen maar naar de stand op de ranglijst van de laatste jaren. Ik denk altijd mee met de club.”

Bron: Omroep Gelderland 24-08-2004
 

Vitesse sprak nog niet met Lurling

Vitesse heeft nog geen gesprek gehad met Feyenoorder Anthony Lurling. De Arnhemse club wil de linksbuiten huren; “We hebben nog niet direct met hem gesproken, maar wel via-via”, zegt technisch manager Jan Streuer, die niet weet of de komst van Lurling haalbaar is: “Moeilijk te zeggen, we zijn sterk geïnteresseerd in Lurling, maar we zijn niet alleen. Ook Twente en NAC willen hem, maar ik heb het idee dat Lurling wel graag hier wil spelen.”

De komst van Feyenoord-verdediger Peter van den Berg wordt lastiger: “Feyenoord probeert er het maximale uit te halen, wij moeten vooral geduld hebben.”

Bron: Omroep Gelderland 24-08-2004
 

Vitesse wint met 8-0 van SML

Vitesse heeft een oefenduel tegen SML met 8-0 gewonnen. Bij rust was het al 5-0 voor Vitesse. De wedstrijd werd al na enkele minuten gestaakt wegens onweer. Na tien minuten was de bui over en werd de wedstrijd hervat. De score werd geopend door Richard Knopper na ruim een kwartier. Ruud Knol maakte de 2-0 uit een penalty en de aanvoerder van Vitesse kopte ook de 3-0 binnen. Eldridge Rojer tekende voor de volgende twee doelpunten. Na rust was het eigenlijk te donker om nog verder te spelen, maar Vitesse scoorde toch nog via Nicky Hofs (2x) en een penalty van Aleksandar Rankovic.

Bron: Omroep Gelderland 24-08-2004
 

SML-Vitesse 0-8

Op sportpark De Bakenberg werd een uiterst regenachtig duel gespeeld tussen SML en Vitesse. Het werd uiteindelijk 8-0 voor de profs. Vier spelers scoorden tweemaal.

0-1 Rankovic ’16
0-2 Knol ’18 pen.)
0-3 Knol ’24
0-4 Rojer ’33
0-5 Rojer ’39
0-6 Hofs ’70
0-7 Hofs ’74
0-8 Rankovic ’86 (pen.)

Vitesse:Coutinho, Vreven (’46 Davids), Knol (’46 Dingsdag), Jansen, Fränkel, Yakubu, Knopper. Schaars, Rojer (’46 Hofs), Janssen (’55 De Meersman) en Dors.

Bron: Vitesse.nl 24-08-2004
 

Emile Mbamba in gesprek met Maccabi Tel Aviv

Emile Mbamba is vandaag vertrokken naar Israel. De 22-jarige spits uit Kameroen is in Israel op uitnodiging van de Israelische topclub Maccabi Tel Aviv, die hem graag zouden willen contracteren. De ambitieuze Israelische club kan zich morgenavond kwalificeren voor de Champions League. De eerste wedstrijd tegen de Griekse club PAOK eindigde in een 3-0 straf-winst. Mbamba heeft eerder al te horen gekregen van de Arnhemse clubleiding dat hij mag uitzien naar een andere club. Ook het Franse Metz toonde al belangstelling voor Mbamba. De interesse verflauwde echter toen bleek dat Mbamba in zijn geboorteland Kameroen besmet was geraakt met het malariavirus. Voor Mbamba ligt er een meerjarig contract klaar indien er een akkoord komt tussen Maccabi Tel Aviv, Vitesse en de speler zelf. Emile Mbamba heeft nog een contract dat hem tot 2006 bindt aan de Arnhemmers.

24-08-2004
 

Gezocht mensen die een staander willen vasthouden.

Oproep: Gezocht mensen die een staander willen vasthouden.

De sfeercommisie heeft, in samen werking met een aantal externe financiers, het vorig jaar gestarte project “Het maken van staanders” (eindelijk) kunnen afronden. Dit project werd uitgesteld aangezien het geld in een ander project moest worden gestoken (P. van Vossen). Aankomende zondag is het de bedoeling dat deze nieuwe staanders voor het eerst gebruikt worden op de tribune in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord.

De sfeercommisie is opzoek naar mensen die een staander omhoog willen houden bij de opkomst van de spelers. Het maakt niet uit op welke tribune je zit, aangezien het de bedoeling is dat al deze staanders worden verspreid door het hele stadion. Heb je belangstelling om een staander om hoog te houden stuur dan even een mail naar martinjmk@hotmail.com.

De Sfeercommisie

Augustus 2004
 

Vitesse meldt zich voor Lurling

Technisch directeur Jan Streuer en trainer Edward Sturing hebben nog geen gesprek gehad met Anthony Lurling. Bij de Rotterdamse club heeft Vitesse zich officieel gemeld om de aanvaller over te nemen. “Het is primair een kwestie van geld”, zegt Streuer. “Daarom durf ik nog niet te voorspellen of het lukt Lurling naar Arnhem te halen.”

Bron: AD 24-08-2004
 

Toch voorverkoop Vitesse-Feyenoord

Na overleg met een groot deel van de supporters die zondag de wedstrijd Willem II-Feyenoord bezochten, heeft Feyenoord besloten toch de 1200 kaarten af te nemen voor Feyenoord supporters die 29 augustus aanstaande de uitwedstrijd tegen Vitesse willen bijwonen. Eerder werd besloten de voorverkoop rond die uitwedstrijd uit te stellen, toen bleek dat er met de gemeente Arnhem geen overeenstemming kon worden bereikt over de wijze waarop de Feyenoord-supporters in de toekomst naar het Gelredome konden afreizen. Het was de derde keer op rij dat dit probleem zich voordeed.

Ondanks het feit dat de gemeente Arnhem op voorhand geen harde garantie geeft dat Feyenoord supporters volgend jaar met vrij vervoer naar Arnhem mogen afreizen heeft de gemeente wel aangegeven te willen komen tot normalisering van de wedstrijd. Op verzoek van Feyenoord zal de KNVB extra waarnemers op deze wedstrijd zetten om erop te toe te zien dat de evaluatie direct na de wedstrijd op een juiste manier verloopt. Tevens zal de SOVS(samenwerkende organisaties voetbalsupporters) aanwezig zijn bij deze evaluatie. Daarnaast is het Audit team o.l.v. MargoVliegenthart verzocht erop toe te zien dat de gemeente Arnhem zich houdt aan het beleidskader 2003.

Navraag onder de Feyenoord supporters die afgelopen zondag in Tilburg de wedstrijd tegen Willem II bijwoonden, leerde dat 78,5 procent van de ondervraagden onder deze voorwaarden bereid was eenmalig de verplichte buscombi te accepteren.

Dit betekent dat vanaf dinsdag 24 augustus de voorverkoop start voor diamond en goldcardhouders. Op donderdag 26 en vrijdag 27 augustus kunnen silvercardhouders de resterende kaarten kopen. Feyenoord zal daarbij de voorwaarden voor het behoud van de diamond- en goldcard niet laten gelden. Dat betekent dat supporters die onder eerder genoemde voorwaarden uit principe niet naar Arnhem willen reizen, daarvoor niet zullen worden gestraft. De wedstrijd tegen Vitesse zal derhalve niet als een gemiste wedstrijd worden aangemerkt.

Bron:Feyenoord.nl 23-08-2004
 

Feyenoord-fans boycotten Vitesse

De supportersvereniging van Feyenoord roept de eigen aanhang op om zondag niet naar de wedstrijd tegen Vitesse in Gelredome te gaan. De vereniging is fel tegen de verplichte buscombi voor haar fans. Feyenoord-supporters kunnen de wedstrijd alleen bezoeken als ze met een georganiseerde busreis naar Arnhem komen. De supportersvereniging van Feyenoord vindt dat de gemeente Arnhem de wedstrijd ten onrechte als risicoduel beschouwd. De Feyenoord-fans worden in hun kritiek gesteund door de supportersvereniging van Vitesse.

Bron: Omroep Gelderland 23-08-2004
 

Hugo Borst: Vitesse wil Lurling en Van den Berg
‘Vitesse is erg goed bezig’, aldus AD-columnist

Hugo Borst, AD-columnist, vertelde zondagavond 22 augustus in het TV-programma ‘Studio Sportzomer’ dat Vitesse Feyenoordspeler Lurling wil huren. Daarnaast willen ze Peter van den Berg er ook bij. Borst vond dat Vitesse zo erg goed bezig is en kunnen daardoor misschien de top 3 nog bijbenen.

23-08-2004
 

Fans van Feyenoord boos op Arnhem

Feyenoord heeft de voorverkoop van toegangskaarten voor het duel tegen Vitesse van zondag 29 augustus stilgelegd. De club uit Rotterdam steunt de supportersvereniging die het oneens is met het beleid van de gemeente Arnhem, zo meldt de Feyenoordkrant.

De Rotterdamse fans krijgen steun van de officiele supportersclub van Vitesse. Ook die is ongelukkig met de verplichte buscombi’s die door de lokale veiligheidsdriehoek (politie, justitie, burgemeester) worden opgelegd. De Arnhemse fans protesteerden vrijdagavond middels een spandoek met de tekst: ‘Wordt de Arnhemse politiek, Gelredome zonder uitpubliek? Mooi niet’.

In oktober 2002 had de Arnhemse politiek een Rotterdamse boycot tot gevolg. Uit veiligheidsoverwegingen wilde de burgemeester slechts 900 fans toelaten, in plaats van de 1.200 die Vitesse op grond van de capaciteit van het stadion moet huisvesten. Het bestuur en de fans bleven weg.

De Rotterdammers protesteren nu net als vorig jaar tegen de verplichte buscombi. Alle fans moeten met de bus heen en terug naar Rotterdam. Feyenoord heeft de situatie voorgelegd aan de KNVB, die vandaag contact heeft met de gemeente Arnhem.

De Feyenoord-fans willen wel meewerken aan de buscombi, mits de gemeente Arnhem aangeeft aan welke voorwaarden moeten worden voldaan om volgend jaar vrij naar Gelredome te komen. Eerder dit seizoen lieten fans van FC Utrecht de strijd om de Johan Cruijff-schaal aan zich voorbij gaan vanwege vergelijkbare problemen.

Bron: De Gelderlander 23-08-2004
 

Vitesse wil Lurling

Vitesse heeft zich bij Feyenoord gemeld voor Anthony Lurling. De Arnhemmers willen de aanvaller graag overnemen. Eerder toonde de club zijn interesse in Feyenoord’s voorstopper Peter van den Berg. De geblesseerde Lurling komt onder Gullit niet aan spelen toe en mag weg. Komend weekeinde spelen Vitesse en Feyenoord tegen elkaar.

Bron: AD 23-08-2004
 

Streuer wil opheldering Vitesse

Jan Streuer wil duidelijkheid over zijn toekomst bij Vitesse. De technisch directeur is verbaasd over berichten dat de leiding van de Arnhemse club hem uit zijn functie wil ontheffen. “Ik weet niet waar die verhalen vandaan komen, maar ik wil daar zo snel mogelijk met de club over praten. Ik moet echter nog even geduld hebben, want zowel de voorzitter als algemeen directeur Van der Kraan zijn met vakantie. Zodra die terug zijn wil ik opheldering.”

Bron: AD 23-08-2004
 

Lurling: Vitesse is een mooie club

De Arnhemse club wil Lurling eventueel huren van Feyenoord. De speler zelf weet van de belangstelling: “Ik hoor dat ik overal naatoe kan. Ook Twente en NAC hebben interesse. Vitesse vind ik een mooie club en een fantastisch stadion. Het spel van de eerste twee wedstrijden zag er verzorgd uit. Ik heb er een goed gevoel bij, maar wacht af.” Lurling heeft bij Feyenoord nog een tweejarig contract, maar beseft dat hij weinig meer aan spelen toe zal komen. Bovendien is hij momenteel geblesseerd.

Lurling miste daardoor de voorbereiding bij Feyenoord: “Na een wedstrijd liep ik een knieblessure op, waarvan pas een paar weken geleden bij een MRI-scan bleek dat het een gescheurde knieband was. Ik ben al weer ver in mijn herstel en verwacht over een week weer echt te kunnen gaan trainen.”

Het betekende wel dat de aanvaller, die zowel linksbuiten als achter de spits kan spelen, buiten beeld raakte: “Ik kreeg op een gegeven moment nummer 29 toegewezen. En omdat ik geblesseerd was, kon ik me niet bewijzen. Ik moet reëel zijn. Voetbal is mijn hobby en ik wil niet op de tribune zitten. Eerst fit worden, dan zien we wel verder”.

Bron: Omroep Gelderland 22-08-2004
 

De Beugelier koploper Vitesse Pool

Met twee goede voorspellingen op rij heeft De Beugelier alleen de leiding genomen in de Vitesse Pool. Een knappe prestatie. De eerste wedstrijd tegen Spakenburg was hij nog niet van de partij. Zestien deelnemers zitten De Beugelier op de hielen. Met hun gedeelde tweede plaats hebben zij hetzelfde puntenaantal. Zij hadden daar wel een wedstrijd meer voor nodig. Twee poolgangers staan na drie gespeelde wedstrijden nog met lege handen.

Voor de wedstrijd tegen FC Groningen hebben 228 supporters een voorspelling uitgebracht. Een nieuw record. Naast de lijstaanvoerder wisten 21 deelnemers de 1-0 goed te voorspellen. De topdrie van vorig seizoen, Yellow Black no1, B100 en Go ahead make my day, lijkt nog wat te moeten wennen aan het nieuwe elan van de Arnhemse club. Alleen B100 is met zijn 19e plaats in de hogere regionen van de ranglijst te vinden. Winnaar YB no1 en Gammd bivakkeren beiden in de middenmoot op de 133e plaats met drie punten achterstand op de koploper.

Wil je ook meedoen aan de Vitesse Pool? Dat kan. Gewoon even inloggen op het forum en je voorspelling plaatsen in de betreffende topic. Apart inschrijven is niet nodig. De volgende wedstrijd die meetelt is Vitesse-Feyenoord op 29 augustus.

Voor de Vitesse Pool: Klik hier

22-08-2004
 

SV tegen combi´s

Als Supporters Vereniging Vitesse zijn wij het niet eens met hoe er in sommige steden van Nederland omgegaan wordt met het beleidskader voetbal 2004. Er worden teveel verplichte combi’s opgelegd. Verwijzend naar de geruchten dat Feijenoord voor de derde op één volgende keer overweegt zonder supporters naar Arnhem af te reizen, zijn wij van mening dat er actie ondernomen moet worden. Mede door het rapport van Margo Vliegenthart, waarin zij aangeeft dat er teveel risicowedstrijden en daarmee te veel verplichte combiregelingen opgelegd worden, vinden wij het een uitstekend moment om deze solidariteit richting Feijenoordsupporters te betuigen en uit het Arnhemse een signaal af te geven.

S.V. Vitesse

Met dank aan Vitesse1.nl voor de foto.

21-08-2004
 

Purrel Fränkel: ‘Iedereen is happy’

Vitesse heeft een nieuwe start gemaakt en het is een voortvarende. Na de 1-0 winst op FC Groningen voeren de Arnhemmers minimaal 24 uur de ranglijst aan. “Iedereen is happy”, zingt Purrel Fränkel, zelf weer terug bij af. Het geluk straalt van de Arnhemse gezichten af. “Iedereen voelt zich lekker, ontspannen, relaxed. Dat zie je ook terug op de training, de sfeer is beter”, zegt Purrel Fränkel. De start van Vitesse, twee overwinningen en een gedeelde koppositie, is boven verwachting. Net als het spel van de ploeg die in Theo Janssen gisteravond opnieuw een matchwinnaar had. “Het is mooi, weer 24 uur bovenaan”, reageerde Janssen, de andere speler op de flank waar de concurrentie groot is en de voorkeuren nog niet geheel duidelijk. In de voorbereiding was het lang duidelijk; Michael Jansen linksback, Theo Janssen linker middenvelder en Fränkel verrassend sterk op de flank.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 21-08-04
 

Vitesse ziet durf beloond

Vitesse is de grote verrassing in de openingsfase van de competitie. Na twee seizoenen vol degradatiezorgen lijkt er weer iets moois te bloeien in Gelredome. Getuige ook de 1-0 zege vrijdagavond tegen FC Groningen. Het was de tweede zege voor Vitesse, na de 3-2 bij Roda van vorige week. De Arnhemse ploeg heeft nu al net zoveel punten als vorig seizoen na acht speelronden. Het zegt alles over de metamorfose die Vitesse de voorbije maanden heeft ondergaan. De clubleiding van Vitesse toonde in de zomermaanden lef en visie op de transfermarkt. Een compleet elftal vertrok uit Arnhem, inclusief de donderdag naar De Graafschap vertrokken Mamadou Zongo.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 21-08-04
 

Theo Janssen: Dit is al een record

Theo Janssen scoorde uit een vrije trap zijn tweede seizoenstreffer voor Vitesse in twee duels: “Dit is al een record voor een heel seizoen.” Janssen speelde opnieuw links aan de buitenkant en was dominant aanwezig: “Aan de bal kon ik heel belangrijk zijn en ik heb veel mensen vrij gezet voor de goal. Jammer dat ze niet scoorden, want met een paar assists was het nog leuker geweest.” De linkspoot zag Vitesse zwaar onder druk komen: “We reageerden niet goed toen Groningen de lange ballen ging spelen. Maar lekker belangrijk. We hebben drie punten, zes uit twee!”

Bron: Omroep Gelderland 20-08-2004
 

Doelman Jevric verkeert in topvorm

Keeperstrainer Abe Knoop van Vitesse had tijdens de wedstrijd tegen FC Groningen weer voldoende redenen om zijn bekende kreet “Klasse Drago” aan te heffen. Dragoslav Jevric keepte in Gelredome een ijzersterke partij. De Servische doelman maakte een rustige indruk en pakte enkele onmogelijke ballen: “Al de hele voorbereiding was ik in vorm. En vanavond ging het ook heel goed, ik had een paar belangrijke reddingen. Het was perfect zo.” Jevric kijkt liever nog naar het team dan naar zijn eigen prestatie: “Drie punten, dat is veel belangrijker dan mijn eigen prestaties.”

Bron: Omroep Gelderland 20-08-2004
 

Knopper: We hebben het overleefd

Richard Knopper koestert de drie punten die Vitesse overhoudt aan de wedstrijd tegen FC Groningen. “Het was tot het allerlaatste moment knokken. Groningen zette ons onder druk en wij liepen alleen nog achteruit. Alle posities bij ons leken wel haast verdwenen. We hebben het overleefd. Nu moeten we er maar eens over praten wat er mis ging en daarop gaan trainen.” Knopper speelde samen met Abubakari Yakubu als controlerende middenvelder: “Wij moesten het spel verzorgen. Ik was de meer aanvallende van de twee, maar ik kon niet alleen diep gaan. Ik vond zelf dat het wel redelijk ging.”

Bron: Omroep Gelderland 20-08-2004
 

Vitesse wint in aantrekkelijk duel

Vitesse heeft in het eigen Gelredome een 1-0 overwinning behaald tegen FC Groningen. Het was een zeer aantrekkelijk duel met een enorm hoog tempo. Vitesse wist de eerste helft te domineren, maar kwam in de tweede helft enkele malen erg goed weg. Uit twee competitiewedstrijden hebben de Arnhemmers de volle winst weten te pakken.

De openingsfase werd vrijwel volledig door Vitesse gecontroleerd. De beste kans was voor Theo Janssen na een slim balletje van Matthew Amoah, maar van dichtbij schoot Janssen over. Ook Igor Gluscevic was dichtbij een treffer. In de 32e minuut nam Vitesse de leiding door een prachtige vrije trap van Theo Janssen, die via de paal raak schoot. Daarna maakte Igor Gluscevic bijna 2-0.

Groningen was in de eerste helft bijna nooit gevaarlijk, alleen Matthijs had moeten scoren, maar trof de binnenkant van de paal. Na rust was het spelbeeld heel anders. Vitesse had via Nicky Hofs en Matthew Amoah unieke kansen op 2-0, maar voor de rest was FC Groningen de dominante ploeg met vier grote kansen. De organisatie bij Vitesse viel weg en het was met name aan de excellerende doelman Dragoslav Jevric te danken dat de drie punten in Arnhem blijven.

Bron: Omroep Gelderland 20-08-2004
 

Bericht over infobalie en lidmaatschappassen SV

Ondanks eerdere berichten, kunnen wij tijdens de eerste twee thuiswedstrijden nog geen gebruik maken van een infobalie op de beganegrond west. In de zuidshop willen onze medewerkers u graag te woord staan. Als vanouds, tot naderbericht, blijft de infobalie dus nog even op zuid. De computer problemen op Gelredome zijn gelukkig opgelost. Wij gaan vanaf nu een inhaal slag maken en zullen proberen alle door u gestuurde mail te beantwoorden. Ook kunnen wij nu aan de slag met het afhandelen van de contributie en de lidmaatschapspas.

SV Vitesse

20-08-2004
 

Sturing: begrip voor afwachtende fans

Vitesse speelt vanavond zijn eerste thuiswedstrijd in de competitie: tegen FC Groningen, aanvang 20.00 uur. Hoofdtrainer Edward Sturing van de Arnhemse club hoopt door sportieve successen meer supporters over te halen een seizoenkaart te kopen. Vitesse had gisterochtend 12.850 seizoenkaarten verkocht. Dat zijn er 1650 minder dan in de begroting zijn opgenomen en dat zijn er ruim tweeduizend minder dan vorig seizoen.

Sturing heeft begrip voor de afwachtende houding van een deel van de Arnhemse aanhang. “Als je kijkt naar de twee laatste seizoenen, dan is het logisch dat er mensen zijn die eerst de kat uit de boom kijken. Aan ons de taak om de mensen terug te halen, die vorig seizoen wel een jaarkaart hadden maar die nu nog wachten. Hoe we dat kunnen doen? Door goede resultaten te behalen en leuk voetbal te bieden. Zoals vorige week, met de overwinning bij Roda JC.”

De 3-2 zege op Roda JC, in de eerste wedstrijd van de competitie, heeft sterk doorgewerkt in de verkoop van de jaarkaarten. “Ik denk dat we blij mogen zijn met onze start in Kerkrade. Anders hadden we deze week niet zoveel jaarkaarten verkocht. Je ziet dat het aantal aantrekt. Het heeft te maken met de resultaten en met het gevoel dat de supporters krijgen”, zegt Sturing. “Ik hoop dat we nog veel mensen over de streep kunnen trekken. Zodat we in een goed gevuld Gelredome spelen tegen Groningen en volgende week zondag tegen Feyenoord.”

Stadion Gelredome biedt plaats aan 27.900 toeschouwers. Met de huidige verkoopcijfers dreigt Vitesse zijn thuiswedstrijden dus af te moeten werken in een half vol Gelredome. Zover ziet Sturing het echter niet komen. “Ik denk niet dat het stadion straks half leeg zal zijn. De kaartverkoop zal wel aantrekken. Ik denk dat de mensen onze thuiswedstrijden tegen clubs als Feyenoord en Ajax zeker willen zien.”

En voor het bijwonen van die partijen is het bezit van een jaarkaart een vereiste, aangezien bij deze duels geen vrije kaartverkoop plaatsheeft. Voor het treffen met FC Groningen heeft vandaag aan de kassa’s van Gelredome wel vrije verkoop plaats.

Vorig seizoen wonnen de Noorderlingen in Gelredome met 2-1, in een fase waarin Vitesse wanhopig op zoek was naar aansluiting met de middenmoot. Vanavond hoopt Sturing een vervolg te geven aan de welkome surprise van Kerkrade. “Met name voor de jongens die al langer bij Vitesse spelen is het goed dat we de eerste wedstrijd hebben gewonnen. Anders ontstaat er een sfeer van ‘daar gaan we weer'”, zegt de trainer.

In plaats daarvan moet de coach waken voor te vroeg euforie. “Ik hoor nu al geluiden dat we onze doelstelling moeten veranderen. Voor die euforie probeer ik mijn groep af te schermen. Vaak zie je dat ploegen die na acht of tien wedstrijden onderin staan, aan het eind ook onderin staan. Daarom moeten we proberen zo snel mogelijk weg te blijven uit de onderste regionen. We zijn nog geen ingespeeld geheel, maar we moeten proberen de lijn van de wedstrijd tegen Roda JC door te trekken.”

Vermoedelijke opstelling Vitesse:
Jevric;
Vreven, Knol, Dingsdag, Fränkel;
Knopper, Amoah, Yakubu;
Hofs, Gluscevic en Janssen.

Bron: De Gelderlander 20-08-2004
 

Zongo wil plezier terug

“Mijn plezier bij Vitesse was weg en ik moet spelen”, zegt Mamadou Zongo. De 23 – jarige international van Burkina Faso wordt door De Graafschap voor een seizoen gehuurd van Vitesse. Met de komst van Mamadou Zongo wordt bij De Graafschap een mooie Afrikaanse traditie voortgezet. Afrikaanse aanvallers doen het doorgaans goed op De Vijverberg. Nog altijd wordt in Doetinchem met respect gesproken over Wasiu Taiwo, Zico Tumba en natuurlijk Ali Ibrahim. Een mooie traditie die wellicht een vervolg krijgt met Zongo, die afgelopen dinsdag nog een interland speelde met Burkina Faso in en tegen Algerije. Het resultaat (2-2) was bevredigend en zo ook het feit dat Zongo hoogstpersoonlijk de 1-1 aantekende.

Gisteravond werd een vermoeide Zongo gepresenteerd aan de businessclub op De Vijverberg. ’s Morgens trainde hij nog met Vitesse, daarna werden zaken gedaan in het Gelredome tussen beide clubs en volgde in het ziekenhuis in Winterswijk een uren durende keuring. De Graafschap nam – begrijpelijk – het zekere voor het onzekere, want Zongo is vooral bekend geworden door een slepende knieblessure.

De technische aanvaller kwam in 1997 naar Vitesse en speelde zich in de kijker. In het seizoen 1998-’99 speelde hij 15 wedstrijden waarin hij vijf keer scoorde. Het seizoen daarop scoorde hij weer vijf keer in 23 wedstrijden. Maar het seizoen daarop sloeg op 23 februari 2001 het noodlot toe in de uitwedstrijd tegen FC Twente. Zongo scheurde zijn kruisband in de rechterknie en dat was het begin van een lijdensweg. Later volgde nog een meniscusoperatie aan dezelfde knie en andere malheur. Pas tweeëneenhalf jaar later – 28 september 2003 – maakte hij zijn rentree tegen FC Utrecht, een optreden dat hij bekroonde met een treffer. Vorig seizoen kwam hij nog tot 21 wedstrijden voor Vitesse. Naar eigen zeggen is Zongo fit (“Ik voel me drie keer zo goed als vorig seizoen”) en de medische keuring wees dat ook uit.

Bij Vitesse – dat ambitieus inkocht – was hij dit seizoen op het tweede plan geraakt en acteerde vooral als stand-in voor Nick Hofs. “Toch ben ik er zeker van dat ik na een maand of twee wel een basisplaats zou hebben gehad”, zegt Zongo vol overtuiging. “Maar mijn plezier bij Vitesse was weg en ik moet spelen. Het geduld is op. Bovendien is De Graafschap een leuke club met een mooie aanhang. Al wordt het dit seizoen wel vooral overleven.”

Trainer Gert Kruys is dolblij met de aanwinst. Ook al omdat Zongo bij Vitesse (vooral in het tweede) samenspeelde met Jhon van Beukering. Kruys: “Ik verwacht dat Zongo weinig tijd nodig heeft om zich aan te passen, want hij kent Jhon. Het voordeel van Zongo is dat hij op meerdere posities inzetbaar is. Hij kan vanaf rechts spelen, maar ook achter Van Beukering.”

Zongo is na dit seizoen transfervrij. “Ik verwacht een hongerige speler die z’n visitekaartje wil afgeven”, zegt Kruys. “Zongo is voor ons een directe versterking, die uit de voeten kan met ruimte voor zich. Bovendien voegt hij technisch wat toe.” Volgens algemeen directeur Johan Tukker is er binnen het budget van De Graafschap ruimte voor nog een versterking. En als het aan Kruys ligt, wordt ook dat een aanvaller.

Bron: De Gelderlander 20-08-2004
 

‘Ik was er vreselijk aan toe’
Vitesse-aanvaller Emile Mbamba hersteld van malaria

Vitesse speelt vanavond tegen FC Groningen de eerste thuiswedstrijd van het seizoen. Emile Mbamba is hersteld van malaria, maar is nog niet fit genoeg om mee te spelen. De lijdensweg van de spits uit Kameroen.

Clubarts Peter van Beek van Vitesse krijgt het er nóg benauwd van. Vier weken geleden meldde aanvaller Emile Mbamba (21) zich af voor een training. Hij was net terug van de begrafenis van zijn oom in Kameroen. Zonder ergens last van te. hebben, trainde hij direct weer mee.

lees verder...

Bron: AD 20-08-04
 

Van de velden: Vitesse- FC Groningen, vandaag 20.00 uur

Coach Edward Sturing verwacht zijn selectie op korte termijn te kunnen versterken.”Maar dat zal pas volgende week zijn”, verwacht hij.”Peter van den Berg is een serieuze optie, maar we zijn met hem en met Feyenoord nog niet rond.”

Trainer Ron Jans laat Mile Krstev buiten de selectie. De middenvelder speelde woensdag de volle 90 minuten met het nationale elftal van Macedonië en keerde pas gisteravond laat terug. Hugo, die vorige week naar de tribune was verwezen, neemt zijn plaats in de selectie in. Ook Brian Pinas is terug bij de groep.

Scheidsrechter: Wiedemeijer
Afwezigen:
Vitesse: Mbamba (niet fit).
FC Groningen: Seedorf (knie), Krstev (vermoeidheid), Fledderus (geschorst).

Bron: AD 20-08-2004
 

Zongo naar De Graafschap

Mamadou Zongo speelt de rest van het seizoen bij De Graafschap.De aanvaller uit Burkina Fasso wordt gehuurd van Vitesse,waar hij zeven jaar speelde.Na dit seizoen loopt het contract van de speler in Arnhem af.

Bron:NOS TT 19-08-2004
 

Lijn van Roda JC doortrekken

Vitesse speelt voor het eerst in het seizoen 2004-2005 thuis. Vrijdagavond treft de ploeg van Edward Sturing om 20.00 uur FC Groningen als tegenstander. “We willen de lijn van vorige week doortrekken. Winst op Groningen zou een fantastische start van het seizoen betekenen”, sprak Sturing.

De selectie voor de wedstrijd tegen FC Groningen, de ploeg die afgelopen weekend met 0-0 gelijkspeelde tegen RKC Waalwijk, is nagenoeg fit. Emile Mbamba, Jaap Davids en Tim de Meersman spelen donderdagavond met Jong Vitesse en maken vrijdag geen deel uit van de groep.

Trainer Edward Sturing blikte nog even kort terug op de met 3-2 gewonnen wedstrijd tegen Roda JC. “Met die winst doorbreek je een negatieve spiraal en dat is wel eens lekker voor deze groep. Wel moeten we oppassen voor euforie. Er zijn al mensen die roepen dat we onze doelstelling moet aanpassen, maar daar is het nog veel te vroeg voor. We willen elke wedstrijd scherp blijven voetballen en er wekelijks vol voor gaan. Het was tegen Roda JC nog geen ingespeeld geheel, wel heb ik veel goede dingen gezien. Een groot pluspunt was de rust in het elftal en dat we de voorsprong konden vasthouden.”

“Bij winst op FC Groningen hebben we natuurlijk een fantastische start van het seizoen. Ik vind het belangrijk dat we zo snel mogelijk onderin weg zijn en blijven. Ploegen die na een wedstrijd of tien onderin staan, blijven daar ook vaak. Kijk maar naar Vitesse de afgelopen twee seizoenen. Mentaal werkt dat enorm door. De speelwijze van Groningen is ons bekend. Wij hebben ze twee keer bekeken. We moeten er rekening mee houden dat ze op de counter gaan spelen. De spelers zullen de kop erbij moeten hebben en niet te graag willen.”

Info kaartverkoop

Seizoenkaarten (m.i.v. Groningen) zijn nog verkrijgbaar op donderdag 19 augustus en vrijdag 20 augustus tussen 13.30 en 17.00 uur bij de afdeling Ticketing van Vitesse op Gelredome.

Vrijdag 20 augustus a.s. zullen er na 17.00 uur geen seizoenkaarten meer verkocht worden!!

Bron: Vitesse.nl 19-08-2004
 

Peter van den Berg wacht nog af

ROTTERDAM – Peter van den Berg heeft nog geen akkoord bereikt met Vitesse.

De verdediger van Feyenoord staat nadrukkelijk in de belangstelling van de Arnhemse club, maar er zijn meer gegadigden: “Naast Vitesse is ook NAC nog steeds in beeld. Van FC Twente en De Graafschap heb ik zelf niks gehoord.En ADO Den Haag heeft met Feyenoord gesproken, maar niet met mij.”

Peter van den Berg wil niet zeggen welke club zijn eigen voorkeur heeft: “Ik ben wel bezig met een club, maar het is vooral zaak dat ze er met Feyenoord uitkomen, dan lukt het met mij ook wel.De bal ligt bij Feyenoord.”

Van den Berg mag bij Feyenoord blijven: “Dat kan altijd nog, maar Feyenoord ziet me liever gaan. Ik wacht maar af.”

Vitesse-trainer Edward Sturing vindt het opvallend hoe populair de club weer is bij voetballers: “Spelers willen graag naar Vitesse komen. Het is ook een mooie club om voor te spelen. Als iemand dat weet, ben ik het wel.”

Sturing snapt ook wel dat Vitesse weer in trek is: “We hebben ook veel meer kwaliteit dan vorig seizoen. Spelers zien dat ook wel. Het is zelfs al zo dat spelers zichzelf hier aanmelden, omdat ze ergens anders niet aan spelen toe komen.”

Bron: Omroep Gelderland 19-08-2004
 

Sturing: snel weg uit degradatiezone

ARNHEM – Vitesse-trainer Edward Sturing probeert de euforie na de eerste zege bij Roda JC enigszins te temperen.

“Ik hoor allerlei ambitieuze geluiden, maar daarvoor is het nog te vroeg. Maar we hebben al drie punten en als we ook van Groningen winnen, nemen we meteen al afstand van de degradatiezone. Daar moeten we snel van weg zien te komen. Je ziet vaak dat ploegen die na een wedstrijd of tien onderin staan, daar het hele seizoen blijven.”

Sturing weet wat hij van FC Groningen kan verwachten: “Ik denk dat ze op de counter zullen spelen, dat gaan veel ploegen hier in Gelredome doen.”

Bron: Omroep Gelderland 19-08-2004
 

Luxeprobleem voor Edward Sturing

ARNHEM – Vitesse-trainer Edward Sturing heeft een luxeprobleem in de aanloop naar de wedstrijd tegen FC Groningen.

Op Emile Mbamba na beschikt Sturing over een complete selectie. Aleksandar Rankovic keert terug van een schorsing, maar begint waarschijnlijk op de bank. Igor Gluscevic kan nu wel in de basis starten. Voor de linksbackpositie moet Sturing kiezen tussen Michael Jansen en Purrel Frankel, die ook linksbuiten kan spelen, evenals Theo Janssen.

Vermoedelijke opstelling:
Jevric;
Vreven, Knol, Dingsdag, Frankel;
Knopper, Amoah, Yakubu;
Hofs, Gluscevic en Janssen.

Bron: Omroep Gelderland 19-08-2004
 

Seizoenkaarten bij Vitesse in trek

ARNHEM – Na de zege bij Roda JC heeft Vitesse inmiddels ruim 1300 extra seizoenkaarten verkocht.

De Arnhemse club staat nu op 12.850 seizoenkaarten. Dat is nog altijd ruim 2.000 minder dan vorig seizoen, maar de verwachting is dat het aantal nog zal toenemen. Trainer Edward Sturing snapt wel waarom supporters nog twijfelen over de aankoop van een seizoenkaart: “Mensen zijn een beetje achterdochtig na de twee mindere laatste jaren.”

Toch denkt Sturing dat Gelredome weer goed gevuld zal zijn dit seizoen: “Het resultaat van vorige week heeft daar goed aan gedaan, dat geeft vertrouwen.”

Bron: Omroep Gelderland 19-08-2004
 

Gelredome is half vol

Vitesse is zeer ongelukkig met het grote aantal risicoduels in de competitie. Slechts zeven keer kan er in de vrije verkoop een kaartje worden gekocht. Dat is een financiële domper voor de club.

Vitesse speelt vrijdagavond tegen FC Groningen één van de zeven risicoloze wedstrijden. Iedereen, met uitzondering van supporters met een stadionverbod, kan op de wedstrijddag gewoon een kaartje kopen. Bij de tien andere thuisduels is dat niet mogelijk. Vitesse loopt daarmee een aanzienlijke bron van inkomsten mis.

“We kunnen de inkomsten uit losse verkoop goed gebruiken”, bekent woordvoerster Ester Bal. “Als je alleen naar de commerciële kant kijkt, is het voor ons erg teleurstellend. We zouden het liever anders zien en het aantal risicoduels terugdringen, maar de veiligheid staat natuurlijk wel voorop.”

Vitesse heeft het veiligheidsbeleid niet zelf voor het zeggen. Daarvoor wordt informatie ingewonnen over supportersgroepen van andere clubs. Vervolgens wordt overleg gepleegd met politie en gemeente. Uiteindelijk heeft de burgemeester, verantwoordelijk voor gemeentelijke veiligheidszaken, het voor het zeggen. De wisseling van de wacht in de eredivisie pakt voor Vitesse ook niet goed uit. De duels tegen het gedegradeerde Volendam en FC Zwolle vielen in de categorie A; vrije kaartverkoop. Voor de nieuwelingen geldt dat niet.

Zowel de wedstrijd tegen FC Den Bosch (25 september) als die tegen streekgenoot De Graafschap op donderdag 16 december valt in categorie B; verhoogd risico, ofwel beperkte kaartverkoop. Dat wil zeggen dat alleen seizoenkaarthouders maximaal twee extra kaarten kunnen bemachtigen. Liefst vijf wedstrijden hebben dit seizoen de strengste veiligheidsvoorwaarden van categorie C meegekregen: Ajax, Feyenoord, NEC, ADO Den Haag en FC Utrecht. Voor die wedstrijden mogen seizoenkaarthouders maar één extra kaartje kopen. In tegenstelling tot categorie B blijven de kassa’s op de wedstrijddag dicht.

De financiële tegenvaller kan voor Vitesse aardig oplopen aangezien er vooralsnog niet meer dan 12.000 seizoenkaarten (exclusief businessplaatsen) zijn verkocht. Dat is 2.500 minder dan begroot. Omdat er minder seizoenkaartem zijn verkocht, kunnen bij risicowedstrijden ook minder mensen kaartjes bijkopen.

Vitesse speelt voor de winterstop slechts twee wedstrijden die in de categorie A vallen, te beginnen vrijdagavond tegen FC Groningen. Op de wedstrijddag zijn de kassa’s open tot het eerste fluitsignaal. Dat geldt in 2004 verder alleen het duel tegen AZ op 23 oktober.

Overzicht kaartverkoop Vitesse bij thuiswedstrijden:

Categorie A, vrije kaartverkoop: FC Groningen, AZ, RBC, Roda JC, Willem II, Heerenveen, RKC.

Categorie B, alleen extra kaartverkoop aan seizoenkaarthouders; maximaal twee kaarten, op de wedstrijddag één: FC Den Bosch, NAC, PSV, De Graafschap, FC Twente.

Categorie C, beperkte kaartverkoop aan seizoenkaarthouders, slechts één kaartje, niet op wedstrijddag: Feyenoord, NEC, FC Utrecht, ADO Den Haag en Ajax.

Bron: De Gelderlander 19-08-2004
 

Van den Berg kiest zelf voor Vitesse
Van akkoord geen sprake

Peter van den Berg wil zijn carrière voortzetten bij Vitesse. De verdediger van Feyenoord heeft een goed gevoel overgehouden aan zijn gesprek met technisch directeur Jan Streuer. Van een akkoord is echter nog geen sprake. Mocht de overgang afketsen, dan komt NAC weer in beeld. De Arnhemse club heeft nauwelijks geld voor versterkingen en denkt vooral aan transfervrije spelers. Feyenoord verwacht dat binnen een paar dagen meer duidelijkheid is.

Van den Berg staat ook in de belangstelling van ADO Den Haag en FC Twente. De 32-jarige routinier ziet beide ploegen niet zitten vanwege de grote reisafstand. Hij woont in Den Bosch en wil niet meer verhuizen.

Bron: AD 19-08-2004
 

Konterman: ‘Ik heb de situatie bij Vitesse zwaar overschat’
Oud-Vitessespeler vertelt o.a hoeveel hij bij Vitesse verdiende

In een interview met de VI over zijn loopbaan blikt Bert Konterman nog even terug op Vitesse:

Het had niet veel gescheeld of je was geen profvoetballer geworden.

‘Ik wilde boswachter worden, of iets doen met landbouwinrichting. Ik was altijd al lid van Natuurbescherming, het Wereld Natuur Fonds en nu weer Natuurmonumenten. Op mijn zestiende was er geen vogeltje dat ik niet kende. Voetbal was een mooie hobby, maar het werd pas wat serieuzer toen ik vijftien werd. Ik zat bij FC Zwolle in een lichting met Henk Timmer en wij zijn ook de enige twee die het hebben gered. Als snotapie kwam ik na de degradatie in 1989 bij de selectie. Wij waren stille Willies, kleine jongens die in de hoek zaten en alleen maar luisterden naar de groten. Dat was in die tijd nog zo, we moesten alles vragen, sjouwden de materialen en poetsten nog net de schoenen niet. Het was mooi, geen stress, alleen maar lekker onbevangen voetballen, heerlijk. Alles wat je de eerste keer doet is spannend, zelfs je eerste interview.

lees verder...

Bron: VI 04-8-04
 

Burkina Faso speelt gelijk tegen Algerije; Zongo scoort

Burkina Faso heeft gisteravond met 2-2 gelijkgespeeld tegen Algerije. Één van de doelpuntenmakers van Burkina Faso was Vitesse-speler Zongo. Hij scoorde vanaf elf meter.

18-08-2004
 

‘Ik ben er de speler niet naar om de nummer 10-plaats op te eisen’

Drie punten, twee goals. Voor Vitesse-middenvelder Nick Hofs (21) is het nieuwe seizoen uitstekend begonnen met de 2-3 zege van zijn ploeg bij Roda JC. Na een jaar vol tegenslagen lijken betere tijden in het verschiet te liggen voor de speler van Jong Oranje. ‘Deze lijn moet ik doorzetten.’

lees verder...

Bron: VI 18-08-04
 

Van den Berg kan naar Vitesse en NAC Breda
Streuer hoopt op lagere transfersom

De bij Feyenoord overbodige verdediger Peter van den Berg (32) voert gesprekken met NAC Breda en Vitesse over een mogelijke overgang. Technisch directeur Jan Streuer van Vitesse: ‘Wij zijn zeer geïnteresseerd in hem. Pogingen om Remco van der Schaaf over te nemen van PSV schieten maar niet op, in Van den Berg zien we een uitstekend alternatief.’ Het door Feyenoord verlangde transferbedrag kan een obstakel vormen voor een overgang van de verdediger naar Arnhem. Streuer: ‘Wij zijn niet in de positie om veel geld te betalen, dus moeten we hopen dat de vraagprijs zakt.’

Die kans lijkt klein, afgaande op de woorden van Feyenoord-secretaris Jan D. Swart: ‘De transfersom is al niet zo hoog. Het zal van Vitesse moeten komen.’ De Rotterdammers willen Van den Berg alleen verkopen, verhuur is onbespreekbaar. Op de achtergrond speelt ook de interesse van De Graafschap en ADO Den Haag. Van den Berg zegt niet weg te hoeven bij Feyenoord. ‘Maar als ik hier op het derde plan beland, heeft het weinig zin om blijven. Het zijn gemengde gevoelens. Ik wil gewoon spelen. Als dat hier niet kan, dan hopelijk ergens anders.’

Bron: VI 18-08-2004
 

Va-banque Vitesse

De Arnhemse voetbalclub Vitesse strekt eredivisiesponsor Holland Casino tot eer: het transferbeleid lijkt wel Russische roulette

Joost Galema

Voetbal blijft een schimmig positiespel, niet zozeer op het veld, want daar zijn de regels duidelijk, maar des te meer wanneer het gaat om de financiële huishouding van clubs. Dan variëren de spelregels van dag tot dag. Verschillende gemeenten redden vorig jaar hun noodlijdende clubs van de ondergang door miljoenenleningen te verstrekken, en gaven daarbij meteen te kennen dat dit de laatste maal zou zijn. Maar het seizoen is nog niet begonnen of het eerste stadsbestuur ging al door de knieën.

lees verder...

Bron: Elsevier Nr. 33 2004
 

Mamadou Zongo tegen Algerije

Mamadou Zongo speelt dinsdagavond met zijn land Burkina Faso een interland tegen Algerije. Burkina Faso speelt dinsdagavond een vriendschappelijke interland in en tegen Algerije. Het duel wordt gespeeld ter voorbereiding op het kwalificatietoernooi voor het wereldkampioenschap voetbal en de Africa Cup in 2006. De aanvaller voegt zich donderdag weer bij de selectie van Vitesse.

Bron: Vitesse.nl 17-08-2004
 

Emile Mbamba sluit aan bij groep

Emile Mbamba is weer terug in de selectie van Vitesse. De aanvaller is volledig hersteld van de malaria-aanval, die hem enkele weken van het trainingsveld hield. De aanvaller kreeg tijdens de voorbereiding plots een aanval van malaria, waardoor hij enkele dagen in het ziekenhuis moest verblijven en daarna individueel herstelde van de aanval. Mbamba is inmiddels weer volledig op krachten en sluit zich weer aan bij de groep die zich voorbereidt op de eerste thuiswedstrijd van het seizoen, vrijdagavond tegen FC Groningen.

De rest van de selectie is fit, op Theo Janssen na, die ziek is. Het kwartet Michael Jansen, Stijn Schaars, Eldridge Rojer en Nicky Hofs keert donderdag terug van de trainingsstage met Jong Oranje. Ook Mamadou Zongo (interlandverplichtingen) is er donderdag weer bij.

Bron: Vitesse.nl 17-08-2004
 

Bos tevreden met rol in de anonimiteit

Theo Bos ziet niet om in wrok. De trainer is niet langer assistent van hoofdtrainer Edward Sturing, maar daar maalt de 38-jarige Arnhemmer niet om. “Ik heb het dit seizoen druk genoeg met Jong Vitesse en de cursus.”

Met zijn team Jong Vitesse opende Theo Bos gisteravond officieel het seizoen. Op het veld van amateurclub SML zag Bos zijn pupillen met 2-1 verliezen van Jong NEC, in het eerste treffen in de bekercompetitie.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 17-8-04
 

Clubs in de rij voor Van den Berg
Verdediger wil financieel niet veel achteruit gaan

Peter van den Berg blijkt een zeer gewilde speler. Het rijtje clubs dat interesse toont in de verdediger, die bij Feyenoord mag vertrekken, groeit met de dag. Eerder werd al bekend dat Vitesse en NAC belangstelling hadden, nu dingen ook ADO Den Haag en FC Twente naar zijn gunsten. Van den Berg heeft voorlopig zelf geen voorkeur voor één van geïnteresseerden.

De oud-RKC-speler heeft tot op heden alleen met de Arnhemmers gesproken. Het was een prettig onderhoud, vindt de 32-jarige routinier. “We hebben lekker over voetbal gepraat. Over financiële zaken hebben we het nog niet gehad.” Het onderhoud beviel beide partijen zo goed dat wordt verwacht dat Vitesse zich in de loop van deze week met een concreet bod bij Feyenoord meldt. Een gesprek met NAC is nog niet gepland. Waarschijnlijk zal hier binnen korte tijd verandering in komen.

De kans is groot dat Van den Berg geen snelle beslissing over een transfer naar NAC of Vitesse neemt, nu ook ADO Den Haag en FC Twente zich officieel bij Feyenoord hebben gemeld. De Hagenaars verwachten echter dat de financiële eisen van de verdediger voor de club te gortig zullen zijn. Niettemin wil ADO zeker in gesprek raken met de Rotterdammer. FC Twente wil de onderbezette defensie versterken, maar ook in Enschede kan de hoofdprijs niet worden betaald. Voorlopig is onduidelijk hoeveel Feyenoord voor Van den Berg wil hebben. De Rotterdamse club heeft aangekondigd zich coulant op te stellen, maar gratis mag hij zeker niet weg. Bovendien wil ook Van den Berg er financieel niet al te veel op achteruit gaan.

Bron: AD 17-08-2004
 

Vitesse Pool nu al 226 deelnemers
Verdubbelling aantal poolfans op forum

Maar liefst 221 Vitessefans hebben op het forum van deze site een voorspelling uitgebracht voor de wedstrijd tegen Roda JC. Het wedstrijdrecord van vorig seizoen bedroeg 114 deelnemers bij de wedstrijd tegen AZ op 29 augustus 2003. Dat betekent bijna een verdubbeling aan deelnemers. Van al deze poolers hebben alleen De Beugelier en mregeling de uitslag goed geraden. Gefeliciteerd. Zij verdienen de volle buit van vier punten.

Tegen Spakenburg waren al 170 forummers van de partij. Het klassement telt nu 226 deelnemers wordt aangevoerd door 22 poolers die ieder vijf punten hebben verzameld in de twee gespeelde wedstrijden. Nog altijd kan iedereen die dat wil meedoen aan de Vitesse Pool. Gewoon even inloggen op het forum en je voorspelling plaatsen in de betreffende topic. Dat kan ruim vantevoren in de maandtopic, maar ook in de wedstrijdtopic die beide op het forum te vinden zijn.

De volgende wedstrijd die meetelt is Vitesse-FC Groningen op 20 augustus.

Voor de Vitesse Pool : Klik hier

16-08-2004
 

‘Vitesse is niet mijn eindstation’
Monoloog Richard Knopper

Richard Knopper (26) voetbalde tijdens zijn jeugd voor zowel Feyenoord als Ajax. Voor de Amsterdamse club speelde hij 78 officiële wedstrijden in het eerste elftal. Na al twee keer te zijn verhuurd mocht hij deze zomer, ondanks een doorlopend contract, transfervrij vertrekken naar Vitesse. ‘Ik ben blij dat het boek Ajax dicht is.’

lees verder...

Bron: VI 11-8-04
 

Voetbal weer nummer één
De warming-up van Vitesse

Nóóit meer een seizoen als vorig jaar, zei Edward Sturing nadat Vitesse zich pas via de nacompetitie had verzekerd van een langer verblijf in de Holland Casino Eredivisie. Na vier topaankopen waait er in Arnhem een andere wind en bestaan er voor de trainer geen excuses meer. ‘Ik weet zeker dat de mensen dit jaar een ander Vitesse zien.’

lees verder...

Bron: VI 11-8-04
 

Vitesse: miljonair of bedelaar?

Waar doen ze het van? Tandenknarsend kijkt de concurrentie toe hoe Vitesse de ene na de andere crack naar Arnhem haalt. En dat terwijl de club al voor aanvang van het seizoen minimaal met een tekort van drie miljoen euro op de begroting rekening houdt. In de aanloop naar vorig seizoen werd Vitesse nog ternauwernood gered door een actie van de Arnhemse gemeenteraad á raison van dertig miljoen euro.

lees verder...

Bron: VI 21-7-04
 

Nieuwe vorm van reclamemaken bij wedstrijden

Vanaf komend seizoen worden kijkers naar wedstrijden uit de Holland Casino Eredivisie geconfronteerd met een voor Nederland nieuw fenomeen: virtuele reclame. De Eredivisie NV sloot voor de technische kant van de nieuwe reclamevorm een contract af met het Israëlische software bedrijf Orad, dat onder meer het Amerikaanse sportkanaal ESPN tot zijn klanten mag rekenen. De gezamenlijke clubs kozen daarmee voor de grafische oplossing. In het stadion zelf zijn de reclameborden niet te zien, op televisie wel. De keuze viel dus uiteindelijk niet op de driedimensionale reclamedoeken die wel echt langs het veld liggen. Volgens Chris Woerts, die samen met Alex Tielbeke de directie voert van de ENV, heeft dat te maken met de flexibiliteit van de graphics. Woerts: ‘Als je een doek in het stadion naast de goal legt, dan moet dus vaststaan welke sponsornaam erop komt te staan. Met de virtuele techniek van Orad kun je dat steeds veranderen, zelfs tijdens een wedstrijd als je dat zou willen. Bovendien heb je de vrijheid om als een eredivisiewedstrijd bijvoorbeeld in Japan wordt uitgezonden, een Japans bedrijfsnaam op het bord te projecteren.’

lees verder...

Bron: VI 21-7-04
 

Anno 1972: Vitesse

In deze serie worden elftallen van een bepaald jaar doorgelicht. Betrokkenen schetsen het team, het tijdsbeeld waarin het zich bewoog en ze verhalen over wat er van de spelers is geworden.

0p 19 mei 1972 reisde Vitesse voor de laatste eredivisiewedstrijd van het seizoen af naar Amsterdam, waar Ajax wachtte. De Arnhemmers waren al gedegradeerd en zagen erg op tegen het duel met de nieuwe landskampioen, die twaalf dagen later voor de tweede opeenvolgende keer een Europa Cup I-finale moest spelen: in Rotterdam, tegen Internazionale. Vitesse-trainer Cor Brom besloot de club waar hij enkele jaren eerder nog assistent-trainer was niet te veel in de weg te leggen. ‘Brom zei: Jongens, het gaat nergens meer om. Ga naar niet te hard de duels in, laten we er maar gewoon een leuke wedstrijd van maken,’ vertelt Henk Vleeming, destijds speler van Vitesse. Het werd 12-1, de grootste uitslag ooit in de eredivisie. Vleeming: ‘Het was verschrikkelijk. Ik stond als linksbuiten tegenover Wim Suurbier, maar ik heb meer achter Suurbier aangelopen dan hij achter mij.’

lees verder...

Bron: VI 21-7-04
 

Sturing wijst Griekse club af

Edward Sturing heeft in zijn zomervakantie een aanbod afgeslagen om trainer te worden in Griekenland. De coach van Vitesse bevestigde de belangstelling, maar wil de naam van de club niet noemen. Sturing werd in juni, tijdens zijn zomervakantie in Kroatië, gebeld met de vraag of hij dit seizoen in Griekenland aan de slag wil. De 41-jarige Eerbeker wimpelde het aanbod direct af. “Het ging om een gerenommeerde club, die altijd in de top van Griekenland speelt. Ze spelen ook Europees voetbal dit jaar.”

Sturing wil geen naam noemen of bevestigen. “Dat doe ik niet, omdat er bij die club een andere trainer aan het werk is. Het is niet leuk te horen dat er eerst een ander is benaderd”, stelt hij. De coach voelt zich wel gestreeld door de belangstelling. “Het is altijd leuk om gevraagd te worden. Zeker na zo’n moeizaam seizoen. Blijkbaar wordt er niet alleen naar de stand op de ranglijst gekeken.”

Maar hij voelt er niets voor zijn contract in Arnhem in te ruilen. “Ik heb er geen moment over nagedacht en dat heeft alles met het verhaal hier, bij Vitesse, te maken. Dit is mijn club, ik voel me hier prima.” In Griekenland heeft deze zomer alleen AEK Athene een nieuwe trainer aangesteld.

Bron: De Gelderlander 16-08-2004
 

Kaartverkoop Vitesse – FC Groningen
vrijdag 20 augustus, 20.00 uur

Vrije kaartverkoop
U heeft geen seizoenkaart of Club Card nodig om kaarten te kopen. Er is geen maximum aan het aantal kaarten. Indien er nog kaarten beschikbaar zijn, vindt er kassaverkoop op de wedstrijddag plaats. Kaartverkoop via TicketBox van zaterdag 14 augustus tot en met donderdag 19 augustus.

Bron: Vitesse.nl augustus 2004
 

Vitesse in gesprek met Van den Berg

Feyenoorder Peter van den Berg is in gesprek met Vitesse over een eventueel contract. dat heeft technisch manager van Vitesse Jan Streuer zondag bevestigd. Volgens Streuer is de transfersom die Feyenoord vraagt voor de 32-jarige verdediger het grootste probleem. Van den Berg kan ook naar Breda om voor NAC te gaan spelen. Voor de Rotterdammer zelf is het een luxe probleem: “Ik woon zelf in Den Bosch, dus qua afstand maakt het niets uit. Het zijn allebei mooie clubs.”

Bron: Omroep Gelderland 15-08-2004
 

Vitesse eerste koploper
Vernieuwde Arnhemse ploeg klopt na hakkelende aanloop verrassend Roda JC

Op het openingsbal van de Nederlandse voetbalcompetitie kon Vitesse gisteravond wel de hele nacht door dansen. Ondanks een hakkelende aanloop naar de eerste wedstrijd won de vernieuwde ploeg van trainer Edward Sturing verrassend van Roda JC: 2-3.

Het boeiende duel kende een grillig scoreverloop en een tweezijdig beeld. Voor rust was Roda JC de betere ploeg, na rust beheerste Vitesse de wedstrijd. Een verwachte wissel van trainer Edward Sturing bracht uiteindelijk de ommekeer. Tot de komst van spits Igor Gluscevic na bijna een uur spelen, leek Vitesse niet in staat tot een positief resultaat. Hoewel de opening van het duel goed was en Vitesse een stukken betere indruk maakt dan vorig seizoen, was het overwicht grotendeels voor de thuisploeg.

Gezien de hakkelende aanloop naar de wedstrijd toe en de late komst van nieuwe spelers naar Arnhem, was het niet vreemd dat de start moeizaam was. Het elftal van Sturing heeft nog tijd nodig om ingespeeld te raken en de juiste afstemming te vinden. Om die reden was de veerkracht die de ploeg na rust toonde opvallend en het resultaat boven verwachting.

Vitesse kreeg gisteren pas op de valreep toestemming om Abubakari Yakubu en Igor Gluscevic op te stellen. Gluscevic begon evenwel op de bank na een bliksembezoek aan Belgrado. De 30-jarige Serviër reisde donderdag af om zich gisterochtend in alle vroegte als eerste op de ambassade te melden voor de laatste handtekeningen.

Na een landing in Düsseldorf arriveerde de spits pas een half uur voor aanvang van de wedstrijd in Kerkrade. Trainer Edward Sturing vond het te laat om zijn aanwinst als basisspeler te laten starten. Daarmee kwam er een plaats vrij voor Theo Janssen, die de vernieuwde concurrentieslag in Arnhem leek te verliezen, maar gisteravond mocht starten. Ook de aanwinsten Richard Knopper, Stijn Vreven en Abubakari Yakubu waren erbij op het openingsbal van het voetbalseizoen.

Net als arbiter Roelof Luinge, goed voor een voorproefje op de nieuwe spelregels. Zo kreeg de Hongaarse aanwinst Laslo Bodnar van Roda JC een gele kaart toen hij zijn treffer (2-1) vierde met het shirt over zijn hoofd. Dat mag dit seizoen niet meer en Luinge was er als de kippen bij het primeurtje te claimen.

De voorsprong van Roda JC was op dat moment verdiend op basis van de veldverhouding. Al moet gezegd dat voor Vitesse de doelpunten wel ongelukkig vielen. Bij de eerste van Cristiano, na een mislukt schot van Kevin van Dessel, werd er voor buitenspel gevlagd. Luinge stond er minder goed voor, maar dacht het beter te zien en corrigeerde zijn assistent:1-0.

Zes minuten later scoorde Nicky Hofs op aangeven van Michael Jansen 1-1. De 2-1 viel uit een vrije trap van dertig meter. Bodnar gebruikte het spekgladde veld, doelman Jevric reageerde niet alert genoeg: 2-1. Na de hervatting kwam al snel Gluscevic voor de nerveuze Jansen. Vitesse nam meer risico, kreeg na 10 moeizame minuten het heft in handen en bepaalde vervolgens het ritme van de wedstrijd. Dat leidde in de 73ste minuut tot de gelijkmaker van Hofs, die attent reageerde op een schot van Knopper: 2-2. Net als bij de eerste treffer van Roda hing aan dit doelpunt een buitenspelluchtje.

De openingsavond werd voor de Arnhemmers pas echt een feest toen een andere puzzel in elkaar viel. Aanjager Vreven zorgde voor de uitbraak en Amoah joeg de bal voor het doel, waar Theo Janssen vijf minuten voor tijd kon profiteren van een fout van doelman Kujovic: 2-3.

“Het is even wennen voor mij om te reageren op een overwinning”, bekende trainer Edward Sturing na afloop. Vorig jaar was dat meestal niet het geval. Vier keer om precies te zijn. “Het zal deze week wat moeite kosten iedereen met beide beentjes op de grond te krijgen”, dacht de coach, die dik tevreden was met zijn ploeg. “We hebben meer goed gedaan dan fout en dat was vorig seizoen wel eens anders. In elk geval kunnen we zeggen dat we één dag bovenaan hebben gestaan.”

Bron: De Gelderlander 14-08-2004
 

Sturing ziet terug wat hij wil zien

Trainer Edward Sturing zag dat Vitesse uit bij Roda JC vooral op mentaal gebied is gegroeid. “Daar hebben we bij het aantrekken van nieuwe spelers ook op gescout en dat zie je terug. Het is ook prettig voor de jongens die de laatste twee jaar zo vaak hebben verloren. Je kunt als trainer heel veel zeggen, maar winnen van Roda JC geeft pas echt vertrouwen.”

Sturing wisselde Michael Jansen, die het moeilijk had: “Hij had een probleem en maakte een aantal fouten. Hij speelde weifelend en leidde met enkele zachte terugspeelballen een mindere fase in. Ik moest dus wel ingrijpen.”

Bron: Omroep Gelderland 13-08-2004
 

Uitblinkende Nicky Hofs topscorer

Met twee doelpunten tegen Roda JC is Nicky Hofs voorlopig de topscorer van het nieuwe seizoen. De rechterspits van Vitesse speelde een uitstekende wedstrijd: “We zeiden in de rust dat we moesten vechten voor elk grassprietje. Dan kom ik goed tot mijn recht. We begonnen goed, het was even schrikken dat we achter kwamen. Na de 1-1 kregen we weer een knullig doelpunt tegen, maar we kwamen knap terug.” Nicky Hofs zag al veel verbetering ten opzichte van vorig seizoen: “Als groep zijn we sterker en we blijven ook veel rustiger. Met 3-2 winnen bij Roda is een hele knappe prestatie.”

Bron: Omroep Gelderland 13-08-2004
 

Igor Gluscevic maakte veel kilometers

Igor Gluscevic begon tegen Roda JC op de bank bij Vitesse, omdat hij pas vlak voor de wedstrijd aankwam. “Ik heb de laatste twee dagen heel veel kilometers gemaakt. Ik moest terug naar Belgrado om al die papieren in orde te krijgen met allemaal stempeltjes erop. Kwart voor acht was ik pas in Kerkrade. Alles is geregeld en met drie punten voel ik me nu veel minder moe.” Gluscevic speelde een aardige rol als invaller: “Niet slecht voor een eerste officiële wedstrijd. Deze ploeg heeft veel potentieel. We moeten nu heel rustig blijven. Hier beginnen met een overwinning is altijd goed.”

Bron: Omroep Gelderland 13-08-2004
 

Janssen held in plaats van reserve

Theo Janssen leek reserve te worden voor het duel van Vitesse bij Roda JC, maar door de problemen met Gluscevic mocht hij toch in de basis beginnen. Hij werd zelfs een held door zijn winnende treffer. “Met rechts zelfs, dat is volgens mij nog nooit gebeurd. Het is lekker om de winnende goal te maken, maar het is vooral belangrijk voor de club.” Janssen denkt dat Vitesse nog beter voetbal kan laten zien: “Het was vooral op karakter, maar voetballend deden we zeker niet onder voor Roda. De nieuwe aankopen houden de groep scherp en ze peppen iedereen op.”

Bron: Omroep Gelderland 13-08-2004
 

Vitesse start competitie met winst in Kerkrade

Zowel Roda JC als voor Vitesse had in de aanloop naar de competitieopening te maken met een vergunningenkwestie. Vitesse wachtte met smart op een positief bericht uit Zeist over Abubakari Yakubu en Igor Gluscevic. Vrijdag kwam het verlossende woord, waarop trainer Edward Sturing de Ghanees een basisplaats gaf. Gluscevic moest op de bank plaatsnemen, Matthew Amoah kreeg als diepe spits de voorkeur.

Roda JC moet nog even afwachten met Cissé Sekou, maar kreeg wel het groene licht voor Laslo Bodnar. De Hongaar maakte kort voor rust zijn faam als vrije trappenspecialist waar. Van 25 meter passeerde de rechtsback Vitesse-keeper Dragoslav Jevric. Bodnar leerde ook meteen de regels op de Nederlandse velden kennen, want scheidsrechter Luinge gaf hem geel wegens het uittrekken van het shirt.

Het doelpunt bracht Roda JC opnieuw op voorsprong. Nicky Hofs had het eerste doelpunt van het seizoen 2004/05 van Cristiano ongedaan gemaakt. De Arnhemmer schoot na een half uur raak, waar de Limburgse Braziliaan kort daarvoor de score had geopend.

De achterstand noopte Vitesse in de tweede helft tot meer aanvalsdriften. Sturing achtte het nodig zijn basiself te wijzigen, want in de 54-ste minuut bracht de coach aanvaller Gluscevic voor verdediger Michael Jansen. Met de Serviër kon Vitesse meer druk zetten, maar tot veel kansen leidde het niet. Toch kwam de gelijkmaker op het scorebord. Richard Knopper zette hard voor, Gluscevic kwam net tekort, Hofs niet: 2-2.

Roda JC-trainer Wiljan Vloet nam geen genoegen met een remise en ruilde verdediger Filipovic in voor aanvaller Sonko. Het had een tegengesteld effect, want het was Vitesse dat profiteerde van de defensieve kwetsbaarheid van Roda JC. Theo Janssen strafte een reeks aan Limburgse fouten af: 2-3.

Bron: Vi.nl 13-08-2004
 

Yakubu en Gluscevic speelgerechtigd

ARNHEM – Vitesse heeft op de valreep een werkvergunning voor zowel Abubakari Yakubu als Igor Gluscevic rondgekregen. Beide aankopen mogen vanavond in actie komen tegen Roda JC.

Het tweetal ondervond moeilijkheden met de tewerkstellingsvergunning, waardoor ze de eerste bekerwedstrijd van de Arnhemse eredivisieclub aan zich voorbij moesten laten gaan. Dat het duo nu toch kan spelen, is voor een groot deel te danken aan de KNVB en de Federatie Betaald Voetbal Organisaties.

Vitesse speelt vanavond om 20.00 uur in Kerkrade tegen Roda JC de eerste competitiewedstrijd van het seizoen.

Bron: Omroep Gelderland 13-08-2004
 

Edward Sturing kiest voor één systeem.

Vitesse-trainer Edward Sturing heeft duidelijk voor ogen welk systeem hij dit seizoen wil gaan spelen.

“Ik kies voor één systeem maar het is wel op meerdere manieren in te vullen”, legt de trainer uit. “Het is eigenlijk 4-2-3-1. Vier man achterin, twee controlerende middenvelders, drie man daarvoor en één diepe spits. Als de buitenste mensen doorschuiven, is het eigenlijk 4-3-3 en als de man achter de spits doorschuift, is het weer 4-4-2.”

Het systeem houdt in dat gevestigde namen mogelijk worden gepasseerd: “Dat is het gevolg, maar concurrentie is goed en iedereen komt aan het spelen toe.”

Tegen Roda JC hangt veel af van de beschikbaarheid van Abubakari Yakubu en Igor Gluscevic. Als beide spelers in actie mogen komen, gaat dit mogelijk ten koste nan Theo Janssen op het middenveld. Yakubu is dan namelijk een optie als linkermiddenvelder.

Aleksandar Rankovic zit tegen Roda JC nog een schorsing uit die hij meeneemt uit het vorige seizoen. Emile Mbamba is nog niet fit na zijn malaria-aanval.

Mogelijke opstelling:
Jevric
Vreven, Knol, Dingsdag, Jansen
Knopper, Amoah, Yakubu
Hofs, Gluscevic, Fränkel

Bron: Omroep Gelderland 12-08-2004
 

Minder seizoenkaarten voor Vitesse.

Ruim een week voor de eerste thuiswedstrijd heeft Vitesse 11.500 seizoenkaarten verkocht. Vorig jaar zaten er nog 15.000 kaarthouders in het Gelredome. De Arnhemse club verwacht nog wel een paar honderd kaarten te verkopen.

Bron: Omroep Gelderland 12-08-2004
 

Sturing rekent op zelfde Roda JC

Vitesse-trainer Edward Sturing heeft Roda JC, de eerste tegenstander dit seizoen, goed bekeken. “Ten opzichte van vorig jaar zijn ze nauwelijks veranderd. Ze spelen met veel positiewisselingen”, analyseert Sturing de tegenstander van vrijdag.

De kans is groot dat Purrel Fränkel weer start als linksbuiten. “We hebben een vrij goede oefencampagne achter de rug. Alleen Dortmund was een maat te ge groot”, onderbouwt Sturing zijn keuze.

Achter de namen van Yakubu en Gluscevic staan nog altijd grote vraagtekens. “We hebben meerdere dingen uitgeprobeerd op de training”, zei Sturing.

Bron: Omroep Gelderland 12-08-2004
 

De Vitesse Pool

Op 13 augustus wacht de competitiestart met de zware uitwedstrijd tegen Roda JC. Meer dan 150 Vitesse-fans hebben hun voorspelling voor deze wedstrijd al uitgebracht in de Vitesse Pool. In de Vitesse Pool kan ieder die dat wil voorspellingen uitbrengen voor de officiële wedstrijden van Vitesse. Gewoon even inloggen op het forum van deze site en je voorspelling plaatsen in de betreffende topic. Apart inschrijven is niet nodig. De organisatoren verwachten dat meer dan 200 supporters een gokje zullen wagen en gaan meedingen naar de acht prijzen.Meer weten? Meedoen? Voor de Vitesse Pool: Klik hier

08-08-2004
 

Vitesse- De Graafschap naar 16 december

Vitesse en De Graafschap besluiten het kalenderjaar 2004 al op donderdag 16 december. In verband met bezetting van Gelredome is de Gelderse derby, en de winterstop voor beide clubs, met twee dagen vervroegd. De aftrap van de wedstrijd is om 20.00 uur. Het competitieduel Vitesse-Feyenoord van zondag 29 augustus is vervroegd van 14.30 uur naar 12.30 uur in verband met live uitzending op Canal+. Datzelfde geldt, onder voorbehoud, ook voor de wedstrijd van zondag 21 november, in Gelredome tegen PSV.

Bron: Gelderlander 11-08-2004
 

Vitesse oefent tegen SML en Nieuwleusen

Vitesse speelt in augustus twee extra oefenduels. De eerste is op dinsdag 24 augustus op sportpark De Bakenberg tegen het Arnhemse SML. Een week later ( de 31ste) staat de ploeg van trainer Edward Sturing tegenover Nieuwleusen. Op de dag sluit ook de internationale transfermarkt. Doelman Dragoslav Jevric speelt nog een extra wedstrijd op woensdag 18 augustus. Dan treedt hij aan met Servië en Montenegro in een oefenduel tegen Slovenië. De interland wordt gespeeld in Ljubljana. Twee dagen later speelt Vitesse thuis om 20.00 uur tegen FC Groningen.

Bron: Gelderlander 11-08-2004
 

Loting 2e ronde Amstelcup AGOVV-Vitesse

Vitesse komt in de tweede ronde van de Amstelcup uit tegen AGOVV. Deze wedstrijd zal worden afgewerkt op 21 of 22 september.

10-08-2004
 

Roda JC-Vitesse live op Canal+

In tegenstelling tot wat aangegeven staat in de programmagids komt de wedstrijd Roda JC-Vitesse wel degelijk live op Canal+. Aanvang uitzending 19.55 met live commentaar van Eddy Poelmann.

Bron:Canalplus.nl 10-08-2004
 

Van der Schaaf niet naar Vitesse

Remco van der Schaaf komt (vooralsnog) niet op huurbasis naar Vitesse. Doordat Vitesse en PSV er onderling niet uit zijn gekomen gaat Vitesse zich verder orienteren op de spelersmarkt.

Bron:Vitesse.nl 09-08-2004
 

De nieuwe zakelijkheid van Michael Dingsdag

Michael Dingsdag wil een basisplaats bij Vitesse. Het lijkt de 21 – jarige centrumverdediger te lukken dankzij nieuwe zakelijkheid in zijn spel. “Met mooi voetbal wonnen we vorig jaar vier wedstrijden.”

Michael Dingsdag heeft de beste papieren voor een vaste plaats centraal in de verdediging, naast Ruud Knol. Juist voor die positie speurt Vitesse naar versterking en vandaag valt de beslissing over Remco van der Schaaf. “Als er iemand komt, moet ik met hem de strijd aan”, stelt Dingsdag na zijn eerste officiële wedstrijd van het seizoen: 0-1 in en tegen Spakenburg.

Zijn gevecht is verbeten. Talent en overzicht heeft hij wel, maar Dingsdag was slordig, makkelijk. “Vorig jaar speelde ik voor de winter bijna alles. Tot ik twee keer in de fout ging, eerst met een te korte terugspeelbal tegen Twente. Een week later zou ik ernaast staan, maar door blessures speelde ik toch tegen RKC. Wilde ik het weer voetballend oplossen, maar de bal werd onderschept; tik, tik, goal.” Hij speelde zaterdagavond in Spakenburg negentig minuten. Het ziet er goed uit voor de linksbenige verdediger. Al was de uitslag (0-1), gecombineerd met het vertoonde spel, geen reden voor optimisme.

Dingsdag redeneert zakelijk. “Mijn eerste taak is verdedigen. Als ik naar de uitslag kijk, 1-0, heb ik mijn taak goed uitgevoerd. Onze doelman heeft geen schot op de goal gehad, Spakenburg is niet gevaarlijk voor Jevric geweest. We hebben drie punten en we zitten in de volgende ronde van de beker. Het kan ook slechter. Jong Ajax heeft misschien wel leuk gespeeld tegen Rohda Raalte, maar ze liggen er wel uit.

Hier klinkt de nieuwe zakelijkheid van trainer Edward Sturing, die regelmatig met Dingsdag sprak over zijn tekortkomingen. “Hij moet leren op resultaat te spelen, dat heeft hij vandaag goed gedaan, geen risico genomen. Met alle jonge jongens heb ik over dit soort zaken gesproken. Om ze ervan te doordringen dat het in de top gaat om winnen. Lekker voetballen is leuk, aan het einde van de rit draait het altijd om winst of geen winst.”

Voor de 21-jarige Dingsdag geldt ook maar één ding, het winnen van een basisplaats. “Ik wist dat het seizoen zou komen waarin ik voor mijn plaats moet vechten. Dat is nu aangebroken. De zomer heb ik doorgetraind, ik ben 21 jaar, op die leeftijd móet je voetballen. Daarom was een overstap naar De Graafschap een serieuze optie, als ik maar kan spelen.”

Om te spelen moest Dingsdag af van zijn foutjes en afrekenen met de concurrentie. “Ilic is weggegaan”, zag Dingsdag tot volle tevredenheid. “Hij was misschien eerste keuze geweest. Michael Jansen en ik kunnen er nu spelen. Ik ben de voorbereiding in alle wedstrijden begonnen, behalve Bennekom. Nu speel ik weer”, aldus Dingsdag, die zaterdagavond zakelijk en kordaat speelde.

“Ik weet dat ik het niet altijd voetballend moet oplossen. Vorig jaar was het moeilijk, toen speelden de middenvelders verstoppertje. Dan kun je alleen een lange bal geven op Matthew. Als die tussen twee sterke verdedigers staat, is dat voor hem ook niet makkelijk. Nu hebben we Knopper, Yakubu en Janssen, die allemaal de bal willen hebben, dat maakt het makkelijker.”

Als het makkelijk kan, maakt Dingsdag het ook niet moeilijker. Ook niet tegen hoofdklasser Spakenburg. Dingsdag kogelt de bal tot twee keer toe richting de boorden van het IJsselmeer. Het staat 0-1 en dat moet het blijven. “Die ballen zijn ze nu nog aan het zoeken. Je kunt wel met bravoure spelen en lekker aanvallen, maar je moet winnen, zakelijk zijn”, weet Dingsdag. “Het ziet er niet altijd even mooi uit, maar als ik risico in mijn spel leg, kan ik anderen in problemen brengen. Als Ruud Knol de bal verspeelt omdat ik een waardeloze pass geef, kijken ze naar hem. Terwijl ik schuldig ben. Dat mag niet gebeuren, geen mooi weer voetbal, geen foutjes, dat heb ik mezelf opgelegd”, aldus de verdediger in Spakenburg.

Bron:Gelderlander 09-08-2004
 

Vitesse wint met 1-0 bij Spakenburg

SPAKENBURG – Door een 1-0 overwinning bij Spakenburg is Vitesse een ronde verder in de Amstel Cup.

Hoewel de uitslag doet vermoeden dat Vitesse de nodige moeite had met de zaterdaghoofdklaser, was dit geenszins het geval. Vitesse gaf in 90 minuten zelfs geen enkele kans weg.

De Arnhemmers waren zelf wel bijzonder slordig in de afronding. Een ander minpunt was het aantal gele kaarten dat Vitesse opliep in het bij vlagen grimmige duel. Stijn Vreven, Aleksandar Rankovic en Nicky Hofs kregen alle drie geel van arbiter Vink. Vreven ontsnapte ook nog aan een tweede gele kaart.

In de beginfase was Vitesse vooral gevaarlijk via linksbuiten Purrel Frankel, die enkele goede acties maakte en van dichtbij over schoot. Na 32 minuten brak Matthew Amoah de wedstrijd open met een fraaie kopbal na een uitstekende voorzet van Nicky Hofs.

Bij dat ene doelpunt bleef het. Vooral Richard Knopper miste enkele opgelegde kansen. Hij had bij een doelpoging de pech dat de bal nog van de lijn werd gehaald. Dat overkwam ook Michael Jansen na een harde kopbal.

Vitesse speelde de wedstrijd op het gemak uit, al onderhield de ploeg wel een erg laag baltempo.

Bron: Omroep Gelderland 07-08-2004
 

Ook Yakubu nog niet speelgerechtigd

SPAKENBURG – Niet alleen Igor Gluscevic maar ook Abubakari Yakubu ontbrak bij Vitesse in het duel tegen Spakenburg, omdat zijn tewerkstellingsvergunning niet in orde is.

Van Gluscevic was dit bekend, maar dat Yakubu niet speelgerechtigd was, wist niemand bij Vitesse: “We waren in de veronderstelling dat Yakubu gewoon kon spelen, maar vrijdag kregen we een telefoontje van de KNVB dat er iets mis was met zijn tewerkstellingsvergunning. Er was iets misgegaan bij Ajax”, aldus een verbaasde directeur Van der Kraan.

“Zijn tewerkstellingsvergunning loopt half december af, dat is het probleem.”

Spelers van buiten de Europese Unie moeten voldoen aan bepaalde criteria wat betreft het salaris, maar na drie jaar wordt dat bedrag minder hoog. Yakubu is al vijf jaar in Nederland, maar moet wellicht door het verlopen van zijn tewerkstellingsvergunning terug naar het oude salarisniveau.

Dat verschil moet Ajax, dat hem aan Vitesse heeft verhuurd, dan mogelijk opbrengen. Paul van der Kraan ziet twee opties: “Of het wordt in orde gemaakt en dan blijft alles bij het oude.

Anders moet er alsnog voldaan worden aan het salariscriterium.” Wat betreft Igor Gluscevic is het nog de vraag of hij speelgerechtigd is tegen Roda JC.

Bron: Omroep Gelderland 07-08-2004
 

Maandag beslissing over Van der Schaaf

SPAKENBURG – Vitesse wil maandag een beslissing nemen over het aantrekken van PSV-er Remco van der Schaaf.

Technisch manager Jan Streuer wil niet langer wachten: “Dit duurt eigenlijk al veel te lang. Het probleem is de hoogte van zijn salaris, daar moet PSV ook wat in doen. Hij wil niet zomaar een paar ton terug. Ook als hij transfervrij zou zijn, blijft dat een probleem. En hij is nu ook nog geblesseerd, maar hij zal wel weer snel herstellen.”

Directeur Paul van der Kraan is heel duidelijk: “Maandag moet de kogel door de kerk wat betreft Van der Schaaf.”

Bron: Omroep Gelderland 07-08-2004
 

Stijn Vreven lijkt wild en brutaal

SPAKENBURG – Stijn Vreven was in het Amstel Cupduel tegen Spakenburg veelal betrokken bij incidenten.

“Ik snap er soms zelf echt niks van. Je zou zeggen dat ik het erom doe, maar dat is niet zo. Als er bij mij iets gebeurd, zit meteen het hele stadion er bovenop en bemoeien elf spelers zich ermee. Bij andere jongens gaat het spel gewoon verder. Het blijft bizar, maar het zal wel bij mij horen zeker.”

Stijn Vreven had al geel en werd daarna flink geprovoceerd: “Iedereen denkt dat ik snel over de rooie ben. Het lijkt heel wild en brutaal, maar ik blijf heel relaxt en heb mezelf in de hand.”

De Belgische rechtsback zoekt wel de grenzen van het toelaatbare op: “Ik heb in mijn leven maar een of twee rode kaarten gehad. Ik zoek wel bewust de rode lijn op, maar daar probeer ik ook niet over te gaan.”

De wedstrijd bij Spakenburg vond Stijn Vreven niet best: “Het belangrijkste is dat we door zijn, hoe maakt niet uit. Er was weinig te zien. We hadden kansen genoeg, maar ik hoorde van de andere jongens dat het scoren vorig jaar ook al een probleem was.”

Vitesse hield wel de nul: “Onze keeper heeft niet een bal moeten pakken. Maar dat is ook normaal tegen Spakenburg.”

Bron: Omroep Gelderland 07-08-2004
 

Vitesse heeft vraagprijs voor Mbamba verlaagd.

Emile Mbamba moet vertrekken bij Vitesse. Dat is de conclusie die getrokken kan worden nu Vitesse de vraagprijs voor Mbamba heeft verlaagd. De 21-jarige Kameroense aanvaller, die op dit moment herstelt van het malariavirus, is overbodig geworden door de komst van Igor Gluscevic. Emile Mbamba staat nog steeds in de belangstelling van het Franse FC Metz. De Franse club heeft eerder al een onderhoud gehad met Mbamba over een transfer, maar lijkt de onderhandelingen op een lager pitje te hebben gezet vanwege de plotselinge ziekte van de jeugdinternational van Kameroen. Emile Mbamba zal aanstaande maandag de training hervatten om zijn conditieachterstand weer op te bouwen. Zijn definitieve herstel zal nog enige weken op zich laten wachten.

06-08-2004
 

Igor Gluscevic niet speelgerechtigd

ARNHEM – Vitesse moet het in de Amstel Cupwedstrijd tegen Spakenburg stellen zonder de nieuwe spits Igor Gluscevic.

De Servier is nog niet speelgerechtigd: “De papieren zijn nog niet geregeld. Ik verwacht dat het probleem zal zijn opgelost bij de competitiestart over een week.”

De laatste officiele wedstrijd van Igor Gluscevic in Nederland was ook in de Amstel Cup: “Ruim een jaar geleden, de finale met Utrecht tegen Feyenoord. We wonnen met 4-1. Prachtig was dat. Voor clubs als Utrecht en Vitesse is de beker erg belangrijk. En nu moeten we vertrouwen pakken in die wedstrijd.”

Bron: Omroep Gelderland 06-08-2004
 

Vitesse traint weer in 4-3-3-systeem

ARNHEM – Vitesse heeft op de laatste training voor de Amstel Cupwedstrijd tegen Spakenburg weer getraind in een 4-3-3-systeem. Het is nog onduidelijk of dit een definitieve keuze is, want het is mogelijk ingegeven door de afwezigheid van Igor Gluscevic.

Ruud Knol kwam niet in actie tijdens de training, maar is zaterdagavond in Spakenburg gewoon van de partij. Purrel Frankel speelt weer linksbuiten. In de spits krijgt Matthew Amoah de voorkeur.

Opstelling:
Jevric; Vreven, Knol, Dingsdag, Jansen; Yakubu, Knopper, Janssen; Hofs, Amoah, Frankel.

Bron: Omroep Gelderland 06-08-2004
 

Theo Janssen heeft voorkeur voor 4-3-3

ARNHEM – Theo Janssen is tevreden als Vitesse weer gaat spelen in het 4-3-3 systeem, waarin het grootste deel van de voorbereiding werd afgewerkt.

“Ik vind het persoonlijk duidelijker met een echte rechts-en linksbuiten. Zo weet iedereen precies wie zijn directe tegenstander is. In 4-4-2 is het veel meer zoeken. Ik moet soms de rechtsback oppakken en dan weer de rechtshalf en zelfs de rechtsbuiten. Dan moet ik veel lopen en kom ik te weinig aan de bal.”

Janssen weet niet of 4-3-3 het systeem blijft: “Als Gluscevic mag spelen, gaat het misschien weer anders. De trainer weet in ieder geval wel wat hij wil.”

Bron: Omroep Gelderland 06-08-2004
Holland Casino Eredivisie
Roda JC – Vitesse (vrijdag 13 augustus, 20.00 uur)
Kaartverkoop loopt via TicketBox

Buscombi
Start verkoop: 6 augustus
Einde verkoop: 12 augustus

Prijzen
Servicekaart Plus: € 19,15
Servicekaart: € 21,65
Seizoenkaart: € 24,15

Autocombi
Start verkoop: 6 augustus
Einde verkoop: 12 augustus
Prijs: € 16,60

Bron: Vitesse.nl 05-08-2004
 

Vitesse is spoor bijster

Door EGBERT VAN DER WEERD

BENNEKOM – Anderhalve week voor de start van de competitie is Vitesse het spoor bijster. Trainer Edward Sturing zag gisteravond na de 3 – 1 zege op Bennekom lichtpuntjes, maar daar was wel een loep voor nodig. Vitesse speelde gisteravond tegen Bennekom een abominabele oefenwedstrijd. Het duel was snel toegevoegd om de ploeg met de kersverse nieuwelingen Stijn Vreven en Igor Gluscevic nog eens te testen. Met Matthew Amoah als valse linkerspits klopte er nagenoeg niets van het spel, dat in de eerste weken van de voorbereiding nog duidelijk (4-3-3) en bij vlagen heel aardig was geweest.

Middenvelder Theo Janssen erkende gisteravond volmondig dat het spel ondermaats was. “Een nutteloze oefenwedstrijd, helemaal niks. Ik spreek alleen voor mezelf, zo slecht is het niet geweest. Terwijl ik het tot nu toe juist heel lekker vond gaan”, zei Janssen, die in de rust al werd gewisseld.

Janssen wijt de terugval van de ploeg, die tot het oefenduel tegen Borussia Dortmund een aardige indruk maakte, aan een nieuw spelsysteem. “Ik ben voorstander van vier, drie, drie. Zo hebben we de hele voorbereiding gespeeld. Het probleem is dat we nieuwe spelers hebben en ineens een ander systeem spelen. Anders valt Matthew Amoah buiten de ploeg”, zo verwees Janssen naar de oefenwedstrijd zondag tegen Borussia Dortmund.

“Zoals het vandaag ging, was het helemaal niks. We hebben de ploeg om met drie spitsen te spelen omdat Purrel Fränkel het heel goed doet op links. Dan moet de trainer alleen keuzes maken, tussen Amoah, Knopper en Gluscevic. Maar dat is aan de trainer”, aldus Janssen, die in een persoonlijk gesprek (dat met iedere speler wordt gevoerd) zal pleiten voor het systeem met de vleugelspitsen.

Trainer Sturing erkende gisteravond dat het ‘nog een hele puzzel is’ om de meest uitgebalanceerde ploeg aan de start te krijgen. “Het probleem is dat we geen echte linker spits hebben. Purrel Fränkel heeft het inderdaad goed gedaan, maar daar kun je moeilijk een heel seizoen op afstemmen. Hij is de enige linksbuiten die we hebben”, aldus Sturing gisteravond.

De trainer was niet ontevreden met het spel van ‘valse’ spits Amoah en Igor Gluscevic. “Ze speelden goed samen en deden bij balverlies wat ze moesten doen, dat was niet slecht”, vond Sturing, die het veldspel wel ondermaats vond.

“Maar dat lag niet aan het systeem. Theo Janssen raakt zes van de tien ballen slecht, dat kan gebeuren, maar kun je moeilijk aan het systeem wijten”, aldus Sturing, die zijn spitsen Amoah en Gluscevic wel beiden zag scoren. Amoah zelfs twee keer, Gluscevic eenmaal op aangeven van Amoah. De Ghanees, steeds sterker en beter in vorm gerakend, speelde nu wel vanaf de door hem niet geambieerde linker kant.

De magere eindscore tegen de hoofdklasser (1-3 na een blunder van Ruud Knol) gaf meer stof tot nadenken dan het slechte spel. Over systemen moet tenslotte ook niet te veel worden geleuterd. Voetballers die boven het maaiveld uitsteken passen in elk systeem of zetten het systeem naar hun hand. Het meest zorgwekkende was dat te veel voetballers na een prima voorbereiding, door een kleine wijziging het spoor zo maar bijster kunnen raken.

Bennekom-Vitesse 1-3 (0-2). 6. 0-1 Amoah (Knopper); 45. 0-2 Gluscevic (Amoah); 67. 0-3 Amoah (Fränkel); 80. 1-3 Van der Meijden.

Opstelling Vitesse: Jevric; Vreven (73. Davids), Knol, Jansen (46. Dingsdag), Fränkel; Knopper (46. Rankovic), Yakubu, Janssen (46. Schaars); Hofs (68. Zongo), Gluscevic (73. Rojer), Amoah (73. Dors).

Bron: De Gelderlander 04-08-2004
 

Emile Mbamba kijkt alweer naar Vitesse

BENNEKOM – Emile Mbamba was alweer aanwezig bij de oefenwedstrijd van Vitesse tegen Bennekom. De spits verliet maandag het ziekenhuis, nadat hij was getroffen door malaria.

“Ik heb er een week ingelegen. Ik ben heel rustig gebleven. Wat gebeurd is, is gebeurd. Ik voel me inmiddels weer beter, maar ben wel vier kilo kwijt. Ik ben behoorlijk verslapt.”

Mbamba weet dat hij nu met een grote conditionele achterstand kampt: “Ik begin maandag weer voorzichtig met trainen onder begeleiding van de medische staf. Eerst maar wat lopen en dan langzaam meer gaan doen.”

De clubtopscorer van vorig seizoen weet nog niet wanneer hij zijn rentree kan maken: “Ik haal de eerste wedstrijd in de competitie tegen Roda JC zeker niet.Misschien kan ik er een week later tegen Groningen weer bij zitten.”

Emile Mbamba had nog nooit malaria gehad: “Dit was de eerste keer. Vorige week voelde ik me echt heel erg ziek, maar het ging na een paar dagen snel beter. Ik weet niet hoe ik eraan ben gekomen. Omdat mijn oom is overleden, ben ik in Kameroen in een paar dorpen geweest, waar ik anders nooit kom. Ik denk dat ik daar toen ben gestoken. Het komt wel slecht uit, zo midden in de voorbereiding op het nieuwe seizoen.”

Bron: Omroep Gelderland 04-08-2004
 

Vitesse wint met 3-1 bij Bennekom

BENNEKOM – Vitesse heeft een oefenduel bij zaterdaghoofdklasser Bennekom met 3-1 gewonnen.

Na vijf minuten opende Matthew Amaoh de score. In de extra tijd van de eerste helft scoorde Igor Gluscevic voor het eerst in Vitesse-shirt op aangeven van Amoah. Na de rust raakte Nicky Hofs de lat en was Bennekom dichtbij een goal via een fraai schot van voormalig De Graafschap-speler Billy Splinter, maar Dragoslav Jevric redde.

Matthew Amoah zorgde nog voor 0-3, maar nadat Van der Meijden profiteerde van een fout van Ruud Knol, kwam Bennekom nog tot een eretreffer.

Bron: Omroep Gelderland 04-08-2004
 

Poolen op .org nu nog spannender.
Prijzen Vitesse Pool fors verhoogd

Met de bekerwedstrijd tegen Spakenburg gaat op 7 augustus de Vitesse Pool weer van start. In de Vitesse Pool kan ieder die dat wil voorspellingen uitbrengen voor de officiële wedstrijden van Vitesse. Apart inschrijven is niet nodig. Gewoon even inloggen op het forum van deze site en je voorspelling plaatsen in de betreffende topic. Vorig jaar seizoen waren 175 Vitessenaren van de partij. De organisatoren verwachten dat dit jaar ruim 200 fans een gooi zullen doen naar de fors verhoogde prijzenpot. Meer weten? Meedoen?

Voor de Vitesse Pool: Klik hier

 

Bennekom-Vitesse 1-3

In Bennekom heeft Vitesse dinsdagavond met 3-1 gewonnen van hoofdklasser VV Bennekom. Matthew Amoah (2) en Igor Gluscevic waren trefzeker. Spits Martin van der Meijden zorgde voor de verdiende eretreffer van de amateurs.

Opstelling Vitesse:Jevric, Vreven (’73 Davids), Knol, Jansen (’46 Dingsdag), Fränkel, Hofs (’68 Zongo), Janssen (’46 Schaars), Yakubu, Knopper (’46 Rankovic), Gluscevic (’73 Dors) en Amoah (’73 Rojer).

Bron:Vitesse.nl 03-08-2004
 

Mbamba uit ziekenhuis

Emile Mbamba is maandagmiddag ontslagen uit het ziekenhuis. De aanvaller leed aan een aanval van malaria en moest enige dagen in het ziekenhuis verblijven.

Door de malaria-aanval miste hij een groot deel van de voorbereiding en moest tevens de spelerspresentatie tijdens de Open Dag aan zich voorbij laten gaan. Mbamba mag volgende week maandag weer rustig beginnen met trainen om zijn conditie op peil te brengen.

Bron:Vitesse.nl 03-08-2004
 

Niet afgehaalde shirts Open dag

Supporters die hun uitshirt via de Superaktie Vitesse uitshirt (bij mailing seizoenkaart) hebben besteld en betaald kunnen de nog niet opgehaalde uitshirts ophalen tijdens Vitesse – Groningen bij de infostand van de Supportersvereniging Zuidtribune op vertoon van de orderbevestiging.

De infostand van de Supportersvereniging zal dan te vinden zijn bij de oude ingang van de shop op de begane grond (west kant).

02-08-2004
 

Transfer Van der Schaaf naar Vitesse van de baan.

De transfer van PSV-er Remco van der Schaaf naar Vitesse is definitief van de baan. Eerder deze week leek de overgang van de oud-Vitessenaar naar zijn oude club, een kwestie van tijd te zijn. Gisteravond heeft PSV-voorzitter Harry van Raay laten weten niet mee te willen werken aan een overgang. Het probleem wat uiteindelijk onoverkomelijk bleek, is het voor Vitesse-begrippen te hoge salaris van Van der Schaaf. Het voorstel van de Arnhemmers, dat PSV mee zou betalen aan het salaris wat Van der Schaaf zou verdienen bij Vitesse, bleek de Eindhovense club echter te gortig. Als alternatief voor Van der Schaaf wil Vitesse graag Feyenoord-verdediger Peter van den Berg aantrekken. Maar ook deze transfer lijkt uit te lopen op een teleurstelling nu Gullit heeft aangegeven Van den Berg graag te willen houden. Volgens de kersverse trainer van Feyenoord zal de 32-jarige verdediger het komend seizoen aan genoeg speelminuten komen. Met dit scenario in het vooruitzicht wil Van den Berg graag bij de Rotterdammers blijven. Van den Berg speelde het afgelopen seizoen 25 wedstrijden voor Feyenoord waarin hij één keer scoorde.

02-08-2004
 

PSV wijst voorstel Vitesse af

Vitesse is er vooralsnog niet in geslaagd Remco van der Schaaf te huren van PSV. Vitesse diende dit weekend een voorstel in bij de Eindhovenaren, maar die gingen daar niet mee akkoord. PSV denkt van andere clubs interessantere aanbiedingen te kunnen krijgen. Vitesse ziet echter mogelijkheden om er toch uit te komen met de Brabanders.

Van der Schaaf kon in de afgelopen twee seizoenen geen vaste basisplaats afdwingen bij PSV. Afgelopen seizoen speelde de middenvelder achttien competitiewedstrijden, waarvan hij er elf in de basis begon. Van der Schaaf ziet een terugkeer naar Arnhem zelf wel zitten.

Bron:ANP 2-08-2004
 

Amoah niet meer gewend aan de bank

Matthew Amoah begon tot zijn eiegen verbazing op de bank in de oefenwedstrijd van Vitesse tegen Borussia Dortmund: “Dat was wel een raar gevoel. Ook andere spelers waren verbaasd dat ik niet mocht beginnen.”

Amoah kreeg van trainer Edward Sturing te horen dat Knopper en Gluscevic de voorkeur kregen in het 4-3-3 systeem: “In dat systeem speel ik het liefst op 10, achter de spits dus. Maar daar kiest hij voor Knopper.”

De Ghanees mocht na rust wel invallen: “Ik moest naast Gluscevic gaan spelen, Theo Janssen speelde een beetje aan de buitenkant. Geen echte 4-3-3 dus.”

“Als we vasthouden aan dit systeem. zal ik moeten knokken voor mijn plaats”, zo laat Amoah strijdbaar wetene.

“Ik wil in ieder geval geen linksbuiten spelen, dat is niks voor mij. Er kan natuurlijk nog veel veranderen. Als het niet gaat, zal ik vechten tot ik er toch in kom.”

Matthew Amoah vond het bankzitten niet prettig: “Ik ben niet meer gewend aan de bank. Dat is me drie jaar geleden voor het laatst overkomen.” De aanvaller was drie seizoenen lang clubtopscorer van Vitesse. Afgelopen seizoen was hij langdurig uit de roulatie vanwege een knieblessure.

Bron:Gelderlander 2-08-2004
 

Dortmund verslaat Vitesse op Open Dag

Ter afsluiting van de Open Dag van Vitesse wist Borussia Dortmund de oefenwedstrijd voor ruim achtduizend toeschouwers met 2-1 te winnen. Voor de ploeg van Bert van Marwijk, zes dagen voor de start van de competitie, een prima resultaat. Vitesse heeft nog twee weken om zich voor te bereiden op de eerste competitiewedstrijd.

Het oefenduel betekende het officiële debuut voor verdediger Stijn Vreven en aanvaller Igor Gluscevic. De Duitse ploeg van trainer Bert van Marwijk oogde een week voor de start van de Bundesliga uiterst fris en speelde prima combinatievoetbal. Net als bij Vitesse ontbrak het echter aan een goede eindpass. Dortmund kwam al na zes minuten spelen op 0-1 door Sunday Oliseh. De voormalige Ajacied krulde een vrije trap ineens achter Jevric. Vitesse begon na een kwartier spelen meer in de wedstrijd te komen, maar verder dan afstandsschoten van Hofs (voorlangs) en Knol (naast) kwam de ploeg niet. EK-ganger Jan Koller testte vlak voor rust de vuisten van doelman Jevric. Trainer Van Marwijk speelde in Gelredome bijna de gehele wedstrijd met zijn waarschijnlijke basiself die volgende week zaterdag de competitie opent met de thuiswedstrijd tegen VFL Wolfsburg.

De gasten kwamen na rust al na twee minuten (te) simpel op een 2-0 voorsprong. Verdediger Niclas Jensen mocht zomaar de zestien meter inlopen en de bal achter Jevric leggen. In de tweede helft kreeg Vitesse wel meer mogelijkheden. Een mooie actie van Hofs werd geblokt door de hechte Duitse defensie en ook Gluscevic (kopbal) en Amoah (schot) wisten niet te scoren. Pal voordat scheidsrechter Van Egmond voor het einde wilde fluiten kregen de supporters toch een Arnhems doelpunt. Fränkel werd binnen de zestien meter neergelegd en aanvoerder Knol bepaalde de eindstand op 1-2.

Vitesse:Jevric, Vreven, Knol, Dingsdag, Jansen (’46 Amoah), Hofs, Knopper, Janssen (’81 Schaars), Yakubu, Fränkel en Gluscevic (’67 Rankovic).

Borussia Dortmund:Warmuz, Evanilson (’82 Gambino), Kehl, Bergdölmo, Dede, Jensen, Rosicky, Oliseh (’85 Kringe), Madouni, Ewerthon en Koller.

Bron:Vitesse.nl 1-08-2004

Hoofdsponsor: