augustus 2007

De Graafschap bezig met Fränkel

De Graafschap wil de selectie nog versterken met Purrel Fränkel. De linksback wil daar zelf nog niets over zeggen. “Ik ben druk bezig, maar is kan nog niet zeggen met welke club”, zegt Fränkel. De verdediger speelde eerder al vier jaar voor de Graafschap. In 2002 stapte hij over naar Vitesse. De Graafschap probeerde de Amsterdammer in 2004 ook al vast te leggen, maar dat liep vast op de financien.

Fränkel zou hangend op links moeten gaan spelen. Als alternatief heeft De Graafschap Thijs Sluijter van het Bulgaarse Litex Lovech op het oog.

Bron: Omroep Gelderland TxT 31-08-07

Swerts start in basis bij Vitesse

Gill Swerts keert in de derby tegen NEC terug in de basis van Vitesse. Hij begint in plaats van de onfortuinlijke Cees Keizer.

Swerts blonk als invaller tegen Sparta en AZ al uit bij Vitesse, dat verder in dezelfde samenstelling speelt als tegen AZ. Theo Janssen die op de training al wel weer even tegen een bal trapte, is nog niet fit. Sebastien Sansoni is nog twee wedstrijden geschorst.

Opstelling: Velthuizen; Verhaegh, Sprockel, van der Schaaf, Espinoza, Megrelishvili; Swerts, Yakubu, Pryor; Kolk, Gommans

Bron: Omroep Gelderland TxT 31-08-07

Gommans heeft zin in de derby

Harrie Gommans is een van de nieuwkomers bij Vitesse die derhalve nog nooit een Gelderse derby heeft meegemaakt. De Limburger wil wel eens zien hoezeer die wedstrijd leeft.

“De mensen spreken erover, je merkt het overal. Maar laten wij maar gewoon winnen. Of ik dan scoor, is niet zo belangrijk. Het loopt momenteel lekker met ons als team.”

Gommans viel in tegen Sparta en bracht mede de ommekeer. Tegen AZ stond hij in de basis. “Ik ben een heel ander type spits, daarom ben ik ook gehaald. De trainer heeft mij vaak bekeken en geeft me veel vertrouwen.”

Bron: De Gelderlander 31-08-07

Column Devito – 2 staafjes wierook

Na een teleurstellende 12e plek vorig seizoen is Vitesse allereerst de voorbereiding maar matig doorgekomen. De tegenvallende opbrengst van Lazovic moest gedriëndeeld worden, waar de gemeente van betaald moest worden én ook nog een goede vervanger van gehaald moest worden.
Kolk, Keizer, Gommans en Megrelishvili werden vroeg gehaald, Lorca komt alsnog als de targetman. Hij heeft de voorbereiding gemist, evenals de eerste competitiewedstrijden.
Maar…Vitesse heeft de polen gekeerd en… lees verder...

 SV Vitesse 31-08-2007 

Vitesse – AZ

Foto-impressie van Vitesse – AZ, gemaakt door SV fotograaf edelf.

lees verder...

Bron: SV Vitesse 30-08-2007

Vitesse moet Keizer lang missen

De blessure van Cees Keizer valt tegen. De Volendammer komt voor de winterstop zeker niet meer in actie voor Vitesse.

De jonge middenvelder viel in de thuiswedstrijd tegen AZ geblesseerd uit. Maandag onderging hij een MRI-scan, waarop alleen schade aan de meniscus van zijn linkerknie te zien was. Keizer onderging donderdag een kijkoperatie, waaruit bleek dat ook zijn voorste kruisband is afgescheurd.

Het Vitesse-talent moet over een maand opnieuw onder het mes, waarna hem een maandenlange revalidatie wacht. Keizer kwam deze zomer over van Jong Ajax.

Bron: Omroep Gelderland 30-08-2007

Swerts: sprookje kent geen einde

Gill Swerts is definitief opgenomen in de Belgische selectie voor de EK-kwalificatiewedstrijd op 12 september in en tegen Kazachstan.

De speler van Vitesse is nog maar een maand terug na een kruisbandblessure. “Het sprookje kent geen einde. Maar ik kan het begrijpen als Vitesse liever niet heeft dat ik ga. Ik wil ook een heel jaar belangrijk zijn voor Vitesse en niet maar een paar wedstrijden.”

De Belg ziet eigenlijk niet veel problemen. “De club en de bond moeten maar beslissen. Waarom zou ik niet gaan? De kans bestaat ook dat ik zondag in de basis start tegen NEC.”

Bron: Omroep Gelderland TxT 30-08-2007

Vitesse verhuurt Meulens aan AGOVV

Vitesse verhuurt Rihairo Meulens aan AGOVV Apeldoorn.

De 19-jarige aanvaller is nog niet direct inzetbaar, omdat hij revalideert van een knieblessure. Meulens is afkomstig uit Apeldoorn. Onder trainer Aad de Mos debuteerde het talent vorig seizoen bij Vitesse. In de bekerwedstrijd tegen PSV mocht Meulens zelfs in de basis beginnen.

Mede door het aantrekken van Santi Kolk, Harrie Gommans en de Chileen Gonzalo Lorca zou Meulens dit seizoen minder speeltijd krijgen, waardoor Vitesse het voor zijn ontwikkeling beter acht dat hij naar AGOVV gaat.

Bron: Omroep Gelderland TxT 30-08-2007

‘Ik ben de afgelopen jaren rustiger geworden’

De regen komt deze vrijdagmiddag met bakken uit de lucht. Toch trotseert een groepje Vitesse-supporters het noodweer dat Sportcentrum Papendal voor een moment teistert. Ze wachten op hun helden, die echter nog aan de lunch zitten. De spelers laten niet lang op zich wachten en verrassen de doornatte fans vervolgens geduldig met een krabbel.

Remco van der Schaaf (28) is inmiddels ook gearriveerd. Alle ruimten op trainingsaccommodatie De Slenk zitten vol. Daarom verschuift Van der Schaaf in het koffie-hok wat meubels en creëert zo een plek waar hij rustig zijn verhaal kan doen.

lees verder...

Bron: Arnhemse Koerier 30-08-07

Nieuwe spits onder de indruk van Vitesse

Na een lange zoektocht naar een nieuwe spits, heeft Vitesse in de 22-jarige Gonzalo Lorca de aanvalsleider voor de toekomst gevonden. De Chileen speelde in zijn vaderland voor topclub Colo Colo en kwam deze zomer tijdens het toernooi om de Copa America uit voor de nationale ploeg. Lorca wordt het eerste seizoen gehuurd en Vitesse heeft een optie tot koop bedongen. Volgend jaar zou hij de Arnhemmers ongeveer anderhalf miljoen euro moeten kosten.

‘Of dit de topper is die we zochten, dat moet natuurlijk nog blijken’, aldus trainer Aad de Mos. ‘Maar ik heb wel heel veel vertrouwen in deze jongen. Hij heeft een goed linkerbeen en kan zowel in de punt van de aanval als vanaf de vleugels spelen. Hij wordt een echte publiekslieveling. En doordat Giovanny Espinoza en Santi Kolk óók Spaans spreken, wordt hij zó in de groep opgenomen.’

Lorca zelf was tijdens zijn eerste dagen in Arnhem onder de indruk. Bovendien maakte hij de wedstrijd van Vitesse tegen AZ vanaf de tribunes mee. ‘Het trainingscomplex lijkt wel op de boerderij van mijn oma’, aldus de Chileen. ‘Wel gezellig, hoor. Ik heb veel zin in het avontuur hier en hoop heel veel doelpunten te gaan maken.’

Bron: VI magazine nr35 30-08-2007

Column Borgman: Het is het seizoen van Aad

Voetbaltrainers hebben zelden een beslissende invloed op het verloop van een wedstrijd. De meeste coaches parasiteren op de individuele kwaliteiten van hun spe­lers. Aad de Mos bewees tegen AZ nog maar eens waarom hij een toptrainer is. Hij bedacht de strijdwijze waarmee Vitesse de nooit verwachte 1-0 winst boekte. Natuurlijk voerden de spelers het ultradefensieve systeem op indrukwekkende wijze uit, maar deze zege komt op het conto van De Mos.

Voor de trainer kwam de stunt precies op tijd. Door de belab­berde voorbereiding was achter de schermen bij Vitesse de pleuris behoorlijk losgebarsten. De Mos mocht niet meer in de openbaarheid roepen dat hij een nieuwe spits wilde, technisch manager Jan Streuer was al druk bezig de zwartepiet bij de trai­ner te leggen, voor het geval dat de prestaties tegen zouden gaan vallen, en ondertussen hekelden ze samen de media die alleen maar constateerden wat er gaande was. Niet voor niets heeft De Mos zijn elftal na de voorbereiding behoorlijk omge­gooid.

Volgens Streuer was de spelers­groep al voor de komst van Juan Lorca beter dan die van vorig jaar. Maar de spectaculaire come­back van Gill Swerts en de team­prestatie tegen AZ maken de se­lectie natuurlijk niet meteen beter dan die van vorig seizoen. Ik vind het opvallend dat De Mos zich liet muilkorven. Waar­schijnlijk voelt de trainer meer druk dan vorig jaar. Zeker nu Lorca is gestrikt, geldt voor De Mos dat hij in zijn tweede jaar kan werken met een selectie die hij zelf heeft samengesteld. Nieuwe spelers als Jasar Takak, Santi Kolk, Harrie Gommans en Lorca kwamen op voorspraak van De Mos naar Arnhem. Dit moet het seizoen van Aad de Mos met Vitesse worden.

Bron: De Gelderlander 30-08-07

Esajas kan lieveling worden’

Manager Sheffield Wednesday is blij met Vitessenaar.

De bliksemtransfer van Vitessenaar Etiënne Esajas naar SheffieldWednesday is door mana­ger Brian Laws goed ontvangen. ‘Ik ben heel blij dat wij een speler van zijn kaliber bij Vitesse hebben kunnen kopen’, laat de coach van Sheffield weten.
Sheffield staat na drie duels 24ste en laatste in de Championship, de Engelse eerste divisie, en is nog puntloos.

‘Etiënne Esajas is snel, heeft een goede pass en een prima voorzet. Hij heeft mij overtuigd tij­dens de training. Ik denk dat hij een geweldige aanwinst is voor Sheffield Wednesday en een pu­bliekslieveling zal worden’, aldus Laws, die de Amsterdammer maandag en dinsdag aan het werk zag. Esajas, die voor drie jaar teken­de, reageerde op de website van The Owls opgetogen op zijn verras­sende move. De 22-jarige aanvaller speelde twee seizoenen voor Vites­se en scoorde drie keer in 33 duels. Hij mocht vertrekken, maar ADO en VVV hengelden vergeefs naar de gunsten van de oud-Ajacied.

‘Sheffield Wednesday is een grote club die volgens mij in de Premier League thuishoort’, stelt Esajas op de site. Als het aan Sheffield ligt, debuteert Esajas zaterdag al tegen Bristol City.

Bron: De Gelderlander 30-08-07

VI: Actueel

Onder leiding van zonnekoning Aad de Mos is Vitesse vooralsnog de verrassing van de competitie. Twee duels, zes punten; Arnhem weet niet wat het overkomt. Te meer omdat afgelopen zaterdag titelkandidaat AZ werd verslagen (1-0). Bovendien presenteerde de club met Gonzalo Lorca ook nog de gewenste nieuwe spits. Over vernieuwde inzichten aan de Rijn. ‘De voorbereiding heeft me vooral geleerd wat er niet moet.’

Geen geschikter medicijn dan een overwin­ning. Aad de Mos kan erover meepraten. De ervaren trainer kende met twee zeges in de eerste twee duels (1-2 tegen Sparta Rot­terdam en 1-0 tegen AZ) een bliksemstart in de competitie en kan zich bij winst op aarts­rivaal NEC, komende zondag, definitief in de Arnhemse recordboeken laten bijschrijven. De Mos is de held in Arnhem, met de zonne­bril in zijn haar zelfs een ware zonnekoning. Maar ook voor de Hagenaar zelf komt het als een verrassing dat Vitesse medekoploper is

lees verder...

Bron: VI Magazine 29-08-07

Michael Jansen moet nog even wachten

Michael Jansen mag ondanks de geslaagde herkeuring nog niet meteen meetrainen bij Vitesse. “Het wachten is op een akkoord van het UWV”, legt zijn zaakwaarnemer Karel van Burik uit. “Dat moet binnenkomen bij Vitesse. Als dat zover is, kan Michael de training hervatten. Dan zit hij niet meteen op topniveau, maar daar kan hij in ieder geval weer naartoe werken.”

Volgens algemeen directeur Paul van der Kraan van Vitesse is een snelle rentree voor Jansen aanstaande. “Voooruitlopend op het akkoord van het UWV, gaat de medische staf op korte termijn voor hem een trainingsprogramma samenstellen.”

Bron: Omroep Gelderland TxT 29-08-07

Esajas tekent bij Sheffield Wednesday

Etienne Esajas verhuist van Vitesse naar Sheffield Wednesday. De 22-jarige aanvaller tekende woensdag een contract voor drie jaar bij de huidige nummer laatst in de Engelse Championship. De club uit Sheffield gaf op de eigen website niet aan hoeveel de Engelsen hebben betaald voor de linkspoot. Esajas speelde twee seizoenen voor Vitesse.

Hij kwam 32 competitieduels in actie voor de Arnhemmers en scoorde twee keer. “Mijn manager belde me op en vroeg me of ik op proef wilde bij Sheffield”, aldus Esajas op de website van de ‘Owls’. “Ik dacht: ‘Waarom niet’, want het is Sheffield. Het is een grote club, die in de Premier League thuishoort.”

Bron: Sportweek 29-08-07

Rihairo Meulens mogelijk naar AGOVV

AGOVV heeft zich bij Vitesse gemeld voor Rihairo Meulens. Vitesse heeft het verzoek in beraad, maar staat niet onwelwillend tegenover een verhuur van de negentienjarige aanvaller die momenteel herstelt van een operatieve ingreep aan zijn meniscus.

Volgens de technische leiding van de club is het goed voor de ontwikkeling van de speler dat hij speeltijd krijgt. Bij Vitesse is de kans hierop, gezien de concurrentie voor de spitsposities, niet heel erg groot. Zowel Meulens als de club hebben echter nog geen definitief ‘ja’ gezegd tegen de eerste divisionist uit Apeldoorn.

Bron: Vitesse.nl 29-08-2007

Lorca in afwachting papieren

Juan Gonzalo Lorca is terug naar zijn geboorteland Chili en in afwachting van de benodigde papieren om voor Vitesse uit te mogen komen. De Chileense spits komt voor een huurperiode van één seizoen over van Colo Colo. Vitesse heeft daarbij een optie tot koop bedongen.

Manager Voetbal Jan Streuer: “We wachten op de papieren en dat kan voor het weekend in orde zijn, maar ik verwacht dat dit pas na het weekend geregeld wordt. Daarna is Lorca inzetbaar voor Vitesse, maar of dat al na de wedstrijd tegen NEC is of nog een duel later, is nu nog niet te zeggen.”

Streuer verder over de 22-jarige Lorca: “Het is een jonge, talentvolle spits die al tien keer is uitgekomen voor het nationale elftal elftal. Hij zal het nu hier moeten laten zien.”

Bron: Vitesse.nl 28-08-07

Velthuizen in preselectie Jong Oranje

Doelman Piet Velthui­zen van Vitesse is door bondscoach Foppe de Haan opge­nomen in de voorlopige selectie van Jong Oranje voor het EK-kwa­­lificatietreffen met Noorwegen.
Het duel wordt vrijdag 7 septem­ber gespeeld in Frederikstad. Velt­huizen was vorige week ook van de partij in het kwalificatieduel met Macedonië (0-1 winst).

Bron: De Gelderlander 28-08-07

Kapotte buitenmeniscus voor Cees Keizer

Vitesse-speler Cees Keizer heeft een kapotte buitenmeniscus in de linkerknie. Dat wees een MRI-scan maandag uit. De middenvelder ondergaat deze week nog een kijkoperatie.

Dan wordt duidelijk of er wellicht nog meer schade is aan het gewricht. “Aan de ene kant ben ik opgelucht, maar ik ben toch nog voorzichting”, zegt het Volendamse Vitesse-talent.

“Ik ben er niet helemaal gerust op. Een scan geeft nou eenmaal geen honderd procent garantie. Maar als het dit is, valt het mee, want het is niet te vergelijken met een kruisbandblessure, waarvoor ik even vreesde.”

Bron: Omroep Gelderland TxT 27-08-07

Gill Swerts in Belgische voorselectie

Vitessenaar Gill Swerts heeft nog maar twee wedstrijden gespeeld na zijn zware knieblessure, maar is nu alweer opgenomen in de voorselectie van de Belgische ploeg voor de interland tegrn Kazachtstan op 12 september.

“Dit is wel heel snel”, reageert de Belg aangenaam verrast. “Ik ben pas vier weken weer vol in training. Hier had ik echt geen rekening mee gehouden. Ik had dat pas over enkele maanden weer verwacht. Ik voorzie wel goede jaren met de Belgische nationale ploeg als dit team een aantal jaren zo blijft.”

Zijn ploeggenoot Onur Kaya is opgenomen in de voorselectie van Jong België.

Bron: Omroep Gelderland TxT 27-08-07

Arnhemse afdankertjes zetten AZ te kijk

Op een avond vol geestdrift in Arnhem rijden de karretjes van Vitesse de Ferrari’s van AZ in de prak. Aad de Mos: ‘Misschien worden we de sensatie van de eredivisie.’

Terwijl Louis van Gaal, met onder zijn arm een blocnote plus bijbehorende opbergmap, verstijfd de aftocht van AZ gadeslaat, grist Aad de Mos de zonnebril uit zijn haar. De vreugdedans kan beginnen. Hij is eerder bij de fanatieke fans achter het doel dan de uitgeputte spelers.

lees verder...

Bron: Volkskrant 27-08-07

Vitesse zet AZ voor het blok

Bliksemstart voor ploeg van De Mos na stunt tegen titelkandidaat

Vitesse vindt zichzelf na twee speelronden verrassend te­rug aan de – gedeelde – kop van de eredivisie. Na winst bij Sparta op de openingsdag verraste de ploeg van trainer Aad de Mos zaterdaga­vond titelkandidaat AZ: 1- 0. Daarvoor was in het matig bezette stadion Gelredome (slechts 17.855 toeschouwers) een onvervalst staal­tje betonvoetbal nodig. Vitesse zet­te AZ zodanig voor het blok dat een treffer van nieuwkomer Santi Kolk voldoende was voor de twee­de driepunter van het seizoen: 1-0. Voor en na de treffer in de 27ste minuut stond de Arnhemse ploeg negentig minuten met de rug te­gen de muur.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 27-08-07

Gouden treffer in Kolkend Gelredome

Santi Kolk roemt teamprestatie Vitesse na stunt tegen AZ (1-0).

Vitesse heeft zaterdaga­vond gestunt in een Kolkend Gel­redome. Een vroege treffer van Santi Kolk, zijn eerste in Arnhem­se dienst, bezegelde de fenomena­le teamprestatie in het duel met ti­telaspirant AZ (1-0). De mooiste complimenten komen vaak uit de hoek van de tegenstan­der. AZ- trainer Louis van Gaal er­kende zaterdag dat zijn ploeg moei­te had met de strijdwijze van Vites­se. „ Ze speelden met een diepe spits ( Harrie Gommans, red.) en eentje er omheen (Kolk, red.) Vooral met die laatste hadden we moeite. Hij was levensgevaarlijk.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 27-08-07

Gommans is een ‘ type Koller, Drogba’

Winnende coach roemt teamprestatie en sleurende spits

Elke moderne voetbal­ploeg heeft een ‘ Harrie Gommans’ nodig, zei Vitesse-trainer Aad de Mos zaterdagavond na de verras­sende 1-0 winst van zijn ploeg op AZ. „ Gommans heeft een uitste­kende wedstrijd gespeeld; het vast­houden van de bal, sleuren, trek­ken, hij was van grote waarde.”

Vitesse haalde de lange Limburger deze zomer weg bij eerste divisie­club MVV. „Ik heb hem uitgebreid aan het werk gezien. Gommans is een efficiënte speler, met veel tech­niek. Niet veel spelers van zijn lengte hebben zo’n goeie techniek. Juist in moeilijke wedstrijden als deze heb je zo’n speler nodig. Een type Jan Koller (AS Monaco,red.), Drogba (Chelsea,red.). Dan bedoel ik niet direct de kwaliteit van die spelers, maar het type speler”, al­dus De Mos, die zijn targetman met een knappe assist de enige treffer van Santi Kolk zag inleiden.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 27-08-07

Sportief drama voor basisspeler Cees Keizer

Volendammer raakt geblesseerd in eerste optreden basis Vitesse.

Vitesse deinde zaterdag mee op de golven van euforie, na de stunt tegen AZ (1-0). Maar in de Arnhemse feestvreugde was geen plaats voor Cees Keizer, die een sportief drama beleefde. Keizer moest zich al na dertien mi­nuten laten vervangen vanwege een knieblessure. Het eerste onder­zoek leverde gisteren nog geen dui­delijke diagnose op. De linksbeni­ge middenvelder zal vandaag een mri- scan laten maken van zijn lin­kerknie.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 27-08-07

Vitesse evenaart seizoenstart 2004

Vitesse evenaart met twee overwinningen op rij de sei­zoenstart van 2004, toen de ploeg onder Edward Sturing begon met overwinningen bij Roda JC (2-3) en thuis tegen FC Groningen: 1-0. Ook in 1996 begon de Arnhemse ploeg met twee zeges; uit bij AZ (0-2) en thuis tegen FC Utrecht: 1-0. In de eredivisiehistorie van de Arnhemse club kwam het nog niet voor dat uit de eerste drie duels het volle pond werd gehaald. Vitesse ontvangt zondag ( 12.30 uur) buurman NEC.

Bron: De Gelderlander 27-08-07

Swerts begint op eigen verzoek op de bank

Gill Swerts begon zater­dagavond het thuisduel van Vites­se tegen AZ ( 1- 0) op eigen verzoek op de bank. De Belg had met zijn invalbeurt tegen Sparta nog het verschil gemaakt. „Hij heeft zelf aangegeven dat hij liever niet zo snel wordt gebracht. Gill heeft nog wat last van die knie. Als een spe­ler dat in zijn kop heeft zitten, moet je daarmee rekening hou­den. Maar toen er na dertien minu­ten een wissel nodig was ( Keizer viel uit,red.) zei hij ‘toe maar’”, al­dus trainer Aad de Mos

Bron: De Gelderlander 27-08-07

Vitesse akkoord met Colo Colo over Lorca

Vitesse en de Chileense topclub Colo Colo hebben een ak­koord bereikt over de overstap van Juan Lorca, de spits van de Chi­leense club. Lorca, zaterdag me­disch goedgekeurd, wordt voor een jaar verhuurd aan Vitesse, dat hem volgend jaar voor 2 miljoen dollar ( huidige koers; 1,5 miljoen euro) kan overnemen. Vitesse moet nog met de 22-jarige Chileen onderhandelen over zijn contract.

Bron: De Gelderlander 27-08-07

Fränkel niet haalbaar voor De Graafschap

De Graafschap heeft vergeefs getracht Purrel Fränkel over te nemen van Vitesse. Vol­gens trainer Jan de Jonge van De Graafschap komt er geen nieuwe speler bij. Linksback Fränkel is in Arnhem overbodig. Hij was eerder actief bij De Graafschap en was toen altijd een betrouwbare links­back. De financiën van de Doetin­chemse club laten het niet toe om de Vitessenaar over te nemen.

Bron: De Gelderlander 27-08-07

Man of the Match Vitesse – AZ

Zaterdag viel er tijdens de eerste thuiswedstrijd Vitesse – AZ niet alleen in het Gelredome volop te genieten. In een bomvol supportershome Monnikenhuize haalden de fans de spelers van der Schaaf en Sprockel met een daverend applaus en luid gejuich binnen.

De via de SMS service massaal door de Vitesse supporters uitgeroepen Man of the Match Remco van der Schaaf was een gelukkig man, zo vertelde hij de nieuwe Supporters Vereniging interviewer, voor dit seizoen, Arne. “Wij stonden goed en de ruimtes werden klein gehouden. AZ had daar geen antwoord op. Iedereen werkte hard voor elkaar en we hebben de drie punten dan ook dik verdiend”.

Civard Sprockel vertelde geen communicatieproblemen te hebben met zijn centrum maatje Espinoza en back Megrelishvili.”Het zijn goede voetballers en het gaat met allerlei talen en gebaren door elkaar. Maar wij hebben weinig nodig om elkaar te begrijpen”.

Nieuw is dat de spelers het tegen elkaar opnemen in een voetbalspel. Het hele seizoen wordt gespeeld voor de meest gescoorde goals en, bij gelijke stand, het snelst gescoorde doelpunt. Van der Schaaf wist de penalty die Sprockel in het spel had veroorzaakt te verzilveren. Zo won hij met 1-0 in de 88ste minuut.

Gelukkige winnaar van de loterij was de tienjarige Yannick Kemper, die trots samen met Remco van der Schaaf op de foto ging.
(Foto’s door edelf)

Bron: SV Vitesse 26-08-07

Gommans: “We geloofden in de zege”

Harrie Gommans was zaterdag erg belangrijk voor Vitesse in het duel met AZ. Niet alleen stelde hij Santi Kolk in staat om de te scoren, ook zorgde hij voor rust in het team. VoetbalPrimeur sprak met de aanvaller na de wedstrijd.

“Voorafgaand aan de wedstrijd zei de trainer dat als we de tactiek perfect zouden uitvoeren, we zouden winnen” gaf de spits te kennen. “En we geloofden met zijn allen in een goede afloop van de missie, een zege op AZ.” Het 24-jarige aanspeelpunt had een belangrijk aandeel in die missie met de assist op Santi Kolk in de 26ste minuut van de wedstrijd. Deze laatste bracht met een laag schot al vroeg in de wedstrijd de eindstand op het bord.

De Arnhemmers stonden in grote delen van het duel onder druk. Ze leken vooral te loeren op de kansjes die vroeg of laat zouden komen. Gommans over de speelwijze van zijn team: “We hebben ook echt niet zo verdedigend gespeeld, of althans, dat was niet de bedoeling, maar AZ kan gewoon zo goed voetballen dat je wel terug moet. We hebben uiteindelijk een handvol kansen gecreëerd en zij hebben er maar twee gehad.”

Vitesse-coach Aad de Mos was na afloop van het treffen erg tevreden met zijn team. “Het was een fantastische teamprestatie. In het bijzonder wil ik Harrie Gommans complimenteren met zijn spel, hij sleurde, hij trok, hij was fantastisch.” Gommans: “Ik kreeg de opdracht de bal vast te houden voorin en zodoende voor rust in het team te zorgen. Dat is aardig gelukt.”

Bron: Voetbalprimeur 26-08-07

Diagnose MRI Keizer maandag.

Cees Keizer heeft zondagochtend een MRI scan ondergaan. De middenvelder die tegen AZ startte als basisspeler, moest zich na 13 minuten laten vervangen met een knieblessure. Keizer verdraaide de knie in een duel met Kemy Agustien en gaf direct aan niet meer verder te kunnen spelen.

De diagnose van de scan kon direct na afloop van het onderzoek nog niet met zekerheid worden gesteld. Dit gebeurt derhalve maandag.

Bron: Vitesse.nl 26-08-07

Gill Swerts blinkt opnieuw uit

Vitessenaar Gill Swerts moest al vroeg invallen tegen AZ, maar net als tegen Sparta groeide de Belgische international uit tot de uitblinker.

Met zijn dynamische spel was Swerts de aanjager van Vitesse. “We hebben als team negentig minuten geknokt. In de eerste helft kwamen we verdiend op voorsprong. We stonden allemaal kort op onze man en lieten AZ niet voetballen.”

Swerts genoot van de kolkende sfeer in Gelredome. “Met het publiek zo achter je was het echt schitterend. Na een moeilijke voorbereiding staan we er nu gelukkig. Wn hebben nu zes punten, wat niemand had verwacht.”

Bron: RTV Gelderland TxT 26-08-07

Cees Keizer vreesde voor kruisband

Voor Vitessenaar Cees Keizer was de wedstrijd tegen AZ binnen een kwartier alweer voorbij.

“Ik kreeg een klein duwtje van Kemy Agustien en mijn balans was even weg”, verklaarde de Volendammer. “Ik ging door mijn linkerknie en schrok enorm, want ik dacht dat het mis was met mijn kruisband. Ik heb dat al eens gehad in mijn rechterknie en het voelde net zo.”

Keizer weet niet of het ook zo ernstig zal zijn. “De knie is niet volgelopen, dat was toen wel het geval. Op de club gaan we verder kijken. Jammer, net nu ik voor het eerst in de basis stond. Dat voelde ik wel aankomen trouwens.”

Bron: RTV Gelderland TxT 26-08-07

Abubakari Yakubu is helemaal terug

Abubakari Yakubu was een van de vele uitblinkers bij Vitesse. De Ghanees heerste voor de verdediging.

“Dit was een goede tactiek, het liep prima. Zeker ook met Gill Swerts erbij, het klopte helemaal. Ikzelf voelde me ook goed, zo speel ik graag. Bij Ajax was ik de tijger, ik streef er naar om ook de tijger van Vitesse te worden.”

Yakubu stond recentelijk nog op de nominatie om een transfer te maken naar Saudi-Arabie. Dat lijkt nu van de baan. “Ik weet het niet, ik heb geen idee of dat er nog van komt. Ik wil graag bij Vitesse blijven. Ik heb hier heel veel vrienden en ben helemaal terug.”

Bron: RTV Gelderland TxT 25-08-07

Zonnekoning De Mos wint op tactiek

Aad de Mos zag zijn elftal met een uitstekende tactiek winnen van AZ.

Als een ware zonnekoning coachte De Mos met een zonnebril bovenop het hoofd. “Ik laat die bril liever niet liggen, dan raak ik hem maar kwijt. Maar dat is vooral leuk voor de pers. Maar dit was de juiste speelwijze om AZ hier te bestrijden. De ploeg als geheel was vanavond de uitblinker. Die moeten die tactiek toch kunnen uitvoeren.”

Ook zijn collega van AZ Louis van Gaal prees De Mos. “Aad heeft het geweldig gedaan.” De trainer geniet van de zes punten uit twee wedstrijden. “Dit is wel lekker als je zo begint.”

Bron: RTV Gelderland TxT 25-08-07

Doelpunt Kolk velt AZ

Een doelpunt van Santi Kolk na een half uur spelen heeft Vitesse een even verrassende als knappe overwinning bezorgd op AZ. Door de overwinning staat Vitesse op zes punten uit twee duels.

AZ nam direct het initiatief in Gelredome, maar slaagde er meer een uur niet in om een kans te creëren. Tot aan de zestien meetr mocht de ploeg van Louis van Gaal voetballen, daarna stond er het verdedigingsblok Sprockel (speelde spits Ari volledig uit de wedstrijd), Verhaegh en Espinoza.

Vitesse kreeg af en toe mogelijkheden via Pryor en het sterke aanspeelpunt Harrie Gommans. Een vroege tegenvaller, de blessure en wissel van Cees Keizer, werd na een half uur spelen deels teniet gedaan door de mooie openingsgoal van Vitesse. Gill Swerts bediende Santi Kolk, die uit de draai de verre hoek vond: 1-0.

Na rust was het eerst Vitesse dat beter voetbalde, grote kans Haim Megrelisvili, maar na een kwartier spelen nam de druk van AZ meer en meer toe. Van Gaal bracht Medunjanin en Pellé om minimaal de gelijkmaker te forceren. Het leverde de ploeg een aantal dotten van kansen op, maar die waren achtereenvolgens niet besteed aan Pellé en tweemaal Martens.

Na negentig minuten en drie extra in de blessuretijd was het feest in Gelredome en kreeg het hardwerkende en met passie gevulde spel van Vitesse de ultieme beloning: drie punten en zes uit twee gespeelde wedstrijden

Bron: Vitesse.nl 25-08-07

Vitesse stunt met 1-0 zege op AZ

Vitesse heeft thuis tegen AZ een verrassende en knappe zege behaald.

Vitesse trok zich vooral terug tegen het arrogant spelende AZ, maar had wel de eerste kans via een venijnig schot van de sterk ingevallen Gill Swerts. Na 26 minuten opende Santi Kolk de score en op aangeven van Swerts maakte de spits bijna 2-0. Velthuizen voorkwam met een sliding de gelijkmaker van Ari.

AZ drong in de tweede helft meer aan, maar de handbalverdediging van Vitesse wankelde nauwelijks, al miste een Pelle een enorme kans. Op wilskracht bleven de Arnhemmers overeind en leverden zo een enorme stunt, die wel verdiend was.

Bron: RTV Gelderland TxT 25-08-07

AZ loopt bij Vitesse tegen nederlaag aan

In Gelredome kon AZ pas in de slotfase een vuist maken. Het was voor de Alkmaarders onvoldoende om Vitesse van de winst af te houden. De Arnhemmers versloegen de titelkandidaat met 1-0 en staan zelf op zes punten na twee duels.

Voorafgaand aan het duel in Arnhem vestigde AZ-coach Louis van Gaal de aandacht op zich. Nadat hij eerder Danny Koevermans al buiten de selectie had gelaten, besloot de trainer Ryan Donk op de bank te houden. De verdediger had zaterdag tegen de regels in een duel van AZ A1 bekeken en was daardoor volgens Van Gaal niet voldoende met de wedstrijd tegen Vitesse bezig. Milano Koenders maakte daardoor zijn competitiedebuut. De beslommeringen vooraf leken AZ niet te deren. De Alkmaarders heersten in het eerste kwartier en Vitesse kon alleen toekijken. De thuisclub kreeg bovendien te maken met tegenslag toen Cees Keizer met een ernstig lijkende knieblessure van het veld moest. De voorsprong van Vitesse kwam dan ook onverwacht. Harry Gommans ontsnapte aan de rechterkant van het veld en bediende Santi Kolk op maat: 1-0. Gedragen door de voorsprong beet Vitesse wat meer van zich af, bleef het gemakkelijker op de been en kreeg het zelfs kansen op een tweede treffer.

AZ was het na de tegentreffer helemaal kwijt. De aanvalsspel stokte en naarmate de wedstrijd vorderde verzandden de verdedigers van de Alkmaarders in het versturen van lange passes. Die waren in de meeste gevallen een prooi voor de verdedigers van Vitesse. Pas in de 67ste minuut dwong AZ de eerste echte kans af. Invaller Graziano Pellé raakte de bal echter niet goed. Het voor de gasten wel het sein de druk verder op te voeren. Maarten Martens tikte de bal vlak voor tijd centimeters naast. Mede daardoor bleef het 1-0 en verloor AZ al vroeg in de competitie de eerste punten.

Bron: VI 25-08-07

Aad de Mos wacht met smart op de grote drie

Vitesse is het haasje als AZ het balletje kan laten lopen.

Vitesse is – de winst bij Sparta ten spijt – lang niet klaar voor de competitie. Trainer Aad de Mos gaf gistermiddag toe dat hij met smart wacht op de komst van de grote drie; de van een knie­operatie revaliderende Theo Jans­sen, de nog drie duels geschorste Sébastien Sansoni en de kersverse nieuwe aanvalsleider Juan Lorca, die gisterochtend onder een stra­lend zonnetje zijn eerste training bij Vitesse gadesloeg.

Het eerste thuisduel van 2007, van­avond 20.00 uur tegen AZ, komt voor allen te vroeg. Lorca wordt vandaag medisch gekeurd, maar zal de komende twee thuisduels (AZ en zondag 2 september NEC) zeker niet speelgerechtigd zijn. Vol­gende week keert de linksbenige spits terug naar Chili om daar de paperassen in orde te maken. „Tot die drie spelers terug zijn, is het zoeken. Ik heb wel een elftal in mijn hoofd, maar dan moet ieder­een beschikbaar zijn. Dat is de ko­mende weken in elk geval niet zo”, weet De Mos, die de winst bij Sparta als meevaller beschouwt.
„ Sparta speelde voor het eerst met drie spitsen en die jongens waren moeilijk bespeelbaar”, oordeelde De Mos die zijn ploeg na de dub­bele wissel in de 53ste minuut (Swerts en Gommans voor Benson en Kaya) zag opveren; van 1-0 naar 1-2. „Wij moeten nog groeien. Er stonden maar twee spe­lers op het veld die een jaar gele­den ook de openingswedstrijd tegen Sparta speelden; Van der Schaaf en Verhaegh. En wij heb­ben een slechte voorbereiding ach­ter de rug, al kan het net zo goed zijn dat we een hele goeie voorbe­reiding achter de rug hebben. De resultaten waren niet goed, maar als je de competitie goed begint, was je voorbereiding ook goed.”

Hoewel volgens De Mos de ‘best voetballende ploeg van Neder­land’ op bezoek komt, schat hij Vit­esse niet als kansloos in. „ AZ heeft wel een ingespeelde ploeg. Negen van de elf spelers die vorig jaar in het veld kwamen, speelden tegen VVV in de basis. Die wedstrijd ( 4- 0 AZ, red.) heb ik gezien. Het geheim van AZ is het middenveld, met Cziommer en Martens. Die zijn moeilijk af te stoppen. Als AZ het balletje laat lopen en wij kun­nen niet volgen, ben je het haasje. Wij moeten het baltempo eruit ha­len, maar dat weten de spelers ook wel. Daar zijn we de hele week mee bezig geweest”, aldus De Mos, die gistermiddag zijn opstel­ling niet bekend wilde maken.
Wel wilde hij een voorzichtige in­schatting maken van Vitesse’s mo­gelijkheden. „Wij hebben het ni­veau van het peloton; het rijtje van FC Twente tot Sparta; een groep van tien ploegen die om vijf plekken strijden. In die groep kan iedereen van iedereen winnen. En al die ploegen kunnen een keer stunten tegen een grote ploeg.”

Bron: De Gelderlander 25-08-07

Mads Junker vervangt Fred Benson

Mads Junker keert ver­rassend terug in de selectie van Vit­esse voor het thuisduel tegen AZ ( zaterdag 20.00 uur) De Deen kwam deze week met enkelklach­ten uit een oefenduel met Jong Vit­esse, maar is fit genoeg. Junker ver­vangt de naar RKC vertrokken Fred Benson. Onzeker is of de gro­te man van de eerste speeldag ( Gill Swerts) fit genoeg is om te starten.

Bron: De Gelderlander 25-08-07

Vrije verkoop voor duel Vitesse

Vitesse heeft voor het eerste thuisduel van het seizoen 2007-2008, vanavond tegen topper AZ, 17.200 kaarten verkocht. Voor de wedstrijd geldt vrije kaartver­koop. Zaterdag zijn er nog kaarten verkrijgbaar via ticketbox, de kas­sa’s aan het stadion zijn zaterdaga­vond open vanaf 18.00 uur, twee uur voor de start van de wedstrijd.

Bron: De Gelderlander 25-08-07

Lorca verlangt naar spelen in Europa

Vitesse kan aanvaller volgend jaar inlijven voor 2 miljoen dollar.

Het had niet veel gescheeld, of Vitesse had in de zoek­tocht naar een buitenland­se steraanvaller naast Juan Lorca ( 22) gegrepen. De Chileen was de­ze zomer bijna rond met Dinamo Kiev. Er waren echter problemen met de formaliteiten rondom de overgang en toen de voetballer in de Oekraïne rondkeek, besloot hij af te zien van het signeren van de klaarliggende verbintenis.

Lorca wist op dat moment reeds dat Vitesse al langere tijd belang­stelling voor hem had. Voor het grote publiek is hij weliswaar een (nog) onbekende speler, insiders kennen Juan Lorca al jaren. In Chi­li kwam hij uit voor de nationale jeugdselecties onder 20 en onder 23 jaar. Door een blessure miste hij in 2005 het jeugd WK in Neder­land. Lorca kreeg deze zomer van bondscoach Nelson Acosta een plek in de selectie voor het toer­nooi om de Copa America.
Hij speelde alle vier duels van Chi­li, dat strandde in de kwartfinales. Op dat grote internationale po­dium imponeerde de voetballer, die geboren is op de steenvlakten aan de rand van Santiago, de ruim vijf miljoen inwoners tellende hoofdstad van Chili. Lorca was twaalf jaar, toen scouts van Colo Colo hem op straat ontdekten en onderbrachten in de jeugdafdeling van de grootste club van het land. Het linksbenige talent begon als aanvallende middenvelder, maar schoof al snel een linie door naar de voorhoede. „Ik heb op veel posi­ties gespeeld, maar het best kom ik tot mijn recht als linkeraanval­­ler”, verklaarde Lorca tegenover Chileense media.

Op 7 juli 2004 maakte Lorca zijn debuut in de hoofdmacht van Co­lo Colo. Hij was toen negentien jaar. Een maandje na zijn debuut scoorde Lorca tegen Cobreloa zijn eerste doelpunt als profvoetballer.
Om hem meer ervaring op te la­ten doen, leende Colo Colo Lorca in 2006 uit aan de Chileense club Huachipato. Daar voldeed de snel­le aanvaller (11 goals in 34 wedstrij­den), waarna Colo Colo hem weer terughaalde naar Santiago.

Bij Colo Colo had hij echter geen geen basisplaats, mede door one­nigheid met de Argentijnse trainer Claudio Borghi. Het maakte de weg vrij voor een transfer naar Vit­esse, dat hem eerst een jaartje huurt. Daarna, zo luidt de optie in het contract, kan de Arnhemse club hem definitief inlijven voor 2 miljoen dollar; tegen de huidige wisselkoers bijna 1,5 miljoen euro.
„Ik ga niet weg vanwege ruzie met de trainer”, zei Lorca de voorbije dagen in de Chileense pers. „Ik kijk alleen naar de toekomst en daarvan verwacht ik veel. Het is een droom van mij in Europa te voetballen. Nederland is een land waar voetbal heel populair is. Daar wil ik me tonen, ontwikkelen en ervaring opdoen.”

Bron: De Gelderlander 25-08-07

‘ Juan Lorca is een echte straatvoetballer’

Volgens trainer Aad de Mos heeft Vitesse met Juan Lorca ‘een echte straatvoetballer’ in huis gehaald.
De Mos is verguld met de 22- jarige Chileen, die vandaag (zaterdag) medisch wordt gekeurd. „Een spe­ler voor het publiek, veel bewegin­gen, kappen en draaien. Een echt straatvoetballer”, zegt De Mos over de opvolger van de naar PSV vertrokken Danko Lazovic.

„ Hij is geen type Lazovic, eerder een type Suárez van FC Gronin­gen. Lorca kan ook op meerdere plekken in de aanval spelen”, weet de trainer, die zijn jongste aan­winst voornamelijk met de natio­nale ploeg tijdens de Copa Ameri­ca aan het werk zag. „We kenden hem al eerder, hij is door mij, Jan Streuer en Bosco Bursac zeer intensief gescout. We hadden drie aanvallers op het oog; dit was de beste keuze. Een aan­trekkelijke speler met een schitte­rend linkerbeen”, aldus De Mos, die weinig aanloopproblemen ver­wacht. „Hij wordt door Giovanny Espinoza wegwijs gemaakt, die spreekt Spaans, net als Santi Kolk en ik. We hebben een bont gezel­schap hier en als je een Chinees (Yu Hai,red.) aan het lachen krijgt, moet je een Zuid-Amerikaan ook aan het voetballen kunnen krij­gen”, aldus De Mos, die verwacht dat Lorca zijn debuut in Neder­land zal maken op zaterdag 15 sep­tember, uitgerekend bij de nieuwe werkgever van zijn voorganger Danko Lazovic: PSV.

De Mos: „ Ik ga er vanuit dat hij in de basis start. Daarvoor is hij ge­haald. Lorca is een speler die pre­cies in ons plaatje past; eentje met het nodige statiegeld. We hadden ook iemand van 29 kunnen grij­pen, maar dat is financieel een stuk minder aantrekkelijk.”

Bron: De Gelderlander 25-08-07

Lorca debuteert bij SML op De Bakenberg

Trainer Aad de Mos van Vitesse hoopt dat de nieuwe spits Juan Lorca dinsdag 4 september kan debuteren voor Vitesse in een oefenwedstrijd tegen SML.

Dat duel wordt vanaf 19.30 uur ge­speeld op het Arnhemse sportpark De Bakenberg. Lorca vertrekt vol­gende week naar Chili om de pa­pieren in orde te maken. Zijn de­buut staat gepland voor zaterdag 15 september: PSV-Vitesse.

Bron: De Gelderlander 25-08-07

Tijdstip rentree Jansen is nog onduidelijk

Het is onduidelijk wan­neer Michael Jansen ( 23) zijn ren­tree kan maken in de hoofdmacht van Vitesse. De verdediger heeft na twee jaar absentie wegens har­tritmestoornissen de herkeuring doorstaan en stelt met de medi­sche staf van Vitesse een program­ma samen. Michael Jansen staat tot medio 2008 onder contract bij Vitesse

Bron: De Gelderlander 25-08-07

Supportersproject Vitesse

Onlangs is een start gemaakt met het Supportersproject Vitesse. Het Supportersproject Vitesse is ondergebracht bij de stichting Vitesse Betrokken en heeft als doel de binding tussen club, supporters en samenleving te vergroten.

Het supportersproject richt zich enerzijds op maatschappelijk betrokken projecten als Scoren voor Gezondheid en Scoren door Scholing. Daarnaast richt het project zich op een effectieve en actieve benadering en werkwijze ten aanzien van kansarme en/of probleemveroorzakende jongeren uit Arnhem en omgeving.

lees verder...

Bron: Vitesse 21-08-07

Schaars ontbreekt nog bij AZ

AZ kan zaterdag in de uitwedstrijd tegen Vitesse nog altijd niet beschikken over Stijn Schaars en David Mendes da Silva. Beide spelers herstellen van blessures, maar zijn niet fit genoeg voor een plaats in de selectie.

Mendes da Silva traint nog niet mee met de selectie. Vrijdag deed hij voor zichzelf loopoefeningen. Schaars heeft de groepstraining wel weer hervat. ‘Zijn rentree gaat met horten en stoten’, zei Van Gaal. ‘Soms gaat het goed en soms weer wat minder. Donderdag moest Stijn de training voortijdig verlaten omdat hij teveel pijn had.’

Naast Schaars en Mendes da Silva zijn ook doelman Joey Didulica en Gijs Luirink zaterdag niet inzetbaar. Didulica revalideert na een blessure aan zijn hoofd. Luirink scheurde in de voorbereiding zijn voorste kruisband af en voetbalt voorlopig niet.

Van Gaal verwacht geen eenvoudige wedstrijd in Arnhem. De trainer zag Vitesse in de voorbereiding een aantal keer in actie, waaronder het duel tegen Athletic Club de Bilbao. De scheidsrechter blies voortijdig af na ongeregeldheden tussen beide ploegen. ‘Ik heb mijn spelers gewezen op de strijdlust van Vitesse’, zei Van Gaal vrijdag. ‘Ik denk dat we daar goed mee om kunnen gaan.’

Bron: ANP 24-08-2007

Keizer voelt zich al thuis in Arnhem

Vitesse-trainer Aad de Mos was vorige week bijzonder enthousiast over invaller Cees Keizer. De Volendamse middenveld kreeg de complimenten mee.

“Ja, dat las ik al. Het was natuurlijk ook een perfect moment. Het pakte goed uit, meteen bij mijn debuut. Te mooi om waar te zijn, vooral omdat we na mijn invalbeurt het resultaat om hebben gezet in een overwinning.”

Keizer kan op meerdere posities uit de voeten. “In de voorbereiding speelde ik vooral voor de verdediging, maar op de training speel ik soms ook op links. Ik voel me hier al thuis, al was het wel een overgang vanuit Volendam.”

Bron: Omroep Gelderland 24-08-2007

Gonzalo Lorca is heel blij met Vitesse

Gonzalo Lorca moet de keuring zaterdag nog doorstaan, maar dan lijkt niets zijn toekomst bij Vitesse meer in de weg te staan.

Lorca maakte vrijdag op Papendal alvast kennis met zijn medespelers. “Ik ben heel blij dat ik bij Vitesse kan gaan spelen. Ik heb al veel van de club op internet gezien. Het Nederlands voetbal staat er op internationaal niveau goed voor. Dit is heel belangrijk voor mijn toekomst als voetballer. Ik wil Vitesse helpen om goed resultaten te halen.”

De 22-jarige Chileen stelt even een ding heel duidelijk. “Ik wil Gonzalo Lorca worden genoemd en niet Juan.”

Bron: Omroep Gelderland 24-08-2007

Aad de Mos: meer variatie met Lorca

Vitesse-trainer Aad de Mos is zeer content met zijn nieuwe spits Gonzalo Lorca. “Met hem erbij kunnen we gevarieerder spelen. Hij wordt zaterdag gekeurd en dan hebben we er een hele creatieve speler bij. Hij is geen type Lazovic, meer een speler als Suarez.”

Lorca spreekt louter Spaans. “Dat is geen probleem, want hij is nu onder de vleugels van Espinoza. En Kolk spreekt ook Spaans. En dan hebben we Yaki nog, die kan alle talen. Het is nu toch al een bont gezelschap, dat vind ik mooi.”

Lorca kreeg de voorkeur boven andere spitsen. “Zoals Sonck, al 29 jaar, en Despotovic van Vojvodina Novi Sad.”

Bron: Omroep Gelderland 24-08-2007

De Mos wil een brutaal Vitesse zien

Vitesse-trainer Aad de Mos wil zijn opstelling voor de wedstrijd tegen AZ nog niet prijsgeven, maar duidelijk is wel dat er weinig zal veranderen.

De trainer heeft een hele hoge dunk van AZ. “Het is de best voetballende ploeg van Nederland. Ze spelen totaal anders dan vorig jaar, maar nog effectiever. Ik weet wel wat daartegenover moeten stellen. We zullen allemaal een zeven of een acht moeten scoren, dan maken we een kans. En als we de bal hebben, moeten we brutaal durven spelen.”

“AZ is een ander niveau. Wij behoren tot het peloton van tien van Twente tot Sparta, strijdend om vijf plaatsen.”

Bron: Omroep Gelderland 24-08-2007

De Nieuwelingen #3: Interview met Cees Keizer

Ieder jaar maakt een grote groep voetballers tijdens de zomerstop de overstap naar een nieuwe club. Vol vertrouwen en ambitie begint men enthousiast aan een nieuw hoofdstuk in hun voetbalcarriere. Eredivisievoetbal.com is benieuwd naar de verwachtingen, doelstellingen en ervaringen van deze nieuwelingen. Cees Keizer werd in 1986 geboren in Volendam. Na eerst in de jeugd voor de plaatselijke FC te hebben gespeeld, ging hij als B-junior voor Ajax spelen. In 2005 tekende hij zijn eerste contract bij de Amsterdamse club, maar kwam daar door de grote concurrentie niet tot speeltijd in het eerste elftal.

Afgelopen zomer maakte de Volendammer de overstap naar Vitesse, waar hij een van de Nieuwelingen is in de selectie van Aad de Mos. De linksbenige middenvelder tekende een contract voor twee seizoenen.

lees verder...

Bron: eredivisievoetbal.com 24-08-07

Juan Lorca in Arnhem voor afronden transfer
De Chileense aanvaller Juan Lorca is in Arnhem aangeko­men om de laatste details in zijn overgang naar Vitesse in te vullen. De 22- jarige speler van Colo Colo is gisteren in Nederland gearri­veerd. Waarschijnlijk zal hij van­daag de medische keuring onder­gaan. Indien er geen plotselinge kink in de kabel komt, dan huurt Vitesse Lorca een seizoen van de Chileense topclub, met een optie tot koop. Lorca is waarschijnlijk te­gen NEC (2 september) inzetbaar

Bron: De Gelderlander 24-08-07

Uniek boekwerkje voor een piek bij Vitesse

Voor een piek (een eu­ro) kunnen fans van Vitesse zater­dagavond bij de eerste thuiswed­strijd van het seizoen een uniek boekwerkje kopen. De jaarlijkse presentatiegids (78 pagina’s dik) bevat een overzicht van 115 jaar eindstanden van voetbalclub Vites­se in de historie, die loopt van 1892 tot 2007. Een dergelijk over­zicht is nog nergens op schrift te verkrijgen.

De gids bevat daarnaast gebruikelijke informatie over alle Arnhemse voetbalselecties (van de hoofdmacht tot de pupillen). De ‘presentatiegids Vitesse 2007/2008’ wordt zaterdagavond voor, tijdens en na de wedstrijd tegen AZ (af­trap 20.00 uur in Gelredome) ver­kocht.

Bron: De Gelderlander 24-08-07

Theo Janssen hervat de looptraining bij Vitesse

Theo Janssen heeft de looptraining hervat. De 26- jarige middenvelder van Vitesse revali­deert van een knie-operatie. Hij is voorlopig nog niet inzetbaar voor trainer Aad de Mos. Ook Etiënne Esajas ( teenblessure) en Rihairo Meulens ( kijkoperatie aan de zijn knie) zijn begonnen met de loop­training. Dat tweetal is zaterdag in de thuiswedstrijd tegen AZ (20.00 uur, Gelredome) net als Janssen niet inzetbaar.

Bron: De Gelderlander 24-08-07

Juan Lorca in Arnhem

Juan Gonzalo Lorca is in Arnhem. De Chileense spits van Colo Colo is in Arnhem om te onderhandelen over een overgang naar Vitesse.

Vitesse en Colo Colo zijn al langer in overleg over de overgang van Lorca. Woensdag kwam er een opening doordat Colo Cola aangaf nu wel open te staan voor een verhuur, waar eerder uitsluitend koop tot de mogelijkheid behoorde. Vitesse verwacht op korte termijn met zowel club als speler rond te komen.

Lorca zal ongeacht een akkoord sowieso niet in actie komen voor de uitwedstrijd tegen PSV. Wanneer de transfer rond komt zullen daarna zijn verblijfsvergunning en tewerkstellingsvergunning geregeld moeten worden. Dit neemt normaliter tenminste twee weken in beslag

Bron: Vitesse.nl 23-08-07

Juan Lorca gearriveerd in Nederland

De beoogde nieuwe spits van Vitesse, de Chileen Juan Lorca, is gisteravond in Nederland gearriveerd.

Vitesse is grotendeels rond met zijn club Colo Colo, maar moet de laatste details nog afronden. De Arnhemse club wil Lorca een seizoen huren met een optie tot koop. Vrijdag gaat Vitese ook met de Chileen om tafel zitten om met hem definitief rond te komen.

Juan Lorca moet de opvolger worden van de naar PSV vertrokken Danko Lazovic. Als de deal rondkomt, kan de Chileen zeker nog niet spelen tegen AZ vanwege formaliteiten als een werkvergunning, die hij dan nog moet verkrijgen.

Bron: Omroep Gelderland TxT 23-08-2007
Santi Kolk past precies bij Vitesse

Rebel op zoek naar de nuance

Met zijn witte schoentjes, lange haardos en Latijnse voornaam (Santiago) lijkt hij rechtstreeks weggelopen uit de etalage van de Serie A. Da’s misschien leuk meegenomen, maar Santi Kolk wil meer dan de mooie jongen uithangen.

Met een mix van Haagse bluf, aangeboren bravoure en talent hoopt de aanvaller bij Vitesse zijn vooruitgesnelde faam waar te maken.

Aan de hand van een reeks stellingen kijkt Kolk terug én vooruit. ‘Bij Vitesse is het nooit saai. Prima, zo’n club past precies bij me.’

lees verder...

Bron: Voetbal Magazine sept 2007

Aad de Mos herroept boycot tegen VI

Vitesse-trainer Aad de Mos heeft het de boycot tegen het blad Voetbal International herroepen.

De getergde trainer weigerde donderdag om VI-TV te woord te staan. Aad de Mos betreurt dit incident inmiddels en de verslaggevers van het voetbalweekblad zijn gewoon welkom bij Vitesse.

Aanleiding voor de aanvankelijke boycot is een artikel in Voetbal International van vorige week, waarin Vitesse-watcher David de Vries de club volgens Aad de Mos helemaal afbrandde. Ook was de trainer van mening dat spelers als Yu Hai, Santi Kolk en Jasar Takak belachelijk werden gemaakt in het stuk.

Bron: Omroep Gelderland 23-08-2007

Aad de Mos boycot Voetbal International

Vitesse-trainer Aad de Mos heeft het voetbalweekblad Voetbal International in de ban gedaan.

De getergde trainer weigerde donderdag om VI-TV te woord te staan. De Mos liet de verslaggever weten dat hij Voetbal International voorlopig boycot. Dat zou volgens de trainer ook gelden voor de spelers van Vitesse.

Aanleiding is een artikel in de Voetbal International van vorige week, waarin Vitesse-watcher David de Vries de club volgens De Mos helemaal afbrandde. Ook was de trainer van mening dat spelers als Yu Hai, Santi Kolk en Jasar Takak belachelijk werden gemaakt in het stuk.

Bron: Omroep Gelderland 23-08-2007

Michael Jansen is fit en mag beginnen

Goed nieuws voor Michael Jansen en Vitesse. Uit de herkeuring blijkt dat de 23-jarige verdediger fysiek volledig in orde is en weer aan de slag kan. Jansen staat al sinds mei 2005 aan de kant vanwege hartritmestoornissen.

De Arnhemse technische staf gaat nu met Jansen om tafel een trainingspro-gramma samen te stellen zodat de geboren Nijmegenaar zo snel mogelijk zijn rentree kan maken. Er stond voor Jansen veel op het spel bij de keuring. Omdat hij al twee jaar buitenspel stond, volgde er een afkeuringsprocedure en een wettelijke herkeuring. Bij een negatieve uitslag zou Jansens carrière op het hoogste niveau voorbij zijn.

Van 2002 tot 2005 groeide Jansen uit tot vaste waarde in de defensie van Vitesse. Hij deed dat zo goed, dat andere clubs hem in de gaten hielden en bondscoach Marco van Basten hem uitnodigde voor een stage. Jansen staat nog tot medio 2008 onder contract bij Vitesse.

Bron: VI 23-08-07

Juan Lorca naar Vitesse

Vitesse is druk doende de komst van de Chileense interna­tional Juan Lorca ( 22) af te ronden. De aanvaller van Colo Colo zal in Arnhem de plek in nemen van Fred Benson, die gisteren een vier­jarig contract heeft getekend bij eerstedivisionist RKCWaalwijk.

Benson had bij Vitesse, waar hij in 2004 vanuit de jeugdopleiding van Ajax kwam, nog een contract voor één jaar en dat heeft RKC moeten afkopen. De contacten tussen RKC en Benson dateren al vanaf de zo­merstop, toen duidelijk werd dat hij weg mocht bij Vitesse. „Ik heb zelf lang getwijfeld. Het is toch een stap terug van ere- naar eerste divisie, maar ik wil spelen”, zegt de in Ghana geboren Amsterdam­mer.

De afgelopen twee seizoenen bij Vitesse maakte Benson in 54 wed­strijden dertien goals, veelal als in­valler. In totaal speelde hij 62 com­petitieduels voor Vitesse, waarin hij veertien keer scoorde

Vervolg

Vitesse vestigt hoop op Lorca

Speurtocht naar een spits lijkt succesvol te eindigen in Chili.

Alleen een onverwachte kink in de kabel lijkt de komst van de Chileense spits Juan Lorca (22) naar Vitesse nog te kunnen dwars­bomen. Hoewel in het internatio­nale transferverkeer voor voetbal­lers niks onmogelijk is, wijst alles op een snelle komt van de Chileen­se international, die dit seizoen al zes wedstrijden speelde voor Colo Colo; dé topclub uit Santiago de Chili.

Lorca is een 1,83 meter lange, links­benige spits, die in de zomer actief was met Chili in de Copa Ameri­ca. Chileense media melden dat Lorca komend jaar door Vitesse wordt gehuurd. De Arnhemse club zou daarnaast een optie tot koop hebben bedongen, die rond april 2008 moeten worden gelicht. Voetbalmanager Jan Streuer van Vitesse wil de komst van Lorca niet officieel bevestigen, maar sluit zijn komst niet uit. Het contract met de Chileen is nog niet gete­kend.

Het is waarschijnlijk dat het leeu­wendeel van de financiering door de externe financiers ‘ Vrienden van Vitesse’ wordt gedaan. Die maakten vorig jaar de lucratieve komst van Danko Lazovic ( nu PSV) mogelijk. De Arnhemse club, die gisteren Fred Benson aan RKC verkocht, heeft zelf financieel nau­welijks mogelijkheden.

Bron: De Gelderlander 23-08-07

Benson mist waardering en vertrekt met pijn

Aanvaller (23) uit Ghana stapt per direct over van Vitesse naar RKC.

Hij gaf lange tijd aan te willen vechten voor zijn kans bij Vitesse, maar gisteren tekende Fred Benson toch een (vierjarig) contract bij RKC Waalwijk. „ Het doet me pijn dat ik Vitesse zo moet verlaten, maar ik moet als voetballer aan mezelf denken.”

Na drie seizoenen in de hoofdse­lectie van Vitesse vertrekt de oud-speler van ( Jong) Ajax met een dubbel gevoel uit Arnhem. „ Ik geloofde niet echt in mijn toe­komst bij Vitesse”, zegt de 23-jari­ge Ghanees. „Ik had niet echt het gevoel dat ik gewaardeerd werd. Mijn vertrouwen en motivatie wer­den minder.” Toch stond Benson afgelopen zon­dag in de basis tegen Sparta. „Dar ging niet best. Ik speelde voor het team en voor de supporters. Maar ik kan voor mezelf niet meer de motivatie opbrengen. RKC meld­de zich bij Vitesse en Vitesse ging akkoord met mijn vertrek. Daar spreekt geen vertrouwen uit.”

Benson ontgroeide in Arnhem nooit de status van superinvaller. Maar hij wil meer. Hij kon ook naar de Oekraïne, maar gaat nu in de eerste divisie spelen. „Ik kon in het buitenland meer verdienen, maar daar gaat het niet om op mijn leeftijd. Eredivisie of eerste di­visie, dat maakt mij niet uit. Het gaat om de motivatie voor mezelf om beter te worden. Ik moet spe­len. Bij RKC heb ik een goed ge­voel over de club en over mijn kan­sen.”

Benson kwam bij Vitesse tot 62 competitieduels en veertien com­petitietreffers. Hij vertrekt met pijn, maar zonder wrok. „Ik neem niemand iets kwalijk. Elke trainer heeft spelers in wie hij het ziet zit­ten. Dat is overal zo in het voetbal. De trainer heeft niet het vertrou­wen in me dat ik eerste spits wordt. Vitesse zoekt niet voor niets nog een spits. Ik heb twee jaar gevochten voor die plek, maar ik heb niet de kracht dat nog lan­ger te doen.”

Bron: De Gelderlander 23-08-07

Oefenduel SML-Vitesse is naar half acht

Het geplande oefenduel tussen voetbalclub SML en de profs van Vitesse is verplaatst van zeven uur naar half acht (19.30 uur). De wedstrijd wordt dinsdag 4 september gespeeld op het Arn­hemse sportpark De Bakenberg. SML dankt de wedstrijd tegen de profs aan de jarenlange samenwer­king. SML bood jeugdteams van Vitesse zowel een trainings- als een wedstrijdaccommodatie

Bron: De Gelderlander 23-08-07

Vitesse heeft met Lorca zijn spits binnen

Op de dag dat Vitesse Fred Benson aan RKC Waalwijk verkocht, is de Arnhemse club erin geslaagd de 22-jarige Chileen Juan Lorca voor een seizoen te huren van Colo Colo. De verwachting luidt dat morgen de laatst details worden afgewikkeld. In de overeenkomst is een optie tot koop opgenomen.

Bron:Sportweek.nl 22-08-2007

Chileense media: ‘Vitesse huurt Juan Lorca’

Vitesse heeft woensdag de Chileense aanvaller Juan Lorca voor 1 jaar gehuurd van het Chileense Colo Colo. Vitesse heeft daarnaast een optie tot koop op de 22-jarige aanvaller bedwongen, zo melden diverse Chileense media.

 22-08-2007

Benson: dit vertrek doet mij pijn

Fred Benson heeft een dubbel gevoel bij zijn transfer van Vitesse naar RKC Waalwijk.

“Aan de ene kant ben ik blij dat ik nu naar een club ga waar ik eindelijk de waardering en het vertrouwen voel, dat ik zo gemist heb de laatste tijd bij Vitesse”, zegt de aangeslagen spits. “Ik had op een gegeven moment echt geen motivatie meer, het doet me erg veel pijn dat ik geen vertrouwen kreeg.”

Benson snapt niet dat hij bij Vitesse geen basisplaats verdiende. “Ik speelde vaak als invaller en heb belangrijke doelpunten gemaakt, maar steeds werd ik er weer naast gezet.”

Bron: Omroep Gelderland TxT 22-08-07

10 Vragen aan Gill Swerts

De afgelopen maanden had hij een gebrek aan aan¬dacht, maar na zijn heldenrol van afgelopen zondag tegen Sparta Rotterdam haalde Gill Swerts (24) in één klap alle schade in. Een gescheurde kruisband hield de Belg een seizoen aan de kant, op Het Kasteel bleek hoezeer Vitesse zijn energieke middenvelder de afgelopen maanden heeft gemist. Swerts is terug, maar wil meer. ‘Ik ben niet naar Arnhem gekomen om in de middenmoot te spelen.’

Dit kon niet beter.

‘Klopt. Negen maanden heb ik uitgekeken naar het moment dat ik mijn rentree zou maken. Afgelopen zondag kwam alles bij elkaar. De trainer bracht me in op een moment dat de ploeg het erg moeilijk had en ik voelde me meteen lekker in het veld. Dat je dan ook nog eens bij beide doelpunten bent betrokken, is alleen maar een kroon op het werk. Vandaar dat ik zo emotioneel reageerde. Als je maanden in de put zit en daar dan op deze manier weet uit te krabbelen, is dat een groot compliment voor jezelf.

lees verder...

Bron: VI magazine 22-08-07

Technisch manager Streuer: ‘Tamuz komt niet naar Vitesse’

Vitesse hoopt na de verkoop van Fred Benson aan RKC Waalwijk komende week zijn nieuwe spits te presenteren. “Dat is wel de bedoeling,” zegt technisch manager Jan Streuer. “We zijn hard bezig. Maar garanties heb je nooit.” Afgelopen weekend was een scout van de Arnhemse club in Israël om international Toto Tamuz van Beitar Jeruzalem te bekijken. “Maar hij komt zeker niet,” zegt Streuer.

Bron: Sportweek 22-08-2007

Vitesse heeft een spitsenprobleem

Vitesse heeft mede door de verkoop van Fred Benson aan RKC Waalwijk een acuut spitsenprobleem.

Mads Junker liep dinsdag een blessure op aan zijn linkerenkel. Foto’s wezen uit dat er niets is gebroken, maar de Deen is een vraagteken voor zaterdag tegen AZ. Ook Rihairo Meulens ontbreekt nog vanwege een knie-operatie. Santi Kolk en Harrie Gommans zijn de enige fitte spitsen in de Arnhemse selectie.

Vitesse is naarstig op zoek naar een aanvaller en deed een vergeefse poging om Wesley Sonck over te nemen van Borussia Mönchengladbach, maar dat bleek financieel niet verantwoord.

Bron: Omroep Gelderland 22-08-2007

Benson naar RKC Waalwijk

Fred Benson heeft een nieuwe club: RKC Waalwijk. De populaire aanvaller was in de voorbereiding reeds te kennen gegeven dat hij mocht uitzien naar een andere club. Hij kon in de selectie van trainer Aad de Mos niet op een basisplaats rekenen.

Hoewel Benson in de openingswedstrijd van het seizoen tegen Sparta wel gewoon in de basis begon, kozen speler en club dinsdag in overleg toch voor een overgang naar eerstedivisionist RKC. Voor Benson was de belangrijkste reden dat hij in Waalwijk kan rekenen op aanzienlijk meer speelminuten. Woensdagochtend kon de transfer worden beslecht toen bleek dat Benson de medische keuring goed had doorstaan.

Fred Benson tekende een contract voor vier jaar bij RKC. Hij speelde 62 wedstrijden in het eerste elftal van Vitesse, waarin hij 14 doelpunten maakte. Vorig jaar kreeg hij de bijnaam ‘supersub’, omdat zijn invalsbeurten veelal (belangrijke) doelpunten opleverden.

Bron: Vitesse.nl 22-08-2007

Fred Benson van Vitesse naar RKC

Vitesse heeft Fred Benson verkocht aan RKC Waalwijk.

De aanvaller tekent voor vier jaar bij de eerste divisieclub. Benson maakte bij Vitesse vooral furore als invaller. De 23-jarige Ghanees was de afgelopen twee seizoen telkens de meeste scorende invaller van de eredivisie.

Benson kwam in 2004 naar Vitesse vanuit de jeugd van Ajax. Hij was bedoeld voor Jong Vitesse, maar dwong al snel een plaats af in de A-selectie. Omdat hij er niet structureel in slaagde om een basisplaats te bemachtigen, wilde de spits vertrekken. Vitesse zoekt nog steeds naar een nieuwe aanvaller.

Bron: Omroep Gelderland 22-08-2007

Geen paniek in het Gelredome

Vitesse ontspoorde in de voorbereiding tegen Athletic de Bilbao. De clubleiding maakt zich zorgen over de disicipline in de selectie. Het elftal voetbalde dramatisch en de beloofde spits kwam niet.

Paniek in Arnhem?

,,Belachelijk, we hebben een beter elftal dan vorig jaar.’’

lees verder...

Bron: AD 21-08-07

Geen straf voor Vitesse na vechtpartij

De aanklager betaald voetbal zal Vitesse geen straf opleggen voor de vechtpartij in de slotfase van het oefenduel yegen Atletic de Bilbao.

De aanklager heeft de tv-beelden bij Vitesse opgevraagd. Ook zijn in zijn overweging meegenomen de verklaringen van Vitesse en van scheidsrechter Kevin Blom meegenomen. Verder speelt mee het feit dat Vitesse zelf al tegen enkele individuen maatregelen neemt.

Aanleiding voor de vechtpartij was een vermeende elleboog van Gill Swerts. Sebastien Sansoni, Abubakari Yakubu, Jasar Takak en assistent Pieter Huistra behoorden daarna tot de vechtersbazen.

Bron: TVGelderland TxT 21-08-2007

Ter Horst hoofd facility Vitesse

Vitesse heeft Roger ter Horst aangesteld als hoofd facility op het trainingscomplex Papendal.

Hij neemt daarmee een groot deel van de taken over van de vertrokken manager facility Arco Jochemsen. De oud-speler van Vitesse is op eigen verzoek gestopt met zijn functie, omdat zijn taken hem inhoudelijk tegenvielen. Jochemsen was een jaar geleden begonnen op Papendal.

De 37-jarige Roger ter Horst is sinds 2000 al in dienst van Vitesse als materiaalman en is een geboren en getogen Arnhemmer.

Bron: Omroep Gelderland 21-08-2007

Scorende Junker raakt geblesseerd

Vitesse-spits Mads Junker leek een prima rentree te maken tegen de Groesbeekse derde klasser Rood Wit.

De Deen scoorde vier keer in de met 8-0 gewonnen wedstrijd van Jong Vitesse en ondervond vrijwel geen last meer van zijn bovenbeenblessure, maar vervolgens viel hij uit met een enkelblessure. “Het gebeurde in een botsing met Yu Hai. Ja, dat is even vervelend. Kijken of ik snel herstel. Maar goed, ik ben blij met die vier doelpunten, ook al waren het allemaal intikkers.”

De andere doelpunten in Groesbeek kwamen van Purrel Fränkel, Wiljan Pluim, Lorenzo Naarden en Leon Toonen.

Bron: TVGelderland TxT 21-08-07

SML oefent wederom tegen Vitesse

Zondagvierdeklasser SML is er opnieuw in geslaagd Vit­esse te strikken voor een vriend­schappelijke wedstrijd. De forma­tie van trainer Aad de Mos komt op dinsdag 4 september (19.00 uur) naar sportpark de Bakenberg in Arnhem.
SML was in het verle­den jarenlang gastheer voor de jeugdelftallen van Vitesse, die in­middels trainen en spelen op Pa­pendal en in Apeldoorn.

Bron: De Gelderlander 21-08-07

Swerts wijst dolend Vitesse de weg

Arnhemse ploeg wint ouverture competitie bij Sparta (1-2)

Gill Swerts heeft het dolende Vitesse gistermiddag de weg gewezen tijdens de ouverture van de competitie. De 24-jarige Belg stond als invaller aan de basis van de verrassende driepunter te­gen Sparta (1-2). Vitesse vierde uitgebreid feest op Het Kasteel. Trainer Aad de Mos liep voorop naar het vak met de meegereisde aanhang en de spe­lers vonden elkaar in wavende haag. De Arnhemse vreugde was zeer verklaarbaar. Na de erbarmelij­ke en tumultueuze voorbereiding stond Vitesse al meteen onder hoogspanning. En dus zorgde de pikstart in de competitie tot grote opluchting. „Het beste medicijn voor een elftal dat niet in vorm was, is winnen”, stelde De Mos op Spangen. „Deze overwinning is ook voor mij een grote verrassing, zeker na de eerste helft.”

Op Het Kasteel zette Vitesse aan­vankelijk de lijn van de zwakke voorbereidingsfase voort. Het duurde tot de 55ste minuut, voor­dat de bezoekers erin slaagden een inzet af te leveren die richting het Rotterdamse doelvlak vloog: An­duele Pryor schoot op de vuisten van Sparta-doelman Cor Varkevis­ser, die de geblesseerde oud-Vites­senaar HaraldWapenaar verving. Na de laatste, weinig hoopgevende oefenpartij tegen Athletic Bilbao had De Mos zijn elftal behoorlijk omgegooid. De ruit op het mid­denveld sneuvelde en met Remco van der Schaaf en Abubakari Yaku­bu koos de trainer voor twee con­trolerende middenvelders, centraal voor de defensie. Die ingreep was geslaagd, want Vitesse was minder instabiel dan tijdens de oefencam­pagne.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 20-08-2007

Gill Swerts: ‘ Hier ben ik weer!’

Matchwinnaar Vitesse viert droomrentree in vreugdetranen.

Gill Swerts heeft gis­termiddag de openingswedstrijd van het voetbalseizoen gevierd in tranen van vreugde. De Belgische pechvogel hielp Vitesse in Rotter­dam aan een niet meer verwachte overwinning bij Sparta: 1-2. Swerts (24) liet na zijn winnende treffer negen maanden van frustra­tie, eenzaamheid en dreigende ver­getelheid de vrije loop. Hij vierde zijn wonderschone doelpunt met een merkwaardige omkleedpartij op het veld. Daarbij, zo legde hij la­ter uit, was het voornaamste doel het shirt achterste voren te draaien voor de camera..

Dat lukte uiteindelijk. „Ik wilde de mensen voor de televisie laten zien dat Swerts weer terug is. Na negen lange maanden. Het was zwaar en het was een eenzame strijd. Als je geblesseerd bent, tel je niet mee. De mensen vergeten je, de aandacht is weg. Dat kwam er allemaal uit op dat moment.” Het moment was er één om bij stil te staan. Maar ook bij de eerste Arnhemse treffer van het seizoen speelde de Belg, terug van een lan­ge revalidatie na zijn knieoperatie, een hoofdrol. Swerts verving in de 53ste minuut zijn jonge landge­noot Onur Kaya, die moeite had de rechter flank te bespelen.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 20-08-2007

Aad de Mos wil niet te hoog van de toren blazen

Trainer looft veerkracht Vitesse na 2-1 winst in eerste competitieduel.

Vitesse-trainer Aad de Mos staarde zich gisteren in Rotterdam niet blind op de cijfers na de mooie ouverture tegen Sparta (1-2). „We moeten niet te hoog van de toren blazen”, sprak de coach. „Het had bij de rust ook 2- 0 voor Sparta kunnen zijn. Veel dingen zijn voor verbetering vat­baar, daar hoef je geen kenner voor te zijn. Maar er stond veel druk op de ploeg door de afgelo­pen week. De ploeg heeft veer­kracht getoond en wil zich verbete­ren. Ik ben heel gelukkig met de manier waarop we het laatste uur hebben gespeeld.”

„In de eerste helft waren we zoe­kende, zelfs dolende. Ik dacht dat Sparta met een man meer op het veld stond, dat kwam vooral door die snelle jongens voorin. Het laat­ste kwartier voor rust kreeg ik al wat meer hoop en na rust vond ik Vitesse beter. De 1- 1 was verdiend en ik had eerlijk gezegd niet meer gerekend op de 1-2. Dat Swerts hem zo mooi maakt, is geen toe­val. Zo scoorde hij donderdag twee keer identiek voor Jong Vites­se.”

„De opstanding kwam vooral door Swerts”, vervolgde De Mos. „ Als hij in de ploeg komt, lijkt het wel alsof iedereen meer gaat lo­pen. In het moderne voetbal kun je niet alles uit stand doen. Je zag dat na de komst van Swerts het bij ons ging lopen, zoals het in de voorbereiding niet had gedaan.”

Bron: De Gelderlander 20-08-2007

Van der Schaaf over 1- 1: ‘ Ik dacht oh God’

Remco van der Schaaf was gistermiddag in Rotter­dam een gelukkig voetballer na de winst op Sparta (1-2) en zijn gelijk­maker. De aanvoerder van Vitesse pikte in de 77ste de rebound op na een doelpoging van Swerts. „Ik had wel het gevoel dat de bal daar zou komen, maar ik dacht wel even ‘oh God, hij gaat nog een keer stuiten, als ik ’ m er maar in schiet’. Ik heb niet eens gezien hoe die bal het doel in ging.”

Bron: De Gelderlander 20-08-2007

‘Een wedstrijd met twee gezichten’

‘Een wedstrijd met twee gezichten’, oordeelde Vitesse aanvoerder Remco van der Schaaf na de gewonnen wedstrijd bij Sparta: 1-2. „We moesten wennen aan een nieuw systeem. Sparta had een mannetje over. In de rust zeiden we tegen elkaar ‘ hier hoe­ven we niet te verliezen, zelfs niet gelijk te spelen’. Na rust hadden we geluk dat het geen 2-0 wordt. We zijn feller en agressiever gaan spelen, dat was een stuk beter.”

Bron: De Gelderlander 20-08-2007

Aandewiel: ‘ Vitesse voor rust dreigender’

Sparta-trainer Gert Aandewiel vond Vitesse voor rust (0-1 stand) dreigender dan erna. „Over de linkerkant kwam veel ge­vaar”, verwees hij naar vooral de­butant Haim Megrelashvili: „Er werden een paar ballen van de lijn weggetrapt.” Na rust viel de beslis­sing evenwel aan de andere kant; over rechts. Aandewiel: „Die wis­sels van Vitesse brachten wel wat, zeker Swerts, daar hadden wij geen antwoord op.”

Bron: De Gelderlander 20-08-2007

Vier debutanten bij seizoenstart Vitesse

Op de openingsdag van Vitesse in de eredivisie, gister­middag bij Sparta (1-2 winst), heb­ben vier spelers hun debuut ge­maakt in het shirt van Vitesse. In de basisopstelling stonden alleen Haim Megrelishvili (Maccabi Hai­fa) en Santi Kolk (ADO Den Haag) op het veld. Na rust vielen Harrie Gommans ( MVV) en Cees Keizer (Jong Ajax) in bij Vitesse. Voor Kei­zer was het ook zijn debuut in het betaalde voetbal.

Bron: De Gelderlander 20-08-2007

Vitesse opent alleen tegen Ajax niet graag

De zege van Vitesse bij Sparta (1-2) op de openingsdag van het seizoen is niet verrassend. In de laatste elf jaar verloor Vitesse alleen tweemaal van Ajax; de laat­ste keer op 17 augustus 2003 thuis in Gelredome: 1- 2. Vitesse leidde in 1997 de laatste uitnederlaag op de openingsdag: 5-0 bij Ajax. Uit­gerekend in dat seizoen eindigde Vitesse als derde in de eredivisie. Sparta (2006 en 2007) en Roda JC werden beide twee keer verslagen.

Bron: De Gelderlander 20-08-2007

Vitesse stopt rel van gestaakt duel met Athletic Bilbao in de doofpot

Vitesse stopt de rel naar aanleiding van de schandaal­wedstrijd tegen Athletic Bilbao in de doofpot. De oefenpartij werd vorige week zaterdag in Gelred­ome gestaakt na een massale vecht­partij tussen spelers en begeleiders van beide ploegen. Paul van der Kraan, de algemeen directeur van de Arnhemse club, kondigde harde maatregelen aan na de confrontatie met de Basken. Hij had voorheen op de jaarlijkse persdag van Vitesse al aangegeven dat hij een betere discipline eiste op het veld. Van der Kraan heeft inmiddels zijn maatregelen getroffen, zo be­vestigde hij gistermiddag in Rotter­dam na de winst op Sparta. De spelers Jasar Takak, Abubakari Ya­kubu en Sébastien Sansoni speel­den een hoofdrol tijdens de rellen, net als assistent-trainer Pieter Huis­tra. Maar of zij ook degenen zijn die bestraft zijn? Daarop wilde Van der Kraan niet ingaan.

„Het verhaal van de wedstrijd te­gen Bilbao is afgesloten”, aldus Van der Kraan. „Het moet een keer klaar zijn.” Dat is het toch pas wanneer Vitesse helderheid ver­schaft over de sancties? Van der Kraan: „Het signaal is nu ook dui­delijk. Ik ben vooral blij met de ze­ge van vandaag.”

Bron: De Gelderlander 20-08-2007

Sterke eindfase levert drie punten op

Dat een wedstrijd in korte tijd kan kantelen bewees het duel zondagmiddag op het Kasteel. Na een verdiende voorsprong voor Sparta wist Vitesse in de slotfase alsnog met de overwinning aan de haal te gaan. Dat deed het met een wel zeer fraaie van invaller Gill Swerts.

Vitesse startte de competitie met Benson als diepste man. Achter hem speelden Kaya, Pryor, Kolk en Yakubu op het middenveld. De resterende namen op het wedstrijdformulier waren Velthuizen, Verhaegh, Espinoza, Sprockel, Van der Schaaf en Megrelishvili.

Sparta begon goed aan de wedstrijd en creerde ook meer kansen dan de Arnhemmers. De 1-0 voor de ploeg van de in de Eredivisie debuterende trainer Gert Aandewiel was op dat moment verdiend te noemen. Een knappe steekpass belandde bij aanvaller Dissels die Piet Velthuizen omspeelde en in de 20e minuut voor de eerste Spartaanse treffer van het seizoen zorgde.

Direct na rust had de Kasteelclub de score kunnen verdubbelen met een bal op de lat van wederom Dissels. Trainer Aad de Mos wisselde kort daarna Benson en Kaya voor Gommans en Swerts waarna Vitesse meer en meer op zoek ging naar de gelijkmaker. Na enkele kleine mogelijkheden was daar een klein kwartier voor het einde de gelijkmaker. Santi Kolk legde terug op de mee opgekomen Swerts en zijn schot werd in de rebound koelbloedig ingeschoten door aanvoerder Van der Schaaf.

Beide ploegen leken met een punt te starten in de ouverture van de competitie tot de bal acht minuten voor tijd voor de voeten van Gill Swerts belandde. De langdurig geblesseerde middenvelder had niet alleen een kunststukje in gedachten, hij voerde het nog uit ook. Technisch zeer fraai schoot de Belg de bal over de kansloze en verslagen kijkende doelman Varkevisser: 1-2.

Na een moeizame eerste helft werkte Vitesse zich na rust knap terug in de wedstrijd en stond na negentig minuten dezelfde uitslag op het bord als afgelopen seizoen. Belangrijker zijn de eerste drie punten voor de ploeg van Aad de Mos. Volgende week zaterdag, 25 augustus, speelt Vitesse de eerste thuiswedstrijd in Gelredome. Tegenstander om 20.00 uur is AZ, dat zijn eerste wedstrijd eenvoudig met 3-0 won van promovendus VVV Venlo.

Bron: Vitesse.nl 19-08-2007

Streuer strandt op vliegveld Madrid

Vitesse is bezig met een spits uit Zuid-Amerika. Manager voetbal Jan Streuer zou afgelopen weekend gaan scouten, maar het kwam er niet van.

De onfortuinlijke manager strandde op het vliegveld van Madrid. “Dit is echt heel vervelend, er was iets mis met die vlucht. We zijn op zoek naar een spits. Kijken of we een betere kunnen vinden dan wat we al hebben. Of het om Lorca gaat? Ik reageer niet op namen.”

Trainer Aad de Mos reageert schimmig op de naam Lorca. “Ik zeg niks, dadelijk krijg ik weer de zwarte Piet.” Volgens algemeen directeur Paul van der Kraan is Juan Lorca financieel niet haalbaar.

Bron: TVGelderland TxT 19-08-2007

De Mos blaast niet hoog van de toren

De zege bij Sparta vond De Mos toch verassend. “Ik was ook verrast ja, zeker wat betreft het spelbeeld van de eerste helft. Maar ik was gelukkig met het laatste uur, waarbij de opstanding vooral kwam van Swerts.

De Mos stapte tegen Sparta af van de ruit op het middenveld. “Het was toch te statisch, op deze manier werden we veel gevaarlijker met lopende mensen en was er meer evenwicht in het midden voor Van der Schaaf, Yakubu en later ook Keizer. Die Volendammer bevalt me wel”,aldus De Mos.

De Mos waakt voor euforie: “Zeker niet te hoog van de toren blazen”.

Bron: TVGelderland TxT 19-08-2007

Swerts neemt onrust weg bij Vitesse

Een ontluikende crisis bij Vitesse is in de kiem gesmoord. Gill Swerts liet Sparta Rotterdam in de slotfase struikelen. De voorbereiding van Vitesse verliep allesbehalve vlekkeloos, met onrust in de Arnhemse gelederen als logische resultaat. Sparta Rotterdam gaf Vitesse in de eerste helft meer stof tot nadenken.

Sparta-trainer Gert Aandewiel kon vooral klagen dat de marge slechts één doelpunt was. Alleen Charles Dissels had van zich doen spreken na een fraaie steekpass van Rachid Bouaouzan.

In de tweede helft ging Sparta door waar het was gebleven; het bestoken van het doel van Piet Velthuizen. Maar uiteindelijk nam Vitesse het heft weer in handen, met de gelijkmaker van Remco van der Schaaf een kwartier voor tijd als resultaat.

Gill Swerts, die na negen maanden revalidatie weer binnen de lijnen kwam, gaf het duel op Het Kasteel een heerlijke Arnhemse uitsmijter. De Belgische middenvelder zorgde met 1-2 ook voor wat rust in de Vitesse-tent.

Bron: VI 19-08-2007

Vitesse pakt volle buit in Rotterdam

Vitesse ging zondag onzeker richting Rotterdam, omdat de Arnhemmers zewlf niet goed wisten hoe ze er momenteel voorstaan. . De terugreis naar Arnhem was na de 1-2 zege op Het Kasteel een stuk vrolijker.

De Arnhemmers keken tot een klein kwartier voor het einde van de wedstrijd tegen een 1-0 achterstand aan, nadat Spartaan Dissels de Rotterdammers in de 21e minuut o voorsprong had gezet.

Dankzij een doelpunten van oud-aanvoerder Remco van der Schaaf (77e minuut) kwam Vitesse op gelijke hoogte, vijf minuten later namen de bezoekers zelfs een voorsprong. Goudhaantje was de van een langdurige blessure herstelde Gil Swerts. De Belg, ingevallen in de 54e minuut, zette Vitesse in de 82e minuut op voorsprong.

En waar het vorig seizoen nog geregeld fout ging in de slotfase van een schijnbaar gewonnen wedstrijd, sleepten de Arnhemmers dit keer de drie punten wel uit het vuur: 1-2.

Bron: ANP 19-08-2007

Swerts redt drie punten Vitesse

Vitesse Heeft in Rotterdam met 2-1 gewonnen van Sparta.

Vitesse kwam terecht met 1-0 achter. Bouaouzan troefde Faber af en Dissels kon vervolgens Velthuizen uitspelen. Vitesse herstelde zich daarna enigszins. Inzetten van Pryor en Benson werden van de lijn gehaald.

Na rust schoot Dissels meteen tegen de onderkant van de lat. De Arnhemmers domineerde echter de tweede helft en kwamen op 1-1. Een schot van Swerts werd door Van der Schaaf in de rebound ingeschoten. De IJzersterk ingevallen Swerts bepaalde daarna zelf de eindstand met een mooie lob.

Bron: Omroep Gelderland 19-08-2007

Opluchting bij huilende Swerts

Gill Swerts kreeg het even te kwaad na de wedstrijd tegen Sparta, die hij namens Vitesse besliste.

“Ik heb net in de kleedkamer wel even een traantje gelaten, en nu weer”, sprak de geëmotioneerde Belgische International. “Ik heb heel diep gezeten die afgelopen negen maanden.

Over de winnende goal zegt Swerts:” Ik kreeg de bal erg mooi mee van Pryor en zag dat de keeper te ver voor zijn doel stond. Vervolgens lob ik de bal precies goed in het doel. Na rust speelden we zoals het bedoeld was met meer strijdlust en diepgang. Dit is echt een hele opluchting”.

Bron: Omroep Gelderland 19-08-2007

Vitesse richt pijlen op Chileen Lorca

Vitesse is alsnog bezig om de selectie uit te breiden met een nieuwe spits. De Arnhemmers hebben het vizier gericht op de Chileen Juan Lorca.

De 22-jarige spits komt uit voor de Chileense topclub Colo Colo. Zijn volledige naam luidt Juan Gonzalo Lorca Donoso. Vitesse was al eerder bezig met de jonge Chileen, maar financieel was he niet haalbaar. Lorca is Chileens international en maakte ook deel uit van de selectie voor de Copa America. waar hij alle vier wedstrijden speelde.

Kaper op de kust is Dinamo Kiev, maar de transfer ging door administratieve problemen tot nu toe niet door.

Bekijk hier een doelpunt van: Lorca

Bron: TVGelderland TxT 18-08-2007

Ruud Knol vindt in Griekenland onderdak

Na mislukte pogingen in Duitsland en Engeland heeft Ruud Knol in Griekenland een nieuwe club gevonden. De verdediger tekent bij PAOK Saloniki voor twee jaar.

Knol (26) en Vitesse namen deze zomer afscheid van elkaar, omdat de onderhandelingen over een contractverlenging op niets waren uitgelopen. Het kostte de verdediger moeite een club te vinden die hem kon bekoren.

Bron: VI 18-08-2007

Vitesse doet defensieve concessies

Vitesse zal uit tegen Sparta enkele defensieve concessies doen. De zwaar geïrriteerde trainer Aad de Mos wilde niets zeggen over de opstelling, maar hij laat de ruit op het middenveld vrijwel zeker vallen voor 4-2-3-1.

Giovanny Espinoza keert weer terug in het centrum van de verdediging. Remco van der Schaaf en Abubakari Yakubu spelen dan beiden als controlerende middenvelders. Jasar Takak en Anduele Pryor bezetten de posities aan de buitenkant van het middenveld.

Voorin speelt Santi Kolk waarschijnlijk achter spits Fred Benson. Als Kolk niet fit genoeg is, start Onur Kaya.

Bron: Omroep Gelderland 18-08-2007

Vitesse onder hoogspanning naar Sparta

Arnhemse club opent competitie morgen met uitduel in Rotterdam.

Vitesse begint morgen onder hoogspanning aan de nieu­we competitie. Door de belabber­de oefencampagne, de schandaal­wedstrijd tegen Athletic Club Bil­bao en enkele hard aangekomen publicaties staat er meteen veel druk op de ouverture tegen Sparta in Rotterdam.

Dat bleek ook gistermiddag, toen hoofdtrainer Aad de Mos aan­schoof voor de gebruikelijke pers­conferentie voor de wedstrijd. De ervaren coach was enorm getergd. Afgelopen week had hij zijn spe­lers al voorgehouden dat ze niet ge­bukt moesten gaan onder publica­ties in De Gelderlander en Voetbal International. En gisteren zei De Mos: „ Het is goed dat Vitesse leeft, maar ik heb geen zin in een derde uitgave van Hard Gras over allerlei dingen die bij Vitesse gebeuren. Ik vind dat we bij Vitesse de rijen moeten slui­ten. Ik sta pal achter mijn spelers­groep en wil er verder niet op rea­geren. We hebben ons deze week geconcentreerd op het voetbal.”

De Mos neemt zijn spelers dus in bescherming, maar de oefenmees­ter benadrukte gisteren dat de komst van nieuwe spelers geen eenmansactie is geweest. De Mos: „Voor alle duidelijkheid: alle spe­lers die binnengehaald zijn, zijn ge­komen na overleg tussen Jan Streuer, Paul van der Kraan en mij. Er is geen speler voor Aad de Mos binnengekomen. Dat gaat alle­maal in overleg tussen ons drieën. We hopen op nog een nieuwe spe­ler, een spits. Die betaalbaar is en die ons kan helpen.” Na de gestaakte wedstrijd tegen Bilbao stelde De Mos dat er in de week die volgde ‘ wat moest gebeu­ren’. Of dat ook daadwerkelijk is gebeurd? „Dat weet je pas zondag­middag, om kwart over vier op Het Kasteel. De ouverture is altijd heel belangrijk. Iedereen is nog aan het sleutelen. Niemand weet nog waar zijn elftal staat. Maar ik weet zeker dat er bij Vitesse een goed elftal zal staan.”

De Mos wilde zijn opstelling niet verklappen. Hij kan niet beschik­ken over Mads Junker (1 duel ge­schorst), Sébastien Sansoni (eerste van vier duels schorsing) en de ge­blesseerden Theo Janssen, Etiënne Esajas en Rihairo Meulens

Bron: De Gelderlander 18-08-2007 

Column Paul vd Kraan: Komt ie wel of komt ie niet?

Beste Vitesse-supporters,

“De hoogste tijd voor een column van mijn hand, want via het bestuur van de supportersvereniging en via het forum bereikten mij de nodige vragen. Hoewel ik niet puntsgewijs kan reageren op alle vragen, zal ik proberen de belangrijkste vraagstukken geclusterd te beantwoorden. Dat doe ik overigens in twee keer. Vandaag en volgende week.

Laat ik beginnen met de actualiteit. Komt ie wel of komt ie niet? Ik heb het natuurlijk over de nieuwe spits. Het houdt de gemoederen aardig bezig kan ik u zeggen, maar helaas iets concreets speelt niet. Hoe kan dat?, vraagt u zich wellicht af. Het antwoord is simpel. Wij zoeken een spits die werkelijk iets toevoegt aan onze selectie en die daarnaast voor Vitesse betaalbaar is. Dat goudvinkje hebben we nog niet gevonden. We ondernemen het uiterste om hierin alsnog voor 1 september te slagen. Lukt het niet de gewenste combi meerwaarde/betaalbaar te vinden, dan zou dat teleurstellend zijn, maar dan gaan we geen noodgrepen doen.

lees verder...

Bron: vitesse.nl 17-08-07

De Mos getergd

Tijdens het wekelijkse persuurtje in de aanloop naar de eerste competitiewedstrijd maakte Aad de Mos duidelijk dat hij enkel en alleen over Sparta en dus voetbal wilde praten. Dit naar aanleiding van enkele publicaties in de media waarin een aantal spelers volgens de trainer ‘belachelijk zijn gemaakt’. De Mos: “Vitesse leeft, dat is goed, maar ik heb geen zin in Hard Gras 3. In de afgelopen week heb ik mij zeer gestoord aan publicaties in de media. Daarin wordt een aantal van mijn spelers ronduit belachelijk gemaakt. Ik sta pal achter mijn groep en wil daar dus verder meer op reageren. Het voetbal moet regeren.”

“Verder hoor en lees ik veel over allerlei spitsen die naar Vitesse komen, welke speler Jan Streuer (manager Voetbal, red.) wil en welke speler ik wil. Laat één ding duidelijk zijn: mijn ambities zijn niet groter dan de club en elke transfer gebeurt in overleg. Dat gebeurt met algemeen directeur Paul van der Kraan, Jan Streuer en mij. Het is dus de verantwoordelijkheid van deze drie personen en niet alleen die van mij of van de directeur.”

“We willen graag nog een spits toevoegen aan de selectie, maar het moet wel een speler zijn die beter is dan de jongens die we nu hebben en die te betalen is voor ons. Dagelijks worden we platgebeld door zaakwaarnemers die een speler aanbieden. Uitgangspunt is een versterking voor de selectie. Of die voor 1 september hier is? Daar kan ik geen antwoord op geven, we zullen zien.”

Bron: Vitesse.nl 17-08-2007 

Start competitie nadert

Het seizoen 2007-2008 opent vrijdagavond met de wedstrijd tussen sc Heerenveen en Willem II. Voor Vitesse moet het zondagmiddag gebeuren wanneer op het Kasteel Sparta Rotterdam de eerste tegenstander is.

Aad de Mos gaf na afloop van de training op vrijdag achttien namen die zondag aanwezig zijn in Rotterdam. Op de lijst ontbreken de geblesseerde Theo Janssen, Robin Faber, Rihairo Meulens en Etienne Esajas. De trainer kan door schorsingen ook geen beroep doen op Mads Junker en Sebastien Sansoni.

Wel inzetbaar is Gill Swerts. De Belg speelde donderdag mee met Jong Vitesse in het met 6-0 gewonnen duel tegen Go Ahead Eagles en scoorde zelfs tweemaal. “Gill klopt niet aan de deur, hij kijkt er al doorheen. Ik denk niet dat hij tegen Sparta gaat starten, maar als er de noodzaak is voor een bepaalde positie, dan kan hij er staan. Hij is een groot pluspunt”, aldus De Mos.

De trainer wilde verder niet ingaan op de perikelen na en rondom het uit de hand gelopen duel tegen Athletic Bilbao. “Ik concentreer mij op de wedstrijd tegen Sparta. De ouverture op het Kasteel is belangrijk en wij willen daar een goed resultaat behalen. De media doen hun zegje toch wel, ik ben alleen maar bezig met mijn spelersgroep en de eerste competitiewedstrijd.”
(zie ook nieuwsbericht ‘De Mos getergd’)

Santi Kolk verwoordde het op Papendal op zeer humoristische wijze. “Zeg maar dat ik speel en de punten zijn binnen”, aldus de spits. De Mos: “Santi is een jongen die humor in de spelersgroep brengt. Het zegt ook iets over de manier waarop wij als groep met de eerste wedstrijd bezig zijn. We willen goed beginnen. Ik hoop in ieder geval dat hij gelijk heeft.”

Bron: Vitesse.nl 17-08-2007 

Van der Schaaf: blij dat ik speel

Remco van der Schaaf is weer van de partij in de eredivisie. Tegenwoordig als aanvoerder en verdediger van Vitesse.

“Ik ben in ieder geval blij dat ik speel”, zegt Van der Schaaf. “Als ik speel hè, want in 48 uur kan veel gebeuren. Het leuke is dat het weer eens om het ‘echie’ mag. Dat is alweer acht maanden terug. We willen zondag onze huid zo duur mogelijk verkopen. Dat levert hopelijk drie punten op.”

De afgelopen dagen vol verhalen en aanstaande maatregelen hebben geen invloed gehad in de kleedkamer. “Dat is klaar. Dat riedeltje kennen we nu wel.

Bron: TVGelderland TxT 17-08-2007

“Getergde Aad de Mos haalt hard uit

Aad de Mos is getergd. Hij stoort zich aan de manier waarop zijn spelers worden neergezet in de pers.

“Ik vind het niet kunnen dat onze spelers worden neergezet als degradant en ‘in een toko gekocht’. Ik sta pal voor deze groep”, opent de trainer. “Blijkbaar vindt niet iedereen binnen de club dat dit niet kan. Als dit gebeurt, roep je de verantwoordelijke bij je en vraag je waarom, en wat voor zin dit heeft. Dit is respectloos.”

Over de wedstrijd van zondag wil De Mos vrijwel niets kwijt. “De opstelling bedenken jullie zelf maar. Ik beloof dat er een goed elftal staat.”

Bron: TVGelderland TxT 17-08-2007

Swerts nog niet in basis Vitesse

Welke elf Vitesse-spelers zondag spelen tegen Sparta, wil Aad de Mos niet zeggen. Hij gaf alleen de achttien selectiespelers.

“Jullie bedenken het zelf wel”, zei de trainer op het wekelijkse persuurtje tegen de aanwezige pers. De Mos haalde uit over eerder verschenen verhalen en vertelde tussendoor dat Gill Swerts niet zal starten tegen Sparta. Santi Kolk start wel, zei hij zelf. Lachend: “Ik ben er klaar voor en wij winnen.”

Vermoedelijke opstelling: Velthuizen; Verhaegh, Sprockel, Van der Schaaf, Megrelishvili; Kaya, Yakubu, Takak, Pryor; Kolk, Gommans

Bron: TVGelderland TxT 17-08-2007

Piet Velthuizen in selectie Jong Oranje

Jong Oranje reist met vier debutanten af naar Skopje, waar woensdag 22 augustus het EK-kwalificatieduel met Macedonië op het programma staat.
Keeper Piet Velthuizen, verdediger Gregory van der Wiel en de aanvallers Nordin Amrabat en Rydell Poepon kunnen hun debuut maken voor de ploeg van Foppe de Haan.
De aftrap is om 16.30 uur in het Boris Trajkovski Stadion in Skopje.

Bron: knvb 17-08-2007

Haim Megrelishvili plukt de dagen

Aanwinst Vitesse geen international na afgebroken dienstplicht.

Na zes weken Neder­land zijn het kleine dingen die de Israëliër Haim Megrelishvili opval­len. „ Het is hier stil, niet zo hec­tisch. Nederlanders staan zo netjes in de rij bij de supermarkt”, vindt de linksback van Vitesse, die zon­dag in een uitduel bij Sparta zijn debuut hoopt te maken in de Ne­derlandse eredivisie.

Zijn ouders verlieten lang geleden de voormalige Sovjet-deelstaat Ge­orgië en vestigden zich in Israël. Anno 2007 heeft de volgende gene­ratie Megrelishvili zich gevestigd in Nederland en verkeert het Be­loofde Land in permanente staat van oorlog. De 25-jarige voetballer kijkt bedenkelijk als zijn tolk de vraag vertaalt. Hoe is het om in een oorlogsland te wonen? „Het is een ander soort leven. Je leeft met oorlog en het is heel intens, maar de media creëren een verkeerd beeld. Wat je hier op het nieuws ziet, is niet het normale leven in Is­raël. Mijn familie en ik hebben een goed leven.” Megrelishvili laat zich deze weken vertroetelen in het Oosterbeekse Hotel De Bilderberg, waar hij de eerste maanden in zijn nieuwe, tij­delijke, thuisland doorbrengt. Hij mist zijn familie. „Mijn vader heeft al mijn wedstrijden gezien, ik hoop dat mijn familie zo snel mogelijk komt kijken.”

lees verder...

Bron: De gelderlander 17-08-2007 
Streuer: ‘ Colautti geen optie’

Voetbalmanager Vitesse speurt verder naar versterking.

Voetbalmanager Jan Streuer van Vitesse heeft goede hoop dat Vitesse zich voor 1 sep­tember nog roert op de tranfer­markt, maar Roberto Colautti van Maccabi Haifa is niet in beeld ge­weest, zoals deze krant gisteren meldde uit Israëlische bronnen. Streuer: „Ik ben wel gebeld door een Engelse makelaar die infor­meerde of wij interesse hadden in Colautti, maar dat is niet zo. Er is dus door ons nooit een bod uitge­bracht. Ik vermoed dat er een spel­letje is gespeeld om de vraagprijs voor die spits omhoog te drijven.”

International Colautti verhuist van Maccabi Haifa naar de Duitse Tweede Bundesliga-club Borussia Mönchengladbach. Streuer: „Ik ben naar Haifa geweest om onze linksback Haim Megrelishvili te scouten, toen is Colautti mij niet eens opgevallen.” Streuer verwacht de komende veertien dagen wel versterking in de aanval te vinden. Daarbij zoekt de club niet meer alleen een jonge talentvolle spits, optie twee is een ervaren speler die het elftal direct beter kan maken

Bron: De Gelderlander 17-08-2007 

Gill Swerts klaar voor de basis

Gill Swerts kan zondag zijn rentree maken in de basis van Vitesse, voor de eerste competitie­wedstrijd in Rotterdam tegen Sparta. De middenvelder speelde gisteravond een uur mee met het beloftenteam van Vitesse dat een oefenduel won van Jong Go Ahead Eagles. Swerts maakte twee doelpunten. De voetballer scheur­de in november vorig jaar een kruisband, maar is nu helemaal hersteld

Bron: De Gelderlander 17-08-2007 

Roy Makaay, suikeroom

Amateurvoetbalclubs en Vitesse delen mee in transfer van spits.

Voor de twee­de keer in zijn voetballoopbaan speelt Roy Makaay (32) suikeroom voor de amateurvoetbalclubs Dio­sa (Balgoij) en Blauw Wit (Nijme­gen) en profclub Vitesse. De trans­fer van de Wijchense spits, die in de zomer Bayern München voor Feyenoord verruilde, levert Blauw Wit 21.500 euro op en Diosa de helft. Vitesse krijgt 161.250 euro. Makaays eerste Spaanse werkge­ver, Tenerife, vangt 21.500 euro.

Het geld komt van Feyenoord, dat 5 procent van de totale transfer­som moet betalen aan de clubs die de spits tussen zijn 12de en zijn 23e hebben geschoold. Die oplei­dingsvergoeding is door wereld­voetbalbond FIFA in het leven ge­roepen om clubs te belonen voor het scholingswerk. Vitesse nam 80 procent van Makaays voetbaloplei­ding voor zijn rekening. Het aan de clubs uitgekeerde bedrag is geba­seerd op een transfersom van 4,3 miljoen euro, door Feyenoord aan Bayern betaald. Makaay verhuisde in 2003 voor 19,25 miljoen euro van Deportivo La Coruna naar Mü­nchen. Ook toen kregen de drie Nederlandse clubs een vergoeding: Diosa 48.000, Blauw Wit 144.000, Vitesse 770.000 euro.

Bron: De Gelderlander 17-08-2007 

Gill Swerts klaar voor de competitie

Vitesse-speler Gill Swerts kan zondag tegen Sparta waarschijnlijk zijn rentree maken in de basis.

De middenvelder speelde donderdag een uur met Jong Vitesse tegen Go Ahead Eagles. Swerts scoorde tweemaal. “Dat is mooi, maar het belangrijkste is dat ik veel speel en ritme opdoe. Ik heb geen last meer voor, tijdens en na een wedstrijd. Dat is voor mij een mooiere overwinning dan die twee doelpunten.”

Swerts liep in november vorig jaar een kruisbandblessure op. “Ik train nu drie of vier weken volledig mee. Ik denk dat ik klaar ben voor zondag, misschien dat de basis nog te snel komt.”

Bron: TV Gelderland TxT 16-08-2007

Speculaties nieuwe spits

De speculaties rondom de komst van een nieuwe spits zijn talrijk. Echter, de namen die nu circuleren in diverse media (Roberto Colautti van Maccabi Haifa en Patrick Kluivert) zijn niet bij Vitesse in beeld. Noch zijn zij eerder in beeld geweest.

Vitesse hekelt de ongeverifieerde berichtgeving, die misleidend en suggestief is. Zodra meer concreet is over de eventuele komst van een nieuwe spits, zal deze informatie via vitesse.nl publiekelijk worden gemaakt.

Bron: TVGelderland TxT 16-08-2007

KNVB bezig met vechtpartij Vitesse

De KNVB is bezig met de vechtpartij tijdens de wedstrijd Vitesse-Athletic Bilbao.

De zaak ligt voorlopig bij de aanklager van de KNVB, die beelden heeft opgevraagd bij de Arnhemse club. Formeel is er nog geen vooronderzoek opgestart, maar sancties zouden kunnen volgen, omdat de oefenwedstrijd onder autspiciën van de knvb werd gespeeld.

Vitesse is van mening dat de oorzaak bij trainer Caparros van Bilbao lag, maar zal zelf de betrokkenen intern straffen. Het gaat onder meer om assistent-trainer Pieter Huistra en Sébastien Sansoni.

Bron: Omriet in basis Vitesse
Welke elf Vitesse-spelers zondag spelen tegen Sparta, wil Aad de Mos niet zeggen. Hij gaf alleen de achttien selectiespelers.
“Jullie bedenken het zelf wel”, zei de trainer op het wekelijkse persuurtje tegen de aanwezige pers. De Mos haalde uit over eerder verschenen verhalen en vertelde tussendoor dat Gill Swerts niet zal starten tegen Sparta. Santi Kolk start wel, zei hij zelf. Lachend: “Ik ben er klaar voor en wij winnen.”

Vermoedelijke opstelling: Velthuizen; Verhaegh, Sprockel, Van der Schaaf, Megrelishvili; Kaya, Yakubu, Takak, Pryor; Kolk, Gommans

Bron: TVGelderland TxT 17-08-2007

Piet Velthuizen in selectie Jong Oranje

Jong Oranje reist met vier debutanten af naar Skopje, waar woensdag 22 augustus het EK-kwalivan Maccabi Haifa.

Bilbao:

Vitesse heeft naar aanleiding van het uit de hand gelopen oefenduel tegen Athletic Club Bilbao een brief gekregen van de Baskische clubleiding. Daarin wordt door al­gemeen directeur Jon Beresategi Zabala de wens uitgesproken dat ‘de laatste minuten van de wed­strijd’ een relatie tussen beide clubs niet in de weg zal staan. Het oefenduel Vitesse – Athletic Club Bilbao eindigde zaterdagavond in stadion Gelredome na 78 minuten voetbal ( stand 0- 1) in een massale kloppartij. Aanstichter van de ver­hitte gevechten was de trainer van de Baskische Primera Divi­sion- club, die fysiek verhaal kwam halen bij Vitessenaar Gill Swerts. Nadat de eerste opstootjes waren gesust laaiden de onvriendelijkhe­den aan alle kanten op. Bilbao zegt ondanks de gebeurte­nissen te hopen op een vruchtba­re relatie. De clubleiding spreekt haar dank uit voor een geweldige ontvangt en hoopt snel Vitesse in in Bilbao te mogen verwelkomen

Bron: De Gelderlander 16-08-2007

Dick Jol fluit Sparta-Vitesse

De KNVB heeft bekend gemaakt dat Dick Jol de eerste wedstrijd Vitesse tegen Sparta in goede banen gaat leiden. Assistent-scheidsrechters zijn Karremans en Takacs. Vierde official: Van der Roest.

Bron: KNVB 16-08-2007
Vitesse al weer vóór de aftrap in zwaar weer

Waar blijven de Arnhemse vruchten?

Na een jaar van zaaienen investeren wil Aad de Mos dit jaar gaan oogsten met Vitesse, maar nog voordat de competitie is begonnen zitten trainer en club al diep in de problemen. Onrust verdeelt de ploeg, gewenste topaankopen bleven uit en de voorbereiding liep uit op een catastrofe. VI volgde de laatste testweek van een ambitieuze club in zwaar weer. ‘Zelfs met een kaarsje in de hand vind ik nog geen spelers in vorm.’

Degradant, Israëliër en fitnessklant
Ontevreden routiniers, wanhopige supporters en een technische staf voor wie naar eigen zeggen het juiste gevoel ontbreekt. Welkom bij Vitesse, twaalf dagen voor de competitieaftrap tegen Sparta Rotterdam. We verlieten de Arnhemmers vorig jaar in een slagveld rond de finale in de play-offs om Intertoto-voetbal tegen FC Utrecht en als de eerste voortekenen niet bedriegen is het deze zomer niet bepaald rustiger geworden bij FC Hollywood aan de Rijn.

lees verder...

Bron: 15-08-2007 VI magazine nr33

Laptop op Vitesse-bank

Vitesse gaat met ingang van het nieuwe voetbalseizoen bij thuiswedstrijden gebruik maken van het online analysesysteem ‘Effectivity in Action.’ Hiermee worden de Vitesse-spelers tijdens de wedstrijd beoordeeld. Die informatie is via een laptop direct beschikbaar voor de trainers op de bank. In tegenstelling tot videoanalysesystemen als ProZone wordt informatie niet verzameld door middel van videocamera’s maar door analisten die vanaf de tribune de acties van de Vitesse-spelers beoordelen bij balbezit. Aan de verschillende soorten acties geven zij een waardeoordeel op een vijfpuntsschaal. Om de betrouwbaarheid te garanderen zijn de analysten zorgvuldig getraind en wordt iedere actie door twee van hen beoordeeld.

De acties van de spelers bij balbezit worden gekoppeld aan de bijbehorende videobeelden. In de dugout heeft de trainer of zijn assitent middels een laptop online toegang tot de beoordeling en is zichtbaar hoe goed een individuele speler zijn taken (bijvoorbeeld: passen, schieten en dueleren) uitvoert. De bijbehorende videofragmenten zijn direct beschikbaar, maar kunnen ook in de rust of achteraf worden gebruikt bij de wedstrijdbespreking.

Naast Vitesse, dat ‘Effectivity in Action’ het voorbije seizoen een aantal keren testte, zijn er twee partijen bij het project betrokken. Team Support Systems, een bedrijf uit Groningen dat de techniek heeft ontwikkeld en de Rijksuniversiteit Groningen dat de data verzamelt en gebruikt voor onderzoek en het doorontwikkelen van het analysesysteem.

Effectivity in Action in een notendop

Bron: Planet.nl 13-08-2007

Schriftelijke reactie Athletic Bilbao

Net als Vitesse is ook Athletic de Bilbao niet blij met de gebeurtenissen van afgelopen zaterdag. Onderstaand vindt u een schriftelijke reactie van de Spaanse club die Vitesse dinsdag heeft ontvangen.

Dear Mr. Streuer, dear members of the board,

Now back to Bilbao, we would like to express our gratefulness to you and please extend it to all the club staff, team and fans for the fantastic reception showed in Arnhem.

In spite of these last minutes on the pitch, that do not reflect the aim of our club and the sportive character of both teams, we will be happy to maintain and improve our relationship, wishing to have the chance to receive your visit soon.

Jon Berasategi Zabala
General Director
Vitesse heeft inmiddels intern en publiekelijk haar ongenoegen kenbaar gemaakt ten aanzien van de ongeregeldheden tijdens de oefenwedstrijd tegen Athletic de Bilbao. Direct betrokkenen zijn aangesproken op hun ongewenste gedrag. Over specifieke interne maatregelen doet de club geen uitlatingen.

Bron: Vitesse.nl 14-08-2007

Maatregelen Vitesse na schandaalwedstrijd

De clubleiding van Vites­se heeft harde maatregelen aange­kondigd na de schandaalwedstrijd van de Arnhemse club, afgelopen zaterdag tegen Athletic Club Bil­bao. Die oefenpartij in Gelredome werd na 79 minuten gestaakt we­gens een aanhoudende, massale vechtpartij tussen beide ploegen en begeleiders.

Daags na deze matpartij heeft de clubleiding van Vitesse in een cri­sisberaad vergaderd over eventuele maatregelen. Die zullen er ook ko­men, zegt algemeen directeur Paul van der Kraan. „De oorzaak lag duidelijk bij de trainer van Bilbao, maar de reactie van ons was niet goed”, zegt hij. „We zullen maatre­gelen nemen naar degenen die daarin een hoofdrol hebben ge­speeld.” Welke maatregelen dat zullen zijn, dat wil Van der Kraan niet aange­ven. „Dat houden we intern.”

Ook wil de algemeen directeur niet aangeven wie er sancties kun­nen verwachten. Duidelijk is wel dat assistent-trainer Pieter Huistra een dubieuze hoofdrol speelde, net als de spelers Jasar Takak en Abubakari Yakubu en de van de tribune naar het veld neergedaalde Sébastien Sansoni. Onlangs stelde Van der Kraan tij­dens de persdag dat hij dit seizoen meer discipline eist van de voetbal­lers. „In de laatste thuiswedstrijd, tegen Utrecht, gingen enkele spe­lers bij ons over de schreef. Dat lag zaterdag iets genuanceerder. Maar dit is duidelijk geen goede reclame voor ons”, aldus Van der Kraan

Bron: De Gelderlander 14-08-07 
Column Gerard Borgman

Vitesse onder druk door wanbeleid

De competitie moet nog be­ginnen, maar bij Vitesse is het al hommeles. De club zit in de problemen door spor­tief wanbeleid.

Het is alarmfase één bij FC Hollywood. De wanverto­ningen in de oefencampag­ne hebben duidelijk gemaakt dat het elftal aan alle kanten rammelt. Afgelopen weekeinde was tech­nisch manager Jan Streuer, samen met scout Bosco Bursac, opnieuw in het buitenland (Servië) aan het speuren naar versterking. Vitesse zoekt een spits, een speler op wie in Arnhem de rol van De Verlos­ser wacht.

Het is schrijnend dat de Arnhem­se club halverwege augustus nog moet scouten. In december was reeds bekend dat Danko Lazovic aan zijn eerste en laatste seizoen bezig was bij Vitesse. En dat Streuer dus op zoek moest naar een nieuwe doelpuntenmachine. De technisch manager verklaarde onlangs dat die zoektocht moeilijk is voor het armlastige Vitesse, om­dat de transfermarkt op hol is ge­slagen. Die opmerking zegt meer over Streuer dan over de moeilijk­heid van de speurtocht. De tech­nisch manager speldt zichzelf een brevet van onvermogen op. Vitesse zat in een riante positie, doordat het liefst zeven maanden de tijd had een spits te zoeken en te strikken. Dat de carrousel op de spelersmarkt in alle hevigheid is losgebarsten is ook een voordeel. Daardoor worden namelijk overal spelers overbodig en beschikbaar.

Financiële ruimte was eenvoudig te vinden geweest, als Vitesse tij­dig afscheid had genomen van de overbodige spelers die nu nog steeds mogen vertrekken. Op een drukke transfermarkt is daadkracht en slagvaardigheid ver­eist. En daaraan schort het bij Vit­esse. Dat heeft trainer Aad de Mos ook gemerkt. De ervaren toptrai­ner flirtte met Laurent Delorge ( van ADO Den Haag naar Ajax) en Tim Gilissen (van Go Ahead Eagles naar NAC), vond in het bui­tenland enkele geschikte aanval­­lers, maar zag tot zijn ongenoegen dat Vitesse de deals niet rond maakte en de spelers voor andere clubs kozen. Terwijl beoogde concurrenten als FC Groningen (Marcus Berg) en FC Utrecht (Kevin Vandenbergh) snel toesloegen in de spitsenjacht op de transfermarkt, blijft Vitesse de wereld overvliegen om te scou­ten. Kijken, maar niet kopen. Weliswaar heeft Vitesse de aanval­lers Santi Kolk en Harrie Gom­mans gestrikt. Maar zij moeten zich nog bewijzen op het niveau dat Vitesse nastreeft en van hen mag je niet zomaar verwachten dat ze Vitesse wel even Europa in zullen schieten.

De selectie van Vitesse loopt op beide benen mank, zo bleek in de oefencampagne. De hoop is geves­tigd op een snelle terugkeer van Theo Janssen, Gill Swerts en Sébas­tien Sansoni. Zonder hen wacht de duidelijk verzwakte selectie een seizoen vol problemen. Met de huidige spelersgroep kan ook De Mos geen wonderen ver­richten. De trainer loopt over van ambities, maar die lijken steeds minder aan te sluiten bij de moge­lijkheden van de club

Bron: De Gelderlander 14-08-07 

Vitesse straft vechtersbazen intern

Vitesse houdt de straffen voor degenen die bettrokken waren bij de vechtpartij tijdens de oefenwedstrijd tegen Athletic de Bilbao intern. “We zullen gepaste maatregelen nemen en daar blijft het bij”, zo verklaarde algemeen directeur Paul van der Kraan.

De wedstrijd werd zaterdag gestaakt na een incident rond Gill Swerts, die volgens de Basken Athletic-speler Iraola zou hebben geraakt. Vervolgens vloog trainer Caparros hem aan, waarop er een massale vechtpartij ontstond.

Namens Vitesse bemoeiden onder meer Jasar Takak en Abubakari Yakubu zich ermee. De Ghanees sloeg en daagde uit.

Bron: TV gelderland TxT 13-08-2007 

Operatie voor Meulens

Rihairo Meulens ondergaat dinsdag een operatie aan zijn rechterknie. De jonge aanvaller raakte eind juli geblesseerd in een oefenwedstrijd tegen Sivasspor. Omdat de knieklachten aanhouden, gaat Meulens nu onder het mes bij clubarts Hans Frejlach.

Ook Etiënne Esajas moet voor nader onderzoek naar het ziekenhuis. Esajas heeft last van zijn linker grote teen. Een CT scan moet uitwijzen of er mogelijk sprake is van een breuk.

Purrel Fränkel heeft hinder van een onwillige hamstring. De verdediger sluit komende week weer bj de groep aan.

Ook Mads Junker wordt aan het einde van de week terug verwacht. De Deen, die uit de roulatie is vanwege een verrekking in zijn bovenbeen, heeft de looptraining hervat.

De revalidatie van Theo Janssen verloopt naar wens. Janssen volgt een individueel herstelprogramma na zijn knieoperatie van 27 juli.

Bron: Vitesse.nl 13-08-2007 

Stralende Open Dag Vitesse

Ook dit jaar trof Vitesse het met de weersomstandigheden tijdens de Open Dag. In een zonovergoten Arnhem wisten de fans weer massaal het Gelredome te vinden.

Bijgaand een foto-impressie van de Open Dag. Verderop een verslag.

lees verder...

Bron: SV Vitesse 12-08-2007

Vitesse mateloos populair bij de jeugd

Open Dag met 9000 fans iets minder goed bezocht dan vorig jaar.

Wil Vitesse zich, zoals zaterdagavond, op het veld nog wel eens van zijn mindere kant la­ten zien, op de door zo’n 9000 fans bezochte Open Dag behartigt de club zijn pr echter weer prima. Met name de jeugd ontbreekt het in en rond Gelredome aan niets. Zeker niet aan handtekeningen, want spelers en trainers schrijven zich de handen blauw om ieder­een tevreden te stellen. Officieel staat de handtekeningses­sie voor kwart voor vijf gepland, maar ruim daarvoor al lopen alle Vitessenaren driftig handtekenin­gen uit te delen aan met name de massaal opgekomen jeugd.

Een tienermeisje verzamelt ze druk, maar als haar gevraagd wordt van wie ze zojuist een krab­bel gekregen heeft, heft ze vragend haar schouders. „ Geen idee.” Een blik op het door Vitesse verstrekte handtekeningenvel leert dat het om Civard Sprockel moet gaan. Ook trainer Aad de Mos heeft het er druk mee. Niet alleen met het zetten van handtekeningen, maar ook met het aanpakken en terugge­ven van alle aangereikte pennen en vilstiften. Als hij er met een in zijn handen blijft staan, speurt hij net zo lang naar de rechtmatige ei­genaar tot die zich meldt. Keurige vent, die De Mos.

Even verderop gaat de nieuwe Vi­tesse- kalender grif van de hand. Ze zijn er van zes, acht en tien eu­ro het stuk. „We maken ze nu voor het tweede jaar en we heb­ben er vanmiddag al dik 150 ver­kocht”, zegt Tibor Martincsek van Binders en Verpakkers uit Culem­borg. „ De kalenders zijn vers van de pers. Dat kan ook bijna niet an­ders, want met voetbalclubs weet je het nooit. Je moet zo lang moge­lijk wachten met drukken, want ze kunnen maar zo nog een speler kopen. En dan is zo’n kalender meteen waardeloos.”

Om kwart over drie is daar dan eindelijk het hoogtepunt van de Open Dag, de spelerspresentatie. Als eerste verschijnt de Chinees Yu Hai, gevolgd door Michael Jan­sen en Abubakari Yakubu. Aad de Mos en zijn trainersstaf vol­gen als laatste. De hoofdtrainer be­hartigt zijn pr met verve, wanneer hij de microfoon pakt en zich tot het publiek richt: „ Op een vraag van een journalist hoe hoog ik de Vitesse-fans inschat, heb ik geant­woord; derde van Nederland. Na die van PSV en Ajax komen de fans van Vitesse. Jullie zijn een fan­tastisch publiek.” En daarmee kan ook voor de oude­re fans de dag niet meer stuk.

Bron: De Gelderlander 13-08-07

Spaans temperament in Gelredome

Trainer Joaquin Caparros ( midden) van Athletic Club Bilbao maakt een provocerend ge­baar naar assistent- trainer Pieter Huistra van Vit­esse, die tot kalmte moet worden gemaand. De oefenwedstrijd tussen de clubs in Arnhem werd zaterdag tot woede en onbegrip van supporters na 79 minuten gestaakt na vechtpartijen tussen spelers op het veld. De clubleiding van Vitesse ha­merde er onlangs nog op dat spelers zich profes­sioneler moeten gedragen. Het laatste thuisduel van vorig seizoen (met Utrecht) liep volledig uit de hand.

Bron: De Gelderlander 13-08-07 

Vitesse – Athletic Club Bilbao

Foto-impressie van Vitesse – Bilbao, gemaakt door SV fotograaf edelf.

lees verder...

Bron: SV Vitesse 13-08-2007

Vitesse na massale vechtpartij gestaakt

Oefenwedstrijd tegen Athletic Bilbao haalt het einde niet (0-1).

De oefenwedstrijd Vites­se- Athletic Bilbao heeft zaterdag in Gelredome het einde niet ge­haald. Scheidsrechter Kevin Blom haalde beide ploegen na 79 minu­ten (0-1) naar de kant na een mas­sale vechtpartij tussen spelers, trai­ners en begeleiders van beide teams. Het duel ontspoorde op het mo­ment dat de 5700 toeschouwers zo’n beetje in slaap waren gesust door het afgrijselijk saaie voetbal dat beide teams boden. Uit het niets ontstond een enorme rel, na een duel tussen Vitesse- speler Gill Swerts en Andoni Iraola. De Bask ging naar de grond, nadat hij ge­raakt zou zijn door de elleboog van Swerts. Maar van een overtre­ding was absoluut geen sprake. Er had niet eens contact plaats tussen beide spelers, zo bleek uit een foto­sessie van een fotograaf langs de lijn.

Bilbao-trainer Joaquin Caparros had de hele wedstrijd al bij de grensrechter lopen klagen over de arbitrage. Na het voorval met Swerts liep hij het veld in en greep hij de Belgische speler van Vitesse bij de keel. In een mum van tijd ontstond een vechtpartij, waarbij er door spelers en officials van bei­de ploegen werd geduwd, geslagen en geprovoceerd. „Er was helemaal niets aan de hand”, zei Swerts naderhand. „ Die speler van Bilbao maakte theater. Hun trainer ging bewust op mijn voet staan en wilde mij duwen. Die aanvoerder van hun zei nog dat we rustig moesten doen, maar die trainer zocht het op.”

Ook Vitesse-trainer Aad de Mos legde de schuld bij zijn collega in Baskische dienst. „In dertig jaar heb ik nog nooit een speler van de tegenpartij aangeraakt. Dat is een erecode in het voetbal. Hij moet met zijn handen afblijven van de spelers van Vitesse. Die trainer stond de hele wedstrijd al buiten het vak. Hij had allang wegge­stuurd moeten worden.” Aan het aanvankelijke opstootje leek geen einde te komen. Pieter Huistra, assistent-trainer van Vites­se, mengde zich in het strijdge­woel. Net als de zojuist gewisselde Vitessenaar Jasar Takak. De gebles­seerde Sébastien Sansoni bekeek de wedstrijd vanaf de tribune. Tij­dens de matpartij kwam ook hij het veld op. Sansoni moest zelfs door meerdere mensen in be­dwang worden gehouden en naar de catacomben worden geleid.

Nadat de vechtpartij voor de derde keer oplaaide, vond Blom het ge­noeg en dirigeerde hij beide teams naar de kleedkamer. Dat deed hij mede op verzoek van Vitesse’s aan­voerder Remco van der Schaaf. „Ik heb de scheidsrechter gevraagd om te staken”, zei de captain. „Te veel spelers bij hun waren al geïrri­teerd door een paar tikjes die ze kregen. Als je doorgaat, loop je het risico op een schoppartij.” Vitesse’s algemeen directeur Paul van der Kraan stelde onlangs nog dat hij meer discipline eist van zijn spelers, die zich vorig seizoen vaak hebben misdragen. Van der Kraan was niet bereikbaar voor een reactie op het gestaakte duel

Bron: De Gelderlander 13-08-07 

Vitesse bevestigt erbarmelijke status

Arnhemse ploeg werkt dramatische generale af tegen Athletic Bilbao.

De schandaalwedstrijd tegen Athletic Club Bilbao onder­streepte zaterdag de zorgwekken­de situatie bij Vitesse. Het elftal van trainer Aad de Mos is abso­luut niet klaar voor het begin van de competitie, komende zondag in Rotterdam tegen Sparta.

Het gestaakte treffen met de Baski­sche club was de officiële presenta­tie van Vitesse aan het eigen pu­bliek. De 5700 toeschouwers in het akelig lege Gelredome zagen dat arbiter Kevin Blom de ‘ vriend­schappelijke’ ontmoeting na 79 moest staken na een massale en telkens weer oplaaiende vechtpar­tij. Daarna restte de conclusie dat de weinige aanwezigen zo’n beetje het slechtste Vitesse van de laatste tien jaar hadden zien ploeteren. Wat de Arnhemse ploeg een week voor de competitie liet zien was te­nenkrommend.

Het team van De Mos slaagde er niet in een fatsoenlijke kans te creëren. Harrie Gommans schoot in de beginfase uit een moeilijke hoek op het lichaam van doelman Gorka Iraizoz en na ruim een uur vloog de bal in de kluts via het been van Santi Kolk naast het Bas­kische doel. Verder kwam Vitesse niet tijdens de schrijnende wanvertoning. Het elftal hing als los zand aan elkaar, de bal ging in een veel te laag tem­po van voet naar voet, het leidde nauwelijks tot geslaagde combina­ties, vooral op het volstrekt onge­vaarlijke middenveld verloor Vites­se de slag en het meest schrikba­rende was nog het totale gebrek aan enige spirit. Geen creativiteit, geen beleving, geen samenhang. En dat een week voor de competi­tie!

„Er zijn nog te veel dingen die niet lopen”, erkende De Mos. „Voorin is het heel moeilijk kansen te creë­ren. Het middenveld is een belang­rijk punt. Daar heb ik ook drie keer gewisseld. De scherpte was er totaal niet. Er zijn maar drie, vier spelers in vorm. Er zal deze week wel iets moeten gebeuren. Ik raak niet in paniek. Ik heb voor hetere vuren gestaan. Ik ga er een nachtje over slapen en die oplossingen ga ik wel bedenken.” Vitesse kwam al na een kwartier op achterstand. Yu Hai liet Joseba Etxeberria voorzetten, waarna Fer­nando Llorente in de lucht won van Remco van der Schaaf en via de paal raak knikte ( 0- 1). Het tot aan de vechtpartij weinig verheffende duel leverde voor Vi­tesse zowaar nog een winstpunt op. Gill Swerts maakte zijn ren­tree, vlak voordat de zaak escaleer­de. De terugkeer van Swerts, Theo Janssen en Sébastien Sansoni, dat lijkt de enige hoop voor dit arme­tierige en kwaliteitsarme elftal.
Vitesse-Athletic Bilbao in de 79ste mi­nuut gestaakt bij 0-1 (0-1).
15. Llorente 0-1. Opstelling Vitesse: Velthuizen; Ver­haegh, Sprockel, Van der Schaaf, Megrelis­hvili; Takak ( 75. Swerts), Yakubu ( 70. Kei­zer), Pryor (70. Kaya), Yu Hai; Kolk en Gommans (70. Benson)

Bron: De Gelderlander 13-08-07 

Rentree Gill Swerts duurt twee minuten

Gill Swerts heeft zater­dagavond zijn rentree gemaakt bij Vitesse. Na negen maanden revali­datie als gevolg van een knieopera­tie stond de Belg tegen Athletic Club Bilbao twee minuten in het veld toen de vlam in de pan sloeg. Uitgerekend Swerts zelf leidde bij 0- 1 in de 79ste minuut de rel in. Zijn tegenstander ging naar de grond en Bilbao-trainer Joaquin Caparros kwam verhaal halen. „ Er was niks aan de hand”, zei Swerts na afloop. „Theater van die speler. De trainer ging bewust op mijn voet staan en wilde mij du­wen. Die aanvoerder van hun zei nog dat we rustig moesten doen, maar die trainer zocht het op.”

Swerts werd zelfs op het veld be­schermd door zijn bloedeigen broer, de voormalig topkickbokser. Uit een fotoserie van een professio­neel fotograaf langs de lijn, bleek dat Swerts niets te verwijten viel. Er was op de beelden zelfs geen sprake van enige contact. Swerts baalde: „Ik mocht van de trainer tien minuutjes spelen, als beloning voor negen maanden re­validatie. Ik had donderdag een helftje met Jong Vitesse gespeeld en dat ging goed. In plaats van tien heb ik nu twee minuutjes ge­speeld. Ik voel me goed, ik ben fit, alleen ’s avonds op de bank ben ik wel eens bang dat ik iets voel. In de wedstrijden en op de trainin­gen niet, dan denk ik er niet aan. Ik heb geen wedstrijdritme, maar als de trainer mij vraagt om te spe­len, dan sta ik er”, aldus Swerts, dolgelukkig met zijn terugkeer. „Voor de wedstrijd ben ik in het le­ge stadion al even op het gras ge­weest om te voelen hoe het is. Het is een lange, eenzame strijd ge­weest. Heerlijk om weer terug te zijn”, aldus de 24-jarige Belg.

Bron: De Gelderlander 13-08-07 

Zaak Van der Schaaf is uitgesproken’

Vitesse-trainer Aad de Mos heeft het conflict met Remco van der Schaaf uitgesproken. De speler leverde vorig seizoen uit onvrede de aanvoerdersband in, maar is nu opnieuw de captain van de Arnhemse ploeg.
„Dat wat vorig jaar gebeurd is, dat hebben we afgelopen week uitgesproken”, zegt De Mos. „Ik heb Van der Schaaf gevraagd of hij weer onze aanvoerder wilde zijn, omdat hij de speler is die het meest leiding geeft in het veld. Hij leest het spel en is ook de meest ervaren speler.”
De Mos kon nog niet aangeven wie dit seizoen reserve-aanvoer­der zal zijn. Theo Janssen en Ci­vard Sprockel zijn de opties.

Bron: De Gelderlander 13-08-07 

Van der Schaaf begraaft het verleden en draagt de band

Vitessenaar opnieuw aanvoerder; oud zeer met De Mos ‘vergeten’.

Remco van der Schaaf heeft zaterdagavond zijn rentree gemaakt als aanvoerder van Vites­se. Een stille terugkeer was de 28-jarige Vitessenaar niet gegund in het gestaakte oefenduel (79ste minuut, stand 0-1) met Athletic Club Bilbao. Van der Schaaf hield zich lang afzij­dig van de oplaaiende brandjes rondom de dug-out van Bil­bao- trainer Joaquin Caparros, de aanstichter van het vuur. „ Op een gegeven moment ben ik er toch maar tussen gesprongen. Die trai­ner gaf een speler van ons (Swerts, red.) een duw, dat moet je natuur­lijk nooit doen. Ik heb de scheids­rechter gevraagd om te staken. Te veel spelers bij hun waren al geïrri­teerd door een paar tikjes die ze kregen. Als je doorgaat, loop je het risico op een schoppartij.”

Het verhitte slot maakte een einde aan een ijskoude douche. Het spel van Vitesse was ronduit zwak; ver verwijderd van een ploeg die in de subtop wil spelen. Van der Schaaf: „Wij gaan het moeilijk krijgen om bij de eerste negen te komen. Daar moet je reëel in zijn. Knol is weg, Lazovic naar PSV, Stojkovic naar Sporting Lissabon, Hersi naar Twente, dan verlies je vier spelers die al eens bij de topvijf hebben gespeeld. Theo Janssen, Gill Swerts en Sébastien Sansoni zijn er nog niet bij. Wij hebben zes, zeven nieuwe spelers die daar nog moeten komen. En met Lazovic lever je heel wat goals en assists in. Het heeft tijd nodig om een nieuwe ploeg te bouwen”, stelde Van der Schaaf, die nog niet wilde wanhopen. „Het kan zijn dat het plaatje in­eens in elkaar val. Op dit moment is dat nog niet geval”, aldus de er­varen middenvelder, die door trai­ner Aad de Mos naar het centrum van de verdediging is gezet. Hij ver­vangt de geschorste Sébastien San­soni en de matige Giovanny Espi­noza. Van der Schaaf: „ Ik speel lie­ver centraal op het middenveld, maar de trainer heeft mij op deze plek nodig. Vind ik ook goed. Als Sansoni terug is, wordt het mis­schien anders. Dat ik geen kans krijg op mijn favoriete plek, is niet zo erg. De trainer weet wel hoe ik daar speel.”

Anders is ook de band die Van der Schaaf weer draagt. Een jaar gele­den leverde hij die ‘voor altijd’ in na een woordenwisseling met trai­ner Aad de Mos. „ De trainer heeft mij gevraagd of ik aanvoerder wil­de zijn. Er zijn in het verleden din­gen gebeurd, die moet je kunnen vergeten. Ik wil niet in het verle­den leven, maar nu. We gaan ver­der. Het is belangrijk dat we een goede start maken, dan kun je in­eens onderweg zijn.”

Bron: De Gelderlander 13-08-07 

FC Eindhoven-Vitesse op 25 september

De KNVB heeft de speel­data van de eerste twee ronden in het toernooi om de KNVB-beker vastgesteld. Vitesse gaat in de twee­de ronde op bezoek bij eerstedivi­sionist FC Eindhoven. Dat duel heeft plaats op dinsdag 25 septem­ber, aanvang 20.00 uur. In de eer­ste ronde komen alleen amateur­clubs uit. Het bekertoernooi heeft plaats volgens de regels van het knock- out- systeem.

Bron: De Gelderlander 12-08-07 

Vitesse en Bilbao stellen teleur

Voor bijna zesduizend aanwezige toeschouwers in Gelredome hebben Vitesse en Athletico Bilbao niet voor het gewenste spektakel gezorgd. Na 79 minuten spelen sloeg de vlam in de pan en werd scheidsrechter Blom gedwongen het duel te staken. De stand was op dat moment 1-0 in het voordeel van de Spanjaarden

Alles leek zaterdagmiddag in kannen en kruiken om een heerlijk potje voetbal te zien in stadion Gelredome. Het gras was groener dan groen en de zon scheen heerlijk door het open dak. Reden genoeg dus voor de 22 spelers op het veld om er een leuke wedstrijd van te maken.

Van een leuke wedstrijd was helaas geen sprake. Met een goede kans voor Harrie Gommans in de achtste minuut (schot voorlangs) en een rake kopbal van Fernando Llorente bij de eerste paal (0-1) zijn de voetbalmomenten genoemd. Beide elftallen lieten verder na om de toeschouwers te vermaken en Vitesse liet een week voor de seizoensopening in Rotterdam tegen Sparta niet zien absoluut klaar te zijn voor de competitie.

Na rust liepen enkele kleine opstootjes op tot een grote duw- en trekpartij in de laatste vijftien minuten. Na enkele minuten het schouwspel bekenen te hebben, floot scheidsrechter Blom maar voor het einde van de wedstrijd. De spelers van Vitesse bedankten de supporters nog wel keurig voor hun aanwezigheid

Bron: Vitesse.nl 12-08-2007 

‘Gebeurtenissen Vitesse-Bilbao schandalig’

Ook in Spanje spreekt men van een werkelijke schande tijdens het oefenduel Vitesse-Bilbao van gisteren. Scheidsrechter Blom moest het duel staken wegens opstootjes. Na de overtreding op Vitesse-speler Swerts kreeg Bilbao-speler Martinez de vuist van de Belg in het gezicht en bleef vervolgens op de grond liggen. Blom floot echter in het voordeel van Vitesse waarna de technische staf van Bilbao en Vitesse met elkaar op de vuist ging en Blom het duel vroegtijdig moest staken.

In de Spaanse sportkrant Marca, die bekend staat om de meest smeuige berichten, valt echter een opmerkelijke toevoeging te lezen. De teammanager van Bilbao wilde na afloop een klacht indienen wegens de overtreding op Martinez, maar stuitte op een opmerkelijke situatie. ”De arbiters zaten met zijn allen vrolijk aan het bier en de hamburgers. Héél opmerkelijk”, aldus de teammanager van de Spanjaarden.

Bron: Soccernews 12-08-2007 

Aad de Mos: er moet iets gebeuren

Vitesse-trainer Aad de Mos bleef opvallend kalm na de wanvertoning van zijn ploeg tegen Bilbao (0-1). “Maar het is duidelijk dat er wel iets moet gebeuren deze week.”

“Het blijkt moeilijk om voorin iets te creëeren”, vervolgt De Mos. “Heel veel dingen lopen niet. De linkerkant met Yu Hai bijvoorbeeld. Je merkt dat hij veel moeite heeft met het Hollandse spel. En die goal geven we heel kinderachtig weg. Twee spelers staan niet goed.”

De coach hoopt op een snelle terugkeer van Gill Swerts (die wel inviel) en Sebastien Sansoni in de basis. “Dan krijg je meer gif.”

Bron: TVGelderland TxT 11-08-2007 

Vitesse – Ahtletic Bilbao gestaakt na vechtpartij

Scheidsrechter Kevin Blom heeft zaterdag de vriendschappelijke wedstrijd tussen Vitesse en het Spaanse Athletic Bilbao in de 80e minuut na een vechtpartij gestaakt. De ruzie ontstond na een overtreding van een speler van Vitesse op een Spaanse opponent.

Toen iemand van de technische staf van Athletic Bilbao fel op deze actie reageerde, liep het uit de hand. Blom besloot daarop de wedstrijd stil te leggen. Athletic Bilbao won het duel met 1-0.

Bron: ANP 11-08-2007

Blom staakt oefenduel van Vitesse

Het oefenduel tussen Vitesse en Athletic Bilbao is tien minuten voor tijd gestaakt door scheidsrechter Blom. Beide teams ontspoorden volledig in de slotfase en gingen elkaar minutenlang op het veld van De Gelredome te lijf.

Het tumult begon na een overtreding van invaller Gill Swerts. Vervolgens werd er over en weer door veel spelers geslagen, geduwd en gescholden. Zelfs de geblesseerde Fransman Sébastien Sansoni kwam van de tribune om zich ermee te bemoeien.

Trainer Aad de Mos probeerde de gemoederen te sussen, maar tevergeefs. Blom liet beide partijen inrukken.

Bron: Omroep Gelderland 11-08-2007

Belabberd optreden van slap Vitesse

Een week voor de start van de competitie, heeft Vitesse zich van zijn allerslechtste kant laten zien. In een draak van een wedstrijd verloor de ploeg van Aad de Mos met 1-0 van Athletic de Bilbao. Llorente scoorde na een kwartier met een kopbal.

Het spel van Vitesse was van een armetierig niveau. Alles voltrok zich in een laag tempo, de passing was vaak slecht en van enige samenhang was geen sprake. Bovendien zat er nauwelijks enthousiasme in de ploeg.

De kansen waren dan ook minimaal. Alleen Harrie Gommans schoot voorlangs en na rust mikte Santi Kolk net naast.

Bron: Omroep Gelderland 11-08-2007

Blom staakt Vitesse-Athletic Bilbao

Het vriendschappelijke duel tussen Vitesse en Athletic Bilbao is zaterdagavond tien minuten voor het einde gestaakt. Scheidsrechter Kevin Blom hield het voor gezien nadat spelers van beide teams elkaar in de haren vlogen. De Spanjaarden stonden op het moment van affluiten op een 1-0 voorsprong via Llorente.

Bron: Elf 11-08-2007

Datum 1ste ronde KNVB bekerwedstrijd Vitesse bekend

Vitesse neemt het op dinsdag 25 september om 20.00 uur op tegen FC Eindhoven, dat in de Jupiler competitie voetbalt.

Zoals bekend wordt de beker gespeeld via het knockout systeem. Vitesse speelt uit in Eindhoven, de woonplaats van Aad de Mos.

Bron: SV Vitesse 11-08-2007 

Velthuizen in voorlopige selectie Jong Oranje

Coach Foppe de Haan heeft 34 spelers (geboren op of na 1-1-1986) opgenomen in de voorlopige selectie van Jong Oranje voor het EK-kwalificatieduel met Macedonië. Dit duel zal woensdag 22 augustus worden afgewerkt in het Boris Trajkovski Stadion in Skopje. De aftrap is om 16.30 uur.

Naast de elf EK-gangers selecteerde Foppe de Haan tien spelers die eerder al een of meerdere interlands in Jong Oranje speelden, onder wie de van zijn blessure herstelde Evander Sno (Celtic). Veertien spelers kwamen nog nooit in actie voor Jong Oranje tijdens een officieel duel; behalve doelman en EK-ganger Tim Krul zijn dat Piet Velthuizen, Jeffrey Altheer, Lorenzo Davids, Michael Timisela, Gregory van der Wiel, Vurnon Anita, Mitchell Donald, Jeffrey Sarpong, Nordin Amrabat, Marvin Emnes, John Goossens, Javier Martina en Rydell Poepon.

Bron: KNVB 11-08-2007 

Generale Vitesse tegen unieke club uit Baskenland

Athletic Bilbao is laatste opponent in oefenserie voor begin competitie.

Vitesse speelt vanmiddag de laatste oefenwedstrijd in de voorbereiding op het seizoen. In Gelredome is Athletic Club Bilbao vanaf 17.00 de tegenstander in de generale repetitie voor de competitie-ouverture tegen Sparta, volgende week zondag in Rotterdam.

Met Athletic Bilbao, zoals de club kortweg wordt genoemd, komt een unieke tegenstander naar Arnhem. De Baskische trots is de enige voetbalclub ter wereld die uit principe geen buitenlandse spelers onder contract neemt. Sterker nog, er speelt zelfs geen ‘gewone’ Spanjaard in het rood en wit van Bilbao. De club laat alleen Basken toe. Sinds de oprichting in 1898 heeft er slechts een voetballer gespeeld die niet uit Spanje kwam: verdediger Bixente Lizerazu. Maar dat is een Franse Bask en dus werd zijn komst geaccepteerd door de grote aanhang van Bilbao.

Athletic Bilbao is het ultieme sportieve uithangbord van Baskenland. De club heeft een trouwe aanhang, met 35.000 vaste leden. Het sfeervolle stadion San Mamés staat bij de liefhebbers beter bekend als De Kathedraal, waar het publiek dicht op het veld zit. Het is al weer even geleden dat er San Mamés daadwerkelijk wat moois te vieren was. In de beginjaren tachtig was het Baskische voetbal oppermachtig in Spanje, met landstitels voor Real Sociedad en Athletic Bilbao. Acht keer ging de landstitel in totaal naar Bilbao, de twee meest recente keren waren in 1983 en 1984. Daarna merkte de club dat het zonder buitenlandse inbreng onmogelijk is een hoofdrol te vertolken in de sterke Spaanse competitie. Bilbao gleed af via de subtop naar de middenmoot en afgelopen seizoen handhaafde de ploeg zich ternauwernood in de Primera Division. Dat gebeurde met een begroting van 46 miljoen euro, dat is ruim drie keer het jaarlijkse budget van Vitesse.

Voor Bilbao begint de competitie een week later dan voor Vitesse: 0p 26 augustus thuis tegen Osasuna. Vitesse gaat volgende week zondag op bezoek bij Sparta en krijgt op zaterdag 25 augustus bezoek van AZ. Bilbao verblijft sinds het begin van deze maand op sportcentrum Papendal. Tijdens het trainingskamp won het team oefenwedstrijden tegen de amateurploegen AZSV (0- 7), WKE (0- 6), Avanti (0- 10) en Babberich (0-2).

Volgens een poll op de internetsite van Athletic Club Bilbao verwacht ruim 94 procent van de fans van Bilbao dat Vitesse vanmiddag in Gelredome wordt verslagen. Dat is voor Vitesse niet te hopen, want de mannen van trainer Aad de Mos kunnen een succesje wel gebruiken. Drie van de vier oefenduels met (redelijk) serieuze opponenten gingen verloren: Borussia Dortmund (4- 1), Southend United (3-2) en Norwich City (1-0). Winst was er voor de Arnhemse elf alleen tegen het Turkse Sivasspor: 1-0. Een week voor het begin van de competitie zoekt Vitesse naar een houvast.

De Mos kan vandaag niet beschikken over de gekwetsten Mads Junker, Gill Swerts, Rihairo Meulens en Theo Janssen. De trainer zal tegen Bilbao, voor zover mogelijk, beginnen met het team dat een week later ook zal aftrappen in de competitie.

Vitesse presenteert zich vanmiddag aan haar thuispubliek in Gelredome (aanvang 17.00 uur) in het oefenduel met het Baskische Athletic Club Bilbao.

Bron: De Gelderlander 11-08-2007

Vitesse hoopt op vol huis

Open dag trok vorig jaar maar liefst 11.000 voetballiefhebbers

Als het aan Vitesse ligt trekt de open dag, morgen in Geledome, weer evenveel publiek als in 2006. Toen trok het evenement maar liefst 11.000 belangstellenden. Dat was bijna het dubbele van het jaar daarvoor. Het goede weer speelde vorig jaar een belangrijke rol bij de hoge opkomst en ook nu spelen de weersvooruitzichten de Arnhemse club in de kaart.

De opzet van de open dag is in grote lijnen hetzelfde gebleven. Zo is de opening al om half een en wordt het hele programma voor de avond afgerond.

In het stadion staat de Promenade weer vol met informatiestands. Op het veld wordt de hele middag gevoetbald. Niet alleen door de jeugd en Oud-Vitesse, maar ook door het eerste elftal. Gelijk vanaf de aftrap, om half één, beginnen de rondleidingen door het stadion. Daarbij zijn onder meer de kleedkamer van Vitesse en de persruimte te bezichtigen. De spelerspresentatie begint om kwart over drie.

Uiteraard is de toegang op de open dag gratis.

Bron: De Gelderlander 11-08-2007

Vitesse heeft de topspits al in huis

Scouts van Vitesse stropen al maanden vergeefs de doorgedraaide voetbalmarkt af voor een topspits, maar zien een onbetaalbaar talent over het hoofd.

Soms zit je ergens zo bovenop dat je er overheen kijkt. Dat lijkt bij Vitesse het geval. De club is zo hard op zoek naar een topspits, dat de oplossing om de hoek, over het hoofd wordt ge­zien. In een onbeduidende oefen­wedstrijd kun je echter zo het licht zien. Zoals dinsdag in Gendt waar Vitesse op bezoek was bij hoofdklasser De Bataven. Een wis­sel van trainer Aad de Mos; verde­diger Sébastien Sansoni voor spits Fred Benson, leverde indirect het antwoord op het spitsenprobleem van Vitesse. Anduele Pryor (22) verhuisde van links naar de punt van de aanval.

Een kwartiertje speelde hij met Harrie Gommans in de spits. Na tien minuten schoot Pryor uit de draai fantastisch raak; een tech­nisch lastige bal, met vaart en do­delijke precisie onhoudbaar in de hoek gemikt. Het leek eenvoudig, maar daarin schuilt de klasse. De koele treffer had iets van Danko La­zovic, het Servische fenomeen, he­laas te vroeg verkocht aan PSV. Lazovic is een zeldzaam goede af­maker; nooit schiet hij een bal zon­der bedoeling. Alles is gericht op de grootste kans om te scoren. An­duele Pryor heeft het in zich. En meer. Enkele minuten na zijn doel­punt onderschepte hij een pass, liet in volle ren zijn linkerschoen een fractie op de bal rusten en tik­te die toen met de rechtervoet on­der zijn zool vandaan, door de be­nen van doelman BartWitjes.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 10-08-2007 

Geslaagde rentree Gill Swerts

Gill Swerts heeft donderdagavond, na ruim 9 maanden blessureleed, zijn rentree gemaakt bij Jong Vitesse. In de door de Vitesse reserves gewonnen wedstrijd tegen hoofdklasser Bataven (2-1), speelde Swerts de eerste helft.

“Ik hoorde vanochtend pas dat ik zou gaan spelen en eerlijk gezegd vond ik het best spannend. Je bent toch een beetje angstig na zo’n lange periode. Maar alles ging eigenlijk vanaf het begin goed. De bal aannemen, passen, wenden, het voelde allemaal heel natuurlijk. Maar na een half uur merkte ik wel dat ik ritme mis en een beetje moe begon te worden. Dat is normaal en dat wedstrijdritme komt vanzelf weer als ik meer ga spelen. Voorlopig ben ik heel blij dat ik weer een wedstrijd heb gespeeld. Er is echt iets van me afgevallen.”

Bron: Vitesse.nl 09-08-2007

KNVB verplaatst Vitesse – AZ naar zaterdag 25-08 20:00 uur

Voetbalbond KNVB heeft de eredivisiewedstrijd tussen Vitesse en AZ verplaatst. Het duel stond gepland voor zondag 26 augustus, maar wordt nu een dag eerder afgewerkt.

De KNVB zit vast aan de regel dat er op zondag minimaal vier wedstrijden moeten plaatsvinden. Omdat Ajax op woensdag 29 augustus tegen Slavia Praag in de Champions League speelt, kan de thuiswedstrijd van de Amsterdammers tegen SC Heerenveen op zondag 26 augustus blijven staan.

Als Ajax dinsdag tegen Praag had moeten spelen, schoof Ajax – Heerenveen door naar zaterdag 25 augustus. Nu mag Vitesse van die mogelijkheid gebruikmaken. De Arnhemmers hebben een voorkeur voor het spelen op zaterdag.

Bron: Vitesse 09-08-2007

Blessure update selectie

Vitesse won dinsdagavond het oefenduel in Gendt tegen De Bataven met 4-0. De doelpunten werden gescoord door Harrie Gommans, Anduele Pryor, Yu Hai en Giovanny Espinoza. Zondag speelt Vitesse in Gelredome tegen Athletic Bilbao. Trainer Aad de Mos kent voor dat duel nog diverse twijfelgevallen in zijn selectie.

Mads Junker ontbrak dinsdag al in de wedstrijd tegen de hoofdklasser. De Deen heeft een verrekking in zijn rechterbeen wordt de komende dagen behandeld.

Rihairo Meulens heeft een MRI-scan ondergaan aan zijn rechterknie. Oorzaak is irritatie aan de buitenmeniscus. De aanvaller is hier in de jeugd al eens aan geopereerd. Meulens krijgt eerst een week rust en daarna wordt verder gekeken.

Theo Janssen zit in de tweede week na zijn knieoperatie en ligt op schema.
Gill Swerts daarentegen zit dicht tegen zijn rentree aan en mag naar verwachting volgende week speelminuten maken in Jong Vitesse.

Etienne Esajas is geblesseerd aan zijn linker grote teen.

Bron: Vitesse.nl 08-08-2007

Vitesse stuurt Chileen naar huis

Claudio Deltoree heeft de technische staf van Vitesse niet kunnen bekoren. De jonge Chileense aanvaller keert zonder contract huiswaarts.

De 20-jarige Deltorre speelde in het oefenduel tegen De Bataven (4-0 zege) mee met Vitesse en viel al na 18 minuten geblesseerd uit.

“Hij heeft zich met zijn zaakwaarnemer bij ons gemeld”, legde manager voetbal Jan Streuer in De Gelderlander uit. Vitesse is op zoek naar een nieuwe spits. “Wij willen alleen een speler die absoluut een toegevoegde waarde is. Maar de meeste spelers zijn niet beter dan wij zelf in huis hebben.”

Bron: TVGelderland TxT 08-08-2007

Kort optreden Chileen Deltorre bij Vitesse

Een Chileense verrassing in het elftal van Vitesse bezorgde vele toeschouwers op sportpark Walburgen in Gendt gisteravond de nodige hoofdbrekens. Wie was in vredesnaam die jongen met nummer 14 (nota bene het shirt van Theo Janssen) in de opstelling van Vitesse, dat oefende bij hoofd­klasser De Bataven ( 0- 4). Zijn naam is Claudio Deltorre en hij is inderdaad op proef. Maar de beoogde nieuwe aanvalsleider van Vitesse is hij niet. Al maakte de 20-jarige kleine aanvaller het voor­bije weekeinde met Jong Vitesse te­gen Jong De Graafschap (3-0) nog twee knappe doelpunten.

Tegen De Bataven ging het hem minder goed af. Na een gemiste kans moest de Chileen in de 18de minuut trekkebenend naar de kant. „Een jongen uit Chili. Hij heeft zich met zijn zaakwaarne­mer bij ons gemeld. Hij vliegt don­derdag terug naar Chili, geen proef­speler voor het eerste”, zo bood voetbalmanager Jan Streuer gistera­vond helderheid. Vitesse ondervond gisteravond taaie tegenstand van De Bataven, met in de basisopstelling liefst vijf Arnhemse spelers. De treffers van Vitesse waren er niet minder fraai om; een kopbal van Espinoza, een geweldige volley van Gommans, een curve van Yu Hai en een tech­nische knappe uithaal van Pryor.

De Bataven – Vitesse 0- 4 ( 0- 3). 11. 0­1 Espinoza, 22. 0-2 Gommans, 23. 0-3 Yu Hai, 77. 0- 4 Pryor.
Opstelling Vitesse, eerste helft: Rabócz­ki; Van Mourik, Van Diermen, Espinoza, Fränkel; Bruinier, Keizer, Takak, Yu Hai; Deltorre (18. Gommans), Benson.
Tweede helft: Velthuizen; Verhaegh, Sprockel, Van der Schaaf, Due; Kaya, Yaku­bu (79. Faber), Kolk, Pryor; Benson (68. Sansoni), Gommans.

Bron: De Gelderlander 08-08-2007

Vitesse doolt op oververhitte markt

Aankoop van een spits stuit op financiële onmogelijkheden.

Vitesse is niet in staat een klasse- spits naar Arnhem te halen. Op de oververhitte Europe­se transfermarkt lijkt de Arnhem­se middenmoter niks te zoeken te hebben. Voor een – naar de normen van Vitesse – capabele aanvalsleider is naar schatting zeker drie miljoen euro nodig. Met dat verzoek durft de clubleiding niet eens naar de Vrienden van Vitesse te stappen. Alleen die groep externe finan­ciers kan een injectie in de selectie financieren, maar de gefortuneer­de Vrienden ontvingen voorals­nog geen concreet voorstel van de club.

Vitesse heeft voordat op 1 septem­ber de transfermarkt sluit, nog 24 dagen om toe te slaan, maar de kans van slagen lijkt met de dag kleiner te worden. De markt is compleet op hol geslagen. „ Er wordt onvoorstelbaar veel geld betaald voor spelers”, zei voetbal­manager Jan Streuer gisteravond tijdens de oefenwedstrijd tussen neo- hoofdklasser De Bataven en Vitesse ( 0- 4). „Wij willen alleen een speler die absoluut een toege­voegde waarde is. Maar de meeste spelers zijn niet beter dan de spit­sen die wij zelf in huis hebben. En spelers die dat wel zijn, zijn niet te betalen. Overal weten ze tegen­woordig de prijzen. Of je nu in Scandinavië of ergens anders kijkt, dat maakt niet eens meer uit.” Naast erkende top-voetballanden als Engeland, Spanje en Italië heb­ben ook Rusland en Oekraïne zich nadrukkelijk gemeld in de jacht op voetbaltalent.

Streuer is met zijn scouts al ruim een half jaar op zoek naar een top­aankoop die aan twee voorwaar­den moet voldoen; kwaliteit en be­taalbaar. Een combinatie die op de huidige transfermarkt waarschijn­lijk niet meer bestaat. Het ziet er dan ook naar uit dat Vitesse het seizoen met de huidige selectie ingaat. Voor Gill Swerts en Theo Jansen komt de eerste com­petitiewedstrijd, 19 augustus bij Sparta, te vroeg. Swerts hoopt vol­gende week zijn rentree te maken bij Jong Vitesse. Janssen heeft nog zeker een maand nodig na zijn me­niscus- operatie.

Vitesse miste gisteren tegen De Ba­taven Haim Megrelishvili, die on­derweg is vanuit Tel Aviv. Daar moest de Israëlische linksback de laatste papieren voor zijn officiële overstap laten onderteken. Megre­lishvili is zaterdag tegen Athletic Club Bilbao inzetbaar. Mads Jun­ker ( bovenbeen) en Etiënne Esajas ( teen) kampen met lichte blessu­res.

Vitesse is het slachtoffer van een oververhitte transfermarkt waar miljoenen euro’s worden betaald voor doorsnee spelers. Een top­aankoop lijkt uitgesloten.

Bron: De Gelderlander 08-08-2007

Toegangskaart Athletic Bilbao-Vitesse=lot Open Dag

Wedstrijdkaart is persoonlijk lotnummer tijdens Open Dag Op zaterdag 11 augustus speelt Vitesse haar laatste wedstrijd van de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De tegenstander is Athletic Club Bilbao. De wedstrijd begint om 17.00 uur en er zijn kaartjes te koop voor de West- en Zuid-tribune (in de voorverkoop via Ticketbox €5,- en op de wedstrijddag aan de kassa voor € 7,50).

Bewaar uw wedstrijdkaartje na afloop van de wedstrijd, want u kunt hiermee leuke prijzen winnen! Tijdens de Vitesse Menzis Open Dag op zondag 12 augustus kunt u het wedstrijdkaartje (voorzien van naam en telefoonnummer) inleveren bij de Kids Club stand op de Promenade. Het wedstrijdkaartje is dan uw persoonlijke lot waarmee u kans maakt op mooie prijzen zoals een Vitesse-tenue en andere Vitesse-prijzen! De verloting van de prijzen vindt op de Vitesse Menzis Open Dag plaats. Kom zaterdag en zondag naar Gelredome en maak kans op mooie prijzen!

Bron: Vitesse.nl 07-08-2007

Arnhemse clan bij De Bataven kijkt uit naar krachtmeting met Vitesse

Trainer Grotenbreg rekent zijn spelers niet af op duel met profs.

Voor trainer Ro­nald Grotenbreg van De Bataven is een wedstrijd tegen de profs van Vitesse een leuk tussendoortje. „ Goed voor de club en leuk voor de spelers.”
Met name de Arnhemse clan bij de hoofdklasser kijkt volgens Gro­tenbreg uit naar het oefenduel. „Voor een speler als Thijs Wate­rink, een echte Vitesse-fan en Arn­hemmer, is dit leuk. Chika Okere woont in Arnhem, Albert Kox en Laurens Rijnbeek zijn Arnhem­mers.” Net als Kox genoot ook nieuweling Jillert Krikke (afkom­stig van Rheden) zijn opleiding bij Vitesse. De ‘Arnhemse’ clan bij de Betuwse hoofdklasser groeit.

Grotenbreg heeft zijn spelers een ruime week bijeen ter voorberei­ding op het nieuwe seizoen. De se­lectie van De Bataven is groot, al ontbreken nieuwkomer Ruben van deWater (spits, afkomstig van Deurne) en de langdurig gebles­seerde Kevin Plasmans. „We heb­ben tien nieuwe spelers. Zowel kwantitatief als kwalitatief zijn we er op vooruit gegaan. In het verle­den moesten we het vaak doen met spelers uit lagere klassen die het hogerop wilden proberen. Nu hebben we er ook spelers met hoofdklasse- en betaald voetbaler­varing bij ”, weet Grotenbreg.
„Het is in elk geval een gretige groep, maar het echte ijkpunt is zondag 2 september als de compe­titie begint. We hebben tijd nodig om aan elkaar te wennen.” Voor de oud-prof van FC Wage­ningen geldt de wedstrijd tegen Vitesse – hoofdprijs voor het win­nen van de Arnhem Cup 2007 ­niet als graadmeter voor zijn ploeg. „Ik zal de spelers hier niet op afrekenen. Het is pas onze twee­de wedstrijd in de voorbereiding, dus eigenlijk komt-ie wat vroeg. We hebben pittig getraind en na Vitesse gaan we gewoon verder met de voorbereiding.”
Wat niet wil zeggen dat De Bata­ven open huis wil houden op sportpark Walburgen in Gendt. „Tegen een goede eredivisieploeg moet je zorgen dat je goed staat en daarnaast moet je er ook van genie­ten. Maar ik ga niet voortdurend doorwisselen, daar ben ik geen voorstander van. Alleen in de rust en de tweede helft zal er gewisseld worden.”

De Bataven-Vitesse, 19.30 uur, sportpark Walburgen in Gendt. Om 17.00 uur is de poort open. Entree volwassenen: 6 euro, jeugd O13 jaar en 65+: 3 euro

Bron: De Gelderlander 07-08-07 

Aad de Mos is optimistisch ondanks nederlagen

Trainer rekent op komst van een internationale topspits.

Vitesse is zaterdag te­ruggekeerd uit Engeland. Tijdens de trainingsstage verloor het team van Aad de Mos van Southend United ( 3- 2) en Norwich City ( 1- 0). Desondanks kijkt de trainer optimistisch naar de toekomst, me­de omdat hij ervan overtuigd is dat Vitesse op korte termijn een in­ternationale spits zal contracteren.

Met welk gevoel kijkt u terug op het trainingskamp in Engeland?
De Mos: „ Met de week in Door­werth erbij zijn we twee weken in afzondering geweest. Ongeveer ze­ventig procent van de gezichten in de groep is nieuw en we hebben nu ook buiten het veld kennis kun­nen maken. Ik heb een goed ge­voel bij deze groep. Het is een le­vendige en boeiende groep, die spectaculairder is dan vorig jaar. De spelers zitten dicht op elkaar. De buitenlanders worden goed op­gevangen. Daar kun je iets moois van maken.”

Dat is nog niet gebleken. Vitesse heeft beide oefenduels in Engeland verloren, waarbij het optreden in Southend zelfs beschamend was.
„Verliezen is nooit leuk, maar het gaat mij er meer om dat we iets neerzetten en naar vastigheden zoeken. We hebben bewust een moeilijk parcours uitgezet door naar Engeland te gaan. Nederland­se ploegen hebben het in de voor­bereiding altijd moeilijk tegen En­gelse ploegen, net als tegen Duitse ploegen. Dat zie je aan de uitsla­gen. Ik vind een nederlaag in Nor­wich geen schande. Zo’n wedstrijd tegen Southend kan altijd een keer gebeuren.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 06-08-2007 

Van der Schaaf mikt op rentree tegen Bilbao

De kuitblessure van Remco van der Schaaf valt mee. De gelegenheidsverdediger van Vit­esse verwacht zaterdag ( 17.00 uur) in het duel met Athletic de Bilbao weer inzetbaar te zijn.

Van der Schaaf raakte vrijdag geblesseerd in het treffen met Norwich City. Hij moest zich laten vervangen, na­dat hij een trap op de kuit had ont­vangen. De schade was slechts een stevige bloeduitstorting.

Bron: De Gelderlander 06-08-2007

Spelen voor het embleem op de borst’

Tijdens de officiele perspresentatie voorafgaand aan het seizoen, opent directeur Paul van der Kraan met een kleine frustratie. De beleidsbepaler van Vitesse vindt dat het vlaggenschip van de club afgelopen seizoen veel te veel ‘kaarten heeft gepakt’. En dat past niet bij het gedroomde imago van de club, waar aanvallend, aantrekkelijk voetbal hoog in het vaandel staan.

Het tekent de liefhebber achter de directeur. Van der Kraan praat niet graag meer over de financiele situatie of andere beperkingen die de club tegenwerken in de gewenste groei.

Bij Vitesse moet het over voetbal gaan. “We zijn een voetbalclub”

lees verder...

Bron: Vitessevoetbalkrant 05-08-2007

Realisme boven idealisme

Dat Santi Kolk in de afgelopen jaren diverse clubs heeft versleten, is inmiddels wel bekend. De Hagenaar heeft zeker geen spijt van zijn beslissingen, maar heeft afgelopen zomer wel bewust gekozen voor een nieuwe stap in zijn cariere. Realisme heeft bij de 25 jarige spits plaats gemaakt voor idealisme. ‘Ik weet wat ik wil en wat ik zeker niet meer moet doen’, kijkt de aanvaller nog even terug om direct weer vooruit te kijken.

Santi, hoe zijn de eerste vier weken bij Vitesse bevallen?

“Het grappige is dat ik niet anders kan dan een geijkt antwoord geven. Dat wil zeggen, een antwoord geven zoals elke voetballer die een nieuwe club heeft. Het bevalt mij erg goed bij Vitesse en ik ben perfect opgevangen door alle mensen bij de club. Wel standaard hoor, dit antwoord op de eerste vraag.”

lees verder...

Bron: Vitessevoetbalkrant 05-08-2007

Wedstrijd Oud Vitesse – RTL Sterrenteam 12 augustus 14:00u

Oud-spelers als Edward Sturing, Marc van Hintum, Theo Bos, Martin Laamers, Louis Laros, Bart Latuheru, John van den Brom hebben 12 augustus vrijgehouden om een wedstrijd te spelen tegen een sterrenteam van televisiezender RTL.

Henk Bres, Joris Putman (Morris GTST), Wilbert Gieske (Robert GTST), Charly Luske, John Williams (o.a. Dancing on Ice), Bas Muis, Regi Blinker, Sander Jason (Campinglife) en Tim Akkerman (zanger Di-rect) komen naar Arnhem toe.

12 augustus 14:00 – 15:05 uur veld Gelredome

Bron: Vitessevoetbalkrant 05-08-2007 

Opnieuw nipte nederlaag Vitesse

Vitesse heeft in het Engelse Norwich nipt verloren van de gelijknamige voetbalclub. De Kanaries, zoals de bijnaam van de club uit het Engelse Championship luidt, scoorden na precies een uur: 1-0. Na 90 minuten ging Adam Durry als matchwinner in de boeken. Hoewel Vitesse beter speelde dan afgelopen woensdag tegen Southend, kwamen de Arnhemmers opnieuw te kort. Met name de tweede helft ontbrak het Vitesse aan duelkracht en ook conditioneel leken de Arnhemmers minder dan hun opponenten uit Norwich.

Het belangrijkste wapenfeit van Vitesse kwam in de eerste helft van Jasar Takak, die zijn afstandschot door de Norwich keeper gekeerd zag tot een corner. Remco van der Schaaf viel vlak voor rust geblesseerd uit. Hij werd vervangen door Giovanny Espinoza. In de tweede helft kreeg Vitesse meer kansen. Mads Junker was met een kopbal tegen de binnenkant van de paal dicht bij de gelijkmaker. Een minuut later had ook Anders Due de gelijkmaker op zijn schoen. Maar opnieuw redde de Norwich goalie met een katachtige reflex uitstekend. Na de Denen was het de beurt aan invaller Harrie Gommans om de Engelse keeper te testen. Hij kreeg de grootste kans, maar de lange spits schoot vrijdagavond niet met scherp. Omdat ook Norwich de nodige kansen kreeg, was de Engelse zege verdiend. De ‘comortable win’ van Norwich, betekent Vitesse’s derde verlies op rij.

Komende dinsdag wachten De Bataven in Gendt. Zaterdag 11 augustus sluit Vitesse het pres-season in Gelredome af met een wedstrijd tegen Athletic Bilbao uit Spanje.

Een uitgebreid (Engels) wedstrijdverslag vindt u op www.canaries.premiumtv.co.uk

De opstelling van Vitesse was als volgt:
Raboczi, Verhaegh, Sprockel (c), Megrelishvilli, Van der Schaaf (’43 Espinoza), Kolk, Junker (’79 Benson), Takak (’66 Gommans), Pryor, Yakubu, Hai (’66 Due)

Bron: Vitesse.nl 04-08-07 

Vitesse put moed ondanks tweede verlies in Engeland Arnhemse ploeg gaat bij tweedeklasser Norwich City onderuit: 1-0.

Vitesse heeft gistera­vond ook de tweede oefenwed­strijd op Engelse bodem verloren. Bij Norwich City, dat op het een na hoogste niveau uitkomt, ging de ploeg van trainer Aad de Mos met 1-0 onderuit. Na twee nederlagen zal Vitesse vandaag met een kater terugkeren in Nederland. Twee weken voor het begin van de competitie is de Arnhemse ploeg zeker nog niet klaar voor het grote werk, al speel­de het team gisteren beduidend be­ter dan twee dagen eerder tegen derdeklasser Southend United (3-2). Het treffen met Norwich Ci­ty gaf geen aanleiding tot euforie, maar het bood in elk geval wel wat aanknopingspunten. „Op ons spel van vandaag kunnen we ver­der bouwen”, stelde De Mos.

De trainer heeft de stage in Enge­land vooral aangegrepen om de de­fensieve kwetsbaarheid van zijn ploeg te verminderen. Op dat ter­rein boekte Vitesse gisteren voor­uitgang, nadat tijdens de vooraf­gaande trainingen intensief was ge­sleuteld aan de organisatie van het elftal. Die stond in Norwich bedui­dend beter dan in Southend. De twee achterste linies stonden dich­ter bij elkaar en de ruimtes wer­den zo kleiner gehouden, waar­door Norwich slechts via opportu­nisme af en toe gevaarlijk kon wor­den.

lees verder...

Bron: De gelderlander 04-08-07

Vitesse verliest ook van Norwich City

Vitesse heeft ook de tweede en laatste oefenwedstrijd tijdens het trainingskamp in Engeland verloren.

Norwich City uit het Championship, het tweede niveau in Engeland, won met 1-0 van de Arnhemmers. De eerste helft was redelijk in evenwicht, Vitesse had een aardige kans via een afstansschot van Jasar Takak. N na rust kon Norwich het overwicht ook in de score uitdrukken door een doelpunt van Adam Drury. In de slotfase miste Harrie Gommans nog een unieke kans op de gelijkmaker.

Balasz Raboczki verdedigde het doel van Vitesse, fysiotherapeut Jos Kortekaas bleef als stand-in op de bank.

Bron: TVGelderland TxT 03-08-2007 

Vitesse vindt serene rust in Engeland

Arnhemse ploeg traint in Engeland onder ideale omstandigheden.

Aan een van de muren in de lobby prijkt een ingelijste en ge­signeerde actiefoto van Geoff Hurst. Daaronder hangt een repli­cashirt van het Engelse nationale elftal uit 1966, uiteraard voorzien van alle handtekeningen. In de be­geleidende tekst bedanken de En­gelse voetbalhelden hotel Five La­kes voor de prachtige reünie die ze er hebben gehouden in 1996, der­tig jaar na het behalen van de we­reldtitel in eigen land.

Welkom in Essex, welkom in het Five Lakes Golf and Country Club. Een weldadig golfresort, gelegen in de middle of nowhere, op een klei­ne honderd kilometers van Lon­den. De kans dat een toevallige pas­sant hier binnenwandelt, is uiter­mate klein. De route naar het ho­tel bestaat uit allerlei kleine kron­kelwegen, door dorpjes en over het uitgestrekte platteland. Op het moment dat je het gevoel krijgt dat de aarde ophoudt en je in een diep zwart gat zult verdwijnen, zijn daar ineens de spelonken van een sporthotel dat slechts kapitale letters verdient. Five Lakes noemt zichzelf een van de beste en meest uitgebreide sportaccommodaties van Zuid­Oost Engeland. Daarvan lijkt geen woord gelogen. Rond de vijf me­ren liggen twee 18-holes- golfba­nen uitdagend te lonken. Het luxe hotel heeft een sauna, een binnen­en een buitenzwembad, een fit­nessruimte, enkele tennisbanen en de aanpalende sporthal biedt gele­genheid tot een potje tennis, squash of badminton, wat de be­zoeker maar wenst.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 03-08-2007 

Piet Velthuizen heeft trainingskamp verlaten

Vitesse- doelman Piet Velt­huizen heeft het trainingskamp van zijn ploeg vroegtijdig verlaten. De goalie is vanwege privé-omstan­digheden teruggekeerd naar Neder­land. Vitesse heeft twee keepers meegenomen naar Engeland. Mor­genavond zal de Hongaar Balázs Rabóczki het Arnhemse doel ver­dedigen in de tweede en laatste oe­fenpartij van de trip, tegen Nor­wich City.

Bron: De Gelderlander 03-08-2007 

Vitesse belooft weinig goeds

Arnhemse ploeg gaat bij derdeklasser Southend United onderuit: 3-2.

Ruim twee weken voor het begin van de competitie begint de situatie van Vitesse be­hoorlijk zorgwekkend te worden. Bij Southend United, een club uit de Engese derde divisie, ging de Arnhemse ploeg gisteravond sma­delijk onderuit: 3-2. Het was uiterst schrijnend dat de ploeg van trainer Aad de Mos er niet in slaagde het hardwerkende, maar zeer kwaliteitsarme Sou­thend United haar wil op te leg­gen. Vitesse wil zo graag dwin­gend en aanvallend voetbal spelen. Maar daarvan is absoluut geen sprake.

En dat een beperkte opponent als Southend United al een handvol goede kansen kan creëren tegen Vitesse, dat belooft weinig goed voor de Gelderse ploeg. Het Arnhemse elftal is vooralsnog een vat vol vraagtekens. De nieu­we aanvalsleider Harrie Gommans heeft in de echte oefenduels nog geen fatoenlijke bal gehad, op het middenveld mist Vitesse duel­kracht en fysieke kracht en de ach­terhoede was gisteravond een dra­matisch open huis waar wat wel­willende Engelsen lachend door­heen liepen. De Mos testte gisteravond een ach­terhoede met Remco van der Schaaf en Fred Benson kreeg een kans naast Harrie Gommans in de spits. Door de aanwezigheid van Van der Schaaf was de opbouw van achteruit grotendeels goed ver­zorgd. Maar de defensie is kwets­baar, het lijkt wel ongeacht wie er in het centrum staan. Vooral het totale vormgebrek bij Giovanny Es­pinoza is opvallend.

Daarnaast heeft Vitesse een gebrek aan creativiteit en overtuiging in de aanvalsopbouw. Rechtshalf Jasar Takak krijgt van De Mos alle gelegenheid zich te profileren, maar gisteravond bracht hij op­nieuw te weinig. Halverwege moest hij naar de kant voor Jaime Bruinier. Hetzelfde geldt voor linkshalf Yu Hai. Deze posities zijn cruciaal in het 4- 4- 2 systeem van De Mos, maar er komt nagenoeg geen drei­ging of diepgang vanaf de zijkan­ten. Yu Hai moest zijn plek halver­wege afstaan aan Etiënne Esajas. De Chinees had een grote doel­kans, maar schoot geheel vrij­staand van dichtbij naast. Benson toonde wel opnieuw zijn doeltreffendheid. Na een kwartier scoorde hij van dichtbij de 0-1, na­dat Gommans een hoekschop van Onur Kaya had verlengd. Nog voor rust makate Zoltan Liptak ge­lijk met een kopbal.

In de pauze kwam Kolk voor Benson en ook in zijn derde oefen­duel scoorde Kolk, met linksback Haim Megreleshvili de lichtpun­ten in de voorbereiding. Kolk scoorde gisteren op aangeven van Kaya (1-2). Daarna profiteerde het hardwerkende maar kwaliteitsar­me Southend naar hartelust van de gaten in de Arnhemse defensie. Alleen Richie Foran en Gary Hoo­per scoorden: 3-2. „Het veld spel zag er wel aardig uit in de eerste helft”, oordeelde De Mos. „Het fysieke spel van Sou­thend is ook een kwaliteit, maar ik erken dat het verontrustend is dat we zijn overklast op inzet. Het is bij ons te gezapig, het is te lief.”

Southend United – Vitesse 3- 2 ( 1- 1)
16. Benson 0-1, 33 Liptak 1-1, 57. Kolk 1-2, 57. Foran 2-2, 63. Hooper 3-2
Opstelling Vitesse: Velthuizen; Verhaegh (82. Van Mourik), Sprockel (59. Espino­za), Van der Schaaf (71. Van Diermen), Megralishvili ( 80. Due); Takak ( 46. Bruin­ier), Yakubu (71. Keizer), Kaya (71.Pryor), Yu Hai ( 68. Esajas); Benson ( 46.Kolk) en Gommans (80. Junker).

Volgende oefenduel Vitesse: vrijdag 3 augustus Norwich City-Vitesse

Bron: De Gelderlander 02-08-2007

Southend United – Vitesse 3-2

Vitesse heeft woensdagavond de eerste van twee oefenduels op Engelse bodem met 3-2 verloren. In het Roots Hall Stadium, waar de gastheren twaalf jaar lang geen buitenlandse club op bezoek hadden gehad, verloor Vitesse niet eens onterecht.

De Arnhemmers kwamen tot twee keer toe op voorsprong. Eerst was het Fred Benson die de 0-1 liet aantekenen. Vervolgens was het de beurt aan de Engelsen die nog voor rust de gelijkmaker tegen de touwen schoten. Dit was tevens de ruststand.

Na de pauze was het Santi Kolk die Vitesse opnieuw op voorsprong zette. Maar ook nu konden de geelzwarten de voorsprong niet vasthouden. De Engelsen kwamen opnieuw op gelijke hoogte en gingen er uiteindelijk zelfs met de winst vandoor.

Volgens manager Voetbal Jan Streuer, kan Vitesse terugkijken op een redelijke eerste helft, maar was de tweede helft van een bedenkelijk niveau. De vele wissels, Vitesse liet alleen Velthuizen staan en bracht tien nieuwe veldspelers, kwamen het spel volgens hem niet ten goede.

Bron: Vitesse.nl 01-08-2007

Mads Junker, de denkende Deen van Vitesse

‘Eigenlijk pas ik niet zo in dit wereldje’

Mads Junker (26) is van nature een denker, maar zelfs met die inslag wist de Deen het afgelopen seizoen even niet meer. In de pijnlijke schaduw van de successen van spits Dank Lazovic vocht de Scandinaviër zijn eigen gevechten. Tegen de verwachtingen en tegen trainer Aad de Mos. ‘Het is een wonder dat ik nog voor Vitesse speel.’

Té vaak had Junker het voorbije seizoen het gevoel onterecht op achterstand te zijn gezet. Hij gunde het Danko Lazovic dat die zich met bijna twintig goals ontpopte tot koning van Stadion Gelredome, maar terwijl Junker zelf begin 2006 nog twee miljoen waard was, leek zijn rol opeens uitgespeeld. ‘Terwijl ik de competitie vorig seizoen toch echt met heel hoge verwachtingen begon. Het seizoen 2005/2006 verliep voor mij geweldig. Bij mijn vorige club FC Nordsjaelland scoorde ik vijftien keer en inclusief de play-offs was mijn halve seizoen bij Vitesse met negen goals ook zeer geslaagd. Maar na de vakantie liep het totaal anders dan ik wilde.’ De Mos kwam als nieuwe trainer, Lazovic als nieuwe spits. En de miljoenen van Junker smolten zoals miljoenen in Arnhem wel vaker smolten. Wie de Deen na trainingen aansprak, kreeg niet zelden te horen dat het enige positieve van die dag was dat de zon scheen. Waardering ontbrak, juist voor de man die schouderklopjes bovenkritiek verkiest. ‘Ik heb dat vertrouwen nodig. Natuurlijk scoorde Lazovic meer en kon je hem niet zomaar wisselen, maar mijn werklust werd niet op waarde geschat. In Denemarken was ik eerste spits en merkte ik hoe belangrijk de tweede man was. Maar nu voelde ik dat dus niét. Hoewel, de supporters hebben me wél altijd gesteund.’

lees verder...

Bron: 01-08-2007 VI magazine nr31

Paul Verhaegh klimt in de hiërarchie

Rechtsback wil na goed seizoen belangrijker worden voor Vitesse. Paul Verhaegh is een van de weinige zekerheidjes in het ver­nieuwde en nog onwennige Vites­se. Na het seizoen van de bevesti­ging wil de 23- jarige rechtsachter uitgroeien tot een bepalende spe­ler in het Arnhemse elftal. „Ik zit nu in de positie dat ik mijn zegje kan doen in de spelersgroep.” Verhaegh kwam in de winter van 2006 over van FC Den Bosch, als opvolger van Stijn Vreven. „Ik ben tevreden over mijn eigen ontwik­keling”, zegt hij in de lobby van Fi­ve Lakes Hotel, een luxueus golfre­sort in het Engelse Essex, waar Vit­esse op trainingskamp is. „Vorig seizoen heb ik laten zien dat ik een basisspeler ben, op wie de trai­ner kan bouwen. Nu wil ik door­groeien. Nog meer van mezelf ge­ven, aanvallend meer brengen. Ik wil meer van waarde worden voor Vitesse.”

Verhaegh lijkt in zijn spel op zijn zaakwaarnemer Marc van Hint­um, de populaire linksachter die rond de eeuwwisseling bij Vitesse uitgroeide tot international. Agres­sieve verdedigers, met een grote drang naar voren. „Dat klopt. In ons spel zit veel drive. Ik ben ver­dediger, maar een voetballende verdediger. Ik heb van nature een drang naar voren. Vorig seizoen heb ik ook op het middenveld ge­speeld. Als ik mag kiezen, dan ligt daar waarschijnlijk mijn voorkeur, maar ik speel waar de trainer me nodig heeft.”

Zijn temperament kwam vorig sei­zoen ook naar boven na zijn fout in het verloren duel met Excelsior. Verhaegh leidde vlak voor tijd cru­ciaal balverlies en stapte aangesla­gen en hevig gemotiveerd van het veld. „ Die emotie en passie passen bij me. Ik ben een heel nuchtere jongen, maar op zulke momenten kan ik heel emotioneel reageren. Dat was een heel belangrijke wed­strijd voor ons. Ik heb ervan ge­leerd. In vergelijkbare situaties neem ik geen risico’s meer, dan speel ik de lange bal.” „ In Nederland wordt een verzorg­de opbouw altijd geprezen. Maar daar win je weinig prijzen mee. In Italië krijg je applaus als je een bal de tribune in schiet. Voetbal hoeft van mij niet altijd spectaculair en aanvallend te zijn. Als een ploeg weinig weggeeft door een goede organisatie, zoals PSV vorig sei­zoen in de Champions League, dat vind ik ook heel mooi om te zien.” Het is de visie, die de geboren Lim­burger en getogen Brabander heeft ontwikkeld bij PSV ( jeugd), AG­OVV, FC Den Bosch en Vitesse.

Verhaegh doorliep vanaf zijn zes­tiende alle vertegenwoordigende elftallen. Daarin speelde hij met jongens als Klaas Jan Huntelaar en Stijn Schaars. Nu klimt hij snel om­hoog in de hiërarchie bij Vitesse. „Dat is logisch als je 140 wedstrij­den in het profvoetbal hebt ge­speeld”, zegt Verhaegh. „ Ik wil nu niet alleen zelf goed spelen, maar nog meer de andere spelers aanstu­ren dan voorheen. Ik ben een rusti­ge, bescheiden jongen en hoef niet op de eerste rij te staan. Maar ik heb het gevoel dat ik mijn zegje moet doen in de groep, als er iets niet klopt. Ik zit nu in een positie dat ik dat kan doen.”

Bron: De Gelderlander 01-08-2007 

Vitesse moet zich professioneler gedragen

Vitesse wil komend seizoen afrekenen met het negatieve imago op het veld. De clubleiding van de Arnhemmers heeft daarom de spelers opgedragen zich sportiever te gedragen. Algemeen directeur Paul van der Kraan liet dat vorige week weten tijdens de presentatie van de selectie. ‘Het is noodzakelijk dat we geen koploper meer zijn in het klassement van gele en rode kaarten’, aldus Van der Kraan. ‘Op die rang¬lijst hebben we afgelopen seizoen de Champions League gehaald. Dat mag niet meer gebeuren.’

De selectie van Vitesse werd afgelopen jaar overspoeld met een stortvloed aan gele en rode kaarten. Liefst zes keer werd een speler met een rode kaart van het veld gestuurd en bovendien werden in totaal 64 gele prenten geïncasseerd. Daardoor moet trainer Aad de Mos in het eerste competitieduel met Sparta Rotterdam de nodige aanpassingen doorvoeren. Aanvaller Mads Junker is voor de openingswedstrijd geschorst, terwijl zijn ploeggenoot Sebastien Sansoni zelfs de eerste vier duels moet toekijken. De Fransman spuugde in het play-off duel met NEC een tegen¬stander in het gezicht, waardoor hij opnieuw een langdurige schorsing kreeg.

Paul Verhaegh, afgelopen seizoen met negen gele kaarten koploper binnen de selectie, kan zich vinden in het commentaar van de clubleiding. ‘Negen gele kaarten klinkt veel, maar als je nagaat dat ik 37 duels heb gespeeld, valt het wel mee’, vindt de rechtsback. ‘Je kan een normale gele kaart moei¬lijk voorkomen, want het gebeurt in de emotie van het spel. Wél hebben we met Vitesse te veel onnodige kaarten gepakt, waardoor sommige spelers langdurig geschorst waren. Sebastien Sansoni was daar een voorbeeld van. Hij is een belangrijke speler, maar door zijn gedrag hebben we hem veel moeten missen.’

Het aandachtspunt is inmiddels door trainer Aad de Mos aan de spelersgroep kenbaar gemaakt. Verhaegh: ‘De trainer verwacht meer discipline van ons en iedereen was het met hem eens. De spelers van Vitesse moeten zich komend seizoen professioneler gaan gedragen.’

Bron: VI magazine nr31 01-08-2007 

Frankel kan naar ADO Den Haag en RKC Waalwijk

Purrei Frankel (30) staat in de belangstelling van ADO Den Haag en RKC Waalwijk. Daarnaast schermt de linkerverde¬diger, die afgelopen maandag niet met zijn club Vitesse afreisde voor een trainingskamp in Engeland, met interesse uit Turkije. ‘Dat is ook de reden geweest waarom we Purrei thuis hebben gelaten’, zegt technisch manager Jan Streuer van Vitesse. ‘Er is van veel kanten interesse in hem en van ons mag hij uitzien naar een nieuwe werkgever.’

Ook Fred Benson (23) staat op het punt Vitesse te verlaten. De aanvaller, die niet meer in de plannen van trainer Aad de Mos voorkomt, is gewild door clubs uit binnen- en buitenland. Streuer: ‘Heracles Almelo heeft zich officieel gemeld, maar die club vond onze vraagprijs te hoog. Van alle kanten hoor ik echter dat ze zeer gecharmeerd van Fred. Wij wachten zodoende op een tegenbod, zodat we de onderhandelingen eventueel kunnen voortzetten. Daarnaast hebben er zich afgelopen week nog een club uit de Eredivisie en een club uit de Jupiler League gemeld. Tevens kan Fred in de Russische competitie aan de slag. De namen van de clubs kan ik op dit moment niet noemen, maar aan interesse ontbreekt het zeker niet. Mocht Fred ons verlaten, dan dienen we wel een nieuwe spits aan te trekken. Die zoektocht verloopt nog niet geweldig.’

Bron: VI magazine nr31 01-08-2007 

Vitesse duikt in beveiligingsmarkt

Arnhemse club wil met ESA kosten besparen en geld verdienen.

Vitesse slaat zijn vleu­gels steeds verder uit. Na de lance­ring, vorig jaar, van een eigen uit­zendbureau start de club dit sei­zoen met Event Security Arnhem bv (ESA), een eigen beveiligingsor­ganisatie. Binnenkort begint de voetbalclub ook een eigen reisbureau, Vitesse Travel. Dat profclubs extra inkom­stenbronnen zoeken is niet nieuw. Zo zijn in het buitenland al clubs met eigen tv- stations of hotelcom­plexen. Zo ver is Vitesse nog niet, maar met het nieuwe beveiligings­bedrijf, FC Arnhem uitzendbu­reau, de Stichting Vitesse Betrok­ken en Vitesse Travel wordt de club wel steeds veelzijdiger.

Via ESA wil de club naast de eigen thuiswedstrijden en andere evene­menten in Gelredome, ook elders de beveiligingsmarkt op. Directeur van de nieuwe organisa­tie is veiligheidscoördinator Rob Hageman. Hij zegt het idee af te hebben gekeken van Feyenoord. Hageman: „Die club heeft al lan­ger een eigen beveiligingsbedrijf. De afgelopen twee seizoenen werd de beveiliging van onze thuis­wedstrijden verzorgd door Interna­tional Security Agency (ISA). Door dit nu in eigen hand te ne­men kunnen we niet alleen kosten besparen, maar als het goed is zelfs geld verdienen. In eerste instantie is ESA weliswaar gericht op Vites­se en Gelredome, maar we kijken ook naar andere profclubs.” Een en ander betekent niet dat Vi­tesse alle banden met ISA, dat tot nog toe de beveiliging deed, ver­breekt. Hageman: „Het is juist de bedoeling dat we nauw gaan sa­menwerken. Wij starten met een kleine veertig gediplomeerde me­dewerkers. Mochten we daar bij een bepaald evenement tekort aan komen, dan springt ISA bij. Omge­keerd kunnen wij hen helpen.”

Hoeveel mensen er uiteindelijk aan de slag kunnen bij de beveili­gingsorganisatie is afhankelijk van het succes van ESA. Hageman: „ Ons personeel wordt per wedstrijd of evenement be­taald. Wil je als bedrijf geloofwaar­dig zijn, dan moet je je mensen ook daadwerkelijk werk kunnen bieden. De toekomst zal leren of dat lukt, maar met Vitesse en Gel­redome kunnen we in elk geval bouwen op een stevige basis.” Nieuwe initiatieven zijn volgens Rob Hageman dan ook een kwes­tie van tijd. „Maar voetbal blijft na­tuurlijk de hoofdzaak.” Vitesse neemt via ESA de beveili­ging vanaf dit seizoen in eigen hand, maar blijft wel nauw sa­menwerken met International Se­curity Agency.

Bron: De Gelderlander 01-08-2007

Hoofdsponsor: