Februari 2004

Nacompetitie nadert voor Vitesse

Na de uitzege van ADO Den Haag bij FC Volendam klom Vitesse weliswaar een plaatsje op de ranglijst, maar het gat naar de veilige 15e plek is nu wel gegroeid naar 7 punten. Bijkomend probleem is dat op die stek het in blakende vorm verkerende ADO Den Haag staat. De Hagenaars haalde na de winterstop maar liefst 13 punten uit 7 duels. Ter vergelijking: Vitesse haalde in die 7 duels slechts 3 punten. Over twee weken ontvangt Vitesse ADO Den Haag in Gelredome. Als dat duel niet gewonnen wordt door de Arnhemmers, dan moet Vitesse zich wellicht gaan richten op de nummer 14: NEC.

Bron: Omroep Gelderland 29-02-2004

Vitesse rond met Peter van Vossen

Vitesse is financieel rond met Peter van Vossen. Enige probleem is nog de financiering van de overgang van de speler van Bennekom. Vitesse beschikt zelf in de begroting niet over de financiele middelen om de komst van de oud-international mogelijk te maken. De club is momenteel bezig om die zaken te regelen. Technisch manager Jan Streuer verwacht dat Van Vossen maandag of dinsdag al mee kan trainen bij Vitesse. De enige verliezer is Bennekom-trainer John van den Brom: “Ik raak mijn beste speler kwijt, want Peter is dit seizoen echt bijzonder goed op dreef.”

Bron: Omroep Gelderland 29-02-2004

Vitesse op weg naar reeks uit 1979/1980

Vitesse is op weg om een nieuw (negatief) record te vestigen. De Arnhemse club wist al negen competitieduels op rij niet te winnen. In het seizoen 1979/1980 bleef Vitesse elf wedstrijden zonder overwinning. Vanaf 30 september 1979 tot en met 13 januari 1990 bleef de Arnhemse club zonder zege. Op 20 januari werd de ban gebroken met een 2-1 thuisoverwinning op Sparta met doelpunten van Gerrie Deijkers en Herman Gerdsen. Desondanks degradeerde Vitesse in dat seizoen. In het seizoen 1971/1972 had Vitesse ook een reeks met negen wedstrijden zonder overwinning.

Bron: Omroep Gelderland 29-02-2004

Van Vossen: omstreden inspirator

Als Vitesse zich versterkt met Peter van Vossen, haalt de club een inspirerende maar ook zeer omstreden persoonlijkheid binnen. Van Vossen leverde bijna een jaar geleden zijn contract bij De Graafschap in, omdat hij geen heil meer zag in het spelen vanaf de linkerkant. Een seizoen eerder was hij nog de drijvende kracht van het elftal dat net in de eredivisie wist te blijven. In 2001 leverde de geboren Zeeuw ook al zijn contract in bij Feyenoord, waarmee bij in 1999 nog de landstitel pakte. In Rotterdam gold de aanvaller als een ware publiekslieveling.

Van Vossen viel voor het eerst op toen hij uitkwam voor VC Vlissingen, dat menig betaald voetbalclub uitschakelde in de beker. Daarna kwam hij uit voor het Belgische Beveren en werd hij geselecteerd voor het Nederlands elftal. Hij miste het EK in 1992 wegens trombose, maar groeide vervolgens als speler van Anderlecht uit tot een uitblinker in Oranje. In 1993 vertrok hij naar Ajax en maakte hij deel uit van de selectie die in 1995 de Champions League won. Daarna vertrok hij met zijn vriend John van den Brom naar Istanbulspor. Vervolgens speelde hij 2,5 jaar voor Glasgow Ranqers en daarna voor Feyenoord.

Bron: Omroep Gelderland 28-02-2004

Ruud Knol is ‘goed ziek’ na zijn opmerkelijke rentree

Bijna had hij geschiedenis geschreven met één van de belangrijkste treffers uit de historie van Vitesse. Tot de late gelijkmaker van FC Zwolle (1 – 1) de opmerkelijke rentree van Ruud Knol bedierf. “Hier ben ik goed ziek van.”

Ruud Knol voltooide gisteravond in tegen FC Zwolle voor het eerst sinds anderhalf jaar de negentig minuten in de hoofdmacht van Vitesse. Eerder dit kalenderjaar hield de centrumverdediger uit Zevenaar het achttien minuten vol, in de verloren thuiswedstrijd tegen Heerenveen. Tot een hamstringblessure hem weer naar de kant dirigeerde. In het koude Zwolle maakte Knol wel een geslaagde rentree. “Het is heerlijk om weer in het veld te staan, om eindelijk weer een hele wedstrijd te spelen. En het ging aardig.”

Twintig minuten voor tijd scoorde Knol zelfs de bevrijdende 0-1. Eldridge Rojer zag de opgekomen mandekker, die van dichtbij de verre hoek vond. Knol leek de boeken in te gaan als de voetballer van Vitesse die de armlastige club weer een beetje richting klassebehoud heeft geschoten. Uitgerekend Knol, wat een verhaal! Maar drie minuten voor tijd vervlogen de euforie en de heroïek. Purrel Fränkel, opnieuw hij, leed knullig balverlies, waarna arbiter Roelof Luinge een strafschop zag in een onschuldig contact tussen Bert Konterman en Bert Zuurman. “Een dramatische beslissing”, oordeelde Knol. “Konterman had een lange speler voor hem staan. Hij deed niets. Het was geen strafschop. Het was een goedkope penalty. Daar zijn we goed ziek van.”

Knol kon nauwelijks genieten van zijn eigen optreden, van zijn gescoorde treffer. “Natuurlijk niet. Ik baal enorm dat we hier niet hebben gewonnen. We moeten op de ranglijst naar boven. Aan dit gelijkspel hebben we niets.” En: “We hadden de 1-0 vast moeten houden. Zwolle drukte wel, maar kreeg weinig kansen. We kregen zelf veel ruimte om de 2-0 te maken, maar daar sprongen we niet slim genoeg mee om. Normaal gesproken win je zo’n wedstrijd met 2-0, maar bij ons lukt dat op dit moment niet.”

Bij Vitesse lukt op dit moment sowieso erg weinig. Het voetbal van gisteravond was typisch degradatievoetbal, ook van Zwolse zijde. Beide teams liepen zichtbaar over van de zenuwen. “Dit is geen voetbal”, zo typeerde Knol het spel. “Het is alleen maar werken. Het voetbal zal de komende weken heel moeilijk blijven. Mooi voetbal zal er niet meer komen. Het is gewoon een kwestie van zo doorgaan met keihard werken. De druk wordt steeds groter. Wij zijn het niet gewend degradatievoetbal te spelen, maar het moet.”

De remise van gisteravond brengt Vitesse weer een flinke stap dichter bij de nacompetitie. Het verschil met ADO Den Haag, dat op de veilige vijftiende plaats staat, bedraagt vier punten. Bovendien kan Den Haag die marge morgen nog vergroten, wanneer het op bezoek gaat bij Volendam. “Ik vind het nog te vroeg om al over de nacompetitie te praten”, aldus Knol. “We hebben nog een derde van de competitie voor de boeg. Er zijn nog voldoende punten te vergaren. Er zijn nog elf wedstrijden, er is nog voldoende tijd. Maar dan moeten we niet zoals vandaag twee punten laten liggen. Want je ziet in de slotfase van de competitie altijd dat de onderste ploegen punten gaan pakken. We moeten zo snel mogelijk van deze positie weg. Daarom zijn dit twee verliespunten.”

Bron: De Gelderlander 28-02-2004

Voetbalfans opgepakt in Apeldoorn

De politie in Apeldoorn heeft vrijdagavond negen mensen aangehouden, nadat een vechtpartij was uitgebroken tussen zo’n 30 voelbalfans van Vitesse en Go Ahead Eagles. De supporters van Vitesse waren volgens de politie geweigerd bij de wedstrijd van hun club in Zwolle. In de omgeving van een cafe aan de Stationsstraat in Apeldoorn kwam het tot een treffen met fans uit Deventer. De supporters gooiden met onder meer flessen,stenen en fietsen en beschadigden enkele auto’s. Tegen twee Arnhemmers en een man uit Deventer is proces~verbaal opgemaakt.

Bron: Omroep Gelderland 28-02-2004

Streuer: komst Van Vossen hard nodig

ARNHEM – Technisch manager Jan Streuer van Vitesse wil Peter van Vossen zo snel mogelijk aan de selectie van de noodlijdende Arnhemse club toevoegen.

Streuer heeft inmiddels een gesprek gevoerd met de oud-international: “Wat vooral belangrijk is: Hij ziet het zelf ook helemaal zitten. Het zou ideaal zijn als hij maandag al meetraint.”

Van Vossen is al bijna 36, maar dat is volgens Streuer geen probleem: “Ik heb hem ook gezien bij Bennekom, hij is nog heel fit. Hij hoeft ook niet per se hele wedstrijden te gaan spelen. Ik verwacht ook dat hij een leidende rol kan vervullen, dat is hard nodig.”

Bron: Omroep Gelderland 28-02-2004
De Vitesse Pool

150e deelnemer Vitesse Pool
Haarlem Reds nieuwe koploper

In de Vitesse Pool hebben acht deelnemers de pijnlijke 1-1 tegen FC Zwolle goed geraden. Daaronder Haarlem Reds, die door dit resultaat de koppositie overneemt van B100. Ook Mister Polak en Yellow Black no1 verstevigen met een vierpunter hun positie in de toptien.

De andere deelnemers die de uitslag goed voorspeld hebben, zijn Beetlebum, CFH, Dieren, The Vitesseguy en Vitesse KOrt. Dutchwildcat heeft dankzij zijn eerste puntje de laatste plaats verlaten. Deze is weer stevig in handen van hekkesluiter Anno.

Het klassement telt met de deelname van Vitesse Crew inmiddels 150 poolers. Een absoluut record. De volgende wedstrijd die meetelt is Volendam-Vitesse op 7 maart.

Stand toptien per 27-02-2004

1 ( 3) Haarlem Reds 27 51
2 ( 1) B100 27 50
3 ( 2) Go ahead make my day 27 49
4 ( 6) Mister Polak 27 47
4 ( 4) Olaf 27 47
6 ( 8) Yellow Black no1 27 46
7 ( 5) Quasar de Duif 26 45
8 ( 6) Brian uit Tilburg 27 43
8 ( 8) TomVitesseFan 27 43
10 ( 11) always.snoopy 27 42
10 ( 8) Mulder 27 42

 Vitesse.org forum poolcompetitie 2003-2004

27-02-2004

Vitesse houdt Zwolle op afstand

FC Zwolle is er gisteravond niet ingeslaagd de spanning aan de staart van de ranglijst van de eredivisie verder op te voeren. De hekkensluiter speelde op eigen veld in een slecht duel met 1-1 gelijk tegen directe concurrent Vitesse, dat vier punten voorsprong behield. De angst regeerde in het volle Ooster­enk-stadion. De ploegen durfden geen risico’s te nemen en daarom was er amper een fatsoenlijke pass te zien. Lange tijd had de Amhemse voetbalclub zicht op een nog beter resultaat, nadat Knol Yitesse in de 68ste minuut op voorsprong had gezet. Zwolle kwam echter drIe mmuten voor tijd op gelijke hoogte via een strafschop.

Bron: De Gelderlander 28-02-2004

Vitesse aast op Peter van Vossen.

Vitesse hoopt op korte termijn Peter van Vossen toe te voegen aan de selectie. De 35-jarigeVan Vossen komt momenteel uit voor zaterdaghoofdklasser Bennekom. Vitesse mag tot medio maart nog zaken doen op de binnenlandse transfermarkt. De Arnhemse club kan de aanvaller goed gebruiken, nu het elftal van trainer EdwardSturing al maandenlang moeite heeft met scoren. Van Vossen leverde vorig seizoen tussentijds zijn con­tract in bij De Graafschap, waar hij niet meer gemotiveerd was. Vitesse hoopt dat de oud-international volgende week zon­dag kan debuteren in de uitwedstrijd tegen Volendam.

Bron: De Gelderlander 28-02-2004

Vitesse blijft in Zwolle weg van directe degradatie

ZWOLLE. De voornaamste kandidaten voor directe degradatie uit de eredivisie stonden gisteravond in Zwolle stijf van de stress tegenover elkaar. Dankzij een gelijk spel (1-1) houdt Vitesse de marge van vier punten met FC Zwolle overeind.

De weg naar behoud van een plaats in de eredivisie is er voor Vitesse bepaald niet makkelijker op geworden.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 28-02-2004

Vitesse geeft winst in slotfase weg

ZWOLLE – Vitesse heeft vrijdagavond met 1-1 gelijk gespeeld bij FC Zwolle en schiet daarmee vrijwel niets op in de strijd tegen degradatie. De Zwollenaren kwamen drie minuten voor tijd langszij.

In de eerste helft lieten de beide ploegen duidelijk zien waarom ze in de onderste regionen van de eredivisie verkeren. Het belang van het duel en de daarmee samengaande zenuwen van de spelers waren absoluut niet bevordelijk voor het spel.

Alleen Aleksandar Rankovic (via Van der Werff naast) en Marino Promes kwamen in de buurt van een doelpunt. Een schot van Mamadou Zongo was veel te slap.

FC Zwolle kwam na de rust het best uit de kleedkamers. De thuisploeg ging Vitesse met veel lef en inzet te lijf en kreeg zowaar enkele goede kansen. Van Fessem hield echter prima stand.

Tegen de verwachting in kwam Vitesse op voorsprong. Een voorzet van Eldrige Rojer werd door Ruud Knol prima ingeschoten. Hierdoor leek Vitesse op weg naar de derde seizoenszege, ware het niet dat het onfortuin de ploeg ook deze wedstrijd weer parten speelde.

Kort voor tijd kreeg Zuurman een duw van Bert Konterman. Van der Haar verzilverde de toegekende strafschop, waardoor het duel in 1-1 eindigde.

Bron: Omroep Gelderland 27-02-2004

Sturing: Dit was degradatievoetbal

ZWOLLE – Vitesse-trainer Edward Sturing zag na afloop van het duel tegen FC Zwolle (1-1) goed in dat zijn ploeg twee punten had verloren.

“Als je vlak voor tijd nog voorstaat en je het met een penalty weggeeft, kan je zeker spreken van twee verliespunten”, aldus de oefenmeester.

De Eerbeker vond het niveau van de wedstrijd bedenkelijk maar weet dit aan de posities die de beide ploegen op de ranglijst innemen. “Dit was echt degradatievoetbal. Je zag dat er bij beide ploegen heel veel druk op stond. De spelers speelden met heel veel spanning waardoor het onrustig werd.”

Bron: Omroep Gelderland 27-02-2004

Paulo Rink vol onbegrip over wissel

ZWOLLE – Vitesse-spits Paulo Rink liep na afloop van het gelijkspel tegen FC Zwolle gedesillusioneerd door de catacomben van het Oosterenk-stadion.

De Duitser werd in de rust van het duel gewisseld omdat er volgens Edward Sturing “een dreiging van een rode kaart in zat”. In de eerste helft had Rink wegens commentaar geel gekregen. Bovendien was Sturing niet tevreden over het vertoonde spel van Rink.

“Geen woord”, was de enige reactie die de oud-international na afloop wilde geven. De woede over het gedrag van Luinge maar zeker niet minder over de wissel van Sturing was overduidelijk.

Bron: Omroep Gelderland 27-02-2004

Ruud Knol ondanks goal ontevreden

ZWOLLE – Verdediger Ruud Knol fleurde zijn rentree in het eerste team van Vitesse vrijdagavond op met een mooi doelpunt. Toch overheerste de teleurstelling over het puntverlies.

“Ik baal ontzettend. We hebben veel te onrustig gespeeld en daardoor viel de gelijkmaker”, aldus de verdediger. Vlak voor zijn doelpunt wist hij al dat hij zou gaan scoren. “Ik zag dat Rojer de bal voorgaf en dat ik naar de eerste paal moest komen.”

Precies anderhalf jaar geleden speelde Knol zijn laatste volledige wedstrijd. Dit seizoen raakte hij geblesseerd in het duel tegen SC Heerenveen.

Bron: Omroep Gelderland 27-02-2004

Konterman baalt van arbiter Luinge

ZWOLLE – Vitesse-verdediger Bert Konterman was na afloop van het duel tegen FC Zwolle (1-1) woest over de strafschop die arbiter Luinge aan de thuisploeg toekende.

“Het was absoluut geen penalty. Ik heb de tv-beelden teruggezien en ik raakte hem nauwelijks. Hij viel gewoon over m’n been heen”, aldus Konterman. Over de wedstrijd was de verdediger zeer duidelijk. “Het was heel slecht maar als we de kansen hadden afgemaakt hadden we gewoon met 2-0 gewonnen.”

Scheidsrechter Luinge verklaarde nog steeds achter zijn besluit te staan en de tv-beelden niet te hoeven zien.

Bron: Omroep Gelderland 27-02-2004

Kaartverkoop Ajax-Vitesse
zondag 21 maart, 14.30 uur

Voor deze wedstrijd kunnen er kaarten worden gekocht voor vrij vervoer en busvervoer.

Vrij vervoer
Verkoop omwisselbiljetten bij stadion Gelredome: De omwisselbiljetten dienen te worden omgewisseld bij de Arena, ingang K. Prijs: € 20,-. Verkoop vanaf 1 maart tot en met 17 maart tussen 13.00 uur en 17.00 uur bij de afdeling Ticketing van Gelredome (westzijde-ingang fanshop)

Busvervoer: verkoop bij Ticketbox
Servicekaart plus, verkoop vanaf 28/02 (€ 22,00)
Servicekaart, verkoop vanaf 06/03 (€ 25,00)
Sseizoenkaart, verkoop vanaf 13/03 (€ 27,50)

Einde gehele verkoop op 17 maart 2004.

Bron: Vitesse 27-02-04

Topscorer Mbamba op de tribune

Vitesse-trainer Edward Sturing laat Emile Mbamba vanavond buiten de selectie, voor de uitwedstrijd tegen FC Zwolle. Sturing laat het duo Mamadou Zongo/Paulo Rink staan, terwijl Eldridge Rojer en Jhon van Beukering plaatsnemen op de bank. Mbamba is met vijf doelpunten clubtopscorer. Sturing: “Voor het eerst dit seizoen heb ik zo veel spelers dat ik keuzes kan maken. Met Rojer heb ik snelheid achter de hand en met Van Beukering een aanspeelpunt.” Naast deze twee aanvallers en doelman Jevric zitten twee verdedigers (Jansen en Dingsdag) en twee middenvelders (Schaars en Hofs) op de bank.

Bron: De Gelderlander 27-2-2004

Kritiek Jevric is ‘onzinnig verhaal’

Vitesse-trainer Edward Sturing heeft Dragoslav Jevric niet gestraft voor zijn openlijke kritiek op de trainer en Vitesse. Reservedoelman Jevric zei in deze krant uitleg te verlangen over zijn situatie. Jevric begrijpt niet waarom hij niet in het doel staat en vindt het vreemd dat Vitesse twee miljoen euro voor hem vraagt aan geïnteresseerde clubs. “Ik vind het een onzinnig verhaal”, zegt Sturing. “Hij gelooft niet dat ik voor Van Fessem kies omdat die het goed heeft gedaan. Jevric zegt dat hij een Vitesse-man is, maar dat valt wel mee, denk ik. Anders kom je niet met zo’n verhaal in de huidige situatie van Vitesse.”

Bron: De Gelderlander 27-2-2004

Fafiani en Frankel vast in de sneeuw

Raymond Fafiani en Purrel Fränkel ontbraken gisteren op de afsluitende training van Vitesse, voor de wedstrijd van vanavond bij FC Zwolle. Het duo is woonachtig in Amsterdam en ondervond grote hinder van het weer. Door de hevige sneeuwval stonden gisteren veel file’s in Nederland, vooral in de buurt van de hoofdstad. Fafiani moet het eerste deel met de trein”, zegt Vitesse-trainer Edward Sturing. “Maar er liep helemaal geen trein. Fränkel belde al vroeg op. Hij is helemaal rondgereden via Utrecht en Amersfoort. Ik heb hem gezegd dat bij maar moest omkeren. Het was te gevaarlijk te gaan haasten.”

Bron: De Gelderlander 27-2-2004

D-DAY In Hanzestad
Bij FC Zwolle – Vitesse draait het puur om lijfsbehoud

In de kelder van de Holland Casino Eredivisie gaat vanavond vermoedelijk de jackpot vallen. De balletjes kunnen nog alle kanten op, maar de winnaar zal zich gelukkiger dan ooit voelen. Bij FC Zwolle – Vitesse gaat het om puur lijfsbehoud. Het staat nu al vast dat het duel tussen de nummer laatst en voorlaatst op een thriller van formaat uitdraait. Hoe je het ook wendt of keert, in de Hanzestad is het D-day. En het Oosterenk-stadion zal kraken dat het een lieve lust is. En helemaal nu ADO Den Haag uit de donkere kelder is opgekrabbeld.

“Toch kijken wij naar de plaats boven ons. Wat dat betreft, zal het mooi zijn als we Vitesse tot op een punt kunnen naderen. Dan ligt de strijd onderin weer helemaal open. Opnieuw krijgen we weer een kans om aansluiting te krijgen. De druk ligt echter bij Vitesse, niet bij ons. Het zou fantastisch zijn als we ook de strijd in punten weten om te zetten”, zegt Marco Roelofsen, die dicht tegen zijn 500e duel in het betaalde voetbal aan zit en samen met aanvoerder Albert van der Haar tot het meubilair van FC Zwolle gerekend kan worden.

Beide spelers willen in hun laatste seizoen voor Zwolle nog een laatste kunstje vertonen. Roelofsen wordt scout bij de club, Van der Haar vertrekt na tien seizoenen naar Willem 2. De twee zijn gepokt en gemazeld, weten exact hoe degradatievoetbal in elkaar steekt. Roelofsen: “Is dat zo? Ik vind dat je elke wedstrijd als normaal moet beschouwen. Maar bij dit soort wedstrijden komen andere zaken om de hoek kijken.”

Vitesse, dat vorig seizoen in de laatste wedstrijd van de competitie het vege lijf wist te redden, is daarentegen geen specialist als het gaat om vechtjassenvoetbal. En dan te bedenken dat het een paar jaar geledennog UEFA-Cup voetbal speelde. Daar is niets meer van over. Sterker, de bestuurlijke onrust vertaalt zich in de prestaties op het veld. Het ad-hocbeleid heeft tot stilstand geleid. En zoiets kan natuurlijk niet de bedoeling zijn van een professionele organisatie.

In het Gelredome werd er gesnoeid en gesneden. Dure jongens als Bob Peeters, Didier Martel en Gert Claessens zijn tussentijds afgeserveerd. Daarvoor in de plaats kwamen Aleksander Ilic en Paulo Rink, terwijl de verloren zoon Theo Janssen zich na een kortstondig avontuur bij Genk weer bij het elitekorps van Edward Sturing aansloot. Sturing, zelf een krachtpatser met een voorbeeldige instelling, zal de bezieling, de onvoorwaardelijke winnaarsmentaliteit moeten terugbrengen, wil Vitesse er niet rechtstreeks uitvliegen.

Zwolle, waar Peter Boeve al snel plaats moest maken voor Henny Spijkerman, heeft reeds voor de aftrap een psychologische voorsprong. Vitesse slaagde er in de hoogste afdeling nimmer in om de Ceintuurbaan met een zege te verlaten. De Zwollenaren hebben echter met slechts dertien doelpunten de minst productieve voorhoede van het hele betaalde voetbal. Dit alles weegt niet op tegen het soms hartstochtelijke spel. en dat moet vanavond opnieuw blijken in de eerste wedstrijd van een hele serie als het gaat om lijfsbehoud.

Ruud Knol maakt vanavond zijn rentree in de basis van Vitesse. De centrale verdediger was geruime tijd geblesseerd. In verband met. de slechte weersomstandigheden zal het terrein in Zwolle pas in de loop van vandaag sneeuwvrij worden gemaakt.

FC Zwolle: geblesseerd: Bosschaart, Schol, Snippe, Hristov. Geschorst: Karlsen.
Vitesse: geblesseerd: Amoah. Niet wedstrijdfit: Bochem.

Bron: De Telegraaf 27-2-2004

Vitesse loopt kans op puntenaftrek

Betaaldvoetbalclubs die hun financiële zaken niet op orde hebben, kunnen al in het lopende seizoen worden getroffen door puntenaftrek. Eén van de bedreigde clubs is het Arnhemse Vitesse. Aftrek van punten maakt deel uit van het nieuwe licentiereglement van de KNVB dat maandag (1 maart) in werking treedt.

Alle clubs worden op basis van de financiële huishouding ingedeeld in drie categorieën. Gezonde voetbalclubs komen in groep 3, clubs die nog wat werk moeten verrichten in 2. Categorie 1 is voor de echte zorgenkindjes van het betaalde voetbal. Alle profclubs zijn inmiddels op de hoogte van de (geheime) indeling. Zeker is dat Vitesse, dit seizoen opnieuw kampend met een flink tekort op de begroting, in de groep van de zorgenkindjes is geplaatst. Dat houdt in dat de club streng wordt gecontroleerd door de KNVB.

Aan die controles koppelt de voetbalbond keiharde maatregelen. Wanneer een doelstelling niet wordt gehaald, volgt eerst een publieke waarschuwing, daarna komen de forsere straffen aan de beurt. De licentiecommissie in Zeist kan boetes tot een hoogte van 42.500 euro per overtreding opleggen. Bij herhaaldelijke overtredingen volgen strenge sancties als aftrek van drie punten per overtreding met een maximum van negen punten per seizoen. Die maatregel geldt als laatste tussenstap naar het intrekken van de licentie. Volgens algemeen directeur P. van der Kraan van Vitesse loopt de Arnhemse club de komende maanden geen risico.

Bron: De Gelderlander 27-2-2004

‘We moeten onze eigen nacompetitie winnen’

Vitesse speelt vanavond de superbelangrijke wedstrijd bij FC Zwolle. De Arnhemse club heeft vier punten meer dan de hekkensluiter in de eredivisie. Toch willen trainer en spelers niet kijken naar de laatste plaats. “We moeten kampioen worden van onze eigen nacompetitie, met de onderste vier ploegen.”.

Deze uitspraak komt van Bert Konterman, de voetballer die vanavond op bezoek gaat bij de club waar hij zijn loopbaan begon. Konterman verscheen gisteren in korte broek op de training, net als Theo Janssen, en ging na de korte training kort en krachtig in op de situatie bij Vitesse.

“Ik ben nergens meer van overtuigd”, sprak Konterman. “We spelen goed voetbal, maar we scoren niet. Dat is frustrerend. ADO Den Haag, Volendam, Zwolle, RBC en Groningen zijn slechter dan Vitesse, daarvan ben ik overtuigd, maar daar kopen we weinig voor zolang we niet scoren.”

Nu het eind van de competitie in zicht komt, neemt de druk op de hoofdmacht van Vitesse toe. “Dat valt wel mee”, counterde Konterman. “Het is voornamelijk dat je er moedeloos van wordt. Het geeft je een machteloos gevoel, dat je het goede spel niet omzet in resultaten.”

Doordat ADO Den Haag woensdag won van Roda JC, staat Vitesse op vijf punten van de veilige vijftiende plaats. De laatste plek is dichterbij, maar Konterman wil niet kijken naar de plaats van FC Zwolle. “We spelen nu onze eigen nacompetitie”, aldus de oud-international, “samen met Den Haag, Volendam en Zwolle. We moeten kampioen worden van die nacompetitie.”

“Je kijkt zowel naar Zwolle als naar Den Haag”, zegt trainer Edward Sturing. “We zitten er middenin. Maar het belangrijkste is dat je zelf gaat winnen. Ons spel is duidelijk beter dan voor de winterstop, ik blijf ervan overtuigd dat dat resultaten gaat opleveren.”

Hoewel Sturing gisteren noch de opstelling noch de strijdwijze bekend wilde maken, is wel duidelijk dat de coach niet zal kiezen voor het klassieke en sterk op de defensie gerichte resultaatvoetbal. “Ik vind dat we altijd moeten spelen om te winnen. Dan blijkt in de wedstrijd wel of het er in zit of niet. Het is moeilijk vooraf te zeggen dat je voor een punt gaat. Met resultaatvoetbal weet je ook niet of je de punten pakt.”

Vitesse zit al weken in dezelfde situatie, waarin het elftal schreeuwt om een bevrijdende driepunter. Sturing beseft dat hij als trainer niet telkens met hetzelfde relaas kan aankomen bij de spelers en dus plande hij deze week een middagje waarin de voltallige selectie met begeleiding de sauna indook.

“Na de nieuwe teleurstelling van de wedstrijd tegen Groningen wilden we eens wat anders doen”, legt de hoofdtrainer uit. “Een keer ontspannen met elkaar bezig zijn. Het is goed de groep ook eens op die manier bij elkaar te hebben. Op zo’n middag wordt er heel wat met elkaar besproken.”

Het zal ertoe moeten leiden dat de spelers het geloof in eigen kunnen niet verliezen. Vervolgens moet een overwinning, de eerste na de winterstop, het verloren gegane vertrouwen terugbrengen.

Sturing: “Je ziet het aan Den Haag. dat won snel na de winterstop en daarna volgden meer goede resultaten. Je kunt wel maanden met elkaar gaan praten, maar één overwinning helpt meer.”

Sturing kan vanavond weer beschikken over Ruud Knol en Aleksandar Rankovic. Knol is hersteld van een hamstringblessure en Rankovic keert terug na een schorsing. Sturing verklapte gisteren wel dat Knol in de basis zal beginnen. Zeer waarschijnlijk geldt dat ook voor Rankovic.

Ricky Bochem zit niet bij de achttien spelers met wie Sturing vandaag naar Zwolle reist. Tegen FC Groningen zat hij op de bank, omdat Sturing anders slechts zestien man tot zijn beschikking had gehad.

“Dat was een noodgeval”, aldus Sturing. “Nu we weer voldoende spelers hebben, kunnen we Bochem de tijd geven om te herstellen van zijn knieblessure.”

Vermoedelijke opstelling Vitesse: Van Fessem; Cornelisse, Knol, Ilic, Fränkel; Rankovic, Konterman, Janssen, Fafiani; Zongo en Rink.

Bron: De Gelderlander 27-2-2004

KNVB aarzelt ook niet als degradatie volgt

Het nieuwe licentiesysteem van de KNVB is beduidend strenger dan het vorige. Met als meest opvallende sanctie; de aftrek van punten tot maximum van negen per seizoen. Omdat het licentiesysteem maandag 1 maart ingaat en de sancties dit seizoen kunnen worden opgelegd, lopen clubs in de zogenaamde categorie 1 (zwakke financiële positie) een groot risico. Vitesse bijvoorbeeld, zou zelfs direct kunnen degraderen door ingrijpen van de licentiecommissie.

Henk Kesler zegt niet te aarzelen als ingrijpen nodig is. “Als clubs de zelfgemaakte afspraken niet realiseren, volgen er sancties. De stand op de ranglijst is daarbij geen criterium, de licentiecommissie meet niet met twee maten”, aldus Kesler.

Hij hecht groot belang hecht aan een snelle invoering: “Het nieuwe licentiesysteem is door de clubs zelf op 1 december aangenomen en gaat 1 maart in werking om probleemclubs een plan van aanpak te kunnen opleggen. Het is voor iedereen van belang dat het betaalde voetbal snel weer gezond wordt.”

Hoeveel clubs vanaf maandag in de kritieke zone zitten, wil Kesler niet bekend maken. Het zou gaan om slechts enkele eredivisieclubs en voornamelijk deelnemers aan de eerste divisie. Kesler: “Wij maken niet bekend hoeveel clubs zijn ingedeeld in categorie 1. De KNVB praat nooit inhoudelijk over de portemonnee van clubs. Dat is aan de clubs zelf.”

Vitesse is zo’n club, bevestigt Paul van der Kraan: “Wij zitten inderdaad in categorie 1, maar ik ben er voor honded procent van overtuigd dat wij dit seizoen geen puntenaftrek krijgen.”

De club krijgt van de licentiecommissie 3 jaar de tijd om uit de gevarenzone te promoveren naar categorie 2. Daarin zitten de clubs met minder grote zorgen, groep 3 is voor de kerngezonde clubs. In die drie jaar moeten de probleemclubs voldoen aan strakke richtlijnen, gekoppeld aan pittige sancties. Vitesse heeft de termijn van drie jaar hard nodig, zegt Van der Kraan.

“Eerder lukt denk ik niet, maar we voldoen dit jaar wel aan de voorwaarden die de KNVB ons stelt. Daarom acht ik het uitgesloten dat we met puntenaftrek te maken krijgen. Tenzij we nog ongedekte uitgaven doen.”

Van der Kraan erkent wel dat Vitesse nog een flink tekort op de begroting heeft. “Maar dat telt niet mee voor de sancties. We komen voorlopig niet in betalingsproblemen, al ligt er wel een stuk open.”

In de winterstop speelde Vitesse met vuur door ondanks grote financiële tekorten en onder toezicht van de KNVB, toch Ilic en Rink te contracteren. Terwijl een club als Volendam, in hetzelfde schuitje als Vitesse, dat juist niet deed. Het leidde tot grote onvrede bij de licentiecommissie.

Van der Kraan was destijds nog niet in dienst bij de club. “Maar ik kan je wel zeggen dat de KNVB daar inderdaad helemaal niet blij mee was”, aldus de directeur.

Bron: De Gelderlander 27-2-2004

Zongo weet dat hij moet gaan scoren

ARNHEM – Vitesse-spits Mahamadou Zongo weet dat hij vrijdag tegen FC Zwolle flink aan de bak moet. “We moeten deze wedstrijd winnen, ook omdat FC Den Haag woensdag drie punten pakte”, aldus Zongo donderdag na de training.

Zongo speelde de afgelopen weken achter Paulo Rink in de aanval. “Ik voel me goed op die positie. Ik speel zeker niet slecht maar ik moet alleen nog gaan scoren.”

Of hij tegen FC Zwolle ook op die positie staat is overigens nog uiterst twijfelachtig. Het lijkt er namelijk op dat de 23-jarige speler uit Burkina Faso dan aan de rechterkant begint.

Bron: Omroep Gelderland 26-02-2004

Vastberaden Sturing kijkt niet om

ARNHEM – Vitesse-coach Edward Sturing gaat er vanuit dat zijn ploeg de mentale tik die het afgelopen weekend opliep weer te boven is. Vitesse verloor zaterdag in Gelredome in de laatste minuut van FC Groningen (1-2).

“Je krijgt als elftal dan wel wat te verwerken, ja. Je kunt je er bij neerleggen, maar je kunt er ook tegen knokken. En dat laatste moet je doen”, aldus een vastberaden Sturing.

De voorbereiding voor het duel tegen FC Zwolle was door het barre weer niet optimaal. Sturing:”We zijn niet de enige ploeg die daar last van had.Het is voor alle clubs moeilijk om te trainen.”

Bron: Omroep Gelderland 26-02-2004

Konterman wordt af en toe moedeloos

ARNHEM – Vitesse-verdediger Bert Konterman speelt vrijdag tegen de club waar hij zijn voetbalcarriere begon, FC Zwolle. “Mijn oude cluppie. Ik ga er met veel plezier naartoe.”

“Degradatie wordt niet beslist in dit duel”, denkt Konterman. “Er volgen nog 12 finales. Ik ben nergens meer van overtuigd. We spelen de laatste weken goed voetbal, maar vergeten te scoren.”

“Je wordt af en toe moedeloos. Het is zo frustrerend als je beter bent en toch verliest. RBC, Groningen, Zwolle, ADO en Volendam zijn slechter dan ons, maar ik kan het niet laten zien op de ranglijst”, verzucht Konterman.

Bron: Omroep Gelderland 26-02-2004

Emile Mbamba hoeft niet naar Zwolle

ARNHEM – Clubtopscorer Emile Mbamba en Ricky Bochem zitten niet bij de selectie van Vitesse voor de degradatiewedstrijd uit bij FC Zwolle.

Mbamba is gepasseerd door trainer Edward Sturing: “Mbamba valt af, omdat ik al twee spitsen op de bank heb zitten. Rojer voor als ik iemand nodig heb met snelheid en Van Beukering als ik een aanspeelpunt nodig heb als de ruimtes klein zijn”, legt Sturing uit.

Bochem is conditioneel nog niet helemaal topfit. Vorige week tegen FC Groningen zat hij wel op de bank, maar dat was alleen voor noodgevallen.

Bron: Omroep Gelderland 26-02-2004

Sturing laakt kritiek van Jevric

Sturing laakt kritiek van Jevric” met de kritiek van tweede doelman Dragoslav Jevric op de Arnhemse club. Jevric zegt dat Vitesse een te hoge transfersom voor hem vraagt en dat hij geen uitleg heeft gehad over waarom hij gepasseerd is.

“Ik weet niet wat hij bedoelt. Mijn uitleg is dat Van Fessem het goed gedaan heeft”, pareert Sturing.

“Als Jevric zegt dat hij een Vitesse-man is, dan vind ik dat wel meevallen. Want dan zeg je dit soort dingen niet op dit moment”, stelt de Eerbeker.

Bron: Omroep Gelderland 26-02-2004

Vitesse wellicht met drie spitsen

ARNHEM – Het ziet ernaar uit dat Vitesse-trainer Edward Sturing in het degradatieduel tegen FC Zwolle kiest voor 3 aanvallers in plaats van 2. Mamadou Zongo en Raymond Fafiani fungeren dan als vleugelspitsen.

Ruud Knol maakt zijn rentree in de basis na zijn hamstringblessure. Aleksandar Rankovic is terug van een schorsing. Frankel en Fafiani ontbraken donderdag op de training, omdat zij vastzaten in het verkeer uit Amsterdam.

Vermoedelijke opstelling:
Van Fessem;
Cornelisse, Knol, Ilic, Frankel;
Rankovic, Konterman, Janssen;
Zongo, Rink, Fafiani

Bron: Omroep Gelderland 26-02-2004

Vitesse-mailinglijsten dit weekeinde uit de lucht

De mailinglijsten Vitessesupporters en Vitessediscussie zullen dit weekeinde ivm werkzaamheden bij de host tijdelijk uit de lucht zijn vanaf zaterdagavond 18.00 uur tot zondagochtend 8 uur.

Februari 2004

Pardo: ‘Iedere andere Zuid-Amerikaan had Rink over de reclameborden gewerkt.’

Sebastian Pardo, speler van Feyenoord, reageert in de VI op o.a. de situatie met Rink tijdens de wedstrijd Vitesse-Feyenoord:

Jij mist het temperament van een Zuid-Amerikaan. Toen Paulo Rink jou tijdens Vitesse-Feyenoord provoceerde, bleef jij kalm.

‘Paulo Rink is gek. Hij daagde ons uit met de bal op zijn voet en ik probeerde die met een sliding te veroveren. Toen dat lukte, gaf hij me spottend een applausje. In eerste instantie had ik dat niet eens zo door. Later namen Patrick Paauwe en Patrick Lodewijks het voor me op en begon ik me pas een beetje op te winden. Het was een totaal gebrek aan respect. Misschien dat iedere andere Zuid-Amerikaan Rink over de reclameborden had geschopt, maar ik koos ervoor professioneel te reageren. Ik laat me niet gekmaken door zulke provocaties.’

Bron: VI 25-2-2004

Rankovic: ‘Teamprestatie vrijdag’

Aleksandar Rankovic voelt zich goed, maar is niet blij. De 25-jarige middenvelder van Vitesse schudt zijn hoofd bij het zien van de stand op de ranglijst. “Unbelievable” zegt hij. Na afloop van de training op woensdagmiddag drinkt hij in de Arnhemse binnenstad een cappuccino en blikt hij vooruit op het cruciale duel met FC Zwolle.

De Serviër kwam in het seizoen 2002 – 2003 naar Vitesse en maakte op de derde speeldag zijn officiële debuut voor de Arnhemmers tegen uitgerekend FC Zwolle. In Zwolle verloor de ploeg destijds met 1-0. “Ik speelde toen de tweede helft en weet alleen nog dat het een slechte wedstrijd was. Vrijdag moet het goed gaan, dat is nu belangrijker.”

“Vrijdag wordt natuurlijk een hele belangrijke wedstrijd voor Vitesse. Als we die niet winnen komen we wel heel erg in de problemen. Toch zie ik die wedstrijd positief in hoor. We zullen er als team moeten staan en voor elkaar willen werken. Als dat gebeurt, gaan we met drie punten van het veld.”

“Gelukkig kan ik spelen vrijdag. Ik heb dit seizoen al te veel kaarten gehad en daardoor schorsingen achter de rug. Ik hoop nu een serie neer te kunnen zetten en een bijdrage leveren aan betere prestaties van Vitesse.” Tegen FC Zwolle moet het dan maar gebeuren? “Vrijdag moet het gebeuren”, aldus Rankovic.

Bron: Vitesse.nl 26-02-2004

Ruud Knol kan spelen tegen Zwolle

ARNHEM – Ruud Knol stond 16 maanden buitenspel door een knieblessure en bij zijn rentree een maand geleden kreeg hij direct een hamstringblessure. “Ik kan spelen”, zegt de verdediger van Vitesse, twee dagen voor de cruciale uitwedstrijd tegen FC Zwolle.

“Ik heb zaterdag mijn minuutjes gepakt bij Jong Vitesse. Daarna elke dag getraind en alles op alles gezet om tegen Zwolle fit te zijn.”

Knol heeft zich de laatste maanden zitten verbijten. “Je wilt graag wat doen als het slecht gaat. Nu kan ik er misschien zelf wat aan doen. Ja, ook met mijn knie gaat het prima.”

Bron: Omroep Gelderland 25-02-2004

Cruciaal duel voor Vitesse in Zwolle

Vitesse speelt vrijdagavond een cruciale wedstrijd uit tegen FC Zwolle. Bij een nederlaag nadert de hekkensluiter Vitesse tot op een punt. Vorig seizoen werd er in Zwolle met 1-0 verloren. Bovendien kreeg aanvoerder Dejan Stefanovic in de slotfase een rode kaart. Thuis tegen Zwolle ging het beter. De Arnhemmers wonnen met 2-1 door een kopbal van Michael Jansen en een vuurpijl van Bob Peeters. De Zwolse treffer werd gemaakt door de toenmalige huurling Jhon van Beukering. Dit seizoen werd het thuis 5-2 met goals van Nicky Hofs (2), Emile Mbamba, Gert Claessens en Jhon van Beukering.

Bron: Omroep Gelderland 25-02-2004

Vitesse bijna compleet tegen Zwolle

Vitesse trainde dinsdag niet, maar deed aan teambuilding in de sauna. Woensdag trainde vrijwel de complete selectie wel. Alleen de geblesseerden Matthew Amoah en Kale Sone ontbraken. “Het gaat goed. Het draaien gaat behoorlijk goed”, zei Amoah die last heeft van het kraakbeen in zijn knie. Aleksander Rankovic keert terug van een schorsing, dus verdwijnt Michael Jansen waarschijnlijk weer uit de basis. In vergelijking met het duel tegen FC Groningen is het verder alleen de vraag wie op de positie van Eldridge Rojer speelt. Rojer speelde op de training niet in het basisteam.

Bron: Omroep Gelderland 25-02-2004

‘Wij willen niet eens aan degradatie dénken’

Of er al iets op de agenda stond voor de maand mei in stadion Gelredome? Schoorvoetend meldde het Arnhemse Vitesse zich de afgelopen week bij de stadionprogrammeurs, want de nacompetitie komt naderbij. Vorig jaar speelde de ploeg zich pas op de allerlaatste wedstrijddag veilig. Of dat dit seizoen weer zal lukken? Na redelijke duels met FC Twente en Feyenoord (beide 0-0) begon de serie waarin Vitesse-trainer Edward Sturing hoopte op minstens tien punten. Niet onmogelijk, met RBC Roosendaal, FC Groningen, FC Zwolle, ADO Den Haag en FC Volendam op het programma. Na de eerste twee thuiswedstrijden staat de teller op nul en vrijdag wacht het uitduel met FC Zwolle. Vitesse slaagde er nooit eerder in op het hoogste niveau te winnen in Zwolle en de druk is dan ook groot.

Directeur Paul van der Kraan: ‘Wij willen niet eens aan degradatie denken. We hoopten met een aantal spelersmutaties de ploeg sportief op de rails te hebben. Er is nu in ieder geval niets meer mogelijk wat het halen van spelers betreft. Dat is wel duidelijk.’

Geen wonder. Want Vitesse zal dit jaar wederom de grootste moeite hebben de licentie voor het seizoen 2004/2005 te verkrijgen. De onlangs naar NAC Breda overgestapte interim-directeur Theo Mommers waarschuwde bij zijn vertrek al dat de Gelderse club hoe dan ook problemen zou krijgen met de licentie voor het komende seizoen. Ook vorig jaar moest geldschieter Jan Snellenburg garant staan om de club aan een licentie te helpen.

Henk Ramautar, voorzitter van de raad van commissarissen, stelt zich low profile op en wil liever niet reageren. Van der Kraan wil eerlijk zijn: ‘Ik houd er niet van de boel mooier voor te stellen dan het is. We hebben gewoon beduidend minder inkomsten dan uitgaven. Als voorbeeld kan ik daarbij de recettes geven, die mede door de teleurstellende resultaten op het veld tegenvallen.’

Bron: VI 25-02-2004

Dragoslav Jevric eist uitleg van Vitesse

Hij heeft zich lang stil gehouden, maar nu is voor Dragoslav Jevric de maat vol. De op een zijspoor geraakte doelman van Vitesse eist duidelijkheid over zijn situatie bij de Arnhemse club. Hij zegt: “Ik wil niets negatiefs over de club zeggen, maar ik wil praten over mijn situatie bij Vitesse. Ik begrijp die situatie niet. Ik weet niet precies wat de echte reden is waarom ik niet in de goal sta. Ik zou blij zijn als er iemand van de club naar me toe komt en me eerlijk zegt wat de reden is en hoe we verder gaan.”

Jevric (29) raakte voor de winterstop geblesseerd. Zijn vervanger Jimmy van Fessem presteerde volgens hoofdtrainer Edward Sturing dusdanig goed, dat de coach geen reden zag de fitte Jevric weer in het doel te zetten. Dat heeft Sturing beide keepers verteld, vlak voor het begin van de tweede helft van de competitie. “Dat is voor mij geen goede reden”, vindt Jevric.

De eerste doelman van het nationale team van Servië en Montenegro heeft ook met technisch manager Jan Streuer gesproken over zijn situatie. “Hij vertelde hetzelfde verhaal als de trainer. Het is volgens mij niet de echte reden, dat ik ernaast sta omdat ik geblesseerd ben geweest. Andere keepers in Europa zijn ook wel eens geblesseerd. Zodra ze fit zijn, keren ze terug in het elftal omdat de eerste keeper kwaliteiten heeft. Ik ken mijn kwaliteiten en bij Vitesse kent iedereen me al vierenhalf jaar. Niemand mag op dit moment naar me toekomen en zeggen dat ik niet goed genoeg ben voor Vitesse.”

En: “Het is het recht van de trainer te bepalen wie er wel en wie er niet speelt. Daar heb ik geen problemen mee. Ik ben ook niet kwaad op de trainer, maar wil alleen realistisch kijken naar en praten over mezelf. Natuurlijk vind ik het geen goede keuze dat ik op de bank zit. Ik begrijp het niet, want de beste elf moeten spelen.”

Jevric heeft zich niet eerder in de media geuit over zijn situatie. Hij wilde niet voor extra onrust zorgen nu de club in acuut degradatiegevaar verkeert. “Ik heb gewacht op een reactie van de club. Nu moet ik eerlijk zelf zeggen wat ik van de situatie vind”, zegt hij.

Onlangs las ik in de krant dat Streuer heeft gezegd dat ik weg wil bij Vitesse. Zes maanden geleden heb ik met hem gesproken, toen er belangstelling was van Borussia Dortmund. Toen heb ik gezegd dat een transfer voor mij geen probleem is, als het goed is voor Vitesse en goed is voor mij.”

“Maar dan moet je niet nu gaan zeggen dat ik weg wil, nu ik op de bank zit. Dat is niet juist. De supporters van Vitesse lezen dat ook. Ik wil niet dat zij een verkeerd beeld krijgen van mij. Ik heb nog een contract voor anderhalf jaar. Natuurlijk wil ik spelen voor Vitesse.”

Voor aanvang van dit seizoen toonde naast Borussia Dortmund ook Fenerbahce concrete belangstelling. “Zij haakten af, omdat Vitesse meer dan twee miljoen euro voor mij vroeg”, stelt Jevric. “Dat zijn grote clubs, die weten wat normale prijzen zijn.”

Om die reden is nu ook FC Metalurh Donetsk afgehaakt, zegt Jevric, hoewel de club uit de Oekraïne officieel nog tot 1 maart zaken kan doen op de internationale transfermarkt. “Sinds juni 2003 hebben veel clubs naar mij gevraagd. Telkens wordt een transfer niet gerealiseerd. Ik weet niet wat de club wil.”

“Misschien denkt Vitesse dat het goed is voor de club als ik word verkocht. Maar twee miljoen vragen en me dan op de bank zetten, dat is onbegrijpelijk. Als ik Streuer vraag waarom ze zoveel voor me vragen, dan zegt hij dat ik een topkeeper ben, keeper van het nationale elftal. En dan zit ik hier op de bank. Dat begrijp ik niet.”

Daarom verlangt de doelman naar tekst en uitleg. “Ik wil duidelijkheid. Het bevalt mijn vrouw en mijn dochter goed in Arnhem. Dat is voor mij heel belangrijk. Als ik wegga naar een ander land, dan praat ik ook met mijn vrouw over wat het beste is. We moeten kijken wat het beste is. Daarom moet de club ook meewerken. Ik wacht tot er iemand van de club naar me toe komt en me zegt hoe de situatie is. Iemand van het bestuur of Streuer, dat maakt me niets uit.”

“Als ik in de zomer nog op de bank zit, dan moet ik kijken wat het beste is voor mij. Daarom moet ik praten met de club, om een afspraak te maken wat het beste is voor iedereen.” Toch zegt Jevric niet aan een transfer te denken. “Mijn plaats is in het doel van Vitesse. Voor mij is op dit moment het belangrijkste dat ik terugkom in het doel. Een transfer zit niet in mijn hoofd. Ik wacht alleen op het moment. En heb het gevoel dat het binnenkort komt.”

En, met beide wijsvingers op de slaap: “Ik ben hier helemaal goed. Ik zal rustig blijven en geen problemen schoppen. Op de training doe ik honderd procent mijn best. Ik bereid me erop voor dat ik morgen weer een kans krijg. Ik ben prof en zal altijd meer dan honderd procent mijn best blijven doen.”

“Ik ben 29 jaar, topfit en in topvorm. Ik speel voor de nationale ploeg en heb topjaren gehad bij Vitesse. Nogmaals, niemand kan bij mij komen en zeggen dat ik niet kan keepen bij Vitesse. Dat is totale onzin.”

Bron: De Gelderlander 25-02-2004

Streuer: ‘Geen bod ontvangen’

Jan Streuer, de technisch manager van Vitesse, reageert onaangenaam verrast op de uitlatingen van Dragsolav Jevric. Volgens Streuer hoeft er niets uitgelegd te worden. “Hij wil het misschien niet begrijpen, maar er is niets moeilijks aan dit verhaal.”.

“Jevric moet reëel zijn”, zegt Streuer. “Edward Sturing zegt dat Jimmy van Fessem het goed heeft gedaan. Dat is de keuze van de trainer. Als Sturing voor Jevric had gekozen, dan was Van Fessem kwaad geweest.”

Jevric denkt dat er meer speelt dan dit. Streuer, fel: “Wat Sturing doet is een heel eerlijke keuze. Voor de club zou het financieel beter zijn als Sturing Jevric zou opstellen. Dan kunnen we Jevric makkelijker verkopen. Bovendien is het voor ons eenvoudiger het contract met Van Fessem te verlengen als hij op de bank zit.”

Vitesse vraagt twee miljoen euro voor Jevric? Streuer: “Onzin. Dat is een verhaal dat ineens in de wereld is gebracht. Wij vragen helemaal geen twee miljoen. Bovendien is het niet aan ons om een prijs te noemen. Geïnteresseerde clubs moeten dat doen. Wij zullen elk bod serieus bekijken. Maar geen enkele club heeft een bod gedaan.”

Ook FC Metalurg Donetsk niet? “Ook Donetsk niet. Ze wilden hem transfervrij overnemen, maar dat kunnen we natuurlijk niet doen. Wij willen absoluut meewerken aan een transfer, maar daar moet natuurlijk wel een vergoeding tegenover staan.”

En: “Ik begrijp dat dit vervelend is voor Jevric. Maar hij is een werknemer van de club. Hij is er niet mee geholpen als hij moeilijk gaat doen.”

Bron: De Gelderlander 25-02-2004

Kleine 300 fans Vitesse naar Zwolle

Vitesse weet zich vrijdagavond gesteund door bijna 300 supporters, tijdens de zwaar beladen uitwedstrijd tegen FC Zwolle Vanuit Arnhem reizen zes bussen met Vitesse-aanhangers af naar de hanzestad, waar Vitesse moet winnen om afstand te nemen van de laatste (degradatie)plaats in de eredivisie. Maandagmiddag deed de club 180 kaarten in de verkoop. Ze waren in een mum van tijd verkocht. Gisteren volgden nog eens 135 toegangskaarten, die via de ticketbox konden worden aangeschaft. Meer dan de helft werd verkocht. Op verzoek van Vitesse stelde FC Zwolle deze 135 kaarten extra ter beschikking.

Bron: De Gelderlander 25-02-2004

Streuer: ‘Versterking niet mogelijk”

Jan Streuer, de technisch manager van Vitesse, heeft het geprobeerd. Maar Vitesse zal zich dit seizoen niet meer gaan roeren op de transfermarkt. Tot medio maart mogen Nederlandse clubs twee binnenlandse transfers doen. “We hebben alle namen van mogelijkheden in Nederland doorgenomen”, zegt Streuer. “Wè zijn ook al eerder bij Ajax, PSV en Feyenoord geweest, maar er is niets mogelijk. Ze willen geen speler laten gaan. Bovendien moet een eventuele nieuwe speler voor ons wel een versterking zijn. Een wisselspeler van FC Groningen of zo maakt ons niet beter.”

Bron: De Gelderlander 25-02-2004

FC Zwolle-Vitesse live op Radio Gelderland

Radio Gelderland zal vrijdag 27 februari rechtsreeks verslag doen van het competitieduel tussen FC Zwolle en Vitesse. De uitzending begint om zeven uur, de aftrap in het Oosterenk Stadion is om acht uur.

In de radiouitzending, die van 19.00 tot 22.00 uur duurt, wordt live verslag gedaan van de wedstrijd FC Zwolle-Vitesse, het belangrijke duel uit de Holland Casino Eredivisie. Uit de Gouden Gids Divisie wordt tevens aandacht besteed aan Go Ahead Eagles-De Graafschap en AGOVV Apeldoorn-FC Eindhoven.

Bron:Vitesse.nl 24-02-2004

Vitesse houdt dagje teambuilding
Training van dinsdag afgelast

De spelersgroep van Vitesse ondergaat vandaag een middagje teambuilding. Aanvankelijk stond er voor vanochtend een gewone training op sportcentrum Papendal op het programma, maar die is van de rol geschrapt. De Arnhemse club wilde gisteren niet bekend maken hoe de dag wordt ingevuld, maar duidelijk is wel dat de spelersgroep een morele opsteker goed kan gebruiken. Na de dramatische thuisnederlaag tegen FC Groningen (1-2) afgelopen zaterdag staat de grotendeels onvolwassen en onprofessionele spelersgroep van Vitesse onder een immens zware druk. Vrijdag volgt de cruciale uitwedstrijd tegen hekkensluiter FC Zwolle.

Bron: De Gelderlander 24-02-2004

Vitesse moet zichzelf snel onder de loep nemen voordat het te laat is

Vitesse raakt steeds verder verstrikt in een strijd die verder gaat dan winnen of verliezen. Op het spel staat, in het ergste geval, het behoud van een voetbalclub in Arnhem. In het minst erge geval het behoud van een eredivisieclub in het vierde stadion van Nederland.

De gevolgen van degradatie zijn moeilijk te voorzien. Het is goed denkbaar dat Vitesse een terugval naar de eerste divisie niet overleeft. De club heeft al moeite genoeg om ook na het gemeentelijke reddingsplan het huidige seizoen zonder kleerscheuren door te komen.

Er bestaat binnen de clubleiding wel enig vertrouwen dat dat gaat lukken, maar zekerheid is er niet. En al helemaal niet bij een degradatie naar de eerste divisie. Voor het eerst sinds de club onder leiding staat van een nieuw stichtingsbestuur, een nieuwe raad van commissarissen en een nieuwe algemeen directeur is er reden tot spoedberaad. Ook al zijn er nog twaalf duels (36 punten) te gaan, de cijfers van Vitesse zijn zo onthutsend dat er geen andere conclusie rest dan dat het voetbalbedrijf op instorten staat. Twee overwinningen in 22 duels, drie punten uit de laatste acht wedstrijden, twee doelpunten in 720 minuten competitievoetbal, twee nederlagen in wedstrijden die voor de ommekeer moesten zorgen.

Vitesse staat op de zeventiende plaats en reist vrijdag zonder vertrouwen naar FC Zwolle, de enige club die tot het voorbije weekeinde geacht werd ‘zeker’ onder Vitesse te eindigen. Niets is nog zeker nu Vitesse op het veld de weg kwijt is. Bij een nederlaag in Zwolle is het verschil met de directe degradatieplaats nog één punt. Als het tegen zit, wint ADO Den Haag woensdag het inhaalduel van Roda JC en loopt de marge naar een veilige plaats (15) op tot vijf punten. Voor een ploeg met resultaten als die van Vitesse is dat verschil gigantisch.

Met dergelijke rode cijfers moet elk zichzelf respecterend bedrijf alles en iedereen onder de loep nemen; van de materiaalman en de chauffeur tot de trainers en de spelers, van de terreinknecht en de medische staf tot de directeur en de voorzitter van de raad van commissarissen. De nieuwe clubleiding van Vitesse kan het zich op dit moment niet permitteren om afstand te houden. Ook al is dat een doelstelling. Deze maanden spelen er andere belangen; het behoud van de voetbalclub Vitesse.

Rust is mooi, maar kan net zo goed een gebrek aan beleving camoufleren. Het is normaal gesproken ondenkbaar dat commissarissen, directeuren, managers en bestuursleden rustig achterover leunen als het voortbestaan van het bedrijf op het spel staat.

Weet de nieuwe clubleiding of de ernst van de situatie bij de spelers is doorgedrongen? Of er nog geloof in eigen kunnen en voldoende vertrouwen is? Zijn de verhoudingen binnen de spelersgroep goed genoeg om zeker te weten dat iedereen voor elkaar door het vuur gaat?

Hebben de spelers wel het gevoel dat zij worden gesteund en ondersteund door de clubleiding? Raken de trainers nog de juiste snaar bij de spelers? Of moet een mannetjesputter als Fritz Korbach de helpende hand toesteken? Of een mental coach? Wordt er te hard of te soft getraind? Waarom gaat Vitesse voor de komende twaalf wedstrijden niet in trainingskamp? Hebben de trainers nog andere wensen?

En moet er gekeken worden naar nog meer versterking? Is er met de bestuursleden van het spelersfonds gesproken over mogelijkheden? Moeten er extra premies worden vrijgemaakt, desnoods door derden?

Het is makkelijk om vragen als onzin af te doen, nog makkelijker is om na de competitie te evalueren waar het fout is gegaan. Voor Vitesse kan het dan wel eens te laat zijn.

Bron: De Gelderlander 24-02-2004

Mbamba ziet Kameroen winnen

Emile Mbamba heeft gisteren met het Olympisch elftal van Kameroen een belangrijke stap gezet op weg naar Athene 200. Kameroen won gistermiddag met 2-0 van Ivoorkust. Mbamba kwam niet in actie. De aanvaller van Vitesse zag toe hoe Ze Francis (voor rust) en Marcus Mokake (in de tweede helft) Kameroen naar de overwinning schoten. Kameroen vecht met Mali, dat een verliespunt meer heeft, om een ticket voor de Spelen. Mbamba keert vandaag of morgen terug naar Nederland en zal vrijdag inzetbaar zijn in het duel met FC Zwolle. Net als Aleksandar Rankovic, die zaterdag een duel schorsing uitzat.

Bron: De Gelderlander 23-02-2004

Vitesse slechter dan vorig seizoen

Vitesse presteert dit seizoen aanzienlijk minder dan in de vorige jaargang, toen pas op de laatste speeldag het klassebehoud werd bereikt. Na 22 speelronden bezit Vitesse nu vijftien punten, dankzij twee zeges (Utrecht uit en Zwolle thuis), negen remises en elf nederlagen. Vorig seizoen had Vitesse na 22 wedstrijden vijf punten meer. Vijf zeges, vijf gelijke spelen en twaalf nederlagen leverden toen twintig punten op. Vitesse stond daarmee op de veertiende plaats in de tussentijdse rangschikking, voor FC Groningen (17) en FC Zwolle (16) en de uiteindelijke degradanten Excelsior (19), De Graafschap (14).

Bron: De Gelderlander 23-02-2004

‘De gifbeker moet helemaal leeg’

Vitesse-trainer Edward Sturing zei zaterdag na het duel met FC Groningen (1-2) dat de gifbeker voor hem en zijn ploeg helemaal leeg moet. “Ons blijft weinig bespaard”, zei Sturing. “Vorige week hebben we geheel onnodig verloren van RBC en vandaag was een gelijkspel terecht geweest. We zitten in de situatie dat je deze wedstrijden verliest.” En: “Dit is weer een teleurstelling voor de spelers. Daar word je moedeloos van. Het verhaal blijft hetzelfde. We maken de kansen niet af. Daarom worden topscorers ook zo goed betaald. Zeker na vandaag zal de wedstrijd bij FC Zwolle weer heel moeilijk worden.”

Bron: De Gelderlander 23-02-2004

Theo Janssen begrijpt er even niets meer van

Theo Janssen begreep er zaterdagavond niets meer van. In de extra tijd veerde FC Groningen op, ging Vitesse door de knieën en was Janssen het liefst onder het gras gekropen. “Ik weet niet wat er aan de hand is.”

Met een grijns die het midden hield tussen ongeloof en ontzetting liep de 22-jarige middenvelder van Vitesse zaterdagavond richting de kleedkamer. “Iedereen heeft denk ik wel kunnen zien hoe ik me vandaag voelde op het veld. Ik liep me te ergeren, maar ik ben niet de enige. Alle supporters zullen zich ook hebben geërgerd. Nog steeds komen er veel mensen kijken, die hebben ook gezien dat het heel erg slecht was.” Janssen ergerde zich aan alles wat mis ging. Op papier lijkt Vitesse niet zo’n slechte ploeg te hebben, in de praktijk wel. “Ik weet niet wat er aan de hand is. We hebben de eerste vier wedstrijden na de winterstop niet zo slecht gevoetbald, vond ik. Vorige week hebben we RBC nog een half uur weggespeeld. Alleen gingen we daarna domme lange ballen geven. Maar vandaag was het gewoon niks. Iedereen was slecht, ik ook.”

Janssen loog een beetje, hij was niet zo slecht en dat wist hij ook wel. Andere spelers waren dat wel, de meeste zelfs. Al had Vitesse zaterdagavond wel een veldoverwicht. Een week eerder tegen RBC was dat een half uur ook het geval. Er waren meer overeenkomsten, de uitslag bijvoorbeeld: 1-2. Ook de commentaren van de bezoekende coaches leken op elkaar. Na Robert Maaskant van RBC was ook Ron Jans van FC Groningen zaterdagavond de eerste om te zeggen dat het wel erg gelukkig was. Toch was er ook een groot verschil. De zenuwen en de druk werkten zichtbaar verlammend, ook op spelers als Tim Cornelisse en Bert Konterman (na rust). Theo Janssen sprak niet over individuen, maar over het geheel.

“Die ballen gaan er bij ons gewoon niet in”, zei Janssen. “Er ligt natuurlijk wel wat druk op de spitsen. We scoren niet, daar wordt veel over geschreven en gesproken. Ik zei nog tegen Zongo dat hij gewoon zo door moest gaan. Hij speelt goed, het scoren komt wel.” Het scoren komt Vitesse zeker niet aanwaaien. Twee goals in acht (!) competitieduels. Niks komt de ploeg aanwaaien. “Je wilt zo graag. Ik wilde samen met Bert Konterman het middenveld in handen nemen. De kracht van dit elftal is voetballen, maar dat hebben we vandaag niet gedaan. Daar baal je dan van, want het zit er wel in.”

Aan de kwaliteit ontbreekt het op papier niet, denkt Janssen, maar hij heeft er ook zijn twijfels bij. “Het is wachten tot die bal een keer binnenvalt. Nu scoren we 1-1 en proberen we door te drukken. Dan vallen die ballen weer net niet goed. We zijn op jacht naar die 2-1 en dan valt hij aan de andere kant. Dat mag niet gébeuren. Misschien hebben we toch niet genoeg kwaliteit. Wel goede voetballers, maar we voelen elkaar niet echt aan.” Hoe het anders moet, weet Janssen ook niet. “We moeten op deze manier door blijven gaan. De spelers vertrouwen geven. De selectie is mager, je kunt niet heel veel anders. We moeten gewoon keihard blijven vechten. Misschien moet het dan maar wat minder mooi of gewoon alles onderuit schoffelen.” Het past wel bij de nieuwe Janssen, fris en mentaal sterk teruggekomen van zijn buurperiode bij RC Genk. Van de Belgische subtop naar de Hollandse kelder is niet wat hij had verwacht. “Maar ik vond het de eerste wedstrijden niet zo slecht, alleen vandaag wel. Ik ben anders teruggekomen, met een andere instelling. Gewoon hard werken en dan zien we wel waar we uitkomen.”

Bron: De Gelderlander 23-02-2004

Massale inzet politie om fans van FC Groningen in bedwang te houden

De politie heeft zaterdagavond extra manschappen moeten oproepen om grote ongeregeldheden tussen fans van Vitesse en FC Groningen te voorkomen De onrust begon rond zes uur in de Arnhemse binnenstad, waar het uitgaanscentrum De Korenmarkt plotsklaps bezoek kreeg van zo’n tachtig voetbalfans uit Groningen. Zij zochten hun toevlucht tot de lerse Pub O’Connells. onder hen bevonden zich de nodige supporters met een stadionverbod. Aanhangers van Vitesse bevonden zich op dat moment zo’n vijftig meter verderop, in café De Rebel. De politie was snel in groten getale ter plaatse, vormde een cordon en greep daarbij ook enkele keren hard in, waardoor een escalatie uitbleef. Uiteindelijk bleef het op de Korenmarkt bij één aanhouding. In en rond stadion Gelredome volgden er nog twee.

Bron: De Gelderlander 23-02-2004

Drie aanhoudingen rond voetbalduel

De politie heeft zaterdagavond drie aanhoudingen verricht rond de voetbalwedstrijd Vitesse-FC Groningen. De eerste aanhouding betrof een 25-jarige Groninger, die op de Korenmarkt geen gehoor gaf aan de oproep het uitgaanscentrum te verlaten. Een evenoude plaatsgenoot werd tijdens de wedstrijd zelf in de kraag gegrepen omdat hij een stoeltje had vernield. Na afloop probeerde een 25-jarige Arnhemmer één van de bussen met Groningen-fans te belagen, maar nog voor hij daadwerkelijk iets kon gooien, werd hij tegengehouden door de politie. Vanwége de dreigende sfeer was extra ME opgeroepen.

Bron: De Gelderlander 23-02-2004

Vernielingen toiletruimte O’Connells

De lerse pub O’Connells op de Korenmarkt in Arnhem blijft een populaire pleisterplaats voor voetbalfans. “Ik denk dat het met onze internationale uitstraling te maken heeft”, vermoedt barkeeper T. Gok. Enkele weken, terug, bij Vitesse-Feyenoord, hield Gok wijselijk de deuren op slot omdat een eerder bezoek van Rotterdamse voetbalfans tot grote vernielingen had geleid. Zaterdagavond verwachtte Gok omtrent Vitesse-FC Groningen geen problemen en dus was O’Connells ‘gewoon’ open. Prompt kreeg Gok een invasie Groningen-fans te verwerken. De schade bleef beperkt tot vernielingen in de toiletruimte.

Bron: De Gelderlander 23-02-2004

Vitesse kijkt degradatie recht in de ogen

Vitesse speelt vrijdag bij hekkensluiter FC Zwolle een van de belangrijkste wedstrijden uit de geschiedenis. Zelfs rechtstreekse degradatie is een reëel scenario voor de Arnhemse club, na de dramatische nederlaag zaterdag tegen FC Groningen (1-2).

Vitesse is nog maar vier punten verwijderd van de laatste plaats in de eredivisie. De kloof met de veilige vijftiende plaats, ingenomen door ADO Den Haag, bedraagt vijf verliespunten. In Gelredome donderen de alarmklokken harder als ooit tevoren sinds de promotie in 1989.

Het is deze maand precies vier jaar geleden dat Karel Aalbers werd afgezet als voorzitter van Vitesse. Met de kleurrijke Eerbeker verdwenen ook de ambities en de broodnodige ideeën uit Gelredome. Na Aalbers verschenen er voldoende nieuwe beleidsbepalers bij de club. Ze verscholen zich telkens achter de financiële erfenis van Aalbers, maar bleken niet in staat de club met een daadkrachtig beleid naar een goede sportieve toekomst te leiden. Terwijl de club al jaren schreeuwt om een leider met visie, zit Aalbers gefrustreerd thuis in Eerbeek.

Het logische gevolg van de amateuristische leiding is dat Vitesse in een vrije val is beland. Voor het tweede seizoen op rij verkeert de hoofdmacht in degradatienood en dit jaar zijn de problemen nog een stuk groter dan in de vorige jaargang.

Met Paulo Rink en Aleksandar Ilic deed Vitesse in de winterstop twee goede aankopen, maar het waren paniekaankopen. Bovendien blijkt nu, zes wedstrijden en slechts twee remises verder, dat de Arnhemse club veel zieker is dan het aanvankelijk leek.

Veelzeggend was het commentaar van Ilic, zaterdag na de nieuwe dreun tegen FC Groningen. De Serviër mist bij een deel van ploeggenoten de juiste mentaliteit om te overleven. Dat blijkt al weken in het veld. Het plaatst de alom bewierookte jeugdopleiding van de Arnhemse club ook in een interessant daglicht. Mannen als Joop Brand en Mike Snoei lieten het nimmer na hun eigen werk in de jeugdopleiding op te hemelen. Ze waren trots als er weer eens een jeugdploeg landskampioen was geworden, maar ze zijn er niet in geslaagd voldoende spelers klaar te stomen voor het grote werk.

Nu Vitesse moet overleven, blijken veel jongelingen tactisch, technisch of qua professionele instelling te kort te komen. Het is geen wonder dat hoofdtrainer Edward Sturing zo veel mogelijk kiest voor ervaren spelers, in de loodzware strijd om klassebehoud.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Tegen FC Groningen speelde Michael Jansen een goede pot als rechtsachter, terwijl dat niet de favoriete plek is van de linksbenige verdediger. En Raymond Fafiani bewees zaterdag opnieuw dat Vitesse over een uitstekende linkshalf beschikt. De gewezen straatvoetballer uit Amsterdam heeft een heerlijke basistechniek en een goede voorzet die hij makkelijk uit stand trapt. Het was geen toeval dat Rink de gelijkmaker binnenkopte, na een gave assist van Fafiani.

FC Groningen kwam met slechts een spits en vier middenvelders naar Gelredome en pakte twee punten meer dan het had beoogd. Net als een week eerder tegen RBC verloor Vitesse doordat het zelf volop kansen miste en ook achterin fouten maakte. Rink, Mamadou Zongo en Theo Janssen hadden moeten scoren.

Nadat Bert Konterman in de lucht had verloren van Sander van Gessel, mocht Mile Krstev de rebound benutten zonder te worden gehinderd door de centrale verdedigers Tim Cornelisse en Ilic (0-1). Na de 1-1 van Rink gaf Vitesse het vlakke duel op pijnlijke wijze uit handen. Eerst leed Purrel Fränkel balverlies, daarna liet Cornelisse Salmon voorzetten, stond invaller Nicky Hofs verkeerd opgesteld bij Van Gessel en zag ook doelman Jim van Fessem er niet souverein uit. Een-twee in de blessuretijd, dat kon er ook nog wel bij.

Bron: De Gelderlander 23-02-2004
De Vitesse Pool

Olaf nadert koppositie Vitesse Pool

Bijna honderd deelnemers aan de Vitesse Pool brachten hun voorspelling uit voor de wedstrijd tegen Groningen, maar de bittere nederlaag is door weinig poolers voorzien.

De posities van de topdrie blijven na de teleurstelling tegen Groningen ongewijzigd. Alleen Haarlem Reds haalde een puntje waardoor hij de koplopers op de hielen zit.

Olaf en Brian uit Tilburg hebben de uitslag voorzien en hun schrale pleister op de pijnlijke wond, betekent dat zij in het klassement goede zaken doen.

Brian uit Tilburg voegt zich met het resultaat in het selecte toptien-gezelschap. Olaf krijgt met zijn vierpunter de koppositie binnen zijn bereik. Hij klimt naar de vierde plaats van het tot 149 poolers uitgegroeide deelnemersveld.

Stand toptien per 22-02-2004

1 ( 1) B100 26 49
2 ( 2) Go ahead make my day 26 48
3 ( 3) Haarlem Reds 26 47
4 ( 5) Olaf 26 46
5 ( 4) Quasar de Duif 25 43
6 ( 12) Brian uit Tilburg 26 43
6 ( 5) Mister Polak 26 43
8 ( 7) Mulder 26 42
8 ( 7) TomVitesseFan 26 42
8 ( 7) Yellow Black no1 26 42

 Vitesse.org forum poolcompetitie 2003-2004

21-02-2004

Dramatische nederlaag voor Vitesse

ARNHEM – Vitesse heeft zaterdagavond in het eigen Gelredome op dramatische wijze met 2-1 verloren van FC Groningen. De winnende treffer viel, zoals zo vaak dit seizoen, in de allerlaatste minuut van de wedstrijd.

De eerste helft was het aanzien niet waard. FC Groningen maakte duidelijk dat ze enkel voor een punt naar Arnhem waren gekomen en Vitesse was simpelweg niet in staat om kansen te creeren.

Pas na een half uur spelen voltrok zich het eerste wapenfeitje. Zongo schoot van dichtbij echter naast. Kort voor rust miste een inzet van Paulo Rink het doel van Beukenkamp op een haar.

De eerste serieuze kans voor de gasten, kort na de pauze, was gelijk raak. Nadat Van Gessel met een kopbal de paal had geraakt, schoot Mile Krstev de bal hard achter doelman Jimmy van Fessem.

Nog voordat de Groningen-supporters uitgefeest waren, lag de bal aan de andere kant in het net. Een uitstekende voorzet van Raymond Fafiani werd prima ingekopt door Rink.

Na de gelijkmaker kon Vitesse niets meer en in de allerlaatste minuut kreeg de ploeg het deksel op de neus. Een voorzet van Salmon werd door alles en iedereen gemist, waarna Van Gessel dankbaar profiteerde: 1-2.

Bron: Omroep Gelderland 22-02-2004

Theo Janssen: “Dit was verschrikkelijk”

Theo Janssen kon als één van de weinige Vitessenaren nog terugkijken op een redelijke wedstrijd zaterdag tegen FC Groningen. Zelf was de middenvelder behoorlijk kritisch: “We hebben vandaag met z’n allen gefaald. Ikzelf ook. Je probeert van alles, Bert en ik wilden vandaag samen het middenveld in handen nemen.” Janssen vond het de slechtste wedstrijd na de winterstop: “Vandaag was er iets mis, dit was verschrikkelijk. Als je ziet hoe we de 2-1 om de oren krijgen, wil je wel onder het gras kruipen. Ik heb me geërgerd, maar ik was niet de enige. Wat dacht je van de supporters?”

Bron: Omroep Gelderland 22-02-2004

Sturing: “De fles moet helemaal leeg”

Vitesse-trainer Edward Sturing toonde zich na afloop van de verloren thuiswedstrijd tegen FC Groningen (1-2) teleurgesteld maar strijdbaar. “De fles moet kennelijk helemaal leeg. Vitesse blijft heel erg weinig bespaard”, aldus Sturing. “En deze nederlaag was ook helemaal niet nodig. Maar je ziet dat je dit soort dingen meemaakt als je in de onderste regionen verkeert.” Toch weigert de trainer de handdoek al in de ring te werpen. “We moeten verder en vrijdag wacht FC Zwolle. Dat zal ook een hele moeilijke wedstrijd zijn, zeker na wat er vandaag is gebeurd.”

Bron: Omroep Gelderland 22-02-2004

Ilic: “Er is iets helemaal mis hier”

Aleksander Ilic liep scheldend en tierend door de catacomben na afloop van de nederlaag van Vitesse thuis tegen FC roningen.

Een half uur later was Ilic enigszins gekalmeerd: “Ik lijk rustig, maar dat ben ik niet. Verplaats je eens in mijn positie. Sinds ik hier ben, hebben we in zes wedstrijden slechts twee keer gelijk gespeeld. Er is iets helemaal mis hier. Ik maak me ernstige zorgen over de positie waarin we verkeren.” De Serviër vond de nederlaag onterecht: “Zij scoren twee keer, terwijl ze maar twee keer bij ons in de zestien waren. Maar ja, wij scoren niet.”

De verdediger vreest dat de mentaliteit van de selectie niet goed genoeg is om dit seizoen tot een goed einde te brengen: “In mijn leven heb ik mezelf een drang tot overleven aangeleerd. Die moeten de andere spelers ook krijgen, anders komen we niet uit deze moeilijke situatie”, mijmert Ilic. “Het zit kennelijk nog niet genoeg in onze hoofden. Iedereen moet beseffen dat we een groot gevecht zullen moeten leveren. Alleen als we nu de juiste mentaliteit tonen, kan er hier iets veranderen”, aldus de zwaar aangeslagen Ilic.

Bron: Omroep Gelderland 22-02-2004

FC Groningen verslaat nipt Vitesse

FC Groningen heeft zaterdagavond Vitesse nog dieper in de zorgen gedrukt. De bezoekers wonnen in de Gelredome met 2-1, aanvoerder Van Gessel maakte in de derde minuut van de blessuretijd het beslissende doelpunt.

Krstev opende namens FC Groningen kort na de rust de score, de jarige Rink maakte even later gelijk. Bij FC Groningen kreeg Landerl in de laatste minuut een rode kaart (tweede gele kaart) wegens het te vroeg uitlopen bij een vrije trap van Vitesse.

Bron: ANP 21-02-2004

Sturing krijgt geen nieuwe spelers

Vitesse-trainer Edward Sturing zal met de huidige spelersgroep op jacht moeten naar klassebehoud. Clubs in de eredivisie mogen nog twee binnenlandse transfers doen, maar daarvan zal bij Vitesse geen sprake zijn. “Er is financieel geen ruimte voor”, zegt Sturing. “Ik ben niet bezig met nieuwe spelers, alleen met het behalen van punten en in de eredivisie blijven.” Sturing beseft dat een eventuele degradatie duurder zal zijn dan nog een aankoop. “Maar ook dan heb je geen zekerheid. Ik denk dat we voldoende hebben gedaan. We spelen duidelijk beter dan voor de winterstop. Nu moeten we punten pakken.”

Bron: De Gelderlander 21-02-2004

Vrede niet in basis bij FC Groningen

Regillio Vrede ontbreekt vanavond in de basisopstelling van FC Groningen, in de wedstrijd bij Vitesse. De lange centrumverdediger begint na een blessure op de bank. Eerder dit seizoen verloor Vitesse in Groningen met 2-1, nadat Vrede tijdens een invalbeurt twee treffers forceerde. Arnold Kruiswijk (blessure), Paul Matthijs (geschorst) en Brian Pinas (familie-omstandigheden) ontbreken bij Groningen. De inzetbaarheid van Kurt Elshot is twijfelachtig. Vermoedelijke opstelling: Beukenkamp; Elshot, Schoenmakers, Van der Linden, Florén; Krstev, Stuit, Hugo (of Hardarson), Van Gessel; De Witte en Landerl.

Bron: De Gelderlander 21-02-2004

Edward Sturing wil niets weten van paniek bij Vitesse

Edward Sturing probeert Vitesse voor de tweede keer in de eredivisie te houden. Vorig seizoen slaagde de trainer in negen wedstrijden in zijn missie, nu resteren nog dertien partijen om de voorlaatste plaats te verlaten. Aan de vooravond van het duel met FC Groningen, vanavond in Gelredome, wil Sturing niets weten van paniek.

“Er is geen crisis”, zegt Sturing. “Bij mij in elk geval niet. We zitten in een situatie die is voorspeld. Het is dit seizoen voor Vitesse een kwestie van overleven. Daar horen ook nederlagen bij, zoals vorig weekeinde tegen RBC. Dat heb ik mijn spelers ook voorgehouden.” Na de 2-1 nederlaag tegen RBC proefde Sturing de paniek in Gelredome. Niet bij de clubleiding, maar bij mensen van buitenaf die nauw met de club verbonden zijn.

“Ik vind het vreemd dat veel mensen in paniek raken”, zegt Sturing. “Ik begrijp de teleurstelling wel. Ik had zelf ook graag gezien dat we er beter voor stonden. Maar de huidige situatie is vroeg genoeg aangekondigd. De doelstelling voor dit seizoen was te eindigen tussen plek acht en twaalf, mits we niet in de problemen zouden komen door blessures en schorsingen. Binnen drie weken waren we onze beide aanvallers Bob Peeters en Matthew Amoah kwijt. Daarna wist iedereen dat overleven het enige doel was. En we zijn nu bezig die doelstelling te realiseren.

En: “Er is sprake van een crisis als je je doelstelling niet haalt. Als we voor dit seizoen hadden geroepen dat de doelstelling Europees voetbal was, dan is er een crisis als je op de zeventiende plaats staat. Vorig jaar was dat het geval en dan is het terecht dat je van een crisis spreekt.”

Sturing doelt op het veelbewogen afgelopen seizoen, waarin trainer Mike Snoei sneuvelde en Sturing net op tijd aan het roer kwam om Vitesse in de eredivisie te houden. “Na het vorige seizoen gingen zeven spelers weg. Daar kwam er één voor terug, Bert Konterman, al hadden sommige mensen om financiële redenen moeite met zijn komst. Ook in de winterstop heb ik de euforie de kop ingedrukt, nadat er drie spelers waren gekomen (Rink, Ilic, Janssen, red.) nadat er twee waren vertrokken (Claessens en Martel, red.). Niemand kan zeggen dat ik niet heb aangegeven wat er aan de hand is”, aldus Sturing. “Gelukkig hebben we in de zomer niet geroepen wat er een jaar eerder was geroepen. Dan waren de problemen nu nog groter geweest.”

Vermoedelijke opstelling Vitesse: Van Fessem; Cornelisse, Ilic, Jansen, Fränkel; Hofs, Janssen, Konterman, Fafiani; Zongo en Rink.

Bron: De Gelderlander 21-02-2004

Ricky Bochem begint op reservebank

Ricky Bochem keert vanavond terug in de selectie van Vitesse. De verdediger/middenvelder is hersteld van een knieblessure en begint op de bank in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen. Trainer Edward Sturing kan vanavond geen beroep doen op Emile Mbamba, die dit weekeinde in actie komt met het Olympisch elftal van Kameroen. Ook de geschorste Aleksandar Rankovic (zesde gele kaart) ontbreekt, net als de geblesseerden Ruud Knol, Matthew Amoah en Kalle Sone. Knol maakt vandaag zijn rentree in het elftal van Jong Vitesse, in een oefenduel met eersteklasser Quick Amersfoort.

Bron: De Gelderlander 21-02-2004

Jubilerend Rheden hoopt op Schalke 04
Speelt komende zomer o.a. tegen Vitesse en oud-Vitesse

VV Rheden bestaat 100-jaar en viert dat groots. Behalve wedstrijden tegen Vitesse en De Graafschap wordt er deze zomer misschien gespeeld tegen de Duitse topclub Schalke 04, dat eveneens honderd jaar bestaat. “Het zou fantastisch zijn als wij een dergelijke grote naam naar Rheden kunnen halen. Het leuke is dat Schalke ook honderd jaar bestaat. Onze trainer Johan de Kock heeft bij Schalke gevoetbald. Wat dat betreft zijn de lijnen kort. Als de Duitse topper komt, dan zal het in de voorbereiding op komend seizoen zijn. Maar zekerheid hebben we nog niet”, vertelt penningmeester Gerard Daniël.

De jubileumwedstrijd tegen Vitesse wordt gespeeld op 10 juli op het sportpark aan de IJsselsingel. Volgens Daniël is het enigszins logisch dat Vitesse de jubileumviering van Rheden opsiert. “We hebben een goed contact met de Arnhemmers. Al jaren. Het tweede voetbalt hier competitie en wij hebben in het verleden regelmatig tegen Vitesse gespeeld. Dat waren prachtige derby’s.”

Ook wordt er een wedstrijd gehouden tussen oud-Rheden en oud-Vitesse en tussen Rheden en De Graafschap. De data voor beide duels zijn nog niet bekend.

Bron: De Gelderlander 21-02-2004

Sturing moet puzzelen in defensie

Het is onduidelijk wie zaterdagavond de geschorste Aleksandar Rankovic gaat vervangen bij Vitesse. Zeker is wel dat Tim Cornelisse rechtsback zal spelen tegen Groningen. De vrijgekomen plek in het centrum van de defensie kan worden ingenomen door Michael Dingsdag of Michael Jansen. Ook kan Bert Konterman een linie terugschuiven. Dan speelt Stijn Schaars op diens positie op het middenveld. Trainer Edward Sturing kiest in de aanval in elk geval wel weer voor het duo Paulo Rink-Mamadou Zongo. Emile Mbamba ontbreekt, omdat hij op pad is met het olympisch team van Kameroen.

Bron: Omroep Gelderland 20-02-2004

Ook Brian Pinas niet inzetbaar
Wetenswaardigheden Vitesse-FC Groningen

Behalve Paul Matthijs (geschorst) en Arnold Kruiswijk (geblesseerd) is Brian Pinas morgenavond ook niet inzetbaar tegen Vitesse. De linksbuiten is momenteel in Rotterdam om het einde van het rouwproces volgens een bepaald ritueel te verwerken. Donderdag trainde Pinas al weer een keer mee met de groep en vanaf aanstaande maandag zal Pinas weer volledig aansluiten.

Exacte opstelling nog een raadsel

Bij FC Groningen is de opstelling voor zaterdag nagenoeg bekend, hoewel er aan de vrijdagtraining nog niets met zekerheid kon worden afgeleid. Kurt Elshot werd individueel getest en de kans is groter dan 50% dat hij speelt. Jans: “Het is reëel dat hij kan beginnen. Landerl en De Witte starten in de spits. Voor de positie van controlerende middenvelder zijn Krstev en Smit gegadigden. We hebben besloten om niet in te grijpen in de manier van spelen, omdat het goed ging tegen NEC en de eerste helft tegen ADO Den Haag. Van Gessel blijft ditmaal dan ook op zijn favoriete linkshalfpositie staan. De plek van Matthijs zal dus op een andere manier worden ingevuld. Wellicht dat Hugo terugkeert. Over Krstev hangend op rechts ben ik het meest tevreden. Smit vult die positie minder goed in. We willen spelen vanuit een goede organisatie achterin. En ondanks het feit dat er fouten gemaakt zijn, ben ik van plan dezelfde spelers te laten staan. Dus Van der Linden en Schoenmakers in het centrum. Onze intentie is om niets weg te geven. Wij hebben in de afgelopen wedstrijden in balbezit fouten gemaakt, die ons morgen niet mogen overkomen. We moeten gedisciplineerd spelen. Maar het ook weer niet overdrijven. Als de keeper de bal over de grond uitspeelt of zij hebben een ingooi op eigen helft zullen we de boel echt wel vast gaan zetten. We gaan niet alleen loeren, maar ook bijten!”

De mogelijke opstelling luidt dan ook: Beukenkamp; Elshot, Schoenmakers, Van der Linden, Florén; Krstev, Smit, Hugo, Van Gessel; De Witte, Landerl.

De bank zou dan bestaan uit: Lambers, Fränkel, Vrede, Hardarson, Tuhuteru, Salmon en Drent.

Stats: Beukenkamp 33 duels zonder seconde gemist

FC Groningen en Vitesse staan morgen voor de 17e keer tegenover elkaar in een competitiewedstrijd * van de voorgaande duels won Vitesse er zes en FC Groningen drie, zevenmaal werden de punten gedeeld * topscorer Mbamba (5) van Vitesse heeft interlandverplichtingen * bij FC Groningen hebben Glen Salmon en Sander van Gessel 5 keer gescoord * Rankovic en Matthijs zitten wegens hun zesde gele kaart op de tribune * Cornelisse, Fränkel en Hofs (allen Vitesse), Salmon, Elshot, Van der Linden en Schoenmakers (allen Groningen) staan op scherp * Roy Beukenkamp staat momenteel op de derde plaats in de lijst van meeste wedstrijden zonder een seconde te hebben gemist: 1. Hans Vonk (SC Heerenveen) 67, 2. Dennis Gentenaar (NEC) 63, 3. Roy Beukenkamp (FC Groningen) 33, 4. Vladan Kujovic (Roda JC) 25, 5. Ronald Waterreus (PSV) 23 * Cornelisse miste dit seizoen nog geen minuut bij de Arnhemmers * Konterman is de enige speler in de Vitesse-selectie van morgen, die al eens eerder scoorde tegen de FC * Salmon (3), Drent (3), Vrede (2) scoorden al vaker dan eens in het Vitesse-doel * Edward Sturing staat voor de 58e keer langs de kant als hoofdtrainer, hij won 18 keer met Vitesse * Ron Jans heeft 13 overwinningen in 46 wedstrijden geboekt * Curovic, Kooijman, Van de Looi, Thijssen, Visser, Schellekend, Koolhof, Ax, Atteveld en Ten Caat speelden voor beide teams in de Eredivisie * Scheidsrechter Jol fluit voor de 16e keer deze competitie * hij was eerder leidsman in Gelredome bij Vitesse-Ajax (1-2) * Jol floot ook Heerenveen – Groningen (1-0) * Groningen won voor het laatst in Arnhem op 7 oktober 1990 * Vitesse is al zeven competitieduels zonder zege * FC Groningen scoorde in de afgelopen zes uitduels, maar kreeg ook telkens minimaal één goal tegen.

Bron: FC Groningen.nl 20-02-2004

Bert Konterman: geniepige 1-0 mag ook

Bert Konterman kiest in deze fase bij Vitesse louter voor goede resultaten: “Ik denk niet dat de supporters moeilijk doen als we heel geniepig met 1-0 winnen.” Toch put Konterman moed uit de manier van spelen tegen RBC Roosendaal: “Ik geloof dat het goede voetbal ooit een keer beloond wordt. We moeten op deze weg doorgaan en rustig blijven. Dat valt niet mee voor die jongens, want de druk wordt steeds groter.” Konterman weet nog niet of bij weer op het middenveld speelt of dat hij een linie terug wordt gezet: “Er zijn heel wat opties, het is aan de trainer.”

Bron: Omroep Gelderland 20-02-2004

Spits Matthew Amoah op de weg terug

Het is nog onduidelijk wanneer Matthew Amoah zijn rentree kan maken, maar de Vitesse-spits is op de weg terug na langdurig blessureleed. Amoah liep op 13 september vorig jaar een knieblessure op in het duel tegen RBC Roosendaal. Bij werd geopereerd en daarna volgde een lange periode van revalideren. Om die reden verbleef hij in de winterstop in Ghana. Vrijdag trainde Amoah voor het eerst deels met de groep mee. Zo deed hij mee aan de rondo’s en aan enkele afwerkvormen. Amoah was de afgelopen drie seizoenen clubtopscorer.

Bron: Omroep Gelderland 20-02-2004

Edward Sturing houdt vast aan concept

Vitesse-trainer Edward Sturing houdt vast aan het concept waarmee tegen RBC Roosendaal veel kansen werden gecreeerd: “Dat is een houvast. Het is lang geleden dat we zo goed gespeeld hebben, alleen scoorden we niet.” Op de trainingen deze week werden wat extra afrondoefeningen afgewerkt: “Ik heb ze veel in de positie proberen te brengen om te scoren om ze vertrouwen te geven, maar het gaat toch om die drie a vier momenten in de wedstrijd.” Sturing herinnert zich de wedstrijd van vorig seizoen tegen Groningen nog: “Ja, dat was net zo’n wedstrijd als tegen RBC, Beukenkamp pakte toen heel veel.”

Bron: Omroep Gelderland 20-02-2004

Geen versterkingen meer voor Vitesse

Vitesse-trainer Edward Sturing rekent niet meer op versterkingen om te overleven in de eredivisie. “Daar ben ik op dit moment niet mee bezig. Ik ben nu alleen maar bezig om met deze groep punten te halen en ons te handhaven in de eredivisie. We hebben ook niet de financiele middelen om ons te versterken.” Vitesse zou op de binnenlandse markt nog twee spelers mogen aantrekken: “Je kunt nieuwe spelers blijven halen, maar we halen nu een hoger niveau dan voor de winterstop. Een speler gaat ons niet zonder meer helpen, of het moet Zidane zijn, maar dat zit er denk ik niet in.”

Bron: Omroep Gelderland 20-02-2004

Vitesse al zeven duels zonder zege

Vitesse is op weg om een nieuw negatief record te vestigen. Na 727 minuten zonder doelpunt dreigt nu een recordaantal wedstrijden zonder zege. De Arnhemmers wonnen de laatste zeven competitiewedstrijden niet meer. De laatste overwinning was op 7 december thuis tegen FC Zwolle (5-2). Daarna volgden drie gelijke spelen en vier nederlagen. Die zege op Zwolle maakte toen ook al een einde aan een reeks van zeven wedstrijden zonder overwinning. Vorig seizoen onder trainer Mike Snoei bleef Vitesse zelfs acht wedstrijden zonder zege. Ook toen werd thuis tegen Zwolle (2-1) de ban gebroken.

Bron: Omroep Gelderland 20-02-2004

Sturing hoopt op zelfde niveau

Na het verlies thuis tegen RBC staat de laatste van drie opeenvolgende thuiswedstrijden op het programma. Tegenstander is FC Groningen, dat na een goede start inmiddels is teruggezakt naar plaats veertien. Trainer Edward Sturing hoopt dat zijn ploeg hetzelfde niveau haalt als tegen RBC. “Maar deze keer met een overwinning als resultaat.”

Sturing kan tegen de Noordelingen geen beroep doen op Emile Mbamba (interlandverplichtingen), Aleksandar Rankovic (schorsing) en de geblesseerden Kalle Sone, Ruud Knol en Matthew Amoah. Amoah heeft deze week weer een MRI-scan ondergaan met een positief resultaat. “Het gaat goed met Matthew”, aldus Sturing. “Hij heeft vandaag voor het eerst rustig meegedaan met afwerken, maar het gaat nog wel een tijd duren voordat hij volledig kan trainen.”

Ricky Bochem zit zaterdag wel weer op de bank. De middenvelder heeft afgelopen week twee keer volledig mee kunnen trainen en is, mede door de personele problemen, toegevoegd aan de selectie. Door de schorsing van Rankovic moet Sturing de keuze maken uit het terughalen van Konterman naar de achterste linie of een tweede linksbenige verdediger naast Ilic zetten. “Die keus moet ik inderdaad nog maken, ik doe nog geen uitspraken over de speelwijze. Wel dat Paulo Rink en Mamadou Zongo het aanvalsduo blijven. Ik vind dat Zongo prima heeft gespeeld en zijn positie goed heeft ingevuld, al had hij moeten scoren. Ik zie dan ook geen enkele reden om daar verandering in te brengen.”

FC Groningen, dat vorige week vrijaf was en afgelopen dinsdag nipt met 2-1 won van amateurclub Harkemase Boys, mist in ieder geval twee basisspelers. Middenvelder Paul Matthijs zit een schorsing van één wedstrijd uit en verdediger Arnold Kruiswijk ondervindt teveel last van een hamstringblessure in het rechterbeen. In de aanval kent de ploeg weinig tot geen problemen. Martin Drent, Rolf Landerl en Chris de Witte zijn allen volledig inzetbaar.

Bron: Vitesse.nl 20-02-2004

Historie Vitesse-FC Groningen

Ruime overwinningen voor Vitesse en de uitslag 0-0. Dat is Vitesse-FC Groningen vanaf het seizoen 1989-1990. Een historisch overzicht van de laatste twaalf ontmoetingen in Arnhem.

Uitslagen Vitesse – FC Groningen vanaf 1989

1989 – 1990 0 – 1
0-1 Olde Riekerink ‘5 (pen.)

1990 – 1991 1 – 2
0-1 Roossien, 1-1 Visser, 1-2 Van Duren

1991 – 1992 0 – 0
1992 – 1993 0 – 0

1993 – 1994 4 – 1
1-0 Gillhaus ’28, 1-1 Ter Avest ’52, 2-1 Gillhaus ’71, 3-1 Cocu ’79, 4-1 Gillhaus ‘90

1994 – 1995 0 – 0
1995 – 1996 0 – 0

1996 – 1997 6 – 1
1-0 Machlas ‘8, 1-1 Magno ’11, 2-1, 3-1, 4-1, Machlas ’13, ’18, ’37, 5-1 Makaay ’53, 6-1 Del Olmo ‘80

1997 – 1998 5 – 1
1-0 Trustfull ‘8, 2-0 Perovic ’21, 2-1 Bos ’28 (e.d.), 3-1, 4-1, 5-1 Machlas ’36, ’60 (pen.), ’65 (pen.)

2000 – 2001 2 – 2
0-1 Drent ’30, 0-2 Elshot ’33, 1-2 Sikora ’49, 2-2 Amoah ‘53

2001 – 2002 1 – 0
1-0 Mbamba ’90

2002 – 2003 0 – 0

Emile Mbamba
Emile Mbamba, de laatste speler die wist te scoren in het duel tussen Vitesse en FC Groningen, ontbreekt zaterdagavond in de selectie van trainer Sturing. De aanvaller speelt met het Olympisch elftal van Kameroen een kwalificatieduel tegen Ivoorkust.

Bron: Vitesse.nl 20-02-2004

Vitesse Vandaag FC Groningen

Vitesse speelt zaterdagavond om acht uur tegen FC Groningen, de nummer veertien in de Holland Casino Eredivise. In de Vitesse Vandaag staan weer diverse interviews, statistieken en fotoreportages. Vandaag alvast een blik op de inhoud van het programmaboekje.

Inhoudsopgave Vitesse Vandaag (Vitesse – FC Groningen)

Interviews: Jhonny van Beukering, Dejan Curovic en Ron Jans, trainer FC Groningen
Het Duel: Raymond Fafiani vs. Kurt Elshot
Statistieken Vitesse – FC Groningen
Terug in de tijd….seizoen 1954 – 1955
Vitesse Voetbal Academie
En nog veel meer….

Bron: Vitesse.nl 20-02-2004

Kruiswijk en Matthijs zaterdag niet inzetbaar

Arnold Kruiswijk en Paul Matthijs spelen zaterdag niet mee tegen Vitesse. Kruiswijk ondervindt teveel last van een hamstringblessure in het rechterbeen en Matthijs is geschorst wegens zijn zesde gele kaart in deze competitie. Kruiswijk is zo’n anderhalve week na het oplopen van de blessure weer bezig met individuele training op het veld. De selectie kent een handjevol spelers die terugkomen van blessures en/of waarvan de inzetbaarheid tegen Vitesse nog twijfelachtig is. Per linie alle info op een rijtje.

Verdediging
Doelmannen Beukenkamp en Lambers zijn fit. Laatstgenoemde speelde afgelopen dinsdag de hele wedstrijd tegen Harkemase Boys. Van de zes beschikbare verdedigers is Kurt Elshot een twijfelgeval. Hij had gisteren wat last van de rechterlies. Regillio Vrede heeft de groepstraining inmiddels hervat en is daarnaast nog bezig met een krachtprogramma. Hij traint met Jur Roemers extra om weer helemaal in conditie te komen. Melchior Schoenmakers, Ray Fränkel, Antoine van der Linden en Mathias Florén zijn fit. Alle zes kwamen de verdedigers dinsdag in actie.

Middenveld
Sander van Gessel heeft momenteel weer wat last van de spieren in zijn linkerkuit. Hij speelde dinsdag dan ook niet. Mile Krstev (interland) en Joey Hardarson (stage) kwamen ook niet in actie, maar zijn wel fit. Dit geldt ook voor Arvid Smit, Hugo en Ignacio Tuhuteru, die alledrie een (bijna) volledige wedstrijd in de benen hebben.

Aanval
Van de aanvallers zijn Martin Drent, Rolf Landerl en Chris de Witte volledig inzetbaar. Drent en De Witte speelden beiden een helft in Harkema, Landerl werd vervangen. Brian Pinas traint vanaf vandaag weer met de groep na een periode van afwezigheid. Ook Glen Salmon is weer volledig bij de groep. Morgen moet blijken of voluit trainen geen reactie meer oplevert voor zijn achillespees.

Bron: FC Groningen.nl 20-02-2004

Sturing geeft geen enkele speler vrij

Jong Vitesse verloor gisteravond in Eindhoven de kwartfinale van het bekerduel bij Jong PSV: 3-2. Hoofdtrainer Edward Sturing gaf niet één selectiespeler vanwege de grote belangen van de hoofdmacht. Trainer Theo Bos kon gisteravond dan ook leven met de nederlaag. “Deze jonge ploeg heeft het prima gedaan”, aldus Bos, na afloop van het duel dat drie kwartier te laat begon. De reis naar Eindhoven liep anderhalf uur vertraging op omdat de spelersbus vlak na het vertrek bij Gelredome in de file kwam te staan door een ongeluk op de A50.

De eerst twintig minuten van het duel zat Jong Vitesse ook vast, met een blunder van doelman Raymond van Driel als bonus op de stroeve start. Na de 1-0 van Tim Janssen probeerde Van Driel een terugspeelbal van Jaap Davids weg te schieten. Door toedoen van een ‘polletje’ schopte de doelman een gat in de lucht, waarna Janssen 2-0 scoorde.

Het herstel van de piepjonge Arnhemse ploeg, aangevuld met louter A-junioren, was bewonderenswaardig. Jesse Pastoors scoorde na een combinatie met Achmed Ahahaoui 2-1. Nadat Lucien Dors onderweg naar een treffer werd neergehaald, kon Ahahaoui vanaf de stip 2-2 scoren.

Na rust waren beide ploegen gelijkwaardig, maar 10 minuten voor tijd scoorde Janssen voor de derde keer: 3-2. Aan die treffer ging een misverstand tussen doelman Van Driel en verdediger Theo Groeneveld vooraf. Vlak voor tijd werd Vitesse beroofd van de kans op 3-3 toen Umit Bozbiyik in de ‘zestien’ werd gevloerd. De arbiter legde de bal buiten de lijnen. In de 80ste minuut maakte Job Komol nog zijn rentree na zestien maanden blessureleed.

Bron: De Gelderlander 20-02-2004

Rentree Ruud Knol met Jong Vitesse

Ruud Knol maakt mogelijk morgen zijn rentree met Jong Vitesse in een oefenduel tegen eersteklasser Quick Amersfoort. De verdediger van Vitesse is nog onvoldoende hersteld van zijn spierblessure om al met de hoofdmacht (tegen FC Groningen) mee te kunnen spelen.

Knol, afkomstig uit Zevenaar, raakte in de eerste wedstrijd van 2004, tegen Heerenveen geblesseerd en lijkt weer aardig hersteld. Hij kon gisteravond echter nog niet meedoen met Jong Vitesse in de bekerwedstrijd tegen Jong PSV. Hoofdtrainer Edward Sturing gaf geen enkele speler vrij voor de beloftenploeg, die met 3-2 verloor in Eindhoven. Rick Bochem traint vandaag wel na weer mee met de hoofdmacht.

Bron: De Gelderlander 20-02-2004

Engelse cameraploeg tijdens Vitesse-FC Groningen

Zaterdag aanstaande zal een engelse filmploeg van Granada Television een bezoek brengen aan Gelredome. Het is mogelijk dat zij enkele opnames maken van de bezoekersstromen voorafgaand aan de wedstrijd Vitesse-FC Groningen. Deze beelden worden gebruikt voor een TV programma over de bouw van stadions dat over de hele wereld wordt uitgezonden.

Bron: BCVG.nl 19-02-2004

Knol nog niet klaar voor Groningen

ARNHEM – Vitesse-verdediger Ruud Knol zegt niet op tijd fit te zijn voor het duel tegen FC Groningen. “Ik merk dat het nog niet helemaal goed zit. Ik moet eerst met het tweede spelen.”

De linkerknie van Ricky Bochem herstelt goed. “Maar conditioneel heb ik een grote achterstand, want ik heb al tijdenlang niet echt goed mee kunnen trainen”, vertelt Bochem.

Zaterdag tegen Groningen is Aleksandar Rankovic geschorst. Knol en Bochem kunnen niet spelen, dus zal mogelijk Tim Cornelisse rechtsback spelen en Michael Jansen in het centrum. Jansen is wel weer helemaal fit.

Bron: Omroep Gelderland 19-02-2004

Groningen lastige opponent in Gelredome

ARNHEM – Vitesse heeft de laatste jaren veel moeite in thuiswedstrijden tegen FC Groningen. De Groningers nemen vaak een punt mee uit Gelredome.

Vorig seizoen bleef het 0-0, ondanks legio kansen voor Vitesse. Het was de eerste wedstrijd van trainer Edward Sturing nadat hij het overnam van de ontslagen Mike Snoei. Een seizoen eerder won Vitesse wel. Door een doelpunt van Emile Mbamba in de laatste minuut werd het 1-0.

In 2000 kwam Vitesse niet verder dan 2-2. In Groningen wonnen de Arnhemmers de laatste jaren altijd, behalve dit seizoen. FC Groningen won met 2-1.

Bron: Omroep Gelderland 19-02-2004

Sfeercommissie zoekt vrijwilligers om staanders vast te houden

De sfeercommissie, in samenwerking met Stichting Sfeervol Vitesse, is bezig om een flink aantal standers te maken en te laten maken, om op deze manier een positieve invloed uit te oefenen op de sfeer. Een staander (zie onderstaande link) is een stuk “stof” met 2 stokken er in zodat 1 persoon deze omhoog kan houden.

Voorbeeld staander Bor. Dortmund

De sfeercommissie zoekt dus mensen die een staander willen vasthouden tijdens een wedstrijd. (lees opkomst spelers) Zou jij dit willen stuur even een mailtje met je persoonlijke gegevens en op welke tribune je zit naar martinjmk@hotmail.com waarna contact met je wordt opgenomen. De gegevens zullen vertrouwelijk worden behandeld

Mensen die of deze actie financieel willen ondersteunen of willen deelnemen in de Stichting Sfeervol Vitesse door het kopen van een certificaat. Kunnen contact opnemen met de Stichting Sfeervol Vitesse of U stuurt een mailtje sturen naar bovenstaand adres waarna contact met u wordt opgenomen.

De sfeercommissie, Stichting Sfeervol Vitesse

Februari 2004

Vrije kaartverkoop Vitesse-FC Groningen

Er is geen seizoenkaart of Club Card nodig om toegangskaarten te kopen voor dit duel. Er is tevens geen maximum aan het aantal te kopen kaarten. Verkoop via TicketBox van zaterdag 14 februari t/m vrijdag 20 februari). Op de wedstrijddag zijn de kassa’s vanaf 18.00 uur geopend.

Bron: vitesse.nl februari 2004

Stadion trekt gemotoriseerde sport

Gelredome staat steeds meer op de kaart als theater voor gemotoriseerde sporten. Na de Supercross is in het Arnhemse stadion nu ook jaarlijks tractorpulling te zien. De eerste editie is op zaterdag 13 november. Organisator J. Smit verwacht dat op het motorsportevenement, waarbij opgevoerde tractoren sleepwagens zo snel en ver mogelijk vooruit moeten trekken, tussen de tien- en vijftienduizend bezoekers af komen. Daarmee zou het in een klap het grootste indoor tractorpulling-spektakel van Nederland worden en een van de grootste van Europa. In Nederland worden tot nu toe alleen in de IJsselhallen (Zwolle) en Ahoy’ (Rotterdam) indoor tractorpulling-wedstrijden gehouden.

Die locaties kampen echter met een capaciteitsprobleem, zegt Smit. “Daar moeten door de grote toeloop op een dag twee evenementen worden gehouden: een in de ochtend en een in de avond. In Gelredome kunnen we alle bezoekers en wedstrijden in één groot evenement kwijt.” Het spektakel duurt van vier uur ’s middags tot tien uur ’s avonds. Ahoy’ en de IJsselhallen hebben elk een historie van meer dan twintig jaar. Als het aan Smit ligt, krijgt Gelredome eenzelfde reputatie. “Dit blijft niet bij één keer.”

Het initiatief wordt door Gelredome van harte ondersteund. De directie wil het stadion als hét theater van Nederland voor gemotoriseerde sporten op de kaart zetten. Tractorpulling wordt het tweede jaarlijks terugkerende sportevenement met voertuigen. Sinds 2002 is Gelredome in december het decor van het Amerikaanse motorsportspektakel Supercross. Plaatsvervangend stadiondirecteur J. van Amstel hoopt daar dit jaar nog een derde evenement aan toe te voegen: de Monster Jam-trucks. Een Amerikaans spektakelevenement met grote vrachtwagens die trucs uithalen en auto’s pletten. Voor tractorpulling, een uit Amerika overgekomen sportevenement, is het niet meer nodig mensen en materiaal van over de oceaan te laten komen, zegt Smit. “De teams uit Europa en Amerika zijn tegenwoordig aan elkaar gewaagd. In Ahoy’ doet dit jaar een Amerikaan mee. Maar vermoedelijk wint hij niet, wordt hij zelfs overklast door Europeanen.” De kans is groot dat dit door een Nederlander gebeurt. “Ons land is voor Europa de bakermat van tractorpulling. Bij het grote publiek is het misschien niet zo’n heel bekende sport, maar de evenementen worden door duizenden mensen bezocht.”

De Nederlandse Truck en Tractorpulling Organisatie (NTTO) bestaat al sinds eind jaren zeventig. Nederland kent meer dan honderd teams. Die strijden in de zomermaanden op elf verschillende plaatsen in het land, waaronder het Gelderse Lochem, tegen elkaar in de open lucht.

Toegangskaarten voor tractorpulling in Gelredome kosten 37,50 euro. Meer informatie via www.gelredome.nl

Bron: Vitesse.nl 18-02-04

Edward Sturing volgende week in ‘De Verlenging’

Vitesse-trainer Edward Sturing is volgende week ma andag 23 februari 2004 te gast in ‘De Verlenging’ op TV Gelderland. Vragen voor Sturing kunt u mailen naar deverlenging@omroepgelderland.nl

Februari 2004

Jong Vitesse gaat voor volgende ronde

Jong Vitesse speelt donderdagavond in Eindhoven om een plaats in de halve finale van het bekertoernooi. Aan trainer Theo Bos werd gevraagd hoe groot het belang van de beker is in vergelijking met de competitie, waarin de ploeg de weg naar boven ingeslagen lijkt te zijn.

Hoe belangrijk is het bekertoernooi voor jullie?
“De competitie is natuurlijk prioriteit nummer één, maar in het bekertoernooi staan we in de kwartfinale en twee keer winnen betekent een finaleplaats. Dat is een leuk gegeven en dat is ook waar we voor gaan morgenavond in Eindhoven.”

Na de recente 2-0 nederlaag tegen PSV wil Jong Vitesse zich revancheren?
“Precies! Revanche zit wel in het achterhoofd hoewel een bekerwedstrijd een wedstrijd op zich blijft. Je weet nooit hoe dergelijke wedstrijden verlopen.”

Hoe kijk je aan tegen de lage positie die jullie momenteel innemen in de Beloftencompetitie?
“We hebben te weinig punten, klopt. Ik moet wel zeggen dat wij in een aantal duels meer hadden verdiend, maar we zijn na de winterstop, met uitzondering van PSV-uit, goed begonnen. Ik zie het vervolg van de competitie dan ook rooskleurig tegemoet.”

Zijn er tegen Jong PSV selectiespelers aanwezig?
“Donderdag heb ik de beschikking over mijn eigen jongens en aanvulling van een aantal A-junioren. Het eerste elftal speelt zaterdag weer een wedstrijd, waardoor ik geen gebruik kan maken van selectiespelers. Daarbij heeft een aantal jongens dinsdag met Jong Oranje gespeeld. Dat is geen frustratie hoor. Voor de jongens die het morgen moeten doen is het een mooie uitdaging en ik heb daar ook alle vertrouwen in.”

Kwartfinale Amstel Cup (donderdag 19 februari, 18:30)
Jong PSV – Jong Vitesse
De Herdgang – Eindhoven

Bron: Vitesse.nl 18-02-04

Goede prestatie Jong Oranje ondanks nederlaag

Jong Oranje heeft dinsdagavond in Hull onverdiend met 3-2 verloren van de Engelse leeftijdsgenoten. Michael Jansen en Nicky Hofs speelden de volledige negentig minuten, Raymond Fafiani viel in de 79e minuut in voor Ajacied De Ridder.

Het pure resultaat was eigenlijk het enige teleurstellende feit. In het uitverkochte stadion van Hull City beleefden de 25.000 toeschouwers een heerlijke voetbalavond. Twee aanvallende ploegen, veel strijd en een prachtige goal van Klaas-Jan Huntelaar, die zelfs de Engelsen op de banken kreeg. Na een combinatie van achteruit belandde de voorzet bij de AGOVV-spits. Met een halve omhaal joeg hij de bal in de bovenhoek: 2-2. Daarmee maakte Jong Oranje voor de tweede keer een achterstand ongedaan. Volendammer Jack Tuyp had kort voor rust voor de 1-1 gezorgd.

Met een gelijkspel had iedereen vrede gehad, maar in de slotfase ging Jong Oranje toch nog onderuit. ‘Die drie Engelse goals vielen eigenlijk uit het niets. Verder hebben we geen problemen met ze gehad’, aldus Pot die met name van verdedigers veel afzeggingen kreeg. Ook zag hij twee vaste krachten, John Heitinga en Nigel de Jong, de opstap maken naar het ‘grote Oranje’.

Aan het einde van de teleurstellende EK-kwalificatiereeks (tevens de Olympische route), waarin Jong Oranje al snel kansloos en kleurloos meehobbelde, nam Pot de leiding van het team op zich. Hij eiste meteen dat er meer met het hart werd gevoetbald en koos voor een nieuwe lichting. Die kan zich richten op de komende kwalificatie die na de zomer van start gaat. Op het spel staat een ticket voor het EK 2006

Het duel met Engeland vormde het prille begin. Vandaar dat Pot zijn spelers niet veel taken meegaf. Simpel spelen en goed in de positie blijven. De ploeg voldeed aan die opdracht, maar bracht tevens een flinke portie passie en strijd. De ballen gingen niet breed, maar diep. Brutaal werd de aanval gezocht. ‘Dat verraste mij ook. Dit was natuurlijk slechts een vriendschappelijke wedstrijd, maar het biedt absoluut perspectief. Ik kan kiezen uit een groep van zo’n dertig spelers, dus er zal een grote concurrentiestrijd ontstaan.’

Statistieken:

Engeland – Nederland 3-2 (1-0)
1-0 ’23
1-1 Tuyp ’46
2-1 ’72
2-2 Huntelaar ’74
3-2 ’87

Jong Oranje
Michel Vorm (FC Utrecht); Paul Verhaegh (AGOVV), Civard Sprockel (Excelsior), Michael Jansen (Vitesse), Frank van Mosselveld (Willem II); Nicky Hofs (Vitesse), Daniël de Ridder (Ajax), Danny Mathijssen (Willem II); Klaas-Jan Huntelaar (AGOVV), Robin van Persie (Feyenoord), Romeo Castelen (ADO Den Haag).

Wissels: 46. Jack Tuyp (Volendam) voor Van Persie; 79. Raymond Fafiani (Vitesse) voor De Ridder.

Bron: Vitesse.nl 18-02-04

Sturing rekent dit seizoen niet meer op Amoah

Vitesse-aanvaller Matthew Amoah herstelt moeizaam van zijn knieblessure. Trainer Edward Sturing verwacht de Ghanese international dit seizoen niet meer te kunnen inzetten. ‘Als hij nog in actie komt is dat mooi meegenomen, maar eerlijk gezegd houd ik daar absoluut geen rekening mee’, aldus de trainer. Sturing mist zijn topscorer meer dan ooit nu zijn ploeg de grootste moeite heeft met het maken van doelpunten. Paulo Rink benutte zaterdag tegen RBC Roosendaal (1-2 verlies) een strafschop nadat Vitesse 637 competitieminuten zonder treffer was gebleven. Sturing: ‘Toch wanhoop ik niet. Ik denk geen moment aan de nacompetitie. Ons veldspel is goed en we creëren genoeg kansen.’ De komende weken speelt Vitesse tegen vier van de vijf laagstgeklasseerde ploegen uit de eredivisie. Sturing: ‘Ik hoop op negen punten uit die serie. We zullen wat afstand moeten nemen, de concurrentie speelt ook nog tegen elkaar.’

Bron: VI 18-02-04

Kaartverkoop Volendam-Vitesse
Update 18-2-04

Volendam-Vitesse (7/3,14.30 uur)

Kaarten voor vrij vervoer à € 15 te koop bij Gelredome 23/02-03/03,13.00-17.00 uur bij ticketing (Westzijde,fanshop). Extra verkoop rond thuisduel met Groningen in fanshop Zuid-promenade. Pinnen niet mogelijk.

Buscombi via Ticketbox
Servicekaartplus, vanaf 18/02, € 19
Servicekaart,vanaf 23/2, € 21,50
Seizoenskaart,vanaf 28/2, € 24,50

Vrij vervoer is toegestaan onder de volgende voorwaarden: per SCC één omw.biljet. Bij P-plaats Breukelen dient te worden omgewisseld.

Bron: Vitesse 18-02-04

Nacompetitie op de agenda bij Vitesse

Vitesse bereidt zich voor op deelname aan de nacompetitie. Een afvaardiging van de Arnhemse voetbalclub spreekt donderdag met de stadiondirectie van Gelredome over speeldata in de periode van 19 mei tot en met 3 juni. “We gaan er niet vanuit dat het nodig is, maar het staat deze week wel op de agenda”, bekende woordvoerster Ester Bal van Vitesse gistermiddag.

Vitesse moet met Gelredome in overleg om er zeker van te zijn dat het stadion in die periode vrij is. In 2002 ging het bijna mis toen de derde ronde van de UEFA Cup werd gehaald. Vitesse lootte een thuisduel tegen Liverpool in de week van het grote motorsportgala. Een dreigende conflict tussen club en Gelredome werd voorkomen omdat Liverpool bereid bleek de wedstrijd om te draaien.

Tot problemen lijkt eventuele deelname aan de nacompetitie dit jaar niet te leiden. Op de kalender van Gelredome prijkt pas 12 juni het eerste grote evenement: de EO-Jongerendag. Volgens evenementencoördinator Hèrald van de Bunt van Gelredome wordt wel ‘rekening gehouden’ met een eventuele deelname van Vitesse aan de nacompetitie. “We hebben voor die periode enkele opties staan. Als we die kunnen omzetten in evenementen, overleggen we dat met Vitesse. Het is aan de voetbalclub om een datum aan te vragen. Wij kunnen niet tot het laatste moment wachten met het vastleggen van evenementen.”

Mocht er toch een evenement worden binnengehaald, denkt Van de Bunt daar wel een mouw aan te passen. “Als het moet, gaan de spullen binnen 24 uur erin en eruit. We hebben eerder bewezen dat we dat kunnen.” Vitesse moet serieus rekening houden met de nacompetitie omdat de club zeventiende staat op de ranglijst van de eredivisie. Om zich veilig te spelen moeten ADO Den Haag en Volendam worden inhaald. Naast de nummer zeventien speelt ook de nummer zestien nacompetitie. Alleen de hekkensluiter (momenteel FC Zwolle) degradeert rechtstreeks.

De nacompetitie begint voor de deelnemers uit de eredivisie op woensdag 19 mei, drie dagen na de laatste speelronde in de eredivisie. In de nacompetitie spelen de twee eredivisieclubs in verschillende poules, beide met drie clubs uit de eerste divisie.

Na zes duels in twee weken plaatsen de twee poulewinnaars zich voor de eredivisie.

Schema nacompetitie:

Di. 18 mei: (*)
Wo. 19 mei: eerste ronde
Za. 22 mei: tweede ronde
Di. 25 mei: derde ronde
Vr. 28 mei: vierde ronde
Ma. 31 mei: vijfde ronde
Do. 3 juni: zesde ronde
Zo. 6 juni: (**)

(*): Eventuele speeldag voor eerste divisieclubs in nacompetitie. Eredivisieclubs spelen niet omdat de speeldag te kort volgt op laatste speelronde in de eredivisie (16 mei).
(**): Extra speeldag als nacompetitie vertraging oploopt.

Bron: De Gelderlander 18-02-04

Gespierde taal

‘Heb jij misschien nog een scorende spits voor mij?’
Vitesse-trainer Edward Sturing tegen Stefan Reijnen, trainer van het Arnhemse SML.

‘Gert Claessens kwam in 2001 van Real O Video naar Vitesse’
Stadionspeaker Martin Esveld bedenkt bij het afscheid van Gert Claessens dat hij de video is vergeten in te schakelen. Esveld bedoelde natuurlijk Real Oviedo.

‘Hans Kraay (sr) belde mij op en vroeg of ik mee ging naar Canada. Ik kon voetballen bij de Edmonton Drillers. Ik moest wel snel beslissen. Mijn vrouw en ik kochten bij de Kijkshop vier koffers en een paar dagen later zaten we in het vliegtuig. Ik had vantevoren wel even in de Atlas gekeken. Dan wist ik tenminste waar Edmonton lag.’.
Voetbalavonturier Jan Goossens, volgend seizoen trainer van Gazelle Nieuwland, over zijn loopbaan.

‘Iedereen kan kickboksles geven in Nederland. Daar zou meer controle op moeten komen. Het gebeurt dat mensen met de hersenen van een grasspriet een zaaltje huren en daar de jongeren verkeerde dingen leren.’
Arnhemmer Fred Royers, oud-wereldkampioen karate en trainer op sportschool Kreijtz.

‘Kickboksgevechten tussen kleine kinderen vind ik walgelijk. Ouders die hun 9-jarige zoon de ring in sturen en vanaf de kant schreeuwen dat hij die ander een pak rammel moet geven. Ik vind dat zo’n jongen op 15-, 16-jarige leeftijd zelf moet beslissen of hij wedstrijden gaat spelen.’
Opnieuw kickbokstrainer Fred Royers.

‘Dit is helemaal niet mooi. Ik heb veertien dagen nodig om er achter te komen hoe dit kan. We missen kwaliteit en intellect. Als je alleen maar hele domme dingen doet, roep je de ellende over jezelf af. Ze hebben collectief gefaald en iedereen bij Veluwezoom in de steek gelaten. Ze komen er de aankomende weken nog wel achter.’
Ton Keyman, trainer van Veluwezoom, na de ontluisterende thuisnederlaag tegen hekkensluiter Union.

‘Die jongens verdienen veel geld, hè. De trainer moet in ieder geval thuisblijven’
Trainer Ton Klijnhout van Rozendaal over zijn spelers Mohammed Ait Chrif, Roy Andriessen en Theo Kox, die wegens skivakantie ontbraken in het thuisduel met Nijmegen.

Bron: De Gelderlander 18-02-04

Sprietjes

Volgens voorzitter Harry Reusken van de supportersvereniging is Gert Claessens de laatste Belg die bij Vitesse vertrekt. Althans dat vertelde hij zaterdag in zijn toespraak Dat is goed nieuws voor Kristof Aelbrecht, nu nog verhuurd aan Helmond Sport. Zijn contract loopt immers deze zomer af. Ook goed nieuws voor de Belgische jeugdinternationals bij Vitesse; Tim de Meersman, Siebe Blondelle en Onur Kaya. Die zitten ook gebeiteld in Arnhem. Zeker en vast, zou Gert Claessens zeggen. Met de spitsen van Vitesse zit het nog niet zo gebeiteld nu ook Mamadou Zongo zich niet bepaald een goaltjesdief toont. Terwijl Zongo toch van die aparte, gekleurde voetbalschoenen heeft, net als Mateja Kezman. Maar die scoort wel!

Over scoren gesproken. Op het veld wil het niet zo vlotten, maar tijdens een dartsclinic van de businessclub waren de aanwezige Vitessespelers Tim Cornelisse en Michael Dingsdag weldegelijk trefzeker. Met behulp van darter Martin ‘Wolfie’ Adams gooiden beide spelers een one – hundred – and – eighty (180). Misschien dat Sturing die maar eens in de aanval moet proberen. Scoren in de pauze is bij Vitesse overigens net zo’n groot probleem als tijdens de wedstrijd. Zo was het zaterdagavond Maud, een voormalig speelster van de vrouwen van VDZ, die zich in de rust van Vitesse – RBC meldde voor het spel Score Game. Zij deed een poging om voor de hoofdprijs van 450 euro de bal vanaf de middenstip in het lege doel te schieten. Maud miste op een haar en dat is maar goed ook. De spelers van Vitesse zouden er maar depressief van worden als uitgerekend een vrouw wél zou scoren in Gelredome.

Niet alleen Vitesse draait slecht, ook De Graafschap kan veel beter. De club speelde zaterdag met 1-1 gelijk in Sittard. Oud-trainer Peter Bosz, komend seizoen trainer van Heracles, merkte op dat zijn komst naar De Graafschap een foute keuze was geweest. En dat hij ook niet veel aan de degradatie had kunnen doen. ‘Want met bijna hetzelfde elftal staan ze nu in de middenmoot van de eerste divisie’, verklaarde de oefenmeester. Nou, nou Peter, hetzelfde elftal? Damien Hertog, Arvid Smit, Jan Vreman, Rody Turpijn, Hans van de Haar, Peter van Vossen, Berthil ter Avest, Jean Paul van Gastel, Davy Zafarin, Leonardo II en Jason Culina hebben we dit seizoen niet op zien draven. Typisch een geval van een selectief geheugen.

Bron: De Gelderlander 18-02-04

Gelders kwartet voor FC Groningen?

Op 25 oktober boog Groningen een 0-1 achterstand tegen Vitesse om in 2-1. Ruim twee weken later werd een 2-0 achterstand tegen NEC goedgemaakt: 2-3. Op 8 februari won Groningen in het Oosterpark van NEC: 2-0. Komende zaterdag heeft de FC in Arnhem de kans om een Gelders kwartet compleet te maken.

Vorig seizoen vulden liefst ruim 900 supporters het uitvak in Gelredome. De wedstrijd, die toen van cruciaal belang was in de strijd tegen degradatie eindigde destijds in 0-0. Ook dit seizoen is de ontmoeting weer een echt zespuntenduel, waarbij de FC de steun van de trouwe fans weer goed kan gebruiken.

Historie
Ooit slaagde FC Groningen erin om ook de vier duels tegen Gelderse clubs te winnen. Dat was in het successeizoen 1990/1991, waarin FC Groningen als derde eindigde. In drie eredivisieseizoenen werd er drie keer gewonnen van clubs uit Gelderland: 81/82, 96/97, 97/98. Destijds speelden naast Vitesse en NEC echter ook De Graafschap in de Eredivisie. De drie overwinningen van dit seizoen zijn des te opmerkelijker, omdat FC Groningen sinds de terugkeer in de Eredivisie in 2000 helemaal nog nìet wist te winnen van NEC en Vitesse. In twaalf onderlinge duels werd vijf keer gelijkgespeeld en zevenmaal verloren. Tegen De Graafschap werden wel veel punten gepakt: vijf keer winst en één keer verlies.

De ‘Gelderse’ ontmoetingen 1990/1991:
zondag 07-10-1990 Vitesse – FC Groningen W 1-2
zaterdag 08-12-1990 NEC – FC Groningen W 0-3
zondag 24-03-1991 FC Groningen – Vitesse W 2-0
dinsdag 21-05-1991 FC Groningen – NEC W 2-1

Terugblik ‘Gelderse’ ontmoetingen dit seizoen:
zaterdag 25-10-2003 FC Groningen – Vitesse W 2-1
zondag 09-11-2003 NEC – FC Groningen W 2-3
zondag 08-02-2004 FC Groningen – NEC W 2-0
zaterdag 21-02-2004 Vitesse – FC Groningen 20.00 uur

Bron: FCgroningen.nl 17-02-04

Rentree voor Knol en Bochem

Ruud Knol en Rick Bochem hervatten deze week de groepstraining bij Vitesse. Bochem keert vandaag (dinsdag) terug bij de groep na langdurige knieproblemen, veroorzaakt door overbelasting. De verdediger/middenvelder miste de hele voorbereiding. Centrale verdediger Knol keert later in de week terug bij de groep. Hij is zo goed als hersteld van een spierblessure (hamstring) die hij opliep in de eerste wedstrijd na de winterstop tegen Heerenveen. Het herstel van Knol en Bochem komt trainer Edward Sturing goed uit. Door de schorsing van Rankovic is de bezetting achterin (rechts) krap.

Bron: De Gelderlander 17-02-04

De terugspeelbal bij Vitesse en RBC Roosendaal
Column Jaap Uilenberg

Ik kreeg afgelopen donderdag een interessante vraag voorgelegd van FC Groningen naar aanleiding van een voorval in de wedstrijd tussen ADO Den Haag en FC Groningen, een dag eerder. Ik citeer letterlijk de vraag:

‘De situatie: Van der Linden (FC Groningen) vloert de doorgebroken Leonardo (ADO Den Haag) en ontneemt hem daarbij een duidelijke scoringskans. In de situatie die volgt lijkt de scheidsrechter de situatie te willen afwachten, waarna Toda (ADO Den Haag) op de paal schiet en de bal achter gaat. Alsnog wijst de scheidsrechter naar de stip. Daarmee bepaalt hij dat de overtreding binnen de zestien meter is gemaakt, terwijl op tv-beelden te zien is dat de sliding voor het binnengaan van het strafschopgebied is gemaakt. Ook geeft hij Van der Linden een gele kaart. Zoals trainer Ron Jans zich al afvroeg: “Was de overtreding er nu binnen of erbuiten, wanneer is er gefloten, wordt er voordeel gegeven, en wat moet er dan gebeuren als Toda op de paal schiet, is het een doorgebroken speler en dus geel of rood?”

Kunt u een antwoord geven op zijn vragen, en dan ingaan op:

1. de mogelijkheid om alsnog een vrije trap (strafschop) te geven, nadat een schot heeft plaatsgevonden;
2. de gele kaart voor het neerhalen van de doorgebroken speler in een duidelijke scoringspositie;
3. de plaats van de begane overtreding.’

Laat ik beginnen met het antwoord op de derde vraag. De plaats van de overtreding is een beslissing van de scheidsrechter. Veelal geeft de assistent-scheidsrechter daarbij de scheidsrechter een advies. Dat advies is zichtbaar aan de plaats die de assistent-scheidsrechter inneemt. Is de overtreding buiten het strafschopgebied, dan moet de assistent blijven staan in het verlengde van de zestienmeterlijn.Is de overtreding erbinnen, dan moet de assistent doorlopen naar de hoekvlaggenstok.

De tweede vraag ging over de gele kaart: de kleur van de kaart voor de overtreding wordt bepaald door de situatie op het moment van de overtreding. Is er op dat moment sprake van een duidelijke scoringskans, dan moet de straf een rode kaart zijn. In de wedstrijd van FC Groningen in Den Haag had de scheidsrechter de Groningen-speler een rode kaart moeten geven. Ook wanneer, zoals in het bewuste geval, de scheidsrechter even de situatie van al dan niet voordeel afwacht.

Wat zegt de regel over dat wachten met fluiten, waarover de eerste vraag ging? De scheidsrechter hoeft zijn fluitsignaal niet direct te laten klinken. Hij heeft de mogelijkheid om enige seconden te wachten met zijn beslissing. Als het beoogde voordeel (in dit geval scoren) achterwege blijft, kan hij alsnog het spel onderbreken en op de plaats van de oorspronkelijke overtreding een vrije schop toekennen. Deze regel is enkele jaren geleden ingevoerd en vormt een prima middel om op verantwoorde wijze de voordeelregel toe te passen in het belang van het aanvallende voetbal. De scheidsrechter heeft deze regel in Den Haag prima toegepast.

Zeer opmerkelijk moment was ongetwijfeld de aanleiding voor het tweede doelpunt dat RBC Roosendaal maakte in de uitwedstrijd bij Vitesse. Het ging om een bal die door een speler van Vitesse werd gespeeld richting zijn eigen doel en die door de Vitesse-doelman staande in zijn strafschopgebied met de handen werd gevangen. De scheidsrechter oordeelde, dat hier sprake was van een doelbewuste terugspeelbal. Hij hervatte het spel met een indirecte vrije trap voor RBC Roosendaal. De indirecte vrije schop resulteerde uiteindelijk in de goal van RBC.

Wat zegt de spelregel in deze? Een indirecte vrije trap voor de aanvallende partij moet worden toegekend, wanneer de doelverdediger de bal met de handen aanraakt binnen zijn eigen strafschopgebied, nadat deze hem doelbewust door een medespeler met de voeten is toegespeeld. Essentieel hierbij zijn twee zaken, te weten doelbewust en met de voeten. Dat betekent dus dat terugspelen met bijvoorbeeld het hoofd, de knie of het bovenbeen is toegestaan. Belangrijkste doelstelling van deze regel is spelbederf (onsportief gedrag) tegen te gaan. Daarmee is tevens aangegeven, dat doelbewust terugspelen iets totaal anders is dan een verkeerd geraakte bal door een speler, een afgeketst schot et cetera. Concreet betekent dit dat de situatie afgelopen zaterdag bij Vitesse een doelbewuste terugspeelbal was.

Waarom was dit nu zo opmerkelijk? Omdat in de eerste wedstrijd tussen beide ploegen eerder dit seizoen in Roosendaal een soortgelijk moment te noteren viel. Alleen was de vrije schop toen voor Vitesse en scoorde de Arnhemse ploeg daaruit!

Een prettige sportweek!

Jaap Uilenberg

Bron: KNVB.nl 17-02-04

Didier Martel wil plezier terug bij Helmond Sport

Didier Martel debuteerde vrijdag voor Helmond Sport. De gewezen vedette van FC Utrecht vertrok verongelijkt bij Vitesse en wil weer terug naar de eredivisie, maar vooral: “Ik wil weer plezier hebben.” De lijstaanvoerder van de eerste divisie pakt het groots aan. Helmond Sport presenteerde twee nieuwe aanvallers: Dennis Schulp van De Graafschap en Didier Martel van Vitesse. Het debuut van Martel, vrijdag tegen Veendam, was geen groot succes: 1-1 en Martel viel nauwelijks op.

Zoals dat ook in zijn laatste maanden bij Vitesse het geval was. Hij kwam in 2000 als publiekslieveling van Utrecht naar Vitesse. Drie jaar later was hij te duur en overbodig. “Mijn vertrek had niks met het sportieve aspect te maken”, stelt Martel beslist. “Trainer Edward Sturing was tevreden, maar ik was het beu om steeds over geld te praten. Ik wilde weer plezier hebben in het voetballen. Bij Vitesse was ik niet meer welkom, dus ben ik gegaan.”

Dat was eind vorig jaar. Martel kreeg aanbiedingen uit Qatar, Turkije en de Nederlandse eerste-divisie. Hij koos bewust voor Helmond. “Ik heb goede berichten gehoord over deze club. Ze spelen goed en aanvallend voetbal en voor mij is de trainer heel belangrijk. Jan van Dijk staat goed bekend, als trainer én als mens.” De onderhandelingen waren in een mum van tijd afgerond. “Helmond Sport deed me een voorstel en ik heb meteen ja gezegd. Over mijn salaris heb ik niet onderhandeld. Ik speel nu niet voor het geld maar voor het plezier. Via Helmond Sport wil ik terugkomen in de eredivisie. Of mét Helmond Sport natuurlijk.”

Elders kon hij veel meer verdienen. “Mijn vriendin is een Nederlandse, we hebben een zoontje van twee jaar. Ik wilde daarom graag in Nederland blijven. In de eredivisie kon ik geen club vinden. De markt zit op slot, het is moeilijk om een contract te krijgen. Helmond Sport was sportief gezien de beste optie, vonden mijn zaakwaarnemer en ik.” Daarom speelt hij vrijdag met helmond Sport op De Vijverberg tegen De Graafschap. “Ik heb nog steeds ambities en er kunnen nog mooie jaren volgen. Maar ik ga nu eerst mijn best doen voor deze club. Al heb natuurlijk wat tijd nodig om op mijn oude niveau te komen. De kwaliteit heb ik, alleen moet ik wel vertrouwen krijgen. Dat hoop ik hier te krijgen. Want de oude Martel, die van FC Utrecht, is nooit verdwenen.”

Bron: De Gelderlander 17-02-04

Afscheid Gert Claessens

Een week na de aanwezigheid van Dejan Stefanovic nam Gert Claessens afgelopen zaterdagavond afscheid van het Arnhemse publiek. Claessens kwam in 2000 over van het Spaanse Real Oviedo en speelde in totaal 75 competitiewedstrijden voor Vitesse, waarin hij vijftien keer scoorde. Voorafgaand aan het duel met RBC werd de Belg onder meer bloemen en een ingelijste foto overhandigd. Claessens zelf bedankte het aanwezige publiek voor ‘drie hele mooie jaren’

Bron: Vitesse.nl 16-02-04

GEEN beelden van ‘Let’s Play Darts’

In tegenstelling tot eerdere berichten werden er afgelopen maandag geen beelden uitgezonden op TV Gelderland van ‘Let’s Play Darts’. Zodra bekend is wanneer deze beelden wel worden uitgezonden houden wij u hiervan via deze site op de hoogte!

Bron: bcvg.nl 16-02-04

Business Borrel 11 februari groot succes!

De Business Borrel van 11 februari stond volledig in dart-sfeer dit kwam natuurlijk vooral door de komst van de heren Adams en Fitzmaurice maar zeker ook door de sfeer die in de Gelrelounge was gebracht door Martinair partyservice (op de foto Sjaan van Martinair met Martin Adams en Theo Bos). De lange tafels waaraan de leden zaten en het bier dat rijkelijk vloeide…

Naast dit alles was er natuurlijk muziek en een live-optreden door Danny Nicolay, de winnaar van het alternatieve songfestival. De dart-clinic die werd gegeven door Martin ‘Wolfie’ Adams werd gewonnen door een tweetal spelers, Tim Cornelisse en Michael Dingsdag, die beiden “one hunderd and eighty’ gooiden! Zij waren de gelukkige winnaars van de taarten die beschikbaar waren gesteld door Business Supporter Bakkerij Ten Hoopen. Kortom, het was een groot succes!

Bron: bcvg.nl 16-02-04

Streuer schuift zorgen nog even door

Van een crisis wil Jan Streuer niets weten. Maar de technisch manager van Vitesse weet dat de club sportief gezien onder grote druk staat. “Vanaf nu moeten we wel de punten gaan halen”, zegt Streuer. “Als we over vijf weken nog steeds op deze positie staan, moeten we ons zorgen gaan maken ofwe de nacompetitie wel gaan ontlopen.”

Door de nederlaag tegen RBC staat Vitesse nog wat vaster op de zeventiende plaats. Streuer houdt zich vast aan de komende weken, waarin Vitesse de naaste concurrenten ontmoet. “Laten we kijken hoe we er over vijf of zes wedstrijden voorstaan”, vindt de technisch manager.

Was de euforie in de wintermaanden te groot? Streuer: “Dat weet ik niet. Je ziet vandaag in het begin van de wedstrijd in eik geval wel dat Vitesse heel behoorlijk kan voetballen.” En: “We hebben na de winterstop een lastige start gehad. We moeten enkele nieuwe spelers inpassen, maar dat is moeilijk met zo’n zwaar begin. Daarom was dit het ideale moment om punten te halen. Het positieve is wel dat iedereen het gevoel heeft dat we vanavond hadden moeten winnen. We hadden met 4-1 of 5-1 kunnen winnen, of moeten winnen. Ik denk ook dat onze ploeg meer kwaliteiten in huis heeft dan RBC.”

Vitesse staat al twee seizoenen in de onderste regionen. Dat duidt op een structureel gebrek aan kwaliteit. “Dat is ook zo”, erkent Streuer. “Dat zegt veel over de kwaliteit. Maar de komende weken spelen we tegen ploegen die kwalitatief niet beter zijn dan Vitesse. Die wedstrijden moet je eerst afwachten. We hebben voldoende kwaliteit om de nacompetitie te ontlopen.”

Bron: De Gelderlander 16-02-2004

Sturing houdt vast aan Rink/Zongo

Vitesse-trainer Edward Sturing houdt voorlopig vast aan het spitsenkoppel Paulo Rink/Mamadou Zongo. Zongo was zaterdag tegen RBC (1-2) de vierde spits die aan de zijde van Rink werd geposteerd. Eerder kregen Mbamba, Van Beukering en Hofs de kans. “Ik ben heel tevreden met het spel van Zongo, het is alleen jammer dat bij niet scoort. Zongo heeft goed gevoetbald en ik zie geen reden hem te vervangen. Daarbij heb heb ik alle andere spitsen ook geprobeerd en geen van allen scoort”, sprak Sturing. “Ik ben ontevreden over de afronding, maar ik zou niet weten wat ik daar aan moet doen.”

Bron: De Gelderlander 16-02-2004

Ook Rankovic mist duel Groningen

Aleksandar Rankovic mist zaterdag de thuiswedstrijd van Vitesse tegen FC Groningen. De gelegenheids-rechtsachter liep zaterdag in de wedstrijd tegen RBC Roosendaal (1-2) zijn zesde gele kaart op in deze competitie. Hij wordt automatisch een wedstrijd geschorst. Ook Emile Mbamba is er tegen Groningen niet bij. Hij speelt een kwalificatieduel met Jong Kameroen, dat zich kan plaatsen voor de Olympische Spelen. Purrel Fränkel incasseerde tegen RBC zijn vijfde gele kaart en staat op scherp. Net als Tim Cornelisse (vijf) en Nicky Hofs (drie) is hij bij een volgende gele kaart geschorst.

Bron: De Gelderlander 16-02-2004

Vitesse scoort weer na 726 minuten

Vitesse heeft zaterdag na zeven doelpuntloze optredens weer eens gescoord. De benutte strafschop van Paulo Rink, de 1-2 in de 79ste minuut van het verloren thuisduel met RBC afgelopen zaterdag, was de eerste treffer van de Arnhemse ploeg na 726 minuten aan officiële wedstrijden. De serie is een clubrecord. De duels zonder treffer zijn: voor de winterstop NEC (2-0), Feyenoord (1-0, beker), PSV (0-0) en dit kalenderjaar SC Heerenveen (0-1), FC Twente (0-0), PSV (3-0) en Feyenoord (0-0). Rink had geen bevrijdend gevoel na zijn strafschop: “Het maakt we niet uit wie er scoort, het gaat om de punten.”

Bron: De Gelderlander 16-02-2004

Maaskant: ‘Ongelooflijk gelukkig’

RBC-trainer Robert Maaskant voelde zich zaterdagavond na de 2-1 winst in Gelredome enigszins beschaamd. “Ik had graag verteld dat we Vitesse vlotjes van de mat hebben gespeeld. Maar we hebben ongelooflijk gelukkig drie punten gehaald. Al moet ik wel zeggen dat ik na twintig minuten tegen mijn assistent zei dat het best eens een aardig avondje kon worden. Ik zou namelijk niet weten uit welke kansen Vitesse wel moest scoren als deze er niet ingaan. Toen wij 2-0 maakten, wist ik ook dat het gelopen was. Ik had geen seconde het idee dat Vitesse twee keer zou scoren”, aldus de RBC-coach.

Bron: De Gelderlander 16-02-2004

Claessens hoopt op het linkerrijtje

Gert Claessens heeft zaterdag, voor de wedstrijd Vitesse-RBC (1-2), afscheid genomen van de Arnhemse supporters in Gelredome. De middenvelder uit België kwam in de winterstop van het seizoen 2000-2001 naar Vitesse en stapte eind vorig kalenderjaar over naar zijn oude club Racing Genk. “Ik heb hier mooie jaren beleefd”, zo sprak de 31-jarige voetballer de toeschouwers in Gelredome toe. “Ik wil zeker en vast de supporters van Vitesse bedanken, die de club ook in de moeilijke jaren steunen. Ik wens jullie mooie jaren en hoop dat Vitesse terugkeert in het linkerrijtje op de ranglijst.”

Bron: De Gelderlander 16-02-2004

‘Natuurlijk zitten we nu in een crisis’

Vitesse is de weken van de waarheid gestart met een pijnlijke nederlaag tegen RBC (1-2). En dus nemen de zorgen toe in de strijd om lijfsbehoud. “Crisis? Natuurlijk is er sprake van een crisis.”

Vitesse leed zaterdagavond waarschijnlijk de meest gevoelige nederlaag tot nu toe in deze competitie. Voor de winterstop was het wachten op de versterking, die inderdaad kwam (Aleksandar Ilic, Paulo Rink en Theo Janssen). Na het zware beginprogramma (twee punten uit vier duels) was de wedstrijd tegen RBC de eerste uit een reeks die punten op móet leveren, wil Vitesse niet opnieuw in ademnood geraken. En dus kwam de optater zaterdag hard, heel hard aan bij Vitesse. Aleksandar Rankovic had na de koude (op het veld) en warme douche (in de kleedkamer) veel moeite met de nababbel. “Dit is ongelooflijk”, stamelde de Serviër, die in de tweede helft moest plaatsmaken voor aanvaller Eldridge Rojer. “Ik weet niet wat ik nu moet denken. Zeven goede kansen, dat kan niet beter. Je weet dat je ervoor wordt gestraft als je zo veel kansen onbenut laat.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 16-02-2004

Doelpunt zonder waarde
Vitesse valt vergeefs aan

Vitesse moet rekening houden met deelname aan de nacompetitie. De ploeg van Edward Sturing verloor zaterdagavond in het Arnhemse Gelredome van RBC (1 -2) omdat er geen velddoelpunten werden gescoord. Pas tien minuten voor tijd maakte Paulo Rink vanaf de strafschopstip een einde aan 727 (!) speelminuten (zes competitieduels en een bekerwedstrijd) zonder Arnhemse doelpunten. Met de eretreffer in Gelredome schoot Vitesse niks op omdat RBC al met 2-0 aan de leiding ging. Na de 1-2 kreeg Raymond Fafiani nog een levensgrote kans, maar ook hij miste de vrije schietkans.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 16-02-2004

Arnhem in last

´Karel´ is al lang weg, het Spijkerkwartier gaat op de schop en straks verdwijnt Vitesse ook nog eens uit de eredivisie. De enige zekerheid die er momenteel in Arnhem is, is dat er water door de Rijn stroomt. Van een noodtoestand bij de geel-zwarte brigade is weliswaar geen sprake, maar de tijd begint wel te dringen. Zaterdagavond liet men zich uitkleden door RBC (1-2) in een wedstrijd die Vitesse bij rust al had moeten beslissen. In een kort tijdsbestek kregen de Arnhemmers welgeteld tien (!) mogelijkheden. Vier daarvan vielen in de categorie ´kansrijk´, één zelfs onder de noemer ´megakans´.

lees verder...

Bron: De Telegraaf 16-02-2004

Vitesse verliest door eigen falen

ARNHEM – Vitesse heeft zaterdagavond in het Gelredome volkomen onterecht verloren van RBC Roosendaal. De ploeg van Edward Sturing kreeg legio mooie kansen maar faalde meerdere malen voor het doel van RBC-doelman Aerts.

De Arnhemmers gingen zeer fel van start. Vooral Rink en Zongo waren naarstig op zoek naar een vroege openingstreffer. RBC leek echter een engeltje op de lat te hebben zitten; vijf opgelegde kansen werden gemist.

Waar Vitesse verzuimde te scoren, verzilverde RBC de eerste de beste kans. De Graaf prikte de bal kort voor rust knap achter doelman Van Fessem.

Twintig minuten na de pauze werd het duel beslist. Aleksandar Ilic speelde de bal dom terug op doelman Van Fessem, die genoodzaakt was de bal in zijn handen te pakken. Uit de toegekende vrije trap scoorde Danny Hesp de 0-2.

Door Eldrigde Rojer in te brengen, ging Sturing ‘alles of niets’ spelen. Het werd uiteindelijk het laatste. Rink benutte nog wel een strafschop (1-2), maar Vitesse kwam niet meer langszij.

Door de nederlaag waart het spook van de nacompetitie alsmaar meer door het Gelredome. Vitesse heeft dit seizoen pas twee maal gewonnen en staat met 15 punten nog altijd op de 17e positie.

Bron: Omroep Gelderland 15-02-2004

Sturing: dit is degradatievoetbal

ARNHEM – Vitesse-trainer Edward Sturing complimenteerde zijn spelers na afloop van het thuisduel tegen RBC met het vertoonde spel. De nederlaag was volgens hem “inherent aan de situatie” waarin Vitesse op dit moment verkeert.

“We begonnen heel goed en hebben over negentig minuten een hele redelijke wedstrijd gespeeld. Maar we moeten scoren, en dat is natuurlijk niet onbelangrijk. Het is bekend dat dit bij degradatievoetbal hoort.”

Sturings collega Rob Maaskant kon niet geloven dat hij en zijn team zoveel geluk hadden gehad. “Ik denk dat ik maar eens een staatslot ga kopen.”

Bron: Omroep Gelderland 15-02-2004

Vitesse scoort weer na 727 minuten

ARNHEM – Vitesse-spits Paulo Rink maakte met zijn treffer tegen RBC een einde aan een periode van 727 minuten waarin zijn ploeg niet wist te scoren. In de 80e minuut benutte de Duitser een strafschop maar het was niet genoeg.

De aanvaller zat er na afloop van de verloren wedstrijd helemaal doorheen. “Ik ben kapot. Ik kreeg tijdens de wedstrijd ook even kramp.”

Rink wilde er niets van weten dat Vitesse veel beter speelde dan RBC. “Met goed spel pak je geen punten.” Over het feit dat hij zelf goed speelde zei hij: “Dat telt niet. Het gaat niet om spelers maar het gaat om het team.”

Bron: Omroep Gelderland 15-02-2004

Van Fessem: Dit is een grote domper

ARNHEM – Vitesse-doelman Jimmy van Fessem had na afloop van het duel tegen RBC geen moeite om het probleem bij de Arnhemmers aan te geven: scoren. “Dit is een grote domper, we moeten eens het geluk hebben dat we er een paar maken.”

De eerste treffer viel volgens de keeper op een volkomen verkeerd moment. “Je moet voorstaan en dan kom je net voor de rust toch op achterstand. Bij het tweede doelpunt riep ik los, maar Ilic speelde de bal toch terug. Ik moest hem wel in mijn handen pakken.”

Van Fessem vindt dat nacompetitie niet meer uitgesloten kan worden. “Dat mag pas als we eens punten gaan halen.”

Bron: Omroep Gelderland 15-02-2004

RBC wil weer eens winnen

Donderdagochtend kreeg de selectie van RBC even de wind van voren. Trainer Robert Maaskant was niet blij met de 1-4-nederlaag tegen Roda de avond ervoor. Hij vond dat de concentratie, met name verdedigend, ver te zoeken was. „Dat mag ons tegen Vitesse niet nog eens gebeuren.“

Ook gisterochtend pakte Maaskant zijn selectie nog eens stevig aan. Want na twee verloren duels, wil de oefenmeester weer eens punten pakken. „Ik vind dat we tegen RKC en Roda JC niet slecht gespeeld hebben, maar we hebben wel verloren. Zeker tegen de Limburgers was de uitslag geflatteerd maar dat doet niets af aan het feit dat we punten hebben laten liggen. Met name in het eigen zestien-metergebied was de concentratie niet goed woensdagavond. Dat kunnen wij ons helemaal niet veroorloven. Dat heb ik de spelers duidelijk laten weten.“

Zwak seizoen

De Arnhemmers draaien, net als vorig jaar, een zwak seizoen. Vitesse won pas twee keer, speelde negen keer gelijk en verloor evenzoveel wedstrijden. Eén van de gelijke spelen was half september in Roosendaal tegen RBC waar het 1-1 werd door doelpunten van Amoah en Hesp. „Die wedstrijd hadden wij moeten winnen. Wij waren de betere ploeg“, meent Maaskant. „Dit keer zal dat veel moeilijker worden. Ze hebben verschillende nieuwe spelers gehaald in de winterstop en zijn zeer gemotiveerd om uit die onderste regionen van de ranglijst te geraken. Ik kan me voorstellen dat zij ons inschatten als een elftal waarvan ze moeten kunnen winnen. Die drie punten hebben ze heel hard nodig. Zij zien dit duel mogelijk als laatste kans om de aansluiting met de ploegen boven hen te maken.“

De kracht van RBC ligt al het hele seizoen bij de achterhoede en daar hoopt Maaskant ook vanavond weer op. „Zolang we daar scherp zijn, heeft onze tegenstander het moeilijk. Zeker omdat we zelf moeilijk scoren, mogen we niet verslappen. We zijn er nog lang niet, de competitie duurt nog lang.“

Koppers

Maaskant besteedde gisterochtend tijdens de training ook nog eens extra aandacht aan dode spelmomenten. „We hebben een paar goede koppers rondlopen en zijn met corners en vrije trappen vaak het gevaarlijkst voor de goal van de tegenstander. Reden genoeg dus om die nog eens extra te oefenen met het oog op het duel tegen Vitesse.“

Thompson en Daelemans zijn in Arnhem opnieuw de vervangers van Youssouf (voetblessure) en Ikedia (Africa Cup) in de aanval. Maaskant kan niet beschikken over Razic. De aanvaller is vorige week door zijn enkel gegaan en heeft daarvan nog altijd te veel last om te kunnen spelen.

Vitesse-trainer Edward Sturing moet het in ieder geval doen zonder de geblesseerde aanvallers Amoah en Kone. Ook Bochem en Knol zijn niet fit genoeg om te spelen. Michael Jansen keert na een hamstringblessure weer terug op de bank.

Vitesse-RBC Vanavond, 20.00 uur Scheidsrechter: Jac Schenkels

Opstelling RBC: Aerts; Lammens, Molenaar, Hesp, Hellemons; De Graaf, Oliseh, Tininho; Daelemans, Thompson en Niño.

Opstelling Vitesse: Van Fessem; Rankovic, Cornellisse, Illic, Fränkel; Hofs, Konterman, Janssen, Fafiani; Zongo en Rink.

Bron: BN/DeStem 14-02-2004

Trainer Sturing zet zijn vierde troef in: Zongo

Vitesse begint vanavond in het duel met RBC aan de vierde aanvalsvariant na de winterstop. Na Emile Mbamba, Nicky Hofs en Jhon van Beukering mag nu Mamadou Zongo het proberen als tweede spits naast Paulo Rink.

Vitesse en zijn spitsen, het lijkt het cruciale verhaal te worden in de zware overlevingstocht van de armlastige club in de eredivisie. Het elftal van Sturing staat al zeven wedstrijden droog. De coach wil geen halszaak maken van de aanvallende impotentie (‘Dat zou alleen maar voor meer druk zorgen en daar wordt het niet beter van’), maar als Vitesse niet snel gaat scoren dan dreigt de nacompetitie.

Sturing zet vanavond al zijn vierde troef in na de winterstop. Eerder vormden Mbamba (op traininskamp), Hofs (tegen Heerenveen) en Van Beukering (tegen FC Twente, PSV en Feyenoord) een koppel met Rink, nu is Zongo aan de beurt. “De ideale oplossing is er op dit moment niet”, zo legt Sturing zijn nieuwe keuze uit. “Ik heb niet twee spitsen die elke bal blind in het doel schieten. Dus moet ik per wedstrijd bekijken hoe we het beste kunnen spelen. Tegen RBC hebben we een tweede spits nodig die meeverdedigt. Anders heeft hun verdedigende middenvelder Oliseh vrij spel. Als wij met twee echte spitsen zouden spelen, dan ga je naar de slachtbank.”

In Zongo ziet Sturing een balvaste en intelligente speler, die de verdedigende arbeid niet schuwt. “Zongo is een fantastische jongen. Een goede prof die het kan opbrengen in het belang van het elftal te spelen.” Daarnaast kan de aanvaller uit Burkina Faso zich vanavond warmen aan het gegeven dat hij op zijn favoriete plek mag spelen, centraal achter de spits.

In de aanval is alleen Paulo Rink zeker van zijn plek. De Duitser heeft deze week met Sturing gesproken over zijn gedrag in het duel met Feyenoord (0-0). Rink provoceerde Song met een cynisch applausje, tot vreugde van het Arnhemse publiek maar tot ontsteltenis van zijn trainer.

Sturing: “Het was een goed gesprek. Paulo was het met me eens dat hij te ver is gegaan. Je mag het publiek bespelen, maar je mag nooit je tegenstander zo uitdagen. Hij deed dat omdat hij het elftal wilde helpen. Zijn ijver is fantastisch, het publiek heeft ook zo’n speler nodig. Ik hoop dat hij qua instelling tegen RBC weer hetzelfde zal brengen.”

Sturing heeft Rink er wel op gewezen dat de oud-international tactisch anders moet voetballen. Hij moet meer voorin blijven, rond de zestien. “Daar is hij het gevaarlijkst. En vergeet niet dat Paulo straks beoordeeld wordt op het aantal doelpunten dat hij heeft gescoord.”

Doordat ADO Den Haag woensdag won van FC Groningen is Vitesse een plek gezakt naar de zeventiende en voorlaatste plaats. “Dat vind ik niet interessant”, zegt Sturing. “We kunnen wel naar andere ploegen kijken, maar we zullen zelf punten moeten pakken.”

Sturing kan vanavond niet beschikken over de geblesseerden Ruud Knol, Matthew Amoah, Kalle Sone en Ricky Bochem. Michael Jansen is hersteld van zijn hamstringblessure en begint op de bank.

Opstelling Vitesse: Van Fessem; Rankovic, Cornelisse, Ilic, Fränkel; Hofs, Konterman, Janssen, Fafiani; Zongo en Rink.

Bron: De Gelderlander 14-02-2004

Donetsk wacht met bod Jevric

FC Metallurg Donetsk heeft de belangstelling voor Dragoslav Jevric, de reservekeeper van Vitesse, op een lager pitje gezet. De club uit de Oekraïne is geschrokken van de transferprijs van ongeveer twee miljoen euro, die Vitesse wil ontvangen als afkoopsom van het tot medio 2005 doorlopende contract van Jevric.

Metallurg Donetsk zit middenin de voorbereiding op het nieuwe seizoen, dat komende maand begint. De ambitieuze club heeft nu doelman Serhiy Dolganskiy op proef. De keeper van FC Vorskla Poltava kan deze maand transfervrij van club veranderen en is dus een financieel aantrekkelijke optie voor Metalurh Donetsk.

“De eerste indruk van Dolganskiy is positief”, zegt Ton Caanen, de Nederlandse hoofdtrainer van Metalurh Donetsk. “Op dit moment hebben wij geen interesse in Jevric. Ik ben nu met vier keepers op trainingskamp. Indien Dolganskiy bevalt, dan is hij voor ons een interessante optie vanwege zijn transfervrije status.”

Bron: De Gelderlander 14-02-2004

Rink&Zongo nieuwe duo tegen RBC

Vitesse staat aan de vooravond van een belangrijke periode. Of zoals Edward Sturing het verwoordde: “De punten pak je niet alleen met voetballen, ook met een grote dosis strijd en inzet.” RBC is zaterdagavond om acht uur de tegenstander.

Rink / Zongo
Edward Sturing legde tijdens zijn wekelijkse persuurtje de keuze voor het tweetal toe. “RBC speelt net als Heerenveen met een verdedigende middenvelder (Oliseh). Feyenoord bijvoorbeeld speelde juist met een aanvallend ingestelde middenvelder (Buffel). Mamadou Zongo is sterk in de omschakeling naar de ‘nummer tien’ positie en dat is door de speelstijl van RBC noodzakelijk. Daarbij is RBC geen makkelijke ploeg om tegen te spelen. De ploeg dwingt de tegenstander tot het spelen van de lange bal. De beide mandekkers, Molenaar en Hesp, zijn moeilijk te kloppen in de lucht. Wij moeten daar veel beweging tegenover stellen, vandaar de keuze voor Rink en Zongo.”

De trainer stelde duidelijk dat de resultaten van de concurrenten hem weinig interesseren. “Als je zelf niet wint, kom je vanzelf in de problemen. Ik kijk dan ook niet naar andere ploegen en de uitslagen daarvan. Wij krijgen nu een vijftal wedstrijden waarin wij het zelf moeten laten zien. In deze belangrijke periode pak je de punten niet alleen door te voetballen. Inzet en strijd horen daar ook bij. Over het laatste heb ik gelukkig niet te klagen.”

Wel over het uitblijven van doelpunten?
“Dat is vervelend, maar ik wil daar geen halszaak van maken. Het heeft geen zin mijn spelers extra druk op te leggen. Het zou pas vervelend zijn als we geen kansen weten te creëren”, aldus Sturing.

RBC (bron: website RBC Roosendaal)
De trainer RBC Roosendaal, Robert Maaskant, moet het zaterdagavond stellen zonder de geblesseerde spelers Razic en Youssouf. Esad Razic ondervindt nog teveel hinder van een verzwikte enkel. Sammy Youssouf heeft last van prikkelingen in zijn voet, wat duidt op een spierscheuring in de voet. Snelheidsduivel Pius Ikedia is afwezig door zijn inbreng voor Nigeria tijdens de Afrika Cup. Ondanks de twee thuisnederlagen binnen vijf dagen behoudt Maaskant geloof in eigen kunnen. “Ik wil dan ook absoluut niet spreken van een eventuele ‘mindere periode’. Ik ben zelfs van mening dat we deze twee wedstrijden beter voetbal gespeeld hebben dan in Utrecht en Zwolle. Helaas leverde het vertoonde spel ons ditmaal geen resultaat op. Dat is erg jammer, maar zo kan het nu eenmaal lopen in de voetballerij. Dat maakt het spelletje wel zo interessant. Toch hoop ik dat de pech, die ons wat tegendoelpunten betreft dit seizoen, aardig parten speelt, eens draait ten gunste van ons. En als we eenmaal ons geluk hebben gevonden, ben ik er van overtuigd dat we een heel goed seizoen heel mooi gaan afsluiten.”

Bron: Vitesse.nl 13-02-2004

Mamadou Zongo blij met nieuwe kans

Vitesse-aanvaller Mamadou Zongo verloor zijn basisplaats na een slecht optreden tegen Heerenveen. Tegen RBC Roosendaal staat hij weer in de basis, nu als spits naast Paulo Rink. “Ik weet niet of ik deze basisplaats kan vasthouden, maar tegen RBC krijg ik in ieder geval de kans om me te bewijzen”. aldus een blije Zongo.

“Het maakt me niet uit wie van de 18 selectiespelers gaat scoren, maar het moet een keer gebeuren”, verwijst de aanvaller uit Burkina Faso naar de 647 minuten waarin Vitesse niet gescoord heeft. “Ik speel graag in die centrale rol. liever dan op de vleugels.”

Zongo liet de Afrika Cup schieten, omdat bij nog niet zo lang hersteld is na 31 maanden blessureleed. “Ik heb geen spijt van die beslissing. Het was voor mij beter om de voorbereiding met Vitesse mee te draaien”, vindt Zongo. “Ik was er nog niet helemaal aam toe om daar te gaan spelen. Ik heb het toernooi wel helemaal gevolgd. Burkina Faso heeft het niet zo goed gedaan, al speelden ze knap gelijk tegen Senegal. Of ze mij misten? Normaal ben ik wel een belangrijke speler. Ik kom wel weer in beeld als we ons weer moeten plaatsen voor de volgende Afrika Cup”. denkt Zongo.

Bron: Omroep Gelderland 13-02-2004

Vrije kaartverkoop Vitesse-RBC

Voor het competitieduel tegen RBC Roosendaal is vrije kaartverkoop. Op de wedstrijddag zijn de kassa’s vanaf zes uur geopend. U heeft geen seizoenkaart of Club Card nodig om toegangskaarten te kopen voor dit duel. Er is tevens geen maximum aan het aantal te kopen kaarten. Verkoop via TicketBox van zaterdag 7 februari t/m vrijdag 13 februari). Op de wedstrijddag zijn de kassa’s vanaf 18.00 uur geopend.

Let op: Vitesse maakt gebruik van noodkassa’s. Deze zijn te vinden aan de voorzijde van het stadion.

Bron: Vitesse.nl 13-02-2004

Martel is op zoek naar plezier

In 2000 werd Didier Martel met veel bombarie en een vet contract het Gelredome, thuishaven van Vitesse, binnengehaald. Drie jaar later was hij te duur. Deze week tekende hij bij Helmond Sport, op zoek naar het plezier.

„Het vertrek had niks met het sportieve aspect te maken“, stelt Martel beslist. „Trainer Edward Sturing was tevreden over me. Maar ik was het beu om steeds over geld te moeten praten. Ik wilde weer plezier hebben in het voetballen. Bij Vitesse was ik niet meer welkom, dus ben ik gegaan.“ Dat was eind vorig jaar. Martel kreeg aanbiedingen uit landen als Qatar en Turkije, en kon in Nederland bij enkele eerste-divisieclubs aan de slag. Hij koos voor Helmond Sport. Een bewuste keuze. „Ik heb goede berichten gehoord over deze club. Ze spelen goed en aanvallend voetbal. Verder was de trainer heel belangrijk voor me. Jan van Dijk staat goed bekend in de voetbalwereld, als trainer én als mens.“

De onderhandelingen waren in een mum van tijd afgerond. „Helmond Sport deed me een voorstel en ik heb meteen ja gezegd. Over mijn salaris heb ik niet onderhandeld. Ik speel nu niet voor het geld maar voor het plezier. Via Helmond Sport wil ik terugkomen in de eredivisie. Of mét Helmond Sport natuurlijk.“ Elders kon hij veel meer verdienen. „Mijn vriendin is een Nederlandse, we hebben een zoontje van twee jaar. Ik wilde daarom graag in Nederland blijven. In de eredivisie kon ik geen club vinden. De markt zit op slot, het is moeilijk om een contract te krijgen. Helmond Sport was nu sportief gezien de beste optie, vonden mijn zaakwaarnemer en ik.“ Vrijdag, in Leeuwarden, zag Martel (‘ja natuurlijk kende ik Helmond Sport al, want ik kijk regelmatig naar het eerste-divisievoetbal op tv’) zijn nieuwe werkgever voor het eerst aan het werk. Het resultaat viel tegen, het spel kon de liefhebber Martel wel bekoren. „De kwaliteit van het voetbal in de eerste helft verraste me. Er wordt echt gevoétbald, niet alleen met van die lange ballen van achteruit. Mooi, daar hou ik van.“

Bron: BN/Destem 13-02-2004

Voorbeschouwing Vitesse – RBC Roosendaal

De teleurstelling viel van de gezichten af te lezen na de tweede thuisnederlaag binnen vijf dagen. Er werd hard voor geknokt en werklust kon de ploeg van trainer/coach Robert Maaskant amper ontzegd worden, maar de inzet mocht helaas niet baten. Na RKC Waalwijk ging ook Roda JC er in Roosendaal met de punten vandoor. Aanstaande zaterdag reist RBC Roosendaal af naar Arnhem waar men de strijd aangaat met Vitesse in het Gelredôme. De Arnhemmers hebben zo hun eigen problemen. De ploeg van trainer/coach Edward Sturing bezet momenteel met vijftien punten de zeventiende plaats en zal waarschijnlijk samen met ADO Den Haag en FC Volendam gaan strijden wie de gevreesde nacompetitie ontloopt.

In de winterstop nam men afscheid van Gert Claessens, maar zag Theo Janssen, na een kortstondig Belgisch avontuur, terugkeren bij de Arnhemmers. Om het centrum van de verdediging te versterken werd Aleksandar Ilic gehaald en ook de Duitse ex-international Paulo Rink werd aan het elftal toegevoegd. Na de winterstop behaalde Vitesse twee doelpuntloze gelijke spelen, uit tegen FC Twente en thuis tegen Feyenoord en verloor het twee maal, thuis tegen SC Heerenveen en uit bij PSV. Ondanks dat de ploeg al bijna 600 minuten niet meer gescoord heeft en de zeventiende plaats inneemt, is het in de Gelredôme al sinds 3 oktober ongeslagen, toen FC Twente met 3-5 zegevierend van het Arnhemse veld stapte. “Dat ze al zo lang niet meer gescoord hebben zegt me werkelijk helemaal niets. Wij kregen tot voor kort ook amper goals tegen thuis en nu in twee thuiswedstrijden al zeven. Zulke dingen hangen af van momenten, of je een bal goed wegwerkt of niet, of je de buitenspelval goed toepast of niet. En van dat soort momenten hangt het straks tegen Vitesse weer af, dat zal niet anders zijn”, aldus Maaskant.

Ondanks de twee thuisnederlagen binnen vijf dagen behoudt Maaskant geloof in eigen kunnen. “Ik wil dan ook absoluut niet spreken van een eventuele ‘mindere periode’. Ik ben zelfs van mening dat we deze twee wedstrijden beter voetbal gespeeld hebben dan in Utrecht en Zwolle. Helaas leverde het vertoonde spel ons ditmaal geen resultaat op. Dat is erg jammer, maar zo kan het nu eenmaal lopen in de voetballerij. Dat maakt het spelletje wel zo interessant. Toch hoop ik dat de pech, die ons wat tegendoelpunten betreft dit seizoen, aardig parten speelt, eens draait ten gunste van ons. En als we eenmaal ons geluk hebben gevonden, ben ik er van overtuigd dat we een heel goed seizoen heel mooi gaan afsluiten.”

Robert Maaskant kan geen beroep doen over Razic (enkel) en Youssouf (voet). Zijn collega bij Vitesse, Edward Sturing, kan niet beschikken over Ruud Knol, die zich pas maandag weer bij de groep voegt. Ook Michael Jansen, afgelopen maandag geblesseerd uitgevallen aan zijn hamstring in een duel met Jong Vitesse, zal niet kunnen spelen. Het herstel van Rickey Bochem verloopt voorspoedig, maar een flinke conditieachterstand zorgt ervoor dat ook hij zaterdag nog niet inzetbaar zal zijn. De spitsen Matthew Amoah en Kalle Sone zijn nog enkele weken uit de roulatie.

Bron: RBConline.nl 13-02-2004

Sturing: Rink moet anders gaan spelen

Vitesse-trainer Edward Sturing is zeer te spreken over de mentaliteit van zijn nieuwe spits Paulo Rink, maar vindt dat hij anders moet spelen. “Rink speelt absoluut om te winnen, waar sommige voetballers vooral spelen om te spelen. De drang om te overleven moet er bij iedereen inzitte”, benadrukt Sturing. “Rink moet wel anders gaan spelen. hij is te veel van zijn positie af. Paulo werkt hard en heeft goede bedoelingen, maar doet het op de verkeerde momenten. Hij moet veel dieper spelen”, vindt de Eerbeker. “Rink staat overigens heel open voor dit soort kritiek.”

Tegen Feyenoord daagde Rink de tegenstander enkele malen uit. Sturing: ” Ik ben blij dat Rink op deze manier contact met het publiek heeft gekregen, maar hij moet niet tegenstanders op een verkeer manier gebruiken. Bovendien moet hij niet om kaarten vragen, want dan krijg je er in Nederland zelf een. Dat heb ik hem ook meteen in een gesprek gemeld.”

“Voorin blijft het zoeken. Tegen RBC speelt Zongo, ook omdat zij met een verdedigende middenvelder spelen. Dan moet je niet met twee diepe spitsen spelen. Zongo is nog niet topfit. De vraag is hoelang hij het volhoudt.”

Bron: Omroep Gelderland 13-02-2004

Rink-Zongo nieuw aanvalsduo Vitesse

ARNHEM – Vitesse-trainer Edward Sturing kiest zaterdag tegen RBC Roosendaal voor Mamadou Zongo als tweede spits naast Paulo Rink.

Sturing koppelde Rink eerder al aan Nicky Hofs, Emile Mbamba en Jhon van Beukering, maar tot doelpunten leidde dat niet. De laatste goal van Vitesse dateert al van 7 december vorig jaar. Zongo speelde tot nu toe veelal op de vleugel, maar hij krijgt tegen RBC een centralere rol.

Opstelling:
Van Fessem; Rankovic, Cornelisse, Ilic, Frankel; Hofs, Konterman, Janssen, Fafiani; Zongo, Rink.

Bron: Omroep Gelderland 13-02-2004

Metallurg ziet af van keeper Jevric

ARNHEM – De Oekraiense club Metallurg Donetsk ziet af van Vitesse-doelman Dragoslav Jevric.

Metallurg toonde interesse in Jevric tijdens het trainingskamp van Vitesse in Turkije. De club vond de vraagprijs (2 miljoen euro) echter veel te hoog en bood niet meer dan een half miljoen.

Jevric, inmiddels tweede doelman achter Jim van Fessem, kan nu alleen hopen dat hij voor 1 maart verkocht wordt aan een club uit het voormalige Oostblok. Daar is de transfermarkt nog niet gesloten. Er is overigens wel voldoende interesse van clubs die Jevric in de zomer willen contracteren.

Bron: Omroep Gelderland 13-02-2004

Vitesse Vandaag RBC

Vitesse speelt zaterdagavond om acht uur tegen RBC Roosendaal, de nummer tien in de Holland Casino Eredivise. Voor de wedstrijd is het programmaboekje ‘Vitesse Vandaag’ wederom verkrijgbaar bij de ingangen op de promenade. Wat staat er deze week allemaal in?

Vitesse – RBC (zaterdag 14 februari, 20.00)
Inhoud Vitesse Vandaag (32 pagina’s – € 0,50):

Interviews: Jimmy van Fessem, Robert Molenaar
Het Duel: Nicky Hofs vs. Tininho
Miniposter: Mamadou Zongo
Even voorstellen: Paul van der Kraan, algemeen directeur B.V. Vitesse
Statistieken, Vitesse Kids Club
Kortingscoupon Autowasstraat Vissinga in Arnhem
En nog veel meer…

Bron: Vitesse.nl 13-02-2004

Uitgave 4 van De Aftrap komt er aan!

Rondom de wedstrijd Vitesse -RBC zal de nieuwste uitgave van Fanzine De Aftrap in de vrije verkoop gaan. In deze uitgave aandacht voor de beloftes naar supporters die nu maar eens waar gemaakt moeten worden, het levensverhaal van Sander, wederom een aantal boekbesprekingen, een mooie bijdrage over Charlton Athletic, Hooligans at play en natuurlijk onze vaste rubrieken en columns. De prijs is nog steeds 1 euro en te verkrijgen op de bekende plaatsen bij de inmiddels al even bekende verkopers.

Bezoek ook eens onze vernieuwde website: www.fanzine-aftrap.nl

Veel leesplezier!

12-02-2004

Fanshop Gelredome gesloten

De Vitessefanshop op de begane grond is vanaf 12 februari gesloten. De afdeling Ticketing is wel bereikbaar via de ingang van de shop. De shops op de promenade blijven natuurlijk gewoon geopend bij de thuiswedstrijden van Vitesse. Wilt u door de week uw Vitesse-artikelen kopen? U bent van harte welkom bij Sport Gifs aan de Bovenbeekstraat 15 in het centrum van Arnhem. Supporters in een rolstoel kunnen voor het bereiken van de shops op de promenade voortaan ook gebruik maken van de lift bij het hoofdgebouw.

Bron: Vitesse.nl 12-02-2004

Afrikanen Vitesse sterk tegen RBC

Vitesse speelt zaterdag voor de zesde keer in de eredivisie tegen RBC Roosendaal. Vitesse won drie keer, een keer werd verloren en dit seizoen volgde het eerste gelijkspel: 1-1. Opvallend is dat veel Afrikanen scoren namens Vitesse tegen RBC Roosendaal. Van de tien doelpunten werden er zes gemaakt door de Afrikanen. In 2000 scoorden Mahamadou Diarra bij de 2-1 thuiszege. In 2001 won Vitesse uit met 3-0, waarbij Emile Mbamba scoorde. Vorig seizoen scoorde Kalle Sone bij de 3-0 thuiszege en maakte Emile Mbamba de enige treffer bij de 3-1 nederlaag. Dit seizoen scoorde Matthew Amoah.

Bron: Omroep Gelderland 12-02-2004

Zongo mogelijk in basiself Vitesse

ARNHEM – Vitesse-trainer Edward Sturing blijft experimenteren met wie hij het beste kan koppelen aan spits Paulo Rink. Hij probeerde al Hofs, Mbamba en Van Beukering, maar tegen RBC lijkt Mamadou Zongo naast Rink te spelen.

Zongo stond tegen SC Heerenveen nog in de basis, maar bracht toen te weinig. Sindsdien verdween hij uit de basis. Maandag scoorde Zongo twee keer voor Jong Vitesse. Donderdag werd hij op de training uitgeprobeerd met Rink.

Emile Mbamba lijkt zijn krediet als spits verspeeld te hebben. Hij wordt tot zijn ongenoegen alleen nog als vleugelspits gebruikt.

Bron: Omroep Gelderland 12-02-2004

Knie Bochem verbetert langzaam

ARNHEM – De knieblessure van Ricky Bochem wordt langzaam minder. Medicijnen lijken de oplossing te bieden voor de speler van Vitesse.

De middenvelder kreeg vorige week een injectie in zijn knie, maar dat hielp niet. Maandag onderging Bochem een MRI-scan.Daaruit bleek dat er te veel vocht in het gewricht zat. Medicijnen moeten het vocht in de knie verminderen. Dat slaat aan. Volgens Bochem voelt zijn knie iedere dag soepeler aan.

De hamstringblessure van Michael Jansen verbetert goed. Mogelijk zit hij zaterdag tegen RBC Roosendaal alweer bij de selectie.

Bron: Omroep Gelderland 12-02-2004

Ziekteverzuim in topvoetbal extreem hoog

Topvoetbal stelt zeer hoge eisen en de beroepsspelers in Nederland verblijven daarom bovengemiddeld vaak in de ziektewet. Het ziekteverzuim in de bedrijfstak voetbal bedraagt volgens een TNO-onderzoek uit 2002 liefst 17 procent, tegen minder dan 6 procent onder de gewone beroepsbevolking.

Een op de zes profvoetballers is, op een willekeurig gekozen moment in het seizoen, door blessures niet inzetbaar. Het hele betaald voetbal, momenteel bestaande uit 37 bvo’s, wordt op jaarbasis geteisterd door 2400 blessures. De schade, in medische kosten en verzuim, bedraagt ongeveer twintig miljoen euro per jaar. En dat is een conservatieve schatting.

Dr Frank Backx, sportarts van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht, openbaarde gisteren het onderzoek dat de nationale voetbalbond KNVB liet doen naar de blessureproblemen in het betaald voetbal. Hij deed dat voor een zeer geïnteresseerd en deskundig gehoor, de verenigde voetbalfysiotherapeuten (VFBV), de clubartsen (CCC) en de teamverzorgers (BVBV) van Nederland, en op een voetbalcomplex dat dit seizoen wordt gezien als een openbare ziekenboeg: De Toekomst van Ajax.

Het werd in de Marius Koolhaaszaal niet bekendgemaakt of het blessuregevoelige Ajax in 2002 heeft meegedaan met het TNO-onderzoek. Backx sprak van dertien deelnemers, van de toen nog 36 profclubs, zeven uit de eredivisie, zes uit de eerste divisie. Volgens Rob Ouderland, KNVB-fysiotherapeut en bestuurslid van de jarige VFBV, was de deelname uit het veld teleurstellend geweest. `Als je als betaald voetbal zo’n groot probleem wilt tackelen, dan werk je als clubs toch massaal mee. Dan moet je over alle gegevens de beschikking krijgen. Sommigen zien de noodzaak zeker niet in.’

Het onderzoek van de KNVB en TNO besloeg 379 selectiespelers (gemiddeld 29 per club) van gemiddeld 25 jaar oud, goed voor 3326 `spelersmaanden’. Er raakten 258 spelers in dat jaar geblesseerd, zij waren in totaal goed voor 541 blessures. In het betaald voetbal, zo bleek in 2002, wordt 68 procent van de spelers in een jaar geconfronteerd met minimaal één blessure (gemiddeld 2,4 blessures per speler per jaar).

Wedstrijden vragen het meest van het incasseringsvermogen. Per duizend wedstrijduren worden 25 blessures geturfd; 52 procent van alle blessures ontstaan in wedstrijden. Bij training vallen twee blessures per duizend uur. Bij het onderzoek bleken grote verschillen tussen clubs. Backx: `Het blessurepatroon is sterk clubgebonden. Het soort trainer, het soort speler, dat speelt een rol.’

Maar ook de ruwheid in het spel en de vermoeidheid wegens een druk wedstrijdprogramma hebben grote invloed. Pieken van blessureleed waren te noteren in de maanden na de zomerstop (juni), de winterstop (januari) en die van de natte velden (oktober). Nog een paar kenmerken: contact met een tegenstander zorgt voor 39 procent van de blessures, het veld is goed voor 25 procent van de kwetsuren. En verstappen, de eigen-schuld-blessure, staat voor 14 procent.

Van alle blessures scoren de spierverrekkingen in het bovenbeen het hoogst (23 procent). Daarna komen de knie (17) en de enkel (16). In de gewone sportwereld, van 2,3 miljoen sportletsels op 7,3 miljoen boefenaren, voert de enkel (met 22 procent) juist het lijstje aan. De gang naar de orthopedisch chirurg lijkt voor de geblesseerde voetballer met zijn kwetsbare bewegingsapparaat een logische stap. Slechts 3 procent van de 2400 blessures uit het 2002-onderzoek eindigde evenwel op de operatietafel.

De twee topchirurgen die gisteren naar de Toekomst waren gelokt spraken zich uit voor meer opereren. Cor van der Hart, de knieëndokter van OLVG, over het voorste kruisband letsel: `Opereren? Ja, altijd. Zeker bij the high performance athlete.’ Niek van Dijk, de enkelprofessor van AMC: `Bij een enkelbandscheuring geeft een operatie, reven, op lange termijn een beter resultaat. In het voetbal wordt aan korte termijn gedacht en wordt zo’n enkel getaped.’

Bron: De Volkskrant 12-02-2004

Update blessures Vitesse

Een actueel overzicht van de blessures in de selectie van Vitesse.

Michael Jansen
Michael Jansen is gisterenavond geblesseerd uitgevallen in de wedstrijd van Jong Vitesse tegen Jong Excelsior (5-1). De verdediger ondervindt opnieuw hinder van de hamstring in zijn rechterbeen. De blessure lijkt een dag na de wedstrijd mee te vallen, maar of Jansen komende zaterdag mee kan spelen in de wedstrijd tegen RBC Roosendaal valt nog te bezien. Jansen traint de komende dagen aangepast en zal zich hoogstwaarschijnlijk pas vrijdag bij de groepstraining kunnen aansluiten.

Ruud Knol
Ruud Knol is deze week begonnen met sprinttrainingen. Hij zal zich naar verwachting maandag melden voor de groepstrainingen.

Ricky Bochem
Van de geplaagde knie van Ricky Bochem is gisteren een MRI scan gemaakt. Op de scan waren geen bijzonderheden te zien. Bochem traint inmiddels weer met de bal, maar heeft een flinke conditionele achterstand en zal komende zaterdag zeker niet spelen. Ook hij voegt zich naar verwachting volgende week weer bij de groep.

Matthew Amoah
Het herstel van Matthew Amoah verloopt volgens schema, maar zal zeker nog een aantal weken in beslag nemen. Er is inmiddels een MRI scan gemaakt die de progressie moet bevestigen. De uitslag wordt later deze week verwacht.

Kalle Sone
Van de rechtervoet van Kalle Sone wordt op 1 maart opnieuw een foto gemaakt. De aanvaller heeft tot die tijd rust en fietstraining voorgeschreven gekregen.

De middagtraining is vandaag overgeslagen door Bert Konterman, Tim Cornelisse, Aleksandar Ilic en Theo Janssen. Het viertal ondervindt hinder van kleine pijntjes en kreeg rust. Het meespelen zaterdag komt voor hen niet in gevaar.

Bron: Vitesse.nl 10-02-2004

Vitesse licht de opties op zes talenten

Vitesse hoopt binnen afzienbare tijd de opties te lichten in de contracten van Jhon van Beukering, Jim van Fessem, Michael Jansen, Raymond Fafiani, Ricky Bochem en Nicky Hofs. ‘Die opties zijn eenzijdig en van onze kant’, zegt manager voetbal Jan Streuer vanVitesse. ‘Desondanks gaan we wel met ze om de tafel zitten. We willen graag verder met deze spelers en hopen dat binnenkort rond te kunnen maken.’ Vitesse houdt rekening met een vertrek van doelman Dragoslav Jevric. Streuer: ‘Hij heeft aangegeven Vitesse te willen verlaten en wij staan daar niet onwelwillend tegenover. Maar ik verwacht dat daar pas eind dit seizoen duidelijkheid over komt.’

Bron: VI 11-02-2004

Apostel in de voetballerij
Bert Konterman draagt het geloof ook uit op het veld

Bert Konterman (33) heeft nooit een geheim van zijn geloof gemaakt. Sterker, in deze voor het voetbal moeilijke tijden put de verdediger van Vitesse er nog meer kracht uit. Via de stichting Sports Witnesses wil Konterman samen met andere sporters het geloof verkondigen in de sportwereld. ‘We hopen binnenkort een elftal van religieuze voetballers op te richten.’

Voor een godsdienst sterven is makkelijker dan ernaar te leven, wordt weleens beweerd. Wie de religieuze zelfmoordaanslagen beschouwt die elkaar in rap tempo blijven opvolgen, is overtuigd van de juistheid van die stelling. Toch schuilt er een paradox in, want vooral in onzekere en moeilijke tijden zijn mensen op zoek naar steun en houvast. Niet zelden blijkt dan juist het geloof weer het enige kompas waar hele groeperingen op varen.

lees verder...

Bron: VI 11-02-2004

Rink, de toekomstige smaakmaker?
Verslag Vitesse-Feyenoord

De pass van Thomas Buffel was precies op maat en Danko Lazovic had de hoek voor het uitkiezen. Het was afgelopen zondag de laatste seconde van Vitesse-Feyenoord, de stand was 0-0 en met de moed der wanhoop verkleinde de Arnhemse keeper Jim van Fessem zijn doel. Lazovic plaatste de bal in het zijnet. Die misser zal bij de Servische aanvaller de misnoegde uitdrukking waarmee hij de laatste weken op de reservebank plaatsnam waarschijnlijk van zijn gezicht halen.

lees verder...

Bron: VI 11-02-2004

Voetbalclinic grote clubactie

Aanstaande woensdag – 11 februari – krijgen de beste lotenverkopers van voetbalverenigingen in Gelderland een professionele voetbalclinic bij Vitesse. Onder leiding van trainer Edward Sturing gaan de jeugdige voetballertjes de middag van hun leven tegemoet. Onder leiding van trainer Edward Sturing en in samenwerking met niemand minder dat Jhon van Beukering, Michael Dingsdag, Tim Cornelisse, Nicky Hofs en keeper Jim van Fessem gaan de jeugdige voetballertjes de middag van hun leven tegemoet. De profvoetballers zullen deze fanatieke lotenverkopers de kneepjes van het werkelijke voetbal gaan bijbrengen.

Het ziet er bij Vitesse naar uit dat het een spectaculair festijn gaat worden. De jeugdige voetballertjes kruipen in de huid van een profvoetballer en gaan ervaren hoe dat voelt!

Dankzij de inzet van de lotenverkopers
Met het organiseren van een loterij zet de Grote Clubactie zich al meer dan 30 jaar in voor het Nederlandse verenigingsleven. Clubs verkopen loten voor 2,50 euro, waarvan 2,- euro per lot ten goede komt aan de vereniging, 80% gaat dus direct naar de clubkas. Gemiddeld betekent dit een opbrengst per vereniging van bijna 1000 euro. Een welkome aanvulling in een tijd waarin de overheid steeds meer subsidiekranen sluit. Voor 2004 ziet het er naar uit dat het aantal deelnemende verenigingen enorm zal toenemen. Deze trend werd eigenlijk vorig jaar al ingezet.

Dát mag beloond worden
Meer dan ooit tevoren is de Grote Clubactie alert op de bijzondere inspanning van de lotenverkopers. Zíj doen uiteindelijk het werk. Er zijn het afgelopen jaar al 15.000 jonge vrijwilligers beloond met een kaartje voor Circus Herman Renz. Nu worden ook nog eens de allerbeste lotenverkopers van de regionale voetbalverenigingen beloond met een voetbalclinic. De meeste voetbalclinics hebben al plaatsgevonden. Eerder al, organiseerden Sc Heerenveen, RKC Waalwijk, FC Twente en FC Zwolle een voetbalclinic voor de beste lotenverkopers van de Grote Clubactie. Naast het organiseren van voetbalclinics geeft de Grote Clubactie nog vele andere aantrekkelijke prijzen aan de beste lotenverkopers weg. Dit jaar zal de Grote Clubactie een extra tandje bijzetten om de lotenverkopers nog meer te stimuleren. Het Nederlandse verenigingsleven zal trots zijn op haar leden.

Waar en Wanneer
Het voetbalfestijn vindt plaats op woensdag 11 februari, op de trainingsvelden van Vitesse bij Sportcentrum Papendal (Papendallaan 60 te Arnhem). Het programma start om 14.15 uur.

Bron: Vitesse.nl 11-02-2004

Voetbalclinic beste lotenverkopers

De beste lotenverkopers van voetbalverenigingen in Gelderland voor de Grote Clubactie krijgen vandaag een professionele voetbalclinic bij Vitessse. Onder leiding van trainer Edward Sturing en in samenwerking met Jhon van Beukering, Michael Dingsdag, Tim Cornelisse, Nicky Hofs en keeper Jim van Fessem gaan de jeugdige voetballertjes de middag van hun leven tegemoet. De profvoetballers zullen deze fanatieke lotenverkopers de kneepjes van het voetbal gaan bijbrengen.

Met het organiseren van een loterij zet de Grote Clubactie zich al meer dan dertig jaar in voor het Nederlandse verenigingsleven. Clubs verkopen loten voor 2,50 euro, waarvan 2 euro per lot ten goede komt aan de vereniging; 80 procent gaat dus direct naar de clubkas. Gemiddeld betekent dit een opbrengst per vereniging van bijna 1000 euro.

Voor 2004 ziet het er naar uit dat het aantal deelnemende verenigingen enorm zal toenemen. Deze trend werd vorig jaar al ingezet. De Grote Clubactie heeft het afgelopen jaar al 15.000 jonge vrijwilligers beloond met een kaartje voor Circus Herman Renz. Nu worden dus de beste lotenverkopers van de regionale voetbalverenigingen beloond met een voetbalclinic. De meeste voetbalclinics hebben al plaatsgevonden. Die waren bij SC Heerenveen, RKC Waalwijk, FC Twente en FC Zwolle.

Bron: De Gelderlander 11-02-2004

Nieuwelingen herstellen de verdwenen pikorde bij Vitesse

Vitesse scoorde tegen Feyenoord (0 – 0) pas het tweede puntje van 2004, maar er diende zich wel een ontwikkeling aan. Met Aleksandar Ilic, Paulo Rink en Theo Janssen heeft Vitesse weer een pikorde.

Het kalenderjaar 2004 moet voor Vitesse een periode van wederopbouw inluiden. De voorbije jaren is de selectie tot op het bot uitgehold. Het gevolg was dat jonge, vaak eigenwijze jeugdspelers dachten de dienst uit te kunnen maken. Dat kon omdat met het vertrek van alle grootverdieners de pikorde uit het elftal verdween.

Routiniers als Marc van Hintum, Michel Kreek, Dejan Stefanovic en ook Bert Konterman ergerden zich kapot aan de grote mond en het gebrek aan acceptatie en leergierigheid van veel jonge spelers. Voor de routiniers in ondertal was er echter niet tegen op te boksen. Trainer Edward Sturing en technisch manager Jan Streuer zagen de problemen wel, maar kregen opdracht de financiele ellende van Vitesse op te lossen met een massale uitverkoop De inhaalslag die Streuer in de winterstop pleegde, moet de sportieve redding van Vitesse betekenen.

Voor de meeste jonge spelers is de eredivisie nog te zwaar. Het ontbreekt hen aan kracht en ervaring. Dat is de talentjes niet kwalijk te nemen. Wat wel kwalijk is, is het gebrek aan zelfkritiek. Daardoor stagneert hun ontwikkeling. Al geldt dat niet alle spelers. Edward Sturing hekelde vorige week de inzet van zijn jonge spelers bij een duel van Jong Vitesse. De uitbarsting was opmerkelijk gezien Sturing’s voorzichtige aanpak in het recente verleden. Het is geen toeval dat de trainer nu wel openlijk kritiek levert. Tot voor kort had hij zijn jonge spelers hard nodig, nu is dat anders.

Met de komst van Aleksandar Ilic, Paulo Rink en de mentaal sterkere en fysieke fittere Theo Janssen heeft zijn elftal plots body gekregen. Tegen Feyenoord was zondagmiddag voor het eerst een glimp van de nieuwe pikorde bij Vitesse te zien. In de verdediging deelde de geroutineerde en ijzersterk spelende Ilic de lakens uit. Zo viel hij tot drie keer toe uit naar linksback Purrel Fränkel, die veelal goed speelde, maar op cruciale momenten zijn concentratie verloor en tot afgrijzen van Ilic cruciale dekkingsfouten beging.

In de punt van de aanval ging een andere nieuweling, Paulo Rink, de strijd aan. Hij deed dat niet alleen met Feyenoord, maar voor het eerst ook met zijn medespelers. Rink viel openlijk Nicky Hofs aan en schreeuwde moord en brand toen Eldridge Rojer het overzicht verloor en de volledig vrijstaande Braziliaan oversloeg. Omdat op het middenveld de sterke Bert Konterman en nieuweling Theo Janssen samen de leiding nemen en Cornelisse een vaste waarde is, krijgt het nieuwe elftal van Vitesse langzaam maar zeker vorm en houvast.

Houvast hebben vooral de jonge spelers nodig. Het niveau van Vitesse is, hoewel de resultaten nog moeten komen, beduidend hoger dan voor de winterstop. Dat werd zondagmiddag tegen Feyenoord kraakhelder. Vitesse werd op de been gehouden door vijf dragende spelers, samen met de betrouwbare Rankovic en Van Fessem.

Fafiani, Rojer, Van Beukering, Mbamba en Hofs vielen uit de toon. Voor die spelers is de nieuwe pikorde van het grootste belang. Zij moeten zich schikken naar het niveau en de eisen van de geroutineerde spelers. Daarmee is de verstoorde hiërarchie in de groep weer hersteld.

Bron: De Gelderlander 11-02-2004

Sprietjes

De naar het Engelse Portsmouth vertrokken Dejan Stefanovic nam voor de wedstrijd Vitesse- Feyenoord afscheid van zijn fans in de Gelredome. Stefanovic was het type speler ‘eerst verdedigen, dan pas voetballen’, sprak voorzitter Harry Reusken van de supportersvereniging. Stefanovic kon toch ook aardig voetballen en behoorde volgens veel fans de voorbije jaren zelfs tot de betere spelers. Maar in de eerste plaats was de Joegoslaaf vooral een speler om wie je niet heen kon.

Rapporteur Willem de Vries was namens De Telegraaf in Gelredome om de spelers van Vitesse en Feyenoord te beoordelen. De oud-verdediger van FC Twente vond Purrel Fränkel de beste man en gaf de linksback als enige een 7. Waarschijnlijk was De Vries al naar binnen toen Fränkel in de slotseconde een ketser van formaat beging. Gelukkig voor de verdediger van Vitesse schoof Lazovic de bal in het zijnet. Misschien dat De Vries zelf vroeger wat te hard is aangepakt, maar een wat minder gekleurde kijk kan geen kwaad. Zo gaf De Vries aanvaller Paulo Rink een 5,5. Waarschijnlijk kon De Vries het niet zo waarderen dat Rink Feyenoorder Chong – Gug Song in de maling nam. Tenslotte is Song ook een verdediger. Volgens Paulo Rink was het gewoon tijd dat Song een toontje lager zong.

Edwin Zoetebier, de reserve-doelman van Feyenoord, zingt nog wel een toontje mee, getuige de spreekkoren vanaf de Arnhemse tribune. ‘Een-twee-drie, vier’ Zoetebier bleek nog altijd razend populair bij de club waar hij een seizoen en drie duels onder de lat stond. In de rust moest de Volendammer ook op de foto met de twee piepjonge doelmannen die deelnamen aan de Wanadoo Challenge. De Arnhemse fans beloonden hem met applaus, zoals er vrijdag ook applaus was voor Telegraaf-verslaggever Wim Neeskens. Bij de presentatie van Vitesses nieuwe hoofdsponsor Afab (kredietverschaffing) draaide de aimabele Tukker er niet om heen ‘Jullie staan bekend als lijkenpikkers!’, stelde Neeskens. Directeur-eigenaar Maasbert Schouten reageerde alsof hij juist een renteloos krediet had verschaft, maar herstelde zich snel ‘Als u doelt op die andere meneer, die net iets groter is dan wij, kan ik mij daar wel in vinden’. Voor de duidelijkheid, Schouten doelde op DSB-eigenaar Dirk Scheringa, de grootste kredietverschaffer van Nederland

Bron: De Gelderlander 11-02-2004

Jansen twijfelgeval voor duel met RBC

De medische staf van Vitesse zal morgen bekijken of Michael Jansen zaterdag inzetbaar kan zijn in de thuiswedstrijd tegen RBC. De verdediger liep dinsdag in een duel met het tweede elftal opnieuw een hamstringblessure op. Ruud Knol herstelt goed van zijn hamstringkwetsuur en zal waarschijnlijk volgende week de groepstraining hervatten. Dat geldt mogelijk ook voor Rick Bochem, die nog kampt met vocht in zijn knie. Matthew Amoah heeft de baltraining hervat, maar zijn rentree is nog niet aanstaande. Kalle Sone moet nog rust houden. De breuk in zijn middenvoetsbeentje is nog niet volledig hersteld.

Door de blessure van Jansen is het nog niet duidelijk of de Nijmegenaar kan ingaan op de invitatie van bondscoach Cor Pot. De Vitesse-spelers Jansen, Nicky Hofs, Stijn Schaars en Raymond Fafiani zijn door Pot opgenomen in de voorselectie van het Nederlands elftal voor spelers tot 21 jaar.

Dat jeugdteam speelt volgende week dinsdag een oefeninterland tegen de leeftijdgenoten van Engeland. Het oefenduel heeft plaats in het Noord-Engelse Hull. Naast Jansen, Hofs, Schaars en Fafiani mag ook clubgenoot Jhonny van Beukering nog hopen op een invitatie. De aanvaller uit Velp staat op de reservelijst van Cor Pot. De bondscoach maakt de definitieve selectie komende vrijdag bekend.

Bron: De Gelderlander 11-02-2004

Zes Gelderse spelers in Jong Oranje

Cor Pot van het Nederlands voetbalelftal onder 21 jaar heeft zes Gelderse spelers geselecteerd voor de oefenwedstrijd tegen Engeland. Het duel wordt 17 februari in het Noord-Engelse Hull gespeeld. Van Vitesse zijn Michael Jansen, Nicky Hofs, Stijn Schaars en Raymond Fafiani opgeroepen. Van AGOVV Apeldoorn zijn Paul Verhaegh en Klaas Jan Huntelaar geselecteerd. Jhonny van Beukering (Vitesse) staat op de reservelijst. De selectie wordt vrijdag aangevuld met drie talenten. Koen Gerritsen (AGOVV) is een van de negen kandidaten voor die plaatsen.

Bron: Omroep Gelderland 10-02-2004

Weer hamstringblessure voor Jansen

Michael Jansen viel maandag in de wedstrijd van Jong Vitesse tegen Jong Excelsior uit, omdat hij weer last kreeg van een hamstring blessure. Het is onduidelijk of hij komende zaterdag kan meespelen in de wedstrijd tegen RBC Roosendaal. Vorige maand ondervond hij tijdens het trainingskamp in Turkije ook al hinder van de oude Hamstring blessure. Vlak voor de winterstop, in de wedstrijd tegen NEC, had hij er voor het eerst last van gekregen. Jansen zat de laatste weken wel bij de selectie, maar hij was niet fit genoeg om 90 minuten te spelen.

Bron: Omroep Gelderland 10-02-2004

Vier spelers Vitesse bij Jong Oranje

Een viertal spelers is geselecteerd voor de interland tegen Engeland, die op 17 februari in Engeland gespeeld wordt.

Het zijn Michael Jansen, Nicky Hofs, Stijn Schaars en Raymond Fafiani. Het Nederlands elftal onder 21 jaar speelt op dinsdag 17 februari een oefeninterland tegen Engeland ‘onder 21’. Het duel wordt gespeeld in het stadion van Hull City FC, de aftrap is om 20.00 uur.

Bron: Vitesse.nl 10-02-2004

RBC enkele duels zonder Youssouf

RBC Roosendaal moet het enkele wedstrijden zonder Sammy Youssouf doen. De Deense aanvaller blijkt een spierscheuring in zijn linkervoet te hebben opgelopen in het verloren competitieduel met RKC Waalwijk van afgelopen vrijdag. Vlak na de wedstrijd met RKC dacht RBC nog zijn topscorer lang te moeten missen. ‘Inmiddels lijkt het toch weer mee te vallen en gaan we er vanuit dat hij twee weken niet kan spelen’, verklaart coach Robert Maaskant in BN De Stem. Youssouf mist in ieder geval de thuiswedstrijd tegen Roda JC van woensdagavond en het uitduel met Vitesse van komende zaterdag. Ode Thompson is waarschijnlijk zijn vervanger.

Bron: VI 10-02-2004

Blessure van Jansen domper op winst

Jong Vitesse heeft gisteravond in Rheden met een 5-1 zege op Excelsior de eerste stap gezet op weg naar klassebehoud. Een domper op de vreugde was het vroege uitvallen van verdediger Michael Jansen met een spierblessure.

Jansen moest er op het Rhedense sportpark aan de IJsselsingelal na zeventien minuten af. Hij kreeg last van een spier in zijn bovenbeen (hamstring) en kon niet verder. Eerder miste hij een groot deel van de voorbereiding met de selectie vanwege dezelfde spierklachten.

“Het is minder erg dan de vorige keer”, sprak trainer Theo Bos gisteravond na de ruime winst. Emile Mbamba en Mamadou Zongo scoorden beiden twee keer voor Jong Vitesse. Beide treffers van Mbamba werden voorbereid door de Belgische jeugdinternational Tim de Meersman. Koolwijk redde vlak voor tijd de eer voor Excelsior (4-1), maar een fraaie treffer van invaller Grivo Biya zorgde voor de 5-1 winst.

Jong Vitesse revancheerde zich daarmee voor de wanvertoning een week eerder bij Jong PSV (2-0 nederlaag). Met name de selectiespelers haalden zich daarmee de woede van hoofdcoach Edward Sturing en assistent Theo Bos op de hals. Naast Mbamba, Zongo en Jansen verschenen ook de selectiespelers Stijn Schaars en Michael Dingsdag in de basiself.

Bron: De Gelderlander 10-02-2004

Claessens neemt afscheid van fans

Gert Claessens zal zaterdag afscheid nemen van de supporters van Vitesse, voor de thuiswedstrijd tegen RBC Roosendaal. De 31-jarige middenvelder verruilde in de winterstop Vitesse voor Racing Genk uit zijn moederland België. Claessens werd betrokken in de ruil met Theo Janssen, die is teruggekeerd bij de club uit Arnhem. Claessens kan zaterdag in Gelredome aanwezig zijn, aangezien hij al op vrijdagavond moet aantreden met Racing Genk in de thuiswedstrijd tegen Standard Luik. Afgelopen zondag nam de in de zomer uit Arnhem vertrokken Dejan Stefanovic (nu Portsmouth FC) al afscheid in Gelredome.

Bron: De Gelderlander 10-02-2004

Dejan Stefanovic blijft Arnhem trouw

Dejan Stefanovic heeft zondag afscheid genomen van de fans van Vitesse, voor het duel met Feyenoord (0-0). De voetballer van Portsmouth FC heeft mooie jaren beleefd in Arnhem en wil er in de toekomst zelfs een fitnesscentrum beginnen.

Stefanovic spreekt deze zondagmiddag warme woorden in Gelredome, vlak voor de wedstrijd. “Ik wil jullie allemaal bedanken voor alles”, zegt de stijlvolle verdediger vanuit de middencirkel tot de 18.700 toeschouwers. “De technische staf, de spelers en natuurlijk de beste supporters van Nederland, dank je wel.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 10-02-2004

Als het fluitje klinkt, weet ze niet waarom

Ze weet nog altijd niet wat buitenspel is. En als de scheidsrechter fluit, kan ze slechts gissen naar de reden. Amber Lookermans heeft de geheimen van het voetbalspel in één middag niet kunnen ontrafelen. Maar ze heeft, als eregast, wel enorm genoten van haar aanwezigheid bij de wedstrijd Vitesse-Feyenoord. “Ik ga beslist vaker”, zegt de 23-jarige Nijmeegse. Dat laatste is voor de jonge, net afgestudeerde ondernemer geen enkel probleem meer. Sinds zondag gaat ze namelijk door het leven als ‘business-supporter’. “Een nieuw, laagdrempelig lidmaatschap van onze businessclub. Een soort van introductie-abonnement, speciaal bedoeld voor startende ondernemers”, legt pr-medewerkster Ester Bal van Vitesse uit.

Een business-supporter wordt behandeld als een volwaardig businessclublid, maar betaalt ongeveer de helft: duizend euro. Amber Lookermans heeft helemaal geluk. Zij krijgt het lidmaatschap, tot het eind van het seizoen, gratis. “Ik heb eerder met een verhaal over mijn bedrijfje in de krant gestaan en geroepen dat ik niets van voetbal weet, maar een voetbalwedstrijd wel dé plek is om te netwerken. Bij Vitesse hebben ze dat gelezen en zo is het gekomen.”

De ex-studente van de Hogeschool Arnhem Nijmegen heeft een eenmanszaak in persoonlijke dienstverlening: klusjes in en om het huis, hondenuitlaatdienst, boodschappenservice, etcetera. “Of ik zondag al wat contactjes heb gelegd? Een enkel kaartje uitgewisseld en wat gesprekjes gevoerd. Voor de rest vooral de kat uit de boom gekeken. Maar ik denk zeker dat het lidmaatschap van de businessclub me de komende tijd wat kan opleveren. En wie weet ga ik dan op den duur ook nog iets van het spelletje begrijpen.”

Bron: De Gelderlander 10-02-2004

‘Als je voor voetbalfans sluit, kun je overal voor dichtgaan’

De tientallen aanhangers van Feyenoord die zondag de Arnhemse binnenstad bezochten, zorgden niet voor problemen. De politie kijkt, samen met eigenaar Perrels van café Bloopers, tevreden terug. Perrels’ collega’s zijn minder blij. Terwijl het overgrote deel van de cafés op de Korenmarkt angstvallig de deuren gesloten hield, hingen bij café Bloopers van Eddy Perrels zondag aan het begin van de middag de bezoekers met de benen eruit. Veel jaloerse blikken van collega-kroegbazen leverde het Perrels niet op. De tientallen aanhangers van voetbalclub Feyenoord die in Bloopers stonden, zijn nu niet het publiek waarop horeca-ondernemers zitten te wachten. Perrels begrijpt dat niet. “Als je voor voetbalsupporters dichtgaat, kun je overal de deuren wel voor sluiten. Het is vooral belangrijk hoe je met de supporters omgaat. Als je die jongens gastvrij ontvangt en met de politie en met de leidertjes, die er toch altijd zijn, goede afspraken maakt, dan is er niet veel aan de hand.”

Wat zondag betreft, heeft Perrels gelijk. De tientallen aanhangers van Feyenoord die stadion Gelredome niet in mochten, maar toch naar Arnhem kwamen en bij Bloopers en even verderop in de Unibar (Walstraat) zaten, zorgden niet voor problemen. Er viel geen onvertogen woord.

Perrels ziet dan ook geen reden de volgende keer als Vitesse voetbalt, zijn kroeg te sluiten. “Wij willen geen voetbalcafé worden, maar ook voetbalsupporters zijn hier welkom.” Tevredenheid is er ook bij de politie. “De Feyenoord-aanhangers die in de stad waren, hebben niet voor problemen kunnen zorgen. Door het noodbevel van de burgemeester konden we ze ook snel de stad uit krijgen. De actie is goed gelopen”, aldus een woordvoerster.

De meeste kroegbazen denken daar anders over. Zij zijn, ook al wordt er niet gevochten, de aanwezigheid van hooligans op het uitgaansplein zat. Uit angst hielden ze zondagmiddag hun deuren gesloten. “Liever een paar honderd euro omzet minder, dan voor duizenden euro’s schade aan je kroeg”, vindt P. Rokes van café Wampie. Zijn kroeg gaat doorgaans op zondag om elf uur open. Nu gebeurde dat pas om drie uur. “Het is de eerste keer in al die jaren dat we de kroeg vanwege hooligans dicht hebben gehouden. En ik hoop de laatste.”

Bron: De Gelderlander 10-02-2004

‘Ik was niet bang, wel extra op m’n hoede’

“Boos word ik er niet meer om. Natuurlijk is het van de gekke, maar ik vrees dat er geen oplossing is. Als de supporters willen komen, doen ze dat toch. Ik heb ze dan alleen liever niet binnen.”. Bij de Irish Pub wordt daar net zo over gedacht, nadat gefrustreerde Feyenoord-fans vorig jaar het interieur van de kroeg verbouwden. “Daarom hebben we zondag de kroeg ook pas later in de middag opengedaan”, erkent barkeeper T. Gok.

Veel leek dat niet te helpen, want na afloop van het voetbalduel stroomde zijn kroeg alsnog vol met Feyenoord-fans. “Ik was niet bang, maar je bent wel extra op je hoede. Je houdt strak in de gaten of er wat gebeurt.” Toen enkele Feyenoord-fans strijdliederen begonnen te zingen en op de tafels sloegen, waarschuwde hij de politie. Die rukte uit, maar hoefde niet in actie te komen. Tot opluchting van Gok. “Na het incident van vorig jaar kennen veel Feyenoord-fans onze kroeg. Ik heb het idee dat deze aanhangers wilden laten zien, dat de meesten wel van goede wil zijn. Ze gedroegen zich goed en behandelden ons met veel respect.”

De barkeeper overweegt bij de volgende thuiswedstrijd van Vitesse de kroeg op zondagmiddag weer vroeger open te doen. Hij wijst op een briefje achter de bar, waarop de data en risico-wedstrijden van Vitesse zijn gekrabbeld. “Hier staat op wanneer we moeten opletten en we met de politie moeten gaan overleggen of de kroeg open kan. Als de politie inschat dat het geen gevaar oplevert, durven we het wel weer aan.”

Bron: De Gelderlander 10-02-2004

Jong Vitesse ruim langs Excelsior

Twee doelpunten van Emile Mbamba en Mamadou Zongo én een schitterende van Grivo Biya zorgden maandagavond voor een fraaie 5-1 overwinning op Jong Excelsior.

Scheidsrechter: Steegstra
Geel: Mbamba, Groeneveld en Mengistu

1-0 Mbamba ‘8
2-0 Zongo ’40
3-0 Mbamba ’52
4-0 Zongo ’73
4-1 Koolwijk ’87
5-1 Biya

Jong Vitesse heeft zich maandagavond gerevancheerd voor de 2-0 nederlaag tegen PSV. Tegen een technisch vaardig, maar weinig doeltreffend Excelsior werd prima gevoetbald. De overwinning van 5-1, na een 2-0 ruststand, was verdiend voor de ploeg van Theo Bos. Binnen tien minuten stond Vitesse al met 1-0 voor toen de diepgestuurde De Meersman Emile Mbamba bij de tweede paal bediende. Vijf minuten voor rust ging doelman Graafland opzichtig in de fout. Zongo mocht simpel de bal afpakken en het lege doel opzoeken: 2-0. Michael Jansen moest al na achttien minuten geblesseerd het veld verlaten en werd vervangen door Faouzi Azoum.

Het derde doelpunt was vrijwel identiek aan de openingstreffer. Weer werd De Meersman prima diepgestuurd door Michael Dingsdag en Mbamba rondde keurig af. Na de 4-0 van Zongo redde invaller Koolwijk drie minuten voor tijd de eer voor de Rotterdammers. Het slotakkoord was echter voor een andere invaller, Grivo Biya. De middenvelder kapte in de extra tijd op de rand van de zestien meter een verdediger uit en schoot de bal met links snoeihard in de bovenhoek. Een uitstekende én belangrijke overwinning voor Jong Vitesse op het sportpark in Rheden.

Opstellingen

Jong Vitesse Jong Excelsior

1 Rensen 1 Graafland
2 Lansana 2 De Groot
3 Groeneveld 3 Martis ’65
4 Jansen ’18 4 De Nijs
5 Dingsdag 5 Van Katwijk
6 Dors 6 Sequira ’73
7 Zongo 7 Braber
8 Schaars 8 Rothman
9 Mbamba 9 Lopes ’65
10 Ahahaoui 10 Holman
11 De Meersman ’80 11 Nouwen

Wissels

1 Azoum ’18 1 Mengistu ’65
2 Biya ’80 2 Koolwijk ’65
3 Lawansuka ’73

Bron: Vitesse.nl 09-02-2004

Thuiswedstrijd Jong Vitesse

Jong Vitesse speelt vanavond om half zeven het competitieduel in Rheden tegen Jong Excelsior. Na de 2-0 nederlaag in Eindhoven tegen PSV staat maandagavond 9 februari de tweede competitiewedstrijd na de winterstop op het programma. Jong Excelsior staat na veertien wedstrijden op een keurige vijfde plaats. De Rotterdammers hebben al twee topduels achter de rug na de winter. PSV werd in eigen huis op 0-0 gehouden en Jong Ajax was vorige week met 1-0 te sterk.

Bij de ploeg van Theo Bos zijn vanuit de A-selectie vijf spelers aanwezig: Emile Mbamba, Michael Dingsdag, Michael Jansen, Mamadou Zongo en Stijn Schaars. Jong Vitesse bezet nog altijd de laatste plaats in de Beloftencompetitie.

Jong Vitesse – Jong Excelsior
Maandag 9 februari 2004 (18:30)
Sportpark VV Rheden

Programma 9 februari
Jong Vitesse – Jong Excelsior
Jong PSV – Jong Willem II
Jong SC Heerenveen – Jong FC Utrecht
Jong FC Volendam – Jong FC Twente
Jong Feyenoord – Jong RKC Waalwijk
Jong NAC – Jong AZ

Bron: Vitesse.nl 09-02-2004

Paulo Rink mag nu wel naar Cyprus

Paulo Rink is zondagavond afgereisd naar Cyprus. De spits van Vitesse wil onder meer zijn financiele conflict met zijn oude club Olympiakos Nicosia afhandelen. Paulo Rink kreeg vijf maanden geen salaris en mocht daarom transfervrij vertrekken. Bovendien kan hij zijn gezin bezoeken, dat voorlopig op Cyprus blijft wonen. Paulo Rink kreeg afgelopen week geen toestemming om naar Cyprus te gaan. De aanvaller zag alleen een nadeel van zijn reis naar Cyprus: “Ik kan nu niet op televisie kijken wat ze van mij denken. Ik hoop dat de commentaren een beetje positief zijn.”

Bron: Omroep Gelderland 09-02-2004

Konterman hoopt op meer successen

Vitesse-speler Bert Konterman was na afloop van het duel met Feyenoord tevreden over het resultaat. Toch vond hij de manier waarop er gespeeld was niet “zijn spelletje”. “Ik vond ons heel slecht voetballen maar er was veel werklust. Dat was de belangrijkste pre.” Volgens Konterman was Feyenoord op sommige momenten net iets te sterk voor de Arnhemmers. “We hebben ons helemaal het leplazarus gelopen maar ik ben blij met het punt. Nu komt er een serie die we eigenlijk moeten winnen. Dit geeft hopelijk een aanzetje tot meer successen”, aldus Konterman.

Bron: Omroep Gelderland 09-02-2004

Record Vitesse wordt steeds treuriger

Het negatieve record van Vitesse ziet er na dit weekend nog treuriger uit. De Arnhemmers scoorden al ruim zeven offieciele wedstrijden geen doelpunt meer. In totaal staat Vitesse nu al 647 minuten droog. Nicky Hofs maakte op 7 december tegen FC Zwolle de laatste goal voor Vitesse. De Arnhemmers hadden vorig seizoen ook een lange doelpuntloze periode, maar die duurde toen slechts 360 minuten. Vitesse kreeg in die zeven wedstrijden in totaal ook zeven tegendoelpunten. In 2001 kende Vitesse een periode van 350 minuten zonder tegentreffer.

Bron: Omroep Gelderland 09-02-2004
De Vitesse Pool

B100 en Gammd samen aan kop
Record aantal deelnemers Vitesse Pool

Sinds afgelopen zondag doet een record aantal van 143 fans mee aan de Vitesse Pool op het forum van deze site. Het vorige record dateert van seizoen 2002-2003 toen in totaal 142 supporters hun voorspellingen uitbrachten voor de wedstrijden van Vitesse. Nog altijd kan iedereen die wil meedoen aan de pool. Gewoon even inloggen op het forum en je voorspelling plaatsen in de betreffende topic.

De 0-0 uitslag van de wedstrijd tegen Feyenoord is door vier poolers goed geraden. Daaronder Go ahead make my day, die zich weer naast B100 nestelt aan kop van de ranglijst. Dat gaat ten koste van Haarlem Reds die nu op de derde plek bivakkeert op drie punten achterstand van de leiders. TomVitesseFan penetreert met zijn vierpunter diep in de toptien terwijl ook Devito en Rynfighter met hun juiste voorspelling goede zaken doen in het klassement.

De volgende wedstrijd die meetelt is Vitesse-RBC op 14 februari.

Stand toptien per 08-02-2004

1 ( 1) B100 24 48
1 ( 3) Go ahead make my day 24 48
3 ( 2) Haarlem Reds 24 45
4 ( 4) Quasar de Duif 23 43
5 ( 7) Mister Polak 24 42
5 ( 5) Olaf 24 42
7 ( 12) TomVitesseFan 24 41
7 ( 5) Yellow Black no1 24 41
9 ( 10) always.snoopy 24 40
9 ( 10) Mulder 24 40

 Vitesse.org forum poolcompetitie 2003-2004

09-02-2004

Vitesse-aanhangers aangehouden

Twee twintigjarige Arnhemmers, Vitesse – supporters, zijn gistermorgen in alle vroegte door de politie van hun bed gelicht. Een derde 21 – jarige Arnhemmer, ook Vitesse – aanhanger, is in de loop van zondagmorgen opgepakt. De drie worden verdacht van illegaal wapenbezit en opruiing. Ze maken deel uit van een groep Vitessefans, die eind vorig jaar met meerdere wapens poseerde op een foto op een website van Vitesse – supporters. Ze toonden onder andere een vuurwapen.

In de woning van één verdachte zijn een vuurwapen en een katapult aangetroffen. Deze wapens zijn door de politie in beslag genomen. De ‘opruiende foto’ is eind vorig jaar al door de politie van de website gehaald. Er volgde een onderzoek naar de identiteit van de personen op de foto.

Het is volgens een politiewoordvoerder niet toevallig dat de Arnhemmers op de dag van de wedstrijd Vitesse-Feyenoord zijn aangehouden.

Bron: De Gelderlander 09-02-2004

Feyenoord-fans maar even in Arnhem

Ruim voor in Gelredome werd afgetrapt bij de wedstrijd Vitesse – Feyenoord waren de fans uit Rotterdam alweer verdwenen uit de Arnhemse binnenstad. Het noodbevel werkte uitstekend. De supporters lieten zich gedwee afvoeren.

De honden bleven keurig aan de lijn. En met de wapenstok werd slechts gejongleerd. Een groep van naar schatting honderd Feyenoord-fans toonde zich gistermiddag in de Arnhemse binnenstad van haar beste kant. Gedwee lieten de fans zich fouilleren, ondervragen en uiteindelijk ook afvoeren. Terug naar Rotterdam.

Burgemeester Krikke had gisteren, vanwege de wedstrijd Vitesse-Feyenoord, een noodbevel ingesteld. De politie kon daardoor Rotterdammers die niks in Arnhem hadden te zoeken, zonder pardon buiten de stadsgrenzen zetten. Krikke voorzag problemen omdat het bestuur van Feyenoord geen gebruik had willen maken van de voorgeschreven (openbaar vervoer en stadiontoegang in één) combiregeling. Daardoor bleef het uitvak in Gelredome leeg en hadden de echte diehards van de Rotterdamse voetbalclub zich verspreid over enkele cafés in het centrum. Bij de Uni Bar, aan de Walstraat, hadden zich zo’n veertig fans verzameld. Allen lieten zich zonder problemen afvoeren. Toen dat klusje naar behoren was geklaard, trok de imposante politiemacht (pakweg honderd ME-ers, agenten en leden van het arrestatieteam) naar café Bloopers op de Korenmarkt. Binnen hadden pakweg twintig Rotterdammers zich vermengd met een vijftigtal Vitesse-fans. Een voor een werden de Rotterdammers naar buiten geroepen en vervolgens tot buiten de stadsgrenzen begeleid. Volgens de politie is het nergens tot een vechtpartij tussen Rotterdammers en Arnhemmers gekomen.

Bron: De Gelderlander 09-02-2004

Paulo Rink steelt de show
Feyenoord-trainer Bert van Marwijk na doelpuntloos gelijkspel bij Vitesse: ‘We missen Pierre van Hooijdonk’

Bert van Marwijk heeft eindelijk uitgesproken dat hij topschutter Pierre van Hooijdonk mist. De trainer van Feyenoord bleef met zijn ploeg op 0-0 steken bij Vitesse, dat in Paulo Rink een sensationele nieuwe leider heeft.

De ontmoeting tussen Vitesse en Feyenoord was een dik uur oud, toen de nieuwe leider van Vitesse opstond. Paulo Rink had balbezit aan de linkerkant. Hij schudde Chong-Gug Song twee keer van zich af, door de bal uitdagend onder de linkervoet mee te nemen. Song gleed de bal vervolgens over de achterlijn, waarna Rink de Feyenoorder cynisch beloonde met applaus. Scheidsrechter Ben Haverkort waarschuwde Rink voor zijn provocerende gedrag, maar de Braziliaanse Duitser was nog niet klaar met zijn act. Hij dweepte het fanatieke Vitesse-publiek achter het doel op en prompt stond het duel in lichterlaaie. Enkele minuten later ging Rink slim over de knie bij Kees van Wonderen en Alfred Schreuder. Hij zocht een strafschop, maar kreeg er geen.

Vitesse staat al zeven officiële wedstrijden droog. En dus heeft ook de tussentijdse aankoop Rink na de winterstop nog niet gescoord. Maar in zijn vierde partij voor Vitesse toonde de gewezen international van Duitsland waarom hij wel eens kan uitgroeien tot de redder van de geplaagde Arnhemse club. Vitesse heeft eindelijk weer een leider, in woord en in gebaar, die het elftal kan meesleuren in de harde strijd om handhaving. Het Arnhemse publiek reageerde gretig en dankbaar op de invitaties van Rink, die Braziliaanse hoogstandjes koppelt aan noeste Duitse arbeidslust.

Vitesse-trainer Edward Sturing was gistermiddag blij dat Rink de voortrekkersrol opeist, al ging de aanvaller in de ogen van de trainer wel te ver. Sturing kondigde gisteren aan dat hij met Rink gaat praten over diens provocerende gedrag. Maar, zo sprak de coach lovend: “Rink is een echte prof die ten koste van alles wil winnen. Daar kunnen anderen een voorbeeld aan nemen.”

De komende weken ontmoet Vitesse ploegen tegen wie de punten moeten worden vergaard. Dan zal blijken of het elftal meekan in de polonaise met Rink, die bij Bayer Leverkusen groot werd maar die nu beduidend minder goede voetballers om zich heen heeft lopen. Gisteren vielen Purrel Fränkel, Nicky Hofs, Raymond Fafiani en Jhonny van Beukering uit de toon, net als de invallers Emile Mbamba en Eldridge Rojer. Of, zoals Sturing het zei: “Het zal blijken of sommigen wel goed genoeg zijn voor dit niveau.”

Sturing wilde geen namen noemen, maar duidelijk is dat de coach zich geen zorgen hoeft te maken over de as van zijn elftal. Voor doelman Jimmy van Fessem vormen Tim Cornelisse en Aleksandar Ilic een sterk verdedigingblok. Ook Ilic neemt steeds meer de leiding. Zo wees hij gisteren een paar keer Fränkel terecht, nadat de back verkeerd stond te dekken. Tegen Feyenoord was Theo Janssen opnieuw een verademing op het middenveld, naast Bert Konterman. Janssen speelde fel, slim en blijft de man met de beste trap aan Arnhemse zijde. De enige kans van Rink ontstond uit een pass van Janssen. Het is geen toeval dat beide spelers elkaar ook buiten het veld goed aanvoelen.

Vitesse scoorde niet, mede doordat Rojer na een geslaagde individuele actie het eigen succes prefereerde boven een tikkie breed op de vrijstaande Rink. Een Arnhemse zege was ook een bonus geweest, aangezien Feyenoord in de eerste helft oppermachtig was en de betere kansen creëerde.

Invaller Danko Lazovic miste de grootste kans, vlak voor tijd. Vrij voor de goed uitkomende Van Fessem prikte de Serviër de bal naast het doel. Zonder de steun van de eigen aanhang, die uit protest over de verplichte buscombi was thuisgebleven in Rotterdam, had Feyenoord de klus voor de pauze moeten klaren. Doordat Vitesse het niet aandurfde achterin één-op-één te spelen, kreeg Feyenoord-regisseur Alfred Schreuder alle tijd en gelegenheid de aanval te voeren. Dirk Kuyt (drie keer!), Thomas Buffel en Ebi Smolarek faalden in de afronding. Opnieuw bleek dat de aanval van Feyenoord, nota bene het sterkste deel van de ploeg, te licht is voor een hoofdrol in de eredivisie.

“We missen Van Hooijdonk, die schopt er dertig per seizoen voor je in”, erkende Van Marwijk. “Dat mag ik eigenlijk niet hardop zeggen, want dan word ik daarop afgerekend.” Maar toen had de vertrekkende coach het dus al gezegd. Het was wel begrijpelijk dat Van Marwijk zich een beetje versprak. Zijn laatste jaar bij Feyenoord is een verloren seizoen, waarin de populairste club van Nederland opnieuw geen hoofdprijs zal pakken. Feyenoord verzuimde gisteren het gat naar nummer twee PSV te verkleinen tot zes punten. De Champions League is theoretisch nog haalbaar, maar van Marwijk zal beseffen dat dat doel met deze ploeg utopisch is.

Bron: De Gelderlander 09-02-2004

Paulo Rink: ‘Ik wilde spelers van Feyenoord kwaad maken ‘

Ging Paulo Rink gistermiddag te ver toen hij Chong-Gug Song doldraaide en diens ultieme sliding met een denigrerend applausje beloonde? De wedstrijd Vitesse-Feyenoord (0-0) kreeg er een kick van.

‘Wat een Duitser!’, foeterde de Belgische Feyenoorder Thomas Buffel gistermiddag achter de rug van Paulo Rink. Rink, geboren in Brazilië en international geworden in Duitsland, haalde zich gistermiddag de toorn van heel Feyenoord over zich heen. Dat was niet zo vreemd. Zijn actie was er één die niet past in Nederland en daarom bijzonder was. Halverwege de tweede helft pingelde Rink zich onnavolgbaar voorbij de rechtsback van Feyenoord, die niet wist waar hij het zoeken moest. Het ging Rink in dit geval niet zo zeer om het rendement, meer om de actie zelf en de gevolgen. Song vocht zich namelijk terug en gleed de bal met een ultieme krachtsinspanning alsnog over de zijlijn. Een actie die door Rink met een denigrerend applausje werd afgedaan, zo van: ‘Goed gewerkt jochie’.

De Feyenoorders Ramon van Haaren, Thomas Buffel en Alfred Schreuder namen het op voor hun ploegmaat. Scheidsrechter Ben Haverkort gaf de Vitessenaar een standje. Het vuurtje laaide op, maar uiteindelijk brandde niemand zijn vingers. Behalve misschien Rink zelf, want zijn gedrag wordt in Nederland niet gepikt. “Het was nodig”, vond Rink na afloop. “Waarom ik het deed? Voor de fans en omdat de wedstrijd er om vroeg. Die twee centrale verdedigers van Feyenoord speelden sterk, we kwamen er niet doorheen. Ik wilde ze kwaad maken. Misschien dat ze meer met andere dingen bezig zouden gaan en niet met de wedstrijd. Dat geeft ons meer kansen.”

Kwaad bedoeld was het niet, zegt Rink. “Het was meer fun. Ik schop niemand bewust neer, ik sla niemand, maar verder doe ik alles om een wedstrijd te winnen. Ik wilde het publiek wat geven. Op Cyprus speelde ik voor 250 mensen, hier speel je voor een vol stadion. Ik hou niet van die saaie wedstrijden, er moet iets gebeuren, dat maakt een wedstrijd interessant. Ook voor de mensen op de tribune. ik ben hier alleen in Arnhem, mijn familie zit nog op Cyprus, dus zijn deze mensen nu mijn familie.” Rink was gistermiddag in de wedstrijd tegen Feyenoord vooral op zoek naar zijn eerste doelpunt; hij wilde scoren tegen elke prijs. Na rust wakkerde de Braziliaan met het Duitse paspoort het vuurtje dan ook op. Rink vocht voor elke meter, zocht de confrontaties en de discutabele momenten in het strafschopgebied. Op zoek naar een strafschop en op zoek naar een foutje bij de tegenstander; uit irritatie of andere mentale zwakheid. Rink haalde bij zijn tegenstanders het bloed onder de nagels vandaan. Voor zijn medespelers was bij, voor het eerst, het grote voorbeeld. Hij zocht ook de confrontatie niet Nick Hofs, vanaf de rust zijn nieuwe maatje in het centrum van de aanval. Het leverde uiteindelijk een boeiende strijd op in Gelredome. Omdat Rink ook in zijn vierde wedstrijd voor Vitesse niet scoorde, was hij gistermiddag toch niet gelukkig met de 0-0. “Het is een goed resultaat tegen Feyenoord, maar ik heb weer geen goal gemaakt”, aldus Rink.

“Feyenoord begon beter, daarna waren wij beter. Tot lang in de tweede helft, toen kwam Feyenoord weer. Er waren momenten voor ons dat er meer in zat. Twee kleine kansjes heb ik gekregen. Ik weet dat ik doelpunten ga maken en ik kan assists geven aan andere spelers.” Voor het eerst toonde Rink zich gistermiddag een leider van Vitesse. Een rol waar de Duitser zonder twijfel nog verder in zal groeien Hij wil er zelf nog niet aan. “Ik ben geen leider, ik probeer gewoon te doen wat van mij wordt verwacht. Ik wil de mensen plezier geven en ik wil scoren. Daar doe ik alles voor. Ik ben hier niet om vakantie te vieren.”

Bron: De Gelderlander 09-02-2004

Rink naar de rechter

Paulo Rink start een rechtszaak tegen zijn oude werkgever Olympiakos Nicosia. De aanvaller van Vitesse heeft een financieel conflict met de club die hem transfervrij naar Vitesse moest laten gaan omdat Rink vijf maanden geen salaris ontving.

Rink vloog gisteravond naar Cyprus, waar zijn gezin voorlopig nog verblijft, om de zaken te regelen. “Ik moet naar de rechter om de zaak met mijn oude club te regelen”, zei Rink gistermiddag na de 0-0 tegen Feyenoord. Rink kreeg van trainer Edward Sturing twee vrije dagen om zijn zaken af te handelen. Hij keert woensdag weer terug naar Arnhem.

Bron: De Gelderlander 09-02-2004

Ilic: ‘Een leider word je op het veld’

Vitesse krijgt langzaam maar zeker kleur, en nieuwe leiders. Paulo Rink nam gistermiddag tegen Feyenoord (0-0) een voortrekkersrol in de spits, Aleksandar Ilic deed het achterin. Twee nieuwelingen speelden de vierde wedstrijd van 2004 een dominante rol. “Een leider word je in het veld, maar dan moet je eerst goed spelen. Ik ben tevreden over deze wedstrijd, omdat we de nul hebben gehouden. Ik coach veel, maar het is aan de andere spelers of ze er iets mee doen”, aldus Ilic, die voor de ogen van zijn landgenoot en voorganger Dejan Stefanovic een sterke wedstrijd speelde.

“We hebben het achterin en op het middenveld met Theo Janssen en Bert Konterman goed gedaan, maar het was erg zwaar”, vond de linksbenige Joegoslaaf, die zijn ploeggenoot Purrel Fränkel enkele keren stevig corrigeerde. “Alles wat ik zeg, is bedoeld om de ploeg beter te maken.” Volgens Ilic is de druk op de defensie groot omdat Vitesse niet scoort. Al scoor je maar twee doelpunten in de laatste vier wedstrijden, dan staan we er heel anders voor. Als er maar een keer een doelpunt ingaat, dat is heel belangrijk voor het elftal.”

Bron: De Gelderlander 09-02-2004

Sturing is blij met punt tegen Feyenoord

Edward Sturing was een tevreden voetbaltrainer na de 0-0 van zijn ploeg Vitesse tegen Feyenoord. “We hebben een punt gepakt tegen een ploeg uit de top drie. Daar mag je blij mee zijn als degradatiekandidaat”, zei de Eerbeker gistermiddag in Gelredome. Na de winterstop verloor Vitesse van Heerenveen (0-1) en PSV (2-0) en speelde het doelpuntloos gelijk tegen FC Twente en Feyenoord. Twee punten uit vier wedstrijden is een magere oogst, beseft Sturing. Maar: “Ons manco is dat we een vervelend programma hadden aan het begin van de tweede helft van de competitie.”

Nu volgt een op papier aanzienlijk lichtere reeks, met wedstrijden tegen RBC (thuis), FC Groningen (thuis), FC Zwolle (uit), FC Volendam (uit) en ADO Den Haag (thuis). In deze partijen moet Vitesse de basis leggen voor de handhaving in de eredivisie. “Ik ben blij met het gelijkspel tegen Feyenoord, omdat we daardoor vertrouwen houden in dat waar we mee bezig zijn”, aldus Sturing. Als Lazovic die bal er vlak voor tijd inschiet, krijg je weer een dreun doordat je verliest. Nu hebben we een goed resultaat neergezet. Dat schenkt weer vertrouwen. We spelen de komende wedstrijden tegen mindere tegenstanders dan Feyenoord. Ik hoop dat we dan onze punten gaan halen.”

Sturing gaf zijn spelers een compliment voor de manier waarop ze hadden gestreden. Bovendien had de coach geconstateerd dat er eindelijk een juiste hiërarchie komt in zijn elftal. Rink, neemt het voortouw, samen met spelers als Ilic, Konterman, Cornelisse en Janssen. “Zoiets gaat vanzelf’, aldus Sturing. “Het is goed te zien dat er nu mensen opstaan. Al moet je wel weten hoe ver je kunt gaan.”

Sturing doelde op de provocerende actie van Rink, die probeerde de verdedigers van Feyenoord uit de concentratie te halen. “Rink wordt steeds beter”, zei Sturing. “In de tweede helft bewees hij dat hij ook als diepe spits kan spelen. Hij moet alleen wel uitkijken dat hij niet doorslaat. Dat hij gaat klappen voor een tegenstander, daar houd ik niet van. Daar gaan we over praten.” Maar bovenal ziet Sturing in Rink de voetballer met de juiste professionele instelling. Een houding, die Sturing niet bij alle spelers uit zijn selectie aantreft. “Sommige spelers kunnen een voorbeeld nemen aan Rink, die alles doet om te winnen. Als spelers vinden dat ze te weinig spelen, dan kunnen ze beter deze wedstrijd nog eens terugkijken.”

Bron: De Gelderlander 09-02-2004

Vitesse houdt Feyenoord knap op 0-0

ARNHEM – Vitesse heeft zondagmiddag in Gelredome knap met 0-0 gelijk gespeeld tegen Feyenoord. De Arnhemmers konden vrijwel de gehele wedstrijd goed meekomen met de gasten uit Rotterdam.

Alleen in de beginfase van het duel was er duidelijk kwaliteitsverschil te zien tussen de nummer 3 en de nummer 16 van de Holland Casino Eredivisie. Feyenoord werd vooral via Dirk Kuijt en Sebastian Pardo gevaarlijk.

Na het openingsoffensief van de gasten gooide Vitesse alle schroom van zich af. De Arnhemmers kregen zowaar enkele goede kansen. Zo ging een schot van Paulo Rink net voorbij de kruising.

Ook na de rust kon Vitesse Feyenoord goed tegenstand bieden. Vooral de uitblinkende Paulo Rink en Aleksandar Rankovic lieten meerdere malen zien dat de Arnhemmers eigenlijk veel te laag op de ranglijst staan.

Toch was het in het laatste kwartier ‘pompen of verzuipen’ voor de thuisploeg. Feyenoord zette aan, bracht met Lazovic nog een extra spits in het veld, maar Jimmy ‘De Tank’ van Fessem hield Vitesse in de race. Bovendien misten Kuijt en Lazovic de scherpte.

Door de 0-0 loopt Vitesse een punt in op FC Volendam. De Arnhemmers hebben nu al 647 minuten achtereen niet gescoord.

Bron: Omroep Gelderland 08-02-2004

Feyenoord-supporters met noodbevel Arnhem uit

Burgemeester Krikke van Arnhem heeft zondag een noodverordening uitgevaardigd om toegestroomde Feyenoord-supporters uit haar stad te laten zetten. Volgens een politiewoordvoerster zijn een kleine honderd Rotterdammers door de Mobiele Eenheid buiten de stad gezet.

De Arnhemse voetbalclub Vitesse speelt zondagmiddag in Gelredome tegen Feyenoord. Bij de wedstrijd zijn geen Rotterdamse supporters aanwezig, omdat het bestuur van Feyenoord geen gebruik wilde maken van de voorgeschreven combiregeling.

Volgens de politie is een onbekend aantal Rotterdammers toch op eigen gelegenheid naar Arnhem gekomen. De ME ontruimde zondag enkele cafés in het centrum van Arnhem. Dat is volgens de politie rustig verlopen. Ongeveer zeventig Vitesse-aanhangers, die in een horecazaak op de Korenmarkt zaten, zijn onder politiebegeleiding naar Gelredome gebracht.

,,Op grond van het noodbevel zijn mensen uit Rotterdam even niet welkom in Arnhem. Zij zijn begeleid naar hun auto’s of het station en wij controleren of ze de stad ook daadwerkelijk verlaten”, zo zei de politiewoordvoerster. Voor zover bekend is het nergens tot vechtpartij tussen Rotterdammers en Arnhemmers gekomen.

Bron: ANP 08-02-2004

Afscheid Dejan Stefanovic

Dejan Stefanovic nam zondagmiddag 8 februari voor de wedstrijd Vitesse – Feyenoord (0-0) afscheid van ‘zijn’ supporters.

De speler van het Engelse Portsmouth had al in een eerder stadium afscheid willen nemen, maar de schema’s van zowel Vitesse als Porsmouth waren dusdanig dat de verdediger pas zondagmiddag aanwezig kon zijn in Gelredome. Stefanovic werd voorafgaand aan de wedstrijd in de bloemen gezet.

Bron: ANP 08-02-2004

Edward Sturing prijst teamprestatie

Vitesse-trainer Edward Sturing was zondagmiddag zeer tevreden over de prestatie die zijn team tegen Feyenoord had geleverd. De oefenmeester was bovendien van mening dat spits Paulo Rink een hele belangrijke rol had gespeeld in het duel. “Hij was gevaarlijk en dreigend. Het is alleen jammer dat hij nog iets te weinig ondersteuning krijgt.” Hoewel Sturing het belang van het gelijke spel niet onderschatte, denkt hij dat de komende weken echt cruciaal zullen worden voor zijn team. “Dan zullen we meer de mogelijkheden krijgen om zelf te gaan voetballen.”

Bron: Omroep Gelderland 08-02-2004

Eredivisie: Feyenoord wint weer niet in Gelredome

Feyenoord heeft in 2004 de eerste averij in de competitie opgelopen. Vier dagen na de uitschakeling door FC Twente in de Amstel Cup (1-3) bleven de Rotterdammers zondag bij Vitesse steken op 0-0. Eerder dit jaar won Feyenoord van FC Utrecht, NEC en FC Twente. De Rotterdamse ploeg hield met de remise een slechte traditie in stand. Feyenoord won nog nooit in het Gelredome. Voor laagvlieger Vitesse was het de zevende wedstrijd op rij waarin de ploeg niet tot scoren kwam.

Bron: ANP 08-02-2004

Paulo Rink baalt van gelijkspel

De uitblinkende Vitesse-spits Paulo Rink baalde na afloop van het gelijkspel tegen Feyenoord dat het duel zijn ploeg ‘slechts’ een punt had opgeleverd. “In onze positie moet je dit soort wedstrijden eigenlijk winnen.” Toch was de nieuwste aanwinst van de Arnhemmers wel tevreden over het spel tegen de Rotterdammers. “We kregen voor en na rust enkele goede kansen. Het was jammer dat we in de slotfase wat terug moesten zakken.” Rink hitste het publiek meerdere malen op. “Dat deed ik expres, dat is mooi. Ik geniet daar zelf ook erg van.”

Bron: Omroep Gelderland 08-02-2004

Arnhem: arrestaties na internetfoto

Twee Arnhemmers zijn zondagochtend in hun woning door de politie opgepakt wegens opruiing en illegaal wapenbezit. Zondagmiddag is nog een man aangehouden. De drie mannen stonden eind vorig jaar samen met een groep Vitessesupporters op een foto op internet. Op de foto waren de supporters agressief afgebeeld met meerdere wapens. De foto was voor de polilie aanleiding om op zoek te gaan naar de identiteit van de personen. In het huis van een van de verdachten is een vuurwapen en een katapult aangetroffen. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Bron: Omroep Gelderland 08-02-2004

ME zet Feyenoord-fans Arnhem uit

De Mobiele Eenheid (ME) heeft zondag zeker honderd Rotterdammers buiten de stadsgrenzen van Arnhem gezet. Dit is het gevolg van een noodverordening die burgemeester Krikke zondag heeft uitgevaardigd. Het noodbevel is ingesteld om toegestroomde Feyenoord-supporters uit de stad te zetten. Feyenoord speelt zondagmiddag in Arnhem tegen Vitesse, maar dit duel wordt zonder Rotterdams publiek gespeeld. Toch is een aantal Feyenoord-fans naar Arnhem toegekomen. De ME houdt vooral toezicht op cafes op de Korenmarkt. Een cafe is rond het middaguur al ontruimd.

Bron: Omroep Gelderland 08-02-2004

Foto op internet leidt tot aanhoudingen Vitesse supporters

De politie in Arnhem heeft zondagmorgen twee 20-jarige mannen uit die plaats aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit en opruiing. De twee stonden temidden van een grote groep voetbalsupporters op een foto op internet met wapens in hun handen.

Volgens een woordvoerster van de politie ontdekten agenten de agressieve foto eind vorig jaar op een site van harde kernsupporters van de Arnhemse voetbalclub Vitesse. Op de foto staan tientallen Vitesse-supporters, duidelijk met de bedoeling te provoceren, zegt de politiewoordvoerster. Daarom verdenkt de politie de aangehouden mannen onder andere van opruiing. Op basis van de gevonden foto is de politie met een onderzoek begonnen.

In de woning van een van de mannen heeft de politie zondag een vuurwapen en een katapult aangetroffen. Op de foto staan meer hooligans met wapens in de handen. De politie verwacht meer mensen aan te houden.

Bron: ANP 08-02-2004

Vitesse Vandaag Feyenoord

Ook zondagmiddag is het programmaboekje, de Vitesse Vandaag, weer dubbeldik gevuld met 32 pagina’s informatie over de competitiewedstrijd Vitesse – Feyenoord. Interviews met trainers en spelers van zowel Vitesse als Feyenoord, programma’s en uitslagen.

Na het begin bij de wedstrijd Vitesse – SC Heerenveen, waarbij het officiële programmaboekje van Vitesse voor het eerst 32 pagina’s telde, is ook zondagmiddag het boekje wederom gevuld met hetzelfde aantal pagina’s. Wat is er zoal te lezen?

Interviews met Dejan Stefanovic en Patrick Lodewijks
Het duel tussen: Tim Cornelisse en Thomas Buffel
Terug in de tijd: Vitesse – Feyenoord uit het seizoen ’89-’90 (2-1)
Fotoreportage van de wedstrijd uit het vorige seizoen
7 vragen aan de trainer van Feyenoord, Bert van Marwijk
Programma, statistieken en nog veel meer…
Het boekje (€ 0,50) is verkrijgbaar bij alle ingangen op de promenade.

Vitesse Vandaag
Alles wat je wilt weten over Vitesse – Feyenoord!

Bron: Vitesse.nl 07-02-2004

Voorbeschouwing Vitesse – Feyenoord (Zon, 14.30 uur)

Bert van Marwijk had aan de Amstel Cup-wedstrijd tegen FC Twente gemengde gevoelens overgehouden. Enerzijds was er de teleurstelling over de uitschakeling in het nationale bekertoernooi, maar anderzijds was er de bevestiging dat Feyenoord op de goede weg zit. ‘We hebben prima gespeeld, nu is het zaak onze goede serie weer op te pakken’, zegt de trainer. Tegen Vitesse is daarvoor zondagmiddag de eerste mogelijkheid.

Ruim 120 minuten voetbal moest er aan te pas komen om Feyenoord uit de beker te stoten. De ploeg was in Enschede de betere, maar het resultaat was er niet naar. Toch gaf het veldspel hoop voor de toekomst: ‘Voor mijn gevoel hebben we niet veel minder gevoetbald dan vorig seizoen, toen we met 1-5 bij FC Twente wonnen’, vindt Van Marwijk. ‘Het enige verschil is dat we er vorig jaar vijf scoorden en nu slechts één. Je kunt het dus van twee kanten zien: we hebben de hele wedstrijd prima gespeeld, wat vertrouwen moet hebben gegeven. Aan de andere kant wisten we niet te winnen. Op beslissende momenten konden we het verschil niet maken. Ik heb de jongens gezegd: als we zo blijven spelen, komen de resultaten vanzelf. En vergeet niet, met de voorbereiding erbij gerekend, hadden we zesmaal op rij gewonnen. Eigenlijk zouden we ook woensdag een overwinning verdiend hebben. Triest dat we toch zijn uitgeschakeld.’

Feyenoord kan echter niet lang treuren, want zondag staat de zware wedstrijd bij Vitesse op het programma. In het Gelredome won de Rotterdamse ploeg nog nooit, dus Feyenoord kan, afgaande op de statistieken, de borst nat maken. ‘De wedstrijd van woensdag mag niet meer in de hoofden van de spelers doorwerken. Maar met dit duel nog in de benen, zal het zeker niet makkelijk worden. Bovendien doet Vitesse het met die nieuwe mensen een stuk beter dan voor de winterstop. Toch moeten we vooral naar onszelf kijken. Het is zaak de goed serie die we begonnen waren, weer voort te zetten.’

Van Marwijk krijgt in Arnhem de beschikking over de weer fitte Zoetebier. Hij zit in Gelderland op de bank. Ook Ono komt er snel aan, naar verwachting maakt hij de eind komende week zijn rentree in de selectie. ‘Dan ontstaat er een luxeprobleem’, weet de coach. ‘Pardo liet net na zijn komst al zien goed te kunnen voetballen en na een moeizame periode is hij helemaal terug. Hij staat nu centraal op het middenveld en daar doet hij het goed. Bovendien raken Pardo en Schreuder steeds beter op elkaar ingespeeld.’

Ook Kees van Wonderen zal gewoon tegen Vitesse kunnen aantreden. De verdediger had deze week wat last van zijn kuit, maar de routinier kan zondag normaal meedoen.

Vermoedelijke opstelling Feyenoord:
Lodewijks; Song, Van Wonderen, Paauwe, Van Haaren; Smolarek, Pardo, Schreuder, Van Persie; Buffel en Kuyt.

Bron: Feyenoord.nl 07-02-2004

Hofs kan meedoen tegen Feyenoord

Nicky Hofs kan zondag gewoon meespelen in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord. De Vitesse-middenvelder is hersteld van de griep. Ook Mamadou Zongo is weer beter. Emile Mbamba heeft last van zijn ribben maar ook hij is inzetbaar. Michael Dingsdag is nog een twijfelgeval. De verdediger ondervindt hinder van een middenvoetsbeentje. Tijdens de warming-up wordt bekeken of hij tegen Feyenoord kan worden ingezet.

Vermoedelijke opstelling:
Van Fessem; Rankovic, Cornelisse, Ilic, Frankel; Hofs, Konterman, Janssen, Fafiani; Van Beukering, Rink.

Bron: Omroep Gelderland 07-02-2004

Martel en Schulp naar Helmond Sport

Didier Martel maakt het seizoen af bij Helmond Sport. De Franse vleugelspits, wiens contract bij Vitesse een maand geleden werd ontbonden, krijgt bij de koploper in de eerste divisie gezelschap van Dennis Schulp, die bij De Graafschap op een zijspoor belandde.

Martel is blij met zijn nieuwe club: “Ik wil nu vlammen bij Helmond Sport en dan volgend jaar weer naar de eredivisie. Met Helmond of misschien neemt de trainer mij wel mee naar RBC. Bij Vitesse had Martel het niet meer naar zijn zin: “Ik was het plezier in voetballen kwijtgeraakt.”

De flamboyante Fransman had ook nog andere opties: “Er was belangstelling uit het buitenland, daar kon ik veel meer geld verdienen. Maar ik blijf liever in Nederland, ook voor mijn gezin. Er was ook contact met De Graafschap, dat is ook een prima club.”

Het vertrouwen van trainer Jan van Dijk is belangrijk voor Martel: “Hij heeft me gezegd dat hij me heel graag wil hebben. Dat heb ik nodig.”

Over Vitesse maakt Martel zich wel zorgen: “misschien komen we ze tegen in de nacompetitie. Dat gun ik Vitesse niet en zelf wil ik dat ook niet, we moeten kampioen worden.”

Bron: Omroep Gelderland 07-02-2004

Emile Hartkamp in ‘De Huiskamer TV Show’
Met o.a. Vitesse-trainer Edward Sturing als gast

Emile Hartkamp, de grote man achter het huidige succes van Frans Bauer, is zaterdag 7 februari hoofdgast in het populaire TV Gelderland-programma De Huiskamer TV Show.

Hartkamp en zijn partner Berna praten in de uitzending openhartig over hun relatie, over de tegenslagen in hun leven en natuurlijk over het grote succes. Hartkamp schrijft in z’n eentje alle liedjes van sterren als Marianne Weber en Koos Alberts. Frans Bauer heeft zijn huidige succes grotendeels te danken aan het muzikale talent van Hartkamp. Emile Hartkamp verkocht in zijn leven meer dan 4-miljoen (!) platen en CD’s maar woont samen met z’n vrouw heel bescheiden in een klein woninkje in Arnhem. In de uitzending wordt Emile verrast door vele vrienden en bekenden, waaronder Vitesse-trainer Edward Sturing en niemand minder dan Chiel Montagne. De Huiskamer TV Show begint zaterdag om 17.00 uur op TV Gelderland en wordt elk uur herhaald.

Bron: Omroep Gelderland 07-02-2004

Geen wijzigingen verwacht in opstelling; Lurling, Gyan en Ono er nog niet bij

Het duel komt nog te vroeg voor de goed herstellende Lurling, Gyan en Ono. Daarom worden er geen wijzigingen verwacht ten opzichte van het elftal van afgelopen weken.

Vermoedelijke opstelling: Patrick Lodewijks, Chong gug Song, Kees van Wonderen, Patrick Paauwe, Ramon van Haaren, Ebi Smolarek, Sebastián Pardo, Alfred Schreuder, Robin van Persie, Thomas Buffel, Dirk Kuyt

Bron: Feyenoord.netwerk.to 07-02-2004

Haverkort fluit Vitesse-Feyenoord; negatieve balans

Scheidsrechter Haverkort is aangesteld voor het duel tussen Vitesse en Feyenoord. Het wordt de vierde keer dat hij de Rotterdammers fluit. Hij is de scheidsrechter met de meest negatieve balans voor wat betreft resultaten van Feyenoord op dit moment. Twee van de drie wedstrijden onder zijn leiding gingen verloren.

Bron: Feyenoord.netwerk.to 07-02-2004

Edward Sturing is de praatjes beu
Spelers Vitesse moeten zich met de voeten bewijzen, niet komen zeuren om een basisplaats

Edward Sturing heeft geen boodschap aan spelers die een basisplaats claimen. De trainer van Vitesse sprak gisterochtend de selectie toe na de wanprestatie van zes spelers bij Jong Vitesse. Sturing richtte gisterochtend het woord tot de hele groep. Aanleiding vormde de 2-0 nederlaag van Jong Vitesse, donderdagavond bij Jong PSV.

Zes selectiespelers (Dingsdag, Jansen, Schaars, Mbamba, Rojer en Zongo) presteerden donderdagavond in Eindhoven onder de maat, tot woede van Sturing. “Het zijn jongens die veelvuldig uitkomen in Vitesse 1. Sommigen vinden dat ze daarin ook thuishoren. Als dat zo is, moeten ze dat maar laten zien op de training of bij Jong Vitesse. Dat heeft de punten ook hard nodig. Als je daar niet presteert, moet je verder gewoon je mond houden en helemaal geen pretenties hebben”, aldus Sturing.

De trainer van Vitesse is met name de voortdurende ontevredenheid van verschillende reservespelers beu. “De jongens zijn heel ambitieus en dat is goed, maar dan moet je wel presteren. Een aantal spelers is bij mij gekomen met de vraag waarom ze niet spelen. Ze kunnen best mijn kamertje inlopen als ze een gesprek willen, maar ik heb daar niet zo veel behoefte aan. Daar is namelijk geen basisplaats te verdienen. Dat doe je op het veld, met de voeten en niet met de mond. Als ik vroeger mijn basisplaats kwijt was, draaide ik op de training de pinnen onder en vloog iedereen de lucht in. Ik ben nog nooit naar een trainer gelopen om te vragen waarom ik niet speelde.”

De wanprestatie bij Jong Vitesse en het gezeur om een basisplaats heeft bij Sturing bijzonder veel kwaad bloed gezet, zo bleek gistermiddag. “Het kan zijn dat de entourage maandagavond wat tegen valt, maar dat is geen reden niet te presteren. Als je graag wilt praten als een profvoetballer, gedraag je dan ook als een profvoetballer. Dat betekent dat je er moet staan als dat van je wordt gevraagd. Laat maar zien dat je beter bent dan die ander”, aldus de coach, die zondagmiddag voor de wedstrijd tegen Feyenoord drie twijfelgevallen in zijn selectie heeft. Nick Hofs en Mamadou Zongo misten gisteren de training wegens ziekte. Emile Mbamba heeft last van een rib en trainde half mee.

Dragoslav Jevric is wel weer hersteld van een voorhoofdsholteontsteking. Niet inzetbaar zijn Matthew Amoah, Ruud Knol, Rick Bochem en Kalle Sone. Sturing hoopt met name op een snel herstel van de verdedigers Knol en Bochem. “Er komen belangrijke weken aan en we kunnen met schorsingen in de problemen komen. Tim Cornelisse en Aleksandar Rankovic staan al op scherp. Onze medische staf moet Knol en Bochem zo snel mogelijk klaar stomen voor een rentree.”

Sturing wilde gisteren zijn opstelling niet bekendmaken, maar die zal waarschijnlijk niet afwijken van de basiself tegen PSV.

Vermoedelijke opstelling Vitesse:
Van Fessem; Rankovic, Cornelisse, Ilic, Fränkel; Hofs, Konterman, Janssen, Fafiani; Van Beukering, Rink.

Bron: De Gelderlander 07-02-2004

Vitesse vindt eindelijk partner met toekomst

Vitesse heeft in AFAB geldservice voor het eerst sinds Nuon een hoofdsponsor die het voor langere termijn in de Arnhemse voetbalclub ziet zitten. Dat is een doorbraak, mits de club niet degradeert. Tussen Nuon en AFAB speurde Vitesse de voorbije, turbulente jaren vergeefs naar een sponsor die zijn of haar naam voor langere tijd aan de club wilde verbinden. Na het vertrek van Nuon stond er van alles op het shirt en soms niks. Atag deed het een half jaar, Bavaria even en de huidige sponsor GoGo Tours sloeg dit seizoen toe met Sunweb. Niemand wilde zich voor langere tijd binden, tenminste niet voor een aanvaardbaar geldbedrag. Voortdurende onrust en zwartgallige toekomstbeelden maakten Vitesse tot een dubieus uithangbord.

Vitesse heeft nu een nieuw bestuur, een nieuwe raad van commissarissen, een nieuwe algemeen directeur en zowaar een geldschieter voor langere termijn. Directeur en eigenaar Maasbert Schouten van AFAB Geldservice zei gistermiddag bij de officiële presentatie gecharmeerd te zijn van de ‘uitstraling’ en het ‘ambitieniveau’ van Vitesse. “We zijn blij en trots dat we een driejarig contract hebben met een prachtige vereniging als Vitesse”, zei Schouten. “Met uitstraling bedoel ik het niveau van de club en het stadion. Sportief komt het op dit moment nog niet helemaal uit de verf, maar we gaan ervan uit dat Vitesse aansluiting vindt bij de subtop.”

AFAB, een specialist in geldleningen en hypotheken, betekent oorspronkelijk Amsterdams financieel adviesbureau. Sinds de verhuizing naar Amersfoort wordt de betekenis van de letters niet meer gebruikt. Voorzitter Henk Ramautar van de raad van commissarissen van Vitesse was gistermiddag in jubelstemming. “We hebben een feestje te vieren. Een nieuwe, hoofdsponsor voor drie jaar betekent dat er weer vertrouwen is in Vitesse.”

Ramautar en directeur-eigenaar Schouten wilden gistermiddag geen bedragen noemen. Na het vertrek van Nuon, naast hoofdsponsor ook al kredietverschaffer, bleef Vitesse lang zoeken naar een nieuw goudmijntje. Nuon was buiten de financiering van spelers en salarissen jaarlijks goed voor zo’n 4,5 miljoen euro. Vitesse dacht nog altijd zo’n twee miljoen euro waard te zijn, maar die hoop verdween door de economische malaise en het sportieve verval. AFAB zou zo’n 650.000 euro per seizoen betalen. Directeur Schouten wilde er niet op ingaan. “Het gaat om een aanzienlijk bedrag. Bij een club als Vitesse zit je niet voor een appel en een ei, maar het lijkt me niet verstandig daarover mededelingen te doen.” Schouten ziet de overstap van Volendam naar Vitesse wet als een opstapje. “We hebben met Volendam een contract van anderhalf seizoen. Onze ambities kwamen niet overeen, daarom hebben we Vitesse benaderd.”

In november werden de eerste gesprekken gevoerd met de Arnhemse club, die sportief in hetzelfde schuitje zit als Volendam. Bij degradatie is Vitesse voor AFAB, een directe concurrent van marktleider DSB van Dirk Scheringa, voorzitter en geldschieter van AZ, niet meer interessant. In het contract is dan ook een clausule opgenomen. Schouten: “Het sponsorbedrag is gebaseerd op de eredivisie. We houden geen rekening met degradatie, maar duidelijk is wel dat we dan opnieuw om de tafel gaan zitten. Of we er dan nog uitkomen, is niet te zeggen.” AFAB doet behoudens Volendam (tot medio 2004) en Vitesse (medio 2004 tot medio 2007) niets aan sportsponsoring. Het bedrijf uit Amersfoort wil via de Arnhemse voetbalclub vooral naamsbekendheid winnen.

Bron: De Gelderlander 07-02-2004

Vitesse strikt een kredietverschaffer

Vitesse heeft een nieuwe hoofdsponsor voor de komende drie jaar. De Arnhemse voetbalclub sloot een overeenkomst met AFAB Geldservice, nu nog hoofdsponsor van Volendam. Het bedrijf uit Amersfoort is specialist in geldleningen en hypotheken. Met de sponsoring zou ongeveer 650.000 euro per jaar zijn gemoeid. Beide partijen wilden geen bedrag noemen. Bij eventuele degradatie van Vitesse, dat in gevaar verkeert, worden de afspraken opnieuw bekeken. “Het bedrag is gebaseerd op eredivisieniveau. Bij degradatie moeten we om de tafel”, aldus directeur en AFAB-eigenaar M. Schouten.

Bron: De Gelderlander 07-02-2004

Ramautar uit bestuur

Henk Ramautar treedt af als bestuurslid van de stichting betaald voetbal Vitesse. Ramautar is voorzitter van de raad van commissarissen. Het is volgens de kersverse preses niet de bedoeling dat er dubbelfuncties ontstaan. Dat zei de commercieel directeur van Amicon gistermiddag bij zijn presentatie van Vitesses nieuwe hoofdsponsor, kredietverschaffer AFAB. Ramautar zal als voorzitter van de rvc slechts sporadisch in het voetlicht treden. “Het is de bedoeling dat de aandacht bij de trainer en de spelers komt te liggen. Over clubzaken zal de nieuwe directeur Paul van der Kraan straks het woord voeren. Alleen omdat hij pas op 16 februari aantreedt, heb ik het nu eenmalig gedaan.”

Bron: De Gelderlander 07-02-2004

Fafiani, meer dan een pleintjesvoetballer

Na het plotselinge vertrek van Didier Martel en Gert Claessens is hij de enige echte linkermiddenvelder in de selectie van Vitesse, Raymond Fafiani, twintig jaar, een pleintjesvoetballer uit Amsterdam. Raymond (spreek uit: Ree-mond) Fafiani is geboren uit een Nederlandse vader en een Surinaamse moeder. Zijn voorouders komen uit Italië, vandaar zijn prachtige naam voor een voetballer. Fafiani, ‘Faffi’ voor intimi, is een geboren Amsterdammer. Getogen in Amsterdam-Noord, in de wijk Tuindorp Oostzaan. “Vroeger was ik meestal buiten, met vrienden voetballen”, zegt Fafiani. “Dan speelden we met buurten tegen elkaar op de pleintjes. Ik heb dag en nacht op straat gevoetbald.” Als klein jochie vergaapte hij zich bij de verrichtingen van Edgar Davids. Zelf deelde Fafiani een pleintje met onder anderen Mario Melchiot, nu een succesvol voetballer bij Chelsea in Londen. Een neefje van hem heeft op straat zelfs een contract verdiend bij sportkledingfabrikant Nike. “Hij deed mee aan een groot toernooi, de panna knock-out. Hij is zestien jaar en lijkt wel een beetje op Ronaldinho, de spits van Brazilië. Mijn neefje zit nu in een commercialspotje van Nike.” De pleintjes in Amsterdam zijn een broedplaats van veel ongepolijst talent. Maar de meeste van deze balgoochelaars halen op het veld niet de top. “Daarvoor missen ze vaak de mentaliteit”, weet Fafiani. “Als het sneeuwt, of als het koud is, dan komen ze niet opdagen voor de training.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 07-02-2004

Edward Sturing boos op wisselspelers

Met eerste-elftalspelers Mbamba, Rojer, Dingsdag, Schaars, Zongo en Jansen verloor Jong Vitesse donderdagavond met 2-0 van Jong PSV. Dit tot grote irritatie van Vitessetrainer Edward Sturing. “Als je zes man meestuurt met Jong Vitesse en ze verliezen met 2-0, dan moeten die spelers verder hun mond houden”, vindt de Eerbeker. “Als ze niet spelen, hebben ze daar problemen mee. Mijn kantoor staat altijd open voor ze om te praten. Maar ik kan je zeggen dat ik nooit gepraat heb met mijn trainer voor zoiets. Je moet het maar op het veld laten zien.”

Bron: Omroep Gelderland 06-02-2004

Hofs en Zongo kampen met griep

Nicky Hofs en Mamadou Zongo ontbraken vrijdag op de training van Vitesse. omdat zij griep hebben. Als zij zondag te ziek zijn om te spelen, staat Eldridge Rojer in de basis. Emile Mbamba heeft last van zijn ribben en Ricky Bochem (knie) heeft ook nog niet vol meegetraind met de groep. Ruud Knol herstelt goed, maar traint nog buiten de groep. Sturing hoopt dat zij snel fit zijn, want veel spelers worden geschorst bij hun volgende gele kaart.

Vermoedelijke opstelling:
Van Fessem; Rankovic, Cornelisse, Ilic, Frankel; Hofs (Rojer), Konterman, Janssen, Fafiani; Van Beukering, Rink.

Bron: Omroep Gelderland 06-02-2004

Stefanovic neemt afscheid van fans

Voormalig Vitesse-aanvoerder Dejan Stefanovic neemt zondag in de rust van het thuisduel tegen Feyenoord afscheid van het Arnhemse publiek. Een eerder gepland afscheid ging door interlandverplichtingen niet door. De 29-jarige Servier kwam in augustus 1999 van OFK Belgrado naar Vitesse. Het eerste jaar onder Koeman speelde hij nauwelijks en hij kreeg in de zomer van 2000 te boren dat hij overbodig was. De verdediger trainde voor zichzelf, veroverde in de voorbereiding een basisplaats en stond die nooit meer af. Stefanovic klonk vooral ook uit in de UEFA Cup-duels tegen Inter Milaan.

Bron: Omroep Gelderland 06-02-2004

Paulo Rink voelt zich niet te groot voor Vitesse

Lange tijd was de club al blij dat ze nog bestond. De consequentie dat er vrijwel geen cent te besteden was, maakte eigenlijk weinig uit. Het is daardoor ook niet geheel onlogisch dat Vitesse een kleurloos en tegenvallend seizoen draait. Hoewel er nauwelijks geld is, moest er toch wat gebeuren, vonden de beleidsmakers. En dus werd de winter gebruikt om te shoppen. Onder anderen Paulo Rink kwam naar Arnhem, een tot Duitser genaturaliseerde Braziliaanse doelpuntenmachine: ‘ik had weer een uitdaging nodig.’ Het was 2000. Bayer Leverkusen kende een uitstekend seizoen en had in Paulo Rink een van de dragende krachten. De spits scoorde tienmaal en als beloning mocht hij mee naar het EK in Nederland en België. Nauwelijks vier jaar later is alles anders. Na een sportieve miskleun op Cyprus speelt hij in de kelder van de Nederlandse eredivisie. Voor iemand die gewend was in een van de sterkste competities ter wereld (de Bundesliga) te acteren, lijkt dat een behoorlijke degradatie. ‘Maar ik ben erg blij hier te voetballen’, vertelt Rink. ‘Vorig seizoen ben ik uit Duitsland vertrokken omdat mijn vrouw zich er niet lekker meer voelde. Ik ging naar Olympiakos Nicosia, op Cyprus. Het leven was er goed, maar het voetbalniveau viel tegen. Dan keek ik soms om me heen en zaten er slechts vierhonderd man op de tribune. Ik miste de druk. Gelukkig nam Vitesse contact met me op. Met mijn vrouw ging het beter, dus nu koos ik voor mezelf. Ik heb weer de kans om voor meer toeschouwers te voetballen. Dat vind ik toch mooier.’

Niveau
Achteraf lijkt zijn vertrek bij Leverkusen niet slim. Na die periode in het Ruhrgebied haalde hij nooit meer zijn eens hoge niveau. ‘Ach, ik heb geen spijt van dat vertrek. Zo gaat het nu eenmaal in het voetbal. En ik wilde niet in Brazilië gaan spelen. Zo kwam ik dus terecht bij kleinere ploegen en uiteindelijk Vitesse. Ik weet eerlijk gezegd weinig van de Nederlandse competitie. Ja, de top drie ken ik. Maar de rest van de namen zegt me niets. Al met al is dit weer een nieuwe ervaring in mijn carrière. Concrete doelen heb ik me niet gesteld. Ik wil vooral lekker voetballen en daarbij hoop ik dat we met Vitesse in de eredivisie blijven. Wanneer mijn contract over tweeëneenhalf jaar afloopt, ga ik terug naar Brazilië. Dat zal ook het einde van mijn carrière betekenen.’

Aanpassen
De eerste maanden zullen voor Rink niet gemakkelijk zijn. Aan het Nederlandse niveau zal een speler van zijn kaliber zich snel aanpassen, maar het settelen in de plaatselijke cultuur kan moeilijker zijn. Zeker als je er in je eentje voorstaat. ‘Mijn vrouw blijft dit seizoen op Cyprus. De kinderen moeten tot juli naar school en dan komen ze ook hierheen. Tot die tijd woon ik alleen in een appartement in Arnhem. De trainingen zijn okee, maar daarbuiten ben ik wel een beetje eenzaam. Het is hier vrij saai. Bovendien heb ik nog geen internet en ik kan maar één Duitstalige televisiezender ontvangen.’ Toch zal het met Rink uiteindelijk wel goed komen. ‘Ik spreek vijf talen vloeiend, Spaans, Italiaans, Engels, Duits en natuurlijk Portugees. Dat krijg je, als wereldreiziger. Ik zit nu op Nederlandse les, want ik probeer me overal waar ik kom aan te passen. Inmiddels kan ik al wat Nederlandse woordjes zeggen. Gelukkig pik ik een taal snel op. Moet ook wel, want ik houd van praten, ha ha!’

Scoren
Komende zondag kan de spits laten zien waar hij voor is gehaald. Dan komt Feyenoord op bezoek en de drie te winnen punten zouden bij Vitesse zeer welkom zijn. Alleen, om te winnen, moet je wel scoren. En dat is nou net hetgeen waar de Arnhemmers moeite mee hebben. Ook Rink heeft het net nog niet kunnen vinden: ‘Op Cyprus scoorde ik de eerste duels ook niet, maar opeens maakte ik er twee in een wedstrijd. Dat scoren komt dus wel. Wat het zondag wordt, weet ik niet. We doen ons best, zoals altijd. Of dat genoeg is, zullen we wel zien.’

Interlands
Wie weet speelt Rink zich in Arnhem ook nog in de kijker bij de Duitse nationale ploeg. Dat kan, want ‘er zijn niet veel goede Duitse spitsen. Fredi Bobic speelt nu ook weer voor die Manschaft. Hij is 33, ik ben pas dertig jaar, dus ik heb nog anderhalf jaar te gaan.’

Vermoedelijke opstelling Vitesse:
Van Fessem; Rankovic, Ilic, Konterman, Frankel; Hofs, Fafiani, Konterman, Janssen; Van Beukering en Rink.

Bron: Feyenoord.nl 06-02-2004

Mbamba valt uit in verloren duel

Jong Vitesse beleefde gisteravond een onaangename herstart van de beloftencompetitie. Het team van trainer Theo Bos ging bij PSV onderuit (2-0) en zag bovendien Emile Mbamba geblesseerd uitvallen met een rib blessure. Vitesse trad aan met onder anderen Mbamba, Mamadou Zongo, Eldridge Rojer, Stijn Schaars, Michael jansen en Michael Dingsdag uit de hoofdselectie. Toch leverde de hekkensluiter een matige prestatie tegen PSV, dat eveneens vecht om lijfsbehoud. “We hebben onder ons niveau gespeeld en weinig kansen gecreëerd”, aldus Bos, die Johan Volanthen (voor rust) en Tim Jansen zag scoren.

Bron: De Gelderlander 06-02-2004

AFAB nieuwe hoofdsponsor Vitesse

Vandaag hebben AFAB en Vitesse een driejarig contract getekend, waardoor AFAB met ingang van het seizoen 2004-2005 de nieuwe hoofdsponsor van Vitesse is en de komende drie seizoenen het Vitesse-shirt zal sieren.

AFAB Geldservice B.V. is sinds 1993 landelijk werkzaam als specialist in voordelige geldleningen en hypotheken. Inmiddels is AFAB uitgegroeid tot de op één na grootste kredietbemiddelaar van Nederland. AFAB werkt met tientallen nationale en internationale banken en financieringsmaatschappijen en is gevestigd in Amersfoort.

AFAB Geldservice B.V. heeft, als huidige shirtsponsor van FC Volendam, inmiddels de nodige ervaring in het betaalde voetbal. Maasbert Schouten, directeur-eigenaar van AFAB Geldservice B.V. verwacht met de overeenkomst een nog grotere naamsbekendheid te verwerven: “Na dit seizoen loopt ons contract met FC Volendam af. Wij wilden graag in het voetbal actief blijven, omdat wij hebben ervaren dat voetbal niet alleen een aantrekkelijk spel is om naar te kijken, maar ook een podium waarop wij ons kunnen profileren. In Vitesse heeft AFAB voor een langere periode een uitstekende partner gevonden die kan fungeren als intermediair tussen AFAB en al onze doelgroepen. Vitesse is ambitieus en wij zijn van mening dat de club terug zal keren naar een vaste positie in de subtop van de eredivisie. AFAB kan daarbij ondersteuning bieden. Samen met Vitesse willen wij kansen benutten.”

Algemeen Directeur Paul van der Kraan van Vitesse: “Het is voor ons bijzonder prettig dat wij al zo vroeg in het lopende seizoen een hoofdsponsor kunnen presenteren voor de komende drie seizoenen. Het vertrouwen dat spreekt uit de overeenkomst is voor Vitesse een bevestiging dat de ingeslagen weg de juiste is.”

De huidige sponsor GoGo Tours B.V., die met haar merk Sunweb tot het eind van dit seizoen de shirtsponsor van Vitesse is, heeft positief gereageerd op de interesse van AFAB voor een hoofdsponsorschap. Algemeen Directeur Joost Romeijn van GoGo Tours B.V.: “Wij hebben alle begrip voor het feit dat Vitesse graag wil ingaan op het aanbod voor een driejarige overeenkomst met AFAB en hebben dan ook direct gezegd dat wij hier mee kunnen instemmen. Sportsponsoring was nieuw voor ons en wij hebben zeer plezierig en succesvol met Vitesse samengewerkt. De komende tijd gaan we ons beraden over wat wij volgend seizoen gaan doen op het gebied van sportsponsoring en over een andere vorm van samenwerking met Vitesse. Wij wensen Vitesse in ieder geval heel veel succes toe.”

Bron: Vitesse.nl 06-02-2004

AFAB nieuwe hoofdsponsor Vitesse

ARNHEM – AFAB Geldservice is de nieuwe hoofdsponsor van Vitesse. Met ingang van komend seizoen staat die naam op het shirt van de Arnhemse club. De overeenkomst geldt voor drie jaar.

AFAB is een kredietbemiddelaar, na DSB de grootste van Nederland. Onbekend is hoeveel geld er met de deal gemoeid is.AFAB is tot het eind van dit seizoen hoofdsponsor van FC Volendam, maar kiest daarna voor Vitesse.

Vitesse-trainer Edward Sturing noemt het “dapper” dat AFAB op dit moment in Vitesse stapt. “Wij gaan er met de selectie voor zorgen om dit shirt naar de subtop te krijgen.”

Bron: Omroep Gelderland 06-02-2004

Janssen wil meer voor team betekenen

ARNHEM – Middenvelder Theo Janssen is redelijk tevreden over zijn vorm sinds zijn terugkeer bij Vitesse in de winterstop. Toen haalde de Arnhemse club hem terug van Racing Genk, aan wie hij verhuurd was.

“Tegen PSV heb ik goed gespeeld tegen Mark van Bommel, maar ik wil meer voor het team betekenen”, benadrukt de 22-jarige Janssen.

“Misschien dat we tegen Feyenoord het middenveld in handen kunnen krijgen. Bij hen loopt het ook niet zo lekker. Maar we moeten reeel zijn. Wij staan onderin, dus met een punt mogen we al heel blij zijn”, vindt de Arnhemmer.

Tegen PSV liep Janssen een kneuzing aan knie en bovenbeen op. “Dat is goed hersteld. Logisch dat ik zoveel last had, want al in de 10e minuut kreeg ik een tik van Hofland. Ik heb wel de hele wedstrijd doorgespeeld.”

“Het gaat nu beter. Ik kan alleen niet zo goed met rechts schieten, maar dat doe ik toch al niet zo vaak.”

Vitesse scoorde al 467 minuten niet. “Dat is wel een probleem. We creeren veel te weinig. Ik wil daar ook een belangrijkere rol spelen: meer schieten en assists geven. Maar het maakte niet uit hoe die goals vallen. Voor mijn part schiet Feyenoord ze er zelf in.”

Bron: Omroep Gelderland 06-02-2004

Donetsk doet bod op Jevric

Metallurg Donetsk gaat volgende week een officieel bod doen op Dragoslav Jevric, de reservekeeper van Vitesse. De club uit de Oekraïne wil de doelman graag inlijven, maar niet voor de vraagprijs van twee miljoen euro.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 06-02-2004

Vitesse in de wachtkamer met Jevric

Het is lang niet zeker dat doelman Dragoslav Jevric op zeer korte termijn vertrekt bij Vitesse. Volgens technisch manager Jan Streuer is er nog steeds geen bod uitgebracht door Metallurg Donetsk. De club uit Oekraine heeft interesse in de 29-jarige keeper. De zaakwaarnemer van Jevric, Gordon Stipic, is momenteel in onderhandeling met de club maar daar is nog niets uitgekomen. “We zitten in de wachtkamer”, zegt Streuer. “We kunnen ook wachten tot het eind van het seizoen, want er zijn meer clubs die interesse hebben getoond voor Jevric. maar niet voor dit moment.”

Bron: Omroep Gelderland 05-02-2004

Feyenoord won nog nooit in Gelredome

Vitesse mag met vertrouwen vooruitkijken naar de thuiswedstrijd van zondag tegen Feyenoord. In Gelredome wisten de Rotterdammers nog nooit te winnen. Vorig seizoen werd het 1-1. Matthew Amoah maakte het enige doelpunt namens Vitesse. In februari 2002 won Vitesse met 2-1 met doelpunten van Dejan Stefanovic en Emile Mbamba. In 2001 bleef het 0-0, een seizoen daarvoor 3-3 met onder meer een treffer van Bert Konterman namens Feyenoord. In december 1999 kwam Feyenoord als nummer een op bezoek bij nummer twee Vitesse. Het werd toen 1-1. Het eerste duel in Gelredome won Vitesse met 2-1.

Bron: Omroep Gelderland 05-02-2004

Vitesse ongewijzigd tegen Feyenoord

Vitesse begint zondag tegen Feyenoord hoogstwaarschijnlijk met hetzelfde elftal als tegen PSV. Michael Dingsdag is terug van een schorsing, maar hij zit op de bank. Omdat Ruud Knol nog geblesseerd is, staat Tim Cornelisse weer in het centrum van de defensie en is Aleksandar Rankovic wederom rechtsback. Mbamba, Zongo, Schaars, Dingsdag, Rojer en Jansen zijn in de selectie van Jong Vitesse (tegen Jong PSV) opgenomen.

Vermoedelijke opstelling: Van Fessem; Rankovic, Cornelisse, Ilic, Frankel; Hofs, Konterman, Janssen, Fafiani; Van Beukering, Rink.

Bron: Omroep Gelderland 05-02-2004

Kaartverkoop FC Zwolle-Vitesse

Vitesse speelt op vrijdag 27 februari in het Oosterenk stadion de uitwedstrijd tegen FC Zwolle. Lees hier alles over de kaartverkoop.

De kaartverkoop voor Zwolle – Vitesse d.d. 27 februari is als volgt:

Servicekaart plus: start 7 februari t/m 13 februari, prijs 17,20 euro
Servicekaart: start 14 februari t/m 20 februari, prijs 19,70 euro
Seizoenkaart: start 21 februari t/m 24 februari, prijs 22,70 euro

Bron: Vitesse.nl 04-02-2004

Lurling hervat donderdag de groepstraining

Anthony Lurling zal donderdag de groepstrainingen van Feyenoord hervatten. De aanvaller stond een maand aan de kant vanwege een spierblessure, maar daarvan is hij inmiddels hersteld. ‘Ik heb drie dagen met John Metgod getraind en ik ben er nu klaar voor. Morgen zal ik met de jongens trainen die vanavond tegen FC Twente op de bank zitten. Stiekem hoop ik er zondag tegen Vitesse al bij te zijn.’ Lurling had voor zijn blessure een basisplaats in de ploeg van Bert van Marwijk. Door zijn kwetsuur kreeg Ebi Smolarek een nieuwe kans.

Bron: Feyenoord.nl 04-02-2004

Duitse werklust gecombineerd met Braziliaans vernuft

Een depressie bij zijn echtgenote dreef Paulo Rink naar Cyprus. Eredivisieclub Vitesse, op zoek naar doelpunten, verloste de Braziliaanse Duitser van het eiland dat ook voor spitsen vakantiegevoelens oproept.

Geen enkel cliché over Braziliaanse voetballers past bij Paulo Rink. Hij komt uit Curitiba, een eindje van de zonnige stranden, en leerde voetballen in de zaal. Het leven in een krottenwijk bleef hem bespaard, vader en moeder hadden een fijne baan en stuurden de kleine Paulo naar goede scholen.

lees verder...

Bron: De Volkskrant 04-02-04

Vitesse al 467 minuten zonder doelpunt

Vitesse heeft ondanks de investeringen in de winterstop nog steeds niet gescoord in de tweede competitiehelft. Na de winterpauze speelden de Arnhemmers tegen SC Heerenveen (0- l), FC Twente (0-0) en PSV (3-0 nederlaag). Opgeteld bij de duels met NEC (2-0 verlies) en PSV (0-0) aan het eind van de eerste seizoenshelft is Vitesse nu al ruim vijf wedstrijden zonder doelpunt. Nicky Hofs was de laatste speler die namens Vitesse scoorde, op 7 december 2003 in de met 5-2 gewonnen thuiswedstrijd tegen FC Zwolle. Sindsdien speelde de ploeg van trainer Edward Sturing 467 competitieminuten zonder te scoren, een negatief clubrecord. Inclusief de 1-0 Amstel Cup-nederlaag tegen Feyenoord op 17 december staat Vitesse zelfs al 557 minuten droog.

Edward Sturing: ‘Ik doe er niet moeilijk over. Het wordt pas echt beroerd als we geen kansen meer krijgen. Dat is echter niet het geval. Mogelijkheden genoeg, ze gaan er alleen niet in. Onze nieuwe spits Paulo Rink heeft nog wat moeite zich aan te passen, dat is voor een aanvaller altijd wat lastiger dan voor een verdediger. Ik houd het voorlopig maar op een ongelukkige samenloop van omstandigheden.’ Aanstaande zondag komt Feyenoord voor een competitiewedstrijd op bezoek in Het Gelredome. De Rotterdammers wennen daar nog nooit.

Bron: VI 04-02-2004

VVCS vreest openstelling grenzen

De clubs verkneukelen zich met een goudmijntje, nu per 1 mei tien nieuwe landen bij de Europese Unie komen. Spelers uit Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slowakije, Slovenië en Tsjechië hoeven dan niet meer het wettelijke minimumsalaris van circa 436 duizend euro te verdienen. Willem II schreef eerder dit seizoen alle zaakwaarnemers aan om een inventarisatie te maken van het talentenbestand in de nieuwe EU-landen en ook andere clubs kijken likkebaardend naar het oosten.

Spelersvakbond VVCS ziet echter een dreigend gevaar in de nieuwe ontwikkelingen. Nu de clubs op koopjesjacht gaan in Oost-Europa, denkt de vakbond dat de doorstroming van Nederlands talent stokt. Helemaal nu Duitsland en Frankrijk zich beroepen op de overgangsregeling en hun grenzen wèl minimaal twee jaar dichthouden. Het Nederlandse kabinet kiest daar niet voor en heeft slechts een limiet gesteld. Jaarlijks mogen maximaal 22 duizend Oost-Europese werknemers het land in, maar niemand kan inschatten wat die grens in de praktijk betekent.

‘De concurrentiepositie van de Nederlandse spelers wordt alleen maar slechter’, zegt VVCS-jurist Louis Everard. ‘Je ziet nu al dat veel clubs bezuinigen op de jeugdopleiding. Het wordt natuurlijk heel aantrekkelijk goedkoop jonge spelers uit Tsjechië of Polen te halen, of daar een voetbalschool te beginnen. Dit is een onwenselijke situatie en ik zie geen enkel voordeel voor de Nederlandse markt.’ En voorzitter Theo van Seggelen: ‘In Polen is na het mislukken van een tv-deal onlangs besloten om de salarissen collectief te halveren. Dat maakt Nederland nog aantrekkelijker en dat gaat ten koste van de Nederlandse spelers. Wij pleiten dan ook voor een aparte regeling voor het voetbal.’

Daarvoor is overeenstemming tussen de sociale partners noodzakelijk, maar werkgeversorganisatie FBO verzet zich juist tegen de plannen van de VVCS. Een uitzonderingspositie voor het voetbal lijkt dan ook uitgesloten. ‘Wij vinden open grenzen een goede zaak’, zegt manager algemene zaken Juan Schot. ‘Maar ik verwacht niet dat nu ineens twintigduizend Polen naar Nederland komen. Zo’n regeling is onnodig, omdat wij denken dat de kwaliteit van de spelers altijd wint.’

De Poolse spelersmakelaar Janusz Kowalik vindt dat de VVCS de boel overdrijft. ‘Een uitzonderingpositie is niet fair, niet correct en niet wenselijk. De spelers uit Polen en Tsjechië zijn interessant voor Nederlandse clubs. Die hebben bij me geinformeerd, maar we moeten niet doen alsof straks massa’s spelers in Boeings 747 worden afgevoerd naar Nederland. De concurrentie wordt juist alleen maar eerlijker. De salarisgrens is nu eigenlijk alleen te betalen voor de topclubs en daardoor zijn de verhoudingen scheefgegroeid. We willen toch een vrije markteconomie? Nederland heeft al regeltjes genoeg, dus laten we er alsjeblieft niet nog meer verzinnen.’

Bron: VI 04-02-2004

De technische analyse van de Holland Casino Eredivisie (2)
Met analyses over o.a. Mbamba, Frankel

Waar liggen de kwaliteiten en de tekortkomingen van de clubtopscorers in de Holland Casino Eredivisie? VI maakte een vergelijkend onderzoek door de cijfers en feiten van de eerste competitiehelft naast elkaar te leggen. Daaruit bleken Gorgi Hristov en Gerald Sibon belangrijker voor respectievelijk FC Zwolle en SC Heerenveen dan Mateja Kezman voor PSV, terwijl niemand kon tippen aan het rendement van Roda JC’s Cristiano. FC Twente-revelatie Blaise N’Kufo had de beste individuele actie.

lees verder...

Bron: VI 04-02-04

Selectieve sponsoring bedreigt kwaliteit Eredivisie

Feyenoord presenteerde vorige week ruimschoots voor de deadline een nieuwe hoofdsponsor. Dankzij de overeenkomst met de Beigisch-Nederlandse verzekeraar Fortis, tevens geldschieter van Anderlecht, zijn de Rotterdammers voor de komende drie jaar, plus een optie voor nog eens twee jaar, alweer verzekerd van een miljoeneninjectie. ‘Met dit bedrag krijgen we aansluiting bij de twee andere topclubs in Nederland’, aldus voorzitter Jorien van den Herik. De nieuwe stap betekent echter wel dat het moederbedrijf van Stad Rotterdam Verzekeringen stopt met sponsoring bij zowel Excelsior als FC Utrecht. Eerder hadden onder meer Vitesse en RBC Roosendaal al de grootste moeite een hoofdsponsor te vinden, om over de clubs in de eerste divisie maar niet te spreken. Sportsponsoringgoeroe Frank van den Wall Bake, die bemiddelde bij de onderhandelingen tussen Fortis en Feyenoord, maakt zich ernstige zorgen. Hij constateert dat het gapende gat tussen de Top Drie en de rest alleen maar groeit. ‘Een competitie speel je niet met drie clubs, dus dat is een verontrustende ontwikkeling. Ik ben dan ook voor een grotere mate van solidariteit. We hoeven niet toe naar een gesloten circuit zoals het Amerikaanse, maar we kunnen daar wel de goede gingen uithalen. Bijvoorbeeld het draft systeem (clubs met het minste geld mogen als eerste uit de talenten kiezen, red.). Nu wordt veel te weinig nagedacht. Niet alleen door de clubs, maar ook door KNVB, FIFA en UEFA. Ik begrijp best dat de Top Drie al moeite genoeg heeft de eigen huishouding op orde te houden, maar je moet je ook afvragen: hebben we nog wel een volwaardige competitie? Ook de kleine clubs moeten proberen sterker te worden. Ik zou voorstellen dat MVV, Fortuna Sittard en Roda JC toch nog eens gaan praten over een FC Limburg. Dan kunnen ze met DSM een fantastische sponsor krijgen. Maar egootjes blokkeren zo’n fusie voortdurend. Het gezonde verstand moet zegevieren.’

De marketingdeskundige ziet tevens een verandering in de aard van sponsoring. ‘Het aantal sponsors neemt af, in ruil voor een hogere bijdrage en meer exclusiviteit. Kijk maar naar de Champions league, waar het aantal sponsors is gedaald van acht naar vier. En de KNVB gaat van tien naar vier. Voor de clubs is dat ook makkelijker. Want als je vijftien sponsors hebt, gedragen zij zich allemaal als de hoofdsponsor.’

De nieuwste trend is het halen van spelers buiten de begroting van de club om. Zo contracteerde NEC dankzij enkele multimiljonairs de peperdure Andrzej Niedzielan, evenals het kostbare Paraguayaanse talent Edgar Barreto. Van den Wall Bake: ‘Dat is geen goede ontwikkeling. Een speler moet eigendom van een club zijn en niet van een sponsor. Stel dat zo’n bedrijf onder druk komt, dan wordt de speler verkocht. Terwijl dat misschien helemaal niet uitkomt in het beleid van de club. Ik vind het een ongezonde en geforceerde situatie.’

Bron: VI 04-02-2004

Tim Cornelisse is wijzer geworden als vader én aanvoerder
‘Ik wil sportieve zekerheid’

Omdat Tim Cornelisse (25) één van de oudste spelers van Vitesse is, aanvoerder en sinds anderhalf jaar vader,is hij in rap tempo volwassen geworden. Maar de vraag is hoe lang de Arnhemmers nog op de oogappel van trainer Edward Sturing kunnen rekenen. Volgend jaar loopt het huidige contract van de Noord-Hollander af en het is absoluut niet zeker of hij zal bijtekenen.

lees verder...

Bron: ELF Magazine nr. 2 2004

Fanshawl Rollerside

Wij zijn erin geslaagd, een fanshawl te maken voor de rollerside. Deze shawl mogen wij jullie, dankzij de medewerking van Rebound Merchandising uit Ede, in de voorverkoop te koop aan bieden voor slechts euro 8,50. Deze prijs is voor leden van de SV. Ben je geen lid van de SV, dan betaal je euro 10.00. Na de voorverkoop kun je deze shawl kopen in de shops in Gelredome, voor de prijs van euro 12,50.

Voor de wedstrijd tegen Feyenoord zullen wij inschrijfformulieren uitdelen en weer bij u ophalen. Wij zullen U de shawl dan ook gelijk langs brengen. Gelieve de lidmaatschappas van de SV mee te nemen en als het kan: gepast betalen. Dit formulier kan ook nog ingeleverd worden voor de wedstrijd tegen RBC 14-02. Daarna is de shawl alleen nog te koop in de shops.

3-2-2004

Janssen op schema voor Feyenoord

Vitesse-speler Theo Janssen lijkt tijdig hersteld te zijn van zijn blessure voor de competitiewedstrijd tegen Feyenoord. De 22-jarige middenvelder liep zaterdag in de verloren uitwedstrijd tegen PSV een kneuzing op in zijn rechterbovenbeen. Gisteren beperkte Janssen zich tot een looptraining. Vandaag is de hoofdmacht van de Arnhemse club vrij en morgen mag Janssen de groepstraining hervatten. Indien er geen nieuwe blessures bijkomen, dan kan trainer Edward Sturing zondag in Gelredome weer over achttien man beschikken. Bij PSV waren dat er zeventien. Michael Dingsdag keert terug na zijn schorsing.

Bron: De Gelderlander 04-02-2004

Kalle Sone staat langer aan de kant

Het herstel van Vitesse-aanvaller Kalle Sone duurt langer dan verwacht. De breuk in zijn rechtervoet is nog niet voldoende hersteld, zo is gebleken nadat de voetballer uit Kameroen in het ziekenhuis een foto had laten maken van het geplaagde gewricht. Sone (21) heeft opnieuw twee tot drie weken rust voorgeschreven gekregen. Zijn ploeggenoten Ricky Bochem (knieblessure) en Ruud Knol (kwetsuur aan hamstring) hebben de looptraining hervat. De medische staf van Vitesse verwacht dat beide spelers volgende week weer kunnen aansluiten bij de groepstraining van de Arnhemse hoofdmacht.

Bron: De Gelderlander 04-02-2004

Arnhem onderzoekt zich tegenwoordig helemaal suf
Gemeente Arnhem heeft o.a. onderzoek over kwestie Vitesse/Gelredome

Politieke onenigheid in de stad? De oplossing is niet zo moeilijk: wacht gewoon met het doorhakken van de knoop en besluit tot het instellen van een onderzoek. Momenteel lopen er in Arnhem vijf grote ‘studies’. Misschien ligt het wel aan de zeer brede samenstelling van de Arnhemse coalitie. Ga maar na: die waaiert uiteen van links (GroenLinks) naar rechts (VVD), van traditioneel (CDA) tot vers (Zuid Centraal). Met daartussen de PvdA. Logisch dat je het dan niet altijd eens wordt.

Maar zie daar, in Arnhem hebben ze er iets op gevonden. Het is beslist niet uniek voor deze gemeente en het was in het verleden óók wel aan de orde, maar de laatste tijd duikt het verschijnsel opvallend vaak op: het onderzoek.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 04-02-04

Edwin Zoetebier wil wel naar Vitesse

Edwin Zoetebier wil zijn carriere graag voortzetten bij Vitesse. De huidige reservedoelman van Feyenoord is nog niet officieel benaderd door de Arnhemse club. Vitesse probeert Dragoslav Jevric zo snel mogelijk te verkopen aan Metallurg Donetsk uit Oekraine. Als die transfer rond is, komt Zoetebier mogelijk in beeld om terug te keren. Van 2000 tot 2001 speelde Zoetebier al voor Vitesse: “Ik vond het altijd een fijne club. Ik heb nog niks gehoord. Ik ben afhankelijk van wat Feyenoord wil, ik heb nog een jaar contract. Ze vragen misschien nog een prijs voor me.”

Bron: Omroep Gelderland 02-02-2004

Zaakwaarnemer Jevric onderhandelt met Donetsk
Zoetebier wil wel terug naar Vitesse

Jan Somerdijk liet in het TV-programma ‘De Verlenging’ weten dat de zaakwaarnemer van Jevric nu in Barcelona zit om te onderhandelen met Metallurg Donetsk over een mogelijke overgang van de keeper van Vitesse.

Een mogelijke vervanger zou dan Edwin Zoetebier kunnen zijn. Somerdijk vertelde dat hij de keeper, op dit moment actief bij Feyenoord, had gebeld. Zoetebier liet weten dat ie best terug zou willen komen. Volgens Somerdijk zou dat alleen niet eerlijk zijn tegenover Jim van Fessem.

02-02-2004

Update blessures Vitesse

Lees hier het laatste nieuws over de blessures in de selectie van Vitesse.

Ruud Knol
Het herstel van Vitesse-verdediger Ruud Knol vergt nog minimaal een week, zo bleek uit een vanochtend gemaakte echo. De echo vertoonde nog een lichte afwijking aan de hamstring. Knol heeft vandaag al wel de looptraining hervat, maar zal zich naar verwachting pas volgende week weer bij de groep voegen.

Theo Janssen
Theo Janssen heeft aan de wedstrijd van afgelopen zaterdag tegen PSV een kneuzing aan zijn rechterbovenbeen overgehouden. Janssen zal de komende dagen een aangepast trainingsprogramma volgen, maar volgens de medische staf van Vitesse komt het meespelen van Janssen komende zondag tegen Feyenoord niet in gevaar.

Kalle Sone
De breuk in de rechtervoet van Kalle Sone is nog niet voldoende hersteld. De aanvaller uit Kameroen liet maandagochtend een foto maken van het geplaagde gewricht. Sone heeft opnieuw twee tot drie weken rust voorgeschreven gekregen en moet zich vooralsnog beperken tot fietstraining.

Ricky Bochem
Ricky Bochem heeft maandagochtend de looptraining hervat. Bochem ondervindt hinder van een irritatie aan de knieschijf en kreeg hiervoor afgelopen vrijdag een injectie toegediend. De injectie lijkt aan te slaan. Een MRI-scan is vooralsnog niet nodig. Bochem sluit zich als alles goed blijft gaan volgende week weer bij de groep aan.

Bron: Vitesse.nl 02-02-2004

Janssen kan meedoen tegen Feyenoord

Theo Janssen kan volgens de medische staf van Vitesse zondag tegen Feyenoord gewoon meespelen. De 22-jarige middenvelder hield aan het duel tegen PSV een kneuzing aan zijn rechterbeen over. Hij volgt deze week wel een aangepast trainingsprogramma.

Het herstel van verdediger Ruud Knol vergt nog zeker een week. De echo liet een lichte afwijking aan de hamstring zien. Aanvaller Kalle Sone moet nog drie weken rust houden. De breuk in zijn rechtervoet is onvoldoende hersteld. Ricky Bochem heeft maandagochtend de looptraining hervat. De injectie in de knieschijf lijkt aan te slaan.

Bron: Omroep Gelderland 02-02-2004

Reportage over Louis Laros in ‘De Verlenging’

Wedstrijden:
AGOVV Apeldoorn- Stormvogels Telstar
Haarlem- De Graafschap
PSV- Vitesse
RKC waalwijk- NEC

Verder aandacht voor:
– Louis laros na het voetballen
– Spelen voor het goede doel

De studiogast is doelman John karelse van AGOVV Apeldoorn.

De Verlenging wordt maandag 2 februari 2004 om 17.20 uur uitgezonden op TV Gelderland en daarna ieder uur herhaald.

Bron: Omroep Gelderland 02-02-2004

Afgelasting Jong NAC – Jong Vitesse

Hedenavond is de wedstrijd Jong NAC – Jong Vitesse afgelast. Een nadere datum wordt nog bekend gemaakt.

02-02-2004

De Vitesse Pool

Ondanks de te verwachten zware dobber in Eindhoven hebben toch 90 poolers deelgenomen aan de wedstrijd tegen PSV. Een tiental heeft de uitslag geraden, waaronder Yellow Black no1, die daarmee zijn positie in de toptien verstevigt.

Aan kop van de ranglijst hebben zich geen veranderingen voorgedaan. Het leidende trio is een puntje verder uitgelopen op de achtervolgers.

Op de laatste plaats heeft Anno gezelschap gekregen van Dutchwildcat: 0 punten uit drie deelgenomen wedstrijden.

Stand toptien per 31-01-2004

1 ( 1) B100 23 46
2 ( 2) Haarlem Reds 23 45
3 ( 3) Go ahead make my day 23 44
4 ( 4) Quasar de Duif 22 41
5 ( 5) Olaf 23 41
5 ( 7) Yellow Black no1 23 41
7 ( 5) Mister Polak 23 40
8 ( 8) Billy Vitesse Danze 23 39
9 ( 11) Da Campa 22 38
10 ( 8) always.snoopy 23 38
10 ( 8) Mulder 23 38

 Vitesse.org forum poolcompetitie 2003-2004

31-01-2004

Theo Janssen brengt de bravoure terug

Een prachtig gevecht met Mark van Bommel onderstreepte zaterdag de sterke terugkeer van Theo Janssen bij Vitesse. De 22-jarige regisseur was de beste man aan Arnhemse zijde, in het verloren duel met landskampioen PSV (3-0). Als laatste verlaat Theo Janssen de kleedkamer van Vitesse zaterdag in het Philips-Stadion. De nummer acht trekt een beetje met zijn rechterbeen, dat uitvoerig is behandeld en ingepakt. Het is het aandenken aan de beginfase van het treffen met PSV, aan de pijnlijke botsing met Kevin Hofland. “Er zit een bult op mijn bovenbeen en op de knie”, zegt Janssen terwijl hij richting de spelersbus strompelt. Hij kijkt op zijn horloge en versnelt zijn tred. De Arnhemmer arriveert keurig op tijd en blijft zo gevrijwaard van een boete. Over de fysieke averij maakt hij zich geen zorgen. “Ik ga ervan uit dat ik zondag tegen Feyenoord gewoon kan spelen.”

Janssen baalt van de verliesbeurt in Eindhoven. En zeker ook van de manier waarop de 3-0 is ingeleid. De eerste helft krijgt een minuut blessuretijd. Op de tribune klokken de trainers Abe Knoop en Frits van den Berk zoals altijd mee: scheidsrechter René Temmink laat 25 seconden te lang doorspelen. Na de minuut is Arjen Robben nog niet eens in balbezit, laat staan dat hij John de Jong al in stelling heeft gebracht voor de 1-0.

De woede in het Arnhemse kamp is groot. Een week nadat Temmink Feyenoord een strafschop cadeau deed tegen FC Utrecht, is nu topploeg PSV aan de beurt tegen Vitesse. “Na de 1-0 zag ik dat de trainer kwaad was langs de lijn”, aldus Janssen, die in de rust hoort van de arbitraire gulheid met seconden. “Ik denk dat de scheids sowieso dramatisch was voor ons. Hij floot telkens in hun voordeel. Wij kregen bij elk tikje een vrije trap tegen. Gebeurde dat bij PSV, dan floot hij niet. Dat is vrij lullig.”

Temmink heeft deze avond ook grote moeite met de prachtige duels, die Janssen uitvecht met Mark van Bommel. Na tien minuten vangt de Arnhemmer zijn tegenstander op terwijl deze snel wil omschakelen. Janssen: “Hij wilde er overheen, ik zette mijn lichaam ertussen.” Wat volgt is een prachtig gevecht. Met de voeten, maar ook met de mond en via gebaren provoceert het tweetal elkaar. De eredivisie schreeuwt al jaren om persoonlijkheden en leiders in het veld. Hier staan er twee tegenover elkaar. Janssen speelt voor de kleine club. Het siert de gewezen straatvoetballer dat hij voor niemand ontzag heeft, dus ook niet voor de in Nederland onaantastbaar gewaande Van Bommel.

“Van Bommel is een goede voetballer, maar in het veld is hij een irritante gozer”, zegt Janssen. Hij komt als winnaar uit de onderlinge partij tevoorschijn. Van Bommel is superbelangrijk voor het elftal van PSV. Hij kwam niet veel in het spel. Dat heb ik goed gedaan. Maar ik ben niet tevreden. Ik had voetballend meer kunnen brengen. Ik kon merken dat ik last had van die tik van Holland.” Janssen bezit meer zelfkritiek dan de vooroordelen doen vermoeden. Zo pareert hij de lof over zijn spel na terugkeer bij Vitesse. “Mijn eerste wedstrijd, tegen Heerenveen, was heel slecht. Tegen FC Twente speelde ik redelijk goed. En vandaag speelde ik goed in de organisatie, maar minder aan de bal. Ik had meer willen brengen.”

Toch: vergeleken met zijn laatste periode in Arnhem, is Janssen nu dwingender aanwezig. Hij lijkt dominanter dan voor zijn korte avontuur bij Racing Genk. “Ik voel me lekker en ik ben fit. ik kon het makkelijk opbrengen Van Bommel te volgen. Voorheen had ik daar meer moeite mee”, geeft hij zelf aan. Janssen vormt met Aleksandar Ilic (rustpunt achterin), Bert Konterman (sterk op het middenveld) en Paulo Rink (wereldspits voor het niveau van Vitesse) de speerpunten van het vernieuwde Vitesse. Dat, ondanks de magere score van één uit drie, wel degelijk sterker uit de winterstop is gekomen.

Ook in Eindhoven is de vooruitgang zichtbaar. Qua rust en organisatie. Alleen blijft het scoren een probleem. Janssen: “In de eerste helft stond het redelijk goed. Dat was ook zo in het begin van de tweede helft. Voetballend brengen we niet veel, maar PSV is natuurlijk wel een van de betere clubs in Nederland. Na de 2-0 was het over, toen zakte het elftal als een plumpudding in elkaar.” En over het nieuwe Vitesse: “Ik denk dat ik Paulo Rink goed aanvoel. Ilic is rustig en brengt ook voetballend iets extra’s. We kunnen tevreden zijn. Als we goed in de organisatie blijven spelen, dan hoeft Vitesse van niemand te verliezen. Geen ploeg in Nederland speelt fantastisch, ook PSV vanavond niet.” De prangende vraag in Arnhem is wanneer de progressie wordt vertaald in klinkende resultaten. Door de zege van FC Volendam bij FC Groningen staat Vitesse weer onder de streep, terwijl het huidige elftal daar niet hoort te staan. De Arnhemse club werkt nu drie thuiswedstrijden af. Feyenoord, RBC en FC Groningen. En ontmoet daarna de mededegradatiekandidaten FC Zwolle (uit), FC Volendam (uit) en ADO Den Haag (thuis). Tijd om te oogsten? Janssen: “Iedereen weet dat de wedstrijd tegen Feyenoord voor ons hartstikke moeilijk is. We hebben tegen iedereen kans, maar we hebben ook nog tijd nodig. Na Feyenoord volgen vijf wedstrijden die we niet mogen verliezen. Dan kunnen we punten pakken. Ik ben ervan overtuigd dat het goed gaat komen met Vitesse.”

Bron: De Gelderlander 02-02-2004

Grieperige Jevric niet naar Engeland

Dragoslav Jevric ontbrak zaterdag in de selectie van Vitesse, voor het duel met PSV (3-0). De reservedoelman zat grieperig thuis en bemerkte bovendien dat zijn felbegeerde transfer nog lang niet een feit is. Vanmiddag, om 12.00 uur, sluit de Engelse transfermarkt. Vanuit Engeland is er belangstelling voor Jevric. Maar Jan Streuer, technisch manager van Vitesse, liet gisteravond weten dat een transfer op korte termijn niet gaat lukken. Zodoende blijft alleen de transfermarkt in voormalige Oostbloklanden open. Jevric staat ook in de belangstelling van Metallurg Donetsk uit de Oekraine.

Bron: De Gelderlander 02-02-2004

Hiddink: Vitesse staat te laag

PSV-trainer Guus Hiddink denkt dat Vitesse er wel weer bovenop zal komen. “We hebben een prima overwinning gehaald tegen een team dat qua potentie te laag staat. Als Vitesse zo blijft spelen, komen de punten automatisch binnen”, aldus de Achterhoeker na de 3-0 winst van zijn ploeg. Hiddink vond Vitesse onvergelijkbaar met FC Zwolle, dat vier dagen eerder met 5-1 werd verslagen. “Met respect, maar tegen Zwolle vond ik het geen wedstrijd. Dat had ook 7 of 8-1 kunnen zijn. Tegen Vitesse was er sprake van strijd, bij ons en bij hen. Ik vind een wedstrijd pas aangenaam er ‘echt’ strijd is.”

Bron: De Gelderlander 02-02-2004

Sturing woedend: Temmink fluit vals

‘Schandalig’, zo noemde Vitesse-trainer Edward Sturing het optreden van arbiter René Temmink zaterdagvond bij de wedstrijd PSV-Vitesse (3-0). Volgens Sturing kreeg PSV, de eerste treffer, in de extra tijd van de eerste helft, ten onrechte cadeau. Ook aan het laatste doelpunt zat een luchtje, beter gezegd een vermeend handje. “Ik heb heel bewust gezegd dat wij ‘in’ de rust een tegendoelpunt incasseerden. De extra tijd na de eerste helft was een minuut. Op het moment dat De Jong scoort, is er een minuut en 15 seconden voorbij. Het is afgelopen, dus moet hij gewoon affluiten. Ik vind het echt schandalig, dacht je dat het andersom ook was gebeurd?”

Sturing in elk geval niet. “Ik had het gevoel dat het sowieso moeilijk zou zijn hier te winnen. Rink wordt vier keer afgefloten voor hands. Bij de derde goal van PSV maakt Vennegoor of Hesselink hands en laat hij doorspelen.” Sturing had wel enig recht van spreken. Temmink floot op zijn zachtst gezegd wat makkelijker voor PSV dan voor Vitesse. Veel misbaar wilde Sturing daar verder niet over maken. “Anders word ie weer als provinciaaltje neergezet. Vorige week kreeg Feyenoord tegen Utrecht ook zo maar een penalty van Temmink. Ik ben kwaad, maar ik weet hoe het werkt. Als speler heb ik me er ook altijd al kapot aan geërgerd.”

Bron: De Gelderlander 02-02-2004

Vitesse boekt negatief clubrecord

Vitesse heeft zaterdag in de competitiewedstrijd tegen PSV (3-0 nederlaag) een negatief clubrecord gevestigd. De Arnhemse ploeg kwam in de vijfde competitiewedstrijd op rij niet tot scoren. Nicky Hofs scoorde de laatste treffer in competitieverband, op 7 december 2003 in de thuiswedstrijd tegen FC Zwolle (5-2). Daarna scoorde Vitesse niet tegen NEC (2-0), PSV (0-0), Heerenveen (0-1), FC Twente (0-0) en PSV (3-0). Tussendoor werd ook nog met 1 -0 verloren van Feyenoord in de beker. Het oude record in de competitie bestond uit vier opeenvolgende doelpuntloze partijen, in 1971 en 1996.

Bron: De Gelderlander 02-02-2004

Briljantje Arjen Robben helpt PSV voorbij Vitesse

Zonder Mateja Kezman ontstijgt alleen Arjen Robben nog de grauwe middelmaat bij PSV. De ploeg uit Eindhoven versloeg zaterdagavond Vitesse met 3-0 dankzij het groeibriljantje uit Groningen. Behoudens het doorslaggevende optreden van Robben speelde PSV zaterdag flets en oersaai. De speler met het meeste balbezit was de doelman van PSV, Ronald Waterreus. Hij kreeg de ene na de andere terugspeelbal op zich af. Tot vervelens toe. Stomvervelend is een nog betere typering.

Met uitzondering van Robben, de net 20-jarige jongeling die nu al door Manchester United wordt begeerd. Hij scoorde, met rechts, de laatste goal voor PSV: 3-0. Een zondagschot in de kruising, tot verbazing van Vitessenaar Bert Konterman. Die liet Robben juist ruimte om met zijn rechterbeen uit te halen. Robben zal er waarschijnlijk niet veel zo maken. De dribbelkoning uit Groningen heeft veel kwaliteiten, maar niet met het rechterbeen. Zijn voorzetten met links waren zaterdagavond goed voor de 1-0 van John de Jong en de 2-0 van Jan Vennegoor of Hesselink, na de tiende hoekschop.

De eerste treffer van PSV was zaterdagavond beslissend voor de avond. Vitesse-trainer Edward Sturing sprak na afloop bewust van een doelpunt ‘in de rust’. De extra tijd van een minuut was immers al voorbij toen De Jong op zes meter van doelman Jim van Fessem doeltreffend uithaalde: 1-0. Sturing verwenste René Temmink hartstochtelijk om diens weinig stipte optreden. Hij was over de arbiter toch al slecht te spreken. In meerdere gevallen had Sturing minimaal de schijn van het gelijk.

Tot die beslissende treffer had Vitesse slechts sporadisch problemen met PSV, dat de bal voornamelijk plichtmatig rondspeelde. Na ruim een half uur moest de Arnhemse ploeg even de billen bij elkaar houden. Vennegoor of Hesselink en verdediger Jurgen Colin passeerden kort na elkaar doelman Van Fessem, maar raakten de paal.

Vitesse stelde er aanvallend niet veel tegenover. Nick Hofs kreeg de beste mogelijkheid, maar schoof de bal met links naast het doel. De kans dat Vitesse in Eindhoven zou scoren, was statistisch gezien toch al niet groot. PSV heeft de minst gepasseerde defensie van Nederland; nu 14 goals in negentien wedstrijden. Vitesse scoorde niet één doelpunt in de voorbije vijf competitieduels en één bekerwedstrijd.

Het verschil tussen de regerend landskampioen, die volgende week koploper Ajax treft, en degradatiekandidaat Vitesse was toch kleiner dan mocht worden verwacht. Beide ploegen waren redelijk aan elkaar gewaagd, al speelde PSV enigszins op reserve. Toen Hiddink in de slotfase Kezman wat speeltijd gunde, was het verschil direct merkbaar.

Tot die tijd creëerde PSV nauwelijks uitgespeelde kansen. De extra klasse van Robben gaf de doorslag. Vitesse is er, zo bleek in Eindhoven, met de nieuwelingen Ilic, Janssen en Rink wel stabieler op geworden. Wat dat zegt over de mogelijkheid degradatie en nacompetitie te ontlopen, moet echter nog blijken. Na de zware opening van 2004, na Heerenveen, FC Twente en PSV wacht een bezoek van Feyenoord, volgt een cruciale maand. In vijf duels met ‘mindere goden’ (Sturing: ‘dat zijn we zelf ook’) moet Vitesse zich zien te ontworstelen aan FC Zwolle, ADO Den Haag en Volendam, drie van de vijf ploegen op de maandagenda.

PSV richt zich in februari op andere doelen; drie in totaal. Woensdag al de wedstrijd om een plaats in de halve finales van KNVB-beker tegen NAC. Komende zondag wacht PSV het uitduel voor de competitie tegen Ajax. En ind van deze maan volgt het eerste treffen met Perugia voor de UEFA Cup. Hiddink hoopt Kezman, die zaterdag alleen inviel, er vanaf deze week helemaal fit bij te hebben. Dat is maar goed ook, de ploeg teert wel erg zwaar op Arjen Robben. Niet voor niets de enige PSV’er voor wie concrete interesse is van een buitenlandse topclub.

Bron: De Gelderlander 02-02-2004

Sturing: we moeten deze lijn doorzetten

Edward Sturing was grotendeels tevreden met het spel van Vitesse tegen PSV. Belangrijk is dat de goede lijn doorgezet wordt de komende weken als er daadwerkelijk punten moeten worden gepakt. “In de eerste helft hebben wij de lijn van FC Twente goed doorgezet. De organisatie was prima verzorgd en we stonden goed. Het is dan extra zuur als je in de rust met 1-0 achter komt”, was het cynische commentaar van Sturing. “Ik heb in de rust tegen de jongens gezegd dat ze goed in de organisatie moesten blijven spelen. Doe je dat niet, word je geslacht tegen een ploeg als PSV. Dat is tot twintig minuten voor tijd aardig gelukt.”

“Het is nu zaak dat we de goede lijn vasthouden richting de wedstrijden die voor ons belangrijk zijn. Dat betekent vanuit een goede organisatie blijven spelen, op die manier moet Vitesse zich dit jaar handhaven. Vandaag ben ik ontevreden met het resultaat, maar voor een groot deel van de wedstrijd tevreden met ons vertoonde spel.”

Guus Hiddink benadrukte tijdens de persconferentie de teamprestatie die hij zijn ploeg had zien leveren. “Ik vind niet dat we goed hebben gevoetbald, maar juist door de teamprestatie wist de ploeg in het laatste deel nog twee keer te scoren. Het is een prima overwinning vandaag tegen een elftal dat qua potentie te laag staat.”

Bron: Vitesse.nl 02-02-2004

Vitesse: negatief clubrecord in eredivisie

Vitesse heeft zaterdag in het competitieduel met PSV (3-0 nederlaag) een negatief clubrecord gevestigd. De Arnhemmers bleven in het Eindhovense Philips Stadion voor de vijfde keer op rij zonder doelpunt in eredivisieverband. Nooit eerder in de historie van de eredivisie bleef Vitesse vijf duels op rij verstoken van een doelpunt. De langste serie betrof vier wedstrijden, een reeks die de club zowel in 1971 als in 1996 onderging (zie onderstaande tabel).

Vitesse kwam op 7 december 2003 voor het laatst tot scoren in de eredivisie. Dat was in het thuisduel tegen FC Zwolle (5-2), toen Nick Hofs in de 73ste minuut de vijfde Arnhemse treffer van die zondagmiddag op zijn naam bracht. Sindsdien wacht de ploeg van trainer Edward Sturing al 467 minuten op een competitiedoelpunt.

Inclusief het Amstel Cup-duel met Feyenoord (1-0 nederlaag) op 17 december 2003 bedraagt de doelpuntloze reeks van Vitesse zelfs al zes wedstrijden (557 minuten).

Vitesse zonder doelpunten in de eredivisie

Duels Van Tot en met Gelijk Verlies Doelcijfers
5 14/12/2003 heden 2 3 0-6
4 22/03/1996 06/04/1996 1 3 0-5
4 05/09/1971 26/09/1971 1 3 0-12
3 21/12/2002 16/02/2003 0 3 0-4
3 06/10/1991 20/10/1991 1 2 0-3
3 20/04/1980 04/05/1980 1 2 0-3
3 29/04/1979 13/05/1979 2 1 0-3

Cijfers per 1 februari 2004

Bron: VI.nl 01-02-2004

Vitesse onderuit in bar slecht duel

EINDHOVEN – Vitesse heeft zaterdagavond in Eindhoven met 3-0 verloren van PSV. De Arnhemmers waren in het barslechte duel niet veel minder dan PSV maar het ontbrak de ploeg aan offensieve kracht.

De gehele eerste helft bracht vooral van PSV-zijde weinig meer dan slechte schoten en hopeloze passes. De enige kansen die de Eindhovenaren kregen, belandden op de paal. Vitesse kwam alleen via Rink en Cornelisse in de buurt van het doel van Waterreus.

Toch sloeg het noodlot voor de Arnhemmers kort voor rust toe. Ver in blessuretijd werd Jimmy van Fessem verschalkt door John de Jong: 1-0.

Door de ongelukkige achterstand moest Vitesse in de tweede helft druk zetten. Dit probeerde de ploeg ook, maar mede doordat spits Rink slecht speelde, kwam PSV geen moment echt in gevaar.

In de 77e minuut werd de wedstrijd beslist. Uit een corner van Arjen Robben kopte Jan Vennegoor of Hesselink de 2-0 binnen. Het enige wat Vitesse restte, was de schade te beperken.

Dit lukte redelijk hoewel Robben na een vermeende handsbal nog wel de 3-0 liet aantekenen. Deze einduitslag was echter enigszins geflatteerd. Ondanks het verlies was Vitesse niet veel minder dan de matig acterende landskampioen.

Bron: Omroep Gelderland 01-02-2004

Hoofdsponsor: