Februari 2006

Suart alsnog bij olympisch elftal

Vitesse-verdediger Hesdey Suart is door KNVB-coach Wim van Zwam opgeroepen voor de oefenwedstrijd van het olympisch elftal tegen Zwitserland onder 20 jaar, woensdag in Bennekom. Suart vervangt ADO Den Haag-spits Eljero Elia, die zich afmeldde met een enkelblessure. De Vitesse-speler stond op de stand-by-lijst. De olympische selectie bestaat uit spelers die zijn geboren op of na 1 januari 1984. Nederland neemt volgend jaar deel aan het EK, dat in eigen land wordt gehouden. De nummers een tot en met vier plaatsen zich voor de Olympische Spelen in Peking, in 2008.

Bron: Omroep Gelderland 27-02-2006

Harald Wapenaar: ‘Het is vijf voor twaalf’

Vitesse leverde zaterdag weer eens een wanprestatie. Na de 2-0 bij ADO realiseerde Harald Wapenaar dat de play-offs ver weg zijn. “Het is vijf voor twaalf. Ik baal als een stekker”, sprak de doelman na de kansloze nederlaag tegen ADO Den Haag. “Dit is een absolute afgang. Vorige week hebben we tegen PSV als team een prestatie geleverd, ondanks de nederlaag. Met dezelfde instelling hadden we hier een resultaat kunnen boeken. Maar vanaf de eerste minuut hebben we het weggegeven. ADO was feller.”

Had hij een verklaring voor weer een apathisch optreden? Wapenaar: “Ik voel een bepaalde gelatenheid. Nee, niet voor de wedstrijd. Iedereen wist dat we weer in het linkerrijtje konden komen. Dat geeft vertrouwen. Het gebeurt als we op het veld staan. Het is puur een mentale kwestie. Het lijkt wel of er een verlamming over de ploeg valt.

“Het is inherent aan dit seizoen, die wisselvalligheid. Ik weet nooit wat voor een wedstrijd we gaan spelen. Vorige week kon je niemand iets verwijten, nu bijna de hele ploeg. Je schrikt je af en toe te barsten. Bij die tweede goal staat Kolkka zo vrij. Dat is al zo lang als ik bij deze club zit het geval, dat bij balverlies bij ons de poppetjes verkeerd staan. Ik vraag me af hoe dat kan. We werken er aan, maar worden er telkens door geslagen.”

Met nog slechts acht speelronden te gaan dient de vraag zich aan of het wel langer reeel is te verwachten dat het onberekenbare Vitesse zich gaat plaatsen voor de play-offs om Europees voetbal. Wapenaar erkende in Den Haag dat hij zich hierover zorgen maakt. “We mogen de realiteit niet uit het oog verliezen. Het is vijf voor twaalf. Je kunt nu wel zeggen dat er nog acht wedstrijden te gaan zijn, en volgende week nog zeven. Feit is dat het er steeds minder zijn en dat het straks dus steeds moeilijker wordt ploegen in te halen.”

De vierde opeenvolgende nederlaag markeerde de jongste crisisperiode. “Gelatenheid is dodelijk”, waarschuwde de doelman. “We moeten ons er hard tegen verzetten. Je moet je op blijven winden.” Dat deed zijn voormalige ploeggenoot Stijn Vreven eerder dit seizoen ook. Hij werd verbannen naar Cyprus en met zijn kritiek is klaarblijkelijk niets gedaan. “Daar zal ik maar niets over zeggen”, aldus Wapenaar. “Zo’n wedstrijd als vandaag is om ziek van te worden. Als we straks de play-offs niet halen, kunnen we ons de haren uit de kop trekken.”

Bron: De Gelderlander 27-02-2006

Vitesse verder met Kaya en Velthuizen

Vitesse legt de jeugdtalenten Onur Kaya en Piet Velthuizen binnenkort een meerjarig contract voor. Beide spelers staan tot de zomer onder contract. Vitesse heeft een optie tot 2007 op beide jeugdinternationals. De Belgische middenvelder Kaya debuteerde onlangs tegen Heerenveen in de basis, Velthuizen is derde keeper. Vitesse praat voor 1 april ook met reservedoelman Gino Coutinho en verdediger Peter van den Berg (optie tot 2007). Onduidelijk is of de club met hen verder wil.

Bron: De Gelderlander 27-02-2006

Vitesse en Roda JC spelen om aansluiting

Volgens de huidige stand is Vitesse met FC Twente, RKC en Roda JC in gevecht om de negende plaats, die recht geeft op de play-offs om Europees voetbal. Zaterdag treffen Vitesse en Roda JC elkaar in Gelredome. Voor beide ploegen luidt de inzet behoud van aansluiting met de negende plaats. Momenteel staat FC Twente op die plaats, met evenveel punten als nummer tien RKC Waalwijk. Vitesse volgt op twee punten en heeft een punt meer dan Roda JC.

Het resterend programma van de gegadigden voor de negende plaats luidt als volgt:

9. FC Twente 26-35: Heracles Almelo thuis (5/3), NAC Breda thuis (10/3), RBC uit (19/3), SC Heerenveen thuis (25/3), Feyenoord uit (2/4), ADO Den Haag thuis (9/4), AZ uit (12/4) en FC Groningen thuis (16/4).

10. RKC 26-35: ADO Den Haag thuis (5/3), Feyenoord uit (12/3), SC Heerenveen uit (18/3), AZ thuis (26/3), FC Utrecht uit (31/3), Heracles Almelo thuis (8/4), Sparta uit (12/4) en Ajax thuis (16/4).

11. Vitesse 26-33: Roda JC thuis (4/3), RBC thuis (12/3), NAC Breda uit (17/3), Sparta thuis (24/3), FC Groningen uit (2/4), FC Utrecht thuis (9/4), Ajax uit (12/4) en NEC thuis (16/4).

12. Roda JC 26-32: Vitesse uit (4/3), Sparta thuis (11/3), ADO Den Haag uit (18/3), RBC thuis (26/3), Ajax thuis (2/4), Willem II uit (9/4), NEC uit (12/4) en Heracles thuis (16/4).

Bron: De Gelderlander 27-02-2006

Gill Swerts mist duel met Roda JC

Vitesse kan aanstaande zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Roda JC niet beschikken over Gill Swerts. De gelegenheidslinksachter liep zaterdag in het duel met ADO Den Haag (2-0) zijn zesde gele kaart op in de competitie en wordt automatisch voor een wedstrijd geschorst. Bij zijn rentree zal Swerts meteen weer op scherp staan. Dat geldt zaterdag al voor Remco van der Schaaf (zes gele kaarten), Abubakari Yakubu (vijf), Tom De Mul, Michael Dingsdag en Ruud Knol (allen drie).

Bron: De Gelderlander 27-02-2006

Langste serie nederlagen sinds 2003

Vitesse leed zaterdag tegen ADO Den Haag (2-0) de vierde nederlaag op rij, na eerdere duels met FC Twente (1-2), Heerenveen (4-1) en PSV (1-3). Sinds trainer Edward Sturing in maart 2003 de ontslagen Mike Snoei opvolgde, verloor Vitesse nooit vier keer achtereen in de eredivisie. Snoei werd destijds ontslagen na zo’n reeks: Ajax (2-0), FC Utrecht (1-5), PSV (0-5) en RBC (3-1). Eerder dat seizoen verloor Vitesse zelfs vijf keer op rij, tegen NEC, Excelsior, PSV, Roda JC en RKC Waalwijk.

Bron: De Gelderlander 27-02-2006

Wisselvalligheid baart Sturing zorgen

Trainer Edward Sturing van Vitesse kende zaterdagavond zijn elftal tegen ADO Den Haag (2-0 nederlaag) niet terug. “Het lijkt wel of er een hele andere ploeg staat dan vorige week tegen PSV. Die wedstrijd verloren we ook, maar ik kon niemand iets verwijten, nu wel. Ik maak me zorgen om de wisselvalligheid”, aldus Sturing, die Kaya in de rust om taktische redenen wisselde (meer loopacties van middenveld) en Yakubu na 66 minuten vanwege een enkelblessure.

Bron: De Gelderlander 27-02-2006

Swerts wil zijn kans grijpen bij de Rode Duivels

Gill Swerts heeft niet lang kunnen balen van de afgang van Vitesse tegen ADO (2-0). Gisteren meldde hij zich voor het eerst bij de nationale ploeg van Belgie. De 23-jarige voetballer is voor het eerst opgeroepen door de Belgische bondscoach, Rene Vandereycken. Belgie speelt woensdag een oefeninterland in en tegen Luxemburg. Een mooie gelegenheid voor Swerts, maar daaraan wilde hij zaterdagavond na de gevoelige nederlaag tegen het modale ADO Den Haag (2-0) nog niet te lang stilstaan in het kille Zuiderpark Stadion. “Het is fijn nieuws dat ik voor het eerst bij de selectie zit, maar dit is iets voor morgen”, zei Swerts. “We moesten hier drie punten pakken. Dat deden we niet, omdat we zwak begonnen. Zij wonnen de duels op het middenveld, waardoor wij veel lange ballen moesten spelen.”

Zoals zo vaak in uitwedstrijden doolde Vitesse over het veld zonder daadkracht en overtuiging. “We hebben vaker slecht gespeeld tegen ploegen die onder ons staan”, wees Swerts onder meer op de nederlagen bij Sparta en Heracles. “Het is niet goed te praten. Het is niet zo dat we alleen tegen topploegen geprikkeld zijn. Maar dit is meer strijd vanaf het eerste moment. Ik heb al vaker gezegd dat we daarin tekort komen. Je ziet dat ADO Den Haag vanaf het begin druk naar voren zet. Daar moet je op ingesteld zijn. En wat waren we niet, inclusief mezelf. ”

“Ik denk dat we een goede mix hebben tussen karakterspelers en goede voetballers”, vervolgde Swerts. “Het komt er nu niet uit. Ik heb er ook geen verklaring voor. Het is zonde dat we hier punten laten liggen. Meer kun je er niet over zeggen.” Swerts meldde zich een dag later bij de nationale ploeg van Belgie. Hij heeft nog niet gesproken met de nieuwe bondscoach van de Rode Duivels, maar weet dat Vandereycken zal experimenteren voor de kwalificatiereeks naar het EK 2008. “Hij weet wat hij heeft aan de routiniers”, legde Swerts uit. “Nu krijgen andere jongens de kans om zich te bewijzen. Ik zal straks wel horen wat hij met me voor heeft.”

De uitnodiging uit zijn vqaderland kwam onverwacht voor verdediger Swerts. “Ik had er geen rekening mee gehouden. Een international is iemand die langere tijd bij een topclub presteert. Bij Vitesse gaat het met ups en downs. Dat geldt ook voor mezelf. Ik ben in elk geval blij dat ik er nu bij zit.”

Bron: De Gelderlander 27-02-2006

Vitesse dobbert stuurloos naar een roemloos einde

Vitesse heeft acht wedstrijden voor het einde geen basis om de doelstelling; plaatsing voor de play-offs, te halen. Het elftal is stuurloos en futloos. Vitesse verloor zaterdagavond kansloos van ADO Den Haag (2-0) en leed de vierde nederlaag op rij. Veel hoop op een imponerend eindschot en plaatsing voor de play-offs is er niet. De afstand is op papier te overzien (twee punten) maar de praktijk is anders. De ploeg van trainer Edward Sturing draait in 2006 een degradatieschema; zeven punten uit acht duels.

Van die wedstrijden speelde Vitesse alleen tegen de topploegen Feyenoord (0-1), AZ (1-1) en PSV (1-3) aanvaardbaar, soms zelfs goed. Die serie leverde welgeteld een punt op. Winst was er alleen dankzij veel geluk tegen Willem II en RKC. Op driekwart van het seizoen dobbert Vitesse stuurloos richting een roemloos einde en is geluk de bepalende factor geworden omdat de ploeg geen houvast heeft.

Dat laatste erkende ook de trainer, min of meer. “Door schorsingen en blessures heb je minder automatismen. Die krijg je er nu ook niet meer in”, zei Sturing. Hij gaf daarmee aan dat het bereiken van de doelstelling (play-offs) een dubbeltje op zijn kant wordt. “Veel ploegen spelen om dezelfde prijs en het krachtverschil is klein. Het blijft tot de laatste speeldag spannend”, vermoedt Sturing.

In zijn derde volledige jaar als hoofdtrainer presteert de clubman, met een doorlopend contract tot 2007, voor het eerst ondermaats. Het elftal ontwikkelt zich niet meer, mist vooruitgang, teamgeest en een gedeelde spelopvatting. Daarnaast is er onvoldoende strijd, bezieling en passie om het vaak gebrekkige voetbal (positiespel is ondermaats) te compenseren. Sturing wilde zaterdagavond niet zo ver gaan dat zijn spelers hem in de steek hadden gelaten, maar de openingsfase deed dat wel vermoeden. In de eerste tien minuten was de toon al gezet met grove fouten.

Aanvoerder Richard Knopper, hopeloos uit vorm, pingelde de bal in zijn eigen strafschopgebied net niet bij een tegenstander in de voeten. Een mislukte buitenspelval bood Edwin de Graaf een grote kans en twee minuten later volgde Purrel Frankel blind de roep van een medespeler. De Graaf pikte op en vond twintig meter verderop Joonas Kolkka: 1-0. Op slag van rust profiteerde Kolkka van amateuristisch balverlies uit een ingooi. De tegenstoot eindigde bij Kolkka, de bal dwarrelend achter doelman Wapenaar: 0-2. Vitesse (Hersi) scoorde tussendoor een zuivere, maar afgekeurde goal. “Het was een glaszuiver doelpunt, al had ik dat tijdens de wedstrijd niet gezien. Een doelpunt helpt je misschien over het dode punt”, sprak Sturing, in de rust Kaya wisselde (waar Knopper in aanmerking kwam) en als vanouds een trio verse aanvallers de wei in stuurde. Het leverde, als vanouds, niks op omdat het elftal muurvast zat. “Wij weten dat we negen finales spelen, dat hebben mijn spelers vandaag goed begrepen”, reageerde de winnende trainer Frans Adelaar. Sturing dacht er het zijne van. “Ik ben teleurgesteld in de wedstrijdinstelling en het voetbal. Zo gaan we niet veel punten halen.”

Bron: De Gelderlander 27-02-2006

“Vitesse in de markt voor Anders Due”

Vitesse heeft na het aantrekken van Mads Junker weer een Deense speler op het oog. Het gaat om Anders Due die speelt voor het Deense FC Nordsjaelland. Volgens Skysports heeft Vitesse onlangs een wedstrijd bezocht van het Deense FC Nordsjaelland. In Januari namen de Arnhemmers van diezelfde club aanvaller Mads Junker over. Daarbij viel ook de buitenspeler Anders Due op. De assists waaruit Junker scoorde, kwamen vooral van zijn voet. De zaakwaarnemer van Due liet weten op de hoogte te zijn van de interesse.

Als het tot een transfer komt, zal de snelle buitenspeler pas volgend seizoen actief zijn in Arnhem. De club wil meer via de zijkanten voetballen. Vitesse zal de gehuurde Tom de Mul na dit seizoen weer kwijtraken. Hij keert waarschijnlijk na dit seizoen weer terug bij Ajax.

Bron: voetbalprimeur.nl 26-02-2006

Wapenaar zag het weer helemaal mis gaan

Vitesse-doelman Harald Wapenaar sprak na afloop van de met 2-0 verloren wedstrijd tegen ADO Den Haag van een weggegooide avond. “Een absolute afgang. Zeker na het gelijkspel van RKC tegen Twente vrijdagavond. We hadden twee ploegen achter ons kunnen laten en negende kunnen staan in het linkerrijtje.”

Na de verloren wedstrijd tegen PSV leek er geen vuiltje aan de lucht: “Toen zetten we een goede prestatie neer; vandaag waren we geen schim van de ploeg van vorige week. Het is een mentaliteitskwestie; toen we eenmaal in het veld stonden, ontbrak die.” Wapenaar vervolgt: “Den Haag had de juiste mentaliteit wel: ze zaten er kort op en overtroefden ons op alle fronten.”

“Dit is niet goed voor ons vertrouwen. Vandaag hadden we punten moeten pakken, zodat we konden zeggen ‘ja lekker, nog acht wedstrijden’. Nu haalt iedereen zijn schouders op. Het is gewoon triest. Onze reeksen wisselen zich af. De ene keer zetten we een aardige reeks neer en dan gaat het weer helemaal mis. Voor mij een absoluut vraagteken”, aldus de gedesillusioneerde sluitpost die wel een voldoende scoorde.

Bron: Omroep Gelderland 25-02-2006

Sturing: alles kan nog, maar zo niet

Vitesse-trainer Edward Sturing zag zijn ploeg kansloos verliezen en tegen een vierde nederlaag op rij aanlopen. “Vanaf het moment dat we de 1-0 cadeau gaven, liepen we achter de feiten aan. Ik geloof dat we alleen in de 90e minuut een kans hebben gecreëerd. Met de nederlaag tegen PSV vorige week heb ik vrede, vanwege het niveau. Op twee punten achter de negende plek kan alles nog. Maar als we nog wat willen, zullen we een hoger niveau moeten halen dan vandaag. Anders winnen we weinig wedstrijden en hebben we in de play- offs al helemaal niets te zoeken.”

Bron: Omroep Gelderland 25-02-2006

Kostbaar verlies Vitesse in Den Haag

In een koud Zuiderpark heeft Vitesse kostbare punten laten liggen. Met twee knappe treffers in de eerste helft van Joonas Kolkka boekte ADO Den Haag een belangrijke en verdiende zege op Vitesse.

ADO begon een stuk fanatieker aan de wedstrijd en kreeg al vroeg in de wedstrijd een grote kans via Edwin de Graaf. De middenvelder stond niet buitenspel, maar schoot hard en hoog over. Twee minuten later leverde Purrel Fränkel de bal eenvoudig in, de voorzet kwam terecht bij Joonas Kolkka die de bal in de korte hoek achter Wapenaar schoot: 1-0. De gehele eerste helft waren de beste kansen voor de thuisploeg.

Vitesse had wel veelvuldig balbezit, maar wist daar te weinig mee te doen en stond ook vaak (al dan niet terecht) in buitenspelpositie. Dertig seconden voor het einde van de eerste helft bereikte een lange bal doelpuntenmaker Joonas Kolkka. De Fin aarzelde niet en schoot zijn tweede van de avond onberispelijk binnen: 2-0.

Na rust was het eerst gevaar weer van de thuisploeg. Uit de rebound schoot verdediger Jungschlager van zestien meter recht op Harald Wapenaar. Halverwege de tweede helft bracht Edward Sturing met Fred Benson voor Abubakari Yakubu nog een extra aanvaller in het veld. Ook na rust was het balbezit voornamelijk voor Vitesse, maar gevaarlijk werd de ploeg niet zaterdagavond tegen de nummer zestien inde Eredivisie. De enige echte kans was in de 90e minuut voor Mads Junker die van dichtbij zijn inzet gered zag door de doelman.

Bron: Vitesse.nl 25-02-2006

Koppositie Vitessebreda van korte duur
Fans voorspellen massaal overwinning op ADO

Vitessebreda heeft slechts een weekje van zijn koppositie in de Vitesse Pool kunnen genieten. Van de 195 fans, die op het forum van deze site, een uitslag hebben voorspeld tegen PSV, hebben 19 poolers de ongelukkige 1-3 nederlaag goed geraden. Daaronder bevindt zich Yellow Black Pride, die met deze vierpunter orde op zaken stelt, en zijn vertrouwde leiderspositie weer in bezit neemt. De tweede plaats wordt nu gedeeld door Vitessebreda, Emotion2002 en Shearerfan. Het achtervolgende trio heeft een gaatje weten te slaan van drie punten met de nummers vijf van de competitie. De kop van de rangschikking van de tweede periode staat bol van de spanning. Met alleen nog de wedstrijd tegen ADO Den Haag voor de boeg, wordt dit klassement aangevoerd door Emotion2002 en TheHeroForever. Zij zijn daarmee de grootste kanshebbers een Vitesse Pool waardebon van 25 euro in de wacht te slepen.

De wedstrijd tegen de Hagenezen is tot dusver door 175 pooldeelnemers van een voorspelling voorzien. Er wordt massaal gerekend op een geelzwarte overwinning in de hopjesstad. Liefst 151 poolers verwachten een overwinning, 16 een gelijkspel, terwijl 8 fans een nederlaag voor Vitesse hebben ingevuld. De meest voorspelde uitslagen zijn 1-2 (43x), 1-3 (41x) en 0-2 (26x). De gemiddelde prognose is 1-2. Volgende week gaat de derde periode in de Vitesse Pool van start. Daarvoor kun je nu al de maandtopic invullen met daarin alle resterende competitiewedstrijden. Wil je ook een gokje wagen in de Vitesse Pool? Gewoon even (gratis) registreren, inloggen op het forum en de uitslag plaatsen in de betreffende topic. Voorspellingen kunnen worden uitgebracht tot het officiële aanvangstijdstip van de wedstrijd. Daarbij wordt uitgegaan van de forumklok.

Voor de Vitesse Pool: Klik hier

24-02-2006

Halfjaarcijfers Vitesse op koers

Vitesse heeft met het overleggen van de halfjaarcijfers aan de Licentiecommissie van de KNVB een belangrijke stap gezet in de richting van een gezonde bedrijfsvoering. De Arnhemse eredivisionist gaat ervan uit dat de club hierdoor per 1 juli 2006 van de categorie 1 status naar categorie 2 gaat in het beoordelingssysteem van de Licentiecommissie. Voor het eerst in vijf jaar, kan het nettoresultaat in ‘de plus’ worden opgetekend.

Vitesse, dat werkt met een begroting van € 12,7 miljoen, verwacht op basis van de halfjaarcijfers uit te komen op een nettoresultaat van circa € 300.000, – voor het jaar 2005-2006. Vorig seizoen liet de jaarrekening nog een negatief nettoresultaat van € 2,9 miljoen zien. De progressie zit voor een belangrijk deel in de extra baten uit sponsoring, extra inkomsten uit mediagelden en transferinkomsten. De bedrijfslasten komen uit op hetzelfde niveau als vorig jaar.

Algemeen directeur Paul van der Kraan van Vitesse: “Ik ben blij met deze halfjaarcijfers. Het ziet er naar uit dat dit seizoen voor het eerst in vijf jaar beëindigd wordt met een positief saldo onderaan de streep. Bovendien zijn de inkomsten uit sponsoring hoger dan verwacht. Dit is voor mij een belangrijk signaal dat ook het bedrijfsleven weer vertrouwen heeft in de club.”

Ondanks de goede halfjaarcijfers, rekent Van der Kraan zich voor de nabije toekomst nog niet rijk: “Volgend seizoen staan we voor de moeilijke opgave om een begroting te overleggen waarbij ook de structurele uitgaven en inkomsten met elkaar in evenwicht zijn. Dit is nu nog niet het geval, want daar komen we zo’n € 700.000, – tekort. Het wordt nog een hele klus om dat gat te dichten, zeker omdat we vanaf 1 juli voor ongeveer eenzelfde bedrag ook nog eens te maken krijgen met de aflossing aan de gemeente Arnhem. Dat gaat nog heel wat hoofdbrekens kosten.”

Bron: Vitesse.nl 25-02-2006

‘TCN nog in race voor Gelredome’

Projectontwikkelaar TCN is nog steeds in de race om eigenaar te worden van stadion Gelredome. Dat heeft directeur Rudy Stroink van de gemeente gehoord. Vorige week stelde directeur Ger Visser van ontwikkelaar Eurocommerce dat zijn bedrijf het stadion gaat kopen van de gemeente Arnhem. Visser zei die indruk van de gemeente te hebben gekregen. “Volgens de gemeente klopt dat niet”, stelt Stroink. “Ze willen graag dat wij een bieding doen. Dat kan twee dingen betekenen. Ten eerste dat meneer Visser onzin verkondigt. Ten tweede dat de zaken in de gemeente anders worden geregeld dan dat wij denken. Maar daar ga ik vooralsnog niet van uit”.

Bron: De Gelderlander 25-02-2006

Topsport zit in het bloed bij Gill en Chico Swerts

Gill Swerts voetbalt bij Vitesse, broer Chico is kickbokser. Sport beheerst het leven van de twee Belgen. “Topsport zit in de familie”, verklaart Gill. De sportcarriere van Gill zit in de lift, die van Chico in een dip. “Ik maak mijn comeback. Dat verdien ik”, aldus Chico.

Moeder Martine was zwemmer, vader Fernand voetballer van onder andere Lokeren. Zus Lesly was een atlete en sprong als twaalfjarig meisje al 5.15 meter ver. De Belgische familie Swerts ademt sport. De 23-jarige Gill Swerts maakt momenteel furore bij Vitesse. Gisteren werd hij aan de selectie van het Begisch elftal toegevoegd. “Maar in Antwerpen blijf ik het broertje van Chico”, zegt Gill.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 25-02-2006

Theo Janssen heeft geen spijt van tijdstip operatie

Op de dag dat hij zijn amandelen liet knippen, kreeg Theo Janssen een oproep voor Oranje. Toch heeft de Vitessenaar geen spijt van het moment van de operatie. Bondscoach Marco van Basten wilde Janssen komende woensdag aan het werk zien in de oefeninterland tegen Ecuador in Amsterdam. De 24-jarige middenvelder moest afzeggen. Hij is nog niet hersteld van de medische ingreep van tien dagen geleden.

„Ik heb niet veel nagedacht over het Nederlands elftal“, zegt Janssen. „Ik wist al vroeg dat het toch niet door zou gaan. Van Basten dacht dat ik al weer had getraind, maar dat gaat pas volgende week gebeuren. Veel mensen vragen me nu of ik de operatie door had laten gaan, als ik had geweten dat ik bij het Nederlands elftal zou zitten“, vervolgt Janssen. „Dat had ik wel gedaan. Je gezondheid gaat toch boven alles. Ik was niet honderd procent fit en dan kun je dus ook niet presteren. Dat is de laatste tijd wel gebleken.“

De Arnhemmer had in de voorbije weken enkele keren last van een keelontsteking. „Dan zit je aan de antibiotica en daar ga je niet beter van voetballer. Ik was niet gezond en kon ook niet goed trainen. Daarom ben ik blij dat die operatie nu is geweest. Ik wil weer laten zien dat ik kan voetballen zoals ik in het begin van dit seizoen heb gedaan.“

Onder bondscoach Louis van Gaal zat Janssen al twee keer op de bank bij een interland. En komende zomer heeft het WK plaats in Duitsland. Hoopt Janssen stiekem op aanwezigheid bij de eindronde? „Als het wel gebeurt, dan is dat heel mooi. Maar ik ga er niet van uit“, aldus Janssen. „We hebben nog een aantal wedstrijden te gaan met Vitesse. Daarin wil ik vlammen. Ik wil de play-offs en daarna Europees voetbal halen.“

En: „Er bestaat altijd een kans dat je er (doelt op Oranje, red.) weer bij komt. Want er kunnen jongens geblesseerd raken of uit vorm raken. Maar het is niet slim daar nu mee bezig te zijn. Daarvoor moet er zoveel gebeuren.“ In elk geval hoopt Janssen op een nieuwe invitatie vanuit Zeist. „Het zou mooi zijn als ik er nog een keer bij zou zitten. daar moet je ook een beetje geluk mee hebben. Je moet een goede serie neerzetten bij je club en dan een kansje krijgen“, zegt Janssen, die zelf niet met Van Basten heeft gesproken. „Dat is via de club gegaan. Ze hebben mijn nummer doorgegeven. Dus de kans bestaat dat hij belt.“

Bron: De Gelderlander 25-02-2006

Sturing rekent niet op Jansen

Vitesse-trainer Edward Sturing gaat er niet van uit dat hij dit seizoen nog kan beschikken over Michael Jansen en Peter van den Berg. Beide verdedigers zijn langdurig geblesseerd. Jansen staat al negen maanden buitenspel door hartproblemen en Van den Berg is al zeven maanden herstellende van een knieblessure. „Over zeven weken is de competitie afgelopen“, legt Sturing uit. „Normaal gesproken heb je zes weken voorbereiding nodig om fit te zijn voor het begin van het seizoen. Dat betekent dat Michael en Peter niet veel tijd meer hebben om dit seizoen nog te spelen. Misschien hebben ze nu minder tijd nodig, maar ze zijn nog niet zover dat ze weer met ons mee gaan trainen. Dan wordt het dus heel moeilijk dit seizoen nog te spelen.“

Bron: De Gelderlander 25-02-2006

Vitesse verwacht een winst van drie ton

Vitesse verwacht het huidige seizoen af te sluiten met een nettoresultaat van ongeveer drie ton. Voorwaarde is wel dat de ploeg eindigt op de zevende plaats. Dat zegt algemeen directeur Paul van der Kraan, op basis van de halfjaarcijfers die de Arnhemse club heeft ingeleverd bij de licentiecommissie van de KNVB. „Vorig seizoen hadden we op de jaarrekening een negatief resultaat van 2,9 miljoen en dat seizoen ervoor zelfs 11,3 miljoen“, aldus Van der Kraan. „Op basis van de halfjaarcijfers ziet het er nu naar uit dat we voor het eerst in vijf seizoenen een positief nettoresultaat krijgen.“

De algemeen directeur verwacht een positief resultaat op de jaarrekening door een toename aan sponsoropbrengsten, hogere mediagelden en transferopbrengsten. Dat betekent echter niet dat de begroting van 12,7 miljoen sluitend zal zijn. Vitesse streeft volgend seizoen naar een begroting met evenwicht tussen de structurele uitgaven en inkomsten. Daar komt de club dit seizoen nog zeven ton op te kort. Dat tekort financieert de club met leningen, die in de jaarrekening zijn opgenomen.

„Het wordt nog een hele klus dat gat te dichten“, erkent Van der Kraan. „Zeker omdat we vanaf 1 juli te maken krijgen met de aflossing, ongeveer zeven ton, aan de gemeente Arnhem.“ Daarnaast blijft de liquiditeitspositie van de club uiterst moeilijk. Het verwachte nettoresultaat van drie ton zal worden aangewend om ‘in te lopen op dat tekort’, zoals Van der Kraan het verwoordt, en om deels de schuld aan de Vrienden van Vitesse af te lossen. Een ander feit dat het nettoresultaat nuanceert is de eindklassering van Vitesse. Momenteel staat de ploeg op de elfde plaats, terwijl in de prognose is uitgegaan van plek zeven. Per plaats scheelt dat 40.000 euro aan mediagelden. “Ik ga nog steeds uit van plaats zeven”, zegt Van der Kraan, die tevreden constateert dat Vitesse weer afkoopsommen kan betalen (Paul Verhaegh/Mads Junker) en dat het gemiddeld aantal toeschouwers in Gelredome licht stijgt: van 18.900 vorig jaar naar 19.200 in de lopende jaargang.

Bron: De Gelderlander 25-02-2006

Column Kraan: Positief nieuws te melden

Beste Vitesse-supporters,

Om te beginnen wil ik jullie een compliment maken. Ik waardeer het zeer dat aan mijn oproep van twee weken geleden om teleurstellingen niet bot te vieren op stadionstoeltjes gehoor is gegeven. Ik ben zeer positief over het feit dat er na de wedstrijd tegen PSV geen enkel schadegeval was. Super! Ik hoop dat jullie deze ontwikkeling kunnen doortrekken naar de rest van het seizoen en verder, want de teller staat toch al wel op zo’n € 30.000,- tot € 35.000, – aan totale schade aan het stadion dit voetbaljaar. Dat is een behoorlijk bedrag dat we veel beter kunnen besteden, maar het is gelukkig geen 6 ton, zoals afgelopen week per abuis in De Gelderlander stond.

Over vergissingen gesproken. Vorige week las ik in Voetbal International nr. 7 dat alleen Vitesse onder toezicht staat van de Licentiecommissie van de KNVB. Het bericht in VI klopt hoor wat Vitesse betreft, daar niet van, maar ik kan u zeggen dat ik weet dat Vitesse echt niet de enige club is in de gevarenzone. Blijkbaar willen niet alle probleemclubs uitkomen voor hun financiële situatie. Wij doen dat wel, omdat wij houden van een open communicatie met u en met de media. Over de cijfers is overigens wel het één en ander te melden. Ten aanzien van de halfjaarcijfers, die deze week zijn ingediend bij de KNVB, komt er morgen een stukje in de Gelderlander van Gerard Borgman en ik hoop dat hij dan beter kan rekenen! U kunt dan ook op deze site een bericht lezen over de cijfers. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten, er is positief nieuws te melden.

Verder gaan we spannende weken tegemoet. Lukt het de gemeente om stadion Gelredome voor de verkiezingen te verkopen? Of wordt het toch na de gemeenteraadverkiezingen? Ik ga uit van het eerste, want tenslotte is de gemeente al bijna een jaar met de verkoop bezig. Uiteraard volgen we de ontwikkelingen op de voet. Vitesse is, zoals bekend, een voorstander van de verkoop. Niet alleen omdat dit een waarschijnlijke huurverlaging zou betekenen, maar vooral ook omdat dit zou betekenen dat er een einde komt aan een periode dat Vitesse onder curatele heeft gestaan. Met de verkoop van Gelredome worden die banden met de gemeente die in het reddingsplan uit 2003 tot stand zijn gekomen doorgeknipt en kunnen we volledig zelf ons plan trekken. Op basis van onafhankelijkheid blijven we dan natuurlijk samenwerken met de gemeente. Bijvoorbeeld op sociaal-maatschappelijk gebied, omdat dit één van de terreinen is waarbij de gemeente de aantrekkingskracht van de club goed kan gebruiken voor het ontwikkelen en uitvoeren van activiteiten.

Op voetbalgebied zijn er ook goede ontwikkelingen gaande. Diverse spelers werden uitgenodigd voor vertegenwoordigende elftallen. Zojuist hoorde ik dat Fred Benson is geselecteerd voor Jong Oranje. Fred heeft een dubbel paspoort en zijn vrienden Yakubu en Amoah hadden hem al onder de aandacht gebracht bij de Ghanese bondscoach, maar Foppe de Haan is hem nu voor! Daarnaast kreeg Gill Swerts voor het eerst in zijn carrière een uitnodiging voor de Rode Duivels en de enige Arnhemmer in Vitesse dienst, Theo Janssen, mocht zich voor het eerste sinds 2001 verheugen in een uitnodiging van de bondscoach van Nederland. Helaas moet Theo deze aan zich voorbij laten gaan, omdat hij nog niet voldoende is hersteld van een operatie aan zijn amandelen, maar uit de opmerking uit Zeist ‘dat Theo er anders hoogstwaarschijnlijk bij had gezeten’, spreekt veel waardering. Wie weet is er straks naast Abubakari Yakubu nog wel een Vitessenaar actief op het WK in Duitsland!

Goed weekend!

Paul

Bron: Vitesse.nl 24-02-2006

Ruud Knol niet tegen ADO Den Haag

Ruud Knol zal morgen niet aan de aftrap verschijnen van de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag. Hij heeft teveel last van zijn linkerenkel. De afgelopen wedstrijden kon de verdediger ondanks zijn pijnlijke enkel nog wel spelen. Peter van den Berg, Michael Jansen en Etienne Esajas zijn ook nog niet van de partij. Esajas heeft nog teveel last van zijn gekneusde enkel, Jansen is nog niet wedstrijdfit en Van den Berg heeft ook nog enige tijd nodig om volledig te herstellen. Vitesse kan wel weer beschikken over Remco van der Schaaf, die een schorsing van drie wedstrijden erop heeft zitten. Hij miste de wedstrijden tegen PSV, sc Heerenveen en FC Twente na zijn rode kaart tegen AZ.

Bron: Vitesse.nl 24-02-2006

Fred Benson in Jong Oranje

Fred Benson is toegevoegd aan de selectie van Jong Oranje. Hij ontving vrijdag een uitnodiging van bondscoach Foppe de Haan. Benson, die het dit seizoen vooral moet doen met invalbeurten in de hoofdmacht van Vitesse, scoorde tot nu toe zes keer. Twee daarvan in de thuiswedstrijd tegen Willem II toen hij er hoogstpersoonlijk voor zorgde dat een 0-1 achterstand werd omgebogen in een 2-1 overwinning. De aanvaller, die beschikt over zowel een Ghanees als een Nederlands paspoort, hoeft met deze uitnodiging nog niet definitief te kiezen voor één van beide landen.

Naast dat een interland bij een jeugdelftal nog niet bindend is, zal Jong Oranje tijdens deze stage geen oefeninterland spelen. Onder andere door het drukke competitieschema van de clubs, heeft de bondscoach besloten geen wedstrijd te plannen en alleen te trainen. Benson wordt op 27 februari verwacht zich te melden in Kijkduin waar Jong Oranje een tweedaagse trainingsstage zal afwerken.

Bron: Vitesse.nl 24-02-2006

Benson en Verhaegh bij Jong Oranje

KNVB-coach Foppe de Haan heeft Fred Benson en Paul Verhaegh van Vitesse opgeroepen voor een trainingsstage van Jong Oranje, komende maandag en dinsdag. Ook Stijn Schaars uit Gendt en Klaas- Jan Huntelaar uit Hummelo maken deel uit van de selectie. Eldridge Rojer van Vitesse staat op de standby-lijst. Benson heeft zowel de Nederlandse als de Ghanese nationaliteit en heeft nog niet voor een van beide landen gekozen. De aanvaller hoopt er nog op met Ghana naar het WK te gaan.

Bron: Omroep Gelderland 24-02-2006

Fränkel wordt een echte linksbuiten

Purrel Fränkel wist nooit echt waar hij aan toe was dit seizoen. De Amsterdammer speelde soms linksback en dan weer linksbuiten. Inmiddels weet Fränkel wel wat zijn voorkeur geniet. “Linksbuiten! Het gaat echt goed de laatste tijd, zeker ook tegen PSVV. Ik mag tevreden zijn. En een voordeel is dat ik ook kan meeverdedigen, wat niet alle linksbuitens goed doen. Ik ben ook bereid om het vuile werk op te knappen voor Gill Swerts, dat doet hij ook voor mij”, legt de linksbuiten uit. “Met mijn loopvermogen kan ik dat ook opbrengen. Zo maak ik het makkelijker voor het hele elftal.” Fränkel heeft inmiddels drie assists op zijn naam. “Ik vind dat nog te weinig. Ik heb in het verleden veel getraind op mijn voorzet, vooral met Matthew Amoah. Maar het kan altijd beter.”

Tegen ADO weet Purrel Fränkel wat hij kan verwachten. “Ze zullen er meteen opkleunen, dus moeten wij ook scherp beginnen. De sfeer zal grimmig zijn, maar dat kan ons ook oppeppen. Ik speel waarschijnlijk tegen Bakkati. Dat is een lastig ventje.” De play-offs acht de linksbuiten nog steeds binnen bereik. “Als we minimaal vijf van de negen wedstrijden winnen, zijn we een heel eind op weg.”

Bron: Omroep Gelderland 24-02-2006

Sturing wil komende periode punten

Vitesse-trainer Edward Sturing had ingecalculeerd dat februari een zware maand zou worden. “Tegen FC Twente hadden we meer moeten halen, maar verder wisten we dat het moeilijk zou worden. Maar als we dit seizoen nog wat willen, moeten we de komende periode punten pakken. We staan nog steeds in de buurt van de eerste negen, dus het kan nog.” Sturing heeft tegen ADO Den Haag wel personele problemen. “Daarom moeten we in de verdediging improviseren. Daar hebben we ook op getraind. Ik neem ook Colin van Mourik en Siebe Blondelle mee voor op de bank.”

Bron: Omroep Gelderland 24-02-2006

Van der Schaaf terug op het middenveld

Remco van der Schaaf maakt na drie wedstrijden schorsing zijn rentree in de basis bij Vitesse. Hij speelt uit tegen ADO Den Haag op het middenveld. Dat betekent dat Ruud Knol in de achterhoede wordt vervangen door Abubakari Yakubu. Vitesse mist naast de langdurige afwezigen Michael Jansen en Peter van den Berg ook nog Theo Janssen (zie pagina 295) en Tim De Meersman, die last heeft van zijn kuit.

Opstelling:

Wapenaar;
Verhaegh, Yakubu, Dingsdag, Swerts;
van der Schaaf, Kaya, Knopper;
Hersi, Junker, Fränkel.

Bron: Omroep Gelderland 24-02-2006

Debuut Swerts in selectie België

Vitesse-speler Gill Swerts is voor het eerst in zijn carrière opgeroepen voor het nationale team van België. “Dat ik daadwerkelijk geselecteerd ben, is prachtig”, glunderde Swerts. “Vandereijcken (de nieuwe bondscoach, red.) wil bepaalde zaken veranderen. Dat betekent kansen voor mij. Het is wel raar dat ik geselecteerd word, terwijl ik op een positie speel die niet de mijne is. Maar dat maakt niet uit, dit is het mooiste en hoogst haalbare wat je kunt bereiken. Desnoods wil ik in het doel gaan staan”, verzekert de 23-jarige Swerts.

Bron: Omroep Gelderland 24-02-2006

Theo Janssen afgevallen voor Oranje

Bondscoach Marco van Basten heeft Arnhemmer Nicky Hofs opgeroepen voor het Nederlands elftal. Het is het debuut van de 22-jarige middenvelder van Feyenoord in de Oranje-selectie. Winterswijker Martijn Meerdink maakt zijn rentree in de Oranje-selectie voor de oefeninterland tegen Ecuador, woensdag in Amsterdam. Hij is terug van een zware knieblessure. Arnhemmer Theo Janssen zat in de voorselectie, maar vanwege een amandeloperatie is de Vitesse-speler niet beschikbaar. Hummeloër Klaas-Jan Huntelaar zat wel in de voorselectie, maar viel af.

Bron: Omroep Gelderland 24-02-2006

Interesse in Gonzalo en Velasco
Eredivisieclubs scouten bij AGOVV

De kans is groot dat Gonzalo Garcia Garcia en Daniel Guijo Velasco volgend seizoen niet meer bij AGOVV Apeldoorn voetballen. Meerdere eredivisieclubs hebben hun oog laten vallen op de twee balvirtuozen in de selectie van trainer Stanley Menzo. Sparta Rotterdam is er daar een van. Trainer Wiljan Vloet bekeek de voetballers afgelopen week persoonlijk .

Zaakwaarnemer Karel van Burik wil niet teveel loslaten. ‘Duidelijk is dat er voor beide spelers enorm veel interesse is. Daniel Guijo Velasco is na dit seizoen transfervrij en dan ben je interessant. Gonzalo Garcia Garcia heeft nog twee seizoenen na dit jaar, maar ook dan ben je interessant voor andere clubs. Of ze volgend seizoen nog bij AGOVV voetballen? Dat weet je nooit in het voetbal.’

Niet alleen Sparta lijkt geinteresseerd, maar de namen van Guijo Velasco en Garcia Garcia circuleren ook in Arnhem bij Vitesse en bij het Nijmeegse NEC. Het contract van de Spaanse Belg Guijo Velasco loopt aan het einde van dit seizoen af. Guijo Velasco kwam voorafgaand aan vorig seizoen over van de beloften van PSV naar AGOVV. Garcia Garcia tekende voor drie jaar, waarvan er na dit seizoen nog twee resteren en is dus niet transfervrij.

Vanavond speelt Guijo Velasco in elk geval nog in dienst van AGOVV tegen FC Omniworld in Almere. Garcia Garcia zit een schorsing uit. In Almere probeert AGOVV de nare smaak weg te spoelen van de laatste wedstrijden waarin niet alleen de vijfde periode werd verspeeld, maar ook nog eens een goede uitgangspositie op de ranglijst. Wil de ploeg van trainer Stanley Menzo zich nog plaatsen voor de play-offs dan wordt winst in de zesde en laatste periode nagenoeg noodzakelijk. En met tegenstanders als Den Bosch, Excelsior, GA Eagles en FC Zwolle is dat allesbehalve een makkelijke opdracht.

Bron: Apeldoornse Courant 24-02-2006

Vitesse: Voetbal kijken in Colbertje
Edward Sturing: De mensen worden hier echt verwend
Supporter over Gelredome

Bijna acht jaar geleden openende het Gelredome, het paradepaardje van oud-voorzitter Karel Aalbers, aan de rand van Arnhem de poorten. Edward Sturing was daar, toen nog als speler, bij. Zoals hij er als hoofdcoach nog steeds bij is als Vitesse in het hypermoderne stadion acteert. “Die opening zal ik niet snel vergeten. We moesten tegen NAC spelen,” herinnert Sturing zich die dag in maart 1998. “We stonden allemaal stijf van de zenuwen. Het was een hele happening. De maanden daarvoor had ik de bouw van het stadion intensief gevolgd. Heel regelmatig nam ik een kijkje om te zien hoe ver de bouw was gevorderd. Dat gaf een speciaal gevoel. Het nieuwe stadion werd beschouwd als een belangrijke stap om Vitesse richting de top van het betaalde voetbal te duwen. Daarom was de spanning binnen de groep groot. Het is altijd belangrijk de eerste wedstrijd in een nieuw stadion te winnen. Gelukkig lukte dat.”

lees verder...

Bron: AD Eredivisiespecial februari 2006

Theo Janssen: Oranje heel onwerkelijk

Op de dag dat Theo Janssen aan zijn amandelen werd geopereerd, kreeg hij te horen dat hij door bondscoach Marco van Basten was opgenomen in de voorselectie van het Nederlands elftal. “Dat was heel onwerkelijk. Ik geloofde het eerst ook niet. Zeker niet op dit moment. De eerste seizoenshelft deed ik het wel goed, maar de laatste tijd was het door verschillende oorzaken minder. Dus was ik heel erg verrast.” Janssen ziet het wel als een stimulans. “Ook voor andere spelers van Vitesse is het goed dat de club in de gaten wordt gehouden, bijvoorbeeld Michael Dingsdag weet ook dat hij bekeken wordt.”

Janssen mist de interland tegen Ecuador nog wel vanwege zijn operatie. “Het ging moeizaam. Het was behoorlijk pittig. Ik heb een week ziek op bed gelegen. Maandag begin ik weer voor mezelf te trainen. Ik streef ernaar om er tegen Roda JC weer bij te zijn. Ik had me liever na het seizoen laten opereren, maar het werd steeds erger. Ik was vaak ziek en had veel koorts.” De spelverdeler verwacht sterker terug te komen. “Ik ga me snel weer 100% voelen. Die voorselectie wil ik waarmaken. Ik denk dat de bondscoach alle opties openhoudt, al weet ik wel dat ik geen eerste of tweede keus ben.”

Bron: Omroep Gelderland 23-02-2006

Ruud Knol speelt zeker niet tegen ADO

Vitesse mist zaterdag tegen ADO Den Haag in ieder geval Ruud Knol. De centrumverdediger speelde al bijna een maand met een enkelblessure. Nu Remco van der Schaaf terugkeert van een schorsing, heeft trainer Edward Sturing een alternatief en kan Knol eindelijk de rust krijgen die hij al lang nodig had. Mogelijk is hij volgende week in de thuiswedstrijd tegen Roda JC weer van de partij. Michael Dingsdag kan ondanks de barst in het bot van zijn grote teen toch spelen tegen ADO Den Haag. Verder verliet Tim De Meersman voortijdig de training van Vitesse.

Bron: Omroep Gelderland 23-02-2006

Fans bezorgen Vitesse 6000 euro schade

Aanhangers van Vitesse hebben hun eigen club met een schadepost van ongeveer 6000 opgezadeld. Tijdens de voetbalwedstrijd Vitesse-FC Twente (1-2) werden eerder deze maand tachtig stoeltjes vernield in Gelredome, tot ergernis van Vitesse’s algemeen directeur Paul van der Kraan. Hij dreigt de fanatieke aanhang op de Zuid-tribune, waar de meeste vernielingen plaatshadden, met een prijsstijging. „Gelukkig werd er bij het latere duel met PSV niets vernield.

Bron: De Gelderlander 23-02-2006

Internet: Dingsdag fanpage

Wie altijd al eens het recept van Doesburgse mosterdsoep op de kop wilde tikken, kan nu terecht in het submenu Dingsdag gehaktdag op de fansite www.michaeldingsdag.nl van de populaire verdediger van Vitesse. De 23-jarige Amsterdammer die zijn voetbalcarrière bij het hoofdstedelijke DWS begon, heeft een eigen website in de kleuren van zijn Arnhemse werkgever voorzien van actueel voetbalnieuws en allerlei persoonlijke wetenswaardigheden. Zo openbaart Michael zijn favoriete muzieknummers, met een lichte voorkeur voor André Hazes die drie keer voor komt in de Top-10: Bloed, zweet en tranen (1), De vlieger (6) en Geef mij je angst(8). Het kopje Dingsdag Games herbergt het aloude galgje in voetbalstijl. Bezoekers kunnen een poging wagen namen van spelers, stadions, clubs, bijnamen en voetbalbegrippen te raden, voordat het voetbalpoppetje in clubtenue aan het strafwerktuig wordt opgehangen. Het downloaden van banners en wallpapers is mogelijk, evenals het versturen van e-cards naar vrienden of familieleden. De biografie van Michael Dingsdag en zijn leukste uitspraken ontbreken vooralsnog, van zijn vriendin Yessica prijkt er nu nog slechts een foto op de site, maar ook over de vrouw achter de voetballer leest de fan weldra meer. Het speciale fotoboek herbergt al enkele foto’s van Vitesse- en Dingsdag-idolaten. Wie lid wil worden van Dingsdags Fanclub of afbeeldingen, vragen of opmerkingen wil insturen, kan dat doen via de mail: dingsdag15@hotmail.com.

Bron: VI 22-02-2006

Knol twijfelgeval voor duel met ADO

ARNHEM – Het is onzeker of Vitesse zaterdag in de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag kan beschikken over Ruud Knol. De verdediger kampt al weken met een enkelblessure.

Knol speelde vrijdag weliswaar tegen PSV, maar moet deze week opnieuw rust nemen. Michael Dingsdag, de andere gekwetste centrumverdediger van Vitesse, heeft het duel met PSV beter doorstaan. Ondanks zijn teenblessure kan hij spelen in Den Haag. Remco van der Schaaf is de eventuele vervanger van Knol tegen ADO.

Bron: De Gelderlander 21-02-2006

Fränkel baalt van ‘lucky PSV’

Hij speelde misschien wel zijn beste wedstrijd als linkerspits voor Vitesse. Purrel Fränkel was de aangever van de openingstreffer, maar PSV won: 1 – 3. Achter de uitslag ging gisteravond een wedstrijd schuil van grote teleurstelling en een oneerlijke voetbalwereld.

Na afloop van het duel Vitesse-PSV (1-3) werd het verhaal van de Arnhemse spelers omgeven door ijszakken en boze, gefrustreerde woorden. Ruud Knol nam een ijszak mee rond zijn gehavende enkel, Michael Dingsdag foeterde over een belachelijk doelpunt (1-2 van Lamey) en Fränkel verzachte de pijn aan zijn hand met ijs, maar de onverdiende nederlaag bleef zeuren.

„Het is erg geflatteerd, deze uitslag. Gezien ons spel hadden we op zijn minst een gelijkspel verdiend“, verzuchtte Fränkel, uitgeteld zittend op een verdwaalde plastic stoel. „Je kunt wel zeggen dat we de wedstrijd op details verliezen. Als je vlak voor rust op 1-0 komt, moet je die voorsprong mee de kleedkamer in nemen. Dat gebeurt niet. Alex kan een bal in het strafschopgebied met de borst aannemen. Je moet op zo’n moment korter dekken.“

Zuur was niet alleen de ‘borst’ van Alex, maar vooral het vervolg. Aalsnel bekommerde het fenomeen Jefferson Farfán zich om een half meterje ruimte en een vallende bal: 1-1, een treffer voor de ploeg die nog geen kans had gecreëerd. „Ze hebben de hele wedstrijd bijna geen kansen gehad“, zei Fränkel, peinsend over het verloop. „Oh ja, de laatste goal in blessuretijd, toen was het al 2-1. Tja, als je tegen PSV in de 85ste minuut op 1-2 komt, dan weet je het wel.“

Vitesse liet de schade na een geluksdoelpunt van Michael Lamey (verdwaalde voorzet, 1-2) oplopen (Farfán, 1-3) en liep een onverwacht zware kater op. Vooral omdat de ploeg uitstekend voor de dag kwam. „De hele ploeg verdient een compliment. We hebben compact gespeeld en goed druk gezet“, zei de man van de assist voor Youssouf Hersi: 1-0. „Het ging lekker, maar ik ben niet tevreden. Na de actie moet ik vaker een goed vervolg hebben. Op deze positie moet je scoren en assists geven, maar ik ga mezelf niet de druk van het móeten opleggen, dat werkt niet. Ik speel zo goed mogelijk“, aldus de linkerspits, gisteren de baas over verdediger Theo Lucius, maar uiteindelijk niet in eigen huis. „Op de details wonnen zij, complimenten, het was vanavond ‘lucky PSV’.“

Bron: De Gelderlander 18-02-2006

Fortuinlijke generale PSV tegen Vitesse

PSV heeft gisteravond een fortuinlijke generale repetitie afgewerkt, voor de Champions Leaguewedstrijd van dinsdag tegen Olympique Lyon. De koploper had een late toevalstreffer van Michael Lamey nodig om het dappere Vitesse op de knieën te krijgen (1-3).

Lamey wilde vijf minuten voor tijd een voorzet geven, bijna vanaf de achterlijn. De bal viel bij de tweede paal achter de kansloze doelman Harald Wapenaar in het doel. PSV kwam op een 2-1 voorsprong. Een kans, twee doelpunten, de late 1-3 van Jefferson Farfán niet meegerekend, met deze oogst verliet de lijstaanvoerder zonder kleerscheuren Gelredome.

De ontknoping was zuur voor Vitesse, dat door de derde opeenvolgende nederlaag de aansluiting met het felbegeerde linkerrijtje dreigt te verliezen. De Arnhemse ploeg speelt zijn beste partijen vaak tegen de topploegen en dat bleek ook gisteravond.

In tegenstelling tot de voorbije partijen tegen FC Twente (1-2) en Heerenveen (4-1) gaf Vitesse nauwelijks kansen weg. Het centrale verdedigingsduo Ruud Knol/Michael Dingsdag speelde de beste wedstrijd sinds weken, net als de middenvelders Abubakari Yakubu en Richard Knopper. Hoewel het team van trainer Edward Sturing zelf ook weinig kansen creëerde, was het lange tijd minstens gelijkwaardig aan de apathisch spelende koploper.

PSV speelde uiterst moeizaam. Dat de lijstaanvoerder niet in het spel kwam, was vooral de verdienste van Vitesse. De thuisploeg speelde fel en geconcentreerd en verkreeg zodoende vrij eenvoudig een veldoverwicht.

Nou zegt dat niet alles, want PSV is een ploeg die de tegenstander het gevoel kan geven lekker in de wedstrijd te zitten en vaak slaat PSV dan toe. Dat gebeurde gisteren op bizarre wijze. Tot de geluksvoorzet van Lamey was PSV op weg naar kostbaar puntenverlies in de strijd om prolongatie van de titel.

Het zal Hiddink zorgen baren dat PSV verdedigend enkele flinke fouten maakte. De kwetsbaarheid lag met name bij de backs Theo Lucius en Lamey. De bezoekers ontsnapten nog na een foute terugspeelbal van Phillip Cocu. Youssouf Hersi schoot te gehaast naast het doel van de nauwelijks aan het werk gezette Gomes. Twee minuten voor rust had de aanvaller op aangeven van Purrel Fränkel wel succes: 1-0.

Vitesse gaf de voorsprong pal voor rust weg. De Arnhemse ploeg miste de slimheid en de rust om de 1-0 mee te nemen in de catacomben. Jefferson Farfan profiteerde van de desorganisatie in de defensie van Vitesse en schoot via Yakubu raak. Een van richting veranderd schot als gelijkmaker, het paste bij de luizige zege van PSV.

Na een uur spelen haalde Hiddink de falende Arouna Koné en Mika Väyrynen van het veld. Met DaMarcus Beasley en Ismael Aissati in de ploeg kreeg PSV meer controle over de wedstrijd, maar Vitesse bleef uitstekend meevoetballen. De ploeg miste voorin de brille en raffinement die nodig zijn om ook een zwak spelend PSV te verslaan. De eindpass ontbrak bij de thuisploeg, die toch al niet overloopt van scorend vermogen. Sturing probeerde met Fred Benson als extra spits nog iets te forceren, maar Vitesse kreeg in de counter de geflatteerde 1-3 tegen.

Bron: De Gelderlander 18-02-2006

Chinees avontuur voor Igor Gluscevic

Igor Gluscevic vertrekt per direct bij Vitesse. De Montenegrijn heeft een contract tot eind 2006 getekend bij het Chinese Shangdong Luneng Taishan FC. De 31-jarige Gluscevic kwam voor vorig seizoen van Slavia Praag naar Vitesse. Het laatste jaar kwam hij nog maar sporadisch in actie. “Mijn periode bij Vitesse is een grote teleurstelling geworden. Het eerste halfjaar was ik niet fit, daarna heb ik nooit op mijn favoriete positie mogen spelen. Ik weet dat ik het scoren niet verleerd ben”, zegt Gluscevic, die weer aan spelen toe wil komen.

Bron: Omroep Gelderland 17-02-2006

Edward Sturing prijst teamprestatie

Trainer Edward Sturing van Vitesse prees na de 1-3 thuisnederlaag tegen PSV de teamprestatie. Over het geluk van de tegenstander zegt Sturing: “Zo word je dus kampioen. Dat tweede doelpunt was natuurlijk een zondagsgoal.” Over zijn eigen ploeg was de coach te spreken. “Als team hebben we het uitstekend gedaan. Zo moesten we PSV bestrijden. Maar je kunt tegen PSV wel fantastisch spelen, we zullen de komende wedstrijden ook dit niveau moeten halen. Dan komen de punten wel binnen”, kijkt de coach vooruit.

Bron: Omroep Gelderland 17-02-2006

Paul Verhaegh: dit is ongelooflijk

Vitesse-verdediger Paul Verhaegh speelde een goede wedstrijd tegen zijn oude ploeg, maar baalde van de onverdiende nederlaag. “Dit is echt ongelooflijk, typisch PSV. Wij komen goed op voorsprong, en dan maken zij tien seconden voor rust gelijk. Bij die tweede goal wil Lamey voorzetten, maar schiet de bal erin. Als hij dat nog duizend keer probeert, lukt hem dat geen één keer”, moppert Verhaegh. “Als team stonden we goed, zij hadden het lastig met onze organisatie. We hadden minimaal een punt verdiend”, vindt de verdediger.

Bron: Omroep Gelderland 17-02-2006

Lichte hamstringblessure Onur Kaya

Middenvelder Onur Kaya speelde tegen PSV wederom een goede wedstrijd, maar moest het veld door een lichte blessure voortijdig verlaten. “Het is mijn linkerhamstring”, verklaart Kaya. “Het is niet ernstig. Het kwam vooral door vermoeidheid. Het was zwaar vanavond, dit is een ander niveau dan ik gewend ben. Maar ik kan wel mee. Dat PSV wint is puur geluk.” Trainer Edward Sturing was zeer te spreken over het spel van het jonge talent. “Eigenlijk had ik hem in de rust al moeten wisselen, maar hij was zo goed bezig dat ik hem zo lang mogelijk wilde laten staan.”

Bron: Omroep Gelderland 17-02-2006

Winst voor “lucky” PSV

Vitesse en PSV begonnen beide afwachtend aan het duel. Voor bijna twintig duizen toeschouwers in Gelredome was het voornamelijk druk op het middenveld en was het zoeken naar de ruimte voorin. Vitesse had voor rust het beste van het spel en probeerde het tempo hoog te houden.

Tot tien minuten voor de rust was het via afstandsschoten het meest gevaarlijk. Een vrije trap van Dingsdag werd tot corner verwerkt en een verdekt schot van ruim 20 meter van Onur Kaya verdween rakelings over. Vier minuten voor rust speelde Cocu plots te zacht terug en stond Youssouf Hersi vrij voor doelman Gomes. De aanvaller raakte de bal echter totaal verkeerd en de bal ging naast het doel. Twee minuten was het wel raak. Purrel Frankel dolde Theo Lucius aan de linkerkant en zijn voorzet werd bij de tweede paal ingekopt door Hersi: 1-0 en verdiende voorsprong.

Iedereen dacht dat Vitesse met de voorsprong ging rusten, maar toen was daar toch weer Jefferson Farfan. Na een vrije trap kreeg de goaltjesdief de bal in de blessuretijd voor zijn voeten en via een been van een Vitessenaar ging de bal ongelukkig over Wapenaar in het doel: 1-1.

In de tweede helft duurde het tot de laatste twintig minuten voordat een van beide ploegen echt gevaar wist te stichten. De ingevallen Tom de Mul zette zichzelf goed vrij, maar schoot te zacht in. PSV zette ook een tandje bij en kwam vijf minuten voor tijd erg gelukkig op 2-1. Michael Lamey kapte naar zijn sterke rechterbeen en tot zijn eigen verbazing zag hij zijn voorzet bij de tweede paal in het doel vliegen. Vitesse probeerde het nog wel in de laatste minuten, maar zag PSV in de slotseconden het derde doelpunt maken via wederom Farfan.

Vitesse speelde vrijdagavond een goede partij tegen PSV, maar miste het geluk dat de gedoodverfde landskampioen wel had. De eerste twee waren zeer ‘lucky’, de derde goed uitgespeeld.

Bron: Vitesse.nl 17-02-2006

Igor Gluscevic naar China

Igor Gluscevic verruilt Vitesse voor het Chinese Shangdong Luneng Taishan FC. De speler uit Servië & Montenegro vertrekt per direct. Igor Gluscevic en Shangdong Luneng Taishan FC zijn een contract aangegaan tot en met 31 december 2006. Algemeen directeur Paul van der Kraan van Vitesse: “Met deze oplossing zijn alle partijen tevreden. Igor kan zo weer meer aan spelen toekomen. Igor Gluscevic heeft zich bij Vitesse een voorbeeldige prof getoond, die zich altijd 100 procent heeft ingezet. Of dat nou was voor Vitesse 1 of voor Jong Vitesse. Ik hoop dan ook van harte dat zijn Chinese avontuur een succes wordt.”

Bron: Vitesse.nl 17-02-2006

Nieuwe column Devito

De huiscolumnist laat dit keer zijn licht schijnen over de supporters en hun club. De ‘supportersclub’. Supporters maken de club…, 16 februari, ’06 Moeilijk om lichtpuntjes te vinden bij het mentaal zwakke Vitesse. De ijzervreter wordt er uitgegooid en de rest van de spelers grazen als makke lammeren, die…..

lees verder...

16-02-2006

Yellow Black Pride van troon gestoten
Vitessebreda nieuwe lijstaanvoerder Vitesse Pool

Het is eventjes wennen voor de honderden fans die op het forum van deze site meedoen aan de Vitesse Pool. De voorbije maanden leek de koppositie van Yellow Black Pride onaantastbaar. Gezelschap op de hoogste trede van virtuele podium werd door de poolmatador hooguit een week getolereerd. Bij de laatste poolronde, waarin Vitesse de meerdere moest erkennen in Heerenveen, heeft YBP een gevoelige tik ontvangen. Naaste concurrent Vitessebreda is de langgekoesterde lijstaanvoerder in het klassement voorbij gestreefd en heeft een punt afstand genomen van de achtervolgers. De onttroonde leider deelt nu de tweede plaats met de sterk opgekomen Shearerfan, de hoogst geklasseerde vrouwelijke deelnemer aan de Vitesse Pool.

De 172 voorspellingen die tot dusver (woensdagavond, red.) in de Vitesse Pool zijn uitgebracht voor de wedstrijd tegen landskampioen PSV geven weinig aanleiding het treffen vrijdagavond met optimisme tegemoet te zien. De deelnemende Vitessefans hebben vooralsnog 18x een overwinning voorspeld, 30x een gelijkspel, terwijl 124 poolers een nederlaag hebben genoteerd voor Vitesse. De meest voorspelde uitslag is 0-2 (32x). Wil je ook een gokje wagen op de uitslag van Vitesse-PSV? Gewoon even (gratis) registreren, inloggen op het forum en de uitslag plaatsen in de betreffende topic. Voorspellingen kunnen worden uitgebracht tot het officiële aanvangstijdstip van de wedstrijd. Daarbij wordt uitgegaan van de forumklok.

Voor de Vitesse Pool: Klik hier

16-02-2006

‘Eurocommerce koopt Gelredome’
Directeur projectontwikkelaar overtuigd van eigendom stadion
Evenementenbedrijf buiten verkoop

Eurocommerce wordt vermoedelijk de nieuwe eigenaar van stadion Gelredome. De ontwikkelaar kan alleen het gebouw en niet het evenementenbedrijf kopen. Algemeen directeur Ger Visser van Eurocommerce zegt dat zijn bedrijf aan alle voorwaarden kan voldoen die de gemeente Arnhem, nu nog eigenaar, heeft gesteld. “We hebben natuurlijk nog geen officiële bevestiging, maar uit de gesprekken met de gemeente maak ik wel op dat we tot overeenstemming gaan komen”, zegt Visser.

De directeur heeft een concrete aanbieding bij de gemeente neergelegd. Over de inhoud en de aankoopsom wil hij niets zeggen. De vraagprijs van de gemeente is 24 miljoen euro. Bij de Nieuwegeinse ontwikkelaar TCN, de andere kandidaat- koper, kon gisteren niemand een reactie geven. De gemeente Arnhem doet ‘geen mededelingen’.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 17-02-2006

Ruud Knol en Michael Dingsdag cijferen zich weg voor het team

Eigenlijk zouden ze rust moeten nemen om hun blessures te laten genezen. Maar Ruud Knol en Michael Dingsdag spelen vanavond gewoon tegen PSV. De twee centrumverdedigers van Vitesse zijn verre van honderd procent fit. Knol kampt met slepende klachten aan zijn enkel en Dingsdag speelt zijn partijen met een gebroken teen. “Als je voldoende spelers hebt, dan zeg je tegen ze dat ze twee weken rust kunnen pakken”, zegt Vitesse-trainer Edward Sturing.

Maar voldoende spelers, dat heeft Vitesse dus niet. Op de lijst van geblesseerde spelers staan ook de namen van de verdedigers Michael Jansen en Peter van den Berg, waardoor Sturing nauwelijks alternatieven overhoudt voor de twee centrale posities in de achterhoede. “Volgende week is Remco van der Schaaf er weer bij”, wijst Sturing op de terugkeer van de middenvelder, die vanavond tegen PSV zijn derde van drie duels schorsing uitzit. “Dan hebben we weer wat meer mogelijkheden. Bij Ruud moeten we een rustmoment gaan inbouwen, maar dat kan morgen (doelt op het duel met PSV, red.) nog niet.”

Knol heeft ook de voorbije week niet getraind. Hij leeft van wedstrijd tot wedstrijd, zoals zijn trainer het noemt. Dingsdag verscheen deze week wel op het trainingsveld, maar verrichtte aangepaste arbeid. Het opstellen van deze aangeslagen spelers vindt Sturing niet onverantwoord. “In een team heb je het nodig dat spelers zich ondergeschikt maken, zeker als je zo’n kleine groep hebt als wij”, aldus de coach, die stelt dat een topprestatie mogelijk is ondanks voornoemde ongemakken. “Dat kan, maar niet structureel. Een speler moet voor zichzelf uitmaken of hij fit genoeg is om te spelen. Ik heb zelf meer dan vierhonderd competitiewedstrijden gespeeld. Ik denk dat ik daarvan honderd keer echt fit was.”

Zeker is dat de houding van Knol en Dingsdag lovenswaardig is. Niet iedere voetballer zou kiezen voor het teambelang. “Ik heb ervoor gekozen me weg te cijferen in het belang van het team”, zegt Dingsdag, wetende dat er vanavond wellicht scouts voor hem op de tribune zitten in Gelredome. “Misschien wel. Maar ik speel bij Vitesse. En dus doe ik wat het beste is voor de club.” Dingsdag en Knol behoorden tot de dragende spelers, die afgelopen zaterdag in Heerenveen verzaakten (4-1). “In de wedstrijd daarvoor, thuis tegen Twente (12, red.) , had ik niet veel last. Maar in Heerenveen wel. Ik gebruikte een verdovend middeltje, maar voelde de teen bij elke trap en bij elke pass”, zegt Dingsdag. “Maar ik wil me niet achter mijn blessure verschuilen. Ik heb slecht gespeeld, maar dat kwam niet alleen door die teen.”

Bron: De Gelderlander 16-02-2006

Dingsdag vindt blessure geen excuus

Michael Dingsdag speelt tegen PSV gewoon mee ondanks een scheurtje in het bot van zijn grote linkerteen. “Ik heb er wel veel last van en heb dus aangepast getraind. Maar als ik slecht speel, zoals tegen Heerenveen, moet ik me daar niet achter verschuilen. Dat komt niet alleen door die teen. Het is opvallend dat degenen die het elftal moesten dragen, het niet goed deden.” Vitesse maakt tegen PSV een kans als het de strijd durft aan te gaan. “Je moet er vol ingaan, maar wel met de bedoeling om de bal te spelen. Vorig jaar herinner ik me nog, ik kreeg toen rood. Dat was niet slim van mij.”

Bron: Omroep Gelderland 16-02-2006

Sturing heeft duo achterin hard nodig

Vitesse-trainer Edward Sturing heeft het centrale duo achterin hard nodig tegen PSV. Zowel Ruud Knol als Michael Dingsdag is verre van fit. “Toch moeten ze allebei beginnen”, weet Sturing. “We hebben ook nauwelijks nog alternatieven. Van den Berg en Jansen missen we al heel lang en als Van der Schaaf beschikbaar zou zijn, hadden we nog wat kunnen schuiven. We hebben die twee bewust gespaard, bij Ruud Knol moeten we een keer rust gaan inbouwen. Ik vind het wel verantwoord dat ze spelen. Ik heb zelf in mijn carrière 430 wedstrijden gespeeld, waarvan ik er misschien maar 100 helemaal fit was.”

Bron: Omroep Gelderland 16-02-2006

Spits Meulens tekent bij Vitesse

Vitesse heeft spits Rihairo Meulens voor drie jaar gecontracteerd. De Apeldoorner speelt nu nog in de A-jeugd van Vitesse/AGOVV. De 17-jarige Meulens speelt sinds 2001 bij Vitesse. De rechtsbenige aanvaller begon in de C1 van de Arnhemse club. Meulens maakt dit seizoen een sterke indruk in de eredivisie bij de A- junioren. Hij staat hoog in het klassement van de beste A-junior in de eredivisie.

Bron: Omroep Gelderland 16-02-2006

Weinig keuzes voor Edward Sturing

Trainer Edward Sturing zit ook vrijdagavond tegen koploper PSV niet in een luxepositie. Door het grote aantal blessures en een schorsing stelt bijvoorbeeld het centrale duo het teambelang boven het eigen belang. ‘Er zijn gewoon weinig alternatieven’.

Rust

Net als vorige week zullen de centrale verdedigers Michael Dingsdag en Ruud Knol niet volledig fit aan de start verschijnen. Dingsdag kampt nog altijd met een onwillige teen en Knol speelt al weken met een zere enkel. “Het klopt dat ze niet topfit zijn, maar in het voetbal komt dat wel vaker voor. Geen enkele speler is wekelijks topfit. De spelers moeten zelf de keuze maken of ze fysiek fit genoeg zijn en in staat om een goede prestatie neer te zetten. Niemand anders kan die keuze maken. Voor Ruud is het wel belangrijk dat er voor hem binnenkort een rustmoment ingelast wordt. Hij heeft dat wel nodig. ”

Trainingsarbeid

“Door de blessures is het voor de speler zelf vervelend dat hij te weinig trainingsarbeid in de benen heeft. Voor mij is de afwezigheid van basisspelers in die zin vervelend dat er niet tactisch getraind kan worden. Dingsdag heeft woensdag nog wel getraind, terwijl Knol voornamelijk rust is gegund. Op dit moment zijn er gewoon te weinig alternatieven. Peter van den Berg en Michael Jansen zijn er al een tijd uit en ik kan volgende week pas weer over Remco van der Schaaf beschikken”, aldus Sturing.

Wél weer inzetbaar zijn Paul Verhaegh en doelman Harald Wapenaar. Verhaegh moest de wedstrijd tegen Heerenveen wegens ziekte aan zich voorbij laten gaan. Wapenaar liep tegen FC Twente een hoofdblessure op, maar is inmiddels weer volledig hersteld.

Vitesse – PSV, vrijdag 17 februari 20.30 uur

Blessures: Peter van den Berg, Michael Jansen, Etiënne Esajas en Theo Janssen.
Schorsing: Remco van der Schaaf
Overig: Igor Gluscevic (buitenland)

Bron: Vitesse.nl 16-02-2006

Tijd voor teenagers: Tom de Mul
‘Vitesse is net Ajax: er is altijd wel iets aan de hand’
‘Ik ben beter dan sommige spelers in de basis van Ajax’

Belgen noemt hij schijnheilig, Nederlanders direct en dominant. Tijd voor een kruisverhoor met Tom de Mul (19). Een spervuur van vragen met een verrassende uitkomst. Be Belg van Vitesse is Nederlander geworden. Direct, eerlijk en allesbehalve schijnheilig.

Had je verwacht dat je van Ajax, waar altijd veel druk is, in een bijna even zo rumoerige club terecht zou komen?

‘Niet echt. Ik wist weinig van Vitesse. Maar het is inderdaad met Ajax te vergelijken, waar ook altijd wel iets aan de hand is. De media zitten er ontzettend kort op en dat is wel even wennen. Maar voor een jonge speler zoals ik is het goed, want je leert er alleen maar van.’

lees verder...

Bron: Nummer 14 februari 2006

De ontembare zwarte panter
Frans de Munck, eigenzinnige klassekeeper

Frans de Munck is een van de beste en meest kleurrijke keepers die het Nederlandse voetbal heeft voortgebracht. Op zijn 83ste kijkt bij terug op zijn bewogen loopbaan. ‘Uiteindelijk wint kwaliteit het altijd.’

Op de eerste etage van Nieuw Galgenwaard hangt een van de beroemdste foto’s uit de vaderlandse voetbalhistorie. In 1957 zelfs uitgeroepen tot het beste World Press-sportbeeld uit Nederland. De foto is gemaakt door de Utrechtse fotograaf Jaap Herschel en laat een indrukwekkende save zien van Frans de Munck. Met een katachtige reflex weet de doelman de bal – in dit geval letterlijk het bruine monster – uit de hoek te slaan. De topkeeper maakt zijn reputatie als Zwarte Panter op de onderscheiden foto in alle opzichten waar. Ook de entourage mag er zijn. Een grensrechter met een sobere jaren-vijftig outfit en het publiek zit bijna óp het speelveld. Op de eerste ring allemaal staanplaatsen, beneden houten banken voor de veelal jeugdige toeschouwers. Ook de wielerbaan wordt optimaal benut door kijkers.

lees verder...

Bron: Nummer 14 februari 2006

Kaya weer in de basis tegen PSV

De Belgische middenvelder Onur Kaya staat na zijn goede wedstrijd tegen Heerenveen vrijdag ook tegen PSV weer in de basiself van Vitesse. Ruud Knol en Michael Dingsdag trainden donderdag niet meer, maar spelen waarschijnlijk wel. Harald Wapenaar en Paul Verhaegh trainden wel vol mee en zijn dus weer fit. Etienne Esajas kreeg een tik op zijn enkel en is voorlopig weer uitgeschakeld. Youssouf Hersi is terug van een schorsing, Remco van der Schaaf nog niet.

Vermoedelijke opstelling:

Wapenaar;
Verhaegh, Knol, Dingsdag, Swerts;
Kaya, Knopper, Yakubu;
Hersi, Junker, Fränkel.

Bron: Omroep Gelderland 16-02-2006

‘Een bijzonder reisje, maar ’t sloeg nergens op’

In 1993 en 1994 reisde Vitesse naar de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent voor een toernooi in het land waar de toenmalige voorzitter Karel Aalbers een vestiging van zijn bedrijf AEC opende. De spelers van Vitesse zaten er niet op te wachten, zeker in het tweede jaar niet, herinnert Erwin van de Looi, verdediger van weleer zich nog goed. “Een keer was leuk, de tweede keer wisten we wat ons te wachten stond. Het was nog midden in de competitie ook en vlak voor de Europa Cupwedstrijd tegen Parma.”

Van de Looi keek in 1993 bij het eerste bezoek zijn ogen uit. “Het was wel apart, als je terugkijkt is het mooi dat je daar bent geweest. Voor je vakantie ga je er niet snel heen. De reisjes waren vooral belangrijk voor Aalbers. We werden ontvangen door de president en logeerden in het mooiste hotel van de stad. Er was veel respect en belangstelling, overal televisie, de mensen vonden het mooi. Edward Sturing heeft geloof ik nog één of ander monument onthuld.” Vitesse reisde vanwege het voedsel met angst en beven naar Oezbekistan. “We namen alles zelf mee, van water tot hagelslag en pindakaas. Er was een gigantisch buffet, maar wat daar lag, mochten wij niet eten.” Vitesse had zelfs een eigen kok, Urban Kousbroek, die in de Gelderlander vertelde dat hij eenmaal inheems vlees kocht op de markt en ‘echt, ik heb de kip wel twaalf uur laten koken’.

De eerste trip was een sportief succes, met winst op Prakhtor (3-2, treffers Laamers en Gillhaus 2) en de nationale ploeg (2-1, Pothuizen en Helder). Een jaar later ging het mis. Trainer Herbert Neumann bleef thuis om UEFA Cup-opponent Parma te scouten en assistent Frits van den Berk kreeg de regie. De spelers maakten er een potje van, beide duels werden verloren. Van de Looi: “Dat was niet zo gek. Het was bloedheet en niemand wilde spelen. Het had wel gevolgen want Van den Berk is naar Neumann gestapt om te klagen over de instelling van een paar spelers. Een dag later kregen we straftraining, Hans Gillhaus mocht niet meedoen tegen Ajax, Glenn Helder zat op de bank. We verloren met 5-0. Tegen Parma waren ze er weer en wonnen we met 1-0 door een goal van Gillhaus.”

Veel spelers hielden bijzondere relikwieën over aan de trip. Helder en Raimond van der Gouw wonnen de ‘man of the match-trofee’; een gigantische vaas. Van de Looi: “We kregen allerlei rare dingen mee. Op zolder heb ik nog wel een vaantje en een mutsje liggen.”

Erwin van de Looi (33) speelde profvoetbal voor Vitesse, NAC, Stuttgarter Kickers en FC Groningen, waar hij in 2003 stopte vanwege een versleten heup. Hij is trainer/coach1 en trainer bij FC Groningen A1, waar hij Pieter Huistra (assistent Vitesse) opvolgde.

Bron: De Gelderlander 15-02-2006

Vitesse razend enthousiast over Kaya

Vitesse-talent Onur Kaya (19) speelde afgelopen zaterdag tegen SC Heerenveen pas zijn eerste competitiewedstrijd, maar heeft nu al een langer verblijf bij de club uit Arnhem afgedwongen. Zijn dienstverband loopt komende zomer af en Vitesse weet nu al dat de club de optie van een jaar zal lichten. ‘Dit is een jongen met heel veel mogelijkheden. Technisch zeer vaardig, qua balbehandeling kan hij echt met de beste spelers mee’, zegt manager voetbal Jan Streuer. Kaya kan zowel op 10 als op de positie van rechtshalf goed uit de voeten. Streuer: ‘Leuk dat hij nu de kans krijgt en hij heeft het zaterdag uitstekend gedaan. Ik denk dat Vitesse nog heel veel plezier gaat beleven aan deze jongen.’

Bron: VI 15-02-2006

Zelfs nummer veertien heeft nog kans op Europees voetbal

Het is een van de meest besproken onderwerpen uit de Eredivisie. De play-offs, verguisd door de grootmachten in de competitie, geliefd bij de underdogs vanwege hun vergrote kansen op Europees voetbal. Dat is immers het doel van de KNVB. ‘Het uitgangspunt is de sportieve balans verbeteren en het vergroten van het aantal spanningsmomenten’, schrijft de bond. Tot zover is het helder, maar het bekertoernooi zorgt voor onduidelijkheid. Tijd voor een uitleg. Met de huidige stand is PSV als virtuele landskampioen automatisch verzekerd van Champions league-deelname. AZ, Feyenoord, SC Heerenveen en Ajax strijden dan om het ticket voor de voorronde van het miljoenenbal. Daar zijn vier wedstrijden voor nodig. AZ bijvoorbeeld dient allereerst nummer vijf Ajax over twee duels te verslaan, waarna het in opnieuw een tweestrijd de winnaar van de ontmoetingen tussen de nummer drie Feyenoord en nummer vier SC Heerenveen treft. De winnaar van deze laatste tweekamp speelt vervolgens in de voorronde van de CL. Verliezen bijvoorbeeld de Friezen beide barrages, dan zijn zij nog niet zeker van UEFA Cup-voetbal. Wint pakweg FC Groningen al zijn play-offduels, dan kan het in een directe en eenmalige confrontatie alsnog Heerenveen naar de Intertoto-competitie verwijzen.

Het bekertoernooi biedt echter houvast voor enkele clubs. Daarbij spreekt de KNVB over verschillende situaties. Ajax, PSV, AZ en Roda JC zijn nog in de race voor de Gatorade Cup, Mogelijkheid één is dat landskampioen PSV in de finale een ploeg uit de top vijf ontmoet, bijvoorbeeld Ajax. In een zo’n geval zijn de Amsterdammers sowieso verzekerd van een UIEFA Cup-ticket, maar strijden zij nog wel mee om een plaats in de CL-voorronde. Hierdoor vervalt wedstrijd J in het schema en spelen de nummers twee tot en met vijf Europees voetbal.

Mocht Roda JC de bekerfinale bereiken, dan schuift het systeem op, Spelen de Limburgers tegen landskampioen PSV, dan zijn zij hoe dan ook verzekerd van het vierde UEFA Cup-ticket. Wat dat betekent voor de overige ploegen, hangt af van de eredivisieranglijst. Eindigt Roda als negende, dan hoeft het niet deel te nemen aan de play-offs en kan de nummer tien (nu Vitesse) alsnog het UEFA Cup-toernooi bereiken. Dat betekent ook dat de nummer veertien (nu NAC) mag meedingen naar het tweede Intertoto-startbewijs, waarvan in maart duidelijk wordt of Nederland dat toegewezen krijgt. Blijft het bij één Intertoto-plaats, dan strijden de nummers tien tot en met dertien slechts om geld en niet om Europees voetbal. Dan is het ook nog mogelijk dat de bekerfinale gaat tussen twee teams die volgens de ranglijst al recht hebben op Europees voetbal (plaats twee tot en met vijf), bijvoorbeeld Ajax-AZ. In zo’n geval zijn alle clubs op de genoemde posities verzekerd van een Europees ticket. In het laatste geval is er nog de kans dat de bekerfinale gaat tussen de ploeg die de voorronde van de Champions league speelt en een team uit de categorie plaats tien tot en met dertien. Dat kan aan de hand van de huidige ranglijst AZ tegen Roda JC zijn. Roda krijgt dan bij een nederlaag in de bekerfinale sowieso een UEFA Cup-ticket. En bij dit scenario hebben er geen doorschuivingen in het schema plaats. De KNVB actualiseert het schema op www.knvb.nl.

Bron: VI 15-02-2006

Vitesse enige eredivisieclub in categorie 1
Arnhemse club hoopt in 07/08 categorie II te worden
Philips Stadion houdt roze wolk in stand

PSV leed vorig seizoen wederom een ernstig miljoenenverlies. Bij de licentiecommissie van de KNVB is de landskampioen niettemin ingedeeld in categorie 3, ofwel bedeeld met het keurmerk ‘kerngezond’. Hoe kan dat?

Een financiële vuilnisbelt, dreigende faillissementen en stopgezette salarisbetalingen aan spelers. In de lente van 2003 zakte het imago van het betaalde voetbal naar een dieptepunt. Liefst elf clubs kregen in eerste instantie geen licentie voor het nieuwe seizoen. Het ultieme moment om een nieuw licentiesysteern in te voeren was dan ook aangebroken. Henk Kesler kondigde ‘het einde van de roze wolk’ aan.

Wat is er sindsdien ook alweer gebeurd?

Gedurende de algemene vergadering van 1 december 2003 gingen de clubs akkoord met een nieuw licentiereglement. De KNVB lanceerde de nieuwe koers met gejuich. Lange tijd was intrekking van de licentie het enige paardenmiddel in de strijd tegen financieel wanbeleid, nu was de bond in staat om doorlopend te controleren en ook lichtere straffen uit te delen. Alle clubs worden sindsdien ingedeeld in drie categorieën; van gevarenzone (categorie l), gemiddeld (categorie 2) tot gezond (categorie 3). Zo kan de KNVB-licentiecommissie gezonde bvo’s links laten liggen en de probleemclubs stevig controleren. Vooral Fortuna Sittard voert een voortdurende doodsstrijd en is de laatste jaren ook aangepakt door de licentiecommissie.

lees verder...

Bron: VI 15-02-2006

FIFA wil clubs dwingen herkomst van geldstromen te openbaren

José Luis Arnaut, de voormalige ministerpresident van Portugal, is aangesteld om een onderzoek te leiden naar de ontwikkelingen in het internationale voetbal. Het onderzoek wordt ondersteund door de Europese Unie (EU) en de UEFA en is vooral tot stand gekomen op aandringen van Richard Caborn, de Engelse minister van sport. Caborn heeft zich in de EU sterk gemaakt voor een onderzoek omdat hij zich zorgen maakt over het Britse voetbal. Chelsea, Portsmouth en het Schotse Heart of Midlothian zijn inmiddels overgenomen door buitenlandse miljardairs en met bolwerken als Aston Villa en West Ham United dreigt hetzelfde te gebeuren.

Het onderzoek van Arnaut sluit nauw aan op de werkzaamheden van de TASKforce van de FIFA, die in september is ingesteld en wordt geleid door KNVB-voorzitter en FIFA-penningmeester Jeu Sprengers. De TASKforce heeft als opdracht de misstanden in het voetbal te onderzoeken en aanbevelingen te doen om de problemen op te lossen. De FIFA besloot tot het oprichten van de TASKforce naar aanleiding van een verhaal in dit blad, eind mei 2005. in dat verhaal werd een mondiaal netwerk van clubs en transfers onthuld, waarbij onduidelijke geldstromen uit belastingparadijzen via constructies met investeringsmaatschappijen het voetbal binnenstromen. De tweede bijeenkomst van de TASKforce werd afgelopen week in Zurich gehouden en werd bijgewoond door onder anderen dr. Protógenes Pinheiro de Oueiroz, de Braziliaanse officier van justitie die het onderzoek leidde naar de herkomst van het geld waarmee de Braziliaanse club Corinthians werd gekocht. De TASKforce heeft zijn bevindingen inmiddels op papier gezet en dringt bij de FIFA aan op reglementswijzigingen. Jeu Sprengers: ‘Die reglementswijzigingen zijn nodig om actie te kunnen ondernemen en de geldstromen in het voetbal transparant te maken. Als we niet eerst de reglementen aanpassen staan we binnen de kortste keren voor een civiele rechter.’

Met die gewijzigde reglementen kunnen de clubs vervolgens gedwongen worden de herkomst van hun geldstromen bekend te maken. Wanneer ze daartoe niet in staat zijn, kan de FIFA licenties van clubs in gaan trekken. Dat is geen unicum. De UEFA sloot dit seizoen al zeventien clubs uit van Europees voetbal omdat ze niet in staat waren te voldoen aan de licentievoorwaarden. Op 18 maart zal de FIFA de aanbevelingen van de TASKforce bestuderen. Sprengers verwacht dat ze zullen worden overgenomen.

Bron: VI 15-02-2006

Vitesse houdt Davids in de gaten

ARNHEM – Vitesse volgt de ontwikkeling van Jaap Davids, verhuurd aan FC Den Bosch, op de voet.

“Die zien we regelmatig spelen. We “gaan op korte termijn met hem praten”, zegt manager voetbal Jan Streuer. Het is goed dat hij op dat niveau ervaring opdoet. Hij is ook tweede topscorer van Den Bosch met vijf goals. Dat verbaast me niets, want hij heeft natuurlijk een fantastische trap.”

Maar drie spelers van Vitesse hebben een aflopend contract. “Gino Coutinho staat op zich, maar op Peter van den Berg en Piet Velthuizen hebben we een optie”, vertelt Streuer.

Bron: Omroep Gelderland 15-02-2006

Vitesse wil door met Onur Kaya

ARNHEM – Vitesse wil door met de 19-jarige Belgische middenvelder Onur Kaya, die zaterdag tegen Heerenveen zijn competitiedebuut maakte.

“Zijn contract loopt na dit seizoen af, maar we hebben een optie. We gaan op korte termijn praten om die te lichten”, vertelt manager voetbal Jan Streuer van Vitesse. “Dat zat sowieso in de planning. Je moet altijd oppassen als je spelers opleidt, dat ze niet meteen weglopen als ze gaan presteren.”

“Ik wil volgend jaar gewoon bij Vitesse blijven, zeker nu ik net mijn kans krijg”, is Kaya positief.

Bron: Omroep Gelderland 15-02-2006

Vitesse-schoffies bij Oranjeselectie

Middenvelders Nicky Hofs en Theo Janssen zijn samen met spits Klaas Jan Huntelaar de meest verrassende namen in de voorlopige selectie van Oranje voor het oefenduel op 1 maart tegen Ecuador. Vrijdag over een week zal bondscoach Marco van Basten de definitieve lijst bekendmaken. Hofs (22), tegenwoordig Feyenoorder, en Vitessenaar Janssen (24) kennen elkaar al van hun jonge jaren in Arnhem.

Van Basten: “Ook in de maanden zonder interlands hebben we veel wedstrijden bekeken. Hier en daar zie je weer wat nieuwe gezichten, want we volgen alles, maar in grote lijnen zal er niet zo gek veel veranderen ten aanzien van de definitieve selectie. In dat opzicht volgen wij een tamelijk vaste koers, hoewel je altijd door blessures en hevig vormverlies verrast kan worden. Het zijn de twee voornaamste redenen waarom er eventueel nog een nieuweling aan de groep zal worden toegevoegd.”

Hofs en Janssen stonden bekend als de ‘schoffies’ van Vitesse. Hofs kwam een jaar geleden naar Feyenoord omdat de Arnhemmers hem niet voor langere tijd aan zich konden en wilden binden. De kleine middenvelder maakte in januari z’n rentree bij Feyenoord na een halfjaar blessureleed. Janssen werd een halfjaar verhuurd aan Racing Genk en kwam terug in Arnhem, waar hij als regisseur optreedt. Huntelaar is sinds z’n komst naar Ajax wat weggezakt, maar zit toch bij de eerste dertig van de bondscoach. Buiten de blessuregevallen zijn ook fitte spelers afwezig: Jan Kromkamp, Theo Lucius en Ryan Babel, die bij Liverpool, PSV en Ajax vooral de bank warm houden.

Bron: De Telegraaf 15-02-2006

Swerts: voorselectie is een surplus

Vitesse-speler Gill Swerts is opgenomen in de voorlopige selectie van het Belgisch elftal voor de interland van 1 maart tegen Luxemburg. “In België is het tijd voor veranderingen”, verwijst de 24-jarige Swerts na het missen van het WK. “Dit is een heel talentvolle lichting. Ik had het niet verwacht, al wist ik wel dat er regelmatig scouts op de tribune zaten. Ook voor andere Belgen”, weet Swerts. Zo zit Vitesse-aanvaller Tom De Mul in de voorselectie van Jong België. “Ik weet alleen dat ik in de voorselectie zit. Ik kan dus nog afvallen”, is Swerts voorzichtig.

“Maar het is mooi dat je weet dat ze je in de gaten houden. Dit is toch een surplus”, benadrukt Swerts. “Dit is ook een motivatie voor andere jongens, zoals Tom de Mul. En dat is met Nederland met Theo Janssen precies hetzelfde. Dan weten spelers als Knol en Dingsdag dat ook spelers van Vitesse bekeken worden”, denkt Swerts.

Voor de verdediger is het de eerste keer in zijn carrière dat hij opgenomen wordt in de voorselectie van het Belgisch elftal. Dat gebeurt onder de nieuwe bondscoach René Vandereijcken. Tom de Mul zat dit seizoen al vaker bij Jong België.

Bron: Omroep Gelderland 14-02-2006

Blessure update selectie

Michael Dingsdag heeft een scheurtje in zijn grote teen (links). Om de blessure te laten herstellen is de verdediger uit voorzorg uit de training gehouden.

Harald Wapenaar is weer in training. De doelverdediger liep vorige week woensdag in de wedstrijd tegen Twente een lichte hersenschudding op. Na een paar dagen rust zijn de klachten van Wapenaar verdwenen. Gisteren trainde Wapenaar al individueel onder supervisie van de medische staf. Dinsdag werd zonder problemen de groepstraining hervat.

Ruud Knol ondervindt nog steeds hinder van onwillend kapsel in zijn linkerenkel. Hij kan opnieuw niet trainen. Zijn meespelen in de wedstrijd tegen PSV komende vrijdag is hoogst twijfelachtig.

Peter van den Berg, die een individueel programma volgt, herstelt voorspoedig. Hoewel de harde velden van afgelopen week gezorgd hebben voor vertraging in het hersteltraject, is Van den Berg volgens de medische staf van Vitesse op de goede weg. Door de slechte, harde velden kon de 34-jarige verdediger afgelopen week niet volledig worden belast. Het is nog onduidelijk wanneer Van den Berg de groepstraining zal hervatten.

Etienne Esajas neemt weer deel aan de groepstrainingen. De aanvaller, die last heeft van een blessure aan zijn linkerenkel, is echter nog niet klachtenvrij. Het is nog niet duidelijk of Esajas op tijd fit zal zijn voor de wedstrijd tegen PSV komende vrijdag.

Paul Verhaegh ontbrak dinsdag op de training. Hij is ziek.

Bron: Vitesse.nl 14-02-2006

Kaartverkoop Vitesse–Roda JC
Zaterdag 4 maart 20.00 uur

Vrije verkoop!

Kaarten zijn verkrijgbaar bij de voorverkoopadressen van TicketBox vanaf zaterdag 18 februari tot en met zaterdag 4 maart (tot 12.00 uur). Op de wedstrijddag zijn de kassa’s op Gelredome vanaf 18.00 uur geopend.

Volwassenen / Jeugd t/m 14 jaar

Westtribune € 30,- / € 18,-
Oosttribune 1e ring € 22,50 / € 13,50
Oosttribune 2e ring € 17,50 / € 10,50
Zuidtribune (ongenummerd) € 12,50 / € 7,50
Noordtribune € 12,50 / € 7,50

Sluit de krokusvakantie af bij Vitesse; 4 kaarten voor slechts € 25 !!

Voor de wedstrijd Vitesse – Roda JC is er voor families een speciale actie. U kunt 4 kaarten kopen voor de Noord-, Oost- of Zuid-tribune voor slechts € 25,-. Ideaal om met het hele gezin een bezoek te brengen aan deze wedstrijd.

Kaarten voor bovenstaande actie zijn uitsluitend verkrijgbaar bij Vitesse Ticketing in Gelredome vanaf maandag 20 februari tot en met vrijdag 3 maart (op werkdagen tussen 13.30 en 17.00 uur), dus niet bij de landelijke Ticketbox-verkooppunten.

februari 2006

Swerts en De Mul in voorselectie

Gill Swerts in voorselectie België

Gill Swerts is toegevoegd aan de voorselectie van de nationale ploeg van zijn land. De Belg heeft voor het eerst in zijn carrierre een uitnodiging gehad. Mocht de 24-jarige verdediger bij de definitieve selectie zitten dan zal hij op 1 maart met de Rode Duivels spelen in en tegen Luxemburg.

Tom de Mul in voorselectie beloften België

Tom de Mul is wederom toegevoegd aan de voorselectie van Jong België. De Mul speelde dit seizoen al vaker bij de Belgische beloften. Jong België speelt op dinsdag 28 februari tegen Cercle Brugge een oefenwedstrijd.

Bron: Vitesse.nl 14-02-2006

Theo Janssen in voorselectie Oranje

Bondscoach Marco van Basten heeft Vitesse-middenvelder Theo Janssen opgenomen in de voorlopige selectie van Oranje voor de oefeninterland tegen Ecuador op 1 maart. Janssen zal dan echter onmogelijk kunnen spelen. Hij is dinsdag geopereerd aan zijn amandelen en mag twee weken niets doen. Van Basten heeft ook Arnhemmer Nicky Hofs (Feyenoord) en Hummeloër Klaas- Jan Huntelaar (Ajax) opgenomen in de voorlopige selectie. De definitieve selectie wordt volgende week vrijdag bekend.

Bron: Omroep Gelderland 14-02-2006

Voorlopige Oranje-selectie Janssen

Minder dan een maand terug op de velden, maar Nicky Hofs heeft in de vijf wedstrijden wel al een plaatsje in de voorlopige Oranje-selectie verdiend. En de Feyenoorder is in gezelschap van zijn Vitesse-maatje Theo Janssen. Hofs maakte pas in 2006 zijn rentree na een zware knieblessure die hem meer dan een half jaar aan de kant hield. Maar in de vijf wedstrijden voor Feyenoord heeft de middenvelder wel bondscoach Marco van Basten weten te overtuigen. Het resultaat is een plaats in de voorlopige Oranje-selectie.

De kans is aanwezig dat Hofs zijn oud-ploeggenoot Theo Janssen aantreft in het Nederlandse kamp. Want de middenvelder van Vitesse behoort ook tot de dertigkoppige voorlopige selectie. Het zou voor Janssen niet de eerste keer zijn dat hij zich bij het grote Oranje mag voegen. In 2001 riep toenmalig bondscoach Louis van Gaal de linkspoot op als vervanger van Edgar Davids.

Ook Klaas-Jan Huntelaar mag hopen op een debuut in het Nederlands elftal. De aanvaller van Ajax solliciteerde in zijn periode bij SC Heerenveen al nadrukkelijk naar een promotie uit Jong Oranje. Van Basten heeft dertig spelers opgenomen in zijn voorlopige selectie voor de vriendschappelijke interland tegen Ecuador. De Zuid-Amerikaanse WK-ganger fungeert op 1 maart als sparringpartner.

Voorlopige selectie

Doel: Maarten Stekelenburg (Ajax), Henk Timmer (AZ) en Edwin van der Sar (Manchester United).

Verdediging: Urby Emanuelson (Ajax), Tim de Cler, Kew Jaliens, Joris Mathijsen en Barry Opdam (allen AZ), Giovanni van Bronckhorst (Barcelona), Ron Vlaar (Feyenoord), Khalid Boulahrouz en Nigel de Jong (beiden HSV), André Ooijer (PSV).

Middenveld: Hedwiges Maduro en Wesley Sneijder (beiden Ajax), Denny Landzaat (AZ), Mark van Bommel (Barcelona), Nicky Hofs (Feyenoord), Theo Janssen (Vitesse), George Boateng (Middlesbrough), Phillip Cocu (PSV) en Edgar Davids (Tottenham Hotspur).

Aanval: Klaas-Jan Huntelaar (Ajax), Robin van Persie (Arsenal), Roy Makaay (Bayern München), Arjen Robben (Chelsea), Romeo Castelen, Dirk Kuijt (beiden Feyenoord), Ruud van Nistelrooy (Manchester United) en Jan Vennegoor of Hesselink (PSV).

Bron: Vi.nl 14-02-2006

Kaya, de Kleine Tovenaar uit Brussel

Een veelbelovend talent van Vitesse stond zaterdag op in Heerenveen. Onur Kaya, een 19-jarige middenvelder, debuteerde in de hoofdmacht van Vitesse. Hij was meteen met afstand de beste voetballer in zijn team. Vitesse is een heerlijke rasvoetballer rijker. Onur Kaya, een echte spelverdeler. Bijna twintig jaar oud en tot afgelopen zaterdag slechts speler van Jong Vitesse. Door de overvloed aan afwezigen gunde hoofdtrainer Edward Sturing de jongeling een basisplaats. Kaya liet meteen zien dat hij een aanwinst is voor het elftal.

De technisch uitstekend onderlegde tiener is opvallend balvast. Hij heeft oog voor zijn ploeggenoten en de 1,67 meter grote voetballer is snel en behendig. Ook in de verloren wedstrijd tegen Heerenveen (4-1) demonstreerde Kaya zijn talenten. “Ik ben tevreden over mijn spel, maar het is zuur dat we hebben verloren”, zei de Kleine Tovenaar na de 4-1 nederlaag.

De Belgische jeugdinternational toonde zich uiterst bescheiden na zijn geslaagde vuurdoop. “Ik ben een rustige jongen. Ik hoorde op de wedstrijddag dat ik zou gaan spelen. In de bus, op weg naar het stadion, was ik wel gestrest. Maar toen ik aankwam in het stadion, ging alles vanzelf.”

Zo kalm en bedeesd hij sprak, zo overtuigend en daadkrachtig speelde hij zijn eerste partij in de eredivisie. “Ik ben altijd zo rustig aan de bal”, stelde Kaya. “Het gaat hier allemaal sneller dan bij het tweede elftal, maar ik vond het niet moeilijk. Ik pas me gewoon vrij snel aan.”

Kaya is bezig aan zijn laatste contractjaar. Zowel Vitesse als de speler heeft een optie voor nog een seizoen. “Ik denk dat we in maart praten. Ik voel me goed in de groep en wil wel bij Vitesse blijven.” Kaya heeft zowel een Belgisch als een Turks paspoort. Zijn ouders zijn Turks, maar hij is geboren en getogen in Brussel. Daar voetbalde hij in de jeugdopleiding van Anderlecht, voordat hij naar Vitesse ging.

Zijn ouders wonen nog steeds in Brussel. “Ik heb mijn vader gemist in Heerenveen”, zei Kaya. “Doordat ik pas zaterdag wist dat ik zou spelen, was het voor hem te laat om van Brussel naar Friesland te komen. Dankzij mijn familie, en vooral mijn vader, ben ik zover gekomen. Toen ik bij Anderlecht speelde, bracht hij me altijd naar de trainingen en kwam hij altijd naar mijn wedstrijden kijken. Ik heb na afloop meteen gebeld om hem te bedanken. Hij was erg tevreden.”

Bron: De Gelderlander 14-02-2006

Belgische arbitrage bij Vitesse-PSV

De competitiewedstrijd Vitesse-PSV (aanvang 20.30 uur) staat vrijdagavond onder Belgische arbitrale begeleiding. In het kader van het uitwisselingsproject van de KNVB en de Belgische voetbalbond is scheidsrechter Frank de Bleeckere aangesteld voor de ontmoeting. De Belg wordt geassisteerd door zijn landgenoten Peter Hermens en Mark Simons. Het drietal staat op de nominatie om afgevaardigd te worden naar het WK, dat deze zomer plaatsheeft in Duitsland.

Bron: De Gelderlander 14-02-2006

Sturing mist nog erg veel spelers

De personele problemen bij Vitesse zijn nog niet voorbij. Vrijdag, in het thuisduel met PSV, ontbreken de geschorste Remco van der Schaaf en de geblesseerden Theo Janssen, Michael Jansen en Peter van den Berg. De inzetbaarheid van Harald Wapenaar (hersenschudding), Ruud Knol en Michael Dingsdag (slepende klachten) is twijfelachtig. Dingsdag kreeg tegen Heerenveen zijn derde gele kaart en staat op scherp, net als Swerts, Verhaegh, Van der Schaaf, De Mul en Yakubu.

Bron: De Gelderlander 14-02-2006

Kans is groot dat Gluscevic vertrekt

Vitesse gaat er van uit dat Igor Gluscevic de Arnhemse club op korte termijn gaat verlaten. De spits, die veelal niet verder komt dan de reservebank, vertoeft al enkele dagen in Azië om met een nieuwe club te onderhandelen. Technisch directeur Jan Streuer: ,,Zijn vertrek staat nog niet definitief vast, maar de kans dat het snel rond komt is groot.” Gluscevic heeft in Arnhem zelden kunnen imponeren.

Bron: AD 14-02-2006

Piet Velthuizen beleeft zijn mooiste dag

Voor reservedoelman Piet Velthuizen was zaterdag in Heerenveen een bijzondere dag. Het was zijn doop als selectiespeler van Vitesse, dat met 4-1 verloor. Dat was niet mooi. „Maar wel dat mijn vader er bij was.“

Piet Velthuizen was zaterdagavond in het Abe Lenstrastadion even heel gelukkig. „Niet vanwege de wedstrijd, want we hebben met 4-1 verloren, maar wel omdat ik voor het eerst bij de selectie zat en mijn vader er bij kon zijn.“ In de kerstvakantie werd Piet Velthuizen uit Nijmegen opgeschrikt met het nare nieuws van de ernstige ziekte van zijn vader. Vanwege zware chemokuren in de voorbije weken, was het maar de vraag of vader Velthuizen het debuut van zijn zoon in de selectie zou kunnen bijwonen. „Hij zou hier eigenlijk niet kunnen zijn, maar is er toch, met mijn moeder en mijn vriendin mee“, zei Piet Velthuizen, 19 jaar jong en een groot keeperstalent. „Hij heeft het voor mij gedaan.“

De ziekte van zijn vader leunt zwaar op de jonge schouders van de Nijmegenaar, die al lang in Arnhem speelt. Zijn vader was ooit een getalenteerde spits, weet Velthuizen. „Hij speelde bij FC Wageningen, maar kwam niet verder dan het tweede elftal. Toen hij een jaar of 24 was, is hij van Wageningen naar Nijmegen verhuisd.“

Zijn grootste fan is zijn vader.

„Het was natuurlijk een grote klap voor mij. Ik ging met kerst op vakantie met mijn vriendin, toen we terugkwamen vertelde mijn vader het. Hij wist het al eerder. Ik ben er wel vrij rustig onder, maar ik weet natuurlijk wat er aan de hand is.“ Door de blessure van eerste doelman Harald Wapenaar, schoven Gino Coutinho en Piet Velthuizen een plekje op in de rangorde. Een debuut voor Velthuizen zat er zaterdagavond nog niet in. „Gino heeft het goed gedaan, aan die vier doelpunten kon hij niks doen. Ik gun het hem, hij gaat goed met mij om. Gino weet van de situatie met mijn vader. Hij steunt mij, soms geeft hij even een schouderklopje.“

Piet Velthuizen hoopt eens de eerste keeper te worden die daadwerkelijk doorbreekt bij Vitesse. De Arnhemse club heeft steevast een keur aan potentiële topkeepers in huis, maar er breekt nooit iemand echt door. Martijn van Strien, Bas Wijnen, Raymond van Driel, Theo Brack en Sjoerd Rensen schopten het allen tot nationale jeugdploegen. Maar in het doel bij Vitesse kwamen aankopen als Sander Westerveld, Dragoslav Jevric en Harald Wapenaar terecht. „Er moet een keer iemand de eerste zijn“, denkt Velthuizen, een grote, krachtige doelman, enigszins in de stijl van Sander Westerveld. Hij heeft een op 1 juli 2006 aflopend contract, waarin een optie is opgenomen. „Vitesse kan die optie lichten, ik hoop dat ze dat doen“, zei Velthuizen. „Maar ik heb nog niks gehoord. Vitesse is mijn club en ik wil hier blijven. Ik heb geduld, ik ben pas 19 jaar, keepers komen altijd wat later.“ Mede daarom was Velthuizen blij met zijn uitverkiezing, zaterdag in Heerenveen, waar hij genoot. „Mijn vader mist nooit een wedstrijd van mij, uit en thuis en altijd gaat even het duimpje omhoog.“

Bron: De Gelderlander 14-02-2006

Wapenaar gaat weer vol in de training

Harald Wapenaar is weer volledig hersteld van de hersenschudding die hij vorige week opliep tegen Fc Twente. “Ik heb maandag voorzichtig wat gedaan, maar dinsdag training ga ik weer vol in training. Ik heb nauwelijks last meer en verwacht dat ik er vrijdag tegen Psv gewoon weer bij ben.” Door de hersenschudding was “Wapie” een tijdje behoorlijk de weg kwijt. “Ik was een beetje vaag. Ik was mijn geheugen kwijt en vroeg tien keer hetzelfde. Ik wist ook niet hoe de wedstrijd tegen Twente was gegaan. Ik had ook last van een stijve nek, dat moet gebeurd zijn toen ik op de voeten van Touma dook.”

Bron: Omrroep Gelderland 13-02-2006

Belgische scheidsrechter Vitesse-PSV

De komende thuiswedstrijd, aanstaande vrijdag, tegen PSV zal onder leiding staan van de Belgische scheidsrechter F. de Bleeckere. Bleeckere heeft in 2004 al eens een wedstrijd van PSV tegen Willem 2 gefloten.

13-02-2006

Vitesse kwetsbaar op weg naar de eindsprint

Vitesse kan zich met de nodige zorg opmaken voor de eindsprint. Het aangeslagen elftal toonde bij SC Heerenveen grote mentale kwetsbaarheid: 4-1. Vitesse verloor met ruime cijfers omdat in de verzwakte spelersgroep het geloof in een goed resultaat ontbrak. Dat gebrekkige vertrouwen werd in het Abe Lenstrastadion fors betaald. Op tien wedstrijden voor het einde valt Vitesse nu buiten de play-offs, met een tiende plek, een negatief doelsaldo en een handvol kopzorgen.

De belangrijkste vraagstukken liggen op het bordje van trainer Edward Sturing. Hij prees na afloop zijn kwakkelende centrale verdedigers Michael Dingsdag en Ruud Knol voor hun professionele instelling. Door absentie van doelman Harald Wapenaar, Theo Janssen, Remco van der Schaaf, Youssouf Hersi en op de valreep ook de zieke Paul Verhaegh, kon Sturing zijn centrale verdedigers niet missen. Juist de twee sterkmakers vielen zaterdag genadeloos door de mand.

Dingsdag speelde met een verdovende spuit om zijn gebroken teen te ontzien en Knol offerde zich ondanks zware enkelproblemen op. Te prijzen was het wel, verstandig niet, zo bleek zaterdagavond. De twee spelers waren fysiek en vooral mentaal niet in staat tot een volwaardige prestatie en dat brak Vitesse op.

Zelfs het wonderschone openingsdoelpunt van Mads Junker, op aangeven van Tom de Mul, kreeg de Arnhemse ploeg niet boven Jan. Het was Junkers eerste in Arnhemse dienst. Vitesse hielp het matige Heerenveen met amateuristische blunders aan een ruime zege. Het grootste probleem bleek andermaal de mentale kwetsbaarheid, met een gebrek aan scherpte als kwalijk gevolg.

Yakubu was de eerste en daarmee de belangrijkste speler die grof in de fout ging. Hij verspeelde de bal in het overvolle strafschopgebied en ‘assisteerde’ Yildirim bij de gelijkmaker: 1-1. Vlak na rust haakte scheidsrechter Wegereef af met een blessure, zijn vervanger was Winter. Die wees een minuut na zijn eerste fluitsignaal al weer naar de middenstip. Knullig uitverdedigen bij Vitesse werd bestraft door Bosvelt: 2-1. Nilsson (1-3 na zwak ingrijpen) en Yildirum na een knullig misverstand tussen Frankel en Dingsdag pijnigden de bezoekers: 4-1. Het was de eerste nederlaag sinds zes bezoeken aan Heerenveen.

Sturing wilde na afloop niet spreken van een onverantwoorde keuze om Dingsdag en Knol op te stellen. “Ik had geen keuze, zij hebben zich opgeofferd, ik vind het professioneel dat ze spelen. In de eerste helft hebben we niet veel weggegeven. We kwamen fysiek wel te kort en er waren natuurlijk minder automatismen”, concludeerde Sturing, die doelman Coutinho niks verweet en in debutant Onur Kaya (19) zelfs zijn beste speler had.

Vreemd genoeg werd de Belgische jeugdinternational na zijn sterke openingsfase geen enkele keer meer aangespeeld. Zo markeerden verkeerde keuzes zaterdagavond de gesteldheid van het elftal, dat zich kwetsbaar en in een zorgwekkende toestand moet opmaken voor de eindsprint, terwijl vrijdag eerst de gedoodverfde kampioen PSV op bezoek komt.

Bron: De Gelderlander 13-02-2006

Vitesse zwak zonder ‘Schaaf’

Vitesse ging zaterdag in Friesland tegen sc Heerenveen (4-1) voor de elfde keer onderuit in de lopende competitie. De geschorste Remco van der Schaaf ontbrak voor de zesde keer dit seizoen en zes keer verloor zijn ploeg. Eerder miste de controlerende middenvelder de verloren duels met FC Utrecht (1-0), AGOVV Apeldoorn (3-3 en uitschakeling in het toernooi om de KNVB-beker), Sparta (1-0, Van der Schaaf viel al na twintig minuten uit), Heracles (3-1) en FC Twente (1-2).

Bron: De Gelderlander 13-02-2006

Rasvoetballer Kaya staat op in Heerenveen

Een veelbelovend talent van Vitesse is zaterdagavond opgestaan in Heerenveen. Onur Kaya, een 19-jarige middenvelder, debuteerde in de Arnhemse hoofdmacht. En was meteen met afstand de beste voetballer in zijn team. Vitesse is een heerlijke rasvoetballer rijker. Onur Kaya, een aanvallende middenvelder. Bijna twintig jaar oud en tot afgelopen zaterdag slechts speler van Jong Vitesse. Door de overvloed aan afwezigen gunde trainer Edward Sturing de jongeling een basisplaats en Kaya liet meteen zien dat hij een aanwinst is voor het elftal. De technisch uitstekend onderlegde tiener is opvallend balvast. Hij heeft oog voor zijn ploeggenoten en de 1,67 meter grote voetballer is snel en behendig. “Ik ben wel tevreden over mijn spel, maar het is zuur dat we hebben verloren”, zei Kaya na de 4-1 nederlaag.

De Belgische jeugdinternational toonde zich uiterst bescheiden na zijn geslaagde vuurdoop. “Ik ben gewoon een rustige jongen”, aldus Kaya. “Ik hoorde vandaag (zaterdag, red.) dat ik zou gaan spelen. In de bus, op weg naar het stadion, was ik wel gestrest. Maar toen ik hier aankwam, ging alles vanzelf. Ik ben altijd zo rustig aan de bal”, stelde Kaya. “Het gaat hier allemaal wat sneller dan bij het tweede elftal, maar ik vond het niet moeilijk. Ik pas me gewoon aan.”

Kaya is bezig aan zijn laatste contractjaar. Zowel Vitesse als de speler heeft een optie voor nog een seizoen. “Ik denk dat we in maart gaan praten. Ik voel me goed in de groep en wil wel bij Vitesse blijven.” Kaya heeft zowel een Belgisch als een Turks paspoort. Zijn ouders zijn Turks, maar hij is geboren en getogen in Brussel. Daar voetbalde hij in de jeugdopleiding van Anderlecht, voordat hij naar Vitesse ging.

Bron: De Gelderlander 13-02-2006

Sturing prijst sterke debutant Onur Kaya

Trainer Edward Sturing van Vitesse zag na de afstraffing in Heerenveen (4-1 nederlaag) toch een lichtpuntje; het debuut van spelverdeler Onur Kaya. Sturing repte zaterdagavond na afloop van ‘een heel erg goed debuut’ van de jonge Belg. Kaya maakte voornamelijk indruk in het eerste kwart van de wedstrijd, toen Vitesse en Heerenveen nog in evenwicht waren. De spelverdeler was technisch en positioneel zelfs beter dan zijn de andere middenvelders; Knopper en Yakubu. “Zijn balaanname, zijn techniek en zijn positiespel waren heel goed. Hij verloor geen bal”, zei Sturing na afloop. “Het is een jonge speler waar Vitesse nog veel plezier aan gaat beleven. Ja, hij heeft zich zeker dichter bij een basisplaats gespeeld, dat doe je door te presteren. Ook op de training is hij goed. Dat kun je merken aan de manier waarop andere spelers met hem omgaan.”

Sturing erkende wel dat Kaya na zijn sterke start te weinig in het spel voorkwam, maar zocht de oorzaak niet bij een gebrek aan vertrouwen van de medespelers. “Hij is nog wat schuchter en moet bepalender worden.” Minder te spreken was Sturing over Abubakari Yakubu, die in de 64ste minuut plaats maakte voor Eldridge Rojer. “Yakubu had last van zijn knie en speelde ook heel matig.”

Bron: De Gelderlander 13-02-2006

Doelman Coutinho: ‘Dat heb ik dan weer’

Gino Coutinho had zaterdag in en tegen Heerenveen (4-1) de ondankbare taak het doel te verdedigen van het afgeroomde Vitesse. “Dat heb ik dan weer”, sprak Coutinho zaterdagavond met een zure lach in het Abe Lenstra Stadion. Eerder dit seizoen mocht de reservedoelman al eens invallen tijdens de bekerwedstrijd tegen AGOVV Apeldoorn. Met een wanprestatie vloog de Arnhemse club toen uit het bekertoernooi.

“Het werd toen 3-3, maar ik viel in die wedstrijd in bij de stand”, aldus Coutinho. “Ik heb toen weliswaar de nul gehouden, maar we verloren na strafschoppen. Dus een echt leuke ervaring was dat niet voor mij.” Ook tegen Heerenveen viel er voor Coutinho weinig eer te behalen. De 23-jarige doelman debuteerde verdienstelijk in de basis. Hij speelde ook goed mee buiten zijn doelgebied, maar vier keer moest hij buigen na fouten in de blunderende Arnhemse defensie.

“Ik kan zelf wel terugkijken op een goede wedstrijd”, zei Coutinho naderhand, “maar het is gewoon kloten dat we met 4-1 hebben verloren.” De reservegoalie, die aan zijn laatste contractjaar bezig is, besefte dat de vele afwezigen bij Vitesse zijn missie hadden bemoeilijkt. “Als je met een vast elftal speelt, dan is alles veel duidelijker. Nu er bij ons zoveel spelers niet bij waren, wordt het lastiger”, aldus de doelman, die eerder speelde bij PSV.

“Voor mij was het moeilijker om uit te blinken”, vervolgde Coutinho. “Een keeper kan uitblinken als het 0-0 wordt, of 0-1. Nu heb ik vier doelpunten tegengekregen. Als ik meer wedstrijden heb gespeeld, en dus meer ritme heb, dan had ik op zo’n avond als deze misschien twee van de vier goals kunnen pakken.” Zenuwachtig was hij niet geweest. “Ik had er enorm veel zin in. Toen ik het veld op kwam, begon ik spontaan te lachen. Heerlijk was het. Zo’n vol stadion, die sfeer. Daarvan heb ik echt genoten”, zei Coutinho in Heerenveen.

Bron: De Gelderlander 13-02-2006

Gluscevic op weg naar het Oostblok

Vitesse-spits Igor Gluscevic verkast hoogstwaarschijnlijk naar een club uit de voormalige Sovjet-Unie. Hij is daar de afgelopen dagen op proef geweest en miste daardoor de wedstrijd tegen SC Heerenveen. “Het zou voor alle partijen het beste zijn als dit doorgaat”, stelt technisch manager Jan Streuer van Vitesse. “We hebben nog even. Op 1 maart sluit daar de transfermarkt.” Gluscevic wordt maandag weer op de training verwacht. Dit seizoen kwam hij alleen als invaller in actie. Door de komst van de spits Mads Junker is de Montenegrijn overbodig bij Vitesse.

Bron: Omroep Gelderland 12-02-2006

Knol vindt afwezigen geen excuus

Ruud Knol wil niet teveel excuses zoeken voor de 4-1 nederlaag van Vitesse in Heerenveen. “Natuurlijk missen we belangrijke spelers door blessures en schorsingen. Het waren er nu net even teveel, maar dat neemt niet weg dat we vandaag gewoon twee goals weggeven. En in de tweede helft geven we ook teveel ruimte weg. Ik moet wel zeggen dat Gino Coutinho het vandaag goed deed, aan hem lag het zeker niet.”” Vitesse verspeelde door de nederlaag de zo belangrijke negende positie. “Er zijn nog maar tien wedstrijden te gaan, we moeten nu echt punten gaan pakken.”

Bron: Omroep Gelderland 12-02-2006

Onur Kaya lichtpuntje bij Vitesse

Middenvelder Onur Kaya was het enige lichtpuntje bij Vitesse in de wedstrijd tegen Heerenveen. Kaya debuteerde sterk en solliciteerde nadrukkelijk naar een basisplaats: “Ik was wel tevreden over mijn eigen spel. Alleen de nederlaag is vervelend, we krijgen de goals te makkelijk tegen”, vond de Belg van Turkse komaf. “Ik heb mijn best gedaan. Ik weet niet of ik nu al recht heb op een basisplaats.”” Ruud Knol was ook te spreken over zijn jonge ploeggenoot. “Een fantastische voetballer, hij is heel rustig aan de bal. Hij kan zeker een goede speler worden voor Vitesse.”

Bron: Omroep Gelderland 12-02-2006

De Mul kijkt kritisch naar zichzelf

Tom De Mul stond na een paar wedstrijden op de bank weer in de basis van Vitesse. De Belgische vleugelspits had een paar leuke individuele acties en gaf een assist. “Als ik zo speel, hoor ik erin”, stelt De Mul nadrukkelijk. “Ik kijk kritisch naar mezelf, ik weet ook wel dat ik dit niveau niet altijd heb gehaald. Ik had er daarom wel begrip voor dat ik niet speelde, maar heb dus goed getraind.” Tom De Mul beseft dat Vitesse weer buiten de doelstelling, de eerste negen, terecht is gekomen. “Het zal nu elke keer erop of eronder worden. We moeten het gewoon halen.”

Bron: Omroep Gelderland 12-02-2006

Flinke afstraffing in Heerenveen

Net als afgelopen woensdag tegen FC Twente leverde een vroege treffer geen drie punten op. Mads Junker opende al na acht minuten de score, maar doelpunten van Yildirim (2), Bosvelt en Nilsson zorgden voor een 4-1 eindstand in Friesland. Met debutant Onur Kaya voor de zieke Paul Verhaegh opende Vitesse prima in het Abe Lenstra Stadion. In de 8e minuut snelde Tom de Mul langs zijn directe tegenstander en zijn voorzet werd in de lange hoek gekopt door Junker: 0-1 en de eerste goal van de Deen voor Vitesse. Tien minuten na de Arnhemse voorsprong kreeg de thuisploeg een grote mogelijkheid op de gelijkmaker. Nilsson, wel of geen buitenspel, legde de bal op de meegekomen Norregeaard, maar de middenvelder miste de bal op een haar. Twee minuten later was het wel raak. Na een corner belandde de bal uit de kluts bij Ugur Yildirim, die de bal eenvoudig achter Gino Coutinho schoot. Na de Friese goal bleef Vitesse, in de aantrekkelijke wedstrijd, onder druk staan met diverse corners voor het doel van Coutinho.

Vitesse bleef goed mee doen en Vandenbussche moest halverwege de eerste helft meer dan handelend optreden op een schot van Tom de Mul. Dat mooi en slordig voetbal vaak dicht bij elkaar ligt, bleek wel na 30 minuten. Na de mooie actie van Yildirim redde Coutinho op het schot van Nilsson, waarna Vitesse niet geheel volgens de voetbalwet uitverdedigde. De bal verdween gelukkig over de achterlijn. Het laatste wapenfeit in de eerste helft was van Vitesse. Een lange bal van Ruud Knol belandde bij Mads Junker en het schot werd gestopt door de Friese doelman.

Net na rust werd het duel kort stilgelegd door een blessure van scheidsrechter Jan Wegereef. Direct daarna kwam Heerenveen op een 2-1 voorsprong door een doelpunt van Paul Bosvelt. Vitesse kwam dus niet goed uit de kleedkamer en het duurde even voordat de ploeg weer gevaarlijk werd. Het eerste moment kwam na een kwartier spelen toen Junker een lage voorzet van Tom de Mul slim liet lopen, maar een verdediger was eerder bij de bal dan Fred Benson. De beslissing kwam al vroeg in de tweede helft via Lasse Nilsson. De slimme voorzet was van Ugur Yildirim, de afronding van de aanvaller: 3-1.

In de laatste 25 minuten speelde Vitesse met vier man voorin om nog wat te forceren. Abubakari Yakubu werd vervangen door Eldridge Rojer, maar het leidde niet tot het resultaat waar op werd gehoopt. Heerenveen maakte er in de 76e minuut zelfs 4-1 van via Yildirim doordat Frankel en Dingsdag elkaar in de weg liepen.

Statistieken

sc Heerenveen – Vitesse 4-1
0-1 Junker ‘8
1-1 Yildirim ’20
2-1 Bosvelt ’49
3-1 Nilsson ’61
4-1 Yildirim ’76

Geel: Dingsdag (Vitesse)

sc Heerenveen
Vandenbussche. Hansson, Breuer, Drost (Derveld ’71), Pranjic, Norregaard, Bosvelt, Seip, Yildirim, Nilsson (Prager ’70) en Bruggink (De Vries ’74).

Vitesse
Coutinho, Swerts, Knol, Dingsdag, Frankel, Yakubu (Rojer ’64), Kaya (De Meersman ’84), Knopper, De Mul, Junker en Benson.

Bron: Vitesse.nl 11-02-2006

Vitesse Pool
Fans verdeeld over winstkansen Vitesse

De afgelopen wedstrijden zaten Vitessefans, die op het forum van deze site voorspellingen uitbrengen, er massaal naast. Tegen AZ werd op verlies gerekend, terwijl de algemene verwachting was dat de Tukkers het tegen Vitesse zouden moeten afleggen. De realiteit liet zich moeilijk raden. Over de winstkansen van Vitesse tegen Heerenveen zijn de supporters verdeeld. Van de 181 fans die tot dusver hun voorspelling hebben uitgebracht (vrijdagavond, red.), verwachten 48 poolers een overwinning, 68 een gelijkspel, en 65 deelnemers een nederlaag voor Vitesse. De meest voorspelde uitslag is 1-1 (35x).

Wil je ook een gokje wagen op de uitslag van Vitesse-Heerenveen? Gewoon even (gratis) registreren, inloggen op het forum en de uitslag plaatsen in de betreffende topic. Voorspellingen kunnen worden uitgebracht tot het officiële aanvangstijdstip van de wedstrijd, waarbij wordt uitgegaan van de forumklok. De SV heeft een aantal cadeaubonnen voor de winnaars van de pool ter beschikking gesteld.

Voor de Vitesse Pool: Klik hier

11-02-2006

Vertrek Gluscevic is nabij

Igor Gluscevic lijkt Vitesse alsnog snel te gaan verlaten. De spits onderhandelt met een onbekende club over een tussentijdse transfer. Vitesse en Gluscevic willen de naam van de club niet bekendmaken, evenals het land van herkomst. In elk geval onderhandelt de Montenegrijnse spits met een club die buiten de internationale transfermarkt spelers mag aantrekken. De beperkte transfermarkt (1-31 januari) geldt niet voor landen met sterk afwijkende competitietijden, bijvoorbeeld Azië en Rusland. Gluscevic vertrok donderdag en keert vandaag (zaterdag) terug. Onduidelijk was nog of de lange aanvaller op tijd terug is voor het competitieduel tegen Heerenveen.

Bron: Omroep Gelderland 11-02-2006

Coutinho debuteert in fors aangepast elftal

Gino Coutinho krijgt plots de kans zich te bewijzen in het doel van Vitesse. De jonge keeper vervangt Harald Wapenaar, die een hersenschudding heeft. Coutinho mijmerde eerder deze week over een noodzakelijk vertrek bij Vitesse in de zomer omdat hij nooit een kans krijgt.

Alsof zijn woorden gehoord zijn, raakte doelman Wapenaar woensdagavond in de slotfase van de wedstrijd Vitesse-FC Twente (1-2) geblesseerd aan zijn hoofd. Wapenaar lag na de 1-2 minuten uitgeteld op het veld. Aanvankelijk werd gedacht dat de ervaren doelman zijn teleurstelling in het gras verbeet. Vitesse-trainer Edward Sturing: “Hij is even buiten bewustzijn geweest, maar weet niet wat er is gebeurd. Hij wist de uitslag niet eens meer, al kon ik mij nog voorstellen dat hij zich die liever niet herinnerde. Vermoedelijk is hij met zijn hoofd op de grond terecht gekomen. Hij is door niemand geraakt, maar had wel een flinke bult op zijn hoofd.” Hoe zwaar de hersenschudding is, kon Sturing gisteren niet duiden. “Het zou onverantwoord zijn hem tegen Heerenveen te laten spelen. Of hij er tegen PSV weer bij is, kan ik nu nog niet zeggen.”

Coutinho vervangt zijn twaalf jaar oudere collega, de 19-jarige Piet Veldhuizen zit op de bank. Coutinho is dolblij met de kans die hij plots krijgt. “Heerlijk om weer een eredivisiewedstrijd te spelen. De kans komt als geroepen en ik kijk er ook naar uit”, reageerde de 23-jarige Brabander, die op 1 november 2003 voor het laatst vanaf het beginsignaal onder de lat stond. “Dat was met NAC tegen PSV, we verloren met 3-1.” Coutinho verving dit seizoen Wapenaar al eens in de verloren bekerwedstrijd tegen AGOVV en hield na een 1-3 ruststand zijn doel schoon.

Coutinho zegt ‘een ander gevoel’, maar geen ongezonde zenuwen te hebben. “Gewoon geen gekke dingen doen, geen risico’s nemen en genieten. Natuurlijk staat er meer druk op dan wanneer je reserve bent, maar daar kan ik mee omgaan”, aldus Coutinho, die niet vreest dat het door schorsingen en blessures aangepaste elftal hem een slechte dienst zal bewijzen.

“Er ontbreken wel vaste waarden, maar we hebben nog steeds een goede ploeg staan”, denkt Coutinho. Hij is in het Abe Lenstrastadion niet de enige ‘nieuweling’ aan Arnhemse zijde. Sturing las gistermiddag een waslijst aan afwezige spelers op, met nog een aantal twijfelgevallen

Ruud Knol liet de afsluitende training aan zich voorbij gaan. De centrumverdediger heeft steeds meer last van zijn enkel en bekijkt vandaag of het verantwoord is te spelen. Als Knol afhaakt, heeft Sturing pas echt een probleem. Dan moet de trainer kiezen tussen een onervaren vervanger (Siebe Blondelle) en een middenvelder (Gill Swerts). Op de vleugels is er vanavond plaats voor Tom de Mul en Fred Benson, woensdag nog reserve tegen FC Twente. Sturing wanhoopt niet. “Wij kunnen een goed resultaat halen bij Heerenveen, dat weet ik zeker.”

Bron: Omroep Gelderland 11-02-2006

Heel veel spelers afwezig bij Vitesse

Trainer Edward Sturing van Vitesse moet vanavond voor de competitiewedstrijd in en tegen Heerenveen flink schipperen met zijn elftal. Veel spelers van de Arnhemse club ontbreken door blessures en schorsingen. Michael Jansen (rugblessure), Etienne Esajas (enkel), Peter van den Berg (enkel), Harald Wapenaar (hersenschudding) en het geschorste trio Theo Janssen, Remco van der Schaaf en Youssouf Hersi zijn zeker niet van de partij.Elders op pagina: Coutinho debuteert in fors aangepast elftal

Bron: Omroep Gelderland 11-02-2006

Muntjesactie bij duel Vitesse-PSV

Gedeputeerde Rene van Diessen doet voorafgaand aan de voetbalwedstrijd Vitesse-PSV ook een duit in het zakje tijdens de veertiende muntjesactie van de Stichting Arnhem-Lima. Onder het motto ‘Scoor een school voor Lima’ collecteren kinderen van groep acht van basisschool De Laarakker op vrijdag 17 februari van half acht tot half negen bij de toegangspoorten van Gelredome. Van de opbrengst wordt meubilair en lesmateriaal gekocht voor een peuterschool in Villa El Salvador.

Bron: Omroep Gelderland 11-02-2006

Vitesse gehandicapt naar Heerenveen

Aanstaande zaterdag ontmoeten Vitesse en sc Heerenveen teams elkaar voor de 14e keer in het Abe Lenstra stadion. De grootste uitslag in Heerenveen dateert uit 1994 toen Vitesse met 0-4 won. De laatste ontmoeting in Friesland eindigde in een 0-3 overwinning voor Vitesse. Op 13 november 2004 scoorden Nicky Hofs en Matthew Amoah (2x) voor de Arnhemmers. Dit seizoen speelden beide teams hun openingswedstrijd van het seizoen in Gelredome tegen elkaar. Toen stond er na negentig minuten voetbal een 2-2 op het scorebord. Vitesse kwam via een afstandsschot van Etiënne Esajas op 1-0. Via Huntelaar kwam sc Heerenveen op gelijke hoogte. In de tachtigste minuut leek Theo Janssen met een vrije trap van afstand de winnende treffer op zijn slof te hebben, maar Petter Hansson zorgde twee minuten later voor de gelijkmaker door uit een corner binnen te koppen.

De realiteit van dit moment is dat na de speelronde van afgelopen woensdag waarin Vitesse verloor van FC Twente en Heerenveen genoegen moest nemen met een punt in de wedstrijd tegen Heracles Almelo, Vitesse terug te vinden is op een negende plaats, vier punten onder Heerenveen dat met 37 punten de vijfde plaats bezet. Wil Vitesse aansluiting vinden dan zal het moeten winnen en zo de marge terug brengen tot één punt.

Vitesse zal dat moeten doen zonder de langdurig geblesseerden Peter van den Berg en Michael Jansen, inmiddels weer volop in training maar nog niet wedstrijdfit . Ook Harald Wapenaar is er zeker niet bij. Hij heeft teveel last van een hersenschudding die hij opliep in de thuiswedstrijd tegen FC Twente. Ruud Knol (griep) en Etiënne Esajas (enkel) zijn nog twijfelgevallen. Remco van der Schaaf, Youssouf Hersi en Theo Janssen zijn geschorst en zullen er sowieso niet bij zijn.

Vermoedelijke opstelling:

Coutinho, Verhaegh, Knol, Dingsdag, Frankel, Swerts, Yakubu, Knopper, De Mul, Junker en Benson.

Bron: Vitesse.nl 10-02-2006

Velthuizen doet het voor zijn vader

Piet Velthuizen zit zaterdag tegen Heerenveen voor het eerst op de bank als reservedoelman bij Vitesse. “Leuk voor mezelf natuurlijk, maar ik vind het vooral mooi voor mijn vader. Hij is ernstig ziek. Sinds ik dat weet, train ik extra hard. Vooral voor hem. Gelukkig kan hij erbij zijn als ik op de bank zit tegen Heerenveen.” De 19-jarige Nijmegenaar verkeert nog in het ongewisse over zijn toekomst. “Mijn contract loopt af, maar er is nog een optie voor één jaar. Misschien kan ik tweede doelman worden, dat is dan beter dan te worden uitgeleend. Geduld is een schone zaak”, vindt de doelman.

Bron: Omroep Gelderland 10-02-2006

Coutinho voor het eerst in de basis

Gino Coutinho staat voor het eerst in een competitiewedstrijd onder de lat bij Vitesse. De doelman viel al wel een keer in voor de beker tegen AGOVV Apeldoorn. “Het werd 3-3, maar ik viel in toen het 1-3 stond. Ik heb toen de nul gehouden, al verloren we na strafschoppen. Dus een echt leuke ervaring was dat ook niet.” Maar tegen Heerenveen wil Coutinho echt een resultaat halen. “Ik ben er klaar voor. Echt leuk dat ik een keer een kans krijg, al vind ik het vervelend voor Harald Wapenaar. Mijn laatste wedstrijd in de eredivisie was twee jaar geleden, met NAC tegen PSV.”

Voor Coutinho is het ook een goede kans om zich weer in de kijker te spelen. “Mijn contract bij Vitesse loopt af. Ik heb het hier uitstekend naar mijn zin. Maar ik wil natuurlijk ook wel graag weer aan spelen toekomen. Wellicht kan ik een nieuw contract bij Vitesse tekenen en dan worden uitgeleend.” Coutinho vindt wel dat hij een betere keeper is geworden. “Mede dankzij Abe Knoop, Lambert Jager, Harald Wapenaar en Dragoslav Jevric heb ik me hier wel ontwikkeld. Trainers zeggen altijd dat ze me behoorlijk allround vinden en ondanks mijn geringe lengte ben ik goed op hoge ballen.”

Bron: Omroep Gelderland 10-02-2006

Knopper: voor het resultaat gaan

Vitesse mist zaterdag vele spelers. Richard Knopper is juist na een lange blessure weer fit. “De wedstrijden volgen elkaar snel op, natuurlijk is dat lichamelijk zwaar. Maar we moeten nu voor het resultaat gaan. Na de nederlaag tegen Twente moeten we uit bij Heerenveen winnen. Ook met veel geblesseerde, geschorste en zieke spelers moeten we het gaan redden. Anders kunnen we net zo goed niet spelen”, vindt de aanvoerder. Voor Knopper is het zijn eerste duel in Heerenveen sinds hij daar vertrok. “Het is een mooie club. De sfeer is goed en ik hoop dat de uitslag goed zal zijn.”

Bron: Omroep Gelderland 10-02-2006

Vitesse moet zaterdag improviseren

Vitesse-trainer Edward Sturing moet zaterdagavond tegen SC Heerenveen improviseren. Theo Janssen, Remco van der Schaaf en Youssouf Hersi zijn geschorst, Harald Wapenaar ontbreekt vanwege een hersenschudding. Daardoor staat Gino Coutinho voor het eerst deze competitie in de goal. Ruud Knol trainde niet mee vanwege een enkelblessure en griep, maar speelt wel. Ook Igor Gluscevic ontbrak, hij is weer op proef in het buitenland.

Vermoedelijke opstelling:

Coutinho;
Verhaegh, Knol, Dingsdag, Fränkel;
Swerts, Knopper, Yakubu;
De Mul, Junker, Benson.

Bron: Omroep Gelderland 10-02-2006

‘Ik bekijk het nu van week tot week’
Ruud Knol is eindelijk topfit

Hij speelde dit seizoen al meer wedstrijden dan de afgelopen drie jaren bij elkaar. Ruud Knol is eindelijk topfit en merkt dat alles daardoor steeds makkelijker gaat. “Maar het moet nog veel beter.” De verdediger aan het woord over leiderschap, thrillers, Oranje en 27 maanden blessureleed.

In het begin van het seizoen schoof hij een verzoek van ELF om met hem te praten nog opzij. “Ik wil eerst een serie wedstrijden neerzetten”, was destijds het argument. Hij had geleerd van de start van 2004, toen hij – na 17 maanden revalidatie – zijn rentree tegen SC Heerenveen maakte, na 17 minuten alweer een hamstringblessure opliep en vervolgens na twee weken herstel en met 12 wedstrijden in de benen opnieuw geconfronteerd werd met een voor lange tijd onwillige rechterknie. Tijdens de nieuwe inactiviteit van 10 maanden liet hij de media met opzet links liggen. “De buitenwereld had toch al een bepaald beeld van mijn persoon. Een hele groep mensen twijfelde openlijk aan mijn terugkeer. Niet onlogisch, want twee keer terugkomen is al lastig. Laat staan drie keer, zoals in mijn geval. Ik zag de zin van een gesprek dan ook niet in. Het beeld- rond mijn persoon had ik er toch niet mee veranderd. later vertelden mensen me ook eerlijk, dat ze een terugkeer niet meer hadden verwacht. “We hadden er een hard hoofd in”, hoorde ik dan. Maar ja, daar kon ik verder niks mee.”

lees verder...

Bron: ELF magazine 02/06

Drie schorsingen en drie twijfelgevallen

Vitesse-doelman Harald Wapenaar is woensdagavond in de wedstrijd tegen FC Twente geblesseerd geraakt aan zijn hoofd. In de slotfase van de wedstrijd liep de doelman bij een scrimmage voor de goal een hersenschudding op. Wapenaar heeft last van hoofdpijnklachten. De 35-jarige Wapenaar zal de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen komende zaterdag aan zich voorbij moeten laten gaan.

Ruud Knol is grieperig. De verdediger is een klein vraagteken voor de wedstrijd tegen sc Heerenveen. Etienne Esajas heeft vandaag de groepstraining hervat. De aanvaller ondervond hinder van een enkelblessure die hem anderhalve week aan de kant hield.

Theo Janssen wordt dinsdag 14 februari geopereerd aan zijn amandelen. De Arnhemse middenvelder van Vitesse heeft last van chronische verkoudheid waardoor hij al sinds langere tijd slecht belastbaar is. De ingreep aan de amandelen moet dit probleem verhelpen. Janssen, die voor de wedstrijd tegen Heerenveen geschorst is, moet na de ingreep tenminste 2 weken herstellen en zal dus ook de thuiswedstrijden tegen respectievelijk PSV en Roda JC missen.

Youssouf Hersi liep in de met 1-2 verloren wedstrijd tegen FC Twente tegen zijn vierde gele kaart aan. Hij is net als Janssen geschorst voor de wedstrijd tegen sc Heerenveen. Remco van der Schaaf zit nog een schorsing van 2 wedstrijden uit.

Bron: Vitesse.nl 09-02-2006

Erosie veroorzaakte val megascherm

De val van het splinternieuwe megabeeldscherm van Vitesse is veroorzaakt door erosie van het materiaal. De geknapte ketting is van binnenuit ingesleten, zo bleek uit onderzoek. Op woensdag 1 februari viel het scherm met een gewicht van drieduizend kilo, dertig meter naar beneden. De totale schade voor bord (300.000 euro) en verkochte advertentieruimte op het scherm, wordt geschat op 400.000 euro. Vitesse hoopt zo snel mogelijk een nieuw beeldscherm te kunnen plaatsen.

Bron: De Gelderlander 09-02-2006

Duel Vitesse-FC Twente bijna gestaakt

De wedstrijd Vitesse-FC Twente (1-2) is gisteravond bijna gestaakt vanwege vuurwerkgeluiden, gemaakt door fans van de Arnhemse club. Na een oproep van de stadionspeaker liet arbiter Wiedemeijer in de rust weten dat hij de ontmoeting zou onderbreken bij een herhaling van het gegil, dat refereerde aan de vuurwerkramp in Enschede in 2001. Ook in de tweede helft klonken de geluiden, maar Wiedemeijer durfde het niet aan zijn dreigement waar te maken.

Bron: De Gelderlander 09-02-2006

Junker maakt zich nog geen zorgen

Vitesse verloor gisteravond met 1 – 2 van FC Twente. Aanvaller Mads Junker staat na vijf duels nog steeds op nul treffers. “Als ik die ontbrekende vijf procent erbij heb getraind, komen de goals vanzelf.” ARNHEM Lang leek het erop dat Vitesse de wedstrijd tegen FC Twente gisteravond winnend zou afsluiten. Youssouf Hersi had al vroeg voor de 1-0 gezorgd. “We hadden de wedstrijd in de knip”, blikte Vitesse-spits Mads Junker terug. “Hoe het dan alsnog mis kan gaan, is me een raadsel.”

In een hectische slotfase schutterde Vitesse twee keer achterin. Eerst knalde Patrick Gerritsen de bal achter Harald Wapenaar. Kort daarna kopte Paul Verhaegh te kort terug op Wapenaar, waarna Touma Yakubu en doelman Wapenaar omspeelde. “We hadden minstens een gelijkspel verdiend”, vond Junker. “Wij hebben weinig kansen gehad, maar zij hebben ook niks kunnen creëren.”

Junker ook niet, al is hij van mening dat hem in de 24e minuut een zuivere strafschop werd onthouden. “Ik werd onderuit getrokken in de zestien. Als de scheidsrechter het had gezien, had hij een penalty gegeven.” Over zijn eigen spel is Junker tot nu toe redelijk tevreden, al heeft hij in 420 minuten in Vitesseshirt nog geen doelpunt gemaakt. “Ik had niet verwacht dat ik in zo’n korte tijd al op dit niveau zou zitten. Ik heb namelijk een aardige trainingsachterstand. Ik zit nog niet op honderd procent. Maar het gaat erom dat Vitesse wint, mijn goals zijn minder belangrijk.”

Bij zijn vorige club FC Nordsjaelland scoorde Junker voor de winterstop vijftien keer in twintig wedstrijden. “En het seizoen ervoor had ik geloof ik dertien goals en dertien assists. Dus ik maak me helemaal niet druk. Ik heb alleen wat tijd nodig. Om te wennen aan mijn nieuwe medespelers, en om hen te laten wennen aan mijn speelstijl. Dat gaat gestaag beter. De kansen en goals komen wel. Bovendien is het niveau hier een stuk hoger dan in Denemarken, ook daar moet ik aan wennen.”

Zaterdag wacht voor Vitesse en Junker in Heerenveen een belangrijke wedstrijd in de strijd om de play-offs Of de aanvaller dan eindelijk gaat scoren? “Ik hoop natuurlijk van wel. Maar wacht rustig af. Ik moet nog even de tijd krijgen die ontbrekende vijf procent erbij te trainen. Ben ik fit, dan komen mijn goals vanzelf.”

Bron: De Gelderlander 09-02-2006

‘Ook dit hoort bij voetbal’

“Twee weken geleden zaten we hier te glimmen”, zei Sturing, wijzend op twee late treffers van Fred Benson tegen Willem II (2-1). “Nu is het andersom. Dat is voetbal. Al is dit een grote domper. We stonden negentig minuten voor en verloren. Ook dat is voetbal.” Vitesse verzuimde de vroege 1-0 uit te bouwen. “We kregen veel ruimte, maar daarmee hebben we weinig gedaan. “We waren te onrustig, ons positiespel was niet goed. Toch was niets aan de hand.” Tot in de tumultueuze slotfase FC Twente-trainer Jan van Staa er met de winst vandoor ging. Hij volgde vorige week Arnhemmer Rini Coolen op. “Normaal gesproken brengt Vitesse deze voorsprong over de streep. Daar heeft die ploeg voldoende ervaren spelers voor. Wij hebben geluk gehad. Maar het pleit voor mijn spelers dat ze in een goed resultaat bleven geloven.”

Bron: De Gelderlander 09-02-2006

Paul Verhaegh krijgt mentale opdoffer

Paul Verhaegh debuteerde gisteravond in Gelredome met een beslissende actie in de extra tijd. De verdediger van Vitesse kon na afloop van de nederlaag tegen FC Twente (1 – 2) wel door de grond zakken. ARNHEM Groot was de ontluistering gisteravond bij de spelers van Vitesse. In de extra tijd van het duel speelde zich een bizarre tweede wedstrijd af. Daarin verspeelde Vitesse alles wat er in negentig minuten was opgebouwd.

Met de minst gewilde rol voor verdediger Paul Verhaegh. In zijn derde wedstrijd voor Vitesse, de eerste in Gelredome, misrekende de rechtsback zich op een wilde Tukkerse trap. “De bal kwam heel hoog, net over mij heen. ik kon hem niet uit de lucht pakken”, keek de sombere Verhaegh ver na afloop terug.

Met de jagende invaller Sharbel Touma in de rug nam de 22-jarige verdediger een verkeerde beslissing; hij wilde de bal terugkoppen op doelman Harald Wapenaar. Touma pikte de bal op, ontweek een wilde tackle van Yakubu, de graaiende handen van Wapenaar en drukte ver in de extra tijd af. Verhaegh bleef roerloos, met zijn hoofd in het gras liggen. Het eindsignaal van arbiter Wiedemeijer volgde pal na de laatste aftrap van Vitesse. Hij incasseerde de bemoedigende schouderklopjes van Yakubu gelaten.

“Wij hadden de wedstrijd in de zak. Na een kansje voor N’Kufo in de eerste helft hebben we niks meer weggegeven. Dan baal je eerst van de 1-1 en gebeurt dit. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt”, erkende Verhaegh, die prima speelde, maar zwaar betaalde voor één verkeerde inschatting. “Dit is voor mij wel een mentale klap, ja. Ik zal er natuurlijk mee om moeten gaan, maar je stelt je wel wat anders voor van een debuut voor eigen publiek. Die 1-1 had al niet mogen vallen. We krijgen een onbegrijpelijke vrije trap tegen, die twintig meter verderop wordt genomen. Dan valt-ie ook nog eens voor de voeten van Gerritsen.”

Vitesse opende een wilde, onbezonnen, roekeloze jacht op een onwaarschijnlijke winnende treffer in de extra tijd. “We zijn wel op zoek gegaan naar een doelpunt, dat klopt. We kregen nog een hoekschop, van daaruit werd die bal wild naar voren geschoten en valt de 2-1.” Het had er lang goed uitgezien na de openingstreffer van Youssouf Hersi, maar in de ‘dying seconds’ liep Vitesse grote schade op, met ook nog geel voor Theo Janssen. “We missen Janssen, Hersi en ook Van der Schaaf tegen Heerenveen, maar je moet toch gewoon verder.”

Bron: De Gelderlander 09-02-2006

Heel Vitesse treurt op bizarre voetbalavond

Twee treffers van de bezoekers in de blessuretijd markeerden de onwaarschijnlijke ontknoping van een wedstrijd, die pas in de slotfase meeslepend werd. Vitesse verspeelde een zeker lijkende voorsprong in een doldwaze slotfase, die overliep van de irritaties en opstootjes. Eerst maakte Patrick Gerritsen gelijk tijdens een alles-of-niets poging van FC Twente (1-1). En terwijl de verbale ruzie tussen Theo Janssen en arbiter Reinold Wiedemeijer nog nagalmde door Gelredome, maakte invaller Sharbel Touma de Enschede diefstal compleet. Hij strafte een te korte terugkopbal van Paul Verhaegh af door Abubakari Yakubu en doelman Harald Wapenaar prachtig te omspelen (1-2).

Het wonderbaarlijke slotakkoord was een triest moment voor Verhaegh. De van FC Den Bosch overgekomen rechtsachter speelde voor het eerst voor eigen publiek in Gelredome. Verhaegh heeft zich met goed spel razendsnel aangepast aan het hogere niveau, maar gisteravond vocht hij na het duel tegen de tranen. De nederlaag betekende een flinke optater voor Vitesse in de strijd om de play-offs. Roda JC en FC Twente zijn momenteel de enige twee belagers uit het rechterrijtje, nu RKC weg lijkt te zakken na het vertrek van Rick Hoogendorp en Rogier Molhoek.

Vitesse leek FC Twente gisteravond op een schier onoverbrugbare achterstand van elf punten te zetten, maar in plaats daarvan is de kloof gereduceerd tot vijf punten. “Ik verwijt mijn ploeg dat we ons gek hebben laten maken”, baalde Vitesse-trainer Edward Sturing. “We stonden voor en er was niets aan de hand. Toen sloeg de vlam in de pan. Dat wij daarin meegingen, dat was niet slim. Als bovenliggende partij moet je daaraan niet meedoen.” Twente-speler Wout Brama lokte de opstootjes slim uit. Het kostte hem en Vitesse-speler Youssouf Hersi een gele kaart. Maar belangrijker was dat veel spelers zich mengden in het tumult. Bij Vitesse ging dat zichtbaar ten koste van de concentratie. Gerritsen stond bij de 1-1 vrij in het drukbevolkte strafschopgebied en bij de uitglijder van Verhaegh lag de complete Arnhemse defensie open.

Janssen en Hersi liepen tegen een duel schorsing aan in de onvriendelijke slotfase. Het was allemaal niet nodig geweest, indien de thuisploeg het zwakke FC Twente op grotere achterstand had gezet. Vitesse controleerde de wedstrijd, zonder goed te voetballen. Na de vroege 1-0 van Hersi, die een mooie voorzet van Purrel Frankel inkopte, lieten Richard Knopper en (na rust) Hersi mooie kansen op de 2-0 liggen.

In de Arnhemse aanval speelde Mads Junker opnieuw goed, maar de Deense nieuweling kwam ook in zijn vijfde wedstrijd voor Vitesse niet tot scoren. Zoals iedere spits heeft ook Junker baat bij de komst van zijn eerste doelpunt voor zijn nieuwe club. Dat het ook gisteren nog niet lukte, paste in het verhaal van de teleurstellende avond voor Vitesse.

Bron: De Gelderlander 09-02-2006

Bizarre finish

Hoe bizar kan een eenvoudige voetbalwedstrijd soms eindigen. Vitesse-FC Twente stond na negentig minuten niet helemaal onterecht op 1-0. Toen kwam de extra tijd en vielen er ineens twee Twentse doelpunten uit de Arnhemse lucht en was het 1-2. Verbaasd keken 18.286 toeschouwers elkaar aan. De povere wedstrijd was zo goed als gespeeld. Vitesse leidde met 1-0 door een kopbal van Youssouf Hersi en leek drie punten bij te gaan schrijven in de race om een plek bij de play-offs. De Arnhemse fans rekenden zich rijk, de aanhangers van FC Twente beseften dat het linkerrijtje verder weg was dan ooit. Ze hadden een ploeg gezien die holde en draafde, die ijverig pogingen deed een paar kansrijke aanvallen op te zetten, maar die na anderhalf uur slechts twee goede kansen had gecreeerd. Na een kwartier had Blaise N’Kufo het doel van Wapenaar op een haar na gemist na een fraaie combinatie met Elby Bouchiba en in de 84e minuut kopte invaller Guilherme Afonso de bal uit een door Sharbel Touma genomen vrije schop in kansrijke positie over. Even later ging een venijnig afstandsschot van Wout Brama rakelings naast en dat was het wel. Vitesse, dat al na vijf minuten de leiding had genomen, was ook niet geweldig op dreef, maar was wel wat vaker dicht bij een tweede treffer.

Toen ging het bord omhoog van de vierde official. Nog liefst vijf minuten te gaan, wat begon met een door Bas Sibum op touw gezet opstootje waarbij hij meteen steun kreeg van bijna de hele ploeg. Scheidsrechter Wiedemeijer bekeek de rel bij de linkercornervlag op de helft van Twente en deelde uiteindelijk twee gele kaarten uit aan respectievelijk Sibum en Hersi. Door de hectiek rond het ruzietje stonden de Twente-spelers weer helemaal op scherp. ‘Door dat duw- en trekwerk stond de hele ploeg er ineens weer’, zei coach Jan van Staa na afloop. ‘En wij’, zei zijn collega Edward Sturing, ‘gingen daarin mee, lieten ons gek maken en kwamen in een wedstrijd terecht die anders was, dan hij eigenlijk was.’

Wat gebeurde er vervolgens? Doelman Sander Boschker nam een vrije schop op eigen helft, de verre bal bereikte eerst N’Kufo, toen Afonso en viel midden in het strafschopgebied ineens voor de voeten van de verder onzichtbare Patrick Gerritsen, die van dichtbij raak schoot, 1-1. Twee minuten later was de bal weer in de buurt van het Twentse doel, werd vervolgens weggewerkt, waarna de lichtvoetige Sharbel Touma aan een sprint begon onder het motto ‘Wie niet waagt, wie niet wint’. Vitesse-back Paul Verhaegh leek de bal te onderscheppen, was nonchalant en raakte hem verkeerd. Touma pikte de bal gretig op, omspeelde Yakubu en doelman Wapenaar en schoot binnen, nota bene via de binnenkant van de linkerpaal: 1-2. Hoe was dat mogelijk?

Het was mogelijk. Soms gebeurt het. Vitesse ging er een paar maanden geleden in Enschede in de slotfase nog met de volle winst vandoor, nu deed Twente het in Arnhem. ‘Omdat wij doorgingen tot het allerlaatste fluitsignaal hadden wij zeker een punt verdiend’, zei de overgelukkige Van Staa na afloop. ‘Dat het een overwinning werd, is prachtig. Tja, we hebben nu ineens het geluk mee.’ ‘Wij hebben te weinig gedaan om de 1-0 uit te bouwen. Een gelijkspel had ik akkoord gevonden’, zei Sturing. ‘Nu zitten we met een domper, maar dat is ook voetbal.’

Bron: Dagblad Tubantia/Twentsche Courant 09-02-2006

Vitesse geeft zege uit handen

Vitesse heeft woensdagavond in de extra tijd een 1-0 zege verspeeld. Doelpunten van Gerritsen en Touma zorgden voor een niet meer verwachtte 2-1 zege van de gasten uit Enschede. Vitesse vergat in de eindfase te voetballen en kreeg de deksel flink op de kop. FC Twente begon brutaal aan de wedstrijd, maar het was Vitesse dat al na vijf minuten op voorsprong kwam. Een mooie aanval via Junker en Fränkel eindigde bij Hersi die de bal knap in de lange hoek kopte: 1-0. De Tukkers lieten zich niet van de wijs brengen, maar wisten nauwelijks uitgespeelde kansen te creëren. De beste kans was na een kwartier toen N’Kufo de bal voorlangs het doel van Wapenaar schoot. Richard Knopper had Vitesse in de 24e minuut op 2-0 moeten zetten, maar Boschker redde knap van dichtbij op het schot van de middenvelder.

Na rust was het spelbeeld niet anders. FC Twente speelde niet slecht, maar was niet bij machte om het Vitesse echt moeilijk te maken. De eerste grote kans was dan ook weer voor Vitesse. Na een mooi een-tweetje tussen Junker en Hersi, schoot laatstgenoemde rakelings over. Vitesse kreeg na rust via Theo Janssen nog een paar aardige mogelijkheden, maar de beslissende tweede treffer bleef uit. In de slotfase van de wedstrijd probeerde Vitesse de wedstrijd uit te spelen, maar het vergat daarbij te voetballen. Dit leidde tot irritatie en gele kaarten over en weer. Doelpuntenmaker Hersi en Janssen missen hierdoor het duel tegen sc Heerenveen aanstaande zaterdag. Nadat de vierde official de extra vijf minuten aankondigde was het de beurt aan de gasten. Eerst schoot Gerritsen in vrije positie de gelijkmaker binnen en nog geen zestig seconden later was het invaller Touma die de winnende voor Twente in het net legde na een fout van Paul Verhaegh.

Vitesse – FC Twente 1-2 (1-0)
1-0 Hersi ‘5
1-1 Gerritsen ’92
1-2 Touma ’93

Scheidsrechter: Wiedemeijer
Toeschouwers: 18.286
Geel: Verhaegh, Hersi, Janssen (Vitesse), Wellenberg en Sibum (FC Twente)

Vitesse

Wapenaar, Swerts, Knol, Dingsdag, Verhaegh, Yakubu, Knopper, Janssen, Hersi, Junker en Fränkel.

FC Twente

Boschker, Niemeyer, Zomer, Wellenberg, Sibum, Ouedraogo, Brama, Bouchiba, Gerritsen, Bakircioglu en N’Kufo.

Bron: Vitesse.nl 08-02-2006

‘Ploeg liet zich onnodig gek maken’

Edward Sturing vond het onnodig dat zijn ploeg, die vlak voor tijd met 1-0 voor stond, zich gek liet maken. Zijn collega Jan van Staa complimenteerde zijn ploeg juist dat het tot de laatste seconde bleef gaan. Lees hier de analyses van beide trainers na de wedstrijd Vitesse – FC Twente.

Edward Sturing

Gek maken

“We kwamen vrij snel in de wedstrijd op voorsprong en tegen een ploeg als Twente een belangrijk moment in de wedstrijd. Je weet dat de ploeg dan moet komen, maar we hebben te weinig met de ruimte gedaan. Ik vond ons spel ook te rommelig en vooral in de eerste helft verloren we te vaak de tweede bal. Tot vlak voor tijd was er nog weinig aan de hand totdat de vlam in de pan sloeg en wij ons onnodig gek laten maken. Wij stonden voor en dan vraag ik me af waarom er dan zo gereageerd moet worden. Ik verwijt het de ploeg dat die zich gek heeft laten maken.”

Schorsingen

“Een paar weken geleden zaten we te glimlachen na de 2-1 winst op Willem II (2x Benson in de slotfase, red.) en vandaag verliezen we in de extra tijd met 2-1. Dat is een enorme domper, maar ook dat is voetbal. Door de schorsingen van zowel Hersi en Janssen en de afwezigheid van Van der Schaaf is de groep een stuk smaller geworden. Dat moeten we de komende week eens rustig bekijken.”

Jan van Staa

Geluk

“We zijn hier gekomen voor een goed resultaat. We wilden vooruit voetballen, maar dan kom je na vijf minuten achter. Ik vind dat we het daarna goed hebben opgepakt, maar het was wel rommelig. De enige goede kans die we voor rust hebben gehad was van N’Kufo. In de rust heb ik tegen de jongens gezegd dat zelf meer aan het voetballen moesten komen en dat leverde een paar mogelijkheden op. De complimenten aan mijn ploeg is, dat we na de hectische fase, doorgegaan zijn tot aan het laatste fluitsignaal. Het geluk was vandaag aan onze zijde. Ik vond dat wij minimaal een punt verdienden en dat je er dan met drie naar huis gaat, is geweldig.”

Bron: Vitesse.nl 08-02-2006

Ongeloof overheerst bij Youssouf Hersi

Youssouf Hersi kon nauwelijks geloven dat Vitesse in de blessuretijd een voorsprong uit handen gaf tegen FC Twente. ” Heel raar dit, ongelooflijk.” Hersi leek als matchwinner van het veld te gaan. “Bijna was dat zo. Samen met Theo Janssen probeerde ik op het einde bij de cornervlag wat tijd te rekken. Dat lukte aardig en ik werd gewisseld. En dan zie ik op de bank twee goals vallen. Ik heb hier geen woorden voor.” Hersi had wel woord gehouden door te scoren. “Ik zei het al, ik voel dat altijd aankomen. Het publiek gaf me nog dat extra steuntje, maar ik had liever niet gescoord en drie punten gehad.”

Bron: Omroep Gelderland 08-02-2006

Theo Janssen woedend op scheidsrechter

Vitessenaar Theo Janssen was na afloop van de verloren wedstrijd tegen FC Twente vooral woedend op scheidsrechter Wiedemeijer. “Ik probeerde de bal af te schermen en dat vond hij een overtreding. Daarna krijg ik geel omdat ik te snel naar hem toeliep. En daarna neemt Twente een vrije trap twintig meter verder naar voren en daaruit scoren zij dan.” Janssen vond Vitesse sterker, maar zag hoe de Arnhemmers in de slotfase in de problemen kwamen. “De laatste tien minuten speelden ze alleen maar lange ballen en moesten we inzakken. Ik vond dat we verder redelijk speelden.”

Bron: Omroep Gelderland 08-02-2006

Vitesse kan niet zonder Van der Schaaf

Vitesse mist zaterdag tegen Heerenveen drie spelers vanwege een schorsing. Theo Janssen, Youssouf Hersi en Remco van der Schaaf. Janssen kreeg tegen Twente zijn vierde gele kaart. Hersi zag voor de tweede keer dit seizoen geel, maar had nog twee kaarten staan van vorig seizoen. “Een rare regel, maar ik baal wel dat ik juist tegen mijn oude club ontbreek. Ik had ze graag wat laten zien daar in Heerenveen”, aldys Youssouf Hersi. Van der Schaaf zit nog twee wedstrijden schorsing uit. De middenvelder miste dit seizoen vijf competitiewedstrijden, die Vitesse allemaal verloor.

Bron: Omroep Gelderland 08-02-2006

Swerts: ‘Het is een schande dat we van Sparta en Heracles hebben verloren’

De ene week rechtshalf, een week later linksback. Gill Swerts (23) is zo langzamerhand veranderd in de zwerver van Vitesse, maar ondanks zijn gebrek aan een vaste positie presteert de Belg dit seizoen ver boven verwachting. Ook afgelopen zaterdag, tegen AZ (1-1), maakte Swerts met het enige Arnhemse doelpunt het verschil, waardoor Vitesse een bruikbaar puntje sprokkelde in de race om de play-offs.

Hoe kan het toch datje op elke positie functioneert?

Gill Swerts:’Ik ben multifunctioneel, dat zie ik als een voor- en nadeel. Natuurlijk is het voor de trainer handig dat hij me op veel plaatsen kan inzetten, maar voor je eigen toekomst is het ook goed dat je een keer op één vaste positie kunt focussen. Voor elke plek heb je een andere voorbereiding, het is wel eens lastig dat steeds te moeten veranderen. En het is vreemd als mensen zeggen dat ik het goed doe als linksback. Ik ben namelijk helemaal geen linksback. Ik maak me dan ook geen zorgen als Michael Dingsdag terugkomt. Dan weet ik zeker dat ik weer ergens anders in het team terechtkom.’

Helemaal met je huidige vorm, zoals afgelopen zaterdag tegen AZ.

‘Het ging ontzettend goed. Heel de ploeg speelde ontzettend georganiseerd, maar ik was natuurlijk ook heel blij met mijn doelpunt. Mijn tweede al dit seizoen, dat is me niet vaak gebeurd. En ja, op een gegeven moment had ik zo de smaak te pakken, dat ik de bal negen keer hooghield. Zulke kunstjes zijn leuk en doe je alleen maar als je lekker in je vel zit, maar het enige dat telde was het resultaat. AZ wordt dit seizoen, terecht overigens, heel hoog aangeschreven. Dan is het knap als je in Alkmaar een punt weet te pakken.’

Wat is het verschil met het Vitesse van een maand geleden?

‘De laatste tijd houdt iedereen zich heel goed aan zijn taak, dat is de basis van succes. Zaterdag stond het heel goed en het lijkt er dit seizoen sowieso op dat we tegen op papier goede ploegen beter presteren dan tegen de kleintjes. Als het aan mij ligt, verandert dat snel. Met alle respect, maar het is een schande dat we van Sparta en Heracles hebben verloren. Waar het aan ligt dat dat toch gebeurt? Misschien hebben sommige teams onze speelstijl door. Als we agressief worden benaderd, hebben we het moeilijk.’

Is naast de prestaties ook de sfeer verbeterd?

‘Prestaties en sfeer gaan hand in hand. Als je goed presteert, neemt de druk af. De ploeg had dit natuurlijk nodig, we zaten op alle fronten in een negatieve tendens, maar ik durf wel te zeggen dat het nu weer rustig is.’

Wat is het aandeel daarin van de aanwinsten Paul Verhaegh en Mads Junker?

‘Ik vind dat vooral Junker zich ontzettend goed ontwikkelt. Hij komt toch uit een andere cultuur (Denemarken, red.), maar heeft zich snel aangepast aan onze speelstijl en het team. Hij is een technische spits, die zeker ook niet te beroerd is om te werken. Hij wacht alleen nog steeds op zijn eerste doelpunt, maar ik ben ervan overtuigd dat dat niet lang zal duren. Ook Paul Verhaegh doet het goed. Of we er sterker op zijn geworden? Dat weet ik niet, Matthew Amoah en Stijn Vreven vond ik ook uitstekend goed functioneren, maar nu moeten we met deze groep verder. Enige doel zijn de play-offs. Als we die niet halen, hebben we het gewoon slecht gedaan.’

Bron: VI 08-02-2006

Ruud Knol speelt met enkelblessure

Vitesse-speler Ruud Knol is ook vanavond van de partij, in de thuiswedstrijd tegen FC Twente, ondanks een slepende enkelblessure. Voor de winterstop ging de mandekker in de uitwedstrijd tegen Sparta door zijn linkerenkel. “Daarna is die blessure nooit helemaal weggeweest”, zegt Knol, die sindsdien toch alle partijen heeft gespeeld. “Er zit een verrekking in de enkelband, die telkens terugkomt. Maar zolang ik het vol kan houden, ga ik door.”

Bron: De Gelderlander 08-02-2006

Gino Coutinho wil niet nog een seizoen op de reservebank zitten

Door GERARD BORGMAN

ARNHEM – De kans lijkt groot dat Vitesse komende zomer op zoek moet naar een nieuwe reservekeeper. Gino Coutinho (23) wil niet langer bankzitter zijn. „Ik heb het goed naar mijn zin bij Vitesse“, zegt Coutinho. „Maar ik moet spelen. Als dat niet kan bij Vitesse, dan moet dat bij een andere club.“

De jonge doelman zit in een lastige situatie. Hij weet dat de positie van eerste doelman Harald Wapenaar onomstreden is bij de ploeg uit Arnhem. En dus heeft Coutinho weinig uitzicht op speelminuten bij Vitesse.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 08-02-2006

Vitesse Pool:
Twente woensdag over de knie ?

De fraaie reeks, die zeven punten uit de laatste drie wedstrijden opleverde, heeft de deelnemers aan de Vitesse Pool vertrouwen gegeven in de uitslag van wedstrijd tegen FC Twente, woensdag in Gelredome. Ruim driekwart van de 169 poolers die op het forum van deze site tot dusver (maandagavond, red.) een voorspelling hebben uitgebracht, rekent erop dat de Tukkers woensdagavond over de knie worden gelegd. Tot dusver voorspelden 134 fans een overwinning, 27 een gelijkspel, en verwachtten acht deelnemers een nederlaag voor de hoofdmacht van Edward Sturing. De meest voorspelde uitslag is 2-1 (47x)

Afgelopen weekeind zaten de meeste poolers er fors naast. Een dozijn van de 191 supporters die een voorspelling uitbrachten voor de wedstrijd tegen AZ, wist de verrassende 1-1 goed te raden. Yellow Black Pride nam de alleenheerschappij weer voor zijn rekening in het 341 deelnemende Vitessefans tellende klassement. Wil je ook een gokje wagen op de uitslag tegen FC Twente? Gewoon even (gratis) registreren, inloggen op het forum en de uitslag plaatsen in de betreffende topic. Voorspellingen kunnen worden uitgebracht tot het officiële aanvangstijdstip van de wedstrijd, waarbij wordt uitgegaan van de forumklok. De SV heeft een aantal cadeaubonnen voor de winnaars van de pool ter beschikking gesteld.

Voor de Vitesse Pool: Klik hier

07-02-2006

Yakubu vervangt Van der Schaaf

Na het gelijke spel afgelopen zaterdag in Alkmaar tegen AZ (1-1) staat woensdagavond speelronde 23 alweer op het programma. Tegenstander is FC Twente, dat zich onlangs ontdeed van trainer Rini Coolen. De eerste wedstrijd onder leiding van interim-trainer Jan van Staa eindigde in een 3-0 overwinning op FC Utrecht.

Trainer Edward Sturing verwacht zeker een ander type wedstrijd. “Aanpassen aan een tegenstander doe ik bijna nooit, maar soms moet je niet naief zijn en je eigen spelletje willen spelen. Voor de kwaliteiten van AZ moet respect hebben en dan moet je ook kijken naar de sterke en zwakke punten van de tegenstander. Dan moet je je wel eens aanpassen. Tegen FC Twente woensdagavond zal dat niet het geval zijn.”

Vitesse kan tegen de Tukkers weer beschikken over Abubakari Yakubu. Ghana kon na de poulefase in het toernooi om de Africa Cup alweer naar huis. Door de schorsing van Remco van der Schaaf komt de vroege uitschakeling van Ghana goed van pas.

Naast de geschorste Van der Schaaf zijn Peter van den Berg (blessure), Etienne Esajas (blessure) en Michael Jansen (trainingsachterstand) niet van de partij. De verwachting is dat Vitesse met dezelfde elf zal beginnen als tegen AZ (uitgezonderd Yakubu voor Van der Schaaf). Aan de kant van FC Twente ontbreken de geblesseerden Dmitri Shoukov en de nieuwe aanwinst Anatoli Gerk.

De uitwedstrijd werd eerder dit seizoen door Vitesse met 1-0 gewonnen. Op aangeven van Remco van der Schaaf maakte Matthew Amoah in de allerlaatste minuut de enige en winnende treffer.

Vermoedelijke opstelling:

Wapenaar, Verhaegh, Knol, Dingsdag, Swerts, Yakubu, Knopper, Janssen, Hersi, Benson en Junker.

Bron: Vitesse.nl 07-02-2006

Ruud Knol speelt gewoon tegen Twente

Ruud Knol sloeg dinsdag de groepstraining bij Vitesse over, maar woensdag tegen FC Twente is hij erbij. “Ik was een beetje ziek, dus kon ik nu beter binnen blijven. Maar om die reden hoeft het dak van mij niet dicht. Open dak heeft mijn persoonlijke voorkeur. Verder zit ik al een tijdje met een enkelblessure, maar zo lang het goed gaat, speel ik daar gewoon mee door.” Knol vindt dat Vitesse zonder meer drie punten moet halen. “Twente thuis is belangrijk voor ons, we moeten ze verslaan om de goede serie voort te zetten. Wij moeten gewoon weer ver van ons eigen doel spelen, zoals tegen AZ.”

Bron: Omroep Gelderland 07-02-2006

Hersi is weer toe aan een doelpunt

Youssouf Hersi liep voor de winterstop een tijdlang één-op-één, maar de aanvaller van Vitesse heeft nu al acht wedstrijden niet meer gescoord. “Ik ben wel weer toe aan een doelpunt. Dat moet ook kunnen tegen FC Twente, want dan wil ik eindelijk weer eens mijn stempel drukken. Ik verwacht dat we tegen Twente weer aan ons eigen positiespel toekomen”, denkt Hersi. Hij heeft ook wel een verklaring voor de lange periode zonder doelpunten. “We kwamen vaak niet aan voetballen toe. En tegen AZ stond het teambelang voorop. En ik was natuurlijk ook nog een wedstrijd geschorst…”

Bron: Omroep Gelderland 07-02-2006

Yakubu keert terug in basis Vitesse

De maandag ingevlogen Ghanees Abubakari Yakubu begint woensdagavond direct weer in de basis bij Vitesse in het thuisduel tegen FC Twente. Yakubu speelde met zijn land op de Afrika Cup. Yakubu speelt op de positie van Remco van der Schaaf, de middenvelder die voor drie duels is geschorst. Verder zijn er geen wijzigingen. Dat betekent dat Ruud Knol, die uit voorzorg niet meetrainde, in de basis staat. Vitesse won dit seizoen van FC Twente met 1-0. De inmiddels vertrokken Amoah scoorde.

Opstelling:

Wapenaar;
Verhaegh, Knol, Dingsdag, Swerts;
Knopper, Yakubu, Janssen;
Hersi, Junker, Benson.

Bron: Omroep Gelderland 07-02-2006

Van der Schaaf drie wedstrijden geschorst

Aangezien er duidelijkheid is of Van der Schaaf nu drie of twee wedstrijden is geschorst hierbij de melding zoals het sinds vandaag op de website van de KNVB staat vermeldt.

Vitesse: R. v/d Schaaf: 1 competitiewedstrijd (6e waarschuwing)

Vitesse: R. v.d. Schaaf: Uitgesloten van deelname aan competitie-, play-off en/of bekerwedstrijden van de KNVB, tot de dag, volgende op die, waarop het 1e elftal van zijn club drie achtereenvolgende competitie-, play-off en/of bekerwedstrijden van de KNVB heeft gespeeld, waarvan één zodanige wedstrijd voorwaardelijk, zulks met de proeftijd van 1 jaar, wegens het zich schuldig maken aan een gewelddadige handeling jegens een tegenspeler tijdens de wedstrijd AZ – Vitesse d.d. 4 februari 2006. (Deze straf zal in aansluiting zijn op de straf n.a.v. zijn zesde waarschuwing)

07-02-2006

Sturing kan niets met gerucht PSV

Volgens AD Sportwereld is Vitesse- trainer Edward Sturing een van de kandidaten om Joop Brand op te volgen als hoofd opleidingen bij PSV. Brand, die eerder dezelfde functie vervulde bij Vitesse, gaat na dit seizoen met pensioen. Sturing heeft bij Vitesse een contract tot medio 2007 als hoofdtrainer en zegt niets te kunnen met het gerucht over PSV. “Wat mij betreft is er niets”, zegt Sturing. “Ik ben door niemand benaderd. Ik werk bij Vitesse en daar geef ik me helemaal voor.”

Bron: De Gelderlander 07-02-2006

Van den Berg hervat veldtraining

Vitesse-speler Peter van den Berg hervat vandaag na zes maanden blessureleed de individuele veldtraining. De centrumverdediger staat sinds september 2005 buitenspel vanwege een knieblessure. Het is nog onduidelijk wanneer Van den Berg weer inzetbaar is. De komende weken werkt hij met fysiotherapeut Jos Kortekaas verder aan zijn herstel. Zijn ploeggenoot Etiënne Esajas hervat vandaag de looptraining. De aanvaller herstelt goed van zijn enkelblessure.

Bron: De Gelderlander 07-02-2006

Yakubu tijdig terug voor duel met Twente

Vitesse kan morgen in de competitiewedstrijd tegen FC Twente beschikken over Abubakari Yakubu. Na een persoonlijke interventie van Jan Streuer vloog de middenvelder gisternacht businessclass van Ghana naar Nederland. Gisterochtend trainde Abubakari Yakubu weer mee met de hoofdmacht van Vitesse, die zich voorbereidt op de oostelijke clash tegen FC Twente, morgenavond in Gelredome. Met het nationale elftal van Ghana was hij vorige week dinsdag al uitgeschakeld op het toernooi om de Afrika Cup. Maar het bleek een hele toer om vanuit Egypte terug te keren naar Schiphol. “Het is ongelooflijk zoals het is gegaan”, zegt Yakubu. “We konden pas op donderdag weg uit Egypte en via Parijs moesten we eerst terug naar Ghana. Ze hebben voor mij geprobeerd op zaterdag of zondag een vlucht naar Nederland te boeken, maar alles zat vol.” Technisch manager Jan Streuer van Vitesse zette een reisbureau uit Arnhem aan het werk om de terugkeer van Yakkie alsnog mogelijk te maken.

“Ik heb contact gehad met Streuer”, aldus Yakubu. “Nu ben ik businessclass teruggevlogen. Dat was goed.” Minder prettig was het toernooi dat hij heeft gespeeld met het nationale elftal van Ghana. na de 1- 0 nederlaag tegen Nigeria en de 1- 0 overwinning op Senegal ging Ghana in de laatste poulewedstrijd smadelijk onderuit tegen Zimbabwe. Yakubu en zijn mannen verloren met 2- 1, terwijl een remise had volstaan voor een plek in de volgende ronde. ” Dat was flink balen”, zegt Yakubu. ” We hadden niet verwacht dat we al in de poule uitgeschakeld zouden worden.” Ghana plaatste zich eind vorig jaar wel voor het WK 2006 en dus kwam de vroege eliminatie hard aan in het voetbalgekke land. ” De mensen zijn teleurgesteld in ons”, aldus Yakubu. ” Ze zijn ook boos. Michael Essien speelde niet mee met ons, maar hij voetbalde na zijn blessure al wel weer bij Chelsea. Dat accepteren de mensen niet. Het is nu wel crisis in Ghana. Ik heb gehoord dat er ook veel kritiek is op de bondscoach.” Naast de tegenvallende resultaten beleefde Yakubu ook qua fitheid een onprettig toernooi. “Ik had last van mijn knie en kon in de eerste en derde wedstrijd bijna niet meer lopen”, aldus de middenvelder, die in beide partijen voortijdig naar de kant moest. Yakabu is echter fit genoeg om morgen te spelen tegen FC Twente. ” Ik ben fit en wil meedoen. Het is een belangrijke wedstrijd.”

Bron: De Gelderlander 07-02-2006

Drie duels schorsing voor Van der Schaaf

Remco van der Schaaf heeft het schikkingsvoorstel van de KNVB, dat drie wedstrijden schorsing inhoudt, geaccepteerd. De middenvelder liep zaterdag in de wedstrijd tegen AZ tegen zijn zesde gele kaart van het seizoen op en kreeg daarnaast direct rood. De zesde gele kaart betekent een automatische schorsing van één wedstrijd. Hier komt nu de schorsing van de rode kaart (2) bij.

Abubakari Yakubu is weer terug in Nederland. De Ghanees verbleef met zijn nationale ploeg in Egypte waar het toernooi om de Afrika Cup plaatsvindt. Yakubu had aanvankelijk wat problemen om een vlucht naar Nederland te arrangeren, maar de verdediger keerde vannacht toch terug van zijn avontuur. Hij trainde maandagochtend mee met de selectie en is komende woensdag inzetbaar tegen FC Twente.

Peter van den Berg hervat na 6 maanden blessureleed dinsdag de individuele veldtraining. De verdediger die in september 2005 geblesseerd raakte aan zijn knie, werkt de komende weken met fysiotherapeut Jos Kortekaas verder aan zijn herstel.

Ook Etienne Esajas herstelt goed van de enkelblessure die hij vorige week opliep in een oefenwedstrijd met Jong Vitesse. De aanvaller hervat dinsdag de looptraining.

Bron: Vitesse.nl 06-02-2006

Streuer regelt terugvlucht Yakubu
Middenvelder landde vanochtend in Nederland

Abubakari Yakubu is maandag weer teruggekeerd bij Vitesse. Vorige week dinsdag werd hij met Ghana al uitgeschakeld voor de Afrika Cup, maar het lukte de middenvelder niet om een vlucht terug naar Nederland te krijgen. “Ongelooflijk hoe dat allemaal ging”, zegt Yakubu. “We moesten vanuit Egypte eerst naar Parijs en toen weer terug naar Ghana. Afgelopen weekend wilde ik terug, maar zowel zaterdag als zondag zaten alle vluchten vol.” Door interventie van manager voetbal Jan Streuer is Yakubu toch terug. “Hij regelde business class voor mij. Prima, maandagochtend landde ik op Schiphol.”

De Afrika Cup werd voor Ghana een zware teleurstelling. Na drie wedstrijden was de WK-deelnemer al uitgeschakeld. “We hadden de laatste wedstrijd tegen Zimbabwe genoeg aan een gelijkspel. Dat lukte niet, een enorme tegenvaller. Het is nu wel even crisis in Ghana. Er is ook veel te doen over de opstelling. De bondscoach staat meteen ter discussie, zo gaat dat dan in Afrika.”

Yakubu wil woensdag tegen FC Twente zijn rentree maken bij Vitesse. “Ik ben fit, al had ik op de Afrika Cup wel last van mijn knie. Ik ben precies op tijd nu Remco van der Schaaf geschorst is vanwege een rode kaart.”

Bron: Omroep Gelderland 06-02-2006

Jong Vitesse-Jong NEC afgelast

De competitiewedstrijd tussen de Beloften van Vitesse en NEC is afgelast. De wedstrijd stond voor maandagavond 18.30 uur op het programma, maar de slechte gesteldheid van het veld in Rheden maakt spelen onmogelijk. Over een nieuwe datum wordt momenteel overleg gevoerd.

Bron: Vitesse.nl 06-02-2006

Paul Verhaegh te gast in ‘De Voorzet’

Vitesse-verdediger Paul Verhaegh is komende donderdag 9 februari 2006 de studiogast in het TV Gelderland-programma ‘De Voorzet’. Naast Verhaegh zal VI-journalist Iwan van Duren zijn visie geven op het betaald voetbal in Gelderland. Verder zal o.a. een samenvatting te zien zijn van Vitesse-FC Twente.

De Voorzet wordt donderdag omstreeks 18.20 uur uitgezonden op TV Gelderland en daarna ieder uur herhaald. TV Gelderland is ook te zien via www.omroepgelderland.nl. Klik daar op live TV (Windows media manager nodig).

06-02-2006

Numan en Sturing kandidaat hoofd opleidingen PSV

Vitesse-trainer Edward Sturing (foto rechts) en ex-international Arthur Numan (foto links) staan op een select lijstje van kandidaten om bij PSV hoofd opleidingen te worden. De club wil de zoektocht naar de opvolger van Joop Brand (69) binnen enkele weken afronden. Hij moet begin volgend seizoen beginnen. Er zijn nog enkele andere kandidaten.

Volgens directeur Guus Hiddink, die niet wil ingaan op namen, wordt een trainer aangesteld die zijn sporen in de voetbalwereld heeft verdiend. Drievoudig international Sturing (42) heeft nog een doorlopend contract bij Vitesse, waar hij in het seizoen 2002-’03 hoofd opleiding was. Arthur Numan (36) was jarenlang aanvoerder van PSV. Tussen 1992 en 1998 speelde de Noord-Hollander er 178 competitiewedstrijden. De voormalige linksback van Oranje heeft zijn trainersdiploma’s op zak. Hij woonde de laatste jaren in Schotland.

Verder creëert PSV een rol voor één van zijn beste spelers ooit, Luc Nilis. De 38-jarige Belg kan tot het einde van het seizoen de spelers van Jong PSV en de A-jeugd individueel trainen. In de zomer wordt gekeken welke andere functie Nilis bij zijn oude club zou kunnen vervullen.

Bron: AD 06-02-2006

Abubakari Yakubu is weer ongrijpbaar

De interlandloop­baan van Abubakari Yakubu blijft Vitesse hoofdbrekens bezorgen. De Ghanees was zaterdag niet beschikbaar voor Vitesse. Yakubu speelde dinsdag met Ghana de laatste wedstrijd op de Afrika Cup. Het was tot gisteren volstrekt onduidelijk wanneer hij in Arnhem zou terugkeren. Technisch manager Jan Streuer en trainer Edward Sturing zeiden contact met de middenvelder te hebben gehad, maar wisten zaterdagavond na de wedstrijd tegen AZ ( 1- 1) nog steeds geen exact tijdstip van terugkeer. Terwijl andere spelers uit de selectie snel na de laatste wedstrijd naar hun clubs afreisden, verbleef Yakubu tot gisteren in Ghana.

Dat werd Vitesse wel te gortig. Streuer besloot alsnog een vlucht te laten regelen om Yakubu gisteravond in Nederland te krijgen. Hij verschijnt, naar verwachting, nu toch vandaag op de training. Streuer wilde aanvankelijk niet ingrijpen. ” De Ghanese bond organiseert de terugreis’, zei de technisch manager. ” Daar kunnen wij niks aan doen.’ Streuer was wel op de hoogte van het aanvankelijke, zeer omslachtige reisplan. Yakubu, vanwege zijn vermeende grote waarde voor het elftal extern gefinancierd ( 750.000 euro, contract tot 2009), zou via een tussenlanding in Rome door naar Ghana vliegen en van daaruit naar Nederland komen. ” Nee, wij kunnen hem niet in Rome oppikken. Hij zou zo snel mogelijk een vlucht naar Nederland nemen.’ Streuer zegt geen plannen te hebben de situatie bij de Ghanese bond aan te kaarten.

Omdat Vitesse Yakubu zaterdagavond kon missen, leidde zijn absentie niet tot directe opschudding. Eerder dit seizoen kwam een gemiste oefenwed­strijd van Ghana in Londen Ya­kubu ( en Vitesse) duur te staan. Yakubu nam een extra dag vakantie toen zijn reispapieren niet in orde bleken. Hij bleef in Nederland en sloeg zonder contact op te nemen met Vitesse een dagje trainen over. Dat kwam hem op een schorsing voor de uitwedstrijd bij PSV te staan. Nu miste hij AZ uit. Woensdag speelt Vitesse thuis tegen FC Twente. Door de schorsing van Remco van der Schaaf is Yakubu dringend gewenst voor dat duel. Na de disciplinaire problemen met Youssouf Hersi en Stijn Vreven, voelde Sturing zaterdagavond weinig voor een discussie over Yakubu. ” Wij hebben net een wedstrijd gespeeld, ik heb geen zin over Yakubu te praten. Blijkbaar zien ‘ jullie’ daar weer een verhaal in.’

Bron: De Gelderlander 06-02-2006

Gill ‘Mühren’ glorieert in Alkmaarderhout

Of hij de beelden van Gerrie Mühren in Bernabéu kent? “Nee, die ken ik niet. Maar die van Richard Witschge wel.” In de stijl van deze spelers jongleerde Vitessenaar Gill Swerts zich zaterdagavond in de jaaroverzichten. Ajax-speler Gerrie Mühren hield in de jaren zeventig een balletje hoog in Estadio Bernabéu, tijdens een wedstrijd tegen Real Madrid. Gill Swerts ( 23) was toen nog niet geboren. De actie van Ajacied Richard Witschge, vorig decennium tijdens Ajax- Feyenoord, kent de Belg wel. Witschge hield de bal een aantal keren hoog op de knie, net als Swerts zaterdagavond in stadion de Alkmaarderhout tijdens het duel met AZ ( 1- 1). Vitesse stond met 1- 0 achter en Swerts werd opgejaagd door Martijn Meerdink. Teruglopend richting het eigen doel nam de Swerts de bal mee met zijn knie. Negen keer hield hij de bal zo hoog, voordat de terugspeelbal op doelman Harald Wapenaar volgde. “Die actie maakte ik vanwege de kijkcijfers”, lachte Swerts naderhand. ” Ik voelde me lekker, daarom kon ik zoiets doen. Dat gaat in een roes. Het pakte goed uit. Ik heb geen flauw idee hoe vaak ik bal heb hooggehouden. Maar de videoband van deze wedstrijd zal ik zeker bewaren.” Het was zaterdag niet de enige opvallende actie van Swerts, die na rust met armgebaren het Alkmaarse publiek provoceerde.

” Er waren wat momenten die voor de neutrale toeschouwer misschien raar zijn”, sprak de gelegenheidslinksachter. ” Ik vind dat je plezier moet hebben op het veld. En dat lukte vandaag aardig.” Swerts speelde een zeer goede wedstrijd en bekroonde zijn sterke optreden met de gelijkmaker, vlak voor rust. Na een combinatie met Mads Junker ging hij sterk door aan de linkerkant. Hij stuitte op Barry Opdam en op doelman Henk Timmer, maar zijn derde inzet ( met het hoofd) was raak. ” Ik kreeg die bal gelukkig mee, maar geluk op zo’n moment, dat moet je ook afdwingen”, aldus Swerts. ” Voor het elftal is dit punt een mooie opsteker.”

Bron: De Gelderlander 06-02-2006

Actie Van der Schaaf onprofessioneel’

Trainer Edward Sturing van Vitesse was zaterdagavond ondanks het sterke spel en de goede uitslag bij AZ (1- 1) ontstemd. De rode kaart van Remco van der Schaaf schoot de trainer in het verkeerde keelgat. ” Ik denk dat het een terechte straf is”, reageerde Sturing na afloop van het duel. ,, Ik vind het heel onprofessioneel, zeker voor zo’n ervaren speler.” Van der Schaaf greep verdediger Joris Mathijsen bij de keel en kreeg in de 80ste minuut direct rood.

Bron: De Gelderlander 06-02-2006

‘Het was bloed, zweet, tranen en kaarten’

Vitesse kan de komende duels niet beschikken over Remco van der Schaaf. De middenvelder hield een gele en een rode kaart over aan het duel met AZ (1-1). Tien minuten voor tijd maakte Van der Schaaf een overtreding op Joris Mathijsen. Invaller-arbiter Heins gaf de Vitessenaar hiervoor geel. Het was zijn zesde gele kaart en dus wacht Van der Schaaf een automatische schorsing van één wedstrijd. In het tumult na deze overtreding greep Van der Schaaf zijn tegenstander echter ook nog bij de keel. Dat leverde hem een directe rode kaart op. Voor dit vergrijp kan de 26-jarige voetballer een schikkingsvoorstel van de tuchtcommissie van de KNVB verwachten.

Van der Schaaf toonde zich naderhand schuldbewust. ” Het mag niet hè, wat ik gedaan heb”, zei Van der Schaaf. ” Hij (doelt op Mathijsen, red.) kwam voor me staan. En ik wilde hem van me afhouden. Toen pakte ik hem even vast.” ” Maar”, zo vervolgde de controlerende middenvelder, “het belangrijkste is dat we een punt hebben gepakt. Het ging met bloed, zweet en tranen. En kaarten, maar het is inherent aan voetbal dat je tegen kaarten aanloopt.” De rode kaart was de enige smet op de puike partij, die Vitesse afleverde in Alkmaar. Daarbij had Van der Schaaf lange tijd een belangrijke rol. Hij was nadrukkelijk bezig met de coaching en wees zijn ploeggenoten met regelmaat op hun posities. ” In het begin stond het niet goed”, aldus Van der Schaaf. ” We kregen Theo Janssen niet ‘ op tien’. Toen ben ik met de punt naar achteren gaan spelen. Het stond goed. We hebben vandaag weinig weggegeven. We krijgen nu minder kansen tegen dan voor de winterstop.”

Bron: De Gelderlander 06-02-2006

Van Gaal: ‘Veel spelers ruzie met bal’

Trainer Louis van Gaal van AZ had zaterdag alle lof voor het tactische plan van collega Edward Sturing (Vitesse), die de verdedigers Opdam en De Cler liet neutraliseren. ,, Vitesse heeft het slim gedaan en AZ had een mindere dag, misschien door de tactiek van Edward. Als twee spelers worden vastgezet, moeten er anderen opstaan. Dat gebeurde niet. Ik heb tegenmaatregelen genomen, maar te veel spelers hadden vandaag ruzie met de bal”, aldus Van Gaal na de 1- 1 in Alkmaar.

Bron: De Gelderlander 06-02-2006

Van Dongen knijpt een oogje toe

De scheidsrechter was dezelfde, de overtreding was dezelfde en zelfs de plek was gelijk, maar zaterdagavond werd in de Alkmaarderhout duidelijk dat de ene buiteling de andere niet is. Op 23 oktober van het vorig jaar stuurde scheidsrechter Van Dongen Willem II-doelman Oscar Moens van het veld, nadat hij AZ-aanvaller Barry van Galen onderuit had gehaald. Zaterdag maakte Vitesse-goalie Harald Wapenaar een soortgelijke overtreding op Rogier Molhoek, maar ditmaal kneep Van Dongen een oogje toe. Wapenaar speelde na afloop de vermoorde onschuld. Molhoek repte van een ‘honderd procent-strafschop’. De arbiter zei dat hij geen overtreding van de doelman had gezien, maar de televisiebeelden stelden hem later in het ongelijk.

Bron: AD 06-02-2006

Vitesse pakt verdiend punt bij titelkandidaat in Alkmaar (1-1)

Trainer Edward Sturing van Vitesse oogstte zaterdagavond na afloop van de 1-1 bij AZ in Alkmaar lof van Louis van Gaal voor een geslaagd tactisch plannetje. Sturing voelde weinig voor een vernedering in de Alkmaarderhout, waar AZ dit seizoen negen keer won en voor zaterdag slechts twee gelijke spelletjes moest toestaan.

De trainer van Vitesse liet zijn spitsen de Alkmaarse defensie ontregelen. ” Wij wilden De Cler en Opdam niet vrijlaten. In de thuiswedstrijd zijn we geslacht door AZ, vooral over de linker­kant. Ik hou er niet van mijn ploeg aan te passen, maar in dit geval is dat respect voor de kracht van AZ”, reageerde Sturing na afloop. Het plannetje van Sturing hield in dat international Joris Mathijsen de opbouw van AZ in handen kreeg. In dat opzicht bood de wedstrijd interessant materiaal voor bondscoach Marco van Basten. Mathijsen, die het ook verdedigend moeilijk had met de Deense spits Mads Junker, wist zich volstrekt geen raad met de vrijheid.

Van Gaal wilde de nederlaag niet ophangen aan een tactische ( meester) zet van zijn bezoekende collega en nam zijn international in bescherming. ” Mathijsen moet dat natuurlijk wel kunnen. Tegen MVV ( bekerduel, red.) gaf hij nog de beslissende pass voor de 4- 0. Hier staat geen weggooier, maar een topspeler.” Het was overdreven de gelijke eindstand – een domper in de titelrace, die door Van Gaal niet openlijk wordt beleden – alleen daaraan op te hangen. Naast Mathijsen waren er meer spelers van AZ met een slechte dag.

Aan de andere kant deed Vitesse het bijzonder goed, met name in de tweede helft. Al tekende zich het beulswerk van de spitsen wel af. De winnende treffer was te veel gevraagd omdat de afronding slap was. Ook speelden de scheidsrechters een opvallende ( dubbel) rol. Voor rust weigerde Van Dongen een strafschop te geven aan AZ toen doelman Harald Wapenaar Rogier Molhoek onderuit kegelde. Na afloop verklaarde Van Dongen dat ‘de aanval over was toen de botsing plaatsvond’. Van Dongen gaf een minuut eerder ook geen strafschop toen Vitessenaar Fred Benson door Opdam onderuit werd getrokken. Dat had een strafschop kúnnen zijn.

In de tweede helft claimde AZ nog een strafschop toen Remco van der Schaaf Shota Arveladze onderuit trok. Van der Schaaf speelt notoir met vuur in het zestienmetergebied, maar is doorgaans slim genoeg er mee weg te komen. In dat licht was het opmerkelijk dat de sterke middenvelder zich tien minuten voor tijd liet gaan. Hij pakte Mathijsen opzichtig bij de strot en kreeg rood. Niet Van Dongen deelde de kaart uit, maar diens vervanger Heins. Hij mocht na rust debuteren vanwege een spierblessure bij Van Dongen. Heins had nog een arbitrair geval. Hij gaf Michael Dingsdag geel na een overtreding op de doorgebroken Pius Ikedia, waar rood ook mogelijk was.

Omdat er zo veel mogelijk was, was het laatste optreden van Vitesse in de oude Alkmaarderhout uiterst vermakelijk, met een open doekje voor Gill Swerts. De Belg hield voor rust ondanks een jagende Martijn Meerdink de bal negen keer hoog met zijn rechter knie. Waar zie je zulke kunststukjes nog.

Bron: De Gelderlander 06-02-2006

AZ raakt zicht op titel kwijt
Ook Vitesse heeft door hoe de ploeg van Louis van Gaal is te bedwingen

In de ban van een serieuze hoofdprijs, nam AZ zaterdagavond opnieuw een verkeerde afslag. Na het gelijkspel tegen FC Groningen van twee weken terug, liep de Alkmaarse missie ook tegen Vitesse op de klippen: 1-1. Het gat met koploper PSV groeide tot vijf punten. ,,We hebben het niet meer in eigen hand,” luidde de logische zelfanalyse.

Trainer Louis van Gaal reageerde ronduit geïrriteerd, toen hem na het puntenverlies tegen Vitesse werd gevraagd naar de gevolgen voor de kampioenskansen voor zijn elftal. De oefenmeester herinnerde eraan, dat hij voortdurend heeft benadrukt dat AZ géén titelkandidaat is. ,,Voor die vraag moet je niet bij mij zijn,” aldus Van Gaal. ,,Dat beeld is gecreëerd door de media.” Zo simpel is het uiteraard niet. In de kleedkamer van AZ is het kampioenschap wel degelijk een serieus gespreksonderwerp. De spelers hebben steeds beseft, dat er in deze voetbalcompetitie iets te halen valt. Bovendien is het de laatste kans voor déze ploeg om iets te winnen. Kenneth Perez vertrekt straks naar Ajax, Barry van Galen stopt, Denny Landzaat wil weg en de toekomst van een aantal andere sleutelspelers is ongewis. Het verlangen naar iets tastbaars is dus groot in Alkmaar. AZ moet echter oppassen, dat het niet uitgroeit tot de reiziger die bij aankomst op het station de trein in de verte ziet wegrijden. De halve finale van de beker leverde met PSV-uit de slechtst denkbare loting op. En in de competitie is het gat met de Eindhovenaren dus voor het eerst dit seizoen groter dan één gewonnen wedstrijd. De pijnlijkste conclusie voor AZ was zaterdag dat er op het gelijkspel weinig was af te dingen.

Vitesse – eerder dit seizoen in Arnhem nog met 5-0 afgedroogd -speelde tactisch gedisciplineerd en agressief, her en der zelfs over het randje. Het leidde tot een rode kaart voor Remco van der Schaaf, die tien minuten voor tijd Joris Mathijsen bij de strot greep. Sinds de korte winterstop gaf AZ in drie thuisduels al vier punten af. Het lijkt erop, dat de oppositie in Nederland steeds beter in de gaten heeft hoe ze de voetbalmachine van Louis van Gaal aan het sputteren kan krijgen. Van Gaal was het met die stelling overigens volstrekt oneens. ,,We hebben de meeste goals gemaakt en hoeveel wedstrijden hebben we niet gewonnen?” betoogde Van Gaal. ,,En nu zouden we geen oplossingen meer kunnen bedenken. Dat vind ik onzin, dat is zoeken naar iets wat er niet is.”

Toch kon ook Van Gaal er niet omheen, dat een groot deel van zijn spelers ver onder zijn gebruikelijke niveau bleef. AZ begon niet eens zo heel slecht aan de wedstrijd en toen Grétar Steinsson binnen het kwartier raak kopte, lag een simpele zege in het verschiet. Maar toen eerst scheidsrechter Van Dongen verzuimde om AZ een penalty te geven en vervolgens Gill Swerts de gelijkmaker in het Alkmaarse doel frommelde, bleef er van de trotse equipe uit Noord-Holland weinig meer over. Doelman Henk Timmer was zaterdag de enige speler van AZ die echt overeind bleef.

Bij Vitesse knorde iedereen na afloop van tevredenheid. Dat was op zich niet onbegrijpelijk, maar de Arnhemmers lieten een goede kans op de zege onbenut. De gasten neutraliseerden het gevaar van opbouwer Barry Opdam en loper Tim de Cler en kregen in de tweede helft veruit de beste mogelijkheden.

Bron: AD 06-02-2006

Mads Junker had moeten scoren tegen AZ

Vitesse-spits Mads Junker maakte zichzelf na de wedstrijd tegen AZ wel wat verwijten. “Ik had moeten scoren”, verzuchtte de Deense spits. Junker kreeg na rust drie grote kansen, maar slaagde er niet in om doelman Henk Timmer te passeren. “Ik had iin van die kansen moeten benutten, maar de ballen vallen op het moment nog niet echt goed voor mij. Gelukkig pakken we een punt.” De Deen was wel nadrukkelijk aanwezig en verstoorde veelal de opbouw van AZ. “Als ik niet scoor, moet ik hard werken voor het team. Ik heb in Nederland al twee gele kaarten gehad, in Denemarken had ik er eentje in vijf jaar.”

Bron: Omroep Gelderland 05-02-2006

AZ verder achterop
Alkmaarders tonen tegen Vitesse twee gezichten en verspelen punten: 1-1

AZ toonde gisteravond nadrukkelijk twee gezichten. De ploeg van Louis van Gaal speelde een half uur lang prachtig voetbal en kwam in die fase met 1-0 voor. Maar de avond in de Alkmaarder Hout eindigde in mineur tegen Vitesse. De Arnhemmers kwamen kort voor de pauze terug tot 1-1 en hadden na de rust de beste uitzichten op drie punten. Henk Timmer hield zijn ver weggezakte elftal tot driemaal toe op de been bij kansrijke pogingen van de aankopen Mads Junker en Paul Verhaegh.

De Alkmaarders wankelden, speelden de zwakste thuiswedstrijd van het seizoen, maar konden tien minuten voor tijd opgelucht ademhalen. Na de rode kaart voor de doorgedraaide Remco van der Schaaf (pakte Joris Mathijsen bij de strot) was het grootste gevaar van de opgeleefde Arnhemmers geweken. Het betekende het derde gelijkspel in eigen huis, dure punten na de eerdere remises met Heracles en FC Groningen. Het betekende, dat PSV liefst vijf punten loskwam van de Alkmaarders.

Het merkwaardige bij AZ is, dat een snelle voorsprong lang niet altijd tot geruststellende gedachten leidt. Dat was vorige week bij Roda JC al zo, toen een vlugge 0-1 voorsprong teniet werd gedaan toen de Limburgers er een schepje bovenop deden. “We hebben ons een beetje in slaap laten sussen”, was toen een zelfkritische analyse. Gisteren in de Hout toonde AZ zich vooral een ploeg, die een voorsprong niet vast kan houden.

Na één gevaarlijke Arnhemse actie nam AZ gisteravond aanvankelijk weer op indrukwekkende wijze het heft in handen. De ploeg van Louis van Gaal speelde een half uur lang in hoog tempo verzorgd voetbal. Vitesse kwam er nauwelijks aan te pas. In die fase hadden de Alkmaarders de score verder op kunnen voeren dan de 1-0, die al na 13 minuten via Gretar Steinsson op de borden kwam. De IJslander liet bij de fijn aangesneden corner van Kenneth Perez zien, dat hij de beste kopper is in de roodwitte gelederen. De aankoop toornde bij de eerste paal hoog boven iedereen uit en knikte de bal feilloos achter doelman Harald Wapenaar.

Steinsson stond als rechtsback in de ploeg, omdat Van Gaal Kew Jaliens rust gunde. Hij misstaat bepaald niet in de basis en wordt een grote toekomst toegedicht. Volgers van de Alkmaarse club verwachten, dat de IJslander op termijn nog wel eens beter kan worden dan Jan Kromkamp. “Spelers willen niet op de bank zitten. Maar op deze manier prikkel je ze ook”, zei de trainer, die met een vaste kern werkt en de rest ‘inwisselbaar’ acht. “Timmer, Mathijsen, Perez, Arveladze en Landzaat spelen altijd. Hooguit krijgen ze na 60, 70 minuten een wissel.”

Na een halfuur uitstekend voetbal kreeg Vitesse meer lucht en meer grip op de wedstrijd. AZ liet het toe, wachtte wat meer af en wilde vanuit de tegenstoot toeslaan. Dat liep wat anders. Na een mooie hooghoudact van Gill Swerts kreeg de Belg nog een open doekje van de Alkmaarse publiek. Maar de linksback zette kort voor rust ook in aanvallend opzicht uitstekend door. In drie instanties zorgde hij ook voor de gelijkmaker: eerst werd zijn voorzet door Barry Opdam gekeerd, daarna hield Henk Timmer zijn inzet tegen en pas bij de rebound daarvan betekende de kopbal van dichtbij 1-1.

In die fase, het laatste kwartier voor rust, zorgde Vitesse zelfs voor de meest gevaarlijke momenten. Timmer moest al reddend optreden bij een inzet van Fred Benson en een mooie vrije trap van Ruud Knol viel met Alkmaars fortuin op het dak van het doel. Het was voor AZ na de pauze in ieder geval al een hele doorslag, dat arbiter Van Dongen niet meer terugkeerde. De geblesseerde leidsman floot 45 minuten lang warrig en had een hulp langs de kant staan, die de buitenspelregel kennelijk niet kende. Onder leiding van vierde man Heins en met invaller Pius Ikedia moest het gebeuren, maar bij AZ was de geest uit de fles.

Terwijl het onrustige AZ steeds slordiger en meer met de lange bal ging spelen, groeide bij Vitesse het vertrouwen en de brutaliteit. Sterker; het stelde het soms halfslachtige AZ behoorlijk op de proef. Zoals via Mads Junker en Paul Verhaegh, die Henk Timmer tot een uiterste redding dwongen. Na twee zeges op rij was de remise voor Vitesse een verdiende beloning. Al had er voor de Arnhemmers meer ingezeten.

AZ Vitesse 1-1 (1-1). 13. Steinsson 1-0, 40. Swerts 1-1.
Scheidsrechter Van Dongen (46. Heinz).
Gele kaart: Perez, Opdam (AZ), Junker, Knol, Dingsdag (Vitesse).
Rode kaart: 81. Van der Schaaf (Vitesse).
Toeschouwers: 8426.

AZ: Timmer; Steinsson, Mathijsen, Opdam, De Cler; Landzaat, Perez, Molhoek (73. De Zeeuw); Meerdink (46. Ikedia), Arveladze en Van Galen (61. Koevermans).

Vitesse: Wapenaar; Verhaegh, Knol, Dingsdag, Swerts; Van der Schaaf, T. Janssen, Knopper, Hersi; Junker, Benson (87. Fränkel).

Bron: De Telegraaf 05-02-2006

Vitesse pakt verdiend punt in Alkmaar

Na negentig minuten stond er een 1-1 eindstand op het scorebord in Alkmaar. Door een doelpunt van Gill Swerts nam Vitesse een punt mee naar Arnhem. “Een zwaar bevochten maar verdiend gelijkspel” vond Edward Sturing. AZ begon sterk aan de zaterdagavond wedstrijd en dwong Vitesse naar achteren. Vitesse kwam er nog maar sporadisch uit en concentreerde zich voornamelijk op verdedigen. Dit resulteerde al snel in een 1-0 voorsprong voor de Alkmaarders. Uit een corner van Landzaat kopte Steinsson de bal achter Wapenaar. AZ bleef na de openingstreffer gevaarlijk en Vitesse had met Junker, na goed voorbereidend werk van Hersi haar grootste kans. Vitesse kwam er steeds vaker aan te pas en werd ook gevaarlijk. Na een mooie combinatie tussen Swerts en van der Schaaf kopte de Belg na een kleine scrimmage de gelijkmaker binnen. Met deze tussenstand gingen beide ploegen de thee opzoeken in de kleedkamers van Alkmaarderhout.

In de tweede helft probeerde Van Gaal met drie wisselspelers Vitesse terug te dringen. De Arnhemmers waren hier niet van onder de indruk en namen het heft in handen. Dit resulteerde in kansen voor Junker, Verhaegh en Benson. Alle drie vonden om verscheidene redenen in Timmer hun meerdere. AZ kon niks anders dan de lange bal hanteren en slaagde er nog maar weinig in om kansen te creëren. Vitesse zette AZ goed vast en was in Alkmaar zeker niet de mindere. Een gelijkspel was dan ook zeker verdiend. Dit resultaat was zwaar bevochten mede omdat de vierde official (ingevallen voor van dongen, die na een spierscheuring niet verder kon) van der Schaaf een rode kaart toonde na een opstootje met Mathijsen. De laatste tien minuten probeerde AZ nog ietst te creëren maar verder dan de lange bal kwamen de Alkmaarders niet en kon Vitesse met een goed gevoel de spelersbus opzoeken.

Edward Sturing was content met het resultaat:”We hebben ons vandaag een beetje aangepast aan de tegenstander. Dat doe ik niet vaak en ook niet graag, maar gezien de kracht van AZ vond ik dat nodig. Het is goed uitgepakt. Hersi had de opdracht om met De Cler en Opdam mee te lopen en vroeg te storen, terwijl we Mathijsen vrij lieten in de opbouw. Hersi heeft hard gewerkt en een prima wedstrijd gespeeld maar dat geldt voor het hele team. Ik ben heel tevreden met een punt in Alkmaar, het was zeker verdiend.”

Bron: Vitesse.nl 04-02-2006

Swerts leeft zich ook aanvallend uit

Gill Swerts speelde tegen AZ een uitstekende wedstrijd. Zijn directe tegenstanders schakelde hij uit en aanvallend leefde de Belg zich ook uit. Dat leidde tot zelfs tot een doelpunt. “Dat viel gewoon perfect voor mij. Ik kon diepgaan en de bal kwam tot twee keer toe goed bij mij terecht en dan prik je bal ook nog binnen.” Swerts hield ook nog acht keer de bal hoog op eigen helft. “Het was zo’n moment dat net mooi uuitkwam voor mij. Leuk zoiets, ook voor de toeschouwers. Af en toe moet je ook eens wat plezier beleven op het veld, vandaag ging dat aardig. We stonden verder ook goed.”

Bron: Omroep Gelderland 04-02-2006

Rode kaart Van der Schaaf enige smet

De rode kaart voor Remco van der Schaaf was de enige smet op de verder uitstekende wedstrijd van Vitesse uit tegen AZ.De middenvelder kreeg rood na een incident met Joris Mathijsen. “Na een overtreding van mij kwam hij voor me staan en ik probeerde hem toen van me af te houden.” Daarbij greep Van der Schaaf Mathijsen bij de keel. “Dat mag niet, he? Maarja, dat is allemaal niet zo belangrijk. We hebben hier een punt gepakt, met bloed, zweet en tranen.” Van der Schaaf vond het punt verdiend. “Zij hebben meer in hun mars, maar wij hebben goed gespeeld als team.”

Bron: Omroep Gelderland 04-02-2006

Vitesse Pool:
Overgrote meerderheid verwacht nederlaag tegen AZ

Een grote meerderheid van de 186 poolers, die op het forum van deze site een voorspelling hebben uitgebracht in de Vitesse Pool, heeft weinig vertrouwen in de goede afloop van de wedstrijd tegen AZ. Liefst 141 deelnemers verwachten een nederlaag, 24 een gelijkspel, en slechts 21 fans hebben een overwinning voor Vitesse voorspeld. De meest uitgebrachte voorspelling is 3-1 (45x)

Het klassement, dat wordt aangevoerd door Vitessebreda en Yellow Black Pride, is inmiddels uitgegroeid tot 337 deelnemende fans. De SV heeft een aantal cadeaubonnen voor de winnaars van de pool ter beschikking gesteld. Wil je ook een gokje wagen op de uitslag tegen AZ ? Gewoon even (gratis) registreren, inloggen op het forum en de uitslag plaatsen in de betreffende topic. Voorspellingen kunnen worden uitgebracht tot het officiële aanvangstijdstip van de wedstrijd, waarbij wordt uitgegaan van de forumklok.

Voor de Vitesse Pool: Klik hier

04-02-2006

Yakubu nog niet terug van Africa Cup

De kans is klein dat Vitesse-speler Abubakari Yakubu vanavond (20.00 uur) meedoet in het uitduel bij AZ. De middenvelder werd deze week met Ghana uitgeschakeld in de Afrika Cup, maar hij is nog niet teruggekeerd in Arnhem. Trainer Edward Sturing houdt in zijn plannen geen rekening met Yakubu. Hij vertrouwt op de ploeg die zondag won bij RKC. Richard Knopper (griep) ontbrak gisteren op de training. Als hij niet fit is, draaft waarschijnlijk Fred Benson op in de basis.

Bron: De Gelderlander 04-02-2006

Vitesse.nl heeft een nieuw jasje

Vitesse heeft gistermiddag haar nieuwe website gelanceerd. Met een oud adres (www.vitesse.nl), maar voor de rest is er heel veel nieuw. “Dynamischer, frisser en toegankelijker”, aldus directeur Paul van der Kraan. “Beter beheersbaar ook”, vult woordvoerster Ester Bal aan. “We kunnen nu veel gemakkelijker dan voorheen de boel actualiseren. De bezoeker zal wat vaker een primeurtje aantreffen.” Ook hadden de eerste bezoekers gisteren al tips. Bal: “Daar gaan we wat mee doen.”

Bron: De Gelderlander 04-02-2006

Sturing doet het op zijn eigen manier

Edward Sturing is aan zijn derde volledige seizoen bezig als hoofdtrainer van Vitesse. Nooit eerder was er zoveel te doen om de coach als tijdens de soaps rond Youssouf Hersi en Stijn Vreven. „Iedereen is blijkbaar bezig met Edward Sturing, alleen Edward Sturing niet.“

Daags na de 1- 0 winst bij RKC zit Edward Sturing (42) in zijn kantoor op sportcentrum Papendal. „We hebben nu twee punten minder dan vorig seizoen na 21 wedstrijden“, stelt de trainer, duidend op de 32 vergaarde punten tegenover de 34 in het voorbije seizoen. Slechts twee punten minder. En toch is de huidige jaargang gelieerd aan onrust en rellen, niet in de laatste plaats door de recente gebeurtenissen rondom Hersi en met name Vreven.

– Als u geruchten hoort dat Vitesse gesprekken voert met trainer Johan Neeskens, wat doet dat dan met u?

Sturing: „Helemaal niets. Daar stop ik geen millimeter energie in. Er wordt zoveel geroepen. In het begin keek en las ik alles. En merkte ik dat er veel wordt gezegd wat niet klopt. Daar word je gek van. Nu hoor en lees ik heel weinig. Ik ben alleen maar bezig met het elftal. Dat is volgens mij ook de enige manier om lekker te werken.“

lees verder...

Bron: De Gelderlander 04-02-2006

Eredivisie ook live op Duitse betaaltelevisie

Voortaan kunnen ook Duitse voetbalfans wedstrijden uit de Eredivisie live zien. De Duitse betaalzender Premiere sloot een contract voor 2,5 seizoen af met de Eredivisie voor de liverechten. Premier maakte vandaag ook bekend de rechten voor de Franse en Portugese competitie bemachtigd te hebben. Zondag zien de Duitse voetbalfans al Feyenoord-Ajax op hun beelbuis. Premiere beschikt ook over de liverechten van de Bundesliga en de Champions League.

Bron: Voetbalplus.nl 03-02-2006

Wapenaar verwacht drukke avond

Harald Wapenaar weet wel hoe Vitesse zaterdagavond een kans maakt op een goed resultaat uit tegen AZ. “We moeten heel compact spelen. Zo gauw de linies te ver uit elkaar komen, kan AZ toeslaan. Zij spelen natuurlijk een beter positiespel dan wij. We moeten de score zo lang mogelijk gelijk zien te houden. En zelf de kansen benutten. Het zou goed zijn als we wat makkelijker gaan scoren, dat haalt ook de druk wat meer van de achterste linie weg.” De Vitesse-doelman verwacht een drukke avond. “Hun doeltreffendheid is zeker heel hoog, ook vanuit de tweede lijn. En ook de invallers scoren makkelijk.”

Bron: Omroep Gelderland 03-02-2006

Theo Janssen is op zoek naar goede vorm

Theo Janssen blonk dit seizoen vaak uit bij Vitesse, maar de laatste weken is de spelverdeler zoekende naar zijn goede vorm. Janssen erkent dit zelf ook. “Ik denk er heel vaak over na hoe dat komt. Als wij als team niet goed draaien, dan hebben sommige spelers daar meer moeite mee. En daar ben ik er één van. Ik lever dan maar veel strijd en probeer van daaruit beter te gaan voetballen.” Janssen speelde de laatste weken niet altijd meer op tien. “Ik kwam ook links op het middenveld terecht. Ik verwacht dat ik nu weer op tien speel, AZ zal dan wel iemand naar mij doorschuiven.”

Bron: Omroep Gelderland 03-22-2006

Esajas kampt met gekneusde enkel

Vitesse-speler Etienne Esajas moet voorlopig even vanaf de kant toekijken. De linksbuiten kampt met een gekneusde enkel. Esajas liep de blessure op tijdens een wedstrijd van Jong Vitesse tegen ESA. “De enkel klapte dubbel en ik had al meteen veel last. Maar de dag daarna was de enkel opeens helemaal dik en was de pijn ook toegenomen. Ik schrok wel even en ben toen meteen naar de eerste hulp gegaan. Daar bleek dat er in ieder geval niks is gebroken.” Na een paar dagen rust kan Esajas nu nog steeds niet veel doen. “Een beetje fietsen, verder mag ik nog weinig.”

Bron: Omroep Gelderland 03-22-2006

Vitesse waarschijnlijk ongewijzigd

Vitesse treedt zaterdagavond tegen AZ waarschijnlijk met dezelfde elf spelers aan als tegen RKC Waalwijk. Bij de laatste training ontbraken de zieke Richard Knopper en Theo Janssen, die in verband met het harde veld zijn knie en scheenbeen ontzag. Tegen AZ zijn beide spelers wel van de partij. In Gelredome verloor Vitesse eerder dit seizoen met 5-0 van de Alkmaarders. De laatste zege in Alkmaar werd geboekt in 2002, toen Vitesse met 3-1 won.

Vermoedelijke opstelling:

Wapenaar
Verhaegh, Knol, Dingsdag, Swerts
Van der Schaaf, Janssen, Knopper
Hersi, Junker, Fränkel

Bron: Omroep Gelderland 03-22-2006

Onduidelijkheid over terugkeer Yakubu

Het is nog onduidelijk wanneer Abubakari Yakubu zich weer bij Vitesse zal melden. De middenvelder werd dinsdag met Ghana uitgeschakeld in het toernooi om de Afrika Cup na een 2-1 nederlaag tegen Zimbabwe. De selectie van Ghana vloog via Parijs naar Ghana. Het is nog niet zeker of Yakubu tijdig een vlucht terug naar Nederland kan krijgen, zodat hij aanwezig kan zijn tegen AZ. Yakubu miste door de Afrika Cup drie wedstrijden van Vitesse. Hij ontbrak tegen Feyenoord (0-1), Willem II (2-1) en afgelopen zondag uit tegen RKC Waalwijk, waar Vitesse met 1-0 won.

Bron: Omroep Gelderland 03-22-2006

Vitesse verwacht Yakubu vandaag

Het is nog onduidelijk of middenvelder Abubakari Yakubu van Vitesse zaterdagavond (19.30 uur, Alkmaar) inzetbaar is in het duel tegen titelkandidaat AZ. De Ghanees international wordt vandaag of morgen terugverwacht van de Afrika Cup. Ghana werd in de eerste ronde verrassend uitgeschakeld en dat is gunstig voor Vitesse omdat er in acht dagen drie duels op de agenda staan. Onduidelijk is of Yakubu na zijn drie wedstrijden in Egypte fit genoeg is om te spelen.

Bron: De Gelderlander 03-22-2006

Vitesse ontsnapt aan ramp in stadion

Vitesse is ontsnapt aan een potentiële stadionramp. Eén van de twee nieuwe, loodzware scoreborden is dertig meter naar beneden getuimeld. Bij het ongeluk, woensdag in Gelredome, zijn geen gewonden gevallen. Volgens Vitesse was er van direct gevaar geen sprake. “Maar we zijn wel blij dat het niet tijdens een wedstrijd is gebeurd”, stelt woordvoerster Ester Bal, die niet wil speculeren over de gevolgen bij een val met volle tribunes. Het bord hing immers de afgelopen twee thuiswedstrijden al boven de bomvolle zuidtribune.

Een breuk in een van de kabels waaraan het bord hing, heeft de val veroorzaakt. Het gloednieuwe scorebord – veertig vierkante meter groot, drie ton zwaar en met een prijskaartje van 300.000 euro – raakte onherstelbaar beschadigd; Vitesse moet nu zes adverteerders compenseren omdat hun reclameboodschap niet kan worden getoond op het bord. De twee nieuwe borden zouden voor elk thuisduel opnieuw moeten worden opgehangen. Uit voorzorg is het andere bord nu ook ontmanteld. Vitesse moet het voorlopig doen met de oude, veel kleinere borden.

‘Vitesse niet nalatig’ bij val megascorebord

Vitesse stelt dat er geen sprake is van nalatigheid bij de val van een van de twee nieuwe scoreborden, woensdagmiddag in stadion Gelredome. De enorme dreun galmt de komende tijd nog wel even na. Werknemers hoorden een knappend geluid en zagen het immense, loodzware en peperdure scorebord (driehonderdduizend euro) boven de zuidtribune naar beneden klappen.

Volgens Vitesse was er sprake van een ‘gecontroleerde’ val, maar de club ontkent niet dat de situatie levensbedreigend had kunnen zijn als het bord tijdens een wedstrijd met een volle (zuid)tribune was gevallen. “Daar wil ik niet over speculeren. Iedereen was op tijd weg en het bord hing in de takels, maar is wel onherstelbaar beschadigd”, zo meldde woordvoerster Ester Bal gisteravond. Ook de onderliggend tegels, vlak voor de zuidtribune zijn beschadigd. Volgens Bal waren alle controles van tevoren zorgvuldig uitgevoerd en was er geen aanleiding een (kabel)breuk te veronderstellen.

Het prachtige bord boven de zuidtribune was een lang gekoesterde wens van Vitesse. Tegen Feyenoord en Willem II hing er een bord, maar dat functioneerde alleen tegen Willem II heel even. Vervolgens werd het bord weer weggehaald. “De afspraak met Gelredome is dat de borden alleen bij voetbalwedstrijden hangen.” Woensdag zouden beide borden worden geplaatst zodat 8 februari bij het thuisduel tegen FC Twente de lang verwachte beeldschermen in functie zouden zijn. Met zes adverteerders waren financiele afspraken gemaakt over reclameuitingen. Een totaal schadebedrag wil Vitesse niet noemen. “Daar zijn onafhankelijke experts mee bezig”, aldus Bal. Onduidelijk is hoe lang het duurt voor er een nieuw bord beschikbaar is.

Bron: De Gelderlander 03-22-2006

Hersi en Frankel zijn voorzichtig geworden

Sportcafe Vitesse trekt deze maanden langs zes verschillende voetbalclubs om aan uitstraling te winnen. Youssouf Hersi en Purrel Frankel lieten zich gisteravond in de kantine van voetbalclub Elsweide niet uit de tent lokken. Een knappe interviewer die spelers van Vitesse nu nog tot publiekelijke uitspattingen kan verleiden. Sinds Youssouf Hersi en Stijn Vreven de Arnhemse voetbalclub weer eens in vuur en vlam zetten met onthullende uitlatingen over trainer en medespelers, zijn de scherpe kantjes er wel af.

Hersi wilde gisteravond in de matig gevulde kantine van Elsweide nog wel een keer uitleggen hoe hij zich zo laatdunkend over zijn trainer kon uitlaten. “De verslaggever was op zoek en bleef maar herhalen of de trainer niet te onervaren was. Ik wilde die zinnen uit het verhaal laten halen, maar dat kon niet”, zei Hersi schuldbewust. De aanvaller, inmiddels in genade aangenomen, lijkt te hebben geleerd van zijn uitspattingen. Hij hield een lofzang op Vitesse. “Ik ben alleen maar Vitesse bezig, ik voel me er thuis en ik wil niet weg. Die verhalen dat ik weg wilde, klopten ook niet. Alleen wil ik natuurlijk wel spelen. Als je alleen maar op de bank of de tribune zit, ga ik liever naar een andere club.” Hersi en Frankel lieten weten nog vertrouwen te hebben in de doelstelling van Vitesse; een plaats bij de play-offs. Beide spelers schatten de club na 34 wedstrijden op plek zes of zeven.

Dat er binnen de selectie sprake zou zijn van groepjesvorming, is volgens Frankel zwaar overtrokken. “Ik merk er niet veel van, we kunnen aardig met elkaar overweg. Het is toch normaal dat je met de ene speler beter kunt opschieten dan met de ander. Ik snap niet zo goed hoe ze aan die verhalen over kliekjes en groepjesvorming komen. Het is allemaal een beetje onzin, vind ik”, zo reageerde de Amsterdammer, die ruiterlijk toegaf ‘een mindere verdediger dan Michael Jansen’ te zijn.

Opmerkelijk was gisteravond alleen het pleidooi van oud doelman Jan Witte, die tussen 1956 en 1963 voor Vitesse speelde, maar Rinus l’Amie voor zich moest dulden. Witte riep de keepers op weer met blote handen te gaan keepen. ‘Dan heb je veel meer gevoel. Alleen bij extreme kou zijn handschoenen een voordeel’, meende Witte. ‘En er wordt tegenwoordig echt niet harder geschoten dan vroeger’.

Volgende sportcafe Vitesse: donderdag 2 maart, 20.00 uur bij De Bataven in Gendt.

Bron: De Gelderlander 03-22-2006

Sociale functies Janssen en Frankel

De Vitesse-spelers Theo Janssen en Purrel Frankel gaan sociale functies vervullen voor respectievelijk de KNVB en de Eredivisie NV. Frankel wordt ambassadeur van de sponsorloterij, partner van de Eredivisie NV. Janssen is, net als Romano Denneboom (NEC), Ibrahim Afellay (PSV) en Romeo Castelen (Feyenoord), door de KNVB gevraagd om de integratie van jonge allochtonen te bevorderen. Hij wordt betrokken bij de komst van het Johan Cruyff Court in de wijk Malburgen (Arnhem).

Bron: De Gelderlander 03-22-2006

Megascherm stort neer

Medewerkers van een videobedrijf zijn in het Arnhemse stadion Gelredome aan een ramp ontsnapt toen tijdens het ophangen van een megavideoscherm de hengsels afbraken. Het meer dan drie ton wegende gevaarte kwam met veel geraas naar beneden, maar de medewerkers konden zich nog juist uit de voeten maken.

Het liefst 300.000 euro kostende scherm viel in talloze stukken uiteen. Daarbij raakte de vloer van het Gelredome ernstig beschadigd. Volgende week woensdag zou het scherm in de thuiswedstrijd tegen FC Twente in gebruik worden genomen. Een tweede videoscherm is uit voorzorg inmiddels weggehaald. Vitesse gaat de oude vertrouwde scoreborden voorlopig weer monteren. De totale schade wordt op vier ton geschat.

Bron: De Telegraaf 03-22-2006

Bekerduel beloften afgelast

De bekerwedstrijd van Jong Willem II vanavond tegen Vitesse is afgelast. Meer info over de nieuwe datum volgt z.s.m.

02-22-2006

KNVB-beker te zien bij Talpa

Gisteravond heeft de KNVB na finale onderhandelingen een keuze gemaakt in de televisiepartner van het nationale bekervoetbal. Nadat eerder was besloten dat de uitduels van de EK- en WK-kwalificatiewedstrijden tot en met 2010 zijn te zien bij de TV-zender Talpa, zijn ook de mediarechten van het toernooi om de KNVB-beker aan Talpa gegund.

Het bekervoetbal wordt vanaf volgend jaar in een nieuw jasje gestoken. Alle betaalde clubs stromen in de tweede ronde in, waaronder ook de Europees spelende clubs. ‘De afgelopen weken zijn de biedingen van diverse partijen bij de KNVB binnengekomen’, aldus commercieel manager Jean-Paul Decossaux van de KNVB. ‘En de keuze is gevallen op Talpa. Zij gaan de wedstrijden om de KNVB-beker op een vernieuwende manier in beeld brengen, waarmee invulling wordt gegeven aan datgene wat wij graag willen. In dat opzicht, maar natuurlijk ook in financiële zin, is dit een fantastische overeenkomst.’

Gouden Gids Divisie

Voor wat betreft de onderhandelingen met betrekking tot de mediarechten van wedstrijden in de Gouden Gids Divisie, is de CED in een vergevorderd stadium. Hierover zal binnen enkele weken meer duidelijkheid zijn.

Bron: KNVB.nl 02-02-2006

Zuid-Korea lonkt voor Glusevic

Hoewel de transfermarkt in Europa afgelopen nacht sloot, ziet het er toch naar uit dat Igor Glusevic nog een transfer gaat maken. Voor de spits van Vitesse is er belangstelling vanuit Zuid-Korea en in een aantal Aziatische landen is de transfermarkt langer open. Hoe de Serviër tegenover een vertrek naar Azië staat, is onbekend. De aanvaller is in Arnhem bezig aan zijn laatste contractjaar. Hij zag gisteren een overgang naar ADO Den Haag afketsen, omdat de residentieclub op het laatste moment voor Paulus Roiha van Cercle Brugge koos.

Bron: voetbal24.nl 01-02-2006

Redan en Rojer te duur voor Den Bosch

De transferperiode is voor FC Den Bosch uitgelopen op een sof. De Brabantse Eerste Divisionist ving niet alleen bot bij VVV, waar het zich had gemeld voor spits Paul Jans, maar greep ook naast het overnemen van Willem II’er Iwan Redan en Vitessenaar Eldridge Rojer. Beide spelers bleken te duur voor Den Bosch, dat op zoek was naar een vervanger voor de naar Millwall vertrokken spits Berry Powel.

Bron: voetbal24.nl 01-02-2006

‘Adriaanse zou hier wél uit de voeten kunnen’
‘Streuer wilde me behouden’
Stijn Vreven haalt uit

Stijn Vreven verruilde Vitesse afgelopen weekeinde voor Omonia Nicosia, maar blijft een wrange nasmaak houden aan zijn Arnhemse avontuur. “De manier waarop ik aan de kant ben gezet doet me pijn. Trainer Edward Sturing schakelde een van zijn hulpjes in om mij te vertellen dat ik wegmoet en heeft me sindsdien gemeden. Dat vind ik laf, getuigt van weinig persoonlijkheid. Eigenlijk is het gewoon een judasmanier om van iemand af te komen.

Vreven raakte in ongenade omdat hij herhaaldelijk kritiek had op zijn medespelers. “Dat heb ik alleen gedaan zodat iedereen het uiterste uit zichzelf zou halen. Dit Vitesse heeft genoeg kwaliteit om vijfde te worden. Helaas regeren er in de spelersgroep drie of vier Arnhemse twintigers, de zogenaamde pseudo-vedetten, die de boel de verkeerde kant optrekken en die toch overal mee wegkomen. Zij stonden recht tegenover de oude garde. Je hebt dan een trainer nodig met een harde hand, een type Adriaanse. Hij zou met dit materiaal wel uit de voeten kunnen. Deze ploeg is veel beter dan het Willem II waar Adriaanse de Champions League mee bereikte.”

Wel een goed woord heeft de Belg over voor de club (“die is geweldig”) en technisch directeur Jan Streuer. “Ik zweer het je, Streuer wilde dat ik bleef. Maar ja, als je tussen je trainer en een speler moet kiezen, kiesje altijd voor de trainer. Logisch. Ik wens Vitesse het allerbeste, hoop dat ze UEFA Cup-voetbal halen. Ik blijf vanaf dit warme eiland de club volgen.”

Bron: Sportweek nr 5 2006

Garcia Garcia in beeld bij Vitesse

Vitesse volgt nauwlettend de verrichtingen van AGOVV Apeldoorn-speler Gonzalo Garcia Garcia. De 22-jarige Spanjaard, bezig aan zijn eerste seizoen in Gelderse dienst, staat op het lijstje om per het komende seizoen één van de flanken in Arnhem te gaan bezetten. Vitesse houdt inmiddels rekening met een terugkeer van Ajax-huurling Tom De Mul naar Amsterdam. Garcia Garcia, afkomstig van Real Madrid, scoorde dit seizoen al negen keer voor de eerstedivisionist uit Apeldoorn.

Bron: VI 01-02-2006

Transfer Gluscevic blijft mogelijk

De transfermarkt is gisteravond om 24.00 uur gesloten, maar toch is het mogelijk dat Igor Gluscevic op korte termijn vertrekt bij Vitesse. Vanuit Zuid-Korea is nog steeds belangstelling voor de Joegoslavische spits, die aan zijn laatste contractjaar bezig is bij de Arnhemse voetbalclub. “In een aantal Aziatische landen is de transfermarkt nog langer open”, zegt Vitesse’s technisch manager Jan Streuer. Ook ADO Den Haag had interesse in de aanvaller, maar dat leidde niet tot een transfer.

Bron: De Gelderlander 01-02-2006

Sportweek inkomens top 100 2005
Drie Vitesse-spelers staan in de lijst

Hier is-ie dan, de zesde editie van Sportweeks spraakmakende Inkomens Top 100. Wat verdienden onze sporters in het jaar 2005? Wie is Andruw Jones en waarom verdient bij 13.000.000 euro per jaar? Wie zien we nooit meer terug? De antwoorden staan hieronder. In de eerste plaats leggen we nog even kort uit wat de Inkomens Top 100 precies is en boe deze tot stand komt. De Top 100 is een lijst van de honderd hoogste jaarinkomens van Nederlandse sporters. Met behulp van diverse experts schatten we de inkomens van onze topsporters in. Daarbij gaan wij uit van het aan de sport gerelateerde brutojaarinkomen. Dat wil dus zeggen; salaris, premies, reclame-inkomsten, tekengelden en andere vormen van inkomsten die aan de sport zijn verbonden. Wij zetten daarbij nettosalarissen die de sporters in het buitenland verdienen, om naar een brutosalaris zoals dat in Nederland zou zijn verdiend. Een sporter komt in aanmerking voor de lijst als bij of zij een Nederlands paspoort heeft en voor Nederland mag uitkomen. En als bij of zij genoeg geld heeft verdiend in 2095, uiteraard.

lees verder...

Bron: Sportweek nr 5 2006

KNVB heeft wel acht varianten voor play-offs

Nog twee maanden, dan beleeft de eredivisie de primeur van de play – offs. Iedereen heeft een mening over dit allernieuwste toetje, misschien dat juist daarom de praktijk van de play – offs wat onderbelicht is gebleven. Het idee achter de invoering van de play-offs is simpel: meer wedstrijden, meer spannende duels, meer tv-uitzendingen en dus meer geld.

PSV was vorig jaar de enige club die tegen de invoering van de playoffs was. De rest stemde vóór invoering en dat voor een periode van drie jaar. Het lucratieve tv-contract is deels gebaseerd op een reeks aantrekkelijke duels aan het einde van het seizoen. En aangezien de clubs niet bereid zullen zijn miljoenen terug te sluizen naar Tele2 en Talpa is het verstandig wanneer iedereen zich de komende jaren neerlegt bij de play-offs.

Het principe van de play-offs is feitelijk erg eenvoudig.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 01-02-2006

Talpa vervroegt ‘De Wedstrijden’ op zaterdag

Talpa vervroegt het programma ‘De Wedstrijden’ op zaterdag met een half uur. De zender komt hiermee tegemoet aan het verzoek van de Eredivisie CV. Met de vervroeging naar 22:00 uur hoopt men meer kijkers te trekken. Met name de jongere kijkers zijn nu beter in staat de samenvattingen van voetbalwedstrijden te volgen.

Bron: PSV.netwerk.to 01-02-2006

Vitesse ontvangt transfersom voor Vreven
Streuer: Gonzalo (AGOVV) niet op lijst

Vitesse ontvangt van Omonia Nicosia een kleine afkoopsom voor de vertrokken Stijn Vreven. Over de hoogte willen beide partijen geen mededelingen doen. Technisch manager Jan Streuer is afgelopen dagen ‘plat’ gebeld over de mogelijke komst van Gonzalo Garcia-Garcia, de beloftevolle aanvaller van AGOVV. Streuer: ,,Ik weet niet waar al die geruchten vandaan komen. Zijn naam staat bij ons niet eens op een lijstje.”

Bron: AD/Dordtenaar 01-02-2006

Abubakari Yakubu met Ghana uit Afrika Cup

Vitesse-speler Abubakari Yakubu is gisteravond met Ghana uitgeschakeld op het toernooi om de Afrika Cup. Ghana verloor van Zimbabwe met 2-1. De nederlaag in Egypte dompelde Yakubu en zijn mannen onder in hevige rouw. Ghana verloor in de laatste poulewedstrijd van het nog puntloze Zimbabwe en zag Senegal op doelsaldo voorbij komen. Die ploeg (drie punten na drie wedstrijden) gaat samen met poulewinnaar Nigeria (negen punten) naar de kwartfinales. In het duel met Zimbabwe werd Yakubu na 55 minuten gewisseld, net als in de eerste poulewedstrijd van Ghana. Zijn voormalige clubgenoot Matthew Amoah deed gisteren niet mee. De spits van Borussia Dortmund keek geblesseerd toe hoe de WK-deelnemer zich blameerde tegen het nietige Zimbabwe. Chimedza en Mwaruwari zetten Ghana op een 2-0 achterstand, waarna Baba Adamu pas in de blessuretijd iets terug deed voor de ploeg van Yakubu en Amoah.

Vanwege het toernooi om de Afrika Cup miste Yakubu de laatste drie competitiewedstrijden van Vitesse, tegen Feyenoord (0-1 nederlaag), Willem II (2-1 zege) en RKC (0-1 winst). Het is nog niet duidelijk of hij zaterdag weer van de partij is, wanneer Vitesse aantreedt bij titelkandidaat AZ. „We hopen dat hij zo zo snel mogelijk terug is“, zei Jan Streuer, technisch manager van Vitesse, gisteravond. „We zullen morgen (vandaag, red.) gaan informeren wanneer de spelers van Ghana terugvliegen. Ik hoop dat ze niet eerst naar Ghana hoeven te gaan. We hebben afgesproken dat Yakubu zo snel mogelijk terugkomt.“

Bron: De Gelderlander 01-02-2006

Hoofdsponsor: