Januari 2002

VitesseNU publiceert eigen financiële analyse van Vitesse

De VitesseNU beweging is van mening, dat er wat betreft de situatie binnen Vitesse, nog veel onduidelijk is voor de supporters en sympathisanten. Daarom heeft VitesseNU opnieuw een vragenlijst en een opmerkelijke eigen financiële analyse opgesteld.

VitesseNU bestaat uit een gestaag groeiende groep uiterst bezorgde en teleurgestelde supporters. De beweging ontstond spontaan op de Zuid tribune maar werd snel uitgebreid tot de Oost tribune. Later werd het aangevuld met mensen uit de Vitesse Business Club en uit de politieke wereld. Het kleine clubje dat de basis legde voor de verdere uitbouw van VitesseNU is inmiddels uitgegroeid tot een grote groep van vele actieve en sympathiserende leden. Waarom kozen al die mensen ervoor, om een initiatief als VitesseNU te ondersteunen, het antwoord is simpel: uit clubliefde.

Voor meer info bezoek de internetpagina: www.VitesseNU.nl

Bron:www.vitesseNU.nl 31-1-02

Korthals overweegt aparte voetbalwet

Minister Korthals van Justitie laat onderzoeken of een speciale voetbalwet soelaas kan bieden in de strijd tegen voetbalvandalisme. Hij zal daartoe een dergelijke wet die in Groot-Brittannië van kracht is, bestuderen.

Korhals zei donderdag in de Tweede Kamer dat gunstige elementen daaruit misschien ook in Nederland ingevoerd kunnen worden. Groot-Brittannië heeft een berucht legertje hooligans, maar in de voetbalstadions zelf doen zich vrijwel nooit incidenten voor. Dit komt omdat supporters die zich misdragen meteen kunnen rekenen op zware sancties.

Wel tekende de VVD-bewindsman meteen aan dat hij er huiverig voor is om voor verschillende sectoren aparte wetten in te voeren. ,,Anders zit je straks ook meteen met een wielrenwet”.

In principe beschikken justitie en de KNVB al over een breed scala aan mogelijkheden om relschoppers te bestraffen. Dit kan via het strafrecht, maar daarnaast kan de KNVB ook hooligans ook een stadionverbod opleggen. Verder kan de burgemeester groepen raddraaiers tijdelijk laten vastzetten als zij zich (dreigen te) misdragen. Volgens een ambtenaar van justitie zou het nuttig kunnen zijn deze zaken onder een noemer te brengen.

Bron:ANP 31-01-02

Cornelisse terug op geboortegrond

Voor Vitesse-verdediger Tim Cornelisse is het uitduel zaterdag tegen AZ een speciale wedstrijd. “Terug naar Alkmaar. Daar ben ik geboren”, aldus de rechtsback. Cornelisse voelt zich thuis in het nieuwe 4-4-2-systeem van Vitesse. “Ik heb bij RKC ook zo gespeeld. Ik vind het wel lekker gaan om mee naar voren te gaan. Ik heb een goede voorzet, dat moet ik ook maar laten zien.”

Vitesse verloor de laatste vier uitwedstrijden, terwijl AZ de punten vooral thuis pakt. Cornelisse: “Als het effe kan willen we winnen. We gaan er vol tegenaan, net als tegen NEC.”

Bron: TT TVG 31-01-02

Victor Sikora loopt rugblessure op

Vitesse moet het zaterdagavond in Alkmaar tegen AZ wellicht stellen zonder Victor Sikora. De aanvaller ging donderdag op de training door zijn rug.

Mocht Sikora te geblesseerd zijn om te spelen, dan wordt hij vervangen door Emile Mbamba. Louis Laros en Mamadou Zongo deden donderdag looptraining. Theo Janssen en Michael Dingsdag waren wel aanwezig, maar konden niet met de groep meetrainen.

Vermoedelijke opstelling
Jevric; Cornelisse, Knol, Stefanovic, Nanu; Hofs, Kreek, Martel, Fortes; Peeters, Sikora/Mbamba.

Van der Schaaf is geschorst, Kreek is terug van een schorsing.

Bron: TT TVG 31-01-02

Ghana spectaculair verder

Ghana heeft op spectaculaire wijze de volgende ronde bereikt van de Afrika Cup. De ploeg won in de slotfase met 2-1 van Burkina Faso.

De Black Stars hadden door de eenvoudige winst van Zuid-Afrika op Marokko (3-1) een overwinning nodig om de laatste acht te bereiken. Hetzelfde gold voor tegenstander Burkina Faso, dat in het beslissende duel negen minuten voor het einde verrassend de leiding nam. Het leek het einde te betekenen voor Ghana totdat invaller Isaac Boakye geschiedenis schreef voor zijn land. Binnen twee minuten (89e en 90e minuut) schoot hij de 1-1 en 2-1 binnen. Ghana ontmoet nu zondag 3 februari Nigeria voor een plaats bij de laatste vier.

Bron: Vitesseworld 31-01-02

Keten reisbureaus wil vestiging Gelredome

Het Eindhovense reisbureau Vacansoleil overweegt een kantoor te openen in Arnhems stadion Gelredome. Hierover beginnen over twee tot drie weken de onderhandelingen met de directie van eredivisieclub Vitesse.

Vacansoleil heeft recentelijk een verkooppunt van reizen in het Philips Stadion in Eindhoven in gebruik genomen. In september/oktober volgt de opening van een reisbureau in het MVV-stadion De Geusselt in Maastricht.

Vacansoleil wil binnen enkele jaren in Nederland een keten opzetten van zo’n acht vestigingen. Bij voorkeur in of nabij stadions, omdat de voetbalarena’s veelal beschikken over voldoende parkeergelegenheid en goede aan- en afvoerwegen.

In Gelredome zou het gaan om een vestiging van minimaal 250 vierkante meter. Dat heeft productmanager J. Gerards van Vacansoleil Travel Center in Eindhoven gisteren bevestigd. Dit reisbureau onderzoekt op korte termijn de haalbaarheid van een Arnhemse vestiging met zo’n zes tot acht arbeidsplaatsen. Vacansoleil richt zich op particulieren en het midden- en kleinbedrijf.

Het voornemen van de Eindhovense onderneming past in het aloude streven van de Vitesse-directie om in Gelredome meer bedrijvigheid te krijgen. Hierbij wordt onder meer gedacht aan de komst van een reisbureau, een verzekeringsmaatschappij en een televisiestudio.

Vacansoleil hoopt vooral gebruik te kunnen maken van de naamsbekendheid van de eredivisieclub en het stadion Gelredome.

Dit reisbureau is sinds dit jaar sponsor van Vitesse. Vacansoleil heeft een sponsorcontract voor drie jaar met de Arnhemse voetbalclub. De Eindhovense onderneming regelt alle buitenlandse reizen van de voetballers, scouts en bestuursleden van Vitesse.

Bron: Gelderlander 31-01-02

Vitesse Radio gaat ook de Nijmeegse ether in

Vitesse start in samenwerking met Stadsomroep Arnhem een maandelijks radioprogramma vanuit het Home of History in stadion Gelredome. Onder leiding van presentator Ton Kwabek gooit het lokale radiostation op dinsdag 5 februari om 16.00 uur het eerste uurtje live Vitesse Radio de ether in.

Vooralsnog is er één uitzending per maand. Beide partijen houden de mogelijkheid open vaker uit te zenden als het programma aanslaat. Presentator Ton Kwabek uit Arnhem kaartte het idee enige tijd geleden aan bij Vitesse en vond een gewillig oor bij voorlichter Frank Huizinga. “Het mes snijdt aan twee kanten”, denkt Kwabek. “Wij hopen meer luisteraars (nu 25.000, red.) te krijgen en Vitesse krijgt aandacht en kan haar verhaal kwijt. Mogelijk levert het ons straks ook weer adverteerders op.”

Frank Huizinga: “Het is voor ons aantrekkelijk omdat we veel achtergrondinformatie kwijt kunnen.”

De formule van Vitesse Radio wordt bepaald in onderling overleg. In de eerste uitzending komen algemeen directeur Hans Schreudering en assistent-trainer Theo Bos van Vitesse uitgebreid aan het woord. Om half vijf wordt steevast ruimte gemaakt voor nieuws over de KidsClub. Kwabek verwacht de komende uitzendingen ook spelers en andere gasten te verwelkomen. Luisteraars kunnen de uitzendingen live op de stadsomroep horen. “Die is in de wijde omgeving van Arnhem te horen. Het leuke is dat zelfs de mensen in Nijmegen naar Vitesse Radio kunnen luisteren”, grijnst Kwabek, die trots uitziet naar de eerste uitzending.

“Het is allemaal heel snel voor elkaar gekomen. Of Vitesse niet liever met Omroep Gelderland in zee was gegaan? Dat weet ik niet, ik denk dat wij gewoon wat sneller waren.”

Vitesse Radio: eerste uitzending dinsdag 5 februari van 16.00 tot 17.00 uur. Presentatie: Ton Kwabek. Te beluisteren bij Stadsomroep Arnhem op 105.9 of via de kabel op 93.1.

Bron: Gelderlander 31-01-02

Van der Schaaf ontbreekt tegen AZ

Vitesse kan zaterdagavond de uitwedstrijd tegen AZ niet beschikken over Remco van der Schaaf. De 22-jarige middenvelder kreeg zondag in de Gelderse derby zijn zesde gele kaart van dit seizoen en werd daarom woensdag door de tuchtcommissie van de KNVB voor een wedstrijd geschorst.

Van der Schaaf is daarmee tevens ‘topscorer’ wat betreft het aantal gele kaarten voor Vitesse-spelers. Michel Kreek en Theo Janssen kregen tot nu toe vier gele kaarten. Tim Cornelisse staat ‘op scherp’. Hij zag al drie keer geel en wordt bij de eerstvolgende gele kaart geschorst.

Bron: TT TVG 30-01-02

Peeters voorlopig Rode Duivel

Naast Victor Sikora is ook Bob Peeters voorlopig geselecteerd voor de nationale ploeg. De Rode Duivels spelen woensdag 13 februari in Brussel een oefeninterland tegen Noorwegen. In de loop van volgende week wordt de definitieve selectie bekendgemaakt.

Bron: Vitesseworld 30-01-02

Ghana moet scoren

In groep B van het toernooi om de Afrika Cup valt woensdagavond de beslissing. Alle vier landen strijden nog om een plaats in de kwartfinale.

Ghana neemt het op tegen Burkina Faso en Marokko speelt tegen Zuid-Afrika. Marokko voert het klassement aan in deze groep met vier punten, gevolgd door Zuid-Afrika en Ghana met twee punten. Burkina Faso staat vierde met slechts één punt, maar heeft bij winst Ghana nog alle kans op de volgende ronde. Ghana, het team van Matthew Amoah moet dan wel gaan scoren om zich te kunnen plaatsen voor de kwartfinale.

Bron: Vitesseworld 30-01-02

Edward Sturing geeft Vitesse logica terug

Zijn keuze is verklaarbaar, maar verhult meer dan alleen een verandering. Interim-hoofdtrainer Edward Sturing heeft Vitesse omgevormd. Het elftal van zijn voorganger Ronald Koeman, dat in het vaste 4-3-3-stramien vrijwel nooit fonkelend voetbalde, is niet meer. “Logisch”, verklaart Sturing, “want daar hebben wij de spitsen niet voor. En ik kijk eerst naar de kwaliteiten van de spelers die beschikbaar zijn en pas daar vervolgens het systeem op aan.”

Een wijsheid die doordrenkt is van zelfkennis en realisme, maar ook (onbewust) een kanttekening plaatst bij de keuzes van zijn voorganger. Want waarom twee jaar spelen op een wijze die (volgens Sturing) niet hoort bij een spelersgroep? Alleen maar omdat het systeem belangrijker wordt geacht dan de beschikbare kwaliteiten. Sturing redeneert andersom, en heeft gelijk.

Probleem van het heden is alleen dat Vitesse aan en omschakeling bezig is. De aanvallend ingestelde spelers moeten anders denken, anders lopen en anders positie kiezen. De automatismen zijn verdwenen en dat was in de Gelderse streekderby tegen NEC bijna funest. Vitesse zocht in de beginfase naar de juiste momenten om druk te zetten, maar van een collectieve gedachte was weinig sprake. Resultaat was dat NEC vooral de ontstane ruimtes op het middenveld goed bespeelde en daardoor vaak een man overhield. Ruim een halfuur domineerde de (jonge) ploeg van Johan Neeskens. Frank Demouge opende na elf minuten de score en Jarda Simr had de voorsprong acht minuten later moeten verdubbelen. De aartsluie Tsjech schoot voor een leeg doel van vijf meter echter tegen de lat.

Het was niet alleen de gemiste kans van Simr die NEC de wedstrijd deed verliezen. De ploeg van Neeskens bulkt weliswaar van het talent, maar van de jongelingen zijn er maar heel weinig die echt progressie maken. Met name Patrick Ax gedroeg zich in Arnhem opnieuw als een mentaal wrak. Iemand die zóveel talent heeft en er vervolgens zó weinig mee doet, verdient niet veel kansen meer. Tegen Vitesse kreeg de invaller een aantal opdrachten mee, waarvan hij er maar weinig respecteerde. “Daar moeten we maar eens over praten”, dreigde Neeskens. Het jeudig elan en de wisselvallige momenten die daar automatisch bijhoren, brak de gasten uiteindelijk op. Het zoekende Vitesse, dat in de tweede helft wel op de juiste manier én op de juiste momenten pressie kon spelen, had weinig tot geen problemen meer met het simpele spelletje van de tegenstander. De vele lange ballen uit de Nijmeegse defensie waren een prooi voor het centrale duo Ruud Knol en Dejan Stefanovic. Vitesse won uiteindelijk door een benutte strafschop van Remco van der Schaaf, de ijzervreter die zich – geheel ten onrechte- gedraagt als de leider van het nieuwe Vitesse.

Ondanks de moeizame zege heeft Sturing in zijn korte periode als hoofdtrainer in ieder geval de logica teruggebracht . Er moet gespeeld worden zoals de spelers kunnen, en niet zoals de trainer wil. Het is voor de spelersgroep te hopen dat de opvolger van de huidige interim-coach dezelfde gedachtegang heeft. Anders kunnen ze weer gaan omschakelen. En daar hebben ze al zo’n moeite mee.

Bron: VI 30-01-02

Vier man Vitesse in Onder 19

De Vitesse-spelers Michael Jansen, Nick Hofs, Jhon van Beukering en Elridge Rojer zijn geselecteerd voor het Nederlands elftal voor spelers tot 19 jaar. Het team van Mark Wotte speelt op dinsdag 5 februari een oefenduel tegen Dordrecht ’90.

De oefenpartij geldt als voorbereiding op de beslissingswedstrijd tegen Ierland, waarin een ticket voor het EK verdiend kan worden. De duels met Ierland hebben plaats op 20 maart en 10 april.

Theo Brack, doelman van Vitesse A1, is geselecteerd voor het Nederlands elftal onder 17 jaar. Hij neemt met Oranje van 8 tot 13 februari deel aan een internationaal toernooi in de Algarve in Portugal. Ook Denemarken, Italië en Portugal doen mee aan dat evenement.

Bron: Gelderlander 30-01-02

Coach Snoei verruilt stage bij Koeman voor Neeskens

Jong Vitesse-trainer Mike Snoei heeft zijn stageplaats op het trainingsveld van Vitesse verruild voor een stage bij buurman NEC. Dat is een verlaat gevolg van het vertrek van hoofdtrainer Ronald Koeman bij Vitesse.

Snoei is bezig met de opleiding tot trainer/coach betaald voetbal en koos voor aanvang van het seizoen voor een stage bij het Vitesse van Ronald Koeman. Na het plotse vertrek van Koeman naar Ajax, zou de 38-jarige Rotterdammer eventueel naar Amsterdam verhuizen om daar zijn stage onder Koeman af te ronden.

lees verder...

Bron: Gelderlander 30-01-02

Marian Zeman opgelucht naar Griekenland

Zeven maanden bivakkeerde hij aan de zelfkant van het betaald voetbal. Nu ziet Marian Zeman de zon weer schijnen. In Griekenland, waar de speler uit het tweede elftal van Vitesse onderdak heeft gevonden bij PAOK Saloniki.

Marian Zeman straalt van opluchting en blijdschap, wanneer hij de verbintenis met PAOK Saloniki signeert. “Ik hoop dat ik nu weer de kans krijg op een goed niveau te voetballen.” PAOK Saloniki neemt de 27-jarige speler verdediger uit Slowakije tot 1 juli op huurbasis over van Vitesse. En heeft tevens een optie tot koop bedongen. De Arnhems club ontvangt 70.000 euro van de Griekse subtopper, die bovendien het salaris van Zeman voor zijn rekening neemt. In de zomer van 2003 loopt het contract van Zeman in Arnhem af.

lees verder...

Bron: Gelderlander 30-01-02

Sikora bij voorlopige selectie Oranje

Victor Sikora zit bij de voorlopige selectie van het Nederlands elftal.

Oranje speelt op woensdag 13 februari in de Amsterdam Arena een oefeninterland tegen Engeland. Volgende week wordt de definitieve selectie bekendgemaakt.

Bron: Vitesseworld 29-01-02

‘Nick moet eigen spel blijven spelen’

In de serie ‘terugblikken met oud-Vitessenaren’ vandaag Ben Hofs. Hij is na Dejan Curovic, Dick van Male en Jacques Cleeren de vierde oud-speler in deze serie, maar de eerste die zijn neef Nick zag debuteren.

“Het was geen makkelijke wedstrijd om te debuteren omdat het elftal op vijf, zes plaatsen gewijzigd was. Het is altijd makkelijker in een ingespeeld elftal te komen.”

“Ik vind wel dat Nick het goed heeft gedaan, heel goed zelfs. Hij heeft alles gedaan wat hij moest doen. In het begin liep hij een beetje te zoeken naar zijn plaatsje, half rechtsmidden, half rechtse buiten. De eerste tien minuten kreeg hij weinig ballen, leek hij ook een beetje te verzuipen.”

lees verder...

Bron: Gelderlander 29-01-02

Vier spelers te laat bij Jong Vitesse

Trainer Mike Snoei van Jong Vitesse heeft bij de herstart van de competitie direct disciplinaire schorsingen uitgesproken tegen vier spelers. Het per auto afgereisde kwartet arriveerde te laat in Breda en bleef daardoor aan de kant in het met 2-1 verloren duel tegen Jong NAC.

De boosdoeners waren bestuurder (en contractspeler) Martijn Kuiper, doelman Raymond van Driel (onlangs nog mee op trainingskamp met de selectie), Tom Verhaar en Job Komol. Snoei zal de kwestie nog bespreken met het kwartet. “Het wordt een zeer ernstig gesprek. Ik ben benieuwd wat deze jongens eigenlijk willen bij Vitesse.”

In de selectiespelers Evgeniy Lewtsjenko, Jhonny van Beukering en Riga Mustapha hoefde hij niet teleurgesteld te zijn. Het trio speelde goed, vooral de uitblinkende aanvoerder Levtsjenko. “De leider van deze ploeg en een voorbeeld voor de anderen”, vond Snoei.

Van Beukering scoorde de enige treffer (1-1) voor Vitesse. Doelman Bas Wijnen greep zijn verdiende kans, maar moest in de slotfase het winnende doelpunt van Brecht incasseren.

De beide jeugdinternationals Michael Jansen en Stijn Schaars speelden prima op de opengevallen plekken in de basis. Jeugdspeler Jansen wordt direct overgeheveld naar Jong Vitesse.

Gelderlander 29-01-02

Vitesse overweegt inschrijving Intertoto

Vitesse overweegt zich in te schrijven voor de Intertoto-competitie. Via deze sluiproute zijn komende zomer drie startbewijzen voor het toernooi om de UEFA Cup te verdienen.

Vorig seizoen zag de Arnhemse club af van inschrijving, omdat trainer Ronald Koeman de Intertoto-competitie niet geschikt achtte als voorbereiding op een nieuw seizoen. Vitesse verspeelde op de laatste speeldag zijn Europese ticket. Nu staat de clubleiding wel open voor de alternatieve weg naar Europees voetbal.

lees verder...

Bron: Gelderlander 29-01-02

Succes voor Mali

Vitesse-speler Mahamadou Diarra heeft zich gisteravond met zijn land Mali geplaatst voor de kwartfinale van de Afrika Cup. Het thuisland won door treffers van Bagayoko en Touré met 2-0 van Algerije.

Diarra was betrokken bij een vervelend incident. Hij raakte in botsing met tegenstander Tasfaout, die direct naar het ziekenhuis werd afgevoerd. Gevreesd werd dat de Algerijn zijn tong had ingeslikt. Zijn toestand is onbekend.

Nigeria, met Tijjani Babangida, won met 1-0 van Liberia en drong daarmee ook door tot de kwartfinale. De derde Vitessenaar, Amoah, speelt woensdag met Ghana tegen Burkina Faso om plaatsing voor de tweede ronde.

Bron: Gelderlander 29-01-02

Blessure Laros valt mee

Louis Laros heeft maandagmiddag in Rotterdam een MRI-scan ondergaan. De scan heeft uitgewezen dat de operatie van anderhalf jaar geleden succesvol is geweest. De dokter heeft een goed beeld van de knie gekregen en er is geen letsel meer aan het kraakbeen.

De middenvelder krijgt nu gericht krachttraining van de fysiotherapeut (voornamelijk sprinten). “Doordat de kracht in mijn knie is afgenomen moet ik nu veel krachttraining doen. Ik heb alleen nog last van de opgelopen slijmbeursontsteking en hoop over twee à drie weken weer te spelen”, aldus Louis Laros.

Bron: Vitesseworld 28-01-02

Beloften onderuit tegen NAC

De Beloften van Vitesse hebben maandagavond in Breda met 2-1 verloren van NAC. Het enige doelpunt van de Arnhemmers kwam van Jhon van Beukering. Vitesse startte noodgedwongen met een zeer jong elftal. Doordat Martijn Kuiper, Tom Verhaar, Job Komol en Raymond van Driel zich te laat melden begonnen Stijn Schaars en Michael Janssen in de basis. Trainer Mike Snoei vond de nederlaag een tegenvaller en onnodig.

“Je begint met Janssen en Schaars als jonkies achterin, doordat een aantal jongens te laat komen. Ik wil wel zeggen dat vooral Michael Janssen tegen Glenn Salmon een puike pot heeft gespeeld en prima overeind bleef. Na de 1-0 achterstand kwamen we vlak voor rust op 1-1 door Van Beukering. We speelden dan wel geen geweldige wedstrijd, maar ik vond ons wel beter dan NAC. We hebben echter teveel kansen gemist in de wedstrijd en dan vraag je om moeilijkheden. Vlak voor tijd kregen zij een vrije trap die moet worden overgenomen. De tweede poging eindigde in de kruising en verlies je de wedstrijd. Dat is dan abslouut een tegenvaller”, aldus Snoei.

Beloften NAC – Beloften Vitesse 2-1 (1-1)

Opstelling Vitesse:

Wijnen, Van Bochem, Groeneveld, Janssen, Schaars, Tiren, Sone, Aelbrecht, Lewtsjenko, Van Beukering en Riga.

Bron: Vitesseworld 28-01-02

Kruys in beeld bij Vitesse

Gert Kruys is de voornaamste kandidaat om Edward Sturing als coach op te volgen bij Vitesse. De geboren Utrechter, die aan zijn laatste seizoen bezig is bij Cambuur Leeuwarden, eveneens door Willem II gepolst. In Arnhem treedt Kruys in de voetsporen van de tussentijds naar Ajax vertrokken Ronald Koeman. Sturing, die met Vitesse deze competitie afmaakt, heeft zich al verzoend met zijn nieuwe job: hoofd opleidingen.

Bron: Telegraaf 28-01-02

Beslissing in groep A

In groep A van de Afrika Cup valt maandagavond de beslissing. Om 19.00 uur Nederlandse tijd worden de laatste twee groepswedstrijden gespeeld en alles is nog open.

Mali neemt het op tegen Algerije en Nigeria speelt tegen Liberia. De stand voorafgaand aan de wedstrijden is:

Nigeria – 4 punten
Liberia – 2 punten
Mali – 2 punten
Algerije – 1 punt

Mali kan tegen Algerije rekenen op wederom een uitverkocht huis. Ruim zestigduizend toeschouwers zullen aanwezig zijn in het 26th March Stadium in Bamako om de ploeg van Mahamadou Diarra naar de winst te schreeuwen tegen de “Desert Warriors”.

Maandag 28 januari, Eurosport: Mali – Algerije (19.00 uur, live)

Bron: Vitesseworld 28-01-02

Peeters scoort, maar Burnley komt voor niks

De delegatie van de Engelse voetbalclub Burnley is voor niks naar Arnhem gevlogen. Bob Peeters wil niet naar Engeland. Hij scoorde tegen NEC 1-1 en ziet het weer helemaal zitten bij Vitesse.

Peeters was gistermiddag dolgelukkig met zijn treffer en uiteraard de 2-1 zege op NEC. “Het was een belangrijk doelpunt”, wist Peeters. “We hadden het moeilijk in het begin. Na die 1-1 zaten we weer in de wedstrijd. Voor mezelf was het natuurlijk ook een belangrijk doelpunt”, erkende de lange Belg. Peeters zette zijn naam onder de eerste treffer van 2002 voor Vitesse, zijn tweede van het seizoen pas. Op aangeven van Sikora kopte hij knap binnen: 1-1.

Het duo vormde de aanvalstandem van Vitesse, tot opluchting van de rode Duivel. “We spelen nu in een systeem dat mij ligt, met twee spitsen. Zo heb ik bij Roda jaren gespeeld, samen met Peter van Houdt. Ik ben geen spits die statisch in het centrum moet wachten, dat ligt mij niet.”

lees verder...

Bron: Gelderlander 28-01-02

Voor Edward Sturing is 27 januari een mooie dag

Precies drie jaar geleden nam hij als speler afscheid van het publiek in Gelredome. Samen met Theo Bos in de erewedstrijd tegen Schalke 04. Gisteren zat Bos voor het eerst naast hem op de bank. Tegen NEC zag hoofdtrainer Sturing zijn ploeg een enorm belangrijke zege pakken.

“Het is wéér op 27 januari, hè”, lachte Sturing na de zwaarbevonchten zege in de Gelderse derby. De opvolger van Ronald Koeman had reden tot lachen, want Sturing zag zijn team een uur lang fantastisch vechtvoetbal leveren. “De spelers verdienen een groot compliment”, sprak Sturing naderhand.

lees verder...

Bron: Gelderlander 28-01-02

De zekere pingel van ‘Schaaf’

Remco van der Schaaf deed gistermiddag tijdens de derby Vitesse-NEC (2-1) op alle fronten van zich spreken. Allereerst liet de middenvelder van Vitesse zich gelden met een woeste overtreding op René van Rijswijk, die van geluk mocht spreken dat hij met twee benen het stadion kon verlaten. Het leverde Van der Schaaf een gele kaart op, zijn vijfde en dus een schorsing. Daarnaast was Van der Schaaf de beste speler en de speler van de beslissende treffer. Nota bene een strafschop: 2-1. Vitesse scoorde in september 2000 voor het laatst vanaf elf meter. Kreek (drie), Laros (twee) en Janssen misten vervolgens. “Het werd tijd dat er eens één in ging. Nu nemen Ruud Knol en ik ze. Hij zat er lekker in. We hebben inderdaad over die strafschoppen gesproken. Het is niet lekker als je er zo veel mist, maar dat kan mij ook een keer overkomen”, aldus de topscorer (vier treffers) van Vitesse.

Bron: Gelderlander 28-01-02

Nicky Hofs wil oom achterna

Nicky Hofs is amper drie turven hoog, achttien lentes jong en voor de duvel niet bang. Laat staan voor NEC, daar verloor hij immers nog nooit van. Hofs debuteerde gisteren voor Vitesse tegen NEC: 2-1. Voorheen was Vitesse de club van zijn oom Bennie, die in de zeventiger jaren de velden onveilig maakte. De overlevering wil dat Bennie Hofs ooit Johan Cruijff uit de wedstrijd speelde. Misschien wel zijn grootste prestatie ooit voor de ‘geeltjes’.

De Arnhemse familie heeft er nu een voetbalzoon bij. Neefje Nicky Hofs zette gistermiddag in een kolkend stadion Gelredome zijn eerste schreden op de heilige rechthoek en keerde terug met een overwinning op NEC. Het was dan ook een debuut in stijl. Familie op de tribune en op de banken. Het mooiste moet nog komen: Pappa Hofs was gisteren nog jarig ook.

lees verder...

Bron: Gelderlander 28-01-02

Vitesse komt met de schrik vrij tegen NEC

NEC is gekozen tot club van het jaar, maar Vitesse is nog steeds de nummer één van Gelderland. De Arnhemmers kwamen met de schrik vrij, in het prachtige onderlinge gevecht in Gelredome: 2-1.

Voor een aantrekkelijke wedstrijd is niet altijd goed voetbal nodig, zo bewezen Vitesse en NEC gistermiddag. De derby liep zeker niet over van fraai voetbal, maar door de passie, strijdlust en beleving verveelde de partij geen moment.

lees verder...

Bron: Gelderlander 28-01-02

Zes keer geel in derby

De Gelderse derby tussen NEC en Vitesse was een harde editie die in totaal zes gele kaarten opleverde. Scheidsrechter Van Egmond verdeelde de kaarten gelijk over beide ploegen. Bij Vitesse moesten debutant Nicky Hofs, Tim Cornelisse en Van der Schaaf eraan geloven.

Die laatste ontsnapte aan een zuivere rode kaart na een vroege charge op René van Rijswijk die zich vlak na rust met een gat vlakbij zijn knieschijf moest laten vervangen door Ax. Vandaag wordt er meer helderheid verwacht over de blessure van Van Rijswijk én Frank Demouge. Namens NEC werden in Gelredome Jeffrey Leiwakabessy en de ingevallen Marcel Koning en Patrick Ax op geel getrakteerd. Voor Ax betekent de gele kaart die hij moest incasseren zijn vierde. Hij mist dus de eerstvolgende wedstrijd, komende vrijdag, tegen Sparta.

Bron: Gelderlander 28-01-02

Politie pakt NEC-fans

De politie heeft zaterdagavond rond elf uur vijftig NEC-fans onderschept. Aan de vooravond van het risicoduel Vitesse-NEC reisden zij per trein naar Arnhem, volgens de politie om er herrie te schoppen. De politie was echter op hun komst voorbereid.

Een groot deel van de fans werd op het station van Elst opgevangen en teruggestuurd. Daarbij werden drie Nijmegenaren aangehouden. De rest werd op het NS-station in Arnhem opgewacht en teruggezonden.

De voetbalwedstrijd tussen Vitesse en NEC verliep gistermiddag uiterst rustig. De politie verrichtte rondom de beladen streekderby in Gelredome slechts twee aanhoudingen. Twee Vitessefans werden vlak voor de wedstrijd opgepakt wegens baldadig gedrag. De 516 meereizende NEC-fans hielden zich rustig. In het bezoekersvak van Gelredome werden acht stoeltjes gesloopt. NEC zal de schade (ongeveer 450 euro) vergoeden. De Nijmeegse voetbalclub krijgt ook nog een rekening uit Arnhem voor een vernielde ruit. NEC-keeper Dennis Gentenaar kon na afloop van het verloren duel zijn woede niet bedwingen. Op weg naar de kleedkamer sloeg de NEC-doelman de ruit van een deur aan diggelen.

De aan- en afvoer van de twaalf Nijmeegse supportersbussen verliep vlekkeloos. De twee supporterskampen kregen geen kans elkaar te treffen. De Arnhemse politie bracht gisteren een kleine driehonderd man op de been. Vitesse zette 350 stewards in.

Bron: Gelderlander 28-01-02

Vitesse volgt Purrel Frankel

Vitesse heeft interesse in de graafschap linksback Purrel Frankel. Dit bevestigde technisch manager Jan Streuer na Vitesse-NEC. Streuer bekeek Frankel, wiens contract afloopt, zaterdagavond tijdens De Graafschap- Fortuna Sittard. “Goede linkerverdedigers zijn schaars, aldus Streuer. “Op die positie hebben we wel wat nodig.”

Vitesse verkocht recent linksback Marc van Hintum aan Hannover 96. Overgrigens heeft ook FC Twente belangstelling voor Frankel. De Enschedese club is niet tevreden over de huidige linksback, Sjaak Polak.

Bron: TT TVG 27-1-02

Michel Dinsdag naar het ziekenhuis

Michel Dinsdag is tijdens Vitesse-NEC naar het ziekenhuis vervoerd. Bij de Vitesse verdediger, die de zieke Ruud Knol in de basis verving, vloog in de beginfase de schouder uit de kom. In de kleedkamer werd het gewricht weer teruggeduwd. Maar in de 19e min. raakte de schouder weer uit de kom.

Dinsdag moest worden vervangen door Knol. De 19jarige Vitessespeler werd meteen naar het ziekenhuis gebracht. Daar werd hij onderzocht. Dinsdag moet komende week terugkomen voor nader onderzoek. Voor de blessure staat normaliter drie weken.

Bron: TT TVG 27-1-02

Zwaarbevochten zege Vitesse op NEC 2-1

Dankzij een moeizame 2-1 overwinning op NEC heeft Vitesse de aansluiting met de kopgroep van de eredivisie behouden. De Arnhemmers keken al vlot tegen een achterstand aan na een treffer van Demouge en mochten bepaald niet klagen dat het daarbij bleef. Langzaam maar zeker nam de ploeg van Edward Sturing het initiatief over en de beloning volgde via Peeters en Van der Schaaf.

De Gelderse derby werd er traditiegetrouw een van strijd, strijd en nog eens strijd. Al in de openingsminuut bleek dat er veel gif in de wedstrijd zat en dat arbiter Dick van Egmond een moeilijke middag tegemoet ging. Bikkelharde tackles en gemene trappen wisselden elkaar af en Van Egmond moest al snel met gele kaarten in de weer. Dat er na negentig minuten nog 22 spelers op het veld stonden, mocht gezien de openingsfase verrassend genoemd worden. Ook het totaal van zes gele kaarten, eerlijk over beide teams verdeeld, viel achteraf erg mee.

Waar Vitesse en NEC strijdend in evenwicht bleven, waren de Nijmegenaren voetballend de bovenliggende partij. De combinaties liepen beter en met name Frank Demouge onderscheidde zich in de beginfase in positieve zin. Het was dan ook niet meer dan terecht dat juist hij zijn ploeg na elf minuten aan de leiding bracht. Even later illustreerde de pas 19-jarige zijn goede spel door ploeggenoot Jarda Simr op maat te bedienen, maar de Tsjech zag kans de bal vanaf vijf meter tegen de lat in plaats van tegen de touwen te knallen. Hij raakte trouwens de hele wedstrijd weinig ballen goed.

Simr mocht zich over alle vrije trappen en hoekschoppen ontfermen, eiste die ook op, maar slaagde er geen enkele keer in aan te tonen waarom juist hij de uitverkorene was, want hij produceerde de ene slechte bal na de andere. Vitesse maalde daar begrijpelijkerwijs niet om en kwam steeds beter in de wedstrijd. Na een dik halfuur spelen ontsnapte de fanatieke Victor Sikora eindelijk eens aan de Nijmeegse buitenspelval en zijn voorzet op Bob Peeters was perfect. De kalende Belg knikte de 1-1 feilloos achter de kansloze Gentenaar.

Vitesse kwam na rust het sterkst uit de kleedkamer. Peeters wilde een voorzet inkoppen, maar werd vastgehouden door Peter Wisgerhof. Van Egmond aarzelde geen moment en legde de bal op de stip. Remco van der Schaaf liet zien hoe je een strafschop moet nemen en joeg de bal genadeloos hard langs Gentenaar. NEC probeerde vervolgens van alles om naast de aartsrivaal te komen, maar hoewel Jevric in het doel van Vitesse bepaald geen zekere indruk maakte, bleven de Arnhemmers overeind.

Vitesse:
Dragoslav Jevric, Tim Cornelisse, Dejan Stefanovic, Michael Dingsdag (20. Ruud Knol), Stefan Nanu, Nicky Hofs (71. Emile Mbamba), Remco van der Schaaf, Didier Martel (82. Jhon van Beukering), Carlos Fortes, Victor Sikora, Bob Peeters

NEC:
Dennis Gentenaar, Resit Schuurman, Rob Wielaert, Peter Wisgerhof (68. Marcel Koning), Danny Hesp, Jarda Simr, Bart Latuheru, René van Rijswijk (50. Patrick Ax), Jeffrey Leiwakabessy, Franck Demouge (63. Zico Tumba), Dennis de Nooijer

Scheidsrechter: Dick van Egmond

Toeschouwers: 24.600

Kaarten
Geel: Hofs, Van der Schaaf, Cornelisse (Vitesse), Leiwakabessy, Koning, Ax (NEC)

Scoreverloop:
0-1 Demouge (11.) 1-1 Peeters (35.) 2-1 Van der Schaaf (50., strafschop)

Bron: Voetbalkrant 27-1-02

Vitesse – NEC 2-1

Vitesse heeft de derby tegen NEC met 2-1 gewonnen. Een zwaarbevochten zege in een wedstrijd waarin Vitesse over geluk niet mocht klagen.

NEC begon sterk aan de wedstrijd en kwam in de 11e minuut verdiend op een 1-0 voorsprong. Een vrije trap van Simr kwam plots bij Demouge terecht. De spits benutte het buitenkansje simpel. Vitesse speelde in de eerste helft krampachtig en slordig. Door het vroeg storen van de Nijmegenaren wist de ploeg nauwelijks een normale aanval op te bouwen. Simr had in de 19e minuut een niet te missen kans, maar hij wist van dichtbij de bal tegen de lat te schieten.

Michael Dingsdag moest een minuut later het veld geblesseerd verlaten voor Ruud Knol. Na een halfuur spelen werd de ploeg voor het eerste gevaarlijk. Na een uitbraak van Sikora kwam de bal uiteindelijk bij Hofs terecht, die zijn schot geblokt zag worden. Vitesse ging beter spelen, werd gevaarlijker en kwam in de 35ste minuut op 1-1. Een goede voorzet van wederom Sikora kwam bij de tweede paal op het hoofd van Peeters. In de blessuretijd van de eerste helft kon Sikora zijn hoofd net niet tegen de bal krijgen.

Vitesse startte de tweede helft een stuk strijdvaardiger, wat de ploeg een aantal goede kansen opleverde. De grootste was besteed aan topschutter Remco van der Schaaf. Peeters werd binnen de lijnen vastgehouden en Van der Schaaf rondde vanaf de stip koelbloedig af. De voorsprong werkte bevrijdend op de ploeg van Sturing en Sikora, Peeters en Mbamba hadden de Arnhemmers op een ruimere voorsprong kunnen zetten, maar het bleef bij 2-1.

Scheidsrechter Van Egmond liet ruim vijf minuten doorspelen, maar de drie punten werden niet meer uit handen gegeven. Vitesse start de tweede helft van de competitie goed in een wedstrijd die van het begin tot het eind zeer spannend was.

Statistieken

Vitesse – NEC 2-1 (1-1)
0-1, Demouge (11′); 1-1, Peeters (35′); 2-1, Van der Schaaf (49′, strafschop)

Scheidsrechter: Van Egmond

Toeschouwers: 24.600

Gele kaarten: Hofs, Van der Schaaf en Cornelisse (Vitesse); Leiwakabessy, Koning en Ax (NEC)

Opstellingen

Vitesse
Jevric, Cornelisse, Dingsdag (20′, Knol), Stefanovic, Nanu, Hofs (70′, Mbamba), Van der Schaaf, Fortes, Peeters, Martel (82′, Van Beukering) en Sikora.

NEC
Gentenaar, Hesp, Schuurman, Wielaert, Leiwakabessy, Wisgerhof (68′, Koning), Latuheru, Van Rijswijk (49′, Ax), De Nooijer, Simr en Demouge (63′, Tumba)

Bron: Vitesseworld 27-1-02

Jevric is het verleden vergeten

Dragoslav Jevric is terug in het doel van Vitesse. Hij zat op de bank achter Edwin Zoetebier en Jim van Fessem, tot hij het vertrouwen van trainer Edward Sturing won. “Ik ben vergeten wat er is gebeurd en kijk alleen vooruit.”

Morgen speelt Dragoslav Jevric met Vitesse de zwaarbeladen derby tegen NEC. “Die wedstrijd is altijd moeilijk, ongeacht of we uit spelen of thuis.” De Gelderse broedermoord is meteen van cruciaal belang, aangezien winst in de eerste partij na de winterstop voor rust kan zorgen. “Het is héél belangrijk”, weet Jevric. “Het is de eerste wedstrijd. Als je wint is alles goed.” De 27-jarige Joegoslaaf kijkt uit naar de wedstrijd. Hoe kan het ook anders als je een half jaar met het tweede van Vitesse hebt getraind, noodgedwongen aan de zelfkant van het betaalde voetbal hebt gebivakkeerd.

‘Mijn plaats, op dit moment, is in het doel van Vitesse. Daar hoor ik. En niet bij het tweede elftal. Vorig seizoen zat ik een heel seizoen op de bank achter Edwin Zoetebier. Maar ik hoorde in het eerste. Ik ben de beste keeper.’ (Jevric in de Arnhemse Courant van 25 juli 2001, nadat hij door de gewezen Vitesse-trainer Ronald Koeman naar het tweede elftal was teruggezet).

Jevric, nu: “Nee, ik was niet verrast dat de trainer me heeft aangewezen als eerste keeper. Zeker niet. Ik had verwacht dat dat zou gebeuren. Want ik heb genoeg kwaliteiten om eerste keeper van Vitesse te zijn.” “Natuurlijk is deze ontwikkeling goed voor mij. Maar het is geen reden voor een feestje. Ik vier feest als mijn dochter verjaardag heeft, of als het onze trouwdag is. Ik ben profvoetballer sinds mijn achttiende. Voor mij is het normaal dat dit is gebeurd.” “Ik heb altijd op mezelf vertrouwd. Ik weet wat mijn niveau is. Voor iedere sportman is het moeilijk als je teruggezet wordt, zoals ik vorig jaar. Maar in een carrière zitten altijd slechte en goede momenten. Dat hoort erbij. De voetballerij is een rare wereld, natuurlijk. Maar ik ben alles vergeten wat er is gebeurd. Ik kijk altijd alleen maar vóóruit.”

‘Iedereen heeft gezien dat hij niet goed heeft gespeeld en veel doelpunten tegen heeft gekregen (tien, red.) De buitenwereld heeft bevestigd dat hij matig stond te keepen. Jevric blijft dit seizoen keepen. Maar dat wil niet zeggen dat het rechtvaardig en terecht is.’ (Jim van Fessem in De Gelderlander van 21 januari 2002 over de vier optredens van Jevric voor de winterstop).

Jevric: “Wat hij zegt, vind ik niet interessant. Dat is zijn probleem. Ik kijk alleen naar mezelf. Voor de winterstop moest ik invallen tegen De Graafschap (2-1 winst, red.). Daarna speelden we tegen Den Bosch (4-1), Ajax (5-1) en RKC (1-1). Het hele team speelde slecht in die wedstrijden. Omdat het resultaat ook slecht was. Ik voel me nu lekker, goed.” “Ik heb anderhalf jaar niet gespeeld voor Vitesse. Maar ik vind dat je niet veel tijd nodig mag hebben om weer in vorm te komen. Het ritme komt vanzelf door wedstrijden te spelen.” “Volgens mij hebben we (doelend op Van Fessem, red.) een normale relatie. Op de training is de samenwerking goed. Waarom niet? Concurrentie hoort bij profvoetbal. Zo’n situatie heb je bij elke club. Soms zijn er wel drie of vier keepers die strijden om één plek.”

‘De ambities van Vitesse komen overeen met die van mezelf. Ik wil naar de top en dat wil Vitesse ook.’ (Jevric in De Gelderlander van 16 juni 1999, bij zijn presentatie als opvolger van de naar Liverpool vertrokken Sander Westerveld).

Jevric: “Vitesse heeft op dit moment een ploeg die in Nederland goede resultaten moet kunnen boeken. Met dit team kan Vitesse meedoen om Europees voetbal. Dat is op dit moment ook mijn ambitie, samen met mijn doel om weer voor het nationale elftal van Joegoslavië uit te komen.” “Mijn contract bij Vitesse loopt tot 2005. Voorlopig blijf ik hier. Ik wil successen behalen met Vitesse. Ik kan nu niet zeggen dat ik altijd in Nederland zal blijven. Geen profvoetballer kan zeggen dat hij bij één club in één land blijft. Dat weet je nooit. Ik weet alleen dat ik het perfect naar mijn zin heb bij Vitesse. En dat het leven in Nederland goed bevalt.”

‘Ze zeggen dat ik moet spelen bij Vitesse. Dan kom ik ook weer in aanmerking voor het nationale team, zoals in mijn eerste jaar bij Vitesse. Dat is ook normaal. Bij Vitesse kom ik niet meer aan bod. Maar als ik nu van club verander en in een goede ploeg ga spelen, maak ik weer kans op een uitverkiezing.’ (Jevric in de Arnhemse Courant van 25 juli 2001)

Jevric: “Met de nieuwe bondcoach Dejan Savicevic heb ik nog niet gesproken. Dat komt omdat ik bij Vitesse anderhalf jaar niet gespeeld heb in het eerste elftal. Misschien komt hij nu weer eens kijken. Als ik hier speel, ga ik naar het nationale team. Daarvan ben ik overtuigd. Ik ben 27. Dat is niet heel erg jong. Het is een mooie leeftijd voor een keeper. Nu komen de beste jaren.”

Bron:Gelderlander 26-1-02

Duel van de waarheid voor Vitesse

Waar staat het Vitesse van Edward Sturing? Heeft de nieuwe hoofdtrainer snel succes met zijn gewijzigde strijdwijze? Uitgerekend tegen aartsrivaal NEC speelt Vitesse morgenmiddag de wedstrijd van de waarheid. Eerder dit seizoen moest Vitesse een beschamend optreden in Nijmegen bekopen met een 1-0 nederlaag. Vorig seizoen wist de Arnhemse club de Gelderse derby ook al niet te winnen. Dus schreeuwt de aanhang van Vitesse om een zege op de buurman in Gelredome.

“Ik ben er niet mee bezig wat er onder de supporters leeft”, blikte Edward Sturing gistermiddag vooruit. “Ik probeer het elftal zo goed mogelijk voor te bereiden op de wedstrijd. Dat is mijn taak.” De coach erkende het belang van de derby. Na de zwakke serie in december (vier punten uit vier duels) moet Vitesse winnen om bij te blijven in de race om Europees voetbal. Daarnaast verschaft alleen een overwinning de rust, die Sturing en zijn mannen nodig hebben om verder te bouwen aan het nieuwe 4-4-2 systeem. “We moeten winnen om bij te blijven”, sprak Sturing. “Dat betekent niet dat het seizoen voorbij is mochten we verliezen. Dat vind ik onzin. Er zijn straks nog vijftien wedstrijden te gaan.”

De trainer heeft zijn spelers deze week gewezen op de voorbije derby’s, waarin Vitesse telkens op agressiviteit werd afgetroefd. “Als je je been terugtrekt, ben je verloren”, zo gaf Sturing in het kort de boodschap aan zijn pupillen weer. Vorige week werkte Vitesse een dramatische generale repetitie af bij eerstedivisionist Emmen (1-1). Slechts één helft tegen Hansa Rostock in Portugal, maakte de Arnhemse ploeg indruk met de nieuwe strijdwijze. “Daar heb ik nog steeds een goed gevoel aan overgehouden”, zei Sturing. “Tot nu toe hebben we nog niet laten zien dat we met het nieuwe systeem wél kansen creëren en wél makkelijk scoren. Het blijft afwachten hoe het uitpakt. Maar tegen Rostock hebben we gezien dat Vitesse dit systeem kan spelen. Een overwinning tegen NEC zal de spelers opnieuw vertrouwen geven.”

Sturing mist morgenmiddag liefst negen spelers. Michel Kreek is geschorst, Marc van Hintum vertrok tussentijds naar Hannover 96, Gert Claessens, Theo Janssen, Louis Laros en Mamadou Zongo zijn geblesseerd en Matthew Amoah, Tijjani Babangida en Mahamadou Diarra voetballen in Afrika om de Afrika Cup. “Ik wil niet zeuren over afwezige spelers”, zei Sturing. “Daarmee krijg ik ze niet terug. En het zou wantrouwend zijn ten opzichte van de spelers die zondag wel spelen.” De inzetbaarheid van Knol is twijfelachtig. De centrumverdediger kampt met klachten aan rug en nek, nadat hij deze week ziek was geweest. Indien Knol niet kan spelen, dan is Michael Dingsdag zijn vervanger. Met Bob Peeters en Victor Sikora kiest Sturing voor het meer gelouterde aanvalskoppel, dat de jongelingen Emile Mbamba en Jhon van Beukering op de bank houdt. Naast Dragoslav Jevric, die Jim van Fessem uit het doel heeft verdreven, start Vitesse met twee opvallende namen: Nick Hofs en Carlos Fortes.

Hofs maakt zijn officiële debuut voor Vitesse. Hij zal rechts op het middenveld spelen. De 18-jarige Arnhemmer liet een uitstekende indruk achter tijdens het trainingskamp van Vitesse in Portugal. “Hij heeft het fantastisch gedaan”, aldus Sturing. “Toen ik trainer was van Vitesse C1 heb ik al twee jaar met hem gewerkt. Toen had hij al een goede basistechniek. Zijn handelingssnelheid is goed. Het enige probleem kan het fysieke gedeelte zijn.”
Daarnaast is het afwachten hoe de kleine voetballer zich staande houdt in het mentale geweld in de derby. “Nickie is een ‘boeffie'”, sprak Sturing vol vertrouwen. “Net als Van Beukering. Dat soort spelers stapt makkelijker in zo’n wedstrijd dan de filosofische typen, die over alles nadenken. Hofs en Van Beukering willen gewoon lekker voetballen.”

Carlos Fortes kwam dit seizoen pas een handvol keren in actie voor Vitesse. De 27-jarige speler zat zelfs regelmatig op de tribune. Het aflopende contract van Fortes wordt deze zomer zeer waarschijnlijk niet verlengd. Maar door het wegvallen van veel linksbenige spelers mag Fortes morgen opdraven als linker middenvelder.
“Carlos is in mentaal opzicht een fantastische jongen”, aldus Sturing. “Ook in de periode dat hij op de bank of op de tribune zat, was hij een superprof in alles wat hij deed. Voor hem moet het juist een extra stimulans zijn dat zijn contract afloopt. Als Vitesse niet met hem verder wil, moet hij een andere club vinden. Dat moet een motivatie zijn om goed te spelen.”

Opstelling Vitesse: Jevric; Cornelisse, Knol (of Dingsdag), Stefanovic, Nanu; Hofs, Van der Schaaf, Martel, Fortes; Sikora en Peeters.

Bron:Gelderlander 26-1-02

Jevric is het verleden vergeten

Dragoslav Jevric is terug in het doel van Vitesse. Hij zat op de bank achter Edwin Zoetebier en Jim van Fessem, tot hij het vertrouwen van trainer Edward Sturing won. “Ik ben vergeten wat er is gebeurd en kijk alleen vooruit.”

Morgen speelt Dragoslav Jevric met Vitesse de zwaarbeladen derby tegen NEC. “Die wedstrijd is altijd moeilijk, ongeacht of we uit spelen of thuis.” De Gelderse broedermoord is meteen van cruciaal belang, aangezien winst in de eerste partij na de winterstop voor rust kan zorgen. “Het is héél belangrijk”, weet Jevric. “Het is de eerste wedstrijd. Als je wint is alles goed.” De 27-jarige Joegoslaaf kijkt uit naar de wedstrijd. Hoe kan het ook anders als je een half jaar met het tweede van Vitesse hebt getraind, noodgedwongen aan de zelfkant van het betaalde voetbal hebt gebivakkeerd.

‘Mijn plaats, op dit moment, is in het doel van Vitesse. Daar hoor ik. En niet bij het tweede elftal. Vorig seizoen zat ik een heel seizoen op de bank achter Edwin Zoetebier. Maar ik hoorde in het eerste. Ik ben de beste keeper.’ (Jevric in de Arnhemse Courant van 25 juli 2001, nadat hij door de gewezen Vitesse-trainer Ronald Koeman naar het tweede elftal was teruggezet).

Jevric, nu: “Nee, ik was niet verrast dat de trainer me heeft aangewezen als eerste keeper. Zeker niet. Ik had verwacht dat dat zou gebeuren. Want ik heb genoeg kwaliteiten om eerste keeper van Vitesse te zijn.”

“Natuurlijk is deze ontwikkeling goed voor mij. Maar het is geen reden voor een feestje. Ik vier feest als mijn dochter verjaardag heeft, of als het onze trouwdag is. Ik ben profvoetballer sinds mijn achttiende. Voor mij is het normaal dat dit is gebeurd.”

“Ik heb altijd op mezelf vertrouwd. Ik weet wat mijn niveau is. Voor iedere sportman is het moeilijk als je teruggezet wordt, zoals ik vorig jaar. Maar in een carrière zitten altijd slechte en goede momenten. Dat hoort erbij. De voetballerij is een rare wereld, natuurlijk. Maar ik ben alles vergeten wat er is gebeurd. Ik kijk altijd alleen maar vóóruit.”

‘Iedereen heeft gezien dat hij niet goed heeft gespeeld en veel doelpunten tegen heeft gekregen (tien, red.) De buitenwereld heeft bevestigd dat hij matig stond te keepen. Jevric blijft dit seizoen keepen. Maar dat wil niet zeggen dat het rechtvaardig en terecht is.’ (Jim van Fessem in De Gelderlander van 21 januari 2002 over de vier optredens van Jevric voor de winterstop).

Jevric: “Wat hij zegt, vind ik niet interessant. Dat is zijn probleem. Ik kijk alleen naar mezelf. Voor de winterstop moest ik invallen tegen De Graafschap (2-1 winst, red.). Daarna speelden we tegen Den Bosch (4-1), Ajax (5-1) en RKC (1-1). Het hele team speelde slecht in die wedstrijden. Omdat het resultaat ook slecht was. Ik voel me nu lekker, goed.”

“Ik heb anderhalf jaar niet gespeeld voor Vitesse. Maar ik vind dat je niet veel tijd nodig mag hebben om weer in vorm te komen. Het ritme komt vanzelf door wedstrijden te spelen.”

“Volgens mij hebben we (doelend op Van Fessem, red.) een normale relatie. Op de training is de samenwerking goed. Waarom niet? Concurrentie hoort bij profvoetbal. Zo’n situatie heb je bij elke club. Soms zijn er wel drie of vier keepers die strijden om één plek.”

‘De ambities van Vitesse komen overeen met die van mezelf. Ik wil naar de top en dat wil Vitesse ook.’ (Jevric in De Gelderlander van 16 juni 1999, bij zijn presentatie als opvolger van de naar Liverpool vertrokken Sander Westerveld).

Jevric: “Vitesse heeft op dit moment een ploeg die in Nederland goede resultaten moet kunnen boeken. Met dit team kan Vitesse meedoen om Europees voetbal. Dat is op dit moment ook mijn ambitie, samen met mijn doel om weer voor het nationale elftal van Joegoslavië uit te komen.”

“Mijn contract bij Vitesse loopt tot 2005. Voorlopig blijf ik hier. Ik wil successen behalen met Vitesse. Ik kan nu niet zeggen dat ik altijd in Nederland zal blijven. Geen profvoetballer kan zeggen dat hij bij één club in één land blijft. Dat weet je nooit. Ik weet alleen dat ik het perfect naar mijn zin heb bij Vitesse. En dat het leven in Nederland goed bevalt.”

‘Ze zeggen dat ik moet spelen bij Vitesse. Dan kom ik ook weer in aanmerking voor het nationale team, zoals in mijn eerste jaar bij Vitesse. Dat is ook normaal. Bij Vitesse kom ik niet meer aan bod. Maar als ik nu van club verander en in een goede ploeg ga spelen, maak ik weer kans op een uitverkiezing.’ (Jevric in de Arnhemse Courant van 25 juli 2001)

Jevric: “Met de nieuwe bondcoach Dejan Savicevic heb ik nog niet gesproken. Dat komt omdat ik bij Vitesse anderhalf jaar niet gespeeld heb in het eerste elftal. Misschien komt hij nu weer eens kijken. Als ik hier speel, ga ik naar het nationale team. Daarvan ben ik overtuigd. Ik ben 27. Dat is niet heel erg jong. Het is een mooie leeftijd voor een keeper. Nu komen de beste jaren.”

Bron:Gelderlander 26-1-02

Van Beukering talent v/h jaar

Jhonny van Beukering is vrijdagavond tot Gelders sporttalent van het jaar 2001 gekozen. Deze jaarlijkse verkiezing, ook wel Gelderse Sport Ontmoeting genoemd, werd georganiseerd door het Olympisch Steunpunt Gelderland in het stadion van De Graafschap. Drie jonge sporters waren genomineerd voor de titel Talent van het jaar 2001. Naast Van Beukering waren dat de marathonschaatser Roel van Hest en wielrenner Theo Bos.

Bron: Vitesseworld 25-1-02

Zeman naar PAOK Saloniki

Marian Zeman komt tot het einde van het seizoen op huurbasis uit voor PAOK Saloniki. Tevens heeft de Griekse club een optie tot koop bedongen. De clubs kwamen vrijdagavond tot een definitieve overeenkomst. De verdediger kwam bij Vitesse veelal door blessures weinig aan spelen toe. De 27-jarige Slowaak kwam in 1997 naar Arnhem.

PAOK werd dit seizoen in de UEFA Cup uitgeschakled door PSV. In eigen huis werd nog met 3-2 gewonnen, maar de return in Eindhoven ging met 4-1 verloren. PAOK staat momenteel derde in de Griekse competitie, op zes punten van koploper Olympiakos.

Bron: Vitesseworld 25-1-02

Edward Sturing: “Je moet er invliegen”

Vitesse-trainer Edward Sturing mist zondag tegen NEC maar liefst negen spelers. NEC is vrijwel compleet en licht favoriet.

“Ik vind het prima als NEC licht favoriet is”, zegt Sturing. “Het gaat er om wie na 90 minuten staat te juichen en wie staat er te huilen. Wie er favoriet is , vind ik niet zo belangrijk.”

Sturing heeft uiteraard met zijn spelers gepraat over het belang van de derby. Sturing: “Maar het komt er op aan wat binnen de lijnen gebeurt. Je moet je voet niet terugtrekken, je moet er invliegen. Als je daar niet toe bereid bent, heb je een probleem.”

Bron: TT TVG 25-1-02

Nick Hofs in de basis tegen NEC

De pas 18-jarige Nick Hofs maakt zondag uitgerekend tegen aartsrivaal NEC zijn debuut voor Vitesse.

“Het is heel mooi als ik mag debuteren”, aldus de Arnhemmer. “De rivaliteit vind ik prachtig, maar niet al het geweld eromheen. Ik heb geen haat tegen NEC, maar het is wel mooi om deze wedstrijd te winnen.”

Vermoedelijke opstelling
Jevric; Cornelisse, Knol/Dingsdag, Stefanovic, Nanu;
Hofs, Van der Schaaf, Martel, Fortes;
Sikora, Peeters.

Ruud Knol is grieperig en trainde vrijdag niet mee. Hij wordt eventueel vervangen door Michael Dingsdag. Kreek is geschorst.

Bron: TT TVG 25-1-02

Politie noemt wedstrijd Vitesse-NEC ‘niet extra beladen’

Vitesse-NEC is een hoog-risicowedstrijd, maar niet extra beladen door de rellen na de wedstrijd NEC-Vitesse afgelopen oktober. Dit zegt de politie Gelderland-Midden, twee dagen voor de streekderby in Gelredome.

De vorige ontmoeting tussen Vitesse en NEC zondag 14 oktober eindigde met 84 aanhoudingen. Een bus met Vitesse-aanhang werd belaagd door NEC-supporters nadat aan de noodhendel was getrokken. Voor Vitessefans het startsein om de bussen te vernielen.

Het Vitesse Veiligheidsoverleg (VVO) met politie, gemeente en clubs stak de koppen bij elkaar. Uit een vertrouwelijk verslag bleek dat zij de kans dat de streekderby opnieuw ontaardt in supportersgeweld groot achten. Deels vanwege de haat tussen beide harde kernen, maar ook omdat de derby op allerlei niveaus doorspekt is met rivaliteit. Chauvinisme van clubbesturen, politiemensen en gemeentebesturen staat een gezamenlijk vlot lopend veiligheidsbeleid in de weg, zo werd gewaarschuwd.

lees verder...

Bron: Gelderlander 25-1-02

Vitesse verkoopt 250 extra seizoenkaarten

Vitesse heeft ongeveer 250 extra seizoenkaarten verkocht voor de tweede helft van de lopende jaargang. Dat is het gevolg van een actie waarbij seizoenkaarthouders die een nieuw lid aangeven, worden beloond met een kredietkaart voor consumpties ter waarde van 20 euro.

De Arnhemse club streeft naar een totaal van 400 extra supporters voor de laatste negen thuisduels, waaronder de toppers tegen Ajax, Feyenoord en PSV. Vitesse start zondag met een thuisduel tegen NEC, vervolgens eindigt de actie.

Supporters die daarna nog een seizoenkaart tegen gereduceerd tarief willen, moeten het stellen zonder de kredietkaart. De vaste aanhang van Vitesse is dit seizoen bijna 23.000 mensen.

Bron: Gelderlander 25-1-02

Prijs Vitesse Vandaag

Niet alleen de OHRA-kaarten hebben een verandering ondergaan door de invoering van de Euro. Vanaf de wedstrijd Vitesse – NEC, zondag 27 januari, is de prijs van de Vitesse Vandaag omgezet in Euro’s. Het programmaboekje van de club is voortaan te koop voor € 0,50.

Bron: Vitesseworld 25-1-02

Sterk optreden Diarra

Mali heeft donderdagavond ook de tweede wedstrijd gelijkgespeeld. Tegen Nigeria werd het in Bamako voor bijna zestigduizend toeschouwers 0-0.

Het gelijke spel was het vijfde tot dusver al tijdens de Afrika Cup. Mali had het merendeel van de wedstrijd het betere van het spel, maar wist zich nauwelijks kansen te creëren. Mahamadou Diarra speelde wederom de volle negentig minuten en was de absolute controleur op het Malinese middenveld. De jonge international was één van de beste spelers op het veld. Zijn teamgenoot bij Vitesse, Tijjani Babangida, viel in de 65ste minuut in bij Nigeria.

Diarra kreeg in de blessuretijd van het duel nog een goede kans, maar zijn kopbal werd gestopt door de Nigeriaanse doelman. Door het gelijke spel blijven de Super Eagles koploper in groep A, gevolgd door Mali. Vrijdag spelen de resterende landen, Algerije en Liberia, hun tweede groepswedstrijd.

Bron: Vitesseworld 24-1-02

Vitesse-bestuurder Guijt wint zaak tegen de Volkskrant

C. Guijt, makelaar en oud-voorzitter van de Raad van Toezicht van de Arnhemse voetbalclub Vitesse, heeft bij de Raad voor de Journalistiek een zaak tegen de Volkskrant gewonnen. Twee verslaggevers die schreven over door hem gepleegde financiële malversaties, hadden volgens de raad wederhoor moeten toepassen bij de publicatie van de beschuldiging. De Volkskrant heeft op de zitting van de raad verstek laten gaan.

Op 12 maart vorig jaar berichtte de krant dat Guijt de transfer van Pierre van Hooijdonk naar Benfica had aangegrepen om van de Portugese club het recht op een bouwproject te kopen. Dit was de verslaggevers gebleken uit een onderzoek van accountant Deloitte & Touche naar door voormalig Benfica-voorzitter Azevedo gepleegde fraude. Dit rapport verscheen op de website van Benfica.

Een dag later berichtte de krant dat Guijt ontkende grond in Portugal te hebben gekocht. ‘Die handtekening is vals. Benfica weet ook dat die vals is’, werd Guijt geciteerd. In zijn klacht stelt Guijt dat de journalisten vóór publicatie hadden kunnen weten dat het een falsificatie betrof als zij hem om commentaar hadden gevraagd.

Volgens Guijt hadden de verslaggevers niet mogen afgaan op het accountantsrapport. ‘Deloitte & Touche heeft niet anders geconstateerd dan dat zij in de boekhouding van Benfica een contract hebben aangetroffen waarin (onder meer) de naam van Guijt voorkwam. Of dat contract echt was of een falsificatie, hebben zij niet onderzocht’, aldus zijn advocaat.

Guijt vroeg rectificatie en de openlijke verklaring dat ‘de Volkskrant het betreurt onzorgvuldig te hebben gehandeld’. De krant weigerde. Dat de handtekening was vervalst, werd begin april geconstateerd door de advocaat van de krant die vertrouwelijke inzage kreeg in de contracten. De krant berichtte toen dat Guijt slachtoffer was van fraude.

De raad heeft de klacht van Guijt gegrond verklaard. Het college benadrukt dat een journalist bij het publiceren van ernstige beschuldigingen met bijzondere zorgvuldigheid te werk moet gaan. Dit houdt onder meer in het toepassen van wederhoor. Deze omissie is volgens de raad onvoldoende rechtgezet in de verdere berichtgeving.

De Volkskrant heeft ervan afgezien verweer te voeren tegen de klacht van Guijt en is niet verschenen op de zitting van de Raad voor de Journalistiek. De advocaat van Guijt had laten weten dat hij opdracht had zowel een klacht bij de raad in te dienen als een procedure bij de rechter aan te spannen.

De Volkskrant is principieel tegen het gebruik van de Raad voor de Journalistiek als opstapje naar de rechter. De raad is bedoeld als een laagdrempelig alternatief voor een gang naar de rechter, maar niet als het voorportaal van de rechter.

Bron: Volkskrant 24-1-02

Bob Peeters wil bij Vitesse blijven

De Engelse First Division-club Burnley bekijkt zondag bij Vitesse-NEC Vitesse-spits Bob Peeters. De Belg wil echter nog niet weg uit Arnhem.

“Als het blijkt dat ik hier niet aan spelen toekom, dan moet ik wel een andere keuze maken, want ik wil met Belgie naar het WK. Ik moet gewoon spelen, maar ik blijf voorlopig bij Vitesse”, aldus Peeters.

Trainer Sturing gaat met twee spitsen spelen. “Dan kom ik beter tot mijn recht”, weet Peeters. “Ik hoop dat de komende wedstrijden te laten zien. Ik moet gewoon goed spelen. Het maakt me niet uit wie op de tribune zit.”

Bron: TT TVG 24-1-02

Maandag MRI-scan Louis Laros

Vitesse-middenvelder Louis Laros ondergaat maandag een MRI-scan aan zijn knie. Hij kampt sinds het trainingskamp in Portugal met een slijmbeursontsteking in het gewricht.

Laros: “Ik ben woensdag voor een algemene controle in het ziekenhuis in Zeist geweest. De knie ziet er heel goed uit. Er moet alleen nog een scan gedaan worden om het kraakbeen te bekijken. Ik verwacht niet dat er iets kapot is”

Laros mist wel de derby Vitesse-NEC. “Dat is heel jammer. Dat zijn de wedstrijden die je wil spelen. Voor de supporters wil je die winnen.”

Bron: TT TVG 24-1-02

Vitessenaren tegenover elkaar

Donderdagavond spelen Mali en Nigeria tegen elkaar in poule A van de Afrika Cup. Het duel is een ontmoeting tussen Mahamadou Diarra en Tijjani Babangida, ploeggenoten bij Vitesse. Nigeria won haar eerste wedstrijd, Mali speelde gelijk in het openingsduel van het toernooi.

De wedstrijd wordt vanaf 20.00 uur rechtstreeks uitgezonden door de sportzender Eurosport.

Bron:Vitesseworld 24-1-02

Zondag introductie nieuwe OHRA-kaarten

Sinds 1 januari zijn de oude OHRA-kaarten niet meer geldig. Met de invoering van de Euro zijn deze vervangen. De nieuwe OHRA-kaarten zijn vanaf de wedstrijd Vitesse – NEC te koop op de Promenade bij de bekende gele verkoopautomaten. Tevens worden er voor het stadion, bij de ingangen A en R (hoek noordwest), vier extra kassa’s geplaatst waar tegen contante betaling nieuwe OHRA-kaarten gekocht kunnen worden.

Supporters die nog beschikken over oude OHRA-kaarten kunnen deze tot uiterlijk 31 januari 2002 opsturen naar:

Vitesse/Gelredome
t.a.v. afdeling Financiën
Postbus 1187
6801 BD Arnhem

Vermeld duidelijk uw persoonlijke gegevens en uw (bank)rekeningnummer

Bron:Vitesseworld 23-1-02

Verkoopbeleid van Vitesse verraadt de wanhoop

In Arnhem is de toekomst een overlevingstocht. De weg omhoog is verruild voor een pad vol hobbels, waarvan het eindpunt bovendien in het donker ligt. Aanvoerder Marc van Hintum werd afgelopen week verkocht aan Hannover 96, om tenminste nog een paar centen voor de verdediger te vangen. Er zullen alleen maar meer wanhoopstransfers volgen. Edward Sturing maakt dit seizoen af als hoofdtrainer, maar kiest daarna voor de veilige weg. Als hoofd opleidingen. “Omdat mijn hart nu eenmaal hij de jeugd ligt”, benadrukte de coach. En hij voegde eraan toe dat het moment “niet juist” was voor de stap.

Dat laatste klinkt vanzelfsprekender dan het eerste. Sturing voelt zich ongetwijfeld op zijn plaats hij de jeugd, maar zijn keuze had weinig te maken met idealisme. Voor een beginnende hoofdtrainer is Vitesse een club zonder basis, waar sportieve prestaties slechts op de achtergrond meehobbelen. Zelfs een clubman zoals Sturing bedankte voor de eer, al zal de club daar gezien de laatste resultaten niet heel treurig om zijn. De huidige oplossing lijkt op een compromis. Europees voetbal is in het Gelredome nog steeds de doelstelling, maar dat uitgangspunt is vooral bedoeld om de achterban tevreden te stellen. De realiteit is die van bezuiniging en stilstand.

lees verder...

Bron: VI 23-1-02

Mojo gaat door met Gelredome

Het Arnhemse stadiontheater Gelredome zal geen nadelige gevolgen ondervinden van de plannen van concertorganisator Mojo om een eigen festivalterrein te ontwikkelen.

Zoals bekend zijn Mojo en Gelredome het vorige jaar overeengekomen dat Mojo minstens vier topartiesten per jaar in Gelredome laat optreden.

Ook als Mojo in Biddinghuizen een eigen permanent festivalterrein heeft, blijft Gelredome volgens de Mojo-directie interessant. Sommige artiesten willen per se in een stadion optreden en daar is Gelredome uitstekend geschikt voor.

Bron: TT TVG 23-1-02

Van Hintum ervaart hoe Hannover leeft

De steun van vijftigduizend toeschouwers kon niet voorkomen dat Hannover werd uitgeschakeld, maar Marc van Hintum heeft in zijn eerste officiële wedstrijd ervaren hoe zijn nieuwe club leeft. ‘Als we promoveren zit het hier iedere twee weken vol. Echt gigantisch.’ Maar zijn oude club Vitesse zal hij niet snel vergeten. ‘Ik ben zondag met mijn hoofd niet in Arnhem. Maar meteen na afloop bel ik wel om te horen hoe het in Arnhem is afgelopen.’

Van Hintum verruilde vorige week Vitesse voor Hannover 96, dat uitkomt in de Tweede Bundesliga. ‘Het is een stap terug om twee stappen vooruit te zetten. Maar daarbij moet ik wel een noot plaatsen. Het niveau is hier redelijk hoog. We spelen op een Nederlandse manier. Dit elftal kan makkelijk in de eredivisie mee.’

lees verder...

Bron: viplanet.nl 23-1-02

Jhonny van Beukering over Portugal

Vitesse heeft zich van 9 tot en met 16 januari in het zonnige Portugal voobereid op de belangrijke tweede seizoenshelft. Velpenaar Jhonny van Beukering(18) laat ons weten hoe hij de trainingsweek heeft beleefd.

“Een trainingsweek is behoorlijk zwaar, hoewel ik er niet echt een hekel aan heb. Het hoort erbij en het is ook niet nieuw meer voor me. Met het Nederlandse Jeugd Elftal verbleven wij ook regelmatig een aantal dagen in een trainingskamp. Tijdens zo’n week trainen we meestal twee keer per dag, alleen op zondag kregen we een vrije middag. En dan speelden we natuurlijk twee wedstrijden tegen Duitse tegenstanders en zij kennen geen oefenwedstrijden, gaan altijd voor de winst. Met name de trainingen op maandag waren pittig. ’s Morgens een conditionele training met veel sprintwerk, ’s Middags speelden we een partij van tien tegen tien. Ik had zware benen, maar dat kan ook komen doordat ik de vorige dag in de sauna had gezeten. ’s Avonds om elf uur moet elke speler op zijn kamer zijn.

Nicky Hofs is mijn kamergenoot en dat is wel prettig. Ik ken hem vrij goed, heb met hem in de jeugd van Vitesse gespeeld. Voor hem is het de eertse keer dat hij is meegegaan en hij maakte gelijk zijn debuut. Dat vind ik harstikke leuk voor hem. Maar ook met Remco van der Schaaf en Michael Dingsdag ga ik veel om. Inderdaad, allemaal jonge jongens. De vrije uurtjes in zo’n trainingskamp besteed ik onder andere met TV kijken. Ik heb een DVD-speler en een aantal films meegenomen.

Edward Sturing is de nieuwe trainer en dat bevalt mij goed. Het gaat er ontspannen aan toe en dat vind ik wel prettig. Alle spelers hebben persoonlijk met de trainer gesproken. Hij heeft aangegeven met twee spitsen te willen spelen. Voor mij is dat niet nieuw, toen ik drie jaar geleden bij Vitesse kwam speelden we onder leiding Theo Bos ook in een 4-4-2 systeem. Dat jaar maakte ik 20 goals in de B-jeufgd en 10 goals in de A-jeugd. We werden dat jaar ook kampioen. Inmiddels heb ik al 22 wedstrijden bij de selectie gezeten, soms in de basis en soms op de bank. Het vorig seizoen drie keer, dit jaar al negentien keer. Maar ik ben achttien jaar oud, Mijn tijd komt nog wel.”

Bron: Regiobode 23-1-02

Marc van Hintum: “Straks speel ik voor volle stadions in de Bundesliga”

Marc van Hintum beleeft hectische weken. Aan het eind van zijn loopbaan gaat een grote wens alsnog in vervulling: een buitenlands avontuur. De 34-jarige verdediger en achtvoudige international ruilt Vitesse per direct in voor het Duitse Hannover 96. Een opmerkelijke keuze, aangezien de club in de Tweede Bundesliga speelt. Toch is Van Hintum uitermate content met zijn nieuwe werkgever.

Dat heb je snel gedaan.

Marc van Hintum: “Ja, het ging allemaal heel snel. We hebben tijdens ons trainingskamp in Portugal tegen Hannover 96 gespeeld. Hun trainer Ralf Rangnick kende me nog van Oranje en was onder de indruk van mijn spel. Hij heeft vervolgens met Huub Stevens en Herbert Neumann gebeld, die waren allebei positief over mij. Ze zijn daarna nog komen kijken naar de oefenwedstrijd tegen Hansa Rostock. Daar speelde ik weer goed. Toen wist Hannover blijkbaar genoeg. Vervolgens waren de clubs er snel uit. En nu heb ik een contract op zak tot en met volgend seizoen.”

lees verder...

Bron: VI 23-1-02

Sturing verkiest Jevric boven Van Fessem

Dragoslav Jevric (27) is de komende tijd de eerste doelman van Vitesse, zo heeft hoofdtrainer Edward Sturing bepaald. Dat betekent dat Jim van Fessem een stap terug moet doen. Voor Van Fessem kwam de mededeling van Sturing totaal onverwacht.

“Ik heb dit echt niet zien aankomen; zegt Van Fessem. De trainer vindt dat Jevric meer aanleg heeft, daar ben ik het dus niet mee eens. Toen ik hier kwam, wist ik dat ik tweede man achter Edwin Zoetebier zou worden. had ik ook geen problemen mee, omdat Edwin gewoon beter is. Dat kun je van Jevric niet zeggen.

Van Fessem gaat de komende tijd op de trainingen proberen het ongelijk van zijn trainer te bewijzen. Ik ben niet zon type dat meteen zijn kont tegen de krib gooit. Bovendien speelt natuurlijk mee dat er volgend seizoen een nieuwe trainer komt.”

Bron: VI 23-1-02

Maatregelen Vitesse-NEC

Aanstaande zondag staat voor Vitesse de eerste competitiewedstrijd na de winterstop op het programma. Tegenstander in Gelredome is NEC. De derby tussen beide rivalen heeft een aantal extra veiligheidsmaatregelen opgeleverd:

1)Seizoenkaarthouders van Vitesse kunnen tot en met zaterdag 26 januari via TicketBox één kaart bijkopen per seizoenkaart. Op de wedstrijddag zelf is er geen verkoop.

2)De promenade zal vanaf het moment van open gaan van het stadion in zijn geheel zijn gecompartimenteerd

3)Na afloop van de wedstrijd is het terrein voor de Noordtribune tussen de ingang van De Gezonde Zaak en uitgang P door hekwerk afgesloten. Supporters kunnen bij dat hek wachten of omlopen via de Zuid- en Westzijde

4)Uitgang P blijft na afloop van de wedstrijd gesloten. Bezoekers van de Oosttribune kunnen deze verlaten via uitgang K en de nooduitgangen in het midden van de tribune

Bron: Vitesseworld 23-1-02

Hannover omarmt ‘Nationalspieler’

HANNOVER – Marc van Hintum vertrok eind vorige week plotseling bij Vitesse. Hij is als een held binnengehaald bij Hannover 96, zo bleek gisteren in de bekerwedstrijd van zijn nieuwe club tegen Bayer Leverkusen (1-2).

De 46.131 toeschouwers in het Niedersachsenstadion in Hannover hebben de nieuwsberichten goed gevolgd. Wanneer de stadionspeaker de spelers aankondigt, ontvangt de nieuweling uit Nederland de meeste bijval.

Met rugnummer zes: Marc… ‘von Hintoeem’! De meest fanatieke aanhangers van Hannover noemen zichzelf Die Roten Teufel, de rode duivels. Achter een van de doelen hebben ze een spandoek opgehangen. Met zowaar een Nederlandse tekst. ‘Welkom Marc, veel succes bij H96’.

lees verder...

Bron: Gelderlander 23-1-02

Laros mist derby; nader knieonderzoek

Louis Laros mist zondag de derby tussen Vitesse en NEC. De 28-jarige middenvelder van de Arnhemse club heeft nog te veel last van een slijmbeursontsteking bij de knie.

Laros zal volgende week zijn gewricht aan een nader onderzoek laten onderwerpen. Via een mri-scan wordt uitgezocht of er eventuele schade aan het gewricht is. De Dordtenaar bracht gisteren een bezoek aan het ziekenhuis in Rotterdam om de knie te laten nakijken. Na een operatie aan dat gewricht was hij meer dan een jaar uit de roulatie.

Dokter Heyboer constateerde dat de genezing van die operatie en het herstel van het kraakbeen naar behoren verliep. Laros zal de komende dagen een aangepast trainingsprogramma ondergaan. Na de mri-scan van volgende week is pas duidelijk of hij 2 februari bij AZ wel inzetbaar is.

Behalve over Laros kan trainer Edward Sturing van Vitesse zondagmiddag bij de herstart van de competitie tegen NEC ook niet beschikken over Gert Claessens, Mamadou Zongo en Theo Janssen (allen geblesseerd), Michel Kreek (geschorst) en Mahamadou Diarra, Matthew Amoah en Tijjani Babandiga (allen Afrika Cup.)

Bron: Gelderlander 23-1-02

Peeters onder loep bij Burnley

Een delegatie van Burnley zal zondag de competitiewedstrijd tussen Vitesse en NEC bijwonen. De interesse van de Engelse eerste divisieclub gaat uit naar Bob Peeters van Vitesse.

Burnley wil de 28-jarige Belgisch international graag op korte termijn overnemen. De club strijdt mee om promotie naar de Premier League, maar is door blessures in grote nood komen te zitten en wil zich acuut versterken.

Burnley, nummer vijf van de Engelse eerste divisie, wilde Peeters het liefst deze week al naar Engeland hebben voor een proefstage. De club informeerde bij Vitesse naar die mogelijkheid, maar ving bot. De technische leiding van de Arnhemse club is mogelijk wel bereid Peeters volgende week enkele dagen af te staan, maar zal zich daarover pas na de streekderby en in overleg met Peeters beraden.

Bron: Gelderlander 23-1-02

Theo Janssen zet de eerste stapjes op veld

Theo Janssen heeft na zijn scheenbeenbreuk de eerste stapjes op het voetbalveld gezet. De 20-jarige middenvelder van Vitesse is deze week voorzichtig begonnen met loop- en fietstraining nadat hij ruim twee maanden geleden zijn scheenbeen brak.

Het lopen ging de Arnhemmer nog lang niet makkelijk af. Janssen rende al trekkend met zijn been enkele baantjes rond het veld en had al snel last. “Het valt me wel tegen. Het doet pijn en ik durf niet zo goed”, bekende Janssen, die gisteren rust nam, maar het niet kon laten opnieuw een paar pasjes op het veld te zetten.

De rentree van de vice-aanvoerder laat in het gunstigste geval nog anderhalve maand op zich wachten. Over enkele weken zal hij zich opnieuw voor controle melden in het ziekenhuis in Enschede. In het meest ongunstige geval speelt hij dit seizoen helemaal niet meer.

Bron: Gelderlander 23-1-02

Geheime busroutes a.s. zondag voor NEC-fans

De politiekorpsen van Nijmegen en Arnhem hebben verschillende routes uitgezet waarlangs de supportersbussen van NEC zondag naar Gelredome in Arnhem kunnen rijden. Dat heeft een woordvoerder van de Arnhemse politie dinsdag gezegd.

Afhankelijk van de sfeer onder de supporters besluit de politie zondag op het laatste moment welke route genomen wordt. De woordvoerder wil niet kwijt om welke routes het gaat.

De meest logische route van Nijmegen naar Arnhem is rechtstreeks via de snelweg A325. Nadeel van die weg is dat de twaalf bussen met in totaal 516 Nijmeegse voetbalfans onder vier viaducten door moeten. In het verleden zijn de bussen vanaf de bruggetjes bekogeld met stenen en flessen. De bussen kunnen na de Waalbrug ook oostelijk of westelijk door de Over-Betuwe rijden.

De laatste tijd is een grimmige sfeer ontstaan onder kleine groepen aanhangers van NEC en Vitesse. In oktober braken na de wedstrijd in Nijmegen forse rellen uit. Tientallen hooligans werden aangehouden.

Daarna hebben politie, gemeenten en voetbalbesturen vergaande afspraken met elkaar gemaakt om de veiligheid ,,veel beter” te waarborgen. Onderdeel van die afspraken was het realiseren van een gesloten busdordon voor supportersvervoer.

De Arnhemse politie zegt ditmaal ,,maatwerk” te zullen leveren rond de derby, waarbij uitgegaan wordt van een gewone risicowedstrijd. De politie benadrukt dat voetbalfans zonder combikaartje niet naar Arnhem hoeven te reizen omdat zij niet in de buurt van het stadion mogen komen. ,,En wie alleen maar komt om rotzooi te trappen wordt aangehouden”, aldus de zegsman van de politie.

Bron:ANP 22-1-02

Geen derby voor Laros

Louis Laros ontbreekt aanstaande zondag tegen NEC. De middenvelder is nog onvoldoende hersteld van de slijmbeursontsteking in zijn knie. Onderzoek in het ziekenhuis heeft uitgewezen dat de eerste competitiewedstrijd na de winterstop te vroeg komt voor Laros. Binnenkort ondergaat ook hij een MRI-scan waarna een aangepast trainingsprogramma volgt. Hoe lang Laros nog uit de roulatie is moet blijken uit de scan.

Bron: Vitesseworld 22-1-02

Delegatie Burnley bekijkt Peeters tegen NEC

Een delegatie van Burnley zal zondag de wedstrijd tussen Vitesse en NEC bijwonen. De interesse van de Engelse eerste divisieclub gaat uit naar Bob Peeters van Vitesse. Burnley wil de 28-jarige Belgische international graag op korte termijn overnemen.

,,Ze hadden Peeters graag deze week een paar dagen op proef gehad”, aldus Frank Huizinga van Vitesse. ,,Maar daar zijn we niet mee akkoord gegaan gezien de voorbereiding op de wedstrijd tegen NEC.”

Vitesse is eventueel bereid Peeters na het weekeinde een paar dagen af te staan. ,,Daar zullen we na de wedstrijd wel contact over hebben.” Peeters is aan zijn tweede seizoen bij Vitesse bezig. Hij kwam van Roda JC, waar hij 39 doelpunten in 93 wedstrijden scoorde.

Bron:ANP 22-1-02

Koop een seizoenskaart

Topwedstrijden in een uitverkocht Gelredome! Wie wil daar niet bij zijn? De tweede seizoenshelft staat voor de deur met een groot aantal fantastische wedstrijden in het verschiet. Wat te denken van wedstrijden tegen Ajax, PSV, Feyenoord en de niet te missen derby tegen NEC.

Heeft u nog geen seizoenkaart voor de tweede helft van het seizoen, maar wil deze spannende wedstrijden niet missen? Neem voor een aanmeldingsformulier contact op met de afdeling Ticketing van Vitesse of loop eens binnen bij onze medewerkers in Gelredome en bezoek op zondagmiddag 27 januari de eerste competitiewedstrijd na de winterstop tegen NEC.

Member-gets-member actie
Voor seizoenkaarthouders is er een speciale ‘member-gets-member’ actie. Meld nu een vriend(in), familielid of kennis aan als seizoenkaarthouder en ontvang voor elke aangebrachte seizoenkaarthouder een OHRA-card ter waarde van 20 Euro. Gebruik het aanmeldingsformulier dat meegestuurd is met de laatste Inside of bel met de afdeling Ticketing voor een formulier. De volledig ingevulde formulieren kunnen tot en met 18 januari opgestuurd worden. Tot en met 25 januari heeft u de mogelijkheid om bij het stadion een nieuwe seizoenkaarthouder aan te melden.

Bron:Vitesseworld

Arnhem goed voorbereid op derby

De Arnhemse politie is goed voorbereid op de risico-wedstrijd aanstaande zondag tussen Vitesse en NEC.

Bij de laatste confrontatie tussen de beide clubs in Nijmegen liep het behoorlijk uit de hand. Een bus met Vitesse-supporters werd in Nijmegen belaagd door aanhangers van NEC.

Voor de komende wedstrijd in Arnhem waarschuwt de politie alvast eventuele relschoppers die naar de wedstrijd willen komen. “Mensen die hier komen om rotzooi te trappen, treffen een politiekorps aan die er op haar eigen manier een einde aan zal maken”, aldus politiewoordvoerder Rouwen.

Bron: TT TVG 21-1-02

NEC won nog nooit in Gelredome

De derby Vitesse-NEC is de laatste jaren nog nooit in een overwinning voor de Nijmegenaren geëindigd.

Sinds Vitesse in Gelredome speelt, wist NEC alleen vorig seizoen een gelijkspel te behalen. Het werd toen 2-2. Bob Peeters en Gert Claessens scoorden voor Vitesse, Gorgi Hristov en Jack de Gier maakten de Nijmeegse doelpunten.

De 3 wedstrijden daarvoor in Gelredome werden allemaal gewonnen door de thuisclub. In 1999 behaalde Vitesse de hoogste zege. Het werd toen 5-1, met 3 goals van Pierre van Hooijdonk. In Nijmegen won NEC dit seizoen met 1-0 door een treffer van Jarda Simr.

Bron: TT TVG 21-1-02

Afscheid Van Hintum

Marc van Hintum komt op zaterdag 9 februari bij de wedstrijd Vitesse – Fortuna Sittard persoonlijk afscheid nemen van het Arnhemse publiek.

Vanwege verplichtingen met zijn nieuwe club Hannover’96 (uitwedstrijd tegen Alemannia Aachen) is hij niet in de gelegenheid om zondag tegen NEC in Gelredome aanwezig te zijn.

Marc van Hintum: “Ik heb het altijd enorm naar mijn zin gehad bij Vitesse. het was daarom niet gemakkelijk om de beslising om de club te verlaten te nemen. Maar ik wil heel graag nog een keer in het buitenland voetballen en Hannover biedt me die mogelijkheid. Ik hoop dat het publiek begrip heeft voor mijn keuze. Vitesse is een fantastische club met een fantastische achterban en ik wens iedereen veel succes voor de toekomst.”

Bron:Vitesseworld 21-1-02

Zorgwekkende oogst Vitesse

Vijfenveertig minuten overtuigend voetbal. Dat is de zorgwekkende oogst van Vitesse na drie oefenduels. Na de dramatische generale repetitie van zaterdag bij eerstedivisionist Emmen (1-1) gaat de Arnhemse ploeg vol twijfels naar de kraker tegen NEC, zondag in Gelredome.

Natuurlijk bieden oefenpotjes nimmer garanties voor het echte werk. En natuurlijk wilde Edward Sturing zaterdag niet vervallen in dramatiek en machteloosheid. “Pas als de competitie weer is begonnen, weet je waar je staat met je elftal”, sprak de trainer van Vitesse na de wanvertoning op Sportpark Meerdijk.

Maar om nu te zeggen dat Vitesse klaar is voor het treffen met NEC? Nee, allesbehalve. In Emmen verdween het vertrouwen dat Vitesse in de eerste helft tegen Hansa Rostock (3-0) had gewonnen. De remise in Drenthe leverde meer twijfels dan zekerheden op. Vitesse voetbalde te slap, verloor te veel duels, leed te veel slordig balverlies en er was onvoldoende beweging en aanspeelbaarheid in de voorste rangen.

Emile Mbamba en Jhon van Beukering konden voorin niet imponeren. En Didier Martel, cruciale speler in het 4-4-2 systeem van Sturing, leed meer balverlies dan normaal.

Als de ideeën en bevliegingen van de Fransman uitblijven en ook de buitenste middenvelders Nick Hofs en Carlos Fortes niets toevoegen, is de nieuwe strijdwijze totaal ongevaarlijk.

Emmen had het betere van het spel en mocht zich met enkele afstandschoten beroepen op de betere kansen. Kort na rust verslikte Kreek zich in een tegenstander. Bas Sibum zette vervolgens Michel van Oostrum vrij voor de keeper. De topscorer punterde de bal langs doelman Dragoslav Jevric, die van Sturing de voorkeur krijgt boven Jim van Fessem.

Sturing had aangegeven dat hij tegen Emmen wilde spelen met de elf die de klus tegen NEC moeten klaren. Daarom was het opvallend dat Peeters en Sikora op de bank startten. “Ik ben nog aan het kijken welk duo het wordt. Peeters/Sikora of Mbamba/Van Beukering”, legde Sturing uit.

Het is wel duidelijk dat de coach moet kiezen voor Peeters en vooral Sikora. Sikora kende een mindere eerste seizoenhelft, maar voegde zaterdag direct dreiging toe aan het matte spel van Vitesse. Na ruim een uur stuurde Kreek hem weg op rechts. Sikora vond bij de tweede paal de linker van de inkomende Peeters (1-1).

Hoe schrijnend: het was de eerste kans voor Vitesse tegen de nummer twee uit de eerste divisie. Bovendien, zeker zo belangrijk, zonder spelers als Sikora en Peeters wordt het elftal te jong en te licht.

In een goed presterend team is altijd sprake van duidelijke hiërarchie. Daarin zijn meestal de ervaren spelers bepalend en doorslaggevend. Het elftal dat zaterdag aan het duel begon, mist routine en persoonlijkheid.

Met het vertrek van Van Hintum naar Hannover heeft ’t elftal weer aan leiderschap ingeboet. Het dreigt de achillishiel van Vitesse te worden. De club heeft voldoende talenten. Na de lichting Amoah, Zongo, Janssen, Knol en Van der Schaaf heeft Vitesse weer goud in handen. Mbamba, Van Beukering, Hofs en Sone hebben een prachtige toekomst.

Maar van hen mag niet worden verwacht dat ze Vitesse richting Europees voetbal schieten. Daar komt bij dat de selectie om diverse redenen danig is afgeroomd. Sturing mist tegen NEC liefst vijf linksbenigen: Kreek (geschorst), Van Hintum (vertrokken), Claessens, Laros en Janssen (allen geblesseerd). Zodoende moet Nanu in de burenruzie beginnen als linksachter.

Sturing: “Het vertrek van Van Hintum is nu vervelend. Het levert voor de korte termijn een probleem op. Dat moet ik accepteren, ik kan het niet veranderen.”

De trainer moet het voorlopig ook stellen zonder de geblesseerde Zongo en de Afrika Cup-deelnemers Diarra, Amoah en Babangida. Daardoor wordt het steeds waarschijnlijker dat de achtienjarige Hofs zal debuteren in de broedermoord, zondag in Gelredome.

Ook de voorheen te licht bevonden Levtsjenko heeft goede vooruitzichten op speeltijd in de derby. Het duo kwam ook in Emmen in actie en speelde zonder echte overtuiging. Sturing heeft nog een week om zijn gehavende selectie klaar te stomen voor ‘NEC’.

De hoofdtrainer is niet te benijden. Vitesse móet Europees voetbal halen, mag de miljoenendans niet voor de tweede keer op rij mislopen. Maar een week voor de herstart van de competitie heeft het nieuwe Vitesse nog niet voldoende kunnen overtuigen.

Bron:Gelderlander 21-1-02

Gert Claessens drie weken uit roulatie

Vitesse kan de komende drie weken niet beschikken over Gert Claessens. De 29-jarige Belg kampt met een geïrriteerde tussenwervelschijf in de rug, zo is gebleken uit een in Antwerpen gemaakte mri-scan.

Claessens raakte vorige week aan het begin van het trainingskamp van Vitesse in de Portugese Algarve geblesseerd. De Belgische dokter Michielsen heeft hem voor de komende twee weken een aangepast trainingsprogramma voorgeschreven. Over drie weken moet Claessens weer wedstrijdfit zijn.

Louis Laros meldt zich morgen in het Dijkzigt Ziekenhuis in Rotterdam, waar dokter Heijboer zijn rechterknie zal onderzoeken. In Portugal kreeg de 28-jarige middenvelder opnieuw last van een slijmbeursontsteking in de knie. Met medicijnen is de irritatie goeddeels weggewerkt.

Bron:Gelderlander 21-1-02

Kalle Sone terug naar tweede elftal

Kalle Sone traint weer gewoon mee met het tweede elftal van Vitesse. De aanvaller uit Kameroen ging vorige week met de hoofdmacht op trainingskamp in de Algarve, maar is noodgedwongen teruggezet.

Vitesse heeft voor dit seizoen geen tewerkstellingsvergunning voor Sone aangevraagd. Daardoor is de kleine voetballer niet speelgerechtigd voor het eerste elftal. Waarschijnlijk zal Vitesse op korte termijn een tewerkstellingsvergunning voor Sone aanvragen, zodat de speler komend seizoen wel inzetbaar is.

Nick Hofs en Evgeniy Levtsjenko blijven voorlopig wel bij het eerste elftal. Door het hoge aantal spelers dat niet inzetbaar is, kan trainer Edward Sturing de aanvulling vanuit het belofteteam (tweede elftal) goed gebruiken.

Bron:Gelderlander 21-1-02

Zeman langer op proef bij PAOK

Marian Zeman blijft langer op proef bij PaOK Saloniki. De verdediger van Vitesse raakte vorige week geblesseerd tijdens zijn eerste training bij de Griekse club.

Aanvankelijk zou Zeman gisteren zijn teruggekeerd naar Nederland. Nu meldt hij zich vandaag opnieuw bij PAOK, waar hij enkele dagen zal meetrainen.

De voetballer uit Slowakije is hersteld van de hoofdwond die hij vorige week opliep op de training. Zeman (27) is aan zijn laatste contractjaar bezig bij Vitesse.

Bron:Gelderlander 21-1-02

Sturing zet Jevric in het doel

Trainer Edward Sturing heeft Dragoslav Jevric aangewezen als eerste doelman van Vitesse. De 27-jarige Joegoslaaf krijgt de voorkeur boven Jim van Fessem, die opnieuw genoegen moet nemen met de rol van reservekeeper.

Na het tussentijdse vertrek van Edward Zoetebier naar Feyenoord werd Van Fessem eerste keus in Arnhem. Vier wedstrijden voor de winterstop raakte de 26-jarige doelman echter geblesseerd, waarna Jevric de resterende partijen voor zijn rekening nam. Jevric was door de gewezen Vitesse-coach Ronald Koeman teruggezet naar het tweede leftal, maar keerde terug in de hoofdselectie na de transfer van Zoetebier.

Tijdens het trainingskamp in de Algarve speelden beide keepers afgelopen week één wedstrijd. Zaterdag, in en tegen Emmen (1-1), stond Jevric in het doel. “Ik heb puur naar de kwaliteiten gekeken”, zegt Vitesse-trainer Edward Sturing. “En op basis daarvan kies ik voor Jevric.”

Jim van Fessem kreeg zaterdag van trainer Edward Sturing te horen dat Dragoslav Jevric hem heeft verdreven uit het doel van Vitesse. De boodschap kwam keihard aan bij de Tilburger. “Of ik kook van woede? Natuurlijk!”

“Het is een beetje raar allemaal”, zegt Van Fessem, die afgelopen zomer overkwam van Willem II. “Ik ben naar Vitesse gegaan om achter Edwin Zoetebier op de bank te zitten. Hem heb ik hoger zitten dan mezelf of Jevric. Daar had ik vrede mee. Maar hier heb ik geen vrede mee.”

Bron:Gelderlander 21-1-02

Van Fessem: keihard trainen om ongelijk van trainer te bewijzen

Jim van Fessem is terug bij af. De 26-jarige doelman zit, nu Vitesse-trainer Edward Sturing heeft gekozen voor Dragoslav Jevric, in dezelfde situatie als voor dit seizoen, toen hij de bank van Willem II verruilde voor die van de club uit Arnhem.

“Het is ongelooflijk wat er in een half jaar allemaal met me is gebeurd”, zegt Van Fessem, die ervan uitgaat dat de keus voor Jevric definitief is. “Anders maakt de trainer zich ongeloofwaardig. Jevric blijft dit seizoen keepen. Maar dat wil niet zeggen dat het rechtvaardig en terecht is.”

Want, zo stelt hij: “Nadat Zoetebier naar Feyenoord ging, heb ik behoorlijk goed gekeept. Niet super de super. Zo’n keeper ben ik ook niet. Maar we hebben weinig doelpunten tegen gekregen. Het klikte met de achterhoede. Al met al ben ik wel tevreden over mijn prestaties.”

Helaas voor Van Fessem raakte hij vlak voor de winterstop geblesseerd, waardoor Jevric het drie wedstrijden lang van hem overnam. “Iedereen heeft gezien dat hij niet goed heeft gespeeld en veel doelpunten tegen heeft gekregen (tien, red.). De buitenwereld heeft bevestigd dat hij matig stond te keepen.”

Op het trainingskamp in de Algarve stonden beide keepers vorige week één duel in het doel. Jevric startte tegen Hannover 96 (0-2), Van Fessem maakte tegen Hansa Rostock (3-0) na een maand zijn rentree. “Die wedstrijd heb ik goed gespeeld.”

Volgens de doelman was er geen sprake van gelijke kansen voor hem en Jevric. “Ik merkte het al in het evaluatiegesprek in Portugal, daags voor de wedstrijd tegen Hannover. De trainer zei dat hij er nog niet uit was wie er na de winterstop van ons tweeën zou spelen. Toen wist ik al genoeg. Zoiets beslis je toch niet op basis van één wedstrijd tegen Hannover of Rostock?”

Sturing verklaarde zaterdag dat hij bij zijn keuze ‘puur naar de kwaliteiten heeft gekeken’. Van Fessem: “Het enige argument dat ik te horen heb gekregen, is dat Jevric meer aanleg zou hebben dan ik. Wat is dat: meer aanleg? Ik ben niet de meest soepele en ik ben ook niet de man van de atletische duiken. Maar ik kan wel heel behoorlijk keepen.”

Na het onheilsbericht zocht Van Fessem meteen contact met zijn zaakwaarnemer Ger Lagendijk. “We hebben afgesproken dat we het eerst even laten bezinken. Lagendijk is nu in Afrika bij het toernooi om de Afrika Cup. Binnenkort ga ik met hem praten. Dan zullen we overleggen wat we gaan doen. We hebben afgesproken dat ik nu keihard ga trainen en in topvorm ga raken.”

“Ik word hier niet vrolijk van, maar zal het bijltje er niet bij neerleggen. Ik zal keihard trainen om het ongelijk van de trainer te bewijzen. Ik wil niet negatief gaan doen. Ik moet toch verder. Misschien raakt Jevric geblesseerd of wordt hij geschorst en dan moet ik er toch staan.”

Bron:Gelderlander 21-1-02

Jeugdinternational voor Vitesse

Vitesse heeft de Belgische jeugdinternational Onur Kaya overgenomen van Anderlecht. De aanvallende middenvelder heeft voor drie jaar getekend.

Technisch Manager Jan Streuer: “Kaya speelt in het Belgische nationale elftal onder de zestien jaar en krijgt bij Vitesse een plaats in de B1 of A1.”

Bron: Vitesseworld 19-01-02

Gelijkspel in Emmen

Vitesse heeft zaterdagmiddag in Emmen met 1-1 gelijkgespeeld tegen de BVO Emmen. Na een zeer slechte eerste helft was de tweede helft iets beter van de kant van Vitesse.

Door de huidige bestuurlijke en financiële problematiek bij de club uit Emmen was de oefenwedstrijd van ondergeschikt belang geworden. Dat bleek wel uit het handjevol toeschouwers dat de moeite had genomen naar De Meerdijk te komen. Na een telling kwam de organisatie niet verder dan een kleine achthonderd belangstellenden. Het aanwezige publiek kreeg gedurende de negentig minuten weinig tot niets voorgeschoteld. Voor beide ploegen begint de competitie volgende week en daar waren meeste gedachten hoogstwaarschijnlijk al bij.

In de eerste helft wisten beide ploegen zich vrijwel geen kansen te creëren op het hobbelige en dus moeizaam bespeelbare veld. De in de rust ingevallen aanvallers wisten het vijandelijke doel wel te vinden. Goaltjesdief Michel van Oostrum strafte in de 54e minuut een fout van Kreek af. Bob Peeters rondde een perfecte voorzet van mede-invaller Sikora af. Een verdiende uitslag in een wedstrijd die geen moment het publiek kon verwarmen in het koude stadion.

Sturing
“Het was een moeizame wedstrijd van onze kant en ik ben zeker niet tevreden over het spel van vandaag. Dit was de laatste van de drie oefenduels. Over de wedstrijd tegen Hansa Rostock ben ik het meest tevreden. Ook vandaag was het voor ons weer moeilijk om kansen te creëren, dat blijft een probleem”, aldus de hoofdcoach.

Jevric
Edward Sturing kon na afloop moeilijk zeggen waar zijn ploeg momenteel staat. “Dat is niet goed te zeggen. We hebben een prima trainingsweek in Portugal achter de rug, daar ben ik zeer tevreden over. Volgende week zal in de wedstrijd tegen NEC blijken waar Vitesse staat.”

Welke elf spelers volgende week in de basis staan is nog gissen, maar dat Dragoslav Jevric het doel verdedigt is zeker. Trainer Sturing heeft de Joegoslaaf als eerste keeper aangewezen, waardoor Van Fessem plaats zal moeten nemen op de bank.

Remco van der Schaaf verliet vlak na rust geblesseerd het veld. De middenvelder kreeg een tik tegen zijn scheenbeen, maar naar verluidt is de blessure niet ernstig.

Opstelling Vitesse

Jevric, Nanu (72′, Levchenko), Knol, Stefanovic, Cornelisse, Hofs, Van der Schaaf (48′, Kreek), Martel, Fortes, Van Beukering (60′, Peeters) en Mbamba (46′, Sikora).

Bron: Vitesseworld 19-01-02

Amoah is voor even een Black Star

In Mali begint vandaag de strijd om de Afrika Cup. Het gastland opent het tweejaarlijks terugkerende toernooi met een wedstrijd tegen Liberia. Tot de deelnemers behoort ook Ghana, met in zijn midden een nieuwe Black Star, Vitesse-speler Matthew Amoah.

In Accra, hoofdstad van Ghana, waren de Black Stars de afgelopen weken bijeen. Black Stars is de officiële bijnaam van het Ghanese nationale voetbalteam. De ploeg bereidt zich voor op de strijd om de Afrika Cup, die vandaag in Mali begint. Voor het eerst is Vitessenaar Matthew Amoah (21) van de partij.

lees verder...

Bron: Gelderlander 19-01-02

Vitesse speelt gelijk tegen Emmen

Vitesse heeft de oefenwedstrijd tegen Emmen niet kunnen winnen. In Emmen bleven de Arnhemmers steken op 1-1.

In de eerste helft creërde Vitesse geen enkele kans. De enige keer dat Vitesse in de buurt kwam van de goal van de tegenstander was, toen een voorzet van Fortes bij de tweede paal belandde.

Emmen kreeg wel kansen. De eerste werd gemist Iliohan. De tweede mogelijkheid kwam na een steekpass door het centrum van de defensie van de Arnhemmers. Oosting kon vrij uithalen, maar schoot voorlangs.

In de tweede helft kwam Emmen op voorsprong. Na een steekbal van Bas Sibum scoorde Michel van Oostrum.

Bij de eerste kans voor Vitesse in de 68e minuut was het meteen raak. De zojuist ingevallen Bob Peeters maakte het doelpunt. Daarna kreeg Vitesse via Levshenko nog de mogelijkheid om de winst te pakken. De Rus kopte de voorzet van Nicki Hofs net over. Ook Hofs kreeg nog een klein kansje. Hij kon echter niet bij de voorzet van Sikora.

Vitesse begon met het spitsenduo Mbamba en Van Beukering. Later werden ze vervangen door Peeters en Sikora.

Bron: TT TVG 19-01-02

Jevric aangewezen als eerste keeper

Dragoslav Jevric is door Edward Sturing aangewezen als eerste keeper van Vitesse.

Sturing wilde in de winterstop bekijken wie de eerste doelman moest worden. Zowel Jevric als Jim van Fessem kregen een kans. Jevric kreeg de voorkeur.

Het is het derde seizoen in Arnhem voor de Joegoslaaf. In het eerste seizoen speelde hij alle wedstrijden. In het tweede geen enkele. Voor de winterstop verdedigde Jevric vier keer het doel van Vitesse. Hij kreeg daarin elf doelpunten tegen.

Bron: TT TVG 19-01-02

Verdienstelijk debuut voor Marc van Hintum

Marc van Hintum heeft gisteravond zijn debuut gemaakt voor Hannover 96 in een oefenwedstrijd tegen Göttingen 05 (uitslag 1-1). Opmerkelijk was dat de wedstrijd werd gespeeld op kunstgras.

Hier een kort verslag uit de Duitse media:

Es scheint, als habe Ralf Rangnick, Trainer des Fußball-Zweitligisten Hannover 96, das richtige Näschen bei der Suche nach einem Mann für die linke Abwehrseite besessen. Der Niederländer Marc van Hintum präsentierte sich bei seinem ersten Auftritt im 96-Dress am Freitagabend gegen den Oberligisten Göttingen 05 (1:1) auf dem Kunstrasenplatz des Garbsener SC fit, ballsicher und spritzig.

Der 34-Jährige gab sich auch verhalten optimistisch: “Ich muss natürlich erst einmal die Mannschaft kennen lernen”, sagte er. Aber er rechnet damit, dass er gegen Bayer Leverkusen im Pokal spielen darf, zumal ihm Trainer Rangnick eine “solide Partie” bescheinigte.

19-01-02

Vaessen niet onder indruk claim Aalbers

Oud-voorzitter Karel Aalbers eist miljoenen euro´s van Vitesse en Nuon en topbestuurders van de 2 bedrijven. Aalbers vindt dat hij schade heeft geleden door uitlatingen van de bestuurders. Ook wil hij opnieuw getuigen horen bij de rechter-commissaris.

Vitesse-voorzitter Vaessen is niet erg onder de indruk van de claim van zijn voorganger. “We worden hier niet bang van”, zegt Vaessen, “maar aan de andere kant blijft het zo wel onrustig rond Vitesse.”

Bron: TT TVG 19-01-02

Vitesse legt talent uit België vast

Vitesse heeft de Belgische jeugdinternational Onur Kaya (16) overgenomen van Anderlecht. Hij krijgt een plaats in Vitesse B1 of A1. Vitesse heeft de aanvallende middenvelder voor drie jaar vastgelegd, met een optie op nog eens twee seizoenen.

Bron: Gelderlander 19-01-02

Bob Peeters is in beeld bij het Engelse Burnley

Bob Peeters staat in de belangstelling van meerdere Engelse clubs. Burnley, de nummer drie van de First Division, wil de aanvaller huren met een optie tot koop.

Peeters (28) zou eerder dit jaar op proef naar Burnley gaan. Dat ging niet door, vanwege de slechte weersomstandigheden in Engeland. De Britten wilden de speler vervolgens bekijken tijdens het trainingskamp van Vitesse in Portugal. Ook dat ging niet door omdat Peeters in het tweede duel tegen Hansa Rostock geblesseerd aan de kant bleef.

“Er zijn contacten geweest. We wachten nu op een signaal vanuit Engeland”, zegt Guido Mallants, zaakwaarnemer van Peeters. “Er zijn mogelijkheden. We moeten afwachten tot de speler is bekeken. Als een beslissing is gevallen, zullen Vitesse en wij worden ingelicht.”

Peeters is de duurste aankoop in de Vitesse-historie. In de zomer van 2000 kwam hij voor circa veertien miljoen gulden over van Roda JC. Als opvolger van Pierre van Hooijdonk heeft de Belg de hoge verwachtingen in Arnhem niet waar kunnen maken. Peeters staat tot medio 2005 onder contract bij Vitesse.

Vitesse staat niet onwelwillend tegenover een vertrek. “We hebben veel spitsen voor twee posities”, zegt technisch manager Jan Streuer. “Peeters, Amoah, Sikora, Mbamba en Van Beukering. Als er een bod komt voor een bepaalde speler, zullen we er zeker over nadenken.”

Peeters vindt het te voorbarig om vooruit te kijken. “Er is belangstelling, maar ik heb zelf niets concreets gehoord en richt me volledig op Vitesse. We spelen nu met twee spitsen, dat ligt me wel. Zo speelde ik bij Roda en in België ook.”

Dit seizoen raakte Peeters zijn basisplaats kwijt aan Van Beukering. Vlak voor de winterstop maakte de Belg zijn rentree in de hoofdmacht. “Ik denk dat het nieuwe systeem gunstig is voor mij. Het enige dat ik doe, is zorgen dat ik helemaal fit ben wanneer de competitie weer begint. Misschien speel ik dan bij Vitesse, misschien ergens anders. Het gaat er om dat ik speel.”

Bron: Gelderlander 19-01-02

Schadeclaim Aalbers tegen Nuon en Vitesse

De voormalige Vitessevoorzitter Karel Aalbers komt met een miljoenenclaim tegen Nuon en Vitesse en enkele bestuurders van de voetbalclub en het energieconcern. De van fraude verdachte Aalbers houdt hen verantwoordelijk voor een tegen hem gerichte beschadigingsactie.

Aalbers daagt hen binnen afzienbare tijd voor de rechter. Met een juridische procedure wil de voormalige Vitessevoorzitter een eis tot schadevergoeding afdwingen. Accountantskantoor KPMG zal voor het tuchtcollege voor registeraccountants worden gesleept. De raadslieden van Aalbers zetten vraagtekens bij de objectiviteit van KPMG tijdens een accountantsonderzoek naar de handel en wandel van Aalbers als voorzitter.

Dat heeft mr. M. van den Boomen, raadsman van Aalbers, uit Roermond gisteren verklaard. Van den Boomen wil nog niet aangeven, hoeveel en welke personen en instanties een dagvaarding tegemoet kunnen zien. Ook de hoogte van de totale schadeclaim wil de jurist nog niet prijsgeven.

“Het schadebedrag is substantieel, want Aalbers is persoonlijk en zakelijk behoorlijk afgebrand”, aldus de Roermondse jurist.

Hij bevestigt dat de voormalige Nuontopman Tob Swelheim en de Vitessebestuurders/eigenaars Cor Guijt, Jan Snellenburg en Herman Veenendaal wel op het lijstje staan.

De juristen van Aalbers willen op korte termijn opnieuw bij de rechter-commissaris getuigen horen over de zaak Aalbers-Vitesse-Nuon. Het gaat, aldus advocaat mr. L. Hameleers, om vier of vijf getuigen. In het afgelopen najaar zijn in dit verband al negentien getuigen gehoord, onder anderen bestuurders en toezichthouders van Vitesse, bestuurders van Nuon en medewerkers van KPMG.

Deze zittingen hadden tot doel om Aalbers volledig te rehabiliteren. De juristen willen aantonen dat Aalbers zichzelf niet verrijkt heeft. Ook willen ze bewijzen dat het gedwongen vertrek van Aalbers in februari 2000 een vooropgezette operatie was en dat er willens en wetens onjuiste informatie is verstrekt over de schuldenpositie van Vitesse onder het bewind van Aalbers. Het horen van getuigen vindt plaats in het kader van het nog lopende strafrechtelijk onderzoek van de FIOD naar de handelwijze van Aalbers en Vitesse.

Bron: Gelderlander 19-01-02

MRI-scan Claessens

Gert Claessens heeft donderdag in Antwerpen een MRI-scan ondergaan. Volgens dokter Michielsen is de tussenwervelschijf van de Belg geïrriteerd. Door deze rugblessure krijgt Claessens de komende twee à drie weken een aangepast trainingsprogramma.

Bron: Vitesseworld 18-01-02

Vitesse oefent in Emmen

Zaterdagmiddag speelt Vitesse een oefenduel in en tegen Emmen. De wedstrijd wordt om 14.30 uur in stadion De Meerdijk gespeeld. Kaarten voor deze wedstrijd zijn vanaf 13.00 uur te koop aan de stadionkassa’s in Emmen.

Prijzen
Volwassenen: € 7
Kinderen tot en met 14 jaar: € 5

De organisatie van de BVO Emmen adviseert alle supporters te betalen met Euro’s. Dit in verband met de te verwachten drukte.

Bron: Vitesseworld 18-01-02

Spoeling wordt dun bij Vitesse

Vitesse is in personele nood voor de wedstrijd tegen NEC, zondag over een week. Positief is dat Peeters weer fit is, hij had drie blaren. Kreek is tegen NEC geschorst, Laros en Claessens zijn waarschijnlijk niet fit en Janssen en Zongo zijn langdurig geblesseerd. Diarra, Babangida en Amoah spelen in de Afrika Cup en Van Hintum is naar Hannover 96 getransfereerd.

Op het middenveld geeft dat een probleem. De kans is groot dat de 18-jarige Nicky Hofs zijn debuut maakt tegen NEC. Mogelijk speelt zelfs Fortes of Levchenko. Sturing wil zaterdag tegen Emmen hetzelfde spelen als tegen NEC.

Bron: TT TVG 18-01-02

Sturing kijkt tevreden terug op trainingskamp

-CARVOEIRO- Vitesse hervat vanmorgen op Papendal de voorbereiding op de tweede helft van het seizoen. Vlak voor het vertrek uit Carvoeiro keek trainer Edward Sturing terug op het trainingskamp in de Algarve.

“Ik ben over alles zeer tevreden”, zegt Sturing in de bar van het spelershotel in Carvoeiro. “Het weer was goed, de accommodatie was goed, de werklust van de spelers was uitstekend. Er is niet één keer een speler een seconde te laat gekomen. Dus ook over het gedrag en de discipline van de groep ben ik zeer tevreden.”

lees verder...

Bron: Gelderlander 18-01-02

Van Hintum ziet wens eindelijk in vervulling gaan

-HANNOVER- Voor Marc van Hintum is gisteravond een vurige wens in vervulling gegaan. “Zonder een buitenlands avontuur zou mijn carrière niet compleet zijn”, zegt de nieuwe linksachter van Hannover 96.

Na een lange en veelbewogen dag schuift Marc van Hintum aan in een van de betere restaurants van Hannover. Met zijn zaakwaarnemers Ad Dieben en Arnold Oosterveer gaat hij aan tafel met Martin Kind, de president van Hannover 96. Op deze donderdagavond vechten vreugde en ongeloof om voorrang in het hart van de voetballer.

lees verder...

Bron: Gelderlander 18-01-02

van Hintum voor 1.5 jaar naar Hannover 96

Marc van Hintum heeft een contract voor 1,5 getekend bij Hannovor 96, de koploper in de Duitse 2e Bundesliga. Daarna is er een optie vor nog een jaar. De Onderhandelingen verliepen moeizaam. De transfer moest donderdag om 18.00uur rond zijn vanwege vrijgave door de KNVB, maar dat lukte niet.

Marc van Hintum zag het nog misgaan: “De bond heeft het nog moeten rekken om het in orde te krijgen. Nu moet ik gelijk hier blijven, want we spelen vrijdag een vriendschappelijk duel. En Dinsdag voor de beker thuis tegen Bayer Leverkusen, Voor 50.000 toeschouwers.”

van Hintum heeft een goede indruk van de club: “Het is een sleeping gigant. Maar ze willen promoveren en ik moet daarbij een leidende rol vervullen. Dat zie ik wel zitten. Ik ben nog superfit, dat bleek ook bij de keuring.”

Financieel wordt van Hintum zeker wijzer van zijn overgang: :Ik voetbal hier nog anderhalf jaar, ik voetbal ook om de centen. Het is ook voor mijn gezin.”

Marc van Hintum zal Vitesse wel missen: “Ik wens iedereen het allerbeste toe, ik heb daar een prachtige tijd gehad. Op dit moment verkeert Vitesse niet in zo’n beste positie, ik hoop dat ze weer terugkomen op de plek waar ze horen.”

Bron: TT TVG 18-01-02

Marc van Hintum vertrekt

Marc van Hintum verhuist per direct van Vitesse naar Hannover 96, de koploper in de Duitse Tweede Bundesliga. De 34-jarige verdediger heeft een contract getekend voor anderhalf jaar, met een wederzijdse optie voor nog een seizoen.

Vitesse ontvangt ongeveer 300.000 euro voor de achtvoudig international. Van Hintum is aan zijn vijfde en laatste contractjaar bezig in Arnhem. Vitesse wilde hem komende zomer een verlaagde aanbieding doen, aangezien de club af wil van de hoge basissalarissen.

Van Hintum heeft altijd gezegd graag ooit in het buitenland te voetballen. Volgens de oud-speler van Helmond Sport, RKC en Willem II is Hannover 96 ‘een kans die ik niet kan laten lopen.’ De club uit het noorden van Duitsland heeft riante uitzichten op promotie naar de hoogste afdeling.

Bron: Gelderlander 18-01-02

Hannover blij met Marc van Hintum

Hannover – De Duitse 2e Bundesligaclub Hannover 96 is blij met de komst van Marc van Hintum. De koploper denkt met Van Hintum de problemen aan de linkerkant op te kunnen lossen. Bovendien moet hij een leidende rol vervullen.

De onderhandelingen verliepen moeizaam volgens voorzitter Kind: “Voetballers willen steeds meer geld hebben. Maar we wilden hem absoluut hebben. Het leek wel of hij iedere vijf minuten meer geld wilde hebben. Maar het is gelukt.”

Van Hintum lachte om de uitspraken van de voorzitter: “Het is een spelletje van geven en nemen. Mijn zaakwaarnemers hebben het heel goed gedaan.”

Bron: TT TVG 18-01-02

Transfer Marc van Hintum afgerond

Marc van Hintum vertrekt met onmiddelijke ingang naar het Duitse Hannover 96. Hij tekende een contract voor 1,5 jaar met een optie voor nog een seizoen. Aanstaande dinsdag debuteert hij voor Hannover 96 in een duel voor de Duitse beker tegen Leverkusen. De 34-jarige routinier koste de Duitsers ongeveer 250.000 euro.

Van Hintum kwam in de zomer van 1997 van Willem II naar Vitesse. De voormalige aanvoerder en oud-international speelde 126 keer voor de Arnhemmers en scoorde daarin drie keer.

Langs deze weg danken wij Marc voor zijn tomeloze inzet bij Vitesse. Veel succes in Duitsland. We zullen je missen!

17-01-02

Laros zal van Hintum missen

Louis Laros zal zijn maatje Marc van Hintum missen als die naar Hannover 96 vertrekt. Laros: “Ik gun het hem wel. Het is een mooie kans voor hem. Voor Vitesse is het een groot verlies. Marc is een echte persoonlijkheid in de jonge spelersgroep. Hij is ook een goede linksback.”

Laros wordt gezien als opvolger voor van Hintum. “O, is dat zo. Ik moet eerst maar eens fit worden. “Laros heeft een slijmbeursontsteking in de knie. Dat wordt zo snel mogelijk onderzocht met het oog op de thuiswedstrijd tegen NEC

Bron: TT TVG 17-01-02

Nog geen witte rook voor Marc van Hintum

De overgang van Marc van Hintum van Vitesse naar Hannover 96 was gisteravond laat nog niet afgerond. De clubs zijn het inmiddels nagenoeg eens geworden over het afkopen van het aflopende contract. Maar de 34-jarige linksback is zelf nog niet akkoord met de koploper uit de tweede Bundesliga. “Er zijn een aantal hete hangijzers waar we nog niet uit zijn”, zegt Ad Dieben, de zaakwaarnemer van Van Hintum. Vandaag zal duidelijk worden of de transfer doorgaat, want vanavond sluit de transfermarkt in Duitsland.

Bron: Gelderlander 17-01-02

Nog tweemaal Canal+

De abonneezender Canal+ besteed na de winterstop nog tweemaal aandacht aan Vitesse. De thuiswedstrijden tegen Feyenoord en Ajax worden rechtstreeks uitgezonden.

Vitesse op Canal+
Zondag 17 februari: Vitesse – Feyenoord, 13.00 uur
Zaterdag 16 maart: Vitesse – PSV, 19.30 uur

Overigens zijn de laatste twee speeldagen het aanvangstijdstip van alle duels 13.00 uur. Dit in verband met live-uitzendingen van Canal+.

Bron: Vitesseworld 17-01-02

van Hintum: “fantastische club”

Marc van Hintum gaat hoogstwaarschijnlijk van Vitesse naar Hannover 96. Hij heeft moeite met het vertrek bij de Arnhemse club. “Ik had verwacht hier mijn leven als voetballer te slijten. Ik heb het hier altijd enorm naar mijn zin gehad. Het is gewoon een fantastische club.” Sportief heet het niet helemaal gebracht wat van Hintum verwacht had. “We hadden goud in handen, helaas is dat een ander soort metaal geworden. Het is jammer, maar het heeft mijn leven op veel manieren verrijkt. Ik ben dankbaar dat ik voor deze club heb mogen voetballen”, aldus van Hintum.

Bron: TT TVG 17-01-02

Ondanks alles, toch een feestje

De supporters van Vitesse maken momenteel moeilijke tijden door. Hun voetbalclub verkeert in financiële nood, waardoor de directie zelfs genoodzaakt lijkt spelers te verkopen.

Het stemt de supporters somber, maar het weerhield ze er gisteravond in Musis Sacrum niet van een feestje te bouwen om het tienjarig jubileum van de supportersvereniging te vieren.

Vanzelfsprekend was de benarde positie waarin Vitesse momenteel verkeerd hét onderwerp van gesprek. Ook supporters-voorzitter Harry Reusken kon er niet omheen. Hij sprak in zijn speech zijn zorgen uit over de toekomst van Vitesse en attendeerde het bestuur van de Arnhemse club erop de supporters te koesteren.

Edward Sturing, trainer van Vitesse, vroeg de Arnhemse aanhangers op hun beurt de club te steunen ‘in deze moeilijke tijden’. “We hebben het nodig.” Een luid applaus viel hem ten deel.

Michel Kreek bood namens de selectie een zwaaivlag aan van 4 bij 4 meter.Aanvoerder Michel Kreek sprak woorden van gelijke strekking. Namens de spelers bood hij de supporters een vlag aan voor de Zuid-tribune, de plek in het stadion waar het fanatiekste deel van de supporters zit. Ook Jan Snellenburg, bestuurslid van Vitesse, had een cadeau voor de fans. Hij gaf een spandoek en beloofde de supporters nog meer successen in de komende tien jaar.

Als dank voor hun tienjarig lidmaatschap van de supportersvereniging kregen Snellenburg en Sturing een jubileumshawl uit handen van voorzitter Reusken. Alle supporters die alle tien jaren lid zijn, beloofde Reusken, krijgen een dergelijk aandenken. Dat zullen er ongeveer tweehonderd zijn. Bij de eerste wervingsactie, kort na de oprichting op 16 januari 1992, kon de supportersvereniging tweehonderd leden inschrijven. Een aantal dat in de loop van de jaren stevig is gegroeid. Op het hoogtepunt had de vereniging ruim negenduizend leden, momenteel zijn ruim zeven duizend supporters lid.

Enkele honderden waren gisteravond in Musis aanwezig om, na de plichtplegingen, te luisteren naar muziek van de Mill Street Band, Hank The Knife & The Silver Cadillacs en een optreden van de Status Quo coverband Piledriver. Onder het genot van het nodige bier werden alle problemen van de voetbalclub even vergeten en was het tijd voor een feestje.

Bron: Gelderlander 17-01-02

Zeman op proef bij PAOK Saloniki

Marian Zeman gaat vandaag enkele dagen op proef bij de Griekse club PAOK Saloniki. De 27-jarige verdediger is bij Vitesse op een zijspoor geraakt en mag al geruime tijd uitkijken naar een andere werkgever. Komende zomer loopt het contract van de Slowaak af in Arnhem.

Vitesse hoopt nog wat centen te vangen voor de 24-voudig international, die al te horen heeft gekregen dat hij geen nieuw contract zal krijgen van de Arnhemse club. Zeman werd voor dit seizoen door ex-trainer Ronald Koeman teruggezet naar het tweede elftal van Vitesse.

Hij kwam in de zomer van 1997 naar Vitesse en speelde voorheen bij Instanbulspor in Turkije en Slovan Bratislava in Slowakije. Tijdens het seizoen 1999-2000 kwam hij een half jaar op huurbasis uit voor het Zwitserse Grasshoppers.

Bron: Gelderlander 17-01-02

Supportersvereniging krijgt zwaaivlag van selectie

Het feest, naar aanleiding van het 10-jarig bestaan van de supportersvereniging in Musis Sacrum. is in volle gang.

Volgens de verslaggever ter plaatse is het een gezellige drukte. Van de selectie is Michel Kreek (die vandaag ook jarig is),Theo Bos en trainer Edward Sturing aanwezig. Verder is oud-voorzitter Karel Aalbers ook aanwezig.

Zoals iedereen die jarig is, heeft de supportersvereniging ook cadeau’s gekregen. Namens de selectie kreeg het bestuur een zwaaivlag van 4 bij 4 meter. Namens het bestuur werd er een spandoek van 15 bij 2 meter gegeven.

16-01-02

Vitesse laat Marc van Hintum gaan

Marc van Hintum vertrekt vrijwel zeker per direct naar Hannover 96. De Vitesse-linksback is in verregaande onderhandelingen met de koploper van de Tweede Bundesliga.

Vitesse is bereid Van Hintum te laten gaan. Technisch manager Jan Streuer van Vitesse: “Hij is 34 en is een dure jongen. Nu kunnen we nog geld aan hem verdienen. Hij zou aan het eind van het seizoen toch vertrokken zijn.”

“Zijn opvolger hebben we al in huis: Louis Laros. Ook Nanu kan linksback spelen”, aldus Streuer.

Afgelopen weekend oefende Vitesse in Portugal tegen Hannover 96 en verloor met 0-2. Van Hintum was uitblinker aan Vitesse-zijde en Hannover kende problemen aan de linkerkant. Toen heeft de Duitse club meteen al aangegeven dat ze Van Hintum wilde hebben.

Van Hintum kwam in de zomer van 1997 van Willem II naar Vitesse. Hij was jarenlang aanvoerder, maar leverde voor dit seizoen zijn aanvoerdersband in. De 34-jarige Van Hintum speelde 126 competitie-wedstrijden voor Vitesse en scoorde daarin 3 keer.

Bron: TT TVG 16-01-02

Sturing kijkt tevreden terug

Na afloop van de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen Hansa Rostock kijkt Edward Sturing tevreden terug op het trainingskamp van Vitesse. De coach ging met 24 spelers op pad naar het Portugese Carvoeiro om zich daar voor te bereiden op de 2e helft van de competitie. Naast de vele trainingen speelde de Arnhemse club in een nieuw twee-spitsensysteem twee oefenwedstrijden. Zaterdag verloor Vitesse met 2-0 van Hannover ’96, dinsdagmiddag was Vitesse een klasse beter dan Bundesligaclub Hansa Rostock (3-0 winst). Daarnaast ging de nieuwe hoofdtrainer met alle selectiespelers individuele gesprekken aan.

“Ik ben tevreden, in vele opzichten. De hotel- en trainingsaccommodatie was goed en de weersomstandigheden ook. Maar ook de discipline en het gedrag van de spelers was uitstekend. Er is veel arbeid verricht in de afgelopen dagen. Ook de vier nieuwelingen bij de selectie (Hofs, Levchenko, Sone en doelman Van Driel) wil ik complimenteren. Ik wil straks in alle rust bekijken of zij bij de selectie blijven”, aldus Sturing.

“Als je de wedstrijd van vanmiddag ziet dan zie je dat de spelers zelf ook gaan geloven in het nieuwe systeem. De manier waarop wij met name in de eerste helft tegen Rostock speelden, zo heb ik het voor ogen. We zetten gelijk druk, daarnaast hielden we de linies dicht bij elkaar. Daar hebben we gisteren hard op getraind en je zag het terug in de wedstrijd. Ik vind alleen dat we nog te weinig kansen creëren. Gelukkig scoren we sinds lange tijd wel weer een keer drie keer.”

Vlak na rust werd Remco van der Schaaf weggestuurd met een rode kaart. “Dom natuurlijk, hij dupeert het elftal dat heb ik hem na de wedstrijd ook gelijk gezegd. Hij vond dat zelf overigens ook”, aldus de coach. Over de elf namen die op 27 januari tegen NEC in de basis staan wilde Sturing niets kwijt, alleen dat het centrale verdedigingsduo wegens de schorsing van Michel Kreek waarschijnlijk uit Ruud Knol en Dejan Stefanovic zal bestaan.

Bron: Vitesseworld 16-01-02

Vitesse blijft zoeken naar vaste sponsor

Vitesse dreigt ook in de tweede seizoenshelft zonder shirtsponsor verder te moeten. De Arnhemse club was voor de winterstop met diverse bedrijven in onderhandeling.

De besprekingen leverden echter niets op, terwijl de club het financieel al zo moeilijk heeft. Woordvoerder Frank Huizinga: ‘We hebben wel veel pech gehad. Met twee kandidaten waren we al behoorlijk ver. De eerste was een beursgenoteerd bedrijf dat na 11 september zelf in de problemen kwam, het tweede bedrijf haakte af vanwege de onrust binnen de club.’ Huizinga bestrijdt de verhalen dat Vitesse de shirts nu per wedstrijd gaat verhuren: ‘Vitesse is nog steeds op zoek naar een strategische partner, die zich kan vinden in ons beleid. We hebben niet de arrogantie dat alles zo gaat als wij willen. Dus als er een sponsor komt voor een halfjaar zullen we ook dat zeker overwegen.’

Bron: VI 16-01-02

Hannover 96 aast op Vitessenaar Van Hintum

Hannover 96 wil Marc van Hintum per direct overnemen van Vitesse. Gisteravond onderhandelden beide clubs in het diepste geheim over de transfer van de 34-jarige speler, die aan zijn laatste contractjaar bezig is in Arnhem.

Hannover wil de linksachter voor anderhalf jaar contracteren, met een wederzijdse optie voor nog een seizoen. De club uit noorden van Duitsland heeft ruim 300.000 euro over voor het afkopen van het aflopende contract.

Bron: Gelderlander 16-01-02

Marc van Hintum: ‘Ik ben in onderhandeling’

Carvoeiro – Marc van Hintum heeft inmiddels gesproken met Hannover 96, de koploper uit de Tweede Bundesliga. “Ik ben in onderhandeling”, zei de achtvoudig international gisteravond in Carvoeiro. “Meer kan ik er nu niet over zeggen.”

De Vitesse-verdediger heeft er nooit een geheim van gemaakt graag eens in het buitenland te willen voetballen. Vorig jaar ketste een transfer naar Borussia Mönchengladbach op het laatste moment af, nadat Van Hintum niet tot een akkoord kon komen met de Duitse club.

Komende zomer loopt zijn contract met Vitesse af. Van Hintum wil nog dolgraag doorgaan met voetballen, maar zijn toekomst lijkt niet te liggen in Arnhem. Vitesse heeft de intentie te verjongen en bovendien wil de club graag af van de hoge salarissen uit het verleden.

De interesse in Van Hintum ontstond afgelopen zaterdag, toen beide clubs elkaar ontmoetten voor een oefenduel in Vilamoura. Eerder deze week zocht Hannover-trainer Ralf Rangnick contact met Van Hintum en Jan Streuer, de technisch directeur van Vitesse.

Hannover 96 heeft haast met het rondmaken van de deal. Morgen sluit de transfermarkt in Duitsland. Om tijdig aan de formaliteit te voldoen, heeft Hannover 96 Van Hintum al aangemeld bij de Duitse voetbalbond. Ook de naam Michael Madsen, de linksback van VFL Wolfburg, is doorgegeven aan de bond. Rangnick liet gisteren echter weten dat Van Hintum absoluut zijn voorkeur geniet.

“Ik heb bij drie trainers in Nederland informatie ingewonnen over Van Hintum”, zei de Duitse coach gisteren, toen hij de speler aan het werk zag in het oefenduel met FC Hansa Rostock. “Ze waren allemaal positief. Ik heb een goede indruk gekregen van Van Hintum. Hij is een sterke verdediger met opbouwende kwaliteiten.”

Van Hintum is aan zijn vijfde seizoen bezig bij Vitesse. Hij kwam eerder uit voor Helmond Sport, RKC en Willem II.

Als Hannover 96 zowel met Vitesse als Van Hintum tot een akkoord komt, kan de voetballer dinsdag debuteren voor de Duitse club. Hannover 96 speelt dan in eigen huis de bekerwedstrijd tegen Bayer Leverkusen.

Bron: Gelderlander 16-01-02

Gert Claessens moet mri-scan ondergaan

-CARVOEIRO-
Gert Claessens meldt zich morgen in het ziekenhuis in Antwerpen, waar hij een mri-scan zal ondergaan. De Belgische Vitessenaar kampt waarschijnlijk met een beknelde zenuw in de rug, maar heeft geen zekerheid over de exacte aard van de kwetsuur.

In de praktijk van de bekende Belgische dokter Martens hoopt Claessens de blessure onder controle te krijgen.

Tijdens het trainingskamp van Vitesse in de Portugese Algarve moest de linksbenige voetballer zich beperken tot slechts één training, waarna hij last kreeg van de blessure. Het is nog onduidelijk hoe lang de Belg buitenspel zal staan.

Zijn landgenoot Bob Peeters kon gistermiddag niet meedoen in de door Vitesse met 3-0 gewonnen oefenwedstrijd tegen Hansa Rostock. De spits kampt met blaren onder de voeten en zal enkele dagen rust moeten houden.

Bron: Gelderlander 16-01-02

Vitesse sluit de trip hoopvol af

-ALGOR- Vitesse heeft het trainingskamp in de Portugese Algarve hoopvol afgesloten. Na de kansloze 2-0 nederlaag van zaterdag tegen Hannover 96 volgde gistermiddag een 3-0 zege op FC Hansa Rostock.

Tegen de nummer dertien uit de Bundesliga speelde Vitesse een overtuigende eerste helft. Weliswaar kwamen de Duitsers aanvankelijk niet in de sterkste samenstelling aan de start. Maar voor het eerst vond de Arnhemse ploeg op het veld een houvast voor de nieuwe strategie met twee spitsen. Het team van trainer Edward Sturing leidde halverwege al met 3-0 en die score was niet eens geflatteerd.

lees verder...

Bron: Gelderlander 16-01-02

Goede overwinning met sterk spel

Vitesse heeft dinsdagmiddag de oefenwedstrijd tegen Hansa Rostock met 3-0 gewonnen. Alle doelpunten werden in de eerste helft gemaakt. Remco van der Schaaf werd vlak na rust uit het veld gestuurd wegens natrappen. Nicky Hofs, in het eerste duel nog invaller, maakte zijn debuut als basisspeler van de Arnhemse formatie.

Vitesse speelde een zeer sterke eerste helft die drie doelpunten opleverde. Dejan Stefanovic opende de score met een kopbal, waarna Emile Mbamba met twee treffers voor een comfortabele ruststand zorgde. Van der Schaaf nam vlak na rust wraak op één van Duitse tegenstanders en ontving daarvoor de rode kaart. Desondanks kwam de ploeg in de tweede helft nauwelijks meer in de problemen en kan het terugkijken op een sterk gespeelde wedstrijd. Meest opvallende spelers aan Vitesse zijde waren Didier Martel en Emile Mbamba.

Statistieken

Vitesse – Hansa Rostock 3-0 (3-0)
1-0, Stefanovic (19’); 2-0 en 3-0, Mbamba (40’, 42’)

Rode kaart: Van der Schaaf (48′, natrappen)

Opstelling Vitesse Van Fessem, Cornelisse, Kreek (60′, Knol), Stefanovic, Van Hintum (46′, Levchenko),
Hofs (75’, Sikora), Van der Schaaf, Martel, Fortes, Van Beukering en Mbamba.

Bron: Vitesseworld 15-1-02

Trio Vitesse eerder terug

De trainers Edward Sturing en Theo Bos en aanvoerder Michel Kreek van Vitesse zullen het trainingskamp van Vitesse in de Portugese badplaats Carvoeiro eerder verlaten om woensdagavond aanwezig te kunnen zijn bij het 10-jarige jubileumfeest van de Supportersvereniging van Vitesse.

De rest van de selectie vliegt woensdag aan het einde van de dag terug, maar dat is te laat om het jubileum mee te kunnen maken. “De Supportersvereniging van Vitesse bestaat 10 jaar en dat is natuurlijk wel een speciale gebeurtenis. Normaal gesproken waren wij met de voltallige selectie aanwezig geweest maar dat is door dit trainingskamp niet mogelijk. We hebben nu besloten dat de beide trainers Edward Sturing en Theo Bos en onze aanvoerder Michel Kreek de laatste training op woensdag overslaan en een eerdere vlucht naar Nederland nemen. Vitesse heeft haar supporters de komende tijd heel hard nodig en wij zijn van mening dat wij daar ook iets speciaals voor terug moeten geven. De rest van de selectie traint woensdag onder leiding van hersteltrainer Frits van den Berk nog wel gewoon in Portugal”, aldus woordvoerder Frank Huizinga van Vitesse.

Bron: Vitesseworld 15-1-02

Vitesse teert op laatste spaarpot

De Arnhemse voetbalclub Vitesse moet zijn laatste spaarpot’ van 1,3 miljoen euro aanspreken om deze en volgende maand de rekeningen te kunnen betalen. Het Vitessebestuur verwacht in maart een overbruggingskrediet bij een financiële instelling te moeten aanvragen om het einde van het seizoen te halen. Dat heeft Jan Snellenburg, bestuurslid en mede-eigenaar van Vitesse, bevestigd. Het laatste spaarpotje van Vitesse is afkomstig van de Vrienden van Vitesse, een groep van zestien particuliere geldschieters. De Vrienden van Vitesse lossen een oude belofte in. Ze hebben vorig jaar een lening van 7,3 miljoen euro tegen een rente van 6 procent (436.000 euro per jaar) toegezegd om Vitesse aan een sluitende begroting voor het seizoen 2001/2002 te helpen. Vier miljoen euro van de 7,3 miljoen euro is gebruikt om oude schulden weg te werken. De resterende 3,3 miljoen euro werd achter de hand gehouden voor het moment dat Vitesse in acute geldnood zou komen. Dat moment is aangebroken.

De vrienden hebben, aldus Snellenburg, eind december twee miljoen euro beschikbaar gesteld aan de armlastige voetbalclub. Ze maken momenteel de resterende 1,3 miljoen euro over. Met het geld van de Vrienden kan Vitesse deze en volgende maand uitzingen. Snellenburg zegt dat Vitesse in maart een overbruggingskrediet van een financiële instelling van 4,5 miljoen euro moet aanvragen om het einde van het seizoen te halen. Of Vitesse het daarmee redt, moet nog blijken. De voetbalclub heeft maandelijks 1,8 miljoen euro nodig om aan zijn betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. Het grootste gedeelte van de lasten bestaat uit spelerssalarissen.

Slaagt Vitesse er niet in een overbruggingskrediet te krijgen, dan lijkt de club genoodzaakt spelers te verkopen.

Vitesse is mede in financiële problemen gekomen doordat stadion Gelredome de huur niet verlaagt en door het ontbreken van een shirtsponsor. Het bestuur van Vitesse blijft hopen op een huurverlaging door Gelredome: van 2,4 miljoen euro naar negenhonderdduizend euro per jaar. Daarvan is voorlopig geen sprake, want ook Gelredome verkeert op de rand van faillissement. Het consortium van ING, ABN AMRO, Rabobank en Westland-Utrecht Hypotheken heeft Gelredome enkele maanden uitstel van betaling gegeven.

Ook rekende het Vitessebestuur zich rijk met miljoenen aan shirtsponsoring. Deze geldstroom blijft vooralsnog uit. Vitesse is in overleg geweest met vier shirtsponsors, waaronder een internationaal softwarebedrijf en een leverancier van keukens.

Bron: Gelderlander 15-01-02

Evgeniy Levtsjenko zoekt geluk in rare wereld

Hij is een sierlijke middenvelder, met een prachtig linkerbeen. Als grote belofte kwam Evgeniy Levtsjenko (24) in 1996 naar Vitesse. Nu bivakkeert de Rus aan de zelfkant van het betaalde voetbal.

Hij voetbalde bij Donetsk, Shachtjor Donetsk en CSKA Moskou, voordat hij een zevenjarig contract tekende bij Vitesse. Evgeniy Levtsjenko. In Arnhem maakte hij het nooit echt waar.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 15-01-02

Vaessen: motor achter Vitesse

Midden in het gesprek zegt hij plotseling: “Als ik tien jaar jonger was geweest, dan was het niet in me opgekomen om voorzitter bij Vitesse te worden, omdat je bijna altijd beschadigd wordt. Het gaat hier om een hele moeilijke klus. Mensen uit het bedrijfsleven proberen zoiets altijd te vermijden, maar op 61-jarige leeftijd zie ik dit toch als één van mijn laatste grote klussen.”

CBR-directeur Jos Vaessen, Limburger van origine, straalt stijl en rust uit. Achter alles wat hij tijdens de trainingsstage in Portugal zegt zit een betekenis. “Ik heb in het selecte sportwereldje natuurlijk al veel meegemaakt. Als sportsecretaris van de KNMV, de leidende organisatie in de motorsport, vertoefde ik al dagelijks in Arnhem. Later als voorzitter van de wereldmotorbond FIM, werkte ik samen met Bernie Ecclestone en sloot de grote tv-contracten af. Weet je trouwens wat het grote verschil met het voetbal is? In de motorsport geven ze de gulden pas uit als het verdiend is. Bij het voetbal is het juist andersom. Je mag zelf invullen wat beter is.”

lees verder...

Bron: Telegraaf 15-01-02

Streuer: ‘Levtsjenko niet afgeschreven’

Jan Streuer, technisch manager van Vitesse, sluit niet uit dat Evgeniy Levtsjenko alsnog zal slagen bij de Arnhemse club. “Daarvoor heeft hij zeker de kwaliteiten” , zegt Streuer in het spelershotel van Vitesse in Carvoeiro.

Levtsjenko staat in Arnhem tot medio 2003 onder contract. Hij zag onlangs een overstap naar het Duitse Rot-Weis Oberhausen afketsen, nadat trainer Dragoslav Stephanovic bij die club werd ontslagen.

“Het is belangrijk dat Evgeniv aan spelen toekomt” , aldus Streuer. “De beste optie zou zijn dat hij tot het eind van dit seizoen wordt verhuurd. Dan heeft hij de kans te laten zien wat hij kan, Als dat lukt, vindt hij in de zomer wellicht een andere club. Of keert hij terug in de hoofdselectie van Vitesse. Ik sluit in elk geval niets uit”.

Bron: De Gelderlander 15-01-02

Voor Louis Laros is trainingskamp voorbij

Voor Louis Laros zit het trainingskamp in de Algarve er al op. De middenvelder van Vitesse heeft opnieuw last gekregen van de slijmbeursontsteking in zijn rechterknie.

In de oefenwedstrijd tegen Hannover 96, afgelopen zaterdag, kwam de blessure weer opzetten. Laros kreeg al voor de winterstop last van de ontsteking. Op het trainingsveld in Lagoa beperkte hij er zich gistermorgen tot wat voorzichtige loopoefeningen. Het is nog niet duidelijk hoe lang hij buitenspel zal staan.

“Ik heb wat medicijnen gekregen waardoor de ontsteking moet verdwijnen” , zegt Laros. “Ik verwacht niet dat ik deze week weer kan gaan trainen. De oefenwedstrijd van zaterdag, tegen Emmen, zal ik niet halen. Ik hoop dat ik een week later tegen NEC wel kan spelen. Maar daar kan ik nu nog niets over zeggen. Ik moet afwachten hoe snel de ontsteking verdwijnt.”

Ook Gert Claessens komt waarschijnlijk niet meer in actie tijdens het trainingskamp. De Belgische speler wilde gisteren de looptraining hervatten, maar ondervond te veel hinder van zijn blessure.

Claessens kampt waarschijnlijk met een beknelde zenuw in de rug, die allerlei pijntjes veroorzaakt. Woensdag vliegt hij met Vitesse terug naar Nederland. Daarna zal worden onderzocht welke kwetsuur hij exact heeft opgelopen.

Bron: De Gelderlander 15-01-02

Roda JC-Vitesse 2 dagen verplaatst

De wedstrijd Roda JC-Vitesse is verplaatst van zaterdag 2 maart naar maandag 4 maart.

De wedstrijd wordt verschoven omdat Roda JC op 28 februari moet spelen in de achtste finale in de strijd om de UEFA Cup. Daarin speelt Roda in het San Siro stadion tegen AC Milan. Vorig jaar speelde Vitesse in hetzelfde stadion nog met 0-0 gelijk tegen Inter Milaan. In de competitie won Vitesse dit seizoen thuis met 2-0 van de Limburgers.

Bron: TT TVG 14-01-02

Babangida geselecteerd voor Afrika Cup

Vitesse speler Tijjani Babangida is definitief opgenomen in de Nigeriaanse selectie voor de Afrika Cup. De kleine aanvaller speelt vanaf 19 januari met zijn land het toernooi de Afrika Cup. Daar moet hij het onder andere opnemen tegen zijn ploeggenoot Mahamadou Diarra, die uitkomt voor het gastland Mali.

De derde Vitesse speler die meedoet in de strijd om de de Afrika Cup is Matthew Amoah. De Ghanees maakt in Mali zijn debuut als international.

Bron: TT TVG 14-01-02

Vitesse: weer ‘uit’

-Carvoeiro-
Vitesse gaat tijdens het trainingskamp in de Algarve twee keer op bezoek bij een Duitse club.

Zaterdag oefenden de Arnhemmers tegen Hannover 96 op het trainingsveld nabij het hotel van de Duitse club in Vilamoura. De wedstrijd van morgenmiddag, tegen FC Hansa Rostock, heeft plaats bij het hotel van de Duitsers in Alvor.

Vitesse werkt zijn trainingen af op een veld in Lagoa. “Dat veld is goed, maar de Duitse clubs hebben aangegeven over perfecte velden te beschikken”, zegt Frank Huizinga, de woordvoerder van Vitesse. “We hadden nog geen concrete afspraken gemaakt over waar we zouden gaan spelen. Dat zouden we hier bepalen.”

Bron: De Gelderlander 14-01-02

Keepers duelleren om plek

-Carvoeiro-
Trainer Edward Sturing heeft nog niet besloten wie het doel verdedigt van Vitesse in het restant van de competitie. Tijdens het trainingskamp in de Algarve krijgt zowel Dragoslav Jevric als Jim van Fessem een wedstrijd de kans zich opnieuw te bewijzen.

Zaterdag, tegen Hannover 96, stond Jevric negentig minuten in het doel. In de oefenpartij tegen FC Hansa Rostock, morgenmiddag, is het de beurt aan Van Fessem. “De beslissing is nog niet gevallen, daarom spelen ze allebei een wedstrijd”, zegt hoofdtrainer Sturing.

Komende zaterdag speelt Vitesse in en tegen Emmen de derde en laatste oefenwedstrijd in de voorbereiding. In die partij zal de doelman op doel staan, die een week later ook zal spelen in de competitiewedstrijd tegen NEC.

Doordat Van Fessem met een rugblessure kampte, heeft Jevric de laatste wedstrijden voor de winterstop in het doel gestaan bij Vitesse.

Bron: De Gelderlander 14-01-02

Nick Hofs treedt in de voetsporen van oom Bennie

-Vilamoura-
Nick Hofs zag zaterdag zijn jongensdroom in vervulling gaan. De achtienjarige Arnhemmer debuteerde in de hoofdmacht van Vitesse, in de oefenwedstrijd tegen Hannover 96 (0-2).

Hofs kwam een half uur voor tijd in het veld voor Remco van der Schaaf. “Dit is een droom”, zei de tiener na de oefenpartij in het Portugese Vilamoura. “Vitesse is voor mij alles. Het is prachtig dat ik in het eerste mag spelen. Het is alleen jammer dat we hebben verloren.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 14-01-02

Vitesse moet nog wat wennen

-Vilamoura-
Vitesse heeft de Hollandse school verlaten. Trainer Edward Sturing heeft gekozen voor een systeem zonder vleugelaanvallers. De koerswijziging zit al wel in de hoofden van de spelers, maar nog niet in de benen, zo bleek zaterdag in de oefenwedstrijd tegen Hannover 96: 0-2.

Onder Ronald Koeman heeft Vitesse de voorbije twee jaren altijd gespeeld met vleugelspitsen. De trainer van Ajax zweert bij de typische kenmerken van het Nederlandse voetbal: buitenspelers zorgden voor de beste veldbezetting, waardoor overal op het veld de zogeheten driehoekcombinaties mogelijk zijn. Ajax vierde in de jaren zeventig successen met deze speelwijze, waarmee de Hollandse school was geboren. Het is de strijdwijze van Johan Cruijff en diens geestverwanten, tot wie ook Ronald Koeman behoort.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 14-01-02

Vaessen in ‘De Verlenging'(deel 2)

Vanavond komt op TV Gelderland deel 2 van het interview met de 3 voorzitters van de gelderse betaald voetbalclubs. In dit laatste deel staat de mens achter de Gelderse betaald voetbalvoorzitter centraal.

‘De Verlenging’ begint om 18.30 en duurt tot 19.00 uur. Daarna wordt het programma om 19.30 en ieder uur daarna herhaald.

14-01-02

Babangida in de Tros TV-show

Tijjani Babangida zit morgenavond in de Tros TV-show. Presentator Ivo Niehe praat in deze aflevering met 6 topvoetballers uit de Nederlandse competitie die wel naar het WK gaan, onder andere de Zweed Marcus Albeck (Heerenveen), de Amerikaan Earnest Stewart (NAC), de Nigeriaan Babangida (Vitesse) en de Deen Jan Heintze (PSV).

De Tros TV-show wordt op dinsdagavond 15-1-02 uitgezonden van 20.50 tot 21.50 uur op Nederland 2.

14-01-02

Nicky Hofs debuteert voor Vitesse

De 18-jarige Nicky Hofs heeft tijdens het oefenduel tussen Vitesse en Hannover’96 in Portugal zijn debuut gemaakt voor Vitesse. Hofs viel in voor Van der Schaaf en mocht een half uur meespelen. “Prachtig, ik heb echt genoten. Ik heb al vaker trainingskampen meegemaakt, met selectie-elftallen, maar dit is voor Vitesse 1, mijn jeugddroom”.

Hofs hoopt dat hij tegen NEC zijn competitiedebuut mag maken. “Want dan is mijn vader jarig. Ik hoop verder dat ik net zo goed wordt als mij oom Benny, die in de jaren’70 Johan Cruijff ooit uitschakelde”, aldus Nicky Hofs.

Bron: TT TVG 13-01-02

Acountants onderzoeken handelwijze Swelheim

De commissarissen van Nuon hebben Price Waterhouse Coopers een accountantsonderzoek laten instellen naar de relatie tussen Vitesse en Nuon. De commissarissen willen weten of het energiebedrijf, onder leiding van topman T. Swelheim, te ver is gegaan in zijn relatie met de Arnhemse voetbalclub. De commissarissen gelastten begin juni een intern onderzoek. Na een eerste inventarisatie is Price Waterhouse Coopers ingeschakeld. Dit bureau moet binnenkort rapporteren aan de toezichthouders. Nuon bevestigt het onderzoek. ‘We hebben intern nog eens alles op een rij gezet over de banden tussen Vitesse en Nuon en daar gebruiken we professionele hulp bij’, zegt woordvoerder N. Blaauw.

De commisssarissen zijn het solistisch optreden van Nuon-topman Swelheim meer dan zat, zeggen bronnen. De Nuon-baas is al twee keer op de vingers getikt door zijn eigen commissarissen. Zij vinden dat er geen geld meer van het energiebedrijf in Vitesse mag worden gestoken. Afgelopen weekeinde ging Swelheim wederom in de fout. Tijdens het EK voor springruiters in Arnhem versoepelde hij zonder medeweten van de commissarissen de leningsvoorwaarden aan Vitesse. Het is voor Nuon daardoor nog moeilijker geworden de lening van 75 miljoen gulden ooit terug te krijgen.

Door de toezegging van Swelheim konden de bestuursleden C. Guijt, H. Veenendaal en J. Snellenburg Vitesse twintig miljoen gulden garanderen. De bestuurders waren zo blij met de concessie van Swelheim dat ze de topman spontaan een Harley-Davidson (type Fat Boy) ter waarde van ruim vijftigduizend gulden aanboden. ‘Het was een spontane actie’, zegt Vitesse-bestuurslid en donateur J. Snellenburg. ‘Ik heb gemeend de motor aan Tob Swelheim aan te bieden. Nuon heeft veel betekend voor Vitesse.’

De laatste geste van Swelheim opende de weg voor enkele bestuursleden van Vitesse om de Arnhemse voetbalclub te redden, maar wakkerde tevens de onenigheid tussen de commissarissen en Swelheim aan. Swelheim kreeg de Harley aangeboden tijdens het EK voor springruiters op Papendal. De motor is besteld bij Harley World in Arnhem en wordt binnenkort afgeleverd in de Nuonkleuren geel en paars. Swelheim overweegt de motorfiets te gebruiken voor promotiedoeleinden in de Verenigde Staten, waar Nuon onlangs een waterleidingbedrijf kocht.

Bron: De Volkskrant 13-01-02

Sturing ontevreden over uitvoering

-VILLAMOURA-
Coach Edward Sturing was na de 0-2 nederlaag van Vitesse tegen het Duitse Hannover’96 absoluut ontevreden over de uitvoering van het nieuwe systeem. “Ik heb voor de speelwijze 4-4-2 gekozen, omdat in dat systeem de spitsen het beste tot hun recht komen. Dit is het systeem en dat blijft zo”, zo liet de oefenmeester weten.

Sturing was met name ontevreden over de zoné dekking van de verdediging. De coach was duidelijk over zijn keuze om Martel achter de spitsen te zetten. “Omdat Martel op links te weinig ballen kreeg en daar een laag rendement had.”

Bron: TT TVG 13-01-02

Gert Claessens wil terug voor scan

-CARVOEIRO-
Middenvelder Gert Claessens is vrijdag geblesseerd geraakt tijdens het trainingsiamp van Vitesse in het Portugese Carvoeiro. De Belg heeft last van een beknelde zenuw. Claessens trainde donderdag en vrijdag niet mee met de selectie. Zaterdag na het oefenduel met Hannover’96 liet de Belg weten dat hij zondag een looptraining probeert. “En als dat niet goed gaat wil ik terug naar Nederland om een scan te laten maken”, aldus een aangeslagen Claessens.

De Belg heeft veel last en zegt telkens pijnscheuten in zijn bovenbeen en kuit te hebben.

Bron: TT TVG 13-01-02

Nederlaag tegen Hannover’96

Vitesse heeft zaterdagmiddag de eerste van twee oefenwedstrijden in de Algarve gespeeld. Van Hannover’96, de Duitse koploper in de tweede Bundesliga, werd met 2-0 verloren.

De Arnhemmers startten zoals verwacht in een 4-2-2 samenstelling, met Bob Peeters en Victor Sikora als de twee spitsen. Didier Martel speelde kort daarachter. In een matige eerste helft kwamen de Duitsers al in de zevende minuut uit een vrije trap op voorsprong. Jan Simak krulde de bal over de muur in de korte hoek. Victor Sikora kreeg namens Vitesse de beste kans in de eerste 45 minuten. Jevric voorkwam met een knappe redding op slag van rust een grotere achterstand.

De tweede helft was beter van Vitesse, maar tot doelpunten leidde het echter niet. Nicky Hofs maakte een half uur voor tijd met rugnummer 30 zijn debuut in de hoofdmacht. Hij loste Remco van der Schaaf af. Hofs over zijn debuut: “Ik ben blij met mijn debuut. Het is jammer van het verlies en ik had niet verwacht om meteen al te spelen in het eerste oefenduel.” De eveneens ingevallen Mbamba had in de 76ste minuut de grootste kans op de gelijkmaker, maar hij wist een schot van Laros in de rebound niet te verzilveren. Uit een snelle counter zette N’Diaye de eindstand van 2-0 op het bord.

Edward Sturing
Het was de eerste keer dat we met dit systeem speelden. Ik heb niet voor bepaald systeem gekozen, maar heb gekeken naar de spelers die in onze selectie zitten en die het gewend zijn met het systeem van 2 spitsen. De eerste helft was matig, over de tweede helft ben ik meer tevreden. Voorlopig blijf ik vasthouden aan dit systeem, die keuze is gemaakt. Vitesse – Hannover’96 0-2 (0-1)

Doelpunten: 0-1, Simka (7′); 0-2, N’Diaye (86′)

Gele kaart: Van Hintum

Opstelling Vitesse

Jevric, Nanu, Knol, Stefanovic, Van Hintum, Laros (Fortes, 69′), Van der Schaaf (Hofs, 60′), Kreek, Martel, Sikora (Mbamba, 69′) en Peeters (Van Beukering, 60′).

Bron: Vitesseworld 13-01-02

Hans Schreudering mist waardering

Hans Schreudering is sinds anderhalf jaar algemeen directeur van Vitesse. Een zware, maar plezierige baan, zegt hij. “De mensen die bij Vitesse werken krijgen te weinig waardering van de publieke opinie.”

lees verder...

Bron: Gelderlander 12-01-02

Tekst nieuwsbrief SV

Algemene Ledenvergadering Supportersvereniging Vitesse.
De Algemene ledenvergadering van de supportersvereniging Vitesse is door afwezigheid van een aantal bestuursleden verplaatst naar MAANDAG 21 JANUARI 2002 in het Gelredome. Aanvang van de vergadering is om 20.00 uur. Deze algemene ledenvergadering was vastgesteld op 24 januari 2002.

Aan de uitnodiging en de agenda die u reeds toegezonden is, wil het bestuur van de supportersverening onder punt 10 bestuursverkiezing het volgende toevoegen:

lees verder...

12-01-02

Vitesse hoopt zomer 2003 eigen trainingscomplex te betrekken

Vitesse hoopt in de zomer van 2003 gebruik te kunnen maken van een nieuwe trainingsaccomodatie op Papendal. Komende maand is het schetsplan klaar, waarna de Arnhemse club snel tot actie wil overgaan.

Vitesse aast al sinds jaar en dag op een eigen trainingscomplex op sportcentrum Papendal. In februari levert een architect een zogeheten schetsplan, dat vervolgens nog door meerdere partijen moet worden goedgekeurd. Het plan moet passen in het Masterplan van Papendal, het ambitieuze geesteskind van de olympische sportkoepel NOCNSF. Daarnaast moet het complex van Vitesse passen in het bestemmingsplan van de gemeente Arnhem.

“En we moeten zelf kijken of de trainingsaccomodatie financieel haalbaar is”, zegt Hans Schereudering, algemeen directeur van de Arnhemse club. “Het hoeft allemaal niet luxe te zijn, de functionaliteit staat wat ons betreft voorop. Zo’n complex kost wel een paar miljoen gulden. Als we voor de komende zomer de officiële procedures kunnen afronden, kunnen we vanaf het seizoen 2003-2004 gebruik maken van het nieuwe complex.”

In het schetsplan heeft Vitesse een accommodatie voor ogen die uit zeven velden bestaat. Vier trainingsvelden, twee wedstrijdvelden en een kunstgrasveld. Daarnaast wil de club bij één van de speelvelden een tribune laten bouwen, terwijl ook aandacht is voor goede parkeergelegenheid.

Vitesse maakt al jaren op huurbasis gebruik van de velden op Papendal, waar reeds een vijftal velden voorhanden is. Schreudering: “We willen echter een eigen Vitesse Trainings Complex. We willen dat alle selecties van de club op een en dezelfde plek kunnen trainen. En op het veld met de tribune moeten alle andere teams dan het eerste elftal hun thuiswedstrijden kunnen spelen. Zodat een thuiswedstrijd ook echt een thuiswedstrijd wordt.”

Nu wijken teams van Vitesse uit naar de terreinen van de amateurclubs Rheden en SML. Schreudering: “Een eigen accommodatie past in het plaatje dat we het clubgevoel naar voren willen halen. One jeugdopleiding is van een uitstekende kwaliteit, daarbij hoort een goede accommodatie.”

Bron:Gelderlander 12-01-02

Banken geven Gelredome uitstel van betaling

Een faillissement van het Arnhemse stadion Gelredome is voorlopig afgewend. De banken hebben de stadiondirectie ‘enkele maanden’ uitstel van betaling van rente en aflossing gegeven. De Gelredome-directie krijgt van de banken, die een lening van ruim achttien miljoen euro (veertig miljoen gulden) hebben uitstaan, de tijd om te werken aan een reddingsplan voor het in financiële nood verkerende stadion.

Als het plan gereed is, neemt het bankconsortium (bestaande uit ABN AMRO, Rabobank, ING Bank en Westland-Utrecht Hypotheken) een definitieve beslissing. Een ultimatum voor de presentatie van het plan hebben de banken niet gesteld.

“Dat we uitstel van betaling hebben gekregen, is een stap in de goede richting om het stadion te redden”, zegt stadion-directeur P. van Sliedrecht, “maar er is nog een lange weg te gaan voor het stadion definitief is gered.”

Het besluit van de banken komt enkele dagen voordat de Gelredome-directie surseance van betaling moest aanvragen. De eerstvolgende aflossingstermijn zou komende week verstrijken. De circa 450 duizend euro (een miljoen gulden) kon de directie niet voldoen.

Bij het reddingsplan voor Gelredome worden diverse private partijen, zoals projectontwikkelaars, betrokken. Daarnaast wordt er een beroep gedaan op de provincie Gelderland en de gemeente Arnhem.

In het kader van het reddingsplan werd onlangs Vitesse-bestuurder Cor Guijt ontslagen als commissaris van Gelredome. Volgens de directie stond hij succesvolle onderhandelingen met de financiers in de weg.

Bron:Gelderlander 12-01-02

Sturing laat Vitesse anders spelen

In de voorbereiding op de tweede seizoenshelft is Vitesse neergestreken in het Portugese Carvoeiro. Op een klein sportcomplex, bij de vereniging Grupo de Sportivo de Lagoa, slijpt Edward Sturing aan de speelwijze van Vitesse. Alles wijst erop dat de Eerbeker het elftal in de rest van de competitie geen 4-3-3, maar 5-3-2 laat spelen.

Het niet verhuren van Didier Martel aan Southampton wijst daar ook op. Sturing heeft hem in een 5-3-2 systeem immers hard nodig om de flanken goed bezet te houden. Sturing zelf wil over de verandering van speelwijze echter niets kwijt. Kijk maar naar de oefenwedstrijd tegen Hannover van vanavond”, is alles wat hij zegt.

Voorgaande jaren zocht Vitesse in de winterstop zijn toevlucht in het prestigieuze Spaanse Marbella. De trip van dit jaar kost echter maar de helft van een trainingskamp in Marbella. En dat is voor een club, die stevig op de centen moet letten natuurlijk mooi meegenomen. Toch hebben de 23 spelers die Edward Sturing en zijn assistent Theo Bos in de Portugese zon onder handen nemen niets te klagen. “Het hotel is fantastisch met uitzicht op zee, goed eten en perfecte bedden. De spelers komen echt niets tekort”, vindt woordvoerder Frank Huizinga.

Sturing legt de lat hoog voor zijn hoofdtrainerschap van een half jaar. “We willen weer Europees voetbal spelen. Vorig jaar hebben we dat net gemist. Maar iedereen beseft nu dat we de kansen daarop in eigen hand hebben. We hebben de klasse daarvoor. We spelen maar liefst negen thuiswedstrijden en krijgen ook alle topclubs in het Gelredome op bezoek.”

Jan Kluitenberg volgt per 1 maart Rein Papenburg op als manager algemene voetbalzaken bij Vitesse. De 39-jarige Kluitenberg fungeert bij de Arnhemmers nu als loop- en conditietrainer binnen de jeugdopleiding. Verder werkt hij als spelersbegeleider bij het eerste elftal.

Bron: Telegraaf 12-01-02

Vrije rol Martel in nieuw systeem

Vitesse-coach Edward Sturing heeft tijdens het trainingskamp van de Arnhemmers in het Portugese Carvoeiro voor een nieuwe speelwijze gekozen. Sturing wil 4-4-2 gaan spelen met een vrije rol voor Didier Martel.

Martel is verheugd met zijn nieuwe rol achter de twee spitsen, Peeters en Sikora: “Ik ben hier heel tevreden mee , dit is heel goed voor mij”, zo liet de Fransman weten.

Sturing wil op het middenveld met een ruit gaan spelen met Martel als spelmaker. Verder lijkt Stefan Nanu de strijd om de rechtsback positie gewonnen te hebben van Tim Cornelisse.

Het nieuwe systeem van de Arnhemmers lijkt vast te staan, maar de invulling van de namen kan varieren.

In een onderling oefenduel tussen de eerste keus en tweede keus vormden Knol en Stefanovic het centrale verdedigingsduo. “Maar als Kreek fit is speelt hij weer in plaats van Knol. Verder kunnen we op het middenveld ook veel wisselen, met Van der Schaaf en Diarra op rechts en Laros en Claessens op links”, lichtte Sturing de opstelling toe.

Laros speelde in het onderlinge duel als verdedigende middenvelder. Het duel eindigde in 1-1. Van der Schaaf en Kalle Sonne maakten de doelpunten.

Bron: TT TVG 11-01-02

Gert Claessens haakt geblesseerd af

Vitesse-middenvelder Gert Claessens is geblesseerd geraakt tijdens het trainingskamp van Vitesse in het Portugese Carvoeiro. De belg heeft last van een beknelde zenuw.

Claessens trainde donderdag en vrijdag niet meer met de selectie. “Ik heb al een maand last van dit kwetsuur. Ik heb telkens pijnscheuten in mijn bovenbeen en kuit. De dokter heeft me een spuit gegeven, maar ik merk daar vooralsnog niks van”, aldus Claessens.

Hoelang Claessens niet kan trainen is nog onduidelijk. “Ook in het dagelijks leven heb ik echt last van de pijn”, zo liet de Belg weten.

Bron: TT TVG 11-01-02

Materiaalman krijgt schrik van zijn leven

Eddy Meijs, de materiaalman van Vitesse, kreeg woensdagnacht de schrik van zijn leven. In een bergklif nabij het spelershotel viel hij twee meter naar beneden. Meijs liep slechts een verrekking van de enkelbanden op.

Na een lange werkdag maakte Meijs tegen een uur in de nacht een wandeling in de prachtige omgeving van het spelershotel van Vitesse. “Het was donker en ik had mijn contactlenzen al uitgedaan”, kijkt Meijs terug op zijn valpartij. “Abe Knoop liep voor me, op een van de paadjes op de berg waar ons hotel op ligt. We waren wat aan het praten en ineens was ik verdwenen. Ik stapte in een bergklif en viel zeker twee meter naar beneden. Abe trok me met moeite omhoog en heeft me naar Jos Kortekaas gedragen.”

De verzorger constateerde dat Meijs zijn enkelbanden had verrekt. De materiaalman liet zijn linkerenkel intapen, waarna hij zijn werkzaamheden de volgende dag vrolijk hervatte. “Eigenlijk moet ik minstens twee dagen plat”, zei Meijs. “Maar daar heb ik echt geen zin in. Ik hoef niet te voetballen en kan mijn werk zo ook wel doen.”

Zodoende hoeft Roger Terhorst niet over te komen vanuit Nederland. Meijs: “Volgend jaar gaan we absoluut weer met z’n tweeën mee.”

Bron: Gelderlander 11-01-02

Edward Sturing gaat zijn eigen weg bij Vitesse

Vastbesloten en zonder twijfels gaat Edward Sturing zijn eigen weg. Het elftal van Vitesse zal vanaf heden een ander sysyteem gaan spelen, zo liet de hoofdtrainer gisteren doorschemeren tijdens het trainingskamp in het Portugese Carvoeiro.

Hij wilde zijn plannen nog niet ontvouwen. Eerst zal Sturing de spelers van Vitesse inlichten, pas daarna mag de buitenwereld weten met welke gedachten de coach aan zijn missie is begonnen.

Zeer waarschijnlijk zal de drievoudig international afstappen van het systeem met drie spitsen en overstappen op een strijdwijze met vier middenvelders en twee aanvallers. “Ik wil gewoon wat anders doen”, sprak de coach gisteren in het riante spelershotel van Vitesse. “Zaterdag, na de oefenwedstrijd tegen Hannover ’96, zal ik over mijn ideeën vertellen.”

lees verder...

Bron: Gelderlander 11-01-02

Gelijkspel voor Mali

Mali heeft de voorbereiding op de Afrika Cup afgesloten met een 1-1 gelijkspel tegen Zambia. De wedstrijd stond in het teken van de inauguratie van het nieuwe voetbalstadion in Kayes.

Mali, met Mahamadou Diarra in de selectie, begint het toernooi op 19 januari. Tegenstander in het openingsduel is Liberia.

Bron: Vitesseworld 11-01-02

Antwoorden op de vragen met een financieel karakter

Bezorgde VitesseNU supporters die het platform VitesseNU hebben opgericht. Hebben afgelopen vrijdag een uitgebreid gesprek gevoerd met Vitesse bestuurder Jan Snellenburg. Dit na aanleiding van schriftelijke vragen die waren gesteld door VitesseNU. Daarin werd ondermeer gevraagd om meer openheid te betrachten, en opheldering ten aanzien van het beleid te vragen.

VitesseNU hoopt te kunnen helpen bij het oplossen van de problemen. Ook heeft de groep gemeente en provincie gevraagd met hen mee te denken.

lees verder...

Bron: VitesseNU.nl 10-01-02

Sturing: perse Europees voetbal

-CARVOEIRO- Vitesse trainer Edward Sturing wil na de winterstop met zijn ploeg zeker Europees voetbal halen. Dat zei Sturing in Carvoeiro, Portugal waar de Arnhemmers een trainingskamp hebben. Ook wil de coach dat Vitesse een duidelijke speelwijze kiest.

Sturing wil in ieder geval werken aan de zone verdediging en de omschakeling (van aanval naar verdediging). Hij zegt meer te willen genieten vanaf de bank. Verder streeft de trainer naar een basiself: “Ik ben niet zo’n wisselaar, maar als je slecht speelt blijf je niet eeuwig staan”. Zaterdag speelt Vitesse een eerste oefenduel tegen Hannover’96.

Bron:TT TVG 10-01-02

Interview met Edward Sturing

Edward Sturing is de komende 15 competitiewedstrijden hoofdtrainer van Vitesse. Daarna zal de 39-jarige Eerbeker leiding geven aan de talentvolle jeugdopleiding van Vitesse. Na de ochtendtraining in de Portugese plaats Lagoa sprak Sturing uitgebreid met de meegereisde Nederlandse pers. Sturing zit er relaxed bij, ondanks de verantwoordelijkheid die hij nu heeft in zijn nieuwe functie.

lees verder...

Bron:Vitesseworld 10-01-02

Koop een seizoenskaart

Topwedstrijden in een uitverkocht Gelredome! Wie wil daar niet bij zijn? De tweede seizoenshelft staat voor de deur met een groot aantal fantastische wedstrijden in het verschiet. Wat te denken van wedstrijden tegen Ajax, PSV, Feyenoord en de niet te missen derby tegen NEC.

Heeft u nog geen seizoenkaart voor de tweede helft van het seizoen, maar wil deze spannende wedstrijden niet missen? Neem voor een aanmeldingsformulier contact op met de afdeling Ticketing van Vitesse of loop eens binnen bij onze medewerkers in Gelredome en bezoek op zondagmiddag 27 januari de eerste competitiewedstrijd na de winterstop tegen NEC.

Member-gets-member actie
Voor seizoenkaarthouders is er een speciale ‘member-gets-member’ actie. Meld nu een vriend(in), familielid of kennis aan als seizoenkaarthouder en ontvang voor elke aangebrachte seizoenkaarthouder een OHRA-card ter waarde van 20 Euro. Gebruik het aanmeldingsformulier dat meegestuurd is met de laatste Inside of bel met de afdeling Ticketing voor een formulier. De volledig ingevulde formulieren kunnen tot en met 18 januari opgestuurd worden. Tot en met 25 januari heeft u de mogelijkheid om bij het stadion een nieuwe seizoenkaarthouder aan te melden.

Telefoonnummer: 026- 880 7337

Bron:Vitesseworld 10-01-02

Vitesse-selectie in Portugal fit

De volledige selectie van Vitesse die momenteel traint in het Portugese Carvoeiro lijkt fit. De Arnhemmers trainen in het kleine stadion val Desportivo de Logna, een club die ook in geel zwart speelt.

Nicky Hofs, Evgeni Levchenko en Kalle Sonne zijn aan de groep van 24 spelers toegevoegd omdat Diarra, Babangida en Amoah voor hun land uitkomen in de Afrika Cup. Ook 3e keeper Raymond van Driel is erbij. Van de selectie trainde alleen Mamadou Zongo apart. De enige geblesseerde Arnhemmer is materiaalman Eddy Meijs die viel tijdens een wandeling, maar zijn werk wel kan doen.

Bron: TT TVG 10-01-02

Geen klatergoud, wel `lekker zacht veld’ in Algarve

Vitesse lijkt op alle fronten te breken met de kitsch en glamour uit het verleden. Gistermiddag streek de Arnhemse club neer in de Algarve, voor het traditionele trainingskamp in de winterstop. Dat was dus even wennen, na twee jaren temidden van de pracht en praal van de Spaanse badplaats Marbella.

De elektriciteitskabels van de lichtmasten liggen open en bloot op de grond, aan de achterzijde van de tribune rot het beton van de muren. In Marbella een doodzonde, maar in Lagoa een teken als zovele.

Het plaatselijke sportcomplex heeft meer weg van een verborgen autokerkhof dan van een sportterrein. Vier velden, waarvan er drie uit louter grind, zand en keiharde grond bestaan. De toegangswegen zitten vol gaten, .wat chirurgische precisie vereist van automobilisten. Welkom op Grupo Desportivo de Lagoa, het officiële voetbalterrein van het stadje.

lees verder...

Bron: Gelderlander 10-01-02

‘Ontslag Cor Guijt onvermijdelijk’

Cor Guijt, mede-eigenaar en bestuurslid van Vitesse, wist al maanden dat zijn aanwezigheid in de raad van commissarissen van Gelredome voor een goede bedrijfsvoering niet meer was gewenst. Omdat hij niet uit zichzelf wilde terugtreden, was het stichtingsbestuur van het Arnhemse stadion genoodzaakt hem te ontslaan.

Dat zegt M. Prins, voorzitter van de Stichting Gelredome (met 100 procent van de aandelen eigenaar van het stadion). Prins begrijpt niet waarom Vitesse-preses J. Vaessen in de media zijn verontwaardiging heeft uitgesproken over de beslissing om Guijt uit de raad van commissarissen te zetten én de manier waarop dat is gebeurd.

,,We zijn al een jaar bezig om Gelredome en Vitesse zakelijk te scheiden van elkaar. Bij die ontvlechting hoorde ook het terugtreden van Vitesse-commissarissen. Daar is nooit een geheim van gemaakt” , zegt Prins, die namens de Gelderse Ontwikkelingsmaatschappij (GOM) in de Stichting Gelredome zit.

,,Een halfjaar geleden is dat proces in een stroomversnelling gekomen, toen Vitesse om een huurverlaging vroeg. Als mede-eigenaar en bestuurslid van Vitesse had Guijt te veel petten op en was zijn positie als toezichthouder onhoudbaar. We hebben er bij Guijt daarom meerdere malen op aangedrongen terug te treden als commissaris, maar dat weigerde hij. Toen hebben we besloten het ontslag op de agenda te zetten van de aandeelhoudersvergadering.”

Guijt bestrijdt dat er is aangedrongen op zijn vertrek. ,,Er is alleen in het algemeen geopperd dat het beter zou zijn dat de stichtingbestuurders andere mensen zijn dan de commissarissen. Aangedrongen op mijn vertrek is er nooit” , zegt Guijt.

Guijt heeft zich, zo zegt hij, altijd ‘volledig ingezet voor het stadion’.

“Als commissaris heb ik het belang van het bedrijf Gelredome altijd voorop gesteld. Dat ik twee petten op had, was lastig, maar ik ben altijd neutraal gebleven.”

Volgens Prins is het ontslag van Guijt uit de raad van commissarissen noodzakelijk om het stadion te redden.

Of de stap om Vitesse op een zijspoor te zetten het beoogde effect heeft, blijkt volgende week. Dan moet Gelredome de volgende aflossingstermijn van circa 450 duizend euro (1 miljoen gulden) betalen aan de banken. Gelredome heeft dat geld niet in kas.

De directie heeft daarom bij de banken een herfinancieringsvoorstel neergelegd. De banken hebben daar tot op heden nog niet op gereageerd.

Bron: Gelderlander 10-01-02

Selectie aangekomen in Portugal

Vitesse is woensdagmiddag zonder vertraging aangekomen in Portugal voor een 8-daags trainingskamp. In Braia do Carvoeiro (Algarve) verblijft de ploeg in hotel Almansor. Woensdagavond werd er voor het eerst getraind op het complex van de plaatselijke voetbalclub Lagoa.

Vitesse is niet de enige voetbalclub die de winterstop doorbrengt in de Algarve. Voornamelijk Duitse teams zijn vertegenwoordigd (o.a. Nürnberg, VFB Stuttgart, Oberhausen en VFL Wolfsburg). Ajax voegt zich dinsdag 15 januari ook bij het gezelschap.

Bron: Vitesseworld 10-01-02

Afscheid clubman Papenburg

De huidig Manager Voetbalzaken Rein Papenburg neemt op 15 februari van dit jaar afscheid bij Vitesse. De 65-jarige clubman stopt na ruim 17,5 jaar bij de Arnhemse club.

Papenburg werd in 1984 benoemd als lid van het bestuur van Vitesse en was vanaf 1990 fulltime in dienst als Algemeen Directeur. In 1998 werd Papenburg benoemd tot Gouden Vitessenaar. De laatste jaren van zijn dienstverband was hij Manager Voetbalzaken. Zijn taken zullen worden overgenomen door Jan Kluitenberg, momenteel onder andere spelersbegeleider van de eerste selectie.

Vitesseworld 09-01-02

Eindronde om Afrika Cup op Eurosport

Eurosport heeft zich verzekerd van de uitzendrechten van de komende vier eindtoernooien om de Afrika Cup. Zondag 20 januari begint de 23ste editie van dit tweejaarlijkse Afrikaanse kampioenschap voor landenteams, dat deze keer plaatsheeft in Mali.

De openingswedstrijd tussen Zuid-Afrika en Burkina Faso is een van de vele duels die de sportzender live zal volgen. Die wedstrijd begint om 20.15 uur Nederlandse tijd. Vijf landen die zich tevens hebben gekwalificeerd voor de WK-eindronde van dit jaar nemen eveneens deel aan de strijd om de Africa Cup. Behalve Zuid-Afrika zijn dat titelhouder Kameroen, Nigeria, Tunesië en Senegal.

Van Vitesse doen Matthew Amoah (Ghana), Tijjani Babangida (Nigeria) en Mahamadou Diarra (Mali) mee.

Bron: VI 09-01-02

Vitesse neemt definitief afscheid van de Top Drie

De voorzitter met de grensoverschrijdende ambities is al een tijdje weg, de trainer met het grensoverschrijdende imago is nu ook vertrokken en het elftal staat zevende. Na de overgang van Ronald Koeman naar Ajax heeft Vitesse in niets nog een bijzondere uitstraling en is als club weer een van de vele.

Verwachting

Vitesse verspeelde vorig seizoen op de laatste speeldag Europees voetbal. Die smet dient deze competitie gerehabiliteerd te worden, hoewel de jaren van de dure aankopen zijn geweest. Slechts doelman Jim van Fessem werd ingelijfd, rechterspits Tijjani Babangida werd gehuurd van Ajax. Desondanks voorzag Ronald Koeman een stijging van het niveau van zijn elftal door de groei van de jonge talenten Emile Mbamba, Ruud Knol, Theo Janssen en Mahamadou Diarra. Koeman voorspelde de vierde plaats voor Vitesse.

Realiteit

Vitesse is bezig aan een zeer vlak seizoen. Met acht overwinningen, zes gelijke spelen en vijf nederlagen; goed voor dertig punten en ook al zo gelijkmatige doelcijfers: 21-21. Met ook al vlak voetbal. Na de spectaculaire eerste helft van het vorige seizoen die Vitesse op de tweede plaats afsloot, staat het elftal al meer dan een jaar stil. Het thuispubliek vindt het voetbal van Vitesse niets en steeds meer spelers mopperen. Victor Sikora en Didier Martel – als hij al speeltijd kreeg – zaten opgesloten op de vleugel, Amoah en Mbamba zijn in hun ontwikkeling stil blijven staan, het fluwelen linkerbeen van Janssen is gebroken en Diarra krijgt op het middenveld niet de vrijheid om zijn enorme dynamiek te tonen. Van de jongelingen heeft slechts centrumverdediger Knol met zijn prachtige pass een stijgende lijn in zijn prestatiecurve.

Koeman was bezig zijn jonge elftal concentratievermogen, inzet en duelkracht bij te brengen en hamerde daarbij vooral op een hechte organisatie. Daartoe was de aanwezigheid van een verdedigende middenvelder in de as van het veld noodzakelijk. Het maakte dat er meer zekerheid maar minder dominantie in het voetbal van Vitesse kwam. Vrije verdediger Michel Kreek schoof zelden een linie door, aansluiting bij de centrumspits ontbrak. Die ging veel te vaak de omgekeerde weg en moest zich laten zakken. Jhonny van Beukering was zodoende hetzelfde lot beschoren als zijn voorgangers Nikos Machlas, Pierre van Hooijdonk en Bob Peeters in de punt van de aanval. Te veel aanspeelpunt in de midden- cirkel, te weinig afmaker in de zestien.

Daarom ook zei technisch manager Jan Streuer na het afscheid van Koeman dat onder diens opvolger Edward Sturing het voetbal van Vitesse vooral aantrekkelijker diende te worden. Dat werd het, vooral voor de tegenstander. Van de vier wedstrijden onder de opgewaardeerde assistent wonnen de Arnhemmers er slechts één. Ze incasseerden bovendien elf treffers, méér dan onder Koeman in de voorgaande vijftien duels. Sturing zal Vitesse tot het eind van dit voetbalseizoen leiden, daarna wordt hij hoofd opleidingen. Werken met jeugd is wat hij in zijn hart het liefst doet, zegt hij. Maar Sturing zal ook naar zijn verstand geluisterd hebben. En dat moet hem gezegd hebben dat het armlastige Vitesse definitief afscheid heeft moeten nemen van de plannen om aan te haken bij de Top Drie en het afbrandrisico door de onrust rond de club voor een beginnend trainer te hoog is.

Prognose

Vitesse is weer een gewone club en daarbij horen gewone ambities. Deelname aan de Champions League is een paar dromen verderop gestald en kwalificatie voor het toernooi om de UEFA Cup is niet langer een vanzelfsprekendheid.

Het rapport

Winnaar
Stefan Nanu. Was twee jaar lang reserve. Niemand hoorde hem klagen. Op zijn 33ste dwong hij een basisplaats en een nieuw contract af. Nanu verving Marc van Hintum en Tim Cornelisse en lijkt zelf onvervangbaar.

Verliezer
Bob Peeters. De Belgische A-internationaal verloor zijn plaats aan de Nederlandse Jeugdinternationaal Jhonny van Beukering. De duurste aankoop in de clubgeschiedenis is na anderhalf jaar nog niet geacclimatiseerd.

Teneur
Ronald Koeman versterkte de defensie, maar dat ging ten koste van de aanval. Vitesse scoorde dit seizoen pas onder Edward Sturing voor de eerste maal twee keer in een wedstrijd.

Applausmeter
Koeman deelde de ene na de andere disciplinaire straf uit en stelde zijn functie meer dan eens ter discussie. Zijn opvolger Edward Sturing begon met een 2-1 zege op De Graafschap, maar zorgde voor geschokte reacties met forse nederlagen tegen FC Den Bosch (4-1) en Ajax (5-1).

Nieuwe oogst
Tijjani Babangida 5, Jim van Fessem 6.

Toeschouwersgemiddelde
23.787 (-2.220)

Bron: VI 09-01-02

Sponsors hebben geen trek in Vitesse

Vitesse heeft de hoop op het vinden van een shirtsponsor voor de rest van het seizoen opgegeven. Twee beursgenoteerde, internationaal werkende ondernemingen hebben de Arnhemse subtopper laten weten af te zien van een verbintenis voor de rest van het lopende en de daarop volgende twee seizoenen.

Het slechte imago van de club en de financiële moeilijkheden bij zowel Vitesse als stadion het Gelredome zijn twee belangrijke oorzaken. Daarnaast is de afwikkeling van de strafzaak tegen oud-voorzitter Karel Aalbers een belangrijke reden voor het afhaken van kandidaat-shirtsponsors. Bovendien zien zij in de oud-voorzitter, die verdacht wordt van belastingontduiking, oplichting van Vitesse, zelfverrijking en valsheid in geschrifte, een telkens in de media opduikend gevaar, zo bevestigt de huidige voorzitter Jos Vaessen.

lees verder...

Bron: AD 09-01-02

Gelredome stuurt Vitesse uit het bestuur
Gelredome boos op Vitesse

Dieptepunt na geschil voetbalclub en stadion

Het is oorlog tussen stadion Gelredome en de Arnhemse voetbalclub Vitesse. De relatie is bekoeld nu Cor Guijt, bestuurslid en mede-eigenaar van Vitesse, tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders uit zijn functie van commissaris is gezet. De stadiondirectie spreekt van een harde maar onafwendbare beslissing. De ex-commissaris zou herfinanciering van de schuldenlast van het Arnhemse stadion in de weg staan. Vitesse-voorzitter Jos Vaessen spreekt van een ordinaire coup.

lees verder...

Bron: Telegraaf 09-01-02

Deel van aanhang Vitesse houdt zelf receptie

Een deel van de supporters van Vitesse komt vanavond bijeen voor een alternatieve nieuwjaarsreceptie. Voor de hoofdingang van Gelredome willen de fans op feestelijke wijze het jaar 2002 inluiden.

Om financiële redenen heeft de Arnhemse club zelf afgezien van de traditionele bijeenkomst. Ook in 2000 schrapte Vitesse van de receptie, destijds vanwege de door oud-voorzitter Karel Aalbers veroorzaakte onrust rondom de club. De actie van de supporters is niet nieuw. Vorig jaar kwamen ruim honderd aanhangers van Vitesse bijeen voor Gelredome, waar ze een alternatieve bijeenkomst hielden.

Bron: Gelderlander 08-01-02

Mahamadou Diarra op schot voor Mali

Egypte heeft in de aanloop naar het toernooi om de Afrika Cup een gevoelige nederlaag geleden. De nationale ploeg verloor op eigen veld met 2-1 van Mali. Vitesse-middenvelder Mahamadou Diarra scoorde beide Malinese doelpunten. Ajacied Ahmed Hossam scoorde namens de Egyptenaren.

Egypte had bijna een jaar lang geen thuiswedstrijd meer verloren. De verliespartij tegen Mali, gastland tijdens de Afrika Cup, kreeg in de tweede helft gestalte. Het verrassend sterke Mali kwam op voorsprong door twee doelpunten van Diarra. Egypte deed vlak voor het einde van de wedstrijd iets terug namens Ahmed Hossam, die een strafschop benutte.

Bron: Viplanet.nl 08-01-02

Verhuur seizoenkaart via internet mogelijk

Houders van een seizoenkaart kunnen via internet hun kaart voor een of meer voetbalwedstrijden te huur aanbieden. Gisteren is de website geopend waarop dit mogelijk is. Kaarthouders van 193 clubs uit elf landen kunnen terecht op het virtuele prikbord.

Supporters bieden hun seizoenkaart aan op de website en belangstellenden kunnen per e-mail reageren. Om de privacy van de kaarthouder te waarborgen, wordt alleen het postcodegebied bekendgemaakt. “We staan buiten de zakelijke kant van de verhuur, partijen regelen zelf via e-mail de financiële afwikkeling en waar de kaart opgehaald kan worden”, zegt Maurits Wijzenbeek, een van de initiatiefnemers.

De vele lege plaatsen in de stadions zijn aanleiding geweest voor het initiatief, zegt Wijzenbeek. “Bij veel clubs laten steeds meer mensen met een seizoenkaart wedstrijden aan zich voorbijgaan. We hebben ontdekt dat er veel voetballiefhebbers zijn die zo’n lege plek graag opvullen.”

Hij zegt dat er over de veiligheid van de site goed is nagedacht: “Ik geloof niet dat vooral de supporters met een stadionverbod zullen reageren, ook al is dat in principe mogelijk. Maar een hooligan kan ook via een bevriend iemand aan een kaartje komen, daar gaat onze site geen grote rol in spelen. ”

Sportentrance.com heeft 193 clubs uit de betaald voetbalcompetities van elf landen geselecteerd. Die landen zijn Nederland, België, Duitsland , Italië, Frankrijk, Spanje, Portugal, Engeland, Schotland, Turkije en de Verenigde Staten.

Bron: ANP 08-01-02

Guijt weg als commissaris Gelredome

Vitesse topman Cor Guijt zit niet meer in de Raad van Commissarissen van het noodlijdende Gelredome stadion. Guijt moest uit de Raad, omdat Vitesse andere belangen heeft dan het stadion.

Guillaume Keulen, oud directeur van het stadion, keert terug als commissaris. Hij is ook voorzitter is van de Kamer van Koophandel Centraal Gelderland. Keulen zet samen met nog 2 nieuwe commissarissen de onderhandelingen met de banken voort over de financiele nood van het stadion. ook wordt gesproken met de provincie en de gemeente Arnhem.

Eerdere reddingspogingen onder leiding van gedeputeerde De Bondt zijn mislukt.

Bron: TT TVG 08-01-02

Gelredome zet Vitesse op zijspoor

In de Raad van Commissarissen van het Arnhemse stadion Gelredome is geen plaats meer voor vertegenwoordigers van voetbalclub Vitesse. C. Guijt, bestuurslid en mede-eigenaar van Vitesse, is door de leden van de Stichting Gelredome uit zijn functie als commissaris gezet.

Volgens P. van Sliedrecht, directeur van Gelredome. zal Guijt voorlopig niet worden vervangen door een andere commissaris van Vitesse We willen, om duidelijkheid te scheppen naar onze financiers, een scheiding aanbrengen tussen Vitesse en Gelredome.

“De financiers vinden het vreemd dat ze met een bestuurslid van de voetbalclub praten over het stadion. Gezien de precaire positie van het stadion moeten we de zaak zo zuiver mogelijk houden, we kunnen ons niet veroorloven dat er onduidelijkheid is.”

Vitesse-voorzitter J. Vaessen begrijpt de handelwijze van Gelredome niet. Ik vind het een geforceerde scheiding tussen Vitesse en Gelredome, die we niet kunnen gebruiken. Volgens mij is het van groot belang dat we samen optrekken in plaats van elkaar tegenwerken.

De Stichting Gelredome, eigenaar van het stadion, heeft vrijdag tijdens de algemene vergadering nieuwe commissarissen benoemd. De driekoppige Raad van Commissarissen bestaat uit W. van Veelen (oud-directeur SNS Bank), G. Keulen (oud-directeur Gelredome en momenteel voorzitter van de Kamer van Koophandel Centraal Gelderland) en R. Saltet (organisatiedeskundige).

De nieuwe Raad van Commissarissen gaat de directie van Gelredome helpen om de schuld te herfinancieren aangezien het stadion de huidige maandlasten niet kan dragen. De volgende aflossingstermijn verstrijkt volgende week. Dan moet circa 450.000 euro (ëén miljoen gulden) aan rente en aflossing aan de banken worden betaald. Over dat bedrag beschikt de directie niet.

De Stichting Gelredome, waarin Nuon haar zetel heeft opgegeven, krijgt steun uit de regio door de komst van G. Jansen, voorzitter van het Knooppunt Arnhem-Nijmegen.

Bron: Gelderlander 08-01-02

Stadion genoodzaakt een spelletje te spelen met Vitesse

Met het wegsturen van Vitesse-bestuurslid Cor Guijt heeft het stichtingsbestuur van Gelredome hard ingegrepen. Een noodzakelijke stap, vinden ze bij het Arnhemse stadion, nu het water aan de lippen staat.

In de strijd om het stadion te redden, zit Gelredome niet te wachten op enige bemoeienis van Vitesse, Die boodschap kregen de bestuurders van de Arnhemse voetbalclub dezer dagen verpakt in het gedwongen vertrek van Cor Guijt als commissaris van Gelredome.

Een mededeling die keihard is aangekomen in het kamp van Vitesse. Het bestuur van de Arnhemse voetbalclub had al weinig op met de collega’s van het stadion (een gevoel dat geheel wederzijds is), maar nu is het echt mis.

lees verder...

Bron: Gelderlander 08-01-02

Nominatie Van Beukering

Vitesse-aanvaller Jhon van Beukering is door het Olympisch Steunpunt Gelderland genomineerd voor de titel Sporttalent van het jaar 2001. De jury bestaat uit vertegenwoordigers van de Gelderse sportpers, NOC*NSF, Sportfonds Leo van de Kar en de Gelderse Sport Federatie.

In de categorie Talent 2001 is Van Beukering samen met de marathonschaatser Roel van Hest en squasher Bastiaan Meulenbelt genomineerd voor de titel. De winnaars worden op 25 januari in het stadion van De Graafschap bekendgemaakt.

Bron: Vitesseworld 07-01-02

Eerste training na winterstop

De selectie is het nieuwe jaar begonnen met een bosloop. Onder aanvoering van het nieuwe technische duo Sturing en Bos werden de bossen van Papendal verkend. Door de vorst was het voor Vitesse onmogelijk om op de velden van Papendal een training af te werken, waardoor als alternatief gekozen werd voor een traditionele (Theo) bosloop. Zaterdag 5 januari beschikt trainer Sturing wel over een kunstgrasveld en kan serieus begonnen worden met de voorbereiding op de tweede seizoenshelft.

Bron: Vitesseworld 05-01-02

Sturing kiest voor jong en beloftevol

Hoofdtrainer Edward Sturing beschouwt de periode dat met name Nicky Hofs en Kalle Sone bij de eerste selectie meetrainen, als een stage. Het tweetal maakte gisterochtend evenals de teruggekeerde Evgeniy Levtsjenko deel uit van de selectie die de eerste training van 2002 afwerkte.

De drie spelers van Jong Vitesse krijgen ruim een maand de gelegenheid ervaring op te doen.

Sturing: ,,Het is goed voor die jongens als ze een tijdje kunnen meetrainen met de eerste selectie. Daar leren ze alleen maar van. In de toekomst zullen zij aansluiting moeten vinden hij de groep. Op deze manier kunnen al vast wennen. Ik beschouw het als een soort stage.

Het drietal neemt de plaatsen in van Mahamadou Diarra. Tijjani Babangida en Matthew Amoah, die allen deelnemen aan de Afrika Cup. Sturing koos er bewust voor de ervaren Orlando Trustfull en Marian Zeman bij de tweede selectie te laten.

Sturing: In de visie van Vitesse is de doorstroming van de jeugd heel belangrijk. Deze spelers behoren tot de toekomst van de club, dat geldt niet voor Trustfull en Zema. Zij mogen weg, daarom is het logisch dat ik voor drie talentvolle spelers kies”, aldus het toekomstige hoofd jeugdopleidingen van Vitesse.

Bron: Gelderlander 05-01-02

Vitesse moet weer brutaal worden

Vitesse heeft nieuwe elan nodig, maar de club is arm en moet spelers verkopen. Een combinatie van niks, zo lijkt het. Technisch manager Jan Streuer gelooft heilig in een verjongd en brutaal Vitesse van de toekomst.

Waaraan is het spel van Vitesse te herkennen? Goede vraag, verschillende antwoorden, maar geen rode draad. Die moet er in de nabije toekomst wel komen. Technisch manager Jan Streuer is verantwoordelijk voor het voetbalbeleid.

lees verder...

Bron: Gelderlander 05-01-02

Vitesse praat na winter met Amoah

Vitesse zal na de winterstop met Matthew Amoah, die zich met Ghana voorbereid op de Afrika Cup, praten over verlenging van zijn contract. De besprekingen met Remco van der Schaaf (nieuw contract tot 2006) lopen nog. Ook Riga Mustapha heeft een nieuwe aanbieding, maar vraag en aanbod liggen zo ver uiteen dat de onderhandelingen zijn gestaakt.

Bron: Gelderlander 05-01-02

Streuer: ´Ik dacht dat voor Karel de club belangrijkste was´

“Karel Aalbers maakt vaak gebruik van de moeilijke situatie bij Vitesse. Wij hebben bij thuiswedstrijden 25.000 toeschouwers. Die mensen zijn heel belangrijk voor de club, maar ze worden nu heen en weer geslingerd. Vaak als het financieel wat minder gaat of de prestaties op het veld vallen even tegen, dan laat Karel weer van zich horen.”

,,De situatie is voor Vitesse en de supporters al moeilijk genoeg. Met al die verhalen wordt het alleen maar erger. Wat Karel regelmatig doet, is gewoon heel slecht voor Vitesse.”

lees verder...

Bron: Gelderlander 05-01-02

VitesseNU in gesprek met Vitesse bestuur

VitesseNU vertegenwoordigers hebben gisterenavond een gesprek gehad met vertegenwoordigers van het bestuur van Vitesse, waaronder ondermeer Dhr. Snellenburg.

Het bestuur van Vitesse was bereid zowel schriftelijk, als mondeling antwoord te geven op de door VitesseNU gestelde vragen. VitesseNU vertegenwoordigers zullen stukken in ontvangst nemen en deze, na mondelinge toelichting van Vitesse, aandachtig bestuderen en met de overige leden bespreken.

In de loop van volgende week zal VitesseNU haar standpunt over de schriftelijke antwoorden, en de mondelinge toelichting van het Vitesse bestuur bekend maken.

www.vitessenu.nl

Bron: VitesseNU.nl 04-01-02

Theo Bos blij met kans als assistent

Theo Bos wordt tot het einde van dit seizoen de assistent van Vitesse trainer Edward Sturing. Theo Bos is blij met de kans die hij krijgt: “Ik heb er zin in. Ik wil toch verder als trainer. Ik wil volgend jaar op de cursus coach betaald voetbal en dat diploma haal ik niet om het vervolgens in de kast te leggen.”

De samenwerking met Sturing ziet Bos helemaal zitten “We hebben een goed gesprek gehad en we zitten aardig op een lijn. Ik zeg verder niks over het eerste elftal, dat is aan Edward. Als speler coachte ik altijd al veel, dus het zat er altijd al in.”

Bron: TT TVG 04-01-02

Vitesse houdt Snoei achter de hand

Jan Streuer, technisch manager bij Vitesse, ziet in Mike Snoei een kandidaat om vanaf het seizoen 2002/ 2003 hoofdcoach te worden bij Vitesse. Streuer: “Snoei is een uitstekende trainer waar we veel vertrouwen in hebben. Maar we zijn er nog niet uit wat we volgend jaar willen.” Streuer vindt het belangrijk dat de nieuwe trainer goed met jeugd kan werken. Maar dat kan volgens hem ook net zo goed iemand van buiten de club zijn.

“Hij is ook een vrij dominante persoonlijkheid. Daarom leek ons de combinatie Bos/Sturing op dit moment beter.” Nu is Snoei trainer van het beloftenelftal.

Bron: TT TVG 04-01-02

De hereniging van mister en mister Vitesse

Edward Sturing en Theo Bos speelden samen 664 wedstrijden in het shirt van Vitesse. Samen namen zij afscheid op 27 januari 1999. ‘Mister en mister’ Vitesse gaan nu, precies drie jaar later samen verder.

Edward Sturing en Theo Bos staan vanaf vandaag weer samen op het veld. De eerste als hoofdtrainer, de tweede als assistent. De laatste keer dat het duo samen voor Vitesse speelde, was tijdens beider afscheidwedstrijd. Op 27 januari 1999 in Gelredome tegen Schalke ’04. Precies drie jaar later staat de eerste klus op de rol: 27 januari 2002, Vitesse-NEC.

lees verder...

Bron: Gelderlander 04-01-02

Geen veld Vitesse bij start 2002

Het nieuwe trainersduo van Vitesse, Edward Sturing en Theo Bos, zal op de eerste trainingsdag van 2002 direct moeten improviseren. Er is namelijk geen voetbalveld beschikbaar. Op thuisbasis Papendal zijn de reguliere speelvelden door sneeuw en ijs gevaarlijk en dus onbespeelbaar en is het kunstgrasveld reeds verhuurd.

Uitwijken naar de buiten gelegen grasmat van Gelredome is geen optie omdat de veldverwarming momenteel niet in werking is. Hoofdtrainer Sturing besprak daarom gisteren de mogelijkheden met Bos. Zonder daar overigens een groot probleem van te maken. “Het is maar voor één training. Je kunt misschien wel uitwijken naar een ander complex, maar dan moet je het eerst regelen en vervolgens alle spelers weer bellen. Op zaterdag kunnen we wel gebruik maken van het kunstgrasveld op Papendal, dus dat ene traininkje komen we ook wel door.”

De meeste voetballers weten wel wat het betekent als de velden er slecht bijliggen; improviseren staat gelijk aan lopen. Sturing: “We gaan gewoon een lekker duurloopje doen. Dat is sowieso niet zo slecht op een eerste training.”

Bron: Gelderlander 04-01-02

Zweeds talent

Vitesse heeft nog geen zekerheid over de komst van het Zweedse talent Alexander Farnerud. De 17-jarige spelverdeler van het nietige Landskrona heeft meer bedenktijd gevraagd. Farnerud is een zeer gewilde speler. Hij kan naar de topclubs Manchester United en Arsenal, ook Ajax en Feyenoord hebben belangstelling. De Zweedse jeugdinternational overweegt nog een jaar in eigen land te spelen. Hij was eerder al in Arnhem op bezoek.

Bron: Gelderlander 04-01-02

Janssen weer zonder krukken

Theo Janssen heeft zijn krukken weer opgeborgen. De dag na kerst is de onderste schroef uit de pin gehaald. Deze zat aan zowel zijn kuit- als scheenbeen verbonden. Door de poliklinische behandeling kan Janssen zijn enkel beter bewegen en mag het gewricht weer belast worden. De middenvelder loopt momenteel dus weer zonder krukken

Bron: Vitesseworld 04-01-02

24 spelers naar Portugal

Vitesse reist met een groep van 24 spelers af naar Portugal, waar het van 9 januari tot en met 16 januari een trainingskamp belegt. Naast het al eerder genoemde trio Levchenko, Sone en Hofs gaan ook Raymond van Driel en Mamadou Zongo mee Portugal. De volledige groep ziet er als volgt uit:

Jimmy van Fessem, Dragoslav Jevric, Raymond van Driel, Stefan Nanu, Tim Cornelisse, Michel Kreek, Dejan Stefanovic, Ruud Knol, Marc van Hintum, Michael Dingsdag, Louis Laros, Remco, van der Schaaf, Gert Claessens, Evgeniy Levchenko, Victor Sikora, Didier Martel, Bob Peeters, Nicky Hofs, Mamadou Zongo, Jhon van Beukering, Carlos Fortes, Mustapha Riga, Emile Mbamba en Kalle Sone.

Bron: Vitesseworld 04-01-02

Sturing wordt in zomer hoofd jeugdopleiding Vitesse

Edward Sturing blijft tot het einde van het lopende seizoen hoofdtrainer van Vitesse. De voormalige assistent van Ronald Koeman nam vier wedstrijden voor de winterstop het roer over van de naar Ajax vertrokken coach. De 38-jarige clubman kwam met de Arnhemmers een opmerkelijk contract overeen: in de zomer wordt hij hoofd jeugdopleidingen.

Sturing, die eerder liet weten helemaal klaar te zijn voor het hoofdtrainerschap, had de opmerkelijke constructie zelf voorgesteld aan het bestuur van de Gelderse club. “Ik vind dit niet het beste moment om bij Vitesse in te stappen. Ik heb tenslotte al lang met deze spelersgroep gewerkt. Mijn gevoel zegt dat dit een betere keuze is”.

De ambitie om hoofdcoach te worden is dus niet weg. Niettemin is Sturing nu een heel andere weg ingeslagen. Zijn contract als hoofd jeugdopleidingen loopt namelijk voor vijf jaar, tot de zomer van 2007. “Het is een functie die ik al langere tijd ambieer, ik liep al langer met deze gedachten rond. De jeugdopleiding wordt, zeker in de huidige situatie, steeds belangrijker voor Vitesse. Het bestuur was meteen enthousiast. Veel mensen zullen het een opmerkelijke keuze vinden, maar ik wil graag op de langere termijn werken met de jeugd”. De situatie, waar Sturing in terecht was gekomen, was dan ook niet ideaal. Vitesse, dat door een broodnodige sanering steeds meer een stap terug moet doen, stelde hem aanvankelijk aan tot de winterstop en wilde zich dan gaan beraden over een eventuele opvolger. Later kreeg de voormalige rechtsback het aanbod om het seizoen af te maken, maar toen liet hij weten ook zijn eigen belangen mee te gaan tellen.

Omdat de spelersgroep met de ex-international verder wilde, en Vitesse liever niet iemand halverwege het seizoen binnenhaalde, kwam de constructie tot stand. Sturing krijgt zijn voormalige Vitesse-ploeggenoot Theo Bos als assistent naast zich. Na de zomer blijft Joop Brand, momenteel nog hoofd jeugdopleidingen, nog een jaar aan om Sturing de fijne kneepjes van het vak bij te brengen. In 2003 wordt hij dan de eindverwantwoordelijke voor de jeugdopleiding.

Vitesse begint vandaag weer met de voorbereiding op de tweede helft van het seizoen. De ploeg gaat van 8 tot 13 januari naar de Algarve. “Ik stapte op een vervelend moment binnen als hoofdtrainer. Nu heb ik meer tijd om accenten te leggen. Maar het lijkt me wat opportuun te veronderstellen, dat we aantrekkelijker kunnen gaan spelen. Daar heb ik twee jaar lang aan gewerkt met Ronald.

Het lijkt me dus verstandiger om niets te roepen over hoe we het na de winterstop zullen gaan doen. We moeten het simpelweg maar laten zien wat we kunnen”.

Bron: Telegraaf 04-01-02

VitesseNU opent nieuwe internetsite

Bezorgde VitesseNU supporters die het platform VitesseNU hebben opgericht hebben inmiddels ook een eigen website gelanceerd. Dit geschiedde officieel op 1 januari 2002.

Zo is er op de internetsite ondermeer de brief te lezen die aangetekend is verstuurd aan het Vitesse bestuur. Waarin ondermeer wordt gevraagd om meer openheid te betrachten, en opheldering ten aanzien van het beleid te vragen. De ongeruste fans willen door het bestuur tevens weer serieus worden genomen.

De steungroep hoopt te kunnen helpen bij het oplossen van de problemen. Ook heeft de groep gemeente en provincie gevraagd met hen mee te denken.

www.vitessenu.nl

03-01-02

Vitesse hoeft geen illusies meer te hebben over de Top Drie

Michel Kreek (30) verruilde in 1997 een prachtig Italiaans Leven voor de ambities van een Nederlandse provincieclub. Ondanks alle sportieve teleurstellingen wil de aanvoerder van Vitesse niet spreken van een foute keuze. Een Amsterdammer over mentaliteit, de liefde voor Italie, Karel Aalbers en de (on)mogelijkheden van Vitesse.

lees verder...

Bron: VI 03-01-02

Pseudo aanbod Vitesse zet Edward Sturing Klem

Jos Vaessen heeft tijdens zijn lange carrière in het bedrijfsleven al veel vrijwel ter ziele gegane organisaties opnieuw tot leven gewekt. De 61-jarige Bourgondiër gaat terecht prat op zijn sanerende hoogstandjes bij onder meer het Centraal Bureau voor Rijvaardigheid en de TT van Assen.

Nu is Vaessen voorzitter van Vitesse. En dat is een voetbalclub. Met supporters en kritische volgers, die weten hoe je door de retoriek van een voorzitter heenkijkt.

lees verder...

Bron: VI 03-01-02

Riga mag weg bij Vitesse

Vitesse en Mustapha Riga hebben de onderhandelingen over een nieuw contract gestaakt. De overeenkomst met de twintigjarige aanvaller loopt weliswaar pas in 2003 af, maar nu Riga weigert bij te tekenen lijkt een vertrek aanstaande. Het is wel duidelijk dat er te praten valt als er belangstelling is reageert Jan Streuer, bestuurslid technische zaken van Vitesse.

Bij de Arnhemse club worden de aflopende contracten van Carlos Fortes, Orlando Trustfull en Marian Zeman niet verlengd. Vitesse gaat binnenkort wél met Marc van Hintum praten over een eventuele verlenging van zijn contract.

Bron: VI 03-01-02

Drietal bij A-selectie

Door de afwezigheid van Diarra, Babangida en Amoah (Africa Cup) zijn Kalle Sone, Nicky Hofs en Evgeniy Levchenko voorlopig toegevoegd aan de selectie van trainer Edward Sturing.

Vrijdag 4 januari wordt voor het eerst na de winterstop weer getraind.

Bron: Vitesseworld 03-01-02

Opmerkelijk debuut

De eerste competitiewedstrijd van dit jaar is voor het nieuwe trainersduo meteen een hele speciale. Waarom?

Edward Sturing en Theo Bos namen op 27 januari 1999 afscheid als actief voetballer in een speciaal daarvoor georganiseerde wedstrijd tegen Schalke’04. Precies drie later, 27 januari 2002, maakt het nieuwe technische duo van Vitesse hun debuut tegen NEC.

Bron: Vitesseworld 03-01-02

Sturing: Het heeft niet te maken met contractduur

De opmerkelijke keuze van Edward Sturing niet langer dan een half seizoen hoofdcoach van Vitesse te willen worden, is niet ingegeven door de contractduur. Dat zegt Sturing in een eerste reactie op zijn opmerkelijke keuze.

Sturing kiest voor een meerjarige functie als hoofd opleidingen van de Arnhemse voetbalclub, boven het onzekere bestaan van een hoofdcoach. Hij kwam een contract van vijfenhalf jaar overeen met de club. Die keuze is, stelt Sturing, niet ingegeven door een gebrek aan vertrouwen van Vitesse.

lees verder...

Bron: Gelderlander 03-01-02

Duo Sturing/Bos maakt seizoen af

Edward Sturing blijft niet langer dan tot het einde van dit seizoen hoofdtrainer van Vitesse. De 38-jarige Eerbeker treedt daarna in dienst als hoofd opleidingen bij de Arnhemse club. Dat is de uitkomst van de besprekingen tussen de nieuwe, tijdelijke hoofdtrainer en de technische leiding van Vitesse. Sturing begint morgen met assistentie van Theo Bos aan zijn voorlopig laatste klus als hoofdcoach.

“Ik vind dit niet het beste moment om bij Vitesse in te stappen. Ik werk al lang met deze groep, mijn gevoel zegt me dat het een betere keuze is”, aldus Sturing gisteravond laat. Hij ontkent een trainersloopbaan volledig uit zijn hoofd te hebben gezet. “Deze keuze wil niet zeggen dat ik nooit hoofdtrainer wil worden. Alleen op dit moment zeg ik gevoelsmatig nee.”

Het is een opmerkelijke stap voor een beginnende trainer. Sturing nam op 3 december de taken over van Ronald Koeman, die de lokroep van Ajax niet kon weerstaan. Vitesse stelde de assistent aanvankelijk aan voor vier duels, maar bood hem al snel een contract tot het einde van het seizoen. De voorbije dagen bleek dat Sturing, die eerder aangaf zichzelf rijp te achtten voor de functie, de termijn wel lang genoeg vindt.

Technisch manager Jan Streuer bevestigde gisteravond laat de keuze van Sturing. “Het is zijn eigen wens. Hij verkiest de zekerheid van een functie als hoofd opleidingen boven de onzekerheid van een baan als hoofdcoach.” Het contract van Sturing wordt na dit seizoen met vijf jaar verlengd tot 2007. Hij volgt het huidige hoofd opleidingen Joop Brand medio 2003 op. Brand blijft nog een jaar in dienst om Sturing wegwijs te maken.

Het einde van Sturings trainersloopbaan lijkt zo al in zicht voor die goed en wel is begonnen. Eind 1999 stond hij al eens acht duels als interim-trainer voor de selectie. In december kwamen daar vier duels bij en na de winterstop volgens nog vijftien wedstrijden. Daarmee komt hij op een totaal van niet meer dan 27 wedstrijden. “Ik heb zeker bepaalde ideeën die ik wil doorvoeren. Er zal ook het nodige veranderen. Zoals ik eerder heb gezegd, wil ik laten zien dat ik iets in mij mars heb”, aldus Sturing.

Hij krijgt voor het belangrijkste deel van zijn korte loopbaan zijn oude maatje Theo Bos naast zich. Bos werd voor het komende halve seizoen aangesteld. Vitesse zal zich later dit seizoen buigen over de opvolging van Sturing.

Een van de belangrijkste kandidaten is Mike Snoei, die momenteel coach is van Jong Vitesse. Snoei volgt de opleiding trainer-coach 1. Hij werd gepasseerd voor de functie van assistent onder Sturing omdat de clubleiding de huidige combinatie beter geschikt vindt.

Technisch manager Streuer sprak gisteren van ‘de beste oplossing’. “Wij wilden geen man van buitenaf en de spelersgroep heeft aangegeven met Sturing door te willen. Wij hebben er alle vertrouwen in.”

Bron: Gelderlander 03-01-02

Halve seizoenkaart bij Vitesse: 67,50 euro

Vitesse rekent voor de goedkoopste halve seizoenkaart een prijs van 67,50 euro (148,75 gulden). Het betreft kaarten voor de noord en de zuidtribune. De kaarten zijn geldig voor de resterende negen thuisduels na de winterstop. Daarin ontvangt Vitesse onder meer de grote drie; Ajax, Feyenoord en PSV. ´Halve’ seizoenkaarten voor andere, betere plaatsen zijn duurder. Variërend van 79,50 euro op noord, tot 216,00 euro op west.

Vitesse kon tot de winterstop rekenen op de bijval van 22.375 vaste seizoenkaarthouders. Sinds de start van de actie zijn er honderd nieuwe vaste klanten bijgekomen.

De Arnhemse club verloor ten opzichte van vorig seizoen bijna zeshonderd vaste toeschouwers. Vitesse had een jaar eerder nog 22.950 seizoenkaarthouders. Door de winterse verkoopactie kwamen daar in de tweede seizoenshelft nog eens zeshonderd bij.

De huidige actie loopt vooralsnog tot zondag 18 januari. Een week later (27-1) staat de derby Vitesse-NEC op de rol. Vitesse heeft een week de nieuwe seizoenkaart te laten fabriceren.

Bron: Gelderlander 03-01-02

Voorzitter Vitesse in De Verlenging

Voorzitter Jos Vaessen is maandagavond 7 januari te gast in De Verlenging, het sportprogramma van TV Gelderland. De voorzitter van Vitesse wordt vergezeld door zijn collega’s Derk Haank van De Graafschap en Hans van Delft van NEC. De uitzending begint om 18.30 uur en wordt elk uur herhaald.

Bron: Vitesseworld 02-01-02

Amoah zeker van Africa Cup

Matthew Amoah neemt met het nationale team van Ghana deel aan de Africa Cup. Na een oefenstage is de Ghanese aanvaller van Vitesse definitief toegevoegd aan de selectie. Naast Amoah zullen ook Mahamadou Diarra en Tijjani Babangida actief zijn tijdens de Africa Cup.

Babangida en Diarra komen elkaar al snel tegen tijdens de Africa Cup (19 januari – 10 februari). Op 24 januari spelen Mali en Nigeria in poule A tegen elkaar. Ghana start het toernooi op 21 januari tegen Marokko.

Bron: Vitesseworld 02-01-02

Hoofdsponsor: