augustus 2005

Lucien Dors van Vitesse naar Den Bosch

ARNHEM – FC Den Bosch heeft Lucien Dors per direct overgenomen van Vitesse.

De rechtermiddenvelder maakte in Arnhem wel deel uit van de A-selectie, maar kon niet op speeltijd rekenen. Vorig seizoen debuteerde hij in het eerste elftal tegen FC Utrecht. Dors viel in totaal vijf keer in.

Bij FC Den Bosch komt Lucien Dors zijn voormalige trainer Theo Bos weer tegen.Bos had de middenvelder de afgelopen twee seizoenen onder zijn hoede bij Jong Vitesse. Eerder haalde Bos ook al verdediger Jaap Davids van Jong Vitesse naar FC Den Bosch. Ook Eldridge Rojer stond op het verlanglijstje van Bos.

Bron: Omroep Gelderland 31-08-2005

Monoloog Schaars: ‘Bij AZ is veel meer spelvreugde dan bij Vitesse’
Bepaalde spelers hebben gebrek aan spelvreugde
Spelers wilden maar 1x per dag trainen, Sturing accepteerde het

Hij was altijd het talent van Vitesse, maar is nu uit het niets basisspeler van AZ. Stijn Schaars (21), jong in prestaties, volwassen in woorden. Een pleidooi voor plezier en wilskracht van een zelfbewust voetbaldier.

“De overgang naar AZ kwam precies op het juiste moment. Door mijn reserverol bij Vitesse raakte ik in een sleur en onbedoeld verlies je dan snel het plezier in de sport. En dat is nou net de basis geweest van mijn weg naar de top. Mijn ouders zullen je moeten vertellen hoe oud ik precies was toen ik voor het eerst met de bal liep, maar ik weet wel dat het al heel snel was. Ik deed niets anders, probeerde de hele dag buiten te zijn. Dat zie je nu helaas veel minder. Laatst liep ik ’s middags met mijn moeder op een stralende dag door een woonwijk. Geen kind te zien! Het zal wel met de opkomst van de tv en spelcomputers te maken hebben. Ik heb ook een PlayStation 2, maar speel er eigenlijk nooit op. Met vrienden voetballen is toch veel leuker dan duf achter een beeldscherm zitten. Je zal mij ook nooit horen klagen dat ik veel dingen heb moeten laten. Uitgaan is leuk, maar voetbal is leuker. Laat naar bed gaan kan lekker zijn, maar de dag erna voel je gelijk de gevolgen.

lees verder...

Bron: VI 31-08-2005

Hart-Zuid kan Rijnboog en Gelredome oplossen

Begin nu met de bouw van een centrum in Arnhem-Zuid, naast Gelredome. Want op die manier kun je het stadion beter verkopen en verdien je ook nog geld voor het Rijnboogproject in Arnhem-Noord. Met dit voorstel komt de politieke partij Zuid-Centraal volgende maand in de gemeenteraad. De partij wil drie vliegen in één klap slaan, vertelt raadslid Bert Geurtz. “De verkoop van Gelredome vlot kennelijk niet. De geïnteresseerde partijen hebben vooral belangstelling voor de bouwmogelijkheden bij het stadion. Zorg dan ook dat daar wat kan gebeuren. Ontwikkel een visie.”

De gemeenteraad verwees begin dit jaar de plannen voor een referendum over een stadshart-Zuid naar de prullenbak. De twee varianten waren volgens de raad niet ver genoeg uitgewerkt. Geurtz, die in de referendumcommissie zat: “Als je nu snel een plan maakt voor een centrum voor Zuid, dan weet de koper van Gelredome wat hij daar mag doen. Dan hoeft dat centrum nog niet een, twee, drie in zijn geheel te worden gebouwd. In stukjes mag ook.” Liever eerst het plan maken en Gelredome goed verkopen dan het stadion verkwanselen, zegt Geurtz. “Als je die 250.000 vierkante meter verkoopt, levert dat veel geld op. Dat kun je dan besteden aan het stadsvernieuwingsplan Rijnboog, waar een groot tekort op zit. Zo los je met Zuid de problemen in Noord op.”

Bron: De Gelderlander 31-08-2005

Huysegems niet haalbaar voor Vitesse

Vitesse is niet in staat om Stijn Huysegems van AZ aan de selectie toe te voegen. “Zeker een goede speler”, vindt manager voetbal Jan Streuer. “Daarover bestaat geen twijfel, maar wij kunnen niemand halen als we niet eerst zelf een speler verkopen. En daar ziet het nu niet naar uit. Daarom hebben we ook geen contact opgenomen met AZ. Bovendien hebben we vertrouwen in de huidige spelersgroep.” Stijn Huysegems zelf liet weten graag naar Vitesse te gaan. De linksbenige Belgische aanvaller kan bij AZ niet op een basisplaats rekenen en wil graag worden verhuurd.

Bron: Omroep Gelderland 30-08-2005

Gery Vink troeft boezemvriend Van den Brom af
Jong Vitesse verslaat Jong Ajax met 7-1

Jong Vitesse tegen Jong Ajax gisteravond was Vitesse- trainer Gery Vink tegen boezemvriend en Ajax­ trainer John van den Brom. De Arnhemse reserves verpletterden de godenzonen: 7-1. Een leuk gespreksonderwerp voor op een feestje. Medelijden met zijn maatje John van den Brom had Gery Vink, trainer van Jong Vitesse, niet. ” Dit is voetbal. Als Jong Ajax hier met 7- 1 zou hebben gewonnen, dan had hij ook geen medelijden met mij”, legde Vink uit. Van den Brom, trainer van Jong Ajax, en Gery Vink kennen elkaar al jaren. De oud- profvoetballers gaan samen, met aanhang, op vakantie en komen bij elkaar over de vloer. Voor de wedstrijd stond het duo minutenlang met elkaar te keuvelen. ” We waren wat met elkaar aan het dollen. Hij is mijn beste vriend, we kennen elkaar door en door. We zijn allebei gek van voetbal. Daarom vind ik het ook zo leuk dat mijn ploeg vandaag dik en verdiend heeft gewonnen. Over deze wedstrijd moeten we nog maar eens nababbelen.”

Niets voorspelde dat Jong Vitesse gisteravond op het sportpark aan de Rhedense IJsselsingel drie punten zou pakken tegen Jong Ajax. De reserves van Vitesse begonnen de competitie met een 1-1 gelijkspel in en tegen Volendam. In de basis van Jong Ajax stonden Olaf Lindenbergh, Mauro Rosales en Yannis Anastasiou. Anastasiou had geen schijn van kans tegen Nick Paymans en Siebe Blondelle, Rosales kreeg geen bal en Olaf Lindenbergh werd diverse keren afgetroefd door Fred Benson. De Afrikaan scoorde viermaal. ” De wedstrijd tegen Jong Ajax is een momentopname. Mensen moeten niet direct gaan roepen dat hij in de basis van Vitesse 1 moet”, waakt Vink voor te veel euforie.

Vink was apetrots op zijn ploeg. ” Ik weet dat er veel voetballend vermogen in deze groep zit. Het is voor een trainer erg fijn als dat er ook uit komt.” Vorig seizoen werd Jong Vitesse onder trainer Theo Bos vijfde in de competitie. De bekerfinale werd verloren van Jong PSV. Vink waagde zich gisteravond na de historische zege niet aan een voorspelling voor dit seizoen. ” Ik wil mijn doel van maand tot maand kunnen bijstellen. Theo heeft het afgelopen seizoen fantastisch gedaan. Als ik hetzelfde realiseer, dan ben ik meer dan tevreden.”

Bij PSV vorig seizoen leidde Vink het C2- elftal. De Opheusdenaar had in Eindhoven nog twee jaar van zijn driejarig contract te gaan. Een telefoontje van Vitesse- trainer Edward Sturing betekende een wijziging van plannen. ” Edward belde mij op en vertelde dat hij me heel graag wilde hebben als trainer van Jong Vitesse. Ook zou ik worden betrokken bij het eerste team. Uit die aanbieding sprak zo veel waardering. Ik koos toen, met goedkeuring van PSV, voor Vitesse.”

Al na twee competitiewedstrijden stond het treffen met Jong Ajax en vriend John van den Brom op het programma. Goed geluimd was Van den Brom, oud- speler van Vitesse, voor de wedstrijd. Na het duel was zijn humeur een stuk minder goed. Maar heel even was hij in de kleedkamer van zijn spelers. Gekrenkt spoedde hij zich in de richting van de spelersbus. Vink bleef hangen en genoot van de taart die Youssouf Hersi had geregeld. ” De taart hadden we nog van hem tegoed. Die had hij ons anderhalve week terug al beloofd. Het was het ideale moment voor een traktatie.”

Jong Vitesse- Jong Ajax 7-1 ( 3-0).
Fred Benson 1-0, Eldridge Rojer 2-0, Etiënne Esajas 3-0, Stanley Aborah 3-1 ( penalty), Fred Benson 4-1, 5-1 en 6-1, Anduele Prijor 7-1.

Jong Vitesse: Coutinho, Van Mourik ( Louwaarts), Paymans, Blondelle, Suart, Kaya, Rojer, De Meersman ( Dors), Benson, Hersi, Esajas.

Bron: De Gelderlander 30-08-2005

Weer winkelen bij andere profclubs

Vitesse heeft de selectie van de beloftenploeg versterkt met afvallers bij andere profclubs. Trainer van Jong Vitesse is Gery Vink, die de naar FC Den Bosch vertrokken Theo Bos opvolgt. Het meest opmerkelijk is de komst van twee spelers van NEC. Nick Paymans en Samet Sukus kwamen over uit Nijmegen. Nick Paymans is de zoon van oud­ speler Frans Paymans van NEC. Hij raakte zijn plaats in de selectie kwijt toen trainer Cees Lok besloot met een kleinere groep te gaan werken.

Verder kwamen Mike Louwaars ( PSV), Jeromy Noslin ( SC Feijenoord) en Lloyd Bron ( TOP Oss). Ook de stagiaires bij de selectie van Vitesse, Siebe Blondelle, Onur Kaya en Hesdey Suart spelen in Jong Vitesse. Vitesse haalde vorig seizoen Fred Benson uit het beloftenteam van Ajax naar Jong Vitesse. De Ghanees speelde zich in de hoofdselectie, debuteerde en scoorde en verdiende daarmee een contract bij Vitesse.

Selectie Jong Vitesse:Piet Veldhuizen, Armand van den Top ( beiden doel); Colin van Mourik, Samet Sukus, Nick Paymans, Siebe Blondelle, Hesdey Suart, Zadik Kilic, Giel Neervoort, Mike Louwaars, Onur Kaya, Lloyd Bron, Abdel Haouili, Jeromy Noslin en Anduele Pryor.

Bron: De Gelderlander 30-08-2005

Bliep, bliep, weer ‘ n mailtje van Karel Aalbers

Donderdag vraagt Karel Aalbers PvdA’er Dick Tiemens om hulp, drie dagen later lanceert Tiemens het plan voor een gesprek met Aalbers’ Duet Group. Snelle politiek in het mailtijdperk. “Hoe en waar kun jij ons helpen in het belang van alles wat in mijn eerdere mail staat te realiseren? Gemeenteraad? Jouw PvdA- wethouder Bodegraven? De PvdA- Statenfractie?” Oud- Vitesse- voorzitter Karel Aalbers mag dan op het moment in Dubai zitten, zijn strijd om stadion Gelredome gaat door. Zo probeert hij nu de Arnhemse politiek achter zich te krijgen. Cees Jansen van het CDA heeft zijn hulp al toegezegd, laat Aalbers weten in een email- correspondentie met PvdA- fractievoorzitter Dick Tiemens, waarop De Gelderlander de hand heeft weten te leggen. ” En ook Jan Terlouw zal het zijne bijdragen”, schrijft Aalbers.

Niet verrassend, want oud­ Commissaris der Koningin Terlouw loopt alle tv- zenders af om de lof van de oud- Vitesse- voorzitter te zingen. Nu graag ook de PvdA nog. ” Duet kan het niet alleen, deze kluwen ontworstelen is ‘ hogere’ politiek. Kunnen jij, en Rudi (Rikken, aspirant- lijsttrekker, red.), daarmee helpen?” Deze laatste vraag van Aalbers aan Tiemens dateert van afgelopen donderdag. En gisteren, maandag, liep bij alle media het voorstel van de PvdA binnen om een ‘ rondetafelconferentie’ te houden met Aalbers’ Duet Group. Opvallend? ” Wij zijn absoluut niet door Aalbers gesouffleerd”, reageert Tiemens verontwaardigd. ” Natuurlijk praat ik wel eens met hem en mailen doe ik ook. Maar dat doe ik met wel meer mensen. Ons idee voor de rondetafelconferentie dateert al van een paar weken terug, toen onze burgemeester zich in een uitzending op tv liet ontvallen dat nu eenmaal alleen Gelredome te koop is. Daarmee aangevend dat de Duet Group kan inpakken, want die wil ook Vitesse. Terwijl wij zeggen: onderzoek de zaak eerst goed, voor je dat bod van vijftig miljoen laat lopen.”

Tiemens had eerst Jan Terlouw in gedachten als voorzitter van de rondetafelconferentie. ” Maar hij voelde er niet voor toen ik hem het voorstel liet lezen.” De Duet Group wil het stadion de naam geven van een eventuele sponsor, zoveel blijkt uit de emails van Aalbers. En Vitesse is volgens hem wel degelijk van de Duet Group geporteerd. Maar vanuit Dubai wil Aalbers niet bevestigen dat hij deze teksten met Tiemens heeft gewisseld. ” Ik mail zoveel, ook wel met Tiemens, ik kan me dit niet herinneren.” Het emailadres dat boven de teksten staat herkent Aalbers evenmin. ” Ik heb wel acht emailadressen.” Hij benadrukt in geen enkel contact met buitenstaanders ooit geheime informatie te hebben laten lekken. ” Zoals afgesproken.”

Bron: De Gelderlander 30-08-2005

Struisvogelpolitiek in Arnhem

Vitesse is na twee maanden trainen en drie competitieduels niks opgeschoten. De trainer en de manager willen rust, maar er is geen speler in vorm, geen duidelijk spelsysteem en maar één punt. Struisvogelpolitiek in Arnhem: geen paniek bij de hekkesluiter. Vitesse staat na drie wedstrijden competitie op de achttiende en laatste plaats, maar dat is niet erg, lijkt het. Trainer Edward Sturing beroept zich op de zware competitiestart. Vorig jaar haalde Vitesse niet één punt uit de thuisduels met Heerenveen en AZ en de uitwedstrijd tegen PSV, nu tenminste nog één; tel uit je winst. Volgens manager voetbalzaken Jan Streuer komt het allemaal goed. Ondanks de op één na slechtste seizoensstart van Vitesse in tien jaar; ( 2003: Mike Snoei, nul punten uit drie duels). De technische bazen van Vitesse baseren zich op de individuele kwaliteiten van de spelers. Maar die komen er helemaal niet uit. Vitesse is aanvallend onmachtig, op het middenveld onzichtbaar en verdedigend kwetsbaar. De spelers die het spel moeten maken (Theo Janssen en Richard Knopper) komen niet aan de bal, in de ‘ zone van de waarheid’ (strafschopgebied) gebeurt er niks en de veelgeroemde mentale kracht is ver te zoeken. Trainer Edward Sturing zoekt na twee maanden nog steeds de ideale speelwijze omdat hij niet weet wat met de vier vergelijkbare middenvelders te doen. Die spelen nooit op hun beste positie en voegen zo niks toe. Ondertussen zijn de aanvallers Igor Gluscevic en Youssouf Hersi genadeloos afgeserveerd. Tussen hemel en hel bestaat niks, terwijl alle spelers dit seizoen hard nodig zullen zijn. Eldridge Rojer en Etiënne Esajas mogen zo nu en dan opdraven. Fred Benson behoorde in twee thuiswedstrijden niet eens tot de selectie, maar was in Eindhoven tegen PSV wel weer de vervanger van Matthew Amoah.

Het is allemaal in theorie wel verklaarbaar, maar in de praktijk werkt er vooralsnog niks. Vitesse speelde tegen Heerenveen een half uurtje goed en mocht vervolgens blij zijn dat het 2- 2 bleef; in een leuke wedstrijd, dat wel. In Eindhoven kwam de ploeg ronduit schandalig voor de dag. Zonder geloof in eigen kunnen, uitstraling, lef en met lood in de schoenen presenteerde het elftal zich als een spijtoptant op het schavot. Nadien zeiden Stijn Vreven en Theo Janssen daar openlijk iets van. Dat werd de beide winnaars niet in dank afgenomen. Vervolgens kwam de nadruk te liggen op spelers die geen openlijke kritiek moeten ventileren. En de pers moet die kritiek niet gebruiken voor stemmingmakerij, zo heette dat. De stemming in Eindhoven was na afloop ronduit bedroevend en ver onder het nulpunt, maar dat is logisch. Helaas ging de daaropvolgende discussie voornamelijk over het naar buiten brengen van kritiek door de spelers. Slecht voor de teamgeest zou dat zijn. Die discussie vertroebelt de kern van het verhaal. Er is helemaal geen teamgeest.

Vitesse vormt na twee maanden volstrekt geen eenheid; er is onvrede, onduidelijkheid en toenemende irritatie, die in het slechtste geval kan omslaan in berusting. Daarvan was zaterdagavond in en na de verloren wedstrijd tegen AZ al iets te bespeuren. Dat Stijn Vreven moet gaan douchen voor hij zijn mening ventileert is een lachertje, dat Janssen niet mag zeggen wat iedereen op de tribune en op de televisie kan zien, is bijna beledigend. Zijn er eens twee spelers die de waarheid spreken en bereid zijn hun nek uit te steken, wordt hen het zwijgen opgelegd. Met als gevolg dat de spelers van Vitesse tegen – een weliswaar een uitstekende ploeg als AZ – de koppies lieten hangen. Vitesse staat op de achttiende plaats en heeft alles nodig, behalve struisvogelpolitiek.

Bron: De Gelderlander 30-08-2005

Geen privileges meer voor topclubs

Er komt een eind aan de privileges die de topclubs en de deelnemers aan de UEFA Cup hebben in de KNVB beker. Vanaf volgend seizoen zijn alle clubs vanaf de tweede ronde van de partij. Nu is het nog zo dat de topclubs pas vanaf de achtste finales instromen. Volgend seizoen spelen in de eerste ronde 48 amateurclubs op basis van het knock- out- systeem tegen elkaar. De 24 winnaars komen in de tweede ronde (64 clubs), waarin alle bvo’s, de kampioen van de belofteneredivisie en de winnaar van de beloften- bekercompetitie meedoen.

Bron: De Gelderlander 30-08-2005

‘Nederlandse transferregels weg’

De FIFA heeft onlangs bij de KNVB erop aangedrongen om de transferregels van de wereldvoetbalbond te hanteren. Daarmee zouden allerlei uitzonderingen bij binnenlandse transfers komen te vervallen. De KNVB brengt de oproep van de FIFA binnenkort ter sprake bij de algemene ledenvergadering. Sinds 2002 bestaat er een ’transferwindow’. Clubs mogen van 1 september tot 1 januari geen aankopen doen. In de winter zijn alleen in de maand januari wel transfers toegestaan. Nederlandse clubs mogen ook buiten de ’transferwindow’ gedurende het seizoen tot half maart binnen Nederland twee spelers kopen of huren. Daarnaast kunnen clubs nog voetballers aantrekken in het kader van de calamiteitenregeling. Die regeling is zo ruim dat in principe profclubs eigenlijk onbeperkt spelers kunnen halen. Als er op een bepaalde positie een acuut spelersprobleem zich voordoet, dan krijgt die ploeg dispensatie. Voetballers zonder club mogen tot half maart sowieso worden gecontracteerd.

Dit is het derde seizoen dat de calamiteitenregeling in de ere- en eerste divisie geldt. Als het aan de FIFA ligt, zal die uitzonderingspositie van Nederland in het nieuwe kalenderjaar of in het nieuwe seizoen worden afgeschaft. De wereldvoetbalbond heeft ook andere landen gemaand om de FIFA-regels te volgen. Volgens Theo van Seggelen, voorzitter van de internationale spelersvakbond FIFPRO, zijn clubs en voetballers niet gelukkig met de verscherping van de FIFA. ,,Maar als de FIFA het de KNVB verplicht, dan zul je wel moeten”, aldus Van Seggelen.

Bron: AD 30-08-2005

Zeldzaam grote thuisnederlaag

Vitesse leed tegen AZ een zeldzaam grote thuisnederlaag in zijn eredivisie-historie. De 5-0 zeperd tegen de Alkmaarders gaat de boeken in als het op twee na grootste thuisverlies voor de Arnhemmers. Grootste thuisnederlagen Vitesse in eredivisie:

19-09-1971 Sparta 0-6
22-08-1999 PSV 1-6
27-08-2005 AZ 0-5
15-03-2003 PSV 0-5
02-04-1978 FC Amsterdam 0-4

Bron: AD 29-08-2005

Gelredome: kritiek op houding Arnhem

De Arnhemse PvdA-fractie vindt dat de gemeente zich niet te star moet opstellen met betrekking tot de verkoop van stadion Gelredome. De Britse investeringsmaatschappij Duet Group heeft interesse om het stadion samen met voetbalclub Vitesse te kopen. De gemeente Arnhem weigert echter te praten over een gecombineerde verkoop. Volgens de PvdA dreigt door die houding een serieuze kandidaat te worden afgehouden. De PvdA wil nu een gesprek met alle partijen die bij de mogelijke verkoop van stadion Gelredome zijn betrokken. Daarbij moet ook de provincie bij zijn.

Bron: Omroep Gelderland 29-08-2005

Jan Streuer houdt vertrouwen: ‘We eindigen bij de eerste negen’

Rustig blijven, geen paniek. Ondanks de magere oogst van een punt uit drie competitiewedstrijden eindigt Vitesse dit seizoen bij de eerste negen. Tweehonderd procent zeker, zegt technisch directeur Jan Streuer na de 5-0 nederlaag tegen AZ in Gelredome. “Dit zijn harde cijfers”, erkent Streuer. “0-5, dat is een zware teleurstelling. Zoiets verwacht je niet. Je hoopt op een overwinning. Maar we blijven rustig. Paniek is het laatste waar we op zitten te wachten. We hebben er alle vertrouwen in dat het goed gaat komen.”

Vitesse verloor vorige week met 2-1 bij PSV, in een wedstrijd waarin de Arnhemmers geen moment geloof in een goed resultaat uitstraalden. De optater van AZ was verpakt in dramatische cijfers, maar vreemd genoeg voetbalde Vitesse zaterdag stukken beter dan een week eerder in Eindhoven. “Ik vond ons het eerste half uur zelfs beter dan AZ”, zei Streuer. “Als we vorig zo hadden gevoetbald als vandaag, hadden we zeker een punt gepakte tegen PSV. Absoluut, daar ben ik het mee eens. We speelden vandaag een zeer ongelukkige wedstrijd. We hadden zelf voor de rust twee keer moeten scoren (doelt op kansen van Janssen en Amoah, red.).”

“AZ heeft voor rust drie mogelijkheden gehad. Daarvan schieten ze er drie in. Zoiets gebeurt bijna nooit. Wij krijgen ook kansen, maar maken ze niet af. AZ heeft veel klasse. Het straft elke mogelijkheid fantastisch af. Maar zo’n wedstrijd als vandaag, dat het dan 0-5 wordt, dat gebeurt nu een keer. Maar het zal niet vaker gebeuren.” Het is het duidelijk verschil tussen een ploeg die om het kampioenschap gaat spelen en een ploeg die vol aan de bak moet om de play-offs om Europees voetbal te halen. Streuer: “Vandaag hebben we voorin de kansen niet afgemaakt en achterin kregen we er vijf tegen. Zo zie je maar weer dat niemand in het elftal een ander iets hoeft te verwijten. Je hebt elkaar allemaal nodig. Je moet elkaar sterker maken. Als de spelers dat doen, dan komt het goed. Honderd procent.”

Na de pijnlijke 0-5 staat Vitesse op een punt uit drie wedstrijden. “Een slechte start”, beaamt Streuer. “Maar dat had FC Twente vorig seizoen bijvoorbeeld ook. En die ploeg eindigde als zesde. Wat ik daarmee wil zeggen dat is dat er nog alle mogelijkheden zijn voor Vitesse om terug te komen. Met dit programma is het mogelijk dat je na drie wedstrijden een punt hebt. Dat is gebeurd, hoewel je had gehoopt dat het er vier of vijf waren geweest. Ik ben niet zo negatief, hoewel het natuurlijk lekker is als je vanaf het begin bij de eerste negen ploegen staat. We moeten eerst een aantal weken verder zijn en kijken hoe het dan is.”

Met uitwedstrijden tegen FC Twente en FC Utrecht in het verschiet, wacht Vitesse twee nieuwe zware missies, met allesbehalve garanties op een goede uitkomst. “De competitie duurt 34 wedstrijden en ik zeg je dat we bij de eerste negen gaan eindigen”, aldus Streuer. “Als je kijkt wat we in het veld hebben lopen. Dat is genoeg kwaliteit om in de subtop te spelen. Daar ben ik tweehonderd procent van overtuigd. Zeker met het karakter dat we in de ploeg hebben.”

Bron: De Gelderlander 29-08-2005

Van Gaal: ‘Expres veld niet gesproeid’

Trainer Louis van Gaal van AZ dacht zaterdagavond voor het duel bij Vitesse even aan oude tijden, zo bekende hij na de 5-0 winst van zijn ploeg. “Ik verdacht Vitesse er van het veld expres niet te hebben gesproeid. De bal ‘stropte’ en dat is in het nadeel van ons”, sprak Van Gaal, die de liesblessure van Stijn Schaars aan het veld weet. De middenvelder uit Gendt kreeg in de twintigste minuut de bal niet lekker mee en verrekte een spiertje in zijn lies. Vier minuten later moest hij tegen zijn oude club opgeven. Schaars moet om die reden waarschijnlijk ook het duel met Jong Oranje missen. “Die blessure komt door het veld”, mopperde Louis van Gaal, coach van de koploper in de eredivisie. “Het is een fantastische accommodatie, daar hoort geen veld bij dat ‘stropt'”, meent de coach, die voor het eerst als trainer actief was in Gelredome.

Van Gaal had er niet van opgekeken als het veld inderdaad expres droog (en daardoor stroef) was gehouden om zijn ploeg te benadelen. “Vroeger als we met Ajax naar RKC gingen, lieten ze de pollen een week groeien. Bij Barcelona maakten ze altijd de velden kleiner als wij kwamen. Dan spoten ze met groene verf de lijnen weg en trokken ze gewoon nieuwe.” Trainer Edward Sturing van Vitesse hoorde het betoog van zijn collega glimlachend aan, maar ontkende dat het veld expres stroef was gehouden. “Het is niet bewust gedaan”, zei Sturing. “Ik ben niet naar de terreinknecht gegaan om te vragen of hij het veld een keer niet wil sproeien. Wij zijn ook gebaat bij een goed veld omdat we ook een elftal hebben dat het van het voetbal moeten hebben.” Van Gaal: “Maar je bent ook niet naar de terreinknecht gelopen om te vragen of hij het wil sproeien.”

Bron: De Gelderlander 29-08-2005

De Mul beleeft weinig plezier aan debuut

Hij maakte als invaller zijn debuut voor Vitesse en stapte geblesseerd en ontgoocheld door de 5-0 nederlaag van het veld. “Nee”, stelde Tom De Mul (19) na het debacle van Vitesse tegen AZ, “dit is zeker niet leuk.” De van Ajax gehuurde rechtsbuiten kwam halverwege het duel in Arnhem in het team van trainer Edward Sturing. De coach haalde daartoe Peter van den Berg naar de kant. Een dik half uur later strompelde de Belg, overgekomen van Ajax, alweer naar de zijlijn, tot onbegrip van het Arnhemse publiek. De aanhang had blijkbaar niet door dat De Mul niet verder kon voetballen. “Het schoot me tijdens een actie in de lies”, zei De Mul naderhand. “Het ging niet meer. Ik kon gewoon niet meer verder. Zo had ik me deze wedstrijd niet voorgesteld. Ik hoop dat het binnen een week weer beter is. Ik heb niet het gevoel dat de spier is afgescheurd, dus misschien valt het mee.”

Vier dagen nadat de langdurige onderhandelingen tussen Vitesse en Ajax werden afgerond, beleefde De Mul een gedenkwaardige avond in Gelredome. Het was al 0-3 toen hij in het veld kwam, bij de stand 0-4 moest hij noodgedwongen uitvallen en vanaf de bank zag hij ook nog de vijfde Alkmaarse treffer. “Ik ben blij dat ik mijn debuut heb gemaakt, maar ik had me dat natuurlijk heel anders voorgesteld. Een blessure en een nederlaag. Dit is zeker niet leuk”, zei De Mul. “Vitesse is een leuke club met een goede spelersgroep. Dit resultaat is een teleurstelling, maar we moeten hard blijven werken. Dan komt het wel goed.”

Wat zijn eigen rol bij Vitesse zal zijn? Acties maken, natuurlijk, zoals het een rechtsbuiten betaamt. “Naar aanleiding van de wedstrijd tegen AZ kan ik daar evenwel nog niets over zeggen. Daarvoor heb ik niet lang genoeg op het veld gestaan. Ik probeer zoveel mogelijk aan spelen toe te komen en het team daarmee iets te geven.” De Mul staat tot medio 2008 onder contract bij Ajax. Wellicht keert hij na een jaar al terug in De Arena. “Nou, ik wil niet zover vooruit kijken. Ik denk niet aan Ajax en concentreer me volledig op Vitesse. Vitesse is een ideale club voor mijn ontwikkeling. Het is meer dat ik het uiteindelijke doel heb dat ik naar de top wil. Ik wil mijn eigen top halen. We zien wel waar die ligt.”

Bron: De Gelderlander 29-08-2005

Pijnlijke aftocht voor Stijn Schaars

De terugkeer van Stijn Schaars bij zijn oude club Vitesse duurde dik twintig minuten. Toen moest hij zich, nu in het shirt van AZ, met een liesblessure laten vervangen. De oud-Vitessenaar had zich veel voorgesteld van zijn hernieuwde bezoek aan de Gelredome. Maar de realiteit op de Arnhemse grasmat was wreed voor hem en vooral pijnlijk. Schaars verstapte zich toen hij de bal dreigde te verspelen en wilde zijn slippertje direct corrigeren. AZ-coach Louis van Gaal vermoedde dat het stroperige veld mede debet was geweest aan de blessure van zijn middenvelder. De trainer van AZ ontdekte dat aan zijn verzoek om het gras van het Gelredome vooraf te sproeien geen gehoor was gegeven. De verwachting is dat Schaars een spier in de liesstreek heeft verrekt. Van Gaal acht het daarom uitgesloten dat zijn middenvelder deze week meereist met Jong Oranje, dat in Armenie een interland speelt tegen de nationale elf van dat land. Tegenover de aftocht van Stijn Schaars bij AZ stond de rentree van verdediger Ron Vlaar en het debuut van oud-Ajacied en voormalig RBC’er Pius Ikedia. Zowel Vlaar als Ikedia is voldoende hersteld van een hamstringblessure.

Bron: De Gelderlander 29-08-2005

Satirisch Vitesse-spel

Sinds enkele dagen is er topic actief over een satirisch Vitesse-spel genaamd Appél!:

“Appèl is een uniek familiespel waarin de actualiteit van Vitesse op een prikkelende manier wordt behandeld. Het eerste clubspel in Nederland! Een must voor iedereen met een kritisch, maar echt geel-zwart hart. Appèl is een opvallend initiatief van supporters voor supporters”. Bekijk hier de topic: Vitesse-spel.

Voor alle duidelijkheid dit spel is ontwikkeld door een creatief forum lid en niet door de SV.

29-08-2005

Theo Janssen begrijpt publiek niet

Theo Janssen had weinig begrip voor de reacties van het publiek bij de 5-0 nederlaag tegen AZ. Bij rust was het al 0-3 en klonk een hels fluitconcert. “We werden van alle kanten uitgefloten en later begonnen ze zelfs ’tien tien’ te roepen. Ik weet niet wat ik daarmee moet. Ik vind het ook frustrerend, want de eerste helft speelden we best goed, maar maakten de kansen niet af. Ik ook niet, nee. En hoeveel kansen hadden zij? Drie!” Janssen vindt de situatie zorgwekkend. “Als je ook tegen pakweg RBC de kansen mist, valt die goal ook aan de andere kant. Ik word hier niet vrolijk van.”

Bron: Omroep Gelderland 28-08-2005

Sturing ziet witte zakdoekjes niet

In de slotfase van de met 5-0 verloren wedstrijd tegen AZ, zwaaide een deel van het Vitesse-publiek met witte zakdoekjes. Het was trainer Edward Sturing niet opgevallen. “Ik heb helemaal niet niks gezien. Volgende keer moeten ze maar een tafellaken meenemen, dan zie ik het misschien ook. Het fluiten in de rust vond ik ook niet terecht, al kan ik me de teleurstelling bij 0-3 wel voorstellen. Maar ik vond dat we de eerste helft aardig hebben meegespeeld. Zij waren effectiever.” Sturing werd ook uitgefloten toen hij Tom De Mul wisselde. “Hij gaf aan dat hij door een blessure niet verder kon.”

Bron: Omroep Gelderland 28-08-2005

Swerts: praten over rendement nodig

Gill Swerts wond er na afloop van de ruim verloren wedstrijd tegen AZ geen doekjes om. “Thuis met 5-0 verliezen, dat mag niet gebeuren. In het begin speelde AZ niet goed, maar de kansen van Vitesse werden niet benut. Over rendement zal in de groep gesproken moeten worden, AZ speelde ongelofelijk efficiënt, benutte de ruimte heel slim en heeft daarom verdiend gewonnen.” Of het mogelijk aan zijn onwennige linksback-positie lag, wijst Swerts resoluut af. “Ik heb mijn best gedaan. Maar als je met 5-0 verliest maakt het niet uit of je goed of slecht speelde.”

Bron: Omroep Gelderland 28-08-2005

AZ deelt flinke tik uit: 0-5

AZ heeft Vitesse zaterdagavond in Gelredome een flinke les in effectiviteit gegeven. Beide ploegen kregen over negentig minuten flink wat kansen. AZ benutte er vijf, Vitesse nul. Eindstand 0-5.

Het duel begon levendig met een kans voor beide ploegen. Eerst was het Shota Arveladze die zijn hoofd net niet bij een scherpe voorzet kon krijgen en een minuut later tikte Stijn Schaars de bal net voor de weggelopen Matthew Amoah weg. Dezelfde Schaars moest na 24 minuten geblesseerd het veld verlaten. Tot een kwartier voor de rust was het vooral afwachtend voetbal wat beide ploegen lieten zien, daarna begon het feest voor de gasten. Nadat Richard Knopper en Purrel Fränkel een goede kans lieten liggen tikte Arveladze een messcherpe counter keurig achter Harald Wapenaar. Daar waar Vitesse de ene grote kans na de andere liet liggen (Theo Janssen 2x en Remco van der Schaaf) was het voor de rust al 0-3 via wederom Shota Arveladze en Kenneth Perez. Laatstgenoemde kopte een vrije trap in de blessuretijd ongehinderd binnen.

Alle goede bedoelingen voor de tweede helft konden na vier minuten alweer de kast in. De ingespeelde Kenneth Perez mocht de bal in het zestien meter gebied weer gemakkelijk en ongehinderd langs Wapenaar in de lange hoek schieten: 0-4. Toch kreeg Vitesse ook in het begin van de tweede helft kansen op een doelpunt. Een lange bal van Theo Janssen belandde prachtig bij Matthew Amoah die zijn inzet via een been van een verdediger van AZ tot corner zag belandden. Vitesse probeerde het zeker nog wel na rust, mede door het inbrengen van debutant Tom de Mul (hij zou later echter uitvallen met een blessure) en Igor Gluscevic, maar het lepe kwam niet echt meer in de problemen en beleefde een heerlijke avond in Gelredome. Het bracht in de slotminuten de stand zelfs op 0-5 door de derde goal van Kenneth Perez.

Vitesse:Wapenaar, Vreven, Van den Berg, Dingsdag, Swerts, Knopper, Yakubu, Van der Schaaf, Janssen, Frankel en Amoah.

AZ:Timmer, Jaliens, De Zeeuw, Opdam, De Cler, Landzaat, Van Galen, Schaars (’24 Buskermolen), Sektioui, Perez en Arveladze.

Bron:Vitesse.nl 27-08-2005

Exposieve groei aantal deelnemers Vitesse Pool
Helft forummers rekent op overwinning tegen AZ

Het aantal Vitessefans dat op het forum van deze site deelneemt aan de Vitesse Pool is explosief gestegen. Bijna een jaar lag het recordaantal deelnemers op 232 fans die vorig seizoen de uitslag voorspelden van de thuiswedstrijd tegen Feyenoord. Vorige week waagden liefst 280 fans een gokje op de uitslag van de verloren krachtmeting tegen PSV. Een absoluut record. De 2-1 nederlaag werd door 37 poolers goed geraden. Na drie wedstrijden wordt de ranglijst aangevoerd door Vitessefan2004 en Yellow Black Pride.

In de Vitesse Pool kunnen liefhebbers hun voorspellingen uitbrengen voor de wedstrijden van Vitesse. Dat kan ruim tevoren in de ‘maandtopic’, maar ook wat korter op de wedstrijd in de ‘wedstrijdtopic’. De maandtopic oktober, waarin ook de bekerwedstrijd tegen AGOVV op 21 september is opgenomen, is geopend. Ongeveer de helft van het aantal poolers dat tot dusver een voorspelling heeft uitgebracht voor de wedstrijd tegen AZ, verwacht dat de Alkmaarse fans met lege handen naar huis worden gestuurd. Van de 273 deelnemers rekenen 135 fans op een overwinning, verwachten 95 een gelijkspel, en vrezen 43 poolers voor een nederlaag van de Arnhemse club. De meest voorspelde uitslag is 1-1 (60x).

Meedoen kan nog altijd. Gewoon even (gratis) registreren en inloggen op het forum, en de uitslag(en) plaatsen in de betreffende topic. De SV heeft voor 250 euro aan prijzen ter beschikking gesteld.

Voor de Vitesse Pool: Klik hier

27-08-2005

Wel druk, maar geen paniek bij Vitesse voor duel met koploper AZ

Met een remise en een nederlaag op zak is Vitesse vanavond gastheer van koploper AZ. De druk op de Arnhemse ploeg neemt toe. Maar, waarschuwt trainer Edward Sturing: “We moeten niet in paniek raken. Als je topsport bedrijft, moet je altijd onder druk staan. Dat is iets anders dan paniek.”. De 2-1 nederlaag bij PSV heeft deze week hard nagedreund bij Vitesse. Rechtsback Stijn Vreven hield er zelfs nieuwe voorschriften aan over aangaande zijn omgang met de pers. In Eindhoven zei hij na de nederlaag wat iedereen al had gezien: dat een aantal Vitessenaren niet meeging in de strijd. “Ik ben deze week ontboden bij de trainer”, zei Vreven gisteren. “We hebben afgesproken dat ik eerst even ga douchen voordat ik met de pers praat, na wedstrijden waarin ik met een boos gevoel van het veld ga.”

Sturing: “Als je in een team werkt, en klachten hebt, dan moet je die intern bespreken. Dat gaat niet alleen om dit voorval, dat is altijd zo. We hebben een nabespreking. Dan gaan de deuren dicht. Dan mag iedereen elkaar de waarheid zeggen.” Vreven zal zich conformeren aan de regel. Maar de 32-jarige Belg zal zich nimmer monddood laten maken. “Ik heb recht van spreken. Ik ben zelf een speler die altijd alles geeft om te winnen. Qua leeftijd en manier van spelen heb ik recht van spreken. Ik uit mijn kritiek ook intern en heb de trainer gezegd dat ik het zal blijven doen. Na het duel met PSV heb ik niet eens namen genoemd. Het enige was dat het frustreert als we verliezen door onze mentaliteit.”

En: “Ik ben mijn hele leven al zo. Het heeft me een paar transfers gekost. Maar het zou heel raar zijn als ik nu ineens ging veranderen.” In Eindhoven constateerde ook Theo Janssen dat Vitesse qua arbeid niet het maximale had gebracht. De middenvelder werd er afgelopen week door Sturing op aangesproken tijdens een training.

Het verhaal rond de uitlatingen van Vreven en Janssen is interessant, omdat het veel zegt over de beleving binnen Vitesse. Beide spelers eisen het maximale, zijn altijd ook kritisch over hun eigen optreden. Dat geldt niet voor iedereen in de selectie. En terwijl verhalen over de toenemende druk door velen in het Vitesse-kamp worden weggewuifd met een verwijzing naar het zware beginprogramma, stellen Janssen en Vreven juist dat ze die druk nodig hebben. Janssen: “Als we niet winnen van AZ, dan komen we wel degelijk onder druk te staan.” Vreven: “Dat hoort ook zo, want in dat geval heb je slechts een van de negen mogelijke punten gepakt. Wij zijn profs. En bij profs neemt de druk altijd toe als de prestaties uitblijven. Als je iets kritisch zegt, wordt dat altijd als iets negatiefs gezien. Maar het is juist om er samen beter van te worden.” Janssen: “Druk heb je nodig om te winnen.”

Vreven: “Ik zal nooit kritiek hebben als iedereen er alles aan heeft gedaan en als de tegenstander gewoon beter was, zoals bijvoorbeeld vorig seizoen in de wedstrijden tegen PSV.” Janssen: “Ik denk dat er te veel is gesproken over de moeilijke start van ons. We hadden van Heerenveen kunnen winnen en tegen PSV waren we dicht bij een gelijkspel, hoewel bijna niemand bij ons een voldoende haalde. We hebben elke wedstrijd kans om te winnen.” Juist dat besef ontbrak in Eindhoven. Het zal vanavond in Gelredome nodig zijn, wil Vitesse AZ partij bieden. “Vooral in thuiswedstrijden moeten we weer gaan uitstralen dat we niet te verslaan zijn”, zegt Janssen. “Ook voor de supporters is het belangrijk dat we thuis punten pakken en met veel strijd spelen. Ik denk dat de mensen dat missen. We moeten veel meer met bluf spelen. Met het publiek achter ons, kunnen we dan ook van een goede ploeg als AZ winnen.” En Vreven: “Het komt altijd neer op hetzelfde: de instelling.”

Bron: De Gelderlander 27-08-2005

Gelredome is onverkoopbaar
Grond is cruciaal bij verkoop van Gelredome

Stadion Gelredome dreigt voor de gemeente Arnhem onverkoopbaar te worden. De geïnteresseerde bedrijven vinden de vraagprijs van 24 miljoen euro veel te hoog en zijn geschrokken van de contractuele verplichtingen en financiële lasten. De kandidaten waarmee de gemeente Arnhem in gesprek is, hebben een fors eisenpakket. De koopsom moet naar beneden en de contracten moeten worden ontbonden dan wel herzien. Alleen onder die voorwaarden willen ze overgaan tot koop van het stadion.

Uit het vertrouwelijke biedingsboek (bidbook), dat alle potentiële kopers hebben gekregen, blijkt dat de gemeente Arnhem een gulle huurbaas zoekt voor Vitesse en Exploitatiemaatschappij Gelredome. Arnhem staat nu als eigenaar van het gebouw nagenoeg volledig garant voor de huursom van beide huurders. In het geval van Vitesse gaat dat om 1,5 miljoen euro, bij Gelredome om 770.000 euro. Een nieuwe eigenaar is verplicht deze afspraken over te nemen, aangezien Vitesse het eeuwig speelrecht heeft en Gelredome in het bezit is van een exploitatiecontract voor twintig jaar en daaraan vasthoudt. Daar komt bij dat het stadion per jaar 1,5 miljoen euro aan onderhoud en beheer kost. Als het aan de gemeente ligt, mag de nieuwe eigenaar ook de lening van 6,5 miljoen euro aan Vitesse overnemen. De Arnhemse voetbalclub heeft veertig jaar de tijd om die af te betalen. Vitesse gaf vorig jaar aan de rente en aflossing niet te kunnen betalen. De gemeente stemde in met een uitstel van betaling voor twee jaar.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 27-08-2005

Vitesse – AGOVV (woensdag 21 september, 20.00 uur)
Voor SCC-houders begint verkoop vanaf 27 augustus. a.s.

Voorrang/korting scc-houders (4 kaarten per scc):

volwassenen t/m 14 jaar (40% korting)
Noord € n.v.t. € n.v.t.
Oost 1e ring € 8,50 € 6,50
Oost 2e ring € 8,50 € 6,50
Zuid € 5,00 € 4,00
West € 12,00 € 9,00
Rolstoel/mindervalide: € 5,00 € 4,00
Vrije verkoop:
volwassenen t/m 14 jaar (40% korting)
Noord € n.v.t. € n.v.t.
Oost 1e ring € 12,50 € 8,00
Oost 2e ring € 12,50 € 8,00
Zuid € 10,00 € 6,00
West € 15,00 € 10,00
Rolstoel/mindervalide: € 10,00 € 6,00

Rolstoelgebruikers en mindervaliden kunnen hun kaarten kopen bij de afdeling Ticketing in Gelredome. Maandag t/m vrijdag van 13.30-17.00 uur.

Verkoop

Verkoop via voorverkoopadressen van TicketBox. Tot en met woensdag 21 september (tot 12.00 uur) is er vrije verkoop en de normale prijzen. De kassa’s van Gelredome zijn op de wedstrijddag geopend.

Er worden geen kaarten voor de noord-tribune verkocht. Kaarten worden verkocht op vaknummer. In de vakken geldt vrij zitten. U treft dus geen rij of stoelnummer op uw kaart(en).

Bron: Vitesse.nl september 2005

Janssen mist arrogantie bij Vitesse

Theo Janssen is niet tevreden over de manier waarop Vitesse zich in het veld presenteert. “Ik mis de arrogantie, die we een paar jaar geleden wel hadden. Arrogantie, dat klinkt misschien negatief, maar ik vind dat iets goeds om te hebben in het veld. Zeker in Gelredome moeten we veel meer uitstralen dat er niets te halen valt. En uit bij PSV hebben we in het verleden ook succes gehaald door met die houding te spelen.” Tegen PSV miste Janssen dat. “Het was dramatisch, bijna niemand haalde een voldoende. Als je zo tegen AZ speelt, hoef je er niet eens aan te beginnen.”

Bron: Omroep Gelderland 26-08-2005

Sturing ziet geen onrust bij Vitesse

Vitesse-trainer Edward Sturing wil niets weten van onrust bij de club. “Soms krijg ik wel het idee na wat ik allemaal hoorde na PSV. Maar er is geen crisis of onrust hier. We hebben maar één punt, maar de tegenstanders waren dan ook Heerenveen en PSV. Al moeten we niet vergelijken met resultaten van vorig jaar, dat is ook weer onzin.” Sturing wil ook niet discussiëren over het systeem. “Of we nou 4-4-2 spelen of 4-3-3, dat maakt niet eens uit. Het gaat erom dat iedereen zijn niveau haalt en dat was tegen PSV nou juist het probleem. Er waren er te weinig die in de juiste vorm verkeerden.”

Wat betreft de wedstrijd tegen AZ heeft de trainer weinig problemen. “Peter van den Berg heeft wat last van zijn enkel, maar ik verwacht dat hij kan spelen. Hij heeft allerlei kleine blessures de laatste tijd, de komende twee weken kan hij even wat rustiger aan doen.” Ook Ruud Knol is een twijfelgeval. “Hij is ziek naar huis gegaan, dus geen idee of hij er morgen bij kan zijn. Yakubu zit wel weer gewoon bij de selectie, de problemen zijn helemaal opgelost.”

Het gevaar van AZ is de beweging in de voorhoede. “Al is dat minder dan vorig seizoen, het zijn nu vooral Van Galen en Perez die veel van positie wisselen.

Bron: Omroep Gelderland 26-08-2005

Basisplaats beloning voor Gill Swerts

Bijna iedereen bij Vitesse is van mening dat Gill Swerts bij de beste elf spelers hoort, maar toch heeft de Belg pas nu tegen AZ voor het eerst een basisplaats. Swerts speelt linksback. “Van in het begin vond ik het niveau hier heel goed, maar ik merkte dat ik het meteen kon oppikken. Als ik nu ga spelen, is dat ook een verdienste van mezelf. Linksback is misschien niet mijn beste positie, tegen PSV viel ik nog in als rechtsbuiten.” Zijn multifunctionaliteit maakt Swerts tot de ideale twaalfde man. “Het is een voordeel dat ik op veel plaatsen kan spelen, maar een vaste plek is lastig.” Swerts speelt zelf bij voorkeur rechts op het middenveld. “Maar ik weet dat daar heel veel concurrentie is, want daar spelen de sterkhouders van het elftal. Het is dus moeilijk om daar een basisplaats te veroveren.”

Als linksback wordt Swerts tegen AZ geconfronteerd met Sektioui. “Ik ken hem, maar toen speelde ik tegen hem als rechtsback. Je moet hem geen ruimte geven om zijn schaartjes te maken. En in de omschakeling is hij minder.” De Belg is al volledig geïntegreerd bij Vitesse. “Ik ben hier ook komen wonen en er spelen natuurlijk veel Belgen. De aanpassing verliep makkelijk.”

Bron: Omroep Gelderland 26-08-2005

Stijn Vreven: eerst douchen, dan praten

Vitesse-speler Stijn Vreven moet voortaan na een wedstrijd waarover hij niet tevreden is eerst douchen voordat hij zich mag uiten in de pers. De rechtsback had afgelopen zondag na de verloren wedstrijd tegen PSV de nodige kritiek aan het adres van enkele ploeggenoten. De clubleiding noemt dit onprofessioneel en vindt dat Vreven de kritiek binnenskamers moet houden. De Belg heeft daar geen spijt van. “Ik ben bij de trainer ontboden en die heeft me dit verteld. Maar ik vind zelf dat ik recht van spreken heb. Ik zeg dit intern ook, niet alleen in de pers. Ik blijf achter mijn woorden staan.” Vreven zal de regel wel respecteren. “Ik ga dan wel eerst douchen als ik met een slecht gevoel van het veld stap.”

Het verwijt dat hij onprofessioneel is geweest, vindt de Belg onzinnig. “Ik vind het juist professioneel om te zeggen wat je niet bevalt. Bovendien vind ik dat ik qua leeftijd en manier van spelen dat recht ook heb. Iedereen mag ook wat over mijn spel zeggen. Maar als ik faal, ben ik iedereen voor en geef ik dat zelf wel aan.” Dat Vreven daardoor af en toe in de problemen komt, accepteert hij. “Het heeft me in het verleden wellicht een paar mooie transfers gekost.”

Bron: Omroep Gelderland 26-08-2005

Kaartverkoop FC Utrecht-Vitesse
zondag 18 september om 14.30 uur
Pasfotoregistratie verplicht!

Verplichte buscombi

Omwisselbiljetten voor de bus zijn verkrijgbaar bij de voorverkoopadressen van TicketBox.

Uitkaartplushouders: vanaf zaterdag 27 augustus / prijs: € 20,15
Uitkaarthouders: vanaf zaterdag 27 augustus / prijs: € 22,85
Seizoenkaarthouders: vanaf zaterdag 3 september / prijs: € 26,05

Verkoop tot en met woensdag 14 september

Bij vertrek van de bussen zal uw seizoenkaart gescand worden op pasfotoregistratie. Vergeet dus niet uw seizoenkaart, legitimatiebewijs & omwisselbiljet mee te nemen!

Nog geen foto laten maken? Zie: informatie pasfotoregistratie uitwedstrijden

24-08-2005

Info uitwedstrijden

Met ingang van 1 augustus 2005 is het voor supporters die uitwedstrijden bezoeken, waarbij een buscombi/autocombi geldt, verplicht om zich vooraf te laten registreren. Dit betekent dat u bij de afdeling Ticketing éénmalig een (digitale) pasfoto dient te laten maken. Tevens dient u op dat moment een geldig legitimatiebewijs te overleggen.

De geregistreerde foto wordt gekoppeld aan uw seizoenkaart. Deze is derhalve persoonsgebonden. Er bestaat een koppeling tussen de seizoenkaart waarmee het omwisselbiljet is gekocht en de pasfoto. Deze zal bij vertrek van de bussen, of in het geval van de autocombi bij het omwisselpunt worden gecontroleerd. De seizoenkaart zal voor vertrek van de bus of bij het omwisselpunt worden gescand. Indien van u geen pasfoto geregistreerd is, zult u niet tot de betreffende wedstrijd worden toegelaten.

Voor het maken van een foto kunt u op woensdag tot en met vrijdag tussen 13.30 en 17.00 uur terecht bij de afdeling Ticketing op Gelredome (Westzijde – tussen ingang B & C). Vergeet niet uw legitimatiebewijs mee te nemen! Deze foto dient minimaal 1 werkweek voor de te bezoeken uitwedstrijd te zijn gemaakt.

Extra openingstijden voor het maken van een digatale foto: Zaterdag 27 augustus a.s. na de wedstrijd tegen AZ van 21.45 tot 22.30 uur bij de afdeling Ticketing.

24-08-2005

Gill Swerts in basis als linksback

Gill Swerts is zaterdagavond tegen AZ de linksback van Vitesse. Swerts viel afgelopen weekend tegen PSV goed in. Purrel Fränkel schuift door naar de linksbuitenpositie, waar hij vorig seizoen vaak speelde. Theo Janssen speelt net als tegen Heerenveen achter de spitsen. Aanwinst Tom De Mul begint op de bank. Etiënne Esajes en Eldridge Rojer zijn uit de basis verdwenen. Abubakari Yakubu keert terug na een disciplinaire schorsing.

Vermoedelijke opstelling:

Wapenaar
Vreven, Van den Berg, Dingsdag, Swerts
Van der Schaaf, Janssen, Yakubu
Knopper, Amoah, Fränkel

Bron: Omroep Gelderland 26-08-2005

Rojer in Jong Oranje

Bondscoach Foppe de Haan heeft aanvaller Eldridge Rojer geselecteerd voor Jong Oranje. Hij riep ook Klaas Jan Huntelaar uit Hummelo en Stijn Schaars uit Gendt. Jong Oranje speelt volgende week zaterdag een EK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Armenië. Jong Oranje staat tweede in de poule. Het team heeft 14 punten uit 7 duels. Jong Tsjechië heeft evenveel punten maar een wedstrijd minder gespeeld. De nummers één en twee plaatsen zich voor de play-offs voor plaatsing voor het EK van 2006.

Bron: Omroep Gelderland 26-08-2005

Zaak tegen Aalbers sleept zich voort

Het proces tegen Karel Aalbers verloopt als een processie van Echternach in slow-motion. De zaak tegen de oud-Vitesse-voorzitter – hij wordt verdacht van belastingontduiking en valsheid in geschrifte bij transfers in de jaren 1994 tot en met 1999 – staat al maanden op de rol bij de rechtbank in Arnhem.

Aanvankelijk zou die in april uitspraak doen, maar de rechters besloten dat zij een aantal getuigen nader aan de tand wilden voelen. Donderdag liep dat uit op een anticlimax. Oud-directeur Rein Papenburg bleek in het ziekenhuis te liggen.

Harold Klap, voormalig zakenpartner van Karel Aalbers, ontweek de vragen van de rechtbank vooral. Hij heeft tijdens het jarenlange vooronderzoek beweerd dat in 1997 bij de transfers van Ferdi Vierklau en Roy Makaay naar Tenerife met facturen is geknoeid, waardoor Aalbers zelf een half miljoen heeft opgestreken.

De enige vrolijke noot kwam van Fotis Moukas, retauranthouder, vriend, vertrouwensman en tolk van Nikos Machlas. Hij beschreef op beeldende wijze hoe op een vroege zomerdag in 1998 op een hotelterras op Kreta bij 40 graden de onderhandelingen werden gevoerd over een nieuw contract voor Machlas. Die was net Europees topscorer geworden. De speler had maar één wens: 2,5 miljoen netto per jaar, ruim twee miljoen meer dan zijn lopende verbintenis.

‘Meneer Aalbers viel bijna uit zijn stoel. Zo veel kan Vitesse niet betalen zei hij, maar ja, half Europa wilde Machlas wel hebben en Aalbers wilde Nikos niet kwijt. Dus toen gingen hij en meneer Papenburg bellen, wel een uur lang’, aldus Moukas.

In dat uur tijd stampte Aalbers een slimme constructie uit de grond; een half miljoen salaris, een miljoen uit reclamerechten en een miljoen als Machlas na een jaar alsnog zou worden verkocht. Daar gingen alle betrokkenen op dat moment al van uit.

De speler ging akkoord. ‘Het bedrag was het enige dat voor hem telde’, aldus Moukas. ‘Hij had 1000 procent vertrouwen in meneer Aalbers. En chapeau voor Vitesse, hij heeft het geld ook netjes gekregen.’

Het zal nog even duren voordat duidelijk wordt of de handelwijze van Aalbers laakbaar was. Voorlopig is de zaak verdaagd tot november.

Bron:Volkskrant 26-08-2005

Daklozenelftal FC Lauwersgracht krijgt steun twee Vitesse-spelers

FC Lauwersgracht, het daklozenvoetbalelftal van Tonnie van den Herik, krijgt vandaag steun van twee spelers van Vitesse. Het daklozenteam doet mee aan een voetbaltoernooi in Den Bosch en zal daar aangemoedigd worden door keeper Harald Wapenaar en verdediger Peter van den Berg. ” Alle teams die meedoen, nemen profvoetballers mee”, aldus de Arnhemse ‘ moeder der daklozen’. Ze is zeer verguld met de geste van de Vitessenaren. Van de club kreeg Van den Herik bovendien een partij veldvoetbalschoenen. ” Die hadden we niet. We spelen normaal niet op gras.” Van den Herik is bij thuiswedstrijden van Vitesse regelmatig te vinden in Gelredome, in gezelschap van negen daklozen. Ze krijgt voor ieder thuisduel tien kaartjes van de Stichting Ouwejongenskrentenbrood.

Bron: De Gelderlander 26-08-2005

Proces tegen Karel Aalbers opnieuw uitgesteld

ARNHEM (ANP) – De rechtbank van Arnhem heeft opnieuw een nieuwe datum geprikt in het proces tegen Karel Aalbers, de oud-voorzitter van Vitesse. Op verzoek van de rechtbank werden donderdag twee getuigen gehoord, een derde, voormalig Vitesse-directeur Papenburg moest afzeggen wegens ziekte. Omdat de rechtbank wel waarde hecht aan zijn verklaring wordt de zaak op 10 november voortgezet. Aalbers wordt verdacht van valsheid in geschrifte en belastingfraude. In een eerdere behandeling van de zaak werd door officier van justitie Sta al een straf van twaalf maanden gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk geëist.

De rechtbank wilde daarop echter pas uitspraak doen, als er nog drie getuigen zouden worden gehoord. Donderdag waren dat oud-Vitesse-speler Machlas’ zaakwaarnemer Moukas en Aalbers gewezen zakenpartner Klap. Nadat op 10 november Papenburg wordt verhoord, wordt een definitieve uitspraak in het langdurige proces tegen Aalbers verwacht.

Onbetrouwbaar

Karel Aalbers zei direct na de zitting dat hij weer wat wijzer was geworden. ,,Het is duidelijk dat Klap onbetrouwbaar is en dat is belangrijk omdat een groot deel van de belastende verklaringen tegen mij op zijn naam staat. Verder hebben we kunnen aantonen dat de transfer van Machlas gebeurd is op de manier die wij altijd hebben aangegeven.”

Machlas’ zaakwaarnemer Moukas, een restauranthouder uit Anderlecht, zei de rechtbank donderdag dat de Griekse spits in zijn laatste contractjaar 2,5 miljoen gulden heeft verdiend. Dat was opgebouwd uit drie delen. Hij kreeg een basissalaris van 500.000 gulden, 1 miljoen uit reclameopbrengsten en 1 miljoen als hij verkocht zou worden aan een andere club. Moukas bevestigde daarmee de lezing van Aalbers in eerdere zittingen.

Klap wilde donderdag geen nieuwe verklaring afleggen. Hij beriep zich op zijn verschoningsrecht en wilde ook niet ingaan op nieuw ingebrachte stukken van de advocaten van Aalbers die hem een onbetrouwbaar karakter gaven.

Volgens Aalbers heeft de rechtsgang hem een hoop duidelijk gemaakt. ,,Als ik ooit nog eens in dezelfde positie kom als toen zou ik wellicht zorgvuldiger handelen. Dat zou een proces als dit voorkomen kunnen worden. Dat durf ik wel toe te geven.”

Bron: ANP 25-08-2005

Hoofdrol voor Rein Papenburg in Arnhemse rechtbank

De rechtbank in Arnhem vervolgt vandaag het proces tegen Karel Aalbers, de oud- voorzitter van Vitesse. De president wil drie getuigen horen. De meest opvallende: Rein Papenburg, voormalig directeur van Vitesse. Het openbaar ministerie ( OM) eiste in april een gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan zes voorwaardelijk, tegen Karel Aalbers. Het OM oordeelde dat de oud- voorzitter zich schuldig heeft gemaakt aan valsheid in geschrifte en belastingontduiking. In de zaken rond de voetballers Nikos Machlas, Pierre van Hooijdonk, Dejan Curovic en Ferdi Vierklau/ Roy Makaay zou sprake zijn van vervalste stukken.

De president van de rechtbank achtte het vier jaar durende onderzoek echter onvolledig. Hij wil vandaag drie betrokkenen horen voordat hij een oordeel velt. Het gaat om voormalig Vitesse­ directeur Rein Papenburg, zaakwaarnemer Fotis Moucas en Harold Klap, een gewezen zakenpartner van Aalbers. Vooral het oproepen van Papenburg is opvallend. Tijdens de procesdagen in april kwam voor de Arnhemse rechtbank zijn rol meerdere keren naar voren. Als directeur van Vitesse was Papenburg samen met Aalbers betrokken bij de totstandkoming van het nieuwe contract van Machlas, in 1998. De Griekse topscorer ging het grootste deel van zijn salaris ontvangen via merchandiserechten, hetgeen gevolgen had voor zijn loonbelasting.

Het OM is van mening dat bij de totstandkoning van de contracten sprake is geweest van valsheid in geschrifte. Tevens zou de belastingsdienst opzettelijk onvoldoende of onjuist zijn geïnformeerd. Volgens officier van justitie Sta heeft Papenburg over deze zaak tegenstrijdige verklaringen afgelegd bij de rechter- commissaris en bij de FIOD, de fiscale opsporingsdienst. De president van de rechtbank wil hierover ook van zaakwaarnemer Moucas aanvullende informatie.

Ook in de zaak Curovic zal Papenburg een en ander moeten uitleggen. Bij de transfer van de aanvaller van Partizan Belgrado werd in 1994 de economische boycot tegen Joegoslavië omzeild. Dat gebeurde via een Cypriotisch bedrijf. Het OM verwijt Aalbers in deze ‘ het gebruik maken van een vals geschrift’. Cruciaal in deze is een handgeschreven aantekening op het contract tussen Vitesse en Curovic. De aantekening gaat over de vermeende transfervrije status van Curovic, voordat hij naar Vitesse kwam. Papenburg heeft in eerdere verhoren toegegeven dat hij deze tekst heeft geplaatst. Volgens het OMheeft Papenburg hier valsheid in geschrifte gepleegd. Papenburg stelde in eerdere verhoren dat hij de aantekening plaatste op verzoek van Aalbers. En dat daarom alleen de paraaf van Aalbers onderaan het document staat.

Naast Papenburg en Moucas is ook Harald Klap opgeroepen door de rechtbank. Klap was een zakenpartner van Aalbers. Klap heeft destijds op persoonlijke titel een bedrag van 552.000 dollar gestort op de rekening van het bedrijf van de Zwitserse voetbalmakelaar Fioranelli. Volgens Fioranelli heeft de transactie te maken met de transfers van Roy Makaay en Ferdi Vierklau van Vitesse naar Tenerife. Klap heeft echter verklaard geen prestaties te hebben verricht voor Fioranelli. Volgens het openbaar ministerie is hier sprake van een valse factuur.

Overigens is het absoluut niet zeker dat de opgeroepen getuigen vanmorgen alledrie verschijnen voor de rechtbank in Arnhem. Moucas en Klap wonen in het buitenland. Ze kunnen niet worden gedwongen daadwerkelijk naar de rechtbank te komen. Papenburg is verplicht op te draven.

Bron: De Gelderlander 25-08-2005

Stijn Schaars: AZ was de juiste keuze

Stijn Schaars keert zaterdag als speler van AZ terug in Gelredome. “Apart om nu tegen jongens te spelen met wie ik eerst samenspeelde. Voor AZ is het gewoon een wedstrijd die moet worden gewonnen. Vitesse ligt AZ altijd wel. Wij gaan van onszelf uit. Laat ze zich maar druk maken om ons, dat is hoe er hier over wordt gedacht.” Schaars heeft het prima naar zijn zin bij AZ: “Ik heb nu een plek voor mezelf hier en een plek in de basis. AZ was de juiste keuze voor mij. Ik voelde al in de voorbereiding dat ik in de basis kon komen. De laatste wedstrijd tegen Sunderland heb ik het afgedwongen.”

Rancune ten opzichte van Vitesse heeft Schaars niet. “Ik hoop echt dat ze een goed seizoen gaan maken. Ik constateer alleen dat er nu opeens met Remco van der Schaaf erbij wel in 4-4-2 wordt gespeeld, terwijl dat met mij erbij nooit gebeurde.” Het gebrek aan speelminuten was voor Schaars ook een belangrijke reden om Vitesse te verlaten. “Ik verwijt de trainer niks, hoor. Ik had alleen wel meer kansen willen hebben op mijn eigen positie. Ik snap wel dat hij voor Theo Janssen en Yakubu koos op de plaatsen waar ik graag speelde. Bij AZ is nu Michael Buskermolen mijn concurrent, dat is toch wat anders dan Janssen.”

Bron: Omroep Gelderland 24-08-2005

Vitesse-spelers hopen op Duet-groep

De spelers van Vitesse zijn teleurgesteld dat de deal tussen de gemeente Arnhem en de Duet-groep dreigt de mislukken. “Het geld van Duet is toch goed? De club kan dan de schulden aflossen. Maar misschien is het voor de gemeente wel beter om jarenlang rente te krijgen van die lening aan Vitesse”, denkt een speler. Een andere speler baalt van het nieuws: “Shit, gaat het dan niet door?” Voor weer een andere speler maakt het niet veel uit: “Als de club maar gezond is. Aalbers was altijd goed voor ons, dus ik heb niks tegen zijn terugkeer. Ik wil wat voor de club het beste is.”

“Laat Aalbers maar komen. Zo denken de meeste spelers er hier over”, verwoordt een speler de stemming in de selectie. Een andere speler nuanceert wat meer: “Ik weet niet of het een goede of een slechte zaak is als de deal met de Duet Group afketst. Als de gemeente iemand anders kan vinden wie er geld in wil pompen, is het ook goed.” Maar daar denkt niet iedereen in de selectie van Vitesse zo over: “Het lijkt me een gemiste kans als dit niet doorgaat. Vitesse wordt er financieel toch beter van?”

Bron: Omroep Gelderland 24-08-2005

Tom De Mul denkt niet meer aan Ajax

Tom De Mul trainde woensdag voor het eerst mee bij Vitesse. De nieuwe vleugelspits liet al meteen een paar mooie passeerbewegingen zien. “Ik ben een echte rechtsbuiten, maar ik kan ook op links spelen. Vitesse is een prima club voor mij. Het heeft allemaal even geduurd, het was niet makkelijk voor de clubs om eruit te komen, dus ik ben blij dat het gelukt is.” De Mul verlengde nog wel zijn contract bij Ajax, dat hem dit seizoen verhuurt aan Vitesse: “Ajax heeft aangegeven dat ze vertrouwen hebben voor de toekomst. Leuk, maar daar denk ik nu niet meer aan. Ik concentreer mij nu op Vitesse.”

De Mul weet dat hij bij Vitesse iets krijgt wat bij Ajax vrijwel onmogelijk leek, namelijk speeltijd. “Ik streef naar een basisplaats. Daar ga ik mijn best voor doen. Bij voorkeur dus als rechtsbuiten. Op links kan ik ook uit de voeten, maar dan passeer ik meer binnendoor. Vitesse is echt de juiste stap in mijn ontwikkeling.” Tom De Mul is al de vierde Belg in de A-selectie van Vitesse. “Ja, ik tref hier een paar landgenoten. Gezellig, toch? Ik ken een paar jongens nog van Belgische jeugdelftallen en ik ken er ook nog een paar van Ajax. Daarom zal ik me hier makkelijk kunnen aanpassen.”

Bron: Omroep Gelderland 24-08-2005

Sturing heeft meer mogelijkheden voorin

Voor Edward Sturing betekent de komst van Tom De Mul dat hij meer mogelijkheden heeft in de voorhoede. De Vitesse-trainer is dan ook blij met zijn nieuwe aanwinst. “Tom De Mul is een echte rechtsbuiten, die het veld goed breed kan houden. Hij is typisch een speler uit de Ajax-school. Voordeel is dat hij ook van links af kan spelen. Ik heb daardoor meer mogelijkheden.” Edward Sturing moet met zoveel Belgen zijn besprekingen misschien in het Vlaams gaan doen. “Ja, het begint haast een Belgisch elftal te worden. Maar dat is gunstig, want ze spreken de taal en dat is goed voor de communicatie.”

Bron: Omroep Gelderland 24-08-2005

Jong Vitesse opent met gelijkspel

Jong Vitesse is de beloftencompetitie gisteravond begonnen met een gelijkspel. In Volendam kwam het team van de nieuwe Vitesse-trainer Gery Vink niet langs de plaatselijke beloften: 1-1. In een gelijkopgaande wedstrijd hadden beide ploegen de nodige scoringsmogelijkheden. Vitesse kwam een kwartier voor tijd op achterstand, maar in de slotminuten redde Youssouf Hersi een punt voor de ploeg uit Arnhem (1-1). Komende maandag speelt Vitesse de eerste thuiswedstrijd in de competitie. Op het veld van vv Rheden is het Jong Ajax van trainer John van den Brom dan de tegenstander.

Bron: De Gelderlander 24-08-2005

Vitesse neemt aanbod aan om te trainen op kunstgras
Eredivisieclubs mogen trainen in Apeldoorn

De Apeldoornse Boys-voorzitter Wim de Grip trok de afgelopen maanden de stoute schoenen aan en nodigde diverse eredivisieclubs uit om een training af te werken op het kunstgrasveld op sportpark Malkenschoten in Apeldoorn. ‘Ik heb een brief gestuurd aan de eerste vier tegenstanders van Heracles Almelo. Die hebben nagenoeg dezelfde grasmat als wij hebben. De clubs zouden dan bij ons een training mogen afwerken om te wennen aan de ondergrond. Ik heb al diverse reacties gehad.’

Zo sprak De Grip met ADO Den Haag-trainer Frans Adelaar. ‘Die was erg enthousiast’, meldt De Grip. ‘Ik heb ze aangeboden dat ze als ze onderweg zijn naar Almelo best mogen stoppen in Apeldoorn voor een training.’ De preses schreef onder meer FC Groningen en RKC Waalwijk nog aan. ‘Ook Vitesse heeft al aangegeven te komen trainen. Ze hoeven er niet voor te betalen, want het gaat ons niet om het geld, maar om de public relations.’ Ook ligt er een samenwerking met Recidense Victoria en Doorwerth in het verschiet. Daar overwinteren veel Russische voetbalploegen die een goed trainingsveld wel kunnen gebruiken.

Bron: Apeldoornse Courant 24-08-2005

Advocaat: Duet nog steeds in beeld

Advocaat Van den Boomen van de Duet Group ontkent stellig dat de Britse investeerder zich terugtrekt in de strijd om de aankoop van Gelredome: “Duet is nog steeds in beeld. Wij proberen in samenspraak met de gemeente de problemen op te lossen. Inhoudelijk kan ik daar niet te veel over zeggen vanwege de geheimhouding die we afgesproken hebben. Duet vindt het belangrijk om dit uitdrukkelijk samen met de gemeente te doen. De deal komt niet rond als alle partijen voor zich gaan praten. Maar laat een ding duidelijk zijn: Duet trekt zich absoluut niet terug.”

Bron: Omroep Gelderland 24-08-2005

Vreven zet Vitesse alweer op scherp

Het is weer eens het oude liedje in Arnhem. Als Vitesse ook maar even in het rechterrijtje van de Eredivisie staat, gaan bij fans en pers gelijk de alarmbellen af. En dat de tegenstanders in de eerste twee duels SC Heerenveen en PSV heetten, is daarbij niet van belang. Tel daarbij een disciplinaire schorsing en onderlinge kritiek in de spelersgroep op en de magische woorden crisis en onrust zijn al snel geboren. ‘Ik vind die heisa volkomen onzinnig’, reageert trainer Edward Sturing. ‘We wisten dat we een heel zware competitiestart tegemoet zouden gaan. Natuurlijk had ik van SC Heerenveen en PSV willen winnen, maar dat gaat niet altijd, hè.’

Welbeschouwd heeft Sturing gelijk. Vorig jaar haalden de Arnhemmers uit het thuisduel met SC Heerenveen (1-3) en de wedstrijd bij PSV (3-0) immers niet één punt. Toch is het veelzeggend dat rasoptimist Stijn Vreven nu al zijn kanttekeningen zet bij de instelling van een viertal spelers, waarbij het een publiek geheim is dat hij het over Purrel Fränkel, Etienne Esajas, Matthew Amoah en Eldridge Rojer heeft. Sturing: ‘Dat moet-ie ook niet doen, maar het zit wel een beetje in de genen van Stijn. We hebben erover gesproken en het zal niet meer gebeuren.’

Met een geldboete en een schorsing van een wedstrijd hoopt Vitesse ook te voorkomen dat middenvelder Abubakari Yakubu nog een keer onverwacht niet meer komt opdagen. Aangezien hij woensdagavond met Ghana in Londen moest spelen, zou hij zich pas vrijdag weer op de training in Arnhem melden. Na problemen met zijn visum, waardoor hij helemaal nooit in Londen aankwam, dacht hij nog steeds dat hij zich pas op vrijdag hoefde te melden. ‘We willen allemaal weleens een extra vakantiedag. Abubakari Yakubu is een jongen die de regels soms wat minder strikt neemt, maar dit kan natuurlijk absoluut niet’, aldus manager voetbal Jan Streuer, die het spijbelen vreemd genoeg via teletekst wist te achterhalen. ‘Ik las het verslag en zag dat hij niet had meegedaan. Na een snel telefoontje met de bondscoach van Ghana wist ik genoeg.’

Bron: VI 24-08-2005

Duet Group lijkt uit race Gelredome

De kans dat de Britse investeerder Duet Group stadion Gelredome en voetbalclub Vitesse overneemt, is zeer klein. De gesprekken tussen de gemeente Arnhem en de Duet Group, met als adviseur oud-Vitessevoorzitter Karel Aalbers, zitten muurvast. Diverse bronnen hebben Radio en TV Gelderland bevestigd dat aankoop door de Duet Group van de baan is.

Wethouder Van Bodegraven bevestigt dat Arnhem niet kan en wil praten over de overname door de Duet Group van Vitesse. “Als zij dat niet redelijk vinden, mag je concluderen dat het beter is dat zij zich terugtrekken”, stelt de wethouder.

Bron: Omroep Gelderland 24-08-2005

Vitesse huurt Tom de Mul

Vitesse kan tot het einde van dit seizoen beschikken over Tom de Mul. De 19-jarige aanvaller wordt voor één seizoen gehuurd van Ajax en meldt zich woensdag al op de training. Het stond al een aantal dagen in de regionale media, maar officieel is de 19-jarige Belg pas dinsdag officieel vrijgegeven door zijn werkgever Ajax. De Mul verlengde onlangs zijn contract in Amsterdam en mocht verhuurd worden. Trainer Edward Sturing noemt de komst van de rechtsbenige aanvaller een ‘welkome’ versterking. Tom de Mul start de training woensdagmiddag op Papendal. Vitesse traint dan om 14.30 uur. Meer over de komst van Tom de Mul is zaterdag uitgebreid te lezen in Vitesse Vandaag.

Bron: Vitesse.nl 24-08-2005

Vitesse praat zaak rond Yakubu uit

De zaak rond de spoorloze Abubakari Yakubu is uit de wereld. De voetballer van Vitesse speelde gisteravond mee in het team van Jong Vitesse en sluit vandaag weer aan bij de hoofdselectie van de Arnhemse club. Het onderwerp van het gesprek dat Yakubu, zijn zaakwaarnemer Ger Lagendijk, trainer Edward Sturing en technisch manager Jan Streuer gisteren hadden, was de verdwijning van Yakubu afgelopen donderdag.

In tegenstelling tot eerdere berichten, is Yakubu woensdag wel degelijk in Londen in geweest, waar hij met Ghana moest spelen tegen Senegal. Vanwege problemen met zijn visum arriveerde de voetballer echter te laat, waardoor hij niet bij de selectie zat. ” Hij is woensdagavond teruggekeerd naar Nederland”, aldus Lagendijk. ” Hij was teleurgesteld dat hij niet mocht spelen en heeft de laatste vlucht teruggenomen.” Yakubu had zich pas op vrijdag bij Vitesse gemeld omdat dat ook gold voor diens ploeggenoot Matthew Amoah. Het verschil was echter dat Amoah woensdag wèl opdraafde in Londen. De illegale snipperdag kwam Yakubu te staan op een boete van 250 euro. Tevens had Sturing hem gepasseerd voor het duel met PSV, afgelopen zondag, waarmee volgens de club de kous af is. Yakubu is inmiddels geselecteerd voor in de interland tegen Oeganda op 4 september.

Bron: De Gelderlander 24-08-2005

UEFA bespreekt investeringsfondsen

Het bestuur van de UEFA bespreekt op zijn eerstvolgende bijeenkomst, op 21 september in Rome, de investeringsfondsen waarmee in toenemende mate transfers van voetballers gefinancierd worden. In Nederland kwam onlangs het bestaan van dergelijke fondsen weer in het nieuws. Met name bij PSV wordt er gewerkt met een dergelijke structuur. Feyenoord kwam ermee in aanraking, onder meer toen de investeringsmaatschappij Soccer Investments and Representations deze zomer kwam praten over Salomon Kalou.

Volgens Jeu Sprengers, voorzitter van de KNVB en tevens penningmeester van de Europese voetbalkoepel, is het noodzakelijk om over het fenomeen na te gaan denken. ,,Beoordeeld moet worden of de invloed van het geld op het voetbalspel in dit geval nog wel acceptabel is. Indien blijkt dat dat naar onze normen niet het geval is, zal een reglementswijziging uitwassen moeten beteugelen.”

Bedoelde investeringsfondsen, waarin kapitaalkrachtige mensen zich bundelen, steken hun geld in voetballers. Daarmee speculeren ze op grove winsten bij latere doorverkoop van die voetballers. Clubs in heel Europa gaan met dergelijke fondsen in de slag omdat het een aantrekkelijke manier is om goede spelers in dienst te nemen zonder dat er een enorme transfersom betaald hoeft te worden. De transfers worden betaald door geldschieters, die in ruil daarvoor meedelen in de winst als een speler wordt doorverkocht. De UEFA wil met een onderzoek ook uitvinden of de kapitaalverstrekkers achter de fondsen een te grote invloed op meerdere clubs tegelijk krijgen.

Bron: AD 24-08-2005

Excuses Yakubu

Abubakari Yakubu is na excuses weer in genade genomen door trainer Edward Sturing van Vitesse. De Ghanees was disciplinair geschorst voor het duel tegen PSV, omdat hij zonder afzeggen op de training verstek liet gaan. Yakubu reisde afgelopen woensdag af naar Londen voor de interland met Ghana tegen Senegal. Daar wenste de bondscoach geen beroep op hem te doen omdat hij te laat was. De visa-papieren waren niet eerder in orde. Teleurgesteld keerde hij terug. Donderdag versliep Yakubu zich en belde niet af, waarna Sturing hem strafte. Yakubu is overigens geselecteerd voor de WKkwalificatie- interland met Ghana tegen Oeganda op 4 september.

Bron: De Telegraaf 24-08-2005

Nieuwe column Devito

Devito heeft weer zijn licht laten schijnen over diverse actualiteiten rond de ploeg.

Harder Poetsen !!
23 augustus, 2005

Na een 7e plek in de eindrangschikking van 2005, ‘mag’ je wel de play offs van 2006 in je agenda zetten om de strijd voor Europees. Na 34 voorronden, ga je pas ten tijde van het t-shirt-weer in mei strijden om een prijs. Dat heeft de KNVB zo besloten en iedereen moet zich er naar gedragen. En Vitesse zelf ? Er zijn weinig spelers verkocht, dus ook weinig gekocht. Achterin en voorin zijn de zorgenlinies. De extra inkomsten dankt de club grotendeels aan Talpa en is het begrotingstekort bijna verdwenen. Wat is kracht en waar ligt de zwakte. De één voorspelt dat dit seizoen de club een stapje verder brengt, de ander denkt aan achteruitgang wegens gebrek aan vooruitgang. De verlichte horizon vol financiële opklaringen komt maar niet dichterbij Gelderland, laat staan dat het zomers wordt in Arnhem. Het blijft vooralsnog te koel en te grijs voor het duo zonder Duet: Vitesse Gelredome. Het voetballende deel laat een 2-0 winst tegen Porto opglinsteren vanuit de verder grauwe voorbereiding en aan clubbinding werd nauwelijks gedaan. Trainer Sturing lijkt nog niet klaar met experimenteren, wat onduidelijkheid oplevert voor z’n spelers. Tegen het ons voorbijgestreefde Heerenveen werd dit keer thuis iig niet verloren (2-2) en van een stroef PSV nipt verloren. Met 1 punt uit 2 wedstrijden en wat onwillige spelers, worden de messen intern geslepen voor de eerstkomende vechtpartijen tegen AZ en Twente. Twee subtoppers waarin Vitesse zich weer kan meten met directe play-off concurrenten. Het minder goede gevoel van weer- en vechthaan Stijn Vreven is prille waarheid gebleken en Stijn doet daarmee niet alleen de tegenstander pijn. Deze in-your-face waarheid van die valse start van te veel Vitesse-spelers is pijnlijker dan die schop voor de kloten op het veld.

lees verder...

23-08-2005

´Clubs nog niet akkoord over huursom De Mul´

Een vertrek van Tomás Galásek bij Ajax is onbespreekbaar. Dat heeft technisch directeur Martin van Geel dinsdag aan AT5 laten weten. De Tsjechische middenvelder is dit seizoen zijn basisplaats kwijtgeraakt aan Hedwiges Maduro en liet eerder weten met het oog op het WK meer te willen spelen.

De transfer van Tom De Mul naar Vitesse is nog steeds niet afgerond. De clubs hebben nog geen overeenstemming over de huursom. Ook Anthony Obodai is nog niet weg. Sparta wil de middenvelder hebben, maar hij schermt ook met aanbiedingen uit Engeland.

Bron: AT5 23-08-2005

Getuigen aanwezig bij zaak-Aalbers

De drie getuigen die zijn opgeroepen voor de zaak-Karel Aalbers zullen donderdag ook daadwerkelijk verschijnen. Het gaat om oud-Vitesse-directeur Rein Papenburg, die moet getuigen in de zaak Dejan Curovic. Bij zijn transfer in 1994 werd de economische boycot tegen Joegoslavie via een Cypriotisch bedrijf omzeild. Discussiepunt is de vermeende transfervrije status van Curovic. Ook de Griekse makelaar Moukas zal zich donderdag in Arnhem melden. Hij was betrokken bij de constructie rond Nicos Machlas, die via merchandiserechten een deel van zijn salaris ontving.

De derde getuige is Harald Klap. Hij moet uitleg geven over een transactie van 550.000 gulden aan het adres van de Zwitserse makelaar Fioranelli. Dat geld zou volgens het OM bestemd zijn voor de toenmalige Vitesse-voorzitter Aalbers naar aanleiding van de transfers van Roy Makaay en Ferdie Vierklau van Vitesse naar Tenerife. Karel Aalbers is zelf donderdag ook aanwezig bij de getuigenverhoren. “Dat is wel de bedoeling, deo volente”, laat zijn advocaat Hameleers weten. “Het kan zeer interessant worden. we willen de rechtbank laten zien wat voor vlees ze in de kuip hebben met deze getuigen.”

Bron: Omroep Gelderland 23-08-2005

Revalidatie Hofs mogelijk bij Vitesse

Nicky Hofs gaat waarschijnlijk bij Vitesse revalideren van zijn kruisbandoperatie. Volgens manager voetbal Jan Streuer is het nog niet zeker dat Hofs bij Vitesse kan revalideren. “We moeten eerst het verzoek van Feyenoord nog krijgen en dan kijken of het valt in te plannen.” Hofs had tijdens zijn periode bij Vitesse al dezelfde blessure aan zijn andere knie en maakte toen binnen vijf maanden zijn rentree. De Arnhemmer wil graag bij Vitesse revalideren vanwege de reisafstand naar Rotterdam en zijn goede ervaringen met de fysiotherapeut van Vitesse, Jos Kortekaas.

Bron: Omroep Gelderland 23-08-2005

Abubakari Yakubu: Blijvertje in Arnhem

Ondanks interesse van verschillende Europese topclubs, koos Abubakari Yakubu ervoor om zijn verblijf bij Vitesse te verlengen. De huurovereenkomst werd omgezet in een contract voor vier jaar. “Ik voel me goed hier.” De Ghanees legt uit en praat tevens over Ajax, de Vitesse-supporters en een lonkend WK.

Het vooraf verwachte beeld van de 23-jarige verdedigende middenvelder wordt tijdens de officiële persdag van de Gelderse club in het Arnhemse Openluchtmuseum weer eens bevestigd. Als hij niet geïnterviewd wordt, neemt Yakubu het voortouw als het gaat om het uithalen van kattenkwaad en voert hij zelfs het hoogste woord. In een vraaggesprek is hij echter introvert. Zijn antwoorden bevatten nauwelijks genoeg tekst voor één zin. Ook deze keer. Waar hij een grapje uithaalt met de serveerster, zijn ploeggenoten op de stang jaagt met wat uitspraken en de passerende journalisten uitbundig begroet, valt hij bijna stil wanneer pen en kladblok daadwerkelijk tevoorschijn worden gehaald.

lees verder...

Bron: ELF Magazine 08/05

Clubs negeren spreekkoren

Voetbalclubs doen te weinig om kwetsende spreekkoren tegen te gaan. Dat concludeert een onderzoekscommissie voor voetbalvandalisme. De veiligheidsmensen van de clubs zijn niet op hun taak voorbereid. Onduidelijk is ook wat de stewards, vrijwilligers die voor de veiligheid in het stadion zorgen, moeten doen. Nu waarschuwen ze de supporters vaak wel, maar grijpen ze vervolgens niet in als er daadwerkelijk een spreekkoor wordt aangeheven. Dat komt hun geloofwaardigheid niet ten goede.

Anderzijds kan ingrijpen voor de stewards gevaarlijk zijn. ” De vraag doemt op aan welke risico’s een steward blootgesteld mag worden”, aldus Margo Vliegenthart, oud- staatssecretaris van Volksgezondheid en voorzitter van de onderzoekscommissie, het ‘auditteam voetbalvandalisme’ van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De onderzoekers zijn wel positief over andere nieuwe maatregelen: het stilleggen van wedstrijden en het opleggen van een stadionverbod voor de aanheffers van beledigende spreekkoren. Omdat de maatregelen pas een jaar van kracht zijn, is het te vroeg voor definitieve conclusies. ” Maar het lijkt te werken”, zei minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken in reactie op het rapport.

Het bestrijden van voetbalvandalisme lukt volgens de onderzoekers steeds beter. Een probleem blijft echter de gebrekkige samenwerking met vervoersbedrijven als de NS. Die komen gemaakte afspraken niet altijd na. Zo kan het gebeuren dat een supporterstrein ‘ zomaar ergens wordt stopgezet’, zoals in april gebeurde bij rellen rond Feyenoord- Ajax. Deze ‘ zwakke schakel’ verdient snel verbetering, concludeert het auditteam. De onderzoekscommissie wil ook dat meer supportersverenigingen worden betrokken bij het voorkomen van problemen.

Bron: De Gelderlander 23-08-2005

Vitesse huurt Tom De Mul van Ajax

Tom De Mul speelt dit seizoen op huurbasis voor Vitesse. De Belgische vleugelspits heeft nog een contract tot 2008 bij de Amsterdamse club, waar hij dit seizoen geen speeltijd krijgt. Ajax moet het nieuws officieel nog naar buiten brengen, maar de clubs zijn na een week onderhandelen akkoord. Ook De Mul bereikte eerder al overeenstemming met Vitesse. De 19-jarige Belg speelt bij voorkeur als rechtsbuiten, maar kan ook op links uit de voeten. Hij speelde acht keer in het eerste elftal van Ajax en scoorde een doelpunt. Tom De Mul krijgt waarschijnlijk rugnummer 6 toebedeeld bij Vitesse.

Bron: Omroep Gelderland 22-08-2005

Verwijten vliegen rond in de kleedkamer

Voor, tijdens en na afloop van de nederlaag tegen PSV (2-1) vlogen de verwijten rond in het kamp van Vitesse. “Sommige spelers hebben gewoon niet hard genoeg gewerkt”, stelt Theo Janssen. Bij de een klonk het net even anders dan bij de ander, maar in het algemeen was de onvrede gistermiddag bij Vitesse groot. Aanvoerder Richard Knopper van de Arnhemse ploeg bleef mild over het spel, maar niet over de tegentreffers. “Twee dodelijke momenten. Die eerste vrije trap is nog mooi ingeschoten, die tweede goal mag nooit vallen.”

Stijn Vreven oordeelde het hardst, zoals gewoonlijk, en dat vond trainer Edward Sturing weer niet leuk. Volgens de Belgische verdediger waren er maar acht spelers die werkten tegen PSV. “De namen moeten jullie zelf maar invullen, dat doe ik niet. De trainer zal het wel weten, ja. Hij is zelf ook een type van hard werken, maar kan zichzelf niet opstellen. Gelukkig, anders speel ik niet”, besloot Vreven, met een lach.

Toch was de teneur van zijn betoog vinnig, evenals de woordkeuze van Theo Janssen. “Sommige spelers hebben niet hard genoeg gewerkt. Ja, dat klinkt hard, maar het is wel zo.” Janssen noemde geen namen, maar zijn betoog was glashelder. “Wij konden de ballen nooit kwijt aan onze spitsen. Ik had het idee dat ze verstoppertje speelden. Ze wilden niet aan de bal komen.”

Janssen kwam zelf ook nauwelijks voor in het spel, evenals Richard Knopper. Zij zouden het voetballende gedeelte voor Vitesse moeten verzorgen, maar deden pas in de slotfase van zich spreken. “Ik had het idee dat we een mannetje te kort kwamen op het middenveld. We konden geen druk zetten en ik stond telkens tegen een overmacht. Zij wisselende veel van positie, dat deden ze goed. Je bent steeds te laat.”

Dat was zeker nodig na de openingstreffer. Die was afkomstig van het hoofd van verdediger Alex en belandde in het doel van zijn landgenoot Gomes: 1-0 voor Vitesse. Een treffer die uit de lucht viel, net als de Eindhovense doelpunten. Ook al liepen de Arnhemse middenvelders voortdurend achter de bal en de tegenstander aan, kansen werden er nauwelijks weggegeven. “We kwamen zelf niet aan voetballen toe, maar we gaven ook niet veel weg. Achterin stond het goed. In de tweede helft vond ik ons beter. Toen had ik ook het idee dat er iets te halen was.”

Dat bleek niet het geval, waardoor de twee knullig weg gegeven doelpunten loodzwaar wogen. Bij Janssen was de frustratie om die 1-1 van Jefferson Farfan en de 2-1 van Phillip Cocu, beide nog voor rust, enorm. “We geven ontzettend veel onnodige vrije trappen weg. Daar vallen die doelpunten ook uit.”

In beide gevallen beging Purrel Frankel een onnodige overtreding. De linksback van Vitesse kon gistermiddag Farfan niet houden en had de ene na de andere overtreding nodig. Janssen: “Ik begrijp wel dat het moeilijk is. Die jongen zet zijn kont erin en je komt er niet aan. Dan ga je soms te fel voor de bal.”

“Maar voor de wedstrijd hebben we het er nog over gehad. Niet te veel vrije trappen en corners weggeven, juist daar zijn ze goed in. Moet je kijken hoe veel stomme vrije trappen wij weggeven”, foeterde Janssen. Vitesse incasseerde in twee duels vier treffers, waarvan er drie uit een stilstaande situatie (vrije trap, hoekschop) vielen. “We hebben het er zo vaak over gehad.”

In de rust vielen er weer harde woorden en was een van de drie falende aanvallers het slachtoffer. Etienne Esajas moest zijn plaats afstaan aan Gill Swerts. “Gill viel goed in, dat was een positief puntje”, vond Janssen. “Hij was balvast, daar hadden we behoefte aan.”

Ook aan Abubakari Yakubu had Vitesse behoefte. Daarover was al voor de wedstrijd onrust ontstaan. De Ghanees werd disciplinair geschorst. “Ik hoorde dat zaterdag. We hebben afgesproken dat wij daar niks over zeggen, dat doet de trainer.”

Bron: De Gelderlander 22-08-2005

Tom de Mul gaat naar Vitesse

Tom de Mul verhuist per direct van Ajax naar Vitesse. De negentienjarige aanvaller uit België wordt voor de rest van het seizoen verhuurd door de Amsterdamse club. Vitesse en Ajax bespraken gisteravond de laatste details. Eerder kwamen de clubs er niet uit omdat De Mul te duur zou zijn. Nadat alle partijen opnieuw om de tafel zijn gaan zitten, rolde er gisteravond een akkoord uit. Vandaag worden de laatste details geregeld, zodat de rechterspits komend weekeinde kan debuteren bij Vitesse.

Bron: De Gelderlander 22-08-2005

Vitesse straft spoorloze Yakubu

Abubakari Yakubu ontbrak gisteren in de selectie van Vitesse voor het verloren duel met PSV (2-1). De oorzaak van zijn afwezigheid was ludiek: de Ghanees was disciplinair gestraft nadat hij een dag spoorloos was geweest. Het verhaal begint met de oefeninterland van Ghana, afgelopen woensdag in Londen tegen Senegal. Yakubu was net als zijn ploeggenoot Matthew Amoah opgeroepen voor de interland, maar de 23-jarige middenvelder had problemen met het verkrijgen van het benodigde visum. Hij ging niet naar Londen, maar verscheen een dag later ook niet op de training van Vitesse.

“Als je problemen hebt met een visum en daardoor niet naar het buitenland kunt, dan is het logisch dat je teruggaat naar je club”, zei Vitesse-trainer Edward Sturing na de nederlaag in Eindhoven. “Yakubu heeft zich niet gemeld in het trainingskamp van Ghana en ook niet bij Vitesse. We hebben geprobeerd hem te bellen, maar hij verscheen pas vrijdag weer bij ons op de training.” Bij Vitesse gingen de alarmbellen rinkelen nadat de club op donderdag ontdekte dat Yakubu niet in Londen was geweest. “Wij hebben toen contact opgenomen met de bondscoach van Ghana”, aldus Sturing. “Die wist ook niet waar Yakubu was.”

Vrijdagmiddag spraken trainer en speler met elkaar over het voorval. Een dag later kregen de ploeggenoten te horen dat Yakubu disciplinair werd gestraft door Sturing en het duel met PSV moest missen. Sturing: “Regels zijn regels. Het mooie was dat hij het er zelf mee eens was. Maar hij heeft natuurlijk wel de ploeg benadeeld, want door zijn straf was hij er vandaag niet bij.” De prangende vraag waar Yakubu donderdag dan wel is geweest, die kon Sturing niet beantwoorden. “Dat moet hij je maar vertellen. Hij kon het mij niet vertellen. Waarschijnlijk is hij in Amsterdam (zijn woonplaats, red.) geweest.” Yakubu was dus een dag spoorloos? Sturing: “Ja.” Ger Lagendijk, de zaakwaarnemer van Yakubu, reageerde gisteravond kort op het opmerkelijke verhaal. “We hebben dinsdag een gesprek met Vitesse”, aldus Lagendijk. “Het is een misverstand, meer wil ik er niet over zeggen.”

Bron: De Gelderlander 22-08-2005

Vitesse al vroeg onder druk

Onrust in de kleedkamer, een schamele oogst van één punt uit twee duels en de confrontatie met koploper AZ in het vooruitzicht. Vitesse staat al vroeg in het seizoen onder druk. Vitesse verloor gistermiddag met 2-1 van PSV in Eindhoven, nadat de openingspartij tegen Heerenveen slechts een remise had opgeleverd. De Arnhemse club heeft op papier een ongekend zwaar begin van de competitie. Verliespunten zijn daarbij ingecalculeerd, maar toch dreigt Vitesse al vroeg in de problemen te komen. De nederlaag bij PSV ging gepaard met de nodige onrust. Eerst was er de affaire Abubakari Yakubu (zie elders op deze pagina), daarna vlogen enkele spelers elkaar in de haren. Theo Janssen en Stijn Vreven bekritiseerden openlijk enkele ploeggenoten, die ze een gebrek aan inzet in het duel met PSV verweten.

Namen noemden ze niet. Maar het optreden van de aanvallers Eldridge Rojer, Matthew Amoah, Etiënne Esajas en met name verdediger Purrel Fränkel was inderdaad onthutsend. Trainer Edward Sturing was niet blij met de uitlatingen van Janssen en Vreven. “Het is altijd makkelijk om na een nederlaag te gaan wijzen. Maar dan moeten ze ook met namen komen. Dit soort dingen krijg je met deze resultaten.” Zaterdag komt koploper AZ naar Gelredome. Opnieuw een zware missie voor Vitesse, dat in de beginfase van de competitie niet te ver achterop mag raken bij de andere subtoppers. Met de instelling van gistermiddag blijft Vitesse nog wel even verwijderd van de felbegeerde plek in het rijtje. Vitesse toonde geen moment de overtuiging dat na drie kansloze nederlagen bij PSV weer eens een succesje mogelijk was in het Philips Stadion.

Zelfs een fortuinlijk verkregen voorsprong bleek geen ruggesteun. Na twintig minuten werkte Alex een vrije trap van Janssen achter zijn eigen doelman Gomes (0-1). Het werkte nauwelijks stimulerend voor de gasten. De middenvelders van Vitesse holden vooral achter de van positie wisselende PSV’ers aan en de Arnhemse aanvallers raakten bijna geen bal goed. Zo hield PSV eenvoudig de regie, hoewel de landskampioen nog zichtbaar zoekend is naar vorm en vastigheid. PSV-trainer Guus Hiddink roemde naderhand de veerkracht van zijn elftal en repte zelfs van een ‘goede overwinning’. Het zal Hiddink echter zorgen moeten baren dat zijn elftal dit seizoen alleen nog maar uit standaardsituaties heeft gescoord. Het zegt alles over het gebrek aan brille en raffinement. Hiddink zal van PSV ongetwijfeld weer een degelijk en moeilijk te kloppen geheel smeden, maar de komst van een creatieve aanvaller (Aruna Kone is eerste keus na het afhaken van Salomon Kalou) is meer dan wenselijk.

PSV creëerde geen enkele uitgespeelde kans. Nog voor de rust stond het wel op 2-1. Fränkel maakte twee keer een oliedomme overtreding met fatale afloop. Eerst schoot Jefferson Farfán de vrije trap achter doelman Harald Wapenaar. En nadien verzuimde Esajas de bal uit de zestien te roeien en schoot Phillip Cocu via het lichaam van Harald Wapenaar raak. Het bleef bij 2-1, aangezien invaller Fred Benson namens Vitesse in de slotfase vrij voor doel slechts een rollertje produceerde. “Zeker na onze misstap van vorige week tegen Heracles 1-1, red.) maakt deze overwinning een goede indruk”, jubelde Hiddink. “We zijn niet meer ver af van onze manier van spelen uit het vorige seizoen.” De Achterhoeker voegde er wel meteen aan toe dat hij deze maand nog graag voor elke linie een versterking wenst. Sturing hoorde het ongetwijfeld met gemengde gevoelens aan. De coach heeft al vroeg in het seizoen zorgen, al wuifde hij in Eindhovense verhalen over toenemende druk resoluut weg. “Ik ben teleurgesteld dat we na deze twee wedstrijden één punt hebben, maar ik zie de schande er niet van in. We wisten dat het beginprogramma moeilijk is.”

Bron: De Gelderlander 22-08-2005

Yakubu wekt toorn Sturing

Omdat Abubakari Yakubu deze week een dag spoorloos is geweest zonder opgave van reden, hield Vitesse-trainer Edward Sturing hem buiten de selectie voor het duel met PSV. Yakubu zou naar Ghana gaan voor een interland tegen Senegal, maar de reis ging door problemen met zijn visum niet door. In plaats van zich weer te melden bij zijn werkgever, nam Yakubu toen maar een extra vrije dag op.

Het incident schoot ook Stijn Vreven in het verkeerde keelgat. ,,Het zegt al genoeg, dat onze beste speler er vandaag niet bij is, terwijl hij gewoon fit is. Als zoiets gebeurt, ben je gewoon niet goed met je vak bezig.” De openhartige Belg spuwde na de 2-1 nederlaag zijn gal over de gebrekkige mentaliteit bij enkele van zijn medespelers. ,,Wij hebben weer niet als collectief gespeeld. Als er maar acht spelers bereid zijn met bloed, zweet en tranen te spelen, dan ben je als Vitesse kansloos. Voor de zoveelste keer hebben we het moeten zeggen in de kleedkamer, maar sommige jongens lijken het nooit te leren”, sputterde de Belgische mannetjesputter.

Bron: De Telegraaf 22-08-2005

Sturing niet eens met kritiek Vreven

Edward Sturing kon zich zondagmiddag niet vinden in de kritiek van Stijn Vreven op een aantal ploeggenoten. “Dat een aantal spelers een verkeerde instelling had, vind ik niet terecht. Het past wel bij Vreven om dat in een emotionele bui te zeggen, maar je moet eerst tot rust komen.” De trainer noemde de nederlaag terecht. “We wilden 4-3-3 spelen, maar we hadden geen grip op het middenveld. Daardoor konden we geen druk naar voren zetten.” Over de tweede helft was de trainer iets beter te spreken. “We speelden toen één tegen één. Dat houdt risico, maar soms moet je een gokje wagen. Benson had de 2-2 op zijn schoen, maar dat zou niet terecht zijn geweest.”

Sturing ging in Eindhoven ook nog in op de affaire-Yakubu. “Hij heeft het team enorm benadeeld. Je spreekt regels af, daar moet iedereen zich aan houden. Vrijdag was hij er weer, maar er past maar één straf: een schorsing.” Sturing wist niet waarom Yakubu niet verscheen. “Hij zei dat ie dat niet wist, dan houdt het natuurlijk op.”

Bron: Omroep Gelderland 21-08-2005

Vreven hekelt instelling spelers

Vitesse-verdediger Stijn Vreven viel na afloop van de wedstrijd tegen PSV zijn ploeggenoten af. “Vier spelers verzaakten en lieten het team in de steek.” Vreven: “Je moet één keer in de week negentig minuten je best doen. Als je dat niet kan opbrengen, is er iets goed mis. Maar het is de vraag of de betreffende spelers beseffen dat het om hen gaat.” De rechtsback waarschuwt Vitesse: “Iedereen zal mee moeten dit seizoen, anders val je weer keihard van de boot af. Ik baal hier vreselijk van, dit zal echt anders moeten.”

Bron: Omroep Gelderland 21-08-2005

Sturing laat Yakubu buiten selectie

Abubakari Yakubu is door trainer Edward Sturing uit de selectie gelaten voor het duel met PSV. Yakubu zou woensdag in Engeland met Ghana tegen Senegal spelen. De middenvelder kwam daar echter nooit aan. Volgens Vitesse zou de middenvelder visumproblemen hebben gehad. De middenvelder meldde zich pas vrijdag op de training bij Vitesse, een dag te laat volgens trainer Edward Sturing.

Bron: Omroep Gelderland 21-08-2005

Zwak Vitesse onderuit in Eindhoven

EINDHOVEN – Een zeer zwak Vitesse heeft zondag in Eindhoven met 2-1 verloren van regerend landskampioen PSV.

De beginfase was voor de Eindhovenaren. Toch kwam Vitesse vanuit het niets op voorsprong. Janssen gaf na twintig minuten de bal vanaf rechts voor, waarna Alex de bal in eigen doel werkte: 0-1.

Vitesse kon niet lang van de voorsprong genieten. Farfan trok na een halfuur de stand gelijk uit een vrije trap. Vlak voor rust verdedigde Esajas niet goed uit, waarna uitblinker Cocu PSV op 2-1 schoot. Verdiend, want Vitesse speelde slap en futloos.

Na rust bleef Vitesse zwaar ondermaats spelen. Pas na 53 minuten schoot de ploeg voor het eerst op doel, maar de inzet van Amoah was een makkelijke prooi voor doelman Gomes.

PSV zakte naarmate de tweede helft vorderde naar een bedenkelijk niveau. Vitesse had in de slotfase zelfs nog op gelijke hoogte kunnen komen door invaller Benson, maar hij miste.

De stand bleef zodoende bij 2-1, en dat was over de gehele wedstrijd gezien terecht. Bij Vitesse haalden slechts vier spelers een normaal niveau: Vreven, Dingsdag, Van den Berg en Van der Schaaf.

Bron: Omroep Gelderland 21-08-2005

Nipt verlies tegen PSV 2-1

Vitesse heeft zondagmiddag met 2-1 verloren van PSV. De thuisploeg domineerde tot twintig minuten voor tijd. Daarna kreeg Vitesse nog twee goede kansen via Benson en Knopper, maar de doelpunten van Farfan en Cocu in de eerste helft waren voldoende voor de Eindhovense winst: 2-1.

Vitesse startte het duel tegen de landskampioen zonder middenvelder Yakubu. De Ghanees kwam te laat terug uit Ghana na een interland en was disciplinair geschorst. Vitesse zakte direct na de aftrap terug op eigen helft en de Eindhovenaren kregen binnen tien minuten de eerste grote kans van de wedstrijd. Peter van den Berg wist een lage voorzet vanaf rechts net voor Vennegoor of Hesselink weg te werken. PSV bleef dreigend en met name de acties van Afellay zorgden voor gevaar. Geheel tegen de verhouding in was het Vitesse dat na 21 minuten op voorsprong kwam. Een afgeslagen corner werd door Theo Janssen opnieuw ingebracht waar de Braziliaan Alex zijn eigen doelman verraste: 0-1.

PSV was even van slag na de tegentreffer en Vitesse, maar dik tien minuten later was de stand alweer gelijk. Aanvaller Farfan schoot een vrije trap van 25 meter prachtig achter Harald Wapenaar. Vitesse leek de rust in te kunnen gaanmet de gelijke stand, maar op precies 45 minuten zette Phillip Cocu zijn ploeg uit de draai verdiend op 2-1.

In het eerste kwartier na rust waren er kleine mogelijkheden voor eerst Matthew Amoah (schot op Gomes) en daarna Phillip Cocu (halve omhaal geblokt). Dezelfde Cocu schoot na 62 minuten spelen een bal hard op de vuisten van Wapenaar. Ook na rust was er slechts één ploeg die kansen kreeg en dat was PSV. In de laatste twintig minuten probeerde Edward Sturing het met twee nieuwe aanvallers, Fred Benson en Igor Gluscevic, waarvan eerstgenoemde zes minuten voor tijd een levensgrote kans kreeg. Alleen op doelman Gomes af schoot de spits veel te zacht in. Vitesse had in het laatste deel van de wedstrijd een licht overwicht en in de extra tijd had Richard Knopper nog bijna de gelijkmaker op zijn schoen, maar Gomes tikte zijn schot prachtig uit de bovenhoek. Met de 2-1 overwinning pakte PSV zijn eerste thuisoverwinning en leed Vitesse de eerste nederlaag van het seizoen.

PSV:Gomes, Ooijer, Alex, Bouma, Lee, Cocu, Lucius, Simons, Farfan, Afellay en Vennegoor of Hesselink (’77 Robert).

Vitesse:Wapenaar, Vreven, Van den Berg (’70 Gluscevic), Dingsdag, Frankel, Van der Schaaf, Knopper, Janssen, Esajas (’46 Swerts), Rojer en Amoah (’63 Benson).

Bron: Vitesse 21-08-2005

Van der Schaaf kijkt niet om in wrok

Remco van der Schaaf keerde afgelopen zomer terug bij Vitesse. Morgen speelt hij tegen PSV, de club waar hij er in drie seizoenen niet in slaagde een basisplaats te veroveren. Met zijn ongeschoren kop, bijkans stuk gewassen hemd, tot op de draad versleten spijkerbroek en opvallende witte, afgedankte stappers, ziet Remco van der Schaaf er uit als een bruut. Iemand die je niet graag ’s avonds laat in een donker, verlaten steegje tegenkomt.

Dat beeld sluit, zo op het eerste gezicht, naadloos aan bij het harde oordeel dat PSV velde nadat de middenvelder drie jaar lang tevergeefs probeerde een basisplaats te veroveren. Hij kwam tot nog geen 40 competitiewedstrijden. Afgelopen topjaar mocht hij zelfs maar vier maal meedoen in het keurkorps van Guus Hiddink. ‘Te onstuimig voor de top’, was de conclusie voordat Van der Schaaf mocht terugkeren naar Vitesse, zijn oude liefde.

Zodra de 26-jarige mannetjesputter zijn mond opendoet, moet die eerste indruk evenwel meteen razendsnel worden bijgesteld. Wie aan de vooravond van zijn terugkeer in Eindhoven stoere teksten verwacht, komt bedrogen uit. Heel realistisch en ontspannen verhaalt Van der Schaaf over zijn periode bij PSV, die hem uiteindelijk niet bracht wat hij er vooraf van verwachtte. ,,Gek, maar ik heb de afgelopen dagen wel meer gehoord dat kennelijk wordt gedacht dat ik er tegen mijn oude club als een beest tegenaan ga. Maar ik heb helemaal geen last van revanchegevoelens”, zegt hij ingetogen.

,,Natuurlijk heeft het verblijf bij PSV me in sportief opzicht niet gebracht wat ik er van hoopte. Maar ik voel me daar allerminst mislukt, zoals me vaak wordt voorgehouden. Het is me alleen niet gelukt een vaste plek in het elftal te veroveren. Dat is toch heel wat anders dan het predikaat ‘mislukt’ opgespeld te krijgen. PSV heeft een brede selectie met veel internationals uit binnen- en buitenland. Is het dan een schande als je buiten de basis valt?”

Geen kwaad woord over PSV komt uit zijn mond. ,,Daarvoor heb ik een veel te mooie tijd gehad. Vooral vorig seizoen was tóp. Ik speelde weliswaar niet, maar heb wel alles van heel dichtbij meegemaakt. Een geweldige ervaring. Ik voelde me ook absoluut niet buiten gesloten. Integendeel, vooral met de buitenlanders had ik veel contact. Ik was gewoon een lid van de groep. Daarom kijk ik absoluut niet teleurgesteld achter om. Te meer niet omdat het financieel ook een mooie tijd was.”

Van der Schaaf leeft dan ook allerminst opgefokt toe naar het duel dat hij morgen met Vitesse uitvecht met PSV. ,,Natuurlijk heeft die wedstrijd een speciaal tintje, maar niet in die mate om daar erg opgewonden over te doen. Ik voelde afgelopen jaren méér spanning als ik met PSV tegen Vitesse moest spelen. Vitesse is toch een beetje míjn club, heb daar vijf jaar gespeeld. Als ik in het centrum van Arnhem liep herkenden de supporters me. In Eindhoven was dat niet zo. Daar kon ik anoniem rondlopen. Daarom waren die wedstrijden veel specialer voor me dan nu.”

Bij zijn oude club is Van der Schaaf één van de roergangers. Niet voor niks is trainer Edward Sturing dolblij dat de vuurvreter teruggekeerd is in het Gelredome. Die waardering doet de middenvelder goed. ,,Je voelt dat er vertrouwen in me is. Als speler is dat belangrijk”, erkent de ‘verloren zoon’. ,,Er is hier wel ontzettend veel veranderd. Toen ik wegging kende ik iedereen. Nu zie ik veel nieuwe gezichten. Op het veld, maar ook daar buiten. Kwalitatief is er niet veel veranderd. Vitesse heeft nog steeds een goed elftal, met veel klasse en karakter. De selectie is alleen nog te smal. In mijn vorige periode trainden we soms met 35 man. Dat was ook niet goed, maar nu hebben we een te kleine groep. Maar wel een goed gezelschap. Als we fit blijven en niet al te veel schorsingen oplopen moet Vitesse de prestaties van vorig seizoen kunnen evenaren. Ik ben blij daar aan te kunnen meewerken. Want spelen is natuurlijk veel leuker dan op de bank of op de tribune zitten.”

Bron: AD 20-08-2005

Piri Sport levert ballen aan Vitesse

Sportgroothandel Piri Sport is kledingsponsor van RBC Roosendaal geworden. Piri Sport uit Enschede, dat distributeur is van het Engelse voetbalmerk Mitre, liet in nauwe samenwerking met de Roosendaalse club ook een speciale voetbal ontwikkelen van het merk Mitre. Naast RBC ging de Enschedese sportgrossier recent een overeenkomst met Vitesse aan voor de levering van ballen. Ook NAC en Heracles spelen met Mitre.

Bron: Tubantia 20-08-2005

Van der Schaaf heeft rekening openstaan in Philips Stadion

Remco van der Schaaf gaat morgenmiddag met Vitesse op bezoek bij PSV, de club waar hij de voorbije drie seizoenen een bijrol vervulde. Rancune heeft hij niet. ” Er staan geen rekeningen open. Ja, alleen aan de bar, misschien.”

Op bezoek bij je oude club, is dat speciaal voor jou?

Van der Schaaf ( 26): ” Nee, niet echt. Ik vind het leuk, meer niet.Ik heb het altijd leuk gevonden om met Vitesse naar PSV te gaan. Onder Ronald Koeman wonnen we er ooit met 2- 0, toen speelde ik met Janssen en Diarra op het middenveld.”

Heb je nog rekeningen openstaan bij PSV?

“Aan de bar, misschien.”

Verder geen?

Nee, er is bij mij absoluut geen sprake van rancune. PSV heeft een leuke spelersgroep. Ik kon er met iedereen goed opschieten.”

Hoe verwacht je ontvangen te worden? Met applaus of gefluit?

“Geen van beide. Zoals elke speler van Vitesse, denk ik. Ik heb altijd mijn plicht gedaan in mijn tijd bij PSV. Hoe ze me ontvangen, dat interesseert me helemaal niets. Daar ben ik veel te nuchter voor.”

Hoe kijk je nu tegen het elftal van PSV aan?

“Ik denk dat ze nog niet het niveau hebben van vorig seizoen. Ze missen Park heel erg. Die kon lopen voor drie.”

PSV is kwetsbaar, getuige de 1- 1 van vorige week bij Heracles Almelo.

“Ik zeg niet dat wij beter zijn, maar er liggen zeker mogelijkheden voor ons. In het verleden heeft Vitesse vaker gewonnen bij PSV. Dat kan nu weer.”

Bij PSV breekt de pleuris uit als ze opnieuw niet winnen.

“De druk ligt inderdaad bij hen. Ze moeten winnen, anders hebben ze in twee wedstrijd al vier of vijf punten verspeeld. Dat mag niet bij PSV.”

Na de 2- 2 tegen Heerenveen neemt de druk op Vitesse eveneens toe. Zondag PSV, daarna thuis tegen AZ.

“Daar ben ik het mee eens. Daarom baal ik er ook van dat we tegen Heerenveen de 2- 1 voorsprong uit handen gaven. Als we die hadden gewonnen, dan hadden we vrijuit naar PSV kunnen gaan. Nu zit er toch wat druk op de ketel. We moeten gaan voor een punt. Minimaal.”

Bron: De Gelderlander 20-08-2005

Yakubu gaat uit van zege bij PSV

Abubakari Yakubu heeft een uitgesproken mening over de wedstrijd van Vitesse uit tegen PSV. “We kunnen daar gewoon winnen. Simpel. Het maakt mij echt helemaal niet uit wie mijn directe tegenstander is, ik schakel hem gewoon uit. Als de andere spelers dat ook doen, pakken we gewoon drie punten tegen PSV.” ‘Yaki’ ontbrak woensdag nog bij een interland van Ghana tegen Senegal. “Het maakt mij niet zoveel uit, ik vond die wedstrijd niet zo belangrijk. Het gaat voor ons om Oeganda, dan spelen we om kwalificatie voor het WK.”

Bron: Omroep Gelderland 19-08-2005

Sturing wil variëren met het systeem

Vitesse-trainer Edward Sturing houdt niet zonder meer vast aan de huidige speelwijze. “Ik wil proberen om meerdere systemen te spelen. Je kunt wel heel stoer aan één systeem vasthouden, maar soms is het beter om je wat aan te passen. We spelen nu 4-3-3, maar ik zeg niet dat we vijf wedstrijden zo blijven spelen.” De keuzes van Sturing zijn zeker niet definitief: “Theo Janssen speelt nu achter de spits en Richard Knopper op rechts. Of hij daar blij mee is of niet, maakt mij niet zoveel uit. Ik maak de keuzes die ik het beste acht voor het elftal.”

Over de opstelling tegen PSV uit wil de trainer nog niets bekend maken. “Ik weet wel hoe we gaan spelen. Het zou best kunnen dat Eldrige Rojer in de basis begint. We hebben in ieder geval iedereen fit, behalve Michael Jansen natuurlijk. Het gaat redelijk goed. Hij heeft wat onderzoeken gehad, dat was positief. Over drie á vier weken volgen er nieuwe onderzoeken.” Mocht Tom De Mul alsnog worden gehuurd dan zit hij tegen PSV nog niet bij de selectie: “Dan had hij donderdag al mee moeten trainen. Als hij komt neemt de concurrentie toe. Daar is niet iedereen blij mee, maar dat maakt mij niet uit.”

Bron: Omroep Gelderland 19-08-2005

Remco van der Schaaf zonder rancune

Voor Remco van der Schaaf is de wedstrijd van Vitesse uit tegen PSV zeker apart, maar de middenvelder koestert geen rancune tegen zijn voormalige werkgever. “Daar ben ik helemaal niet mee bezig. Dat boek is gesloten, al eerder dan dat ik daar weg ben gegaan. Ik hoef niet te laten zien dat ons middenveld beter is, als we maar een punt halen of liever nog drie.”, vindt Van der Schaaf. Bij PSV draait het middenveld nog niet naar wens. Wellicht is Van der Schaaf te vroeg weggegaan. “Nee, juist niet. Ik denk dat ik nu juist op het goede middenveld sta.”

De matige vorm van PSV schept bij Van der Schaaf de verwachting dat er wel wat te halen valt in Eindhoven. “Ze hebben wel kwaliteit, maar als je 1-1 speelt bij Heracles, dan hebben wij ook mogelijkheden. En ik begreep dat Heracles nog eerder verdiende om te winnen. Het staat daar niet zoals vorig jaar. Ze missen wat creativiteit. We moeten er nog korter opzitten. In het verleden hebben we vaker gewonnen bij PSV. Dat moet nu weer mogelijk zijn.” De vraag is of Remco van der Schaaf nog wat rekeningen heeft openstaan op het veld. “Nee, misschien aan de bar nog. Verder geen één.”

Bron: Omroep Gelderland 19-08-2005

Sturing over eventuele komst Tom de Mul

De interesse van Vitesse in Tom de Mul, de Belgische rechtsbuiten van Vitesse, is duidelijk. Trainer Edward Sturing wil de speler graag toevoegen aan zijn selectie, maar is nog in afwachting over de definitieve komst van de aanvaller.

Edward Sturing: “Tom de Mul is een veelbelovende speler met veel dreiging. Hij is snel, behendig en heeft scorend vermogen. Ik heb met John van den Brom (trainer Jong Ajax, red.) over hem gesproken. Het enige dat ik er verder over kan zeggen is dat het nog niet rond is. Mocht het op korte termijn wel rond komen, dan is hij er zondag zeker niet bij. Dan had hij donderdag al op het trainingsveld moeten staan.”

“De Mul staat als eerste op onze lijst, ondanks dat hij nog maar 19 jaar is. Je moet ook kijken of een speler financieel haalbaar is. Ik zou hem graag aan de selectie willen toevoegen. Concurrentie in de groep maakt ons alleen maar sterker. We zullen dus nog even moeten afwachten.”

In het totaal speelde de rechtsbuiten 10 wedstrijden in het eerste van Ajax en scoorde hij eenmaal.

Bron: Vitesse 19-08-2005

Selectie fit voor PSV

Vitesse speelt zondagmiddag de eerste uitwedstrijd van het seizoen. Tegenstander is PSV, dat vorig seizoen ten koste van Vitesse de landstitel pakte door een simpele 3-0 zege. Maar, nieuwe ronde betekent nieuwe kansen. De selectie is in ieder geval fit voor het duel tegen de Eindhovenaren die in de eerste competitieronde ternauwernood een punt behaalde tegen promovendus Heracles Almelo.

Buiten de nog afwezige Michael Jansen is de gehele selectie fit voor het duel tegen landskampioen PSV. Afgelopen seizoen eindigde het duel in een 3-0 overwinning voor de Einhovenaren die daarmee officieel de landstitel binnenhaalden. Een wedstrijd die Edward Sturing bestempelde als de ‘slechtste wedstrijd van het seizoen’. Maar, een nieuwe seizoen brengt nieuwe kansen. “De uitslag van Heracles tegen PSV (1-1, red.) zegt mij niet zoveel. Wel ga ik er vanuit dat PSV voor eigen publiek revanche wil nemen voor het gelijke spel en de eerste overwinning van het seizoen wil halen. Ondanks dat PSV natuurlijk een kwalitatief uitstekende groep heeft zullen we naar onszelf moeten kijken. Als wij ons niveau kunnen halen, zijn er zeker mogelijkheden.”

Theo Janssen begon tegen sc Heerenveen verrassend genoeg achter de spitsen. Sturing: “Dit verraste Heerenveen ook en zij moesten na een half uur spelen de nodige aanpassingen doen om beter in de wedstrijd te komen. Dat Theo achter de spitsen speelde tegen Heerenveen wil niet automatisch zeggen dat hij de eerste vijf wedstrijden daar ook zal spelen. Het heeft te maken met de mogelijkheden die er zijn tegen de tegenstander, maar we willen de ploeg zeker niet elke week omgooien. Tegen PSV zal het systeem waarschijnlijk weer 4-3-3 zijn, maar de invulling kan wel anders zijn. Over de opstelling zal ik dus ook nog niet veel zeggen.”

Bron: Vitesse 19-08-2005

Vitesse waarschijnlijk ongewijzigd

ARNHEM – Vitesse begint waarschijnlijk met dezelfde basisopstelling tegen PSV als tegen SC Heerenveen.

Trainer Edward Sturing speelt dan weer met Matthew Amoah als diepe spits met Theo Janssen daarachter. Voor Richard Knopper is er weer een rol vanaf de rechterkant weggelegd. De enige positie die niet vast lijkt te staan, is die van linksbuiten. Etienne Esajas speelde daar tegen Heerenveen, maar mogelijk krijgt Eldridge Rojer nu de voorkeur.

Opstelling:
Wapenaar
Vreven, v.d. Berg, Dingsdag, Frankel
v.d. Schaaf, Janssen, Yakubu
Knopper, Amoah, Esajas/Rojer.

Bron: Omroep Gelderland 19-08-2005

Tom de Mul nog niet naar Vitesse

Vitesse is er nog niet in geslaagd om de 19-jarige vleugelspits Tom de Mul van Ajax voor komend seizoen vast te leggen. Manager voetbal Jan Streuer onderhandelde woensdagavond met Ajax over het huren van de Belg, maar hij was het niet eens met de voorwaarden die Ajax stelt. De Mul wil zelf graag verhuurd worden aan Vitesse. De talentvolle aanvaller verlengde eerder deze week zijn contract bij Ajax tot 2008. De Amsterdamse club had dat als voorwaarde gesteld als De Mul verhuurd wilde worden.

Bron: Omroep Gelderland 18-08-2005

De Mul is te duur voor Vitesse

Vitesse heeft gisteravond vergeefs met Ajax onderhandeld over de huur van Tom de Mul. Voor de Arnhemse club is de 19­jarige rechterspits vooralsnog te duur. Vitesse wil de jonge Belg, die gisteren zijn contract met Ajax tot 2008 verlengde, voor een jaar huren. De Mul is al met Vitesse akkoord en zou vandaag op de training verschijnen. De Arnhemse club hoopt er met alle partijen alsnog uit de komen, maar moet nu ook met de rechterspits om de tafel om een financiële oplossing te vinden. Vitesse wil de aanvaller nog voor de competitiewedstrijd tegen PSV, zondag in Eindhoven, huren.

Bron: De Gelderlander 18-08-2005

Amoah speelt gelijk met Ghana

Vitesse-spits Matthew Amoah heeft met zijn land Ghana een 0-0 gelijkspel behaald tegen Senegal. In Londen was Ghana minimaal gelijkwaardig aan de kwartfinalist van het afgelopen WK. “Senegal is echt een topland, dus dit is een goede interland gewesst voor ons. We hadden zelfs de beter kansen, maar scoorden helaas niet. Ik zelf heb 70 minuten meegespeeld”, aldus Matthew Amaoh. “Dit was een uitstekende test voor ons en we waren lang niet compleet. Yakubu is niet meegegaan naar Londen en er ontbraken nog drie andere basisspelers onder wie Essien van Chelsea.”

Bron: Omroep Gelderland 18-08-2005

‘De Mul verlengt bij Ajax en gaat naar Vitesse’

Vitesse heeft een rechtsbuiten gevonden. Tom De Mul speelt dit seizoen op huurbasis voor de Arnhemmers. Voordat De Mul als huurling bij Vitesse aan de slag gaat, tekent hij een nieuw contract bij Ajax, zo meldt De Telegraaf. De oude verbintenis van de Belg liep in de zomer van 2006 af. Het nieuwe akkoord houdt de negentienjarige aanvaller tot medio 2008 bij de Amsterdamse club. Vitesse had aanvankelijk Daniël de Ridder op het lijstje staan, maar nadat de 21-jarige jeugdinternational niet wenste in te gaan op de Arnhemse avances, wendde de club zich tot De Mul. Bij Ajax was er dit seizoen weinig zicht op speeltijd. Vorige week kreeg De Mul van coach Danny Blind te horen dat hij mocht uitkijken naar een andere werkgever, al was het dan tijdelijk. In totaal kwam de vleugelspeler in de laatste twee seizoenen acht competitieduels in actie voor Ajax.

Bron: VI.nl 17-08-2005

Anno 1975: Vitesse

In deze serie worden elftallen van een bepaald jaar doorgelicht. Betrokkenen schetsen het team, het tijdsbeeld waarin het zich bewoog en ze verhalen over wat er van de spelers is geworden.

Tekst: Tom van Hulsen

Bosko Bursae wist vrijwel niets van Vitesse op het moment dat trainer Ned Bulatovic van de club hem vroeg naar Arnhem te komen. ‘Eigenlijk kende ik Vitesse alleen omdat die club een paar jaar eerder met liefst 12-1 van Ajax had verloren’, vertelt de voormalige Joegoslaaf ‘Dat was zó uniek dat het zelfs in Joegoslavië in de krant stond. Van de spelers kende ik alleen Charley Bosveld. Hem had ik ook weleens in de krant zien staan in de periode dat hij nog voor Sparta voetbalde.’

Toch besloot Bursac in 1974 de stap te wagen.’De mensen van de club met wie ik sprak waren erg aardig en Bulatovic vertelde goede verhalen over Vitesse’, zegt hij. ‘Het leek me een mooi avontuur. Bovendien had ik er wel vertrouwen in dat het mij zou lukken me op voetbalgebied te bewijzen. Voetbal is grensoverschrijdend, je hoeft niet per se elkaars taal te spreken. Als spits moest ik gewoon zorgen dat ik telkens op de goede plaats stond. Misschien dat het voor middenvelders moeilijker is, maar mijn taak was eigenlijk alleen maar doelpunten maken. Dat was me in Joegoslavië bij FC Rijeka goed afgegaan, dus waarom bij Vitesse dan niet?’

lees verder...

Bron: VI 17-8-2005

Vitesse wil Ajacied De Mul snel naar Arnhem halen

Vitesse hoopt Ajacied Tom De Mul op korte termijn toe te voegen aan zijn selectie. De rechtsbuiten mag uitgeleend worden aan de Arnhemse club, mits hij eerst zijn contract bij Ajax verlengd. De jonge Belg staat nog tot medio 2006 onder contract in Amsterdam. “We willen eerst zijn overeenkomst verlengen, want we beschouwen Tom als een groot talent en hebben veel vertrouwen in hem”, stelt technisch directeur Martin van Geel van Ajax. Zijn collega Jan Streuer van Vitesse is er met De Mul inmiddels zo goed als uit, maar wacht op een seintje van Ajax. “Dan zal een huur niet zo’n probleem zijn”, denkt Streuer. “Beide partijen zien het zitten.” Vitesse zoekt al langer naar een rechtsbuiten. De club polste eerder ook Ajacied Daniel de Ridder, maar die gesprekken leverden niets op. In het team van trainer Edward Sturing vult Richard Knopper momenteel de rechtsbuitenpositie in, maar die oud-Ajacied is geen geboren vleugelspits. De Mul is dat wel, maar heeft bij Ajax sterke concurrentie. Steven Pienaar is momenteel eerste keus onder trainer Danny Blind, met de Argentijn Mauro Rosales als alternatief. Onder Ronald Koeman kreeg De Mul zijn eerste speelminuten tegen NEC, in januari 2004. Sindsdien speelde hij acht duels in het eerste van Ajax.

Bron: AD 16-08-2005

Gluscevic op dreef bij Jong Vitesse

Rheden – Jong Vitesse is het seizoen gisteravond goed gestart. In Rheden won het team van de nieuwe trainer Gery Vink met 4-2 van Jong NEC, in de eerste wedstrijd in de bekercompetitie.

Grote man aan Arnhemse zijde was Igor Gluscevic. De Montenegrijn, die momenteel bij de hoofdmacht geen basisplaats heeft, zette zijn ploeg met twee treffers op 2-0. De tweede goal was een strafschop. Nadat NEC terugkwam tot 2-2, zette Vitesse orde op zaken en scoorden Onur Kaya en Youssouf Hersi (4-2).

Jong Vitesse strijdt in de poule met Jong NEC, Jong FC Den Bosch, Jong Top Oss en Jong De Graafschap om twee plaatsen in de tweede ronde

Bron: De Gelderlander 16-08-2005

Amstel Cup wijzigt in Gatorade Cup

Met ingang van 16 augustus 2005 wijzigt de KNVB de naam van het nationale bekertoernooi van de KNVB in de Gatorade Cup. De reden hiervoor is het partnership dat de KNVB is aangegaan met Gatorade. Het verheugt de KNVB dat Gatorade met haar sportdranken niet alleen vaste leverancier is geworden van het Nederlands elftal en alle vertegenwoordigende elftallen van de KNVB, maar tevens haar naam heeft verbonden aan het nationale bekertoernooi, voorheen de Amstel Cup geheten.

De aanleiding van de naamswijziging is het feit dat Amstel met ingang van het nieuwe voetbalseizoen 2005/’06 de sponsor is van de Eredivisie. Om verwarring voor de consument te voorkomen heeft Amstel besloten om niet èn de KNVB beker èn de Eredivisie te sponsoren. De KNVB en Gatorade hebben van de gelegenheid gebruikgemaakt om het partnership kracht bij te zetten door het toernooi vanaf heden de Gatorade Cup te noemen.

Bron:KNVB 15-8-2005

Streuer: Vitesse ideaal voor De Mul

Vitesse hoopt nog altijd op de komst van De Mul. De Arnhemse club moet echter nog afwachten of Ajax de Belg aan Vitesse wil verhuren. “Ajax heeft geeist dat hij eerst zijn contract, dat over een jaar afloopt, verlengt”, zo legt manager voetbal Jan Streuer uit. “Pas daarna mag hij worden verhuurd. Vitesse zou een ideale club voor hem zijn. De Mul kan een hele goede speler worden. Hij is zeer snel, balvaardig en heeft een goede dribbel. Hij is overigens niet de enige optie voor ons”, zo benadrukt Streuer. De Mul zelf heeft laten weten dat hij graag aan Vitesse zou worden verhuurd.

Bron: Omroep Gelderland 15-8-2005

Van de voetballers hoeven de play- offs niet zo nodig

De afgelopen vrijdag begonnen eredivisie eindigt dit seizoen met de veelbesproken play- offs. Meer wedstrijden na het reguliere seizoen, een grotere kans op Europees voetbal en geen winterstop meer. Hoe denken de aanvoerders van de achttien eredivisieclubs over deze veranderingen?

Richard Knopper (Vitesse, vorig seizoen zevende)

“De nieuwe opzet is spannender. Het is wel zo dat de kans op competitievervalsing zeer groot is. Clubs die al zeker zijn van het spelen van een play- off, zullen in de resterende wedstrijden in de reguliere competitie spelers rust gunnen, zodat ze optimaal fit zijn voor de playoffs. Daarin hebben ze groot gelijk. Ik ben geen voorstander van voetballen met de kerst, bij kerstmis hoort het samenzijn met de familie.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 15-8-2005

Ouwe rotten in het Gelredome

Harald Wapenaar en Paul Bosvelt waren zaterdagavond met hun 35 jaar met voorsprong de ‘oudjes’ in het Gelredome. Maar daar hield de vergelijking tussen beide ervaren ouwe rotten op tijdens het spectaculaire duel Vitesse-Heerenveen (2-2). Wapenaar eiste een absolute hoofdrol op in het boeiende gevecht tussen twee ploegen die dit seizoen met Europees voetbal willen afsluiten. Met fantastische reflexen voorkwam de doelman van Vitesse tot tweemaal toe een Fries doelpunt. De inbreng van Paul Bosvelt was beduidend minder spraakmakend. Het voormalig boegbeeld van Feyenoord speelde bij zijn terugkeer op de vaderlandse voetbalvelden een fletse wedstrijd voor zijn nieuwe werkgever Heerenveen.

Bosvelt vertrok twee jaar geleden tot verdriet van het Legioen met hommeles uit de Kuip. De werkrelatie met toenmalig trainer Bert van Marwijk was compleet verziekt. Reden voor de middenvelder zijn heil te zoeken in Engeland, waar hij met wisselend succes twee seizoenen uitkwam voor Manchester City. Dit seizoen is Bosvelt weer in de Nederlandse competitie te bewonderen. Niet bij zijn geliefde Feyenoord, maar bij Heerenveen. Bosvelt moet daar het vertrek van de middenvelders Radomski, Väyrynen en Berg Hestad compenseren. Tegen Vitesse slaagde hij niet in die missie. De routinier liep er soms wat verloren bij, had nauwelijks greep op de wedstrijd en kwam in het geheel niet toe aan het ontwikkelen van initiatieven om de Friese aanvalslinie te voorzien van bruikbare munitie.

,,Mijn optreden was inderdaad wat grijs”, erkende Bosvelt na afloop eerlijk. ,,Ik geef mezelf niet meer dan een mager zesje. Bewust heb ik heel sober gespeeld. Zo veel mogelijk mijn taak uitgevoerd. Tot meer was ik niet in staat. Zeker in het eerste half uur kwamen we steeds een mannetje tekort op het middenveld. Daardoor kwam ik te zwemmen. Pas daarna was bij ons de organisatie beter en kon ik een betere bijdrage leveren aan het team.”

Bosvelt had overigens een geldig excuus voor zijn vlakke prestatie. Tijdens de voorbereiding op het seizoen liep hij een lastige kuitblessure op, die hem twee weken kostte om te herstellen. ,,Daardoor heb ik in de opbouw een belangrijke periode gemist. Ik ben nu eenmaal iemand die langzaam op gang komt. Ik heb wedstrijden nodig om in mijn ritme te komen. En natuurlijk moet ik wennen aan mijn nieuwe medespelers, zoals dat andersom ook wat tijd nodig heeft.”

Van zijn trainer Gertjan Verbeek krijgt Bosvelt alle vertrouwen. De bevlogen coach van de Friezen is dolblij met de routinier, die dit seizoen zijn jeugdige ploeg op sleeptouw moet nemen. ,,Paul heeft nog niet genoeg macht”, oordeelde Verbeek. ,,Daardoor kon hij nog niets extra’s brengen. Dat is logisch na zo’n blessure. Maar je kon nu al zien dat er iemand stáát. Zijn uitstraling is goed en als het even niet lukt, kan hij heel professioneel overschakelen naar sober, taakgericht voetbal. Alleen dát is al waardevol.”

Ondertussen stond een paar meter verderop Harald Wapenaar te gloriëren. Met een brede grijns op het gezicht incasseerde de doelman alle dikverdiende complimenten. ,,Oud? Ik?”, reageerde hij lachend. ,,Ben je gek. Voor een keeper kan ik met mijn 35 jaar nog best mee. Je hebt gezien dat ook met mijn reflexen nog niks mis is. Natuurlijk voel ik me daags na een wedstrijd een beetje stram en neem ik er soms op de training een beetje mijn gemak van. Maar zodra het er echt om gaat, sta ik er gewoon. Niet alleen vanavond, maar ook de rest van het seizoen. En de jaren daarna.”

Bron: AD 15-8-2005

Tevredenheid in Gelredome

Vitesse en Heerenveen gaan een leuk seizoen tegemoet, denkt trainer Gert Jan Verbeek van Heerenveen. Na de vermakelijke seizoensstart zaterdagavond in stadion Gelredome, was er alom vrede, ook met de uitslag: 2-2. De beide trainers besloten na afloop het accent niet op de minimale eigen voordelen te leggen, maar streepten die tegen elkaar weg. Zo was er niemand ongelukkig na een vermakelijk duel met twee ploegen die de aanval zochten en regelmatig vonden.

Vitesse was in het eerste half uur de betere ploeg en kwam op 1-0 door een mooie volley van Etiënne Esajas. Het was zijn eerste optreden ooit als profvoetballer en het eerste Arnhemse doelpunt van het nieuwe jaar. Naast zijn ploeg en de trainers zorgde Esajas ook voor een glimlach bij de Arnhemse scouts. Op de transfermarkt opereerde Vitesse noodgedwongen voorzichtig met Remco van der Schaaf (PSV) en Gill Swerts (ADO Den Haag) als enige versterkingen. Voor de broodnodige impuls in de aanval werd gegokt op een speler uit een beloftenelftal van Ajax. De twintigjarige Amsterdammer maakte die keuze zaterdagavond vast waar. Na de openingstreffer (33ste minuut) was Vitesse niet meer de bovenliggende partij. Het Arnhemse overwicht, dankzij de verrassende spelverdeler Theo Janssen en de slimme controleur Remco van der Schaaf, ebde langzaam weg.

“De positie van Theo Janssen verraste ons”, erkende Heerenveen-trainer Verbeek na afloop. “We hadden ons huiswerk goed gedaan, maar Vitesse niet zo zien spelen. Na een half uur heb ik ingegrepen.” Trainer Edward Sturing van Vitesse hield zijn verrassing tot de eerste speeldag geheim. ,,Ik ben heel tevreden over het spel van Theo Janssen. Hij heeft iets creatiefs en kan van veel invloed zijn op ons spel. Al kwamen niet al zijn balletjes aan, dat moet nog groeien.”

De positie van Janssen, als spelverdeler achter spits Matthew Amoah, is Sturings antwoord op het vraagstuk van de vier middenvelders. De trainer wil zijn belangrijke spelers Van der Schaaf, Janssen, Abubakari Yakubu en Richard Knopper allemaal opstellen. Maar dan moet er wel een goed team staan. Dat was zaterdagavond het geval, al kwam Knopper te weinig in het spel voor.

Toch was er over negentig minuten best enige reden om na afloop zuur te zijn over het gelijke spel. Niet alleen vanwege de sterke opening, ook door de verspeelde voorsprong in de slotfase. Tien minuten voor tijd trapte Janssen een vrije trap schitterend achter doelman Boy Waterman: 2-1. Janssen zette zijn ploeg voor de tweede keer op voorsprong nadat spits Klaas Jan Huntelaar van Heerenveen in de 66ste minuut met een machtige uithaal voor 1-1 had gezorgd. Amper twee minuten na de treffer van Janssen was Petter Hansson de baas in het strafschopgebied van Vitesse, waar Ruud Knol te laat was en doelman Harald Wapenaar aarzelde: 2-2. De treffer was verdiend omdat Heerenveen de meeste kansen kreeg, maar doelman Wapenaar met knappe reddingen uitblonk. Na telling van de gemiste kansen zou Verbeek ook best zuur mogen kijken, maar deed dat niet. ,,Niet slecht, een gelijkspel bij Vitesse. Wij gaan elkaar niet veel ontlopen, het wordt voor allebei een leuk en goed seizoen.”

Opvallend was de rentree van Knol bij Vitesse na elf maanden blessureleed. Peter van den Berg moest vlak voor rust het veld verlaten als gevolg van een onzachte botsing met ploeggenoot Stijn Vreven. Knol zat voor nood op de bank en Sturing beoordeelde het uitvallen van Van den Berg als noodgeval. Mogelijk wilde de trainer Knol gewoon zo snel mogelijk voor de leeuwen gooien. In elk geval maakte Knol een behoorlijke rentree. Zo kan het ook voor de veelgeplaagde centrumverdediger nog een leuk seizoen worden.

Bron: De Gelderlander 15-8-2005

Etienne Esajas debuteert met goal

Etienne Esajas fleurde zijn competitiedebuut voor Vitesse op met een wonderschoon doelpunt. Na een dik half uur haalde de linksbuiten vol uit. Het was goed voor de 1-0. “Heerlijk, zo’n moment”, genoot Esajas na. “Het was een afgeslagen bal na een corner en hij zat er prachtig in. Ik denk dat het publiek een mooie wedstrijd heeft gezien.” De van Ajax afkomstige vleugelspits was vooraf gespannen. “Ik had wel wat zenuwen, maar dat was snel weg na het eerste balcontact. Je wilt je bewijzen. Voor mij was het ook verrassen dan ik in de basis stond”, aldus Esajas.

Bron: Omroep Gelderland 14-8-2005

Knol zit niet voor niets op de bank

Vitesse-speler Ruud Knol maakte tegen Heerenveen zijn rentree na bijna een jaar. Door de blessure van Peter van de Berg, mocht de verdediger uit Zevenaar een klein uur meedoen. Knol had er al een beetje rekening mee gehouden. “Het was beken dat Peter last had van een blessure. De trainer kwam naast me zitten en vroeg of ik kon spelen. Ik had toen gezegd dat ik niet voor niets op de bank zit.” Veel doelen stelt Knol zichzelf niet. “Ik wil gewoon lekker voetballen en bij de groep blijven. In een principe speel ik eerst nog wedstrijden met het tweede. Ik heb in elk geval geen pijntjes meer.

Bron: Omroep Gelderland 14-8-2005

Knallende koppijn voor Van den Berg

Voor Peter van den Berg begon de competitie zeer ongelukkig. De verdediger van Vitesse viel vroeg uit na een botsing met Stijn Vreven. “Ik weet niet precies wat er gebeurd is. Ik geloof dat ik tegen hem aan botste. Of liever gezegd, hij tegen mij. Ik het echt knallende koppijn.” Het is nog onduidelijk hoe ernstig de klachten van Peter van den Berg zijn. De verdediger was al een twijfelgeval vanwege knieproblemen, maar vrijdag wees een MRI-scan uit dat er geen afwijkingen zijn. Daarom kon Van den Berg toch beginnen, maar dat duurde dus niet lang.

Bron: Omroep Gelderland 14-8-2005

Stijn Vreven misselijk van gelijkmaker

De gelijkmaker van Heerenveen zorgde voor woede bij Stijn Vreven. “Het is zo onvolwassen alweer en weer bij een dood spelmoment. Ik kan zelf absoluut niet koppen, maar ik heb mijn man vast zodat hij ook niet kan koppen. Als je dan ziet hoe die jongen wel vrij in kan koppen, daar word je echt misselijk van. Dat is zonde, want ik vind dat we een goede wedstrijd hebben gespeeld.” Vreven baalde ook nog omdat hij geel kreeg wegens het wegtrappen van de bal. “Dit is toch niet normaal, kom op. Ik wist niet dat die lijnrechter gevlagd had, dus ik ging gewoon door. Als je daar al een kaart voor krijgt. Ach…”

Bron: Omroep Gelderland 14-8-2005

Uitzending Nova met Karel Aalbers
Krikke wil snelle verkoop van Gelredome

Je kunt niet van hem zeggen dat hij snel het bijltje erbij neer legt. Vijf jaar geleden, toen zijn droom om van Vitesse een Europese topclub te maken eindigde in tranen, zette de Arnhemse voetbalclub hem aan de dijk.

Karel Aalbers, want over hem gaat het, liet een gat van tientallen miljoenen euro’s achter en werd gearresteerd op beschuldiging van fraude, oplichting en belastingontduiking.

Maar de even legendarische als verguisde oud-voorzitter van Vitesse is weer helemaal terug. Hij vond een investeerder om hem weer in het zadel te helpen door het Vitesse-stadion van de gemeente over te nemen. De gemeente aarzelde eerst en stelde harde voorwaarden, maar heeft nu duidelijk water bij de wijn gedaan. Karel Aalbers wordt weer serieus genomen.

Bekijk hier de zaterdag uitzending: van Nova

Bron:NOVA 13-8-2005

Vitesse en Heerenveen gelijk in openingsduel

In een zeer vermakelijk openingsduel hebben Vitesse en sc Heerenveen zaterdagavond met 2-2 gelijkgespeeld. Na 45 minuten stond het 1-0 door een doelpunt van Esajas. Na de voorsprong kregen de Friezen diverse goede kansen en scoorden twee keer via Huntelaar en Hansson. Tussendoor zette Theo Janssen Vitesse nog wel op voorsprong, maar na negentig minuten hielden beide ploegen er een punt aan over.

Vitesse ging fel van start en zette veel druk naar voren. De Friezen moesten duidelijk zoeken hoe de Arnhemmers bespeeld moesten worden. Het eerste half uur was enkel en alleen voor Vitesse, zonder dat de ploeg echt grote kansen kreeg. Een afgeslagen corner van Richard Knopper belandde in de 33e minuut bij Etienne Esajas, die niet nadacht en de bal via de binnenkant van de paal achter doelman Waterman schoot: 1-0. Tot vijf minuten voor rust bleef Vitesse de overhand houden, maar in die laatste minuten was het Heerenveen dat enkele goede kansen kreeg op de gelijkmaker. Doelman Harald Wapenaar stond echter telkens op de juiste plaats en redde uitstekend op inzetten van Huntelaar en Samaras.

In de beginfase van de tweede helft bleef Heerenveen de betere kansen houden en dat resulteerde in de 66e minuut in de verdiende 1-1. Huntelaar schoot net binnen de zestien meter snoeihard in de bovenhoek en liet Wapenaar kansloos. In het resterende deel hielden beide ploegen elkaar goed in evenwicht en leek het duel in 1-1 te eindigen. Twee doelpunten uit standaardsituaties zorgden alsnog voor een spannend slot. Eerst was het Theo Janssen die tien minuten voor tijd een vrije trap van ruim 25 meter binnenschoot. Twee minuten later was het alweer gelijk toen verdediger Petter Hansson de bal uit een corner inkopte. Het zeer vermakelijke duel eindigde derhalve in een 2-2 gelijkspel. Een puntendeling waar beide trainers na afloop vrede mee hadden.

Vitesse:Wapenaar, Vreven, Van den Berg, Dingsdag, Frankel, Knopper, Van der Schaaf, Yakubu, Janssen, Esajas en Amoah.

sc Heerenveen:Waterman, Hansson, Breuer, Drost, Seip, Bosvelt, Bruggink, Yildirm, Pranjic, Huntelaar en Samaras.

Bron:Vitesse.nl 13-8-2005

Alle wedstrijden Vitesse LIVE op Oldies FM
Via het internet + ether + kabel

Oldies 106.3 FM uit Huissen zendt alle wedstrijden van Vitesse live uit. Met uitgebreide voor- en na-beschouwing is het station met de hits van je leven aanwezig bij alle wedstrijden van Vitesse. Naast het wedstrijdverslag van 2x 45minuten hoor je ook interviews, terugblikken, samenvattingen van wedstrijden en het laatste nieuws.

Kun je zelf niet bij zijn, dan zijn wij er voor jou bij. Voor Vitesse luister je naar Oldies FM, ether 106.3 FM, kabel gemeente Lingewaard 93.1 MHz of via het internet:

Reactie www.vitesse.org:Hulde aan het team van OldiesFM! Dankzij de inspanningen van de mensen van OldiesFM kunnen alle fans wereldwijd de wedstrijden live via het Internet volgen van onze club.

Luister hier naar OldiesFM (perfecte geluidskwaliteit) en zet deze internetpagina bij je favorieten !!!

Bron:OldiesFM 11-8-2005

Liever altijd druk dan ’ n FC Gelderland

Jan Streuer en Leen Looyen zijn de technische bazen bij Vitesse en NEC. Bij de start van de eredivisie spreken ze zich uit. Over hun vak, over samenwerking tussen de beide clubs en over de macht van investeerders en voetbalmakelaars.

lees verder...

Bron:De Gelderlander 13-8-2005

Sturing zoekt de uitdaging in zware competitiestart

Edward Sturing ( 42) begint vanavond aan zijn derde volledige seizoen als hoofdtrainer van Vitesse. Na de zevende plaats van vorig seizoen streeft de Arnhemse club nu naar een eindklassering bij de eerste negen in de eredivisie, zodat deelname aan de play- offs om Europees voetbal volgt. Heerenveen, de nummer vijf uit de voorbije episode, is vanavond in Gelredome de eerste tegenstander.

lees verder...

Bron:De Gelderlander 13-8-2005

Amoah en Yakubu lange tijd afwezig

Matthew Amoah en Abubakari Yakubu missen begin volgend jaar zeer waarschijnlijk een groot aantal duels van Vitesse. Hun land Ghana doet vrijwel zeker mee aan het toernooi om de Afrika Cup, van 20 januari tot en met 10 februari in Egypte. Vitesse is verplicht de internationals ruim voor het toernooi af te staan. In die periode speelt Vitesse tegen Feyenoord ( 15/ 1), Willem II ( 21/ 1), RKC ( 29/ 1), AZ ( 4/ 2), Twente ( 8/ 2) en Heerenveen ( 11/ 2). Amoah en Yakubu hebben een vaste plek in de selectie. Ghana is koploper in de kwalificatiereeks voor het WK 2006, die ook geldt als kwalificatiereeks voor de Afrika Cup.

Bron:De Gelderlander 13-8-2005

Vitesse op woensdag tegen AGOVV

De KNVB heeft de bekerwedstrijd Vitesse- AGOVV Apeldoorn vastgesteld voor woensdag 21 september. De ontmoeting in de tweede ronde van het toernooi om de KNVB- beker begint om 20.00 uur in stadion Gelredome. Vitesse plaatste zich voor de tweede ronde, door de 4- 1 overwinning bij Harkemase Boys. Eerstedivisionist AGOVV won in de eerste ronde eveneens van een amateurclub: 2- 3 bij Be Quick 1887. Vorig seizoen stonden Vitesse en AGOVV Apeldoorn ook tegenover elkaar in de tweede ronde van het bekertoernooi. In Apeldoorn ging Vitesse toen met gemak een ronde verder: 0- 2.

Bron:De Gelderlander 13-8-2005

Esajas maakt eredivisiedebuut

Etiënne Esajas zal zaterdag tegen Heerenveen zijn officiële debuut maken in de eredivisie.

De van Ajax afkomstige vleugelspits krijgt als linksbuiten de voorkeur boven Eldridge Rojer. Twijfelgeval bij Vitesse is Peter van den Berg, die last heeft van zijn knie. De verdediger liet al een MRI-scan maken. Als Van den Berg niet kan spelen, wordt er behoorlijk geschoven in het elftal. Mogelijk start dan Gill Swerts of Rojer in de basis.

Opstelling: Wapenaar, Vreven, Van den Berg, Dingsdag, Frankel; Van der Schaaf, Janssen, Yakubu; Knopper, Amoah, Esajas

Bron:TV Gelderland 12-8-2005

Vitesse stelt zich voor op z’n Engels

Vitesse presenteert zich dit seizoen buiten het stadion in Engelse stijl. De nieuwe presentatiegids van de Arnhemse club verschijnt zaterdag voor het eerst en alleen de naam is bewaard: Vitesse Vandaag.

Het nieuwe tweewekelijkse magazine, dat alleen verschijnt bij thuisduels, is een combinatie van twee eerdere uitgaven, Vitesse Vandaag blijft, Vitesse Inside verdwijnt. „ Dat blad was in onze ogen achterhaald”, stelt bladmanager Paul Meima van Vitesse Media, het bedrijf dat de publicaties voor Vitesse verzorgt. ,, Vorig jaar kwam het drie keer uit. Dan kun je de supporters niet actueel informeren.”

Dat wil Vitesse Media met de nieuwe presentatiegids wel. De eerste editie verschijnt zaterdag voor de eerste ( thuis) wedstrijd van het seizoen, tegen Heerenveen, in een oplage van 6500 exemplaren en zestig pagina’s dik.

De eerste afwijking is het formaat, een slag groter dan het oude wedstrijdboekje. Aanvoerder Richard Knopper van Vitesse prijkt op de omslag.

„ We wilden er iets nieuws van maken. In Nederland heb je niks vergelijkbaars, dan moet je in Engeland zijn. Al kunnen we niet tippen aan de wedstrijdboekjes daar. Die zijn nog veel dikker. Als je ziet hoeveel mensen daaraan werken en wat voor organisatie erachter zit. Ik ben een paar keer bij Engelse clubs geweest. Die hebben soms een eigen mediastudio, een eigen redactie van tien mensen, er zit ook vaak een hele gemeenschap achter. Dat is de cultuur daar”, zegt Meima.

Vitesse Vandaag nieuwe stijl kost een euro. Daarvoor krijgen de fans in deze eerste editie interviews, spelersportretten, een compleet competitieprogramma, de beste routes naar de verschillende stadions, voorspellingen van bekende sportjournalisten en verhalen over de voetbalacademie, de clubhistorie, beleidszaken en nog veel meer.

„ Dit wordt het medium waarmee Vitesse met de supporters communiceert. Of het elke keer zo dik zal zijn, weet ik niet, maar toch minimaal 36 pagina’s. Het hangt ook af van het aantal sponsors. Al zullen de advertenties niet in de meerderheid zijn. Dat was wel eens de kritiek op Vitesse Vandaag, wij streven naar minimaal 60 procent redactioneel.”

„ De mensen krijgen veel voor een euro”, vindt Meima. „ Als je het blad ziet, kun je makkelijk twee, tweeënhalve euro vragen, maar dat willen we niet.”

Wat Vitesse Media vooral hoopt te bereiken, zijn de fans van Vitesse. „ Ik hoop dat het de supporters aanspreekt. Het is een handzaam formaat en het eerste nummer is absoluut een bewaarexemplaar.”

Bron:De Gelderlander 12-8-2005

Mobiele telefoon wordt toegangskaartje bij Roda JC

Vijftig supporters van Roda JC zullen dit seizoen bij wijze van test toegang kunnen krijgen tot het stadion met behulp van hun mobiele telefoon.

Ook kunnen de vijftig Roda-fans de telefoon gebruiken om eten en drinken in het stadion te kopen. De mobiele telefoons zijn uitgerust met een Near Field Communication (NFC) chip. Deze chip neemt de functies van de seizoenkaart over.

De NFC-techniek is ontwikkeld door Philips en Sony. NFC is bedoeld om draadloos over korte afstanden informatie over en weer te sturen. Fysiek contact tussen een informatiedrager en -lezer is overbodig. Bij de ingang van het stadion moeten de fans hun telefoon voor de kaartlezer houden.

Bij het afrekenen van consumpties of Roda-parafernalia kunnen supporters op het scherm van hun mobiele telefoon zien hoe hoog hun saldo is. In de toekomst moet het ook mogelijk worden om met dit systeem kaartjes voor een wedstrijd te kopen. Behalve Roda, Philips en Sony zijn ook KPN, Bell ID, SmartPoint en KNVB ClubSupport bij de proef betrokken.

Bron:Webwereld.nl 11-8-2005

Stagaires terug naar Jong Vitesse

De drie stagaires die in de voorbereiding deel uitmaakten van de A-selectie van Vitesse keren terug naar Jong Vitesse.

Het gaat om de centrale verdediger Siebe Blondelle, linksback Hesdey Suart en aanvallende middenvelder Onur Kaya. Van de drie kreeg met name Blondelle veel speeltijd, maar uiteindelijk werd het beter geacht om de talenten verder te laten rijpen in Jong Vitesse.

Tim de Meersman en Lucien Dors blijven wel deel uitmaken van de A-selectie, waar ze vorug jaar al bijzaten. Voor beide spelers was de voorbereiding ook een proefperiode.

Bron:TV Gelderland 11-8-2005

Sjaal ‘Vitesse is van mij’

De unieke ‘Vitesse is van mij’ sjaal kan vanaf komende zaterdag op vertoon van de bevestigingsbrief worden opgehaald in de fanshop op de Zuid- Promenade. Alleen supporters die voor 15 mei 2005 hun seizoenkaart hebben besteld, hebben recht op deze sjaal. Zij hebben een brief ontvangen. De sjaal is niet te koop.

Bron:Vitesse 11-8-2005

Vitesse vandaag ‘nieuwe stijl’
Presentatiegids voor slechts 1 euro

Bij de eerste competitiewedstrijd is de presentatiegids verkrijgbaar met 60 pagina’s boordevol informatie over Vitesse, de Vitesse/AGOVV Voetbal Academie en de voetbalcompetitie. Met medewerking van onder meer Johan Derksen, Clemens Westerhof en Wilfred Genee. De presentatiegids is de eerste uitgave van Vitesse Vandaag ‘nieuwe stijl’.

Inhoud:
– interviews met trainer Edward Sturing en Remco van der Schaaf
– competitieschema Eredivisie en de Vitesse/AGOVV Voetbal Academie
– paspoorten selectiespelers en technische staf
– column
– routebeschrijvingen, kaartverkoop en statistieken voorbereiding
– verwachtingen van onder meer Johan Derksen, Theo Bos en Wilfred Genee
– poster selectie
– en nog veel meer…

Vertrouwd is wel het verkoopteam op de Promenade van Gelredome. De presentatiegids van Vitesse is voorafgaand aan de wedstrijd voor slechts € 1,00 verkrijgbaar bij alle ingangen op de Promenade. Mis hem niet. Het ideale bewaarexemplaar voor het gehele voetbalseizoen van Vitesse!

Bron:Vitesse.nl 11-8-2005

‘Ik had die jaren bij PSV niet willen missen’

Hij was nooit ‘de opvolger van Mark van Bommel’, toen PSV hem plukte bij Vitesse. Na drie jaar is Remco van der Schaaf terug in Arnhem. “Ik had het niet willen missen, maar het had geen twee jaar door moeten gaan.”

lees verder...

Bron:De Gelderlander 11-8-2005

Nieuwe regels probleem voor Vitesse

Vitesse vreest voor de nieuwe regels die de KNVB voor het komend seizoen heeft ingesteld.

Met name het feit dat het belagen van een scheidsrechter meteen geel of rood oplevert, kan een probleem worden voor Vitesse. “Ik heb de selectie daarvoor gewaarschuwd, maar er zit nou eenmaal veel emotie in voetbal”, vindt trainer Edward Sturing.

Stijn Vreven weet dat deze regel voor hem niet gunstig is: “Je kent me. Als ik speel zit ik vol andrenaline. Ik moet zorgen dat de scheidsrechter niet weet wie er begint, maar dan kiezen ze mij meestal uit. Niet gunstig voor mij.”

Bron:TV Gelderland 10-8-2005

Stijn Vreven mist nog het goede gevoel

Aan de vooravond van de nieuwe competitie is rechtsback Stijn Vreven nog niet overtuigd van Vitesse.

“Als ik eerlijk ben, heb ik nog niet het goede gevoel dat ik vorig jaar had”, erkend Vreven. “Het is heel wisselvallig. Er zijn nieuwe spelers en veel spelers staan op een nieuwe positie. Het is nog wennen. We hebben eigenlijk alleen tegen Porto echt een goede wedstrijd gespeeld.”

Toch legt de Belg de lat hoog. “De play-offs moeten wij minimaal halen. We zijn er in principe op vooruit gegaan, zowel wat betreft de eerste elf als in de breedte.”

Bron:TV Gelderland 10-8-2005

Vitesse treft AGOVV in Amstelcup

In de tweede ronde van de KNVB- beker speelt Vitesse thuis tegen AGOVV. NEC gaat op bezoek bij Excelsior en De Graafschap ontvangt FC Omniworld. De Treffers lootte Excelsior’ 31.

De tweede ronde wordt gespeeld op dinsdag 20 en woensdag 21 september. Overige duels: Jong Ajax- Cambuur, Fortuna S.- FC Twente, ADO Den Haag- Jong PSV, Emmen- UDI’ 19/ Capelle, RKC- TOP, WSV- Helmond Sport, Roda JC- Rijnsburgse Boys, Dordrecht- Gemert, HSC’ 21- Eindhoven, Groningen- Sparta, ASWH- Utrecht, Zwolle- NAC, Haarlem- MVV, Heracles- Go Ahead Eagles, Excelsior ( M)- VVV, Volendam- Veendam.

Bron:De Gelderlander 10-8-2005

Vitesse niet naar Newcastle

Vitesse hoopte dinsdagavond een oefenwedstrijd te spelen bij Newcastle United, maar het duel is van de baan. De clubleiding kon in het weekeinde niet voldoende garanties krijgen. Vitesse speelt dinsdag 6 september een oefenduel tegen SC Veluwezoom. Die wedstrijd wordt gespeeld op sportpark de Pinkenberg in Velp.

Bron:De Gelderlander 10-8-2005

Vier keer vrije kaartverkoop Vitesse

Vitesse heeft in de eerste competitiehelft vier keer een vrije kaartverkoop voor thuiswedstrijden in stadion Gelredome. De eerste keer is komende zaterdag, 13 augustus, bij de openingswedstrijd tegen Heerenveen. Bij vrije verkoop kan iedereen tot op de dag van de wedstrijd een kaartje kopen. Ook bij Vitesse- AZ ( 27 augustus), Vitesse- Heracles ( 29 oktober) en Vitesse- RKC ( 26 november) zijn er geen belemmerende maatregelen. Bij de overige wedstrijden is het alleen mogelijk extra kaarten te kopen met een seizoenkaart. Ticketbox is open tot zaterdag 12.00 uur, de kassa’s gaan zaterdag open om 18.00 uur.

Bron:De Gelderlander 10-8-2005

Voetbal Pool van start
‘Brothers in crime’ winnaar Oefenpool

Nadat de Vitesse Pool vorige week al van start is gegaan met de bekerwedstrijd tegen Harkemase Boys, is het vrijdag de beurt aan de Voetbal Pool. In de Voetbal Pool kunnen op het forum van deze site voorspellingen worden uitgebracht voor alle eredivisiewedstijden. Daarbij wordt het bekende 1-2-3-systeem (winst/gelijkspel/verlies) gehanteerd. De winnaar ontvangt aan het eind van het seizoen een waardebon van 50 euro. Het afgelopen seizoen werd deze prijs na een spannende stijd gewonnen door Ghostwriter.

De eerste wedstrijd van de Vitesse Pool, waarin gegokt wordt op uit de uitslag van de officiële wedstrijden van Vitesse, leverde gelijk een wedstrijdrecord op van 236 deelnemende fans op. Niet eerder voorspelden zoveel forummers een uitslag in de pool. Tweeëntwintig deelnemers wisten de 1-4 overwinning te raden. Voor de Vitesse Pool heeft de SV voor 250 euro aan prijzen ter beschikking gesteld. De Oefenpool, opmaat van het poolseizoen 2005-2006, is gewonnen door ‘Brothers in crime’. Hij heeft uitslagen van de oefenwedstrijden het best geraden. Hij wist een handvol forummers nipt voor te blijven: CFH 2005, Denstar, El Tieskos, Hermanna en Yellow Black no1 legden met een puntje achterstand gezamenlijk beslag op de tweede plaats. In totaal brachten 140 forumbezoekers voorspellingen uit in deze pool.

Wil je meer weten over de pools op het forum van deze site? Meedoen? Dat kan! Alle Vitessefans zijn van harte welkom een gokje te wagen op het forum van deze site. Gewoon even (gratis) registreren, inloggen op het forum, en je voorspellingen plaatsen in de betreffende topic.

Voor de Vitesse Pool:Klik hier
Voor de Voetbal Pool:Klik hier

10-08-2005

Etiënne Esajas is waakzaam op de vleugel

Etiënne Esajas mocht zaterdag in de gewonnen bekerwedstrijd tegen Harkemase Boys ( 1- 4) voor het eerst in de basis starten bij Vitesse. De jonge linkerspits was tegen de taaie Friezen vooral waakzaam op de vleugel. „ Als je ze een keer te kijk zet, willen ze je kapot maken.”

Kapotgemaakt werd hij niet. Esajas heeft er wel een gebroken voorbereiding op zitten in zijn eerste seizoen als Vitessenaar. Hij kwam in de zomer over van Jong Ajax en is de enige zo goed als onbekende nieuweling in de groep.

Remco van der Schaaf en Gill Swerts behoren immers al jaren tot het gilde van de broodvoetballers. Esajas moet zijn plek nog verdienen. Dat deed hij ondanks zijn verstoorde voorbereiding. „ Het is mijn eerste wedstrijd in de basis. Daar was ik wel een beetje verrast over”, bekende de linker spits zaterdagavond na een moeizaam tot stand gekomen 4- 1 zege. Hij speelde tachtig minuten mee tegen de taaie en harde Friezen. Juist de backs van Harkemase Boys wisten van wanten. „ We begonnen te slap”, vond ook Esajas. „ Het zijn altijd moeilijke wedstrijden tegen dit soort gasten. Ze hebben niks te verliezen en gaan er honderd procent voor. Dan moet je altijd oppassen, dat weet ik. Als je er één te kijk zet, willen ze je kapot maken. Dat ken ik uit mijn tijd bij Ajax nog wel. Je gaat er één voorbij en dan komt de volgende er in vliegen.”

Esajas is snel, behendig en technisch begaafd. Een speler die zijn tegenstander voor schut kan zetten en om die reden ook het nodige gevaar loopt. De meeste handigheidjes liet de Amsterdammer zaterdagavond op sportpark De Bosk ook achterwege. „ Het was zakelijk. Ik heb meegekregen dat ik wat rustiger moet doen met mijn acties. Als er twee voor je staan, moet je het niet doen, maar één tegen één, dan ga je.” Esajas voelt zich langzaam maar zeker fit worden. Door een operatie aan zijn knie miste hij de eerste twee weken van de training. Daarna volgde nog een ongelukkige botsing tegen Porto, met een enkele dagen rust tot gevolg. „ Ik voel me nu weer bijna honderd procent, al kan het conditioneel nog wel beter. Over mijn basisplaats nu ben ik heel tevreden, die moet ik zien te behouden. Hoe ik het vond gaan? Verdienstelijk, zou ik zeggen.” Tevreden is hij daarmee niet. „ Nee, ik had wel meer kunnen laten zien, meer goede voorzetten. Zoals die ene op Remco van der Schaaf, toen de bal van de lijn werd gehaald. Maar ik heb geen slecht gevoel en ik heb het lang volgehouden.” Esajas werd na een knietje in zijn dijbeen tien minuten voor tijd naar de kant gehaald voor Youssouf Hersi.

Hij is vooralsnog het enige ‘ verrassingseffect’ bij Vitesse. De Arnhemse selectie bleef grotendeels intact en in de aanvalslinie kwam alleen Esajas van Jong Ajax. Hoofdcoach Danny Blind van Ajax probeerde hem nog te overtuigen in Amsterdam te blijven, maar Esajas had zijn keuze al gemaakt. Hij wil het publiek in Arnhem gaan vermaken. „ Vandaag heb ik bewust rustig aan gedaan. Ik wilde per se geen blessures oplopen. In de eredivisie is dat risico niet zo groot. Daar krijg je die trap niet zo snel. Die acties zal ik ook maken. Dat is ook mooi voor het publiek. Het moet zakelijker, maar ik heb ook mijn manier van voetballen. Het gaat gewoon vanzelf.”

Bron:De Gelderlander 8-8-2005

Akkoord Amoah en Vitesse is ver weg

Matthew Amoah is niet akkoord gegaan met de nieuwe aanbieding die Vitesse hem en zijn zaakwaarnemer Kees Ploegsma vorige week heeft voorgelegd. Volgens de 24- jarige spits ligt vraag en aanbod nog ver uit elkaar. Manager voetbalzaken Jan Streuer bevestigde gisteravond de haperende contractbesprekingen met de international van Ghana. „ We zullen nog een keer rond de tafel moeten zitten”, stelde Streuer gisteravond. Amoah liet een dag eerder, na de bekerwedstrijd van Vitesse bij Harkemase Boys ( 4- 1 winst) weten graag bij Vitesse te blijven. Zijn contract loopt nog door tot 30 juni 2006. „

Tussen wat Vitesse wil en wat ik wil ligt een groot verschil. Het ziet er niet zo goed uit, maar we gaan nog een keer praten”, zei de international van Ghana, die niet weg wil. „ Er zijn geen andere clubs, daar ben ik niet mee bezig. We hebben een goede groep en ik wil graag blijven.” Vitesse wil Amoah ondanks zijn aflopende contract niet zo maar laten gaan. „ Als wij geen goede vervanger kunnen halen, wordt Amoah duurder. Als een club vlak voor de sluitingstermijn van de transfermarkt ( 31 augustus, 24.00 uur) plotseling Amoah wil, zal dat natuurlijk niet makkelijk gaan”, aldus Streuer, die binnen afzienbare termijn duidelijkheid verwacht, maar geen grote haast heeft.

Bron:De Gelderlander 8-8-2005

Vitesse volgt geijkt scenario in Harkema

Vitesse heeft zich zaterdagavond in het Friese Harkema verzekerd van de tweede ronde in het toernooi om de KNVB- beker. De Arnhemse profs wonnen bij hoofdklasser Harkemase Boys volgens een veelbeproefd scenario: 1- 4. Na afloop van de overige duels uit de eerste ronde, op dinsdagavond, volgt de loting voor de tweede ronde. In de eerste officiële wedstrijd van Vitesse had de Arnhemse club weinig te klagen. Al is Harkemase Boys een geduchte hoofdklasser in het zaterdagvoetbal. De ploeg van trainer Pieter Bijl had een paar forse tegenslagen voordat Vitesse op bezoek kwam. Spits Tony Alberda genoot nog van een welverdiende vakantie in Italië. Zijn beoogde kompaan in de aanvalslinie zorgde voor forse teleurstelling bij de technische leiding. Paul Weerman, afkomstig van Veendam, tekende op de valreep een profcontract bij de Duitse Oberligaclub Münster. Toch had Vitesse het zaterdagavond een uur lang niet makkelijk met de taaie en stevige Friezen. Met twee nieuwelingen in de gelederen, Remco van der Schaaf en Etiënne Esajas, begonnen de bezoekers ronduit slap aan de wedstrijd. Dat was precies dat wat trainer Sturing niet wenste. „ Over de start was ik echt pissig. Dit soort wedstrijden moet je juist scherp beginnen. Van der Schaaf levert de eerste bal al zo in

bij een tegenstander. Na tien minuten hadden zij al twee kansen gehad”, foeterde Sturing. Vitesse kwam in de achttiende minuut goedkoop op voorsprong door een eigen doelpunt van Robert Herder: 0- 1. Uitgespeelde kansen creëerde de traag en inspiratieloos spelende ploeg niet, al raakte Peter van den Berg de lat. Vlak voor rust profiteerde de razendsnelle Patrick Goedhart van een mislukte buitenspelval en liftte de bal over doelman Harald Wapenaar: 1- 1.

„ Het slechtste wat je dan kunt doen, is in paniek raken. Je moet rustig blijven en uit je organisatie blijven spelen. Je weet dat de meeste amateurclubs het laatste deel vermoeid raken en de ruimtes niet meer klein houden. Dat gebeurde ook”, zo schetste Sturing een veelvoorkomend scenario in de ongelijke strijd tussen profs en amateurs.

Michael Dingsdag bracht Vitesse na ruim een uur spelen op het juiste spoor, al had hij wel een Fries beentje nodig: 1- 2. Met twee verse en scherpe wissels klaarde Vitesse vervolgens het karwei. Fred Benson rondde een voorzet van zijn landgenoot Matthew Amoah af met een fraaie kopbal: 1- 3. Ook de knik van Igor Gluscevic, op aangeven van Stijn Vreven mocht er zijn: 1- 4.

Vitesse: Wapenaar; Vreven, Van den Berg, Dingsdag, Fränkel; Van der Schaaf, Knopper ( 77. Gluscevic), Yakubu; Rojer ( 66. Benson), Amoah, Esajas ( 79. Hersi). Harkemase Boys – Vitesse 1- 4 ( 1- 1). 18. Herder ( e. d.) 1- 0, 43. Goedhart 1- 1, 66. Dingsdag 1- 2, 73. Benson 1- 3, 85. Gluscevic 1- 4.

Bron:De Gelderlander 8-8-2005

Jong Vitesse wint toernooi Veluwezoom

VELP – Jong Vitesse is winnaar geworden van het toernooi dat werd georganiseerd door amateurclub Veluwezoom.

Vitesse won in de finale met 3-1 van De Graafschap. Jong Vitesse was voor de gelegenheid versterkt met spelers van de eerste selectie, zoals Ruud Knol, Theo Janssen, Igor Gluscevic, Youssouf Hersi, Gill Swerts en Fred Benson. De Graafschap was verder niet versterkt.

Hersi en Gluscevic scoorden ook in de finale. De derde Vitesse-treffer was een eigen doelpunt. Vitesse had de finale bereikt door overwinningen op WSV Apeldoorn (4-0) en Rheden (5-0). Het toernooi trok veel belangstelling.

Bron: Omroep Gelderland 07-08-2005

Moeizame bekerzege Vitesse in Harkema

HARKEMA – Vitesse heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van de Amstel Cup door een 4-1 zege op Harkemase Boys.

Het ging allerminst soepel voor Vitesse en zeker in de beginfase was het spel van de Arnhemmers ondermaats. De eerste treffer was een cadeautje. Verdediger Herder van Harkemase Boys verlengde een scherp aangesneden corner van Richard Knopper in het eigen doel. Via Matthew Amoah, Abubakari Yakubu en Peter van den Berg, die de lat raakte, had de score verder kunnen oplopen.

Een counter van de thuisclub zorgde op slag van rust voor de 1-1 via Goedhart, ondanks een blok van Purrel Frankel.

Na rust speelde Vitesse nog steeds een te laag baltempo. De beste kans was voor Remco van der Schaaf, maar zijn kopbal werd van de lijn gehaald.

De ban werd twintig minuten na rust pas gebroken, toen Michael Dingsdag na een afgeslagen corner raak schoot. Daarna sloeg de vermoeidheid toe bij Harkemase Boys en kon Vitesse zich uitleven.

Uit een voorzet van Matthew Amoah kopte invaller Fred Benson knap raak en een andere invaller, Igor Gluscevic, zorgde met een kopbal voor de 1-4 eindstand. Voetballend hield het allemaal niet over bij Vitesse, dat de geschorste spelverdeler Theo Janssen node miste.

Bron: Omroep Gelderland 07-08-2005

Michael Dingsdag helpt Vitesse op weg

HARKEMA – Bij Vitesse haalden alleen de verdedigers hun normale niveau in de bekerwedstrijd tegen Harkemase Boys.

Michael Dingsdag speelde als een van de weinigen zelfs een goede wedstrijd met sober defensief werk en af en toe ook een fraaie lange pass. Bovendien maakte hij de belangrijke 1-2. “We waren aan het wachten op die goal. Meestal is dat het geval tegen dit soort clubs. We hadden zeker tachtig procent balbezit en dan komt die kans wel. Ik ben nu ook vaker betrokken bij dode spelmomenten.”

De loting maakt Dingsdag weinig uit: “Je moet toch van iedereen winnen. NEC uit? Jahoor, dat is ook goed.”

Bron: Omroep Gelderland 07-08-2005

Dramatische start ergert Sturing

HARKEMA – De slechte start van Vitesse tegen Harkemase Boys was een doorn in het oog van trainer Edward Sturing.

“Ik vond dat we dramatisch startten. Daarover was ik nog het meest pissig. Je geeft dat van tevoren nog aan, maar toch geven we in de eerste tien minuten zomaar twee kansen weg. Maar we zijn nooit in paniek geraakt. Later bleven we in de organisatie spelen en op een gegeven moment kunnen zij de ruimtes niet klein meer houden.”

Sturing had nog wel wat kritiek op de speelwijze: “We breien teveel. De bal gaat teveel breed en dan weer terug naar Van den Berg en Dingsdag.”

Bron: Omroep Gelderland 07-08-2005

Vitesse naar de volgende ronde Amstelcup

Vitesse heeft zich zaterdagavond eenvoudig kunnen plaatsen voor de volgende ronde van de Amstelcup. De Arnhemmers kwamen tegen het Friese Harkemase Boys niet in grote problemen en wonnen na het eindsignaal met 1-4.

Eldrige Rojer opende in de eerste de helft de score. Echter vlak voor het rustsignaal kwamen de Harkemase Boys op gelijke hoogte. Na de thee ging het tempo bij Vitesse flink omhoog. Wat resulteerde in een uiteindelijk ruim verdiende 1-4 overwinning. Doelpunten in de tweede helft:Dingsdag, Benson en Gluscevic.

6 augustus 2005

Vitesse Pool

Zaterdag 6 augustus is het zover. Dan gaat op het forum van deze site met de bekerwedstrijd tegen Harkemase Boys de Vitesse Pool 2005-2006 van start. Alle Vitessefans zijn van harte welkom een gokje te wagen op de officiële wedstrijden van Vitesse. Vorig seizoen brachten 314 fans voorspellingen uit in de pool. Meedoen is heel eenvoudig: gewoon even (gratis) registreren en inloggen op het forum, en de voorspellingen plaatsen in de betreffende topic. Dat kan zowel in de maand- als in de wedstrijdtopic. De SV heeft voor 250 euro aan prijzen ter beschikking gesteld.

Meedoen? Meer weten? Voor de Vitesse Pool: Klik Hier

29-07-2005

Consumentenbond richt meldpunt op voor Versatel-klachten

Terwijl over een week de voetbalcompetitie begint, stapelen de klachten over adsl van Versatel zich op. Ook de Consumentenbond mengt zich in de strijd

lees verder...

Bron:webwereld.nl 6-8-2005

Vitesse speelt bekerduel 18.00 uur

Vitesse speelt de eerste ronde van het KNVB-bekertoernooi op zaterdag 6 augustus om 18.00 uur. Tegenstander is de Friese hoofdklasser Harkemase Boys. Het bestuur van die club heeft de KNVB gisteren verzocht het duel op dat tijdstip vast te stellen. Vitesse treft een ‘op papier’ taaie tegenstander in de nummer twee van de zaterdag hoofdklasse C. De nieuwe trainer Pieter Bijl kan beschikken over oud-profs als Tony Alberda (Veendam, Heerenveen) en doelman Egbert Darwinkel (ex FC Groningen en Veendam). De wedstrijd wordt gespeeld op sportpark De Bosk in het Friese Harkema.

augustus 2005

Gezamenlijk bericht van de Supportersvereniging PSV en de SOVS

Op woensdag 3 augustus 2005 heeft de bestuursrechter in Almelo een belangrijke uitspraak gedaan inzake de kwestie van de Supportersvereniging PSV en de Samenwerkende Organisaties van Voetbal Supporters tegen de Burgemeester van de gemeente Almelo. In de uitspraak schorst de rechter het besluit van de Burgemeester om de PSV supporters een verplichte reisregeling op te leggen!

Deze uitspraak is niet alleen belangrijk voor alle PSV supporters die willen afreizen naar Almelo op zaterdag 13 augustus, maar ook voor alle Nederlandse voetbalfans!

“De uitspraak legt een bom onder de door Nederlandse burgemeesters zo vaak gehanteerde combiregelingen voor voetbalfans, Het moet maar eens afgelopen zijn met de willekeur waarmee burgemeesters in dit land, vaak op uitdrukkelijk verzoek van de politie, combiregelingen opleggen voor fans van de uitspelende club”, aldus een gelukkige Ger van Os, voorzitter van de Supportersvereniging PSV.

Niet alleen stelt de rechter vast dat een burgemeester die verplichtingen oplegt die uitstrekken buiten zijn/haar gemeentegrens zijn bevoegdheid ver te buiten gaat. Maar ook stelt de rechter in feite vast dat verplichte combi’s opleggen aan voetbalsupporters geen oplossing voor het probleem voetbalvandalisme vormt!

Marcel Winkelman, vice-voorzitter SOVS: “Een baanbrekende uitspraak, waar iedere Nederlandse voetbalfan blij mee mag zijn!”

Overigens laat de bestuursrechter ook duidelijk weten dat commerciële belangen ook hun grens hebben en dat de KNVB aldus geen inspraak dan wel een rol heeft bij het opleggen van enige combiverplichting.

Meer info, zoals de hele uitspraak, op de site van de Supportersvereniging PSV; www.supver-psv.nl

4-8 augustus 2005

Vitesse zet een dikke streep door open avond

Het ‘evaluatieteam van Vitesse’ is niet van plan de open avond in 2006 terug te laten keren. Reden is de teleurstellend verlopen clubpresentatie zaterdagavond bij Gelredome.

lees verder...

Bron:Gelderlander 4-8-2005

Blessure Gill Swerts niet ernstig

ARNHEM – De blessure die Vitessenaar Gill Swerts dinsdagavond opliep in het oefenduel tegen Valleivogels, valt mee.

De gelegenheidslinksback moest na een charge van een speler van Valleivogels al na een kwartier spelen het veld verlaten. De vrees bestond dat Swerts een zware voetblessure had opgelopen. Woensdagmorgen is gebleken dat de blessure niet ernstig is. Donderdag kan hij weer met de groep meetrainen.

Dat laatste geldt ook voor Youssouf Hersi. Hij stond een week langs de kant vanwege vocht in zijn knie. De selectie van Vitesse is daarmee voor het eerst sinds lange tijd volledig fit.

Bron: Omroep Gelderland 03-08-2005

Knopper gelooft wel in nieuw systeem

SCHERPENZEEL – Hoewel het nieuwe 4-4-2 systeem bij Vitesse allerminst soepel loopt, heeft aanvoerder Richard Knopper er wel vertrouwen in.

Voor Knopper is er een nadrukkelijke rol weggelegd, hij speelt achter spits Matthew Amoah in een vrije rol. “Dat bevalt me goed. Theo Janssen heeft ook zo’n vrije rol, maar dan vanaf links. We kunnen dan ook op elkaars positie terecht komen, daar kan veel gevaar door ontstaan. De trainer wil graag dat wij beiden voor de goal komen.”

Knopper beseft dat Vitesse nog zoekende is: “Het systeem heeft wel potentie, na rust tegen Genk liep het wel goed.”

Bron: Omroep Gelderland 03-08-2005

Verdediging staat volgens Van den Berg

SCHERPENZEEL – Terwijl Vitesse vooral aanvallend nog druk aan het zoeken is naar het juiste systeem, staat het defensief wel goed. Peter van den Berg vormt met Michael Dingsdag het centrum.

“Ik heb vorig jaar ook al met Michael gespeeld en we kunnen het bovendien persoonlijk ook goed met elkaar vinden.We praten veel over bepaalde situaties.Als Ruud Knol ook weer wedstrijdfit is, heeft de trainer nog meer keuze en wordt iedereen alleen maar scherper.”

Van den Berg weet wat Vitesse goed beheerst: “Het is een doel om een vervelende ploeg te zijn om tegen te spelen, maar we moeten meer scoren.”

Bron: Omroep Gelderland 03-08-2005

Vitesse wint laatste oefenduel met 8-0

SCHERPENZEEL – Vitesse heeft de laatste oefenwedstrijd van de voorbereiding met 8-0 gewonnen van Valleivogels.

Bij rust was het 2-0. Vitesse speelde opnieuw in een 4-4-2 systeem, maar het draaide erg moeizaam. Eldridge Rojer en Peter van den Berg scoorden de enige treffers tegen de eerste klasser.

Na rust speelde Vitesse met drie man voorin en liep het veel soepeler. Theo Janssen, die voor rust anoniem was aan de linkerkant, speelde centraal en had een hoofdrol. Janssen tekende voor 0-3. Via Remco van der Schaaf, tweemaal Purrel Frankel, Igor Gluscevic en Fred Benson werd het 0-8 in Scherpenzeel.

Bron: Omroep Gelderland 03-08-2005

‘Aanslag’ verpest heuglijke dag van Gill Swerts

Het was een dag die mooi begon, maar snel en lelijk eindigde voor Gill Swerts. De nieuweling in de selectie van Vitesse werd opgeroepen voor Jong België en ’s avonds in Scherpenzeel uit de wedstrijd geschopt.

lees verder...

Bron:Gelderlander 3-8-2005

Vitesse alleen op papier sterk

Op papier staat er een aardige ploeg, in de praktijk deugde er zaterdagmiddag weinig van Vitesse. De ploeg presenteerde zich voor eigen fans in Gelredome met een magere uitvoering tegen RC Genk (2 – 2).

lees verder...

Bron:Gelderlander 1-8-2005

Amper zesduizend fans op eerste open avond Vitesse

De eerste open avond van voetbalclub Vitesse is qua bezoekersaantallen teleurstellend verlopen. Nog geen zesduizend fans waren zaterdagavond aanwezig op het voorplein van stadion Gelredome. Vooraf was gerekend op twaalfduizend bezoekers. In tegenstelling tot andere jaren speelde Vitesse nu eerst een wedstrijd en waren er daarna diverse festiviteiten. Andere jaren was dat programma omgekeerd. De verandering was doorgevoerd op voorspraak van trainer Edward Sturing. Vitesse vermoedt dat door de bouwvak veel supporters op vakantie waren. ,,Ook kan het zijn dat de tegenstander van de wedstrijd niet aansprak”, aldus woordvoerder Ester Bal. Deze week volgt een evaluatie.

Bron:Gelderlander 1 augustus 2005

‘Nieuw shirt? Alleen als hij eruit is gegroeid’

Voetbalclub Vitesse hield zaterdag haar jaarlijkse open dag. Hét moment om je als supporter in het nieuw te steken. “Een echte fan moet uitgedost zijn in geelzwart.”

lees verder...

Bron:Gelderlander 1-8-2005

Hoofdsponsor: