Februari 2003

Vitesse blijft verhaal apart

De wedstrijden tegen Vitesse zijn de laatste vijf jaar niet te voorspellen gebleken. Dit seizoen won Ajax in het Gelredome voor het eerst sinds jaren, want het was bijna gewoonte geworden dat Vitesse drie keer kon scoren in eigen huis. In de Arena deed Ajax het beter. De laatste wedstrijd wonnen de Amsterdammers immers nog met 5-1.

Ook die overwinning was voor het zelfvertrouwen in de onmoetingen tegen de Arnhemmers hard nodig, want na drie van de vier voorgaande ontmoetingen bleef Ajax in eigen huis zonder punten achter. En voor komend weekeinde geldt dat er geen enkel puntje gemorst mag worden. Er komt nog een zware maand aan voor de Ajacieden met twee Champions-Leagueduels, Amstel Cup en de ‘gewone’ competitieduels, waaronder die tegen PSV in Eindhoven. Om PSV niet helemaal uit het oog te verliezen en om Feyenoord op achterstand te houden moet er worden gewonnen. Ook in de wetenschap dat PSV op bezoek moet bij Heerenveen, dat het na de winterstop buitengewoon goed. Koeman: ,,We zijn afhankelijk van PSV. Het enige dat we in eigen hand hebben is dat we PSV in Eindhoven kunnen verslaan. Verder moeten we maar hopen dat PSV onderweg punten verspeelt. Het zou mooi zijn als Heerenveen daar dit weekeinde mee begint.”

Vitesse heeft het moeilijk buiten de eigen stadsgrenzen. In Waalwijk, Kerkrade, Eindhoven en Nijmegen werd verloren en kwamen de Arnhemmers zelfs geen enkele maal tot scoren. Aan de andere kant overtuigden de Amsterdammers de laatste tijd ook niet echt in de thuiswedstrijden. Magere overwinningen op Groningen en Roda JC en een gelijkspel op Feyenoord is de schrale oogst na de winterstop. ,,Het is toch altijd moeilijk om je als speler weer op de competitie te richten na een Champions-Leaguewedstrijd. Want daar is veel aandacht voor. Dan is het moeilijk om de knop om te zetten. Maar iedereen is er van overtuigd dat we geen punt meer mogen verspelen”, aldus de trainer van Ajax.

Ronald Koeman kan geen beroep doen op Andy van der Meyde die door de tuchtcommissie van de KNVB voor vier duels is geschorst. Hoe de trainer dat gaat oplossen, laat hij in het midden. John O’Brien speelde donderdag een hele wedstrijd met Jong Ajax. ,,Het is een meevaller dat hij weer fit is. Aan mij is de keuze of ik hem zondag al laat spelen of woensdag in de bekerwedstrijd tegen FC Groningen. In ieder geval krijgt hij de kans om zijn plaats als vaste linksback terug te winnen.” Ook Mendes da Silva heeft zijn eerste ervaring in een Ajax-wedstrijd opgedaan. ,,Daar ben ik blij mee”, zei Koeman. ,,Dan kunnen we hem eindelijk beoordelen.”

Rafael van der Vaart doet zondag nog niet mee. ,,Hij zal zondag trainen en dan bestaat de kans dat hij maandag een helft of een uur met Jong Ajax meespeelt. Of hij een of twee keer met Jong Ajax moet meespelen bekijken we pas daarna.”

Mike Snoei moet bij zijn Vitesse Jan van Halst vanwege een blessure missen en twee andere steunpilaren – Claessens en Stefanovic – zijn geschorst. Het meespelen van Marian Zeman is twijfelachtig. De Slowaak raakte geblesseerd in een wedstrijd van Jong Vitesse.

Bron: Ajax.nl 28-02-2003

Vitesse wil van Halst klaarstomen.

Vitesse-trainer Mike Snoei hoopt zondag Jan van Halst op te kunnen stellen in het uitduel tegen Ajax.

De middenvelder liep vorige week een hamstringblessure op tegen FC Zwolle en zou drie weken uitgeschakeld zijn. Het herstel verloopt voorspoedig en er wordt naar gestreefd om hem te laten spelen tegen de landskampioen.

Maar als er enige twijfel is aan zijn fitheid, dan richt Van Halst zich op het bekerduel volgende week woensdag tegen Feijenoord. Snoei kan in iedergeval niet beschikken over Marian Zeman. De centrumverdediger kampt met een hamstringblessure.

Dejan Stefanovic en Gert Claessens zijn gwschorst tegen Ajax. Daarom is trainer Snoei genoodzaakt om te gaan schuiven in zijn opstelling.

Michael Dingsdag speelt in het centrum van de verdediging in plaats van linksback en op zijn plaats keert Purrel Frankel terug in de basis. Theo Janssen is na zijn ziekte terug in de basis. Hij speelt in plaats van Claessens.

Vermoedelijke opstelling: Jevric;
Cornelisse, Jansen, Dingsdag, Frankel;
Rankovic, Van Halst (Levchenko), Janssen, Martel;
Amoah, Peeters.

Bron: RTV Gelderland 28-02-2003

Mido niet tegen Vitesse

Ahmed “Mido” Hossam ontbreekt zondag 2 maart in de wedstrijd tegen Vitesse. De aanvaller is door trainer Ronald Koeman en technisch directeur Leo Beenhakker voor de rest van het seizoen teruggezet naar Jong Ajax. De Egyptenaar werd kortgeleden ook al uit de selectie gezet, maar werd op aanraden van de spelers voor het Champions League-duel met Arsenal bij de groep gehaald.

Bron: Vitesseworld 28-02-2003

Snoei verwacht aantrekkelijk duel

Vitesse-trainer Mike Snoei rekent op een aantrekkelijke wedstrijd tegen Ajax. “Ik verwacht een heel ander Ajax dan tegen Arsenal. Ik heb wel respect voor hoe ze toen overeind bleven met heel realistisch voetbal”, aldus Snoei.

Jan van Halst kwam in de winterstop van Ajax naar Vitesse. “Ik heb veel met hem gepraat over Ajax. Ik hoop hem te kunnen gebruiken, omdat hij precies weet hoe hij het elftal moet neerzetten bij de omschakeling”, legt Snoei uit.

“Met de jeugd heb ik vaak in Amsterdam gewonnen, maar dit is wel even wat anders”, realiseert de trainer zich. Door de blessures van Marian Zeman en Ruud Knol en de schorsing van Dejan Stefanovic beschikt Snoei nog maar over vier fitte verdedigers. “Geen probleem”, vindt de Vitesse-trainer. “Michael Jansen ontwikkelt zich uitstekend en Dingsdag heeft zich ook goed ontwikkeld in het pure verdedigen”, prijst Snoei. Doordat Dingsdag dit keer in het centrum speelt, keert Purrel Fränkel terug in de basis. “Hij was uit het elftal gevallen, maar niet omdat hij slecht speelde”, benadrukt Snoei.

Bron: RTV Gelderland 28-02-2003

Peeters gaat uit van basisplaats

Vitesse-spits Bob Peeters voelt zich fysiek in orde en gaat er dan ook vanuit dat hij zondag speelt tegen Ajax. “Ik ben fit dus ik zie niet waarom ik niet zou spelen.” De Belg ziet zondag bij Ajax wel mogelijkheden. “Wie zegt dat we bij Ajax geen punt kunnen halen? We moeten gewoon uitgaan van onze eigen sterkte en knokken voor ieder punt.” Peeters ziet voor zichzelf een belangrijke rol weggelegd binnen Vitesse. “Als de conditie 100 procent is, kan ik belangrijk zijn voor het team en dat is momenteel het geval. Tegen AZ kon ik die rol ook vervullen.”

Bron: RTV Gelderland 28-02-2003

Voorbeschouwing Ajax

Ajax is zondag 2 maart de eerste van een serie zware wedstrijden die de komende weken op het programma staan. Mike Snoei zag de afgelopen week een gretige groep op het veld staan.

Centrum
“We hebben een zwaar programma, waar we zeer naar uitkijken. Door de schorsing van Stefanovic zal het centrum tegen Ajax zeer waarschijnlijk uit Michael Dingsdag en Michael Jansen bestaan. Met Purrel Fränkel aan de linkerkant hebben we dan ook een prima alternatief. Purrel is, zonder overigens slecht te spelen, even uit het elftal geraakt. Tegen FC Zwolle vond ik hem een goede wedstrijd spelen.”

Afwezig
Marian Zeman moet voorlopig weer een stapje terug doen. De Slowaak speelde afgelopen woensdag met Jong Vitesse een oefenwedstrijd om wedstrijdritme te doen, maar viel geblesseerd uit met een verkramping in zijn hamstring. Theo Janssen heeft de gehele week voluit getraind en is, na zijn sterke invalbeurt tegen AZ, volledig fit. Over het meespelen van Jan van Halst was Snoei duidelijk: “Ik wil Jan er tegen Ajax graag bij hebben, voornamelijk als centrale figuur die de organisatie regelt en iedereen perfect kan neerzetten. Maar als er de ook maar de geringste twijfel is, zal hij niet spelen. Zaterdag wordt hij nogmaals getest en alleen als hij volledig fit is gaan we hem brengen. De wedstrijd tegen Feyenoord zit bij ons natuurlijk ook in het achterhoofd.”

Speelwijze
“Ik verwacht dat Ajax zondag anders voor de dag komt dan woensdag tegen Arsenal. Hoe fit is Galasék? Spelen ze weer met Mido en Zlatan voorin, net als in Gelredome? Blijft Maxwell linksachter of komt Van Damme weer in de ploeg? Allemaal mogelijkheden voor de ploeg die bijna wekelijks in een andere samenstelling speelt, wat in mijn ogen ook de toekomst is. Ajax wil na de 1-0 nederlaag ook niet verder achterop raken in de competitie en willen wat laten zien voor het eigen publiek. We kunnen onze borst nat maken”, aldus Mike Snoei.

Bron: Vitesseworld 28-02-2003

Randstad nieuwe partnersponsor Vitesse

Vandaag hebben Randstad en Vitesse de handtekening gezet onder een partnerovereenkomst, dat de uitzendorganisatie vanaf 1 juli 2003 voor een periode van drie jaar aan Vitesse verbindt. Randstad zal, naast het sponsoren van de Arnhemse club, de bemiddeling van tijdelijk personeel (waaronder de stewards) voor Vitesse gaan verzorgen. Randstad is binnen Vitesse de opvolger van Start, dat sinds de opening van Gelredome hierin actief was. “Wij zijn zeer verheugd met de ondertekening van deze overeenkomst. Opnieuw verbindt een A-merk als Randstad zich voor een langere periode aan Vitesse”, aldus vice-voorzitter en interim-directeur Joop Kalksma. “Wij verwachten dat de samenwerking voor beide partijen interessant en vol perspectief zal zijn. Met Randstad als onze hofleverancier van personeel en als sponsor zijn wij een stap verder gekomen om van Vitesse een gezond voetbalbedrijf te maken. Het partnership met Randstad past in beider filosofie: servicegericht, sportief en dicht bij de mensen.”

Maudie Derks, regiodirecteur van Randstad Nederland: “Vitesse staat net als onze organisatie midden in de maatschappij. Zo zijn we al jaren partner in sport van NOC*NSF. We begeleiden clubs en topsporters op de arbeidsmarkt. Wij zijn zeer verheugd dat we Vitesse tot onze klantenkring mogen rekenen. Het organiseren van een steward-pool is een specialisme op zichzelf. Randstad heeft met de organisatie van stewards-pools al ruime ervaring opgedaan bij andere voetbalclubs. Nu gaan we Vitesse structureel helpen met de organisatie rondom de thuiswedstrijden. De werkzaamheden van een steward bestaan uit het controleren van toegangskaarten, het fouilleren bij binnenkomst van de toeschouwers en het toezicht houden op het vak, beantwoorden van vragen en het informeren en verwijzen van bezoekers. Vrijwilligers die zich verbonden voelen met deze fantastische voetbalclub en graag als steward aan de slag willen, kunnen een Randstad vestiging binnen lopen en vragen om meer informatie.”

Bron: Vitesseworld 28-02-2003

Randstad partnersponsor van Vitesse.

Uitzendorganisatie Randstad wordt per 1 juli voor een periode van drie jaar partnersponsor van Vitesse.

Volgens vice-voorzitter Kalksma van Vitesse gaat het om ongeveer eenvierde van het bedrag dat de shirtsponsoren betalen. Randstad betaalt overigens niet alleen geld, maar levert ook diensten (stewards en dergelijke).

Kalksma: “Na het vinden van de shirt sponsoren en partner Lotto is dit de vierde stap in de richting van een gezond Vitesse.”

Bron: RTV Gelderland 28-02-2003

PAASBINGO

De supportersvereniging organiseert op vrijdag 11 april een paasbingo voor leden en niet-leden. Deze bingo zal plaatsvinden in de Gelre-lounge van het Gelredome. Aanvang van de avond 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur.

KINDERPAASSPELEN

De supportersvereniging organiseert op zondagmiddag 13 april van 12.00 tot 14.30 uur kinderpaasspelen in het Gelredome voor kinderen t/m 12 jaar. Kosten voor leden € 1,50 en niet-leden € 3.00
Opgeven bij de zuidshop of doordeweeks van 08.30 tot 12.30 uur onder tel.nr.: 026-8807312.

28 februari 2003

Nieuwe Zwart op Geel + Nieuwsbrief

Een dezer dagen ligt de nieuwste editie van “Zwart op Geel” in uw brievenbus. Er is tevens een actueel nieuwsbulletin bijgevoegd.

Het bestuur van de Supportersvereniging (SV) wil met deze nieuwsbrief haar standpunten verduidelijken omtrent de huidige gang van zaken bij Vitesse

28 Februari 2003

De cultuurbewakers

Sommige werknemers in het profvoetbal zijn vergroeid met hun club. Ze pompen al zestig jaar de ballen op of beheren al een halve eeuw het archief. Een reportage over de cultuurbewakers van het Nederlandse voetbal

Club: Vitesse
Naam: Teun Tieckin
Leeftijd: 61
Werkzaamheden: chauffeur, klusjesman en portier

‘Ik ga om half zes de deur uit om de E-tjes en D-tjes naar school te brengen. Later haal ik ze weer op en breng ze thuis. Drie uur heen, drie uur terug. Tussendoor klus ik wat in het stadion. Op wedstrijddagen bewaak ik de ingang van de spelerstunnel. Dat doe ik al vijftien jaar. Iedere speler die bij of tegen Vitesse heeft gespeeld, kent me. Ik ben de man bij de deur.’

Bron: Johan maart 2003

Tijden vertrek bussen Feyenoord-Vitesse

De bussen voor Feyenoord-Vitesse (AmstelCup) op woensdag 5 maart 2003 vertrekken om 18.00 uur vanaf Gelredome.

Februari/maart 2003

Wegwijs Vitesse: Vitesse en gemeente Arnhem kopen met lening vooral tijd

Vitesse heeft deze week opnieuw een miljoen euro geleend van de gemeente Arnhem. Om de spelerssalarissen te kunnen betalen. Voor wie er niks meer van begrijpt: een overzicht.

Waarom zit Vitesse ook al we in financiële nood?

Het komt er op neer dat Vitesse jarenlang boven zijn stand heeft geleefd. In het tijdperk Karel Aalbers, toen de bomen tot aan de hemel leken te groeien, maar ook daarna. Bij Vitesse gaat er grofweg twee keer zoveel geld uit als dat er via kaartverkoop en sponsors binnen komt. De spelerssalarissen zijn riant en dat geldt ook voor de huur die de club aan Gelredome kwijt is. Nu de spelersmarkt is ingezakt, wordt het bovendien steeds lastiger om de gaten te dichten door spelers te verkopen.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 28-02-2003

Weer injectie voor Vitesse

De financiële chaos bij Vitesse wordt steeds groter. De gemeente Arnhem heeft de voetbalclub opnieuw een miljoen euro geleend. Het geld is nodig om de salarissen van de spelers in maart te kunnen betalen. In totaal kreeg Vitesse vorig jaar een krediet van 5,4 miljoen euro beschikbaar gesteld. Het geld werd later weer ingelost. Nu moet de club opnieuw aanspraak maken op het gemeentelijk krediet. Vitesse wilde gisteren niet ingaan op berichten dat te dure spelers aan het eind van het seizoen worden verkocht.

Bron: De Telegraaf 28-02-2003

Nieuw gezicht ´Amstel Cup´

Het experiment van de KNVB dit seizoen met de geprogrammeerde ´tennisloting´ voor de Amstel Cup krijgt geen vervolg. De voetbalbond trachtte de overheid tegemoet te komen zodat gemeenten zich in een vroegtijdig stadium konden voorbereiden op eventuele risicoduels. Gebleken is dat hiervan nauwelijks wordt geprofiteerd, zodat volgend seizoen na iedere speelronde de loting voor de volgende ronde van de Amstel Cup plaatsvindt.

Overigens is het nog maar de vraag of het bekertoernooi Amstel Cup blijft heten. Het contract tussen de bierbrouwer en de KNVB loopt af en de onderhandelingen over verlenging verlopen uiterst moeizaam. Intussen liggen er een paar voorstellen op tafel om te komen tot een veranderde opzet. De clubs moeten nog wel akkoord gaan. De bedoeling is dat de deelnemers aan de Champions League instromen vanaf de tweede ronde (laatste 32) en participanten aan de UEFA Cup en Intertoto vanaf de 1e ronde in het najaar meespelen.

Bron: De Telegraaf 28-02-2003

Levchenko wil bij Vitesse blijven

Evgeniy Levchenko wil graag bij Vitesse blijven, maar de middenvelder krijgt pas op 1 april uitsluitsel. Levchenko heeft daar wel begrip voor: “De salarissen zijn een maandje veiliggesteld, daarna weet ik het niet. 250 Profs worden ontslagen, dan wordt het moeilijk. Als je ziet wat er gebeurt in de voetbalwereld, dan is dat niet te geloven”, vindt de Oekraïner. Hoewel de middenvelder het liefst in Arnhem blijft, kijkt hij ook naar andere opties. “Ik wil overal naartoe. Ik wil gewoon voetballen op een zo hoog mogelijk niveau”, aldus Levchenko. “Het is een spannende periode voor mij.”

Bron: RTV Gelderland 27-02-2003

Jan van Halst hervat baltraining.

Jan van Halst heeft donderdag de baltraining hervat. De middenvelder van Vitesse liep vorige week tegen FC Zwolle een hamstringblessure op.

Van Halst liet donderdagochtend in ziekenhuis Velp een echo maken van zijn hamstring. Uit dit onderzoek kwamen geen bijzonderheden naar voren, zodat hij de trainingsintensiteit mag verhogen.

Marian Zeman liep woensdag tijdens een oefenduel met Jong Vitesse ook een hamstringblessure op. De blessure van de Slowaakse verdediger valt mee, maar het is onzeker of hij zondag mee kan spelen tegen Ajax.

Bron: RTV Gelderland 27-02-2003

Gemeente verleent Vitesse € 1 miljoen krediet
Persbericht gemeente naar de media verstuurd.

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten € 1 miljoen te lenen aan Vitesse. Dit geld is afkomstig uit het doorlopend krediet van € 5,4 miljoen dat de gemeente Arnhem in april 2002 ter beschikking heeft gesteld aan de club. Dinsdag 25 februari heeft Vitesse verzocht gebruik te maken van dit krediet. Hierop heeft het college vandaag positief gereageerd. Het bedrag van € 1 miljoen wordt direct ter beschikking gesteld op basis van de afspraken die in april 2002 zijn gemaakt. Het college heeft hiertoe besloten op basis van aan de gemeente gepresenteerde cijfers van de club. Over overige maatregelen om Vitesse weer gezond te maken worden nog gesprekken gevoerd tussen gemeente en Vitesse. Hierover kunnen op dit moment geen mededelingen worden gedaan.

Bron: Vitesseworld 27-02-2003

Blessurejournaal

Jan van Halst verhoogt vanaf donderdag de trainingsintensiteit, terwijl Marian Zeman woensdag bij Jong Vitesse geblesseerd uitviel.

Jan van Halst heeft donderdagochtend in Ziekenhuis Velp een echo laten maken van zijn hamstring. Uit dit onderzoek zijn geen bijzonderheden voortgekomen, waardoor de middenvelder de trainingsintensiteit mag verhogen. De huidige looptraining wordt nu uitgebreid en ook de baltraining is toegevoegd aan zijn programma.

Marian Zeman speelde woensdagmiddag met Jong Vitesse een oefenduel tegen het Nederlands elftal onder 21 jaar en moest zich na 35 minuten laten vervangen door Tom Verhaar. De blessure van de Slowaak valt mee, maar zijn meespelen tegen Ajax is wel twijfelachtig geworden.

Bron: Vitesseworld 27-02-2003

Winst Jong Vitesse in Zeist

Jong Vitesse heeft woensdagmiddag het oefenduel tegen het Nederlands elftal onder 21 jaar met 1-0 gewonnen. Het enige doelpunt van de wedstrijd werd gescoord door invaller Luciën Dors.

Door de lage temperatuur in de nacht van dinsdag op woensdag lag het veld in Zeist er slecht bij, wat zich vertaalde in veel ‘wegstuiterende’ en ‘opspringende’ ballen. Luciën Dors, voornamelijk spelend in Vitesse A1 schoot zijn ploeg in de tweede helft naar de winst. Marian Zeman viel na 35 minuten uit met een hamstringblessure.

Statistieken:

Oranje onder 21 – Jong Vitesse 0-1 (0-0)
0-1 Luciën Dors (’68)

Opstelling Oranje:
Erwin Friebel (RBC Roosendaal); Paul Verhaegh (PSV), Glenn Loovens (Feyenoord), Robert van Boxel (PSV), Melsie van Driel (Feyenoord); Anton Jongsma (SC Heerenveen), Raymond Fafiani (Vitesse), Koen Garritsen (PSV); Dominggus Lim Duan (FC Zwolle), Otman Bakkal (PSV), Diego Jongen (Roda JC).

Wissels:
Demy de Zeeuw (Go Ahead Eagles) voor Fafiani (’46), Frank Karreman (FC Utrecht) voor Verhaegh (’46), Theo Groeneveld (Vitesse) voor Van Boxel (’46), Rory de Groot (Feyenoord) voor Garritsen (’46), Michel Vorm (FC Utrecht) voor Friebel (’46), Verhaegh voor Lim-Duan (’75).

Opstelling Jong Vitesse:
Sjoerd Rensen (’46 Piet Velthuizen), Perry Nesselaar, Jaap Davids, Marian Zeman (’35 Verhaar), Leon Ramos (’75 Terpstra), Sylla Lansana, Ricky Bochem (’46 Luciën Dors), Tim de Meersman, Saïd Echargui, Achmed Ahahahoui (Ahmet Kilic) en Eldridge Rojer (’60 Gryvo Biya).

Bron: Vitesseworld 27-02-2003

Lening geeft Vitesse even lucht
Arnhemse stadsbestuur en noodlijdende voetbalclub hebben enkele weken de tijd voor oplossing miljoentekort

De een miljoen euro die de gemeente aan Vitesse heeft geleend, geeft de club enkele weken lucht. Beide partijen blijven werken aan een oplossing voor de acht miljoen euro die club te kort komt om het einde van het seizoen te halen.

C. Guijt, mede-eigenaar en bestuurslid van Vitesse, zegt dat de club de lening nodig heeft om de komende maand de spelerssalarissen en andere kosten te kunnen betalen. “Iedereen weet dat wij een gat in onze exploitatie hebben. Het leek erop dat we al in december of januari een beroep moesten doen op het geld van de gemeente. Door de komst van een shirtsponsor en doordat we zuinig aan hebben gedaan, hebben we dat kunnen rekken. We hebben nu het geld van de gemeente nodig om in maart aan alle normale verplichtingen te kunnen voldoen.”

De lening geeft de gemeente Arnhem en Vitesse de tijd verder te werken aan een oplossing voor de financiële malaise waarin Vitesse verkeert. Via een woordvoerder laat het college van burgemeester en wethouders weten er vertrouwen in te hebben dat die oplossing er komt. “Door de cijfers en prognoses die het bestuur ons heeft laten zien, gaan we ervan uit dat we de lening voor 1 juli terugkrijgen. Als we dat vertrouwen niet hadden, was de lening ook niet verstrekt.”

Op 1 juli loopt het krediet van 5,4 miljoen euro af dat de gemeente in april vorig jaar aan Vitesse beschikbaar heeft gesteld. De club heeft vorig jaar zomer diverse keren een beroep moeten doen op de lening om de acute geldnood op te lossen. Door de verkoop van een groot aantal spelers was Vitesse in staat in het begin van voetbalseizoen het volledige bedrag terug te betalen. Het gemeentebestuur rekent erop dat Vitesse ook deze keer weer spelers verkoopt als het er niet in slaagt een andere manier de een miljoen euro op te hoesten.

De gemeente kreeg dinsdagavond van Vitesse het verzoek voor de lening van een miljoen euro. Om het einde van het seizoen te halen, heeft de club nog eens acht miljoen euro nodig. Vitesse heeft de hoop daarbij gevestigd op een structurele huurverlaging van Gelredome en een rechtszaak die is aangespannen tegen de provincie Gelderland. Vitesse claimt vier miljoen euro van de provincie, omdat enkele gedeputeerden bijna twee jaar geleden zou hebben toegezegd een huurverlaging van enkele miljoenen voor Vitesse te regelen. Omdat dit niet is gebeurd, wil Vitesse dat geld nu van de provincie hebben. Hierover dient op 13 maart een rechtszaak.

Een structurele huurverlaging moet voortvloeien uit de herfinanciering van stadion Gelredome door de provincie Gelderland en de gemeente. De papieren hiervoor liggen klaar, maar de gemeente weigert te tekenen zolang er geen oplossing is voor de problemen bij Vitesse. Als Vitesse door de rechter in het gelijk wordt gesteld, zijn volgens Guijt de problemen voor de club voor een groot deel opgelost. Is dit niet het geval, dan is Vitesse vermoedelijk genoodzaakt wederom bij de gemeente aan te kloppen. Guijt wil hierop niet vooruitlopen: “We kunnen de komende maand aan onze verplichtingen voldoen. Dat is nu even het belangrijkste.”

Bron: De Gelderlander 27-02-2003

Arnhem helpt Vitesse opnieuw

De gemeente Arnhem heeft Vitesse een miljoen euro geleend om uit de acute geldnood te komen. Met dat geld kan de betaaldvoetbalclub weer enkele weken vooruit. Om het einde van het seizoen te halen, komt Vitesse nog acht miljoen euro te kort. Het geld is afkomstig uit het doorlopend krediet van 5,4 miljoen euro, dat Arnhem sinds vorig jaar aan Vitesse beschikbaar heeft gesteld. De voetbalclub, die direct over het geld kan beschikken, moet het bedrag voor 1 juli terugbetalen. Vitesse heeft vorig jaar enkele keren beroep gedaan op het krediet. De club heeft die lening terugbetaald uit de verkoop van spelers.

Bron: De Gelderlander 27-02-2003

Krediet van 1 miljoen voor Vitesse

De gemeente Arnhem verleent de noodlijdende voetbalclub Vitesse een krediet van 1 miljoen Euro. Dit geld is afkomstig uit het doorlopend krediet van 5,4 miljoen Euro dat de gemeente in april 2002 heeft gesteld. Vitesse kan per direct beschikken over het geld. Arnhem heeft woensdag ingestemd met de lening omdat uit de begroting van Vitesse blijkt dat het bedrag 1 juli 2003 terugbetaald kan zijn. Over andere maatregelen om Vitesse weer financieel gezond te krijgen, wordt nog gesproken. Daarover worden op dit moment geen mededelingen gedaan.

Bron: RTV Gelderland 26-02-2003

CBV wil loting na iedere bekerronde

De belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV) heeft de KNVB voorgesteld de opzet van het Amstel Cup-toernooi te veranderen. Gele kaarten die worden kwijtgescholden na de poulewedstrijden, eerdere instroom van clubs die Europees spelen en loten na iedere ronde zijn de kernpunten van het voorstel. ‘We hadden ook graag vanaf de kwartfinale uit- en thuiswedstrijden gespeeld, omdat we dachten dat er door de inkrimping van de Champions League meer ruimte kwam op de wedstrijdkalender’, zegt algemeen directeur Jan Reker van de CBV. ‘Maar de UEFA heeft ervoor gekozen de UEFA Cup-wedstrijden niet langer in dezelfde week als de Champions League te plannen. Daardoor heeft dat idee het niet gehaald.’ Het is de bedoeling dat er in de voorjaarsvergadering van de KNVB over het voorstel beslist wordt.

Bron: VI 26-02-2003

Mike Snoei: ‘We staan pas op als we begraven zijn’
Snellenburg: ‘Als we hierdoor komen, komt het goed met Vitesse’

Ruim 43 duizend Arnhemmers bezochten in drie dagen tijd de twee thuiswedstrijden van het doodzieke Vitesse. Een op de drie inwoners was aanwezig tijdens de week van de waarheid. Alleen daarom al zal geen partij in Arnhem er maar over denken het leven van de club te beëindigen. In Arnhem, Nijmegen en Apeldoorn volgen ze de ontwikkelingen op de voet.

lees verder...

Bron: VI 26-02-2003

Oud-vitessenaar Rob Alflen naar RTV Utrecht

Rob Alflen gaat als analyticus aan de slag. De 34jarige voormalige speler van onder meer FC Utrecht, Ajax, Vitesse en Cambuur Leeuwarden wordt medewerker van de regionale zender RTV Utrecht. De sierlijke middenvelder verruilt zijn buitenhuis in Spanje bovendien voor Nederland om de cursus Trainer/Coach 1 te kunnen volgen.

Bron: VI 26-02-2003

Info RBC-Vitesse

Uitwedstrijd RBC – Vitesse zaterdag 22-03-03 19.30 uur

Busvervoer:
Alle kaartverkoop via Ticketbox: (vragen naar omwisselbiljet nr. 98)
Uitkaartplushouders vanaf 1-3 euro 19,80
Uitkaarthouders vanaf 8-3 euro 23,43
Seizoenkaarthouders vanaf 15-3 euro 26,56
Einde totale verkoop 19 maart
Vertrek vanaf Gelredome, vertrektijd volgt z.s.m.

Eigen vervoer:
Op vertoon van Vitesse seizoenkaart
Alleen verkrijgbaar via Ticketbox euro 19,50
Let op: op wedstrijddag zijn de kassa’s gesloten voor Vitesse-supporters

26-02-2003

Info Ajax-Vitesse

Zondag 2 maart vertrekken de bussen om 11.30 uur vanaf Gelredome naar Ajax – Vitesse (14.30 uur).

26-02-2003

Special Michael Jansen

De special van Michael Jansen staat online , met onze dank aan Michael dat hij de tijd vrij kon maken om de vele vragen te beantwoorden .

Naam:Michael Jansen
Geboren: 10-06-84 in welke plaats: Nijmegen
land: Nederland
Nationaliteit: Nederlandse
Nederlandse Woonplaats: Nijmegen
Lengte:1.84
Gewicht:77kg
Vorige verenigingen: S.V. Nijmegen
Positie: verdediger
Favoriete positie: achterin maakt niet uit waar
Sterke punten: koppen 1 tegen 1
Mindere punten: explosiviteit
Hobby: computeren, films kijken
Favoriete speler: heb ik niet
Favoriete artiest: Marco Borsato, usher
Hekel aan: rijst en oneerlijkheid
Respect voor: mijn ouders en mijn vriendin

lees verder...

25-02-2003

1 duel voor Stefanovic

Dejan Stefanovic is na zijn rode kaart tegen AZ voor de eerstvolgende wedstrijd geschorst.

Het is de vierde competitiewedstrijd in het seizoen 2002-2003 die de aanvoerder door een schorsing moet missen. De wedstrijden tegen Willem II, Excelsior en FC Zwolle moest Stefanovic al vanaf de tribune bekijken, aanstaande zondag volgt Ajax.

Ook Gert Claessens moet het competitieduel tegen Ajax aan zich voorbij laten gaan. De Belg kreeg tegen AZ zijn zesde gele kaart van dit seizoen en dat betekent automatisch een schorsing. Het is de tweede schorsing van Claessens. Eerder dit seizoen miste hij de wedstrijd tegen De Graafschap.

Bron: Vitesseworld 25-02-2003

Vitesse daagt ook Gelredome

Vitesse heeft niet alleen het provinciebestuur, maar ook stadion Gelredome gedaagd voor het kort geding op donderdag 13 maart. Gelredome speelt een bijrol in de zaak die de Arnhemse voetbalclub heeft aangespannen tegen het bestuur van de provincie Gelderland.

Vitesse claimt vier miljoen euro van de provincie, vanwege een vermeende toezegging van huurverlaging van Gelredome. Die huurverlaging is nimmer gerealiseerd, waardoor de voetbalclub in acute financiële nood is geraakt. Om technische redenen, zoals advocaat Ed Wagenmakers het noemt, moet Vitesse het stadion dagen voor het kort geding tegen de provincie.

“Wij hebben niets tegen Gelredome”, zegt de raadsman van Vitesse. “Maar we moeten Gelredome dagen. Er is nooit gezegd dat de provincie rechtstreeks geld zou overmaken naar Vitesse, indien de huurverlaging achterwege zou blijven. De provincie heeft toegezegd de huurverlaging te regelen met Gelredome. Daarom moeten we Gelredome bij het kort geding betrekken.” Gelredome-directeur Paul van Sliedrecht is verbaasd over de dagvaarding. “Wij staan hier volledig buiten. ”

Bron: De Gelderlander 25-02-2003

Dubbelrol voor Eldridge Rojer

Eldridge Rojer heeft zich gisteravond voor Jong Vitesse van twee kanten laten zijn. De aanvaller leidde met een knappe actie de openingstreffer in tegen Jong RKC, maar werd vervolgens door coach Pascal Jansen vroegtijdig naar de kant gehaald wegens wangedrag.

Jong Vitesse verloor de wedstrijd in Bennekom met 1-2. In de 55ste minuut brak Rojer door over de rechtervleugel en bediende Rick Bochem op maat: 1-0. Twintig minuten later ging de achttienjarige aanvaller over de schreef.

Bij een duel werd hij al dan niet opzettelijk in het gezicht geraakt, waarna Rojer terug mepte. Trainer Jansen haalde de kleine driftkikker, die een opstootje inleidde, direct van het veld. “Er zal best wat gebeurd zijn in het duel, want Eldridge had een bloedlip. Maar hij moet zich gewoon beheersen. Als een official ziet wat hij doet, krijgt hij vier of vijf wedstrijden schorsing. Hij heeft nu geluk dat de grensrechter het niet zag, maar ik zag het wel”, aldus Jansen.

De coach aarzelde geen moment en bracht Said Echargui voor Rojer, die al in de UEFA Cup (Liverpool) en de competitie voor de hoofdmacht uitkwam. “We zijn een opleidingsteam. Rojer moet hier van leren. Het is een temperamentvolle, agressieve jongen. Felle acties horen bij zijn spel. Alleen heeft hij zijn handen thuis te houden”, aldus Jansen, die zijn ploeg op de valreep zag verliezen door twee treffers van Rick Hoogendorp.

Vitesse had het vooral in de openingsfase moeilijk tegen de bezoekers uit Waalwijk. Vreemd was dat niet. Naast Hoogendorp speelden ook gelouterde profs mee als Tom van der Leegte (terug van FC Twente), Serginho Green, Jason Oost en Eddy Putter. Riga Mustapha verprutste na de 1-0 een levensgrote kans op een tweede treffer. Hij was gisteravond in het piepjonge Vitesse de meeste gelouterde speler. Ook de inmiddels aan de selectie toegevoegde Stijn Schaars en Raymond Faviani speelden mee. De winnende treffer viel in blessuretijd.

Bron: De Gelderlander 25-02-2003

Jong Vitesse-Jong RKC 1-2

In blessuretijd heeft Jong Vitesse met 2-1 verloren van Jong RKC. Een teleurstellende nederlaag waar de Arnhemmers een punt verdiend hadden. De Waalwijkers kwamen met een opvallend aantal ‘bekende’ namen naar Bennekom. Met Hoogendorp, Van der Leegte, Oost, Putter en Greene kwam de ploeg van trainer Adri Bogers sterk voor de dag. Het begin was ook voor RKC dat prima voetbalde en ook de eerste kans van de wedstrijd kreeg. Vitesse kwam echter steeds beter in het spel en had voor rust via Eldridge Rojer twee goede kansen om tot scoren te komen. Tot aan de rust wisten beide ploegen het net niet te vinden.

Ook na rust was de eerste kans voor de gasten, maar het verdekte schot van Hoogendorp werd door doelman Rensen met zijn voeten gepakt. Toch was het Vitesse dat via Bochem op 1-0 kwam. De man van de assist, Mustapha, kreeg vlak na het doelpunt een ideale mogelijkheid om de 2-0 te maken, maar het stiftje van de rechterspits verdween naast. Binnen het uur kwam RKC via Hoogendorp langszij waarna het duel op slot leek. Man van de wedstrijd werd echter spits Hoogendorp, die in blessuretijd de bal vanaf de zijkant schitterend over de kansloze Rensen schoot.

Statistieken:

Jong Vitesse – Jong RKC Waalwijk 1-2 (0-0)
1-0 Bochem ‘ 53
1-1 Hoogendorp ’59
1-2 Hoogendorp ’90

Scheidsrechter: R. van Meenen

Gele kaarten: Verhaar, Bochem en Nesselaar

Jong Vitesse
Rensen, Terpstra, Groeneveld, Davids, Verhaar (Nesselaar ’63), Bochem, Mustapha, Schaars, Ahahaoui, Rojer (Echargui ’79) en Fafiani.

Jong RKC Waalwijk
Ottoy, Aelbrecht, Van der Geest, Greene, Kaninda, Van der Leegte (Bayouni ’73), Oost, Van der heijden, Hoogendorp, Putter en Abdeslam.

Bron: Vitesseworld 24-02-2003

Eldridge Rojer weer speelklaar

Vitesse-aanvaller Eldridge Rojer is weer speelklaar. Hij speelde bijna negentig minuten in het duel van Jong Vitesse tegen RKC Waalwijk. Rojer raakte ruim een maand geleden geblesseerd aan zijn knie tijdens het trainingskamp in Portugal. Even werd gevreesd voor een gescheurde kruisband, maar het viel mee. Eldridge Rojer was tevreden over zijn optreden: “Behalve dat we in de laatste minuut met 2-1 verloren ging het goed. Ik moest bij Jong Vitesse wedstrijdritme opdoen, maar het werd steeds afgelast. Ik kan alles weer voor het gevoel en heb helemaal geen pijn meer.”

Bron: RTV Gelderland 24-02-2003

De Verlenging.

Maandag 24 februari

NEC – De Graafschap
Vitesse – AZ

– De Graafschap en hoe verder ?
– Doelpunt van de maand februari

En in de studio Vitesse speler Michael Dingsdag.
Vragen aan hem kunt u mailen naar:

deverlenging@omroepgelderland.nl

De verlenging is op 24-2-03 om 17.20 uur op TV Gelderland. Daarna elk uur een herhaling.

Bron: RTV Gelderland 24-02-2003

Jong Vitesse speelt weer

Na diverse afgelastingen speelt Jong Vitesse maandagavond 24 februari eindelijk weer een competitiewedstrijd. Op het veld van VV Bennekom is Jong RKC Waalwijk de tegenstander, de huidige nummer 2 in de competitie. RKC speelde vorige week wel en won thuis met 3-1 van AZ. Met één wedstrijd minder gespeeld, staan de Arnhemmers op vijf punten achterstand van de Waalwijkers.

Jong Vitesse – Jong RKC Waalwijk
Maandag 24 februari, 18.30 uur
VV Bennekom

Bron: Vitesseworld 24-02-2003

Streuer: ‘Vitesse moet sneller omhoog’

In de week van de waarheid won Vitesse van FC Zwolle (2-1) en speelde het gelijk tegen AZ (2-2). “Deze vier punten waren nodig”, zegt technisch manager Jan Streuer, die niet helemaal content klinkt met deze oogst. “We willen wel graag wat sneller omhoog op de ranglijst. De druk dat we punten moeten pakken, die blijft.”

Zes punten, zo luidde het credo voor de week van de waarheid. Het werden er vier, waarmee Vitesse voorlopig in wat rustiger vaarwater is beland. “Voor ons is er geen onrust geweest”, countert Streuer, die stelt dat de positie van de trainer niet ter discussie heeft gestaan. “Dat is niet aan de orde geweest. We zijn niet in paniek geraakt. Het blijft vervelend dat we zo laag staan. Daar moeten we snel weg.”

Met het bezoek aan Ajax en de thuiswedstrijden tegen FC Utrecht en PSV wacht Vitesse geen eenvoudig programma. “Maar we zullen ook in die wedstrijden punten moeten pakken”, zegt Streuer. “Anders staan we straks weer bij de onderste ploegen. De druk dat we punten moeten pakken, die blijft. Dat is duidelijk.”

Bron: De Gelderlander 24-02-2003

Vitesse gehavend op bezoek bij Ajax

Vitesse gaat zondag zwaar gehavend op bezoek bij Ajax. Naast de langdurig geblesseerden moet trainer Mike Snoei in Amsterdam drie sleutelspelers missen: Jan van Halst, Dejan Stefanovic en Gert Claessens. Van Halst kampt met een spierblessure, die hem zaterdag ook aan de kant hield voor de thuiswedstrijd tegen AZ (22). In die ontmoeting kreeg Stefanovic de rode kaart van arbiter Vink, wegens het vloeren van de doorgebroken Robin Nelisse. Hij zal een automatische schorsing van een wedstrijd krijgen. Dat geldt ook voor Gert Claessens, die tegen AZ zijn zesde prent in deze competitie incasseerde. De middenvelder werd in de slotfase gestraft voor een charge op Michael Buskermolen. Bij Ajax zal Andy van der Meyde zeker ontbreken. Hij werd gisteren uit het veld gestuurd in het verloren duel met FC Utrecht.

Bron: De Gelderlander 24-02-2003

Mike Snoei put moed uit fraaie inhaalrace

Hij was teleurgesteld over het puntenverlies, maar Mike Snoei was zaterdagavond ook tevreden over het getoonde karakter. “Dit geeft moed voor de volgende wedstrijd”, zei de trainer na de remise tegen AZ (2-2). De coach doelde niet op de eerste helft, waarin Vitesse slecht speelde. Snoei wees op de indrukwekkende inhaalrace van zijn ploeg, die met een man minder een zwaarbevochten punt veiligstelde. “Het is positief dat er dan vijf, zes spelers zijn die het elftal er doorheen slepen. Dat is het hele seizoen al zo.”

Snoei noemde Tim Cornelisse en Michael Jansen met naam. Over laatstgenoemde: “Als ik dat ventje van achttien achterin zie spelen. Dat geeft mij de energie om door te gaan”, aldus Snoei, die zaterdagavond zag wat hij al veel langer graag wil zien. “Die strijd en die passie waarmee we ons hebben teruggevochten, die wil ik graag altijd zien. Zoals we het laatste uur speelden, zo had ik dat voor het seizoen voor ogen. Zeker wanneer je speelt voor dit fantastische publiek in Gelredome.”

Bron: De Gelderlander 24-02-2003

Vitesse kweekt wat sympathie
Arnhemse ploeg werkt na rode kaart voor Stefanovic achterstand weg tegen AZ (2-2)

De week van de waarheid heeft Vitesse vier punten opgeleverd. Het prachtige gevecht met AZ resulteerde zaterdag slechts in een remise (2-2), maar de Arnhemse ploeg, kweekte vooral weer wat goodwill bij de bepaald niet verwende achterban. Een overwinning op FC Zwolle (2-1) en een gelijkspel tegen AZ. Vitesse oogstte vier punten in de cruciale week, waarin ook het lot van hoofdtrainer Mike Snoei op het spel stond. Dat thema is vooralsnog van tafel, nu Vitesse zich weer een beetje lucht heeft verschaft op de ranglijst. De afstand tot de fatale streep bedraagt vier punten.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 24-02-2003

‘Je mag dat doelpunt ook wel aan Mbamba geven’

Michael Jansen is 18 jaar, jeugdinternational en als centrale verdediger Vitesse’s topscorer in et nieuwe jaar. Met zijn derde doelpunt stelde de Nijmegenaar zaterdagavond tegen AZ een puntje veilig: 2-2. Wie weet wat Michael Jansen zaterdagavond met zijn treffer op de valreep nog meer veiligstelde. Misschien wel de positie van trainer Mike Snoei, die zes punten van zijn ploeg en zichzelf eiste.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 24-02-2003

Uit de as herrezen
Tiental Vitesse buigt 0-2 in krankzinnig kwartiertje tegen AZ om in 2-2

De patiënt lag op apegapen en was eigenlijk klinisch dood. Maar terwijl de droevige familie al met de uitvaart bezig was, klauterde de reeds opgegeven persoon uit de witte tunnel omhoog. Plotseling was hij uit de as herrezen, een wonder was geschied. Dit kon in een notendop het verhaal over Vitesse-AZ (2-2) zijn.

lees verder...

Bron: De Telegraaf 24-02-2003

Uitwedstrijd Ajax – Vitesse zondag 02-03-03 14.30 uur

Verplichte buscombi Alle kaartverkoop via Ticketbox: (vragen naar omwisselbiljet nr. 98)
Uitkaartplushouders vanaf 8-2    € 21,30
Uitkaarthouders vanaf 15-2    € 24,93
en overige seizoenkaarthouders Vitesse vanaf 22-2    € 31,-
Einde totale verkoop 26-2.
Vertrek vanaf Gelredome, vertrektijd volgt z.s.m.

Vitesseworld februari 2003

Kaartverkoop Feyenoord-Vitesse (AmstelCup)

Uitwedstrijd Feyenoord – Vitesse woensdag 05-03-03 20.45 uur Amstel Cup

Verplichte buscombi
Alle kaartverkoop via Ticketbox: (vragen naar omwisselbiljet nr. 98)

Verkoop 22 februari tot en met 3 maart
Uitkaartplushouders € 19,80
Uitkaarthouders € 23,43
Overige seizoenkaarthouders Vitesse € 26,56

Vertrek vanaf Gelredome, vertrektijd volgt z.s.m.

 Februari 2003 

Uitslag poll ‘Heeft u nog vertrouwen in Snoei?’

Ja, de spelers moeten meer gaan doen (151) 22%
Nog weinig, maar er moet wel snel wat gebeuren (161) 24%
Nee, hij mag weg (107) 16%
Nee, hij mag weg plus de voetballers moeten meer gaan doen (251) 37%
Geen mening (3) 0%

Aantal stemmen: 673

Meningen over de poll-service van www.vitesse.org kunt u in het gastenboek achterlaten.

Februari 2003

Supportersnieuws – Vitesseflights

We weten dat er onder de Vitessespelers en -supporters veel dartliefhebbers zijn. Van Theo Janssen is bekend dat hij een dartboard meeneeemt op trainingskamp en onlangs is in een Arnhems Café een darttoernooi gehouden tussen Vitessefans. Voor al deze darters is er nu: De VitesseFLIGHT. Deze “dart-vleugeltjes” hebben het Vitesselogo en zijn in sets van 3 stuks te koop bij de merchandisingshops. Dit Vitesse-artikel is tot stand gekomen in samenwerking met: Dutch Darts Import.

22-02-2003 

Vitesse knokt zich naar gelijkspel

Vitesse heeft thuis tegen AZ met 2-2 gelijkgespeeld. De Arnhemmers knokten zich met tien man terug na 0-2 en hadden zelfs nog kansen op meer. In de eerste helft begon Vitesse redelijk en waren er mogelijkheden voor Claessens en Amoah. Gaandeweg de eerste helft nam AZ het initiatief over. Kromkamp kopte vrij over en in de 35e minuut viel de 0-1. Jevric was kansloos op een vrije trap van Kenneth Perez. Meteen na rust werd Vitesse-aanvoerder Dejan Stefanovic uit het veld gestuurd na een overtreding op de doorgebroken Nelisse. Vitesse werd gedwongen om een-op-een te spelen en dat.pakte goed uit.

De wedstrijd kreeg een open karakter. AZ was dichtbij met een schot op de lat van Perez en een bal net naast van Nelisse. Vitesse toonde veel beleving. Het vuurtje werd opgestookt door Bob Peeters. Met een gelukkige lob leek Buskermolen het duel te beslissen. maar Vitesse sloeg terug via een penalty van Matthew Amoah na hands van Opdam. Vlak voor tijd scoorde Michael Jansen na inkoppen van Emile Mbamba de 2-2. Jansen kreeg ook nog een kans op 3-2, maar de beste kans was voor Amoah, die zich prachtig vrij speelde, maar alleen voor doelman Zwarthoed naast schoot.

RTV Gelderland 22-02-2003

Schorsing Claessens en Stefanovic

Vitesse zal het in de uitwedstrijd tegen Ajax volgende week zondag moeten doen zonder aanvoerder Dejan Stefanovic en Gert Claessens. Dejan Stefanovic kreeg rood na een overtreding op AZ-spits Robin Nelisse. Het was al de vierde rode kaart voor Stefanovic in 3~ jaar Vitesse. Eerder dit seizoen werd Stefanovic uit tegen FC Zwolle uit het veld gestuurd. In 1999/2000 kreeg bij uit tegen MVV rood en in 2000/2001 thuis tegen Heerenveen.. Gert Claessens kreeg tegen AZ zijn zesde gele kaart en is dus geschorst. De Belg is voortaan bij iedere kaart geschorst, evenals Stefanovic.

RTV Gelderland 22-02-2003

Mike Snoei leert van cruciale week

Vitesse-trainer Mike Snoei is niet ontevreden over de cruciale week die zijn ploeg doormaakte. Met vier punten kan de trainer best leven. Snoei houdt er gemengde gevoelens aan over: ‘Vier punten is in ieder geval iets, al zijn het er misschien twee te weinig. Ik heb de mensen in deze fase wel leren kenen. Ik heb veel steun gehad van mensen van wie ik dat niet had verwacht, maar een aantal mensen ging juist mee in negativisme. Dat hoort er kennelijk bij in de voetballerij.” Snoei verheugt zich op de volgende wedstrijd, tegen Ajax: “Reken maar dat Ajax niet blij is om tegen ons te spelen.”

RTV Gelderland 22-02-2003

Gert Claessens deelt een pluim uit

Vitesse-middenvelder Gert Claessens prees de instelling van de ploeg in de wedstrijd tegen AZ: “Zeker voor het laatste half uur geef ik een dikke pluim aan iedereen.” De beleving was toen nadrukkelijk aanwezig: “Iedereen schakelde een knopje om,zeker na de 0-2. Dan komen er blijkbaar verborgen krachten te voorschijn. We hebben met z’n allen gebuffeld.” Claessens had nog meer gewild: “Het is en beetje wrang dat die 3-2 niet valt, zulke kansen moet je afmaken. Nu hebben we een goed gevoel, dan zouden we een fantastisch gevoel hebben gehad. Met vier op zes deze week ben ik tevreden.”

RTV Gelderland 22-02-2003

Sterke invalbeurt Theo Janssen

Theo Janssen speelde namens Vitesse een prima wedstrijd als invaller tegen AZ. Na rust kwam bij in het veld voor Evgeniy Levchenko. Na de rode kaart voor Stefanovic moest Janssen direct achterin gaan spelen: “Ik zou ver naar voren moeten spelen op het middenveld, balen dat naar achteren moest. Ik wilde op het middenveld iets extra’s brengen. Maar het maakt niet uit door die 2-2. Theo Janssen was de hele week ziek: “Ik voelde me vandaag niet echt ziek. Ik was blij dat ik in mocht vallen en hoop dat ik de volgende wedstrijd weer vanaf het begin mag starten.”

RTV Gelderland 22-02-2003

Vitesse veerkrachtig met tien man

Een kwartier voor tijd leek Vitesse in de thuiswedstrijd tegen AZ reddeloos verloren. De Arnhemse ploeg stond al een tijdje met tien man (na rood voor aanvoerder Stefanovic) en keek tegen een hopeloze achterstand van 0-2 aan. Tot ieders verbazing werd het 2-2. Het stevige voetbalgevecht in het Gelredome kreeg dankzij een wanhoopsoffensief van Vitesse een heerlijke slotfase. AZ wankelde aan alle kanten, maar brak net niet. In de laatste minuut had Amoah nog wel de sensationele 3-2 op zijn schoen. Oog in oog met doelman Zwarthoed schoot de Ghanees knullig naast.

“Ik telde hem al”, verzuchtte AZ-trainer Adriaanse. “We zijn goed weggekomen. Maar een nederlaag in deze situatie zou een schande zijn geweest. Een voorsprong van 2-0 tegen tien man mag je natuurlijk nooit meer uit handen geven. We zijn gewoon niet professioneel genoeg.”

Collega Snoei was voornamelijk boos op zijn spelers. “Eens te meer is gebleken, dat we pas inzet, strijd en passie kunnen brengen als we bijna begraven zijn”, foeterde hij. “Dan laten we in de laatste minuut ook nog eens een enorme kans op de overwinning liggen. Waar praten we dan in hemelsnaam over? Amoah schiet de bal vrij voor het doel een meter naast, terwijl de AZ-doelman op zijn lijn blijft staan. Daar kan ik knap moedeloos van worden.”

AZ-aanvaller Perez knalde het redelijk gelijkwaardige duel open. De Deense specialist trof in de 35e minuut doel met een meesterlijke vrije trap. Kort na de rust demonstreerde hij opnieuw zijn uitstekende traptechniek. Het vliegende schot van Perez eindigde deze keer op de lat. Verdediger Stefanovic zat toen al in de kleedkamer. De aanvoerder van Vitesse kreeg na de rust binnen een halve minuut de rode kaart na een charge aan de zijkant van het veld op Nelisse.

ANP:22-02-2003

Reacties Snoei en Adriaanse

Na afloop van de wedstrijd Vitesse – AZ (2-2) analyseerden de trainers Snoei en Adriaanse het duel.

Snoei
“Ik vind het moeilijk om aan te geven hoe ik me voel. De tweede goal van AZ is typerend voor de situatie waarin we zitten en ook de kans van Matthew Amoah in de laatste minuut. Dieptepunt natuurlijk was de rode kaart van Stefanovic waarmee alle plannen in duigen vielen. Bij ons komt pas de passie en de strijd in de ploeg als we bijna begraven zijn. Want dat waren we na de 0-2. Maar om een lag verhaal kort te maken: we hebben vandaag de overwinning weggegeven. Positief is de strijd die we geleverd hebben om daarmee een gelijkspel hebben kunnen uitslepen. Ik sluit mijn ogen niet voor de eerste helft, maar de tweede helft geeft mij wel de moed om verder te gaan”, aldus Mike Snoei.

Adriaanse
“Ik denk dat we goed in de wedstrijd zaten en vroeg druk gaven op de verdedigers van Vitesse. In de eerste helft hebben we na een onrustige fase goed stand gehouden. De tweede helft komen we tegen tien man op een 2-0 voorsprong. Toch kregen we het met tien tegen elf steeds moeilijker. We werden te makkelijk en te gemakzuchtig in die fase. Ik vind dat we goed zijn weggekomen. De laatste actie van Amoah, die ikzelf al had geteld, was puur ‘comedy capers’: te weinig professionaliteit van mijn spelers om de wedstrijd rustig uit te kunnen spelen. Ik ben dan ook zeer teleurgesteld over het resultaat, niet over de speelwijze, benadrukte Adriaanse.”

Vitesseworld 22-02-2003

Vitesse – AZ

Een late gelijkmaker van Michael Jansen voorkwam een thuisnederlaag voor Vitesse. Na een 2-0 achterstand kwam de ploeg sterk terug en verdiend op 2-2. Vitesse startte zonder de niet volledig fitte Theo Janssen en de geblesseerde Jan van Halst. Evgeniy Levchenko en Gert Claessens waren hun vervangers centraal op het middenveld. Het begin was voor de Arnhemmers, die fel begonnen en in die fase een paar keer gevaarlijk voor het doel van Zwarthoed verschenen. De beste kans was na een kwartier spelen toen Claessens via Amoah alleen op de doelman afkwam, maar geen succes had.

Na ongeveer twintig minuten kwamen de elf van Co Adriaanse beter in het spel en gingen steeds gevaarlijker combineren. Nelisse claimde halverwege de eerste helft eerst nog onterecht een strafschop toen zijn collega Perez in de 35e minuut een vrije trap mocht nemen. Vanaf de rand van de zestien meter krulde de topscorer van AZ de bal achter Jevric: 0-1. Vitesse probeerde het nog wel tot aan de rust, maar wist niet gevaarlijk te worden. De spitsen Amoah en Peeters werden niet meer bereikt en ook Martel had te weinig balbezit om tot gevaarlijke acties te komen. Het spel was duidelijk stroef te noemen

Slechter kon de tweede helft niet beginnen voor Vitesse. Net nadat Theo Janssen en Kalle Sone de plaats in hadden genomen van Evgeniy Levchenko en Aleksandar Rankovic ging Stefanovic in de fout. De aanvoerder kon een lange bal niet ineens wegwerken en verhinderde in de daaropvolgende actie Nelisse de vrije doorgang. Scheidsrechter Vink toonde resoluut de rode kaart. Doelpuntenmaker Perez testte een paar minuten later van ruim twintig meter keihard de bovenkant van de lat. AZ bleef lange tijd de meest dreigende van de twee, voornamelijk doordat de ruimtes op het veld te groot waren. Met snelle uitvallen maakten de roden daar goed gebruik van, zonder overigens grote kansen te creëren. Na ruim een uur spelen kwam Tim Cornelisse plots goed door aan de rechterkant. Zijn afgemeten voorzet werd door Kalle Sone hard ingekopt, maar doelman Zwarthoed redde uitstekend. Direct na de grote kans op de gelijkmaker wisselde Adriaanse zijn topscorer en bracht, ondanks de numerieke meerderheid, de verdedigend ingestelde Buskermolen.

De actie van de goed spelende Cornelisse was het startsein voor Vitesse om fel strijdend op zoek te gaan naar de gelijkmaker. Het publiek ging massaal achter de ploeg staan, maar een eenvoudig lijkend schot van invaller Buskermolen werd van richting veranderd en verdween over Jevric in het doel, waardoor het duel na 74 minuten gespeeld leek. Twee minuten later kreeg Vitesse echter een strafschop, die door Matthew Amoah feilloos werd binnengeschoten.

Vitesse bracht met Emile Mbamba nog een extra spits in het veld, die vier minuten voor tijd de verdiende gelijkmaker inleidde. De vrije trap van Martel werd bij de tweede paal door de invaller ingekopt waarna Jansen het laatste tikje gaf. Vrijwel direct na de 2-2 kopte de meest gevaarlijke man aan Arnhemse zijde, Michael Jansen, de bal rakelings naast. De ploeg had de winst moeten pakken toen Matthew Amoah in de laatste minuut alleen op de doelman afliep, maar de Ghanees schoot de bal tot ontzetting van iedereen naast. In plaats van een 3-2 overwinning in de ‘dying seconds’ eindigde het levendige duel in een 2-2 gelijkspel. De rode kaart van Stefanovic en de gele kaart van Claessens betekent voor beide spelers een schorsing voor de eerstvolgende wedstrijd, uit in de Arena tegen Ajax.

Statistieken:

Vitesse – AZ 2-2 (0-1)
0-1 Perez ’35
0-2 Buskermolen ’74
1-2 Amoah ’76 (penalty)
2-2 Jansen ’86

Scheidsrechter: P. Vink

Toeschouwers: 22.200

Gele kaarten: Claessens (Vitesse), Meerdink, Elkhattabi en Fortes Rodriguez (AZ)

Cornerverhouding: Vitesse 3 en AZ 3

Vitesse
Jevric, Cornelisse, Stefanovic, Jansen, Dingsdag (Mbamba ’83), Rankovic (Sone ’46), Levchenko (Janssen ’46), Claessens, Martel, Amoah en Peeters.

Wissels niet gebruikt: Van Fessem, Fränkel, Zeman en Schaars.

AZ
Zwarthoed, Lindenbergh (Rieni ’87), Opdam, Fortes Rodriguez, Lamey, De Cler, Meerdink, Kromkamp, Perez (’65 Buskermolen), Nelisse en Elkhattabi.

Wissels niet gebruikt: Wolters, Van Galen, Mans, Volmer en Molenaar.

Vitesseworld 22-02-2003

Kaartverkoop Vitesse-AZ

Voor het duel Vitesse – AZ geldt vrije kaartverkoop.

Een seizoenkaart of clubcard is niet nodig om de competitiewedstrijd bij te wonen. Tot en met vrijdag 2 februari kunnen toegangskaarten gekocht worden bij TicketBox (bel 0900-9393 voor het dichtstbijzijnde kantoor). Op de wedstrijddag, zaterdag 22 februari, zijn de kassa’s van Gelredome vanaf 18.00 uur geopend. Er is geen maximum aan het aantal te kopen kaarten. Aanvang wedstrijd: 20.00 uur.

Bron: Vitesseworld 22-02-2003

Jan van Halst laat snel een leegte achter bij Vitesse

De ‘redder van Vitesse’ heeft zijn club binnen anderhalve maand met een groot probleem opgezadeld. Begin januari kwam Jan van Halst van Ajax om Vitesse nieuw leven in te blazen, vanaf vandaag tegen AZ (20.00 uur Gelredome) ontbreekt de geblesseerde veldheer. Van Halst, geveld door een nare spierblessure, werd aangetrokken vanwege zijn leidinggevende capaciteiten. Daaraan ontbrak het bij Vitesse en daaraan zal het bij absentie van de 33-jarige ijzervreter, ook weer ontbreken. Tenzij er al spelers zijn die het kunstje van de routinier hebben afgekeken.

Jan van Halst speelde woensdag tegen Zwolle niet sterk, maar was wel dominant. Nadat hij uitviel, kwamen de problemen. Andere spelers moeten de coaching overnemen en dat gebeurt niet”, zo keek trainer Mike Snoei gistermiddag terug op het duel tegen Zwolle. Vitesse won verdiend (2-1), maar de zege kwam moeizaam tot stand. “In plaats van druk op de verdediging van Zwolle te blijven zetten, liepen we achteruit. Het elftal moet daarin gestuurd worden. Het is een tactische misvatting dat je achteruit moet lopen”, zo verklaarde Snoei de zenuwslopende tweede helft.

Het baart hem zorgen dat er na het uitvallen van Van Halst geen nieuwe leiders opstonden. Al heeft hij vanavond tegen AZ wel aanvoerder Dejan Stefanovic terug. Assistent-trainer Theo Bos houdt zich dagelijks bezig met de coaching in het elftal. “We hebben niet veel spelers die dat kunnen. Michael Dingsdag is één van de weinigen die van nature dominant speelt en het elftal durft te sturen. Michael Jansen moet het nog leren. Voor een centrale verdediger is dat erg belangrijk”, weet Bos, die zich bij Vitesse als speler jarenlang onmisbaar maakte door het elftal pratend bijeen te houden. “De laatste jaren van mijn loopbaan speelde ik voornamelijk dankzij mijn coachende kwaliteiten. Als een trainer moest kiezen tussen bijvoorbeeld Raymond Atteveld en ik, ging de voorkeur naar mij. Dat was niet omdat ik een betere voetballer was.”

Mike Snoei verwacht dat Gert Claessens (gisteren 31 jaar geworden) de rol van Van Halst kan overnemen. “In de Europa Cupwedstrijd bij Bremen heeft hij laten zien de ploeg op sleeptouw te kunnen nemen. Het is alleen twijfelachtig of Gert Claessens tegen AZ speelt. Hij heeft een flinke bloeduitstorting in zijn bovenbeen.” Middenvelder Theo Janssen, van wie ook een leidinggevende rol wordt verwacht, is niet fit genoeg om te starten. Hij zat woensdag geschorst en ziek op de tribune. Snoei: “Hij had beter thuis kunnen blijven, maar hij wil zo graag. Daarom trainde hij nu ook weer mee, maar 100 procent is hij niet. ” Ook doelman Jim van Fessem heeft griep, evenals derde keeper Raymond van Driel. Zonder beterschap is Sjoerd Rensen vanavond de reservedoelman tegen AZ, waar voorstopper Peter Wijker door een schorsing ontbreekt.

Opstelling Vitesse: Jevric; Cornelisse, M. Jansen, Stefanovic, Dingsdag; Rankovic, Levchenko, Claessens, Martel; Amoah, Peeters.

Bron: De Gelderlander 22-02-2003

Provincie ontkent toezegging
Geen belofte voor redding Vitesse

De provincie Gelderland ontkent dat vier gedeputeerden Vitesse in 2001 een verlaging van de stadionhuur hebben toegezegd. Vitesse stelt dat dat wel gebeurd is en eist in kort geding dat de provincie alsnog met miljoenen over de brug komt. Huisadvocaat mr. W. Klostermann bestrijdt namens de provincie in een vertrouwelijk stuk de eisen van Vitesse. De kern van zijn betoog is dat de gedeputeerden geen keiharde toezeggingen hebben gedaan en dat als ze dat wel gedaan zouden hebben, deze toezeggingen niks waard zouden zijn. Uiteindelijk zijn Provinciale Staten de baas in de provincie en kunnen gedeputeerden geen bindende beloften doen.

De kwestie draait om een overleg op 1 juli 2001 tijdens paardensportevenement Champion Gelderland. Vitesse zat in zwaar weer en moest harde financiële toezeggingen binnenhalen om de licentie voor het nieuwe seizoen te redden. Daarbij werd ook een beroep op de provincie gedaan. Die zou moeten meewerken aan herfinanciering van Gelredome, die dan de huur voor Vitesse zou kunnen verlagen van 3,6 miljoen euro naar 900.000 euro. In een paviljoen op Papendal spraken het bestuur van Vitesse en de toenmalige huisbankier Nuon met financiers. Ook de gedeputeerden De Bondt, Boxem, Esmeijer en Jacobs werden ontvangen. Provincie-advocaat Klostermann ontkent dat. ‘De genoemde leden van GS hebben het gezelschap aangehoord. De ambiance en de gelegenheid waren evenwel niet geschikt voor gestructureerd overleg. Afgesproken werd dat er maandag 2 juli 2001 in het provinciehuis verder gesproken zou kunnen worden.’

De volgende dag was er opnieuw overleg. Vitesse stelt dat de gedeputeerden toen bindende toezeggingen hebben gedaan. Klostermann schrijft: ‘De betrokken leden van GS hebben toen ten behoeve van Gelredome NV uitgesproken zich te willen inspannen om tot een verbetering van de financiële positie van laatstgenoemde te komen’.

Op dinsdag 3 juli namen GS een besluit over de herfinanciering van Gelredome, waardoor het stadion Vitesse een lagere huur kon berekenen. Klostermann wijst erop dat een besluit van GS altijd door Provinciale Staten moet worden bekrachtigd. Later, in september, bleek dat er in de Staten geen draagvlak was voor herfinanciering. Daarna begon het grote zoeken naar alternatieven. Uiteindelijk besloten de gemeente Arnhem en de provincie in september 2002 de banken uit te kopen en Gelredome daarmee te herfinancieren. Die operatie geeft Gelredome de mogelijkheid Vitesse een lagere huur te berekenen. Dat is nog niet gebeurd omdat de gemeente Arnhem de financiële situatie van zowel Vitesse als Gelredome nader onderzoekt. De provincie wijst erop dat provinciesteun in strijd is met Europese regelgeving. Klostermann stelt dat de provincie zonodig een beroep zal doen op de Europese regels om te voorkomen dat ze alsnog moet betalen als de rechter Vitesse in het gelijk zou stellen. Het conflict komt 13 maart voor de rechter.

Bron: De Gelderlander 22-02-2003

‘AZ moet een prooi worden.’

Na een lange periode waarin trainer Mike Snoei weinig tot geen keuzes had met betrekking tot zijn verdediging, is nu het middenveld aan de beurt.

Prooi
“Elke overwinning maakt de mens beter, dat geldt ook voor mij”, aldus Mike Snoei na de winst op Zwolle. “Maar wij maken ons pas zorgen als er geen kansen meer worden gecreërd en de kopjes bij de spelers gaan hangen. In tegendeel juist, de groep is lekker fris en er is veel beleving. AZ is zaterdag de volgende prooi, die ten koste van alles gepakt moet worden. Het is een ploeg met voldoende kwaliteit, goede spitsen en met fysiek voldoende inhoud. Ze krijgen wel ontzettend veel goals tegen, maar we kunnen de borst nat maken.”

Middenveld
De van een schorsing terugkerende Theo Janssen trainde wel mee, maar is niet volledig uitgeziekt. Ook doelman Van Fessem is geveld door het griepvirus. Verdere problemen op het middenveld zijn er in de persoon van Jan van Halst (hamstring) en Gert Claessens. De Belg is nog altijd bont en blauw van de vele tikken die hij in het duel met Zwolle kreeg te verwerken. Door het ontbreken van Van Halst en de overige twijfels is er waarschijnlijk weer plaats voor Evgeniy Levchenko.

Rol
Door de blessure van Van Halst noemde Snoei Claessens als speler die zijn rol over zou kunnen nemen. “Ik heb Gert in Boekarest oorlog zien maken met de Italiaanse scheidsrechter, medespelers vaak genoeg op de juiste plaats zien zetten en het voortouw zien nemen op momenten dat dit nodig was. Probleem met hem is dat hij aardig wat tikken heeft moeten verwerken tegen Zwolle en dat hij voor de wedstrijd tegen AZ getest moet worden.”

Goalgetter
Matthew Amoah is de laatste weken niet gelukkig in de afwerking en ook tegen Zwolle had de spits de wedstrijd na rust kunnen beslissen, maar speelde in dat duel met twee assists wel een belangrijke rol. “Matthew is en blijft een echte goalgetter. Hij gaat absoluut weer scoren. Hij stond dit seizoen in no-time op zes doelpunten, hij moet alleen het goede gevoel weer krijgen.”

Blessures: Van Halst, Zongo, Laros, Knol en Hofs
Twijfelgevallen: Zeman, Claessens, Van Fessem en Janssen
Schorsingen: geen

Bron: Vitesseworld 21-02-2003

Voorbeschouwing Vitesse-AZ

Alkmaar- Beide clubs zijn in verschillende opzichten met elkaar te vergelijken. Zaterdag treffen Vitesse en AZ elkaar in Arnhem en vooraf zijn de parallellen tussen de clubs duidelijk zichtbaar. Beide ploegen hebben in sportief opzicht geen beste periode achter de rug, maar behaalden afgelopen woensdag alle twee een belangrijke overwinning. AZ won met 3-1 van NAC Breda en Vitesse bewees zichzelf een goede dienst door zich te ontdoen van FC Zwolle met 2-1. Ook verkeren beide clubs in roerige tijden door financiële problemen in Arnhem en in het geval van AZ de commotie rondom de bouw van het nieuwe stadioncomplex en de perikelen rond het contract van Oscar Moens.

AZ staat er met een 11e plaats op de ranglijst iets beter voor dan de Arnhemmers, die nu op de 13e plek bivakkeren. Dat is nog steeds een Vitesse-onwaardige plek want normaal gesproken doen de geel-zwarten mee om een plaats die recht geeft op Europees voetbal. Dit weet ook AZ-trainer Co Adriaanse. “Ook al vallen de prestaties tegen, Vitesse heeft nog steeds een zeer goede selectie en het feit dat AZ boven Vitesse staat, betekent niet dat het voor ons een gemakkelijke wedstrijd wordt.” Integendeel, het zal een moeilijk duel worden dat van groot belang is voor de punten van beide rivalen. Adriaanse: “Sinds mijn komst hebben we een gemiddelde van 1,4 punten per wedstrijd en dit zou goed moeten zijn voor 48 punten in totaal. Maar, onze eerste doelstelling is het ontlopen van nacompetitie en daar hebben we nog een aantal punten voor nodig.”

Adriaanse heeft de tactiek voor de wedstrijd in Gelredome nog niet definitief in zijn hoofd en kon de opstelling dan ook nog niet prijsgeven. “We hebben nog een aantal twijfelgevallen en ook de manier van spelen staat nog niet vast. Vandaag was de eerste keer dat Barry van Galen en Michael Buskermolen met de groep mee hebben getraind, maar het is de vraag of ze morgen zullen spelen”, aldus Adriaanse. Volgens de oefenmeester hangt deze beslissing af van hoe de spelers zich morgen voelen en het oordeel van de medische staf. Ook beslist Adriaanse morgen over de tactische invulling van zijn basiself. “Ik zou kunnen kiezen voor een zeer gedurfde tactiek of ik kies voor de gebruikelijke manier van spelen. Daar moet ik nog even over denken.”

Peter Wijker zal in ieder geval niet spelen, want de centrumverdediger die tegen NAC Breda een goede indruk maakte, is geschorst. Theo Zwarthoed zal opnieuw het doel verdedigen omdat Oscar Moens niet heeft kunnen trainen vanwege zijn kuitblessure. Verder is Alair Cruz Vincente niet bij de groep; hij heeft vandaag niet kunnen trainen vanwege ziekte. De Braziliaan is samen met zijn landgenoot Canigia door Co Adriaanse in de winterstop bij de groep gehaald en viel woensdag tegen NAC Breda niet onverdienstelijk in.

De statistieken

Datum, Wedstrijd, Uitslag, Competitie

22 aug 2001, Vitesse – AZ, 2 – 1, KPN Eredivisie
13 dec 2000, Vitesse – AZ, 3 – 2, KPN Eredivisie
4 dec 1999, Vitesse – AZ, 0 – 2, KPN Telecompetitie
1 mei 1999, Vitesse – AZ, 0 – 1, KPN Telecompetitie

Bron: AZ-alkmaar.nl 21-02-2003

Snoei wil de volle buit tegen AZ

Vitesse-trainer Mike Snoei wil per se winnen thuis tegen AZ: “Dan hebben we deze week de volle buit. AZ moet ten koste van alles een prooi worden.” Snoei baalt dat hij Jan van Halst de komende weken moet missen: “Hij is een verlengstuk in het veld. We spreken er andere spelers op aan om dominanter te worden in het veld. Michael Dingsdag coacht ook wel, maar ook met andere spelers zijn we bezig.” De afwezigheid van Van Halst is nog om meer redenen vervelend voor Snoei: “We hadden ons al rijk gerekend dat we zouden kunnen kiezen, zodat de concurrentie wat scherper kan worden.”

Bron: RTV Gelderland 21-02-2003

Gepasseerde Frankel wacht rustig af

Vitesse-speler Purrel Frankel weet niet of hij zaterdagavond tegen AZ in de basiself zal starten. De linksback speelde de gehele eerste seizoenshelft, maar werd na de winterstop gepasseerd ten faveure van Michael Dingsdag: “Ik was geschorst, we wonnen en vanaf toen heb ik niet meer gespeeld tot afgelopen woensdag. Michael doet het goed, de trainer moet nu een keuze maken. Ik merk wel of ik speel.” Frankel verwijt zichzelf niks: “Ik ben tevreden over hoe het ging voor de winterstop, 80 % van de wedstrijden ging het goed. ]e kan er nu eenmaal naast komen te staan, daar moet je me leven.”

Bron: RTV Gelderland 21-02-2003

Problemen op middenveld van Vitesse.

Vitesse kent zaterdagavond tegen AZ nogal wat problemen in de bezetting op het middenveld.

Als het tegen zit mist trainer Mike Snoei drie centrale middenvelders.
Naast de langdurig uitgeschakelde Jan van Halst is ook het meespelen van Gert Claessens hoogst onzeker. Verder is Theo Janssen grieperig.

Reserve doelman Jim van Fessem is ziek en ontbreekt wellicht. Derde doelman Raijmond van Driel is ook ziek en dus zit Sjoerd Rensen mogelijk op de bank,

Opstelling: Jevric; Cornelisse, Jansen, Stefanovic, Dingsdag; Rankovic, Levchenko, Claessens, Martel; Amoah, Peeters.

Bron: RTV Gelderland 21-02-2003

Claessens en Cornelisse nog onzeker.

Het is nog niet zeker of Vitessespelers Gert Claessens en Tim Cornelisse zaterdagavond inzetbaar zijn in de thuiswedstrijd tegen AZ.

De vrijdag 31 jaar geworden Claessens kreeg woensdag tegen FC Zwolle een tik tegen zijn bovenbeen. Op het been van de Belg zit een flinke bloeduitstorting en daardoor kon hij vrijdag slechts een voorzichtige looptraining afwerken.

Verdediger Tim Cornelisse raakte tegen Zwolle geblesseerd aan zijn rechter enkel. Hij trainde vrijdag niet met de groep mee. “Ik denk dat ik wel kan spelen tegen AZ, we moeten maar even aankijken”, aldus Cornelisse.

Bron: RTV Gelderland 21-02-2003

Cornelisse doorstaat test

Tim Cornelisse is zaterdagavond zo goed als inzetbaar voor het competitietreffen met AZ.

De verdediger die dit seizoen nog geen minuut heeft gemist, blesseerde zich woensdag tegen Zwolle aan de rechterenkel. Na een test met fysiotherapeut Jos Kortekaas was Cornelisse positief gestemd.

De jarige Gert Claessens liep een paar rondjes om het veld om daarna vrij snel weer de kleedkamer in te duiken. De Belg kreeg tegen Zwolle een knie in zijn bovenbeen en ondervindt daar nog flink last van. Zijn inzetbaarheid tegen AZ is twijfelachtig. Jan van Halst, die een scheurtje in de hamstring heeft opgelopen, was wel aanwezig bij de training, maar hield het enkel bij een aantal loop- en rekoefeningen.

Vitesseworld 21-02-2003

Intertoto-competitie te duur voor Vitesse

Vitesse ziet op het laatste moment af van inschrijving voor de Intertoto-competitie. De Arnhemse club verwacht te hoge kosten en prefereert de gebruikelijke voorbereiding op het nieuwe seizoen. Via de Intertoto-competitie zijn in de maand juli tickets te verdienen voor het toernooi om de UEFA Cup. NAC, RKC, FC Twente, FC Utrecht, Willem II, Heerenveen en Vitesse toonden belangstelling. Vandaag sluit de aanmeldingstermijn bij de KNVB. De Nederlandse voetbalbond mag waarschijnlijk twee clubs inschrijven bij de Europese voetbalbond.

Vitesse haakte af, nadat op een informatiedag duidelijk was geworden dat de Intertoto de nodige kosten met zich mee kan brengen. “Wanneer je in de eerste ronde moet beginnen, dan is de kans groot dat je een tegenstander treft uit een ver land”, legt Vitesse-woordvoerder Frank Huizinga uit. “Dan kunnen de kosten oplopen. Zeker wanneer je een weinig aansprekende tegenstander treft. Misschien komen er dan weinig toeschouwers naar Gelredome, maar je zit wel met de kosten rondom zo’n officiële wedstrijd.”

De hoogstgeklasseerde deelnemer uit Nederland stroomt in in de derde ronde van de Intertoto, de andere participant moet al eerder aan de bak. De kans is uiterst klein dat Vitesse in de eredivisie hoger zal eindigen dan de andere geïnteresseerde clubs. Momenteel staat de Arnhemse club op de dertiende plaats, twaalf punten achter Willem II en RKC. Vitesse geeft de voorkeur aan de reguliere voorbereiding op het nieuwe seizoen, met hoofdzakelijk wedstrijden tegen amateurclubs in de eigen regio.

Bron: De Gelderlander 21-02-2003

Vitesse laatste tijd sterk tegen AZ

Vitesse heeft de laatste jaren weinig problemen met de tegenstander van zaterdagavond, AZ. De laatste keer dat de club uit Alkmaar drie punten wist te pakken tegen Vitesse was in december 1999, toen het in Gelredome 2-0 werd voor AZ. Vitesse won het seizoen daarop thuis met 3-2 voor de competitie en met 2-1 voor de Amstel Cup. Vorig seizoen werd het 1-0 door een doelpunt van Riga Mustapha. In Alkmaar won Vitesse dit seizoen met 3-1. Gert Claessens, Matthew Amoah en Nick Hofs tekenden voor de doelpunten. Vorig jaar bleef het 0-0 in Alkmaar, de jaren daarvoor werd het 0-2 en 0-1.

Bron: RTV Gelderland 20-02-2003

Vitesse niet in Intertoto

Vitesse heeft donderdagmiddag besloten om zich niet in te schrijven voor de Intertoto-competitie.

De club had tot vrijdag 21 februari de tijd zich in te schrijven. Het toernooi dat voornamelijk afgewerkt wordt in de voorbereidingsfase, heeft als inzet een UEFA Cup-ticket. “We hebben nauwkeurig naar de consequenties van inschrijving gekeken. Hieruit is gebleken dat deelname aan de Intertoto financiële risico’s met zich meebrengt. De relatief lage inkomsten van de UEFA Cup en uit de recettes en de hoge kosten hebben ons doen besluiten af te zien van inschrijving. Bovendien kunnen wij ons nu in juli volledig richten op de nieuwe competitie en kunnen wij beginnen met het plannen van oefenduels in de regio”, aldus Frank Huizinga van Vitesse.

Bron:Vitesseworld 20-02-2003

Hamstringblessure Van Halst

Door een tegen FC Zwolle opgelopen blessure is Jan van Halst voor minimaal drie weken uitgeschakeld.

De middenvelder moest zich woensdagavond in de 66e minuut laten vervangen door Evgeniy Levchenko. Donderdagochtend werd in ziekenhuis Velp een echo gemaakt en bleek er een scheurtje in de hamstring te zitten. Van Halst is hierdoor minimaal drie weken uitgeschakeld en mist in ieder geval de wedstrijden tegen AZ en zijn voormalige werkgever Ajax.

Bron:Vitesseworld 20-02-2003

Vitesse pakt Boeve
Arnhemmers trekken in degradatieduel met FC Zwolle aan langste eind

Na precies vijf maanden en zes dagen was het weer feest in het Gelredome. Het zo geplaagde Vitesse wist eindelijk weer eens een competitiewedstrijd te winnen. Het was tegen FC Zwolle (2-1) namelijk de dood of de gladiolen. Door goals van Michael Jansen en Bob Peeters ging Vitesse uiteindelijk met succes op boeve(n) jacht. Maar de knieën knikten bij de Arnhemmers in de week van de waarheid. Nu is de hete aardappel terechtgekomen bij FC Zwolle-trainer Peter Boeve, die zwaar onder vuur ligt nu de club is afgezakt naar de laatste plaats en de spelersgroep bovendien het vertrouwen in hem heeft opgezegd.

lees verder...

Bron: De Telegraaf 20-02-2003

Jan van Halst valt uit met een spierblessure

Het is uiterst onzeker of Vitesse zaterdagavond in de thuiswedstrijd tegen AZ kan beschikken over Jan van Halst. De middenvelder viel gisteravond in het duel met FC Zwolle (2-1) uit met een spierblessure in het bovenbeen. Van Halst ging na een dik uur spelen van het veld. Evgeniy Levchenko kwam voor hem in de ploeg. Vandaag wordt bekeken of de hamstringblessure van Van Halst meevalt en of de kale terriër kan worden klaargestoomd voor de ontmoeting met AZ, zaterdagavond in Gelredome.

Vitesse-trainer Mike Snoei kan tegen AZ wel weer beschikken over Dejan Stefanovic en Theo Janssen. Het duo zat gisteravond een schorsing van een wedstrijd uit. Bob Peeters ontving tegen FC Zwolle als enige Vitessenaar een gele kaart van arbiter Schenkels. De prent is zonder directe gevolgen. Dejan Stefanovic, Gert Claessens, Tim Cornelisse en Jan van Halst staan op scherp bij Vitesse. Incasseert een van hen een gele kaart, dan volgt een schorsing van een wedstrijd.

Bron: De Gelderlander 20-02-2003

Kibbelende trainers na afloop Vitesse-Zwolle

Blijkbaar nog boordevol adrenaline sloegen de beide trainers gisteravond na de 2-1 winst van Vitesse op FC Zwolle, aan het kibbelen. Coach Peter Boeve van FC Zwolle vond dat zijn ploeg wel wat meer had verdiend dan een 2-1 nederlaag. “Op basis van de tweede helft wel een puntje”, blufte de voormalig speler van Vitesse. “En misschien zelfs nog wel iets meer. Al is dat wat veel gevraagd.”

Het gebeurt uiteraard wel vaker dat trainers nogal ‘scheef’ op een wedstrijd terugkijken. Wat enigszins logisch is, want de meeste coaches letten vooral op hun eigen ploeg, tellen hun voordelen, kansen en mogelijkheden en strepen de rest weg. Snoei vond het commentaar van Boeve ditmaal wel erg ver gaan. “Het raakt kant noch wal. Zwolle begon erg verdedigend, dat was terecht, een goede keuze. Wij hebben verzuimd te scoren. We hebben kansen gehad. Peeters raakt de lat. Dat is pech. Na rust blijkt dat wij moeite hebben met degradatievoetbal. We kennen het klappen van de zweep niet en spelen de ruimte slecht uit. Het gaat mij alleen veel te ver als iemand hier naast mij een punt, of zelfs meer, gaat opeisen. Wij moeten die wedstrijd gewoon afmaken.”

Snoei vond ook dat hij de toeschouwers een excuus moest maken. “Voor ons spel in de tweede helft. Dat was dramatisch. Zwolle zette steeds meer aanvallers in, daar heb ik verdedigers tegenover gezet. Na rust was het heel slecht, maar het gaat nu om de punten. Op welke manier we die halen, is volstrekt onbelangrijk.” Peter Boeve zal dat ook wel vinden, maar kibbelde nog even door. “Iedereen gebruikt zijn eigen woorden, maar we moeten wel netjes naar elkaar blijven.” Dat vond Snoei ook. “Zeker, ik vind Peter Boeve ook een prima collega.”

Bron: De Gelderlander 20-02-2003

Vitesse overleeft ultieme vuurproef

Mike Snoei heeft de crisis bij Vitesse voorlopig overleefd. De trainer, met de Arnhemse club afgedaald naar de zelfkant van de eredivisie, mocht gisteravond voor het eerst sinds lange tijd weer een overwinning begroeten. Met de zuinigheid van een Zeeuws meisje ontdeed de gevallen subtopper zich van FC Zwolle: 2-1.

In de week van de waarheid – zaterdag wacht nog een thuiswedstrijd tegen AZ – was een mini-succes bittere noodzaak voor Vitesse. Trainer Snoei, onder hoogspanning na acht wedstrijden zonder overwinning, mocht zich daarom gelukkig prijzen met FC Zwolle als tegenstander. Het treffen met de goedwillende debutant had bovendien iets van de ultieme vuurproef: wie thuis niet kan winnen van de zwakste ploeg van de eredivisie heeft zelf ook niets te zoeken op het hoogste niveau.

Op de steeds schaarser wordende momenten van gelukzaligheid dicht Snoei zijn ploeg nog altijd de status van subtopper toe. Voor hem is de vrije val een mysterie. In wedstrijden in het toernooi om de UEFA Cup (Werder Bremen, Rapid Boekarest, Liverpool-uit) en de Amstel Cup (NAC) zijn zijn spelers wel tot op het bot gemotiveerd, maar in de reguliere competitie niet. Dan hebben de Arnhemmers doorgaans een lamlendige instelling. Snoei zoekt wanhopig naar een verklaring, maar moet het antwoord schuldig blijven.

Tegen FC Zwolle werd het gebed van Snoei eindelijk verhoord. Na 31 minuten kwam Vitesse – de minst slechte ploeg van de twee – eindelijk eens op voorsprong, via het hoofd van verdediger Michael Jansen. Maar de openingstreffer leidde in de Arnhemse gelederen niet tot de gewenste rust. Sterker, bij de eerste serieuze Zwolse aanval was de gelijkmaker een feit. Verantwoordelijke was Jhonny van Beukering, huurling van Vitesse. Het talent leek zijn gram op trainer Snoei te halen, ware het niet dat Bob Peeters in de tegenstoot voor 2-1 zorgde. Van Beukering had nog zowaar de 2-2 in het vizier, maar zijn omhaal in de 89ste minuut miste kracht en precisie.

Vitesse won derhalve, maar de positie van Snoei is onverminderd wankel. Bij FC Zwolle is het met Peter Boeve niet anders. Met zijn pseudo-filosofische teksten en zijn dubieuze tactische vondsten heeft hij het vertrouwen bij het merendeel van de spelers inmiddels wel verspeeld. Richard Roelofsen greep een woordenwisseling met Boeve zelfs aan om verongelijkt zijn aanvoerdersband in te leveren; Albert van der Haar loste hem af. De verdediger is – na Marco Roelofsen, Michel Doesburg en genoemde Richard Roelofsen – al de vierde speler die dit seizoen met het Zwolse aanvoerderschap zit opgescheept.

Bron: AD 20-02-2003

Vitesse haalt opgelucht adem

Vitesse heeft een eerste stap gezet op weg naar lijfsbehoud, de nieuwe doelstelling in Arnhem. Concurrent FC Zwolle werd gisteravond in Gelredome verslagen. Ternauwernood, dat wel: 2-1. Het was pas de tweede keer dat Vitesse dit seizoen voor eigen publiek een competitiewedstrijd won. Waarmee de sportieve crisis van de gevallen Arnhemse club, jarenlang subtopper, snel is verklaard. In de voorbije seizoenen werd de basis voor elke hoge eindklassering gelegd op eigen veld.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 20-02-2003

Doelpunt bezorgt ‘Beukie’ een dubbel gevoel

Jhonny van Beukering draagt sinds enige tijd het shirt van FC Zwolle. Maar in zijn hart is de jonge Velpenaar nog steeds een rasechte Vitessenaar. Geen wonder dan ook dat het doelpunt dat hij gisteravond in Gelredome scoorde hem een dubbel gevoel bezorgde. Theo Bos wreef het er nog maar even bij hem in. “Nog negen nu”, zei de assistent-trainer van Vitesse met een cynische ondertoon, terwijl hij hartelijk de hand schudde van Jhon van Beukering.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 20-02-2003

Spelers Vitesse redden Mike Snoei

De spelers van Vitesse hebben gisteravond voorlopig de positie van hun trainer Mike Snoei gered. Uitgerekend Didier Martel en Bob Peeters vertolkten een hoofdrol tegen FC Zwolle (2-1). “Natuurlijk speelden we vandaag ook voor de positie van de trainer.” Martel en Peeters keerden met succes terug in de basisopstelling van Vitesse. Martel (31) stond aan de basis van nagenoeg alle gevaarlijke aanvallen van de Arnhemse ploeg, Peeters (29) pegelde snoeihard de winnende treffer in het kruis. Met mandekker Michael Jansen, niet toevallig de maker van de 1-0, was het veelbesproken tweetal gisteravond beslissend aanwezig in het ordinaire degradatieduel in Gelredome.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 20-02-2003

Winst op Zwolle: 2-1

Vitesse heeft de belangrijke wedstrijd tegen FC Zwolle met 2-1 gewonnen. Na de gelijkmaker van uitgerekend Van Beukering werd Peeters met een schitterende uithaal de uiteindelijke matchwinnaar. Met Bob Peeters terug in de spits startte Vitesse het belangrijke duel tegen Zwolle. Purrel Fränkel was voldoende hersteld van zijn griepaanval en kon gewoon van het begin af aan spelen. Michael (Dingsdag) en Michael (Jansen) speelden daardoor in het centrum.

Vitesse probeerde de Zwollenaren direct vanaf de aftrap onder druk te zetten en mede doordatde ploeg van Peter Boeve zichzelf al vanaf minuut één aan het ingraven was, ging dit vrij eenvoudig. het gevaar in de eerste tien minuten kwam vanaf de linkerkant waar Didier Martel met gevaarlijke voorzetten strooide. Een vrije trap in de zesde minuut belandde zelfs via de doelman op de lat. Nog geen minuut later werd Michael Dingsdag verrast door een vrije bal van de Fransman, waardoor de bal naast het doel verdween. Zwolle leunde zwaar op de verdediging, speelde laf en angstig. het enige moment van gevaar werd veroorzaakt door een verkeerde kopbal van Jan van Halst, maar promes kon niet profiteren.

Na vier goede kansen van Vitesse kreeg het in de 32e minuut eindelijk waar het recht op had: het bevrijdende doelpunt. Een vrije trap vanaf rechts werd bij de tweede paal keurig teruggelegd door Matthew Amoah, waarna het voor Michael Jansen een koud kunstje was om de 1-0 binnen te koppen. De voorsprong voor de Arnhemmers en het eerste competitiedoelpunt voor de verdediger.

Vitesse startte de tweede helft zeer slap en Zwolle deelde via Roelofsen en Lim-Duan binnen vijf minuten een tweetal speldeprikjes uit. De gelijkmaker van uitgerekend Jhonny van Beukering na exact een kwartier spelen was op dat moment dan ook terecht te noemen. gelukkig voor alles en iedereen in Gelredome schudde het doelpunt Vitesse wel wakker. Bob Peeters deed daar met een heerlijke uithaal nog eens schepje bovenop: 2-1. Zwolle bleef in die tweede helft voornamelijk op de helft van Vitesse spelen en Van Beukering bleef de meest gevaarlijke bij de gasten.

De Arnhemmers werden pas in de laatste tien minutren weer eens gevaaarlijk. Tim Cornelisse ging goed doorgaan en zag zijn schot geblokt door de doelman. Eén minuut later koprte Matthew Amoah in riante positie naast. De Ghanees is de laatste weken niet trefzeker, maar was vanavond met twee assists zeer belangrijk voor de ploeg. Drie punten voor Vitesse in een matige wedstrijd, maar dat is in dit stadium niet van belang. Zaterdag 22 februari komt AZ op bezoek, dat dezelfde avond in eigen huis NAC met 3-1 wist te verslaan.

Reactie Mike Snoei:
Ik hoorde een aantal fantastische clichés van de trainer van Zwolle, die echter kant noch wal raken. We hebben verzuimd om het duel snel af te maken. Zwolle begon uiterst defensief en hebben in de eerste helft niks gecreëerd. Het gaat mij veel te ver dat door Peter Boeve een punt opgeëist wordt. De tweede helft is puur degradatievoetbal, het type voetbal waar onze spelers geen ervaring mee hebben. Zaterdag hebben we Stefanovic en Janssen weer terug en dat geeft ons weer extra moed. Ik wil mij wel excuseren naar het publiek toe om de dramatische tweede helft.

Statistieken:

Vitesse – FC Zwolle 2-1 (1-0)
Scheidsrechter: Schenkels
Toeschouwers: 21.000
Gele kaarten: Peeters
Rode kaart: Zuurman (2x geel)

Vitesse
Jevric, Cornelisse, Jansen, Dingsdag, Fränkel, Martel, Rankovic (‘Zeman), Van Halst (’66 Levchenko), Claessens, Amoah en Peeters

FC Zwolle
Van der Werff, Doesburg, Schol (’81 Zuurman), Kras, Van der Haar, M. Roelofsen, De Ridder (’46 R. Roelofsen), Lim-Duan, Promes (’67 Bosschaart), Van Steeg en Van Beukering

Bron: Vitesseworld 19-02-2003

Bob Peeters matchwinner in Gelredome

De verguisde spits Bob Peeters scoorde tegen Zwolle de winnende goal. Zijn laatste treffer voor de competitie maakte bij vijf maanden geleden. Peeters was opgelucht, vooral vanwege het resultaat: “Dit zijn belangrijke punten. Die goal van mij is misschien daarom wel het doelpunt van de maand. al zat hij er ook wel lekker in. Hij viel gelukkig direct na de 1-l.” Peeters weet dat een zege op Zwolle noodzakelijk was, ook voor trainer Mike Snoei: “De trainer doet er echt alles aan. We hadden dit als groep nodig en het is ook fantastisch hoe het publiek ons is blijven steunen.”

Bron: RTV Gelderland 19-02-2003

Weer goede voorzetten van Martel

Didier Martel speelde een sterke eerste helft tegen FC Zwolle. De Fransman viel op door afgemeten voorzetten en vrije trappen. Martel was blij dat er uiteindelijk ook uit werd gescoord: “Het was vooral belangrijk om hier te winnen. En dat ik goed speel is niet belangrijk, het gaat niet om individuen, maar om het team.” Tegen RKC moest Martel nog op de bank beginnen, maar dat begrijpt bij wel: “De trainer koos toen voor een meer defensieve tactiek. Maar deze zege op Zwolle stelt met alle respect niet zoveel voor, want zaterdag AZ wordt echt veel lastiger.”

Bron: RTV Gelderland 19-02-2003

Michael Jansen breekt de ban

Vitesse beëindigde tegen Zwolle meerdere negatieve reeksen. Na vijf nederlagen werd weer eens gewonnen en voor het eerst sinds 375 minuten scoorde Vitesse weer. De ban werd gebroken door verdediger Michael Jansen: “Ik had al gezegd dat ik zou scoren. Het was een lange bal, Matthew kopte terug en ik kop in. Dit is zeker belangrijk, drie punten.” Zijn directe tegenstander Jhon van Beukering scoorde ook: ‘Dingsdag en ik kwamen net verkeerd uit met onze passen en zo hoefde Jhonny hem alleen maar binnen te lopen. We kregen het nog even moeilijk, zij wilden nog een puntje.”

Bron: RTV Gelderland 19-02-2003

Van Beukering scoort tegen Vitesse

Jhonny van Beukering vierde zijn terugkeer in Gelredome met een doelpunt, zijn eerste competitiegoal voor FC Zwolle. Van Beukering had een dubbel gevoel: “Aan de ene kant kun je heel blij zijn, maar aan de andere kant scoor je toch tegen je eigen club. Maar ja, ik speel nu voor Zwolle en doe voor honderd procent mijn best voor die club.” Van Beukering heeft het wel naar zijn zin in Zwolle: “Ik kom er tenminste aan spelen toe. We hebben een leuke groep, als we punten gaan pakken wordt het nog gezelliger. We krijgen het moeilijk, maar misschien redden we het.”

Bron: RTV Gelderland 19-02-2003

Belangrijke zege Vitesse op Zwolle.

Vitesse heeft door een 2-1 overwinning op FC Zwolle weer afstand genomen van de degradatiezone. De ploeg van Mike Snoei boekte een belangrijke, maar ook moeizame zege in Gelredome.

Vitesse was voor rust oppermachtig, De grote uitblinker was Didier Martel.Hij gaf de ene na de andere goede voorzet, maar het scoren bleef een probleem voor Vitesse. Michael Dingsdag en Matthew Amoah scoorden net niet na een voorzet van de Fransman en Bob Peeters kopte tegen de lat na een vrije trap van Martel.

In de 32e minuut werd er wel gescoord uit een vrije trap van Martel. Amoah kopte door en Michael Jansen rondde af.

In de tweede helft kreeg Vitesse het moeilijker en Zwolle kreeg enkele kansen. Jevric moest in actie komen na schoten van Richard Roelofsen en LimDuan. In de zestigste minuut bereikte Roelofsen Jhonny van Beukering en de oud Vitessenaar scoorde de gelijkmaker.

Meteen daarop kwam Vitesse op 2-1. Na terugkoppen van Matthew Amoah haalde Bob Peeters schitterend uit. Even later viel van Halst uit met een blessure aan de hamstring.

In de slotfase was Zwolle nog een paar keer dreigend en kreeg Bert Zuurman nog een rode kaart. Vitesse won met 2-1.

Bron: RTV Gelderland 19-02-2003

Louis Laros even teruggeworpen

Vitesse-middenvelder Louis Laros heeft even een terugslag in het herstel van zijn linkerknie. Laros kreeg begin dit jaar injecties in zijn knie en wilde deze weken vol gaan belasten.Door de bevroren velden kan dat nu niet:
“Vervelend, want ik had nu ongeveer de beslissing willen nemen of ik nog terug kan komen. Aan stoppen wil ik nog niet denken, maar misschien zit er niks anders op.” Marian Zeman maakte tegen Zwolle zijn rentree als invaller: “Het was zwaar, vooral omdat ik nauwelijks nog kon warmlopen. Een hele wedstrijd is
nu nog teveel voor mij.”

Bron: RTV Gelderland 19-02-2003

Nieuwste editie Fanzine De Aftrap verschijnt a.s. zaterdag

Eindelijk weer eens goed nieuws voor Vitesse-supporters! Nee geen bijbel, maar wel een nieuwe uitgave van Onafhankelijk Fanzine De Aftrap. Zaterdag 22 februari vóór de wedstrijd Vitesse – AZ zal uitgave 4 verkocht worden. In dit speciale ‘2e helft competitie’ nummer onder meer: een verslag van de belevingen in Liverpool, een kijkje bij Christoph Aelbrecht (Helmond Sport – Top Oss), Stadionsongs, Vitesse Primeurs, de supporter achter de tattoo, de gebruikelijke columns, 2 nieuwe sponsoren en nog veel meer nieuws rond het voetbal. Verkooppunten vanaf 18.00 uur: station Arnhem-Centraal (bij bussen richting Gelredome), Batavierenweg, Eldensedijk (voor ingang naar Gelredome) en supporterscafé Arnhem-Zuid. Fanzine De Aftrap kost slechts 1 euro. Wees er snel bij, want op=op!!!

Bron: Fanzine De Aftrap 19-02-2003

De snelle doorbraak van Vitesse-verdediger Michael Janssen
‘Ik had tegen Liverpool niet eens tijd om zenuwachtig te zijn’

Michael Janssen (18) speelt al zeven jaar voor Vitesse. Hij is geboren in Nijmegen en woont daar nog steeds bij zijn ouders en broertje. Tijdens de UEFA Cup-uitwedstrijd tegen het beroemde Liverpool, op 12 december 2002, maakte hij zijn debuut in het eerste elftal. Hoe kreeg deze jonge verdediger dát voor elkaar?

Hoe ben je bij Vitesse terechtgekomen?

‘Ongeveer zeven jaar geleden werd ik gescout bij SV Nijmegen, waar ik op dat moment voetbalde. Vitesse hield mij toen een seizoen lang in de gaten. Daarna werd ik uitgenodigd om een testwedstrijd te spelen en mocht ik bij de Vitesse Voetbal Academie komen voetballen.’

Wat is het mooiste moment uit je carrière tot nu toe?

‘Mijn debuut in Liverpool natuurlijk! In de jeugd werden we ook wel vaak kampioen, maar dat niet tippen aan mijn debuut. Ik hoorde trouwens pas twee uur van tevoren dat ik mee mocht spelen. Daardoor was er nauwelijks tijd om zenuwachtig te zijn. Het zou best kunnen dat de trainer dat bewust heeft gedaan. Ik was ook wel tevreden over mijn spel tijdens die wedstrijd.’

Wat vind je behalve voetballen leuk om te doen?

‘Erg leuk vind ik computeren, vooral chatten met vrienden. Verder hou ik van bijna alle sporten, zolang je maar kunt winnen. Golf en tennis bijvoorbeeld.’

Wat voor opleiding heb je gedaan en ga je nog steeds naar school?

‘Ik heb de havo afgemaakt. Op dit moment ga ik niet naar school, omdat dat heel moeilijk met voetbal te combineren is. Ik start binnenkort met een thuiscursus economie. Ik vind school wel heel belangrijk en mis het om eerlijk te zijn ook wel een beetje. Een baan als fysiotherapeut had me ook leuk geleken. Ik ga daarom best vaak even langs bij Jos Kortekaas, de fysiotherapeut van Vitesse, om te kijken hoe hij een speler behandelt.’

Heb je weleens voor een Nederlands jeugdelftal gespeeld?

‘Jazeker, voor het eerst toen ik vijftien was. Ieder jaar ben ik een leeftijdsgroep opgeschoven. Nu sta ik in het Nederlands elftal voor spelers onder negentien jaar.’

Heb je weleens gescoord, ook al ben je verdediger?

‘Vroeger speelde ik altijd in de spits en scoorde ik dus best veel. Langzaamaan ben ik naar achteren geschoven, totdat ik uiteindelijk centrale verdediger werd. In Jong Vitesse scoorde ik op die positie toch nog zeven keer per seizoen. Dus wie weet schiet of kop ik er nog een paar in dit jaar..’

Bron: VI 19-2-03

Arnhem schrikt van situatie bij Vitesse

De gemeente Arnhem voert deze weken intensieve gesprekken met Vitesse naar aanleiding van het conceptrapport dat het accountantsbureau Ernst &Young produceerde. Daarin wordt aangegeven hoe groot de schuld van de club is. De officiële cijfers komen pas over enkele weken in de openbaarheid, maar voorlopig denkt de lokale overheid wel twee keer na voordat er weer geld in de club wordt gestopt. Woordvoerder Artbur Verstegen: ‘We hebben Vitesse vorig jaar een doorlopend krediet van 5,4 euro miljoen gegeven. Dat geld zou de club kunnen opnemen als er liquiditeitsproblemen ontstaan. Zou, want de situatie is zo verslechterd dat de budgetcommissie in december al aangaf dat zo’n aanvraag voorlopig niet gehonoreerd zal worden. Je moet wel het idee hebben dat het geld ooit terugkomt.’ Het ziet er zelfs naar uit dat Vitesse de spelerssalarissen in maart niet meer kan betalen. Inmiddels zijn de grote lijnen van het rapport duidelijk. Verstegen:’We hebben nu in ieder geval een glashelder inzicht van waaruit we een oplossing moeten gaan zoeken. De verhalen die verschenen over een schuld van 25 miljoen euro en het advies aan het bestuur om op te stappen, komen in ieder geval niet voor in het rapport.’

Bron: VI 19-2-03

Reddingsplan Vitesse

De spelerskosten, huur van Gelredome en de kosten per wedstrijd zijn de drie hoofdpunten van het reddingsplan van zowel Vitesse als Gelredome waar de gemeente Arnhem, Vitesse en Gelredome op studeren. Duidelijk is dat de club dure spelers moet verkopen of contracten niet moet verlengen. De gemeente zou vervolgens de voorwaarden voor het gemeentelijk krediet van de club eventueel willen versoepelen door een langere looptijd en een lager rentepercentage aan te bieden en willen kijken of ze de kosten per wedstrijd voor stewards en parkeren kan verlagen. Bovendien wordt gekeken of Vitesse minder stadionhuur hoeft te betalen dan de 2,3 miljoen euro die Gelredome voorstelt. Dat zal echter niet slechts één miljoen euro bedragen, zoals Vitesse wenst.

Bron: De Gelderlander 19-02-2003

Vitesse moet dure spelers van de hand doen

Vitesse moet de komende anderhalf jaar opnieuw spelers van de hand doen om zijn belabberde financiële situatie op orde te brengen. Het gaat daarbij voornamelijk om oudere, te dure krachten als Peeters, Martel, Stefanovic, Jevric en Laros. De noodlijdende club en de gemeente Arnhem werken samen aan een nieuw plan om stadion Gelredome en de voetbalclub te redden. Een eerste gesprek heeft inmiddels plaatsgevonden, het tweede onderhoud volgt volgende week.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 19-02-2003

Spelers en trainer Vitesse sluiten de rijen in crisistijd

Aan de vooravond van de cruciale thuiswedstrijden tegen FC Zwolle (vanavond) en AZ (zaterdag) hebben de trainer en spelers van Vitesse de rijen gesloten. “De neuzen staan dezelfde kant op”, zegt hoofdtrainer Mike Snoei. Zondag verloor zijn team in Waalwijk met 1-0 van RKC. In de gebruikelijke nabespreking kwam ook de huidige crisissituatie ter sprake, waarbij trainer en spelers het vertrouwen in elkaar hebben getoond.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 19-02-2003

Peeters voelt veel druk van bovenaf

Vitesse-spits Bob Peeters weet dat de wedstrijd tegen FC Zwollen woensdag erg beladen wordt. Peeters weet dat winnen essentieel is: “We voelen nu van bovenaf heel veel druk, vanuit de pers en de supporters. Zwolle gaat daarop inspelen. Het is dus niet gewoon een wedstrijd tegen Zwolle, terwijl dat normaal een prettige tegenstander is waartegen je twee, drie doelpunten kunt maken.” Bob Peeters weet niet of hij in de basis terugkeert: “Ik weet niet of dat logisch is. Ik ben er wel weer klaar voor, ik voel me fit en conditioneel stat ik er goed voor.

Bron: RTV Gelderland 18-02-2003

Jansen niet bang voor Van Beukering

Vitesse-verdediger Michael Jansen speelt tegen FC Zwolle opnieuw in de basis. Opvallend genoeg heeft de jonge verdediger nog nooit een competitiewedstrijd gewonnen met Vitesse. Jansen weet zeker dat zijn eerste competitiezege eraan komt. “Het is de belangrijkste wedstrijd van het seizoen en wij gaan gewoon winnen. Als we winnen is dat de ommekeer.”bMichael Jansen komt tegen Zwolle een oude bekende tegen. “Ja, Jhonnie van Beukering. Ik heb bijna zes jaar met hem gevoetbald. Gezellig, maar niet voor hem, want wij winnen. Je moet hem niet in de zestien laten komen.”

Bron: RTV Gelderland 18-02-2003

Vaessen:”salarissen niet in geding”
Onderzoek Ernst Ernst en Young:”geen onverwachte zaken”

De spelers van Vitesse hoeven zich geen zorgen te maken. De club zal de salarissen dit seizoen met zekerheid blijven betalen. Dat heeft voorzitter Jos Vaessen dinsdag gezegd.

De preses van de club reageert hiermee op berichten, gelanceerd door bestuurslid Jan Snellenburg, dat Vitesse mogelijk in maart al niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen. ,,Het ligt genuanceerder”, zegt Vaessen. ,,Het ligt binnen de planning dat we in maart/april inderdaad een beroep moeten doen op een rekening-courant van 5,4 miljoen euro, die we bij de gemeente hebben lopen. Dat is echter volgens verwachting en is bij het begin van het seizoen ook opgenomen in onze begroting.”

Rond Vitesse en het Gelredome wordt volgens Vaessen momenteel veel politiek bedreven. ,,We zijn in overleg met veel partijen. In zijn bevlogenheid heeft Snellenburg daarover uitspraken gedaan, om de zaak wat onder druk te zetten. Zelfs zonder dat krediet kunnen wij in maart de salarissen nog wel betalen.”

Wel is Vitesse al enige weken met de gemeente in gesprek over een structurele oplossing van de financiële problematiek die zich al seizoenen voortsleept. De lokale politiek heeft daartoe Ernst en Young laten onderzoeken hoe de club ervoor staat.

Vaessen: ,,Dat onderzoek heeft geen onverwachte zaken aan het licht gebracht. Ik heb tweeëneenhalf jaar geleden gezegd dat we vier jaar nodig hebben om gezond te worden. Laat daar, mede door de economische omstandigheden, een jaartje bijkomen. Verder liggen we op schema, we hebben inmiddels zelfs een shirtsponsor. De gemeente schat dat in grote lijnen net zo in.”

Bron: ANP 18-02-2003

Snoei: geen puntenverlies

’Winst tegen Zwolle is noodzaak, we kunnen ons geen puntenverlies permitteren’, duidelijke woorden van trainer Mike Snoei dinsdagmiddag. Tegenvaller, de zoveelste al dit seizoen, is het wegvallen van Purrel Fränkel wegens ziekte.

Dringend
Door de schorsing van zowel Stefanovic als Janssen was de aanwezigheid van Fränkel zeer gewenst, maar de linkerverdediger is er woensdagavond wegens ziekte niet bij. Snoei kan in geval van nood wel een beroep doen op Marian Zeman. De verdediger is niet wedstrijdfit, maar zit wel bij de groep. “Ik heb een dringend beroep op Marian gedaan om eventueel met pijnstillers te spelen. Gelukkig weet hij precies wat er aan de hand is en kan ik een beroep op hem doen. Daarom is het jammer dat Dejan er niet bij kan zijn. Dat is een jongen die precies weet wat er van hem gevraagd wordt”, aldus de trainer.

“Het is in ieder geval duidelijk dat er woensdag drie punten gepakt moeten worden, of de tegenstander nu Zwolle is of een andere club. Redenen? Opkrikken van het vertrouwen en laten zien dat we op een verkeerde positie staan. Ook bij een overwinning blijft de druk en dat is terecht. Vitesse hoort niet thuis op de plek waar het nu staat.”

Kritiek
De spelersgroep en de technische staf hebben de dag na RKC in de gebruikelijke nabespreking een goed gesprek gehad, waarin de trainer bevestigd kreeg wat hij van de selectie wilde weten. “Wat er allemaal gezegd is blijft binnenskamers, maar de spelers zijn allemaal eerlijk geweest, waardoor we met een goed gevoel naar de wedstrijd tegen Zwolle kunnen toewerken. De kritiek van de media, dat de chemie weg zou zijn tussen trainer en spelers, is in dat gesprek keihard van tafel geveegd.”

“Ook de kritiek dat de nederlaag tegen RKC bij de spelers gelaten zou zijn geaccepteerd en de inzet minder is, wil ik tegenspreken. Tegen RKC hebben we zeker het eerste half uur prima en vanuit de organisatie gespeeld. We speelden vrijwel continu op hun helft, zonder echt gevaarlijk te worden, dat wel. Zoals zo vaak blijft altijd het laatste, de mindere tweede helft, hangen. Dat wil niet zeggen dat we daar dan tevreden over zijn, maar de spelers zoeken juist naar aanknopingspunten, in dit geval de eerste helft, daar is niks mis mee. De uitwedstrijd kan ik mij nog goed herinneren. Die hebben we op een verkeerde manier ‘behandeld’. Dat duel werd na de thuiswedstrijd tegen Ajax gespeeld, wellicht onze beste wedstrijd van het seizoen. Jan van Halst geeft dat zelf ook vaak aan, dat hij destijds met Ajax volledig werd weggespeeld. Dat kun je je moeilijk voorstellen dat het een week later volstrekt anders is.”

Blessures: Laros, Zongo, Knol, Hofs en Fränkel (ziek)

Schorsingen: Stefanovic en Janssen

Bron: Vitesseworld 18-02-2003

Vitesse kan salarissen niet meer betalen

Als er niet snel financiële hulp komt voor voetbalclub Vitesse in Arnhem, kan de club de spelerssalarissen van maart niet meer betalen. Dat heeft bestuurslid J. Snellenburg dinsdag gezegd bij Omroep Gelderland. Vitesse kampt met een miljoenentekort. De club heeft een doorlopend krediet bij de gemeente Arnhem, maar krijgt op dit moment geen geld meer. De gemeente heeft accountantsbureau Ernst & Young een onderzoek laten doen naar de positie van de voetbalclub. Over de voorlopige conclusies van dit rapport hebben op dit moment gesprekken plaats, die volgens een woordvoerder van de gemeente nog zeker drie weken gaan duren.

Vitesse heeft ook de provincie Gelderland voor de rechter gedaagd. Op 13 maart wil het bestuur van de club een gerechtelijke uitspraak over enkele miljoenen die Vitesse nog van de provincie tegoed zou hebben. Volgens Vitesse zou de provincie in het verleden toezeggingen gedaan hebben over een huurverlaging voor stadion Gelredome. De provincie ontkent dit en zegt dat huurverlaging toen slechts als een optie is genoemd.

Arnhem en de provincie Gelderland bereikten vorig jaar een akkoord over de redding van stadion Gelredome, dat ook in financiële problemen verkeert. De overheden spraken af dat zij een fiks bedrag lenen aan Gelredome om hypothecaire verplichtingen na te komen. Ook wisten zij het aantal schuldeisers flink te beperken. De gemeente Arnhem zou bovendien de grond rond Gelredome kopen om die te exploiteren.

Het contract is echter nog steeds niet ondertekend. Arnhem kreeg signalen dat de financiële nood bij Vitesse, hoofdhuurder van het stadion, nijpender was dan werd aangenomen en schakelde daarom het accountantsbureau in. De gemeente voelt er weinig voor om miljoenen euro’s in het stadion te steken als vervolgens de hoofdhuurder failliet gaat en Gelredome dus een zeer belangrijke inkomstenbron kwijt raakt.

Vitesse wil van de gemeente een rentedragende lening om de begroting gezond te maken. Volgens het bestuur van de voetbalclub kan dat binnen afzienbare tijd het geval zijn. Het accountantsbureau zou echter spreken van jaren, voordat alle tekorten zijn weggewerkt. Arnhem wijst op de Europese richtlijnen, die rechtstreekse steun aan een voetbalclub verbieden en geeft nog geen geld. Het bestuur van Vitesse en de gemeente bespreken in de komende weken nog eens alle oplossingen die ook al eerder op tafel hebben gelegen, variërend van een fusie met Gelredome tot aan het failliet laten gaan van de noodlijdende club.

Bron: Telegraaf 18-02-2003

Snoei wil vicieuze cirkel doorbreken

Vitesse-trainer Mike Snoei wil woensdagavond tegen FC Zwolle de negatieve reeksen van Vitesse beëindigen.

Snoei heeft maar één remedie: “Die vicieuze cirkel kunnen we alleen maar doorbreken door weer eens een balletje binnen te schieten.”

Tegen Zwole mist Vitesse Theo Janssen en Dejan Stefanovic wegens schorsingen. Marian Zeman keert na drie maanden weer terug bij de groep, tot vreugde van Snoei: “Ik heb een dringend beroep op hem gedaan en hij wilde dat zelf ook graag. Hij weet precies wat er nodig is. Hij kan zeker niet beginnen, maar als de nood aan de man is, valt hij in.”

Over de nederlaag bij RKC Waalwijk is uitgebreid nagepraat: “Daar zijn ook dingen bij de spelers neergelegd. Ik heb gevraagd of mijn positie ter discussie stond, maar niemand stond op toen dat werd gevraagd. Het was fantastisch, een prima gebeurtenis.” Zwolle onderschatten zou volgens Snoei een kapitale fout zijn: “We hebben wel eens eerder tegen ze gespeeld en toen hebben we op basis van inzet verloren.”

Mogelijke opstelling Vitesse:
Jevric; Cornelisse, Van Halst, Jansen, Dingsdag; Rankovic, Levchenko, Claessens, Martel; Amoah en Peeters.

Bron: RTV Gelderland 18-02-2003

Theo Janssen maakt zich zorgen

Vitesse-speler Theo Janssen maakt zich zorgen over de geldproblemen bij de Arnhemse voetbalclub.

“Het is onzeker of we volgende maand ons salaris krijgen. En dat is nog niet eerder gebeurd”, aldus Janssen. Volgens hem spreken de spelers niet over de nieuwe problemen. “We moeten eerst twee wedstrijden winnen, dan kunnen we het er altijd nog over hebben.”

Janssen ziet Vitesse niet verdwijnen. “Vitesse en Gelredome zijn heel belangrijk voor Arnhem. Zonder Vitesse is Gelredome ook niks. Wat wordt hier nou gehouden ? Twee concerten en een keer de Davis Cup. Voor de rest niks.”

Bron: RTV Gelderland 18-02-2003

Vitesse kan salarissen niet meer betalen

Als er niet snel financiële hulp komt voor voetbalclub Vitesse in Arnhem, kan de club de spelerssalarissen van maart niet meer betalen. Dat heeft bestuurslid J. Snellenburg dinsdag gezegd bij Omroep Gelderland.

Vitesse kampt met een miljoenentekort. De club heeft een doorlopend krediet bij de gemeente Arnhem, maar krijgt op dit moment geen geld meer. De gemeente heeft accountantsbureau Ernst & Young een onderzoek laten doen naar de positie van de voetbalclub. Over de voorlopige conclusies van dit rapport hebben op dit moment gesprekken plaats, die volgens een woordvoerder van de gemeente nog zeker drie weken gaan duren.

Vitesse heeft ook de provincie Gelderland voor de rechter gedaagd. Op 13 maart wil het bestuur van de club een gerechtelijke uitspraak over enkele miljoenen die Vitesse nog van de provincie tegoed zou hebben. Volgens Vitesse zou de provincie in het verleden toezeggingen hebben gedaan over een huurverlaging voor stadion Gelredome. De provincie ontkent dit en zegt dat huurverlaging toen slechts als een optie is genoemd.

Bron: ANP 18-02-2003

Jan Streuer spreekt vertrouwen uit in trainer

Vitesse vecht om lijfsbehoud in de eredivisie en dus staat de trainer ter discussie. Maar Mike Snoei ontslaan? Dat is het laatste wat de clubleiding wil, zegt Jan Streuer, technisch manager van Vitesse. Vitesse staat op de vijftiende plaats in de eredivisie, slechts twee punten verwijderd van een plek die in mei verplicht tot het spelen van nacompetitie. Morgenavond speelt de Arnhemse club een echte degradatiewedstrijd, thuis tegen nummer zeventien FC Zwolle. Drie dagen later komt AZ op bezoek in Gelredome.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 18-02-2003

Vitesse speelt negen duels in Gelredome

Vitesse speelt negen van de laatste vijftien competitiewedstrijden dit seizoen in Gelredome De nummer vijftien van de eredivisie ontvangt woensdag FC Zwolle en zaterdag AZ. In die duels moet de basis voor handhaving in de eredivisie worden gelegd. Vitesse ontvangt verder achtereenvolgens FC Utrecht, PSV, FC Groningen, NEC, NAC, FC Twente en Willem II. Uit de eerste acht thuiswedstrijden haalde Vitesse slechts zes punten. De selectie van trainer Mike Snoei traint vandaag in Gelredome, waar het veld gisteren naar binnen werd geschoven. Ondanks dat de mat wekenlang buiten lag, is er geen gevaar van bevriezing. Door een fijnzinnig verwarmingssysteem komt de temperatuur onder de oppervlakte nooit onder de 0 tot 2 graden celcius.

Bron: De Gelderlander 18-02-2003

Vitesse hoopt op steun van gemeente

Alleen met miljoenensteun van de gemeente Arnhem en een huursverlaging voor stadion Gelredome kan Vitesse in maart de spelers-salarissen betalen. Dat zegt bestuurslid Jan Snellenburg van de Arnhemse voetbalclub. De gemeente wil geen geld in de club steken, mede omdat de Europese regels dat niet toestaan. Vitesse hoopt dat de gemeente op korte termijn toch een lening kan verstrekken. Als daarover gewoon rente wordt betaald, is het niet in strijd met de Europese regels. Op 13 maart dient er een kort geding waarin Vitesse een forse huursverlaging voor Gelredome hoopt af te dwingen.

Bron: RTV Gelderland 17-02-2003

Van Halst bij Voetbal Insite.

Jan van Halst is maandagavond 17 februari te gast in het sportprogramma Voetbal Insite van RTL5.

In dit programma discussieert een panel met Johan Derksen, Hans Kraaij sr. en een gast over voetbal. De presentatie is in handen van Wilfred Genee. Neem een kijkje op de website van dit programma om een vraag aan één van de heren te stellen: klik hier voor de kijkersvraag

Voetbal Insite
Maandag 17 februari
20.00 uur
RTL5

Bron: Vitesseworld 17-02-2003

Jong Vitesse afgelast

Het competitieduel tussen Jong Ajax en Jong Vitesse, dat voor maandagavond 17 februari op het programma stond, is afgelast.

Net als de voorbije weken zijn de velden niet bespeelbaar. Naar een nieuwe datum wordt gezocht. Ook het duel van aanstaande donderdag tegen Jong FC Utrecht is twijfelachtig. In plaats van de wedstrijd traint Jong Vitesse maandagmiddag om half drie op Papendal.

Bron: Vitesseworld 17-02-2003

Meeste Nederlagen Vitesse op rij

Sinds de oprichting van het betaalde voetbal in 1954 heeft Vitesse 1 maal eerder 5 nederlagen op rij gehad in de Eredivisie. Dat was in het seizoen 1979-1980. Laten we hopen dat dit record niet gebroken zal worden.

17-02-2003

Stefanovic: Wij spelen voor Snoei

De Vitessespelers blijven ondanks de tegenvallende resultaten pal achter trainer Mike Snoei staan. “Wij hebben een goed gesprek gehad”, zegt aanvoerder Dejan Stefanovic. “Daaruit blijkt dat iedereen achter de trainer staat. Dat gaan we op het veld laten zien, wij spelen voor Mike Snoei”, aldus de Joegoslavische International. Woensdag speelt Vitesse thuis tegen hekkensluiter FC Zwolle. “Met alle respect voor Zwolle, maar die wedstrijd gaan we gewoon winnen.” Stefanovic zegt verder: “We hebben onder Snoei in Europese wedstrijden goed gespeeld. Dat moeten we niet vergeten.”

TV Gelderland 17-02-2003

Vitesse in crisis
Na nederlaag tegen RKC wankelt positie van trainer Mike Snoei

De ongeschreven wetten in het betaalde voetbal zijn soms meedogenloos hard. Wanneer een club tien jaar tot het meubilair van de nationale subtop behoort, dan komt het hard aan wanneer er ineens acuut degradatiegevaar bestaat. In het hoe en het waarom worden al snel alle wijsvingers op de trainer gericht. In dit geval is Mike Snoei bij Vitesse de gebeten hond. Na de 1-0 nederlaag bij RKC zag hij het vagevuur tijdens het vragenuurtje. En Snoei kon de netelige stellingen niet weerspreken: er staat ontegenzeglijk een enorme druk op hem.

lees verder...

Bron: De Telegraaf 17-02-2003

Uitslag poll ‘Is er langzamerhand sprake van een flinke crisis bij Vitesse?’

Ja (710) 88%
Nee (87) 11%
Weet niet (10) 1%

Aantal stemmen: 807

90% van de stemmen zijn van de periode tussen Roda JC en RKC

Meningen over de poll-service van www.vitesse.org kunt u in het gastenboek achterlaten.

Februari 2003

Positie Snoei onder druk na nederlaag bij RKC

De positie van Vitesse-trainer Mike Snoei wordt steeds hachelijker. Gistermiddag in Waalwijk vergrootten de spelers de druk op hun geplaagde coach, door de 1-0 nederlaag bij RKC. Vitesse speelt woensdagavond in Gelredome tegen FC Zwolle, zonder twijfel de zwakste ploeg in de eredivisie. Het zal een unieke avond worden, want nog nooit stond Vitesse onder zo’n grote druk in de strijd om lijfsbehoud.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 17-02-2003

Stefanovic en Janssen missen duel FC Zwolle

Vitesse-trainer Mike Snoei kan woensdagavond in het degradatieduel met FC Zwolle niet beschikken over aanvoerder Dejan Stefanovic en reserve-aanvoerder Theo Janssen. Beide spelers kregen gistermiddag in het verloren duel bij RKC (1-0) van de warrige arbiter Bossen een gele kaart met schorsing als consequentie. Een licht vergrijp (tackle) kwam Stefanovic op zijn zevende gele kaart te staan. Twee daarvan nam hij mee uit het vorige seizoen. Janssen ontving zijn vierde gele kaart wegens spelbederf. Na het fluitsignaal (buitenspel) lobde hij de bal over Khalid Sinouh in het lege doel. Tegen Zwolle heeft Snoei nog slechts de centrale verdedigers Michael Jansen en Michael Dingsdag over nu Marian Zernan en Ruud Knol geblesseerd zijn.

Bron: De Gelderlander 17-02-2003

Noodtoestand dringt maar moeilijk door tot het veld

Het degradatiegevaar van Vitesse is acuut, maar dat lijken niet alle spelers volledig te beseffen. Er werd tegen RKC (0-1, vijfde nederlaag op rij) voor rust ‘nog wel aardig’ gevoetbald, vonden sommigen. Dat ‘aardige voetbal’ waarover de spelers spraken, was een visie door een roze bril. Niemand schijnt te beseffen dat Vitesse in degradatiegevaar verkeert. Toch is er weinig reden de prestaties van Vitesse door een roze bril te bekijken. Wie acht competitiewedstrijden op rij niet kan winnen, heeft een groot probleem. Nog groter is het probleem als spelers zelfs nu nog in de ontkenningsfase verkeren. “We hebben voor rust niet slecht gespeeld”, vond Tim Cornelisse. “We waren niet slechter dan RKC”, zei Theo Janssen. We hebben pech. Als wij op voorsprong komen, verliezen we nooit”, reageerde Dejan Stefanovic.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 17-02-2003

Ellende bij Vitesse en De Graafschap

Voor fans van Vitesse en De Graafschap zijn het sombere tijden. Hun clubs verkeren in de kelder van de eredivisie. Vitesse staat vijftiende, De Graafschap achttiende en dus laatste. Toch zijn de Arnhemmers er erger aan toe dan de Doetinchemse voetbalburen. Voor De Graafschap is de strijd tegen degradatie geen nieuw verschijnsel. De club uit Doetinchem bivakkeert al enkele jaren in de onderste regionen, al was de toestand zelden zo hopeloos als nu. Dat blijkt wel uit de reacties van een deel van de aanhang. Gistermiddag, na de kansloze nederlaag tegen Heerenveen (1-5 op de Vijverberg) eiste een groep fans het hoofd van manager voetbalzaken Gerard Marsman. Er werd gepoogd de catacomben binnen te dringen. Even later werden er stenen gegooid naar auto’s van spelers en sponsors.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 17-02-2003

Bedrijven steunen Vitesse en stadion
Ondernemers willen fors bijdragen aan club en Gelredome, maar pas als financiële problemen uit de wereld zijn

Het Arnhems bedrijfsleven steunt Vitesse en Gelredome als de huidige grote financiële problemen zijn opgelost. Het Ondernemers Kontakt Arnhem heeft onderzocht of een reddingspoging voor Vitesse en Gelredome met steun van het bedrijfsleven zin zou hebben. Dat blijkt niet het geval. De problemen zijn te groot. Het OKA heeft geconcludeerd dat de gemeente en provincie er met Vitesse en Gelredome eerst uit moeten komen.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 17-02-2003

Vitesse al ruim vijf uur zonder treffer

Vitesse is bezig belabberde statistieken te vergaren in de eredivisie. Het team van trainer Mike Snoei heeft in de laatste vijf uren competitievoetbal niet gescoord. De laatste treffer van Vitesse in de eredivisie dateert van 18 december vorig jaar. Gert Claessens scoorde de 1-0 in de met 2-1 verloren thuiswedstrijd tegen Excelsior. De Belg deed dat in de zestiende minuut. Daarna bleef Vitesse op nul steken in de uitwedstrijden tegen PSV (1-0), Roda JC (2-0) en gistermiddag RKC Waalwijk (1-0). Dat zijn dus welgeteld 344 minuten competitievoetbal zonder Arnhemse treffer. De nederlaag bij RKC betekende de vijfde verliesbeurt op rij van Vitesse in de eredivisie. De Arnhemse ploeg scoorde slechts zeventien keer. Alleen FC Zwolle deed het slechter: zestien treffers.

Bron: De Gelderlander 17-02-2003

Jan van Halst vindt misser typerend

Vitessespeler Jan van Halst kreeg tegen RKC een kans voor open goal maar.miste. “Dat typeert de situatie waarin we verkeren”, verzuchtte hij. “Ik krijg de bal vrij voor, wil hem rustig binnentikken en dan stuitert hij net op. Als je zulke kansen al niet maakt, dan wordt het moeilijk.” Toch ziet Van Halst positieve punten. “We staan er heel slecht voor, maar ik put hoop uit ons georganiseerde spel. Dat was beter dan tegen Roda. We hebben weinig kansen weggegeven.” De drie clubs onder Vitesse verloren ook. “Des te teleurstellender. We hadden een zetje in de rug nodig vond Van Halst.

Bron: RTV Gelderland 16-02-2003

Tim Cornelisse ziet weinig misgaan

Vitesse-rechtsback Tim Cornelisse beleefde een vervelende middag tegen zijn oude club RKC Waalwijk. “De eerste helft ging er niks mis. We stonden goed, gaven weinig weg..Hadden het betere van het spel, maar zij scoren weer uit een corner. Dat is al de tiende keer of zo dit seizoen.” De positie van trainer Snoei staat in de spelersgroep niet ter discussie, aldus Cornelisse. “We moeten elke wedstrijd 100 procent geven. Het geluk en vertrouwen moet terugkomen. En kom je een keer op voorsprong, dat zou lekker zijn. Nu mogen we al blij zijn dat De Graafschap verloren heeft.”

Bron: RTV Gelderland 16-02-2003

Vitessespelers tevreden over spel

Vitesse leed zondag bij RKC Waalwijk de vijfde nederlaag op rij, maar aan het spel lag het niet, vonden Dejan Stefanovic en Gert Claessens. “We hebben goed gespeeld of tenminste niet slecht”, nuanceert Stefanovic. “We waren goed in de duels. Ik ben helemaal niet bang dat we naar de eerste divisie gaan. Daar hebben we veel te veel kwaliteit voor. We moeten niet in paniek raken.” “Het spel was beter dan tegen Roda”, vond Claessens. De Belg hekelde echter de tegengoal die uit een corner viel. “Volkomen onnodig, vooral de manier waarop we de corner weggaven.”

Bron: RTV Gelderland 16-02-2003

Vitesse verliest bij RKC

Vitesse verloor zondag bij RKC (1-0) en opzienbarend kon dat nauwelijks worden genoemd. De Arnhemse club die meer dan tien jaar deel uitmaakte van de nationale subtop is verworden tot een kandidaat voor degradatie. ,,Ik realiseer me dat”, zei Mike Snoei, de coach.

De debutant onder de trainer op het hoogste niveau is niet te benijden. Hij moet zijn spelers aanzetten tot iets wat ze niet zijn gewend: vechten voor lijfsbehoud. De meeste Arnhemmers moeten het hebben van hun technisch vermogen. Knokken tot ze er bij neervallen is niet de specialiteit.

Slechts een punt (De Graafschap, thuis) uit de laatste acht wedstrijden, dat is de balans van Snoei; de bekerwinst op NAC enkele weken geleden dan even niet meegerekend. Koeman behaalde een keer drie punten uit acht duels. Omstanders zeiden toen dat alleen iemand met een dergelijke naam en faam zich in Arnhem zoiets kan veroorloven.

Natuurlijk heeft Snoei de omstandigheden niet mee. Hij kreeg begin dit seizoen te maken met een fors uitgedunde selectie. Vervolgens kwam daaroverheen nog eens een lijst van blessures. Inmiddels staat er weer een Vitesse met aardige ‘namen’, maar zonder samenhang. De club komt maar niet aan het voetballen.

,,We moeten gewoon een keertje scoren”, zei Snoei. Dan ziet hij zijn spelers wel over dat dooie punt komen. ,,De eerste fase van de wedstrijd bij RKC controleerden wij. Na ongeveer een half uur krijgen we twee kansen, door Mbamba en Amoah. Dat had het breekpunt kunnen zijn. Traditioneel werden ze gemist. Dan houdt het op.”

Bron: ANP 16-02-2003

Vitesse ook in Waalwijk onderuit

Vitesse heeft zondag in Waalwijk met 1-0 van RKC verloren. Van Diemen maakte enkele minuten voor rust de enige goal. Hij mocht geheel vrijstaand uithalen. Trainer Mike Snoei zette Didier Martel verrassend op de bank, waardoor Michael Jansen toch speelde en Theo Janssen op het middenveld stond. In een rommelige openingsfase had Fuchs twee goede kansen, maar Dragoslav Jevric redde. De beste kans van Vitesse was na een vrije trap van Janssen. Matthew Amoah mocht vrij inkoppen, maar mikte naast. Aan de andere kant haalde Tim Cornelisse een inzet van Fuchs van de lijn.

Na rust bracht trainer Snoei Martel, Bob Peeters en Mustapha Riga. Vitesse speelde daardoor aanvallender, maar niet beter. Het bleef inspiratieloos en RKC bleef de beste kansen krijgen. Nikiforov schoot een vrije trap keihard op de kruising en Fuchs raakte de paal. Aan de andere kant vergat Jan van Halst een open kans te verzilveren. Een lobje van Janssen werd door Sinouh net uit het doel getikt. De zege van RKC Waalwijk was echter dik verdiend. Janssen en Stefanovic kregen geel. Zij zijn woensdag tegen FC Zwolle geschorst, in wat nu een echt degradatieduel is: de nummer 15 tegen nummer 17.

Bron: RTV Gelderland 16-02-2003

Vitesse bezig aan trieste serie

Vitesse verloor zondag met 1-0 van RKC Waalwijk. Dat was de vijfde nederlaag op rij van de Arnhemmers. Vitesse haalde uit de laatste acht wedstrijden slechts één punt. In aanvallend opzicht stond de ploeg van trainer Mike Snoei wederom droog. De laatste goal dateert al weer van 18 december vorig jaar. Toen scoorde Gert Claessens in de 16e minuut van Vitesse-Excelsior. Dat betekent dat Vitesse al 344 minuten niet meer gescoord heeft. In de laatste acht duels scoorde Vitesse maar drie goals. Dit seizoen maakte Vitesse 17 goals, alleen FC Zwolle scoorde er minder.

Bron: RTV Gelderland 16-02-2003

Opnieuw nederlaag voor Vitesse

Vitesse heeft zondagmiddag met 1-0 verloren van RKC Waalwijk.

De bezoekers waren onmachtig om het de evenmin briljant spelende Waalwijkers moeilijk te maken en vergrootten zo de eigen zorgen.

Uit de laatste 8 wedstrijden hebben de geel-zwarten slechts 1 punt behaald in de Holland Casino eredivisie. Van de 19 gespeelde competitiewedstrijden dit seizoen zijn er inmiddels 11 verloren.

RKC – Vitesse 1-0 (1-0). 42. Van Diemen 1-0
Scheidsrechter: Bossen
Toeschouwers: 6000

Gele kaarten: Boulahrouz, Teixeira (RKC), Stefanovic, Theo Janssen, Claessens (Vitesse)

RKC: Sinouh; Boulahrouz, Nikiforov, Teixeira en De Graef; Van Diemen, Molhoek, Fuchs (84. Petrovic) en Yuri Cornelisse; Jochen Janssen en Hoogendorp (46. Greene).

Vitesse: Jevric; Tim Cornelisse, Stefanovic, Michael Jansen (67. Peeters) en Dingsdag ; Rankovic (62. Martel), Van Halst, Theo Janssen en Claessens ; Amoah en Mbamba (77. Mustapha).

16-02-2003

Arnhem steekt geen geld in Vitesse

De gemeente Arnhem steekt geen geld in voetbalclub Vitesse. Dat zei verantwoordelijk wethouder Lenferink zaterdag. Volgens ingewijden adviseert onderzoeksbureau Ernst en Young de gemeente om de komende vijf jaar 25 miljoen euro in Vitesse te steken. Daarmee zou de noodlijdende club uit de rode cijfers geholpen kunnen worden. De wethouder noemt dat een “volstrekt theoretisch verhaal”. Het college van burgemeester en wethouders wil niet alleen geen geld in Vitesse steken, het mag ook niet, aldus Lenferink.

Bron: RTV Gelderland 15-02-2003

Vitesse veel later uit geldproblemen
Wethouder H. Lenferink ziet begin van een oplossing voor nood van Arnhemse voetbalclub en stadion Gelredome

Vitesse raakt pas veel later uit de geldproblemen dan eerst aangenomen. Het kan wel ruim vijf jaar duren voordat de begroting sluitend is. Eerst werd uitgegaan van twee tot drie jaar. Accountantskantoor Ernst & Young heeft dat becijferd. Volgens Vitesse wordt een te negatief scenario door het bureau geschetst. De club gelooft er nog steeds in dat op afzienbare tijd de inkomsten en uitgaven met elkaar overeenkomen. Zo is het bestuur positiever over eventuele verkoop en de opbrengst van spelers, dan het accountantsbureau verwacht.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 15-02-2003

Mike Snoei moet laveren

Hoe dichter het gevaar van nacompetitie -of zelfs directe degradatie- nadert, hoe groter de druk op alle posities bij Vitesse. Het bestuur worstelt, de trainers lijden en de spelers krijgen steeds vaker te maken met snelle afrekeningen.

Wie niet presteert, moet wijken voor de volgende kandidaat, die onder even grote druk staat. In dergelijke situaties komen de sterksten vanzelf boven drijven en vallen de zwakkeren af. Vitesse kan zich echter niet veel permitteren omdat de keuzes beperkt zijn en de rode streep nadert.

Trainer Mike Snoei is genoodzaakt behendig te laveren in een groep die niet overloopt van zelfbewustzijn. In dergelijke situaties hebben spelers tijd en vertrouwen nodig, maar veel tijd is er niet. Emile Mbamba en Matthew Amoah krijgen zondag bij RKC de voorkeur boven Bob Peeters, die vrijdag ook nog eens een teenkneuzing opliep. Snoei wil zijn jonge spitsenduo tijd gunnen, maar eist wel doelpunten.

“Die jongens hebben vastigheid, duidelijkheid en vertrouwen nodig. Die wil je ze als trainer graag geven, maar ze moeten wel scoren, uiteindelijk worden ze daar op afgerekend”, weet de trainer, die de jonge, snelle aanvallers verkiest boven Peeters. “Hij heeft maandag bij Jong Vitesse gespeeld en was nog niet helemaal de oude Bob, al is dat moeilijk bij de beloften. Wel is het belangrijk dat hij terug is, of dat nu is als basisspeler of als breekijzer.”

Kiezen doet Snoei ook in de defensie, waar Theo Janssen waarschijnlijk naast Dejan Stefanovic speelt. De keuze voor een stilistische opbouwer als Janssen gaat ten koste van het grote talent Michael Jansen. “Het eerste half uur tegen Roda was erg slecht, maar het is niet terecht als ik Theo Janssen daarop afreken”, vindt Snoei: “Hij heeft het op die positie verder uitstekend gedaan.”

Theo Janssen krijgt nog een kans als libero en is anders kandidaat voor het middenveld. Daar heeft Snoei veel kandidaten. Aleksandar Rankovic krijgt na zijn miskleun bij Roda JC (eerste helft gewisseld) opnieuw een basisplaats. “Hij heeft krediet, maar mag niet nog eens zo slecht aan een wedstrijd beginnen”, zegt de trainer die nog geen opstelling bekend wilde maken. Hij mist nog Zeman, Knol, Hofs, Zongo en Laros.

Vermoedelijke opstelling Vitesse: Jevric; Cornelisse, Stefanovic, Janssen, Dingsdag; Rankovic, Van Halst, Claessens, Martel; Mbamba, Amoah

Bron: De Gelderlander 15-02-2003

Toshiya Fujita wil met sponsor en al naar Vitesse

Toshiya Fujita acht de kans dat hij volgend seizoen bij Vitesse speelt, erg groot. Andersom is dat niet het geval, maar toch. Deze Japanse international kan zijn eigen sponsors meebrengen naar Arnhem. Toshiya Fujita is 31 jaar en speelde vijftien interlands voor Japan, waarin hij vier keer doel trof. Hij is een clubtrouwe spelverdeler van een van de beste clubs uit Japan, sinds 1994 speelt hij in de J-League voor Jubilo Iwata. In negen seizoenen werd hij drie keer gekozen bij de beste elf spelers in de competitie; het jaarlijkse dreamteam. In 2001 was hij zelfs de allerbeste speler van Japan. Ook de Japanse sportjournalisten stemden massaal op hem. Toshiya Fujita, geboren in Shizuoka, werd vier keer landskampioen: in 1997, 1999, 2001 en vorig jaar. In 1999 was hij met Jubilo winnaar van de Azië Cup, vergelijkbaar met de Champions League in Europa.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 15-02-2003

Keuzes voor Snoei

Mike Snoei kan weer keuzes maken. Door de terugkeer van de weer volledig fitte Stefanovic, Claessens en Peeters beschikt de ploeg over een zodanige selectie, dat er spelers teleurgesteld moeten worden. Snoei beseft ook dat hij zich steeds minder kan verschuilen achter blessures, maar dat wil de trainer absoluut niet.

Punten
“Alle ogen zijn gericht op ons en er komt weer een aantal spelers terug. Nu is het zaak de druk te vertalen naar resultaten. We kunnen ons niet meer verschuilen achter blessures. In paniek ben ik nog nooit geweest, ondanks de mindere prestaties. Voor de thuiswedstrijd tegen Excelsior heb ik mij voor het eerst zorgen gemaakt, maar toen misten we ook alle centrale verdedigers. Het is deze week nog weer eens duidelijk gesteld in welke situatie we zitten. We moeten ons serieus realiseren waar we staan en dat het tijd wordt dat we radicaal punten gaan pakken. Gezien de stand zou het een verrassing zijn als we drie punten pakken in Waalwijk. RKC is een lastig te bespelen ploeg, die ik vergelijk met NAC. Ze spelen verzorgd voetbal en zijn uitgebalanceerd. Traditioneel heeft Vitesse het moeilijk tegen RKC, het is dus een uitdaging om met die traditie te breken.”

Keuzes
“Spelers teleurstellen is natuurlijk nooit leuk, maar voor een trainer is een grote groep wel lekker natuurlijk. Er wordt scherper getraind en de concurrentie wordt vergroot. Ik kan mij de voorgeschiedenis nog goed herinneren dat we eens met zestien jongens de bus instapten. Nu Dejan Stefanovic, Gert Claessens en Bob Peeters weer bij de groep zijn moeten er keuzes gemaakt worden. Achterin is dat het beste zichtbaar. We kunnen kiezen voor het duo Janssen en Stefanovic of Jansen en Stefanovic. Theo is mij prima bevallen achterin, maar het gaat erom wat het beste is voor het elftal. Het kan ook zo zijn dat Michael Jansen even pas op de plaats maakt en dat we voor wat meer routine gaan. De terugkeer van Bob Peeters is voor ons ook erg belangrijk, zeker als aanspeelpunt. Maar goed, we hebben nog twee trainingen te gaan en met de harde velden weet je het nooit.”

Spitsen
Dat de spitsen in de wedstrijd tegen Roda JC niet hebben gescoord, is voor Snoei geen reden voor drastische wijzigingen. “Bob Peeters viel goed in tegen Roda, dat klopt, maar we willen ook graag vasthouden aan een bepaald duo en de spelers vertrouwen geven. We hebben weer de keuze uit drie spitsen, dat is het fijne. Voor de rest moeten ze het maar laten zien.”

Bron: Vitesseworld 14-02-2003

Overleg Vitesse en Gemeente Arnhem

Naar aanleiding van de berichtgeving van Omroep Gelderland over de resultaten van onderzoeksbureau Ernst&Young geven Vitesse en de gemeente Arnhem de volgende verklaring.

“De door Omroep Gelderland gebrachte berichtgeving over het rapport van onderzoeksbureau Ernst&Young is geen onderwerp van gesprek geweest. Vitesse en de gemeente praten de komende weken verder. Afgesproken is om verder geen inhoudelijke mededelingen te doen”, aldus woordvoerder Frank Huizinga.

Ook de gemeente Arnhem weerlegt de berichtgeving van Omroep Gelderland. “Het rapport van Ernst&Young is in conceptversie besproken met Vitesse. Het gesuggereerde is geen scenario dat deel uitmaakt van het conceptrapport”, aldus een woordvoerder van de gemeente. Tot het moment dat met Vitesse nog gesprekken gevoerd worden, doet de gemeente geen verdere inhoudelijke mededelingen.

Bron: Vitesseworld 14-02-2003

Teen Peeters niet gebroken

Spits Bob Peeters heeft vrijdag moeten afhaken bij de training van Vitesse met een blessure aan zijn teen. Het is nog onduidelijk of de Belgische spits zondag tegen RKC Waalwijk inzetbaar zal zijn.

Peeters blesseerde zich in een duel met Michael Jansen. Gevreesd wordt dat hij de kleine teen van zijn linkervoet had gebroken, maar een foto wees uit dat er slechts sprake was van een kneuzing.

Peeters was net terug van een kuitblessure. Tegen Roda JC viel hij tien minuten in, waarna hij bij Jong Vitesse een volledige wedstrijd speelde.

Bron: RTV Gelderland 14-02-2003

Claessens kent degradatievoetbal

Gert Claessens is één van de weinige spelers in de huidige selectie van Vitesse die al eens degradatievoetbal speelde. “Vijftiende is zeker geen aangename plaats om te staan.” Claessens wil degradatie liever niet eens meemaken. “Tien jaar geleden degradeerde ik met Racing Genk en ik moet zeggen dat waren moeilijke omstandigheden om in te voetballen.” Toch ziet de Belgische middenvelder nog wel mogelijkheden. “We moeten blijven knokken en hopen dat het omslaat, misschien wel met iets voorzichtiger spel. Zondag gaan we er weer voor, maar RKC uit is altijd moeilijk.”

Bron: RTV Gelderland 14-02-2003

FBO: Ontslag voor 250 voetballers

Na dit seizoen zullen honderden voetballers werkloos raken. De Federatie Betaald Voetbal Organisaties (FBO) voorspelt een ware ,,ontslaggolf”, waarbij het volgens manager algemene zaken Juan Schot gaat om 250 spelers.

In samenwerking met de overheid is de FBO al bezig met herscholingsprojecten voor ex-profs. ,,Dat het slecht gaat in de voetballerij weet iedereen, maar het gaat erom dat we met elkaar oplossingen moeten vinden”, aldus Schot.

De FBO gaat binnenkort om de tafel zitten met de spelersvakbonden VVCS en ProProf en met directeur Jan Reker van de trainersvakbond (CBV). Vooruitlopend op dat onderhoud heeft de FBO al overleg gehad met het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI). ProProf aanvaardde de uitnodiging van de FBO inmiddels.

Er was een club die zo van vijftien spelers afwilde. Aan de andere kant: spelers moeten niet te hoog in de boom gaan zitten wat salaris betreft. Wij willen kijken wat we samen kunnen doen wat betreft contractbegeleiding en aanpassingen van contracten.”

De FBO besteedt intussen meer aandacht aan sociale, maatschappelijke en arbeidsrechtelijke aspecten. De federatie is al in gesprek met de overheid over scholings- en herscholingsprojecten voor spelers die geen nieuwe club meer vinden. Voor dit soort projecten is subsidie nodig.

Schot: ,,Wij denken dat 250 spelers ontslagen zullen worden. Het gaat niet alleen om spelers met aflopende contracten, maar ook om clubs die contracten gaan ontbinden. Dit geldt niet alleen voor spelers, ook voor ander personeel dat bij een club in dienst is. Hierbij wordt niet gekeken naar kwaliteit. Het is gewoon: einde contract, klaar.”

Bron: ANP 14-02-2003

Janssen en Stefanovic in centrum

Vitesse begint zondag de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk vermoedelijk met Theo Janssen en Dejan Stefanovic in het centrum van de verdediging. De terugkeer van Stefanovic gaat ten koste van Michael Jansen. Snoei kiest verder opnieuw voor Michael Dingsdag, die het volgens de oefenmeester goed heeft gedaan en belangrijk is bij de coaching in het veld. Eldridge Rojer mist nog wedstrijdritme om al op de bank plaats te nemen.

Opstelling Vitesse: Jevric; Cornelisse, Janssen, Stefanovic, Dingsdag; Rankovic, Van Halst, Claessens, Martel; Amoah en Mbamba.

Bron: RTV Gelderland 14-02-2003

Mike Snoei krijgt steun uit onverwachte hoek

Vitesse staat 15e en trainer Mike Snoei ligt onder vuur van de supporters. Snoei zelf vindt het nogal meevallen: “Ik heb er maar één keer iets van meegekregen in een thuisduel.”

Sterker nog: “Het is vandaag Valentijnsdag en ik heb een aantal heel aardige steunbetuigingen gekregen. En echt niet alleen van vrouwen. Zo is voetbal. Als je een goed resultaat haalt dit weekend, staan we er weer anders voor”, zei Snoei vrijdag.

“In 5, 6 jaar Vitesse heb ik zes keer verloren. In één seizoen als hoofdtrainer,word je er vrij veel mee geconfronteerd. Logisch dat de druk toeneemt.”

Bij de clubleiding staat zijn positie niet ter discussie, aldus Snoei: “We hebben het er nooit over. Het gevoel is heel goed. Ook zij weten donders goed waar het aan ligt. Wij hebben de langste lijst blessures. Dat is toch een probleem.”

“De verstandhouding met de spelers is prima”, benadrukt Snoei. “Daar houd ik me aan vast. Ik heb nog steeds het gevoel dat deze jongens het één en ander willen rechtzetten.”

Snoei: “Wij zijn op zoek naar jongens die ondanks de druk toch hun niveau halen. Alle ogen zijn op ons gericht.”

Bron: RTV Gelderland 14-02-2003

Mike Snoei wil met traditie breken

Vitesse speelt zondag in Waalwijk tegen nummer zes RKC. “Als we daar drie punten pakken, zou je dat als een verrassing kunnen zien, maar ik vind het een uitdaging om met de traditie te breken dat we het daar slecht doen”, zegt Vitessetrainer Mike Snoei. “We moeten ons realiseren waar we nu staan (15e, red.). Die beker was een leuk opstekertje, maar we moeten nu punten halen”, weet Snoei.

De trainer kiest hoogstwaarschijnlijk voor het centrale verdedigingsduo Theo Janssen-Dejan Stefanovic. “We kunnen nu eindelijk kiezen in het centrum, omdat Stefanovic teruq is”, vertelt Snoei. “Theo Janssen heeft het goed gedaan in het centrum, op het eerste half uur tegen Roda na”, vindt Snoei. “Ik ben dik tevreden over hem. Voor Michael Jansen is het geen schande om even pas op de plaats te maken.”

Kritisch was Snoei over zijn spitsen: “Iedereen ziet dat Mbamba een talent is en dat Amoah een aantrekkelijke speler is, maar je schrikt als je wat voor kansen ze missen tegen Roda. Je moet ze ook afrekenen op het missen van die kansen. Peeters scoort moeilijk, maar bij is wel een heel belangrijke jongen in de groep”, benadrukt de Vitessetrainer.

Bron: RTV Gelderland 14-02-2003

Het huidige bestuur van Vitesse moet vertrekken.

Het huidige bestuur van Vitesse moet vertrekken om zo een financiële oplossing voor de noodlijdende voetbalclub mogelijk te maken. Volgens ingewijden is dat de oplossing voor de problemen bij de club, die onderzoeksbureau Ernst & Young aan het gemeentebestuur van Arnhem heeft aangegeven. Vitesse en stadion Gelredome moeten onder één houdstermaatschappij worden gebracht, vindt Ernst & Young. De gemeente Arnhem zou vervolgens de komende 5 jaar zo’n 25 miljoen euro in de exploitatie van Vitesse moeten steken om de club financieel gezond te krijgen.

De conclusies van het onderzoeksbureau zijn nog niet bekendgemaakt, maar volgens Vitesse- bestuurder Snellenburg moet er haast worden gemaakt met een oplossing voor de noodlijdende club. Vitesse zou komende maand geen geld meer hebben om salarissen en andere rekeningen te betalen.

De gemeente Arnhem stelt in een reaktie dat de oplossing voor Vitesse in een andere richting wordt gezocht. Een woordvoerder van Vitesse zegt dat een vertrek van het bestuur in de gesprekken met de gemeente Arnhem niet aan de orde is.

Bron: RTV Gelderland 14-02-2003

Aalbers bij MVV op basis van no cure no pay

Karel Aalbers heeft een overeenkomst met MVV op basis van no cure no pay. Het contact tussen de oud-voorzitter van Vitesse en MVV is gelegd door een supporter van de Maastrichtse club, die zakelijke contacten heeft met het adviesbureau van de oud-voorzitter van Vitesse.

Aalbers wil zijn relatie met MVV bevestigen noch ontkennen. “Ik ben adviseur van diverse Nederlandse, Belgische, Duitse en Spaanse clubs. Welke dat zijn zeg ik niet. Een goede adviseur spreekt niet over zijn relaties.’ Aalbers wil wel kwijt hoe hij normaal gesproken te werk gaat. “Ik geloof niet in adviseurs die een rapport neerleggen, een vergoeding opstrijken en weer vertrekken’, zegt hij. “Er is kans op succes. Die kan ik helpen realiseren. Als ik bijvoorbeeld kan mee zoeken naar sponsors.’

MVV kampt al geruime tijd met grote financiële problemen. Een kortlopende schuld uit het verleden van ruim 500.000 euro hangt de club als een molensteen om de nek. Bovendien moet MVV aan het einde van dit seizoen 325.000 euro huur voor het stadion betalen, maar is een hoofdsponsor voor het nieuwe seizoen nog niet gevonden. De spelerssalarissen zijn vorige maand op het laatste moment betaald, maar of dat deze maand weer lukt staat allerminst vast.

Bron: De Limburger 13-02-2003

Wijziging trainingstijd

Door de hardheid van de velden is de ochtendtraining op vrijdag 14 februari verplaatst naar de middag.

In plaats van half elf in de ochtend wordt er nu om half drie op Papendal getraind. De komende dagen blijft het vriezen, waardoor de kans groot is dat ook de training op zaterdag 15 februari verschoven wordt naar de middag.

Bron: Vitesseworld 13-02-2003

Broers Cornelisse op TV

Tim en Yuri Cornelisse zijn maandag 17 februari te gast in het sportprogramma Studio 2 Nieuws & Voetbal, dat om 22.45 uur wordt uitgezonden op Nederland 2.

Zondag wordt de wedstrijd RKC Waalwijk – Vitesse gespeeld, oftwel Yuri Cornelisse tegen Tim Cornelisse. De broers worden gedurende de hele wedstrijd gevolgd met de camera’s van het programma. Ook wordt vader Cornelisse geïnterviewd voor en na het duel over deze dag.

Bron: Vitesseworld 13-02-2003

Aftrap competitieslot

De KNVB heeft het aanvangstijdstip van de laatste twee speelrondes gewijzigd.

Oorspronkelijk stonden alle wedstrijden gepland om 13.00 uur. In overleg met de Eredivisie NV en Canal+ (schakelprogramma) is besloten de aftrap in ronde 33 en 34 te verschuiven naar 14.30 uur. Vitesse speelt op zondag 25 mei in Rotterdam tegen Excelsior en op Hemelvaartsdag thuis tegen Willem II.

Bron: Vitesseworld 13-02-2003

RKC lastige dobber voor Vitesse.

Vitesse speelt zondag in Waalwijk tegen RKC, een club die het de Arnhemmers altijd lastig maakt.

In Gelredome werd het dit seizoen 1-1 (goal Rankovic), evenals vorig seizoen (goal Knol). Uit werd de laatste twee jaar verloren. Vorig seizoen met 3-2. Toen scoorde Tim Cornelisse tegen zijn oude club zijn eerste goal voor Vitesse. Het jaar ervoor werd het zelfs 3-0.

De laatste zege van Vitesse in Waalwijk dateert van drie jaar geleden. Een dag na het gedwongen vertrek van voorzitter Karel Aalbers won Vitesse toen in de Amstel Cup met 0-1 van RKC Waalwijk.

Bron: RTV Gelderland 13-02-2003

Vitesse en provincie op 13 maart voor rechter

Voetbalclub Vitesse daagt de provincie voor de rechter omdat de provincie de toegezegde buurverlaging van stadion Gelredome niet heeft gerealiseerd. Op donderdag 13 maart buigt de president van de Arnhemse rechtbank zich over het kort geding, waarin Vitesse vier miljoen euro eist.

Volgens Vitesse houdt de provincie zich niet aan de toezegging van de financiële tegemoetkoming aan de Arnhemse club. Vitesse wil geld zien van de provincie, nu de huurverlaging van Gelredome nog steeds niet is gerealiseerd. Het provinciebestuur ontkent dat er sprake is van een keiharde toezegging en weigert Vitesse tegemoet te komen. De rechter moet nu oordelen of de provincie wel of niet heeft toegezegd Vitesse te betalen, indien het niet tot een huurverlaging zou komen.

Vitesse hoopt met het kort geding vier miljoen euro binnen te halen. De Arnhemse club stevent dit seizoen af op een begrotingstekort van 9,2 miljoen euro. Met het geld van de provincie en een gemeentekrediet van 5,4 miljoen euro hoopt Vitesse het eind van dit seizoen te kunnen halen.

Het kort geding is extra interessant, omdat ook de KNVB belangstelling zal hebben voor de uitkomst. De voetbalbond verstrekte Vitesse een licentie voor het seizoen 2001-2002, mede op basis van de toezegging van de provincie.

Bron: De Gelderlander 13-02-2003

Gelijkspel voor Jevric

Servië-Montenegro, het voormalige Joegoslavië, heeft teleurstellend met 2-2 gelijkgespeeld tegen Azerbeidzjan. Dragoslav Jevric verdedigde de volledige negentig minuten het doel. PSV-er Kezman werd na een uur spelen gewisseld.

Mijatovic zette zijn land in de eerste helft op voorsprong. Servië-Montenegro leek een eenvoudige overwinning te boeken nadat Lazetic vlak na rust de marge had verdubbeld. Toch wist Azerbeidzjan, dat na drie wedstrijden nog geen punt had behaald, op gelijke hoogte te komen door twee doelpunten van Gurbanov.

Door het gelijke spel staat Servië-Montenegro tweede in poule 9. Wales leidt met negen punten uit drie wedstrijden:

1. Wales 3 – 9
2. Servië-Montenegro 3 – 4
Joegoslavië – Azerbeidzjan 2-2 (1-0)
Toeschouwers: 8.000

Scheidsrechter: Jacek Glenac (Polen)

Gele kaarten: Sadigov, Smailov en Hasmazde (Azerbeidzjan)

Joegoslavië
Azerbeidzjan

Bron: Vitesseworld 13-02-2003

RKC Waalwijk – Vitesse

Zoals zo vaak gaf RKC in de wedstrijd tegen PSV goed weerstand aan de Eindhovenaren. Hoewel PSV er gebruik maakte van dat RKC in balbezit altijd maar moeilijk op kan bouwen. Beide ploegen kregen zeker hun kansen op een doelpunt, alleen ging PSV er iets zorgvuldiger mee om. Nu was het verdedigend gezien wel een enorme blunder om Robben zo vrij te laten staan. Een stunt had er misschien wel ingezeten, alleen had RKC dan veel zorgvuldiger met de eigen kansen om moeten gaan. Opnieuw blijkt het gebrek aan aanvallende kracht bij RKC.

lees verder...

Bron: rkcwaalwijk.nl 12-02-2003

Voorbeschouwing RKC – Vitesse
Belangen groot in Waalwijk

De wedstrijd tussen RKC Waalwijk en Vitesse is in veel opzichten beladen te noemen. Niet door de historie tussen beide ploegen, wel omdat de Waalwijkers mee willen blijven doen om de plaatsen in de subtop en Vitesse zich zo snel mogelijk wil ontdoen van het nacompetitiespook.

Confrontatie
Daarbij is het tevens de ontmoeting tussen de gebroeders Cornelisse. Tim en Yuri liepen elkaar in Gelredome mis doordat de aanvaller van RKC niet op zijn vertrouwde positie op links speelde, maar door trainer Martin Jol aan de rechterkant werd opgesteld. Afgaande op de laatste wedstrijd van zowel RKC als Vitesse is de kans groot dat de broers aanstaande zondag wel met elkaar geconfronteerd worden. De broers hebben voldoende ervaring in het betaalde voetbal. Tim staat op 161 wedstrijden in Nederland en Yuri heeft 174 wedstrijden gespeeld, waarvan vier seizoenen op het hoogste niveau. In het seizoen 1999-2000 speelden ze samen bij RKC Waalwijk en zowel Tim als Yuri speelden dat seizoen in totaal 32 competitiewedstrijden.

Moeilijk
De wedstrijd in Waalwijk wordt de veertiende ontmoeting in Brabant, waarin de Arnhemmers statistisch licht in het voordeel zijn. Vijf keer wist het in Waalwijk te winnen, evenzoveel duels eindigden gelijk en driemaal werd verloren. De laatste jaren is RKC duidelijk bezig met een inhaalslag. Vorig seizoen wonnen de Waalwijkers op de laatste speeldag met 3-2 (met onder meer een doelpunt van Tim Cornelisse) en het jaar daarvoor werd het 3-0 voor de thuisploeg. De laatste overwinning van Vitesse dateert uit het seizoen 1998-1999. Op 3 april 1999 werd het 2-0 met twee doelpunten van Michel Kreek. De thuiswedstrijd in Gelredome eindigde in een 1-1 gelijkspel. Aleksandar Rankovic maakte in de 68e minuut de 1-0 en één minuut voor tijd schoot Patrick van Diemen zijn ploeg langszij.

Schorsingen: Peter v.d. Berg (RKC Waalwijk)

Statistieken
Resultaten afgelopen vijf seizoenen

1997 – 1998 0-1 (0-1)
Martijn Reuser

1997 – 1998 0-1 (2e ronde Amstel Cup)
Korsten

1998 – 1999 0-2 (0-2)
Michel Kreek 2x

1999 – 2000 1-1 (1-1)
Van Hooijdonk

1999 – 2000 0-1 (1/4e finale Amstel Cup)
Sikora

2000 – 2001 3-0 (1-0)

2001 – 2002 3-2 (1-1)
Amoah en Cornelisse

Topscorers:

6: Amoah en Hoogendorp
5: Yuri Cornelisse
3: Kalle Sone
2: Hofs, Claessens, Oost en Jochen Janssen

Bron: Vitesseworld 12-02-03

KNVB slaat alarm over knieblessures bij de jeugd

KNVB-arts Han Inklaar maakt zich grote zorgen over de toename van het aantal ernstige knieblessures bij jonge voetballers. Volgens hem is een aantal ontwikkelingen bij clubs in geldnood funest voor de gezondheid van spelers. De voetbalbond inventariseerde het afgelopen kalenderjaar de blessures bij het gros van de 36 BVO’s. Inklaar, de vaste arts van Jong Oranje, maakte bij de voorbereiding op de oefeninterland tegen Zuid-Korea een trieste balans op. Liefst negen jeugdinternationals die normaal bij de selectie zitten, staan buitenspel met veelal langdurige blessures. Het ergst zijn John Heitinga (Ajax, 19 jaar), Ruud Knol (Vitesse, 21) en Nicky Hofs (Vitesse, 19) er aan toe. Zij kampen met zware knieblessures. De revalidatie van Heitinga en Hofs neemt bijna een jaar in beslag.

Inklaar maakt zich vooral grote zorgen over het stijgende aantal kniekwetsuren. Kinderen van 14 jaar met letsel aan de voorste kruisband zijn geen uitzondering meer. Volgens de medicus worden steeds hogere eisen gesteld aan jonge voetballers, terwijl ze lichamelijk juist beperkter zijn dan vroeger. Inklaar: “Over de status van lichamelijke opvoeding op scholen hoef ik niemand meer te vertellen. Die wordt steeds verder uitgehold. Qua coördinatie hebben steeds meer jeugdspelers problemen, wat zich vaak uit in knieklachten.”

Met lede ogen kijkt Inklaar ook naar de maatregelen die clubs in geldnood nemen. “Het budget voor de medische staf is het eerste waarop wordt gekort. De fysiotherapeut is vaak niet meer in loondienst van de club. In de selecties zijn de oudere spelers met jarenlange ervaring de eersten die worden afgestoten. In hun plaats komen goedkope jeugdspelers die meteen hetzelfde programma moeten draaien.”

Een sprekend voorbeeld is Ajacied Wesley Sneijder. Het 18-jarige talent speelde in zijn eerste eredivisieweek drie hele wedstrijden. Maandag meldde hij zich bij het Nederlands elftal onder 19 jaar, waarmee hij gisteravond een helft speelde. “Je houdt je hart vast”, stelt Inklaar. “Er wordt zo gemakkelijk roofbouw gepleegd.”

Bij Vitesse komen trainers en management morgen bijeen om over het blessurevraagstuk te praten. Technisch directeur Jan Streuer: “Wij maken ons ook zorgen. Behalve Knol en Hofs kampen Louis Laros en Mamadou Zongo met ernstige knieblessures.”

Dat spelers op jonge leeftijd zwaar worden belast, is volgens Streuer duidelijk, maar hij ziet geen groot verschil met een paar jaar terug. “Terwijl het aantal blessures wél explosief stijgt. Wat ik graag zou willen onderzoeken, is de rol van het schoeisel. Ik ben zelf leverancier geweest en weet hoe het werkt: elk jaar moet er iets nieuws op de markt komen. Maar of nieuw ook steeds beter is? Volgens mij sta je het meest stabiel op ouderwetse Adidas-schoenen met zes schroefnoppen. Maar die zie je steeds minder.”

Bron: AD 12-02-03

Datum bekerduel Feyenoord

Het bekerduel Feyenoord – Vitesse, kwartfinale Amstel Cup, is vastgesteld op woensdag 5 maart. Het duel begint om 20.45 uur en is te zien bij SBS6.

Overige duels:
Excelsior-FC Utrecht (dinsdag 4 maart, 20.30 uur live)
PSV-SC Heerenveen (woensdag 5 maart, 19.30 uur live)
Ajax-FC Groningen (woensdag 5 maart, 20.15 uur)

Informatie omtrent de kaartverkoop volgt zo spoedig mogelijk.

Bron: Vitesseworld 11-02-03

Bob Peeters lijkt volledig hersteld

Vitesse-aanvaller Bob Peeters lijkt hersteld van zijn kuitblessure. Be spits speelde maandag een volledige wedstrijd met Jong Vitesse tegen NAC Breda om ritme op te doen. Bij zijn rentree in de hoofdmacht, zaterdag tijdens de 2-0 verloren wedstrijd tegen Roda JC, moest Peeters genoegen nemen met een invalbeurt. Tegen NAC maakte hij de 90 minuten probleemloos vol en lijkt dus klaar voor het duel van zondag tegen RKC Waalwijk. De Belgisch international kon niet verhinderen dat Jong Vitesse de wedstrijd verloor. In Bennekom werd het 2-1 voor de ploeg uit Breda.

Bron: TV Gelderland 11-02-03

Negatieve reeksen voor Vitesse

Vitesse is bezig aan diverse negatieve reeksen in de competitie. De Arnhemse club verloor al vier keer op rij in de competitie, wat voor het laatst gebeurde in 1994. De laatste zeven competitieduels haalde Vitesse slechts één punt. In die reeks wedstrijden viel ook de geringe productiviteit van Vitesse op. Kalle Sone (tegen Heerenveen en De Graafschap) en Gert Claessens (tegen Excelsior) wisten als enigen het net te vinden. Vitesse heeft al lange tijd moeite met winnen. In de laatste elf competitiewedstrijden wonnen de Arnhemmers maar een keer, uit bij Willem II met 3-1.

Bron: TV Gelderland 11-02-03

Vijf afwezigen bij training

Door interlands van verschillende nationale selecties was een vijftal spelers dinsdag afwezig. Desondanks liepen er toch nog zestien spelers op Papendal. Stijn Schaars en Michael Jansen spelen dinsdagavond met het Nederlands elftal onder 19 jaar in en tegen Huizen. Michael Dingsdag en Theo Janssen zitten bij het Olympisch elftal dat woensdagmiddag tegen Zuid-Korea speelt en Dragoslav Jevric werkt met Joegoslavië een EK-kwalificatieduel af tegen Azerbeidzjan. Naast tweede doelman Jimmy van Fessem trainde Raymond van Driel (Jong Vitesse) met de groep mee.

Ondanks de vijf afwezigen liepen er toch nog zestien spelers op Papendal. Onder aanvoering van assistent-trainer Theo Bos werd in de ochtend in de sporthal getraind en ’s middags op het bekende trainingsveld. De groep bestond uit: Jimmy van Fessem, Raymond van Driel, Tim Cornelisse, Marian Zeman, Purrel Fränkel, Dejan Stefanovic, Mustapha Riga, Aleksandar Rankovic, Jan van Halst, Evgeniy Levchenko, Gert Claessens, Louis Laros, Eldridge Rojer, Matthew Amoah, Didier Martel en Emile Mbamba. Door de hardheid van de velden wordt er woensdagmorgen 12 februari (10.30 uur) niet getraind. De middagtraining gaat wel gewoon door (14.30 uur).

Bron: Vitesseworld 11-02-03

Jong Vitesse verliest met Peeters in basis

Jong Vitesse heeft gisteravond verzuimd de tweede plaats te grijpen in de beloftecompetitie. In Bennekom verloor de Arnhemse ploeg met 2-1 van Jong NAC.

Bob Peeters speelde negentig minuten mee met het Arnhemse belofte-elftal. De aanvaller maakte zaterdag zijn rentree in de hoofdmacht, met een invalbeurt in de verloren uitwedstrijd tegen Roda JC (2-0). Peeters speelde gisteravond mee met Jong Vitesse om wedstrijdritme op te doen na zijn kuitblessure. Hij maakte de negentig minuten zonder problemen vol en lijkt dus volledig inzetbaar voor de belangrijke uitwedstrijd van Vitesse, zondag tegen RKC Waalwijk.

De international van België kon niet verhinderen dat Jong Vitesse verloor van de opponent uit Breda. Eind januari won het team van trainer Pascal Jansen nog met 3-1 van FC Twente en met 2-0 bij ADO Den Haag. Het niveau van die ontmoetingen werd gisteravond niet gehaald door de Arnhemse beloften, waardoor Jong Vitesse verzuimde het gat met koploper Jong Heerenveen te verkleinen tot drie punten.

“Dat is zeker niet mooi”, zei coach Jansen in Bennekom. “Bovendien hebben we vanavond heel knullig verloren. Het was totaal niet nodig.”

Vitesse opende wel sterk en kwam al na zes minuten op voorsprong. Achmed Ahahaoui rondde af na een voortreffelijke aanval (1-0). Na de openingstreffer werd Vitesse echter teruggedrukt en greep NAC het initiatief. “We waren erg onrustig aan de bal en leden soms knullig balverlies”, analyseerde Jansen. NAC kwam na een half uur verdiend op gelijke hoogte en hield het betere van het spel tot aan de rust. In de tweede helft viel vervolgens de winnende Brabantse treffer.

Gelderlander 11-02-03

Info vertrek bussen RKC Waalwijk-Vitesse

Zondag 16 februari vertrekken de bussen om 12.30 uur vanaf Gelredome. RKC Waalwijk – Vitesse aanvang 14.30 uur.

10-02-03

Uitslag poll: ‘Is het ontslag van Joop Brand terecht?´

De poll ging over de vraag of Joop Brand na zijn uitspraken in het weekblad VI terecht was ontslagen.

De uitslag:

Ja, dit interview kan niet, dus ontslag is terecht (215) 44%
Nee, dit had in goed overleg moeten gebeuren (75) 15%
Nee, een boete en/of waarschuwing was meer terecht geweest (83) 17%
Nee, met dit interview is niets mis (109) 22%
Weet niet (8) 2%

Aantal stemmen: 490

Meningen over de poll-service van www.vitesse.org kunt u in het gastenboek achterlaten.

Februari 2003

Vitesse kampt met aanvallende impotentie

Heel even viel in de wintermaanden de naam Nikos Machlas. Een terugkeer van de spits bleek onhaalbaar, vanwege zijn hoge salaris. De prangende vraag: wie verlost Vitesse nu van de aanvallende impotentie?

Roda JC-Vitesse, zaterdagavond. Vijfde minuut wedstrijd, stand 0-0: Theo Janssen stuurt Michael Dingsdag weg over de linkerkant. Dingsdag volleert de bal prachtig door richting Emile Mbamba. De aanvaller staat vrij, schuin voor het doel. Hij schiet over.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 10-02-2003

Vitesse staat onder hoogspanning
Arnhemse club is serieuze degradatiekandidaat na vierde competitienederlaag op rij: 2-0 bij Roda JC

Het is te zot voor woorden, maar zelfs de Intertoto wordt voor Vitesse een utopie. Het ontlopen van de nacompetitie, dat is het enige reële doel van de gevallen subtopper. Zeker na de 2-0 nederlaag zaterdagavond bij Roda JC de vierde alweer op rij.

Vitesse staat onder hoogspanning. Nog nooit stond de club er zo beroerd voor in de eredivisie, sinds de degradatie in het seizoen 1979-1980. Na achttien speelronden staat Vitesse één plek boven de streep, met slechts twee punten voorsprong op FC Groningen. De nederlaag tegen Roda JC was de vierde verliesbeurt op rij in de eredivisie. Uit de laatste zeven competitiewedstrijden haalde Vitesse welgeteld één punt, thuis tegen naaste belager De Graafschap.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 10-02-2003

Dingsdag verdrijft Fränkel uit de basis

Het lijkt erop dat Michael Dingsdag de linksbackplaats bij Vitesse heeft overgenomen van Purrel Fränkel. “Dingsdag heeft prima gespeeld”, zei trainer Mike Snoei zaterdagavond na de nederlaag bij Roda JC. Fränkel kwam in de zomer over van De Graafschap en werd aangetrokken als de opvolger van Marc van Hintum. Fränkel was geschorst voor de bekerwedstrijd tegen NAC (4-2), eind januari.

Dingsdag verving hem toen uitstekend en daarmee verdiende de 20-jarige Amsterdammer een plek in de basis tegen Roda JC. In Kerkrade speelde hij opnieuw verdienstelijk, als een van de weinige Vitessenaren. “Het ging redelijk”, zei Dingsdag naderhand. “Mijn passes kwamen goed aan en verdedigend ben ik niet in de problemen gekomen.” Maar tevreden, dat was hij niet. “Nee, omdat we hebben verloren. We mogen blij zijn dat ook Zwolle heeft verloren, maar we moeten vooral naar onszelf kijken.”

Bron: De Gelderlander 10-02-2003

‘Arnhem moet nog leren Davis Cup te benutten’
Gelredome wil jaarlijks een tennisevenement

“Een tennisevenement als de Davis Cup is nog te groot voor Arnhem. Het stadsbestuur moet leren hoe ze zo’n evenement kan gebruiken om de stad te verkopen.” Dat vindt directeur P. van Sliedrecht van Gelredome. Hij heeft zich erover verbaasd dat in de stad nauwelijks iets te merken was van de Davis Cup-ontmoeting tussen Nederland en Zwitserland afgelopen weekeinde in het Arnhemse stadion. “Ik vind het een gemiste kans dat Arnhem met dit evenement niets heeft gedaan. Er wordt altijd heel gemakkelijk gezegd dat er in Gelredome niets gebeurt. Maar als we dan drie dagen lang Davis Cup hebben, zie je daar in de stad niets van. Dat vind ik onbegrijpelijk.”

Arnhem heeft geen idee van de impact van zo’n evenement, beweert Van Sliedrecht. “De stad is het helemaal niet gewend dat er zo veel cameraploegen zijn. Ze hebben geen idee wat je daarmee kan doen. Dat moeten ze nog leren. Echt, zo’n driedaags is ideaal. Daar kan geen brochure tegenop.” De Gelderse hoofdstad zou een voorbeeld kunnen nemen aan bijvoorbeeld Rotterdam, vindt de stadiondirecteur. “Als de Davis Cup in Ahoy’ wordt gehouden, staat de hele stad in het teken van tennis. Ze profiteren daar als stad optimaal van de aandacht die er voor het evenement is.”

In tegenstelling tot het stadsbestuur vindt Van Sliedrecht dat het stadion wel voldoende heeft geprofiteerd van de Davis Cup. “Dit evenement is, behalve voor onze kas, geweldig goed voor onze pr geweest. Iedereen is zeer verrast over de mogelijkheden van Gelredome. In plaats van een voetbalstadion ziet iedereen ons ineens als multifunctioneelcomplex. Wij wisten dat al langer, maar het heeft vijf jaar geduurd voor de rest het nu ook door heeft.” Het eerste driedaagse evenement heeft niettemin ook de Gelredome-directie verrast. Van Sliedrecht: “We zijn eigenlijk tot de conclusie gekomen, dat Gelredome meer geschikt is voor meerdaagse evenementen dan voor voetbalwedstrijden. Tijdens dit soort evenementen worden alle mogelijkheden van het stadion gebruikt. Voetbalduels zijn heel vluchtig, terwijl nu is gebleken dat we mensen dagen achtereen kunnen vermaken op de promenade en in de businessruimten.”

De directeur wil dan ook alles in het werk stellen de Davis Cup jaarlijks naar Gelredome te halen. Tevens gaat hij bekijken of het mogelijk is een professioneel tennistoernooi in het stadion te houden. “Afgelopen dagen is gebleken hoe geschikt Gelredome daarvoor is. De gemeente Arnhem zou dat moeten steunen, want net als met de Davis Cup liggen er als stad geweldige mogelijkheden tijdens zo’n evenement.”

Bron: De Gelderlander 10-02-2003

Mike Snoei kijkt nu naar onderen

Vitesse-trainer Mike Snoei stoorde zich na de nederlaag bij Roda JC vooral aan het gebrek aan rendement. Snoei zag zijn spitsen Amoah en Mbamba opgelegde kansen missen: “We hebben echt moeite met scoren, zelfs dichtbij de keeper is nog een probleem. Achterin hebben we het in het begin niet goed opgepakt en Rankovic deed het niet slim. We gingen al snel één-op-één spelen.” Mede op aandringen van Snoei meldt Vitesse zich aan voor de Intertoto, maar voorlopig zijn ze daar ver van verwijderd: “We moeten nu naar onderen kijken, niet naar boven. Dat is de realiteit die we onder ogen moeten zien.”

Bron: TV Gelderland 08-02-2003

Theo Janssen zit vol zelfkritiek

Vitesse-aanvoerder Theo Janssen had de nodige kritiek op het spel van de ploeg tegen Roda JC. Maar Janssen spaarde ook zichzelf niet: “De eerste helft was heel slecht, ook van mijzelf. We stonden verkeerd. Jan van Halst en ik waren aan het zoeken. Sergio profiteerde daar handig van. We gingen al snel één-op-één spelen, maar in de mandekking liggen mijn kwaliteiten niet.Na rust was het iets beter, maar het zag er niet best uit vandaag.” Janssen weet maar een oplossing: “We moeten gaan winnen. Tegen NAC hebben we een goede stap gezet, nu een stap terug en we moeten er nu weer twee vooruit.”

Bron: TV Gelderland 08-02-2003

Gedwongen rentree Dejan Stefanovic

Vitessenaar Dejan Stefanovic moest nood-gedwongen al na een half uur het veld in tegen Roda JC. De Joegoslaaf was net hersteld van een knieblessure en zat uit voorzorg op de bank: “De eerste tien minuten kreeg Roda teveel kansen. Ik sprak even met de trainer en het was beter om Theo Janssen naar het middenveld te zetten. Toen ik erin kwam, stond het beter.” Stefanovic had na afloop wel wat last van zijn knie: “Dat is nu niet belangrijk. We hebben verloren. Maar we zijn absoluut geen degradatiekandidaat . Er zijn nog zestien wedstrijden, volgende week RKC wordt heel belangrijk.”

Bron: TV Gelderland 08-02-2003

Vitesse zakt na verlies verder weg

Vitesse verloor zaterdag met 2-0 bij Roda JC. Na de vierde competitienederlaag op rij zakte Vitesse naar de 15e plaats op de ranglijst. De beginfase van het duel was zeer aantrekkelijk. Beide elftallen gaven opvallend veel ruimte weg. Jevric redde toen Sonko vrij voor hem opdook en na een goede voorzet van Michael Dingsdag miste Emile Mbamba.

In de zesde minuut opende Roda IC de score. Vitesse stond achterin volkomen verkeerd en Sergio kon achter de rug van Theo Janssen wegsluipen. Hij gaf voor op Anastasiou, die simpel kon binnentikken: 1-0 voor de thuisploeg. Meteen daarna hielp Mbamba weer een kans om zeep na een uitstekende vrije trap van Martel. Het ging vooral mis op het middenveld, waar Jan van Halst en Aleksandar Rankovic liepen te zwemmen. Rankovic werd na een half uur vervangen door Stefanovic en Janssen schoof door naar het middenveld.

Na rust domineerde Vitesse zonder ooit goed te spelen. Toch had de falende Matthew Amoah een goede kans op 1-1. De goal viel aan de andere kant. Jevric kreeg een schot van Sonko niet onder controle en Sonkaya besliste het duel. Daarna miste Amoah nog een unieke kans na doorkoppen van invaller Bob Peeters.

Bron: TV Gelderland 08-02-2003

Michael Dingsdag speelt wel redelijk

Michael Dingsdag speelde als één van de weinigen bij Vitesse een goede wedstrijd tegen Roda JC. Als linksback kreeg Dingsdag de vuurkeur boven Purrel Frankel en hij zat goed in de wedstrijd: “Goed vind ik een groot woord, het was wel redelijk. De passing was goed en verdedigend ben ik niet in de problemen gekomen. Als de tegenstander sneller is, moet je positioneel goed zijn. Koeman was ook niet snel, maar hij stond altijd goed.” Toch was Dingsdag verre van tevreden: “Je verliest met z’n allen. ]e mag blij zijn dat Zwolle verloren heeft, maar we moeten vooral naar onszelf kijken.”

Bron: TV Gelderland 08-02-2003

Vitesse onderuit in Kerkrade

Vitesse is in de eerste competitiewedstrijd na de winterstop tegen een 2-0 nederlaag aangelopen in Kerkrade, tegen Roda JC. Eerder dit seizoen verloren de Vitessenaren ook in eigen stadion al met dezelfde cijfers.

Na een korte periode van aftasten ging de wedstrijd door middel van een aantal goede kansen al snel van start. Al na vier minuten kreeg Roda JC de eerste opgelegde kans. Na aangeven van Sergio mocht Sonko vrij doorlopen op Jevric. De Vitesse-doelman maakte de aanval dapper onklaar. Een minuut later was Mbamba aan de andere kant dichtbij een doelpunt. De Kameroenees schoot van dichtbij echter over het doel van Roorda.

In de 6e minuut kwam Roda JC vervolgens op een 1-0 voorsprong. Een aanval over links via Segio werd door Anastasiou van dichtbij afgerond. Drie minuten later was Mbamba dichtbij de gelijkmaker Mbamba. Hij kwam echter een teenlengte tekort na een voorzet van Martel om de bal binnen te tikken. Vooral Roda aanvaller Sonko bezorgde Vitesse veel problemen in de beginfase. In de 22e minuut kopte hij via de vingertoppen van Jevric tegen de paal. In het eerste half uur was het dan ook Roda JC dat de wedstrijd dicteerde in het eigen Parkstad Limburg Stadion.

In de 34e minuut zorgde Janssen door een gevaarlijk vrij trap vanaf rechts weer voor enig doelgevaar van Vitesse. Roorda kon de bal met zijn vuisten uit de zestien meter wegwerken. In de 38e minuut bracht trainer Snoei al extra mankracht in in de Vitesse verdediging die in het in het begin van de wedstrijd met name moeilijk had met de aanvallers van Roda JC. De tegenvallende Rankovic moest het veld ruimen voor Stefanovic die er voor moest gaan zorgen dat Vitesse achterin minder in de problemen zou komen dan in de goede beginfase van Roda JC.

Na de rust kwamen beide ploegen ongewijzigd uit de kleedkamer. Vitesse had de eerste minuten na de rust zijn zaakjes duidelijk beter voor elkaar dan in de eerste helft. Stefanovic zorgde met zijn terugkeer in het hart van de verdediging voor de nodige rust terwijl Janssen doorschoof naar het middenveld en meer voetbal in de ploeg bracht. De eerste grote kans in de tweede helft was dan ook voor Vitesse. In de 59e minuut mocht Amoah van dichtbij inkoppen na een goed genomen vrij trap van Martel. Vakkundig keeperswerk voorkwam echter de gelijkmaker.

Na een kwartier spelen werd de strijd op het veld grimmiger en werden er binnen korte tijd gele kaarten uitgedeeld aan Van Halst, Addo en Amoah. Voetballend lieten beide ploegen het eerste gedeelte van de tweede helft verder weinig zien. De eerste kleine kans voor Roda JC was pas na 77 minuten spelen toen Addo uit een hoekschop hoog over kopte.

Geheel uit het niets scoorde Roda JC in de 78e minuut de 2-0. Sonko brak door op links en wist bij de eerst paal de mee opgekomen Sonkaya te bereiken die eenvoudig binnen kon tikken. Meteen na de 2-0 kreeg Vitesse twee goede kansen op de aansluitingstreffer. Eerst stuitte Mbamba op doelman Roorda. Een minuut later wist Amoah een grote kans vanaf 11 meter niet te verzilveren en vond wederom zijn meerdere in Roorda. Daarna gebeurde er weinig meer. Ook het inbrengen van Peeters als extra aanvaller mocht niet meer baten.

Trainer Snoei was na afloop niet tevreden en hield het kort: Het grote terugkerende probleem is dat we weer niet kunnen scoren. We hadden grotere kansen dan tegen NAC maar scoren niet. We hebben een behoorlijk probleem in het maken van kansen. De realiteit is dat wij er dramatisch voor staan. We moeten naar beneden kijken in plaats van naar boven.”

Roda JC-Vitesse: 2-0 (1-0)

Scoreverloop: ‘6 Anastasiou, ’78 Sonkaya,

Toeschouwers: 12.000

Scheidsrechter: De heer Wegereef

Gele kaarten: Filipovic, Addo (Roda JC), Van Halst, Amoah (Vitesse).

Opstelling:

Roda JC:
Roorda, Filipovic, Addo, Vicelich, Sergio (’85 Van Dessel), Sonko, Van Dijk, Jongen (’68 Cristiano), Anastasiou, Luijpers en Sonkaya.

Vitesse:
Jevric, Cornelisse, Jansen, Janssen, Dingsdag (’79 Peeters, Rankovic (’38 Stefanovic), Van Halst, Claessens (’69 Riga), Martel, Mbamba en Amoah.

Bron: Vitesseworld 08-02-2003

Tim Cornelisse met Martel op rechts

Tim Cornelisse speelt zaterdag tegen Roda JC op zijn vertrouwde plek als rechtervleugelverdediger.

Cornelisse treft wel een andere speler voor zich op rechts: “Ja, Martel gaat daar spelen. Ik heb alleen in de voorbereiding tegen Antwerp en nog wel een wedstrijdje met hem op rechts gespeeld. Maar met Didier samen moet ik voor goede voorzetten kunnen zorgen.”

Tim Cornelisse kent geen angst voor de uitwedstrijd in Kerkrade: Met Vitesse heb ik daar altijd nog gewonnen en ook met RKC Waalwijk ging het altijd goed. Ik weet niet, wie mijn tegenstander zal zijn, want Soetaers is geschorst.”

Bron: RTV Gelderland 08-02-2003

Stefanovic en Peeters op bank tegen Roda JC

Dejan Stefanovic en Bob Peeters keren vanavond terug in de selectie van Vitesse, dat bij Roda JC de eerste competitiewedstrijd speelt na de winterstop. De spelers zijn hersteld van blessures, maar beginnen in Kerkrade op de bank.

Stefanovic heeft nog geen minuut gespeeld, nadat hij op 21 december geblesseerd raakte in de uitwedstrijd tegen PSV. Peeters haakte af tijdens het trainingskamp, begin dit jaar in Portugal. Belde spelers komen wedstrijdritme tekort en zullen vanavond in Kerkrade alleen worden ingebracht indien trainer Mike Snoei dat noodzakelijk acht.

Vitesse start in Kerkrade waarschijnlijk met dezelfde elf spelers als vorige week woensdag, toen NAC in Gelredome uit het bekertoernooi werd geknikkerd (4-2). Linksachter Purrel Fränkei was voor die partij geschorst. Afgaande op de afsluitende training van Vitesse, gistermiddag op Papendal, mag Michael Dingsdag blijven staan op de positie van Fränkel.

Na de komst van de shirtsponsors en de sensationele transfer van jan van Halst onderstreepte Vitesse tegen NAC dat het op de weg terug is. “Als je kijkt naar het resultaat, dan is de wedstrijd tegen NAC het begin van het herstel”, zei Snoei gisterochtend. “Het is nu zaak dat we die lijn doortrekken in de competitie. En dat zal niet eenvoudig worden, met uitwedstrijden tegen Roda JC en RKC voor de boeg.”

Snoei zag Roda woensdagavond in Amsterdam verliezen van Ajax, dat zich plaatste voor de kwartfinales van het bekertoernooi (1-0). “Roda heeft een strijdwijze waarbij de tegenstander in slaap wordt gesust”, weet Snoei. “Roda wacht op het moment en slaat dan goed. Dat moet je niet als kritiek zien. Het is een manier van voetballen.”

Eerder dit seizoen verloor Vitesse in Gelredome van Roda JC, dat handig naar een 2-0 zege counterde. “Toen zijn we stukgelopen op hun speelwijze”, aldus Snoei. “We gingen met applaus van het veld. Maar daar heb je als sportman niet zoveel aan. We hadden die wedstrijd een groot overwicht en dan wil je ook winnen.”

Snoei kan vanavond geen beroep doen op de geblesseerden Marian Zeman en Eldridge Rojer en de langdurig uitgeschakelden Louis Laros, Mamadou Zongo, Ruud Knol en Nick Hofs. Een ruggesteun voor de oefenmeester: Vitesse won de laatste drie seizoenen de zware uitwedstrijd tegen Roda JC (01, 2-3 en 0-2). Vorig jaar zorgden Emile Mbamba en Matthew Amoah voor de 2-0 zege. Het tweetal vormt ook vanavond het aanvalskoppel van Vitesse.

Vermoedelijke opstelling Vitesse
Jevric; Cornelisse, Michael Jansen, Theo Janssen, Dingsdag; Martel, Rankovic, Van Halst, Claessens; Mbamba en Amoah.

Bron: De Gelderlander 08-02-2003

Ook Staf Vitesse levert premies in

Vitesse-trainer Mike Snoei en assistent Theo Bos leveren in navolging van de spelersgroep wedstrijdpremies in. Ook technisch manager Jan Streuer staat een onbekend bedrag af. Ze willen zo hulp bieden om de financiële problemen van de club op te lossen. Snoei: “We hebben altijd mee willen doen. Ik vind het een prachtig initiatief van de spelersgroep. Heel knap dat ze eruit zijn gekomen, omdat ze zulke verschillende contracten hebben. Zeker voor spelers die nieuwe contracten hebben afgesloten, was het een behoorlijke concessie om hier aan mee te doen, vindt de Vitesse-trainer.

Bron: RTV Gelderland 08-02-2003

Mike Snoei ziet Intertoto wel zitten

Voor de eerste keer in de historie heeft Vitesse interesse in deelname aan de Intertoto-competitie. “We moeten alle kansen op het bereiken van Europees voetbal aangrijpen”, zegt trainer Mike Snoei.

Vitesse heeft zich lange tijd gedistantieerd van het toernooi in de maand juli, waarin de UEFA tickets voor de UEFA Cup verdeelt. Aanvankelijk was de belangstelling voor de Intertoto niet nodig, omdat de Arnhemse club bijna structureel behoorde tot de ploegen in de eredivisie die zich plaatsten voor Europees voetbal.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 08-02-2003

Fränkel gepasseerd bij Vitesse

Purrel Frankel is niet langer geschorst, maar toch speel de linksback van Vitesse zaterdagavond niet in het uitduel tegen Roda JC. Michael Dingsdag krijgt de voorkeur. Opvallend is verder dat Didier Martel voor het eerst in zijn Vitesseloopbaan vanaf rechts speelt. Trainer Mike Snoei kiest met Jan van Halst-Aleksandar Rankovic voor een sterk verdedigend blok centraal op het middenveld. Zo wil hij gelegenheidscentrumverdediger Theo Janssen in defensief opzicht ontlasten.

Dejan Stefanovic en Bob Peeters zijn zodanig hersteld van hun blessures dat zij op de bank kunnen beginnen. Stefanovic speelde niet sinds PSV op 21 december en is nog niet wedstrijdfit. “Maar het is een grote stimulans voor de groep dat hij er weer bij is”, aldus Snoei. Peeters zou met Jong Vitesse spelen, maar dat is twee keer afgelast.”

De andere Vitesse-Belg, Gert Claessens, staat er beter voor. “Claessens is topfit”, meldt Snoei. “Hij zal beter voor de dag komen dan tegen NAC. Toen was hij eigenlijk nog geblesseerd, maar Claessens mist géén wedstrijdritme.”

Vermoedelijke opstelling
Jevric; Cornelisse, Jansen, Janssen, Dingsdag; Martel, Rankovic, Van Halst, Claessens; Amoah, Mbamba.

Bron: RTV Gelderland 07-02-2003

Peeters op de bank tegen Roda JC

Vitesse-spits Bob Peeters begint zaterdag in het uitduel tegen Roda JC op de bank. De Belg zit na een blessure weer bij de groep en heeft nog geen wedstrijdritme kunnen opdoen. Bij een invalbeurt loopt Peeters kans te worden uitgefloten door fans van Roda, waar de Belg heeft gespeeld. “Ik werd de eerste keer na mijn transfer de hele wedstrijd uitgefloten. Dat was ook wel begrijpelijk omdat ik halsoverkop vertrok. Of dat na drie jaar nog het geval is, weet ik niet”, aldus Peeters. Peeters over zijn Roda-tijd: “Ik heb er drie schitterende jaren gehad. Het blijft een club naar mijn hart.”

Bron: RTV Gelderland 07-02-2003

Vitesse gaat voor een serie na de winterstop

Vrijdagochtend voor de training keek trainer Mike Snoei alvast vooruit naar het lastige uitduel tegen Roda JC. Ondanks deze moeilijke wedstrijd moet dit het begin zijn van een mooie serie waardoor Vitesse verdwijnt uit de onderste regionen van de ranglijst.

Ondertussen ziet Snoei steeds meer spelers terugkeren bij zijn selectie. Stefanovic en Peeters trainen weer volop mee met de groep. Een basisplaats tegen Roda JC komt voor het tweetal echter te vroeg aangezien zij door de afgelastingen van Jong Vitesse sinds december geen wedstrijdritme meer op hebben kunnen doen. Gert Claessens die tegen NAC nog niet helemaal fit aan de wedstrijd kon beginnen is voor de wedstrijd tegen Roda JC wel weer 100% fit.

Vitesse reist, gesteund door het goede resultaat in de Amstel Cup tegen NAC, vol vertrouwen af naar het Zuiden. Snoei bekeek afgelopen woensdag de Amstel Cup wedstrijd van Roda JC tegen Ajax en kwam tot de conclusie dat de Limburgers ook daar hetzelfde spelletje speelden als eerder dit seizoen in Gelredome. In die wedstrijd tegen Roda JC creëerde Vitesse zich volop kansen maar verzuimde deze destijds af te maken. Dit is dan ook een beetje het spelletje van de Limburgers volgens Snoei: “de tegenstander proberen in slaap te sussen en dan razendsnel op het juiste moment met een paar scherpe aanvallen toeslaan.”

Snoei gaat er echter van uit dat de Arnhemmers de lijn die tegen NAC is ingezet door gaan trekken. Tevens heeft hij er op aangedrongen dat Vitesse zich voor het nieuwe seizoen gaat inschrijven voor de Intertoto. “Op deze manier kunnen we op zoveel mogelijk fronten meedoen. Natuurlijk is de Amstel Cup de snelste weg naar Europees voetbal en biedt wellicht de reguliere competitie ook nog een kans. Door middel van het inschrijven voor de Intertoto wil ik alle mogelijke opties open houden om volgend seizoen weer Europees te spelen,” aldus Snoei.

Vitesseworld 07-02-2003

Snoei sterk voor deelname Intertoto .

Vitessetrainer Mike Snoei wil absoluut dat de Arnhemse club wordt ingeschreven voor de Intertoto Cup.
“Dan hebben we meer ijzers in het vuur om de UEFA Cup te halen”, verklaart Snoei. “Naast de beker en de competitie, we moeten allerlei manier aangrijpen. We kunnen in de competitie nog heel veel rechtzetten, dan is Intertoto overbodig.”
Bij deelname aan de Intertoto begint het seizoen erg vroeg. Geen probleem, vindt Snoei: “Die weken vakantie die je opgeeft, kun je ergens anders terughalen. Dat laat het schema van de Intertoto toe.”

Bron: RTV Gelderland 07-02-2003

Louis Laros loopt stage bij VVCS.

Vitesse-speler Louis Laros is vanaf deze maand werkzaam als stagiair bij de VVCS. De langgeblesseerde linkspoot werkt tegelijkertijd aan zijn herstel, maar binnenkort wordt duidelijk of de gevreesde afkeuring voor betaald voetbal niet toch onvermijdelijk is.

lees
verder...

Bron: VVCS 31-01-2003

Vitesse geeft Zeman in april duidelijkheid

Marian Zeman krijgt waarschijnlijk pas in april te horen of Vitesse zijn aflopende contract wil verlengen. Eerder kregen zijn ploeggenoten Riga Mustapha en Evgeniy Levchenko al te horen dat de Arnhemse club wacht met het nemen van een beslissing.

“We hebben nog geen definitieve beslissing genomen over Marian”, zegt Jan Streuer, technisch manager van Vitesse. “Voor ons is de situatie veel overzichtelijker als we een paar maanden verder zijn. Dan weten we bijvoorbeeld ook hoe de blessuregevallen in de selectie verder verlopen. Dat is in april beter te bekijken dan in januari. We lopen daarbij het risico dat de speler tegen die tijd een andere club heeft, maar voor Vitesse is het beter te wachten.”

Zeman (28) komt sinds de zomer van 1996 uit voor Vitesse. Wegens blessures had hij nooit lange tijd een basisplaats. De mandekker kwam tussentijds op huurbasis uit voor het Zwitserse Grasshoppers en voor het Griekse PAOK Saloniki. Ook dit seizoen vecht de international van Slowakije weer tegen het nodige blessureleed. In de competitie kwam hij tot dusver tot zeven optredens in de hoofdmacht van de Arnhemse club. Indien hij fit is dan is Zeman een versterking voor het elftal, zo bewees hij eerder dit seizoen ook in de vijf wedstrijden die hij met Vitesse speelde in de UEFA Cup. Momenteel staat Zeman met een rugblessure opnieuw buitenspel.

Tijdens het trainingskamp in de Algarve kregen Mustapha en Levchenko dezelfde boodschap als Zeman gistermiddag. Ook aanvaller Mustapha (21) en middenvelder Levchenko (25) zijn aan hun laatste contractjaar bezig in Arnhem. Eerder dit seizoen heeft Vitesse de aflopende contracten van Ruud Knol en Matthew Amoah opengebroken en verlengd. Michael Dingsdag kreeg in Portugal te horen dat Vitesse de eenzijdige optie in zijn contract licht en dat de aflopende verbintenis met drie seizoenen zal worden verlengd. Stefan Nanu is de laatste speler van wie komende zomer het contract zou aflopen. De Roemeen leverde in de wintermaanden zijn papieren in en keerde terug naar zijn vaderland.

Bron: De Gelderlander 07-02-2003

Inzet Stefanovic nog steeds onzeker.

Het is nog steeds onzeker of Vitesse-trainer Mike Snoei zaterdag kan beschikken over Dejan Stefanovic.Vitesse speelt dan uit tegen Roda JC.

De Joegoslavische centrumverdediger trainde donderdag volledig en naar tevredenheid mee, maar heeft nog geen wedstrijdritme na zijn knieblessure.

Ook Marian Zeman (rugblessure) en Eldridge Roijer (knieblessure) gaan de goede kant op in hun herstel. Zij voegen zich volgende week bij de groep.

Bron: RTV Gelderland 06-02-2003

Vitesse meldt zich voor Intertoto

Vitesse heeft zich voor het eerst bij de KNVB ingeschreven voor de Intertoto Cup. Deze competitie kan leiden tot deelname aan de UEFA-Cup.

Ook Heerenveen, Willem II, RKC Waalwijk en FC Utrecht hebben zich gemeld. Tot 21 februari kunnen andere eredivisieclubs zich nog aanmelden.

De KNVB kan bij de UEFA maximaal 2 plaatsen claimen. Die gaan naar de hoogst geklasseerde clubs die geen Europees voetbal mogen spelen en wel bij de eerste 12 eindigen.

TV Gelderland 06-02-2003

Blessurejournaal

In de aanloop naar de eerste competitiewedstrijd na de winterstop komt een aantal spelers dichtbij een rentree in het eerste elftal. Dejan Stefanovic heeft donderdag volledig en naar tevredenheid meegetraind, maar heeft nog geen wedstrijdritme op kunnen doen. Het blijft onzeker of hij toegevoegd wordt aan de groep die naar Kerkrade afreist. Marian Zeman gaat ook de goede kant op, heeft zich maximaal belast, maar zal zich pas volgende week bij de groep voegen. Eldridge Rojer heeft deze week de looptraining hervat en ook hij zal zich, net als Zeman, volgende week bij de groep voegen.

Vrijdag traint de selectie om 12.00 uur op Papendal en aansluitend zal bekend worden wat de selectie voor het duel met Roda JC wordt. Lees vanaf de middag de voorbeschouwing met Mike Snoei en het laatste nieuws omtrent de selectie.

Vitesseworld 06-02-2003

Feyenoord tegenstander AmstelCup

Feyenoord heeft vanavond met 6-1 (5x Van Persie) van AGOVV gewonnen. Hierdoor speelt Vitesse in de kwartfinale in Rotterdam tegen feyenoord. De speeldatum staat op dit moment nog niet vast, maar zal op 4,5 of 6 maart 2003 zijn.

05-02-2003

Voorbeschouwing Roda JC – Vitesse

Kerkrade ligt Arnhemmers wel Vitesse opent de tweede helft van de competitie met de uitwedstrijd tegen Roda JC. Na de verschuiving van het thuisduel tegen FC Zwolle is de start niet eenvoudig als je kijkt naar de stand op de ranglijst. De Limburgers staan op een zesde positie, Vitesse is terug te vinden op de veertiende plaats. Toch doet Vitesse het de afgelopen jaren goed in Kerkrade.
De laatste drie seizoenen wist Vitesse de drie punten mee te nemen naar Gelderland. In het seizoen 1998-1999 was Roda JC voor het laatst te sterk (3-1). Vorig jaar eindigde het duel in 0-2 door doelpunten van Emile Mbamba en Matthew Amoah. Van de zestien duels in Limburg werden er zeven door Vitesse gewonnen, Roda was vijf keer te sterk en viermaal eindigde het duel onbeslist. Het doelsaldo is echter nog wel in het voordeel van de thuisploeg (21-18).
Voor Roda JC is het duel met Vitesse ook de eerste ontmoeting in competitieverband na het winterreces. De ploeg van trainer Wiljan Vloet versterkte zich halverwege met verdediger Eric Addo. De van PSV afkomstige Ghanees komt op huurbasis uit voor de geelzwarten. Daartegenover stond het vertrek van Marc Nygaard. De aanvallende middenvelder is tot en met het einde van dit seizoen verhuurd aan de Belgische eersteklasser KFC Lommelse SK.
Dit seizoen is de ploeg moeilijk te verslaan in het eigen Parkstad Stadion. De toppers tegen Feyenoord (2-2) en Ajax (1-1) werden keurig gelijkgespeeld en de wedstrijden tegen de ‘concurrenten’ Heerenveen, FC Utrecht en Willem II werden allen met 1-0 gewonnen. Onverslaanbaar is de ploeg zeker niet. Excelsior en AZ wisten voor de winterstop op vreemde bodem te winnen. Dat Roda de confrontatie met vertrouwen tegemoet kan zien is niet gek. Op 22 oktober van het vorige jaar won het de uitwedstrijd in Gelredome met 2-0. Ondanks het aanvallende spel van Vitesse wist het geen doelpunten te maken. Roda JC counterde voor rust via Sonko naar 0-1 en verdubbelde die score na rust door een benutte strafschop van de Braziliaan Christiano.

Statistieken

Resultaten afgelopen vijf seizoenen

1997 – 1998 1-1 (1-1) Machlas
1998 – 1999 3-1 (1-1) Booth
1999 – 2000 0-1 (0-0) Van Hooijdonk
2000 – 2001 2-3 (0-1) Sikora, Kreek en Zongo
2001 – 2002 0-2 (0-1) Mbamba en Amoah

Vitesseworld 05-02-2003

Vitesse zet spelers op de wachtlijst

Vitesse heeft de besprekingen over de contractverlengingen van Evgeniy Levchenko, Rahamat Mustapha en Marian Zeman uitgesteld tot 1 april. ‘Noodgedwongen’, verklaart trainer Mike Snoei, ‘want we moeten wachten op de uitspraak van het kort geding dat de club heeft aangespannen tegen de provincie. Tot die tijd weten we niet wat de financiële armslag is. Dat is jammer, want we lopen natuurlijk het risico dat we ze kwijtraken.’ Intussen beraden de spelers en de staf zich op de wijze waarop ze kunnen bijdragen aan het lenigen van de nood bij de club. Manager voetbal Jan Streuer: ‘Als ik tijdens het trainingskamp de spelers en trainers moet vragen af te zien van premies, dan moet ikzelf natuurlijk ook bereid zijn in te leveren.’ Ook Mike Snoei en assistent Theo Bos delen in de pijn en leveren wedstrijdpremies in.

Bron: VI 05-02-2003

Kort geding Vitesse tegen provincie

Het advocatenkantoor AKD Prinsen Van Wijnen heeft namens Vitesse een kort geding aangespannen tegen de provincie Gelderland.’Wij hebben de dagvaarding begin deze week naar de president van de rechtbank in Arnhem gestuurd’, vertelt mr. Bart Roozendaal van het kantoor. ‘Onze eis is simpel: vier gedeputeerden van de provincie hebben Vitesse voor het seizoen 2001/02 toegezegd de huur van Het Gelredome fors te verlagen van acht miljoen gulden (zo’n 3,6 miljoen euro, red.) naar twee miljoen gulden. Slechts op grond van die toezegging, besparingen bij de club en private financiers kreeg Vitesse toen een licentie van de KNVB. Tegelijkertijd zegden de gedeputeerden toe de seizoenen erna een marktconforme buur te zullen hanteren. Daar is niets van terechtgekomen. Nu zegt men dat destijds geen keiharde toezeggingen zijn gedaan, dat er alleen beloofd is dat het voorstel aan Provinciale Staten zou worden voorgelegd. Wij hebben verschillende getuigen dat de toezeggingen wel degelijk zijn gedaan.’

Bron: VI 05-02-2003

Joop Brand mag zijn werk bij Vitesse niet afmaken

Vitesse ontsloeg Joop Brand afgelopen week op staande voet wegens uitlatingen in de vorige VI. Het hoofd opleidingen, dat volgend jaar bij ADO Den Haag werkzaam is, zei onder meer: ‘Deze club wordt kapotgemaakt door de mensen eromheen. Het is toch niet te geloven dat hier een voorzitter (Jos Vaessen, red.) loopt die de namen van de spelers niet eens kent en wel flinke bedragen in zijn zak steekt? En zo lopen er hier nog een paar rond. Deze week verschijnt een rapport van accountantskantoor Ernst & Young. Dan zul je zien dat het nog erger is dan iedereen denkt. Vitesse gaat straks gewoon Sparta achterna.’

Voor statutair directeur Jan Snellenburg voldoende aanleiding Brand op straat te zetten: ‘Wat hij over Jos Vaessen zegt gaat mij al veel te ver, maar als hij ook nog iets over de uitkomsten van een rapport denkt te weten, begrijp ik de houding van Brand niet. Wij kennen de inhoud niet eens, laat staan dat hij het al weet. Door zijn goede staat van dienst denkt Brand overal verstand van te hebben, maar met bestuurlijke aangelegenheden moet hij zich niet bemoeien. Bovendien was het al de tweede keer binnen een paar maanden dat hij zich denigrerend over de club uitlaat. Hij wil als hoofd opleidingen alle eer naar zich toetrekken, probeert te boek te staan als de grote vormgever van Vitesse, maar dat is overdreven. We doen het met zijn allen, daar is niet één persoon verantwoordelijk voor.’

Ook technisch manager Jan Streuer staat achter de beslissing van de directie: ‘De uitlatingen waren niet gepast, zeker niet van iemand die een leidinggevende functie heeft. Zijn eerste reactie was dat hij het niet zo hard gezegd, maar dat lijkt me vreemd. Er stonden dingen in die de journalist nooit had kunnen weten. Bovendien ben je zélf verantwoordelijk voor citaten in de media.’

Voorzitter Jos Vaessen wil niet reageren op het ontslag: ‘Hoewel Joop Brand mij persoonlijk aanvalt, heb ik mij niet met deze zaak bemoeid. Ik wil er alleen maar over kwijt dat je nooit publiekelijk over personen moet praten.’

Joop Brand betreurt de gang van zaken. Hij heeft zijn advocaat Eric Vilé en Jan Reker van de belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal ingeschakeld. Brand: ‘Een lang telefoongesprek werd in een paar regels weergegeven. Hierdoor ontstond de indruk dat ik de voorzitter uitmaakte voor een zakkenvuller, maar ik bedoelde dat hij in loondienst is, de voorzitter van Vitesse ontvangt jaarlijks negentigduizend euro. Hij is een legaal betaalde kracht. Ik heb bijna zes jaar kapitalen verdiend voor de club, we hebben een fantastische jeugdopleiding op poten gezet. Ik vind het jammer dat ik die laatste vier maanden niet meer mag afmaken.’

Bron: VI 05-02-2003

Jan van Halst, gevoelige nieuwe leider van Vitesse
“Ik ben een Hollandse boer”

Jan van Halst (33) was vorig seizoen de motor in Ajax’ kampioensploeg, maar de komst van Jari Litmanen en een vracht talenten maakten hem overbodig. De robuuste middenvelder vertrok naar Arnhem, waar hij Vitesse moet wegstuwen van de beschamende veertiende plaats. Gesprek met een gevoelige leider.

lees verder...

Bron: VI 05-02-2003

Brussel zwijgt over staatssteun voetbal

Met het financieel steunen van betaald voetbalclubs zondigen overheden tegen Europese wetgeving. Het wordt tijd dat andere bedrijven naar het Europese Hof van Justitie stappen, vindt Europarlementariër Toine Manders. De politicus die niet instemt met het overmaken van belastinggeld naar een betaald voetbal organisatie (bvo) tart het noodlot, weet Europarlementariër mr Toine Manders (VVD). Die politicus zet zijn eigen baan op het spel (‘Als je aan het brood en spelen van het volk komt heb je afgedaan’) en zal ook in de privé-sfeer last hebben van de principiële opstelling.

lees verder...

Bron: De Volkskrant 05-02-2003

Reclamekeurslijf biedt weinig bewegingsvrijheid

Gelredome is deze week het decor van de Davis Cup. Rondom het tennisevenement brengt De Gelderlander een serie verhalen van achter de baseline. Vandaag deel 2: het reclamekeurslijf.

Met trots presenteerde de Nederlandse tennisbond KNLTB onlangs een nieuwe sponsor: Vifit. Veel mogelijkheden om de naam van het yoghurtdrankje de komende dagen tijdens de televisie-uitzendingen van de Davis Cup uit te dragen, zijn er niet. Het reclamekeurslijf van de internationale tennisbond (ITF) biedt weinig bewegingsvrijheid.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 05-02-2003

Drie zeges Vitesse bij Roda JC

Vitesse speelt komende zaterdagavond uit tegen Roda JC. De Arnhemse ploeg doet het de laatste eizoenen uitstekend in het diepe zuiden. Vorig seizoen won Vitesse met 2-0 door doelpunten van Emile Mbamba en Matthew Amoah. Enige smet op de wedstrijd was de rode kaart voor Mbamba. Een seizoen eerder werd het 3-2. Victor Sikora, Michel kreek en Mamadou Zongo scoorden. In 1999 won Vitesse met 1-0 in Kerkrade door een prachtige vrije trap van Pierre van Hooijdonk. Het was de laatste competitiewedstrijd onder trainer Herbert Neumann. De laatste nederlaag in Kerkrade was in november ’98: 3-1.

Bron: TV Gelderland 04-02-2003

Schrik is omgeslagen in bewondering

Gelredome is deze week het decor van de Davis Cup. Rondom het tennisevenement brengt De Gelderlander een serie verhalen van achter de baseline. Vandaag deel 1: architect René Thijssen.

Ontspannen loopt René Thijssen door de bak van stadion Gelredome, dat onder zijn leiding een complete metamorfose heeft ondergaan. De Maastrichtse architect, die door de tennisbond is ingehuurd om het Arnhemse stadion om te bouwen voor de Davis Cup-ontmoeting tussen Nederland en Zwitserland, heeft de tribunes volledig laten verdwijnen achter grote zwarte doeken; alleen de hoofdtribune is zichtbaar. Op de kale betonnen vloer ligt een fraaie hardcourtbaan. Grote spots en megaspeakers hangen aan koorden boven de tennisarena. In niets doet Gelredome nog denken aan het voetbalstadion, waar de spelers van Vitesse nog geen week geleden over het gras renden.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 04-02-2003

Antwoorden vraag maar raak! Van Beukering

De afgelopen dagen hebben de supporters van FC Zwolle, vragen kunnen toesturen voor Jhonny van Beukering. Uit de toegezonden vragen heeft FC Zwolle de tien leukste uitgezocht. Deze hebben ze aan Jhonny voorgelegd, hieronder ziet u hoe Jhonny op de vragen heeft geantwoord.

Naam : Jhonny van Beukering
Geboren op : 29 september 1983
Geboren in : Velp
Nationaliteit : Nederlander
Lengte : 1,79 m
Gewicht : 80
Positie : Aanvaller

lees verder...

Bron: FCzwolle.nl 04-02-2003

Kaartverkoop Daviscup Gelredome

Er is kassaverkoop voor de Davis Cup. Onderstaande tijden zijn tevens de openingstijden van Gelredome:

vrijdag 10.00 uur (uitverkocht)
zaterdag 11.30 uur
zondag 10.00 uur

“Voor toegangskaarten op zaterdag of zondag kan gebeld worden naar de Reserveerlijn, 0900 300 5000 (? 0,45 p/min) of via www.reserveerlijn.nl

Een toegangskaart kost voor KNLTB-leden 32,50 en voor niet-leden 40,- per dag.

Bron: Vitesseworld 04-02-03

Stefanovic is dicht bij zijn rentree

Vitesse vierde gisteren de dag van de teruggekeerde spelers. Dejan Stefanovic, Louis Laros en Bob Peeters deden gistermiddag weer mee in een onderling partijtje op de training op sportcentrum Papendal.

Mike Snoei stapte gistermiddag tevreden van het besneeuwde trainingsveld op Papendal. Na de overwinning tegen NAC in het bekertoernooi is de trainer met zijn selectie uit op eerherstel in de competitie. Zaterdag, bij Roda JC in Kerkrade, hoopt Vitesse de beschamende veertiende plek op de ranglijst te verlaten. In de aanloop naar die cruciale wedstrijd loopt de ziekenboeg van de Arnhemse hoofdmacht weer een beetje leeg. Dat is natuurlijk uiterst prettig voor de trainer.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 04-02-2003

Ook volleyballers en paarden welkom in Gelredome

Europa Cup-wedstrijden van volleybalclub Dynamo uit Apeldoorn en een concours hippique zijn welkome sportevenementen in het Gelredome. Nu de ombouw tot een geschikte accommodatie voor het Davis Cup-treffen komend weekeinde tussen Nederland en Zwitserland een ‘fluitje van een cent’ is gebleken, vindt directeur Paul van Sliedrecht dat ook de deur naar andere sporten wagenwijd open moet.

Hij is enthousiast geraakt door het decor dat voor de Davis Cup is gecreëerd onder het dak van de hypermoderne maar noodlijdende Arnhemse evenemententempel. Van Sliedrecht is behalve directeur van het Gelredome ook technisch directeur van de Apeldoornse volleybalclub. Dynamo is onlangs afgehaakt als bespeler van een nog te bouwen multifunctioneel complex in Apeldoorn. Met de verbouw van de eigen hal kan voldaan worden aan de eisen voor de vaderlandse competitie. Maar voor de Europa Cup moet worden uitgeweken naar een grotere accommodatie. Het Gelredome kan voor een voetbalwedstrijd 26.000 toeschouwers herbergen, voor het Davis Cup-duel tegen Zwitserland is een arena van 10.000 mensen gecreëerd. Bij een Europese volleybalwedstrijd rekent Van Sliedrecht op 2000 toeschouwers. Dat zijn er te weinig om de kosten te dekken. “Maar dat is niet aan de orde”, aldus Van Sliedrecht. “Vitesse kan het toch ook niet betalen. Het is heel simpel, de overheid kan nu laten zien dat ze werk wil maken van haar idee dat het Gelredome een multifunctionele accommodatie moet zijn.”

Als Dynamo naar een ander complex moet uitwijken zijn daar, aldus Van Sliedrecht, ook veel extra kosten aan verbonden. “En het gaat me nog niet eens om het aantal toeschouwers. We moeten voor de Europa Cup een plek hebben waar we 500 mensen in een fatsoenlijke business-ruimte kunnen opvangen. Daar is het Gelredome prachtig voor. We kunnen nu met de Davis Cup laten zien dat we alles in huis hebben.”

Volgens Gelredome-directeur Van Sliedrecht wordt momenteel ook hard nagedacht over het organiseren van een concours hippique in het Gelredome. Dat idee is niet nieuw, het gaat om de opvolger van het ter ziele gegane Champion Gelderland. Van Sliedrecht: “We hebben ook al verschillende keren aangeboden om hier een volleybalinterland te organiseren. Maar daar hebben we nooit iets op gehoord.”

Misschien dat dat laatste nu werkelijk aan de orde komt. Verschillende zaaleigenaren in Nederland dreigen immers de nationale volleybalteams niet meer toe te laten, omdat het noodlijdende Top Volleybal Nederland bij hen nog forse bedragen aan zaalhuur heeft openstaan.

Bron: De Gelderlander 04-02-2003

‘Ik heb altijd moeten knokken, daarom doe ik dat nu voor de club’
Stefanovic: ‘Soldaat van Vitesse’

Dejan Stefanovic is niet alleen op het veld de leider van Vitesse, ook daarbuiten profileert de 28-jarige aanvoerder zich als een man met verantwoordelijkheidsgevoel. “Vitesse zit in mijn hart, daarom vecht ik voor de toekomst van de club. Zoals alle spelers dat zouden moeten doen.”

De reikwijdte van de financiële malaise in Arnhem is nog steeds niet te overzien. Niemand die precieze getallen kan overleggen (laatste prognose: negen miljoen euro), maar uit de vele gesprekken met de clubleiding weet Dejan Stefanovic dat de situatie precair is. “Het is simpel”, zegt hij. “Als de spelersgroep geen hulp hadden aangeboden, zou het faillissement angstig dichtbij zijn gekomen.”

lees verder...

Bron: AD 04-02-2003

Gelredome mogelijk thuisbasis Dynamo

De volleyballers van Piet Zoomers/ Dynamo werken hun Europa Cup-wedstrijden volgend seizoen mogelijk af in het Arnhemse Gelredome. De club zoekt nog een geschikt onderkomen voor die duels nadat in december geen overeenstemming kon worden bereikt met de exploitanten van het nog te bouwen Omnisportcentrum in Apeldoorn.

Het idee is afkomstig van directeur Paul van Sliedrecht van het Gelredome, dit weekeinde gastheer van de Davis Cup-ontmoeting met Zwitserland. Om die wedstrijd te kunnen herbergen moest het voetbalstadion worden omgebouwd tot tennishal. “Door gebruik te maken van een deel van de hoofdtribune en de andere zijden af te schermen met gordijnen is dit stadion ook uitstekend geschikt voor volleybal”, concludeerde Van Sliedrecht, die ook als technisch adviseur is verbonden aan de Apeldoornse club.

Dynamo beschikt over een eigen hal, die echter te klein is om in de toekomst Europa Cup-duels te spelen. Tot nu toe kreeg de club dispensatie. In het nog te bouwen Omnisportcentrum voelt de club zich niet welkom. Dynamo mocht er de catering en bordreclame niet zelf exploiteren. “Dit is geen loos dreigement. Het Gelredome is opgezet met Gelders gemeenschapsgeld. Ik zie in deze provincie geen geschiktere locatie”, aldus Van Sliedrecht.

Bron: AD 04-02-03

Dynamo mogelijk naar Gelredome

De volleyballers van Dynamo werken hun Europacupwedstrijden volgend seizoen mogelijk af in het Arnhemse Gelredome. Dat gebeurt nadat de volleybalclub in december had besloten geen gebruik te maken van het nog te bouwen Omnisportcentrum in Apeldoorn. Gelredome-directeur Van Sliedrecht werd door de verbouwing van het stadion tot tennishal voor de Davis Cup-ontmoeting met Zwitserland op het idee gebracht. Van Sliedrecht, die ook technisch directeur is bij het Apeldoornse Dynamo, denkt dat Gelredome na enkele aanpassingen uitstekend geschikt is voor volleybal.

Bron: TV Gelderland 03-02-03

Peeters en Claessens weer fit

De Belgen van Vitesse, Bob Peeters en Gert Claessens, zijn weer fit. Maandag trainden ze weer voluit mee op Papendal. Bob Peeters haakte in de winterstop af met kuitproblemen, maar is daarvan weer hersteld. Hij kan zaterdag tegen zijn oude club Roda JC zijn rentree maken bij Vitesse. Op de training wist hij het net veelvuldig te vinden.

Gert Claessens viel vorige week woensdag in de wedstrijd tegen NAC uit met een teenblessure. Na een behandeling bij de pedicure donderdag ging het alweer beter en maandag kon de middenvelder weer aansluiten bij de groep.

Bron: TV Gelderland 03-02-03

Farnerud moet op transfer wachten

De mooiste clubs willen hem inlijven, hij geldt als het grootste talent van Zweden. Maar Alexander Farnerud, ook begeerd door Vitesse, moet zeker tot de zomer bij zijn club Landskrona blijven. Het meerjarige contract lag klaar, de 18-jarige voetballer hoefde alleen nog maar te tekenen. Één krabbel en Alexander Farnerud had zijn grote wens verwezenlijkt: spelen in een van de grote voetballanden van Europa, waar hij zijn belofte daadwerkelijk kan gaan inlossen.

Zover komt het voorlopig niet. Want vrijdagavond, enkele uren voor het sluiten van de Europese transfermarkt, kwam er slecht nieuws uit het zuiden van Frankrijk. Olympique Marseille haakte af in de dans om het grote talent, nadat Landskrona twee aanbiedingen van de Franse club had geweigerd. Olympique Marseille wenste maximaal 1,8 miljoen euro uit te geven voor de aanvaller, Landskrona eiste een half miljoentje meer. “We vinden het vervelend voor Alex”, zei Lars Persson, de president van Landskrona, “maar met minder geld konden we absoluut geen genoegen nemen.”

“Dit was mijn grote kans”, treurde Farnerud. “Maar op dit moment is er op de internationale voetbalmarkt te weinig geld om Landskrona tevreden te stellen.” Het is ook de reden waarom Vitesse zich in de afgelopen transferperiode niet concreet heeft gemengd in de strijd om Farnerud. De Arnhemse club is al tijden geïnteresseerd in de linksbenige tiener, die vooral als aanvallende middenvelder of centrumspits in indruk heeft gemaakt op de scouts van zo’n beetje alle topclubs in Europa.

“Voor ons is een transfer van Farnerud op dit moment niet aan de orde”, zegt Jan Streuer, technisch manager van Vitesse. “Vitesse kan onmogelijk miljoenen uitgeven om een speler te kopen. Op dit moment is hij te duur.” Farnerud heeft bij Landskrona een contract tot het eind van dit kalenderjaar. De Zweedse competitie begint in april en loopt tot aan oktober. De jeugdinternational zal dus minimaal tot aan de zomer moeten wachten. Dan gaat de transfermarkt weer open in de Europese voetballanden, dan wacht hem wellicht een mogelijkheid die wel doorgang zal vinden.

“Veel zal afhangen van de opstelling van Landskrona”, zegt vader Farnerud. “De markt is niet meer zoals geweest. Misschien vertrekt Alex in de zomer, misschien bereikt Landskrona dan wel een akkoord met een belangstellende club. Alex richt zich weer op Landskrona. Hij is nu op trainingskamp in Spanje. Volgende maand gaat hij voor het eerst mee met het nationale elftal van Zweden. Als hij zijn best blijft doen, dan komt het allemaal wel goed.”

De rossige tiener ziet een vertrek naar Nederland nog steeds wel zitten, stelt vaderlief, wetende dat Manchester United, Fulham, Ajax, Feyenoord en Vitesse tot de vele geïnteresseerde clubs behoren. “Waarom zou Alex niet naar Nederland kunnen gaan? Hij houdt van Nederlands en Frans voetbal, dus dat is heel goed mogelijk.”

Bron: De Gelderlander 03-02-03

Revalidatie Zongo in ‘De Verlenging’

Komende maandag, 3 februari, in De Verlenging de start van de tweede competitiehelft met de wedstrijden AZ-NEC en De Graafschap-FC Utrecht. Verder een uitgebreid portret van de nieuwe Graafschap-spits Klaas Jan Huntelaar en de revalidatie van Vitesse-speler Zongo. In de studio is NEC-er Frank Demouge te gast.

De Verlenging is er op maandag even voor 17.30 uur op TV Gelderland. Het programma wordt daarna ieder uur herhaald.

Bron: TV Gelderland 02-02-03

Uitslag poll: ‘Gaat Vitesse naar de volgende ronde?’

Vitesse heeft afgelopen woensdag na een 4-2 overwinning op NAC Breda de volgende ronde van de AmstelCup bereikt. Voor deze wedstrijd hadden we u de vraag gesteld of Vitesse de volgende ronde zou bereiken.

De uitslag:

Ja, na 90 min (277) 70%
Ja, maar na verlenging/strafschoppen (27) 7%
Nee, na 90 min (70) 18%
Nee, na verlenging/strafschoppen (19) 5%

Totaal aantal stemmen: 393

01-02-03

Hoofdsponsor: