Januari 2001

Geslaagde coup Nuon
Energiemaatschappij Nuon heeft een coup gepleegd bij Vitesse. Voorzitter K. Aalbers is maandagnacht gedwongen om op te stappen als keiharde voorwaarde voor een miljoeneninvestering. De club bevindt zich door de ontwikkelingen in een diepe crisis.
Woordvoerder H. Rood is in het kielzog van Aalbers opgestapt. Hij zegt zich niet te kunnen vinden in de in zijn ogen onsmakelijke gang van zaken rond wat hij noemt een ‘geregisseerde coup’.

Volgens Rood is Vitesse de afgelopen jaren door Nuon-topman T. Swelheim voortdurend gestimuleerd om te investeren in de club. Nadat Nuon met andere energiemaatschappijen is gefuseerd, is echter geleidelijk de hand op de knip gedaan. Daardoor kon Vitesse de laatste maanden slechts met grote moeite aan de financiële verplichtingen voldoen.

Nuon wenst niet te reageren op de beschuldigingen van Rood. ‘Wij hebben met Aalbers afgesproken om niets te zeggen en daar wil ik me aan houden’, aldus woordvoerster F. Verdeuzeldonk. Vitesse volstond gisteren met een kort communiqué, waarin sprake was van een verschil van inzicht tussen Aalbers en Nuon en de raad van toezicht van Vitesse.

Maandag is Aalbers volgens Rood feitelijk gedwongen om op te stappen. Het alternatief zou zijn dat Nuon, als Aalbers zou weigeren, niet langer mee wilde werken aan de fusie tussen Gelredome en Vitesse. Naar verluidt stopt Nuon zestig miljoen gulden in de combinatie. Een deel van dat bedrag zou al eerder betaald zijn.

Terugtrekken van de grootste financier, Nuon, zou het onmiddellijke faillissement van Vitesse hebben betekend. Aalbers besloot daarop terug te treden. In de overeenkomst die hij maandagnacht tekende, is een financiële compensatie van enkele miljoenen guldens opgenomen.

Nuon en de raad van toezicht van Vitesse hadden J. Konings (58) al bereid gevonden om als interim-voorzitter op te treden. De management-consultant heeft onder andere in de raad van bestuur van het Amerikaanse Sara Lee, het moederbedrijf van Douwe Egberts, gezeten.

Vandaag moet Vitesse voor de beker voetballen tegen RKC. De spelers weigeren uitgebreid op de zaak in te gaan. De technische staf wil de rust bewaren, maar eist wel tekst en uitleg van de nieuwe leiding. Verschillende personeelsleden overwogen gisteravond om zich vanmorgen ziek te melden uit protest tegen de gang van zaken.

Aalbers weigert elk commentaar.

bron: De Gelderlander

Voorzitter supportersclub verwacht reactie supporters tegen RKC
Harry Reusken werd al net zo overvallen met het nieuws dat Vitesse-voorzitter Karel Aalbers aan de kant is geschoven door de Raad van Toezicht van de club. De reactie van de voorzitter van de supportersvereniging was er eentje vol ongeloof.
”Hoe kon dit gebeuren, wat is de reden, zijn er diepere gronden’, dacht ik. ‘Maar naar die diepere redenen kunnen ook wij alleen maar gissen’, aldus Reusken.

In de middag kreeg de Arnhemmer tekst en uitleg in Gelredome: ‘We werden ontboden bij de Raad van Toezicht. Ze hebben ons uitgelegd hoe de vork in de steel zit, dat siert ze. We hoorden wat er ook in het officiële perscommuniqué stond, dat er een verschil van inzicht was. Ja, ik denk wel dat dat de waarheid is. De inhoud van het perscommuniqué is afgesproken door beide partijen.’

Volgens Reusken was de relatie tussen hem en Aalbers een gezonde: ‘Aalbers was het aanspreekpunt van onze vereniging. Er was best wel eens ruis op de lijn, maar dat is goed, het houd je scherp. We konden goed met elkaar door de bocht, ook als we elkaar informeel spraken. Mede door hem is de supportersvereniging zo groot geworden. Karel Aalbers is ook erelid van onze club, hij weet wat de supporters voor Vitesse betekenen.’

Vanavond speelt Vitesse in Waalwijk de bekerwedstrijd tegen RKC. De club betaalt de entreekaarte voor de 1200 meereizende supporters. Geruchten dat het duel door fans wordt aangegrepen voor georganiseerde steunbetuigingen aan Aalbers kon Reusken niet bevestigen. ‘Daar is mij niets van bekend. Ik verwacht wel dat er in Waalwijk een reactie van supporters komt. Daar kun je de klok op gelijk zetten, want bij de supporters is het nieuws ingeslagen als een bom. Veel mensen die ik heb gesproken zijn enorm down, ik ben er zelf ook van geschrokken. Maar hoe en ik welke vorm die reacties zullen zijn, daar kan ik niets over zeggen.’

‘Wij zullen als supportersvereniging op een gepaste manier afscheid nemen van Karel Aalbers. Als de tijd daar rijp voor is, want je moet er een geschikt moment voor kiezen. Het gebeurt voor het einde van dit seizoen.’

Reusken hoopt dat de opvolger van Aalbers veel binding heeft met Vitese: ‘Ik weet dat het moeilijk is, maar de nieuwe voorzitter moet absoluut een clubman zijn. Die eigenschap staat bovenaan het prioriteitenlijstje. De voetbalwereld is een aparte wereld, daar moet hij van op de hoogte zijn. Maar hij moet ook de ins en outs van Vitesse kennen en de stromingen binnen de club kunnen plaatsen, van supporters tot aan de businessclub. Aan een organisatiedeskundige hebben we niets. Die mensen zijn veel te klinisch en zijn alleen goed voor interim-zaken. Vitesse heeft behoefte aan iemand met een voetbalhart.’

bron: De Gelderlander

Persbericht Raad van Toezicht
In goed overleg zijn de Raad van Toezicht van Vitesse en Karel Aalbers gisterenavond overeengekomen dat Aalbers met onmiddellijke ingang aftreedt als voorzitter van de Arnhemse voetbalclub. Aanleiding hiervoor zijn de verschillen van mening over de prioriteiten in de realisatie van de ambities van de club.
Bestuur en Raad van Toezicht hebben ambitieuze plannen met Vitesse en bepalen gezamenlijk hoe deze ambities gerealiseerd kunnen worden. De Raad van Toezicht heeft vastgesteld dat het zich niet langer kan vinden in de wijze waarop en het tempo waarin Karel Aalbers het beleid vorm wilde geven.

De Raad van Toezicht heeft het primaire doel Vitesse tot een topclub uit te laten groeien en onderschrijft alle initiatieven die dit mogelijk maken. Karel Aalbers heeft bijzonder veel voor de club betekend en is erg succesvol geweest bij het opbouwen van de club en de realisering van Gelredome. De verschillen van mening over het beleid bleken echter onoverbrugbaar, zodat in goed overleg is besloten dat Karel Aalbers aftreedt als voorzitter. Hoofdsponsor Nuon staat achter de door de Raad en Karel Aalbers genomen besluiten.

Vitesse gaat in vol vertrouwen en met de wetenschap van brede steun verder op weg naar haar sportieve doel, handhaving van haar toppositie in het Nederlandse voetbal en het bereiken van de Europese top. De Raad van Toezicht gaat op zoek naar een nieuwe voorzitter en directeur en heeft vandaag de heer Jan Konings aangesteld als interim-voorzitter. De laatste 15 jaar was Konings (58) als Senior Vice-president en lid van Raad van Bestuur verbonden aan Sara Lee Corporation. Daarnaast werkte hij als management-adviseur bij diverse ondernemingen.

Technische staf, spelersgroep en medewerkers van Vitesse zijn inmiddels ingelicht over het besluit.

Raad van Toezicht Vitesse

Reacties op vertrek Karel Aalbers
Spelers en technische staf van Vitesse hebben dinsdag vol verbazing gereageerd op het opstappen van voorzitter Karel Aalbers. Coach Ronald Koeman, in de winterstop door de voorzitter aangesteld, sprak van een moeilijke situatie. ,,Ik had dit niet verwacht. Aalbers heeft mij gehaald, dit kan bepaalde consequenties hebben.”
,,Hij zit kapot”, zei trainer Ronald Koeman, die dinsdagochtend op de hoogte werd gesteld van het opstappen van zijn baas. ,,Ik heb hem vijf minuten gesproken. Het doet pijn bij hem dat hij zijn werk bij Vitesse niet kan afmaken. Misschien wilde hij wel te snel zijn doel bereiken.”

Koeman werd dinsdagochtend om acht uur ingelicht over het besluit dat in gezamenlijk overleg maandagavond door de raad van toezicht en Aalbers was genomen. Over financiële gevolgen maakt de oud-international zich vooralsnog geen zorgen.

,,Ik heb van Herman Veenendaal [bestuurslid technische zaken] begrepen dat alles zal worden betaald en kan worden betaald. Er zullen nu wel indianenverhalen in de wereld komen. Maar de club is nog gewoon gezond.”

Spelers reageerden na de training op Papendal ongelovig. Vitesse-boegbeeld John van den Brom kon het amper bevatten, aanvoerder Marc van Hintum wilde nog niet denken aan de gevolgen. ,,Op speculaties ga ik niet in.”

Voor Omroep Gelderland was Koeman spraakzamer, maar niet veel duidelijker. ,,In het verleden zijn er dingen gebeurd, waardoor de club nu misschien pas op de plaats moet maken. Maar hoofdsponsor NUON heeft me in mijn mening gesterkt dat ze de doelstelling van Vitesse, een plaats in de top, handhaven. Als ik dat wil, kan ik komende zomer spelers aantrekken.”

Vitesse voetbalt woensdag in de kwartfinales van de strijd om de Amstel Cup in Waalwijk tegen RKC. Koeman verwacht niet dat de problemen bij de club van invloed zijn op de sfeer in de spelersgroep. ,,Misschien ben ik daarin te nuchter, maar ik denk dat de jongens gewoon het veld ingaan om te winnen.”

Vitesse gaat op zoek naar een nieuwe voorzitter. Koeman gaat er vanuit daarin een rol te kunnen spelen ,,Er zal iemand gezocht worden met veel know-how. Ik denk dat de raad van toezicht mij in een keuze zal kennen.”

Karel Aalbers:Gestruikeld over eigen ambities
Keizer Karel van Arnhem is gevallen. Hij is gestruikeld over zijn eigen ambities. Dinsdag kwam er een abrupt einde aan het revolutionaire bewind van Karel Aalbers bij Vitesse. Het najagen van zijn ultieme droom [het kampioenschap van Nederland] is voor hem een pijnlijke nachtmerrie geworden.
Karel Aalbers uit Velp [28-6-1949] trad in juni 1983 toe tot het bestuur van Vitesse. Op 1 februari 1984 werd hij voorzitter. Vitesse was op dat moment zowel sportief als financieel op sterven na dood. Aalbers voorkwam een bankroet en splitste de profclub af van de amateurs. In 1989 volgde promotie naar de eredivisie. Onder leiding van de slagvaardige en ideeënrijke Aalbers groeide Vitesse uit tot een stabiele subtopper in de eredivisie.

Op 25 maart 1998 ging een vurige wens van de juwelierszoon in vervulling. Het multifunctionele stadion Gelredome, met uitschuifbare grasmat, opende haar poorten. Aalbers was zo trots als een pauw op zijn geesteskind, waarvan hij [tevens] directeur werd. Overal ter wereld maakte hij reclame voor de Arnhemse arena. Het leverde hem diverse adviseurschappen bij buitenlandse nieuwbouwprojecten op.

Aalbers ontwikkelde zich in de jaren negentig tot een vooraanstaand voetbalvoorzitter met visie. Overal stak hij zijn licht op. Bij Ajax, bij PSV, bij de J-League in Japan, bij de Premier League in Engeland en bij de NBA in de Verenigde Staten. Zijn vooruitziende manier van denken en doen bracht Vitesse omhoog. Bedroeg de begroting in 1985-1986 nog niet eens een miljoen gulden, tien jaar later was het voetbalbudget al vertienvoudigd [10,8 miljoen]. De huidige begroting bedraagt 55 miljoen. Aalbers, die per 1 januari 1999 de eerste betaalde voetbalvoorzitter in Nederland was, wilde binnen drie jaar naar 75 miljoen gulden groeien.

Ook in het gemiddeld aantal toeschouwers zat bij Vitesse enorm veel progressie. In 1985 trok de club amper 800 mensen, in 1995 was dat aantal gestegen tot 6000 en dit seizoen zit het Gelredome met ongeveer 25.000 toeschouwers, onder wie 23.000 seizoenkaarthouders, bij vrijwel elke thuiswedstrijd vol. Vitesse telt momenteel een stuk of zeventig fulltime werknemers, exclusief de veertig contractspelers.

In de groeiplannen van Vitesse vervulde het Gelredome een sleutelrol. Aalbers wilde het stadion [bouwkosten: 160 miljoen gulden] in eigen beheer nemen. Met een reisbureau, een verzekeringsbedrijf, een hotel, een eigen tv-omroep, een beursgang, uitgebreide horecavoorzieningen en een volle evenementenkalender [concerten, vergaderingen, feesten] dacht de voormalige eigenaar van een omvangrijke handelsonderneming de begroting van Vitesse uiteindelijk flink te kunnen spekken. De slepende aankoopprocedure van het stadion heeft Aalbers niet kunnen en/of mogen afronden. Topfinancier annex hoofdsponsor Nuon, die garant stond voor een groot deel van de begroting, besloot hem deze maand niet langer het voordeel van de twijfel te geven.

De financiële problemen bij Vitesse komen niet als een verrassing. Het Gelredome kampt met een groot exploitatietekort. Eerder dit seizoen was de club al negatief in het nieuws doordat verplichte afdrachten aan spelersfondsen en provisies aan verkochte spelers niet [tijdig] werden betaald. Het ontslag van trainer Neumann en de entree van de gelouterde Koeman kostten Vitesse eind vorig jaar eveneens handenvol geld. De lucratieve transfers van Machlas [naar Ajax] en Westerveld [naar Liverpool] konden slechts even voor verlichting zorgen.

Aalbers had bij de aanstelling van trainers geen gelukkige hand. Na de succesvolle periode van Bert Jacobs beleefden Neumann, Ron Spelbos, Leo Beenhakker, Henk Ten Cate, Artur Jorge en opnieuw Neumann korte en roerige tijden in Arnhem. In de persoon van de professionele Koeman dacht Aalbers eindelijk de topper te hebben gevonden die Vitesse de kampioenssschaal zou kunnen bezorgen.

Objectief gezien kan dat nog steeds, zeker na de uitstekende start van de oud-international in Arnhem. Maar Karel Aalbers zal het niet meer maken. Niet meer van het ereterras in elk geval.

Karel Aalbers geen voorzitter meer van Vitesse
Vitesse voorzitter Karel Aalbers heeft zijn ontslag aangeboden als voorzitter van Vitesse/Gelredome. Dit gebeurde tijdens een vergadering met de gehele top van hoofdsponsor NUON maandagavond in Gelredome. Vitesse-trainer Ronald Koeman heeft het vertrek van Karel Aalbers inmiddels bevestigd.
Karel Aalbers nam in 1984 de leiding over van Vitesse, op een moment dat de club op sterven na dood was.

Gelredome dat zijn levenswerk werd is nu de reden van zijn aftreden. Gedwongen door geldschieter Nuon is hij tot deze stap gekomen. De nieuwe organisatie heeft meer behoefte aan een man met langetermijnvisie dan die van Aalbers, aldus Nuon.

Zelden heeft de voetballerij een man gehad met zo’n voorzittersaanzien als Aalbers. Hij was de enige persoon in Nederland die een visie had waarin Vitesse een rol van betekenis zou spelen in het Nederlandse voetbal. Zijn laatste daad, het aantrekken van Ronald Koeman, onderstreepte dit nogmaals. Waarschijnlijk is zijn ondoorzichtige optreden inzake de financiering van zijn club de werkelijke reden achter de eis van Nuon.

Door zijn opstappen verliest het Nederlandse voetbal één van zijn smaakmakers. Of Karel Aalbers op enige wijze nog iets voor Vitesse kan betekenen, is op dit moment nog niet bekend.

Vitesse supporters hebben vandaag met veel ongeloof gereageerd op dit voor hun zeer schokkende nieuws.

Voorbeschouwing RKC Waalwijk – Vitesse, Amstel Cup
Woensdag 16 februari 2000 speelt Vitesse om 20.30 in de kwart finale om de Amstel Cup voor de tweede keer in de bekerhistorie tegen RKC Waalwijk. De wedstrijd zal live te volgen zijn op SBS6. De uitzending begint om 20.15. Twee seizoenen terug moest geel-zwart op bezoek in Waalwijk tijdens de tweede ronde van de ‘Amstel Cup’. Ondanks een gemiste penalty van Nikos Machlas won Vitesse toch, zij het nipt: 0-1. Willem Korsten was de matchwinner met een goal in de 54e minuut.
Sinds de invoering van het betaalde voetbal in Nederland drong Vitesse negen keer door in de kwartfinale van het vaderlandse bekertoernooi, waarvan de laatste drie seizoenen opvolgend.

De enige keer dat Vitesse verder bekerde, tijdens het succesvolle seizoen 1989/1990, haalde men ook gelijk de finale in de Rotterdamse ‘Kuip’. Na de uitschakeling van Roda JC volgde in de halve finale Willem II (3-0). PSV was de opponent in de finale, die uiterst ongelukkig met 1-0 verloren ging…

Na PSV in 1990 was het cupfighter Feyenoord die vijf keer de beker won, slechts onderbroken door Ajax (1993, 1998 en afgelopen seizoen) en Roda JC (1997). Door de spectaculaire uitschakelingen van de traditionele ‘Top drie’, waar Vitesse eigenhandig aan mee hielp (PSV), lijkt dit hét seizoen om de beker eens naar Arnhem te halen!!

Resultaten Vitesse in kwartfinale beker:
1968/1969: 20 mei 1969 Vitesse-PSV 0-7
1977/1978: 1 maart 1978 Vitesse-Sparta 0-2 (heenwedstrijd)
15 maart 1978 Sparta-Vitesse 2-0 (return)
1986/1987: 1 april 1987 Ajax-Vitesse 2-0
1988/1989: 8 maart 1989 Willem II-Vitesse 1-1 n.v. (Willem II wint na strafschoppen)
1989/1990: 14 februari 1990 Roda JC-Vitesse 2-2 n.v. (Vitesse wint na strafschoppen)
1990/1991: 27 februari 1991 BVV Den Bosch-Vitesse 0-0 n.v. (BVV Den Bosch wint na strafschoppen)
1996/1997: 13 maart 1997 Helmond Sport-Vitesse 2-1
1997/1998: 11 maart 1998 FC Twente-Vitesse 3-1
1998/1999: 10 maart 1999 Feyenoord-Vitesse 2-1 n.v.

Ronald Koeman: “Wij gaan voor de beker”
Het gaat goed met Vitesse, vindt ook de nieuwe trainer Ronald Koeman. Maar toch ook weer niet zo goed om de Arnhemse ploeg als kampioenskandidaat af te schilderen. ,,We kijken nog wel omhoog, maar we moeten reëel blijven”, temperde de oud-international de juichstemming in het Gelredome. ,,We zijn geen kampioenskandidaat zoals PSV en Feyenoord. Zo ver zijn we nog lang niet.”
Toch kan Vitesse nog een hoofdrol in de KPN Telecompetitie voor zich opeisen, bij winst zaterdag tegen PSV in Eindhoven. Voor de beker won de Koeman-brigade al met 2-0 in het Philipsstadion. Koeman wilde zich zondagavond na de topper tegen Feyenoord [3-3] echter niet rijk rekenen.

,,We richten ons vooral op de beker”, benadrukte hij. ,,Woensdag moeten we bij RKC winnen. Dan hebben we in de halve finale een thuiswedstrijd. In dat toernooi liggen onze kansen.”

Spektakel in Gelredome
Met Ronald Koeman als coach van Vitesse heeft de KPN Telecompetitie veel aan amusementswaarde gewonnen. Een half jaar geleden speelde de Arnhemse ploeg onder de later ontslagen Herbert Neumann nog bloedeloos 0-0 tegen Feyenoord in de Kuip. Zondagmiddag leverden beide ploegen in het Gelredome een heerlijk voetbalgevecht, dat terecht in een gelijkspel eindigde [3-3]. Het publiek was zonder twijfel de grote winnaar.
Het gaat wellicht te ver om het spectaculaire gehalte van de topper geheel aan Koeman toe te schrijven. Maar feit is dat Vitesse onder de oud-international binnen vijf weken van een angstige en kleurloze ploeg is veranderd in een daadkrachtige en swingende formatie, die met elke tegenstander in Nederland de strijd aandurft. PSV [0-2 voor de beker] wist het al, Feyenoord [zonder de zieke Cruz] nu ook.

De Rotterdamse ploeg, met Kalou als smaakmaker, toonde weer veel veerkracht. Drie keer maakte het team van Beenhakker in Arnhem een achterstand ongedaan. Dat deed Feyenoord eerder deze maand ook tegen Roda JC [2-1] en Fortuna Sittard [3-2]. Een overwinning zat er deze keer niet in, hoewel er in de turbulente slotfase [met rood voor Vitesse-verdediger De Marchi] nog grote kansen voor Kalou [twee keer] en Somalia waren.

Koeman gunde zich na de snelle openingstreffer van Van Hooijdonk amper tijd om te juichen. Met drukke gebarentaal droeg hij zijn verdedigers op toch vooral ver buiten het eigen strafschopgebied te blijven. Daarmee was de tactiek van de oud-international duidelijk. Door het speelveld klein te houden, wilde hij Feyenoord, dat toch al moeizaam opbouwt, het voetbal onmogelijk maken.

Koeman, in vijf duels nog ongeslagen met Vitesse, was in de beginfase langs de zijlijn wel heel erg nadrukkelijk aanwezig. De oud-Groninger voelde zich tegen zijn voormalige club, waar hij in de zomer van 1997 afscheid nam van zijn actieve periode, kennelijk heel sterk.

Beide trainers hadden redenen genoeg om zich op te winden over de arbitrage. Scheidsrechter Van Hulten liet weinig tot niets toe en strooide met gele kaarten. Laros kreeg in de vierde minuut de eerste boeking, Cairo de vijfde en laatste in een rumoerige eerste helft. De meeste commotie in het Gelredome ontstond na een half uur. Op advies van grensrechter Talens kende Van Hulten een strafschop toe aan Vitesse, na een vermeende handsbal bij Rzasa. ,,Zeer omstreden”, oordeelde Beenhakker. Topschutter Van Hooijdonk toonde zich opnieuw een specialist van elf meter, 2-1.

De voorsprong voor de thuisploeg was bij de rust niet onverdiend. In de persoonlijke duels waren de Arnhemmers zeker niet de mindere van de als vanouds fysiek sterke Rotterdammers. Zo was Van Hooijdonk zijn bewaker Konterman zowel over de grond als door de lucht meer dan eens de baas. De gelijkmaker van Paauwe in de 21e minuut, na een messcherpe combinatie met Tomasson, gaf niettemin aan dat Feyenoord zeker niet machteloos was in het volgepakte Gelredome.

Na de rust dicteerde de ploeg van Beenhakker zelfs veelvuldig het spel. Gedreven en gestuurd door het ijzersterke middenveld [Bosvelt, Tomasson en Paauwe] werd Vitesse op eigen helft vastgezet. Pas na het inbrengen van een extra spits [Samardzic voor verdediger Rsaza] dwong Feyenoord ook echte kansen af. De gelijkmaker van Tomasson, die met een fraaie balcontrole De Marchi aftroefde en knap inschoot, was een logisch gevolg van het Rotterdamse overwicht.

Koeman legde zich niet neer bij de dreigende suprematie van Feyenoord. Met drie verse krachten [Diarra, Janssen en Zongo] trachtte hij Vitesse terug in de wedstrijd te brengen. Dat lukte wonderwel. Uit een hoekschop schoot Diarra een ,,dode” bal achter Dudek, 3-2. Het onverslijtbare Feyenoord sloeg binnen drie minuten terug. Konterman kopte raak uit een indraaiende hoekschop van Samardzic, waarop doelman Jevric zich volledig verkeek, 3-3.

Vitesse – Feyenoord 3-3 (2-1). 3. Van Hooijdonk 1-0, 21. Paauwe 1-1, 33. Van Hooijdonk 2-1 (strafschop), 67. Tomasson 2-2, 77. Zongo 3-2, 79. Konterman 3-3.

Scheidsrechter: Van Hulten. Toeschouwers: 25.000. Rode kaart: 86. De Marchi (Vitesse) na charge op Paauwe. Gele kaart: Van Hooijdonk, Laros, Fortes (Vitesse), Rsaza, Van Wonderen, Paauwe, Cairo (Feyenoord).

Info kaartverkoop
RKC – Vitesse Amstel Cup 16/2 (verplichte buscombi):Bussen vertrekken om 18.00 uur vanaf Gelredome (noord-oosthoek). Auto’s parkeren op Parijs.
PSV – Vitesse 19/2 (verplichte buscombi): Vertrektijd wordt z.s.m. bekend gemaakt.

Metaalmoeheid bij grasmat Gelredome
De amper twee jaar oude uitschuifbare grasmat van het ultramoderne Gelredome-stadion in Arnhem is getroffen door metaalmoeheid. Daardoor kan het veld niet meer uit het stadion worden geschoven.
Een grootscheeps evenement van automatiseringsgigant Cap Gemini, dat voor morgenavond stond gepland, is door de tegenslag op het allerlaatste moment afgeblazen. Voor het feest, bestemd voor 4500 medewerkers, was al voor vele honderdduizenden guldens kosten gemaakt.

Het evenement gold als officiële start van het nieuwe werkseizoen. Voor de happening waren alle personeelsleden van het bedrijf uit Utrecht uitgenodigd. Op de plek van de grasmat zou een complete hightech informatiemarkt ter grootte van een voetbalveld worden opgebouwd. Daarnaast zouden de genodigden in een feestelijke sfeer rijkelijk worden voorzien van hapjes en drankjes.

Net voor het weekeinde werd het automatiseringsbedrijf op de hoogte gebracht van de problemen. “Alle uitnodigen waren al de deur uit. Bovendien waren we al druk bezig met de voorbereidingen, maar we kunnen er niet in omdat het grasveld anders te veel zou beschadigen”, aldus Cap Gemini-woordvoerder Bart Sikking.

Samen met de directie van het Gelredome, de thuisbasis van voetbalclub Vitesse, is nog naarstig gezocht naar een andere oplossing. Uiteindelijk is gisterenmorgen besloten het hele feest definitief af te blazen. “We hebben nu onze handen vol om iedereen tijdig te waarschuwen. Een geluk bij een ongeluk is dat we bij een automatiseringsbedrijf werken, waardoor we iedereen hopelijk op tijd kunnen bereiken via e-mail. Mocht dit toch niet lukken, dan staan er morgenavond in ieder geval ook mensen bij het stadion om mensen op te kunnen vangen”, aldus Sikking.

Volgens woordvoerder Frank Huizinga van het Vitesse-stadion worden de problemen met de uitschuifbare mat veroorzaakt door metaalmoeheid in het railsysteem. “Er zijn inmiddels nieuwe onderdelen besteld, maar omdat het niet om standaardmateriaal gaat duurt het even voordat de spullen er zijn. We schatten dat het euvel met uiterlijk twee weken verholpen is.”

De zegsman bevestigde gisteren dat het Gelredome de al gemaakte kosten voor het evenement van Cap Gemini ‘uiteraard’ zal vergoeden. Onduidelijk is hoeveel het Arnhemse stadion kwijt is aan de nieuwe onderdelen en de reparatie.

De uitschuifbare grasmat in het in 1998 opgeleverde stadion is uniek voor de wereld. Het veld wordt na iedere wedstrijd naar buiten gereden zodat het gras kan luchten en groeien in de buitenlucht in plaats van in het overdekte stadion. Hiermee zouden problemen zoals met de grasmat in de Amsterdam Arena worden voorkomen. Woordvoerder Huizinga van het Gelredome benadrukte dat het speciale concert. Live for Life, voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije, dat gepland staat op 27 februari, geen enkel gevaar loopt.

Bron: De Telegraaf

Voorbeschouwing Vitesse-Feyenoord
Op zondag 13 februari 200 om 14.30 komt voor de derde maal Feyenoord op bezoek in ‘Gelredome’. Vitesse verloor hier nog nooit van de Rotterdammers. Twee jaar terug werd het 2-1 (doelpunten van Machlas en Perovic), vorig seizoen moest geel-zwart genoegen nemen met een gelijkspel. In een spectaculair duel om de bovenste plaatsen leek Amoah met een laat doelpunt (86e minuut) voor de overwinning te zorgen. Helaas betekende een afgeketste vrije trap van Van Gastel, in blessuretijd, de gelijkmaker voor de latere landskampioen. In het seizoen 1996/1997 behaalde Vitesse de grootste overwinnig ooit in eigen huis op de Rotterdammers: 4-2. Jochemsen en Makaay, beiden twee keer, tekenden toen voor de Arnhemse treffers.
Onderlinge resultaten Eredivisie sinds 1992:
1998/1999
13-12-1998 Vitesse-Feyenoord 1-1
1-0 Amoah (86′), 1-1 Van Gastel (90′)
1997/1998
03-05-1998 Vitesse-Feyenoord 2-1
1-0 Machlas (9′), 2-0 Perovic (19′), 2-1 Kalou (58′)
1996/1997
29-09-1996 Vitesse-Feyenoord 4-2
1-0 en 2-0 Jochemsen (27′ en 36′), 3-0 en 4-0 Makaay (37′ en 70′), 4-1 Sanchez (75′), 4-2 Schuiteman (80′)
1995/1996
17-12-1995 Vitesse-Feyenoord 0-2
0-1 Koeman (10′), 0-2 Bosz (90′)
1994/1995
14-05-1995 Vitesse-Feyenoord 0-3
0-1 Trustfull (16′), 0-2 en 0-3 Obiku (23′ en 67′)
1993/1994
17-04-1994 Vitesse-Feyenoord 1-2
1-0 Korsten (19′), 1-1 Witschge (33′), 1-2 Larson (62′)
1992/1993
16-05-1993 Vitesse-Feyenoord 1-1
1-0 Gillhaus (71′), 1-1 Van Loen (82′)

Van den Brom en Jochemsen fit voor Feyenoord
John van den Brom en Arco Jochemsen verwachten op tijd fit te zijn voor de competitiewedstrijd van Vitesse tegen Feyenoord, zondag in Gelredome. Beide middenvelders misten zaterdagavond de wedstrijd bij Sparta (1-1) door blessures. Van den Brom werd vrijdagochtend op de training getroffen door Veldman en kreeg last van zijn knie. Jochemsen kampt met waarschijnlijk een beklemde zenuw, die hem bij al zijn bewegingen belemmert. Ook Mamadou Zongo kan tegen Feyenoord weer meespelen. Hij kwam zaterdag terug van de Africa Cup. Waar hij met Burkina Faso in de eerste ronde werd uitgeschakeld.

Eerste deukje voor Koeman
Ronald Koeman heeft als trainer van Vitesse het eerste puntverlies in de competitie geleden. Vitesse kwam op bezoek bij Sparta niet verder dan 1-1. Het gelijkspel was op basis van de kansen in de tweede helft verdiend, maar Koeman was na afloop eerlijk in zijn conclusie dat zijn ploeg in de eerste 45 minuten vooral verdedigend onder de maat had gepresteerd. Sikora maakte na rust de gelijkmaker.
De Marchi werd het slachtoffer van de chaos achterin bij Vitesse. Koeman wisselde zijn centrale verdediger al na 24 minuten voor Nanu. Sparta stond toen al met 1-0 voor door een vrije trap van Nielsen, die via het lichaam van Grozdic achter doelman Jevric in het doel verdween. De Italiaan moest eruit, omdat hij geen antwoord had op de kopkracht van de Sparta-spitsen Marbus en het grote talent Boukhari. Nanu werd rechtsback en voormalig Spartaan Veldman schoof door naar het centrum van de defensie.

“Het was een harde beslissing om De Marchi eruit te halen, maar hij kon opbouwend geen snelheid brengen. Bovendien hadden we achterin een man meer, maar daar kwam totaal niets uit”, rechtvaardigde Koeman zijn omzetting. Vitesse begon al gehavend aan de wedstrijd. Jochemsen en Van den Brom waren geblesseerd, waardoor Grozdic en Diarra in de basis begonnen. “Het zijn geen vervangers, maar volwaardige krachten. En zeker Grozdic heeft goed gespeeld”, aldus Koeman.

Vitesse kwam op Spangen in de eerste helft goed weg. Gesterkt door de thuiszege vorige week tegen Heerenveen (2-1) ging Sparta voor een tweede stunt. De ploeg van trainer Roks speelde op kracht en snelheid en Vitesse had daar grote moeite mee. Elzinga controleerde het middenveld en voorin zorgde de 19-jarige Boukhari voortdurend voor gevaar.

De openingstreffer in de zesde minuut was echter omstreden. Scheidsrechter Luyten zag als enige in het stadion een overtreding in een actie van De Marchi op Marbus. Koeman: “Het was geen vrije trap, maar gewoon een bal voor ons. Luyten zag het gewoon verkeerd.” Nielsen benutte de vrije trap met enig fortuin.

Nog geen vijf minuten later schoot de Deen van dezelfde plek een vrije trap net naast. Doelman Jevric voorkwam vervolgens een grotere achterstand door een schot van Elzinga te keren. Boukhari zorgde op slag van rust voor de mooiste actie in de eerste helft. Hij nam de bal uit de lucht fraai aan, maar zijn schot ging rakelings over.

In de tweede helft speelde Vitesse gretiger. Eerst schoot Grozdic alleen voor doelman Kooiman hopeloos over. Vervolgens kreeg spits Van Hooijdonk nog twee goede mogelijkheden. De gelijkmaker in de 69e minuut van Sikora was het logische gevolg van het veldoverwicht. De Sparta-verdediging tastte mis op een actie van Fortes en Van Hooijdonk, waardoor Sikora van dichtbij kon inschieten.

De beste kans daarna was toch voor de Rotterdammers. Marbus schoot van dichtbij de bal tegen het lichaam van keeper Jevric aan, in de herkansing miste Boukhari. “Maar met een punt zijn we tevreden. In de tweede helft zaten spelers als Marbus en Langerak er volledig doorheen. We kregen het moeilijk, maar we bleven toch overeind”, aldus Roks.

Sparta – Vitesse 1-1 (1-0). 6. Nielsen 1-0, 69. Sikora 1-1. Scheidsrechter: Luijten. Toeschouwers: 9000. Gele kaart: Van der Meer, Nielsen, Bezzai, Boukhari (Sparta), Veldman, Nanu, Laros, Van Hooijdonk (Vitesse). Sparta: Kooiman; Bezzai, Goossen, Marilia en Van der Meer; Nielsen, Elzinga, Langerak (76. Elkhattabi) en Zijm; Boukhari en Marbus. Vitesse: Jevric; Veldman (79. Curovic), De Marchi (24. Nanu), Kreek en Van Hintum; Grozdic, Diarra en Laros; Sikora, Van Hooijdonk en Fortes.

Collen blijft bij Vitesse
Pieter Collen blijft de rest van het seizoen bij Vitesse. De international van Jong België kreeg eind vorig jaar van trainer Ronald Koeman te horen dat hij beter tijdelijk een andere club kon zoeken. Collen voelde daar weinig voor. Daarbij meldde zich in tegenstelling tot Matthew Amoah, Remco van der Schaaf (Fortuna Sittard) en Patrick Ax (De Graafschap) geen geschikte club voor de verdediger. Collen neemt zaterdag zelfs plaats op de bank tijdens de wedstrijd tegen Sparta.

Jochemsen niet tegen Sparta
Vitesse mist zaterdag in het uitduel tegen Sparta Arco Jochemsen vanwege een blessure. Orlando Trustfull is ook nog steeds geblesseerd. Grozdic en Sikora vervangen het tweetal. Laros heeft geen last meer van zijn blessure en kan dus tegen Sparta spelen. Het is onzeker of John van den Brom inzetbaar is. Hij kwam vrijdag in botsing met John veldman en heeft een knieblessure. Mamadou Zongo is nog niet terug van de Africa Cup. Pieter Collen zit zaterdag op de bank in plaats van de tribune.
Vermoedelijke opstelling: Jevric; Veldman, De marchi, Kreek en Van Hintum; Grozdic, Van den Brom of Diarra, Laros; Sikora, Van Hooijdonk, Fortes.

Vitesse wint opnieuw
Ronald Koeman ziet Vitesse nog niet schitteren maar wel winnen. De competitiezege op De Graafschap (3-1) was al weer zijn tweede, maar een eclatante zoals tegen PSV voor de beker was het allerminst.
Vitesse kon de toeschouwers in Arnhem geen sprankelend voetbal bieden, zelfs geen dominerend. Omdat De Graafschap kwam buurten voor een punt, kwam de wedstrijd maar moeilijk op gang. Dat veranderde na de openingstreffer van Jochemsen vlak voor rust.

In de tweede helft bleef Vitesse aandringen, op verzoek van Koeman, en de Doetinchemmers achteruitlopen, op eigen initiatief. De 2-0 van Laros op aangeven van Van Hooijdonk was logisch. Tumba deed in de 70e minuut zowaar iets terug, hoewel de Graafschap tot dat moment nauwelijks gevaarlijk was geweest. Invaller Diarra besliste de wedstrijd.

Vitesse – De Graafschap 3-1 (1-0).
44. Jochemsen 1-0, 56. Laros 2-0, 70. Tumba 2-1, 82. Diarra 3-1. Scheidsrechter: Jol. Toeschouwers: 25.500. Geel: Nanu, De Marchi (Vitesse), Silooy, Fränkel, Redeker (De Graafschap). Vitesse: Jevric; Veldman, De Marchi, Kreek en Van Hintum; Jochemsen (75. Diarra), Van den Brom en Laros (72. Grozdic); Sikora (85. Nanu), Van Hooijdonk en Fortes. De Graafschap: Olyslager; Nok, Redeker, Vreman en Fränkel; Den Turk, Silooy, Fuchs en Ax (82. Vaisanen); Viscaal en Tumba.

Vitesse betaalt Westerveld alsnog
Ton van Dalen ziet af van een rechtszaak tegen Vitesse. Vitesse heeft de voetbalmanager dinsdag 1 februari per fax de afspraken bevestigd over de betaling van enkele openstaande rekeningen. World Soccer Consult, het managementbureau van Van Dalen, Bob Maaskant en Henk van Ginkel, heeft van Vitesse nog een commissie tegoed na de transfer van Willem Korsten naar Tottenham Hotspur, vorig jaar. Daarnaast behartigt Van Dalen de belangen van doelman Sander Westerveld, die de voorbije zomer na zijn overstap naar Liverpool contractueel recht had op tien procent van de transfersom van ruim dertien miljoen gulden.

Info vertrek bussenSparta-Vitesse
Sparta-Vitesse 5/2: vertrek bussen om 17.30 uur vanaf Gelredome, noord-oosthoek. Auto’s parkeren op Parijs.

Info kaartverkoop Amsteldup RKC-Vitesse
RKC – Vitesse 16/2 Amstel Cup: kaartverkoop tijdens de thuiswedstrijd tegen De Graafschap (2/2) in de Vitessestore op Zuid. Vitesse stelt entreekaarten beschikbaar. Supporters die het duel bij willen wonen, dienen alleen een kaart voor de verplichte buscombi te kopen. Prijs: pp-houders F15,-, leden en niet leden F20,-

Hesp: Barcelona biedt toch contractverlenging aan
Ruud Hesp mag nog even bij FC Barcelona blijven. De Catalaanse club heeft de doelman, die twee fantastische jaren kende bij Barça een contractverlenging van een jaar aangeboden.
Hesp liet gisteren weten dat hij eerst nog andere aanbiedingen wil bestuderen voordat hij de knoop doorhakt. In beginsel wilde hij voor twee jaar bijtekenen maar daar ging Barça niet mee akkoord. Bovendien lijkt het er naar uit te zien dat Hesp volgend seizoen nog minder aan de bak zal komen dan dit jaar. Naast doelman Arnau, die Hesp uit de basis heeft verdrongen, is Barça al zo goed als rond met de Franse doelman van Celta, Dutruel. Hesp geldt in Nederland als interessante optie voor Vitesse.

Info kaartverkoop Sparta-Vitesse
Sparta -Vitesse (5/2) 2e kaartverkoop tijdens de thuiswedstrijd tegen De Graafschap (2/2) in de Vitessestore op Zuid. Prijs buscombi (niet verplicht) pp-houders 30,-, leden 35,- en niet leden 40,-. Kaarten voor eigen vervoer verkrijgbaar bij Ticketbox à 20,- (excl. toeslag).

Ook Remco van der Schaaf naar Fortuna Sittard
Vitesse-speler Remco van der Schaaf (20) is tot het einde van het seizoen verhuurd aan Fortuna Sittard. Van der Schaaf volgt hiermee Matthew Amoah, die enkele weken geleden ook aan Fortuna Sittard werd verhuurd. Remco van der Schaaf voegt zich vandaag bij de selectie van de Limburgse club. Aan het einde van het seizoen zullen beide talentvolle spelers bij Vitesse terugkeren.

Voorbeschouwing:Vitesse-De Graafschap
woensdag 2 februari 2000, aanvang 20.00 uur
Voor de zesde maal in de eredivisie-historie staat de Gelderse derby Vitesse-De Graafschap op het programma. In voorgaande vijf edities wisten ‘De Zebra’s’ er één te winnen, tijdens seizoen 1995/1996. De overige keren won de thuisclub. Twee seizoenen terug werd de hoogste uitslag vastgelegd. Het eerste bezoekje van de Doetinchemmers aan ‘Gelredome’ betekende een 4-1 nederlaag. Vorig jaar won Vitesse met slechts één doelpunt verschil. Nikos Machlas hield toen, in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen, met twee doelpunten de hoop op ‘Champions League’ voetbal nog levendig.
De heenwedstrijd in Doetinchem eindigde dit seizoen in een 2-2 gelijkspel. Na een snelle voorsprong via John van den Brom leek Vitesse de wedstrijd uit handen te geven. De Egyptenaar Emam stelde nog voor de rust orde op zaken met twee treffers: 2-1. Gelukkig kwamen de Arnhemmers sterk terug, maar verder dan de 2-2 (doelpunt van topscorer Pierre van Hooijdonk vlak na de pauze) kwam men helaas niet.

Karel Aalbers te gast bij Superbowl
Vitesse voorzitter Karel Aalbers is op uitnodiging van de NFL te gast geweest bij het jaarlijkse Amerikaanse sportspektakel de Superbowl. Vervolgens heeft Aalbers maandag overleg gevoerd met de top van de NFL om nieuwe ideeën op te doen en de nieuwe trends in de topsport te bespreken. Aansluitend vliegt Karel Aalbers naar Nashville waar met Opryland worden gesproken over de nieuwtjes de entertainmentwereld. Daarna zal hij New York aandoen om nieuwe media te aanvullend te bezichtigingen. Zaterdag is Karel Aalbers weer present bij Sparta-Vitesse.

“Ronald Koeman wil Tijjani Babangida”
Tijjani Babangida moet de eerste aankoop van Vitesse-trainer Ronald Koeman worden, meldt de Telegraaf. De Ajacied, die momenteel voor Nigeria in de Afrika Cup speelt en bij de Amsterdammers op het tweede plan is gekomen, staat ook in de belangstelling van FC Den Bosch.
Aangezien Koeman’s zaakwaarnemer Ger Lagendijk ook de belangenbehartiger van Babangida is, lijkt een transfer naar Arnhem voor de hand te liggen. Dezelfde Lagendijk praatte vorige week overigens met Barcelona-voorzitter Nunez over doelman Ruud Hesp. De komst van Hesp naar Gelredome is eveneens een kwestie van aftellen.

Koeman wil nu ook John Veldman behouden
Ronald Koeman heeft bij voorzitter Karel Aalbers nu ook aangegeven John Veldman te willen behouden. Van Veldman loopt het contract in de zomer van dit jaar af.

Weg vrij voor Vitesse en Ruud Hesp
Tijdens een gesprek met zijn zaakwaarnemer en de clubleiding van Barcelona heeft Ruud Hesp officieel te horen gekregen, dat zijn contract na dit seizoen niet wordt verlengd. Door deze mededeling is de weg vrij voor de geroutineerde doelman om concreet met Vitesse te onderhandelen over een verbintenis met de ambitieuze Arnhemse club. Volgens De Telegraaf heeft Vitesse al enige tijd aangegeven geinteresseerd te zijn in Ruud Hesp.

Vitesse wint op overtuigende manier van PSV
Bij zijn tweede serieuze wedstrijd als coach van Vitesse heeft Ronald Koeman voor een stunt van de eerste orde gezorgd. Hij deed dat bij de club waar hij als speler jaren geleden grote successen vierde. Het was namelijk uitgerekend PSV dat in de achtste finale van de strijd om de nationale beker door Vitesse werd uitgeschakeld, 2-0.

Van een toevalstreffer was in Eindhoven geen sprake. Vitesse controleerde grote delen van de wedstrijd. Achterin hielden Kreek en De Marchi ogenschijnlijk moeiteloos het superduo Nilis/Van Nistelrooy in bedwang. Het aanvalsspel was verzorgd en gedurfd en leidde min of meer logischerwijs tot de doelpunten. Jochemsen en Van Hooijdonk (strafschop) waren de makers.

Men kon zeggen dat het op typisch Nederlandse wijze gebeurde. Koeman heeft inmiddels het driespitsensysteem ingevoerd bij Vitesse. Opvallend was ook dat in het vreemdelingenlegioen van weleer slechts twee buitenlanders in het basiselftal stonden, doelman Jevric en verdediger De Marchi. Daar stond tegenover dat de bank een vergaarbak van nationaliteiten was, met slechts een Nederlander (Wisgerhof).

Na iets minder dan een half uur kwam Vitesse op voorsprong en de openingstreffer kwam alles behalve onverwacht. Met een fraai ‘stiftje’ passeerde Jochemsen doelman Waterreus, ongetwijfeld tot het einde van het seizoen de eerste keus. De inleider met een bekeken pass was routinier Van den Brom, door Koeman als strateeg op het middenveld in ere hersteld.

Van Hooijdonk maakte na de hervatting nummer twee van de stip. Op advies van assistent Rijser gaf scheidsrechter Braamhaar een strafschop, na hands van Nikiforov in een duel met Jochemsen. Op een drietal aardige momenten na was PSV verder voornamelijk machteloos. Met als gevolg dat de club, net als Ajax, nog slechts een front heeft om op te strijden. De nationale competitie.

PSV – Vitesse 0-2 (0-1).
27. Jochemsen 0-1, 58. Van Hooijdonk 0-2 (strafschop).
Scheidsrechter: Braamhaar.
Toeschouwers: 28.500.
Gele kaart: Dirkx, Van Bommel, Nikiforov (PSV), Fortes, Van den Brom (Vitesse).
PSV: Waterreus; Faber, Dirkx (73. Van der Doelen), Nikiforov en Bouma; Stinga (46. Rommedahl), Van Bommel, Vogel en Iwan (46. Heintze); Van Nistelrooy en Nilis.
Vitesse: Jevric; Veldman, Kreek, De Marchi en Van Hintum; Jochemsen, Van den Brom (77. Diarra) en Laros (50. Grozdic); Sikora (89. Curovic), Van Hooijdonk en Fortes.
Vitesse speelt in de volgende ronde uit tegen RKC Waalwijk.

Trustfull niet tegen PSV
Orlando Trustfull ontbreekt zaterdagavond in het Amstel Cup-duel in Eindhoven tegen PSV. De rechtsbuiten heeft last van een achillespees. Trustfull wordt in de basis verdrongen door Victor Sikora. Voor het overige start hetzelfde team als tegen FC Den Bosch. Dejan Stefanovic is toegevoegd aan de selectie.
Vermoedelijke opstelling: Jevric, Veldman, De Marchi, Kreek en Van Hintum; Jochemsen, Van den Brom en laros; Sikora, Van Hooijdonk en Fortes.

PSV-Vitesse (1/8 finale ‘Amstel Cup’, zaterdag 29 januari 2000, aanvang 20.30 uur)
De bekerkraker tussen PSV en Vitesse heeft, sinds de invoering van het betaalde voetbal, al een redelijke historie achter zich liggen. Een voor Vitesse helaas niet zo’n succesvol verleden, maar mogelijk komt daar dit seizoen verandering in. In 1964 speelde Vitesse, als tweede divisionist, in de eerste ronde van de (toen nog) ‘KNVB-beker’ tegen de Eindhovenaren. De geel-zwarten maakten het de vice-kampioen van Nederland knap lastig, maar verloor toch: 2-3. Vier seizoenen later troffen de beide clubs elkaar weer, ditmaal in de kwartfinale. De einduitslag gaf toen echter een totaal ander beeld: 0-7. Dit is nog steeds de grootste thuisnederlaag van Vitesse in een officiële thuiswedstrijd in het betaalde voetbal ooit… In de tweede ronde van het bekertoernooi tijdens het seizoen 1973/1974 moest Vitesse in het ‘Philips-Stadion’ aantreden. PSV won met 2-0 en zette zo een stap naar de uiteindelijke bekerwinst dat jaar. In 1985 kwam de club uit de lichtstad weer eens op bezoek in stadion ‘Nieuw-Monnikenhuize’. Het team stond aan de vooravond van de succesvolste periode in de clubgeschiedenis, met als hoogtepunt het winnen van de Europa Cup 1in 1988. Eerstedivisionist Vitesse was ook niet opgewassen tegen Gullit & co: 0-3. De laatste onderlinge bekerontmoeting is bij de meeste Vitesse-supporters definitief in het geheugen gegrift: op 25 april 1990 stond in ‘De Kuip’ de bekerfinale PSV-Vitesse op het programma. PSV, vier maal achteréén landskampioen én bekerhouder op dat moment, tegen dé verrassing van de Eredivisie. Het verhaal zal iedereen bekend zijn: Stan Valckx uit een penalty, na een fout van Roberto Straal, 1-0 een kwartier voor tijd. John van den Brom niet de 1-1 uit een penalty, verdiend door Roberto Straal, in de allerlaatste seconde van de wedstrijd….
Onderlinge bekerresultaten:

1964/1965 4 oktober 1964: Vitesse-PSV 2-3 (1e ronde)
1968/1969 4 mei 1969: Vitesse-PSV 0-7 (1/4 finale)
1973/1974 10 november 1973: PSV-Vitesse 2-0 (2e ronde)
1985/1986 9 oktober 1985: Vitesse-PSV 0-3 (1e ronde)
1989/1990 25 april 1990: PSV-Vitesse 1-0 (finale)

Vertrektijd bussen PSV-Vitesse Amstel Cup
PSV – Vitesse, Amstel Cup (29/1); vertrek bussen om 18.00 uur vanaf Gelredome noord-oosthoek. Auto’s parkeren op Parijs.

Vitesse wint moeizaam van FC Den Bosch
Vitesse rekende Gelredome moeizaam af met degradatiekandidaat FC Den Bosch: 1-0. Trainer Ronald Koeman gaf na afloop toe, dat het een ,,zware bevalling” voor hem was. ,,Maar echt ontevreden ben ik niet”, liet hij monter weten. ,,De goede wil was er wel, maar vaak ontbrak het aanvallend aan de juiste voortzetting. We hadden eerder afstand moeten nemen van FC Den Bosch. Maar we zijn ook nog twee keer ontsnapt aan de gelijkmaker. Al met al ben ik toch blij dat ik mijn eerste wedstrijd als hoofdcoach heb gewonnen.”
Vitesse moest bij de hervatting van de competitie 2 zaken rechtzetten. Niet alleen de verliespartij in Duitsland ‘schreeuwde’ om wraak, ook het collectieve falen in de uitbeurt tegen FC Den Bosch moest worden gewroken. Op 12 december speelde Vitesse, onder het oog van de toen nog passieve Koeman, de slechtste wedstrijd van het seizoen (2-1).

In vergelijking met dat duel was Vitesse woensdagavond in Gelredome op 4 plaatsen gewijzigd. Nanu, Stefanovic en Grozdic waren gepasseerd door Koeman, Zongo ontbrak wegens verplichtingen in de Afrika Cup. Door al die wijzingen telde het voormalige vreemdelingenlegioen van Vitesse nog maar 2 buitenlanders: doelman Jevric en verdediger De Marchi.

Met Trustfull als een ‘valse’ rechtsbuiten begon Vitesse weinig overtuigend. Het spel oogde rommelig en traag. Alleen de linkerflank, met Van Hintum, Laros en Fortes, functioneerde redelijk. Uitgespeelde kansen leverde het aandoenlijke geploeter van de thuisploeg niet op. Toch kwam Vitesse nog voor de rust op voorsprong.

Van Hooijdonk pikte een rollertje van Fortes op en tikte beheerst in, 1-0. De lange international keek na zijn achttiende competitietreffer voor de zekerheid nog wel naar de zijlijn of de grensrechter vlagde voor buitenspel. Tot woede van heel FC Den Bosch reageerde de assistentscheidsrechter niet. Met een subtiel lobje, knap verwerkt door doelman Aerts, lonkte Van Hooijdonk in de 42e minuut naar zijn tweede doelpunt van de avond.

Kort na de rust was de Brabantse aanvalsleider opnieuw dicht bij een treffer. Hij kopte uit een voorzet van Trustfull tegen de binnenkant van de paal. FC Den Bosch, zonder de geblesseerde Scholten, was in de tweede helft zeker niet de mindere van de tobbende thuisploeg. De Brabantse formatie, die in 10 uitduels slechts 1 punt pakte, ontbeerde evenwel aanvalskracht.

Hobbelen miste twee grote kansen op de niet eens onverdiende gelijkmaker. Het wegzakkende Vitesse kwam na de pauze nauwelijks meer aan voetballen toe. Mede daarom was de ouverture van Koeman, die geen seconde op zijn stoel zat, bepaald niet indrukwekkend.

Vitesse – FC Den Bosch 1-0 (1-0). 38. Van Hooijdonk 1-0. Scheidsrechter: Temmink. Toeschouwers: 25.000. Gele kaart: Jochemsen (Vitesse), Uneken, Van der Hoorn, Willems (FC Den Bosch).

Vitesse: Jevric; Veldman (82. Nanu), De Marchi, Kreek en Van Hintum; Jochemsen, Van den Brom (72. Diarra) en Laros; Trustfull, Van Hooijdonk en Fortes (78. Sikora).

FC Den Bosch: Aerts; Liefden (59. Verhagen), Van der Hoorn, Uneken en Willems; Hobbelen, Wielaert (85. Meulendijk), Michels (43. Jones) en Deckers; Vos en Van der Laan.

Koeman wil Jochemsen en De Marchi behouden
Ronald Koeman heeft bij voorzitter Karel Aalbers van aangegeven Arco Jochemsen en Marco de Marchi te willen behouden. Van beide spelers loopt het contract in de zomer van dit jaar af. Jochemsen wordt een meerjarig contract aangeboden, De Marchi krijgt een een- of tweejarig contract voorgeschoteld. De Marchi komt vanwege zijn leeftijd (33) echter niet voor een contract voor langere termijn in aanmerking. Later in de week zal Koeman aan John Veldman, de derde speler met een aflopend contract, duidelijkheid verschaffen over diens toekomst.

Pierre van Hooijdonk niet naar Liverpool
Speculaties betreffende een eventuele overgang van Pierre van Hooijdonk naar Liverpool is zojuist naar het rijk der fabelen verwezen. Als antwoord op berichten in de Engelse pers is een eventuele transfer is voor Vitesse absoluut onbespreekbaar.

Voorbeschouwing Vitesse-FC Den Bosch
Gelredome woensdag 26 januari 2000, aanvang 20.00 uur
De eerste officiële wedstrijd van Vitesse in het nieuwe millennium heeft niet zo’n hele grote historie op het hoogste niveau van het Nederlandse betaalde voetbal. De clubs kwamen elkaar daar voor het eerst tijdens het seizoen 1971/1972 tegen nadat zij beiden debuteerden in de Eredivisie. Vitesse versloeg het team uit de Brabantse hoofdstad met 2-0. Directe degradatie voorkwam deze overwinning echter niet. Pas in het seizoen 1989/1990, de Arnhemmers hadden net weer een promotie achter de rug, kwamen de blauw-witten, voor enkele seizoenen spelend onder de naam BVV Den Bosch, weer op bezoek op ‘Nieuw-Monnikenhuize’. Ditmaal werd het een doelpuntloos gelijkspel. Den Bosch degradeerde, maar stapte twee seizoenen later wederom de Eredivisie binnen. Men ging weer de vertrouwde naam voeren, maar wist het slechts één seizoen uit te houden in de hoogste klasse. Vitesse-FC Den Bosch eindigde dat seizoen, 1992/1993, in 2-0. Hans Gillhaus scoorde tegen zijn oude club op slag van rust de openingstreffer, terwijl John van den Brom in de tweede helft, via de strafschopstip, de score verdubbelde. Vorig seizoen keerden de Bosschenaren weer terug en bezoeken dus nu voor de eerste maal ‘Gelredome’. Een perfecte mogelijkheid om 2000 goed te beginnen en de smadelijke 2-1 nederlaag van voor de winterstop in Den Bosch recht te zetten.

Duitse amateurs vernederen Vitesse
In het Duitse Isselburg heeft Vitesse een oefenwedstrijd tegen de Duitse amateurclub LR Ahlen verdient met 2-0 verloren. Gebrekkige inzet was debet aan deze vernedering vijf dagen voor de hervatting van de Nederlandse competitie.

Strikwerda naar FC Utrecht
Fysiotherapeut Strikwerda is met onmiddelijke ingang vertrokken bij Vitesse. Zoals verwacht stapt hij over naar FC Utrecht waar hij per 1 februari als fysiotherapeut begint.

Info kaartverkoop
PSV – Vitesse, Amstel Cup (29/1) (verplichte buscombi): laatste verkoop tijdens de thuiswedstrijd tegen Den Bosch (26/1) in de Vitessestore op Zuid. PP-kaarthouders vóór de wedstrijd (25,-), ná de wedstrijd indien nog beschikbaar overigen (leden 30,- en niet leden 40,-).
Sparta – Vitesse (5/2) kaartverkoop tijdens de thuiswedstrijd tegen Den Bosch (26/1) in de Vitessestore op Zuid. Vóór de wedstrijd alleen pp-kaarthouders, na wedstrijd overigen. Prijs buscombi (niet verplicht) pp-houders 30,-, leden 35,- en niet leden 40,- . Kaarten voor eigen vervoer vanaf volgende week verkrijgbaar bij Ticketbox à 20,- (excl. toeslag).

Vitesse-Feyenoord naar de middag
De wedstrijd tussen Vitesse en Feyenoord wordt op 13 februari op last van de lokale autoriteiten niet om 18.00 maar om 14.30 uur gespeeld.

Patrick Ax op huurbasis naar De Graafschap
Patrick Ax voetbalt tot het einde van dit seizoen op huurbasis bij De Graafschap. De middenvelder heeft nog tot 2003 een contract bij Vitesse. Patrick Ax speelde twee seizoenen bij FC Groningen, voor hij in 1998 naar Vitesse verhuisde.

Vitesse wint van Kilmarnock
Vitesse heeft in het Spaanse Estepona een oefenwedstrijd tegen het Schotse Kilmarnock met 2-0 gewonnen. Beide doelpunten vielen in de tweede helft. In een pittige wedstrijd kwam het elftal van Ronald Koeman op voorsprong door Sikora, die in de zeventigste minuut een voorzet van Laros afrondde. Het tweede doelpunt kwam op naam van Arco Jochemsen. Nanu trok in de slotminuut de bal voor waarna Jochemsen de bal perfect achter de kansloze Meldrum knikte.

Info kaartverkoop rolstoelers PSV – Vitesse
Voor de competitiewedstrijd PSV – Vitesse, op 19 februari a.s., wordt een busreis georganiseerd voor rolstoelgebruikers. Hiervoor zijn nog enkele kaarten beschikbaar. Voor informatie: 026-8807312.

Vitesse-FC Groningen gelijkspel
Ronald Koeman sprak van een nuttige oefenwedstrijd van ‘zijn’ Vitesse tegen eerstedivisionist FC Groningen: 1-1. Koeman liet de Arnhemse formatie met drie spitsen spelen en Carlos Fortes opereerde op de linkerflank. “Ik heb aardige dingen gezien, vooral Trustfull op rechts deed het goed. John van der Brom en Theo Janssen hadden natuurlijk moeten scoren. Dat waren kansen.”
FC Groningen liet een goede indruk achter en zag een kopbal van Melchior Schoenmaker tegen de lat belanden. Direct na rust kwam Vitesse door Pierre van Hooydonk op 1-0. Veertien minuten voor tijd scoorde Hugo de verdiende gelijkmaker.

Extra oefenwedstrijd tegen FC Groningen
Vitesse speelt vrijdagmiddag op het sportveld van San Pedro Alcantara een extra oefenwedstrijd tegen FC Groningen. De Groningers moesten deze week twee trainingsdagen schrappen, nadat de regen hun trainingsvelden onbespeelbaar had gemaakt. Mede daardoor besloot Vitesse een extra wedstrijd tegen Groningen in te plannen.

Kaartverkoop Amstelcup: PSV-Vitesse
PSV – Vitesse, Amstel Cup op 29/1 (verplichte buscombi): verkoop aan de infokassa van Gelredome op donderdag 20/1 van 19.00 tot 20.00 uur. Prijs pp-kaarthouders fl. 25,- (voorrang), leden fl. 30,- en niet leden fl. 40,-.

Amoah definitief op huurbasis naar Fortuna
Vitesse heeft Matthew Amoah tot het einde van het seizoen uitgeleend aan Fortuna Sittard. Beide clubs kwamen dinsdag tot een akkoord. Vitesse wil op deze manier Amoah meer ervaring op laten doen. De 19-jarige Ghanees speelde tot dusverre 18 competitieduels voor Vitesse. Amoah scoorde daarin tweemaal. Dit seizoen kon de aanvaller niet rekenen op een basisplaats. Fortuna hoeft geen huursom over te maken. Het contract van Amoah bij Vitesse loopt tot de zomer van 2003.

Nieuwjaarsreceptie Vitesse
Karel Aalbers blijft onverbeterlijk. De voorzitter van Vitesse had zich dit seizoen ‘heilig’ voorgenomen om de luwte van de voetballerij op te zoeken en zeker niet meer zo hoog van de toren te blazen. Bij de massale nieuwjaarsreceptie maandagavond in het Gelredome kon de Arnhemse entrepeneur het toch niet laten. In een gloedvol betoog voor een zaal vol supporters zette hij Vitesse onverbloemd neer als de meest toonaangevende club van Nederland.
,,Ik zeg het zonder enige vorm van arrogantie. Vitesse loopt op vele gebieden ver vooruit. Vooral op het terrein van de nieuwe media. Die zullen voor een geheel nieuwe voetbalcultuur in Nederland gaan zorgen. Vitesse loopt in die ontwikkeling vooraan.”

Aalbers, door zijn pr-chef Hein Rood onbeschaamd aangekondigd als de Johan Cruijff onder de voetbalvoorzitters, doelde ondermeer op de internetactiviteiten en de tv-plannen van Vitesse. Onder de camera’s in het Gelredome waren ook toestellen van het eigen kanaal in oprichting aanwezig. ,,Daar waar andere clubs alleen praten, hebben wij binnen afzienbare tijd een eigen omroep”, sprak Aalbers fijntjes.

De grote baas van Vitesse liet weten dat de samensmelting van Vitesse en het Gelredome ,,binnen handbereik” is. ,,De begroting bedraagt nu 59 miljoen gulden. Die moet binnen drie jaar 75 miljoen zijn”, kondigde Aalbers aan. De sprong in het budget moet via Vitesse-World gestalte krijgen. Met een reisbureau, een hotel, extra horeca in het stadion en het Gelredome in eigen beheer, verwacht Aalbers meer inkomsten te genereren.

,,Vitesse wil een win-bedrijf worden”, stelde Aalbers. ,,Zowel het elftal als de afgeleide diensten moeten succesvol zijn. Voor het sportieve gedeelte hebben wij Ronald Koeman als trainer aangetrokken. Hij kan, nee, hij gaat ons leren winnen. Daarvan ben ik overtuigd.”

Om de toch al sterke binding met de groeiende achterban van Vitesse te vergroten, heeft de clubleiding besloten het shirt met nummer twaalf niet meer binnen de spelersgroep te vergeven. ,,Vanaf nu hoort dat toe aan u, aan het publiek. U bent onze perfecte twaalfde man”, sprak Aalbers met stemverheffing. De Arnhemse fans vonden het allemaal prachtig.

Vitesse wil Amoah, Collen en Ax verhuren
Vitesse is op zoek naar een andere club voor Patrick Ax, Matthew Amoah en Pieter Collen. Het drietal kreeg van de nieuwe trainer Ronald Koeman te horen niet te passen in zijn plannen voor het lopende seizoen. Amoah speelt vanaf vandaag al op proef bij Fortuna Sittard. Indien de aanvaller aan de verwachtingen voldoet, neemt hij van 12 tot en met 17 januari met de Sittardse ploeg aan het trainingskamp in Chiclane (Spanje), bij Cadiz deel. Naast het genoemde trio volgen er binnen twee weken nog minstens twee afvallers.

Theo Janssen krijgt nieuwe rol
Niet John van den Brom, niet Michel Kreek, maar Theo Janssen lijkt door Ronald Koeman uitverkozen te worden om bij Vitesse de opbouw van achteruit te verzorgen. Vitesse startte de eerste oefenwedstrijd onder Koeman, bij zaterdag hoofdklasser GVVV (0-3), met Janssen in het hart van de verdediging. Of hij iets van zichzelf in Theo Janssen erkent? Nee, zover wilde Ronald Koeman zaterdagmiddag niet gaan. Maar de man die jarenlang de opbouw van achteruit verzorgde bij FC Barcelona, lijkt zeer gecharmeerd van de talenten van de begenadigde linkspoot Theo Janssen.
Koeman startte in Veenendaal met Orlando Trustfull (rechts) en Carlos Fortes (links) als buitenspelers. Zij werden na de pauze vervangen door Mustapha Riga en Victor Sikora. Dat werd geen geweldig succes, omdat de voorzetten van de vier voor veel verbetering vatbaar zijn. Met name Riga maakte het bont: zijn voorzetten waren óf een prooi voor de GVVV-defensie óf raakten het vangnet. Als de selectie van Koeman compleet is, zijn er nog twee kandidaten voor de posities voorin. Mamadou Zongo kan op rechts uit de voeten en bij aanwezigheid van Marc van Hintum is gelegenheidsback Louis Laros een mogelijkheid als linksbuiten.

De wedstrijd zelf had weinig om het lijf. Vitesse had bij twee treffers een keepersfout nodig waarna Kristof Aelbrecht en Arco Jochemsen afrondden. Slechts een enkele keer stichtte Vitesse met een uitgespeelde aanval gevaar. Zoals na ruim een half uur spelen. Laros passte de bal diagonaal achter de verdediging van GVVV, waar Arco Jochemsen keurig opdook om zijn tweede treffer te scoren.

Koeman was gematigd tevreden over de wedstrijd tegen de zaterdaghoofdklasser. “Natuurlijk verwacht je dat de uitslag hoger uitvalt dan nu, maar dat is niet het belangrijkste. Ik heb een hoop dingen teruggezien waar we over gepraat en op getraind hebben. De bal hard inspelen, bewegen zonder bal, koppeltjes en driehoekjes vormen.” “Ik vond dat we in de eerste helft te laat reageerden bij balverlies. Dat is een van de mindere dingen van het elftal. Na de pauze werd de bal sneller veroverd, al had dat ook te maken met het feit dat de tegenstander vermoeid raakte.”

GVVV – Vitesse 0-3 (0-2)
20. Jochemsen 0-1, 33. Jochemsen 0-2, 70. Aelbrecht 0-3.
Scheidsrechter: Van Hunnik.
Toeschouwers: 1200.
Opstelling Vitesse eerste helft: Jevric; Nanu, De Marchi, janssen, Laros; Jochemsen, Van den Brom, Kreek; Trustfull, Van Hooijdonk en Fortes.
Tweede helft:Chaniotakis; Van der Schaaf, Diarra, Collen, Nanu; Grozdic, van der Hoeven, Janssen; Riga, Aelbrecht en Sikora.

Vitesse heeft tegenstanders gevonden
Na lang zoeken heeft Vitesse eindelijk een tegenstander gevonden om tijdens het trainingskamp van 12 tot 19 januari in Spanje tegen te voetballen. Vitesse speelt op zondag 16 januari om 14.30 uur tegen Kilmarnock. De Schotse ploeg overwintert net als de Arnhemse formatie in de badplaats Estepona aan de Costa del Sol. Kilmarnock staat in de Premier League van Schotland op de voorlaatste plaats. Op zaterdag 22 januari oefent Vitesse tegen de Duitse Regionalligist Ahlen. Vitesse wil de wedstrijd afwerken in de buurt van Bocholt, een Duitse plaats net over de grens bij Winterswijk, maar een definitieve locatie is nog niet gevonden.

Bedrijf wil advies Vitesse bij verbouwing stadion
Het Griekse bouwbedrijf Alte S.A. heeft Vitesse benaderd om hun te adviseren bij de verbouwing van het Kariskaikisstadion in het Griekse Piraeus. De Grieken willen niet alleen adviezen bij de bouw maar ook ten aanzien van de exploitatie van het stadion. De Arnhemse voetbalclub houdt het verzoek in beraad. In februari volgen nieuwe gesprekken. Onbekend is nog hoeveel het bouwbedrijf Vitesse zal betalen voor deze dienst.

De Graafschap wil Jochemsen
De Graafschap wil Arco Jochemsen na dit seizoen overnemen van Vitesse. Jochemsen kan na dit seizoen transfervrij vertrekken omdat zijn contract afloopt. De middenvelder en Vitesse onderhandelden eerder dit seizoen over een nieuwe verbintenis, maar de besprekingen raakten in een impasse. De Graafschap zou Jochemsen het liefts per direct willen contracteren, maar moet dan aan Vitesse een afkoopsom betalen.

Eerste training Vitesse onder Ronald Koeman
Met tintelende tenen debuteerde Ronald Koeman op Papendal als hoofdtrainer van Vitesse. Het kriebelende gevoel in de voeten kwam niet van ouderwetse honger naar de bal, maar doodgewoon door traditioneel Hollands winterweer: nat en koud. ,,Maar het zal toch nog wel eens wat warmer worden?”, grapte de oud-international bij zijn terugkeer in Nederland.
Koeman maakte tijdens zijn eerste optreden als zelfstandig coach een ontspannen en zelfverzekerde indruk. Hij gaf toe dat hij enige gezonde spanning had gevoeld bij bij het opstaan ’s morgens vroeg. ,,Maar ik heb, zoals altijd, heerlijk geslapen”, glimlachte de geboren Groninger. ,,Ik heb naar deze dag uitgekeken. Voor de eerste keer op eigen benen. Dat gaf me toch een speciaal gevoel.”

Anders dan bij zijn ietwat onwennige presentatie vorige maand in Gelredome durfde Koeman na afloop ook stelling te nemen. Hij besefte terdege dat hij vanaf nu recht van spreken heeft als ‘baas’ van de technische staf. ,,Ik ben blij dat ik niet met onmiddellijke ingang bij Vitesse ben begonnen”, bekende Koeman, die op het veld met Trustfull en Jansen meteen een indringend gesprek voerde.

,,Door een aanloopje van ruim een maand te nemen, heb ik een goed beeld van de club en van de selectie gekregen. Die informatie neem ik uiteraard mee in de komende voorbereidingsperiode van een week of drie. In dat tijdsbestek wil ik de basis leggen voor een goede tweede helft van de competitie, waarin we hopelijk aansluiting kunnen krijgen bij de Grote Drie van Nederland. Of dat haalbaar is, zal moeten blijken.”

Koeman analyseerde Vitesse voor de eerste keer in het openbaar. ,,Ik heb in december goede, minder goede en slechte wedstrijden van Vitesse gezien. Het elftal was zoekende, miste de wil om te winnen en ontbeerde vertrouwen. Het creëren van duidelijkheid, wat ik wil en hoe ik het wil, zie ik nu als mijn voornaamste taak.” Koeman verwelkomde 25 spelers bij zijn ouverture. Potentiële basisspelers als Zongo (interlandverplichtingen), Curovic (griep) en Van Hintum (herstellende van blessure) ontbraken nog bij de eerste groepstraining in het nieuwe jaar. Als alle contractspelers van Vitesse beschikbaar zijn, heeft Koeman liefst dertig man voor zijn neus. ,,Een onmogelijk aantal”, erkende hij volmondig. ,,Daar moet snel iets aan worden gedaan. Ik vind een groep van 22 tot 24 spelers groot genoeg. Wie er mogen vertrekken, zeg ik nu nog niet. Laat iedereen eerst maar eens aan de nieuwe trainer wennen. Feitelijk begint elke speler opnieuw bij Vitesse. Ze krijgen allemaal een kans om zich te bewijzen.”

Koeman sprak tijdens zijn eerste oefensessie bij Vitesse nog weinig over voetbal. ,,Dat komt later wel. In mijn openingstoespraakje voor de training heb ik vooral gehamerd op discipline. Daar ben ik een grote fan van. Zonder discipline buiten het veld is er ook geen discipline in het veld. Daarom heb ik even wat persoonlijke ideeën en richtlijnen aan mijn spelers duidelijk gemaakt. Het zijn echt geen schokkende zaken, hoor. Op tijd komen, gezamenlijk eten, dergelijke dingetjes. Ook zijn de buitenlandse spelers verplicht om Nederlandse taallessen te volgen. Dat lijkt me logisch.”

Koeman begint zaterdag met een oefenwedstrijd in Veenendaal tegen GVVV. Vier dagen later vertrekt hij met Vitesse naar Marbella voor een trainingskamp van ruim een week. Zijn competitiedebuut is op 26 januari thuis tegen FC Den Bosch. Daarna volgen PSV (beker), De Graafschap en Sparta binnen tien dagen.

,,We gaan attractief voetballen, in een 4-3-3 systeem”, beloofde Koeman. ,,Dat wil Vitesse graag, dat wil ik graag en dat wil het publiek graag. Een elftal dat speelt om te winnen. Maar ik zal altijd zoeken naar de juiste balans tussen amusementswaarde en prestaties. Want ook ik word bij Vitesse uiteindelijk afgerekend op de resultaten.”

Wijnen langer bij Vitesse
Vitesse heeft het contract met Bas Wijnen opengebroken en verlengd tot medio 2003. De oorspronkelijke overeenkomst met de 19-jarige doelman, bij wie in november een vorm van jeugdkanker is geconstateerd, liep tot de zomer van 2001. Wijnen hoopt over anderhalf jaar te zijn genezen.

Vaststelling data wedstrijden
Vitesse – Heerenveen: zaterdag 25 maart 2000 20.00 uur.
Vitesse – Ajax: zondag 30 april 2000 14.30 uur.

Vitesse maakt winst
Vitesse heeft voor het eerst in haar bestaan een winst van 2,5 miljoen gulden gemaakt. Tegenover uitgaven ter grootte van 56,5 miljoen gulden, stond in het seizoen 1998/1999 een bedrag van 59 miljoen aan inkomsten. De begroting voor het huidige seizoen loopt in de richting van zestig miljoen gulden. Voorzitter Karel Aalbers sprak deze week de verwachting uit dat de begroting nog verder zal groeien. Binnen drie tot vijf jaar zal zij stijgen tot 75 miljoen gulden, aldus de Vitesse-preses.

Vitesse-tv komt snel
Vitesse-tv gaat op korte termijn de ether in. Die boodschap hield Karel Aalbers gisteravond sponsoren van de club voor. De details van de afspraken wilde hij nog niet bekendmaken. Vitesse-tv is in eerste instantie een programma van een halfuur. Naast de laatste nieuwtjes over Vitesse besteedt het programma aandacht aan regionaal nieuws. Het is nog niet duidelijk of de zender achter een decoder zal verdwijnen of voor iedereen beschikbaar zal zijn.

Henk ‘Charly’ Bosveld gekozen tot Vitesse-speler van de eeuw
Henk ‘Charly’ Bosveld is met overweldigende meerderheid gekozen tot de beste Vitesse-speler van de bijna voorbije eeuw.
Zowel lezers van De Gelderlander en de Arnhemse Courant konden de voorbije week hun stem uitbrengen. Verreweg het grootste deel van de fans stemde op Charly Bosveld.

Charly Bosveld droeg zeven seizoenen het shirt van Vitesse en groeide uit tot de grootste na-oorlogse voetbalheld in Arnhem. In 1979 nam hij afscheid van het voetbal en wierp zich op een trainerscarrière. Hij overleed 6 augustus vorig jaar op 57-jarige leeftijd aan een hartstilstand.

‘Hij had het prachtig gevonden’, liet zijn vrouw Henny Bosveld gisteren geëmotioneerd weten. ‘We zijn ontzettend blij dat hij nog zo leeft bij de Arnhemse-bevolking. Het is alleen jammer dat hij het zelf niet mag meemaken.’

Vaststelling data wedstrijden
Vitesse – FC Den Bosch: woensdag 26 januari 20.00 uur
PSV – Vitesse: zaterdag 29 januari 20.30 uur (Amstelcup)
Vitesse – De Graafschap:woensdag 2 februari 20.00 uur

Verkoop seizoenkaarten
Nog u nog geen seizoenkaart? Er zijn nog enkele honderden seizoenkaarten te koop. De prijs wordt na elke thuiswedstrijd aangepast. Voor meer informatie en bestellen kunt u contact opnemen met de afdeling Ticketing, telefoon: 026 – 8807337 (tijdens de kantooruren). Beleef het mee in Gelredome!

Bronnen nieuwsredactie www.vitesse.org
Eigen nieuwsredactie, Arnhemse Courant, Sportweek, De Gelderlander, ANP, De Telegraaf, Voetbal International, Vitesse Vandaag, Vitesse inside, Zwart op Geel, NOS Teletekst, Sportjournaal, RTL Teletekst, Omroep Gelderland, TV Gelderland.

Hoofdsponsor: