december 2006

Aad de Mos wil twee versterkingen

Aad de Mos van Vitesse wil zijn selectie in de winterstop uitbreiden met een keeper en een centrale verdediger.

“Wapenaar draait een ongelukkig seizoen, al komt dat ook omdat de verdediging vaak niet goed staat”, verklaart De Mos. “Daarnaast is hij de laatste tijd erg blessuregevoelig. Velthuizen heeft het goed gedaan, maar is een keeper voor de toekomst.”

“Ik wil ook graag een centrale verdediger naast Sprockel. Iemand met ervaring. Streuer, Van der Kraan en ik hebben ons netwerk aangewend en we zijn op alle onderdelen klaar.”

Bron: TV Gelderland TxT 31-12-2006
 

Knol: het werd beter toen ik inviel

Toen Ruud Knol inviel in de wedstrijd tegen Heracles, ging Vitesse beter voetballen. “De hele eerste helft was niet goed en ook de start van de tweede was minder”, zag ook Knol. “Het werd wat rustiger toen ik erin kwam. Gelukkig maken we nog 2-2. Dit is te weinig, al vind ik dat kunstgras competitievervalsing. Maar dat is geen excuus.”

Aad de Mos wil een centrale verdediger aantrekken in de winterstop. Maakt Knol zich zorgen? “Het is het goed recht van de club om iemand te halen. Ik wil blijven, maar als ik daardoor niet meer speel wordt het een ander verhaal.”

Bron: TV Gelderland TxT 31-12-2006
 

De Mos: tweede helft was veel beter

De spelers van Vitesse ontliepen met het gelijkspel tegen Heracles een straftraining. “Die was er bij verlies wel gekomen”, zegt trainer Aad de Mos. “We speelden een hele slechte eerste helft en een goede tweede. Zij veranderden in de eerste helft van systeem. Met de wissels van Due en Benson gingen zij zich weer aan ons aanpassen.

We hebben een jonge ploeg die zes wedstrijden achter elkaar heeft gespeeld, dat speelt mee. Maar we staan in het linkerrijtje. Daar had ik vantevoren voor getekend. Nu dat verspelen in de slotfase er nog uit.”

Bron: TV Gelderland TxT 31-12-2006
 

Vitesse verprutst punten in Almelo

Vitesse heeft op oudjaarsdag in een zeer zwakke wedstrijd gelijkgespeeld bij Heracles. Het werd op het Almelose kunstgras 2-2.

Al na zeven minuten kwam Vitesse op voorsprong. Op aangeven van Mads Junker maakte Danko Lazovic 0-1. Na een goed begin zakte Vitesse diep weg.

Heracles was al een paar keer dichtbij geweest en na laks optreden van de Arnhemse defensie maakte Klavan de gelijkmaker. Even later sneed de thuisploeg alweer door de defensie en maakte Everton 2-1. Quansah werd daarna gestuit door Sprockel en Sansoni. Voor Vitesse was Lazovic dichtbij.

Vitesse was na rust dominanter, zonder te overtuigen. De sterk ingevallen Knol schoot voorlangs en Lazovic slalomde langs vier verdedigers, maar miste. Junker miste een enorme kans.

Tegen het kwaliteitsarme Heracles maakte Vitesse daarna geen moment duidelijk dat aansluiting met de subtop op het spel stond. De ploeg van Aad de Mos was niet in staat ook maar iets af te dwingen. Het duel ging dan ook als een nachtkaars uit.

Bron: TV Gelderland TxT 31-12-2006
 

Benson redt punt voor Vitesse

Een doelpunt twintig minuten voor tijd van invaller Benson bezorgde Vitesse alsnog een punt in Almelo. Vitesse opende goed, maar verspeelde te simpel de voorsprong en daarmee de wedstrijd. Vlak voor het einde van het jaar 2006 kwam het tegen Heracles dan ook niet verder dan 2-2.

Net als vier dagen eerder in Breda nam Vitesse een vroege voorsprong. In de zevende minuut werd een 1-2-tje tussen Mads Junker en Danko Lazovic prima afgerond door de Arnhemse goalgetter: 0-1. Na het doelpunt nam de thuisploeg meer en meer het initiatief en kreeg enkele kleine mogelijkheden via de lastige Everton en Quansah (kopbal). Vitesse verloor het merendeel van de duels en hield nauwelijks meer balbezit.

Tien minuten voor rust kwam Heracles dan ook verdiend langszij. De te makkelijke voorzet werd hard ingekopt door Ragnar Klavan. Vier minuten later werd het zelfs 2-1 door Everton. Ditmaal mocht een Heraclied de bal geheel vrij voorgeven en de Braziliaan was sneller dan Sprockel en tikte de tweede goal achter de kansloze Velthuizen. Vitesse liet zich op de laatste dag van het jaar aftroeven en was pal voor rust pas weer eens gevaarlijk. Een mooi schot van Lazovic werd door Pieckenhagen tot corner verwerkt.

Aad de Mos greep de rust aan om Frankel en Hersi te vervangen voor Due en Benson. Al vrij snel volgde Ruud Knol, die binnen vijf minuten tweemaal gevaarlijk was. Het was na rust nog altijd niet goed wat Vitesse liet zien, maar dankzij invaller Benson werd het in de 71e minuut wel gelijk. Vrijgespeeld op de rand van de zestien meter dacht de aanvaller niet na en ramde de bal via de lat in het doel: 2-2.

Trainer Ruud Brood wisselde halverwege de tweede helft tweemaal ‘verdedigend’ en Vitesse ging op zoek naar de winst. Heracles liet het echter niet zover komen en zo eindigde de laatste wedstrijd van het jaar in een gelijkspel.

Bron: Vitesse 31-12-2006
 

Devito’s nieuwe column:

 

Poolshoogte ‘07

30 december, 2006

Het nieuwe jaar staat op het punt te beginnen, de voetbalwedstrijden voor Vitesse gaan echter gewoon door. Na het orgastische genot van Bremense omvang thuis tegen Ajax viel de club terug tegen laagvlieger NAC. Voor de tussenbalans opgemaakt wordt is er nog Ă©Ă©n wedstrijd tegen Heracles. Gaat Vitesse nu een jaar vooruit, of loopt het verder achter op tijd en concurrenten.? ….

lees verder...

30-12-2006
 

Yakubu op positie Van der Schaaf

Abubakari Yakubu start zondag tegen Heracles Almelo voor het eerst in ruim zeven maanden weer in de basis bij Vitesse. Hij vervangt Remco van der Schaaf, die teveel last heeft van een knieblessure. Ook Harald Wapenaar is er niet bij, Piet Velthuizen keept. Wapenaar heeft al drie maanden last van een polsblessure en heeft na een schot van Theo Janssen op de training ook nog last van zijn pink. Daarom laat trainer Aad de Mos Velthuizen nu debuteren.

Opstelling:

Velthuizen;
Verhaegh, Sprockel, Sansoni, Frankel;
Kaya, Yakubu, Pryor, Hersi;
Lazovic, Junker.

Bron: Omroep Gelderland 30-12-2006
Oudejaarsdag

Piet Velthuizen debuteert in hoofdmacht Vitesse

Piet Velthuizen debuteert morgenmiddag in de hoofdmacht van Vitesse. De reservedoelman speelt tegen Heracles, doordat Harald Wapenaar geblesseerd is. In Almelo zal Vitesse het op oudejaarsdag dus moeten stellen zonder Wapenaar. De eerste goalie van de Arnhemse ploeg kampt al geruime tijd met een polsblessure. Nu daar ook een onwillige pink is bijgekomen, is de ervaren doelman niet langer inzetbaar. „Deze blessure doet zeer en hij voelt zich er niet lekker bij”, zo verklaart Vitesse-trainer Aad de Mos.

Zondagmiddag, vanaf 12.30 uur, zal Velthuizen voor het eerst in een officiĂ«le wedstrijd van Vitesse tussen de palen staan. De 20-jarige keeper uit Nijmegen speelde dit seizoen al wel de oefenwedstrijd tegen Germinal Beerschot Antwerpen, „Hij is er klaar voor”, zegt De Mos. „Iedereen moet een keer zijn debuut maken. Dat geldt voor trainers, dat geldt voor spelers. Hij is er aan toe. Tegen GBA wonnen we met 1-0, toen deed hij het goed. Hij kan geweldig meevoetballen. Ik heb er veel vertrouwen in.”

De ontmoeting met Heracles Almelo is de laatste wedstrijd van Vitesse voor de korte winterstop. Op zondag 21 januari hervat de Arnhemse ploeg de competitie met de thuiswedstrijd tegen FC Groningen. Vorig seizoen ging Vitesse ook vlak voor de jaarwisseling op bezoek in Almelo. Tijdens hevige sneeuwval verloor de Arnhemse equipe toen op 30 december met 3-1 op het onbespeelbare kunstgrasveld in Tukkerland.

„Het is een moeilijke en voor beide teams belangrijke wedstrijd”, weet De Mos. „Ik zou graag het jaar goed afsluiten met een goede wedstrijd en met een goed resultaat. Tegen NAC (2-1 nederlaag, red.) hebben veel spelers niet thuisgegeven. Nu wil iedereen het jaar op een goede manier afsluiten.” Voor Vitesse is een plek in het linkerrijtje tijdens de korte winterstop de inzet. De selectie van De Mos heeft tijdens deze drukke periode niet extra geoefend op voetbal op kunstgras. Vorig seizoen deed de ploeg dat wel een keertje. De Mos: „Ik heb van andere trainers gehoord dat ze er slechte ervaringen mee hadden. Je kun dan blessures oplopen. Dat wil ik niet.” Het is niet het enige gevaar dat de gelouterde oefenmeester ziet in de vreemde ondergrond. „Op kunstgras mag je niet achter komen te staan. Dat geldt niet alleen voor ons, maar ook voor Heracles. Op kunstgras schieten de ballen door. Daardoor wordt het lastiger als je zelf het spel moet maken tegen een ploeg die voorstaat en zich terugtrekt. Daar heb je rekening mee te houden.”

Afgezien van de noodzakelijke wijziging in het doel begint De Mos morgenmiddag met het elftal dat vorig weekeinde zo succesvol was tegen Ajax (4-2). Dat betekent dat Youssouf Hersi na zijn schorsing weer terugkeert in de ploeg. Dat gaat ten koste van Anders Due. Theo Janssen zit zijn laatste van vier duels schorsing uit. Gill Swerts en Michael Jansen ontbreken wegens blessures.

Bron: De Gelderlander 30-12-2006
Trainingskamp

Vitesse treft Mattersburg/Antalyaspor

Vitesse speelt twee oefenduels tijdens het trainingskamp van 8 tot 15 januari in het Turkse Belek.
Donderdag 11 januari is SV Mattersburg, de nummer twee uit de Oostenrijkse competitie, de opponent. En twee dagen later speelt Vitesse tegen de Turkse degradatiekandidaat Antalyaspor.

Bron: De Gelderlander 30-12-2006
 

Heracles geĂŻnteresseerd in Gluscevic

Igor Gluscevic staat in de belangstelling van Heracles Almelo. De Montenegrijnse spits keerde na een verblijf bij de Chinese landskampioen Shangdong terug bij Vitesse, waar hij nog een contract heeft tot het einde van dit seizoen. “Ik heb ook gehoord van de interesse van Heracles” laat Gluscevic weten vanuit Montenegro. “Officieel heb ik nog niets vernomen, het is niet concreet tot dusverre. Ook niet vanuit andere clubs. Ik verwacht dat het na 1 januari pas gaat lopen. Het is hier trouwens twintig graden. Nu ga ik even een interland bekijken van Montenegro, tegen KroatiĂ«. Waterpolo.”

Bron: Omroep Gelderland 29-12-2006
Danko Lazovic op herkansing bij Vitesse

Vier keer is scheepsrecht

Afgelopen zomer kwam Vitesse bij haar zoektocht naar een nieuwe topaanvaller onverwacht bij Danko Lazovic terecht. De 23-jarige ServiĂ«r was bij Feyenoord op een zijspoor beland en verkaste naar Arnhem. In zijn eerste seizoen bij zijn nieuwe werkgever ontpopte Lazovic zich als de ware goalgetter die hij eens was. Met zijn doelpunten – en zijn spel – zette hij de afgelopen maanden de aanhang van Vitesse in vuur en vlam en is hij hard op weg zich te ontwikkelen tot de aanvalsleider, die Feyenoord drie jaar geleden al in hem zag. In Arnhem beschikken ze – na Nikos Machlas en Pierre van Hooijdonk – weer over een echte afmaker.

lees verder...

Bron: Elf dec-2006
 

De Mos: deze groep moet nog veel leren

Vitesse-trainer Aad de Mos was na afloop van de nederlaag bij NAC Breda zeer ontstemd over het geschutter in de defensie. Dat is zijn grootste zorgpunt, ook voor de wedstrijd van zondag tegen Heracles Almelo. “Deze groep moet wat dat betreft nog veel leren. We moeten meer op elkaar vertrouwen. Soms is het ook overijver. Nu liepen Van der Schaaf en Sprockel tegen elkaar aan, terwijl Sprockel de bal zo kon wegkoppen. Maar al vijf keer geven we het weg in de slotfase.” De Mos hamert op meer slimmigheid. “Het zijn van die kleine dingetjes, we moeten daar hard aan gaan werken.” De trainer geeft enkele voorbeelden. “We moeten ook eens leren klok kijken. En dan beseffen dat je een wedstrijd ook helemaal lam kunt leggen door goed positiespel. En bij blessures even wat meer tijd nemen.”

Het kunstgras van Heracles baart De Mos weinig zorgen. “We gaan niet speciaal op kunstgras trainen. Het is belangrijk om op voorsprong te komen, want ballen schieten raar door en daar kunnen zij beter gebruik van maken.”

Piet Velthuizen staat onder de lat. “Ik vind hem een talentvolle keeper, tegen GBA deed hij het al prima. Dit is een goed moment om het te laten zien.”

Bron: Omroep Gelderland 29-12-2006
 

Velthuizen is nu een stuk rustiger

Piet Velthuizen is klaar voor zijn competitiedebuut bij Vitesse. De doelman ziet het helemaal zitten. “Leuk toch? Dit is een mooi moment voor mij, waarvan ik ga genieten. Ik merk dat er veel vertrouwen is in mij. Het is ook een belangrijke wedstrijd voor Vitesse. Bij winst haken we aan bij de bovenste ploegen, anders blijven we een beetje hangen. Ik zie dat als een mooi eindejaarscadeautje”, zegt Velthuizen. Piet Velthuizen stond in het verleden te boek als een clown in de selectie. “Daar wil ik mee afrekenen. Ik ben nu al een stuk rustiger geworden, ik hoef niet meer zo nodig op de voorgrond.”

“Ik moet het vooral op het veld laten zien, daarbuiten niet. Vroeger ging ik steeds maar door. Ik vind het trouwens vervelend voor Harald Wapenaar, die veel kritiek kreeg, maar voor het team toch speelde met die blessure.”

De doelman weet wat zijn zwakke punten zijn. “Die liggen op het mentale vlak. Ik moet sterker worden als er een keer iets tegenzit, dan geen rouwmoment meer hebben. Maar wat dat betreft heb ik al veel geleerd van trainer Aad de Mos en keeperstrainer Lambert Jager.” De jonge doelman kent ook zijn sterkste punt. “Ik kan een balletje wel aardig wegleggen, met beide benen.”

Bron: Omroep Gelderland 29-12-2006
 

SC Heerenveen-Vitesse dag eerder

De wedstrijd SC Heerenveen-Vitesse is verplaatst van zaterdag 10 februari naar vrijdag 9 februari. De KNVB had beide clubs verzocht om het duel te verplaatsen, zodat het live kan worden uitgezonden op RTL7. SC Heerenveen en Vitesse stemden hiermee in, waardoor het onderlinge duel een dag eerder wordt afgewerkt.

Bron: Omroep Gelderland 29-12-2006
 

Van Amstel: ‘Diep teleurstellend dat we naar de rechter moeten’

Diep teleurstellend. Dat vindt Jasper van Amstel, directeur van evenementenbedrijf Gelredome bv, van het kort geding dat de gemeente Arnhem tegen zijn bedrijf heeft aangespannen. Doel ervan is opheffen van het beslag van Gelredome bv, zodat de gemeente het stadion aan Eurocommerce kan verkopen. Van Amstel blokkeert de verkoop, omdat Eurocommerce weigert te bevestigen dat na de verkoop niets verandert voor Gelredome bv. “Wij stellen echt geen onredelijke eisen”, vindt Van Amstel. “Maar we willen wel dat in de letter en de geest alles zo blijft als nu met de gemeente als eigenaar. Spijtig dat we dat niet buiten de rechtszaal om hebben kunnen regelen.” Wanneer de rechtszaak dient, is nog onduidelijk.

Topjaar voor Gelredome, met dank aan nationale knuffelbeer Interview met Van Amstel over o.a. de kwestie rondom Eurocommerce

Arnhem beleefde zijn finest moment dit jaar in Gelredome. Als iets in 2006 de stad op de kaart heeft gezet, dan is het wel de concertreeks van Marco Borsato geweest. Een terugblik met directeur Jasper van Amstel, onder wiens kont het stadion momenteel verkocht dreigt te worden.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 29-12-2006
 

Vitesse selectie vrijdag a.s. vrij

Vitesse traint op vrijdag 29 december niet.
De volgende training staat gepland op zaterdag 30 december om 10.00 uur.
Zondag 31 december sluit Vitesse het jaar 2006 af in Almelo tegen Heracles Almelo.

Bron: Vitesse 28-12-2006
 

Jaaroverzicht 2006 Vitesse

Alle feiten van het nu bijna afgelopen jaar in vogelvlucht nog een keer op een rij. Het vertrek van Vreven, de winst in Nijmegen, Sturing die ging en De Mos die kwam.

Hoogte- en dieptepunten om het geheugen nog een keer op te frissen.

lees verder...

Bron: TV Gelderland TxT 28-12-2006
Laatste minuut

Vitesse vervalt tot woede van De Mos in oude fout

Na drie overwinnin­gen op rij viel Vitesse gisteravond bij NAC ten prooi aan een oude fout. In de laatste minuut ging het weer mis, tot woede van De Mos: 2-1.

Vitesse versloeg de voorbije weken achtereenvolgens RKC (3-1), Roda JC (2-4) en Ajax (4-2), maar vertilde zich gisteravond in het stadion Rat Verleg aan NAC. Op het moment dat beide ploegen een gelijkspel mooi vonden, ontsnapte Victor Sikora aan de aandacht van Purrel FrÀnkel. Met het puntje van de schoen lepelde de voormalig spits van Vitesse de bal over doelman Harald Wapenaar: 2-1.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 28-12-2006
Versterking

De Mos zet eis kracht bij

Trainer Aad de Mos van Vitesse tilt zwaar aan zijn eis het elftal in de winterstop defensief te versterken. Volgens De Mos staat de ambitie van de club op het spel.

De Mos was gisteravond na de onnodige 2-1 nederlaag bij NAC woedend en eiste versterking van de defensie. „Het is de zesde of zevende keer dat we door een fout in de laatste minuut een of meer punten kwijtraken. Door zo’n fout ben je direct kwijt wat je zondag tegen Ajax hebt ge­wonnen”, vond de trainer, die hard uithaalde naar zijn verdediging, zonder namen te noemen. Al was het duidelijk dat Sebastien Sansoni en Purrel FrĂ€nkel een negatieve hoofdrol vertolkten. „Ik word misselijk en moe van zulke fouten. Als je dit niet leert, moet je geen ambitie hebben. Er moet iets gebeuren”, al­dus De Mos, die niets wil weten van financiĂ«le onmogelijkhe­den. „De club weet van mijn wensen. Het is hun probleem, maar mijn reputatie als coach staat ook op het spel”, aldus de coach, die begin januari met Vitesse over eventuele contractverlenging praat.

Bron: De Gelderlander 28-12-2006
 

Sprockel: ‘Dit is een pijnlijk tikkie terug’

Na de galavoorstelling tegen Ajax (4-2) volgde gisteravond de wanvertoning tegen NAC (2-1). „Dit is een pijnlijk tikkie terug”, zei Civard Sprockel, centrumverdediger van Vitesse, na de late nederlaag in Breda.

Zondag was het feest in Gelredome, gisteravond dropen de spelers van Vitesse aangeslagen af in Breda. Het was een tijdje geleden, maar wĂ©Ă©r ging het mis in de laatste minuut. „Het is weer het oude liedje”, baalde Civard Sprockel. „Het is moeilijk te zeggen hoe dit kon gebeuren. Na Ajax hadden we een goed gevoel. In het eerste half uur was er ook niets aan de hand. We maken een goede goal, maar daarna gaven we de 1-1 weg. Toen ging het bij hun leven, maar ik denk dat we het ons vandaag vooral zelf moeilijk gemaakt hebben. Dat vind ik het meest pijnlijke.”

In de tweede helft was er voor Vitesse nog geen reden tot paniek, aangezien ook NAC bijna geen bal meer goed raakte. „Ik dacht dat we het wel uit zouden spelen, want dat doen we de laatste tijd beter.” Totdat Sprockel met Remco van der Schaaf de lucht in ging. Het duo kreeg de bal niet weg, waarna Victor Sikora voor Purrel FrĂ€nkel kroop en 2-1 maakte. „Daar staan we niet alert te dekken”, aldus Sprockel. „Mis­schien had ik het luchtduel niet aan moeten gaan. Ik zou de beelden moeten zien. Ik dacht dat we wel voldoende mensen achterin hadden.” De 23-jarige verdediger leverde zelf opnieuw een sterke partij af. Sprockel speelde Leonardo in diens afscheidswedstrijd uit de wedstrijd. „Hij is de moeilijkste spits die ik ben tegengekomen. Hij is heel explosief, hij draait snel en je weet nooit wat hij gaat doen. Vandaag heb ik hem wel goed bespeeld, maar ik ken hem ook al een tijdje.”

Sprockel is dit seizoen een van de revelaties bij Vitesse. Hij heeft een basisplaats verworven en zelfs als mandekker heeft hij nog geen gele kaart gepakt. „Ik ben een voetballende verdediger”, zo verklaart Sprockel. „Vorig seizoen heb ik bij Excelsior ook alle wedstrijden gespeeld. Ik geloof dat ik alleen dat jaar daarvoor een duel geschorst ben geweest.”

Met Vitesse is hij nu weer terug bij af. Sprockel: „We hebben eerder dit seizoen tegenslagen goed verwerkt. Dat moeten we nu weer doen. Dit is een tikkie terug, maar we hebben voor de winterstop nog een wedstrijd (oudejaarsdag in Almelo tegen Heracles, red.). Die moeten we goed afwerken. Dan hebben we na de winterstop een prettig programma, want dan spelen we vaker thuis dan uit.”

Bron: De Gelderlander 28-12-2006
 

Mooie avond Verhaegh wordt een drama

Paul Verhaegh baalde enorm na de nederlaag van Vitesse bij NAC Breda.

“We geven het weer weg vlak voor tijd. Dat is al de vijfde keer dit seizoen. Het is ineens weer terug, die ziekte. Zo onderbreken we de goede reeks waar we mee bezig waren. Het veldspel was nu beduidend minder dan in de vorige vier wedstrijden, maar we helpen zelf NAC in het zadel met de 1-1 en die goal in de laatste minuut. Een domper is dit, ja.”

Dat verpestte ook de avond van Verhaegh die de score opende. “Mijn mooiste goal ooit. Op de training is een bal zo wel eens binnengewaaid. Dit had een leuke avond kunnen worden, dit is een drama.”

Bron: TV Gelderland TxT 28-12-2006
Trainingskamp

Vitesse naar Belek in plaats van Malta

Het trainingskamp van Vitesse in de winterstop zal niet plaatshebben op Malta, maar in Turkije. De koerswijziging is nodig, doordat de betrokken reisorganisatie er niet in is geslaagd de trip rond te maken.

Vitesse gaat nu 8 of 9 januari naar Belek (Turkije) en zal op 15 januari terugkeren naar Nederland. In die week zal de Arnhemse ploeg twee oefenduels spelen. De opponenten zijn nog onbekend. Een week eerder zit ook De Graafschap in Belek in plaats van op Malta.

Bron: De Gelderlander 28-12-2006
Eigendom

Arnhem en Gelredome naar de rechter

De gemeente Arnhem stapt toch naar de rech­ter om het beslag van Gelredome af te laten halen. Daar­mee zijn pogingen mislukt de zaak op te lossen. Gelredome BV, de maatschappij die het Arnhemse stadion huurt en exploiteert, liet vorige maand beslag leggen op de sportaccommodatie om te voor­komen dat de gemeente Arnhem het verkocht aan project-ontwikkelaar Eurocommerce. De gemeenteraad van Arnhem stemde eerder met de verkoop van het stadion in, maar Gelre­dome BV is bang dat Eurocom­merce geen betrouwbare huur­baas zal zijn.

Het gemeentebestuur van Arn­hem was bepaald niet blij met dat beslag omdat zo de verkoop van het stadion belemmerd wordt. Arnhem stapte niet onmiddellijk naar de rechter om het beslag eraf te laten halen. In de afgelopen weken werden veel onderhandelingen gevoerd om de kou uit de lucht te halen, maar die zijn gisteravond alsnog gestrand. Vandaag bepaalt de rechtbank vermoedelijk de datum voor de rechtszaak.

Bron: De Gelderlander 28-12-2006
 

De Mos woest over defensief falen

Vitesse-trainer Aad de Mos was woest over het defensieve geklungel van zijn ploeg, waardoor de wedstrijd tegen NAC Breda werd weggegeven. “Dit kan zo niet langer”, mopperde de trainer. “Ik word hier echt misselijk van. Er moet nu iets gebeuren, ik ga in overleg met de clubleiding. De oude fouten komen weer boven. Hier kun je als trainer weinig tegen doen, dit krijg je er gewoon niet uit. We kunnen in Nederland niet meer echt verdedigen. Ook lezen we de situatie niet goed, bij hoge ballen moet Ă©Ă©n man het duel ingaan en een andere moet dan rugdekking geven. Deden wij verkeerd.”

Ook over de rest van het elftal was de trainer niet tevreden. “De scherpte ontbrak, ik ben teleurgesteld. We speelden wel op hun helft, maar de eindpass was niet goed. En dan breekt de zwakte van deze ploeg ons weer op. Ik kan nu al zes a zeven wedstrijden opnoemen waarin dit is gebeurd. We weten kennelijk niet hoe we voor de punten moeten spelen. Zo blijven we in hetzelfde schuitje zitten.”

De Mos voorziet grote problemen voor de rest van het seizoen. “We moeten tot het einde strijden om de eerste negen te halen en uitkijken dat we niet onderin gaan eindigen.”

Bron: TV Gelderland Txt 27-12-2006
 

Vitesse terug bij af in Breda: 2-1

Vitesse was de hele avond beter in Breda. Maar uiteindelijk hield NAC de punten in eigen huis: 2-1.

Vitesse opende sterk tegen NAC Breda. De ploeg van trainer Aad de Mos speelde voortdurend op de helft van de tegenstander. Dat leidde ook al snel tot de eerste goal in de wedstrijd. Paul Verhaegh schoot de bal van ruim twintig meter onhoudbaar achter NAC- doelman Zoetebier, 0-1 voor Vitesse.

Daarna duurde het nog twintig minuten voor NAC zich liet gelden. Slot schoot op de paal. Even later was de middenvelder wel succesvol. Na een fout van Verhaegh en Sansoni maakt hij 1-1. Na de pauze trok Vitesse het initiatief in de wedstrijd naar zich toe.

Mads Junker kreeg de kans om de Arnhemmmers opnieuw op voorsprong te brengen. De kopbal van de Deen werd van de lijn gehaald door Mtiliga. Vitesse deed veel te weinig met het vele balbezit. Het speelde veel te slordig in de verder ook al kwaliteitsarme wedstrijd. Anders Due liet zich nog wel gelden. Zijn vrije trap trof geen doel.

Sansoni zorgde voor gevaar namens NAC, toen de Fransman wat te enthousiast terugspeelde op Harald Wapenaar. In de slotfase ging het toch weer mis. Sikora lobte de 2-1 binnen.

Bron: TV Gelderland Txt 27-12-2006
 

De Mos wil bevestiging in Breda

Na de euforie rondom de spectaculaire zege op Ajax (4-2) gaat Vitesse vanavond op bezoek bij NAC. Trainer Aad de Mos wil in Breda de goede lijn doortrekken De hoofdmacht van Vitesse heeft op beide kerstdagen gewoon een training afgewerkt. “Ik heb de jongens verteld dat we nu in een andere situatie zitten”, doelt De Mos op de zege tegen Ajax, de derde driepunter op rij. “Van ons wordt nu meer verwacht. De spelers kunnen door de wedstrijd tegen Ajax beseffen hoe goed het elftal is.”

Uiteraard was de trainer zondag zeer content met zijn mannen, die Ajax knap versloegen. “Dit is de beste wedstrijd die we gespeeld hebben”, aldus De Mos, doelend op vooral de tweede helft. “Ik gaf er niet veel meer voor, toen we met 2-0 achter kwamen. Maar toen gebeurde iets wat ik nog niet eerder had gezien. Na balverlies ging alles goed, zoals het doordekken van Hersi en Pryor.”

“Het is lang geleden”, vervolgt de trainer, “dat ik zoiets heb zien gebeuren in een ploeg. Daar droom je als trainer van. Goed voetbal, druk zetten en dominant zijn. Dit was een mooi kerstcadeau voor de fans, die ons ook in mindere fases gesteund hebben.” De Mos ging zelf bij de 3-2 van Fred Benson en de 4-2 van Youssouf Hersi in opperste vreugde het veld in, op zoek naar contact met de spelers. “Dat deed ik omdat dit een van de vijf mooiste overwinningen is die ik ooit heb meegemaakt”, zegt De Mos over zijn opmerkelijke vreugdedans. “Dit was voor de spelers de beloning voor vijf maanden arbeid. Nu gaat het er om dat we dit voortzetten. Deze norm wil ik vasthouden.

Ik ben nu weer benieuwd wat er van overblijft tegen NAC en Heracles (zondag in Almelo., red.).” Het is nog onduidelijk of De Mos vanavond met dezelfde elf begint. Mogelijk neemt Anders Due links achterin de plek over van Purrel FrĂ€nkel en dan komt Fred Benson in het team voor de geschorste Youssouf Hersi. Zo niet, dan speelt Due op de plaats van Hersi

Wedstrijd: uit tegen NAC Breda.
Wanneer: woensdag, 20.00 uur.
Scheidsrechter: Van Boekel.
Vermoedelijke opstelling Vitesse: Wapenaar; Verhaegh, Sprockel, Sansoni, FrÀnkel; Kaya, Van der Schaaf, Pryor, Due; Junker en Lazovic.
Geblesseerd: Gill Swerts en Michael Jansen.
Geschorst: Theo Janssen en Youssouf Hersi.

Bron: De Gelderlander 27-12-2006
 

Jan Streuer: Hersi presteerde matig

Manager voetbal Jan Streuer is nog steeds bereid om te praten over een langer verblijf van Youssouf Hersi bij Vitesse. “Hij heeft zelf aangegeven dat hij niet meer wilde praten, dus konden we hem ook niet uitleggen waarom het zo is gelopen.”

Hersi speelt de laatste weken weer in de basis en voldoet uitstekend. “Dat is ook geen discussie. Als hij het hele seizoen zo had gespeeld, hadden wij het contract allang verlengd.”

Maar Streuer trekt een andere conclusie over Hersi. “De eerste seizoenshelft heeft hij matig gepresteerd. Daarom is die discussie ook ontstaan. Streuer vond dat Hersi te veel vroeg in verhouding tot zijn prestaties.

“We betalen voor een heel jaar en niet voor een paar goede wedstijden. Als je zo’n salaris vraagt, moet je het hele seizoen goed presteren. Maar hij was geen basisspeler. Opvallend dat het nu opeens wel kan. Maar verder is het een prima jongen die hier ook goed ligt. En hij doet altijd zijn best, zijn inzet staat absoluut niet ter discussie.”

De manager voetbal sluit een gesprek met Hersi zeker niet uit. “De deur is niet gesloten. Hij doet het nu goed, maar niets is zo veranderlijk als het voetbal natuurlijk.”

Bron: TV Gelderland TxT 27-12-2006
 

Vitesse volgt Daan Van Gijseghem

Vitesse is geĂŻnteresseerd in de Belgische jeugdinternational Daan Van Gijseghem van Excelsior Moeskroen.

“Hij is een centrale verdediger van 18 jaar. Een hele talentvolle speler. Hij is pas tweedejaars A, maar speelt daar alles al”, licht manager voetbal Jan Streuer toe. “Het mooiste is als je zulke talenten kunt aantrekken en je daarnaast ook nog kunt versterken, want hij is geen directe versterking.”

Van Gijseghem komt niet als opvolger van Ruud Knol in de winterstop. “Een vertrek van Knol zou een optie kunnen zijn, dan kunnen we direct iets doen. Er moet zich eerst een club melden.”

Bron: TV Gelderland TxT 27-12-2006
 

Heerlijke kerst voor Vitesse

Ploeg van Aad de Mos brengt Ajax cruciale nederlaag toe in topwedstrijd (4-2) Ajax is uitgeschakeld in de titelstrijd; Vitesse staat met stip in het linkerrijtje. Het zijn de conclusies na het heerlijke voetbalgevecht, zondag in Gelredome (4-2).

Vitesse heeft zich zondagmiddag een fantastische kerst bezorgd. Voor het eerst sinds de Europa Cup-wedstrijd tegen Liverpool, in november 2002, was stadion Gelredome weer eens uitverkocht. De 24.450 toeschouwers zagen Vitesse voor de derde keer op rij winnen, in een wedstrijd die overliep van klasse en spektakel. Ajax leidde halverwege met 2-0 (treffers Zdenek Grygera en Tom De Mul), daarna volgde een even waanzinnige als indrukwekkende inhaalrace van de thuisploeg. Wat een spektakel! Wat een zinderende partij voetbal! Vitesse leverde een galavoorstelling af van 45 minuten, waarbij geen seconde verveelde.

De appetijtelijke voetbalmaaltijd leverde enkele glasheldere conclusies op. De eerste: Ajax kan het kampioenschap vergeten. PSV staat twaalf punten voor, met een wedstrijd meer gespeeld. Die kloof lijkt nu al schier onoverbrugbaar, zeker gezien het verschil ik kwaliteit tussen beide topclubs. PSV zou nooit een 2-0 voorsprong verspelen, zoals Ajax dat vlak voor kerstavond deed in het sfeervolle Gelredome. De ploeg werd door Vitesse na rust op alle fronten overklast: duelkracht, techniek en scherpte voor de goal.

Ajaxtrainer Henk ten Cate gaf zijn spelers een boete en een straftraining op eerste kerstdag. „Het is bij ons een mentale kwestie”, stelde de verliezende coach. „Veel spelers wanen zich superieur en denken, zoals vandaag, dat ze met frivoliteiten een wedstrijd kunnen winnen als ze met 2-0 voor staan.” En: „Je moet nooit de hand­doek gooien, maar de kans dat we nog kampioen worden is nu wel heel erg minimaal.” De tweede conclusie van de wedstrijd is dat Vitesse indrukwekkende vorderingen heeft gemaakt. Trainer Aad de Mos heeft de juiste speelwijze voor zijn ploeg gevonden. Sinds hij voor 4-4-2 heeft gekozen, met de ruit op het middenveld, volgden een nipte nederlaag tegen PSV (0-1) en zeges tegen RKC (3-1), Roda (2-4) en dus Ajax.

Danko Lazovic blijft onbetwist de grote vedette in de Arnhemse ploeg. Tegen Ajax scoorde hij de belangrijke 1-2 en na twee van zijn individuele wereldacties bood hij Mads Junker (2-2) en Youssouf Hersi (4-2) een open doel. Tussendoor had Fred Benson in de slotminuut met een prachtige knal 3-2 gescoord. Lazovic is de beste aankoop van Vitesse van de laatste jaren en de Serviër trekt andere spelers mee in zijn hoge niveau. Zo was zondag het optreden van Onur Kaya en met name Anduele Pryor opmerkelijk. Na een pass van Kaya hield Pryor knap George Ogararu van zich af, waarna Lazovic meteen na de hervatting de belangrijke 1-2 kon inschieten.

De kleine Kaya toonde voor het eerst aan dat hij ook tegen een topploeg bepalend kan zijn met zijn gave techniek en goede trap. Voor Pryor gold hetzelfde, maar dan door zijn balvastheid en fysieke kracht. Met Kaya en Pryor heeft Vitesse weer twee mooie groeidiamanten in huis. De Mos sprong na de twee late treffers van Vitesse telkens juichend en dansend het veld in. Deze prachtige emoties markeerden een onvergetelijke voet­balmiddag in Gelredome.

Bron: De Gelderlander 27-12-2006
Gouden wissel

Fred Benson: Ajax in plaats van kerstdienst

Fred Benson miste zondagmiddag de kerstdienst. In plaats daarvan viel de Vitessenaar in tegen zijn oude club Ajax (4-2) en scoorde de beslissende treffer. Benson was zondag een van de vele Vitessenaren met een Ajax-verleden. Trainer Aad de Mos werd kampioen in Amsterdam, Anduele Pryor mocht er op proef komen maar zag daarvan af, Youssouf Hersi speelde er in de jeugd en Fred Benson haalde het tweede elftal, waarna hij zich aanmeldde bij Vitesse.

Tien minuten voor tijd besloot Vitesse-trainer De Mos voor de winst te gaan. Hij wisselde de moegestreden middenvelder Onur Kaya voor de verse aanvaller Benson. In de 89ste minuut schoot Benson Ajax met een fraaie volley onderuit. „Ik moest al warmlopen toen we met 2-0 achterstonden. Dan denk je natuurlijk niet dat het nog 4-2 wordt. Normaal gesproken kan Ajax een 2-0 voorsprong wel uitspelen.” Het liep allemaal anders, zag Benson. „Met Kaya, ‘Schaaf’ en een super Hersi speelden we fantastisch. Ik zag Van der Schaaf in de hoek en rekende op een voorzet. Makkelijk was het niet, want Mads Junker raakte de bal nog. Toen moest ik hem wel ineens nemen”, zei de gelukzalige Amsterdammer zondagmiddag na de 4-2 winst.

Voor de camera’s hield hij een lofzang op zijn trainer De Mos. „Hij behandelt iedereen, jong en oud, hetzelfde, praat met iedereen, geeft iedereen vertrouwen. Dat is het belangrijkste”, aldus Benson, die razendsnel weg moest. „Mijn vriendin ophalen van Schiphol. Zij komt kerst vieren.”

Bron: De Gelderlander 27-12-2006
 

Voetbalfans met elkaar op de vuist

Zeven voetbalsupporters zijn afgelopen zondag tijdens de voetbalwedstrijd Vitesse-Ajax in stadion Gelredome door de politie gearresteerd bij schermutselingen op de tribunes.

Fans van Vitesse en Ajax gingen bij een stand van 0-2 voor Ajax met elkaar op de vuist op de noordtribune, waarbij rake klappen vielen. Daar waren Ajax-fans tussen de Vitesseaanhang terecht gekomen. Later werd op de oosttribune gevochten, waar Vitessefans tussen de Ajax-aanhang zaten.

Bron: De Gelderlander 27-12-2006
 

Van der Schaaf geniet van jonge jongens en groeiend vertrouwen

Na de eerste wedstrijd van het seizoen zag Remco van der Schaaf ‘goeie jongens’ bij Vitesse. Bij de start van de tweede helft, na de 4-2 zege op Ajax, bespeurt de middenvelder een groeiend zelfvertrouwen.

Bij de start van deze competitie won Vitesse bij Sparta (1-2) en vond Remco van der Schaaf dat Ă©Ă©n zwaluw geen zomer maakte. In de eerste return van het seizoen, herhaalde de onmisbare middenvelder zijn gezegde nog maar eens. „Winnen van Ajax is mooi, dat zijn bonuspunten. Maar Ă©Ă©n zwaluw maakt geen zomer, als je woensdag tegen NAC niks haalt, is dit voor niks geweest.”

Van der Schaaf speelde andermaal een grote rol in het nieuwe, jonge Vitesse van trainer Aad de Mos. Anders dan na de winst op Sparta destijds, droeg Van der Schaaf zondag niet meer de aanvoerdersband na een conflict met zijn trainer. Beide hoofdrolspelers in de sportieve wederopbouw van de club lijken tot elkaar veroordeeld. De Mos zorgt voor een frisse wind in en om de club, Van der Schaaf bewaart binnen de lijnen de kaders. En hij geniet. „Dat we deze wedstrijd nog winnen, is een teken van zelfvertrouwen.

Zelfs als we tegen Ajax met 2-0 achter komen, is er geen paniek. Ik had nooit het gevoel dat we zouden verliezen. Sinds we in het nieuwe systeem spelen, vier-vier-twee, staat het goed. Ik heb het idee dat we wat dichter op elkaar spelen en meer power hebben. En de bereidheid iets voor elkaar op te knappen, is heel groot. Iedereen kan nu, op een goede manier, een ander corrigeren of neerzetten. Dat is de grootste winst volgens mij”, aldus Van der Schaaf, die zondag de beslissing forceerde met een assist op Fred Benson: 3-2. „We speelden bij Roda JC vorige week ook al goed en eerder tegen PSV ook. Met Mads Junker in de spits winnen we wat meer hoge ballen en ik geniet van jongens Als Kaya, Pryor en Benson.

Het zijn die jonge jongens die dit seizoen zijn gaan groeien en dat is echt mooi om te zien. Heerlijk om met die jongens te spelen, nu moeten ze zich blijven ontwikkelen”, aldus de middenvelder, die zonder de ervaring van Theo Janssen (geschorst) en Ruud Knol (gepasseerd) nagenoeg alleen sturing geeft. „We winnen drie keer op rij en we zijn op de goede weg. Maar als je definitief wil aanhaken, moet je uit de volgende twee wedstrijden voor de winterstop vier tot zes punten halen.”

Bron: De Gelderlander 27-12-2006
 

Hersi zet in op transfer in januari

Aanvaller zinspeelt op rap vertrek Youssouf Hersi zinspeelt op een versneld vertrek bij Vitesse. De aanvaller denkt al in de winterstop naar een nieuwe club te verkassen. Dat zei Hersi zondagmiddag na de spectaculaire 4-2 competitie-overwinning van Vitesse op Ajax, nadat de rust met 0-2 was bereikt. „Het is zeker mogelijk dat ik in de winterstop vertrek”, reageerde Hersi. „Er is veel belangstelling en van goede clubs; uit Nederland en uit het buitenland.” Namen van clubs wilde Hersi niet noemen.

Zijn contract met Vitesse loopt af op 30 juni 2007. De clubleiding brak twee weken geleden plots de al sinds september lopende onderhandelingen af en wil pas in de winterstop verder praten. Volgens Vitesse vroeg Hersi het salaris van een zekere basisspeler, terwijl hij niet zeker was van een basisplaats.

Hersi voelde zich in zijn hemd staan en liet direct weten geen behoefte meer te hebben aan een nieuw gesprek. Zo stellig was hij zondag niet meer. „Praten kan altijd”, zei Hersi. Omdat Vitesse alleen in januari nog iets kan verdienen aan een vertrek van Hersi, is een versneld afscheid niet uitgesloten. Over de vraagprijs wil de club geen mededelingen doen. „Ik weet niet wat ik moet kosten”, zei Hersi, zondagmiddag een van de hoofdrolspelers in de opzienbarende tweede helft van Vitesse tegen Ajax. Hersi scoorde de vierde treffer en was verantwoordelijk voor drie Amsterdamse gele kaarten. Roger, Maduro en Gabri konden hem niet reglementair afstoppen. Omdat Hersi zelf ook geel kreeg van scheidsrechter Vink, mist hij de uitwedstrijd vandaag (woensdag) bij NAC. In het nieuwe (4-4-2)systeem van trainer Aad de Mos bleek Hersi zondag een hoofdrol te kunnen spelen. „Vanaf de wedstrijd tegen PSV spelen we goed. We zaten al een tijdje tegen dit niveau aan. Zelfs toen we met 2-0 achterstonden hadden we het idee dat we zouden winnen. In de tweede helft speelden we snel, dominant en heel goed”, aldus Hersi, bezig aan zijn derde seizoen bij Vitesse, maar mogelijk voor het laatst ‘thuis’ in Gel­redome.

Later op de avond brak de ge­schorste aanvoerder Theo Jans­sen opnieuw een lans voor Hersi. Tijdens de feestelijke afsluiting in het supportershome riep Janssen, die zelf tot 2009 bijtekende, dat Hersi voor Vitesse behouden moet blijven.

Bron: De Gelderlander 27-12-2006
 

Due vervangt Hersi in basis Vitesse

Vitesse kan woensdag tegen NAC Breda beschikken over Anduele Pryor en Remco van der Schaaf.

Pryor trainde gewoon mee, terwijl Van der Schaaf uit voorzorg aan de kant bleef. Trainer Aad de Mos probeerde Abubakari Yakubu en Sebastien Sansoni uit als defensieve middenvelder, maar gaat ervan uit dat Van der Schaaf start tegen NAC. De geschorste Youssouf Hersi wordt vervangen door Anders Due, zodat Purrel Frankel linksback blijft.

Opstelling: Wapenaar; Verhaegh, Sprockel, Sansoni, Frankel; Kaya, van der Schaaf, Pryor, Due; Lazovic, Junker.

Bron: TV Gelderland TxT 26-12-2006
 

De Mos wil bevestiging in Breda

Na de euforie rondom de spectaculaire ze­ge op Ajax (4-2) gaat Vitesse vanavond op bezoek bij NAC. Trainer Aad de Mos wil in Breda de goede lijn doortrekken De hoofdmacht van Vitesse heeft op beide kerstdagen gewoon een training afgewerkt. „Ik heb de jongens verteld dat we nu in een andere situatie zitten”, doelt De Mos op de zege tegen Ajax, de derde driepunter op rij. „Van ons wordt nu meer verwacht. De spelers kunnen door de wedstrijd tegen Ajax beseffen hoe goed het elftal is.”

Uiteraard was de trainer zondag zeer content met zijn man­nen, die Ajax knap versloegen. „Dit is de beste wedstrijd die we gespeeld hebben”, aldus De Mos, doelend op vooral de tweede helft. „Ik gaf er niet veel meer voor, toen we met 2-0 achter kwamen. Maar toen gebeurde iets wat ik nog niet eerder had gezien. Na balverlies ging alles goed, zoals het doordekken van Hersi en Pryor.”

„Het is lang geleden”, vervolgt de trainer, „dat ik zoiets heb zien gebeuren in een ploeg. Daar droom je als trainer van. Goed voetbal, druk zetten en dominant zijn. Dit was een mooi kerstcadeau voor de fans, die ons ook in mindere fases gesteund hebben.” De Mos ging zelf bij de 3-2 van Fred Benson en de 4-2 van Youssouf Hersi in opperste vreugde het veld in, op zoek naar contact met de spelers. „Dat deed ik omdat dit een van de vijf mooiste overwinningen is die ik ooit heb meegemaakt”, zegt De Mos over zijn opmerkelijke vreugdedans. „Dit was voor de spelers de beloning voor vijf maanden arbeid. Nu gaat het er om dat we dit voortzetten. Deze norm wil ik vasthouden.

Ik ben nu weer benieuwd wat er van overblijft tegen NAC en Heracles (zondag in Almelo., red.).” Het is nog onduidelijk of De Mos vanavond met dezelfde elf begint. Mogelijk neemt Anders Due links achterin de plek over van Purrel FrĂ€nkel en dan komt Fred Benson in het team voor de geschorste Youssouf Hersi. Zo niet, dan speelt Due op de plaats van Hersi

Wedstrijd: uit tegen NAC Breda.
Wanneer: woensdag, 20.00 uur.
Scheidsrechter: Van Boekel.
Vermoedelijke opstelling Vitesse: Wa­penaar; Verhaegh, Sprockel, Sansoni, FrÀnkel; Kaya, Van der Schaaf, Pryor, Due; Junker en Lazovic.
Geblesseerd: Gill Swerts en Michael Jansen.
Geschorst: Theo Janssen en Youssouf Hersi.

Bron: TV Gelderland TxT 26-12-2006
 

Geen vrolijke Kerst voor Ajax

Voor de spelers van Ajax begonnen de kerstdagen maandag niet zo vrolijk als verwacht. Op last van trainer Henk ten Cate ondergingen de voetballers na de zeperd bij Vitesse (4-2-nederlaag) een besloten straftraining. De Ajacieden moesten bovendien een boete betalen, die naar een goed doel gaat. Ten Cate was boos over de instelling van zijn spelersgroep, die zondag in Arnhem een voorsprong van 0-2 uit handen gaf. ,,Dit is een kwestie van mentaliteit”, sprak de trainer na de wedstrijd. ,,Ik waande mij in een speeltuin.”

Bron: ANP 25-12-2006
 

De Mos is liever vrij met de kerst

Vitesse-trainer Aad de Mos is geen voorstander van voetballen met de kerst. “Persoonlijk vind ik het beter om de spelers rust te geven, zodat ze weer fris terugkomen na de feestdagen.”

De gelouterde trainer heeft ook andere argumenten. “Als het nu zou vriezen, er lag sneeuw en de wegen waren moeilijk berijdbaar, zou het opeens belachelijk zijn dat we geen winterstop hadden.”

De Mos had zijn spelers eigenlijk een vrije eerste kerstdag beloofd bij een zege op Ajax, maar zag daar alsnog weer vanaf. Om negen uur kon de complete selectie zich melden voor een training op Papendal.

De Mos geeft daarvoor twee redenen. “vanuit medische gronden is het beter om uit te lopen na zo’n zware wedstrijd en ook psysisch is het beter om de koppen vrij te maken na Ajax. Dit is namelijk jaren niet vertoond hier.”

Vitesse speelt binnen een week nog twee wedstrijden. “Wel prettig, want sinds PSV zitten we in een overwinningsroes.”

Als familie man vond de Mos het niet erg om even naar Papendal te komen. “Fijn om ’s morgens even op de club te zijn. De dag is nog lang genoeg om aan de dis te zitten. Dan verveel ik me snel en wil ik naar buiten. En dat gaat ook gebeuren, met de honden het bos in.”

Bron: Omroep Gelderland 25-12-2006
 

Twee blessures in selectie Vitesse.

Vitesse heeft enkele blessures opgelopen in de wedstrijd tegen Ajax.

Middenvelder Remco van der Schaaf kon maandag niet trainen. Hij heeft last van zijn knie en is een twijfelgeval voor de wedstrijd tegen NAC Breda. Ook Anduele Pryor in niet ongeschonden uit de strijd gekomen. “Ik heb een flinke tik gehad op mijn ribben. Maar ik wil spelen tegen NAC, het gaat lekker.”

Youssouf Hersi is geschorst tegen NAC, maar is ook geblesseerd. Hij heeft last van zijn voet na een schop van Ajacied Gabri. Mogelijk moet De Mos een beroep doen op Abubakari Yakubu. “Ik wil wel, maar dat moet de trainer beslissen.”

Bron: Omroep Gelderland 25-12-2006
 

Heerlijke kerst voor Vitesse

Vitesse heeft zichzelf een heerlijke kerst bezorgd. De ploeg van trainer Aad de Mos won zondagmiddag in een heerlijk voetbalgevecht van Ajax (4-2).

Voor het eerst sinds jaren was stadion Gelredome weer eens uitverkocht. De 24.450 toeschouwers zagen Vitesse voor de derde keer op rij winnen, in een wedstrijd die overliep van klasse en spektakel.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 24-12-2006
 

Spetterend vuurwerk in Gelredome
Aad de Mos: ‘4 februari = D-day’

Vitesse-Ajax stond zondagmiddag in het teken van het vuurwerk. Voor aanvang van de spectaculaire, met 4-2 gewonnen wedstrijd, werd voor de Zuidtribune met een spetterend en luid knallend vuurwerk het jaar alvast uitgeluid. De wedstrijd tegen de Amsterdammers was de laatste thuiswedstrijd in 2006. Toch kon de indrukwekkende show niet in de schaduw staan van wat de wedstrijd te bieden had. Voor de hardste knallen moest geduld worden opgebracht tot de tweede helft, toen met vier dreunen van formaat de Amsterdammers de das werd omgedaan.

Na afloop was het alom feest. Op het veld, op de tribunes, en wat later tijdens de after party in het stampvolle supportershome Monnikenhuize. Vrijwel de voltallige selectie van de trotse geelzwarte winnaar was present om de zege met het publiek te vieren.

Aad de Mos blikte in een toespraak alvast vooruit naar de wedstrijd tegen NEC op 4 februari, die hij met veel gevoel voor understatement alvast omdoopte tot D-Day. Waarna hij samen hoste en hupte met de uitgelaten spelers en supporters op het massaal gezongen ‘Wie niet springt die is voor Nek’. Theo Janssen zette aan tot ‘Hersi moet blijven’. En wist Anders Due te verleiden tot het zingen van een Deens kerstlied. Een prachtige voetbalmiddag die nog lang zal heugen.

Bron: Vitesse.org 24-12-2006
 

De Mos: dit had ik nog niet gezien

Voor trainer Aad de Mos was de wedstrijd tegen Ajax er Ă©Ă©n van puzzelstukjes die op hun plek vallen. “Ik vond ons voor rust al goed”, zegt De Mos. “We maken na rust de aansluiting en toen zag ik iets wat ik nog niet had gezien: iedereen zette druk, ook de verdedigers. De grote trainingsarbeid betaalt zich uit.” De Mos toonde zichzelf ook fit, want hij stormde het veld in bij de Arnhemse goals. “Bij een topclub zijn topspelers en vastigheden, hier is het iets van jezelf. Ik ben trots. Jonge spelers doen het goed, ouderen pakken de draad op. Voetbal blijft passie en emotie.”

Bron: TV Gelderland TxT 24-12-2006
 

Hersi: verdiend gewonnen op strijd

Vitesse-middenvelder Youssouf Hersi zag een strijdend Vitesse zondag verdiend winnen van Ajax. “In de eerste helft hadden we al het betere van het spel”, vond Hersi. “We leverden veel strijd en na die eerste goal ging Ajax een beetje leunen. Wij krijgen een paar kansen en dan valt die tweede.” De opdracht in de rust was duidelijk. “De beuk erin, aansluiting vinden en er overheen kletsen.” Vitesse won de laatste drie wedstrijden en speelt goed. “Dat begon al tegen PSV en we zetten nu door. We hebben met Aad de Mos ook een goede trainer. We scoren altijd”, zegt Hersi.

Bron: TV Gelderland TxT 24-12-2006
 

De Graafschap en Vitesse naar Turkije

De Graafschap en Vitesse gaan niet op trainingskamp naar Malta, maar naar Turkije. De reisorganisatie die de trip voor de clubs mogelijk moest maken, slaagt er niet om de reis naar Malta rond te krijgen. De vertrekdata blijven ongewijzigd. Beide Gelderse clubs reizen nu op 2 (De Graafschap) en 9 januari (Vitesse) af naar Belek. Ook vorig jaar sloegen De Graafschap en Vitesse hun tenten al op deze populaire badplaats. Volgens directeur voetbalzaken Han Berger kost het trainingskamp de club niets. “Anders was De Graafschap ook niet gegaan. Het wordt ons aangeboden.”

Bron: TV Gelderland TxT 24-12-2006
 

Vitesse-Ajax 4-2

Voor de zoveelste keer dit seizoen toonde de wisselvallige ploeg van Ajax zondagmiddag in de uitwedstrijd bij Vitesse twee gezichten. De Amsterdammers besloten een uitstekende helft met een verdiende voorsprong (0-2) maar verloren het duel na een bedroevend optreden na rust: 2-4.

Naar goed voorbeeld van FC Kopenhagen, PSV en AZ profiteerde ook Vitesse van het enorme verval van Ajax in een wedstrijd. De thuisclub had voor rust niets te vertellen maar stond in de 51e minuut door treffers van Danko Lazovic en Mad Junker alweer op gelijke hoogte. Fred Benson en Youssouf Hersi braken in de slotminuut het laatste beetje verzet van Ajax.

Ten Cate kon tot zijn teleurstelling niet over Jaap Stam beschikken. De aanvoerder kampte met de naweeën van een buikgriep. John Heitinga en Kenneth Perez ontbraken bij de Amsterdamse club wegens een schorsing.

Al in de vierde minuut kopte Zdenek Grygera op aangeven van De Mul raak. Doelman Harald Wapenaar van de thuisclub kreeg in de 35e minuut een afstandsschot van Babel slecht onder controle. De toegesnelde De Mul tikte van dichtbij raak: 0-2.

Zoals wel vaker dit seizoen liet Ajax de tegenstander na rust in een razendsnel tempo langszij komen. Vitesse’s topschutter Lazovic promoveerde in de 49e minuut een voorzet van Anduele Pryor tot de eerste treffer van de thuisploeg. Junker gaf Vitesse in de 51e minuut het gevoel dat er tegen Ajax misschien toch iets viel te halen: 2-2.

Ajax raakte dieper in de problemen door twee charges van Gabri. De Spanjaard kreeg gele kaarten voor overtredingen op Hersi en Pryor en moest vertrekken. Benson en Hersi schonken Vitesse vervolgens de op de basis van de tweede helft dikverdiende zege.

Bron: ANP 24-12-2006
 

Strijdend Vitesse sterker dan Ajax

In een uitverkocht Gelredome won Vitesse zondag van Ajax. De Arnhemse strijdlust werd mede dankzij uitblinker Danko Lazovic beloond: 4-2.

Al na vier minuten was het 0-1. Een afgemeten voorzet van oud-Vitessenaar De Mul werd door Grygera ingekopt. Na die treffer had Vitesse het initiatief. Dat resulteerde in een kans voor Youssouf Hersi, die op aangeven van Danko Lazovic net naast schoot.

Na 35 minuten scoorde Ajax opnieuw. Doelman Harold Wapenaar kreeg een schot van Babel niet onder controle. Purrel FrÀnkel lette niet op en De Mul schoot binnen, 0-2.

De opzichtig falande Frankel bleef in de kleedkamer, Ander Due was zijn vervanger. Vlak na de hervatiing miste Sneijder een enorme kans.

In een mum van tijd trok Vitesse de stand gelijk. Een voorzet van Pryor werd door lazovic van dichtbij afgerond en na een weergaloze actie van laatstgenoemde was het mads Junker die de 2-2 op het scorebord bracht.

Gabri kreeg daarna rood na een charge op de ijzersterke Pryor. Vitesse bleef aanvallen en kreeg daarvoor vlak voor tijd de beloning. Invaller Fred Benson scoorde uit een voorzet van Van der Schaaf en Hersi maakte nog 4-2.

Bron: TV Gelderland TxT 24-12-2006
 

Ajax lijdt pijnlijke nederlaag

Ajax is in Arnhem tegen een uitermate pijnlijke nederlaag opgelopen. Onder het toeziend oog van bijna 25.000 toeschouwers verspeelden de Amsterdammers tegen Vitesse een 0-2 voorsprong om uiteindelijk met 4-2 te verliezen. Vorige week bogen de Arnhemmers tegen Roda JC ook al een 2-0 achterstand om in een 4-2 overwinning.

Tot aan het rustsignaal leek er voor Ajax niets aan de hand. Zdenek Grygera en Tom de Mul brachten hun club op marge van twee doelpunten verschil. Na rust ging het evenwel mis. Ajax verloor de controle over het duel en Vitesse profiteerden daar optimaal van. Wellicht wars daar de absentie van een drietal speler debet aan. Ajax-coach Henk ten Cate kon niet over Jaap Stam beschikken. De aanvoerder kampte met de naweeën van een buikgriep. John Heitinga en Kenneth Perez ontbraken wegens een schorsing.

Zoals wel vaker dit seizoen liet Ajax de tegenstander na rust in een razendsnel tempo langszij komen. Vitesse’s topschutter Danko Lazovic promoveerde in de 49e minuut een voorzet van Anduele Pryor tot de eerste treffer van de thuisploeg. Mads Junker gaf Vitesse in de 51e minuut het gevoel dat er tegen Ajax misschien toch iets viel te halen: 2-2.

Ajax raakte dieper in de problemen door twee charges van Gabri. De Spanjaard kreeg gele kaarten voor overtredingen op Youssouf Hersi en Pryor en moest vertrekken. Fred Benson en Hersi schonken Vitesse in de allerlaatste minuten vervolgens de op de basis van de tweede helft dikverdiende zege. Even over de helft van de competitie heeft Ajax inmiddels elf punten minder dan kampioen PSV. De nummer drie van de eredivisie wil van geen opgeven weten maar het heeft er veel van weg dat de ploeg zich nu al op kan maken voor de play-offs aan het einde van de competitie.

Bron: De Telegraaf 24-12-2006
 

Zwart op Geel, jaargang 15, nummer 2

De leden van de supportersverengiging kunnen binnenkort de tweede Zwart op Geel van dit seizoen in hun brievenbus vinden. In dit nummer uitgebreide interviews met SĂ©bastien Sansoni en Arco Jochemsen.

Daarnaast een terugblik op het project ‘Kunst in de kleedkamer’ van de stichting Beleven. Natuurlijk ontbreken de vaste onderdelen niet zoals ‘De Zijlijn’, ‘bestuursnieuws’, Geel Ăłf zwart – zwart Ăłf geel’ en de column van Marcus

 

 


 

De Mos ziet Ajax als een examen voor zijn Vitesse

Vitesse begint morgen aan de tweede helft van de competitie, met de thuiswedstrijd tegen Ajax. Trainer Aad de Mos wil einde­lijk een topploeg verslaan. „Ze zeggen bij Ajax vaak dat een wedstrijd voor het elftal een exa­men is”, stelt De Mos aan de vooravond van het duel met de ploeg uit Amsterdam. „Deze wedstrijd is voor ons een exa­men. Ik wil een keer een goed re­sultaat boeken tegen een ploeg uit de top vier.”

De Mos rept van een ‘nieuwe top vier in Nederland’, die naast de traditionele topploegen PSV en Ajax bestaat uit AZ en het ver­rassend sterke FC Twente. De ontmoetingen met die vier ploe­gen leverden voor Vitesse louter nederlagen op: respectievelijk 0-1, 3-0, 1-3 en 2-0. „We hebben twee keer, tegen PSV en AZ, goed gespeeld tegen een topploeg. En in die andere twee wedstrijden hebben we niet meegedaan”, aldus De Mos. „Nu beginnen we aan de tweede helft van de competitie en krij­gen we een nieuwe kans tegen een ploeg uit de top vier.”

Hoewel Vitesse in Gelredome traditioneel sterk speelt tegen Ajax, gingen de vier laatste on­derlinge duels in eigen huis ver­loren: twee keer 1-2 en daarna twee keer 0-2. Het zijn statistie­ken waarvan De Mos niet onder de indruk raakt. „Reeksen zijn er om doorbro­ken te worden”, aldus de gelou­terde oefenmeester. „Voor mij persoonlijk is er ook veel aan ge­legen dat dat gebeurt. Vites­se- Ajax is altijd een beladen wed­strijd. In BelgiĂ« noemen ze dat een mooi affiche. Er zijn al 23.000 kaarten verkocht, dus het stadion zal vol zijn.”

De Mos geeft morgen tijdens de brunchwedstrijd het vertrou­wen aan de elf, die afgelopen za­terdag een puike partij aflever­den bij Roda JC (2-4). Dat bete­kent dat Ruud Knol opnieuw ge­noegen moet nemen met een plek op de bank en dat Purrel FrÀnkel als linksachter de voor­keur krijgt boven Anders Due. Bij Vitesse ontbreken de langdu­rig geblesseerden Gill Swerts en Michael Jansen, alsmede de ge­schorste Theo Janssen.

„Ajax is een ijkpunt van jewel­ste”, aldus De Mos. „Het is een schitterende gelegenheid te zien hoe ver we zijn. Er zit nog meer rek in onze ploeg. Ik merk ook aan de reacties dat de mensen in Arnhem zien dat er goed gevoet­bald wordt. Een verslag en foto’s van Vites­se- Ajax staan morgenmiddag op de in­ternetsite van deze krant.

Bron: De Gelderlander 23-12-2006
 

Anduele Pryor, voorbeeld voor de jeugd in de Bijlmer

Anduele Pryor heeft in no-time een basisplaats veroverd bij Vitesse. De 21-jarige aanvaller uit Amsterdam is het protĂ©gĂ© van trainer Aad de Mos. Een portret van de voetballer, die een voorbeeldfunctie vervult voor de jeugd in de Bijlmer. „Ik ben dankzij het voetbal op het rechte pad gebleven.”

Hoe zou alles zijn gelopen, als zijn ouders destijds niet in Suriname waren geweest? Anduele Pryor (spreek uit ‘prie-or’) vertelt een mooie anekdote over zijn stap, als jochie van vijftien, van amateurclub AFC naar het profvoetbal. „Al sinds ik klein was, wilde ik graag naar Ajax. De hoofdscout van Ajax nodigde mij met nog drie, vier jongens van AFC uit voor een trainingsstage. Mijn ouders waren toen in Suriname. Ik stond er alleen voor. Ik zei: ‘ik wil graag komen, maar ik wil wachten op mijn ouders’. Ik kreeg een week de tijd. Mijn ouders waren daarna nog niet terug. Toen zei de hoofdscout dat ik meteen moest komen. Ik heb gezegd ‘nee, dan wacht ik’. Ik wilde weten wat mijn ouders ervan vonden. Ik wilde dat zij erbij waren.”

 

lees verder...

Bron: De Gelderlander 23-12-2006
 

Vriend van Vitesse

 

‘Met negativisme wil ik niks te maken hebben’

 

Leon Harms

Na afloop van een gewonnen wedstrijd is Edwin van Wissen altijd in het spelershome van Vitesse te vinden, waar hij temidden van de selectie de zege met een biertje viert. De Oosterhouter is niet alleen al ruim tien jaar supporter van de club, maar is de laatste jaren ook nog eens bevriend met een aantal spelers van Vitesse. “Vijf jaar geleden werd ik door een vriend van me voorgesteld aan Tim Cornelisse. Het klikte meteen tussen ons. Hij nodigde me vervolgens nog eens uit. Daardoor leerde ik de rest van de selectie kennen.”

Inmiddels kan Van Wissen het goed vinden met spelers als Nicky Hofs, Theo Janssen, Ruud Knol en Remco van der Schaaf. Hij komt zelfs af en toe bij spelers thuis.”Vooral met Nicky Hofs was er meteen een band. Ik spreek hem vaak en kom regelmatig bij hem op bezoek.” Ook nu Hofs niet meer bij Vitesse speelt trekken ze nog vaak met elkaar op. “Als ik niet hoef te werken, ga ik wel eens met Nicky mee naar de training van Feyenoord.”

Hoewel veel van Van Wissen zijn voetbalvrienden naar andere clubs zijn vertrokken, blijft hij Vitesse trouw. “Als Vitesse tegen Feyenoord speelt, dan ben ik absoluut voor Vitesse. Ik vind het leuk als Hofs twee keer scoort, zolang Vitesse maar met 5-2 wint.”

lees verder...

Bron:AD Eredivisiespecial 23-12-2006
 

De Mos maakt zich alleen druk om voetbal

Aad de Mos (59) is trainer van Vitesse, dat zondag Ajax ontvangt in Arnhem. De Mos begon zijn loopbaan als coach in Amsterdam. Het is zijn basis. ‘Ik ben Ajax dankbaar voor die vijf jaar. Elke minuut heb ik ingeademd als marihuana, alles in me opgezogen. Ik kan me nog elk detail herinneren uit die tijd.’.

U heeft een pedagogische achtergrond, les gegeven aan moeilijke opvoedbare kinderen in de Haagse Schilderswijk. Heeft dat raakvlakken met het trainersvak?

‘Ik ben niet anders dan voor de klas: ook daar probeerde ik een eenheid te maken, het kaf van het koren te scheiden. Maar die achtergrond is geen voorwaarde om in het voetbal te kunnen werken. Net zo min als dat je een topspeler moet zijn geweest om een goede trainer te kunnen zijn. Modegrillen noem ik dat, waan van de dag.’

lees verder...

Bron: VI 20-12-2006
 

Vitesse in dezelfde opstelling
Inmiddels al 23.000 kaarten verkocht

Aad de Mos wijkt zondagmiddag in de competiewedstrijd tegen Ajax niet af van zijn basisopstelling. Dezelfde formatie als in de gewonnen wedstrijd tegen Roda JC (4-2) zal dus starten. Vitesse speelt nog drie wedstrijden voor de korte winterpauze. Trainer De Mos hecht niet meer waarde aan het duel tegen Ajax in vergelijking met de resterende uitwedstrijden tegen NAC Breda (27 december) en Heracles Almelo (31 december). “Met alle respect voor Ajax, maar die wedstrijd is niet extra bijzonder. Wij willen het jaar goed afsluiten en de komende wedstrijden moeten wij nog gewoon punten pakken. Heracles-uit is dus net zo belangrijk als komende zondag. Daarnaast hebben wij, buiten de uitwedstrijden tegen FC Twente en ook Ajax, elke wedstrijd kansen weten te creeren. Ook zondag zullen wij weer kansen krijgen.”

De Mos is verder tevreden over de ontwikkeling van de groep en ziet het duel tegen Ajax dan ook weer als een volgend examen. “Ik weet niet waar het proces eindigt met deze groep en dat bedoel ik in positieve zin. Veel jongens maken een goede ontwikkeling door en ook de tandem Junker/Lazovic lijkt steeds beter op elkaar ingespeeld te raken.” Behalve de geblesseerde Gill Swerts kent Vitesse geen personele problemen. Bij Ajax ontbreken de geschorsten Heitinga en Perez. Er zijn inmiddels al 23.000 kaarten verkocht. Zaterdag loopt de kaartverkoop nog via TicketBox en zondag zijn de stadionkassa’s vanaf 10.30 uur geopend.

Opstelling Vitesse:

Wapenaar, Verhaegh, Sprockel, Sansoni, Frankel, Hersi, Van der Schaaf, Kaya, pryor, Junker, Lazovic.

Bron: Vitesse.nl 22-12-2006
 

Junker wil bevestiging linkerrijtje

Voor Mads Junker zijn de weken voor kerst aangenaam. Hij speelt, is belangrijk voor de ploeg en aanvalspartner Danko Lazovic. “De samenwerking met Lazovic verloopt steeds beter. Zowel op het veld als tijdens de training, vinden we elkaar steeds beter”, zegt de Deen. “Ik ben de tweede spits, hij maakt de actie en ik moet wachten tot hij afspeelt. Dat snap ik nu beter dan in het begin van het seizoen.” Junker vindt het belangrijk om voor de winterstop in het linkerrijtje te staan. “Natuurlijk is dat zo. We moeten nu een gaatje maken met plaats 10.”

Bron: Omroep Gelderland 22-12-2006
 

De Mos heeft de ommekeer al gezien

Van de duels die Vitesse nog moet spelen voor de winterstop, is die tegen Ajax (zondag thuis) niet anders dan de daaropvolgende wedstrijden tegen NAC en Heracles (beide uit). “Wij spelen tegen iedereen vrijuit, volgens mij”, beweert Aad de Mos. “Na twee overwinningen op rij zijn we misschien juist tegen Ajax wel in staat tot iets bijzonders. We hebben niet als speciaal doel om voor 2007 bij de eerste negen te staan. Iedereen kan van iedereen winnen. Dat we tegen Roda na 2-0 achter winnen zie ik als een ommekeer. Het geloof dat ik had, is bevestigd sinds PSV.”

Bron: Omroep Gelderland 22-12-2006
 

De Mos laat basiself Vitesse staan

Vitesse-trainer Aad de Mos laat zondag tegen Ajax dezelfde elf spelers starten als tegen Roda JC vorige week.

De Hagenaar trekt een gezicht bij die mededeling, alsof het het logisch is. En niets is minder waar, met alleen Gill Swerts nog in de lappenmand. De rest is volgens De Mos ‘hartstikke fit’. De trainer is blij dat zijn aanvoerder, Theo Janssen, heeft bijgetekend. “Hij geeft een signaal naar de jonge spelers. Dat is goed.

Opstelling: Wapenaar; Verhaegh, Sprockel, Sansoni, FrÀnkel; Kaya, V.d. Schaaf, Pryor, Hersi; Lazovic, Junker

Bron: Omroep Gelderland 22-12-2006
 

Theo Janssen wil niet wachten op PSV

Op het moment dat PSV belangstelling voor hem heeft, verlengt Theo Janssen zijn contract bij Vites­se. „Ik kan wel wachten, maar waar wacht ik dan op?” Janssen (25) heeft zijn contract met een jaartje verlengd tot medio 2009. „Het is mooi dat we er samen uit zijn geko­men”, zegt de middenvelder. „Ik heb het hier goed naar mijn zin. Als Vitesse dan ver­der wil met mij, wie ben ik dan om te zeggen dat ik dat niet wil?”

Onlangs verklaarde PSV-trai­ner Ronald Koeman in deze krant dat Janssen kandidaat is om Phillip Cocu op te volgen in Eindhoven. „Wie zegt dat dat nu niet meer mogelijk is?”, countert Janssen. „Je hebt al­tijd vage geruchten. Maar er is nog niets concreet geworden. dan kan ik wel gaan wachten, maar waarop wacht ik dan?”

Heeft hij een gelimiteerde transfersom in de nieuwe ver­bintenis op laten nemen? Jans­sen: „Ik wil niet praten over de details van het contract. Laat ik het zo zeggen dat we met el­kaar meedenken. Wij hebben ook geen belachelijke dingen gevraagd. Qua salariseisen zijn we niet veel omhoog gegaan. Dat was ook niet de insteek. Ik heb geen slecht salaris. Ik heb niets te klagen.”

Janssen erkent dat hij onver­minderd de ambitie heeft het eens te proberen bij een grote­re club. „Maar dan moet het sportief wel een vooruitgang zijn. Ik heb een goed gevoel over hoe het nu gaat bij Vites­se. Jonge spelers breken nu door. je ziet dat het elftal steeds beter staat. Als de club nog twee spelers kan halen, kun je meedoen om de plaat­sen achter de top vier.”

Bron: De Gelderlander 22-12-2006
 

Theo Janssen verlengt contract bij Vitesse

Theo Janssen heeft zijn nog doorlopende contract bij Vitessse opengebroken en tussentijds verlengd. Het contract zou oorspronkelijk aflopen op 30 juni 2008. De nieuwe verbintenis loopt nu tot en met 30 juni 2009. Vitesse is zeer verheugd met het openbreken van het contract van international Janssen.

Algemeen directeur Paul van der Kraan: “Theo heeft zich fantastisch opgesteld. De laatste weken kregen we wat teleurstellingen te verwerken met spelers die we in de toekomst niet voor de club kunnen behouden. Theo heeft zich daarentegen heel goed gerealiseerd waar de mogelijkheden en onmogelijkheden van Vitesse liggen. Het mag duidelijk zijn dat wij Janssen, toch Ă©Ă©n van de spelers met de meeste potentie, en een speler waarmee onze achterban zich kan identificeren, graag langer aan ons wilden binden. Dat dit gelukt is, is in aanloop naar de tweede helft van het seizoen een fantastische opsteker.”

Ook Janssen zelf is blij met de contractverlenging: “Vitesse is toch mijn club en hoewel ik de laatste tijd een aantal keer heb uitgesproken dat ik best eens een stap omhoog wil doen, heb ik momenteel een goed gevoel bij Vitesse. De club is op weg naar boven. Vitesse hoort mijns inziens toch vast in de subtop en mijn verwachting is dat ik daar samen met Vitesse op korte termijn naar toe kan groeien. Waar mijn plafond dan ligt, bij Vitesse of elders, dat zie ik wel als het zover is.”

Bron: Vitesse.nl 21-12-2006
 

Vitesse goed op weg volgens Janssen

Theo Janssen is tevreden met nog een extra jaar Vitesse. Volgens de Arnhemmers is de club goed bezig.

“We zijn goed op weg. Er staat weer wat bij Vitesse. Veel jonge jongens die nu vaak spelen en veel ervaring op kunnen doen. Er zitten meer vastigheden in het elftal en het systeem. Waarschijnlijk gaan er nu twee spelers weg, maar daar komen goede vervangeers voor.”

Theo Janssen wilde zijn contract tijdig openbreken. “Ik wilde het niet op mijn laatste contractjaar aan laten komen. De club mag ook wel aan mij verdienen als ik ooit weg zou gaan. Dit is goed voor de club en zeker ook voor mij.”

Bron: Omroep Gelderland 21-12-2006
 

Nieuwjaarsreceptie en 15 jarig bestaan SV Vitesse

Op vrijdag 5 januari 2007 opent het supportershome Monnikenhuize de deuren voor de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. De nieuwjaarsreceptie wordt gecombineerd met het 15 jarig bestaan van de supportersvereniging. De deuren van het supportershome openen op 19.30 uur.

Op deze avond zal stand up comedian Johan van Gulik een spetterend optreden geven. Johan van Gulik is een ras-Amsterdammer en is na zijn studie medicijnen een heel andere weg ingeslagen. De weg naar het Stand-up Comedy. Johan heeft de lachers op zijn hand door zijn platte Amsterdamse accent. Zijn act is brutaal en scherp. Johan is een van de smaakmakers op het Open Podium van het Comedy Café.

Dat wilt u niet missen!

Bron: Vitesse 20-12-2006
 

Info kaartverkoop komende uitwedstrijden

 

Nac Breda – Vitesse op woensdag 27 december 2006 om 20.00 uur

* Pasfotoregistratie verplicht!

Busvervoer
Omwisselbiljetten voor de bus zijn verkrijgbaar bij de voorverkoopadressen van TicketBox.

Autocombi
Omwisselbiljetten voor eigen vervoer zijn op vertoon van uw seizoen- of Club Card vanaf maandag 11 december tot en met donderdag 21 december (werkdagen tussen 13.30 en 17.00 uur) verkrijgbaar bij Vitesse Ticketing in Gelredome.

Aanvullende info:

Er is een wijziging opgetreden in de omwisselplaats.

Supporters die woensdag 27 december a.s. met de autocombi richting Breda afreizen dienen om te wisselen op de A59 (onder Made – Km-paal 98,6) op de parkeerplaats bij tankstation TEXACO. Het tijdstip voor het omwisselen blijft ongewijzigd: tussen 19.00 en 19.30 uur.

Verkoop tot en met donderdag 21 december.

 


 

Ruud Knol wil het seizoen afmaken

Ruud Knol wil het seizoen afmaken bij Vitesse. “Je weet het nooit zeker, maar wat mij betreft, blijf ik tot het eind van het seizoen.” Knol’s contract loopt dan af en onderhandelingen over verlenging liepen spaak. “Ik heb een voorstel gekregen voor drie jaar van Vitesse. Toen heb ik een tegenvoorstel gedaan, maar dat vond de club te gortig. Ik denk dat ik een reĂ«el bod heb gedaan, maar de club kiest een bepaalde weg”, stelt Knol. “Ik ben wel teleurgesteld. Vitesse is een mooie club, ik heb elf jaar hier gespeeld. Maar ik word 26 in maart, dat is een leeftijd om verder te kijken.”

Bron: Omroep Gelderland 20-12-2006
 

‘Ik heb het plezier in voetbal teruggevonden’

In zijn geboorteland ServiĂ«, waar de Orthodoxe kerk het grootst is, wordt Kerstmis anders dan bij ons pas op 7 januari gevierd. Voor Danko Lazovic wordt het dit jaar geen familiefeest. In plaats van af te reizen naar zijn geboortestad Belgrado om zich te herenigen met zijn familie, stapt de ServiĂ«r begin januari in het vliegtuig naar Malta, waar Vitesse een trainingskamp belegt. Prettig vindt Danko Lazovic het niet, maar hij maakt zich er eigenlijk ook niet zo druk over. „Natuurlijk had ik de kerstdagen graag samen met mijn familie gevierd. Maar ik ben profvoetballer, dus dit hoort er nu eenmaal bij”, klinkt het nuchter.

We ontmoeten Lazovic op Sportcentrum Papendal, het tweede huis van Vitesse. Hij toont zich ontspannen. Begrijpelijk. De Serviër zit op dit moment prima in zijn vel. Met zijn twee treffers tegen Roda JC afgelopen weekeinde, staat de teller nu al op twaalf. Nooit eerder scoorde hij zoveel treffers in een héél seizoen!

Lazovic, die zich inmiddels in de kijker heeft gespeeld bij diverse clubs in binnen- en buitenland, geniet met volle teugen van zijn terugkeer op de Nederlandse velden. „Ik heb het bij Vitesse enorm goed naar de zin”, zo begint hij te vertellen. „Ik heb een aantal vervelende seizoenen achter de rug. Bij Bayer Leverkusen en Feyenoord kon ik de mensen niet van mijn voetbalkwaliteiten overtuigen. Vitesse heeft me in Nederland een nieuwe kans gegeven om te laten zien wat ik kan. Ik moet toegeven dat het tot dusver ‘aardig’ gaat. Ik scoor veel en we voetballen ook best goed. Alleen laten we door veel pech punten liggen. Ik weet zeker dat dit gaat veranderen. Er komt een mooie periode aan voor Vitesse! Ik denk zelfs dat Vitesse kan uitgroeien tot een ploeg die om de bovenste plaatsen in de eredivisie mee kan doen. Lukt het niet dit jaar, dan gebeurt het misschien volgend seizoen. Ik wil dat graag meemaken. Die belangstelling van andere clubs, doet me daarom ook niet veel.”

Ook naast het voetbal bevalt het Lazovic in Arnhem. „Ik ben hier meteen met mijn vriendin gaan wonen. Een leuke stad. Alleen tijdens de kerstdagen zou ik liever ergens anders zijn. Maar dat kun je wel begrijpen. Misschien dat ik na de laatste wedstrijd op 31 december nog een paar dagen in Belgrado mijn familie kan bezoeken. Ik ben inmiddels wel gewend dat ik ze niet zo vaak zie. Ik bel een paar keer per dag met mijn vader, moeder, broertje of opa. Ik ben dus overal van op de hoogte. Mijn familie is heel belangrijk voor mij. Ook tijdens Kerstmis zijn ze in gedachte bij me.”

Dan weer het voetbal. Met Lazovic heeft Vitesse eindelijk de scorende spits waar het de laatste jaren zo naar zocht. Toch staat de eerste seizoenhelft van de ServiĂ«r niet alleen in het teken van doelpunten, maar ook van incidenten. Hij kreeg een rode kaart die weer werd geseponeerd en leek een conflict te hebben met trainer Aad de Mos. „Ik ben geen lastige jongen die de buitenwereld vaak van me maakt”, zo klinkt het stellig. „Wel reageer ik vaak emotioneel. Dat doen veel ServiĂ«rs. In de voetballerij is het nu eenmaal zo dat je de ene dag de held bent en de andere dag er niets van kan. Ik heb daar mee moeten leren omgaan, maar ik weet nu precies hoe dit kritische wereldje in elkaar zit. De beweringen dat ik een slechte relatie met de trainer zou hebben, zijn ook uit de lucht gegrepen. Sterker nog, ik vind Aad de Mos een prima trainer die goed bij mij en goed bij de ploeg past. Dat is Ă©Ă©n van de redenen waarom ik denk dat er mooie dingen kunnen gaan gebeuren met Vitesse.” „Af en toe komt het er ook al uit. Tegen PSV hebben we laten zien dat we goed kunnen voetballen. En ook zaterdag tegen Roda JC speelden we sterk. Dus waarom zou dat zondag tegen Ajax ook niet kunnen.

We hebben de ambitie om ons voor de Play-offs te kwalificeren. Dat betekent dat we toch minimaal een punt aan die wedstrijd moeten overhouden. Volgens mij kan dat ook. En misschien zit er wel meer in en kunnen we de mensen in Arnhem echt een geweldig kerstfeest bezorgen. Dat zou mooi zijn…”

Bron: Arnhemse Koerier 20-12-2006
 

Rubriek – Clubliefde

Een Vitesse-supporter wordt in Nederland welhaast gezien als de advocaat van de duivel. De mooie Arnhemse club is onder fans van andere clubs op z’n zachtst gezegd niet echt geliefd. Natuurlijk bestaat er een gezonde haat in Nijmegen jegens de buurman, maar zelfs in zuidelijke en westelijke contreien oogsten wij louter negatieve reacties. Waarom?

Vitesse is als een beeldschone vrouw, soms misschien zelfs tĂ© mooi. En zoals elke vrouw met charmes heeft ook deze voetbaldame op bepaalde momenten haar nukken. Arnhem ligt inmiddels nergens meer wakker van. We hebben overal aan mogen proeven. Welke andere club kan zeggen dat het in een tijdsbestek van zeven jaar zowel op de rand van de afgrond – degradatie – als op het heuveltje voor de hoogste berg – Champions League – heeft gestaan?

Bij Vitesse is het nooit saai en waarschijnlijk maakt dat deze club zo leuk. Ik ben beslist niet de enige die er zo over denkt. Heeft u ooit eerder gezien dat een op de elfde plaats geëindigde ploeg een trainer met wereldfaam als Aad de Mos aan zich bindt? Vitesse bezit magie, zelfs over de grenzen heen. We zagen sterren komen en gaan.

Sluwe spelers, wereldspelers, foute spelers. Maar ondanks diverse karakters allen echte Vitésse-spelers. Als kind genoot ik van de aanval op het hoogtepunt van ons bestaan, met Dejan Curovic en Nikos Machlas die werden gesteund door Marko Perovic. Wat te denken van het seizoen waarin de gevallen vedette Paulo Rink de fans om zijn vinger wond? En door alle jaren heen de felle koppies van ras-Vitessenaren Theo Janssen en Remco van der Schaaf. De club is trots op deze jongens, deze jongens op hun club. En zo hoort het te zijn. Want hoewel Gelredome de afgelopen jaren zowel op financieel als sportief vlak continu het epicentrum van een niets en niemand ontziende tornado leek, staat het onderkomen van de beeldschone vrouw nog als een huis.

Vooral daarom zal er in overige steden wel jaloezie heersen. De jaloezie van de doorsnee vrouw jegens de beeldschone dame in de villa. Glamour en bluf, schitterend toch? Juist dat maakt Vitesse zo mooi en uniek.

David de Vries is vanaf l maart 2005 redacteur van Voetbal International.

Bron: VI 20-12-2006
 

De Mos: ‘Vitesse had geen notie van mijn werkwijze’

Bij Vitesse waren de spelers de baas, Oranje wint nooit meer een prijs, Marco van Basten is nog geen goede bondscoach en Ajax heeft het helemaal verkeerd aangepakt in de scheldwoordenstrijd. Vitesse-trainer Aad de Mos (59) zegt wat hij vindt. Ook als VI’s Gast in Gouda heeft hij weer een gepeperde mening.

 

U zei aan het begin van dit seizoen: ‘De krater Vitesse moet weer een berg worden.’ Voorlopig staat u in de grijze middenmoot. Hoever bent u?

‘Op een beklimming van de derde categorie, de Alpen en de PyreneeĂ«n zijn nog ver weg, hoor! We zitten nu ongeveer op de Muur van Geraardsbergen.’

 

Wat trof u afgelopen zomer aan?

‘Ik heb Vitesse vorig seizoen een paar keer zien spelen. Mijn indruk was dat het vrij labiel was. En ze konden wedstrijden nooit domineren, die ondergingen ze altijd. Problemen werden uitvergroot, ook omdat een boek over de club verscheen, een complete editie van Hard Gras over Vitesse.’

 

In uitgave kwam een beeld naar voren van roddel en achterklap.

‘Dat schrikt me niet af. Er zat wel een kern van waarheid in. Iedereen dacht hier maar alles te en zeggen over zaken die het resultaat zouden kunnen beĂŻnvloeden. Ik heb het boek drie keer gelezen en heb wel eens gedacht: Hoe kan het dat die mensen zo geworden zijn? Je moet een onderscheid maken. Een hoop mensen hebben daar nog in de glorieperiode gewerkt; sindsdien hebben zij wat moeten inleveren en zijn ze zo cynisch geworden. Een aantal anderen is er later bij gekomen en weet daar niets van, zoals ik. We moeten niet te lang stilstaan bij het verleden, voetbal is morgen en overmorgen. Het mooiste compliment kreeg ik twee weken geleden van een van de hoofdrolspelers, Binni Klaver van trainingscomplex De Slenk. Hij zei: “Trainers zijn passanten, laat ze maar kletsen, maar ik denk dat deze passant wat langer kan blijven”. En hij is toch de godfather van het hele gebeuren.’

lees verder...

Bron: VI 20-12-2006
 

Vitesse rekent op Lazovic

Ondanks grote interesse van buitenlandse clubs -onder meer van de Duitse staartploegen FSV Mainz05 en Hamburger SV- heeft Danko Lazovic (23) aangegeven voorlopig bij Vitesse te willen blijven. Een vertrek in de winterstop lijkt uitgesloten en uit de woorden van de clubtopscorer na het gewonnen duel met RodaJC kan Vitesse helemaal veel hoop koesteren. ‘Ik blijf hier nog minimaal twee jaar’, aldus Lazovic.

‘Dat geeft mij een enorm positief gevoel’, reageert manager voetbal JanStreuer. ‘Ik vind het te ver gaan om te zeggen dat hij voor geen enkele prijs te koop is, maar het lijkt me duidelijk dat Danko een sleutelspeler is. Bovendien denk ik dat het voor hemzelf ook goed is nog lang hier te blijven. Hij is 23 en heeft de laatste jaren voldoende onrust achter de rug.’

Trainer Aad de Mos is niet verbaasd over de uitlatingen van lazovic. Onder hem lijkt de ServiĂ«r eindelijk in rustig vaarwater te zijn beland. ‘In sommige huwelijken is het even zoeken naar het juiste gevoel, maar ik denk dat we dat allebei gevonden hebben’, aldus De Mos. ‘Al bij mijn eerste gesprekken met Lazovic gaf hij mij de indruk op zoek te zijn naar zekerheid. Bij Vitesse voelt hij zich als een vis in het water, ik verwacht ik dat hij nog een tijd blijft.’

Bron: VI 20-12-2006
 

Vitesse maakt zich op voor kraker tegen Ajax

Vitesse speelde enkele weken geleden een voortreffelijke wedstrijd tegen PSV. De ongenaakbaar geachte koploper van de eredivisie werd in Gelredome met de rug tegen de muur gezet. Toch stonden de Arnhemmers na negentig minuten met lege handen. Komende zondag wil Vitesse een andere topper het vuur aan de schenen leggen als Ajax op bezoek komt.

Dit keer hoopt heel Arnhem dat Vitesse wel loon naar werken krijgt! Het duel tegen Ajax is voor Vitesse de laatste thuiswedstrijd in 2007. Daarna volgen er nog twee uitduels (NAC Breda en Heracles) alvorens de winterstop begint. Het worden dus nog enkele zware weken voor Vitesse. De eerste competitiehelft is er Ă©Ă©n geworden met meerdere gezichten. Hoewel Vitesse helemaal niet slecht voetbalde, verspeelde de formatie van trainer Aad de Mos veel kostbare punten.

Vitesse is de laatste weken echter bezig met een succesvolle achtervolging op de posities die aan het eind van dit seizoen recht geven op deelname aan de Play-offs. Afgelopen zaterdag deed Vitesse al prima zaken door Roda JC in Kerkrade met 2-4 te verslaan. Na een 2-0 achterstand zorgden Danko Lazovic (2), Anduelle Pryor en Fred Benson voor de Arnhemse doelpunten. Naast de overwinning was er trouwens meer goed nieuws te melden vanuit Kerkrade. Na lang blessureleed maakte Abubakari Yakubu in de slotfase zijn rentree. Het is belangrijk om de komende weken voldoende punten te pakken, zodat Vitesse aansluiting houdt met de subtop en met een goed gevoel de winterstop kan ingaan.

Komende zondag wacht de zware thuiswedstrijd tegen Ajax. Voor Ajax-coach Henk ten Cate betekent dit zijn terugkeer in Gelredome, waar hij ooit als trainer van Vitesse aan het roer stond. En met Tom de Mul – vorig jaar nog Vitessenaar – ontmoeten we een andere oud-bekende.

Op papier is Ajax de betere ploeg, maar de wedstrijd tegen PSV bewijst dat een gepassioneerd Vitesse het iedere ploeg in de competitie moeilijk kan maken. Daarnaast bevindt Ajax zich in een moeilijke periode. De uitwedstrijd tegen Excelsior werd zondag met 1-3 gewonnen, terwijl de Rotterdammers een deel van de wedstrijd met negen man moesten spelen. Ajax kan zondag zijn borst natmaken.

Bron: Arnhemse Koerier 20-12-2006
 

Knol mogelijk snel weg bij Vitesse

Na Youssouf Hersi (24) vertrekt ook Ruud Knol (25) bij Vitesse. De Arnhemse club heeft de contractbesprekingen met de verdediger per direct stopgezet. Volgens de clubleiding zijn de door Knol gevraagde salariseisen ‘exorbitant en niet evenredig aan wat Vitesse kan betalen’. ‘Ik ben enorm geschrokken en daarin was ik niet de enige’, aldus manager voetbal Jan Streuer. ‘Dit kunnen Ă©n willen wij niet betalen, zeker als je bekijkt hoeveel duels Knol de afgelopen jaren heeft gespeeld. Al moet ik wel zeggen dat het een teleurstelling is, Ruud heeft zich al die jaren een speler met een geelzwart hart getoond. Maar het bedrag wat hij nu vraagt, krijg je alleen bij echte topclubs.

‘De kans is groot dat Knol al in de winterstop vertrekt. Vitesse wil nog een bedrag overhouden aan de verdediger, de Arnhemse club zou in zijn plaats graag een zwaargewicht willen toevoegen aan de defensie. Knol zelf is ontstemd door de reactie uit het Vitesse-kamp: ‘Dat liedje over mijn blessures ken ik zo langzamerhand wel, volgens mij ben ik het vorige seizoen helemaal fit geweest. Ik vind het een kwestie van vertrouwen. Het verhaal Vitesse is nu gewoon over. Ik ga op zoek naar wat anders en daarbij hoop ik op iets in het buitenland.’

Bron: VI 20-12-2006
 

Scheidsrechter Vitesse – Ajax

De KNVB heeft Pieter Vink aangewezen als scheidsrechter voor de wedstrijd zondag aanstaande.
Zijn assistenten zijn Olde Olthof en Schenkels.

Bron: NOS 20-12-2006
 

Neem uw kleingeld mee naar Vitesse – Ajax

Het Rode Kruis en Vitesse organiseren, voorafgaand aan de wedstrijd op 24 december, een collecte bij de ingangen van Gelredome.

Het werk van het Rode Kruis is zeer divers. De afgelopen week heeft het Rode Kruis samen met radiozender 3FM een actie gehouden voor de slachtoffers van landmijnen. Maar ook heeft het Rode Kruis bijvoorbeeld een tehuis voor ernstig zieke kinderen, vervoeren zij mensen in een rolstoel, leren zij minderjarige asielzoekers koken en bezoeken zij eenzame ouderen. Daarnaast verleent het Rode Kruis medische assistentie bij evenementen en in rampsituaties in binnen- en buitenland.

Uw steun is onmisbaar. Bij de wedstrijd Vitesse – Ajax wordt er gecollecteerd voor het Rode Kruis, dus vergeet u niet uw muntgeld mee te nemen op zondag 24 december. Kijk voor meer informatie over het Rode Kruis op www.rodekruis.nl

Bron: Vitesse 20-12-2006
Geen akkoord

Ruud Knol en Vitesse gaan uit elkaar

Ruud Knol gaat Vitesse verlaten. De 25-jarige centrumverdediger is bezig aan zijn laatste contractjaar bij de Arnhemse eredivisionist. De clubleiding heeft de onderhandelingen over een nieuwe (driejarige) verbintenis stopgezet. „We liggen te ver uit elkaar om verder te praten”, zegt Jan Streuer, technisch manager van Vitesse.

Knol kan in de zomer transfervrij op zoek naar een andere club. Eerder verbrak Vitesse al de onderhandelingen met Youssouf Hersi, die ook vertrekt.

Bron: De Gelderlander 19-12-2006
Jan Streuer

Vitesse gaat op zoek naar vervanger Knol

Vitesse gaat op zoek naar een vervanger voor Ruud Knol. „Er moet zeker een goede centrale verdediger bijkomen”, zegt technisch manager Jan Streuer. Vitesse heeft momenteel vier centrale verdedigers in de selectie: Knol, Civard Sprockel, Sebastien Sansoni en ook Siebe Blondelle, hoewel laatstgenoemde dit seizoen alleen als linksachter in de Arnhemse hoofdmacht heeft gespeeld.

Nu het vertrek van Knol aanstaande is, gaat Vitesse op zoek naar een vervanger. Streuer: „Wij moeten nu een centrale verdediger gaan halen. Als er voor Knol een club komt, kan er misschien in de winterstop al een oplossing komen. Dat ligt ook aan de speler zelf. Maar mocht hij al in de winter vertrekken, dan moeten wij meteen een ander halen.”

Volgens Streuer was het aanblijven van Knol een onmogelijke zaak voor Vitesse. „Daar is geen discussie over mogelijk. We hebben hem een verbeterd contract aangeboden. Met dat wat we hebben aangeboden, zou Knol tot de best betaalde spelers van Vitesse behoren. We hebben zijn tegenbod gehoord. Maar het gat tussen dat wat hij vroeg en dat wat wij kunnen betalen, dat was zo groot, dat het geen zin heeft verder te praten. Dan moet hij maar, zoals het er nu uitziet, vertrekken.”

Het geval Knol lijkt op dat van ploeggenoot Youssouf Hersi, die eveneens zal vertrekken bij Vitesse nadat onderhandelingen over een nieuw contract door de club zijn stopgezet. „Hersi ging meer over zijn functioneren”, aldus Streuer. „Knol is een ander verhaal, namelijk financieel. Zijn blessuregevoeligheid speelt ook mee. Hij heeft in de laatste zes jaar minder dan de helft van het aantal wedstrijden gespeeld.”

Bron: De Gelderlander 19-12-2006
Vertrek

Knol: ‘Ik heb geen rare gevoelens naar Vitesse’

Na elf jaar komt er een einde aan de samenwerking tussen verdediger Ruud Knol en Vitesse. Club en speler kwamen geen nieuw contract overeen. Knol kreeg afgelopen vrijdag van technisch manager Jan Streuer te horen dat de clubleiding de onderhandelingen over een nieuw contract had stopgezet. Na een eerste voorstel van Vitesse vond de clubleiding dat het tegenbod van de kant van Knol verder praten onnodig maakte.

„Streuer heeft me vrijdag verteld dat het verschil te groot was”, zegt Knol, die aan zijn laatste contractjaar bezig is bij Vitesse. „Dat betekent voor mij dus dat ik verder moet kijken. De club heeft me een voorstel gedaan voor drie seizoenen. Dat voorstel vond ik niet goed genoeg. Voor mij is het duidelijk dat ik nu iets anders ga doen. Het is honderd procent zeker dat ik weg ga.” „Ik heb dat gevraagd waarvan ik denk dat het voor mij reĂ«el is”, vervolgt de verdediger uit Zevenaar. „Het is gewoon een kwestie van vraag en aanbod. Dat geldt voor beide partijen.” Dat klinkt zeer nuchter voor een voetballer, die al vanaf de jeugdopleiding bij de club zit. Knol debuteerde in het seizoen 2000/2001 in de hoofdmacht van de Arnhemse club en groeide er uit tot sleutelspeler en aanvoerder. De voormalige jeugdinternational is nu bezig aan zijn zevende seizoen bij het eerste elftal. Knol: „Natuurlijk vind ik het jammer dat ik weg ga, want ik heb bij Vitesse een leuke tijd meegemaakt. Ik loop er al elf jaar. Maar als je tijdens de onderhandelingen over een nieuw contract niet kunt bereiken wat beide partijen willen, dan houdt het op. Zo gaat dat nu eenmaal in de voetballerij.” En: „Ik heb geen rare gevoelens ten opzichte van Vitesse, helemaal niet. Iedereen vraagt wat-ie wil. Als je er dan niet samen uitkomt, moeten beide kanten dat accepteren.” Het stopzetten van de besprekingen volgt op een periode vol wederzijdse twijfels. Vorig seizoen gaf Knol al aan dat hij bij de Arnhemse club ambities miste. De clubleiding hikte op haar beurt aan tegen de vele wedstrijden die Knol door blessures heeft gemist.

„Ik heb bij Vitesse de tijd meegemaakt dat het heel goed ging”, aldus Knol. „Het is nu ook weer wat beter, maar nog geen top. Ik wilde verbetering zien, qua randzaken, voordat ik ging praten. Dat is ook veranderd. Dat is positief.” En over zijn blessuregevoeligheid: „Dat zal de club ongetwijfeld hebben meegenomen in het verhaal. Maar ik heb vorig seizoen vrijwel alles gespeeld. Dit jaar heb ik Ă©Ă©n pechmoment gehad, waardoor ik wedstrijden heb gemist. Het probleem voor mij is dat het verhaal van mijn knie altijd terugkomt. Daar word ik een beetje moe van.” Nu de breuk definitief is, rest slechts de vraag van het tijdstip van zijn vertrek. Gaat de blondgelokte verdediger in de zomer transfervrij weg bij de club uit Arnhem of stapt hij misschien al in de winterstop over naar een andere club? Knol: „Het is allemaal nog te vers om daar nu al iets over te zeggen. Ik maak het seizoen het liefst af bij Vitesse.”

Bron: De Gelderlander 19-12-2006
 

Ruud Knol vertrekt bij Vitesse.

Ruud Knol vertrekt bij Vitesse in de winterstop of aan het einde van dit seizoen “Het verschil tussen vraag en aanbod was te hoog”, verklaart manager voetbal Jan Streuer. “Het is onoverbrugbaar, dus zijn we gestopt met onderhandelen. We kunnen en willen niet betalen wat hij vraagt, een salaris dat onmogelijk is voor Vitesse-begrippen.”

Streuer voert ook nog andere redenen op om niet verder te gaan met Knol. “We hebben ook rekening gehouden met zijn blessureverleden. Hij heeft natuurlijk veel wedstrijden gemist al die jaren.” Als je gemiddeld kijkt, komt Knol tot Veertien wedstrijden per seizoen en dat is dan inclusief invalbeurten” rekent Jan Streuer voor.

De manager voetbal weet niet wanneer Knol zal vertrekken. “Dat kan in de winterstop, maar dan moet er eerst een club komen. En als hij vertrekt, moet er wel een andere verdediger komen.

Vitesse heeft nog meer spelers met aflopende contracten. “Op Fred Benson hebben we een optie, daar komen we op terug. En met Harald Wapenaar hebben we nog niet gesproken.Het contract van Theo Janssen loopt volgend jaar af, met hem zijn we al in gesprek”

Bron: Omroep Gelderland 18-12-2006
 

Vraag antwoord: Theo Janssen

Mooiste truc die je ooit hebt gezien?

“Er zijn zoveel mooie trucjes… Maar van buiten naar binnen en dan gelijk schieten; dat vind ik wel een mooie. Ronaldinho doet ’m vaak. Ja, zelf kan ik ’m ook.”

Lastigste tegenstander?

“Ik vond Mark van Bommel altijd wel lastig om tegen te spelen. Hij kiest altijd de juiste momenten om diep te gaan en is altijd onderweg.”

lees verder...

Bron: KNVB Kidscorner 15-12-2006
 

Onur Kaya, de Deco van Arnhem

Hij begon het seizoen op de bank, maar inmiddels is Onur Kaya uitgegroeid tot een vaste waarde in het elftal van Vitesse. De 20-jarige Belgische middenvelder, die vijf jaar geleden de jeugdopleiding van Anderlecht verruilde voor Vitesse, is met zijn creativiteit en spelinzicht bijna niet meer weg te denken uit het team van Aad de Mos. Vitesse.nl sprak met hem over zijn doorbraak, zijn spel en het voetbal in België en Nederland.

Opeens was hij er, dit seizoen. Vorig jaar had Onur Kaya onder Edward Sturing al zijn debuut gemaakt in de hoofdmacht van Vitesse, maar onder Aad de Mos kreeg de Turkse Belg plotseling een basisplaats toebedeeld. Kaya kreeg een kans omdat Remco van der Schaaf geblesseerd raakte en greep deze kans met beide handen aan. “De eerste wedstrijd, bij Groningen, had ik nog wat moeite om mezelf staande te houden”, herinnert de kleine middenvelder zich. “Daarna is het snel gekanteld. Ik ben steeds beter gaan voetballen en inmiddels heb ik een basisplaats.”

Met zijn postuur, zijn uiterlijk en zijn spel doet Kaya opvallend veel denken aan Deco, de Portugese spelmaker van FC Barcelona. Kaya lacht enigszins als we hem deze vergelijking voorleggen. “Ha, misschien wel, ja. Deco is wel een type speler waar ik graag naar kijk, hij is een voorbeeld voor me. Hij is ook een echte technicus, die veel voetbal is een team brengt. Net zoals ik, inderdaad. Of ik de Deco van Arnhem ben? Geen idee, maar het klinkt wel leuk”, grijnst hij.

Het feit Kaya klein en technisch is, is Ă©Ă©n van de redenen dat hij al op 15-jarige leeftijd besloot om BelgiĂ« te verruilen voor Nederland. “In BelgiĂ« wordt vooral fysiek en verdedigend getraind. Het is ook geen toeval dat veel talentvolle, jonge Belgen de overstap maken naar Nederland. Zelf heb ik ook heel bewust voor Nederland gekozen. Het was geen gemakkelijke beslissing om op mijn 15e in mijn eentje naar Nederland te gaan, maar iedereen weet dat men hier vooral in de jeugdopleiding veel verder is dan in BelgiĂ«.” “De hele voetbalcultuur in Nederland is anders”, gaat Kaya verder. “Ik heb soms het idee dat Nederlanders gekker op voetbal zijn dan Belgen. In BelgiĂ« zitten er bij clubs uit de middenmoot misschien 5.000 mensen op de tribune, terwijl we hier bij Vitesse voor bijna 20.000 fans spelen. Hoe dat komt? Ach, het niveau is ook een stuk lager. Ik kan me dus ook wel voorstellen dat mensen in BelgiĂ« geen zin hebben om geld uit te geven voor een wedstrijd van bedenkelijk niveau.”

De nationale competitie is zeker niet het enige verschil tussen voetbal in Nederland en BelgiĂ«. Ook de manier waarop de nationale ploegen benaderd worden, is totaal verschillend. In Nederland verwacht men dat Oranje continu meedoet in de wereldtop, terwijl de Rode Duivels steeds verder afglijden. “Tsja, maar in Nederland snap ik het soms ook niet, hoor”, reageert Kaya. “Ik hoorde dat men hier dacht dat Nederland deze zomer wel even wereldkampioen zou worden. Nederland heeft een goede ploeg, maar het verwachtingspatroon ligt te hoog. Nederland is subtop, top-zestien van de wereld. Dat is hartstikke goed, maar dan is het niet reĂ«el om te verwachten dat je wereldkampioen wordt. En BelgiĂ«? Ach, als je niet eens van Kazachstan kan winnen, houdt het snel op”, verwijst hij naar de 0-0 in september 2006 tussen beide landen.

De nationale ploeg van BelgiĂ« is voor de 20-jarige Kaya, die van Turkse afkomst is, voorlopig nog niet aan de orde. Ten eerste omdat hij nog niet weet of hij voor BelgiĂ« of Turkije uit wil komen en ten tweede omdat hij eerst zichzelf wil ontwikkelen bij Vitesse. “Ik moet nog veel leren, eigenlijk op alle fronten. Het gaat steeds beter, ook als team. Of we met Vitesse aan een goed seizoen bezig zijn? Qua resultaat niet, maar qua voetbal misschien wel. We spelen prima, maar het ontbreekt ons regelmatig aan een beetje geluk.”

“Eigenlijk moeten we er voor zorgen dat we dit jaar afsluiten in de top-negen. Er staan nog vier wedstrijden op het programma, waaronder de uitwedstrijd van komende zaterdag tegen Roda JC. Die mogen we eigenlijk niet verliezen, een overwinning zou heel mooi zijn. Als we winnen, passeren we Roda volgens mij op de ranglijst. Als we de winterstop ingaan met een plaats in het linkerrijtje, kunnen we tevreden zijn.”

Bron: Vitesse.nl 18-12-2006
 

Vitesse ligt halfweg op koers

Ploeg van Aad de Mos scoort redelijke halfjaarcijfers na knappe zege bij Roda JC Op de helft van het seizoen heeft Vitesse zich dankzij een knappe zege bij Roda JC (2-4) stevig gemengd in de groep play-offstrijders van de eredivisie. De doelstelling, het spelen van play-offs om UEFA Cup-voetbal, staat op de helft van de competitie kaarsrecht overeind. Na zeventien wedstrijden is er een duidelijke pikorde in de Nederlandse eredivisie. PSV is ongenaakbaar, AZ en Ajax spelen met het opvallend sterke FC Twente en Feyenoord waarschijnlijk om de tweede Champions League-plaats. Daaronder wordt gevochten om de plekken zes tot en met negen, die recht geven op de play-offs om UEFA Cup-voetbal. De twee Gelderse clubs mengen zich in dĂĄt gevecht, met NEC knap op een zevende plaats en Vitesse op een iets teleurstellende tiende. Daarmee zou de Arnhemse ploeg op het eind van de rit buiten de boot zou vallen.

De Arnhemse halfjaarcijfers vallen iets tegen, maar het verschil met de begeerde plaatsen zeven, acht en negen is minimaal. De pijn die de ploeg van trainer Aad de Mos in de eerste helft van het seizoen leed, is te wijten aan persoonlijke fouten; voornamelijk als gevolg van concentratieverlies. Liefst vijf keer incasseerde Vitesse een treffer in de extra tijd van een wedstrijd, nog eens vijf keer kreeg de verdediging in het laatste kwartier een doelpunt tegen. Twijfelachtig is of de spelers die slordigheden kunnen uitbannen. Tegen Roda JC gingen Sebastien Sansoni en Purrel FrÀnkel opzichtig in de fout. Sansoni liet zich voor zijn eigen doel als een kind in de luren leggen door Andres Oper, die Roda op 2-0 bracht. FrÀnkels onoplettendheid bleef zonder gevolgen. De Arnhemmers waren dankzij een opzienbarende inhaalrace aan de hand van de formidabele Danko Lazovic op een 3-2 voorsprong gekomen, toen FrÀnkel zo maar Sekou Cissé liet voorkruipen. Op vijf meter van het doel schoot de Ivoriaan (maker van de 1-0) de bal hoog over de lat. Zo overleefde Vitesse een nieuwe tegenslag in de slotfase van een duel waarin de ploeg veel beter was. Ondanks een overwicht stond er na ruim een halfuur doodleuk 2-0 op het scorebord. Op aangeven van Mads Junker kopte Lazovic de bezoekers naar een ruststand die wat meer perspectief bood: 2-1. Na rust nam de ontketende Serviër Vitesse op sleeptouw. Met een weergaloze actie speelde hij Anduele Pryor vrij, die diagonaal raak schoot: 2-2. Een wilde charge op Lazovic kostte Roda- verdediger Davy de Fauw zijn tweede gele kaart, dus rood. Een kwartier voor tijd troefde Lazovic Pa Modou Kah af en schoot steenhard de 2-3 binnen.

Nadat Vitesse was ontsnapt aan de gelijkmaker, en zelf legio kansen had gemist, besliste invaller Fred Benson de wedstrijd (2-4). De driepunter bracht Vitesse halverwege het seizoen op een puntje van de doelstelling. Een negatieve aantekening bij de halfjaarcijfers was de wilde actie van Sansoni. Hij ‘elleboogde’ opzichtig toen Adil Ramzi hem irritant en lang bij de kraag vastpakte. De aanklager zal bij het bestuderen van de beelden enige moeite hebben om een juiste inschatting te maken. De reactie was begrijpelijk, maar overdreven hard. Zo liep Theo Janssen een week eerder een zware schorsing op voor een te harde ingreep, ontsnapte Remco van der Schaaf toen hij Vicelich met zijn elleboog (per ongeluk) tegen het hoofd sloeg. Diezelfde Vicelich viel even later uit na een ‘elleboogachtige’ tik van Sansoni. Dat – ogenschijnlijke – gebrek aan beheersing, gevoegd bij de concentratieproblemen, kan de prognoses voor de tweede seizoenshelft nog wat temperen.

Bron: De Gelderlander 18-12-2006
 

Roda JC-Vitesse voer voor aanklager

De aanklager betaald voetbal zal zich deze week waarschijnlijk buigen over de wedstrijd Roda JC-Vitesse, zaterdag in Kerkrade. Niet alleen vanwege de tik die Vitesse-speler Sebastien Sansoni uitdeelde om zich ‘los te rukken’ van Adil Ramzi, ook de spreekkoren van de Limburgse aanhang verdienen attentiewaarde. Minutenlang werd scheidsrechter Björn Kuipers beledigd (‘je moeder is een hoer’) en ook na interceptie van de stadionspeaker gingen de spreekkoren (‘hoerenjong’) door.

Bron: De Gelderlander 18-12-2006
 

Lazovic scoort meer dan voorheen

Vitesse-aanvaller Danko Lazovic nadert zijn vijftigste competitiedoelpunt uit zijn loopbaan. Na zijn twee goals tegen Roda (2-4) staat hij op 46 treffers. Lazovic heeft nog nooit zoveel gescoord in de competitie als momenteel bij Vitesse. In Kerkrade kopte en schoot hij zaterdagavond zijn elfde en twaalfde competitietreffer in het doel van Roda. Daarmee heeft de ServiĂ«r zichzelf overtroffen. Bij Partizan Belgrado scoorde hij in drie seizoenen respectievelijk 0, 9 en 11 keer in de competitie, bij Feyenoord 6 en 3, en in het voorbije half jaar bij Partizan 5. „Het verschil komt doordat ik nu vertrouwen krijg van de trainer”, zo verklaarde Lazovic zaterdag in Limburg. „De trainer vindt mij belangrijk. En daardoor kan ik beslissend zijn voor het team.” Na 17 duels, dus halverwege de competitie, staat Lazovic op 12 treffers. De laatste Vitessenaar die dat presteerde was Pierre van Hooijdonk, in het seizoen 1999-2000. Na 17 competitieduels stond Big Pete zelfs op 17. Hij finishte op 25 treffers. Daarna kwam alleen Matthew Amoah daar bij in de buurt. In het seizoen 2002-2003 scoorde de Ghanees 6 keer voor de winterstop en negen keer daarna, voor een totaal van 15 competitietreffers, zijn hoogste aantal.

Het grootste fenomeen blijft Nikos Machlas. In 1998 werd hij Europees topscorer van het jaar met 34 competitiegoals. Daarvan maakte hij er liefst 20 in de eerste helft van de competitie. Een seizoen later kwam de Griek uit op 18 (12 om 6). Ook Roy Makaay benaderde in 1996-1997 het schema van Lazovic: 10 voor de winterstop en 9 erna brachten hem op 19 eredivisietreffers.

Bron: De Gelderlander 18-12-2006
 

Lazovic geeft niets om interesse van HSV

Danko Lazovic staat in de belangstelling van Hamburger SV en Mainz 05. Maar de topscorer van Vitesse stelde zaterdag met klem dat hij zijn club trouw blijft. De Duitse clubs HSV en Mainz 05 willen tijdens de winterstop hun aanval versterken. Beide ploegen staan op een degradatieplaats en de komst van een trefzekere spits moet leiden tot klassebehoud. Lazovic mag zich warmen aan de interesse van deze clubs, maar dat doet hij niet. Na zijn hoofdrol in de wedstrijd tegen Roda JC (2-4) sprak de 23-jarige goalgetter uit ServiĂ« duidelijke taal. „Ik wil zeker twee jaar blijven”, aldus Lazovic. „Ik wil met Vitesse in de UEFA Cup spelen. Ik ben hier niet gekomen om zes maanden goed te spelen en dan weer weg te gaan. Vitesse helpt mij. En ik wil Vitesse helpen. Ik blijf zeker nog twee jaar. Minimaal.” Lazovic staat bij Vitesse tot medio 2010 onder contract. Hij toont bijna in elke wedstrijd dat hij het niveau van de Arnhemse ploeg ver ontstijgt.

In Kerkrade was het opnieuw kassa. Twee doelpunten en een assist lardeerden zijn sterke optreden. Eerst kopte hij een perfecte voorzet van Mads Junker in (2-1), daarna gaf hij de voorzet bij de 2-2 van Anduele Pryor en vervolgens bleef Lazovic koel nadat hij Pa-Modou Kah de bal had ontfutseld (2-3). De teller staat inmiddels op twaalf bij het fenomeen uit ServiĂ«. „Twaalf doelpunten is niet genoeg”, aldus Lazovic. „Het moeten er vijftien zijn, dan ben ik topscorer. Ik had er vandaag nog eentje meer moeten maken”, zo wees hij op een relatief eenvoudige bal, die hij in de slotfase op het lichaam van doelman Bram Castro schoot. „Dit is een zeer belangrijke overwinning voor ons”, jubelde Lazovic. „Wij hebben vandaag heel aardig gevoetbald. Dat dat nu ook heeft geleid tot een overwinning in een moeilijke uitwedstrijd, dat is heel belangrijk. We hebben bewezen dat we belangrijke wedstrjiden kunnen winnen. Als we goed spelen, dan kunnen we van elke ploeg winnen.”

Door de driepunter in Limburg stond Vitesse zelfs een klein etmaal in het felbegeerde linkerrijtje, dat toegang verschaft tot de play-offs om Europees voetbal. „Iedereen bij Vitesse wil spelen in het toernooi om de UEFA Cup”, zei Lazovic in Kerkrade. „Als we zo doorgaan, dan zullen we dat ook bereiken.”

Bron: De Gelderlander 18-12-2006
 

De Mos zwetend naar ‘gouden punten’

Trainer Aad de Mos van Vitesse was zaterdagavond in Kerkrade dik tevreden met het resultaat van zijn ploeg tegen Roda JC; 4-2 winst. „Als je bij Roda met 2-0 achter komt en toch wint, kun je spreken van gouden punten. Ik moet wel bekennen dat ik zat te zweten in de slotfase. Wapenaar kwam er nog een keer goed tussen en CissĂ© miste voor open doel. Precies hetzelfde als een week geleden tegen RKC, toen Tim Janssen voor open doel miste. Het geluk is nu aan onze zijde.”

Bron: De Gelderlander 18-12-2006
 

Yakubu speelt eerste duel dit seizoen

Abubakari Yakubu heeft zaterdag zijn eerste wedstrijd voor Vitesse gespeeld in dit seizoen. De middenvelder uit Ghana kwam in de 90ste minuut in het veld voor Onur Kaya, toen Vitesse bij Roda JC met succes de 4-2 voorsprong verdedigde. Yakubu, die afgelopen week zijn 25ste verjaardag vierde, stond bijna negen maanden buitenspel met een knieblessure. Zijn laatste competitiewedstrijd dateerde van 12 maart 2006, toen Vitesse in Gelredome RBC Roosendaal versloeg (5-1).

Bron: De Gelderlander 18-12-2006
 

Aad de Mos kritiseert ‘Franse slag’ Sansoni

Trainer Aad de Mos van Vitesse is ontevreden over verdediger Sebastien Sansoni. De Fransman dreigt zijn basisplaats kwijt te raken aan Ruud Knol. Dat zei De Mos gisteravond, een dag na de knappe 4-2 zege van zijn ploeg bij Roda JC. De Mos sprak Sansoni al enkele malen aan over zijn mindere wedstrijden. „Hij brengt te veel onrust in de verdediging door zijn manier van voetballen. Hij wil alles voetballend oplossen en dat kan niet altijd, hij brengt anderen in problemen. Soms moet hij zich ‘gedragen’ als een verdediger”, meent De Mos, die Sansoni niet de tweede treffer van Roda JC (Oper draaide weg bij Sansoni) aanrekende. De Mos: „Nee, dat was gewoon een klasse-actie van die aanvaller.”

De trainer constateert een groot verschil met de sterke voorbereiding van de Fransman, die vanuit de Griekse tweede divisie overkwam. „Hij was ijzersterk in de voorbereiding, maar is langzaam achteruit gegaan. Dat valt op omdat de andere spelers zich positief ontwikkelen. Ik denk dat hij ook moet wennen aan het voetbal in de eredivisie. Elke ploeg hier heeft wel een goede spits, Mols bij ADO, Tim Janssen bij RKC, en dan noem ik bewust alleen de onderste ploegen. Zo heeft iedereen er wel Ă©Ă©n.” Ook mist De Mos scherpte op de training. „In Nederland wordt getraind om beter te worden, in het buitenland vaak om fit te blijven, dat zie je bij hem ook. Het is een groot verschil”, meent De Mos, die Sansoni voor het duel tegen Roda JC al wilde passeren, maar vervanger Ruud Knol op de generale repetitie (een partijspel) zag falen. Knol ontbeert na zijn knieblessure ritme, maar De Mos overweegt sterk om hem tegen Ajax-spits Klaas-Jan Huntelaar (24 december in Gelredome) te laten spelen. Hij wil wel dat de centrumverdediger deze week ritme opdoet bij duels van Jong Vitesse (maandag en donderdag). „Als die wedstrijden niet doorgaan, moet ik er nog eens zwaar over nadenken. Maar Huntelaar vraagt speciale aandacht, met Babel en Stam is hij de belangrijkste pion bij Ajax.”

Bron: De Gelderlander 18-12-2006
 

Sportcafé vijf keer in De Schoof

Het ‘Vitesse sportcafé’ wordt dit voetbalseizoen vijf keer gehouden in het Arnhemse cafĂ© De Schoof op de Korenmarkt. De eerste editie staat op de agenda voor woensdag 24 januari 2007. SportcafĂ© Vitesse stond voor de jaarwisseling al drie keer op de rol, maar de sponsoring van de praatshow, met gasten van Vitesse en muzikale omlijsting, was nog niet rond. Goed/fout: in de krant van dinsdag 12 december meldden wij per abuis cafĂ© De Korenbar als locatie voor sportcafĂ© Vitesse, dat moet cafĂ© De Schoof zijn.

Bron: De Gelderlander 18-12-2006
 

De Mos: “Nu wel het geluk mee”

Vitesse-trainer Aad de Mos was na afloop van het duel tegen Roda JC (2-4) zeer content met de veerkracht die zijn ploeg toonde. De Arnhemmers worden steeds sterker en waren de bovenliggende partij in Kerkrade.

De Mos: “Dit is een verdiende zege. Na de 2-0 voorsprong van Roda zit je anders op de bank en moet je heel veel scoren om te kunnen winnen. Vóór die fase speelden we goed, maar kwam de laatste eindpass niet aan. De 2-1 van Lazovic was een belangrijk moment vlak voor rust. In de pauze heb ik gezegd dat er voor ons veel mogelijkheden lagen tegen de verdediging van Roda JC. Bovendien hadden we in het middenveld een mannetje meer. Vervolgens hebben we het goed uitgespeeld met prima aanvallen”, analyseert de trainer.

De rode kaart van Roda JC-verdediger Davy de Fauw was volgens de oefenmeester van Vitesse de nekslag voor Roda JC. “Na die rode kaart konden wij het goed uitspelen. Over de hele wedstrijd gezien hadden we een beter veldspel. Op het einde was het nog even zweten toen CissĂ© vrij voor onze keeper kwam, maar nu hadden we in tegenstelling tot eerdere duels, zoals tegen FC Groningen en Feyenoord, wel het geluk mee. Het team ontwikkelt zich steeds verder. Dit zijn gouden punten in een ‘zespuntenduel’. Dat is fijn zo vlak voor de kerstdagen.”

Bron: FC Update 17-12-2006
 

Lazovic: twaalf goals is niet genoeg

Met Danko Lazovic heeft Vitesse eindelijk weer een spits in de traditie van Roy Makaay, Nikos Machlas en Pierre van Hooijdonk. Halverwege de competitie staat de Servier al op twaalf doelpunten voor de Arnhemmers. “Dat is niet genoeg, want het moeten er vijftien zijn. Dan ben ik topscorer”, lacht de Servische spits. “Het was een goede wedstrijd van mij, maar vooral van het team. We kwamen knap terug na een 2-0 achterstand. De trainer had al het gevoel dat we hier konden winnen.” Lazovic voelde dat ook. “Ook toen we achterstonden. Als we zo spelen, kunnen we echt van elke ploeg winnen.”

Bron: Omroep Gelderland 16-12-2006
 

Van der Schaaf bewaakt de balans

Remco van der Schaaf was in de wedstrijd tegen Roda JC naast Danko Lazovic de uitblinker bij Vitesse. “De balans op het middenveld was heel goed”, vond de ex-aanvoerder. Daarmee vergat hij te vermelden dat dit vooral te danken was aan hemzelf. “We geven alleen te makkelijk de goals weg. Zij schieten drie keer op doel en maken er twee, dat is bijna dodelijk en tekenend voor ons dit seizoen.” Met wel een duidelijk verschil. “Dat we nu aan de goede kant van de medaille terecht zijn gekomen, dat is super. Nu Ajax en twee uitwedstrijden, maar ik ben niet bang, ook niet voor Ajax.”

Bron: Omroep Gelderland 16-12-2006
 

Verdiende zege van Vitesse bij Roda JC

Vitesse wordt aan de hand van trainer Aad de Mos sterker en sterker. De Arnhemse ploeg was zaterdagavond in het Parkstad Limburg Stadion veel beter dan het zwakke Roda JC. De beloning was een knappe en dikverdiende zege: 2-4. Roda JC begon met twee verrassingen in de laatste linie: doelman Vladan Kujovic en centrale verdediger Pa Modou Kah waren door trainer Huub Stevens uit de hoofdmacht gelaten. In hun plaats mochten jubilaris Ger Senden – zijn 400ste duel in dienst van de Kerkraadse club – en doelman Bram Castro opdraven. De wisselingen gaven de Limburgers bepaald niet de gewenste rust en zekerheid in de defensie.

Vitesse, zonder de geschorste spelmaker Theo Janssen, dicteerde en het zwakke Roda JC moest alle zeilen bijzetten om op de been te blijven. Terwijl het wachten was op de Arnhemse treffer, sloeg de thuisclub toe. Binnen drie minuten stond het duel volledig op z’n kop. Sekou CissĂ© (na een prima kopbal van Van Tornhout) en Andres Oper, na een knappe actie, zetten Roda JC op een 2-0 voorsprong. De voordelige marge gaf de Limburgers echter amper zelfvertrouwen. Vitesse was niet onder de indruk en kwam via Danko Lazovic vlak voor rust verdiend terug tot 2-1.

Ook na de hervatting opende Vitesse sterk. Het resulteerde al binnen drie minuten in de gelijkmaker. Lazovic bediende slim Anduele Pryor, die met een schuiver Bram Castro kansloos liet. Vitesse verzuimde vervolgens om het duel vroegtijdig te beslissen. Pryor miste voor open doel, Youssef Hersi raakte vrij voor doelman Castro de buitenkant van de paal. De gasten bleven ook daarna de betere ploeg, zeker toen Roda-verdediger Davy de Fauw na zijn tweede gele kaart moest vertrekken. Vitesse profiteerde prompt, met dank aan invaller Pa Modou Kah. De verdediger verspeelde de bal aan Danko Lazovic, die uit een moeilijke hoek snoeihard raak schoot: 2-3. Roda JC rechtte de rug en was via Jan-Paul Saeijs en Sekou Cissé nog dichtbij de gelijkmaker. Het slotakkoord was voor invaller Fred Benson, die een Arnhemse counter doeltreffend afrondde.

Bron: ANP 16-12-2006
 

Uitstekende winst in Kerkrade

Een mooie overwinning met goed voetbal. Een korte en simpele, maar prima conclusie van een zaterdagavond in Kerkrade. Vitesse wist een 2-0 achterstand met uitstekend voetbal om te buigen in een zeer verdiende 4-2 overwinning.

Vitesse nam direct vanaf het begin het initiatief en zette meteen druk op de defensie van Roda JC. Het leidde voor veel balbezit voor de Arnhemmers, maar geen uitgespeelde kansen. Ondanks het verzorgde spel en het overwicht stond het na een half uur spelen wel 2-0 voor de thuisploeg. In de 26e minuut schoot Cisse via de onderkant van de lat een rebound achter Wapenaar en drie minuten later rondde spits Oper een individuele actie prachtig af.

Vitesse liet zich niet van de wijs brengen en pakte het goede spel snel weer op. Na mogelijkheden voor Hersi en een dot van een kans voor Lazovic was het in de 38e minuut wel raak. De voorzet van Junker belandde perfect op het hoofd van Lazovic die de ruststand op 2-1 bepaalde.

Vitesse speelde voor rust al goed voetbal, maar na rust heerste de ploeg. Onder aanvoering van de ijzersterke middenvelder Van der Schaaf en aanvalsleider Danko Lazovic boog de ploeg de achterstand knap om. Vier minuten na rust speelde Lazovic prachtig collega Pryor vrij, die met schuiver voor 2-2 zorgde. Trainer Huub Stevens greep in en wisselde twee verdedigend ingestelde spelers. Dit tot ongenoegen van de supporters van Roda JC.

Na de gelijkmaker kregen Pryor (voorlangs) en Hersi (paal) grote kansen op de derde treffer, maar een kwartier voor tijd kwam dan toch de verdiende voorsprong. Lazovic strafte een fout achterin genadeloos af en ramde de bal in de bovenhoek. Een daarvoor was Davy de Fauw met zijn tweede gele kaart al van het veld gestuurd.

In de slotfase vergat Lazovic de wedstrijd te beslissen. Dit kwam de ploeg nog bijna duur te staan toen Cisse in de laatste minuut van wel heel dichtbij hoog over schoot. Het werden daardoor nog spannende momenten in de eindfase, maar de goal van invaller Fred Benson in de extra tijd zorgde voor opluchting op de reservebank van Vitesse. Mooi moment was er ook nog in de negentigste minuut: de rentree van Abubakari Yakubu.

Vitesse 16-12-2006
 

Lazovic helpt Vitesse aan fraaie comeback

Na een half leek Roda JC op een eenvoudige overwinning op Vitesse af te koersen. Voor het doel waren de Limburgers scherper, doortastender en creatiever. Maar toen Danko Lazovic zijn draai had gevonden, begonnen de Arnhemmers onder leiding van de onhoudbare Serviër aan een indrukwekkende comeback (2-3). Roda was goed gestart met treffers van Sekou Cissé en Andres Oper. Cissé schoot uit de rebound in de 27ste minuut raak nadat Harald Wapenaar de kopbal van Dieter Van Tornhout nog had gekeerd. Twee minuten later draaide Oper à la Bergkamp weg op de vierkante meter, omspeelde hij Wapenaar en deponeerde de bal in het lege doel.

Dat Vitesse won in Kerkrade, was vrijwel geheel de verdienste van de ex-Feyenoorder. Lazovic zorgde er met een harde kopbal voor dat de 2-0 voorsprong van Roda plotseling veel minder comfortabel aanvoelde. De 23-jarige aanvaller was even voor zijn eerste doelpunt nog gestrand op doelman Bram Castro, maar deed daarna vrijwel alles goed.

Zoals na rust, toen hij Anduele Pryor met een listig steekballetje vrijspeelde. Zijn collega bekroonde zijn pass met een droge knal langs Castro. Lazovic maakte geheel op eigen kracht 2-3. Hij pikte de bal af van de stuntelende Pa Modou Kah, zette krachtig door en schoot vol overtuiging de derde Vitesse-goal binnen. Lazovic staat inmiddels op twaalf goals en drie assists.

Even voor de 2-3 raakte Roda Davy De Fauw kwijt. De Belgische rechtsback kwam met gestrekt been keihard in Lazovic en kreeg zijn tweede gele kaart van scheidsrechter Bjorn Kuipers. De wedstrijd was sowieso stevig met tal van geniepigheden.

Op het moment dat Roda aanzette voor een slotoffensief, en ook een paar keer dicht bij een derde goal was, sloeg Vitesse nogmaals toe. Deze keer leverde Youssouf Hersi een briljante steekbal af en scoorde invaller Fred Benson beheerst. Vitesse klom dankzij e zege naar het linkerrijtje en heeft net als Roda 22 punten na zeventien duels in de Eredivisie.

VI 16-12-2006
 

Onbevredigend partijspel kost Knol basisplaats

Ruud Knol begint vanavond niet in de basis tegen Roda JC. De centrumver­dediger van Vitesse verloor zijn plaats na een onbevredigend partijspel. Trainer Aad de Mos van Vitesse testte donderdag al een variant op het basiselftal, dat het de komende vier duels zonder de geschorste Theo Janssen moet stellen.

Een van de opties was een terugkeer van Sebastien Sansoni op het middenveld, zoals De Mos ook deed toen Janssen met een blessure ontbrak. Ruud Knol zou daardoor zijn plaats in het centrum van de verdediging terugkrijgen, maar De Mos test­te die variant donderdag af. „Mijn plan was om met Ruud Knol te beginnen, maar in het partijspel bleek dat hij niet fit genoeg was. Voor een speler op dit niveau is ritme onontbeerlijk, dat hebben we tegen Heerenveen kunnen zien. Ruud is nog niet in staat vanaf het begin, tegen fitte spelers aan te treden”, zei De Mos, die wees op de volledig mislukte invalbeurt van Knol tegen Heerenveen. Desalniettemin bracht De Mos Knol zondag in de slotfase tegen RKC wel in het veld toen Sansoni de weg kwijtraakte. De Mos: „Dat was een heel andere situatie, RKC speelde alleen nog lange ballen het centrum in”, aldus de trainer, die Knol gisterochtend uitleg gaf. „Ruud kon zich daar wel in vinden.”

De Mos kiest voor het duel tegen Roda JC twee nieuwe spelers. Youssouf Hersi speelt op de plek van Theo Janssen en Anders Due raakt zijn basisplaats kwijt aan linksback Purrel FrĂ€nkel. De Mos: „Ik heb Anders Due verteld dat hij prima heeft gespeeld, maar ik vind hem vooral geschikt tegen een ploeg zonder buitenspelers. Roda speelt met een snelle speler op rechts, die veel naar binnen trekt, dan heb ik de routine van Purrel FrĂ€nkel nodig.”

Opvallend is de terugkeer van Abubakari Yakubu in de selectie. De Ghanees werd na zijn knieoperatie pas in 2007 terugverwacht, maar De Mos brengt hem eerder. „Een meevaller, met complimenten aan de medische staf. Yakubu is nog niet fit genoeg voor negentig minuten, wel om in te vallen. Hij maakte een goede indruk op de training, moet volgende week met Jong Vitesse twee keer negentig aan de bak, dan is hij klaar om nog dit jaar een hele wedstrijd te spelen”, aldus De Mos, die drie keepers meeneemt omdat doelman Harald Wapenaar licht geblesseerd is.

De Gelderlander 16-12-2006
 

Vitesse geeft Danko Lazovic niet vrij

Vitesse geeft Danko Lazovic niet vrij voor de oefeninterland van Servië, 27 december tegen Spanje. Op diezelfde dag speelt Vitesse een competitiewedstrijd in Breda tegen NAC.

Lazovic werd voor de oefeninterland uitgenodigd door bondscoach Javier Clemente. Die was op verzoek van Vitesse bereid de aanvaller vrijaf te geven. Vitesse had daarover gisteren contact met de Servische bond.

De Arnhemse club is niet verplicht hem vrij te geven omdat het geen officiële interlanddag is.

De Gelderlander 16-12-2006
 

De moeilijke weg van Michael Jansen

Vitesse-speler Michael Jansen staat al ruim anderhalf jaar buitenspel met een hartprobleem. De 22-jarige verdediger uit Nijmegen zou in de voorbereiding aansluiten bij de spelersgroep, maar zover is het nog niet gekomen. De speler zwijgt, de club zwijgt. Over de moeilijke weg van Michael Jansen.

 

Wat er aan vooraf gaat.

Met de loopbaan van Michael Jansen gaat het lange tijd crescendo. De linksbenige verdediger is een van de grootste talenten en dus een van de meest waardevolle spelers van Vitesse. In het voorjaar van 2005 staat Jansen in de belangstelling van Ajax. In die tijd krijgt hij ook een uitnodiging van bondscoach Marco van Basten voor een trainingsstage bij het Nederlands elftal. Zover komt het echter niet. Op 15 mei 2005 openbaart zich de blessure, in de thuiswedstrijd van Vitesse tegen Ajax. Aanvankelijk lijkt het alsof Jansen naar het gras gaat door een elle­boogstoot van Ajacied Steven Pienaar, maar dat blijkt niet het geval. Voorheen is de voetballer al eens flauwgeval­len tijdens de training. Jansen ondergaat vervolgens veel onderzoeken. De tijd van onzekerheid begint.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 16-10-2006
 

De Mos scherp voor hectische weken

Vitesse-trainer Aad de Mos is scherp voor de hectische weken die er nog aankomen. Vitesse speelt de komende twee weken nog vier wedstrijden.

“Drie uitwedstrijden en de kraker tegen Ajax. Nog twee weken vol gas geven, dat heb ik ze ook gezegd. Op de laatste dag van het jaar maak ik om drie uur in de bus terug vanuit Almelo de balans op.”

De trainer laat Ruud Knol nog niet zijn rentree maken in de basis. “Ik wilde met hem beginnen, maar ik zag in de partij niet het niveau dat noodzakelijk is. Purrel FrĂ€nkel keert wel terug. Due heeft het goed gedaan, maar FrĂ€nkel is wat gehaaider en heeft meer routine.”

Bron: Omroep Gelderland 15-12-2006
 

Yakubu terug in selectie Vitesse

Abubakari Yakubu keert terug in de selectie van Vitesse voor de wedstrijd zaterdag tegen Roda JC.

De Ghanese middenvelder was ruim een half jaar uitgeschakeld vanwege een knieblessure. Trainer Aad de Mos acht Yakubu nu weer fit genoeg om op de bank te zitten. “Hij heeft mij overtuigd op de trainingen. Hij is nog niet klaar voor de volle negentig minuten, maar hij komt eraan. Een mooi geschenk, met dank aan de medische staf en Yakubu.”

Abubakari Yakubu speelde zijn laatste wedstrijd voor Vitesse in mei van dit jaar in de play-offs tegen FC Twente, Hij miste ook het WK met Ghana.

Bron: Omroep Gelderland 15-12-2006
 

Swerts gaat revalideren bij Maesschalck

Vitesse-speler Gill Swerts gaat revalideren in Antwerpen bij de kinesist Lieven Maesschalck.

Swerts scheurde ruim een maand geleden de kruisband van zijn linkerknie. Door een meniscusoperatie aan dezelfde knie miste hij ook al de eerste maanden van het seizoen. De Belgische international kwam dit seizoen slechts twee keer in actie als invaller.

Lieven Maesschalck staat in heel Europa bekend om zijn onconventionele aanpak. Eerder revalideerde Ruud Knol, Mamadou Zongo, Bob Peeters en Didier Martel daar al. Maandag praat Swerts met Maesschalck over zijn revaildidatie.

Bron: Omroep Gelderland 15-12-2006
 

Anders Due buiten basiself Vitesse

Anders Due verdwijnt na een serie wedstrijden weer uit de basis van Vitesse. De Deense linksback maakt zaterdag uit bij Roda JC weer plaats voor Purrel FrÀnkel. Ook links op het middenveld is er een wijziging, al is die van noodzakelijke aard: Youssouf Hersi speelt op de plek van de geschorste Theo Janssen. Vitesse presteerde de laatste seizoenen wisselvallig bij Roda. Vorig jaar werd met 3-2 verloren, het seizoen daarvoor won Vitesse met dezelfde cijfers.

Opstelling:

Wapenaar;
Verhaegh, Sprockel, Sansoni, FrÀnkel;
Kaya, V.d. Schaaf, Pryor, Hersi;
Lazovic, Junker.

Bron: Omroep Gelderland 15-12-2006
 

‘Hoolifoon’ kan de notoire voetbalvandaal razendsnel herkennen

De politie heeft een nieuw wapen in de strijd tegen voetbalvandalen: de ‘hoolifoon’. Deze smartphone verschaft agenten razendsnel informatie over hooligans. Met de ‘hoolifoon’ kunnen agenten op straat of bij het stadion direct een database raadplegen met dossiers over toonaangevende relschoppers van de bezoekende voetbalclub.

Dankzij de online verbinding krijgen de agenten binnen een paar seconden een foto op hun schermpje met naam, adres en woonplaats van de hooligan. Ook wordt vermeld of er een stadionverbod van kracht is, er nog een boete openstaat of dat de man verdacht wordt van een misdrijf. De agent verneemt tevens welke actie hij moet ondernemen: aanhouden of waarschuwen. De informatie gaat vergezeld van een kwalificatie of de voetbalaanhanger van de bezoekende voetbalclub te boek staat als geweldspleger en wapendrager.

De ‘ hoolifoon’ is ontwikkeld door de politieregio Gelderland-Midden. Op bescheiden schaal is er succesvol mee in Arnhem geĂ«xperimenteerd. Het korps heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken voorgesteld landelijk een proef te gaan draaien. Gelderland-Midden wil daar­naast ook dat de kentekenlezers worden gekoppeld aan de hooligan-database. Zodra deze digitale camera aan de stadsgrenzen een ‘ foute’ nummerplaat signaleert, krijgen voetbalagenten binnen enkele seconden een waarschuwend sms-je.

De landelijke database met notoire relschoppers wordt gevoed door de regionale inlichtingen diensten ( RID). In politieregio’s met betaalde voetbalclubs brengen RID’s de harde kernen sinds een jaar nauwgezet in beeld. Deze landelijke aanpak ‘Hooligans in Beeld’ zorgt ervoor dat notoire voetbalvandalen, die graag schuilgaan onder de massa goedwillende supporters, individueel worden aangepakt. De hoolifoon en de kentekenlezer zijn daarbij volgens het korps Gelderland-Midden zeer nuttige technische hulpmiddelen. Zeker nu hooligans elkaar steeds vaker doordeweeks opzoeken en zich op de wedstrijddag zelf rustig houden.

Bron: De Gelderlander 15-12-2006
 

Info kaartverkoop Nac Breda – Vitesse

woensdag 27 december 2006 om 20.00 uur

Busvervoer
Omwisselbiljetten voor de bus zijn verkrijgbaar bij de voorverkoopadressen van TicketBox.

Verkoop tot en met donderdag 21 december.

lees verder...

15-12-2006
 

Halve seizoenkaart en member-gets-member bij Vitesse

Vitesse is gestart met de verkoop van halve seizoenkaarten. De halve seizoenkaart is verkrijgbaar voor iedereen die nog niet geregistreerd staat als seizoen- of clubkaarthouder van een BVO. De halve seizoenkaart is geldig vanaf Vitesse – FC Groningen op 21 januari en geeft verder toegang tot de resterende thuiswedstrijden van Vitesse in de competitie. Eventuele Play-offs zijn niet inbegrepen.

lees verder...

Bron: Vitesse 13-12-2006
 

Vitesse verlengde contract met Gluscevic

Vitesse heeft het contract met Igor Gluscevic moeten verlengen tot medio 2007 om hem aan de Chinese club Shangdong Luneng Taishan FC te verhuren. Dat zei voetbalmanager Jan Streuer gistermiddag na de ver­rassende comeback van de afge­schreven spits. „Het was bekend dat hij na zijn periode in China nog een half jaar bij ons kon ko­men. Het is geen verrassing en geen financieel probleem. Het verhuren was destijds erg inte­ressant voor ons, vandaar dat wij het zo hebben gedaan.”

Het contract met Gluscevic liep aanvankelijk af op 30 juni 2006, maar Vitesse wilde al in de winter van 2005/06 dolgraag af van het salaris van de Monte­negrijn. Gluscevic viel onder trainer Edward Sturing buiten de boot en vertrok na verschil­lende geruchten over transfers, begin 2006 naar het nieuwe be­loofde land China. Vanwege een niet nader ver­klaard ‘probleem met de papie­ren’ moest Vitesse in ruil wel de verbintenis met de nu 32-jarige spits verlengen tot medio 2007. „Anders ging het niet door. We hebben direct ingecalculeerd dat hij bij ons kon terugkeren”, stelt Streuer. „Er is een salaris­budget, daaronder valt ook Glus­cevic.”

De lange spits werd in China het slachtoffer van een buiten­landersoverschot en kreeg geen contractverlenging. Hij trainde woensdag en donderdag bij Vi­tesse, waar de oud-speler van FC Utrecht een fitte indruk maakte. Streuer verwacht de aanvaller in de transferperiode van 1 januari tot 31 januari kwijt te raken. „Er is veel vraag naar spitsen, ik ga er vanuit dat hij wegkomt. Bij ons is geen ruimte voor hem. Met Lazovic, Junker, Benson en Rojer hebben wij er genoeg.” Gluscevic traint tot de kerstda­gen mee bij Vitesse, alvorens hij terugkeert naar Montenegro om vandaar uit een nieuwe club te zoeken.

Bron: De Gelderlander 15-12-2006
 

De Mos heeft respect voor Gluscevic

Voor trainer Aad de Mos was het geen verrassing dat Igor Gluscevic weer is opgedoken bij de Vitesse. “Ik heb zijn naam gezien op de lijst met contractspelers voor dit seizoen.”

De Mos neemt de Montenegrijnse spits zonder meer serieus. “Ik heb altijd respect voor hem, hij is hier welkom. Het is een heerlijk mens. Op de eerste training was hij voortreffelijk.”

Toch denkt De Mos niet dat er toekomst is voor Gluscevic bij Vitesse. “Zijn kansen in de spits zijn vrijwel nihil. Bovendien heeft hij te kennen gegeven dat hij na Ajax naar zijn vaderland gaat, om van daaruit een nieuwe club te zoeken

Bron: TV Gelderland TxT 14-12-2006
 

Nog veel voetbal in fitte Gluscevic

Spits Igor Gluscevic trainde woensdag voor het eerst weer mee bij de A-selectie van Vitesse. De Montenegrijn gaat op zoek naar een andere club.

Igor Gluscevic kwam de afgelopen negen maanden uitkwam voor Shangdong Luneng Taishan FC uit China en is ambitieus. “Er zit nog veel voetbal in mij. Ik ben helemaal fit en heb nog veel plezier in voetbal. Ik hoefde mij pas op 1 januari te melden, maar ben er nu al om mee te trainen. Ik heb een positief gesprek gehad met de trainer en Jan Streuer.”

China was een prachtige ervaring voor de 32-jarige spits. “We zijn kampioen geworden en hebben de beker gewonnen.”

Bron: TV Gelderland TxT 13-12-2006
 

Knol en Vitesse zijn er nog niet uit

Vitesse-verdediger Ruud Knol (25) heeft als antwoord op een contractaanbieding tot medio 2010 zijn voorstel neergelegd bij de Arnhemse clubleiding. Tot dusverre heeft hij daarop niets gehoord. ‘Maar ik wacht gewoon af, voor mij heeft het op zich geen haast’, zegt Knol. ‘Ik maak me niet snel zorgen over de toekomst, meestal is de streefdatum in de winterstop voor de club van hogere prioriteit dan voor de speler.’ De verbintenis van clubicoon Knol loopt tot komende zomer, hij heeft dan zeven seizoenen in Arnhem achter de rug.

‘Natuurlijk is hij een echte Vitessenaar’, zegt manager voetbal jan Streuer. ‘Maar er zit wel nog een flink verschil tussen ons aanbod en zijn voorstel, deze week gaan we daarover praten. Het is in elk geval geen gemakkelijk zaak.’

Vorige week brak Vitesse de onderhandelingen met Youssouf Hersi nog af, mede omdat de aanvaller door zijn huidige status als reserve volgens Streuer ‘een ander salaris’ verdient dan voorheen. Knol gaat er niet van uit dat voor hem hetzelfde geldt. ‘Ik kom terug van een blessure en heb laatst tegen SC Heerenveen een mindere invalbeurt gehad. Maar als ik daarom plotseling als reservespeler wordt gezien, dan zou dat belachelijk zijn.’

Bron: VI 13-12-2006
 

De Mos: ‘Alsjeblieft KNVB, kom met een regel’

Het kost Vitesse waarschijnlijk de komende wedstrijden zijn aanvoerder en het was na afloop van de wedstrijd tegen RKC Waalwijk afgelopen zondag in Gelredome het gesprek van de dag: de zware overtreding die Theo Janssen inzette, nadat de Brabanders weigerden de bal uit te spelen terwijl Remco van der Schaaf op de grond lag. ‘Ik had het gevoel dat ik dit moest doen’, reageerde Janssen na afloop bij diverse media, aangezien het spel in de ogen van de middenvelder diende te worden stilgelegd.

Maar de grote vraag die zich aandiende was wederom wanneer de scheidsrechter een wedstrijd wel of niet moet onderbreken. ‘Hij moet leidend zijn in die discussie’, vindt Vitesse-trainer Aad de Mos. ‘Op het moment dat je het aan de spelers overlaat, krijg je een veel te onduidelijke situatie. Als de scheidsrechters bepalen wanneer het spel wel en niet wordt stilgelegd, weet iedereen waar hij aan toe is. Alsjeblieft KNVB, kom met een regel.’

Ook Adrie Bogers, interim-trainer van RKC Waalwijk, vindt het tijd voor verandering. ‘Het gebeurt de laatste tijd steeds vaker dat een speler van de ploeg die voorstaat op de grond gaat liggen om de snelheid uit het spel te halen. Maar eigenlijk moet de arbiter altijd affluiten. Anders werk je het in de hand dat spelers hun gram gaan halen.’

De KNVB is het zeker op dat laatste punt niet eens met Bogers. Onlangs zei scheidsrechtersbaas Jaap Uilenberg in VI nog dat hij het onwenselijk acht als spelers er via gesimuleerde blessures voor kunnen zorgen dat het spel wordt stilgelegd. Al is die regel in Engeland inmiddels wel alom geaccepteerd. De KNVB ziet daarom niets in het voorstel van De Mos en Bogers, maar vindt het wel nodig opnieuw de regels wat betreft het stilleggen van wedstrijden aan te geven. ‘We hanteren in Nederland de internationaal toegepaste richtlijn’, zo luidt de verklaring van een woordvoerder. ‘Dit betekent dat een scheidsrechter de wedstrijd alleen dient te onderbreken, indien hij constateert dat er sprake is van een ernstige blessure, zoals een hoofd- of beenwond waarbij bloed zichtbaar is.’

Bron: VI 13-12-2006
 

‘Ajax zag geen toekomst in mij’

Persoonlijk: Fred Benson

Naam

Fred Benson. Ik ben vernoemd naar mijn opa. Hij overleed op de dag dat ik werd geboren.

 

Geboren

Op 10 april 1984 in Accra, de hoofdstad van Ghana. Op mijn achtste ben ik met mijn tante en stiefvader naar Nederland gekomen. Mijn moeder is een zakenvrouw, reist vaak en had daarom geen tijd mij goed op te voeden.

 

Woonplaats

Ik heb pas een huis gekocht in Gein, een wijk in Amsterdam-Zuidoost.

lees verder...

Bron: VI 13-12-2006
 

Knol krijgt aanbieding voor drie jaar

Vitesse heeft Ruud Knol een aanbieding gedaan om zijn contract met drie jaar te verlengen. De verdediger heeft de aanbieding nog naast zich neergelegd en komt met een tegenvoorstel. Het contract van Knol loopt na dit seizoen af. Vitesse heeft de intentie om hem te behouden. Als de onderhandelingen geen nieuw contract opleveren, kan Knol na dit seizoen transfervrij weg bij de Arnhemse club. Knol debuteerde al in september 2000 bij Vitesse, maar miste in totaal meer dan twee seizoenen door problemen met het kraakbeen in zijn rechterknie. In oktober 2005 was hij daarvan hersteld.

Bron: Omroep Gelderland 12-12-2006
 

Hoge straf verbaast Janssen

De zware schorsing van vier wedstrijden is gisteren hard aangekomen bij Theo Janssen. „Hier baal ik behoorlijk van”, zegt de middenvelder van Vitesse. Janssen kreeg zondag rood in het duel met RKC. Hij maakte een overtreding op Fung a Wing om het spel stil te leggen bij een blessure van Remco van der Schaaf. „Achteraf was dat niet erg handig”, stelt Jans­sen schuldbewust. „Ik sta er nog steeds achter dat ik het spel stil wilde leggen. Maar ik had dat slimmer moeten doen, bijvoorbeeld door hem vast te houden.”

Uit vrees voor een nog hogere straf, zagen club en speler af van een beroep. Daardoor mist Janssen de duels met Roda (zaterdag, uit), Ajax (thuis), NAC (uit) en Heracles (uit). „Dit is mijn eerste directe rode kaart. Dan is zo’n hoge straf wel apart”, aldus Janssen. „Het is een vreemd gevoel. Ik verwachtte dat ik op oudejaarsdag nog wel zou spelen. Nu kan ik het alleen maar uitzingen en dan na de winterstop er weer tegenaan gaan.”

Bron: De Gelderlander 13-12-2006
 

Theo en Aad – Column Borgman

Snapt u nog iets van de beslissingen van de aanklager betaald voetbal in Zeist? Theo Janssen krijgt vier duels schorsing, Klaas-Jan Huntelaar gaat vrijuit. Beide spelers deelden zondag een stevige tik uit. Janssen vloerde Fung a Wing van RKC. In het stadion dacht ik dat het een doodschop was. Later maakten televisiebeelden duidelijk dat de spectaculaire buiteling van de RKC’er de overtreding zo spannend maakte. Vier wedstrijden is een wel erg forse straf, waarbij ik sterk de indruk heb dat Janssen moet boeten voor de slechte naam die Vitesse blijkbaar heeft in Zeist.

De overtreding van Huntelaar oogde minder hard, maar hij blesseerde zijn tegenstan­der Simon Cziommer wel degelijk. Arbiter Eric Braam­haar gaf naderhand toe dat een rode kaart hier op zijn plaats was, maar de aanklager ziet af van een onderzoek. Ik wil graag geloven dat het niets uitmaakt dat Huntelaar bij Ajax speelt, maar dat lukt me zo langzamerhand niet meer. Het is pure klassejustitie, waarbij de topclubs steevast bevoordeeld worden.

Ondertussen ben ik zeer benieuwd naar de komende ontwikkelingen bij Vitesse. Nu de korte winterstop aanstaande is, komt ook het moment dichterbij waarop de clubleiding van Vitesse moet beslissen over Aad de Mos. Uit de geluiden die ik hoor, maak ik op dat Vitesse langer door wil met de kleurrijke trainer. Beide partijen zouden al nagenoeg rond zijn over een nieuw, tweejarig contract.

In het kerstmagazine van Vitesse zegt algemeen directeur Paul van der Kraan echter iets opvallends. Hij geeft aan dat de club kiest voor een geleide opbouw en dat er geen ‘rare bokkensprongen’ mogelijk zijn. Van De Mos is bekend dat hij graag wil doorselecteren. Maar zal dat mogelijk zijn met een nagenoeg lege portemonnee? Dat lijkt me niet. De enige oplossing is dan dat er naast Youssouf Hersi nog meer spelers zullen moeten vertrekken.

Bron: De Gelderlander 13-12-2006
 

Voorbestemd voor de absolute top

Het was een mooie vrijdagmiddag in Gelredome, ergens in het najaar van 2001. Vitesse had getraind in het stadion en de zon scheen door het geopende dak op de grasmat. De spelers en begeleiders stonden al onder de douche, op Ă©Ă©n iemand na. In het gebied voor een van de doelen stond een toen 20-jarige Mahamadou Diarra. Hij deed iets ongelofelijks met de bal. Hij hield hem hoog, met zijn scheenbeen. Geen knie raakte de bal, geen voet, alleen dat scheenbeen. Telkens gestrekt, een keertje of vijftig. Toen vond de voetballer uit Mali het genoeg en ging ook hij naar binnen.

Diarra is ongetwijfeld het grootste talent dat ooit voor Vitesse heeft gespeeld. Vreemd genoeg stond hij in zijn periode in Arnhem niet eens altijd in de basis. Trainer Ronald Koeman viel voor zijn zuivere talent, maar zocht vaak de discussie met Diarra om hem tactisch sterker te maken. „Ik heb veel geleerd van mijn jaren bij Vitesse”, zei Diarra onlangs. Het contact met zijn leermeester Koeman is nooit verdwenen. „We bellen elkaar nog regelmatig.” Diarra was een van de vele getalenteerde spelers van Vitesse rond de eeuwwisseling. Hij onderscheidde zich ook door zijn karakter, door zijn absolute wil de top te halen. „Het koppie van Diarra is goed”, zei Koeman al in die tijd. „Hij weet heel goed waar hij mee bezig is en waar hij naartoe wil.”

Dat leidde in 2002 tot het vertrek van Diarra bij Vitesse. Eerst leek Koeman hem naar Ajax te halen, maar toen die deal afketste bracht Koemans zaakwaarnemer Ger Lagendijk de speler naar Olympique Lyon. De trans­fersom bedroeg 6,5 miljoen eu­ro, terwijl Diarra in 1999 voor een paar ton was overgekomen van het Griekse OFI Kreta. In de Franse competitie groeide de Malinees vervolgens uit tot een topspeler op de Europese velden. Bij de vaste Franse landskampioen was zijn positie, als controlerende middenvelder, onomstreden.

Mooie clubs als Arsenal en Chelsea wilden hem inlijven, maar het pakte voor Diarra nog beter uit. Afgelopen zomer volgde een overgang naar Real Madrid, de meest succesvolle club aller tijden. Trainer Fabio Capello had deze zomer drie wensen aan het eind van de transferperiode. „Ik wil Diarra, Diarra en Diarra”, zei de Italiaanse kampioenenmaker. Lyon deed nog even moeilijk en de trotse Diarra dreigde zelf met een staking, vlak voordat de transfer van ruim 26 miljoen euro rondkwam. „Het is voor mij een droom die uitkomt, spelen voor de grootste club van de wereld”, sprak Diarra tijdens zijn presentatie in Madrid. De voetballer, die voorbestemd was voor de absolute top, heeft zijn juiste plek gevonden.

Bron: De Gelderlander 13-12-2006
 

Theo Janssen tot winterstop geschorst

Theo Janssen accepteert de schorsing van vier wedstrijden die hem is opgelegd vanwege een rode kaart in de wedstrijd tegen RKC Waalwijk. Met een overtreding op Fung a Wing wilde Janssen het spel stil leggen, omdat medespeler Remco van der Schaaf geblesseerd op de grond lag. “Achteraf is dat heel dom. Ik had het anders moeten doen, even vasthouden ofzo. Het was niet handig van mij, hij heeft het slimmer gedaan” geeft Janssen toe.

De middenvelder mist alle vier duels voor de winterstop. “We gaan niet in beroep, omdat er dan misschien nog een wedstrijd extra bij de schorsing komt.”

Bron: Omroep Gelderland 12-12-2006
 

Janssen accepteert straf van 4 duels

De aanklager betaald voetbal van de KNVB heeft Theo Janssen voor vier wedstrijden geschorst vanwege de rode kaart die de aanvoerder van Vitesse incasseerde in het duel met RKC Waalwijk van afgelopen zondag. Theo Janssen gaat akkoord gaat met de straf en heeft spijt van zijn actie. “In de wedstrijd had ik niet het idee dat ik er zo hard in ging. Nu ik de beelden heb teruggezien begrijp ik dat ik hiervoor gestraft ben. Het was verkeerd van mij om eigen rechter te spelen. Het was een domme actie en daarom heb ik de straf ook geaccepteerd. Het is erg jammer dat ik dit jaar niet meer in actie kan komen, maar ik het helaas niet terugdraaien.” De flamboyante middenvelder mist de wedstrijden tegen Roda JC (uit), Ajax (thuis), NAC Breda (uit) en Heracles Almelo (uit).

Bron: Vitesse.nl 12-12-2006
 

KNVB reageert op klacht van De Mos

 

Een scheidsrech­ter dient een voetbalwed­strijd alleen te onderbreken, indien hij constateert dat er sprake is van een zichtbaar ernstige blessure. Dat staat in een reactie van de KNVB, naar aanleiding van voorvallen in de eredivisie in het voorbije weekeinde. Na de wedstrijd Vitesse-RKC (3-1) stel­de Aad de Mos dat de nationa­le voetbalbond met duidelijke regelgeving moet komen, waar­bij alleen de arbiters bepalen wanneer het spel stilgelegd dient te worden.

Uit de verklaring van de KN­VB blijkt dat dat in grote lij­nen reeds het geval is. „De KN­VB hanteert in Nederland de internationaal toegepaste richtlijn”, zo liet de voetbal­bond gisteren weten. „Dit bete­kent dat een scheidsrechter de wedstrijd alleen dient te onder­breken, indien hij constateert dat er sprake is van een zicht­baar ernstige blessure, zoals een hoofdwond of een been­wond waarbij bloed zichtbaar is.” En: „In andere gevallen dient het spel in principe niet te wor­den onderbroken en wordt het aan de sportiviteit van de spe­lers overgelaten om de bal bui­ten het veld te spelen. Hiermee wordt voorkomen dat spelers blessures voorwenden op het moment dat de tegenpartij bij­voorbeeld een veelbelovende aanval opzet.”

Scheidsrechtersbaas Jaap Uilenberg voegde daar nog aan toe: „We willen er toch niet naar toe dat het spel voortdu­rend wordt onderbroken? Je ziet tegenwoordig steeds vaker dat spelers een blessure simu­leren, zodat de aanval van de tegenstander wordt afgebro­ken. Daar moeten we vanaf.” In Arnhem laaide de discus­sie op, nadat Theo Janssen rood kreeg na een overtreding die hij maakte omdat RKC de bal niet buiten de lijnen speel­de.

Bron: De Gelderlander 12-12-2006
 

Sportcafé Vitesse pas in 2007

 

SportcafĂ© Vitesse is voor 2006 van de baan. De praatshow met gasten van Vitesse, uitgezonden op Radio 5FM en Radio Linge­waard, hoopt in 2007 terug te keren. Woordvoerster Ester Bal van Vitesse verklaart de vertraging met het ontbreken van een sponsor. „Wij gaan er vanuit dat we die volgend jaar voor elkaar hebben en nog drie, vier uitzendingen kunnen verzor­gen.” SportcafĂ© Vitesse zou voor de jaarwisseling drie keer in het Arnhemse cafĂ© De Korenbar worden gehouden

Bron: De Gelderlander 12-12-2006
 

Igor Gluscevic keert terug bij Vitesse

Igor Gluscevic keert terug bij Vitesse. De Montenegrijnse spits was verhuurd aan het Chinese Shangdong Luneng Taishan FC, maar daar is hij overtallig vanwege een teveel aan buitenlandse spelers.

Gluscevic heeft nog een contract voor zes maanden bij Vitesse, dat hem wil proberen te verhuren. De Montenegrijn zal voorlopig bij Vitesse trainen, al is nog niet duidelijk of dat bij de A-selectie zal gebeuren.

Gluscevic speelde anderhalf jaar voor Vitesse, maar verloor al snel zijn basisplaats in Arnhem. Hij scoorde zes doelpunten in zijn eerste seizoen.

Bron: TV Gelderland Txt 11-12-2006
 

Caanen loopt stage in Arnhem

Ton Caanen, trainer van het OekraĂŻense Stal Alchevsk, loopt de komende tijd stage bij het Vitesse van Aad de Mos, zo meldt L1. Caanen neemt een kijkje in de keuken van de Arnhemmers om zo ervaring en kennis uit te wisselen. Caanen neemt een aantal keren een kijkje bij de Arnhemmers. In OekraĂŻne ligt de competitie stil in verband met de winterstop.

Bron: Omroep Limburg 11-12-2006
 

Junker draagt zege op aan overleden supporter Arie Veenstra:
“Arie, de drie punten zijn voor jou”

Zondagmiddag is tijdens- en na de wedstrijd tegen RKC stilgestaan bij het overlijden van Vitessefan Arie Veenstra op 6 december.

Als eerbetoon aan de actieve en betrokken supporter, hingen voor de Zuidtribune twee spandoeken.

Op het pijnlijk lege stoeltje op Oost waren bloemen gelegd en was een Vitessesjaal gedrapeerd. Na afloop sprak Man van de Wedstrijd Mads Junker in supportershome Monnikenhuize zijn medeleven uit met de familie en vrienden van Arie, aan wie hij de 3-1 overwinning opdroeg:
“Arie, de drie punten zijn voor jou”, verwoordde de Deense spits in vlekkeloos Nederlands.

 

lees verder...

Bron: Vitesse.org 10-12-2006
 

Streuer: ‘Salariseisen Hersi zijn te gortig’

De salariseisen van Youssouf Hersi zijn voor Vitesse het grootste struikelblok in de onderhandelingen. Dat zegt voetbalmanager Jan Streuer. Gisteravond, ver na afloop van de 3-1 zege op RKC, stelde Streuer dat de aanvaller 50 procent meer wil dan Vitesse bood. Nadat Vitesse vorige week de contractbesprekingen met Hersi en zijn zaakwaarnemer Roger Lindse na drie maanden onderhandelen plots in de koelkast zette, kondigde Hersi boos zijn vertrek aan. Hij hekelde de verklaring van Streuer dat de club wil afwachten welk systeem het elftal gaat spelen en welke spelers daarbij gewenst zijn. Streuer noemt dat onzin. “Wij wilden Youssouf uitleg geven waarom wij pas in de winter verder willen praten. Daar had hij geen behoefte aan. De reden die hij nu noemt, is onzin. Youssouf kan prima spelen in elk systeem, maar hij is wel zijn plaats kwijtgeraakt. Dat speelt wel een rol in de onderhandelingen. Voor het salaris wat hij vraagt, moet je bij ons een zekere basisspeler zijn, dat is hij nu niet. Wij hebben hem wel een verbeterd salaris geboden, waarmee hij tot de groep best betaalde spelers van Vitesse zou horen.”

Volgens Streuer lag vraag en aanbod ver uit elkaar. Hersi zou vijftig procent meer willen. “Waarschijnlijk vanwege zijn transfervrije status. Wij moeten heel goed nadenken over geld dat wij uitgeven. Youssouf heeft het dit seizoen niet heel goed gedaan in het systeem van de trainer. Daarom wilden wij in de winter nog eens een keer rustig kijken.” Nu Hersi heeft verklaard dat hij weg wil, lijkt ook voor Vitesse de kous af. “Er ligt op dit moment geen aanbieding meer voor Hersi. Als hij tussen september en vorige week een keer ja had gezegd, had hij inderdaad gewoon een nieuw contract gehad. Nu hij zegt dat hij weg wil, gaan wij niet nog eens met hem om tafel.” Van Streuer mag Hersi direct een nieuwe club zoeken als die een afkoopsom betaalt. “Maar als hij zijn contract wil uitdienen, kan ik daar niks aan doen.” Streuer ontkent dat Vitesse schoon schip wil maken om zich nog in de winterstop te versterken. “Wij zijn altijd bezig de selectie te versterken, maar dat speelt hierbij geen rol”, aldus de voetbalmanager, die op korte termijn verder praat met Ruud Knol over contractverlenging. Streuer wilde niet ingaan op de vraag in hoeverre de (reserve)positie van Knol een rol speelt.

Bron: De Gelderlander 11-12-2006
 

Vitesse kijkt omhoog na tumultueuze zege

Na negentig minuten van chaos en turbulentie kon Vitesse zich gisteren warmen aan de kille cijfers. De driepunter tegen RKC Waalwijk was bevrijdend: 3-1. Vitesse maakte gisteren in Gelredome een einde aan de slechte reeks, die nederlagen tegen FC Twente, Heerenveen en PSV had opgeleverd. Door de zege op RKC hoeft de ploeg van trainer Aad de Mos niet angstvallig naar de gevarenzone te kijken. In plaats daarvan is de achterstand tot het linkerrijtje, het walhalla voor middenmoters met Europese aspiraties, verkleind tot twee punten.

De bevrijdende driepunter kwam tot stand in een buitengewoon tumultueuze wedstrijd. Al binnen tien minuten ontsnapte Remco van der Schaaf aan een rode kaart. De coulante arbiter Peter van Dongen gaf de middenvelder van Vitesse slechts geel na een tik met de onderarm in het gezicht van Ivan Vicelich. Een bonuskaart voor Van der Schaaf, want nu blijft hem een schorsing bespaard. Door de gele prent kan de aanklager betaald voetbal immers geen onderzoek meer beginnen. Het incident leidde een onvervalste schoppartij in, waarbij scheidsrechter Van Dongen verzuimde in te grijpen en tijdig de juiste kaarten te trekken. De onrustige ontmoeting explodeerde na zeventig minuten, na de rode kaart voor Theo Janssen. De Arnhemse spelmaker haalde flink door op de benen van Cerezo Fung a Wing. De actie vloeide voort uit ergernis over het feit dat RKC de bal niet buiten de lijnen trapte toen Van der Schaaf geblesseerd op de grond lag. Het was niet zo slim van Janssen om bij een 3-1 voorsprong een schorsing op te lopen. Maar zijn irritatie over het onsportieve handelen van RKC was begrijpelijk.

Het voorval maakte nog maar eens duidelijk dat de spelregels in deze schreeuwen om een aanpassing. De beslissing om wel of niet door te voetballen als er een speler gekwetst tegen het gras ligt, zou niet bij de tegenstander maar bij de leidsman moeten liggen. Dat vonden de trainers in Gelredome ook. “De KNVB moet een regel maken”, stelde De Mos, die dit betoog ook al hield na het duel met Feyenoord. “Dan moet de scheidsrechter maar bepalen of een speler daadwerkelijk geblesseerd is of niet.” En RKC’s interim-coach Adrie Bogers: “Ik vond het prima dat mijn ploeg doorspeelde. Het is aan de scheids om het duel te stoppen.” In de consternatie na dit voorval mocht Youssouf Hersi blij zijn dat zijn charge op Patrick van Diemen slechts met geel werd bestraft.

Tussendoor werd er in Gelredome ook nog gevoetbald. Al had Vitesse veel moeite het ultradefensieve RKC kapot te spelen. De Arnhemse ploeg maakte voorin te weinig gebruik van de zijkanten en zocht lange tijd naar structuur en ritme. Na de vroege 0-1 van Jordan Remacle zorgde Danko Lazovic voor een snel antwoord. Hij poortte Dustley Mulder en schoof beheerst de 1-1 langs doelman Rob van Dijk. Weer twee minuten later lobde Mads Junker de thuisploeg fraai naar 2-1. Dat beide aanvallers Lazovic en Junker scoorden, was samen met het opnieuw ijzersterke optreden van rechtsback Paul Verhaegh het grote pluspunt aan Arnhemse zijde. Hoewel RKC via Pius Ikedia en Tim Janssen niet te missen kansen misten en doelman Harald Wapenaar twee wereldsafes moest verrichten, stelde Vitesse terecht de winst veilig. De sterk ingevallen Hersi tikte een voorzet van Junker binnen: 3-1.

Bron: De Gelderlander 11-12-2006
 

Deense pupillen krijgen een pluim

Anders Due en Mads Junker beleven betere tijden bij Vitesse. De Denen speelden tot voor kort in Jong Vitesse, maar zijn basisspelers in het nieuwe 4-4-2 van Aad de Mos. De trainer complimenteerde het duo gisteren na de 3-1 zege op RKC. “Ik ben zeer in mijn nopjes met Due en Junker. Ze lopen voorop”, aldus De Mos, die de overtreding van Theo Janssen op de televisiebeelden mee vond vallen. “Maar zo’n overtreding moet je slimmer en ingetogener maken, zodat je geen rood krijgt.”

Bron: De Gelderlander 11-12-2006
 

Trainer ziet kwartje nu goed vallen

Vitesse-trainer Aad de Mos stelde na de 3-1 zege op RKC dat ‘het kwartje nu een keer goed is gevallen’ voor zijn ploeg. “We hadden voor rust een goede fase, met twee mooie goals”, aldus De Mos. “In de eredivisie kan iedereen van iedereen winnen, afgezien van PSV. In het Nederlandse voetbal beslissen momenten. Ikedia had de kans op 2-2. Tegen Feyenoord en Groningen zaten wij aan de verkeerde kant, terwijl we beter waren. Ik ben blij dat het kwartje nu de goede kant op valt.”

Bron: De Gelderlander 11-12-2006
 

Janssen: ‘Ik moest overtreding maken’

Theo Janssen kreeg gistermiddag in de 70ste minuut van de wedstrijd Vitesse-RKC (3-1) een rode kaart. “Ik moest die overtreding wel maken.” Janssen ‘beschermde’ zijn ploeggenoot Remco van der Schaaf, die met een pijnlijke knie op de grond lag. Op het moment dat RKC-speler Dustley Mulder besloot de bal niet buiten de lijnen te trappen, trok Janssen zijn eigen plan. “Die jongen wilde de bal buiten de lijnen spelen, maar een paar spelers van RKC riepen dat hij dat niet moest doen. Ik vond dat ik het spel dood moest leggen, daarom heb ik een overtreding gemaakt. Ik had niet de bedoeling dat hard te doen, maar misschien heb ik hem wel te hard geraakt”, zei Janssen. “Iedereen kon zien dat Remco daar lag. Ik kan mij best voorstellen dat een spits een keer doorgaat als er iemand aan de andere kant op het veld ligt. Soms gebeurt dat achter je rug, zoals Lazovic laatst bij Feyenoord. In dit geval had iedereen het gezien. Daarom begrijp ik ook niet dat die bal niet gewoon buiten de lijnen werd gespeeld, zoals wij bij hun ook deden.”

Met zijn rode kaart voegde Janssen een nieuw hoofdstukje aan een roerige week waarin Van der Schaaf zijn aanvoerdersband inleverde en Youssouf Hersi aangaf weg te willen. Janssen, de nieuwe eerste aanvoerder: “Ik ga ervan uit dat Van der Schaaf en de trainer de boel hebben uitgesproken. In emotie worden wel vaker dingen geroepen die iets te hard aankomen. En ik hoop dat Hersi alsnog met Vitesse gaat praten. Ik snap dat hij nu duidelijkheid wil, dat zou ik willen als mijn contract afliep. Ik hoop wel dat-ie blijft, hij is van veel waarde voor Vitesse.”

Bron: De Gelderlander 11-12-2006
 

Van der Schaaf zwijgt na excuus
Afgetreden aanvoerder wil ook na herstelgesprek met trainer band niet terug

Of het ooit nog goed komt tussen trainer Aad de Mos van Vitesse en de afgetreden aanvoerder Remco van der Schaaf is ook na een herstelgesprek zeer de vraag. Van der Schaaf sprak zaterdagochtend onder vier ogen met zijn trainer over een akkefietje tijdens de training, waarvan hij de exacte inhoud niet wil bekendmaken. De Mos deed het eerder af met een ‘verschil van mening die ontaardde in een woordenwisseling’.

Van der Schaaf nam de kwestie zo hoog dat hij zijn aanvoerdersband inleverde. “Het is goed dat er een gesprek is geweest”, erkende Van der Schaaf. “Dat was van beide kanten noodzakelijk. Op de inhoud wil ik niet ingaan, dat hoeft niet naar buiten. De trainer heeft mij zijn excuses aangeboden en daarmee is voorlopig de kous af.” Maar de affaire is klaarblijkelijk niet uit de wereld. Van der Schaaf blijft bij zijn besluit de aanvoerdersband niet meer te dragen onder De Mos. “Natuurlijk is er wat gebeurd, ik lever die band niet zo maar in. Nee, ik wil ook na dit gesprek geen aanvoerder meer zijn”, aldus de 27-jarige middenvelder, die niet wilde spreken van een onherstelbare breuk met de trainer.

Op de vraag of er een toekomst is voor hem als De Mos zijn contract verlengt, ging Van der Schaaf niet in. “De trainer heeft gezegd dat hij fout zat, verder wil ik niets meer kwijt”, aldus de speler, die gistermiddag in het gewonnen thuisduel tegen RKC (3-1) al na negen minuten ontsnapte aan een rode kaart nadat hij RKC-middenvelder Ivan Vicelich vol in het gezicht raakte met zijn elleboog. Van der Schaaf ontkent boze opzet. “Ik was wel bang rood te krijgen, want ik raakte hem behoorlijk, maar het was geen opzet. Dat soort dingen doe ik niet. Ik zag dat ik het duel ging verliezen en wilde met mijn hand op zijn schouder proberen te voorkomen dat hij het duel won. Daarbij raakte ik hem”, aldus Van der Schaaf, die ontkent dat frustraties over zijn aanvaring met de trainer een rol spelen bij zijn spel. “Mijn verhouding met de trainer heeft geen invloed op de manier waarop ik speel. Dat ik tegen PSV beter speelde, heeft er niks mee te maken.” Van der Schaaf was na zijn aanslag op Vicelich aangeschoten wild. “Dat kan ik mij ook wel voorstellen en een scheidsrechter helpt dan ook niet meer mee”, wist de speler die ondanks het matige spel nooit twijfelde aan de goede afloop. “Het was niet goed, maar we hebben wel drie punten. Dat is beter dan drie keer goed spelen en geen punten hebben.”

Bron: De Gelderlander 11-12-2006
 

De Mos biedt ‘Schaaf’ excuses aan

Vitesse-trainer Aad de Mos heeft zijn excuses aangeboden aan Remco van der Schaaf, voor een woordenwisseling tijdens de training. “Vanuit je emoties zeg je als trainer wel eens iets wat voor de ander niet prettig is”, aldus De Mos. “Ik ben er niet te groot of te klein voor om dan mijn excuses aan te bieden. Wat mij betreft is de zaak uit de wereld. Ik verwacht dat dat voor hem ook zo is. Het belang van Vitesse staat voorop. We moeten alle krachten bundelen om bij de eerste negen te komen.”

Bron: De Gelderlander 11-12-2006
 

Belangrijke zege voor matig Vitesse

Vitesse heeft zondag een belangrijke zege geboekt door thuis met 3-1 te winnen van het laaggeklasseerde RKC Waalwijk. Theo Janssen haalde het eind van het duel niet, hij kreeg rood.

Het eerste kwartier was niet om aan te zien, daarna ontbrandde het duel. RKC benutte meteen zijn eerste echte kans. Reuser bediende Remacle, die troefde Paul Verhaegh en scoorde de 0-1.

Iets meer dan vijf minuten later stond Vitesse alweer voor. Danko Lazovic maakte een individuele actie vanaf links en tekende zijn tiende goal aan. Daarna maakte Mads Junker zijn eerste dit seizoen met een subtiel lobje.

Na de rust was het spel van Vitesse van een zeer bedenkelijk niveau. Ikedia en Tim Janssen, open kans van dichtbij, misten goede kansen.

In de 68e minuut gleed invaller Youssouf Hersi een schot van Junker binnen en leek de wedstrijd definitief beslist. Even later speelde aanvoerder Theo Janssen echter voor eigen rechter toen Remco van der Schaaf geblesseerd op het veld lag.

Janssen maakte een forse overtreding en kon meteen vertrekken met rood. Ook met tien man kwam Vitesse niet meer in de problemen tegen RKC. Daarmee heeft Vitesse uitzicht op het linkerrijtje.

Bron: TV Gelderland TxT 10-12-2006
 

Van der Schaaf ‘kreeg wat tikkies’

Vitesse-middenvelder Remco van der Schaaf was tegen RKC bij veel incidenten betrokken. “Begon ermee dat ik Vicelic in zijn gezicht raakte, wat ik niet expres doe.”

“Toen waren ze boos en krijg ik een paar tikkies.” Zoals in de 70e minuut: “Hij kwam er onbesuisd in, dus ik denk ‘ik ga erbij liggen’. Konden we de zaak organiseren”, vertelt Van der Schaaf. “Ik hoorde geschreeuw en toen hoorde ik van de fysio dat Theo rood had.”

De ex-aanvoerder praatte onlangs met De Mos over hun aanvaring. “Ik heb een gesprek gehad met De Mos.Daarmee klaar. Nee, ik word geen aanvoerder meer.”

Bron: TV Gelderland TxT 10-12-2006
 

De Mos wil spelregelwijziging

Trainer Aad de Mos van Vitesse riep na afloop van de gewonnen competitieduel tegen RKC Waalwijk (3-1) de KNVB op een spelregelwijziging door te voeren. “Als een speler van een van de teams geblesseerd op de grond ligt, moet de scheidsrechter naar mijn mening voortaan direct het spel stoppen. Te vaak blijkt dat spelers van de tegenstander de bal niet uit vrije wil buiten de lijnen trappen om een blessurebehandeling mogelijk te maken.”

Het meest recente voorbeeld was zichtbaar in de tweede helft van Vitesse – RKC. Terwijl middenvelder Remco van der Schaaf geblesseerd op de grond lag, voetbalden de spelers van RKC gewoon verder. Om een blessurebehandeling mogelijk te maken, deelde Theo Janssen een harde schop uit aan Cerezo Fung a Wing. Janssen kreeg rood van scheidsrechter Peter van Dongen.

Bron: Telegraaf 10-12-2006
 

Janssen: scheids had moeten fluiten

Vitesse-aanvoerder Theo Janssen kreeg bij een 3-1 voorsprong tegen RKC rood voor een overtreding op Cerezo Fung a Wing. “Wat ik deed? Ik maakte een overtreding. Punt.”

Janssen haalde de RKC’er neer toen Remco van der Schaaf geblesseerd op het veld lag. “Die jongen moet de bal uit spelen. Dat doet ie niet, omdat Fuchs zegt ‘doorspelen’. Dat kon ik niet hebben. Dus maak ik die overtreding om het spel stil te leggen.”

“Ik vind dat de scheids dat had moeten doen.En misschien lijkt die overtreding heel erg, maar als je de beelden ziet, valt het wel mee, denk ik.”

Vitesse trainer Aad de Mos was niet zo te spreken over de actie van zijn aanvoerder: “Ik denk dat het er erger uitziet dan het is, maar het is natuurlijk niet verstandig.”

“Misschien had het beter geweest dat hij een overtreding maakt, waarbij hij maximaal geel kan krijgen. Want je moet er niet aan denken dat je nog twee goals binnenkrijgt”, stelt De Mos.

De oefenmeester was redelijk tevreden over zijn ploeg. “In fases speelden we heel goed. Toen creerden we veel kansen, speelden goed snel voetbal. Maar dat is ook een beetje inherent aan het nieuwe systeem”, vindt De Mos.

Bron: TV Gelderland TxT 10-12-2006
 

Vitesse sluit slechte reeks af

Vitesse heeft zondag een einde gemaakte aan een slechte reeks resultaten. Na drie achtereenvolgende nederlagen waren de Arnhemmers in eigen stadion met 3-1 te sterk voor RKC. De Waalwijkers wisten dit seizoen nog geen enkele uitwedstrijd te winnen. Vitesse beëindigde het duel met tien man na een rode kaart voor Theo Janssen.

Voor interim-trainer Adrie Bogers was het zijn eerste nederlaag als hoofdcoach bij RKC. Hij debuteerde een week eerder in Waalwijk met een overwinning (2-1) op Sparta.

Ook tegen Vitesse begon RKC uitstekend. Op aangeven van Martijn Reuser maakte Jordan Remacle het openingsdoelpunt. Bij de uitploeg ontbrak Hans van de Haar. Hij was door Bogers disciplinair geschorst, omdat hij zich eerder in de week verzuimde te melden bij de clubarts. Vitesse stelde dankzij de twee spitsen snel orde op zaken. In de 22e minuut maakte Danko Lazovic eerst gelijk. Vrijwel direct daarna zorgde de Deen Mads Junker voor de voorsprong. Met een mooie lob passeerde hij doelman Rob van Dijk.

Na de rust was het duel veel minder aantrekkelijk. Vitesse raakte het overwicht kwijt. RKC kreeg via Pius Ikedia en Tim Janssen grote kansen op de gelijkmaker. In de counter besliste invaller Youssouf Hersi de wedstrijd definitief: 3-1. In de slotfase ontspoorde het toch al onvriendelijke duel volledig. Theo Janssen deelde Cerezo Fung a Wing een doodschop uit, omdat hij weigerde de bal buiten de lijnen te trappen voor een blessurebehandeling. Janssen kreeg rood. Hersi ontsnapte daarna aan dezelfde straf voor een vergelijkbare overtreding.

Bron: ANP 10-12-2006
 

Vitesse ook met tien man te sterk voor RKC

RKC Waalwijk heeft moeite met scoren en daarom was in een onvriendelijk duel een korte opleving van Vitesse genoeg voor de drie punten (3-1). Een gebrekkige productie is een van de oorzaken voor het teleurstellende seizoen van RKC. De treffer van Jordan Remacle na achttien minuten in het Gelredome werd dan ook bejubeld als een bevrijding.

Maar zes minuten later zag het allemaal een stuk minder mooi uit voor RKC. Danko Lazovic en Mads Junker gaven namens Vitesse kort na elkaar een fraai staaltje afwerken weg. Daarmee was ook de basis gelegd voor een Arnhemse overwinning.

Want wat RKC ook probeerde, de mooiste kansen bleven onbenut. Onder meer Pius Ikedia en invaller Tim Janssen faalden voor Vitesse-doelman Harald Wapenaar. Aan de andere kant deed Youssouf Hersi wat RKC had nagelaten. De invaller tekende op aangeven van Junker voor de 3-1.

Vitesse eindigde het duel met tien man. Theo Janssen kreeg rood voor een onbesuisde schop aan het adres van Cerezo Fung a Wing, die tot boosheid van de Vitesse-aanvoerder de bal niet wilde uittrappen voor een blessurebehandeling van Remco van der Schaaf.

Het was in de eerste helft al onvriendelijk geweest op het veld. Ivan Vicelich was het voornaamste slachtoffer, want de RKC-middenvelder moest nog voor rust naar de kant met een hoofdwond. Een elleboog van Van der Schaaf overleefde hij nog, maar na een actie van SĂ©bastien Sansoni was het gedaan met de Nieuw-Zeelander.

Bron: VI.nl 10-12-2006
 

In memoriam Arie Veenstra

Op woensdag 6 december overleed Arie Veenstra (54). Arie Veenstra was binnen alle lagen van de club zeer bekend en geliefd. Arie stond bekend als de supporter die met zijn humor en liefde voor Vitesse streed voor het voortbestaan van de club toen deze acuut werd bedreigd. Zo las hij tijdens de beruchte raadsvergadering in 2003 een emotionele brief voor en onderhield hij met burgemeester Krikke een innige correspondentie over het belang van het voortbestaan van de club voor de stad Arnhem.

Arie was Vitesse-supporter in de ware zin van het woord. For better en for worse. Hij bleef altijd achter de club staan. Geen kwaad woord wilde hij horen over zijn club. Zijn positieve levensinstelling bracht hij mee naar het stadion, waar hij een enorme bijdrage heeft geleverd aan het verbeteren van de sfeer. Vroeger in Monnikenhuize, en sinds de opening in 1998, in Gelredome. Ook bij uitwedstrijden was Arie altijd van de partij. Het laatste jaar was Arie vanwege zijn ziekte lang niet altijd in staat de wedstrijden van zijn club bij te wonen. Dat viel hem heel zwaar. Desondanks zorgde hij ervoor dat hij van alles op de hoogte bleef. Het “hoe gaat het met mijn club?” was een veelgehoorde vraag uit zijn mond. Een speciaal woord van dank gaat dan ook uit van de afdeling communicatie, waarvoor Arie een zeer gewaardeerd klankbord was.

Eind vorig seizoen opende Arie de Wall of Fame in het tijdelijke Supportershome Monnikenhuize. Ook heeft Arie sinds de oprichting deel uitgemaakt van het klantenpanel van Vitesse, waarin hij als vertegenwoordiger namens de supporters de club en haar achterban dichter bij elkaar heeft gebracht. Zijn nooit aflatende support voor de geelzwarten is een voorbeeld voor ons allemaal. Wij wensen Arie’s vrouw Jet, familie en vrienden sterkte voor de komende tijd.

Directie, bestuur, medewerkers, spelers en supportersvereniging Vitesse.

08-12-2006
 

Vitesse ongewijzigd voor duel RKC

Vitesse-trainer Aad de Mos begint morgen aan het thuisduel met RKC met het elftal dat afgelopen zaterdag ook startte tegen PSV (0-1). “Ik kijk uit naar de wedstrijd tegen RKC en hoop dat we de lijn van de partij tegen PSV doortrekken met een overwinning”, aldus De Mos, die alleen de langdurig afwezigen Gill Swerts en Michael Jansen mist. “Ik denk dat veel ploegen snakken naar de winterstop. Wij zijn fit en fris. Ik ben blij dat we deze maand nog zoveel wedstrijden spelen.”

Bron: De Gelderlander 09-12-2006
 

De Mos praat met Van der Schaaf

Vitesse-trainer Aad de Mos en Remco van der Schaaf zitten vanochtend met elkaar om de tafel. Reden van het treffen is de affaire over de aanvoerdersband. Van der Schaaf vertelde zijn trainer een week geleden dat hij niet langer aanvoerder van de Arnhemse eredivisionist wilde zijn. “Morgen (vandaag, red.) om negen uur heb ik een gesprek met Van der Schaaf”, zei De Mos gisteren tijdens het wekelijkse perspraatje. “Het doel is de wrijving die er zou zijn in zijn hoofd, niet in mijn hoofd, in alle nederigheid te laten kanaliseren. Indien er nog irritaties zouden zijn, wil ik die wegnemen.”

De Mos repte van nederigheid, niet meteen een uitspraak die je verwacht van de flamboyante oefenmeester. “Dat zeg ik bewust”, expliceerde De Mos. “Ik heb geleerd dat de spelersgroep belangrijker is dan de trainers. En de club staat daar nog weer boven. Vitesse is het allerbelangrijkste. Als iedereen dat voor ogen houdt, komt het altijd goed.”

Gisteren deed De Mos zijn verhaal over dat wat er is voorgevallen tussen Van der Schaaf en de trainer waardoor de speler de aanvoerdersband plotseling ter beschikking stelde. “Onlangs speelden we tijdens de training de partijvorm elf tegen elf”, aldus de hoofdtrainer. “Toen kregen we een meningsverschil in de coaching. Dat ontaardde in een woordenwisseling van beide kanten. De speler heeft toen aangegeven dat hij de band niet meer wilde dragen.”

De Mos maakte Theo Janssen vervolgens aanvoerder van Vitesse, aangezien de spelersgroep eerder (in deze volgorde) Van der Schaaf, Janssen, Ruud Knol en Harald Wapenaar had gekozen. “Ik vind dat Van der Schaaf het professioneel heeft opgepakt, want tegen PSV speelde hij misschien wel zijn beste wedstrijd dit seizoen”, aldus De Mos.

Bron: De Gelderlander 09-12-2006
 

Youssouf Hersi: ‘Het is zeker dat ik vertrek’

Hij zegt: “Het is honderd procent zeker dat ik weg ga. Ze hoeven niet meer naar me toe te komen. Ze moeten geen spelletje spelen. Ik houd niet van leugens.” Youssouf Hersi is niet kwaad op de beleidsbepalers bij Vitesse, zo stelt de 24-jarige voetballer, maar zijn reactie op de afgebroken onderhandelingen over een nieuw contract laten niets aan onduidelijkheid over. “Ik heb me er nu bij neergelegd dat ik vertrek”, verklaart Hersi. “Het heeft geen zin om over drie maanden nog eens te praten. Dan is het seizoen al bijna afgelopen. Het was nu of nooit.”

Welke verklaring de aanvallende middenvelder van de Arnhemse clubleiding heeft gekregen? “Geen enkele. Ik heb helemaal niets gehoord. Ik heb hier tweeeenhalf jaar gespeeld. Vorig seizoen was ik speler van het jaar. Ik vraag me af wat er is misgegaan.” Technisch manager Jan Streuer zei gisteren dat Vitesse wilde wachten tot bekend is welk systeem het elftal in de toekomst zal gaan spelen. Trainer Aad de Mos schakelde vorige week immers over van 4-2-3-1 naar 4-4-2. “Dat is de grootste onzin die er is”, vindt Hersi. “Vorig jaar heb ik in de laatste zes wedstrijden mijn meeste doelpunten gescoord, toen speelden we 4-4-2. Daarover ga ik niet in discussie. Met geld heeft het ook niets te maken. Wij hebben ons bod flink verlaagd, want ik vind het leuk hier. We hebben een leuke trainer, ik vind Vitesse een mooie club en wilde graag blijven.”

“Ze moeten geen spelletje spelen”, vervolgt Hersi. “Als ze zeggen ‘Yous, je moet vertrekken omdat we een andere speler willen’, dan is dat geen probleem. Maar ze moeten geen lulverhaal ophangen. Toen we bijna akkoord waren, haakte Vitesse af. Dan denk ik: blijkbaar willen ze iemand anders op mijn plaats hebben. Dat gevoel heb ik: dat ik weg moet zodat ze een ander kunnen halen.”

Rest de vraag wanneer Hersi zal vertrekken bij de club uit Arnhem. Er zijn twee opties: in de winter (tegen een gelimiteerde en in het contract vaststaande transfersom) of (transfervrij) in de zomer. “Dat weet ik niet. We wachten tot de winterstop, dan hebben we twee weken de tijd om te kijken wat we gaan doen”, aldus de speler.

Vitesse-trainer Aad de Mos was gisteren aanvankelijk nog niet op de hoogte van het definitieve ‘nee’ van Hersi. “Er wordt tijdens het trainingskamp op Malta bekend gemaakt wat er gebeurt met spelers van wie het contract afloopt”, sprak De Mos. En, geconfronteerd met de uitspraak van Hersi dat de speler zeker uit Arnhem vertrekt: “Hij wil niet meer. Dat is zijn goed recht. Dat geeft ons de mogelijkheid om een adequate vervanger te zoeken. Soms kan veelzijdigheid een speler parten spelen, dat is bij Hersi het geval”, zo expliceerde de Haagse oefenmeester. “Hij is van alles wat, kan op meerdere posities spelen. Ik houd van vaste spelers voor een positie. Bovendien heb je te maken met de ontwikkeling van andere, jonge spelers. Die concurrentie is goed, daardoor zijn spelers hongerig.”

Bron: De Gelderlander 09-12-2006
 

Youssouf Hersi gaat weg bij Vitesse

Youssouf Hersi vertrekt bij Vitesse. De aanvallende middenvelder heeft zijn conclusies getrokken, nadat de Arnhemse club de onderhandelingen over een nieuw contract had stopgezet. Hersi (24) is aan zijn derde en laatste contractjaar bezig en kan in de zomer transfervrij vertrekken. Bovendien heeft hij een gelimiteerde transfersom in zijn contract staan, voor welk bedrag hij in de komende winterstop van club kan wisselen. Hersi speelde eerder voor Ajax, NAC, NEC en Heerenveen.

Bron: De Gelderlander 09-12-2006
 

‘Clubs moeten open kaart spelen’

Maandag staat de nieuwe structuur van Feyenoord op de agenda van de aandeelhouders. Als het slecht gaat met een club, wordt er kritisch naar de structuur gekeken. “Sponsors eisen meer openheid.”

Erik van der Walle

FC Utrecht, Vitesse en en ook Ajax kunnen er over meepraten. Herstructureringen bij voetbalclubs gebeuren meestal niet uit vrije wil. Een stevige financiĂ«le crisis, al dan niet gecombineerd met de nodige sportieve problemen, maken de geesten binnen de club pas rijp. “De voetbalwereld is inderdaad van nature conservatief”, zegt Ruud Koning, hoogleraar sporteconomie aan de Universiteit van Groningen, “en dat heeft ook wel zijn charme. Eerst zijn de voetballers professioneel geworden, toen het kader zoals directeuren en verkooporganisaties. Als laatste wordt de structuur van de organisatie professioneel.”

Professionalisering betekent in de regel dat de club een bedrijfsmatige structuur krijgt, met een directie, raad van commissarissen en veelal een stichting die ‘het erfgoed en het eigendom’ moet bewaken. Ook de Commissie Kerkum voorziet met haar voorstel over het ‘nieuwe’ Feyenoord in zo’n bedrijfsmatige opzet.

“Groot verschil met het bedrijfsleven is natuurlijk dat de druk van buitenaf minder is”, zegt Koning. Geen notering op de beurs (behalve Ajax), geen gevaar voor overnames en nauwelijks aandacht voor een mogelijk achterhaalde structuur zolang de sportieve prestaties op peil blijven.

Dat ligt anders tijdens een crisis. “Bij de redding van FC Utrecht heeft de gemeente, in ruil voor steun, zonder twijfel eisen gesteld aan de nieuwe organisatievorm”, aldus Koning. En dus publiceert FC Utrecht sinds twee jaar een keurig jaarverslag waaruit na het afgelopen seizoen bleek dat een winst is geboekt van 3.641 euro.

Bij professionalisering hoort die transparantie, vindt directeur Paul van der Kraan van Vitesse dat eveneens de jaarcijfers publiceert. Ook bij de presentatie van de nieuwe structuur bij Feyenoord afgelopen maandag stond nieuwe openheid centraal. “Het is een taak van voetbalclubs om duidelijkheid te schaffen voor de achterban”, zegt directeur Van der Kraan. Vitesse club maakte, na de affaire rond ex-voorzitter Karel Aalbers, een fikse reorganisatie door. “Je imago als club is mede een gevolg van de transparantie die je betracht.”

Maar clubs willen van nature toch liever helemaal geen openheid van zaken geven? Over hun financiĂ«le reserves, hun besluitvorming, hun banden met geldschieters. Feyenoord bijvoorbeeld – een naamloze vennootschap – deponeerde weliswaar zijn jaarcijfers bij de Kamer van Koophandel, maar wilde er liefst geen publiciteit over.

Veel clubs zijn inderdaad niet geneigd om open kaart te spelen, zo stelt Koning. “Maar sponsors eisen die openheid wel en dus zullen clubs wel moeten. Dat heeft ook zijn nadelen, want voetbalclubs willen liever niet in de krant hebben dat er nog 20 miljoen euro op de plank ligt voor nieuwe spelers. Dan gaat direct de prijs omhoog als die club belangstelling toont voor een voetballer.” Niet voor niets klaagt het rijke, beursgenoteerde – en dus transparante – Ajax wel eens over een ‘naampremie’ van 20 procent.

Ook richting de fans neemt de openheid toe. In navolging van onder meer FC Utrecht en NAC krijgen de supporters een vertegenwoordiger in de top. Bij Feyenoord wordt dat volgens het advies van de Commissie Kerkum iemand uit Sportclub Feyenoord. “Een uitstekend initiatief”, vindt Koning. “Zo geef je ook de afnemers van het product een stem. Wellicht kan je dan ook duidelijk maken dat een dubbeltje maar Ă©Ă©n keer kan worden uitgegeven.”

Vertegenwoordiging van de supporters in de raad van commissarissen gaat Van der Kraan een stap te ver. “Op zich vind ik het goed om de supporter te betrekken, maar het risico bestaat wel dat vertrouwelijke gegevens uitlekken. De druk op zo’n vertegenwoordiger om iets te vertellen kan namelijk erg groot worden als de prestaties tegenvallen.”

En prestaties bepalen veel. Bij het uitstekend draaiende PSV zijn de discussies over de organisatie verstomd. Dat sommige commissarissen – via spelersfondsen – een persoonlijke belang hebben bij de verkoop van voetballers is op dit moment geen item. “Natuurlijk beslissen de prestaties op het veld een heleboel, maar wij hebben die duidelijkheid direct willen scheppen. Bij Vitesse hebben directie en commissarissen geen eigen financiĂ«le belangen in de club”, zegt Van der Kraan. Maar ook bij Vitesse wordt niet alles in de openbaarheid gegooid. Zo kent de club een aparte, commanditaire vennootschap die het binnenhalen van een speler mogelijk heeft gemaakt. Om welke speler en welke financiers het gaat, valt uit het jaarverslag niet op te maken. “Die aparte constructie is er gekomen omdat de achttien bedrijven die het spelersfonds hebben opgezet, niet unaniem waren over de vraag of die speler moest worden aangetrokken.”

Koning vindt het niet vreemd dat sommige geldstromen niet openbaar worden. “Ik vind wel dat ten minste de aandeelhouders van een club bekend moeten zijn, maar ik kan me voorstellen dat je als geldschieter niet in de publiciteit wil. Stel iemand financiert Excelsior. Als dat bekend wordt staat volgende week Feyenoord voor de deur. Ook Rotterdam.”

Bron: NRC Handelsblad 09-12-2006
 

Hersi: het is over bij Vitesse
‘Ik hou niet van leugens’

Youssouf Hersi vertrekt in de winterstop of na dit seizoen bij Vitesse. De aanvallende middenvelder wil niet meer praten met de leiding van de Arnhemse club. “We zaten dichtbij elkaar, maar opeens haakten zij af”, verklaart Hersi. “Het is nu over. Ik ga niet meer praten, dat is voor honderd procent zeker. En zij hoeven ook niet meer naar mij toe te komen. Ik hou niet van leugens.” Met de verklaring dat hij niet in de tactiek zou passen, kan Hersi niets. “Ik heb eind vorig seizoen en vroeger bij NEC prima gespeeld en veel gescoord in 4-4-2, dus dat is echt onzin.”

Hersi moet nu op zoek naar een andere club. “De laatste maanden heb ik dus voor niks met Vitesse gesproken en ook andere clubs afgehouden. Daar heb ik nu spijt van, want praten was zinloos.” Tegen de club Vitesse heeft Hersi niks. “Ik vind het hier fantastisch. Ik had echt graag willen blijven, maar ja.”

Trainer Aad de Mos legt zich neer bij een vertrek van Hersi. “Als hij dat zo zegt, dan denk ik dat er geen toekomst is. We wilden op Malta met hem gaan praten. Ik denk niet dat ik de ware Hersi dit jaar al heb gezien, hij kan inderdaad op meerdere posities spelen. Dat kan ook in iemands nadeel werken.”

Bron: Omroep Gelderland 08-12-2006
 

Gesprek tussen De Mos en Van der Schaaf

Vitesse-trainer Aad de Mos gaat een gesprek aan met Remco van der Schaaf, die na een woordenwisseling zijn aanvoerdersband inleverde. “In de coaching op de training bij een partij elf-tegen-elf hadden we een meningsverschil en dat ontaardde in een woordenwisseling. Hij gaf te kennen dat hij aanvoerdersband niet meer wilde dragen. Ik heb daar respect voor en ik heb Theo de band laten dragen. Van der Schaaf reageerde als een prof en tegen PSV speelde hij zijn beste wedstrijd.” Er komt nu een gesprek. “Dat ga ik in alle nederigheid in, de irritaties in zijn bovenkamer wil ik wegnemen.”

Bron: Omroep Gelderland 08-12-2006
 

De Mos blij met onrust bij Vitesse

Het is onrustig bij Vitesse en dat bevalt trainer Aad de Mos wel. “Ik ben er blij mee. Ik had eerst het idee dat het hier kunstmatig aan het worden was. Alsof de hand van De Mos een soort leidraad was. Ik vind dat er altijd een natuurlijke beweging blijven in de club. Dan ontstaan zaken als Van der Schaaf en Hersi, omdat spelers nu langzamerhand anders worden behandeld.” De gelouterde trainer noemt de komende periode zeer bealngrijk. “Nu gaat het aan-en verkoopbeleid spelen. Iedere club neemt nu een positie in voor de transferwindow. Ik blijf erbij dat wij daar ook aan mee gaan doen.”

Bron: Omroep Gelderland 08-12-2006
 

Geen wijzigingen in basis Vitesse

Vitesse speelt zondag thuis tegen RKC Waalwijk waarschijnlijk met dezelfde basiself als tegen PSV. Dit houdt in dat Anders Due de van een blessure terugkerende Purrel Frankel uit de basis houdt. Theo Janssen is aanvoerder, nadat Remco van der Schaaf deze week de band inleverde. De Arnhemmers verloren de laatste drie wedstrijden. De editie van vorig seizoen kan als inspiratiebron dienen: Vitesse speelde toen haar beste wedstrijd en won met 4-2.

Opstelling:

Wapenaar;
Verhaegh, Sprockel, Sansoni, Due;
Kaya, Van der Schaaf, Pryor, Janssen;
Lazovic,Junker.

Bron: Omroep Gelderland 08-12-2006
 

Voetbalwet is een middel, maar geen wondermiddel

De clubs en de KNVB hebben hun zin: een voetbalwet. Maar de strijd tegen de hooligans is daarmee niet gewonnen. Zevenhonderd bekende en onbekende Nederlanders bleken het deze week eens te zijn met de volgende stelling: ‘Vóór Feyenoord. Tegen geweld. A.u.b. een voetbalwet’. Een advertentie met die tekst stond woensdag in het AD. De Feyenoord-fans Wouter Bos en Jan Marijnissen behoorden tot de ondertekenaars. Ook zij deden een dringend beroep op het kabinet om een wet aan te nemen waarmee hooligans effectiever zouden kunnen worden bestreden.

Al jarenlang wordt de zogeheten voetbalwet als het beste wapen beschouwd om een einde te maken aan de uitwassen in en rondom de stadions. ‘Voetbalwet’ is een toverspreuk geworden, een manier om voor eens en voor altijd een einde te maken aan het geweld. Voetbalbestuurders verwijten politici al jarenlang dat ze de sport in de kou laten staan door hun weigering zich achter de speciale wet te scharen. Het verweer van de politiek is steevast hetzelfde: de huidige wetten bieden voldoende mogelijkheden om hooligans aan te pakken.

Dat is ook het standpunt van minister Remkes van Binnenlandse Zaken. Deze week echter zegde hij toe dat hij zich graag door de KNVB wil laten overtuigen van de noodzaak van een voetbalwet. Van onwil van de politiek is nooit sprake geweest, verklaarde oud-staatssecretaris van VWS Vliegenthart de afgelopen dagen in diverse media. Ze is een autoriteit op dit gebied. Vliegenthart is de voorzitter van het auditteam dat het aan voetbal gerelateerde geweld onderzoekt.

Volgens haar worden de huidige wetten slecht toegepast. Rechters maken te weinig gebruik van de mogelijkheid om strafrechtelijke stadionverboden op te leggen. Bovendien, zo zei Vliegenthart in Trouw, is de bewijsvoering vaak ontoereikend. Clubs staren zich blind op een voetbalwet, aldus Vliegenthart. Dat is ontegenzeglijk waar, maar haar stem wordt nauwelijks gehoord. Zonder voetbalwet is het voetbal ten dode opgeschreven, lieten oud-spelers van Feyenoord zondag in De Kuip zelfs weten, in een reactie op de rellen die aanhangers van hun club ontketenden in Nancy.

De KNVB gebruikte de voorzet die in Frankrijk werd gegeven om maar weer eens te pleiten voor het vermeende wondermiddel. Dat kan directeur Henk Kesler wel worden toevertrouwd. Kesler probeert al jarenlang – en aanvankelijk zonder resultaat – politici en vooral ministers en staatssecretarissen ervan te overtuigen dat het voetbal snakt naar een voetbalwet. Vanaf 2000 was de toenmalige Ajax-voorzitter Michael van Praag een felle pleitbezorger. Hij was bij Ajax belast met supporterszaken en hield zich als bestuurslid van de KNVB bezig met veiligheidszaken en publieksbeleid.

Van Praag stak zijn onvrede over de volgens hem slappe houding van politici nooit onder stoelen of banken. Kesler nam de lobby voortvarend van hem over. Deze week vond een doorbraak plaats, nadat bleek dat door de Kamerleden Spekman (PvdA) en Zijlstra (VVD) wordt gewerkt aan een initiatiefwetsvoorstel. Voor het eerst is een Kamermeerderheid voor een voetbalwet. Cruciaal zijn, volgens de voorstanders, strafrechtelijke stadionverboden. Door een stadionverbod te koppelen aan een meldingsplicht, zouden (geregistreerde) hooligans tijdens wedstrijden niet meer in staat zijn rellen te ontketenen.

Vooral in Engeland, de bakermat van het supportersgeweld, zijn goede ervaringen opgedaan met een speciale wet die in 2000 is aangenomen. Sinds 1999 wordt in België een voetbalwet toegepast. In beide landen is het een succesvol wapen geworden in de strijd tegen de hooligans. Desondanks veroorzaken in Engeland en België supporters nog steeds wekelijks overlast. De KNVB en de clubbestuurders moeten daarom niet de illusie hebben dat een voetbalwet aan alle problemen een einde maakt.

Paul Onkenhout

Bron: De Volkskrant 08-12-2006
 

RKC heeft sinds 1992 niet meer gewonnen
Van de velden – Vitesse

Vitesse heeft thuis in zeventien eerdere wedstrijden slechts één keer verloren van RKC. Dat was in 1992. De Arnhemmers wonnen acht maal en speelden evenzoveel keer gelijk. In de selectie van trainer Aad de Mos staan de verdedigers Purrel FrÀnkel en Ruud Knol beiden met vier gele kaarten op scherp.

Bron: AD 08-12-2006
 

Vitesse traint vrijdag om 10.00 uur

De selectie van Vitesse traint vrijdag 8 december al om 10.00 uur in plaats van 10.30 uur op de trainingsvelden van sportcomplex Papendal.

Bron: Vitesse.nl 07-12-2006
 

Activiteiten in het supportershome Monnikenhuize

Hollandse gezelligheid in supportershome Monnikenhuize.

Na afloop van de wedstrijd tegen RKC zal er in het supportershome Monnikenhuize live muziek en een DJ te horen te zijn. Het thema is Nederlandstalig. Er zijn twee zangers die hits van onder andere Frans Bauer, Jannes en André Hazes ten gehore zullen brengen. Tussen deze acts door zal een DJ Nederlandse muziek draaien en is er, zoals gebruikelijk, het interview met de Man of the match.

Zondag 24 december, de thuiswedstrijd tegen Ajax, zal DJ MARCUS hardtrance en techno muziek draaien in ons supportershome. Voor afwisseling zorgt onze huis-dj Stef. DJ Marcus zal zowel voor als na de wedstrijd draaien. DJ Marcus is op de voetbalvelden een graag geziene gast, hij draaide regelmatig op diverse fantoernooien zowel in Nederland als Duitsland met veel succes !

Kerstbingo

Op Vrijdag 15 december 2006 vindt de traditionele kerstbingo plaats in het supportershome Monnikenhuize. De zaal gaat in 19:30 uur open en de kerstbingo start op 20:00 uur.

Nieuwjaarsreceptie en 15 jarig bestaan SV Vitesse

Op vrijdag 5 januari 2007 opent het supportershome Monnikenhuize de deuren voor de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. De nieuwjaarsreceptie wordt gecombineerd met het 15 jarig bestaan van de supportersvereniging. De deuren van het supportershome openen op 19.30 uur.

December 2006
 

Van de velden – Vitesse

In het weekeinde van 16 en 17 december staat Vitesse met een stand op de traditionele Xmas Fair in het centrum van Arnhem. Op de markt kunnen tal van Vitesse-artikelen worden aangeschaft. Tevens bestaat de mogelijkheid voor bezoekers om een halve seizoenkaart te bestellen voor de tweede helft van de competitie.

Bron: AD 07-12-2006
 

‘De Mos had nooit met mij gewerkt. Toch moest ik weg.’
Knopper wil eerherstel

Richard Knopper kwam met hoge verwachtingen naar ADO Den Haag, maar kende tot dus ver louter sportief leed. De Hagenaar over thuiskomen bij ADO en de ‘affaire Vitesse’.

Dennis Jansen

Nieuweling Richard Knopper kan de ups en downs van ADO Den Haag nauwelijks verklaren. ,,We hebben genoeg jongens die de strijdbijl tevoorschijn kunnen halen.” Maar net als andere spelers in het elftal is Knopper nog niet trots op zijn eigen prestaties en verloopt de zoektocht naar de grote vorm moeizaam. Uiteraard hielp zijn verstoorde voorbereiding, nog bij Vitesse, ook niet mee. ,,Ik kwam binnen met een achterstand. Aan de andere kant hebben mensen hoge verwachtingen van Richard Knopper. Dat kon ik me goed voorstellen. Daarom was ik zelf ook zo teleurgesteld.”

Bij Vitesse zat Aad de Mos hem afgelopen zomer dwars. ,,Het was een rare gewaarwording toen De Mos na twee weken al zei dat ik niet tot zijn eerste groep zou behoren. De toon was gezet. Ik was laaiend. Je hebt twee jaar iets voor de club betekend, bent aanvoerder geweest, krijg je dĂĄt te horen. ‘Wat is dat voor gekkigheid?’, dacht ik. ,,De Mos had nog nooit met mij gewerkt. Maar als dat zijn visie was dan wilde ik weg, want ik had een aflopend contract en had geen zin om op de bank te zitten of in het tweede te spelen. Tot een bepaalde datum zou ik ’t kunnen laten zien, daarna zou hij bepalen of ik Ă©cht weg kon of niet.”

lees verder...

Bron: AD 07-12-2006
 

Van ruwe diamant tot kroonjuweel
‘Anduele Pryor wordt beter dan RenĂ© Eijkelkamp’

Vanuit het niets verscheen hij in de Vitesse-basis. Anduele Pryor (21), kroonjuweel van trainer Aad de Mos. Lang verdronk hij in de anonimiteit, maar nu lijken de magere jaren voorbij. De stoere Bijlmerboy speelt, scoort en verlengde onlangs zijn contract tot 2010. Pryp kan weer lachen.

Tekst: David de Vries

Anduele Pryor staat bij Vitesse bekend om zijn lach. Maar het afgelopen seizoen was die lach opeens verdwenen. De aanvaller uit Amsterdam Zuid-Oost wist het even niet meer, de vraagtekens verdreven de krachtige uitroeptekens waarmee hij zich jarenlang zo dapper door de Arnhemse jeugdopleiding had gevochten. Zijn zomervakantie in 2005 was lekker geweest – Pryor warmde zich aan de zon in zijn vaderland Suriname – maar de klap bij terugkomst was harder dan ooit. Zowel toenmalig trainer Edward Sturing als technisch manager Jan Streuer had hem vóór zijn reis beloofd dat hij zich in het nieuwe seizoen mocht aansluiten bij de A-selectie. Een droom kwam uit. HiĂ©rvoor had de aanvaller het jarenlang gedaan. Elke ochtend stond hij om zes uur op en verruilde hij drie jaar lang de moederlijke rijst voor de Nederlands aardappelen in het Papendal-internaat. Eindelijk was het doel bereikt, tĂłt een tik in zijn gezicht de lach deed verdwijnen. Pryor: ‘Ze zeiden “Sorry Anduele, de selectie is vol. Je hoeft je niet meer bij het eerste te melden”.’

lees verder...

Bron: VI 06-12-2006
 

Civard Sprockel: ‘Het is schrikken dat ik nu al zo belangrijk ben’

Met zestien punten uit vijftien wedstrijden is Vitesse tot nu toe een van de teleurstellingen in de Eredivisie. Al was het spel afgelopen zaterdag tegen koploper PSV uitstekend, de Arnhemmers zijn zoekende en snakken naar een overwinning. Een van de positieve uitzonderingen is Civard Sprockel (23), die zich uit het niets tot basiskracht heeft ontpopt.

Je speelt tegen PSV, bent in fases beter, maar staat uiteindelijk wel met lege handen: 0-1. Welk gevoel overheerst?

Civard Sprockel: ‘Dat er veel meer in had gezeten. Eerder dit seizoen zijn ploegen volledig overklast door PSV, maar wij speelden uitstekend mee. Grote delen van de wedstrijd konden we domineren, alleen bleven echt grote kansen uit. En ĂĄls we die hadden, dan was daar altijd hun doelman Gomes. Hij was onverslaanbaar, zo eerlijk moet je zijn. In feite is het een eentonig verhaal als je tegen PSV speelt. Hoe goed je ook bent, winnen doe je nooit.’

Trainer Aad de Mos noemde de periode met wedstrijden tegen FC Twente, SC Heerenveen en PSV de week van de waarheid. Resultaat: nul punten.

‘Dat is de harde realiteit, we staan er natuurlijk niet goed voor. Maar ondanks de slechte sportieve resultaten kan ik niet zeggen dat afgelopen week volledig mislukt is. Qua spel heb ik wel degelijk vooruitgang gezien. Tegen PSV speelden we misschien wel onze beste wedstrijd van dit seizoen. In een ander systeem. Misschien moeten we die lijn nu ook wel doortrekken. Naar mijn gevoel hadden we nu zeker op het middenveld wat extra body. Punten blijven tot dusverre in te veel wedstrijden achterwege, maar dat moeten we k nu eindelijk eens van ons afgooien. Het spel is best goed, laten we ons daar maar aan vasthouden.’

Hoe kan het dan dat jullie zo laag staan?

‘Dat is een combinatie van factoren. Je kunt er natuurlijk niet omheen dat we veel wedstrijden met de nodige dosis pech hebben verloren. Vaak ook nog eens in de slotminuten. Hadden we er nu vijf punten bij gehad, dan hadden we gewoon in het linkerrijtje gestaan en dĂĄt is onze doelstelling. En vergeet niet dat we een ploeg hebben waarin veel jonge spelers zijn ingepast. Dit team stond er nog niet, maar is langzaamaan gevormd. Uiteindelijk levert het resultaat op, daar ben ik heilig van overtuigd.’

Jij bent een van de nieuwe jongens, maar je hebt je schijnbaar moeiteloos aangepast.

‘Het klopt dat het erg lekker gaat, dat gevoel heb ik ook. Natuurlijk had ik bij Feyenoord al aan de Eredivisie geroken, maar dit is het echte werk. Vitesse haalde me zonder beloftes te maken, maar ik heb gewoon mijn kans gegrepen. Toen er achterin een gaatje viel, kwam ik in de basis en sindsdien ben ik er eigenlijk de niet meer uit verdwenen. De kritieken zijn positief en dat sterkt me in de overtuiging dat ik goed bezig ben.’

Nadat jij was uitgevallen tegen SC Heerenveen stortte de boel in.

‘Ik ben daar ontzettend van geschrokken. Het is toch een vreemd idee dat je na een aantal wedstrijden al zo belangrijk bent voor de ploeg. Aan de andere kant: het is ook een bevestiging dat ik op de goede weg ben Ă©n dat ik prima meekan op dit niveau. De mensen die twijfels hadden, snoer ik op deze manier toch aardig de mond.’

Tekst: David de Vries

Bron: VI 06-12-2006
 

Hersi slachtoffer beleid De Mos

Youssouf Hersi is bezig aan zijn laatste seizoen voor Vitesse. De aanvallende middenvelder krijgt geen nieuw contract, waardoor hij in feite het eerste slachtoffer is van het hervormingsbeleid van trainer Aad de Mos. De besprekingen over een nieuwe verbintenis tussen Hersi en de club verliepen aanvankelijk voorspoedig en een akkoord was zelfs nabij, totdat de Arnhemse leiding op het laatste moment berichtte dat het wat haar betreft niet langer hoefde. ‘Toch vind ik het te ver gaan om te zeggen dat we rond waren’, aldus technisch manager Jan Streuer. ‘We hebben Youssouf aangegeven in het voorjaar misschien nog een keer rond de tafel te gaan zitten, maar nu niet. Mede door het gewijzigde systeem en de ontwikkeling van andere spelers komt Hersi voorlopig niet in onze plannen voor. En natuurlijk is het zijn goed recht zich op andere clubs te oriĂ«nteren.’ Een mogelijke opvolger van Hersi is Benjamin De Ceulaer, die overbodig is bij Feyenoord. Eerder ontkende Streuer de komst van de Belg, maar met het vertrek van Hersi lijkt er toch plaats voor de buitenspeler.

Bron: VI 06-12-2006
 

Theo Janssen nieuwe aanvoerder van Vitesse

Remco van der Schaaf is niet langer aanvoerder van Vitesse. De middenvelder leverde vorige week zijn band in na een verschil van mening met trainer Aad de Mos. Volgens de coach had dit overigens niets te maken met het feit dat Van der Schaaf de laatste weken regelmatig op de bank van de Arnhemmers moest plaatsnemen. Theo Janssen neemt de rol van Van der Schaaf over. ‘Ik kan er niet wakker van liggen’, aldus De Mos. Aan het begin van het seizoen heb ik de spelers laten temmen wie aanvoerder moest worden. Remco won het toen met een nipt verschil van Theo en Ruud Knol. Janssen is een prima leider in het veld, zelf dacht ik al een tijdje aan hem. Misschien is hij wel een beter verlengstuk van de trainer in het veld.’ Over verdere gevolgen van de botsing met Van der Schaaf denkt De Mos niet na. ‘Tegen PSV speelde hij uitstekend, zĂłnder band. Wellicht neemt deze beslissing wel wat druk bij hem weg.’

Vitesse beslist in de winterstop of het Chinese talent Yu Hai (19) wordt aangetrokken. De linksbuiten was de afgelopen weken op proef in Arnhem, eerst bij de tweede selectie van Bob Kootwijk, vervolgens bij de hoofdmacht van De Mos. Hai maakte indruk, maar het is vooralsnog de vraag of hij haalbaar is voor de Arnhemmers. Vitesse heeft financieel immers nog altijd geen grenzeloze mogelijkheden. ‘Daarom zou het een pure bonus betekenen als we deze speler kunnen halen’, aldus De Mos.

Bron: VI 06-12-2006
 

Uniek moment in voetbalcarriĂšre van Reuser

In de serie ‘Sport in Beeld’ vandaag aandacht voor een bijzonder sinterklaasbezoek. Vitesse-spelers Michel Kreek, Martijn Reuser en Orlando Trustfull (sinterklaas) dolden op 5 december 1997 hun ploeggenoten en de toenmalige Vitesse-trainer Henk ten Cate.

Weken voorbereiding ging er aan de stunt van Vitesse-spelers Michel Kreek, Orlando Trustfull en Martijn Reuser vooraf. Het Vitesse-trio uit Amsterdam was op het idee gekomen op de training voor sinterklaas en zwarte piet te spelen. Voor alle medespelers en trainer Henk ten Cate werden ludieke cadeautjes gekocht.

Martijn Reuser spreekt over een uniek moment in zijn voetbalcarriĂšre. “Het was voor ons de eerste keer dat we voor sinterklaas en zwarte piet speelden. Voor mij persoonlijk was het tevens de laatste keer. We hebben met zijn allen onwijs veel lol gehad.”

Reuser, Trustfull en Kreek belden ’s ochtends op om te zeggen dat ze te laat waren. Reuser: “Die gezichten van die gasten toen we het veld opkwamen. Fantastisch! Voor Orlando werd direct een stoel gehaald, want de sint laat je niet staan.”

John van den Brom kreeg van sinterklaas, vanwege zijn alom bekende startsnelheid, een opdraaibare schildpad cadeau. Edward Sturing kreeg een kattenmasker. Dit omdat de Arnhemse rechtsback volgens toenmalig voorzitter Karel Aalbers evenals een kat over zeven levens beschikt.

Trainer Henk ten Cate kreeg als laatste een presentje. ‘Ik heb gehoord dat u zich nog wel eens wat op wil winden over scheidsrechters die niet goed fluiten, of voorzitters die dingen roepen die ze beter niet hadden kunnen roepen. Daarom heb ik een klein cadeau voor u’, sprak sint Trustfull destijds.

Ten Cate kreeg een kalmerende zalf voor hart- en bloedvaten en een T-shirt met daarop de tekst: We staan weer voor een belangrijke wedstrijd. Reuser: “Dat was de lijfspreuk van Henk. Elke maandag begon hij zijn betoog met die zin. We vroegen of hij het shirt elke maandag aan wilde trekken. Dan zou het wel goed komen. En dat hebben we geweten. We werden derde in de competitie en misten Champions League-voetbal nipt.”

Getraind heeft Reuser op 5 december 1997 niet. Na een half uurtje vertrokken sinterklaas en de twee pieten. “Ik geloof dat Henk dat niet zo leuk vond. Hij had liever gezien dat we zouden trainen. Ik heb me laten afzetten bij mijn zwagertjes. Om daar mijn familie te verrassen.

Onderweg kwamen we toevallig Glenn Helder tegen. Hij was geblesseerd en was op weg naar Zeist. We gingen naast hem rijden en hij snapte er niets van. Hij wist natuurlijk niet dat wij het waren. Op een gegeven moment trok Orlando zijn baard naar beneden en Glenn had het niet meer.”

Reuser heeft dit jaar geen sinterklaas gevierd. “Mijn vrouw en twee kinderen vierden maandagavond sinterklaas. Ik had verplichtingen bij RKC. Volgend jaar ben ik er weer bij. Ik vind het een prachtige traditie.”

Bron: De Gelderlander 06-12-2006
 

Column: Crisis

De uitstekende partij tegen PSV ten spijt, verkeert Vitesse nog steeds in een sportieve crisis. De 0-1 was de derde nederlaag op rij. Doordat ook de concurrenten slechts presteert, is de kloof naar het linkerrijtje slechts vier punten. De situatie is voor Vitesse dus nog niet alarmerend, maar het is wel tekenend dat de onrust toeneemt.Zo heeft Remco van der Schaaf zijn aanvoerdersband ingeleverd. Wat er precies is gebeurd tussen hem en trainer Aad de Mos, dat hebben speler en trainer niet naar buiten gebracht. Het binnenhouden van de vuile was is netjes en lovenswaardig. Maar het geeft ook voeding aan geruchten en (dus) nog meer onrust. Want wat zal er toch zijn voorgevallen, dat de loyale clubman Van der Schaaf ertoe heeft bewogen deze stap te zetten?

De Mos verklapte slechts dat het om een ‘verschil van mening’ gaat. Van der Schaaf is niet de enige speler van Vitesse, wiens ontevredenheid in een grote affaire naar buiten is gekomen. Ook Youssouf Hersi baalt, nu Vitesse de besprekingen over een nieuw contract heeft afgebroken. Ook over die zaak hangt een sluier van vaagheid. Volgens technisch manager Jan Streuer wacht de club tot bekend is welk systeem Vitesse zal gaan spelen. Dat is vreemd, want Hersi kan in alle systemen wel ergens spelen. Streuer verklaarde maandag in deze krant dat de club geld ontbeert voor aankopen in de winterstop. Daarin schuilt een logische verklaring: Hersi moet weg, zodat De Mos tijdens de komende transferperiode de boer op kan. Daarmee is het doorselecteren begonnen. En ook dat roept vragen op. Als Vitesse en De Mos nu al bezig zijn met de toekomst, waarom heeft de clubleiding het contract van de trainer dan nog niet verlengd?

Vitesse heeft zondag, in het thuisduel met RKC Waalwijk, in elk geval een driepunter nodig om de onrust een beetje tegen te gaan.

Gerard Borgman

Bron: De Gelderlander 06-12-2006
 

Remco v/d Schaaf levert aanvoerdersband in

Vitesse-speler Remco van der Schaaf heeft zijn aanvoerdersband ingeleverd bij trainer Aad de Mos. “Dat klopt”, bevestigt Van der Schaaf. “Verder geef ik geen commentaar. Vraag het maar aan de trainer, die weet wel waarom.” Volgens de Mos gaat het om een verschil van mening. Hij heeft de mededeling van Van der Schaaf voor kennisgeving aangenomen. De trainer liet wel weten dat het niets te maken heeft met het feit dat Van der Schaaf enkele weken geen basisplaats had. Theo Janssen is nu de eerste aanvoerder en Ruud Knol geldt voortaan aan de reserve-aanvoerder bij Vitesse.

Bron: Omroep Gelderland 04-12-2006
Evenementenwet

Kesler zit in januari bij Remkes aan tafel

Henk Kesler heeft goede hoop dat hij in januari minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken kan overtuigen van de meerwaarde van een evenementenwet, zo verklaarde de directeur van de KNVB gisteren. „Ik las vrijdag dat de minister van Binnenlandse Zaken graag wilde weten of een evenementenwet het voetbalvandalisme daadwerkelijk kan terugdringen”, aldus Kesler. „Ik heb meteen contact opgenomen met het ministerie. We gaan in januari om de tafel zitten.” Kesler verwacht dat hij de landelijke politiek kan overtuigen van het nut van een evenementenwet. „Een van die onderdelen van een evenementenwet is de meldingsplicht. Supporters met een stadionverbod moeten zich tijdens duels van hun club melden. Ze riskeren zware straffen wanneer ze dat niet doen. Met zo’n wet kunnen fans met een stadionverbod dus niet onbestraft naar bijvoorbeeld Nancy reizen en daar voor overlast zorgen zoals rond de UEFA Cupwedstrijd van Feyenoord.”

Kesler wilde niet vooruit lopen over de gevolgen van een Europese uitsluiting voor Feyenoord. „Ik denk niet dat het verstandig is om daar nu al over te praten. Bij de UEFA krijgen ze dan de indruk dat we al van een schorsing uitgaan. Ik kan hier wel gaan roepen dat een andere ploeg in plaats van Feyenoord aan de play-offs van de eredivisie gaat deelnemen, maar misschien besluit de UEFA wel dat Feyenoord niet mag worden vervangen. Hopelijk wordt Feyenoord helemaal niet geschorst.”

Vertegenwoordigers van de Nederlandse profclubs stonden gisteren in Zeist tijdens algemene vergadering betaald voetbal lang stil bij de normen en waarden in het voetbal. Kesler: „We hebben nogmaals benadrukt dat profs een voorbeeldfunctie hebben. We kunnen en zullen dan ook niet accepteren dat kwetsend en beledigend taalgebruik wordt gebezigd.”

Bron: De Gelderlander 05-12-2006
 

Voetbal lastig voor kunst

Voetbal en kunst gaan niet altijd samen. Zeker als er grote belangen meespelen, zoals bij Vitesse, waar stichting Beleven een kunstproject uitvoert. De vele spelregels buiten het voetbalveld maken vrije kunst onmogelijk.

Kunst in de kleedkamer. Onder die noemer voerden kunstenaars van de Arnhemse stichting Beleven afgelopen jaar een kunstproject uit bij amateurvoetbalverenigingen in Gelderland en Overijssel.

Kunst gemaakt in samenspraak met de clubs, geinspireerd op voetbal en geexposeerd in en rond de voetbalkantines – een moedige poging de werelden van kunst en voetbal iets dichter bij elkaar te brengen, die bovendien fraaie beeldende kunst opleverde.

Als afsluiting van dit project is profclub Vitesse gastheer voor de kunstenaars. Maar waar de kunstenaars bij de amateurclubs de nodige vrijheid krijgen, gelden in het commercieele voetbalcircuit andere wetten. Elk risico waarbij de kunst supporters op verkeerde gedachten kan brengen, moet worden vermeden. Zelfs de KNVB dreigde daarom het project tegen te houden.

Het resultaat is een kunstuiting die zozeer aan de wensen van Vitesse en de supporters tegemoetkomt, dat nauwelijks meer van kunst kan worden gesproken. Toch hebben de ontwerpers William van Giessen en Joost van der Steen best iets leuks bedacht. Op de wanden van het Gelredome wordt zaterdag tijdens Vitesse-PSV (0-1) het logo van Vitesse geprojecteerd, als een volumemeter. Hoe harder de fanatieke supportersschare op de Zuidtribune de club aanmoedigt, hoe verder de logometer uitslaat.

Bij bijna-doelpunten, een vijandige tackle of een discutabele beslissing van de scheidsrechter slaat de meter vol uit. Een leuk speeltje voor de supporters. Maar zodra ze beginnen met ‘hij is een hondenlul’, zetten de kunstenaars de volumemeter uit. Ze willen niet het verwijt krijgen spreekkoren aan te moedigen.

Ook de korte filmpjes van kunstenaar Paul Segers, die tijdens de wedstrijd worden vertoond, zijn braaf. Ze verwijzen naar aanmoedigen, euforie, een misser, tijdrekken en een blessure. Vanaf de Zuidtribune zijn ze nauwelijks te zien en missen daardoor hun uitwerking.

Aanstaande zondag, tijdens Vitesse-RKC, krijgt het project een herkansing. En er zijn nog volop ideeen voor nieuwe filmpjes. Zoals een ondeugend animatiefilmpje van een ‘blinde hond’. Als Vitesse dat maar goedvindt.

Bron: Gelderlander 04-12-2006
 

Due ziet toekomst als back wel zitten

Anders Due is de derde speler van Vitesse die dit seizoen op de linksbackpositie heeft gespeeld. De 24-jarige Deen vindt het prima. “Als ik maar speel.”

Due stapte zaterdagavond met gemengde gevoelens van het veld in Gelredome, na de 1-0 nederlaag tegen PSV. “We speelden fantastisch”, zei de linkspoot. “Tien, vijftien schoten op doel. Maar PSV had een ongelooflijke doelman. Of Gomes de beste is van de wereld? Dat denk ik wel na vanavond.”

Na vier repetities in het beloftenteam speelde Due tegen PSV voor het eerst sinds lange tijd weer eens linksachter. “Dat was een jaar geleden, bij Nordsjaelland. In het begin was ik wat nerveus, maar dat is logisch als je tegen PSV voor de leeuwen wordt gegooid. Die ploeg zit minstens in de top twintig van Europa.”

Due groeide in de wedstrijd en toonde dat hij een goede optie is voor deze positie. Alleen was er dat ene moment, na ruim twintig minuten. Zijn opponent Edison Mendez kroop naar binnen en scoorde fraai. “Ik wilde hem naar de buitenkant dringen”, aldus Due. “Hij ging binnendoor. Of het een fout van mij is? Dat weet ik niet. Als het iemands fout is, dan is het mijne. Ik kon hem met een tackle niet bereiken.”

Verder kon Due tevreden zijn. Na Siebe Blondelle en Purrel Fraenkel is hij de derde linksback in dit seizoen. “Ik ga voor geen enkele positie. Ik houd van voetbal en het maakt het mij niet uit op welke positie ik speel, als ik maar speel”, aldus Due, die een goed gevoel heeft bij het 4-4-2 systeem.

Hij ziet nog wel ruimte voor verbetering. “We moeten er aan werken, maar het is een goed systeem. Je ziet het aan het publiek, dat we fantastisch hebben gespeeld. We hadden drie punten verdiend. Ik hoop dat we zo verder gaan.”

Bron: Gelderlander 04-12-2006
 

Tactiek De Mos brengt koploper in problemen

De hartstochtelijke inzet bleek uiteindelijk niet voldoende, maar Vitesse gaf zaterdag de eredivisie weer een beetje hoop op wat spanning. Ondanks de nederlaag (0-1) bewezen de Arnhemmers dat PSV ook door ploegen uit de subtop wel degelijk te bestrijden is. Met de juiste tactiek en veel werklust is de kampioen op een mindere dag wel degelijk te beteugelen.

Speciaal voor de gelegenheid sleutelde Vitesse-trainer Aad de Mos gretig aan zijn formatie. Het resulteerde in een 4-4-2 opstelling, met een ruit op het middenveld. Mads Junker werd naast Dank Lazovic de tweede aanvaller, Remco van der Schaaf ging de strijd aan met Ibrahim Afellay (PSV’s voorste middenvelder) en de sterke Anduele Pryor zorgde achter de Arnhemse aanval voor dreiging.

Echt grote kansen kreeg Vitesse niet eens. Wel stond PSV voortdurend onder druk en werd op verschillende posities overlopen. Het spitsenkoppel FarfĂĄn/KonĂ© kon de bal zelden langer vasthouden dan een paar seconden.Niet toevallig kwam de enige goal van de wedstrijd van een middenvelder. Na 21 minuten trok Edison MĂ©ndez vanaf de rechterkant naar binnen en kogelde de bal met zijn ‘zwakke’ linkervoet langs Harald Wapenaar.

,,We speelden onder ons niveau, we oogden niet fris,” vond trainer Ronald Koeman. De Mos op zijn beurt: ,,Dit was onze beste wedstrijd van het seizoen. We speelden negentig minuten lang goed.” Morgen speelt PSV zijn laatste groepswedstrijd in de Champions League tegen Bordeaux. Dat duel heeft geen sportieve waarde meer.

Bron: AD 04-12-2006
 

Hersi wil graag bij Vitesse blijven

Youssouf Hersi baalt dat de besprekingen over een nieuw contract bij Vitesse zijn stopgezet. In het TV Gelderland-programma Rondje 30 reageert Hersi op de situatie. “Ik wil heel graag bij Vitesse blijven. Het is nu aan Vitesse, maar ik denk dat ze me niet willen houden. Dan moet ik maar iets anders zoeken.” Vitesse en Hersi zijn al enkele maanden in onderhandeling over het openbreken van zijn contract, maar afgelopen woensdag beĂ«indigde Vitesse plotseling de besprekingen. Hersi wordt mogelijk verkocht in de winterstop. Hij is aan het einde van het seizoen transfervrij.

Bron: Omroep Gelderland 04-12-2006
 

Proefspeler Yu Hai is terug naar China

Yu Hai is na zijn bezoek aan Vitesse teruggekeerd naar China. De 19-jarige linkeraanvaller was ruim een week op proef bij de Arnhemse club. “We weten voldoende over hem”, zegt Vitesse’s technisch manager Jan Streuer. “Hij is een jongen voor de toekomst. Het zou kunnen dat we hem in januari halen, dat is nog moeilijk te zeggen. We zijn in onderhandeling met zijn club Shanghai. Hij moet voor ons geen dure jongen zijn, want hij heeft nog tijd nodig om er te komen.”

Bron: De Gelderlander 04-12-2006
 

Streuer verwacht weinig mutaties in winter

Jan Streuer verwacht weinig spelersmutaties bij Vitesse tijdens de winterstop. “We zitten niet in een positie dat we ons elk moment kunnen versterken.” De beloning bleef zaterdag uit voor Vitesse, dat ondanks een goede wedstrijd verloor van PSV (0-1). “Dit geeft wel vertrouwen voor de toekomst”, stelde Jan Streuer, technisch manager van de Arnhemse club.

Meneer Streuer, Vitesse heeft slechts zestien punten na vijftien wedstrijden. Waar schort het volgens u aan?

Streuer: “We hebben in het begin vijf punten laten liggen door momenten in de laatste minuten. Dat kost niet alleen punten, maar ook vertrouwen.”

De doelstelling is het linkerrijtje. Daarop staat Vitesse nu vier punten achter.

“Laten we het er over eens zijn dat het aantal punten tegenvalt. De doelstelling blijft bij de eerste negen spelen. Dat kan nog steeds. Je moet niet alleen naar de punten kijken. Als je dit van vanavond (doelt op duel met PSV, red.) goed vervolgt, dan komen de punten wel.”

Bent u tevreden over de werkwijze van trainer Aad de Mos en zijn staf?

“Ik vind dat de trainers heel goed werken. Ze doen er alles aan om het maximale er uit te halen. Misschien is het goed door te gaan met twee spitsen. We hebben er de spelers voor.”

Gaat Vitesse zich nog versterken in de winterstop?

“Dat zal niet eenvoudig zijn. We zitten niet in de situatie dat we ons elk moment kunnen versterken. Maar we hebben nog spelers die terugkeren van blessures, zoals Knol en Yakubu.”

Vitesse gaat dus geen spelers aantrekken?

“Ik verwacht niet dat er veel gaat gebeuren. Het doel is dat wat niet goed is, te verbeteren. Voor de breedte van de selectie hebben we niets nodig.”

Is de komst van de Servische aanvaller Stefan Babovic van de baan?

“Voorlopig wel, gezien de vraagprijs (twee miljoen euro, red.). Hij is ook niet een speler die ons direct versterkt. Hij speelt niet voor niets nog in Onder 19 van ServiĂ«.”

De Mos zal dus met deze groep de play-offs moeten halen?

“Soms kan het ook ineens gaan lopen, als het goed staat. Ik denk dat het vandaag een goed verhaal was.”

Bron: De Gelderlander 04-12-2006
 

De Mos: ‘Veel aandacht voor spelers’

Volgens trainer Aad de Mos van Vitesse is er veel belangstelling van andere clubs voor spelers van de Arnhemse club. “Ik hoop dat al onze spelers na de winterstop nog bij ons zijn”, sprak de trainer na de 0-1 tegen PSV. “Er is zeker belangstelling voor drie, vier spelers, maar ik vertel daar niet meer over. Bij Vitesse voert iemand anders het woord over transferzaken.” Technisch manager Jan Streuer stelde zaterdag dat “geen club zich officieel heeft gemeld voor een speler.”

Bron: De Gelderlander 04-12-2006
 

Vitesse niet door met Youssouf Hersi

Het vertrek van Youssouf Hersi bij Vitesse lijkt nabij. De Arnhemse club heeft de onderhandelingen over een nieuw contract na enkele maanden afgebroken. Hersi (24) is aan zijn laatste contractjaar bezig. Technisch manager Jan Streuer: “De trainer is nu 4-4-2 gaan spelen. We moeten kijken of dat zo blijft. Hoe we gaan spelen, dat bepaalt ook welke spelers je nodig hebt. Daarom willen we wachten tot na de winter. Misschien gaan we dan opnieuw met Hersi praten.”

Bron: De Gelderlander 04-12-2006
 

Nieuwe speelwijze bevalt De Mos
Vitesse zingt 2006 uit in nieuw systeem met rentree Van der Schaaf en Deense nieuwkomers

Trainer Aad de Mos van Vitesse toverde zaterdag tegen PSV een nieuwe formule uit de hoge hoed. Remco van der Schaaf, Mads Junker en Anders Due speelden. Tot tevredenheid van De Mos, die ondanks de nederlaag (0-1) sprak van ‘de beste wedstrijd van Vitesse in 2006’, waarin nog vijf duels op het programma staan. Maar de Mos was ook voorzichtig. “Misschien werkt PSV als een rode lap op deze spelers. Voor een oordeel moet je wachten tot 31 december, kwart over drie, als de wedstrijd tegen Heracles erop zit.”

De Mos wijzigde zijn ploeg behoorlijk. Remco van der Schaaf keerde na een knieoperatie en een aantal wisselbeurten terug op het middenveld, waar hij bewees een onmisbare schakel te zijn voor het nog onvolgroeide Vitesse. Anders Due debuteerde opvallend als linksback en Mads Junker vormde met Danko Lazovic het spitsenkoppel. De slachtoffers in het nieuwe systeem (4-4-2 in plaats van 4-2-3-1) zijn flankspelers als Etiënne Esajas, Youssouf Hersi en Fred Benson.

De Mos zei bewust lang te hebben gewacht met Van der Schaaf, die zaterdagavond een ijzersterke wedstrijd speelde. “Wij zijn allemaal erg geschrokken van de blessure van Gill Swerts in de oefenwedstrijd bij Babberich (kruisband gescheurd, red.). Ik wilde geen risico nemen met Van der Schaaf, maar het is een aderlating geweest dat hij niet speelde. Ik ben wel erg tevreden met de driehoek op het middenveld met Van der Schaaf, Janssen en Kaya.”

Ook over de Deen Due was hij goed te spreken. “Ik heb hem bewust vier wedstrijden linksback laten spelen in het tweede. Iedereens verklaarde mij voor gek, maar anders was hij misschien een miskoop geweest. Aanvallers en middenvelders kun je vaak omscholen tot verdediger. Ik heb donderdag, terwijl Pieter Huistra met de groep naar de sauna was, uitgebreid met Anders om de tafel gezeten en hem gezegd dat hij rekening moest houden met een basisplaats tegen PSV als linksback. Hij heeft het goed gedaan en had zelfs een doelpunt op zijn schoen. We moeten alleen niet te vroeg juichen. Vergeet niet dat hij geen tegenstander had. Tegen een ploeg met buitenspelers kan het heel anders zijn”, aldus de trainer, die zijn experiment zeker een vervolg zal geven. “Er stond een ploeg die na twee verloren wedstrijden 95 minuten vol gas heeft gegeven, zonder de concentratie te verliezen. Voetbaltechnisch en tactisch heb ik hele goede dingen gezien”, aldus De Mos.

Bron: De Gelderlander 04-12-2006
 

Sterk Vitesse stuit op Gomes
Arnhemmers spelen prima wedstrijd maar dat is niet genoeg tegen koploper PSV

Vitesse overtrof zaterdagavond zichzelf tegen PSV, maar kwam in stadion Gelredome een fenomeen uit Brazilië tegen: dankzij doelman Gomes won PSV: 0-1. Gomes is misschien wel op weg naar een stokoud record; daterend uit 1972. Toen werd de verdediging van FC Twente in 34 competitieduels slechts dertien (!) keer gepasseerd. Het merendeel van de duels stond Piet Schrijvers in het doel. Hij incasseerde slechts tien treffers, de invallers Istvan Kenderesi (twee) en Dick Smink (één) waren verantwoordelijk voor de andere tegengoals. Naast Schrijvers speelde vooral de waterdichte verdedigingslinie linie Kees van Iersel, Epi Dorst, Willem de Vries en Kalle Oranen een hoofdrol. Toch leverde dat oeroude huzarenstukje de Tukkers geen titel op, want Ajax was in die tijd ongenaakbaar. Daarin verschilt PSV nogal van FC Twente destijds.

PSV is, zo meende ook trainer Aad de Mos van Vitesse zaterdagavond, de gedoodverfde titelfavoriet. Niet alleen dankzij Gomes en zijn verdedigers, want topaanvallers heeft de formatie van Ronald Koeman ook, maar Gomes kreeg er in vijftien duels nog maar zes om de oren. De laatste treffer dateert al weer van 22 oktober toen PSV zich bij een 3-0 voorsprong in Alkmaar, liet verrassen door Demy de Zeeuw: 1-3. Sinds die tijd is Gomez met zijn voornamelijk Zuid-Amerikaanse verdediging zeven duels, in totaal 650 minuten, zonder tegendoelpunten. Het was voor PSV ook al weer de negende winstpartij op rij. Van die negen kwam er waarschijnlijk niet Ă©Ă©n zo op het conto van doelman Gomes, die zowel zijn eigen trainer Ronald Koeman als opponent Aad de Mos tot het blazen van de loftrompet verleidde. Koeman: “Vitesse kreeg geen grote kansen, maar PSV heeft een wereldkeeper in de goal staan. Het lijkt erop dat je de bal bij hem in de kruising moet schieten, en dan met 130 kilometer per uur, anders heeft hij hem ook nog.”

De Mos ging nog een stapje verder: “We hebben niet verloren van PSV, maar van Gomes. Ik heb zelden zo’n keeper gezien. Hij herinnert mij aan Michel Preud’homme, die ik als trainer van Mechelen had. Dankzij Preud’homme wonnen wij veertig wedstrijden met 1-0. Ik snap het gevoel van mijn collega hier ook goed, hij wint met 1-0, dus naast hem zit een gefrustreerde trainer.” Een vergelijking tussen Gomes en Preud’homme durfde De Mos niet helemaal aan. “Preud’ homme heeft wel twee finales voor mij gewonnen. Maar als ik Gomes in de goal zie staan, heb ik het gevoel dat er geen bal in kan. Normaal bij vrije trappen van Kaya en Janssen, denk je als trainer aan een halve goal. Bij Gomes vraag je je af hoe die bal er in kan.” Dat kon zaterdagavond in elk geval niet. Formidabel was de redding van Gomes op een kopbal van invaller Fred Benson, die de bal richting de kruising stuurde. Ondanks het postuur van een tank zweefde Gomez als een veertje door de lucht en plukte de bal klemvast. Zoals hij ook de geplaatste vrije trappen van Janssen, Anders Due en Kaya tegen de machtige borst klemde, en gevaarlijke indraaiende hoekschoppen ongedaan maakte. Dankzij Gomes was de treffer van Edison Mendez in de 22ste minuut, binnendoor bij linksback Anders Due en een uithaal met links, beslissend: 0-1.

De Mos had zijn elftal aangepast, zowel het systeem als de poppetjes waren anders en dat pakte goed uit. De Deen Anders Due, linksback voor geblesseerde Purrel FrĂ€nkel, werd zelfs tot man van de wedstrijd verkozen. Voornamelijk vanwege zijn aanvallende acties, verdedigend werd hij niet onder druk gezet door PSV. Ook de terugkeer van Remco van der Schaaf speelde een grote rol in de sterke wedstrijd die Vitesse zaterdagavond speelde. PSV-trainer Koeman vond ‘Vitesse sterker, agressiever en beter’ en vond dat zijn elftal ‘bewust of onbewust te weinig had gedaan’. Mogelijk ingegeven door de eerder 4-0 overwinning in het bekertoernooi, toen Vitesse figureerde. Daarvan was zaterdagavond geen sprake, zodat De Mos zijn elftal vast kon opwarmen voor een periode waarin Vitesse moet bewijzen de doelstelling (play-offs) te kunnen waarmaken.

Bron: De Gelderlander 04-12-2006
 

Geslaagd beeldende kunstproject in sfeervol Gelredome

Nadat eerder deze week de KNVB een stokje voor de videopresentatie stak van stichting Beleven, kon het kunstproject vandaag in een sfeervol Gelredome eindelijk doorgang vinden. Met de show wilde de stichting ‘verschillende werelden bij elkaar brengen via laagdrempelige kunst’.

“Eerder hebben we bij vijf amateurverenigingen vormen van beeldende kunst getoond”, vertelt Joris van de Arnhemse stichting. “Daar ging, net als bij de supportersvereniging Vitesse een brainstorming aan vooraf, waarbij de leden de ideeĂ«n aangaven. Zo kwamen wij bijvoorbeeld tot het zes meter hoge kunstwerk ‘bal op de paal’. Gelredome is echter zo megagroot dat we daar iets anders voor moesten bedenken.”

lees verder...

Bron: Vitesse Org 03-12-2006
 

Vitesse wil niet verder met Hersi

Vitesse wil niet verder met Youssouf Hersi. De onderhandelingen over een nieuw contract zijn afgelopen week afgebroken. Het contract van Hersi loopt na dit seizoen af. De aanvallende middenvelder kan na dit seizoen transfervrij weg, maar aasde op een langer verblijf in Arnhem. Daarover was de club al enkele maanden met de speler in onderhandeling. Youssouf Hersi kwam eind 2004 naar Vitesse.Vorig seizoen groeide hij uit tot een publiekslieveling met negen doelpunten in de competitie. Dit seizoen raakte hij buiten de basis door een enkelblessure.

Bron: Omroep Gelderland 02-12-2006
 

Compliment Vitesse ondanks nederlaag

Vitesse heeft zaterdagavond onverdiend verloren van koploper PSV. Edison Mendez was de doelpuntenmaker in de eerste helft. Na rust zocht Vitesse hartstochtelijk naar de gelijkmaker, kreeg ook kansen, maar wist die helaas niet te verzilveren. Desondanks een groot compliment voor Vitesse op de wijze waarop er gevoetbald werd.

Vitesse begon in een gewijzigde samenstelling en systeem aan het duel met PSV. Anders Due verving de geblesseerde Purrel FrÀnkel en Mads Junker startte ten faveure van Etiënne Esajas waardoor de ploeg in een 4-4-2 systeem speelde. Tegen de koploper was het spel van Vitesse goed te noemen met af en toe prima aanvallen via de vleugels. Met name Anders Due kwam er voor rust een aantal keer prima langs, maar zoals zo vaak was de defensie van PSV zeer hecht te noemen.

Na een kwartier spelen kreeg Vitesse een tweetal goede mogelijkheden. Eerst strandde Paul Verhaegh na een individuele actie op doelman Gomes en een minuut later was het Anduele Pryor (combinatie Junker) die de Braziliaan op zijn weg vond. Vitesse kende voor rust meerdere goed uitgevoerde aanvallen en combinatievoetbal zoals Aad de Mos het zo graag ziet.

Dan PSV. De ploeg van Ronald Koeman was in de eerste helft drie keer gevaarlijk met telkens een belangrijke rol voor scheidrechter Nijhuis. In de 22e minuut mocht PSV een vrije trap nemen waarbij de bal duidelijk niet stil lag. Edison Mendez draaide weg bij Due en schoot de bal snoeihard in de bovenhoek: 0-1. Tien minuten voor rust kreeg Farfan een makkelijk gegeven vrije trap, die hij zelf op de lat deponeerde en vlak voor rust schoot Koné hard voorlangs, waarbij de gasten een vrije trap namen die zeker drie meter op de verkeerde plaats genomen mocht worden. Saillant detail: twee minuten later werd Verhaegh teruggefloten omdat de bal niet op de juiste plek lag.

Ook na rust bleef Vitesse goed voetballen en wist het PSV steeds verder naar achteren te drukken. Aad de Mos gaf al snel aan dat zijn ploeg vooruit moest verdedigen en bracht al snel Youssouf Hersi in het veld om de gelijkmaker te forceren. Kansen kreeg het ook, maar steeds stond doelman Gomes in de weg. Vitesse verdiende absoluut een punt, maar het was nét niet voor Vitesse en PSV gaf werkelijk niets weg achterin. Tot aan de laatste minuut bleef het spannend in Gelredome en Vitesse leek steeds dichter bij een doelpunt te komen.

Het bleef echter bij het doelpunt van Edison Mendez die zijn ploeg daarmee drie onverdiende punten schonk. Dat mag als een compliment beschouwd worden, een onverdiende overwinning voor PSV. Maar zo was het wel zaterdagavond en dat is zeker een compliment waard voor de ploeg van Aad de Mos.

Bron: Vitesse.nl 02-12-2006
 

Nipte nederlaag Vitesse tegen PSV

Vitesse heeft thuis PSV nipte verloren met 0-1. De Arnhemse ploeg stuitte vooral op uitblinker Gomes.

De openingsfase was afwachtend. Paul Verhaegh had de eerste kans, maar Gomes redde. De doelman greep meteen daarna weer goed in bij een poging van Anduele Pryor. Vitesse kende een sterke fase en wist PSV helemaal terug te dringen.

De eerste kans van PSV was direct raak. Anders Due liet zich zo uitspelen door Mendez en die schoot in de kruising. Due probeerde zijn fout goed te maken, maar zijn schot ging voorlangs. Namens PSV raakte Farfan de lat, verder was de koploper nogal ongeinspireerd.

In de tweede helft probeerde Vitesse het wel, maar PSV controleerde simpel.

PSV had een enorme kans via mendez, maar Civard Sprockel voorkwam 0-2. De fanatiek coachende Aad de mos probeerde zijn elftal beter neer te zetten. PSV was nooit onder de indruk, al was Pryor dichtbij met een lobje.

Op de inzet van de Arnhemmers was niets aan te merken. Farfan sloeg bijna toe in de counter, maar Sprockel voorkwam weer een treffer. Youssouf Hersi wist bijna een bal binnen te frommelen, maar de superieure doelman Gomes hield PSV op de been, ook bij kansen voor Theo janssen, Fred Benson en Anders Due.

Bron: TV Gelderland TxT 02-12-2006
 

Analyses van de trainers

Ronald Koeman toonde zich na afloop van de wedstrijd redelijk tevreden, niet over het getoonde spel maar wel over het resultaat. “We kregen de beste kansen, hebben gescoord, maar op basis van het spel had Vitesse meer verdiend.”

 

Ronald Koeman

“Ik ben natuurlijk niet helemaal tevreden. Je wint je wedstrijden makkelijk en dan kan er een stukje verslapping in het elftal groeien. PSV miste vanavond een stukje agressiviteit, ik vond dat wij niet fel en niet scherp genoeg waren. We maken een fantastische goal op een moment dat we nog niet gevaarlijk waren geweest. Het was vergelijkbaar met de bekerwedstrijd, waarbij het eerste doelpunt ook onze eerste kans was. Als je naar het aantal kansen kijkt hebben wij de beste gehad. Vitesse had niet Ă©Ă©n uitgespeelde kans. Ieder schot en alle hoge ballen waren voor Gomes. Ook vanavond had een gelijkspel er voor Vitesse in gezeten, ik vind dat wij daar iets te makkelijk in zijn geweest. We hebben hen te veel laten voetballen. Dat moet er wel uit, want het kan een keer afgestraft worden. De kritiek die wij vaak krijgen op onze speelwijze vind ik niet terecht, maar vanavond wel. Op basis van het spel had de Vitesse dus meer verdiend”, aldus de hoofdcoach van PSV.

 

Aad de Mos

“Het was onze beste wedstrijd in het jaar 2006, we hebben het duel 94 minuten lang gedomineerd. Ik denk zelfs dat als we de gelijkmaker gemaakt hadden, we vanavond hadden gewonnen. Zij hebben aan een half schot genoeg. Ik kan geen verwijt maken aan mijn spelers. We hebben strijd geleverd van de eerste tot de laatste minuut. PSV speelt dit voetbal omdat er niet meer gevraagd wordt, ik ga daar geen kritiek op uiten. Als je dat moet beoordelen, dan doet PSV het gewoon met klasse. En Gomes is nauwelijks te passeren, zo’n keeper had ik ook bij KV Mechelen”, aldus de Mos. Van der Schaaf was het met zijn trainer eens. “We speelden vanavond tegen Gomes, maar dat is ook een wereldkeeper. Jammer dat we geen goal hebben gemaakt. Uiteindelijk kun je beter wat minder spelen en de punten pakken, dan goed spelen en met lege handen staan.”

Bron: PSV 02-12-2006
 

Aad de Mos: beste wedstrijd van 2006

Vitesse-trainer Aad de Mos had genoten van zijn eigen elftal in de wedstrijd tegen PSV. “Dit was het beste Vitesse van het jaar 2006.”

“En dat voor een ploeg in opbouw, want we speelden voor het eerst dit systeem met enkele spelers die uit beeld waren, zoals Anders Due. De vraag is of we ook zo kunnen spelen tegen een elftal met echte buitenspelers.”

Toch zijn de cijfers keihard. Vitesse verloor 60 procent van de wedstrijden in de competitie. “Ik ben ook nog nooit met een ploeg begonnen twee weken voor de voorbereiding. Maar dit gaat punten opleveren, al voor de winterstop.”

Bron: TV Gelderland TxT 02-12-2006
 

Mads Junker tevreden met ander systeem

Vitesse speelde tegen PSV met twee diepe spitsen en dat was prettig voor Mads Junker. De Deen is gewend aan dit systeem. “We hebben veel bewogen voorin en de samenwerking met Danko Lazovic verliep naar mijn mening goed.”

Junker had twee-en-een-halve maand niet in de basis gestaan. “Ik was de laatste tien minuten wel kapot. Dit systeem is veel beter voor mij. Ik denk dat we op deze manier volgende week tegen RKC zeker drie punten kunnen halen.”

De 0-1 nederlaag had voor Junker een duidelijke reden. “We speelden tegen Gomes. Jammer, maar we hebben ook voor het publiek gespeeld. Dat was tevreden.

Bron: TV Gelderland TxT 02-12-2006
 

De Mos hoopt op mirakel en legt een rookgordijn

Vitesse maakt zich op voor een confrontatie met minieme winstkansen; het thuisduel met PSV. Trai­ner Aad de Mos legde gister­middag een rookgordijn. Na het demasquĂ© in Enschede (2-0 nederlaag tegen FC Twente) en de ontluistering woensdaga­vond tegen Heerenveen (neder­laag, 1-3), eindigt Vitesse de ‘week van de waarheid’ van­avond om 20.00 uur in stadion Gelredome met een op voor­hand kansloze missie tegen het ongenaakbare PSV.

Vitesse’s trainer Aad de Mos schaarde de winstkansen van zijn ploeg onder de noemers ‘mi­rakels en verrassingen in het voetbal’. Ondertussen legde de trainer een zwaar rookgordijn. Voor het eerst wilde De Mos zijn opstelling niet prijsgeven opdat trainer Ronald Koeman van PSV op voorhand niet wijzer zou worden, dan hij toch al is. „Een paar spelers worden zaterdag nog getest”, zei De Mos, verwij­zend naar EtiĂ«nne Esajas, Purrel FrĂ€nkel en in mindere mate Ci­vard Sprockel.

Of dat wat uitmaakt, is de vraag. De Mos maakte gistermid­dag duidelijk dat in elk geval voor de confrontatie met PSV de poppetjes Ă©n het spelsysteem op de helling staan. „Ik heb al eer­der gezegd dat het systeem niet heilig is”, zei De Mos na een kor­te training op sportcentrum Pa­pendal. „Het zal meer zijn afge­stemd op de spelers, maar dat betekent ook dat anderen min­der aan bod gaan komen.” Over slachtoffers en spelers die een nieuwe kans krijgen (Mads Junker, Anders Due?) wil­de De Mos geen bindende uit­spraken doen. Op de vraag of hij onderhand niet een plek mĂłet inruimen voor de ervaren mid­denvelder Remco van der Schaaf, hield De Mos zich ook op de vlakte.

Ex-PSV’er Van der Schaaf vecht in het systeem van De Mos met Onur Kaya om Ă©Ă©n plek. Omdat de Belgische jeugd­international Kaya een geweldi­ge ontwikkeling doormaakt, laat De Mos hem staan, maar zonder de ervaring van Van der Schaaf is Vitesse vaak te groen om wedstrijden over de streep te trekken.

Vitesse verloor in de bekerwed­strijd van 9 november thuis in Gelredome al kansloos met 4­0 van lijstaanvoerder PSV. De Mos: „Iedereen heeft alle syste­men al uitgeprobeerd om dit PSV te ontregelen en niets werkt. PSV gaat ‘Italiaans’ uit van de nul en hoeft niet, zoals Ajax en Feyenoord, aantrekke­lijk te spelen. Ze hebben twee duivels in de spits, met een on­voorstelbaar vermogen, en drie spelers die uit het niets goals maken. Maar het wordt natuur­lijk ook een keer tijd dat een Hollandse ploeg voor een verras­sing zorgt.”

Meer dan met PSV hield De Mos zich bezig met zijn zelfbe­noemde ‘zorgenkindje’; de ver­dediging van Vitesse. „Er is niks opgewassen tegen een verdedi­ger die niet goed staat opge­steld”, aldus de trainer, die de vermoedelijke opstelling niet wilde bevestigen.

Vitesse-PSV: zaterdag 2 december, 20.00 uur, stadion Gelredome.
Scheidsrechter: Nijhuis.
Blessures Vi­tesse: Michael Jansen (hart), Gill Swerts (knie) en Abubakari Yakubu (knie). PSV: Vayrynen en De Jong

Bron: De Gelderlander 02-12-2006
 

Op een omafiets naar puppycursus
Arnhems meisje

Arnhemse meisjes bestaan in ver­schillende soorten en maten. Een der­de van al die ‘meisjes’ komt oor­spronkelijk uit het buitenland. Wie zijn zij? Vandaag aflevering 21 in een serie: Michala Lundemand uit Dene­marken, vriendin van Vitesse-speler Anders Due.

Door Peter Kamperman

Ze verplaatst zich bij voorkeur op een oer-Hollandse omafiets. En ze gaat, zoals alle eerzame bur­gers van dit land die een jong hondje hebben, met haar vier maanden oude Rosa naar puppycursus.

Michala Lundemand (22) heeft zich aar­dig aan haar nieuwe omgeving aange­past. Ook al heeft ze Kopenhagen nog geen half jaar geleden de rug toegekeerd. Ze is een opvallende verschijning. Zeker op deze maandagmorgen in café-brasse­rie Dudok, waar het zachte herfstlicht door de hoge zijramen vrolijk met haar blonde lokken speelt. Haar handen warmt ze aan een kop hete chocolade­melk, ook alweer zo heerlijk Nederlands. Mooi en blond, maar verder allesbehalve het prototype van een spelersvrouw. Ze heeft gymnasium gedaan, een half jaar met rugzak door Australië getrokken, staat te popelen haar studie verpleegkun­de weer op te pakken, zou zich het liefst vandaag nog aanmelden bij een plaatselij­ke handbalclub om nieuwe vriendinnen te maken en is als een kind zo blij dat ze het luxe leventje in hotel Bilderberg ein­delijk heeft kunnen inruilen voor een ge­woon bestaan in een gewoon huis in een gewone wijk als het Sonsbeekkwartier.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 02-12-2006
 

Edward Sturing: ‘PSV is een club die bij me past’

Edward Sturing (43) is sinds dit sei­zoen hoofd opleidingen bij PSV. De oud-trainer van Vitesse voelt zich prima op zijn plaats bij de lands­kampioen. Dat is niet zo vreemd, zo blijkt tijdens een bezoek aan Stu­ring op het fraaie trainingscomplex De Herdgang in Eindhoven.

Met gepaste trots verzorgt Edward Sturing deze don­derdagmiddag een rond­leiding op De Herdgang. Als hoofd opleidingen draagt hij de eindverantwoording over het indrukwekkende complex, waar de jeugdafdeling van PSV is onderge­bracht. Zes voetbalvelden, plus een kunstgrasveld, een fitnessruimte, een wasserette waar drie mensen fulltime werken, aparte kleedkamers voor alle elf teams, een grote kantine, volop ont­vangst- en vergaderruimtes en natuur­lijk een mooi eigen kantoor voor het hoofd opleidingen zelf. „Dit is super”, zegt Sturing. En, wijzend naar een reeks bomen: „Daarachter ligt het com­plex van het eerste elftal. Dat is zelfs nog iets luxer.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 02-12-2006
 

Hersi bij ZAPP Sport

Youssouf Hersi is op zondag 3 december te zien bij Zapp Sport op Nederland 3. Hierin probeert hij een jongen te helpen bij een voetbalprobleem. Het programma begint om 08.40 uur. Deze uitzending wordt ook herhaald. De herhaling is te zien op zaterdag 9 december om 17.15 uur.

Bron: Vitesse.nl 01-12-2006
 

Aad de Mos hoopt op verrassing

“PSV zal niet voor Sinterklaas spelen, maar het wordt tijd dat een Nederlandse club voor een verrassing gaat zorgen”, aldus Aad de Mos vrijdagmiddag na afloop van de training op Papendal. En de trainer heeft gelijk. Op PSV staat geen maat dit seizoen, maar in voetbal is niets uitgesloten. Zaterdagavond rond de klok van tien uur zullen de suppporters het in een ongetwijfeld vol Gelredome weten. Is Vitesse in staat geweest koploper PSV een of meer punten af te snoepen? Op de dag zelf wordt pas duidelijk welke elf aan de start zullen verschijnen. Civard Sprockel, Purrel Frankel en Etienne Esajas zijn niet ongeschonden uit de ontmoeting met sc Heerenveen gekomen en hun inzetbaarheid zal pas op de wedstrijddag zelf bekend worden.

De bekerontmoeting met PSV eindigde begin november in een verdiende, maar wel geflatteerde 4-0 overwinning voor de Eindhovenaren. De vraag aan Aad de Mos of Vitesse in competitieverband wel tot een verrassing in staat is. “Alle ploegen waar PSV dit seizoen tegen heeft gespeeld, hebben het geprobeerd. Diverse systemen zijn er uitgeprobeerd, maar de ploeg is gewoon ijzersterk. Ze zijn top in het tegenhouden van doelpunten en hebben individuele kwaliteiten, met twee duivels voorin (Kone/Farfan), om zelf op de juiste momenten toe te slaan. Het is een Italiaanse manier van spelen en daar neem ik mijn petje voor af. Maar, het wordt tijd dat een Nederlandse club voor een verrassing gaat zorgen. Wij zullen dan een hele goede dag moeten hebben en 95 minuten lang optimaal geconcentreerd moeten zijn. Het mooiste is natuurlijk om drie punten te pakken. Zit dat er niet in, dan moeten we minimaal met een goed gevoel van het veld afstappen. Dat wil zeggen, een prestatie neer hebben gezet die vertrouwen geeft voor de wedstrijden die volgen”, aldus Aad de Mos.

Bron: Vitesse.nl 01-12-2006
 

De Mos: verdedigen is niet aan te leren

Vitesse-trainer Aad de Mos is druk bezig geweest met zijn verdedigers om de fouten te analyseren waardoor van Heerenveen werd verloren. “De verdediging is ons zorgenkindje. Ze stelden zich verkeerd op. Bij sommigen is dat structureel. Verdedigen is niet aan te leren. Tegen dat soort fouten kun je niets doen. Ja, aankopen. PSV heeft vier Zuid-Amerikanen achterin. Dat is niet voor niks, want hier in Nederland kunnen we niet verdedigen.”

Dat zit volgens De Mos in de opleiding. “Als een verdediger niet kan opbouwen, wordt hij afgetest. Daarom vallen hier ook 42 doelpunten op Ă©Ă©n speeldag.” Dat aantal kan op weinig waardering van De Mos rekenen. “Dat is leuk voor de uitzending van Talpa, maar in de rest van Europa komt dit lachwekkend over.”

De ervaren trainer weet dat PSV normaal gesproken een maatje te groot is voor Vitesse. “Ik denk niet dat PSV voor Sinterklaas zal gaan spelen. Ze hebben veel loopvermogen vanaf het middenveld en voorin lopen twee duivels. Ze spelen gewoon op de nul en weten dat ze in die 94 minuten niks hoeven te forceren. Daar neem ik mijn petje voor af.” De Mos weet wat Vitesse moet bieden. “De 1e helft tegen Heerenveen en de 2e tegen Twente aan elkaar plakken.”

Bron: Omroep Gelderland 01-12-2006
 

Sprockel twijfelgeval bij Vitesse

Toen Civard Sprockel uitviel bij Vitesse, ging het direct mis in de wedstrijd tegen Heerenveen. De verdediger baalt daar nu nog van. “Het draaide goed als team en het liep bij mij persoonlijk ook lekker. We hadden die spitsen goed in de tang en waren heel alert. Maar het mag zonder mij niet zo’n groot verschil zijn.” Sprockel is voor de wedstrijd tegen PSV een twijfelgeval vanwege zijn blessure aan de hamstring. “Even nog de reactie afwachten van de training. Als ik speel moet ik vol aan de bak. Hun spitsen zijn van Europees niveau, een kaliber hoger dan de Heerenveen-spitsen.”

Bron: Omroep Gelderland 01-12-2006
 

FrÀnkel nog vraagteken bij Vitesse

Vitesse-trainer Aad de Mos beslist pas vlak voor de wedstrijd wie er zaterdagavond tegen PSV spelen. “Er zijn te veel onzekerheden om de opstelling vrij te geven.”

Purrel FrÀnkel (lies), Civard Sprockel (hamstring) en Etiënne Esajas (kuit) zijn twijfelgevallen. Pas op het laatste moment wordt bepaald of zij ingezet worden.

De Mos deed vrijdag een tactische training met het oog op het duel tegen de koploper. “Het gaat erom dat jullie lezen wat ik wil”, zei hij tegen zijn spelers. Drie weken geleden verloor Vitesse in de beker met 4-0 van PSV.

Bron: Omroep Gelderland 01-12-2006
 

Blessures Vitesse lijken mee te vallen

De blessures van de Vitesse-spelers Civard Sprockel en Purrel FrÀnkel lijken mee te vallen. De medische staf van Vitesse verwacht dat beide verdedigers morgen inzetbaar zijn in de thuiswedstrijd tegen PSV. Sprockel en FrÀnkel gingen woensdagavond vroegtijdig naar de kant in het duel met Heerenveen (1-3), met blessures aan respectievelijk de hamstring en de lies. Ook Etiënne Esajas haalde het einde niet, maar zijn spierblessure werd meteen als niet langdurig ingeschat.

Bron: De Gelderlander 01-12-2006
 

Wat zou u in acht seconden in Gelredome willen laten zien?
Vraag van de week

De Arnhemse stichting Beleven mocht woensdag tijdens Vitesse-SC Heerenveen van de KNVB geen kunst laten zien. De voetbalbond was bang dat de acht seconden durende artistieke filmpjes de supporters te veel zouden ophitsen. Uiteindelijk gaat het cultuurproject toch door. Daarom de vraag: wat zou u in acht seconden in Gelredome willen laten zien?

Rik Welling, relatiebeheerder bij Feestcentrale Arnhem: „Nou, ik zou graag acht seconden reclame voor de Feestcentrale Arnhem willen zien. We kunnen wel wat meer publiciteit gebruiken. ”

Remko Barten, eigenaar van de Vitesse fanshop aan de Bovenbeekstraat: „Reclame voor de fanshop! Nee, ik wil wel een collage van de helden van vroeger zien. De tijd dat Nikos Machlas, Dejan Curovic en John van den Brom hier nog speelden. Dat waren pas tijden. Op het moment is het voetbal een stuk minder.”

Petra Thissen, project-coördinator buurtbemiddeling: „Supporters van verschillende clubs die gezellig met elkaar een biertje drinken. Behangen met al hun sjaals, toeters en bellen. Of natuurlijk: twee ruziĂ«nde buren, bijvoorbeeld over harde muziek, die vervolgens toch met elkaar in gesprek gaan en uiteindelijk elkaar met een glimlach de hand geven.”

Cees van den Bos, directeur Vrijwilligerscentrale Arnhem: „Voor zo’n kort filmpje zou voor mij het thema betrokkenheid centraal staan. Betrokkenheid van supporters bij hun club en de verschillende manieren waarop die betrokkenheid wordt geuit. Aan de andere kant zou ik ook graag de betrokkenheid van Vitesse bij de stad Arnhem willen laten zien. Vitesse heeft een indrukwekkend beleid, zoals het project Maatschappelijk Betrokken Ondernemer. Daar hoort de inzet van spelers voor onder meer clinics in wijken bij, maar ook stageplaatsen voor het ROC.”

Bron: De Gelderlander 01-12-2006
 

Vitesse erg laag op de Fairplaylijst

Vitesse staat op een bedenkelijke 32ste plaats (waardering 7,44) op de Fairplaylijst van de KNVB. De duels met ADO Den Haag en Heerenveen zijn niet meegenomen. AZ is het sportiefst: 8,21. Cambuur sluit de rij; 38ste 7,15, vóór ADO Den Haag: 7,18. De drie sportiefste ploegen uit de landen met het hoogste fairplaycijfer spelen volgend jaar UEFA Cup. Overige plaatsen: 2. Heerenveen (8,08); 5. De Graafschap (8,04); 16. NEC (7,73); 19. AGOVV (7.68); 29. Ajax (7.55); 35. Feyenoord (7.34).

Bron: De Gelderlander 01-12-2006

Hoofdsponsor: