December 2001

Begroting van Vitesse moet naar 35 miljoen

De begroting van Vitesse moet de komende tweeënhalf jaar worden teruggedrongen naar ongeveer 35 miljoen gulden. Daarmee zou de Arnhemse club op het huidige niveau van bijvoorbeeld Heerenveen komen. Voor het volgende seizoen denkt de club de uitgaven terug te kunnen dringen naar een bedrag van 35 tot 38 miljoen gulden, aldus voorzitter Jos Vaessen.

Vitesse had vorig seizoen nog een begroting van 54 miljoen gulden en zakte voor de lopende jaargang al naar 45 miljoen. Om de kosten na dit seizoen verder te drukken, wil de club afstand doen van dure spelers. Ook zal het salarissysteem worden aangepast.,, Bij het afsluiten van nieuwe contracten moet je denken aan een lager basissalaris en hogere premies” , aldus Vaessen. ,,Bedrijfsmatig gezien is het daarbij noodzakelijk dat we afscheid nemen van een aantal duurdere spelers.”

Vitesse moet wachten tot medio 2002 voor de contracten van bijvoorbeeld Orlando Trustfull en Carlos Fortes aflopen. Van beide spelers zal Vitesse volgend seizoen het aflopende contract niet verlengen. Ook de van Ajax gehuurde kostbare kracht Tijjani Babangida vertrekt na het seizoen.

De club zal geen ontslag aanvragen voor dure spelers met een doorlopend contract, zoals onder anderen Michel Kreek en Bob Peeters. Volgens Vaessen is dat niet haalbaar: ,,Wij respecteren de lopende contracten.”

Vaessen verwacht dat Vitesse nog ongeveer drie jaar nodig heeft om weer een gezonde club te worden. De vrije val van de Arnhemse club – nog steeds levend met de vierde begroting van Nederland – is veroorzaakt door de enorme schuldenlast en de achtergebleven inkomsten.

Op de huidige begroting van 45 miljoen gulden komt de club nog 15 miljoen gulden te kort. Vaessen wil dat bedrag niet bevestigen. Wel stelt hij dat Vitesse aan de inkomstenkant bij 30 tot 35 miljoen gulden’ aan zijn plafond zit. Alleen door middel van grote transfers kan de club verder groeien.

Vaessen gaat ervan uit voor het einde van het jaar een nieuwe hoofdsponsor te presenteren en rekent nog steeds op een huurverlaging bij Gelredome. Dat is nodig om het lopende seizoen te kunnen afwikkelen.

Gedwongen verkoop van spelers sluit de voorzitter vooralsnog uit, ,,Transfers hebben altijd plaats, maar wij houden geen uitverkoop. Dat is zelfmoord.”

Bron: De Gelderlander 15-12-01

Voorbeschouwing FC Den Bosch-Vitesse

Vitesse ontmoet zaterdagavond FC Den Bosch, de ploeg die als promovendus verrassend veel punten pakt dit seizoen en vooral thuis moeilijk te kloppen. De Arnhemmers reizen desalniettemin met veel vertrouwen naar Brabant. Vitesse doet het zaterdag zonder de geblesseerde Van Fessem en de bekende afwezigen Zongo en Janssen. Voor de rest is de ploeg vrij fit, waardoor Michael Dingsdag, Mustapha Riga, Carlos Fortes en Emile Mbamba niet bij de ploeg zitten. Dragoslav Jevric staat onder de lat en Raymond van Driel neemt als reservekeeper plaats op de bank. Mahamadou Diarra zit na een verblijf in het buitenland wel weer bij de groep van achttien en heeft vrijdagochtend voor het eerst deze week meegetraind. De Malinees speelde een oefeninterland in en tegen Marokko (1-1). “Een schitterende ervaring, een vol huis met 70.000 toeschouwers en veel goede voetballers op het veld”, zo omschreef Diarra het duel.

FC Den Bosch
“Den Bosch is een moeilijk te kloppen ploeg dat erg compact speelt en de omschakeling goed beheerst. Zij laten het initiatief veelal over aan de tegenstander, waardoor het lijkt alsof je als ploeg beter bent en zij juist dan toeslaan. Wij zullen met name in de verdediging en op het middenveld de balans moeten houden en daarbij goed moeten omschakelen. Tegen De Graafschap ging dat niet altijd goed en dat kunnen we ons zeker in Den Bosch niet permitteren”, aldus Sturing.

Onderschatting
Sturing wil niks weten van enige onderschatting. “Ik vind dat er te negatief gedacht wordt over Den Bosch. Ik praat dan ook met respect over deze gevaarlijke ploeg, die realistisch voetbalt en een aantal goede spelers in het elftal heeft lopen. Van den Eede is een zeer goede spits, ze hebben met Mourad, Maximiano en De Freitas veel snelheid en spelers als Van der Hoorn en Michels zorgen voor de controle en de ervaring. Vergeet niet dat veel ploegen dit seizoen al gesneuveld zijn in Den Bosch. Natuurlijk gaan we voor drie punten, daar zijn wij Vitesse voor, maar het zal geen gemakkelijke wedstrijd worden.”

Bekijk ook onze uitgebreide wedstrijdstatistiek van de wedstrijd FC Den Bosch-Vitesse.

Bron: Vitesseworld 14-12-01

Jevric start tegen Den Bosch

Dragoslav Jevric staat zaterdag in de uitwedstrijd tegen FC Den Bosch voor het eerst dit seizoen als basisspeler in het veld. De Joegoslaaf verving tegen De Graafschap de met een blessure uitgevallen Van Fessem en speelt nu vanaf het beginsignaal. Raymond van Driel gaat als tweede keeper mee naar Den Bosch. Trainer Sturing is tevreden over het spel van de Joegoslaaf: “Jevric heeft het als invaller goed gedaan tegen De Graafschap. Het is altijd moeilijk om als keeper je ritme te vinden als je moet invallen. Op de trainingen maakt hij ook een prima indruk, maar dat is al een tijdje zo. Dat hij nu in de basis staat, maakt hem niet extra actief. Het is een professionele doelman met veel ervaring. Ik ben dan ook blij dat we over twee goede keepers kunnen beschikken.”

Bron: Vitesseworld 14-12-01

Sturing vindt Den Bosch onderschat

Vitesse speelt zaterdagavond uit bij promovendus FC Den Bosch, dat verrassend in de middenmoot staat. “Er wordt veel te negatief gedaan over Den Bosch”, vindt Vitesse-trainer Edward Sturing. “Ze spelen tactisch heel goed naar de mogelijkheden.”

“Die speelwijze wordt in Nederland vaak veroordeeld. Dat vind ik niet terecht”, aldus Sturing. “We moeten goed op de omschakeling letten. Dat is het sterke punt van Den Bosch.” Overigens verloor Vitesse met Sturing als hoofdtrainer twee jaar geleden in Den Bosch met 2-1 van datzelfde FC Den Bosch.

Tijjani Babangida komt na zijn te laat komen tegen De Graafschap weer in aanmerking voor een basisplaats. “Het verhaal Babangida is uitgepraat. Met de straf van vorige week is het voorbij.”

Met keeper Jim van Fessem gaat het goed en hoopt tegen Ajax weer te spelen. Sturing wilde niets kwijt over de opstelling. Het is onduidelijk of Sikora of Diarra achter de spitsen speelt, Sikora of Babangida rechtsbuiten en Peeters of Van Beukering in de spits.

Mogelijke opstelling: Jevric; Cornelisse, Stefanovic, Kreek, Van Hintum; Van der Schaaf, Sikora, Laros; Babangida, Peeters, Martel.

Bron: TT TVG 14-12-01

Janssen voelt geen pijn meer

Theo Janssen zal vrijdag 21 december foto’s laten maken van zijn gebroken scheenbeen. De 20-jarige speler van Vitesse loopt op krukken maar heeft geen pijn meer. “Uit foto’s moet blijken of alles goed zit. Ik heb op zich nergens last van, behalve dat ik op krukken moet lopen.”

Janssen brak maandag 5 november zijn scheenbeen in een wedstrijd met Jong Vitesse en werd nog diezelfde nacht geopereerd in Enschede. Hij kreeg een pin door het bot. Op advies van dokter Vierhout maakt hij ook gebruik van een zogenaamde botstimulator. Dat apparaatje is bevestigd aan het been en zou een sneller herstellingsproces moeten verzorgen.

Janssen: “Daardoor zou het 30 procent sneller kunnen gaan. Of het lukt, weet ik niet maar kwaad kan het niet.” Hij hoopt 21 december te horen dat het bot voldoende is geheeld om verder te kunnen met de revalidatie. “Ik word nu elke dag behandeld en ik doe een beetje aquajoggen. Hopelijk krijg ik straks te horen dat ik weer een beetje mag hardlopen.

Bron: De Gelderlander 13-12-01

UEFA Cup-finale niet in Gelredome

Het Gelredome is er niet in geslaagd de UEFA Cup-finale van 2003 binnen te halen. Het stadion van Vitesse had zich kandidaat gesteld, evenals onder meer het PSV-stadion. De UEFA Cup-finale van 2003 wordt echter gehouden in het Olimpico stadion in Sevilla. De finale van dit jaar wordt gespeeld in De Kuip. Dat stadion tastte, evenals de ArenA, mis wat betreft de Champions League-finale van 2003. Het Theatre ob Dreams in Manchester is daarvoor uitverkozen.

Bron: TT TVG 13-12-01

Zongo hoopt op rentree in maart

Het herstel van Mamadou Zongo gaat eindelijk vooruit. De aanvaller van Vitesse hoopt in februari of maart weer aan spelen toe te komen. Zongo staat al sinds eind maart buitenspel, nadat hij zijn voorste kruisband in de knie had gescheurd.

De voetballer uit Burkina Faso moest twee keer onder het mes. Lange tijd ging de 21-jarige speler nauwelijks vooruit in zijn revalidatie, maar nu lijkt hij op de goede weg. “Het gaat vooruit”, zei Zongo gisteren. “Ik mag weer voorzichtig tegen een bal trappen. En hoop dat ik in februari of maart weer zover ben dat ik een wedstrijd kan spelen.”

Zongo raakte in maart van dit jaar geblesseerd in de uitwedstrijd tegen FC Twente. In vier seizoenen bij Vitesse kwam de spits tot 54 competitiewedstrijden, waarin hij in totaal 12 doelpunten maakte.

Bron: De Gelderlander 13-12-01

Column Joh. Curieus: STURING

Edward Sturing doet er goed aan te bedanken voor de eer hoofdtrainer bij Vitesse worden. Het is een mooie kans voor hem, maar hij moet er van zijn lang zal zijn leven niet instappen. Athans niet onder deze omstandigheden.

Het is zuur voor Edward Sturing, maar de club heeft geen vertrouwen in hem als hoofdtrainer. Hem is te kennen gegeven dat hij het vier wedstrijden mag proberen. Daarna wordt er geëvalueerd. Zes punten is niet goed genoeg, zeven punten is twijfelachtig, acht aardig, negen goed en tien of twaalf prima.

Na vier wedstrijden mag hij zijn puntenlijstje overhandigen en daarna kan hij thuis gaan zitten wachten op zijn overgangsrapport. Het kan ook zijn dat zijn puntenlijstje prima is, maar toch onvoldoende om verder te gaan. Vitesse zegt tijd nodig te hebben om tot een definitieve keuze te komen. De club is er nog niet uit. Dat betekent maar één ding: Vitesse twijfelt aan Sturing.

Waar overigens niks mis mee is. De functie van hoofdcoach is zwaar en bepalend. Het liefst haalt de club een trainer voor langere termijn. Bij tussenpausen is niemand gebaat. PSV liet Bobby Robson een keer een jaartje klungelen en haalde zich voor twee jaar gedonder in huis.

In feite heeft Vitesse Sturing niets meer te bieden dan een overgangsperiode. De vraag aan de interim-coach moet gewoon zijn: ‘Wil je dit seizoen afmaken, zodat we rustig de tijd hebben een ander te halen’.

Dat is eerlijk, dus niet zo gebruikelijk in de voetbalwereld. Sturing weet in zijn hart ook wel dat hij in de waan wordt gelaten. Misschien wil hij daar een tijdje in leven. Dat is hem gegund, maar hopelijk wordt hij op tijd wakker.

De nieuwe hoofdtrainer van Vitesse moet een krachtige persoonlijkheid zijn, met eigen ideeën en een uitgesproken mening, lef en een frisse aanpak. Het liefst een tikkeltje eigenwijs ook. De liefde moet, zogezegd, van twee kanten komen. Wie als trainer overeind wil blijven, zowel bij de club als bij de spelers, moet een eigen visie hebben en zijn mening doordrijven. Anders kan hij niet werken.

Sturing stelt zich op als een clubman, die bereid is alles op te geven om hoofdtrainer te worden. ‘Ik ben niet belangrijk, Vitesse is belangrijk’, stelt hij. Hier spreekt niet de nieuwe trainer van Vitesse.

Als Sturing door het stof gaat voor Vitesse, heeft hij al verloren voor hij goed en wel is begonnen. Gezien de twijfels bij de club, kan hij het beste de eer aan zichzelf houden. Onder deze omstandigheden valt er voor hem niets te winnen. Met het hoofd omhoog de nederlaag accepteren, meer zit er niet in.

Bron: De Gelderlander 13-12-01

Provincie trekt handen af van Gelredome

Het Arnhemse stadion Gelredome staat er alleen voor in de strijd tegen de financiële ondergang. De provincie Gelderland heeft gisteren haar handen van het stadion af getrokken. Volgens de directie van Gelredome is zonder de steun van de overheid de situatie uitzichtloos.

Gedeputeerde J. de Bondt maakte tijdens een persconferentie bekend, dat de provincie vanaf nu een ‘passieve rol’ gaat vervullen. Er komt geen voorstel voor herfinanciering van het stadion, ook zal het verzoek van de stadiondirectie voor een overbruggingskrediet van drie miljoen niet naar Provinciale Staten gaan. Als er een klein probleem over blijft, kan de provincie nog wel iets doen, maar niet veel, zei De Bondt.

Gedeputeerde Staten wilden in eerste instantie Gelredome redden met een herfinancieringsplan, maar kreeg geen steun van Provinciale Staten. De directie van Gelredome is verbaasd. “De gedeputeerden kunnen niet eerst een herfinanciering van zestig miljoen gulden voorstellen en nu niets doen. Alleen met steun van de overheid heeft een reddingsplan kans”, zegt directeur P. van Sliedrecht.

Probleem is de hypothecaire lening (veertig miljoen gulden), die voor een te zware maandlast zorgt. De volgende afslossing van circa 1 miljoen, die half januari moet worden betaald, kan de directie niet voldoen. De banken denken nu na over het versoepelen van de aflossingsvoorwaarden. De directie hoopt ook op twee beleggers, die een deel van de schuld kunnen overnemen.

Provincie laat noodlijdend stadion in de steek

De provincie Gelderland trekt zijn handen af van Gelredome. Daarmee verliest het Arnhemse stadion zijn beste vriend. Juist nu het de steun zo goed kan gebruiken. Paul van Sliedrecht, directeur van Gelredome, verkeert niet in een benijdenswaardige positie. Terwijl hij een poging doet het stadion van de financiële ondergang te redden, keert iedereen Gelredome de rug toe.

Zelfs de provincie Gelderland, de beste vriend van het Arnhemse stadiontheater, lijkt de vingers niet te willen branden nu een faillissement nadert. De provincie is al jaren de beste kameraad van het stadion. Onder leiding van de toenmalige commissaris van de koningin Jan Terlouw trok de provincie voor de bouw fors de knip.

Een subsidie van drie miljoen gulden, een lobby voor nog meer Europees geld en tot slot een achtergestelde lening van 25 miljoen werden vrijgemaakt om het prestigieuze bouwwerk neer te zetten.

Het stadion werd als dank omgedoopt tot Gelredome en de provicie kreeg een groot deel van de macht in handen.Gelderland was trots op Gelredome en Gelredome trots op Gelderland. Ze leken vrienden voor het leven. Toen de directie van Gelredome begin dit jaar de financiële problemen zag aankomen, schroomde ze dan ook niet bij de provincie aan de bel te trekken.

Lily Jacobs, de inmiddels in de bestuurscrisis gesneuvelde gedeputeerde, bedacht een reddingsplan waarmee Gelredome tot in lengte van jaren uit de problemen zou zijn. De bestuurscrisis, die de provincie maandenlang in haar greep hield, zorgde voor de eerste haarscheurtjes in de vriendschap. Het plan werd van tafel geveegd, doordat Provinciale Staten plotseling hun nek niet meer durfden uit te steken voor het stadion.

Even leek Gelredome de moed in de schoenen te zakken. Zeker toen gedeputeerde Jacobs van het toneel verdween. Maar haar collega-gedeputeerde Johan de Bondt stelde de directie gerust: hij zou de problemen wel oplossen. Het bleek een verkeerde inschatting. De Bondt voerde gesprek na gesprek. Ging van bank naar belegger en van gemeente Arnhem naar voetbalclub Vitesse. Overal kreeg hij nul op het rekest. Geen partij bleek heil te zien in een reddingsactie en niemand durfde de verantwoordelijkheid met de provincie te nemen.

De Bondt liet zich er niet door uit het veld slaan en bleef roepen dat het stadion onder geen beding failliet mocht gaan.Tot de gedeputeerde gisteren plots een terugtrekkende beweging maakte. De stadiondirectie reageerde vol ongeloof. Ook over de manier waarop de provincie het besluit om een ‘passieve rol’ te gaan spelen bekendmaakte. Want in plaats van ‘vriend’ Gelredome in een persoonlijk gesprek mee te delen dat die niet meer op steun hoeft te rekenen, moest de directie het doen met een gefaxte persverklaring. Waarvan de directie, zo vertelde Van Sliedrecht, de inhoud niet kende en die ook nog eens onjuistheden bevatte.

Stadion-directeur Van Sliedrecht zal gedeputeerde De Bondt zeker aanspreken op de verrassende ommezwaai. Maar aan de situatie zal het waarschijnlijk niets veranderen. Gelredome staat er vanaf nu alleen voor, terwijl de klok onverbiddelijk doortikt.

Half januari willen de banken geld zien. Zo niet, dan gaat de stekker eruit. Aan Van Sliedrecht en zijn collega’s de taak voor elkaar te krijgen wat De Bondt niet is gelukt: banken en beleggers over de streep trekken. Een hels karwei, met een geringe kans op succes. Maar misschien moet Gelredome eerst in hoge nood komen voor het wordt gered. Immers, pas in nood leert men zijn echte vrienden kennen.

Bron: De Gelderlander 12-12-01

Rentree Trustfull met assist en nederlaag

Orlando Trustfull fleurde gisteravond zijn rentree op het voetbalveld op met een assist bij de enige treffer van Jong Vitesse. Het duel in Rotterdam tegen Jong Feyenoord ging nietemin met 3-1 verloren.

Trustfull speelde zijn eerste wedstrijd sinds een knieoperatie en maakte probleemloos de negentig minuten vol. De 30-jarige middenvelder overtuigde in balbezit, maar miste door maandenlange absentie nog ritme. Zijn meest in het oog springende actie was een voorzet op Evgeniy Levtsjenko, die een kwartier na rust 2-1 inkopte.

Een kwartier later stonden er nog maar twintig spelers op het veld. Nicky Hofs en zijn bewaker Buis kregen rood. Trainer Mike Snoei begreep er niks van. “Ze hadden het de hele wedstrijd wel met elkaar aan de stok en Buis had al geel. Er was een opstootje, maar daar hadden zij niks mee te maken. Hofs gaat hiervoor niet geschorst worden. Als het moet vechten we dit tot de hoogste instantie aan.”

Snoei baalde ook omdat Vitesse de jacht op de gelijkmaker verstoord zag door het uitvallen van de dreigende Hofs. Voor rust was Feyenoord veel sterker en kwam verdiend met 2-0 voor. Na een donderspeech van Snoei en twee wissels (de backs Komol en Terpstra) kantelde de wedstrijd na rust. Kalle Sone miste een opgelegde kans, zoals hij ook na twee minuten al deed.

De beste man was volgens Snoei verdediger Marian Zeman, die Igor Korneev makkelijk in bedwang hield. Tot frustratie van de Rus. Hij kreeg geel omdat hij Zeman op de borst ging staan. Vlak voor tijd liet doelman Raymond van Driel een houdbare bal glippen: 3-1.

Bron: De Gelderlander 11-12-01

Van Driel tweede keeper bij Vitesse

Raymond van Driel wordt als tweede doelman toegevoegd aan de selectie van Vitesse. Hij werd verkozen boven Bas Wijnen. Van Driel meldt zich vandaag voor het eerst op de training en zal in elk geval zaterdag voor het duel bij FC Den Bosch als plaatsvervanger van Dragoslav Jevric meereizen met de ploeg.

Jevric loste vrijdag in het duel tegen De Graafschap de geblesseerde Van Fessem af. Door de knieproblemen van de eerste doelman heeft trainer Edward Sturing een tweede keeper nodig. Het is onbekend of Van Fessem tijdig fit is voor de duels tegen Ajax (19-12) en RKC (22-12).

Bas Wijnen werd door de technische staf gepasseerd omdat hij eerder zijn basisplaats in Jong Vitesse verloor aan Van Driel.

Bron: De Gelderlander 11-12-01

Kans op voortbestaan Gelredome lijkt te groeien

De kans dat het Arnhemse stadion Gelredome van een financiële ondergang kan worden gered, is iets groter geworden. De banken, die een hypothecaire lening van veertig miljoen gulden bij het stadion hebben uitstaan, zouden bereid zijn de aflossingsregeling te versoepelen. Dat hebben de banken gisteren aan Gelders gedeputeerde J. de Bondt laten weten. Naast de banken lijkt ook de gemeente Arnhem iets te bewegen als het gaat om het bebouwen van de grond rondom Gelredome. Door velen wordt de grond als reddingsboei voor het stadion gezien, maar tot nu toe was de gemeente Arnhem niet bereid bebouwing toe te staan voor 2010.

Bron: De Gelderlander 11-12-01

Boete NEC-supporters na rellen in Arnhem

Drie NEC-supporters die op 26 augustus bij stadion Gelredome waren toen daar gevechten uitbraken tussen aanhangers van de Nijmeegse voetbalclub en Vitesse-supporters kregen gisteren door de politierechter geldboetes van 750 gulden opgelegd.

De rechter zag geen bewijs dat de twee 22-jarige Nijmegenaren en de 32-jarige verdachte uit Mook daadwerkelijk hadden geslagen. Maar aangezien ze wel aanwezig waren bij de rellen, veroordeelde hij hen voor openlijk geweld. “Ze zijn er doelbewust naartoe gegaan, er is over en weer gebeld en gepiept”, zei hij.

Die dag had NEC gespeeld tegen de Graafschap in Doetinchem. Op weg terug naar Nijmegen koos een aantal supporters ervoor via Gelredome in Arnhem-Zuid te gaan, waar net een wedstrijd van Vitesse beëindigd was.

In totaal ging het om een twintigtal NEC-aanhangers dat op de A325 ruzie kreeg met Vitesse-supporters. “Zonder enige aanleiding gingen ze hen te lijf”, aldus een hoofdagent van politie.

De drie verdachten ontkenden gisteren aan het gevecht te hebben deelgenomen. De KNVB heeft ze ondertussen een stadionverbod van twee jaar en een geldboete opgelegd.

Bron: De Gelderlander 11-12-01

Groeiende groep pseudo-fans zoekt confrontatie

Een groeiend aantal Vitessefans zoekt na afloop van de thuiswedstrijden de confrontatie met de politie. Waren het er enkele wedstrijden geleden nog tientallen, vrijdagavond waren het er tweehonderd. De politie heeft daarom alsnog hardhandig met de mobiele eenheid en de lange wapenstok ingegrepen. Er werden geen arrestaties verricht.

De ongeregeldheden doen zich altijd na de wedstrijd op het zogeheten noordplein voor. Door een fout bij het indelen van de tribune voor de opening van Gelredome, zit de bezoekende club op de noordtribune. Dat betekent dat touringcars die de supporters brengen en halen op het noordplein aankomen en vertrekken. Dat is nu juist de plaats waar duizenden Vitessesupporters langskomen; op de fiets, op zoek naar de auto of op weg naar de bussen.

Wanneer het supportersvak van de uitspelende partij op de zuidtribune was gesitueerd, zouden er niet zoveel Vitessesupporters langskomen en hadden zogenaamde fans op zoek naar conflicten speciaal naar de zuidkant van het stadion moeten lopen. Een omweg, waarvoor ze vermoedelijk niet de moeite zouden nemen.

Afhankelijk van het aantal supporters van de bezoekende club en hun reputatie wordt het gedeelte van de bus waarin die fans worden vervoerd wel of niet afgeschermd met stewards of met zeil bedekte hekken. Vorig seizoen stonden er bij de wedstrijd Vitesse-NEC heuse zeecontainers ter afscherming.

Lange tijd is het behoorlijk rustig geweest na afloop van de thuiswedstrijden van Vitesse. Alleen een groepje van enkele tientallen zogenaamde fans, die nadrukkelijk uit waren op een confrontatie, bleven elke keer hangen op het noordplein. De laatste tijd wordt het onrustiger doordat de groep achterblijvende supporters dat rondom de bussen blijft staan en wacht op de mogelijkheid van een conflict, groeit.

Doorgaans zijn de door Vitesse ingehuurde stewards en de speciale veilligheidsdienst de situatie gemakkelijk meester. Vrijdagavond was er echter al versterking met politie te paard. Het lukte de bereden politie eerst gemakkelijk om het noordplein ‘schoon’ te vegen om zo ruimte te maken de bussen van De Graafschapsupporters te laten vertrekken. Echter, op de hoek van het noord- en westplein bleven nog een tweehonderd supporters staan.

Het gaat volgens de politie niet zozeer om een harde kern supporters van de zuidtribune, die als echte fans kan worden beschouwd, maar veel meer om een kleine kern ruziezoekers die vooral ook erg jonge fans aantrekt. Omdat de groep op grote afstand werd gehouden van de bussen met Graafschapfans die het verlies van hun geliefde club verwerkten, was een kans op ruzie met de Achterhoekers uitgesloten.

De zogenaamde aanhangers van Vitesse hadden het veeleer op de politie voorzien. Die bleef in eerste instantie behoorlijk bescheiden optreden, totdat bleek dat bijna tweehonderd fans nog niet van zins waren te vertrekken en de politie bleven provoceren.

Dat leidde tot schermutselingen en over en weer vielen rake klappen. De politie zag zich genoodzaakt om de mobiele eenheid in te zetten, die overigens niet in de bekende outfit met helmen en schilden verscheen, maar in regulier tenue. Nadat de politie enkele stevige charges had uitgevoerd en de Graafschapfans uiteindelijk waren vertrokken, dropen ook de op onlust uit zijnde fans af.

Diverse politiefunctionarissen hebben aangegeven dat de groeiende groep moeilijkheden zoekende supporters de aandacht heeft. Onder meer wordt bekeken of het sneller arresteren van lastige, voor de politie bekende supporters voldoende afschrikkend voor anderen zou kunnen werken. Vooralsnog ziet het er niet naar uit dat de politie overgaat tot een massale aanhouding van tientallen rellen zoekende supporters.

Bron: De Gelderlander 10-12-01

Laatkomer Babangida is zeer boos op zichzelf

Tijjani Babangida is ‘zeer boos op zichzelf’. De aanvaller van Vitesse kwam vrijdag opnieuw te laat op de club en moest het duel met De Graafschap vanaf de bank bekijken. Babangida stond in de file tussen zijn woonplaats Amsterdam en Arnhem. Hij kwam een half uur te laat en belde tijdens het oponthoud met zijn zaakwaarnemer Ger Lagendijk. “Hij is zeer boos op zichzelf”, aldus Lagendijk. “Bij Laren was een ongeluk gebeurd. Ik heb hem al vaker gezegd dat hij moet verhuizen naar Arnhem. Ik denk dat dat nu wel de bedoeling is.”

Deze week moet Babangida zijn daden verantwoorden bij het clubbestuur. Hoewel het al de vijfde ker betrof in enkele maanden, overweegt Vitesse niet de zondaar weg te sturen. “Dat gaat wel erg ver”, zegt technisch manager Jan Streuer. “Er gebeuren wel vaker dingen met spelers. Babangida moet er natuurlijk wel iets aan doen, want dit is natuurlijk niet professioneel.”

Bron: De Gelderlander 10-12-01

Babangida op het matje bij bestuur Vitesse

Tijjani Babangida moet deze week op het matje komen bij het bestuur van Vitesse. De aanvaller kwam vrijdag voor de wedstrijd tegen De Graafschap (2-1) voor de vijfde keer dit seizoen te laat. Babangida zat voor straf de hele wedstrijd op de bank. Trainer Edward Sturing sprak zaterdag met de Nigeriaan, die ook de winstpremie van achtduizend gulden moet inleveren. Maar bij deze sancties zal het blijven. Babangida wordt niet teruggezet naar het tweede elftal, zoals Ronald Koeman eerder dit seizoen wel deed in en soortgelijk geval. Als Babangida opnieuw te laat komt voor een wedstrijd, zal Sturing hem voor dat duel verwijderen uit de groep van achttien spelers.

Bron: De Gelderlander 10-12-01

Van Fessem: vroege winterstop dreigt

Jim van Fessem is mogelijk tot de winterstop uitgeschakeld. De doelman van Vitesse liep vrijdagavond in de thuiswedstrijd tegen De Graafschap een knieblessure op na een botsing met Peter van Vossen.

Van Fessem, die nog voor rust zijn plaats afstond aan Dragoslav Jevric, verrekte de binnenband van zijn knie en moet volgens clubarts Peter van Beek rekening houden met een hersteltijd van ’tien tot veertien dagen’. Over dertien dagen (22-12) besluit Vitesse het jaar met de thuiswedstrijd tegen RKC. Vandaag wordt de blessure nader bekeken. Mogelijk is een ziekenhuisbezoek nodig.

Verdediger Dejan Stefanovic wordt dinsdag geopereerd. De Joegoslaaf brak in de wedstrijd tegen De Graafschap zijn pink. Morgen wordt het gebroken botje (een schuine breuk) in ziekenhuis Rijnstate recht- en vastgezet. Dat gebeurt zodanig dat Stefanovic tijdig kan trainen en zaterdag in Den Bosch speelklaar is.

Bron: De Gelderlander 10-12-01

“Gelredome heeft nog geld tot februari 2002”

Volgens Gelredome-directeur P. van Sliedrecht heeft het Gelredome nog financiële ruimte tot februari 2002. Van een faillisement deze week is volgens hem dan ook zeker geen sprake. Woensdag zullen Provinciale Staten van Gelderland een beslissing nemen of er financiële steun komt voor het multifunctionele stadion.

Bron: De Gelderlander 10-12-01

Persbericht VitesseNU

Een aantal zeer bezorgde Vitesse-supporters heeft, naar aanleiding van de huidige financiële malaise waarin onze club verkeert, het initiatief genomen om georganiseerd na te denken over mogelijkheden om een bijdrage te leveren om een oplossing te vinden voor de problemen van voetbalclub Vitesse. Onder de naam VitesseNU is hiertoe een platform opgericht. De algemene doelstelling van VitesseNU is om zich in te zetten voor een gezonde toekomst voor Vitesse. Volgens de supporters is dat moeilijk genoeg, gezien het feit dat de problemen nog steeds enorm blijken.

Niet alleen supporters en sympathisanten worden opgeroepen om mee te denken en doen, ook overheden, zoals de Gemeente Arnhem en de Provincie Gelderland, zijn reeds benaderd om na te denken over hoe Vitesse over de drempel heen te helpen. Zij dienen voorwaarden te verbinden aan eventueel te verlenen hulp op financieel gebied. Zo moeten ook de eigendomsrechten weer terug bij de club komen. Tevens vraagt VitesseNu om te bemiddelen teneinde een overgangssituatie te creëren om echte oplossingen voor Vitesse en indirect ook Gelredome weer mogelijk te maken. Want ook Gelredome profiteert mee van een gezond Vitesse. Zonder Vitesse wordt een zeer belangrijke pijler weggehaald onder het nu al sterk wankelende Gelredome.

VitesseNU zal niet alleen communiceren met bovengenoemden, maar zij zal ook haar stem laten horen via de media. Binnenkort zal het platform naar buiten treden en haar ideeën verder kenbaar maken. VitesseNu vindt het van belang, dat zij ook direct contact krijgt en blijft houden met het Vitesse bestuur, om te denken in oplossingen en niet in problemen. Het gaat om het overleven van Vitesse, niet om voorkeur(en) van mensen. Het uur U is nu daar, ook volgens een aantal bestuursleden van Vitesse. We moeten spijkers met koppen slaan, het is de hoogste tijd voor oplossingen NU!

Vitesse bestaat 109 jaar en is van ons allemaal. Een grote verantwoordelijkheid rust op de schouders van allen, bestuur, Vitessenaren en sympathisanten. Donaties om onze initiatieven te ondersteunen zijn van harte welkom.

Rekeningnummer: 058.01.84.447
T.n.v. VitesseNu te Huissen

Voor alle duidelijkheid: VitesseNu heeft geen enkele associatie met de Officiële Vitesse supporters vereniging en andere Vitesse-actiegroepen uit het verleden.

10-12-01

Jacobs: PS moet Gelredome helpen

Provinciale Staten moet financiele hulp bieden aan het noodlijdende stadion Gelredome. Dat vindt voormalig gedeputeerde Jacobs van Financien. Volgens Jacobs gaat bij een faillissement van het stadion 55 miljoen gulden verloren en dat mag niet. Maar Provinciale Staten (PS) wil in meerderheid geen cent extra steken in Gelredome. Jacobs ziet het stadion als een problematische puber die niet door zijn vader in de steek mag worden gelaten. Maar volgens CDA-fractievoorzitter De Vries is het tijd dat Gelredome op eigen kracht verder gaat. PS beslist woensdag over hulp aan Gelredome.

Bron: TT TVG 7-12-01

De Bondt: Gelredome kan bestaan zonder Vitesse

Stadion Gelredome valt op termijn te exploiteren zonder dat voetbalclub Vitesse er speelt. De mogelijkheden voor andere grootschalige activiteiten zouden juist groter worden na een faillissement van Vitesse. Dat zegt de Gelderse gedeputeerde J. de Bondt. Hij probeerde in de afgelopen weken vergeefs een financiële oplossing voor het noodlijdende stadion te vinden.

De gedeputeerde erkent dat een faillissement van Vitesse zou leiden tot de val van Gelredome. Als daarna private partijen het stadion zouden kopen, kan het volgens De Bondt na een paar jaar zonder voetbal rendabel zijn. “De mogelijkheden voor leisure, shows en theater zijn zonder Vitesse groter. Nu leggen thuiswedstrijden een claim op twintig weekeinden.”

Bron: De Gelderlander 7-12-01

Vitesse kan gewoon in eigen stadion blijven voetballen

Gelredome stevent af op een faillissement. Hoe is het zo ver gekomen, wat betekent een bankroet en wat zijn de consequenties? Een antwoord op de meest gestelde vragen.

Wat is Gelredome?

Gelredome is een van de modernste stadions van Europa. Het heeft een beweegbaar dak en een uitschuifbaar veld, waardoor het voor meerdere doelen geschikt is. Het in Arnhem-Zuid gevestigde stadion (geopend in maart 1998 , heeft 160 miljoen gulden gekost. Hoofdhuurder is voetbalclub Vitesse, dat diverse kantoren in gebruik heeft en in het stadion zijn thuiswedstrijden viert. Naast voetbalwedstrijden vinden er zo’n 25 evenementen per jaar plaats. Gelredome nv is een bedrijf met een omzet van ongeveer vijftien miljoen gulden. Het bedrijf heeft achttien mensen in dienst. De dagelijkse leiding is in handen van een tweekoppige directie. De directie wordt gecontroleerd door de Raad van Commissarissen, bestaande uit vertegenwoordigers van Nuon, provincie Gelderland, Gelderse ontwikkelingsmaatschappij (GOM) en Vitesse. Boven de Gelredome nv staat de Stichting Gelredome, eigenaar van het stadion. Ook daarin zitten vertegenwoordigers van Nuon, provincie, GOM en Vitesse.

Hoe is Gelredome in financiële problemen geraakt?

De inkomsten zijn te laag om de uitgaven te kunnen dekken. De problemen zijn al ontstaan tijdens de bouw. Om het stadion te verfraaien, zijn miljoenen meer uitgegeven dan begroot. Meeste pijn doet de zware hypothecaire lening bij een bankconsortium. In de periode van tien jaar moet de directie veertig miljoen gulden aflossen. Dat komt, samen met de rente en overige lasten, ongeveer neer op een miljoen gulden per maand. Daar heeft de directie het geld niet voor. Qua inkomsten is Gelredome daarnaast afhankelijk van de armlastige voetbalclub Vitesse, dat grote problemen heeft de huursom te betalen.

Hoe kan het stadion worden gered?

Op korte termijn moet er geld op tafel komen. De volgende aflossingstermijn van een miljoen gulden aan de banken is in januari. Dat geld is er niet. Is er voor die tijd geen oplossing gevonden, dan zal de directie surseance van betaling moeten vragen. Om de komende tien jaar vooruit te kunnen, zal er een herfinanciering van de zware hypothecaire lening moeten plaatsvinden. Dat komt er op neer dat een partij de bancaire schuld overneemt en Gelredome tegen gunstiger voorwaarden laat betalen. De provincie Gelderland leek die rol op zich te gaan nemen, maar de leden van Provinciale Staten geven daarvoor geen toestemming. Om daadwerkelijk tot in lengte van jaren financieel gezond te kunnen blijven, zal er gebouwd moeten worden rond het stadion. Dat is lucratief voor Gelredome, dat eigenaar is van de grond. Probleem is echter dat de gemeente Arnhem de komende tien jaar geen toestemming geeft rond het stadion te bouwen.

Hoe groot is de kans dat het stadion nog wordt gered?

De situatie ziet er somber uit. Zelfs de directeur heeft begin deze week de moed bijna opgegeven. De provincie doet, met de hulp van de gemeente Arnhem, nog verwoede pogingen het stadion te redden. De hoop is daarbij gevestigd op grote Nederlandse beleggers en de banken. Volgende week zal over het lot van Gelredome duidelijkheid komen. De kans dat het stadion begin volgend jaar failliet gaat, wordt echter met de dag groter.

Wat zijn de consequenties van een faillissement?

In de eerste plaats zijn veel investeerders hun in de bouw van het stadion gestoken geld kwijt. Voorop de provincie. In totaal is er ruim vijftig miljoen gulden belastinggeld voor de realisatie van Gelredome beschikbaar gesteld. 32 miljoen gulden is subsidie, waarvan een deel afkomstig van de Europese Unie. Die Europese subsidie moet de provincie terugbetalen als het stadion over de kop gaat. Van de achtergestelde lening van 25 miljoen ziet de provincie Gelderland geen stuiver terug. Ook de grote bedrijven als Nuon en Ohra kunnen fluiten naar hun centen. Vervelend is het tevens voor founders als Bavaria, Martinair Partyservice en Hago. Die bedrijven hebben, tegen betaling van enkele miljoenen, een tienjarig contract afgesloten met Gelredome. Die overeenkomsten zijn bij een faillissement waardeloos. Alleen de banken lijken zicht te hebben op een teruggave van hun geld. Zij hebben met hun lening van veertig miljoen gulden de eerste hypotheek. Dat wil zeggen dat zij bij verkoop van het stadion, waarvan de geschatte waarde veertig of vijftig miljoen gulden is, als eerste geld ontvangen.

Moet Vitesse bij een faillissement op zoek naar een ander stadion?

Nee, Vitesse zal gewoon in het stadion kunnen blijven voetballen. Afgebroken zal het stadion nooit worden. Zelfs tijdelijke sluiting lijkt niet erg waarschijnlijk, omdat er dan geen inkomsten meer zullen zijn. Een eventuele koper van het stadion zal Vitesse graag binnen de muren houden, aangezien de club voor de meeste inkomsten zorgt. De supporters met een seizoenkaart hoeven zich geen zorgen te maken, want die blijft voor de rest van het seizoen geldig. Ook de logehouders hoeven zich geen zorgen te maken. Zij genieten ‘huurbescherming’ en mogen de sleutel van hun vip-ruimte behouden

Bron: De Gelderlander 7-12-01

Van Hintum kampt met tegenstrijdig gevoel

Hij vond het al een beetje stil worden de laatste maanden. En dacht: “Het wordt saai, ik zit bij de verkeerde club.” Maar na de bliksemtransfer van Ronald Koeman naar Ajax beseft Marc van Hintum (34) weer dat hij voetbalt bij Vitesse. “Dat hebben we ook gezegd tegen Babangida en andere nieuwe jongens. Dit is typisch Vitesse.”

Het seizoen is nog niet halverwege, of Vitesse heeft met Peter Wisgerhof, Edwin Zoetebier en trainer Ronald Koeman al drie mensen verkocht. “Dat is een probleem van een club in financiële problemen”, weet Van Hintum. “Als Vitesse een speler verkoopt, ontstaat er wat ruimte. Er zal geld moeten komen. En als je dan je hoofdtrainer moet verkopen om geld te genereren, dan is dat geen goede situatie.”

Van Hintum kwam in 1997 vol verwachtingen naar Arnhem en kampt nu met gemengde gevoelens. “Als ik kijk naar de doelstelling waarmee ik naar Vitesse ben gegaan, dan word ik niet vrolijk. Maar in al die jaren ben ik van de club gaan houden. Je past jezelf aan. Ik heb het goed naar mijn zin bij Vitesse. En wil er het beste van maken.”

De achtvoudig-international wil niet te rampzalig doen over het vertrek van Koeman. “Ik zal hem missen, zeker als persoon. We hebben samen veel meegemaakt en waren het niet altijd eens. Daar zijn we heel volwassen mee omgegaan en we zijn altijd goed met elkaar verder gegaan.”

“Maar het is eerder een ramp voor de club, qua uitstraling en rust, dan voor de spelersgroep. Er valt iemand weg die in een turbulente periode altijd de rust heeft bewaard. Met Ronald Koeman verliest Vitesse iemand met een internationale uitstraling. Sponsors willen zich binden aan de club, omdat ze zich dan binden aan de naam Koeman. Dat geldt ook voor de supporters, zoals je zondag hebt kunnen zien in Utrecht.”

Daar hoorde Koeman de Arnhemse aanhang hatelijke spreekkoren aanheffen, als dank voor zijn inzet en betrokkenheid in de voorbije twee jaar. ‘Een hele slechte zaak’, meent Van Hintum. Want: “Als Ajax komt, moet je die kans pakken. Je kunt ook begrip hebben voor zijn keuze. En je ook waardering tonen voor wat hij allemaal voor Vitesse heeft gedaan. Hij had al eerder kunnen opstappen.”

Anderzijds kan de linksachter zich wel verplaatsen in de gedachten van de gefrustreerde fans. “De supporters en de sponsors zijn murw gebeukt, als je ook ziet wat hier de laatste 5 jaar allemaal is gebeurd….”

Na de hectische dagen ging Van Hintum snel over tot de orde van de dag. “Koeman heeft anderen meegetrokken op de stroom van zijn onbegrensde ambitie. Hij heeft ons enthousiast gemaakt. Dat we zelf in de spiegel moeten kijken, of we er wel alles aan doen om optimaal te presteren. Maar ik vind dat je als sportman niet afhankelijk mag zijn van de trainer. Ik wil voor mezelf optimaal presteren. Eigenlijk moet het niet uitmaken wie er dan als trainer voor de groep staat.”

De Ossenaar wil niet te ver vooruit kijken. “Ik kan me goed voorstellen dat Vitesse in de winterstop een of meer spelers wil verkopen. Dan zien we wel wat we overhouden. We spelen na de winterstop veel thuis. Als we uit de vier wedstrijden in december negen punten halen, dan is er van alles mogelijk. Koeman heeft een lijn ingezet, daar borduren we nu op voort. Ik heb vertrouwen in dat het goed gaat. Edward Sturing kent de groep goed.”

Tijdens het gesprek zoek Van Hintum zijn woorden voorzichtig. Hij beseft dat uitspraken in Arnhem al snel het predikaat negatief krijgen. “Veel mensen vinden dat je negatief bent, als je realistisch kritisch naar de situatie kijkt”, zegt hij. “Wij lezen toch ook kranten? Ik ben zeer betrokken bij de club, dan weet ik toch ook wat er speelt? Het is gewoon onzin net te doen alsof Vitesse in een fantastische situatie zit. Mijn kritiek is altijd opbouwend bedoeld. Als mensen die scheidslijn niet kunnen zien, dan is dat hun probleem. Misschien wordt dit verhaal me niet in dank afgenomen. Maar ik ben een vrije jongen, wat dat betreft.”

En: “Met wat oudere spelers hebben we de koppen bij elkaar gestoken. We willen het voortouw nemen om ervoor te zorgen dat het niet misgaat. Het oppakken van de handschoen, dat vind ik positief. Mijn clubliefde vind ik ook positief. Ik kan alleen de feiten niet gaan verdraaien.”

Bron: De Gelderlander 6-12-01

Staten steken geen cent meer in Gelredome

Stadion Gelredome in Arnhem hoeft niet te rekenen op een financiële bijdrage van de provincie Gelderland. Een meerderheid in Provinciale Staten wil geen cent meer steken in Gelredome en accepteert de kans dat het stadion failliet gaat. Ook de gemeente Arnhem zal geen geld in Gelredome steken. Evenmin is het mogelijk dat in de komende vijf tot tien jaar het terrein rond het stadion bebouwd wordt met kantoren, een hotel of woningen. Alle collegepartijen in Gelderland (CDA, VVD ChristenUnie en SGP) zijn tegen financiële steun aan Gelredome. Groenlinks was altijd tegen. Alleen de PvdA twijfelt nog. Volgens fractievoorzitter Piet Bijl valt het stadion na een eventueel faillissement in handen van private partijen. “Dan wordt het alleen een voetbalstadion.”

Bron: De Gelderlander 6-12-01

Surseance dreigt voor Gelredome
Provincie wil niet langer investeren
Niemand ziet heil in noodlijdend stadion

De Arnhemse voetbaltempel Gelredome zal deze maand waarschijnlijk al surseance aanvragen, waarna in januari het faillissement zal volgen. De provincie Gelderland weigert nog meer geld in het noodlijdende stadion te steken, zo heeft gedeputeerde J. de Bondt (VVD) gisteren bekendgemaakt.

De Bondt, die namens Gelredome NV, de provincie en de gemeente Arnhem alle onderhandelingen voert, ziet de toekomst voor het multifunctionele stadion uiterst somber in. De directie van Gelredome NV had bij de provincie Gelderland een overbruggingskrediet van drie miljoen gulden aangevraagd om december en januari te kunnen overleven. Nu een meerderheid van de politieke partijen in Gelderland geen heil meer in een nieuwe financiële injectie ziet, betekent dit feitelijk dat het doek is gevallen.

Lening
In totaal heeft Gelredome een nieuwe hypothecaire lening van 60 miljoen gulden nodig om te kunnen overleven. Dit bedrag is noodzakelijk om de oude lening tegen een aanzienlijk lager rentepercentage over te sluiten. Het stadion kan de maandelijkse lasten niet meer ophoesten. Het overbruggingskrediet van drie miljoen was de enige redding om een acuut faillissement te voorkomen.

“Binnen Provinciale Staten was absoluut geen draagvlak meer om opnieuw geld in Gelredome te steken. We zitten er al met 33 miljoen in”, aldus gedeputeerde De Bondt. Volgens De Bondt is het ondenkbaar dat Gelredome de kerstdagen zal overleven: “Het consortium van banken zal bovendien haar condities niet aanpassen, waardoor Gelredome NV vanaf nu haar financiële verplichtingen niet meer kan nakomen.” De gedeputeerde heeft nog gesprekken met nieuwe beleggers, maar hij acht de kans klein dat dat iets oplevert.

Evenals de provincie laat ook Arnhem het stadion in de kou staan. Om de exploitatie in de toekomst zeker te stellen moeten er rondom Gelredome nieuwe bouwinitiatieven worden gecreëerd, maar de gemeente weigert vooralsnog het bestemmingsplan te wijzigen.

Bron: De Telegraaf 5-12-01

Bebouwing rondom Gelredome nodig

Het Arnhemse stadion Gelredome kan alleen overleven met commerciele voorzieningen in de directe omgeving. Dat zegt een woordvoerder van projectontwikkelaar Gelrecity. De projectontwikkelaar heeft een plan klaarliggen voor de bebouwing rond het stadion. Maar zij vindt dat de gemeente en de provincie ook een financiele bijdrage moet leveren. Pas dan is het bedrijf bereid om Gelredome te helpen met een goedkopere lening. Bij de commerciele voorzieningen wordt gedacht aan kantoren, woningen, winkels en entertainmentvoorzieningen zoals een bioscoop.

Bron: TT TVG 4-12-01

Beslissing stadion Gelredome uitgesteld

De provincie Gelderland wil uiterlijk volgende week woensdag duidelijkheid hebben over de toekomst van stadion Gelredome in Arnhem. Gelderland wilde aanvankelijk dinsdag al een akkoord sluiten met banken over het versoepelen van de aflossingsregeling voor leningen aan Gelredome. De provincie zegt meer tijd nodig te hebben voor overleg.

Het multifunctionele stadion kampt met schulden. Als er geen oplossing komt, moet het stadion in januari surseance van betaling aanvragen, verwacht stadiondirecteur P. van Sliedrecht. Volgens de directeur moet de aflossingstermijn worden verlengd van tien naar dertig jaar. De afgesproken termijn is nooit haalbaar geweest, aldus Van Sliedrecht. Gelredome opende in 1998 de deuren.

Volgende week moet duidelijk zijn of de banken instemmen met versoepeling van de voorwaarden. Provinciale Staten van Gelderland moeten dan ook een beslissing nemen over een overbruggingskrediet van 3 miljoen gulden voor Gelredome. Het stadion verzocht vorige week om het krediet om schuldeisers buiten de deur te houden.

Als Gelredome geen extra geld krijgt, raakt het geld in januari op. Volgens Van Sliedrecht zijn de financiële problemen te wijten aan de wurgende leningsvoorwaarden en niet aan de exploitatie van het stadion. Voor volgende jaar staan al weer evenementen op de agenda, aldus de directeur.

Bron: ANP 4-12-01

Jan Streuer ambivalent over Koeman

Technisch manager van Vitesse Jan Streuer is slechts ten dele tevreden over de prestaties van Ronald Koeman als trainer bij Vitesse. “We zijn tevreden over het aantal behaalde punten in de competitie, maar over het vertoonde spel niet altijd”, zegt Streuer. “We hebben het idee dat er meer in de spelersgroep zit dan er tot nu toe uitkwam.” “Ondanks de problemen bij Vitesse had Koeman toch erg veel krediet, ook bij journalisten. Hij was in deze jaren de juiste trainer voor Vitesse”, aldus Streuer.

Bron: TT TVG 4-12-01

Probleem Ajax nu probleem Vitesse

Uit het oog uit het hart, gaat ook op in het betaalde voetbal. ‘Koeman laat de club maar in de steek,’ en ‘Koeman is een @#%$,’ klonken gisteren tijdens FC Utrecht-Vitesse (3-1) de weinig vleiende teksten van de aanhang van de Arnhemse club in de richting van trainer Ronald Koeman.

De man die Vitesse op lovenswaardige wijze door de roerigste tijden wist te loodsen, heeft door zijn overstap naar Ajax duidelijk afgedaan bij de fans, dezelfde aanhangers die Koeman anderhalf jaar geleden tijdens zijn aanstelling bij Vitesse nog luid bejubelden.

Zo gaat dat in een wereld die wordt geregeerd door opportunisme en waar primitieve reacties het gemakkelijk winnen van het gezonde verstand. Natuurlijk had Koeman Ajax kunnen meedelen dat hij zich gevleid voelt door de belangstelling, maar dat hij liever eerst het seizoen afmaakt in Arnhem. Maar wat is zijn perspectief bij Vitesse, waar momenteel alles in het teken staat van bezuinigen? Bovendien heeft Koeman een clausule in zijn verbintenis met Vitesse, die het hem mogelijk maakt tussentijds van club te veranderen.

”Hij zou wel gek zijn geweest, als hij deze aanbieding had geweigerd,” zegt Vitesse-verdediger Marc van Hintum. Weliswaar is in Utrecht officieel nog niets bekend, maar nadat Koeman in de bus zijn spelers op de hoogte had gebracht van de belangstelling van Ajax, wist ook Van Hintum wel genoeg: die is vertrokken.

”Ik betreur het enorm. Wij hadden hem graag tot aan het einde van dit seizoen behouden en zullen hem zeker missen,” zei Van Hintum gisteravond. ”Wij blijven nu met de brokstukken zitten. Maar eerlijk is eerlijk, de situatie bij Ajax is toch veel beter dan bij Vitesse. Hier wordt het allemaal alleen maar minder.”

”Ik denk dat hij ook goed past bij Ajax. Hij heeft er gespeeld en hij kent de stromingen binnen de club. Bovendien kan hij zich geen beter moment wensen om in Amsterdam aan de slag te gaan. Europees zijn ze al uitgeschakeld, dus van die druk heeft hij geen last meer. En slechter dan het nu met Ajax gaat, kan bijna niet.”

Saillant detail is dat Vitesse op 19 december al op bezoek komt in de Arena. Van Hintum: ”Dat wordt een heel speciaal duel. Sportieve wraakgevoelens zullen dan zeker leven.” Aanvoerder Michel Kreek lachend: ”Dan kunnen wij Koeman meteen een pak slaag geven.” Net als Van Hintum is Kreek ‘zeer ontdaan’ door het vertrek van Koeman, maar ook hij kan zijn keus billijken. ”Voor onze supporters is het moeilijker te begrijpen en te accepteren dan voor ons,” aldus de aanvoerder. ”Als je hogerop kunt in het voetbal, doe je dat. Zo werkt dat bij spelers en zo werkt dat bij trainers. Als het erop aankomt kiest iedereen toch voor zichzelf. Bovendien, Koeman heeft zijn ambities om hogerop te komen als trainer nooit onder stoelen of banken gestoken.”

”Hij is het afgelopen anderhalf jaar op een bewonderenswaardige manier overeind gebleven in roerige clubtijden. Hij heeft Vitesse in rustig vaarwater gebracht en gehouden. Ik gun hem deze mooie kans van harte en ik ben zeker niet de enige in de spelersgroep.”

”Al neemt dat niet weg dat het voor Vitesse een ramp is,” vervolgt Kreek. ”Zeker zo midden in het seizoen. Nu wordt het probleem van Ajax ons probleem. Of Koeman klaar is voor Ajax? Hij heeft zich de afgelopen anderhalf jaar een fantastische ambassadeur getoond voor de club. Al is het spel van Vitesse nog niet geweest wat het moet zijn en zoals het ook Koeman voor ogen stond. In die zin heeft hij nog alles te bewijzen, maar dat weet hij zelf ook wel.”

”Hij kan zeker niet tevreden zijn met de sportieve prestaties bij Vitesse,” zegt Van Hintum. ”Al werd het hem niet gemakkelijk gemaakt door alle problemen die opdoemden na het vertrek van voorzitter Karel Aalbers. Sinds die tijd is het hier eigenlijk nooit meer rustig geweest. Al neemt dat niet weg dat hij afgelopen seizoen Europees voetbal had moeten halen.”

Koeman deed er na afloop van het duel met FC Utrecht nog het zwijgen toe. Hij volstond met de opmerking: ”Waar rook is, is vuur.” En over de wedstrijd zelf, tja, daar was hij ook snel over uitgesproken. Hij had zich een mooier afscheid van Vitesse kunnen wensen.

Bron: Parool 3-12-01

Flair en eerzucht typerend voor trainer Koeman

Ronald Koeman (3 wordt hoofdtrainer van Ajax. De van Vitesse overgekomen oefenmeester volgt de donderdag ontslagen Co Adriaanse op. De 78-voudige international voetbalde voor FC Groningen, Ajax, PSV, Barcelona en Feyenoord.

Als trainer heb ik nog niets gepresteerd’, zei Ronald Koeman onlangs in een interview met Voetbal International. Het was een ontboezeming waaruit naast gevoel voor realiteitszin ook zijn ambitie en ongeduld spraken. Vitesse mag hem vanwege zijn aanpak op handen dragen, Ronald Koeman laat zich afrekenen op zijn resultaten.

Het is een eigenschap die hem al die jaren aan de top heeft getypeerd. Koeman was als voetballer een geboren winnaar, een onverzettelijke verdediger met techniek, raffinement en een verschroeiend schot. Gebrek aan snelheid maskeerde hij doorgaans met zijn overzicht en goede timing. Hoewel hij als voetballer licht ontvlambaar was, komt hij tegenwoordig koel en beheerst over. Maar achter het pantser van onverstoorbaarheid laait het vuur van de eerzucht nog steeds hoog op.

Afkomstig uit een sterk noordelijk voetbalgeslacht – vader Martin speelde één keer in het Nederlands elftal, broer Erwin, nu assistent-trainer bij PSV, 31 keer – was het niet verrassend dat Ronald Koeman ook na zijn actieve carrière de band met het voetbal intact liet. Hij wilde niet uitdrijven op de herinneringen aan de hoogtepunten uit zijn loopbaan. De Europese titel met het Nederlands elftal in 1988 en de winst van de Europa Cup met Barcelona in 1992 – dankzij een treffer van Koeman – beschouwt hijzelf als de kroonjuwelen van zijn met lof en roem overladen carrière.

‘Ik voelde me te jong om te gaan golfen’, zei hij over het moment waarop hij besloot voor het trainerschap te kiezen. Feyenoord, waar hij in 1997 afscheid had genomen, wilde hem een jaar later terug halen als assistent-trainer en stelde hem de opvolging van Leo Beenhakker in het vooruitzicht. Koeman verkoos een geleidelijke doorbraak in de schaduw van eerst Guus Hiddink bij het Nederlands elftal en later Louis van Gaal bij Barcelona.

Karel Aalbers, toen nog de Keizer van Vitesse, haalde hem in januari van het vorig jaar weg uit Barcelona. Koeman negeerde het wenkend perspectief van de hoogste trainerspost bij de eeuwig onrustige Spaanse topclub en streek neer in de Hoge Veluwe om de volgende stap in zijn trainerscarrière te zetten.

‘Het enige onrustige dat ik nog in me heb is dat ik wil slagen als trainer’, zei hij vlak na zijn komst in Arnhem. ‘En ik denk dat ik dan beter bij Vitesse kan beginnen dan bij een topclub.’

Vastberaden nam hij de opdracht aan, werkend vanuit een strakke visie waarin inzet en discipline de sleutelwoorden zijn. Hij wilde zich niet spiegelen aan de trainersgrootheden – Michels, Van Gaal, Cruijff, Hiddink – onder wie hij had gewerkt. Hij bekende wel dat ieder van hen hem had beïnvloed, maar dat hij uiteindelijk als trainer, net als voetballer, vooral zichzelf wilde zijn.

Temidden van de politieke onrust die Vitesse de afgelopen twee jaar voortdurend omringde, deed Ronald Koeman geen concessies aan zijn persoonlijkheid. Hij bleef fier overeind in de storm die over de Gelredome raasde, aanvaardde de consequenties van de noodzakelijke bezuiniging met flair en hield zo veel mogelijk vast aan zijn ideeën over aanvallend voetbal. Alleen toen Vitesse begin dit jaar na de winterstop uit acht wedstrijden slechts drie punten haalde, bouwde hij prompt meer zekerheid in.

Grote verrassingen heeft het trainerschap voor hem niet gehad. Wel merkt hij dat de invloed van winst en verlies dieper gaat dan hij als voetballer was gewend. ‘Je bent blijer met een overwinning en teleurgestelder door een nederlaag.’

Zijn ideeën over het spel zijn niet ingrijpend veranderd sinds hij de verantwoordelijkheid heeft over de strategie van het elftal. De beleving van de wedstrijd, zoals hij die als speler onderging, staat nog steeds centraal in zijn tactiek.

Dat een topclub op zijn weg zou komen was een zekerheid. Dat dat nu al gaat gebeuren moet ook hem hebben verrast. Maar hij is er de man niet naar om zich door zijn nieuwe uitdaging te laten verontrusten. ‘Bij Ajax moet je kampioen worden’, zei hij toen werd benoemd bij Vitesse. ‘Word je geen kampioen dan heb je het gewoon niet goed gedaan. Dat is keihard, maar het is wel de realiteit.’

Bron: De Volkskrant 3-12-01

Koeman vertrekt met stille trom

Met trompetgeschal werd Ronald Koeman twee jaar geleden binnengehaald, met stille trom vertrekt hij uit Arnhem. In zijn afscheidswedstrijd leed de trainer van Vitesse een nederlaag bij FC Utrecht: 3-1.

Over zijn vertrek naar Ajax wilde Ronald Koeman gistermiddag nog steeds niets kwijt. “Ik zit hier als trainer van Vitesse en ik praat alleen over de wedstrijd”, sprak Koeman na afloop. Een dag eerder had hij de selectie van Vitesse op de hoogte gesteld van het Amsterdamse aanbod. Na zijn afscheidswedstrijd vertrok de coach door de zijdeur, in afwachting van de gesprekken tussen Ajax en Vitesse. Daarin werd gisteravond uitsluitend gesproken over de hoogte van de afkoopsom.

Ontkennen wilde Koeman niks. “Waar rook is, is vaak vuur”, waren zo ongeveer de enige woorden die hij wilde uitspreken over zijn vertrek naar met Ajax. Zo lang de besturen van beide clubs niet zijn uitgespeeld, zwijgt de bijna ‘beursgevoelige’ Koeman in alle talen.

Voorzitter Jos Vaessen van Vitesse kondigde gistermiddag lange gesprekken aan. “Het is niet zo dat wij op de knieën gaan als Ajax een keer blaft. We gaan vanavond praten, maar het kan wel tot diep in de nacht duren. Behalve Ajax en Koeman is het van net zo groot belang wat Vitesse wil.”

Intussen is de overstap van Koeman onomkeerbaar. “Op welk veld ik maandag sta? Misschien wel op geen enkel veld”, dacht de trainer. Dat is niet onmogelijk. Op het veld van Vitesse heeft hij niet veel meer te zoeken. Koeman heeft immers aangegeven naar Ajax te willen, een weg terug is voor niemand wenselijk.

Gezien de haast van de Amsterdamse club is de overstap een kwestie van uren of dagen. Voor het eerstvolgende duel van Ajax, morgenavond tegen Fortuna Sittard, zal de overeenkomst te kort dag zijn.

Vitesse rekent al niet meer op Koeman en zal assistent Edward Sturing vandaag al vast de touwtjes in handen geven. Over vier dagen wacht immers de volgende wedstrijd, thuis tegen De Graafschap.

Het keurslijf van zwijgzaamheid, waarin Koeman zich heeft verstopt, past hem in het geheel niet. Doorgaans is hij openhartig, direct en standvastig. De voorbije twee jaar sprak hij zelfs met respect over zijn contract tot medio 2002 met Vitesse.

De voorbije vijf seizoenen maakte nooit een trainer zijn klusje af in Arnhem. Ronald Spelbos, Leo Beenhakker, Henk ten Cate, Arthur Jorge en Herbert Neumann gingen hem om uiteenlopende redenen voor.

Als het aan de gisteren aanwezige Arnhemse supporters ligt, vertrekt Koeman direct naar Amsterdam. Voor aanvang van zijn laatste wedstrijd als hoofdcoach kreeg hij de volle laag. “Ik ben wel eens door supporters uitgescholden, maar nog nooit door de supporters van twee ploegen”, sprak Koeman droog.

Volgens de trainer was er ondanks de aanzwellende geruchtenstroom wel degelijk sprake van een ‘normale voorbereiding’ op de wedstrijd bij FC Utrecht. Ook al moet het voor de spelers een vreemde wetenschap zijn te spelen onder een trainer die een dag later naar een andere club kan vertrekken.

Mogelijk lag daar de achtergrond van de emotionele uitbarsting bij Vitessenaar Diarra. Hij was een van de beste spelers op het veld. Na een terechte gele kaart vroeg hij tien minuten voor tijd furieus om een tweede. Scheidsrechter Van Dijk stuurde hem na een ongecontroleerde woede-uitbarsting terecht weg.

Dat had hij na drie minuten ook met Zwaanswijk kunnen doen. De Utrechtse verdediger trok de doorgebroken Sikora neer en kwam weg met een gele kaart. Vitesse was veel beter in de openingsfase, maar had Diarra nodig om gelijke tred te houden. Tegen de verhouding in scoorde Gluscevic: 1-0. Uit een hoekschop van Martel kopte Diarra de gelijkmaker binnen: 1-1.

In de tweede helft beslisten Tanghe (2-1) en opnieuw Gluscevic (3-1) het aantrekkelijke duel in het nadeel van de scheidende trainer Koeman. Vitesse zakt door de nederlaag naar de zevende plaats op de ranglijst. Een positie die de club ook bij de komst van de trainer innam.

Bron: De Gelderlander 3-12-01

Ajax kiest voor Krol naast Koeman

Wanneer Ajax-directeur Arie van Eijden afgelopen nacht tot overeenstemming is gekomen met Vitesse-voorzitter Jos Vaessen over de afkoopsom voor trainer-coach Ronald Koeman, hoopt Ajax vanochtend voor de start van de beurs om half negen een totaal nieuw technisch plaatje te presenteren.

Naast hoofdtrainer Ronald Koeman zal Ruud Krol deel uitmaken van dat plaatje. De Amsterdammer is al benaderd en zal zijn assistentschap bij Oranje moeten neerleggen om als tweede trainer terug te keren naar Ajax, waar hij als speler ooit furore maakte. Partijen waren gisteravond nog in onderhandeling. Ajax hoopt de tandem Koeman-Krol desondanks vandaag in de Amsterdam ArenA te presenteren, waarna ze hoogstwaarschijnlijk morgen al op de bank zitten in de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard.

De huidige assistent Peter Boeve, die zaterdag en zondag samen met Leo van Veen de training leidde, zal met de eventuele komst van Ruud Krol overbodig worden bij het eerste elftal. Boeve kreeg gisteren te horen dat in dat geval op zijn aanwezigheid geen prijs meer wordt gesteld.

Zowel de spelersgroep van Ajax als van Vitesse is al op de hoogte gesteld van de ontwikkelingen. Leo Beenhakker sprak de selectie in Amsterdam zaterdagochtend toe en bevestigde de wens om Koeman naar Ajax te halen. De trainer van Vitesse lichtte zijn spelers in voor de verloren wedstrijd tegen FC Utrecht.

Bron: De Telegraaf 3-12-01

Galgenmaal smaakt slecht

Nu alles klopt bij FC Utrecht, stoomt de ploeg van Frans Adelaar gedecideerd op naar de subtop. Het heerlijke middagje in de Galgenwaard eindigde met een 3-1 zege op Vitesse, dat daarmee slecht afscheid nam van Ronald Koeman. De opvolger van Co Adriaanse beet zijn tong af, want hij kon en mocht nog niets zeggen over zijn overgang naar Ajax. “De berichten verbazen me niet. Waar rook is…”, maakte hij niettemin duidelijk dat hij deze week aan de volgende stap in zijn loopbaan begint.

Robert Roest zorgt voor alarm bij het doel van Vitesse, dat gisteren verdiend met 3-1 verloor van FC Utrecht. Gestoken in een parka, het kraagje omhoog, volgde Koeman negentig minuten staand de verrichtingen van de ploeg, die hij de laatste anderhalf jaar knap door zwaar weer loodste. Maar Vitesse is nog niet zover als hij eigenlijk wel had gewild. Qua resultaat is er momenteel niet eens veel te zeggen, maar de vertoningen zijn nog lang niet constant genoeg.

Gisteren begon Vitesse sterk. Het kwam met 1-0 achter door Gluscevic maar haalde door een prachtige gelijkmaker van Diarra met 1-1 de rust. Na de pauze kwam FC Utrecht in de sfeervolle Galgenwaard op volle toeren. De Utrechtse teamgeest, inzet, het collectief; het werd Vitesse uiteindelijk allemaal teveel. Tanghe uit een vrije trap en andermaal Gluscevic zorgden voor een eerloos einde aan de Arnhemse loopbaan van Koeman.

Jammer, want hij had beter verdiend. Ook al trapte preses Jos Vaessen van Vitesse na afloop nog even op de rem. “Ronald heeft een gesprek met Ajax gehad, want wij hebben hem donderdag toestemming gegeven. Maar wij wilden niet met Ajax praten voordat we het duel met Utrecht hadden afgewerkt. De kans is groot dat het doorgaat, maar Ajax moet niet denken dat ze voor een dubbeltje op de eerste rij kunnen zitten. Ze moeten de boel ook niet overhoop gooien bij Vitesse. Het moet een nette, zakelijke en correcte deal zijn. Het is niet zo, dat wij meteen gaan liggen als Ajax blaft.”

Ajax mocht vannacht de laatste plooien, in de vorm van een afkoopsom, gladstrijken. Ook al mag dat nog wat schermutselingen met zich hebben meegebracht, in de spelersgroep van Vitesse leefde men allang met de realiteit dat Koeman verloren was voor de club. “Wij lezen kranten en kijken ook tv”, bleek Michel Kreek ondanks het zwijgen van Koeman precies op de hoogte.

“Het lijkt mij wel duidelijk hoe de vlag ervoor hangt. Wij nemen hem niks kwalijk. Iedereen kiest voor zichzelf op het moment, dat je een stap hoger kunt. Als het erop aankomt, kiest iedereen daar nu eenmaal voor. Het zal wel snel officieel worden. Jammer voor ons, zo midden in het seizoen. De problemen van Ajax worden zo de problemen van Vitesse. Ronald heeft ons niets gezegd, maar het ging er aan toe zoals dat in het voetbal altijd gaat: iedereen dolde er mee op de training al.”

Bovendien volgde zaterdag al een gesprek met spelersgroep en technische staf. “Het grootste deel van de selectie zal zijn vertrek betreuren”, vervolgde Kreek. “Ronald is anderhalf, twee jaar een fantastische voortrekker geweest bij Vitesse. Qua spel en resultaat gaat het hier nog niet helemaal als voorzien. Daarom zal hij zich ook bij Ajax als trainer eerst nog dienen te bewijzen. Wat betreft de financiële situatie leven wij al een tijdje met de zorgen. Dat de trainer nu weggaat, is voor Vitesse een groter probleem. De nieuwe man wordt de zesde in vijf jaar. Al was het de laatste tijd wat rustiger: ook daar wen je op gegeven moment wel aan.”

FC Utrecht – Vitesse 3-1 (1-1). 21. Gluscevic 1-0, 39. Diarra 1-1, 49. Tanghe 2-1, 80. Gluscevic 3-1. Scheidsrechter : Van Dijk. Toeschouwers: 13.500. Rode kaart: 85. Diarra (Vitesse) 2x geel. Gele kaart: Zwaanswijk, Gluscevic (FC Utrecht), Van Hintum, Laros (Vitesse).

Bron: De Telegraaf 3-12-01

Pijnlijk afscheid Koeman

Stoïcijns stond Ronald Koeman, uitgejouwd door zijn eigen supporters, 90 minuten lang aan de rand van de dug-out in stadion Nieuw-Galgenwaard. Armen gekruist op de borst, kraagje van de modieuze jas omhoog tot diep in de nek en licht wiebelend van het ene op het andere been.

Als een veldheer volgde hij met scherpe blik de verrichtingen van Vitesse in het boeiende duel met FC Utrecht. Met zo nu en dan een kordate aanwijzing naar een van zijn spelers of een mismoedig schudden van het hoofd wanneer er op het veld weer eens wat fout ging.

Alleen aan de kwetsende spreekkoren van de teleurgestelde Arnhemse aanhang was te merken dat Koeman bezig was aan zijn laatste wedstrijd als trainer-coach van Vitesse. Vandaag hoopt Ajax hem als opvolger te presenteren van de donderdag ontslagen Co Adriaanse. Voorwaarde is wel dat Ajax en Vitesse het eens worden over een afkoopsom.

Koeman zelf zweeg, zowel vóór als na de 3-1 nederlaag tegen FC Utrecht. ,,Ik kan daar niets over zeggen”, reageerde de oud-international op zijn overstap naar Amsterdam. Op geamuseerde toon: ,,Ik wil de geruchten niet ontkennen. Waar rook is, is vuur, maar het is nog te vroeg voor officiële mededelingen. Daarom wil ik niet zeggen waar ik vandaag train, in Arnhem of in Amsterdam. Misschien sta ik wel nergens op het veld en heb ik als trainer gewoon een vrije dag.”

Onbedoeld nam de oud-international daarmee al een voorschot op de officiële presentatie vandaag in de Arena. Zelf is hij al helemaal `rond’ met Ajax, maar de clubs zijn er nog niet uit. Vitesse verlangt een forse afkoopsom van de Amsterdammers, maar weigerde daar vóór de wedstrijd tegen FC Utrecht over te onderhandelen.

,,Wij hebben Koeman donderdag toestemming gegeven met Ajax te praten”, erkent voorzitter Jos Vaessen. ,,Maar wij hebben nog niet met die club gesproken. Ik heb meteen gezegd dat ik de voorbereiding op de wedstrijd tegen Utrecht, toch altijd al een beladen duel, niet wilde verstoren en dat ik eventueel pas na zondagavond tien uur beschikbaar ben.

,,Natuurlijk is de kans groot dat Koeman vertrekt, maar op welke termijn en tegen welke condities is nog onbekend. Eerst moet daar een goed en zakelijk onderhoud met Ajax over komen. Ze moeten niet denken dat ze voor een dubbeltje op de eerste rij kunnen zitten. Ajax heeft bij Vitesse de boel flink overhoop gehaald met de plotselinge belangstelling voor Koeman. Ze zijn daardoor verplicht de zaak fatsoenlijk af te handelen.”

Voor de spelers van Vitesse staat het vertrek van hun trainer-coach vast. Aanvoerder Michel Kreek ontkende in Nieuw-Galgenwaard echter dat Koeman zijn tussentijds opstappen al heeft bevestigd binnen de groep. ,,We hebben hem wel een beetje gedold, maar daar reageerde hij heel professioneel op. Alleen de wedstrijd tegen Utrecht telde voor hem. Hij heeft verder niets over Ajax gezegd. Maar natuurlijk gaat hij naar Amsterdam. Wij lezen ook kranten en kijken ook naar de televisie. Koeman is de enige kandidaat bij Ajax. Het zal er wel mee te maken hebben dat Ajax een beursgenoteerd bedrijf is dat het nieuws nog niet officieel naar buiten is gebracht.”

Kreek is niet blij met Koemans vertrek. ,,Voor Vitesse is het sneu. Hij heeft hier met bewonderenswaardige inzet gewerkt. Gemakkelijk was dat niet, want de club heeft een roerige periode achter de rug. Koeman is altijd rustig en zichzelf gebleven. Hij ligt erg goed binnen de spelersgroep. Maar we gunnen hem allemaal deze kans. Hij heeft nooit een geheim gemaakt van zijn ambities. Daarom vind ik het logisch dat hij deze mogelijkheid aangrijpt een stapje hogerop te komen.”

De aanvoerder van Vitesse heeft nog geen idee wie Koeman op moet volgen in het Gelredome. ,,Er worden al wat namen gefluisterd, zoals die van Martin Jol en Johan Neeskens, maar ik kan niet beoordelen wat daar van waar is. Het kan ook dat assistent Edward Sturing het tijdelijk overneemt. We zien wel.” Ook Vaessen weigerde vooruit te lopen over Koemans opvolging. ,,Zo ver zijn we helemaal nog niet. Dat is pas fase twee. Eerst moet het eventuele vertrek van onze trainer goed en fatsoenlijk worden afgewerkt. Maar ook als dat snel gebeurt, nemen we geen overhaaste besluiten. Over drie weken begint de winterstop. Tot die tijd komt het echt wel in orde met Vitesse. We hebben voldoende kwaliteit binnen onze technische staf.”

Bron: AD 3-12-01

Koeman danst handig om het nieuws heen

Terwijl Ronald Koeman zich na de 3-1 nederlaag tegen FC Utrecht op de vlakte hield over zijn toekomst (‘waar rook is, is. . .’), bereidde de vijandige aanhang hem alvast voor op zijn overgang naar Ajax. Met het lied ‘En Ronald Koeman is een @#%$ olé olé’, gevolgd door ‘Er staat een @#%$ in de gang en dat is Koeman’ lieten ze hem weten dat de vuren waarvoor hij bij Vitesse heeft gestaan, niet de heetste van zijn loopbaan zullen zijn.

Koeman beheerste zich. Over de spreekkoren wenste hij net zo min te spreken als de locatie van het trainingsveld waarop hij vanochtend zal verschijnen. Gedisciplineerd, koeltjes, maar niet onvriendelijk omzeilde hij alle vragen over de transfer. Er is hem toestemming verleend te praten met Ajax, liet Vitesse-voorzitter Jos Vaessen weten. Maar Koeman verkoos de stilte. ‘Misschien sta ik maandag wel helemaal niet op een trainingsveld.’

Over de wedstrijd wilde Koeman spreken, alsof het een gewoon competitieduel tussen twee subtoppers betrof en niet zijn laatste optreden met Vitesse. Hij had Utrecht na twintig minuten met geluk op voorsprong zien komen waarna de thuisclub het initiatief in handen kreeg. Vitesse liet zich terugdringen en creëerde nauwelijks kansen. Gluscevic scoorde tweemaal voor Utrecht, Tanghe een keer. Diarra maakte de enige tegentreffer. ‘We mogen blij zijn dat het daarna bij 3-1 blijft’, aldus Koeman.

Het gecontroleerde optreden van Koeman na de wedstrijd zal Ajax hebben gesterkt in zijn overtuiging dat hij de meest geschikte kandidaat is om de Adriaanse op te volgen. De Groninger zoekt de confrontatie niet, zoals de Amsterdammer steevast deed, maar beweegt zich als een mondige diplomaat door de voetbalwereld. Hij is de redelijkheid zelve.

Die karaktertrek heeft hem instaat gesteld twee ongekend roerige jaren bij Vitesse te doorstaan. Voorzitter Aalbers werd weggestuurd, de FIOD verrichtte onderzoek naar mogelijke fraude met transfers, de licentie dreigde te worden afgenomen en er moesten spelers in de verkoop.

Ook het spel van de Arnhemmers beantwoordde niet aan de hooggespannen verwachtingen. Eenmaal werd deelname aan de Champions League op de laatste competitiedag verspeeld, eenmaal plaatsing voor de UEFA Cup.

‘Koeman is een fantastische voortrekker geweest bij alle problemen die zich buiten het veld hebben afgespeeld’, vindt Vitesse-aanvoerder Michel Kreek. ‘Als trainer moet hij zich nog bewijzen. Maar dat weet hij zelf ook.’

Voor Ajax lijkt Koemans persoonlijkheid zwaarder te wegen dan zijn erelijst als coach. En dat is nauwelijks verwonderlijk. Als geen ander is hij voorbestemd op het vak van toptrainer. Zijn spelersloopbaan heeft hem acht landstitels opgeleverd en langs clubs als Ajax, Feyenoord, PSV en Barelona geleid. Als trainer heeft hij KNVB-cursussen doorlopen, maar ook gewerkt bij Barcelona en het Nederlands elftal. Michels, Cruijff, Hiddink, De Mos, Van Hanegem, Van Gaal, Beenhakker, hij heeft ze allemaal van nabij meegemaakt.

Voor Ajax zal ook tellen dat Koeman, veel meer dan bijvoorbeeld Frank Rijkaard of Ruud Gullit, een brug slaat tussen de twee kampen die elkaar de afgelopen jaren met groeiende heftigheid hebben bestreden: de praktijkjongens, onder aanvoering van Cruijff, en de schoolmeesters, met voormalig bondscoach Van Gaal aan het hoofd.

Beide kampen hebben hun stempel op Ajax gedrukt. Koeman, die golft met Cruijff en Van Gaal (maar nooit tegelijkertijd), heeft het in zich om twee tradities te laten samenvloeien. (Koeman had ooit zelfs voor Adriaanse een aardig woord over. Drie jaar geleden zei hij tijdens zijn KNVB-opleiding: ‘Hij heeft groot gelijk als hij zegt dat een goede voetballer niet meteen een goede trainer is.’)

In de wetenschap dat de weg der geleidelijkheid voor Koeman naar de top leidt, hebben zijn spelers in gedachten al afscheid genomen. Zijn gaan er vanuit dat hun trainer zijn contract, dat loopt tot het einde van dit seizoen, niet uitdient. De overgang naar Ajax ligt voor hand, vinden ze. PSV en Feyenoord zijn ook na dit seizoen voorzien van een trainer. Koeman heeft herhaaldelijk laten weten in het buitenland alleen bij Barcelona te willen werken. Ook die club is bezet.

De spelers betreuren zijn mogelijke vertrek, al is er wel begrip. Kreek: ‘Iedereen zou het doen. Hij krijgt de kans een stap hogerop te maken. Maar voor ons is het jammer. Als er een nieuwe trainer komt, is dat voor ons de zesde in vijf jaar tijd.’

Bron: De Volkskrant 3-12-01

Vitesse heeft geld voor externe trainer

Edward Sturing, de voorlopige trainer van Vitesse, zal tot de winterstop geen nieuwe assistent bij zijn elftal betrekken. Hersteltrainer Frits van den Berk schuift een plaatsje op en Abe Knoop blijft keeperstrainer. Blijft Sturing langer, dan wil hij wel een eigen technische staf aanstellen. “Dat zou ik er een assistent bij willen. Wie, is nogal voorbarig, maar het moet geen jaknikker worden. Dat ben ik ook niet. Ronald Koeman en ik hadden ook onze meningsverschillen. Hij wilde niet anders en zo hoort het ook. Het bestuur van Vitesse ontkende gistermiddag dat geld om een externe trainer aan te trekken, sowieso niet voorradig is. Voorzitter Jos Vaessen: “De afkoopsom die we van Ajax hebben gekregen, kunnen we daarvoor gebruiken.” Hij wilde niet ingaan op de hoogte van het bedrag en het financiële voordeel. Niet het gehele salaris van de trainer kwam voor rekening van de club. Hoofdsponsor Nuon betaalde een wezenlijk deel (portretrechten) bij en is daar nu ook van af.

Bron: De Gelderlander 3-12-01

Sturing krijgt alle vertrouwen: tot de winter…

De trainer is weg, leve de nieuwe trainer. Ronald Koeman was nog geen 24 uur vertrokken uit Arnhem of Vitesse sprak de prikkelende veronderstelling uit dat het zonder hem nog wel eens beter zou kunnen uitpakken. “We hebben er het volste vertrouwen in dat we zonder Ronald Koeman hetzelfde of meer kunnen halen. Qua punten zat het wel goed. Maar de doelstelling om het aantrekkelijker te maken, kwam er niet uit”, zei technisch-manager Jan Streuer, die daarmee de voorlopige opvolger Edward Sturing meteen opzadelde met een enorm verwachtingspatroon. Wat vreemd kwam het wel over: de assistent werd voor de tweede maal gelanceerd als interim-trainer. “Wij hebben het volste vertrouwen in hem”, beweerde preses Jos Vaessen. Maar dat duurt tot de winterstop. Dan heeft Vitesse genoeg tijd gehad om te bezien of er alsnog een interne danwel externe hoofdtrainer moet komen.

Edward Sturing stemde ermee in. Vier wedstrijden in drie weken. “Geen proeftijd”, benadrukte Vaessen. Maar onderhand moet Sturing zich wel waarmaken. Eigenlijk, beaamde hij de stelling met een knik, wordt er misbruik gemaakt van zijn clubliefde. “Ja. Maar ik vind het mijn plicht om erin te stappen. Had ik dan nee moeten zeggen, terwijl ik de ambities heb om hoofdtrainer te worden?”

Twee jaar geleden was het anders. Herbert Neumann de laan uit, Sturing en Jan Jongbloed aan het roer. Acht duels veertien punten. Koeman kwam en de rechtsback van weleer was blij dat hij er vanaf was. “Maar nu heb ik er juist zin in.”

Hij is er klaar voor, Edward Sturing. 38 jaar, even oud als Koeman. “Dus ik hoop dat ik straks tot de kandidaten behoor.” De twee jaar onder de naar Ajax vertrokken trainer hebben hem rijper en wijzer gemaakt. Bovendien haalde hij zijn diploma. “Ik ben voor een moeilijke situatie geplaatst. Hoofdtrainer van Vitesse worden zou ik enorm leuk vinden. Die vier duels tot de winter kan ik in ieder geval als ervaring gebruiken. Daarna zijn er altijd nog meer clubs dan Vitesse.”

Om de rust niet te veel te verstoren, verandert Sturing niets. “Niet in de technische staf en niet in de selectie van 24 man. De groep heeft al een aardige knal gehad.” Hij denkt niet, dat er ‘ratten’ tussen zitten die de moeilijke overgang van assistent naar hoofdtrainer zullen ondermijnen. “Maar het is een illusie te denken dat ik de ploeg binnen een paar weken aantrekkelijker kan laten spelen. Daar heb ik met Ronald al twee jaar aan gewerkt.”

Hij zal dan ook vooral gewogen worden op zijn werkwijze met de voetballers, van wie sommigen nog met hem hebben gespeeld: een examen op basis van spel en punten zou wat oneerlijk zijn. Koeman liet Vitesse achter op precies dezelfde plek, als waar deze zich twee jaar geleden bevond: de zevende. “Koeman heeft hier fantastisch gewerkt. Hij heeft heel veel respect en krediet opgebouwd. Ieder ander had het gegarandeerd heel moeilijk gehad”, weet Streuer. Maar: “Wij denken dat er meer inzit. Ik ben er 100% van overtuigd dat de spelers beter kunnen dan ze hebben laten zien.” Want: “De kwaliteiten van een trainer weeg je door te kijken of hij eruit haalt wat erin zit. Ik denk dat er vaak te grote verwachtingen zijn van de grote namen: bij Rijkaard, Gullit en Koeman zie je wat dat betreft hetzelfde.”

Misschien werken grote namen soms ook wel verlammend. “Het is een raar verhaal. Hoe het komt, kan ik niet precies zeggen. Mogelijk komt het er met een andere trainer juist wel uit. Al moet ik zeggen dat Koeman het maximale gedaan heeft en de spelers zich goed voelden.”

Het leidde niet tot twee deelnames aan de Champions League, en net zomin tot de bekerfinale, zoals de technisch-manager graag had gezien. Ook het weinig geslaagde aankoopbeleid (Peeters/Cornelisse/Pothuizen en in latere tijden van nood nog Claessens/Babangida) mag niet Koeman alleen worden aangerekend. “Dat is óók onze fout.” Alleen met Zoetebier hoefde Vitesse geen geduld te hebben, maar die is al weer vertrokken.

Koeman neemt vooralsnog niemand mee naar Ajax. Vaessen: “Al werd er wel gegrapt of ik er in de onderhandelingen niet voor kon zorgen dat Peeters naar Ajax ging en Machlas in ruil daarvoor werd teruggehaald.” Sturing is ervan overtuigd, dat Koeman het maakt bij Ajax, maar koppelt er aan de vooravond van een onderling duel een zelfverzekerde vergelijking aan vast. “Ajax is een moeilijke club. Of hun selectie beter is dan die van ons, weet ik niet. Maar Vitesse heeft wel meer potentie.” Alleen blijft het de vraag of Sturing die na de winter er zelf uit mag halen.

Bron: De Telegraaf 3-12-01

Directeur Van Sliedrecht: redding Gelredome mislukt

Het herfinancieringsplan van de provincie Gelderland om het Arnhemse stadion Gelredome te redden, dreigt op een mislukking uit te lopen. Volgens stadiondirecteur P. van Sliedrecht lijkt ook voor het vorige week gevraagde overbruggingskrediet van drie miljoen gulden geen meerderheid te vinden in Provinciale Staten, waardoor in januari surseance van betaling aangevraagd moet worden. Van Sliedrecht trekt die conclusie na een gesprek dat hij gisteren had met gedeputeerde J. de Bondt (VVD). “Ik zie geen mogelijkheden meer om het stadion te redden nu de provincie niet thuis geeft. Tot de kerst hebben we nog geld.” GS zien nog wel mogelijkheden om het stadion te redden. Volgens financieel topambtenaar W. Pardijs spreekt de provincie deze week nogmaals met de banken over een versoepeling van de leningsvoorwaarden. Ook vindt er nog overleg plaats met private investeerders.

Bron: De Gelderlander 3-12-01

Dramatische nederlaag voor Vitesse

Vitesse heeft zondag met 3-1 verloren van FC Utrecht. Het is voor de Arnhemmers de derde nederlaag dit seizoen. Utrecht was, met name in de tweede helft, veel sterker dan Vitesse. De eerste twintig minuten speelde Vitesse erg sterk. Tegen de verhouding in kwam Utrecht echter op een 1-0 voorsprong, waarna de thuisploeg het heft in handen nam. Drie minuten voor rust bracht Diarra Vitesse terug in de wedstrijd, maar Utrecht bleek in de tweede helft veel sterker dan Vitesse.

Na rust beslisten Stefaan Tanghe en Igor Glusevic het duel. Vlak voor tijd kreeg Diarra zijn tweede gele kaart. Stefaan Tanghe buitte het overwacht van de thuisploeg uit door in de vijfde minuut na rust een vrij trap prachtig achter doelman Van Fessem te schieten. Igor Glusevic kreeg na de 2-1 enkele goede kansen en tien minuten voor tijd besliste de Joegoslaaf het duel definitief. Vitesse kreeg in de tweede helft slechts een kans, maar Mahamdou Diarra raakte de lat. Ronald Koeman, die waarschijnlijk voor het laatst als trainer van Vitesse in actie kwam, werd voor aanvang van het duel door de Vitesse-aanhang uitgefloten en uitgejoeld.

Bron: TT TVG 2-12-01

Sikora: ‘Collectief gefaald na 1-0’

Vitesse heeft zondag met 3-1 verloren van Utrecht, nadat de Arnhemmers de thuisploeg de eerste twintig minuten totaal overrompelden. “De twintig minuten hebben gewoon heel erg goed gevoetbald, maar daarna hebben we collectief gefaald. Dat heeft verder niks te maken de geruchten rond een overgang van Koeman naar Ajax”, aldus Vitesse-aanvaller Victor Sikora.

“Na de treffer van Utrecht gaat het publiek erachter staan en dan voetbal je tegen tienduizend man. De druk die zij dan geven wordt zo groop. Maar ik moet zeggen dat die scheids ook erg slecht was, hoor”, zo vond Sikora.

Bron: TT TVG 2-12-01

Sturing voornaamste kandidaat bij vertrek van Ronald Koeman

Als Ronald Koeman zondag voor de laatste keer op de bank zit bij Vitesse, is Edward Sturing de voornaamste kandidaat om hem op te volgen. Gezien de financiële situatie bij Vitesse kan de tijdelijke oplossing wel eens een lange looptijd hebben.

Bij een snel vertrek van Ronald Koeman, zal Vitesse niet op korte termijn een opvolger van buitenaf zoeken. Het is gezien de deplorabele financiële staat waarin de club verkeert, zelfs niet uit te sluiten dat Vitesse de vacature voor langere termijn intern oplost.

Daarbij lijkt de voornaamste rol te zijn weggelegd voor Edward Sturing. Saillant is dat de huidige assistent van Ronald Koeman ook diens voorganger was. Ronald Koeman trad op 4 januari 2000 in dienst bij Vitesse. Het verzoek om eerder te komen, legde hij naast zich neer. Koeman oriënteerde zich in de maanden november en december, waarna hij in het nieuwe jaar de tandem Edward Sturing/Jan Jongbloed opvolgde.

Dat duo nam destijds noodgedwongen door het vroegtijdige vertrek van Herbert Neuman de honneurs waar. Sturing en Jongbloed leidden de ploeg gezamenlijk naar vier overwinningen, twee nederlagen en twee gelijke spelen. Tot opluchting van Sturing kwam er toen een einde aan zijn interim-periode.

Sturing erkende na afloop ruiterlijk dat hij zich had verkeken op de zware druk van het hoofdtrainersschap en was blij terug te kunnen keren in de luwte. Inmiddels voelt de Eerbeker zich rijper en beter in staat om als hoofdcoach op te treden.

Vitesse zal dan ook zeer waarschijnlijk bij hem uitkomen. De club wil absoluut geen overhaaste beslissingen nemen als het om het aantrekken van trainers gaat. Daarbij komt dat een vroegtijdig vertrek van Koeman de Arnhemse club financieel gewin oplevert. Vitesse zal een forse afkoopsom bedingen van Ajax en kan de zware salarispost van Koeman schrappen op de post uitgaven.

Zonder externe opvolger levert dat de club een voordeel op van enkele miljoenen guldens. Geld dat onder de huidige omstandigheden niet besteed kan worden aan een nieuwe trainer. Voor het imago van de club is het vertrek van Koeman een slechte zaak en de positie van Sturing een ondankbare. Hoewel geliefd bij supporters zal de oud-speler alleen middels prestaties de twijfels kunnen wegnemen.

Het is per definitie moeilijk om als assistent hoofdtrainer te worden. Sturing ontbeert het gezag en de uitstraling van Ronald Koeman en zal zich wanneer hij wordt gevraagd, goed moeten buigen over de invulling van de ‘nieuwe’ technische staf.

Op korte termijn zijn verschillende mogelijkheden denkbaar. Voor de laatste vier duels kan Sturing samen met hersteltrainer Frits van den Berk en keeperstrainer Abe Knoop door. Die combinatie lijkt echter te licht. Door een nieuwe tandem aan te gaan met oud-international Jan Jongbloed, wint de technische staf als geheel aan ervaring en natuurlijk gezag.

Andere opties zijn er ook. Jong Vitesse-trainer Mike Snoei, bezig met de cursus trainer/coach betaald voetbal, zou als assistent kunnen optreden. Hij heeft een goede reputatie binnen de club, loopt momenteel al stage bij Vitesse en is in die hoedanigheid ook aanwezig op het veld.

De toevoeging van jeugdtrainer Theo Bos is eveneens een serieuze optie. Bos en Sturing kennen elkaar als voormalig ploeggenoten en collega’s van haver tot gort en hebben een utstekende band.

De technische leiding van Vitesse, bestuurslid Herman Veenendaal en technisch manager Jan Streuer, zal zich snel buigen over de mogelijkheden. In de wetenschap dat de tijdelijke keuze die nu op stel en sprong wordt gemaakt, wel eens een lange looptijd kan hebben.

Bron: De Gelderlander 1-12-01

De tijd begint te dringen voor Didier Martel

Didier Martel (30) speelt weinig bij Vitesse en binnenkort misschien helemaal niet meer. Engeland lonkt voor de artiest uit Frankrijk, maar eerst wacht FC Utrecht. “Zonder vertrouwen ben ik een andere speler.”

Flegmatiek en flamboyant, heet Didier Martel te zijn. Hij speelt zijn eigen wedstrijden en gaat zijn eigen gang. Een goddelijke gang als het om voetballen gaat, maar vaak is hij gewoon bankzitter bij Vitesse.

“Dat is de beslissing van de trainer”, zegt de Fransman, “en die moet ik accepteren.” Didier Martel worstelt met vraagstukken die op twee manieren benaderd kunnen worden. “Op de eerste plaats staat altijd het team. Dat ik ongelukkig ben als ik op de bak zit, is voor het team niet belangrijk. Andere spelers zijn ook ongelukkig als ze op de bank zitten.”

“Als ik speel en Gert Claessens niet, is hij ontevreden. Logisch. Sommige spelers mogen zelfs helemaal niet invallen. Ik speel tenminste nog.” Ook logisch is het andere standpunt. “Het individu staat op de tweede plaats, maar ik ben dertig jaar en ik wil nog een paar jaar spelen. Ik heb niet zo veel tijd als een jonge speler. Als Vitesse of Ronald Koeman mij niet wil, is het misschien beter om te gaan.”

Om die reden sprak Didier Martel vorige week met technisch manager Jan Streuer. “Er waren wat kleine probleempjes, dat klopt. En er is interesse voor mij, van Engelse clubs uit de Premier League. Niet dat ik weg wil bij Vitesse, maar het is wel een kans die iedere voetballer graag een keer krijgt.”

Hoe serieus de belangstelling is, wil Martel niet kwijt. “Ik hou me nu bezig met Vitesse, maar het kan snel gaan. In het voetbal kun je morgen weg zijn. Als er een ‘big’ team komt, gaat iedere speler die ambitie heeft. Ik heb die ambitie.”

Didier Martel was anderhalf jaar geleden een van de grote aankopen van Ronald Koeman. Een slepende voetblessure hield hem in zijn eerste jaar twintig van de 34 duels langs de kant. Ook de voorbereiding en de eerste duels van dit seizoen, was Martel er nog niet. Toen hij er wel stond, was hij geen 100 procent en werd zelfs een keer uitgefloten. “Ik was ook niet helemaal fit. De mensen moesten mij wat tijd gunnen. Ze verwachtten gelijk dat het net als begin vorig jaar was. Pas nu, in de laatste drie wedstrijden, voel ik me weer helemaal fit.”

Twee van die drie duels maakte hij mee als invaller. Dat was teleurstellend voor de mooiste, als het op kijkspel aankomt, en misschien wel de beste voetballer van Vitesse. “Ik was teleurgesteld dat ik tegen Feyenoord niet speelde, dat klopt. Ik snap wel dat de trainer voor anderen kiest. Er is veel concurrentie en de spelers ontlopen elkaar niet veel. Het is een moeilijke keuze voor de trainer.”

“Hij kan ook niet op mij wachten als er anderen klaarstaan. Hij moet nu resultaat halen. We hebben vorig jaar Europees voetbal gemist, dat mag nu niet gebeuren. Als de trainer nog drie of vier jaar zou blijven, had hij misschien meer tijd gehad. Het is ook zijn laatste jaar, hij móet Europees voetbal halen.”

Martel kreeg van Koeman ook kritiek. Nadat de Fransman begreep dat hij tegen Feyenoord niet zou starten (geen oranje hesje), trainde hij te slap vond Ronald Koeman. “Misschien is dat wel zo”, zegt Martel, aanvankelijk met lichte aarzeling. “Ja, misschien heb ik op die trainingen even niet laten zien dat ik wilde spelen. Ik was teleurgesteld. Ook ik heb vertrouwen van de trainer nodig. Zonder vertrouwen ben ik een andere speler.”

Na twee ijzersterke invalbeurten bij Willem II en Feyenoord verscheen Martel tegen Roda JC weer eens aan de start. Dat zal hij zondag tegen FC Utrecht ook wel doen. In de Domstad was hij het troetelkind, in Arnhem meer een zorgenkind.

“Ik heb de mensen nog niet veel kunnen laten zien. Ik heb de ploeg vorig jaar niet kunnen helpen. Dat vind ik jammer, maar een blessure kan een keer gebeuren. Als ik nu wegga bij Vitesse, is het inderdaad een teleurstellende tijd geweest.”

“Als je geblesseerd op de tribune zit, is het moeilijk. Je ziet je vrienden voetballen en je kunt niks bijdragen. Dat is verleden tijd, ik voel me nu beter. Ik wil mijn steentje bijdragen om Europees voetbal te halen, misschien zelfs Champions League. Ja, dat kan, want we hebben een goed elftal.”

Een goed elftal zonder aanvalskracht. “We hebben een beetje problemen met scoren”, drukt Martel het zachtjes uit. “We staan er wel goed voor en als we alle wedstrijden met 1-0 winnen, teken ik er ook voor. Al win ik als liefhebber en voor het publiek natuurlijk ook liever met drie of vier doelpunten.”

Uit in Utrecht zal het accent morgen waarschijnlijk op de verdediging liggen. Martel kent de kracht, maar ook de zwakte van zijn oude ploeg. ‘Het is voor elke ploeg moeilijk in Utrecht te spelen. Het publiek is fanatiek en zweept de ploeg op.”

Martel kan vanaf de tribunes de volle laag verwachten. “Ik weet dat ze mij best mogen, maar ze nemen het mij kwalijk dat ik naar Vitesse ben gegaan. Een buitenlandse club was goed geweest, maar geen club in Nederland. Al heb ik er geen last van. Het publiek is iets abstracts waar ik niks van merk als ik met de wedstrijd bezig ben.”

Zwakke punten heeft Utrecht ook, zegt Martel. ‘Het is belangrijk om een goede start te maken. Utrecht is een ploeg, die je het vertrouwen moet wegnemen. Laat ze twijfelen, dan krijgen ze problemen.”

Bron: De Gelderlander 1-12-01

Hoofdsponsor: