december 2008

Spelers niet verrast door vertrek Westerhof
‘Als de resultaten slecht zijn, dan gaat de trainer er meestal als eerste uit’

De spelers van Vitesse kregen gisteren tijdens hun weekje vakantie per sms te horen dat de clubleiding hoofdtrainer Hans Westerhof heeft ontslagen. Erg verrassend kwam het bericht ook voor hen niet. Aanvoerder Paul Verhaegh was niet bereikbaar voor een reactie. Reservecaptain Rogier Molhoek wel. “Het hing in de lucht, zeker als je de recente uitspraken van Paul van der Kraan en Marc van Hintum leest”, zo doelde Molhoek op de uitlatingen, dat de clubleiding van Vitesse tijdens de korte winterstop zou gaan ingrijpen in een poging een eind te maken aan de sportieve malaise.

Molhoek: ” Ik denk dat de trainer diep van binnen ook wel wist wat er zou gaan gebeuren. Zo gaat het vaak in het voetbal. Als de resultaten slecht zijn, dan gaat de trainer er als eerste uit. Ik vind dat de spelers, ook ik, niet gebracht hebben wat ze kunnen brengen. Iedereen kon zien dat er geen automatismen in ons spel zitten. Voor de rest had ik persoonlijk een goede band met de trainer. Ik vond het een goede man.”

Ook doelman Piet Velthuizen wijst nadrukkelijk op het falen van de voetballers. “Het is altijd moeilijk te zeggen of het aan de trainer ligt, wanneer een elftal slecht presteert. Wij hebben op het veld gestaan. Wij moeten ons de slechte resultaten aanrekenen. Dat heeft niet aan de trainer gelegen.”

Maar de trainer is wel verantwoordelijk voor de opstelling, zoals Westerhof ook debet was aan de verstoorde relatie met een groot deel van de spelersgroep. ” De trainer heeft zijn excuses aangeboden”, doelde Velthuizen op de publiekelijk breed uitgemeten rel, nadat kritiek van Westerhof op zijn spelers Sébastien Sansoni en Civard Sprockel onbedoeld naar buiten was gekomen. “Een fout is menselijk. Iedereen maakt fouten, daar moet je iemand niet op afrekenen.”

“De resultaten zijn ondermaats voor Vitesse “, vervolgde de jeugdinternational uit Nijmegen. “Als de clubleiding dan beslist zonder deze trainer verder te gaan, dan moeten we dat als spelers accepteren. En dan moet de toekomst uitwijzen of het inderdaad daaraan ligt.”

Aanvaller Julian Jenner had het nieuws ook al zien aankomen. “Het is jammer dat het zo gelopen is”, zei hij. “We hadden goede hoop aan het begin van dit seizoen. Maar het is niet zo gelopen als we allemaal hadden gewild. het is altijd jammer als een trainer vroegtijdig moet vertrekken. Maar gezien de resultaten en wat er allemaal gebeurd is, is het wel logisch dat de directie van Vitesse ingrijpt. En dan weet je in het voetbal dat de trainer dan meestal eerder de dupe is dan de spelers.”

De vleugelspits hoopt dat de maatregel van de clubleiding zal leiden tot herstel op het veld. ” Ik hoop dat er een positief effect vanuit zal gaan”, aldus Jenner. “Wij moeten aan de volgende trainer laten zien dat Vitesse wel ambities heeft.”

Bron: De Gelderlander 31-12-2008

Ook Westerhof vroegtijdig weg
Vitesse ontslaat opvolger van Aad de Mos al na een half jaar

Vitesse heeft in 2008 twee keer zijn hoofdtrainer ontslagen. Gisteren nam de Arnhemse club afscheid van Hans Westerhof, de opvolger van de in april eveneens vroegtijdig weggestuurde Aad de Mos. Het vertrek van Westerhof kwam geenszins als een verrassing. De directeuren Paul van der Kraan en Marc van Hintum wachtten tot het gesprek van gisteren, waarin ze volgens afspraak de turbulente eerste helft van het seizoen met de trainer evalueerden. Maar de positie van Westerhof was al lange tijd onhoudbaar. Onder zijn leiding is Vitesse in zes maanden vol rellen en ruzies verworden tot een degradatiekandidaat.

“Hans dacht dat hij het nog op de rails zou krijgen, wij dachten van niet”, zegt technisch directeur Van Hintum. “Ik vind Hans als mens geweldig, maar als professional sta ik achter onze beslissing. Er is een aantal incidenten geweest, met name rond Sprockel en Sansoni (Westerhof noemde ze ‘dramatisch voor dit niveau’, red.). Wij hebben het toen opgenomen voor de trainer, maar deze zaak heeft wel doorgewerkt. We hebben het idee dat het tussen de trainer en de spelers niet meer werkt.”

Algemeen directeur Van der Kraan voegt daar aan toe dat Westerhof niet alleen verantwoordelijk is voor de slechte resultaten: “Dat komt voor rekening van de gehele technische staf, spelersgroep én directie.” Maar zoals zo vaak in het voetbal wordt ook bij Vitesse alleen de hoofdtrainer ontslagen en blijven de assistent- trainer en de verantwoordelijke directeuren zitten. Waarom alleen Westerhof wordt ontslagen? Van der Kraan, cryptisch: “Er kwamen tijdens het gesprek zaken naar voren waar we wat aan moeten doen. Wat ik daarmee bedoel? Daar wil ik verder niet op ingaan. Dan hebben we weer een verhaal.”

Sinds de komst van Van Hintum, in februari van dit jaar, is Westerhof al de tweede hoofdcoach die is weggestuurd. Dat rekent Van der Kraan zijn technisch directeur evenwel niet aan. ” De vraag over het functioneren van Marc van Hintum is niet aan de orde geweest, dus is er ook geen reden daar nu op in te gaan.”

Ter verdediging van zijn technisch directeur komt de algemeen directeur met een onthulling: “Ten aanzien van De Mos wil ik duidelijk aangeven dat al voor de komst van Van Hintum bekend was hoe we daar tegenaan keken.” Met andere woorden: al voor de entree van Van Hintum was bij Vitesse bekend dat De Mos het veld moest ruimen. “Er was een bijzonder moeilijke situatie ontstaan, doordat De Mos de stoel van de vertrokken technisch manager Jan Streuer wilde, maar niet kreeg”, aldus Van der Kraan.

“Ik heb Hans aangetrokken en ben er dus verantwoordelijk voor”, erkent Van Hintum. “Maar een trainer moet voor een bepaalde periode presteren. De technisch directeur is er voor de lange termijn.” Ook assistent-trainer Edward Sturing blijft aan. Sterker nog: de voormalige hoofdtrainer van Vitesse is nu een van de kandidaten om Westerhof op te volgen. Als interim, of voor langere tijd. “We houden alle opties open”, aldus Van Hintum. Andere namen die nadrukkelijk circuleren in het geruchtencircuit zijn John van den Brom (AGOVV) en Johan Neeskens (ex-NEC). Westerhof wilde gisteren niet reageren.

Bron: De Gelderlander 31-12-2008

Vitesse zoekt op korte termijn ‘clubman’

Vitesse hoopt nog deze week een opvolger te vinden voor de gisteren op non-actief geplaatste hoofdtrainer Hans Westerhof. De Arnhemse club vertrekt zondag voor een trainingskamp van acht dagen naar Turkije en wil graag de spelers voor die tijd duidelijkheid verschaffen.

Vitesse blijft tot 11 januari in Antalya en speelt er twee wedstrijden. Eentje tegen het Belgische Roeselare en eentje tegen het Turkse Hacettepe. De eventuele opvolger van Westerhof zou daar al de basis moeten leggen voor de wederopstanding van de weggezakte Arnhemse trots.

In de afgelopen seizoenen heeft Vitesse getracht het eerste elftal omhoog te stuwen met twee zestigers als trainers. Zowel met Aad de Mos als Hans Westerhof zag de club zich genoodzaakt in een vroeg stadium te breken, mede vanwege conflicten met de moeilijke spelersgroep.

Daarom is nu de roep groot om een jongere coach, die dichter bij de clubcultuur staat. In dat profiel passen de oud-spelers John van den Brom (42) en Theo Bos (43). De eerste diende Vitesse twaalf jaar als speler en ligt nog vast bij AGOVV, maar heeft een clausule in zijn contract om tussentijds te vertrekken. De laatste is hoofdtrainer van FC Den Bosch. Bos speelde maar liefst vijftien seizoenen in het geel-zwart van Vitesse en was bovendien een zeer verdienstelijk jeugdcoach in Arnhem.

,,De evaluaties met Westerhof hebben de nodige aanknopingspunten opgeleverd,” zegt directeur Paul van der Kraan. ,,Iedereen, ook wij zelf, heeft in de spiegel moeten kijken.” Omdat Vitesse er vanaf heeft gezien ook het contract van assistent-trainer Edward Sturing te ontbinden, is deze voorlopig de man die de zaken waarneemt bij de selectie. Alleen als Vitesse er niet in slaagt op korte termijn een nieuwe trainer te vinden, zou Sturing enkele maanden langer de touwtjes in handen kunnen krijgen. Maar zowel bij de selectie als bij de club bestaat de wens om een nieuw gezicht voor de groep te zetten.

Hans Westerhof kreeg dinsdag van de clubleiding te horen dat er met onmiddellijke ingang een einde is gekomen aan de samenwerking. Westerhof kwam afgelopen zomer in Arnhem binnen nadat hij enkele jaren in Mexico en Amerika had gewerkt. Hij was vastbesloten om het elftal weer naar de subtop te stuwen, maar exact halverwege de competitie staat Vitesse slechts een punt boven de degradatiezone.

Een uitglijder na de wedstrijd tegen AZ, waarbij de 60-jarige coach Louis van Gaal toevertrouwde dat zijn centrale verdedigers dramatisch waren, was het begin van het einde. Hoe kwetsbaar en open Westerhof zich daarna ook opstelde naar de spelersgroep, de vertrouwensbreuk was niet meer te lijmen.

Als de spelers bereid waren geweest meer opofferingen te doen, zou Vitesse al lang hoger op de ranglijst hebben gestaan. Maar een gebrek aan professionaliteit en volwassenheid bij de spelers binnen én buiten de lijnen heeft de club in zwaar weer gebracht. Voor de vijftiende plek van dit moment is niet alleen Westerhof verantwoordelijk.

Technisch directeur Marc van Hintum beaamt dat. ,,Het meest vervelende van de hele situatie is dat je een mens als Hans Westerhof nu min of meer beschadigt. Als professional sta ik achter de keuze die wij afgelopen zomer hebben gemaakt. Door een aantal ongelukkige dingen is het anders gelopen.”

Bron: AD 31-12-2008

Westerhof de laan uit
Spelers Vitesse per sms op hoogte gebracht van vertrek trainer

Door Mike Verweij & Ronald Arends

Hans Westerhof (60) haalde als trainer van Vitesse de kerst, maar viert oud en nieuw zonder club. Zoals door iedereen – behalve hemzelf – verwacht, sneuvelde de Achterhoeker tijdens het evaluatiegesprek dat gisteren op trainingscomplex De Slenk werd gehouden. De spelers van Vitesse kregen iets voor 15.00 uur een sms’je van de manager communicatie Ester Bal, dat Westerhof niet langer hun trainer is. ‘Beste speler, Vitesse en Hans Westerhof gaan per direct uit elkaar. Wie zijn taken overneemt, is op dit moment nog niet bekend. Gr. Ester.’

“Uit de gesprekken werd duidelijk dat de manier waarop we de afgelopen periode ervoeren niet helemaal dezelfde was. En over hoe we verder moesten, verschilden we ook van mening”, aldus algemeen directeur Paul van der Kraan, die gisteren al een akkoord met Westerhof bereikte over de financiële afwikkeling. De coach krijgt zijn salaris tot het einde van het seizoen uitbetaalt.

Technisch directeur Marc van Hintum gaf zaterdag in Telesport al aan dat Westerhof vond dat de band met zijn spelers in orde was en hij ‘zelf een goed beeld van de verhoudingen tussen trainer en spelers had’. Van der Kraan liet op zijn beurt in De Gelderlander weten ‘maatregelen te nemen in de winterstop en pappen en nathouden niet op zijn plaats te vinden.’ Daardoor was het duidelijk waar het voor Westerhof op zou uitdraaien. De zege op FC Volendam (3-1) was slechts uitstel van executie.

“Hans meldde nog steeds dat de chemie tussen hem en de spelersgroep goed was”, aldus Van der Kraan. “Wij vonden dat er na de evaluatie geen basis was om met hem verder te gaan en dan blijft er maar één ding over: afscheid nemen.” Waarbij de directeur wel duidelijk aangeeft, dat niet alleen de trainer verantwoordelijk moet worden gesteld. “Er komen gesprekken met de rest van de staf, de medici, scouts en spelersgroep. Iedereen moet in de spiegel kijken, ook de directie.”

Gek genoeg sluit Van der Kraan op voorhand uit dat Van Hintum ook het veld moet ruimen. “Zijn functioneren is niet aan de orde geweest.” De oud-speler is verantwoordelijk voor de samenstelling van de labiele selectie en heeft als beginnend technisch directeur in nog geen jaar tijd – na Aad de Mos – de tweede trainer bij het oud vuil gezet. “Het wegsturen van De Mos mag niet op het conto van Marc geschreven worden, omdat hij net was begonnen”, brak Van der Kraan een lans. “Hij stond wel achter het besluit. Maar de relatie tussen De Mos en Vitesse was al behoorlijk verstoord.”

Vanaf de start van het seizoen bleef onder Westerhof het voetbal ondermaats bij Vitesse. Pas eind oktober boekte het elftal de eerste overwinning. Het goede resultaat bij SC Heerenveen werd gevolgd door een thuiszege op ADO Den Haag, maar het bleef bij die korte opleving. Het sportieve leed was in de beginfase van de competitie echter al geschied. Uit de eerste zeven duels haalde de ploeg slechts twee schamele puntjes, waardoor de Arnhemmers vanaf speelronde één in de gevarenzone zijn bleven steken.

Met de verbale liquidatie van zijn centrale verdedigingsduo sneed Westerhof zichzelf vervolgens in de vingers. Na afloop van de persconferentie na de wedstrijd tegen AZ liet de trainer zich tegen collega Louis van Gaal ontvallen dat hij Civard Sprockel en Sebastien Sansoni ‘dramatisch voor dit niveau’ vond. Daarmee verloor de oefenmeester zijn laatste beetje geloofwaardigheid bij de spelersgroep. Het was het laatste incident in een eerste seizoenshelft waarin het voortdurend onrustig was in Arnhem.

De goedkoopste oplossing voor het financieel opkrabbelende Vitesse zou zijn om de niet met Westerhof solidaire assistent Edward Sturing het seizoen te laten afmaken, maar daarin ligt een groot gevaar op de loer. Diverse spelers gaven eerder off the record al aan het hoofdtrainerschap van Sturing niet te zien zitten, omdat die te veel van hetzelfde als Westerhof zou zijn. “We komen snel bij elkaar en houden alle opties open”, aldus Van der Kraan over de mogelijke opvolging.

Bron: De Telegraaf 31-12-2008

Kapot stadiondak kost tienduizenden euro’s

De reparatie van het mankement aan de westelijke dakhelft van het stadion kost Gelredome waarschijnlijk enkele tienduizenden euro’s. Dat zegt Jasper van Amstel, directeur van het ‘grootste theater van Nederland’. Het euvel werd ontdekt vlak voor de wedstrijd Vitesse-PSV, op zondag 14 december. Dat duel werd uiteindelijk gespeeld met een dakhelft open en een dakhelft dicht, een novum in de eredivisie.

Voor de twee concerten die André Rieu later die week in Gelredome gaf, lukte het het dak weer geheel te sluiten. Tot opluchting van Van Amstel. Met een half open Gelredome hadden de voorstellingen van de Limburgse violist geen doorgang kunnen vinden.

Desondanks bleef het euvel bestaan. Het is niet zo dat er voor de tweede keer problemen zijn, zegt Van Amstel, die zich niet meer druk maakt over het mankement. “Nu maakt het niets meer uit. Alleen voor de optredens van Rieu was het even spannend.”

Begin januari wordt de storing verholpen. ” De benodigde onderdelen voor de reparatie zijn besteld. Die moeten uit het buitenland komen”, aldus de Gelredome- directeur. “Het had al voor de feestdagen klaar kunnen zijn, maar dat kostte veel meer en er was eigenlijk geen noodzaak voor.”

Bron: De Gelderlander 31-12-2008

Vitesse beraadt zich over opvolging van Westerhof

Vitesse heeft nog geen besluit genomen over de opvolging van de dinsdag ontslagen trainer Hans Westerhof. Dat zei technisch directeur Marc van Hintum over de kwestie. “Daar gaan we ons intern nog op beraden. We houden alle opties open”, aldus de technisch directeur van de kwakkelende Arnhemse club.

Van Hintum noemde het ontslag van Westerhof ‘ongelooflijk jammer’. De directeur: “In juli zijn wij vol verwachting en vertrouwen begonnen aan het nieuwe seizoen, dat in het teken stond van de wederopbouw van Vitesse. Dat proces is in de eerste zes maanden niet zo gelopen als wij hadden verwacht. Intern hebben we getracht de vinger op de zere plekken te leggen.”

De clubleiding van Vitesse evalueerde dinsdag met Westerhof de teleurstellende eerste seizoenshelft. “Daarbij is gebleken dat de mening van Hans over de oorzaken van de tegenvallende prestaties en hoe het tij te keren verschilt met die van ons. Daardoor zijn wij genoodzaakt afscheid te nemen van een fantastisch mens en een betrokken trainer.”

Bron: Voetbalprimeur.nl 30-12-2008

Evaluatie bij Vitesse kost Westerhof zijn baan

Hans Westerhof is per direct ontslagen als hoofdtrainer van Vitesse. Dat is de uitkomst van een evaluatie die de Arnhemse club dinsdag hield naar aanleiding van de resultaten tijdens de eerste seizoenshelft.

Vitesse presteerde over de eerste zeventien wedstrijden zeer matig. Met de vijftien behaalde punten komen de Arnhemmers niet verder dan de vijftiende plaats. Intern rommelde het al een aantal weken in de Gelredome. Vanuit de selectie was weinig vertrouwen meer in Westerhof.

‘Of ik het gevoel heb dat deze groep in een half seizoen dingen heeft geleerd? Nee, niet echt’, vertelde Westerhof aan VI nog voordat hij zijn ontslag had gekregen. ‘Maar die groei komt er uiteindelijk echt nog wel een keer. Daarvan ben ik overtuigd.’

De clubleiding had die overtuiging niet meer en stuurde de zestigjarige trainer de laan uit. Algemeen directeur Paul van der Kraan had eerder al ‘harde maatregelen’ aangekondigd, maar liet daarbij in het midden of dat betekende dat Vitesse op zoek zou gaan naar een nieuwe trainer.

Bron: Voetbal International 30-12-2008

Westerhof: ’In the blind’ ingestapt

„Jawel”, antwoordde Hans Westerhof zaterdag na de zege op FC Volendam op de vraag of hij verwachtte na de winterstop met Vitesse op trainingskamp te gaan. En of hij zich nog wel gesteund voelde door de directie: „Jawel.” Toch viel in het evaluatiegesprek zoals verwacht het doek voor de aimabele trainer, die al lang niet meer het vertrouwen van de spelersgroep genoot.

De oud-coach van onder meer FC Groningen, Willem II, Ajax en PSV stond al niet te trappelen toen technisch directeur Marc van Hintum hem vroeg Aad de Mos op te volgen.

Westerhof vond zich – door zijn uitstapjes naar de VS (Chivas USA) en Mexico (Chivas Guadalajara en Necaxa) – niet de geschikte kandidaat. Terugblikkend op zijn eerste halfjaar herhaalde hij die woorden zaterdag min of meer. „Ik ben er ’in the blind’ ingestapt”, aldus Westerhof. „Ik kende de selectie niet en de tegenstanders in de eredivisie niet. Dat maakt het niet makkelijk.”

Vooral dat eerste lijkt hem te hebben opgebroken. De spelers noemden hem ’off the record’ ouderwets en te lief.

Bron: De Telegraaf 30-12-2008

Vitesse en Hans Westerhof per direct uit elkaar

Hierbij laat Vitesse weten dat er een vroegtijdig einde is gekomen aan de samenwerking tussen de club en hoofdtrainer/coach Hans Westerhof.

Algemeen directeur Paul van der Kraan:”Het is spijtig, maar in onze evaluatie hebben wij moeten constateren dat er geen basis is om met Hans verder te gaan. Vanzelfsprekend is Hans niet de enige die de slechte sportieve resultaten aan te rekenen zijn. Dat komt voor rekening van de gehele staf, spelersgroep én directie. Ieder voor zich, ook wij, moeten in de spiegel kijken om te zien waar we tekortgeschoten zijn. De evaluaties met Westerhof hebben wat dat betreft de nodige aanknopingspunten opgeleverd.”

Technisch directeur Marc van Hintum: “Ik vind het ongelofelijk jammer dat het zo gelopen is. In juli zijn wij vol verwachting en vertrouwen begonnen aan het nieuwe seizoen, dat in het teken stond van de wederopbouw van Vitesse. Dat proces is in de eerste zes maanden niet zo gelopen als wij hadden verwacht. Intern hebben wij getracht de vinger op de zere plekken te leggen. Daarbij is gebleken dat de mening van Hans over de oorzaken van de tegenvallende prestaties en hoe het tij te keren verschilt met die van ons. Hierdoor zijn wij genoodzaakt afscheid te nemen van een fantastisch mens en een betrokken trainer.”

Bron: Vitesse.nl 30-12-2008

Van den Brom in beeld als opvolger Westerhof

John van den Brom is één van de hoofdkandidaten om Hans Westerhof op te volgen bij Vitesse. Dat meldde Johan Derksen maandag in het sportprogramma Voetbal International. De trainer van AGOVV treedt mogelijk in de winterstop al in dienst bij de Arnhemmers.

Dinsdag komt het bestuur van Vitesse bijeen om de situatie van Westerhof te besprekken. Volgens diverse media is een langer verblijf van de oefenmeester kansloos. De nuchtere coach ligt al een langere periode onder vuur, maar ondanks de zege tegen FC Volendam van afgelopen weekeinde is het Vitesse-bestuur van mening dat er ingegrepen moet worden.

Overigens zal bij een eventueel ontslag van Westerhof ook assistent-trainer Edward Sturing zijn biezen moeten pakken. Vitesse vindt dat de oud-hoofdcoach in hetzelfde schuitje als Westerhof valt en de club dus niets opschiet met een verblijf

Bron: Voetbal International 30-12-2008

Vitesse trapt in Turkije af tegen Roeselaere

Vitesse opent het toernooi om de Antalya Cup tijdens het trainingskamp in Turkije tegen Roeselaere.

De ontmoeting met de Belgische degradatiekandidaat heeft plaats op woensdag 7 januari, aanvang 18.00 uur. Drie dagen later, zaterdag 10 januari, speelt Vitesse tegen de Turkse laagvlieger Hacettepe, eveneens om 18.00 uur. Vitesse gaat zondag 4 januari naar Antalya en keert 11 januari terug naar Arnhem.

Bron: De Gelderlander 30-12-2008

Vitesse beslist vandaag over positie Westerhof

De clubleiding van Vitesse gaat vandaag met trainer Hans Westerhof om de tafel voor de evaluatie van de turbulente eerste helft van het seizoen. Algemeen directeur Paul van der Kraan en technisch directeur Marc van Hintum schuiven aan bij de geplaagde oefenmeester, die regelmatig botste met leden van de spelersgroep. De verwachting is dat Westerhof, die een contract tot en met juni 2009 heeft, zal moeten vertrekken bij de Arnhemse club.

Bron: De Gelderlander 30-12-2008

De Mos scoort in 2008 beter dan Westerhof

Hans Westerhof moet het als trainer van Vitesse in 2008 afleggen tegen zijn voorganger Aad de Mos. Dankzij de 3-1 zege op Volendam, zaterdagavond in Gelredome, vijzelde Westerhof zijn puntentotaal op naar 15 uit 17 duels.

De Mos scoorde er drie meer; 18 punten uit slechts 16 duels. Het doelsaldo onder Haagse Aad was ook veel minder slecht: 23-31 (-8). Westerhof finishte 2008 op 15-30 (-15).

Bron: De Gelderlander 30-12-2008

Hans Westerhof regisseert eigen val
Hans Westerhof ( 60) lijkt al na een half jaar te sneuvelen als hoofdtrainer van Vitesse .

Algemeen directeur Paul van der Kraan, technisch directeur Marc van Hintum en trainer Hans Westerhof evalueren vandaag de turbulente eerste helft van de competitie van Vitesse. Welbeschouwd is het vanaf het begin misgegaan in het huwelijk tussen de schandaalclub Vitesse en de gewezen onderwijzer Westerhof.

Van Hintum stuurde in het voorjaar trainer Aad de Mos weg uit Arnhem. De nieuwe technisch directeur vond de eigenzinnige coach te recalcitrant en hoopte dat de komst van Westerhof zou leiden tot een rustiger werkklimaat.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 30-12-2008

Santi Kolk onbedreigd beste spits van Vitesse

Santi Kolk scoorde zaterdagavond tegen Volendam (3-1) zijn vierde doelpunt en is de beste schutter van dit seizoen en van het kalenderjaar 2008 met twaalf goals. Na hem volgen Ricky van Wolfswinkel, Nicky Hofs, Mads Junker en Claudemir met drie goals in 2008. De laatste twee speelden het hele kalenderjaar.

Kolk scoorde onder de vorige trainer Aad de Mos acht keer en onder Westerhof vier. Onder De Mos was Kolk belangrijk en speelde altijd, onder Westerhof raakte hij zijn plaats kwijt na een desastreuze voorbereiding waarin Vitesse voorin niets klaarmaakte.

Kolk trok zijn mond open, maar kwam bedrogen uit. “Ik heb in het begin van het seizoen wel iets gezegd, maar toen werd ik met de grond gelijkgemaakt. Dat blijft je bij. Er is toen iets gebroken”, erkende de spits zaterdagavond.

“Ik was vorig seizoen een belangrijke speler, de meeste mensen dachten dat ik dat dit seizoen ook zou zijn. Blijkbaar werd die gedachte niet gedeeld. Vorig jaar telde niet, werd gezegd. Ik heb er een paar wedstrijden naast gestaan en een tijdje op een andere positie gespeeld. Ik heb mij teruggeknokt. Het is moeilijk om je te onderscheiden in een ploeg die slecht draait, maar ik weet dat ik makkelijk scoor of laat scoren als ik rond de ‘zestien’ speel”, aldus Kolk.

Bron: De Gelderlander 30-12-2008

Vitesse wint, crisis blijft

Opgelucht schudde Vitesse-trainer Hans Westerhof de handen van zijn collega’s nadat het laatste fluitsignaal zaterdagavond geklonken had. De 3-1 zege deed speculaties over een naderende handdruk ter afscheid van de club echter allerminst verstommen.

Want dat Vitesse met ogenschijnlijk eenvoudige cijfers een directe concurrent in de strijd tegen degradatie het nakijken gaf, mocht een klein wonder genoemd worden. De op voorhand door technisch directeur Marc van Hintum als ‘cruciaal’ bestempelde wedstrijd tegen FC Volendam verliep voor de Arnhemmers zeer moeizaam, zag ook Westerhof.

De oefenmeester zei dat er te grote ruimtes tussen de linies lagen en moest concluderen dat de overwinning niet alles goed maakte. ,,Ik kan niet tevreden zijn met de lage klassering,’’ stelde hij.

Vragen over zijn aanblijven als trainer van Vitesse beantwoordde de doorgaans aimabele Westerhof met een stuk minder plezier. Priemende ogen verraadden zijn boosheid, die hij zo nu en dan met een lachje probeerde te camoufleren.

,,Je wilt me iets laten zeggen wat ik niet vind. Daar word ik een beetje moe van,’’ bitste hij een tv-verslaggever toe. Inhoudelijk beperkte Westerhof zich tot korte statements over zijn positie.

,,Jawel,’’ zei hij direct, op de vraag of hij nog vertrouwen voelt van de leiding. En: ,,In de winterstop gaan we evalueren. Hoe ik er tegenaan kijk, breng ik daar te berde.’’ De clubleiding kondigde vooruitlopend op die evaluatie harde maatregelen aan. Maar de gedachte dat Westerhof daar het slachtoffer van wordt, wenste de trainer niet te delen. ,,Mensen hoeven niet voor mij te denken, dat doe ik zelf,’’ zei hij geïrriteerd.

In de zenuwslopende slotfase van het degradatieduel nam hij de bevrijdende 3-1 met luid applaus in ontvangst. Die ontlading kwam na een periode waarin FC Volendam duidelijk de betere ploeg was, maar moeite had het zwak verdedigende Vitesse echt pijn te doen. Westerhof, na een half uur nog comfortabel achterover leunend bij een 2-0 voorsprong, meldde zich steeds vaker ijsberend langs de lijn.

Na de kopgoal van Volendammer Platje probeerde Westerhof zijn ploeg op te peppen. Hij maande zijn defensieve duo Van der Struijk-Sprockel verder naar voren te spelen. Opvallend was dat bij de tweede treffer van Vitesse doelpuntenmaker Santi Kolk zijn collega Sansoni – die de hele wedstrijd op de bank bleef – uitgebreid omarmde.

In de feestvreugde negeerde Kolk zijn trainer volledig. ,,Sansoni is een vriend van me,’’ zei Kolk daarover. ,,We zijn een team, ook de jongens op de bank horen daarbij.’’

Op veel steun hoefde Westerhof niet te rekenen op deze zaterdagavond. De aanhang zwaaide met zakdoekjes en richtte zich tegen de trainer en de clubleiding. Zelfs op de bevrijdende 3-1 van Junker had de Arnhemse harde kern een passend antwoord. Het hief een spandoek met de tekst ‘de crisis blijft’.

Bron: AD 29-12-2008

Laatste oprisping van het ‘nieuwe Vitesse’

Het ‘nieuwe Vitesse’ van trainer Hans Westerhof en technisch directeur Marc van Hintum heeft zaterdagavond de degradatiewedstrijd van Volendam gewonnen met 3-1. Dankzij treffers van Alexander Büttner, Santi Kolk en Mads Junker voorkwam het wankelende Arnhemse voetbalbolwerk 2008 als hekkensluiter van de eredivisie uit te luiden.

Vitesse was in Gelrdome maar iets beter dan Volendam, dat via invaller Melvin Platje vlak na rust (2-1) even terugkrabbelde. Invaller Mads Junker van Vitesse bezegelde met zijn 3-1 de laatste oprisping van een failliete combinatie, die in 2009 niet meer van start zal gaan. Daarop zal de overwinning op Volendam, de derde zege in zeventien duels, geen invloed hebben.

Al weigerde trainer Hans Westerhof zaterdagavond laat te speculeren over zijn nabije toekomst. Wel erkende hij dat Vitesse niet de progressie heeft geboekt die hem voor ogen stond. “Maar evalueren doe ik intern, met de technische staf en de technisch directeur. Pas als we er intern uit zijn, weten we ook wat we gaan doen.”

Westerhof noemde een aantal oorzaken voor de verloren eerste helft van het seizoen. “Acht nieuwe spelers, veel jonge spelers, een nieuw systeem, dat werkt procesvertragend. Blijkbaar heeft het meer tijd nodig. Het is heel wisselvallig. Ik kan niet zeggen dat we veel geleerd hebben”, bekende de Heerenvener, die een doelstelling voor de tweede seizoenshelft niet wilde uitspreken. “Een of twee versterkingen zouden welkom zijn, maar ik ken de financiële situatie van de club en ben bang dat we spelers kwijtraken. Ik zou al blij zijn als we een basis kunnen leggen.”

Technisch directeur Van Hintum zei zaterdagavond dat de zege op Volendam geen rol meer speelt in het onvermijdbare proces van de komende dagen. De oud-speler erkende ook dat de verhouding tussen trainers en spelers allesbehalve in orde is. Het merendeel van de spelers heeft geen vertrouwen in Westerhof en zijn assistent Sturing. Er is oud zeer, irritatie over notoire laatkomers, gebrek aan respect en spelers die de kantjes eraf lopen.

Bron: De Gelderlander 28-12-2008

Uitstel van executie
Dagen Westerhof bij Vitesse lijken geteld ondanks zege

De afgang van de laatste plaats in de winterstop bleef Hans Westerhof bespaard. De kans dat de trainer ook bij de hervatting van de eredivisie half januari op de Vitessebank zit, is ondanks de 3-1 overwinning op FC Volendam echter nihil. De Arnhemmers straften twee Volendamse verdedigingsfouten af, maar waren verder de mindere van het in uitwedstrijden ondermaats presterende elftal van Frans Adelaar. Tel daarbij een legertje gefrustreerde spelers, het publiek dat Westerhof niet meer pruimt („Hans, rot op”, plus witte zakdoekjes) en de beleidsbepalers die hun coach niet meer steunen, en het is duidelijk dat in het Gelredome slechts sprake lijkt van uitstel van executie.

Het enorme krediet waarmee Westerhof – mede dankzij zijn warme persoonlijkheid, voetbalkennis en staat van dienst – aan de klus in Arnhem begon, had hij voor het duel met hekkensluiter Volendam door acht competitienederlagen, pas twee zeges en de beschamende bekeruitschakeling bij FC Lienden al in recordtijd verspeeld. Het dunne draadje waaraan de haast meelijwekkende trainer nu nog bungelt, is de belabberde financiële situatie van de club én de trots van Marc van Hintum. De technisch directeur aanvaardde in februari 2008 zijn job in het Gelredome, hakte al snel de knoop door om afscheid te nemen van de achteraf succesvolle(re) Aad de Mos en geeft zichzelf met een eventueel congé van Westerhof ook een brevet van onvermogen.

Van Hintum moest alles in het werk stellen om Westerhof binnen te halen, omdat nota bene de kandidaat zelf zich niet geschikt achtte voor het trainerschap van Vitesse. De oud-coach van onder meer Groningen, PSV en Ajax kreeg de voormalige Jong Oranjeklanten Jeroen Drost, Julian Jenner, Frank van der Struijk, Rogier Molhoek, routinier Alfred Schreuder, publiekslieveling Nicky Hofs en spits Niklas Tarvajärvi als nieuwe spelers, maar wist er geen moment een goed draaiend geheel van te maken. Ook gisteren bakte Vitesse er grote delen van de wedstrijd helemaal niets van.

En dat terwijl Vitesse ongelooflijk in het zadel werd geholpen door de gasten. Een eerste moment van defensieve wanorde – na acht minuten – werd door Alexander Büttner omgezet in de 1-0. Volendamkeeper Jeroen Verhoeven stond vastgenageld en zag er niet goed uit. Echt bont maakte hij het pas in de 25e minuut door – weliswaar door Gerry Koning aangespeeld op zijn verkeerde been – de bal zo in de voeten te schuiven van Santi Kolk: 2-0. Ondanks de riante voorsprong voor de thuisclub werd snel duidelijk dat de wedstrijd nog niet gespeeld was.

FC Volendam kreeg via Kelvin Maynard en Bernard Hofstede (allebei gestuit door Piet Velthuizen) de grootste kansen, maar zette het duel pas na rust echt naar zijn hand. De vraag daarbij was of Adelaar goed wisselde (Melvin Platje voor Jack Tuyp en Gerson Sheotahul in plaats van Hofstede) of verkeerd begon. Uit een voorzet van Sheotahul werd knap binnengekopt door Platje (2-1). Vitesse wankelde, Van der Struijk moest een inzet van Mathieu Boots van de lijn halen, waarna Vitesse-invaller Mads Junker de zege veiligstelde (3-1).

De druk om afscheid te nemen van Westerhof blijft echter onverminderd groot. Afgelopen week bezochten teleurgestelde fans de training van Vitesse en uit de spelersgroep worden de – door Westerhof ontkende – geluiden dat er geen chemie is tussen spelers en trainer steeds duidelijker hoorbaar én zichtbaar. Off the record zeggen meerdere Vitessenaren dat de Groninger te lief is en zijn aanpak ouderwets.

Van Hintum bewees de geplaagde coach in Telesport geen goede dienst door niet onvoorwaardelijk achter hem te gaan staan, maar ruimte te laten voor speculatie. ,,Hans zegt dat het tussen hem en spelers nog goed zit, maar ik heb zelf ook een beeld van de verhoudingen”, vertelde de technisch directeur. „Of ik er hetzelfde over denk? Daar zeg ik nu niets over. Dat bespreek ik eerst met Hans zelf.” Algemeen directeur Paul van der Kraan ging in De Gelderlander al minstens even ver. „Het is duidelijk dat wij maatregelen nemen in de winterstop. Pappen en nat houden, is hier niet op zijn plaats.”

Het voornaamste dat Westerhof kan redden, is het chronische gebrek aan geld bij Vitesse. Maar wat is erger? Ontslagen worden of als aangeschoten wild het seizoen afmaken?

Bij één op het oog onvermijdbaar ontslag van Westerhof zou Van Hintum er goed aan doen in de spiegel te kijken en zijn eigen positie te heroverwegen. Hij heeft Westerhof in dat geval flink beschadigd door tegen de zin van de hoofdpersoon te blijven aandringen op zijn komst, zet in nog geen jaar twee trainers bij het oud vuil en is zelf verantwoordelijk voor de samenstelling van de kwalitatief in orde zijnde, maar kennelijk labiele selectie.

Vitesse-FC Volendam 3-1 (2-0). 7. Büttner 1-0, 26. Kolk 2-0, 56. Platje 2-1, 84. Junker 3-1. Scheidsrechter: Janssen. Toeschouwers: 16.637. Gele kaarten: Molhoek, Claudemir, Hofs (Vitesse), Boots (Volendam).

Vitesse: Velthuizen; Verhaegh (59. Yakubu), Sprockel, Van der Struijk, Jeroen Drost (46. Kuiper); Claudemir, Hofs, Molhoek; Kolk, Tarvajärvi (77. Junker), Büttner.

Volendam: Verhoeven; Maynard, Schilder, Bakens, Koning; De Lange, Boots, Hofstede (46. Sheotahul), Meijers; Tuyp (46. Platje), Dominique van Dijk

Bron: Omroep Gelderland 27-12-2008

Van Hintum: geen grootse harmonie

Marc van Hintum laat zich zeker zeker geen zand in de ogen strooien door de zege van Vitesse op Volendam. De technisch directeur maakt zich zorgen over de verhouding tussen trainer Hans Westerhof en de spelers. “Er is een aantal conflicten geweest en die hebben niet geleid tot een grootste harmonie. Het verhaal met Sébastien Sansoni en Civard Sprockel heeft geleid tot consternatie, intern ook. Dat is toen wel opgelost. Ik weet hoe de spelers erin staan, maar de clubleiding beslist, niet de spelers.’ Komende week gaat Van Hintum evalueren met Westerhof en Paul van der Kraan.

Bron: Omroep Gelderland 27-12-2008

Molhoek ziet wel wat directie doet

Rogier Molhoek is heel duidelijk over de eerste seizoenshelft van Vitesse. “Blijkbaar zijn we toch niet zo goed als we allemaal dachten.” Molhoek wacht af wat er gebeurt in de winterstop. “Ik ben niet in de positie om dat te bepalen. De directie zegt dat er wat gaat veranderen. Ik weet het niet, ik zie het wel.” Van de wedstrijd tegen Volendam werd de middenvelder ook niet vrolijk. “Het enige wat we gedaan hebben, is winnen. Voor de rest was het niet veel. In de tweede helft werden we bij vlagen weggespeeld. Ondanks de overwinning is dat wel een beetje zorgelijk.”

Bron: Omroep Gelderland 27-12-2008

Junker beslist duel voor Vitesse

Mads Junker haalde in zijn mogelijk laatste wedstrijd voor Vitesse zijn gram op trainer Hans Westerhof. De Deen besliste als invaller het duel tegen Volendam. “We stonden bijna de hele tweede helft onder druk. Na hun 2-1 ontstond er paniek in de hele ploeg. Daarom was het mooi om de 3-1 te scoren, het moment was heel belangrijk.” Mads Junker vertrekt mogelijk in de winterstop, er is belangstelling van Deense clubs. “Ik wil een andere club zoeken waar ik wel mag spelen, want vandaag heb ik weer gemerkt hoe fijn het is om te spelen en te scoren.”

Bron: Omroep Gelderland 27-12-2008

Vitesse wint van zwak Volendam: 3-1

Vitesse heeft thuis met 3-1 gewonnen van de zwakke hekkensluiter Volendam. Het niveau was erg laag. Büttner scoorde snel via een bekeken schot. Maynard en Hofstede hadden aan de andere kant enorme kansen, maar Velthuizen was attent. Zijn collega Verhoeven faalde daarna bij het uitverdedigen, Kolk strafte dat af. Na rust kwam Platje erin bij Volendam. De beweeglijke aanvaller zorgde voor onrust en de 2-1. Paniek alom bij Vitesse dat werd teruggedrongen. Een doelpunt van Platje werd ten onrechte geannuleerd. De gretig ingevallen Junker besliste de wedstrijd: 3-1.

Bron: Omroep Gelderland 27-12-2008

Vitesse wint maar oogst fluitconcerten

Vitesse had na 25 minuten een 2-0 voorsprong te pakken tegen FC Volendam, maar de Arnhemmers vielen vervolgens ver terug. Het publiek in De Gelredome morde, maar keerde huiswaarts in de wetenschap dat Vitesse drie belangrijke punten rijker was: 3-1.

Trainer Hans Westerhof staat onder druk in Arnhem en het moet hem dan ook goed gedaan hebben dat Vitesse goed uit de startblokken kwam tegen Volendam. Na zeven minuten was het al raak. Alexander Büttner (foto boven) opende de score met een tegendraadse schuiver.

De 2-0 na 25 minuten spelen kreeg Vitesse in de schoot geworpen. Volendam-doelman Jeroen Verhoeven verwerkte een terugspeelbal zó slecht dat het voor Santi Kolk niet al te moeilijk was de bal in een leeg doel te plaatsen.

Volendam leek aangeslagen door de snelle achterstand en bakte er in de eerste helft niets van. Ook Vitesse liet de teugels vieren en daardoor viel er tot de rust weinig te genieten.

Daar kwam in de tweede helft verandering in. Met Gerson Sheotahul en Melvin Platje in de ploeg kwam Volendam fris voor de dag. De invallers verzorgden samen de aansluitingstreffer. Uit een voorzet van Sheotahul kopte Platje knap de 2-1 binnen.

Volendam kreeg daarna zelfs kansen op de gelijkmaker. Zo zag Mathieu Boots een inzet van de lijn worden gehaald. Vitesse speelde in die fase abominabel slecht en het Arnhemse publiek trakteerde de eigen ploeg op een fluitconcert.

Uitgerekend Mads Junker besliste de wedstrijd. De Deense aanvaller komt nauwelijks aan spelen toe bij Vitesse, maar de aanhang scandeerde lange tijd zijn naam. Junker beschaamde dat vertrouwen niet en tikte de 3-1 binnen, nadat Nick Hofs nog op doelman Verhoeven was gestuit.

Vitesse is door de zege opgeklommen naar de vijftiende plaats in de Eredivisie. De Arnhemmers lieten het verschil met hekkensluiter Volendam in het onderlinge duel oplopen tot vier punten.

Bron: VI.nl 27-12-2008

Vitesse wint zespuntenduel van Volendam

Vitesse heeft met een 3-1 overwinning op FC Volendam afstand genomen van de achttiende en laatste plaats op de ranglijst. Binnen het halfuur had Vitesse al twee van haar drie goals gemaakt, maar na de aansluitingstreffer van Melvin Platje werd het toch nog even billenknijpen. Mads Junker maakte daar in de 83ste minuut een einde aan door de wedstrijd te beslissen.

Bron: Sportweek.nl 27-12-2008

Dak Gelredome kan niet meer open

Het dak van Stadion Gelredome kan niet meer open.

Twee weken geleden voor de wedstrijd van Vitesse tegen PSV bleef het dak half open en was er vervolgens geen beweging meer in te krijgen. Vanwege een concert van Andre Rieu een week geleden moest het dak per se dicht en dat lukte uiteindelijk ook, maar nu blijkt het mechanisme zodanig defect, dat het dak niet meer open kan.

Naast het uitschuifbare veld was het dak dat open en dicht kan de noviteit van Gelredome, zoals bedacht door de toenmalige Vitesse-voorzitter Karel Aalbers.

Bron: Omroep Gelderland 27-12-2008

Van Hintum: ,,Vitesse plaats of zes te laag”

De directie van Vitesse en trainer Hans Westerhof evalueren zoals afgesproken in de winterstop de samenwerking tot nu toe. Een overwinning op mede-degradatiekandidaat FC Volendam, vanavond te gast in stadion Gelredome, zal de toon van de gesprekken niet doen veranderen. Hoewel de oefenmeester zegt dat hij nog voldoende chemie met zijn spelers heeft, is dat gevoel zeker niet volledig wederzijds. Zijn manschappen speculeren in de kleedkamer zelfs al zonder gene over een potentiële opvolger. In deze hersenspinsels komt de naam van Johan Neeskens het vaakst naar voren. ,,Hans zegt dat het tussen hem en spelers nog goed zit, maar ik heb zelf ook een beeld van de verhoudingen”, vertelt technisch directeur Marc van Hintum. ,,Of ik er hetzelfde over denk? Daar zeg ik nu niets over. Dat bespreek ik eerst met Hans zelf. Natuurlijk zijn er spelers ontevreden, maar omdat ik bovenop de groep zit weet ik ook dat er een aantal spelers wel tevreden is. Het belangrijkste voor nu is de wedstrijd van vanavond tegen FC Volendam. Dat duel is cruciaal.”

De beginnend td weet ook dat de prestaties onder Westerhof zwaar teleurstellend zijn. ,,Als je naar onze selectie kijkt mag je wel concluderen dat we een plaatsje of zes, zeven te laag staan”, stelt de ex-prof onomwonden. ,,We hebben afgelopen zomer flink wat goede spelers (Rogier Molhoek, Julian Jenner, Jeroen Drost, Frank van der Struijk en Nicky Hofs, red.) aangetrokken. Als je dan op de helft van de competitie zo laag staat, is dat zeer teleurstellend.” Rogier Molhoek is de eerste om dat te beamen. ,,In deze fase van de competitie begint de ranglijst zich af te tekenen.

We mogen concluderen dat we een degradatiekandidaat zijn. Dat is triest, met zo’n selectie. Zelf voel ik me verantwoordelijk, want ik haal ook mijn niveau niet. Als het vanavond weer niet lukt vrees ik dat het hek van de dam is.” Volendam-fans hebben massaal gehoor gegeven aan de oproep van trainer Frans Adelaar. Zo’n driehonderd supporters reizen zaterdag mee naar Vitesse. De oefenmeester beklaagde zich afgelopen zondag over het immer geringe aantal supporters dat aanwezig is bij uitwedstrijden. Bij het laatste uitduel tegen FC Utrecht zaten er slechts zeven Volendam-fans op de tribune.

Vitesse – FC Volendam, 20.45 uur

Vitesse: ziek: Schreuder. Geschorst: Van Wolfswinkel. Twijfelachtig: Tarvajärvi.

FC Volendam: geblesseerd: Kok. Twijfelachtig: Van der Werff, Narsingh.

Bron: De Telegraaf 27-12-2008

Hans Westerhof is niet bezig met zijn positie
Vitesse sluit jaar af met degradatieduel met belager FC Volendam

Door Gerard Borgman

Zitten Hans Westerhof en Edward Sturing vanavond voor de laatste keer als trainersduo op de bank van Vitesse ? Dat is de prangende vraag aan de vooravond van het laatste optreden van de Arnhemse ploeg in 2008, de zwaarbeladen thuiswedstrijd tegen mededegradatiekandidaat FC Volendam.

In navolging van technisch directeur Marc van Hintum heeft algemeen directeur Paul van der Kraan eerder deze week harde maatregelen aangekondigd. Vitesse verkeert als nummer zestien van de eredivisie in acuut degradatiegevaar en tijdens de winterstop, zo stellen de directeuren, zal de clubleiding ingrijpen.

Het vertrek van de trainer( s) lijkt slechts een kwestie van tijd, maar Westerhof maakt zich geen zorgen. Op de vraag of hij denkt dat het treffen met hekkensluiter Volendam zijn laatste klus zal zijn als hoofdtrainer van Vitesse , stelde Westerhof gisteren: ” Dat weet ik niet. Ik vind het een rare vraag. Het is wel het laatste waar ik me mee bezig houd. We spelen een belangrijke wedstrijd tegen Volendam, daar concentreer ik me op.”

De 60-jarige oefenmeester stelde dat hij de dreigende taal van Van Hintum en Van der Kraan niet beschouwt als bedreigend voor zijn eigen positie. “Ik ervaar dat niet zo”, aldus Westerhof. “Het is speculeren, en daar doe ik nooit aan mee. Wat heeft het voor zin wakker te liggen van iets dat misschien niet gebeurt? Dat is zonde van de nachtrust.”

Westerhof, die een contract heeft tot het eind van dit seizoen, reageerde gisteren op de supportersactie van afgelopen dinsdag. Ongeveer honderd fans toonden tijdens de training op Papendal hun ongenoegen over de slechte prestaties en boden tijdens de repetitie een petitie aan. In de ogen van de supporters reageerde de coach niet of nauwelijks op de noodkreet, hetgeen tot nieuwe irritaties leidde.

“Dat verbaast me wel een beetje” zei Westerhof gisteren. “Ik heb gezegd dat we het verhaal van de supporters zouden aanhoren, en dat we daarna door zouden gaan met trainen. Zo hadden we het afgesproken en zo is het ook gegaan. Je kunt tijdens een training niet in gesprek gaan, want je weet niet hoe lang zoiets dan duurt.”

De trainer toonde begrip voor het feit dat de supporters in actie kwamen. “We maken ons allemaal zorgen”, stelde de geplaagde trainer. “Aan de andere kant heb ik ook tientallen mailtjes met steun gekregen via hotmail. Die zijn niet zo openbaar als een bezoek aan een training, maar ze zijn er ook.” Westerhof wil er maar mee zeggen: het is niet louter kritiek dat hij hoort. ” De druk wordt altijd groter in dit soort situaties”, doelde de coach op de penibele positie van Vitesse op de ranglijst. “Maar als je een beroepsspeler bent, dan moet je daar mee om kunnen gaan.”

Bron: De Gelderlander 27-12-2008

Vitesse scoort de minste driepunters in de eredivisie

Vitesse heeft dit seizoen als enige club in de eredivisie nog geen drie competitiewedstrijden gewonnen. Bij de Arnhemse ploeg staat de teller op twee driepunters. Hekkensluiter FC Volendam, vanavond te gast in Gelredome, won wel reeds drie competitiewedstrijden en heeft slechts een punt minder dan Vitesse.

Vitesse kan dit weekeinde tijdens de laatste speelronde voor de winterstop klimmen naar de veilige vijftiende plaats, maar de Arnhemse ploeg kan bij een nederlaag tegen Volendam ook als nummer laatst de pauze in gaan. Bij Vitesse keert Nicky Hofs terug in het elftal, nadat hij in de voorgaande partij bij NAC (2-0) een duel schorsing had uitgezeten. Ricky van Wolfswinkel kreeg in dat duel rood (twee keer geel) en is geschorst.

Bron: De Gelderlander 27-12-2008

Hoofdmacht Vitesse heeft weekje vakantie

De hoofdmacht van Vitesse begint vanavond na de wedstrijd tegen FC Volendam aan een weekje vakantie. De Arnhemse equipe komt zondag 4 januari weer bij elkaar voor het trainingskamp in Turkije. Vitesse verblijft een week in de buurt van Antalya en speelt er oefenduels met Roeselare (België) en Haceteppe ( Turkije). Op zaterdag 17 januari hervat Vitesse de competitie, met een uitwedstrijd tegen FC Twente.

Bron: De Gelderlander 27-12-2008

Westerhof niet bezig met vertrek

Vitesse-coach Hans Westerhof is niet bezig met een eventueel vertrek. “We zitten voor een belangrijk duel voor ons, dus dat is wel het laatste waar ik mee bezig ben”, benadrukt Westerhof. Vitesse-fans voerden deze week actie bij de training en waren geïrriteerd dat Westerhof niet reageerde. “Dat verbaast me”, stelt Westerhof. “Toen zij de training onderbraken, zei ik ‘dan zal ik de jongens bij elkaar roepen, we zullen jullie aanhoren, maar daarna wil ik direct verder’. Daar waren ze het volkomen mee eens. Dus zijn we ook gelijk gaan trainen.”

Bron: Omroep Gelderland 26-12-2008

Tarvajärvi twijfelgeval bij Vitesse

Het is onzeker of Vitesse-spits Niklas Tarvajärvi kan spelen in het degradatieduel tegen FC Volendam. De Fin heeft last van zijn kuit en door het bevroren veld op Papendal kon hij zich niet testen. Ricky van Wolfswinkel is geschorst, dus als Tarvajärvi niet kan spelen dan kan Mads Junker na 4 maanden terugkeren in de basis van de degradatiekandidaat. Alfred Schreuder is ziek en Nicky Hofs keert terug van een schorsing.

Vermoedelijke opstelling: Velthuizen; Verhaegh, Sprockel, Van der Struijk, Drost; Claudemir, Hofs, Molhoek; Jenner, Tarvajärvi (Junker), Kolk.

Bron: Omroep Gelderland 26-12-2008

Verhaegh:eerste seizoenshelft drama

Vitesse-aanvoerder Paul Verhaegh noemt de eerste seizoenshelft “dramatisch”. “We hebben weinig goede wedstrijden gehad, op een paar uitschieters na. Het grootste gedeelte was ondermaats”, vindt de rechtsback. Zaterdagavond wacht hekkensluiter FC Volendam. “Als je naar de ranglijst kijkt, is het een echt degradatieduel. Dus er staat behoorlijk wat druk op. We moeten morgen tot een goed resultaat komen. Het is niet belangrijk hoe dat gebeurt, als het maar gebeurt. Dan een weekje vakantie en dan in Turkije aan de tweede seizoenshelft gaan werken.”

Bron: Omroep Gelderland 26-12-2008

Vitesse als FC Hollywood in 2008

Vitesse maakt de bijnaam ‘FC Hollywood aan de Rijn’ volledig waar in 2008. lees verder...

Bron: TV Gelderland 24-12-2008

Aanvulling op de verklaring van het SV bestuur

Vitesse-supporters,

Een aantal van jullie heeft in onze oproep om komende wedstrijd achter Vitesse te staan gelezen dat het de schuld van de supporters is dat er een sponsor is afgehaakt en dat de kranten negatief over Vitesse kunnen schrijven. Dat is uiteraard niet onze visie en betreuren het als hierover onduidelijkheid is ontstaan. Wij geven aan begrip te hebben voor frustraties die leven bij supporters en de manieren waarop die worden geuit.

De basis van alle problemen ligt bij Vitesse zelf. Wij hebben willen aangeven dat alle zaken rond Vitesse op dit moment onder een vergrootglas liggen en hebben geschetst hoe partijen die minder begaan zijn met het lot van de club met negatieve signalen omgaan. Uiteraard is dit nu niet in het belang van onze club. Wij hebben daarom opgeroepen steeds dat belang in het achterhoofd te houden bij het uiten van, volledig terechte, kritiek.

In onze verklaring staat ook duidelijk dat de SV in de winterstop bij de clubleiding openheid van zaken zal vragen en dan conclusies zal trekken. Wij vinden wel dat dit het moment moet zijn om verantwoording af te leggen en dat nu alles in het teken moet staan van het halen van drie punten tegen Volendam. De kans daarop is in onze ogen het grootst als we nu massaal achter de club gaan staan. Wij willen daarom ook aangeven dat er van onze kant geen onenigheid heerst met andere groepen supporters. Ook als er verschil van inzicht is hebben wij hetzelfde doel: onze club Vitesse! Wij zullen ook in de toekomst nadrukkelijk blijven samenwerken met andere supportersgroeperingen.

Vitesse-supporters,
Wij betreuren het als onze oproep heeft geleid tot onduidelijkheid en frustraties, maar laten we de komende zaterdag als één supporter achter de club gaan staan.

Allemaal achter Vitesse! Prettige kerstdagen en tot zaterdag.
Bestuur supportersvereniging Vitesse

Bron: SV 24-12-2008

OPROEP
VOL ACHTER DE CLUB TEGEN VOLENDAM!

Ook de wedstrijd tegen NAC is weer op een sportief drama uitgelopen. We waren als supporters de laatste jaren al niet verwend, maar dat we eind 2008 rond de degradatiestreep zouden staan, had niemand verwacht. Voor supporters die leven voor hun club zijn de afgelopen maanden zwaar. Het is lastig een uitweg te vinden voor de frustraties die bovenkomen. Sommige groepen eisen harde actie en het vertrek van mensen binnen Vitesse. Anderen ergeren zich hieraan en vinden dat supporters juist nu vierkant achter hun club moeten blijven staan. Beide reacties zijn begrijpelijk! Ze komen voort uit de machteloosheid en woede van mensen met een geel-zwart hart. Daar komt bij dat de huidige selectie genoeg kwaliteit heeft om tien plaatsen hoger te staan. Vitesse-supporters zien hun club afzakken en willen dit proces stoppen. Maar wat kunnen we doen?

Allereerst zorgen dat er geen onnodige verdeeldheid ontstaat binnen het trouwe Vitesse-legioen. Begrip tonen voor emotionele reacties van andere supporters die misschien anders reageren dan jij zou doen. Maar ten tweede ook, hoe moeilijk het is: onze club positief blijven steunen. Het aanpakken van personen binnen de Vitesse-organisatie, beschadigt mensen, maar lost niets op. Sterker nog: het vertrek van mensen zonder dat daar alternatieven voor zijn brengt nog grotere risico’s voor de club met zich mee. De sfeer rond de wedstrijd tegen PSV heeft er ook toe geleid dat de media weer kolommen kon vullen over onrust en een grote sponsor na de wedstrijd is afgehaakt. Dat supporters hun hart luchten is logisch en begrijpelijk, maar houd het belang van onze club in het oog.

Vitesse-supporters,

De supportersvereniging zal in de winterstop een langdurig onderhoud met de clubleiding voeren en al jullie opmerkingen meenemen naar dat gesprek. Het moet ook voor supporters duidelijk worden waarom de zaken zo zijn gelopen, zodat wij onze conclusies kunnen trekken. Voor dat moment ligt nu de ongelofelijk belangrijke wedstrijd tegen Volendam. Iedere supporter is ervan overtuigd dat die wedstrijd gewonnen moet worden. Laten we de kans daarop zo groot mogelijk maken door massaal en positief achter de ploeg te blijven staan. Die houding is voor veel supporters op dit moment heel moeilijk op te brengen, maar Vitesse-supporters hebben incasseringsvermogen. Dat heeft het verleden wel geleerd. Wij kunnen de negatieve spiraal ombuigen. Alleen wij bepalen door onze aanwezigheid of Gelredome weer de onneembare vesting wordt die het was. Wij kunnen er ook aan bijdragen dat Vitesse niet opnieuw het slachtoffer wordt in de media. Alleen wij kunnen er met onze steun voor zorgen dat onze spelers weer zelfvertrouwen krijgen. Drie punten zijn van levensbelang!

Nu allemaal achter Vitesse!
Het bestuur van de Supportersvereniging

Bron: SV 21-12-2008

Enquête naar de beleving van de rollers op de Rollerside

Doel van deze enquête is om een beeld te vormen van de beleving van de supporters (en de begeleiders) van de rollerside. Deze enquête richt zich specifiek en alleen onze supporters met een beperking die gebruik maken van de rollerside.

U kunt het formulier invullen op een moment dat het u uitkomt. Mail de ingevulde enquête voor 31 december 2008 naar het volgende e-mailadres: rollerside@sv-vitesse.org.

Download enquête Rollerside

Bron: Rollerside december 2008

Van Hintum: ‘Kaya hoeft niet weg, geen club gemeld voor Junker’

Marc van Hintum, technisch directeur van Vitesse, is hoogstverbaasd over het nieuws dat Onur Kaya weg zou mogen bij Vitesse. “Daar is helemaal niet over gesproken tot zover.” Anduele Pryor mag wel verhuurd worden, evenals Vitesse openstaat voor een vertrek van Mads Junker en Haim Megrelishvili. “Al moet hier wel een afkoopsom voor worden betaald”, bevestigt hij tegenover ELF Voetbal.

“Ik heb het nieuws over Kaya ook gelezen. Maar ik weet niet waarop dat gebaseerd is. Van 4 tot en met 11 januari gaan we op trainingskamp naar Turkije en dan zullen we ook zeker om de tafel gaan met Onur. We moeten even bekijken wat hier uit voortkomt, maar we hebben geen officieel standpunt ingenomen.”

In tegenstelling tot Kaya, die dit seizoen nauwelijks aan spelen toekomt in Arnhem, mag Pryor wel worden verhuurd. Al wil Vitesse wachten tot het trainingskamp in Turkije achter de rug is. “We zullen daar met Anduele gaan zitten en praten over zijn toekomst.” De 23-jarige aanvallende middenvelder, die nog een contract heeft tot medio 2010, komt dit seizoen ook nauwelijks in actie in het Gelredome.

Rond de situatie van Mads Junker heerst windstilte. “Roda JC heeft zich vier weken geleden voor het laatst gemeld, maar daarna hebben we niets meer gehoord. Of Roda JC is afgehaakt? Ik weet het niet. Ze hebben überhaupt geen contact meer opgenomen.” Ook voor Haim Megrelishvili heeft geen club zich gemeld. “Haim weet dat hij weg mag, maar het is nog lang geen 2 februari. Er kan nog veel gebeuren.”

Bron: Elf 24-12-2008

Protesterende fans van Vitesse druipen teleurgesteld af
Vuurwerk en emotioneel betoog om selectie te wekken

Met rode ogen verliet Vitesse-fan Bas Eyhusen gisterochtend het trainingsveld. De teleurstelling was van zijn gezicht af te lezen. Hij had zojuist, met in zijn kielzog zo’n honderd fans, een emotioneel betoog gehouden tegenover Vitesse -trainer HansWesterhof en zijn selectie.

Een reactie kreeg hij niet. De trainer en de spelers vervolgden na zijn speech stoïcijns de ochtendtraining. “Dat is toch niet normaal”, vond Eyhusen. ” Schandalig. Niemand die reageert. De trainer niet, de aanvoerder niet. Het lijkt alsof wij de enige zijn die door hebben dat dit een dramatisch seizoen is.” Eyhusen had na de laatste nederlaag tegen NAC een actie op poten gezet. De Arnhemse profclub staat na zestien speelronden met twaalf punten teleurstellend zestiende. Daar nemen de Arnhemse supporters geen genoegen mee.

Een kleine honderd fans gaven gehoor aan de oproep van Eyhusen om de ochtendtraining aan te grijpen voor actie. Een politiebusje stond op afstand paraat, maar de acties bleven binnen de perken Na de warming-up betraden ontevreden fans het trainingsveld om hun onvrede te uiten. Onder begeleiding van knallend vuurwerk en spandoeken met noodkreten (Passie?, Ambitie?) wilden de aanhangers de selectie ‘ wakker schudden’. Hoofdtrainer Hans Westerhof riep zijn spelers bijeen om te luisteren naar de fans. Nog voordat Eyhusen aan zijn speech begon, liet Westerhof al weten ‘snel verder te willen met de training.’ Eyhusen las emotioneel zijn betoog voor. Daarin probeerde hij de staf en selectie van Vitesse er van te overtuigen dat er wat moet gebeuren om het tij te laten keren. ‘Mensen die de kantjes er vanaf lopen, of de waarheid niet zorgelijk vinden, zijn vanaf nu bij het verkeerde adres bij de fans’.

Voor Westerhof hadden de supporters ook een boodschap: ‘Handel naar het clubbelang: stap op!’ Westerhof reageerde niet. Hij keerde zich direct om en stuurde zijn spelers naar de veldjes verderop. De fans werd dringend verzocht het veld zo snel mogelijk te verlaten. Die reactie zorgde voor nog meer frustraties bij de aanwezige supporters.

De 22-jarige Mathijs Metselaar was op zijn vrije dag vroeg opgestaan om zijn helden wakker te schudden. ” En dan krijg je dit. Westerhof keek ons niet eens aan. Ze nemen ons, de fans, niet serieus.” De vraag bij de aanhangers van de ‘geelzwarten’ was dan ook of de actie wel vruchten had afgeworpen. Metselaar: “We zullen het zaterdag tegen Volendam zien.”

Bron: De Gelderlander 24-12-2008

Vitesse -leiding erkent noodzaak van ingrijpen

Vitesse belooft de boze supporters daden in de winterstop.

Circa honderd ontevreden fans legden gisterochtend de training van de selectie stil met vuurwerk en spandoeken. Daarbij werd een petitie voorgelezen aan de spelers en technische staf.

De fans zijn woedend en teleurgesteld in de resultaten van het elftal en houden trainers en spelers verantwoordelijk. Algemeen directeur Paul van der Kraan van Vitesse liet gisteren weten begrip te hebben voor de enorme ontgoocheling bij de fans.

„ Dat begrijpen wij heel goed”, zei Van der Kraan. „Het is ook duidelijk dat wij maatregelen nemen in de winterstop. Pappen en nathouden is hier niet op zijn plaats. Dit scenario is door ons absoluut niet voorzien en het is Vitesse onwaardig. Ik kan er niet op vooruitlopen, maar wij zullen na de evaluatie maatregelen nemen die voor iedereen duidelijk zijn. Wij zijn ons ervan bewust dat een houding van ‘het komt wel goed’ niet op zijn plaats is.”

De algemeen directeur wilde niet ingaan op de vraag of de positie van de trainers Hans Westerhof en Edward Sturing nog langer houdbaar is. Een groot deel van de selectie liet eerder weten te twijfelen aan een ommekeer onder het duo. De clubleiding heeft te kennen gegeven datWesterhof en Sturing zaterdagavond in elk geval het belangrijke degradatieduel tegen Volendam nog de scepter zwaait.

Bron: De Gelderlander 24-12-2008

Van der Kraan begrijpt onvrede fans

Algemeen directeur Paul van der Kraan begrijpt de onvrede van de Vitesse-supporters en heeft respect voor de protestactie op Papendal.

“Ik constateer met verbazing dat er niet tot nauwelijks is gereageerd. De supporters hebben hun teleurstelling op een hele nette manier geuit en een petitie aangeboden, dan had er op z’n minst reactie kunnen komen.”

Van der Kraan deelt het gevoel van de supporters. “De stand op de ranglijst geeft aanleiding tot onvrede. Wij zijn absoluut niet tevreden met een zestiende plaats en het is dan ook alle hens aan dek.”

Bron: Omroep Gelderland 23-12-2008

Paul Verhaegh begrijpt de frustratie van de Vitesse-supporters.

“We hebben ze daarom voor de training vijf minuten gegeven om hun woede en teleurstelling te uiten”, legt de aanvoerder uit. “Daarna zijn we gaan trainen, maar we willen ze zeker niet het gevoel geven dat we hun actie niet begrijpen. Ze hebben namelijk gelijk.”

Verhaegh vindt dat Vitesse het te vaak af laat weten. “Met name uit. De fans zijn er wel, maar wij niet altijd. Ze hebben een punt dat ze boos zijn, wij moeten hun steun nu terugwinnen. We gaan zaterdag reageren op het veld, waar we koste wat kost moeten winnen.”

“De hele situatie is vervelend. We staan gedeeld zeventiende. We moeten als spelers de schuld ook bij onszelf zoeken.”

Bron: Omroep Gelderland 23-12-2008

Protest Vitesse-fans vindt geen gehoor bij eigen helden

Een kleine honderd Vitessefans hebben dinsdagochtend actie gevoerd tijdens de ochtendtraining van de selectie. Op een mistig sportcentrum Papendal verzamelden de fans zich om tien uur voor de kleedkamers. Groepjes Vitesse-supporters zochten met elkaar naar schuldigen of oplossingen van het tot nu toe dramatisch verlopen seizoen.

Na de warming-up van de Vitesse-spelers liepen de fans massaal het trainingsveld op om hun onvrede te uiten over de tegenvallende prestaties van dit seizoen. Onder begeleiding van knallend vuurwerk en spandoeken met noodkreten (Passie?, Ambitie?) wilden de aanhangers de selectie ‘wakker schudden’.

De Arnhemse profclub staat na zestien speelronden op een teleurstellende zestiende plaats.

Hoofdtrainer Hans Westerhof riep zijn spelers bij elkaar om te luisteren naar de klaagzang van de Vitessefans. Hij leek de frustraties van de supporters niet echt serieus te nemen. Nog voordat initiatiefnemer Bas Eyhusen begon aan zijn speech kondigde de trainer aan daarna ‘snel verder te willen met de training.’

Eyhusen las emotioneel zijn betoog voor. Daarin probeerde hij de staf en selectie van Vitesse er van te overtuigen dat er wat moet gebeuren om het tij te laten keren. “Mensen die de kantjes er vanaf lopen, of de waarheid niet zorgelijk vinden, zijn vanaf nu bij het verkeerde adres bij de fans.”

Voor Westerhof hadden de supporters ook een boodschap: ‘Handel naar het clubbelang: stap op!’

Waar de fans na de speech een reactie van Westerhof verwachtten, besloot de trainer niet te reageren. Hij stuurde zijn spelers naar de veldjes verderop en liep er zelf stoïcijns achteraan.

“Dat is toch niet normaal”, zei Eyhuisen teleurgesteld. “Schandalig. Niemand die reageert. De trainer niet, de aanvoerder niet. Het lijkt alsof wij de enige zijn die door hebben dat dit een dramatisch seizoen is.”

De reactie van de trainer zorgde voor nog meer frustraties bij de aanwezige supporters. De 22-jarige Mathijs Metselaar was op zijn vrije dag vroeg opgestaan om zijn helden wakker te schudden. “En dan krijg je dit. Westerhof keek ons niet eens aan. Ze nemen ons, de fans, niet serieus.”

De vraag bij de aanhangers van de ‘geelzwarten’ was dan ook of de actie wel vruchten had afgeworpen. Metselaar wist het ook niet. “We zullen het zaterdag tegen Volendam zien.”

Bron: De Gelderlander 23-12-2008

Vitesse fans woedend op Westerhof

Ongeveer honderd fans betraden dinsdag het trainingsveld van Vitesse om hun ongenoegen kenbaar te maken over het competitieverloop.

In het statement kregen de spelers, maar met name trainer Hans Westerhof, er behoorlijk van langs. De trainer draaide zich na het statement direct om en instrueerde zijn selectie. “Hij reageerde totaal niet”, constateerden de actievoerders verbijsterd.

Tekenend en zeer terleurstellend, was de breed gedeelde conclusie na de rustig verlopen actie. De tendens onder de fans: “Westerhof moet sowieso oprotten, laat Atteveld maar komen.”

Bron: Omroep Gelderland 23-12-2008

Westerhof zit tegen Volendam op de bank

Trainer Hans Westerhof zit ook bij de laatste competitiewedstrijd van 2008, zaterdag thuis tegen Volendam, op de bank bij Vitesse. Dat zegt Marc van Hintum. De technisch directeur sluit maatregelen niet uit. “Ik blijf erbij dat we in de winterstop evalueren, niet deze week. Ik zal dan doen wat nodig is voor Vitesse.”

Verschillende spelers hebben aangegeven dat zij een ommekeer met Westerhof niet zien gebeuren. Van Hintum gaat niet in op de positie van de trainer. Ook wil hij niet vooruitlopen op mogelijk forse ingrepen in de selectie. Vitesse wil van een aantal spelers af.

Westerhof vindt de groep te groot. Het is niet uitgesloten dat de winterperiode wordt gebruikt om het aantal selectiespelers hardhandig terug te brengen. De coach zelf ziet geen reden voortijdig op te stappen. Hij liet na de nederlaag in Breda (2-0) weten met volle moed richting Volendam te koersen. “Wij hebben genoeg handvatten om iets te doen. Ik heb niet het gevoel dat de groep het niet zit zitten.” Het duel tegen Volendam, zaterdag in Gelredome, is een regelrechte degradatiekraker. Bij een nederlaag wipt Volendam over Vitesse heen.

Westerhof kan na een vrije maandag, vandaag de borst natmaken. Supporters hebben een oproep gedaan massaal naar sportcentrum Papendal te komen om tijdens de training (10.00 uur) hun onvrede kenbaar te maken.

Bron: De Gelderlander 23-12-2008

Protest van honderd Vitesse-fans

Een groep van zo’n honderd Vitesse-fans protesteert dinsdag rond de training van de selectie op Papendal. De trouwe supporters zien de slechte prestaties van hun club met lede ogen aan.

De supporters benadrukken dat de actie zich niet richt op mensen in de organisatie, maar puur op de spelers en staf.

De fans eisen onvoorwaardelijke inzet, passie en strijd van spelers en trainers van hun, naar eigen zeggen, zieltogende club. Zij willen dat spelers en technische staf verantwoording afleggen.

Bron: Omroep Gelderland 23-12-2008

Van Hintum staat voor krachtproef

Vitesse wankelt de winterstop in. Spelers zeggen dat ‘het anders moet’. Hoe? De bal ligt bij technisch directeur Marc van Hintum.

Marc van Hintum wacht een krachtproef in de winterstop. Tussen de trainers Hans Westerhof en Edward Sturing aan de ene kant en de selectie aan de andere, is geen sprake van een bruisende chemie. Technisch directeur Van Hintum mag bepalen of daar de oorzaak ligt van het rampzalige eerste deel van de competitie. Is de selectie niet goed genoeg, missen de trainers feeling. Is het de combinatie van die twee factoren die niet werkt. Misschien passen de trainers niet bij deze groep, die veel houvast nodig heeft. Van Hintum staat voor zijn trainer én voor zijn spelers, dus lastig is het alleszins.

Vast staat dat de technische baas komende weken ingrijpt. Al wil hij dat niet doen vóór het degradatieduel Vitesse-Volendam van zaterdagavond, 20.45 uur in Gelredome; het klapstuk van het jaar.

Hij zit in een lastig pakket, de clubleiding (bestuurders, toezichthouders) ook. De td draagt grote verantwoordelijkheid voor het voortbestaan van Vitesse. Degradatie kan de club zich niet permitteren, maar is zijn lijn de juiste? Wie help hem? Wie steunt hem? Wie waarschuwt hem?

Wat als financiële onmogelijkheden hem dwingen vast te houden aan een heilloze weg. Financieel kan er niks bij Vitesse, dus een versterking van de selectie zit er niet of nauwelijks in. Een nieuwe trainer? Geen geld voor!

‘Vertrouwen’ is volgens Van Hintum het sleutelwoord. Twee keer winnen en het gaat lopen, want de td vertrouwt op ‘zijn’ selectie; niet op het overbodige deel van die groep; de erfenis uit het verleden. Spelers die voor te veel geld te weinig uitvoeren, die het proces remmen en negatief beïnvloeden. Die geen genoegen nemen met een afkoopsom maar het volle pond eisen en anders blijven zitten.

Van Hintum had gehoopt met wat creativiteit een stapje verder te komen, maar moet de winterstop nu gebruiken om de club een basis te geven om in de eredivisie te blijven. Vandaag krijgt hij de fans over zich heen, zaterdag komt Volendam, daarna ligt de bal bij hem.

Bron: De Gelderlander 23-12-2008

Fans Vitesse kondigen actie aan

Een groep Vitesse-fans gaat dinsdag rond de training van de selectie op Papendal actie voeren.

De trouwe supporters zien de slechte prestaties van hun club met lede ogen aan. De fans benadrukken dat de actie zich niet richt op mensen in de organisatie, maar puur op de spelers en staf. Het is de bedoeling dat de actie vreedzaam zal verlopen.

De fans eisen onvoorwaardelijke inzet, passie en strijd van spelers en trainers van hun, naar eigen zeggen, zieltogende club. Zij willen dat spelers en technische staf dinsdag verantwoording afleggen.

Bron: Omroep Gelderland 22-12-2008

Positie Westerhof lijkt onhoudbaar
Merendeel spelers Vitesse gelooft niet meer in verbetering.

De positie van Vitessetrai­ner HansWesterhof lijkt na de ne­derlaag bij NAC (2-0) onhoudbaar. De Arnhemse ploeg heeft na zes­tien duels alleen Volendam en De Graafschap onder zich en toont geen spoor van verbetering. Vitesse stevent regelrecht af op de­gradatie. Daarmee staat ook de toe­komst van de club direct op het spel. Het is uiterst twijfelachtig of de financieel nog steeds niet sterke Arnhemse club degradatie kan overleven.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 22-12-2008

‘Clubs Totodivisie beter dan Vitesse’
Rogier Molhoek: ‘Dit is geen pech, dit is geen kwaliteit’

Rogier Molhoek had voor dit seizoen de clubs voor het uit­zoeken. NAC en Vitesse stonden beide hoog op zijn lijstje, maar Arnhem toonde meer ambitie, vond Molhoek.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 22-12-2008

Ricky is woest, Luinge ‘ vies’
Jonge aanvaller Vitesse: ‘ Ik krijg rood op appèl van publiek en spelers’

Op een voetbalavond die Vitesse toch al weinig te bieden had, baalde Ricky van Wolfswin­kel misschien wel het meest. Het jonge Arnhemse talent in de spits kreeg in de 52e minuut de rode kaart van Roelof Luinge.

Omdat de stand toen al 2- 0 was in het voordeel van NAC, sloeg die ro­de kaart de deur voor Vitesse defi­nitief in het slot. En Van Wolfs­winkel spuwde na afloop vuur. ” Het ergste vind ik de manier waarop die tweede gele kaart werd gegeven. Hij (Luinge,red.) wilde helemaal geen kaart geven. Dat zag ik. En dan op appèl van het pu­bliek en de spelers van NAC geeft hij ‘m toch. Dat vind ik vies”, sprak de furieuze aanvaller, deze avond op de linkerflank gepos­teerd om ruimte te maken voor centrumspits Niklas Tarvajärvi.

Van Wolfswinkel kreeg voor rust zijn eerste gele kaart in de extra tijd. Al in de zevende minuut van de tweede helft volgde zijn tweede na een late tackle. “Die eerste was redelijk hard”, er­kende hij. ” De tweede is ook wel een overtreding, maar geen gele kaart. Maar als hij het een gele kaart vond, had ik daar mee kun­nen leven. Dan kun je het er een keer niet mee eens zijn. Maar hij gaf eerst géén geel, het gaat mij ge­woon om de manier waarop”, al­dus de jongeling na zijn eerste ro­de kaart als prof.

Bron: De Gelderlander 22-12-2008

Velthuizen: we zijn geen collectief

Doelman Piet Velthuizen kon weinig doen aan de 2-0 nederlaag van Vitesse bij NAC Breda.

Toch trok hij het boetekleed aan. “Ik ben ook een onderdeel van het team. We moeten een goed collectief worden, dat zijn we op dit moment niet. Het is ook onverklaarbaar dat we in vier minuten de wedstrijd weggeven. Wij doen het op het veld, we moeten eerst naar onszelf kijken. De trainer is de schuld niet.”

Velthuizen beseft dat het crisis is bij de Arnhemse degradatiekandidaat. “Ik denk dat het lang geleden is dat Vitesse zo laag heeft gestaan. Maar we moeten niet bij de pakken neerzitten.”

Bron: Omroep Gelderland 21-12-2008

Van der Struijk: wat is crisis?

Frank van der Struijk baalde enorm van de nederlaag tegen NAC.

“We gaven verdedigend niets weg en dan liggen er binnen drie minuten twee in. Bij een tegengoal glij ik uit, ik kijk naar rechts en hij ligt binnen. En dan nog rood voor Ricky van Wolfswinkel. Luinge zet de toon met al die kaarten, dat is hem weer gelukt.”

Bij Willem II speelde Van der Struijk jarenlang degradatievoetbal. “Hier was ik niet voor naar Vitesse gekomen. Ik zal er weer mee moeten leven, maar bij Willem II kwamen we er ook altijd uit. Iedereen gebruikt nu het woord crisis, maar wat is crisis?”

Bron: Omroep Gelderland 21-12-2008

Nieuwe catastrofe lamlendig Vitesse

Een zwak Vitesse heeft uit tegen NAC kansloos met 2-0 verloren.

De eerste kans was voor NAC, Lurling raakte de paal. Daarna sleepte de wedstrijd zich voort met op toeval gebaseerd voetbal. Een afgrijselijke flater van Ten Rouwelaar werd bijna afgestraft door Van Wolfswinkel.

Direct na rust scoorde de minst zwakke ploeg via Kolkka en Lurling zorgde meteen daarop voor 2-0. De Arnhemse degradatiekandidaat oogde lamlendig en onbeholpen. De malaise werd nog groter na rood voor Ricky van Wolfswinkel. Vitesse-trainer Hans Westerhof komt na deze catastrofe nog meer onder druk.

Bron: Omroep Gelderland 20-12-2008

NAC heeft vijf minuten nodig om te winnen van Vitesse

NAC Breda klopte Vitesse in het Rat Verlegh Stadion met 2-0. Binnen vijf minuten beslisten de Brabanders het duel.

Beide teams waren bezig aan een matige serie. NAC had voor het laatst op 14 november gewonnen, de Arnhemmers hadden sinds 2 november geen zege meer geboekt.

Na rust werd het zenuwachtige duel in een tijdsbestek van vijf minuten beslist. Joonas Kolkka schoot raak na een pass van Matthew Amoah. Nog geen minuut daarna koos Anthony Lurling knap positie en tikte hij een afgemeten voorzet van Csaba Fehér binnen. Vitesse-spits Ricky van de Wolfswinkel pakte even later zijn tweede gele kaart toen hij de opstomende Fehér onreglementair probeerde te weerhouden een voorzet te geven.

Voor rust was er weinig te beleven in Breda. Twee ploegen in matige vorm waren voorzichtig en zenuwachtig. Enige hoogtepunt was een mooie actie van Lurling, die zich vrijspeelde en op de paal naast Piet Velthuizen mikte. De enige echte kans die de ploeg van Hans Westerhof kreeg kwam voort uit onachtzaamheid van NAC-goalie Jelle ten Rouwelaar. Hij zag Van Wolfswinkel over het hoofd toen hij een terugspeelbal rustig probeerde te verwerken. Patrick Mtiliga redde zijn doelman op de doellijn.

Door dit resultaat passeert NAC Breda SC Heerenveen en PSV (dat zondag nog speelt tegen Feyenoord) op de ranglijst en staat vierde. Vitesse blijft op de zestiende plaats staan en haalde in zestien duels slechts twaalf punten.

Bron: Voetbal International 20-12-2008

Theo Janssen wordt zilveren Vitessenaar

Theo Janssen is donderdag tot zilveren Vitessenaar benoemd voor dertien jaar trouw aan de club.

De Arnhemse voetballer was niet aanwezig omdat hij met zijn nieuwe club FC Twente UEFA Cup-verplichtingen had. Hij krijgt de zilveren speld later. Ook elftalleider Wim Jansen, verzorger Geert Verwaayen en knipselkrantsamensteller Hans van Wolveren werden zilveren Vitessenaar.

Bron: De Gelderlander 20-12-2008

Westerhof laat toekomst nog rusten

Met nog twee grote wedstrijden in 2008 voor de boeg houdt Hans Westerhof zich nog niet openlijk bezig met zijn toekomst bij Vitesse. Westerhof vind het te vroeg om zijn eerste periode te evalueren, zei hij vrijdagmiddag. De 60-jarige trainer coacht zaterdag in Breda tegen NAC zijn laatste uitwedstrijd van 2008.

Westerhof liet weinig doorschemeren over zijn motieven om eventueel langer dan één jaar bij Vitesse te willen blijven. “Een aantal dingen is tegengevallen. Mijn opdracht bij Vitesse is zorgen voor een stabiele technische basis; op en rond het veld. Daar ben ik nog niet in geslaagd, er is meer tijd nodig. Maar ik vind het te vroeg om nu al mijn toekomst te bepalen.”

Westerhof houdt zich ook bezig met professionalisering van de club. Over een aantal dingen is hij niet tevreden. “We werken met een te grote groep, dat moet anders. Mogelijk dat er in de winter een paar spelers vertrekken. Mijn voorkeur gaat uit naar een groep van achttien tot twintig spelers. Dan kun je eens iemand van de tweede selectie belonen met een promotie, dat stimuleert. Nu zijn er 25 spelers en stel je alleen maar spelers teleur. Als ik een jongen die in Jong Vitesse goed speelt, wil meenemen, moet je van die grote groep weer iemand naar de tribune sturen. Dat is niet goed. Er zit een ‘prop’ op de organisatie”, zei Westerhof, die de accommodatie te kort vindt schieten.

“Je moet binnen en buiten veld een topsportklimaat hebben. Daar wil ik naar toe, maar hoe lang duurt dat, welke mogelijkheden heb je? Als je om tien uur en om half vier traint, móet je een rustruimte hebben voor de spelers. Dat is voor mij geen bijzaak, bij professioneel voetbal hoort dat”, vindt Westerhof, die al eerder zijn onvrede uitte over de fysieke gesteldheid van de selectie, die weliswaar is verbeterd, maar nog steeds verre van ideaal is.

Westerhof heeft nog twee duels (na NAC uit volgt Volendam thuis) voor de boeg om technisch directeur Marc van Hintum ervan te overtuigen dat de combinatie trainer-spelers gaat klikken. “Ons grootste probleem is wisselvalligheid. Wij hebben spelers nodig die opstaan als het minder gaat. Jongens als Rogier Molhoek, Nicky Hofs, Paul Verhaegh en Santi Kolk. Zij willen best maar geven ook aan dat ze het nooit hebben gedaan. Je moet ze tijd geven.”

Bron: De Gelderlander 20-12-2008

‘Er is geen sprake van uitcomplex bij Vitesse’

Volgens trainer Hans Westerhof van Vitesse is er geen sprake van een ‘uitcomplex’ bij zijn ploeg. Vitesse speelt zaterdagavond de laatste wedstrijd buitenshuis in 2008; uit bij NAC.

De laatste drie duels buiten Arnhem leverden de Arnhemse selectie slechts nederlagen en grote frustratie op; 1-0 bij FC Lienden, 4-0 bij FC Utrecht en 3-0 bij Roda JC.

Westerhof: “De duels tegen NEC, Heerenveen en Heracles hebben we wel aardig gespeeld. We hebben geen uitcomplex. Het probleem is alleen dat we jongens missen die de kar trekken als het even moeilijk gaat. Daarvoor moet je zelf ook goed in je vel zitten. Het hoeft niet verbaal te zijn, het gaat er ook om op het juiste moment een keer een tackle eruit te gooien. Daar hoef je niks bij te zeggen”, aldus Westerhof.

Julian Jenner krijgt tegen zijn oude club NAC een basisplaats aan de rechterkant. Op links speelt Ricky van Wolfswinkel, die zijn maatje Alexander Büttner naar de bank verdringt. Omdat Van Wolfswinkel op links begint, kan Niklas Tarvajärvi na zijn belangrijke treffer tegen PSV (1-1) ook vanaf de aftrap beginnen. Op de plek van de geschorste Nicky Hofs keert Santi Kolk terug van een blessure.

Kevin van Diermen is met een knieblessure niet inzetbaar. Mads Junker behoort waarschijnlijk wel weer tot de selectie nu de spitsen Tarvajärvi én Van Wolfswinkel in de basis beginnen.

Bron: De Gelderlander 19-12-2008

Tarvajärvi in basis tegen NAC Breda

Niklas Tarvajärvi begint zaterdagavond in de uitwedstrijd tegen NAC Breda in de basis bij Vitesse. Zondag scoorde de Fin als invaller de gelijkmaker tegen PSV.

Nick Hofs is geschorst. Santi Kolk speelt hierdoor op zijn geliefde positie achter de spitsen. Julian Jenner speelt tegen zijn oude club als rechtsbuiten. Alexander Büttner is gepasseerd; Van Wolfswinkel speelt daarom vanaf links.

Opstelling: Velthuizen; Verhaegh, Sprockel, Van der Struijk, Drost; Claudemir, Kolk, Molhoek; Jenner, Tarvajärvi en Van Wolfswinkel

Bron: Omroep Gelderland 19-12-2008

Molhoek:wisselvalligheid schandalig

Rogier Molhoek vindt het onacceptabel dat Vitesse de laatste tijd zo wisselvallig is.

“We spelen goede wedstrijden tegen AZ, Feyenoord en PSV. Het is schandalig dat we tussendoor kansloos verliezen in uitwedstrijden. Daarin kunnen we nog een hele grote stap maken. Het is onverklaarbaar, maar dat moet snel verbeteren. Het is een understatement dat dit seizoen me tegenvalt hier.”

Zaterdagavond wacht Molhoek’s vorige club NAC. “Penders en Amoah spelen waarschijnlijk weer mee, dan is hun as weer compleet. Het wordt lastig, maar we zijn zeker niet kansloos.”

Bron: Omroep Gelderland 19-12-2008

Westerhof gelooft in stabiliteit

Trainer Hans Westerhof is optimistisch over de toekomst van Vitesse. “We moeten zorgen voor een stabielere basis, maar ik geloof daar wel in. Ons grootste probleem is onze wisselvalligheid, dat moet eruit.”

De aimabele Achterhoeker vindt de spelersgroep ook iets te groot. “Daardoor zit er een prop op de doorstroming van jonge spelers.”

Bovendien moet hij veel spelers uit de A-selectie naar de tribune verwijzen. “Daar zijn sommigen niet blij mee en die uiten dat, zoals Mads Junker. Maar die krijgt kansen genoeg om zich te bewijzen op de training en in het 2e.”

Bron: Omroep Gelderland 19-12-2008

Molhoek speelt, ‘desnoods met 86 spuiten’

Niemand had verwacht dat Vitesse, dat onder meer de ex-NAC’ers Julian Jenner en Alfred Schreuder aantrok, halverwege het seizoen tegen degradatie zou vechten. Rogier Molhoek zeker niet. Met pijn in het hart verliet de middenvelder deze zomer NAC. Om de simpele reden dat hij de lucratieve aanbieding uit Arnhem niet kon weigeren. Morgen keert de Oud-Beijerlander eenmalig terug in het Rat Verleghstadion. “Ik volg NAC nog op de voet, heb er nog met heel veel jongens contact, maar voor ons telt er maar één ding: winnen.” Hoewel Molhoek er in het duel Vitesse-PSV (1-1) voortijdig af moest met een hamstringblessure, is het zeker dat hij speelt tegen NAC. “Al moeten er 86 spuiten in”, bezwoer de linkermiddenvelder, die nog een contract heeft tot 2011, gisteren. ,,De pijn valt reuze mee. Bovendien duurt het nog even voordat de wedstrijd gespeeld wordt. Het is voor mij een apart duel. Ik wil er per se bij zijn.”

Zeker omdat Vitesse de geschorste Nicky Hofs mist in Breda. Hij liep zondag tegen zijn vierde boeking aan in de half lege Gelredome. De Arnhemse fans lijken zich af te keren van de club, die in het land toch al geen positief stempel met zich mee draagt.

“Waar het aan ligt? Ik weet het niet. Natuurlijk spelen onze slechte prestaties daarin een rol. Maar vóór het seizoen was er al aanmerkelijk minder animo voor seizoenkaarten.”

De talloze relletjes bij FC Hollywood zijn hier ongetwijfeld debet aan. Dit seizoen kwam Vitesse onder meer in het nieuws toen er dure merkonderbroeken waren gestolen uit de kleedkamer. Molhoek zegt niettemin achter zijn keuze te staan, al is de stemming tussen NAC en zijn huidige broodheer niet met elkaar te vergelijken.

,,In Arnhem is meer sprake van een werkklimaat. Bij NAC waren we echt vrienden van elkaar. Dat maak je nergens meer mee. Al is het zeker niet zo dat we het licht niet in elkaars ogen niet zouden gunnen bij Vitesse.” Wel gaat binnen de lijnen alles fout wat maar fout kan gaan. Voor de club, die onder voorzitter Karel Aalbers Champions League ambities had, lonken nu de voetbaltempels van Telstar en TOP Oss. Vitesse bezet de zestiende plaats in de eredivisie.

Molhoek is zich bewust van het gevaar. “We maken in bijna elke wedstrijd wel een persoonlijke fout, die uiteindelijk fataal blijkt. En daarnaast spelen we gewoon niet goed genoeg.”

Niet voor niets staat coach Hans Westerhof al weken onder druk in de Gelredome. De vrij softe en – naar verluidt – losse aanpak van de besnorde Achterhoeker lijkt niet aan te slaan in Gelderland.

En dat terwijl Molhoek vorig seizoen bij NAC merkte dat zo’n werkwijze wel degelijk succesvol kan zijn. “Verschil is alleen dat Ernie Brandts te maken had met een oude en ervaren groep. Bij Vitesse zijn de spelers gemiddeld een heel stuk jonger.”

In het Rat Verleghstadion telt er morgen voor beide ploegen maar één ding: drie punten. Ook NAC is immers aan een beroerde reeks bezig. Rogier Molhoek: ” Dat kan zijn. Maar wij hebben de zege harder nodig dan zij. Elk punt dat we met Vitesse bijeen kunnen sprokkelen is er een.”

Bron:BNdeSTEM.nl 19-12-2008

‘Niemand krijgt deze Piet klein’
Monoloog Piet Velthuizen

Waar 2008 voor Vitesse symbool stond voor hectiek, onvrede en incidenten, ontwikkelde Piet Velthuizen (22) zich rustig verder. De Nijmeegse doelman vormde een stabiele factor in de Arnhemse defensie en wisselde sportieve successen af met persoonlijke dieptepunten. Het openhartige verhaal van een gevoelsmens.

lees verder...

Bron: VI nr 51 2008

Met Vitesse TV komt club dichter bij achterban

Vitesse begint in de tweede competitiehelft met Club TV Volgens de Arnhemse club is het ‘een unieke mogelijkheid een bredere binding met de achterban van de club te krijgen’, menen directeur marketing Ronnie Groenewold en manager communicatie Ester Bal. Wat mogen we verwachten van Vitesse TV?

Bal: ‘Voetbal is hét beeldmerk van onze tijd, zoals digitale beeldomgevingen hét communicatieplatform zijn. Maar de populariteit van een voetbalbedrijf is in eerste instantie vooral afhankelijk van de sportieve prestaties. De andere pijler onder populariteit is communicatie. Een club die wint én mensen aan zich weet te binden zal succesvoller zijn. Om minder afhankelijk te worden van de sportieve prestaties, is het dus zaak om andere, meer stabiele inkomsten te genereren. Dat kan door een sterk merkenbeleid te ontwikkelen. Een belangrijke rol in het gestalte geven van dat beleid, is weggelegd voor de eigen media. Voetbalbedrijven zijn in zekere zin mediabedrijven die steeds meer crossmediaal gaan communiceren via specifieke, op de doelgroep afgestemde media. Deze eigen mediaomgeving wordt meer en meer een beeldomgeving. Daarop moeten we dus inspelen.

De ontwikkelingen in de markt zijn duidelijk. De geïntegreerde inzet van traditionele en nieuwe media is de belangrijkste uitdaging voor marketing-, communicatie- en mediaprofessionals van dit moment. Bal: ‘Beeld zal in de nabije toekomst een nóg grotere rol gaan vervullen in de informatievoorziening. Enerzijds is er een tendens dat mensen meer televisie kijken en hun informatie van internet halen. Dat zal niet minder worden, eerder meer. De belangstelling voor lokaal nieuws neemt daarbij eveneens toe. Via televisie kan de markt eenvoudiger worden gesegmenteerd en kunnen doelgroepen op gerichte manieren worden benaderd. Vitesse TV kijkt bovendien over de grenzen van de individuele supporter of sponsor heen.’

Bal: ‘Vitesse TV zal gaan bestaan uit items over en met betrokken personen op en rondom het voetbalveld en de organisatie. Met journaals, reportages en ludieke onderdelen willen we een aantrekkelijk geheel vormen. In het programma komen personen op elk niveau aan bod; van de voetballer tot de interieurverzorger. Ook wordt er ruime aandacht besteed aan de Vitesse/ AGOVV Voetbal Academie. Op termijn willen we het mogelijk maken dat ook door supporters gemaakte filmpjes te zien zijn via Vitesse TV.’

De exacte datum waarop de eerste uitzending van Vitesse TV te zien zal zijn, is nog onbekend. Vitesse TV levert sinds enige weken al wel (korte) items aan Eredivisie Live. Het eigen kanaal van de Eredivisieclubs besteedt op dinsdag, woensdag en donderdag aandacht aan de clubs in het programma Eredivisie Magazine. In 2009 verschijnt Vitesse TV behalve op Eredivisie Live, ook op de eigen website en is op donderdag wekelijks vijftien minuten Vitesse TV te zien via Kanaal 13, TV Overbetuwe, TV Lingewaard, Graafschap TV en Gelre TV.

Bron: VI nr 51 2008

Vitesse staat open voor verhuur Pryor en Kaya

Onur Kaya en Anduele Prvor, twee talenten uit de Vitesse-school. komen in aanmerking voor verhuur. Beiden krijgen onder trainer Hans Westerhof zelden speeltijd en hebben het gevoel dat hun ontwikkeling stagneert. Kaya kwam dit seizoen slechts tijdens zeven invulbeurten in actie. Pryor maakte zelfs in maar zes wedstrijden speelminuten. ‘Het gaat natuurlijk niet lekker op deze manier’, aldus Pryor, die in de twee seizoenen onder Aad de Mos nog een belangrijke rol vervulde. ‘De trainer geeft me geen minuten, daar kan ik ook niets aan doen. Maar ik kan me niet ontwikkelen, dat geeft een slecht gevoel. Vitesse is niet van plan het duo te verkopen, aangezien Pryor en Kaya nog altijd gelden als spelers voor de toekomst. Voor Sebastian Sansoni is inmiddels wél interesse om hem definitief over te nemen. Technisch directeur Marc van Hintum maakt er geen geheim van dat de Fransman weg mag.

Bron: VI nr 51 2008

Junker hoopt op Nederlandse club

Mads Junker wil Vitesse in de komende winterstop verlaten. De 27-jarige aanvaller kwam drie jaar geleden naar Arnhem als de beoogde opvolger van Matthew Amoah, maakte in de Eredivisie vijftien goals, maar de huidige coach Hans Westerhof ziet geen toekomst in de Deen. Junker mag weg, al zullen geïnteresseerde partijen een afkoopsom voor hem moeten betalen. ‘Op dit moment ziet het er voor mij niet bepaald gunstig uit’, weet Junker. ‘We staan er ontzettend slecht voor, Vitesse is de ploeg die het minst scoort en ik ben fit. Dan vind ik het raar dat ik niet eens op de bank zit, maar op de tribune. Voor mij is het beter verderop te kijken, en voor de club misschien ook.’ Als het aan Junker ligt, behoort ook een verhuur tot de mogelijkheden, aangezien hij bij een eventuele trainerswissel nog wil afwachten of hij ook dan niet aan spelen toekomt. Roda JC is een van de bvo’s in Nederland die interesse toonden in de Deen. ‘Een mooie club, dat zie ik wel zitten’, aldus Junker. ‘Het liefst blijf ik in de Eredivisie. Ik weet dat ik ook naar Denemarken kan, onder meer Aalborg aB heeft zich gemeld. Zij spelen UEFA Cup-voetbal, dat is interessant. Maar eigenlijk hou ik zo’n stap achter de hand voor als het hier niks wordt. Ik hoop nog steeds op iets anders.’

Bron: VI nr 51 2008

De weg is vrij voor Karel

Supporters van Vitesse toonden zondag hun onvrede, met rare teksten op enkele spandoeken. De laatste kreet was ‘Karel Aalbers forever’. Nu de Arnhemse club is verworden tot een serieuze degradatiekandidaat, is het logisch dat de aanhang meer dan ooit gaat schreeuwen om de terugkeer van de man die Vitesse heeft grootgemaakt.

Sinds zijn vertrek in 2000 leven Aalbers en de Vrienden van Vitesse op voet van oorlog met elkaar. Nu Jan Snellenburg en Cor Guijt een plek hebben gekregen in het stichtingsbestuur van Vitesse, lijkt een terugkeer van Keizer Karel definitief uitgesloten. Maar het gekke is dat de kansen voor Aalbers sinds zijn aftocht nog nooit zo groot zijn geweest als nu.

Vitesse’s algemeen directeur verdient een standbeeld voor de wijze waarop hij de club financieel weer gezond heeft gekregen. Maar hij is niet de visionair, die de club terugbrengt naar de subtop. Het grootste probleem van Vitesse is dat de club een sterke leider mist, die de weg kan wijzen naar betere tijden. Na het vertrek van Aalbers is Vitesse een club geworden die onderin de middenmoot thuishoort. Zolang de commerciele afdeling geen noemenswaardige successen boekt, zie ik weinig kans op verbetering. Zeker niet nu de kenners waarschuwen dat de wereldwijde economische crisis ook de voetbalclubs in de eredivisie zal treffen. Mocht Aalbers nu met een sponsor(lees:een zak geld) op de stoep staan, dan kan de clubleiding van Vitesse het naar haar achterban niet kunnen verkopen de oud-voorzitter buiten de deur te houden. De malaise bij Vitesse maakt de weg vrij voor Aabers. die zijn terugkeer meer dan ooit zelf in de hand heeft.

Gerard Borgman

Bron: De Gelderlander 18-12-2008

Oud-Vitessenaar nieuwe trainer Hajduk Split

Oud-Vitesse speler Ante Mise is per direct aangesteld als trainer van Hajduk Split. De 41-jarige Kroaat tekende een verbintenis tot medio 2010. De voormalige middenvelder fungeerde al sinds medio oktober als interim-trainer, nadat Goran Vucevic na vijf maanden reeds werd ontslagen.

De prestaties onder Mise kregen plotseling een stijgende lijn, waarmee de ambitie van Mise werd ingevuld. Hajduk Split staat momenteel op de tweede plaats. Mise droeg van 1994 tot 1997 het shirt van Vitesse. Voordien was hij vier seizoenen actief voor Hajduk. Na zijn vertrek uit Arnhem droeg hij opnieuw zeven jaar het shirt van de club uit Split.

Ook speelde Mise zeven keer voor het nationale elftal van Kroatië.

Bron: Elfvoetbal.nl 18-12-2008

Jasar Takak duikt op bij Willem II

Voetballer Jasar Takak is opgedoken bij Willem II, waar hij meetraint bij het beloftenteam.

De 26-jarige middenvelder zit sinds afgelopen zomer zonder club. Takak trainde in de voorbereiding nog mee bij Vitesse, maar werd na kritiek op technisch directeur Marc van Hintum weggestuurd. Takak speelde vorig seizoen nog voor de Arnhemse club, waar hij onder trainer Aad de Mos vaak een basisplaats had.

Takak kwam eerder uit voor PSV, RKC Waalwijk, FC Zwolle en NEC. In het seizoen 2006/07 zat de Arameeër ook al zonder club.

Bron: Omroep Gelderland 18-12-2008

Noodzakelijk kwaad?

Afgelopen zondag is er op last van de brandweer een aantal spandoeken verwijderd. Deze doeken, waarvan wij in de veronderstelling waren dat zij brandwerend waren, bleken bij een steekproef niet brandveilig. Op het moment dat dit duidelijk was, is uit veiligheidsoverwegingen direct actie ondernomen om de uitgedeelde vlaggen terug te halen. Met censuur, zoals door sommigen wordt beweerd, heeft dit niets te maken.

Dat de actie bevreemding op heeft gewekt, begrijpen wij. Daarom onderstaand een uitleg. De betreffende (witte) vlaggen heeft Vitesse afgelopen zomer ontvangen van de Eredivisie. Zoals wellicht bekend, communiceert de Eredivisie ter promotie van het eigen TV kanaal Eredivisie Live, onder meer via spandoeken met voetbalsupporters van de verschillende eredivisieclubs (denk aan de tv- en print commercials).

Alle clubs hebben 1.000 doeken ontvangen. Zevenhonderd doeken zijn verstrekt aan de commissie Vitesse in de Stad van de SV Vitesse, die op haar beurt weer een aantal van deze vlaggen heeft verstrekt aan Vak 113. Om uiting te geven aan hun ongenoegens over onder andere de tegenvallende voetbalresultaten, heeft 113 deze witte vlaggen bij Vitesse tegen PSV gebruikt om protest te voeren. Kennelijk is er een aantal stewards geweest die hen, met goede bedoelingen, heeft geholpen bij het uitdelen van deze vlaggen aan geïnteresseerde supporters. Later, toen bleek dat de vlaggen niet brandveilig waren, heeft een deel van die zelfde stewards, alsmede ander personeel, de vlaggen logischerwijs teruggehaald. Overigens verliep deze actie in een goede sfeer en zonder problemen.

De spandoeken die Vitesse nog in haar bezit heeft zouden binnenkort worden ingezet voor een actie met de Kids Club (‘maak je eigen spandoek’) en een sfeeractie met supporters op Zuid (workshop spandoek maken met Vitesse Betrokken voor Vitesse – NAC). Vitesse beraadt zich nu over het doorgaan van deze acties, aangezien het de bedoeling was deze ‘gepimpte’ vlaggen in het stadion te gebruiken. Dit is uit veiligheidsoverwegingen niet mogelijk. Wellicht dat de vlaggen via een andere weg worden verdeeld onder supporters die het bijvoorbeeld leuk vinden om thuis een vlag te voorzien van een Vitesse-uiting en deze vervolgens zichtbaar op te hangen, wanneer Vitesse speelt.

Voor wat betreft de vlaggen op de Zuid-tribune met achtereenvolgens de teksten: ‘Westerhof oprotten’, ‘Passie?’, ‘Ambitie?’, ‘Beleid’, ‘Toekomst’, ‘Kut-bestuur!’ en ‘Karel Aalbers forever’, geldt dat deze ‘gewoon’ zijn blijven hangen, juist omdat er begrip is voor de gevoelens van onvrede bij de supporters en ondanks dat twee van de zeven spandoeken wat ons betreft te ver gingen. Begrijpen wij de ontevredenheid bij de supporters dus? Ja, natuurlijk! Moet er ruimte zijn om uiting te geven aan deze teleurstelling? Ja, uiteraard. Voetbal is emotie en emoties lopen soms hoog op. Enig relativerend vermogen en bijvoorbeeld humor zouden echter niet misstaan bij het uiting geven aan deze gevoelens van teleurstelling.

Nogmaals willen wij benadrukken dat er begrip is voor alle opgestapelde teleurstelling van en bij supporters en dat er te allen tijde bereidheid is tot overleg over allerhande (publieks)zaken die supporters aangaan. Een ieder die vanuit een kritische, maar open en constructieve houding wil bijdragen aan een verbetering van de huidige situatie vindt bij Vitesse (Betrokken) een luisterend oor en wordt bij deze van harte uitgenodigd zijn/haar ideeën kenbaar te maken!

Voor commentaar, opmerkingen en dergelijke kan worden gemaild naar: info@vitesse.nl of info@vitessebetrokken.nl.

Bron: Vitesse.nl 16-12-2008

Arnhems besluit over GelreDome mocht niet

De gemeente Arnhem heeft onterecht twee plekken in het bestuur van de stichting GelreDome bij de verkoop overgedaan aan de nieuwe eigenaar Eurocommerce. Dat heeft de rechter besloten. De zaak is teruggedraaid.

Arnhem zat volgens de rechter als gemeente – verantwoordelijk voor het algemeen belang – in het bestuur van de stichting die het stadion beheert. Met de verkoop van het stadion is die verantwoordelijkheid niet veranderd.

Arnhem is volgens de rechter niet geheel vrij in het aanwijzen van haar twee bestuursleden van de stichting.

Dat gebeurde in 2007 wel. Twee door de gemeente aangewezen leden werden ingeruild door twee leden die de voorkeur van Eurocommerce hadden. De twee overige bestuursleden – door de provincie Gelderland aangewezen – pasten als reactie de statuten zo aan dat ze samen in het vervolg de rest van het bestuur konden kiezen waardoor Eurocommerce en de gemeente buiten spel stonden.

Ook dat heeft de rechter teruggedraaid. De gemeente Arnhem was zelf naar de rechter gestapt om dit ongedaan te maken. Volgens de rechter gelden nu weer de oude statuten, waarin Gelderland en Arnhem elk twee bestuursleden aanwijzen.

De gemeente Arnhem reageert voorlopig niet op de uitspraak totdat die ‘rustig en degelijk’ is bestudeerd.Directeur Jasper van Amstel van GelreDome is blij met de uitspraak. “Het zou toch gek zijn als de huisbaas, Eurocommerce, onderdeel is van de stichting die de huurder van het stadion is.”

Bron: De Gelderlander 16-12-2008

Schuifdak GelreDome stuk na stroomstoring

Een grote stroomstoring die Arnhem meer dan een week geleden trof, is waarschijnlijk de oorzaak geweest van het defecte schuifdak van het stadion GelreDome. De wedstrijd PSV-Vitesse zondag, werd op een deels overdekt veld gespeeld omdat het niet lukte het dak helemaal te sluiten.

Op vrijdag 5 december had Arnhem te kampen met een forse stroomstoring, waarbij onder meer een ondergrondse hoogspanningskabel ontplofte. Deze storing heeft blijkbaar ook GelreDome getroffen.

Daags na de storing lukte het niet meer het dak te openen of te sluiten. Op 30 november speelde Vitesse in een open GelreDome tegen Feyenoord. Daarna is het dak niet meer dicht geweest.

“Het gevoelige besturingssysteem heeft vermoedelijk te lijden gehad van de storing”, zei directeur Jasper van Amstel van GelreDome gisteravond. “Zaterdag is daar nog een kortsluiting bijgekomen. Maar op dit moment schuift te dak weer en is het bijna dicht. Vanavond is het opgelost.”

Vrijdag moet GelreDome helemaal omgebouwd zijn voor twee kerstconcerten van violist André Rieu. Daarvoor is het absoluut noodzakelijk dat het dak is gesloten.

Bron: De Gelderlander 16-12-2008

Vroege SV Kerstbingo met Sprockel en Hofs

Donderdag jl. speelden 130 enthousiaste Vitesse fans voor de prijzen van de Kerstbingo in ons supportershome Monnikenhuize.

Nicky Hofs en Civard Sprockel speelden fanatiek mee, draaiden enkele spelrondes en riepen de nummers om.

Dat dit toch een nauwkeurig werkje is, kwam Civard Sprockel al snel achter toen een 71 toch écht 11 bleek te zijn. De aanwezige Bingo deelnemers vergaven het hem en vervolgende hun onderlinge race voor een van de schitterende prijzen. Winnares van de hoofdprijs, een reischeque ter waarde van 100 euro en een digitale camera, om foto’s van de toekomstige reis te maken, was mevrouw A. Grotenbreg.

De SV Kerstbingo viel vroeg dit jaar i.v.m. het spelschema van Vitesse en het GelreDome programma.

Bron: SV 16-12-2008

Enkel toeschouwers

Vitesse heeft andermaal duidelijk gemaakt, supporters als een noodzakelijk kwaad te zien. Alles wordt gedaan om ons monddood te maken. Tonen van zo’n 100 witte vlaggen en 200 witte doeken die nota bene zijn verstrekt door Vitesse zelf, moesten worden in genomen in verband met brandveiligheid. De doeken die zijn afgepakt zijn spandoeken die zijn aangeleverd door Eredivsielive voor de promotieactie aan Vitesse.

lees verder...

Bron: Vak113.nl 15-12-2008

Dak van Gelredome kan niet dicht

Het dak van stadion Gelredome kan door een technisch mankement niet dicht. De wedstrijd Vitesse-PSV werd zondag dan ook met een open dak gespeeld.

Volgens een woordvoerder is in de nacht van zaterdag op zondag vergeefs geprobeerd het dak te repareren.

Een van de onderdelen moet worden vervangen, dat gebeurt maandag.

Bron: Omroep Gelderland 15-12-2008

Vitesse voorkomt ‘brandgevaar’
Gelijkspel blust het vuurtje, brandweer verbiedt witte doeken.

Vitesse heeft gistermid­dag met een verdienstelijk gelijk­spel tegen PSV de smeulende on­vrede voor minimaal een week de kop ingedrukt. In het Arnhemse Gelredome werd de regerend landskampioen op 1-1 gehouden.

Rond de wedstrijd in Arnhem kraaide een licht oproer vanwege de slechte resultaten dit seizoen. Voor de ingang van de Zuid-tribu­ne – thuishaven voor de meest luidruchtige fans – werden witte (zak)doeken uitgedeeld; een ge­baar om de trainer weg te bonjou­ren. Maar de brandweer greep in en liet waar mogelijk de protestui­tingen in beslag nemen.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 15-12-2008

Boze Niklas Tarvajärvi haalt zijn gram
Aanvaller bezorgt Vitesse als invaller een punt tegen PSV (1-1).

Niklas Tarvajärvi zat zich gistermiddag weer eens te ver­bijten op de reservebank van Vites­se. De 25-jarige Fin liet zijn hart spreken, nadat hij zijn ploeg als in­vallen een punt had bezorgd tegen PSV (1-1). „ Als ik op de bank zit, dan denk ik: Ik kwam hier toch om te spelen? Waarom speel ik dan niet?”

De van Heerenveen gehuurde spits kwam afgelopen zomer als de nieuwe aanvalsleider van Vites­se naar Arnhem. Zes maanden la­ter heeft Tarvajärvi vooral inval­beurten in zijn benen. Zijn balans in de competitie: negen optre­dens, twee treffers. Tarvajärvi moet het jonge talent Ricky van Wolfswinkel voor zich dulden. Na zijn doelpunt tegen PSV erkende hij dat de plek op de bank hem frustreert.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 15-12-2008

Jenner: ‘Ik wil deze lijn voort zetten’
Vleugelspeler van Vitesse is blij met terugkeer in de basis.

Julian Jenner stond giste­ren voor het eerst sinds een dikke maand (ADO thuis, 3-1) weer in de basis van Vitesse. „ Ik speel te weinig, maar ik denk dat ik van­daag heb laten zien dat ik een lijn aan het inzetten ben”, zei de rechtsbuiten na de remise in Gel­redome tegen PSV (1-1). Sinds het duel met ADO was Jen­ner niet verder gekomen dan vier invalbeurten. Gisteren ontdeed de vleugelspits zich enkele keren vrij eenvoudig van zijn cipier Carlos Salcido, maar uit zijn voorzetten ontstond te weinig gevaar.

„Ik heb lekker gevoetbald van­daag”, stelde Jenner. „ Ik kwam el­ke keer langs mijn tegenstander, maar vervolgens was er niemand voor de goal. Dat is jammer. Ik voel me nu echt weer fit en wil za­terdag, tegen mijn oude club NAC, deze lijn voortzetten. Nicky ( Hofs, red.) is voor die wedstrijd ge­schorst, dus ik verwacht dat ik wel zal blijven staan.”

„Ik baal dat we zo laag staan”, ver­volgde de 24- jarige huurling van AZ. „Het is jammer dat we de eer­ste helft niet scherp genoeg waren, maar in de tweede helft hebben we geknokt en bij vlagen ook goed gespeeld. Eigenlijk hadden we met 2-1 of 3-1 moeten winnen. Het is bij ons vallen en opstaan. Als we zoals vandaag spelen, dan kunnen we veel hoger staan op de rang­lijst.”

Bron: De Gelderlander 15-12-2008

Snelle rentree van Santi Kolk stuit op veto medische staf Vitesse

De medische staf van Vitesse heeft haar veto uitgespro­ken over een snelle rentree van Santi Kolk. De aanvaller van Vites­se wilde na zijn spierblessure – een week eerder opgelopen tegen Ro­da JC – gistermiddag tegen PSV al weer van de partij zijn.

„Ik heb er deze week alles aan ge­daan om op tijd fit te zijn voor PSV. Vrijdag individueel getraind met Geert Verwaaijen (verzorger, red.), zaterdag kon ik met de groep trainen, maar was het veld te ge­vaarlijk en hebben we niet veel ge­daan. Volgens mij kon ik spelen, maar de medische staf heeft ‘ nee’ gezegd. Zij wilden het risico niet nemen”, zei Kolk gistermiddag.

„Ik kan het wel begrijpen, want er zit risico aan. Maar we zitten in een moeilijke periode, je speelt te­gen PSV en een speler wil altijd op het veld staan”, aldus Kolk, wiens spierblessure ( hamstring) minder ernstig is dan aanvankelijk verwacht. Met een spierscheuring zou hij op zijn vroegst na de win­terstop weer terugkeren. „ Ja, maar hier staat een medisch wonder te­genover je”, aldus Kolk.

Rogier Molhoek viel gisteren voor­tijdig uit met rugklachten; een erfe­nis van het duel bij Roda JC. Hij werd vervangen door Abubakari Yakubu.

Bron: De Gelderlander 15-12-2008

Supporters vragen vertrek Westerhof

Vitesse-supporters hebben actie gevoerd tijdens de wedstrijd tegen PSV waarbij ze vroegen om het vertrek van trainer Hans Westerhof.

Er werd een spandoek opgehangen met de tekst “Westerhof oprotten” en er waren witte vlaggen meegenomen, die onder het mom van brandveiligheid in beslag werden genomen. “We hadden vlaggen, omdat de trainer witte zakdoekjes niet schijnt te zien”, zo verklaarde een woordvoerder van de supporters.

Ook het normaal gebruikelijke tromgeroffel in Gelredome werd achterwege gelaten als statement tegen de trainer.

Bron: Omroep Gelderland 14-12-2008

Westerhof ‘heel tevreden’ over verdedigingsduo

Vitesse-trainer Hans Westerhof toonde zich content over het behaalde punt tegen PSV (1-1). “Het resultaat schiet niet op, maar geeft wel vertrouwen voor de toekomst. Zo kan het dus ook”, vertelde de oefenmeester na afloop.

In een weinig sprankelend duel sleepte Vitesse na een moeizame eerste helft nog een punt uit het vuur. Het gelijkspel was verdiend, vond ook Westerhof. “In de eerste helft hadden we het moeilijk en liepen we te veel achter PSV aan. Dat is geen schande, want het blijft de regerend landskampioen. Na rust vond ik ons minimaal gelijkwaardig en toen we de 1-1 maakten kon het in de slotfase nog alle kanten op.”

Na zijn eerdere kritiek op het verdedigingsduo Civard Sprockel – Sebastién Sansoni liet Westerhof zich dit keer enkel positief uit over zijn centrale defensie, die zondagmiddag bestond uit Sprockel en Frank van der Struijk. “Ik ben heel tevreden over de prestaties van Van der Struijk en Sprockel”, vertelde de lovende Vitesse-trainer. “Tegen PSV, dat nog steeds over hele goede spelers beschikt, hebben ze zich goed staande gehouden.”

Bron: Voetbalprimeur.nl 14-12-2008

Van Wolfswinkel: “Het ligt echt niet aan de trainer”

Vitesse lijkt zich dit seizoen alleen tegen de grote ploegen op te kunnen laden. Na eerder al punten gesprokkeld te hebben tegen AZ(1-1) en Feyenoord(1-1) werd ook landskampioen PSV in bedwang gehouden. Spits Ricky van Wolfswinkel wuift de kritiek op trainer Hans Westerhof weg. “Ik heb gewoon een hele fijne samenwerking met de trainer.”

Op een vervelend moment kwam Vitesse zondag achter tegen PSV. Nordin Amrabat profiteerde van slecht verdedigen en mikte raak. Invaller Niklas Tarvajärvi trok in de tweede helft de stand onverwacht nog gelijk.

Ricky van Wolfswinkel startte als diepe spits van Vitesse, maar moest na de komst van Tarvajärvi naar de linkerflank. “Niet m’n lievelingspositie natuurlijk, maar je probeert van waarde te zijn”, zegt hij tegen Goal.com. “Met een beetje geluk hadden we misschien vaker dan één keer kunnen scoren.”

Over zijn eigen wedstrijd was de aanvaller gedeeltelijk tevreden. “De verdedigers van PSV probeerde mij vaak buitenspel te zetten. In het begin ging ik daar niet zo heel goed mee om. Ik stond in de eerste helft ook vrij geisoleerd, maar dat had ik zelf ook kunnen verhelpen door iets meer in de bal te spelen.”

Hoe ervaart Van Wolfswinkel de inktzwarte periode waar zijn club momenteel doorheen gaat? “Tuurlijk is het klote dat we er zo voor staan. We moeten gewoon laten zien dat we er staan. Of wij dat kunnen? Dat denk ik wel. Wat er moet veranderen weet ik niet. Anders was ik wel trainer geworden hè?”, lacht de Vitesse-man.

De kritiek op Hans Westerhof zal door het behaalde punt tegen PSV niet verdwijnen. Van Wolfswinkel kan zich niet vinden in de negativiteit rond zijn trainer. “De chemie tussen de trainer en mij is perfect. Voor mij ligt het daar niet aan. Echt niet. En voor de rest van de groep ook niet denk ik.” Gelukkig voor alles wat Vitesse een warm hart toedraagt komt de winterstop eraan. “Dat is toch wel eventjes lekker ja. Bijtanken en dan fris naar de tweede seizoenshelft toe.”

Bron: Goal.com 14-12-2008

Tarvajärvi: soms ben ik wel boos

Invaller Niklas Tarvajärvi maakte zondag de belangrike gelijkmaker voor Vitesse tegen PSV. “Dat was een belangrijk moment voor het team en ook een heel groot moment voor mezelf”, vindt de Fin.

De spits snakt naar een basisplaats. “Dat wil iedereen. Ik baal heel veel. Soms ben ik wel boos ja”, bekent Tarvajärvi.

“Ik kan niet anders doen dan hard werken en als ik erin kom proberen een doelpunt te maken of een assist te geven. Ik denk dat ik dat vandaag goed heb gedaan”, stelt de aanvaller.

Bron: Omroep Gelderland 14-12-2008

Jeroen Drost: uitslag terecht

Vitesse-verdediger Jeroen Drost vond de 1-1 tegen PSV terecht. “Ik vond ons ook matig spelen. We hebben evenveel kansen gehad, dus de uitslag was redelijk terecht.”

“Vandaag zie je dat je thuis aardig speelt en het publiek er weer aardig achter weet te krijgen. Dat je het telkens uit laat liggen, dat is voor Vitesse dramatisch”, vindt Drost.

“Ik hoop dat we daar volgende week een positieve wending aan moeten geven”, verwijst de verdediger naar het uitduel van zaterdag tegen NAC Breda. “Ik denk dat het wel redelijk ging”, zei Drost over zijn eigen prestatie.

Bron: Omroep Gelderland 14-12-2008

Witte zakdoekjes in Arnhem

Trainers onder druk krijgen er vaak mee te maken: witte zakdoekjes op de tribunes. Zondagmiddag was het in Arnhem de beurt aan Vitesse-trainer Hans Westerhof. Delen van de aanhang van de nummer 17 uit de eredivisie zwaaiden met de doekjes om duidelijk te maken dat zij Westerhof liever zien vertrekken.

Bron: De Telegraaf 14-12-2008

Puntenverlies voor PSV na buitenspelgoal Tarvajärvi

Vitesse heeft een dikverdiend punt overgehouden aan het thuisduel met PSV (1-1). Niklas Tarvajärvi was de gevierde man bij de Arnhemmers. In buitenspelpositie schoot hij de gelijkmaker binnen.

PSV kwam opnieuw niet goed voor de dag. Het slecht presterende Vitesse bleef op eigen veld redelijk gemakkelijk op de been tegen de club uit Eindhoven. De thuisclub was feller dan PSV, maar toch was het de ploeg van trainer Huub Stevens die kort voor rust de score opende.

Na goed werk van Danko Lazovic kon Nordin Amrabat alleen op Piet Velthuizen af, die kansloos was op de inzet met buitenkant rechts van de PSV-aanvaller. Ook al waren beide ploegen gelijkwaardig, de bezoekers gingen rusten met voorsprong.

In de tweede helft bleef Vitesse geloven in een goede afloop en het was invaller Tarvajärvi die halverwege de tweede helft voor de terechte en ook dubieuze gelijkmaker tekende. Op aangeven van Nick Hofs schoot de Fin de bal achter PSV-doelman Andreas Isaksson. PSV ageerde tevergeefs bij scheidsrechter Ruud Bossen tegen de gelijkmaker. Dat Tarvajärvi buitenspel stond, was het arbitrale kwartet ontgaan.

Huub Stevens besloot Danny Koevermans en Ibrahim Afellay in te brengen om een overwinning te forceren, maar de ingrepen van de trainer van PSV hadden weinig succes. Vitesse had nog de grootste kansen op de overwinning, maar de wedstrijd eindigde in een remise.

Door het gelijkspel blijft PSV zesde in de Eredivisie. De ploeg uit Eindhoven heeft negen punten achterstand op koploper AZ. Vitesse liep weer een puntje uit op hekkensluiter FC Volendam en passeert De Graafschap op basis van een beter doelsaldo.

Bron: Voetbal International 14-12-2008

PSV wint ook in Arnhem niet

PSV is wederom tegen puntverlies aangelopen. De Einhovenaren kwamen in een zeer slordige wedstrijd tegen Vitesse niet verder dan 1-1. Vlak voor rust opende Nordin Amrabat de score. Na een uur spelen zorgde invaller Tarväjervi op de rand van buitenspel voor de gelijkmaker.

Lazovic dacht na tien minuten al op assist van Otman Bakkel de openingstreffer te maken, maar zag zijn doelpunt door scheidsrechter Ruud Bossen onterecht worden afgekeurd wegens buitenspel.

De wedstrijd kabbelde vervolgens rustig door, maar beide teams blonken vooral uit in slordigheid. De grootste kans was voor de zwak spelende Dzsudzsák. Na dramatisch uitverdedigen van Vitesse stond de Hongaar alleen voor doelman Velthuizen. Die kon de inzet van de PSV-aanvaller zonder al te veel problemen keren.

Uiteindelijk was het in de 43ste minuut Amrabat die na een assist van Danko Lazovic voor de openingstreffer zorgde. De manier waarop de voorzet tot stand kwam was typerend voor de wedstrijd. Lazovic had twee pogingen nodig om de bal langs zijn tegenstander naar de vrijstaande Amrabat te krijgen. Deze ronde rustig af.

De tweede helft begon met dezelfde 22 spelers als de eerste helft. Na tien minuten zonder grote kansen werd Büttner tot zijn eigen verbasing vervangen door Tarväjervi. Juist de invaller zorgde vijf minuten laten voor de gelijkmaker. Op de rand van (en misschien wel erover) buitenspel was de Fin Brechet te slim af en liet hij Isaksson kansloos.

Vitesse werd daarna de bovenliggende partij en dwong PSV achteruit. Stevens reageerde hierop met het inbrengen van Afellay en Koevermans voor Bakkal en Amrabat. Veel effect had het niet en grote kansen bleven uit.

In uitwedstrijden won PSV pas twee keer dit seizoen. Vier keer was er een nederlaag. Het verklaart de relatief lage klassering van de formatie van coach Huub Stevens op de ranglijst.

Bron: De Telegraaf 14-12-2008

Vitesse pakt punt tegen PSV

Vitesse heeft zondag 1-1 gelijk tegen PSV. Vitesse speelde matig, maar de landskampioen leverde een wanprestatie.

De eerste 28 minuten gebeurde er niets. Daarna kopte Nicky Hofs net langs de kruising en werd een inzet van Paul Verhaegh net gered door Isaksson. Piet Velthuizen redde op een schot van Dzsudzsák.

Vlak voor rust lanceerde Lazovic Amrabat. Die maakte koel af (0-1). In de 65e minuut maakte Nicky Hofs een goede actie. Invaller Niklas Tarvajärvi rondde zijn voorzet goed af (1-1). Daar bleef het bij.

Bron: Omroep Gelderland 14-12-2008

Mads Junker wil nu echt weg

Aanvaller Mads Junker zat zondag weer niet bij de selectie van Vitesse. Hij vindt dat zelf belachelijk en wil nu echt weg.

“We hebben de minste goals gemaakt in de eredivisie en ik ben fit. Dan is het raar dat je als aanvaller niet eens bij de selectie zit”, vindt de 27-jarige spits.

“Daarom wil ik ook weg, want ik wil aan spelen toekomen. Roda JC heeft zich tien dagen geleden voor mij gemeld en ik heb niet gehoord dat ze afgehaakt zijn”, stelt Junker.

Bron: Omroep Gelderland 14-12-2008

Vitesse jaagt op eerherstel tegen ‘ angstgegner’
Arnhemse ploeg staat tegen PSV als een kat in het nauw aan de aftrap.

Vitesse begint zondagmiddag (12.30 uur) onder hoogspanning aan het duel tegen regerend landskampioen PSV. De trainer en zijn selectie moeten van technisch directeur Marc van Hintum verbetering laten zien, anders dreigt een ingreep.

Welke houdt Van Hintum nog even voor zich, maar andere mogelijkheden dan de trainer vervangen of ingrijpen in de selectie zijn er niet. En dat laatste is lastig vanwege contractuele verplichtingen.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 13-12-2008

Westerhof grijpt niet rigoureus in

“Ik vind dat we moeten vasthouden aan onze speelwijze. Ik zie de noodzaak van rigoureus ingrijpen niet in”, stelt Vitesse-trainer Hans Westerhof voor het duel tegen PSV. “Het lichtpuntje van Roda JC is dat er in het laatste halfuur mensen opstonden, zoals Verhaegh, Hofs en Kolk.” Bij Jong Vitesse maakt Genaro Snijders veel indruk. “Hij zou er weleens bij kunnen zitten. Op termijn komt hij er zeker bij. Een echte vleugelspeler”, stelt Westerhof. “We vertrouwen op de ontwikkeling van onze spelers. Er komen alleen mensen bij als er spelers vertrekken.”

Bron: Omroep Gelderland 13-12-2008

Weinig wijzigingen bij Vitesse

Vitesse-trainer Hans Westerhof wijzigt weinig in zijn opstelling. Tegen PSV speelt alleen Julian Jenner voor de aan zijn hamstring geblesseerde Santi Kolk. Sébastien Sansoni (lies) en Rogier Molhoek (rug) herstellen snel van hun blessure. Ricky van Wolfswinkel was vrijdag ziek. Vitesse won overigens nog nooit in Gelredome van PSV. De laatste zege dateert van 1997 op Nieuw-Monnikenhuize: 1-0.

Vermoedelijke opstelling: Velthuizen; Verhaegh, Van der Struijk, Schreuder, Drost; Claudemir, Hofs, Molhoek; Jenner, Van Wolfswinkel, Büttner.

Bron: Omroep Gelderland 13-12-2008

Jenner: niet voor de bossen gekomen

Julian Jenner heeft veel moeite met zijn reserverol bij Vitesse: “Ik heb hier gekomen om te spelen en niet om in de bossen te lopen. Hoe mooi het ook is.”

“Tot nu toe heb ik weinig de kans gehad om echt te laten zien wat ik in huis heb. Voor mij is het moeilijk omdat ik er 8 maanden uit was geweest. Maar nu ben ik topfit. Dat wil ik graag laten zien”, stelt Jenner.

“De ploeg zit in een moeilijk parket. Je wilt helpen, maar je krijgt de kans er niet voor. Ik heb met NAC zo’n seizoen meegemaakt. Ik weet wat er moet gebeuren”, benadrukt Jenner.

Bron: Omroep Gelderland 13-12-2008

Sansoni lijkt op tijd fit voor PSV

Vitesse-trainer Hans Westerhof kan zondag in de competitiewedstrijd tegen PSV waarschijnlijk ‘gewoon’ een beroep doen op verdediger Sébastien Sansoni. De Fransman lijkt op tijd hersteld van een spierblessure.
Sansoni viel afgelopen week geblesseerd uit in het Eredivisie-duel met Roda JC (3-1 verlies). De verdediger zal met weinig plezier terugdenken aan zijn invalbeurt, waar hij binnen tien minuten in negatieve zin betrokken was bij twee tegentreffers.

Of Westerhof ook daadwerkelijk een beroep op Sansoni kan doen is nog niet helemaal zeker. De oefenmeester wilde vrijdagmiddag zijn opstelling voor het treffen met de regerend landskampioen nog niet bekendmaken. Pas na de zaterdagtraining zal de oefenmeester de elf namen op papier zetten.

Vitesse kende een rustige trainingssessie op vrijdag. Een groot deel van de eerste selectie genoot van een vrije dag, waar een aantal spelers donderdagavond met het beloftenelftal het competitieduel met Jong Ajax afwerkte (3-3). Westerhof besloot, mede naar aanleiding van dit duel, de jongeling Genaro Snijders voor het eerste op te nemen in de wedstrijdselectie van de Arnhemse hoofdmacht.

“Hij speelde super en verdient een plaatsje. Maar ik verwacht dat hij dat de komende tijd wel vaker zal doen. Hij speelde tegen Delorge, toch niet de minste, maar liep hem aan alle kanten weg”, verduidelijkt Westerhof zijn keuze in De Gelderlander.

Het oproepen van Snijders (19) is noodzakelijk want Westerhof zit krap in de aanvallers. Santi Kolk maakt het treffen met PSV sowieso niet mee. Hij kampt met een spierblessure. De inzetbaarheid van de zieke Ricky van Wolfswinkel in twijfelachtig. De jonge spits moet zijn basisplaats zondag mogelijk afstaan aan Niklas Tarvajärvi.

Bron: De Gelderlander 12-12-2008

Afellay lijkt fit voor uitduel met Vitesse

Trainer Huub Stevens van PSV weet nog niet of hij zondag tijdens het uitduel met Vitesse over Ibrahim Afellay, Stef Nijland, Nordin Amrabat en Jan Kromkamp kan beschikken. Mike Zonneveld (knie) en Reimond Manco (privéomstandigheden) ontbreken zeker in Arnhem.

Afellay lijkt hersteld van een enkelblessure die hem twee weken aan de kant hield. „Maar ik vond hem nog heel voorzichtig trainen”, zei Stevens vrijdag tijdens het wekelijks persuurtje van de kampioen. „Amrabat heeft weer last van zijn lies en Nijland kreeg woensdag tegen Liverpool een flinke tik op zijn heup. Ik maak zaterdag na de training de balans op.”

Stevens beseft dat zijn ploeg zich na de uitschakeling in het nationale bekertoernooi en de Champions League helemaal op de competitie moet richten. „Daarom zijn we zondag ook verplicht om punten mee te nemen.”

Bron: De Telegraaf 12-12-2008

Vitesse en PSV beide wisselvallig dit seizoen

Zondag speelt Vitesse in eigen huis tegen PSV. Vrijdag werd vooruitgeblikt op het komende treffen met PSV.

Trainer Hans Westerhof bekeek de landskampioen een aantal keer: “PSV is net als Vitesse ook wisselvallig dit seizoen. De eerste helft tegen Liverpool afgelopen dinsdag was bijvoorbeeld goed, de tweede helft een stuk minder. PSV – Groningen van vorige week zaterdag gaf eveneens een wisselend beeld. Daar was de tweede helft in positieve zin weer een wereld van verschil met de eerste. Ze zijn in elk geval wel in staat om een wedstrijd om te draaien.”

Over zijn eigen ploeg zei Westerhof het volgende: “Alleen Santi Kolk is sowieso niet inzetbaar. Sansoni heeft vandaag wel weer getraind, dus dat lijkt goed te gaan, en Ricky van Wolfswinkel had buikklachten, maar geen koorts. Hij heeft ook gewoon getraind. Morgenochtend is er nog een training, daarna maak ik de opstelling bekend. Inderdaad, eerst aan de spelers.” Westerhof roemde het middenveld van de Eindhovenaren: “Met Afellay, Simons en Bakkal hebben ze een sterk middenveld, met scorend vermogen en creativiteit. Ons middenveld met Hofs, Molhoek en Claudemir is ook niet verkeerd. Het zou me niet verbazen als de wedstrijd van zondag voor een groot deel wordt beslist op het middenveld.”

Over het gebrek aan scorend vermogen van zijn eigen ploeg zei Westerhof: “We trainen er genoeg op. Over het algemeen – niet tegen Roda – creëren we voldoende kansen. Het afmaken gaat minder goed. Spitsen hebben dat soms, een periode dat ze moeilijker scoren. Dat is lastig te trainen. En dan ineens gaat het weer lopen.”

Bron: Vitesse.nl 12-12-2008

Degradatiestrijd nieuwe crisis Vitesse

Meer dan een jaar hing er een zware strop om de nek van Vitesse. Op het moment dat de club werd verlost van een miljoenenschuld, hunkerde de aanhang naar sportief betere tijden. Het volgende drama heeft zich inmiddels aangekondigd.

Vitesse wacht in de tweede helft van dit seizoen een onverwachte degradatiestrijd.

Het is al bijna tien jaar onrustig in Arnhem, waar een van de fraaiste voetbaltempels en de komst van trainers als Ten Cate, Koeman, De Mos en Westerhof hoge verwachtingen creëerden.

De huidige crisis wordt door de spelersgroep neergelegd bij de trainer. Technisch directeur Marc van Hintum stoort zich aan de lamlendigheid van het elftal en de clubleiding zit in haar maag met het verkeerde imago van Vitesse. Wie zijn verantwoordelijk in Arnhem?

De coach: De 60-jarige Hans Westerhof was na zijn avonturen in Mexico en Amerika niet van plan in Nederland als trainer aan de slag te gaan. Hij was onder de indruk van de plannen die de club had en zei alsnog ‘ja’ tegen Vitesse.

Inmiddels zal hij er spijt van hebben. Westerhof is de tegenpool van Aad de Mos, die als coach te werk ging volgens het conflictmodel. Westerhof constateerde in de eerste weken al dat hij met een onvolwassen spelersgroep te maken had, waarin veel mis was. Hoewel afkomstig uit het onderwijs, heeft hij na zoveel jaren geen zin meer om de schoolmeester uit te hangen. Hij legt liever verantwoordelijkheid neer bij de spelers, maar die kunnen daar niet mee omgaan. In al zijn openheid en eerlijkheid heeft de ervaren trainer zich kwetsbaar opgesteld. Een ‘dodelijke’ opmerking over zijn centrale duo achtervolgt hem al weken.

Ook de vele wisselingen in de defensie hebben de ploeg geen goed gedaan. Als de komende drie duels geen spirit en beter voetbal te zien is, dreigt voor 1 januari het afscheid.

De directeur: Paul van der Kraan zorgde voor de grootste prestatie van 2008 door ruim 21 miljoen euro aan schulden te saneren. Anders was de club al failliet geweest. De waardering voor de algemeen directeur is uitgebleven, omdat supporters voorbijgaan aan zwarte of rode cijfers. Voor de beleidsbepalers van Vitesse lijkt alles mis te gaan, wat er buiten de sanering om maar mis kán gaan. Het totale imago van de club moet worden veranderd. Alleen dan kunnen bestuurders en directie overleven.

De technisch directeur: Marc van Hintum (41) moet de cultuurbewaker zijn uit de eigen gelederen.

Door geldgebrek moest hij deze zomer creatief te werk gaan. De komst van Jenner (AZ), Molhoek (ook AZ), Van der Struijk (Willem II), Tarvajärvi (Heerenveen) en Hofs (Feyenoord) leek een aardige slag. Van Hintum ziet als oud-speler echter dat hij is overgeleverd aan de grillen van de spelers en steekt zijn emoties niet onder stoelen of banken. Hij rept over de ene na de andere ‘wanprestatie’ en ziet zijn eerste jaar als technisch directeur mislukken.

In mei had hij het lef om afscheid te nemen van Aad de Mos, nu wordt hij misschien gedwongen voor de tweede keer in te grijpen. Hij kan niet een halve selectie ontslaan, zelfs al zou hij dat willen.

De spelers: Met het vertrek van Janssen (FC Twente), Swerts (AZ) en Van der Schaaf (Burnley) raakte Vitesse karakterspelers kwijt. Wat is overgebleven, is een mentaal zwakke selectie. Vorig jaar scholden de spelers elkaar wekelijks overhoop, nu zijn het twintig dode vogeltjes. Sommigen (Kolk, Sansoni, Sprockel) hebben geen trek meer om het gevecht aan te gaan, anderen voelen zich niet geroepen om op te staan. Vitesse mist in elke linie karakter en persoonlijkheid. Alfred Schreuder is de beste prof, maar kan door zijn leeftijd geen topprestaties meer leveren en mist daardoor gezag.

Conclusie? Iedereen is tot elkaar veroordeeld in Arnhem.

Bron: AD 12-12-2008

College praat met Vitesse en GelreDome

Het Arnhemse college van burgemeester en wethouders streeft naar ‘een zo groot mogelijke openheid en transparantie’, laat een woordvoerder weten. Daarbij is duidelijk dat niet alle informatie kan worden vrijgegeven.

Het gaat daarbij bijvoorbeeld over vertrouwelijke bedrijfsgegevens of informatie die financiële belangen zou kunnen schaden. Met Vitesse en GelreDome wordt onderhandeld over het vrijgeven van bepaalde documenten.

B en W hebben de begeleidingsgroep toegezegd alle niet-openbare documenten tegen het licht te zullen houden. Op het moment dat ze geheim moeten blijven, moet ook duidelijk zijn waarom.

Bij alles moeten het belang van openbaarheid en de belangen van personen, bedrijven en overheden tegen elkaar worden afgewogen

Bron: De Gelderlander 12-12-2008

Raadsonderzoek Vitesse vertraagd

Het raadsonderzoek naar de miljoenensteun van de gemeente Arnhem aan voetbalclub Vitesse is niet zoals gepland in december klaar, maar waarschijnlijk pas in februari.

In een brief aan de gemeenteraad meldt de commissie die het onderzoek van bureau Berenschot begeleidt, dat B en W van Arnhem meer tijd nodig hebben om te besluiten over het vrijgeven van het dossier over de steunverlening.

Berenschot heeft een conceptrapport met aanbevelingen opgesteld. Voor een goed beeld is ook openheid over het dossier van belang. De meeste stukken zijn nu nog geheim.

Bron: Omroep Gelderland 11-12-2008

Briljant werkpaard
Claudemir, de sportieve en financiële hoop van wankel Vitesse

Als aan de rand van de afgrond inderdaad de mooiste bloemen bloeien, dan is de opmars van Claudemir Domingues de Souza (20) bij Vitesse wel te verklaren. De middenvelder is een spaarzaam lichtpunt in de Arnhemse duisternis. VI maakte kennis met de Braziliaan. Een persoonlijk gesprek. ‘Uiteindelijk gaat het om wat ik voor anderen kan doen.’

Terwijl de blaaskapel zijn hooglied speelde en Kerkrade eindelijk weer reden tot feesten had, droop Claudemir Domingues de Souza afgelopen zaterdag af. De lijdensweg van het zieltogende Vitesse kreeg een vervolg via de 3-0 nederlaag bij Roda JC. Alleen de Arnhemse trainer Hans Westerhof had inzet en passie gezien, te hoopvolle woorden van een verloren coach. Symbolischer was de blik van de alleskunner. Nederlagen als deze passen niet bij een groeibriljant die Brazilië verliet om in Nederland te kunnen slagen. Wanneer zijn teamgenoten falen, verliest ook de ster aan glans. In het diepe zuiden was de Zuid-Amerikaan geen schim van de voorbije weken. De Eredivisie leerde hem kennen als een balkunstenaar met inzet, een kruising tussen een ras- en een werkpaard. Niet bepaald iemand met de mentaliteit van pak ‘m beet Romario; Claudemir is niet snel een beetje moe. Bij Vitesse speelt een Braziliaan moderne stijl. Zijn manager Hans Coret: ‘Het Braziliaanse imago dat veel mensen kennen, stamt uit de jaren zeventig. Maar Claudemir weet dat bij slagen meer komt kijken. Inzet, loopvermogen. Al blijft techniek de basis.’

lees verder...

Bron: VI nr 50 2008

Westerhof maakt zich zorgen

Na de 3-0 nederlaag tegen Roda JC van afgelopen zaterdag zei Vitesse-trainer Hans Westerhof nog passie en strijdlust te hebben gezien bij zijn ploeg, maar het verlies en daarmee de zeventiende plaats op de ranglijst baren de coach wel degelijk zorgen. Een gesprek met de selectie leerde Westerhof bovendien dat ook zijn spelers zich sterk afvragen hoe Vitesse uit de huidige situatie moet worden verlost. ‘We praten altijd, maar het is logisch dat we maandag wat langer hebben gezeten’, aldus Westerhof. ‘Dit doet bij iedereen pijn, sportief valt het allemaal heel erg tegen. Ik maak me zorgen, net als de spelers. Hoe we hieruit gaan komen? Tja, het is niet gemakkelijk de vinger zomaar even op de zere plek te leggen. Het zal vast wat met de instelling te maken hebben, dat is tenminste het oordeel van de buitenwereld. Maar ik denk en hoop dat iedere speler er toch voor honderd procent voor gaat. Westerhof zegt ondanks de slechte tussenbalans geen spijt te hebben van zijn overstap naar Arnhem. ‘Dat zou wel heel makkelijk zijn, hè? Vitesse heeft me gehaald met een bepaalde schets van de mogelijkheden, daar loop ik nu niet voor weg’.

Bron: VI nr 50 2008

Opportunistische supporters en een intrigant
Column Johan Derksen

Sinds ik een dagelijkse rubriek heb op vi.nl weet ik exact wat er onder de supporters leeft. De ruim duizend mails die ik elke dag ontvang, maken duidelijk dat de doorsnee fan verontrustend opportunistisch reageert op het laatst behaalde resultaat. Na een nederlaag eisen ze op hoge toon aankopen, terwijl de verantwoordelijke beleidsbepalers de grootste moeite hebben de salarissen op tijd te kunnen betalen. Supporters laten voortdurend hun emoties spreken en stellen structureel onredelijke eisen. En wat me een beetje tegenvalt, is dat ze geen enkel begrip hebben voor de omstandigheden.

lees verder...

Bron: VI nr 50 2008

Van Hintum: `Natuurlijk zitten we in een crisis met Vitesse’

Marc van Hintum is als technisch directeur van Vitesse ook dit seizoen niet te benijden. Met het ontslaan van Aad de Mos en het aantrekken van trainer Hans Westerhof dacht de oud-international een half jaar geleden eindelijk rust in huis te hebben gehaald, maar niets is minder waar. Ook het huidige voetbaljaar hangt van incidenten en onvrede aan elkaar, om nog maar te zwijgen over de slechte prestatiecurve waarin de Arnhemse club is beland. Veertien duels zijn inmiddels gespeeld, alleen de gedoodverfde degradatiekandidaat FC Volendam deed het tot dusverre slechter. Hoewel Westerhof afgelopen zaterdag nog de positieve punten probeerde te zien – ‘in kansloze positie speelden we toch nog met passie’ – is Van Hintum duidelijk: ‘Natuurlijk zit Vitesse in een crisis. Dit aantal punten na veertien wedstrijden is onwaardig voor deze club. Bovendien baal ik van de apathische houding waarmee spelers op het veld staan. De start van de competitie was slecht, daarna hebben we wanprestaties bij FC Lienden en FC Utrecht gezien. Ik dacht dat het inmiddels wel duidelijk was dat dit niet kan.’

Hoewel de onrust in de spelersgroep groeit en technisch directeur Van Hintum zijn spelersgroep terechtwijst, houdt hij vertrouwen in zijn keuze voor Hans Westerhof als oefenmeester voor dit seizoen. Daar doen de witte zakdoekjes van het naar Kerkrade meegereisde Vitesse-publiek helemaal niets aan af. Van een voortijdig afscheid van de ervaren trainer is volgens hem dan ook geen enkele sprake. ‘Hans staat niet ter discussie, laat dat duidelijk zijn. Sowieso is het heel makkelijk om altijd maar naar de coach te wijzen. Ik heb deze ploeg ook tegen SC Heerenveen en AZ aan het werk gezien, ze kunnen het dus blijkbaar wel. Alleen moet die wisselvalligheid er eens uit.’

Over een evaluatie tussen Van Hintum en Westerhof, wil de technisch directeur nog niet uitweiden. ‘In de winterstop staat er een gesprek gepland, maar dat is niet meer dan normaal. Hans ligt tot de zomer vast, een beslissing over de toekomst is nu nog niet aan de orde. Laten we ons nu eerst maar met het heden bezighouden. Onze dramatische positie op de ranglijst vergt alle energie van iedereen.’

Tekst: David de Vries

Bron: VI nr 50 2008

Van Hintum eist herstel Vitesse

De technisch directeur van Vitesse heeft zich lang ingehouden. Maar na het debacle bij Roda JC, en de zeventiende plaats op de ranglijst, is voor Marc van Hintum de maat vol. „Ik hoop dat het tij snel keert. Zo niet, dan zal ik dat doen wat het beste is voor de club.” Maandag, twee dagen na het 3-0 verlies in Kerkrade, was het op sportcentrum Papendal weer eens tijd voor crisisgesprekken bij Vitesse. Trainer Hans Westerhof sprak twee uur met zijn spelers en schoof nadien aan bij Van Hintum (41). De geplaagde coach stelde na het onderhoud met zijn pupillen dat de bekende neuzen weer in de al even bekende richting staan.

” Ik heb begrepen dat het vooral een tactische bespreking was, over de tactiek tegen Roda”, zegt Van Hintum. “Een uitvoerige tactische nabespreking, zeg maar. Over de neuzen in dezelfde richting hoeft ook niet gesproken te worden. Dat is al eerder gebeurd.”

Na de nederlaag tegen Roda JC liep u aangeslagen door de catacomben.

” Ik was kwaad. Dat is iets anders dan aangeslagen. Het was voor ons zo’n belangrijke wedstrijd. We moesten drie punten pakken. En dan lever je zo’n wanprestatie. Dat vind ik ongelooflijk.”

Het was al de zoveelste wanvertoning in dit seizoen.

“Dat klopt. Deze wedstrijd past in een rijtje met Lienden uit en FC Utrecht uit. We kunnen ons blijkbaar alleen tegen zogeheten grote tegenstanders opladen.”

Waar ligt dat aan volgens u?
“Die dingen houd ik intern. Ik heb er wel een idee over. Je hoeft echt niet bang te zijn dat ik daarover in het duister tast.”

Hoe moet Vitesse uit de crisis komen?

“Dat is niet even een simpele vraag om te beantwoorden. Ik vraag me wel af waarom de spelersgroep niet op de juiste manier heeft gereageerd. En niet, zoals ze dat deden in Kerkrade.”

U bent als technisch directeur zelf verantwoordelijk voor de samenstelling van de spelersgroep. Er zit te weinig mentale weerbaarheid in de selectie. Neemt u dat uzelf kwalijk?

“Nee. Er stonden zaterdag vier nieuwe spelers in het veld (het waren er vijf: Jeroen Drost, Frank van der Struijk, Alfred Schreuder, Rogier Molhoek en Nicky Hofs, red.). De andere spelers waren er al.”

Hebt u de selectie voor dit seizoen verkeerd ingeschat?

“Ik vind nog steeds dat ik in de zomer de juiste voorwaarden heb geschapen. We hebben spelers aangetrokken met de juiste drive.”

Is het de fout van de trainer(s) of van de spelers dat Vitesse zo laag staat?

“Het is een combinatie van factoren waarbij er niet één schuldige aan te wijzen is.”

Staat de positie van hoofdtrainer Hans Westerhof ter discussie?

“Nee. Niet zolang de chemie tussen de trainer en de spelers er is. Dat is het belangrijkste criterium.”

Het gros van de spelers ziet Westerhof en zijn assistent Edward Sturing liever nog vandaag dan morgen vertrekken.

“Ik ben ervan overtuigd dat de chemie tussen de trainer en de spelers er nog steeds is. Dat zal de komende weken ook uitwijzen. Hans heeft er in elk geval vertrouwen in dat het goed zit.”

Begrijpt u waarom Vitesse telkens in een andere opstelling speelt? Door het elftal telkens aan te passen ontstaat er nooit een basis, waarop je kunt terugvallen. Dat is een probleem van het huidige Vitesse.

“Uit eigen ervaring weet ik dat tactiek een handvat is om zelfvertrouwen te krijgen, zeker als het slecht gaat met het elftal. Daar geloof ik gewoon in.”

Vitesse speelt voor de winterstop nog tegen achtereenvolgens PSV (zondag in Gelredome), NAC (zaterdag 20 december in Breda) en FC Volendam (zaterdag 27 december in Gelredome).

“Er moet in de volgende drie wedstrijden wat gebeuren. Ik heb, net als de supporters, al een aantal malen tenenkrommend gezien hoe we verloren. Het is zeer teleurstellend dat we met deze selectie op de voorlaatste plaats staan. Ik vind dat wij boven clubs als Volendam, Willem II, De Graafschap, ADO Den Haag, Sparta en Heracles moeten staan. Dat dat niet het geval is, vind ik ongelooflijk. Ik hoop dat de zaak voor de winter keert.”

En als dat niet het geval is?

” Dan gaan we in de winter bij elkaar zitten en kijken hoe het zit.”

Is er geld voor versterkingen in de winterstop?

“Alleen als er spelers vertrekken, dan komt er ruimte vrij voor nieuwe spelers.”

Als de komende wedstrijden geen verbetering oplevert, dan gaat u dus ingrijpen?

“Elke stap die je neemt, brengen consequenties met zich mee. Je moet dus heel goed overwegen wat je doet. Ik zal dat doen, wat het beste is voor de club.”

Bron: De Gelderlander 10-12-2008

Ajax nog geen optie voor Vitesse’s Van Wolfswinkel

Ajax’ manager technische zaken Danny Blind gaf onlangs toe dat Ricky van Wolfswinkel (foto, rechts) intensief wordt gevolgd. Nu Klaas-Jan Huntelaar naar Real Madrid is vertrokken wordt de Vitesse-spits nog nadrukkelijker met de Amsterdammers in verband gebracht.

Volgens zijn zaakwaarnemer Louis Laros is er nog niets concreet. “En we hebben ook nog niet besproken wat te doen mocht de interesse wél concreet worden. In zijn algemeenheid geldt: mocht er iets komen, dan kijken we eerst naar het sportieve aspect. Wat zijn zijn speelkansen? Wat heeft een club met hem voor ogen? Het buitenland is daarbij in principe geen optie. Mocht het van een transfer komen, dan zal dat binnen Nederland zijn. Maar het is Ricky’s intentie om het seizoen gewoon in Arnhem af te maken.”

Volgens Laros blijft Van Wolfswinkel rustig onder alle verhalen over hem. “Hij gaat daar vrij goed mee om. Ricky is een jongen die goed in het leven staat, er zit een juiste kop op. Natuurlijk is hij gecharmeerd dat zijn naam bij Ajax wordt genoemd, maar hij loopt niet met zijn hoofd in de wolken. Het heeft geen invloed op zijn spel. Tenminste, die indruk heb ik niet.” Clubs die Van Wolfswinkel willen nemen, moeten fors in de buidel tasten. Een halfjaar geleden verlengde hij zijn contract tot 2012. Daarin is geen gelimiteerde transfersom opgenomen.

Bron:Sportweek 09-12-2008

Westerhof krijgt vooralsnog vertrouwen

Vitesse-trainer Hans Westerhof heeft vooralsnog de steun van de clubleiding. Maar als de Arnhemse ploeg in de drie resterende wedstrijden voor de winterstop blijft aanmodderen, dan komt de positie van de 60-jarige coach ter discussie te staan. Maandag sprak Westerhof twee uur met zijn spelers over de mislukte tactiek en de daaropvolgende wanprestatie van afgelopen zaterdag tegen Roda JC (3-0). Daarna sprak de geplaagde coach met technisch directeur Marc van Hintum over de crisis in Arnhem.

Westerhof stelde nadien dat ‘de neuzen weer dezelfde kant op staan’ en dat hij voldoende vertrouwen voelt vanuit de spelersgroep. Ook volgens Van Hintum is er geen sprake van een onwerkbare situatie tussen trainer en spelers.

Wel zegt de technisch directeur dat de nakende duels met PSV (thuis), NAC (uit) en Volendam (thuis) vooruitgang moeten opleveren.

“Er moet in de drie wedstrijden tot aan de winterstop wat gebeuren”, aldus Van Hintum.” Ik heb, net als de supporters, al een aantal malen tenenkrommend gekeken hoe we verloren. Het is een schande dat we met deze selectie voorlaatste staan. Waar dat aan ligt? Die dingen houd ik intern. Ik heb er wel een idee over en tast echt niet in het duister. Ik hoop dat we de zaak voor de winterstop rechtzetten. Wat er gebeurt als dat niet het geval is? Dan gaan we in de winter bij elkaar zitten om te kijken hoe het zit.”

Vitesse heeft geen geld om de selectie in de winterstop te versterken. Alleen indien er spelers uit de huidige groep vertrekken, kan Van Hintum de markt op.

Bron: De Gelderlander 09-12-2008

Lichtpuntje bij Vitesse

Vitesse maakt een rampseizoen door met veel relletjes en belabberde sportieve prestaties. Naast alle malaise is de ontwikkeling van de Braziliaan Claudemir een lichtpuntje. Samen met die andere revelatie van dit seizoen, Ricky van Wolfswinkel, en doelman Piet Velthuizen heeft de dynamische middenvelder ondanks het slecht renderende team een behoorlijke notering in het klassement Voetballer van het Jaar. Bovendien wordt Claudemir nadrukkelijk gevolgd door vele clubs, waaronder FC Twente, dat de Braziliaan afgelopen zomer al wilde contracteren.

Het is een bekend riedeltje dat weinig inventieve scouts steevast laten horen. In het huidige voetbal zou het niet meer mogelijk zijn zonder dikgevulde portemonnee talenten met potentie naar Nederland te halen. Vitesse heeft het tegendeel bewezen met Claudemir, die voor een bescheiden transfersom naar Arnhem is gekomen en de belofte in zich draagt om de club ooit nog eens veel geld op te leveren.

Het is bizar, dat Claudemir nog niet zo lang geleden van plan was om zijn voetbalschoenen aan de kant te gooien. “In Brazilië was ik in een fase beland, dat ik besloot te gaan werken, omdat ik er geen geloof meer in had dat mijn voetbalcarrière nog van de grond zou komen. Ik had eerder een jaar bij Palmeiras in de jeugd gevoetbald, maar het voetbal leverde niet op wat ik wilde. Daarom nam ik een baantje als magazijnwerker. Mijn familie is niet rijk en ik moest meehelpen om het geld te verdienen.”

“Ik bleef wel als amateur voetballen en toen vroeg een vriend of ik niet eens mee wilde trainen bij Sao Carlos. Die club had zich ingeschreven voor een jeugdtoernooi en had spelers tekort. Ik heb dat toernooi meegespeeld en kreeg een contractje, zodat ik naar de 300 kilometer verderop gelegen derdedivisieclub Sao Carlos verhuisde, waar ik mijn intrek nam in het voetbalinternaat.”

In het kampioenschap van Sao Paulo speelde de inmiddels tot de hoofdmacht van Sao Carlos doorgedrongen Claudemir sterk tegen grote clubs als Sao Paulo, Corinthians en Palmeiras, waarmee hij zich na amper anderhalf jaar al in de kijker speelde. Een van de belangstellenden op de tribune was Vitesse-trainer Aad de Mos, die was getipt door Hans Coret, de zaakwaarnemer van Leonardo. Na twee stages in Arnhem werd Claudemir in januari van dit jaar door Vitesse voor 4,5 jaar vastgelegd.

“Ik heb informatie over Vitesse ingewonnen bij Paulo Rink, die ook voor deze club heeft gespeeld. Het was een hele stap om naar Nederland te gaan. Maar toch heb ik niet getwijfeld. Als God het wil, komen dit soort mogelijkheden op je pad. Het is dan aan jou om er goed mee om te gaan. Ik heb mijn draai bij Vitesse gevonden.”

“Claudemir is een moderne middenvelder met veel loopvermogen en een goed tactisch inzicht”, aldus zijn vorige trainer De Mos. “Hij bestrijkt het hele veld. Het ene moment geeft hij een assist en meteen daarop loopt hij defensief een gat dicht. Deze jongen heeft de potentie om bij clubs als PSV of Ajax terecht te komen. Voor scouts met goede ogen zal hij niet onopgemerkt zijn gebleven.”

Na de goede ervaring met Claudemir kijkt Vitesse verder op de Braziliaanse markt. Momenteel is verdediger Cassio op proef, terwijl eerder al middenvelder Ricky een bevredigende indruk achterliet tijdens een stage. “Ricky is een goede vriend van me uit Sao Paulo. We hebben bij Vitesse al een Ricky, maar ik denk dat Ricky van Wolfswinkel goed kan samenspelen met de Braziliaanse Ricky. Toen ik pas in Nederland was, speelde ik in Jong Vitesse. Van Wolfswinkel was in dat elftal de spits en van meet af aan klikte het op het veld goed tussen ons. Daarom is het leuk dat we nu samen in het eerste spelen.”

“Natuurlijk wil ik hogerop, zoals elke voetballer dat wil. Voorlopig focus ik echter op Vitesse. Eén ding is zeker: als ik later terugkijk op een hopelijk mooie carrière, dan ben ik Sao Carlos en Vitesse enorm dankbaar voor de kansen die ze me hebben geboden.”

Bron: De Telegraaf 09-12-2008

Hamstringblessure Santi Kolk

Santi Kolk heeft in de competitiewedstrijd tegen Roda JC een scheurtje in de hamstring opgelopen. De aanvaller mist daardoor in ieder geval de eerstvolgende wedstrijd. Vitesse ontvangt zondag 14 december in GelreDome regerend landskampioen PSV. Hoe lang Kolk uit de roulatie is, is nog onduidelijk.

Bron: Vitesse.nl 08-12-2008

Westerhof: neuzen dezelfde kant op

Bijna twee uur zat Hans Westerhof met de selectie van Vitesse om tafel na de wanvertoning van de Arnhemmers tegen Roda JC.

“Ik heb nu het gevoel dat de neuzen weer dezelfde kant op staan”, aldus de trainer. “Of ik met de vuist op tafel heb geslagen? Och. Daar moet ook het moment naar zijn hè. Bij de ene speler moet je dat doen, bij de ander sla je een arm om de schouder.”

Westerhof zegt nog vertrouwen van de groep te voelen. “Dat idee heb ik wel ja. Er wordt nog naar me geluisterd. We kunnen nog negen punten halen tot de winterstop. Daar gaan we dus voor.”

Bron: Omroep Gelderland 08-12-2008

Van Hintum: tuurlijk is het crisis

De technisch directeur van Vitesse, Marc van Hintum, windt er geen doekjes om. “Natuurlijk is het crisis op dit moment.”

“Het is Vitesse onwaardig dat we elf punten uit veertien wedstrijden hebben. We zijn veel te wisselvallig. En slecht is bij ons ook heel slecht. Neem de uitschakeling tegen Lienden. Dat is een schande. En de instelling waarmee we tegen FC Utrecht en Roda JC spelen. Dat kan absoluut niet.”

Van Hintum houdt wel vertrouwen in de trainer. “Misschien wisselt hij wat veel in de basiself. Ik ben zelf meer voor vastigheid in het elftal.”

Bron: Omroep Gelderland 08-12-2008

Blessurejournaal

Aan de wedstrijd Roda JC-Vitesse heeft een aantal Vitesse-spelers blessures en klachten overgehouden. Sebastién Sansoni is geblesseerd aan het rechterbovenbeen. Zijn inzetbaarheid aanstaande zondag tegen PSV is twijfelachtig. Rogier Molhoek heeft last van zijn stuitje (rugklachten), maar hij kan waarschijnlijk tegen PSV spelen. Alfred Schreuder en Santi Kolk hebben beide hamstringklachten. Schreuder is vermoedelijk fit voor PSV. Kolk heeft een echo onderzoek ondergaan waarvan de uitslag nog niet bekend is.

Bron: Vitesse.nl 08-12-2008

Zelfmoordtactiek Vitesse in Kerkrade

Vitesse verkeert in acuut degradatiegevaar. De Arnhemse ploeg zakte dit weekeinde naar de voorlaatste plaats in de eredivisie, na de zelfmoordtactiek van trainer Hans Westerhof in de uitwedstrijd tegen Roda JC (3-0).

In Kerkrade presenteerde Vitesse zich zaterdag als een ploeg die op het hoogste niveau van Nederland niets te zoeken heeft. Dat mocht met name Westerhof zich aanrekenen. De coach koos voor een ingewikkelde strijdwijze, die in elk geval door zijn eigen spelers niet werd begrepen.

Een week eerder had Vitesse in Gelredome nog een verdienstelijke partij afgeleverd tegen Feyenoord (1-1). Waar het logisch was geweest dat Westerhof zijn formatie na dat optreden zo min mogelijk zou wijzigen, daar husselde de trainer zijn ploeg voor het treffen met mededegradatiekandidaat Roda JC flink door elkaar. Vitesse speelde gedurfd 3-4-3, met middenvelder Alfred Schreuder als vrije man tussen de twee mandekkers Paul Verhaegh en Jeroen Drost en met verdediger Frank van der Struijk als controlerende middenvelder. Vitesse liet de rechterkant van de aanval open. Naast linksbuiten Alexander Büttner opereerden de spitsen Ricky van Wolfswinkel en Santi Kolk in het centrum.

Het gevolg was een onsamenhangend geheel, zonder enige lijn of zichtbare strategie. De spelers van Roda JC liepen lachend door de Arnhemse defensie, waar de middenvelders en verdedigers geen idee leken te hebben hoe ze de tegenstander moesten opvangen. Vitesse creëerde in negentig tenenkrommende minuten welgeteld één kansje: een kopbal van Claudemir na na een uur spelen. Op dat moment was de wanprestatie van Vitesse al vertaald in passende cijfers. Anouar Hadouir soleerde na een halfuur onbedreigd door de defensie. Vitesse-doelman Piet Velthuizen keerde zijn inzet half, waarna Yulu Matondo een open doel vond (1-0). Meteen na de rust leverde de voor de geblesseerde Schreuder ingevallen Sébastien Sansoni de bal in bij Matondo. Velthuizen redde, maar Willem Jansen benutte de rebound (2-0).

Sansoni raakte daarbij ook nog eens geblesseerd en dat resulteerde in de meest kolderieke tegentreffer van het seizoen. Terwijl de Fransman wachtte op een wissel, moest hij het loopduel met de opkomende Hadouir aangaan. Niemand nam deze speler van hem over, en Sansoni verzuimde zelf op de grond te gaan liggen om zo het spel stil te laten leggen.

Na het zoveelste ontluisterende spel van zijn ploeg stelde Westerhof dat zijn tactiek niet fataal was geweest. De trainer loofde zelfs de inzet van zijn spelers, maar dat klonk ronduit ongeloofwaardig na het apathische optreden. Sinds de promotie in 1989 heeft Vitesse er na veertien duels nog nooit zo beroerd voorgestaan. De weggestuurde trainer Aad de Mos stond vorig seizoen keurig elfde met achttien punten. Van die cijfers kan Westerhof alleen maar dromen.

Bron: De Gelderlander 08-12-2008

Hans Westerhof: ‘Vitesse heeft met hart en ziel gestreden’

Vitesse-trainer Hans Westerhof had zaterdag geen spijt van zijn tactische keuzes voor het duel met Roda JC (3-0). “Ik sta daar nog steeds achter”, sprak de verliezende coach in het Parkstad Limburg Stadion. “Ik zie geen reden om daaraan te twijfelen.

Met Paul Verhaegh en Jeroen Drost als mandekkers, en Frank van der Struijk daarvoor, dat werkte prima. Toch hadden we problemen in de opbouw. Daardoor konden we de spitsen niet bereiken. De opbouw is normaal een van onze sterkste punten.”

Westerhof stelde na de wanprestatie dat hij niet moedeloos wordt van Vitesse. “Dat word ik niet zo snel. Het verschil met de wedstrijd bij FC Utrecht (4-0, red.) was dat toen bij ons de koppen gingen hangen na de 2-0. Ik vind dat de ploeg nu met hart en ziel heeft gestreden, om niet helemaal weggespeeld te worden. Toen Rogier Molhoek geblesseerd uitviel, en we met tien man verder moesten, was het niet makkelijk.”

“We gaan met frisse moed de komende wedstrijd tegen PSV tegemoet. Ik word strijdbaar van de hele situatie. Het wordt steeds belangrijker om de ploeg bij de haren te trekken. En ik weet dat de ploeg het ook kan.”

Bron: De Gelderlander 08-12-2008

Paul Verhaegh krijgt zesde gele kaart

Aanvoerder Paul Verhaegh van Vitesse kreeg zaterdagavond tegen Roda JC (3-0) zijn zesde gele kaart van het seizoen; daarmee is hij de meest bestrafte speler van Vitesse.

Bij de zevende gele kaart is hij een duel geschorst. Verhaegh vergreep zich zaterdag aan Roda JC-speler Hadouir die dreigde door te breken toen de Arnhemse defensie stil stond vanwege vermeend buitenspel. Nicky Hofs kreeg zijn derde gele kaart.

Bron: De Gelderlander 08-12-2008

Spierblessures treffen Vitesse in Kerkrade

Drie spelers van Vitesse kampen na het duel Roda JC- Vitesse (3-0) met spierblessures. Alfred Schreuder viel in de rust uit met een hamstringprobleem, zijn vervanger Sébastien Sansoni tien minuten later met een blessure aan zijn bovenbeen (voorkant) en Santi Kolk had ook een hamstringprobleem. Rogier Molhoek viel uit met rugklachten. De ernst van de kwalen wordt vandaag bekeken.

Bron: De Gelderlander 08-12-2008

Vitesse incasseert bizarre derde goal

Aan de derde tegengoal van Vitesse, zaterdagavond bij Roda JC, gingen twee bizarre incidenten vooraf. In de 56e minuut (stand 2-0) trapte doelman Piet Velthuizen de bal richting Santi Kolk en Alexander Büttner, maar dat duo stond nog te praten met trainer Hans Westerhof.

Vitesse verloor de bal, waarop Anouar Hadouir bij Sébastien Sansoni wegsprintte. De Fransman bleek geblesseerd en kon niet meelopen, waarop Hadouir eenvoudig voor 3-0 zorgde.

Doelman Piet Velthuizen van Vitesse was zich tijdens de wedstrijd nergens van bewust. “Stonden die spelers met de trainer te praten? Ik neem aan dat dat een kort gesprekje was, want je bent bezig met een wedstrijd. Dat Sansoni geblesseerd was, heb ik niet gezien. Als iemand geblesseerd is, neem ik aan dat hij op de grond ligt”, aldus de ongelukkige doelman.

Trainer Hans Westerhof van Vitesse over beide bizarre incidenten: “Het was op dat moment niet duidelijk dat Sansoni geblesseerd was. Daarover was ik even in gesprek met de spelers. Sansoni had het alleen aan Drost verteld. Wat ik daarvan vind? Apart. Nee, ik blijf daar niet koel onder. Maar het was natuurlijk desastreus wat Sansoni overkwam. Hij leverde eerst al de bal in (gevolg 2-0, red.). Dat doet hij natuurlijk niet met opzet.”

Bron: De Gelderlander 08-12-2008

Ingetogen onvrede beheerst Vitesse

Vitesse leed zaterdagavond een niets verhullende nederlaag bij concurrent Roda JC: 3-0. Niets deugde er van het Arnhemse optreden in de laars van Nederland.

Tactisch ging het vanaf minuut één mis, de instelling was ondermaats, het Arnhemse optreden ontbeerde op alle fronten hart en ziel om de clubbelangen te verdedigen. Na afloop gierde de Arnhemse onvrede door de catacomben van het Parkstad-stadion, waar de vingers niet op de zere plek werden gelegd. Spelers reageerden ingetogen op de borrelende en niemand ontziende onvrede.

Aanvoerder Paul Verhaegh: “Dit valt niet goed te praten. We zijn onze supporters excuses verplicht. Dramatisch, net als twee weken geleden in Utrecht (daar verloor Vitesse met 4-0, red.). Tussendoor speel je goed tegen Feyenoord. Het is te wisselvallig. We waren overal te laat, ik kan weinig positiefs bedenken over deze wedstrijd.”

Vitesse wist zich geen raad met de eigen tactiek; drie verdedigers en een versterkt middenveld. Verhaegh wilde die keuze niet op het bordje van de trainers leggen. “Tegen AZ ging het goed (Vitesse speelde 1-1, red.). We hebben er zelf ook voor gekozen.”

Van kritiek op de trainer wilde Verhaegh al helemaal niets weten. “Daar ga ik niet over praten. Als je deze wedstrijd neemt, moet je alleen naar jezelf kijken. Ik ben behoorlijk boos.”

Routinier Alfred Schreuder: “Het is duidelijk dat onze tactiek met drie verdedigers niet goed uitpakte. Verkeerde tactiek? In andere wedstrijden pakte het wel goed uit. We hadden geen controle, dan kun je nooit druk uitoefenen. We wonnen geen duels, dan houdt alles op.”

Schreuder zocht wel oorzaken, maar ventileerde zijn gedachten niet openlijk. “Of het aan de instelling lag? Daar praat ik niet over, dat zijn zaken die je intern bespreekt. Het is duidelijk dat we wel kritisch naar onszelf moeten gaan kijken”, vond de routinier, die halverwege het duel moest plaatsmaken voor Sébastien Sansoni, met desastreuze gevolgen.

Doelman Piet Velthuizen zat ver na afloop stil in een hoekje. Hij moest bijna duizelig zijn geworden van de chaos voor zijn neus. “We hebben gefaald, een wanprestatie van de hele ploeg. Geen kans gecreëerd, hoe denk je dat dat is voor een keeper? Frustrerend ja!”

“Maar ik ben één van de elf en net zo schuldig als iedereen”, vindt de doelman van Nederland B. “Ik vind dat we met zijn allen, alle achttien spelers van deze selectie om de tafel moeten zitten. Morgen (zondag, red.) zijn we vrij, misschien dan maar niet vrij. Anders moeten we maandag om de tafel. En met de vuist op tafel slaan, want dit kan niet. Iedereen moet maar eens in de spiegel kijken. We hebben gefaald, met zijn allen.”

Trainer Hans Westerhof was zaterdagavond al niet van plan de vrije zondag op te offeren na de wanprestatie van Kerkrade.

“Nee, dat doe ik nooit.”

Bron: De Gelderlander 08-12-2008

“Hans Westerhof niet ter discussie”

De positie van Vitesse-trainer Hans Westerhof staat niet ter discussie na een weekend waarin de Arnhemse ploeg via een wanprestatie is afgezakt naar de voorlaatste plaats. Dat zegt technisch directeur Marc van Hintum. “Dat is niet aan de orde. We gaan wel de koppen bij elkaar steken, want ik ben enorm teleurgesteld over de apathische manier waarop we speelden. Dit past in de reeks Lienden-uit en Utrecht-uit.” De witte zakdoekjes van de fans legt Van Hintum zo uit. “Die zijn niet bedoeld voor de trainer, dat heeft ook te maken met de wanprestatie.”

Bron: Omroep Gelderland 07-12-2008

Westerhof ziet passie bij Vitesse

Ondanks de 3-0 nederlaag van Vitesse bij Roda had trainer Hans Westerhof toch wat positiefs gezien. “Ik vond dat we ook in een kansloze situatie toch nog met ontzettend veel passie hebben gestreden. Het probleem was dat we niet aan opbouwen toekwamen al vond ik dat niet liggen aan onze tactiek met drie verdedigers.”

De meegereisde Vitesse-fans zwaaiden met witte zakdoekjes. “Die heb ik niet gezien. Maar daar kan ik verder niks mee. Ik vind dat er voldoende draagvlak is om door te gaan. Het heeft met iedereen te maken, ik vind niet dat het op mijn bordje ligt.”

Bron: Omroep Gelderland 06-12-2008

Verhaegh kan niks positiefs noemen

Vitesse faalde opzichtig uit bij Roda JC. Paul Verhaegh toonde zich als enige nog wel strijdbaar, maar kon de nederlaag niet voorkomen. “Roda won meer duels, waardoor ze makkelijker speelden. Na rust werd het meteen 2-0. Ik kan niks positiefs opnoemen over de wedstrijd. Er zit geen vastigheid in. We wisselen goede wedstrijden steeds weer af met slechte wedstrijden, vooral uit.”

De trainer staat niet ter discussie volgens de aanvoerder. “Daar wil ik niet over praten. We moeten eerst naar onszelf kijken. Het ligt niet aan de tactiek, maar er is geen strijd.”

Bron: Omroep Gelderland 06-12-2008

Vitesse weer kansloos buiten Arnhem

Zaterdagavond in Kerkrade ging er maar heel weinig goed met Vitesse. Niet alleen werd er kansloos met 3-0 verloren, ook vielen Sansoni en Molhoek met blessures uit en speelde de ploeg de laatste twintig minuten met tien man. Het strijdplan van Hans Westerhof pakte in het Parkstad Limburg Stadion niet goed uit en de winst voor de thuisploeg kwam geen moment in gevaar.

Vitesse startte in Limburg zonder Sébastien Sansoni. Centraal achterin bestond het centrale duo uit Van der Struijk en Schreuder.Voor de rest hield Hans Westehof vast aan de vertrouwde mensen. Doelman Velthuizen moest in de zesde minuut voor het eerst handelend optreden. Hij bokste de vrije trap van Vormer prima naar de zijkant. De thuisploeg liet Vitesse komen om vervolgens met de snelle Matondo en Hadouir er uit te komen. Voor rust pakte het voor Roda JC beduidend beter uit en was de ploeg dreigender dan Vitesse. Na weifelend verdedigen achterin mocht Bodor zomaar uithalen, maar weer redde Velthuizen. De inzet van de middenvelder belandde via de vuisten van Velthuizen en de lat weer in het veld.

Het spel van de Arnhemmers was in de eerste helft rommelig en zeer onnauwkeurig. Er werd geen bal vastgehouden en spits Van Wolfswinkel moest louter luchtduels uitvechten met de lange Pa Modou Kah. Vitesse wist in de eerste 45 minuten dan ook geen enkele kans te creëren. Ook Roda JC maakte er geen show van, maar nam in de 32e minuut wel verdiend de leiding. Hadouir omspeelde simpel enkele verdedigers, haalde hard uit en via de benen van Velthuizen gaf Matondo het laatste tikje: 1-0.

Trainer Westerhof past in de rust een dubbele wissel toe. Alfred Schreuder en Ricky van Wolfswinkel bleven in de kleedkamer. Sébastien Sansoni en Niklas Tarvajärvi waren hun vervangers. Al snel stonden de wissels voor een haast onmogelijke opgave omdat Willem Janssen vier minuten na rust wederom slecht verdedigen afstrafte: 2-0. Binnen tien minuten was het voor Vitesse helemaal over toen Hadouir voor 3-0 tekende. Voor de ingevallen Fransman was het meteen over. Civard Sprockel moest de geblesseerd geraakte Sansoni vervangen.

Het eerste gevaar van Vitesse kwam pas na 62 minuten spelen. Rogier Molhoek zag zijn kopbal via de vuisten van doelman Castro gered worden. Het was wel één van de spaarzame momenten waarop Vitesse met snel combinatiespel, via Kolk, Molhoek en Hofs, goed voor de dag kwam. Juist daar zit ook de kracht van dit Vitesse. De ploeg maakte daar echter veel te weinig gebruik van, kwam daar nauwelijks aan toe en speelde teveel de lange bal. Tot overmaat van ramp moest Molhoek in de 72e minuut de strijd staken. Al vroeg in de wedstrijd raakte de middenvelder geblesseerd aan zijn rug. Hj hield het nog lang vol, maar twintig minuten voor tijd kon Molhoek niet verder spelen.

Aangezien Vitesse al drie keer had gewisseld , moest het de resterende tijd met tien man verder. Daarin gebeurde verder niet veel meer en werd, na de 4-0 in Utrecht, ook deze uitwedstrijd op een zeer slechte manier verloren. Op deze manier wordt het aantal van acht punten uit vier duels, het aantal dat vooraf door Westerhof genoemd werd, erg lastig. Vitesse speelde in Kerkrade, weliswaar een dag te laat, helaas voor Sinterklaas.

Hans Westerhof: “Het grote probleem lag vandaag in de opbouw, normaal gesproken een sterk punt bij ons. Na een vlakke eerste helft, had ik wel het idee dat we het na rust recht konden zetten. Dat liep al snel anders na de snelle 2-0 van Roda JC. Daarna zijn we met veel passie blijven voetballen, maar na de 3-0 was het gebeurd.”

Bron: Vitesse.nl 06-12-2008

Roda speelt met zwak Vitesse: 3-0

Vitesse heeft opnieuw een wanprestatie geleverd. Bij Roda JC werd kansloos met 3-0 verloren.

Vormer testte meteen in het begin Piet Velthuizen, maar die redde fraai. Vitesse speelde bijzonder zwak en de nieuwe 3-4-3 variant leidde tot chaos. Bodor raakte de lat via Velthuizen. Na laks verdedigen viel de goal waar Vitesse om vroeg via Yulu-Matondo.

Balverlies van Sansoni leidde na rust de 2-0 van Janssen in. Hadouir maakte de 3-0. De eerste Arnhemse doelpoging was een kopbal van Claudemir. Daarna speelde Roda met Vitesse, dat voor de zoveelste keer dit seizoen faalde.

Bron: Omroep Gelderland 06-12-2008

Slecht Roda JC verslaat erbarmelijk Vitesse

Voor de derde keer dit seizoen is het Roda JC gelukt een wedstrijd in de Eredivisie winnend af te sluiten. Het team van trainer Harm van Veldhoven was op eigen veld met 3-0 te sterk voor Vitesse. De thuisploeg speelde — met name in de eerste helft — slecht, maar pakte dankzij een geniale actie, een doelpunt van Anouar Hadouir en een dramatische breedtepass van Sébastien Sansoni toch drie punten tegen een erbarmelijk voetballend Vitesse.

Dieptepasses naar Niemandsland, schoten naar Verweggistan en een terugspeelbal die zo slecht was dat zelfs de linksback van de nationale ploeg van Vanuatu dat niet had kúnnen bedenken. De Arnhemmers speelden dramatisch in Kerkrade en toonde daar nog maar eens aan dat de ranglijst van de Eredivisie niet liegt: Vitesse is zowel op papier als op het veld een échte degradatiekandidaat. Roda JC is dat op dit moment ook, maar die ploeg kon handig profiteren van het prutswerk dat de bezoekers afleverden en het puntentotaal zo naar dertien tillen.

De invalbeurt van Sansoni was tekenend voor de huidige situatie bij Vitesse. De Franse verdediger werd door zijn trainer Hans Westerhof na de rust ingebracht als vervanger van routinier Alfred Schreuder, om vervolgens met een schandalig slechte terugspeelbal de wedstrijd te beslissen. In het voordeel van Roda JC welteverstaan. De Fransman leverde de bal zomaar in bij Jeanvion Yulu-Matondo, die ondanks matig dribbelwerk zag dat de bal belandde voor de voeten van zijn ploegmaat Willem Janssen, die er 2-0 van maakte. Nog geen vijf minuten later liet de inmiddels geblesseerd geraakte centrale verdediger uit Frankrijk zich zomaar voorbij lopen door Hadouir. De Marokkaan kon de bal bekeken in het door Piet Velthuizen bewaakte doel schuiven en daarmee een einde maken aan alle Arnhemse illusies: 3-0. Na in totaal elf minuten te hebben meegedaan, liet Sansoni zich alweer vervangen. Civard Sprockel mocht als slot op de deur gaan fungeren van coach Westerhof.

In de eerste helft was al duidelijk dat Vitesse een baaldag had. De Gelderlanders slaagden er geen enkele keer in een fatsoenlijke kans te creëeren, ondanks het feit dat ook Roda JC niet indrukwekkend speelde. Een geniale ingeving van Hadouir was voldoende om de thuisploeg een voorsprong te bezorgen. De dribbelaar speelde in zijn eentje de Arnhemse verdediging zoek en rondde knap af. Vlak voordat de bal de lijn passeerde, gaf Yulu-Matondo het speeltuig nog een zetje. De goal was de verdienste van Hadouir, maar kwam op naam van de Belgische spits, die één keer eerder dit seizoen het net wist te vinden.

Alsof dat allemaal nog niet erg genoeg was, zag Vitesse in de 73ste minuut ook nog middenvelder Rogier Molhoek — net terug van een blessure — met rugklachten afhaken. Aangezien Westerhof op dat moment al drie wissels had toegepast, moesten de Arnhemmers het duel uitspelen met een tiental.

Roda JC is dankzij de overwinning op de Arnhemmers opgeklommen naar de veertiende plaats van de ranglijst. Op diezelfde lijst vindt Vitesse zichzelf terug op plek vijftien. De Gelderlanders kunnen dit weekend nog worden ingehaald door ADO Den Haag en De Graafschap, mits die ploegen hun uitwedstrijden tegen respectievelijk NAC Breda en Feyenoord winnend afsluiten.

Bron:Elf 06-12-2008

Roda JC geeft Vitesse meer stof tot nadenken

Zowel Roda JC als Vitesse presteert dit seizoen teleurstellend. Het onderlinge duel bood de Limburgers vertrouwen, de Arnhemmers meer reden tot zorg (3-0).

Roda JC heeft de eerste overwinning onder nieuwe trainer Harm van Veldhoven geboekt. Anouar Hadouir legde na een half uur de basis voor de verdiende 3-0 zege van de Limburgers op concurrent Vitesse. De aanvaller gaf met een fraaie solo de Arnhemse defensie het nakijken. De afsluitende inzet was misschien niet overtuigend, maar de redding van keeper Piet Velthuizen nog minder. Jeanvion Yulu Matondo gaf uiteindelijk het laatste tikje; 1-0.

Waar Roda JC zich met een ruime overwinning ontworstelde aan de degradatiezorgen, sloeg Vitesse in Kerkrade een modderfiguur. Sébastien Sansoni belichamende het Arnhemse gebrek aan vertrouwen. De Fransman mocht de tweede helft beginnen als vervanger van Alfred Schreuder, maar kon tien minuten na zijn entree alweer plaatsmaken voor Civard Sprockel.

In de korte tijd die hem was gegund, had Sansoni Roda JC met slordig balverlies aan de 2-0 geholpen. Willem Janssen profiteerde van de Franse onachtzaamheid en was zo verantwoordelijk voor de snelle wissel van Sansoni. Hadouir onderstreepte na minder dan een uur het Arnhemse leed verder; 3-0. Door het resultaat in Kerkrade passeerde Roda JC Vitesse op de ranglijst.

Bron: Voetbal International 06-12-2008

Vitesse met drie verdedigers tegen Roda

Vitesse treedt tegen Roda JC aan met slechts drie verdedigers. Wel zal routinier Alfred Schreuder als ondersteuning nog net voor de defensie gaan spelen. Sebastien Sansoni en Civard Sprockel zijn beiden gepasseerd.

De verdediger zal worden gevormd door Paul Verhaegh, Frank van der Struijk en Jeroen Drost. Verder speelt Vitesse tegen Roda JC met de gebruikelijke elf namen. Rogier Molhoek keert na een blessure weer terug in de basis.

Bron:NOS 06-12-2008

VI: Westerhof laatste, Been tweede

Volgens het puntenklassement van het weekblad Voetbal International is Hans Westerhof dit seizoen de slechtste trainer van de eredivisie.

De besnorde oefenmeester staat 20e en laatste van alle eredivisietrainers van dit seizoen met een gemiddelde van 5,46. Mario Been van NEC staat achter NAC-trainer Robert Maaskant tweede met een gemiddelde van 6,69. Henk van Stee van De Graafschap is zestiende met een gemiddelde van 5,69.

Bij de spelers staat Jeroen Drost van Vitesse laatste met 4,67. Alexander Büttner, Civard Sprockel, Sébastien Sansoni en Frank van der Struijk staan in de staart van het klassement.

Bron: Omroep Gelderland 06-12-2008

Westerhof wil 8 punten voor winter

Trainer Hans Westerhof heeft duidelijk voor ogen hoeveel punten Vitesse nog moet halen voor de winterstop in de reeks Roda JC, PSV, NAC Breda en FC Volendam.

“Het streven is acht punten. Dat is nodig om weer aansluiting te krijgen bij de middenmoot. We staan maar twee punten boven de degradiezone, maar daar hou ik me helemaal niet mee bezig. Ik vind dat wij een goede plaats in de middenmoot moeten halen.”

Vitesse speelt iets anders. “We gaan altijd uit van 4-3-3 in balbezit, maar we schakelen zo om naar 4-4-2 of tegen twee spitsen naar 3-4-3.”

Bron: Omroep Gelderland 05-12-2008

Vitesse richt zich op Brazilianen

Vitesse is na het succes met Claudemir de Brazilaanse markt aan het verkennen. Na middenvelder Ricky traint nu Cassio Fransisco de Jesus enkele weken mee met de selectie.

De 19-jarige Cassio komt van Guarani Campinas. “Hij maakte al een goede indruk in een wedstrijd van de A1, we gaan nu kijken hoe hij zich handhaaft op dit niveau”, verklaart technisch directeur Marc van Hintum.

Mads Junker staat in de belangstelling van Roda JC. Ricky van Wolfswinkel wordt gelinkt aan Ajax, maar volgens Van Hintum heeft de Amsterdamse club zich niet gemeld bij Vitesse.

Bron: Omroep Gelderland 05-12-2008

Drost: constant gaan presteren

Vitesse treft zaterdag Roda JC, dat een punt minder heeft. “Het wordt nou eens tijd dat we constant gaan presteren”, vindt Vitesse-verdediger Jeroen Drost.

“Je verwacht dat we sowieso in de middenmoot staan. Daar hebben we ook de kwaliteiten voor. Maar er zijn allemaal dingen gebeurd die echt niet met voetbal te maken hebben, waardoor het voetbal minder is gegaan.”

Drost is na zijn blessure snel weer terug in de basis. “Tegen Feyenoord had ik Wijnaldum in mijn zak. En met Slory had ik ook geen problemen. Ik voel me basisspeler ja.”

Bron: Omroep Gelderland 05-12-2008

Sansoni en Sprockel gepasseerd

De Vitesse-verdedigers Sébastien Sansoni en Civard Sprockel zijn gepasseerd voor het uitduel tegen Roda JC van zaterdagavond.

Trainer Hans Westerhof typeerden hen enkele weken geleden als “dramatisch voor dit niveau”. Ten opzichte van het thuisduel tegen Feyenoord keert Rogier Molhoek terug in de basis. Beide clubs werden voor het seizoen in de subtop ingeschat, maar strijden tegen degradatie. Vorig jaar werd het 3-2.

Vermoedelijke opstelling: Velthuizen; Verhaegh, Van der Struijk, Schreuder, Drost; Claudemir, Molhoek, Hofs, Büttner; Kolk, Van Wolfswinkel.

Bron: Omroep Gelderland 05-12-2008

Vitesse-fans krijgen home in Gelredome

De supporters van Vitesse krijgen een permanent home in stadion Gelredome.

Het huidige tijdelijke onderkomen op het stadionterrein moet volgens afspraak volgend jaar leeg zijn.

Op dit moment voert de supportersvereniging oriënterende gesprekken met Vitesse, Gelredome, de gemeente Arnhem en de politie. “De intentie is om de supporters straks een eigen ruimte in het stadion te geven”, zegt woordvoerster Ester Bal.

Dat is ook wat de supporters het liefste willen, laat interim-voorzitter Arie Willemsen van de supportersvereniging weten. Het huidige supportershome Monnikenhuize is in 2004 voor vijf jaar neergezet. Er ligt al jaren een toezegging dat er een fanhome in het stadion zou komen.

Daarvoor lijken twee opties in beeld: onder de Oost- of onder de Noord-tribune, van oudsher een wens van de supporters. Zij hadden het liefst bij de oplevering van Gelredome in 1998 al een eigen stek gehad.

Probleem met de Noord-tribune is dat het vak voor de bezoekende supporters daar nu is. Om confrontaties tussen rivaliserende groepen te voorkomen, zou dat vak naar Zuid moeten verhuizen. ” Het heeft ook allerlei gevolgen voor de logistiek”, aldus Ester Bal.

Onder de Zuid-tribune, waar nu de harde kern van de Vitesse-fans de wedstrijden volgt, is geen ruimte voor een fanhome. Het speelveld glijdt onder die tribune het stadion in en uit. Aan de westkant zijn alle ruimtes in gebruik.

Gelredome-directeur Jasper van Amstel ziet wel wat in een supportershome onder de nu nog lege Oost-tribune. „Het zou prima passen in onze plannen. Maar er loopt helaas nog steeds een rechtszaak tegen de gemeente Arnhem over de vraag van wie de grond onder de tribune is.” Wanneer daar meer duidelijkheid over komt, is nog niet bekend. Vitesse verwacht dat de gesprekken over een definitief supportershome snel resultaat kunnen opleveren. „In januari moet het beeld helder zijn. Voor volgens seizoen willen we het geregeld hebben.”

Bron: De Gelderlander 04-12-2008

Vitesse heeft weer een exportartikel

Hij is een Braziliaanse middenvelder, maar niet een in de traditie van vroeger Zico of tegenwoordig Diego. Claudemir (20) is meer een middenvelder zoals Toninho Cerezo en Falcáo waren. ‘Ik moet me vrij voelen, me overal kunnen bewegen. Dan voel ik me sterk’, sprak hij na afloop van het duel met Feyenoord (1-1). Afgelopen zondag voelde Claudemir zich sterk. Hij verzorgde het ene moment de rugdekking bij linksback Jeroen Drost en gaf het volgende moment de perfecte pass aan spits Ricky van Wolfswinkel. De Braziliaan haalde de ballen op in de eigen defensie, maar was ook betrokken bij de gelijkmaker van Paul Verhaegh.

Die gelijkmaker een kwartier voor tijd, zorgde nauwelijks voor opluchting in Arnhem. Vitesse kreeg namelijk veel te weinig. Vitesse-Feyenoord was een kostelijk foutenfestival. Er was echter wel een verschil tussen beide ploegen. Vitesse maakte de fouten wanneer het de bal had, Feyenoord wanneer het de bal niét had. De Rotterdammers verkregen hun kansen alleen maar in de omschakeling. Dat was al zo na drie minuten toen Verhaegh de bal in de opbouw verspeelde en Roy Makaay uiteindelijk profiteerde. Geen enkele kans creëerde de ploeg van Gertjan Verbeek zelf, altijd ging er slordig uitverdedigen of knullig balverlies van de tegenstander aan vooraf. De verdedigende tekortkomingen bij Feyenoord waren nóg verontrustender. Vooral het gebrek aan snelheid in de achterste linie was schrikbarend. Dat hoeft niet dodelijk te zijn, Vitesse liet zondag zien dat zoiets een kwestie is van juiste afstemming. In de voorgaande duels werd het centrale duo Sébastien Sansoni-Civard Sprockel kapot gelopen door snelle spitsen en doorkomende middenvelders. Tegen Feyenoord had Vitesse-trainer Hans Westerhof de ervaren Alfred Schreuder als buffer voor het nieuwe duo Sansoni-Frank van der Struijk geposteerd. Schreuder schakelde niet alleen zijn directe tegenstander Leroy Fer uit, maar onderbrak ook de aanvoer naar spits Makaay, terwijl hij daarnaast in de opbouw een van de weinige rustige schakels was. Schreuder was precies wat Feyenoord miste. Door de blessure van Karim El Ahmadi speelde dit keer Theo Lucius voor de defensie, maar doordat deze zich nauwelijks inschakelde in de opbouw was het spel van Feyenoord vooral gebaseerd op de voorspelbare lange bal. De Rotterdammers hadden daardoor nauwelijks balbezit. Het leverde uiteindelijk een kostelijk duel op, waarin Vitesse zich in alle ijver vaak voorbij liep en Feyenoord vooral opviel door de totale machteloosheid.

In die stofwolk van fouten was Claudemir de beste. De Braziliaan kan bijna alles, een man passeren, een splijtende dieptepass geven en ook een bal veroveren. Verder heeft hij de diepgang om de achterlijn te halen en naast de spits te komen. Het zijn kwaliteiten die van hem een leider in de ploeg zouden kunnen maken, maar Claudemir is vooralsnog een dienende speler. Tegen Feyenoord speelde hij zonder problemen tegen twee man, de internationals Giovanni van Bronckhorst en Tim de Cler, terwijl hij daarnaast ook nog het vuile werk opknapte voor de louter aanvallend denkende Nicky Hofs. Claudemir kwam vorig seizoen over uit Brazilië en werd na een proefperiode voor vier jaar vastgelegd voor de prijs van speler uit de Eerste Divisie (circa tachtigduizend euro). Vitesse heeft een nieuw exportartikel.

Tekst: Taco van der Velde

Bron: VI nr 49 2008

Vitesse vraagt hoofdprijs voor Claudemir

Vitesse rekent erop dat het aantal geïnteresseerde clubs voor Claudemir in de loop van december toeneemt, maar zal er alles aan doen de Braziliaanse middenvelder in elk geval tot het eind van dit seizoen nog in Arnhem te houden. ‘Als spelers goed zijn, dan is belangstelling logisch’, zegt technisch directeur Marc van Hintum. ‘Deze jongen is heel erg goed, een lust voor het oog zelfs. Niet zo gek dus dat ze in de rij staan’ FC Twente zou nog altijd serieuze interesse hebben, net als vóór dit seizoen. Van Hintum: ‘Ze hadden beter tóén kunnen toeslaan. Nu kost hij veel meer geld. Mochten we hem laten gaan, dan is dat natuurlijk voor een zeer hoge transfersom’

Het succes van Claudemir lijkt ertoe te leiden dat Vitesse met méér Braziliaanse spelers in zee gaat. De Arnhemse club heeft een goed gevoel overgehouden aan de testperiode van het talent Ricky (18), die de afgelopen weken op proef was. De middenvelder heeft een Italiaanse opa en is, als hij de Italiaanse nationaliteit kan krijgen, een serieuze optie voor Vitesse. Cassio (18), een centrale verdediger van Guarani Campinas uit Brazilië, is het volgende proefkonijn. Ook dit talent, spelend op het middenveld, krijgt drie weken de kans zich in Arnhem te bewijzen.

Bron: VI nr 49 2008

Vitesse wil volle pond voor Van Wolfswinkel

Als Ajax in de winterstop Ricky van Wolfswinkel wil overnemen van Vitesse, dan zal de Amsterdamse club flink moeten betalen.

Dat zegt Marc van Hintum, de technisch directeur van Vitesse. “Het mooie is dat wij geen spelers hoeven te verkopen. Die tijd is voorbij.”

Van Wolfswinkel is een van de gegadigden om Klaas-Jan Huntelaar op te volgen bij Ajax. De recordkampioen is naar verluidt bereid twee miljoen euro neer te tellen voor de 19-jarige aanvaller, die tot medio 2012 onder contract staat bij Vitesse. Om dat bedrag moet Van Hintum hard lachen.

“Twee miljoen? Dan kunnen ze beter in Amsterdam blijven”, zegt de technisch directeur, die ontkent dat er contact is tussen beide clubs.

En, wijzend op de nieuwe verbintenis die Van Wolfswinkel in mei van dit jaar signeerde: “We hebben niet voor niets het contract met Ricky verlengd. Hij is een jongen voor de toekomst. Daar is ons beleid op gericht. Hij komt uit de regio (Woudenberg, red.) en speelt al sinds de C-tjes bij Vitesse. Wij willen dolgraag dat hij bij ons blijft.”

In het verleden moest Vitesse vanwege de financiële sores spelers als Nicky Hofs en Stijn Schaars tegen veredelde dumpprijzen van de hand doen, maar daarvan is nu geen sprake. Van Hintum: “Het mooie is dat wij geen spelers hoeven te verkopen. Die tijd is voorbij. Een half jaar geleden had je een andere situatie gehad. Ik ben er heel blij mee dat we niet gedwongen zijn spelers te verkopen. dat scheelt op technisch vlak een hele hoop voor de toekomst van de club.”

Van Hintum is door Roda JC benaderd over een eventuele transfer van Mads Junker. De Deense aanvaller, die nog anderhalf jaar vastligt, vertrekt mogelijk op huurbasis naar de club uit Kerkrade. “Hij mag weg onder bepaalde voorwaarden”, aldus Van Hintum, die aangeeft dat Junker niet transfervrij mag vertrekken. “We zijn bereid om mee te werken, als het door ons gewenste bedrag op tafel komt.”

Bron: De Gelderlander 03-12-2008

Roda JC wil Junker overnemen van Vitesse

Roda JC wil Mads Junker in de winsterstop overnemen van Vitesse. De clubs zijn in gesprek over een transfer van de 27- jarige Deen, die op een zijspoor is beland bij Vitesse.

Junker speelde dit seizoen alleen het eerste competitieduel en zit tegenwoordig steevast op de tribune. De aanvaller staat tot medio 2010 onder contract bij Vitesse, maar hij heeft reeds aangegeven dat hij in de winter graag naar een club wil waar hij wel aan spelen toekomt.

Bron: De Gelderlander 03-12-2008

Ajax meldt zich voor Van Wolfswinkel

Direct nadat Ajax besefte dat het Klaas-Jan Huntelaar kwijt dreigde te raken namen de Amsterdammers contact op met Vitesse, om een transfer van talent Ricky van Wolfswinkel voor te koken. De jeugdinternational wil dolgraag naar Amsterdam verhuizen, temeer omdat er na het afscheid van Huntelaar daadwerkelijk zicht op speelminuten voor hem is.

Van Wolfswinkel tekende afgelopen zomer weliswaar een verbeterd contract bij Vitesse, maar zijn werkgever heeft al duidelijk gemaakt een transfer niet te zullen dwarsbomen.

Bron: De Telegraaf 02-12-2008

Vitesse jaagt op talent Brazilië

Vitesse jaagt op nieuw Braziliaans talent. Middenvelder Ricky, die de voorbije vier weken op proef was, is terug naar Brazilië om een Italiaans paspoort aan te vragen. De komende drie weken is centrumverdediger Cassio op proef in Arnhem.

Ricky (18) wordt als EU-speler beduidend interessanter voor Vitesse. Zonder EU-paspoort moet een een speler tot 20 jaar circa 200.000 euro verdienen.

Van Hintum schat de kans groot dat Ricky een Europees paspoort krijgt en derhalve haalbaar zou zijn. “Omdat zijn opa Italiaans is, is het waarschijnlijk dat hij een Italiaans paspoort krijgt”, aldus de technisch directeur van Vitesse. “Hij is een interessante speler voor ons, maar niet direct een versterking voor het eerste elftal.”

Van Hintum wil niet zeggen dat Ricky al binnen is. “Er moet ook een transfersom worden betaald, daar zouden we eerst uit moeten komen.”

Ricky is een vriend van het Braziliaanse supertalent Claudemir en ook afkomstig van Sao Paulo. Hij speelde de laatste weken regelmatig mee met oefenduels van Jong Vitesse tegen amateurs en stak daar volgens insiders met kop en schouders bovenuit.

Vitesse heeft de komende drie weken de Braziliaan Cassio – Cassio Francisco de Jesus – op proef. Het net 19-jarige talent komt van Guarani Campinas. Cassio is een linksbenige centrale verdediger, die tot de Braziliaanse jeugdselectie Onder 18 behoorde. Vitesse wil een aantal wedstrijden inplannen om Cassio op waarde te kunnen schatten. Hij zal trainen met de eerste en tweede selectie.

Van Hintum: ” Net als Ricky is hij een speler voor de toekomst.”

Bron: De Gelderlander 01-12-2008

Vitesse pikt Duits talent op

De Gelderlander meldt dat Vitesse de 18-jarige Dariusz D’Angelo heeft vastgelegd.

De creatieve middenvelder speelde in het verleden voor 1.FC Köln, maar bij die Geissböcke moest hij vertrekken na een jaar niet te hebben gespeeld vanwege een zware blessure.

De Duitser met Italiaanse wortels zal in de selectie van Vitesse/AGOVV A1 terechtkomen. D’Angelo zal in Arnhem op amateurbasis gaan spelen.

Bron: De Gelderlander 02-12-2008

Hoofdsponsor: