december 2005

Dingsdag balend de winterstop in

Uitgerekend de beste Vitesse- speler van de eerste seizoenshelft stond gisteravond symbool voor de trieste jaarafsluiting van de Arnhemse ploeg. „ Dit was een drama”, zei Michael Dingsdag na de 3- 1 nederlaag tegen Heracles.

„Dit was mijn minste wedstrijd dit seizoen”, sprak Michael Dingsdag vol zelfkritiek, na afloop in Almelo. Zijn directe tegenstander Sota Kirayama scoorde koppend de 1-0 en legde de 2-0 en 3-0 op het hoofd van Gert Jan Tamerus. „ Als je op het hoogste niveau speelt, dan wil je elke week je eigen man uitschakelen. Het is altijd zuur als je directe tegenstander scoort, zoals vandaag.” Bij het eerste doelpunt werd de 23- jarige Amsterdammer in de lucht geklopt door Hirayama.

„Ik had te weinig grip op het veld”, oordeelde de centrumverdediger. Bij de 2-0 probeerde hij vergeefs met een sliding de voorzet van Hirayama te voorkomen en aan de 3-0 ging een kolderieke botsing met ploeggenoot Purrel Fränkel vooraf. „Misschien heeft het toch te maken met het veld. In de vorige negen wedstrijden heb ik bijna geen fout gemaakt”, zo zocht Dingsdag naar verklaringen. „Als je eerlijk bent, dan moet je concluderen dat je vandaag niet echt een beschouwing over voetbal kunt geven. Op dit kunstgrasveld rolde de bal constant alle kanten op, ook al voordat de sneeuw viel. Wij wilden de bal laten lopen, maar bij het minste of geringste vloog de bal over de lijn. Als je elke week op dit veld speelt, dan zal het wel wennen. Wij hebben de laatste tijd twee keer getraind op een kunstgrasveld in Apeldoorn. Ze zeggen dat die velden allemaal hetzelfde zijn, maar dit was vanavond toch echt anders. Je zag duidelijk dat Heracles hier meer aan gewend is.”

Toch onderstreepte Vitesse in Almelo de opvallende wisselvalligheid uit de eerste seizoenshelft. Dinsdag had Vitesse zich nog keurig hersteld van de wanprestatie tegen Sparta. In de daaropvolgende partij was het echter weer ver ondermaats. „We hebben een team dat technisch voetbal wil spelen”, zo verklaarde Dingsdag de wisselvalligheid. „Als de bal bij ons goed rolt, dan spelen we fantastische wedstrijden. Maar als het op duelkracht aankomt, dan geven we te vaak niet thuis. Op beslissende momenten hebben we het dit seizoen af laten weten. Dat was vandaag zo, en bijvoorbeeld ook tegen NEC. Wedstrijden, waarin het om duelkracht gaat.” Het leverde Vitesse de tiende plaats op bij het ingaan van de korte winterstop. En die klassering bezorgt Dingsdag geen goed gevoel, ondanks zijn eigen sterke spel dit seizoen. „Als we vandaag hadden gewonnen, dan had ik een veel beter gevoel gehad ”, aldus Dingsdag. „Onze doelstelling is een plek bij de eerste negen. Daar moeten we gewoon bijhoren. Maar om dat te halen, zullen we als team meer moeten geven.”

Bron: De Gelderlander 31-12-2005

Yellow Black Pride ‘Herbstmeister’ Vitesse Pool

Hoewel het buiten aardig wintert, mag Yellow Black Pride zich Herbstmeister noemen van de Vitesse Pool. De winnaar van de eerste periode weet zich ook gedurende de winterstop lijstaanvoerder van de klassement. Hij wordt op twee punten gevolgd door vitessebreda. Op een gedeelde derde plaats bivakkeren guppie666 en Emotion2002. Het gat met de koploper bedraagt vier punten.

In de Vitesse Pool brengen fans op het forum van deze site voorspellingen uit voor de wedstrijden van Vitesse. De teleurstellende nederlaag van Vitesse tegen Heracles levert de poolers weinig punten op. Ruim driekwart van de deelnemers voorspelde een overwinning voor de geelzwarten. Alleen Cooledje32 mag een vierpunten-pleister op de pijnlijke wond plakken.

In totaal hebben dit seizoen al 324 forummers in de Vitesse Pool een gokje gewaagd op de uitslagen van hun favoriete club. Een nieuw deelnemersrecord. Meedoen kan nog altijd. Gewoon even (gratis) registreren, inloggen op het forum en de voorspellingen plaatsen in de betreffende topic. De volgende wedstrijd die meetelt is Vitesse-Feyenoord op 15 januari. Je kan nu al je voorspellingen voor januari en februari plaatsen in de maandtopic.

Voor de Vitesse Pool: Klik hier

31-12-2005

Pijnlijke glijpartij Vitesse op spekgladde piste

Vitesse is gisteravond op de spekgladde piste van het Polmanstadion in Almelo hard en pijnlijk onderuit gegleden tegen Heracles: 3-1. De ploeg van trainer Edward Sturing sneeuwde op alle fronten onder. De dreigende sneeuw en ijzel maakten het bezoek van Vitesse aan Almelo bij voorbaat een gevaarlijke onderneming. Anders dan het KNMI leken de spelers van Vitesse zich daarvan niet bewust. Op alle vragenstukken van de moeilijke avond moest de ploeg het antwoord schuldig blijven. „Een aantal jongens gaf vanavond niet thuis”, oordeelde Sturing.

Het was makkelijk de spelers te noemen die wel ‘ thuis’ gaven. Stijn Vreven en Ruud Knol gingen nog, Harald Wapenaar viel weinig te verwijten en invaller Fred Benson deed wat hij moest doen: scoren. In grote lijnen leek het nergens op, zoals vaker dit seizoen in uitduels. Vitesse speelde eerder ondermaats bij PSV, NEC, FC Utrecht en Sparta. Ook nu werd het duel vanaf de aftrap inspiratieloos opgepakt. Vitesse won immers eerder thuis met 5-1 van Heracles en was oppermachtig. Ook het spelen op kunstgras werd schromelijk onderschat. De selectie werkte donderdag een lichte sessie af op het kunstgrasveld van Apeldoornse Boys, de tweede oefensessie, maar zag geen bokken op de weg. „Tegen Sparta is al gebleken dat wij geen ploeg kunnen onderschatten”, stelde Sturing, die de eerste uitglijders al snel zag aankomen.

De spelers hadden totaal geen vat op het kunstgras. Uitgerekend de beste speler van de eerste seizoenshelft, Michael Dingsdag, mocht zich de forse achterstand aanrekenen. Bij alle drie de treffers ging de 23- jarige speler de mist in. In de tweede helft was er geen behoorlijke wedstrijd meer te spelen. Het was zo’n avond die vragen opriep over het nut van voetballen in de slechtste periode van het jaar. Het veld was te glad, de lijnen waren slecht zichtbaar en het spel was hilarisch slecht. Een parodie op voetbal heet dat, maar bepaald geen leuke. Vanaf de zestigste minuut werd er met een oranje bal gespeeld. Dit op aandringen van de toeschouwers, die massaal ‘ Wij zien de bal niet meer’ zongen.

Op dat moment zag Vitesse het al lang niet meer zitten. In de sneeuwjacht bracht Sturing nog wel drie verse aanvallers, maar een eredoelpuntje van Benson was de enige oogst: 3-1. Voor rust was de Japanner Sota Hirayama de grote man. Hij klopte Dingsdag eerst in de lucht (1-0) en vervolgens tweemaal aan de zijlijn. Beide voorzetten werden door Gert Jan Tamerus afgerond: 3-0. Over het nut van de tweede helft wilde Sturing niet meer oordelen. ,, De wedstrijd was toen al gespeeld, maar het had weinig met voetballen te maken. Het is aan de scheidsrechter om te bepalen of het gevaarlijk was, niet aan mij. Hij vond blijkbaar van niet.” Een roemloos slot was er voor de naar Borussia Dortmund vertrekkende Matthew Amoah na zijn heldenrol tegen NAC met twee winnende treffers. Na twee forse overtredingen moest de Ghanees in zijn laatste wedstrijd voor Vitesse van coach Sturing in de 54ste minuut gedesillusioneerd van het veld.

Bron: De Gelderlander 31-12-2005

Vitesse kan niet zonder ‘ Schaaffie’

Vitesse kan blijkbaar niet zonder Remco van der Schaaf. De middenvelder ontbrak gisteren in de met 3- 1 verloren competitiewedstrijd tegen Heracles Almelo door een schorsing en het was niet de eerste keer dit seizoen dat de Arnhemse ploeg zonder ‘ Schaaffie’ een wanprestatie leverde. De controleur miste eerder dit seizoen ook de zwakke optredens van Vitesse tegen FC Utrecht ( 1- 0), AGOVV ( 3- 3 en uitschakeling in het toernooi om de KNVB- beker) en Sparta ( 1- 0, Van der Schaaf viel al na twintigminuten uit).

Bron: De Gelderlander 31-12-2005

Vitesse is de weg kwijt in uitduels

Vitesse leed gisteravond tegen Heracles ( 3- 1 verlies) de zesde nederlaag in negen uitwedstrijden. Het was de enige van de zes met twee doelpunten verschil. In tegenstelling tot vorig seizoen voelt de ploeg van trainer Edward Sturing zich niet meer thuis in uitduels. Vitesse boekte vorig jaar een clubrecord met negen gewonnen uitwedstrijden, nu won Vitesse alleen bij RBC, Willem II en FC Twente. Bij Feyenoord werd het gelijk: 0- 0. De nederlagen werden geleden bij PSV, FC Utrecht, Roda JC, NEC, Sparta en Heracles.

Bron: De Gelderlander 31-12-2005

Yakubu loopt slimme rode kaart mis

Vitesse-speler Abubakari Yakubu incasseerde gisteren in het duel met Heracles (3-1) zijn vijfde gele kaart in deze competitie. Bij een volgende boeking wordt hij automatisch voor een duel geschorst. De Ghanees had gisteren op ludieke wijze onder deze status uit kunnen komen. Indien hij in de slotseconden een tweede gele kaart ( dus rood) had gekregen, dan was hij op vier gele kaarten blijven staan en was hij wegens de rode kaart automatisch geschorst voor de komende partij, tegen Feyenoord. Die wedstrijd mist Yakubu echter sowieso, aangezien hij op 13 januari bij Ghana zit op de Afrika Cup.

Bron: De Gelderlander 31-12-2005

Vreven: verloren van amateurelftal

Stijn Vreven wond er geen doekjes om na de nederlaag tegen Heracles. “We hebben verloren van een amateurelftal. Het was twee keer niks. In principe had hier nooit gevoetbald mogen worden. Het veld was niet bespeelbaar”, vindt de Belgische rechtsback. “Dat wil niet zeggen dat je de wedstrijd moet verliezen. Als je de schuld geeft aan het veld, dan ga je te ver. Het ligt aan de mentaliteit en beleving. Na een seizoenshelft moet je concluderen dat we geen enkele wedstrijd op mentaliteit en beleving hebben kunnen winnen”, legt de Belg de vinger op de zere plek.

“Als we aardig in de wedstrijd zitten, kunnen we heel goed voetballen”, vervolgt Vreven. “Maar als er echt de plaat gepoetst moet worden, dan zie je dat je verliest van, laten we eerlijk zijn, een amateurelftal. Als collectief laten we het afweten. Da’s simpel, anders verlies je dit soort wedstrijden niet”, vindt de Belg. Vitesse stond aan het begin van dit seizoen even 17e, klom in luttele weken naar de 4e plek. Nu staat de Arnhemse club weer in het rechterrijtje: 10e. “Dat is vijf plaatsen te laag”, is de mening van Vreven.

Bron: Omroep Gelderland 30-12-2005

De Mul: zo kunnen we niet groeien

“Gewoon klote”, verzuchtte Vitesse-aanvaller Tom De Mul na de 3-1 nederlaag tegen Heracles. “Het was moeilijk, het veld was heel glad. Zij waren toch iets agressiever en daarom hebben we verloren.” Vitesse blijft dit seizoen wisselvallig presteren. “Dat is vreemd”, vindt ook de Belgische buitenspeler. “Ik heb er geen verklaring voor. Maar daardoor kunnen we niet verder groeien naar boven toe. We laten het vaak na een goede prestatie afweten. Dat is doodzonde”, weet De Mul.

Bron: Omroep Gelderland 30-12-2005

Amoah neemt met blessure afscheid

Matthew Amoah viel in zijn laatste duel voor Vitesse uit met een knieblessure. “Ik hoop dat het een verrekking is. Ik heb veel pijn onder mijn knie, maar kan hem wel buigen. Voor de supporters is dit afscheid dramatisch”, weet Amoah. In de eerste helft brak hij door, maar Reekers haalde hem neer. “Ik weet niet of het een strafschop was, maar het was een 100 procent overtreding.” Amoah meldt zich 2 januari in Tunesie voor een trainingskamp van Ghana. 5 januari is het oefenduel tegen Egypte, daarna mag hij van bondscoach Dujkovic naar zijn nieuwe club Dortmund.

Bron: Omroep Gelderland 30-12-2005

Zielloos Vitesse verliest in Almelo

Vitesse eindigt het jaar in mineur. In Almelo werd vrijdagavond met 3-1 van laagvlieger Heracles verloren. Bij rust stonden de falende Arnhemmers zelfs met 3-0 achter. In de beginfase werd Matthew Amoah onderuit gehaald door Reekers, maar scheidsrechter Kuipers negeerde dit. In de 24e minuut kopte uitblinker Hirayama de 1-0 binnen. Negen minuten later gleed de zwakke Michael Dingsdag weg. Hirayama profiteerde, waarna Tamerus de 2-0 binnengleed. In de 39e minuut liepen Dingsdag en Frankel tegen elkaar op. Hirayama gaf vervolgens voor en Tamerus kopte raak: 3-0.

Na rust was het kunstgrasveld door de sneeuwval nauwelijks meer bespeelbaar. Heracles-spits Tamerus kreeg twee opgelegde kansen. Wapenaar keerde de ene, de andere ging naast. Vitesse-trainer Edward Sturing wisselde in de tweede helft de complete aanval, maar er kwamen wel meer Vitessenaren voor een wissel in aanmerking. De Arnhemmers ontketenden zowaar nog een offensiefje, maar dit leidde nauwelijks tot gevaar. Behalve een kwartier voor tijd. Na een vrije trap van Theo Janssen ontstond een scrimmage en invaller Benson scoorde. Het was louter voor de statistieken: 3-1.

Bron: Omroep Gelderland 30-12-2005

Heracles zorgt voor vuurwerk tegen Vitesse

Heracles heeft het gedenkwaardige jaar 2005 afgesloten met vuurwerk. De Almelose promovendus versloeg Vitesse, dat al aan de winterstop leek begonnen, vrijdag in het siberische Polman-stadion met 3-1. Hirayama en Tamerus (2) maakten de doelpunten al voor rust. Invaller Benson deed een kwartier voor tijd iets terug. Heracles kwam daardoor op totaal van 19 punten uit 17 wedstrijden.

Onvoldoende inzet. Een coach is er altijd bang voor. Zeker een type als Sturing. Zonder bezieling kom je bijna nergens. Heracles begreep dat in het Polman-stadion, een vrieskist waar het kunstgras met een speciaal antivries was behandeld om voetbal mogelijk te houden. De Almeloërs, nog zonder de geblesseerde Hoogma, vlogen er wel in, terwijl bij Vitesse de winterstop al leek ingetreden. Het leidde niet tot hartverwarmend voetbal, wel tot het gewenste resultaat.

„Vooraf zei ik al dat de ploeg die mentaal het best met de omstandigheden kon omgaan de meeste kans had hier te winnen. Dat was onze tegenstander. Heracles speelde op een voetbalveld, wij op een ijsbaan. Dat lag aan ons. Zij waren veel scherper en bluften ons af in de duels”, was de terechte analyse van Sturing.

Hirayama, fysiek sterk, goed aan de bal en opvallend snel, ging voor in de strijd en had als eerste succes. Het wonderkind uit Fukuoka, moeilijk te bespelen voor Dingsdag en Knol, kopte een voorzet van Höocher schitterend binnen. Wapenaar had geen enkele kans. Zoals even later ook op de inzetten van Tamerus van dicht bij. De echte felicitaties golden Hirayama.

Sturing probeerde wel bij te sturen met Benson voor Hersi en Gluscevic voor Amoah, die dinsdag in Arnhem gelukkig al afscheid had genomen van zijn supporters. Veel beter werd het er niet van. Heracles bleef in de steeds wittere wereld – de ‘Zamboni in de rust hielp weinig – gemakkelijk overeind en had zelfs verder uit kunnen lopen. In de slotfase drongen de Arnhemmers nog wel aan. Verder dan een schot van Swerts tegen de lat en een frommelgoal van Benson kwamen ze niet.

„Toen had het met voetbal al niets meer te maken”, vond ook Heracles-coach Bosz. Zeer te spreken was hij over de eerste helft en over zijn assistent Krüzen, die met het plan was gekomen met slechts drie verdedigers te spelen. „We kunnen tegen Vitesse, met veel goede en snelle spelers, achteruit lopen of ze bij de strot grijpen en vast te zetten. Dat grote risico hebben we genomen, met een fantastische uitslag. Opportunisme met karakter, in een cruciale wedstrijd. Daardoor hebben we nu meer punten dan ingecalculeerd. 2005 Was een goed jaar.”

Heracles Almelo – Vitesse 3-1 (3-0).
24. Hirayama 1-0, 33. Tamerus 2-0, 39. Tamerus 3-0, 75. Benson 3-1.
Scheidsrechter: Kuipers. Toeschouwers: 8397.
Gele kaart: Quansah (Heracles), Yakubu (Vitesse).

Heracles: Pieckenhagen; Jansen, Maas, Reekers en Klavan; De Vries, Tamerus en Höcher (76. Wuytens); Nurmela, Hirayama (69. Quansah) en Sluijter (88. Calincov).

Vitesse: Wapenaar; Vreven, Knol, Dingsdag en Fränkel; Swerts, Yakubu en Janssen; De Mul (69. Rojer), Amoah (53. Gluscevic) en Hersi (46. Benson).

Bron: Telegraaf.nl 30-12-2005

Vitesse levert wanprestatie

Vitesse heeft vanavond een wanprestatie geleverd door met 3-1 te verliezen van Heracles Almelo. Heracles opende in de 24e minuut de score waarna het binnen vijftien minuten al 3-0 stond. Benson deed in de 75e minuut nog iets terug. Door dit resultaat staat Vitesse nu 10e.

Later meer

30-12-2005

Sturing: ‘Dingsdag is voor mij Oranje- kandidaat’

Halverwege de competitie kijkt trainer Edward Sturing terug op het beste en het slechtste dat Vitesse te bieden had en blikt hij vooruit. Zorgelijk over het vertrek van Matthew Amoah en kloek in zijn stelling: ” Michael Dingsdag misstaat niet in de selectie van Oranje.”

Vitesse staat op de helft van de competitie waar het moet staan, vindt trainer Edward Sturing. Hoewel zijn ploeg een punt achterloopt op de score van 2004 en de wisselvalligheid levensgroot is, weegt Sturing nuchter de voors en tegens af. ” Zesentwintig punten is gewoon goed, een puntje minder dan vorig jaar, dat klopt. We staan waar we moeten staan”, vindt de trainer, na de laatste oefensessie van 2005, op het kunstgras van Apeldoornse Boys.

Bij die club bracht hij zijn jeugdjaren door, al was kunstgras toen nog een onbekend fenomeen. Vanavond speelt Vitesse voor het eerst een competitiewedstrijd op de ondergrond van de toekomst, bij Heracles. Niet tot ieders genoegen, maar Sturing verwacht geen grote problemen. “Het is anders, maar ik heb geen spelers gehoord die er helemaal niet op uit de voeten kunnen. Uit voorzorg hebben Ruud Knol en Stijn Vreven apart getraind. Zij hebben al wat last, dan moet je geen risico’s nemen.”

Voor de komende generaties zal het minder wennen zijn, voorspelt de Eerbeker. ” Er komen steeds meer kunstgrasvelden, steeds meer jeugdvoetballers zijn er aan gewend. Over een paar jaar is de overstap zo groot niet meer, dan speelt iedereen erop”, denkt Sturing, wiens eerste zorg wat dichter bij ligt. Om het jaar geslaagd af te sluiten, moet Vitesse vanavond (19.30 uur) winnen in het Polmanstadion. ” Dat zijn de wedstrijden waarin je geen punten moet laten liggen.”

Vitesse deed dat onlangs wel in een vergelijkbaar duel bij Sparta. ” We zijn nog erg wisselvallig, maar dat hoort bij een subtopper als Vitesse. De mensen willen veel, maar in mijn tijd is het ook nooit anders geweest. Dat is het verschil tussen top en subtop, de kwaliteit van je spelersgroep. Met een beperkt budget kun je niet op tegen de top. Vergeet niet dat we in november twee jaar geleden, nog door de gemeente zijn gered. De club heeft het financieel nog altijd moeilijk en ik zeg altijd maar, een Mercedes Benz koop je ook niet van een bescheiden budget.”

Sturing ziet in de wisselvalligheid eerder een bevestiging van de positie die Vitesse momenteel inneemt. “Onze concurrenten hebben er net zo veel last van. Kijk de competitiestand maar na, alles staat dicht bij elkaar. Wel vind ik dat we na een nederlaag te veel van slag raken. Het is niet nodig dan gelijk drie keer te verliezen.” Vitesse begon de competitie zwak, herstelde zich met een uitstekende serie en opvallend aantrekkelijk voetbal, verloor drie keer rij en sloeg dinsdag de weg naar boven in tegen NAC. Een ploeg van uitersten is Vitesse, dat zich als een jojo door de eredivisie beweegt.

“We hebben een paar heel goede wedstrijden gespeeld. Thuis tegen Heracles ( 5- 1, red.) was misschien wel onze beste, toen hadden ze niks in te brengen. Als wij met ons materiaal op de toppen van ons kunnen spelen, hoort dat ook zo. Thuis tegen RKC was echt een leuke wedstrijd voor het publiek, 4- 2 en bij vlagen goed. We scoorden die periode ook heel makkelijk. Van Ajax verloren we, maar we speelden niet slecht en tegen NAC vond ik het ook weer aardig.Al speelden we voor rust te open.”

Verbijten deed Sturing zich ook op de bank. ” De uitwedstrijd bij Sparta was erg slecht, dat vond ik de slechtste. Uit bij Utrecht was ook slecht.” Hij noemt, bewust, niet de 5- 0 nederlaag in Gelredome tegen AZ, de grootste veegpartij van het seizoen. ” In die wedstrijd vond ik ons niet zo slecht.” Sturing zegt een aardig beeld te hebben van zijn groep. ” Het blijft dit seizoen spannend tot het einde”, voorspelt de trainer, die de play- offs om UEFA Cup- voetbal als doelstelling heeft. ” Het wordt moeilijker door schorsingen en blessures, de selectie is krap.

Veel zal ook afhangen van de opvolger van Matthew Amoah. We moeten een goede spits hebben, maar waar haal je die? Waarom zou een club een speler laten gaan die beter is dan Amoah? We zullen weer erg creatief moeten zijn. Zoals vorig jaar toen we Nicky Hofs in de winterstop kwijtraakten en Youssouf Hersi haalden. Uiteraard ben ik er bezorgd om. Aan het einde van het seizoen word je wel op het resultaat afgerekend. Je moet met een nieuwe spits toch al opnieuw beginnen.”

Sturing is goed te spreken over het herstel van Amoah, die matig aan de competitie begon. ” Hij speelt vaak goed als het elftal goed speelt. Aanvallen begint bij de verdediging. Als je een scoringsprobleem hebt, moet je júist naar de andere linie kijken. Met lange ballen naar voren, komt Amoah niet in zijn spel.

Dan deugt de opbouw gewoon niet. Het is net als met verdedigen. Als je veel doelpunten tegen krijgt, roept iedereen dat de verdediging niet deugt. Onzin! De problemen zitten meestal in de andere linie”, weet Sturing. De Vitesse- trainer heeft in de verdediging zijn beste man van de eerste seizoenshelft: Michael Dingsdag. Wekelijks zit de tribune vol met scouts voor de speler die halverwege het seizoen ook het beste kerstrapport bij deze krant kreeg. “Michael Dingsdag is erg gegroeid. Hij was altijd al een goede voetballer, met een goede trap en een goede techniek.

Maar hij was vaak te nonchalant en was niet meedogenloos genoeg. Daar heeft hij hard aan gewerkt. We zijn met hem aan de slag gegaan. Hij heeft goed geluisterd en het goed opgepikt”, vindt Sturing, die de 23- jarige verdediger inmiddels in de ‘ top van Nederland’ schaart. “Als Ron Vlaar een kans krijgt, misstaat Michael Dingsdag zeker niet in de selectie van Marco van Basten.”

Ook over Theo Janssen is Sturing goed te spreken. ” Theo doet het heel goed op de nummer tien positie. Hij heeft onder mij nu zijn beste voetbaljaren bij Vitesse. Dat heeft ook te maken met de omgang, je moet hem als persoon aanvoelen”, aldus Sturing, die ook Remco van der Schaaf noemt. ” Er waren twijfels over het nut van zijn komst, maar hij is heel belangrijk voor deze ploeg.”

Sturing leerde ook de druk op zijn positie elativeren. ” Ik weet dat ik eruit kan vliegen als we vijf keer verliezen, maar dat hoort bij het vak. Ik lig er niet meer wakker van, zoals ik ooit als invaller voor Herbert Neumann wel deed. De grootste trainers zijn wel eens ontslagen, ik heb het leren accepteren. Waar het mij om gaat is dat de jongens lekker en goed voetballen, dan zit ik rustig op de bank.”

Bron: De Gelderlander 30-12-2005

Vreven en Knol nemen geen risico

Stijn Vreven en Ruud Knol namen gisterochtend bij de afsluitend training van 2005 geen enkel risico. Op het kunstgras van Apeldoornse Boys lieten de twee verdedigers van Vitesse de training (deels) voor wat het waard was. Vitesse besluit vanavond (19.30) uit bij Heracles het jaar met een competitieduel op kunstgras. Remco van der Schaaf ontbreekt door een schorsing. Michael Jansen, Peter van den Berg en Richard Knopper zijn niet fit, Tom De Mul wel na een griepje.

Bron: De Gelderlander 30-12-2005

Tom De Mul terug in basis Vitesse

Vitesse-aanvaller Tom De Mul staat vrijdagavond tegen Heracles weer in de basis. Hij ontbrak dinsdag tegen NAC Breda vanwege griep. Remco van der Schaaf is geschorst. Daardoor zakt Youssouf Hersi een linie terug. Hij speelt net als tegen Sparta ‘op tien’. Onur Kaya is aan de selectie toegevoegd. Vitesse trainde donderdag op het kunstgras van Apeldoornse Boys. Dit omdat Heracles ook op kunstgras speelt. Vitesse won overigens op 9 januari 1977 voor het laatst in Almelo.

Vermoedelijke opstelling:

Wapenaar;
Vreven, Knol, Dingsdag, Swerts;
Yakubu, Hersi, Janssen;
De Mul, Amoah, Fränkel.

Bron: Omroep Gelderland 29-12-2005

Yakubu verlangt naar warmte in Afrika

Abubakari Yakubu is blij dat hij volgende week begint aan de voorbereiding van de Afrika Cup. De middenvelder van Vitesse, die met sokken als handschoenen de training afwerkte, kan niet wachten tot het toernooi begint. “Daar is het tenminste lekker warm. De kou hier is helemaal niks voor mij. Maar uiteraard gaat het mij daar niet om. Ik kijk vooral uit naar het toernooi dat we gaan spelen.”

Ghana geldt ondanks de zware groep als een kanshebber. “We zitten onder meer bij Nigeria. Maar we hebben een goede reputatie, want Ghana heeft de Afrika Cup al drie keer gewonnen.” De middenvelder van Vitesse rekent op een basisplaats. “Natuurlijk sta ik erin. Ik speel met Essien centraal op het middenveld, Appiah en Amoah spelen daarvoor. Ik moet vooral controlerend spelen. Onze voorbereiding begint op 2 januari in Tunesië, ik heb er zin in.”

Yakubu kijkt met veel plezier terug op 2005. “Hoogtepunt was plaatsing voor het WK met Ghana. En dieptepunten heb ik niet gekend, het was een mooi jaar.” Yaki sluit het jaar af met Vitesse uit bij Heracles. “Daar speelt Quansah, een Ghanees die ik nog ken van Ajax. Ik heb hem laten weten dat hij op nul punten kan rekenen, ondanks het kunstgras.”

Bron: Omroep Gelderland 29-12-2005

Gill Swerts: kunstgras is voor hockey

Gill Swerts is bepaald niet gecharmeerd van het kunstgras, waarop Vitesse vrijdagavond tegen Heracles Almelo moet spelen. “Ik vind het helemaal niks. Kunstgras is meer voor hockey. Voetbal hoort op gewoon gras. Nu het ook nog glad is, glijd je op kunstgras makkelijker weg. Je hebt meer kans op spierblessures. Ik kan dit niet serieus nemen. Wat mij betreft, is het een schande dat dit kan op eredivisieniveau”, vindt de Belg. De tegenstander neemt Swerts nog wel serieus. “Ze hebben op dat kunstgras toch gelijkgespeeld tegen PSV. En ook Utrecht had het daar heel lastig.”

Thuis tegen Heracles Almelo had Vitesse weinig problemen. “Het werd 5-1 en we speelden ze helemaal weg”, herinnert de Belg zich nog. “Maar op hun eigen veld is het wel een ander verhaal. Ondanks het kunstgras gaan ze flink tekeer, ze maken ook slidings. Ze knokken echt voor elkaar. Maar als wij zo goed spelen als tegen NAC Breda, wordt het geen probleem.” Swerts speelt waarschijnlijk weer als linksback. “Schaaf is geschorst, dus er komt een plaats vrij op het middenveld. Maar ik denk dat die niet voor mij is. Bovendien liep de samenwerking op links met Purrel Fränkel nu veel beter.”

Bron: Omroep Gelderland 29-12-2005

Wapenaar: Kunstgras is geen voetbal

Harald Wapenaar kijkt niet uit naar de wedstrijd tegen Heracles Almelo die vrijdagavond wordt gespeeld. “Normaal gesproken moeten we wel van Heracles kunnen winnen”,aldus Wapenaar. “Alleen de weersomstandigheden zijn niet optimaal en het is en het blijft kunstgras. We hebben er net op getraind maar het is geen voetbal in mijn ogen. Als iedere club straks kunstgras laat aanleggen dan zit mijn tijd erop in het voetbal”, lacht Wapenaar. “Het is voor het eerst dat ik een wedstrijd op kunstgras speel. Ik kijk er niet naar uit, moet ik eerlijk zeggen”, aldus Wapenaar.

Bron: Omroep Gelderland 29-12-2005

Sibon moet nog even bij PSV blijven

Gerald Sibon (31) mag niet weg bij PSV, tenzij Guus Hiddink er op korte termijn in slaagt een nieuwe spits aan te trekken. Onder meer omdat PSV Arouna Koné binnenkort enkele weken moet missen vanwege de strijd om de Aftika Cup, wil Hiddink Sibon achter de hand houden. Vitesse toonde al interesse in de aanvaller. Op andere posities dan die van centrale aanvaller ziet de technisch directeur/ trainer geen noodzaak om de selectie in de winterstop te versterken. De verhuur van Robert aan Real Betis Sevilla verschaft PSV financiële ruimte, evenals de transfer van Klaas Jan Huntelaar van SC Heerenveen naar Ajax. Dat levert PSV naar verwachting zo’n 1,2 miljoen euro op. PSV bedong een percentage van vijftien procent van de transfersom, toen het Huntelaar verkocht aan SC Heerenveen. Bovendien hebben de Eindhovenaren recht op een deel van de opleidingsvergoeding. ‘Dat beschouwen we als een mooie financiële meevaller’, aldus voorzitter Rob Westerhof, die vorige week nog een schuld bekendmaakte van 11,3 miljoen euro over het afgelopen boekjaar.

Bron: VI 29-12-2005

Vitesse test Europees topscorer af

Vitesse heeft Tarmo Neemelo (23) vorige week laten weten hem geen contract te zullen aanbieden. De spits uit Estland, die met 41 treffers voor FC TVMK nog altijd aan kop gaat in het Europese klassement om de Gouden Schoen, was drie dagen op proef in Arnhem en speelde mee in de met 4-3 gewonnen oefenwedstrijd tegen hoofdklasser Bennekom. In dat duel scoorde Neemelo één keer, maar desondanks maakte hij een zwakke indruk. ‘Het was niet geweldig, maar hij is voor veel clubs een interessante speler, een echte targetman’, zegt manager voetbal Jan Streuer van Vitesse. ‘Wij zullen hem in de gaten blijven houden, maar op dit moment is hij niet goed genoeg om eerste spits van Vitesse te worden.’ De matige stage van Neemelo is een tegenvaller voor Vitesse, aangezien de club tijdens de eerste training in het nieuwe jaar, op donderdag 5 januari, de vervanger van Matthew Amoah in huis wil hebben. De Ghanees vertrekt per 1 januari naar Borussia Dortmund.

Bron: VI 29-12-2005

Kesler: ‘Volstrekt geen medelijden met spelers’

KNVB-directeur Henk Kesler is content met de wijze waarop de Eredivisiewedstrijden op tweede kerstdag zijn verlopen. ‘Als je ziet hoe de publieke belangstelling was, dan mogen we tevreden zijn’, vindt Kesler. ‘Ik las ook ergens dat wij dolblij zouden zijn, maar dat vind ik eerlijk gezegd wat overdreven.’Enkele spelers, onder wie PSV’er Phillip Cocu, uitten in de media hun ongenoegen over het voetballen tijdens de feestdagen. Kesler: ‘Met die spelers heb ik volstrekt geen medelijden. Zóveel mensen moeten werken tijdens de kerst, denk maar aan politie en ziekenhuispersoneel. Ik kan me herinneren dat ik vroeger ook op tweede kerstdag naar het voetbal ging. En in de jaren vijftig voetbalden we ook regelmatig met kerst.’ Phillip Cocu: ‘Ik weet heel goed dat veel mensen tijdens de kerst moeten werken. Maar voor ons was die winterstop van enkele weken net-de periode waarin je – in het bijzijn van familie – de batterij weer kon opladen en je kon herstellen van pijntjes. Er blijven volgens mij genoeg dagen over waarop we kunnen voetballen.´

Bron: VI 29-12-2005

Kaartenbeleid en dopingcontroles ter discussie

Spelersvakbond VVCS hekelde vorige week bij monde van bestuurslid Marc van Hintum de gelekaartenregeling zoals die in de Nederlandse voetbalcompetities wordt gehanteerd. Volgens de oud-international worden de clubs die in de achtste finale van het bekertoernooi instromen bevoordeeld. Zij’ beginnen schoon, terwijl de andere clubs na drie ronden al een behoorlijke kaartenlast hebben´, stelt Van Hintum. Ook vond hij de schorsing na de vierde, zesde en elke volgende prent te veel van het goede en noemde hij het vijf jaar handhaven van kaarten die spelers in de nacompetitie oplopen absurd.

De KNVB kan zich niet vinden in de kritiek. Woordvoerder Frank Huizinga: ‘In de Vergadering Betaald voetbal op 3 december is voorgesteld dat spelers bij competitiewedstrijden worden uitgesloten na hun vierde, zesde, achtste gele kaart enzovoort. Hiermee hebben we ook meer aansluiting bij de ons omringende landen. De adviescommissie tuchtrecht zal één en ander nader onderzoeken, zodat een voorstel tot wijziging in de voorjaarsvergadering kan worden voorgelegd. Van Hintum heeft de reglementen blijkbaar niet gelezen, want ook zegt hij dat Europees spelende clubs die later instromen in het bekertoernooi worden bevoordeeld. Dit klopt niet. Het reglement tuchtrechtspraak betaald voetbal en het reglement van de bekercompetitie geven aan dat mocht een speler één of drie waarschuwingen (gele kaarten) in bekerduels tot en met de derde speelronde hebben ontvangen, dan zijn deze daarna niet van kracht. Eenmaal opgelegde straffen blijven inderdaad wél staan. Bovendien verandert het bekertoernooi vanaf volgend seizoen (Europees spelende clubs stromen dan tegelijk in met de andere profclubs, red.). Van Hintum heeft ook ongelijk over het feit dat kaarten uit de nacompetitie vijf jaar blijven staan. Dat is slechts drie jaar en geldt alleen voor straffen. Kaarten die geen straf tot gevolg hebben, vervallen na het desbetreffende seizoen.’

De uiteenzetting van de KNVB ten spijt blijft VVCS-voorzitter Danny Hesp het schorsingbeleid aanvechten. Hesp: ‘Tijdens districtsvergaderingen hebben we gemerkt dat spelers geïrriteerd zijn over de vele gele kaarten die er vallen door het scherpere en strengere beleid. Er komt nu wel een versoepeling aan, maar wij . vinden dat de KNVB nog verder mag gaan. Het gaat volgens ons te ver dat als je een straf of schorsing hebt, je daar een paar jaar later nog hinder van ondervindt. Wij zijn voor sportief spel en dat er regels zijn is duidelijk, maar we willen wel een verandering in de veel- en strengheid nastreven. Daartoe zullen we waarschijnlijk na overleg met de Centrale Spelers Raad en een spelersenquéte een voorstel tot een acceptabeler schorsingbeleid indienen tijdens de voorjaarsvergadering in maart. Ook zullen we dan onze kritiek uiten op de dopingcontroles. De KNVB staat onder druk van de FIFA, die een levenslange straf voor zondaars eist. Maar in theorie kan een speler die een verkeerd preparaat krijgt of tijdens het uitgaan iets inneemt zonder dat hij bewust prestatiebevorderend bezig is, dus voor altijd worden uitgesloten. In overleg met de KNVB moeten we daarin een middenweg zien te vinden.’

Bron: VI 29-12-2005

Sturing hoopt nieuwe spits te krijgen

Trainer Edward Sturing heeft de Est Tarmo Neemelo afgetest. De spits was op proef in Arnhem. “Toch hoop ik tijdens de winterstop een nieuwe spits te hebben. Desnoods huren we er één voor een half jaar”, zegt Sturing. “Dat is hard nodig nu Amoah vertrekt.” Gerald Sibon (PSV) en Steijn Huysegems (AZ) zijn belangrijke kandidaten. “Al weken speuren we in binnen- en buitenland, maar zaken konden we nog niet doen.”

Bron: AD/Utrechts Nieuwsblad 29-12-2005

Amoah neemt in stijl afscheid van Gelredome

Vitesse-spits Matthew Amoah nam gisteravond afscheid van Gelredome. De Ghanees scoorde tweemaal tegen NAC: 2-1. “Jammer dat dít niet mijn laatste wedstrijd voor Vitesse was. Het kan niet beter.” De ereronde van Matthew Amoah, na de overwinning op NAC gisteravond, was veelzeggend. De spits van Vitesse bleef lange tijd staan voor de zuidtribune in stadion Gelredome. Hij maakte meerdere diepe buigingen richting de meest fanatieke supporters van Vitesse, die hem geelzwarte sjaals toewierpen. Amoah pakte er een van het veld en hield hem boven zijn hoofd. Het publiek scandeerde zijn naam en Amoah vond het prachtig. De twee doelpunten en de winst van zijn clubje tegen NAC (2-1), het was het droomafscheid van Amoah. De 25-jarige international uit Ghana ging op de schouders bij ploeggenoten Ruud Knol en Remco van der Schaaf.

“Het is jammer dat dit niet mijn laatste wedstrijd was. Het kan gewoon niet beter. Ik scoor tweemaal en daardoor staat de teller voor mij op 61 doelpunten voor Vitesse, een clubrecord. Ongelooflijk. Ik ga dit vanavond vieren met mijn vrouw, gezellig”, jubelde de aanvaller. Amoah besliste de wedstrijd tegen NAC in twee minuten tijd in het voordeel van Vitesse. NAC’er Patrick Zwaanswijk werd twee keer afgetroefd door de pezige goaltjesdief. In de 69ste minuut verlengde Amoah een voorzet van Purrel Fränkel tot achter doelman Arno van Zwam, in de 71ste minuut schoot hij een voorzet van Theo Janssen hard en laag achter zijn oud­ ploeggenoot. ” Wij speelden een sterke tweede helft. We overklasten NAC. Youssouf Hersi ramde de bal keihard tegen de lat en Theo Janssen raakte de paal, ik begrijp niet waarom we niet eerder op stoom kwamen.”

De winst op NAC was zeer belangrijk voor Vitesse. De Arnhemse club verloor de vorige drie duels en scoorde voor het laatst tegen RKC (4-2 winst). ” We hebben de weg omhoog weer te pakken”, aldus Amoah, die na zijn twee treffers door het dolle heen raakte. Hij werd haast overmoedig en probeerde de bal achter het standbeen langs binnen te tikken en maakte een omhaal. De teller bleef echter steken op twee. Amoah staat na zeventien duels op negen doelpunten en zes assist. Iets waar de Ghanees trots op is. ” Ik ben heel tevreden over mijn gemiddelde. Ik scoor makkelijk dit seizoen.”

De relatie tussen de spits en de Arnhemse supporters is niet altijd even goed geweest. Amoah oogt ietwat lui in het veld. Als de spits een paar duels niet scoorde en Vitesse verloor, dan werd Amoah uitgefloten. Gisteravond waren de supporters zichtbaar tevreden met hem. Amoah is de fluitconcerten van de fans niet vergeten, maar hij heeft het ze vergeven. “Als een spits niet scoort, dan krijgt hij kritiek. Zo werkt het in de profvoetballerij. Wat er is gebeurd, dat is gebeurd. Ik vind het niet normaal, maar ik ben een prof en kan daar mee omgaan. Ik heb me in slechte tijden niet van de wijs laten brengen. Ik ben in mezelf blijven geloven en steeds ging ik weer doelpunten maken. En dan zijn de supporters weer blij.”

Amoah wil nog een keer vlammen voor Vitesse. “Vrijdag bij Heracles, het zou mooi zijn als ik dan weer een doelpuntje aan mijn totaal kan toevoegen. Het kan. Ik voel geen druk, ik was vandaag ook helemaal niet zenuwachtig. Ik wist dat dit mijn laatste duel in Gelredome was en dat ik vandaag mòest scoren. Op het moment dat ik het veld op stap, gaat er bij mij een knop om. Dan ben ik volledig geconcentreerd.”

Amoah nieuwe topscorer Vitesse

Speler Doelpunten Jaar
Matthew Amoah 61 2005
Nikos Machlas 60 1999
John van den Brom 60 2000
Roy Makaay 42 1997
Dejan Curovic 40 2000
Hans Gillhaus 33 1994
Hans van Arum 29 1992
Bart Latuheru 28 1995
Philip Cocu 25 1995
Pierre van Hooijdonk 25 2000

Beste schutter na Amoah nog actief voor Vitesse

Theo Janssen 17 2005

Bron: De Gelderlander 28-12-2005

Gouden afscheid van Amoah

Matthew Amoah heeft gisteravond historie geschreven. Dankzij twee treffers tegen NAC (2-1) is hij nu met 61 goals de eredivisietopscorer van Vitesse. Het bijzondere aan de treffers van Amoah was dat de international van Ghana, in juni present op het WK, zijn laatste optreden voor eigen publiek als podium koos. Amoah scoorde in het laatste kwart van de wedstrijd nummer 60 en 61 in acht seizoenen Vitesse.

Daarmee overtrof de naar Borussia Dortmund vertrekkende spits twee illustere voorgangers; John van den Brom en Nikos Machlas. Al had Machlas wel beduidend minder wedstrijden nodig voor zijn score; hij deed het in drie jaar met een piek van 34 in het 1998. Amoah had er 173 wedstrijden in het shirt van Vitesse voor nodig en scoort gemiddeld per drie duels een keer. In de eredivisie staat de teller nog wel hoger dankzij tien treffers in zijn huurperiode bij Fortuna Sittard.

Vitesse had de kleine, beresterke Amoah gisteravond weer keihard nodig. Na drie doelpuntloze wedstrijden en even zo veel nederlagen stond de ploeg van trainer Edward Sturing het water weer tot aan de lippen. Na een toevalstreffer van Sander van Gessel (52ste minuut 0-1) leek Vitesse het spoor kwijt te raken. Ruim een kwartier later presenteerde Amoah zijn afscheidscadeau aan de Arnhemse fans, die dat zeker niet allemaal verdienden. De 25-jarige aanvaller werd in de voorbije seizoenen door zijn eigen fans meerdere keren, en twee keer luid en duidelijk, uitgefloten. Tot zijn eigen verbijstering. Of het heeft meegespeeld in zijn keuze niet bij te tekenen, is altijd onduidelijk gebleven. Amoah gaf als reden aan dat Vitesse te lang treuzelde met het nieuwe contract. De club krijgt nu circa 500.000 euro van Borussia Dortmund, dat per 1 januari de nieuwe werkgever is.

Tegen NAC was Amoah meer waard, goud zelfs. Tien minuten na de openingstreffer in het voor rust onvriendelijke duel, was Amoah al dicht bij de gelijkmaker. Onder aanvoering van Remco van der Schaaf en Theo Janssen overspoelde de thuisploeg NAC in een tijdsbestek van vijf minuten. Daarin vielen de twee beslissende treffers. Purrel Fränkel, spelend voor de zieke Tom De Mul, bediende Amoah bij de gelijkmaker: 1-1. Van der Schaaf en Janssen bereidden twee minuten later de winnende treffer van het Ghanese goudhaantje voor: 2-1. Het was al weer zijn negende van het seizoen en Vitesse breekt zich het hoofd over een waardige vervanger. Pierre van Hooijdonk, voormalig aanvaller van de Arnhemse club, was de grote verliezer van de avond. De spits van NAC deelde voor rust een ongegeneerde elleboog uit aan Van der Schaaf.

Daarbij was mogelijk sprake van een oude rekening. Van Hooijdonk raakte als speler van Vitesse in conflict met Remco van der Schaaf, destijds uitgeleend aan Fortuna. Die club hield Vitesse op de laatste speeldag van het seizoen 1999/ 2000 op 2-2 en zette daarmee een streep door de kans op deelname aan de Champions League. Als de aanklager van de KNVB beschikt over dezelfde beelden als het interne televisiecircuit bij Vitesse, wacht Van Hooijdonk ongetwijfeld een zware schorsing. Ook de opnames van Talpa lieten aan duidelijkheid niets te wensen over.

Bron: De Gelderlander 28-12-2005

Vitesse wint in 2005 helft thuisduels

Vitesse speelde gisteravond tegen NAC ( 2- 1 winst) de zestiende thuiswedstrijd van 2005. Voor de zomer won Vitesse in Gelredome slechts drie van de acht duels, dit seizoen was de ploeg van Edward Sturing vijf keer succesvol. Vitesse peurde uit de laatste acht wedstrijden vorig seizoen maar tien punten, in de eerste acht van dit seizoen al zestien. Het doelsaldo voor de zomer was 14-14, na gisteravond is het saldo van dit seizoen 18- 14. De gemiddelde score is twee per wedstrijd.

Bron: De Gelderlander 28-12-2005

‘Winnen van Heracles is nu belangrijk’

Trainer Edward Sturing van Vitesse erkende gisteravond het grote belang van de winst op NAC ( 2- 1). ” Na drie nederlagen stond er duidelijk druk op, er was spanning bij de groep. We móesten winnen om niet te veel terrein te verliezen op een groot aantal ploegen”, zei Sturing, die op de helft van het seizoen een punt achterloopt ten opzichte van vorig jaar. ” Nu is het belangrijk vrijdag van Heracles te winnen”, aldus Sturing, die dan de geschorste Remco van der Schaaf moet missen.

Bron: De Gelderlander 28-12-2005

Matthew Amoah trotse clubtopscorer

Matthew Amoah is trots op het feit dat hij clubtopscorer allertijden is van Vitesse met 61 doelpunten. De Ghanees maakte tegen NAC Breda twee doelpunten en haalde zo Nikos Machlas en John van den Brom in. “Dit doet me heel veel. Ik ben hier echt trots op”, glunderde Amoah. “Met 61 doelpunten sta ik voor altijd in de boeken. Ik heb van deze twee doelpunten enorm genoten.”

Amoah nam na afloop uitgebreid afscheid van het publiek in Gelredome. “Dit was een hoogtepunt voor mij in al die jaren Vitesse. Dit was mijn laatste wedstrijd in Gelredome. Ik wilde dus alles geven wat ik kon en dat is gelukt.” Amoah werd drie maanden geleden nog uitgefloten door het Arnhemse publiek. “Dat vind ik nog steeds niet normaal, dat doe je niet bij een eigen speler. Maar ik ben blij dat ik de mensen veel terug heb kunnen geven. De supporters waren echt geweldig vandaag, ook na de wedstrijd werd ik nog toegejuicht.”

Amoah vertrekt in de winterstop naar Borussia Dortmund. “Ik heb hier een mooie periode gehad, maar het werd tijd voor een andere uitdaging. Financieel was het verschil tussen Vitesse en mij te groot. Als ze meer hadden geboden, was ik misschien wel gebleven”, lachte Amoah veelbetekenend.

Bron: Omroep Gelderland 27-12-2005

Van der Schaaf: vertrek Amoah drama

Remco van der Schaaf genoot mee met het succes van zijn vriend Matthew Amoah, maar plaatst ook zijn kanttekeningen. “Persoonlijk vind ik het een drama dat Matthew vertrekt.Ik heb er wel een mening over, maar die kan ik maar beter niet geven. We moeten maar afwachten wat we ervoor terugkrijgen. Matthew loopt hier één op drie. Als je clubtopscorer bent voor Machlas en Van den Brom, heb je wel wat gepresteerd.” De wedstrijd vat van der Schaaf als volgt samen. “We moeten blijkbaar eerst achterkomen om ons dan vervolgens prima te herstellen. Geen idee hoe dat komt.”

Bron: Omroep Gelderland 27-12-2005

Vitesse helemaal terug in de subtop

Door de overwinning op NAC Breda heeft Vitesse de aansluiting met de subtop weer gemaakt. De Arnhemmers staan achtste en hebben maar één punt achterstand op de vijfde plaats, die aan het einde van het seizoen recht geeft op play-offs voor een plaats in de voorronde van de Champions League. Tussen de vijfde en de tiende plaats zit één punt verschil. De Arnhemmers scoorden bovendien weer eens. Na 339 minuten zonder doelpunt brak Matthew Amoah de ban. De laatste speler die had gescoord was Youssouf Hersi, die raak schoot in de extra tijd tegen RKC Waalwijk op 29 november.

Bron: Omroep Gelderland 27-12-2005

Succesvol afscheid voor Matthew Amoah

Matthew Amoah zal het Gelredome over een week verlaten als clubtopscorer van Vitesse. De naar Borussia Dortmund vertrekkende Ghanees scoorde dinsdag twee doelpunten tegen NAC.

Het was voor de spits het laatste duel voor eigen publiek, wat hem in tegenstelling tot het verleden nu wel volledig kon waarderen. Het “Matthew bedankt” schalde van de tribunes, nadat Amoah in de slotfase op aangeven van Fränkel en Van der Schaaf een achterstand (Van Gessel) in een 2-1 zege omgebogen had.

Door de overwinning verwisselt de ploeg van trainer Edward Sturing het rechter- weer voor het linkerrijtje van de ranglijst. NAC blijft dertiende, veel minder dan men na het aantrekken van Pierre van Hooijdonk verwacht had.

Ton Lokhoff en NAC komen dit jaar niet meer in actie, terwijl Vitesse en Amoah vrijdag bij Heracles zullen proberen om nog wat (doel)punten aan hun totaal toe te voegen. De Ghanese spits achterhaalde en passeerde tegen NAC overigens met zijn zestigste en éénenzestigste doelpunt John van den Brom en Nikos Machlas op de eeuwige topscorerslijst van de Arnhemmers.

Bron: ANP 27-12-2005

Amoah en Yakubu present in Almelo

Vitesse kan vrijdagavond in Almelo toch beschikken over Matthew Amoah en Abubakari Yakubu, in de competitiewedstrijd tegen Heracles. Beide spelers zijn uitgenodigd voor een trainingskamp van het nationale elftal van Ghana. Dat trainingskamp in Tunesië begint morgen, maar Amoah en Yakubu hebben langer vrijaf gekregen van de Ghanese voetbalbond. ” Ik ga 2 of 3 januari naar Tunesië”, zei Yakubu gisteren. Amoah gaat wellicht nog later.

Bron: De Gelderlander 27-12-2005

Knopper dit jaar niet meer in actie

Vitesse- speler Richard Knopper komt dit kalenderjaar niet meer in actie. De middenvelder is hersteld van zijn knieblessure, maar nu houdt een voetkwetsuur hem aan de kant. De medische staf van Vitesse verwacht dat Knopper op 5 januari, tijdens de eerste training in het nieuwe jaar, weer voluit kan meedoen met de groep. Dat geldt nog niet voor Peter van den Berg. De verdediger herstelt momenteel van een knieblessure. Hij ligt wel op schema.

Bron: De Gelderlander 27-12-2005

Matthew Amoah wil scoren in zijn laatste optreden in Gelredome

Matthew Amoah speelt vanavond zijn laatste thuiswedstrijd voor Vitesse. Tegen NAC Breda aast de spits op een doelpunt. ” Dat zou een mooi afscheid zijn.” Na negen jaar is het einde van het dienstverband van Amoah bij Vitesse in zicht. Vanavond, tegen NAC Breda, speelt de clubtopscorer ( zeven treffers) voor de laatste keer een thuiswedstrijd in het shirt van Vitesse. “Het is de laatste wedstrijd waarin ik me in Gelredome kan laten zien aan de supporters”, zegt Amoah, die per 1 januari zal uitkomen voor Borussia Dortmund. ” Als ik een doelpunt zou maken, dan zou dat mooi zijn voor mij en voor de supporters.Het zou een geweldig afscheid zijn.”

Amoah ziet niet om in wrok. Twee keer werd hij uitgefloten en weggehoond door de eigen supporters, maar daaraan hecht hij nu niet al te veel waarde meer. ” Wat de supporters hebben gedaan, dat is niet goed voor een speler”, aldus Amoah. “Maar ik kijk niet meer terug. Ik kijk altijd vooruit. Als voetballer moet je ook altijd doorgaan.” Amoah was in 2001, 2002, 2003 en 2005 clubtopscorer van Vitesse. In totaal prikte de 25-jarige spits al 59 keer raak namens de Arnhemse club in de eredivisie. Daarmee is hij één treffer verwijderd van het clubrecord van John van den Brom en Nikos Machlas.

Hoe belangrijk het eventuele record is voor Amoah? ” Ik vind het wel belangrijk. Als ik het record breek, dan staat mijn naam voor altijd in de boeken van Vitesse. Daarvoor is een doelpunt al genoeg.” “Maar”, vervolgt Amoah. ” Het belangrijkste is dat we tegen NAC drie punten pakken. Want we hebben de laatste wedstrijden ( drie nederlagen op rij, red.) te veel punten laten liggen.” Amoah heeft nog 180 minuten voor zijn aanval op het record.

Aanvankelijk zou hij morgen afreizen naar Tunesië, naar het trainingskamp van Ghana ter voorbereiding op de Afrika Cup. “Ik heb uitstel gekregen”, zegt Amoah. ” Misschien ga ik in januari zelfs eerst op trainingskamp met Borussia Dortmund.” In elk geval kan hij vrijdag tegen Heracles zijn afscheidswedstrijd spelen voor Vitesse.

Bron: De Gelderlander 27-12-2005

Amoah wil nog scoren in Gelredome

Voor Matthew Amoah staat het duel tegen NAC in het teken van afscheid nemen. De spits speelt voor het laatst voor Vitesse in Gelredome, voor hij naar Borussia Dortmund gaat. “Het belangrijkste zijn de drie punten na drie nederlagen, maar voor mij zou het helemaal top zijn als ik nog één keer scoorde”, blikt Amoah vooruit. “Als ik er één maak, evenaar ik het clubrecord en sta ik voor altijd in de boeken bij Vitesse.” De aanvaller verheugt zich op de wedstrijd. “Ik wil voor de supporters en mijzelf nog heel graag één keer laten zien wat ik kan.”

Zijn relatie met de Arnhemse fans was niet altijd even goed. “Ik kijk niet meer terug op hoe ze mij in het verleden hebben behandeld, al vind ik dat nog steeds niet kunnen. Maar ik kijk liever vooruit.” De spits gaat eerst op trainingskamp met Ghana, dat zich voorbereidt op de Afrika Cup. “Begin januari trainen we in Tunesië en spelen we oefenwedstrijden tegen Egypte en Togo.” En dat is niet ideaal, vindt Amoah. “Liever zou ik me op 4 januari melden in Dortmund. Dan kon ik de spelers leren kennen en ben ik niet nieuw als ik terugkeer van de Afrika Cup.”

Bron: Omroep Gelderland 26-12-2005

Stijn Vreven hoopt op adrenaline

Vitesse-verdediger Stijn Vreven heeft last van een spiertje in zijn heup, maar probeerde maandag toch te trainen. “Het is me serieus tegengevallen”, baalt de Belg. “Ik ben zwaar teleurgesteld in mijn fitheid. Voor de wedstrijd gaan we testen. Dat is natuurlijk nooit goed, maar misschien lukt het met de adrenaline erbij.” Over voetballen tijdens de feestdagen is Vreven goed te spreken. “Negentig procent hier vindt het niet leuk. Zelf ben ik geen liefhebber van kerst en oud en nieuw. Ik baal dus het meest, want ik wil juist heel graag spelen.”

Bron: Omroep Gelderland 26-12-2005

Vreven twijfelgeval bij Vitesse

Vitesse probeert dinsdag in de thuiswedstrijd tegen NAC een negatieve spiraal te doorbreken. De Arnhemmers leden drie nederlagen op rij en scoorden al 270 minuten niet. Voor Richard Knopper, Peter van den Berg en Michael Jansen komt het duel te vroeg. Stijn Vreven is een twijfelgeval (zie pagina 293) . Mocht hij niet kunnen spelen dan wordt Gill Swerts rechtsback en komt Purrel Fränkel in de basis. Remco van der Schaaf en Ruud Knol zijn hersteld van blessures.

Opstelling:

Wapenaar;
Vreven, Knol, Dingsdag, Swerts;
Van der Schaaf, Janssen, Yakubu;
De Mul, Amoah, Hersi

Bron: Omroep Gelderland 26-12-2005

Vitesse traint maar een keer op kunstgras

Vitesse heeft gisteren bij Apeldoornse Boys de enige training op kunstgras afgewerkt ter voorbereiding op het competitieduel bij Heracles, komende vrijdag. Heracles Almelo is de enige eredivisieclub die op kunstgras speelt. De technische staf van Vitesse wil tussen de competitiewedstrijd tegen NAC ( dinsdag 27 december) en Heracles ( vrijdag 30 december) niet op kunstgras trainen om spierklachten of blessures te voorkomen. Verdediger Stijn Vreven traint niet mee vanwege een enkelblessure die hij woensdag opliep in de oefenwedstrijd bij zaterdaghoofdklasser Bennekom. Het is twijfelachtig of hij de competitiewedstrijd tegen NAC haalt.

Vitesse verwacht bij de eerste competitiewedstrijd van 2006, op zondag 15 januari tegen Feyenoord, de nieuwe scoreborden te showen. Aanvankelijk zouden de beeldschermen voor de wedstrijd Vitesse- NAC de huidige ‘ postzegels’ vervangen, maar dat bleek niet haalbaar. Vitesse onderhandelt nog steeds over de aankoop van de schermen en hoopt in samenwerking met andere eredivisieclubs een betere prijs te bedingen. De nieuwe beeldschermen komen boven de noord- en de zuidtribune te hangen.

Aanvaller Tarmo Neemelo komt niet naar Vitesse. De 23­jarige spits uit Estland was begin deze week drie dagen op proef, maar kon de technische mensen bij de Arnhemse eredivisionist niet bekoren. Neemelo scoorde in eigen land liefst 41 keer voor kampioen TVMK en pikte in een oefenduel tegen hoofdklasser Bennekom ook zijn doelpuntje mee voor Vitesse. Niettemin bleef zijn optreden onder de maat. Vitesse blijft met spoed zoeken naar een nieuwe spits, die de op 1 januari naar Borussia Dortmund vertrekkende clubtopscorer Matthew Amoah moet vervangen.

Vitesse is na drie nederlagen niet alleen gedaald op de ranglijst. De slechte serie gaat hand in hand met een daling op fairplay-lijst. De Arnhemse eredivisionist was in beide klassementen tot voor kort een top vijfclub, maar is na acht gele kaarten in de laatste drie wedstrijden op de sportiviteitladder gezakt naar de twaalfde stek met een waardering van 7,90. Feyenoord voert de ranglijst aan ( 8,19), RBC Roosendaal is laatste met 6,80. NEC neemt de veertiende plaats in (7,87). Eerstedivisionist De Graafschap staat op een 31ste plaats met een waardering van 7,61.

Bron: De Gelderlander 24-12-2005

Michael Jansen gaat nu nog meer genieten

Michael Jansen mag weer voetballen. ” Misschien heb ik wel geluk gehad”, zegt de 21- jarige verdediger van Vitesse, bij wie een ingebouwd kastje eventuele hartritmestoornissen moet corrigeren. ” Ik heb nu minder kans op problemen dan een ander mens.”

Hij zegt: “Het heeft me mentaal sterker gemaakt. Ik weet nu wat het betekent als je niet meer kunt voetballen. Daar had ik nooit bij stilgestaan. Vanaf mijn twaalfde zit ik bij Vitesse. Het ging trapsgewijs naar boven. Ik besef nu dat het niet allemaal vanzelfsprekend is. En zal er nog meer van genieten.” Het gebeurde op 15 mei van dit jaar, in de thuiswedstrijd tegen Ajax. ” Het werd zwart voor mijn ogen en ik ben neergevallen”, kijkt Jansen terug. ” Veel meer heb ik er niet van meegekregen.” Jansen wilde de wedstrijd eigenlijk niet eens verlaten, maar clubarts Peter van Beek trapte op het juiste moment op de rem. Jansen: ” Ik dacht dat ik misschien niet goed had gegeten. Ik was niet bang dat er iets ernstigs aan de hand was. Dat komt ook doordat ik me daarna meteen weer goed en normaal voelde. Ik zat op de tribune en het voelde alsof ik gewoon kon meespelen.”

Na langdurige en uitgebreide onderzoeken kwamen de medici tot de conclusie dat de voetballer last heeft van hartritmestoornissen. Twee maanden terug diende de oplossing zich aan. ” We hebben besloten een defibrillator aan te brengen bij het hart”, geeft Jansen aan. Een defibrillator, dat is een apparaat, iets groter dan een luciferdoosje, dat zelf corrigeert als er hartritmestoornissen zijn.

Jansen tilt zijn shirt omhoog. ” Hier zit het kastje”, zegt hij, wijzend op de plek, enkele centimeters onder zijn linkerschouder. “Het zit onder de borstspier boven het hart. Je ziet er helemaal niets van.” Jansen zal het apparaat de rest van zijn leven dragen. “Als ik geen voetballer was geweest, en geen maximale fysieke inspanningen moest leveren, dan was zo’n kastje niet nodig geweest. Het was voor mij geen moeilijke keuze. Artsen zeiden me vooraf dat ik er niets van zou merken, dat dat ding in mijn lichaam zit. Ze zeiden ook dat ik nu veiliger ben dan een ander mens. Als mijn hartritme wordt verstoord, corrigeert het apparaatje dat met elektrische schokjes.”

Wereldwijd is Jansen de derde topsporter met zo’n apparaat. De Senegalees Fadiga gaat hem voor, net als een basketballer uit de NBA. “Er is me wel verteld dat het tot rare situaties kan leiden als ik in de buurt kom van een metaaldetector”, aldus Jansen. ” Op Schiphol kunnen de apparaten bij de beveiliging gaan piepen. Daarom heb ik altijd een pasje bij me, met gegevens over de defibrillator. Dat kan ik laten zien aan de douane of de politie. Nee, in winkels heb ik er geen last van. Ik kan gewoon naar buiten lopen zonder dat het alarm afgaat. Gelukkig wel.” Het zal hem ook niet belemmeren op de golfbaan achttien holes mee te pikken.

In de voorbije maanden heeft Jansen zijn golfvaardigheidsbewijs gehaald. En in andere stille uurtjes assisteerde hij op de afdeling Kids club van Vitesse. ” Het klinkt misschien raar, maar het is best snel gegaan”, geeft Jansen aan. ” Ik heb telkens ergens naartoe geleefd. Elke maand moest ik naar het ziekenhuis. Toen op een mri-scan bleek dat het geen geboorte- afwijking was, was ik wel opgelucht. Het zijn geen prettige onderzoeken. Maar daarna voelde ik me steeds sterker.”

“Ik heb nooit gedacht dat ik niet meer zou kunnen voetballen. Misschien kwam dat ook wel omdat ik niet wilde horen dat het voorbij was. Ik dacht: het kan niet zo zijn dat ik nooit meer kan voetballen. Ik kan me voorstellen dat dat nu ongeloofwaardig klinkt, maar het is echt zo. Ik dacht: ik ga nu de onderzoeken in en aan het eind ga ik gewoon weer voetballen. Ik heb nooit het gevoel gehad: het is nu over, het is voorbij.” Toch hadden in de voorbije maanden de nodige moeilijke momenten plaats. Zoals op die ochtend, toen Jansen zijn medespelers bij Vitesse kwam vertellen wat hem mankeerde.

“Dat was één van de zwaarste momenten. De spelers hadden geen idee wat ik in de kleedkamer wilde gaan zeggen. Ze dachten misschien dat ik bekend zou maken dat ik naar een andere club ging”, aldus Jansen, die volop steun heeft gehad van zijn teamgenoten. ” Met name van Stijn Schaars, een goede vriend van mij, en Ruud Knol, die zelf ook langdurig aan de kant heeft gestaan. Ik ben ook altijd naar de wedstrijden van Vitesse gaan kijken, zowel uit als thuis.”

Ook het recente overlijden van FC Utrecht- speler David Di Tommaso heeft veel impact gehad op Jansen. ” Daar stond ik extra bij stil. Toen het gebeurde, had ik het kastje er al in zitten. Ik hoef niet meer bang te zijn. Misschien heb ik wel geluk gehad.” Jansen kan weer voorzichtig dagdromen over de voortzetting van zijn voetballoopbaan, maar is voorzichtig in zijn voorspellingen. ” Wanneer ik weer een wedstrijd zal spelen? Dat kan ik niet zeggen. Ik heb natuurlijk nog een conditionele achterstand. Daarom train ik voorlopig nog apart van de groep. We kijken nu per week hoe het gaat. We willen niets overhaasten, maar medisch is er nu geen belemmering meer.”

Bron: De Gelderlander 24-12-2005
SUPPORTERS IN ACTIE TEGEN PLAY-OFF MAATREGELEN

De SOVS heeft besloten alle Nederlandse supportersverenigingen uit het betaalde voetbal op te roepen aanwezig te zijn bij een landelijke vergadering, die zal worden gehouden op woensdag 4 januari 2006 in stadion De Galgewaard.

Op die vergadering willen de lidorganisaties van de koepelorganisatie plus enkele niet bij de SOVS aangesloten supportersclubs bespreken welke acties zij de komende periode op wedstrijddagen kunnen voeren tegen de play-offs en de maatregelen die daaraan verbonden zijn. Op 18 januari 2006 zal immers worden beslist of de play-offs, en dus ook de daarbij behorende maatregelen, met ingang van het seizoen 2006-2007 definitief mogen worden ingevoerd. Naast deze oproep hebben de leden van de SOVS verzocht de bezwaren van de supportersorganisaties nogmaals schriftelijk onder de aandacht te brengen van de KNVB, de clubs, de burgemeesters en de andere ketenparters in het betaald voetbal.

De toenemende onvrede van supportersclubs richt zich op de generieke invoering van de pasfotoregistratie, op de landelijke invoering van een uitkaartsysteem en op het toenemende aantal combiverplichtingen. In alle gevallen maatregelen die bedoeld zijn om een steeds kleiner wordend aantal overtreders aan te pakken, maar tegelijkertijd steeds meer ongewenste effecten hebben op de echte Nederlandse supporters.

Bron: SOVS 23-12-2005

Eigenwijs maar leergierig
Michael Dingsdag: Geen spijt van nee tegen Feyenoord
VIP: Orhan Delibas
Leeftijdsopbouw Vitesse

Zeven jaar geleden kwam Michael Dingsdag (23) bij Vitesse aanwaaien. Op advies van Joop Brand, die hem kende van het CIOS in Overveen. Een echt product van de alom geroemde jeugdopleiding van Vitesse is hij dus niet, maar de fijne kneepjes van het vak heeft de centrale verdediger toch in Arnhem geleerd.

De Amsterdammer, die op dit moment de meest beloftevolle speler in het eerste elftal is, bewaart in dat opzicht goede herinneringen aan een Rotterdammer: Mike Snoei. “In de A-jeugd kreeg ik met hem te maken”, zegt Dingsdag. “Hij kon verder gaan met wat ik bij mijn vorige club DWS al had geleerd. Van die keuze voor Vitesse heb ik nooit spijt gehad. Ik kon ook naar Feyenoord, FC Utrecht, Haarlem en Telstar. De jeugd krijgt hier veel aandacht. Ik zat ook in een goede lichting met jongens als Nicky Hofs, Jhon van Beukering en Michael Jansen.”

lees verder...

Bron: AD Eredivisiespecial Najaar 2005

Vreven onzeker voor duel tegen NAC

Het is onzeker of Vitesse- verdediger Stijn Vreven dinsdag mee kan doen tegen NAC Breda. “Het wordt kantje boord”, denkt de Belg. Vreven liep woensdag een heupblessure op in de oefenwedstrijd tegen Bennekom. De rechtsback liet een echo maken. “Het valt mee, er is niks stuk.” Dat wil nog niet zeggen dat Vreven fit is. “Ik heb zelfs nog last bij het wandelen”, bekent Vreven. Youssouf Hersi liep tegen Bennekom een blessure aan zijn kuit op. In dat duel ontbraken verder Ruud Knol, Remco van der Schaaf, Matthew Amoah, Richard Knopper en Peter van den Berg.

Bron: Omroep Gelderland 22-12-2005

‘Vitesse gaat niet in zee met proefspeler Neemelo’

Vitesse gaat niet in zee met Tarmo Neemelo. Dat is duidelijk na het onzinnige oefenduel met Bennekom ( 3- 4), dat ook nog eens blessures opleverde. Speciaal voor de proefspeler Neemelo draafde Vitesse gisteravond op voor het oefenwedstrijdje tegen zaterdag hoofdklasser Bennekom. Het leverde weinig goed nieuws op voor de Arnhemse club. De zoektocht naar een vervanger voor de naar Borussia Dortmund vertrekkende Matthew Amoah gaat door. Technisch manager Jan Streuer wilde gisteravond niet verklappen dat de flirt met Neemelo geen vervolg krijgt, maar voor die conclusie is weinig fantasie nodig. De 23- jarige spits uit Estland is fysiek sterk, maar voetballend zal hij niet voldoen aan de eisen van de bazen bij Vitesse. ” Ik heb hier niets over te zeggen”, sprak Streuer bits na de wanvertoning van Vitesse tegen de amateurclub. Wanneer er duidelijkheid komt over de proefspeler, die vandaag terugkeert naar Estland? Streuer: ” Dat is niet bekend. De speler gaat morgen ( vandaag, red.) terug en wij gaan er eerst eens rustig over praten.” Wellicht liet de geagiteerde houding van Streuer zich verklaren door de teleurstelling in de zaak Neemelo. Vitesse móet een waardige vervanger voor Amoah vinden, anders dreigt de tweede helft van de competitie bij voorbaat een vat vol problemen te worden.

Gisteren was zelfs Herman Veenendaal in Bennekom aanwezig om de testspeler aan het werk te zien. Doordat winkelen met een nagenoeg lege portefeuille vrij lastig is, wordt de remplaçant van Amoah blijkbaar via het spelersfonds van Veenendaal en consorten gefinancierd. Veenendaal zal gisteravond niet vrolijk zijn geworden van het optreden van Vitesse. De eredivisionist presteerde het zelfs om Bennekom na een 0- 4 tussenstand uitzicht te geven op een stuntje ( 3- 4). Weliswaar stond er door wissels en door de vele afwezigen ( Harald Wapenaar, Ruud Knol, Amoah, Remco van der Schaaf, Theo Janssen, Richard Knopper, Peter van den Berg, Michael Jansen) op het laatst een fantasie-elftal op het veld, toch blijft het een ontmoeting tussen profvoetballers en welwillende hobbyisten.

Vitesse zette zichzelf niet alleen voor schut in Bennekom, het liep ook nog eens personele averij op. De breedte van de selectie is al geen geruststellend gegeven bij de Arnhemse club. En dus was het uiterst zuur dat Stijn Vreven en Youssouf Hersi gisteren geblesseerd uitvielen. Hersi kreeg een trap op zijn kuit. Vreven voelde iets knappen in zijn lies. ” De fysiotherapeut zei dat het een zweepslag was”, baalde Vreven. ” Ik hoop niet dat het een scheurtje is. Anders is dit jaar voor mij al afgelopen.” Vitesse speelt dinsdag thuis tegen NAC en drie dagen later uit tegen Heracles.

Bennekom- Vitesse 3- 4 ( 1- 4).

0- 1 Benson
0- 2 De Mul
0- 3 Hersi
0- 4 Neemelo
1- 4 Römer
2- 4 Heller
3- 4 Zuiderwijk

Vitesse:Coutinho; Vreven ( Kaya), Swerts, Dingsdag, Fränkel (De Meersman); Yakubu, Hersi ( Benson), Esajas; De Mul ( Rojer), Neemelo en Benson (Gluscevic).

Bron: De Gelderlander 22-12-2005

Blessure Vreven in zinloze wedstrijd

De zinloze oefenwedstrijd die Vitesse speelde in Bennekom leverde ook nog twee blessures op. Stijn Vreven haakte af met een blessure aan zijn heup. “Ik voelde wat knappen, het klonk net alsof er een steen werd gegooid. Ik hoop dat het niet ernstig is. Morgen ga ik naar het ziekenhuis. Als het een scheurtje blijkt te zijn, is het afgelopen voor dit jaar.” Youssouf Hersi viel ook uit. Hij kreeg een forse trap tegen zijn linkerkuit. Vanwege blessures ontbraken verder Ruud Knol, Remco van der Schaaf, Matthew Amoah, Richard Knopper en Peter van den Berg.

Bron: Omroep Gelderland 21-12-2005

Tarmo Neemelo maakt zwakke indruk

Het lijkt onwaarschijnlijk dat Vitesse Tarmo Neemelo een contract gaat aanbieden. In de oefenwedstrijd tegen Bennekom kon de bonkige spits uit Estland volstrekt niet imponeren. Onder toeziend oog van ex-bestuurslid Herman Veenendaal en manager voetbal Jan Streuer maakte Neemelo een zwakke indruk. “Ik ga er nu niks over zeggen. Die jongen gaat terug, het lijkt me beter om het eerst te bespreken met die speler”, zo houdt Streuer het spannend. “Verder is er niet veel nieuws hier. Er komt misschien nog een andere spits, maar niet op proef. Daar zijn we niet zulke liefhebbers van.”

Bron: Omroep Gelderland 21-12-2005

Genante vertoning Vitesse in Bennekom

Vitesse heeft de amateurs van Bennekom in een oefenwedstrijd met 4-3 verslagen. Het was een genante vertoning van de Arnhemmers. De eerste helft ging het nog wel. Via Fred Benson, Tom De Mul, Youssouf Hersi en de verder falende testspeler Tarmo Neemelo liep Vitesse uit naar 0-4. Vlak voor rust scoorde Leon Römer nog 1-4. In een fantasie-opstelling leverde Vitesse na rust een wanprestatie. De amateurs drongen de profs terug en Vitesse had alleen in de counter nog wat kansjes. Bennekom kwam via Mees Heller en Vincent Zuiderwijk terug tot 3-4. Erger werd het niet voor Vitesse.

Bron: Omroep Gelderland 21-12-2005

Voetballen met een kastje

Op 15 mei kreeg Michael Jansen de schrik van zijn leven. Tijdens Vitesse-Ajax raakte hij buiten bewustzijn. Geamuseerd tilt Michael Jansen zijn truitje omhoog, tot net onder de kin. ,,Hier zit dat kastje”, wijst hij een paar centimeters onder zijn hals. ,,Nee, je ziet er helemaal niets van. Maar het geeft me wel de zekerheid dat ik straks weer veilig kan voetballen. Zodra er wat misgaat wordt dat elektronisch ogenblikkelijk gesignaleerd.”

Jansen is de eerste Nederlandse voetballer met een defibrillator. Een piepklein ingebouwd kastje ter grootte van een luciferdoosje, vol met elektronische apparatuur. Over de hele wereld lopen, voor zover bekend, maar twee topsporters rond met een dergelijk apparaat: Senegalees international Fadiga, die bij Bolton Wanderers voetbalt en een basketballer uit de NBA.

,,Het is een nieuwe techniek om hartritmestoornissen op te sporen”, zegt Peter van Dijk, clubarts van Vitesse. ,,Het apparaatje corrigeert meteen als sprake is van een storing van het hartritme. Jaarlijks sterven alleen al in Nederland 200 mannen of vrouwen tijdens het beoefenen van sport. Met deze defibrillator is dat onmogelijk. De ingreep is niet ingewikkeld, wel kostbaar. Je moet toch denken aan minimaal 16.000 euro.”

Jansen moet het apparaat de rest van zijn leven dragen. Zelf zit hij daar niet mee. ,,Het is tenslotte voor mijn gezondheid”, stelt hij nuchter vast. ,,Er is me alleen voorspeld dat ik soms in rare situaties terecht kan komen. Bij de controle op Schiphol bestaat de kans dat alle apparaten gaan piepen. Daarom heb ik een pasje gekregen waarop precies staat wat ik bij me draag. Gelukkig luistert het niet zo nauw dat ook in winkels alle alarmbellen afgaan als ik naar buiten loop.”

Ondanks zijn pas 21 jaar, is Jansen een broodnuchtere kerel. ,,Die nuchterheid heb ik van mijn moeder”, vertelt hij. ,,Natuurlijk waren afgelopen zeven maanden zwaar. Als je een been breekt, weet je wat je mankeert. Maar als er iets is met je hart, veroorzaakt dat toch enige spanning. Zeker als je er nooit eerder last van hebt gehad en er ook geen erfelijke factoren zijn. Al die onderzoeken waren geen pretje. Maar ik heb er nooit aan getwijfeld dat ik weer zou voetballen.”

Dat deed hij ook niet toen de behandelend geneesheer in het Nijmeegse Radboud-ziekenhuis hem meldde dat hij zijn voetballoopbaan maar moest vergeten. ,,Ach, die man hield geloof ik niet zo van voetbal”, zegt hij zonder rancune. ,,We zijn op zoek gegaan naar een andere arts. Die vonden we in Leiden. Hij stuurde mijn medische gegevens op naar Boston. Al snel wist hij te vertellen dat de kans groot was dat ik mijn carrière kon hervatten. Natuurlijk was het een hele opluchting toen vorige week het sein definitief op groen ging. Dat was best een emotioneel moment. Maar niet zo beladen als het moment dat ik de spelersgroep zelf ergens in juni vertelde wat ik mankeerde. Het was doodstil toen ik was uitgesproken. De emoties die toen bij mij en de rest van de groep opspeelden, zal ik nooit meer vergeten.”

Driemaal heeft Jansen, apart van de selectie, al op het trainingsveld gestaan. Komende weken houdt clubarts Van Dijk de voetballer nauwlettend in de gaten. Jansen twijfelt er niet aan dat hij binnenkort weer kan aansluiten bij de selectie van trainer Edward Sturing. En dat hij vervolgens het ritme kan oppakken. ,,Ik doe geen uitspraken over mijn rentree, ik neem mijn tijd om op het hoogste niveau terug te keren. Maar wél in de wetenschap dat me dat gaat lukken.”

Bron: AD 21-12-2005

Jansen terug door ingebouwd kastje

In de laatste maand van 2005 kreeg Michael Jansen (21) het best denkbare bericht om een emotioneel loodzware periode af te sluiten. Nadat de Vitesse-verdediger op 15 mei tegen Ajax op het veld vanuit het niets kort het bewustzijn verloor, werden bij hem hartritmestoornissen geconstateerd. Na een aanvankelijk negatief advies voor topsport, een lange reeks onderzoeken, drie operaties én een medische primeur in het Nederlandse voetbal kwam vorige week alsnog het groene licht. ,,Een moment dat ik nooit zal vergeten. Ik was zó blij. Aan de andere kant zal ik ook nooit vergeten hoe moeilijk ik het had, toen ik aan mijn medespelers moest vertellen dat ik voorlopig niet meer mocht voetballen.”

Deze week hervatte Jansen de training en binnen vier tot zes weken hoopt hij terug te keren op de Nederlandse velden. En dat dankzij een in de hartstreek geplaatste defibrillator ter grootte van een luciferdoosje. ,,Daarmee wordt mijn hart voortdurend in de gaten gehouden. Als mijn hartritme wordt verstoord, corrigeert het apparaatje dat met elektrische schokjes.”

Vitesse-clubarts Van Beek. ,,Nooit eerder heeft een Nederlandse voetballer zo’n apparaatje gekregen. Michael loopt nu geen risico meer om te overlijden aan een hartritmestoornis. Hij is veiliger dan iedereen zonder zo’n kastje. We hebben hiertoe besloten, omdat er na drie operaties niet de zekerheid was, dat de oorzaak van het probleem helemaal was weggenomen.”

Juist in de periode dat Jansen goede vooruitzichten kreeg om terug te keren, overleed FC Utrecht-collega David di Tommaso aan een waarschijnlijk door ritmestoornissen veroorzaakte hartstilstand. ,,Je staat er extra bij stil, omdat het dichter bij je komt dan normaal. Maar op dat moment had ik dat kastje al en hoefde ik niet meer bang te zijn. Misschien heb ik wel geluk gehad dat we er op deze manier zijn achtergekomen dat ik hartritmestoornissen had.”

Het ingebouwde kastje vormt geen belemmering voor sport op topniveau. Van Beek: ,,Maar we moeten toch een slag om de arm houden vanwege de medicijnen die Michael ook krijgt om de hartritmestoornissen te voorkomen. Die beperken de maximale hartfrequentie en het zal moeten blijken of het prestatievermogen desondanks nog voldoende is voor topvoetbal. Maar volgens de eerste testresultaten is er geen vuiltje aan de lucht.”

Jansen: ,,Ik heb enorm veel zin om weer te gaan spelen. De afgelopen tijd is eigenlijk heel raar geweest. Ik mocht niet voetballen, maar voelde me gewoon goed. Als Vitesse een corner kreeg, had ik wel eens de neiging om vanaf de tribune even het veld in te rennen voor die hoekschop.”

Bron: De Telegraaf 21-12-2005

Ruud Knol heeft geen oogkleppen meer op

Ruud Knol tekent voor de comeback van het jaar bij het Arnhemse Vitesse. Twee jaar hield De Knie hem aan de kant, nu is de 24-jarige centrumverdediger terug. Gehard als voetballer, gerijpt als mens. Voorheen had Ruud Knol oogkleppen op. “Mijn leven was voetbal, voetbal, voetbal. Nu is het nog steeds voetbal, maar ik weet dat andere dingen belangrijker zijn. Welke? De cliche’s: familie, vrienden, gezondheid. Twee vrienden van mij hebben onlangs een ouder verloren. Dat is belangrijk. #8222;Ruud Knol heeft leren relativeren. De voetballer van Vitesse stond zo’n beetje twee jaar buitenspel door hevige knieproblemen. Op de schaal van het leven is dat geen ramp, weet Knol, maar de eerzuchtige topsporter hield het op de zwaarste momenten niet altijd droog. Even zag hij het niet meer zitten. “Ik had een periode van zes weken, waarin ik geen zin meer had. De motivatie was weg. Van de club heb ik toen drie weken verlof gekregen, om het hoofd leeg te maken.”

Op visite bij zijn zus, op Aruba, vond Knol zichzelf terug. “Daar heb ik veel boeken gelezen. Over hoe mensen omgaan met problemen, hoe ze leren te denken. Je herkent dan hoe mensen zijn. Als je bijvoorbeeld vijf minuten met iemand praat, dan kun je inschatten hoe die persoon is. In Arnhem word ik op straat herkend. Maar die mensen weten niet hoe ik ben. Ze oordelen op hoe ik overkom in de krant of op televisie. Ik ben loyaal naar andere mensen toe en zal altijd een praatje met ze maken. Maar tegenover een vreemde zal ik niet het achterste van mijn tong laten zien.”

Vindt hij het wel leuk een bekende voetballer te zijn? “Als het goed gaat, dan wel. Dat was bij mij lange tijd niet het geval vanwege die blessure. Dan is het moeilijk. Telkens hetzelfde verhaal vertellen. Hoe is het met je knie? Wanneer ben je weer terug? Belangstelling is leuk. Maar als je eerlijk bent, dan moet je stellen dat de meeste mensen je aanspreken, omdat je een bekende persoon bent. Dat is wel eens moeilijk. Je weet niet wat ze willen. Daarom is het goed meer inzicht te krijgen in de manier waarop mensen denken.”

Tijdens zijn gedwongen verblijf aan de zelfkant van het profvoetbal is hij gerijpt als mens.”Ik heb geleerd dat ik meer afstand moet nemen. Ik ben slimmer geworden, denk meer na over hoe dingen in elkaar steken. “Als mens ben ik verder. Ik was al een vrij nuchtere jongen. Nu lig ik helemaal niet meer wakker van dat wat mensen zeggen of schrijven. Ik weet zelf heel goed wanneer ik wel of niet goed heb gespeeld. Daar komt nog bij dat je in het leven, en dus ook in het voetbal, niet alles zelf in de hand hebt. Vroeger was ik vier of vijf dagen ziek van een nederlaag bij NEC. Nu is dat minder, omdat ik weet dat ik er alles aan heb gedaan om te winnen. Voor mij is het nu minder zwart-wit dan voorheen. Zoals de omgang met medespelers. Ik besef nu dat dat ook anders kan. Dat je niet meteen iemand verrot moet schelden, maar dat je eerst op een normale manier aangeeft wat er fout gaat. Met dat soort dingen ben ik bezig.”

Vorig jaar droomde hij nog hardop over deelname aan het WK, komende zomer in Duitsland. Welke dromen en aspiraties hij nu heeft? “Ik zou graag ooit in Engeland willen voetballen. Maar ik weet dat het ook zomaar ineens klaar kan zijn met je carriere. Daarom ben ik niet bezig met het plannen van de lange termijn. Als ik eerlijk ben, dan moet ik nu zeggen dat het WK geen reeel doel is.”

Bron: De Gelderlander 20-12-2005

Tijd dringt voor Matthew Amoah

Voor Matthew Amoah begint de tijd te dringen. Amoah is met 59 eredivisietreffers een doelpunt verwijderd van de recordhouders Nikos Machlas en John van den Brom, beiden 60. Vitesse speelt voor de winterstop nog tegen NAC (27ste) en Heracles (30ste). Onduidelijk is nog of Amoah beide duels speelt, maar op 1 januari verhuist de Ghanees sowieso naar Borussia Dortmund. Overigens wordt Amoah niet de beste doelpuntenmaker ooit voor Vitesse. Jan Dommering maakte er liefst 155.

Bron: De Gelderlander 20-12-2005

Vitesse zonder zijn Ghanezen

Vitesse kan in de laatste wedstrijd van dit kalenderjaar, op 30 december in Almelo tegen Heracles, niet beschikken over Matthew Amoah en Abubakari Yakubu. Het tweetal is opgeroepen door de Ghanese bondscoach Dujkovic voor een trainingskamp in Tunesie, vanaf 27 december. WK-deelnemer Ghana bereidt zich voor op de Afrika Cup in januari. De clubleiding gaat deze week bij de Ghanese bond een verzoek indienen om Amoah en Yakubu pas na het duel met Heracles af te laten reizen.

Bron: De Gelderlander 20-12-2005

Vitesse aast op Sibon

Gerald Sibon (31) heeft PSV duidelijkheid gevraagd over zijn toekomst, De spits komt bij de Eindhovense club nauwelijks aan spelen toe. Vitesse informeerde inmiddels bij de landskampioen of Sibon te huur is. ‘Wij zitten te wachten op een antwoord van PSV, aldus Sibons zaakwaarnemer Karel Jansen afgelopen zondag. ‘In principe heeft hij het naar zijn zin bij PSV, maar als hij ergens anders wél kan spelen, staat hij daarvoor open.’ Vitesse heeft behoefte aan een spits, omdat Matthew Amoah is verkocht aan Borussia Dortmund en het vertrek van Igor Gluscevic eveneens aanstaande is.

De club test intussen Tarmo Neemelo (23) uit Estland. De centrumspits van FC TVMK, de kampioen van Estland, toonde zich dit seizoen uiterst productief door liefst 41 keer te scoren. Tarmo, die tot eind 2006 bij zijn club onder contract staat, is tevens aanvaller van de nationale ploeg. Hij speelt morgen (woensdag) mee in een oefenduel met Bennekom.

Bron: VI 20-12-2005

´Volgens mij komen de emoties pas los als ik weer voetbal´
Michael Jansen doorbreekt na zeven maanden het stilzwijgen

Op 9 mei ontving Michael Jansen (21) een invitatie voor een stage met Oranje, maar op 15 mei zakte hij plotseling bewusteloos in elkaar tijdens Vitesse-Ajax. Hartritmestoornissen. Na zeven maanden is de verdediger dichtbij zijn rentree. In VI doorbreekt Jansen eindelijk het zwijgen.

Wat gebeurde er op 15 mei?

‘Dat weet ik niet meer precies, omdat ik wegviel. Na een duel met een tegenstander raakte ik bewusteloos. Het werd zwart voor mijn ogen, ik ging door mijn knieen en was van de wereld. Even later werd ik wakker en zag ik iedereen om mij heen staan. Toen dacht ik: Wat is dit nou weer? Ik wilde eigenlijk meteen verder spelen, omdat voor mijn gevoel alles normaal was. Achteraf is dat ook logisch. Zo’n stoornis treedt op en daarna ben je weer helemaal normaal en kun je weer alles doen. Je hebt geen hoofdpijn, geen buikpijn. Op advies van de dokter werd ik gewisseld en vervolgens heb ik verschillende onderzoeken gehad.’

lees verder...

Bron: VI 20-12-2005

Sponsoring in de Eredivisie
Naamsbekendheid, positieve uitstraling en relatiebemiddeling door het voetbal

Voetbal en sponsoring zijn al jaren onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar de aanpak van clubs en bedrijven groeit de laatste jaren steeds meer en met vernieuwde inzichten uit de kinderschoenen. VI onderzocht alle 38 betaaldvoetbalorganisaties en sprak met de hoofdsponsors van de clubs over de invulling van hun sponsoractiviteiten. De algemene tendens laat zien dat bedrijven steeds gestructureerder en doordachter te werk gaan bij de verdeling van hun sponsorbudgetten. Ook de clubs lijken steeds meer overtuigd te raken van de rendementen die sponsoring kan opleveren, temeer als zij er op de juiste manier een invulling aan weten te geven. Bvo’s ontdekken steeds nieuwere inzichten om inkomsten te vergaren en hun geldschieters te behagen. Naast de clubs en de hoofdsponsors geeft een aantal vooraanstaande marketingdeskundigen hun visie op sponsoring in het betaalde voetbal. Dit eerste deel behandelt de sponsoring bij de Eredivisieclubs, volgende week komen de clubs uit de eerste divisie aan bod.

Vitesse

Hoofdsponsor

AFAB Geldservice is een kredietbemiddelaar en als specialist werkzaam op het gebied van voordelige geldleningen en hypotheken. Het bedrijf werkt samen met (inter)nationale banken en financieringsmaatschappijen om advies te verstrekken inzake de goedkoopste geldlening of hypotheek. ‘Ons bedrijf had meer naamsbekendheid nodig en dat wilden we op een positieve manier realiseren. DSB wekt veel irritaties op met haar reclamespotjes op televisie, dat was dus net wat wij niet wilden bereiken. Sport wordt door de meeste mensen met iets positiefs geassocieerd en de doelgroep van het voetbal komt het dichtst bij de doelgroep van ons bedrijf. Wij richten ons op de modale consument, sporten als hockey, tennis en golf passen daar minder bij dan voetbal. Vitesse is een club met een positieve uitstraling. Vitesse op plek twaalf straalt meer uit dan RBC Roosendaal op de zesde plaats. Zij willen zich graag nestelen in de subtop van het Nederlandse voetbal, dat niveau streven we met Afab ook na. Aanvankelijk sponsorden we FC Volendam. Ook een mooie club, maar dat niveau vonden we anderhalf jaar geleden eigenlijk te laag. We wilden hogerop en Vitesse kwam als geroepen. Uit metingen hoe vaak we in beeld zijn en een test over onze naamsbekendheid blijkt dat de sponsoring zeker zin heeft. Het contract met Vitesse loopt nog door tot de zomer van 2007 en misschien gaan we wel langer door. Karel Aalbers heeft zich bij ons overigens nog niet gemeld, dus met zijn sponsor die zeven miljoen euro per jaar genereert zal het ook wel loslopen..´

Kledingsponsor Quick
Aantal sponsors 350
Inkomsten sponsoring 4,9 miljoen euro
Clubbegroting 12 miljoen euro
Opbrengsten televisiegelden 3 miljoen euro
Opbrengsten entreegelden 3,3 miljoen euro
Aantal seizoenkaarten 13.800
Duurste seizoenkaart 380 euro
Goedkoopste seizoenkaart 120 euro
Duurste entreebewijs 35 euro
Goedkoopste entreebewijs 12,50 euro

lees verder...

Bron: VI 20-12-2005

Gezin krijgt korting voor Vitesse- NAC

Vitesse houdt voor de thuiswedstrijd tegen NAC Breda op 27 december een kerstactie. Gezinnen kunnen tot en met vrijdag 23 december op vertoon van een geldig legitimatiebewijs bij Vitesse Ticketing in Gelredome een familiekaart kopen. Deze familiekaart kost 25 euro en bestaat uit vier toegangskaarten voor de Oost-, Zuid- of West- tribune. Op de tribune worden gratis suikerspinnen uitgedeeld aan kinderen. Na de wedstrijd krijgt iedere bezoeker een oliebol.

Bron:Gelderlander 20-12-2005

Sturing wenst een ‘ kerst zonder ballen’

Edward Sturing is ongelukkig met voetbal op de kerstagenda. Volgens de trainer van Vitesse is het plan nu al op een mislukking uitgelopen. Het idee van de KNVB om de eredivisie deze winter op zijn Engels te modelleren, met een heuse ‘ boxing day’ op tweede kerstdag, vindt bij Vitesse- trainer Edward Sturing weinig bijval.

„ Ik vind het helemaal niks. Er worden geloof ik nog twee wedstrijden gespeeld op tweede kerstdag. De rest is een dag later of zelfs begin januari. Als je het doet, maak er dan een historische gebeurtenis van”, meent Sturing, die met Vitesse nog twee ‘ feestduels’ speelt. Op derde kerstdag ( 27 december) ontvangt zijn ploeg NAC in Gelredome en 30 december besluit Vitesse het jaar met een uitduel bij Heracles. „ Het is in Nederland al moeilijk alle wedstrijden op een dag te laten spelen. Er is altijd wel een reden dat het niet kan of mag. De ene burgemeester zegt dit en de andere dat, het werkt dus niet.”

De KNVB had gehoopt een echte Nederlandse ‘ boxing day’ ( Engelse benaming voor een oud gebruik op 26 december) in te voeren op de dag die in Engeland traditioneel voor voetbal is gereserveerd. Tweede kerstdag is vooral een echte voetbaldag. In Nederland was het tot de zeventiger jaren niet ongebruikelijk met kerst door te spelen. „ Ik heb het nooit meegemaakt”, zegt Sturing, die zijn spelers nu op Tweede Kerstdag aan een ochtendtraining onderwerpt. „ Ze hoeven daarna niet te lunchen, dan mogen ze gelijk terug naar hun familie.”

Sturing is ook om een andere reden geen voorstander van de feestwedstrijden en de daaraan gekoppelde korte winterstop. Tussen het laatste duel van 2005 ( 30 december) en het eerste van 2006 ( 15 januari thuis tegen Feyenoord) zitten zestien dagen. „ Vanwege de belasting voor de spelers vind ik een korte winterstop toch al niks. Nu zijn ze elf maanden aan het voetballen, dat is veel te veel. Er gaan problemen komen met blessures, daar kun je op rekenen.” Wel gunt Sturing zijn selectie een kort winterreces van vijf dagen. De spelers zijn vrij van zaterdag 31 december tot en met woensdag 4 januari. Op donderdag 5 januari hervat Vitesse de training. Sturing wil in het weekeinde van 7 en 8 januari een oefenduel spelen en mogelijk in de week erna nog één de tegenstanders zijn op dit moment nog niet bekend.

Bron:Gelderlander 20-12-2005

Blessures Vitesse vallen mee

De fysieke schade bij Vitesse, na de nederlaag vrijdagavond bij Sparta, lijkt mee te vallen. Remco van der Schaaf viel uit, maar is er tegen NAC weer bij. Van der Schaaf ging vrijdag al in de eerste helft naar de kant, nadat de middenvelder een spierverrekking in de heup had opgelopen. Van der Schaaf ontbrak gisteren op de training, maar de medische staf van de Arnhemse club heeft goede hoop dat de controleur gewoon inzetbaar zal zijn in de volgende wedstrijd, op dinsdag 27 december thuis tegen NAC Breda. Ook Matthew Amoah trainde niet mee. Hij bleef uit voorzorg aan de kant. Amoah liep vrijdag een oogwond op, die in de rust moest worden gehecht. De spits kampte gisteren nog met hoofdpijn. Zaterdag gaan de hechtingen eruit, zodat hij tegen NAC waarschijnlijk inzetbaar is. De voetblessure van Richard Knopper is zo goed als verdwenen. De middenvelder, die eerder al herstelde van een kniekwetsuur, wacht op

Bron:Gelderlander 20-12-2005

Neemelo wil naar de club van Roy Makaay

Tarmo Neemelo hoopt deze week een contract te verdienen bij Vitesse. „ Het is de club van Roy Makaay”, weet de 23- jarige topscorer van Estland. Neemelo trainde gisteren voor het eerst mee met de hoofdmacht van Vitesse. Tot donderdag, de dag waarop hij terugkeert naar Estland, heeft de international de tijd om de technische staf van de Arnhemse club te overtuigen. „ Hij is een sterke jongen met veel fysieke kracht”, zei trainer Edward Sturing na de repetitie, waarin de 1 meter 92 lange aanvaller zijn opwachting maakte.

Neemelo presenteerde zich als een beresterke afmaker, die de kortste weg naar het doel zoekt. „ Het niveau is hier heel hoog”, zei hij naderhand. „ Het spel is veel sneller dan in Estland.” In de competitie in Estland heeft de spits in de voorbije jaargang liefst 41 keer gescoord in 36 wedstrijden voor zijn club FC TVMK. „ Dat is een nationaal record”, stelde hij gisteren vol trots. „ Daar moet ik natuurlijk wel bij zeggen dat het een ander niveau is dan hier in Nederland. Hoeveel doelpunten ik hier zou scoren? Twintig? Ik weet het niet.”

FC TVMK is de landskampioen uit Tallinn, de in het noorden gelegen hoofdstad van het land. De ploeg produceerde in de afgelopen competitie gemiddeld vier treffers per wedstrijd. De 41 goals hebben Neemelo de koppositie bezorgd in het klassement Europees topscorer van het jaar. Daarbij moet wel worden vermeld dat de competitie in Estland al is beëindigd. En dat treffers uit bijvoorbeeld landen als Engeland en Spanje dubbel tellen in het klassement.

De gouden schoen zal hij waarschijnlijk dus niet winnen, maar Neemelo aast vooral op een transfer naar een club in West- Europa. „ Ik heb een doorlopend contract tot november 2006”, aldus Neemelo. „ Er is ook een Engelse club in mij geïnteresseerd, ik weet nog niet welke. Dat hoor ik later deze week. Ik zou graag in de winter naar Vitesse willen. Dit is een mooie club. Wat ik van Vitesse weet? Dat de club op de achtste ( tiende, red.) plaats staat en dat Roy Makaay hier heeft gespeeld.”

Speciaal voor de proefspeler heeft Vitesse voor woensdagavond de oefenwedstrijd tegen Bennekom gearrangeerd. Mocht hij daadwerkelijk de opvolger worden van de naar Dortmund vertrekkende Matthew Amoah, dan heeft Neemelo wel een klein probleem. „ Ik studeer fysieke opvoedkunde aan de universiteit van Tallinn. Maar misschien kan ik in Nederland verder gaan met die studie.”

Bron:Gelderlander 20-12-2005

Vitesse heeft meer opties dan Neemelo

Tarmo Neemelo is niet de enige optie voor de spitspositie bij Vitesse. Volgens manager voetbal Jan Streuer zijn er meer kandidaten. Daartoe zou ook PSV’er Gerald Sibon behoren. “We hebben meerdere opties. Neemelo is niet de enige, maar ik ga verder niet in op namen. Het is al moeilijk genoeg om iemand te halen in de winterstop.”

Streuer is blij dat Neemelo op proef wilde komen. “We kunnen hem nu bezig zien op ons eigen niveau. Op zich is hij een ideale speler. Hij is jong en ambitieus en scoort makkelijk met 41 doelpunten, al is dat natuurlijk op een heel ander niveau dan in Nederland.”

Bron: Omroep Gelderland 19-12-2005

Blessurejournaal

Naast de aanwezige proefspeler uit Estland waren Remco van der Schaaf en Matthew Amoah wegens opgelopen blessures maandagmorgen afwezig tijdens de training. Remco van der Schaaf en Matthew Amoah bleven maandag allebei buiten de lijnen op Papendal. Van der Schaaf moest tegen Sparta al na een half uur vrvangen worden. De middenvelder heeft last van een spierblessure in de heup en Amoah liep in hetzelfde duel vlak voor rust een hoofdwond net boven het oog op. De aanvaller moest zich in de rust laten behandelen, maar keerde na rust wel terug. Van der Schaaf doet het de komende dagen rustig aan en is een klein vraagteken voor het duel tegen NAC Breda, dinsdag 27 december. Amoah werd maandag uit voorzorg in de kleedkamer gehouden.

Bron: Vitesse.nl 19-12-2005

Tarmo Neemelo onder indruk van Vitesse

ARNHEM – Tarmo Neemelo trainde maandag voor het eerst mee bij Vitesse. De aanvaller uit Estland is deze week op proef in Arnhem.

De Est viel vooral op door zijn fysieke kwaliteiten. Zo liep hij Stijn Vreven omver. Neemelo scoorde ook gemakkelijk. Hij maakte in Estland afgelopen seizoen 41 doelpunten. “Dat is een nationaal record”, aldus de spits, die onder de indruk was van Vitesse.

“Het niveau hier is echt heel goed. Wat me opvalt, is dat hier veel sneller wordt gespeeld.” Neemelo wordt woensdag pas echt getest, als Vitesse oefent tegen de amateurs van Bennekom.

Er is meer belangstelling voor Tarmo Neemelo. “Er is ook een club uit Engeland geinteresseerd. Ik weet niet welke club, ze moeten nog bellen.”

De topscorer van Estland heeft bij zijn club FC TVMK uit Tallinn nog een contract tot november 2006. “Maar ik zou graag naar Vitesse willen. Ik zie de Nederlandse competitie wel zitten, veel hoger niveau dan in Estland. Ik studeer aan de universiteit van Tallinn fysieke educatie, daar wil ik hier dan eventueel mee verdergaan.”

Van Vitesse weet Neemelo weinig. “Roy Makaay heeft hier gespeeld. En Vitesse heeft een heel bijzonder stadion.”

Bron: Omroep Gelderland 19-12-2005

‘Ik heb ze nog nooit in het echt gezien, nu voetbal ik tegen ze’

Een weekendje boeken bij Center Parcs en dan een hele middag je favoriete Vitesse-spelers ontmoeten en zelfs tegen ze voetballen. Een paar honderd Vitesse-fans hadden zaterdag in Het Heijderbos in het Noord­Limburgse Heijen de middag van hun leven.

Ze is dolblij met haar handtekening van Stijn Vreven, Tineke van den Brink uit Giesbeek. Hij is haar favoriete Vitesse- speler. ” Het is zo’n lekker mannetje”, zegt ze. “Hij is het voor mij helemaal. Misschien omdat mijn man er ook zo uitzag toen ik hem leerde kennen. Dat halflange haar, een echte macho. Lekker.” Tineke, haar man Joop en dochter Bonita hebben meteen geboekt bij Center Parcs toen ze van het speciale Vitesse­ weekeinde hoorden. ” Mijn man is een echte Arnhemmer en was al fan voordat Bonita en ik dat waren”, vertelt Tineke. ” Maar hij heeft ons besmet. We zitten al vijf jaar op dezelfde plek in Gelredome.”

Vreven zelf heeft aan het begin van de middag wat moeite om in de stemming te komen. Hij baalt stevig van het 1-0 verlies de vorige avond tegen Sparta. “Het was misschien anders geweest als je drie keer achter elkaar gewonnen had. Dan heb je zin in zoiets. Nu baal ik. De supporters kunnen het makkelijk van zich afzetten dat we verloren hebben. Ik niet. Maar het is leuk voor de kinderen.” En hij zet geduldig zijn zoveelste handtekening.

“Dat is toch het belangrijkste, hè”, zegt trainer Edward Sturing. ” Handtekeningen verzamelen. Je kunt verzinnen wat je wilt, maar die handtekeningen vinden ze toch het mooiste. Ach, dat had ik als klein jochie ook.” Het is de bedoeling dat de trainers de activiteiten een beetje coördineren en zorgen dat alle spelers op hun plek zijn en meedoen. Maar de liefhebber in Sturing kan het niet laten. Hij ziet twee kleine jochies pielen op een van de pannaveldjes.

De jas van de hoofdtrainer gaat uit en hij klimt over de omheining. Lekker dollen met de jongetjes. ” Hartstikke leuk”, hijgt hij een half uurtje later. ” Ik vind dit een goed initiatief. Je maakt contact met je supporters die toch elke veertien dagen naar je komen kijken. Het was misschien wat makkelijker geweest als we gisteren hadden gewonnen. Maar dit hoort ook bij je vak.” De elfjarige Max Velner uit Epse neemt het op het pannaveldje op tegen Tom De Mul. Hij wordt helemaal dolgespeeld.

Maar het lijkt Max niet te deren, hij straalt van oor tot oor. ” Ik ben niet zo goed als De Mul en dat zal ik denk ik ook nooit worden. Ik heb niet echt talent”, zegt hij met enige zelfkennis. Dankzij een prijsvraag die zijn moeder invulde, is hij nu hier. Max is al jaren Vitesse- fan, zijn vader is voor Ajax. ” Ik moest een reden opgeven waarom ik vond dat wij dit weekeinde hadden verdiend”, vertelt zijn moeder. ” De reden die ik gaf is dat Max hierdoor een heel weekeinde de gelegenheid krijgt zijn vader ervan te overtuigen dat Vitesse beter is dan Ajax.”

En, is dat gelukt? ” Dat gaat niet lukken”, weet vader Joost heel stellig. Maar het weekeinde is toch nog niet om? ” Al duurt het weekeinde een week”, lacht hij. Dat zijn zoon tegen De Mul in het strijdperk trad, vindt hij wel grappig. ” Die is tenslotte overgelopen van Ajax.” Max maakt het niks uit. ” Ik heb die jongens nog nooit in het echt gezien, alleen op het voetbalveld. En nu mag ik tegen ze voetballen.” Het is duidelijk: zijn weekeinde kan niet meer kapot.

Bij Saskia Gudden ( 34) uit Velp is de vonk van Vitesse twee jaar geleden overgeslagen. Ze ging wel eens via haar werk naar Vitesse. ” En zo is het gekomen.” Ze staat in haar geelzwarte shirt vol handtekeningen te kijken naar alle activiteiten. ” Leuk hè”, zegt ze. ” Jammer dat ze gisteren hebben verloren, dan is er toch een andere sfeer. Ik kan me voorstellen dat het heel moeilijk is voor die jongens om dit op te brengen na gisteravond, maar je merkt het niet aan ze.”

Ze komen van heinde en ver, de Vitessesupporters. Uit Heemstede, Apeldoorn, Etten Leur en Almelo. De jonge fans hebben totaal geen last van verlegenheid. Tijdens het vragenuurtje verdringen ze zich voor de microfoon om hun vraag te stellen. Dat ze niet altijd weten wie wie is, leidt tot grote hilariteit. Wanneer Rachel aankondigt haar vraag te willen stellen aan Harald Wapenaar, loopt ze op Tom De Mul af. Lauren wil ook iets vragen aan een speler. ” Maar ik weet niet hoe hij heet.” Doelbewust gaat ze naar Peter van den Berg. ” Hoelang voetbal jij al bij Vitesse?” Zijn naam durft ze toch niet te vragen.

Doelman Wapenaar is populair bij de kinderen. De meeste vragen zijn voor hem. ” Dat wist ik niet, dat ik zo populair was”, zegt Wapenaar. ” Misschien omdat ik toch een beetje een eenling ben in een elftal? Of misschien is het voor kinderen interessant om iets aan een keeper te vragen. Maar die populariteit is natuurlijk nooit verkeerd.” Hoewel hij het die ochtend moeilijk vond om naar Heijen af te reizen, geniet hij nu zichtbaar. ” Het is voor die kinderen hartstikke leuk. Ze hebben een dagje contact met de spelers, ze kunnen met ons een praatje maken, handtekeningen vragen. Dat is belangrijk. De teleurstelling na gisteren is heel groot. Het was in het begin niet makkelijk om een glimlach op te zetten, maar nu lukt dat wel. Normaal gesproken ben je een dag na zo’n wedstrijd doodziek. Aan de andere kant moet je het ook relativeren, anders blijf je negatief. Dit helpt wel.”

Bron: De Gelderlander 19-12-2005

Vitesse test Estse scherpschutter

Vitesse krijgt vanaf maandag de Estse spits Tarmo Neemelo (23) op proef. Neemelo is de leider in het klassement om de Gouden Schoen. De 1,92 meter lange aanvaller werd afgelopen seizoen met zijn club FC TVMK uit Tallinn kampioen van Estland. Neemelo scoorde 41 goals in 36 duels. In de laatste interland van Estland (tegen Luxemburg) vormde hij de aanval met Roda JC-spits Anders Oper. Vitesse kwam Neemelo op het spoor door Jelle Goes, de bondscoach van Estland. Goes liep afgelopen jaar stage bij Vitesse en haalde zo zijn Cursus Coach Betaald Voetbal.

Bron: Omroep Gelderland 18-12-2005

Yakubu mist minimaal 3 wedstrijden

Bondscoach Ratomir Dujkovic van Ghana heeft Abubakari Yakubu en Matthew Amoah van Vitesse opgenomen in de selectie voor de Afrika Cup. Voor Yakubu betekent dit dat hij in elk geval de duels van Vitesse in januari mist. Als Ghana verder komt, worden dat er nog meer. Amoah staat dan al bij Borussia Dortmund onder contract. Tegen Heracles en NAC zijn de twee er wel bij, ondanks dat Ghana al op 27 december op trainingskamp gaat. “Dat is zonder de Ghanezen in het buitenland”, zegt directeur Van der Kraan. “Ik heb nog wel even contact met de coach”, voegt manager Streuer daaraan toe.

Bron: Omroep Gelderland 18-12-2005

Vitesse bezig aan negatieve reeks

Hoewel Vitesse dit seizoen redelijk makkelijk tot scoren komt, staat de teller voor de laatste drie wedstrijden opmerkelijk genoeg op nul. De Arnhemmers verloren achtereenvolgens van NEC, Ajax en Sparta en wisten in die duels het net niet te vinden. De laatste keer dat de huidige nummer acht van de eredivisie drie wedstrijden niet scoorde, was in het seizoen 2002-2003. Toen werd er verloren van PSV (0-1), Roda JC (0-2) en RKC (0-2). Opvallend is ook dat Vitesse voor de drie nederlagen bezig was aan een goede serie. De Arnhemse ploeg haalde toen 16 punten uit zes duels.

Bron: Omroep Gelderland 17-12-2005

Speciale familie Kerstverkoop voor Vitesse–NAC Breda

Vitesse houdt voor de thuiswedstrijd tegen NAC Breda op 27 december aanstaande een speciale Kerstactie. De actie, die bestemd is voor gezinnen, houdt in dat er tijdelijk een familiekaart te koop is. Gezinnen kunnen tot en met vrijdag 23 december op vertoon van een geldig legitimatiebewijs bij Vitesse Ticketing in Gelredome (op werkdagen tussen 13.30 en 17.00 uur) een Familiekaart kopen. Deze Familiekaart kost € 25, – en bestaat uit vier toegangskaarten voor de Oost-, Zuid- of Afab West- tribune.

Op 27 december wordt er bovendien niet alleen gevoetbald in Gelredome. Rondom de wedstrijd is er een omlijstend programma voor kinderen, waarbij onder andere gratis suikerspinnen worden uitgedeeld. Na de wedstrijd kan iedere bezoeker zich tegoed doen aan een gratis oliebol. De oliebollen worden net als vorig seizoen beschikbaar gesteld door bakkerij Ten Hoopen.

Overige kaartverkoop Vitesse – NAC Breda

Op vertoon van een Vitesse-seizoenkaart of een Vitesse Club Card kunnen bij TicketBox tot en met 27 december 12.00 uur per abonneekaart twee wedstrijdkaarten worden bijgekocht. Op de wedstrijddag zijn de stadionkassa’s vanaf 17.30 uur geopend. Dan kan er één toegangskaart per abonneekaart worden gekocht, mits dit in de voorverkoop nog niet is gebeurd.

Beschikbare tribunes en prijzen:

volwassenen / tot en met 14 jaar

Noord € 12,50 / € 7,50
Oost 1e ring € 22,50 / € 13,50
Oost 2e ring € 17,50 / € 10,50
Zuid € 12,50 / € 7,50
Afab West € 30,00 / € 18,00

Reeds gekochte kaarten zijn niet inwisselbaar voor een Familiekaart.

Bron: Vitesse 16-12-2005

Ruud Knol: we waren niet rustig genoeg

Ruud Knol was een van de weinigen bij Vitesse die een voldoende scoorde in de wedstrijd tegen Sparta. “We hebben achterin in principe heel weinig weggegeven, maar we speelden ons eigen spel niet. We waren niet rustig genoeg. We spelen bijna op het hele veld één-op-één, dat betekent dat we voorin veel zouden kunnen creëren.” Een domper na het goede nieuws voor Vitesse. “Ja, Michael Jansen mag weer gaan trainen. Dat is zeker positief. Ik hoop dat hij er weer snel bij komt, we kunnen hem goed gebruiken. Jammer dat we hier dan verliezen, daarin hebben we als Vitesse gefaald.”

Bron: Omroep Gelderland 17-12-2005

‘ Nu waren we niet scherp’

Trainer Edward Sturing van Vitesse verweet zijn ploeg gisteravond na de 1- 0 nederlaag bij Sparta een gebrek aan scherpte. “Tegen Ajax verweet men ons té scherp te spelen, nu vond ik ons niet scherp genoeg. Met scherpte bedoel ik niet de duels, maar het spel in balbezit. We maakten te veel verkeerde keuzes en het positiespel was zwak. Het spel zonder bal was onder het niveau”, oordeelde Sturing, die zijn aanvallers ook ondermaats zag presteren.

“Bij de spitsen miste ik ook de scherpte van een halve kans een hele te maken”, aldus Sturing, die zijn tactische plan druk te zetten op de Spartaanse defensie verloren zag gaan. ” Juist daarom speelden we met een echte nummer tien ( Hersi, red.). Dat lukte niet omdat die verdedigers niet hebben opgebouwd, maar de lange bal speelden.” Sturing zei zich te hebben verbaasd over de zwakke wedstrijd. “Tegen Ajax speelden we veel beter dan vanavond. Het verval van de ene naar de andere wedstrijd is veel te groot.”

Bron:Gelderlander 17-12-2005

Primeur Vitesse met ‘ Family Event’

Vitesse heeft dit weekeinde de primeur van het fenomeen ‘ Family Event’. Family Events zijn weekenden bij eredivisiesponsor Center Parcs, waarbij fans hun idolen kunnen ontmoeten. Er zijn negentig huisjes verhuurd. Dit betekent dat in totaal zo’n zeshonderd Vitesse- supporters hun weekeinde vandaag en morgen doorbrengen op Het Heijderbos in het Noord­ Limburgse Heijen. De Vitesse- spelers komen vandaag om twaalf uur aan en doen tot zes uur mee aan allerlei activiteiten.

Bron:Gelderlander 17-12-2005

‘ Misschien leefden we boven onze stand’

Vitesse verloor gisteravond bij Sparta voor de derde keer op rij ( 1- 0) een competitiewedstrijd. ” Misschien hebben we boven onze stand geleefd”, stelde de Arnhemse middenvelder Theo Janssen op Spangen.

Na de wanvertoning op Het Kasteel overzag Theo Janssen ( 24) de schade van de voorbije drie partijen. ” Dit was ongelukkig”, oordeelde Janssen. ” Ik denk dat we tegen NEC onze slechtste wedstrijd hebben gespeeld. Ajax was gewoon beter dan wij en vandaag hebben we wel kansen gecreëerd. We verliezen hier onbenullig, doordat bij ons telkens de laatste pass niet goed was. En doordat we op het laatst heel makkelijk een vrije trap weggeven.”

Nadat Vitesse zich twee keer had stukgelopen op een hecht collectief, kwam de Arnhemse ploeg tegen het kwaliteitsarme Sparta nauwelijks aan het voetballen. ” We begonnen goed, maar zakten daarna weg”, vond de middenvelder. ” Nu rosten we de bal vaak weg en zagen we wel wat er van kwam. Eerder dit seizoen bleven we veel meer voetballen. Dat is het verschil.”

“Vandaag hadden we de pech dat we Yakubu ( geschorst, red.) misten en dat Van der Schaaf er al vroeg uit moest. Mede daardoor hadden we vandaag veel spelers die op andere posities speelden: Esajas, Swerts, Hersi, ikzelf. Je ziet dat het dan voetballend minder loopt. “Maar”, erkende Janssen. “Dan nog mogen we hier niet verliezen. Deze wedstrijd moeten we absoluut winnen. Daarbij moet je ook een beetje geluk hebben. Via Esajas hadden we snel op voorsprong kunnen komen. Als die bal erin gaat, dan speel je ze helemaal weg.”

Dat is echter geen kwestie van geluk of pech, maar van kwaliteit. ” Dat is ook zo. Er ging bij ons heel veel fout vandaag. Ik speelde zelf ook niet goed. Toch zit het nu ook tegen. Ik had zelf ook een paar keer pech, met een vrije trap en een kans vanaf de zestien. Het is duidelijk dat we in een mindere fase zitten.” Aan de lopende serie van drie verliesbeurten ging een fraaie reeks van zes duels en zestien punten vooraf. Vitesse stond toen zelfs even op de vierde plaats, maar nu zakt de Arnhemse ploeg ver terug. “Misschien hebben we toen boven onze stand geleefd”, aldus Janssen .” at die vierde plaats betreft. Maar ik vind wel dat we nog steeds bij de eerste zeven thuishoren. We moeten nu ook niet te moeilijk doen. We hebben nog twee duels voor de winterstop ( NAC en Heracles, red). Als we die allebei winnen, hebben we meer punten dan vorig seizoen rond dat tijdstip.”

Bron:Gelderlander 17-12-2005

Vitesse beweegt zich als jojo

Arnhemse ploeg scoort al drie duels niet meer en verliest nu zelfs van Sparta Vitesse beweegt zich dit seizoen als een jojo door eredivisie. Tegen Sparta leed de ploeg van trainer Edward Sturing gisteravond de derde nederlaag op rij: 1-0. In drie weken tijd verspeelde Vitesse negen punten, zonder een doelpunt te maken. Die serie volgde op een reeks van zes wedstrijden met vijf overwinningen en een gemiddelde van drie doelpunten per duel. Daarvoor ging de competitiestart nog verloren.

Zo jojoot Vitesse zich door de competitie. Een onthutsend zwak duel op het Kasteel is het voorlopige sluitstuk. Vitesse toonde niks van de speelse kwaliteit die de ploeg in oktober en november naar de subtop voerde. Het verval komt even hard als de opmars en brengt gevaar met zich mee. Vitesse trof in Rotterdam niet alleen Sparta, maar ook de zwakke scheidsrechter Peter van Dongen. In het onschuldige duel gaf hij vijf gele kaarten, waarvan drie voor Vitesse. Niet schokkend maar voor zowel Tom De Mul als Theo Janssen en Gill Swerts betekent een volgende gele kaart een schorsing.

Vitesse leed de voorbije twee weken kansloze nederlagen tegen NEC ( 1- 0) en Ajax ( 2-0). Ook tegen Sparta creëerde het elftal van Edward Sturing weer geen kansen. Alleen Etiënne Esajas miste een echt grote kans. Theo Janssen verprutste de zijne door een slechte aanname. Dat typeert de huidige vorm van Vitesse’s spelmaker. Het Arnhemse spel lijdt zichtbaar onder de vormcrisis van de middenvelder.

Beide ploegen maakten er niks van, maar dat viel vooral de bezoekers zwaar aan te rekenen. Bij Sparta staan spelers in het elftal die de eredivisie niet aan kunnen, Vitesse heeft spelers die daar niet van kunnen profiteren. De vraag is wat kwalijker is. Ongelukkig voor Vitesse was wel het wegvallen van controleur Remco van der Schaaf. Hij begon aan de wedstrijd ondanks een heupblessure, maar viel al in de 21ste minuut uit met problemen aan datzelfde gewricht.

Het elftal zat met Van der Schaaf al vast en schoot zonder de regelaar in een onwrikbaar slot. Opvallend was ook de tegenstrijdigheid in de plannen van Sturing en de uitvoering van de spelers. Volgens de trainer moest er veel druk worden gezet op het zwakke verdedigingscentrum van Sparta. Daar kwam niks van terecht.

Excuses voor de zwakke vertoning zijn er niet. Het elftal is vast geraakt en lijkt snel nieuwe impulsen nodig te hebben. Een terugkeer van Richard Knopper en Michael Jansen bijvoorbeeld, maar manager voetbalzaken Jan Streuer moet ook de boer op. In de winterstop is een vervanger nodig voor topscorer Matthew Amoah. De spits uit Ghana vertrekt per 1 januari naar het grote Borussia Dortmund. Ook Igor Gluscevic heeft zijn langste tijd in Arnhem gehad. De 31-jarige Montenegrijn onderhandelt met een vooralsnog onbekende nieuwe club over een snelle wintertransfer.

De nieuwe aanvaller zou van Sturing waarschijnlijk nu al mogen opdraven. Vitesse zakte in de tweede helft nog verder weg en kreeg nooit uitzicht op een overwinning. Ook de verse krachten Fred Benson en Eldridge Rojer zorgden niet voor nieuwe impulsen. Het werd zelfs nog erger. Een licht offensiefje van de thuisclub werd in de negentigste minuut beloond. Uit een vrije trap van Jan Michels scoorde Davy de Fauw 1-0.

Bron:Gelderlander 17-12-2005

Rojer mag niet weg van Vitesse

ROTTERDAM – Eldridge Rojer krijgt bij Vitesse nauwelijks speeltijd en wil graag weg bij de Arnhemse club.

“Ik wil aan spelen toe komen en dat gebeurt hier niet meer”, zegt de snelle aanvaller. “Er is wel belangstelling. FC Den Bosch is geinteresseerd, maar Vitesse heeft mij laten weten dat ik niet weg mag.”

Rojer had eind vorig seizoen even een basisplaats, maar dit seizoen komt hij niet meer verder dan wat invalbeurten. “Elly” weet wel waarom hij niet mag vertrekken. “Amoah en Gluscevic gaan al weg, dus dan hebben ze niet veel aanvallers meer over.”

Bron: Omroep Gelderland 17-12-2005

Swerts baalt van scheidsrechter

Vitesse-verdediger Gill Swerts baalde na de nederlaag tegen Sparta van de arbitrage. “We kregen heel veel onterechte vrije trappen tegen. Met alle respect voor de scheidsrechter, maar hij had een off- day”, vindt de Belg. “Maar daar lag het natuurlijk niet alleen aan. Het was een beetje hetzelfde verhaal als tegen NEC. Wij gaan teveel mee in het spel van de tegenstander.” Volgens Swerts was een nederlaag bij de Rotterdamse staartclub onnodig. “We moeten in de eindfase die 0-0 er uit slepen. Als elftal balen we nu”, zegt een teleurgestelde Swerts.

Bron: Omroep Gelderland 16-12-2005

Vitesse in laatste minuut onderuit

Vitesse heeft vrijdagavond in Rotterdam met 1-0 verloren. In de laatste minuut kopte Davy de Fauw de winnende treffer binnen. Vitesse speelde heel matig en heeft door het verlies belangrijke punten verspeeld in de strijd om de plaatsen in de subtop.

Sparta 1-0 Vitesse
Scheidsrechter: P. van Dongen
7.200 toeschouwers
16 december 2005, 20:30 uur
Het Kasteel

Beide ploegen startten op het Kasteel zonder hun Ghanese middenvelder. Yakubu aan Vitesse-zijde en Obodai aan de kant van Sparta. Na een lange bal richting Ricky van den Berg kreeg Sparta in de vierde minuut de eerste kans van de wedstrijd. De aanvaller lepelde de bal echter op het dak van het doel. Het tempo van Vitesse was voor rust te laag om de thuisploeg onder druk te zetten. Edward Sturing gaf vanaf de zijlijn duidelijk aan om meer snelheid in het spel te brengen en meer vooruit te voetballen. Dit lukte vrijdagavond maar minimaal.

Desondanks kreeg Vitesse kansen. De beste was voor Etienne Esajas die uit een voorzet van Tom de Mul van dichtbij over schoot. Matthew Amoah zag een schot naast gaan en in de extra tijd schoot Theo Janssen een vrije trap maar net voorlangs het doel van Rene Ponk. Halverwege de eerste helft moest trainer Sturing noodgedwongen Van der Schaaf vervangen voor Purrel Fränkel. De middenvelder verliet met een knieblessure het veld.

De kansen waren in de tweede helft schaars. Het spel speelde zich lange tijd voornamelijk af op het middenveld en leek het duel af te gaan op een doelpuntloos gelijkspel. Twintig minuten voor tijd was de eerste echte kans na rust te vermelden. Jan Michels schoot de bal op de rand van de zestien over het doel. Direct aan de andere kant kreeg Theo Janssen een identieke mogelijkheid, maar ook zijn inzet leverde geen doelpunt op. Sparta mocht in het laatste kwartier het meeste aanspraak maken op de drie punten, een vrije trap werd in de slotfase nog van richting veranderd, en pakte de winst in de allerlaatste minuut. Uit een van de vele vrije trappen kopte aanvoerder Davy de Fauw de bal achter Harald Wapenaar: 1-0.

Vitesse liep na rust ook nog tegen een drietal ‘dure’ kaarten op. Tom de Mul ontving zijn derde kaart wegens het wegtrappen van de bal, Gill Swerts kreeg alweer zijn de vijfde van het seizoen na een overtreding op het middenveld en ook Theo Janssen ging op de bon wegens ‘praten’.

Sparta
Ponk, De Fauw, Gudelj, Kaita, Schenkel, Gudde, Michels, Polak, Van den Bergh, Bouaouzan en Rose.

Vitesse
Wapenaar, Vreven, Knol, Dingsdag, Swerts, Van der Schaaf, Janssen, Esajas, Hersi, De Mul en Amoah.

Doelpunten

De Fauw ’90 1-0

Kaarten

Michels ’43 Sparta
De Fauw ’45 Sparta
De Mul ’61 Vitesse
Swerts ’63 Vitesse
Janssen ’79 Vitesse

Wissels

Frankel ’21 Van der Schaaf
Oost ’46 Polak
Benson ’68 Esajas
Emnes ’76 Van den Bergh
Rojer ’81 De Mul

Bron: Vitesse.nl 16-12-2005

Kaartverkoop Sparta-Vitesse
vrijdag 16 december, 20.30 uur

Buscombi

Bussen vertrekken om 17.30 uur vanaf Gelredome. Verzamelen om 17.00 uur. Vergeet niet uw seizoenkaart, legitimatiebewijs & omwisselbiljet mee te nemen!

Vrij vervoer

Kaarten hiervoor zijn op de wedstrijddag verkrijgbaar bij Sparta. Kassa A is geopend vanaf 19.00 uur. Prijs: € 15,-.

December 2005

Sparta-Vitesse live op RTL5

De uitwedstrijd van vanavond tegen Sparta wordt live uitgezonden op RTL5. De wedstrijd begint om 20.30 uur maar de uitzending begint al om 20.00 uur met een voorbeschouwing gepresenteerd door Barbara Barend. Analist is Johan Derksen en het commentaar is van Leo Driessen.

16-12-2005

‘Vitesse is geen schopploeg’
Sturing baalt van beeldvorming

Trainer Edward Sturing van Vitesse heeft zich geërgerd aan de beeldvorming na het duel met Ajax. Zijn team werd afgeschilderd als schopploeg. “Wij zijn absoluut geen schopploeg, maar zo worden we wel neergezet. Daar hebben ze aardig voor moeten knippen”, reageerde Sturing gistermiddag. De trainer van Vitesse doelde op televisiebeelden van de pittige competitiewedstrijd Vitesse- Ajax bij Talpa op zondagavond en voornamelijk bij RTL (Voetbal Insite) op maandag. Daarin werd een compilatie van Arnhemse overtredingen getoond, met het vizier voornamelijk op Vitesse en Stijn Vreven.

Vitesse maakte zondagmiddag overigens één overtreding minder (20- 21) dan Ajax en tegen Steven Pienaar (Ajax) loopt een vooronderzoek wegens natrappen. Sturing: “Wij spelen met strijd en passie, dat klopt en dat wil ik ook terugzien bij mijn ploeg. Goed voetballen en duelleren zijn belangrijke ingrediënten voor een mooie wedstrijd. Daar komt het publiek ook voor kijken. Nu sneeuwt onder dat wij ook gewoon goed voetballen. In de tweede helft hebben we denk ik 65 procent balbezit gehad.”

Toch wil Sturing geen ‘ zaak’ maken van de beeldvorming.”Ik weet hoe het werkt. Dat heeft toch geen zin. Dan word je weer als het boertje uit de provincie neergezet”, aldus Sturing, die zich meer zorgen maakt om honderdtachtig doelpuntloze minuten in de duels met NEC (1-0 nederlaag) en Ajax (2-0 nederlaag).” Dat is inderdaad opvallend. In de zes wedstrijden daarvoor schoten we de ballen er bij wijze van spreken met de ogen dicht in. Tegen NEC en Ajax hebben we zelfs bijna geen kansen gecreëerd, dan scoor je natuurlijk ook niet. We hebben in de tweede helft tegen Ajax wel veel druk gezet, maar het leverde niks op. Als je dan ook nog eens een cadeautje weggeeft (de 1-0 tegen Ajax na een blunder van Ruud Knol, red.) wordt het moeilijk”, aldus Sturing, die tegen Sparta initiatief verwacht van zijn ploeg.

Bron: De Gelderlander 16-12-2005

Amoah doorstaat medische keuring

Matthew Amoah heeft de medische test bij Borussia Dortmund doorstaan. Dat betekent dat de aanvaller van Vitesse definitief per 1 januari zal uitkomen voor de Duitse volksclub. De 25- jarige spits uit Ghana was eerder al een contract tot medio 2008 overeengekomen. Met de keuring is het laatste detail in de overgang geregeld. Amoah speelt nog drie wedstrijden voor Vitesse: vandaag in Rotterdam tegen Sparta en darana nog tegen NAC Breda en Heracles Almelo.

Bron: De Gelderlander 16-12-2005

Michael Jansen terug op trainingsveld

Vitesse-speler Michael Jansen heeft van zijn arts groen licht gekregen om weer te gaan trainen. Bij de 21-jarige verdediger werden afgelopen zomer hartritmestoornissen geconstateerd. Inmiddels zijn er geen medische bezwaren meer die een terugkeer op de velden in de weg staan. Jansen zal de komende tijd apart van de groep trainen. Op dit moment is nog niet aan te geven wanneer de Nijmegenaar weer wedstrijdfit zal zijn.

Bron: Vitesse 15-12-2005

TV-rechten KNVB-beker en Eerste Divisie in verkoop

De Coöperatie Eerste Divisie en de KNVB hebben besloten de aan het einde van dit seizoen vrij te komen uitzendrechten van de Eerste Divisie en het KNVB-bekertoernooi tot en met het seizoen 2008/2009 in de vrije verkoop te doen via afzonderlijke tenderprocedures. Op 1 februari maken beide partijen bekend wie, wat met ingang van volgend seizoen uitzendt. Tot deze procedure is besloten omdat de exclusieve onderhandelingsperiode met SBS 6 niet heeft geleid tot verlenging van het contract. Enkele betrouwbare bronnen uit de omroepwereld hebben dat inmiddels bevestigd aan Voetbal International. Binnen niet al te lange termijn zullen ook de mediarechten van de uitwedstrijden die het Nederlands elftal speelt in de kwalificatiecyclus voor het EK 2008 op dezelfde manier aan de man worden gebracht.

De voetbalbond slaat daarmee dezelfde weg in als bij de verkoop van de Eredivisierechten, die vorig jaar voor een recordbedrag van 209,7 miljoen euro hun weg naar verschillende aanbieders (Versatel, RTL, Talpa, NOS) vonden. Voor de wedstrijden in de Eerste Divisie worden nieuwe uitzendpakketten aangeboden, waaronder een live pakket voor (hoofdzakelijk) de play off wedstrijden voor promotie/degradatie. Voor het KNVB bekertoernooi zijn naast het open net ook aparte pakketten voor betaaltelevisie en voor de bekerwedstrijden van de beloftenteams beschikbaar. Net als bij de Eredivisie zullen aanverwante aspecten als herkenbare en verplichte formats (onder andere lengte uitzending/samenvatting, aantal camera’s), logo’s, tunes, aanvangstijden, wedstrijdenkalenders worden ontplooid.

Daarnaast wijzigt de opzet van het KNVB-bekertoernooi. De poulewedstrijden in de eerste ronde verdwijnen, de amateurclubs spelen dan een knock-out ronde. In de tweede ronde zijn 24 amateurclubs over en stromen alle 38 betaald voetbalorganisaties (dus ook de deelnemers aan Europees voetbal) én twee beloftenteams in. De Europese deelnemers kunnen in de tweede ronde niet tegen elkaar loten, terwijl een amateurploeg altijd thuis speelt tegen een profclub, tenzij de accommodatie dit niet toe laat. Wellicht dat de halve finales op neutrale terreinen worden gespeeld, de finale heeft altijd in een door de KNVB te bepalen stadion plaats, bij voorkeur De Kuip, de inmiddels traditionele gastheer van de eindstrijd.

Bron: VI.nl 15-12-2005

EK 2007 met Jong Oranje in Nederland
Arnhem 1 van mogelijke speelsteden

De KNVB organiseert in 2007 het Europees kampioenschap voor spelers geboren na 1 januari 1984. Dat heeft het Uitvoerend Comité van de UEFA vandaag in Nyon besloten. De KNVB kreeg de voorkeur boven de voetbalbonden van Engeland, Zweden en Turkije. KNVB-coach Foppe de Haan is verguld met toewijzing: ,,Voor jonge spelers is deze wetenschap een geweldige drijfveer voor de komende anderhalf jaar.” De Europese titelstrijd vindt in 2007 voor het eerst in een nieuwe vorm plaats. Het gastland is dan automatisch verzekerd van deelname. Aan de eindronde van het Europees kampioenschap, van 9 tot en met 24 juni2007, doen acht landen mee. De deelnemende teams worden verdeeld over twee poules van vier. In totaal telt het toernooi 16 wedstrijden die worden gespeeld in vier stadions. De wedstrijden uit één groep vinden plaats in twee stadions in dezelfde regio.

Olympische Spelen

Met uitzondering van Nederland – het team van Jong Oranje – plaatsen de deelnemers zich voor het eindtoernooi via een kwalificatiereeks, die in het najaar van 2006 begint. De beste vijf landen van het toernooi in Nederland kwalificeren zich uiteindelijk voor de Olympische Spelen van Beijing in 2008.

Stadions

Elf gemeenten hebben zich met twaalf stadions kandidaat gesteld voor een aantal wedstrijden van het evenement. Eindhoven schoof de stadions van PSV en FC Eindhoven naar voren. De andere kandidaat/speelsteden zijn Heerenveen, Emmen, Doetinchem, Arnhem, Sittard, Kerkrade, Nijmegen, Groningen, Den Bosch en Rotterdam (Sparta Rotterdam).

Inspectie

De UEFA heeft begin december een inspectieronde gemaakt langs de stadions van SC Heerenveen, FC Emmen, De Graafschap en Vitesse om een indruk te krijgen van de beschikbare faciliteiten. De UEFA-delegatie bracht ook een bezoek aan mogelijke hotels en trainingsaccommodaties in de betreffende regio’s. De vier betrokken gemeenten presenteerden toen meteen hun plannen voor de verdere aankleding en promotie van het Europees kampioenschap 2007. De KNVB zal in de eerste maanden van 2006 opnieuw met alle kandidaat-speelsteden om de tafel zitten en daarna een definitieve voordracht doen aan de UEFA van vier steden.

Bron: KNVB.nl 15-12-2005

Theo Janssen linkshalf tegen Sparta

Theo Janssen speelt vrijdag tegen Sparta linkshalf, omdat Abubakari Yakubu geschorst is. Youssouf Hersi speelt ‘op 10’, zijn favoriete positie. Remco van der Schaaf moest donderdag de training van Vitesse voortijdig verlaten met een heupblessure. Ruud Knol heeft last van zijn enkel. Als een van hen niet kan spelen, wordt Purrel Fränkel linksback, schuift Gill Swerts door en komt Etiënne Esajas in de basis als linksbuiten.

Vermoedelijke opstelling:

Wapenaar;
Vreven, Knol, Dingsdag, Swerts;
Van der Schaaf, Hersi, Janssen;
De Mul, Amoah, Fränkel.

Bron: Omroep Gelderland 15-12-2005

Hielspoor houdt Knopper aan de kant

Vitesse kan voorlopig nog niet beschikken over Richard Knopper. De middenvelder heeft last van hielspoor, een ontsteking aan het peesblad onder de voet. Knopper kan momenteel niets doen. “Ik baal enorm. Ik had er tegen NEC al bij kunnen zijn. Mijn knie is perfect in orde en de conditie is helemaal goed.” Knopper trainde in de week voor NEC volledig mee, maar werd door de voetblessure teruggeworpen. De Amsterdammer richt zich nu op de wedstrijd tegen NAC Breda, op dinsdag 27 december. Met speciale zooltjes hoopt hij dan te kunnen spelen.

Bron: Omroep Gelderland 15-12-2005

Hersi eindelijk op favoriete stek

Vitesse-speler Youssouf Hersi speelt vrijdag tegen Sparta eindelijk op zijn favoriete stek. Het is de eerste keer dat hij in een officiële wedstrijd ‘op 10’ staat. “Ik probeer mijn kans te pakken”, glundert Hersi. “Ik heb mijn opleiding bij Ajax gehad op die positie. Daar waren we heel dominant. Bij Vitesse spelen we ook heel goed positiespel. En op die positie kun je alle kanten uit”, verklaart Hersi zijn voorkeur. Volgens Hersi was de goede reeks (16 uit 6) geen toeval. “Het was ook qua spel goed. Tegen Sparta moeten we drie punten maken. Iedereen is heel scherp.”

Bron: Omroep Gelderland 15-12-2005

Van der Schaaf: ik begin gewoon

Middenvelder Remco van der Schaaf verliet donderdag voortijdig de training van Vitesse. “Maar ik ga morgen wel beginnen”, verzekert hij. “Ik had een beetje last van mijn heup. Uit voorzorg ben ik wat eerder naar binnen gegaan”, legt hij uit. Over het uitduel tegen Sparta is Van der Schaaf helder: “We moeten gewoon winnen. Hetzelfde spelletje spelen als afgelopen, dan moet het te doen zijn.” Van der Schaaf relativeert de kracht van Vitesse. “We zijn wel goed, maar niet heel erg goed. We moeten proberen elke keer een stapje te maken. Ik denk dat dat er ook wel inzit.”

Bron: Omroep Gelderland 15-12-2005

Michael Jansen mag weer voetballen

Michael Jansen mag weer voetballen. De verdediger van Vitesse kampte met hartproblemen, maar heeft het groene licht gekregen. De 21-jarige linksback mag de training hervatten. Jansen viel op 8 mei opeens om in het duel tegen Ajax. Later bleek dat hij hartritmestoornissen had. De verdediger zat op dat moment in de voorselectie van Oranje. De Nijmegenaar onderging een ingreep aan zijn hart. Dat had aanvankelijk niet het gewenste effect. Daarna is hij heel voorzichtig teruggebracht op topniveau. Donderdag kreeg hij het groene licht van de medische staf.

Bron: Omroep Gelderland 15-12-2005

Dingsdag maakt graag middag vrij voor fan

Leden van de Vitesse Kidsclub konden gistermiddag op de ijsbaan van het Nederlands Openluchtmuseum op de foto met hun favoriete speler. Daarna deden de voetballers braaf mee met een speurtocht. „Leuk, zo’n middag.”

Wie in de loop van volgende week de jaarlijkse kerstkaart van Vitesse ontvangt, moet er niet vreemd van opkijken als niet iedere speler daar op zijn voordeligst op staat. Dat ligt dan niet zozeer aan de man die gistermiddag op de ijsbaan van het Openluchtmuseum op het knopje van de camera drukte, als wel aan de kwajongensachtige trekjes van de voetballers. Het zal niemand verbazen dat Theo Janssen de kroon spande. De fotograaf zal vandaag heel goed tussen zijn beeldjes moeten zoeken om op de groepsfoto een ‘ normale’ Youssouf Hersi te ontwaren. Janssen trok Hersi minutenlang de kerstmuts van of over het hoofd en stopte ondertussen met zijn andere hand de nodige hompen ijs achterin de jas van zijn kleine ploeggenoot.

Het aanwezige publiek, bestaande uit leden van de Vitesse Kidsclub en hun ouders, profiteerde dankbaar van de jolige stemming. Praatje, plaatje of handtekening; voor elke handeling namen de voetballers ruim de tijd. Vervolgens deed een groot deel van de spelersgroep ook nog braaf mee met de speciaal voor de Kidsclub- kinderen georganiseerde Elfsteden( speur) tocht. Op de ijsbaan hield Michael Dingsdag de schaatsen het langst aan. Het beeld had zelfs iets vertrouwds. „ Klopt”, reageerde de verdediger, „ik heb vroeger veel geschaatst. ” Hij deed dat op natuurijs in Amsterdam- Noord. „ Ik ben geregeld met natte kleren thuisgekomen. Omdat ik niet kon wachten tot het ijs sterk genoeg was.”

Dingsdag genoot, ook van de ( verplichte) deelname aan het Kidsclub-programma. „Ik vind het leuk die kinderen een onvergetelijke middag te bezorgen. Daar geniet ik zelf ook van.” Waar Dingsdag vol vertrouwen op zijn ijshockeyschaatsen stond, deed Fred Benson ze na de fotosessie snel weer uit. „Ik heb wat last van mijn hamstrings”, luidde het excuus van de rappe aanvaller. „ Maar het zal ook op de basisschool zijn geweest dat ik voor het laatst heb geschaatst.” Ook Benson onderging gewillig alle fan-verplichtingen. „Het is toch prachtig dat die jochies mij als idool zien. Voor mij een extra motivatie.”

Bron: De Gelderlander 15-12-2005

Woudenberger Wagensveld op proef bij Vitesse

David Wagensveld staat in de belangstelling van Vitesse. De 18-jarige aanvaller van Woudenberg is een proeftraining aangeboden bij de Arnhemse eredivisieclub. Deze week worden afspraken gemaakt over de frequentie en de duur van het meetrainen. Assistent-trainer Arno van Wolfswinkel van Jong Vitesse zag Wagensveld zaterdag op sportpark De Grift aan het werk tegen Roda. De talentvolle Woudenberger is in zijn nopjes met het aanbod van Vitesse. ,,Het is een droom die uitkomt. Ik ben benieuwd hoe het er op een hoger niveau aan toegaat.”

Bron: AD/Amersfoortse Courant 14-12-2005

Hoofdprijs voor Amoah biedt Vitesse mogelijkheden

Hoewel de leiding van Vitesse zou willen dat het rond de club eens écht rustig werd, zijn het dit keer geen sportieve of financiële problemen maar transferperikelen die de gemoederen in Arnhem bezighouden. Duidelijk is dat er in de verkorte winterstop veel gaat veranderen bij de ploeg van trainer Edward Sturing. Igor Gluscevic (31) verkast vrijwel zeker naar een andere club. Begin deze week waren er nog maar weinig zaken die een vertrek in de weg zouden kunnen staan. Vitesse hoeft geen transfersom voor de Servische spits te ontvangen, de club is allang blij dat de salarislast van een van de duurste en tegelijkertijd een van de minst spelende voetballers binnenkort verleden tijd is.

Voor de overgang van eerste spits Matthew Amoah (25) naar Borussia Dortmund casht Vitesse wel degelijk. Zeven ton, plus de besparing van zo’n twee ton die de spits in het laatste halfjaar van zijn contract zou ontvangen. ‘Geen slechte deal lijkt me’, zegt manager voetbal Jan Streuer dan ook tevreden. ‘We wilden weleens wat anders in de spits, maar vooral financieel is dit een heel goede zaak.’ Het transfergeld van Amoah en de besparingen op de enorm hoge salarissen van diezelfde aanvaller en Gluscevic zal Vitesse investeren in een nieuwe spits. Plots wanen de Arnhemmers zich wat dat betreft in een luxepositie. Was er tot voor kort geen cent beschikbaar voor transfers, nu mag de nieuwe aanvalsleider best wat kosten. ‘We moeten natuurlijk nog altijd opletten wat we uitgeven, buitensporige uitgaven zullen we zeker niet doen. Maar aangezien er twee spitsen vertrekken, komt er zeker wat extra ruimte.’ Daardoor verschijnt ook opeens weer lgor de Camargo van FC Brussels in beeld. De Braziliaan moet zo’n twee miljoen euro kosten.

Een échte financiële klapper zou Vitesse bovendien kunnen maken bij een transfer van verdediger Michael Dingsdag (23). Over interesse heeft de linkspoot niet te klagen. Zijn overtuigende spel van dit seizoen ziet de Amsterdammer tot dusverre beloond met concrete interesse, vooral van clubs uit de Bundesliga. Afgelopen zondag, toen Vitesse thuis met 0-2 van Ajax verloor, volgden scouts van Werder Bremen en 1. FC Köln de centrale verdedigen Beide clubs zouden hem het liefst al in de winterstop overnemen. Zijn tot medio 2008 doorlopende contract zorgt voor een fikse vraagprijs en Dingsdag zelf peinst voorlopig niet over een vertrek. ‘Interesse is altijd leuk, maar ik hoef absoluut niet weg. Mijn eerste doelstelling was bij Vitesse in de basis te komen, dat is nu aardig gelukt. Uiteindelijk wil je altijd hogerop, maar vóór het eind van dit seizoen zie ik mezelf absoluut niet uit Arnhem vertrekken.’

Bron: VI 14-12-2005

Verkoop Gelredome pas volgend jaar

De verkoop van stadion Gelredome komt volgens de gemeente Arnhem niet voor het einde van dit jaar rond. De verwachting was dat deze maand de nieuwe eigenaar bekend zou zijn. De gemeente is echter nog steeds in onderhandeling met de twee kandidaten, de vastgoedontwikkelaars Eurocommerce en TCN. Het zal naar verwachting nog een paar maanden duren voor Gelredome verkocht is. Arnhem kocht het stadion vorig jaar voor 24 miljoen euro. De gemeente gaat ervan uit geen verlies te lijden bij de verkoop.

Bron: Omroep Gelderland 14-12-2005

Column: overzicht 2005

In de voorlaatste column van dit kalenderjaar een overzicht van het wel en wee rondom Vitesse in 2005.

Mooiste transfer: Matthew Amoah naar Borussia Dortmund.

Meest beledigende salarisverhoging: Jan van Deinsen, 100 euro bruto, en dus stapte Jantje op.

Uitstekend werk: medische staf Vitesse, weinig spelers geblesseerd ondanks bezuinigingsmaatregelen.

Gevaarlijke infiltrant: Ton van Rhoon, adviseur van trainer Edward Sturing.

Grootste understatement: Ton van Rhoon: ‘Ik blijf liever op de achtergrond’ (vervolgens loopt en zit Van Rhoon in Gelredome overal waar hij maar op kan vallen).

Knap: Edward Sturing staat in zijn derde volledige jaar als hoofdtrainer weer in de subtop, net als vorig seizoen.

Volledig overbodig: Ton van Rhoon.

Weinig van gehoord: De Vrienden van Vitesse.

Grootste beleidsblunder: Stijn Schaars naar AZ, in plaats van basisplaats, nieuw contract en toptransfer over paar jaar.

Hulde: langdurige contracten voor Theo Janssen, Michael Dingsdag en Michael Jansen.

Grootste schok: de hartproblemen van Michael Jansen.

Klucht van het jaar: de rechtzaak tegen Karel Aalbers, waarin tonnen aan gemeenschapsgeld zijn verspild.

Meest oubollige stadionlied: ‘Het zijn de homo’s van Vites’.

Pseudo-eenheid: de hoofdmacht van Vitesse.

Comeback van het jaar: Ruud Knol.

Meest irritante soap: welles-nietes-verhaal tussen Vitesse en Karel Aalbers/Duet Group.

Meest kleurrijke uitspraken: Remco van der Schaaf (‘Punten die je nu pakt, die heb je alvast’).

Vrienden voor het leven: Jan Streuer en Paul van der Kraan.

Vals alarm: Richard Knopper: ‘De regionale media leggen hier veel te snel bommetjes’.

Mooiste relativering: Edward Sturing: ‘Ik geloof niet in crisis en niet in euforie’.

Respect: Matthew Amoah en Abubakari Yakubu met Ghana naar het WK.

Gerard Borgman

Bron: De Gelderlander 14-12-2005

Vitesse aast op Valentijn

Het gaat goed met Jerzinho Valentijn. De speler van zaterdag Hoofdklasser Haaglandia staat in de belangstelling van een groot aantal profclubs. De 21-jarige linksback speelde vorig seizoen nog in het tweede elftal van FC Kranenburg. Nu baart hij wekelijks opzien bij Haaglandia, de fusievereniging van FC Kranenburg en RVC/Rijswijk. Afgelopen weekend won Haaglandia, overigens getraind door John de Wolf, nog met 7-1 van Elinkwijk. Opnieuw behoorde Valentijn tot de uitblinkers. Er zou volgens AD/Haagsche Courant belangstelling bestaan van Sparta, Vitesse, ADO Den Haag, NAC en FC Utrecht. Jerzinho Valentijn staat te boek als een razendsnelle en technische linksback.

Bron: Voetbalplus 13-12-2005

Zaakwaarnemer: ‘Transfer komt nu te vroeg voor Dingsdag’

Vitesse-speler Michael Dingsdag staat in de belangstelling van Duitse clubs. “Maar”, zegt zijn zaakwaarnemer. “Het beste is dat hij minstens tot de zomer blijft.” Giuseppe Dello Russo is de zaakwaarnemer van Dingsdag (23). Hij bevestigt de belangstelling uit de Bundesliga voor zijn pupil. 1. FC Köln zoekt per direct (lees: in de winterstop) versterking van de defensie. Werder Bremen en Borussia Mönchengladbach hebben minder haast, maar zitten eveneens regelmatig voor Dingsdag op de tribune.

“Ik heb de laatste dagen met mensen van deze clubs gesproken”, zegt Dello Russo. ” Het is prettig dat de ontwikkeling van Michael ook door deze clubs is opgemerkt. Hij heeft een goed seizoen achter de rug en is in dit seizoen misschien nog beter. Het is een constatering dat hij een sterke speler is voor Vitesse.”

De prangende vraag is natuurlijk in hoeverre de belangstelling vanuit Duitsland ook daadwerkelijk concreet gaat worden en gaat leiden tot eventuele transferonderhandelingen. “Wij blijven in een ideale situatie zitten”, geeft Dello Russo aan. “Wij hebben geen haast en staan met beide benen op de grond. Voor Michael is het het beste dat hij voorlopig hier blijft.”

De linksbenige centrumverdediger heeft eerder dit jaar zijn contract bij Vitesse verlengd tot medio 2008. “Michael heeft toen bewust bijgetekend, omdat hij zich nog verder wil ontwikkelen”, expliceert Dello Russo. “Hij moet zich goed manifesteren en dan zien we wel wat er allemaal gebeurt. Ik ben iemand die geeft om zijn eigen spelers”, vervolgt de zaakwaarnemer. ” Ik denk dat het verstandig is dat hij minstens tot het eind van dit seizoen blijft. Ik vind dat de stap naar het buitenland nu te vroeg komt voor Michael. Over zes maanden is dat misschien anders. Er kan nog veel gebeuren dit seizoen. In elk geval zullen we zeker alle interesse gaan analyseren.”

Bron: De Gelderlander 13-12-2005

Eindejaarsaanbieding Vitesse fanshop

Speciaal voor de Vitessefan: De eindejaarskortingsactie van Vitesse Merchandising! Korting tot maar liefst 25% op bijvoorbeeld het wedstrijdshirt! Wees er snel bij want op=op.

Wedstrijdshirt: € 65,- NU: € 50,- (maten: S t/m XXXL)

Colbert € 99,95 NU: € 75,- (maten: M t/m XXL)

Hooded sweater (Theo) € 49,95 NU: € 40,- (maten: M t/m XXL)

Jack (Stijn) € 49,95 NU: € 40,- (maten M t/m XXL)

Trainingspak € 89,95 NU: € 70,- (maten L t/m XXXL)

Deze aanbieding is NIET geldig in combinatie met de 10% kortingsregeling van de Kids Club of Supporters Vereniging!!!

Bron:Vitesse 12-12-2005

FC Köln en Bremen bekijken Dingsdag

Vitessenaar Michael Dingsdag is in de wedstrijd tegen Ajax bekeken door FC Köln en Werder Bremen. De verdediger is bezig aan een sterk seizoen. Dat heeft de interesse gewekt van beide Bundesligaclubs. Afgelopen zomer had Werder Bremen al interesse in Dingsdag, die toen zijn contract met Vitesse verlengde tot 2008. Ook enkele ploegen uit de Italiaanse Serie A informeerden al naar de linkspoot. Michael Dingsdag debuteerde ruim vier jaar geleden in het eerste elftal van Vitesse en heeft sinds vorig seizoen een basisplaats. De verdediger hoeft niet weg uit Arnhem.

Bron: Omroep Gelderland 12-12-2005

Wapenaar weet precies wat het verschil is tussen Ajax en Vitesse

Het verschil tussen een plek in het spoor van de top en een in de middenmoot is de foutenmarge. Een blunder kostte Vitesse gistermiddag het duel tegen Ajax. “Zij zijn een stap verder”, bekende doelman Harald Wapenaar. Het gesprek van de middag was ‘het breekpunt’. Ruud Knol blunderde na een kwartier door een vrije trap pardoes in de voeten van Nordin Boukhari te schuiven. Stijn Vreven trok daarna aan de noodrem met een strafschop tot gevolg. Tomas Galasek voltrok het vonnis over Vitesse van de stip: 0-1. Een uur later prikte de Griekse spits Angelos Charisteas de 0-2 binnen. “Het was de gretigheid om de bal zo snel mogelijk weer in het spel te willen brengen”, dacht Wapenaar over de black-out van zijn verdediger Ruud Knol.

Daardoor bracht de Velpenaar niet de tegenstander, maar zijn eigen ploeg in de problemen. “Hij wilde Ajax verrassen, maar de situatie in het strafschopgebied was onoverzichtelijk. Ruud plaatste de bal zo bij Boukhari in de voeten. Vervolgens maakt Stijn de inschatting om een tackle te maken. Die penalty kan hij geven”, vond Wapenaar, verwijzend naar scheidsrechter Pieter Vink.

Wapenaar bewoog zich nog wel als een ‘Dudek’ (clownachtige capriolen waarmee doelman Dudek de Champions League voor Liverpool tegen AC Milan vanaf de stip in zijn voordeel besliste) over de doellijn, maar de ervaren Tsjech Galasek bleef koelboedig. Vitesse speelde na die openingstreffer in de vijftiende minuut een verloren wedstrijd, wist ook Wapenaar. Hij hield Markus Rosenberg en Nigel de Jong nog met goed keeperswerk van scoren af, maar was nagenoeg kansloos toen Charisteas vlak voor zijn neus opdook en de 0-2 binnenwerkte.

“Hou je de wedstrijd langer op 0-0 dan kan het alle kanten op. Nu konden ze rustig afwachten en dat deden ze ook. Het zijn inderdaad fouten die je niet kunt maken wil je in de top vier, vijf meedraaien. Maar Ajax is ook gewoon een paar stapjes verder dan wij. Zij hebben dit seizoen wat problemen, maar het is wel Ajax. Ik vond ze vandaag aardig spelen, met goede, gevaarlijke spitsen.”

Anders dan een week geleden in Nijmegen hoefde Wapenaar zich niet te ergeren aan de inzet. “Daar mankeerde het vandaag niet aan. Ajax was gewoon beter. Als wij vorige week tegen NEC met deze instelling hadden gespeeld, zouden we gewoon drie punten hebben gehaald.” Nu staat hij met zijn ploeg op nul punten uit de laatste twee duels, waarin Vitesse ook geen treffers maakte. Bang voor een nieuwe, slechte reeks is de doelman niet. Vitesse begon het seizoen zwak, krabbelde ijzersterk overeind, om de laatste twee duels kansloos te verliezen.

“Je merkt wel dat er druk bij komt als je vierde staat, maar we staan waar we moeten staan. Het is belangrijk dat je de volgende wedstrijd bij Sparta weer wint”, weet de ervaren doelman, die zijn loopbaan mogelijk afsluit in Arnhem. “Een avontuur in het buitenland ambieer ik niet omdat ik mijn jongens nu een paar keer in de week zie. Al weet je nooit hoe het loopt. Stel dat je ergens een fantastisch salaris kunt verdienen. Ik ben nog topfit en daar doen we het natuurlijk ook voor”, aldus de doelman, 35 jaar oud en tot 2007 onder contract bij Vitesse.

Bron: De Gelderlander 12-12-2005

Opnieuw Duits bezoek voor Dingsdag

Vitesse-verdediger Michael Dingsdag mag zich nog steeds warmen aan belangstelling uit de Bundesliga. Gisteren, tijdens het duel met Ajax (0-2), waren scouts van Werder Bremen en 1.FC Koln in Gelredome aanwezig om de 23-jarige centrumverdediger aan het werk te zien. De belangstelling van Werder Bremen is niet nieuw. De Duitse topclub volgt al geruime tijd de ontwikkeling van Dingsdag, die bij Vitesse onder contract staat tot medio 2008.

Bron: De Gelderlander 12-12-2005

Yakubu mist de uitwedstrijd bij Sparta

Abubakari Yakubu mist vrijdagavond (20.30 uur) de uitwedstrijd van Vitesse bij Sparta. De Ghanese middenvelder kreeg gistermiddag in de verloren thuiswedstrijd tegen Ajax zijn vierde gele kaart van het seizoen en is automatisch voor een duel geschorst. Stijn Vreven kreeg gisteren zijn vijfde gele kaart en staat nu weer op scherp. Gill Swerts staat op vier gele kaarten. Tom De Mul incasseerde tegen de club die hem aan Vitesse verhuurde zijn tweede gele kaart.

Bron: De Gelderlander 12-12-2005

Amoah: ‘Ghana in een van zwaarste groepen’

Volgens Matthew Amoah is zijn land Ghana voor het WK 2006 ingedeeld in ‘een van de zwaarste groepen’. Ghana moet in groep E afrekenen met Italie, Tsjechie en de Verenigde Staten. “Wij gaan voor de tweede ronde.”

Matthew Amoah heeft een van de meest bewogen voetbalweken uit zijn loopbaan achter de rug. De Ghanese spits van Vitesse kwam een contract met Borussia Dortmund (per 1 januari 2006) overeen en beleefde de loting voor het WK, waar Ghana voor het eerst deelnemer is. “In Ghana vinden de mensen het een zware loting, met Italie als sterkste tegenstander. Ik vind Tsjechie de beste ploeg”, reageerde Amoah, die het WK op 12 juni opent tegen groepshoofd Italie.

“Wie de eerste wedstrijd wint, gaat naar tweede ronde. Slechte tegenstanders zijn er niet, je moet Amerika ook niet onderschatten. Het wordt zwaar, maar wij krijgen tegen elk land kansen”, aldus Amoah, die geen Afrikaanse WK-winnaar verwacht. “Ik denk wel dat een Afrikaans land de kwartfinale kan halen, misschien Ghana wel.”

Bron: De Gelderlander 12-12-2005

Vitesse-Ajax zo goed als uitverkocht

Een enorme wervingscampagne heeft Vitesse gistermiddag in het verloren duel met Ajax (0-2) een voorlopig toeschouwersrecord opgeleverd. Voor het eerst in zeven duels overschreed het aantal bezoekers de twintigduidend, ruimschoots zelfs. De wedstrijd trok officieel 24.400 bezoekers. Voorheen was de thuiswedstrijd tegen RKC (19.600) het best bezocht in deze jaargang. Vitesse verkocht veel extra kaarten als gevolg van een actie waarbij mensen een gratis clubcard ontvingen.

Bron: De Gelderlander 12-12-2005

Sturing: ‘We liepen tegen een blok beton aan’

Vitesse-trainer Edward Sturing complimenteerde zijn ploeg gisteren voor de passie in het duel met Ajax (0-2). “We liepen tegen een blok beton aan.” Vitesse verloor gisteren in Gelredome, doordat het geen antwoord vond op de tactische ommezwaai van Ajax. In plaats van het gebruikelijke 4-3-3 speelden de bezoekers 4-4-2. Dat had een overvol centrum tot gevolg, waar Vitesse vergeefs zocht naar scoringsmogelijkheden. “We hadden vandaag weinig creativiteit”, analyseerde Sturing. “Ajax stond heel goed. Daar wisten wij geen raad mee. We liepen tegen een blok beton aan. Zoals Ajax dat deed, dat is ook een kunst. Ik kan mijn spelers alleen maar een compliment geven voor de passie waarmee ze hebben gespeeld.”

Sturing was minder blij met de aanleiding tot de nederlaag, de vroege 0-1. “Een heel dom doelpunt”, oordeelde de coach. “We willen een vrije bal snel nemen, maar vervolgens leveren we (doelt op Ruud Knol, red.) de bal zomaar in. En daarna hebben we (doelt op Stijn Vreven, red.) niet het geduld om te wachten in het duel.” Het leverde Ajax een strafschop op, benut door Tomas Galasek.

“In de tweede helft hebben we meer vooruit gespeeld, en meer risico’s genomen. We hadden veel balbezit, maar Ajax kreeg de betere kansen. Dat is een tekortkoming aan onze zijde, maar het is ook de verdienste van Ajax”, vervolgde Sturing. “We hadden de tegenstander onder druk, en ons positiespel was wel goed. Maar het leidde niet tot kansen. We strandden twintig meter voor de goal. De ruimtes waren ontzettend klein.”

Vorige week verloor Vitesse ook al van een sterk collectief, toen bij NEC (1-0). Na een ijzersterke serie, van zes wedstrijden die liefst zestien punten opleverden, noteerde Vitesse gisteren dus de tweede nul achter elkaar. “Ik hoop dat we in de komende wedstrijden weer wat meer ruimte krijgen om te voetballen”, stelde Sturing, verwijzend naar de komende confrontaties met Sparta, NAC Breda en Heracles Almelo.

Ajax-trainer Danny Blind zag een wedstrijd zoals hij die had verwacht. “Het was een wedstrijd met heel veel strijd”, aldus Blind. “Dat kon je verwachten, want Vitesse heeft een elftal met heel veel passie. Wij zijn meegegaan in die strijd. Daarbij zijn we overeind gebleven. Ik wilde in balbezit 4-2-4 gaan spelen, maar dat kwam er niet echt uit. Al met al ben ik zeer tevreden dat we deze moeilijke wedstrijd hebben gewonnen.”

Bron: De Gelderlander 12-12-2005

Vitesse loopt zich stuk op realistisch Ajax

Ook onder Danny Blind verdringt de realiteitszin de romantiek bij Ajax. De trainer gooide gisteren de huisstijl, voetbal met drie spitsen, overboord. Vitesse liep zich stuk op het Amsterdamse collectief: 0- 2.Ajax staat voor mooi aanvallend en verzorgd voetbal, met vleugelspitsen. Maar als de resultaten tegenvallen, houdt geen trainer zich halsstarrig vast aan de huisregels. Ronald Koeman leidde Ajax bijna naar de halve finale in de Champions League, door de vleugelspitsen te schrappen in de confrontaties met de grote jongens in Europa. Na drie vruchteloze uitwedstrijden in de eredivisie op rij deed Blind hetzelfde.

“We hebben wel eens beter gevoetbald dan vandaag”, sprak de coach gistermiddag in Gelredome. “Maar vandaag hebben we door keihard te knokken een belangrijke zege geboekt.” Met Angelos Charisteas en zeker ook Markus Rosenberg beschikt Blind ook over spitsen die juist geschikt zijn voor het 4-4-2 systeem. Vooral de snelheid van de handige Rosenberg zorgde tegen Vitesse voortdurend voor dreiging.

In het volle en sfeervolle Gelredome kon Ajax achterover leunen en op de counter speculeren, doordat de bezoekers al snel op voorsprong kwamen. Bij een black- out in de Arnhemse verdediging, na een kwartier spelen, schoof Ruud Knol de bal in de voeten van Nourdin Boukhari. De linkshalf werd gevloerd door Stijn Vreven en Tomás Galásek benutte de terechte strafschop ( 0-1).

In het kwalitatief uiterst povere duel der subtoppers kwam Ajax vervolgens geen moment in de problemen. Doordat Boukhari en de rechtermiddenvelder Steven Pienaar de defensieve arbeid niet schuwden, stuitte Vitesse op een hechte muur. Vorige week, in de verloren derby tegen NEC, was al gebleken dat Vitesse moeite heeft hechte verdedigingsblokken te doorbreken. In tegenstelling tot die partij toonde de Arnhemse ploeg nu wel maximale inzet en geldingsdrang. Maar Vitesse ontbeerde simpelweg creativiteit. Tot twintig meter voor het Amsterdamse doel combineerde de thuisploeg aardig, daarna ontbrak de verrassing.

De naar Borussia Dortmund vertrekkende Matthew Amoah speelde sterk en gedreven, maar hij kreeg te weinig ondersteuning in de punt van de aanval. Amoah was de enige Vitessenaar die uitzicht had op een treffer, met een schot dat voorlangs ging en een kopbal die werd gepareerd door doelman Maarten Stekelenburg.

Theo Janssen blonk tijdens de recente sterke reeks van Vitesse vaak uit in zijn rol van aanvallende middenvelder. Tegen zwakkere tegenstanders krijgt hij meer ruimte en gelegenheid te voetballen. Daarvan was gisteren nauwelijks sprake. Het is veelzeggend dat het meeste Arnhemse gevaar begon vanuit de verdediging, wanneer de vlijtige Vreven weer eens naar voren spurtte. Het duel ging een kwartier voor tijd in het slot, toen Charisteas een scherp uitgevoerde counter afrondde ( 0-2). Doelman Wapenaar voorkwam met een handvol uitstekende ingrepen een geflatteerd hoge nederlaag voor Vitesse.

Bron: De Gelderlander 12-12-2005

Meer mans met 4-4-2

Op het moment dat Nourdin Boukhari werd aangespeeld, had Markus Rosenberg zijn loopactie al ingezet. De Zweed dook de ruimte op rechts in en bediende Angelos Charisteas, die klaarstond op de rand van het doelgebied: 2-0. Ajax-Vitesse was een kwartier voor tijd beslist. De beslissende Amsterdamse goal was een blauwdruk van een doelpunt zoals dat in een systeem met twee spitsen vaker wordt gemaakt. Voor het eerst sinds zijn aanstelling als hoofdtrainer, koos Danny Blind in Arnhem voor 4-4-2 en het experiment had resultaat. ,,De laatste drie uitwedstrijden in de eredivisie verloren we met 1-0”, verklaarde Blind.

,,Daarom wilde ik voorin wat meer stootkracht. Met Pienaar en Boukhari hadden we spelers die in balbezit óók de zijkanten kunnen bezetten, waardoor je feitelijk met vier aanvallers speelt. Al gebeurde dat in de praktijk minder dan we vooraf beoogden.” De betweters die al langer roepen dat het huidige Ajax beter tot zijn recht komt zónder vleugelspitsen, zullen met de winst op Vitesse hun gelijk hebben gevonden. Rosenberg en de teruggekeerde Charisteas groeiden op met 4-4-2 en leken, zonder indrukwekkend te spelen, op hun gemak. Boukhari acteerde verdienstelijk als komende man vanaf het middenveld, terwijl Pienaar verlost werd van zijn verfoeide rol als rechtsbuiten. Vrijwel alle keren dat Ajax gevaarlijk werd, vond de kans zijn oorsprong in de vrije ruimte aan de zijkanten. Normaal stáát daar al een vleugelspits, nu dook er steeds een andere Ajacied op.

Toch zal Blind niet gestructureerd verder bouwen aan de speelstijl die hij gistermiddag kneedde. De trainer koos tegen Vitesse puur voor overleven, zoals zijn voorganger Ronald Koeman dat ook zo lang deed. Dat clubman Blind daarbij de zogenoemde Ajax-school overboord zette, zal hem stiekem pijn hebben gedaan. De trainer probeerde bij zijn aanstelling een proces in werking te zetten, maar is inmiddels ingehaald door de realiteit. De dramatische positie op de ranglijst én de onevenwichtig samengestelde selectie, verleiden Blind al wekenlang tot noodgrepen. Voor elke wedstrijd schuift de trainer met spelers en steeds liggen de tactische accenten anders. Tot januari, als de club hoopt toe te slaan op de transfermarkt, telt bij Ajax alleen het resultaat.

Met het 4-4-2-concept profiteerde Ajax óók van de beperkingen van Vitesse. Door tegenover Stijn Vreven geen directe tegenstander te posteren, bleek maar weer eens hoe zwak de Belgische straatvechter is als hij de bal beroert. Vreven kreeg alle ruimte om op te komen, maar vond zelden een acceptabele voortzetting. Zoals heel Vitesse een schrijnend gebrek aan creativiteit tentoonspreidde. De Arnhemse ploeg voetbalt zoals het kapsel van zijn trainer Edward Sturing doet vermoeden: hoekig en geblokt. Tegen Ajax had Vitesse volop balbezit, zonder ook maar één uitgespeelde kans te creëren. Hoe hardnekkig Yakubu, Janssen, Van der Schaaf, Dingsdag en Vreven ook om zich heen schopten, de thuisploeg had vrijwel nooit uitzicht op een goal.

Vitesse hielp zijn tegenstander (na een kwartier) wél aan een doelpunt. Ruud Knol nam een vrije trap onverklaarbaar slordig en speelde de bal in de voeten van Boukhari, die een seconde later werd gevloerd door Vreven. Tomás Galásek benutte de toegekende strafschop: 1-0. ,,Die goal maakte het karwei alleen maar moeilijker”, aldus Sturing. ,,Een rotmoment en bovendien onnodig. In de tweede helft deden we het beter en dwongen we Ajax steeds verder terug. Al dwongen we te weinig af, de beste kansen waren voor hen.”

Bron: AD/Utrechts Nieuwsblad 12-12-2005

Vreven: Ajax was rijp voor slacht

Volgens Stijn Vreven was er voor Vitesse meer te halen geweest in de thuiswedstrijd tegen Ajax. Volgens de rechtsback was de slachtbank voor de Amsterdammers nabij. “In de eerste helft had Ajax meer balbezit, maar in de tweede helft was ons positiespel beter. Dan moet je het geluk hebben dat de gelijkmaker valt. Ik had het gevoel dat Ajax rijp was voor de slacht”, vindt de Belg. Na een paar minuten trapte Pienaar na, zonder Vreven te raken. Volgens de verdediger had Pienaar het veld moeten ruimen.”Dat was absoluut een rode kaart. Een duidelijke zaak dacht ik.”

Vreven was vervolgens zelf veroorzaker van de Amsterdamse penalty. “Ik had het gevoel dat Boukhari heel dicht bij Wapenaar stond, dus ik wilde op leven en dood tackelen. Achteraf gezien had ik dat beter niet kunnen doen.” Over de snelle oorzaak van de strafschop: “Die snelle vrije trap was absoluut niet nodig. Maar oké, fouten maken we nu eenmaal.”

Vitesse zakt iets terug op de ranglijst. Vreven: “Dat is absoluut niet dramatisch. Wij zijn nog altijd groeiende. Ajax thuis kun je verliezen. Als we op deze manier blijven voetballen komt het wel goed.”

Bron: Omroep Gelderland 11-12-2005

Wapenaar vindt nederlaag geen ramp

Vitesse-doelman Harald Wapenaar verrichtte tegen Ajax een aantal belangrijke reddingen, maar kon een nederlaag van zijn club niet voorkomen. “We hebben zelf hard gewerkt, maar niet altijd even goed gevoetbald. Op het gebied van inzet valt ons in ieder geval niets te verwijten”, oordeelt de keeper. Het was aan de betrouwbare goalie te danken dat de Amsterdammers slechts twee keer doel troffen. “In de slotfase keep je dan voor jezelf, de wedstrijd is gelopen. Maar het is vervelend als de score verder oploopt.”

Volgens Wapenaar was Ajax beter. “Zij kwamen er veel gevaarlijker uit. Hun spitsen bewogen goed de hoeken in en ze hielden de bal voorin goed vast.” Over de strafschop: “Ruud Knol wil die vrije trap snel nemen, terwijl de situatie onoverzichtelijk was. En dan pakt Stijn Vreven in de omschakeling Boukhari vast, tja”, berust Wapenaar.

Volgens de sluitpost moet men bij Vitesse niet al te zwaar tillen aan de nederlaag. “We hebben wel tegen Ajax gespeeld, dus dan kun je een keer verliezen. Ik denk dat de nederlaag tegen NEC van vorige week een grotere domper was dan vandaag. ”

Bron: Omroep Gelderland 11-12-2005

Vitesse verliest van Ajax in Gelredome 0-2

Ajax heeft zondagmiddag de uitwedstrijd bij Vitesse met 2-0 gewonnen. Galasek opende in de zeventiende minuut de score vanaf de strafschopstip.

Charisteas maakte in de 75e minuut de tweede treffer voor de Amsterdammers die in het Gelredome voor het eerst dit seizoen zonder vleugelspitsen speelden.

Vitesse – Ajax 0-2 (0-1)
17. Galasek 0-1 (strafschop), 75. Charisteas 0-2
Scheidsrechter: Vink
Toeschouwers: 24.400
Gele kaart: Yakubu, De Mul (Vitesse), Charisteas, Pienaar (Ajax).

Vitesse: Wapenaar; Vreven, Knol, Dingsdag en Swerts (81. Gluscevic); Van der Schaaf, Yakubu en Janssen; De Mul (81. Benson), Amoah en Hersi (87. Rojer).

Ajax: Stekelenburg; Trabelsi, Heitinga, Vermaelen en Juanfran; Pienaar (50. De Jong), Galasek, Sneijder en Boukhari; Charisteas (87. Babel) en Rosenberg.

Bron: Telegraaf 11-12-2005

Michael Dingsdag in beeld bij Werder Bremen

Volgens een verslaggever van Radio Lingewaard was het Duitse Werder Bremen zondagmiddag in Gelredome aanwezig om Michael Dingsdag nauwlettend te volgen. In de Duitse media zijn berichten verschenen dat de Duitsers concrete belangstelling hebben om Dingsdag in de winterstop over te nemen.

Bron:Radio Lingewaard 11-12-2005

Vitessefans verwachten goed resultaat tegen Ajax

Ondanks de pijnlijke uitglijder tegen de rivalen aan de overzijde van de Waal, heeft een meerderheid van de fans die op het forum van deze site meedoen aan de Vitesse Pool, vertrouwen in een goed resultaat tegen Ajax. Van de 191 poolers die tot dusver een voorspelling hebben uitgebracht, verwachten 82 deelnemers een overwinning, 45 een gelijkspel en 64 een nederlaag voor de geelzwarte hoofdmacht. De meest voorspelde uitslag is 2-1 voor Vitesse (34 x).

In de Vitesse Pool kunnen fans een gokje uitbrengen op de uitslagen van de wedstrijden van Vitesse. Lijstaanvoerder van het inmiddels tot ruim 300 deelnemers uitgegroeide klassement is Yellow Black Pride, die als winnaar van de eerste periode een waardebon van 25 euro in ontvangst heeft genomen. De SV heeft voor 250 euro aan bonnen ter beschikking gesteld voor de prijswinnaars.

Iedereen die wil kan meedoen aan de pool. Gewoon even (gratis) registreren, inloggen op het forum, en de voorspelling plaatsen in de betreffende topic. Dat kan ruim tevoren in de maandtopic en korter op de wedstrijd in de wedstrijdtopics.

Voor de Vitesse Pool: Klik hier

10-12-2005

Ajax-huurling Tom de Mul: ‘Vitesse is niet bang voor Ajax’

Ajax-talent Tom de Mul is dit seizoen verhuurd aan Vitesse. Trainer Edward Sturing beloofde de 19-jarige Belg speelminuten in overvloed. De oefenmeester komt zijn belofte tot nu toe na. In het geelzwarte shirt van de Arnhemmers wervelt basisspeler De Mul naar hartelust over de linker- dan wel de rechterflank. ,,Maar als alles goed loopt, meld ik me volgend seizoen gewoon weer bij Ajax”, laat De Mul het ferm klinken.

Tom, hoe bevalt het je in Arnhemse dienst?

,,Prima. Ik speel veel. Als rechtsbuiten, vaak ook als linksbuiten. Een jonge speler moet spelen. Dat is voor mij nu ook het belangrijkste. Met Vitesse staan we in de subtop. Ook dat is heel positief.’’

Vitesse staat er beter voor dan Ajax.

,,Grappig toch, als je door Ajax wordt uitgeleend aan een club die hoger komt te staan? Onze plek in de subtop bewijst dat we het goed doen. Voor het seizoen was de doelstelling van Vitesse om bij de beste negen te eindigen. Maar hoe hoger, hoe beter natuurlijk. Eerlijk gezegd denk ik wel dat Ajax uiteindelijk hoger zal eindigen. Ajax heeft gewoon meer kwaliteit dan Vitesse.’’

Je speelt veel; welke winst heeft de huurling en speler De Mul inmiddels geboekt?

,,Vooral mentaal en fysiek ben ik er fiks op vooruit gegaan. In de acht, negen wedstrijden die ik tot nu toe heb gespeeld, ben ik veel volwassener geworden.’’

Hoe bijzonder is Vitesse – Ajax voor jou?

,,Als je tegen mensen speelt die je goed kent, is dat altijd heel speciaal. Met Thomas Vermaelen en een paar jongens van Jong Ajax heb ik trouwens regelmatig contact. Toch kan ik ook de partij tegen Ajax maar het beste beschouwen als een ‘gewone’ wedstrijd. Als je dé wedstrijd van je leven wilt spelen, gaat het vast niet goed. Vitesse is in elk geval niet bang voor Ajax.’’

Je speelt samen met nogal wat ex-Ajacieden. Hoe overtuigd ben jij van een terugkeer in de Arena?

,,Je moet er altijd rekening mee houden dat het afgelopen kan zijn. Ik ben wat dat betreft niet afhankelijk van Ajax. Kijk bijvoorbeeld naar Youssouf Hersi. Hij speelde ooit ook bij Ajax en doet het hier nu heel goed. Die kan binnenkort misschien wel naar een grotere club. Eerlijk gezegd houd ik me niet bezig met zulke zaken. Na dit seizoen loopt mijn contract met Ajax nog twee jaar door. Het gaat nu goed met me. Als alles goed gaat, meld ik me volgend jaar gewoon weer bij Ajax. Misschien staat er dan wel een heel nieuw team, waarin ik mijn kans kan pakken. Ik ben dan ik elk geval een jaar ervaring rijker.”

Bron: Ajax.nl 10-12-2005

Vitesse is op jacht naar spits(en)

Vitesse is op zoek naar aanvallende versterking, nu topscorer Matthew Amoah de club op 1 januari zal verlaten. In de beginfase van het nieuwe kalenderjaar wil de Arnhemse club een en misschien zelfs twee spitsen contracteren. “We zijn al druk bezig met een nieuwe spits”, zei trainer Edward Sturing gisteren. “Regeren is immers vooruitzien.”

Vitesse zal een vervanger moeten vinden voor Amoah, die vertrekt naar Borussia Dortmund. En misschien blijft het daar niet bij op de transfermarkt. Want wat doet Vitesse wanneer ook Igor Gluscevic uit Arnhem mocht vertrekken? De Joegoslaaf onderhandelt momenteel met een buitenlandse club over een transfer in de komende transfermaand januari. “Als er twee spitsen weggaan, dan moeten er waarschijnlijk wel twee bijkomen”, zegt technisch manager Jan Streuer.

Sturing en Streuer beseffen dat dat geen eenvoudige opgave zal worden. Goede spitsen zijn altijd gevraagd en in de winterstop zijn bijna geen spelers transfervrij. Geld voor een hoge afkoopsom heeft Vitesse niet. “Ik heb liever een heel goede spits erbij, dan twee wat mindere”, zegt Sturing. Mogelijk zal Vitesse afwachten of er bij de grote clubs in Nederland nog aanvallers over de rand vallen in de winterperiode. “Als we voor een half jaar een heel goede speler kunnen huren, dan zou dat ook een goede oplossing zijn”, aldus Streuer.

Stijn Vreven keert zondagmiddag (14.30 uur in Gelredome) terug in de basiself van Vitesse voor het competitieduel met Ajax. Door de terugkeer van de Belgische rechtsback verdwijnt Purrel Frankel naar de bank. Trainer Edward Sturing van Vitesse mist alleen Michael Jansen (hart), Peter van den Berg (knie) en Richard Knopper (voet). Ajax mist Maduro en Grygera.

Bron: De Gelderlander 10-12-2005

‘Dortmund is voor mij een droom’

Matthew Amoah voetbalt vanaf 1 januari bij Borussia Dortmund. “Een fantastische club”, zegt de 25-jarige aanvaller, nu nog in dienst van Vitesse. “Met deze transfer is een droom van mij werkelijkheid geworden.” Met een brede lach op zijn gezicht liep Matthew Amoah gisteren rond op sportcentrum Papendal. Hij nam voortdurend felicitaties in ontvangst, een enkele zelfs uitgesproken in het Duits. “Maar die taal spreek ik nog niet”, lachte Amoah. “Dat gaat nu allemaal beginnen. Ik zal straks richting Dortmund verhuizen. Het komt wel goed.”

Waarschijnlijk ondergaat hij maandag de medische keuring bij BVB, zoals de populaire club genoemd wordt in de volksmond. Doorstaat hij deze test, dan is het contract tot medio 2008 een feit. “Ik heb een mooie stap gemaakt”, stelt Amoah. “Ik voetbal straks in een van de beste competities van de wereld. Het is een grote stap, van Vitesse naar Borussia Dortmund. Als zo’n kans komt, dan moet je hem pakken.” Met zijn overgang naar de Duitse club is een einde gekomen aan de langdurige geruchten over de sportieve toekomst van Amoah. Komende zomer debuteert hij met het nationale elftal van Ghana op het WK in Duitsland.

Aangezien hij aan zijn laatste contractjaar bezig is bij Vitesse, had Amoah kunnen speculeren op een transfervrije status. Een goed WK, en dan naar een mooie club. Zover komt het dus niet. “Het is goed voor mij dat ik nu al zekerheid heb”, zo verklaart Amoah waarom hij niet langer heeft gewacht. “Ik heb nu getekend bij Dortmund. Als ik straks een goed WK speel, dan weet je nooit wat er allemaal gebeurt. Misschien wil Dortmund dan wel meteen weer om de tafel zitten, om over een nieuw contract te praten. Ik denk niet dat er veel mooiere clubs zijn dan Borussia Dortmund.”

Borussia Dortmund is de club van de Nederlandse trainer Bert van Marwijk, met wie Amoah al eens samenwerkte bij Fortuna Sittard. Het is de club die zes landstitels vergaarde en in 1997 zowel de Champions League als de wereldbeker won. “Dortmund is een van de grootste clubs in Duitsland”, weet Amoah. “Voor mij was een droom ooit te voetballen in Duitsland of Engeland. Dit is gewoon top voor mij.” Waarom zijn voorliefde voor de Bundesliga, de competitie van het meest succesvolle voetballand van Europa? “Als je ziet hoe de ploegen daar spelen”, zo legt Amoah uit. “Dat is precies mijn spel. Ze spelen bijna altijd met twee spitsen. Iedereen weet dat ik in dat systeem het best tot mijn recht kom. Bovendien leeft het voetbal in Duitsland enorm.”

Borussia Dortmund speelt zijn thuiswedstrijden in het Signal Iduna Park, dat voor de rechtgeaarde liefhebbers van het Duitse voetbal altijd het Westfalenstadion zal blijven heten. De thuishaven biedt plaats aan 81.264 toeschouwers. De Sudtribune is met 25.000 plekken de grootste staantribune van Europa.

“Het publiek in Dortmund is geweldig”, aldus Amoah. “Bij thuiswedstrijden zitten 70.000 toeschouwers. En bij wedstrijden tegen de grote clubs komen er zelfs 83.000, dan zit het helemaal vol. Het zijn de beste supporters in Duitsland. Op televisie heb ik al vaak beelden gezien. Ik vind het geweldig, ze blijven altijd achter hun ploeg staan. Ook als het slecht gaat met het elftal.” En slecht, dat is het in de voorbije seizoenen zeker gegaan. Na de sportieve hoogtijdagen volgden in Dortmund zware tijden met grote financiele problemen. “Net als Vitesse begint ook Dortmund weer omhoog te komen na een moeilijke tijd”, geeft Amoah aan. “Alles komt weer goed met Borussia. Nu staat het elftal op de zesde plaats in de Bundesliga, dat is niet slecht. Er zullen weer meer sponsors komen, nu het sportief ook weer beter gaat. Dus dat zie ik allemaal positief in.”

Amoah wil niet uithalen naar Vitesse, of naar de supporters van de Arnhemse club. De Ghanees is in het recente verleden meerdere keren uitgejouwd door een deel van het thuispubliek in Gelredome. “Ik ben niet blij dat ik wegga bij Vitesse. Ik ben blij dat ik naar Dortmund ga”, expliceert Amoah. “Tot aan januari speel ik nog vier wedstrijden met Vitesse. Daarin wil ik alles geven. Dat is goed voor de club en dat is goed voor mij. Dan ga ik in januari met vertrouwen naar de Afrika Cup en naar Dortmund.” Mocht hij in de resterende vier partijen nog twee keer scoren, dan lost Amoah met 61 treffers de oud-Vitessenaren John van den Brom en Nikos Machlas af als clubtopscorer aller tijden. “Dat zou een mooi afscheid zijn. Ik kijk straks sowieso met plezier terug op mijn jaren bij Vitesse.”

Bron: De Gelderlander 10-12-2005

Fans Feyenoord werken niet mee aan proef

Supporters van Feyenoord willen niet meewerken aan een proef van de gemeente Arnhem om vierhonderd Rotterdamse fans op 15 januari met de auto naar Arnhem te laten komen. De overige achthonderd moeten reizen met een buscombi. Het is alles of niets, stelt Joop Verschuuren, bestuurslid van de Feyenoord Supportersvereniging. “Of we komen allemaal met vrij vervoer, of we komen niet.”

In de proef van de gemeente Arnhem reizen vierhonderd fans met eigen vervoer naar een verzamelplek, waar zij hun biljet dat zij in Rotterdam hebben gekregen, kunnen omruilen voor een kaartje voor de wedstrijd in Gelredome. “Onbespreekbaar”, aldus Verschuuren. De Rotterdamse fans begrijpen niet waarom de gemeente Arnhem vasthoudt aan een gedeeltelijke buscombi. “De afgelopen vijf jaar is er niets gebeurd bij Vitesse en toch komen ze steeds weer met een regeling. Bij bijna alle clubs zijn we welkom met eigen vervoer. Dat we bij risicowedstrijden als Ajax met een combi moeten reizen, begrijpt de achterban. Maar wij zien Vitesse niet als risicowedstrijd. Dat is de afgelopen jaren wel bewezen.”

Arnhems burgemeester Pauline Krikke begrijpt dat supporters liever niet met een buscombi reizen. “Maar de veiligheid van Arnhemmers rond het stadion moet gegarandeerd zijn. Daarbij moeten rivaliserende supportersgroepen elkaar niet tegenkomen.” Krikke erkent dat de Feyenoordfans zich de laatste jaren goed hebben gedragen. “Daarom willen we die proef ook houden. Maar dat kan niet allemaal tegelijk, want het blijft risicovol om de teugels te laten vieren. Het moet zich eerst bewijzen, daarom beginnen we met vierhonderd.”

De gemeente Arnhem heeft de KNVB gevraagd de wedstrijd Vitesse-Feyenoord vroeg in het seizoen te plannen. “Dan hadden we, bij slagen van de proef, kunnen kijken of het ook bij risicowedstrijden van Ajax, PSV en NAC zou kunnen. Helaas heeft de KNVB ons verzoek niet ingewilligd. Daarom blijft het dit seizoen bij deze eenmalige proef met Feyenoord.” Krikke zegt het belangrijk te vinden dat er uit-supporters bij de wedstrijd zijn. “Maar het moet wel veilig gebeuren. De Rotterdamse fans maken zelf de afweging of zij wel of niet meegaan.”

Bron: De Gelderlander 10-12-2005

Vitesse-Ajax bijna uitverkocht!

Er zijn nog maar 1300 kaarten beschikbaar voor Vitesse – Ajax! Dus aarzel niet en koop vandaag of morgen nog uw kaart bij Ticketbox of Vitesse Ticketing! Wees er snel bij en voorkom dat u zondag teleurgesteld wordt wanneer u aan de kassa hoort dat het is uitverkocht!

De kaarten voor zondag zijn bijna op! Van de beschikbare 24.500 kaarten zijn er nog 1300 over. Dus wilt u erbij zijn? Koop dan vandaag of morgen uw kaarten bij Ticketbox of Vitesse Ticketing in Gelredome. De laatste is geopend op vrijdag van 13.30-17.00 uur en op zaterdag van 11.00-14.00 uur. Bent u niet in het bezit van een seizoenkaart, maar wilt u er toch bij zijn? Koop dan uw kaart bij Vitesse Ticketing, vul een Club Card bestelformulier in en u bent er zondag bij!

Bron: Vitesse.nl 09-12-2005

Vitesse krijgt half miljoen voor Amoah

Vitesse verdient bijna een half miljoen euro aan de verkoop van Matthew Amoah aan Borussia Dortmund. De Ghanese spits vindt het prettig dat het mes aan twee kanten snijdt. “Ik kan naar een prachtige club en Vitesse kan ook nog wat aan mij verdienen. Ik ben echt blij met mijn transfer naar Borussia Dortmund. Iedereen feliciteert me ook”, aldus een glunderende Amoah. De viervoudige clubtopscorer wil in stijl afscheid nemen van Vitesse. “De komende vier wedstrijden ga ik nog enorm mijn best doen voor Vitesse, te beginnen tegen Ajax. Ik ga nog proberen om all-time topscorer te worden.”

Bron: Omroep Gelderland 09-12-2005

Tom De Mul: Ajax leeft meer dan NEC

Vitesse heeft in de selectie vijf spelers met een Ajax-verleden. Mede daarom leeft de wedstrijd zondag tegen Ajax meer dan de derby tegen NEC. “Sommige spelers moesten weg bij Ajax en dus is het speciaal om tegen hen te spelen”, denkt Tom De Mul. “Ikzelf sta daar nog onder contract. Bij mij en in de groep leeft het meer dan NEC. Tegen NEC had ik niet echt een speciaal gevoel, terwijl die wedstrijd hier juist heel erg leeft.” De Mul vindt dat geen excuus voor de wanprestatie in Nijmegen. “Wij kwamen niet aan voetballen toe. Zij waren gewoon beter, een verdiende nederlaag.”

De Mul begint waarschijnlijk vanaf de linkerkant. Hij weet nog niet wie dan zijn directe tegenstander zal worden. “Heitinga of Trabelsi. Dat is wel een verschil, want Trabelsi gaat heel veel mee naar voren, terwijl Heitinga meer achterin blijkt. En mocht ik toch op rechts terechtkomen, dan wordt het Juanfran of Emanuelson. Juanfran heb ik niet meegemaakt, maar Emanuelson ken ik heel goed. Maar hij mij ook…”

Ajax is volgens De mul nog steeds een topclub. “Zij hebben meer kwaliteiten dan wij, maar wij hebben het gewoon beter gedaan. Het is niet zo dat ik me zondag nou speciaal wil bewijzen.”

Bron: Omroep Gelderland 09-12-2005

Stijn Vreven terug in basis Vitesse

Stijn Vreven keert terug van een schorsing in de basis van Vitesse. De Belg, die node werd gemist in de met 1-0 verloren wedstrijd tegen NEC, staat weer op zijn vertrouwde positie als rechtsback. Gill Swerts schuift terug naar links en Purrel Frdnkel neemt dan weer plaats op de bank. Voorin begint Tom de Mul vanaf links en Youssouf Hersi start als rechtsbuiten. Richard Knopper is nog niet fit genoeg om terug te keren bij de selectie.

Opstelling:

Wapenaar;
Vreven, Knol, Dingsdag, Swerts;
v.d.Schaaf, Janssen, Yakubu;
Hersi, Amoah, De Mul.

Bron: Omroep Gelderland 09-12-2005

Nieuwe column Devito

Als u links op ‘Devito Column’ klikt, kunt u de nieuwe column van Devito getiteld ‘snel vergeten’ lezen.

09-12-2005

Gluscevic terug van geheime missie

Igor Gluscevic is teruggekeerd bij Vitesse na zijn geheime missie in het buitenland. De 31- jarige spits is enkele dagen op pad geweest, om zijn eventueel nieuwe club en bijbehorende stad te bekijken. En om te praten over een overgang in de winterstop. Op voorspraak van de betreffende club blijft de naam vooralsnog onbekend. “Ik respecteer het dat de club niet naar buiten wil treden”, zegt Gluscevic. ” We zijn nu bezig met het contract. Over een week of tien dagen willen we meer weten hoe de situatie is.” Gluscevic is aan zijn laatste contractjaar bezig bij Vitesse, waar hij momenteel geen basisspeler is.

Bron: De Gelderlander 09-12-2005

Amoah in winterstop naar Dortmund

Matthew Amoah verruilt Vitesse per 1 januari voor het Duitse Borussia Dortmund. De spits tekent een contract tot medio 2008, indien hij de medische keuring doorstaat. Amoah ( 25) is aan zijn laatste contractjaar bezig bij de club uit Arnhem. In de zomer, na het WK dat hij speelt met Ghana, zou hij transfervrij kunnen vertrekken. Nu ontvangt Vitesse ongeveer vijf ton als afkoopsom van Borussia Dortmund. In 2001, 2002, 2003 en 2005 was de aanvaller clubtopscorer bij Vitesse.

Bron: De Gelderlander 09-12-2005

Van Marwijk is blij met komst Amoah

Bert van Marwijk, de hoofdtrainer van Borussia Dortmund, reageerde gisteren verheugd op het nieuws dat Vitesse- aanvaller Matthew Amoah (25) in januari overstapt naar de Duitse club. In het seizoen 1999/ 2000 werkten de Nederlandse trainer en Amoah al samen bij Fortuna Sittard, dat de aanvaller had gehuurd van Vitesse. In vijftien competitiewedstrijden scoorde Amoah tien keer voor de ploeg uit Limburg.

“Je kunt Amoah een beetje vergelijken met Ebi Smolarek”, zei Van Marwijk gisteren. ” Ebi is een speler die aan de zijkant van de aanval kan spelen en in noodgevallen ook centraal. Bij Matthew is het precies andersom.” Borussia Dortmund nam Smolarek eerder dit jaar op huurbasis over van Feyenoord. De aanvaller voldoet uitstekend bij de ploeg van Van Marwijk. Dit seizoen scoorde hij al elf keer in vijftien competitiewedstrijden. Borussia Dortmund is zo tevreden, dat de club Smolarek inmiddels al voor drie seizoenen heeft vastgelegd. Amoah is de vierde speler uit de Nederlandse competitie die Van Marwijk heeft aangetrokken. De coach haalde naast Smolarek ook al Dennis Gentenaar ( NEC) en Cedric van der Gun ( ADO Den Haag) naar Dortmund.

Dortmund zocht aanvallende versterking, aangezien de spitsen Van der Gun, Jan Koller en Lars Ricken langdurig geblesseerd zijn. Sinds het seizoen 1998/ 1999 speelde Amoah 170 competitiewedstrijden voor Vitesse, waarin hij zestig keer scoorde.

Bron: De Gelderlander 09-12-2005

Tegenslag voor Richard Knopper

Vitesse-speler Richard Knopper sprak vorige week de hoop uit dat hij komende zondag weer bij de selectie zou zitten, voor de thuiswedstrijd tegen Ajax. Maar dat gaat de middenvelder, die al twee maanden buitenspel staat met een knieblessure, niet lukken. De rentree van Knopper in de hoofdmacht zal nog zeker enkele weken op zich laten wachten. Gisteren moest hij afhaken tijdens de training, met een lichte blessure aan zijn voet. ” Richard moet eerst wedstrijdritme opdoen in het tweede elftal”, zei Vitesse- trainer Edward Sturing gisteren. “Hij is er immers toch een behoorlijke tijd uit geweest.”

Bron: De Gelderlander 09-12-2005

Grygera, Maduro niet tegen Vitesse

Zdenek Grygera en Hedwiges Maduro missen komend weekeinde het duel tussen Vitesse en Ajax. Beide Ajacieden liepen blessures op in het duel met Arsenal. Grygera kreeg de bal hard in het gezicht; hij heeft een hersenschudding en staat enkele dagen aan de kant. Over de blessure van Maduro, die op de enkel werd geraakt door Aleksandr Hleb, is nog geen duidelijkheid. Het gewricht is nog dik en kan pas over enkele dagen worden onderzocht. Ajax rekent erop de middenvelder minimaal twee weken en waarschijnlijk langer kwijt te zijn.

Bron:RTLsport.nl 08-12-2005

Transfer Amoah naar Dortmund dichtbij

Matthew Amoah is dichtbij een overgang naar Borussia Dortmund. De Duitse club van trainer Bert van Marwijk is ver gevorderd in de onderhandelingen met zowel Vitesse als de Ghanese international. Amoah (25) heeft een aflopend contract bij de Arnhemse eredivisieclub. ,,We zijn heel ver met de speler en we hebben goede gesprekken met de club”, aldus sportdirecteur Michael Zorc van Dortmund. ,,Ik denk dat de transfer wel rond komt.” Technisch manager Jan Streuer van Vitesse bevestigde de gesprekken. ,,We hebben gesproken met Dortmund, maar er is nog meer interesse voor hem van Franse, Duitse en Engelse clubs. We willen hem best verkopen, want nu kunnen we nog wat geld voor hem krijgen. Bovendien moet hij straks de Afrika Cup nog spelen, dus zo veel zal hij toch niet meer voor ons voetballen.”

Bron:ANP 08-12-2005

Matthew Amoah naar Borussia Dortmund

Matthew Amoah vertrekt in de winterstop naar Borussia Dortmund. De topscorer van Vitesse moet alleen nog een medische keuring ondergaan. Vitesse ontvangt op deze manier nog een transfersom voor de Ghanees, die aan het einde van het seizoen transfervrij is. Amoah tekent in Dortmund een contract tot 2008.

Voor de spits komt een droom uit. “Ik wilde altijd al naar Dortmund. Ik pas goed in het Duitse voetbal, ik kan daar gebruik maken van mijn loopvermogen. Bovendien ken ik de trainer goed, want ik werkte al met Bert van Marwijk bij Fortuna Sittard.”

Bron: Omroep Gelderland 08-12-2005

Vragen aan Edward Sturing?

Dat kan op donderdag 8 december!!!

Dan houdt Rijnside een supportersavond met medewerking van de trainer van Vitesse. Het thema is de wisselwerking tussen trainer/spelers en supporters. Vanaf 19:30 zal Sturing in het supportershome ingaan op stellingen en op jullie vragen en/of opmerkingen.

Supportersproject Rijnside organiseert 2 x per maand op donderdagavond van 19:00 tot 22:00 een supportersavond. Hier bestaat de mogelijkheid om gezamenlijk een biertje te drinken en eventueel voetbal kijken, oude verhalen ophalen, een potje darten, kaarten of wat dan ook. Het gaat er vooral om een stuk gezelligheid met elkaar te creëren. Alle ideeën die hier toe bijdragen zijn dan ook welkom.

02-12-2005

Activiteiten SV december/januari

De SV organiseert weer een aantal activiteiten in december en januari. Voor meer info over de kerstbingo, nieuwjaarsreceptie en het klaverjassen, kunt u terecht bij de activiteiteninfo. Deze vind u het menu via vereniging info-activiteiten.

december 2005

Geen beroep in zaak Karel Aalbers

Er komt geen hoger beroep meer tegen de uitspraak in de zaak Karel Aalbers. De oud-Vitessevoorzitter werd twee weken geleden veroordeeld tot een boete van 20.000 euro en een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden. Zowel het Openbaar Ministerie als de advocaten van Aalbers willen de hoogte van de straf niet meer aanvechten. De enige zaak die overbleef na 4½ jaar is vervalsing en belastingontduiking bij contract van topscorer Nikos Machlas. Nikos Machlas. Van vijf andere feiten rond het afsluiten van transfers en contracten werd Aalbers vrijgesproken.

Bron: Omroep Gelderland 08-12-2005

Gemeenteraad wil soepeler omgaan met uitsupporters Gelredome

Er moet opnieuw worden gekeken naar de manier waarop wordt omgegaan met supporters van bezoekende clubs bij wedstrijden van Vitesse in Gelredome. Dat vindt een meerderheid van de partijen in de Arnhemse raad. PvdA’er Dick Tiemens zal samen met Pro Arnhem-fractieleider Martin van Meurs een notitie voorbereiden die in januari in de commissie Veiligheid en Openbare Orde wordt behandeld. Het stoort initiatiefnemer Tiemens dat het uitvak in Gelredome vaak erg slecht bezet is, zei hij gisteravond. “Het is veel leuker als de supporters van de bezoekers er ook zijn. Bovendien brengt het geld in het laatje.” Burgemeester Pauline Krikke benadrukte in een reactie het belang van veiligheid binnen en buiten het stadion. Tiemens kondigde aan stappen te willen nemen ‘naar volledige vrijheid’.

Bron: De Gelderlander 08-12-2005

Amoah klaar met Vitesse

Op zijn afscheidstoernee met Vitesse jaagt Matthew Amoah (24) het meest prestigieuze record uit de clubhistorie na. Nog twee goals en de Ghanese WK-ganger krijgt, als topscorer aller tijden, een ereplaats in de Arnhemse galerij. Misschien is het zondag in de pseudo-topper tegen Ajax al zo ver. Amoah, met zachte stem: ,,Het clubrecord verbreken. Dat zou leuk voor mij zijn, maar vooral voor de club.” Meent hij wat hij beweert? Of stelt hij zich – uit professioneel oogpunt – diplomatiek op? Het zou zomaar kunnen. De aanvaller is namelijk klaar met Vitesse. De striemende fluitconcerten van het Arnhemse publiek, de moeizame onderhandelingen over een nieuw contract: het is die combinatie die zijn relatie met de club er – eufemistisch gesteld – niet beter op heeft gemaakt. Het goede gevoel is vervlogen.

Uit fatsoen onderhandelde Amoah vorige maand nog wel met technisch manager Jan Streuer over contractverlenging, maar voor zichzelf had hij de knoop al min of meer doorgehakt. Dat Vitesse zijn eisen op het laatste moment wél inwilligde? Het deed hem niet meer van standpunt veranderen. ,,Het is ook een kwestie van respect”, zegt Amoah. ,,Aanvankelijk vond de club dat ik te veel geld vroeg. Daarna verliepen de gesprekken ook nog moeizaam. Maar ik moet aan mezelf denken, heb ook iets van een eergevoel. Op een gegeven moment heb ik tegen mezelf gezegd: nu is het genoeg, ik ben klaar met Vitesse en kies voor een nieuwe uitdaging.”

Ofschoon hij het niet hardop zal zeggen, is ook de haat-liefde-verhouding met het Arnhemse publiek van invloed geweest op zijn beslissing. De voetballer is het simpelweg zat om in tijden van sportieve laagconjunctuur door de fanatieke aanhang als Kop van Jut te worden gebruikt. Hij begrijpt maar niet dat de supporters zo kort van memorie kunnen zijn. ,,Ik heb een tijdje slecht gespeeld”, zegt hij, ,,maar ik niet alléén. Het gekke is dat ik al negen jaar bij deze club zit en vier keer clubtopscorer ben geweest. Dan vind ik het niet normaal om zo uitgefloten te worden. Dat heeft met respect niets meer te maken. Een week later, als je scoort, juichen diezelfde mensen je weer toe. Dan ben je plotseling de man.”

Wat heet: Amoah staat op het punt een uniek clubrecord te vestigen. Nikos Machlas en clubicoon John van den Brom scoorden 60 keer voor Vitesse, Amoah staat op 59. Nog twee treffers en zijn naam krijgt, in vergulde letters, een plek in de clubannalen. Misschien gebeurt het zondag wel, in de pseudo-topper tegen Ajax. Aan de vorm ligt het niet. De Ghanees scoorde in de laatste vier wedstrijden liefst zes keer. ,,Ik voel me goed, maar ik ben niet gefocust op dat record. Als ik goed speel, komen die doelpunten vanzelf wel.”

In theorie kan Amoah het record nog mislopen. Door een blessure óf door een transfer in de winterstop. In het laatste geval toucheert Vitesse alsnog een afkoopsom en wandelt Amoah niet helemaal voor nop de deur van het Gelredome uit. Wat hij zelf wil? ,,Ik zie het wel”, fluistert hij. ,,Het woord is aan mezelf. Als ik de komende weken goed speel, ben ik misschien in de winterstop al weg. Maar misschien is het wel beter om af te wachten.” Wie hem goed beluistert, merkt dat Amoah voorzichtig op het WK gokt. Dáár, op het podium der podia, zou hij een mooie transfer kunnen verdienen. ,,In de kwalificatiereeks heb ik al drie belangrijke doelpunten gemaakt, maar scoor ik één keer op het WK, dan kijkt de hele voetbalwereld mee en ben ik de man. Misschien heb ik de clubs dan wel voor het uitkiezen.”

Hij verheugt zich mateloos op het WK. Voor het eerst in de geschiedenis is Ghana van de partij. ,,Het hele land is in rep en roer. Nadat we ons hadden geplaatst, was het twee dagen feest en kregen we spontaan een premie van 10.000 dollar per persoon.” Eerst wacht hem, volgende maand, de Africa Cup. Met een beetje geluk bereikt Ghana de finale en kan Vitesse vijf weken niet over Amoah (én Yakubu) beschikken. ,,Dat is lullig voor de club, maar ik kan moeilijk afzeggen. Dat wil ik ook niet, want ik verdedig graag de eer van mijn vaderland.” Om er speels lachend aan toe te voegen: ,, Misschien speel ik op dat moment wel bij een andere club. Je weet het niet. Het is de voetbalwereld, hé.”

Bron: AD/Utrechts Nieuwsblad 08-12-2005

Borussia Dortmund wil Matthew Amoah

Borussia Dortmund wil Matthew Amoah al in de winterstop overnemen van Vitesse. De Duitse club wil de spits bij voorkeur huren van de Arnhemmers. Het contract van Amoah loopt eind dit seizoen af, maar Vitesse wil hem in de winterstop al verkopen. Daarom zal het verhuren van de Ghanees waarschijnlijk geen optie zijn voor Vitesse. Bij Borussia Dortmund is de Nederlander Bert van Marwijk trainer. Hij werkte in 2000 al met Amoah bij Fortuna Sittard., Amoah maakte toen tien doelpunten in een half jaar en keerde daarna terug naar Vitesse, waar hij al vier keer clubtopscorer was.

Bron: Omroep Gelderland 07-12-2005

Kaartverkoop Vitesse-Ajax
zondag 11 december, 14.30 uur

Kaarten zijn verkrijgbaar bij de voorverkoopadressen van TicketBox vanaf zaterdag 26 november tot en met zaterdag 10 december. Voor deze wedstrijd geldt een Seizoenkaartverplichting, in de voorverkoop kunnen er 2 kaarten per seizoenkaart bijgekocht worden. Op de wedstrijddag zijn de kassa’s op Gelredome vanaf 12.30 uur geopend, dan kan er 1 kaart per seizoenkaart bijgekocht worden. Kaarten voor de Noord- en Zuidtribune kunnen uitsluitend in de voorverkoop gekocht worden, op de wedstrijddag aan de kassa’s dus alleen Oost en West.

Beschikbare tribunes en prijzen:

volwassenen / t/m 14 jaar
Noord € 20,00 / € 12,00
Oost 1e ring € 30,00 / € 18,00
Oost 2e ring € 25,00 / € 15,00
Zuid € 20,00 / € 12,00
West € 35,00 / € 21,00

November 2005

Column: Vitesse moet met Knol om de tafel

Vitesse leverde zondag een wanprestatie bij NEC (1- 0), maar dat doet geen afbreuk aan het feit dat het sportief gezien crescendo gaat met de Arnhemse club. Na veertien speelronden is de vijfde plaats een uitstekende klassering. Tot aan de jaarwisseling ontmoet Vitesse nog Ajax, Sparta, NAC en Heracles. Dat programma biedt de mogelijkheid op een topklassering bij het ingaan van de korte winterstop. Tijdens deze sportieve voorspoed zal blijken of de clubleiding van Vitesse geleerd heeft van de fouten uit het voorbije seizoen. Toen verzuimde de club achtereenvolgens Nicky Hofs, Stijn Schaars en Matthew Amoah voor lange tijd vast te leggen. Vitesse handelde wel slim aangaande Michael Jansen, Michael Dingsdag en Theo Janssen. Hun contracten zijn opengebroken en verlengd tot medio 2008. Indien Michael Jansen herstelt van zijn hartproblemen, dan wacht de verdediger een gouden toekomst. Dingsdag mocht zich onlangs al warmen aan belangstelling van PSV. En Theo Janssen toont bijna wekelijks dat hij het niveau van Vitesse is ontstegen. Hij is toe aan een stap hogerop. Ook zíjn nieuwe verbintenis biedt Vitesse uitzicht op een financieel aantrekkelijke transfer.

Het is sportief en financieel een drama voor Vitesse wanneer waardevolle spelers gratis of voor een te laag bedrag Gelredome uitlopen. Daarom is het interessant wat er de komende tijd gebeurt met Ruud Knol. Zijn huidige verbintenis met Vitesse loopt na het komende seizoen af. Knol is goed en wel teruggekeerd na zijn slepende knieproblemen. Maar in amper twee maanden tijd heeft hij wel bewezen wat zijn mogelijkheden en kwaliteiten zijn. Twee jaar geleden, voordat de ellende van de blessure begon, had PSV concrete belangstelling voor Knol. Indien de centrumverdediger zijn huidige vorm een seizoen lang vasthoudt, dan zal er ongetwijfeld nieuwe interesse volgen. Knol is een relatief jonge ( 24) speler, met een uitstekend tactisch inzicht. Hij heeft een goede lange trap in de benen, hij is opbouwend sterk en kan ook goed één- tegen- één spelen. Nu de Nederlandse topclubs weer steeds meer in eigen land willen shoppen, is de kans groot dat Knol op korte termijn begeerd zal worden. Voor Vitesse zou dat reden moeten zijn hem vroegtijdig een nieuw contract aan te bieden. Met Knol/Dingsdag heeft de club dan een uitstekend centraal duo in huis voor de langere termijn. En bij een tussentijdse transfer kan Vitesse dan in elk geval financieel goede zaken doen.

Gerard Borgman

Bron: De Gelderlander 07-12-2005

Michel Kreek stopt per direct met voetballen

Oud-Vitessespeler Michel Kreek laat op de officiele site van Willem II weten dat hij vanwege een nieuwe blessure per direct stopt als voetballer op het hoogste niveau.

Het bericht van de website van Willem II:

Michel Kreek: ‘Ik stop als voetballer.’

Kreek: “Als gevolg van een nieuwe blessure, opgelopen in de wedstrijd tegen NEC woensdag 30 november jl. heb ik besloten mijn carrière als professioneel voetballer per direct te beëindigen. Dit is de zoveelste spierblessure in een kort tijdsbestek. Blijkbaar ben ik fysiek gezien niet meer in staat om op topniveau mijn beroep uit te kunnen oefenen. Althans niet het niveau dat ik graag wil halen om iets extra’s te kunnen brengen voor het team. Momenteel verkeren we met Willem II in een moeilijke periode. Ik realiseer mij terdege de ernst van de situatie. Er zit helaas een onoverbrugbaar verschil tussen wat mijn lichaam kan en wat mijn geest wil.

Omdat we met Willem II in zwaar weer verkeren en ik daar op zowel de korte als de middellange termijn geen verandering in kan brengen, lijkt het me verstandig en ook fair mijn contract met ingang van vandaag in te leveren. Zodoende sta ik Willem II financieel niet in de weg eventueel een alternatief te zoeken in de komende transferperiode. Ondanks het enigszins abrupte einde, kan ik terugzien op een succesvolle carrière, met Willem II als mooie afsluiting. De timing is uiteraard niet ideaal, maar mijn lichaam staat mij geen andere keuze toe. Graag wil ik langs deze weg alle medespelers, de technische- en medische staf en alle naaste medewerkers bedanken voor de prettige samenwerking. Verder wil ik iedereen die Willem II een warm hart toedraagt de komende periode veel succes wensen en spreek de hoop uit dat snel betere tijden aanbreken voor deze mooie club.”

Willem II bedankt!

Michel Kreek

06-12-2005

KNVB wil straffen aanpassen

De tuchtcommissie van de KNVB onderzoekt of het vanaf volgend seizoen een ander strafsysteem kan hanteren. Spelers van clubs uit het betaalde voetbal zijn nu vanaf een zesde gele kaart bij iedere volgende prent geschorst. In de toekomst hoeven profs wellicht alleen maar bij hun zesde, negende, twaalfde en vijftiende gele kaart een wedstrijd verplicht toe te kijken. Het voorstel werd zaterdag behandeld in de algemene vergadering betaald voetbal. Voorzitter Korthals van de Raad van Toezicht van de KNVB hoorde tijdens het samenzijn van de afgevaardigden van de Nederlandse profclubs dat hij zijn functie nog een jaar mag vervullen. Slechts één onbekende club stemde tegen. De algemene vergadering betaald voetbal leverde geen vuurwerk op. Voorzitter Rob Westerhof van PSV kondigde vooraf aan dat hij tijdens de vergadering zou pleiten voor inkrimping van de eredivisie. De preses wil ook dat PSV, Feyenoord en Ajax meer televisiegeld ontvangen. Westerhof verscheen echter niet op de vergadering. Voorzitter Riemer van der Velde van Heerenveen beloofde vooraf een discussie met Westerhof. Hij verscheen echter ook niet op de bijeenkomst. ” Het onderwerp stond ook niet op de agenda”, aldus Henk Kesler, directeur betaald voetbal.

Bron: De Gelderlander 05-12-2005

Theo Janssen ziet baaldag snel aankomen

Vitesse incasseerde gistermiddag ogenschijnlijk gelaten de zevende nederlaag in acht jaarlijkse bezoekjes aan De Goffert. Theo Janssen: “Na vijf minuten had ik al gezien dat het niks werd met ons.” Vitesse was gistermiddag in Nijmegen geen schim van de ploeg die de laatste zes duels zestien punten, een regen aan doelpunten en veel glorie vergaarde. “Een collectieve offday”, opperde middenvelder Theo Janssen na afloop nuchter. “Dit soort wedstrijden heb je er in een seizoen gewoon bij. Jammer alleen dat het hier moet gebeuren.”

Niet alleen vanwege het derbygevoel, wist Janssen, ook vanwege de ranglijst. NEC kaapte zo maar de vierde plek voor de neus van Vitesse weg. “Dat kan mij niet zo veel schelen. Waar NEC staat is voor mij niet belangrijk. Als ze zo blijven spelen, verwacht ik ze ook wel bij de play-offs. Dan zitten we er met zijn tweeen bij. Wij liggen nog goed op schema. Met een zware wedstrijd tegen Ajax voor de boeg, haal je alleen liever hier vast een paar puntjes.”

Janssen liet zich met frisse tegenzin, maar gedwee van camera naar microfoon voeren om de ellende uit te leggen. De puntjes die hij graag wilde meenemen, zater er nooit in, erkende ook Janssen. “Wij hebben de betere voetballers, maar we hebben niks laten zien en niks gecreeerd, dan verdien je het ook niet.”

Janssen wist precies waar het fout ging. “Het was veel te slordig, te gehaast en te onrustig. We waren elke bal direct weer kwijt. Ik kwam zelf ook niet aan de bal. Van der Doelen speelde kort op mij en dat deed hij goed. Als hij mij even losliet, kwam Wisgerhof. En voorin had Matthew Amoah het ook zwaar. Daar stonden ze op een eilandje omdat er geen aansluiting was.” Omdat Janssen niet los kwam van de sterke Van der Doelen verdween de angel uit het Arnhemse spel. Janssen was niet te beroerd tegenstander NEC enige lof toe te zwaaien. “Ze spelen erg fel en vanuit een goede organisatie. Dat hebben ze erg goed gedaan. Ze waren fel en agressief, NEC heeft verdiend gewonnen.”

Ook al kan het spel van de Nijmegenaren hem niet bekoren. “Mijn voetbal is het niet, al die lange ballen van achteruit. En dan maar jagen op de tweede bal. Wij proberen het via de opbouw, maar dat lukte vandaag niet.” Het gezapige Arnhemse optreden lag volgens Janssen niet aan de inzet. “Iedereen wilde wel honderd procent gaan, dat was het niet. We hadden gewoon moeite met de manier waarom zij speelden. Daar moeten we maar aan wennen, er zijn wel meer ploegen die het zo doen. Volgende week tegen Ajax zal het wel weer beter zijn”, vermoedde Janssen, die de derbysfeer gisteren ook al gelaten vond. “Het viel me vandaag wel mee met alles. Het publiek heeft zich aardig gedragen, de spelers ook, ja. Maar dat is al jaren zo”, vond de geboren Arnhemmer, die niet van tevoren bezig is geweest met normen en waarden. “Of wij ons aan bepaalde regels moeten houden? Nee hoor, ik zou niet weten waarom. Ik hoef mij nergens aan te houden en ik zeg gewoon wat ik wil”, aldus Janssen. “Ik vond het publiek vandaag niet zo heel negatief. Het is alleen jammer dat het voor ons allemaal zo negatief uitpakte.”

Bron: De Gelderlander 05-12-2005

Sturing: ‘Verdienste van tegenstander’

Vitesse-trainer Edward Sturing was gistermiddag snel klaar met zijn analyse na de nederlaag bij NEC (1-0). “Wij kwamen niet toe aan onze manier van spelen en dat is de verdienste van de tegenstander. Die was scherper en feller”, sprak Sturing. “Ze lieten ons niet voetballen. Ze dwongen ons mee te gaan in hun spel. Je gaat altijd uit van je eigen kwaliteiten. Bij ons is dat het positiespel. Maar de bovenliggende partij bepaalt de tactiek.” Toch had Vitesse in balbezit meer kunnen en moeten doen. “We wilden juist voetballen”, zei Sturing. “Maar dat lukte ons niet. We slaagden er niet in vaak en langdurig in balbezit te blijven.”

Vanaf de bank had de coach weinig wapens tot zijn beschikking om het tij te keren. Sturing gebruikte zijn drie wisselmogelijkheden, maar op de bank zaten louter jongelingen: de invallers Etienne Esajas, Fred Benson en Eldridge Rojer, en Tim de Meersman, Onur Kaya en doelman Gino Coutinho. Een breekijzer had de trainer niet naast zich zitten. Sturing kon de ervaren Igor Gluscevic ook niet inbrengen omdat de Montenegrijnse spits op proef was in het buitenland. “Ik had geen stormram, maar dat wist ik van tevoren”, aldus Sturing, die niet dramatisch wilde doen na de eerste nederlaag na vijf zeges en een remise. “We hebben een prima serie en lopen nu tegen een nederlaag op, dat kan gebeuren.”

Bron: De Gelderlander 05-12-2005

Mooie serie Knol eindigt ‘lullig’

Vitesse verspeelde de vierde plaats, er kwam een eind aan de mooie serie en ook de persoonlijke triomftocht van Ruud Knol strandde gistermiddag in Nijmegen. “Je weet dat je een keer kunt verliezen.” Voor het eerst in twee seizoenen stapte Ruud Knol gisteren tegen NEC (1-0) weer eens als verliezer van het voetbalveld. “Lullig dat het uitgerekend hier gebeurt”, zei de centrumverdediger uit Zevenaar, die in de jaargang 2003-2004 voor het laatst onderuit ging met Vitesse. Na drie partijen in het voorbije en acht in het huidige seizoen eindigde de mooie reeks gisteren in de Gelderse derby.

“Het doet me op zich niet zo veel dat er een eind is gekomen aan die reeks”, zei de 24-jarige verdediger in het Goffert Stadion. “Ik was niet bezig met die getallen. Voor mij geldt alleen dat we goed presteren met Vitesse. Het zou te gek zijn als ik dertig wedstrijden op rij ongeslagen zou blijven. Dat lukt niet eens als je bij AC Milan speelt. Het is alleen extra zuur dat het gebeurt in deze wedstrijd, die voor iedereen beladen is.”

Knol wilde ondanks de schamele vertoning niet spreken van een blamage. “Dat is als je met drie of vier goals verschil verliest”, stelde de blonde verdediger, die moest erkennen dat Vitesse de meegereisde aanhang veel te weinig had geboden. “Het kwam er totaal niet uit. Zij waren veel scherper in het afjagen, waardoor wij niet aan aanvallen toekwamen. De organisatie stond goed bij hen. Hun centrum was heel dichtbevolkt. Wij probeerden wel te voetballen, ik speelde soms ver over de middenlijn, maar dat maakte de ruimtes in onze verdediging juist groot.”

Dat was ook het geval bij het enige doelpunt, na ruim een half uur. Na een diepe bal lag de Arnhemse defensie open. Toen Knol uitgleed had Rutger Worm een vrije doortocht. “Ik zag de bal niet, alleen de tegenstander”, reconstrueerde Knol. “Ik ging met hem mee. Hij kruiste en bij het overstappen gleed ik uit. De goal was mijn fout. Ik sta daar, dus ik moet die ruimte dekken.”

De defensieve muur van NEC was van grote kwaliteit. Toch was dat niet de enige oorzaak van de aanvallende onmacht. “We hadden sneller moeten spelen, maar daarbij was het slechte veld niet in ons voordeel”, concludeerde Knol. “En die misverstanden hebben ook te maken met scherpte. Dat we niet tot ons combinatiespel zijn gekomen, moeten we ons zelf verwijten. Als de tegenstander drukt, dan moet je de bal sneller rond laten gaan.”

“Niemand was in vorm, dat ben ik met je eens. Dat komt doordat we niet toekwamen aan aanvallen. De laatste weken lukte dat wel. En toen maakte iedereen elkaar en het elftal sterker.” Vitesse gaf opnieuw niet thuis in de derby in Nijmegen. Het lijkt een structureel probleem, net zoals NEC in Arnhem meestal zonder overtuiging opdraaft. Werkt de beladen broedertwist zo verlammend op de bezoekende ploeg? “Nee”, oordeelde Knol. “Je weet dat zij er hier op knallen. Zij hebben een fysieke ploeg. Als we ons eigen spel spelen, kunnen we ze ook hier verslaan. Lukt dat niet, dan wordt het moeilijk, zoals vandaag. Als wij goed spelen, scoren we twee keer en dan winnen we hier.”

Bron: De Gelderlander 05-12-2005

Vitesse tien keer onderuit in Goffert

Vitesse leed gistermiddag de tiende nederlaag in een eredivisiewedstrijd uit bij NEC. De Arnhemse ploeg verloor de Gelderse derby met 1-0 door een treffer van Rutger Worm. Beide ploegen kwamen sinds 1971 achttien keer uit tegen elkaar in stadion De Goffert. Vitesse won zeven duels, de laatste in 1997 met 2-0. Slechts eenmaal eindigde de wedstrijd gelijk; 1-1 in 2004. Vitesse scoorde in de laatste acht duels slechts drie doelpunten. In 1989 werd de grootste zege geboekt, 4-0. In het seizoen 1979-1980 leed Vitesse de grootste nederlaag: 4-1. Het doelsaldo is sinds gistermiddag 22-18 in het nadeel van de bezoekers.

Bron: De Gelderlander 05-12-2005

Derby voor Dick Jol kinderspel

Scheidsrechter Dick Jol had gistermiddag de ‘lunchderby’ van zijn voormalige club NEC tegen Vitesse strak onder controle. De 49-jarige arbiter uit Den Haag deelde in De Goffert vier gele kaarten uit, eerlijk verdeeld over de twee ploegen. In totaal floot Jol 41 keer voor een overtreding. Vitesse ging 21 keer in de fout, NEC ging een keer minder over de schreef.

Remco van der Schaaf en Tom De Mul werden aan Vitesse-zijde bekeurd. Bij NEC werden Bjorn van der Doelen en doelpuntenmaker Rutger Worm op de bon geslingerd. De matchwinnaar trok zijn shirt uit nadat hij de thuisploeg kort voor rust aan de leiding had gebracht. Jol greep wel in toen er uit een Nijmeegs vak sneeuwballen werden gegooid. Via de vierde official gaf hij de stadionspeaker opdracht het publiek te waarschuwen. Hij hoefde het spel niet stil te leggen.

Bron: De Gelderlander 05-12-2005

Worm dodelijk voor Vitesse

Jonge aanvaller van NEC beslist Gelderse derby en ziet zijn ploeg naar vierde plaats op de ranglijst klimmen. Alles stond klaar voor een daverend feest in De Goffert. Alleen Vitesse kon nog roet in het eten gooien bij de duizendste eredivisiewedstrijd van NEC. Zo ver kwam het niet. De thuisclub zette de derby overtuigend naar zijn hand en zegevierde door een doelpunt van jongeling Rutger Worm: 1-0. De eeuwig jonge Gelderse kraker was door de stand op de ranglijst ditmaal extra saillant. Beide ploegen kenden een bijzonder moeizame seizoenstart, maar half oktober begon zowel voor NEC als Vitesse de ommekeer.

De ploeg van trainer Edward Sturing stond op dat moment op een teleurstellende vijftiende plek, het keurkorps van zijn collega Cees Lok zelfs nóg twee plaatsen lager. Daarna zetten ze allebei een knappe ongeslagen reeks neer. Die bracht de Arnhemmers halverwege de vorige week op een fraaie vierde plaats. Die moesten zij gisteren echter inleveren bij de grote concurrent. Vitesse staat nu, op een puntje achterstand, vijfde.

Bij Vitesse hebben ze het – in het klatergoudtijdperk van Karel Aalbers – al eens meegemaakt, voor NEC is een zo hoge positie na veertien speelronden ongehoord. Het Nijmeegse succes is gestoeld op een bijzonder hechte organisatie. Sinds NEC anderhalve maand geleden overstapte op 4-4-2, heeft de ploeg geen doelpunt meer tegen gekregen. De maagdelijke serie van doelman Babos ( 585 minuten) komt in de buurt van de recordreeks ( 644 minuten) die zijn voorganger Gentenaar in het seizoen 2002/ 2003 neerzette.

Destijds loodste de Nijmeegse goalie zijn ploeg naar Europees voetbal. Of het ook ditmaal zover komt, staat nog te bezien. De Nijmeegse ploeg loopt niet over van scorend vermogen. Met zestien treffers in veertien duels heeft de Nijmeegse ploeg in het linkerrijtje niet veel te zoeken. Maar van de andere kant: als je achterin de nul houdt, hoef je er elke week maar één te maken om spekkoper te zijn.

Het maken van doelpunten gaat Vitesse dit seizoen een stuk beter af. Opvallend is dat met name Amoah en Hersi de laatste tijd goed op schot zijn. Beide spelers waren in het begin van het seizoen nog tweede keus, maar hun doelpunten ( allebei zeven) hebben trainer Edward Sturing op zijn schreden doen terugkeren. Gistermiddag kwam het gevaarlijke duo echter totaal niet uit de verf. Amoah legde anderhalf uur lang het loodje tegen Olsson. Hersi, ooit een publiekslieveling in De Goffert maar ditmaal hartstochtelijk uitgefloten, moest voor rust zijn meerdere erkennen in Leiwakabessy. Nadat hij halverwege van flank wisselde, kwam hij er ook tegen Wielaert niet aan te pas.

Sturing legde de oorzaak van de nederlaag niet alleen bij zijn falende spitsen. ” NEC was veel scherper, op alle fronten. Ze gaven ons geen moment de kans om ons normale positiespel te spelen. Ook in de duels waren wij de onderliggende partij. We hebben terecht verloren.” Bij Vitesse raken ze er onderhand aan gewend dat er in Nijmegen weinig te halen is. De laatste keer dat de Arnhemmers in het hol van de leeuw het potje uithaalden was in november 1997.

Overigens is het omgekeerde evenzeer waar. De Nijmegenaren wachten nog altijd op hun eerste zege in Gelredome. Hoewel de eindstand iets anders suggereert, was de derby gistermiddag een eenzijdige exercitie. NEC was heer en meester, gaf geen enkele kans weg en kreeg er meer dan genoeg om zijn karige moyenne wat op te krikken. De Vitesse- defensie had het – zonder de geschorste ijzervreter Vreven ­ vooral moeilijk met de uitblinkende Denneboom. De eindelijk weer eens scherp en fit ogende aanvaller was een ware plaag voor het onzekere duo Knol- Dingsdag, maar moest de winnende treffer overlaten aan ploeggenoot Worm. De jonge aanvaller ontsnapte in de 37ste minuut aan zijn uitglijdende bewaker Knol en schoof de bal beheerst langs doelman Wapenaar: 1-0.

Bron: De Gelderlander 05-12-2005

Wapenaar: we waren in feite kansloos

Vitesse had in Nijmegen niet veel in te brengen in de derby tegen NEC. Ook al had doelman Harald Wapenaar niet veel te doen. “Als je het feitelijk bekijkt waren we kansloos. We hebben tenslotte geen kans gehad”, erkent Wapenaar. “We wilden hun ons spel opleggen, maar dat is niet gelukt. Zij zaten er heel kort op en waren veel scherper. Hun spel ligt ons niet. Ze waren dan ook op alle fronten beter dan wij. Wij wilden hier gewoon laten zien wat we de laatste weken al aan het doen waren: goed voetballen. Maar we kwamen vandaag op strijd gewoon tekort.”

Bron: Omroep Gelderland 04-12-2005

Theo Janssen: Vitesse had off-day

Arnhemmer Theo Janssen erkende het falen van zijn ploeg in de derby. “We hadden een off-day. Dit soort wedstrijden speel je soms in een seizoen en helaas hadden wij dat vandaag”, was zijn rekle reactie. Volgens Janssen was Vitesse naar Nijmegen gekomen om het eigen spel te spelen, waardoor NEC zich aan Vitesse zou moeten aanpassen. “Mede door NEC en het veld kwam ons positiespel er niet uit”, aldus de middenvelder.”De speelstijl van NEC ligt ons niet. Ze vechten alleen voor de tweede bal, meer doen ze niet”, vond Janssen.

Bron: Omroep Gelderland 04-12-2005

“Slechtste wedstrijd v/h seizoen”

Vitesse-speler Remco van der Schaaf was na afloop van de verloren derby heel duidelijk: “Wij speelden de slechtste wedstrijd van het seizoen.” Volgens de middenvelder vergat Vitesse te voetballen. “Dat is ook de verdienste van NEC. Zij speelden wat anders en daar hadden we moeite mee. We hadden het er van te voren nog over gehad, maar het kwam er niet uit”, analyseerde Van der Schaaf. Van der Schaaf benadrukte nogmaals dat de Arnhemmers hun slechtste wedstrijd hadden gespeeld: “Het is zuur dat dat uitgerekend hier gebeurt”, zei een teleurgestelde Van der Schaaf.

Bron: Omroep Gelderland 04-12-2005

NEC weer te sterk voor Vitesse

Vitesse heeft het feestje in Nijmegen niet weten te verstoren. Het 1000ste duel van NEC werd zondagmiddag met 1-0 gewonnen. Het enige doelpunt werd voor rust gemaakt door Rutger Worm. Vitesse stelde teleur in Nijmegen en mocht geen enkel moment aanspraak maken op een goed resultaat.

NEC startte zoals verwacht fel aan het duel in Nijmegen. Vitesse wist daar in de gehele eerste helft te weinig tegenover te stellen. Na een paar schoten van afstand (Barreto en Tininho) was de eerste kans van de wedstrijd in de 27e minuut voor Romano Denneboom. Zijn schot werd gekerd door Harald Wapenaar. Twee minuten later kreeg Purrel Fränkel aan de andere kant een identieke kans. Ook zijn schot was voor de doelman.

Vitesse probeerde via het bekende positiespel openingen te creëren in de verdediging van NEC, maar de aanvallers verloren vrijwel elk duel waardoor de Arnhemse verdediging te vaak en te snel weer onder druk kwam te staan. De Nijmegenaren kwamen acht minuten voor rust dan ook, zij het enigszins met geluk, op voorsprong. Een lange bal van Edgar Barreto viel tussen Ruud Knol en Rutger Worm in. Knol gleed uit en de spits van NEC kon alleen op het doel aflopen. De afwerking van Worm was daarna beheerst: 1-0.

Ook na rust bleef het spel van Vitesse erg onrustig en het wist ook in die tweede helft de spitsen maar nauwelijks te bereiken. Net als voor rust was de eerste kans voor NEC. Edgar Barreto schoot in de 57 minuut hard in, maar Wapenaar redde uitstekend. Om meer ‘power’ in de voorhoede te krijgen werd Tom de Mul een half uur voor tijd vervangen door Fred Benson.

Het meest gevaarlijke moment na rust kwam er pas in de 68e minuut. Babos moest de vrije trap van Theo Janssen loslaten, maar de rebound van Michael Dingsdag was wel voor de Nijmeegse doelman. Even later was de ploeg wederom gevaarlijk uit een standaardsituatie. Ditmaal verdween de vrije trap van Ruud Knol maar net naast het doel. Na beide momenten voor het doel van Babos was NEC dicht bij de 2-0, maar Romano Denneboom kopte in riante positie voorlangs. Vitesse probeerde in de laatste tien minuten nog wel aan te dringen, maar het was niet goed genoeg voor de gelijkmaker. Ook de vier extra minuten konden daar niks meer aan veranderen.

NEC:Babos, Wielaert, Wisgerhof, Leiwakabessy, Tininho, Van der Doelen, Takak, Olsson, Barreto, Worm en Denneboom.

Vitesse:Wapenaar, Swerts, Dingsdag, Knol, Frankel, Yakubu, Van der Schaaf, Janssen, Hersi, De Mul en Amoah.

Bron: vitesse.nl 04-12-2005

ECV en NOS akkoord over archief

De Eredivisie CV ( ECV), de voetbalclubs en de NOS hebben vrijdag een contract gesloten over het gebruik van eredivisiebeelden uit het archief van de NOS. Voor het gebruik van die beelden is een financiële regeling getroffen, zodat de huidige zendgemachtigden Talpa, Versatel en RTL 5 ze in hun programma’s kunnen gebruiken. Als tegenprestatie mag de NOS actuele beelden van dertig dagen en ouder gebruiken in zijn uitzendingen.

Bron: De Gelderlander 03-12-2005

Youssouf Hersi: ‘Ik ga het publiek stil krijgen’

Youssouf Hersi ( 23) gaat morgen met Vitesse op bezoek bij NEC, een van zijn vorige clubs. De aanvaller is in bloedvorm en vreest de confrontatie niet. ” Ik heb het gevoel dat ik het publiek daar stil ga krijgen.” Youssouf Hersi speelde tussen 2002 en 2004 bij NEC. Hij begint morgen aan zijn zesde derby tussen de twee grootste clubs van Gelderland. De voorgaande vijf edities maakte hij mee zonder te verliezen. In december 2002 won NEC thuis met 2-0 en later dat seizoen eindigde de strijd in Gelredome onbeslist (1-1), mede na een assist van Hersi. Een seizoen later zegevierde de thuisploeg in Nijmegen met 2- 0. In de return scoorde Hersi twee keer als invaller (2-2). En in april van dit jaar speelde hij namens Vitesse met 1-1 gelijk in de Goffert.

Hersi heeft de derby dus van beide kanten meegemaakt. En weet dat de rivaliteit vooral leeft bij NEC, de minst succesvolle van de twee. “Bij Vitesse verwachten de supporters dat we gaan winnen”, zegt Hersi. ” Omdat Vitesse qua selectie beter is dan NEC. Dat is altijd zo geweest. Dat zie je ook aan het feit dat Vitesse de voorbije decennia veel vaker Europees voetbal heeft gespeeld.” Vorig seizoen kreeg hij een warme ontvangst in Nijmegen, waar het thuispubliek hem voortdurend uitjouwde. Hersi: ” Ik denk dat ik zondag negatief word ontvangen. Destijds heb ik Europees voetbal gehaald met NEC, maar ik speel nu niet meer bij hen.”

De voetballer haalt even zijn schouders op. ” Ach, ze doen maar. Ik ben er helemaal niet mee bezig. Het kan me niet veel schelen wat ze roepen. Ik ben bezig voor Vitesse. Ik probeer zo goed mogelijk te voetballen voor mijn elftal, ik wil beslissend zijn. Voor de rest boeit het me niet. Vooral de NEC- supporters interesseren me niet. Ik ben voor Vitesse.” En, na een korte stilte: ” Ik heb wel het gevoel dat ik ze stil krijg. Ik heb een goed gevoel voor zondag.”

Hersi heeft het verschil ontdekt tussen beide supportergroepen, vooral veroorzaakt door de recente successen van Vitesse. ” Het publiek is hier wat kritischer”, legt hij uit. ” Bij Vitesse zijn ze meer gewend en dus fluiten de fans eerder. Ik ben nu een jaartje hier. Daar heb ik twee seizoenen gespeeld en in die periode ben ik uitgegroeid tot publiekslieveling. Door hard te werken. En ik heb best veel (negen en tien competitietreffers, red.) gescoord. Dat begint hier nu ook te komen.”

Hersi loopt de laatste wedstrijden één op één: zes duels, zes doelpunten. “Het liep al lekker toen ik in het elftal kwam”, zegt hij. “En het gaat alleen maar beter. Dat moeten we zondag voortzetten. Vitesse heeft voor het laatst in 1997 gewonnen in Nijmegen. Het wordt tijd voor een overwinning daar.” Beide ploegen behaalden liefst zestien punten uit de laatste zes duels. “Wij zitten goed in ons vel. NEC ook, maar wat ik heb gehoord is dat hun spel niet denderend is. Wij scoren meer”, aldus Hersi, die in Nijmegen opnieuw zijn transferwaarde kan opkrikken.

Hij staat nog anderhalf jaar onder contract bij Vitesse. Maar de kans blijft aanwezig dat hij in de winter vertrekt uit Arnhem. “Ik wil zekerheid”, legt Hersi uit. ” Als er een mooie club komt… ” En: ” Als iemand me voor langere tijd een contract aanbiedt, waarom dan niet? Er kan in het laatste contractjaar veel gebeuren, met blessures en zo. Dat is een risico.

De trainer zegt dat ik niet meer weg mag, als ik zo door blijf gaan. Maar ik heb ook onthouden wat ze me een paar maanden geleden hebben gezegd, toen ik weg mocht. Ik heb nu niets gehoord van Vitesse. Als het straks te laat is, dan is het te laat. Er zijn voor de winterstop nog vijf wedstrijden te gaan. Daarin probeer ik een goaltje te of een assist te maken. Dan zien we wel. Als er een mooie club komt, dan ga ik praten.”

Bron: De Gelderlander 03-12-2005

Van den Berg en Knopper op de weg terug

De Vitesse- spelers Richard Knopper en Peter van den Berg zijn op de weg terug na hun blessures. Knopper werd medio oktober geopereerd aan zijn knie. Gisteren deed de middenvelder, net als vorige week, al mee tijdens het onderlinge partijtje op de training. Mogelijk zit Knopper al volgende week weer bij de selectie van hoofdtrainer Edward Sturing, voor de thuiswedstrijd tegen Ajax.

Van den Berg kampt met een slepende blessure aan zijn linkerknie. De centrumverdediger herstelt volgens schema, dat een rentree vlak na de winterstop voorschrijft. Van den Berg speelde dit seizoen tot dusver slechts vier competitiewedstrijden voor de club uit Arnhem. Hij moet via het nemen van rust herstellen van de klachten.

Bron: De Gelderlander 03-12-2005

Sturing: ‘ Er is geen favoriet’

Vitesse gaat morgenmiddag als de nummer vier van de eredivisie op bezoek bij NEC, dat slechts twee punten minder bezit. Volgens Vitesse-trainer Edward Sturing heeft het duel op voorhand geen favoriet. ” Zij spelen thuis, dat is een voordeel”, zei Sturing gisteren. “Maar ook voor NEC zal het een moeilijke wedstrijd worden. Beide ploegen hebben veel vertrouwen, omdat ze uit de laatste zes wedstrijden zestien punten hebben gepakt. Bovendien weet je dat dit altijd aparte wedstrijden zijn.”

“Wij hebben een andere ploeg, een ander systeem en een andere manier van spelen”, vervolgde Sturing. “Wij spelen meer het positiespel en de opbouw. Zij spelen sneller de lange bal.” In stadion de Goffert stuit een verdedigend sterke ploeg (NEC) op een elftal dat de voorbije weken aanvallend zeer op dreef was ( Vitesse). Qua voetbal lijkt Vitesse duidelijk in het voordeel, maar Sturing weet dat dat niet altijd succes garandeert. “NEC geeft heel weinig kansen en doelpunten weg. Dat vind ik ook knap. Het zegt iets over de goede organisatie van achteruit.”

Bron: De Gelderlander 03-12-2005

Vitesse: laatste overwinning in Goffert in 1997

Statistisch gezien begint Vitesse morgenmiddag niet als favoriet aan de derby tegen NEC in Nijmegen. De laatste overwinning van de Arnhemmers in de Waalstad dateert alweer uit 1997. Op 16 november van dat jaar zegevierde Vitesse met 0- 2 dankzij doelpunten van Jochem van der Hoeven en Dmitri Shoukov. In april van dit jaar troffen Vitesse en NEC elkaar voor het laatst in stadion De Goffert. De Gelderse broederstrijd eindigde toen onbeslist ( 1- 1). Het doelpunt van Vitesse werd gescoord door Matthew Amoah, voor NEC was Andrzej Niedzielan succesvol.

Bron: De Gelderlander 03-12-2005

Knopper wil snel terug in de basis

Richard Knopper traint alweer vol mee bij Vitesse. De derby tegen NEC komt nog net te vroeg. “Het gaat prima met mijn knie, daarvan heb ik helemaal geen last meer. Ik heb ook geen angst in de duels. Maar ik kamp nog met wat kleine pijntjes aan de achillespees en onder mijn voet. Als ik pijnvrij ben, stroom ik weer in bij de selectie. Ik speel zeker nog in 2005, misschien maak ik tegen Ajax al wel mijn rentree”, hoopt Knopper. Knopper was voorheen onomstreden als basisspeler. “Als ik fit ben, wil ik natuurlijk spelen. Het loopt nu goed, maar ik wil gewoon in de basis.”

Bron: Omroep Gelderland 02-12-2005

Dingsdag: NEC te pakken in de duels

Verdediger Michael Dingsdag is ervan overtuigd dat Vitesse zondag de negatieve reeks uit bij NEC zal gaan doorbreken. “We moeten het anders doen dan de laatste jaren.” Dingsdag legt uit waarom het in het verleden steeds mis ging in De Goffert. “Wij hadden altijd meer voetballend vermogen, maar maakten de fout om in hun spel mee te gaan. Dan kwam het aan op de duels en lieten wij het afweten.” De verdediger ziet dat zondag niet meer gebeuren. “Met ons huidige elftal is NEC ook te pakken in de duels. En wij hebben nog steeds meer voetbal in de ploeg, dus gaan we dan winnen.”

De rivaliteit tussen Nijmegen en Arnhem vindt Dingsdag als Amsterdammer nog steeds vreemd. “Ik heb er weinig begrip voor. Ik kan niet eens in Nijmegen rondlopen en spelers van NEC zie je hier ook niet. Maar ik ken veel NEC-spelers van Jong Oranje, daar was het nooit een probleem met Demouge, Leiwakabessy en toen nog Hersi. Ik heb wel zin in de derby. Als ik zo’n Worm hoor, dan heb ik wel zin om tegen hem te spelen.” NEC-uit is voor Dingsdag om een andere reden ook speciaal. “Ik maakte ooit mijn debuut in De Goffert en ik speelde goed. Helaas verloren we toen.”

Bron: Omroep Gelderland 02-12-2005

Hersi niet bezig met publiek NEC

Youssouf Hersi heeft wel een idee wat hij kan verwachten als hij zondag met Vitesse op bezoek gaat bij zijn oude club NEC. “Drie punten! En wat het publiek tegen mij gaan roepen laat me koud. Ik ben nu alleen bezig met Vitesse. En wat ze voor de rest doen, interesseert me echt niks. Ik let daar niet eens op.” Hersi loopt dit seizoen iin-op-iin. “Ja, sinds ik erin ben gekomen, draait het goed. NEC heeft allang de nul in de achterhoede, dat is voor ons een mooie uitdaging. Van links of rechts maakt mij niet uit. Tom De Mul en ik kunnen van beide kanten spelen,dat bleek wel.”

Bron: Omroep Gelderland 02-12-2005

Swerts voor Vreven bij Vitesse

Vitesse speelt zondag tegen NEC met vrijwel dezelfde opstelling als tegen RKC (4-2 zege). Gill Swerts, terugkerend van een schorsing, vervangt de geschorste Stijn Vreven. Vitesse trainde vrijdag met Youssouf Hersi als rechts- en Tom De Mul als linksbuiten. Tegen RKC switchten zij in de 2e helft succesvol van positie. Richard Knopper trainde volledig met de groep mee.Hij had een knieblessure. Het is onzeker of hij bij de selectie zit.

Vermoedelijke opstelling:

Wapenaar;
Swerts, Knol, Dingsdag, Fränkel;
Van der Schaaf, Janssen, Yakubu;
Hersi, Amoah, De Mul.

Bron: Omroep Gelderland 02-12-2005

Igor Gluscevic op geheime missie

Igor Gluscevic spreekt deze dagen in het buitenland met een club over een overstap in de winterstop. De Montenegrijnse spits van Vitesse kan in januari vertrekken als de transfermarkt voor een maand opengaat. Vitesse werkt mee aan een vertrek om salarisruimte te winnen. De club heeft die ruimte nodig voor een nieuwe aanvaller. Bij welke club Gluscevic op gesprek is ( hij mag van Vitesse meetrainen, maar dat hoeft niet) werd niet bekendgemaakt. Gluscevic bleef tot gisteravond laat onbereikbaar. De 31-jarige spits, die onder trainer Edward Sturing geen speeltijd krijgt, mist zondag de wedstrijd bij NEC.

Bron: De Gelderlander 02-12-2005

Hoofdsponsor: