augustus 2008

Twente lijkt afgehaakt voor Verhaegh

FC Twente lijkt af te haken voor Vitesse-speler Paul Verhaegh. De Tukkers meldden zich dinsdag al bij Vitesse, omdat ze in de rechtsback de opvolger zagen voor de naar Dinamo Moskou vertrokken Luke Wilkshire. Inmiddels is gebleken dat Twente niet wil voldoen aan de vraagprijs van Vitesse, dat alleen akkoord gaat met de hoofdprijs voor de aanvoerder, die onlangs nog bijtekende tot 2011.

FC Twente verlegde de aandacht vervolgens naar NAC-speler Ronnie Stam, maar ook dat is nog niet rond. Wellicht meldt FC Twente zich dientengevolge opnieuw voor Verhaegh.

Bron: Omroep Gelderland 31-08-2008

Maccabi Tel Aviv wil Megrelishvili

Haim Megrelishvili vertrekt mogelijk naar Maccabi Tel Aviv, dat zich bij Vitesse heeft gemeld voor de 26-jarige Israëlische linksback. Vitesse is bereid om hem te laten gaan, omdat hij als niet-EU-speler te zwaar op de begroting drukt, terwijl hij geen basisplaats heeft. Tegen Groningen zat hij zelfs op de tribune.

Haim Megrelishvili kwam in 2007 op voorspraak van de toenmalige manager voetbalzaken Jan Streuer naar Vitesse. Hij verwief vooral bekendheid, omdat hij twee keer al vroeg in de wedstrijd tot zijn eigen verbazing en woede werd gewisseld door trainer Aad de Mos.

Bron: Omroep Gelderland 31-08-2008

Schreuder: score viel te hoog uit

Routinier Alfred Schreuder had zich wat anders voorgesteld van zijn eerste wedstrijd voor Vitesse in Gelredome.

“Dat komt natuurlijk wel aan, 0-4, maar die score viel te hoog uit. Al een fase voor de rust hadden we de wedstrijd onder controle en na rust joegen we ze met succes af, maar toen kwam die rode kaart en de 0-2 en was het afgelopen.”

Toch ziet Schreuder wel wat er schort aan het spel van Vitesse. “We moeten erg veel kracht geven om voorin te komen, dat kunnen we onmogelijk negentig minuten volhouden.”

Bron: Omroep Gelderland 30-08-2008

Westerhof is altijd optimistisch

Trainer Hans Westerhof heeft een eigenschap waardoor hij alle teleurstellingen bij Vitesse moeiteloos kan verwerken.

“Ik ben altijd optimistisch. Niemand kan mij kwaad krijgen, ook de spelers niet. Maar 0-4 is natuurlijk wel vervelend, al vond ik dat we ook goede fases kenden. Voor rust konden we al aardig wat druk geven en voor de 0-2 liep dat nog beter. Mar na die rode kaart hadden we het moeilijk.”

Doelman Piet Velthuizen baalde. “Twee strafschoppen en twee afstandsschoten die er heel mooi invlogen. Wat kon ik daartegen doen? Niks, toch?”

Bron: Omroep Gelderland 30-08-2008

Begin of afscheid, het gevoel is slecht

De één speelde zijn eerste officiële wedstrijd voor Vitesse. De ander waarschijnlijk zijn laatste. Maar het gevoel bij Frank van der Struijk en Paul Verhaegh was na afloop hetzelfde. Er staat

Keer op keer moest Van der Struijk na Vitesse – FC Groningen (0-4) weer die zure appel in de mond nemen. Opnieuw terug naar dat moment in de 68ste minuut wat hem een rode kaart en FC Groningen een strafschop opleverde. ” Ik probeerde de bal af te schermen voor Markus Berg. Dat lukte goed. Maar toen trok hij aan me en viel ik bovenop me. Toen de scheidsrechter floot, dacht ik aan een vrije trap voor mij. Maar ik wil eerst de beelden zien, anders zeg ik dingen waar ik later spijt van krijg.”

Ook Verhaegh moest regelmatig op zijn tong bijten. Niet over momenten uit de wedstrijd, maar wel over zijn toekomst. “Ik weet van mijn zaakwaarnemer dat FC Twente zich voor me heeft gemeld. Maar het is iets tussen de clubs. Morgen (vandaag, red.) meld ik me gewoon bij Vitesse en zondag ben ik vrij.”

Verhaegh wilde niet zeggen of hij verrast was dat Vitesse over het vertrek van zijn aanvoerder wilde praten. “Tuurlijk hadden ze kunnen zeggen dat ik niet te koop ben. Maar misschien doen ze dat nog wel.”

Zo niet, nam de rechtsachter met een dikke nederlaag afscheid van Vitesse. ” Dat zou zuur zijn, maar het is sowieso erg zuur. Een dramatische start, of, in ieder geval een dramatische uitslag. Na die rode kaart en die penalty is het klaar.”

Hoopvol voor de supporters was dat Verhaegh nog steeds in de wij-vorm sprak als het over Vitesse ging. “Wij zullen hier de komende twee weken samen over moeten praten. We hebben de volgende wedstrijd wel iets recht te zetten.”

Een volgende wedstrijd die Van der Struijk door zijn rode kaar waarschijnlijk mist. “Ik moet een paar weken wachten op revanche, daar baal ik enorm van. Ik heb hier een hele nare smaak van in de mond.”

Bevreesd dat hij het gisteren ontstane beeld niet meer uit de hoofden van de supporters voetbalt, was Van der Struijk niet. “Ik moet me gewoon de volgende wedstrijden bewijzen. En nederlagen gaan niet in mijn hoofd zitten. Ik heb bij Willem II 2,5 jaar degradatievoetbal gespeeld, dus ik ben wel wat gewend.”

Bron: De Gelderlander 30-08-2008

Westerhof; ‘Dit moeten we gaan verwerken’

Hans Westerhof debuteerde gisteravond als hoofdtrainer van Vitesse met een pijnlijke 4-0 thuisnederlaag tegen zijn oude club FC Groningen. ” Dit is natuurlijk heel jammer”, sipte de ervaren oefenmeester na het debacle in Gelredome.

“We hadden voor ons zelf en voor de supporters graag een resultaat neergezet in de eerste wedstrijd. We zullen de komende veertien dagen aan heel veel dingen denken. En met name bezig zijn om de kopjes schoon te krijgen om dit te verwerken.”

Westerhof doelde op het vrije aanstaande weekeinde, waarin de eredivisie stil ligt en er WK-kwalificatiewedstrijden plaatshebben. De eerstvolgende wedstrijd van Vitesse is op zondag 14 september, uit tegen De Graafschap.

” Ik vond met name de eerste helft erg nerveus van beide kanten”, zo keek Westerhof terug op de ontmoeting met het superieure FC Groningen. “Je zag bij ons dat de samenwerking tussen de twee spitsen (Mads Junker en Santi Kolk, red.) niet goed ging. De aansluiting was er ook niet en dat was ons grootste probleem. Er viel een groot gat achter die twee, daardoor ontstond een rommelig beeld.”

Westerhof zag dat Vitesse kort na rust zijn beste, of minst slechte, periode had. “Als we nog een positief punt kunnen vinden op deze avond, dan is het dat uit het spel in die fase bleek dat het mogelijk is om op zo’n manier te spelen”, stelde de verliezende coach. “Daarna volgde de rode kaart (voor Frank van der Struijk, red.) en de strafschop die de 0-2 opleverde. Dat was een breekpunt.”

Bron: De Gelderlander 30-08-2008

Rampzalige competitiestart Vitesse

Vitesse is het voetbalseizoen 2008/09 rampzalig begonnen. In de eigen Gelredome werden de Arnhemmers vrijdagavond met 0-4 door FC Groningen verslagen.

Bij de rust leidde FC Groningen met 1-0 door een afstandsschot van Sepp de Roover in de tiende minuut. In de tweede helft benutten Koen van de Laak en Markus Berg ieder een strafschop, toegekend door scheidsrechter Bas Nijhuis. Jevgeni Levtsjenko zorgde daarna voor 0-4. Vitesse – FC Groningen was de enige wedstrijd van de eerste speeldag in de eredivisie.

Vitesse begon al met een matige eerste helft. Geen stootkracht in de aanval, chaos in de verdediging. FC Groningen combineerde lustiger, had voortdurend een overwicht, maar deed in totaal weinig met de kansen. Bij rust had de voorsprong groter kunnen zijn dan de 0-1 door een volley van 30 meter van verdediger Sepp de Roover op een afgeweerde voorzet door doelman Piet Velthuizen.

Vitesse moest het hebben van individuele acties van Santi Kolk. De zwervende spits trof in de 27e minuut uit moeilijke hoek de buitenkant van de paal. Pas in de blessuretijd van de eerste helft kwam Vitesse tot de eerste gevaarlijke aanval. Abubakari Yakubu schoot hard in. Doelman Luciano da Silva voorkwam met een reflex de gelijkmaker.

Vitesse kwam feller uit de kleedkamer. Het vuurtje duurde echter niet lang en veel gevaar kreeg de Braziliaanse doelman van FC Groningen niet te duchten. Hij plukte een paar ballen uit de lucht.

Halverwege de tweede helft viel de beslissing. Frank van der Struijk velde de doorgebroken Berg. De verdediger, die al geel had, kreeg direct rood van scheidsrechter Bas Nijhuis. Van de Laak schoot de strafschop onberispelijk binnen in de 68e minuut. Berg deed dat vijf minuten later eveneens nadat Civard Sprockel Gonzalo Garcia Garcia had tegen gehouden. Sprockel kwam er vanaf met geel. In de 78e minuut trapte Levtsjenko van 25 meter afstand raak. Vitesse beleefde op de openingsdag een zware afgang tegen FC Groningen, dat de laatste vier jaar niet meer in Arnhem wist te winnen.

Vitesse – FC Groningen 0-4 (0-1).
10. De Roover 0-1, 68. Van de Laak 0-2 (strafschop), 73. Berg 0-3 (strafschop), 78. Levtsjenko 0-4.

Scheidsrechter: Nijhuis.
Toeschouwers: 14.900.
Rode kaart: Van der Struijk (Vitesse).
Gele kaart: Van der Struijk, Yakubu (Vitesse), Van de Laak (FC Groningen).

Vitesse: Velthuizen; Verhaegh, Sprockel, Drost en Van der Struijk; Junker (81. Büttner), Claudemir, Pryor en Schreuder (72. Van Wolfswinkel); Yakubu en Kolk.

FC Groningen: Da Silva; De Roover (89. Hiariej), Sankoh, Granqvist en Stenman; Lovre, Levtsjenko, Holla en Van de Laak (70. Matthijs); Berg en Powel (60. Garcia Garcia).

Bron: De Gelderlander 30-08-2008

Zwalkend Vitesse met 4-0 afgemaakt

Het zwalkende Vitesse is de competitie begonnen met een 4-0 nederlaag thuis tegen FC Groningen.

Na tien minuten opende De Roover de score met een fraai afstandsschot: 0-1. Vitesse oogde onsamenhangend en bij vlagen zelfs lachwekkend. Alleen Kolk en Pryor hadden aardige kansen.

Het kwaliteitsarme Vitesse had geluk dat Groningen lang ver onder de maat bleef. Na een onhandige overtreding van Van der Struijk kreeg de duurste aanwinst van Vitesse rood. Van de Laak benutte de strafschop. Berg maakte uit een strafschop 0-3. Levchenko pegelde de vierde treffer binnen.

Bron: Omroep Gelderland 29-08-2008

FC Groningen profiteert optimaal van rood Vitesse

Vitesse sprak vooraf over een hoogvlieger, maar het was FC Groningen dat een vliegende start van de competitie kende. De bezoekers begonnen sterk en straften de rode kaart van Frank van der Struijk af: 0-4.

Het duel in Arnhem was nauwelijks op gang, toen Piet Velthuizen na een hoekschop van Groningen de bal weg stompte. De bal belandde voor de voeten van Sepp De Roover die niet aarzelde en vanaf 25 meter de bal met een volley in de verre kruising mikte achter de verbijsterde Velthuizen.

Vitesse herstelde zich nog wel van de vroege achterstand, kreeg gaandeweg meer grip op het duel en creëerde enkele kansen. Santi Kolk raakte de paal, Anduele Pryor zag doelman Luciano redden en Claudemir schoot een keer gevaarlijk van afstand. De Arnhemmers leken op weg naar een verdiende gelijkmaker.

Maar halverwege de tweede helft leidden Velthuizen en Van der Struijk de nederlaag in. De keeper en centrale verdediger begrepen elkaar niet, waarna de verdediger de doorgebroken Marcus Berg onderuit trok in de zestien. Scheidsrechter Bas Nijhuis trok de rode kaart en wees naar de stip, vanwaar Koen van de Laak de 0-2 binnenschoot.

Vakkundig haalde FC Groningen vervolgens de drie punten binnen. Nadat Civard Sprockel in de zestien Gonzalo García onderuit had gehaald, benutte Berg een penalty voor de 0-3. En zes minuten later knalde Yevgeni Levchenko de bal vanaf twintig meter onhoudbaar in de kruising.

Bron: Voetbal International 29-08-2008

Gelredome munten NIET GELDIG in het supportershome Monnikenhuize

De nieuwe Gelredome munten lijken op de SV munten die in het Home worden verkocht. Ze zijn echter niet te gebruiken in het Supportershome Andersom geldt dit ook.

Trouwens…een biertje kost je in het supportershome maar euro 1,75 en in het stadion euro 2,40. Bovendien net een maatje groter en een écht Heineken biertje. Het is gezellig toeven in het Supportershome, stap ook een keer binnen.

Na elke thuiswedstrijd kun je een Vitesse thuisshirt winnen. De Man of the Match en nog een selectiespeler bezoeken het supportershome en beantwoorden vragen.

Komend seizoen kun ook jij je vraag kwijt. De beste vraag wordt uitgekozen door de spelers en de vraagsteller wordt beloond door met hen op de foto te gaan.

Tegen Groningen zullen gelijk na de wedstrijd Theo Janssen, Gill Swerts en Harrie Gommans afscheid nemen van de aanwezige supporters.

Bron:SV 29-08-2008

Informatie shops promenade

In verband met verbouwingswerkzaamheden in GelreDome zijn de Vitesse Fanshops op de Oost, Zuid en AFAB-West Promenade gesloten. Voor de verkoop van alle Vitesse artikelen, waaronder het nieuwe wedstrijdshirt, kunt u voor en na de wedstrijd terecht in de Vitesse Fanzone en bij de Vitesse Fanshop op de Noord-tribune.

Vitesse Fanzone
De Vitesse Fanzone is vanaf 18.45 uur geopend, tijdens de wedstrijd gesloten en na de wedstrijd wederom geopend tot ongeveer een half uur na de wedstrijd. De Vitesse Fanzone vindt u aan de AFAB West-zijde van het stadion, naast de kassa`s. In deze winkel kunt u terecht voor het nieuwste assortiment van Vitesse Fanartikelen, waaronder het nieuwe wedstrijdshirt, het Charly Bosveld-pakket en alle nieuwste fansjaals.

Vitesse Fanshop, Noord Promenade
De Vitesse Fanshop op de Noord Promenade is geopend vanaf anderhalf uur voor de wedstrijd, tijdens de wedstrijd gesloten en is tot ongeveer een half uur na de wedstrijd geopend. Hier kunt u terecht voor alle Vitesse Fanartikelen. Ook is het hier mogelijk om uw eigen wedstrijdshirt te laten bedrukken.

Supportersvereniging
Mensen die vragen hebben over de welkomstbox van de Supportersvereniging, zijn van harte welkom in het supportershome Monnikenhuize. Dit geldt natuurlijk ook voor de nieuwe leden van de SV.

Bron: Vitesse.nl 29-08-2008

Vitesse en Orange Juice starten unieke samenwerking
voor gepersonaliseerde Fanartikelen

Vitesse en Orange Juice starten per 29 augustus met verkoop van gepersonaliseerde merchandising via MijnVitesse.nl. Via deze site hebben supporters de mogelijkheid om hun eigen unieke spandoek, poster, canvasdoek, autovaantje, bierviltje of vlaggetjeslijn te bestellen. Als eerste club in Nederland biedt Vitesse haar supporters de mogelijkheid om eigen merchandising te ontwerpen en te bestellen. Vooralsnog zijn er zes verschillende producten (in verschillende maten) te bestellen via www.MijnVitesse.nl . Bij elke bestelling in september ontvangen supporters een sleutelhanger van het uit- en thuisshirt.

MijnVitesse.nl is tot stand gekomen vanuit een samenwerking tussen Vitesse en het eveneens Arnhemse marketingbedrijf Orange Juice. Het bedrijf is gespecialiseerd in het stroomlijnen van communicatieprocessen door middel van webbased applicaties. In 2007 won Oranje Juice de gouden “Printing-on-demand”-award voor het project www.oranjedoek.nl, waar oranje-supporters spandoeken kunnen bestellen.

Remco van Nieuwenhoven, directeur Orange Juice: “Samen met Vitesse realiseren wij een innovatieve webshop, zodat supporters de mogelijkheid hebben om op originele wijze hun binding met de club te tonen. De supporter kan helemaal zelf producten online samenstellen en bestellen. Of het nu met een spandoek, canvasdoek, poster of een ander product is. De mogelijkheden zijn onbeperkt. In de toekomst zullen we alle toepassingen die het project te bieden heeft overigens nog verder gaan uitbouwen.”

Paul van der Kraan, algemeen directeur Vitesse: “Vitesse wil de band tussen club en supporters versterken. Onlangs werd hiertoe al de afdeling Fanmarketing opgericht en om diezelfde reden is op de Open Dag ook de Vitesse Fanzone, aan de West-zijde van GelreDome, geopend. MijnVitesse.nl ligt in het verlengde van deze filosofie, want met de producten van MijnVitesse.nl kan de Vitesse-supporter op geheel eigen wijze invulling geven aan zijn/haar persoonlijke wedstrijd- en/of clubbeleving.”

Voorafgaand aan de wedstrijd Vitesse – FC Groningen wordt om 19.30 uur in informele setting het contract tussen Orange Juice en Vitesse getekend. U bent van harte uitgenodigd deze ondertekening bij te wonen. U heeft dan ook de mogelijkheid om een aantal van de producten van MijnVitesse.nl te aanschouwen.

Bron: Vitesse.nl 29-08-2008

Supporter Vitesse wacht af

Vitesse verkoopt dit jaar opnieuw minder seizoenkaarten dan afgelopen seizoenen. Gistermiddag stond de teller op 11.500. Vorig jaar waren er bij de seizoenstart 12.800 vaste klanten en het seizoen daarvoor 14.000.

“Het is minder en aan ons de taak om te zorgen dat het er snel meer worden”, zegt directeur Paul van der Kraan. “We weten nog niet welke redenen de opzeggers hebben. Wel krijgen ze allemaal nog een aanbod om alsnog een seizoenkaart te nemen.”

Van der Kraan heeft goede hoop dat het aantal seizoenkaarthouders vandaag nog flink oploopt. ” Veel mensen wachten tot op het laatste moment. Dat merken we ook, want op ticketing is het heel druk.”

De tegenvallende verkoop zorgt niet direct voor financiële problemen. “We hebben niet meteen een gat in de begroting”, zegt Van der Kraan. “Pas over een halfjaar is goed duidelijk hoe het financieel gaat. Wat ik veel belangrijker vind, is dat er minder mensen op de tribunes zitten.”

Bron: De Gelderlander 29-08-2008

Vitesse staat gehavend aan de start

Vitesse begint vrijdagavond zwaar gehavend aan de competitie. In het treffen met FC Groningen moet trainer Hans Westerhof het stellen zonder de geschorsten Sébastien Sansoni en Rogier Molhoek en de geblesseerden Niklas Tarvajärvi en Julian Jenner.

Het viertal behoort tot de spelers die Westerhof in zijn ideale elftal zou opstellen. Sansoni en Molhoek nemen een duel schorsing mee uit de voorbije competitie. Het duo is weer speelgerechtigd voor de volgende competitiewedstrijd, zondag 14 september in Doetinchem tegen De Graafschap.

Voor Tarvajärvi en Jenner komt die Gelderse derby nog te vroeg. Beide aanvallers herstellen van een schouderkwetsuur. Westerhof sprak gisteren zijn verwachting uit dat Jenner voor 15 september uit medisch oogpunt nog niet mag spelen, terwijl Tarvajärvi zelfs de eerste vier competitiewedstrijden zal missen.

Verder heeft de trainer alle mannen aan boord voor het eerste optreden na de oefencampagne, die louter nederlagen opleverde tegen sterke opponenten. “Ik denk dat wij in de Primera Division geen grote rol van betekenis zouden spelen”, stelde Westerhof ironisch, doelend op de duels met Getafe (2-0), Valencia (3-1), Gimnástic (3-1) en Osasuna (4-0). “Hoe dat in de eredivisie is, dat weet ik niet.”

Vitesse speelt vanavond 4-4-2, met Mads Junker voorin naast steraanvaller Santi Kolk. Routinier Alfred Schreuder speelt centraal op het middenveld naast Abubakari Yakubu, waardoor Vitesse met twee controlerende middenvelders start.

Westerhof: “We hebben niet gekozen voor een vast systeem. Een club als Vitesse heeft niet zo’n brede selectie dat als er twee of drie spelers wegvallen, dat je dan andere spelers op die plek neerzet zonder aan kwaliteit te verliezen. Dus moet je je aanpassen aan de spelers die je tot je beschikking hebt.”

Bron: De Gelderlander 29-08-2008

Vitesse wil met arend uitgroeien tot krachtsymbool

Relaxed zit de Afrikaanse vechtarend op zijn met kunstgras beklede stok en kijkt in het rond. Daarmee verloopt de generale repetitie in Gelredome volgens plan. Vrijdagavond, voorafgaand aan de wedstrijd Vitesse-FC Groningen, gaat de roofvogel op voor het echie. Vitesse schenkt de jager dan aan de supporters.

De naamloze roofvogel is nog een baby. Geboren op 16 juni, halverwege het EK voetbal, kan het dier amper staan en voorlopig nog niet vliegen. Maar snel zal de vechtarend uitgroeien tot een grote (spanwijdte 2,70 meter), indrukwekkende vogel.

Ziedaar de symboliek. Bij Vitesse voelt de wedstrijd van vanavond als een nieuwe start. Verlost van de torenhoge schulden wil de club een nieuw begin maken en uitgroeien tot een indrukwekkend voetbalbolwerk. Een symbool van schoonheid en kracht, dat nog minstens veertig jaar mee kan, net als de vechtarend.

Niet alle supporters kunnen deze vergelijking waarderen. Ludiek kondigde Vitesse dinsdag de komst van een hoogvlieger aan. Velen dachten dat het om een topspeler ging. Toen uitlekte dat er een roofvogel kwam, reageerden sommigen boos en teleurgesteld.

Bij Vitesse hopen ze dat de woede vanavond is verdwenen en dat de aangekondigde fluitconcerten achterwege blijven. Het zal de vechtarend overigens weinig deren. Het in Engeland gefokte dier is getraind voor optredens in een lawaaiige omgeving. Stadiongeluiden, vuurwerk, hij heeft het allemaal al gehoord, met de volumeknop op maximaal. Het dier laat zich niet snel gek maken.

“Hij is alleen nog bang voor auto’s”, zegt Gerard van den Brink. Hij en zijn vrouw Bettine, eigenaren van het Lunterse bedrijf De Valk roofvogels, verzorgen het dier. Ondanks de wekenlange training en goede generale blijft het spannend hoe de roofvogel reageert op een goed gevuld stadion.

Het risico bestaat zelfs dat de vechtarend, die straks voor elke thuiswedstrijd van Vitesse een paar rondjes zal maken, door het geopende dak vliegt en niet meer terugkomt. “Het blijft een wild dier”, zegt Bettine van den Brink. “Maar het gebeurt weinig.”

Bron: De Gelderlander 29-08-2008

Westerhof geeft spelers van Vitesse huiswerk

Wanneer de spelers van Vitesse keurig hun huiswerk hebben gedaan, dan stuiten ze vanavond niet op verrassingen tijdens de competitie-ouverture in Gelredome tegen FC Groningen.

“Spelers krijgen banden mee over de tegenstander”, zo legde Vitesse-trainer Hans Westerhof gisteren uit. “Tijdens de voorbespreking zetten de spelers de opstelling van de tegenstander neer, met de sterke en zwakke punten. Het zou toch te belachelijk zijn voor woorden dat wij de spelers op de sterke en zwakke punten van de tegenstander moeten wijzen? Dat ze dat zelf weten, is onderdeel van hun vak. Een spits bijvoorbeeld, die moet bij het doorjagen weten of de keeper linksbenig of rechtsbenig is. Ik vind het heel normaal als spelers daarover nadenken.”

Op deze manier hoopt Westerhof dat zijn spelers zichzelf en dus het team verbeteren. De werkwijze past in het streven van de clubleiding naar optimale professionalisering, waarbij de voetballers niet alleen trainen, maar de hele dag met hun beroep bezig zijn. “Bij de nabespreking krijgen de jongens een cd-tje mee met acties vanuit de wedstrijd. We hebben een bedrijf dat dat voor ons doet.”

Westerhof gaf nog een treffend voorbeeld. “Voetballers zijn zelf verantwoordelijk voor het dragen van de scheenbeschermers. Toen ik bij Guadalajara Chivas werkte, droegen de spelers op de training geen scheenbeschermers. Ik sprak ze daar op aan en toen zeiden ze dat ze alleen maar kleine sokjes hadden, waar de scheenbeschermers niet in konden. Ik zei: ‘Je verdient 550.000 dollar per jaar. Ga maar naar de winkel en koop tien paar grote kousen. In elk geval zorg je ervoor dat je morgen met scheenbeschermers traint’. Dat is toch niet de verantwoordelijkheid van de trainer? Het is de verantwoordelijkheid van de speler.”

Bron: De Gelderlander 29-08-2008

‘Jans piekert nog over de opstelling’

Fc Groningen-trainer weet nog niet hoe hij tegen Vitesse gaat spelen. De Noorderlingen openen vrijdag de competitie met een wedstrijd tegen de Arnhemse eredivisionist in de Gelredome.
“Ik denk dat ik net als mijn collega Hans Westerhof negen posities zo kan invullen, maar de laatste één of twee plaatsen blijven nog onzeker tot vrijdagavond. Het is net als een samenvatting bekijken van een wedstrijd waarvan je de uitslag nog niet weet. Eigenlijk best leuk”, aldus de keuzeheer op een persconferentie op donderdag.

Jeroen Veldmate (knie) en Martijn Meerdink (voet) zullen zeker niet in actie komen tijdens de wedstrijd door blessures. Oluwafemi Ajilore komt vrijdagochtend aan op Schiphol en zal ook niet meespelen. De Nigeriaan, die op de Spelen in China een zilveren plak veroverde met zijn land tijdens het olympische voetbaltoernooi, zal de wedstrijd vanaf de tribune bekijken.

Bron: 28-08-2008

Vitesse strikt ‘hoogvlieger’

De supporters van Vitesse dachten al aan een grote naam. Technisch directeur Marc van Hintum kondigde eerder deze week op de website van de club de komst van een ‘echte hoogvlieger’ aan.

Uiteindelijk bleek het om een grap te gaan, want Vitesse onthulde donderdag dat het een Afrikaanse vechtarend heeft gekocht.

Paul van der Kraan, algemeen directeur van de Arnhemmers, geeft op de website van Vitesse toe dat de grap niet helemaal is aangekomen bij de supporters. ,,Het idee achter deze actie is dat deze vogel het nieuwe Vitesse gaat belichamen”, aldus Van der Kraan. De arend wordt vrijdag tijdens de eerste competitiewedstrijd tegen FC Groningen ‘gepresenteerd’ aan de fans.

Het dier is terug te vinden in het logo van Vitesse. Ook de Portugese topclub Benfica heeft een traditie met een rondvliegende adelaar in het stadion.

Bron: ANP 28-08-2008

Nieuwe aankoop: Afrikaanse vechtarend

Beste Vitesse-supporters,

Niet iedereen begreep de grap van onze internetfilmpjes helemaal. Niettemin is er wel sprake van een serieuze aankoop. Geen speler, zoals een aantal van jullie hoopten, maar wel een heuse Afrikaanse vechtarend!
Hiermee schaart Vitesse zich in het rijtje van een traditierijke club zoals Benfica. En in tegenstelling tot de meeste spelers, is dit wel een aankoop die nog jaren bij de club blijft. En hij is voor jullie!

Het idee achter deze actie is dat deze vogel, die op dit moment nog naamloos is omdat wij de supporters graag willen laten bepalen wat de naam moet worden, het nieuwe Vitesse gaat belichamen. Want ook al is het nog een kuiken, hij staat voor kracht, schoonheid en dominantie. Allemaal eigenschappen die op termijn hopelijk ook gelden voor het voetbal van ons eerste elftal, en wie weet zelfs onze jeugdteams.

De arend wordt dus groot. Heel groot! Met een spanwijdte van 2.70 meter vliegt er straks voor iedere thuiswedstrijd een imposant, levend symbool van onze club door GelreDome! En daarin schuilt de symboliek van deze nieuwe aankoop. De kracht en sterkte van de vogel moet straks synoniem zijn voor de kracht en sterkte van het elftal. Met onze vogel willen we weer een gevoel van trots opbouwen voor de club. En wij beseffen ook wel dat dit natuurlijk niet van vandaag op morgen gebeurt. Alles moet nog groeien. Het dier moet groeien, het team moet groeien, de club moet groeien en de band tussen club en supporters moet groeien. Vitesse gaat met deze vogel meegroeien.

Kortom, wij vinden het best bijzonder dat Vitesse als eerste club ter wereld een Afrikaans vechtadelaar heeft! Wij hopen met deze uitleg op iets meer begrip van jullie kant. Jammer genoeg is de verrassing er een beetje af, maar desondanks rekenen wij vrijdagavond op een enthousiaste ontvangst van spelers en vogel wanneer zij het veld betreden!

Paul van der Kraan

Bron: Vitesse.nl 28-08-2008

Hans Westerhof laat spelen meedenken

Trainer Hans Westerhof laat de spelers van Vitesse meedenken over de speelwijze van het elftal.

“Zo heeft Mads Junker aangegeven dat het in het belang van het team beter is om voorin meer steun te krijgen. Daarom speelt Santi Kolk nu naast hem in plaats van erachter. Ik laat ze ook zeggen hoe de tegenstander speelt. Wie dat niet weet, moet verplicht een DVD bekijken over de tegenstander.”

De zwakke reeks van Vitesse tijdens de voorbereiding baart Westerhof niet echt zorgen. “We weten nu dat we in de Primera Division geen rol van betekenis zouden spelen.”

Bron: Omroep Gelderland 28-08-2008

Vitesse speelt met twee spitsen

Vitesse speelt vrijdagavond in de eerste seizoenswedstrijd thuis tegen FC Groningen met twee spitsen: Mads Junker en Santi Kolk. Bij winst is Vitesse de eerste koploper in de eredivisie.

Sébastien Sansoni en Rogier Molhoek zijn geschorst. Julian Jenner ontbreekt nog tot half september en Niklas Tarvajärvi is nog een maand niet beschikbaar. Beiden zijn herstellende van een schouderoperatie.

Vermoedelijke opstelling: Velthuizen; Verhaegh, Sprockel, Schreuder, Van der Struijk, Drost; Claudemir, Yakubu, Pryor; Junker, Kolk.

Bron: Omroep Gelderland 28-08-2008

Hoogvlieger Vitesse blijkt adelaar

Vitesse presenteert vrijdag bij de wedstrijd tegen FC Groningen een adelaar als symbool van de club.

“Ook al is het nog een kuiken, hij staat voor kracht, schoonheid en dominantie. Allemaal eigenschappen die op termijn hopelijk ook gelden voor het voetbal van ons eerste elftal”, verklaart algemeen directeur Paul van der Kraan.

De Arnhemse club zorgde voor de nodige verwarring bij supporters door een filmpje waarin technisch directeur Marc van Hintum de komst van een hoogvlieger aankondigde. Supporters dachten dat het om een speler ging.

Bron: Omroep Gelderland 28-08-2008

Guijt,Snellenburg terug bij Vitesse

Cor Guijt en Jan Snellenburg treden toe tot het stichtingsbestuur van de Arnhemse voetbalclub Vitesse. Als Vrienden van Vitesse redden zij de club in 2001.

De twee moesten in 2003 onder druk van de gemeente Arnhem aftreden. Nu de gemeente geen partij meer is bij Vitesse, konden beide oud-bestuursleden terugkeren bij Vitesse.

Bert Roetert wordt voorzitter van het stichtingsbestuur als opvolger van Kees Bakker. Die wordt voorzitter van de Raad van Commissarissen, waar hij Henk Ramautar opvolgt.

Bron: Omroep Gelderland 27-08-2008

‘NEC wil Ramon Zomer voor neus Vitesse wegkapen’

Omdat FC Twente en Vitesse het maar niets eens kunnen worden over de voorwaarden in het huurcontract van tukker Ramon Zomer, is die deal nog altijd niet rond. Dat is ook NEC niet ontgaan. De Nijmegenaren hopen de oplossing te zijn waar Zomer naar uitkijkt, schrijft TC/Tubantia woensdag. Wat Zomer ervan vindt om eventueel naar NEC te vertrekken, is onbekend

Bron: Sportweek 27-08-2008

Gelredome vervangt betaalkaarten
Tot 1 oktober zijn OHRA-kaarten inwisselbaar

In plaats van de bekende OHRA-betaalkaart zijn dit seizoen bij de thuiswedstrijden van Vitesse munten verkrijgbaar. De OHRA-betaalkaart is tot 1 oktober inwisselbaar. Vitesse speelt voor die datum nog thuiswedstrijden tegen FC Groningen en Sparta Rotterdam.

Gelredome heeft er voor gekozen om de OHRA-betaalkaart te vervangen door speciale munten. Zo zijn er munten voor de wedstrijden van Vitesse en daarnaast munten per evenement van Gelredome (Symphonica in Rossa, etc.). Voor het omwisselen wordt een bedrag van € 0,50 gerekend.

De munten zijn vanaf aanstaande vrijdag al verkrijgbaar om uw hapje en drankje mee te betalen. De munt is alleen te gebruiken bij de thuiswedstrijden van Vitesse en niet bij de evenementen van Gelredome. De OHRA-betaalkaart kan vrijdag (of uiterlijk tot 1 oktober) ingewisseld worden bij de blauwe OHRA-betaalautomaten op de Promenade.

Bron: Vitesse.nl 27-08-2008

Verhaegh: Twente is een mooie club

Paul Verhaegh is gevleid door de belangstelling van FC Twente.

“Het is een mooie club. Ze spelen Europees voetbal en waren afgelopen seizoen vierde. Het is toch een stap omhoog. Maar het is niet aan mij, de clubs moeten er eerst uitkomen.”

Mocht de transfer niet doorgaan, dan blijft de aanvoerder met alle plezier bij Vitesse. “Ik zal zeker niet met een zuur gezicht rondlopen. Ik heb niet voor niks mijn contract nog verlengd. Het klinkt misschien gek na deze voorbereiding, maar ik heb er alle vertrouwen in. Mijn zaakwaarnemer regelt het verder, ik wacht wel af.”

Bron: Omroep Gelderland 27-08-2008

Vitesse wil Verhaegh niet kwijt

Vitesse wil aanvoerder Paul Verhaegh niet kwijt aan FC Twente. De Enschedese club wil hem als opvolger voor Luke Wilkshire, die naar Dinamo Moskou is vertrokken.

“Wij staan uiteraard niet te trappelen om spelers kwijt te raken en zeker niet zo’n belangrijke speler als Paul Verhaegh”, stelt algemeen directeur Paul van der Kraan.

“Twente heeft zich inderdaad bij ons gemeld, maar we willen nu geen onrust. We hebben Twente gezegd dat we pas komend weekend na de wedstrijd tegen FC Groningen willen spreken over Verhaegh”, voegt Van der Kraan toe.

Bron: Omroep Gelderland 27-08-2008

FC Twente meldt zich voor Verhaegh

Vitesse raakt vlak voor het begin van de competitie mogelijk Paul Verhaegh kwijt aan FC Twente.

De Enschedese club ziet in hem de opvolger van de naar Dinamo Moskou vertrokken rechtsback Luke Wilkshire. Ook Ronnie Stam van NAC Breda is kandidaat voor de vacante positie bij FC Twente.

De aanvoerder van Vitesse verlengde onlangs zijn contract nog tot 2011. Verhaegh stond onlangs nog in de belangstelling van Middlesbrough en Roda JC en afgelopen winter had Ajax hem op de korrel, maar die club koos toen voor Bruno Silva van Groningen.

Bron: Omroep Gelderland 27-08-2008

Vitesse hoopt spoedig ‘hoogvlieger’ te presenteren

Vitesse hoopt deze week nog een spectaculaire slag te kunnen slaan op de transfermarkt. Technisch directeur Marc van Hintum slaagde er deze zomer al in om diverse spelers naar Arnhem te lokken en heeft goede hoop dat er nog een ‘hoogvlieger’ bij komt. “Het zou fantastisch zijn voor de supporters als hij komt”, aldus de td. Hij hield de naam van de gehoopte versterking geheim, maar als het aan Van Hintum ligt komt daar snel verandering in. “Het is een echte hoogvlieger en we hopen hem te kunnen halen”, zegt de technisch directeur. Van Hintum hoopt spoedig duidelijkheid te hebben. “Het is de bedoeling dat we hem nog voor de eerste competitiewedstrijd presenteren in het Gelredome.”

Bron: Vitesse.nl video26-08-2008

Vitesse zoekt koper voor Sansoni

Vitesse hoopt deze week nog een koper te vinden voor Sébastien Sansoni. Omdat de Franse verdediger weigert zijn na dit seizoen aflopende contract te verlengen, hoopt Vitesse nu nog een transfersom voor hem op te strijken.

Bij een vertrek van Sansoni is Ramon Zomer zijn beoogde vervanger. De verdediger van FC Twente, die in Enschede voornamelijk op de reservebank bivakkeert, wil zelf graag naar Vitesse, omdat hij meer aan voetballen toe wil komen.

Bron: De Telegraaf 25-08-2008

Vitesse verliest ook generale repetitie

Vtesse heeft zaterdagavond ook de generale repetitie voor de competitiestart verloren. Op zes dagen voor de opening van het eredivisieseizoen tegen FC Groningen, ging de ploeg van trainer hans Westerhof in Estadio Reyno de Navarro keihard onderuit tegen CA Osasuna: 4-0.

Westerhof begon het duel met zijn beoogde basiself voor de eerste competitiewedstrijd. Wel miste hij de ervaren Alfred Schreuder die vanwege griep de oefendriedaagse in Noord-Spanje moest afzeggen. In de basis was een plaatsje ingeruimd voor de jonge Ricky van Wolfswinkel, die samen met Mads Junker in de spits speelde. Beide spelers kregen tegen de Primera Division-club uit Pamplona geen poot aan de grond. Op het middenveld was Abubakari Yakubu een opvallende speler. De Ghanees is vanwege zijn niet EU-salaris een van de drie spelers die zou mogen vertrekken, maar hij deed het alleszins redelijk als verdedigende middenvelder.

Daarmee was Yakubu een uitzondering in de ploeg, die vooral collectief door de mand viel. Vitesse kwam in Reyno de Navarro nooit in de wedstrijd. Al in de 15e minuut passeerde Juanfran doelman Piet Velthuizen, kansloos geworden doordat de bal via een eigen speler van richting veranderde: 1-0. Velthuizen voorkwam wel met een magistrale redding de 2-0 voor rust. Na rust gaf de Spaanse arbiter Prieto een goedkope penalty aan de thuisploeg. Aanvoerder Punal schoof de bal naast. Een minuut later mikte Joroslav Plasil wel raak: 2-0. Vanaf dat moment liep de Arnhemse ploeg aangeslagen door de Spaanse arena en incasseerde nog twee treffers via Hector Font (3-0) en Portillo (4-0).

Trainer Hans Westerhof vond na afloop dat zijn ploeg met name opbouwend een onzekere indruk maakte. Hij zei niet van plan te zijn van zijn werkwijze te wijken nu ook de zesde serieuze oefentest verloren ging.

,,Spaanse ploegen zijn van een ander kaliber dan wij in de Nederlandse competitie treffen, vond de ervaren coach, die niettemin ontevreden was. ,,Dit was onder de maat.”

Osasuna – Vitesse 4-0 (1-0); 15. Juanfran 1-0; 49. Plasil 2-0; 71. Font 3-0; 78. Portillo 4-0. Opstelling Vitesse: Velthuizen; Verhaegh, Sprockel, Van der Struijk, Drost; Claudemir, Yakubu, Kolk, Pryor (62. Molhoek); Junker, Van Wolfswinkel (79. Buttner). Toeschouwers: 5.736.

Bijzonderheden: bij Osasuna kwam de van NEC overgenomen Krisztian Vadozc na rust in het veld.

Bron: De Gelderlander 25-08-2008

Santi Kolk begrijpt niets van het falen van Vitesse

Santi Kolk was zaterdag zoekende naar antwoorden op het slechte spel van Vitesse. Zorgen wilde Vitesse’s steraanvaler zich nog niet maken na de afstraffing (4-0) tegen AC Osasuna.

“Het ligt niet aan het systeem want we spelen 4-4-2, net als vorig jaar” , zei Kolk. “Toen wist toch ook iedereen hoe hij moest spelen. Zo slecht was dat vaak niet. Nee, ik begrijp er gewoon niks van. Het kan ook niet alleen liggen aan andere spelers die we hebben. Spelers als Claudemir en Anduele Pryor waren er vorig jaar toch ook? Die weten het wel.”

Dat Vitesse zes dagen voor de competitiestart zo mager voor de dag komt, maakt Kolk niet wanhopig. “Het is pas de voorbereiding en FC Groningen is niet van het kaliber Osasuna of Valencia. Het blijkt gewoon dat we tegen ploegen die beter zijn dan wij, niet zo goed uit de verf komen. Ik ook niet nee. Ik probeer mijn steentje bij te dragen, maar het lukt nog niet echt. Ik moet wat meer verdedigen ook en de opbouw lukt niet bij ons. Maar ik maak me nog geen zorgen. We hebben goeie spelers en we gaan er voor zorgen dat het voor de wedstrijd tegen Groningen wel goed komt. Dan zijn we er wel klaar voor.”

Aanvoerder Paul Verhaegh: “We hebben niks te vertellen. Je weet natuurlijk wel dat je het moeilijk krijgt tegen die Spaanse ploegen, maar we deden het zelf ook niet goed. Verdedigend was de organisatie in de eerste helft nog wel redelijk, die 1-0 valt heel ongelukkig.

Maar ik vind het wel goed dat we tegen deze topploegen spelen. Liever zo, dat je wordt geconfronteerd met je zwakke punten, dan dat je tegen zwakke tegenstanders alles wint en je zwakheden niet bloot komen te liggen.”

Verhaegh zegt zich zelfs goed te voelen na zeven weken voorbereiding. “Ik heb meer vertrouwen dan na de voorbereiding van vorig jaar. Ik voel me vooral fitter en sterker. We weten dat we dit seizoen topfit moeten zijn en keihard moeten knokken om iets te bereiken. In Nederland heb je een grote middenmoot en daar maken dat soort kleine dingen het verschil.”

“We moeten natuurlijk nog wel wat doen, maar dat geldt voor meer ploegen. Vooral in balbezit moet het beter. Maar het is de voorbereiding, dat zegt niks over de competitie. We zijn nu met de neus op de feiten gedrukt, straks moet het anders”, weet Verhaegh, die wel erkent dat de personele problemen hun weerslag kunnen hebben op het spel.

Zo ontbreken nog steeds de geblesseerde aanwinsten Niklas Tarvajarvi en Julian Jenner, die ook het eerste competitieduel missen. Dan zijn ook de geschorsten Sebastien Sansoni en Rogier Molhoek er niet bij. Van dat drietal speelde alleen Molhoek zaterdag een half uur mee. Alfred Schreuder ontbrak nog wegens ziekte. “Maar zelfs dan staat er nog een goed team. Nee, ik maak me niet zo heel druk.”

Dat deed ook Piet Velthuizen niet. De doelman stond voor het eerst sinds zijn olympische avontuur een hele wedstrijd tussen de palen. “Het is natuurlijk niet lekker als je er direct vier om je oren krijgt. Maar ze kwamen wel uit alle hoeken. We hebben het vandaag als team niet goed gedaan, vooral in balbezit niet. We zijn alleen aan het tegenhouden en creëren niks. Natuurlijk maak ik mij wel zorgen, als je met 4-0 verliest moet je dat altijd doen. We moeten de koppen bij elkaar steken en ons op Groningen gaan richten. Snel vergeten dit en vlammen op de 29e, de competitie is heel wat anders dan de voorbereiding. Als je die verliest, is het veel erger.”

Bron: De Gelderlander 25-08-2008

Hans Westerhof maakt zich zorgen

Trainer Hans Westerhof van Vitesse is niet gerust op de seizoenstart van Vitesse. Hij zag zijn ploeg zaterdagavond falen in de generale repetitie bij CA Osasuna (4-0).

“Natuurlijk maak ik mij zorgen na zo’n wedstrijd”, erkende de trainer in Estadio Reyno de Navarra, waar zijn ploeg genadeloos was afgeschminkt. “Dit was onder de maat op een aantal aspecten. Het vertrouwen ontbreekt, zo ken ik een aantal spelers helemaal niet. Zonder nou namen te noemen.”

Westerhof zegt wel – voorzichtig – consequenties te trekken. “Als dingen niet lopen, kan het met drie dingen te maken hebben. Niet weten, niet kunnen of niet willen. Bij niet willen ligt het probleem niet. Verdedigend vind ik dat we het ook wel aardig op orde hebben. Maar we komen niet voorin. We maken het onszelf zo moeilijk door zo maar ballen te verspelen. Het is met name van achteruit zo onrustig. Daar begint alles, met balverlies. In de tweede helft lieten we even het balletje lopen, maar zo kom je er niet.”

Reden om het roer volledig om te gooien, ziet de ervaren trainer evenwel niet. Vorig jaar deed Aad de Mos dat wel wel toen een Engelse oefentrip van Vitesse volledig spaak liep. De Mos timmerde zijn ploeg direct in een defensief huis en begon met negen punten uit drie duels. Daarna kwamen de feilen van de ploeg toch aan het licht.

Westerhof: “We moeten niet in paniek raken. Ik vind niet dat we het helemaal anders moeten gaan doen. Onze speelwijze past bij deze selectie en wat hier op het veld staat, is het beste dat we momenteel hebben. Wij moeten niet te snel de lange bal gaan hanteren, want die kunnen we voorin toch niet vasthouden. Maar ik denk wel dat we de bal iets eerder vooruit moeten spelen, als we daarmee de onrust achterin weg kunnen halen.”

Volgens de trainer kan de sterke tegenstand in de oefenperiode, met drie Spaanse Primera Divisionclubs, het beeld enigszins vertroebelen. “In elk geval is een ding duidelijk. In de Primera Division zouden wij het heel moeilijk krijgen. Het heeft geen zin nu in paniek te raken. Dan maak je de druk alleen maar nog hoger dan ie al is. Ik beschouw deze wedstrijd maar als een incident, het zegt niks over de wedstrijd tegen FC Groningen.”

Bron: De Gelderlander 25-08-2008

Westerhof: teveel fouten in opbouw

Trainer Hans Westerhof had een duidelijke verklaring voor de 4-0 nederlaag van Vitesse tegen Osasuna. “We maakten teveel fouten in de opbouw. Daardoor kwamen we moeilijk aan aanvallen toe en daalde ons zelfvertrouwen tot een minimum. De fouten worden door een ploeg uit de Primera Division natuurlijk genadeloos afgestraft, maar dit kunnen we ons in de eredivisie ook niet permitteren.” Westerhof speelde op de zieke Schreuder na met de gewenste basis. “Ik denk dat deze formatie op dit moment het beste bij ons past. Maar we hebben nog veel werk te doen.”

Bron: Omroep Gelderland 23-08-2008

Vitesse verliest ook van Osasuna

Vitesse heeft ook de zesde serieuze oefenwedstrijd verloren. De Arnhemmers kregen een oorwassing van het Spaanse Osasuna Pamplona met 4-0. Het hard spelende Osasuna kwam via Juanfran na een kwartier op voorsprong. Piet Velthuizen voorkwam voor rust met een save de 2-0. Na rust scoorde de thuisclub opnieuw via een kopbal van Plasil. Hector Font zorgde even later voor 3-0. Portillo scoorde het in d e slotfase voor 4-0. Vitesse begon met de beoogde basis voor de wedstrijd tegen FC Groningen, alleen de niet meergereisde Alfred Schreuder ontbrak.

Bron: Omroep Gelderland 23-08-2008

Vitesse won alleen van amateurclubs

De 4-0 nederlaag van Vitesse tegen Osasuna Pamplona was de zesde van de Arnhemmers in de voorbereiding op de competitie. Vitesse boekte wel overwinningen in de oefencampagne, maar dat gebeurde louter tegen amateurclubs. De wedstrijden tegen Aberdeen, Ankaraspor, Getafe, Valencia, Gimnastic en Osasuna gingen allemaal verloren. Vitesse scoorde tegen deze profclubs slechts drie keer. Vorig seizoen verloor Vitesse ook vrijwel alle oefenduels tegen profclubs, maar startten de Arnhemmers de competitie met drie zeges.

Bron: Omroep Gelderland 23-08-2008

Vitesse en FC Twente niet akkoord over Zomer

Ramon Zomer wordt niet verhuurd aan Vitesse. De verdediger van FC Twente zou voor één seizoen uitgeleend worden door de Tukkers aan de eredivisionist uit Arnhem.

Volgens dagblad Tubantia zijn de onderhandelingen tussen de clubs vastgelopen op de huurvoorwaarden. De 25-jarige Zomer belandde het afgelopen seizoen op het tweede plan bij FC Twente.

Bron:Tubantia 23-08-2008

Vitesse maakt zich op voor zware generale
Selectie nog verder uitgedund: ook Sansoni en Schreuder afwezig

PAMPLONA – Vitesse is gisteren met een nog verder uitgedunde selectie aangekomen in Pamplona, waar vanavond de generale repetitie voor het nieuwe seizoen wordt afgewerkt. De ploeg van trainer Hans Westerhof bezoekt CA Osasuna. Andermaal een zware tegenstander – uit de Spaanse Primera Division – voor de Arnhemse ploeg, die deze voorbereiding nog niet een serieus duel won. Van Aberdeen, Ankaraspor en de Spaanse ploegen Getafe, Valancia en Gimnastic de Tarragones werd verloren. Westerhof maakte zich daar deze week geen grote zorgen om. „Voor het vertrouwen is het misschien niet goed zo veel wedstrijden te verliezen, maar we leren er enorm van”, sprak de ervaren coach, die nog maar een handvol dagen heeft voor zijn ploeg echt met de billen bloot moet. „ Als ik het over moest doen, zou ik het precies hetzelfde doen.”

Westerhof heeft het niet makkelijk. De beoogde aanwinsten Julian Jenner en Niklas Tarvajarvi zijn sowieso te geblesseerd om de eerste competitiewedstrijd te halen. Ook Onur Kaya is er dan nog niet bij. Anders dan verwacht mist tweede doelman Ronald Graafland de oefentrip naar de Noord-Spaanse stad van de stieren. Hij is nog niet fit genoeg. Op de valreep moesten ook Sébastien Sansoni en Alfred Schreuder afzeggen met griep.

Westerhof voegde Cees Keizer en Kevin van Diermen aan zijn gezelschap toe. Haim Megrelishvili lijkt volledig buiten de boot te vallen. De Israeliër werd gepasseerd voor de trip. De Arnhemse equipe vloog gisteren via Madrid, waar de resten van het verongelukte toestel (meer dan 150 doden) nog werden opgeruimd, door naar Pamplona. Daar werd in de avonduren op het oefencompex van CA Osasuna een lichte training afgewerkt. Het laatste oefenduel in Estadio Reyno de Navarra (20.00 uur in plaats van eerder genoemde 21.00 uur) staat volledig in het teken van de eerste eredivisiewedstrijd van het seizoen 2008/09; vrijdagavond thuis tegen FC Groningen. Westerhof wil beginnen met de spelers die volgende week tegen FC Groningen ook aftrappen.

Selectie Vitesse : Piet Velthuizen, Sebastiaan van der Sman; Paul Verhaegh, Civard Sprockel, Jeroen Drost, Frank van der Struijk, Claudemir, Rogier Molhoek, Mads Junker, Santi Kolk, Anduele Pryor, Abubakari Yakubu, Ricky van Wolfswinkel, Alexander Büttner, Cees Keizer en Kevin van Diermen.

Bron: De Gelderlander 23-08-2008

Twente verhuurt Zomer aan Vitesse

Ramon Zomer wordt door FC Twente voor één seizoen verhuurd aan Vitesse.Zomer (25) speelt sinds het seizoen 2002/2003 voor FC Twente. Daar heeft de verdediger nog een contract tot 2010.

Bron: NOS Teletekst 21-08-2008

Zaakwaarnemer: “Verhaegh wil blijven”

Paul Verhaegh wil ‘gewoon’ bij Vitesse blijven. Dat zegt zijn zaakwaarnemer Karsten Aabrink vandaag tegen Goal.com.

De afgelopen week kwam het bericht dat het Engelse Middlesbrough interesse had in de rechtsback van de Arnhemmers. Vitesse was al niet bereid om mee te werken, Verhaegh zelf lijkt dat ook niet.

“Hij heeft net een nieuw contract getekend”, legt zijn belangenbehartiger uit tegen Goal.com. “Dus sprake van een vertrek is er niet. Hij wil blijven. Natuurlijk heeft ook Paul ambities om een stap hogerop te zetten, maar vooralsnog is daar geen sprake van.” “Het lijkt me duidelijk dat als Manchester United morgen met een contract komt hij alsnog gaat twijfelen.”

Bron:Goal.com 21-08-2008

‘Zomer naar Vitesse’

Ramon Zomer zal komend seizoen voor Vitesse uitkomen, zo meldt TC/Tubantia. De centrale verdediger wordt door de Arnhemmers voor een seizoen gehuurd van FC Twente. Het afgelopen seizoen zat de 25-jarige Zomer voornamelijk op de bank bij de Tukkers.

Momenteel bevinden de onderhandelingen tussen beide clubs zich in een afrondend stadium. De verwachting is dat de komst van Zomer vandaag of morgen officieel wordt bekend gemaakt. Zomer heeft nog een contract tot medio 2010 bij FC Twente.

Bron:TC/Tubantia 21-08-2008

Vitesse-coach Westerhof wil meer slagkracht in de spits

Vitesse mist voorin slagkracht en geeft achterin te veel weg. Dat is de conclusie die trainer Hans Westerhof heeft getrokken na de oefencampagne, die zaterdag in Pamplona een pittig slot krijgt tegen het Spaanse Osasuna.

Alle eerdere oefenduels tegen profclubs gingen verloren. “Voorin hebben we een extra mannetje nodig. Met alleen Mads Junker in de spits brengen we te weinig”, zag Westerhof, voor wie het nieuw ingevoerde 4-2-3-1-systeem niet zaligmakend is. “Ik ga uit van de beste spelers, dan volgt het systeem.”

Westerhof hoopt met aanvallers als Santi Kolk, Anduele Pryor en Ricky van Van Wolfswinkel meer dynamiek in het spel te krijgen. “Dat past bij deze selectie. We hebben weinig creatieve mensen die een mannetje uitspelen en een kans creëren. Dan moet je het hebben van veel beweging.”

En minder weggeven. Westerhof zag zijn ploeg achterin schutteren. “We geven zeven doelpunten weg uit standaardsituaties; waarvan vijf niet nodig. Ik ben ook blij dat Piet Velthuizen terug is, met hem in het doel gebeurt dat niet. Niets ten nadele van zijn vervanger Sebastiaan van der Sman, die heeft een mooie leerschool gehad.”

Westerhof reist vrijdag met een selectie van achttien spelers naar Pamplona, waar zaterdag (21.00 uur) de generale repetitie wordt gespeeld tegen Osasuna. Tweede doelman Ronald Graafland is er dan weer bij. ” Daar speel ik met de basisploeg die in principe de competitie begint tegen FC Groningen.” De geblesseerden Onur Kaya, Julian Jenner en Niklas Tarvajärvi gaan zeker niet mee.

Bron: De Gelderlander 21-08-2008

Anduele Pryor leeft op na crisisjaar

Anduele Pryor heeft de figuurlijke lading stenen op zijn rug van zich af geworpen. De sensatie van twee jaar geleden heeft na een crisisjaar nu nog maar één doel; een basisplaats bij Vitesse.

Vitesse oefende dinsdagavond tegen de beste amateurclub van Arnhem, FC Presikhaaf, en won voor 1.250 toeschouwers met grote cijfers: 0-11. Op het tot pretpark omgetoverde Arnhemse sportcomplex was bijna iedereen blij. Al kon Presikhaaf-trainer Dennis van Beukering kon niet echt genieten van zo’n uitslag. Als kampioen en winnaar van de Arnhem Cup is hij wel wat anders gewend.

Voor Anduele Pryor (23) telde gisteravond zijn basisplaats. “Maar zaterdag spelen we in Spanje tegen Osasuna de laatste echte test, ik hoop dat ik er dan insta. Dat is mijn doel voor dit jaar, een basisplaats verdienen; het liefst achter de spits, maar ik speel nu op links. We switchen veel voorin, dus dan maakt dat ook niet zo veel uit.”

Pryor scoorde gisteravond de tweede treffer tegen de Arnhemse derdeklasser en oogde fit en gretig. Een wereld van verschil met enkele maanden geleden. ” Ik voel me sterk, we trainen hard en lang, maar dat vind ik geen probleem. Ik heb even last van mijn lies gehad omdat ik veel vrije trappen moest nemen. Maar ik voel me nu heel anders dan vorig seizoen. Ik krijg nu ook vertrouwen van de trainer. Hij heeft mij in een gesprek laten weten dat hij tevreden was over mijn voorbereiding.”

Een garantie voor een basisplaats is dat niet, wel voor een nieuwe kans. Pryor: “Vorig jaar begon ik ook in de basis, daarna heb ik een blessure gekregen en dat heeft lang geduurd. Toen ik terugkwam, kreeg ik weer een terugslag. Iedereen zag wel dat het minder ging. Ik zat in een vormcrisis. Nu voel ik weer lekker en wil ik net als twee jaar geleden een basisplaats. En ik denk dat ik nog veel meer kan dan in dat eerste seizoen”, aldus Pryor, die vooralsnog met Santi Kolk, Mads Junker en Ricky van Wolfswinkel voor de doelpunten moet zorgen.

In het doel speelde Piet Velthuizen zijn eerste 45 minuten voor Vitesse na de Spelen. Velthuizen keerde maandag terug en zal zaterdag in de laatste grote test tegen het Spaanse Osasuna weer helemaal van de partij zijn.

FC Presikhaaf-Vitesse 0-11 (0-5): Doelpunten Vitesse: Van Wolfswinkel 5, Junker 2, Pryor, Claudemir, Megrelishvili, Kolk.

Opstelling Vitesse: Velthuizen (46. Van der Sman); Verhaegh, Sprockel, Van der Struijk (46. Sansoni), Drost (46. Megrelishvili); Claudemir, Yakubu (46. Schreuder); Van Wolfswinkel, Kolk, Pryor (46. Molhoek); Junker.

Bron: De Gelderlander 20-08-2008

Eindelijk weer zege Vitesse 11-0

Na vijf nederlagen op rij heeft de Arnhemse voetbalclub Vitesse weer gewonnen. Tegen de Arnhemse derdeklasser Presikhaaf werd het 11-0.

Bij de rust was het vijf nul. Ricky van Wolfswinkel was topscorer bij Vitesse met vijf doelpunten. Mads Junker scoorde twee keer. De overige doelpunten kwamen van Pryor, Claudemir, Megrelishvili en Kolk.

Presikhaaf mocht het duel spelen als winnaar van de Arnhem cup.

Bron: Omroep Gelderland 19-08-2008

Onur Kaya aangeboden bij VVV-Venlo

Vitesse heeft Onur Kaya aangeboden bij VVV-Venlo.De Limburgse club heeft algemeen directeur Paul van der Kraan laten weten niet geïnteresseerd te zijn in de Belgische middenvelder. VVV is op zoek naar een linksbuiten en voor die positie is Kaya niet geschikt.

Onur Kaya brak in 2006 door bij Vitesse. Onder trainer Aad de Mos had hij aanvankelijk een basisplaats, maar vorig seizoen kreeg de ‘Tovenaar van Brussel’ nauwelijks speeltijd. Kaya stond maar twee keer in de basis. In de voorbereiding op dit seizoen is hij vooral geblesseerd.

Bron: Omroep Gelderland 19-08-2008

Piet Velthuizen wil weer nummer 1 zijn

Voor Piet Velthuizen zitten de Olympische Spelen van 2008 erop. Het avontuur aan de andere kant van de wereld liep voor de 21-jarige doelman van Vitesse uit op een grote deceptie.

Maandag keerde hij terug in Nijmegen, vandaag hervat de jonge doelman de training bij Vitesse. Velthuizen kreeg een zware dreun te verwerken in Hong Kong, maar draagt zijn lot manmoedig. “Het is een mooie ervaring geweest, Hong Kong, China, de andere kant van de wereld. Maar ik ben ook blij dat ik weer terug ben”, bekende Velthuizen gistermiddag, genietend van een vrije dag, vlak voor zijn terugkeer bij Vitesse.

Geplaagd door een kleine jetlag verlangt de 21-jarige Nijmegenaar toch weer naar het Hollandse gras. “Ik heb niet echt goed geslapen, je hebt zes uur tijdverschil. Maar dat went wel in een paar dagen.”

Voor Velthuizen was de olympische trip, die zaterdagmiddag strandde met een nederlaag in de kwartfinale tegen Argentinië, in meerdere opzichten zwaar. Het was bloedheet in Hong Kong en Sjanghai en hij verloor vlak voor het toernooi volkomen onverwacht zijn positie als eerste doelman aan Kenneth Vermeer, de derde doelman van Ajax. ” Anderhalf uur trainen bij 35 graden is niet echt comfortabel. Maar ik heb het goed doorstaan. Ik voel me topfit. Een jaar geleden kwam ik terug van vakantie en was ik 92,5 kilo, nu nog maar 86 kilo”, zegt Velthuizen, die niet het gevoel heeft dat hij nu even moet uitrusten. “Vakantie heb ik in juni wel gehad.”

Velthuizen verlangt weer naar een vaste stek tussen de palen. “Ik heb het er moeilijk mee gehad dat de trainer niet voor mij koos. Anderhalf jaar was ik de nummer één en ik dacht ook echt dat ik dat was. Dan is het even wat anders als je op de bank moet zitten, maar ik heb het geaccepteerd. Mijn plaatsvervanger Kenneth Vermeer heeft het goed gedaan, dus wat kan ik zeggen. Ik wil ook niet met mijn mond spreken, maar met mijn handen en met mijn voeten.”

Velthuizen is geprikkeld teruggekomen uit het verre oosten, waar hij de laatste weken louter trainingen meemaakte. “Het enige dat ik nu kan doen, is iedereen laten zien dat ik wel de nummer één ben. Dat de trainer het toch niet goed heeft gezien. Ik moet bij Vitesse de draad weer oppakken en net zo’n seizoen keepen als vorig jaar”, meent Velthuizen, die in 2008 de selectie van Oranje haalde als vierde doelman van Nederland en de belangstelling van grote clubs op zich vestigde. De Olympische Spelen beschouwt hij al weer als een gesloten boek.

“Ik heb weer veel meegemaakt en dat neem ik allemaal in mijn bagage mee. Ik heb veel geleerd. Het was zwaar, het duurde lang en je hebt te maken met andere wetten, andere regels en andere mensen. Je kwam daar geen stadion in zonder strenge veiligheidsmaatregelen. Je moest door een scan, je werd gefouilleerd en pas daarna mocht je naar binnen, niet zoals hier, waar je overal zo een stadion binnen loopt.”

Van zijn sportcollega’s op de Olympische Spelen kreeg hij weinig mee. “Ik heb een keer voor de televisie zwemmen gekeken, verder helemaal niks. Ik heb me daar niet mee bezig gehouden, je bent toch bezig met je eigen dingetje. Nee, verveeld heb ik me niet, maar met ons schema van trainen, rusten, eten, reizen en wedstrijden hield je niet veel tijd over.”

Velthuizen verwacht niet dat hij vanavond in het oefenduel tegen FC Presikhaaf (19.00 uur, sportpark Over het lange Water in Arnhem) al weer van de partij te zijn. Het eerste – en tevens laatste – serieuze oefenduel staat op de agenda voor zaterdag 23 augustus: Osasuna-Vitesse in Pamplona.

“Ik denk dat ik mij daar maar op moet gaan richten. Alles staat nu weer in het teken van Vitesse en de eerste competitiewedstrijd op 29 augustus. Ik ben blij dat ik weer met de groep kan trainen en ik hoop dat we snel ons niveau zullen halen. Dat is ook nodig als je naar de resultaten in de voorbereiding kijkt. We hebben elk training keihard nodig”, aldus Velthuizen, die niet bang is dat zijn in 2008 zo snel gegroeide status van grootste keeperstalent op de Nederlandse velden, in het verre oosten is achtergebleven.

“Zo’n toernooi is iets heel anders en Jong Oranje en Oranje kun je al helemaal niet met elkaar vergelijken. Foppe de Haan maakt zijn keuze bij Jong Oranje en de bondscoach maakt zijn keuze bij Oranje. Voor mij is de Olympische Spelen nu verleden tijd, ik moet weer gewoon laten zien bij Vitesse dat ik er ben.”

Bron: De Gelderlander 19-08-2008

Geld Gommans niet geherinvesteerd

Vitesse zal de transfersom van Harrie Gommans (die voor 2,5 ton naar Roda JC verhuist) niet aanwenden voor een nieuwe spits.

Het geld wordt verdeeld volgens de nieuwe sleutel: 35 procent naar het spelersfonds, waar de aandeelhouders de scepter zwaaien. De rest is voor de club, die het een en ander aan extra inkomsten wel kan gebruiken. “Er komt zeker geen nieuwe spits”, verklaarde algemeen directeur Paul van der Kraan gisteren. “We hebben wel wensen, maar op dit moment zijn we helemaal niet van plan een nieuwe speler te kopen.”

Bron: De Gelderlander 18-08-2008

Open Dag Vitesse heeft weer menselijke maat

Kort na de oplevering van stadion Gelredome in 1998 was bij Vitesse de sky de limit. Onder aanvoering van de onverzadigbare voorzitter Karel Aalbers droomde de club van Champions League en uitverkochte seizoenkaarten. Ook de Open Dagen groeiden als kool, met als hoogtepunt de aflevering van 1999 toen meer dan 20.000 voetbalfans naar Gelredome kwamen. Zondagmiddag 17 augustus 2008 was daar nog ongeveer een kwart van over. Waarmee de Open Dag weer een menselijke, bij de stad Arnhem passende maat heeft gekregen.

De torenhoge ambities van tien jaar geleden zijn ingeruild voor realistischer doelstellingen en dat was gisteren goed zichtbaar bij de spelerspresentatie. In plaats van dure vedetten presenteerde de club een reeks vrolijke spelers die elkaar op humoristische wijze voorstelden aan het publiek.

Hoe goed Vitesse dit seizoen zal presteren moet afgewacht worden, maar aan sfeer ontbreekt het duidelijk niet in de selectie. Zo werd Claudimir aangekondigd als de speler met de mooiste hanekam van Nederland, verklapte een teamgenoot van Nicky Kuiper dat de nieuwkomer nu al een torenhoge kaartschuld heeft bij Mads Junker en dat een andere nieuwkomer, routinier Alfred Schreuder, al zo goed als versleten is. Paul Verhaegh waagde het zelfs om Mads Junker te vergelijken met een Toyota-terreinwagen. “Die loopt ook één op twintig”, grapte Verhaegh, referend aan de tot nog toe ietwat tegenvallende doelpuntenproductie van de Deense spits. Spelers die dit allemaal van elkaar kunnen hebben moeten haast wel een hecht team vormen.

Het meeste applaus bij de presentatie kreeg overigens geen speler van Vitesse, maar oud-voetballer en -trainer Edward Sturing. Na een uitstapje naar PSV keerde hij als assistent-trainer terug. De oud-international was niet de enige veteraan op de Open Dag. Vanwege de presentatie van het boek Charly Bosveld stond de middag in het teken van oud-Vitesse. Zo was een aantal van hen te bewonderen bij het beachvoetbal. Spelers als Arco Jochemsen, Hans van Arum, Theo Bos, Glenn Helder en Roberto Straal bewezen met name technisch nog heel wat in hun mars te hebben. Zelfs de zestigers Chris de Vries en Nico Kunst wisten hun partij tegen een tweetal duidelijk jongere Vitessefans te winnen.

Kunst: “Toon Hartemink had me gevraagd mee te doen. Dit vind ik wel leuk omdat er bij beachvoetbal geen persoonlijk contact is. Bij de laatste wedstrijd met oud-Vitesse ben ik flink geblesseerd geraakt. Dat doe ik dus niet meer.”

Bron: De Gelderlander 17-08-2008

Harrie Gommans naar Roda JC

De beoogde transfer van Harrie Gommans naar Roda JC is zondagochtend rond gekomen. De aanvaller wordt zondagmiddag al gepresenteerd aan het Limburgse publiek, dat net als Vitesse haar jaarlijkse open dag houdt. Gommans zal tevens direct debuteren voor zijn nieuwe werkgever, omdat de open dag van Roda wordt opgeluisterd met een oefenwedstrijd tegen het Spaanse Almeida.

Bron: Vitesse.nl 17-08-2008

Gommans definitief naar Roda JC

Vitesse heeft Harrie Gommans definitief verkocht aan Roda JC. De Limburgse spits was bij Vitesse vierde keus. Roda JC had zich vorige week al gemeld voor Gommans, maar het bod werd door Vitesse afgedaan als “een lachtertje”. Beide clubs zijn nu alsnog tot een akkoord gekomen.

‘Us Harrie’ kwam ruim een jaar geleden op voorspraak van de toenmalige trainer Aad de Mos naar Arnhem. Gommans stond zestien keer in de basis en scoorde zeven doelpunten. Er was eerder ook belangstelling van Vitoria Setubal en Helsingborgs IF.

Bron: Omroep Gelderland 17-08-2008

Harrie Gommans onderweg naar Roda

Vitesse en Roda JC zijn bijna akkoord over de transfer van Harrie Gommans naar de Limburge club.

“We zijn er met Roda nog niet helemaal uit”, zo maakt algemeen directeur Paul van der Kraan enig voorbehoud. “We hebben een afspraak om maandag verder te praten, dan is de intentie om eruit te komen. Wij geven Harrie nu de gelegenheid om er persoonlijk uit te komen met Roda JC.”

‘Us Harrie’ was bij Vitesse vierde keus in de spits. Roda JC deed al eerder een bod op de spits, maar dat werd door Vitesse bestempeld als “volstrekt onacceptabel”.

Bron: Omroep Gelderland 16-08-2008

Westerhof vindt nederlagen niet erg

Trainer Hans Westerhof tilt niet zo zwaar aan de serie van vijf nederlagen die Vitesse heeft geleden.

“Dat is niet het grootste probleem. Het gaat er mij om dat we progressie boeken en naar een fysiek hoger niveau toewerken. Dit was een pittig potje en daar droegen wij na rust zeker in bij. Met name Yakubu ging flink tekeer.”

Westerhof zag ook mindere aspecten. “Weer twee tegendoelpunten uit dode spelmomenten. En voor rust waren zij dominant, we waren overal een stappie te laat. We trainen zaterdag eerst nog en dan reizen we terug. Ik ben tevreden over dit trainingskamp.”

Bron: Omroep Gelderland 16-08-2008

Vijfde oefennederlaag voor Vitesse

De voorbereiding van Vitesse lijkt uit te lopen op een catastrofe qua resultaten. De Arnhemmers verloren vrijdagavond voor de vijfde keer op rij een oefenduel.

De Spaanse tweededivisieclub Gimnàstic was met 3-1 te sterk voor Vitesse. Voor rust was het spel beneden peil en via Lolo Yedra en Moisés namen de Spanjaarden een 2-0 voorsprong.

In de tweede helft domineerde Vitesse een half uur, vooral door de invallers Molhoek, Sansoni en Yakubu. Kolk scoorde. In de slotfase was Gimnàstic de gevaarlijkste ploeg. Calle schoot uit een vrije trap de 3-1 binnen.

Vitesse verloor eerder met 1-0 van Aberdeen, met 2-1 van Ankaraspor, met 2-0 van Getafe en met 3-1 van Valencia.

Bron: Omroep Gelderland 16-08-2008

Vitesse verliest bij Gimnàstic ook vijfde oefenpartij

Vitesse heeft gisteravond ook zijn vijfde oefenwedstrijd tegen een profclub verloren. In Tarragona ging de Arnhemse ploeg met 3-1 onderuit tegen Gimnàstic de Tarragona, dat uitkomt in de tweede divisie van het Spaanse voetbal.

Drie dagen na het aanvaardbare optreden in Valencia (3-1) was de nederlaag bij Gimnàstic een nieuwe tegenvaller voor Vitesse, dat vandaag terugkeert uit Spanje. Volgende week zaterdag gaat de ploeg nog op bezoek bij Osasuna. De ontmoeting met de club uit de hoogste klasse van Spanje is de laatste test voor de eerste competitiewedstrijd, op vrijdag 29 augustus thuis tegen FC Groningen.

Gimnàstic was voor de rust de beter voetballende ploeg en kwam terecht met 2-0 voor. Lolo Yedra kopte van dichtbij raak en na balverlies aan Arnhemse zijde rondde Moisés de snelle tegenstoot af. Bij de bezoekers was opnieuw het vele balverlies opvallend.

Vitesse speelde 4-4-2, in een ruit op het middenveld, met Alfred Schreuder als controlerende man en Anduele Pryor achter de spitsen Santi Kolk en Mads Junker. Vitesse kreeg wel kleine kansen, maar pas na een klein uur spelen scoorden de bezoekers. Santi Kolk schoot een vrije trap door de Spaanse muur in het doel (2-1).

Op dat moment was de Arnhemse treffer de beloning voor het betere spel in de tweede helft. Een half uur lang domineerde Vitesse de wedstrijd, zonder tot veel grote kansen te komen. In het slotkwartier nam de thuisploeg het initiatief weer in handen. Vitesse doelman Sebastiaan van der Sman verrichtte twee fraaie reddingen, maar was kansloos op een vrije trap van Calle (3-1). “Het was een heel nuttige wedstrijd”, stelde Westerhof. “Zij waren de eerste helft beter, wij de tweede.”

De trainer wilde niet wanhopen na de vijfde verliesbeurt op rij. “Je wilt graag winnen, maar dat vind ik in deze wedstrijden niet het belangrijkste. Ik wilde graag veel wedstrijden op een goed niveau spelen in de voorbereiding. Gimnàstic handelde in de eerste helft wat sneller, en was misschien ook wat agressiever, maar in de tweede helft deden wij dat. Dat is goed.”

Of zijn ploeg voldoende progressie boekt? Westerhof: “Dat kun je pas zeggen als je een keer heel fris aan een wedstrijd begint. Door de trainingen en de vele zware wedstrijden doen wij dat nooit. Dat vind ik niet erg. We investeren nu en dat moet later zijn rendement opleveren.”

Gimnàstic-Vitesse 3-1 (2-0)
4. Lolo Yedra 1-0, 22. Moisés 2-0, 53. Kolk 2-1 en 90. Calle 3-1.

Opstelling Vitesse: Van der Sman; Verhaegh, Sprockel (46.Sansoni), Van der Struijk, Drost; Claudemir, Schreuder (46.Yakubu), Pryor, Megrelisvili (46.Molhoek); Kolk en Junker (80.Van Wolfswinkel).

Bron: De Gelderlander 16-08-2008

Reserves Vitesse gelijk tegen Qatar

De reserves van Vitesse hebben op het trainingskamp in Spanje met 1-1 gelijkgespeeld tegen de nationale ploeg van Qatar.

Vitesse bestond uit de elf spelers die tegen Gimnastic niet in de basis zullen staan. Al na vier minuten opende Sébastien Sansoni de score met een kopbal uit een corner van Alexander Büttner. Na rust speelde Vitesse minder georganiseerd en dat leidde tot de gelijkmaker van Silva. Bij de Arnhemmers speelden onder meer Pual Verhaegh, Abubakari Yakubu en Haim Megrelishvili mee. Het elftal stond onder leiding van Edward Sturing

Bron: Omroep Gelderland 15-08-2008

Vitesse wil Verhaegh niet kwijt

Vitesse is niet van plan om Paul Verhaegh te laten gaan. De rechtsback werd in de voorbereiding van Vitsse enkele malen bekeken door een delegatie van Premiershipclub Middlesbrough. “Ze hebben zich niet bij ons gemeld”, verklaart algemeen directeur Paul van der Kraan.

Verhaegh blijft normaal gesproken bij Vitesse. “In het voetbal is alles altijd mogelijk. Er hebben meer clubs gekeken, maar hij is onze aanvoerder en wij hebben niet voor niets zijn contract verlengd. Zeker vlak voor de competitie laten wij niet zomaar zo’n belangrijke speler gaan.”

Bron: Omroep Gelderland 15-08-2008

Vitesse nam eeuwige seizoenkaart in

Hoewel de dochters van Henk ‘Charly’ Bosveld dolgelukkig zijn met het eerbetoon aan hun in 1998 overleden vader; aan wie zondag de Open Dag 2008 is opgedragen, staat de Arnhemse voetbalclub er niet op alle fronten goed op bij Diana en Nancy Bosveld. Dat blijkt uit het boek Charly, Vitessenaar van de eeuw, dat zondag officieel wordt gepresenteerd. Dochter Diana zegt daarin zich nu nog op te winden over het feit dat de eeuwige seizoenkaart die de familie kreeg toen hun vader tot Vitessenaar van de eeuw werd verkozen, is ingenomen toen moeder Hennie in 2006 overleed. Ook Nancy zit dat nog steeds dwars, maar zij wil geen heisa. ‘Het is mooi wat ze nu doen, maar dat die kaart is afgepakt, vind ik nog steeds vreemd’.

Bron: De Gelderlander 15-08-2008

Angels’ zijn trots op boek over Charly

Charly, Vitessenaar van de eeuw.
Auteurs: René Bremer en Michel Bongers
Uitgegeven door: Belluci.
ISBN/ EAN 978- 90- 79594- 02

Door: Egbert van der Weerd

Charly’s Angels, noemde Henk ‘Charly’ Bosveld zijn dochters Nancy en Diana. Tijdens de jaarlijkse Open Dag van Vitesse , zondag 17 augustus, is de speler van de eeuw (de 20e) het thema. René Bremer en Michel Bongers schetsten aan de hand van 24 interviews een beeld van Hendrik Willem Bosveld, geboren 10 juli 1941, overleden op 6 augustus 1998 na een hartstilstand.

Twee jaar geleden overleed weduwe Henny Bosveld. Het boek wordt zondag officieel overhandigd aan ‘Charly’s Angels’ Nancy en Diana. „We zijn hartstikke trots. Geweldig dat er na tien jaar nog een boek over je wordt geschreven. Die ouwe had het prachtig gevonden. De meeste mensen zijn na een jaar of twee, drie wel vergeten.” Anders dan voor lezers bevat het boek voor Nancy Bosveld weinig nieuws. „Ik heb veel van mijn vaders voetbalcarrière meegemaakt en ben daarna, toen hij coach was, vaak met hem mee geweest. Dat beeld dat uit het boek naar voren komt; van die grappenmaker die op het veld altijd wilde winnen, en aan de andere kant die lieve vader thuis, dat klopt wel.”

Of de fans van Vitesse zich massaal voor het boek komen melden, durft Nancy niet te voorspellen. „ De jongere generatie kent hem niet, je hebt het over de 35+ers die weten wie hij was.” Bongers en Bremer spraken met vrienden uit de jeugd van Bosveld, met voetballers en trainers uit zijn periodes bij Sportclub Enschede, Sparta en uiteraard Vitesse ; de club waar hij zijn grootste reputatie opbouwde genoot als ruwe bolster, blanke pit. En ook met directe familie.

Anekdotes genoeg over de man die met zijn maatje 47 corners ineens in het doel draaide. Zo herinnert voetbalcoryfee Hans Kraay senior zich de ‘grootste fout die DOS ooit heeft gemaakt’. Bosveld werd bij een proeftraining afgetest. ‘ Hij oogde te traag’.

Nancy Bosveld is er van overtuigd dat haar vader de aandacht prachtig had gevonden. „ Al was hij er niet naar op zoek. Een keer kwamen we Ruud Gullit tegen, maar mijn vader vond het niet nodig iets te zeggen ‘die jongen wordt door iedereen aangesproken’, zei hij. Toen zag Gullit hem en zei hij ‘hé, wou je mij zonder iets te zeggen voorbij lopen?’ Uniek aan het boek zijn de foto’s uit het privé-archief. Schrijver Michel Bongers raakte vooral onder de indruk van de voetballer Bosveld. „Een prachtige anekdote vind ik dat hij tegen Dick Advocaat speelt en die wil hem te grazen nemen met een enorme tackle. Bosveld springt op en Advocaat glijdt onder hem door de zijlijn over. Advocaat wordt helemaal gek en wil Bosveld nog harder aanpakken, maar die tikt hem dan de bal door de benen.”

Voor Nancy Bosveld een anekdote voor een glimlach. „ Ja, zijn branie en poeha op het veld. Wat ik bijzonder vond, is het verhaal van zijn broer. Dat ze tot hun zeventiende samen in een tweepersoonsbedje hebben gelegen. Ik merk dat ik er nu weer veel aan wordt herinnerd. Laatst zag ik beelden terug op Omroep Gelderland, dan zie je hem en hoor je zijn stem weer. Dat is heel apart.”

Bron: De Gelderlander 15-08-2008

Vitesse oefent tegen Spaanse tweedeklasser

Vitesse speelt vanavond (vrijdag) voor de tweede keer een oefenduel op Spaanse bodem. De ploeg van trainer Hans Westerhof gaat op bezoek bij Gimnastic de Tarragona. Het duel tegen de Spaanse tweedeklasser begint om 21.00 uur. Vitesse verloor dinsdagavond in en tegen Valencia met 3- 1. De Arnhemse selectie keert zaterdag terug naar Nederland van een zesdaagse oefentrip.

Bron: De Gelderlander 15-08-2008

‘Interesse Middlesbrough in Paul Verhaegh’

Justin Hoyte staat voor een overgang naar Middlesbrough. De 23-jarige rechtsback van Arsenal moet de vervanger worden van de naar Aston Villa vertrokken Luke Young. Donderdag maakte Middlesbrough bekend dat de Gunners het bod op de speler hebben geaccepteerd en dat Hoyte één dezer dagen medisch wordt gekeurd. Bij de transfer is naar verluidt een bedrag van 3 miljoen pond gemoeid.

Als vervanger van Hoyte circuleert de naam van Vitesse-verdediger Paul Verhaegh rond in de Engelse media. Middlesbrough gaat volgens geruchten voor 31 augustus een bod neerleggen bij de Arnhemmers.

Bron: Elf 14-08-2008

Schreuder op weg naar basisplaats bij Vitesse

Alfred Schreuder is hard op weg naar een basisplaats bij Vitesse. De 35-jarige routinier bewees dinsdagavond in de oefenwedstrijd in en tegen Valencia (3-1) opnieuw dat hij de aangewezen persoon is om leiding te geven aan de vernieuwde ploeg.

Schreuder speelde als vrije man in de vijfmans verdediging. Zijn spelverdelende inbreng is uitermate welkom voor de ploeg, die het moet stellen zonder de naar FC Twente vertrokken regisseur Theo Janssen. Bovendien is Schreuder een van de weinige spelers in de Arnhemse selectie die de kunst verstaat ploeggenoten te sturen.

Van die kwaliteit is ook trainer Hans Westerhof gecharmeerd, zo stelde de besnorde oefenmeester dinsdagnacht in Estadio Mestalla. “Schreuder is met name belangrijk in de coaching”, sprak Westerhof. “Hij zet de ploeg goed neer. Zijn rol tegen Valencia is ook een optie voor in de competitie. Speelt de tegenstander met een spits, dan stapt hij door en is hij middenvelder.”

Westerhof beaamde ook dat Schreuder wel eens kan uitgroeien tot de leider van het flink vernieuwde Vitesse. “Rogier Molhoek heeft dat ook in zich. Hij kan nog meer schroom van zich afzetten. En Santi Kolk kan het ook.”

Schreuder kwam deze zomer naar Vitesse, dat de linksbenige controleur overnam van FC Twente. “Ik ben fit”, zei hij in Valencia. “Eigenlijk was ik dat vorig seizoen ook wel. Maar toen heb ik weinig gespeeld. Ja, in het tweede elftal. Ik voel me nu best goed. Hoe meer wedstrijden ik speel, hoe sterker ik word.”

De voetballer uit Barneveld ruikt zijn kans op een basisplaats. “Ik hoop het”, aldus Schreuder. “Ik kan zowel op het middenveld als achterin spelen. Het belangrijkste is dat ik me goed en fit voel. Ik wil er voor gaan. En voor mijn gevoel zit ik dicht bij de basis.”

Bron: De Gelderlander 14-08-2008

Westerhof schuwt spel met vijf verdedigers niet

Dominant en aanvallend voetbal is het doel. Maar Vitesse-trainer Hans Westerhof is realistisch: “Als het nodig is dat je met vijf verdedigers speelt, dan moet je dat doen.”

In de oefenwedstrijd tegen het oppermachtig geachte, maar lange tijd inspiratieloze Valencia (3-1) speelde Vitesse 5-3-2. “Tegen een ploeg als Valencia moet je de organisatie zo neerzetten, dat hun sterke aanvallers weinig ruimte krijgen”, zei Westerhof dinsdagnacht in Valencia. ” Dominant en aanvallend voetbal, dat moet je in termijnen zien. Uiteindelijk willen we daar naar toe. Maar we zijn er nog lang niet. De omschakeling blijft een probleem. En we leden te veel balverlies.”

De verliespartij tegen Valencia CF was het beste optreden uit de voorbereidingsfase. “Ik vond de wedstrijd tegen Aberdeen (0-1, red.) ook niet slecht. Toen waren we de baas in het veld”, aldus Westerhof. ” Een trainer is per definitie nooit tevreden. Ik heb wel positieve dingen gezien. Dat wel. Maar dit moet wel beter. En het kan ook beter.”

Vitesse speelt morgen (21.00 uur) in Tarragona het tweede oefenduel tijdens het trainingskamp in Spanje.

Bron: De Gelderlander 14-08-2008

Gommans baalt van starre houding Vitesse

Harrie Gommans (25) is niet te spreken over dat Vitesse hem voorlopig aan zijn contract houdt en een bod van Roda JC heeft afgeslagen. De Limburgse spits heeft voor zichzelf besloten deze zomer absoluut te willen verkassen, omdat hij geen toekomst ziet in de ploeg van Hans Westerhof. Afgelopen maandag reisde hij ook niet mee naar het trainingskamp in Spanje. ‘ik snap best dat de trainer me niet meer opstelt, nu het voor hem ook onzeker is hoe lang ik nog bij Vitesse onder contract sta,’ aldus Gommans. ‘Maar het is toch niet zo vreemd dat ik mijn standpunt inmiddels bekend heb gemaakt? Vier weken heb ik gewacht op een kans, maar het was een oneerlijke strijd.’

Afgelopen winterstop sloeg de aanvaller aanbiedingen van Vitória Setábal uit Portugal en de Zweedse club Helsingborgs IF af. Ook toonde NAC Breda interesse en vorige week reisde een delegatie van Championship-club Burnley voor Gommans naar Gelderland. ‘Natuurlijk is een buitenlands avontuur mooi, maar voor mijn ontwikkeling is Roda IC een ideale club. En niét omdat ik dan weer terug naar Limburg kan. Garanties heb je nergens, maar Roda wil mij graag hebben en Vitesse wil me graag kwijt. Ze werken alleen totaal niet mee. Dat vind ik een vreemd verhaal. Ze doen er niet alles aan om mij een toekomst te geven, terwijl ik het met zeven goals vorig seizoen toch niet zo slecht heb gedaan?’Martin van Geel, directeur voetbalzaken van Roda JC:’Wij willen Gommans er graag bij hebben, want hij heeft specifieke kwaliteiten die we nu nog niet in onze selectie hebben. We wachten nu op een tegenbod van Vitesse.’

Bron: VI nr 33 2008

Vitesse vraagt hoofdprijs voor Claudemir

Vitesse wenst onder geen enkel beding mee te werken aan een verkoop van Claudemir (20) aan FC Twente. De Enschedeers hebben sterke interesse in de Braziliaan, maar de Arnhemmers zien het talent als steunpilaar voor de toekomst. Afgelopen zaterdag bekeek trainer ,Steve McClaren van FC Twente, de beoogde aanwinst tijdens de door Vitesse met 2-0 verloren oefenduel met de Spaanse club Getafe. ‘Het lijkt me duidelijk dat we hem niet kwijt willen; aldus Marc van Hintum, technisch directeur van Vitesse. ‘Claudemir is een heel groot talent en heeft het afgelopen seizoen in Arnhem een heel snelle ontwikkeling doorgemaakt. Een concreet bod hebben we nog niet binnengekregen, maar mocht het wel gebeuren: wij vragen absoluut de hoofdprijs.’ In het contract van Claudemir staat geen transferbedrag afgesproken, waardoor Vitesse mag vragen wat het wil. In de onderhandelingen tussen Vitesse en Sebastian Sansoni zit nog altijd geen schot. Van Hintum:’Hij heeft onze aanbieding niet geaccepteerd, maar ook geen tegenbod gedaan. Mocht de situatie zo blijven, dan verkopen we hem het liefst.’

Bron: VI nr 33 2008

Donderdag 7 augustus: Buitenschoolse activiteiten
Pezen in de provincie

We worden weer verwend. Voor de oefenwedstrijd van Vitesse tegen Ankaraspor belanden we in Loenen, op de Veluwe. De oude omroeper van VV Loenermark is bescheiden: ‘Welkom in ons prachtige dorp, zou ik bijna zeggen.’ De schroom is onnodig, want het plaatsje mag er zijn. Veel groen, grazend vee, rustieke paadjes en een tussen bomen verscholen voetbalveld.

Santi Kolk leunt op een muurtje. Zijn naam ontbreekt in de opstelling, hij kampt met rugklachten. ‘Te veel bezig geweest met buitenschoolse activiteiten; lacht de aanvaller. Dat Kolk nog altijd bij Vitesse onder contract staat, is een wonder. Volgens traditie wisselt de Hagenaar namelijk elke zomer van club. ‘Het zat er wel weer in. Ik hoorde dat er interésse was van Feyenoord, maar die werd nooit concreet. Maar ik ben ook wel blij dat ik nu eens wat langer bij dezelfde club blijf. Het geeft rust. Al weet je het nooit; ik blijf ambitieus en de transfermarkt is nog een paar weken open.’

Het is voor Vitesse te hopen dat Kolk een dolletje maakt, want de ploeg oogt tamelijk gemankeerd zonder zijn creativiteit en scorend vermogen. De Eredivisionist komt vroeg op voorsprong tegen de Turken, maar zakt daarna ver weg. Het is nog volop aftasten in Arnhem. Trainer Hans Westerhof stoeit nog wat met formaties en opstellingen, zijn spelers zijn vooral op zoek naar elkaar. Door het ontbreken van veldverlichting en de intredende duisternis eindigt de wedstrijd vijf minuten te vroeg. Westerhof is tevreden. ‘Vooral omdat ik vanavond heb gezien dat de jongens steeds beter op elkaar ingespeeld raken. Er werd volop gecoacht en gecorrigeerd. Dat is goed’.

Na vijf jaar in Mexico en de Verenigde Staten keerde hij deze zomer terug naar Nederland. De vroegere trainer van onder meer PSV, Ajax en FC Groningen verbaasde zich de afgelopen weken over van alles en nog wat. ‘Het viel me meteen op hoe stil het hier is in de kleedkamer. In Mexico was het altijd een drukte van belang. Spelers luisterden naar muziek, anderen zaten bij een altaartje te bidden. Een ander verschil is dat er in de Amerikaanse landen sprake is van een natuurlijke hiërarchie in elke groep. Daar krijg je nooit conflicten. Hier zijn spelers veel mondiger, ze hebben ook een korter lontje. Op zich niet verkeerd, maar het mag niet ten koste gaan van de onderlinge acceptatie. Bij Vitesse moet op dat vlak nog verbetering komen!

Het is de tijd van prognoses en doelstellingen, maar de ervaren coach houdt zich wijselijk nog op de vlakte. ‘In Mexico heb ik het Nederlandse voetbal nauwelijks kunnen volgen, dus veel ploegen ken ik niet. Vraag me daarom niet naar de selecties van NEC of FC Groningen, want ik kan je de spelers niet noemen. De komende weken ga ik me daarin verdiepen en dan weet ik waar we thuishoren op de ranglijst. Vervolgens tel ik daar twee plaatsen bij op, en hop, dat is de doelstelling.’

Mooi contrast: na de futuristische foefjes van gisteren krijgen we plots een cursus ambachtelijk nattevingerwerk voor coaches. Fascinerende wereld, die voetballerij.

Vitesse-Ankaraspor (Tur) 1-2

5. Junker 1-0, 16. Drost (e.d.) 1-1, 83. Neca 1-2

Vitesse eerste helft: Graafland; Verhaegh, Sprockel, Schreuden Drost: Claudemir, Yakubu, Molhoek; Van Wolfswinkel, Junker, Pryor

Vitesse tweede helft: Van der Sman; Van Diermen, Van der Struijk, Sansoni, Kuiper; Claudemir, Pluim, Keizer, Megrelishvili; Büttner, Gommans

Bron: VI nr 33 2008

‘Mijn kinderen haten mijn gsm’
Leven zonder voetbal: Paul van der Kraan

Functie Algemeen directeur van Vitesse.

Passie buiten het voetbal Mijn gezin. Mijn werk in Arnhem slokt zeker zestig uur per week op en dat gaat ten koste van mijn familie. Op onregelmatige tijden gebeuren de meest bizarre dingen, daarom moet je altijd bereikbaar zijn. Mijn kinderen haten mijn gsm. Of we nu aan het eten zijn of tv kijken, altijd gaat-ie af.

lees verder...

Bron: VI nr 33 2008

Yu Hai definitief weg bij Vitesse

Het contract met de 21-jarige Chinees is in goed onderling overleg al per 30 juni ontbonden. Yu Hai raakte op 8 maart geblesseerd aan zijn knie. Hij raakte net op tijd fit voor de voorbereiding met China op de Olympische Spelen, maar in het trainingskamp verdraaide hij zijn knie opnieuw. Daarom maakte hij geen deel uit van de Olympische selectie.

Yu Hai zal binnenkort in België aan het gewricht worden geopereerd. De Chinees kwam begin 2007 naar Vitesse, maar had nooit een basisplaats. De komst van Yu Hai was extern gefinancierd. Vitesse wilde via de speler de Chinese markt veroveren, maar dit werd nooit in de praktijk gebracht.

Bron: Omroep Gelderland 13-08-2008

Vitesse leeft altijd volgens Kolk

Santi Kolk maakte voor het eerst in de voorbereiding de negentig minuten vol bij Vitesse.

Tegen Valencia vervulde de topscorer nog geen hoofdrol. “Ik ben al blij dat ik fit ben en dat moet zo bljven. Een leuke ervaring om in Mestalla te spelen, dit soort stadions is altijd mooi. En met de 3-1 kan ik best leven, zeker als je zag hoe we in de tweede helft bij vlagen werden weggetikt.”

Kolk vindt dat Vitesse is veranderd. “De problemen zijn voorbij. Het lijkt rustig, maar Vitesse leeft altijd. Het moet ook niet te rustig worden. En we zijn er niet op achteruit gegaan.”

Bron: Omroep Gelderland 13-08-2008

Westerhof zet defensieve accenten

Trainer Hans Westerhof liet Vitesse tegen Valencia opvallend defensief spelen met Alfred Schreuder als slot op de deur.

“Als het nodig is, spelen we met een vijfmansdefensie”, legt Westerhof uit. “Dat deden we in de eerste helft nu ook. We wilden tegen deze spitsen niet een op een spelen. Alfred is met name in de coaching een meerwaarde.”

De trainer roemde Claudemir. “Dat was onze beste man. Maar het moet nog wel beter bij ons en dat kan ook. We zijn in de omschakeling erg kwetsbaar met veel onnodig balverlies. En bij de 1-1 maken we een kinderlijke fout.”

Bron: Omroep Gelderland 13-08-2008

Vitesse verliest van mat Valencia

Vitesse heeft in Valencia met een defensieve tactiek de schade weten te beperken tot 3-1.

De thuisclub speelde bijzonder mat en kreeg vooral kansen door individuele fouten bij Vitesse. Via een knap schot van Pryor openden de Arnhemmers de score. Een misverstand tussen Pryor en doelman Van der Sman betekende 1-1.

Na rust was Valencia wel gedreven. Dat leidde tot de fraaie 2-1 van Silva, maar verder was Valencia slordig. Uitblinker Silva soleerde nog wel naar 3-1. Bij Vitesse speelde Claudemir een ijzersterke wedstrijd, maar de ploeg was offensief wederom onmachtig.

Bron: Omroep Gelderland 13-08-2008

Vitesse weert zich helft lang goed in Mestalla

Vitesse heeft ook de vierde serieuze oefenwedstrijd tijdens de voorbereidingsfase verloren. Tijdens het trainingskamp in Spanje hield de Arnhemse ploeg gisteravond een helft stand in het fraaie Estadio Mestalla, waar Valencia CF zich presenteerde aan de eigen aanhang: 3-1.

Dat Vitesse – mede dankzij een zeer defensieve speelstijl – de schade beperkt hield in de strijd om de Trofeo Naranja mag een kleine opsteker worden genoemd. Het dolende elftal verloor eerder deze oefencampagne van Aberdeen (0-1), Ankaraspor (1-2) en Getafe (0-2).

Het team van trainer Hans Westerhof beleefde een opmerkelijke avond. In de sinaasppelstad was het overdag 43 graden. Bij aanvang van de partij stond de hitteteller nog op 35 graden. Door de late aanvangstijd (22.40 uur) eindigde het duel pas de volgende dag, even voor half een in de nacht. Nooit eerder speelde Vitesse een wedstrijd die over twee dagen werd uitgesmeerd.

Westerhof liet Sébastien Sansoni en Rogier Molhoek uit de basis omdat het duo de competitie-ouverture tegen FC Groningen mist door een schorsing. De nieuwe coach stuurde zijn ploeg met verdedigende intenties in het veld, vijf verdedigers (5-3-2) moesten de verwachte stormloop van Valencia tegenhouden. Opvallend was de rol van Alfred Schreuder, die in een leidersrol de verdediging organiseerde.

De wedstrijd stond in het teken van de officiële presentatie van Valencia aan het eigen publiek (45.000 man sterk) en werd geopend met een spectaculaire show. Vitesse, aangevoerd door de sterke – door FC Twente begeerde – Claudemir kwam er een enkele keer gevaarlijk uit. Dat leidde tot de verrassende openingstreffer. Civard Sprockel stak het halve veld over en bediende Anduele Pryor, die onbedreigd vanaf 25 meter mocht aanleggen (0-1).

De snelle gelijkmaker ontstond na een misverstand tussen Pryor en derde doelman Sebastiaan van der Sman. De twee liepen elkaar vlak voor het doel in de weg en Miguel profiteerde (1-1). In de tweede helft gaf Valencia wat meer gas. David Silva schoot vanuit de hoek van het strafschopgebied raak (2-1) en soleerde een kwartier voor tijd naar de 3-1.

Vitesse stelde daar niets meer tegenover. Met defensief voetbal voorkwam de ploeg een pijnlijke monsterscore. De aanvallende onmacht en de vele individuele fouten in de verdediging blijven echter een bron van zorg.

Valencia-Vitesse 3-1 (1-1): 19. Pryor 0-1, 28. Miguel 1-1, 58. Silva 2-1,

Aantal toeschouwers: 45.000.

Opstelling Valencia: Guaita; Miguel, Alexis (46.Helguera), Albiol (46.David Navarro), Del Horno (46.Moretti); Pablo Hernández (46.Joaquin), Baraja (46.Albelda), Edu (46.Fernandes), Mata (63.Vicente (84.Zigic)); Angulo (46.Silva) en Villa (46.Morientes).

Opstelling Vitesse: Van der Sman; Verhaegh, Sprockel (46. Molhoek), Schreuder (63.Sansoni), Van der Struijk, Drost; Claudemir (84.Pluim), Yakubu (63.Megrelishvili), Pryor (84.Büttner); Kolk en Junker (63.Van Wolfswinkel).

Bron: De Gelderlander 13-08-2008

Alleen voor de hoofdprijs kan Twente Claudemir kopen

Vitesse werkt niet mee aan een transfer van Claudemir naar FC Twente. De club uit Enschede wil de Braziliaan overnemen, maar moet grof betalen om de twintigjarige middenvelder los te weken.

‘Claudemir is een heel groot talent en heeft het afgelopen seizoen in Arnhem een heel snelle ontwikkeling doorgemaakt’, prijst technisch directeur Marc van Hintum de belofte in de nieuwe VI. ‘Een concreet aanbod hebben we nog niet gekregen, maar mocht het wel gebeuren: wij vragen absoluut de hoofdprijs.’

Claudemir speelde in de tweede seizoenshelft negen keer mee in de Eredivisie. Zesmaal was hij negentig minuten van de partij, drie keer viel hij in. Claudemir scoorde drie keer en werd door zijn toenmalige coach Aad de Mos meermaals de hemel in geprezen.

Bron: Voetbal International 12-08-2008

Vitesse zonder Sansoni en Molhoek

Vitesse speelt vanavond tegen Valencia zonder Sébastien Sansoni en Rogier Molhoek. Zij zijn geschorst in het eerste competitieduel tegen FC Groningen.

Doelman Ronald Graafland ontbreekt met een verrekking in de linkerlies. Niklas Tarvajärvi is er wel bij, maar kan nog niet spelen vanwege een schouderblessure.

Vitesse kent een teleurstellende voorbereiding met nederlagen tegen Aberdeen, Ankaraspor en Getafe. De clubleiding wil dominant en attractief spelen. Dat leidde in die drie duels maar tot één doelpunt.

Bron: Omroep Gelderland 12-08-2008

Prestigieus duel voor Vitesse in Valencia

Vitesse speelt dinsdagavond tegen Valencia om de prestigieuze Trofeo Naranja; de ‘sinaasappeltrofee’ van Valencia. Het is de 37e editie van toernooi waarmee de Spaanse topclub zich jaarlijks in het magnifieke Estadio Mestalla presenteert aan het eigen publiek.

Vitesse dankt de lucratieve invitatie aan een wedstrijdmakelaar met goeie contacten in Spanje. Grote, gerenommeerde clubs gingen de Arnhemse bezoekers voor in de Trofeo Naranja, die sinds 1959 op het spel staat.

Valencia zelf kwam negentien keer als winnaar voor de dag. Bekende andere winnaars zijn Bayern München in 1972 en PSV in 1974. Feyenoord was ook al eens – minder succesvol – deelnemer in Valencia, waar aanvankelijk vier clubs speelden om de sinaasappeltrofee.

Sinds 1998 wordt de Trofeo Naranja, die lang niet elk jaar op de agenda stond, verdeeld tussen twee clubs. De laatste editie werd gewonnen door Parma, Valencia was in 2006 baas in eigen huis en een jaar eerder was er ook al een Italiaanse winnaar: Udinese.

Voor Valencia is de krachtmeting met Vitesse een opmaat voor de eerste grote wedstrijden van het seizoen. De ploeg die vorig jaar met trainer Ronald Koeman (later op non-actief gezet) de beker won, speelt volgend weekeinde thuis in Valencia om de Super Cup tegen landskampioen Real Madrid. Een week later staat de return in Madrid op de agenda.

Het duel in Mestalla begint vanavond om 21.00 uur Spaanse tijd; in Nederland is het dan 22.00 uur.

Grote spelers aan Spaanse zijde zijn David Silva, David Villa, Ruben Baraga, Fernando Morientes en Nikola Zigic. Als coach is inmiddels Unai Emery benoemd.

De Nederlander Hedwiges Maduro is er vanavond in elk geval niet bij. Hij is met de Nederlandse ploeg nog actief op de Olympische Spelen. De oud-Ajacied is niet de enige Nederlander die het shirt van Valencia droeg. Dribbelkoning Faas Wilkes was tussen 1954 en 1956 de eerste en is nog steeds een legende. Zijn portret hangt ook in de eregalerij van Mestalla.

Ook Patrick Kluivert stond bij de Spaanse club onder contract. Guus Hiddink was er trainer van 1991 tot 1993 en nog even in 1994. De Spanjaarden starten de Primera Division 31 augustus thuis tegen Mallorca.

Bron: De Gelderlander 12-08-2008

Roda JC geeft hoop op komst Gommans nog niet op

Roda JC schuift opnieuw aan tafel bij Vitesse om te overleggen over een transfer van Harrie Gommans naar Kerkrade. Aldus bericht L1 maandag. Technisch directeur Martin van Geel hoopt het dan alsnog met Vitesse eens te worden over de transfersom.

‘Als je iedere dag leest dat je weg mag, telkens te horen krijgt dat je vierde spits bent, dan is het beter om inderdaad te vertrekken,’ meent Gommans, die vreest komend seizoen weinig aan spelen toe te zullen komen. Daarom heeft hij wel oren naar een transfer naar Roda JC, dat een eerste bod door Vitesse afgeslagen zag worden.

Bron: Sportweek 11-08-2008

Vitesse moet met jeugdkeepers op stap

Vitesse reist noodgedwongen met twee jeugdkeepers af naar Spanje voor een zesdaags trainingskamp met twee oefenduels.

Doelman Ronald Graafland (29) mist de trip naar het Iberisch schiereiland na een een ongelukje in de warming-up, zaterdag voor het oefenduel tegen Getafe in Stroe. Graafland liep een spierblessure in zijn lies op en laat zich vandaag verder onderzoeken. Er zal een echo worden gemaakt om eventuele schade vast te stellen.

Omdat eerste doelman Piet Velthuizen met de olympische ploeg in China verblijft, is trainer Hans Westerhof aangewezen op twee jeugdkeepers. Doelman Sebastiaan van der Sman (ex ESA) verving zaterdag Graafland in het doel. Westerhof heeft naast Van der Sman ook Eloy Room toegevoegd aan de selectie die vandaag naar Valencia vertrekt.

Het is de tweede keer dat de van Excelsior overgekomen doelman Graafland een spierblessure oploopt. Ook de eerste keer betrof het zijn lies. Technisch directeur Marc van Hintum verwacht dat de schade meevalt. “Het ging zondag al een stuk beter, maar we wachten het onderzoek van maandag even af.”

Trainer Hans Westerhof kan de komende zes dagen in Spanje, waar Vitesse twee oefenduels speelt, in elk geval alleen beschikken over de twee jeugdkeepers.

Bron: De Gelderlander 11-08-2008

Gommans mag niet mee naar Spanje

Trainer Hans Westerhof van Vitesse neemt spits Harrie Gommans niet mee op trainingskamp naar Spanje. Westerhof nam dat besluit omdat Gommans hem heeft aangegeven naar een andere club te vertrekken.

Vitesse vertrekt vandaag (maandag) voor een vijfdaags trainingskamp naar Spanje, waar eerst topclub Valencia (dinsdag) en vrijdag Gimnastic de Tarragona (Segunda Division) als sparringpartner dient.

“Ik neem Harrie niet mee omdat hij mij heeft gezegd dat hij naar een andere club vertrekt”, verklaarde Westerhof zaterdagavond na de nederlaag (2-0) in Stroe tegen het Spaanse Getafe.

Gommans staat in de belangstelling van Roda JC, dat een ondermaats bod van minder dan 200.000 euro heeft uitgebracht op de Limburgse spits, die Vitesse inmiddels laten weten dat hij kost wat kost wil vertrekken.

Gommans rekent niet op een echte kans bij de club, die liet weten mee te werken aan een transfer, maar niet tot elke prijs. Volgens Westerhof heeft het weinig zin Gommans onder deze omstandigheden mee te nemen.

“Ik heb twee keer met Harrie gesproken deze voorbereiding. Hij wilde eerder niet niet mee op trainingskamp in Hoenderloo, toen had hij ook nog een knieblessure. Nu heeft hij mij verteld dat hij vertrekt. Als dat anders wordt, kan hij net als iedereen weer vechten voor zijn plaats bij Vitesse”, aldus de trainer, die gisteren Mads Junker de voorkeur gaf als centrumspits en ook nog Niklas Tarvajärvi (nog geblesseerd) en Ricky van Wolfswinkel in handen heeft.

Volgens technisch directeur Marc van Hintum is het maar de vraag of Gommans vertrekt. “Wij laten hem niet voor elk bedrag gaan, dat weet hij. Harrie heeft niet voor niks een contract tot 2010 getekend, dat is wat waard. Als Roda hem graag wil hebben, moeten ze met een redelijk bod komen. Anders willen ze hem waarschijnlijk ook niet zo graag hebben.”

Naast Gommans gaan de revaliderende Onur Kaya, Niklas Tarvajärvi en doelman Ronald Graafland niet naar Spanje.

Vitesse-selectie voor zesdaags trainingskamp in Spanje (22 spelers): Room en Van der Sman; Büttner, Claudemir, Van Diermen, Drost, Jenner, Junker, Keizer, Kolk, Kuiper, Megrelishvili, Molhoek, Pluim, Pryor, Sansoni, Schreuder, Sprockel, Van der Struijk, Verhaegh, Van Wolfswinkel en Yakubu.

Bron: De Gelderlander 11-08-2008

Westerhof mist lef bij Vitesse

De club die ooit de top drie van Nederland wilde attaqueren, is anno 2008 te bleu geworden om te voetballen. Zie daar de grote uitdaging voor de nieuwe coach Hans Westerhof.

Hij moet de Arnhemse selectie zien om te toveren tot een gezelschap dat met lef durft te spelen. Juist daarover was Westerhof ontevreden, zaterdagavond na het verloren oefenduel tegen Getafe: 2-0.

Westerhof miste in Stroe lef bij een deel van zijn spelers; lef om fouten te maken, lef om naar voren te spelen, elkaar de bal toe te spelen. Een deel van zijn ploeg liet zich door de Spanjaarden erg makkelijk de stuipen op het lijf jagen.

Als exponent van de Westerhof-bedoelingen – hoe het dus wel moet – gold zaterdag de jonge Alexander Büttner. De linkspoot speelde voor rust een allesbehalve goede wedstrijd, maar werkte zich in de tweede helft met een bewonderenswaardige overlevingsdrang boven zijn slechte start uit. “Als ik zo’n jonge jongen het gevecht met zulke gerenommeerde spelers zie aangaan, vind ik dat mooi. Ik kan niet van iedereen zeggen dat ze dat hebben laten zien”, mopperde Westerhof.

“Fouten maken vind ik niet erg, maar spelers moeten het lef hebben de bal te vragen en te spelen. Dat miste ik vandaag. Verdedigers zijn dan ook geneigd de lange bal te geven. Dat is zinloos, daar word je niet beter van. Je veegt alleen eigen straatje schoon omdat je zelf geen fout maakt. Maar ze moeten wel doen wat ik vraag, anders schieten we niet op”, zo legde Westerhof zaterdagavond uit.

Enig begrip voor de psyche van de voetballer kon Westerhof zaterdag wel opbrengen. Zo begon Jeroen Drost als linksback beroerd aan de wedstrijd en speelde vervolgens met stroom op de schoenen. En een andere nieuweling, Frank van der Struijk, leidde mede de 2-0 achterstand in. ” Ik begrijp dat die jongens dan even niet zo graag de bal willen hebben, maar dat zullen ze toch moeten leren. Ook onder moeilijke omstandigheden moet je lef hebben en dat zag ik niet. Ik had gedacht dat we wat verder zouden zijn” , bekende Westerhof.

Vitesse had grote moeite met de Spaanse middenmoter, die vorig seizoen moeizaam door de Primera Division wandelde. Getafe presteerde Europees wel goed (kwartfinale door Bayern München gestuit) en bereikte de laatste drie seizoenen tweemaal de bekerfinale; geen tweederangs ploegje derhalve. De handige Spanjaarden vormden een plaag voor de spelers van Vitesse, die nog zoeken naar vastigheid en zekerheid.

Vitesse verloor verdiend, maar door eigen fouten. Eerst profiteerde Nigeriaan Ikechuwku Uche van weifelachtig ingrijpen na een hoekschop: 15e minuut 1-0. Een kwartier later werd Van der Struijk in het nauw gedreven door doelman Sebastiaan van der Sman, die hem de bal in de voeten schoof terwijl de speler opgesloten stond. Van der Struijk verspeeld de bal aan Manu del Moral, die een prachtige boogbal afleverde: 2-0.

Na rust was het duel gelijkwaardiger en zorgde invaller Alfred Schreuder voor directer spel en meer gevaar naar voren. Westerhof posteerde de voor rust zo ongelukkige Drost in het centrum van de defensie, waar hij zich kon herstellen. Ook Büttner, teruggehaald naar de linksbackpositie, begon aan zijn grote wederopstanding.

Voor rust kreeg Kolk, die na zijn blessure een helftje speelde, de enige kans. Na rust vroeg een scherpe voorzet van Paul Verhaegh om een eindstation, maar Junker en Schreuder misten. Voorin was het erg mager aan Arnhemse kant.

Getafe – Vitesse 2-0 (2-0). 15. Uche 1-0; Del Moral 2-0. Scheidsrechter: Bjorn Kuipers. Gele kaarten: Sansoni (Vitesse), Ibrahim (Getafe).

Opstelling Vitesse: Van der Sman; Verhaegh, Van der Struijk (46. Sprockel), Sansoni, Drost; Claudemir, Molhoek (46. Schreuder); Van Wolfswinkel, Kolk (46. Pryor), Büttner; Junker.

Bron: De Gelderlander 11-08-2008

FC Twente kijkt naar Claudemir

Vitessenaar Claudemir wordt nadrukkelijk gevolgd door FC Twente.

De nieuwe trainer Steven McClaren reisde zaterdag af naar Stroe om de Braziliaanse middenvelder met eigen ogen te bekijken in de wedstrijd tegen Getafe. De deelnemer aan de voorronde van de Champions League is nog op zoek naar een aanvallende middenvelder. Claudemir maakte vorig seizoen indruk in de uitwedstrijd van Vitesse tegen FC Twente, waar hij de absolute uitblinker was.

De 20-jarige Braziliaan kwam afgelopen winter naar Vitesse en veroverde snel een basisplaats.

Bron: Omroep Gelderland 10-08-2008

Het gaat snel met Van Wolfswinkel

In april debuteerde hij in Vitesse 1 als invaller, nu doet Ricky van Wolfswinkel al mee in de strijd om de basisplaatsen.

“Het gaat inderdaad heel snel met mij. Lekker dat ik aan de wedstrijd mocht beginnen. Ik weet wie ik voor me heb, maar het zicht heel dicht bij elkaar. Het kan zomaar zijn dat ik een basisplaats heb. Op welke positie maakt me niet uit, al is mijn doel om eerste spits bij Vitesse te worden.”

Van Wolfswinkel speelt nu op rechts. “Dat vul ik op mijn manier in, maar ik ben niet zo’n speler als Julian Jenner die de achterlijn haalt. ”

Bron: Omroep Gelderland 09-08-2008

Westerhof kiest Junker als spits

Vitesse-trainer Hans Westerhof zette tegen Getafe niet zomaar een elftal neer. “Ik heb veertien spelers gebruikt die het dichtst tegen de basis aanzitten, los van blessures.”

Mads Junker speelde negentig minuten lang in de spits. “Ja, Mads is de eerste spits”, zegt Westerhof stellig. “Ricky van Wolfswinkel en Alexander Büttner speelden aan de buitenkant, zij verdienden beiden een kans. Het zijn jonge knapen en hun manier van spelen vind ik hartverwarmend.”

Civard Sprockel begon niet in de basis. “Maar dat was omdat ik Frank van der Struijk wilde laten starten.”

Bron: Omroep Gelderland 09-08-2008

Ondermaats Vitesse verliest opnieuw

Vitesse heeft ook de derde serieuze oefenwedstrijd verloren. Zonder al teveel inspanning was het Spaanse Getafe met 2-0 te sterk.
Vitesse viel voor rust op door aanvallende onmacht en defensief geschutter. De 0-1 van Uche ontstond na chaos bij een corner en knullig balverlies van Vitesse’s duurste aanwinst Frank van der Struijk was de inleiding tot de 0-2 van Del Moral. Vitesse had alleen een kans via Kolk.

Na rust nam Getafe gas terug, maar Vitesse bleef ondermaats. Alleen een voorzet van Verhaegh zorgde voor gevaar, Pryor en Schreuder misten.

Bron: Omroep Gelderland 09-08-2008

‘ Vitesse moet een paar plekken stijgen’
Directeur Paul van der Kraan gaat optmistisch het nieuwe seizoen in.

Vitesse heeft dit seizoen de negende begroting in de eredivisie. De spelersbegroting is qua hoogte zelfs de nummer acht van Nederland. En dus verwacht algemeen directeur Paul van der Kraan dat de Arnhemse ploeg beter zal presteren dan de twaalfde plaats van vorig seizoen. „We hebben een selectie samengesteld waarmee we een paar plekken vooruit moeten gaan”, stelde Van der Kraan.

Vitesse hield donderdag een veredelde persdag in hotel De Bilderberg in Oosterbeek. Het ultieme moment voor de vooruitblik op de naderende competitie. „Ik ga met optimisme het seizoen in”, sprak Van der Kraan. „We hebben de afgelopen periode wat afgesloten en kunnen nu vooruit kijken. Dat vind ik belangrijk voor een voetbalclub.”

De financieel gezonde status schept uiteraard verwachtingen in Arnhem, waar de supporters de laatste jaren niet bepaald verwend zijn: een keer elfde, twee keer twaalfde. „ De crediteurenregeling betekent niet dat alles over is”, nuanceert de algemeen directeur. „Er zijn nog, zoals ik het noem, een paar rafeltjes. Zoals in liquiditeiten. Daarnaast moeten we vol gas geven om de begroting verder te laten groeien.”

Vitesse werkt dit seizoen met een begroting van 15,5 miljoen euro. Dat is ruim een miljoen meer dan tijdens de voorbije jaargang. „We halen meer inkomsten uit sponsoring”, zo verklaart Van der Kraan de stijging. „ En meer inkomsten vanuit de toegangskaarten.” Vitesse heeft 13.000 seizoenkaarten begroot. Ruim drie weken voor de start van de competitie heeft de Arnhemse club er 10.500 verkocht. „Het is opvallend dat op de Zuid-tribune nog bijna niemand een kaart heeft besteld”, zo wijst Van der Kraan naar het vak waar de meest fanatieke aanhang is ondergebracht. „Het lijkt een terugkerend fenomeen. Zij kopen de seizoenkaart op het laatste moment. Ik verwacht dat die kaarten er nog bij zullen komen en dat we dan redelijk in de buurt komen van dat wat we hebben begroot.” Om de supporters tegemoet te komen, heeft Vitesse in Gelredome een afdeling ‘fanservice’ geopend. „We willen de fan beter bedienen”, aldus Van der Kraan. „ Als het gaat om toegangskaarten, merchandising of klachten. Die shop is er al, op de begane grond.”

Uiteraard kan Vitesse zijn aanhang het best behagen met klinkende resultaten op het veld. De frisse wind binnen de club, door onder meer de komst van technisch directeur Marc van Hintum en hoofdtrainer Hans Wersterhof, schreeuwt om een succesvol sportief vervolg. Daarbij zijn de negende begroting van de eredivisie, en de achtste wat betreft spelersbudget, ijkpunten voor de algemeen directeur. „Daar moet je naar kunnen presteren”, aldus Van der Kraan. „Je kunt uitschieters hebben, naar boven of naar beneden. Maar er moet een grote lijn zijn. Wij willen de komende drie jaar in stappen vooruit. Er komt steeds meer een topsportklimaat bij Vitesse . Dat zie je bijvoorbeeld aan ons opgeknapte complex op Papendal, of aan de verscherpte afspraken met Papendal over het onderhoud van de velden. In alle opzichten maakt Vitesse stappen voorwaarts.” Vitesse heeft dit seizoen de negende begroting in de eredivisie. De spelersbegroting is qua hoogte zelfs de nummer acht van Nederland.

Bron: De Gelderlander 09-08-2008

Taalbarrière? Naar het nonnenklooster
Revolutie bij Vitesse : meer trainen en tot vijf uur bij de club.

Op de jaarlijkse persdag bij Vitesse ontbrak gistermiddag één ding; een doelstelling. Maar er was meer opmerkelijks te melden bij de Arnhemse voetbalclub, waar oud-speler Marc van Hintum zijn eerste volledige seizoen als technisch directeur ingaat. De achtvoudig international staat een revolutionaire omwenteling voor. Met als doel de club in alle geledingen om te toveren tot een professioneel voetbalbolwerk.

Sinds 1 februari kijkt Van Hintum rond in de Vitesse – keuken, die hij uit het verleden al zo goed kende. „Het viel mij op dat spelers niet met elkaar konden communiceren omdat ze de taal niet machtig zijn. Onvoorstelbaar, elke dag krijg je uitleg op de training, in het veld kun je door een fractie te laat coachen een doelpunt tegen krijgen. Daarbij vind ik onderlinge communicatie heel belangrijk”, aldus Van Hintum.

Hij introduceert daarom een onorthodoxe methode: „Vanaf nu moet iedere nieuwe speler die het Nederlands of Engels niet machtig is een week op taalcursus in een nonnenklooster in Vught. Daar spreken ze vijf dagen alleen Nederlands. Ik ken spelers en trainers die het hebben gedaan; verbazingwekkend hoe goed zij de taal beheersen na een paar dagen bij de nonnen.”

Van Hintum zegt nog niet half op weg te zijn met zijn nieuwe koers, maar de spelers zijn al wijzer. „Er wordt meer en harder getraind. Een aantal spelers was niet ‘belastbaar’. Dat betekent dat ze in de zomer te weinig hebben gedaan. Dat is niet professioneel. Nee, mij overkwam dat niet, ook niet toen ik 18 was”, aldus de oud-linksback, die samen met hoofdtrainer Hans Westerhof de nieuwe lijn inzet.

Zo wacht geblesseerde spelers een dagvullend programma en zijn alle spelers van negen tot vijf op de club. „Het kan niet zo zijn dat je geblesseerd bent en om één uur naar huis gaat. Terwijl de rest nog aan het werk is. Als je geblesseerd bent, ga je als laatste naar huis. Wij zorgen voor een dagvullend programma. Maar niet alleen bij de club, ook thuis moet alles gefocust zijn op voetbal: voeding, rust. Als ik zaterdag moest voetballen, ging ik donderdag niet naar de Efteling, dan moest ik te veel wandelen”, herinnert Van Hintum zich.

Wanneer de lange weg Vitesse succes moet opleveren, houdt hij nog even voor zich. „ Het gaat niet van de ene op de andere dag. Voor dit jaar wil ik nog geen doelstelling uitspreken. De supporters is vaak genoeg een worst voorgehouden.”

Bron: De Gelderlander 08-08-2008

Selectie Vitesse heeft nieuwe spelersraad

De spelers van Vitesse hebben een nieuwe spelersraad benoemd. Die raad moet fungeren als klankbord namens de groep voor de clubleiding; er wordt maandelijks eenmaal bij elkaar gezeten om zaken te bespreken. Aanvoerder Paul Verhaegh, Mads Junker, Santi Kolk en de nieuwkomers Alfred Schreuder en Rogier Molhoek maken deel uit van de nieuwe spelersraad.

Bron: De Gelderlander 08-08-2008

Arno van Dijk en ‘De Beleving van Charlie’
Een eerbetoon in stripvorm, opnieuw gepresenteerd

6 augustus 2008, was het tien jaar geleden dat Henk ‘Charly’ Bosveld ons ontvallen is.

Dertig jaar geleden verscheen in de Juni 1978-uitgave van Underground-stripblad ‘Tante Leny presenteert’ een uniek eerbetoon aan de door lezers van De Gelderlander en Arnhemse Courant tot ‘Vitessenaar van de eeuw’ verkozen voetbalheld: ‘Spelvreugde: De beleving van Charlie’.

Najaar 2007 haalde de maker van deze historische strip, Arno van Dijk (geb. 1945), kunstenaar en Vitessefan, zijn kunstwerk uit de vergetelheid door zijn eerbetoon aan de Arnhemse publiekslieveling op het forum van zijn informatieve site Vitesse NET voor het eerst digitaal te presenteren.

De redactie van vitesse.org was onder de indruk van de publicatie, en bezocht de kunstenaar in zijn aan de Waddenzee gelegen woonplaats Holwerd in het meest noordelijke deel van het vasteland. En sprak met Arno over Vitesse, zijn werk, zijn ook wel ‘Verweggistan’ genaamde Vitesse-site en natuurlijk over de totstandkoming van zijn strip.

‘Spelvreugde: De beleving van Charlie’ wordt op vitesse.org gepubliceerd met toestemming van de maker Arno van Dijk. Daarvoor onze dank! Voor copyright, bronvermelding en opmerkingen over spelling van Charly: zie naschrift redactie *

– Voor een paginagrote afbeelding van de strip: klik op deze link

– Voor een biografie van ‘Vitessenaar van de Eeuw’ Henk ‘Charly’ Bosveld: klik hier naar charly-biografie op .org / hall of fame.

lees verder...

Bron: Bron: SV (Vitesse.org) augustus 2008

Harrie Gommans: ‘Ik wil weg bij Vitesse’

Harrie Gommans heeft geen twijfels meer. De 25-jarige aanvaller heeft Vitesse gevraagd mee te werken aan zijn transfer naar Roda JC. ” Nu is het moment gekomen dat ik per se weg wil bij Vitesse”, zei Gommans gisteravond na de oefenwedstrijd in Loenen tegen Ankaraspor (1-2).

Gommans heeft zijn conclusies getrokken na een maandje voorbereiding op het nieuwe seizoen. Aanvankelijk wilde hij vechten voor zijn kans bij Vitesse, ondanks de boodschap van de clubleiding dat hij mocht uitkijken naar een nieuwe werkgever. Maar inmiddels weet Gommans dat hij in Arnhem een strijd levert die hij niet kan winnen.

“Als je elke dag leest dat je weg mag, als je telkens te horen krijgt dat je de vierde spits bent, dan is het beter dat je vertrekt”, aldus Gommans. “De trainer heeft me een eerlijke kans beloofd. Ik wilde ook vechten voor mijn plek. In het begin wilde ik absoluut niet weg. Nu wel. Mijn situatie bij Vitesse is toch duidelijk?”

Daarom heeft Gommans zich tot technisch directeur Marc van Hintum gewend met het verzoek mee te werken aan een overgang naar Roda JC. De club uit Kerkrade wil de Limburgse spits dolgraag inlijven, maar Vitesse heeft het eerste bod van Roda JC afgewezen.

Gommans, die bij Vitesse tot medio 2010 onder contract staat: “Ik heb aangegeven tegen Marc, dat als er een redelijk bod komt, dat ik hoop dat Vitesse het dan rond zal maken. Dat is voor mij en voor Vitesse het beste. Elke dag dat ik hier bij de club loop, dat willen we beide niet. Niets ten nadele van Vitesse. Ik heb het hier altijd fantastisch naar mijn zin gehad en ben de supporters dankbaar dat ze me altijd hebben gesteund. Dat waardeer ik enorm. Maar nu heeft het geen zin meer te blijven.”

Gommans zegde eerder ‘nee’ tegen Helsingsborg IF (‘Ze wilden me eerst huren, dat zag ik niet zitten’) en Vitória Setúbal (‘Daar had ik geen goed gevoel bij’). Gisteravond waren de Engelse clubs Leicester City FC en Burnley FC naar Loenen afgereisd om hem te bekijken. Maar Gommans heeft zijn keuze reeds gemaakt: hij wil naar Roda JC, dat hem voor vier seizoenen wil vastleggen.

Gommans ontkent dat hij terug wil naar Limburg. “Dat is toevallig. Waar het mij om gaat, is dat Roda me graag wil hebben, terwijl ik bij Vitesse geen kans krijg.”

Bron: De Gelderlander 08-08-2008

Opnieuw oefennederlaag voor Vitesse

Vitesse heeft ook de tweede serieuze oefenwedstrijd verloren. In Stroe was Ankaraspor met 2-1 te sterk.

De Arnhemmers kwamen op voorsprong door Mads Junker, die een voorzet van Pryor met buitenkant rechts afrondde. In de 14e minuut stopte Ronald Graafland een strafschop van Hurmaci, maar twee minuten later werd het 1-1 uit een kluts, waarbij Jeroen Drost de bal als laatste raakte. Voor rust speelde Vitesse redelijk, met een opvallende rol voor Yakubu.

Na rust was het veel minder en in de 83e minuut scoorde Neca uit een vrije trap de winnende treffer.

Bron: Omroep Gelderland 07-08-2008

Van Hintum wil spectaculair Vitesse

Technisch directeur Marc van Hintum spreekt nog geen doelstelling uit, maar doet wel een belofte waaruit de nodige ambitie spreekt.

“De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Kijk naar NAC afgelopen seizoen, of naar NEC. Vitesse zal er dus van alles aan doen om spectaculair te zijn dit seizoen.”

Van Hintum ergerde zich aan de negatieve wijze waarop Vitesse werd benaderd na de eerste oefenwedstrijd. “Daar was ik wel ontstemd over, dat vond ik niet eerlijk. Wij spelen vooruit met de verdededing aan de middenlijn, dat is ook de intentie.”

Bron: Omroep Gelderland 07-08-2008

Westerhof: Sansoni is steunpilaar

Vitesse-trainer Hans Westerhof zou het betreuren wanneer Sébastien Sansoni vertrekt.

De Fransman wees een aanbieding om zijn contract te verlengen af en wordt nu mogelijk verkocht. “Hij is een steunpilaar van de ploeg, maar er is altijd één ding dat boven het teambelang gaat. En dat is het clubbelang”, beseft Westerhof.

De trainer wil snel zijn basiselftal neer gaan zetten. “Zaterdag tegen Getafe en daarna tegen Valencia, al is nog niet iedereen fit natuurlijk. Maar die basis heb ik eerlijk gezegd al wel in mijn kop, hoor.”

Bron: Omroep Gelderland 07-08-2008

Van Hintum: ‘Te vroeg voor doelstelling’

Hans Westerhof: ‘de basis is gelegd’
Tijdens de jaarlijkse perslunch van Vitesse werd op voetbaltechnisch gebied uitvoerig met Marc van Hintum gesproken. De nieuwe technisch directeur van Vitesse maakte duidelijk dat het wat hem betreft nog te vroeg is om een doelstelling neer te leggen voor het elftal van hoofdtrainer Hans Westerhof.

“Na de twaalfde plaats van afgelopen seizoen en het vertrek van de trainer is er ook op spelersgebied veel gebeurd. Jongens als Swerts, Janssen en Van der Schaaf zijn vertrokken, maar daartegenover staat de komst van nieuwe gezichten. Vitesse is een team in opbouw en dan vind ik het nu nog te vroeg om te zeggen dat we voor een bepaalde plaats in de rangschikking moeten gaan spelen. Daar wachten we nog even mee”, zo verklaarde Van Hintum.

Over de voorbereiding is de technisch directeur tot dusver tevreden. “De sfeer is uitstekend en er wordt keihard getraind. Ik ben de komende periode dan ook enorm benieuwd hoe de jongens zich staande houden tegen Getafe, Valencia en Osasuna. Stuk voor stuk sterke ploegen.”

Hans Westerhof
Hoofdtrainer Hans Westerhof gaf aan dat zijn selectie zich halverwege de voorbereiding bevindt. “We zijn niet alleen in tijd halverwege, maar ook met de voorbereiding op zich”, aldus de hoofdtrainer.

“De basis is gelegd met de vereiste conditionele en fysieke trainingen. Nu komen we in de fase dat er serieuze wedstrijden worden gespeeld en gaan we werken aan het voetbaltechnische- en tactische gedeelte. We moeten in de duels met Ankaraspor (donderdag 7 augustus, 19.30 uur, red.) en een aantal Spaanse tegenstanders toegroeien naar de basisformatie. Dat verloopt door diverse blessures wat minder soepel dan verwacht, maar ik heb mijn basis al aardig in het hoofd zitten.”

Bron: Vitesse.nl 07-08-2008

‘Vooruit kijken en over voetbal praten’

In informele setting ontmoetten de media en een afvaardiging van Vitesse elkaar donderdagmiddag in Hotel Bilderberg te Oosterbeek. Tijdens de lunch werd met algemeen directeur Paul van der Kraan, voorzitter van bestuur Kees Bakker, technisch directeur Marc van Hintum en hoofdtrainer Hans Westerhof gesproken over het naderende voetbalseizoen. Als eerste een korte uiteenzetting van de woorden van Paul van der Kraan.

Paul van der Kraan
De algemeen directeur van Vitesse vertelde met een optimistisch gevoel het seizoen 2008-2009 in te gaan. “We hebben als club toch een moeilijke periode afgesloten en kunnen en willen weer vooruit kijken. Het is belangrijk dat er weer over voetbal gepraat wordt en dat onze core business weer centraal staat bij club, sponsor en supporter.” Van der Kraan maakte, ondanks de schuldsanering, nog wel een kanttekening. “Ondanks dat we de sanering op een goede manier hebben weten af te ronden, is nog niet alles koek en ei. Er is nog een aantal zaken die geregeld moeten worden, maar het zijn wél zaken die oplosbaar zijn”, aldus de algemeen directeur. Ook in organisatorische zin zijn er veranderingen op komst. “We zijn bijzonder ambitieus. Dat uit zich al in de metamorfose van De Slenk, ons trainingscentrum, en de afdeling Fanservice. Met deze afdeling wil Vitesse de supporter beter bedienen. We hebben diverse plannen voor de toekomst. Deze zijn echter nog volop in ontwikkeling en ik verwacht begin 2009 hier meer over te kunnen vertellen.”

Begroting 2008-2009
De begroting van Vitesse gaat ten opzichte van vorig seizoen met ongeveer één miljoen omhoog. “Dit seizoen werken wij met een begroting van 15,5 miljoen euro. Wij verwachten namelijk een verhoging van de sponsorinkomsten en meer gelden uit de toegangskaarten.” Pratend over de toegangskaarten komen we meteen bij het aantal verkochte seizoenkaarten. Paul van der Kraan: “Op dit moment zijn er 10.500 seizoenkaarten verkocht. Opvallend is het aantal verkochte kaarten op de Zuid-tribune. Dat wil zeggen, het grote aantal nog niet verkochte kaarten. Net als vorig jaar blijft dit achter bij de rest van de tribunes, terwijl de tribune bij de start van het seizoen weer goed vol zit. Wij verwachten daar dus nog een toename en verwachten het begrote aantal seizoenkaarten van 13.000 te halen.”

Bron: Vitesse.nl 07-08-2008

Blessure-update selectie

Donderdagavond zijn in het oefenduel met Ankaraspor enkele spelers nog altijd niet inzetbaar. Dit geldt sowieso voor de langdurig geblesseerden Julian Jenner en Niklas Tarvajarvi. Ook voor Santi Kolk, Onur Kaya en Kevin van Diermen komt het oefenduel tegen de Turken nog te vroeg.

Julian Jenner en Niklas Tarvajärvi liggen wel op schema en zijn bijvoorbeeld al wel van de partij met de veldtrainingen. Zowel Jenner als Tarvajärvi moet zich echter nog onthouden van duels. Jenner is in elk geval vanaf half september volledig inzetbaar. De Finse aanvaller moet zich de komende periode blijven beperken tot veldtrainingen waarbij hij de duels moet blijven mijden.

Onur Kaya kampt met lies- en rugklachten en wordt individueel behandeld. Santi Kolk is inmiddels hersteld van zijn rugklachten, maar daar zijn nu enkelklachten voor in de plaats gekomen. De topscorer van vorig seizoen traint daarom vooralsnog apart van de groep.

Kevin van Diermen, die in het duel met sv Panter een handblessure opliep, heeft te horen gekregen dat er geen sprake is van een breuk, maar dat het gelukkig om ‘slechts’ een gekneusde hand gaat. De verdediger is gewoon inzetbaar, maar wel met een ingetapete hand.

Bron: Vitesse.nl 07-08-2008

Velthuizen: ‘Een klap in mijn gezicht’

Piet Velthuizen is behoorlijk aangeslagen na het nieuws dat niet hij, maar Kenneth Vermeer de eerste doelman van Oranje is op de Olympische Spelen. “Een klap in mijn gezicht, zo voelde het”, aldus de doelman van Vitesse tegenover de Gelderlander. “En dan wel eentje die aanvoelde als een baksteen.”

Velthuizen had er geen moment rekening meegehouden dat hij wel eens op het tweede plan zou belanden. “Het ging allemaal lekker en ik voelde me goed. Het is een schitterend toernooi en ik was de nummer één, wat wil je nog meer. Ik wilde wat laten zien hier. Je kunt wel zeggen dat ik erg teleurgesteld ben, ja. Maar goed, ik weet ook dat dit voetbal is en dat de trainer een keuze maakt. Ik heb geen zin om bij de pakken neer te zitten, daar heeft niemand iets aan. Voetbal is geen eenlingensport, dat weet ik. Als je dit soort zaken niet kunt accepteren, kun je beter gaan dammen.”

Velthuizen blijft dan ook knokken voor zijn plaats. “Wie weet wat er nog gebeurt. Ik moet er ook gewoon staan als er met Vermeer iets gebeurt, dan kan ik niet een beetje hebben lopen lanterfanten.”

De doelman is het echter niet eens met de beweegredenen van bondscoach Foppe de Haan. “Wat moet ik zeggen, hij vindt dat Vermeer beter meevoetbalt. Ik pak misschien meer ballen, maar in Nederland telt het meevoetballen zwaar mee. Topkeepers in de hele wereld, van Buffon tot Kahn, kan geen keeper echt meevoetballen. Zij kunnen een bal stoppen en wegtrappen, meer is niet nodig. Zij worden beoordeeld op ballen tegenhouden, de job van een keeper. Hier moet je een mannetje uitkappen, anders kun je er niks van.”

Bron: Elfvoetbal.nl 07-08-2008

Boek over Henk ‘Charly’ Bosveld

Het is vandaag precies tien jaar geleden dat Vitesse-icoon Henk ‘Charly’ Bosveld overleed. Michel Bongers en René Bremer hebben een boek over hem geschreven.

Hoewel Bosveld ooit werd uitgeroepen tot meest markante Vitesse-voetballer aller tijden speelde hij het grootste deel van zijn carrière niet voor de Arnhemse club, maar voor het Rotterdamse Sparta.

In het boek dat later deze maand verschijnt wordt antwoord gegeven op de vraag waarom de Velpenaar toch de geschiedenis inging als Vitesse-icoon. Bosveld overleed aan de gevolgen van een hartinfarct. Hij werd 57 jaar.

Bron: Omroep Gelderland 06-08-2008

Roda JC doet bod op Harrie Gommans

Vitesse heeft een bod van Roda JC op Harrie Gommans afgewezen.

“Het klopt dat ze een bod bij ons hebben neergelegd”, bevestigt technisch directeur Marc van Hintum. “Maar dat is absoluut onacceptabel. Gommans mag weg, maar wel voor het bedrag dat wij vragen.”

Harrie Gommans kon ook naar het Zweedse Helsingborgs IF en Vitoria Setubal, maar daar wilde de Limburger zelf niet heen. Bij Vitesse is hij vierde keus in de spits. Gommans kwam vorige zomer over van MVV. In zijn eerste seizoen in Arnhem scoorde hij zeven keer in de competitie.

Bron: Omroep Gelderland 06-08-2008

Zware blessure Vitesse-speler Kok

Vitesse-speler Jasper Kok heeft afgelopen weekend een zware blessure opgelopen.

De 22-jarige centrumverdediger scheurde zijn voorste kruisband en een binnenband van zijn knie af. “Heel triest. Dit zou het einde van zijn carrière kunnen betekenen”, denkt technisch directeur Marc van Hintum van Vitesse. Kok kwam op amateurbasis uit voor Jong Vitesse.

Jasper Kok speelde eerder voor RKC Waalwijk en in de jeugd van Ajax, waar hij deel uitmaakte van een talentvolle lichting met onder anderen Ryan Babel, Urby Emanuelson en Tom De Mul.

Bron: Omroep Gelderland 06-08-2008

Velthuizen zwijgt na keuze De Haan

Piet Velthuizen klinkt teleurgesteld als hem een reactie wordt gevraagd op het feit dat bondscoach Foppe de Haan hem passeert voor een basisplaats

. Maar de doelman van Vitesse zegt tegelijk niets. “Ik wil niet reageren op dat bericht”, zegt de Nijmegenaar kort maar beleeft. “Ik wil me vooral concentreren op dit evenement en spreek liever even geen journalisten. Dat snap je denk ik wel, toch?”

Velthuizen excuseert zich vervolgens. Hij wordt aan de eettafel verwacht. Het Nederlands olympisch team speelt donderdag tegen Nigeria.

Bron: Omroep Gelderland 05-08-2008

Spelen: Velthuizen geen basiskeeper

Piet Velthuizen van Vitesse is niet de eerste keeper van het Nederlands olympisch elftal bij de Spelen in Peking. Bondscoach Foppe de Haan verkiest Kenneth Vermeer van Ajax boven de Nijmegenaar.

De Haan maakte dinsdag in het spelershotel in Tianjin bekend dat de 22-jarige Vermeer donderdag in de openingswedstrijd in Nigeria in het doel staat. Velthuizen was sinds november vorig jaar de vaste keeper van het olympisch elftal.

Bron: Omroep Gelderland 05-08-2008

Toernooi Jong Vitesse in Pijnacker

Jong Vitesse speelt op 9 zaterdag 9 augustus op het gratis toegankelijke Wout van Overdam toernooi dat bij Oliveo in Pijnacker georganiseerd wordt.

Jong Vitesse trapt om 10.20 af tegen de beloften van Royal Antwerp FC. Daarnaast zal de strijd aangegaan worden met de leeftijdgenoten van Sparta (winnaar 2006) en Willem II en het eerste team van BVCB uit Bergschenhoek.

In de andere poule spelen de beloften van FC Groningen, FC Utrecht, NEC (winnaar 2007), Germinal Beerschot en het eerste team van Oliveo uit Pijnacker. De finale tussen beide poulewinnaars wordt om 15.30 uur gespeeld. De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom op de Sportlaan in Pijnacker.

Bron: 04-08-2008

Vertrek Gommans bij Vitesse lijkt kwestie van tijd

Het vertrek van aanvaller Harrie Gommans bij Vitesse lijkt slechts een kwestie van tijd. De 25-jarige aanvaller uit Limburg ontbrak vrijdag zelfs op de traditionele groepsfoto van het eerste elftal.

Op het jaarlijkse plaatje worden alle spelers van de hoofdmacht vastgelegd. Doelman Piet Velthuizen kon echter niet bij de fotosessie aanwezig zijn, aangezien hij zich met het olympisch elftal voorbereidt op de Olympische Spelen. Daar had Vitesse echter iets op gevonden. Er werden twee teamfoto’s gemaakt. Op een daarvan kreeg ook Eloy Room, de vierde keeper in de selectie, een plek. Deze foto zal worden bewerkt volgens het zogeheten photoshoppen, waarbij het gezicht van Velthuizen dat van Room zal vervangen.

De afwezigheid van Gommans was evenwel zeer opvallend. Vitesse hoopt dat de aanvaller nog voor het verstrijken van de transferperiode, op 1 september, verkast naar een andere club.

Terwijl zijn ploeggenoten keurig poseerden voor de groepsfoto, onderging Gommans elders een medische test. De lange spits kampt met een knieblessure. Dat deze medische afspraak belangrijker was dan de teamfoto, dat is een duidelijk signaal voor het toekomstperspectief van Gommans bij de Arnhemse club.

Dat bevestigt ook Marc van Hintum, hoewel de technisch directeur er meteen aan toe voegt dat het reeds langer bekend is dat Gommans van de clubleiding mag vertrekken. “We hebben vrijdag op de dag zelf besloten dat Harrie naar de test zou gaan en niet naar de fotosessie”, aldus Van Hintum. ” Daar was hij het zelf mee eens. Als hij toch bij Vitesse blijft, dan zullen we kijken wat we met photoshoppen kunnen doen.”

Gommans staat bij Vitesse tot medio 2010 onder contract. Hij kon onlangs op huurbasis overstappen naar het Zweedse Helsingborgs IF, maar daar zag de spits van af. Mocht Vitesse niet de door de club gewenste afkoopsom kunnen ontvangen, dan blijft Gommans gewoon bij Vitesse.

Gommans was niet bereikbaar voor een reactie.

Bron: De Gelderlander 04-08-2008

Geen nieuwe aanbieding voor Sansoni

Vitesse gaat Sébastien Sansoni vooralsnog geen nieuwe aanbieding doen.

De Franse verdediger wees onlangs een voorstel tot contractverlenging af. “Die aanbieding was echt goed, maar ik heb de indruk dat hij een klapper wil maken”, zegt technisch directeur marc van Hintum. “We hebben met hem en zijn zaakwaarnemer afgesproken dat zij erop terugkomen. Daar wachten we dus op.”

Sansoni is transfervrij na dit seizoen. “Wij gaan hem geen nieuwe aanbeiding doen. Maar hij is een goede speler die we graag behouden, de deur zit nog niet definitief dicht.”

Bron: Omroep Gelderland 01-08-2008

Gommans niet op elftalfoto Vitesse

Harrie Gommans ontbrak vrijdag op de selectiefoto van Vitesse. De Limburge spits kampt met een knieblessure.

“Daarom is hij er niet bij, hij moet een inspanningstest afleggen”, verklaart trainer Hans Westerhof. Verder moeten er volgens technisch directeur Marc van Hintum nog geen conclusies worden getrokken.

“Die test was belangrijker. Hij heeft hier gewoon een contract en niemand heeft zich gemeld, behalve Helsingborgs, maar daar wil hij niet naartoe. Als hij blijft, fotoshoppen we hem er wel bij op de foto.”

Bron: Omroep Gelderland 01-08-2008

Hoofdsponsor: