februari 2009

esse zet Jager in zomer buiten

Vitesse neemt na dit seizoen afscheid van Lambert Jager. Het contract van de keeperstrainer wordt niet verlengd.

Jager kwam in de zomer van 2005 naar de Arnhemse club. Als keeperstrainer begeleidde hij Piet Velthuizen vanuit de A1 naar het eerste elftal en naar de bank van het Nederlands elftal. Vitesse is op zoek naar een jonge dynamische keeperstrainer.

Jager werkte eerder onder meer bij De Graafschap en FC Zwolle. De inwoner van Oosterhout schreef vorig jaar een standaardwerk over het keepersvak, getiteld “De bal mag er niet in”.

Bron: Omroep Gelderland 28-02-2009

Zware blessure ‘mascotte’ Kuiper treft Vitesse hard
Linksback met kampioensgemiddelde velt zichzelf

Vitesse heeft vrijdagochtend een zware aderlating ondergaan. Een ongelukkige verstapping van Nicky Kuiper kost de linksback minimaal een maand voetballen. Dat kunnen er meer worden. De forse zwelling op het gewricht (rechter enkel) staat een betrouwbare diagnose in de weg. In de laatste fase van de training op het drassige veld van sportcentrum Papendal verstapte Kuiper zich in een ogenschijnlijk onschuldig duel.

De enkel van zijn standbeen klapte dubbel en Kuiper sloeg dubbel van de pijn. Ondersteund door fysiotherapeut Han van den Berg en krachttrainer Robert Lagendijk werd de 19-jarige back naar de kleedkamer gedragen. Daar wist hij al snel dat de blessure niet zou meevallen. Op de enkel groeide razendsnel een ei van jewelste. Uit röntgenfoto’s in het ziekenhuis bleek later dat er geen sprake was van een breuk, gevreesd werd voor het kuitbeen. Een scheurtje in de buitenste enkelband is de voorlopige diagnose, voor Kuiper al erg genoeg. „Dat kloteveld ook”, mopperde de linksback die dit er dit seizoen een waanzinnig moyenne op na houdt.

Kuiper stond voor de winterstop op het punt van doorbreken. Hij speelde onder trainer Hans Westerhof drie duels mee en won ze allemaal. De nieuwe trainer Theo Bos promoveerde de 19-jarige jeugdinternational direct tot basiskracht. Kuiper speelde na de winterstop alles mee en was goed voor nog eens veertien punten uit zeven duels; in totaal 24 punten uit tien wedstrijden; een kampioensgemiddelde. De ‘mascotte’ deed ook mee in alle zeven duels die Vitesse dit seizoen won.

Kuiper trilde gistermiddag van ellende. „Ik verstapte me gewoon, ik wilde de bal beschermen, ik werd helemaal niet geraakt”, wist de jongeling. Trainer Theo Bos baalde behoorlijk. „Nicky deed het hartstikke goed, dit is echt ongelukkig. Hij heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot steunpilaar; zowel in de verdediging als opbouwend.”

Bos beslist vandaag of hij centrumverdediger Jeroen Drost laat terugkeren als linksback of de rechtsbenige Frank van der Struijk de plek van Kuiper laat innemen. „Het liefst wissel ik nu zo weinig mogelijk posities”, gaf Bos aan. Daarmee verwierp hij ook een terugkeer in de basis van Santi Kolk ten koste van Ricky van Wolfswinkel.

„Ik heb geen reden tot klagen over de spitsen. Ricky miste wat kansen tegen Roda JC, wie zegt mij dat hij ze er tegen Feyenoord niet inschiet.” Bos ziet het duel in Rotterdam, tussen nummer tien Vitesse en nummer elf Feyenoord, wel als sleutelwedstrijd: „Wil je écht naar boven kijken, dan moet je nu doorpakken. In de Kuip kun je laten zien of je een volwassen ploeg bent en nog naar de play-offs mag kijken.”

Bron: De Gelderlander 28-02-2009

Bos ziet geen reden tot verandering

Vitesse-trainer Theo Bos ziet weinig aanleiding om veranderingen aan te brengen in zijn elftal. Alleen Frank van der Struijk keert als linksback terug in het elftal vanwege de blessure van Nicky Kuiper. Santi Kolk zit dichtbij een basisplaats en wordt door Bos getypeerd als een belangrijke speler, maar toch lijkt Ricky van Wolfswinkel opnieuw de voorkeur te krijgen in de spits naast Lasse Nilsson.

Opstelling: Velthuizen; Verhaegh, Sprockel, Drost, van der Struijk; Claudemir, Sansoni, Hofs, Stevanovic; van Wolfswinkel, Nilsson.

Bron: Omroep Gelderland 27-02-2009

Kuiper ligt eruit met enkelblessure

Nicky Kuiper staat mogelijk vier weken buitenspel. De linksback van Vitesse heeft vrijdag op de training een enkelblessure opgelopen. Kuiper raakte geblesseerd in een duel. Hij heeft bandletsel opgelopen. In zijn rechterenkel zit een scheurtje. Voor een dergelijke blessure staat doorgaans ongeveer vier weken. Het Arnhemse talent maakte dit seizoen zijn debuut in het eerste elftal van Vitesse. Hij speelde tot dusverre tien wedstrijden en was er bij alle zeven overwinningen dit seizoen van Vitesse bij. Onlangs speelde Kuiper ook mee in het Nederlands beloftenteam.

Bron: Omroep Gelderland 27-02-2009

Hofs houdt alle opties open

Vitesse heeft na de 3-0 zege op Roda JC afscheid genomen van de degradatie-zone. Nicky Hofs was een van de smaakmakers. Trainer Theo Bos liet de clubleiding van de Arnhemmers inmiddels weten volgend seizoen ook graag over Hofs te beschikken. De middenvelder is gehuurd van Feyenoord. Hofs: “Ik houd mij niet met contracten bezig. Vitesse is nu het enige dat telt. Wat dat betreft ben ik blij dat we na een slechte eerste seizoenshelft met een schuin oog naar de play-offs voor Europees voetbal kunnen kijken.” Feyenoord is voor hem nog geen gesloten boek. De komst van Mario Been betekent wellicht nieuwe kansen. “In principe keer ik na dit seizoen terug, want ik heb nog een contract voor een jaar.”

Bron: Sportweek nr 9 2009

Bellen met…Rogier Molhoek

De middenvelder van Vitesse zit sinds de club wedstrijden wint het grootste gedeelte op de bank. Toch vierde hij de 3-0 overwinning op Roda JC dit weekeinde in een pinguïnpak.

“Hallo, met Rogier?”

Rogier, Sportweek hier. Hoe is het?

“Moe. Ik ben net thuis, heb carnaval gevierd in Den Bosch. Mijn ploeggenoot Paul Verhaegh woont daar, dus we sliepen met een paar jongens van Vitesse bij hem. Het was erg gezellig.”

Wat voor carnavalspak had je dit jaar?

“Dit jaar liep ik in een pinguïn-pak, haha. Daar liepen er in Den Bosch erg veel van rond.”

Je loopt bij Vitesse vast de laatste tijd ook vaakpolonaise?

“Nou ja, ik iets minder. Natuurlijk ben ik blij dat we veel winnen. Ik ben naar Vitesse gekomen voor de wedstrijden die we de laatste tijd spelen. Maar het is erg frustrerend als je slechts een kleine bijdrage aan de overwinningen levert.”

Je bent slachtoffer van het succes?

“Inderdaad. De jongens die nu spelen, doen het erg goed. Toch vind ik dat ik altijd in de basis hoor te staan, maar ik weet dat ik daar nu niet bij de trainer mee aan kan komen. Wat dat betreft heb ik nu niets te vertellen.”

Om maar met een cliché te eindigen…

“Tja, de winnende trainer heeft altijd gelijk, hè?”

Bron: Sportweek nr 9 2009

Graafschap-voorzitter: ‘Sturing heeft zijn kans gehad’

Edward Sturing wordt in ieder geval niet de opvolger van Henk van Stee bij De Graafschap. De voorzitter van de club uit Doetinchem, Sietze Veen, vertelt vrijdag in De Gelderlander dat Sturing zijn krediet vorig jaar al heeft verspeeld.

Volgens Veen hadden De Graafschap en Sturing vorig jaar contact over een eventueel trainerschap. Sturing kon toen de hoofdcoach Jan de Jonge opvolgen. ‘Sturing was vorig jaar onze belangrijkste kandidaat, maar hij haakte op het laatste moment af. Hij heeft zijn kans gehad,’ stelt de voorzitter.

Eerder vrijdag werd bekend dat De Graafschap zijn pijlen richt op Gertjan Verbeek. Die zit sinds zijn vertek bij Feyenoord zonder club. Momenteel is Darije Kalezic de interim-trainer in Doetinchem. De Graafschap staat momenteel zeventiende in de eredivisie met slechts twee punten voorsprong op hekkensluiter FC Volendam.

Bron: De Gelderlander 27-02-2009

PSV volgt Verhaegh

Paul Verhaegh (25) heeft zich in de kijker gespeeld bij PSV. De Eindhovense club zag de rechtsback van Vitesse dit seizoen al enkele keren aan het werk en raakte onder de indruk van de verrichtingen van de Limburger. Afgelopen vrijdag zagen scouts van landskampioen hem nog in actie tijdens de ontmoeting tussen Vitesse en Roda JC. Verhaegh genoot zijn opleiding bij PSV, maar haalde daar het eerste elftal niet. Via AGOVV Apeldoorn en FC Den Bosch belandde hij drie jaar geleden in Arnhem, waar hij sinds dit seizoen aanvoerder is. Afgelopen zomer ketste een overgang van de voormalige jeugdinternational naar FC Twente af op de transferprijs die Vitesse voor hem bedong, naar verluidt ruim anderhalf miljoen euro. Manager scouting en transfers Adrie van Kraay van PSV bevestigt de belangstelling voor Verhaegh. ‘Paul is een interessante speler, hij maakt een heel goed seizoen door’, reageert hij. ‘En goede rechtsbacks zijn sowieso schaars. Maar of hij al klaar is voor een stap hogerop, moeten we nog beoordelen.’

Recentelijk werd PSV ook in verband gebracht met buitenspelers Roy Beerens (SC Heerenveen) en Marko Arnautovic (FC Twente). ‘Ze staan op onze lijst, meer niet’, zegt Van Kraaij, die bevestigt dat Eljero Elia van FC Twente financieel ‘een onhaalbare kaart’ is. Datzelfde geldt voor aanvallende middenvelder Lewis Holtby (18) van Alemannia Aachen, eveneens gevolgd door PSV. ‘Een fantastisch talent. Maar daar zitten zoveel clubs achteraan. Die jongen gaat komende zomer naar de Duitse top, ik denk dat wij kansloos zijn.’

Intussen is de overgang van André Ooijer op een haar na rond. De 34-jarige verdediger van Blackburn Rovers wil zijn loopbaan in Eindhoven afsluiten. ‘Van een definitief akkoord is nog geen sprake. Er spelen nog wat kleine dingen die geregeld moeten worden. Maar we zijn in gesprek en de kans is zeer groot dat ik terugkom’, zei de Amsterdammer, die bezig is aan zijn derde seizoen in Engeland. Eerder dit seizoen wilde Blackburn niet meewerken aan een tussentijds vertrek. Ooijer stond toen in de belangstelling van zowel PSV als AZ. Louis van Gaal, coach van de koploper in de Eredivisie, gaf echter de voorkeur aan jongere spelers. Tussen 1998 en 2006 speelde Ooijer (47 interlands, twee goals) met succes voor PSV. Hoewel Blackburn met een nieuwe aanbieding schermde, gaf hij eind vorig jaar aan graag met zijn gezin terug te willen naar Nederland. Hij is getrouwd met de dochter van PSV-coryfee Willy van de Kerkhof. ‘ik heb negen prachtige jaren gekend in Eindhoven. Dus als PSV bij je aanklopt, is het duidelijk’, aldus Ooijer.

Bron: VI nr 9 2009

Vitesse wil verder met steunpilaren

De financiële positie van Vitesse ten spijt wil de Arnhemse club gezien de goede reeks van de afgelopen periode zekerheid over de toekomst van een flink aantal steunpilaren in de ploeg. Aanvaller Lasse Nilsson heeft het in zijn eerste weken zó goed gedaan dat de clubleiding hem het liefst zo snel mogelijk koopt. ‘Al hebben we bij hem nog even de tijd’, zegt technisch directeur Marc van Hintum.’ Lasse is hier net, maar heeft al een goede indruk achtergelaten. Er hangt alleen wel een prijskaartje om zijn nek, niet voor niets hebben we hem in de winterstop niet al definitief vastgelegd. Binnen Vitesse wil iedereen door met de gehuurde middenvelder Nicky Hofs, die onder contract staat bij Feyenoord. Zijn verbintenis loopt af, de vraag is of Hofs zelf in Arnhem wil blijven. Vitesse wil sowieso een signaal afgeven aan Nicky Kuiper (19), die sinds de komst van trainer Theo Bos mag rekenen op een basisplaats als linksback. Onlangs werd zijn contract al verlengd tot de zomer van 2011, maar met een opwaardering hoopt de clubleiding hem nog verder tegemoet te komen. ‘Duidelijk is dat hij zich beter ontwikkelt dan iedereen had verwacht; aldus Van Hintum. ‘Een frisse, eigen jongen is voor de club belangrijk. Als het aan ons ligt, blijft hij nog een flinke tijd in Arnhem.’

Bron: VI nr 9 2009

Pokeravond vrijdag 27 februari

De activiteitencommissie van de supportersvereniging Vitesse organiseert vrijdag 27 februari een besloten Pokeravond in supportershome Monnikenhuize. Het Home is open vanaf 19:00 uur en de loting zal plaatsvinden om 19:30 uur.

Er kunnen maximaal 70 supporters door voorinschrijving en -betaling meedoen.

Selectiespelers Mads Junker en Julian Jenner zullen aan het tournooi deelnemen.

Inschrijving is tot en met donderdag 26 februari mogelijk door voorinschrijving via e-mailadres: Pokeravond@SV-Vitesse.org <mailto:pokeravond@sv-vitesse.org>Let op: op de avond zelf is geen inschrijving meer mogelijk!</mailto:pokeravond@sv-vitesse.org>

De kosten zijn euro 3,00 voor leden (uitsluitend bij tonen van je SV lidmaatschappas) en euro 6,00 voor niet-leden.

Vol = vol, dus ben er snel bij!

Deelnemers moeten minimaal 16 jaar zijn.

Er zal gespeeld worden via het ‘Texas Hold’em spel en deelnemende spelers dienen enige ervaring te hebben en bekend zijn met de spelregels. Ook voor ervaren spelers is het van belang kennis te nemen van de spelregels en de op het toernooi geldende aanvullingen. Voor de 10 finaletafel deelnemers zijn er aardige prijzen beschikbaar. Alle noodzakelijke info : Pokeravond info en spelregels.

Bron: SV februari 2009

Nilsson en Sahar op voetbalplaatje

Lasse Nilsson van Vitesse en Ben Sahar van de Graafschap zijn alsnog vereeuwigd op een voetbalplaatje van grootgrutter Albert Heijn. Ook Ola Toivonen van PSV is alsnog ‘verzamelbaar’.

De drie voetballers zijn geselecteerd op basis van ruim 22.000 reacties die in twee dagen tijd binnenkwamen op Eredivisie.nl voor spelers die na een transfer naar een eredivisieclub alsnog een plaats verdienden in het verzamelalbum.

De nieuwe plaatjes zijn alleen verkrijgbaar tijdens de speciale ruilmiddag op 4 maart.

Bron: Omroep Gelderland 24-02-2009

Paul Verhaegh in beeld bij PSV

Vitessenaar Paul Verhaegh staat op de lijst bij PSV van mogelijke versterkingen voor het nieuwe seizoen.

PSV zoekt een nieuwe rechtsback, omdat Jason Culina na dit seizoen terugkeert naar Australië. “Ik heb er zelfs nog niks van gehoord, maar het is leuk dat ze me volgen. Ik heb er in de jeugd gespeeld. Dat was een mooie tijd. Ik heb ook bij de selectie gespeeld, maar nooit in het eerste elftal. Misschien komt dat nog via een omweg.”

De aanvoerder concentreert zich op Vitesse. “We zijn bezig met een goede reeks, die moeten we voortzetten.”

Bron: Omroep Gelderland 24-02-2009

Büttner laat zijn kop niet hangen

Alexander Büttner was voor de winterstop basisspeler bij Vitesse, maar de afgelopen wedstrijd tegen Roda JC zat hij op de tribune.

“De trainer maakt nu keuzes en er zaten al heel wat middenvelders op de bank”, weet Büttner. “Ik baal, maar ga nu niet verzaken. Ik laat dus mijn kop echt niet hangen. Dan moet ik het maar laten zien bij Jong Vitesse.”

Büttner heeft nog een contract tot 2011, maar wil niet louter bij Jong Vitesse spelen. “Nee, maar het is ook niet zo dat ik nu meteen weg wil. Ik moet eerst kijken hoe het verder gaat hier, maar ik wil snel weer spelen.”

Bron: Omroep Gelderland 23-02-2009

Presentatie onderzoek naar Vitesse maandag

De resultaten van het onderzoek van de Arnhemse gemeenteraad naar het reddingsplan voor Vitesse is klaar. Volgende week maandagavond om zes uur wordt het rapport aan de raadsleden gepresenteerd. Het rapport is opgesteld door het onderzoeksbureau Berenschot. In het voorjaar van 2008 besloot de Arnhemse raad om de gang van zaken rond de elf miljoen euro kostende reddingsoperatie uit 2003 nader te laten onderzoeken. Zes onderzoekers hebben de afgelopen maanden zo’n veertig betrokkenen ondervraagd.

Het conceptrapport was in december al gereed. Gesteggel over welke stukken wel en welke niet openbaar zouden moeten zijn, leverde veel vertraging op. De Arnhemse gemeenteraad besloot op 17 maart 2008 de gang van zaken rond de reddingsoperatie te onderzoeken. Bureau Berenschot kreeg aanvankelijk vijf maanden de tijd. Die termijn is ruimschoots verstreken. Voorzitter Bernard Tilman van de begeleidingscommissie uit de gemeenteraad sprak in december de hoop uit dat het rapport in januari, of uiterlijk in februari gereed zou zijn. Dat is net niet gelukt.

Reden voor de vertraging van ruim drie maanden, is de discussie welke stukken wel en niet openbaar zijn. Bepaalde stukken uit het meter dikke dossier zijn afkomstig van de voetbalclub Vitesse en van GelreDome. Uitgezocht moest worden wat naar buiten kon zonder dat de belangen van deze ondernemingen worden geschaad. Het Arnhemse college van B en W heeft de definitieve versie van het rapport niet onder ogen gehad en heeft tot maandag de tijd om een reactie te formuleren. Het college zegt geen enkele conceptversie van het rapport te hebben gezien voor het gereed komen van de definitieve versie.

Bron: De Gelderlander 23-02-2009

Theo Bos nog één punt minder dan Westerhof

Theo Bos heeft met Vitesse in zeven wedstrijden slechts één puntje minder gehaald dan zijn voorganger Hans Westerhof in de eerste zeventien duels van de competitie. De nieuwe trainer van Vitesse bracht sinds zijn komst in januari 2009 Vitesse met 14 punten naar 29. Hij pikte de ploeg op bij een vijftiende plaats met 15 punten. Bos staat nu vijf plaatsen hoger. Hij won met Vitesse inmiddels vier keer, dat is al één keer meer dan Vitesse onder Westerhof deed.

Bron: De Gelderlander 23-02-2009

‘ Vitesse Dichtbij’ vanaf 4 maart in de lucht

Het tv-programma Vitesse Dichtbij is op 4 maart voor het eerst te zien. Vrijdag hebben de voetbalclub en het Huissense bedrijf Media Managers de benodigde contracten getekend. Het programma van een kwartier is iedere woensdag te zien.

De afgelopen maanden waren al regelmatig korte items over de Arnhemse voetbalclub te zien op het kanaal Eredivisie Live. Vitesse Dichtbij wordt volgens de makers een volwaardig programma van ongeveer een kwartier.

Het programma besteedt aandacht aan betrokken personen op en rond het Arnhemse voetbalveld. Fans kunnen via het programma het wel en wee rond hun favoriete club volgen.

Naast de uitzending op de woensdag op het voetbalkanaal Eredivisie Live, is Vitesse Dichtbij vanaf 4 maart ook te volgen via de eigen website van de voetbalclub.

Ook een aantal regionale zenders zal het programma uitzenden. TV Lingewaard, TV Overbetuwe, Gelre TV, Graafschap TV en Kanaal 13 nemen de uitzendingen op in hun programmering.

Bron: De Gelderlander 23-02-2009

AZ-duo lag al vast bij Vitesse
Clubleiding bedacht financiële constructie voor Jenner, Molhoek.

Julian Jenner en Rogier Molhoek wisten vorig jaar al dat zij definitief door Vitesse zouden worden overgenomen van AZ. Vitesse bracht in januari naar buiten dat de opties op de spelers, gehuurd van AZ, waren gelicht.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 23-02-2009

Julian Jenner, buitenspeler buitenspel
Rechter spits Vitesse gevangen in web: ‘Ik wil niet weg, maar spelen’

Voor Vitesse is er in 2009 een nieuwe wind gaan waaien, maar Julian Jenner blijft zitten waar hij zit. Hij kwam in de zomer van AZ naar Vitesse , gelokt door de mooie plannen van technisch directeur Marc van Hintum.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 23-02-2009

Nilsson: dit was geen topwedstrijd

Vitesse had vrijdag geen enkele moeite met Roda JC (3-0), maar aanvaller Lasse Nilsson vond dat de Arnhemmers niet goed speelden.

“Het was echt geen goede wedstrijd van ons. Te veel balverlies. We krijgen de doelpunten vroeg in de wedstrijd, dan gaat het ook een beetje makkelijk”, aldus de Zweed die van Saint Etienne is gehuurd.

“Ik was vandaag ook niet top. Maar ik was een beetje moe. Er zaten vier dagen tussen de wedstrijden. Ik voel het wel, maar ik werkte hard.” Nilsson was onder meer goed voor een assist. “Ik heb het wel goed gedaan.”

Bron: Omroep Gelderland 21-02-2009

Velthuizen wil minder dan 50 goals

Piet Velthuizen heeft in de laatste zes wedstrijden slechts één doelpunt moeten incasseren. De Vitesse-doelman wil dit seizoen minder dan 50 tegentreffers.

“Vitesse heeft de laatste vijf jaar alleen maar boven de 55 gezeten. Ik wil onder de 50. Nog tien wedstrijden te gaan, met 33 tegen. Ik doe mijn best om de goal leeg te houden”, aldus Velthuizen.

De doelman was niet zeer enthousiast over het vertoonde spel. “We hebben niet heel goed gespeeld, maar we winnen wel. We kunnen met overtuiging naar De Kuip volgende week zondag.”

Bron: Omroep Gelderland 21-02-2009

Vitesse wint kinderlijk eenvoudig

Vitesse heeft thuis tegen Roda JC kinderlijk eenvoudig met 3-0 gewonnen. Vitesse was superieur.

Na een fraaie vlucht van adelaar Hertog opende Vitesse sterk. Na een kwartier strafte Stevanovic geknoei bij Roda af: 1-0. Meteen daarop zorgde Sansoni voor 2-0. Hofs miste daarna een opgelegde kans en Nilsson raakte het zijnet. Roda figureerde slechts.

Na rust verprutste Van Wolfswinkel twee enorme kansen. Hofs kopte wel raak na een prachtige aanval via Sprockel en Kolk. De Haagse invaller was zelf dichtbij met een bekeken lob. Piet Velthuizen voorkwam nog de 3-1.

Bron: Omroep Gelderland 21-02-2009

Bliksemstart voor Theo Bos
Vitesse aan de hand van Arnhemse trainer niet te stoppen.

Vitesse lijkt aan de hand van de nieuwe trainer Theo Bos niet stoppen. De Arnhemse ploeg kende gisteravond in Gelredome geen pardon met het zwakke Roda JC, dat met 3-0 aan de kant werd gezet.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 21-02-2009

Sébastien Sansoni voelt zich fantastisch

foto Ton Niessing/ Pro Shots

Sébastien Sansoni van Vitesse (derde van rechts) wordt na zijn doelpunt tegen Roda JC, goed voor de 2-0, geknuffeld door zijn ploeggenoten.

Middenvelder van Vitesse blinkt uit tegen Roda JC (3-0).

door Pim Roelofs

Of Vitesse – speler Sébastien Sansoni vlak voor het duel met Roda JC (3-0 zege) nog aan zijn dramatische invalbeurt in Kerkrade had gedacht?

lees verder...

Bron: De Gelderlander 21-02-2009

Vitesse bijna schadevrij uit duel met Roda JC

Vitesse heeft in het duel met Roda JC geen fatale bekeuringen opgelopen. De zes spelers die op scherp stonden, basiskrachten Nicky Hofs, Paul Verhaegh, Sébastien Sansoni, Claudemir en de invallers Frank van der Struijk en Rogier Molhoek, bleven gisteravond verschoond van een gele kaart en zijn daardoor ook speelgerechtigd in het uitduel van zondag 1 maart met Feyenoord. VanWolfswinkel was tegen Roda JC de enige Vitessenaar die op de bon werd geslingerd. Zijn kaart heeft vooralsnog geen gevolgen.

Bron: De Gelderlander 21-02-2009

Theo Bos kritisch na ruime zege op Roda JC
Puntengemiddelde 2009 is goed voor plek in de top drie eredivisie.

Dankzij een eenvoudige 3- 0 zege op Roda JC scoort Vitesse onder Theo Bos in 2009 veertien punten uit zeven duels; een gemiddelde van twee punten uit één duel. Daarmee zou Vitesse over een heel seizoen in de – huidige top drie staan.

Toch was Bos na afloop kritisch. „Omdat ik vind dat je hier een grote uitslag kunt neerzetten. Als je echt een stap voorwaarts wilt zetten, moet je dat ook doen. Maar we werden veel te makkelijk en veel te slordig. In de rust heb ik er ook nog op gehamerd, maar we zijn direct weer niet scherp bij twee grote kansen.”

„Er hoeft daarna maar iets te gebeuren en je krijgt problemen. Je kunt zo een goal tegen krijgen, dan heeft Roda aansluiting en gaan ze er in geloven”, zei de Arnhemse trainer, die in zijn hoofd maar moeilijk afscheid durft te nemen van de degradatiezorgen. „We kijken nog steeds naar beneden, het verschil is elf punten. Ik denk dat je nog een punt of zes, zeven nodig hebt om veilig te zijn. Dat moet kunnen uit tien wedstrijden, maar je moet ze wel halen”, aldus Bos na zijn succesvolle reeks. „Maar ik ben natuurlijk heel erg blij met deze reeks. We hebben een groot gat geslagen naar de play- offs”, zo verwees de oud- speler naar de nacompetitie om lijfsbehoud, waar Roda JC recht op af lijkt te koersen.

Roda-Trainer Harm van Veldoven was dan ook somber. „ Als je geen doelpunt maakt, zeggen we in België, heb je het zitten. Als je dan ook nog aan de andere kant de bal in het voetje van de tegenstander plaatst en het doel leeg maakt. Dan word je wel eens moedeloos.” Vitesse – trainer Theo Bos was gisteravond kritisch ondanks de ruime 3-0 zege op Roda JC. De nieuwe trainer staat nu op veertien punten uit zeven duels.

Bron: De Gelderlander 21-02-2009

Vrije kaartverkoop voor Vitesse – Roda JC

Vitesse heeft toestemming voor vrije kaartverkoop bij het competitieduel vrijdag tegen Roda JC. Eerdere verkoopbeperkingen zijn opgeheven. De Arnhemse politie acht het duel niet langer risicovol. Kaartjes voor Vitesse -Roda JC zijn tot de aftrap ( 20.45 uur) verkrijgbaar aan de kassa van GelreDome.

Bron: De Gelderlander 20-02-2009

Bos kan in de buurt van Jorge komen

Roda JC en uitwedstrijden. Dat is dit Eredivisieseizoen geen beste combinatie. De Limburgers, die deze week door de gemeente Kerkrade van de ondergang werden gered, wonnen alleen op bezoek bij PSV. Een geruststellende gedachte voor Vitesse, dat Roda vrijdagavond ontvangt en zelf al acht thuiswedstrijden op rij ongeslagen is.

Bij Vitesse is trainer Theo Bos, die het roer vorig jaar overnam van Hans Westerhof, bezig aan een goede reeks. Als Vitesse wint van Roda, heeft Bos in zijn eerste zeven duels veertien punten gehaald. Alleen Artur Jorge deed het beter. In het seizoen 1998/1999 leverden de eerste zeven duels van de Portugees zestien punten op. Na acht duels stapte hij echter op.

Overige wetenswaardigheden

> Vitesse – Roda JC staat voor de 23ste keer op het programma in de Eredivisie. Van de voorgaande 22 ontmoetingen resulteerden er 7 in een zege voor Vitesse en 6 in winst voor Roda JC. Het werd 9 keer gelijk.
> Eerder dit seizoen won Roda JC thuis met 3-0 van Vitesse. Jeanvion Yulu Matondo, Willem Janssen en Anouar Hadouir zorgden voor de doelpunten.
> Vitesse is ongeslagen in de laatste 5 Eredivisieduels (3x winst, 2x gelijk).
> Vitesse maakte dit seizoen als enige club nog geen doelpunt met het hoofd.
> Roda JC heeft de afgelopen 3 Eredivisiewedstrijden met 1-0 verloren. Het Eredivisierecord staat op 4 opeenvolgende duels met 1-0 verliezen en is ook van Roda.
> De Limburgers verloren bovendien hun laatste 4 uitwedstrijden in de Eredivisie.

Bron: Sport1.nl 20-02-2009

Vitesse op scherp tegen Roda Zes spelers bij volgende kaart geschorst. Theo Bos moet veel praten.

Liefst zes spelers van Vit­esse zijn bij een volgende gele kaart een duel geschorst. Vier van hen starten vanavond ( 20.45 uur, Gelredome) in de basis tegen Ro­da JC.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 20-02-2009

Bos wil Hofs bij Vitesse houden
Trainer adviseert club om Arnhemmer bij Feyenoord los te weken.

Theo Bos wil stadge­noot Nicky Hofs behouden voor Vitesse. De nieuwe trainer van de Arnhemse club heeft de leiding ge­vraagd te proberen Hofs los te we­ken bij Feyenoord.

Hofs (25) wordt door Vitesse tot het einde van dit seizoen gehuurd van Feyenoord, waar hij nog een contract heeft tot medio 2010. De Arnhemse club heeft daarbij geen optie tot koop bedongen.

Bos: „Ik zou Nicky graag behou­den voor Vitesse. Daar is intern ook over gesproken ja. Het is een Arnhemse jongen met veel kwali­teiten. Ik weet alleen niet of het mogelijk is. Er hangt een prijskaart­je aan zo’n speler”, weet Bos.

Vitesse moet zich – mits de naar het buitenland lonkende Hofs zin heeft – nog buigen over zowel de afkoopsom van Hofs’ contract als over het salaris. Bos: „De club werkt tegenwoordig met salarisniveau’s om de verschil­len niet te groot te maken. Daar heb je ook mee te maken.”

Bos is bezig de selectie voor vol­gend seizoen door te lichten en wil daar in grote lijnen voor 1 april mee klaar zijn. Voor die datum moet de club spelers kenbaar ma­ken of hun contract wordt ver­lengd en of eventuele opties tot koop (Drost, Heerenveen) al dan niet worden gelicht.

Bos wil volgend seizoen zijn selec­tie inkrimpen naar twintig ( nu 24) spelers en twee keepers. „Met in het tweede elftal een paar spe­lers die zo kunnen doorschuiven”, aldus de trainer

Bron: De Gelderlander 20-02-2009

Vitesse ontvangt Roda JC met fitte Hofs en Stevanovic in de ‘Ajax-opstelling’
Molhoek, Kolk en Van der Struijk op de bank; Jenner op de tribune.

ARNHEM – Vitesse -trainer Theo Bos kiest vanavond tegen Roda JC (20.45 uur, Gelredome) voor dezelfde opstelling als die waarmee Ajax twee weken geleden van het veld werd geveegd (4-1).

Nicky Hofs is hersteld van de enkelblessure die hij in dat duel opliep en keert als aanvallende middenvelder terug in het elftal. Dalibor Stevanovic is terug van de scheenbeenblessure die hem bij Sparta na 44 minuten van het veld dwong. Stevanovic verdringt Rogier Molhoek van het middenveld.

Bos verkiest Jeroen Drost boven de weer fitte Frank van der Struijk in het centrum van de verdediging. Onur Kaya hoort voor het eerst na zijn schouderblessure weer bij de achttien. „Een balvaste middenvelder, die misten we na rust bij Sparta”, aldus Bos, die in Rotterdam na rust door zijn spelverdelers heen was. Julian Jenner zit niet bij de selectie.

Bron: De Gelderlander 20-02-2009

Van der Kraan geeft tekort toe

Algemeen directeur Paul van der Kraan geeft toe dat Vitesse weer een tekort heeft. “Het komt mede door de trainerswissel en de tussentijdse versterkingen (Nilsson en Stevanovic, red)”, legt Van der Kraan uit. Toch wil Vitesse de selectie intact houden. “We hadden een Paul Verhaegh kunnen verkopen, maar dat wilden we niet. We hebben toen gezegd: we gaan voor het voetbal.” Vitesse wil bovendien de optie tot koop op Lasse Nilsson lichten. “Dat is een behoorlijke uitdaging, want daar hoort een leuk bedrag bij”, geeft Van der Kraan aan.

Bron: Omroep Gelderland 19-02-2009

Kolk had meer krediet verwacht

Vitesse-aanvaller Santi Kolk begint ook tegen Roda JC op de bank. “Dat is balen natuurlijk. Zit ik niet echt op te wachten”, verzucht Kolk. “De trainer kiest voor een formatie waarin ze punten hebben gehaald zonder mij. Hij wil dat laten staan. Dat is flink balen. Ik had meer krediet verwacht”, stelt Kolk. “Ik wil niet mijn basisplaats als invaller afdwingen. Ik ga ervanuit dat ik altijd speel. Niet omdat ik kapsones heb, maar omdat ik er alles aan doe om te zorgen dat ik speel. Mijn kwaliteiten moeten voldoende zijn voor een basisplaats”, vindt Kolk.

Bron: Omroep Gelderland 19-02-2009

Verhaegh niet bezig met interesse

Het afgelopen jaar hadden FC Twente, AZ en Ajax interesse in Vitesse-back Paul Verhaegh: “Ik heb nu niks gehoord over belangstelling. Daar ben ik ook helemaal niet met bezig, eerlijk gezegd.” Goede rechtsbacks zijn echter zeldzaam. “Dat klopt. In Nederland heb je die niet veel. Ik probeer hier elke week mijn uiterste best te doen om mijn kwaliteiten te laten zien. Als we op deze weg doorgaan, kunnen we er nog een mooi seizoen van maken. Als persoon is het natuurlijk ook goed als je bij een club zit die in het linkerrijtje staat”, weet Verhaegh.

Bron: Omroep Gelderland 19-02-2009

Kolk, Molhoek, V/d Struijk ernaast

Vitesse-trainer Theo Bos passeert voor het duel vrijdagavond tegen Roda JC Santi Kolk, Rogier Molhoek en Frank van der Struijk.

De complete selectie is fit. Nicky Hofs is terug van een enkelblessure, dit gaat ten koste van de basisplek van Molhoek. Ook Onur Kaya is weer hersteld. Vitesse verloor in Kerkrade met 3-0 van Roda JC. De wedstrijd in Gelredome begint om 20.45 uur en er is vrije verkoop.

Vermoedelijke opstelling: Velthuizen; Verhaegh, Sprockel, Drost, Kuiper; Claudemir, Sansoni, Hofs, Stevanovic; Van Wolfswinkel, Nilsson.

Bron: Omroep Gelderland 19-02-2009

Lasse Nilsson jaagt op eerherstel bij Vitesse
‘Ik heb anderhalf jaar in een achtbaan gezeten’

Vol ambitie verruilde Lasse Nilsson (27) anderhalf jaar geleden SC Heerenveen voor de Franse club Saint-Etienne. ‘Als ik het EK van 2008 niet haal, dan heb ik gefaald’, was toen zijn insteek. Nu is de aanvaller terug in de Eredivisie, bij Vitesse. Zijn relaas over een vreemde carrière. ‘Als mens ben ik misschien wel gelukkiger dan ooit.’

lees verder...

Bron: VI nr 8 2009

Vitesse denkt aan nieuw contract voor Stevanovic

Binnen Vitesse gaan veel stemmen op Dalibor Stevanovic (24) snel een aanbod te doen voor komend seizoen. Hoewel de Sloveen pas drie weken in Nederland is, wordt in Arnhem vol enthousiasme gereageerd op zijn eerste prestaties. Sinds het thuisduel met NEC lijkt de middenvelder niet meer weg te denken uit het team van trainer Theo Bos, die dan ook blij is dat de blessure die Stevanovic afgelopen zondag opliep tegen Sparta Rotterdam lijkt mee te vallen. ‘Aanvankelijk vreesde hij voor een breuk’, aldus Bos. ‘Maar bij nader inzien blijkt het alleen een fikse wond op het scheenbeen te zijn. Eigenlijk reken ik erop dat Dalibor vrijdag tegen Roda JC weer inzetbaar is. En dat hoop ik ook. Tegen Sparta zag je dat we toch wat initiatief weggaven nadat hij als rustfactor was weggevallen. In korte tijd is hij al vrij belangrijk geworden: Vitesse haalde Stevanovic vorige maand op in Israël bij Maccabi Petach Tikva, waar de Sloveen transfervrij mocht vertrekken nadat hij maandenlang geen salaris had ontvangen. In Arnhem tekende hij een contract voor een half jaar.

Bron: VI nr 8 2009

Egbert van der Weerd: Ricky

Voor de tweede keer heeft Vitesse uit eigen jeugd één van de grootste spitsentalenten van Nederland in huis. Twaalf jaar na Roy Makaay wil nu Ricky van Wolfswinkel zijn vleugels uitslaan. In 1997 sloot toenmalig voorzitter Karel Aalbers de grootste financiële klapper in de clubhistorie. Makaay was niet te houden, wist Aalbers, die hoog in de boom ging zitten.

Net als Van Wolfswinkel nu zat Makaay met Louis van Gaal ( als Ajax- coach) om tafel. De eigenzinnige spits ( nog een overeenkomst met Van Wolfswinkel) koos zijn eigen weg en Aalbers sloot een megadeal met Tenerife. De Spaanse club legde 25 miljoen gulden neer voor het Vitesseduo. Dat ruwe bedrag bleek iets lager, maar de moeite waard.

Spaanse media plaatsen Makaay destijds in de toptien van grote Spaanse transfers met een prijskaartje van 18 miljoen. Makaay was 22 jaar, ouder en verder dan Van Wolfswinkel (net 20) en na een seizoen met negentien doelpunten in 34 duels, gerijpt in de eredivisie. Aalbers handelde twee jaar later later nog eens met het mes op tafel bij de verkoop van Nikos Machlas. De voorzitter gokte op 40 miljoen gulden van Valencia, maar moest genoegen nemen met 19 omdat Machlas Ajax koos. Toen de onderhandelingen het kookpunt naderden, haalde de voorzitter snel het tekengeld van de speler binnen; Machlas was belangrijk, Vitesse belangrijker. Een jaar eerder was ook nog snel het contract met Machlas verbeterd, met als een doel een betere prijs te krijgen. De nieuwe clubleiding van Vitesse wacht nu de grote uitdaging; laten zien dat Vitesse naast topspelers toponderhandelaars heeft. Van Wolfswinkel gaat weg, tegen ( w) elke prijs?

Bron: De Gelderlander 17-02-2009

Doorbraak van een echte Arnhemmer

Gelijk aan de opmars van Vitesse, staat de ontwikkeling van Nicky Kuiper. De 19-jarige linksback is na de winterstop onomstreden, tot zijn eigen verbazing. ,,Ik hoopte op hier en daar wat speelminuten. Op een basisplaats had ik echt nooit gerekend.”

Op een doordeweekse avond in oktober debuteerde de jeugdinternational, als gevolg van een blessure bij Jeroen Drost. In het duel met sc Heerenveen maakte Kuiper de 90 minuten vol. Directe tegenstrever Roy Beerens, toch niet de minste, werd uit de wedstrijd gespeeld en Vitesse pakte prompt de eerste zege van het seizoen (0-2).

Sindsdien gaat het crescendo met de carrière van Kuiper. Een hamstringblessure wierp hem even terug, maar na het trainingskamp in het Turkse Belek wees de nieuwe trainer Theo Bos de verdediger aan als eerste keus voor de linksbackpositie. ,,En dat in mijn eerste jaar bij de A-selectie. Doel was om zoveel mogelijk te leren en af en toe misschien als invaller mijn opwachting maken. Ik ben verbaasd dat het nu zo snel gaat.”

Inmiddels staan er negen Eredivisie-optredens achter zijn naam en begint het grote publiek Kuiper een beetje te kennen. Zelfs een Hyves-pagina is opgericht. Zijn wieg stond in Arnhem. ,,Ik ben opgegroeid in de wijk Rijkerswoerd. Als klein jongetje was ik lid van de kidsclub van Vitesse en zat ik elke week op de tribune. Ik ben zelfs nog een keer pupil van de week geweest. Toen ging ik op de foto met aanvoerder Marc van Hintum (nu technisch directeur, red.). Dat aandenken moet ergens in een plakboek zitten.” Zelf trok hij acht jaar geleden voor het eerst het Vitesse-shirt aan. Als D-pupil begon hij aan zijn missie om ooit in Gelredome te voetballen. Eerst als linksbuiten, toen als linkshalf en uiteindelijk als linksback. Die positie bleek Kuiper het meest op het lijf geschreven. Ondertussen doorliep hij bijna alle vertegenwoordigende jeugdteams. Het was slechts een kwestie van tijd voordat de Arnhemmer definitief zou doorbreken.

Anno 2009 heeft Kuiper het vertrouwen gewonnen van Bos en kruipt hij met Vitesse langzaam naar boven op de ranglijst. ,,De trainerswisseling (Bos voor Hans Westerhof, red.) is wat dat betreft heel belangrijk geweest. Bos let scherper op de details en onder hem wordt harder getraind. Verder spelen we in een vast 4-4-2-systeem. Dat schept duidelijkheid. De groep groeit naar elkaar toe. Als je met 4-1 van Ajax wint, hoef je voor niemand bang te zijn.”

Vitesse en Kuiper zitten duidelijk in een opwaartse lijn. Het talent geniet van het moment en weet zich gesteund door het thuisfront. ,,M’n moeder, oom én opa zitten vaak op de tribune. Hij is al 80 jaar en mijn grootste fan. Ik zie hem een beetje als tweede vader, na het plotselinge overlijden van mijn echte vader, acht jaar geleden. Opa is snel tevreden over mijn spel, maar ik weet dat ik me elke keer weer moet bewijzen. Het gaat nu een beetje beginnen.”

Bron:Onsoranje.nl 17-02-2009

Bos breek ban

Na een eerste seizoenshelft die bol stond van rumoer en dramatische prestaties, profiteert Vitesse in het nieuwe jaar van het feit dat er in de voetballerij altijd een tweede kans komt. Technisch directeur Marc van Hintum stelde met Theo Bos een trainer aan die wél bij de onder Hans Westerhof zwaar ondermaats presterende spelersgroep blijkt te passen. Daarnaast had Vitesse het geluk dat Lasse Nilsson (27) en Dalibor Stevanovic (24) het als een uitdaging zagen om de Arnhemmers uit de degradatiezone weg te sleuren.

Stevanovic is tienvoudig Sloveens international en laat zich begeleiden door Aleksandar Bursac van het bedrijf Gr8Soccer, tevens zoon van Vitessescout en voormalig spits Bosko Bursac. Dat laatste gegeven bleek geen vrijgeleide voor een makkelijke entree in Arnhem, want zijn managementkantoor kon slechts met pijn en moeite een testwedstrijd bij Vitesse arrangeren. „Ik mocht bij Maccabi Petach Tikva transfervrij vertrekken omdat ze mijn salaris niet meer konden betalen, maar ik ben niet zo’n voorstander van een proefduel zoals Vitesse voorstelde”, vertelt Stevanovic, die eerder uitkwam voor NK Domzale in zijn vaderland en voor de Spaanse clubs Real Sociedad en Alaves. „Er was concrete belangstelling van clubs uit andere landen en het is moeilijk om in één oefenwedstrijd te laten zien wat je kunt. Ik ging alleen akkoord omdat Vitesse een Nederlandse club is. Ik ben een fan van het aanvallende voetbal dat ze hier spelen.”

De technische leiding van de Arnhemmers beoordeelde de middenvelder in een potje tussen Jong AGOVV en Jong Vitesse. „Daarna kon ik een contract tekenen voor zes maanden met een optie voor nog eens twee jaar. Door de financiële problemen uit het verleden zat er niet meteen meer in. Als het beide partijen bevalt gaan we verder. Wat mij betreft, zit dat wel goed. Het voelt alsof ik hier al twee jaar woon en voetbal.”

En dat is wederzijds. „We hebben een gelukje met hem gehad”, zegt trainer Theo Bos. „Dalibor doet het hartstikke goed. Net als Nilsson, die we huren van Saint-Etienne.” Stevanovic is sinds zijn goede invalbeurt tegen NEC basisspeler en er werd niet meer verloren. Tegen Ajax scoorde hij prachtig, maar afgelopen zondag tegen Sparta viel hij geblesseerd uit. „Maar ik hoop vrijdag thuis tegen Roda JC te spelen. We staan nu tiende en dat is zelfs nog te laag.”

Bos, die na het ontslag van Westerhof terugkeerde bij ’zijn’ Vitesse, stelt zich wat bescheidener op. „We zijn op de goede weg, maar in de komende duels zal blijken of we echt omhoog mogen kijken”, zegt de voormalige verdediger van Vitesse. Onder zijn leiding boekte de club op alle fronten vooruitgang. Meer doelpunten, minder tegentreffers en het belangrijkste: er werden in zijn eerste zes wedstrijden gemiddeld twee keer zo veel punten behaald als Westerhof deed. „Ik en mijn nieuwe assistent Alfred Schreuder, iemand met een geweldig oog voor detail, zijn een andere weg ingeslagen”, legt Bos uit. „We spelen nu 4-4-2 en we hebben duidelijk aangegeven wie voor welke positie in aanmerking komt.” Sinds de komst van Bos heerst er in de Arnhemse kleedkamer de serene rust van een kloosterorde. Spelers gedragen zich voorbeeldig en als er eens iets voorvalt, blijft het binnenskamers. „Ik vraag toch echt niets meer dan normaal gedrag.”

Of de club, zoals Stevanovic verwacht, daadwerkelijk het ’linkerrijtje’ zal halen, durft Bos nog niet te beamen. „Ik heb al een paar keer gehoord dat we punten pakken omdat de tegenstanders slecht spelen, maar daar denk ik wat anders over. Aan de andere kant, laat iedereen tegen ons maar slecht spelen. Dan komt het wel goed.”

Bron: De Telegraaf 17-02-2009

Velthuizen: Feyenoord enorme eer

Ook Vitesse-keeper Piet Velthuizen las deze week dat Mario Been volgend seizoen bij Feyenoord geen gebruik meer wenst te maken van Henk Timmer.

Zijn naam viel nog niet in Rotterdam, wel die van collega Michel Vorm van FC Utrecht. ,,Als je het mij vraagt, moet ik eerst nog meer ervaring opdoen bij Vitesse,’’ zegt hij eerlijk.

,,Maar Feyenoord, ja als die club komt, dan zou dat wel een enorme eer zijn. Dan ga je twijfelen. Ik heb nog twee jaar contract bij Vitesse, dus het heeft geen zin om daar lang over na te denken. En Nederland heeft meer goede keepers. Met Maarten Stekelenburg als de allerbeste. Ik stoor me soms aan het feit dat een doelman van zijn klasse een vormcrisis krijgt aangepraat. Keepers maken ook fouten.’’

Bron: AD 16-02-2009

Uitgenodigde supporters steunen Vitesse massaal in Rotterdam

In negen reguliere bussen en twee door EmCart gesponsorde rollerbussen gingen afgelopen zondag ruim 500 supporters mee naar de uitwedstrijd tegen Sparta. Daarmee was het uitvak vol. De supporters maakten gebruik van de uitnodiging van de spelersgroep van Vitesse die het grootse deel van de kosten voor haar rekening nam. De SV-stewards maakten er na een gemeenschappelijk ontbijt in het supportershome een mooie reis van en samen met de supporters zorgden zij voor een prima sfeer. Na afloop werd het behaalde punt zelfs gevierd met een ereronde over de A20.

Namens de meereizende supporters bedankt de Supportersvereniging de spelers voor hun gebaar. De band tussen spelers en supporters wordt zo versterkt en die band blijft de basis onder de club.

Bron:SV 16-02-2009

Bos kiest voor zekerheid met Junker boven Kolk

Niet Santi Kolk maar Mads Junker was zondagmiddag de derde aanvaller bij Vitesse toen schaduwspits Dalibor Stevanovic in de 44e minuut van het duel bij Sparta (0-0) met een scheenbeenblessure moest afhaken.

Bos zette Junker op Het Kasteel naast Lasse Nilsson in de spits en posteerde Ricky van Wolfswinkel achter het Scandinavische duo.

Bos: “Je moet snel beslissen op zo’n moment. Ik heb gekozen voor Mads Junker. Met hem bouw ik verdedigend wat meer zekerheid in. Santi Kolk is meer aanvallend gericht en laat verdedigend wel eens iets liggen. Op dat moment in de wedstrijd, leek het mij verstandiger”, verklaarde Bos, die zijn ploeg bij de noodzakelijke wissel van uitblinker Dalibor Stevanovic al een kwartier minder zag presteren.

De keuze voor een hechtere organisatie was niet vreemd, maar pakte ook niet goed uit. Vitesse kreeg weliswaar sporadisch nog (grote) kansen, maar Sparta bleef na rust de bovenliggende partij. Al had dat ook veel te maken met de hele magere tweede helft van de middenlinie, waar Rogier Molhoek, Sébastien Sansoni en Claudemir steeds verder wegzakten.

“Een balvaste speler als Stevanovic misten we, maar het lag niet alleen daaraan. Voordat hij uitviel, hadden we al minder grip”, vond Bos, die met de inzet van zijn spelers tevreden was, niet met de inhoud van het spel.

Zo werd zijn doelman Piet Velthuizen te pas en te onpas aangespeeld. Dat was met het slechte veld vragen om problemen. Velthuizen redde zich meestal wonderwel uit de soms précaire situaties. “In de rust heb ik daar nog iets van gezegd. Er werden niet altijd goede beslissingen genomen. Als het terug moest, speelden we vooruit, als het vooruit moest, speelden we de bal terug”, zag Bos, die zijn handen dichtkneep met de 0-0 in Rotterdam. “Al vond ik het wel verdiend. Ik denk dat een gelijkspel de juiste afspiegeling was.”

Bron: De Gelderlander 16-02-2009

Jeroen Drost spreidt zijn kansen

‘Speltip 5, spreid je kansen’. Verdediger Jeroen Drost van Vitesse, die gisteren met zijn ploeg 0-0 speelde tegen Sparta, zou geen slecht figuur slaan in een commercial van Holland Casino.

Het eredivisieseizoen deel twee, de start in 2009, was nog geen twee weken oud of Drost (22) greep zijn tweede kans bij Vitesse. De van Heerenveen gehuurde verdediger speelt sinds vier duels centraal achterin en doet dat prima.

“Het gaat wel aardig”, vond de immer bescheiden Drost na de 0-0 op het Kasteel. “Weer geen doelpunt tegen, wel twee kansjes weggegeven, maar die gingen er gelukkig niet in. Aan de andere kant hebben we ook genoeg kansen gehad om te scoren.”

De centrale verdedigers Drost en Sprockel vormen samen met rechtsback Paul Verhaegh en linksback Nicky Kuiper een solide linie bij Vitesse. Drost verloor onder de nieuwe trainer Theo Bos zijn plaats als linksback aan talent Nicky Kuiper. “De eerste twee wedstrijden van dit jaar speelde ik niet. Toen raakte Frank van der Struijk geblesseerd en kreeg ik gelukkig snel mijn kans in het centrum. Niet gelukkig voor Frank natuurlijk, maar wel voor mij. Ik heb mijn kans gegrepen.”

De linksbenige Drost was ooit ook centrale verdediger bij Heerenveen B1, maar snel door naar de linkerflank. Daar maakte hij ook zijn debuut in de hoofdmacht. Toch huurde NEC hem vorig jaar voor de positie van centrumverdediger.

“Ik he daar twee wedstrijden ook wel lekker gespeeld. Het is natuurlijk wel anders dan linksback. Je moet meer coachen, praten met je middenvelders over wie er door komt. Maar Civard (Sprockel,red.) en ik hoeven elkaar niet zo veel te zeggen, met Sansoni begrijpen we van elkaar wel wat we moeten doen.”

Drost incasseerde in zijn vier duels als verdediger (Willem II, Heerenveen, Ajax, Sparta), slechts één treffer. Drost: “Tegen Ajax uit een dode spelsituatie, voetballende kansen geven we bijna niet weg.”

Of zijn toekomst nu definitief in het centrum van de defensie ligt, wilde Drost niet beweren. “Linksback ging voor de winterstop ook wel goed, al speelden we een stuk minder. Nu het hier lekker gaat, krijg je dat mensen ineens roepen dat ik een centrumverdediger ben. Het is natuurlijk wel goed dat ik kan laten zien dat ik dit ook kan”, weet Drost, die nog een contract bij Vitesse moet verdienen.

De Arnhemse club moet voor 1 april laten weten of de optie tot koop wordt gelicht. “Ik heb in de winterstop met de technisch directeur gesproken, met Marc van Hintum. Hij heeft gezegd dat als het aan hem ligt, ik een contract kan krijgen. Maar dat ook de nieuwe trainer mee beslist”, aldus Drost, die blij is met het nieuwe elan van Vitesse. “We hebben al die akkefietjes tenminste niet meer. Ik wist dat er altijd iets aan de hand was bij Hollywood aan aan Rijn, maar er gebeurde voor de winterstop wel heel erg veel.”

Bron: De Gelderlander 16-02-2009

Doelmannen houden Sparta-Vitesse op 0-0

Vitesse is er niet geslaagd de spectaculaire opmars in de eredivisie met dezelfde stappen te vervolgen. Na drie overwinningen op rij mocht de ploeg van Theo Bos de handjes dicht wrijven met een 0-0 bij Sparta. In een enerverende wedstrijd mochten beide ploegen aanspraak maken op een beloning. Vitesse kreeg voor rust de beste kansen, Sparta in het tweede bedrijf. Op het Kasteel ontspon zich een heerlijke wedstrijd, die op en neer golfde. Beide ploegen wilden aanvallen en scoren en zochten waar mogelijk naar hun kansen.

Die kwamen er aan beide kanten volop. Uiteindelijk mochten de bezoekers doelman Piet Velthuizen dankbaar zijn voor een paar prima reddingen. Ook doelman Cassio Ramos van Sparta verdiende een pluim. Dat gold niet de aanvallers van beide clubs, die de echte scherpte misten. Lasse Nilsson was met een leep balletje tegen de paal in de slotafse nog dicht bij de 0-1. Dat was een te ruime beloning geweest voor het spel van de bezoekers.

Vitesse was in de eerste helft de bovenliggende partij. Na de gebruikelijke fase van aftasten, drong Vitesse Sparta ver terug op eigen helft. Dat leverde een groot aantal grote en kleine kansen op voor de bezoekers. Lasse Nilsson kwam alleen voor doelman Cassio Ramos een teenlengte tekort voor de 0-1. Nicky Kuiper schoot op aangeven van Dalibor Stevanovic net voorlangs. De thuisploeg overleefde een aantal hachelijke momenten voor het doel van de van PSV gehuurde Ramos.

Aan de andere kant was er alleen in de 29e minuut na een scrimmage groot gevaar voor doelman Piet Velthuizen. Een counter vlak voor rust leek ook gevaarlijk, maar de bal zeilde voor het doel van Vitesse langs en rolde over de zijlijn.

Grote tegenvaller voor de ploeg van Vitesse-trainer Theo Bos is het uitvallen van Dalibir Stevanovic. De Sloveen, de beste speler op het veld, raakte twee keer geblesseerd. Uiteindelijk moest hij een sliding bekopen met een aftocht in de 44e minuut. Mads Junker kwam hem vervangen. Na rust zakte Vitesse terug, als gevolg van de extra power die Sparta in de wedstrijd stak. Dat leverde Sparta een aantal grote kansen op. Rydell Poepon ontsnapte aan een vlagsignaal en lobde de bal op het dak van doel. Even later stond invaller Charles Dissels oog in oog met doelman Velthuizen, die de baas bleef.

Sparta – Vitesse 0-0
Scheidsrechter: Kevin Blom.
Gele kaarten: Falkenburg, Godee, Promes (Sparta),

Opstelling Vitesse: Velthuizen; Verhaegh, Sprockel, Drost, Kuiper; Claudemir, Sansoni, Stevanovic (44. Junker), Molhoek (81. Van der Struijk); Nilsson, Van Wolfswinkel (70. Kolk).

Bron: De Gelderlander 15-02-2009

Sprockel tevreden over eigen spel

Vitesse-verdediger Civard Sprockel vond het uitvallen van Dalibor Stevanovic cruciaal. “We begonnen goed. We domineerden. Toen Dalibor eruitging, viel een stukje voetbal weg. Het was echt wachten op de 0-1, maar daarna zijn we nooit meet echt in ons spelletje gekomen”, analyseert Sprockel. “Ik denk dat ik terug kan kijken op een goede wedstrijd. Op 1 momentje na toen ging Poepon in mijn rug weg. Voor de rest heb ik hem goed in toom gehouden.” Vitesse kreeg in de laatste vier duels maar een goal tegen: “Dat is lekker voor het hele team.”

Bron: Omroep Gelderland 15-02-2009

Stevanovic schrok na knieblessure

Vitesse-speler Dalibor Stevanovic viel tegen Sparta vlak voor rust uit met een knieblessure. “Ik was bang dat ik iets gebroken had, maar het lijkt mee te vallen. Het had veel erger gekund. We speelden veel beter dan Sparta maar moeten genoege nemen met een punt”, stelt de Sloveen. Stevanovic voelt zich al helemaal thuis bij Vitesse. “Het lijkt of ik hier al jaren speel. Ik wil heel graag langer blijven dan een halfjaar. Ik voel me heel prettig bij deze club en in deze mooie stad”, vertelt de middenvelder.

Bron: Omroep Gelderland 15-02-2009

Vitesse gelijk bij Sparta: 0-0

Vitesse heeft zondag in Rotterdam 0-0 gespeeld tegen Sparta. De Arnhemmers lieten in het begin fris, aanvallend spel zien, maar Lasse Nilsson en Nicky Kuiper misten kansen.

Na rust was het een aantrekkelijke, open wedstrijd met aan beide kanten goede kansen. Nilsson en Rogier Molhoek verzuimden te scoren.

Aan de andere kant greep keeper Piet Velthuizen een paar keer goed in en lobde Poepon vrijstaand voor de keeper net over. Vlak voor tijd kreeg Nilsson dé kans, maar hij schoot op de paal. Zo bleef het bij een terechte puntendeling.

Bron: Omroep Gelderland 15-02-2009

Ricky van Wolfswinkel om de tafel met Louis van Gaal
AZ-trainer en Steve McClaren (FC Twente) op bezoek bij toptalent

Ricky van Wolfswinkel, Vitesse ’s toptalent in de spits, heeft in de winterstop een persoonlijk onderhoud gehad met zowel AZ-trainer Louis van Gaal als Steve McClaren van FC Twente. Beide clubs, de huidige nummers één en twee van de eredivisie, hebben grote interesse in de spits van Nederland B. Van Gaal was in gezelschap van directeur voetbalzaken Marcel Brands, McClaren meldde zich met assistent Erik ten Hag bij VanWolfswinkel.

“Ik was vereerd, het is een bewijs dat ik goed bezig ben. Ik wilde graag weten wat die clubs van plan zijn”, legde Van Wolfswinkel gistermiddag uit. “Ik ben er van overtuigd dat ik daar veel kan leren. De organisatie bij AZ en Twente schat ik hoger in dan bij clubs als Ajax, PSV en Feyenoord. Die hebben hun verleden, maar AZ en Twente zijn nu ook top. Alles is daar gericht op het beter maken van spelers. Dat spreekt mij aan”, aldus de aanvaller uit Woudenberg, neefje van voormalig FC Utrecht- spits ErikWillaarts.

Van Wolfswinkel heeft in Arnhem een contract tot medio 2012. Hij ontkende gisteren dat hij het besluit om te vertrekken al heeft genomen. “In de zomer kijk ik verder. Vitesse heeft aangegeven dat het mij wil houden. Maar het is hier wel altijd erg onrustig. ” Technisch directeur Marc van Hintum van Vitesse stelt dat Van Wolfswinkel alleen voor de hoofdprijs kan vertrekken. “Ik heb AZ en FC Twente toestemming gegeven om te praten omdat je het toch niet kunt voorkomen. Anders gebeurt het via zaakwaarnemers. Deze clubs hebben ons keurig geïnformeerd, dat getuigt van respect. Wij hebben AZ en Twente duidelijk gemaakt dat wij hem niet zo maar laten gaan. Ricky is een van onze belangrijke spelers voor de toekomst. Hij gaat alleen weg voor de prijs die wij willen.”

Bron: De Gelderlander 14-02-2009

Ricky vanWolfswinkel wil wel een spitsentrainer
Spits Vitesse kiest nieuwe uitdaging sowieso in eigen land.

Ricky van Wolfswinkel wordt nadrukkelijk gevolgd door de Nederlandse top, sprak met AZ-coach Louis van Gaal en FC Twente-trainer Steve McClaren, maar zegt nog te twijfelen over de volgende stap in zijn loopbaan. Ook een langer verblijf bij Vitesse , dat hem tot 2012 onder contract heeft, is mogelijk. ” Als ik een volgende stap maak, maak ik die om beter te worden. Geld speelt niet de grootste rol. Het gaat om mijn ontwikkeling, de rest komt later.”

“Ik heb het goed bij Vitesse en ik speel. Dat is op dit moment heel belangrijk”, zegt Van Wolfswinkel. “Maar het is bij Vitesse vaak onrustig en dat vind ik niet fijn. Als het slecht is, is het gelijk dramatisch. Nu gaat het goed en staat iedereen achter je. Maar ze hebben ook nog financiële problemen, dat is bekend. Vitesse wil wel meewerken aan een vertrek van mij. Als de juiste prijs wordt betaald. Hoeveel dat is, weet ik niet.”

“We zijn nu op de goede weg met de nieuwe trainer, Theo Bos, en met Alfred Schreuder. Van hem kan ik veel leren. Hij heeft ook bij Twente rondgekeken. Ik vind het belangrijk dat spelers individueel beter worden. Ik zou ook best een spitsentrainer willen. Van zo iemand kun je wat leren”, aldus de jonge spits, die zijn nabije toekomst in Nederland ziet.

“Ik wil nu niet naar het buitenland, daar ben ik niet klaar voor. Dat heeft ook te maken met randzaken als familie. En er zijn in Nederland genoeg interessante clubs. Ik heb gesproken met twee fantastische trainers, maar daar kan ik mijn beslissingen niet alleen op nemen. Wie zegt mij dat Van Gaal volgend jaar nog bij AZ zit. Misschien is hij wel bondscoach, dat wil hij graag. Bij mij speelt ook de organisatie binnen de club mee. Wat doen ze om een speler beter te maken. Ik schat AZ en Twente qua organisatie in als een topclub, misschien wel meer dan de top drie. Ik ben er van overtuigd dat ik daar stappen kan maken.”

” Of ik direct zou spelen, weet ik niet. Dat is op dit moment heel belangrijk voor mij, misschien straks niet. Dan moet ik even een stap terug doen om er daarna twee vooruit te maken. Ik kies wat het beste is voor mijn ontwikkeling. Daarom wilde ik ook graag praten met die clubs, ik wilde weten wat mijn opties waren.”

“Ik heb gekozen om te blijven, dat is ook een risico. Als het de komende maanden helemaal niet goed gaat, willen die clubs mij niet eens meer”, aldus Van Wolfswinkel, het meest begeerde spitsentalent van Nederland.

Bron: De Gelderlander 14-02-2009

Theo Bos schrijft Yakubu niet af

Hoewel zijn contract bij Vitesse in de zomer afloopt en Abubakari Yakubu herhaaldlijk ‘ te duur voor Vitesse ‘ is genoemd, schrijft Theo Bos de Ghanees niet af. “Yakubu is een belangrijke factor in de kleedkamer, maar presteert ook als voetballer genoeg om steeds bij de eerste achttien te horen. We moeten over alle spelers nog praten, ook over Yakubu. Ik heb nog niemand afgeschreven.”

Bron: De Gelderlander 14-02-2009

Theo Bos ziet ook het gevaar succes

Misschien wel meer dan Sparta, zondag vanaf 14.30 uur gastheer in Rotterdam, vreest Vitesse – trainer Theo Bos het gevaar van succes. “Dit is een moeilijkere wedstrijd dan thuis tegen Ajax. Het gevaar van succes is dat je denkt dat het extra stapje niet meer nodig is. Dan ben verkeerd bezig”, weet de trainer, die na de successerie tegen Willem II, Heerenveen en Ajax (negen punten) zijn spelers even liet genieten.

“Maandag mochten ze nog even genieten van Ajax, daarna zijn we gaan toewerken naar Sparta. Het accent heeft gelegen op scherpte. Ook zondag moet de bereidheid er zijn, goed voetballen is wel leuk, maar het begint met instelling. Over de druk om zo’n wedstrijd te moeten winnen, maak ik mij niet zo druk. De voorbije wedstrijden was die druk er ook”, vond Bos, die zondag nog niet kan beschikken over Nicky Hofs.

Hofs ging in het met 4-1 gewonnen duel tegen Ajax afschuwelijk door zijn enkel. Bos: ” Als je de beelden ziet, krijg je kriebels in de buik. Maar Nicky herstelt wonderlijk snel. Pin me er niet op vast, maar ik denk dat hij volgende week vrijdag tegen Roda JC weer inzetbaar is.” Dalibor Stevanovic lijkt de plaats van Hofs in te nemen. Rogier Molhoek keert dan terug als linker middenvelder.

Bron: De Gelderlander 14-02-2009

Theo Bos hoeft weinig te veranderen

Vitesse-trainer Theo Bos wil de opstelling voor Sparta-uit nog niet prijsgeven. “Maar ik heb weinig reden om veel te veranderen, alleen Nicky Hofs is nog niet fit genoeg.”

Bos verwacht geen gemakkelijke middag bij Sparta. “Dus moeten we hetzelfde brengen als de laatste wedstrijden, met en zonder bal. Een stapje minder kunnen we ons niet permitteren.”

Bos kan zijn reserves in nauwelijks in actie zien, want de wedstrijden van Jong Vitesse worden vrijwel allemaal afgelast. “Dat is vervelend, daarom hebben we maandag een wedstrijd ingelast tegen Jong-VVV: 3-0 winst.”

Bron: Omroep Gelderland 13-02-2009

Nicky Kuiper talisman van Vitesse

Nicky Kuiper speelde acht wedstrijden in de basis bij Vitesse en maakte alle zes overwinningen in dit seizoen mee. De Arnhemmer is dus de talisman van Vitesse.

“Ja, bij alle overwinningen was ik erbij. Dat is zeker apart. Ik heb goede resultaten gehaald met Vitesse, dat is lekker. Nu bij Sparta zal het moeilijk worden, maar als we honderd procent geconcentreerd zijn, moeten we weer drie punten kunnen pakken.”

Kuipers carrière zit in een ware stroomversnelling. “Ik speelde ook al in het Nederlands beloftenelftal van de week. Ik voel me hier basisspeler.”

Bron: Omroep Gelderland 13-02-2009

Molhoek voor Hofs bij Vitesse

Rogier Molhoek vervangt Nicky Hofs in de basis van Vitesse, zondag uit tegen Sparta. Hofs klapte tegen Ajax door zijn enkel. Het herstel gaat goed, mogelijk speelt hij volgende week vrijdag tegen Roda JC alweer.

Sparta-Vitesse was de twee afgelopen jaren de openingswedstrijd. Twee keer werd het onder Aad de Mos 2-1 voor de Arnhemmers. De thuiswedstrijd eindigde dit seizoen in 1-1.

Vermoedelijke opstelling: Velthuizen; Verhaegh, Sprockel, Drost, Kuiper; Claudemir, Sansoni, Stevanovic, Molhoek; Van Wolfswinkel, Nilsson.

Bron: Omroep Gelderland 13-02-2009

Dalibor Stevanovic moet gele kaart zelf betalen
34 euro in de boetepot; Bos waarschuwt spelers voor onnodige kaarten

Vitesse-speler Dalibor Stevanovic moet de gele kaart die hij zondag tegen Ajax kreeg voor het uittrekken van zijn shirt zelf betalen van trainer Theo Bos. De straf is niet meer dan symbolisch. De Sloveen moet 34 euro in de boetepot storten; de prijs voor een gele kaart van de KNVB.

Bos sprak na Vitesse -Ajax ( 4- 1) de groep in zijn geheel toe over de kaart die Stevanovic na zijn treffer op geel kwam te staan. Nieuwkomer Stevanovic, afkomstig uit de Israëlische competitie, bleek vanwege de komst van zijn vriendin en zoontje Adrian naar Gelredome, een speen aan het touwtje van zijn voetbalbroek te hebben gebonden en een ondershirt (zie foto hiernaast) te dragen met de geboortedatum van Adrian. Na zijn treffer ( 2- 1) in de 40e minuut stak hij de speen in de mond en trok zijn shirt over het hoofd. Omdat de Sloveens international het shirt volledig over het hoofd trok moest arbiter Reinold Wiedemeijer geel trekken.

Volgens voorzitter Henk van Ettekoven van de werkgroep spelregels van de KNVB had Stevanovic het net iets slimmer moeten aanpakken. “Als hij zijn shirt niet over het hoofd trekt, is er niks aan de hand. Dan kijkt die scheidsrechter even wat er opstaat en zegt hij ‘gefeliciteerd’ of zo. De scheidsrechter moet dan alleen na afloop even kijken wat er op het shirt staat daar een notitie van maken. Er mogen geen politieke verhalen op staan.”

Bos sprak Stevanovic met een kwinkslag aan. “Ik heb hem gezegd dat ik hoop dat hij niet te veel kinderen heeft. Hij vertelde mij dat hij dacht geen geel te krijgen als hij zijn shirt niet helemaal uittrok. Het zal niet meer voorkomen”, aldus Bos, die er niet heel zwaar aan tilde. “Hij moet alleen de gele kaart zelf betalen.”

Bos waarschuwde zijn spelers wel voor het NEC-verhaal. In Nijmegen haalden Rutger Worm en Saïdi Ntibazonkiza de landelijke media door kort na elkaar hun treffer te vieren met ontbloot bovenlijf. Beide spelers kregen daarvoor zelfs hun tweede gele kaart. Bos: “Stevanovic kent dat voorbeeld niet, maar ik vind het sowieso niet handig. Voor het zelfde geld krijg je nog een keer geel. Daarbij kan een gele kaart je ook later in het seizoen nog opbreken.”

Van Ettekoven: “Veel spelers kennen de regels niet precies. Als Theo Bos dat wil, kom ik wel een keer langs om alles uit te leggen.” Dalibor Stevanovic speelde woensdag zijn tiende interland in het shirt van Slovenië. Hij verloor bij België met 2-0. Stevanovic speelde 64 minuten mee.

Bron: De Gelderlander 13-02-2009

Euforie in Arnhem
Column Egbert van der Weerd

Onder de Arnhemse voetbalfans heeft de euforie toegeslagen. Met Theo Bos aan het roer staat Vitesse al vijf wedstrijden voor zelfbewustzijn, strijdlust en sinds de laatste week heel veel punten. Het ondenkbare is gebeurd; in Arnhem wordt openlijk gehoopt op een NEC-scenario. De Nijmeegse ploeg stond er een jaar geleden net zo beroerd voor als Vitesse eind 2008 toen de opmars begon. En zie: volgende week speelt de Nijmeegse club de vierde ronde van de UEFA Cup tegen HSV.

Dat willen de fans in Arnhem ook wel en sinds Bos de baas is, lijkt niets onmogelijk. Zeker niet na die wervelende voetbalshow tegen Ajax. De voetbalfans zijn weer trots op hun club en voetbalslaapstad Arnhem is ontwaakt. De volgende stap is de achtste plek, achteringang naar het laatste UEFA Cupticket. Daar moeten we Bos en zijn mannen niet op vast pinnen. Als hij zijn spelers nog twaalf wedstrijden met dezelfde spirit op het veld krijgt, is de zilveren Vitessenaar zijn gewicht al in goud waard.

Alleen hoop ik dat de clubleiding zich niet laat mee voeren op de wolken van euforie. Tenslotte was de trouwe supporters beloofd dat de eerdere – soms asociale – prijsverhoging van de seizoenkaarten opnieuw zou worden bekeken. Na de massale opstand vorig jaar, die bijna tot de val van Paul van der Kraan leidde, is de fans min of meer beloofd dat de soep minder heet zou worden gegeten. In januari 2009 zou er duidelijkheid komen, maar die is er nog niet. Mogelijk heeft de clubleiding wat meer tijd nodig om alles door te rekenen. Dat mag best. Theo Bos houdt het volk wel even tevreden, daarna wil ik wel eens zien hoe het met de beloftes aan de fans is gesteld.

Bron: De Gelderlander 13-02-2009

Theo Bos te gast bij loting Arnhem Cup

De kersverse Vitesse -trainer Theo Bos is een van de prominente gasten bij de loting van het jaarlijkse amateurvoetbaltoernooi om de Arnhem Cup. De loting van de jubileumeditie, de 40e, heeft plaats op donderdag 26 maart in het clubhuis van de Arnhemse voetbalvereniging Elsweide. Het aantal deelnemende clubs is nog niet bekend. FC Presikhaaf verdedigt de titel.

Bron: De Gelderlander 13-02-2009

Trio Vitesse wint met beloftenteam Oranje

Onder toeziend oog van Vitesse-trainer Theo Bos hebben Ricky van Wolfswinkel, Nicky Kuiper en Alexander Büttner woensdagavond gespeeld met het beloftenteam van Oranje tegen Griekenland.

In Oss wonnen de drie Vitessenaren met hun ploeg met 3-1. Kuiper en Van Wolfswinkel speelden negentig minuten, Büttner het laatste half uur. Trefzeker waren de Vitessenaren niet.

Bron: De Gelderlander 12-02-2009

Man van de week: Lasse Nilsson
Het bestaan van luxe zwerver is nog steeds niet ten einde

In Heerenveen, de meest zuidelijke plaats van Scandinavië, was hij jarenlang de enige voetballer met zijn eigen loflied. Iedere keer als Lasse Nilsson voor de mannen in blauw en wit doel trof – en dat geschiedde alleen al 22 keer in tweeënhalf jaar competitievoetbal – schalde de tune van Pippi Langkous uit de luidsprekers. Aldus brachten de Friezen tussen 2005 en 2007 geregeld een ode aan hun blonde Zweed met de lange manen en werd het voetbalstadion van Abe Lenstra voor even Villa Kakelbont.

lees verder...

Bron: VI nr 7 2009

Persoonlijk: Ricky van Wolfswinkel
`Ik zette de Fiat van mijn oma altijd strak naast zo’n dure Porsche van een teamgenoot’

Naam Ricky van Wolfswinkel.

Geboren Op 27 januari 1989 in Amersfoort.

Woonplaats Woudenberg, een plaats op tien minuten rijden van Amersfoort.

lees verder...

Bron: VI nr 7 2009

Vitesse leert Ajax wat teamgeest is

Tekst: Simon Zwartkruis

Aan het eind van de wedstrijd kon hij bijna niet meer op zijn benen staan; Gabri, de middenvelder van Ajax die nooit versaagt. Negentig minuten lang had hij afgelopen zondag de aanvalsgolven van Vitesse proberen te breken, meestal tevergeefs. De voorhoede van Ajax faalde in Arnhem niet alleen offensief gezien, ook in verdedigend opzicht lieten met name Luis Suárez en Miralem Sulejmani hun ploeg in de steek. Het gevolg: de Amsterdamse middenlinie werd compleet overlopen door oprukkende verdedigers en dynamische middenvelders van de thuisploeg. Tel daarbij op een falende verdediging, een worstelende keeper en een schipperende trainer, en de 4-1 nederlaag is zo klaar als een klontje.

lees verder...

Bron: VI nr 7 2009

Nieuw contract lonkt voor Sansoni

Het uitstekende spel van Sébastien Sansoni (31) bij Vitesse blijft niet onopgemerkt. De Franse middenvelder, die in de winterstop nog mocht vertrekken, komt nu zelfs in aanmerking voor een nieuw contract. De technische leiding van Vitesse gaat binnenkort rond de tafel zitten om te overleggen over de toekomst van Sansoni, maar alles wijst op een nieuw voorstel. ‘Sébastien doet het geweldig, maar heeft een paar maanden geleden ook aangegeven een financiële klapper te willen maken’, aldus technisch directeur Marc van Hintum. ‘Daar konden wij toen niet veel mee. Maar tegelijk hebben we hem gezegd dat een nieuw aanbod tot de mogelijkheden behoorde. Nu speelt hij zoals we van hem verwachten, ik denk dat hij ook thuishoort op het middenveld. Over een paar weken ga ik er met trainer Theo Bos over praten, maar ik denk heel positief.’

Bron: VI nr 7 2009

Vitesse verbaast ook trainer Bos

Theo Bos is blij verrast over de prestaties die Vitesse in zijn eerste weken als trainer in.Arnhem heeft geboekt. De ex-coach van FC Den Bosch heeft sinds de eerste week van januari de leiding over de selectie van Vitesse en behaalde in vijf duels al tien punten. Bos: ‘Ik kan nu natuurlijk wel heel stoer gaan roepen dat ik dit allemaal had verwacht, maar dat slaat nergens op. Wél zie ik vanaf het begin een bepaalde vooruitgang in het team en de werkwijze wordt goed opgepakt. Tegelijkertijd vind ik dat we niet te hard van stapel moeten lopen. We staan nu op een veilige plaats en misschien kunnen we dat uitbreiden. Maar ik ga liever van het veilige uit. Daarom zeg ik dat we zeker 35 tot 37 punten nodig hebben, er is dus nog wel werk te doen. Met Bos is duidelijk een ommekeer te zien in het spel van de Arnhemmers. Vitesse voetbalt met durf en legt de tegenstander, zeker thuis, weer de wil op. Bos: `Ik wil graag dat er wat gebeurt in Gelredome. En ik besef dat we dan ook wel een keer tegen de lamp kunnen lopen. Maar voor mijn gevoel accepteren de fans het ook als we dan een keer verliezen.’

Bron: VI nr 7 2009

Primeur: Ricky van Wolfswinkel kan kiezen tussen AZ en FC Twente

AZ en FC Twente hebben zich tijdens de winterstop gemeld bij Vitesse voor de jeugdige spits Ricky van Wolfswinkel. Beide clubs poogden de spits al tijdens de winterstop uit Arnhem weg te kapen maar vingen vooralsnog bot bij de speler zelf. De huidige nummers één en twee van de Eredivisie hopen nu in de volgende transferperiode de Woudenberger alsnog vast te leggen. Vitesse ziet de strijd om de spits met veel plezier aan. Technisch directeur Marc van Hintum:’Wij willen hem graag houden als boegbeeld voor de club, het is toch een jongen uit de eigen jeugd. Maar het is net als bij iedere andere club. Als er echt grote bedragen op tafel komen dan is er altijd te praten.’ Zover is het echter nog niet. De twintigjarige Van Wolfswinkel wil zo veel mogelijk wedstrijden op het hoogste niveau spelen. Nadat hij vorig seizoen had gedebuteerd in het eerste elftal, kreeg de spits dit jaar een basisplaats onder Hans Westerhof die het talent zijn vertrouwen schonk. Van Wolfswinkel speelde deze jaargang 21 wedstrijden waarin hij vijf keer scoorde. Van Hintum: ‘Het klopt dat deze twee clubs zich bij ons gemeld hebben. Van Wolfswinkel wil natuurlijk graag onder Louis van Gaal trainen, wie wil dat niet? Hij heeft alles aangehoord maar uiteindelijk gekozen om minimaal tot de zomer in Arnhem te blijven. Dat lijkt me in zijn positie ook een wijs besluit. Hij kan hier nog verder groeien voordat hij een stapje hoger maakt.’

Van Wolfswinkel wil minimaal dit seizoen afmaken bij Vitesse, omdat hij in Arnhem verzekerd is van een basisplaats terwijl hij in Alkmaar en Enschede in eerste instantie met het oog op de lange termijn gehaald zou worden. Daar wordt rekening gehouden met het vertrek van blikvangers als Mounir El Hamdaoui en Marko Arnautovic. Van Hintum verwacht dat de clubs zich in de zomer zeker weer zullen melden. ‘Ik weet natuurlijk niet precies wat er is afgesproken maar Vitesse bepaalt de transfersom, die zal wel op tafel moeten komen. De tijden dat Vitesse de noodzaak had spelers te verkopen zijn voorbij. We hebben het contract afgelopen zomer nog verlengd en daar staat geen clausule in.’ Marcel Brands erkent namens AZ de interesse in Van Wolfswinkel:’We hebben gepraat. Met zowel Vitesse als Van Wolfswinkel. Als we dat soort spelers willen halen kunnen we niet wachten tot PSV of Ajax komen. Die betalen veel meer en dan zijn we kansloos. Dus voor ons is het dan zaak zo’n speler te laten weten dat we hem volgen.’

Tekst: Iwan van Duren & Tom Knipping

Bron: VI nr 7 2009

Column Devito – Wissel voor succes !

Eindelijk beter nieuws voor Vitesse te melden ! Als criticus wordt het leven je onmogelijk gemaakt als de club zo lang een puinhoop is op zoveel fronten. Vitesse keek naar de totaal mislukte eerste seizoenhelft en is tot actie overgegaan. Niet dat de spelers zo slecht waren, welke gehaald waren in de zomer, maar of ze zo nodig waren en de rol welke ze vervolgens speelden…? Vitesse miste werkelijk alles in de seizoensopening. Er was geen goede spirit op en rond het veld. Hooguit een aardige prestatie tegen bijvoorbeeld AZ en Heerenveen uit, maar verlies van zoveel wedstrijden tegen de meest bleke clubs, deed de supporters pijn. Leken ook bijna de enigen te zijn, die de pijn echt voelden.

lees verder...

 SV Vitesse februari 2009 

Büttner alsnog bij Beloften Oranje

Vitesse-aanvaler Alexander Büttner is alsnog toegevoegd aan het nationale elftal voor Beloften. Hij vervangt de geblesseerde Diego Biseswar.

KNVB-coach Hans Schrijver selecteerd al eerder Ricky van Wolfswinkel en Nicky Kuiper van Vitesse en de nieuwe NEC-aanwinst John Goossens. De Beloften spelen woensdag in Oss een oefeninterland tegen Griekenland.

Bron: Omroep Gelderland 10-02-2009

Enkelblessure Nicky Hofs valt mee

De enkelblessure van Nicky Hofs is niet ernstig, al is het twijfelachtig of hij zondag mee kan doen tegen Sparta. De middenvelder van Vitesse viel tijdens het duel met Ajax al voor rust uit. Hij kwam ongelukkig neer na een kopduel met Gabri en verzwikte zijn enkel. Nader medisch onderzoek wees maandag uit dat de schade aan het gewricht meevalt. Hofs gaat ervan uit dat hij volgende week vrijdag tegen Roda JC in elk geval weer kan spelen.

Bron: Omroep Gelderland 10-02-2009

Hofs vraagteken voor wedstrijd tegen Sparta

ARNHEM – Vitesse kan zondag tegen Sparta Rotterdam (Het Kasteel, 14.30 uur) wellicht geen beroep doen op Nicky Hofs. De kleine middenvelder liep in het duel met Ajax (4-1 zege) zondag een enkelblessure op en het herstel zal naar verwachting enige dagen duren. Onderzoek wees uit dat er sprake is van een verzwikking, maar volgens Vitesse valt de schade mee.

Bron: De Gelderlander 10-02-2009

Nieuw elan, de metamorfose van Vitesse
Paul Verhaegh over het verschil tussen 2008 en 2009.

De start van 2009 is een keiharde afrekening met 2008. Wie antwoorden zoekt op de wereld van verschil tussen Vitesse nu en Vitesse van nog geen anderhalve maand geleden komt als eerste uit bij de trainer. Is Theo Bos beter dan Hans Westerhof? In punten gerekend; stukken beter.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 10-02-2009

Tarvajärvi naar Xamax Neuchâtel

Aanvaller Niklas Tarvajärvi vertrekt naar Zwitserland. De 25-jarige spits heeft onderdak gevonden bij Xamax Neuchâtel, de nummer zes uit de Zwitserse competitie. Dat heeft sc Heerenveen maandag laten weten.

De Friezen verhuurden Tarvajärvi begin dit seizoen aan Vitesse. In het seizoen 2007-2008 kwam de Fin op huurbasis voor De Graafschap uit. Tarvajärvi had bij Heerenveen, waar hij in 2005 neerstreek, nog een contract tot de zomer van 2011.

Tarvajärvi wilde weg bij Vitesse omdat hij daar niet op een basisplaats kon rekenen. In Zwitserland tekent hij een contract voor 2,5 jaar.

Bron: ANP 09-02-2009
Spelersgroep maakt gebaar naar trouwe fans
De selectie van Vitesse levert als dank voor hun trouwe steun een bijdrage aan de kosten die supporters moeten maken om aanwezig te kunnen zijn bij de uitwedstrijd Sparta Rotterdam – Vitesse, die op zondag 15 februari a.s. wordt gespeeld. Supporters die met het georganiseerde busvervoer naar Rotterdam afreizen, betalen € 10,- voor een toegangskaart en de busreis. De normale prijs bedraagt € 24, -.

Er zijn 600 kaarten beschikbaar, waarvan 100 voor eigen vervoer.

Sparta Rotterdam – Vitesse (zondag 15 februari, 14.30 uur)

Servicekaarthouders hebben voorrang bij het reserveren van een entreebewijs. Voor deze wedstrijd is pasfotoregistratie verplicht voor de busreis. Omwisselbiljetten voor busvervoer zijn verkrijgbaar:

Vanaf zaterdag 31 januari tot en met woensdag 11 februari voor Servicekaarthouders (met pasfotoregistratie). Vanaf woensdag 4 februari tot en met woensdag 11 februari voor alle kaarthouders (met pasfotoregistratie).

Bron: SV Vitesse februari 2009

Enkelblessure kan glimlach niet van gezicht Nicky Hofs krijgen

Nicky Hofs verdween zondagmiddag na een lelijke verzwikking van zijn enkel van het veld tijdens Vitesse-Ajax. Vreemd genoeg was na de 4-1 overwinning de glimlach niet weg te krijgen van het gelaat van de door Feyenoord verhuurde Vitessenaar.

“Ik heb ook gehoord dat het er op televisie vies uit zag”, reageerde Hofs. “Maar volgens mij valt het mee. Ik ging een kopduel aan met Gabri en wist zeker dat ik het ging winnen. Maar bij het neerkomen ging ik door mijn enkel. Ik voelde direct dat het niet verder ging”, aldus Hofs.

Op de nare televisiebeelden was te zien dat Hofs’ enkel volledig dubbel klapte. Een ernstige blessure leek gisteren de enige conclusie. “Het is niet superdik geworden, misschien valt het wel mee. Maar maandag weet ik pas meer”, zei de speler die zich na de 37e minuut van zijn wissel, razendsnel omkleedde en snel terugkeerde om het duel te bekijken.

“Ik heb met Feyenoord ook van Ajax gewonnen en zelf gescoord. Die beleving in de Kuip was geweldig. Maar zo overtuigend als wij vandaag hebben gewonnen, heb ik nooit van Ajax gewonnen. We hebben fantastisch gespeeld, dit is echt genieten.”

Bron: De Gelderlander 09-02-2009

Van Basten paste zich aan voor duel Vitesse

Trainer Marco van Basten van Ajax had zijn strijdplan aangepast om Vitesse in Gelredome te bestrijden.

Hij koos een driemans-achterhoede, maar kwam bedrogen uit: 4-1. “We hebben eerder zo gespeeld en vaak zo getraind. Deze nederlaag kun je niet niet alleen de verdediging verwijten. Wij lijden veel te vaak balverlies op plekken waarvan een prof moet weten dat hij daar geen risico kan nemen.”

Bron: De Gelderlander 09-02-2009

Stevanovic draagt goal op aan zoontje

Dalibor Stevanovic (24) maakte zondag tegen Ajax (4-1 zege) zijn eerste doelpunt voor Vitesse. De international van Slovenië kapte zich op de rand van het zestienmetergebied knap vrij en schoot de bal in de verre hoek achter Ajax-doelman Maarten Stekelenburg.

Na zijn prachtige treffer trok Stevanovic direct zijn Vitesse-shirt over het hoofd waardoor de tekst 20-08-2008 Adrian op zijn hemd zichtbaar werd. Uit zijn broek toverde hij een speen tevoorschijn. “Mijn vriendin en mijn zoontje Adrian waren voor de eerste keer in Gelredome. Dit was mijn manier om mijn liefde voor hen te tonen.”

Het zal niet de laatste keer zijn dat de familie van Stevanovic in Gelredome was. “Wij wonen op een paar honderd meter van het stadion. Je kunt het lopen.”

Voor de act kreeg Stevanovic de gele kaart van scheidsrechter Reinold Wiedemeijer. “Jammer”, vond de Sloveen.

Stevanovic had na de wedstrijd geen tijd om het doelpunt terug te zien. “Ik zou vanavond graag naar de televisie kijken, maar dat zal niet gaan. Ik rijd over een paar uurtjes naar Genk in België. Het Sloveens elftal komt daar bij elkaar voor een teambijeenkomst. Op woensdag spelen wij in Genk een oefeninterland tegen België.”

Bron: De Gelderlander 09-02-2009

Weergaloos Vitesse zet Ajax te kijk
Trainer Theo Bos laat ontredderde ploeg in vijf weken ontwaken.

Vitesse heeft Ajax zondagmiddag op niet mis te verstane wijze te kijk gezet. De Arnhemse ploeg versloeg thuis in Gelredome de gevallen grootmacht uit Amsterdam met 4-1. Op de uitslag was niks aan te merken, hooguit dat Vitesse de kansen miste om er een voor Ajax ontluisterende middag van te maken.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 09-02-2009

Theo Bos; ‘ weer een slechte tegenstander’

Vitesse -trainer Theo Bos kon gistermiddag na de 4-1 winst op Ajax een glimlach niet onderdrukken. „Weer een tegenstander die tegen ons slecht heeft gespeeld. Dat was de vorige wedstrijden ook zo”, aldus de trainer na zijn derde zege op rij. „We hebben gekozen Ajax vol onder druk te zetten en dat is gelukt. We komen met 1-0 voor, misschien buitenspel, maar dikverdiend. Ze stonden met de rug tegen de muur.”

Bron: De Gelderlander 09-02-2009

Verhaegh: ‘ Scoor je alles, dan is het 7, 8- 1

’ Paul Verhaegh speelde gistermiddag tegen Ajax ( 4- 1) samen met Claudemir een dijk van een wedstrijd op de rechterflank. De aanvoerder van Vitesse genoot van de galavoorstelling. „We gaven weinig weg en hebben genoeg gecreëerd. Twee jaar geleden wonnen we ook van Ajax, met 4-2 na een 2- 0 achterstand. Zo dominant als vandaag waren we niet. Als je alle kansen benut, is het 7 of 8-1’. Morgen: Verhaegh over de ommekeer

Bron: De Gelderlander 09-02-2009

Nilsson: hard werken levert iets op

Lasse Nilsson vierde zijn eerste basisplaats bij Vitesse met twee goals tegen Ajax.

“Ik kan me echt niet voorstellen dat Vitesse hiervoor zo slecht is geweest,” lacht de Zweedse aanvaller. “Voor hard werken krijg je altijd iets terug. En we hebben fantastisch hard gewerkt vandaag.”

Over zijn eerste goal was twijfel of het buitenspel was. “Ik dacht van wel. Maar als de scheidsrechter niet fluit, dan dus niet. Ik vind dat we echt goed druk hebben gezet op hun verdediging. We hadden veel tweede ballen en hebben van daaruit ook goed gevoetbald.”

Bron: Omroep Gelderland 08-02-2009

Bos: passie en drive doorgetrokken

Theo Bos probeerde niet in het gejuich van zijn omgeving te blijven zitten. “We moeten bescheiden zijn. We staan waar we staan.”

De trainer van Vitesse zag tegen Ajax wel heel veel goede dingen terug van zijn ploeg. “We hebben de passie en drive die we eerder getoond hebben doorgetrokken. We hebben veel risico genomen door druk te zetten. Ajax speelt dat normaal wel uit. Nu niet.”

“We hebben gescoord op de goede momenten, nog meer kansen gecreëerd, niets weggegeven. Dat deden we goed. Of dit de norm is? Elke wedstrijd is anders. Hiervan moeten we genieten.”

Bron: Omroep Gelderland 08-02-2009

Vitesse is veel feller en wint met grote cijfers van Ajax

Tegen Ajax boekte Vitesse zijn derde overwinning op rij. De bezoekers waren in Arnhem volkomen kansloos en verloren voor de derde keer in vier wedstrijden (4-1).

Vanaf de eerste minuut van de wedstrijd zette Vitesse Ajax onder druk, waardoor de ploeg van trainer Marco van Basten geen moment in de wedstrijd kwam. De ploeg uit Arnhem voetbalde zeer fel en aanvallend, met in de zevende minuut al de beloning. Lasse Nilsson ontsnapte aan de buitenspelval en omspeelde Maarten Stekelenburg eenvoudig.

Ajax leek terug in de wedstrijd te komen toen Luis Suárez na een kwartier een vrije trap van Urby Emanuelson binnenkopte, maar in de laatste vijf minuten voor rust besliste Vitesse het duel. Een mooi afstandschot van Dalibor Stevanovic en opnieuw Nilsson die een vloeiende aanval afrondde, bezorgden Vitesse een comfortabele voorsprong.

In de tweede helft bracht Van Basten met Darko Bodul een extra spits in het veld, maar de wissel beïnvloedde de wedstrijd niet. Vitesse was heer en meester en kwamen geen moment in de problemen. Het enige verwijt dat je de ploeg van trainer Theo Bos kon maken is dat Vitesse verzuimde de score hoger te laten uitvallen.

In de tweede helft scoorde alleen Ricky van Wolfswinkel nog, na een goede voorbereidende actie van Santi Kolk. De Arnhemmers leken de 4-1 wel genoeg te vinden en spaarden Ajax, dat met nog veel ruimere cijfers had kunnen verliezen.

Door de derde zege op rij van Vitesse stijgt de ploeg naar de elfde plaats in de Eredivisie en lijken de degradatiezorgen voorbij. Ajax ziet de achterstand op AZ oplopen naar veertien punten, met nog twaalf wedstrijden te gaan.

Bron: Voetbal International 08-02-2009

IJzersterk Vitesse vermorzeld Ajax

Vitesse speelde in Gelredome een indrukwekkende wedstrijd tegen Ajax en won navenant ruim met 3-1.

Lasse Nilsson kreeg zijn eerste basisplaats en bekroonde die al snel met een goal. Er hing een nadrukkelijk buitenspelluchtje aan, net als aan de 1-1 van Suarez. Daarna zakte het tempo en maakte Stevanovic ineens met een fraaie krul 2-1. Vlak voor rust omzeilde Nilsson de buitenspelval en scoorde de dik verdiende 3-1.

Na de pauze verzuimde Stevanovic de wedstrijd in het slot te gooien. Na ruim een uur passt Santi Kolk op Ricky van Wolfswinkel die ook nog 4-1 maakt.

Bron: Omroep Gelderland 08-02-2009

Vitesse veel te sterk voor Ajax

Vitesse heeft Ajax zondag nog verder in de problemen gebracht. De Arnhemmers troefden de Amsterdammers op alle fronten af en boekten een verdiende 4-1 zege in het Gelredome. Het was de derde competitienederlaag in vier duels voor de zwalkende ploeg van trainer Marco van Basten.

De ontluistering was af te lezen op het gezicht van de geplaagde coach, die zijn ploeg maar niet op de rails krijgt. Ook tegen Vitesse was zijn team, dat grossierde in slordigheden, niet voorbereid op het gretige Vitesse en paste de trainer in de rust bij een 3-1 stand een dubbele wissel toe. Urby Emanuelson en Vurnon Anita moesten het veld ruimen voor Rasmus Lindgren en debutant Darko Bodul. Ook zij konden het tij echter niet keren.

De felle thuisploeg had de Amsterdamse defensie voor rust al drie keer gepasseerd. Lasse Nilsson (2x) en Dalibor Stevanovic maakten de treffers. De Sloveen tekende voor het mooiste doelpunt. Hij trok op de rand van het strafschopgebied naar binnen en kegelde de bal in de rechterbovenhoek. Ajax probeerde het wel, maar had niet het vernuft om het Vitesse echt moeilijk te maken. Ricky van Wolfswinkel maakte het Arnhemse feest halverwege de tweede helft compleet: 4-1.

Bron: Sportweek 08-02-2009

Luxeprobleem voor Theo Bos
25 fitte selectiespelers voor duel Vitesse met grootmacht Ajax

Trainer Theo Bos van Vitesse heeft een luxeprobleem voor de confrontatie met Ajax, zondag 12.30 uur in Gelredome. Hij trainde vrijdagochtend met 25 fitte spelers en verwacht vandaag Niklas Tarvajärvi. De Finse aanvaller is terug uit Tokio waar hij met de nationale ploeg speelde (80 minuten) en verloor van Japan: 5-0.

Bos zag vrijdag Santi Kolk, Frank van der Struijk en Onur Kaya terugkeren van blessures en heeft de spelers voor het uitkiezen. „Het is knokken voor een plekkie. Zowel voor het basiselftal als voor de bank. Zelfs spelers die in mijn ogen goed bezig zijn, kunnen op de tribune terecht komen”, verklaarde Bos, die met name in zijn voorste linie een paar nieuwe puzzelstukjes erbij heeft gekregen.

Nieuwkomer Lasse Nilsson, die dinsdag tegen Heerenveen 20 minuten debuteerde, is fit genoeg om te starten. Kolk maakte na drie weken absentie een frisse indruk. „Met Kolk en Van der Struijk is het afwachten of zij zaterdag geen reactie hebben. Bij Kolk zag het er goed uit”, zag Bos, die zaterdag bij een besloten training in Gelredome ( geen geheime, maar er is geen personeel in het stadion) zijn keuze maakt uit 22 spelers.

Kolk en Nilsson staan te trappelen om Mads Junker en Ricky van Wolfswinkel te verdringen. Bos wilde niet vooruitlopen op zijn ideale combinatie. Ook de keuze tussen Dalibor Stevanovic en Rogier Molhoek is een moeilijke.

Bos is tevreden met de ‘stappen’ die zijn ploeg in korte tijd heeft gemaakt. „De verdediging staat goed, we trainen op details, dat betekent dat je een stap verder bent.”

Bos is niet van plan het ‘Ajax in crisis’ te onderschatten. „ Ajax heeft veel individuele kwaliteit en komt er altijd bovenop. Wat mij opvalt, is dat alle ploegen tegen ons slecht spelen, hoor en lees ik dan. Het zou mooi zijn als over een paar weken blijkt dat het niet aan die ploegen ligt, maar aan ons.”

Theo Bos is niet bang dat de ophef over de afgekeurde treffer van Ajax tegen Heracles (scheidsrechter Pol van Boekel en grensrechter Rob van der Ven kregen van de KNVB rust) leidt tot bevoordeling van Ajax. „ Zo werkt het soms wel, maar wij hebben scheidsrechter Wiedemeijer. Dat is niet iemand die zich laat beïnvloeden. Hij is recht door zee.”

Bron: De Gelderlander 07-02-2009

Dalibor ‘ Dado’ Stevanovic is Slovenië dankbaar
Speler Vitesse over oorlog, schuilkelders, familie en geluk

Dalibor Stevanovic (24) is geboren uit een Servische vader en een Kroatische moeder, en voetbalt in de nationale ploeg van Slovenië. De middenvelder van Vitesse portretteert zichzelf. Een monoloog over de oorlog in Joegoslavië, criminele vrienden, schuilkelders en een Jeep voor vader.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 07-02-2009

Bos: kiezen is moeilijk en fijn

Theo Bos moet met name op het middenveld en in de aanval keuzes maken tegen Ajax.

“Moeten kiezen uit vijfentwintig fitte spelers is af en toe moeilijk maar vooral fijn”, zegt de trainer van Vitesse. “Vooral qua resultaten zijn we de laatste weken goed bezig. Er is ruimte voor verbetering, voetballend vooral. Maar we maken grote stappen.”

De wedstrijd tegen Ajax komt op een goed moment vindt Bos. “Met hun gaat het wat minder op dit moment. Met ons wat beter. Ik hoop dat hun mindere periode nog even duurt. Ik wil graag winnen, dat mag mooi of lelijk.”

Bron: Omroep Gelderland 06-02-2009

Molhoek: we spelen nu als team

Rogier Molhoek zag Vitesse ruim anderhalve wedstrijd vanaf de kant wedstrijden winnen. Hij weet waarom Vitesse nu wel wint en voor de winterstop niet.

“We zijn nu een team”, zegt de middenvelder kort. “Met bijna dezelfde spelers als voor de winterstop ja, inderdaad. Hans Westerhof is niet voor niets ontslagen. Deze trainer is steng en duidelijk. Iedereen weet waar hij aan toe is onder Theo Bos.”

Maar Molhoek lijkt niet te starten tegen Ajax. “Ik weet niet of ik speel. Stevanovic speelt niet op mijn plek. Dat is ook niet mijn favoriete plek.”

Bron: Omroep Gelderland 06-02-2009

Volop keuze voor basiself Vitesse

“We hebben vijfentwintig fitte spelers”, zegt Vitesse-trainer Theo Bos als de opstelling tegen Ajax ter sprake komt.

De trainer kan dus kiezen en zegt dat zaterdag te gaan gaan doen. Santi Kolk en Frank van der Struijk sloten vrijdag weer aan bij de selectie. Voor hen is het afwachten of na de fysieke arbeid een reactie op de enkel uitblijft. Niklas Tarvajärvi is terug van een lange oefentrip met Finland.

Vermoedelijke opstelling: Velthuizen; Verhaegh, Sprockel, Dost, Kuiper; Claudemir, Sansoni, Hofs, Stevanovic; Kolk, Nilsson.

Bron: Omroep Gelderland 06-02-2009

Fans op trainingsveld Ajax

Bij de training van Ajax vrijdagmorgen werden de spelers van Ajax door de eigen aanhang uitgescholden. Een groep supporters van de harde kern van de Amsterdammers betrad het trainingsveld en eiste een gesprek met de spelersgroep. De fans sloten het hek dat toegang biedt tot het veld af.

Na een minuut of tien verlieten de boze supporters het veld, na een gesprek met Ajax-coach Marco van Basten, assistent-trainer Rob Witschge en Urby Emanuelson.

De aanhang van Ajax is zó boos omdat de kans op de landstitel door nederlagen tegen SC Heerenveen en FC Groingen en een gelijkspel tegen Heracles Almelo zo goed als verkeken is.

Bron: De Telegraaf 06-02-2009

Helden van Vitesse voor even terug op oude nest

Vitesse hield dinsdag rond het competitieduel met sc Heerenveen (1-0 zege) in Gelredome een reünie voor oud-spelers, -trainers en -bestuursleden. Iedereen die tussen 1984 (splitsing amateurs en profs) en 2008 betrokken is geweest bij het eerste elftal was welkom. Ook leden van de stichting Oud Vitesse waren uitgenodigd.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 06-02-2009

Braamhaar mist Vitesse-Ajax door blessure

Scheidsrechter Eric Braamhaar heeft zich met een achillespeesblessure moeten afmelden voor het duel Vitesse -Ajax van zondagmiddag 12.30 uur in Gelredome. Hij wordt zondag vervangen door Reinold Wiedemeijer, die eerder dit seizoen ook al Ajax-Vitesse (3- 0) floot.

Bron: De Gelderlander 06-02-2009

De familie Rommelgoud
Ricky van Wolfswinkel & oom Erik Willaarts

Vitesse-spits Ricky van Wolfswinkel breekt dit seizoen door in de eredivisie. Erik Willaarts deed dat 23 jaar geleden ook bij FC Utrecht. Neef en oom over deze voetbaldroom.

lees verder...

Bron: Sportweek 05-02-2009

‘Het is sowiezo een verloren seizoen’

Vitesse-captain Paul Verhaegh kijkt terug op een bewogen half jaar

Een bijna-transfer naar FC Twente. Betrokken bij een pokerschandaal. Selectie voor Nederland B. En het ontslag van trainer Hans Westerhof. Paul Verhaegh (25) maakte het allemaal mee in amper zes maanden tijd. Hoog tijd voor een gesprek. De aanvoerder van Vitesse reageert op vijf stellingen.

lees verder...

Bron: VI 05-02-2009

Lasse Nilsson: ‘ik hoop Vitesse met doelpunten uit de gevarenzone te krijgen’

Exact twee jaar geleden, rond het sluiten van de transferdeadline in de winter van 2007, had Lasse Nilsson het eigenlijk wel gezien in Heerenveen. Samen met spits Afonso Alves vormde de Zweedse aanvaller het onbetwiste koningskoppel van de Eredivisie, een vertrek naar lucratiever oorden lonkte. Hij droomde van Italië, maar de volgende halte werd Saint-Etienne. Met een transfersom van 3,3 miljoen euro was de Zweed een melkkoe voor zijn club, maar het avontuur bleef zonder succes. Nilsson maakte de verwachtingen in de Franse Ligue 1 nooit waar. In slechts vijf wedstrijden kwam hij in actie, wat volgde waren verhuurperiodes aan het Deense Aalborg BK en ]F Elfsborg uit Zweden. Vandaar ook die wens, al maanden gaf hij aan graag terug te keren naar de competitie waar hij groot werd: de Eredivisie.

Tot zover dus niets vreemds aan zijn overgang naar Vitesse. Aan de andere kant, Nilsson loste zijn belofte nooit in. ‘Ik ben toe aan een stapje hoger’, zei hij in januari 2009. Nu is hij terug in Nederland, terwijl het verschil tussen zijn toenmalige club SC Heerenveen en Vitesse de afgelopen twee seizoenen alleen nog maar groter is geworden. Toch ziet Nilsson zijn nieuwe avontuur in Arnhem niet als een stap achteruit. ‘Ik had altijd al een goed gevoel over deze club, ook toen ik eerder in Nederland speelde’, aldus de Zweed. ‘Bovendien ligt het 4-4-2-systeem mij. Bij Saint-Etienne was er een stuk meer concurrentie.

De Eredivisie heeft me altijd wel gelegen. Ik ben een creatieve speler en hoop Vitesse met doelpunten én assists uit de gevarenzone te krijgen.’ Waar Nilsson vooral opgelucht lijkt over zijn vertrek uit Frankrijk, daar heerst binnen Vitesse blijdschap over het aantrekken van de zo gewenste spits.

Vorige week nog kondigde technisch directeur Marc van Hintum in VI aan alles in het werk te stellen een goalgetter te halen. Een lokroep naar Danko Lazovic (PSV) leverde niets op. Nilsson is geen afmaker pur song, Maar met de Zweed verzekerde Vitesse zich wel degelijk van een creatieve impuls. ‘Gewoon een klassespeler, daar kunnen we duidelijk over zijn’, aldus Van Hintum. ‘Hij kan ons voorin een bepaalde boost geven waaraan het nog wel eens ontbrak. Vanuit zijn tijd bij SC Heerenveen kan ik me Nilsson herinneren als een zeer bevlogen speler. Voor 3,3 miljoen euro vertrok hij destijds naar Frankrijk en vergis je niet hè, dat is pas anderhalf jaar geleden.’

Bron: Voetbal International 05-02-2009

Dalibor Stevanovic met Slovenië tegen België

Dalibor Stevanovic is opgeroepen voor de oefeninterland van Slovenië tegen België. De wedstrijd heeft woensdag 11 februari plaats in het stadion van Racing Genk. Stevanovic meldt zich na de wedstrijd tegen Ajax (zondag in Gelredome) bij zijn nationale ploeg en is tijdig terug voor de competitiewedstrijd uit tegen Sparta op zondag 15 februari.

Bron: De Gelderlander 05-02-2009

Zege op Heerenveen pas tweede in Gelredome

De 1- 0 winst van Vitesse dinsdag op Heerenveen betekende een afrekening met negen jaar waarin thuis in Gelredome niet werd gewonnen van de Friese ploeg. Van de elf duels in Gelredome won Heerenveen er zes. Vitesse staat na de 1-0 van dinsdag 3 februari 2009 op twee zeges; 25 maart 2000 werd het 3-1.

Bron: De Gelderlander 05-02-2009

Vitesse klimt naar gedeelde elfde plaats

Vitesse heeft dinsdagavond in Gelredome met 1-0 gewonnen van Heerenveen. Nicky Hofs besliste het enerverende duel vijf minuten voor tijd met een geweldige uithaal vanaf de rand van de zestien. Door de zege klom Vitesse van de vijftiende naar de elfde plaats in de eredivisie. De overwinning van Vitesse was meer dan verdiend. Na de 2-0 zege bij Willem II, afgelopen zaterdag, had de ploeg van trainer Theo Bos ook tegen Heerenveen het betere van het spel.

Alleen was de eindpass niet goed bij Vitesse, dat voor het eerst kon beschikken over aanwinst Lasse Nilsson. De van Saint-Etienne gehuurde aanvaller begon op de bank en kwam na ruim een uur spelen in het veld voor de ongevaarlijkse spits Mads Junker. Ruim 17.000 toeschouwers in Gelredome zagen dat Heerenveen zoals altijd op de counter speelde, maar er net als Vitesse niet in slaagde voor de rust echt gevaarlijk te worden. Een aanval uitgezonderd. Nikcy Hofs verspeelde vlak bij de eigen zestien de bal, waarna Michael Svec vrij voor doelman Piet Velthuizen stond. De goalie van Vitesse redde, waarna Arnor Smarason een leeg doel vond. Hij schoot hard op de paal.

Meteen na de rust was Ricky van Wolfswinkel dicht bij de 1-0. Na een voorzet van Nicky Kuiper kopte de jonge spits op de paal. Kort daarna schoot Dalibor Stevanovic vlak naast het Heerenveense doel.

De bezoekers brachten Gerald Sibon in de ploeg en de lange aanvaller testte Velthuizen met een kopbal. In de tegenaanval schoot Stevanovic te zacht in. De tweede helft was meer open dan het eerste bedrijf, maar toch werd er lange tijd niet gescoord. Een kwartier voor tijd ontsnapte Vitesse, toen Paolo Henrique de paal raakte. Kort daarop zag Vitesse-verdediger Civard Sprockel zijn kopbal uit de benedenhoek gehaald worden door Heerenveen-doelman Brian Vandenbussche.

Toen iedereen zich leek te verzsoenen met een remise, krulde Hofs de bal vanaf de zijkant fraai in de verre hoek: 1-0. Velthuizen redde de driepunter, door in blessuretijd een vrije trap van Sibon uit de kruising te tikken.

Opstelling Vitesse: Velthuizen; Verhaegh, Sprockel, Drost, Kuiper (77.Van Diermen); Claudemir, Sansoni, Hofs, Stevanovic (79.Molhoek); Junker (69.Nilsson) en Van Wolfswinkel.

Bron: De Gelderlander 04-02-2009

Piet Velthuizen en de reddende engel
Vitesse verslaat ook Heerenveen dankzij doelman en wereldgoal.

Er zijn van die avonden dat alles meezit. Vitesse beleefde er gisteren in Gelredome zo één tegen SC Heerenveen: 1-0.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 04-02-2009

Aalbers geniet op Vitesse-reünie

Voorafgaand aan de wedstrijd van Vitesse tegen Heerenveen vond een reünie plaats van spelers, staf en bestuur van de Arnhemse club over de laatste 25 jaar.

Onder de 150 reünisten waren onder meer Phillip Cocu, Bob Peeters, Pierre van Hooijdonk, John van den Brom, Theo Janssen, Jan Streuer en ex-voorzitter Karel Aalbers. “Het is hartverwarmend dat die klik van toen er nog steeds is”, constateerde de oud-preses.

“Het doet natuurlijk wel zeer dat de club van voorloper en trendsetter is achteruitgekacheld tot een club die achter de feiten aanloopt.”

Bron: Omroep Gelderland 03-02-2009

Theo Bos kan weer omhoog kijken

Vitesse-trainer Theo Bos was uitermate content met de 1-0 zege van zijn ploeg op Heerenveen.

“We zijn met veel energie aan de wedstrijd begonnen. We kwamen telkens goed door, alleen het laatste tikje voor de goal zat er net niet in. De tweede helft was minder van onze kant, maar we bleven druk vooruit zetten. Juist in de fase dat we blij moesten zijn met een punt, scoort Nicky Hofs een fantastische goal.”

Vitesse neemt zo meer afstand van de degradatiezone. “De ploegen staan nog dicht bij elkaar, wij moeten zorgen dan we omhoog kunnen blijven kijken.”

Bron: Omroep Gelderland 03-02-2009

Nicky Hofs had doelpunt hard nodig

Nicky Hofs besliste met een prachtige treffer het duel van Vitesse tegen Heerenveen. De Arnhemmer had het doelpunt hard nodig.

“Voor het team heel belangrijk, want we knokken voor iedere grasspreit. Maar ook een heel fijn gevoel voor mezelf, want na een sterk begin ging het de laatste tijd wat minder. Ik zakte steeds verder weg, maar na de winterstop gaat het weer lekker.”

Hofs voelt zich thuis in het 4-4-2 systeem van trainer Theo Bos. “De eerste seizoenshelft liep ik mezelf wel eens voorbij, nu loopt het beter, ook met Stevanovic erbij.”

Bron: Omroep Gelderland 03-02-2009

Knappe zege Vitesse op Heerenveen

Vitesse stijgt flink op de ranglijst dankzij een knappe 1-0 overwinning thuis op Heerenveen.

Vitesse domineerde direct en Claudemir schoot net voorlangs. Heerenveen kwam er nauwelijks uit door de pressie die Vitesse uitoefende. Vlak voor rust redde Velthuizen op een inzet van Popov en Smarason raakte de paal.

Na rust kopte Van Wolfswinkel tegen de paal. Sansoni en Stevanovic testten Vandenbussche vanuit de tweede lijn. Heerenveen miste een enorme kans via Grindheim, Velthuizen redde Vitesse. Zes minuten voor tijd schoot Nicky Hofs prachtig raak: 1-0.

Bron: Omroep Gelderland 03-02-2009

Theo Bos hoopt op vol stadion

Trainer Theo Bos hoopt dat het stadion in Arnhem dinsdag volzit als Vitesse tegen SC Heerenveen speelt. “Er zijn geen beperkingen. Iedereen kan een kaartje kopen.”

Vitesse won zaterdag dikverdiend van Willem II, de eerste zege voor de Arnhemmers dit jaar. “Ik hoop dat we deze lijn kunnen doorzetten. We hebben de ploegen tot en met Heracles binnen handbereik”, zegt Bos.

Lasse Nilsson begint op de bank. “De twee spitsen (Ricky van Wolfswinkel en Mads Junker, red.) deden het prima. Lasse komt gezien het drukke programma echt nog wel aan spelen toe.”

Bron: Omroep Gelderland 02-02-2009

Rentree Jeroen Drost in het centrum

Jeroen Drost is nog eigendom van Heerenveen, de club waartegen Vitesse dinsdagavond speelt.

De uitwedstrijd miste hij door een blessure, thuis maakt hij juist zijn rentree in de basis. “Mooier kan ik het eigenlijk niet wensen tegen de club waar ik nog onder contract sta. Ik zal me weer moeten bewijzen, in het centrum nu. Bij NEC heb ik er ook een paar keer gespeeld, het is wennen.”

Drost merkt dat Vitesse stabieler is geworden onder trainer Theo Bos. “De afspraken zijn duidelijk en we gaan nu voor elkaar door het vuur. Dat ziet iedereen van buitenaf ook wel.”

Bron: Omroep Gelderland 02-02-2009

Pryor niet verhuurd aan Willem II

Anduele Pryor gaat niet naar Willem II. De linkspoot van Vitesse wilde worden verhuurd, maar de deal komt niet rond.

“Ik wilde graag, want ik kom hier niet aan spelen toe”, zegt de Pryor teleurgesteld. Vitesse ging niet akkoord met het voorstel van Willem II om per gespeelde wedstrijd te betalen.

Technisch directeur Marc van Hintum verwacht dat er niks meer gebeurt op transfergebied. “Als clubs nog wat willen, hadden ze zich toch al moeten melden. Alleen Tarvajärvi zou nog weg kunnen, want in Scandivavië, Oekraïne en Rusland sluit de markt later.”

Bron: Omroep Gelderland 02-02-2009

‘Vitesse wilde Lazovic huren'<artikel.php?id=8050><print_nieuws.php?id=8050><print_nieuws.php?id=8050></print_nieuws.php?id=8050></print_nieuws.php?id=8050></artikel.php?id=8050>

Vitesse heeft deze winter pogingen ondernomen om Danko Lazovic terug te halen naar Arnhem. De club van trainer Theo Bos zagen in de aanvaller een ideale versterking voor de voorhoede. PSV wees het bod van Vitesse echter af, omdat de geboden huursom niet interessant was. Lazovic speelt sinds 2007 in Eindhoven.

Bron: Ed.nl 02-02-2009

Nilsson begint op bank bij Vitesse

De nieuwe aanwinst Lasse Nilsson begint tegen Heerenveen nog op de bank bij Vitesse.

Ricky van Wolfswinkel en Mads Junker krijgen de voorkeur in de spits. Rogier Molhoek trainde net als Nilsson wel mee in Gelredome, maar zal nog niet in de basis beginnen. Frank van der Struijk en Santi Kolk ontbreken vanwege enkelblessures. Sebastien Sansoni is voldoende hersteld om in de basis te starten.

Opstelling: Velthuizen; Verhaegh, Sprockel, Drost, Kuiper; Claudemir, Sansoni, Hofs, Stevanovic; Junker, Van Wolfswinkel.

Bron: Omroep Gelderland 02-02-2009

Aanvallers drijven zaak op de spits
VanWolfswinkel en Junker brengen Vitesse eerste zege onder Bos.

Lasse Nilsson en club­topscorer Santi Kolk vormen het beoogde nieuwe koningskoppel in de aanval van Vitesse. Het tweetal ontbrak zaterdag nog in het tref­fen met Willem II in Tilburg, waar uitgerekend de andere aanvallers Mads Junker en Ricky van Wolfs­winkel de weg plaveiden naar de eerste Arnhemse driepunter onder trainer Theo Bos ( 0- 2).

lees verder...

Bron: De Gelderlander 02-02-2009

Civard Sprockel: ‘ Iéts is omgeslagen’ Verdediging Vitesse scoort twee keer op rij een schone lei.

Theo Bos was als verde­diger een ijzersterke tacticus. Laat zo’n verdediger de trainerscursus volgen en je weet zeker dat zijn elf­tallen de organisatie achterin goed voor elkaar hebben.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 02-02-2009

Van der Struijk en Kolk missen Heerenveen
Selectie Vitesse geplaagd door enkelblessures.

De selectie van Vitesse wordt geplaagd door enkel­blessures. Frank van der Struijk en Santi Kolk missen daardoor het thuisduel morgen (20.00 uur) te­gen Heerenveen.

Van der Struijk ging zaterdaga­vond tegen Willem II (0-2) vrese­lijk door zijn enkel. „ Hij had er een enorm ei op. Het verbaasde mij dat hij door kon spelen”, rea­geerde fysiotherapeut Han van den Berg na afloop in Tilburg.

Een dag later constateerde Van den Berg een enkelkneuzing. Van der Struijk is naar verwachting twee weken uit de roulatie en mist de duels met Heerenveen en Ajax.

Mogelijk is Santi Kolk dan weer in­zetbaar. De aanvaller raakte in het openingsduel van 2009 tegen FC Twente geblesseerd en miste de duels tegen NEC en Willem II. Kolk hervat na Heerenveen de groepstraining.

Sébastien Sansoni viel zaterdag te­gen Willem II ook uit met een en­kelblessure, maar de Fransman traint vandaag gewoon mee. Door­staat hij de test, dan kan hij dins­dag spelen. Ook Rogier Molhoek haakt, na hamstringblessure, van­daag aan en is dinsdag inzetbaar.

Fysiotherapeut Van den Berg ver­moedt dat het slechte veld van Willem II een rol heeft gespeeld. „Ik hoorde dat verschillende spe­lers van Willem II flinke blessures hebben opgelopen.”

Bron: De Gelderlander 02-02-2009

‘ Stevanovic is een heel goede speler’

Verdediger Civard Sprockel van Vitesse loofde zaterdagavond het spel van nieuwkomer Dalibor Stevanovic, die een voet had in beide treffers van Vitesse tegenWillem II: 0-2. Bij de 0-1 van Mads Junker kreeg doelman Maikel Aerts vanWillem II een geplaatste schuiver van De Sloveen ( 24) niet onder controle, aan de 0-2 van Ricky vanWolfswinkel ging een weergaloze hogeschool- assist van middenvelder vooraf. „Een heel goede speler”, zei Sprockel zaterdag in Tilburg. „Van de tien ballen die hij speelt, gaan er zeven vooruit. Hij heeft heel veel rust aan de bal. Van daaruit laat hij het elftal beter voetballen.”

Bron: De Gelderlander 02-02-2009

Theo Bos: ‘Dit is een zege van het collectief’

Theo Bos boekte zaterdag in Tilburg zijn eerste zege als hoofdtrainer van Vitesse . „Dat geeft een goed gevoel”, zei Bos na de 0-2 bij Willem II. „Het leefde enorm in de groep dat we vandaag een resultaat haalden. We speelden in de eerste wedstrijden tegen tegen Twente (2-1 verlies) en NEC (0-0) wel goed en we wilden het goede gevoel daarover vasthouden. Dit is een zege van het collectief. Als we met die instelling verder gaan, gaan we nog mooie dingen beleven.”

Bron: De Gelderlander 02-02-2009

Hoofdsponsor: