februari 2005

SOVS tegen evenementencard

De SOVS laat weten sterk gekant tegen het pleidooi van de fractie van VVD en PvdA om te komen tot een zogenaamde “evenementencard” voor bezoekers van voetbalwedstrijden. Wederom is de SOVS absoluut niet gelukkig met de paniekerige reacties van beide kamerfracties op incidenten van de afgelopen week.

De koepel pleit al jarenlang voor een hardere aanpak voor raddraaiers. Dat zou dan moeten door structureel te werken met een meldingsplicht. Dezelfde politieke partijen die steeds pleiten voor een strenger beleid, verzuimen echter al meer dan tien jaar deze dadergerichte methode in te voeren. De SOVS voert aan dat, zolang de meldingsplicht niet is ingevoerd, de partijen elkaar blijven bezighouden met pleidooien voor oude en nieuwe maatregelen. De SOVS zegt daar weinig voor te voelen, temeer daar alle voorgestelde oplossingen uit Den Haag een groepsgewijze aanpak hebben waarmee het voltallige publiek lastig wordt gevallen. De “evenementencard” is een dergelijke groepsgewijze maatregel, die in feite alsnog invoering van de persoonsgebonden clubcard betekent, waartegen de voltallige voetbalwereld zich enige jaren geleden met succes heeft verzet.

De koepelorganisatie laat in een verklaring tevens weten de door de beide politieke fracties aangevoerde wedstrijden die vanwege spreekkoren werden stilgelegd, als illustratief te zien voor falend beleid ten aanzien van spreekkoren. De SOVS herhaalt aan de hand daarvan haar pleidooi het tuchtreglement te herzien, namelijk door sancties als punten in mindering brengen of spelen van wedstrijden zonder publiek uit het reglement te halen.

Bron: SOVS 28-02-2005

Spreekkoren bij Vitesse

Sinds 1979 gaat Marcel van Roosmalen bij Vitesse kijken. Hij hoorde en zag hoe de Fernando Couto totaal ontregelden, hoe ze Ronald Spelbos wegjoegen en hoe scheidsrechter Bossen voor ‘de hoer van PSV’ werd uitgemaakt. Herinneringen aan Arnhemse spreekkoren. ‘De Rijn, de fles, de hoeren en Vites.’

lees verder...

Bron: Johan maart 2005

Sturing wijst op Europese aspiraties

Door de uitstekende prestaties in uitwedstrijden houdt Vitesse zicht op Europees voetbal. Gisteren won het Arnhemse team voor de zesde keer dit seizoen buitenshuis. Het duel met FC Den Bosch was tenenkrommend slecht, maar leverde wel drie punten op: 1-2.

Het was een opmerkelijke middag, gisteren in stadion De Vliert. Vitesse won voor de eerste keer deze eeuw een uitwedstrijd tegen FC Den Bosch, dat zich heeft ontwikkeld tot een serieuze Angstgegner van de Arnhemse ploeg. Eerder dit seizoen stootte Vitesse in Gelredome zijn hoofd tegen de Brabantse verdedigingsmuur (0-0) en in het bekertoernooi leverde het bezoek aan Den Bosch zelfs de uitschakeling op (1-0).

Het was ook de dag, waarop Vitesse-trainer Edward Sturing voor het eerst in de openbaarheid sprak over de Europese aspiraties. De oefenmeester heeft zich altijd nadrukkelijk geschaard achter het standpunt van de clubleiding, die na twee turbulente jaren mikt op een eindklassering tussen de plaatsen acht en twaalf.

De spelers van Vitesse toonden de voorbije weken wat meer bravoure, door de hoge klassering op de ranglijst te koppelen aan hardop uitgesproken ambities richting Europees voetbal. Dat greep Sturing gisteren handig aan, nadat zijn ploeg ondanks de 1-0 voorsprong een erbarmelijke eerste helft had afgewerkt. “In de rust was ik heel kwaad”, aldus Sturing. “Ik heb de spelers gezegd dat het prima is dat ze van alles roepen (doelt op het streven Europees voetbal te halen, red.), en daar wil ik me ook wel bij aansluiten. Maar dan wil ik het wel terugzien in het veld. Dan moet je er met z’n allen voor gaan, en niet altijd alleen dezelfde vier of vijf spelers.”

Na de 2-1 zege voegde de trainer er nog een waarschuwing voor de toekomst aan toe: “Als we straks de tweede stap gaan maken, dan gaat de lat omhoog. Ik heb niet voor twee seizoenen bijgetekend om op dezelfde voet verder te gaan. We willen beter worden en dus zal er meer van de spelers worden gevraagd.”

In Den Bosch schoten met name Stijn Schaars, Youssouf Hersi, Matthew Amoah en invaller Eldridge Rojer tekort in de fysieke strijd. Amoah maakte voor het eerst dit seizoen de negentig minuten niet vol. Sturing verving de al maanden naar vorm zoekende spits in de slotfase voor Igor Gluscevic, tot tevredenheid van de cynisch applaudisserende meegereisde aanhang uit Arnhem.

Amoah toonde bar weinig daadkracht en geldingsdrang, maar de Ghanees mocht zich wel beklagen over het gebrek aan ondersteuning. Net als de kwaliteitsarme thuisploeg – ongetwijfeld het slechtste team in de eredivisie – slaagde Vitesse er nagenoeg nooit in een fatsoenlijke aanval op de mat te leggen en zo een uitgespeelde doelkans te creëren.

In de derde minuut stuitte Amoah van dichtbij op doelman Kris Mampaey. Het duurde tot vlak voor de pauze voordat Vitesse opnieuw gevaarlijk werd en toen was het wel raak. Richard Knopper strandde op de doelman, waarna Michael Jansen de rebound inschoot (0-1). Precies 34 seconden na de donderspeech van Sturing scoorde de thuisploeg zowaar. Dennis Schulp kopte een vrije trap achter doelman Harald Wapenaar. Het was de eerste treffer voor FC Den Bosch in 425 minuten competitievoetbal. Geen wonder dat de geheide degradant zijn tiende nederlaag op rij leed. Zeven minuten voor tijd bezorgde Richard Knopper zijn team een kostbare driepunter, nadat Amoah voorheen nog de paal had geraakt en Hersi in de rebound had gemist.

De treffer van Knopper was symptomatisch voor de ontmoeting: Stijn Vreven haalde op karakter een beslissende voorzet uit een ogenschijnlijk vruchtloze situatie op de achterlijn, Knopper struikelde eerst bijna over de bal maar kreeg van de Brabantse defensie zoveel tijd dat hij alsnog de 1-2 in de touwen kon jagen.

De zege was fortuinlijk, want voor de rake uithaal van Knopper had de thuisploeg op 2-1 moeten komen. Koen van de Laak stond nota bene op de doellijn, weliswaar met zijn rug naar de goal, toen hij koos voor een balletje terug in plaats van een ongetwijfeld doeltreffend hakje. Sturing: “Over het voetbal ben ik niet tevreden. Maar het resultaat is heel belangrijk, ook voor het moreel van de spelers. Alle ploegen om ons heen hebben punten verloren.” Vitesse steeg daardoor naar de vijfde plaats en houdt zicht op een rentree in Europa.

Bron: De Gelderlander 28-02-2005

Wapenaar wil de videobeelden zien

‘Een draak van een wedstrijd’, sprak Vitesse – doelman Harald Wapenaar na de winst zondagmiddag op FC Den Bosch: 1-2. Over gevonden punten, verzaken en videobeelden bekijken om schuldigen te straffen.

Pas in de slotfase van de wedstrijd in Den Bosch moest Harald Wapenaar serieus in actie komen. Inmiddels had de doelman van Vitesse het koud, was hij geïrriteerd én wist dat de vijfde plaats op de ranglijst binnen handbereik was.

“Het was hartstikke koud, ik stond bijna in de P-stand”, zei Wapenaar, verwijzend naar de zogenaamde parkeerstand. “Ik heb me maar warmgehouden door de verdediging zo veel mogelijk aanwijzingen te geven. Op het laatst wordt er dan toch nog even wat van je gevraagd en dan móet je. Zo heb ik in elk geval het idee dat ik mijn steentje heb bijgedragen.”

Wapenaar kwam onder vuur te liggen in de extra tijd bij twee hoekschoppen. De eerste bokste hij weg, na de tweede moest hij een alles-of-niets gevecht aan met Koen van de Laak, die er hetzelfde over dacht. In een ultieme poging de tiende nederlaag op rij af te wenden hief Van de Laak zijn schoen hoog richting het hoofd van Wapenaar die werd geraakt. Er dreigde een opstootje, maar de doelman kalmeerde zijn ploeggenoten. “Die jongen raakte mij wel op de arm, maar ik kan hem wel begrijpen. In zijn situatie zou ik iemand ook de kop van de romp schieten.”

“Ik vond niet dat daar nou zo hysterisch over gedaan moest worden. Ik zeg tegen de jongens ‘wegwezen hier’, Voor hetzelfde geld krijg je zo maar een gele kaart, daar zit niemand op te wachten.” Zo werd het in de extra tijd van het bar slechte voetbalduel nog even ‘warm’ in De Vliert. Wapenaar verzucht: “Het was een draak van een wedstrijd en we roepen de problemen ook nog eens over onszelf af. Met ongelooflijke mazzel staan we in de rust op een 1-0 voorsprong en vervolgens lopen we veel te ver achteruit.”

Het was alsof Vitesse speelde met de handrem erop. “We weten dat we het moeilijk hebben tegen dit soort tegenstanders. Dan zijn we naïef, juist als we in balbezit zijn, worden we geslacht. Vorige week gingen we daarmee weer de mist in tegen Den Haag, daarom wilden we nu wat voorzichtiger spelen”, legt Wapenaar uit. “Maar de afspraak was dat we na de eerste pass bij hen, druk zouden zetten en er met zijn allen bovenop zouden zitten. Als ik dan een speler van Den Bosch zie wegdraaien en het hele veld oversteken, vraag ik me wel af waarom je afspraken maakt. Dan moet je toch op zijn minst de intentie hebben om je daaraan te houden.”

Het leidde allemaal tot een donderspeech van trainer Edward Sturing in de rust, met nota bene kwalijke gevolgen. “Binnen een halve minuut na rust staat het 1-1 uit een vrije trap. Dat is echt ongelooflijk, zeker als bedenkt wat er in de rust allemaal is gezegd. Het moest scherper en het móest nu gebeuren. Ik wil zo snel mogelijk de videobeelden van dat moment terugzien om te kijken wie er verantwoordelijken was en die op zijn donder geven.”

De boosheid van Wapenaar werd uiteindelijk verzacht door de uitslag, maar daardoor liet de andermaal volledig in het wit gestoken doelman zich geen zand in de ogen strooien. “Op dit niveau mag je op zijn minst verwachten dat de basisafspraken worden nagekomen. Wij lopen te verzaken en dan mag je ontzettend blij zijn dat je hier drie punten hebt gestolen, want zo noem ik het. En dat je daarmee nog op de vijfde plaats komt ook.”

Die plek geeft aan het einde van de rit recht op Europees voetbal. “Met die term moeten we geloof ik voorzichtig zijn, maar wij hebben de kwaliteiten voor deze plek. Alleen moeten we wel twee keer zo hard werken om het ook waar te kunnen maken. Ik heb in mijn carrière drie keer Europees voetbal gehaald en twee keer de beker gewonnen, maar dat is voor mij niet genoeg”, bekent de 34-jarige doelman, na afloop van zijn zesde duel in het shirt van Vitesse. Het was de derde overwinning. “Ik ben hier begonnen met het idee iets te halen en de club snakt toch ook naar een prijs. We hebben het tegen RBC en Den Haag al laten liggen, tegen Den Bosch speel je nog minder en haal je wel drie punten. Laten we de punten maar in de zak steken en de wedstrijd zo snel mogelijk vergeten.”

Bron: De Gelderlander 28-02-2005

Vitesse wil contracten openbreken

Manager Voetbal Jan Streuer is druk bezig om enkele contracten in de selectie van Vitesse open te breken. Het gaat om contracten die in 2006 aflopen. Daarmee wil Streuer voorkomen dat spelers transfervrij vertrekken: “Dat geldt bijvoorbeeld voor Michael Jansen. Met hem hebben we al gesproken, we proberen hem vast te leggen. Dat is voor ons een uitstekende speler, dus zijn contract moeten we verlengen.” Ook met Theo Janssen zit een gesprek in de planning. “Ik hoor dat ze me graag willen houden. Bij een leuke aanbieding teken ik gelijk bij. Dan zijn we snel klaar”, aldus de linkermiddenvelder.

Ook het contract van aanvaller Matthew Amoah loopt af in 2006. Jan Streuer maakt daarbij wat meer voorbehoud: “Dat ligt iets moeilijker. Hij heeft een behoorlijk contract. Voetballers verwachten meestal dat bij openbreken van een contract de aanbieding nog iets beter is. Dat moeten we nog bekijken.”

Bij Abubakari Yakubu is de situatie nog gecompliceerder, want hij is eigendom van Ajax: “Hij heeft nog een eenjarig contract bij Ajax, dus dat wordt heel moeilijk. Als we hem willen vastleggen, moeten we daar wel de centen voor hebben.” Mogelijk kan de transfer van Yakubu extern worden gefinancierd.

Bron: Omroep Gelderland 27-02-2005

Michael Dingsdag ziet weinig positiefs

Vitesse-verdediger Michael Dingsdag kon niet veel dingen opnoemen waarover bij tevreden was in Den Bosch: “Het enige positieve zijn die drie punten die we hier meenemen. En als je dan ziet wat de concurrenten hebben gedaan, doe je ook nog eens hele goede zaken vandaag. De laatste weken hebben we het zelf niet goed gedaan, dat kun je jezelf verwijten.” Dingsdag baalde wel dat Vitesse meteen na rust een voorsprong weggaf: “In de rust hadden we elkaar nog op scherp gezet, omdat je zag dat het wegzakte. En dan ligt na dertig seconden de bal er al in, dat is een slechte zaak.”

Bron: Omroep Gelderland 27-02-2005

Knopper ondanks matig spel tevreden

Vitesse doet goede zaken op weg naar Europees voetbal. Zondag won de ploeg van trainer Edward Sturing de uitwedstrijd tegen hekkensluiter FC Den Bosch met 2-1. Het duel tegen Den Bosch verliep zeer moeizaam, maar daar lag Richard Knopper, die samen met Michael Jansen voor Vitesse scoorde, niet echt wakker van. “Drie punten in deze fase van de competitie zijn gewoon heel belangrijk. Of dat nou met mooi of met slecht voetbal is, maakt voor ons niet uit.” Knopper was dan ook dik tevreden met het resultaat: “Ik denk dat wij heel gelukkig mogen zijn vandaag.”

Bron: Omroep Gelderland 27-02-2005

Janssen: liever punten dan goed voetbal

Theo Janssen gaf toe dat het voetbal van Vitesse uit bij Den Bosch van een bedenkelijk niveau was: “Het was een drama vandaag. Net als zij hebben we heel slecht gevoetbald, Maar het gaat om de drie punten. Je kunt wel goed spelen en geen punten pakken, maar vandaag was het dramatisch en pakken we wel de punten. Dat heb ik toch liever.” De middenvelder die door het publiek in Den Bosch constant door beledigende spreekkoren werd bejegend, weet dat Vitesse goede zaken doet in de strijd om Europees voetbal: “Omdat Utrecht en Heerenveen hebben verloren, staan we vijfde ondanks deze zwakke wedstrijd.”

Bron: Omroep Gelderland 27-02-2005

FC Den Bosch-Vitesse 1-2

Door een doelpunt van aanvoerder Richard Knopper in de 83e minuut heeft Vitesse drie belangrijke punten uit Den Bosch meegenomen. Michael Jansen zette Vitesse vlak voor rust op voorsprong. Dennis Schulp zette beide ploegen in de 46e minuut op gelijke hoogte. De goal van Knopper betekende de beslissing en de zege op ‘angstgegner’ FC Den Bosch.

Wedstrijdverslag

In de derde minuut viel de eerste kans van de wedstrijd al te noteren. Via Hersi aan de rechterkant belandde de bal bij Matthew Amoah, die zijn inzet gestopt zag door de doelman. Ondanks veel balbezit bleef het lange tijd bij die ene kans. FC Den Bosch kreeg kwam de eerste helft vorderde steeds gevaarlijker voor het doel van Wapenaar, maar buiten enkele kleine pogingen van Janssen en Schulp kwam de ploeg niet. De grootste kans voor de Bosschenaren was voor Koen van de Laak, maar Wapenaar redde eenvoudig. Drie minuten voor rust zette Michael Jansen goed door, het schot van Richard Knopper werd nog geblokt door een verdediger, maar de rebound was voor Jansen: 0-1.

De tweede helft was nog maar 42 seconden oud toen de stand alweer gelijk was. Een vrije trap werd door Dennis Schulp achter Wapenaar gekopt. In de 50e minuut belandde een mooie trap van Amoah op de paal en de rebound van Hersi werd door Mampaey knap gepakt. In die beginfase gebeurde al meer dan in de hele eerste helft. Ook de thuisploeg liet zich zien en had in de 55e minuut op 2-1 moeten komen. Koen van de Laak legde de bal tot ieders verbazing terug op een medespeler, terwijl hij op een meter van het doel de bal zelf voor het inschieten had. Het maakte het duel wel interessanter met twee ploegen die beide op de aanval gingen spelen. Eldridge Rojer verving Stijn Schaars voor de laatste 25 minuten om meer druk naar voren te zetten.

In het verdere verloop kreeg de ploeg vrijwel geen enkele kans waardoor in het laatste kwartier de lange bal maar werd gehanteerd om een beslissing te kunnen forceren. Het voetbal werd er niet beter op in Den Bosch, maar het leidde wel tot een treffer voor Vitesse. Stijn Vreven werkte zich knap langs zijn tegenstander, bereikte met zijn voorzet Richard Knopper die de bal in tweede instantie hoog in de touwen wist te werken: 1-2. Een uiterst belangrijke goal van de aanvoerder in een zeer moeizame wedstrijd van de Arnhemmers. De resterende minuten bleef het spannend in Den Bosch (paar gevaarlijke corners van de thuisploeg), maar Vitesse wist overeind te blijven en daarmee pakte de ploeg van Edward Sturing drie hele belangrijke punten.

FC Den Bosch

Mampaey, Olfers, Uneken, Volmer (’72 Euvrard), Snoyl, Haemhouts, Biyadat (’86 Mourad), Cas, Van de Laak, Janssen (’46 Van den Ouweland) en Schulp.

Vitesse

Wapenaar, Vreven, Dingsdag, Van de Berg, Jansen, Yakubu, Knopper, Janssen, Schaars, Hersi en Amoah.

Doelpunten

Jansen ’42 0-1
Schulp ’46 1-1
Knopper ’83 1-2

Kaarten Schaars ’27 Vitesse

Wissels Vitesse

’64 Rojer voor Schaars
’80 Gluscevic voor Amoah

Bron: Vitesse.nl 27-02-2005

Vitesse breekt Bossche vloek

Vitesse heeft na jaren van nul punten in Den Bosch eindelijk gebroken met deze vloek en hoe. Vitesse won met 1-2. Michael Jansen opende de score in de eerste helft, waarna Den Bosch pal na rust gelijkmaakte (daarvoor was Den Bosch niet in staat om een echte kans te creeeren). Knopper besliste de wedstrijd 7 minuten voor tijd. Schaars kreeg als enige geel maar zonder enig gevolg. Vitesse staat nu op de 5e plaats en kan alleen door Heerenveen worden gepasseerd mits zij vanmiddag (wedstrijd begint om 16.30) winnen van PSV.

27-02-2005

‘Schuld ligt niet bij Vitesse’

Trainer Edward Sturing van Vitesse neemt het bestuur van de club niet kwalijk dat de contractbesprekingen met zijn assistent Jan van Deinsen zijn stukgelopen. “De partijen zijn er gewoon niet uitgekomen, dat kan gebeuren. Ik ben op de hoogte gehouden van de besprekingen en ik verwijt Vitesse niks”, aldus trainer Edward Sturing, die graag verder wilde met Van Deinsen en daar ook vanuit ging. “Ik had de staf inderdaad klaar, nu moet ik één functie opnieuw invullen.”

Sturing kwam zelf deze maand wel een nieuw tweejarig contract overeen met Vitesse en liet daarop weten ‘het logisch te vinden als Jan van Deinsen ook voor twee jaar bijtekent’. Die wens legde Sturing neer bij de clubleiding, maar donderdagmiddag kwam het verrassende bericht dat beide partijen na dit seizoen uit elkaar gaan. Van Deinsen gaf in deze krant aan dat hij financieel niet tevreden was, terwijl Vitesse vindt dat de assistent een prima aanbieding is gedaan.

Sturing wil niet nader ingaan op de kwestie, maar erkent dat hij er niet blij mee is. “Het is niet makkelijk een goede assistent te vinden. Jan en ik werken goed samen en we kunnen het goed vinden met elkaar, dan is het nooit prettig als je uit elkaar gaat. Ook al weet je dat dit kan gebeuren”, aldus Sturing.

De trainer zegt nog geen idee te hebben over de opvolging. Sturing koos in de zomer van 2004 Jan van Deinsen als opvolger van Theo Bos en Jan Jongbloed. “Ik had toen niet meer kandidaten op het oog. Het is makkelijker een nieuwe trainer te vinden dan een assistent. Ik heb wel een profielschets in mij hoofd”, aldus Sturing. Hij bezint zich de komende weken over de keuze voor een nieuwe rechterhand. “Hoewel ik al langer op de hoogte was, heb ik geen kandidaten in mijn hoofd.” Sturing gaat er vanuit dat Van Deinsen het tot nog toe succesvolle seizoen wel gewoon afmaakt. “Jan van Deinsen is professioneel genoeg om het seizoen goed af te maken. Ik verwacht ook niet dat spelers anders naar hem kijken. Daarvoor hebben ze te veel respect voor hem.”

Sturing reist morgen (zondag) naar Den Bosch voor het duel tegen de hekkensluiter van de eredivisie. Eerder kwam Vitesse thuis niet verder dan 0-0 en werd het bekerduel met 1-0 verloren. “Dit zijn moeilijke wedstrijden voor ons. Wij willen té graag winnen. Als we op voorsprong komen, gaan we op jacht naar de 2-0. Terwijl je juist geduld moet betrachte”, weet Sturing.

Juist de ‘kleintjes’ in de eredivisie spelen Vitesse dit seizoen parten. “Als je dit soort wedstrijden wint, mag je naar boven kijken. Daarover heb ik met de spelers uitgebreid gesproken. Ze zien het wel, maar dóen het nog niet.”

Vermoedelijke opstelling Vitesse: Wapenaar; Vreven, Van den Berg, Dingsdag, Jansen; Yakubu, Knopper, Janssen; Hersi, Amoah, Schaars.

Bijzonderheden: Purrel Fränkel geschorst. Michael Jansen en Stijn Vreven terug naar griepaanval.

Bron: De Gelderlander 25-02-2005

Sturing vindt nederlaag leerzaam

Vitesse treft zondag in Den Bosch een absolute angstgegner. De laatste drie confrontaties uit werden verloren en dit seizoen kwam Vitesse thuis niet verder dan 0-0. Trainer Edward Sturing wil daar niet teveel rekening mee houden: “Historie zit vaak tussen je oren. Je weet hoe Den Bosch speelt, met heel veel mensen achter de bal. Ik vind het ook logisch dat ze zo spelen, dat kun je ze niet eens verwijten. Aan ons om daar toch doorheen te breken.” Vitesse neemt altijd veel initiatief: “Daarmee loop je soms ook tegen de lamp aan, we moeten nu zorgen voor balans.”

Sturing weer waarvoor Vitesse tegen mindere tegenstanders moet waken: “Het klinkt misschien een beetje met kapsones, maar als we te goed zijn en het verschil groot is, geven we teveel ruimte weg in onze rug. We hebben tegen ADO Den Haag verloren, daar moeten we van leren. Je leert vaak meer van een nederlaag, dat moeten we zondag in Den Bosch dan maar eens laten zien.”

Het vertrek van zijn assistent Jan van Deinsen aan het einde van dit seizoen wordt door Sturing betreurt: “Jammer, maar ik respecteer het besluit van Jan. Ik was graag met hem verder gegaan. Ik heb nog geen opvolger op het oog.”

Bron: Omroep Gelderland 25-02-2005

Eerste units Supportershome geplaatst

Na in de vroege ochtenduren enkele tegenslagen te hebben overwonnen, arriveerde vandaag rond 13.00u de eerste vrachtwagen van de Firma TMT uit Dreumel, om de eerste van de 30 units, hun eigen plekje te geven op ons Gelredome terrein. De kop is er af.

lees verder...

Februari 2005

Paul van de Kraan heeft vragen beantwoord op forum

Woensdag 23 februari j.l. heeft Paul van de Kraan, directeur Vitesse, vragen beantwoord op het forum. De vragen varieerde van hoe het staat met de financiele situatie van Vitesse tot het weer gebruik mogen maken van de megafoon op de tribune. Als u precies wilt weten wat daarop zijn antwoord was, dan kunt op onderstaande link klikken.

De antwoorden van Paul van de Kraan

februari 2005

Geen verrassingen in basis Vitesse

De basiself van Vitesse voor de uitwedstrijd tegen FC Den Bosch kent waarschijnlijk geen verrassingen. Stijn Schaars speelt vermoedelijk in plaats van de geschorste Purrel Fränkel.

Stijn Vreven trainde vrijdag wel mee, maar voelde zich behoorlijk ziek. Na de 4-3 nederlaag zei hij dat het “een dag was om een week ziek te zijn”. Dat heb ik niet letterlijk bedoeld, zei de zieke Belg vrijdag na de training.”

Vermoedelijke opstelling:
Wapenaar
Vreven, Van den Berg, Dingsdag, Jansen
Yakubu, Knopper, Janssen
Hersi, Amoah, Schaars

Bron: Omroep Gelderland 25-02-2005

Knopper gaat voor Europees voetbal.

Vitesse-aanvoerder Richard Knopper weet dat FC Den Bosch-uit geen gemakkelijke opgave wordt: “Ja, dit zijn juist de moeilijkere tegenstanders voor ons, waartegen we de punten staads laten liggen. Zondag moet het anders.”

Ondanks het puntenverlies in de laatste wedstrijden doet Vitesse nog volop mee voor Europees voetbal: “We kunnen al tevreden zijn met hoe het nu gaat, maar voor mij persoonlijk en alle jongens geldt dat we zo lang mogelijk mee willen doen om Europees voetbal.”

Het veld is door de vorst keihard: “Wij zijn technisch gezien beter in staat om daarmee om te gaan dan Den Bosch.”

Bron: Omroep Gelderland 25-02-2005

Jan van Deinsen mist ‘het juiste gevoel’

Jan van Deinsen en Vitesse gaan in ze zomer uit elkaar. Verschil van mening over het salaris van de assistent-trainer dreef beide partijen uiteen, zegt Van Deinsen. “De aanbieding was voor mij behoorlijk teleurstellend.” Het naderende vertrek van Van Deinsen komt als een grote verrassing, ook voor veel mensen binnen Vitesse.

Hoofdtrainer Edward Sturing verlengde onlangs zijn aflopende verbintenis met twee seizoenen en sprak daarbij zijn wens uit dat ook het aflopende contract van Van Deinsen met dezelfde periode zou worden verlengd.

Sturing betreurt het vertrek van zijn assistent, en dat doet ook de Arnhemse clubleiding. In de officiële persverklaring roemt Vitesse Van Deinsen en stelt de assistent op zijn beurt dat hij het prima naar zijn zin heeft bij Vitesse. Het maakt de naderende breuk op zijn minst opmerkelijk.

Van Deinsen heeft weinig behoefte zijn besluit toe te lichten. “Ik ga niet in op de aanleiding”, zegt hij aanvankelijk. “Ik heb niet veel behoefte dat uit te stippen.” Na enig aandringen stelt hij dat het financiële aspect “er een behoorlijk onderdeel van uit maakt. Ik kon me niet vinden in de aanbieding.”

De assistent-trainer haakte af na het horen van de eerste aanbieding van Vitesse. “Over financiën kun je altijd verder praten”, zegt Jan Streuer, technisch manager van Vitesse. Maar daaraan had Van Deinsden dus geen behoefte.

“Het is het gevoel dat je hebt bij zo’n eerste aanbieding”, legt hij uit. “Het was voor mij behoorlijk teleurstellend, in de wetenschap van de insteek van mijn eerste contract dat ik vorige zomer tekende. Toen heb ik aangegeven dat ik uit een bepaalde salarissfeer kwam (Van Deinsen was voorheen hoofdtrainer bij MVV, red.) en dat ik in de toekomst weer richting die schaal wilde gaan.”

Streuer: “Onze aanbieding past bij de situatie in Nederland op dit moment bij assistent-trainers. Ik kan me niet voorstellen dat het alleen om financiën gaat. Als iemand bij Vitesse wil blijven, dan moet hij wel graag willen.”

En algemeen directeur Paul van der Kraan: “Wij hebben een aanbieding gedaan die binnen ons vermogen ligt. Het is zelfs iets hoger dan bij enkele vergelijkbare clubs.”

“Het is heel eenvoudig”, zegt Van Deinsen. “Je krijgt een aanbieding en dan weeg je de plussen en minnen tegen elkaar af. Dan zeg je ‘ja’, zoals ik vorig jaar deed, of ‘nee’. En ik ga dus niet in op de aanbieding.”

Vitesse beraadt zich over de opvolging van de 51-jarige Van Deinsen, die nog geen nieuwe club heeft. “Ik weet dat ik een groot risico neem. Maar ik heb nooit zoveel gepland. Dat blijkt nu wel weer. Het gaat vaak anders dan je had verwacht. Ik ben misschien een extremer gevoelsmens. Maar ik kan mezelf niet veranderen.”

Bron:Gelderlander 25-02-2005

Jan van Deinsen vertrekt bij Vitesse

Assistent-trainer Jan van Deinsen (51) vertrekt aan het einde van het seizoen bij Vitesse. Van Deinsen, die sinds juli 2004 bij de Arnhemse voetbalclub onder contract staat, kan zich niet vinden in de aanbieding van Vitesse.

Vitesse betreurt de keuze van Van Deinsen. Algemeen directeur Paul van der Kraan: “Wij waren erg tevreden over het functioneren van Jan van Deinsen bij Vitesse en wij hadden hem dan ook graag langer aan ons verbonden. Na de contractverlenging van hoofdtrainer Edward Sturing begin februari hadden we de technische staf, die verder nog bestaat uit keeperstrainer Abe Knoop, voor de komende twee seizoenen met Jan willen completeren. Zeker ook omdat Edward Sturing ons te kennen had gegeven het liefst met Van Deinsen verder te willen. Helaas konden we niet tot overeenstemming komen.”

Jan van Deinsen:”Ondanks dat ik het prima naar mijn zin heb bij Vitesse, heb ik besloten om niet bij te tekenen. De samenwerking met Edward verloopt uitstekend. Wat dat betreft vind ik het jammer dat aan deze samenwerking een einde komt, maar ik verwacht het seizoen met de staf en de spelers op een prettige manier af te sluiten.”

Vitesse gaat in nauw overleg met hoofdtrainer Edward Sturing op zoek naar een opvolger voor Jan van Deinsen.

Bron:Vitesse 24-02-2005

Voorzitter SOVS stapt op

Voorzitter Joris Daalhuisen heeft op maandag 21 februari besloten met onmiddellijke ingang te stoppen als voorzitter van de SOVS, de koepelorganisatie van supportersverenigingen in het betaalde voetbal.

Daalhuisen stapt op omdat hij zijn drukke werkzaamheden voor het eigen bedrijf niet langer kan combineren met de activiteiten die het voorzitterschap van de SOVS met zich meebrengt. Daarbij geldt als verzwarende omstandigheid dat naar zijn mening de werkzaamheden voor de koepelorganisatie te weinig rendement opleveren. Hij heeft daarbij als kritiek dat de SOVS weliswaar is opgenomen in allerlei overlegorganen, maar dat de belangen van de supporters daarbij steevast ondergeschikt zijn aan de belangen van andere partijen. In dit geval noemt hij onder meer de manier waarop de andere partijen die betrokken zijn bij het betaalde voetbal, zijn omgegaan met de aanpak van ongewenste spreekkoren. Bovendien was er binnen het bestuur enige ontevredenheid ontstaan over de manier waarop de voorzitter soms in de pers naar voren trad of met andere partijen in het betaalde voetbal omging.

Het bestuur van de SOVS betreurt het vertrek van haar voorzitter en gaat op korte termijn op zoek naar een vervanger.

Bron:SOVS 24-02-2005

Monoloog: Michael Dinsdag
‘Die elleboogstoot tegen Gerald Sibon past totaal niet bij mij’
`Als je uit Amsterdam-Noord komt, denken ze gelijk dat je een Tokkie bent`

Onder Ronald Koeman kreeg Michael Dingsdag (21) de kans zich te bewijzen in het eerste elftal van Vitesse. Daarna volgden twee seizoenen waarin bij vaker op de bank zat dan dat bij speelde. Dit seizoen verloopt zowel voor hem als voor Vitesse voorspoedig. ‘Hoewel het nu goed gaat is het wat voorbarig te roepen dat we Europees voetbal moeten halen. Voor een club die vorig seizoen nog aan degradatie wist te ontsnappen zou dat grootspraak zijn.’

lees verder...

Bron: VI 23-02-2005

“Een boekhoudkundige revolutie voor clubs”
Nieuwe vrije val van transfersommen

Negen jaar na het Bosman-arrest dreigt een nieuwe aardverschuiving op de transfermarkt. Dat blijkt uit het concept van FIFA’s internationale transfersysteem. VI geeft inzicht in de nieuwe opzet.

Het conflict rond de overgang van AJ Auxerre-speler Philippe Mexès naar AS Roma, afgelopen zomer, leek aanvankelijk een van de vele dollarruzies in de voetbalwereld. In werkelijkheid gaat de zaak veel dieper. Mexès heeft in de voetbalwereld een discussie aangezwengeld die verstrekkende gevolgen kan hebben.

lees verder...

Bron: VI 23-02-2005

Nieuwe trend hooligans groot probleem voor de politie

‘Voetbalsupporters’ verzinnen steeds weer iets nieuws. Al zo’n dertig jaar lang. De nieuwste trend onder hoooligans stelt de politie voor grote problemen en bezorgt de dienders handenvol werk. Bovendien neemt het risico van een tweede ‘Beverwijk’ hand over hand toe.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 23-02-2005

Vitesse-fan (52) beklaagt zich over harde aanpak van politie

Vitesse-fan Sjef Hamer heeft gistermiddag officieel zijn beklag gedaan over het politieoptreden na afloop van de thuiswedstrijd van de Arnhemse club tegen ADO Den Haag. De 52-jarige Arnhemmer verwijt de politie ‘doorrijden na aanrijding’ en ‘mishandeling’. Tevens vecht hij de boete aan die hij heeft gekregen voor het niet kunnen of willen tonen van een legitimatiebewijs. “Want daar is niet eens naar gevraagd. Ik heb alleen geweigerd mijn naam te noemen.”

Hamer verliet zondag, samen met zijn echtgenote, vroegtijdig de wedstrijd. Eenmaal buiten bleek de politie rond de oosttribune een en ander te hebben afgezet. Vervolgens werd Hamers echtgenote, terwijl ze stond te wachten tot ze bij haar fiets kon, per ongeluk door een politiebusje geschampt. Daarna waren de rapen gaar. Hamer: “Mijn vrouw heeft het in de rug, artrose. Ik kom voor mijn vrouw op, dat is mijn natuur. Ik was boos en heb iets geroepen van ‘sufferd, kijk toch uit’. En ik heb op een van de ramen van het busje gespuugd. Fout natuurlijk, had ik niet moeten doen. Maar wat daarna gebeurde, was veel erger. Ze hebben mijn muts, waarmee ik eerder spontaan de spuug had weggewerkt, van mijn hoofd geslagen en omdat ik daarop iets zei als ‘slome, jij bent lekker flink’ trokken ze me de bus in en namen ze me in een verwurging. Nu snap ik wel dat die kerels daar ook met stront in de broek zaten omdat ze misschien nog moesten optreden tegen die ADO-supporters, maar dat geeft ze nog geen vrijbrief een argeloze supporter als ik, een mannetje van 65 kilo, zo hard aan te pakken.”

Politiewoordvoerster Remke Weller, steevast betrokken bij de thuisduels van Vitesse, denkt niet dat de politie te ver is gegaan. Wel kan ze zich goed voorstellen dat Hamer is geschrokken. “Rond voetbalwedstrijden handelt de politie snel. Als het te langzaam gaat, krijg je een oploop en dat geeft onrust. Een verwurging is daarbij een beproefde methodiek om iemand aan te houden. Dat komt nogal heftig over.”

Bron:De Gelderlander 22-02-2005

Theo Janssen: ‘Dit is al tien jaar ons manco’

Op weg naar Europa blijft Vitesse punten morsen tegen de laagvliegers in de eredivisie. “Dat is al tien jaar het manco van Vitesse”, zegt Theo Janssen na de 4 – 3 nederlaag tegen ADO Den Haag.

Met twee treffers brengt Theo Janssen deze zondag zijn totaal in de competitie op acht gescoorde doelpunten. Niet gek voor de 23-jarige middenvelder, die dit seizoen zijn record van drie competitiedoelpunten aan flarden schiet.

lees verder...

Bron:De Gelderlander 21-02-2005

Virus Vitesse groeit naar epidemie

Vitesse kan in thuiswedstrijden moeilijk winnen van de ‘kleintjes’ in de eredivisie. Na FC Den Bosch en RBC kreeg de ploeg van Edward Sturing gistermiddag ADO Den Haag niet over de knie: 3 – 4.

Het ‘kleintjesvirus’ in Gelredome groeit langzaam maar zeker uit tot een heuse epidemie, met verstrekkende gevolgen. Zonder een geneeskrachtig vaccin komt Vitesse volgend seizoen het land niet uit om Europees voetbal te spelen.

Mogelijk hadden externe factoren enige invloed op de nederlaag. Als vijftien op de tienduizend mensen griep hebben, spreekt men in Nederland van een virus. Binnen de Arnhemse selectie is er volgens dergelijke normen sprake van een ware plaag.

Vier spelers waren de voorbije tien dagen geveld door griep, hoewel alleen Michael Jansen tegen ADO ontbrak. Opvallend is dat de griep selectief om zich heen grijpt; louter bij linksbenige spelers. Theo Janssen was de eerste, Stijn Schaars en Purrel Fränkel volgden, Michael Jansen sluit (vooralsnog) de rij.

Epidemie of geen epidemie, bij Vitesse voelde nagenoeg iedereen zich hondsberoerd na de nederlaag tegen ADO Den Haag. Ruim twintig minuten was de thuisploeg heer en meester op het veld, maar een overwinning leverde die prestatie uiteraard niet op.

Theo Janssen opende na twintig minuten de score met een harde schuiver (1-0) van grote afstand. Daarna werd het Arnhemse spel minder, al kwam de gelijkmaker van Geert den Ouden vlak voor rust uit de lucht vallen: 1-1.

Het doelpunt leidde tot Arnhemse onvrede. Arbiter Kevin Blom gebaarde dat hij wel gezien had hoe Jamie Smith van Den Haag de bal met de bal mee had genomen, maar wuifde ‘hands’ weg. Vreemd, want zonder het handje had Smith de bal niet meegekregen en was de treffer nooit gevallen.

Na rust kwam Vitesse nog eenmaal tot een positieve bijdrage aan de wedstrijd. Theo Janssen scoorde uit een directe vrije trap zijn achtste doelpunt van het seizoen: 2-1. Vitesse zat op dat moment al lang niet meer in de wedstrijd. De Arnhemse ploeg heeft de grootste moeite om de organisatie te bewaren en tegelijk het spel te maken.

Die combinatie wordt in thuiswedstrijden gevraagd (en vaak publiekelijk geëist), buiten Gelredome is die druk er niet en daar vaart het gezelschap beduidend beter bij.

Edward Sturing waarschuwde al vaker voor de makke van zijn ploeg. “Het is vaker gebeurd en zal vaker gebeuren. We zijn niet in staat controle te houden. Nu wilden we geforceerd die 1-1 rechtzetten, terwijl je ook in de 88ste minuut nog 2-1 kunt scoren.”

Ook de tweede treffer van Janssen had geen geneeskrachtig effect. De ploeg viel uiteen in elf individuen die tezamen slechts een krachtenloos en onsamenhangend gezelschap vormden.

Vitesse speelde ondanks die kleine voorsprong in het vervolg een kansloze wedstrijd tegen Den Haag, dat dolgelukkig de kloof naar de onveilige plaatsen op zes punten hield. Via opnieuw Den Ouden (2-2), Roy Stroeve (2-3) en Cedric van der Gun (2-4) liep de ploeg van trainer Frans Adelaar uit naar een verdiende voorsprong. Op de valreep kopte invaller Igor Gluscevic (3-4) een voorzet van Stijn Vreven binnen.

Het vertrouwen in een goed resultaat was toen al lang en breed uit hoofd en hart verdwenen. Een enkele speler ontbeerde de kracht, mogelijk al;s gevolg van de naweeën of als voorbode van de griep, voor een gegroepeerd slotoffensief. Andere spelers misten vorm, mentaliteit of voetbalgogme om nog op resultaat te kunnen spelen.

Uiteindelijk viel de schade voor Vitesse mee omdat ook de concurrenten FC Utrecht en Heerenveen verloren. “Als je het zo bekijkt, valt de schade inderdaad mee. Dat is niet meer dan een pleister op de wonde”, reageerde Sturing misnoegd.

Hij wil zijn pijlen nog steeds niet richten op Europees voetbal. “Ik heb voorspeld dat het een jaar wordt van vallen en opstaan. We hebben grote sprongen gemaakt, dat maakt het verwachtingspatroon groter. We willen allemaal heel snel, maar het kost tijd.”

Bron:De Gelderlander 21-02-2005

Veel goals, geen overwinning

Vitesse heeft zondagmiddag met 4-3 verloren van ADO Den Haag. Ondanks een sterk begin en twee fraaie doelpunten van Theo Janssen was het ADO dat de winst pakte. Op basis van een sterk gespeelde tweede helft was de overwinning voor de ploeg van Frans Adelaar verdiend.

Vier grote mogelijkheden en een levensgrote in de eerste 15 minuten. Vitesse startte uitstekend en liet ADO Den Haag niet voetballen. Ook na de openingsfase bleef Vitesse prima spelen. Fränkel bediende in de 16e minuut met een mooie steekpass Amoah, maar de aanvaller werd net voldoende uit balans gebracht om gevaarlijk te worden. In de 20e minuut pakte Theo Janssen halverwege de helft de bal op en haalde verwoestend uit. De bal paste precies en belandde via de paal achter doelman De Vries: 1-0.

Na de openingsgoal was het tot aan de extra tijd gebeurd met Vitesse. De ploeg ging steeds slordiger voetballen en ADO mocht steeds vaker het doel van Wapenaar opzoeken. Saavedra raakte uit de eerste Haagse corner de bovenkant van de lat (’30) en twee minuten voor rust werd het alsnog gelijk. Heel Vitesse wachtte op de fluit van de scheidsrechter, die echter niet kwam. Geert den Ouden kreeg de bal in de zestien meter, kapte zijn tegenstander uit en schoot de 1-1 achter Wapenaar.

Na rust opende ADO sterk en werd al snel duidelijk dat Vitesse moeite had om het sterke optreden aan het begin van de wedstrijd voort te zetten. Desondanks kwam Vitesse twaalf minuten na rust wel op 2-1. Theo Janssen zag zijn vrije trap ineens in de lange hoek achter De Vries belanden. Verandering in het wedstrijdbeeld kwam er echter niet. ADO bleef de beter voetballende ploeg, Vitesse was de controle volledig kwijt en in de 63e minuut was het via Den Ouden alweer gelijk. Twintig minuten voor tijd slalomde Stroeve eenvoudig door de verdediging, kaatste met Den Ouden en schoot de bal daarna simpel in de lange hoek: 2-3. Vitesse ging daarna alles op alles spelen om een gelijkmaker te forceren. Cedric van der Gun kon daar dertien minuten voor tijd van profiteren en zette de 2-4 op het scorebord. Invaller Igor Gluscevic maakte er in de blessuretijd voor de statistieken nog 3-4 van.

Door de nederlagen van SC Heerenveen en FC Utrecht blijft het spannend in de subtop. FC Twente is Vitesse door de winst op FC Groningen op drie punten genaderd en heeft zich nadrukkelijk gemeld om een plaats in de subtop.

Vitesse:Wapenaar, Vreven, Van den Berg, Dingsdag, Fränkel, Yakubu, Knopper, Janssen, Schaars, Hersi en Amoah.

ADO Den Haag:De Vries, Saeijs, Saavedra, El Akchaoui, Van der Leegte, Bodde, Smith, Swerts, Van der Gun, Stroeve en Den Ouden.

Bron: Vitesse.nl 20-02-2005

ADO heeft nog wat recht te zetten in de Gelredome

ADO wil niet meer naar onderen kijken, maar de blik naar boven richten. Dat is geen hoogmoed, maar een soort mentaliteistverandering in het Haagse kamp. Er is een flink gat geslagen met de onderste drie op de ranglijst en er is genoeg kwaliteit in huis om duels tegen ploegen die hoger op de ranglijst staan, zonder knikkende knieën tegemoet te treden.

Er is geen enkele reden voor een minderwaardigheidscomplex, dat hebben wedstrijden tegen Ajax (uit en thuis), Feyenoord (thuis), Heerenveen (uit) en Roda JC (uit) wel aangetoond. Zo kijkt men althans in het Zuiderpark tegen de eigen prestaties aan. Adelaar cum suis slaan de plank daar zeker niet mee mis. Slechts een paar keer deze competitie viel er voor ADO geen eer te behalen: tegen PSV thuis, Utrecht uit en vooral Vitesse thuis.

Kater

Met inmiddels twintig punten in de knip en drie wedstrijden achter elkaar zonder nederlaag reist ADO morgen af naar datzelfde Vitesse. Adelaar zal openlijk nooit over revanchegevoelens spreken, maar zal weinig peptalk nodig hebben om zijn selectie scherp te krijgen voor dit duel. De kater van het Zuiderpark moet worden weggespoeld. Als een stel makke schapen liet ADO zich in eigen huis naar de slachtbank leiden: 0-4. Niet de nederlaag zelf, maar de ontluisterende manier waarop die tot stand kwam, deed Adelaar – als speler zelf een knokker pur sang – pijn.

Er staat een groot vraagteken achter het meespelen van de nieuwe spits Edson, die zo’n verpletterende indruk maakte door met zijn eerste balcontact te scoren tegen FC Den Bosch. Vorige week ontbrak hij vanwege een blessure (‘meegenomen’ van Tottenham Hotspur dat hem aan ADO verhuurt) en van die enkelkwetsuur is hij nog steeds niet helemaal hersteld. De technische staf neemt geen enkel risico met hem. Roy Stroeve, die goed inviel tegen NEC, krijgt links op het middenveld waarschijnlijk de voorkeur boven Sjaak Polak.

Bron: Haagsche Courant 19-02-2005

Knopper blaast Vitesse nieuw leven in

Vitesse speelde zich vorig seizoen pas via de nacompetitie veilig. Deze jaargang verloopt beter: zevende tot nu toe. De ploeg onderging wel een metamorfose. Een heel elftal vertrok, Yakubu, Gluscevic, Van den Berg, Wapenaar en Richard Knopper kwamen. Zij vormen een ijzersterk geraamte.

Op de trainingsvelden van Vitesse op sportcentrum Papendal wordt weer gelachen. Het plezier is terug bij de club, die ruim een jaar geleden door financiële problemen en sportieve malheur ten onder dreigde te gaan. Trainer Edward Sturing en algemeen directeur Paul van der Kraan hebben de club en het elftal weer op orde. Europees voetbal lonkt mede door het goede spel van aanvoerder Richard Knopper. De 27-jarige middenvelder speelt morgenmiddag in het Gelredome tegen ADO Den Haag, dat tot twee keer toe verwoede pogingen deed om de technicus binnen te halen. Maar de Hagenaar van geboorte koos toen hij bij het Griekse Aris Saloniki vertrok eerst voor Heerenveen en tekende afgelopen zomer voor drie seizoenen bij Vitesse. “Het gaat goed met ons, dat zal duidelijk zijn”, bevestigt Richard Knopper tussen twee trainingen door. “Aan het begin van het seizoen hadden we als doelstelling een eindklassering tussen de achtste en de twaalfde plaats. Nu kijken we naar de posities die recht geven op Europees voetbal. We staan nu zevende, maar als de scheidsrechter ons doelpunt vorige week in de uitwedstrijd tegen FC Groningen had goedgekeurd, dan hadden we met twee punten meer ineens vijfde gestaan. De achterstand op FC Utrecht en Heerenveen bedraagt nu maar één punt. De bewuste treffer werd afgekeurd wegens vermeend buitenspel, terwijl later bleek dat dit niet zo was. Heel jammer, maar daar loop je in 34 duels allemaal wel eens tegenaan.”

lees verder...

Bron: Haagsche Courant 19-02-2005

Opticien sponsort scheidsrechters

De Nederlandse scheidsrechters hebben een nieuwe sponsor. Het logo van Opticien Specsavers staat per direct op de mouwen van de officials in het betaalde voetbal. Daarmee komt een einde aan het de relatie met voetbalblad Elf. Dat was de eerste sponsor van het Nederlandse scheidsrechterscorps. Specsavers doet meer dan alleen een logo plakken. Een keer per jaar zullen de ogen van alle scheidsen en assistenten worden getest. Specsavers vindt de scheidsrechters een natuurlijke partner. “Goed en scherp zien is belangrijk in de sportwereld,” aldus Reidar Bakker van het bedrijf.

Bron: De Gelderlander 19-02-2005

Voorbereiding Vitesse begint 4 juli

Vitesse begint in principe op 4 juli met de voorbereiding op het seizoen 2005/2006. Manager voetbal Jan Streuer maakt nog wel enig voorbehoud: “Mogelijk beginnen we een week eerder, als de competitie ook een week wordt vervroegd. Dat zou kunnen vanwege de huidige bezwaren tegen het competitieprogramma.” Vitesse oefent in de regio op 9 juli tegen Beekbergen en in de week daarna tegen onder meer OBW, Driel en Jonge Kracht. Op de Open Dag op 30 juli speelt Vitesse mogelijk tegen Racing Genk nog als uitvloeisel van de transfer van Gert Claessens.

Bron: Omroep Gelderland 18-02-2005

Speelronde 22: Vitesse-ADO Den Haag

Vitesse ontvangt zondag 20 februari ADO Den Haag, de nummer 15 op de ranglijst. Het duel in Gelredome begint om 14.30 uur. Eerder dit seizoen werd in Den Haag met 4-0 gewonnen. Trainer Edward Sturing sprak vrijdagmiddag over het ’linkspotengriepvirus’ dat zijn groep de gehele week al in de greep houdt. Zowel Fränkel, Schaars als Janssen waren geveld door het griepvirus en zijn, zoals Sturing het verwoordde, nog altijd niet ’top’.

’Linkspotengriepvirus’

Bij Vitesse heerste de gehele week het ’linkspotengriepvirus’, zoals Edward Sturing het vrijdagmiddag noemde. Purrel Fränkel, Stijn Schaars en Theo Janssen waren allen geveld door de griep. Janssen en Schaars zijn inmiddels redelijk hersteld, terwijl Fränkel vrijdag direct na de training het bed weer op ging zoeken. “Ik hoop dat Purrel zaterdag en in ieder geval zondag weer volledig aan kan sluiten. De jongens zijn alledrie nog niet geheel top”, aldus Sturing.

Vermoedelijke opstelling

Wapenaar, Vreven, Dingsdag, Van den Berg, Jansen, Yakubu, Knopper, Janssen, Fränkel (twijfel), Hersi en Amoah.

Strijd

Eerder dit seizoen eindigde het duel in Den Haag in een eclatante 4-0 overwinning voor Vitesse. De doelpunten werden gescoord door Igor Gluscevic, Matthew Amoah en tweemaal Theo Janssen. “Verwacht niet dat we er nu weer zomaar vier inschieten. Ik heb ADO tegen NEC zien voetballen en heb twee verschillende gezichten van de ploeg gezien. De eerste helft kwamen ze goed weg, maar de tweede helft was het veel beter. De ploeg gooit het vooral op strijd, maar daarin kunnen wij prima in mee gaan. Voor een goede wedstrijd heb je twee teams nodig, zoals dat tegen Roda JC het geval was. Zij wilden ook vooruit voetballen en dan krijg je een leuke wedstrijd én ook doelpunten te zien. Voor het publiek hoop ik dat dit zondag weer het geval is. ”

2003-2004

In de strijd tegen degradatie behaalde Vitesse afgelopen seizoen een belangrijke 1-0 overwinning op ADO. Pas vier minuten voor tijd werden de punten veiliggesteld toen Ruud Knol vanaf elf meter de beslissing bracht. Door de winst werd de achterstand op ADO teruggebracht tot drie punten, maar uiteindelijk werd ADO 15e en Vitesse 16e. In de nacompetitie stelde Vitesse het eredivisieschap alsnog veilig.

Bron: Vitesse.nl 18-02-2005

Sturing ziet linksbenig griepvirus

ARNHEM – Vitesse-trainer Edward Sturing weet dat zijn selectie vooral kwetsbaar is in de breedte. Momenteel heeft de trainer niet te maken met schorsingen, maar er dreigt een ander gevaar:

“We hebben een beetje een linksbenig griepvirus in de groep, maar het valt mee. Stijn Schaars en Theo Janssen trainen weer mee. Purrel Frankel ook, maar die is weer snel naar huis gegaan. Maarja, wij zijn niet de enigen in Nederland die last hebben van griep.”

Assistent Jan van Deinsen bekeek ADO Den Haag en bracht Sturing verslag uit: “Er zat veel verschil in beide helften tegen NEC, na rust waren ze sterker.”

Op de wedstrijd tegen ADO Den Haag zit dit seizoen heel wat minder spanning dan een jaar geleden: “We wonnen wel, maar Den Haag was toen een concurrent in de strijd tegen degradatie. Nu zijn de omstandigheden volkomen anders. Ook nu zijn er weer belangen, maar veel prettiger. Spelen tegen degradatie is veel zwaarder, ik weet wat trainers meemaken onderin. Ik heb dat twee keer meegemaakt.”

Sturing waarschuwt wekelijks voor gemakzucht bij zijn elftal: “Op papier zijn er voor mij geen makkelijke wedstrijden. De verschillen zijn enorm klein in Nederland.”

Bron: Omroep Gelderland 18-02-2005

Theo Janssen voorziet iets moois

ARNHEM – Theo Janssen denkt dat Vitesse de komende weken goede zaken kan doen in de strijd om Europees voetbal.

“Dat kunnen we zeker. Nee, we moeten zelfs. Na de komende drie wedstrijden wordt ons programma zwaarder, dus de komende weken moeten we zien een gaatje te slaan met de concurrentie. Als we een punt of zes, zeven halen, doen we het wel goed, denk ik”, aldus Janssen.

Janssen vindt dat Vitesse een serieuze kandidaat is voor Europees voetbal: “We spelen leuk voetbal en er zit veel strijd in het elftal. Als we het de komende tijd goed doen, zit er wel iets moois in aan het eind van het seizoen.”

Theo Janssen speelde vorige week tegen FC Groningen niet op volle kracht door een griepvirus, maar de middenvelder is inmiddels weer hersteld:

“Ik had wel problemen in die wedstrijd. Daarna ben ik een paar dagen thuis gebleven en vanaf dinsdag train ik weer vol mee. Misschien moeten we zondag het dak van Gelredome maar dichtgooien.”

Tegen ADO Den Haag zondag verwacht de linkermiddenvelder een felle wedstrijd: “Den Haag zal er bovenop kletsen, dat is hun stijl. Dat gaat ons ook goed af en dan zal kwaliteit bepalend zijn. Uit hadden we geen probleem met ze, maar hier spelen ze minder op de aanval.”

Bron: Omroep Gelderland 18-02-2005

Selectie Vitesse op Knol na compleet

ARNHEM – Vitesse kan zondag tegen ADO Den Haag beschikken over een vrijwel complete selectie. Alle griepgevallen lijken tijdig hersteld, waardoor de Arnhemmers alleen Ruud Knol missen.

Vitesse staat zevende, maar heeft slechts een punt minder dan FC Utrecht en Heerenveen. Gezien het lastige programma van deze twee kan Vitesse bij winst op ADO Den Haag en volgende week uit bij FC Den Bosch naar een plaats stijgen die aan het einde van dit seizoen recht geeft op UEFA-Cupvoetbal.

Opstelling:
Wapenaar
Vreven, V/d Berg, Dingsdag, Jansen
Knopper, Yakubu, Janssen
Hersi, Amoah, Frankel.

Bron: Omroep Gelderland 18-02-2005

Terracotta wand voor het thuisgevoel

Sinds de verhuizing naar Gelredome is de binding met hun club een stuk minder, vinden de Vitesse-fans. Het supportershome moet daarin verandering brengen.

Hoeveel bierkranen heb je nodig om 350 voetbalsupporters tevreden te stellen? Die vraag moest John Klein Gebbinck voor de bouw van het supportershome maar even beantwoorden. “Dat viel niet mee. Ik had er nog nooit over nagedacht”, zegt de Vitesse-fan. Het was slechts een van de vele vraagstukken waarover Klein Gebbinck zich samen met andere leden van de supportersvereniging moest buigen. “Ik had niet verwacht dat het neerzetten van een supportershome zo veel werk met zich zou meebrengen. Er zijn echt weken geweest dat ik elke avond aan het vergaderen was. Mijn vriendin is blij dat het er bijna op zit.”

Ze moet nog anderhalve maand doorbijten. Vandaag wordt begonnen met het grondwerk, op zaterdag 2 april is de opening van het tijdelijke onderkomen voor de fans. De verplaatsbare units komen op de parkeerplaats in de zuidoost hoek van het stadion. Klein Gebbinck en de anderen zijn er een jaar druk mee geweest.

De wens voor een eigen onderkomen koesteren de fans al veel langer. In de eerste schetsen van Gelredome stond een supportershome getekend, maar toen het stadion zeven jaar geleden werd geopend, was er geen plek voor de fans te bekennen. “Vanaf dat moment hebben alle voorzitters, inclusief Karel Aalbers, geroepen dat een supportershome bovenaan de lijst staat. Maar het was helaas geen lijst die werd uitgevoerd.”

Dit tot woede van de fans, die hierover veelvuldig hun beklag deden. Volgens Klein Gebbinck omdat veel aanhangers de binding met de club en andere fans missen. “Sinds Gelredome er staat, is een verwijdering ontstaan tussen club en supporters. Voor de wedstrijd zitten de supporters door de hele stad verspreid. De kroegen op de Korenmarkt varen er wel bij, maar zo hoort het niet.”

Ook het contact met de spelers moet beter, betoogt Klein Gebbinck. “In de tijd van Monnikenhuize liepen de spelers en supporters nog gewoon door elkaar heen. Het applaus van de spelers na afloop is nu het enige contact. We spreken de Arnhemse voetballers nog in de stad. Met de anderen hebben we geen contact. Dat is jammer.”

Het supportershome moet daarin verandering brengen. Klein Gebbinck verwacht dat de spelers zich na afloop van elk thuisduel mengen tussen de supporters. “Ik weet dat de technische staf van Vitesse dat stimuleert. De trainers willen graag dat de spelers horen hoe begaan de supporters met hun club zijn.”

Bij de inrichting zijn de kleuren geel, zwart en blauw (van Arnhem) gebruikt. Ook is een wand terracotta geschilderd. “Zo krijgt de ruimte warmte. We noemen het niet voor niets de woonkamer; de fans moeten zich hier thuis voelen.”

Verder zijn de units decoratief aangekleed. “We laten alleen de barkrukken vastzetten. Stoelen zijn er niet, omdat we anders nooit 350 mensen kwijt kunnen. Verder vertrouwen we erop dat de supporters met respect omgaan met de spullen.” De inrichting moet heel blijven, aangezien die ook gebruikt gaat worden voor het definitieve supportershome, dat onder de oosttribune moet verrijzen. “We willen net als de fans van FC Utrecht een home van waaruit we het stadion in kunnen. Maar voorlopig zijn we met de tijdelijke oplossing best tevreden.”

Nog even ter geruststelling van de dorstige supporter: er komen vier bierkranen.

Bron: De Gelderlander 18-2-2005

Problemen op links bij Vitesse

Vitesse kent problemen op de linkerflank. Zowel linkerspits Purrel Fränkel als zijn mogelijke vervanger Stijn Schaars kampt met griep. Fränkel ontbrak om die reden donderdag op de training. Als Fränkel eerder dit seizoen linksback moest spelen, verving Schaars hem als linksbuiten. Maar ook de Gendtenaar heeft griep.

Theo Janssen speelde ondanks griep tegen FC Groningen. Hij moest wel voortijdig afhaken, omdat hij het niet vol kon houden. Janssen trainde dinsdag en donderdag wel weer mee, maar is nog niet 100 procent fit. Normaliter speelt hij zondag tegen ADO Den Haag wel.

Bron: Omroep Gelderland 17-2-2005

Ted van Leeuwen spreekt van ‘dè topopleiding van Nederland’

De samenbundeling van de voetbalacademies van AGOVV en Vitesse wordt ‘dè topopleiding van Nederland. Alleen Ajax, Feyenoord en PSV kunnen met ons concurreren. In de verte misschien FC Twente. Go Ahead Eagles in geen geval.’ Ted van Leeuwen, directeur voetbalzaken in Apeldoorn, neemt opgetogen een voorschot op de ‘unieke samenwerking’ in verenigingsvorm. Negen vragen aan de man die samen met Jan Streuer, manager voetbal van Vitesse, de nieuwe club technisch gaat leiden.

lees verder...

Bron: De Stentor 16-02-2005

Harald Wapenaar: ‘Ik wil belangrijk zijn’

Na een uitstapje bij Portsmouth, in de opportunistische wereld van de Premier League, is doelman Harald Wapenaar (34) op zijn oude dag neergestreken bij Vitesse, waar hij meteen de aandacht op zich vestigt. Zoals het hoort voor de witte raaf van het Nederlandse voetbal “Grijze muizen zijn er al genoeg.”

De eredivisie is weer een artiest rijker met jouw rentree in de Nederlandse competitie.

“Als profvoetballer speel je in eerste instantie voor jezelf, het team, de club en de premies. Maar vaak vergeten we dat we ook voor de supporters spelen. De fans moeten betalen om naar ons te mogen kijken. Dus moeten we die mensen ook iets geven, we moeten ze vermaken. Zoals ik vroeger werd vermaakt toen ik met mijn vader naar de Kuip ging. Ik keek tegen al die spelers op.”

lees verder...

Bron: Sportweek nr 8 2005

Vitesse en AGOVV smelten opleiding samen

Vitesse en AGOVV willen komend seizoen starten met een gezamenlijke jeugdopleiding. De clubs hebben een brief naar de KNVB gestuurd om toestemming te krijgen voor de samenwerking. Dit moet gerealiseerd worden binnen een nieuwe vereniging en deze pilot zal als voorbeeld dienen voor de rest van het betaalde voetbal. Ted van Leeuwen, directeur voetbalzaken bij AGOVV, legt het voordeel uit: ‘Door al die opleidingen is er een gigantische versnippering. Je zit met z’n allen in dezelfde kweekvijver te vissen, dat is niet effectief. We gaan een topacademie creëren met zeven teams en 114 talentvolle spelers. Omdat we dezelfde technische verzorgde speelstijl nastreven, passen we bij elkaar. Voorlopig gaan we de trainingen en wedstrijden afwerken in Arnhem en Apeldoorn. Uiteindelijk streven we naar een vaste accommodatie. De ligging van Papendal lijkt mij ideaal’, aldus Van leeuwen.

De nieuwe jeugdafdeling zal waarschijnlijk onder de naam Vitesse/AG0VV haar duels afwerken. Ook komt er een nieuw tenue met beide clubkleuren erin verweven. Naar verluidt is Pascal Jansen, de huidige trainer van Vitesse A1, een voorname kandidaat om hoofd opleidingen te worden. Het doel is ‘het beste met het beste’ te laten samenwerken zodat de doorstroming vanuit de junioren wordt verbeterd. De Apeldoorners zullen een impuls krijgen van de florerende Vitesse-jeugd. Het voordeel voor de Arnhemmers is dat zij kunnen gaan werken met een E-afdeling. Dat was hen als stichting verboden. Maar het lijkt ook nadelig te zijn voor Vitesse, dat met het nieuwe plan zijn talenten moet verdelen.

Manager voetbalzaken Jan Streuer van Vitesse voorziet geen problemen. ‘De huidige talenten blijven eigendom van de clubs waar ze nu spelen. Over acht jaar is die kwestie pas aan de orde wanneer de E’tjes die we nu samen gaan scouten, doorbreken. Mocht een talent door beide clubs begeerd worden, dan kijken we wat de speler wil en waar hij het beste past. Komen we er niet uit, dan valt te denken aan een financiële compensatie onderling’, denkt Streuer.

De clubs gaan daarin een stap verder dan Twente/Heracles waar het eigendomsrecht vooraf wordt vastgesteld. Een vergelijking met Feyenoord en Excelsior kan volgens de bestuurders niet opgaan. Van Leeuwen: ‘De eerste teams staan los van de samenwerking. Het blijft beperkt tot de jeugd en er is geen eerste recht op een speler voor een van beide clubs.’ De samenwerking zal echter automatisch verder gaan dan dat. Streuer: ‘Het zou kunnen dat we een bepaalde speler twee jaar in de eerste divisie laten rijpen voor het hoogste niveau. Maar dat is toekomstmuziek, we wachten eerst op de KNVB. Ik vertrouw op een positieve reactie.’

Bron: VI 16-2-2005

Yakubu twijfelt nog over AZ

Abubakari Yakubu (23) weet niet waar hij volgend seizoen voetbalt. Momenteel speelt de middenvelder van Ajax op huurbasis voor Vitesse. De Arnhemmers willen Yakubu graag overnemen, geldschieters achter de schermen zijn bereid de transfer te financieren. Yakubu zelf dacht lange tijd volgend seizoen naar AZ te vertrekken: ‘Dat was onder Co Adriaanse. Ik ken hem en wilde graag weer onder hem trainen. Nu hij vertrekt, is mijn belangrijkste motivatie om naar AZ te gaan weg.’ Behalve Vitesse wil ook het Franse Olympique Lyon Yakubu graag overnemen. ‘Ik moet eerst afwachten wat Ajax met me wil, mijn contract loopt daar nog een jaar door.’

Bron: VI 16-2-2005

CBV komt met alternatief speelschema

Het bestuur van de belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV) heeft gisteren (dinsdag) van directeur Jan Reker een alternatief voor de speeldagenkalender voor het seizoen 2005/2006 te zien gekregen. Reker had onlangs bij de KNVB inzage in de voorlopige opzet en trof in zijn eigen ogen enkele ‘dramatische feiten’ aan. ‘Vervolgens ben ik zelf gaan studeren en heb ik een alternatief gevonden’, zegt Reker. De oud-coach heeft geen bezwaren tegen de play-offs an sich, maar wel tegen de gevolgen voor het speelschema van de nieuwe opzet.

Reker: ‘Zoals het er nu uitziet zijn veertien bvo’s al op 9 april klaar met de competitie. Een week later komen daar nog eens zes clubs bij. Omdat we door het WK in Duitsland van de FIFA al op 14 mei klaar moeten zijn, denkt de KNVB dat het noodzakelijk is tussen 14 januari en 11 februari de eredivisieclubs acht competitiewedstrijden en een bekerduel te laten spelen. Dat zijn negen wedstrijden in 29 dagen, in de periode dat de weersomstandigheden in Nederland het slechtst zijn. Dat is waanzinnig! Ik heb een alternatief gevonden. De reguliere competitie moet worden verlengd tot 23 april. De extra speeldagen die je daarmee creëert zorgen ervoor dat je na de winterstop drie midweekse speelronden kunt schrappen.’ Ook bij de plannen voor de nacompetitie in de Gouden Gids Divisie heeft Reker een kanttekening geplaatst. ‘Als je je eerste wedstrijd met 3-0 wint en de tweede met 1-0 verliest, is er volgens de reglementen een derde duel nodig om een winnaar te bepalen. Ze moeten gewoon de Europese doelpuntentelling hanteren, dan kun je die derde wedstrijd schrappen.’ Reker heeft de leden van de CBV gevraagd via hun voorzitters te protesteren tegen het schema.

KNVB-directeur Henk Kesler wacht rustig af. ‘We hebben allemaal unaniem vóór de play-offs en de gevolgen gestemd. We staan open voor discussie, maar ik zie vooralsnog geen reden om dingen te veranderen’, aldus Kesler. SC Heerenveen-preses Riemer van der Velde, lid van het technisch platform van de Eredivisie CV, is verbaasd. ‘Er zijn misschien best wel zaken in het speelschema die je nader moet bestuderen, maar niet via de pers of bij de CBV. Jan is lid van het technisch platform van de KNVB. Dát is de plaats waar hij zijn bevindingen kenbaar moet maken.’

Bron: VI 16-2-2005

Vitesse voorziet geen ruzie om de beste spelers

ARNHEM – Vitesse en AGOVV Apeldoorn gaan vanaf komend seizoen verder met een gezamenlijke jeugdafdeling. De prangende vraag: bij welke club gaan de talenten na de opleiding voetballen, bij Vitesse of bij AGOVV? Volgens Jan Streuer, technisch manager van Vitesse, vormt dit vraagstuk geen enkel probleem. “Alle spelers die nu bij Vitesse of AGOVV voetballen, blijven van die club”, zegt hij. “We beginnen volgend seizoen samen met talenten van acht jaar. Die behoren tot de gezamenlijke opleiding. Het duurt dan nog ongeveer tien jaar voordat die spelers naar de senioren gaan.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 16-02-2005

Vitesse en fans gaan verhaal halen

De directie van Vitesse en het bestuur van de supportersvereniging gaan in Groningen verhaal halen over het aanvallen van een bus met Arnhemse fans, vrijdag na afloop van het uitduel met de plaatselijke FC. Vitesse zegt ‘zeer ongelukkig’ te zijn met het optreden van de politie en stuurt een kritisch rapport naar de voetbalbond KNVB en FC Groningen, zegt woordvoerster Ester Bal.

Het bestuur van de supportersvereniging komt vanavond bijelkaar om over de problemen in Groningen te praten. Bestuurslid Arie Willemsen kondigt aan dat de supporters het er niet bij laten zitten. “We gaan bij FC Groningen en de lokale driehoek (politie, gemeente, justitie, red.) uitleg vragen over de gang van zaken. Er zijn daar rare dingen gebeurd, waar me meer van willen weten.”

De problemen ontstonden na het duel. Naast de fans die gezamenlijk met drie bussen waren gekomen, moesten ook de supporters die met eigen vervoer (auto of trein) naar het noorden waren afgereisd, verplicht in een stadsbus stappen. De politie had namelijk ‘signalen’ gekregen dat Groningen-aanhangers fans van Vitesse wilden aanvallen. Op weg naar het treinstation werd de stadsbus, waarin ook vaders met kinderen, bekogeld met stenen. Ruiten sneuvelden en er ontstond grote paniek. Minimaal een Vitesse-fan raakte gewond aan zijn hoofd. “Het is heel vervelend dat de politie er niet in is geslaagd voor de veiligheid van onze fans te zorgen”, zegt Bal. “De politie heeft ervoor gekozen de supporters met een bus naar het station te vervoeren. Dat is hun beslissing, maar die heeft duidelijk volledig verkeerd uitgepakt.”

Fans die in de getroffen bus zaten en hun verhaal kwijt willen, kunnen daarvoor terecht bij de club. “Het zijn onze fans, dus we willen er ook nu voor ze zijn. Daarom hopen we nog steeds in contact komen met de man die aan zijn hoofd gewond is geraakt.”

Bron: De Gelderlander 15-2-2005

Coaches keuren ‘nieuwe’ eredivisie af

De vereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV) keurt het concept-eredivisieprogramma voor komend seizoen af. Door de invoering van de play-offs aan het einde van de competitie zijn de meeste clubs op 9 april al klaar. Vervolgens hebben zij 125 dagen geen competitievoetbal. ,,Dit plan is onacceptabel”, aldus Jan Reker, directeur van de CBV. ,,We hebben een alternatief schema, dat we vanavond in de bestuursvergadering bespreken”, aldus Reker. ,,Daarna leggen we het woensdag tijdens de jaarvergadering voor aan onze leden.” Over de inhoud van dat plan wil hij nog niets loslaten.

De KNVB bleek gisteravond onaangenaam verrast. De bond neemt vandaag formeel contact op met het CBV-bestuur. Een woordvoerder van de KNVB sprak van ‘ongenuanceerde en onjuiste’ uitlatingen van Reker in de media, terwijl hij ‘zelf betrokken was bij diverse platforms voor de ontwikkeling van dit competitieschema’. Reker: ,,We hebben onmiddelijk gezegd dat het schema voor ons onacceptabel is.”

Behalve de invoering van de extra reeks beslissingswedstrijden aan het einde van de competitie is er volgend jaar ook nog het WK in Duitsland. Omwille van dat toernooi heeft de wereldvoetbalbond FIFA bepaald dat alle competities op 15 mei afgelopen moeten zijn. Daarmee dienen de makers van het speelschema ook rekening te houden.

De nieuwe playoff-reeks is Reker en de coaches een doorn in het oog. ,,Maar daar kunnen we niets meer aan doen, dat hebben de commerciële jongens er doorheen gedrukt. Het sportieve belang is er niet mee gediend. Het is nu zaak om te proberen de schade zo veel mogelijk te beperken.”

Bron: AD 15-2-2005

Nieuwe club, nieuwe naam, nieuw shirt
samenwerking tussen Vitesse en AGOVV

Vitesse Arnhem en AGOVV Apeldoorn hebben de KNVB gevraagd met ingang van het seizoen 2005-2006 een samenwerking aan te kunnen gaan voor de jeugdopleiding. De voornaamste reden voor de samenwerking is dat beide clubs de krachten willen bundelen als het gaat om het opleiden en begeleiden van het aanwezige voetbaltalent in de regio.

Vitesse en AGOVV zijn al geruime tijd in gesprek over een volledig geïntegreerde jeugdopleiding. Het betreft een gezamenlijk initiatief. Inmiddels zijn beide BVO’s zo ver dat zij met ingang van het nieuwe seizoen één gezamenlijke opleiding wensen te starten. Wat houdt de samenwerking in?

Het samenwerkingsverband, dat per 1 juli 2005 ingaat en voor onbepaalde tijd is, houdt in dat beide clubs de selectie-elftallen uit de twee jeugdopleidingen gaan samenvoegen. Vitesse en AGOVV opteren voor een samenwerkingsvorm binnen een nieuwe entiteit, namelijk een vereniging. Deze opzet is nieuw van aard binnen het betaalde voetbal. Daarom is de KNVB inmiddels verzocht de samenwerking als zogenaamde ‘pilot’ te bestempelen, waarbij de keuze voor deze structuur mogelijk wordt gemaakt en de leerpunten die eruit voortkomen beschikbaar worden gesteld aan het totale betaalde voetbal. Bij deze pilot dient de KNVB het reglementair mogelijk te maken dat de opleiding Vitesse/AGOVV binnen de verenigingsvorm gaat plaatsvinden. Uiteraard dienen ook de licentievoorwaarden met betrekking tot de jeugdopleiding bij een BVO bij de nieuwe entiteit te worden aangepast.

De voordelen van de gezamenlijke jeugdopleiding zijn:
-krachtenbundeling en optimalisering van kwaliteit binnen de jeugdopleiding;
-één opleidingsinstituut voor de regio;
-minder afroming van jeugdspelers voor de amateurclubs;
-geen verstoring van competitiestructuren bij de KNVB (de jeugdelftallen van AGOVV zullen worden ondergebracht bij de amateurclub AGOVV)

Vitesse en AGOVV benadrukken dat zij de realisatie van een gezamenlijke jeugdopleiding niet zien als een mogelijkheid om kosten te besparen. Wel zien beide clubs in de samenwerking een mogelijkheid om de getalenteerde jeugd uit de regio meer kansen te bieden in een kwalitatief sterke omgeving.

Binnen de jeugdopleiding Vitesse/AGOVV worden de volgende elftallen opgenomen:
1 A-junioren elftal bestaande uit 18 spelers;
1 B-junioren elftal bestaande uit 18 spelers;
1 C-junioren elftal bestaande uit 18 spelers;
2 D-junioren elftallen bestaande uit totaal 32 spelers;
2 E-junioren elftallen bestaande uit totaal 28 spelers.
Totaal aantal opleidingsplaatsen: 114

De A, B, C en D1 elftallen trainen en spelen in Arnhem, terwijl de D2, E1 en E2 junioren hun trainingen en wedstrijden zullen afwerken in Apeldoorn. Tevens bestaat de mogelijkheid dat teams zowel in Arnhem als Apeldoorn spelen.

Ted van Leeuwen, directeur Voetbalzaken AGOVV: “Door de samenwerking met Vitesse krijgt de opleiding van AGOVV een enorme kwaliteitsimpuls. De nieuwe opleiding is een totaalopleiding waarbinnen voetbal en school geïntegreerd zijn. De jeugdopleiding Vitesse/AGOVV is voor talentvolle voetballers een fantastische combinatie om zich op termijn te verzekeren van een goede toekomst op en buiten het veld.”

Jan Streuer, manager Voetbal Vitesse: “De weerstand voor de talenten wordt opgevoerd, zodat zij betere ontwikkelingsmogelijkheden hebben. Het uiteindelijke doel, doorstroming van jonge talenten naar de eerste selecties van Vitesse en AGOVV, ligt door de optimale invulling van de randvoorwaarden nog dichter binnen handbereik. Spelers kunnen zich binnen de nieuwe structuur maximaal ontwikkelen.”

Mocht de KNVB om hun moverende redenen niet in kunnen stemmen met deze pilot, dan zijn Vitesse en AGOVV voornemens een gezamenlijke jeugdopleiding te starten naar het model van FC Twente en SC Heracles.

Bron: Vitesse 14-2-2005

Fränkel drie jaar langer bij Vitesse

Purrel Fränkel is met Vitesse een nieuw contract overeengekomen voor drie jaar. De Amsterdammer, wiens contract bij de Arnhemse club deze zomer afliep, is blij met het nieuwe contract: “Ik ben tevreden met de uiteindelijke aanbieding van Vitesse. Uit de eerste aanbieding sprak te weinig waardering en de constructie beviel me niet, maar afgelopen zaterdag hebben we lang gesproken en heeft iedereen water bij de wijn gedaan. Toen waren we er gelukkig zo uit. Er was ook interesse van andere clubs, maar die was nog niet concreet. Bovendien wilde ik toch het liefst bij Vitesse blijven, dus wat kan ik me nu nog meer wensen?”

Jan Streuer, manager Voetbal Vitesse: “Purrel heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt, met name op de linksbuitenpositie. Het is een speler die de gehele linkerkant kan bespelen en daar heb je er tegenwoordig niet zo veel van. Purrel wordt de komende jaren een nog belangrijkere speler in het elftal van Vitesse.”

Bron: Vitesse 14-2-2005

Fränkel nog drie jaar bij Vitesse

Purrel Fränkel is met Vitesse een nieuw contract overeengekomen voor drie jaar. De linksbuiten kwam zaterdag met de Arnhemse club tot een akkoord. “De aanbieding was heel goed”, reageert Fränkel op het nieuws. “Ik kon wachten want er was meer belangstelling, maar daar heb ik niet voor gekozen. Ook de trainer wilde graag dat ik blijf. Uit drie jaar spreekt veel vertrouwen. Ik ben immers al een oudje met 28 jaar.” Fränkel is bezig aan een sterk seizoen bij Vitesse. “Deze groep is ook anders dan vorig jaar. Het is prettiger en de sfeer is ook anders. Ik heb het goed naar mijn zin en speel heel lekker.”

Bron: Omroep Gelderland 14-2-2005

Vitesse in gesprek met aanstichters spreekkoren PSV

Vitesse heeft zeven ‘aanstichters’ gevonden van de spreekkoren tijdens het competitieduel met PSV. Arbiter Ruud Bossen staakte die wedstrijd (0 – 2) op 21 november omdat hij werd beledigd. Vitesse heeft van de aanklager van de voetbalbond KNVB een schikkingsvoorstel gekregen. Als de club 5.000 euro betaalt komt er geen tuchtzaak. Algemeen directeur Paul van der Kraan heeft het voorstel resoluut van de hand gewezen en wil de kwestie voor de tuchtcommissie uitvechten.

Via onderzoek, gesprekken met eigen stewards en videobeelden heeft de club inmiddels zeven aanstichters van de spreekkoren gevonden. Met dat zevental is de club in gesprek. “We gaan kijken wat die mensen kunnen betekenen voor Vitesse”, zegt Van der Kraan. “Het gaat om personen van wie je op basis van onderzoek kunt zeggen dat ze initiatief hebben genomen. Binnenkort praten we met hen verder.”

De wedstrijd Vitesse-PSV (0-2) ontspoorde verbaal nadat verdediger Michael Dingsdag op advies van vierde official Reinold Wiedemeijer met een rode kaart weg weggestuurd. Arbiter Ruud Bossen was voor een deel van de Arnhemse aanhang de gebeten hond. Hij werd massaal als ‘hoer van PSV’ toegezongen en staakte de wedstrijd. Trainer Edward Sturing werd naar aanleiding van die wedstrijd voor één duel geschorst voor zijn aandeel en accepteerde zijn straf. Vitesse is volgens de aanklager in gebreke gebleven bij het voorkomen van kwetsende spreekkoren.

Van der Kraan is van mening dat de club helemaal geen straf verdient. “Wij hebben juist alles gedaan om spreekkoren te voorkomen; via de omroeper, zestig stewards stonden paraat, onze aanvoerder heeft gesproken. We hadden niet meer kunnen doen.” Van der Kraan zegt niet het straatje van de club te willen schoonvegen. “Wat er is gebeurd hoort niet. Het hoort niet in een stadion thuis. Maar gezien de korte tijdsduur van de spreekkoren verdienen wij geen straf.”

Vitesse heeft inmiddels precies uitgezocht hoe lang de kwetsende spreekkoren aanhielden. Dat was in eerste instantie minder dan anderhalve minuut en vervolgens circa 15 seconden. Om die reden en in vergelijking met vergelijkbare spreekkoren in andere stadions, voelt de club zich tot zondebok gebombardeerd.

Bron: De Gelderlander 11-2-2005

‘Levensgenieters op heilige grond’

Daniëlle de Rijke, Albert van ’t Blik en Tatum en Jules wonen ‘op het mooiste plekje van Arnhem’. Nieuw Monnikenhuizen ten noorden van de Monnikensteeg. Waar Vitesse voetbalde. Waar hun liefde begon.

Toen Daniëlle de Rijke nog maar vijftien jaar jong was, had ze voor het eerst oogcontact met Albert van ’t Blik. “En sjans natuurlijk. Ik weet alleen niet of het zo verstandig is om dit te vertellen. Ik zoende toen al met iemand anders.” Die eerste ontmoeting was in de ruimte van de businessclub bij het oude stadion van Vitesse, waar zij in de bediening werkte en waarvan hij als supporter van de club lid was. “Toen Albert me die middag aankeek, kon ik niets meer zeggen. Het was echt liefde op het eerste gezicht. Maar hij had een relatie en ik zoende al. Zes jaar later kwamen we elkaar weer tegen. Het werd een onstuimige blik van herkenning zoals alleen verliefden die hebben. “Daarna is het heel snel gegaan. Binnen twee maanden trok ik bij Albert in. Hij woonde toen aan de Jansbuitensingel in Arnhem.”

Nu woont het jonge gezin op de plek waar het veertien jaar geleden allemaal begon. Vooraan in de wijk Nieuw Monnikenhuizen. Aan de Augustijnenstraat, waar ze uitzicht hebben op de voormalige middenstip van het hoofdveld van hun club Vitesse. Waar ze vlakbij de plek wonen waar ze hun eerste heimelijke verliefde blikken wisselden. Iets meer dan tweehonderd woningen staan er nu op de plek die voor hen ‘heilige grond’ is. “Het mooiste plekje binnen bestaande bebouwing in Arnhem dat bebouwd kon worden”, vinden ze. “Alleen hier wilden we wonen.”

Een bijzondere wijk die wat betreft de landschappelijke inrichting en de wijze van bouwen al diverse prijzen in de wacht heeft gesleept. Net als park Bellevue (de eerste aflevering van Bij Mij Thuis over nieuwe woningen binnen bestaande bebouwing afgelopen dinsdag) wordt ook Nieuw Monnikenhuizen geregeld door architecten in opleiding bezocht.

Caroline Louwersheimer van het Arnhemse makelaarskantoor Annemiek Schwieters: “Nieuw Monnikenhuizen is een mooie nieuwbouwwijk met zeer in het oog springende architectuur. De een vindt het afschuwelijk, de ander weer zeer mooi. Mooi vind ik de variatie in bouwstijlen. Nadeel van nieuwbouwwijken is vaak het kleine perceelsoppervlak, wat weer resulteert in kleine tuinen. Albert van ’t Blik en Daniëlle de Rijke hebben gekozen voor een huis op een hoek en hebben een extra zijtuin. Hierdoor hebben ze een mooi groot perceel. De ligging in de wijk is perfect, net aan de rand met vrij uitzicht aan de voorzijde. Het is een heel licht en zonnig huis. De studio op zolder heeft een recht plafond met goede stahoogte, waardoor je weer een extra kamer hebt met aansluitend het dakterras. De vele dakterrassen kenmerken de wijk die de kleine tuinen wat compenseren. Nadelig in deze wijk is het beperkte aantal parkeerplaatsen.” Albert van ’t Blik en Daniëlle de Rijke vinden het ‘heerlijk’ om met hun kinderen op Nieuw Monnikenhuizen te wonen. “Dichtbij de natuur en dichtbij de stad. We horen hier uilen en kikkers. Hoewel, die kikkergeluiden vinden we soms wat minder.”

Voor hun huis staan een paar ‘forse bomen’ die in 2002 vanaf het Onderlangs naar de wijk zijn verplaatst. “De bomen moesten daar plaatsmaken vanwege de uitbreiding van de Kunstacademie. Hier doen ze het nog niet echt goed. Drie blaadjes per boom in de zomer. Ik hoop dat ze aantrekken.”

De saamhorigheid in de wijk spreekt ze ook zeer aan. “Die heb je in alle straten. Maar zeker ook in onze Augustijnenstraat. Het is een vriendenstraat waar we met elkaar veel praten en lachen. Vaak tot diep in de nacht.” ‘Een vruchtbare straat’ ook. “Er wonen 24 kinderen onder de dertien jaar in deze straat. Sinds deze wijk er staat, zijn in onze straat tien kinderen geboren.”

Waar ze zich even ernstig zorgen over hebben gemaakt, was hun club Vitesse. “Dankzij Vitesse hebben wij ons geluk gevonden. Dat geluk dachten we de eerste jaren van Vitesse afgepakt te hebben. De club heeft in het nieuwe stadion Gelredome twee heel moeilijke jaren gehad en dreigde zelfs te degraderen. Gelukkig is dat niet gebeurd en gaat het nu weer goed.” Dan gaat Albert van ’t Blik even op de stoel van de verslaggever zitten. “Weet je wat een mooie kop boven het artikel zou zijn: ‘Levengenieters op heilige grond’. Bij deze.

Bron: De Gelderlander 1-2-2005

Vitesse bespaart geld door samenwerking met AGOVV Apeldoorn

Vitesse en AGOVV Apeldoorn schuiven komend seizoen hun voetbalacademies in elkaar. Voor beide clubs betekent de samenwerking een aanzienlijke kostenbesparing. De Apeldoornse profs voorzien een grote kwaliteitsverbetering van de jeugdopleiding. Los van de kwaliteitsimpuls scheelt het Vitesse en AGOVV Apeldoorn ook in de portemonnee. Het delen van kosten betekent een forse besparing.

Tegelijk zorgt het voor onrust onder de jeugdtrainers. Ze worden morgen over de gevolgen van de samenwerking geïnformeerd. Woensdag volgt op Papendal de persconferentie, waarin beide clubs hun plannen zullen ontvouwen.

De combinatie AGOVV/Vitesse gaat in Apeldoorn én Arnhem trainen en spelen. In Apeldoorn op het complex van ZVV’56. De vijfdeklasser heeft plannen voor een kunstgrasveld. Dat past precies in het plaatje van de beide Gelderse profclubs.

AGOVV Apeldoorn wordt geen satellietclub van de Arnhemse eredivisionist. In Rotterdam hoopt Feyenoord dat het eigen talent bij Excelsior snel tot wasdom komt. Om ze vervolgens een kans te geven in de Kuip. Thomas Buffel en Salomon Kalou zijn daar goede voorbeelden van. De samenwerking tussen Vitesse en AGOVV Apeldoorn blijft beperkt tot een integratie van de jeugdafdelingen. Dat is niet uniek. In Twente werken FC Twente en Heracles Almelo al op die basis samen.

Bron: De Gelderlander 14-2-2005

Hersi verkiest Oranje boven Ethiopië

Youssouf Hersi heeft voorlopig nog geen trek in een debuut voor het nationale elftal van Ethiopië. De 22-jarige voetballer van Vitesse wil eerst proberen het Nederlands elftal te halen, zo stelt hij na een turbulente week. Waar een telefoontje vanuit Engeland allemaal toe kan leiden. Youssouf Hersi heeft de voorbije dagen zo veel foutieve conclusies moeten ontkrachten, dat hij er flauw van is geworden. “Het krijgt allemaal veel te veel aandacht”, zegt hij. “Ik word al een week lang door iedereen gebeld. Het is enorm opgeblazen.”

De voetballer kwam 22 jaar geleden op de wereld in Diredawa in Ethiopië. Nadat hij met zijn ouders naar Nederland was verhuist, kreeg Hersi een Nederlands paspoort en vond hij via de jeugdopleiding van Ajax zijn weg in het betaalde voetbal. Na periodes bij NAC, NEC en Heerenveen streek hij deze winter neer in Arnhem. De Engelse radio- en televisiezender BBC was vorige week bezig met een onderzoek naar Afrikaanse voetballers in Europa. En kwam zo ook bij Hersi terecht. “Iemand van de BBC of zo heeft mij gebeld, het was in elk geval iemand vanuit Engeland”, vertelt Hersi. “Hij vroeg me wat ik ervan zou vinden om voor het nationale team van Ethiopië uit te komen.”

Een lastige vraag voor de jonge voetballer. “Ik zou het wel willen, maar in het nationale elftal spelen nagenoeg alleen maar spelers uit Ethiopië zelf. Er voetballen weinig spelers in Europa. Daardoor komen ze nooit echt ver in de kwalificatiereeks voor een groot toernooi. Bovendien moet je telkens ver reizen voor zo’n interland. Dat zie je ook bij spelers uit andere Afrikaanse landen. Ze komen vaak vermoeid terug van een interland. Dat is begrijpelijk, je kunt er niets aan doen. Maar het is wel de vraag of het de moeite waard is, als je niets bereikt met die interlands en nooit een groot toernooi gaat spelen.”

De bezwaren zijn duidelijk, maar dat betekent niet dat Hersi volmondig ‘nee’ zegt tegen het nationale elftal van Ethiopië. “Het zou wel een eer zijn voor Ethiopië te voetballen”, vindt de behendige aanvaller. “Als op mijn dertigste of zo blijkt dat ik nooit het Nederlands elftal haal, dan is Ethiopië zeker een optie. Nu nog niet. Ik heb niet voor niets al die jaren in de Nederlandse jeugdselecties gespeeld. Op het grote Oranje na ben ik voor alle vertegenwoordigende elftallen uitgekomen. Als voetballer wil ik het hoogste bereiken en in mijn geval is dat nog altijd het Nederlands elftal.”

Hersi weet dat de aanwezigheid van bondscoach Marco van Basten de kansen vergroot voor iedere Nederlandse voetballer in de eredivisie. De bondscoach selecteert niet alleen spelers van grote clubs, maar geeft juist opvallend veel ‘kleinere spelers’ een kans. “Dat motiveert”, erkent de aanvallende middenvelder, die bij Vitesse aan de rechterkant mag aanvallen. “Iedereen praat er natuurlijk wel over, maar dat gaat misschien pas spelen nadat je eerst een half seizoen goed hebt gespeeld. Bovendien besef ik dat er veel concurrentie is voor de posities waar ik kan spelen. Het doel is het Nederlands elftal, maar daar kijk ik nu niet eens naar. Ik kijk alleen naar Vitesse.”

In Arnhem voetbalt Hersi met duidelijke doelen in zijn hoofd. “Eerst wil ik zo veel mogelijk spelen. Daarna wil ik zo hoog mogelijk eindigen met Vitesse en als derde wil ik belangrijk zijn voor het team, door zelf te scoren of door assists te geven.” Hersi is bij Vitesse de opvolger van Nicky Hofs. Hij weet dat het lastig is zijn hoog gewaardeerde voorganger te vervangen, maar toch voelt Hersi geen druk. “Juist niet. De prestaties zijn goed en we hebben een leuke groep. Ik voel me hier vrij. Dat zie je ook aan mijn spel. Acties maken, dat gaat steeds beter. Daarom heb ik ook al zo snel gescoord”, zo refereert Hersi aan zijn openingsdoelpunt in de wedstrijd tegen Roda JC (3-0), zijn derde optreden in Arnhemse dienst.

Hersi geniet in Arnhem van de vrijheid, waarvoor hij met name hoofdtrainer Edward Sturing dankbaar is. “Het is net als onder Johan Neeskens bij NEC. De trainer is vrij relaxed in de omgang. Bij Heerenveen zat trainer Gert-Jan Verbeek er meteen bovenop wanneer je een keertje een minuut te laat in de kleedkamer verscheen. Bij Heerenveen hebben ze heel veel regeltjes en krijgen de spelers heel veel opdrachten. Op de training is dat nodig, maar buiten het veld hoeft een trainer zich van mij niet als een militair te gedragen.”

“Bij Vitesse gaat het er veel meer ontspannen aan toe. Hier is het allemaal professioneel en goed geregeld, maar krijg je niet meteen straf als je eens een minuutje te laat aan tafel komt. Je zit hier niet in een keurslijf. Sturing geeft me de ruimte mijn eigen spel te spelen, acties te maken. Dat vind ik prettig.”

Bron: De Gelderlander 14-2-2005

Vitesse-fans staan doodsangsten uit in bus

Wat voor de zonen van Leen Winter het hoogtepunt van de week had moeten worden, eindigde vrijdagavond laat in niets minder dan een nachtmerrie. “Papa, papa”, schreeuwde de jongste van negen in paniek, terwijl links en rechts de bakstenen door de ruiten van de Groningse stadsbus vlogen. “Rustig maar”, antwoordde vader Leen. “Ik ben bij je.”.

Vitesse was die avond, vond Leen, een schitterende ‘Engelse’ wedstrijd geweest. Tot de stadionspeaker plotseling meldde dat alle Vitesse-supporters die op eigen gelegenheid naar Groningen waren gekomen zich moesten begeven naar de plek waar een stadsbus stond te wachten om hen te vervoeren naar het treinstation. Voor Leen Winter een fikse streep door de rekening. Hij had immers zijn auto net buiten het stadion staan. Winter: “Op zich kan ik begrip voor die maatregel opbrengen. Zeker als daarmee schermutselingen worden voorkomen. Maar het tegenovergestelde was het geval. Het werd één catastrofe.”

In de ogen van Winter maakte de Groningse politie te veel ophef van het afvoeren van de Vitesse-fans. “Dat gebeurde met zoveel machtsvertoon dat onnodig een grimmig sfeertje ontstond. De gevolgen daarvan ondervonden wij op weg van het stadion naar het station. We reden door de Oosterparkbuurt, door een straat waar zeker honderd Groningen-fans te hoop waren gelopen. De ene baksteen na de andere grindtegel vloog door de ruiten. Vlak voor mij werd een vent vol geraakt, hij bloedde als een rund. We zaten als ratten in de val. Op een gegeven moment dacht ik echt dat we nooit meer levend uit die bus zouden komen. Het is een wonder dat er geen doden zijn gevallen.”

Er waren meer kinderen in de bus dan alleen de zonen van Leen. “De volwassenen maakten ruimte, zodat de kinderen konden bukken. De jongste van mij lag plat op de vloer van de bus. Daarbovenop mijn andere zoon, daarop weer mijn jas en vervolgens ben ik er zelf nog bovenop gaan liggen. Kinderen zijn je kostbaarste bezit. Die verdedig je met je leven.”

Rick Bakker uit Druten, ook aanwezig in de gewraakte stadsbus, bevestigt Winters gevoel van angst en paniek. “Die bus reed zo langzaam, die kon je lopend nog bijhouden. Na twintig meter zeilde de eerste steen naar binnen. Kinderen gilden, vrouwen huilden en volwassen mannen stonden te shaken op hun benen. Ik was ook van de leg. Ik ben niet zozeer Vitesse-fan als wel voetballiefhebber. En dan ben je ineens doelwit van oorlogszuchtige hooligans. Het was een nare avond. Ik ben voorlopig genezen.”

Eenmaal op het station werden de Vitesse-fans die niet met de trein waren gekomen, gesommeerd andermaal plaats te nemen in de bus met de gesneuvelde ruiten, voor de weg terug naar het stadion. ‘Dat nooit’, dacht Winter, en verzette zich fel. “Een ME’er dreigde me te slaan met de wapenstok. Kun je nagaan hoe bang mijn kinderen moeten zijn geweest. ‘Ik voel me bedreigd’, zei ik tegen die man. ‘Dat weet je toch als je hier komt’, antwoordde hij.”

Uiteindelijk slaagde Winter er in een taxi te nemen en kwam heelhuids thuis. Een dag later is hij nog woedend. “Er is blunder op blunder gemaakt. De verantwoordelijken moeten daarop worden afgerekend.” Voor de familie Winter voorlopig even geen voetbal. Leen: “Mijn zoontjes willen naar geen wedstrijd meer. Sterker nog: we zouden zondag naar de AutoRai in Amsterdam en zijn niet geweest. Die jongens durven niet meer naar een vreemde stad.”

Bron: De Gelderlander 14-2-2005

Politie: ‘Gedaan wat we konden’

De Groningse politie heeft er vrijdagavond ‘alles aan gedaan’ om de Vitesse-fans veilig van het Oosterparkstadion naar het station te vervoeren. Dat zegt woordvoerder Reinder Klei van de Groningse politie, die niet kon voorkomen dat na afloop van het voetbalduel de bus met Vitesse-aanhangers met stenen werd bekogeld.

“Het stadion ligt midden in de Oosterparkwijk. We konden niet anders dan de bus er doorheen sturen. Na de wedstrijden lopen daar wel duizenden mensen. Om die reden hebben we de mobiele eenheid, agenten op paarden en arrestatieteams ingezet om de bus met Vitesse-fans te begeleiden. Bij andere wedstrijden is dat voldoende en hebben we ook weinig problemen. Niettemin zijn er toch Groningen-supporters geweest die kans hebben gezien om een steen door de ruit te gooien.”

Anders dan de Vitesse-supporters zeggen, is er volgens Klei slechts één ruit gesneuveld door toedoen van de Groningers. “Een andere ruit is van binnenuit door de Vitesse-fans zelf vernield.” De Groningse politie besloot, aldus Klei, vanwege de ‘dreigende sfeer’ de Vitessenaren die op eigen gelegenheid naar Groningen waren afgereisd, met een extra bus naar het station te brengen.

“We kregen signalen dat Groningen-aanhangers een confrontatie zochten met Vitesse-fans. Om te voorkomen dat de fans die naar hun auto of de trein liepen werden aangevallen, hebben we een bus laten komen.” Dat de fans die met de auto vanuit Arnhem waren gekomen, bij het station opnieuw in de vernielde bus moesten stappen, heeft te maken met de vertrektijd van de trein. “Die ging om achttien over tien weg. Aangezien de meeste supporters met de trein waren, wilden we hen eerst op tijd afzetten en dan terugrijden naar de parkeerplaats.” De Groningse politie hield twee Groningers aan die ‘opruiende’ taal in de richting van de Vitesse-fans schreeuwden. Beiden zijn met een proces-verbaal heengezonden.

Bron: De Gelderlander 14-2-2005

Weinig veranderingen aan kop Vitesse Pool
Tweede Periode nadert climax

Omdat de complete topvier van de Vitesse Pool na de wedstrijd tegen Groningen met lege handen blijft, zijn er weinig veranderingen aan kop van het algemeen klassement. Thamars blijft lijstaanvoerder. Hij wordt op twee punten afstand gevolgd door blackkanjer en meneerbolle. Mulder snoept een puntje van zijn achterstand af en deelt nu de vierde plaats met corriej. Achter de topvijf is het poolgezelschap volop in beweging. Madiwodo toont voor het eerst dit seizoen zijn titelaspiraties. Hij klimt van de tiende naar de zesde plaats. Ook Bennie850glt doet goede zaken met zijn sprong van plaats vijftien naar acht.

Van de 163 deelnemers die voor de wedstrijd FC Groningen-Vitesse een voorspelling hebben uitgebracht, hebben darkraver666, ernem1 en Kryptonite de 0-0 goed geraden. Voor darkraver666 betekent zijn vierpunter dat hij, met dertig plaatsen winst, deze keer de Klapper van de Week maakt. Hij stijgt van plek 142 naar 112. Hekkensluiter van de in totaal 284 poolers is Tribalman01. Na twee deelnames staat hij nog altijd op 0 punten

Met nog twee wedstrijden te gaan nadert de Tweede Periode haar climax. Een kwartet deelnemers staat op 23 punten. Van dit viertal heeft superspits de beste papieren omdat hij een wedstrijd minder voor zijn puntenaantal nodig had. Blackkanjer, Thamars en The Vitesse Kids delen de tweede plaats. De winnaar van de Tweede Periode ontvangt een waardebon van 25 euro. In maart gaat de laatste periode van start. Voor de eerste wedstrijdenserie van deze periode kan de maandtopic maart inmiddels op het forum worden ingevuld. De volgende wedstrijd die meetelt, is Vitesse-ADO op 20 februari.

Meedoen? Meer weten? Voor de Vitesse Pool: Klik hier

12-02-2005

Vitesse morst kostbare punten

Vitesse heeft gisteravond kostbare punten laten liggen in de strijd om Europees voetbal. De Arnhemse subtopper kwam in een teleurstellende wedstrijd bij FC Groningen niet verder dan 0-0. Vitesse voelde zich gisteravond flink bestolen in het Oosterpark. Na een klein uur spelen werkte Matthew Amoah de bal na een vrije trap van Richard Knopper over de Groningse doellijn. Op advies van zijn grensrechter keurde arbiter Fred Sterk de treffer echter af. Ten onrechte, zo wezen de televisiebeelden naderhand uit. Abubakari Yakubu raakte de bal weliswaar op de doellijn aan vlak voordat Amoah scoorde, maar de bal was al zolang onderweg dat van buitenspel geen sprake kon zijn.

De spelers van Vitesse waren furieus op scheidsrechter Sterk en de catacomben vulden zich na afloop met aangeslagen bezoekers. Trainer Edward Sturing reageerde nochtans diplomatiek op het cruciale voorval. ,,Als het een zuiver doelpunt was, dan is dit zuur voor ons”, zei hij. ,,Ik stond er te ver vanaf om de situatie goed te kunnen beoordelen. Het zou wel een gestolen driepunter zijn geweest, want al met al was deze 0-0 wel een terechte uitslag.”

Zijn Groningse collega Ron Jans besefte dat zijn ploeg had gemazzeld. ,,We hadden dit keer een fantastische grensrechter”, grapte hij dankbaar. ,,Ik hoorde van mijn ploeggenoten dat de voorzet onderweg werd aangeraakt. Als dat zo is, dan is het buitenspel. Ik vind het in elk geval prima zo.”

Vitesse beklaagde zich terecht, maar dat liet onverlet dat de Arnhemse ploeg gisteravond zelf ook behoorlijk faalde. De beleidsbepalers in Arnhem durven na twee jaartjes vol degradatiezorgen niet hardop te dromen over het bereiken van Europees voetbal, maar het is zonneklaar dat een andere doelstelling op dit moment absurd zou zijn. Vitesse staat niet voor niets op een keurige vijfde plaats, de selectie is rijp voor Europees voetbal.

Het enige manco van de Gelderse subtopper is de wisselvalligheid, die het elftal al het hele seizoen etaleert. In de ogenschijnlijk moeilijke wedstrijden haalt Vitesse als vanouds het beste in zich naar boven. Maar die goede prestaties krijgen al te vaak geen passend vervolg tegen de op papier minder zware opponenten. Na de fraaie winst bij Feyenoord (1-2) volgde een wanvertoning tegen RBC (1-3). En na de eclatante 3-0 overwinning op Roda JC kwam gisteren het kostbare en onnodige puntenverlies in Groningen.

Vitesse miste de overtuigingskracht van een week eerder en raakte pas na rust overtuigd van de mogelijkheden die deze wedstrijd boden. De kwaliteitsarme middenmoter uit Groningen gaf voldoende ruimte weg, waarvan Vitesse had kunnen profiteren. Maar vooral de Arnhemse aanvallers lieten het flink afweten. Amoah scoorde weliswaar een reglementaire treffer, maar hij liet ook een handvol uitgelezen kansen liggen. Zo faalde hij al na negen minuten vrij voor doelman Bas Roorda. Amoah schoot meters naast. Youssouf Hersi en Purrel Fränkel zorgden nauwelijks voor dreiging vanaf de zijkanten en de grieperige Theo Janssen ontbeerde de kracht om het spel zoals in de voorbije weken te dicteren.

Van de offensieve krachten speelde alleen Richard Knopper een uitstekende partij. De tactisch sterke captain stond ook in het Oosterpark telkens op de juiste plek, maar hij werd te weinig gevonden in het aanvalsspel. Met centrumverdediger Peter van den Berg en de wederom foutloos keepende Harald Wapenaar behoorde Knopper tot de betere Vitessenaren, maar dat was te weinig voor een driepunter in het noorden. Wapenaar had zelfs enkele kordate ingrepen nodig om zijn team te behoeden voor een uitglijder.

Vitesse verzuimde gisteren naar de vierde plaats te klimmen in de eredivisie, maar uit de laatste vijf wedstrijden vergaarde het team van Sturing wel tien punten. Met een dergelijke score blijft het zicht op Europees voetbal glashelder. ,,Ik wil Vitesse een compliment geven”, zei Jans. ,,Iedereen weet in welke situatie de club in de afgelopen twee seizoenen heeft gezeten. Ik vind het knap dat het nu een elftal heeft dat zeer moeilijk te bespelen is en dat niet onterecht weer in de subtop staat.”

FC Groningen – Vitesse 0-0.

Scheidsrechter: Sterk. Toeschouwers: 11.000. Gele kaart: Matthijs, Drent (FC Groningen), Fränkel (Vitesse).

FC Groningen: Roorda; Buijs, Sankoh, Van der Linden en Florén; Van Gessel; Matthijs, Seedorf en Bechan (80. Krstev); Nevland (86. Pinas) en Drent.

Vitesse: Wapenaar; Vreven, Van de Berg, Dingsdag en Jansen; Knopper, Yakubu en Janssen (86. Rojer); Hersi (71. Gluscevic), Amoah en Fränkel.

Bron: De Gelderlander 12-2-2005

Stijn Vreven houdt het hoofd koel

Het was de avond van de ‘afgekeurde zuivere goal’ en de strijd tegen ‘de beste kopper van de eredivisie’. Verdediger Stijn Vreven van Vitesse hield gisteravond gemengde gevoelens over aan de 0 – 0 in het Oosterpark tegen FC Groningen. Terwijl de woede van aanvoerder Richard Knopper moeilijk wilde bekoelen, bleef de discussie gisteravond tot in de nachtelijke uurtjes doorgaan. “Een zuivere goal”, vertelde Knopper voor de microfoon van de NOS. “Dit zijn kostbare punten in een belangrijke fase van de competitie. Een fout van het arbitrale gebeuren volgens mij, maar de beelden zullen het wel uitwijzen.”

Vitesse, FC Groningen en arbiter Fred Sterk kunnen er vandaag niks meer mee. Stijn Vreven ook niet. “Het lijkt me sterk dat het buitenspel is, maar ik weet het niet”, zei Vreven. Als één van de weinig spelers was de verdediger tien minuten na rust niet in het strafschopgebied van Groningen te vinden toen Richard Knopper een vrije trap nam. Matthew Amoah schopte de bal over de doellijn, maar assistent-scheidsrechter Jürgen Schiphorst vlagde voor buitenspel. Omdat er verder niet werd gescoord tussen de nummers twaalf (nu elf) en vijf (Vitesse) van de eredivisie, werd de discussie na afloop in de catacomben nog eens over gedaan.

Op het veld had aanvoerder Knopper zich al bij het arbitrale duo gevoegd, maar hij was niet welkom bij het onderonsje. Zijn aanwezigheid was wel gewenst, want Knopper duwde zijn boze ploeggenoot Yakubu weg. Dit om nog meer schade dan een afgekeurd doelpunt te voorkomen. Vreven nam na een korte protestactie zelf al wijselijk afstand.

Vitesse moet met immers, zes spelers die bij een volgende gele kaart geschorst zijn, op zijn tellen passen. Vreven: “We mogen geen onnodige kaarten oplopen. Een half elftal staat op scherp, dus we moeten oppassen. We hebben ook afgesproken dat we elkaar in bescherming nemen.”

Gele kaarten zijn een geaccepteerd fenomeen in de strijd om de knikkers. Vreven knikt: “Iedereen kent mijn speelstijl, ik ga elk duel 100 procent, daarbij kan ik wel eens een kaartje oplopen. Het gaat om de onnodige kaarten, voor praten, bal wegschieten, futiliteiten. Je moet elkaar een beetje helpen, want het gaat zeker problemen geven.”

Minder problemen had Vreven met het gelijke spel, hoewel hij gevoelsmatig van verloren punten sprak. “Ik het gevoel dat we twee punten hebben verloren. Na tien seconden hadden we al op 1-0 moeten staan door Matthew Amoah. Hij gaat alleen op de keeper af, die bal moet erin”, vond Vreven, wiens idee van tijd door de wedstrijdadrenaline werd beïnvloed. “Was dat pas na tien minuten? Maar die bal moet er wel in.” Amoah scoorde het buitenkansje niet en zag zijn treffer na rust afgekeurd. “We hebben te veel kansen nodig om te scoren”, meent Vreven. “Daardoor is de druk op de verdediging groot.”

Toch hield Vitesse voor de tweede keer onder doelman Harald Wapenaar het doel schoon. Dat was mede dankzij de nieuwe doelman, die enkele keren knappe en stijlvol redding bracht. “We hebben niet zo heel veel kansen weggeven. In de eerste helft stonden we niet goed. Groningen speelde zonder linksbuiten, dus ik moest kiezen; doorschuiven of niet. In de tweede helft stonden we beter en had ik ook het gevoel dat er meer in zat.”

Meer dan een punt nam Vitesse uiteindelijk niet mee uit Groningen. “Elk punt is er één en Groningen is natuurlijk geen slechte ploeg. Zij wilden revanche voor die 3-0 nederlaag vorige week tegen RKC. Ze gooien alles hoog voor de pot, dan krijg je altijd wat kansjes”, weet Vreven “Zeker als je bedenkt dat je tegen de beste kopper van de eredivisie speelt. Ja, Martin Drent bedoel ik. Hij is groot, sterk, verliest geen kopduel en legt de ballen neer waar hij wil. Dan krijg je als verdediging altijd wel een paar kansjes tegen. Ik ken in de eredivisie echt niemand die beter kan koppen dan hij”, aldus Vreven, die zich gisteren ook door de Groningse fans niet liet provoceren tot grensoverschrijdend gedrag. Vreven wilde nog wel beantwoorden aan de massale roep om ‘zijn tieten te laten zien’ en trok zijn shirt omhoog. Toen hem vervolgens luidkeels werd gevraagd ‘zijn piemel te laten zien’ besloot Vreven wijselijk de broek aan te houden.

Bron: De Gelderlander 12-2-2005

Stijn Schaars grijpt shirt Eldridge Rojer

Stijn Schaars vierde zijn invalbeurt gisteravond tegen FC Groningen (0 – 0) in het verkeerde shirt. Tot verbazing van met name de stadionspeaker verving de Gendtenaar in de 85ste minuut Theo Janssen in het shirt van Eldridge Rojer. De stadionspeaker meldde dan ook plichtsgetrouw dat Janssen werd vervangen door Rojer, die immers met nummer 21 op het wedstrijdformulier stond vermeld. Dat Schaars, normaal gesproken spelend met 18, inviel met het shirt dat zijn leeftijd vermeldde, hij werd in januari 21, berust op puur toeval.

Navraag leerde dat Schaars in de haast gewoon het verkeerde shirt had gepakt. Reservespelers hebben normaalgesproken nooit een wedstrijdshirt aan, omdat ze liever in een schoon shirt beginnen. Op de reservebank liggen de shirts van alle spelers klaar, maar Schaars koos van de vier resterende spelersshirts (Rankovic, Rojer en Dors zaten er ook nog) de verkeerde.

Bron: De Gelderlander 12-2-2005

Knopper: het was een zuivere goal

Het moment waar iedereen na FC Groningen-Vitesse over sprak was de afgekeurde goal van Matthew Amoah. Richard Knopper kon geen reden bedenken waarom de goal werd afgekeurd: “Ik neem een vrije trap, indraaiend hoog bij de tweede paal. Onze mensen staan op dat moment buiten de zestien meter om in te lopen. Heel knap om dan buitenspel te staan. Het was een zuivere goal naar mijn gevoel, alleen de grensrechter zag dat het buitenspel was.” Knopper speelde zelf een uitstekende wedstrijd: “Ik was gedreven. Logisch, want als we hier punten pakken, leggen we de druk bij andere ploegen neer.”

Bron: Omroep Gelderland 11-2-2005

Amoah begrijpt de wereld even niet

Vitesse-aanvaller Matthew Amoah snapte niet waarom zijn doelpunt in de 56e minuut werd afgekeurd. De topscorer van Vitesse stond beduusd in de catacomben en begreep de wereld even niet meer: “Ik weet niet wat er mis is met dat doelpunt. Het kan echt nooit buitenspel zijn. Waarom keurt de scheidsrechter het doelpunt dan af? Dit is heel jammer, we speelden in die fase veel beter en hadden die treffer echt verdiend. Ik begrijp er niks van.” Amoah stak ook nog de hand in eigen boezem vanwege het puntverlies: “Ik had in het begin moeten scoren, het was een prachtige kans die er gewoon in moet.”

Bron: Omroep Gelderland 11-2-2005

Sturing kan leven met 0-0 eindstand

Edward Sturing nam genoegen met het 0-0 gelijkspel van Vitesse uit bij FC Groningen. De trainer vond zijn elftal niet constant genoeg: “De eerste helft zaten we niet goed in de wedstrijd en hadden we problemen. Wapenaar heeft een paar fantastische reddingen verricht. Na rust heb ik het omgezet naar 4-4-2 en kwamen we beter in de wedstrijd, maar ik kan er wel mee leven dat het 0-0 is gebleven.” Sturing had zoals iedereen wel twijfels bij de afgekeurde treffer: “Ik heb het niet kunnen zien vanuit mijn positie, maar ik hoor van iedereen dat het geen buitenspel kon zijn.”

Bron: Omroep Gelderland 11-2-2005

Doelpunten blijven uit in Oosterpark

De wedstrijd tussen FC Groningen en Vitesse bood vrijdagavond een hoop spektakel, maar bleef desondanks steken op een doelpuntloos gelijkspel. Vooral voor Vitesse was dat zuur; die ploeg had bij winst de positie van Feyenoord op de ranglijst overgenomen, maar blijft nu vijfde.

Om tegen Vitesse goed voor de dag te kunnen komen, stelde Groningen-trainer Ron Jans zijn beide spitsen Drent en Nevland op. Drent als bliksemafleider, waardoor de trefzekere Noor Nevland vanaf de linkerkant voor gevaar kon zorgen.

In de eerste helft liep die tactische variant niet best. Vitesse had in de tiende minuut op voorsprong moeten komen. Amoah werd door Knopper vrij voor Roorda gezet, maar hij schoot de bal in het zijnet. Daarna werd het spel van de thuisploeg beter en kregen de noorderlingen de beste mogelijkheden op de openingstreffer.

Het was aan doelman Wapenaar te danken dat Vitesse de rust ongeschonden bereikte. Hij had op een schot van Bechan een prima antwoord en redde ook bij inzetten van Nevland en Seedorf. Vitesse werd nog slechts een keer gevaarlijk voor de pauze. Fränkel dook gevaarlijk op in het strafschopgebied van Groningen, maar zag zijn schot van de lijn gehaald.

Na rust nam Vitesse het initiatief. De Arnhemmers werd zelfs een zuiver doelpunt onthouden. Yakubu tikte in een overvol strafschopgebied een vrije trap van Knopper over de doellijn, maar zag tot zijn ontzetting de grensrechter vlaggen voor buitenspel. Aan de andere kant eiste Wapenaar opnieuw een hoofdrol op. Met een spectaculaire redding hield hij een kopbal van Buijs tegen.

Naarmate de minuten wegtikten in Groningen, kreeg het duel een steeds opener karakter met kansen over en weer. Tot goals leidde niet.

Bron: ANP 11-2-2005

Doelpuntloos gelijkspel in Oosterpark

FC Groningen is er vrijdagavond niet in geslaagd in eigen huis te winnen van Vitesse. De Noorderlingen bleven in eigen stadion steken op een doelpuntloos gelijkspel.

Vitesse maakte de meeste aanspraak op een overwinning. In de tweede helft werd een doelpunt van Yakubu – onterecht – afgekeurd vanwege buitenspel.

Door het gelijkspel blijft Vitesse vijfde in de eredivisie, met evenveel punten (34) als Feyenoord, dat een wedstrijd minder speelde.

Bron: Telegraaf 11-2-2005

FC Groningen-Vitesse live op Canal+ en Oogradio

De wedstrijd FC Groningen-Vitesse is live te bewonderen op Canal+. De uitzending begint om 19.55 uur. Het commentaar bij deze wedstrijd wordt gegeven door Eddy Poelmann.

Verder besteed Oogradio (lokaal radiostation in Groningen) aandacht aan de wedstrijd, aldus het volgende stuk op de site:
“Het komt regelmatig voor dat FC Groningen niet speelt op de zondagmiddag, maar op een doordeweekse dag. Omdat wij als de omroep van de stad Groningen alle wedstrijden van de ’trots van het Noorden’ willen volgen, hebben wij speciaal ‘FC Café’ ingericht. Dat Café is een uitzending rond FC Groningen en is altijd aanwezig op de avond dat de FC speelt. We zenden dan uit van 19.00 tot 22.00 uur.”

Oogradio is ook te beluisteren via internet (via Winamp en Media Player). Surf voor de stream naar www.oogtv.nl en klik daar op ‘luister live’ aan de linkerkant.

Bron: Canalplus.nl/Oogtv.nl 10-02-2005

“Naar een oude club teruggaan, zal ik nooit doen”
Stijn Vreven met Vitesse in opmars

Hij zegt het zelf al. “Eigenlijk ben ik een toffe kerel”. Veel tegenstanders zullen ervan opkijken. Ten koste van alles wit hij immers áltijd winnen, zelfs al is het een trainingspartijtje. Stijn Vreven over een mislukt avontuur bij Kaiserslautern, de grootste fout uit zijn leven, zijn korte coup en de reden, waarom Vitesse dit jaar Europees voetbal gaat halen.

lees verder...

Bron: Elf Magazine nr 2 2005

Eredivisieclubs ontvangen iets minder sponsorinkomsten

De achttien Nederlandse Eredivisieclubs hebben dit seizoen iets minder sponsorinkomsten weten binnen te halen. In vergelijking met het voetbaljaar 2003/2004 gaan de profclubs er bijna € 2,5 miljoen op achteruit. Vorig seizoen werd nog € 131,2 miljoen binnengehaald, nu € 128,85 miljoen. Dat blijkt uit een inventarisatie van het blad Sponsor Magazine.

Eredivisieclubs zouden voor 42 procent afhankelijk zijn van sponsorinkomsten. Overigens wordt bijna de helft van het totale sponsorbedrag bijgeschreven op de rekening van de Top Drie (€ 60 miljoen). In de Eerste Divisie is de procentuele bijdrage die sponsoring levert veel groter. Dit seizoen krijgen de clubs in totaal € 27,95 miljoen uit sponsoring. Bij een totale begroting van € 50,5 miljoen is dat ongeveer 55 procent. De clubs uit de Gouden Gids Divisie wisten wel € 1,8 miljoen meer sponsorinkomsten te genereren ten opzichte van vorig seizoen. De shirtsponsor in de Eredivisie moet gemiddeld € 1,75 miljoen neertellen, één divisie lager betaalt zo’n geldschieter gemiddeld € 270.000.

Holland Casino Eredivisie naar sponsorinkomsten (in miljoenen euro’s)

Club / Hoofd- en shirtsponsor / Looptijd contract hoofdsponsor / Begroting /
Totale sponsorinkomsten / Bijdrage hoofdsponsor

1. Ajax / ABN AMRO / 2011 / 56 / 21 / 6,8
2. PSV / Philips / 2006 / 50 / 21 / 6,5
3. Feyenoord / Fortis / 2007 / 53 / 18 / 5,5
4. SC Heerenveen / Univé Verzekeringen / 2007 / 17 / 8 / 1,5
5. AZ / Frisia Financieringen / 2005 / 14 / 6 / 1
6. NAC Breda / Hyundai 2005 10,75 5,75 0,75
7. FC Utrecht / Amev / 2005 / 11,3 / 5,5 / 1,7
8. Willem II / Interpolis / 2006 / 10,1 / 5,3 / 1,18
9. Vitesse / AFAB Geldservice / 2007 / 12,7 / 5,2 / 0,7
10. FC Twente / Zwanenberg / Food Group / 2005 / 11,7 / 5 / 0,75
11. Roda JC / Eneco Energie / 2006 / 9,5 / 4,5 / 1
12. NEC / Setpoint, AG Neovo, McDos / 2005 / 10,25 / 4,5 / 0,75
13. RKC Waalwijk / Mandemakers / 2005 / 7 / 4 / 0,7
14. RBC Roosendaal / Keukenmaxx, BVR Groep/ 2005/ 7 / 3,8 / 0,5
15. FC Groningen / Centric, Bos Incasso, Eco-Sure, McDonalds Groningen / 2007 / 8,7 / 3,5/ 0,7
16. De Graafschap / Sunweb Vliegreizen / 2005 / 6,7 / 3 / 0,6
17. ADO Den Haag / Hommerson Casino’s / 2005 / 7 / 3 / 0,35
18. FC Den Bosch ISBW, Elbanton (rug) / 2006 / 4,3 / 1,8 / 0,5

Bron: Elf Magazine nr 2 2005

Jacht op eerherstel
Wapenaar en Hersi branden van ambitie bij Vitesse

Vitesse raakte tijdens de winterstop Jevric en Hofs kwijt. Harald Wapenaar en Youssouf Hersi kwamen er per kerende post voor terug. Wisselingen die geen negatieve invloed hebben op de verrassende prestaties, want Vitesse doet nog volop mee in de race om Europees voetbal. Het verschil in leeftijd tussen Harald Wapenaar (34) en Youssouf Hersi (22) is dik 12 jaar, maar beiden zijn met hetzelfde doel in het Gelredome neergestreken: het ongelijk bewijzen van hun vorige werkgevers, het Engelse Portsmouth en het Friese Heerenveen.

lees verder...

Bron: AD 11-02-2005

‘Goed doel’ Vitesse scoort met loterij

Voetbalclub Vitesse heeft goed gescoord met een wervingsactie onder haar fans. Ruim tweeduizend supporters nemen via de club deel aan de Sponsorloterij. Dat levert de jeugdopleiding van Vitesse dit jaar bijna tachtigduizend euro op.

“De actie is een groot succes”, zegt algemeen directeur Paul van der Kraan. “Het geeft tevens aan dat Vitesse-supporters de filosofie van de club, waarin de jeugdopleiding een van de speerpunten van beleid is, onderstrepen. Supporters moeten zich kunnen identificeren met een elftal. Mede dankzij de extra inkomsten uit deze actie kan de Vitesse Voetbal Academie ook de komende seizoenen voldoen aan haar belangrijkste doelstelling: de doorstroming van jeugdige talenten naar het eerste elftal blijven verzorgen.”

De Vitesse-fans die meespelen in de Sponsorloterij betalen maandelijks zes euro. De helft van dat bedrag gaat direct naar Vitesse. De fans kunnen ieder moment opzeggen, maar uit de statistieken blijkt dat de meeste deelnemers gemiddeld zeven jaar meespelen, zegt Vitesse-woordvoerster Ester Bal. “Het zou geweldig zijn als deze fans ons net zo lang trouw blijven. Tachtigduizend euro is hartstikke veel geld. We steken nu jaarlijks ruim negenhonderdduizend euro in de jeugdopleiding.”

Vitesse begon vlak voor Kerstmis vorig jaar met de wervingsactie, die deze dagen op zijn einde loopt. In de tussenliggende periode zijn meer dan twintigduizend fans gebeld. Het betreft alle huidige seizoenkaarthouders en gezinnen van kidsclubleden plus een deel van de supporters die de afgelopen jaren een seizoenkaart hebben gehad. “Veel mensen hebben positief gereageerd op de actie”, zegt Bal.

Vitesse is momenteel de enige club uit het betaalde voetbal die deelneemt aan de Sponsorloterij. Volgens een woordvoerster van de loterij heeft in het verleden alleen Feyenoord een gelijksoortige actie gehouden. Destijds ging de opbrengst naar het ‘Home of History’ van de Rotterdamse eredivisieclub. De Sponsorloterij is nog wel in gesprek met andere betaald voetbalclubs. Bij amateursportverenigingen is de Sponsorloterij inmiddels een ingeburgerd begrip. Diverse clubs doen daaraan mee. Ook diverse goede doelen, zoals de Hartstichting, Nierstichting, Humanitas en de Johan Cruyff Foundation, spekken hun kas via de Sponsorloterij. In alle gevallen gaat de helft van de zes euro per maand naar het goede doel. Van de overige drie euro worden de kosten betaald en wordt het prijzengeld uitgekeerd. Per jaar zijn er dertien trekkingen, waarbij diverse geld- en andere prijzen door de deelnemers te winnen zijn. Mensen die met een Vitesse-lot willen meespelen in de Sponsorloterij, kunnen terecht op www.sponsorloterij.nl.

Bron: De Gelderlander 11-02-2005

Michael Jansen verkiest Vitesse boven Jong Oranje

Vitesse-verdediger Michael Jansen is op tijd hersteld van zijn buikspierblessure voor de wedstrijd van vanavond in en tegen Groningen (aanvang 20.00 uur). “Ik kan spelen”, zei Jansen gistermiddag, nadat hij met succes de groepstraining had doorstaan.

Jansen liep de blessure afgelopen zondag op, tijdens zijn sterke optreden in de thuiswedstrijd tegen Roda JC (3-0). Hij kon de wedstrijd wel uitspelen, maar meldde zich een dag later met klachten bij de selectie van Jong Oranje. Dat team won dinsdag in Derby met 2-1 van Jong Engeland, mede door ene treffer van Vitesse-aanvaller Eldridge Rojer.

Ook Stijn Schaars speelde negentig minuten, maar Michael Jansen bleef op de tribune. “Ik had misschien wel wat kunnen forceren, maar ik wilde de wedstrijd van Vitesse tegen Groningen niet op het spel zetten”, zo verklaarde Jansen gisteren zijn keuze. “Zondag kreeg ik in de eerste helft last van een buikspier en de lies. Een dag later was het stijf, een verrekking. Maar vandaag ging het alweer een stuk beter.”

Trainer Edward Sturing toonde zich verguld met de keuze van Jansen, maar was niet verrast. “Ik ken Michael al heel lang en weet hoe hij is”, aldus Sturing. “Zijn mentaliteit is natuurlijk fantastisch. Dat hebben we voor de winterstop al gezien, toen hij ondanks een gekneusde teen gewoon door bleef voetballen.”

Sturing zal vanavond in Groningen normaal gesproken met hetzelfde elftal aan de start verschijnen als afgelopen zondag, voor het duel met Roda JC. De langdurig geblesseerde Ruud Knol is de enige afwezige in de Arnhemse selectie.

Ondanks de vele geïncasseerde gele kaarten is geen van de Vitesse-spelers geschorst voor de wedstrijd tussen de nummers twaalf en vijf van de eredivisie. Wel staan er zes van hen op scherp: Peter van den Berg, Michael Jansen, Theo Janssen, Richard Knopper, Stijn Vreven en Abubakari Yakubu. Voor hen geldt dat ze volgende week zondag ontbreken in de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag, indien ze vanavond een gele kaart krijgen.

Vermoedelijke opstelling Vitesse: Wapenaar; Vreven, Dingsdag, Van den Berg, Jansen; Knopper, Yakubu, Janssen; Hersi, Amoah en Fränkel.

Bron: De Gelderlander 11-02-2005

Proces Aalbers verdaagd

Het proces tegen Karel Aalbers, voormalig voorzitter van voetbalclub Vitesse, is verdaagd. Aalbers moet niet 3 maart, maar 14 en 15 april voor de Arnhemse rechtbank verschijnen. Aalbers wordt verdacht van belastingfraude en valsheid in geschrifte.

Dat heeft W. de Bruin, woordvoerder van het landelijke parket van het openbaar ministerie in Rotterdam gisteren bevestigd.

Het gerechtelijk vooronderzoek naar Aalbers en zijn bedrijven heeft bijna vier jaar geduurd. Hij wordt bijgestaan door de advocaten L. Hameleers uit Roermond en G.J. Knoops uit Amsterdam. Justitie heeft, aldus Hameleers, geen sterke zaak tegen Aalbers. De hele kwestie draait zijns inziens om een fiscaal geschil en verschil van inzicht over de afhandeling van transfers van Van Hooijdonk, Machlas en Curovic.

Bron:De Gelderlander 10-02-2005

Hersi over uitspraken Ethiopië en Oranje

Youssouf Hersi werd afgelopen week geïnterviewd door de Engelse BBC. Daarin werd hem gevraagd naar zijn voorkeur voor het nationale elftal. In het interview kwam naar voren dat Hersi het liefst voor zijn geboorteland Ethiopië wil uitkomen. Het interview is overgenomen door een aantal landelijke voetbalsites. De speler zelf laat via de website weten dat de uitspraken in een ander daglicht gesteld moeten worden.

Youssouf Hersi zei er donderdagmiddag het volgende over: “Ik word de hele week al plat gebeld over mijn uitspraak op de BBC website dat ik graag voor Ethiopië uit wil komen. In dat interview word ik inderdaad geciteerd, maar die quote is niet volledig. Ik heb gezegd dat ik ooit wel uit wil komen voor Ethiopië, alleen nu nog niet. Als voetballer wil ik het hoogste bereiken en in mijn geval is dat nog altijd het Nederlands elftal. Ik ben voor alle vertegenwoordigende elftallen uitgekomen, alleen nog niet voor het grote Oranje.”

”Natuurlijk, en dat heb ik ook tegen de interviewer van de BBC gezegd, zal dat moeilijk worden. Er is veel concurrentie voor de posities waar ik kan spelen. Maar het Nederlands elftal is mijn doel, niet het Ethiopische elftal. Als dan op mijn dertigste of zo blijkt dat Oranje niet gaat lukken, dan wil ik het nationale elftal van Ethiopië zeker overwegen, maar eerder niet.”

Bron: Vitesse.nl 10-02-2005

‘Scherp vanaf de eerste minuut

Vitesse ontmoet vrijdagavond FC Groningen, de ploeg van trainer Ron Jans die na de 3-0 zeperd in Waalwijk wat recht heeft te zetten. Vitesse daarentegen won met dezelfde cijfers van Roda JC en trainer Edward Sturing heeft weinig reden om wijzigingen aan te brengen in zijn basisformatie.

Inzetbaar
“Na afgelopen zondag is het een korte week geweest waarin ik voornamelijk met een kleine groep heb kunnen trainen. Veel jongens waren met verschillende teams op pad en vrijdag is de volgende wedstrijd alweer. Richting FC Groningen hebben wij weinig problemen. Ruud Knol is er niet bij en Peter van den Berg is een licht twijfelgeval. Hij heeft nog altijd last van zijn voet, maar ik hem waarschijnlijk wel inzetten”, aldus Edward Sturing. Michael Jansen haakte dinsdag af bij Jong Oranje met een buikspier/liesblessure. “Michael is door de KNVB behandeld en donderdag heeft hij licht met de groep mee getraind. Hij kan denk ik gewoon spelen.”

Publiek
“Ik vind Groningen een goede ploeg. Ze hebben wel een hele matige wedstrijd achter de rug (3-0 verlies bij RKC Waalwijk) en wij kunnen vrijdag dus een scherpe tegenstander verwachten. Groningen heeft een hechte en degelijke ploeg, die gevaarlijk is bij stilstaande momenten. Wij zullen vanaf de eerste minuut wakker moeten zijn. Het publiek zal als vanouds achter het elftal staan.”

Vermoedelijke opstelling:
Wapenaar, Vreven, Dingsdag, Van den Berg, Jansen, Yakubu, Knopper, Janssen, Frankel, Hersi en Amoah.

Bron: Vitesse.nl 10-02-2005

Van den Berg: Europees voetbal een doel

Peter van den Berg vindt dat Vitesse een selectie heeft om Europees voetbal te halen, maar plaatst wel enkele kanttekeningen: “We moeten er alles voor over hebben om Europees voetbal te halen. We moeten onze doelen aanpassen aan het aantal punten dat je haalt. We staan nu op een plaats die recht geeft op UEFA-cup en voor ons is dat ook echt een doel. Voor de club is het anders, de doelstelling is acht tot en met twaalf. Als we nu twaalfde worden, is niemand tevreden.” Het onderwerp speelt volgens Van den Berg niet nadrukkelijk: “Pas als het binnen handbereik is, speelt het echt.”

Peter van den Berg weet precies in welke wedstrijden Vitesse Europees voetbal kan verspelen: “Tegen de kleinere ploegen, kijk maar naar wat we zelf tegen RBC deden. Alles staat nu nog vrij dicht bij elkaar, na een domper kun je gelijk weer op de achtste plaats terecht komen. Het is nu nog te vroeg, op dit moment is het nog niet helemaal reëel.”

Van den Berg zal zelf de rest van het seizoen last blijven houden van zijn rechtervoet: “Het krijgt niet de tijd om te helen. Het is pappen en nathouden en maar met een injectie spelen. Al ga ik het tegen Groningen zonder proberen.

Bron: Omroep Gelderland 10-02-2005

Yakubu wil wel bij Vitesse blijven

Abubakari Yakubu wil graag bij Vitesse blijven. De middenvelder wordt dit seizoen gehuurd van Ajax. De toekomst van Yakubu is nog ongewis: “Ik heb geen idee wat er gaat gebeuren. Ik weet niet wat Ajax met mij wil, ik heb nog niks gehoord. Na dit seizoen heb ik daar nog een contract voor een jaar. Ik heb het bij Vitesse uitstekend naar mijn zin. Ik voel hier waardering, ik merk aan de andere jongens dat ik hier belangrijk ben. Als het kan, wil ik hier wel blijven.”

Yakubu stond ook in de belangstelling van andere clubs, zoals AZ. Maar dat had vooral te maken met Co Adriaanse. Nu Louis van Gaal trainer wordt van Az, verandert de situatie voor Yakubu: “Met Co Adriaanse heb ik bij Ajax drie jaar gewerkt en voor hem was ik graag naar AZ gegaan. Louis van Gaal ken ik ook wel van Ajax, maar ik weet niet of ik voor hem ook naar AZ zou willen. En of Van Gaal mij wil halen, vraag ik me ook af. Daarom kan ik misschien beter bij Vitesse blijven.”

Vitesse beschikt vooralsnog niet over de financiële mogelijkheden om de Ghanese middenvelder ook na dit seizoen te behouden: “Het zou mooi zijn om eerst Europees voetbal te halen en dat dan ook te spelen met Vitesse.”

Bron: Omroep Gelderland 10-02-2005

Sturing tempert euforie bij Vitesse

Vitesse-trainer Edward Sturing tempert de euforie nu de ploeg op een positie staat die aan het einde van het seizoen recht geeft op UEFA-cupvoetbal: “Europees voetbal is geen thema. Wij hebben een andere doelstelling, wat niet wil zeggen dat we het niet willen halen. Want nu lees ik weer dat we te voorzichtig zijn, maar de doelstelling blijft acht tot en met twaalf.” Sturing laat zich geen extra druk opleggen: “Iedereen dwingt mij nu om andere dingen te gaan roepen, maar daar begin ik niet aan. Eerst moeten we onze doelstelling maar eens realiseren. Bij winst in Groningen komt dat dichterbij.

Bron: Omroep Gelderland 10-02-2005

Jansen op tijd fit voor Groningen
Peter van den Berg ook inzetbaar

Vitesse-verdediger Michael Jansen is op tijd fit voor het uitduel vrijdag tegen FC Groningen. Ook Peter van den Berg is inzetbaar. Hij had deze week weer wat last van een voetblessure maar kon donderdag vol meetrainen. Jansen liet deze week de interland tegen Jong Engeland lopen door een buikspierblessure. “Het voelt nu beter dan verwacht. Ik denk dat ik gewoon kan spelen. Heb wel voorzichtig getraind, maar het ging goed”, zei Jansen.

Vermoedelijke opstelling:

Wapenaar;
Vreven, Dingsdag, Van den Berg, Jansen;
Knopper, Yakubu, Janssen;
Hersi, Amoah, Fränkel

Bron: Omroep Gelderland 10-02-2005

Personale problemen bij FC Groningen

Volgens de website van FC Groningen kampt de selectie van de Noorderlingen een dag voor het treffen met Vitesse met personele problemen. Met name in verdedigend opzicht is er een aantal twijfelgevallen. Aanvaller Glen Salmon en de verdedigers Kurt Elshot en Arnold Kruiswijk kunnen volgens de officiele website van FC Groningen niet meespelen in het duel tegen Vitesse. Het trio is geblesseerd, net als aanvaller Kassim Bizimana en verdediger Gijs Luirink die kampen met langdurige blessures.

“Glen Salmon wordt aan zijn rug behandeld. Zondag moest hij tien minuten voor het einde van de wedstrijd tegen RKC naar de kant omdat ‘het’ in zijn rug was geschoten. Kurt Elshot heeft nog altijd last van een blessure aan de rechterheup. Hij is net als Salmon nog niet met de looptraining begonnen. Beter gaat het met de linkerknie van Van der Linden, die morgen naar alle waarschijnlijkheid weer met de groep kan meetrainen. Ook Paul Matthijs, die last heeft van een buikspier, kan morgen waarschijnlijk weer aansluiten.”

Bron: Vitesse.nl 10-02-2005

Peter van den Berg nog steeds twijfelgeval

Peter van den Berg heeft nog steeds last van zijn voetblessure. De verdediger trainde gisteren nog, samen met Ruud Knol, apart van de groep. Trainer Edward Sturing hoopt niettemin dat de Rotterdammer morgen, in de uitwedstrijd bij FC Groningen, alsnog van de partij kan zijn. Daarom wordt Van den Berg ook vandaag niet te zeer belast.

Bron: AD 10-02-2005

Matthew Amoah keert terug als Black Star

Matthew Amoah is na anderhalf jaar terug in de nationale ploeg van Ghana. Samen met ploeggenoot Abubakari Yakubu oefende de 24-jarige Vitessenaar gistermiddag tegen een winnende(2-1) selectie van Ajax. Honderden Ghanesen maakten gistermiddag op het Amsterdamse sportpark De Toekomst, naast de Arena, een volksfeestje van een oefenduel zonder veel cachet. Vlaggen (rood, geel en groen), prachtige liederen, een generaal als dirigent en dolle vreugdeuitingen begeleidden de hoogstandjes van ‘Black Stars’ als Stephan Appia van Juventus en Vitessenaar Abubakari Yakubu.

De nieuwe bondscoach van Ghana, Ratomir Dujkovic, wilde zijn spelers een keer bijeen hebben om te praten, te trainen en een oefenduel te spelen tegen een selectie van Ajax 1 en 2. Tot teleurstelling van Vitessenaar Matthew Amoah verloor Ghana. “Het is geweldig om weer bij de ploeg te zijn, maar jammer dat we niet hebben gewonnen. Vooral voor al die mensen die hier naar toe zijn gekomen om ons te zien spelen, schitterend dat ze hier zijn.”

Voor Amoah, die zich maandag in hotel Schiphol bij de nationale ploeg voegde, was het gisteren ondanks de nederlaag een heuglijke dag. “Het is denk ik wel anderhalf jaar geleden dat ik voor de nationale ploeg heb gespeeld”, stelt de aanvaller van Vitesse, die zijn jaarproduktie in de competitie zondag tegen Roda JC met één doelpunt naar acht treffers tilde.Amoah speelde in een ver verleden al eens vijf interlands voor de nationale ploeg van Ghana, bijgenaamd Black Stars en ooit het beste voetballand van Afrika. Amoah raakte echter aan zijn knie geblesseerd en is dit seizoen pas weer helemaal fit.

Een andere reden voor zijn lange absentie is de voor buitenstaanders vaak onnavolgbare voetbalpolitiek van een land als Ghana. “Wij hebben de laatste jaren heel veel verschillende bondscoaches gehad en elke bondscoach wil weer zij eigen spelers hebben. Nu hebben we gelukkig een bondscoach die zelf zijn spelers kiest. Dit is de selectie waarmee we ons willen kwalificeren voor het WK volgend jaar in Duitsland.”

Coach Dujkovic, die een tweejarig contract tekende als opvolger van de Portugees Mariano Barreto, heeft niet veel tijd om het gezelschap tot een geoliede machine te maken, maar de 58-jarige Serviër heeft een goede naam in Afrika. Hij was kandidaat voor de titel ‘coach van het jaar 2004’ in Afrika dankzij zijn historische prestaties met Rwanda, waarmee hij voor het eerst in de historie van het land de eindstrijd van de Afrika Cup bereikte. Dujkovic werd verkozen boven de Fransman Philip Troussier en Bashiru Hayford uit Ghana.

“Ik denk dat hij een goede coach is”, vermoedt Amoah, die inmiddels te horen kreeg dat hij en Yakubu tot de vaste kern behoren. “Er komen nog drie of vier spelers bij, met die groep spelen we in maart tegen Congo.” Ghana staat één punt achter op Zuid-Afrika en moet eerste eindigen om aan de wereldkampioenschappen mee te doen. Het eerste duel wordt gespeeld in de Congolese hoofdstad Kinshahsa, waar de Black Stars beter voor de dag moeten komen dan gistermiddag tegen de Ajax-selectie; met voor rust Maxwell, Julien Escudé en Mauro Rosales. Doelman Maarten Stekelenburg, Yannis Anastasiou en John O’Brien speelden een hele wedstrijd, verder bestond de ploeg van coach John van den Brom uit spelers van Jong Ajax.”Daar mag je eigenlijk niet van verliezen”, mopperde Amoah, die als rechter middenvelder (nummer 17) dienst deed. “We hebben veel aanvallers en weinig middenvelders en de coach weet nog niet precies waar iedereen speelt”, vermoedde Amoah, die met veel genoegen de entree van Abubakari Yakubu bekeek. Luidkeels toegezongen en toegejuicht door de Ghanese aanhang gaf Yakubu de assist bij de 1-1 van John Paintsil. Voor Ajax scoorde de jonge Rasmus Lindgren beide treffers. “De meeste Ghanese mensen wonen in Amsterdam”, weet Amoah: “Daarom is Yakubu zo populair, geweldig voor hem.”

Bron: De Gelderlander 10-02-2005

De Mol en NOS werken aan deal

De NOS en het bedrijf Talpa van John de Mol werken aan een opvallende voetbaldeal. Daarin zendt Studio Sport komend seizoen gewoon de samenvattingen van eredivisieduels uit op vrijdag- en zaterdagavond. Ook zou de omroep het praatprogramma Studio Voetbal mét wedstrijdbeelden kunnen blijven maken. In ruil daarvoor moet de NOS diep in de buidel tasten. Dat levert De Mol, die jaarlijks 25 miljoen euro moet toeleggen op het voetbal, forse kostenbesparingen op. Ook moet de NOS De Mol toegang geven tot zijn rijk gevulde sportarchief. In deze constructie zou De Mol – die eind vorig jaar de samenvattingsrechten verwierf voor 35 miljoen euro per seizoen – genoegen nemen met het uitzenden van het zeer goedbekeken voetbaloverzicht op zondagavond 19.00 uur.

NOS-directeur Gerard Dielessen bevestigt dat er al geruime tijd gesprekken gaande zijn met John de Mol over behoud van de samenvattingen op zaterdag voor Studio Sport. Een dergelijke deal zou De Mol niet slecht uitkomen omdat hij op zaterdagavond toch vooral familieprogramma’s wil uitzenden. Toegang tot het NOS-archief is cruciaal voor De Mol, omdat oude beelden onontbeerlijk zijn voor de vele programma’s rond het voetbal, die de mediatycoon van plan is te maken. Zijn nieuwe kanaal gaat in augustus van start.

Een delegatie van de NOS sprak vorige week op het hoofdkantoor van Talpa in Naarden. Ook de voetbalwereld was vertegenwoordigd, want de ECV, die het eredivisievoetbal namens de 18 clubs onder zeer strikt omschreven voorwaarden verkocht, moet akkoord gaan met eventuele afspraken. De ECV is niet blij met de voorgenomen uitruil tussen Talpa en NOS, zo bleek tijdens die bespreking.

Dielessen van de NOS benadrukt dat de deal ook nog kan mislukken. “Nu hebben we niets en door te praten hopen we iets van het voetbal terug te krijgen. Maar of dat lukt en hoe, dat wisselt zo’n beetje per minuut. Ik kan niet ontkennen dat behoud van onder meer het zaterdagvoetbal heel mooi zou zijn.” Eind deze maand moet volgens de NOS-directeur duidelijk zijn of de partijen elkaar ‘via de koninklijke weg’ kunnen vinden. Zo niet, dan stapt de NOS naar de rechter om te proberen via het voorkeursrecht voetbalbeelden af te dwingen, zo stelt Dielessen. “Maar liever doen we dat niet. Alle partijen hebben baat bij een goede oplossing.” Een woordvoerder van Talpa, die niet wil ingaan op de varianten die worden besproken, is het daarmee eens. “De Mol heeft altijd gezegd dat hij er niet op uit is om de NOS de nek om te draaien.”

Bron: AD 10-02-2005

Ajax-combinatie wint oefenduel van Ghana

Een combinatieteam van Ajax oefende woensdagmiddag tegen het Ghanese nationale team. Ajax won dankzij twee treffers van Rasmus Lindgren met 2-1. Bij Ghana speelden Anthony Obodai en Yakubu ieder een helft. John Paintsil scoorde voor Ghana.

De Ghanezen verzamelden zich begin deze week in Amsterdam voor het oefenwedstrijdje tegen een team van Ajacieden. ,,We hebben een nieuwe bondscoach en hij wilde graag iedereen een keer samen hebben”, verduidelijkte Yakubu het waarom van de wedstrijd. De bondscoach riep voornamelijk spelers op die bij een Europese club onder contract staan, waaronder Abubakari Yakubu, Ajacied die verhuurd is aan Vitesse, en Anthony Obodai.

Bij Ajax zijn de meeste spelers deze week afwezig vanwege interlandverplichtingen, dus moest voor de gelegenheid een team worden samengesteld van spelers van de A-selectie en Jong Ajax. Twee A-junioren, Javier Martina en Jasper Kok, werden eveneens toegevoegd aan de ´Ajax-combinatie´. John van den Brom en Fred Grim namen de coaching op zich. Maxwell, Mauro Rosales, die vanaf de linkervleugel begon en af en toe van positie wisselde met rechtsbuiten Rachid Tiberkanine en Julien Escudé, speelden alleen de eerste helft. Wie dacht dat deze wedstrijd op woensdagmiddag op weinig belangstelling kon rekenen, had het mis. Zo´n twaalfhonderd mensen vonden de weg naar de Toekomst en het grootste deel daarvan was van Ghanese afkomst. Uitgedost in de nationale kleuren en met trommels, zorgden de Ghanezen voor een vrolijke en uitbundige sfeer op de tribunes. Bij elke bal die richting het doel van Maarten Stekelenburg werd geschoten, ging er een gejoel van jewelste over het sportpark.

Vooral in de tweede helft viel er voor het Ghanese publiek veel te genieten. Anthony Obodai had na rust plaatsgemaakt voor Yakubu. Stephen Appiah, middenvelder van Juventus, was zonder enige twijfel de grote smaakmaker van het veld. Hoogtepunt was een technisch hoogstandje van Appiah halverwege de tweede helft. De Ghanees wipte met de achterkant van zijn voet de bal over zichzelf en tegenstander Jasper Kok heen, snelde voorbij Kok, pikte vijf meter verderop de bal weer op en vervolgde zijn weg naar het doel. Zelfs John van den Brom keek vol verbijstering en ontzag naar de Ghanees; het gebeurde dan ook bijna voor zijn neus.

Op dat moment stond het al 1-0 voor Ajax. Rasmus Lindgren kon vijf minuten voor rust makkelijk scoren nadat Yannis Anastasiou de bal panklaar had afgelegd. Met technisch voetbal, Baffour Gyan had inmiddels al een keer of drie gepoogd met een omhaal te scoren, zette Ghana Ajax onder druk. Het resulteerde een klein kwartier voor tijd in de gelijkmaker door John Paintsil. De Ghanezen op de tribune explodeerden bijna van vreugde. Lang duurde hun vreugdedans echter niet. Twee minuten later was het weer Rasmus Lindgren die Ajax op voorsprong zette. En weer was het Yannis Anastasiou die de Zweed in stelling bracht.

Deze keer kon Ghana voor het einde van de wedstrijd niet meer langszij komen, waardoor de Ajax-combinatie het oefenduel won. Anthony Obodai had een leuke middag gehad. ,,Ik vond het erg leuk om nu eens tegen Ajax te spelen”, zei de Ajacied na afloop. ,,Raar was het niet, want ik ben ook gewend om met deze jongens van het nationale team te spelen. Maar ik vind wel dat wij hadden moeten winnen”, aldus Obodai lachend.

,,Iedereen bij ons vond het leuk”, reageerde Yakubu na afloop. ,,Gewoon een lekker wedstrijdje spelen, veel trucjes doen en de mensen vermaken.” Voor de Ghanees kwam het moment van het duel niet zo heel gunstig uit. Met Vitesse speelt hij aanstaande vrijdag alweer voor de Nederlandse competitie tegen FC Groningen. ,,Maar aangezien ik in Amsterdam woon en we ons hier voorbereidden, was het geen probleem natuurlijk”, aldus de verhuurde Ajacied.

Bron: Ajax.nl 09-02-2005

Sturing: ‘In moeilijke perioden merkte ik dat het trainersvak me ligt’

‘Ik heb net een nieuw contract voor twee jaar getekend bij Vitesse. We hebben een tijd gepraat over de toekomst. Waar we nu precies met de club heen willen, welke randvoorwaarden daarbij nodig zijn. Dat is nu helemaal duidelijk. Wij gaan de komende jaren voor deelname aan de play-offs. Of we er vervolgens in slagen Europees voetbal te halen zien we dan wel. Als alles goed gaat ben ik aan het eind van het contract twintig jaar in dienst bij de club. Vitesse zal dan ook altijd mijn club blijven, maar dat betekent niet dat ik niet verder kijk. Als hoofdtrainer blijf je zelden een hele loopbaan. Dit betekent dus waarschijnlijk op termijn mijn afscheid. Want welke trainer blijft levenslang bij zijn club? Foppe de Haan, inderdaad. Maar verder? Tot nu toe had ik een contract dat pas in 2010 zou aflopen. Daarin stond dat ik altijd verder zou kunnen als hoofd opleidingen, mocht het niets worden als hoofdtrainer. Maar dat dateerde nog uit de tijd dat ik het over moest nemen van Mike Snoei. Dat was een noodgedwongen actie. Ik wilde de club niet laten zitten, maar wist niet of ik verder zou willen. Een hoofd opleidingen is misschien nog wel belangrijker voor de club dan de trainer. Die clausule is er nu uit. Ik heb gemerkt dat dit vak me ligt, dat ik dit vak uit wil oefenen. Dan is het voor de club ook beter dat ze niet aan mij vast zitten tot en met 2010. Dat belemmert natuurlijk ook de zoektocht naar een nieuwe hoofd opleidingen. Het rare is dat ik niet tijdens dit seizoen tot de conclusie ben gekomen dat ik dit vak uit wil oefenen. Juist vorig seizoen, toen de club in haar voortbestaan werd bedreigd en we zelfs in de nacompetitie terecht kwamen, merkte ik dat ik bestand was tegen de druk. Dat ik het aankon, dat ik er niet aan onderdoor ging. Ik heb vaak op mijn tong moeten bijten, er gebeurden dingen waar ik niet achter stond. Dan kom je erachter wat je waard bent. Ik heb mezelf in die periode echt kunnen testen. Veel moeilijker kan het niet worden, lijkt me zo. Nu het goed gaat is het niet moeilijk trainer te zijn.’

‘We hebben nu ook weer zelf het roer in handen. We kunnen creatief naar de spelersgroep kijken en weer een beetje vooruit denken. De doelstelling voor de komende jaren is van Vitesse weer een subtopper te maken, die financieel gezond is. Zo ver zijn we nog lang niet in Arnhem, maar het ziet er in ieder geval weer een stuk beter uit. We draaien onverwacht goed mee en de toeschouwersaantallen worden weer hoger. Maar aan de andere kant beschikt Vitesse nog steeds over een te smalle selectie. De komende tijd staan er zes tot zeven spelers op scherp bij ons. Tegen RBC Roosendaal misten we zomaar drie spelers door schorsingen, en dan kun je dus ook zomaar verliezen. Wat dat betreft moet er nog veel gebeuren. Vitesse is nog lang niet in staat zomaar spelers aan te trekken en de komende jaren zullen worden gebruikt om de club geleidelijk aan zowel sportief als financieel naar een hoger niveau te tillen. Een keer Europees voetbal halen is geen verplichting. Maar als sportman wil je het beste, de verschillen zijn klein. Wie weet lukt het dit jaar wel. We zullen de kans niet laten liggen als die zich voordoet.’

Edward Sturing is trainer van Vitesse en tekende vorige week een contract dat hem tot medio 2007 aan Vitesse bindt.

Bron: VI 09-02-2005

Purrel Fränkel, gevaar op links
‘Surinamers blijken graag naar Braziliaans voetbal’

Purrel Fränkel (28) is bezig aan zijn derde seizoen bij Vitesse en valt op door zijn felle sprints naar voren aan de linkerkant van het veld. In dit interview praat hij over zijn doldwaze avonturen met konijn Pucca, zijn jeugd in Suriname en zijn favoriete tv-serie.

Purrel, waar kom je vandaan?

‘Ik ben geboren in Suriname, waar ik tot mijn veertiende heb gewoond. Samen met mijn broertje Jurman (22) groeide ik op in Paramaribo, de hoofdstad. Mijn ouders zagen voor mij een betere toekomst in Nederland en besloten te emigreren. Ze hadden het idee dat ik hier beter kon studeren. In Amsterdam heb ik vervolgens de rest van mijn jeugd doorgebracht.’

lees verder...

Bron: VI 09-02-2005

Jong Oranje schrijft historie
Winst dankzij assist Fafiani, Schaars en doelpunt Rojer

Jong Oranje heeft voor het eerst in de geschiedenis een wedstrijd bij Jong Engeland gewonnen. De 1-2 zege was vooral een compliment aan de hele Nederlandse opleiding. Wie de basisopstellingen van Nederland en Engeland op papier zag, wist meteen een overeenkomst en een duidelijk verschil waar te nemen. In tegenstelling tot andere jaren bestaat de kern van Jong Oranje niet meer uit spelers van de drie Nederlandse topclubs. Voorheen werd de sfeer in de kleedkamer bepaald door de invloeden van de talenten van vooral Ajax en in mindere mate PSV en Feyenoord. Gisteren bestond de ploeg van Foppe de Haan voornamelijk uit jongens uit de provincie. Net als het team van Engeland overigens, waar alleen Justin Hoyte (Arsenal) en reserve Kieran Richardson (Manchester United) voor topploegen uitkomen. De constatering dat de aanwas van talenten die doorstromen naar het hoogste nationale jeugdelftal beperkt is, laat zien dat topclubs steeds meer belang hechten aan scouting dan aan opleiding.

Het verschil tussen beide ploegen was echter dat van de 11 spelers die bij Jong Oranje aan de aftrap stonden er slechts twee een basisplaats hebben bij hun eigen club: Paul Verhaegh (FC Den Bosch) en Nicky Hofs (Feyenoord). Voor Engeland lag dat percentage beduidend hoger. Liefst zes basisspelers behoren de laatste weken ook bij hun club tot de vaste krachten. Dat het kwaliteitsverschil tussen Jong Oranje en Jong Engeland tóch in het voordeel van de ploeg van Foppe de Haan uitviel, was daarom vooral een compliment aan de hele Nederlandse opleiding.

Jong Oranje heerste op alle fronten. Technisch was de ploeg superieur, maar ook de wedstrijdmentaliteit en het tactische vermogen was zoveel verder ontwikkeld dat het gebrek aan kwaliteit bij de Engelse ploeg schrijnend was. Het Premiership bestaat al voor bijna de helft aan buitenlandse inbreng en dat zal – gezien de oudste lichting talenten – zeker niet afnemen. Die conclusie is gerechtvaardigd na de les die Jong Oranje in het uitverkochte Pride Park van Derby County gaf.

Al na negen minuten opende Collins John de score na een gave combinatie aan de linkerkant tussen Raymond Fafiana en Edson Braafheid. Het was alleen aan de onzekere doelman Boy Waterman te wijten dat de gastheren nog enkele gevaarlijke mogelijkheden kregen. Het knappe positiespel en combinatievoetbal van Jong Oranje overheerste echter. De vrije trap van uitblinker Stijn Schaars was in de 38ste minuut zo scherp dat zelfs Eldrige Rojer, de kleinste man op het veld, geheel vrijstaand kon inkoppen: 0-2. In het laatste halfuur van het duel probeerde Jong Engeland met hun opportunistische spel de schade te beperken, maar verder dan een late aansluitingstreffer van Leroy Lita kwam de ploeg niet.

Bron: AD 09-02-2005

Blessure voor Vitesse-speler Jansen

Vitesse-verdediger Michael Jansen heeft zondag in de wedstrijd tegen Roda JC een buikspierblessure opgelopen. Hij moest daarom afzeggen voor de interland van Jong Oranje tegen Jong Engeland, dinsdagavond. “Als ik deze interland zou spelen, zou het betekenen dat ik vrijdag met Vitesse niet tegen FC Groningen kan meedoen. Dan is de keuze makkelijk”, aldus Jansen. De verdediger betreurt het wel dat hij voor Jong Oranje moest afzeggen. Een interland voor 32.000 mensen in het stadion van Derby County had hem wel wat geleken.

Bron: Omroep Gelderland 08-02-2005

Thamars alleen aan de leiding

Thamars heeft alleen de leiding genomen in de Vitesse Pool. Hij loopt twee punten uit op meneerbolle die een stapje terug moet zetten. De ‘herbstmeister’ is op de tweede plaats in gezelschap van blackkanjer, die dankzij zijn driepunter twee plaatsen stijgt. Corriej doet goede zaken. De hoogst genoteerde deelneemster weet weer een plekje te klimmen en zit volop in de race. Mulder heeft op het laatste moment zijn 3-1 voorspelling omgezet in 2-2. Daardoor loopt hij drie dure punten mis en zakt hij naar de vijfde plaats.

Vier van de 162 deelnemers aan de wedstrijd tegen Roda JC hebben de prachtige 3-0 overwinning op de limbo’s uit Kerkrade helemaal goed geraden. DomiVZ, Eddy T, Qua Patet Orbis en Vitessefans halen de volle buit van vier punten binnen. Vitessefans maakt daardoor de klapper van de Week. Hij stijgt van de 252e naar de 219e plaats. Mooyjoo heeft na twee vergeefse pogingen eindelijk zijn eerste punten binnen. Hij doet de laatste plaats over aan rodney arnhem en Tribalman01 die als enigen van de in totaal 282 deelnemers nog met lege handen staan.

Inmiddels kan op het forum de maandtopic voor de wedstrijden die in maart worden gespeeld worden ingevuld. Dan begint ook de derde periode. Dat betekent nieuwe kansen op een mooie prijs in de Vitesse Pool. De volgende wedstrijd die meetelt is Groningen-Vitesse op 11 februari.

Meer weten? Meedoen? Voor de Vitesse Pool: Klik hier

07-02-2005

Vitesse laat toernooi Intertoto links liggen

Vitesse schrijft zich niet in voor de Intertotocompetitie om een kans te maken op Europees voetbal. De KNVB mag voor het seizoen 2005/06 twee clubs inschrijven voor de Europese competitie die voor een Nederlandse club al op 2/3 juli kan beginnen. Voor de club die van de twee het hoogst eindigt begint het toernooi op 16/17 juli. Voor deelname aan de Intertotocompetitie moet een club wel bij de beste twaalf eindigen. De Graafschap en in minder mate NEC hebben normaal gesproken geen kans zich te plaatsen. Vitesse is via de reguliere competitie nog in de race om directe plaatsing voor Europees voetbal. De Arnhemse club staat na twintig duels vijfde; een plek die recht geeft op een UEFA Cupticket.

Bron: De Gelderlander 08-02-2005

Theo Bos blijft stunten met Jong Vitesse

Theo Bos hoopt over drie maanden te slagen voor de cursus Coach Betaald Voetbal. Enkele clubs hebben zich al gemeld bij de 39 – jarige Arnhemmer, die maar blijft stunten met zijn team Jong Vitesse. Jong Vitesse plaatste zich gisteravond voor de halve finales van het toernooi om de KNVB-beker voor reserveteams. In Rheden was het team van trainer Theo Bos veel te sterk voor Jong Volendam: 4-0. In de halve eindstrijd speelt de Arnhemse ploeg thuis tegen Jong RKC Waalwijk. De andere finalist komt uit de ontmoeting Jong NAC-Jong PSV.

Het was dus een uitstekend begin van de week voor Bos, die donderdag met de clubleiding van Vitesse om de tafel gaat om te praten over zijn toekomst bij de Arnhemse club. De gewezen captain heeft nog een contract tot medio 2007, daarin staat vermeld dat hij minimaal trainer is van Vitesse A1 of Jong Vitesse. “Mijn voorkeur gaat uit naar Jong Vitesse”, aldus Bos. “In de zomer komt een talentvolle groep spelers over vanuit de A-jeugd. Dat kan dus wat beloven voor volgend seizoen. Bovendien vind ik het prettig dat je bij Jong Vitesse regelmatig samenwerkt met spelers uit het eerste elftal.”

Het zijn interessante tijden voor de trainersloopbaan van Theo Bos. De Arnhemmer is in mei begonnen met de cursus Coach Betaald Voetbal, waarvoor hij onder meer stage loopt bij RKC Waalwijk. “Ik hoop de cursus in mei met succes af te ronden”, aldus Bos. “De tussentijdse evaluatie was in elk geval prima.” De prangende vraag is natuurlijk wat Bos gaat doen wanneer hij in het bezit is van het hoogste trainerspapiertje. Hij heeft er nooit een geheim van gemaakt een baan als hoofdtrainer in het betaalde voetbal te ambiëren. In de voorbije periode is hij ook enkele keren gepolst door belangstellende clubs.

“Er zijn wat clubs geweest, vaag en minder vaag”, zegt hij. “Ik sta overal voor open, ook voor een functie als assistent-trainer. Waar het voor mij om gaat dat is dat het een club moet zijn waar ik goede mogelijkheden zie. Anders wacht ik liever een jaartje.” Bos zit regelmatig bij wedstrijden uit de eerste divisie op de tribune. Zo krijgt hij een goed beeld van de competitie, die mogelijk ooit zijn werkterrein zal zijn. “De kans is reëel dat ik daar als hoofdtrainer ga starten.”

De voormalige assistent van hoofdtrainer Edward Sturing verkoopt zichzelf dit seizoen uitstekend als trainer van Jong Vitesse. Bos is erin geslaagd een goed presterend en aardig voetballend team te maken van zijn selectie, die voor een groot deel bestaat uit goedkope en bij de amateurs weggeplukte nieuwelingen.

Bos: “We zijn ermee begonnen terug te gaan naar de basis. Per linie duidelijk de taken stellen, van daaruit kun je uitbouwen. Het elftal is beter gaan spelen en ook individueel zijn spelers vooruit gegaan. Als ze bij hun taak blijven, dan zijn het goede spelers. Als deze ploeg hard werkt, dan is het een aardig tot goed elftal.”

Jong Vitesse begon aan de competitie met handhaving als doelstelling. Bos: “In de winterstop hebben we dat bijgesteld, we willen nu bij de eerste vijf eindigen. Misschien is dat te hoog gegrepen, maar je moet doelen durven stellen.” Momenteel staat Jong Vitesse op de keurige vierde plaats in de beloftencompetitie, ook wel eredivisie voor reserveteams genaamd. “Daarnaast hebben we ene tweede doelstelling”, aldus Bos. “Zo ver mogelijk komen in de beker. We zitten nu in de halve finales. Als je de beker wint, dan mag je meedoen aan het echte toernooi om de KNVB-beker. Dat zou een superervaring zijn voor deze jongens.”

Jong Vitesse-Jong Volendam 4-0 (1-0).

33.Haouli 1-0, 52.Schilder (e.d.) 2-0, 70.Dors 3-0 en 74.Dors 4-0.

Opstelling Jong Vitesse: Coutinho; Davids, Tailor, Groeneveld, Komol; Haouli. (65.Kortstam), Dors, De Meersman; Kilic, Benson. (75.Allee) en Pryor. (78.Van Mourik).

Bron: De Gelderlander 08-02-2005

Goed-nieuwsshow Vitesse brengt Europa in zicht

Vitesse heeft gistermiddag een grote stap richting Europees voetbal gezet. Dankzij een knappe 3-0 zege op concurrent Roda JC staat de ploeg van trainer Edward Sturing vijfde. De goed-nieuwsshow in Arnhem kent geen grenzen.„Zelfs de grootste positivo had voor het seizoen niet durven voorspellen dat wij na twintig wedstrijden vijfde zouden staan”, stelde Sturing na afloop, niet zonder trots.

De trainer, die vorige week zijn contract tot 2007 verlengde, mag met recht trots zijn op de prestatie van Vitesse. Alleen op papier streeft de club nog een dode doelstelling na; een plaats tussen de posities acht en twaalf. Inmiddels is zelfs de begroting aangepast aan de extra premies die dit seizoen betaald moeten worden.

Met ook al enige trots liet directeur Paul van der Kraan weten dat de club door die extra uitgaven niet eens in de problemen komt. Zowaar haalt Vitesse ook bij de sponsoren meer geld op dan verwacht. Daarmee worden de extra kosten weer gecompenseerd, zo meldde de club in halfjaarcijfers aan de KNVB. De keurige balans brengt Vitesse, na twee zwarte jaren met een avontuur langs de rand van de afgrond, terug in de subtop van het betaalde voetbal. Op die positie had de club sinds 1989 al een abonnement. Pas vanaf volgend seizoen wil Vitesse weer structureel om Europees voetbal spelen.

Die doelstelling wijkt niet veel af van de huidige. Alle clubs in het linker rijtje spelen volgens de nieuwe plannen immers om een UEFA Cup-ticket. Het zou de club niet slecht uitkomen als de sportieve doelstelling een jaar eerder wordt bereikt. De beste remedie tegen een slechte naam en reputatie is nog altijd succes.

Blijkbaar is er van de naam Vitesse wel iets over. Anders komen spelers als Yakubu, Knopper, Vreven, Gluscevic, Van den Berg, Wapenaar en Hersi niet naar Arnhem toe. Vitesse had gistermiddag twee Utrechters nodig om de misstap van een week eerder tegen RBC uit te vlakken. Het waren de soms weergaloze reddingen van doelman Harald Wapenaar die voor een ‘clean sheet’ zorgden en de spierballen van Stijn Vreven die in het eerste kwartier de toon van het enerverende duel zetten.

Tot ontzetting van trainer Sturing verloor Vitesse een week eerder van RBC. „Verliezen kan een keer gebeuren, het gaat mij om de manier waarop dat gebeurde. Er was geen strijd, geen agressie en geen scherpte. Vandaag heb ik een ploeg gezien zoals ik die graag wil zien”, zei Sturing. Hij moet vooral hebben genoten van Stijn Vreven. Op Sturings oude plek maakte de Belg als gewoonlijk gebruik van zijn wapperende armen en ellebogen om puntige steken uit te delen aan achtereenvolgens Christiano en Bodor van Roda JC. Vreven zette daarmee de toon voor de wedstrijd, die vanaf dat moment scherp en dynamisch was.

Vitesse en Roda JC ontliepen elkaar qua veldspel en kansen niet eens zo veel. Het grote verschil was Theo Janssen, de architect op het middenveld. Bij de gasten uit Kerkrade ontbrak gistermiddag een speler die de uitstekende spitsen Sonko, Koné en Cristiano intelligent bedient. Bij de eerste en de derde treffer van Vitesse was Janssen het brein, al komt zijn naam niet voor op het lijstje doelpuntenmakers of aangevers. Zo besloot Janssen bij een hoekschop niet het door de fysiek sterkere Roda-spelers gedomineerde strafschopgebied op te zoeken, maar de vrije Knopper op bijna twintig meter van het doel. Doelman Kujovic kreeg nog wel een hand achter de volley maar Hersi was attent en mikte akelig nauwkeurig: 1-0. In de 84ste minuut stuurde Janssen verdediger Michael Jansen op weg. Die bereikte Amoah: 3-0. Voor rust had de ook al ijzersterk spelende Michael Jansen zelf 2-0 binnengekopt op aangeven van Michael Dingsdag.

Bron: De Gelderlander 07-02-2005

Vitesse pakt draad weer op

Het is hollen en stilstaan met Vitesse in het nieuwe jaar, maar de tussenbalans spreekt wel tot de verbeelding. Na de stunt tegen Feyenoord en de zeperd tegen RBC Roosendaal betekende de 3-0 zege op directe concurrent Roda JC een stijging naar plaats vijf. En dus draait de bijna-degradant van vorig seizoen volop mee in de strijd om Europees voetbal. ,,Zelfs de grootste positivist had voor dit seizoen niet verwacht dat we met nog veertien wedstrijden op het programma op deze plaats zouden staan”, aldus trainer Edward Sturing.

Wat niet wil zeggen dat Sturing zich al rijk rekent. Verre van dat zelfs, want over Europees voetbal wil de Vitesse-trainer het vooralsnog niet hebben. “Het halen van Europees voetbal is nog ver weg, maar dat was ook niet onze doelstelling. We wilden tussen de achtste en twaalfde plaats eindigen. Alle plaatsen daarboven zijn meegenomen.”

Zo’n extraatje is wel een stuk reëler geworden na de zege in het zespuntenduel. Na de slappe vertoning tegen RBC gaf de scherpere wedstrijdinstelling van Vitesse tegen Roda JC de doorslag. “In de eerste helft heb ik een Vitesse gezien, zoals ik dat graag wil zien”, concludeerde Sturing. Het open duel in het Gelredome kende volop momenten waarop het wedstrijdverloop een andere wending had kunnen nemen, maar dat dit niet gebeurde, was toch nauwelijks een verrassing. Vitesse begon niet alleen scherper, maar straalde negentig minuten lang het heilige geloof uit de drie punten in eigen huis te houden, terwijl het vreemdelingenlegioen van Roda JC op de beslissende momenten steeds een stapje tekort kwam.

Zo verraste Youssouf Hersi in de 23e minuut vanuit een onmogelijke hoek Roda JC-doelman Vladan Kujovic, waarmee hij zijn eerste goal in Vitesseshirt maakte. De 2-0 kwam daar snel overheen, toen de mee opgekomen verdedigers Michael Dingsdag als aangever en Michael Jansen als afmaker offensief hun waarde bewezen.

De manier waarop Roda JCnieuwkomer Pa-Modou Kah bij dit cruciale doelpunt alle ruimte gaf aan de sterk spelende Jansen, liet zien met wat voor problemen de vertrekkende trainer Wiljan Vloet te maken heeft. Bij het Limburgse handelshuis komen regelmatig bonte vogels binnengevlogen en het inpassen daarvan is verre van eenvoudig. Met zijn agressieve speelwijze en imposante fysiek boezemt Kah dan wel ontzag in, maar op enkele cruciale momenten gaf hij tegen Vitesse niet thuis, terwijl de Noorse Gambiaan in de opbouw erg onrustig was.

Nog veelzeggender was het tafereel halverwege de eerste helft, toen rechtsachter Laszlo Bodnar een vrije trap niet ver over de middenlijn opeiste om hem ineens op doel te jassen. Een idioot plan, maar de stampei die de Hongaar maakte, toen hij werd weggestuurd en de moeite die aanvoerder Mark Luijpers had om Bodnar daarna weer in positie te krijgen, waren minstens zo idioot.

Het draagt er allemaal toe bij dat het dit jaar eveneens in wisselvalligheid uitblinkende Roda JC minder presteert dan verwacht zou mogen worden op grond van de aanwezige kwaliteit. Tegen Vitesse was daar als bijkomend probleem het gebrek aan productiviteit van de spitsen. Nog voor rust had Arouna Koné de Limburgers terug in de wedstrijd moeten brengen, maar stond de ijzersterk keepende Harald Wapenaar voor de eerste keer paraat. De kansen bleven in de tweede helft over en weer in hoog tempo komen, maar zelfs met vijf aanvallers wist Roda JC, waarvoor Youssef Sofiane als invaller debuteerde, niet te scoren. Uiteindelijk besliste Matthew Amoah na een goede Vitesse-counter de wedstrijd definitief. “We waren niet scherp genoeg bij de afronding. Daar heb ik het al vaker met Koné over gehad. Zijn doelpuntengemiddelde moet echt omhoog”, treurde Vloet na afloop.

Ondertussen genoot Wapenaar van een vlekkeloos optreden. “Ik zit lekker in mijn vel. Met het ouder worden ben ik rustiger onder de lat geworden. Ik ben altijd enorm kritisch op mezelf geweest. Als er dan iets niet goed was gegaan naar mijn zin dan had ik daar tijdens de wedstrijd last van. Ik ben nog altijd heel kritisch, maar weet in de wedstrijd beter de rust te bewaren. Voor een keeper is ervaring zo enorm belangrijk.”

Bron: De Telegraaf 07-02-2005

Sterke Wapenaar in wit gehuld

Doelman Harald Wapenaar was zondagmiddag tegen Roda JC voor het eerst in het wit gehuld. Dat bracht de 34-jarige Vitesse-keeper geluk, want hij hield het Arnhemse doel schoon. “Misschien heeft het daar wel mee te maken”, aldus Wapenaar na afloop van de wedstrijd. De van Portsmouth overgekomen doelman speelde sterk en verrichtte enkele fantastische reddingen. Dat was ook zijn medespelers opgevallen. “De jongens zeiden tegen mij dat ze het gevoel hadden dat er geen bal in kon. We gaven in bepaalde fases verdedigend wel ruimte weg. Dat is riskant, maar het liep goed af.”

Bron: Omroep Gelderland 06-02-2005

Sturing zag ‘zijn’ Vitesse

Edward Sturing was niet alleen tevreden met de huidige vijfde plaats op de ranglijst. Ook het spel van zijn spelers deed hem deugd. “Scherp, agressief en met de juiste instelling. Zo zie ik mijn elftal graag voetballen”, sprak Sturing na afloop van het met 3-0 gewonnen duel tegen Roda JC. “Ik heb vandaag het Vitesse gezien zoals ik het graag wil zien. We zijn goed begonnen, scherp en met agressie. Beide ploegen waren veel voor het doel te vinden en ik was blij dat we voor rust al twe keer wisten te scoren. Ik heb mijn jongens in de rust gezegd dat het nog niet gespeeld was. Roda is een ploeg met veel individuele kwaliteit. Spelers die een wedstrijd kunnen beslissen, maar ook kunnen kantelen.Pas na de 3-0 van Matthew Amoah was de wedstrijd gespeeld.”

“Het enige verwijt dat ik mijn ploeg kan maken is dat we verzuimden om vlak na rust de 3-0 en 4-0 te maken. Daardoor bleef het lange tijd spannend en kwamen we onder druk van Roda te staan. Desondanks vind ik dat we niet onverdiend hebben verloren. Ja, we staan nu vijfde, dat is mooi. Ik denk dat weinig mensen dat met nog veertien wedstrijden te gaan gedacht hadden. We kijken van wedstrijd tot wedstrijd en zin wel waar we eindigen”, aldus een tevreden Sturing na afloop van de wedstrijd.

Bron: Vitesse.nl 06-02-2005

Michael Jansen kan weer lachen

Vitessenaar Michael Jansen kon zondag na afloop van het met 3-0 gewonnen duel tegen Roda JC weer lachen: ‘We hebben met z’n allen fantastisch gespeeld. Maar dat moest ook wel. Want zo’n wedstrijd als tegen RBC mag nooit meer voorkomen”, sprak de verdediger. Jansen was ook dik tevreden over zijn eigen spel; “Ik speelde erg lekker en heb bijna geen duels verloren. Maar we hebben vooral als team goed gespeeld.”

Bron: Omroep Gelderland 06-02-2005

Vitesse vijfde na winst op Roda JC

Door een uitstekende 3-0 overwinning op naaste concurrent Roda JC is Vitesse gestegen naar de vijfde plaats op de ranglijst. Voor rust was het al 2-0 door doelpunten van Youssouf Hersi en Michael Jansen. Matthew Amoah maakte zes minuten de derde treffer.

Vitesse begon het duel sterk in een wedstrijd met ontzettend veel doelpogingen voor beide elftallen. De eerste was voor Roda JC toen Sonko achter zijn standbeen net naast het doel mikte. In de periode daarna was het Vitesse dat via Amoah en Knopper kansen kreeg. In de 23e minuut legde Theo Janssen een corner op de rand van de zestien meter. Richard Knopper volleyde de bal hard in, het leer werd geblokt door de Roda-verdediging, maar de afvallende bal werd snoeihard ingeschoten door Hersi: 1-0. Nog geen tien minuten later was het alweer raak. Michael Dingsdag bracht de bal vanaf rechts hoog voor en de mee opgekomen Michael Jansen kopte de bal keurig achter doelman Kujovic. Ondanks de comfortabele voorsprong bleef het spannend in Gelredome. In de extra tijd van de eerste helft was Kone dichtbij 2-1, maar Wapenaar redde uitstekend.

Direct na rust had Vitesse het duel op slot moeten gooien. In de 48e minuut, na een goede aanval via Frankel en Amoah, redde Kujovic op de inzet van Knopper en twee minuten later schoot Hersi te zacht in nadat Luijpers de bal knullig verspeelde. Roda JC bracht na de twee grote Arnhemse kansen een extra aanvaller in het veld en bleef op jacht naar de aansluitingstreffer. Via Kone, Bodnar en Cisse kreeg de ploeg van Wiljan Vloet kansen, maar telkens stond Wapenaar in de weg met uitstekende reddingen. Het duurde tot zes minuten voor tijd voordat het duel pas echt beslist was. De sterk spelende Michael Jansen stuurde Amoah weg en de Ghanees bleef uiterst koel en trefzeker voor Kujovic: 3-0.

23. Hersi 1-0, 32. Michael Jansen 2-0, 84. Amoah 3-0
Scheidsrechter: Wiedemeijer
Toeschouwers: 17.322
Gele kaarten: Van den Berg, Knopper (Vitesse), Kah, Sonko (Roda JC).

Vitesse: Wapenaar; Vreven, Van den Berg, Dingsdag en Michael Jansen; Knopper, Yakubu en Theo Janssen; Hersi (84. Rojer), Amoah en Fränkel (89. Schaars).

Roda JC: Kujovic; Bodnar, Kah, Luijpers (69. Sofiane) en Filipovic; Van Dijk, Vicelich (53. Cissé) en Bodor; Sonko, Cristiano en Koné.

Bron:Vitesse.nl 06-02-2005

Sleutel UEFA Cup ligt in Gelredome

Vitesse kan dit seizoen alleen Europees voetbal halen als de resultaten thuis verbeteren. Van de nu gespeelde tien wedstrijden won de ploeg van Edward Sturing er slechts vier. In uitwedstrijden behoort Vitesse tot de beste vier clubs van Nederland. Thuis in Gelredome, waar zondagmiddag. (14.30 uur) Roda JC op bezoek komt, zijn de resultaten modaal. Vitesse verloor op eigen bodem vier keer en speelde twee keer gelijk; zestien van de dertig punten gingen verloren. Dat is normaal gesproken te veel om Europees voetbal te bereiken. Het doelsaldo van Nederlands nummer zes is thuis zelfs negatief: 10-13.

“De tegenstander je wil opleggen is het moeilijkste wat er is”, legde Sturing gistermiddag uit. “Zo ver zijn we blijkbaar nog niet. Het ligt niet aan de speelwijze. We spelen thuis niet anders dan uit. Al ben je snel geneigd thuis wat offensiever te zijn omdat je voor eigen publiek speelt.”

Sturing zag zijn ploeg vorige week zaterdag thuis tegen RBC (1-3) een wanprestatie leveren. “We hebben vaak problemen het spel te maken, maar dat had niks met deze wedstrijd te maken. RBC speelde offensief en agressiever dan wij. Dat mogen we onszelf aanrekenen”, aldus de trainer, die van zijn spelers revanchegevoelens verwacht voor het thuisduel tegen Roda JC.

Sturing kan weer beschikken over Richard Knopper, Theo Janssen en Stijn Vreven, die het duel tegen RBC vanwege een schorsing vanaf de tribune bekeken. De vervangers Aleksandar Rankovic, Stijn Schaars en Igor Gluscevic keren waarschijnlijk terug op de bank. Onzeker is nog of Peter van den Berg kan spelen. De verdediger heeft opnieuw last van zijn rechtervoet; een kwestuur die hem voor de winterstop vier weken aan de kant hield. Van den Berg speelt mogelijk met verdoving.

Vermoedelijke opstelling Vitesse: Wapenaar; Vreven, Van den Berg, Dingsdag, Jansen; Knopper, Yakubu, Janssen; Hersi, Amoah, Fränkel.

Bron: De Gelderlander 05-02-2005

Hersi wil uitkomen voor Ethiopië

In onderstaand artikel van de BBC vertelt Hersi dat ie graag wil uitkomen voor het nationaal elftal van Ethiopië. De reden is dat hij geen kans ziet om in Oranje te komen aangezien daar veel sterren in spelen waardoor de kans op selectie zeer klein is. Hierdoor overweegt hij gebruik te maken van een FIFA-regel waardoor hij, als hij nog niet uit is gekomen voor het hoogste nationaal elftal, kan overstappen naar een ander nationaal elftal. Verder vertelt hij dat hij nu zijn carrière weer op de baan wil zetten bij Vitesse en dat als hij 25 jaar is naar een ander Europese competitie wil overstappen.

Origineel artikel:

Hersi keen on Ethiopia

Youssouf Hersi insists he would jump at the chance to represent Ethiopia after conceding he has little hope of breaking into the Holland side. The 22-year-old was born in Ethiopia but grew up in the Netherlands after his parents fled the African state during the civil war almost two decades ago.

The Vitesse Arnhem striker has represented Holland at under-21 level but he admits trying to dislodge the likes of Newcastle’s Patrick Kluivert and Ruud van Nistelrooy of Manchester United in the Dutch top team is a virtually impossible task.

He will now consider taking advantage of a Fifa ruling which allows players to switch allegiances if they have not represented a country a senior level. “If the chance came for me to play for Ethiopia I would take it,” he told BBC Sport. “There are some big stars in the Holland side and it’s very difficult for me to get into the team. Most of the players in the Ethiopia side play for teams based in the country.”

Hersi arrived in Holland as a five-year-old and has not been back to his homeland since. But he insists he will return one day either as a player for the national side or to accompany his parents on their annual holiday to Ethiopia. “I’ve not had time to go back because I’ve been too busy with my career but, of course, I’d like to go back one day. My parents go back every year and they show me videos of the country. They talk about the country all the time.”

Hersi joined Arnhem on a two-and-a-half year deal during the January transfer window after an unhappy spell at fellow Eredivisie side Heereveen, who he joined from Ajax last summer. He now hopes the move will help him get his career back on track. He said: “I was on loan at NEC Nijmegen last season and did well. Heereveen made a bid for me and I decided to join them. “But it was a mistake because the manager never played me. The manager here plays me on the right side but he also gives me freedom to move around. “I’m happy at Arnhem. I want to stay here until I’m 25 and then move to another league in Europe.”

Bron: BBC.co.uk 04-02-2005

Sturing rust niet op zijn lauweren

Vitesse-trainer Edward Sturing gaat niet op zijn lauweren rusten nu hij een nieuw tweejarig contract heeft getekend bij de Arnhemse club: “Zo zit ik niet in elkaar. Ik wil het uiterste eruit halen. Ook als ik geen nieuw contract had getekend, zou ik tot de laatste wedstrijd scherp zijn. Het geeft wel een goed gevoel dat ik door kan gaan met waarmee we begonnen zijn.” Vitesse wil de komende twee seizoenen voor Europees voetbal gaan, maar de doelstelling voor dit seizoen is nog niet zo ambitieus: “De doelstelling is acht tot twaalf, maar we willen wel degelijk zo hoog mogelijk eindigen.”

Bron: Omroep Gelderland 04-02-2005

Geen carnaval voor Michael Jansen

Het lijkt erop dat vooral Roda last heeft van de wedstrijd die zondag gespeeld wordt tegen Vitesse, want de Limburgers kunnen geen carnaval vieren. Maar ook bij Vitesse moeten spelers nu het carnaval aan zich voorbij laten gaan, zoals linksback Michael Jansen: “Niet alleen in Limburg, maar ook bij ons in Nijmegen wordt carnaval gevierd. Maar ik moet dat helaas missen. Volgend jaar dan maar weer.” Jansen kan zich ook de dagen na zondag niet in het feestgedruis storten: “Dan moet ik met Jong Oranje naar Engeland. Dat is toch belangrijker. Net als de wedstrijd tegen Roda JC natuurlijk.”

Bron: Omroep Gelderland 04-02-2005

Vitesse wijst schikkingsvoorstel af

Vitesse gaat niet akkoord met het schikkingsvoorstel van de KNVB naar aanleiding van het tijdelijk staken van de wedstrijd tegen PSV op 20 november. De KNVB acht bewezen dat Vitesse niet voldoende heeft gedaan om spreekkoren te voorkomen. Het schikkingsvoorstel is een boete van 5.000 euro. De zaak komt nu voor de tuchtcommissie van de KNVB. “Wij vinden wel dat we voldoende hebben gedaan”, zegt directeur Paul van der Kraan verontwaardigd. “De rapportage van de scheidsrechter over de tijdstermijn waarin spreekkoren te horen waren, komt naar onze mening niet overeen met de werkelijkheid.”

Bron: Omroep Gelderland 04-02-2005

“We moeten agressiever zijn”

In Gelredome wordt zondagmiddag het duel tussen de nummers zes en zeven op de ranglijst gespeeld. “We zullen agressiever voor de dag moeten komen om een goed resultaat te behalen”, aldus Edward Sturing.

Voor de wedstrijd tegen RBC Roosendaal vroeg Edward Sturing zich af waar zijn ploeg staat. Na het met 1-3 verloren duel weet de trainer het nog altijd niet. “We zijn zeer wisselvallig en ik weet het dus nog steeds niet. We presteren in uitwedstrijden beter dan in Gelredome, dat staat vast. De manier van spelen is wel hetzelfde, ik houd ook niet zo van verandering, maar ik zie ook graag dat we ons eigen publiek meer bieden. We hebben moeite om thuis de tegenstander de wil op te leggen, zover zijn we nog niet.”

“De instelling was niet voldoende”, refereert Sturing aan de wedstrijd van vorige week. “Als je vanaf het begin niet scherp genoeg bent, dan is het haast onmogelijk om tijdens de wedstrijd weer in het juiste ritme te komen. Tegen Roda JC zullen we absoluut agressiever voor de dag moeten komen. Kwaliteit gaat pas tellen als je qua strijd minimaal hetzelfde bent als je tegenstander.”

Sturing vertelde tijdens het persuurtje op Papendal zich tijdens Vitesse-RBC niet gestoord te hebben aan het publiek. “Ik zou ook ontevreden zijn. Ik vond het zelf ook een slechte wedstrijd, dat heb ik ook tegen de groep gezegd, dus ik begrijp het wel.”

Bron:Vitesse.nl 04-02-2005

Drie geschorsten terug bij Vitesse

ARNHEM – Vitesse kan zondag thuis tegen Roda JC weer beschikken over de drie spelers die door een schorsing niet van de partij waren tegen RBC Roosendaal.

Theo Janssen, Stijn Vreven en Richard Knopper keren terug in de basiself van Vitesse. Stijn Schaars en Aleksandar Rankovic vallen waarschijnlijk weer buiten het elftal. Het meespelen van Igor Gluscevic hangt mede af van de fitheid van Peter van den Berg, die kampt met een voetblessure.

Mogelijke opstelling:
Wapenaar; Vreven, Yakubu, Dingsdag, Jansen; Knopper, Amoah, Janssen; Hersi,Gluscevic, Frankel.

Bron: Omroep Gelderland 04-02-2005

Drie Vitessenaren bij Jong Oranje

ARNHEM – KNVB-coach Foppe de Haan heeft drie spelers van Vitesse opgeroepen voor de oefeninterland tegen Engeland, komende woensdag. Het zijn verdediger Michael Jansen, middenvelder Stijn Schaars en aanvaller Eldridge Rojer.

Bron: Omroep Gelderland 04-02-2005

Halfjaarcijfers Vitesse volgens schema

ARNHEM – Vitesse zit op schema met de sanering van de club. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers die deze week bekend zijn geworden.

Directeur Paul van der Kraan maakte in april 2004 een begin met de saneringen, die er uiteindelijk toe moeten leiden dat de uitgaven en de uitkomsten op een gelijk niveau komen. Dit seizoen mag de club nog werken met een tekort van 3 miljoen euro. Uit de cijfers blijkt dat het tekort niet groter zal worden.

“We liggen volledig op koers. Eerder hadden we nog 4 ton achterstand, maar de inkomsten zijn toegenomen door meer sponsorgelden”, aldus Van der Kraan. “De begroting is ook toegenomen met vier ton. Dat komt door de kosten van het supportershome en het aantal winstpremies dat naar boven is bijgesteld. We komen uit op de geplande begroting van 12,7 miljoen.”

Paul Van der Kraan benadrukt dat de transfergelden niet bij de inkomsten terecht komen: “Dat zijn financiele meevallers die we gebruiken voor de versterking van de liquiditeitspositie.

De algemeen directeur ziet de toekomst zonnig in: “Voor het nieuwe seizoen hebben zich al wat behoorlijke bedrijven gemeld die een substantiele sponsorbijdrage gaan geven.”

Bron: Omroep Gelderland 04-02-2005

Vitesse wil verder met Jan van Deinsen

ARNHEM – In navolging van hoofdtrainer Edward Sturing wil Vitesse ook zo snel mogelijk assistent-trainer Jan van Deinsen langer vastleggen.

Sturing gaf al aan dat hij zijn staf in tact wil houden. Manager Voetbal Jan Streuer bevestigt dat Vitesse snel zaken wil doen met Van Deinsen: “Dat is nu de volgende stap. Ook met hoofd opleidingen Pascal Jansen gaan we snel praten. Spelers, zoals Theo Janssen, dat heeft nog wat minder haast.”

Van Deinsen ziet wel wat de toekomst hem gaat brengen: “Ik wacht gewoon het gesprek af. Ik ga luisteren wat ze te zeggen hebben.”

Bron: Omroep Gelderland 04-02-2005

Opnieuw voetblessure Peter van den Berg

ARNHEM – Peter van den Berg is het enige twijfelgeval bij Vitesse voor de wedstrijd van zondag tegen Roda JC.

De centrumverdediger heeft opnieuw last van zijn rechtervoet, die hem voor de winterstop ook al parten speelde: “Ik heb er tegen Feyenoord en tegen RBC een tik op gekregen. Normaal word ik bijna nooit geraakt, maar dat zul je altijd zien. Vervelend dat het weer dezelfde blessure is.”

Van den Berg probeert toch te spelen tegen Roda JC: “Ik heb een injectie gekregen en voel nu helemaal niks meer. Maar kijken hoe het zondag uitpakt, dan zal blijken of ik erbij kan zijn.”

Bron: Omroep Gelderland 04-02-2005

Vitesse door met Edward Sturing

Edward Sturing heeft voor twee seizoenen bijgetekend als hoofdtrainer van Vitesse. De Arnhemse club mikt de komende twee seizoenen op een plek bij de eerste negen in de eredivisie, ofwel het bereiken van de play-offs om Europees voetbal.

Sturing (41) is aan zijn laatste contractjaar bezig. De drievoudig international bedong bij zijn aantreden in maart 2003 dat hij elke zomer, tot aan 2010, zijn oude baan als hoofd opleidingen kon opeisen. Dat was voor Sturing een buffer, voor het geval hij of de club onder zijn verbintenis als hoofdcoach uit zou willen. In de nieuwe overeenkomst, die komende zomer ingaat en duurt tot medio 2007, ziet Sturing van deze clausule af. “Ik vond dat ik nu moest kiezen tussen hoofd opleidingen en het trainersschap. Twee jaar geleden wist ik niet hoe het zou gaan. Maar nu weet ik dat ik verder wil als trainer.”

De nieuwe verbintenis komt niet als een verrassing. De clubleiding had al eerder aangegeven verder te willen met Sturing, die Vitesse in de afgelopen twee seizoenen behoedde voor degradatie. Eerder leidde hij de club al naar Europees voetbal. “Het is wel bijzonder dat een trainer bij Vitesse bijtekent”, aldus Sturing. “Na Henk ten Cate (die vertrok in 1998, red.) heeft geen trainer zijn contract meer uitgediend. En Bert Jacobs (in de jaren tachtig, red.) was de laatste die zijn contract bij Vitesse heeft verlengd. Dat dat nu met mij ook gebeurt, vind ik wel een compliment.” Na Ten Cate vertrokken Artur Jorge (naar Paris St.Germain), Herbert Neumann (ontslagen), Ronald Koeman en Mike Snoei (ontslagen) inderdaad vroegtijdig uit Gelredome.

Algemeen directeur Paul van der Kraan vindt het aanblijven van Sturing van grote waarde voor de continuïteit binnen de club. “Voor de komende twee seizoenen kunnen we de stabiele lijn die dit seizoen door Sturing en zijn staf is ingezet met dezelfde mensen doortrekken.” Keeperstrainer Abe Knoop heeft al voor twee seizoenen bijgetekend. Binnenkort praat Vitesse met assistent-trainer Jan van Deinsen over het verlengen van zijn aflopende contract. En ook met hoofd opleidingen Pascal Jansen kan de club om de tafel, nu duidelijk is dat Sturing afziet van de optie op deze functie.

Dat was voor de clubleiding een belangrijk punt in de onderhandelingen. Vitesse deed Sturing een meerjarige aanbieding, deels als compensatie voor de ingeleverde zekerheid die de optie van hoofd opleidingen met zich mee zou brengen. “Voor alle clubs geldt dat ze een trainer het liefst voor één jaar vastleggen”, zegt technisch manager Jan Streuer. “Je weet immers nooit wat er in voetbal allemaal kan gebeuren. Maar in dit geval is twee seizoenen de beste oplossing.”

“Bovendien zijn we zeer tevreden over Sturing. Vorig seizoen zat hij in een moeilijke positie. Met vier overwinningen in de competitie blijven niet veel trainers in het zadel, maar de club is achter hem blijven staan. Hij bewijst nu met een betere groep dat de resultaten beter zijn.”

Een ander belangrijk punt uit de onderhandelingen is de doelstelling, die Sturing en de clubleiding overeen zijn gekomen voor de komende twee seizoenen. Vitesse zal gaan voor een plek bij de eerste negen. Die eindklassering geeft vanaf volgend seizoen minimaal recht op het spelen van play-offs om Europees voetbal. “Deze doelstelling past in de doelstelling dat Vitesse op alle fronten weer een stabiele club wordt”, aldus Sturing. Het is een lichte stijging vergeleken met de huidige doelstelling, die een eindklassering tussen de plaatsen acht en twaalf inhoudt. “Inderdaad, maar meer zit er voor de komende twee seizoenen niet in. Al proberen we natuurlijk wel zo hoog mogelijk te eindigen.”

Wanneer Sturing zijn nieuwe contract uitdient, is hij twintig jaar in dienst bij de Arnhemse club. Tussen 1987 en 1998 speelde hij als rechtsback 295 competitiewedstrijden voor Vitesse, dat hem nadien inlijfde als assistent-trainer. Sturing is drie keer interim-trainer geweest en was een blauwe maandag hoofd opleidingen bij Vitesse. “Ik besef dat je als hoofdtrainer niet het eeuwige leven hebt bij een club”, aldus Sturing. “Daarom heb ik nu soms ook een dubbel gevoel. Ik ga hier nog twee seizoenen door, en weet dat ik in de toekomst wellicht bij een andere club zal werken. Zo gaat dat met trainers. Ook al zal Vitesse altijd mijn club blijven.”

Bron: De Gelderlander 04-02-2005

Sturing op naar 20 jaar Vitesse

Trainer Edward Sturing heeft zijn contract bij Vitesse met twee jaar verlengd. Daarmee gaat de Eerbeker richting een jubileum: in 2007 is hij 20 jaar aan de club verbonden. De 41-jarige Sturing speelde tussen 1987 en 1998 als rechtsback 295 competitieduels voor Vitesse. Na een afscheidsduel werd hij assistent-coach. In 1999 nam Sturing het over van hoofdtrainer Herbert Neumann. Hij haalde 14 punten uit 8 wedstrijden, maar gaf na afloop aan dodelijk vermoeid te zijn en er nog nauwelijks klaar voor te zijn. Vervolgens was hij twee jaar assistent van Ronald Koeman. In december 2001 vertrekt Koeman naar Ajax. Sturing begint moeizaam: 4 uit 4. Na de winterstop voert hij Vitesse ongeslagen naar Europees voetbal. Vitesse wordt vijfde.

Mike Snoei wordt dan hoofdtrainer, Sturing hoofd opleidingen. Eind maart 2003 wordt Snoei ontslagen en is Vitesse in degradatiegevaar. Sturing haalt 13 uit 9, Vitesse wordt 14e. In zijn eerste hele seizoen wordt Vitesse 16e en redt het net via de nacompetitie. Sturing kan dan naar de Griekse subtopper Aigaleo, maar blijft. Dit seizoen staat Vitesse keurig in de subtop: momenteel zesde.

Bron: Omroep Gelderland 03-02-2005

Vitesse verlengt contract Edward Sturing

Vitesse en Edward Sturing zijn een verlenging van zijn contract als hoofdtrainer/coach overeengekomen tot en met 30 juni 2007. De Arnhemse club gaf al eerder te kennen graag met Sturing, die aan zijn tweede seizoen als eindverantwoordelijke bezig is, verder te willen. Daarvoor vervulde de geboren Apeldoorner de functie van hoofdtrainer tot drie keer toe in een interim verband.

Het huidige contract met de 41-jarige hoofdtrainer/coach zou per 1 juli 2005 aflopen. Sturing had nog wel een verbintenis die hem tot 2010 aan de club zou binden als hoofd opleidingen. Deze optie komt met de nieuwe overeenkomst te vervallen.

Vitesse is zeer verheugd met de contractverlenging. Algemeen directeur Paul van der Kraan: “Voor de komende twee seizoenen kunnen we de stabiele lijn die dit seizoen door Sturing en zijn staf is ingezet, met dezelfde mensen doortrekken. Voor de continuïteit binnen de club en de sportieve doelstellingen van de club, is dit van groot belang.”

Manager Voetbal Jan Streuer: “We weten precies wat we aan elkaar hebben. Het is nu zaak dat we het elftal verder uitbouwen en waar mogelijk versterken. Edward Sturing en Vitesse zitten op alle fronten op dezelfde golflengte.”

Edward Sturing: “De contractverlenging beschouw ik als een blijk van waardering voor mijn werk. De club heeft de voorwaarden die ik van belang acht voor mijn functioneren en dat van het elftal, naar tevredenheid ingevuld. Daardoor stond niets een langer verblijf in Arnhem meer in de weg. Samen met de technische en medische staf, de spelers, de club, alle medewerkers en de supporters wil ik ervoor zorgen dat Vitesse de komende tweeënhalf jaar uitgroeit tot een stabiele subtopper in de Eredivisie.”

Bron: Vitesse 03-02-2005

Edward Sturing: “Doelstellingen en voorwaarden moeten kloppen”

“Sinds een kleine twee weken ben ik met Vitesse in gesprek over een mogelijke contractverlenging. De club heeft bij monde van Jan Streuer en Paul van der Kraan al laten weten dat ‘we er waarschijnlijk wel uitkomen’. Die intentie heb ik ook, want het is zoals Streuer en Van der Kraan hebben gezegd ‘Als beide partijen dezelfde intentie hebben en in hoofdlijnen op dezelfde golflengte zitten, dan moet het gek lopen wil je er niet uitkomen’.

Vooralsnog heb ik me op de vlakte gehouden en alleen aangegeven dat ik zolang we in gesprek zijn, geen mededelingen doe. Nu we er op enkele details na wel uit zijn, wil ik u graag wat meer vertellen over de onderwerpen die aan bod komen tijdens de contractbesprekingen, en die voor mij van belang zijn voor mijn functioneren bij Vitesse. Dit seizoen hebben we een nieuwe start gemaakt waar ik heel graag samen met de club, en alle mensen die er werken, een goed vervolg aan wil geven. Vitesse moet weer een vaste waarde in de subtop van de Eredivisie worden en de huidige opmars moet verder worden uitgebouwd.

lees verder...

Bron: Nieuwsbrief Vitesse.nl februari 2005

Paul van der Kraan: “Een boete, op koers en een Supportershome?!”

“U herinnert zich vast de wedstrijd Vitesse – PSV nog. Behalve dat we de wedstrijd met 2-0 verloren, is het meest opmerkelijke nieuwsfeit van die zondagmiddag 1 november vorig jaar ongetwijfeld dat de wedstrijd vijftien minuten werd gestaakt vanwege spreekkoren.

Trainer Edward Sturing en verdediger Michael Dingsdag werden naar aanleiding van deze wedstrijd al eerder in staat van beschuldiging gesteld. De eerste moest de uitwedstrijd tegen Ajax vanaf de tribune bekijken en de tweede werd naar aanleiding van zijn rode kaart voor drie wedstrijden naar de tribune verbannen. Beide accepteerden de terechte straf. Ook naar de club werd een onderzoek ingesteld. De hamvraag bij dat onderzoek was: heeft Vitesse voldoende gedaan om de spreekkoren te voorkomen? Drie maanden en een verweer van Vitesse van 20 kantjes en een videocompilatie later, is men in Zeist tot de conclusie gekomen dat dit niet het geval is.

lees verder...

Bron: Nieuwsbrief Vitesse.nl februari 2005

Deze week uitsluitsel over Sturing

Nog deze week wordt duidelijk of Vitesse het contract van trainer Edward Sturing verlengt. “Het is duidelijk dat we met hem verder willen. We hebben inmiddels een tweede gesprek met hem gehad”, vertelt algemeen directeur Paul van der Kraan. Vitesse en Sturing zijn het qua doelstelling in grote lijnen eens. Van der Kraan: “We moeten het nu alleen nog hebben over de andere details, zoals de duur van het contract. Voor het eind van de week willen we duidelijkheid hebben. Dat is beter voor alle partijen”, stelt Van der Kraan.

Bron: Omroep Gelderland 02-02-2005

In Arnhem komen ze vóór 2010 niet meer van Sturing af

Edward Sturing blijft komend seizoen hoofdtrainer van Vitesse. Club en trainer zijn het in grote lijnen eens over een continuering van de huidige samenwerking. Technisch manager Jan Streuer ziet geen problemen meer: ‘Als beide partijen met elkaar verder willen dan komen we er wel uit. Het gaat nu nog om wat randvoorwaarden. De duur van het contract, de mogelijkheden van de club. Wat details.’ Sturing heeft sowieso in zijn contract een clausule staan waardoor hij tot en met 2010 als hoofd opleidingen aan de club verbonden blijft. Zodra Sturing bijtekent wordt er ook gekeken naar het contract van zijn assistent Jan van Deinsen dat medio juli afloopt. Ook middenvelder Theo Janssen (23) en verdediger Purrel Fränkel (28) kunnen een nieuwe aanbieding tegemoet zien. Janssen heeft een contract tot medio 2006, maar gaf zelf aan graag snel duidelijkheid te willen. Zeker na de eerdere perikelen rond zijn compaan Nicky Hofs die, nadat Feyenoord belangstelling toonde, onder enorme druk kwam te staan in zijn eigen stad. Streuer: ‘Wij hebben tijdens de winterstop al samen gepraat. Theo en Vitesse zitten op dezelfde golflengte, dat komt wel goed.’

Dat valt wat Fränkel betreft nog maar te bezien. De Surinamer is aan het eind van het seizoen transfervrij en weigerde eerder al een driejarige aanbieding omdat hij te veel in moest leveren. Streuer ziet echter nog perspectief: ‘Wij weten wat we willen. Purrel is op heel de linkerflank inzetbaar en is voor ons dus goed te gebruiken. Wij zijn in ieder geval weer in gesprek.’

Aleksandar Rankovic is er niet in geslaagd een andere club te vinden. De middenvelder komt in zijn eigen visie bij Vitesse te weinig aan spelen toe. Als hij speelt, dan is het op de verkeerde positie. Afgelopen week bekeek Alemannia Aachen Rankovic voor een laatste keer, maar de Duitse vereniging besloot niet over te gaan tot een transfer. ‘Het zal moeilijk voor hem worden nu nog een club te vinden. Er zijn nog wel wat landen met een andere transferwindow, maar ik weet niet of hij daar wil spelen.’ aldus Streuer.

Bron: VI 02-02-2005

Assist: Edward Sturing (trainer Vitesse)

Hebben jullie begrip voor het rookverbod in de dug-outs tijdens wedstrijden?

‘Ja, roken is nu eenmaal ongezond. Als trainer heb je bovendien een voorbeeldfunctie. Ik vind ook dat er in kantines bij jeugdwedstrijden niet gerookt moet worden. Daar zou de KNVB ook eens iets aan moeten doen.’

Mogen jullie spelers roken?

‘Nee, maar er zullen er altijd zijn die het stiekem toch doen. In elke selectie waar ik mee te maken heb gehad, waren er wel een paar. Maar het is hun eigen verantwoordelijkheid, ik ga niet op jacht naar ze.’

Co Adriaanse of Louis van Gaal?

‘Ik ken ze allebei niet zo goed als trainer, ik weet alleen dat ze erg veel op elkaar lijken. Van Gaal mag dan meer prijzen gewonnen hebben, wat Adriaanse met AZ doet is óók heel knap. Ik kan dus niet kiezen.’

Ronald Koeman of Guus Hiddink?

‘Ronald heb ik als assistent heel goed meegemaakt en Guus heeft mij als jeugdspeler naar het eerste elftal van De Graafschap gehaald. Ik heb aan beiden dus heel veel te danken. Ze zijn voor mij dan ook gelijk.’

René Temmink of Roelof Luinge?

‘Luinge. Hij fluit gewoon zijn wedstrijd en of Roelof nou een penalty aan Ajax moet geven of aan Vitesse, dat maakt hem niet uit. Temmink is ook een prima scheidsrechter, maar Luinge is beter.’

Jan Peter Balkenende of Wouter Bos

‘Bos spreekt mij meer aan. Hij is altijd duidelijk en ook qua presentatie komt hij veel beter over dan Balkenende.’

Gerrit Zalm of Jan Marijnissen?

‘Zalm. Marijnissen behoort tot een van de partijen die altijd precies weten hoe het moet. Maar ik vraag me af of ze dat waar kunnen maken als ze zélf aan de macht zouden komen.’

Welk recent nieuwsfeit heeft de meeste indruk op u gemaakt?

‘Iedereen heeft het maar over het terrorisme, maar ik maak me ook veel zorgen over het klimaat. Afgelopen week las ik dat we binnen tien jaar grote problemen krijgen als we niet snel iets aan het klimaat gaan doen.’

Bron: VI 02-02-2005

Streuer: ‘Yakubu vertrekt vrijwel zeker bij Vitesse’

Huurling Abubakari Yakubu keert na dit seizoen vrijwel zeker terug in de schoot van Ajax. Dat is de overtuiging van manager voetbalzaken Jan Streuer van Vitesse. “Ik ga er vanuit dat zijn komst onhaalbaar is voor ons.” Vitesse wil de voor één jaar van Ajax gehuurde speler dolgraag inlijven, maar stuit op onoverkomelijke financiele problemen, vermoedt Streuer.

“In de eerste plaats heeft Ajax het laatste woord over de speler. Als zij hem willen terughalen, gaat hij gewoon terug, dat lijkt me logisch”, reageert Streuer, die niet wil ingaan op de inhoud van de afspraken tussen Vitesse en Ajax. Beide partijen hebben wel vastgelegd dat er in april duidelijkheid moet zijn over de wederzijdse wensen en mogelijkheden.

Vitesse zou een eerste recht (optie) op koop hebben. “Dat zijn afspraken tussen Ajax en Vitesse, daar doe ik geen mededelingen over”, stelt Streuer. “Yakubu heeft een doorlopend contract, je moet sowieso rekening houden met een flinke transfersom. Wij zijn op dit moment niet in de situatie dat we dergelijke vergoedingen kunnen betalen.”

Achter de schermen zoekt Vitesse naar externe financiers, maar Streuer gelooft niet in resultaat. “Het zijn allemaal leuke suggesties en het zou prachtig zijn. Yakubu is natuurlijk een hele goede speler gebleken voor Vitesse, maar ik hou me er niet mee bezig. Mensen praten zichzelf hoop in. Vervolgens wordt er van alles bedacht en gaan die verhalen een eigen leven leiden. Daar kan ik me niet mee bezig houden, dat heeft geen enkele zin. Men moet er vanuit gaan dat wij deze speler niet kunnen halen.” Streuer oriënteert zich op de spelersmarkt voor een vervanger van de Ajacied, die 9 februari een oefenduel speelt met de nationale ploeg van Ghana tegen Ajax.

Hoewel de manager zijn pijlen al een jaar richt op PSV’er Remco van der Schaaf verwacht hij niet snel duidelijkheid. Vitesse zou de 25-jarige middenvelder het liefst per direct halen. “Nu is daar geen geld voor. Hij komt voor dit seizoen alleen in noodgevallen in beeld”, stelt Streuer, die grote twijfels heeft over de haalbaarheid van het project.

“PSV wil hem in de zomer natuurlijk liever verkopen dan verhuren, dat is financieel aantrekkelijker voor hen. Wij zijn daarom afhankelijk van de speler en de club. Southampton wilde Michael Lamey nu ook huren van PSV, maar dat is niet doorgegaan omdat PSV alleen geïnteresseerd is in verkoop”, weet Streuer.

De manager voetbalzaken hoopt wel snel een akkoord te bereiken met Purrel Fränkel over een nieuw driejarig contract. Ook moet hij met een zestal jeugdspelers om de tafel. Doelman Armand van den Top (18 jaar) heeft inmiddels een nieuwe, tweejarige verbintenis getekend. Alle andere spelers krijgen voor 1 april duidelijkheid.

Eerder hoopt Vitesse de verbintenissen met de verschillende trainers rond te hebben. Over de contracten met hoofdcoach Edward Sturing, assistent Jan van Deinsen, Jong Vitesse-trainer Theo Bos (die een tot 2006 doorlopende verbintenis heeft) en hoofd opleidingen Pascal Jansen, tevens trainer van de A-junioren en de D-pupillen, wordt nog gesproken.

Bron: De Gelderlander 02-02-2005

Vitesse schenkt clubtenues aan goed doel

Vitesse geeft zijn steun aan een project van God’s Golden Acre in Zuid-Afrika. Die stichting heeft een weeshuis opgericht voor kinderen die als gevolg van aids geen ouders en verdere familie meer hebben. Via clubfysiotherapeut Jos Kortekaas heeft het weeshuis uit Arnhem een set clubtenues ontvangen, waar de kinderen in kunnen voetballen.

Bron: AD 02-02-2005

Theo Bos is kwaad op KNVB

Theo Bos is boos op de KNVB. Volgens de trainer van Jong Vitesse neemt de voetbalbond in Zeist de beloftencompetitie niet serieus. De reactie van Bos, die gisteravond zijn ploeg met 3-2 bij NAC Breda zag verliezen, komt voort uit een late wijziging.

Bos hoorde pas gisterochtend dat het duel bij NAC anderhalf uur later en op kunstgras werd gespeeld. “Ik vind het belachelijk dat ik ’s ochtends hoor van de KNVB dat we om acht uur moeten spelen en nog op kunstgras ook. NAC kan blijkbaar zo maar even bellen dat het veld slecht is en dat er op kunstgras wordt gespeeld. Je kunt je er zo niet op voorbereiden. In het vervolg moet je dus als je naar NAC gaat, rekening houden met een wedstrijd op gras of kunstgras”, aldus Bos gisteravond.

De coach van Jong Vitesse wil zijn mening via de club bij de bond kenbaar maken. “Zo ga je niet om met een competitie, blijkbaar nemen ze het niet serieus”, meent Bos, die zijn ploeg een 2-0 voorsprong (Anduele Pryor en Fred Benson) zag weggeven.

Bron: De Gelderlander 01-02-2005

Hoofdsponsor: