December 2000

Vitesse wint met 6-0 van Arnhemse Boys
Vitesse heeft zaterdagmiddag het oefenduel tegen Arnhemse Boys met 6-0 gewonnen. Vitesse scoorde voor rust via Matthew Amoah (2x) en Bob Peeters. Na rust maakte Emile Mbamba 4-0. De mooiste goal was de vijfde: een fraaie kopbal van Dejan Stefanovic. De zesde goal was een eigen doelpunt van Arnhemse Boys.
Trainer Koeman vond het een zinvolle oefenwedstrijd. “Als speler vond ik dit altijd leuker dan gewoon trainen. We speelden heel rustig, want we hebben vanochtend ook nog een training afgewerkt.”

Koeman rekent op versterking
Trainer Ronald Koeman verwacht spoedig een nieuwe speler aan de A-selectie te kunnen toevoegen. Het gaat om een speler aan de linkerkant. Koeman vindt het niet gemakkelijk om een geschikte kandidaat te vinden. “Wie bij een topclub buiten de boot valt, wil niet bij Vitesse op de bank zitten. Ik kan niemand een basisplaats garanderen, want Theo Janssen doet het gewoon goed.”

“Benfica gaat eind januari betalen”
Volgens de laatste ontwikkelingen in Portugal schijnt het eindelijk zover te zijn. Benfica gaat eind van deze maand eindelijk de transfersom van Pierre van Hooijdonk betalen. Maar eerst zien en dan geloven….
“Benfica will reportedly make a down payment of an unspecified amount later this month, with the remainder to be paid after the Lisbon club becomes a public limited company, expected sometime in February”.

Karel Aalbers klaagt Tuanakotta aan wegens smaad
Karel Aalbers heeft besloten Rocky Tuanakotta aan te klagen wegens smaad en laster. Dit heeft de advocaat van de oud-voorzitter van Vitesse, mr. Van den Boomen, gezegd.
Aalbers doet aangifte bij de politie wegens uitlatingen van Tuanakotta over vermeende relaties tussen hem en (gelieerde ondernemingen van) Wal-Mart.

Tuanakotta kwam recentelijk in het nieuws omdat hij beweerde woordvoerder te zijn van een groot bedrijf dat van plan was miljoenen in Vitesse te steken. Tot nu toe kon hij zijn uitlatingen niet met feiten onderbouwen.

Van den Boomen had bovendien een telefonisch onderhoud met het hoofd corporate affairs van Wal-Mart, Gomez. Deze verklaarde dat niemand van het Amerikaanse bedrijf contact heeft gehad met Tuanakotta.

Ook heeft het bedrijf nooit met Vitesse dan wel Aalbers gesproken. Aalbers had dit ook altijd gezegd, Tuanakotta suggereerde anders.

Vitesse weigert handtekeningen fans
Vitesse is niet bereid de 1312 handtekeningen in ontvangst te nemen die bedoeld zijn om steun te betuigen aan Karel Aalbers.
De handtekeningen zijn verzameld door Jack Eversen en Gijs Vonk tijdens en na de bijeenkomst op tweede-kerstdag bij Gelredome.

De fans zijn teleurgesteld in de club. Ze benadrukken vreedzaam actie te willen voeren, maar geven aan dat er Vitesse-fans zijn die op het kookpunt staan.

Pothuizen rond met FC Twente
Patrick Pothuizen speelt de rest van het seizoen bij FC Twente. De Enschedese club leende de verdediger voor de rest van het seizoen van Vitesse.

Trainer Ronald Koeman haalde Pothuizen begin dit seizoen van NEC naar Arnhem. Maar hij was ontevreden over het spel van de verdediger. “Hij heeft niet gebracht wat ik van hem verwacht had.”

Van Koeman mag Pothuizen onmiddelijk verkocht worden. FC Twente wil de Culemborger vooralsnog liever huren. Pothuizen verscheen donderdag overigens niet op de training.

Koeman is ’kotsmisselijk’ van onrust rondom Vitesse
Ronald Koeman is de onrust rondom Vitesse spuugzat. In een onderhoud met voorzitter Jos Vaessen heeft de trainer zijn ongenoegen kenbaar gemaakt. ,,Ik ben kotsmisselijk van alle verhalen over Vitesse’’, aldus Koeman, die al eerder heeft aangegeven dat hij opstapt indien de onrust aanhoudt.
Na de eerste training in 2001 wilde Koeman niet ingaan op het gesprek met Vaessen, begin dit jaar. Wel maakte de trainer duidelijk dat hij genoeg heeft van de soapserie rond Vitesse.

,,Het moet nu heel snel afgelopen zijn’’, sprak de trainer dreigend. ,,Er kan een moment komen dat het genoeg is. Het is al een jaar onrustig. Ik wil niet dreigen, maar het moet wel snel afgelopen zijn.’’

Koeman distantieerde zich nadrukkelijk van eerdere publicaties over zijn reactie op de persconferentie van Karel Aalbers. Terwijl Koeman in Dubai vakantie vierde, liet zijn zaakwaarnemer Ger Lagendijk weten dat de 78-voudig international Aalbers graag ziet terugkeren in Gelredome.

,,Dat is toch echt iets te positief uitgelegd’’, zei Koeman gisteren. ,,Het maakt mij niets uit wie er met de scepter zwaait. Zolang het maar in het belang van Vitesse is. Mijn mening is niet belangrijk. Het gaat om de club. Vitesse moet verder op de ingeslagen weg. Want vergeet niet dat we ondanks de onrust fantastisch hebben gepresteerd.’’

Martel en Pothuizen afwezig op eerste training
Door alle commotie rond Karel Aalbers zou je bijna vergeten dat de tweede helft van de competitie er weer aan zit te komen. Vandaag, donderdag, was de selectie van Ronald Koeman paraat voor de eerste training na de kerstvakantie. Opvallende afwezigen waren Louis Laros, Didier Martel en Patrick Pothuizen.
Het herstel van de blessures van de linksbenige spelers Louis Laros en Didier Martel valt tegen. Laros, die een knieblessure heeft is nog zeker twee tot drie maanden uitgeschakeld. Martel zou donderdag weer mee kunnen trainen, maar kampt met een terugslag. De Fransman gaat waarschijnlijk niet mee op trainingskamp in Spanje. Zongo ontbrak op de eerste training, hij moet met Burkina Faso een interland spelen tegen Angola.

Orlando Trustfull is weer terug in de selectie. Hij is echter nog lang niet wedstrijdfit. Dejan Stefanovic is helemaal hersteld van zijn blessure.

Grimsby Town wil Menno Willems kopen
Het Engelse Grimsby Town heeft aangegeven dat zij Menno Willems willen kopen van Vitesse. De club huurde de verdediger in november van Vitesse. Alleen moet Willems nog tot een financieël akkoord komen met de club uit de Engelse first-division.

Riga terug naar Vitesse
Rahamat Mustapha (Riga), in de zomer verhuurd aan RBC, keert na de winterstop terug bij Vitesse. De 19-jarige aanvaller heeft bij de Roosendaalse club geen basisplaats. “Riga heeft een doorlopend contract bij Vitesse. Voor zijn ontwikkeling is het beter dat hij bij Vitesse speelt in plaats van in het tweede elftal van RBC”, aldus technisch manager Jan Streuer.

John van den Brom naar de Graafschap
John van den Brom zet zijn voetbalcarrière voort bij De Graafschap. De club uit Doetinchem neemt het contract van de 34-jarige verdedigende middenvelder bij Vitesse, dat aan het einde van de competitie afliep, over. Van den Brom heeft overeenstemming bereikt met De Graafschap over nog een seizoen. Donderdag wordt het akkoord definitief beklonken.

De belangrijkste reden om weg te willen bij Vitesse was de geringe speelgelegenheid die hij tot dusver kreeg van trainer Ronald Koeman. ,,Ik kreeg een staatje onder ogen waarop stond dat ik in achttien wedstrijden tachtig minuten had meegedaan. Ik dacht ‘shit, dat is wel heel weinig’. Toen belde Graafschap-manager Marsman met de vraag of ik interesse had. De onderhandelingen verliepen aanvankelijk vrij moeizaam. Maar nu zijn we er wel uit.”

Opnieuw protest Vitesse-fans
Op zaterdag 6 januari, zal een vreedzame looptocht georganiseerd worden door een grote groep Vitessesupporters.
Om 12:30 wordt er verzameld aan de achterkant van Musis Sacrum (aan de kant van het parkje, bij de trappen) om vervolgens naar het terrein van de Arnhemse Boys te lopen waar de oefenwedstrijd tegen Vitesse die middag zal plaatsvinden.

Vitesse: ‘Beslag aandelen moet eerst van tafel’.
Vitesse is pas bereid met Karel Aalbers te onderhandelen als hij het beslag op de aandelen van de club opheft.
Volgens Vitesse-woordvoerder Frank Huizinga is de club absoluut niet van plan om te praten zolang de voormalige voorzitter Vitesse ’het mes op de keel zet’. ,,Een volgende stap is dat we met de bank en een notaris bekijken of het bod van honderd miljoen dat door een nieuwe partij gedaan is, serieus is. Daarna gaat het bestuur en hoofdsponsor NUON overleggen over de situatie.’’

Voorlopig, zo ziet het er naar uit, zullen Vitesse en Aalbers niet onderhandelen over het bod van de nog onbekende nieuwe geldschieter. ,,In principe heffen we het beslag niet op’’, aldus mr. M. van den Boomen, advocaat van Karel Aalbers. ,,Misschien valt erover te praten, maar dan eisen we wel de garantie dat NUON de aandelen niet overneemt en verkoopt.’’ De raadsman spreekt tegen dat de nieuwe financier zich gaat bemoeien met het beleid van Vitesse. ,,Dat is het grote verschil met de huidige situatie, waarin NUON het helemaal voor het zeggen heeft.’’

Volgens Van den Boomen wil de nieuwe geldschieter honderd miljoen in Vitesse steken onder meer om naamsbekendheid te krijgen. ,,Onder welke voorwaarden dat gebeurt, weet ik niet. Maar de financier laat het beleid helemaal over aan Aalbers, in wie deze groot vertrouwen heeft.’’ Van den Boomen spreekt de opmerking van NUON tegen dat het gaat om een ’vijandelijke overname’. ,,Dat is heel wat anders. We willen de rol van NUON als beleidsbepaler tegengaan, zodat Vitesse zelf uitmaakt wat er moet gebeuren op het vlak van management en op gebied van technische zaken. Wat dat betreft moet de club weer van de supporters worden. Bovendien, als meneer Knoers praat over een vijandelijke overname, dan maakt hij zich schuldig aan stemmingmakerij.’’

NUON blijft in de hele affaire voorlopig langs de zijlijn staan, benadrukt directeur P. Knoers van het energiebedrijf. ,,De bal ligt bij Vitesse en niet bij ons. Als het bestuur het zinvol acht om met Aalbers te praten, dan wordt het pas relevant voor ons. Maar we zetten Vitesse absoluut niet onder druk. Ik heb er alle begrip voor dat Vitesse eerst dat mes van tafel wil.’’

Knoers spreekt met klem tegen dat zijn bedrijf geïnteresseerd zou zijn in de aandelen van Vitesse. ,,Volgens de overeenkomst van de lening kunnen we niet nu de aandelen van de club verwerven, dat weet Aalbers donders goed.’’

De Nuon-communicatiedirecteur twijfelt eraan dat Vitesse weer van de supporters wordt bij het binnenhalen van de nieuwe financier van honderd miljoen. ,,Mensen die denken dat de terugkeer van Aalbers de enige voorwaarde is waaronder de financier geld in Vitesse wil steken, hebben geestelijke verzorging nodig. Ik heb zelfs een sterk vermoeden dat het de financier te doen is om de aandelen. En dan kun je je hardop afvragen of de club van de supporters wordt of van een andere geldschieter.’’

Nieuwe leiding Gelredome
De Raad van Commissarissen van Gelredome heeft Paul van Sliedrecht met ingang van 21 december 2000 benoemd als gedelegeerd commissaris, belast met de tijdelijke leiding van Gelredome. Paul van Sliedrecht volgt Cor Guijt op, die volgens eerder gemaakte afspraken op de genoemde datum is teruggetreden als directeur en weer is toegetreden als Commissaris. Jasper van Amstel blijft als plaatsvervangend directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken.
De Raad van Commissarissen bestaat verder nog uit Jan Bos, als voorzitter, en Ruud Bosveld.

Belangstelling Juventus voor Diarra
Volgens berichten in enkele kranten in Italie wil Juventus Mahamadou Diarra binnen korte termijn van Vitesse overnemen. De 19-jarige Malinees staat al twee jaar in de belangstelling van de Oude Dame, en toen hij als speler van OFI Kreta, mede op aanraden van de toenmalige trainer Gene Gerards, voor Vitesse koos was er ook al belangsteling van Juve, evenals van AC Milan en Barcelona. Diarra stond vorig seizoen afwisselend weer eens niet of weer wel in de basis bij Vitesse, maar dit seizoen is het enorme talent definitief doorgebroken en heeft hij een vaste stek rechts op het middenveld.

Oproep tot een open dialoog rond Vitesse
Het moet mogelijk zijn ’tussen weldenkende mensen’ een dialoog op gang te brengen om te bekijken hoe de betaald voetbalclub Vitesse uit de problemen te halen is. Alle partijen die daarin momenteel een rol kunnen spelen, Tob Swelheim van hoofdsponsor Nuon, voorzitter Vaessen van Vitesse en ex-voorzitter Aalbers, moeten zo snel mogelijk rond de tafel. Desnoods via bemiddeling door een persoon die boven de partijen staat.

Die oproep doen de vier oud-bestuursleden Van Amerongen, Bodewes, Jager en Jonkers van Vitesse in een open brief. Dit seniorenconvent, zoals de vier zichzelf noemen, hoopt dat er na alle opschudding sinds de herverschijning van ex-voorzitter Aalbers, weer enige rust ontstaat rond Vitesse, zodat onderhandelen mogelijk wordt. Want ze maken zich ‘grote zorgen over de vele problemen waar Vitesse mee worstelt’. Inclusief die op het financiële vlak.

De financiële situatie bij de Arnhemse betaald voetbalclub is zo slecht dat voorzitter Vaessen een week geleden de verkoop van spelers aankondigde. Deze maand zou Vitesse al problemen krijgen met het betalen van salarissen aan de spelers, voorspelde commercieel manager Braam ook.

Jonkers: ‘We hopen van ganser harte dat die honderd miljoen gulden waar Aalbers van spreekt, echt aanwezig is. Zou het niet waar zijn dan is dat het grootste scharminkel van de eeuw. Maar het belangrijkste van dit moment is dat alle partijen aan tafel te krijgen zijn. Dat lukt alleen als er geen katten naar elkaar worden uitgedeeld. Als Aalbers het over ’terreur van Nuon’ heeft, lijkt ons dat niet verstandig.’

De vier oud-bestuursleden die zeggen dat ze Nuon, Aalbers en Vaessen bekritiseren noch bejubelen, hopen dat er desnoods een neutraal persoon op de proppen komt, ‘die op geen enkele wijze besmet is’. Jonkers: ‘Alleen in het uiterste greview willen wij daar een rol in spelen. Alle partijen moeten elkaar zien te vinden. Niemand mag een oplossing van de problemen waarmee Vitesse kampt in de weg staan.’

Jonkers wil ook kwijt dat hij trainer Ronald Koeman ‘een godsgeschenk’ vindt. ‘Heel wat andere trainers zouden hun handen allang van de club af getrokken hebben. Hij blijft.’

Van Amerongen, Bodewes, Jager en Jonkers hebben hun open brief als titel meegegeven: ‘Vitesse, tel uw zegeningen’. Jonkers: ‘Het wordt tijd dat Vitesse weer een stijlvolle club wordt.’ En verwijzend naar het Gelredome: ‘Er staat toch wat: een toevoeging van de sportcultuur voor het hele oosten van het land.’

John van den Brom naar De Graafschap?
De Graafschap wil John van den Brom minimaal tot het eind van het seizoen overnemen van Vitesse. De club uit Doetinchem heeft al oriënterende gesprekken gevoerd met de 34-jarige speler.
Van den Brom beraadt zich over de regionale verhuizing. Hij komt onder Ronald Koeman nauwelijks aan spelen toe. In januari zou de spelverdeler met zijn coach praten over de situatie.

Technisch manager Jan Streuer van Vitesse is op de hoogte van de belangstelling en zal een overstap niet blokkeren. ‘Van den Brom hoeft van ons niet weg, maar als hij nog wil voetballen, doet hij er verstandig aan. Bij Vitesse komt hij niet veel aan spelen toe’, weet Streuer.

In de eerste helft van het seizoen kwam Van den Brom niet verder dan 79 speelminuten in zes invalbeurten bij Vitesse.

De Amersfoorter heeft een aflopend contract. Wel is contractueel vastgelegd dat hij na zijn actieve carrière een functie kan bekleden bij de Arnhemse club.

95% bellers poll De Gelderlander voor terugkomst Karel Aalbers
Oud-voorzitter Karel Aalbers moet het roer bij Vitesse weer in handen krijgen. En de huidige hoofdsponsor, Nuon, kan maar beter het veld ruimen. Dat is mening van de overgrote meerderheid van de Gelderlander-lezers die de afgelopen dagen belden met de opinie-lijn van de krant, Infobox.
Bijna 95 procent van de 1112 respondenten ziet in Aalbers de verlosser van Vitesse. Onder hen is een groot aantal vaste Vitesse-supporters: 70 procent van de bellers beschikt over een seizoenkaart.

Aalbers maakte afgelopen vrijdag bekend dat hij een Nederlandse geldschieter heeft gevonden die bereid is honderd miljoen gulden in Vitesse te pompen. Met dat bedrag zou de schuld die de club bij hoofdsponsor Nuon heeft (zestig miljoen) kunnen worden afgekocht; de resterende miljoenen zouden voor extra financiële slagkracht moeten zorgen waardoor Vitesse kan doorgroeien naar de top. Het plan van de oud-voorzitter en de nog anonieme geldschieter voorziet erin dat Aalbers hoogstpersoonlijk de leiding van Vitesse overneemt.

De vraag of hoofdsponsor Nuon zich moet terugtrekken nu Aalbers met een levensgrote zak met geld aanklopt om de troon weer te bestijgen, beantwoorden negen van de tien Infobox-bellers met ‘ja’; een op de tien vindt dat Nuon moet of mag blijven.

De meeste respondenten hebben een rotsvast vertrouwen in de financiële haalbaarheid van het opmerkelijke plan waarmee de oud-voorzitter na tien maanden afwezigheid zijn rentree maakt op het voetbaltoneel. Ruim 90 procent gelooft dat Aalbers daadwerkelijk in staat is om de overname van Vitesse te bekostigen. Zo’n 5 procent denkt van niet.

‘Voor Karel Aalbers geldt: wat hij belooft, maakt hij waar’, aldus één van de bellers, R. Schubert (49) uit Westervoort. ‘Kijk maar naar het Gelredome. Aalbers heeft heel veel betekend voor Arnhem en omgeving. Op dit moment gaat het sportief gezien wel goed met Vitesse, maar qua financiën is het een puinhoop. Dat blijkt wel uit het feit dat de club nu spelers moet gaan verkopen om aan geld te komen. Laat Aalbers maar snel terugkomen.’

Persoonlijke boodschap van Karel Aalbers vanuit Marbella
“Vanuit Marbella dank ik iedereen voor de geweldige reacties van de afgelopen dagen. Via de media, internet, per post en per telefoon, van alle kanten kwam overweldigende steun. Niemand hoeft zich zorgen te maken over de hardheid van mijn bod. Ik ben er dan ook zeker van dit bij Vitesse/Nuon een positieve reactie teweeg zal brengen. Blij ben ik dat er na tien maanden duidelijkheid is geschapen over waar ik al die tijd mee bezig ben geweest. Het bod dat er nu ligt is mede en vooral mogelijk geworden door de niet aflatende en positieve steun van de supporters. Zij hebben niet alleen vasthoudend maar ook op een positieve en soms ludieke manier blijvend steun betuigd en daarmee laten zien een topclub waard te zijn. Ook de komende dagen is een verstandig en rustig maar vasthoudend gedrag van supporters belangrijk. De club is van iedereen, van jullie, de supporters; laat met jullie steun en gedrag zien dat jullie het waard om door een zo grote sponsor ondersteund te worden. Tot binnenkort.”
Karel Aalbers

Ronald Koeman:”Eens moet het ophouden”
Ronald Koeman wacht rustig de ontwikkelingen bij Vitesse af. Tijdens zijn vakantie in Dubai werd de coach geïnformeerd over het bod van 100 miljoen gulden dat ex-voorzitter Karel Aalbers in de maak heeft om Vitesse over te nemen. Ronald Koeman: “Waar het met dit soort zaken altijd om draait is het belang van de club. Wie,wat en hoe interesseert me eigenlijk niet zo, zolang het maar goed voor Vitesse is.”
Overigens heeft de ex-international zelf geen contact met Karel Aalbers gehad. “Kort nadat hij moest vertrekken, heeft Aalbers nog contact met me gezocht omdat hij toch zijn kant van het verhaal nog kwijt wilde. Daarna heb ik hem niet meer gesproken, ook omdat ik me verder afzijdig van alle problemen wilde houden. Ik wilde me helemaal op de selectie en de ploeg concentreren.”

Dat laatste blijft ook nu het belangrijkste ijkpunt voor Ronald Koeman. “Ik werk een jaar bij Vitesse en eigenlijk is het constant onrustig geweest. Nogmaals, ik heb me daar altijd van afzijdig gehouden, aan de andere kant wil ik ook niet dat dit nog een half jaar doorgaat. Eens moet het ophouden.”

“Daarom was ik nogal verbaasd over de berichten, dat er weer spelers verkocht zouden moeten worden”, gaat Ronald Koeman verder. “Voorzitter Jos Vaessen heeft daarover tegen mij niets gezegd, dus ga ik er vanuit dat het niet waar is. Bovendien, zoveel overbodige spelers heeft Vitesse niet, omdat we aan het eind van het vorige seizoen de selectie al flink hebben ingekrompen. Een nieuwe sanering zou me daarom wel aan het denken zetten.”

Voorzitter SV “Het clubbelang staat voorop
De voorzitter van de Vitesse-supportersvereniging Harry Reusken roept Vitesse op, in belang van de club, om met Karel Aalbers rond de tafel te gaan zitten. “Ik vind dat als er zo’n serieuze aanbieding is, zwart-op-wit door een notaris vastgelegd, dan moet je daar als huidig bestuur serieus over nadenken en praten. Het persoonlijke belang doet hier niet terzake. Het clubbelang, de club Vitesse, dat is het belangrijkste op dit moment”, aldus Reusken

Pothuizen niet in de verhuur
Patrick Pothuizen mag van Vitesse niet verhuurd worden aan FC Twente. De club uit Enschede meldde zich in Arnhem met het verzoek de centrale verdediger tot het einde van het seizoen op huurbasis over te nemen, maar Vitesse ziet dat niet zitten.
‘Twente heeft interesse getoond voor Pothuizen. Maar op een verhuur zitten wij niet zo te wachten’, aldus Jan Streuer, technisch manager van de Arnhemse club.

De 28-jarige Pothuizen werd deze zomer gekocht van NEC. Trainer Ronald Koeman zag in hem de ideale persoon om het defensieve centrum van Vitesse te gaan leiden, maar Pothuizen verloor al snel in het seizoen zijn basisplaats. De speler verklaarde onlangs in een gesprek met Koeman uiterst ontevreden te zijn met de huidige situatie. De coach geeft achterin de voorkeur aan Michel Kreek en Dejan Stefanovic en prefereerde de laatste tijd ook Marian Zeman en de doorgebroken jeugdspeler Ruud Knol boven Pothuizen. De voormalige NEC’er zat tijdens de voorlaatste competitiewedstrijd van Vitesse (bij NAC) zelfs niet eens op de reservebank. Het laatste duel van Vitesse in het jaar 2000 miste hij wegens ziekte.

Streuer: ‘We hebben nu vijf man voor de posities centraal achterin en dat is er eigenlijk eentje te veel. Patrick wil graag spelen, dat snappen we. Daar willen we als club graag in meedenken, al is het niet zo dat hij per se weg moet. Maar verhuren heeft voor ons niet veel zin.’

Geweld ‘Aalbersfans’ veroordeeld
Het geweld tegen Nuon-directeur Peter Knoers door Vitessefans is scherp veroordeeld door zowel Karel Aalbers, voorzitter Harry Reusken van de Supportersvereniging als Nuon. Zij roepen op tot fatsoenlijke acties en het staken van geweld.
Tweede kerstdag werden ’s avonds bij directeur communicatie van Nuon, Knoers, de ruiten van de woonkamer ingegooid. Even daarvoor was een telefoontje gepleegd om te controleren of Knoers daadwerkelijk thuis was. Karel Aalbers laat weten dat hij verwacht dat supporters ’verstandig en rustig, maar vasthoudend actie blijven voeren’.

Voorzitter Harry Reusken van de supportersvereniging ’betreurt’ en ’veroordeelt’ de aanslag.

,,Het is voor ons nu afwachten. Dit proces heeft zijn tijd nodig. Aalbers heeft een aanbod gedaan. Je hebt het niet over een paar appels. Het gaat om grote bedragen en om de toekomst van de club. Dat moet eerst in alle rust worden besproken. Ik verwacht dat partijen deze zaak niet laten sudderen en snel om tafel gaan zitten. Supporters kunnen daar nu weinig aan doen. Mensen moeten hun gezond verstand blijven gebruiken’’, aldus Reusken donderdagmorgen 28 december.

Bij Nuon is het geweld bij het huis van Knoers hard aangekomen. Behalve de meestal enigszins stoïcijns reagerende Knoers waren ook collega’s zeer onder de indruk. ,,Het is zowel op de persoon, maar ook op het gezin gericht. Dat gaat heel erg ver, heel triest’’, reageerde woordvoerder Franscé Verdeuzeldonk. Voor een aantal medewerkers van Nuon is nu verscherpte bewaking aangesteld. Bij Nuon-topman Tob Swelheim is die extra bewaking sinds het wegsturen van Karel Aalbers nooit opgeheven.

Advocaat vindt dat Vitesse nu aan zet is
Advocaat mr. M. van den Boomen wil dat Vitesse het bod van honderd miljoen gulden van zijn cliënt Karel Aalbers serieus neemt. Van de Boomen: ‘Voorzitter Vaessen moet ophouden ongeloof uit te stralen. Er is een schriftelijke verklaring van een onafhankelijke notaris dat Aalbers over het geld kan beschikken om met Vitesse zaken te doen. ‘
Van de Boomen kreeg gisteravond per koerier een afschrift van de Zevenaarse notaris Prick. De advocaat: ‘Het is een versie waarin de naam van de geldschieter weggehaald is. De notaris staat in voor de betrouwbaarheid van het verhaal. Men zou nog kunnen zeggen, dat ik de belangen van Aalbers dien, maar Vitesse kan toch niet om een officiële verklaring heen.’

Aalbers blijft weigeren om de naam van het bedrijf bekend te maken voordat hij met Vitesse overeenstemming heeft bereikt. Volgens Aalbers heeft hij dat beloofd en is het in de zakenwereld, zeker bij dit soort hoge bedragen, gebruikelijk dat de naam pas openbaar wordt gemaakt als het contract getekend is.

De ex-voorzitter herhaalt dat het geld enkel en alleen bedoeld is voor de voetbalclub te helpen en niet om bijvoorbeeld Gelredome op te kopen. Zestig miljoen gulden is nodig om de schuld aan Nuon af te lossen, veertig miljoen gulden kan gebruikt worden om de club te versterken.

Van de Boomen: ‘We zijn een serieuze partner met een goed bod. De advocaat van Vitesse is daar de afgelopen weken tot twee keer toe schriftelijk van op de hoogte gesteld. Mijn cliënt vindt dat Vitesse het gesprek nu snel moet aangaan.’

‘Kroonprins’ neemt Vitesse-medewerkers in de maling
Voor veel Vitesse-medewerkers was het vrijdag de dag van de verrassingen. De grootste surprise kwam natuurlijk uit de koker van ex-voorzitter Karel Aalbers, die op Papendal zomaar een bod van honderd miljoen voor zijn club op tafel legde. Maar de stunt van Petra Willemsen van de afdeling public relations mocht er ook zijn.
Om de feestvreugde rond de gebruikelijke kerstborrel wat te verhogen, had de Vitesse-voorlichtster kroonprins Willem-Alexander ingehuurd. Niet de echte, maar zijn look-alike. De dubbelganger was nauwelijks van de echte troonopvolger te onderscheiden en dus tuinden vele medewerkers in de geslaagde grap.

Nu moet gezegd dat Petra Willemsen haar werk goed had gedaan. Allereerst had ze slechts heel weinig mensen in vertrouwen genomen. De kans op een lek was daardoor klein.

Daarnaast deed de nep-Lex op vorstelijke wijze zijn intrede. Nadat hij onder politie-escorte bij Gelredome was afgeleverd, stapte hij het stadion binnen in gezelschap van enkele stevige bodyguards. Stadionspeaker en gids Martin Esveld had de twijfelachtige eer de prins het stadion te laten zien. Naar verluidt had hij geen moment het idee in de maling te worden genomen. Dat laatste gold helemaal voor Cor Guijt van de raad van toezicht. Die heeft, zo melden insiders, een half uur lang als een knipmes gebogen voor ‘zijne koninklijke hoogheid’.

Pas toen Willem-Alexander tijdens zijn toespraak meermalen opzichtig aan zijn achterste krabde, begon eenieder nattigheid te voelen. Dat niemand vervolgens het grote nieuws vanuit Papendal meteen serieus nam, was niet meer dan logisch.

Vitesse was wel degelijk op de hoogte van bod Aalbers
Vitesse was wel degelijk op de hoogte van het aanbod van honderd miljoen gulden van Karel Aalbers. De huidige voorzitter van de Arnhemse voetbalclub, Jos Vaessen, ontkende vrijdag 22 december ergens van te weten. Hij wilde namelijk absoluut niet met Aalbers onderhandelen zolang deze nog een beslag op aandelen van Vitesse en een claim van 7,5 miljoen op de club heeft.
,,Dat is een vijandige daad en met zulke partijen praat ik niet. Al had hij een miljard geboden’’, aldus Vaessen woensdagmorgen 27 december.

Dat de Vitesse-voorzitter vrijdagavond in alle toonaarden ontkende iets te weten van het aanbod van Aalbers vindt Vaessen verklaarbaar: ,,Onze advocaat heeft de opdracht om te zorgen dat het beslag door Aalbers wordt opgeheven.

Toen onze advocaat belde, meldde hij dat Aalbers wilde onderhandelen en een aanbod had van honderd miljoen wilde doen. Ik heb direct gezegd dat ik niet wil praten zolang het beslag er ligt.’’

,,Toen de hele zaak vrijdagmiddag werd gepresenteerd, was ik dat telefoontje al weer kwijt. Ik wilde er niet over praten, maar nam het bedrag ook niet serieus.’’

Advocaat Van den Boomen van Aalbers: ,,We hebben vrijdag (15 december,) een fax gestuurd met het aanbod. Dat was volstrekt helder. We hebben toen ook een afspraak voor maandag (18 december, red) gepland. Ik kreeg van de advocaat van Vitesse maandagmiddag te horen dat die niet door ging.’’

Vaessen: ,,Het was een tweeregelige fax over een sponsoring van honderd miljoen gulden. Maar ook daarvoor gold: eerst het beslag opheffen. Ik heb daar mijn bestuur en ook Nuon niet over geïnformeerd’’.

Van den Boomen: ,,Het aanbod is heel officieel gedaan; na telefonisch overleg is de fax verstuurd. We hebben aangeboden een derdenrekening bij een notaris te openen en daar honderd miljoen gulden op te storten. Het bedrag kan er zo zijn. Maar zo iets doe je pas, als de andere partij aangeeft serieus interesse te hebben. Daar is ons niets van gebleken. Maar de bal ligt nu bij Vitesse. Wij hebben het aanbod nu duidelijk genoeg gedaan. Maar zo’n aanbod blijft natuurlijk niet tot in de eeuwigheid liggen.’’

Vaessen: ,,Ik twijfel nog steeds aan de serieusheid. Ik had van een bedrijf dat zo’n bedrag daadwerkelijk heeft te investeren een hele andere benadering verwacht; zou dat bedrijf echt willen dat zijn aanbod met zo veel bombarie wordt gepresenteerd? En wat betreft de haast: als je over honderd miljoen onderhandelt, daar gaan wel een aantal maanden overheen.’’

Fans Karel Aalbers trotseren kou
Jack Eversen, fanatiek Vitessesupporter uit het Betuwse Huissen zat zich thuis te verbijten. Nu Keizer Karel honderd miljoen heeft beloofd in ruil voor de macht over het Vitesse-imperium, moest hij in actie komen. Van een rustige kerst kon geen sprake meer zijn. Kerst of kou tellen niet meer als je hart klopt voor Karel Aalbers.
Spontaan plaatste de Huissense verzekeringsagent o.a. op de internet-site van de Vitesse Supportersvereniging een oproep voor een demonstratie bij Gelredome op tweede kerstdag. Hij stelt bedolven te zijn onder de e-mails vol steunbetuigingen. Ook de telefoon stond roodgloeiend met meelevende Vitessesupporters. Al waren er ook dreigtelefoontjes van andersdenkenden. Jack distantieert zich van geweld. Voorlopig. Hij begrijpt de dreigementen wel. Maar Karel moet terugkomen. Nu is het gaan tot het uiterste. ,,Al moet ik het stadion bezetten of dwars op de middenstip gaan liggen.’’

Aan het begin van de avond drentelt Jack – een Vitesseshirt over zijn jas – gespannen heen en weer voor de hoofdingang van het donkere stadion. Het is altijd afwachten wie er opkomt, weet hij. ,,Ik zie wel hoe het loopt’’, zegt hij. Hij, de Huissenaar (,,In al die dertien jaar, heb ik maar drie wedstrijden van Vitesse gemist’’) staat er in ieder geval. ,,Ik moest me laten horen. Karel moet terugkomen om de club te redden.’’

Tot zijn opluchting ziet hij rond half acht enkele tientallen auto’s, met Vitesse-vaantjes voor de beslagen achterruiten, het besneeuwde stadionterrein oprijden. Met glimmende ogen telt Jack de opdoemende koppen. ,,We waren er op Schiphol, we zijn ook hier’’, roept een vrouw als ze uit de auto stapt.

Het is acht uur op deze tweede kerstdag als zo’n honderd Aalbers-getrouwen de vrieskou voor Gelredome trotseren. Het grote gele spandoek dat van de Zuid-tribune is verbannen wordt uitgerold. Karel-liederen weerklinken. ,,Als Karel roept, ’Ga je mee’, gaan we mee’’, chalt het. Hoofdsponsor Nuon moet het in de spreekkoren behoorlijk ontgelden.

Jack vindt het allemaal schitterend. Voor hem is zijn actie geslaagd. In de meegebrachte megafoon houdt hij meerdere keren een emotioneel pleidooi voor de terugkeer van Karel. Bij elk geroepen woord ten faveure van de ex-voorzitter wordt de Huissenaar door de anderen op de schouders geramd.

Karel zal dit vast wel zien en ergens hier in een auto rondrijden, daar is een oudere man van overtuigd. ,,Karel was mijn baas’’, zegt hij trots. ,,Ik ben Herman Kooij. Ik was terreinknecht op Monnikenhuize.’’ De 69-jarige Velpenaar mijmert over de tijd van Frans de Muynck, Bennie Hofs en uiteraard Henk ’Charley’ Bosveld. Nu moedigt hij zijn club trouw aan vanaf de Oosttribune.

De jongste deelnemer is Charlene van anderhalf. Het meiske zit in de vrieskou op de arm van haar moeder. Vader Marcel is druk in de weer met spandoeken. ,,Charlene is voor Karel Aalbers.’’ Daar kun je in de opvoeding niet vroeg genoeg mee beginnen, meent de jonge vader.

Oefenprogramma winterstop
za 06.01 Arnhemse Boys – Vitesse (Arnhem)
Van 11-18 januari trainingskamp Estepona, nabij Marbella.
za 13.01 Vitesse – Club Brugge (Estepona)
wo 17.01 Vitesse – Hertha BSC (Estepona)
za 20.01 Excelsior – Vitesse (Rotterdam) o.v.b.

De contra-revolutie van ‘Keizer Karel’
Terwijl Vitesse ten einde raad zelfs de ambassadeur in Lissabon inschakelt om de transfersom van vijftien miljoen gulden voor spits Van Hooijdonk los te peuteren bij Benfica, kondigt oud-voorzitter Karel Aalbers aan met honderd miljoen op zak te willen terugkeren op de troon in Arnhem.Ligt de weg voor Keizer Karel open?
Voor Karel Aalbers is de situatie helder. Hoe kan Vitesse, met al zijn financiële sores, een bod van honderd miljoen laten lopen? Dat kan dus niet. Maar zo gemakkelijk is een glorieuze rentree niet te verwezenlijken, zal Aalbers vermoedelijk ook zelf beseffen.

Aalbers lanceerde vrijdag een golf van publiciteit om kond te doen van zijn spectaculaire plannen. Hij voelde zich gedwongen de pers op te trommelen, zo vertelde hij, omdat Vitesse ontkende dat hij contact had gezocht met de club.

Natuurlijk speelde Aalbers bij de tv-optredens op het gemoed. In Hilversum, waar hij van studio naar studio hopte, zei hij dat het onverantwoord was als de clubleiding tot ná de Kerst zou wachten met een reactie op zijn bod. Hij, Karel Aalbers, zou gezien de ernst van de problemen geen oog dichtdoen in het geval híj nog bestuurslid was geweest.

In Marbella bezwoer Karel Aalbers in februari dat hij op een goede dag zou terugkeren in Gelredome, het stadion van zijn dromen. ‘Ik voel me als een vader wiens gezin in één klap is weggevaagd’. Sindsdien saneerde de club waar mogelijk, vooral door de duurste kracht Van Hooijdonk te verkopen en de selectie uit te dunnen.

Met trainer Koeman aan het roer presteert Vitesse uitstekend in de eredivisie, maar de doorsijpelende berichten over financiële problemen zijn alarmerend, mede omdat Benfica vooralsnog weigert vijftien miljoen voor Van Hooijdonk over te maken.

En juist op dit penibele moment, toeval of niet, verschijnt Aalbers ten tonele met een bod dat je eigenlijk niet kunt weigeren als club. Honderd miljoen in één keer, pakweg twee maal de jaarbegroting van Vitesse, afkomstig van een Nederlands, beursgenoteerd bedrijf. Zestig miljoen van dat bedrag is bedoeld om sponsor Nuon, waaraan de club met handen en voeten is gebonden, af te kopen. En Aalbers belooft nog meer geldschieters. Trainer Koeman reageerde alvast verheugd op zijn vakantie-adres in Dubai.

Het saillante is dat de nog onbekende geldschieter volgens Aalbers alleen interesse heeft als visionair Aalbers, die niet voor niets met bijnamen als ‘Keizer Karel’ en ‘Karel de Grote’ door het leven gaat, terugkeert in een hoge functie bij Vitesse. Sprak Aalbers’ publiciteitsman Rood in februari nog van een coup van Nuon om Aalbers af te zetten, hier lijkt minimaal sprake van een contra-revolutie.

Toch kan Vitesse, hoe wantrouwig de club ook is, het zich niet permitteren het bod zomaar af te wimpelen. Want gesteld dat Aalbers geen luchtkasteel optrekt, dan is zelfs veel voor een rentree te zeggen. Niemand betwist namelijk de creativiteit van de man. Het was de voormalige juwelier Aalbers die zich het lot van de club aantrok, toen die begin jaren tachtig verpieterde in de eerste divisie. Hij was ook de man achter Gelredome, het futuristische stadion dat Vitesse deed opstomen in de vaart der voetbalvolkeren.

Maar zelfs al is het bod bloedserieus, dan nog ligt een rentree gevoelig. Is Aalbers’ opvolger als voorzitter Vaessen bereid een stap opzij of achteruit te doen? Wil Nuon terugtreden of blijven? Zijn niet te veel ego’s gekrenkt bij het gooien met modder vorig jaar?

Essentieel is een uitspraak van Aalbers in februari, vlak na zijn gedwongen vertrek: ‘Ik heb sterke en zwakke punten. Mijn kwaliteiten liggen op andere gebieden dan de hele dag gebogen zitten over cijfertjes. Ik heb geen bezwaar tegen een financiële zwaargewicht naast me.’

Misschien ligt dé oplossing daarin besloten: Vitesse uit de nood met honderd miljoen en Aalbers terug, met daarnaast een strenge boekhouder die hem op de vingers tikt als hij ook maar één gulden onverantwoord uitgeeft.

Pothuizen naar FC Twente ?
Volgens een publicatie in Dagblad Tubantia gaat Patrick Pothuizen binnenkort Vitesse verlaten. FC Twente heeft te kennen gegeven de 28-jarige verdediger te willen huren.

Aalbers wil andere bestuursstructuur van Vitesse
Karel Aalbers wil de bestuursstructuur van Vitesse ingrijpend veranderen als hij terugkeert als voorzitter.
Aalbers: “De huidige structuur met een Raad van Toezicht en een bestuur met daaronder het management is sowieso helemaal niet van deze tijd. Ajax en PSV hebben een Raad van Commissarissen met daaronder een managementteam, net zoals in elk bedrijf. Voordat ik wegging had Vitesse dat ook volop in voorbereiding. Vitesse is inmiddels een vennootschap. Dan is het volstrek logisch dat je een wettelijke Raad van Commissarissen hebt. In die Raad heb je dan mensen die verstand hebben van mediazaken, rechten en financiële zaken. (zoals bij Ajax: John de Mol) Die kunnen de leiding van de club dan maximaal ondersteunen op diverse gebieden.”

Ajax-Vitesse live op SBS6
Het bekerduel Ajax-Vitesse wordt live uitgezonden op SBS6, dat de rechten voor de bekerwedstrijden bezit. De wedstrijd wordt gespeeld op vrijdag 26 januari en er wordt afgetrapt om 20:00 uur. De bekerontmoeting is voor beide clubs de heropening van het seizoen na de winterstop.

Scepsis bij Vitesse over miljoenenbod
,,Dit is ongeloofwaardig en bovendien jammer’’, reageert Vitesse-voorzitter Jos Vaessen op het ‘miljoenenaanbod’ van zijn voorganger Karel Aalbers.
Vaessen toont zich verbaasd over het bod van honderd miljoen gulden. ,,Ik hoorde het onderweg naar de kerstborrel op Gelredome. Ik dacht meteen: dit kan er ook nog wel bij. Dergelijke acties kunnen we missen als kiespijn.’’

De voorzitter ziet het bod van Aalbers vooralsnog als een verstoring van de lijn die ingezet is. ,,Ik weet nog wat ik ervan geloven moet. Ik zit al heel lang in het bedrijfsleven en heb nog nooit meegemaakt dat een bedrijf zo’n astronomisch bedrag aanbiedt via de pers.’’

Vaessen wil eerst keiharde bewijzen zien, omdat hij niet in luchtkastelen gelooft. ,,En ook al is het waar, dan is het maar de vraag of Vitesse erbij gebaat is.’’ Vooralsnog ziet hij in het bod van Aalbers een verstoring van het beleid. ,,Stap voor stap gaan we met de club de goede kant op. Het team draait goed, het bestuur loopt prima en er staat een beleid. Ook het overleg met hoofdsponsor Nuon gaat uitstekend. We gaan ons na de winterstop richten op een plaats bij de top 3.’’

In zijn betoog van vrijdagmiddag veegde Aalbers de vloer aan met sponsor Nuon en de huidige leiding van Vitesse. Ondanks de afspraak die Aalbers en Vitesse in juni maakten zich niet over elkaar uit te laten. Vaessen: ,,Heel jammer dat Aalbers zich zo liet gaan. De man heeft veel voor Vitesse betekend. Jammer, dat hij zich verlaagd tot een dergelijk niveau. Dat heeft hij niet nodig.’’

De tekst van Aalbers toespraak op Papendal heeft Vaessen direct gefaxed naar Vitesses advocaat mr. I. Spinath. ,,Laat hem er maar naar kijken. Ik heb geen discussies in een negatieve spiraal. Ik ga lekker Kerst vieren thuis en daarna gaan we over tot de orde van de dag.’’

Vaessen heeft weinig trek in een gesprek met Aalbers en zal hem zeker niet benaderen. ,,Als hij iets te vertellen heeft, laat hem maar naar ons toekomen. We zullen luisteren en vervolgens als bestuur, samen met Nuon, overleggen wat we ermee moeten.’’

‘Vitesse is niet van grijpgrage energieboeren’
‘Dit is een bod waar Vitesse niet omheen kan. Ik kan in ieder geval geen enkele reden bedenken. Behalve dan een sponsor die met tweehonderd miljoen gulden komt.’

‘Ik zweer dat die honderd miljoen gulden er is zodra het contract is getekend. Ik heb een handtekening van mijn advocaat en een verklaring van de notaris. Let wel, míjn hoofd ligt op het hakblok.’

Tijdens de persconferentie hield Karel Aalbers zijn emoties wonderwel in bedwang. Nog geen half uur later moet hij stoom afblazen in een naburig hotel. Emotioneel en ongemeen fel haalt hij uit naar Nuon-topman Tob Swelheim, die hij lange tijd als vriend beschouwde. Zijn adviseurs proberen hem vergeefs tot bedaren te brengen.

In een exclusief interview met De Gelderlander grijpt Aalbers naar de notarisverklaring en wappert de akte heen en weer. Niet ter inzage, want de naam van de geldschieter staat er immers in vermeld. Meer dan een vlugge blik op het officiële stempel van notariskantoor Hasperhoven & Prick uit Zevenaar is buitenstaanders niet gegund. Aalbers bergt het papier zorgvuldig op. In een uur tijd praat hij tien maanden zwijgen van zich af.

‘Vitesse wordt niet opnieuw overgeleverd aan een financier. Op de inhoud van het contract kan ik niet ingaan. Ik denk niet dat deze partij eraan wil verdienen. Zij hebben mij benaderd omdat ze iets zien in het concept. Community-building, het idee van een familie, zich thuisvoelen. Rijk en arm, blank en zwart, jong en oud, allemaal samen met voetbal als centrum. Uiteindelijk denkt het bedrijf daar natuurlijk voordeel bij te hebben.’

‘Het gaat om de continuïteit van de club. Ik heb tien maanden gewacht. Was het allemaal goed gedaan, dan had ik het gezien als pijnlijk voor mij. Driehonderd dagen heb ik gezwegen en hebben anderen de tijd gehad om te laten zien wat ze er van willen maken.’

‘Op dit moment is er geen visie en geen beleid. Er zitten mensen die niets van voetbal weten. Een voorzitter die laf is en alleen maar marionetten om zich heen heeft.’

‘Wat hier in zestien jaar tijd is opgebouwd, laat ik niet zo maar afbreken. De club balanceert op de rand van het faillissement. Sponsors haken af, veelbelovende sponsors zijn door de bestuurscrises afgehaakt. Plannen als Vitesse tv, Vitesse travel en Vitesse hotels zijn achteloos aan de kant geschoven.’

‘De volgende stap, heb ik nu net weer gelezen, is de verkoop van spelers. De hele boel dondert in elkaar. Gelredome gaat failliet. Als het zo door gaat, stapt Ronald Koeman op en in zijn kielzog een aantal spelers. Alles gaat naar de Filistijnen. Daar heb ik het allemaal niet voor gedaan.’

‘Ik heb ongelooflijk veel reacties gehad van mensen. Honderden brieven en kerstkaarten heb ik de laatste dagen gehad, mensen bellen mij huilend op. Medewerkers vragen zich af wanneer de club weer zichzelf kan worden. Het verloedert en dat kan ik niet aanzien.’

‘Vitesse zal teruggaan naar de mensen. Ik laat het niet gebeuren dat deze club in handen komt van een stel grijpgrage energieboeren. Over mijn lijk. Ze moeten mij neerschieten wil dat gebeuren. Wat, ze moeten me twee keer neerschieten, want de eerste keer sta ik op uit het graf.’

‘Nee, ik ben niet rancuneus. Maar ik ben wel lang genoeg stil geweest. Ik ben niet degene geweest die mijzelf er uitgedonderd heeft. Ik heb geen onwaarheden en leugens verkocht. Ik heb mijn woord gegeven en mijn mond gehouden. Als het escaleert, hou ik mijn mond niet langer. Ik kan niet zo maar de club naar de kloten laten gaan.’
‘De financiële chaos wordt mij in de schoenen geschoven en dat beeld lijkt te zijn gecreëerd door Swelheim. Er zijn voortdurend onwaarheden over mij geroepen. Híj heeft de club constant aangemoedigd om nieuwe spelers te kopen. Vooral na het mislopen van de Champions League. Nuon zou een spelersfonds financieren, maar Swelheim heeft zijn toezeggingen niet kunnen waarmaken.’

‘Toen ik Swelheim leerde kennen, wist hij niets van voetbal. Ik heb hem vijftien jaar geleden voor het eerst meegenomen naar Houston om een stadion te bekijken. Hij speelde een zeer constructieve rol als sponsor, maar zijn betrokkenheid bij de club heeft ongezonde vormen aangenomen.’

‘Wat Swelheim precies wilde, daar kan ik alleen naar gissen. Blijkbaar heb ik zijn ambities in de weg gestaan. Zijn optreden is meer dan eens als meedogenloos en gewetenloos omschreven.’

‘Natuurlijk heb ik ook fouten gemaakt. Ik ben ook maar een mens, ieder mens heeft zijn fouten. Ik ben niet in staat om in het binnenste van iemand te kijken. Ik neem het mezelf ook kwalijk dat ik heilig overtuigd was van het ja van Swelheim, in de aanwezigheid van allerlei specialisten. Dat had ik niet mogen doen.’

‘In de toekomst zal ik dingen anders moeten doen. De club zal een ander controle-orgaan moeten hebben, een Raad van Commissarissen. Mensen die verstand hebben van de voetbalwereld, de mediawereld, de rechten, die een professioneel inzicht hebben. Mensen die mij kunnen helpen met het bewerkstelligen van mijn doelstellingen.’

‘Ik kom terug met honderd miljoen gulden. Ronald Koeman kan veertig miljoen besteden om het elftal sterker te maken. Die honderd miljoen is overigens nog maar het begin. Daarna volgt nog een heel traject. Onder andere met een hoofdsponsor die bereid is jaarlijks meer geld te steken in Vitesse dan de huidige hoofdsponsor. Meer dan acht miljoen gulden per jaar dus.’

‘Het liefst ga ik zo snel mogelijk met Ronald Koeman en Jan Streuer (technisch manager, red.) om de tafel zitten om te praten over versterkingen. Dan heb ik het over structurele versterkingen.’

‘Als je kijkt naar de wedstrijd van afgelopen woensdag tegen Feyenoord. Mensen worden helemaal lyrisch over vijf spelers onder de twintig jaar in het elftal. Dat is prachtig, maar daar word je geen kampioen mee.’

‘Die jeugdspelers is geweldig, maar dat is wel het gevolg van een jarenlang beleid. Van investeren in de jeugd. Ik hoor niets meer over extra investeringen, over een trainingsaccommodatie. Er wordt geen enkel initiatief meer genomen. Omdat er geen voetbalmensen in het bestuur zitten.’

‘Ik denk dat de technische staf, Koeman, Joop Brand bij de jeugd, de medische staf, de voorbije maanden een geweldige prestatie heeft geleverd. In het begin heb ik nog geregeld contact gehad. Ik heb altijd gezegd dat ze zich moeten isoleren van het politieke gekrakeel. Concentreer je op de club, want ik kan toch niet vertellen waar ik mee bezig ben.’

‘Vanaf de eerste dag na 15 februari ben ik bezig geweest met dit verhaal. In al die jaren heb ik altijd waargemaakt wat ik heb aangekondigd. Gelredome staat er, er is een fantastische jeugdopleiding, we hebben altijd winst gemaakt op spelerstransfers. Soms duurde het langer dan ik had voorspeld voor de plannen werden gerealiseerd. In mijn enthousiasme ging ik wel eens te snel. Misschien was dat juist nodig om anderen te stimuleren.’

‘Op dit moment kan ik niet meer doen dan afwachten. Als Nuon de zaak op een of andere manier blokkeert, betekent dat niet dat ik ben uitgespeeld. Zeker niet, ik ga door. Ik wil met goede mensen aan het werk om mijn droom te verwezenlijken. Van het goede team dat we hadden, is inmiddels vrijwel niemand meer over. Alle functies zijn ingevuld door mensen met een schrijnend gebrek aan ervaring.’

‘Daarover hoeft niemand zich zorgen te maken. Binnen 48 uur heb ik de hele tent weer aan het draaien. Natuurlijk zullen er een paar mensen zijn die zich wel even achter de oren moeten krabben als ze bedenken wat er op 15 februari is gebeurd.’

‘Daarover wil ik verder nog niks zeggen. Het wordt precies zoals het moet zijn. Of ik opnieuw een betaalde voorzitter word, kan ik niet zeggen. Ik heb het geld niet nodig, gelukkig verkeer ik in die omstandigheid. Deze hele affaire heeft mij al een vermogen aan advocaten gekost.’

‘Dat vind ik niet erg. Op het moment dat ik terugkeer, zal ik ook direct mijn afkoopsom aan Vitesse terugbetalen. Nee, ik vind die afkoopsom geen vreemde zaak. Dat is een gebruikelijke gang van zaken bij een arbeidsconflict.’

‘Ik doe het voor de mensen, voor het publiek op de Zuidtribune. Die nu klagen dat het zo kil is geworden. Dat ze geen binding meer hebben met de club. Er zijn ook spelers die mij gebeld hebben, omdat ze niet meer weten wat Vitesse eigenlijk wil.’

‘De club telt niet meer mee. Vitesse is geen gesprekspartner meer van de grote drie. Alles wat bij deze honderdjarige club zo zorgvuldig is opgebouwd, wordt nu afgebroken. Dat kan ik niet laten gebeuren.’

‘Dat is ook de reden dat ik een claim heb gelegd op de aandelen. Zodat Nuon die in ieder geval niet in bezit kan krijgen. Vitesse is nu aan zet, ik heb mijn bod gedaan. Ik vertrek zondag naar Marbella en dan wacht ik wel af. Mijn familie heeft ook recht op een fijne kerst.’

‘Als de situatie erom vraagt, blijf ik natuurlijk hier. Anders is het ook geen probleem. Als het moet ben ik binnen vier uur weer in Arnhem.’

Bron: De Gelderlander

Benfica wil van Hooijdonk alweer kwijt
Benfica wil af van Pierre van Hooijdonk. De Portugese club heeft geprobeerd de spits te verkopen aan Newcastle United, maar de Engelse club was alleen geïnteresseerd in het huren van de Nederlander.
Benfica wil Van Hooijdonk verkopen, omdat het niet aan de betalingsplicht jegens Vitesse kan voldoen. Alleen met de opbrengst van een nieuwe transfer kan de club uit Lissabon de slordige zeventien miljoen gulden overboeken naar Arnhem. Sportpromotion, het makelaarsbureau dat de belangen van Van Hooijdonk behartigt, is niet op de hoogte van het voornemen van Benfica. ,,Wij weten nergens van’’, zegt Karel Jansen. ,,En trouwens, de speler beslist nog altijd zelf waar hij voetbalt. Er is niets aan de hand, alles wordt keurig betaald.’’ Het achterwege blijven van het transfergeld zorgt bij Vitesse voor grote problemen. ,,Als het geld van Benfica er is, dat is onze liquiditeit gewaarborgd tot het eind van het seizoen’’, zei Vitesse-voorzitter Jos Vaessen donderdag.

De preses becijferde dat het geld van Benfica een gat van dertig procent slaat in de begroting van 54 miljoen gulden. ,,We maken ons ernstige zorgen over de begroting. Maar ik heb het gevoel gekregen dat Benfica nu meer open staat voor medewerking dan voorheen. De club heeft nu door dat het ook om het voortbestaan van Vitesse gaat.’’

Algemeen directeur Hans Schreudering en financieel bestuurslid Jan-Willem Thijssen verblijven sinds woensdag in Lissabon, om opnieuw met Benfica te onderhandelen. Volgens Vaessen heeft de bemiddeling van de Nederlandse ambassadeur in Portugal, Jeurissen, de deur weer op een kier gezet. ,,Er wordt op een positieve manier gezocht naar oplossingen’’, aldus Vaessen. ,,Benfica kan niet in een keer betalen. Maar ze zoeken nu naar deelbetalingen.’’

Ondertussen boekt Vitesse ook op andere terreinen progressie. Zo moet Benfica voor 3 januari reageren op de brief van de wereldvoetbalbond FIFA, die het complete dossier over de affaire wil inzien. Vitesse heeft de juridische en contractuele stukken al naar de FIFA gestuurd en hoopt dat de Portugese club onder de dwang van de FIFA zal bezwijken.

Tekst persverklaring Karel Aalbers
Karel Aalbers doorbreekt het stilzwijgen

Arnhem. 22 december 2000
Een coup

Nuon-bestuursvoorzitter Tob Swelheim heeft ooit belangstelling gekregen voor Vitesse. Na een aanvankelijke constructieve rol als sponsor, heeft zijn betrokkenheid bij de club gaandeweg ongezonde vormen aangenomen. Tegelijkertijd ontpopte Swelheim zich steeds meer als iemand die zaken rücksichtslos naar zijn hand wil zetten. Binnen, maar ook buiten zijn bedrijf, niet in de laatste plaats bij Vitesse. Zijn optreden is de laatste twee jaar meer dan eens en door verschillende personen omschreven met termen als meedogenloos en gewetenloos.

Toen Karel Aalbers de ambities van Swelheim in de weg bleek te staan omdat hij vanuit het clubbelang wenste te blijven denken, is de voormalige Vitesse-voorzitter onder zorgvuldige regie ten val gebracht. Met als verwijt het veroorzaken van een financiële chaos en later zelfs onder behendige verdachtmaking van het plegen van fraude. Aalbers heeft de indruk dat zijn toenmalige advocaat en de advocaat van Vitesse, beiden bij het kantoor DSH, onder een hoedje speelde. Daarover wordt een officiële klacht ingediend bij de Nederlandse Orde van Advocaten.

Na zijn vertrek heeft Aalbers zich volledig van commentaar onthouden. In het belang van Vitesse en gezien de wijze waarop de Nuon-directeur zich laatste maanden manifesteert voelt Aalbers zich thans genoodzaakt het stilzwijgen te doorbreken.

Onterechte verwijten als dekmantel
Twee onterechte verwijten golden als dekmantel voor het wegsturen van Aalbers:

a) De financiële chaos die Aalbers in de schoenen wordt geschoven lijkt te zijn gecreëerd door Swelheim. Deze moedigde de club constant, en met name na het mislopen van de Champions League in 1999, aan uitgaven te doen die gedekt zouden worden middels een door Nuon te financieren spelersfonds. De aankoop van bijvoorbeeld Van Hooijdonk stond hier direct mee in verband. Swelheim kon zijn toezeggingen niet waarmaken; Nuon dreigde de Raad van Toezicht van Vitesse vervolgens met een faillissement maar was bereid de RvT te vrijwaren en de club te redden als de RvT Aalbers zou dwingen te vertrekken. De buitenwereld moest geloven dat Aalbers na zestien jaar succesvol (financieel) management het spoor bijster was geraakt.

b) De onverwachte en blijvende steun voor Aalbers vanuit verschillende hoeken noopte Nuon en de ingepalmde RtV van de club (persoonlijke aansprakelijkheid voor de schuldenlast) tot hardnekkige lasteraanvallen op Aalbers. Men liet de KPMG onderzoek doen naar vermeende fraude, een en ander zonder enig negatief voor Aalbers. Partijen beloofden zich niet meer negatief over elkaar uit te laten. (deze afspraak werd door Vitesse meer dan eens geschonden hetgeen tot een claim op RtV-voorzitter Cor Guijt heeft geleid, alsmede tot beslaglegging op de aandelen van de club. Door het beslag is tevens voorkomen dat Nuon zich de club definitief toeëigent.)

Een faillissement dreigt
Onder curatele van Nuon is de financiële positie van Vitesse de laatste tien maanden dramatisch geworden. De club balanceert op de rand van een faillissement. Een aantal sponsors is door de bestuurscrisis afgehaakt, een aantal veelbelovende sponsors niet toegetreden. De club maakte de laatste jaren onder Aalbers altijd winst en het laatste jaar van zijn voorzitterschap zelfs elf miljoen gulden, het afgelopen boekjaar werd afgesloten met een verlies van dertig miljoen gulden. Nieuwe sponsors werden niet gevonden, de verkoop van seizoenskaarten stagneerde voor het eerst in vele jaren. Inkomsten uit de transfer van Van Hooijdonk werden door onvoorstelbare blunders vooralsnog niet gerealiseerd. Voor het eerst in jaren werden in het transferbeleid überhaupt geen grote winsten gemaakt.

De club is in januari aanstaande niet meer in staat aan haar financiële verplichtingen te voldoen. Recent lieten zowel de financiële afdeling van Vitesse als commercieel manager Gerard Braam zich duidelijk uit in die richting. Van Nuon mag niet worden verwacht dat, gezien de afspraken die de leiding van het energiebedrijf heeft moeten maken met haar aandeelhouders. Anders dan in het recente verleden (aankoop Bob Peeters!) zal zij zich daaraan moeten houden. Of heeft Nuon voornemens via omwegen tegen de afspraken in toch weer voor bank te gaan spelen.

Beleid is ver te zoeken
Treuriger is nog dat het de club momenteel volledig aan visie en beleid ontbreekt. Het vliegtuig is nog niet neergestort, maar zweeft nog op de verworvenheden uit het verleden (Gelredome, succesvol aan- en verkoopbeleid, doorbrekende jeugdspelers, populariteit (aantal seizoenskaarthouders), en niet te vergeten Ronald Koeman). In de jeugdopleiding wordt minimaal geïnvesteerd, de trainingsaccommodatie is een ‘vergeten’ onderwerp geworden, de uitbreiding van zitplaatsen in Gelredome is zonder concept in de markt gezet, initiatieven als Vitesse TV, Vitesse travel en een hotel zijn achteloos als ‘roze wolken’ terzijde geschoven. De supporters (en om hen gaat het uiteindelijk allemaal), ervaren het nieuwe bewind als kil en zelfs repressief. Op bestuurlijk niveau wordt Vitesse in de betaald voetbalwereld niet meer serieus genomen, waar de club er juist in was geslaagd een volwaardige gesprekspartner te worden van de traditionele Top Drie. Het vooruitstrevende karakter van de club heeft plaatsgemaakt voor behoudzucht, van innovatie is geen sprake meer. Van het oorspronkelijk management van de club is bijna niemand meer over; als de vacatures al worden ingevuld dan is dat door personen met een schrijnend gebrek aan relevante ervaring. De sfeer onder het merendeel van de overgebleven medewerkers is er een van achterdocht en gelatenheid.

Alle macht bij Nuon
Hoogst ongewenst is het feit dat de club volledig binnen de macht van Nuon is komen te verkeren. Een opvallend voorbeeld daarvan is het veto dat Nuon onlangs zonder veel omhaal uitsprak over deelname aan een nieuw initiatief op autoracegebied. Dat Vitesse ook op financieel gebied volledig aan de ketting van Nuon ligt, behoeft inmiddels geen betoog meer. De club is volledig overgeleverd aan de grillen van maar één persoon: Tob Swelheim. Deze is zelfs voornemens in de statuten van de club vast te leggen, dat Vitesse haar schulden alleen mag terugbetalen als Nuon daarmee instemt..! Een beter bewijs van wat sponsorterreur genoemd kan worden, is niet denkbaar.

Geen spirit, geen geld, geen visie, geen zelfbeschikking: Vitesse december 2000

Aanbod
Mocht Nuon de aandelen tot zich willen trekken, hetgeen op grond van de geldleningovereenkomst mogelijk is, dan speelt het beslag dat thans namens Aalbers op de aandelen is gelegd, een belemmerende rol.
Vitesse heeft direct getracht de onderhandelingen te openen, waarbij de advocaat van Aalbers een bod heeft neergelegd. Een en ander resulteerde in een afspraak voor overleg op maandagavond jongstleden, waar advocaten en adviseurs van beide partijen de vooronderhandelingen zouden doen, waarna dinsdag jongstleden een tweede afspraak zou volgen. Bij deze eindonderhandelingen zouden ook Jos Vaessen en Karel Aalbers aanwezig zijn. Op maandag echter, ca. een uur voor aanvang van het overleg zegde Vitesse bij monde van advocaat mr. Spinath af. Aalbers heeft de stellige indruk dat de motivatie daarvoor is dat Nuon geen toestemming geeft voor onderhandelen tenzij het beslag op de aandelen wordt opgeheven. Een en ander valt ook op te maken uit een brief van de advocaat van Aalbers zoals die deze week naar Vitesse verzonden worden. Woensdag deden de adviseurs nogmaals een dringende oproep de onderhandelingen te vervolgen, tot dusver echter zonder resultaat.
Wat erop volgde was een noodkreet van commercieel manager Gerard Braam en de mededeling van Jos Vaessen dat de club zich binnenkort gedwongen ziet tot de verkoop van spelers over te gaan gezien de benarde financiële positie.

Om de hierboven geschetste impasse te doorbreken, heeft Karel Aalbers de club zoals gezegd een aanbod gedaan, ter hoogte van honderd miljoen gulden. Hiervan bestaat notariële bevestiging. Het betreft hier geen lening maar een directe investering van een grote onomstreden Nederlandse partij. De naam wordt bekendgemaakt zodra van een definitief akkoord sprake is. Het bedrag omvat zestig miljoen gulden om de schuld aan Nuon te betalen en veertig miljoen gulden als extra financiële injectie voor de club. Met de terugkeer van Aalbers en de unieke financiële positie waarin de club komt te verkeren, openen zich perspectieven die een verdere groei richting de top heel wel mogelijk maken.
Overigens heeft dit aanbod inmiddels de interesse gewekt van andere financiële partners die dolgraag in willen stappen zodra het aanbod is geaccepteerd. Eén van hen is een toonaangevend internationaal bedrijf uit het buitenland, actief in de food-sector, dat als hoofdsponsor wil toetreden. De sponsorbijdrage valt daarbij hoger uit dan Vitesse gewoon is van Nuon te ontvangen. Met deze oplossing creëert de club zich een financiële uitgangspositie waar menig topclub jaloers op zal zijn. Bovendien verzekert de club zich van de zo noodzakelijke bestuurlijke ervaring en management knowhow en herovert zij haar onafhankelijkheid alsmede haar oorspronkelijke elan. Nuon krijgt in één klap haar lening met rente terug, blijft verschoond van verdere imagoschade en wordt verlost van een club waar zij zo duidelijk geen raad mee weet. Vitesse blij, aandeelhouders en bestuurders van Nuon blij, de energieconsument blij en de club komt weer daar terecht waar zij thuishoort: bij de supporters.

De club weer aan het publiek
Kortom: Vitesse is van het publiek en hoort ten enenmale niet thuis in de grijpgrage handen van een enkeling. Als dit bod niet wordt geaccepteerd, dan is dat het ultieme bewijs van de oneigenlijke en irrationele beweegredenen op basis waarvan de enkeling Swelheim de club Vitesse in een ijzeren en uiteindelijke dodelijke greep houdt. Realiseert u zich dat al maandenlang en op alle mogelijke manieren wordt getracht het genoemde bedrag van honderd miljoen bij Vitesse binnen te brengen. Omdat Swelheim, volgens oud-voorzitter Aalbers, er tot dusver in is geslaagd al deze pogingen te blokkeren, is de tijd gekomen om in de openbaarheid te treden. Het wordt simpelweg te gek. Vitesse heeft voor zovele mensen een zo belangrijke betekenis, zo’n club die al meer dan honderd jaar bestaat mag niet door de onberekenbare grillen van iemand die wordt gedomineerd door machtswellust tot een soort FC Uddel worden stukgeknepen.

De actuele situatie wordt door supporters wel degelijk doorzien. Honderden brieven heeft Aalbers mogen ontvangen van supporters die niet meer met de club kunnen identificeren. Een aantal van hen heeft hij huilend aan de telefoon gehad. Spelers die zich afvragen hoe het nou verder moet. Spontane reacties in de richting van Aalbers maar ook in die van anderen waaruit grote bezorgdheid spreekt. Medewerkers die zich wanhopig afvragen wanneer de club weer zichzelf kan worden. Als het de club inmiddels voor de wind zou zijn gegaan, zou Aalbers zijn vertrek weliswaar hebben betreurd, maar zou hij zich geen inspanningen getroosten om terug te keren. Maar om de club te zien verloederen, daarvoor houdt hij teveel van de club. Immers: tien maanden geleden voorspelde Aalbers dat de club de kant op zou gaan die nu bewaarheid dreigt te worden met de op handen zijnde verkoop van spelers. Aalbers kan niet langer lijdzaam toezien.

Het antwoord?
Een bedrag van honderd miljoen gulden en de revival van een bewezen concept; ziedaar hetgeen Vitesse voor het grijpen heeft. De tijd is gekomen om een turbulent hoofdstuk in de geschiedenis van Vitesse af te sluiten. Een schuld is een tegoed geworden, Aalbers is geen boef gebleken, een florissante toekomst ligt voor het oprapen en de problemen van Nuon worden opgelost als sneeuw voor de zon. Kunt u een goede reden bedenken waarom een dergelijk aanbod wordt afgeslagen?

Bob Peeters lacht om belangstelling Brescia
Bob Peeters lachte woensdagavond om de belangstelling van het Italiaanse Brescia. De nummer zestien uit de Serie A volgt de Belgische aanvaller al enkele weken. Volgens Italiaanse media raakte Brescia geïnteresseerd na het tweeluik van Vitesse met Internazionale.
,,Ik heb gelezen dat ze interesse schijnen te hebben’’, zei Peeters woensdagavond in Rotterdam. ,,Verder weet ik van niets.’’ En, met een lach: ,,Als ze zaterdag bij NAC-Vitesse zijn wezen kijken, dan zullen ze de moeite vast niet meer hebben genomen vanavond naar Rotterdam te komen.’’

Tegen Feyenoord startte Peeters op de bank. Vitesse-trainer Ronald Koeman gaf de voorkeur aan de 18-jarige Emile Mbamba. ,,Omdat Peeters niet helemaal fit is, omdat ik niet tevreden ben over zijn spel in de laatste weken en omdat ik met Mbamba meer snelheid voorin wilde hebben’’, zo verklaarde Koeman zijn keuze.

Peeters kon leven met zijn rol, die nog uitmonde in een weinig geslaagde invalbeurt van twintig minuten. ,,Ik heb hier absoluut geen problemen mee’’, zei Peeters. ,,De trainer heeft me verteld dat hij alleen spelers wilde gebruiken die honderd procent fit zijn. Ik heb de laatste weken minder goed gespeeld, doordat ik last had van een blessure aan de achillespees. Ik ben hard toe aan de winterstop, waarin in hoop te herstellen.’’

Koeman gaf woensdagavond aan dat Peeters nog steeds een belangrijke speler is voor Vitesse. ,,Hij blijft het sterkste aanspeelpunt. Maar dan moet hij wel fit zijn. En dat is hij nu niet.’’

Poging tot inbeslaglegging spandoek
De veiligheidsfunctionaris van Vitesse heeft tijdens de wedstrijd Feyenoord-Vitesse een poging ondernomen om het spandoek “Karel Aalbers forever” in beslag te laten nemen. Dankzij bemiddeling van een Vitesse-steward is deze poging echter niet gelukt. Op verzoek van Feyenoord is het spandoek op een andere plaats opgehangen. Dit omdat het spandoek voor het scorebord hing.

Vitesse zwijgt over uitlatingen Braam
Vitesse wil niet reageren op de uitlatingen van Gerard Braam. “Ik heb op dit moment geen behoefte er op in te gaan”, zegt voorzitter Jos Vaessen. “Het is nogal wat, wat hij zegt, maar dat is zijn verantwoordelijkheid. We houden ons aan de afspraak die we met Braam hebben gemaakt, dat we ons niet over elkaar uitlaten in de media.”, voegt Frank Huizinga, woordvoerder van Vitesse, hier aan toe.
Ook Nuon, de hoofdsponsor van de Arnhemse club, ziet weinig heil in een uitgebreide reactie. “Ik zie geen reden tot het maken van een opmerking”, zegt Peter Knoers, directeur communicatie van Nuon. “Een medewerker van Vitesse leeft blijkbaar in onmin met de club, en voelt zich blijkbaar geroepen dingen te moeten gaan roepen. Dat lijkt me voor de rekening van die meneer.”

Braam: “Chaos door verdeelde top”
Volgens Gerard Braam heerst er chaos in de top van Vitesse doordat de beleidsbepalers het niet eens zijn over de toekomst van de club. Algemeen directeur Hans Schreudering zou graag met Inter Football in zee gaan, terwijl technisch manager Jan Streuer en hoofdsponsor Nuon liever met het Duitse UFA zouden willen samenwerken.
“Het is een soort algemene chaos”, karakteriseert de in september op non-actief gezette commercieel manager de situatie bij Vitesse. “Ik heb vanaf het begin gezegd dat ik me niet weg laat sturen door iemand die een andere mening heeft. En dan ook nog met zo’n argumentatie.”

Volgens Braam moest hij uit Gelredome verdwijnen omdat hij niets zag in de flirt van Vitesse met bemiddelingsbureau Inter Football, tegenwoordig Topsport Groep genaamd. “Inter Football zou deel gaan uitmaken van de club. En dus zitting krijgen in het managementsteam. Dan krijgen ze inzage in het hele reilen en zeilen van de club. Terwijl Inter Football ook bij clubs als NEC en Heerenveen zit. Dat is niet acceptabel.”

Inter Football moet het gebrek aan voetbalkennis in het management van Vitesse compenseren, stelt Braam. “Het huidige management, onder aanvoering van directeur Schreudering, komt niet uit de voetbalwereld. Schreudering loopt rond in Gelredome als Alice in Wonderland. Hij komt uit de bouwwereld en is manager op het gebied van personeel en organisatie. Dat is fantastisch werk, maar hij heeft nog nooit in de frontlinie gezeten voor financieel werk. Dat moest door Inter Football gedaan worden. Maar Nuon wilde Inter Football niet.”

Braam zegt te weten waarom. “Inter Football zou van alle deals van Vitesse gaan mee-eten. Patrick Wouters zou namens Inter Football plaats nemen in de Raad van Bestuur. Jan Bos (vertegenwoordiger van Nuon in de Raad van Toezicht, red.) wilde dat niet. Nuon wil de handen vrij hebben als het de club wil verkopen.”

Volgens Braam is de andere gegadigde, UFA Sports, wel een aanvaardbare optie. “UFA maakt onderdeel uit van het Bertelsmann-concern. Bertelsmann is alleen geïnteresseerd in uitzendrechten. Dat is de reden dat Nuon graag ziet dat UFA gaat participeren in Vitesse. De voetbaltak van Vitesse, met mensen als Streuer en Papenburg, is helemaal tegen het plan met Inter Football. Want Inter Football is ook actief als spelersmakelaar.”

Als Vitesse met Inter Football in zee gaat, zullen Streuer en Papenburg tijdens vergaderingen van het managementsteam niet meer over voetbalzaken praten, stelt Braam. Om te voorkomen dat via Inter Football andere clubs op de hoogte zouden kunnen komen van de interne zaken bij Vitesse. “Dat heb ik gezegd tegen Jan Bos van de Raad van Toezicht. En dat heeft een knal veroorzaakt bij Schreudering. Toen moest er een kop rollen.”

Die kop was van Braam, maar de Amstelvener houdt de deur open. “Als ik een telefoontje krijg, ben ik binnen een uur in Arnhem. Ik wil graag terugkeren. Dat klinkt vreemd. Maar ik heb in de afgelopen maanden veel steun gekregen van mensen, intern in de organisatie bij Vitesse. Zeer veel mensen zullen blij zijn als ik terugkom.”

Braam is bereid de breuk met Schreudering te lijmen. “Ik zeg niet dat ik de grote oplossing ben voor de problemen. Maar binnen de organisatie heeft het commercieel gebied de afgelopen tijd stilgelegen. Er is veel werk voorhanden. Vitesse moet op zoek naar nieuwe sponsors. Ook daarin kan ik een bijdrage leveren. 72 procent van de lopende contracten van de loges en de business-seats loopt na dit seizoen af. Veel van die mensen hebben in een aangetekend schrijven hun onvrede kenbaar gemaakt. Ze willen hun contract niet verlengen, mede uit onvrede over het vertrek van Karel Aalbers.”

Aalbers’ opvolger Jos Vaessen is volgens Braam gevangen in een lastig parket. “De mediastilte komt voor mij niet als een verrassing. Vaessen moet zich beraden op zijn eigen positie. Om twee redenen. Het kalenderjaar loopt op zijn eind en Vaessens agenda staat vol met besprekingen met het CBR.” En, doelend op de problemen rond de Fiod, Benfica en de in opspraak geraakte zaakwaarnemer Stojic: “Vaessen is een integer persoon en loopt nu het risico meegesleurd te worden in zaken waar iedereen elkaar bij de strot grijpt. Hij heeft meer te verliezen dan te winnen bij Vitesse.”

Bron: Arnhemse Courant

Braam: ‘Vitesse bijna failliet’
Vitesse dreigt op korte termijn failliet te gaan. Mogelijk kan de club in januari de spelerssalarissen al niet meer betalen. Dat zegt Gerard Braam, de commercieel manager die in september is weggestuurd uit Gelredome en deze week via de rechter zijn baan heeft teruggekregen. Vitesse wil niet reageren op de uitlatingen.
Volgens Braam staat Vitesse aan de rand van een faillissement. ,,Dat komt er binnen een paar dagen aan. In december zijn er schuldeisers bij Vitesse geweest. Ze hebben nog tonnen te goed. Het is mogelijk dat er in januari geen spelerssalarissen meer betaald kunnen worden. Ik heb het bewijs gezien dat er deze maand wel betaald wordt. Maar de situatie is dramatisch.’’

Braam spreekt van ’een algemene desorganisatie’ bij Vitesse. ,,De goede resultaten van het eerste elftal leiden de aandacht af. Maar de club gaat financieel richting de afgrond.’’ Volgens Braam heeft Vitesse het geld zo dringend nodig, dat het van Benfica niet eens de volle 6,6 miljoen dollar eist voor de verkochte spits Pierre van Hooijdonk.

Vitesse heeft de Nederlandse ambassadeur Jeurissen in Portugal ingeschakeld om te bemiddelen in het conflict met Benfica. Jeurissen heeft inmiddels al een gesprek gehad met Manuel Vilarinho, de president van Benfica.

Braam: ,,Vitesse zal zelfs concessies doen. Als het maar geld krijgt. Het ziet er naar uit dat er deze week weer een hele ploeg richting Benfica zal afreizen. Het grootste probleem is momenteel dat het geld voor Van Hooijdonk niet binnen is. Met dat geld heeft Vitesse weer een paar maanden lucht.’’ Volgens Braam is er deze maand met gelden geschoven tussen Gelredome en Vitesse. ,,In januari kan die trucendoos niet nogmaals worden geopend. Nuon is niet meer in staat bij te springen. Dat zal wel moeten in januari, want dan moet de tweede termijn van de transfersom van Bob Peeters betaald worden aan Roda JC.’’

Braam becijfert dat de schuld aan Nuon nu zestig miljoen gulden bedraagt. ,,Dat komt doordat het overbruggingskrediet van 28 miljoen is verbruikt. Vitesse kan de schuld aan Nuon niet aflossen. Het kan de rente niet eens betalen. Dan is zo’n blunder in de transfer van Van Hooijdonk dodelijk’’, doelt Braam op het gegeven dat Vitesse bij de transfer van de spits naliet een bankgarantie te eisen.

Bron: Arnhemse Courant

Vitesse schakelt ambassadeur in
Vitesse heeft de Nederlandse ambassadeur in Portugal, J.H.J. Jeurissen, ingeschakeld om te bemiddelen in het conflict met Benfica. De Arnhemmers hebben nog 15 miljoen gulden tegoed van de club uit Lissabon, als gevolg van de overgang van Pierre van Hooijdonk de afgelopen zomer.
Jeurissen verklaarde dinsdag in het Sportjournaal inmiddels te hebben gesproken met president Manuel Vilarinho van Benfica. ,,Ik heb hem verzocht contact op te nemen met de top van Vitesse, ten einde uit de impasse te komen.”

Jeurissen noemde het verzoek van Vitesse normaal. ,,De ambassade is er voor om te bemiddelen als een Nederlands bedrijf of organisatie daar om vraagt. Gezien de hoogte van het bedrag bemoeit de ambassadeur zich er in dit geval persoonlijk mee. Dat ik voetbal erg interessant vind is daarbij leuk meegenomen.”

Zongo met Burkina Faso tegen Angola
Vitesse-speler Mamadou Zongo is geselecteerd voor het nationale elftal van Burkina Faso. De equipe van Burkina Faso speelt op 13 januari een kwalificatieduel tegen Angola. De wedstrijd wordt gespeeld in het kader van de kwalificatiereeks om de Africa Cup, die in de zomer van 2001 plaatsvindt.

Tegenslag voor Dejan Stefanovic
Tijdens de wedstrijd NAC-Vitesse heeft Dejan Stefanovic een middenhandsbeentje van zijn rechterhand gebroken. De verdediger heeft nog geprobeerd door te spelen, maar werd in de 55e minuut vervangen door Marian Zeman. In het ziekenhuis van Breda werd geconstateerd dat het beentje van zijn ringvinger daadwerkelijk gebroken was. Dinsdag wordt bekeken of Stefanovic inzetbaar is in het belangrijke duel tegen Feyenoord, dat voor aanstaande woensdag op het programma staat. Eventueel kan Stefanovic spelen met een spalk of manchet ter bescherming van zijn hand.

Vitesse wil langer door met Koeman
Ronald Koeman sluit niet uit dat hij zijn contract bij Vitesse zal verlengen. ,,Het bevalt heel goed, maar pas over een jaar zal ik me gedachten gaan maken over mijn toekomst’’, zegt de trainer, die nog anderhalf jaar onder contract staat in Arnhem.
Vitesse-voorzitter Jos Vaessen laat niets aan onduidelijkheid over. ,,Ronald Koeman is de beste trainer die Vitesse ooit heeft gehad. Het is een open deur, dat wij graag langer met hem doorgaan. Dat zou ideaal zijn.’’

Vitesse heeft de debuterende trainer nog niet gepolst voor een eventuele verlenging van het tot medio 2002 doorlopende contract. En dat zal de Gelderse club ook niet gaan doen. Want, zo expliceert Vaessen: ,,De afspraak is dat Ronald aangeeft als er iets op hem afkomt wat hij interessant vindt, of als hij langer bij Vitesse wil blijven. Wij zullen hem niet aan de kop gaan zeuren.’’

En: ,,Iedereen weet dat er belangstelling voor Ronald zal zijn. Hij heeft gezegd dat hij zijn contract zal uitdienen. Ik heb gelezen dat zijn voorkeur alleen uitgaat naar de Nederlandse en de Spaanse competitie. Dat is een geruststelling. Ik denk dat Vitesse in Nederland voor hem een goede club is. Ronald geeft ons ook niet het gevoel dat hij weg wil.’’

Koeman heeft zelf herhaaldelijk verklaard zijn contract te respecteren. Ondanks het feit dat FC Barcelona, zijn lievelingsclub, altijd met hem in verband gebracht zal worden indien de trainerspost in Catalonië vacant is. ,,Ronald verkeert in de positie dat hij elk moment welkom is bij Barcelona’’, verklaart Vaessen. ,,De vraag is alleen of hij dat al op korte termijn wil, of liever over een aantal jaren.’’

De trainer zelf acht het nog veel te vroeg voor een uitgesproken en vastomlijnde carriè replanning. ,,Misschien verliezen we in het nieuwe seizoen tien keer op rij en willen ze van me af’’, zegt de trainer. ,,Ik ga niet anderhalf jaar van tevoren praten over de toekomst. Dat gaat pas over een jaar spelen bij mij, vermoed ik.’’

Zonder op de zaken vooruit te willen lopen, erkent Koeman wel dat hij alle opties open laat. ,,Ik zal nooit zeggen dat ik nu al wil bijtekenen. Maar het bevalt me heel goed bij Vitesse. Ik sluit niets uit.’’

Vaessen toont zich realistisch. Hij erkent dat Vitesse mee zal moeten in de ambities van de toptrainer, wil Koeman straks een langer verblijf in Arnhem overwegen. ,,Ronald is onafhankelijk, hij neemt zijn eigen beslissing. Of Vitesse wel of niet de Champions League haalt, dat zal van invloed zijn.’’

En, doelend op de onrust waarin de club zich dezer dagen bevindt: ,,Er zijn op dit moment te veel onzekere factoren. Voor hem en voor ons. Als we Ronald willen houden, dan moet er stabiliteit zijn. Eerst moeten we puinruimen en de huidige problemen oplossen. Pas dan kunnen we ook vertrouwen kweken bij mensen die straks in Vitesse moeten gaan investeren.’’

,,De club is nog steeds te onrustig door allerlei publicaties’’, zegt Koeman. ,,Dat houdt alles tegen. En dat zal moeten veranderen, wil ik blijven.’’ Koeman zal alleen overwegen bij te tekenen indien Vitesse de begroting verder verhoogt zodat het elftal verder kan worden versterkt. Toch? ,,Dat lijkt me wel.’’

Vitesse jaar ongeslagen in Gelredome
Vitesse heeft in 2000 geen competitiewedstrijd verloren in Gelredome. De laatste verliesbeurt in eigen huis dateert van 4 december 1999, toen AZ met 2-0 won. Vitesse verloor in 2000 slechts een keer in Gelredome. In de halve finale van het toernooi om de Amstel Cup won Roda JC in de verlenging (0-1). In Europees verband won Vitesse dit jaar op eigen veld van Maccabi Haifa (3-0), waarna de remise tegen Inter (1-1) de uitschakeling opleverde.

Kus van Diarra voor massage
Mahamadou Diarra moet helemaal niets hebben van massages. De voetballer uit Mali ontkwam woensdagavond voor de wedstrijd tegen AZ echter niet aan de knijpende handen van sportmasseur Gerard Verwaaijen. De massage gaf Diarra vleugels en de middenvelder nam acht minuten voor tijd de gelijkmaker (2-2) voor zijn rekening. In zijn jubeltocht trok Diarra naar de reservebank en gaf Verwaayen een dikke kus op het kalende hoofd. ,,Nee, het was geen weddenschap’’, verklaarde Verwaayen naderhand. ,,Hij wilde weer eens niet gemasseerd worden en ik zei dat hij op de tafel moest blijven liggen. Tien minuten en dan zou ik hem naar een doelpunt masseren. Tja, het kwam dus uit.’’

Vitesse-spelers bij Jong Oranje
Theo Janssen, Ruud Knol en Remco van der Schaaf zijn geselecteerd voor een trainingsstage met Jong Oranje van 9 tot en met 12 januari in Delden. Het trainingskamp wordt op 12 januari afgesloten met een oefenwedstrijd tegen Heracles Almelo. Het drietal mist daardoor het begin van het trainingskamp van Vitesse in Marbella. Vitesse verblijft tussen 11 en 19 januari in Spanje. Janssen, Knol en Van der Schaaf vliegen op 13 januari na.

Zeman wil duidelijkheid van Koeman
Zijn terugkeer kwam onverwacht. Marian Zeman speelde dit seizoen pas zeven wedstrijden voor Vitesse en was niet eens zeker van een plaats op de reservebank. De schorsing van Dejan Stefanovic bracht de Slowaak terug in de basis tegen AZ. Maar zijn situatie zal er niet door veranderen. ,,Ik ben al blij als ik zaterdag weer bij de selectie zit.’’
Het optreden van Zeman leek woensdagavond uit te draaien op een deceptie toen zijn directe tegenstander Robin Nelisse de Alkmaarders op een 2-1 voorsprong bracht. Een gebrek aan wedstrijdritme en het onvoorstelbaar hoge tempo braken de 26-jarige bijna op. De treffers van Diarra en Mbamba verbloemden verdere narigheid. ,,Want ik had schuld aan het tweede doelpunt’’, bekende Zeman naderhand. ,,Dat reken ik mezelf wel aan. Ik had mee moeten lopen en dat verzuimde ik. Ik geloofde mijn ogen niet. We raakten een keer of vijf de paal en de lat, kregen de mooiste kansen en juist AZ kwam op voorsprong. Kijk, als we zondag met 2-1 van Heerenveen hadden verloren dan had je daar vrede mee gehad. Vanavond tegen AZ niet.’’

Vitesse had de wedstrijd lange tijd onder controle. Tot de vijftigste minuut. John Bosman maakte zijn entree en AZ speelde een riskant potje blufpoker. De Alkmaarders gingen met vier spitsen spelen en Vitesse raakte het spoor bijster. ,,De afspraak was dat Michel Kreek de diepste spits zou pakken en ik die daar achter’’, aldus Zeman. ,,Maar omdat ze naast elkaar gingen voetballen werd dat lastig. Daarnaast kregen we achterin te weinig steun van de middenvelders. We bleven ondanks de 1-0 voorsprong constant één op één spelen. Nooit hadden we een vrije man. Dat brak ons op.’’

Zeman had zich vooral verbaasd over de ongehoorde aanvalsdrang van Vitesse en AZ in de slotfase. ,,Een wedstrijd zoals vanavond maak je slechts zelden mee. Ik had het laatste half uur het idee dat ik meedeed aan een rally. Het tempo was zo hoog. De ballen vlogen alle kanten op, de aanvallen golfden van de ene naar de andere kant. Voor het publiek fantastisch, maar ik zat er volledig doorheen. Het probleem is dat mijn conditie nog niet goed genoeg is. Ik houd het een uur vol en dat is te weinig.’’

Zeman leek het al na een helft voor gezien te houden. De Slowaak kwam in botsing met een Alkmaarder. ,,Ik had vreselijke hoofdpijn’’, vertelde Zeman. ,,Ik was duizelig, maar Jos (verzorger Kortekaas, red.) zei dat het minder zou worden. Ik speelde toen alleen maar lange ballen naar voren, want ik had totaal geen overzicht meer. Na de rust werd de hoofdpijn minder, maar ja, toen werd het tempo heel hoog.’’

Zeman verwacht niet dat hij zaterdag in de uitwedstrijd tegen NAC opnieuw in de basis staat. ,,Dejan Stefanovic speelt dit seizoen heel goed’’, meende Zeman. ,,Dan is het logisch dat de trainer weer voor hem kiest. Daar heb ik ook vrede mee, want de situatie is nou eenmaal zo. Kijk, onder Herbert Neumann wilde ik per se vertrekken (Zeman ging naar Grasshoppers, red.). Ik was niet tevreden over de samenwerking. Hij sprak nooit met mij. In de huidige situatie hoor ik wel gewoon bij de groep, mag ik meetrainen en praat de trainer ook met mij. Dat vind ik oké.’’ In de winterstop heeft de voormalig speler van Slovan Bratislava en Istanbulspor een gesprek met Koeman. ,,Ik ben te jong om op de bank te zitten’’, verklaarde Zeman. ,,Daarom wil ik weten hoe Koeman over de situatie denkt. Ik heb nog een contract voor tweeënhalf jaar en als het zo blijft is het misschien beter dat ik op zoek ga naar een andere club. Maar ik wil echt niet per se weg of zo. Ik zit bij een club in de top van Nederland. Dat ik dan af en toe op de bank zit, vind ik niet erg. Dat doe ik liever dan wekelijks spelen bij een club als Fortuna Sittard.’’

Home of History in Gelredome geopend
Drie jaar heeft het geduurd. Maar sinds woensdag 13 december beschikt Vitesse over een eigen ‘Home of History’. De tentoonstellingsruimte is naast de entreehal van stadion Gelredome. Terecht zijn Martin Esveld en Dik Herberts trots op dit prachtige stukje geschiedenis van de Arnhemse voetbalclub.
,,De ruimte was er al vanaf de opening van Gelredome. Maar het verzamelen en inrichten van bezienswaardige attributen kost behoorlijk veel tijd’’, vertelt Esveld, ook stadionspeaker bij de thuiswedstrijden van Vitesse. Oud eerste-elftalspeler Herberts voegt eraan toe: ,,We beschikken over veel materiaal, maar van voor de oorlog bestaat niet zo veel. Mensen gooien spullen weg of het is in de oorlog kapot gegaan of zoek geraakt.’’

Bij het bekijken van de vitrines krijgt de bezoeker met een (oud) Vitessehart nostalgische gevoelens. Bijvoorbeeld bij de voetbalschoenen van de vedetten van weleer Just Göbel en Kees Meeuwsen. Of het notitieboekje van Willem Hesselink. Hesselink was de eerste international die Vitesse leverde, in 1905.

Een speciale vitrine is gewijd aan Henk (Charley) Bosveld, de te vroeg overleden Vitesse-speler van de eeuw. De familie heeft daarvoor kleding, schoenen en foto’s beschikbaar gesteld. Er vallen bijzondere dingen te bezichtigen in het Home of History. De voorzittershamer uit 1942, ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan aangeboden door de vrouwen van spelers en bestuursleden. Heel oud (uit 1912) is het horloge met Vitesse-embleem van Barends.

Het duo Esveld/Herberts kon het niet nalaten enkele grappige attributen te etaleren. Zoals het colablikje dat de Italiaan Boninsegna tijdens Borussia Mönchengladbach – Inter Milan tegen het hoofd kreeg. Hoewel de Duitsers een monsterzege behaalden, moest de wedstrijd worden overgespeeld. Het duel stond onder leiding van Sjef Dorpmans, voormalig spits van Vitesse en daarna internationaal toparbiter. Dank zij hem staat het legendarische blikje nu in Gelredome.

Leuk (wat heet trouwens leuk) is ook het roemruchtige zekeringskastje dat het op 16 september 1997 tien seconden voor het einde begaf tijdens Vitesse – Braga. De Arnhemmers stonden op dat moment met 2-0 voor. Nadat het licht was hersteld, slaagden de Portugezen er in de resterende speeltijd in de stand naar 2-1 te tillen. In Portugal werd Vitesse vervolgens uitgeschakeld voor de Europa Cup. ,,Eigenlijk hoort het niet bij de expositie, want die gaat tot 1960’’, vertelt Esveld, ,,maar ik vond het aardig om dit relais te vertonen.’’ Behalve de boeiende vitrines biedt Vitesse Home of History een keur aan elftalfoto’s, bijna vanaf de oprichting van de club.

Vitesse was en is een toonaangevende voetbalclub in Arnhem, maar zeker ook in Gelderland. Precies honderd jaar geleden had de toenmalige voorzitter Chris Engelberts daar al weet van. Voor de eeuwwisseling speelde Vitesse in de blauwwitte kleuren van de gemeente Arnhem. Dat veranderde op 27 augustus 1900 in het provinciale geelzwart. Een citaat uit de toespraak van Engelberts: ,,Ik meen dat wij, waar we ons steeds mogen benoemen tot de beste club van Gelderland te behoren en onze vereniging gevestigd is in de hoofdstad van deze provincie, ons met een gerust geweten mogen tooien met haar kleuren, namelijk geel en zwart…’’

Het Home of History is officieel geopend door een van de oudste Vitesse-spelers in leven, Jan van Voorst. Dat gebeurde in aanwezigheid van de vereniging van oud-Vitessespelers. Het stukje voetbalmuseum zal deel uitmaken van de rondleidingendie dagelijks in Gelredome plaats hebben.

Zaterdag 9 december Vitesse C1 – De Graafschap C1 4-0
Doelstelling van de C1 is om dit seizoen te promoveren naar een nieuw te vormen hoogste voetbalklasse. Om deze doelstelling te bereiken moeten zij bij de eerste 4 van hun klasse eindigen.
Concurrenten zijn de BVO’s in deze klasse.

Vandaag kwamen de “super boeren” op bezoek, een van de concurrenten. Vitesse speelde een super eerste helft. Fraaie aanvallen, met name over rechts, zorgden continu voor dreiging
Meer lezen: Vitesse jeugd site

Vitesse speelt oefenwedstrijden in Marbella
Vitesse speelt tijdens haar verblijf in het Spaanse Marbella, waar het een trainingskamp belegt in de periode van 11 tot en met 18 januari, een oefenwedstrijd tegen Club Brugge. De wedstrijd wordt gespeeld op zaterdag 13 januari. Daarnaast staat onder voorbehoud een oefenwedstrijd gepland tegen Hertha BSC uit Berlijn. Deze wedstrijd zou dan gespeeld worden op 17 januari 2001. Opmerkelijk feit is dat zowel Vitesse als Hertha BSC in de UEFA Cup zijn uitgeschakeld door Inter Milan.

Job Komol mag gewoon voor Vitesse uitkomen
Verdediger Job Komol is door de KNVB speelgerechtigd verklaard. De KNVB heeft geen speciale richtlijnen voor seropositieve spelers in het voetbal en omdat besmetting vrijwel uitgesloten is besloot de KNVB dat de rechterverdediger gewoon mag spelen. De met HIV besmette speler heeft al een wedstrijd voor Vitesse 2 gespeeld. Job Komol speelt momenteel niet vanwege een spierblessure, maar zijn gezondheid is verder stabiel.

1 wedstrijd schorsing voor Stefanovic
De rode kaart die verdediger Dejan Stefanovic van arbiter Van Hulten kreeg in het duel met Heerenveen, wegens een trappende beweging is geseponeerd. De tuchtcommissie achtte de overtreding niet bewezen. Wel krijgt de Joegoslaaf een duel schorsing wegens belediging van de scheidsrechter.

Jevric traint weer met selectie mee
Dragoslav Jevric heeft maandagochtend weer met de selectie meegetraind. Eerder op de dag heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen trainer Ronald Koeman en de Joegoslavische doelman. Jevric werd twee weken geleden teruggezet naar het tweede elftal. Hem werd een gebrek aan motivatie verweten. Door de terugkeer van Jevric trainden er maar liefst vier keepers, te weten, Zoetebier, Jevric, Wijnen en de jeugdkeeper Sjoerd Rensen.

Vitesse last tien dagen stilte in
Vitesse zal zich pas na de laatste wedstrijd voor de winterstop, woensdag 20 december uit tegen Feyenoord, beraden over de affaires waarmee de club de laatste tijd geconfronteerd wordt. Voorzitter Jos Vaessen zei zondag de komende tien dagen stilte te betrachten, omdat geen van de zaken de urgentie heeft binnen die tijd te moeten worden afgehandeld.
De schadeclaim van ex-voorzitter Karel Aalbers, het gevecht met Benfica om de transfersom van Pierre van Hooijdonk en het FIOD-onderzoek naar belastingfraude bij Vitesse zijn zaken die nog enige tijd zullen voortslepen.

Vitesse heeft bij KNVB, UEFA en FIFA aangedrongen op harde maatregelen tegen Benfica. De club heeft de rechterlijke uitspraak van 28 november, waarin de Portugese club werd veroordeeld tot het betalen van de transfersom van 6,6 miljoen dollar plus rente, bij de drie bonden neergelegd.

De ontwikkelingen rond de Joegoslavische spelersmakelaar Stojic schuift Vitesse voor zich uit. De club heeft met Grozdic, Stefanovic en Jevric drie Joegoslaven op de loonlijst staan. Vorige week escaleerde het conflict met Jevric, de doelman die al enige tijd een sportief conflict heeft met trainer Ronald Koeman en uit de A-selectie is gezet. Tussen Jevric, diens zaakwaarnemer Stojic en Koeman en bestuurslid technische zaken Herman Veenendaal stond voor zondag een gesprek gepland. Dat is op het laatste moment afgezegd na de publicaties over vermeende omkooppraktijken waarbij Stojic betrokken zou zijn.

,,Als blijkt dat Stojic fout zit, zullen we niet schromen met het nemen van actie. Voorlopig proberen we echter de negatieve invloeden te neutraliseren. We richten ons de komende tien dagen alleen maar op het sportieve vlak”, aldus Vaessen.

Vitesse A1 bijna verrast door een fel counterend Telstar A1 (3-3)
Op een lastig bespeelbaar veld maar altijd nog een klasse beter dan de schaatsbaan van de ArenA moest Vitesse A1 aantreden tegen angstgegner Telstar. Dat deze ploeg tegenwoordig toch zo wel genoemd kan worden is bij de insiders wel bekend. Vorig seizoen werd Telstar 3 keer aan de zegekar gebonden (5-0, 4-2 (beker) 4-1(uit)) maar, anders dan de uitslagen doen vermoeden, kwam dit aldoor moeizaam tot stand. De eerste ontmoeting van dit jaar werd door Telstar al gewonnen met 2-1.
Meer lezen: Vitesse jeugd site

Laros begint met revalidatie
Drie maanden kwam hij nauwelijks verder dan het krachthonk, bij hem in de straat in Dordrecht. Maar nu mag Louis Laros bij Vitesse beginnen met revalideren, nadat de rechterknie de controle doorstond. ,,Als het meezit ben ik eind februari weer fit genoeg om te spelen.’’
In gezelschap van clubarts Peter van Beek meldde Laros zich dinsdagmorgen in het Dijkzicht Ziekenhuis in Rotterdam. Het was tijd voor controle, uitgevoerd door dokter Heijboer, de arts die de operatie verrichtte. De knie hield zich goed tijdens de tests. ,,De knie ziet er goed uit’’, aldus Laros, exact zes weken na de operatie waarbij een stuk kraakbeen werd verwijderd.

Dinsdag mocht de brace van de gekwetste rechterknie. ,,Een raar gevoel. Ik loop nu met een stijf been, dat ik nog niet kan buigen.’’ De linkermiddenvelder revalideert vanaf woensdag bij Vitesse. Een beetje aquajoggen in het zwembad, voorzichtig fietsen, zodat de knie wat soepeler wordt. ,,Nu begint het pas echt’’, zegt de 27-jarige voetballer. ,,Dat heeft dokter Heijboer vandaag ook gezegd. Nu breken de moeilijke weken aan. Nu moet ik de pijngrens ontdekken. Kijken wat de knie kan hebben en wat niet. Dat duurt wel een paar weken.’’ Hoe lang het herstel zal vergen? ,,Zeker twee tot drie maanden’’, zegt clubarts Peter van Beek. En Laros: ,,Na de operatie zeiden de doktoren dat het minstens vier maanden zou duren. Dat klopt dus wel. Als het meezit kan ik eind februari weer voetballen. Maar dokter Heijboer zei ook dat je met kraakbeen nooit weet hoe lang het herstel duurt. Dat moet ik dus afwachten.’’

Aanvankelijk bestond ook bij Laros de vrees dat hij fysiek gezien wellicht nimmer terug zou keren op zijn oude niveau. ,,Dat risico is nu nog niet helemaal verdwenen’’, zegt hij nu. ,,Het blijft de vraag hoe de knie zal reageren, wanneer hij meer en meer belast wordt. De eerste vooruitzichten zijn gunstig. Het vocht in de knie is nagenoeg verdwenen. Ik moet altijd in mijn achterhoofd houden dat het fout kan gaan, maar die kans is heel erg klein. Ik ga er dus niet van uit.’’

De eerste stap in de goede richting is in elk geval gezet, tot opluchting van de 27-jarige speler. ,,De laatste weken waren makkelijker voor me dan de eerste weken vlak na de blessure’’, zegt Laros. ,,Op den duur komt er een bepaalde berusting. Ze zeggen dat alles went, dat klopt wel een beetje.’’

Hij heeft geen wedstrijd van Vitesse gemist. ,,Ik zie het als een morele plicht om te gaan kijken als je geblesseerd bent. Het waren leuke uitjes voor mij, omdat ik de jongens verder niet of nauwelijks zag. Ik zit dan als een supporter op de tribune. En weet dat ik aan het eind van het seizoen nog een steentje wil bijdragen.’’

Zijn vervanger Theo Janssen presteert naar behoren. Of Laros zich zorgen maakt over zijn positie in het elftal? ,,Nee. Ik hoop dat Theo zo doorgaat. dat gun ik hem en dat is goed voor het elftal. Maar je moet overtuigd zijn van je eigen kwaliteiten. Ik ben ook een hele andere speler dan hij, dat kun je eigenlijk niet met elkaar vergelijken. Ik weet dat je na een blessure niet zomaar je plek kunt opeisen. Maar ik heb er alle vertrouwen in.’’

Heracles C1 – Vitesse C1
Na wederom de eerste 5 tot 10 minuten nodig gehad te hebben om warm te draaien, begon het beter te lopen. Er werd behoorlijk samengespeeld, en we waren goed fel in de duels. Alleen werden er weer te veel kansen gemist. Het duurde dan ook tot ongeveer de 20ste minuut,
Meer lezen: Vitesse jeugd site

Eendracht Aalst A1 – Vitesse A1
Op het hobbelige en slechtbespeelbare “plein”, van het stadion van Eendracht Aalst, heeft de A1 een geledelijke 2-4 overwinning behaald. Door het, voor het publiek en uw RR, ongelukkig gekozen tijdstip, moet u het ditmaal doen met een verhaal uit tweede hand.
Meer lezen: Vitesse jeugd site

Koeman verwacht Martel in januari terug
Vitesse zal voorlopig geen versterking aantrekken voor de linkerkant van het elftal. Trainer Ronald Koeman verwacht dat Didier Martel begin januari terugkeert in de selectie. Ook linkshalf Louis Laros staat nog maandenlang buitenspel. Maar pas als zijn vervanger Theo Janssen zou wegvallen, gaat Vitesse over tot het aantrekken van een speler voor de linkerkant van het elftal.
“Ik ga er van uit dat Martel in de voorbereiding op de tweede helft van het seizoen weer bij de groep zit”, zei Koeman maandag. Met Victor Sikora, Carlos Fortes en eventueel de rechtsbenige Mamadou Zongo beschikt de trainer over voldoende alternatieven voor de positie van linksbuiten.

Maandag 4 december kreeg Martel de uitslag van het uitgebreide onderzoek, dat onlangs plaatshad in het ziekenhuis in Utrecht. De te verwachten diagnose werd bevestigd: een peesschede-ontsteking in de rechtervoet. De ontsteking zorgt ook voor andere gewrichtspijnen. “Hier staat een bepaalde tijd voor”, aldus Koeman. “Martel kan drie tot zes maanden klachten houden. Gelukkig weten we nu tenminste wat er aan de hand is. Door middel van antibiotica, en door rustig revalideren, kan hij weer terugkomen.”

Vanaf dinsdag 5 december herstelt Martel (29) op het complex van de KNVB van zijn langdurige voetblessure. “Daar krijgt hij maximale aandacht en een maximale behandeling”, aldus Koeman. “Bij ons is dat niet mogelijk, omdat er bij ons veel meer spelers lopen. In Zeist gaan ze full-time met Martel bezig.”

‘Vertrek Jevric bespreekbaar’
Vitesse is bereid mee te werken aan een vertrek van Dragoslav Jevric. De doelman is door Ronald Koeman uit de selectie is gezet. Hij mag weg als er een geschikte opvolger is.
De Arnhemse club zal de vacature na een eventueel vertrek van Jevric niet met eigen jeugd opvangen. Dat zegt technisch manager Jan Streuer van Vitesse. Hij sprak met Jevric over de onbevredigende situatie. Daarbij heeft de Joegoslaaf kenbaar gemaakt per se te willen spelen.

Jevric kwam in 1999 over van Rode Ster Belgrado. Hij speelde in zijn eerste seizoen alle 34 wedstrijden. Niet tot algehele tevredenheid van Koeman, die essentiële kwaliteiten als coaching en meevoetballen mist bij de doelman.

Technisch manager Jan Streuer zegt begrip te hebben voor de wens van Jevric niet te willen slijten op de bank: ‘We willen best meewerken aan een vertrek, maar het clubbelang staat voorop. Je gaat jezelf natuurlijk niet in de problemen brengen. Eerder dan dat we een goede vervanger hebben, laten we hem zeker niet vertrekken.’ Jevric verdedigt vanavond dan ook het doel van Vitesse 2 tegen FC Twente 2. Hij zal Ronald Koeman moeten overtuigen dat hij op de bank wil zitten bij de hoofdmacht.

Ook die situatie is niet ideaal. Jevric verspeelt door zijn bijrol een vaste plaats in de Joegoslavische ploeg. Daar is hij kandidaat voor de positie van eerste doelman, mits hij speelt bij Vitesse.

‘Eigenlijk is Jevric te goed voor de bank’, vindt Streuer. ‘Ik vind het begrijpelijk dat het vooruitzicht om drie, vier seizoenen reserve te zitten, hem niet aanstaat. Dat is de reden waarom we bereid zijn met hem mee te denken.’

De penningmeester van Vitesse is altijd arm
Het leven van Vitesse hangt met een dikke kabel aan hoofdsponsor Nuon. Voormalig penningmeester Henk Brouwer schetst op verzoek de altijd kritieke financiële historie van de club. Zelf kon hij niet leven met de afhankelijkheid van de hoofdsponsor. Vanwege het gevaar dat de staalkabel een zijden draadje zou blijken, stapte Brouwer (58) in juli 1999 na veertien jaar trouwe dienst op.
‘Toen ik in 1985 op verzoek van Karel Aalbers bij Vitesse kwam, trof ik een club die onder in de eerste divisie speelde. Hans Dorjee was trainer en manager tegelijk. In stadion Monnikenhuize zaten gemiddeld zeshonderd mensen. De administratie was een wanhoop, er lagen allerlei openstaande rekeningen.’

‘Het was balanceren op het randje, zo is het altijd geweest. Aalbers was bezig het aantal sponsors uit te breiden. Bij de bank kon je toen al niet aankloppen. Die mogen geen leningen verstrekken aan het betaalde voetbal. Vanwege een paar negatieve ervaringen, waarbij ze die leningen niet terug konden krijgen. In die tijd hebben verschillende mensen garant moeten staan voor het uitbetalen van de lonen. Een van hen was Karel Aalbers, meerdere malen zelfs.’

‘In 1988 zijn we begonnen met de stichting kapitaalwerving Vitesse Arnhem. Dat was een idee van Willem II. Via de penningmeester heb ik de stukken opgevraagd en ben er bij Vitesse mee gestart. Later heeft NEC dat weer van ons overgenomen.’

‘Vijftien tot twintig participatiebewijzen werden bij verschillende sponsors ondergebracht. Iedereen stortte een bedrag van een ton, sommigen namen twee participaties. Samen heb je dan ongeveer 2 miljoen gulden waarvoor je spelers kan kopen. De sponsors zouden delen in de winst die we later na verkoop van die spelers zouden hebben.’

‘Alle spelers zijn destijds ondergebracht in die stichting. Uiteindelijk heeft iedereen van de winsten afgezien. Na de verkoop van bijvoorbeeld Van den Brom, Cocu, Van der Weerden en Helder is de winst naar Vitesse gegaan. Wel heeft iedereen het ingelegde bedrag plus rente teruggekregen. In 1995 zijn de spelers weer in handen van Vitesse overgegaan.’

‘In het begin van de jaren negentig was de situatie heel slecht. We speelden eredivisie en Aalbers ging maar door met het aantrekken van betere spelers. Als je vroeg waar we het geld vandaan moesten halen, zei hij dat het er over drie maanden zou zijn. Dan ging hij gewoon weer de sponsors langs.’

‘Reserves heeft Vitesse nooit gehad. Als er een ton op de bank was, kocht Aalbers een speler van een miljoen. Er is door de bank Mees&Pierson nog een onderzoek gedaan naar een eventuele beursgang. De uitkomst was dat het geen zin had, omdat Vitesse voorlopig toch verlies zou maken. Wel hebben ze toen berekend dat de selectie 150 miljoen gulden waard was.’

‘Omdat de banken in Nederland geen geld wilden lenen, is Aalbers nog in Duitsland gaan zoeken. Daar doen sommige banken het wel. Hij kwam terecht bij een bankdirecteur, Gramatke, die ook in andere clubs had geïnvesteerd. Die was bereid om Vitesse 150 miljoen gulden te lenen. Hij onderhandelde met verschillende Duitse banken, waaronder de grote Deutsche Bank. De Gramatke-lening ging niet door vanwege de eis dat Nuon garant moest staan. Dat wilde Nuon niet.’

‘De afhankelijkheid van Nuon is pas begonnen met Gelredome. Een dag voor de opening dreigde de bouwondernemer BAM met beslaglegging. Bijna ging de opening niet door omdat BAM 15 miljoen gulden te goed had.’

‘Na een hele nacht en ochtend onderhandelen is er een stichting opgericht. Vitesse moest daar 9 miljoen gulden in stoppen, Nuon de resterende 6 miljoen. Dan zit je in een klap met een grote schuld. Daar kwam nog bij dat de bouwkosten in het algemeen veel hoger uitvielen. Het stadion heeft uiteindelijk 160 miljoen gulden gekost. Veel te duur. Vitesse heeft aanzienlijk bijgedragen in die extra kosten. In de zomer van 1998 bleek ook nog eens dat elke thuiswedstrijd Vitesse 150.000 gulden kostte.’

‘Aalbers bleef maar spelers kopen. Dat was ook de eis van Nuon, die wilden een goed elftal. Vitesse kreeg een lening van 24 miljoen gulden. Zonder die lening was Vitesse toen al failliet geweest. We stonden al met de rug tegen de muur.’

‘Die lening zou in de zomer van 1999 worden terugbetaald met de verkoop van Machlas. Hij moest verkocht worden. Iedereen ging er van uit dat Machlas 40 miljoen zou opleveren. Omdat Machlas per se naar Ajax wilde, werd het maar 19 miljoen. Anders hadden we quite gestaan.’

‘Ik ben toen, in de zomer van 1999, op vakantie gegaan. Normaal wist Aalbers mij via het kantoor altijd te vinden. Nu hoorde ik niks. Toen ik terug kwam bleek Vitesse voor 40 miljoen spelers te hebben gekocht. We konden Nuon helemaal niet terugbetalen.’

‘Vanaf die tijd was Vitesse niet meer door het bestuur te runnen. Aalbers had in Tob Swelheim iemand gevonden die tegemoet kwam aan zijn wensen. Aalbers zei altijd: ‘Nuon betaalt’. Het geld kwam achteraf binnen, maar Herman Veenendaal (bestuurslid technische zaken, red.) en ik zagen het met lede ogen aan. Ik heb gewaarschuwd dat we helemaal afhankelijk werden van Nuon.’

‘Vitesse kwam op dat moment onder financieel toezicht van Nuon te staan. Daarvoor werd weer een aparte stichting kredietverschaffing Nuon opgericht. Aalbers en Swelheim gingen maar door. Niemand maakte zich zorgen, alles wees erop dat Nuon wel zou betalen.’

‘Ik ben in juli 1999 opgestapt omdat wij als bestuur nog steeds hoofdelijk aansprakelijk waren. Terwijl Nuon het voor het zeggen had. Als zij de stekker eruit zouden halen, zaten wij met een torenhoge schuld. Aalbers riep altijd dat Vitesse een fantastische jeugdopleiding had. Daaruit zouden die miljoenen wel een keer worden terugbetaald. Als het transfersysteem wordt afgeschaft, kan Vitesse nooit betalen.’

‘Nuon beweert nu dat Vitesse het zelf zo ver heeft laten komen. Ik vind echter dat Nuon het zo ver heeft laten komen. Swelheim vond het goed dat de tekorten zo hoog opliepen. Nuon wil ook dat Vitesse zo goed mogelijk presteert in het stadion. Daar zit Nuon ook met veel geld in.’

‘Ik kan niet zeggen dat Aalbers het allemaal in zijn eentje heeft gedaan. Iedereen wist ervan. Ook de mensen in de raad van toezicht. Hij is een man van ideeën. Daarvan zijn er veel gelukt en heel veel niet. Hij heeft een hele goede toekomstvisie, maar op korte termijn is dat niet te trekken. Karel wist dat ook, hij had er slapeloze nachten van.’

‘Het enige wat hij wel had moeten doen, is met het bestuur overleggen. Vragen of we afhankelijk willen worden van Nuon. Er is nooit gezegd: ‘Nuon stelt zo veel geld beschikbaar’. Aalbers kwam gewoon melden dat er een nieuwe speler kwam en Nuon wel een keer zou betalen.’

‘Als Nuon geld wil zien, moeten er spelers worden verkocht. Ze zullen het niet zo gauw doen. Als ze spelers verkopen, krijgen ze ruzie met Koeman. Als Vitesse daardoor slechter gaat presteren, staan de supporters bij Nuon voor de deur. Het is een maatschappelijk gebeuren. Toch weet je nooit wat de opvolger van Swelheim met Vitesse wil.’

‘Het is niet per definitie slecht om afhankelijk te zijn van een bedrijf. In het buitenland zie je veel voorzitters die zelf president van een groot bedrijf zijn. Bij Nuon zit geen voetbalkennis. Ze hebben geen ervaring met het voetbalbedrijf. Dat is ook absoluut niet te vergelijken met een gewoon bedrijf.’

‘Vitesse streeft naar een sluitende begroting. Dat is al moeilijk genoeg. Aan het aflossen komt de club helemaal niet toe. Het zal al een hele toer zijn om de rente over de schuld terug te betalen. Nuon móet het wel goed vinden dat er niet wordt afgelost.’

‘Dan nog is Vitesse volledig afhankelijk van transfergelden. Zelfs al speel je drie jaar Champions League, dan is dat geld niet terug te verdienen. Nuon heeft Vitesse in deze positie gebracht, maar we zijn er allemaal bij geweest.’

Bronnen nieuwsredactie www.vitesse.org
Eigen nieuwsredactie, Arnhemse Courant, Sportweek, De Gelderlander, ANP, De Telegraaf, Volkskrant, Voetbal International, Vitesse Vandaag, Vitesse inside, Zwart op Geel, NOS Teletekst, Sportjournaal, RTL Teletekst, Omroep Gelderland, TV Gelderland.

Hoofdsponsor: