Januari 2004

Lichte kniekwetsuur Theo Janssen

Vitesse-middenvelder Theo Janssen heeft aan het duel een lichte blessure aan zijn knie overgehouden. Toch hoopt hij zondag tegen Feyenoord wel te kunnen spelen. “Er zit een bult op de knie en m’n bovenbeen ligt ook open.” Janssen liep de kwetsuur al vroeg in het duel op. “Ik kwam in botsing met Hofland maar gelukkig heb ik de wedstrijd helemaal uit kunnen spelen.” Overigens was de Arnhemmer de beste man aan Vitesse-zijde. De confrontaties met Mark van Bommel beslechte Janssen in zijn voordeel. Mede hierdoor kwam de PSV’er geen moment in de wedstrijd.

Bron: Omroep Gelderland 31-01-2004
 

Cornelisse hoopt op snelle ommekeer

Vitesse-aanvoerder Tim Cornelisse vond het zaterdagavond zuur dat zijn team best aardig speelde maar weer zonder punten kwam te staan. “In de eerste helft waren we zeker een paar keer gevaarlijk. We hebben alleen weer geen mazzel. Zo’n bal moet een keer goed vallen. “Bovendien baalde Cornelisse ervan dat de eerste goal in de extra tijd viel. “Als je met 0-0 de rust ingaat, is het gevoel veel beter.” Het feit dat Vitesse nu al 550 minuten niet heeft weten te scoren, zegt Cornelisse weinig. “Dat is leuk voor de statistieken maar we moeten hopen dat we snel de ommekeer kunnen maken.”

Bron: Omroep Gelderland 31-01-2004
 

Sturing geïrriteerd over arbitrage

Vitesse-trainer Edward Sturing was zaterdag na afloop van het duel met PSV geirriteerd over de arbiter Rene Temmink. “De 1-0 was natuurlijk schandalig. Hij moest een minuut bijtrekken en die goal viel na een minuut en 25 seconden.” Ook aan het derde doelpunt zat volgens de Eerbeker een luchtje. “Voordat Robben schoot, werd er gewoon hands gemaakt.” Toch wilde de oefenmeester de schuld niet geheel bij Temmink leggen. “PSV heeft zeker verdiend gewonnen.” Sturing was echter wel zeer content met het spel van Vitesse. “De organisatie stond vandaag heel goed. Ik ben tevreden.”

Bron: Omroep Gelderland 31-01-2004
 

PSV-Vitesse 3-0

Vitesse heeft zaterdagavond geflatteerd, maar wel verdiend met 3-0 verloren van PSV. De thuisploeg domineerde niet, maar de individuele kwaliteit van de Eindhovenaren zorgde wel voor de toch ruim uitgevallen marge van drie doelpunten.

Scheidsrechter: Temmink
Toeschouwers: 32.500
31 januari 2004, 19:30 uur
Philips Stadion Eindhoven

Geel: Bouma, Cornelisse, Rankovic en Hofs

Wedstrijdverslag

De eerste helft was vlak te noemen. Mede door de harde wind die over het veld blies waren voornamelijk de hoge ballen zo nu en dan projectielen te noemen. PSV was in de eerste 45 minuten driemaal gevaarlijk voor het doel van Van Fessem, waarvan twee keer binnen luttele seconden. Na een half uur spelen kopte Vennegoor of Hesselink geheel vrij op de paal, gevolgd door een schot binnenkant paal van zijn collega Collin. Vitesse probeerde via Hofs en Fafiani de spitsen Rink en Van Beukering te bereiken, maar buiten een paar scherpe voorzetten leidde het nog tot weinig gevaar.

Nicky Hofs kreeg in de 45e minuut de grootste mogelijkheid voor de Arnhemmers. Vanaf de rand van de zestien meter schoot hij de bal voorlangs het doel van Waterreus. Iedereen verwachtte een ruststand van 0-0, maar bijna een halve minuut na de toegekende extra speeltijd van één minuut (1 minuut en 25 seconden) schoot De Jong een voorzet van Robben uit de draai droog achter Van Fessem, waarna Temmink direct voor het rustsignaal floot. Een fikse domper voor Vitesse dat het duel in het laatste kwartier controleerde en weinig problemen kende met PSV.

De start van de tweede helft was voor PSV, dat een schot van Lucius geblokt zag uit een corner van Robben. Daarna bleef het, ondanks de wind, rustig in het Philips Stadion. Vitesse bleef in de wedstrijd door een gedegen organisatie en het slordige PSV. De invalbeurt van Mateja Kezman halverwege de tweede helft zorgde nog voor het meeste plezier bij de toeschouwers.

Dertien minuten voor tijd besliste Vennegoor of Hesselink uit de zoveelste corner de wedstrijd. De sterke spits kopte de bal stevig achter Van Fessem. Dat Robben een paar minuten voor tijd nog schitterend de derde binnen knalde was leuk meegenomen voor het thuispubliek, dat verder niet echt kon genieten. Vitesse hoeft zich de komende weken niet al teveel zorgen te maken gezien het vertoonde spel, wel voor het uitblijven van de doeltreffendheid. Zondag 8 februari speelt Vitesse de eerstvolgende competitiewedstrijd. In Gelredome is Feyenoord om half drie de tegenstander.

PSV – Vitesse 3-0 (1-0)
1-0 De Jong ’45+
2-0 Vennegoor of Hesselink ´77
3-0 Robben ´86

PSV
Waterreus, Lee, Colin, Hofland, Bouma (´88 Vonlanthen), Van der Schaaf (´72 Vogel), Van Bommel, Lucius, De Jong (´65 Kezman), Robben en Vennegoor of Hesselink.

Vitesse
Van Fessem, Rankovic, Ilic, Konterman, Frankel, Hofs, Fafiani (´74 Mbamba), Konterman, Janssen. Van Beukering (´74 Rojer) en Rink.

Bron: Vitesse.nl 31-01-2004
 

Stroef PSV uiteindelijk soepel langs Vitesse

PSV is na de 3-0 winst op Vitesse weer (even?) koploper in de eredivisie, maar de uitslag suggereert een veel groter kwaliteitsverschil tussen beide ploegen dan zichtbaar was in een winderig Eindhoven, waar de toeschouwers naar een matig duel keken. Een doelpunt van John de Jong in de blessuretijd van het eerste bedrijf zette PSV evenwel op het juiste spoor waar Vitesse, dat al vijf wedstrijden op een treffer wacht, het niet meer vanaf kreeg.

PSV wekte de afgelopen week de indruk fris en vol goede moed uit de winterstop gestapt te zijn. Bij FC Groningen en thuis tegen FC Zwolle lieten de belagers van (mede-)koploper Ajax de bal soepel en snel van man tot man rollen. Dikverdiende overwinningen waren het logische gevolg. Maar misschien was de Eindhovense formatie wel met iets te veel respect behandeld door beide opponenten. Vitesse, de voormalige uitdager van de traditionele topdrie die de laatste jaren echter steevast bezoek krijgt van het degradatiespook, pakte de thuisploeg van begin af aan stevig aan. De mannen van Guus Hiddink, die na het midweekse duel tegen Zwolle al aangaf nog verre van tevreden te zijn, hadden daar de grootste problemen mee, net als met de harde wind die dwars over het veld waaide.

Hoewel de landskampioen grossierde in slechte passes, zorgde het in de eerste helft wel voor de spectaculairste momenten. In de 32ste minuut kopte De Jong achterwaarts tegen de ene paal en trof Colin luttele seconden later de andere staander. Tot veel meer kwam PSV, met de grieperige middenvelder Vogel en niet ‘wedstrijdfitte’ topscorer Kezman op de bank, niet in de eerste drie kwartier. De blessuretijd bood evenwel soelaas. Robben zag ondanks een dubbele dekking kans de bal laag voor het vijandelijke doel te plaatsen waar De Jong attent reageerde: 1-0.

Ook na rust wist PSV nauwelijks een vuist te maken tegen Vitesse, dat de rijen goed gesloten hield. De gasten gingen ondertussen steeds brutaler zelf op zoek naar een treffer. Tevergeefs, zoals de Arnhemmers ook de voorgaande vier wedstrijden droog bleven staan. PSV daarentegen kan altijd nog teren op bevliegingen van bijvoorbeeld Vennegoor, die 2-0 binnenkopte, en Robben, die met prachtige trap met rechts zijn 25ste goal in de eredivisie liet aantekenen. Invaller Kezman, die de aangeslagen De Jong verving, had overigens aan 25 speelminuten niet genoeg om zich van het ‘Vitesse-trauma’ te ontdoen: de Gelderse club is (en blijft, bij een vertrek van de spits uit Eindhoven) de enige op het hoogste niveau in Nederland waartegen de goaltjesdief nooit heeft weten te scoren.

Karakteristieken

PSV:
Ronald Waterreus, Jurgen Colin, Wilfred Bouma (88. Johan Vonlanthen), Kevin Hofland, Lee Young-Pyo, Theo Lucius, Mark van Bommel, Remco van der Schaaf (72. Johann Vogel), Arjen Robben, John de Jong (65. Mateja Kezman), Jan Vennegoor of Hesselink

Vitesse:
Jimmy van Fessem, Aleksandar Rankovic, Tim Cornelisse, Aleksandar Ilic, Purrel Fränkel, Nick Hofs, Bert Konterman, Theo Janssen, Raymond Fafiani (75. Emile Mbamba), Paulo Roberto Rink, Jhonny van Beukering (65. Eldridge Rojer)

Scheidsrechter: René Temmink
Toeschouwers: 31.000

Kaarten
Geel: Bouma, (PSV), Cornelisse, Hofs, Rankovic (Vitesse)
rood: –

Scoreverloop:
1-0 De Jong (45.+2)
2-0 Vennegoor of Hesselink (77.)
3-0 Robben (86.)

Bron: Voetbalkrant.nl 31-01-2004
 

Mateja Kezman begint op de bank

Mateja Kezman begint vanavond zeer waarschijnlijk op de bank in de thuiswedstrijd van PSV tegen Vitesse. De topscorer keerde woensdag in het duel met FC Zwolle terug na een blessure. Tijdens zijn invalbeurt kreeg hij een tik op zijn knie. De medische staf verwacht dat Kezman inzetbaar is, maar hij zal waarschijnlijk niet starten in de basis. Dennis Rommedahl, André Ooijer en Ernst Faber zijn geblesseerd. De inzetbaarheid van Kasper Bogelund is twijfelachtig.

Opstelling PSV: Waterreus; Bogelund (of Addo), Hofland, Bouma, Lee; Lucius, Van Bommel, Vogel, Robben; De Jong en Vennegoor of Hesselink.

Bron: De Gelderlander 31-01-2004
 

Ricky Bochem opnieuw aan de kant

Het wil nog niet vlotten met het herstel van Ricky Bochem. De voetballer van Vitesse kampt al weken met een knieblessure. Bochem heeft last van irritatie bij de knieschijf. Hij moest deze week opnieuw enkele keren vroegtijdig de training verlaten. Bochem heeft gisteren een ontstekingremmende injectie in de knie gekregen. Hij moet twee dagen rust houden, waarna maandag het herstel moet worden ingezet. Lukt dat niet, dan wordt er een mri-scan van het gewricht gemaakt. Ruud Knol laat maandag een controle-echo maken van de hamstring. Hij staat waarschijnlijk nog twee weken buitenspel.

Bron: De Gelderlander 31-01-2004
 

Van Beukering drijft Mbamba uit basis van Vitesse

Jhon van Beukering heeft de concurrentieslag met Emile Mbamba voorlopig gewonnen. De 20 – jarige voetballer uit Velp krijgt van Vitesse-trainer Edward Sturing de voorkeur als tweede spits, naast aanvalsleider Paulo Rink. Vitesse bouwt vanavond in de zware uitwedstrijd tegen PSV voort op het hoopgevende optreden tegen FC Twente (0-0), afgelopen woensdag. “Ik zie geen aanleiding de boel om te gooien”, zegt Sturing, die tevreden constateert dat het raakwerk van het elftal zich heeft aangediend. Een vast systeem, 4-4-2, waarbinnen iedere speler weet voor welke positie(s) hij in aanmerking komt en wat er op die plek van hem wordt verwacht.

In dat vaste systeem wordt steeds duidelijker welke spelers de voorkeur krijgen. Na de wedstrijd in Enschede houdt Sturing vast aan het spitsenkoppel Paulo Rink-Jhon van Beukering. De Braziliaanse Duitser is een zekerheid in de opstelling en de vlijtige en balvaste Van Beukering heeft de slag met Emile Mbamba vooralsnog gewonnen. Mbamba keert vanavond terug van een schorsing, maar begint in Eindhoven op de bank.

“Ik ben zeer tevreden over de combinatie Rink-Van Beukering”, geeft Sturing aan. En Van Beukering: “Paulo Rink en ik voelen elkaar steeds beter aan. Ik probeer inderdaad veel werk te verzetten, dat is mijn spel. Al is het wel zo dat ik daardoor misschien kracht te kort kom in de afronding.”

Rink wordt vooral gevoed door Theo Janssen, die zich meer dan ooit manifesteert als de regisseur van het elftal. Sturing: “Janssen speelt nu veel meer vooruit dan in de periode voor zijn vertrek naar Racing Genk. Hij is goed teruggekomen. Theo durft altijd te voetballen en ook bij balverlies is hij beter geworden.” Sturing wil Bert Konterman naast Janssen op het middenveld blijven posteren. Aangezien de coach met een rechtsbenige en een linksbenige centrumverdediger wil spelen, blijft Tim Cornelisse de opnieuw weggevallen Ruud Knol vervangen. Daardoor speelt Vitesse met Aleksandar Rankovic als rechtsachter. Speler en trainer weten dat die oplossing niet ideaal is. Rankovic is een middenvelder, maar hij is ook de enige optie nu Ricky Bochem niet inzetbaar is.

Sturing: “Ik heb zelf ook eens een jaar linksback gespeeld, onder trainer Leo Beenhakker, terwijl ik liever aan de rechterkant speelde. Je moet professioneel zijn.” En dat is Rankovic zeker. “Rechtsachter is niet mijn favoriete positie. Maar als het moet, dan moet het”, zegt hij. In de laatste wedstrijd voor de winterstop stonden Rankovic en Robben in Gelredome ook tegenover elkaar. Toen ging de Serviër er snel vanaf met twee gele kaarten. “Het is altijd moeilijk tegen Robben te spelen”, weet Sturing. “Het is een creatieve speler. Maar de wedstrijd van de vorige keer is niet de wedstrijd van morgen.”

Vitesse hield PSV in die partij knap op 0-0, en had het met tien man zelfs de beste kansen op de winst. Daaraan ontleent de degradatiekandidaat het vertrouwen voor de op papier loodzware klus tegen de regerende landskampioen. “In de Nederlandse competitie heb je elke wedstrijd kans op een goed resultaat. Er zijn geen superelftallen meer, zoals het Ajax dat in 1995 de Champions League won”, aldus Sturing. “In de bespreking heb ik aangegeven dat we lef moeten hebben. Het moet niet zo zijn dat je na de wedstrijd constateert dat er meer in had gezeten, als je meer lef had getoond. Dat verwijt moet je jezelf nooit hoeven maken.”

Naast Bochem kan Sturing vanavond ook niet beschikken over de geblesseerden Knol, Kalle Sone en Matthew Amoah. Purrel Fränkel keert na zijn schorsing terug in het elftal. De linksachter werd woensdag vervangen door Michael Dingsdag, die tegen FC Twente een schorsing opliep.

Opstelling Vitesse: Van Fessem; Rankovic, Cornelisse, Ilic, Fränkel; Hofs, Konterman, Janssen, Fafiani; Van Beukering en Rink.

Bron: De Gelderlander 31-01-2004
 

Vitesse-Feyenoord alleen bedoeld voor de vaste fans

Vitesse houdt geen kaartverkoop voor de competitiewedstrijd tegen Feyenoord, op zondag 8 februari in Gelredome. De Arnhemse club komt tot deze opmerkelijke stap uit vrees voor ongeregeldheden met supporters van de club uit Rotterdam.

Feyenoord is een zogeheten ‘categorie 3-wedstrijd’, hetgeen betekent seizoenkaarthouders van Vitesse een extra kaart kunnen bemachtigen. Tevens houdt deze kwalificatie in dat supporters van de tegenpartij verplicht zijn met de buscombi-regeling af te reizen naar de wedstrijd. Feyenoord heeft aangegeven niet akkoord te gaan met de buscombi. De Rotterdamse club laat de supporters thuis.

Vitesse vreest nu dat er alsnog aanhangers uit Rotterdam naar Arnhem zullen komen, om via een omweg een toegangskaart te bemachtigen. Dat zou mogelijk kunnen zijn via het extra ticket, datjaarkaarthouders van Vitesse normaliter kunnen kopen bij ‘categorie 3-wedstrijden’.

Daarom heeft Vitesse, na overleg met de gemeente, politie en justitie, besloten helemaal af te zien van kaartverkoop. De club betreurt dat het nu extra inkomsten misloopt, en dat de eigen fans nu geen extra kaart kunnen bemachtigen. “Maar het is voor Vitesse van het grootste belang dat de wedstrijd ordelijk verloopt”, aldus de Arnhemse club in een persverklaring.

Stadion Gelredome biedt plaats aan 29.000 toeschouwers. De wedstrijd Vitesse-Feyenoord zal nu slechts worden bijgewoond door ongeveer 18.5000 mensen: 16.000 seizoenkaarthouders en 2500 sponsoren en genodigden.

Bron: De Gelderlander 31-01-2004
 

Metallurg lijkt enige optie voor Jevric

Metallurg Donetsk lijkt de enige optie overgebleven optie voor Vitesse-doelman Dragoslav Jevric. De Oekraïense club wil de Servische keeper per direct overnemen, maar ondervindt geen last van de deadline van 31 januari, omdat de transfermark in Oekraine een maand later sluit. Volgens zaakwaarnemer Gordon Stipic is het Engelse Fulham nooit concreet geworden. Andere clubs hebben zich wel gemeld voor Jevric, maar willen de doelman pas in de zomer vastleggen. Stipic reist maandag naar Barcelona om met Metallurg te onderhandelen over de transfer van Dragoslav Jevric.

Bron: Omroep Gelderland 30-01-2004
 

Sturing verbiedt Rink meeverdedigen

Vitesse-trainer Edward Sturing is tevreden over zijn nieuwe spits Paulo Rink, maar heeft hem wel verboden om mee te verdedigen. “Ik heb geen goede ervaringen met spitsen die meeverdedigen. Hij moet niet zoals tegen Twente rechtsback gaan lopen. Dan lopen we wel heel ver uit onze veldbezetting”, legt Sturing uit.

De Eerbeker is ook te spreken over het aanvalsduo Rink-Jhon van Beukering, dat tegen FC Twente voor het eerst samenspeelde. “Paulo is een ideale speler in de combinatie met een ander.” Sturing wil verder bouwen op het spel in het eerste uur tegen FC Twente.

Dat is ook de mening van doelman Jim van Fessem. “Tegen Twente hebben we verdiend een punt gehaald. Je moet nu ook naar Eindhoven gaan met het idee dat je een punt haalt.”

Sturing heeft Van Fessem aangewezen als eerste keeper. “Dat is mooi, met een fitte Jevric. Ik probeer nu elke week te bewijzen dat het terecht is.”

Van Fessem wijst erop dat Vitesse na PSV-uit en Feyenoord-thuis een wat eenvoudiger programma wacht. “Dan speel je 5 wedstrijden tegen geloof ik alle onderste ploegen. dan zullen we moeten oogsten en bewijzen dat we niet degradatiewaardig zijn.”

Bron: Omroep Gelderland 30-01-2004
 

Ricky Bochem krijgt injectie in knie

Ricky Bochem heeft vrijdag een injectie in zijn knie gekregen. De middenvelder kampt al sinds het trainingskamp in Turkije met irritatie bij zijn knieschijf. Sindsdien kan Bochem niet meer voluit trainen. Hij moet 2 dagen rust houden en als het maandag niet verbeterd is, wordt er een MRI-scan gemaakt van het gewricht.

Het herstel van Ruud Knol verloopt redelijk. Maandag wordt er opnieuw een echo gemaakt van zijn hamstring om te zien hoe fit hij is. Kalle Sone heeft nog altijd last van de voet waarvan hij begin dit seizoen een middenvoetsbeentje brak.

Bron: Omroep Gelderland 30-01-2004
 

Voorbeschouwing PSV – Vitesse

Vitesse kent slechts één wijziging in de komende competitiewedstrijd tegen PSV. Fränkel vervangt de geschorste Dingsdag. “We zullen lef moeten tonen om een goed resultaat te kunnen behalen”, aldus Sturing.

Vitesse zal tegen PSV weinig veranderen ten opzichte van het duel tegen FC Twente, waarin de ploeg goed voor de dag kwam, maar helaas niet tot scoren wist te komen. Purrel Fränkel keert door de schorsing van Michael Dingsdag terug in de basis als linksback.

Sturing: “Elke wedstrijd heeft een ploeg de mogelijkheid om punten te halen. Dat geldt dus ook voor Vitesse aanstaande zaterdag in Eindhoven. PSV heeft veel individuele kwaliteit met spelers als Kezman en Robben. We zullen lef moeten hebben en moeten durven voetballen. Niet dat we elkaar na de wedstrijd aankijken en zeggen: ‘waren we maar brutaler geweest vandaag’. We gaan naar Eindhoven met het idee dat er wat te halen valt.”

PSV kent in de persoon van Kasper Bøgelund één twijfelgeval. “Bøgelund heeft nog wat last van een blessure aan de kuit, wordt daarvoor behandeld en zaterdag zal bekeken worden of hij inzetbaar is”, aldus PSV-coach Guus Hiddink

Opstelling Vitesse
Van Fessem, Rankovic, Cornelisse, Ilic, Fränkel, Hofs, Janssen, Schaars, Fafiani, Van Beukering en Rink.

Selectie PSV voor de wedstrijd tegen Vitesse:
Doel: Waterreus, Van Dijk.
Verdediging: Lee, Bouma, Addo (rugnummer 18), Colin, Hofland, Bøgelund, Guijo Velasco.
Middenveld: Van Bommel, Van der Schaaf, Vogel, Lucius.
Aanval: Park, Vennegoor of Hesselink, Kezman, Robben, Vonlanthen en De Jong

Bron: Vitesse.nl 30-01-2004
 

Rankovic offert zich opnieuw op

Aleksandar Rankovic speelt zaterdag in de uitwedstrijd van Vitesse tegen PSV opnieuw als rechtsback. Door de blessure van Ruud Knol wordt de vaste rechtsback Tim cornelisse net als tegen FC Twente weer opgesteld in het centrum van de defensie. Het is geen optie om Bert Konterman terug te halen naar de positie van Knol, zodat Tim Cornelisse rechtsback kan blijven.

Rankovic offert zich dus opnieuw op: “Ja het moet wel. In het belang van het elftal. Weer tegen Robben, ja.” In het vorige duel tegen PSV had hij het moeilijk tegen Robben en kreeg hij al binnen een half uur twee keer geel.

Bron: Omroep Gelderland 30-01-2004
 

Bøgelund twijfelgeval voor duel tegen Vitesse

Achter de naam van Kasper Bøgelund staat nog een vraagteken voor de wedstrijd tegen Vitesse. Dat zei trainer-coach Guus Hiddink vrijdagmiddag op de persconferentie na afloop van de training. “Bøgelund heeft nog wat last van een blessure aan de kuit, wordt daarvoor behandeld en zaterdag zal bekeken worden of hij inzetbaar is”, aldus Hiddink. Daarnaast heeft Mateja Kezman tijdens zijn invalbeurt een tikje tegen de knie gekregen, maar vooralsnog gaat men ervan uit dat de Serviër-Montenegrijn gewoon kan spelen tegen Vitesse.

Eric Addo terug naar PSV
In verdedigend opzicht heeft PSV verder Eric Addo teruggehaald van Roda JC voor de rest van het seizoen. Addo was verhuurd aan de club uit het zuiden van het land, maar is door de bekende blessure van André Ooijer en Ernest Faber weer teruggehaald naar de lichtstad.

Met het twijfelgeval van Bøgelund in de selectie heeft Guus Hiddink voor de wedstrijd tegen Vitesse negentien man opgeroepen. Ook Addo zit bij die selectie.

Selectie PSV voor de wedstrijd tegen Vitesse:

Doel: Waterreus, Van Dijk.
Verdediging: Lee, Bouma, Addo (rugnummer 17), Colin, Hofland, Bøgelund, Guijo Velasco.
Middenveld: Van Bommel, Van der Schaaf, Vogel, Lucius.
Aanval: Park, Vennegoor of Hesselink, Kezman, Robben, Vonlanthen en De Jong.

Bron: PSV.nl 30-01-2004
 

Geen kaartverkoop Vitesse-Feyenoord

Vitesse heeft na overleg met de locale driehoek besloten de kaartverkoop voor de wedstrijd Vitesse-Feyenoord op 8 februari a.s., aanvang 14.30 uur, niet op te starten. Graag lichten wij kort toe welke argumenten Vitesse ertoe hebben bewogen tot deze beslissing over te gaan. De wedstrijd Vitesse-Feyenoord is voor aanvang van het seizoen ingeschaald als een zogenaamde Categorie 3 wedstrijd. Bij dergelijke wedstrijden geldt dat er uitsluitend verkoop is aan seizoenkaarthouders van Vitesse. Zij kunnen per seizoenkaart maximaal één kaartje bijkopen via TicketBox. Op de wedstrijddag blijven de kassa’s gesloten.

Supporters van de bezoekende club kunnen volgens de buscombi-regeling een kaartje bemachtigen, waarbij georganiseerd busvervoer geldt. Feyenoord heeft aangegeven onder de voorwaarde van buscombi-regeling geen kaarten af te willen nemen. Aangezien de procedure rondom de kaartverkoop van Vitesse-Feyenoord al voor het seizoen duidelijk was, zien Vitesse en de locale driehoek geen reden het beleid nu alsnog te wijzigen. In overleg met de locale driehoek heeft Vitesse, mede vanwege negatieve ervaringen uit het recente verleden en na zorgvuldig afwegen van alle alternatieven, daarop besloten alle verkoop te annuleren. Vitesse en de locale driehoek achten de kans op doorverkoop van toegangskaarten aan Feyenoord-supporters te groot, zowel bij verkoop via TicketBox als bij verkoop aan de stadionkassa’s op de wedstrijddag.

Vitesse betreurt de gang van zaken omtrent de kaartverkoop voor Vitesse-Feyenoord ten zeerste. Enerzijds omdat wij hiermee onze achterban de mogelijkheid ontnemen een kaartje bij te kopen, anderzijds vanwege het gemis aan inkomsten in de vorm van extra recettes. Het is voor Vitesse van het grootste belang dat de wedstrijd ordelijk verloopt en dat Vitesse-supporters ongestoord kunnen genieten van een middagje uit. Feyenoord en Vitesse hebben uitgesproken de gerezen problemen op korte termijn te zullen bespreken, zodat voor het seizoen 2004-2005 een voor alle partijen passende oplossing kan worden gevonden.

Bron: Vitesse.nl 30-01-2004
 

Geen kaartverkoop Vitesse-Feyenoord

Vitesse heeft in overleg met gemeente, politie en justitie besloten geen kaarten te verkopen voor het duel Vitesse-Feyenoord op zondag 8 februari. Alleen seizoenkaarthouders van Vitesse kunnen daardoor de wedstrijd bijwonen. Feyenoord liet al eerder weten zonder supporters naar Arnhem te komen. Vitesse ziet af van losse verkoop, omdat de Arnhemse club bang is dat dan toegangskaarten doorverkocht worden aan Feyenoord-supporters. Vitesse en Feyenoord gaan op korte termijn de gerezen problemen bespreken, zodat voor volgend seizoen een oplossinq gevonden wordt.

Bron: Omroep Gelderland 30-01-2004
 

Nauwelijkse wijzigingen bij Vitesse

Het elftal van Vitesse is zaterdagavond maar op een plaats gewijzigd ten opzichte van het uitduel tegen FC Twente. Purrel Frankel vervangt in het uitduel tegen PSV de geschorste Michael Dingsdag. Frankel keert terug van een schorsing. evenals Emile Mbamba. De clubtopscorer begint echter op de bank, omdat Jhon van Beukering de voorkeur krijgt. Matthew Amoah, Ruud Knol en Ricky Bochem zijn nog steeds geblesseerd.

Vermoedelijke opstelling: Van Fessem, Rankovic, Cornelisse, Ilic, Frankel; Hofs, Konterman, Janssen, Fafiani; Van Beukering, Rink.

Bron: Omroep Gelderland 30-01-2004
 

PSV-Vitesse op Canal+

De wedstrijd PSV-Vitesse is zaterdag 31 januari 2004 te zien op Canal+. De supporters die geen Canal+ hebben, kunnen de wedstrijd volgen via langs de lijn op radio 1.

30-01-2004
 

Vitesse en Jevric op zoek naar een chique oplossing

Vitesse en Dragoslav Jevric zoeken een chique oplossing om van elkaar af te komen. Van de Arnhemse club mag de Joegoslaaf vertrekken, Jevric zelf staat te popelen. Nu de nationale doelman van Servië en Montenegro ook nog eens op de bank is beland, heeft hij in Arnhem helemaal weinig te zoeken.

Het sluiten van de transfermarkt, op 31 januari, hoeft niet direct een belemmering te vormen. De enige club die concreet naar Jevric heeft geïnformeerd is Metallurg Donetsk uit de Oekraïne. Die steenrijke club is op zoek naar een keeper en polste Vitesse. “Ik heb met ze gesproken, maar vervolgens niks gehoord. We wachten wel af. De club die Jevric wil overnemen, moet wel serieus zijn. Hij is de nationale doelman van Joegoslavië, een prima keeper. We laten hem niet zo maar gaan”, zegt technisch manager Jan Streuer.

Omdat de competitie voor Donetsk pas in maart begint, gelden andere transferwetten. De markt is open tot maart, dus de Oekraïners hebben de tijd.

Vitesse wil het liefst zo snel mogelijk een klappertje maken. Transfergeld voor Jevric, en ook nog eens zijn dure salaris (tot 2006) van de postenkost; een dubbelslag. Jevric (29) zelf wil net zo goed een klapper maken. Bij Vitesse zit hij qua salaris aan het plafond. “Van ons mag hij weg”, bekent Streuer: “dat weet hij en hij wil het zelf ook.” Sinds hij zijn plaats aan Jim van Fessem is kwijtgeraakt, doet Jevric er verder het zwijgen toe.

Vitesse maakt zich niet bezorgd om een eventueel vertrek na het sluiten van de Europese transfermarkt op 31 januari. De club kan altijd gebruik maken van de mogelijkheid nog twee binnenlandse transfers te doen. Die optie is open tot de tweede week van maart, daarna is het voor iedereen roeien met de overgebleven riemen.

Bron: De Gelderlander 30-01-2004
 

Portugees meldt zich op proef bij Vitesse

De jonge Portugees Jorge Pinto van tweede divisieclub Torrense heeft gisteren een proeftraining bij Vitesse afgewerkt. De 23 – jarige aanvallende middenvelder traint ook vandaag met Jong Vitesse.

Hij zal niet op korte termijn naar Vitesse komen. “Hij heeft zich bij ons gemeld. We hoorden dat het een goede speler was, dus waarom niet. Het is alleen uitgesloten dat we hem voor het sluiten van de transfermarkt (31 januari) vastleggen. We kennen hem niet eens”, aldus technisch manager Jan Streuer.

Emile Mbamba is geselecteerd voor de olympische ploeg van Kameroen. De spits van Vitesse reist zondag 15 februari naar zijn land voor een kwalificatiewedstrijd tegen Ivoorkust op 22 februari. Het duel wordt gespeeld in zijn geboorteplaats Yaoundé.

Mbamba mist zaterdag 21 februari de thuiswedstrijd tegen FC Groningen. Voor de winterstop miste hij ook het duel tegen PSV vanwege interlandverplichtingen. Jong Kameroen heeft goede papieren om zich te plaatsen voor de Olympisch Spelen in Athene.

Bron: De Gelderlander 30-01-2004
 

Fiscus buitenspel bij nalatenschap aan voetbalclubs

Voetballiefhebbers die hun favoriete profclub in hun testament willen zetten, hoeven niet langer bang te zijn dat de fiscus het grootste deel van de erfenis opstrijkt. Dat blijkt uit een uitspraak van het Bossche gerechtshof in een rechtszaak die NAC Breda had aangespannen tegen de belastingdienst.

Daarnaast kunnen fans de bedragen die zij bij leven aan ´hun´ cluppie schenken, volledig van de belasting aftrekken. Op die manier kan volgens belastingadvieskantoor PricewaterhouseCoopers de fiscus ongewild sponsor van diverse profclubs worden.

Voetbalclub NAC Breda was de zaak begonnen nadat een fan zijn vermogen van enkele honderdduizenden euro´s aan de vereniging had nagelaten. Volgens de zogeheten Successiewet moest NAC daarvan circa 60 procent aan de fiscus afstaan. Dat vond het in financiële problemen verkerende NAC veel te veel. De club ondernam daarop de gang naar de rechter.

Belangrijkste argument in de zaak is dat NAC als betaald voetbalvereniging ´het algemene nut´ dient en daarom is te vergelijken met instellingen als het Rode Kruis en Amnesty International. Deze organisaties betalen niet tussen de 41 tot 68 procent (afhankelijk van het bedrag), maar slechts 11 procent belasting over de bedragen die mensen schenken of nalaten.

Deze week is bekend geworden dat het hof in Den Bosch NAC Breda in het gelijk heeft gesteld. Volgens de rechter dient het betaalde voetbal “het algemeen belang”, omdat het “ontspanning verschaft en een aantrekkelijke vorm van vrijetijdsbesteding aan een groot aantal Nederlanders uit alle lagen van de bevolking biedt”. De belastingdienst is inmiddels in cassatie gegaan, de uitspraak hiervan wordt niet binnen een jaar verwacht.

Het hoofd van de sportpraktijk bij PricewaterhouseCoopers, Pieter Asjes, spreekt van een opmerkelijke uitspraak. “Hierdoor hoeven de clubs veel minder van een erfenis af te staan aan de fiscus. Bovendien kunnen voetballiefhebbers de schenkingen die ze doen volledig van de inkomstenbelasting aftrekken”.

Dat werkt als volgt. Afhankelijk van in welk belastingtarief iemand zit, is tot 52 procent van de giften aan een goed doel voor rekening van de fiscus. Dat geldt met de uitspraak van het Bossche Hof nu ook voor betaald voetbalclubs. Van een fan die bijvoorbeeld 100 euro aan een profclub schenkt, betaalt de belastingdienst in 52 euro. Hij of zij is daardoor jaarlijks netto maar 48 euro kwijt.

De club die de schenking ontvangt, betaalt 11 euro belasting over die 100 euro. De fiscus betaalt dus 52 euro en ontvangt 11 euro. De belasting dienst draagt daarmee 41 euro bij aan de schenking en kan hierdoor als een soort sponsor worden gezien.

Charitatieve instellingen weten daar alles van. Op de website van Amnesty International staat tot in detail uitgelegd hoe het werkt en de organisatie biedt zelfs een gratis notaris aan om de zaak te regelen.

Overigens moet de voetballiefhebber minstens vijf jaar achter elkaar hetzelfde bedrag overmaken. “En er mag niets tegenover staan”, verduidelijkt Asjes. “Dus geen seizoenkaart of zoiets, hooguit een keer op de foto met één van de spelers.”

Amateurs
De uitspraak geldt volgens Asjes niet voor amateurverenigingen en sportbonden. “Dat is in het verleden ook geprobeerd, maar de rechter oordeelde toen steeds dat er geen sprake is van ´algemeen nut´.” Voor een aantal clubs in het betaald voetbal komt de uitspraak als geroepen. Door de almaar hogere salarissen en dalende inkomsten staat het water roemruchte verenigingen als Sparta, Fortuna Sittard, FC Twente, Vitesse, MVV en FC Utrecht tot de lippen. Zij kunnen alle sponsoren goed gebruiken, de fiscus incluis.

Bron: De Telegraaf 30-01-2004
 

Zembla: ‘Illegale voetballers worden profclub beloofd’
Streuer weigert deze spelers jonger dan 18 jaar

In het tv-programma Zembla was vandaag een reportage over de handel in illegalen. Daaruit bleek dat het een goudmijn is voor de mensen die voor de juiste papieren en woonruimte zorgen. Een groep van de illegalen betreft voetballers uit Afrika, die illegaal naar Nederland worden gehaald met de belofte dat ze hier bij een profclub mogen spelen wat dus totaal niet zo is. Hierdoor komen ze dan bij de amateursclubs terecht, waarvan Muiden een voorbeeld was die door het gebruik van 4 illegale Afrikaanse voetballers kon promoveren.

Een groep legale Afrikanen in Nederland vangen de voetballers op en proberen ze toch aan legaal werk te helpen. In het tv-programma was een telefoongesprek te horen waarin een vertegenwoordiger van deze hulpgroep met Jan Streuer, technisch manager van Vitesse, sprak. Streuer zei heel duidelijk dat non-EU-spelers jonger dan 18 jaar niet in het profvoetbal mogen spelen en vanaf 18 jaar ongeveer 225.000 euro per jaar moeten verdienen wat voor Vitesse veel te duur is. Hij had kortom geen interesse en maakte dat zeer duidelijk aan de vertegenwoordiger van de groep die de illegale voetballers opvangt om ze zodoende toch aan werk te helpen.

29-01-2004
 

‘Let’s Play Darts’ in Gelredome

De Business Club Vitesse Gelredome is zeer verheugd met de komst van twee legendarische dartspersoonlijkheden naar Gelredome.

Onder leiding van professioneel darter en Captain van het Engelse dart-team Martin Adams alias ‘Wolfie’, kunnen leden van de Business Club Vitesse Gelredome op woensdag 11 februari aanstaande deelnemen aan een dart-clinic. Let’s Play Darts in Gelredome staat op 11 februari onder de deskundige leiding van niemand minder dan mastercaller en oud- dartkampioen Martin Fitzmaurice. Fitzmaurice, in de dart-wereld beter bekend als ‘The Legend’, sprak ooit de befaamde woorden ‘It ain’t over till the Fat Man says so…!’. Dat belooft wat voor 11 februari! Speciaal voor ‘Let’s Play Darts’ heeft Martinair partyservice de culinaire invulling bovendien afgestemd op de dart-sfeer.

‘Let’s Play Darts’ in Gelredome wordt mede mogelijk gemaakt door Mercure Hotel Arnhem, onderdeel van de internationale groep Accor, Martinair partyservice, Bavaria en The Artist Company en wordt exclusief gehouden voor leden van de Business Club Vitesse-Gelredome. Zij hebben een uitnodiging voor ontvangen. Meer informatie over ‘Let’s Play Darts’ en over de Business Club Vitesse Gelredome treft u aan op www.bcvg.nl

Bron: Vitesse 29-01-2004
 

Vitesse traint in Gelredome

In plaats van Papendal als trainingslocatie traint de selectie van Vitesse vrijdagochtend in Gelredome. De training start om 11.00 uur. De eerstvolgende competitiewedstrijd van Vitesse is zaterdag 31 januari in Eindhoven tegen PSV. Het duel in het Philips Stadion begint om 20.00 uur.

Mbamba
Vitesse-speler Emile Mbamba zal van 15 tot en met 23 februari niet beschikbaar zijn voor de Arnhemse club. Mbamba speelt op 22 februari een kwalificatiewedstrijd voor de Olympische Spelen in Athene met het Olympisch elftal van Kameroen. Tegenstander van Kameroen is Ivoorkust. De wedstrijd wordt gespeeld in Yaoundé.

Bron: Vitesse.nl 29-01-2004
 

Bochem haakt weer af op training

ARNHEM – Ricky Bochem moest donderdag weer afhaken op de training van Vitesse. De middenvelder kon dinsdag de training ook al niet afmaken.

Bochem kampt al sinds de eerste dag van het trainingskamp van Vitesse in Turkije met een knieblessure. Woensdag zat hij wel op de bank tegen FC Twente. “Maar ik had maar een half uur kunnen spelen”, vertelt Bochem.

Donderdag stopte Bochem mede op aanraden van trainer Edward Sturing met de training. Doelman Dragoslav Jevric ontbrak helemaal omdat hij ziek is.

Bron: Omroep Gelderland 29-01-2004
 

Vitesse test Portugees Jorge Pinto

ARNHEM – Vitesse heeft de 23-jarige Jorge Pinto op proef. De aanvallende middenvelder heeft 45 jeugdinterlands voor Portugal gespeeld.

Pinto speelt dit seizoen in het tweede elftal van Benfica, maar mag transfervrij vertrekken.

De Portugees trainde donderdag voor het eerst mee met Vitesse. De Arnhemse club is al langer op zoek naar een aanvallende middenvelder.

Bron: Omroep Gelderland 29-01-2004
 

Vitesse mist Mbamba tegen Groningen

ARNHEM – Vitesse moet het in het thuisduel tegen FC Groningen op 21 februari doen zonder spits en clubtopscorer Emile Mbamba.

Mbamba speelt een dag later een kwalificatiewedstrijd voor de Olympische Spelen met het olympisch elftal van Kameroen. De aanvaller is daarom van 15 tot en met 23 februari niet beschikbaar voor Vitesse.

De wedstrijd wordt gespeeld in Yaounde, de hoofdstad van Kameroen. Tegenstanderis Ivoorkust. Kameroen doet het goed in het kwalificatietoernooi. Uit de eerste drie wedstrijden behaalde de ploeg zeven punten.

Bron: Omroep Gelderland 29-01-2004
 

Vitesse pakt punt uit bij Twente

ENSCHEDE – Vitesse heeft dinsdagavond op verdienstelijk wijzen een punt behaald bij FC Twente. De Arnhemmers speelden een stuk beter dan zaterdag tegen SC Heerenveen. In Enschede bleef het 0-0. In een onderhoudende wedstrijd kreeg Vitesse de beste kansen.

In de 8e minuut bediende de goed spelende Theo Janssen spits Paolo Rink, maar zijn schot werd gekeerd door doelman Paauwe. In de aanval daarna schoot Janssen snoeihard op de paal.

FC Twente moest het voor rust doen met een paar mogelijkheden van afstand. Na een klein half uur misten Nick Hofs en Jhon van Beukering kansen van dichtbij.

Vlak voor rust schoot Raymond Fafiani, die als linksbuiten mocht starten, net voorlangs. In de tweede helft bleef het strijbare Vitesse goed vanuit de organisatie spelen, maar FC Twente kwam nu vaker in de buurt van Jimmy van Fessem. Na een uur kopte N’Kufo net naast. Het was overigens de enige keer dat Tim Cornelisse de spits, die dit seizoen al 10 keer scoorde, uit het oog verloor.

De grootste kans voor de Tukkers was na rust voor Collins John, die op aangeven van N’Kufo naast schoot. Vitesse was via met name de ijverige Hofs en Van Beukering nog dichtbij een goal.

Bron: Omroep Gelderland 29-01-2004
 

Konterman: overleven enige dat telt

ENSCHEDE – Bert Konterman vindt dat het seizoen van Vitesse geslaagd is als de ploeg wegblijft van de drie onderste plaatsen. “Het is gewoon een kwestie van overleven dit jaar. Daarna kunnen we met deze groep verder kijken.”

De routinier constateerde na afloop van het duel tegen FC Twente dat Vitesse momenteel in uitwedstrijden beter voor de dag komt dan in Gelredome. “Daar krijgen we snel een goal tegen en leggen we ons teveel druk op. Jonge jongens hebben daar soms moeite mee en gaan zich dan verstoppen.” Tim Cornelisse vervangt Knol in het “Je zag nu dat we vrijuit speelden en een stuk rustiger waren aan de bal.”

Bron: Omroep Gelderland 29-01-2004
 

Sturing geeft spelers complimenten

ENSCHEDE – Vitesse-trainer Edward Sturing was na afloop van de 0-0 tegen FC Twente redelijk tevreden. “Aan de ene kant weet je dat we de beste kansen hebben gehad, maar je weet vooraf ook dat het bij FC Twente moeilijk wordt gezien de plek waar ze staan.”

Sturing had in elk geval een veel beter Vitesse gezien dan tegen SC Heerenveen. “Ik moet mijn ploeg complimenten maken. Het stond allemaal veel beter, alleen waren we voorin niet scherp genoeg.”

“Ik ben tevreden over de uitvoering en dat biedt perspectief voor de toekomst. Dat had ik al wel gezien, maar je wil het ook weleens zien in een wedstrijd.”

Bron: Omroep Gelderland 29-01-2004
 

Vitesse al 376 minuten doelpuntloos

ARNHEM – Vitesse heeft al 376 minuten geen competitiedoelpunt meer gemaakt.

Nicky Hofs was de laatste Vitessenaar die doel trof. Thuis tegen FC Zwolle nam hij in de 74e minuut de 5-2 voor zijn rekening. Daarna bleef de Arnhemse ploeg vier hele wedstrijden zonder doelpunten. Tegen NEC (2-0 nederlaag), PSV (0-0), SC Heerenveen (0-1) en ook FC Twente wisten de Arnhemmers het doel niet te vinden.

Tegen FC Twente had Vitesse genoeg kansen om de reeks te doorbreken. Theo Janssen raakte de paal en verder hadden Nicky Hofs, Raymond Fafiani en Jhon van Beukering(3x) uitgelezen kansen.

Bron: Omroep Gelderland 29-01-2004
 

Sturing: bevestiging van zijn eigen ideeën

Vitesse-trainer Edward Sturing zag gisteravond de bevestiging van zijn eigen ideeën. “Het is heel belangrijk dat ik vanavond dat spel heb gezien, dat ik als trainer voor ogen heb. De spelers raken zo ook overtuigd van de eigen mogelijkheden”, sprak de coach na de 0-0 bij FC Twente.

Sturing had een dubbel gevoel na de remise in Enschede. “Op voorhand weet je dat je het moeilijk krijgt, als je op bezoek gaat bij FC Twente. Het is een elftal in vorm, dat voor de winterstop thuis heeft gewonnen van Ajax en Feyenoord.”

“Ik ben blij met het punt, maar we hadden kunnen winnen. Helaas waren we niet scherp genoeg voor de goal. Misschien baal je aan het eind van de rit dat je twee punten tekort komt en ben je dan ontevreden met dit gelijkspel. Dat is altijd moeilijk te zeggen.”

“Maar ik moet de ploeg een compliment maken voor het grote verschil met de wedstrijd tegen Heerenveen. De organisatie stond goed. Het was heel belangrijk dat onze centrale middenvelders dicht op de twee mandekkers speelden. Zo kregen we een blok, waarin we weinig ruimte weggaven aan Adil Ramzi”, zo wees de trainer van Vitesse indirect op het eerste treffen tussen beide teams dit seizoen, toen FC Twente in Gelredome won met 5-3 en genoemde Ramzi het verschil bepaalde.

Sturing wees op het sterke spel van aanvaller Jhon van Beukering en zag bevestigd waarom hij Bert Konterman graag op het middenveld ziet spelen. “Het blijft jammer dat Konterman zaterdag van het middenveld terugmoest naar de verdediging, na de blessure van Knol”, aldus Sturing. “Al met al ben ik heel tevreden over de uitvoering. Er mankeert natuurlijk nog wel wat aan. In de laatste 25 minuten raakten we de grip op de wedstrijd kwijt. Maar ik zie zeker perspectieven voor de toekomst.”

Bron: De Gelderlander 29-01-2004
 

Dingsdag geschorst voor duel PSV

Vitesse kan zaterdag in de uitwedstrijd tegen PSV niet beschikken over Michael Dingsdag. De 21-jarige verdediger liep gisteravond in het duel bij FC Twente (0-0) zijn vierde gele kaart op in deze competitie. Hij wordt automatisch voor een wedstrijd geschorst. De gele kaart die Paulo Rink ontving in Enschede is voorlopig zonder gevolgen. Het is zijn eerste kaart, sinds zijn komst naar Vitesse. Dingsdag zal zaterdag ongetwijfeld worden vervangen door Purrel Fränkel, die gisteren zijn wedstrijd schorsing uitzat. Ook Emile Mbamba is in Eindhoven weer speelgerechtigd, nadat ook bij geschorst was voor het treffen met FC Twente.

Bron: De Gelderlander 29-01-2004
 

Vitesse al vijf duels zonder doelpunt

Vitesse bleef gisteravond tegen FC Twente (0-0) voor de vijfde achtereenvolgde keer ‘droog’ staan. In vier competitieduels en een bekerwedstrijd (450 minuten) scoorde de Arnhemse ploeg niet. De laatste treffer dateert van 7 december toen Nick Hofs in de meest productieve wedstrijd van het seizoen de 5-2 scoorde tegen FC Zwolle. Een week later verloor Vitesse met 2-0 bij NEC, waarna het bekerduel bij Feyenoord met 1-0 verloren ging. Tegen PSV boekte Vitesse op de laatste speeldag van 2003 nog een doelpuntloos succesje: 0-0. De eerste wedstrijd na de winterstop tegen Heerenveen ging met 1-0 verloren, waarna gisteren een doelpuntloos gelijkspel volgde. Topscorer bij Vitesse is nog steeds Emile Mbamba met vijf doelpunten. Hij was gisteravond geschorst.

Bron: De Gelderlander 29-01-2004
 

‘Op mijn oude dag kan ik het nog best belopen’

Bert Konterman werd door Vitesse gehaald om de verdediging te leiden. Ruim een half jaar later wordt hij onmisbaar geacht op het middenveld. Tegen FC Twente speelde hij gisteravond zijn eerste volledige wedstrijd en dat leverde een puntje op: 0-0. “We moeten er maar tevreden mee zijn.”

Na afloop van de wedstrijd balde Aleksandar Ilic de vuisten. Zijn eerste succesje met Vitesse was een doelpuntloos gelijkspel bij FC Twente. Een typisch Joegoslavische mentaliteit; een verdediger moet zorgen dat er geen tegentreffers vallen. Niks meer, niks minder.

De Nederlandse mentaliteit is anders. Vraag maar aan Bert Konterman. “Vooraf teken je misschien voor een puntje. Nu denk ik: we hadden kunnen winnen van Twente. We hebben de kansen gehad, daarom is het jammer.”

Opvallend was de gedaantewisseling van Vitesse. Vijf dagen eerder was de ploeg kansloos tegen Heerenveen, gisteravond in Enschede kansrijk tegen FC Twente. “Het belangrijkste verschil is dat Twente veel minder is dan Heerenveen. Die ploeg zit goed in elkaar, daar heeft Foppe de Haan wel voor gezorgd. Spelers weten van elkaar wat ze op hun positie moeten doen. Dan komen de individuele kwaliteiten van spelers als Van Nistelrooij of Tomasson makkelijk naar voren.”

Andere verschillen waren er ook, erkent de 32-jarige Konterman. “De organisatie stond beter, er was meer rust in de ploeg en we konden een tegendoelpunt langer uitstellen. Dat hebben we zelfs helemaal kunnen uitstellen. Alleen vielen in de tweede helft de linies weer uit elkaar. De wedstrijd was veel te open. Leuk voor het publiek, maar niet goed. Het verband was weg en we leden te veel balverlies.”

Vitesse en Twente boden elkaar ruimte genoeg, er waren kansen te over, alleen vielen er geen treffers. Daarmee was Vitesse nog het meest tevreden. “We hebben goede voetballers. Dat kun je zien. In de tweede helft was Fafiani fantastisch. Hij speelt Van der Weerden door de benen. Maakt een trucje op de achterlijn, ik weet echt niet hoe hij het deed. En zijn voorzetten waren nog goed ook. Dan zie je eindelijk dat spelers alles wat ze op de training laten zien, ook eens in de wedstrijd durven. De schroom moet eraf.”

Vitesse moet het ondanks de nog steeds deplorabele plek op de ranglijst van goed voetbal hebben. “We hebben geen ploeg om degradatievoetbal te spelen. Dat is ook een beetje on-Nederlands. Alleen NEC en Heerenveen kunnen het. Gegroepeerd vanuit de defensie spelen en loeren op een kansje.”

Om gegroepeerd te spelen heeft Vitesse ervaring nodig. “Dat hebben we nu, in alle linies. Het is mijn mening dat we voor de winterstop de slag op het middenveld te vaak verloren. Johan Cruijff zei het al eens; tegenwoordig worden de wedstrijden op het middenveld beslist. Ik heb toen ook al aangegeven dat ik wel op het middenveld wil spelen. De trainer wilde daarmee wachten tot Ruud Knol terug was of er versterking zou komen.”

Het leek er even op dat beide wensen uitkwamen. De ervaren Ilic kwam van Anderlecht om de defensie te sterken en Knol maakte zijn rentree, maar viel zaterdag tegen Heerenveen uit met een spierblessure. Konterman bepaalde gisteravond samen met de sterk spelende Theo Janssen de regie op het middenveld.

Konterman is niet vreemd in zijn rol. “Bij Willem II heb ik onder Co Adriaanse het beste jaar uit mijn carrière vlak voor de verdediging gespeeld. Bij Glasgow Rangers ben ik ook als middenvelder geëindigd. In de oefenwedstrijden draaide het ook goed. Helaas moest ik tegen Heerenveen door de blessure van Ruud Knol al snel naar achteren. Het is wel even wennen, maar ik kan het op mijn oude dag nog best belopen. Vandaag tegen Twente was het in de tweede helft alleen niet meer te belopen. We werden slordiger, ik zelf ook.”

Toch zag Konterman voldoende aanknopingspunten voor de tweede helft van het seizoen. “Ik vond de stemming voor de eerste wedstrijd tegen Heerenveen overdreven positief. Daar hebben wij als spelers niet aan meegedaan. Het is gecreëerd door de buitenwacht. We hebben er in elke linie een goede voetballer bij gekregen. Het was alleen ideaal als we ook Claessens en Martel hadden behouden. Dan is er wat meer rivaliteit. Ik denk wel dat we iets sterker op zijn geworden. Op de lange duur gaan we groeien omdat die jonge jongens natuurlijk ook steeds beter worden.”

Met het achtste gelijkspel schiet de nationale remisekampioen echter niet veel op. Het gat naar de staart van de middenmoot (NEC) is al vijf punten. “Er had meer ingezeten, dat is jammer. Voetballend was het al veel beter, we moeten er maar tevreden mee zijn. Nu alleen de doelpunten nog.”

Bron: De Gelderlander 29-01-2004
 

Nieuw Vitesse boekt eerste succes

Het vernieuwde Vitesse omarmde gisteravond de eerste meevaller na de winterstop. De degradatiekandidaat uit Arnhem pakte gisteravond een kostbaar punt bij subtopper FC Twente: 0-0. De achtste puntendeling in deze competitie verschaft Vitesse slechts een beetje lucht in de zware strijd om klassebehoud. Maar belangrijker voor de ploeg van trainer Edward Sturing was het gegeven dat Vitesse aantoonde dat het wel degelijk sterker uit de winterstop is gekomen, vier dagen na de teleurstellende herstart van de competitie tegen Heerenveen (0-1).

Het duel in het Arke-stadion onderstreepte nog eens de minieme krachtverschillen in de eredivisie. Over negentig minuten was Vitesse, de nummer vijftien op de ranglijst, de betere ploeg en het creëerde ook meer kansen dan FC Twente, toch de nummer zes van Nederland. Met een beetje koelbloedigheid in de benen en hoofden van Paulo Rink, Jhon van Beukering, Raymond Fafiani en Nicky Hofs had Vitesse zelfs een driepunter kunnen produceren.

Dat mocht het geplaagde Vitesse zich terdege aanrekenen. Met wedstrijden tegen PSV en Feyenoord voor de boeg, had Vitesse het eigen zelfvertrouwen moeten opkrikken door te winnen. Sturing erkende dat zijn team twee kostbare punten had laten liggen, maar warmde zich aan de getoonde bevestiging van de mogelijkheden van Vitesse. ,,We hadden kunnen winnen, maar het geeft hoop dat je progressie ziet”, zei de trainer. ,,Door dit soort wedstrijden raken de spelers zelf ook overtuigd van de mogelijkheden. Dit is een goede basis voor de toekomst.”

Handhaving blijft de doelstelling in Arnhem. En met de inbreng van de nieuwelingen Aleksandar Ilic, Paulo Rink en Theo Janssen mag dat geen probleem worden. Ilic is een degelijke mandekker, die over meer meevoetballende kwaliteiten beschikt dan zijn voorganger Dejan Stefanovic. Rink toonde ook in zijn tweede officiële wedstrijd van Vitesse dat hij een cruciale rol kan spelen in de overlevingstocht van de gekwelde club. Samen met de vlijtige en sterk spelende Van Beukering was hij een voortdurende plaag voor de Enschedese defensie.

Vitesse domineerde het eerste uur, vooral doordat Theo Janssen en Bert Konterman heersten op het middenveld. Janssen toonde opnieuw aan dat hij Rink het beste aanvoelt en onderstreepte dat hij met goede bedoelingen is teruggekeerd uit Genk. Met Konterman wint het Arnhemse middenveld aan fysieke kracht en rust. Niet voor niets stortte het elftal tegen Heerenveen in, nadat Konterman een linie moest zakken.

Gisteravond bleef het raamwerk van het elftal kaarsrecht overeind. Zoals zo vaak is ook bij Vitesse de as van het elftal bepalend. En met Van Fessem-Ilic en Knol (Cornelisse)-Janssen en Konterman-Rink heeft Vitesse een as met voldoende fysieke kracht en creativiteit. Het team van Sturing blijft wel uiterst kwetsbaar, want na de kwetsuren van topscorer Matthew Amoah en Ruud Knol kan de selectie het niet opvangen als er opnieuw spelers uit de as zouden wegvallen.

Voor de vierde keer in de laatste zes seizoenen eindigde het treffen tussen FC Twente en Vitesse in Enschede doelpuntloos. Eerder dit jaar werkten beide teams in Gelredome nog een kolderiek foutenfestival af, dat met een heuse korfbaluitslag (3-5) werd afgesloten. Gisteravond scoorde echter geen enkele aanvaller een voldoende in de afronding. FC Twente, voor de winterstop op eigen veld nog te sterk voor Ajax en Feyenoord, kreeg slechts twee goede kansen. Beide keren liet Blaise N’Kufo in geheel vrijstaande positie slechts een slap kopballetje van zijn voorhoofd vertrekken.

Vitesse gaf opnieuw weinig weg, ook tegen het alom bewierookte aanvalsduo van FC Twente, het duo N’Kufo-John. Tim Cornelisse toonde opnieuw dat hij in de toekomst ongetwijfeld een centrumverdediger zal worden. Voorlopig kan hij echter niet gemist worden aan de rechterkant, waar Aleksandar Rankovic tegen FC Twente opnieuw niet voldeed. Rankovic voelt zich zichtbaar onprettig in de defensie en komt op het middenveld veel beter tot zijn recht. Het is een moeilijke keuze voor Sturing, want naast Cornelisse is alleen Konterman een alternatief als rechtsbenige centrumverdediger. En de eerste twee partijen na de winterstop hebben duidelijk gemaakt dat de oud-international op het middenveld niet gemist kan worden.

Sturing kreeg gisteren een hart onder de riem gestoken door René Vandereycken, zijn collega-trainer van FC Twente. “Vitesse heeft zich in de winterstop uitstekend versterkt”, sprak de Belg lovend, “Het duurt een paar weken voordat het elftal opnieuw is ingespeeld. Maar de toekomst van Vitesse ziet er goed uit. Dat hebben we vandaag ondervonden.”

Bron: De Gelderlander 29-01-2004
 

FC Twente laat dure punten liggen

In de strijd om Europees voetbal heeft FC Twente woensdagavond voor eigen publiek dure punten verspeeld. De subtopper uit Enschede bleef tegen laagvlieger Vitesse steken op 0-0. De Tukkers haalden geen moment het bovenmodale niveau van vijf dagen eerder bij Willem II (2-3).

Vitesse, zonder Fränkel (geschorst), Knol (geblesseerd), Schaars en Zongo (beiden gepasseerd), deed het in de eerste helft heel wat beter dan afgelopen zaterdag tegen Heerenveen (0-1). Het gerenoveerde elftal van Sturing speelde goed georganiseerd, verdedigde geconcentreerd en viel gedoseerd aan.

Het veel hoger genoteerde FC Twente had een optisch veldoverwicht, maar de betere kansen waren voor Vitesse. Nieuwkomer Rink stuitte op doelman Paauwe, Janssen knalde op de paal, Van Beukering schoot van dichtbij hard en hoog over en de stijlvolle Fafiani tikte de bal naast.

FC Twente, dat op het middenveld aardig combineerde, was voor de rust alleen gevaarlijk via een afstandsschot van Ramzi (naast). Het koningskoppel N’Kufo/John, dit seizoen al goed voor 19 competitietreffers, werd door Cornelisse en Ilic goed uit de wedstrijd gehouden.

Ook in de tweede helft was Vitesse goed aan FC Twente gewaagd. Toch kreeg de thuisploeg na een uur twee grote kansen. Eerst kopte N’Kufo in vrijstaande positie ruim naast uit een voorzet van Van der Weerden. Daarna miste John alleen voor doelman Van Fessem. Mede daardoor bleef het 0-0; teleurstellend voor FC Twente, hoopgevend voor Vitesse, dat de achtste remise liet noteren.

Scheidsrechter: Wegereef
Toeschouwers: 13.000
Gele kaart: Pothuizen, Polak, Gakhokidze (FC Twente), Rink, Dingsdag (Vitesse).

FC Twente: Paauwe; Van der Weerden, Pothuizen, Zomer en Heubach (36. Gakhokidze); Sibum, Niemeyer, Ramzi (70. Christensen) en Polak; John (80. Allach) en N’Kufo.

Vitesse: Van Fessem; Rankovic, Cornelisse, Ilic en Dingsdag; Hofs (90. Zongo), Konterman, Janssen en Fafiani (89. Rojer); Van Beukering en Rink.

ANP 28-01-2004
 

Vitesse houdt Twente op 0-0

Vitesse heeft vanavond een verdienstelijke 0-0 behaald in Enschede. De Arnhemmers speelden goed en hadden veel kansen om te scoren, waarvan de beste 2 tijdens de eerste helft waren. Rink schoot goed in vanaf links, maar de keeper redde nog net met de hand. Daarna schoot Janssen op de paal. FC Twente kreeg naarmate de wedstrijd vorderde steeds meer kansen en begon wat de controle terug te krijgen. Vitesse bleef kansen krijgen waaronder een schot die van de lijn werd gered. Al met al een goede wedstrijd aan de kant van Vitesse wat gebruikt kan worden om in de toekomst verder uit te bouwen.

Later meer…

28-01-2004
 

Rambo wil scoren met Vitesse
Voetbalnomade Paulo Rink op zoek naar geluk in Arnhem

Paulo Rink (30) was nog niet zo lang geleden international en vice-kampioen van Duitsland. Maar zijn loopbaan raakte in verval, zijn familie verteerde doodongelukkig in het oosten van het land en reddingsboei Cyprus bleek onbetrouwbaar. Dankzij Vitesse vlamt nieuwe hoop in het hart van de Braziliaanse Duitser.

Vitesse hoopt dat Paulo Roberto Rink de komende maanden met scherp schiet in de eredivisie. De grote en sterke spits, een kruising tussen Braziliaanse samba en Duitse degelijkheid, is een voormalig international die de laatste jaren wat deukjes opliep. Wie als voetballer naar Cyprus vertrekt, sloopt immers meestal zijn carrière. Vitesse, dat met het budget van een bijstandsmoeder een Porsche wil kopen, rook bloed en verloste Rink van Zuid-Europese wantoestanden. ‘Ik heb zes maanden op Cyprus gezeten en de ervaringen daar zijn nogal uiteenlopend’, vertelt hij. ‘Voor mijn familie was het zeer positief, maar qua voetbal vond ik het beduidend minder. Oké, ik heb doelpunten gemaakt en kreeg zeer veel respect, maar het niveau is absoluut niet vergelijkbaar met dat in Duitsland en Nederland.’

lees verder...

Bron: VI 28-01-04
 

Vitesse op afstand de beste
De technische analyse van de Holland Casino Eredivisie

Afgelopen weekeinde begon de tweede competitiehelft in de Holland Casino Eredivisie. VI onderzocht wat het eerste deel van dit seizoen de clubs heeft gebracht. Dat leverde verbluffende resultaten op.

lees verder...

Bron: VI 28-01-04
 

Rentree van een rage
Panini-plaatjes brengen de verbeelding weer aan de macht

Na drie jaar afwezigheid zijn ze terug van weggeweest: de Panini-voetbalplaatjes. Het verhaal achter dit fenomeen is onvoorstelbaar. Over blaffers in Boekarest, een vermoorde Nigeriaanse kolonel, een woedende Ronaldo en de zoektocht van Ruud van Nistelrooy.

Er zijn van die zaken die mannen en vrouwen nog steeds verdelen. Vraag bijvoorbeeld een vrouw wat Panini is, en meestal zal het antwoord de vermaarde broodsoort uit Italië zijn. De gemiddelde man zal echter minimaal een halfuur nodig hebben om te vertellen over zijn associatie. In het rijk van Koning Voetbal is Panini natuurlijk niets anders dan de naam van de vermaarde spelersplaatjes. Wie spaarde ze niet in zijn jeugd? Een gemiddelde voetballer zoals Abe van den Ban werd een topper; de foto van de middenvelder van Haarlem en FC Amsterdam met de Daliachtige snor mocht niet ontbreken in je album. Voetbal is in de loop der jaren in vrijwel alle facetten veranderd, maar het Paniniplaatje bestaat nog steeds.

lees verder...

Bron: VI 28-01-04
 

Fulham moet Vitesse verlossen van Jevric

Na Bob Peeters, Gert Claessens en Didier Martel lijkt Vitesse tijdens het seizoen ook afscheid te gaan nemen van doelman Dragoslav Jevric (29). Trainer Edward Sturing koos inmiddels voor Jim van Fessem als eerste keeper. Sturing:’Het is voor mij heel simpel: sinds Jevric geblesseerd is, heeft Van Fessem geweldig staan keepen.’ Jevric, een van de laatste grootverdieners bij Vitesse, werd de afgelopen tijd her en der bij clubs aangeboden. De meest serieuze kandidaat voor de international van Servië en Montenegro lijkt het Engelse Fulham, dat op zoek is naar een goede tweede man achter Edwin van der Sar. Verder is het Oekraïnse Metalurg Donetsk een serieuze gegadigde.

Bron: VI 28-01-2004
 

Feyenoord neemt geen kaarten Vitesse af

Feyenoord zal – na overleg met Legioen, de officiële Feyenoord Supportersvereniging – voor de uitwedstrijd tegen Vitesse, op 8 februari in het Gelredome, geen supporterskaarten afnemen van de Arnhemse club. Feyenoord protesteert hiermee uit naam van zijn supporters tegen het verplicht stellen van de zogenaamde buscombi door Burgemeester Krikke. De Rotterdamse club voelt zich daarmee onterecht gestraft voor vermeende ongeregeldheden die zich bij de vorige editie voordeden.

Vorig jaar boycotte de club en het overgrote deel van het legioen de wedstrijd Vitesse-Feyenoord, uit protest tegen de beperktheid van het aantal beschikbare kaarten en de verplichte buscombi voor Feyenoord supporters. Een klein deel van de aanhang, het deel dat via andere wegen toch aan kaarten was gekomen en zich tijdens de wedstrijd in andere vakken dan het gastenvak bevond, zorgde toen voor problemen in het stadion.

Het bracht de Arnhemse Burgemeester Krikke ertoe de ontmoeting van dit jaar de C-status (hoog risico) te geven en de buscombiregeling verplicht te stellen. Feyenoord vindt die reactie onterecht en in strijd met eerder gedane beloftes dat de vervoersregeling zou worden versoepeld. Zij heeft de burgemeester schriftelijk gevraagd dit besluit te heroverwegen. Als referentie werden daarbij de tien clubs genoemd, die Feyenoord supporters wel op eigen gelegenheid kunnen bereiken: NEC, AZ, FC Zwolle, FC Groningen, SC Heerenveen, RKC Waalwijk, RBC, Willem II, Volendam en Roda JC. Als alternatief werd de autocombi (zoals bij FC Zwolle en Willem II) genoemd. Beide pogingen zijn inmiddels tevergeefs gebleken, waarna de Rotterdamse club heeft besloten dan maar helemaal geen kaarten af te nemen van Vitesse.

Wat bij dat besluit ook heeft meegespeeld, is het feit dat de wedstrijd enerzijds een verhoogd risico is toegekend, maar er anderzijds door Vitesse-supporters per clubcard twee toegangsbewijzen kunnen worden aangeschaft, waar één bij dergelijke wedstrijden van zelfsprekend is. Jan Willem van Dop, General Manager van Feyenoord: ‘We hebben als club diverse pogingen ondernomen om met de gemeente Arnhem over deze zaak rond de tafel te gaan, maar geen van die pogingen werd gehonoreerd. Dat is jammer, want het enige dat wij willen is het nakomen van gedane beloftes. Daarnaast willen wij Vitesse, vanwege het gehanteerde kaartverkoopregime, behoeden voor een mogelijke herhaling van vorig jaar. Want ook nu bestaat de kans dat Feyenoord supporters alsnog via andere wegen toch aan kaarten weten te komen’, aldus Van Dop, die al in een eerder stadium de KNVB verzocht om interventie, welke pogingen overigens ook vergeefs bleken te zijn.

Ton Strooband, woordvoerder van Legioen, officiële Feyenoord Supportersvereniging: ‘Vorig seizoen hebben we een duidelijk signaal willen afgeven. Onze supporters worden overal met open armen ontvangen, behalve in Arnhem. Vorig jaar hebben alle partners afspraken gemaakt middels het zogenaamde Beleidskader. Daarin staan duidelijke argumenten genoemd wanneer beperkingen aan het vervoer naar een uitwedstrijd opgelegd kunnen worden. Geen van die argumenten is bij Vitesse-Feyenoord aanwezig. Arnhem legt voor Nederlandse clubs met een grote aanhang standaard een buscombiregeling op. Dit is in strijd met alle afspraken. Burgmeester Krikke houdt kunstmatig de C-status van deze wedstrijd in stand. Zonder enige aanleiding komt er nu weer een bepaalde druk op deze wedstrijd te staan. Het wordt tijd dat alle partijen die met het Beleidskader akkoord zijn gegaan, burgemeester Krikke hier eens op aanspreken. Desnoods moet Vitesse dergelijke wedstrijden maar elders gaan spelen. Wij zullen onze achterban zeker niet oproepen om thuis te blijven. Vitesse en Arnhem moeten maar zien hoe ze onze supporters ontvangen. Arnhem creëert zelf een probleem, dat moeten ze niet op ons afschuiven’.

Bron: Feyenoord.nl 28-01-2004
 

Sturing wil dat spelers meedenken

ARNHEM – Na de 1-0 nederlaag tegen SC Heerenveen was er ook vanuit de spelersgroep van Vitesse nogal wat kritiek op de speelwijze van de Arnhemse ploeg. Trainer Edward Sturing vindt dat een goed teken.

“Spelers moeten meedenken. Dat is juist goed. Het moet niet alleen van een trainer komen, dat een groep alleen maar ja knikt. Dat gebeurt nog veel te vaak”, vindt Sturing.

“Ik zoek met name contact met de oudere jongens. Ik wil een verlengstuk in het veld die het van je kan overnemen en weet wat de bedoeling is in het veld”, legt de Eerbeker uit.

Bron: Omroep Gelderland 28-01-2004
 

Twente-Vitesse bij Yeahronimo

De uitwedstrijd Twente-Vitesse is woensdag 28 januari 2004 te volgen via Yeahronimo.com voor € 4,95. De kosten kunt u betalen met o.a. de Wallie-card. Voor verdere informatie over het bestellen, betalen en waar uw computer aan moet voldoen, kunt u de site van Yeahronimo.com raadplegen.

Januari 2004
 

Sturing met 16 man naar FC Twente

Vitesse-trainer Edward Sturing reist vandaag met een krappe selectie naar Enschede, voor het duel met FC Twente. De coach heeft slechts zestien spelers tot zijn beschikking. Emile Mbamba en Purrel Fränkel ontbreken vanwege een schorsing. Matthew Amoah, Kalle Sone, Ruud Knol en Ricky Bochem zijn geblesseerd. Bochem moest gistermorgen vroegtijdig de training verlaten, nadat hij opnieuw last had gekregen van zijn knieblessure. Sturing heeft vanavond vijf spelers naast zich op de bank: Eldridge Rojer, Mamadou Zongo, Stijn Schaars, Michael Jansen en tweede doelman Dragoslav Jevric.

Bron: De Gelderlander 28-01-2004
 

FC Twente zonder zorgen naar derby

FC Twente leeft zonder grote zorgen toe naar de Oostelijke derby tegen Vitesse, vanavond in Enschede. Het team van trainer Rene Vandereycken staat op de keurige zesde plaats, onder meer na recente thuisoverwinningen op Feyenoord en Ajax. Afgezien van de langdurig afwezigen Spira Grujic en Arco Jochemsen kent de Twentse ploeg geen blessures. Wel mist de ploeg Rahim Ouedraogo, die met Burkina Faso actief is op het toernooi om de Afrika Cup. De vermoedelijke opstelling van FC Twente: Paauwe; Van der Weerden, Pothuizen, Zomer en Heubach; Sibum, Ramzi, Niemeyer en Polak; John en N’Kufo.

Bron: De Gelderlander 28-01-2004
 

Sturing sleutelt stevig aan de basis van Vitesse

In een danig gewijzigde samenstelling begint Vitesse vanavond aan de uitwedstrijd tegen FC Twente. De meest opvallende namen in de elf, die aan de zware klus in Enschede beginnen zijn de beide jonge linksbeners Michael Dingsdag en Raymond Fafiani.

Vier dagen na de teleurstellende herstart van de competitie tegen (0-1 tegen Heerenveen) zal Vitesse-trainer Edward Sturing de nodige veranderingen aanbrengen in zijn elftal. De coach wordt daartoe voor het grootste deel gedwongen, door het wegvallen van Ruud Knol en de schorsingen van Purrel Fränkel en Emile Mbamba.

Na de nederlaag tegen Heerenveen heeft Sturing uitvoerig met zijn spelers gesproken over de strategie en over de tactische fouten die zaterdag werden gemaakt. Vooral het aanspelen van de nieuwe aanvalsleider Paulo Rink was in die wedstrijd ondermaats. Rink werd eigenlijk nauwelijks door iemand aangespeeld, met uitzondering van Theo Janssen. Vitesse was bovendien vrij stuurloos vanaf het moment toen dat Bert Konterman van het middenveld naar de achterlinie moest verkassen na het snelle uitvallen van Knol.

Nu Aleksandar Rankovic terugkeert na zijn duel schorsing, kan Sturing Konterman weer op het middenveld posteren, zoals hij telkens heeft beoogd in de voorbereiding op de tweede helft van de competitie. “Met name ook vanwege het fysieke aspect”, zo legde de coach zijn voorkeur gisteren nog eens uit. “Zonder Konterman hebben we een heel licht middenveld. Daarbij komt dat Bert veel loopvermogen heeft en dus bij de spitsen kan komen. Ook dat hebben we in het duel met Heerenveen gemist.”

Vitesse zal vanavond waarschijnlijk aantreden in het klassieke 4-4-2 systeem, nu de optie met een open linkerkant geen succes is gebleken tegen Heerenveen. Voor die speelwijze is meer slimheid en spelinzicht gevraagd dan aanwezig in grotendeels uit jonge spelers bestaande selectie.

Sturing wilde gisteren niets verklappen over de opstelling, maar bijster veel keuze heeft de hoofdtrainer niet. Jhon van Beukering is de meest waarschijnlijke vervanger van Mbamba. Het grootste probleem voor Sturing is het formeren van de achterhoede, waaruit Knol en Fränkel wegvallen. Waarschijnlijk zal aanvoerder Tim Cornelisse de plek van Knol innemen in het hart van de verdediging, met Rankovic als diens vervanger aan de rechterkant. Doordat Michael Jansen na zijn hamstringblessure nog niet fit genoeg wordt bevonden voor negentig minuten, is Michael Dingsdag het enige alternatief als vervanger van linksback Fränkel.

Stijn Schaars en Mamadou Zongo verdwijnen na hun zwakke optreden tegen Heerenveen waarschijnlijk uit het elftal. Zo komt er ook een plek vrij voor Raymond Fafiani. De 20-jarige linkermiddenvelder maakte voor de winterstop een goede indruk in de eerste twee wedstrijden die hij speelde in de hoofdmacht.

Vitesse treft vanavond een tegenstander die in grote vorm verkeert. “FC Twente is aanvallend heel sterk. Het heeft veel scorend vermogen en een sterk collectief. Maar het belangrijkste is dat ze in de winning-mood verkeren”, weet Sturing, wiens spelers juist op zoek zijn naar bevestiging van eigen kunnen. “De nederlaag tegen Heerenveen komt het zelfvertrouwen niet ten goede, maar het verwachtingspatroon rond Vitesse is wel bijgesteld.”

Vermoedelijke opstelling Vitesse: Van Fessem; Rankovic, Cornelisse, Ilic, Dingsdag; Hofs, Konterman, Janssen, Fafiani; Rink en Van Beukering.

Bron: De Gelderlander 28-01-2004
 

Voorbeschouwing FC Twente

De tweede competitiewedstrijd na de winterstop is na Heerenveen wederom een lastige. In het Arke Stadion is FC Twente om acht uur de tegenstander. Vitesse heeft zestien spelers tot zijn beschikking in het duel met FC Twente. De wedstrijd in Gelredome eindigde eerder dit seizoen in een spectaculaire 5-3 overwinning voor de Tukkers. Woensdag mist Vitesse door schorsingen een tweetal spelers. Na het ontbreken van Aleksandar Rankovic afgelopen zaterdag zijn nu Purrel Fränkel en Emile Mbamba er door schorsingen niet bij. Daarbij ontbreken Ruud Knol (hamstring), Kalle Sone (voet) en Matthew Amoah (knie) wegens blessures.

Edward Sturing hoopt dat spits Paulo Rink beter in het spel betrokken wordt in vergelijking met het duel tegen Heerenveen. De trainer was hier niet tevreden mee en hoopt op vooruitgang tegen FC Twente. Sturing ziet in de aanval van de Tukkers het grootste gevaar en noemde daarbij Adil Ramzi en Gakhokidze als gevaarlijkste krachten.

De wedstrijd FC Twente – Vitesse wordt ook live uitgezonden via het internet, tegen een vergoeding van 4,95 euro. Informatie hierover kunt u vinden op de website van Yeahronimo.

Laatste vijf ontmoetingen FC Twente – Vitesse

23-11-2003 FC Twente – Vitesse 1-0
27-10-2001 FC Twente – Vitesse 0-0
24-02-2001 FC Twente – Vitesse 2-1
11-09-1999 FC Twente – Vitesse 0-0
19-12-1998 FC Twente – Vitesse 0-0

Bron: Vitesse.nl 27-01-2004
 

Sturing zwicht voor druk spelers

ARNHEM – Mede op aangeven van enkele dragende spelers hanteert Vitesse-coach Sturing een ander systeem tegen Twente.

Na de teleurstellende wedstrijd tegen Heerenveen zaterdag heeft een aantal spelers gepleit voor een 4-4-2 systeem. Essentieel is volgens de spelers dat Bert Konterman op het middenveld terugkeert. Door het wegvallen van Ruud Knol moest Konterman terug naar het centrum van de verdediging, waardoor Vitesse op het middenveld power te kort kwam.

Tim Cornelisse zal nu in plaats van Knol in het centrum van de defensie spelen, terwijl Aleksandar Rankovic de positie van rechtsback inneemt.

De geschorste Purrel Frankel wordt als linksback vervangen door Michael Dingsdag, maar het valt niet uit te sluiten dat Frankel ook na zijn schorsing buiten de basis blijft.

Datzelfde geldt voor de eveneens geschorste spits Emile Mbamba. Jhon van Beukering zal samen met Paulo Rink het spitsenduo vormen. Ook Mamadou Zongo en Stijn Schaars lijken hun basisplaats te hebben verloren.

Vermoedelijke opstelling:
Van Fessem;
Rankovic, Cornelisse, Ilic, Dingsdag;
Konterman, Janssen;
Hofs, Van Beukering, Rink, Fafiani.

Bron: Omroep Gelderland 27-01-2004
 

Daarmee kwam maandagochtend ook de opluchting. Een scheurtje had hem zo zes weken van het veld gehouden, misschien zelfs langer. “Ik schrok natuurlijk wel, maar puur om het feit dat je eruit moet. Je wilt eindelijk wel weer eens lekker spelen, plezier hebben. Dan is zoiets heel frustrerend.”Hij brak zich inmiddels al het hoofd over eventuele oorzaken. “Ik sprak er met de trainer over. Die vertelde mij dat hij het zelf ook had meegemaakt. Spelers die er lang uit zijn geweest, krijgen vaker last van een nieuwe blessure. Het schijnt er bij te horen.”

Te vroeg begonnen, is hij waarschijnlijk niet. Al bewijst de blessure misschien het tegendeel. “Je gaat wel denken over de oorzaak. Ik ben in de voorbereiding een week ziek geweest, maar ik voel me verder goed, superfit. Ik was echt wel klaar om te spelen. Van mijn knie heb ik geen last meer. Gelukkig.”

“Je kunt wel lang gaan nadenken over de oorzaak, maar daar kom je toch niet verder mee. Zo’n competitiewedstrijd is dan toch net weer even anders dan een oefenwedstrijd. Het tempo, de druk, dat is een verschil. Maar wat had ik anders moeten doen. Weer langzaam wedstrijdejs met het tweede gaan spelen?”

Even vreesde hij zaterdagavond wel voor een zwaardere kwetsuur. Strompelend beklom hij de trap in stadion Gelredome. “Het was echt helemaal stijf, ik kon me niet meer vrij bewegen. Als het een scheurtje is, was ik er veel langer uitgeweest. Gelukkig bleek in het ziekenhuis dat het meeviel.”

Hij moet wel voorzichtigheid betrachten. Het gevaar van te vroeg beginnen – en wel een scheurtje oplopen – blijft aanwezig. “Drie dagen rust, dan een beetje fietsen en volgend week weer controle. Dan wordt bepaald hoe het verder gaat. Je moet het niet forceren.”

Knol staat waarschijnlijk twee weken buitenspel. In dat geval mist hij de wedstrijden tegen FC Twente, PSV en waarschijnlijk ook Feyenoord (8 februari). Op 14 februari speelt Vitesse thuis tegen RBC. Knol: “Het is nu gewoon twee dagen balen op de bank en dan weer opnieuw beginnen.”

Meer Vitesse:

De voetblessure die Tim Cornelisse zaterdag in de wedstrijd tegen Heerenveen opliep, is niet ernstig. Onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat er niks kapot is. Cornelisse kan woensdag tegen FC Twente spelen.

De competitiewedstrijd tussen Jong Vitesse en Jong Ajax is maandagavond afgelast.

Bron: De Gelderlander 27-01-2004
 

Vitesse-verdediger Knol opgelucht

Ruud Knol kan opgelucht ademhalen. De 22-jarige verdediger van Vitesse heeft zaterdag in het duel met Heerenveen ‘slechts’ zijn hamstring verrekt en kan toe met een paar dagen rust. Dat bleek gisteren uit nader medisch onderzoek. De voetballer maakte na bijna anderhalf jaar blessureleed zijn rentree in de Arnhemse ploeg en moest na twintig minuten alweer richting kleedkamer met een nieuwe blessure. Een wanhopige Knol vreesde opnieuw een langdurige uitschakeling, maar de artsen konden hem maandag geruststellen. Drie dagen absolute rust en dan mag Knol al de hersteltraining aanvangen. Hij staat ongeveer twee weken buiten spel.

Bron: De Gelderlander 27-01-2004
 

Cornelisse kan spelen tegen Twente

ARNHEM – Tim Cornelisse kan woensdag tegen FC Twente gewoon meedoen. De voetblessure die hij zaterdag opliep tegen Heerenveen blijkt mee te vallen.De rechtervleugelverdediger viel in slotfase van de wedstrijd uit met een blessure aan zijn rechtervoet. Om uit te sluiten dat het niet om een botbreuk ging, is er maandag in het ziekenhuis een foto gemaakt. Daaruit blijkt dat er niets is gebroken.

Als Cornelisse niet had kunnen spelen tegen Twente, had trainer Sturing een probleem gehad in de defensie.Ruud Knol raakte zaterdag geblesseerd en Purrel Frankel is geschorst voor woensdag.

Bron: Omroep Gelderland 26-01-2004
 

Geen scheur in hamstring van Ruud Knol

ARNHEM – De hamstringblessure van Vitesse-verdediger Ruud Knol is niet zo ernstig als aanvankelijk werd gevreesd.Maandagochtend bleek in het ziekenhuis van Velp dat er geen scheur zit in de hamstring. Knol viel zaterdag tegen Heerenveen al na twintig minuten uit: “Het was enorm balen, het had zo’n mooie dag voor mij kunnen worden. Nu ben ik alweer van de schrik bekomen.”

De verdediger wil zich nog niet meteen vastpinnen op een rentree: “Ik wacht eerst een week af. Het was pech, ik was op zich klaar voor een wedstrijd. Het was misschien de spanning, het is toch een tandje hoger natuurlijk.”

Bron: Omroep Gelderland 26-01-2004
 

Twente-uit zeer lastig voor Vitesse

ARNHEM – Vitesse krijgt woensdag een zware dobber in de uitwedstrijd tegen FC Twente. De laatste seizoenen moesten de Arnhemmers de punten meestal in Enschede achterlaten.Vorig seizoen verloor Vitesse met 1-0 door een treffer van Kurt van der Paar. In het seizoen 2001/2002 werd het een bloedeloze 0-0. Een seizoen daarvoor ging Vitesse met 2-1 onderuit. In dat duel liep Mamadou Zongo een blessure aan zijn knie op, die hem 31 maanden aan de kant hield.

Het jaar daarvoor werd het 0-0. Bij FC Twente spelen de ex-Vitessenaren Chris van der Weerden en Patrick Pothuizen.

Bron: Omroep Gelderland 26-01-2004
 

Theo Janssen in ´De Verlenging´

Maandag 26 januari start De Verlenging de tweede competitiehelft met:- Vitesse – SC Heerenveen
– Ajax – NEC

En verder:
– De sportieve rek bij AGOVV
– De Graafschap en de sterkte van de selectie
– Spelen voor het goede doel

En in de studio Vitesse-speler Theo Janssen. Vragen aan Theo Janssen kunt u mailen naar: De Verlenging

De verlenging wordt maandag om 17.20 uur uitgezonden en daarna elk uur herhaald.

Bron: Omroep Gelderland 26-01-2004
 

Twee weken rust voor Ruud Knol

Uit onderzoek maandagmorgen in het ziekenhuis is gebleken dat Ruud Knol zijn hamstring gelukkig ‘slechts’ heeft verrekt. De verdediger staat hierdoor ongeveer twee weken aan de kant. Knol blesseerde zich na achttien minuten in een duel met een speler van Heerenveen. De verdediger gaf direct de wissel aan en werd vervangen door Emile Mbamba. Door de verrekking moet Knol drie dagen rust houden en zal hij woensdag beginnen met de hersteltraining.

Bron: Vitesse.nl 26-01-2004
 

Jong Vitesse afgelast

Het duel tussen Jong Vitesse en Jong Ajax gaat maandagavond niet door. Wegens de slechts gesteldheid van het veld kan het competitieduel geen doorgang vinden. Er wordt zo snel mogelijk naar een nieuwe datum gezocht.

Bron: Vitesse.nl 26-01-2004
 

Nieuwelingen Rink en Ilic vragen om geduld
Rink: ‘Als je geen risico’s neemt, win je nooit

Aleksandar Ilic en Paulo Rink vragen om geduld. De nieuwe voetballers van Vitesse waren het zaterdag eens na hun debuutwedstrijd tegen Heerenveen (0- l): “Dit is een grote teleurstelling.” Verslagen en ontgoocheld druipen de spelers van Vitesse af na de anti-climax in Gelredome. Het had de avond van de wedergeboorte moeten worden. Maar het is de avond geworden van de Friese optater, die lang nadreunt in de Arnhemse hoofden. Ook de nieuwelingen komen aangeslagen onder de douche vandaan. “Dit is een zeer teleurstellend begin”, zegt Paulo Rink, vlak voordat hij in Gelredome op zoek gaat naar overgekomen vrienden uit Leverkusen. “Vooraf hadden we veel hoop. Ik ook. Het was toch een nieuw begin, met nieuwe spelers. Maar het ging heel moeizaam.” “We moeten constateren dat we minder waren dan Heerenveen. We hebben te veel de lange bal gehanteerd, in plaats van via combinaties gevaarlijk te worden. Dat deed Heerenveen beter dan wij. Dit is geen goede ervaring.” Rink ging na een dik uur spelen van het veld. Moegestreden, oordeelde trainer Edward Sturing, die voor vers bloed koos in de persoon van Jhon van Beukering. Rink: “Voor vragen over mijn wissel moet je bij de trainer zijn. Dat was een beslissing van de trainer, niet van mij. Als speler moet je dat altijd respecteren. Ik ben wel fit. Op 3 en 6 januari heb ik nog een competitiewedstrijd gespeeld in Cyprus.”Twee weken samenspel met nieuwe ploeggenoten is niet voldoende voor een volledige integratie, zo bleek in de eerste partij om de punten. Dat Rink een topspeler is op het niveau van Vitesse, dat is wel duidelijk. Als hij goed wordt gebruikt, dan kan de 30-jarige spits uitgroeien tot een sensatie in Gelredome. Maar vooralsnog wordt de Duitse Braziliaan nog onvoldoende begrepen door zijn omstanders. Rink had zaterdag nauwelijks meer dan tien balcontacten, opvallend weinig voor een aanvalsleider. Hij deed twee doelpogingen. Een kansloos afstandsschot en een fraaie kopbal, na een goede voorzet van Purrel Fränkel. Vitesse zocht het te vaak in lange halen, waar Rink over de grond juist gezocht dient te worden. “Ik heb liever de bal in de voeten”, geeft bij zelf aan. “Dat heb ik in het veld ook een aantal keren gezegd, maar de spelers moeten me nog leren kennen. Ik kan niemand een verwijt maken. Het heeft tijd nodig om aan elkaar te wennen. Daarvoor hebben we nog niet voldoende wedstrijden gespeeld.”

Alleen Theo Janssen speelde Rink enkele keren aan zoals het moet. “Met hem heb ik al veel gesproken”, aldus Rink. “We moeten veel met elkaar praten. We moeten zonder angst spelen. En durven de bal met risico’s in te spelen. Alleen zo kun je winnen.” Na Rink komt ook Ilic met een flinke kater uit de kleedkamer. De 34-jarige mandekker uit Nis begint zijn analyse op een manier die herinneringen oproept aan zijn landgenoot en gewezen Vitessenaar Dejan Stefanovic. “Luister”, zegt Ilic. “Misschien is het wel beter zo te beginnen. Als je een wedstrijd verliest, dan moet je een manier vinden om van die nederlaag te leren.” En: “Ik heb veel geleerd in deze wedstrijd, die anders is dan oefenwedstrijden. We hebben vandaag te snel balverlies geleden en we lieten Heerenveen vrij voetballen. Ik denk dat dit elftal ervaring mist. Heerenveen speelt precies zoals je een uitwedstrijd moet winnen. Wij hebben veel jonge spelers. We hebben natuurlijk kwaliteiten, maar zijn nog niet voldoende in staat om onze kracht te benutten. We waren niet sterk genoeg om tijdens de wedstrijd voor een verandering t zorgen.”

Daar kwam nog eens bij dat Ruud Knol al binnen twintig minuten naar de kant moest. Drie weken voorbereiding verdwenen feitelijk in de prullenbak. “Met Bert Konterman ging het ook goed samen achterin”, zegt Ilic. “Heerenveen heeft bijna geen kans gehad, afgezien van het doelpunt.” Bij de treffer gaven Knol en Ilic te veel ruimte aan Richard Knopper, die de bal keurig controleerde en vanaf zestien meter in de benedenhoek schoot. “Misschien was het een misverstand tussen Rund en mij”, aldus Ilic, die net als Rink een grijs debuut doormaakte. Hij verloor opvallend veel luchtduels, vijf van de zeven, maar was wel een rustpunt, ook opbouwend. “Ik vond mijn wedstrijd niet slecht, maar door het resultaat kan ik natuurlijk niet blij zijn.” Net als Rink vraagt Ilic om geduld. “We zijn nog maar een korte periode bij elkaar. In korte tijd zullen we ons moeten verbeteren.” Maar in voetbal is tijd een schaars fenomeen. Woensdag wacht het bezoek aan FC Twente, drie dagen later volgt het treffen bij PSV. Hoe veel tijd Vitesse nodig heeft? Ilic: “Dat weet ik niet. Het moet snel gaan, want we zitten in een moeilijke situatie. De ploeg heeft succes nodig.”

Bron: De Gelderlander 26-01-2004
 

Vitesse zwaar gehavend naar Twente

Vitesse reist woensdag zwaar gehavend naar Enschede, voor de competitiewedstrijd tegen FC Twente. De Arnhemse ploeg liep zaterdag veel averij op in het thuisduel met Heerenveen (0-1). Ruud Knol viel geblesseerd uit en Purrel Fränkel en Emile Mbamba liepen een schorsing op. Fränkel incasseerde zijn vierde gele kaart van dit seizoen en wordt automatisch voor een duel geschorst. Mbamba kreeg zijn derde geel, maar heeft er nog één staan uit het voorbije seizoen. Trainer Edward Sturing kan woensdag wel weer een beroep doen op Aleksandar Rankovic. Hij zat zaterdag zijn schorsing van één duel uit.

Bron: De Gelderlander 26-01-2004
 

Knol aangeslagen na nieuwe blessure

De rentree van Ruud Knol in de hoofdmacht van Vitesse is uitgelopen op een sportief drama. De 22-jarige mandekker moest zaterdag in het duel met Heerenveen (0-1) al na achttien minuten naar de kant. De eerste diagnose: een verrekking van een spier in de hamstring, minimaal twee weken hersteltijd.Knol speelde zaterdag zijn eerste officiële wedstrijd, nadat een knieblessure hem zestien maanden aan de kant had gehouden. Na een dik kwartier ging het mis. Knol wilde aanzetten om een bal weg te tikken, maar raakte geblesseerd zonder contact te hebben met een opponent. De voetballer uit Zevenaar greep meteen naar de hamstring in zijn rechterbeen. Hevig geëmotioneerd, en vechtend tegen opkomende tranen, moest hij van het veld. Emile Mbamba verving hem.

Een half uur na de wedstrijd was Knol nog dermate aangeslagen dat hij afzag van een reactie. “De knie is goed”, was het enige dat hij sprak op fluistertoon, voordat hij met een van pijn vertrokken gezicht naar het spelershome strompelde. Clubarts Peter van Beek stelde zaterdag dat Knol vermoedelijk een kleine verrekking in de hamstring heeft opgelopen. Vandaag gaat de speler voor verder onderzoek naar het ziekenhuis.

Bron: De Gelderlander 26-01-2004
 

Cornelisse loopt voetblessure op

Vitesse-aanvoerder Tim Cornelisse heeft een voetblessure overgehouden aan de verloren thuiswedstrijd tegen Heerenveen (0- l). De rechtsachter kon de wedstrijd wel uitspelen, maar vandaag worden foto’s gemaakt van de gewraakte voet. Het eventuele wegvallen van Cornelisse zou trainer Edward Sturing behoorlijk in de problemen brengen. De coach kan woensdag in de uitwedstrijd tegen FC Twente zeker niet beschikken over centrumverdediger Ruud Knol (geblesseerd) en linksback Purrel Fränkel (geschorst). Sturing zal dus moeten puzzelen om een nieuwe achterhoede te formeren.

Bron: De Gelderlander 26-01-2004
 

Heerenveen tempert verwachtingen Vitesse

Het jaar 2004 is voor Vitesse met een enorme anticlimax ingeluid. Rond het vernieuwde elftal van trainer Edward Sturing was een soort euforiestemming ontstaan. Het bezoekende Heerenveen temperde de hoge verwachtingen in het Arnhemse stadion met speels gemak: 1-0.Het leek zaterdagavond wel op vervlogen voetbaltijden. Voor de kassa’s van Gelredome meldden zich honderden fans voor een kaartje in de losse verkoop. Het leverde de club een recordaantal losse bezoekers (2.200 toeschouwers zonder seizoenkaart) op. Tot vlak voor het beginsignaal stonden de mensen rijen dik voor de kassa om een ouderwets avondje voetbal mee te beleven.

Die extra aandacht had niet alleen te maken met de forse prijsverlagingen (gemiddeld 40 procent), maar ook met een vermeend nieuw elan van de Arnhemse ploeg na een dramatisch kalenderjaar 2003. In de winterstop werden immers geroutineerde spelers als Aleksandar Ilic van Anderlecht en de voormalige spits van het Duitse elftal, Paulo Rink, binnengehaald. Bovendien kwam Theo Janssen in topconditie terug van RC Genk. Als klap op de vuurpijl kon Ruud Knol na een absentie van bijna zeventien maanden zijn rentree maken.

In de korte voorbereiding op de tweede seizoenshelft maakte Vitesse de nodige indruk door Fenerbahce en Hannover 96 in oefenduels met goed spel op 1-1 te houden. De enige die hardnekkig bleef waarschuwen voor het groeiden optimisme rondom de ploeg, was trainer Edward Sturing. De Eerbeker kreeg zaterdagavond meer gelijk dan hij wilde. Een gevoel van teleurstelling kon ook Sturing niet onderdrukken nadat zijn ploeg een lesje combinatievoetbal gepresenteerd had gekregen.

Vitesse werd door Heerenveen negentig minuten lang in een ijzeren greep gehouden en kon daar weinig tot niets tegenover stellen. Van alle mooie verwachtingen bleef geen spaan heel in het met bijna 21.000 toeschouwers gevulde stadion. “Iedereen was vantevoren erg positief, maar ik heb gewaarschuwd voor die euforiestemming. Ik heb vantevoren gezegd dat onze doelstelling blijft te overleven in de eredivisie. Iedereen die daar anders over dacht, staat in elk geval weer met beide voetjes op de grond”, reageerde Sturing na afloop nuchter.

Hij prees het ‘gegroepeerde voetbal’ van de tegenstander. Daarbij stak de prestatie van Vitesse inderdaad schraal af. De som van de individuen levert de Arnhemse ploeg vooralsnog geen meerwaarde op. Het elftal hangt als los zand aan elkaar en zal op zijn minst tijd nodig hebben. “Al hebben we die natuurlijk niet. We zullen het elftal snel moeten neerzetten en kijken waar we punten kunnen pakken”, zei Sturing, die de vlakke prestatie van zijn fantasieloze en zoekende elftal niet eens de grootste teleurstelling noemde.

“Dat is het uitvallen van Ruud Knol, pas weer terug na zestien maanden. Omdat hij uitviel moest we het hele plannetje weer omgooien. Ook voor Ruud zelf is het erg teleurstellend”, wist Sturing, die zijn centrale verdediger met een spierblessure (hamstring) na 17 minuten zag uitvallen. Op dat moment stond het al 0-1 door een schitterend doelpunt van Richard Knopper in de zesde minuut. De gelegenheidsspits, vervanger van de geblesseerde Gerald Sibon, plukte de bal hoog uit de lucht, draaide weg bij de verbouwereerde verdedigers Knol en Aleksandar Ilic en schoof loepzuiver binnen: 0-1.

Vitesse slaagde er daarna nooit in uit de greep van Heerenveen te ontsnappen. Grote kansen waren er voor beide ploegen niet. Vitesse-spits Rink kreeg slechts een kopkansje, maar doelman Hans Vonk hield de debutant van zijn eerste treffer. Moegestreden en nauwelijks meer in het spel betrokken, werd Rink twintig minuten voor tijd afgelost door Jhon van Beukering.

Omdat een serieus slotoffensief uitbleef, eindigde de openingswedstrijd van 2004 voor het vernieuwde Vitesse zo in een anticlimax van jewelste.

Bron: De Gelderlander 26-01-2004
 

Rijen dik voor het stadion om Vitesse te zien

Vitesse verkocht zaterdagavond voor de eerste competitiewedstrijd van 2004, tegen Heerenveen, 2.200 kaarten via de losse verkocht. Dat is liefst 40 procent meer dan gemiddeld. Het merendeel ging via de voorverkoop de deur uit, op de wedstrijddag meldden zich nog eens achthonderd fans aan de kassa. In totaal bezochten 20.864 betalende fans de eerste wedstrijd van Vitesse, die met 0-1 zo teleurstellend zou aflopen. De Arnhemse club heeft 15.700 seizoenkaarthouders, het resterende deel van de bezoekers is businessclublid.Woordvoerster Ester Bal van Vitesse zoekt de verklaring voor de grote toeloop in de aangepaste prijzen en de hoge verwachtingen bij het vernieuwde elftal. “We hebben nieuwe spelers en we kregen een goede pers bij de oefenwedstrijden in Turkije, de stemming was een beetje euforisch. De lage prijzen spelen misschien ook een rol, al weet je het nooit het precies. Het is wel een forse verlaging van gemiddeld 40 procent. Normaal gesproken hadden kaartjes voor de wedstrijd tegen Heerenveen tussen de 14 en 32 euro gekost, nu tussen 10 en 15 euro.”

De prijsverlaging – geldt niet voor de duels met Feyenoord en NEC – is opmerkelijk voor een club die zo hard geld nodig heeft. Ester bal: “We willen gewoon graag een vol stadion. Daarnaast wilden we af van de administratieve rompslomp. In plaats van 18 prijscategorieën zijn er nu nog vier.”

De grote toeloop had mogelijk ook te maken met de toegankelijkheid van het duel. Heerenveen behoort tot het selecte rijtje clubs waarvoor geen extra veiligheidsmaatregelen worden genomen. Iedereen kan bij de kassa gewoon een kaartje kopen. Vrije kaartverkoop is er verder alleen nog de bij de thuisduels tegen RBC, FC Groningen en RKC.

Bron: De Gelderlander 26-01-2004
 

Streuer: We betalen Snoei niet alles

Vitesse betaalt dit seizoen niet het gehele salaris van de vorig jaar ontslagen trainer Mike Snoei. Dat zegt technisch manager Jan Streuer in een reactie op een ingezonden brief in deze krant. Daarin werd Vitesse van slecht beleid beschuldigd omdat de club Snoei zou doorbetalen terwijl hij als coach van Sparta ook geld verdient. Streuer: “Ik vind het vervelend als er verkeerde verhalen rondzingen. Wij betalen niet het volledige salaris van Mike Snoei door, maar vullen alleen zijn salaris aan tot wat hij bij ons verdiende.” Het tweejarige contract van Mike Snoei bij Vitesse loopt af op 30 juni 2004.

Bron: De Gelderlander 26-01-2004
 

Jevric mogelijk naar Fulham

Dragoslav levric staat in de belangstelling van het Engelse Vulham. Jevric’ zaakwaarnemer Gordon Stipic bevestigt de interesse van de Engelse club, maar zegt wel dat de club nog geen concreet bod heeft uitgebracht. De 30-jarige Jevric komt bij Vitesse niet meer aan spelen toe en mag vertrekken. Naast Fulham blijft ook het Oekrainse Metalurg Donetsk een serieuse gegadigde. Die club wil wachten met een bod tot na 31 januari als de internationale transfermarkt sluit. Die deadline geldt niet voor clubs uit de Oekraine. Donetsk hoopt zo geld te besparen.

Bron: Omroep Gelderland 25-01-2004
 

Blessure van Ruud Knol valt mee

ARNHEM – De hamstringblessure van Vitesse-verdediger Ruud Knol lijkt mee te vallen. Maandag wordt gekeken of er toch nog een echo nodig is. Knol raakte bij zijn rentree tegen Heerenveen al na 18 minuten geblesseerd. Vitesse mist woensdag tegen Twente in ieder geval de geschorsten Purrel Frankel en Emile Mbamba. Frankel kreeg tegen Heerenveen zijn vierde gele kaart van het seizoen. Mbamba kreeg zijn derde kaart, maar had er nog eentje staan van vorig seizoen.Tim Cornelisse raakte zaterdagavond geblesseerd aan zijn voet. Maandag worden er foto’s gemaakt.

Bron: Omroep Gelderland 25-01-2004
 

Teleurstellende nederlaag Vitesse

ARNHEM – Vitesse is de hervatting van de competitie begonnen met een 1-0 thuisnederlaag tegen Heerenveen.De Arnhemmers konden de hooggespannen verwachtingen niet waarmaken. Al na zes minuten viel de enige treffer van het matige duel. Richard Knopper kreeg alle ruimte om weg te draaien en meteen uit te halen. Met een venijnig schot wist hij Jim van Fessem te passeren.

Vitesse speelde de eerste fase van de wedstrijd nog aanvaardbaar. De actieve Paulo Rink stuitte met een kopbal op doelman Vonk. Een domper was het vroege uitvallen van Ruud Knol, waardoor het systeem moest worden omgegooid.

Daarna kwam Vitesse niet verder dan fantasieloos voetbal. Alleen Nicky Hofs waagde enkele doelpogingen, waaronder een aardige omhaal.

Na rust hanteerde Vitesse veelvuldig de lange bal, hetgeen telkens balverlies opleverde. Jim van Fessem hield zijn ploeg in de race met een redding bij een kans van Knopper. In het laatste kwartier werd Vitesse wat feller en hadden Emile Mbamba en Stijn Schaars nog kansen, maar het bleef 0-1.

De Arnhemmers speelden onsamenhangend en verloren vrijwel voortdurend de slag op het middenveld. Bert Konterman was de enige Vitessenaar die goed speelde.

Bron: Omroep Gelderland 25-01-2004
 

Hamstringblessure voor Ruud Knol

ARNHEM – De rentree van Ruud Knol bij Vitesse duurde slechts achttien minuten. Voor het eerst sinds bijna zeventien maanden stond de verdediger weer in de basis in Gelredome.Knol viel uit met een blessure aan de hamstring. Vermoedelijk is er iets gescheurd, maar een echo moet nog uitwijzen wat de schade precies is. De verwachting is dat hij de komende twee weken zeker ontbreekt, maar de kans is groot dat hij langer buitenspel zal staan.

Door het uitvallen van Knol moest Bert Konterman een linie terugzakken en werd het hele systeem direct omgezet.

Bron: Omroep Gelderland 25-01-2004
 

Paulo Rink wordt niet goed gebruikt

ARNHEM – Het eerste optreden van Paulo Rink in Gelredome was al net zo teleurstellend als de wedstrijd.De Duitse spits kwam na een redelijk begin niet meer in de wedstrijd voor en werd voortijdig naar de kant gehaald: “Dat was een beslissing van de trainer, niet van mij, maar ik accepteer het. We zaten niet in de wedstrijd, zij haddden veel meer balbezit en speelden ons weg met korte passes. Wij waren veel te onrustig en leden teveel balverlies.”

De kwaliteiten van Rink werden niet goed benut: “Het was lastig. Ik kreeg teveel lange ballen, terwijl ik veel liever in de voeten word aangespeeld.”

Bron: Omroep Gelderland 25-01-2004
 

Ilic: “Er moet veel veranderd worden”

ARNHEM – Aleksandar Ilic kende geen prettig competitiedebuut voor Vitesse. De verdediger verloor veel kopduels en stond evenals Ruud Knol niet goed opgesteld bij het doelpunt van Heerenveen.Toch toonde Ilic wel zijn kwaliteiten met sober verdedigen en intelligent positiespel. De Servier had wel wat aan te merken op het spel van Vitesse: “We hielden de bal nauwelijks in de ploeg. Heerenveen controleerde de wedstrijd de gehele negentig minuten, we konden ze nooit in de problemen brengen.”

Ilic vindt dat het anders moet: ” Er moet veel veranderd worden. We speelden veel minder dan in de voorbereiding.”

Bron: Omroep Gelderland 25-01-2004
 

Sturing tempert euforische stemming

ARNHEM – “Na de winterstop waren velen euforisch. Iedereen staat na de 0-1 nederlaag tegen Heerenveen weer met beide beentjes op de grond”, zo sprak Sturing nuchter na afloop van de vrijwel kansloos verloren wedstrijd.”Konterman had ik graag op het middenveld gehouden, maar door het snelle uitvallen van centrumverdediger Knol moest het elftal direct worden omgezet en ontstonden er problemen”, aldus de trainer. “Het verschil met Heerenveen? Ze keken goed en speelden beter samen.”

Sturing rest weinig tijd, maar heeft de oplossing: “Het elftal zo snel mogelijk neerzetten en punten halen.”

Bron: Omroep Gelderland 25-01-2004
 

Mommers: licentie Vitesse moeilijk

ARNHEM – De vertrokken directeur Theo Mommers waarschuwt Vitesse voor de KNVB in verband met de nieuwe licentie.Volgens Mommers wordt het weer moeilijk. “Het wordt spannend, het is afhankelijk van de seizoenkaarten en de sponsorcontracten. De KNVB zal tekorten in de begroting niet accepteren. Op dit moment staan we er dankzij het saneren goed voor.”

De naar NAC Breda vertrekkende Mommers heeft zich het laatste half jaar vaak verbaasd: “Iedere dag gebeurde er wel iets raars. Het was extreem hectisch en ongelooflijk spannend. Ik heb met alle partijen proberen te communiceren.”

Mommers kreeg tot zijn verbazing geen aanbieding om te blijven. Volgens Vitesse kon dat niet, omdat het bestuur demissionair was. De vraag is of de club Mommers wel wilde behouden: “Ja, dat weet je niet. Het is jammer, maar het zij zo. Ik maak me er nu niet meer al te druk om, het is gebeurd.”

Mommers probeerde in zijn periode bij de Arnhemse club de nog bestaande structuren te doorbreken en dat werd hem niet altijd in dank afgenomen: “Het ging maar om een ding: de continuiteit van de club, dan is het makkelijk om ook tegen heilige huisjes aan te duwen. Het was noodzakelijk om impopulaire maatregelen te nemen.”

Bron: Omroep Gelderland 24-01-2004
 

Knol maakt rentree na 16 maanden

Ruud Knol maakt vanavond na zestien maanden zijn rentree in een officiële wedstrijd van Vitesse. De 22-jarige verdediger vormt samen met aanwinst Aleksandar Ilic het centrale duo in het duel met Heerenveen. Knol lijkt eindelijk verlost van zijn slepende knieproblemen. “Ik ben blij dat ik weer wedstrijden kan spelen”, zegt de voetballer uit Zevenaar. “Helemaal topfit ben ik nog niet. Na een wedstrijd ben ik moe. Maar na de oefenduels ben ik er aan toe echte wedstrijden te spelen.” Vitesse speelt nu drie wedstrijden in acht dagen. Knol: “Ik weet niet of dat voor mij al te veel is. We hekijken het van dag tot dag.”

Bron: De Gelderlander 23-01-2004
 

Vitesse verlaagt de toegangsprijzen

Vitesse heeft de toegangsprijzen verlaagd voor de thuiswedstrijden in het restant van de competitie. De prijzen in de losse kaartverkoop zijn met ongeveer 30 procent verminderd. Voor de populaire Zuid-tribune, het vak met de fanatiekste aanhang, is geen vrije verkoop mogelijk. Kaarten voor de Oost- en Noord-tribune kosten nu een tientje, een plek op de West-tribune is vijf euro duurder. Voor de thuisduels met Feyenoord en NEC liggen de prijzen tien euro hoger. Vanavond zijn vanaf zes uur de kassa’s van Gelredome open voor vrije kaartverkoop voor het duel met Heerenveen.

Bron: De Gelderlander 23-01-2004
 

Vitesse waakt voor vroege euforie

Vitesse begint vanavond met een versterkt elftal aan de tweede helft van de competitie. Voor het duel met Heerenveen waken trainer Edward Sturing en captain Tim Cornelisse voor vroege euforie.Vitesse is nog steeds de nummer vijftien van de eredivisie, maar er is na de winterstop veel veranderd in Arnhem. In een sfeer van optimisme en positivisme leeft het elftal van trainer Edward Sturing toe naar het tweede deel van de competitie. Daarin moet de vernieuwde ploeg zich probleemloos kunnen handhaven in de eredivisie, zo lijkt het op voorhand.

Tegenover de aftocht van Didier Martel en Gert Claessens staat immers de komst van Aleksandar Ilic en Paulo Rink, en de terugkeer van Ruud Knol en Theo Janssen. Vitesse is sterker en volwassener geworden, zo bleek in de oefenduels met Hannover 96 (1-1), Fenerbahce (1-1) en Rheden (7-0).

“We hebben een heel goede periode gehad na de winterstop”, zegt hoofdtrainer Edward Sturing. “De nieuwe spelers zijn goed ingepast. Drie weken voorbereiding is kort. Maar met kwalitatief goede spelers kan het snel gaan. We hebben nu meer mogelijkheden. De concurrentie was voor de winterstop verdwenen. Dat is funest voor een elftal. Nu hebben we meer rust in het elftal en geven we achterin minder weg. Met Bert Konterman op het middenveld hebben we meer kracht in het hart van de ploeg. Dat komt het voetbal ten goede.”

Aanvoerder Tim Cornelisse: “Ik heb ook een goed gevoel. We hebben twee goede wedstrijden gespeeld in Turkije. Er zit nu meer voetbal in de ploeg. De nieuwe spelers hebben zich snel aangepast. We hebben twee ervaren spelers erbij gekregen, dat geeft rust. Andere jongens kunnen zich daaraan optrekken.”

En: “Theo Janssen is terug. Hij is heel fit en drukt zijn stempel op ons spel. Samen met Bert Konterman vormt hij een goed blok op het middenveld. Het lijkt alsof de puzzel nu in elkaar valt.”

Paulo Rink moet voor doelpunten gaan zorgen in Arnhem. Hij komt uit de nietige competitie van Cyprus en heeft nog tijd nodig om op topniveau te komen. “Conditioneel is hij nog niet top”, weet Sturing. “Ilic staat er conditioneel wel goed voor. Met Knol moeten we voorzichtig zijn. Hij heeft het in de oefenwedstrijden heel goed gedaan, maar we moeten hem wel voldoende rust gunnen. En ook Janssen heeft het tot nu toe goed gedaan.”

De prangende vraag is natuurlijk waartoe de mutaties zullen leiden in de competitie. Zeker is dat het verwachtingspatroon weer wat hoger ligt. Of, zoals Sturing het verwoordt: “Het is logisch dat iedereen opgewonden is, nu er nieuwe spelers zijn. De mensen zullen nieuwsgierig zijn naar het elftal dat er nu staat.”

Sturing neemt vanavond ook zelf nieuwsgierig plaats op de bank in Gelredome, waar om 20.00 uur de aftrap plaatsheeft. “Ik ben zelf ook heel benieuwd hoe de spelers het zullen doen in het veld. Ik ben positief, maar ook heel voorzichtig. Misschien ben ik heel nuchter, een echte Nederlander. Ik hoop een beter Vitesse te zien dan voor de winterstop. En daar heb ik ook vertrouwen in. Maar pas na de wedstrijd weet je hoe je er voor staat.”

En Cornelisse: “Iedereen heeft dat positieve gevoel, maar we moeten zorgen dat we niet te positief worden. We zijn nog niet zover dat alles vanzelf gaat. Pas zaterdag, na de wedstrijd, kun je zeggen of we al iets nieuws hebben gecreëerd. Het verschil moet blijken in de competitiewedstrijden. We moeten eerst punten pakken, dan kunnen we positief zijn.”

Daarbij wacht Vitesse een beginprogramma, dat geenzins het predikaat eenvoudig verdient. De eerste drie partijen staan al op de rol binnen acht dagen: na het duel met Heerenveen gaat Vitesse op bezoek bij FC Twente (woensdag) en PSV (zaterdag). Vervolgens komen Feyenoord, RBC en FC Groningen naar Gelredome.

Vitesse speelt dus vier van de eerste zes wedstrijden na de winterstop thuis, maar wacht bovenal een zware eerste week. Sturing: “Het is zeker geen makkelijk programma om mee te beginnen. Maar als we in de komende wedstrijden punten kunnen pakken, dan kan dat positief doorwerken op de periode die daarna komt.”

Sturing zal vanavond beginnen aan de confrontatie met Heerenveen met dezelfde elf die dinsdag aan de start verschenen voor de laatste repetitie tegen Rheden. Emile Mbamba zit op de bank, net als de van een hamstringblessure herstelde Michael Jansen. Aleksandar Rankovic zit een schorsing van een wedstrijd uit. Kalle Sone, Matthew Amoah en Ricky Bochem ontbreken wegens blessures.

Opstelling Vitesse: Van Fessem; Cornelisse, Knol, Ilic, Fränkel; Schaars, Konterman, Janssen, Zongo; Hofs en Rink.

Bron: De Gelderlander 23-01-2004
 

Voorbeschouwing Heerenveen

De Vitesse-selectie zal zaterdag een aantal wijzigingen kennen ten opzichte van de laatste officiële competitiewedstrijd op 20 december vorig jaar. Toen werd er met 0-0 gelijkgespeeld tegen PSV. Hoewel Vitesse-trainer Edward Sturing zijn opstelling vrijdagmiddag nog niet wilde prijsgeven, staat al wel vast dat de vier nieuwelingen in de selectie tegen Heerenveen hun opwachting zullen maken.Aleksander Ilic en Ruud Knol, terug in de basis na bijna anderhalf jaar blessureleed, zullen het centrale duo achterin vormen. Paulo Rink zal als diepste spits zijn opwachting maken in het vernieuwde elftal van Sturing, maar wie hem voorin vergezeld was na de laatste training nog niet helemaal zeker. Mamadou Zongo lijkt de beste papieren in handen te hebben.

Terug van weggeweest is ook Theo Janssen. Hij zal de plaats van de naar RC Genk vertrokken Gerth Claessens innemen links op het middenveld. Edward Sturing: “We hebben vier nieuwe jongens, waarvan Janssen en Knol natuurlijk bekend zijn en Claessens en Martel zijn vertrokken. Het is dus geen nieuwe groep, maar het is duidelijk dat er wel iets veranderd. Met name in de as van het elftal. Ik heb nu meer mogelijkheden dan voorheen en daar ben ik blij mee. De concurrentiepositie was een tijdje weg en dat is dodelijk, maar deze is nu weer terug. Ik kan Bert Konterman bijvoorbeeld doorschuiven naar het middenveld, wat een betere positie voor hem is en waar hij zich happy voelt. Die mogelijkheid had ik eerder niet, omdat hij achterin nodig was. Ik heb de clubleiding aangegeven dat ik ervaren en kwalitatief goede spelers wilde en met Rink en Ilic heb ik gekregen waar ik om heb gevraagd. Paulo Rink heeft weliswaar een trainingsachterstand, want het niveau in Cyprus is niet vergelijkbaar met Nederland of Duitsland, maar hij is bijzonder gretig en beseft heel goed dat er nu iets anders van hem wordt gevraagd. Zijn lichaam moet daar nog aan wennen. Met een paar weken heeft hij die achterstand wel weggewerkt. Hij start morgen in de basis en we zien wel wanneer het op is.”

“Over Aleksandar Ilic kan ik heel kort zijn. Die staat er goed voor. Hij is zeer ervaren, snel, fysiek fantastisch en hij heeft coachende kwaliteiten. Dat laatste kan hij nog niet optimaal toepassen in het veld, want hij spreekt nauwelijks Nederlands, maar hij verstaat de taal wel. Ook Ruud Knol zal morgen spelen. Het is bij hem nog wel afwachten hoe zijn knie het houdt bij volledige belasting. Tot nu toe heeft hij na een wedstrijd steeds een reactie. Op zich is dat niets verontrustends, ik heb zelf ooit een vergelijkbare blessure gehad en ik had dat ook, maar hij is niet volledig beschikbaar. Ruud zal tussen de wedstrijden door meer rust krijgen dan de andere spelers en we zullen van dag tot dag bekijken hoe het gaat.”

“Ook over Theo Janssen kan ik kort zijn. Ik ben tot nu toe erg tevreden, maar ik ben richting Theo zuinig met complimentjes. Theo heeft toch de neiging snel te gaan zweven en ik heb hem gezegd dat één zwaluw nog geen zomer maakt. Maar ik heb alle vertrouwen in Theo. Hij kan een hele waardevolle speler zijn voor Vitesse en hij krijgt van mij absoluut een kans. Het is aan hem om die te pakken.”

Jimmy van Fessem zal morgen tussen de palen staan. Sturing: “Ik heb op dit moment geen enkele aanleiding om hem te passeren, maar dat kan morgen weer anders zijn. Zo gaat dat in het voetbal. Ik stel altijd de elf beste spelers van dat moment op.”

Aleksander Rankovic is er morgen in elk geval niet bij. Hij is geschorst. Verder ontbreken de geblesseerden Matthew Amoah, Ricky Bochem (trainingsachterstand) en Kalle Sone. Over tegenstander Heerenveen zei Sturing het volgende: “In uitwedstrijden zijn ze vaak een beetje afwachtend en spelen ze op de counter. Zo was het vorig jaar ook. Toen werden we verrast uit twee dode spelmomenten. Dat zal morgen niet zo snel gebeuren.”

Bron: Vitesse.nl 23-01-2004
 

Losse kaartverkoop Vitesse-Heerenveen

Vitesse – SC Heerenveen (zaterdag 24 januari, 20.00 uur)Vrije kaartverkoop en geen maximum aan het aantal te kopen kaarten. Verkoop via TicketBox van 17 januari tot en met 23 januari. Kassa’s op de wedstrijddag geopend vanaf 18.00 uur.

Prijzen losse kaartverkoop:
West: € 15,-
Noord: € 10,-
Oost: € 10,-
Voor Zuid is geen losse verkoop.

Bron: Vitesse.nl 23-01-2004
 

Vitesse Vandaag dubbeldik: 32 pagina’s!

De “Vitesse Vandaag”, het officiële programmaboekje van Vitesse is zaterdag 24 januari extra dik. In plaats van 16 pagina’s is het boekje nu gevuld met 32 pagina’s boordevol informatie over de competitiewedstrijd Vitesse–Heerenveen. Het boekje kost € 0,50.Inhoud Vitesse Vandaag Vitesse – SC Heerenveen

Interviews met: Aleksandar Ilic, Theo Janssen en Gert Claessens
Poster: elftalfoto Vitesse
Statistieken Vitesse – Heerenveen (inclusief stand en programma)
Het duel: Bert Konterman vs. Richard Knopper
Terugblik Vitesse – PSV (fotoreportage)

En nog veel meer….

De Vitesse Vandaag is zaterdag te verkrijgen bij alle ingangen van het stadion. Onze verkopers zijn tevens te vinden op het terrein van Gelredome en op de promenade.

Bron: Vitesse.nl 23-01-2004
 

Oproep merchandising team Supporters Vereniging

Bij deze doet de SV Vitesse een oproep aan alle supporters.De vereniging is op zoek naar mensen die ons merchandising team willen komen versterken. Vindt je het leuk om iets voor je mede-supporters te doen, ben je makkelijk in de omgang met mensen,heb je een positieve uitstraling en ben je bereid anderhalf uur voor- en anderhalf uur na de wedstrijd de supporters van dienst te zijn, dan ben je bij de SV van harte welkom.

Gelieve te mailen naar de Vitesse supportersvereniging.

Januari 2004
 

Basisdebuut Noor Hestad tegen Vitesse

Heerenveen hervat de competitie zaterdagavond met een uitduel tegen Vitesse. De Friezen moeten de klus in Arnhem klaren zonder aanvalsleider Gerald Sibon. De spits kampt nog altijd met de naweëen van de enkelblessure die hij opliep in de uitwedstrijd tegen RBC. Ook Ronnie Venema en Saïd Bakkati, respectievelijk geblesseerd en geschorst, zijn tegen Vitesse niet van de partij. Nieuwkomer Daniël Berg Hestad maakt zijn debuut in de Feanster hoofdmacht.Dat Gerald Sibon nog niet hersteld is van zijn enkelkwetsuur, is een fikse tegenvaller voor trainer Foppe de Haan. In verband met de absentie van Sibon schuift middenvelder Richard Knopper een linie door, waardoor ruimte ontstaat voor de Hestad. De Noor, die tijdens het trainingskamp op Malta een uitstekende indruk achter liet, speelt tegen Vitesse als meest diepe middenvelder.

In de achterhoede moet Foppe de Haan noodgedwongen, vanwege de afwezigheid van Bakkati en Venema, schuiven met zijn ‘pionnen’. Centrumverdediger Marcel Seip verhuist naar de rechtsbackpositie, terwijl Arek Radomski een linie zakt en samen met Petter Hansson het hart van de Friese defensie vormt. De linksachterpositie is zoals gebruikelijk voor Hansson’s landgenoot Erik Edman.

Op het middenveld krijgt debutant Daniël Berg Hestad assistentie van Paul de Lange en Mika Väyrynen. De voorhoede van Heerenveen bestaat uit het trio Selakovic, Knopper en Samaras, die de voorkeur krijgt boven de weer geheel herstelde Antonio Correia. De bank wordt in Arnhem gevormd door Boy Waterman, Hannu Haarala, Jos Hooiveld, Mark Jan Fledderus, Jesper Hakansson en Spencer Verbiest.

Heerenveen rekent op een moeilijk avondje in het Gelredôme. Vitesse heeft de winterstop benut om een aantal spelers te lozen en zich waar mogelijk te versterken. Zo vertrokken de Belg Claessen en de Fransman Martel uit Arnhem. Daarvoor in de plaats kwamen spits Paolo Rink, verdediger Aleksander Ilic en keerde middenvelder Theo Janssen terug op het oude nest. Vitesse, dat de eerste helft afsloot met een verdienstelijk gelijkspel tegen PSV, zal ongetwijfeld gaan stormen om ten koste van de Friezen verder afstand te nemen van de degradatiezône.

Heerenveen is net als Vitesse gebaat bij een goede start van de tweede seizoenshelft. Een goed resultaat in Arnhem geeft niet alleen vertrouwen voor de kraker van komende woensdag tegen koploper Ajax, maar ook voor de komende duels tegen de Europese concurrenten NAC, RKC en Willem II.

Opstelling Heerenveen: Vonk, Seip, Hansson, Radomski, Edman, De lange, Väyrynen, Hestad, Selakovic, Knopper, Samaras.

Bron: sc-heerenveen.nl 23-01-2004
 

Nick Hofs: Dit moet mijn jaar worden

Ondanks de versterkingen van Vitesse heeft Nick Hofs toch weer een basisplaats. “Ik zie de tweede helft van het seizoen met veel vertrouwen tegemoet. Ik heb me terug in de basis geknokt en ben in vorm. Dit moet mijn jaar worden”, stelt de Arnhemmer. Hofs speelt zelfs op zijn favoriete positie: net achter de spits. “Ik kan in elk geval mijn steekpass nu heel goed kwijt.””Het is wel moeilijk samenspelen met Rink. Ik betwijfel of hij echt een diepe spits is. Hij loopt overal heen en komt de bal ook halen”, legt de 20-jarige spits uit.

Het contract van Hofs loopt na dit seizoen af. “De club is van plan om de optie daarin te lichten. We gaan om tafel zitten want ik wil ook wel blijven”, verklaart Hofs. Hofs scoorde dit seizoen drie keer en is inmiddels bezig aan zijn derde seizoen in het eerste. Daarvoor volgde hij de jeugdopleiding van Vitesse. Als ik Vitesse ooit zal verlaten dan is het voor een club uit de top-3 of een buitenlandse club die Europees voetbal speelt”, benadrukt de aanvaller. “Maar voorlopig heb ik het prima naar mijn zin”, aldus de kersverse vader van dochter Quincy.

Bron: Omroep Gelderland 23-01-2004
 

Sturing: Vitesse handhaaft zich

Vitesse-trainer Edward Sturing is tevreden hoe zijn ploeg ervoor staat. “We hadden een hele jonge groep. We zochten routine in de as en die hebben we met Rink en Ilic gekregen. Janssen is erbij gekomen en als Knol fit blijft zijn we zeker sterker geworden. Bovendien hebben we meer fysiek op het middenveld nu Konterman daar speelt”, stelt Sturing. “Ik ben ervan overtuigd dat we in de eredivisie kunnen blijven. We hebben twee goede oefenduels gespeeld. Ons positiespel is beter en we geven minder weg. We moeten wel wennen aan Rink, die kun je ook in de dekking aanspelen.”

Bron: Omroep Gelderland 23-01-2004
 

Afscheidsgroet Theo Mommers

Theo Mommers neemt zaterdag 24 januari afscheid bij Vitesse als interim-directeur. Via de website van Vitesse wil hij onder meer supporters en sponsors bedanken voor zijn periode bij Vitesse.Aanstaande zaterdagavond neem ik bij de wedstrijd Vitesse – Heerenveen afscheid als interim-directeur van Vitesse. Na een extreem hectische periode is de herstructurering en reorganisatie van Vitesse vrijwel afgerond. Tevens is er een start gemaakt voor nieuw beleid. Vitesse staat aan de vooravond van, naar mag ik hopen, een mooie tweede seizoenshelft.

Ik wil langs deze weg alle supporters, sponsors, de gemeente Arnhem en Resources Connection bedanken voor de steun en kritiek die ik in de afgelopen periode heb mogen ontvangen. Door de dialoog zijn er voor Vitesse goede resultaten geboekt.

Ik wens bestuur, Raad van Commissarissen, directie en medewerkers heel veel succes in de toekomst. Laten we hopen dat we weer over voetbal kunnen praten en kunnen genieten van wedstrijden zoals thuis tegen PSV.

Bron: Vitesse.nl 23-01-2004
 

Clubtopscorer Mbamba begint op bank

Vitesse-trainer Edward Sturing begint zaterdagavond het thuisduel tegen SC Heerenveen met dezelfde elf die dinsdag begonnen tegen Rheden. Dat betekent dat clubtopscorer Emile Mbamba op de bank begint. Het is alleen nog niet duidelijk of Mamadou Zongo links- of rechtshalf speelt. Hij speelt waarschijnlijk vanaf rechts en Theo Janssen hangend op links. Als Zongo rechts speelt, is Schaars linkshalf. Aleksandar Rankovic is geschorst.Vermoedelijke opstelling: Van Fessem; Cornelisse, Knol, Ilic, Frankel; Zongo, Konterman, Schaars, Janssen; Hofs, Rink.

Bron: Omroep Gelderland 23-01-2004
 

Vertrektijd bussen Twente-Vitesse

Vertrektijd bussen : 17.00 uur, Gelredome Let op: Per 1-1-’04 geldt ook in bussen een rookverbod.

23-01-2004
 

Overleeft Vitesse degradatie?

Vitesse verkeert, net als vorig seizoen, in degradatienood. Vorig jaar ging het nog net goed, maar wat gebeurt er wanneer de Arnhemmers dit jaar werkelijk naar de eerste divisie duikelen? Gaat deze noodlijdende club dan failliet? Moet het fraaie Gelredome dan worden afgebroken? Voetbal Magazine ging op zoek naar antwoorden.Tussen alle grootheidswaanzin, financiële nood en sportieve malaise ontstaat in Arnhem ook nog wel eens een aardig ideetje. Dagblad De Gelderlander maakte eind vorig jaar melding van een bijzondere suggestie, gedaan tijdens een openbare brainstormsessie over de toekomst van het Stadshart Zuid. Bij degradatie van Vitesse is er voor deze eerste divisieclub voldoende ruimte op het nieuwe voetbalpark van de amateurs van MASV, zo meende één van de aanwezigen. Het Gelredome zou dan dienst kunnen doen als superbordeel want het stadion is groot genoeg om plaats te bieden aan alle dames die nu nog in het Spijkerkwartier (de rosse buurt van Arnhem) hun brood verdienen. Een flinke verbouwing van dit zo goed bereikbare gebouw is dan wel nodig omdat een paar honderd kamertjes en een labyrint van gangen moeten worden aangelegd. Maar het Spijkerkwartier zou in één klap van veel problemen verlost zijn en het stadion zou eindelijk bewoners krijgen die de huur wel kunnen betalen.

lees verder...

Bron: FC VoetbalMagazine februari 2004
 

Jong Vitesse verslaat Telstar

Jong Vitesse heeft donderdagavond een oefenduel in Velsen tegen eerste divisieclub Stormvogels/Telstar met 4-2 gewonnen. Jhon van Beukering scoorde twee keer. Het oefenduel werd gespeeld in het stadion van Stormvogels/Telstar, de nummer acht in de Gouden Gids Divisie. Jong Vitesse nam door een eigen doelpunt en een treffer van Ahahaoui een 2-0 voorsprong. Voor rust kwam Telstar langszij, waarna trainer Theo Bos zijn ploeg na rust nog tweemaal zag scoren. Aanvaller Jhon van Beukering was de maker van beide doelpunten.Stormvogels/Telstar – Jong Vitesse 2-4 (2-2)

Opstelling Jong Vitesse
Rensen (’46 Van Driel), Lansane, Groeneveld, Davids, Jansen (’46 Azoum), Rankovic, Dors, Fafiani, Ahahaoui , Rojer (’80 Pastoors) en Van Beukering.

Bron: Vitesse.nl 23-01-2004
 

Mellon winnaar Oefenpool 2003/2004

Op het forum van deze site wordt ieder jaar de Vitesse Pool georganiseerd. Daarin brengen fans hun voorspellingen uit voor de officiële wedstrijden van Vitesse. Daarnaast is er ook dit seizoen door 89 deelnemers gepoold voor de oefenwedstrijden van onze club. Nu de laatste oefenwedstrijden die meetellen voor de Oefenpool achter de rug zijn, kunnen we bekendmaken dat na een spannende finale Mellon winnaar is geworden van de Oefenpool 2003/2004. Op de tweede plaats is beslag gelegd door Vitessa, terwijl Emotion2002 -vorige week nog mede koploper- met de derde plek genoegen heeft moeten nemen. Namens de organisatoren van Vitesse.org : Mellon, van harte gefeliciteerd met je overwinning!De Vitesse Pool loopt door tot het eind van het seizoen. Nog altijd kan iedereen die dat leuk lijkt meedoen. Gewoon even inloggen op het forum en je voorspellingen uitbrengen in de betreffende topic. Dat kan zowel ruim tevoren in de maandtopic als vlak voor de wedstrijd in de wedstrijdtopic. ‘Herbstmeister’ van de Vitesse Pool is B100, die met een nipte voorsprong op Go ahead make my day de winterstop is ingegaan. De eerstvolgende wedstrijd is Vitesse-Heerenveen op 24 januari.

Alle deelnemers veel plezier en succes toegewenst in de Vitesse Pool.

 Vitesse.org forum poolcompetitie 2003-2004

23-01-2004
 

Bochem kan weer voluit trainen

Ricky Bochem verwacht dat hij begin volgende week weer voluit kan meetrainen met de spelersgroep van Vitesse. De 21-jarige middenvelder raakte geblesseerd tijdens het trainingskamp in Turkije. De klachten gingen via de rug en de heup naar de knie, maar na behandeling van een specialist gaat de voetballer weer vooruit. “De problemen met de knie moeten binnen een aantal dagen verdwenen zijn”, aldus Bochem. “Ik ga ervan uit dat ik vrijdag, of anders begin volgende week weer voluit kan meetrainen.” De competitiewedstrijd tegen Heerenveen, zaterdag in Gelredome, komt voor Bochem nog te vroeg.

Bron: De Gelderlander 23-01-2004
 

Heerenveen gehavend tegen Vitesse

Vitesse zal zaterdagavond in Gelredome een gehavend Heerenveen treffen in de eerste competitiewedstrijd na de winterstop. Bij de Friese ploeg ontbreekt een handvol spelers, van wie Gerald Sibon de belangrijkste is. De aanvalsleider en aanvoerder, scheurde voor de winterstop zijn enkelbanden. Hij wordt vervangen door Richard Knopper. De centrale verdedigers Tieme Klompe en Johan Hansma staan eveneens met een blessure langs de kant, net als rechtsback Ronnie Venema. Saïd Bakkati, dit seizoen eerste keus op die plek, ontbreekt zaterdag wegens een schorsing.

Bron: De Gelderlander 23-01-2004
 

Laatste kicksen Carlos van Wanrooy krijgen ereplekje
Ging naar Vitesse vanwege onderwaardering

De sporttas met het embleem van De Graafschap staat nog onder aan de trap. Tegen het eind van het gesprek ritst Carlos van Wanrooy de tas open en haalt er zijn voetbalschoenen uit. “Mijn allerlaatste paar”, zegt hij. “Die krijgen een ereplekje in dit huis.”lees verder...

Bron: De Gelderlander 23-01-2004
 

Metallurg Donetsk wacht met Jevric

De Oekrainse club Metallurg Donetsk wacht voorlopig met het kopen van Vitesse-doelman Dragoslav Jevric. “We hebben zeker interesse in Jevric”, bevestigt Ton Caanen, de Nederlandse trainer van Metallurg. “Hij is ons tijdens het trainingskamp van Vitesse in Turkije aangeboden, maar we vinden de vraagprijs te hoog. Maar we kunnen wachten”, stelt Caanen. “Als Jevric voor 31 januari geen buitenlandse club vindt, dan kan hij nergens terecht behalve in de Oekraine. Bij ons sluit de internationale transfermarkt pas op 1 maart.” Ook een Engelse premiershipclub wil Jevric.

Bron: Omroep Gelderland 22-01-2004
 

Vrijwel fitte selectie Vitesse

ARNHEM – Vitesse-trainer Edward Sturing kan zaterdagavond tegen SC Heerenveen beschikken over een vrijwel fitte selectie. Alleen de langdurig geblesseerden Matthew Amoah en Kalle Sone zijn niet inzetbaar.Ricky Bochem deed vanwege een lichte knieblessure donderdag alleen mee aan de looptraining, maar hij verwacht snel weer bij de groep te kunnen aansluiten.

Michael Jansen, Aleksandar Rankovic, Raymond Fafiani en Jhon van Beukering ontbraken donderdag op de training, omdat zij met Jong Vitesse tegen Stormvogels/Telstar moeten spelen. Rankovic is tegen Heerenveen geschorst.

Bron: Omroep Gelderland 22-01-2004
 

Heerenveen vaak lastig in Gelredome

ARNHEM – Vitesse hervat de competitie zaterdag met een thuiswedtrijd tegen Heerenveen, dat in Gelredome meestal een lastige opponent is.Vorig seizoen wonnen de Friezen met 2-1 in Arnhem door twee doelpunten uit corners. Kalle Sone scoorde de enige treffer voor Vitesse. De twee seizoenen daarvoor bleef het telkens 0-0. In het seizoen 2000/2001 eindigde Vitesse het duel met negen man na rode kaarten voor Dejan Stefanovic en Marc van Hintum.

Een seizoen eerder won Vitesse thuis van Heerenveen met 3-1. In 1999 was Heerenveen de tweede ploeg die Vitesse wist te verslaan in Gelredome: 1-2.

Bron: Omroep Gelderland 22-01-2004
 

Twijfel studie Vitesse/Gelredome

Er blijft een grote twijfel bestaan of er een onderzoek komt naar de gang van zaken rondom het reddingsplan Vitesse/Gelredome. De gemeenteraad is sterk verdeeld. PvdA, CDA, Leefbaar Arnhem, Zuid Centraal, Stadsbelang en ChristenUnie zijn voor een onderzoek. Daarom gaan drie raadsleden een opdracht formeren. Een van de commissieleden is Leefbaar Arnhem-raadslid T. Van Beers. De fracties van PvdA en Zuid Centraal moeten nog een kandidaat leveren. VVD, GroenLinks, D66 en Jaspers willen geen onderzoek naar de fouten die zijn gemaakt door het college van burgemeester en wethouders.

Bron: De Gelderlander 22-01-2004
 

10 jaar geleden
Litmanen blijft Gilhaus en Van Hooijdonk ver voor

Topscorers EredivisieLitmanen (Ajax) 19
Gilhaus (Vitesse) 16
Van Hooijdonk (NAC) 14
Lammers (NAC) 13
Hofstede (Roda JC) 12
Roelofsen (MVV) 10
Cocu (Vitesse) 9
Van Loen (Feyenoord) 8
Lamptey (PSV) 8
Graef (VVV) 8
Overmars (Ajax) 7
Rijkaard (Ajax) 7
Kammeron (GA Eagles) 7

(Statistiek in VI 4, 1993 – tien jaar later spelen allen Litmanen en Hofstede nog in de Eredivisie)

Bron: VI 21-01-2004
 

Vitesse is nog niet klaar op transfermarkt

Vitesse wil zich na het aantrekken van spits Paolo Rink en verdediger Aleksandar Ilic en het terughalen van middenvelder Theo Janssen versterken met een extra middenvelder. Technisch manager Jan Streuer: ‘Op zich zijn we goed uit de transferperiode gekomen. De hele as is vervangen. Toch zou het niet slecht zijn op het middenveld nog iemand erbij te krijgen.’ Daarbij is de club afhankelijk van de verkoop van een van de huidige spelers. Met name doelman Dragoslav Jevric is in het trainingskamp in het Turkse Belek intensief gevolgd door een aantal clubs. ‘Dat moet ik allemaal nog maar eens zien’, aldus Streuer. ‘Tijdens dat soort tripjes gonst het altijd van de geruchten. Voorlopig heeft niemand zich officieel gemeld, maar ik sluit zeker niet uit dat er nog wat gaat gebeuren.’ Vitesse wil de komende tijd zes spelers met een langer contract aan zich binden. Doelman Jim van Fessem en Jhon van Beukering krijgen een nieuwe aanbieding. Vitesse kan bovendien de overeenkomsten met Michael Jansen, Raymond Fafiani en Ricky Bochem via een optie in het contract verlengen tot 2006 en dat met Nicky Hofs tot 2007.

Bron: VI 21-01-2004
 

Hollands dagboek aan de Turkse Rivièra
Spits Vitesse is aardiger

Veel eredivisieclubs vlogen tijdens de winterstop naar de Turkse Rivièra om zich voor te bereiden op de tweede competitiehelft. VI reisde met ze mee en beleefde bizarre avonturen.Vrijdag 16 januari

Duidelijk is dat Vitesse de aardigste spits van Gelderland heeft aangetrokken. Terwijl Niedzielan dagelijks zijn grote verdwijntruc opvoert, staat Paulo Rink uren achter elkaar zijn verhaal te vertellen aan wie het maar wil horen. Rund Knol verhaalt intussen over een op merkelijk incident. Zijn voetbalschoenen zijn eerder gestolen uit de spelersbus, evenals die van Aleksandar Ilic. Knol heeft schoenen met unieke zooltjes en weigert te spelen zonder zijn wondersloffen. Na een middag winkelen in Antalya kan hij opgelucht ademhalen met enigszins passende schoenen, maar ideaal is het niet. ‘Ik ging even naar het hotel en toen ik een kwartier later terug kwam waren ze foetsie. Heel vervelend, want door die zooltjes werden mijn knieën minder belast.’

De getalenteerde verdediger is juist terug van een ingrijpende blessure, die hem sinds september 2002 aan de kant hield. Tegen Fenerbahce maakte hij drie dagen eerder zijn rentree en speelde prompt Pierre van Hooijdonk uit de wedstrijd. ‘Het is heerlijk om weer terug te zijn en ik zit al op een behoorlijk niveau. Hopelijk kan ik Vitesse verder helpen. Vanaf de tribune heb ik van alles verkeerd zien gaan, maar dat is van de zijlijn altijd makkelijk oordelen. Ik ben benieuwd of ik wat kan veranderen.’.

Bron: VI 21-01-2004
 

Baby’s op de middenstip van Vitesse

Blije baby’s op de grasmat in Het Gelredome! Hoe oud je ook bent, de Vitesse Kids Club verzint altijd wel iets leuks. Op vrijdag 23 januari verzamelen honderden allerjongste Vitesse-fans zich rond de middenstip voor de jaarlijkse foto van een berg brabbelende baby-bofkonten! Brengt misschien geluk voor de thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen een dag Later…

Bron: VI 21-01-2004
 

Engelse club wil Dragoslav Jevric

ARNHEM – Een club uit het Premiership heeft zich gemeld voor Vitesse-doelman Dragoslav Jevric.Jevric is bij Vitesse niet langer de eerste keus. Voor een reservedoelman drukt zijn riante salaris te zeer op de begroting. Behalve een Engelse club wil ook Metallurg Donetsk uit Oekraine Jevric overnemen. De doelman werd ook aangeboden bij het Turkse Fenerbahce, maar die club is inmiddels afgehaakt.

De transfer van Jevric zal snel moeten worden afgerond, omdat deadline voor de internationale markt op 31 januari sluit. Voor Oekraine is de deadline echter een maand later.

Bron: Omroep Gelderland 21-01-2004
 

Sturing zet Van Fessem in het doel

Trainer Edward Sturing heeft Jimmy van Fessem aangewezen als eerste doelman van Vitesse. Dragoslav Jevric komt op de bank te zitten en zal waarschijnlijk op korte termijn vertrekken naar een andere club. Van Fessem stond gisteravond negentig minuten in het doel van Vitesse, tijdens de met 7-0 gewonnen oefenwedstrijd tegen zondag eersteklasser Rheden. Eerder op de dag kreeg hij van Sturing te horen dat hij ook zaterdag zal spelen, wanneer Vitesse de competitie hervat met de thuiswedstrijd tegen Heerenveen.Sturing sprak gisteren na de training en voor het oefenduel in Rheden met beide doelmannen. Na de zevenklapper legde hij uit waarom hij Van Fessem verkiest boven Jevric. “Ik heb tegen Jevric gezegd dat hij dit seizoen goed gekeept heeft totdat hij geblesseerd is geraakt”, aldus Sturing. “Daarna heeft Van Fessem het in de moeilijke situatie van Vitesse uitstekend gedaan. Ik zou geen enkele reden weten waarom ik nu zou moeten overgaan tot een verandering.”

En: “In mijn keuze heeft het geen enkele rol gespeeld of iemand in de toekomst wel of niet verkocht kan worden. Ik heb gewoon gekeken naar de laatste maanden. Het is nu aan Van Fessem om te laten zien hoe hij omgaat met de druk, nu hij weet dat er een goede keeper achter hem zit op de bank.”

Jevric was gisteren zichtbaar aangedaan na het voor hem onheilspellende onderhoud met de hoofdtrainer. “Ik wil niet praten via de krant”, zei de international van Servië en Montenegro na de oefenpartij. Vervolgens beende hij snel richting de douche.

De kans lijkt groot dat Jevric op korte termijn zal vertrekken uit Arnhem. Er is belangstelling voor hem vanuit het buitenland, Jevric zal willen spelen om zijn plek in het nationale elftal niet te verliezen en Vitesse kan het zich eigenlijk niet permitteren dat een relatief dure speler als Jevric slechts bankzitter is.

Jevric (29) staat bij Vitesse onder contract tot de zomer van 2005. Een groot obstakel voor een transfer kan zijn dat er op de internationale transfermarkt niet vaak veel geld wordt betaald voor een doelman. En de Arnhemse club wil natuurlijk wel een vergoeding ontvangen voor de keeper, die in 1998 overkwam van Rode Ster Belgrado.

Van Fessem toonde zich gisteravond een goed collega. “Ik hoop dat de geruchten waar zijn en dat hij weg kan”, zei de eerste keus, sprekend uit ervaring. Begin 2002 was de situatie met de keepers honderdentachtig graden anders. Destijds koos Sturing als interim-trainer voor Jevric, die onder trainer Ronald Koeman op een zijspoor was beland in Arnhem.

“Het is wel eens andersom geweest en ik weet dus wat hij voelt”, aldus de 28-jarige Van Fessem. “Het is een klotengevoel. Het is afwachten of hij nu verkocht wordt. Ik hoop het voor die jongen.” Door de keuze van Sturing ziet de sportieve toekomst van Van Fessem er prettig uit. De gewezen sluitpost van Willem II is aan zijn laatste contractjaar bezig bij Vitesse, maar binnenkort zal hij met de clubleiding gaan praten over een nieuwe verbintenis.

“Technisch manager Jan Streuer heeft aangegeven dat ze over een nieuw contract willen praten. Ik wacht het rustig af”, aldus Van Fessem, voor wie de keuze van Sturing geen complete verrassing was. “Ik ging ervan uit dat ik niet zomaar op de bank zou belanden, hoewel Jevric natuurlijk ook een goede keeper is. Voor de winterstop heb ik een goede reeks wedstrijden neergezet. Ik ben blij dat andere mensen dat ook gezien hebben”, zo wees hij op de periode waarin hij de bijnaam De Tank verwierf. “De mededeling van de trainer was kort en krachtig. Ik ben er natuurlijk erg blij mee.”

Van Fessem hoefde gisteren nauwelijks in actie te komen. Hoewel Rheden uitstekend partij bood, liet Vitesse een aanvaardbaar hoge score noteren. Sturing had de oefenpartij vooral ingelast vanwege de integratie van aanwinst Paulo Rink. De Duitse spits werd nog te weinig op de juiste manier in het spel betrokken, maar met drie treffers en twee assists was hij wel de man van de wedstrijd.

Rheden-Vitesse 0-7 (0-3)

17.Ilic 0-1, 31.Zongo 0-2, 43.Rink 0-3, 69.Hofs 0-4, 71.Rink 0-5, 87.Rink (strafschop) 0-6 en 89.Hofs (strafschop) 0-7.

Opstelling Rheden: Hasimbegovic. (46.Zweers); Valkeneer, Straal, Arends. (83.Aydemir), Verberk; Hull. (70.Goossens), Waalboer. (83.Diahabi), Gil Muinos. (70.Gerrist), Cornelissen, Unguc. (46.Sylla); Gürbüz. (46.Van de Pavert).

Vitesse: Van Fessem; Cornelisse, Knol, Ilic, Fränkel; Schaars, Konterman, Janssen, Zongo. (60.Fafiani); Hofs en Rink.

Bron: De Gelderlander 21-01-04
 

Miljoenen voor tunnel bij Gelredome

De provincie Gelderland stelt ruim vijf miljoen euro beschikbaar voor een voetgangers – en fietserstunnel onder het Nijmeegseplein tussen Rijnhal, Kronenburg en Gelredome in Arnhem Zuid. De gemeente, Knooppunt Arnhem Nijmegen en het rijk betalen 7,77 miljoen euro aan de reconstructie van het Nijmeegseplein. Daarmee zijn de kosten van dertien miljoen euro gedekt. De reconstructie moet leiden tot minder files tijdens de spits en een veilige oversteek voor bezoekers van Gelredome vanaf de parkeerplaatsen bij Kronenburg en de Rijnhal.Tunnel in 2005 klaar

De tunnel onder het Nijmeegseplein, die een verbinding moet vormen tussen Rijnhal en Gelredome, moet uiterlijk december 2005 gereed zijn. Dan kunnen gemeente Arnhem en provincie Gelderland namelijk rekenen op een bijdrage van de rijksoverheid. Is de tunnel later klaar, dan komt het geld niet. Volgens de provincie kan de tunnel worden aangelegd vooruitlopend op de uitvoering van de plannen voor het nieuwe Stadshart Zuid, waar nu nog aan wordt gewerkt. Het kruispunt wordt compacter en dat past volgens de provincie in de contouren van het nieuwe stadshart, waar inderdaad wordt uitgegaan van een kleiner kruispunt, waar de groenstroken tussen de rijbanen hoogstwaarschijnlijk verdwijnen.

Bron: De Gelderlander 21-01-04
 

Jim van Fessem eerste doelman Vitesse

Jim van Fessem begint de tweede seizoenshelft als eerste doelman van Vitesse. ‘De Tank’ krijgt de voorkeur boven de Servische doelman Dragoslav Jevric. Van Fessem vindt dit gerechtigheid: ‘Voor voor de winterstop heb ik een goede reeks neergezet. Ik ging er vanuit dat ik niet zomaar op de bank terecht zou komen, al is Jevric natuurlijk ook een goede keeper. Ik weet boe bij zich nu voelt, ik heb het ook meegemaakt.” De aangeslagen Dragoslav Jevric wilde niet reageren. De club lijkt de doelman mede vanwege zijn hoge salaris op korte termijn te willen verkopen.

Bron: Omroep Gelderland 21-01-04
 

Basisopstelling Vitesse lijkt duidelijk

De ploeg waarmee Vitesse in de oefenwedstrijd tegen Rheden speelde, lijkt ook de basisopstelling te worden in de eerste competitiewedstrijd tegen Heerenveen aanstaande zaterdag. Jim van Fessem is de eerste doelman. Tim Cornelisse, Ruud Knol, Aleksandar Ilic en Purrel Frankel zijn zeker van een basisplaats achterin. Voor de verdediging speelt Bert Konterman. Theo Janssen en Mamadou Zongo (vanaf links) spelen op het middenveld, waar op rechts Stijn Schaars voorlopig de voorkeur krijgt, mede door de schorsing van Aleksandar Rankovic. Voorin speelt Nicky Hofs achter Paulo Rink.Voorin lijkt clubtopscorer Emile Mbamba kind van de rekening te worden. In de combinatie met Paulo Rink functioneerde Mbamba niet zo goed, al is de spits uit Kameroen optimistisch over zijn kansen om toch in de basis terecht te komen. Trainer Edward Sturing wil nog niet teveel op de zaken vooruit lopen: “Ik heb wel gekozen voor Van Fessem als eerste keeper. Ik heb geen enkele reden om hem aan de kant te zetten.” Sturing geeft verder nog niet alles prijs: “Het zal wel voor een heel groot gedeelte de ploeg zijn die zaterdag begint. Ik zie de tweede seizoenshelft absoluut met vertrouwen tegemoet.”

Bron: Omroep Gelderland 21-01-04
 

Paulo Rink wordt al beter begrepen

De nieuwe Vitesse-spits Paulo Rink was nadrukkelijk aanwezig in het met 7-0 gewonnen oefenduel bij Rheden. Rink scoorde driemaal. Een frommelgoal een bekeken lob en een strafschop. Hij had nog een vierde treffer kunnen maken vanaf de penaltystip, maar Nicky Hofs eiste de bal op en Rink liet het maar zo. De spits had ook twee assists en was voortdurend in beweging. “Ik heb er slechts drie gemaakt, dat had nog meer moeten zijn. Er waren wel voldoende mogelijkheden, dat is zeker positief met het oog op zaterdag. Mijn medespelers begrijpen al beter hoe ze me moeten gebruiken’, aldus Rink.

Bron: Omroep Gelderland 21-01-04
 

Zevenklapper Vitesse tegen Rheden

Vitesse heeft het oefenduel tegen de zondag eersteklasser Rheden met 7-0 gewonnen. De Arnhemmers speelden vrij gemakkelijk tegen de amateurs, maar verzuimden veelal om druk te zetten. De nieuwe aanwinst Paulo Rink vervulde met drie doelpunten en twee assists een hoofdrol bij Vitesse. Aleksandar Ilic opende de score, daarna scoorden Mamadou Zongo en Paulo Rink nog voor rust. In de tweede helft scoorden Rink en Nicky Hofs beiden tweemaal, allebei ook een keer vanaf elf meter. Ruud Knol speelde voor het eerst de volle negentig minuten mee.

Bron: Omroep Gelderland 21-01-04
 

Rink trefzeker in Rheden

Paulo Rink en Aleksandar Ilic hebben hun eerste doelpunten gemaakt voor Vitesse. In het oefenduel tegen VV Rheden werd het dinsdagavond uiteindelijk 7-0. Het duel werd ingelast om met name de nieuwelingen Ilic en Rink speeltijd te geven met het oog op de naderende competitiewedstrijd tegen Heerenveen. Trainer Sturing wisselde na rust alleen Mamadou Zongo voor Raymond Fafiani. Na de eerste 45 minuten had Vitesse de teller op drie staan door doelpunten van Ilic (kopbal uit corner), Zongo (assist Rink) en Rink (assist Fränkel).Na rust bleef het lang 3-0 en wist de thuisploeg de schade op prima wijze beperkt te houden. In de laatste twintig minuten wist Vitesse echter nog viermaal te scoren, waarvan de laatste twee vanaf elf meter. De vijfde treffer van Vitesse en de tweede van de avond voor Rink was een hele mooie. De aanvaller verschalkte de doelman van Rheden met een schitterend lobje vanaf zestien meter.

VV Rheden – Vitesse 0-7 (0-3)
0-1 Ilic ’16
0-2 Zongo ’31
0-3 Rink ’44
0-4 Hofs ’69
0-5 Rink ’72
0-6 Rink ’87 (pen.)
0-7 Hofs ’90 (pen.)

Opstelling Vitesse
Van Fessem, Cornelisse, Ilic, Knol, Fränkel, Zongo (’60 Fafiani), Schaars, Konterman, Janssen, Hofs en Rink.

Bron: Vitesse.nl 21-01-04
 

Vitesse wint in Rheden 0-7
Rink scoort 3x.

Vitesse speelde dinsdagavond een oefenduel in Rheden tegen de plaatselijke amateurclub Rheden. Onder het toezicht van een aardige opkomst scoorde Vitesse 7 keer. De verkleumde toeschouwers werden niet getrakteerd op goed voetbal. Vitesse had blijkbaar last van het slechte veld en van de kou, waardoor het maar bij vlagen goed voetbalde. De plaatselijke voetbalvereniging rook zijn kansen en viel regelmatig aan wat 2 goede kansen opleverde. Niettemin was de eindstand zoals het hoorde. Sturing had voor deze wedstrijd de voorkeur gegeven aan Van Fessem, waardoor je wel kan verwachten dat hij de basiskeeper zal zijn tijdens de tweede helft van het seizoen.Rink en Janssen hadden de eerste grote kansen. Rink schoot naast en Janssen raakte de lat na een mooi schot. Nieuwkomer Ilic mocht de score openen (waarbij de speaker even dacht dat het Rink was). Tijdens de eerste helft werd er nog 2x gescoord, maar na een vrij saaie eerste helft konden de toeschouwers zich gaan opwarmen bij een 0-3 ruststand aan de koffie.

Na rust was het spel iets beter, wat resulteerde in 4 doelpunten. Vooral het 2e doelpunt van Rink was erg fraai. De Braziliaan stifte de bal geplaatst over de kansloze keeper van Rheden. Tegen het einde kreeg Vitesse 2 strafschoppen. De eerste mocht Rink, na een overtreding op Hofs, nemen. De bal ging keihard in het doel, alhoewel de keeper er nog vlakbij zat. Kort daarop nam Hofs de volgende strafschop na een kleine onenigheid met Rink wie de strafschop mocht nemen. Hofs schoot hem gemakkelijk in nadat de keeper op het verkeerde been was gezet.

Eindstand: 0-7

Doelpunten: Ilic, Zongo, Rink (3x), Hofs (2x)

Fotoreportage Rheden-Vitesse 20-01-04

 

21-01-04
 

Rink en Ilic spelen tegen Rheden

Vitesse-spits Paulo Rink is op tijd terug uit Cyprus om mee te kunnen doen in het oefenduel in en tegen Rheden, vanavond om zeven uur. De Duitser was op het eiland om wat zaken af te handelen. Ook centrumverdediger Aleksandar Ilic staat vanavond in de basis. Trainer Edward Sturing heeft het oefenduel tegen de tweedeklasser ingelast om de twee aanwinsten spelritme met hun nieuwe ploeggenoten te laten opdoen. Ook betekent het de rentree van Theo Janssen op de Gelderse velden. Janssen kreeg in zijn laatste duel voor Vitesse tegen De Bataven, op 4 augustus, rood.

Bron: Omroep Gelderland 20-01-2004
 

Vitesse kijkt weer omhoog
Arnhemse club heeft in winterstop niet stilgezeten

Waar de meeste Nederlandse clubs de afgelopen weken de zon probeerden op te zoeken in exotische oorden, genietend van de relatieve rust van de winterstop, werd bij Vitesse volop handelgedreven. De financieel zo geplaagde club contracteerde twee ex-internationals en ontdeed zich van de dure krachten Didier Martel en Gert Claessens. Aan de inktzwarte horizon van de bijna bankroete club gloort weer wat licht.Theo Mommers stapte een half jaar geleden in als algemeen directeur van de Arnhemse club. Eerder redde hij Fortuna Sittard al van een wisse dood. “Mijn stelling is dat de ergste problemen zijn opgelost”, aldus Mommers, die de afgelopen tijd fors saneerde. Onder meer de helft van het kantoorpersoneel, dertig fulltimers, verloor hun baan. “De grote tekorten zijn structureel weggewerkt. Maar het is wel zo dat er nog veel gerealiseerd moet worden. Toen ik hier begon, hadden we nog twee maanden te leven. Inmiddels kunnen we al wat verder vooruitkijken.”

Om die frisse start extra cachet te geven, legde Vitesse in de winterstop Aleksandar Ilic, een 34-jarige Joegoslavische ex-international, vast en versterkte het zich ook met de Duitse Braziliaan Paulo Rink. Rink speelde voor Duitsland vijftien internationale wedstrijden. “Ik denk dat de supporters zulke aankopen verdienden”, zegt trainer Edward Sturing. “We hebben geïnvesteerd in ervaring. Dat was nodig. We hebben weliswaar een heel talentvol team, maar ook een elftal dat nog niet veel heeft meegemaakt.”

Met het aantrekken van de twee dertigers gaat Vitesse dwars tegen de algemene stroming in de eredivisie in. De financiële situatie laat niet langer toe dat clubs lukraak spelers kopen. Ajax wilde een rechtsbuiten, maar moest een beroep doen op de jeugdopleiding en liet drie spelers doorstromen. Ook bij PSV stond het afgelopen trainingskamp in Turkije in het teken van de jeugd. Een half jeugdelftal kreeg de kans zich te bewijzen.

Sturing lachend: “Bij ons kon dat niet meer. Alle jeugd die we hebben, staat al op het veld. Ook wij zijn in Turkije geweest afgelopen week. Van de groep van 22 spelers die ik mee had, kwamen er vijftien uit onze eigen jeugd. Wij hadden juist behoefte aan ervaring in de as van het veld. Dat is gelukt. Maar vergeet niet dat we Martel en Claessens hebben laten gaan. De ideale situatie was geweest als we iedereen hadden kunnen houden en er twee of drie spelers bij hadden gekregen. Maar ik denk wel dat we beter zijn geworden.”

Voor Mommers, die begin februari vertrekt naar het Bredase NAC, was het belangrijk om een club achter te laten die sportief weer omhoog kan kijken. “We moeten in de eredivisie blijven en zo snel mogelijk weg uit de gevarenzone. De gaten die we hadden op onze begroting zijn, mede door het reddingsplan van de gemeente Arnhem, gedicht. De problemen die ongetwijfeld nog komen, zijn volgens mij te managen. Een faillissement is in elk geval niet meer aan de orde.”

Het signaal dat van de aankoop van Rink en Ilic uitgaat, noemt de algemeen directeur “heel belangrijk”: “We hebben een heel roerige periode afgesloten. Dat we de ploeg nu proberen te versterken, geeft een positief signaal af naar de supporters en de sponsors. Ik heb richting gegeven aan nieuw beleid.”

“Het is jammer dat ik niet kan oogsten van al het werk. Maar ik kon de aanbieding vanuit Breda niet laten schieten. Daarnaast was er in de periode dat ik die beslissing nam niemand die me kón aannemen. Er was niet eens een bestuur. En om mezelf een contract te geven, dat vond ik iets te ver gaan.”

Bron: Metro 20-01-2004
 

Jong Vitesse oefent tegen Telstar

Jong Vitesse speelt donderdagmiddag om 16.00 uur een oefenwedstrijd tegen Stormvogels/Telstar. Het duel met de club uit de eerste divisie heeft plaats in het stadion van Telstar, op sportpark Schoonenberg in Velzen. De wedstrijd geldt voor Jong Vitesse als voorbereiding op de tweede helft van het seizoen. Daarin moet de ploeg van trainer Theo Bos een inhaalslag plegen om uit degradatiegevaar te komen. Bij Stormvogels/Telstar, het team van trainer Jan Poortvliet, treft Jong Vitesse een oudgediende. Michael Samuel verhuisde in de zomer van 2001 van Arnhem naar de club uit Velzen.

Bron: De Gelderlander 20-01-2004
 

Binnenkort nieuw programmaboekje
Verkopers van programmaboekjes gevraagd

M.i.v. de wedstrijd Vitesse-Heerenveen komt Vitesse media met een nieuw informatief programmaboekje. Deze nieuwe uitgave zal informatieve toegevoegde waarde omvatten. Iets waar de fervente supporter al jaren op zat te wachten. De prijs zal slechts 0,50 euro bedragen.Voor de verkoop van deze boekjes zoekt Vitesse media:
enthousiaste verkopers (m/v) voor het programmaboekje van Vitesse. Beloning: gratis toegangskaart voor de wedstrijd én kans op leuke extra’s!

Want: hoe meer boekjes je verkoopt, des te groter en leuker de bonus. Wat te denken van een origineel wedstrijdshirt, gesigneerd en uitgereikt door jouw favoriete speler of een heuse VIP-behandeling bij Vitesse met vijf van je beste vrienden?

Ben jij vijftien jaar of ouder en vind je het leuk om Vitesse te helpen met de verkoop van het programmaboekje “Vitesse Vandaag” bij de thuiswedstrijden?

Ben jij die Vitessesupporter én enthousiaste verkoper die wij zoeken? Meld je dan nu aan!

Voor meer informatie: Vitesse Media B.V. Bel:06 – 110 109 44 of e-mail naar info@vitesse.nl.

18-01-2004
 

Vitesse wil zestal aan zich binden
Opties jonge spelers onder de loep

Vitesse is gestart met het verzekeren van een brede basis voor de toekomstige jaren. Zes spelers met aflopende contracten kregen te horen dat de club met her verder wil. Technisch manager Jan Streuer van Vitesse sprak tijdens het trainingskamp in Belek met alle zes. Van twee van hen, doelman Jim van Fessem (28) en spits Jhon van Beukering (20), loopt het contract deze zomer af. Op de andere vier heeft Vitesse een optie.Van Fessem en Van Beukering kunnen op dit moment met een nieuwe werkgever onderhandelen en mogen transfervrij weg. “Dat risico lopen we inderdaad, al geloof ik niet dat er momenteel concrete belangstelling is. Het is erg rustig op de transfermarkt. Voor spelers is het er niet makkelijker op geworden”, weet Streuer.

Onduidelijk is of de spelers vergelijkbare aanbiedingen krijgen als de huidige contracten. In het geval Van Beukering is de kans groot dat hij minder kan verdienen omdat zijn contract uit betere tijden dateert. Van Fessem valt niet in de categorie dure spelers. “Met hem willen we graag verder. Hij presteert goed en is een positieve jongen die goed in de groep ligt.”

Vitesse streeft een gemiddeld jaarsalaris na van rond de 130.000 euro en is uiterst voorzichtig met het afsluiten van contracten. Zo werden de twee winteraanwinsten Aleksandar Ilic en Paulo Rink pas vastgelegd toen duidelijk werd dat Gert Claessens en Didier Martel zouden vertrekken. Daarmee ontstond enige ruimte ruimte op de post salariskosten.

Op de jeugdspelers Michael Jansen (19), Raymond Fafiani (20), Ricky Bochem (21) en Nicky Hofs (20) heeft Vitesse een optie om het contract te verlengen. Met alle vier wil de club verder maar mogelijk niet tegen elke prijs. Hoewel de voorwaarden (duur en salaris) enkele jaren geleden zijn vastgelegd, is het niet ondenkbaar dat er opnieuw wordt onderhandeld.

Vitesse moet in april bevestigen of de opties worden gelicht. Voor Jansen, Fafiani en Bochem geldt dan een overeenkomst tot 2006, voor Hofs tot 2007. “Als wij de optie lichten tegen de vastgelegde voorwaarden, liggen deze spelers vast”, weet Streuer, die niet uitsluit dat Vitesse over de voorwaarden wil onderhandelen. “We leven in andere tijden dar toen die voorwaarden werden vastgelegd. Als we de optie niet lichten, mogen zij transfervri weg, maar we kunnen ook een ander contract overeenkomen. Dat is bijvoorbeeld afhankelijk van de ontwikkeling van de speler.”

Op 30 juni 2004 loopt ook het contract van de afgekeurde Louis Laros af. Daarnaast vervalt het salaris van de ontslagen trainer Mike Snoei, die nog doorbetaald moest worden. Met Kristof Aelbrecht (verhuurd aan Helmond Sport), Bas Wijnen (verhuurd aan VVV) en Kalle Sone (geblesseerd) moet nog worden gesproken.

Bron: De Gelderlander 19-01-04
 

Vitesse wil zestal langer vastleggen

Vitesse wil de komende tijd zes spelers met een aflopend contract langer aan zich binden. Twee van de zes hebben een op 30 juni 2004 aflopend contract. Doelman Jim van Fessem en spits Jhon van Beukering krijgen een nieuwe aanbieding. Op de andere vier, allen jeugdspelers, heeft Vitesse een optie waarin de voorwaarden al zijn vastgelegd. De Arnhemse club kan de overeenkomsten met Michael Jansen, Raymond Fafiani en Ricky Bochem verlengen tot 2006 en met Nick Hofs tot 2007. Alle zes spelers hebben tijdens het trainingskamp in de Turkse badplaats Belek te horen gekregen dat de club met hen door wil. Over de inhoud van de contracten (met name het salaris) moet nog wel worden onderhandeld.

Bron: De Gelderlander 19-01-04
 

Edward Sturing legt de lat niet hoger

Edward Sturing denkt dat Vitesse met de drie nieuwelingen sterker is geworden. Toch zegt de trainer na een achtdaags trainingskamp in Turkije niet te sleutelen aan de doelstelling; handhaving in de eredivisie. “Waarom zou ik? De selectie is nog steeds smal.”Na een letterlijk stormachtig begin en zware neerslag is er voor Vitesse vorige week in het Turkse Belek geen vuiltje aan de lucht geweest. Wie de twee zware oefenduels tegen Fenerbahce en Hannover 96 (beide 1-1) als graadmeter neemt, mag zelfs best wat verwachten voor de tweede seizoenshelft.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 19-01-2004
 

Michael Jansen weer volledig fit

Vitesse-verdediger Michael Jansen is weer helemaal hersteld van zijn hamstringblessure. Hij speelde de oefenduels in Turkije niet, maar kon de laatste trainingen wel voluit meedoen. Ricky Bochem trainde in Turkije apart vanwege een knieblessure, maar hij sluit deze week weer aan bij de groep. Ruud Knol en Aleksandar Rankovic hebben weer voluit met de groep meegetraind. Alleen Kalle Sone en Matthew Amoah zijn nog geblesseerd. Paulo Rink is naar Cyprus om wat zaken af te handelen, maar hij is op tijd terug om dinsdag mee te doen in het ingelaste oefenduel tegen Rheden.

Bron: Omroep Gelderland 18-01-04
 

‘Vitesse overweegt grasmat van kunstgras’

Volgens het weekblad Voetbal Internationaal overweegt Vitesse, Ajax en Feyenoord een grasmat van kunstgras te nemen als de UEFA het ‘kunstgras in het profvoetbal’-project goedkeurt.

18-01-2004
 

Belangstelling voor Dragoslav Jevric

BELEK – Het is niet uitgesloten dat Vitesse nog veranderingen zal ondergaan in de winterstop. Zo mag de weer fitte doelman Dragoslav Jevric zich verheugen in de belangstelling van twee clubs.Jevric werd tijdens het trainingskamp in Turkije nadrukkelijk gevolgd door Metallurg Donetsk uit Oekraine. Ook het Turkse Fenerbahce toonde interesse en bekeek Jevric in het oefenduel tegen Vitesse (1-1), waarin de doelman sterke momenten afwisselde met vreemde acties.

Naar verluidt zou sterspeler Pierre van Hooijdonk, die nog met Jevric speelde bij Vitesse, het aantrekken van de Servische doelman hebben afgeraden.

Bron: Omroep Gelderland 17-01-2004
 

Vitesse wil nog een ‘nummer tien’

ANTALYA – Vitesse is nog op zoek naar een creatieve manier om de selectie te versterken met een ‘nummer tien’.De Arnhemse club zoekt een speler die achter de twee spitsen kan spelen. Op die manier wil de technische leiding in een zogenaamde ruit op het middenveld gaan spelen. Technisch manager Jan Streuer en Edward Sturing hebben wel mogelijke kandidaten op het oog, maar de financiele beperkingen houden de komst van een nieuwe aanwinst tegen.

Toch sluit trainer Edward Sturing niet uit dat er iemand bijkomt: “Je moet het op een andere manier voor elkaar zien te krijgen, net als met Ilic en Rink.”

“Ik heb ook gehoord dat er interesse is in spelers”, vervolgt Sturing. “Voor Mbamba en Frankel bijvoorbeeld. Wie weet kunnen we iemand verkopen, zodat we ons op een andere positie weer kunnen versterken.”

Emile Mbamba werd in het duel tegen Hannover’96 nadrukkelijk gevolgd door de Duitse ploeg, die ook vorig jaar in de winterstop pogingen ondernam om de aanvaller uit Kameroen over te nemen.

Frankel staat in de belangstelling van clubs uit de Duitse Bundesliga en de tweede Bundesliga. Met Michael Jansen heeft Vitesse al een alternatief in huis voor de positie van linksback.

Bron: Omroep Gelderland 17-01-2004
 

Sturing weet wie eerste doelman wordt

BELEK – Vitesse-trainer Edward Sturing heeft al besloten wie zijn eerste doelman zal worden na de winterstop.”Ik maak dat niet via de media bekend, dat zou niet netjes zijn. Eerst licht ik de keepers zelf in”, zo liet Sturing weten tijdens het trainingskamp in Turkije. De trainer gaf zowel Dragoslav Jevric als Jim van Fessem speeltijd.

Van Fessem weet niet waar hij aan toe is: “Zou ik het worden? Ik heb echt geen idee. Ik heb tegen Hannover’96 in ieder geval goed gekeept.” Met de eventuele verkoop van Jevric in de winterstop zou Sturing de lastige keuze kunnen vermijden.

Bron: Omroep Gelderland 17-01-2004
 

Vitesse oefent tegen Rheden

Vitesse speelt komende dinsdag 20 januari een oefenwedstrijd bij en tegen de amateurs van Rheden. Trainer Edward Sturing wil het duel met de zondag eersteklasser gebruiken om zijn beide nieuwkomers Aleksandar Ilic en Paulo Rink nog een keer aan het werk te zien voor de Arnhemse club vier dagen later, op zaterdag 24 januari in eigen huis tegen Heerenveen, de competitie hervat. Het duo zal dan waarschijnlijk het officiële debuut maken in het shirt van Vitesse.Rheden-Vitesse wordt gespeeld op het sportpark aan de IJsselsingel in Rheden. Het tijdstip van aanvang. (19.00 uur) is onder voorbehoud.

Bron: De Gelderlander 17-01-2004
 

Een harde leerschool om nooit meer te vergeten

Een harde leerschool om nooit te vergeten. De wegen van Mike Snoei en Vitesse kruisen elkaar deze week op een trainingskamp in de Turkse badplaats Belek. Tijd voor een terugblik op zijn bewogen seizoen bij de Arnhemse club, waar hij debuteerde als trainer en als ontslagen trainer. “Dat het zo zou escaleren kan ik nog steeds niet verklaren, maar de keuze mij op non-actief te stellen begrijp ik wel.”Het appartement van Mike Snoei in het chique Arcadiahotel in het Turkse Belek is buitensporig, vindt hij zelf. Een fraai zitje, een super luxe badkamer en een grote slaapkamer. “Tegen onze directeur Peter Bonthuis heb ik gezegd dat het een beetje te klein is”, zegt Snoei, met een spottend lachje: “Te klein om een teambespreking te houden.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 17-01-2004
 

Van Wanrooy stopt met voetballen

Oud-Vitessespeler Carlos van Wanrooy stopt met voetballen. De middenvelder die nu werkzaam is bij De Graafschap heeft last van slijtage aan het kraakbeen en kan daardoor niet meer op het gewenste niveau komen.Van Wanrooy speelde in de seizoenen 1995/96 en 1996/97 in totaal 48 wedstrijden voor Vitesse waarbij hij 4 keer scoorde.

16-01-2004
 

VFL Bochum heeft oogje op Ruud Knol

Ruud Knol kan deze zomer naar de Bundesliga. Volgens de Westdeutsche Allgemeine Zeitung houdt VFL Bochum de verrichtingen van de pas net van een knieblessure herstelde Vitesse verdediger nauwlettend in de gaten. Bochum moet op zoek naar een nieuwe verdediger, nu Frank Fahrenhorst met een aflopend contract zal overstappen naar de huidige koploper in de Bundesliga, Werder Bremen.Gisteren was Bochum caoch Peter Neururer dan ook een van de toeschouwers bij het oefenduel tussen Vitesse en Hannover ’96 om nog eens te kijken naar Knol. De jonge verdediger speelde echter niet doordat eerder deze week zijn voetbalschoenen met speciale zolen waren gestolen. Deze kon hij in Belek niet vinden. Vitesse speelde met 1-1 gelijk tegen Hannover.

Bron: Voetbalplus 16-01-2004
 

,,Mijn komst houdt Genkse jeugd niet tegen”
Claessens (32) na 10 jaar terug

Tien jaar na zijn vertrek uit Genk viert Gert Claessens vanavond tegen Club Brugge, waar hij vijf jaar zijn tenten opsloeg, zijn grote rentree. ,,Meteen een absolute topper. Het is erop of eronder. Ik gun mezelf geen maanden om me aan te passen. Ik moet er onmiddellijk staan.”De terugkeer van Gert Claessens is op zijn minst een merkwaardige Genkse beleidskronkel te noemen. Een half jaar geleden werd de Nederlander Theo Janssen nog gezien als de oplossing voor het middenveldprobleem. Genk leende hem van Vitesse, waar Claessens vervolgens prompt zijn contract met twee jaar verlengde. Nu volgt een omgekeerde beweging. De bijna 32-jarige Limburger tekende een drieëneenhalfjarig contract in Genk. Overigens vlak nadat hij een akkoord had bereikt met Lokeren.

,,Eigenaardig, ja”, erkent Claessens. Maar hij heeft een plausibele uitleg. ,,Voor de start van het seizoen informeerde Genk naar mijn transferprijs. Die lag toen zeer hoog omdat ik in feite niet weg mocht. Daarop werd Theo Janssen gehuurd. In september heb ik met Vitesse een eerste gesprek gehad over een contractverlenging. We waren er eigenlijk snel uit om er twee jaar bij te doen.”

Blessures zorgden daarna voor een vertroebelde situatie. ,,Tegen Ajax liep ik een zware enkelverstuiking op, die me ruim een maand aan de kant hield. Zonder er echt klaar voor te zijn, speelde ik daarna drie wedstrijden in een week. Ik had het beter niet gedaan, maar door de te smalle kern liet ik me overhalen met als gevolg een bilblessure die me weer vijf dagen aan de kant hield. Daarna speelde ik weer drie wedstrijden in amper één week. Ik bracht te weinig. Weet ik zelf ook, maar er kon gezien de omstandigheden ook niet meer verwacht worden. Toen zijn er een paar gesprekken geweest waarin de club aangaf dat, indien ik een club vond, het wellicht beter zou zijn dat ik vertrok, al speelde ik de laatste vijf, zes wedstrijden best wel weer op niveau.”

Het hield trainer Sturing van Vitesse niet tegen om na het afscheid even z’n ongenoegen te ventileren. ,,Claessens moest een van mijn steunpilaren worden, maar hij is dat in verhouding tot zijn salaris te weinig geweest.”

,,Dat hoorde ik toen ik Spanje zat”, reageert Claessens. ,,Ik heb daar met hem over gesproken omdat ik me er als speler toch door beschadigd voelde. Hij beseft ook dat ik na mijn contractverlenging alleen door m’n blessure niet heb kunnen brengen wat van me verwacht werd. Ik weet nu hoe het verhaal tot stand gekomen is en ik wil het daar verder bij laten. Ik kan alleen zeggen dat het is opgelost en dat er op het gepaste moment alsnog een afscheidswedstrijd met bloemenhulde in Arnhem komt.”

Lokeren had hem die bij zijn komst graag aangeboden. ,,En dat nam nu ook het eerste contact op. Ik hoef er niet stiekem over te doen: we hadden een akkoord. Lokeren moest er alleen nog zien uit te geraken met Vitesse, dat zelf een alternatief voor me zocht. Pas toen is Genk plots weer komen aankloppen. De transferprijs speelde niet meer. Omdat mijn salaris blijkbaar te zwaar op de begroting woog, was alles bespreekbaar. Voor Vitesse was de optie Janssen interessant. Voor mij was alles goed. Ik zou met plezier naar Lokeren zijn gegaan, maar als je naar Genk kunt, aarzel je niet. Hier is het voor mij destijds allemaal begonnen. Ik heb er twee mooie jaren beleefd, vooraleer vijf schitterende seizoenen bij Brugge door te brengen.”

Daarna ging Claessens naar Spanje, omdat hij ,,de kans kreeg daar te gaan voetballen” en tenslotte drie jaar Vitesse. ,,Ik heb van niets spijt gehad. En ben met heel veel zin teruggekomen, omdat Genk de voorbije jaren toch is uitgegroeid tot een prachtige club. De ambitie is elk jaar bij de eerste drie eindigen. Dat spreek me aan. Tenslotte gaat het in voetbal om de prijzen.”

Juist die honger zorgt voor een bijzonder hoog verwachtingspatroon. Nu elke wisseloplossing voor het vertrek van Skoko onvoldoende bleek, mag Claessens niet falen. Ook al omdat voorzitter Jos Vaessen zich liet ontvallen dat zijn komst eigenlijk tegen de jeugdpolitiek van de club ingaat. Een dertigplusser kan de ontwikkeling van jong talent tegenhouden.

,,Dat klopt niet”, verdedigt Claessens zich. ,,De beste moet spelen. Het maakt niet uit of die negentien of vijfendertig is. Ik weet dat ik ben ingehaald als basisspeler en wil er alles aan doen om die rol centraal naast Bernd Thijs goed in te vullen. Maar ik ben Skoko niet. Die is ook pas hier uitgegroeid tot de speler die hij geworden is. Een speler van dat niveau halen is voor Genk zelf onbetaalbaar.”

Bron: De Standaard 16-01-2004
 

Matthew Amoah langer uit de roulatie

De terugkeer van Amoah bij de selectie laat waarschijnlijk langer op zich wachten. De 23-jarige aanvaller verwacht nog twee maanden uit de roulatie te zijn. Amoah werd in september geopereerd aan zijn knie en werkt nu individueel aan zijn herstel. “Het gaat wel goed, maar ik voel soms nog pijn. Ik verwacht dat het nog wel twee maanden duurt, misschien langer. Het is beter dat ik niet te vroeg begin en weer een blessure oploop. Als ik weer zonder pijn kan lopen, gaat het denk ik snel”, aldus de Ghanees international.Ook Rick Bochem is vooralsnog niet inzetbaar. De jonge middenvelder heeft last van zijn knie. Michael Jansen en Ruud Knol werden gistermiddag tegen Hannover 96 uit voorzorg aan de kant gehouden.

Bron: De Gelderlander 16-01-2004
 

Paulo Rink nog vreemde eend

Vitesse had veel tijd nodig om een geschikte aanvalsleider te vinden en vond uiteindelijk Paulo Rink op het eiland Cyprus. In de oefenwedstrijd gistermiddag tegen Hannover 96 (1 – 1) bleek dat ook Rink tijd nodig heeft om zijn draai bij Vitesse te vinden.Paulo Rink maakte gistermiddag in het Turkse Belek een debuut als een vreemde eend in de bijt. Gehuld in het tricot van de vertrokken Didier Martel (nummer 11) bleef de centrumspits grotendeels onzichtbaar als zijn voorganger in diens laatste, troosteloze maanden. Behalve dat hij moet wennen aan het elftal, waren ook zijn ploeggenoten onwennig met hun nieuwe aanvalsleider. Rink werd weinig gezocht en nog minder gevonden. Al had de 30-jarige Duitser het zichzelf wel makkelijker kunnen maken. Al in de vijfde minuut legde Tim Cornelisse de bal achter de Duitse verdediging, maar de vrije doortocht was niet besteed aan Rink. Hij schoot gehaast en miste het doel ruimschoots.

Het zou zijn enige kans blijken in een taai duel dat zich voornamelijk op het middenveld afspeelde. Rink werkte hard en toonde bij vlagen wel zijn slimheid, combinatiegevoel en technische vaardigheid. “We moeten nog wennen aan elkaar”, gaf de vriendelijke spits na afloop toe: “over het spel van de ploeg ben ik tevreden, maar ik heb nog wat tijd nodig. De eerste drie wedstrijden zullen we nodig hebben om naar elkaar te groeien.”

Helemaal vreemd is zijn zuinige start niet. Rink speelde zes maanden op Cyprus in een competitie waar Mickey Mouse zijn naam niet aan zou willen verbinden. De wedstrijd tegen het fysiek sterke Hannover 96 viel hem dan ook zwaar. “Het verschil is groot, op Cyprus kreeg je tijd en ruimte. Soms werd je niet eens aangevallen. Ze wisten toch dat ze de bal toch niet konden krijgen. Dit was veel zwaarder, maar omdat het mijn eerste wedstrijd is, moet ik toch tevreden zijn. Al was ik natuurlijk meer tevreden geweest als ik had gescoord.

Trainer Edward Sturing keek gistermiddag door het aarzelende debuut van Rink heen. “Hij is zeker een aanwinst. Alleen is de ploeg nog niet op hem is afgestemd. Ze zijn gewend iemand pas aan te spelen als hij vrijstaat, maar hem kun je ook goed in de dekking aanspelen. Hij is balvast en goed in de combinatie, maar werd veel te weinig gezocht”, vond Sturing. “Conditioneel is hij ook niet top, maar hij heeft ook zes maanden op hoofdklasse niveau gespeeld; een uurtje trainen per dag en dat was meer ‘spielerei’ dan trainen. Veel weerstand heeft hij niet gehad en dat kun je merken.”

Voor Rink en ook de tweede spits Emile Mbamba speelde daarnaast het probleem dat Vitesse gistermiddag aanvallend niet goed voor de dag kwam. Het ontbrak aan variatie en creativiteit om de hechte Duitse middenlinie te doorbreken.

Toch lijkt er nu al de nodige winst geboekt ten opzichte van de eerste seizoenshelft. Vitesse speelde goed georganiseerd, vanuit een sterke defensie, geleid door de betrouwbare Aleksandar Ilic. Ook Purrel Fränkel viel op in positieve zin. De linksback, voor de winterstop nogal eens weifelachtig, speelde net als tegen Fenerbahce uitstekend. Het meest opvallend was het sterke spel van de middenvelders Theo Janssen en Bert Konterman. Janssen excelleerde met fraaie openingen als het creatieve brein van de vernieuwde ploeg. Konterman zorgde met zijn ervaring voor de broodnodige rust in het vaak zo onstuimige elftal, dat enigszins verrassend de leiding nam. Na een schitterende pass van Janssen kopte Stijn Schaars de bal van buiten het strafschopgebied over de uitgelopen Duitse doelman: 1-0. Het was, op slag van rust, pas de tweede kans voor Vitesse, nadat Rink in de beginfase zijn eerste had gemist.

Hannover was slechts gevaarlijk met een afstandsschot van Krupnikovic tegen de lat. Na rust was het aardige schaakspel minder leuk omdat beide trainers veelvuldig pionnetjes wisselden. De gelijkmaker van Stefult (1-1) viel al snel, nadat gelegenheidsback Aleksandar Rankovic zich liet verrassen over de vleugel. Sturing gunde vervolgens verdediger Jaap Davids zijn debuut en middenvelder Luciën Dors de eerste test tegen een echte club. Hij speelde al eens een partijtje mee tegen een Achterhoekse vijfdeklasser.

Dankzij Theo Janssen werd de winst nog bijna binnengehaald. Hij liet eerst de bal uit een vrije trap rakelings langs de kruising scheren, en bracht even later invaller Van Beukering magnifiek in stelling. Diens volley en rebound misten richting. Aan de andere kant verijdelde doelman Jim van Fessem een kans van Stajner, zodat Vitesse na Fenerbahce ook Hannover 96 verdienstelijk op 1-1 hield.

Vitesse-Hannover 96 1-1 (1-0): 45. Schaars 1-0, 57. Stefult 1-1. Geel: Hofs.

Opstelling Vitesse: Van Fessem; Rankovic (70. Davids), Cornelisse, Ilic, Fränkel; Hofs (67. Fafiani), Schaars (70. Dors), Konterman, Janssen; Rink (77. Van Beukering), Mbamba (57. Zongo).

Bron: De Gelderlander 16-01-2004
 

Zweedse speler door Vitesse afgetest

Vitesse blijft op zoek naar een aanvallende middenvelder. De Arnhemse club heeft zich in de winterstop al versterkt met Aleksandar Ilic en Paulo Rink, die gistermiddag tegen Hannover 96 (1 – 1) zijn debuut maakte. De speurtocht naar nieuwe versterkingen is daarmee niet afgelopen. Technisch manager Jan Streuer liet gistermiddag weten dat hij graag een aanvallende middenvelder aan de selectie zou toevoegen. Op dit moment zijn er echter geen serieuze kandidaten.De voorbije maanden richtte Vitesse het vizier onder andere op de Zweedse competitie. De belangstelling ging uit naar de 23-jarige Martin Ericsson van IFK Gotenborg. De kleine spelverdeler scoorde in 25 duels zeven keer en zijn contract liep af. Ericsson werd onlangs voor het eerst opgeroepen bij de nationale ploeg van Zweden. Hij werd al enkele malen bekeken door Vitesse, maar was niet overtuigend genoeg. Inmiddels is de kans ook verkeken. Hij verruilt Gotenborg nu voor het Deense Alborg.

Streuer verwacht niet dat Vitesse zich op korte termijn verder zal versterken nu Ericsson is afgevallen. “De Zweedse competitie is afgelopen en hij mocht transfervrij weg. Dat is ideaal, maar we waren niet helemaal overtuigd. Dat moeten we wel zijn, willen we iemand nemen. Daarbij kan Nicky Hofs ook prima achter de spitsen spelen. Het is in onze situatie niet makkelijk een goede speler te krijgen. Als het nu niet lukt, kijken we in de zomer verder”, aldus Streuer.

De manager ontkende gistermiddag belangstelling voor Emile Mbamba van Hannover 96, dat twee jaar geleden Marc van Hintum tijdens een trainingskamp overnam van Vitesse. Een jaar geleden informeerde de Duitse club naar Matthew Amoah. Streuer sprak gisteren wel korte tijd met trainer Ralf Rangnich. “Hannover is wel op zoek naar versterking want ze hebben veel blessures, maar ze zoeken niet per se bij ons. Wij willen Mbamba ook niet kwijt. Mocht hij toch vertrekken, dan moeten wij zeker een andere speler halen.”

Bron: De Gelderlander 16-01-2004
 

JP Print start i.s.m. met Vitesse nieuw initiatief: Vitesse Media B.V.

JP Print & Design en Vitesse hebben de al bestaande sponsorovereenkomst verder uitgebreid en vastgelegd tot en met het seizoen 2008/2009.Naast het verzorgen van het drukwerk van Vitesse zal JP Print de gehele exploitatie overnemen van alle media-activiteiten van Vitesse en deze onderbrengen in Vitesse Media B.V. Dit betekent dat met ingang van 1 februari a.s. de Vitesse Vandaag, Vitesse Inside, Kids Club Now en de officiële internet website www.vitesse.nl verder zullen worden geprofessionaliseerd. Vitesse blijft eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van alle media-activiteiten.

Interim-directeur Theo Mommers: “Deze overeenkomst past in het nieuwe beleid van Vitesse en zorgt voor een professionele, integrale aanpak van alle media-activiteiten, waarbij de advertentie-inkomsten sterk kunnen toenemen tegen lagere kosten, waardoor bijvoorbeeld de frequentie en kwaliteit kan toenemen. Met JP Print beschikt Vitesse over een uitstekende partner.”

“Onze doelstelling is om de bladen meer inhoud te geven, kwalitatief op een hoger niveau te brengen en aantrekkelijker te maken voor de supporters van Vitesse”, aldus Johan Paape, directeur van JP Print & Design.

Bron: Vitesse 15-01-2004
 

Rink wil Vitesse motiveren

Paulo Rink speelde donderdag zijn eerste duel voor Vitesse. “De eerste helft hebben we goed gespeeld als team. Zelf had ik direct een goede kans, die had ik moeten maken”, zei de Duitse spits over de 1-1 tegen Hannover 96. Rink moet nog wel wennen. “Mijn medespelers wetem niet hoe ik de bal wil hebben, omdat ze me niet kennen.””Ik probeer de ploeg zoveel mogelijk te helpen door te praten en ze te motiveren”, stelt de ervaren Duitser. Rink viel in de 2e helft geblesseerd uit. “Het is niet ernstig”, zo verzekerde hij na afloop.

Bron: Omroep Gelderland 15-01-2004
 

Vitesse gelijk tegen Hannover 96

Vitesse heeft donderdag in het Turkse Belek 1-1 gelijkgespeeld in een oefenduel tegen het Duitse Hannover 96. De Duitse spits Paulo Rink maakte zijn debuut voor Vitesse. Hij miste in de 3e minuut een grote kans. In de 2e helft viel hij lichtgeblesseerd uit, evenals Stijn Schaars en Aleksandar Rankovic. Vitesse was in de eerste helft de betere ploeg. Met name de verdedigers Aleksandar Ilic en Bert Konterman speelden sterk. Na een half uur schoot Hannover-aanvaller Krupnikovic wel op de lat boven doelman Jim van Fessem. Vlak voor rust kopte Schaars uit een voorzet van Theo Janssen de 1-0 binnen.Na rust was Hannover 96 de betere ploeg. Trainer Edward Sturing wisselde vijf keer in de 2e helft. Zo mochten Jaap Davids en Lucien Dors van Jong Vitesse hun opwachting maken. Net nadat Emile Mbamba was vervangen voor Mamadou Zongo leidde een snelle uitbraak van de Duitsers tot de gelijkmaker. De Kroatische middenvelder Stefulj zorgde voor de 1-1. Tien minuten voor tijd ging een vrije trap van Janssen net naast. Vlak voor tijd zette dezelfde Jans5en invaller Jhon van Beukering alleen voor de keeper. De spits miste echter zowel in eerste instantie als in de rebound.

Bron: Omroep Gelderland 15-01-2004
 

Schaars tevreden na oefenduels

Doelpuntenmaker Stijn Schaars was tevreden over het spel in de beide oefenduels. Zijn nieuwe collega Paulo Rink was ‘redelijk’ tevreden, maar heeft goede hoop dat de samenwerking met zijn medespelers de komende weken positief gaat uitpakken.’Perfect op maat’
“Na een rustige eerste helft speelde Hannover na rust een stuk agressiever en zaten er kort op. Zij speelden pressing naar voren en daar wij fysiek en in de omschakeling moeite mee. Fenerbahce was een meer voetballende ploeg en dat ligt ons toch meer. Het is goed geweest dat we tegen teams met verschillende stijlen hebben gespeeld, daar zijn de oefenwedstrijden ook voor. ” Over het doelpunt was Stijn kort maar krachtig: “Ik zag Theo al gaan, hij legde de bal perfect op maar waardoor ik de bal voor het inkoppen had. Wel een lekker gevoel hoor”, aldus Schaars.

Paulo Rink
Rink speelde zijn eerste minuten voor Vitesse. Na 77 minuten ging hij licht geblesseerd van het veld. “Niks ernstigs”, volgens de speler zelf. Ik kreeg een knietje in mijn bovenbeen, maar dat masseren we er wel uit.” De aanvaller was ‘redelijk tevreden’ over zijn prestatie. “We hadden een goede start van de wedstrijd. Als ik de kans in de derde minut had verzilverd was het nog beter geweest. Dat zou een goede motivatie voor mijzelf en het team zijn geweest. Als ik eenmaal gewend ben aan mijn medespelers en zij aan mij moet het absoluut beter gaan, daar ben ik van overtuigd. De samenwerking moet de komende periode beter, maar ik heb nog maar een paar keer meegetraind dus dat is niet zo gek. In de tweede helft hebben wij Hannover teveel laten voetballen, maal al met al ben ik redelijk tevreden over deze wedstrijd.

Bron: Vitesse.nl 15-01-2004
 

Eindstand Hannover’96-Vitesse 1-1

Donderdagmiddag heeft Vitesse de tweede oefenwedstrijd in Turkije gelijkgespeeld. Tegen Hannover’96 werd het 1-1. Doelpuntenmaker aan de kant van Vitesse was Stijn Schaars.Hannover ’96 1-1 Vitesse
Geel: Hofs (’18)

0-1 Schaars ’44
1-1 Stefulj ’57

Opstellingen

Vitesse
Jimmy van Fessem, Tim Cornelisse, Bert Konterman, Aleksandar Ilic, Purrel Fränkel, Nicky Hofs (Raymond Fafiani ’68), Aleksandar Rankovic (Jaap Davids ’69), Stijn Schaars (Luciën Dors ’69), Theo Janssen, Paulo Rink (Jhon van Beukering ’77) en Emile Mbamba (Mamadou Zongo ’57).

Hannover ’96
Ziegler, Bergantin, Kleber, Konstantinidis, Cherundolo, Stajner, Stefulj, Schröter, Krupnikovic, Schuler en De Guzman.

Wedstrijdverslag

Met Paulo Rink spelend onder nummer elf voor het eerst in de basis begon Vitesse het oefenduel tegen Hannover ’96. De aanvaller kreeg in de derde minuut direct een enorme mogelijkheid, maar schoot de bal van dichtbij naast het doel. Het duel wordt in een aanmerkelijk rustiger tempo gespeeld in vergelijking met twee dagen eerder. Beide ploegen spelen duidelijk ‘vanuit de organisatie’ waardoor er zich weinig kansen voordoen. Aleksandar Ilic moest na een kleine tien minuten behandeld worden aan zijn lies, maar kan voorlopig doorspelen. Hannover kreeg in de eerste 45 minuten een drietal kleine kansen, maar Van Fessem stond telkens goed opgesteld. Vitesse kwam één minuut voor rust op voorsprong. Een voorzet van Theo Janssen werd door Stijn Schaars binnenkant paal ingekopt: 0-1.

Twaalf minuten na rust werd Emile Mbamba vervangen door Mamadou Zongo. Direct na de wissel leidde een razendsnelle uitbraak van de Duitsers de gelijkmaker in. De Kroatische middenvelder Daniel Stefulj schoot op verrassende wijze plots raak: 1-1. De tweede helft is een stuk aantrekkelijker doordat in een hoger tempo wordt gespeeld. Hannover heeft zo ongeveer het hele elftal vervangen, terwijl Jaap Davids en Luciën Dors er halverwege die tweede helft namens Vitesse zijn ingekomen. In de 65e minuut schoot Nicky Hofs over uit een corner van Theo Janssen. Uit de counter kwam Hannover gevaarlijk voor het doel van Van Fessem, maar tot doelpunten leidden beide acties niet. Het algemene beeld van de tweede helft is dat Hannover de iets betere ploeg is, maar heeft Vitesse de meeste kansen. Vrij snel na zijn invalbeurt kreeg Van Beukering een goede mogelijkheid. Na een goede opening van Theo Janssen stuitte de invaller op de Duitse doelman. Net als het gelijke spel tegen Fenerbahce eindigt ook het tweede oefenduel in 1-1.

Bron: Vitesse.nl 15-01-2004
 

Ruud Knol niet tegen Hannover’96

Ruud Knol speelt donderdagmiddag niet meer in de oefenwedstrijd van Vitesse tegen Hannover 96 in het Turkse Belek. Knol speelde dinsdag voor het eerst sinds 16 maanden een wedstrijd in het eerste. In een oefenduel tegen Fenerbahce speelde hij uitstekend en schakelde hij Van Hooijdonk uit.Na de wedstrijd had hij toch weer wat last van zijn knie. Knol wil geen risico lopen: “Het gaat om volgende week zaterdag (hervatting competitie, red.).” Wat ook meespeelt, is dat zijn voetbalschoenen met speciale zooltjes zijn gestolen. Knol heeft in Belek niet de juiste zolen kunnen vinden.

Bron: Omroep Gelderland 15-01-2004
 

Een weerzien met een oude bekende

Om 15.00 lokale tijd treden de Roden aan voor hun eerste oefenwedstrijd van het trainingskamp in Turkije. In Belek, ongeveer 40 kilometer van het eigen terrein, speelt het team van Ralf Rangnick tegen een oude bekende… de Hollandse eredivisieclub Vitesse Arnhem.”Dat is een oude bekende”, zegt trainer Ralf Rangnick. “De trainer is wel gewisseld, maar we kennen het team erg goed door de eerdere oefenwedstrijden.” Afgelopen jaar werd de club, die op dit moment de 15e plaats in de Hollandse competitie bezet en tegen degradatie strijdt tijdens het winterstop-trainingskamp (toen in Andalusie) met 2-1 verslagen. Toen speelde voormalig Vitessespeler Marc van Hintum nog voor Hannover’96.

De wedstrijd, die plaats zal vinden op het veld van de Hollanders van het Acadia Golf Resort, zal een graadmeter zijn voor hoe ver het met de Roden staat. Ralf Rangnick mag deze en de volgende oefenwedstrijden tegen Alemannia Aachen (17-01-04) en SpVgg Unterhaching (19-01-04) gebruiken om verschillende teaktische variaties te proberen. Zo zal het zijn dat spelers als Silvio Schröter als Markus Schuler op verschillende posities worden geprobeerd.

Tegen Arnhem kan de Amerikaan Clint Mathis nog niet ingezet worden. Hij zal pas morgenmiddag samen met Fabian Montabell in Antalya landen. De inzet van Daniel Stendel is nog licht twijfelachtig, die vandaag tijdens de training afhaakte. Omdat ook Thomas Brdaric na zijn knieblessure nog niet fit is en de aanvallers Christiansen, Wolf en Idrissou er helemaal niet bij zullen zijn, zal waarschijnlijk daardoor Jiri Stajner de enige spits zijn.

Bron: Hannover96.de 15-01-2004
 

14.00 uur: Hannover ’96-Vitesse

Donderdagmiddag speelt Vitesse de tweede oefenwedstrijd in Turkije met Hannover’96 als tegenstander. Volg het laatste nieuws tijdens de wedstrijd via de website van Vitesse.nl. Paulo Rink maakt tegen de Duitsers zijn debuut in het elftal van Vitesse. Lees verder voor de volledige opstelling.Net als het eerste oefenduel tegen Fenerbahce (1-1) is ook de tweede wedstrijd via de officiële website van Vitesse te volgen. Buiten de opstelling worden alle bijzonderheden direct op de site geplaatst. Na afloop volgen reacties en foto’s van het duel tegen de Bundesligaclub uit Hannover.

Opstelling Vitesse

Jimmy van Fessem, Tim Cornelisse, Bert Konterman, Aleksandar Ilic, Purrel Fränkel, Nicky Hofs, Aleksandar Rankovic, Stijn Schaars, Theo Janssen, Paulo Rink en Emile Mbamba.

Bron: Vitesse.nl 15-01-2004
 

Paulo Rink debuteert voor Vitesse

Paulo Rink maakt vanmiddag zijn debuut voor Vitesse. De Duitse spits staat in de basis in de oefenwedstrijd tegen Hannover’96. Rink vormt een spitsenduo met Emile Mbamba. Wie na de winterstop eerste keeper wordt, is nog niet duidelijk. “Ik maak dat nog niet bekend, maar zelf ben ik er wel uit”, geeft trainer Edward Sturing aan. Tegen Hannover’96 speelt Aleksandar Rankovic niet, omdat hij het komende competitieduel geschorst is.Vermoedelijke opstelling:
Van Fessem, Cornelisse, Knol, Ilic, Fränkel; Hofs, Konterman, Schaars, Janssen; Rink, Mbamba.

Bron: Omroep Gelderland 15-01-2004
 

Weg met de miljonair

Geld maakt niet gelukkig. Vraag maar aan Didier Martel (32). Medelijden met een miljonair is niet nodig, maar wat kan het snel gaan in een voetballeven. De man van zes miljoen (het aantal guldens dat Vitesse medio 2000 voor hem betaalde aan FC Utrecht) is voor nop af te halen. Vitesse wil van hem af. Martel krijgt nog een maandsalaris mee en is verder niet meer welkom in Arnhem.De gevoelige Fransman met het uiterlijk van een bijrolspeler in The Godfather is bedolven onder de puinhopen van het voormalige fort aan de Rijn. Binnengehaald als koning, op straat gezet als een bedelaar. Financieel bloeide Martel tot miljonair in Arnhem, sportief verwelkte hij er tot een muurbloempje. Met zijn vertrek lijkt er een definitief einde te zijn gekomen aan de gouden era van Vitesse. In de geschiedenisboeken vindt de gekwetste technicus zijn plaats als exponent van de onmetelijke val die de club in korte tijd maakte. De middenvelder kwam bijna vier jaar geleden op voorspraak van trainer Ronald Koeman naar het Gelredome. Martel kreeg een vorstelijk salaris dat paste bij een club met Champions League-visioenen. Utrecht weende, het Allez Didier zou nooit meer klinken. Want Martel was een held, het team speelde in dienst van hem. En als hij weer eens aanzette voor een rush, dan zinderde De Galgenwaard.

Vitesse viel na het vertrek van voorzitter Karel Aalbers van zijn troon. Le Roi tuimelde mee. De sfeergevoelige Martel was van de ene op de andere dag geen schim meer van zichzelf. De haren vol gel, het strakke broekje en de eeuwige borst vooruit, transformeerden van koningskenmerken tot profiteurprofiel. Martel verwerd tot een vat vol twijfel. Hij weigerde verbaal terug te slaan, schikte zich in zijn bijrol. Keer op keer kreeg hij impliciet het verwijt dat hij zoveel verdiende terwijl de club klinisch dood was. Martel wilde wel inleveren, maar Vitesse wilde eigenlijk alleen van hem af.

Nu is hij eindelijk verlost. Na in heel Europa met hem geleurd te hebben, laat Vitesse zijn aankoop gaan. Als een geslagen hond vertrekt Martel. ‘Misschien is dit nog wel het beste dat ik kan doen voor Vitesse. Dit scheelt ze in ieder geval een half jaarsalaris. Natuurlijk ben ik niet bij, ik vind het verschrikkelijk dat ik niets heb kunnen doen om de club te helpen. Maar de laatste wedstrijden voor de winterstop speelde ik niet eens meer. Kijk hoe het was toen ik kwam en zie nu… Ik hoop dat ik nog afscheid mag namen van mijn supporters.’ Martel rekent niet op een langer verblijf in Nederland. ‘Ik heb niks gehoord. Om het geld gaat het niet, ik wil alleen nog maar twee jaar lekker voetballen. Zonder stress en met vertrouwen. Dat heb ik zó gemist.’

Bron: VI 15-01-2004
 

Fel Gelders spitsenduel
NEC richt zich op talent Niedzielan, Vitesse rekent op ervaring Rink

De rivaliserende buren NEC en Vitesse hebben bij de hervatting van de competitie een nieuw twistpunt. In de winterstop versterkten beide Gelderse verenigingen zich met een spits en de komende periode zal duidelijk worden wie daarbij het slimst te werk is gegaan. NEC gaf nog nooit zo veel geld uit Р2,5 miljoen euro voor salaris en transfersom Рals aan de Pool Andrzej Niedzielan (24), terwijl Vitesse koos voor de ervaring van de transfervrije Braziliaanse Duitser Paulo Rink (30).Beide goalgetters hebben ̩̩n ding gemeen: hun komst naar Gelderland had heel wat voeten in aarde. NEC moest alles uit de kast halen om na het mondelinge akkoord ook de handtekening van de chronische twijfelkont Niedzielan onder het royale contract te krijgen.

Vitesse had over het enthousiasme van Rink juist niets te klagen, maar vond diens oude club Olympiakos Nicosia op zijn weg. De wanbetalende Cyprioten dachten nog een transfersom op te kunnen strijken door op het laatste moment vijf maanden achterstallig loon te storten, maar gisteren keurde de FIFA de transfervrije overstap van Rink naar Vitesse goed.

Het spitsenduel is een voorbeeld van de veranderende krachtsverhoudingen tussen Vitesse en NEC. Jarenlang voerden de Arnhemmers de boventoon in de regio, maar na de zoveelste sanering in Arnhem heeft NEC de buren sportief en financieel bijgehaald. Sterker nog, dankzij enkele clubverliefde weldoeners kan NEC transfers doen, die in Arnhem uitgesloten zijn.

Met Rink lijkt Vitesse in de categorie vergane glorie terechtgekomen, hoewel trainer Edward Sturing daar niets van wil weten. “Zonder geld is het moeilijk boodschappen doen, maar we wilden twee ervaren spelers in de as van het elftal en die hebben we met Rink en verdediger Aleksandar Ilic gevonden.”

Ervaren is Rink zeker. In Brazilië was hij al eens topscorer en won hij met Atletico Mineiro de landstitel en de beker, terwijl hij met Duitsland op Euro 2000 speelde en met Bayern Leverkusen in Bernabeu scoorde tegen Real Madrid.

Maar de grote vraag is natuurlijk hoe zo´n speler op Cyprus verzeild is geraakt. “In mijn privé-leven had ik problemen en ik moest even rust hebben. Maar nu wil ik weer op niveau spelen”, aldus ´Rambo´, die op de training in het Turkse Belek met een fraai technisch hoogstandje het tegendeel van zijn bijnaam bewijst. “Nog altijd ben ik meer Braziliaan, maar in het voetbal moet ik een Duitser zijn”, aldus Rink.

Ook NEC´s nieuwe speerpunt wil niet als een Braziliaan worden beschouwd. “De mensen moeten geduld met mij hebben. Niet alleen de club is nieuw voor mij, maar ook het land. Er moeten niet meteen wonderen van mij worden verwacht. Ik ben geen Ronaldo.”

Dat neemt niet weg dat zijn trainer Johan Neeskens uitermate lovend is over hem. “Niedzielan is fysiek sterk, balvast, en explosief. Ook heeft hij een goede techniek, veel diepgang en overzicht. Eigenlijk heeft hij alles wat een spits moet hebben.”

Vergelijking Rink en Niedzielan

Paulo Rink
Geboren 21-2-1973
Geboorteplaats Curitiba (Brazilië)
Nationaliteit Duits
Interlands/Doelpunten 13 0
Competitiewedstrijden/Doelpunten 134 (europa) 44
Europese wedstrijden/Doelpunten 20 3
Clubs Atletico Paranoense (Bra), Atletico Mineiro (Bra), Bayer Leverkusen (Dui), Santos (Bra), 1. FC Nurnberg (Dui), Energie Cottbus (Dui), Olympiakos Nicosia (Cyp)

Andrzej Niedzielan
Geboren 27-2-1979
Geboorteplaats Zary (Polen)
Nationaliteit Pools
Interlands/Doelpunten 8 4
Competitiewedstrijden/Doelpunten 63 32
Europese wedstrijden/Doelpunten 6 2
Clubs Zaglebie Lubin (Pol), Odra Opole (Pol), Chrobry Glogow (Pol), Gornik Zabrze (Pol), Dyskobolia Grodzisk (Pol)

Bron: Telegraaf 15-01-2004
 

Duitser met Braziliaans hart wil weer stralen
Paulo Rink geeft Vitesse smoel

Vandaag maakt Paulo Roberto Rink (30) in het Turkse Belek in de oefenwedstrijd tegen Hannover 96 zijn officiële debuut voor Vitesse. Met de aankoop van de 13-voudig Duits international, die voor 2,5 jaar zal tekenen, verrassen de Arnhemmers.Je hoeft in de Turkse zon maar een paar minuten naar de training van Vitesse te kijken om te weten dat Paulo Rink een uitstekende aankoop is. De spits draait gemakkelijk weg van zijn tegenstander en scoort op beheerste wijze. Conditioneel is de Braziliaan, die zich in 1998 tot Duitser liet naturaliseren, nog niet top. Maar klasse verloochent zich niet.

Op het sportcomplex van Arcadia in Belek kijken technisch manager Jan Streuer, trainer Edward Sturing en Rinks zaakwaarnemer Gordon Stipic tevreden toe. ,,Ik heb in de winterstop om twee ervaren spelers gevraagd en wilde niet te veel mensen verliezen”, zegt Sturing. ,,Streuer heeft boodschappen gedaan zonder geld en is teruggekomen met Rink, Ilic en Janssen zonder ervoor te hoeven betalen. Claessen en Martel zijn vertrokken, dus heb ik er per saldo zelfs een speler bij gekregen. Dat is prima.”

Vitesse wil terug naar de subtop van Nederland. De huidige plek, strijdend tegen degradatie, is de club onwaardig. De selectie is talentvol, maar mentaal labiel. En in de as niet sterk genoeg. Met laatste man Aleksandar Ilic (34), gekomen van Anderlecht, en spits Rink, gehaald van Olympiakos Nicosia, hoopt Sturing op meer stabiliteit. Na de komst van Ilic en de terugkeer van de langgeblesseerde verdediger Ruud Knol moet Bert Konterman op het middenveld voor rust zorgen.

Als ook Matthew Amoah in de loop van de komende weken zijn rentree zou kunnen vieren, dan kan het vernieuwde Vitesse aan de opmars beginnen. Rink speelt daarin een belangrijke rol. Hij zal voor doelpunten moeten zorgen en voor afleiding, opdat anderen kunnen scoren. Dat was hem bij Bayer Leverkusen wel toevertrouwd. ‘Rambo’, zoals zijn bijnaam luidt, gold in de periode 1998-2000 als een van de beste spitsen in de Bundesliga. Bondscoach Berti Vogts haalde hem om die reden over Duitser te worden. Daardoor kon hij meedoen aan Euro2000. Maar een succes werd dat niet. Duitsland beleefde een afgang die ook Rink, die in Brazilië twee keer tot topscorer werd uitgeroepen, niet kon voorkomen.

De aanvaller verloor zijn plek bij Leverkusen en werd in 2001 verhuurd aan 1. FC Nürnberg, vorig seizoen speelde hij bij Energie Cottbus. ,,Wegens privé-problemen zijn we afgelopen zomer naar Cyprus vertrokken, mijn vrouw wilde weg uit Duitsland”, aldus Rink, gisteren na afloop van de intensieve training. In Leverkusen had de familie zijn vrienden, maar in Nürnberg en Cottbus kwijnde zijn vrouw weg en werd ze depressief. De warmte van Cyprus zou de herinnering aan Brazilië dichterbij moeten brengen. Hoewel het leven er goed was, bleek het voetbal een drama.

Vijf maanden lang betaalde Olympiakos Nicosia zijn salaris niet uit. ,,Bovendien was het niveau veel te laag voor Paulo, hij is pas 30. Op z’n 37ste kan hij daar ook nog mee”, weet zijn zaakwaarnemer Stipic, die ook de belangen behartigt van Ilic. Zo werden de contacten met Vitesse gelegd. ,,Die club past bij Paulo: het deed me denken aan Bayer Leverkusen. Er heerst een familiare sfeer: daarin gedijt Paulo goed.”

Zijn eerste indrukken zijn goed, zegt Rink. ,,Het is een ploeg met veel talentvolle spelers. Die hebben vertrouwen nodig. Daar zal ik mijn bijdrage aan leveren. Er zit voldoende kwaliteit in, dat zag ik meteen. Ik voel me hier op mijn plek. Ik verwacht dat we in de tweede seizoenshelft zullen stijgen op de ranglijst en verheug me op spelen in nieuwe stadions tegen onbekende tegenstanders.”

Tegen zijn vrouw zei hij: ‘We hebben zes weken vakantie gehad, nu is het over. Ik ga weer aan het werk’. Vitesse is na Atletico Chapacoense, Atletico Paranaense, Atletico Mineiro, Bayer Leverkusen, Santos, Nürnberg, Cottbus en Nicosia zijn negende club. Maar de kans dat het ook zijn laatste is, is klein. Rink wil met Vitesse omhoog. Dat is goed voor hem. En voor de club. Dan kan hij over een paar jaar gerust weer terug naar Brazilië.

,,Voor het voetbal is het beter dat ik een Duitser ben, maar ik blijf in hart en nieren een Braziliaan”, lacht hij.

Bron: AD 15-01-2004
 

Bestolen spits Paulo Rink mag van FIFA voor Vitesse uitkomen

Paulo Rink speelt de komende tweeënhalf jaar voor Vitesse. De Duitse spits mag transfervrij vertrekken bij Olympiakos Nicosia dat hem vijf maanden geen salaris betaalde. De overgang van de dertigjarige aanvaller, die vandaag debuteert in een oefenduel tegen Hannover 96, werd aanvankelijk getraineerd door zijn club. Enkele uren nadat hij een vrije transfer aanvroeg, werd vijf maanden salaris op zijn rekening bijgestort. Het kon Rink niet bewegen tot een langer verblijf op Cyprus, waar hij voor de winterstop negen keer scoorde. Gisteren bepaalde de wereldvoetbalbond FIFA dat de in Brazilië geboren spits gerechtigd is voor Vitesse te spelen.De dertienvoudig Duits international was gisteren overigens een van de twee slachtoffers van diefstal bij Vitesse. Uit de spelersbus bleken zijn voetbalschoenen en die van Ruud Knol gestolen. Voor Knol betekende dat een vervelende zaak. De verdediger maakte dinsdag zijn rentree na zestien maanden blessureleed. Hij speelt met speciaal ontworpen zooltjes in zijn schoenen.

Beide spelers misten nu de golfmiddag van Vitesse omdat ze in een winkel in Antalya nieuwe voetbalschoenen moesten gaan kopen.

Bron: De Gelderlander 15-01-2004
 

Jaap Davids mag aan eerste ruiken

De net 19-jarige Jaap Davids is met Vitesse op trainingskamp in Turkije. Trainer Edward Sturing beloont hem, en Lucien Dors, hiermee voor zijn goede spel in het tweede elftal. Davids kent veel medespelers al van de A-junioren en het tweede. “Ik word dan ook niet gedold, maar je moet zelf ook zorgen dat je niet wordt gedold.” De centrumverdediger uit Bergharen is tweebenig: “Het maakt me niet uit met welk heen ik moet schieten. In het verleden was ik middenvelder. Dat zou ik nog kunnen, maar dan verdedigend”, verklaart Davids, die eerder bij UHC, TOP Oss en AWC Wijchen speelde.

Bron: Omroep Gelderland 14-01-2004
 

Vrijgave Paulo Rink eindelijk rond

De overgang van Paulo Rink van Olympiakos Nicosia naar Vitesse is eindelijk definitief. Wereldvoetbalbond FIFA heeft woensdag zijn vrijgave geregeld. De Duitse spits is nu gerechtigd om voor Vitesse te spelen. “Ik maakte mij geen zorgen. Ik heb met de president van Olympiakos Nicosia gesproken en wist toen dat het in orde zou komen”, aldus de 30-jarige Rink. Rink tekent voor 2,5 jaar bij Vitesse. De 13-voudig Duits international is transfervrij, omdat hij 5 maanden geen salaris kreeg. De spits scoorde dit seizoen negen keer en was genomineerd voor speler van het jaar in Cyprus.

Bron: Omroep Gelderland 14-01-2004
 

Van der Kraan vindt Vitesse een promotie

Vitesse bereikte zaterdag overeenstemming met de vijftigjarige Paul van der Kraan als opvolger van directeur Theo Mommers. Gisteren (dinsdag) moest de ondernemingsraad weliswaar nog instemmen, maar dat leek niet meer dan een formaliteit. Van der Kraan: ‘Ik zie dit als een promotie, Vitesse is in mijn beleving een club die thuishoort in de subtop. Dit is een ideaal moment om in te stappen. Lager kan Vitesse niet komen.’Van der Kraan werd aangesteld door de splinternieuwe raad van commissarissen, die bestaat uit de nieuwe voorzitter Henk Ramautar (46), Harry de Vries (55), Henk-Jan Donderwinkel (42) en Joop Kalksma (64). De nieuwe directeur begint op 15 februari in Arnhem. Momenteel werkt hij als algemeen directeur van RBC Roosendaal. Daarvóór was Van der Kraan actief bij FC Den Bosch en RKC Waalwijk.

Bron: VI 14-01-2004
 

Aleksandar Ilic: ‘Ruud Knol schijnt een erg goede speler te zijn’

Na een maandenlange flirt hebben Aleksandar Ilic (34) en Vitesse eindelijk voor elkaar gekozen. De Serviër tekende een contract voor anderhalf jaar met daarin een optie voor nog een seizoen. Direct na de keuring vloog Ilic met zijn nieuwe ploeggenoten naar de Turkse badplaats Belek, alwaar moet blijken of hij echt de zo gewenste steunpilaar is. De oude vos llic moet met zijn routine de jonkies van Vitesse de weg wijzen. Hij speelde meer dan vijftig Europa Cup-wedstrijden voor Club Brugge en Anderlecht en werd met beide ploegen kampioen van België.Hoe bevallen de eerste dagen in Turkije met je nieuwe ploeg?

Aleksandar llic: ‘Uitstekend. Ik lig op een kamer met Bert Konterman en de eerste trainingen zijn me goed bevallen. Het is ook prettig dat ik hier al twee landgenoten heb rondlopen. Aleksandar Rankovic en Dragoslav Jevric kunnen me mooi inpraten. De trainer laat ons flink diep gaan, maar dat is ook logisch in de voorbereiding op een nieuwe seizoenshelft. Voorlopig maakt deze ploeg een heel goede indruk op me. De spelers zijn erg jong. Maar blijkbaar komen ze nog tekort, anders win je vóór de winter wel vaker dan twee keer.’

Weet je al wat de plannen van Edward Sturing met jou zijn?

‘Ik kom gewoon op mijn eigen positie links in het hart van de defensie te staan. Eerst nog even met Konterman. De bedoeling is dat Konterman zo snel mogelijk doorschuift naar het middenveld en dat Ruud Knol vervolgens naast mij komt te staan. Knol is net terug van een langdurige blessure, maar schijnt een erg goede speler te zijn. Ik kan hem mooi coachen. Verder moet ik het allemaal nog zien.’

Anderlecht had je niet meer nodig. Waarom denk je dat je bij Vitesse nog wél van waarde kunt zijn?

‘In Brussel zijn ze flink aan het verjongen. Ik ben bijna 35, dan moet je niet moeilijk doen als er iemand anders op jouw plaats komt. Ik zal niet ontkennen dat ik blij was met de belangstelling van Vitesse. Ik wil nog zo lang mogelijk spelen en dat is nu mogelijk. Ik ga direct naar Arnhem verhuizen en heb echt ontzettend veel zin om weer te gaan voetballen.’

In de Gelderse pers verschenen verhalen dat je zo’n zestig interlands achter je naam zou hebben staan. Die zijn echter nergens terug te vinden. Wat is nu de waarheid?

‘Dat klopt niet. Ik heb wel een aantal keren gespeeld, maar toen werd Joegoslavië geboycot. Ik speel al zo’n tien jaar in het buitenland, dan ben je niet zo in beeld. Maar ik heb in vele landen ervaring genoeg opgedaan: bij Radnicki Nis in Joegoslavië, Cádiz in Spanje, Paniliakos in Griekenland en Club Brugge en Anderlecht in België, daar hoeft niemand zich zorgen over te maken. Ik heb opbouwend het nodige te bieden, kom graag op, ben kopsterk en pik mijn doelpunten mee. Hopelijk kan ik er mede voor zorgen dat Vitesse weer op een plaats komt te staan die hoort bij de aanwezige kwaliteiten.’

Verdedigen in België en in Nederland zou weleens een heel ander vak kunnen zijn

‘Klopt, Vanaf de zijkant lijkt er hier veel meer ruimte te worden weggegeven. Maar in het veld merk je pas echt waar de verschillen liggen. Doordat ik in België bij twee topclubs heb gespeeld, ben ik sowieso al gewend aan het spelen in een aanvallende ploeg. Ik vraag me dus af of het verschil zo groot zal zijn.’

Bron: VI 14-01-2004
 

Nederlandse jeugdopleidingen onder vuur
‘We zijn heel stom bezig’

VI deed de afgelopen weken onderzoek naar de vruchtbaarheid van de jeugdopleidingen. Daaruit blijkt dat Ajax, Feyenoord én de amateurclubs opleiden voor de gehele bedrijfstak. Heeft het nog zin 37 voetbalscholen in stand te houden?Het regende sterren in de afgelopen anderhalf jaar. De KNVB probeert met een keurmerk, onderdeel van het Masterplan, de goede jeugdopleidingen van de slechte te onderscheiden. Via een ingewikkeld rekenmodel wordt de kwaliteit op allerlei punten gewogen en krijgen clubs maximaal vier sterren toegekend. De website van de bond meldt letterlijk: Jeugdspelers, ouders, sponsors en gemeente weten zo in één oogopslag hoe goed (of minder goed) de jeugdopleiding van een club is. De sterren zeggen echter niets over de slagingskansen van een talent. Uit VI-onderzoek blijkt dat de beoordeling lang niet altijd in verhouding staat tot het aandeel afgeleverde eredivisiespelers. Enkele geldverslindende voetbalscholen brengen nauwelijks krachten voor het hoogste niveau voort. Zo hebben de opleidingen van Roda JC- en SC Heerenveen mooie busjes rijden, uitstekende taakomschrijvingen opgeslagen in hun archieven en allerlei hypermoderne faciliteiten. Zij kregen met het maximum van vier sterren dan ook juichende recensies, maar produceren in de praktijk zelden een profvoetballer. Roda’s peetvader Arnold Hendriks maakt er zelfs nooit een geheim van dat de opleiding hem niet zoveel interesseert.

lees verder...

Bron: VI 14-01-2004
 

De Eredivisie NV komt eindelijk een beetje vooruit

Het streven voor 2004 is in ieder geval uiterst nobel: de ENV wil de Premier League achterna. De ENV is het samenwerkingsverband van de eredivisieclubs in Nederland dat de voorbije jaren alleen maar geld heeft gekost. De Premier League is het marketingorgaan van de twintig clubs uit het Engelse Premiership dat in het seizoen 2001/2002 een winst van 130 miljoen euro realiseerde. Inderdaad: Mars is ook ver weg.Opgericht in 1997 op instigatie van vooral Ajax, PSV en Feyenoord had de ENV als voornaamste doel: het verkopen van de tv-rechten namens de achttien clubs en het slijten van het merk eredivisie aan sponsors. Die missie is volledig mislukt. Waar de Premier League een tiental partners en licentiehouders heeft, slaagde de ENV er alleen in Holland Casino te werven als naamgever voor de competitie. Het afsluiten van het tv-contract is amper een succes te noemen, want dat kan de eerste marktkoopman die over het product voetbal beschikt óók. Verder blonk de ENV vooral uit als organisatie van pappen en nathouden, van verregaande meningsverschillen en denkbeelden tussen de Top Drie en de rest, en van incompetente functionarissen. Niet voor niets slaakten de clubs een zucht van verlichting toen op 1 juli vorig jaar het contract met directeur Hans Herremans afliep. Voor een jaarsalaris van 170 duizend euro had de oud-voorzitter van FC Utrecht een administratieve chaos gecreëerd. Zo had hij vergeten een regeling met de belastingdienst te treffen, waardoor voor de clubs de heffingskorting over de winst op de tocht kwam te staan. Ook had Herremans verzuimd het aandeelhoudersschap per notariële akte vast te laten leggen en is een collectieve website nooit van de grond gekomen, ondanks een investering van 380 duizend euro. Tevens wordt er nog gesteggeld over enkele onduidelijke contracten. Zo is er een meningsverschil met het rechtenbureau ISC dat de Nederlandse voetbalbeelden voor vijf miljoen euro aan het buitenland moest verkopen. Er is echter slechts voor vier miljoen verkocht, terwijl ISC wel provisie (ongeveer vijftien procent) claimt over vijf miljoen.

Deze blunders zijn niet alleen Herremans aan te rekenen, want de directeur staat tenslotte onder toezicht van de raad van commissarissen. De vorige president-commissaris Henk Vonhoff kreeg vijftigduizend euro per jaar voor hel bijwonen van een paar vergaderingen, maar het kan niet anders of hij is geregeld ingedut. Zoals ook de overige commissarissen Jan Vullings, Jan Snoeren en de inmiddels gestopte Jaap van der Linden hebben verzuimd in te grijpen. Ze zullen allemaal het veld moeten ruimen als eind maart de renovatie van de ENV wordt voltooid. De werkgroep Future – met vertegenwoordigers van Ajax, PSV, Feyenoord, SC Heerenveen, Roda NEC en RBC Roosendaal – brainstormt momenteel over zaken zoals een duidelijke marketingstrategie en verscherping van de licentievoorwaarden. Uiteindelijk zal PSV-directeur Peter Fossen de bevindingen uitwerken tot een concreet plan van aanpak. En hoewel de werkgroep nog maar kort bij elkaar is, is het nieuwe elan nu al voelbaar. Door gebruik te maken van de specialisten van de clubs krijgt de ENV eindelijk de beschikking over specialistische kennis en na zeven verloren jaren brengt het overleg nu ook de clubs nader tot elkaar. Bovendien heeft Michael van Praag, de nieuwe president-commissaris en tevens waarnemend directeur, al kenbaar gemaakt af te zien van de vergoeding waarop Vonhoff recht deed gelden. Als gebaar van goede wil.

Het is een eerste kleine stap op een lange weg voorwaarts. Back to the future.

Bron: VI 14-01-2004
 

Vrijgave voor Rink

Paulo Rink is woensdagochtend vrijgegeven door de FIFA, waardoor hij zich definitief Vitessenaar mag noemen. Hij tekent in Arnhem een contract voor 2,5 jaar. De aanvaller moest lange tijd wachten alvorens hij duidelijkheid kreeg van de wereldvoetbalbond. Rink tekent bij Vitesse een contract voor 2,5 jaar. Hij moest zich tot dusver slechts beperken tot trainen, maar door de vrijgave is hij donderdag inzetbaar in het duel tegen Hannover ’96.Paspoort Paulo Roberto Rink

Geboortedatum: 21 februari 1973
Geboorteplaats: Curitiba (Brazilië)
Positie: aanval
Lengte: 1.84 m.
Gewicht: 83 kg.

Seizoen Club Land
Aantal (doelpunten)

1991 Atlético Mineiro (Bra)
0 (0)

1992-1997 Atlético Paranaense (Bra)
35 (14)

1997-1999 Bayer Leverkusen (Dui)
47 (14)

1999 Santos FC (Bra)
15 (1)

1999-2002 Bayer Leverkusen (Dui)
41 (15)

2001-2002 1. FC Nürnberg (Dui)
19 (3)

2002-2003 Energie Cottbus (Dui)
13 (3)

2003-2004 Olympiakos Nicosia (Cyp)
14 (9)

2003-2004 Vitesse

Bron: Vitesse.nl 14-01-2004
 

Ilic en Knol tevreden over samenwerking

Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar de manier waarop het centrale duo Ilic/Knol zich manifesteerde tegen Fenerbahce mag hoopvol genoemd worden. Beide spelers waren het daar na afloop mee eens.Aleksandar Ilic
“We hebben een goed resultaat neergezet en daar mogen we tevreden mee zijn. Fenerbahce is één van de beste ploegen in Turkije. Het niveau van Vitesse is mij meegevallen, beter dan ik had verwacht. Als we zo door blijven gaan moet het absoluut beter gaan in de competitie. Mijn samenwerking met Ruud Knol ging goed vandaag, helemaal als je kijkt naar mijn voorbereiding en de blessure die Ruud heeft gehad. We vulden elkaar al goed aan.”

Ruud Knol
De verdediger liep na afloop met een grote lach op zijn gezicht van het veld. “Ik ben heel erg blij dat het goed ging vandaag. Ik ben een paar dagen ziek geweest en heb niet alles kunnen meetrainen. Desondanks mag ik tevreden zijn hoe het ging vandaag. Het is even afwachten hoe de knie woensdag reageert, maar het voelt goed aan.”

Net als zijn collega Ilic was ook Knol tevreden over de samenwerking. Met Aleksandar Ilic verliep het opvallend goed. Het voelde heel natuurlijk aan, alsof we al jaren samenspelen en dat terwijl het voor ons de eerste keer was. Hij is meer de mandekker, ik de opbouwende speler”, aldus Knol.

Bron: Vitesse.nl 14-01-2004
 

Vitesse ziet veel oude bekenden in Turkije

Vitesse treft deze week in hotel Arcadia in de Turkse badplaats Belek een aantal goede bekenden. Behalve de Arnhemse voetbalclub koos ook Sparta voor het fraaie onderkomen, met een speelveld aan het hotel en een prachtig complex in de nabijheid.Bij Sparta is Mike Snoei trainer. Hij was vorig seizoen de baas bij Vitesse, maar werd vroegtijdig ontslagen. Ook Evgeniy Levchenko en Riga Mustapha stonden vorig seizoen nog op de Arnhemse loonlijst. Zij werden weggesaneerd en vonden onderdak bij hun oude coach. Spartaan Menno Willems heeft ook al een verleden met Vitesse.

In hetzelfde hotel verblijft ook de selectie van Werder Bremen. De Noord-Duitse ploeg bewaart slechte herinneringen aan Vitesse. Vorig seizoen mikten de Arnhemmers, nog onder leiding van Snoei, Werder Bremen op sensationele wijze uit het UEFA Cuptoernooi. Vitesse won in eigen huis met 2-1 en bereikte na een fantastisch spektakel in Bremen (3-3) de derde ronde.

Bron: De Gelderlander 14-01-2004
 

Knol en Ilic blinken uit bij Vitesse

Ruud Knol en Aleksandar Ilic vormden gisteravond in het oefenduel met Fenerbahce (1 – 1) het hart van Vitesse en dat tikte wonderbaarlijk goed. Voor Knol was het zijn eerste wedstrijd in de hoofdmacht na zestien maanden, voor Ilic zelfs zijn eerste ooit.Toch was het of beide verdedigers al jaren een duo vormen. Ilic keek dan ook tevreden terug op zijn eerste halve wedstrijd. “Geen slechte start”, vond de 34-jarige Joegoslaaf na afloop. “Een goede uitslag tegen een topclub uit Turkije. En we hebben laten zien dat we goed kunnen voetballen. Ik had niet verwacht dat een ploeg die voor de winterstop maar twee keer heeft gewonnen, zo goed kan spelen. Er zit meer kwaliteit in dan ik dacht. Ik ben heel blij.”

Ilic trainde zondagochtend pas voor het eerst mee met Vitesse en speelde daarom slechts een halve wedstrijd om zich niet te forceren. De Joegoslaaf, overgenomen van Anderlecht, kijkt echter al met vertrouwen uit naar de competitie. “We moeten nu verder groeien en dan ben ik ervan overtuigd dat we het publiek de rest van het seizoen tevreden kunnen stellen”, aldus Ilic.

De Joegoslaaf was gisteravond de rust zelve en op niet één fout te betrappen, datzelfde gold voor Ruud Knol. Hij maakte een opzienbarende rentree. “Ik was verrast dat ik speelde. Ik ben de eerste week ziek geweest en kon pas zondag weer trainen. De trainer vroeg of ik wilde spelen, dat wilde ik wel. De competitie begint al snel, dus wil de trainer ook weten wat hij aan mij heeft”, reageerde de 22-jarige Zevenaarder.

Knol was tevreden. “Ik heb nog wel een achterstand en het is even wennen, maar ik heb een uur lekker gespeeld. Het is natuurlijk heel belangrijk dat je dit soort wedstrijden speelt. Dit is even wat anders dan met Jong Vitesse. Nu moet ik alleen nog even de reactie afwachten. Ze zeggen wel eens dat de eerste wedstrijd na een blessure altijd goed is.”

Knol kon het goed vinden met Ilic. “Een goede speler, rustig en hij doet geen gekke dingen. We voelden elkaar goed aan, ook positioneel ging er weinig fout. Ik vind ook dat we als ploeg aardig hebben gespeeld. We hebben ook de spelers om goed te voetballen. Alleen vlak na rust was het even niet goed. We gaven de bal te snel weg en dan wordt het heel zwaar. Over het algemeen ben ik dik tevreden”, aldus Knol.

Bron: De Gelderlander 14-01-2004
 

Een joviale Oosterbeekse paardenman en ondernemer

Oud-Oosterbeker Henk Hazeleger is zaterdag op 68-jarige leeftijd overleden in een privé – kliniek in het Duitse Essen. Hij kon, ondanks hardnekkige pogingen daartoe, de strijd tegen kanker niet winnen. Henk Hazeleger genoot een zeer grote bekendheid in de regio. Vrienden, kennissen en zakenpartners omschrijven hem als een joviale, innemende maar ook gedreven ondernemer. “Vooral zijn enthousiasme en positieve kijk op dingen zullen we missen”, wordt meermalen gesteld.Niet alleen als ondernemer en projectontwikkelaar maar ook als iemand die als een ‘ouderwetse’ mecenas projecten en instellingen in zijn omgeving steunde. Van de kleine Oosterbeekse zaterdagvoetbalclub Ostrabeke en de Oosterbeekse manege tot het Arnhemse Vitesse, ze deden zelden vergeefs een beroep op hem.

Hazeleger verhuisde in 2002 vanuit ‘het duurste huis van Gelderland’, zoals zijn onderkomen aan de Dreijenseweg 15 in Oosterbeek wel werd genoemd, naar het Spaanse Marbella. “Over honderd jaar staat dit sprookjeshuis er nog”, zei Hazeleger in 1999 nog trots tegen deze krant. Drie jaar later verkocht hij dit huis voor bijna vier miljoen euro. Hij was toen al ziek en hoopte in Spanje te herstellen.

Sinds medio vorig jaar werd Hazeleger verpleegd in een kliniek in het Duitse Essen. In november was zijn Doorwerthse vriend en zakenpartner Herman Veenendaal nog bij hem op bezoek: “Het ging niet zo goed, maar Henk had er nog alle vertrouwen in dat hij deze strijd nog kon winnen. Helaas was dat dus niet het geval.”

Kennissen die hem voor de kerst nog gesproken hebben, zeggen dat Henk Hazeleger ook toen, wellicht tegen beter weten in, nog hoop op herstel koesterde. Veenendaal: “Toen Vitesse hem het hardst nodig had, in 2001, trok hij de portemonnee terwijl hij als paardensportfanaat echt niet zoveel met Vitesse had. Maar hij was bovenal een goed mens.” Er zit nog altijd een miljoen gulden van Hazeleger in het spelersfonds van Vitesse. Eerder had hij ook FC Wageningen wel eens terzijde gestaan.

Henk Hazeleger werd op 10 april 1935 geboren in Ede. In 1957 begon hij met Hazeleger Wegenbouw. “Meneer Henk”, zoals hij door zijn personeel genoemd werd, was ook commissaris en aandeelhouder bij Hazeleger Speciale Verpakkingen in Ede. Later begon hij met Hazeleger Investments, dat zich bezighoudt met projectontwikkeling. Zo stond hij aan de wieg van het luxe recreatiepark ’t Loo bij Oldebroek.

Het bedrijf was eerst gevestigd in Ede (onder meer bij de afslag A12), de laatste jaren zit het bedrijf aan de Utrechtseweg in Oosterbeek. Hazeleger was ook bekend in paardenkringen. Maar ook bij de jagers, hij organiseerde vroeger rond Paleis Soestdijk jachtpartijen waarbij prins Bernhard en prinses Juliana de prijzen uitreikten. “Maar vooral ken ik hem als een goede vriend, een fijn mens en een paardensportfanaat”, zegt Oosterbeker Eep Landman. “Zonder Hazeleger had Champion Arnhem niet uit kunnen groeien tot zo’n mooi evenement. Hij stond ons altijd bij met raad en daad. Ik vind het een groot gemis voor de gemeenschap dat hij er niet meer is. Het was een vechter die voor heel veel mensen heel veel goeds heeft betekend, een vriend.”

De uitvaartdienst voor Henk Hazeleger heeft vrijdag 16 januari om half één plaats in de Antonius van Paduakerk aan de Stationsweg 112 in Ede, om half drie volgt de begrafenis op de Edese begraafplaats. Om half vier is er een condoleancemogelijkheid op Papendal in Arnhem.

Bron: De Gelderlander 14-01-2004
 

Vitesse weerstaat Fenerbahce

BELEK – Vitesse heeft de eerste oefenwedstrijd van 2004 met glans doorstaan. In de Turkse badplaats Belek hield de sterk gewijzigde ploeg van trainer Edward Sturing Fenerbahce gisteravond verdienstelijk op een gelijkspel: 1 – 1.lees verder...

Bron: De Gelderlander 14-01-2004
 

Vitesse uitstekend tegen Fenerbahce

Vitesse heeft indruk gemaakt tijdens een oefenwedstrijd tegen de Turkse topclub Fenerbahce. De Arnhemmers hielden de formatie van spits Pierre van Hooijdonk op 1-1. Dragoslav Jevric maakte zijn rentree na een langdurige blessure in het doel. Ook Ruud Knol mocht voor het eerste in 16 maanden weer starten in de basis. Hij groeide direct uit tot uitblinker en vormde een prima duo in het centrum met aanwinst Ilic.Bert Konterman speelde voor het eerst op het middenveld en ook dat beviel. In de goede beginfase van Vitesse kreeg Eldridge Rojer een grote kans. Na een half uur ging Tim Cornelisse in de fout. Rebrov, oud speler van Dinamo Kiev Profiteerde dankbaar, 1-0. In de tweede helft werd een glaszuivere goal van Theo Janssen afgekeurd. Twintig minuten voor tijd sloeg Vitesse toe. Na een knappe individuele actie van Emile Mbamba ronde de spits zelf af met een bekeken schuiver. Vitesse kwam uitstekend voor de dag tijdens het oefenduel in Turkije en lijkt op de goede weg richting tweede seizoenshelft. Alleen Jevric en invaller Michael Dinsdag gingen tegen Fenerbahce opzichtig in de fout, maar had geen gevolgen.

Bron: Omroep Gelderland 13-01-2004
 

Knol en Ilic vormen succesvol Duo

Ruud knol en Aleksander Ilic speelden dinsdagavond samen in het hart van de verdediging bij Vitesse. Het bleek een goede greep van trainer Edward sturing, want het duo speelde sober en was sterk aan de bal. Knol had genoten van zijn rentree in de basis. “Het voelde goed, ik heb het gevoel nog. Nu ga ik me helemaal richten op het eerste competitieduel voor ons. Ja ik vond het verrassend dat de trainer me nu al opstelde.” Ook Ilic had positieve geluiden na afloop van het duel tegen Fenerbahce. “Het nivo was beter dan ik verwachtte. En wij gaan zeker een goed duo vormen.”

Bron: Omroep Gelderland 13-01-2004
 

Fenerbahce-Vitesse 1-1
Ilic/Knol 1e helft ijzersterk duo
Ilic: ´Goed resultaat´

1-0 Rebrov ’28
1-1 Mbamba ’70OPSTELLINGEN:

Vitesse
Dragoslav Jevric, Tim Cornelisse, Ruud Knol (’62 Rankovic), Aleksandar Ilic (Dingsdag ’46), Purrel Fränkel (geel ’27), Mamadou Zongo (’62 Hofs), Bert Konterman, Stijn Schaars, Theo Janssen (geel ’22), Emile Mbamba (geel ’45) (’82 Van Beukering) en Eldridge Rojer (Fafiani ’46).

Fenerbahce
Demirel, Akyel, Luciano, S. Tomas, I. Tomas, Günes, Ozat, Tetkan, Rebrov, Nobre en Van Hooijdonk.

Wedstrijdverslag

Eerste helft
De teams werden bij de opkomst onthaald met veel vuurwerk, afgestoken door de aanwezige Turkse supporters. Vitesse speelde in het uitshirt, terwijl Fenerbahce de witte tricots uit de kast had gehaald. Vitesse was in het eerste kwartier tweemaal gevaarlijk via Bert Konterman (‘4 ) en Emile Mbamba (’14). Aan de andere kant was Pierre van Hooijdonk eenmaal dichtbij met een vrije trap net buiten de zestien meter. Het meeste balbezit in de beginfase is voor de Arnhemmers. In de 25e minuut kreeg Eldridge Rojer een honderd procent kans, maar de uitstekende redding was van doelman Demirel. Drie minuten later kwam Fenerbahce op voorsprong. Een voorzet vanaf de linkerkant werd ingekopt door aanvaller Rebrov: 1-0. Fränkel was in de eerste helft de meest aanvallende speler aan Vitesse-zijde. In de 37e minuut moest de Turkse doelman redding brengen op een schot van de verdediger. Vijf minuten voor rust waren de Turken dichtbij de 2-0, maar een voorzet werd naast het doel van Jevric gekopt. Fenerbahce kwam een aantal keer gevaarlijk door vanaf de linkerkant. Een goede actie van Zongo vlak voor rust werd vervolgd met een schot hoog over het vijandelijke doel. De drie gele kaarten van Vitesse deed lijken alsof het een harde wedstrijd is, maar alledrie de kaarten werden wel erg makkelijk gegeven.

Tweede helft
Fenerbahce begon de tweede helft ongewijzigd, terwijl Ilic en Rojer aan de kant van Vitesse werden vervangen door Michael Dingsdag en Raymond Fafiani. Het duo Knol/Ilic maakte in de eerste 45 minuten een solide indruk. In de 49e minuut werd een doelpunt van Theo Janssen onterecht afgekeurd. Volgens de grensrechter stond Emile Mbamba buitenspel bij het afstandsschot van Janssen. Komisch moment was er in de 68e minuut bij een vrije trap voor Van Hooijdonk. Jevric wilde geen muur neerzetten, waarna de spits zelf maar een muur van medespelers formeerde. Twee minuten later schoot Mbamba zijn ploeg verdiend naast Fenerbahce. Na een mooie individuele actie knalde hij de bal vanaf rechts in de lange hoek. De laatste twintig minuten werd niet meer gescoord en eindigde het duel in 1-1. Al met een prima oefenwedstrijd van de Arnhemmers ter voorbereiding op de competitie.

Reactie Aleksandar Ilic:
“We hebben een goed resultaat neergezet en daar mogen we tevreden mee zijn. Fenerbahce is één van de beste ploegen in Turkije. Het niveau van Vitesse is mij meegevallen, beter dan ik had verwacht. Als we zo door blijven gaan moet het absoluut beter gaan in de competitie. Mijn samenwerking met Ruud Knol ging goed vandaag, helemaal als je kijkt naar mijn voorbereiding en de blessure die Ruud heeft gehad. We vulden elkaar al goed aan.”

Bron: Vitesse.nl 13-01-2004
 

Sponsorcontract Vitesse en Telfin

Vitesse heeft vandaag overeenstemming bereikt over een partnership met Telfin Nederland voor een periode van drie jaar. Telfin Nederland is een groeiende organisatie op het gebied van (pre)pensioenen, werkgeversregelingen en fiscaliteiten. In deze hoedanigheid heeft Telfin een uniek spaarsysteem ontwikkeld in samenwerking met een gerenommeerde verzekeraar. Dit spaarplan is bedoeld voor medewerkers van leden van de Business Club Vitesse Gelredome en voor medewerkers van Vitesse. Medewerkers van eerdergenoemde bedrijven kunnen via dit sportieve spaarplan op een fiscaal gunstige wijze sparen. Ook voor de bedrijven zelf is dit nieuwe spaarplan fiscaal aantrekkelijk. Deze extra aanvulling op de secundaire arbeidsvoorwaarden kost de bedrijven namelijk niets.De sponsorovereenkomst met Telfin Nederland past uitstekend in de nieuwe vorm van dienstverlening die Vitesse onlangs is gestart voor haar Business-Club-leden en leidt tot extra inkomsten voor Vitesse. In oktober vorig jaar ging Vitesse reeds een partnership aan met Comfour Telecom, hetgeen zakelijk bellen van de Business Club aanzienlijk goedkoper maakt.

Bron: Vitesse.nl 13-01-2004
 

Vitesse-Fenerbahce: 17.30 uur

Vitesse speelt om half zes de oefenwedstrijd tegen het Turkse Fenerbahce. Bekijk hier de opstelling van Vitesse.Fenerbahce – Vitesse
13 januari 2004, 17:30 uur
Belek – Turkije

Opstelling Vitesse
Dragoslav Jevric, Tim Cornelisse, Ruud Knol, Aleksandar Ilic, Purrel Fränkel, Mamadou Zongo, Bert Konterman, Stijn Schaars, Theo Janssen, Emile Mbamba en Eldridge Rojer.

Bron: Vitesse.nl 13-01-2004
 

Het kleurrijke voetballeven van Paulo Rink

Paulo Roberto Rink vervulde de droomwens van bijna alle jongetjes uit Brazilië. Hij werd profvoetballer met een kleurrijke loopbaan. Als zijn transfer rondkomt, speelt hij de komende jaren in dienst van Vitesse.Paulo Roberto Rink werd geboren op 21 februari 1973 in Curtiba, Brazilië. Het land waar zijn grootouders in het begin van de twintigste eeuw een nieuw leven begonnen. Zij kwamen uit het Duitse Heidelberg en emigreerden naar Zuid-Amerika. Zonder het te weten bepaalden zij daarmee voor een belangrijk deel de kleurrijke loopbaan van hun kleinzoon.

 

lees verder...

Bron: De Gelderlander 13-01-2004
 

Tegenslag Kalle Sone

Vitesse kan voorlopig niet beschikken over aanvaller Kalle Sone. De jonge Kameroener was voor de winterstop maanden uit de roulatie door een breuk in zijn middenvoetsbeentje. Nu blijkt de breuk niet voldoende te zijn geheeld.Sone moet drie weken rust houden. Is de breuk dan nog niet hersteld, dan moet hij opnieuw onder het mes en is zijn seizoen mogelijk voorbij. Sone mist om die reden het trainingskamp van Vitesse in het Turkse Belek. Nick Hofs heeft zich gisteravond, drie dagen na de geboorte van zijn dochter, weer bij de selectie gevoegd. Michael Jansen en Rick Bochem kampen met lichte klachten en missen in elk geval het oefenduel vandaag tegen Fenerbahce. Daarin maakte Aleksandar Ilic zijn debuut, Paulo Rink is vooralsnog niet speelgerechtigd. Vitesse hoopt de spits donderdag tegen Hannover 96 te kunnen opstellen.

Bron: De Gelderlander 13-01-2004
 

Mommers: ‘Het spelersfonds is aardig gevuld’
‘Anders waren de 2 aankopen niet mogelijk’

Theo Mommers, tot 1 februari nog directeur van Vitesse, was vanmiddag te gast in ‘De Verlenging’ samen met de voorzitters van NEC, AGOVV en De Graafschap. De aardigste momenten:Op de vraag of er nog gaten zijn, antwoordde Mommers dat de liquiditeit positief is maar dat de exploitatie nog een gat vertoont. Later in de uitzending ging het gesprek over het spelersfonds wat bij steeds meer clubs wordt gebruikt en gevuld door mensen die wat voor de club voelen en toch iets willen doen. Mommers vertelde op de algemeen gestelde vraag, of de clubs de salarissen betalen voor de via het fonds gehaalde spelers of de investeerder van het fonds, dat Vitesse de salarissen altijd zelf zal betalen, maar kan wel gevoed worden door extern geld. Daarnaast zei hij dat het spelersfonds er al sinds jaar en dag was, maar dat het stillag. Het fonds is nu weer nieuw leven ingeblazen waardoor het mogelijk was om een aantal schulden weg te kunnen werken. Op de vraag of het goed gevuld was, antwoordde Mommers bevestigend en verklaarde dat het anders niet mogelijk was geweest om de twee aankopen te halen.

Van Delft, voorziter van NEC, zei dat Vitesse zich in een luxe positie bevindt. Vitesse heeft geen uitverkocht huis en kan nog financieel groeien terwijl NEC aan zijn top zit. Mommers knikte bevestigend op deze opmerking over Vitesse.

Verder kreeg iedere gast een stelling. Mommers kreeg de volgende stelling: ‘Gemeente wil geen beslissing nemen, daarom gaat Mommers per 1 feb naar NAC.’ Mommers wilde niet antwoorden omdat er twee aparte punten werden gekoppeld die je juist los van elkaar moet zien.

Ten slot verklaarde Mommers dat Vitesse financieel nog achteruit moet gaan om een goede basis te krijgen.

12-01-2004
 

Vitesse in Turkije: dag 2

Beter weer en een hogere temperatuur. De selectie kon maandag 12 januari onder betere omstandigheden trainen. De dag voor het eerste oefenduel werd er wederom gewerkt aan de conditie van de spelersgroep.Het weer was de selectie maandag een stuk beter gezind. Tijdens beide trainingen was het, op een paar regendruppels na, droog. Ook de temperatuur was een stuk aangenamer in tegenstelling tot de dag daarvoor. Net als zondag waren de ochtend- en middagtraining conditioneel gericht. In combinatie met voornamelijk partijvormen werd aan de conditie van de spelers gewerkt.

Dinsdagavond staat de eerste oefenwedstrijd in Belek op het programma. Het Turkse Fenerbahce, de club van Pierre van Hooijdonk, is om half zes plaatselijke tijd de tegenstander. Direct na afloop is het wedstrijdverslag en de statistieken te lezen op de website.

In het oefenduel kan trainer Edward Sturing in ieder geval geen beroep doen op Michael Jansen en Ricky Bochem. Jansen heeft last gekregen van een oude hamstringblessure (zondag opgelopen). Door de lichte irritatie aan de hamstring moet de verdediger de komende dagen aangepast trainen. Ricky Bochem heeft last van lichte overbelasting van zijn knie en moet de komende dagen gedoseerd trainen.

Bron: Vitesse.nl 12-01-2004
 

‘Vitesse hoort in subtop’
Uitdaging Van der Kraan

Trainer weg, spelers weg, algemeen directeur weg. Er is werk aan de winkel bij RBC. Paniek? Nee. Niet bij voorzitter Jan Pollemans althans. „Dit hoort bij het spelen van betaald voetbal.“ Toch kwam het vertrek van algemeen directeur Paul van der Kraan naar Vitesse ook voor Pollemans als een verrassing. Het was anders dan de overgang van trainer Robert Maaskant naar Willem II. Dat zat eraan te komen.Van der Kraan was een van de zes kandidaten bij Vitesse die door een headhuntersbureau waren geselecteerd. Op oudejaarsdag kreeg de algemeen directeur te horen dat Vitesse voor hem had gekozen. Van der Kraan lichtte daarop Pollemans in. De voorzitter deed nog een poging om Van der Kraan te behouden. Pollemans: „Ik heb hem een verbeterde aanbieding gedaan, maar het was financieel onhaalbaar. Bovendien is Vitesse voor Paul ook een uitdaging. Het ging dus ook niet alleen om de financiën.

Van der Kraan beaamt die lezing. „De financiën zijn niet eens mijn grootste drijfveer. Vitesse is een club met veel potentie die in de subtop thuishoort. Nu staat Vitesse veel te laag, maar de randvoorwaarden zijn uitstekend. Met het stadion is geld te verdienen, de club heeft een grote aanhang en een groot achterland. De inkomstenstroom is het dubbele van RBC. Ik wil ervoor zorgen dat Vitesse weer een echte subtopper wordt en daarvoor heb je een gedegen beleid nodig. Karel Aalbers? Ach, elke club heeft zijn eigen geschiedenis en die moet je niet willen wegpoetsen. Ik ga er met een open mind naar toe.“

Onder Van der Kraan groeide RBC uit tot een gedegen betaaldvoetbalclub. Vier jaar geleden werkte RBC nog met een begroting van 4,2 miljoen gulden. Inmiddels staat de teller op 7,2 miljoen euro. Van der Kraan: „We hebben in die vier jaren met z’n allen enorm veel bereikt. RBC was eerst het lelijke eendje van de eerste divisie en nu worden we niet eens meer genoemd als degradatiekandidaat in de eredivisie. Het nieuwe stadion was al geregeld toen ik kwam, maar bij de uitbreiding ben ik wel intensief betrokken. Dat duurt nog een jaartje. We zijn in vier jaar tijd van gemiddeld 900 toeschouwers naar 5000 toeschouwers gegaan. Ja, natuurlijk heeft dat met de promotie naar de eredivisie te maken, maar sportieve, commerciële en organisatorische prestaties gaan hand in hand. Als je organisatie niet goed is, kun je niet presteren.“

RBC voert deze week gesprekken met een viertal kandidaten. Pollemans denkt op korte termijn een nieuwe algemeen directeur te presenteren. Zorgen over de toekomst maakt de preses zich niet. „Onze begroting groeit nog steeds, terwijl andere clubs moeten inleveren.“

RBC heeft doelman Aerts en de middenvelders De Graaf en Oliseh inmiddels een aanbieding gedaan. Aerts, ook in beeld bij Willem II, kan kiezen uit een vier- of vijfjarig contract. Pollemans: „Hij gaat in ieder geval niet naar NAC, want onze aanbieding is beter.“

Bron: BN/DeStem 12-01-2004
 

Sone moet drie weken rust houden

ARNHEM – Kalle Sone moet drie weken rust houden. De Vitesse-aanvaller heeft weer last van een middenvoetsbeentje.Sone brak begin augustus vorig jaar tijdens een demonstratietraining een middenvoetsbeentje. Uit een foto blijkt dat het opnieuw is misgegaan. Bekeken wordt of de blessure door rust geneest. Als de situatie niet verbetert, volgt mogelijk een operatie.

Sone kwam dit seizoen door de blessure nauwelijks in actie. Vorig seizoen kwam hij voor het eerst bij de selectie. Hij maakte toen drie doelpunten.

Bron: Omroep Gelderland 12-01-2004
 

Theo Mommers in De Verlenging

Maandag 12 januari in de Verlenging een gesprek op hoog niveau over het Gelders betaalde voetbal met Hans van Delft (NEC), Cor Kok (AGOVV), Theo Mommers (Vitesse) en Derk Haank (De Graafschap).Over technisch direkteuren, nieuwe spelers; een nieuw stadion en heel veel geld.

Aanstaande maandag De Verlenging en de toekomst van het Gelderse betaalde voetbal.

Elke maandag om 17.20 uur op TV Gelderland, elk uur herhaald.

Bron: Omroep Gelderland 12-01-2004
 

Weer hamstringblessure voor Jansen

Tijdens het trainingskamp in het Turkse Belek is Michael Jansen opnieuw geblesseerd geraakt. Net als voor de winterstop had de verdediger last van een hamstringblessure. Ook Ricky Bochem haakte op de training af. Hij heeft last van een overbelaste knie. Ruud Knol trainde na zijn ziekte voor het eerst weer mee. De jeugdspelers Jaap Davids en Lucien Dors zijn aan de groep toegevoegd. Nieuwelingen Aleksandar Ilic en Paulo Rink (nog niet vrijgegeven) trainden voor het eerst mee. Net als NEC, dat in Antalya verblijft, hadden ook de Vitessenaren last van het slechte weer.

Bron: Omroep Gelderland 12-01-2004
 

‘Iedereen gaat voor zijn eigen carrière’

Paul van der Kraan (50) treedt op 16 februari in dienst bij Vitesse als algemeen directeur. Hij verlaat daarvoor een andere club uit de eredivisie, RBC. “In de voetballerij gaat iedereen voor zijn eigen carrière. Voor trainers en spelers is dat normaal, bij een directeur komt het wat minder vaak voor.”Paul van der Kraan is de beoogde opvolger van Theo Mommers, de interim-directeur van Vitesse die op 1 februari naar NAC vertrekt. Een Brabander volgt een Brabander op in Arnhem. Tien vragen aan Paul van der Kraan.

Wat is uw achtergrond in de voetballerij?

“Ik ben bezig aan mijn vierde jaar als directeur van RBC. Daarvoor zat ik zes jaar bij FC Den Bosch, waar ik de sanering heb meegemaakt. Ik ben voor het eerst in de voetbalwereld gekomen bij RKC. Daar ben ik twee jaar commercieel manager geweest. Ik kwam destijds van de NKS, de Nederlandse Katholieke Sportfederatie, waar ik als directielid marketing de commercie deed. Nee, een commerciële achtergrond heb ik niet, want ik ben sociaal pedagoog.”

 

lees verder...

Bron: De Gelderlander 12-01-2004
 

Paulo Rink hoopt op medewerking Nicosia

Paulo Rink hoopt dat zijn werkgever Olympiakos Nicosia alsnog medewerking verleent aan zijn vrije transfer naar Vitesse. De Duitse aanvaller wacht vandaag de laatste besprekingen tussen zijn zaakwaarnemer Gordon Stipic en de club uit Cyprus af. Komen beide partijen er niet uit, dan wordt woensdag een uitspraak van de FIFA verwacht.Dat zei Rink gisteravond in het Turkse Belek, waar de geboren Braziliaan met het Duitse paspoort voor het eerst met Vitesse meetrainde. “Ik hoop dat de club meewerkt, want dan hoeven we de FIFA geen uitspraak te laten doen”, zei Rink gisteravond. “Als het maandag lukt, kan ik misschien dinsdag al spelen tegen Fenerbahce. Anders moeten we woensdag afwachten en blijf ik alleen trainen. Dat doe ik wel omdat ik mijn conditie op peil wil houden.”

Tussen de spits en zijn club is een conflict ontstaan toen Rink op 5 januari een vrije transfer naar Vitesse vroeg. De speler en zijn zaakwaarnemer menen daar recht op te hebben. Vijf maanden lang weigerde Olympiakos Nicosia zijn salaris over te maken. Dat gebeurde alsnog enkele uren na het verzoek om vrijgave.

Rink wil pertinent niet op Cyprus blijven spelen, maar de club wil zijn topscorer alsnog behouden. De 30-jarige aanvaller kan bij Vitesse voor tweeënhalf jaar tekenen, maar moet nog wel definitief rondkomen. Hij acht het niet ondenkbaar dat het contract een andere looptijd krijgt; anderhalf seizoen of zelfs drieënhalf jaar. “Daarover moeten we nog praten. Dat is afhankelijk van de financiële situatie bij Vitesse.”

Bron: De Gelderlander 12-01-2004
 

‘Papa’ Hofs komt later

Nick Hofs is zaterdagmiddag niet met Vitesse meegereisd voor de achtdaagse trainingsstage in de Turkse badplaats Belek. De 20-jarige Arnhemmer vierde in de nacht van vrijdag op zaterdag de geboorte van zijn dochter Quincy. Hij zal zich vandaag of morgen alsnog bij de selectie voegen. ‘Papa’ Hofs, moeder en dochter maken het goed. Trainer Edward Sturing begon het trainingskamp zondagochtend met 23 spelers. De Duitse spits Paulo Rink meldde zich zaterdagmiddag enkele uren voor de vlucht op Schiphol. Hij trainde zondag, evenals de Joegoslaaf Aleksandar Ilic, voor het eerst mee. Ook de twee Jong Vitessenaren Jaap Davids en Lucien Dors zijn van de partij. Kalle Sone ontbreekt door een blessure en Matthew Amoah, herstellende van een knieoperatie, traint apart van de groep.

Bron: De Gelderlander 12-01-2004
 

Oefenwedstrijd tegen Fenerbahce onzeker

Een oude bekende meldde zich gisteren even in het afgelegen Kundu, waar Feyenoord de eerste oefenwedstrijd van dit jaar speelde. Pierre van Hooijdonk genoot van een onverwachte vrije dag en had samen met teamgenoot Sergei Rebrov de spelersbus van Fenerbahce, plus chauffeur, geconfisqueerd. Hij nam de gelegenheid te baat om twee voormalige werkgevers gedag te zeggen: NAC en Feyenoord.Bovendien heeft ook de Turkse topclub veel last van het slechte weer aan de kust. “De kans is groot dat we het trainingskamp hier laten voor wat het is en terugkeren naar Istanboel. Daar schijnt de zon tenminste nog”, aldus Van Hooijdonk, die zaterdagavond eveneens voor niets op het veld stond voor een oefenwedstrijd. Dat het duel werd afgelast, lag echter niet aan de weersomstandigheden. Toen de Russische tegenstander nog steeds niet was verschenen, werd het hotel gebeld. Daar wist men te melden dat er op dat moment nog altijd zeven spelers vastzaten in de lift…

Als Fenerbahce vertrekt, heeft dat overigens ook gevolgen voor Vitesse. De ploeg uit Arnhem zou namelijk morgen in Antalya als tegenstander fungeren.

Bron: De Telegraaf 12-01-2004
 

Paulo Rink hoopt op beter weer

Paulo Rink hield een positieve indruk over aan zijn eerste dag op het trainingskamp in het Turkse Belek, ondanks het noodweer. “Ik hoop dat het weer heter wordt, net als voor Vitesse dit seizoen.” Rink had al een aardig beeld van de spelersgroep “Vitesse heeft een jong kader en daar heb ik een zeer positieve indruk van gekregen”, analyseerde de Duitser, die hoopt dat in de loop van week alles rond komt met de FIFA. “Ik heb nog contact gehad met de president van mijn oude club Nicosia. Voorlopig mag ik alleen trainen en geen wedstrijden spelen”, aldus Rink.

Bron: Omroep Gelderland 11-01-2004
 

Van der Kraan directeur bij Vitesse

Paul van der Kraan is voor onbepaalde tijd benoemd tot algemeen directeur bij Vitesse. In een eerste reactie zei Van der Kraan dat hij “nog steeds enorme mogelijkheden ziet voor de toekomst” van Vitesse. De 50-jarige Van der Kraan volgt bij de Arnhemse club Theo Mommers op die vanaf 1 februari bij NAC Breda aan het werk gaat als algemeen directeur. Van der Kraan was tot op heden werkzaam als directeur bij eredivisieclub RBC Roosendaal. Hij werkte ruim 3,5 jaar voor de Brabantse club. Daarvoor werkte hij onder meer als manager bij FC Den Bosch en RKC Waalwijk.

Bron: Omroep Gelderland 11-01-2004
 

Paul van der Kraan algemeen directeur

De Raad van Commissarissen van B.V. Vitesse heeft overeenstemming bereikt met Paul van der Kraan als opvolger van interim-directeur Theo Mommers. Indien ook de Ondernemingsraad van Vitesse dinsdagmiddag haar vertrouwen uitspreekt, staat niets de indiensttreding van Paul van der Kraan bij Vitesse per 15 februari 2004 in de weg. Met de heer Van der Kraan is een dienstverband voor onbepaalde tijd overeengekomen. De overdracht zal plaatsvinden tussen 15 januari en 15 februari 2004.Paul van der Kraan is als algemeen directeur meer dan drieëneenhalf jaar werkzaam geweest bij RBC Roosendaal. Daarvoor bekleedde hij managementfuncties bij respectievelijk RKC Waalwijk en FC Den Bosch.

Henk Ramautar, voorzitter Raad van Commissarissen Vitesse: “Het Stichtingsbestuur en de Raad van Commissarissen zijn zeer verheugd dat wij een kandidaat met zo’n ruime management ervaring in diverse betaald voetbal organisaties hebben kunnen aantrekken.”

Paul van der Kraan: “Vitesse heeft met een talentvolle spelersgroep, een grote en trouwe aanhang, een Business Club van formaat en een stadion met de prachtige ambiance van Gelredome nog steeds enorme mogelijkheden voor de toekomst.”

Bron: Vitesse.nl 11-01-2004
 

Vitesse in Turkije: dag 1

Vitesse belegt tot en met volgende week zaterdag een trainingskamp in het Turkse Belek. Dagelijks wordt u via de officiële website van Vitesse op de hoogte van het laatste nieuws. Vandaag: storm, een omgevallen doel en de verjaardag van Stijn.Net als het gure weer in Nederland gaat ook de populaire vakantieplaats Belek gebukt onder regen, storm en wind. Vitesse heeft zondag 11 januari een tweetal trainingen afgewerkt, terwijl een aantal clubs de trainingen hebben moeten afzeggen. Tijdens één van de trainingen van Vitesse viel zelfs een doel om, die door de spelers moest worden vastgezet.

Zowel de ochtend- als de middagtraining stond in het teken van het op peil brengen van de conditie. Matthew Amoah zit in de laatste fase van de individuele training en mag op korte termijn weer met bal gaan trainen. Luciën Dors traint de gehele week mee met de selectie. De middenvelder van Jong Vitesse speelde eerder dit seizoen al eens mee in een oefenduel. Nieuweling Aleksandar Ilic en Paulo Rink (nog niet vrijgegeven) maakten een frisse indruk, terwijl Stijn Schaars gefeliciteerd werd met zijn negentiende verjaardag. Voor de rest vielen er geen opmerkelijke zaken te melden op dag twee van “Vitesse in Turkije.”

Maandag staan er weer twee trainingen op het programma. Na afloop hiervan is op www.vitesse.nl het laatste nieuws te lezen.

Bron: Vitesse.nl 11-01-2004
 

In memoriam

Met grote verslagenheid hebben wij kennis genomen van het overlijden van Henk Hazeleger op 10 januari jl.. Henk Hazeleger was voorzitter van het bestuur van de Stichting Vrienden van Vitesse en één van de grote investeerders.Mede dankzij hem kon Vitesse in 2001 blijven bestaan toen een faillissement ternauwernood werd afgewend. Henk Hazeleger was op allerlei fronten zeer actief in Arnhem en omgeving. In september 2002 verhuisde hij met zijn gezin naar Marbella in Spanje om te gaan genieten van de zon. De banden met Arnhem en Vitesse werden daarmee echter niet verbroken. Henk Hazeleger bleef de wedstrijden van Vitesse in Gelredome met grote regelmaat bezoeken.

In juni 2003 werd hij echter ziek en een langdurig ziekbed volgde. Een verblijf van acht maanden in een kliniek in Duitsland heeft hem uiteindelijk niet kunnen redden. Henk Hazeleger is 68 jaar geworden. Zijn overlijden is een groot verlies. In eerste instantie voor zijn vrouw, kinderen, familie en vrienden, maar ook voor de Arnhemse gemeenschap en Vitesse.

Wij wensen zijn familie alle sterkte toe.

Vitesse

Bron: Vitesse.nl 11-01-2004
 

Paulo Rink mee naar Turkije

Paulo Rink heeft zich zaterdagmiddag bij de selectie van Edward Sturing gevoegd voor het trainingskamp van Vitesse. De geboren Braziliaan is op eigen vervoer naar Schiphol afgereisd om zich alsnog bij de selectie van Vitesse te kunnen voegen. Rink is nog in afwachting van vrijgave door de FIFA en mag voorlopig alleen trainen. Vitesse hoopt de vrijgave zo spoedig mogelijk te krijgen, zodat de aanvaller inzetbaar is in de oefenduels in Turkije.Hofs
Nicky Hofs zal zaterdagmiddag niet met de groep afreizen naar Turkije. De middenvelder is vrijdagnacht de trotse vader geworden van een gezonde dochter. Hofs voegt zich over een paar dagen bij de rest van de groep.

Bron: Vitesse.nl 10-01-2004
 

Rink met Vitesse op trainingskamp
Hofs vader geworden

Paulo Rink (30) is met Vitesse op trainingskamp gegaan. De Duitse spits kwam op eigen gelegenheid naar Schiphol, vanwaar hij met de Arnhemmers naar het Turkse Belek vertrok. Rink is met Vitesse een contract voor 2,5 seicoen overeengekomen, maar hij wacht nog altijd op vrijgave door de wereldvoetbalbond FIFA. De Duitser wil transfervrij weg bij Olympiakos Nicosia, waar hij maandenlang geen salaris kreeg.Nick Hofs is niet op trainingskamp gegaan. Hij is net vader geworden van een dochter. Later in de week voegt hij zich alsnog bij zijn teamgenoten.

Bron: Omroep Gelderland 10-01-2004
 

Overgang Ilic definitief

Met het zetten van de handtekeningen is de transfer van Aleksandar Ilic van het Belgische RSC Anderlecht naar Vitesse zaterdag rond gemaakt. Ilic zette zaterdagochtend zijn handtekening onder een contract voor anderhalf jaar, met een optie voor nog één jaar. De verdediger voegde zich daarna direct bij zijn nieuwe teamgenoten voor het trainingskamp in het Turkse Belek.Paspoort Aleksandar Ilic

Geboortedatum 26 juni 1969
Nationaliteit Servië Montenegro
Lengte 1.87 m.
Gewicht 84 kg.
Positie verdediger

Seizoen Club
1990 – 1992 Crvena Zvezda
1992 – 1993 Radnicki Nis
1993 – 1994 Cadiz (Spanje)
1994 – 1995 Radnicki Nis
1995 – 1997 Paniliakos (Grie)
1997 – 2000 Club Brugge
2000 – 2004 Anderlecht

Totaal 268 (22)

Bron: Vitesse.nl 10-01-2004
 

‘Vitesse is goede middenmoter’

Het nieuwe Vitesse krijgt vorm. Henk Ramautar, clubveteraan zonder bestuurlijke smetten, wordt voorzitter van de Raad van Commissarissen van de Arnhemse voetbalclub. Voorzichtig, maar wel ambitieus.Een verrassing is het nauwelijks te noemen voor degenen die de bewegingen op de eretribune van Vitesse afgelopen jaren hebben gevolgd. Henk Ramautar wordt de voorzitter van de voetbalclub. Hij komt er al jaren onder andere als vertegenwoordiger van zijn vorige werkgever en Vitessesponsor Ohra.

 

lees verder...

Bron: De Gelderlander 10-01-2004
 

Janssen speelt op ‘8’, llic op ’20’

Theo Janssen krijgt bij zijn terugkeer uit België weer een rugnummer dat hem bij de basiself plaatst. De Arnhemse middenvelder gaat met nummer 8 spelen, het shirt dat voor de winterstop aan Gert Claessens was toebedeeld. Nieuweling Aleksandar Ilic van Vitesse krijgt nummer 20, het shirt van Janssen voor zijn vertrek. De centrale verdediger vond het wel best.”Ik ben gewend te spelen met 5, 3 of 2, maar een echte voorkeur heb ik niet en 20 is ook mooi.”

Bron: De Gelderlander 10-01-2004
 

Kersvers Vitessevoorzitter Ramautar acht Europees voetbal binnen bereik

Kersvers Vitessevoorzitter Henk Ramautar ziet kansen om in drie jaar met Vitesse Europees voetbal te spelen. Ramautar is gisteren benoemd tot de nieuwe voorzitter van de Raad van Commissarissen van Vitesse. De benoeming hing al maanden in de lucht. In deze raad zitten ook directeur Henk-Jan Donderwinkel van adviesbureau K+V. Hij is verantwoordelijk voor management, organisatie en supporters. Directeur Harry de Vries van chemieconcern BASF Nederland doet bij Vitesse personeel en communicatie. Oud-zakenman Joop Kalksma, die ook kort in het voormalige Vitessebestuur zat, houdt de commerciële zaken in de gaten. Er wordt nog gezocht naar een bestuurslid met een financieel juridische achtergrond. Volgende week benoemt het bestuur een algemeen directeur.

Bron: De Gelderlander 10-01-2004
 

Amicon-topman nieuwe voorzitter

Amicon-topman Henk Ramautar is de nieuwe voorzitter van de Raad van Commissarissen van Vitesse. Die benoeming heeft het stichtingsbestuur van de Arnhemse club gisteravond bekend gemaakt. Ramautar, commercieel directeur bij zorgverzekeraar Amicon, is de opvolger van oud-voorzitter Jos Vaessen. Volgende week hoopt de club een nieuwe algemeen directeur te presenteren als opvolger van de vertrekkend interim-directeur Theo Mommers.

Bron: De Gelderlander 10-01-2004
 

Gert Claessens gaat niet ‘uitbollen’ in Genk

Gert Claessens is terug in België en voor even terug in Spanje. In de winterpauze ging hij van Vitesse naar Racing Genk, dat in ruil Theo Janssen liet vertrekken naar Arnhem. De Belg is weer thuis.Gert Claessens (32) is terug. Terug in Genk. En terug in Spanje. “Ik heb inderdaad een band met de twee”, lacht de ex-Rode Duivel, terwijl hij aanschuift voor het avondbuffet. “Iedereen weet intussen wel dat ik eerder al twee seizoenen voor Racing speelde. En Spanje, tja, ik zat anderhalf jaar in Oviedo. Maar door het plotse overlijden van mijn vader toen, kon ik het mentaal niet aan om zo ver van huis te voetballen.”

 

lees verder...

Bron: De Gelderlander 10-01-2004
 

Raad van Commissarissen benoemd

Het Stichtingsbestuur heeft vrijdag 9 januari een Raad van Commissarissen voor de B.V. Vitesse benoemd. De Raad heeft een collectieve verantwoordelijkheid waarbij ieder lid zijn specifieke aandachtsveld(en) heeft. Er is besloten tot de aanstelling van een raad met vijf leden.Samenstelling Raad van Commissarissen:

Henk Ramautar, 46 jaar, voorzitter
Henk-Jan Donderwinkel, 42 jaar, management & organisatie en de Supportersvereniging Vitesse
Harry de Vries, 55 jaar, human resources management, communicatie en de Business Club Vitesse Gelredome
Joop Kalksma, 64 jaar, commercie

Er zijn nog gesprekken gaande met kandidaten die een financieel juridische achtergrond hebben voor de completering van de Raad van Commissarissen Vitesse.

Bron: Vitesse.nl 09-01-2004
 

Transfer Rink zeer onzeker
Zaakwaarnemer noemt interesse clubs geruchten

De transfer van de Duitse spits Paulo Rink naar Vitesse is hoogst onzeker. De Duitser is momenteel ook met andere clubs in onderhandeling, terwijl Vitesse wacht op vrijgave van de spelers door de FIFA. Rinks huidige club Nicosia uit Griekenland gaat ervanuit dat de spits in gesprek is met een aantal clubs uit de Duitse Bundesliga en uit de hoogste Turkse divisie. Ook Omonia en Apollon Nicosia uit Cyprus hebben belangstelling.Vitesse-manager Streuer wil niet reageren op het bericht en wacht de vrijgave van de FIFA af. Volgens de Arnhemse club is met Rink een overeenkomst voor 2,5 jaar overeengekomen.

Rinks zaakwaarnemer Gordon Stipic zegt dat er vanuit Cyprus druk op zijn speler wordt uitgeoefend om naar een andere club te gaan. “Daar hebben ze nu eenmaal andere normen”, aldus Stipic. Volgens Stipic heeft Rink zijn contract bij Olympiakos Nicosia opgezegd. “Alles hangt af van de beslissing van de FIFA. Ik ben optimistisch dat de vrijgave maandag in orde komt”, meldt Stipic.

Zaakwaarnemer Stipic noemt de interesse van andere clubs geruchten: “Een vertrek naar andere clubs is geen thema. Dat zijn slechts geruchten en ik ben zijn enige zaakwaarnemer”, maakt Stipic nog maar eens duidelijk.

Bron: Omroep Gelderland 09-01-2004
 

Nieuwe Stefanovic, maar anders

Aleksandar Ilic bracht gisteren een bliksembezoek aan Arnhem om de laatste details over zijn contract met Vitesse te bespreken. De Joegoslaaf is de opvolger van Dejan Stefanovic. En heeft nog veel van hem weg ook.De vergelijking met Dejan Stefanovic zal hij niet helemaal doorstaan, denkt Aleksandar Ilic. Tenslotte is Ilic ook niet echt een international en Stefanovic wel. “Ik ben wel een paar keer bij de nationale selectie gekozen, maar dat was in de tijd dat Joegoslavë in de ban was gedaan en geen internationale wedstrijden mocht spelen. Daarna nooit meer.”

 

lees verder...

Bron: De Gelderlander 09-01-2004
 

Oude club Rink frustreert deal

Olympiakos Nicosia heeft een uiterste poging gedaan de vrije transfer van Paulo Rink naar Vitesse te frustreren. Amper zes uur nadat de club uit Cyprus een fax binnenkreeg met het verzoek om vrijgave, stortte de armlastige club vijf maanden achterstallig salaris op de rekening van de Duitse spits. Rinks zaakwaarnemer Gordon Stipic meldde zich gistermiddag direct bij het hoofdkantoor van de wereldvoetbalbond FIFA in Zürich om zich te beklagen.”Vijf maanden lang hebben ze geen salaris betaald. Ik heb de club regelmatig met officiële faxen aangegeven dat ze moeten betalen. In december heb ik met de president van de club gesproken over de problemen. Hij had er alle begrip voor en wist ook wat de consequenties zouden zijn. Nu hebben ze de brutaliteit om de zaak toe te dekken door vlug te betalen. Ik vind het crimineel”, aldus Stipic, die vandaag naar Cyprus vertrekt in een uiterste poging de zaak met de club alsnog vlot te trekken.

De in Brazilië geboren en tot Duitser genaturaliseerde spits kwam al wel een contract voor tweeënhalf jaar overeen met Vitesse. Stipic verwacht dat de FIFA het verzoek om een vrije transfer probleemloos zal honoreren. “Ik reken op gerechtigheid. Nicosia kan het aanvechten, maar loopt dan het risico van zware straffen. Ik weet niet of de club dat risico willen nemen.”

Stipic acht het uitgesloten dat Olympiakos Rink, die tot medio 2005 onder contract staat, kan behouden. “Hij wil niet blijven want dan hebben we in januari, februari, maart dezelfde problemen. De reglementen van de FIFA zijn duidelijk, ik ga er vanuit dat de zaak snel rond is en dan kan Paulo Rink naar Vitesse komen.”

Aleksandar Ilic komt per direct over van Anderlecht. De Servische verdediger (34) tekent een contract voor anderhalf jaar met een optie op nog een seizoen. Ilic moet zijn vertrek bij Anderlecht vandaag nog wel bekrachtigen bij de Belgische club, maar verwacht geen obstakels.

Bron: De Gelderlander 09-01-2004
 

Streuer en Stipic zijn ‘ziek’ van Nicosia

Gordon Stipic was gisteravond ziedend op Olympiakos Nicosia, de club die de transfer van Paulo Rink naar Vitesse op de valreep frustreerde. Of althans, een poging daartoe deed. “Ik begrijp best dat ze Paulo Rink willen houden. Hij is genomineerd voor de titel beste speler van Cyprus en scoorde al dertien keer in veertien officiële wedstrijden. Hij is ook de beste speler van het eiland, logisch dat ze hem niet kwijt willen, maar de manier waarop ze handelen, is schandalig.”Al maanden kreeg Rink geen salaris meer bij de club die hem in de zomer overnam van het Duitse Energie Cottbus. Rink en zijn zaakwaarnemer hadden er schoon genoeg van en vroegen, na maanden van vergeefs overleg en talloze faxen , gesprekken en aanmaningen, bij de FIFA om een vrije transfer. Op 5 januari kreeg Olympiakos Nicosia de definitieve fax met het verzoek hem transfervrij naar Vitesse te laten vertrekken. Olympiakos reageerde bliksemsnel. “Zes uur later stond er vijf maanden salaris op de rekening. Ik vind het van een enorme brutaliteit getuigen dat ze op die manier denken hem te kunnen behouden”, zei spelersmakelaar Stipic van het bureau ISMM Sportmanagement gisteravond.

Stipic klopte direct aan bij de FIFA in Zürich. Hij verzamelde inmiddels een compleet boekwerk om zijn zaak hard te kunnen maken. Volgens de makelaar is er geen speld meer tussen te krijgen. “De reglementen zijn in alle opzichten duidelijk. De FIFA zal de zaak ook met spoed behandelen omdat ze weten dat de competitie in Nederland op 24 januari begint. Ik ga er vanuit dat hij vrijdag (vandaag,red.) of uiterlijk maandag wordt vrijgegeven, zodat hij direct naar Turkije kan om met Vitesse te gaan trainen.”

Twijfel over de uitslag van de zaak kent Stipic niet. “Als we zouden verliezen, heb ik een groot probleem met mijn speler, dat is duidelijk. Maar de FIFA zal een dergelijke gang van zaken echt niet accepteren. Nicosia beweert dat ze onze fax van 18 december met een betalingsherinnering niet hebben gekregen. Schandalig, ik kan alles bewijzen, alles staat op papier, ik heb het afschrift van de fax en ook een bevestiging dat hij is aangekomen.”

Technisch manager Jan Streuer van Vitesse was gistermiddag zwaar teleurgesteld. “Ik ga er vanuit dat het goed komt, maar we balen hier heel erg van. Hij zou hier al twee dagen zijn en zaterdag met de ploeg naar Turkije meereizen. Die vertraging komt ons heel slecht uit, dit is echt een tegenvaller.”

Bron: De Gelderlander 09-01-2004
 

Ilic wikkelt zaken af met Anderlecht

De nieuwe aanwinst van Vitesse Aleksandar Ilic heeft donderdag zonder problemen de medische keuring doorstaan bij de Arnhemse club. Ilic kwam donderdag een contract voor anderhalf jaar overeen. De Servische verdediger traint vrijdag nog niet mee, omdat hij nog zaken moet afwikkelen met zijn oude club Anderlecht. Dit vormt verder geen enkel probleem meer voor zijn contract bij Vitesse. Aleksandar Ilic voegt zich zaterdag bij de selectie, als Vitesse afreist naar het Turkse Belek voor een trainingskamp van een week.

Bron: Omroep Gelderland 08-01-2004
 

Paulo Rink nog niet speelgerechtigd

Paulo Rink (30) is nog steeds niet speelgerechtigd voor Vitesse. De Arnhemse club is al rond met de Duitse spits over een contract van 2,5 jaar, maar wacht nog steeds op vrijgave van de FIFA. Rink’s zaakwaarnemer Stipic is in Zürich om de vrijgave rond te krijgen. “Olympiakos Nicosia heeft hem al vijf maanden niet betaald. Ik ga ervanuit dat binnen enkele dagen alles is geregeld. Maar we kunnen niet toveren, de FIFA is nu eenmaal niet zo snel”,aldus Stipic donderdag. Tot de vrijgave geregeld is, moet Rink nog meetrainen bij zijn oude club.

Bron: Omroep Gelderland 08-01-2004
 

Vitesse haalt ook Ilic naar Arnhem

Vitesse heeft zich wederom op de transfermarkt geroerd. De Arnhemmers trekken de 34-jarige Servier Aleksandar Ilic aan. De middenvelder eerder actief voor onder meer Club Brugge is afkomstig van Anderlecht waar hij transfervrij mocht vertrekken. Ilic is in korte tijd de derde versterking voor de club in degradatienood. Eerder werd Theo Janssen teruggehaald van Racing Genk. Ook Paolo Rink werd gecontracteerd, maar deze is door de FIFA nog niet vrijgegeven.

Bron: Voetbalkrant.nl 08-01-2004
 

Vitesse neemt Ilic over

Vitesse neemt de Serviër Aleksandar Ilic over van RSC Anderlecht, waar de linksbenige verdediger transfervrij weg mocht. De 34-jarige oud-international tekent naar verluidt een contract voor anderhalf jaar. Eerder haalde Vitesse Theo Janssen terug naar Arnhem.

Bron: Nos TT 08-01-2004
 

Voetballers dagen bonden en profclubs voor de rechter

De Eredivisie NV (ENV), de coöperatieve vereniging Eerste Divisie (CED), de KNVB en alle profclubs van Nederland moeten vrijdag voor de rechtbank in Amsterdam verschijnen. Zij zijn gedagvaard door tien rechtspersonen: de (ex-)profvoetballers Marc van Hintum , Roy Beukenkamp (FC Groningen), Mariano Bombarda (Feyenoord), Jan Bruin (Cambuur Leeuwarden), John van den Brom en Raymond Atteveld, de Centrale Spelersraad waarin al deze spelers zitting hebben, spelersvakbond VVCS, Theo van Seggelen (voorzitter VVCS) en Louis Everard (werknemer VVCS). Geëist wordt dat de profvoetballers 1/37ste deel van de totale inkomsten uit de tv-gelden van de afgelopen jaren ontvangen.In het seizoen 1996/97 kregen de spelers nog een bedrag van 2.069.299 gulden (zo’n 939 duizend euro) uit de tv-gelden, in 1997/98 was dat 970.705 gulden en het seizoen daarna 1.047.600 gulden. Het verschil in de bedragen werd destijds veroorzaakt door het faillissement van sportzender Sport7. De spelers kregen de bedragen in een speciaal fonds gestort, omdat ze op grond van hun portretrecht een aandeel in de tv-gelden konden claimen. Op de algemene vergadering betaald voetbal van 1995 was daarom vastgesteld dat de voetballers 1/37ste deel zouden ontvangen. In 1999 werden de betalingen aan de spelers echter plotseling stopgezet. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de bijdrage uit de televisierechten aan de spelers in de CAO geregeld zou worden, maar de Federatie van Betaald Voetbal Organisaties (FBO) meende dat de spelers zich voor de bijdrage maar tot de ENV en de KNVB moesten wenden. Intussen bleken zowel de clubs als de KNVB niet meer van plan de claim van de spelers te erkennen en te honoreren. De spelers zouden geen redelijk belang meer hebben om zich te kunnen beroepen op een bijdrage uit de tv-gelden. Als werknemer met een contract bij een club was dat recht vervallen, zo luidde het nieuwe oordeel.

Mr. Pim de Vos, advocaat namens de spelers, zal dat nieuwe standpunt vrijdag bij de rechtbank aanvallen en vijf procent van de televisiegelden eisen, een aandeel dat ook in Engeland aan de profvoetballers wordt betaald. ‘Ik denk dat we ons dan nog heel redelijk opstellen’, meent De Vos. ‘Het gaat in dit geval om zoiets als auteursrecht. De spelers hebben er redelijk belang bij zich te verzetten tegen de openbaarmaking van hun portret. Voetballer, vertegenwoordigen een commercieel beschermd belang. In het buitenland krijgen ze daarom een vergoeding voor tv-uitzendingen en zo was dat in Nederland ook, tot 1999.’

De claim van de spelers kan de KNVB, de ENV,de CED en de clubs behalve een jaarlijkse bijdrage ook een naheffing van een slordige vier miljoen euro kosten. De spelers eisen namelijk dat het bedrag dat vanaf 1999 niet is betaald alsnog wordt afgedragen.

Bron: VI 08-01-2004
 

Vitesse rond met Aleksandar Ilic

Vitesse is rond met Aleksandar Ilic. De Servische centrumverdediger tekent een contract voor anderhalf jaar bij de Arnhemse club, zo heeft interimdirecteur Theo Mommers bevestigd. De 34-jarige voormalig international van Joegoslavie meldt zich vrijdag voor zijn eerste training bij Vitesse. Zaterdag vertrekt bij met de Arnhemse club naar het trainingskamp in Turkije. Ilic speelde drie jaar bij Club Brugge en was aan zijn vijfde seizoen bij Anderlecht bezig. Volgens Mommers moet hij, in overleg met Anderlecht, nog wel wat salaris inleveren, maar is de overgang definitief.

Bron: Omroep Gelderland 08-01-2004
 

Nieuwjaarstoespraak Burgemeester Krikke

Zoveel verbaal vuurwerk als de speech van haar Nijmeegse collega Ter Horst, bevatte de rede van Krikke niet. Waar Ter Horst een paar flinke tikken en sneren uitdeelde (over vriendjespolitiek van ambtenaren en burgers die eens wat minder moeten zeuren over hun stad), strooide de Arnhemse burgemeester vooral met pluimen. Voor de Arnhemse politie (die de overlast van drugsverslaafden in haar ogen stevig had aangepakt, evenals het geweld op de Korenmarkt), maar ook voor de ex-Vitesse-bestuurders Snellenburg, Guyt en Veenendaal. Die moesten dit jaar in opdracht van de gemeente terugtreden, maar verdienden voor hun inzet een ‘publiekswissel’. Applaus volgde.Krikke typeerde de moeizame redding van Vitesse en Gelredome als degradatievoetbal. “De wedstrijd was soms niet om aan te zien, maar uiteindelijk telt alleen het resultaat.”

Bron: Gelderlander 08-01-2004
 

Aleksandar Ilic kiest voor Vitesse

De 34-jarige centrale verdediger Aleksandar Die heeft zijn keuze bepaald op Vitesse en meldt zich vandaag in Arnhem. Als de medische keuring geen roet in het eten gooit, tekent de van Anderlecht afkomstige Serviër bij Vitesse een contract voor anderhalf jaar met een optie voor nog eens een seizoen.

Bron: Telegraaf 07-01-2004
 

Duitse interesse nieuw voor Frankel

Vitesse-verdediger Purrel Frankel zou in de belangstelling staan van de Duitse clubs LR Ahlen en Borussia Monchengladbach. “Ik weet niets van die interesse. Ik heb het ook alleen maar gelezen”, aldus Frankel. De 27-jarige linksback ziet het Duitse voetbal wel zitten. “Ze spelen 3-5-2. Dan heb je aan de buitenkant enorm veel ruimte. Dat zou mij natuurlijk wel liggen”, denkt de vleugelverdediger. Frankel is bezig aan zijn tweede seizoen bij Vitesse, dat hem na vier jaar De Graafschap overnam. Dit seizoen verloor hij zijn basisplaats, maar hij knokte zich teruq in de basis.

Bron: Omroep Gelderland 07-01-2004
 

Rugnummer 8 voor Theo Janssen

Theo Janssen speelt de rest van dit seizoen met het rugnummer acht. De middenvelder begon het seizoen met nummer 22, maar heeft door het vertrek van Gert Claessens rugnummer acht gekregen.De volledige selectie met rugnummers is als volgt:

1. Dragoslav Jevric
2. Tim Cornelisse
3. Bert Konterman
4. Ruud Knol
5. Purrel Fränkel
6. Aleksandar Rankovic
7. Nicky Hofs
8. Theo Janssen
9. Emile Mbamba
10. Matthew Amoah
14. Michael Jansen
15. Michael Dingsdag
16. Ricky Bochem
17. Mamadou Zongo
18. Stijn Schaars
21. Raymond Fafiani
22. Jimmy van Fessem
23. Kalle Sone
24. Jhon van Beukering
25. Eldridge Rojer

Bron: Vitesse.nl 07-01-2004
 

Vitesse gelooft in wonderbaarlijke wederopstanding
‘Het afgelopen jaar , was er niet eens een club’

Nog geen twee maanden geleden droomde directeur Theo Mommers van Vitesse op 4. Inmiddels is iedereen in Het Gelredome al blij als de club zich dit seizoen kan handhaven in de Holland Casino Eredivisie. Een voormalige hoofdcommissaris, een Arnhems straatschoffie en een Braziliaanse Rambo moeten de club nu redden. Gaat het nog gekker worden? 

lees verder...

Bron: Voetbal International 07-01-2004
 

Sportweek kiest de trainer van het jaar
Sturing krijgt een 5,9

Iedereen heeft een mening over ze. En iedereen weet het bter. Kortom, trainer zijn is niet altijd even leuk. Om het nog iets minder leuk te maken, vond Sportweek het nodig de HCE-trainer van het jaar 2003 te kiezen. Van 21 naar 1. 

lees verder...

Bron: Sportweek 07-01-04
 

Rink donderdag naar Arnhem

Vitesse verwacht aanvaller Paulo Rink donderdag te kunnen presenteren. Over de eventuele komst van Aleksandar Ilic van Anderlecht wordt eveneens snel duidelijkheid verwacht. Paulo Rink maakt momenteel nog deel uit van Olympiakos Nicosia uit Cyprus, maar heeft daar al een aantal maanden geen salaris ontvangen. Vitesse heeft inmiddels overeenstemming bereikt met de van oorsprong Braziliaanse speler met het Duitse paspoort. Technisch manager Jan Streuer: “We moeten nog wachten op vrijgave door de FIFA, maar voor komende donderdag is in Arnhem een afspraak met Rink gemaakt.”

Bron: Vitesse.nl 07-01-2004
 

Ilic trekt nu toch naar Vitesse

Aleksandar Ilic heeft een contract van anderhalf seizoen getekend bij het Nederlandse Vitesse, weet HNB. De 34-jarige Serviër was verdediger op overschot bij Anderlecht en mocht transfervrij vertrekken. Maar Ilic had heel wat moeite om een geschikte club te vinden. Zo werd hij de voorbije weken gelinkt aan Lokeren, Bergen en het Spaanse Las Palmas. De salariseisen van de verdediger bleken vaak het struikelblok te zijn voor een overgang. Met Ilic haalt Vitesse een tweede versterking in huis na de terugkeer van Theo Janssen (ex-Genk).

Bron: TT TV1.be 07-01-2004
 

Ilic naar Vitesse

Aleksander Ilic verhuist met onmiddellijke ingang van Anderlecht naar Vitesse. Bij de club uit Arnhem tekent de 34-jarige verdediger, die transfervrij weg mag in het Constant Vanden Stockstadion, een contract tot medio 2005 met een optie op een bijkomend seizoen.

Bron: De Standaard.be 07-01-2004
 

Een verloren zoon keert terug in Arnhem

Hij was tweede keuze bij Vitesse en droop af om even gelukkig te worden als huurling bij RC Genk. Het bleek slechts schijn. Plots was hij ook daar tweede keus. De verloren zoon Theo Janssen is terug. Het eergevoel van een trotse volksjongen heeft in een paar maanden tijd flinke deuken opgelopen. Theo Janssen kreeg vlak voor de winterstop te horen dat hij bij RC Genk niet veel meer aan spelen toe zou komen. Een paar dagen later werd hij geruild voor Gert Claessens. Janssen zou een jaar bij Genk blijven, zes maanden later trok hij de deur dicht.Gisterochtend trapte de 22-jarige linkspoot, voormalig jeugdinternational en Jong Oranje-aanvoerder, weer zijn eerste balletje bij Vitesse op de eerste training van het jaar 2004. RC Genk was vijf maanden geleden zijn uitvlucht, weg van de kritiek in Arnhem. Met een rode kaart in een oefenduel bij De Bataven nam Theo Janssen stuurs afscheid. Hij had er schoon genoeg van, was tweede keus of beter gezegd derde. Gert Claessens en het talent Stijn Schaars kregen de voorkeur. In een klap was de 22-jarige Arnhemmer talent af en een illusie rijker.

 

lees verder...

Bron: De Gelderlander 07-01-04
 

Paulo Rink wordt donderdag gekeurd

De Duitse spits Paulo Rink, die akkoord is over een tweeënhalfjarig contract met Vitesse, wordt donderdag in Arnhem verwacht waar bij een keuring zal ondergaan. Rink speelde in het weekeinde nog een halve wedstrijd voor zijn huidige werkgever Olympiakos Nicosia. Hij trainde maandag ook nog mee bij de club, die hem de laatste maanden geen salaris meer betaalde. Rink heeft bij de FIFA om een vrije transfer gevraagd en is in afwachting van een uitspraak. Hij wag wel bij Vitesse trainen, maar geen officiële wedstrijden spelen. Ruud Knol (ziek) en Kalle Sone (blessure) misten de eerste training van 2004.

Bron: De Gelderlander 07-01-2004
 

Boete voor spits van Vitesse

Vitesse-speler Jhon van Beukering is gisteren door de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot het betalen van 250 euro boete voor het slaan van een 42-jarige Beuningenaar. Dat gebeurde op 1 mei 2003 op het terrein van Dio in Afferden. De Beuningenaar liep bij de vechtpartij een blauw oog op en had pijn aan enkele voortanden en zijn kaak.Van Beukering, net als het slachtoffer gisteren niet aanwezig op de zitting, heeft verklaard uit noodweer te hebben gehandeld. De rechter achtte dat niet bewezen. Volgens haar ging het om een mishandeling en geen zelfverdediging.

Van Beukering en zijn familie waren op 1 mei bij de voetbalwedstrijd van Dio tegen Rheden aanwezig om de verrichtingen van zijn broer Dennis te volgen. De Beuningenaar stond vlakbij de Van Beukerings. Volgens de vader van de Vitessenaar had de man continu commentaar op de wedstrijd en zou hij spelers van Rheden beledigd hebben. Op het moment dat vader Van Beukering vroeg of de man wilde ophouden met zeuren ontstond er een scheldpartij. Jhon heeft verklaard dat hij dacht dat de man zijn vader wilde slaan. De Vitesse-speler sloeg daarop de Beuningenaar in het gezicht. Volgens de officier van justitie was de klap ‘krachtig’ en viel het slachtoffer op de grond. De voetballer dient ook de schade aan de bril van het slachtoffer te vergoeden.

Bron: De Gelderlander 07-01-2004
 

Ilic wil snel duidelijkheid Vitesse

Aleksandar Ilic (34) wil snel duidelijkheid over een eventuele overgang naar Vitesse. De centrumverdediger verwacht dat zijn overgang van Anderlecht naar Vitesse woensdag rondkomt. Ilic heeft geen zin om langer te wachten. zo laat zijn zaakwaarnemer Nenad Petrovic weten. Een transfer naar Las Palmas is op niets uitgelopen. Het Franse Toulouse is in beeld geweest, maar Ilic richt zich op Vitesse, zo benadrukt Petrovic. Technisch manager Jan Streuer van Vitesse zei dinsdag dat hij hoopt de transfer nog dezelfde dag af te ronden.

Bron: Omroep Gelderland 06-01-2004
 

Martel: “Beste oplossing voor Vitesse”

De Fransman Didier Martel is opgelucht dat zijn contract met Vitesse per direct is ontbonden. “Ook voor Vitesse is dit echt de beste oplossing. Mensen kunnen niet zeggen dat ik alleen maar naar het geld kijk, want ik heb veel geld bij de club achtergelaten. Anders was ik wel vijf maanden op de bank gaan zitten”, zo kijkt Martel terug. De Franse vleugelspits betreurt wel dat zijn afscheid van Vitesse kleurloos is: “Het is jammer dat ik zo moet gaan, ook voor Sturing, die ik enorm respecteer. Ik wil nu nog ergens van het voetballen gaan genieten, er zijn mogelijkheden.”

Bron: Omroep Gelderland 06-01-2004
 

Theo Janssen verbitterd over Genk

Theo Janssen keerde een half jaar eerder dan gepland terug van Racing Genk naar Vitesse. “Dit had ik niet verwacht. Ik ben een beetje teleurgesteld omdat je ervan uitgaat dat je voor een jaar weggaat.” Genk huurde de Arnhemmer voor een jaar. “Ik begon goed. Daarna ben ik blijven hangen. Ik was geblesseerd en geschorst. Daardoor heb ik de laatste vier wedstrijden niet gespeeld.” Toch kreeg Janssen de indruk dat bij mocht blijven. “De trainer was heel positief. Ik moest het na de winterstop waarmaken. Maar een paar dagen later was de deal rond”, verbaast hij zich.Die deal hield in dat Gert Claessens van Vitesse kocht en dat Janssen per direct terugkeerde naar Arnhem. “Gert loopt als een rode draad door mijn carriere”, lacht Janssen. “Bij Vitesse kreeg hij de voorkeur. En hij heeft voor 3,5 jaar getekend bij Genk, dus daar zal hij ook spelen.” Toch kijkt de 22-jarige middenvelder positief terug op zijn tijd in Belgie. “lk ben stabieler geworden, maar het is wat minder afgelopen. Het is nu eenmaal zo. Ik heb nog twee jaar contract bij Vitesse, dus ik ga het hier proberen waar te maken. Ik hoop dat ik wat voor de club en de fans kan betekenen.”

Bron: Omroep Gelderland 06-01-04
 

Aleksandar Ilic niet naar Las Palmas

Anderlecht-verdediger Aleksandar Ilic (34) bereikte geen akkoord met Las Palmas en keerde terug naar België. Ilic zal niet afreizen naar het winterkamp op Gran Canaria, maar traint ondertussen individueel in Neerpede. Manager Van Holsbeeck benadrukte, dat Ilic de club zonder vergoeding mag verlaten, maar dat Anderlecht in geen geval zal bijspringen om het loonverlies bij een nieuwe club ongedaan te maken. Ilic kon ook rekenen op interesse van Vitesse en Bergen.

Bron: RSCA.be 06-01-2004
 

Amoah heeft last van zijn knieschijf

ARNHEM – Vitesse-spits Matthew Amoah is niet helemaal fit teruggekeerd uit Ghana. De aanvaller, die al maanden buitenspel staat vanwege problemen met het kraakbeen in zijn rechterknie, heeft nu last van zijn knieschijf.”Op zich is dat minder erg. De blessure aan het kraakbeen herstelt goed, ik heb in Ghana het hele programma dat ik heb meegekregen kunnen afwerken. Alleen de laatste dagen kreeg ik last van een plek net daarboven, eigenlijk van mijn knieschijf”, aldus Matthew Amoah.

De aanvaller werkte dinsdag alweer een lichte training af, maar komt voorlopig nog niet aan spelen toe.

Bron: Omroep Gelderland 06-01-2004
 

Vrienden akkoord met vertrek Martel

De vrienden van Vitesse, die miljoenen in de noodlijdende club hebben gestoken, gaan akkoord met het transfervrije vertrek van Didier Martel. Dat bevestigt 1 van de vrienden, Jan Snellenburg. Martel was één van de vijf spelers waarvan de vrienden bij verkoop een deel van de transfersom zouden krijgen. Volgens Snellenburg was er toch al geen transfersom voor de 32-jarige Martel meer te verwachten en maakte het hoge salaris van de Franse aanvaller het de club alleen maar moeilijk.

Bron: Omroep Gelderland 06-01-04
 

Vitesse legt Paulo Rink vast

Vitesse heeft Paulo Rink vastgelegd. De Duitse ex-international tekende voor 2,5 jaar. De aanvaller (30), die vijftien interlands heeft gespeeld is afkomstig van Olympiakos Nicosia. Omdat die club hem maanden salaris schuldig was, mocht hij transfervrij vertrekken.Didier Martel mag transfervrij weg bij Vitesse. De Fransman heeft een contract tot aan het einde van het seizoen, maar heeft geen basisplaats meer en drukt zwaar op de begroting.

Bron: Nos TT 06-01-04
 

Komst Rink woensdag verwacht

Vitesse verwacht aanvaller Paulo Rink woensdag te kunnen presenteren. Over de eventuele komst van Aleksandar Ilic van Anderlecht wordt eveneens snel duidelijkheid verwacht. Paulo Rink maakt momenteel nog deel uit van Olympiakos Nicosia uit Cyprus, maar heeft daar al een aantal maanden geen salaris ontvangen. Vitesse is er nagenoeg uit met de van oorsprong Braziliaanse speler met het Duitse paspoort. Technisch manager Jan Streuer: “We moeten nog wachten op vrijgave door de FIFA, maar ik verwacht de speler woensdag in Arnhem.”

Bron: Vitesse.nl 06-01-04
 

Vitesse rond met spits Paulo Rink

Vitesse is rond met de Duitse spits van Braziliaanse afkomst Paulo Rink van Olympiakos Nicosia. De 30-jarige Rink wacht nog op de vrijgave door de FIFA. Die vrijgave wordt snel verwacht. Rink traint woensdag waarschijnlijk al mee met Vitesse. Zijn huidige club Olympiakos Nicosia betaalt hem al maanden geen salaris, waardoor de 13-voudig Duits international transfervrij naar Arnhem zou mogen komen. Dinsdag moet verder duidelijk worden of de Servische verdediger Aleksandar Ilic (34) definitief van Anderlecht naar Vitesse komt.

Bron: Omroep Gelderland 06-01-04
 

Vitesse hervat training

Na een winterstop van twee weken heeft Vitesse dinsdagmorgen weer de training hervat. Trainer Edward Sturing heeft Theo Janssen toegevoegd zien worden aan zijn selectie. Daarentegen is Gert Claessens vertrokken naar RC Genk en heeft ook Didier Martel de club verlaten. De Fransman kwam in het seizoen 2000-2001 over van FC Utrecht en speelde in totaal 78 wedstrijden voor de Arnhemmers. Zestien spelers meldden zich dinsdag voor de groepstraining. Onder leiding van het bekende vijftal Sturing, Bos, Jongbloed, Van der Berk en Knoop werden de spelers onderworpen aan veelal conditionele oefeningen met als afsluiting een partijspel. Ruud Knol en Emile Mbamba waren niet aanwezig, terwijl Kalle Sone en Matthew Amoah wat loepoefeningen afwerkten.De laatste competitiewedstrijd in 2003 werd gespeeld op zaterdag 20 december. In Gelredome werd met 0-0 gelijkgespeeld tegen PSV. Op zaterdag 24 januari hervat Vitesse de competitie met de thuiswedstrijd in de Holland Casino Eredivisie tegen SC Heerenveen. Het duel begint om 20.00 uur.

Bron: Vitesse.nl 06-01-04
 

Jaarrekening boekjaar 2003 Vitesse

De jaarrekening boekjaar 2003 van Vitesse is onlangs bij de Kamer van Koophandel afgegeven en is online beschikbaar op deze internetpagina. U kan deze jaarrekening hier inzien:Jaarrekening Vitesse (PDF-versie)

Jaarrekening Vitesse (Word-versie-versie)

Voor het bekijken van de PDF-versie van de jaarrekening moet u de beschikking hebben over Acrobat reader u kunt deze hier downloaden.

06-01-04
 

Vitesse vrijwel rond met Rink en Ilic

Vitesse is maandagavond vrijwel rond gekomen met de Servische verdediger Aleksandar Ilic van Anderlecht en de Duitse spits van Braziliaanse afkomst Paulo Rink van Olijmpiakos Nicosia. Beide spelers trainen dinsdag nog niet mee. Met Rink is Vitesse er financieel uit, maar de spits wacht nog op de vrijgave door de FIFA. Zijn huidige club Olympiakos Nicosia voldoet al maanden niet aan de financiele verplichtingen, waardoor Rink transfervrij naar Arnhem zou mogen komen. Rink is Duits international en speelde drie wedstrijden op Euro 2000.

Bron: Omroep Gelderland 06-01-04
 

Didier Martel vertrekt bij Vitesse

De Fransman Didier Martel vertrekt per direct bij Vitesse. De 32-jarige vleugelspits mag transfervrij weg bij de Arnhemse club. Didier Martel kan rekenen op concrete belangstelling van buitenlandse clubs. In Griekenland is vooral PAOK Saloniki serieus geinteresseerd. Vanuit Portugal hebben Belenenses, Boavista en Beira Mar zich gemeld en ook het Duitse HSV Buisburg is mogelijk een kandidaat om de flamboyante Fransman over te nemen. Martel kwam in de zomer van 2000 naar Vitesse. maar op een sterke beginfase na was zijn verblijf in Arnhem vooral een teleurstelling.

Bron: Omroep Gelderland 06-01-04
 

Martel mag vertrekken

Didier Martel mag transfervrij weg bij Vitesse.De Fransman heeft nog een contract voor de rest van het seizoen, maar heeft geen basisplaats en drukt zwaar op de begroting. Vitesse hoopt spoedig de Duitser Paulo Rink vast te leggen.De aanvaller heeft al maanden geen loon gekregen van zijn club Olympiakos Nicosia en meent daarom transfervrij te zijn.De FIFA moet zich uitspreken over zijn status.

Bron: Nos TT 06-01-04
 

Vitesse oefent tegen Fenerbahce

Vitesse speelt tijdens het trainingskamp in Turkije een oefenduel tegen het Turkse Fenerbahce. De Arnhemmers treffen de Turkse club op dinsdag 13 januari in Belek. Fenerbahce is de club van voormalig Vitesse-spits Pierre van Hooijdonk. De aanvaller is momenteel topscorer in de Turkse competitie met 13 doelpunten. In het seizoen 1999/2000 kwam hi tot 25 competitietreffers voor Vitesse. Vitesse oefent op donderdag 15 Januari tegen Hannover 96. Ook op de trainingskampen in Portugal was dat de afgelopen jaren tegenstander. Vitesse verloor met 2-1(2003) en met 2-0(2002).

Bron: Omroep Gelderland 06-01-04
 

‘Claessens bracht te weinig’

Gert Claesens heeft de eerste helft van het seizoen te weinig gebracht om een meerwaarde te zijn. Vitesse-trainer Edward Sturing ziet de voor Claessens gekomen Theo Janssen niet als verzwakking.Dat zei Edward Sturing gisteravond, een dag voor de eerste training van het nieuwe jaar. Sturing vindt Claessens ‘een goede voetballer’, maar is van mening dat de Belg onvoldoende heeft gepresteerd. “Al kan hij er niet veel aan doen, omdat hij veel blessures heeft gehad. Feit is wel dat hij weinig heeft gespeeld en niet heeft gebracht wat hij kan.”

Sturing zag Claessens, een van de beoogde steunpilaren in het jonge elftal, weinig excelleren. “Tegen Zwolle en PSV was hij erg goed, maar dat is te weinig. Gert had een bepalende speler kunnen zijn, maar in mijn ogen zijn er te weinig wedstrijden geweest dat hij dat ook was. Of hij was er, vooral in het begin, helemaal niet bij of hij kon de wedstrijd niet uitspelen. De helft van de trainingen moest hij laten schieten omdat hij de belasting niet aankon.”

Volgens Sturing is het dan ook ‘voor alle partijen het beste’ dat Claessens aan RC Genk werd verkocht. “Hij wilde graag terug naar België. Zelf was ik ook niet zo kapot van dat heen en weer reizen naar Arnhem. Dat is niet ideaal”, aldus Sturing, die goede hoop heeft dat Theo Janssen een prima vervanger zal zijn.

De 22-jarige Arnhemmer werd betrokken in een ruil met Genk en keerde vroegtijdig terug van zijn huurperiode. “Theo Janssen is een hele goede voetballer, al heeft hij zijn beperkingen. Maar dat heeft iedereen bij Vitesse, anders spelen ze wel bij een topclub. Ik denk dat Theo een meerwaarde kan zijn, alleen al omdat Gert Claessens dat te weinig heeft laten zien.”

Sturing wil Janssen niet bij voorbaat in een leidende rol duwen. “Theo Janssen moet net als alle andere spelers knokken voor een basisplaats. Ik ga hem niet bombarderen tot een bepalende speler, dat legt alleen maar onnodig veel druk op hem. Juist voor hem is het belangrijk dat hij lekker gaat voetballen en plezier heeft in het spelletje”, aldus de coach, die het vandaag op de eerste training. (10.15 uur Papendal) moet stellen zonder de beoogde aanwinsten Paulo Rink en Aleksandar Ilic.

Sturing vindt dat jammer, maar hoopt wel dat beiden op zijn laatst zaterdag aansluiten wanneer de selectie voor een trainingskamp naar Turkije afreist. “Daar wordt in twee oefenwedstrijden bepaald hoe we gaan spelen. Het is belangrijk dat iedereen er dan is. Het zou voor deze groep erg goed zijn wanneer die twee spelers erbij komen”, zegt Sturing.

De coach houdt ook geloof in handhaving wanneer de twee onverhoopt niet zouden komen. “Ik ben erg tevreden met de ontwikkeling van onze jonge spelers, die vooral de laatste weken voor de winterstop veel progressie hebben gemaakt. Ik geloof ook dat we ons met deze groep kunnen handhaven. Maar om een stapje verder te komen, moet het niveau van de trainingen omhoog.”

Iets breder is de selectie van Vitesse wel, al werd gisteravond laat bekend dat Didier Martel per direct vertrekt. Verdediger Ruud Knol heeft zich al voor de winter weer bij de groep aangesloten, maar moet nog rekening houden met de belasting van zijn knie, waardoor twee trainingen op een dag te veel van goede zijn. Kalle Sone keert na een voetblessure terug in de selectie. Alleen Emile Mbamba en Matthew Amoah ontbreken. Mbamba heeft een extra weekje vrij omdat hij in de winter twee kwalificatieduels met Jong Kameroen speelde. Hij meldt zich vrijdag terug in Nederland.

Amoah is al terug, maar werkt nog aan het herstel van zijn knieblessure. Hij wordt pas in februari terug verwacht. Een vraagstuk voor de komende weken is nog wie er eerste keeper wordt. Jimmy van Fessem heeft zo veel indruk gemaakt als vervanger van Dragoslav Jevric dat Sturing Jevric niet meer zonder pardon zijn eerste man noemt. “Dat heeft Jim van Fessem zelf afgedwongen. Hij verdient een eerlijke kans en die krijgt hij ook.”

Bron: De Gelderlander 06-01-04
 

Martel per direct weg bij Vitesse

Didier Martel vertrekt per direct bij Vitesse. De 32-jarige aanvaller uit Frankrijk kwam onder Edward Sturing nauwelijks meer aan spelen toe en zou inmiddels een nieuwe club hebben. Vitesse en Martel, die in 2000 van FC Utrecht overkwam hebben een financiële regeling getroffen om het contract tot medio 2004 direct te ontbinden. De aanvaller verdiende voor Vitesse te veel geld en wil zelf ook meer aan spelen toekomen. Vitesse is er wel uit met de Duitse aanvaller Paulo Rink van Olympiakos Nicosia. Alleen moet de FIFA nog bevestigen dat Rink, die al maanden geen salaris kreeg, transfervrij weg mag.

Bron: De Gelderlander 06-01-04
 

Oefenduel Vitesse tegen Fenerbahce

Vitesse speelt dinsdag 13 januari een oefenwedstrijd tegen de Turkse grootmacht Fenerbahce, de club van international en oud – Vitessenaar Pierre van Hooijdonk. De wedstrijd wordt om 17.30 uur gespeeld op het sportcomplex van Vitesse in de Turkse badplaats Belek. Daar is de Arnhemse selectie van 10 tot 17 januari op trainingskamp. Vitesse speelt in belek twee oefenwedstrijden. Twee dagen na het duel tegen de nummer drie van Turkije staat de ploeg van trainer Edward Sturing tegenover Bundesligaclub Hannover 96, waar vorig jaar Marc van Hintum nog speelde.Vitesse verwacht een enorme toeloop voor het duel tegen Fenerbahce, waar Pierre van Hooijdonk zijn specifieke kwaliteiten gewoon doortrekt. De Nederlander is met dertien treffers topscorer van Turkije. Ook ploeggenoot Tuncay is trefzeker met tien doelpunten. Het productieve duo slaagt er vooralsnog echter niet in Fenerbahce om de titel te laten spelen. Besiktas leidt de dans met 43 punten, Trabzonspor is tweede met 34, dan volgt Fenerbahce op 32 met nog een duel te goed.

Bron: De Gelderlander 06-01-04
 

Antonio Esposito niet naar Vitesse

Volgens de Basler Zeitung van vandaag zal de middenvelder niet FC Basel verlaten om voor Vitesse te komen spelen. De onderhandelingen tussen de speler en Vitesse zijn niet succesvol afgerond. De middenvelder zal nu zijn in 2004 aflopende contract volledig uitdienen.

05-01-04
 

Uitslag poll ‘Hoe sta je tegenover de terugkomst van Janssen?’

Aantal stemmen: 1170Prima (491) 42%
Hangt ervan af hoe hij gaat spelen (407) 35%
Je levert kwaliteit in (259) 22%
Weet niet (13) 1%

Januari 2004
 

Tweede tegenstander Turkije bekend

Vitesse speelt haar eerste oefenduel tijdens het trainingskamp tegen het Turkse Fenerbahce, de ploeg van oud-Vitessenaar Pierre van Hooijdonk.Naast de oefenwedstrijd tegen de Turkse ploeg speelt Vitesse op donderdag 15 januari om drie uur ’s middags nog een vriendschappelijk duel tegen de Duitse Bundesligaclub Hannover’96.

Trainingskamp Belek (Turkije) 10 – 16 januari
Dinsdag 13 januari, Fenerbahce – Vitesse (18.30 uur)
Donderdag 15 januari, Hannover ’96 – Vitesse (15.00 uur)

Bron: Vitesse.nl 05-01-2004
 

Wachten op Rink en llic duurt voort

Het is onwaarschijnlijk dat de twee beoogde aanwinsten van Vitesse, Paulo Rink en Aleksandar Ilic, morgen (dinsdag) op de eerste training van 2004 van de partij zijn. Vitesse wil vandaag een definitief besluit van Anderlecht en Ilic. Technisch manager Jan Streuer sprak het weekeinde met Anderlecht en stelde een ultimatum op maandag. Anderlecht en Ilic onderhandelen over een afkoopsom van zijn tot 30 juni 2004 lopende contract. Rink heeft bij de FIFA een vrije transfer gevraagd en wacht op een uitspraak. Hij ontvangt al maanden geen salaris van Olympiakos Nicosia. Beide spelers moeten nog gekeurd worden.

Bron: De Gelderlander 05-01-2004
 

Gipsen beeld voor ‘vrienden’ Vitesse

Cor Guijt, Jan Snellenburg en Herman Veenendaal hebben van de spelersgroep en technische staf een gipsen beeld van het wapen van Vitesse gekregen als dank voor de jarenlange hulp aan de club. De voormalige bestuursleden kregen de beelden voor de winterstop uitgereikt door Tim Cornelisse en Jim van Fessem, heiden lid van de spelersraad. De drie vrienden voorkwamen tweeënhalf jaar terug een faillissement van Vitesse met miljoenen euro’s eigen kapitaal. “Deze mensen hebben dat verdiend. Zij hebben persoonlijk garant gestaan en daarom voetballen wij hier nog”, aldus Jim van Fessem.

Bron: De Gelderlander 05-01-2004
 

Onduidelijkheid komst Ilic blijft
´Ilic onderhandelt met Las Palmas´

De komst van Aleksandar Ilic naar Vitesse blijft zeer onzeker. Technisch manager Jan Streuer is positief gestemd maar Anderlecht lijkt niet meer te willen werken. Streuer: “Als het een beetje meezit, traint hij komende week al mee. Wij zijn er volledig uit met Ilic maar hij moet ervoor zorgen dat hij zijn zaken met Anderlecht oplost.”Indien Ilic de overstap naar Vitesse maakt, gaat hij er financieel fors op achteruit. De bedoeling is dat Anderlecht het verschil tussen Ilic´huidige salaris en de aanbieding van Vitesse op tafel legt. De Belgische club ziet daar echter niets in. “Anderlecht springt niet bij voor het loon van Ilic”, zegt manager Van Holsbeeck. “Als hij blijft, mag hij gewoon meetrainen maar zal hij niet meer spelen in de A- of B-kern.” Volgens de technische staf van de Belgische koploper heeft Ilic ´carte blanche´ en mag hij gaan waar hij wil. De speler mag niet mee op trainingskamp naar de Canarische Eilanden.

Dit terwijl Las Palmas, spelend op de Canarische Eilanden, ook geinteresseerd is in de verdediger. Ilic zou zelfs al in onderhandeling zijn met de club uitkomende in de Segunda Division.

Bron: Omroep Gelderland 04-01-2004
 

Transfer Rink lijkt rond te komen

ARNHEM – Vitesse heeft goede hoop dat de transfer van Paulo Rink (30) in orde komt. De speler moet nog vrijgegeven worden door de FIFA maar de Arnhemmers verwachten daar geen problemen mee.Rink speelt op dit moment nog bij Olympiakos Nicosia. Vanwege de slechte financiele positie van de Cypriotische club heeft Rink al maanden geen salaris ontvangen. Hierdoor mag Nicosia geen transfersom voor de spits vragen. De FIFA moet dat alleen nog bevestigen.

Rink is een Braziliaan met een Duits paspoort. Hierdoor hoeft Vitesse hem geen buitensporig salaris te betalen, omdat hij een officiele EU-burger is.

Bron: Omroep Gelderland 04-01-2004
 

Claessens tekent contract bij Genk

Gert Claessens heeft zaterdag het contract getekend dat hem voor 3,5 jaar bindt aan het Belgische Racing Genk, de club van Sef Vergoossen. De 31-jarige ex-speler van Vitesse is zaterdag met Genk op trainingskamp gegaan in het Spaanse Cadiz. Hij zal op 16 januari zijn opwachting maken tegen Club Brugge. Theo Janssen werd in de deal met Gert Claessens betrokken. Hij was door Vitesse verhuurd aan Genk, waar bij de laatste tijd door onder meer blessures weinig speelde. Vitesse besloot hem terug te halen. Janssen meldt zich dinsdag voor de eerste training.

Bron: Omroep Gelderland 03-01-2004
 

Vitesse wacht op uitspraak FIFA

Het is onzeker of aanwinst Paulo Rink dinsdag present is bij de eerste training van Vitesse. De spits van Olympiakos Nicosia heeft bij de FIFA een verzoek om vrijgave ingediend omdat hij al drie maanden geen salaris heeft ontvangen bij de club uit Cyprus, die in grote financiële problemen verkeert. Volgens de reglementen mag een speler die drie maanden geen salaris heeft ontvangen, transfervrij vertrekken. De FIFA buigt zich momenteel over het verzoek van de Duitse spits, die bij Vitesse voor tweeënhalf jaar kan tekenen. Technisch manager Jan Streuer verwacht na het weekeinde meer duidelijkheid.

Bron: De Gelderlander 03-01-2004
 

Ultimatum voor Ilic en Anderlecht

Vitesse wil niet langer wachten op Aleksander Ilic, de beoogde aanwinst van Anderlecht. Als Ilic er dit weekeinde niet uitkomt met zijn Belgische werkgever beschouwt de Arnhemse club de overgang als afgeketst. Vitesse heeft de 34-jarige verdediger uit Servië-Montenegro een contract van anderhalf jaar voorgelegd. Ilic is akkoord onder voorbehoud dat hij met Anderlecht een schikking treft over de ontbinding van zijn tot 30 juni lopende contract. Vitesse heeft geen geld om het verschil bij te passen. Als Anderlecht niet meewerkt, richt Vitesse het vizier op andere spelers.

Bron: De Gelderlander 03-01-2004
 

Voetbalclubs ontdekken Turkse Rivièra

Het verblijf is spotgoedkoop, de velden zijn egaal, het barst van de potentiële tegenstanders en als het even meezit is het weer ideaal om te voetballen. De Turkse zuidkust is deze winter het beloofde land voor clubs in het betaald voetbal die de training hervatten. Dertien Nederlandse clubs uit het betaald voetbal (waaronder Feyenoord en PSV), vertrekken in de loop van volgende week naar de zogenoemde Turkse Rivièra, naar plaatsen als Antalya en Belek. Daar viel in december nog overvloedig regen, tot overstromingen toe. In hun kielzog reist zelfs een aantal amateurclubs naar het Aziatische deel van Turkije.De massale trek naar Turkije is in het licht van recente gebeurtenissen op het wereldtoneel opvallend. Vorige maand gebood de UEFA de topclubs Galatasaray en Besiktas voor hun laatste wedstrijden in de Champions League uit te wijken naar het buitenland, naar aanleiding van terroristische aanslagen in Istanbul waarbij 56 doden vielen.

 

lees verder...

Bron: De Volkskrant 03-01-04
 

Amoah keert zondag terug uit Ghana

ARNHEM – Vitesse-speler Matthew Amoah keert zondag terug uit Ghana. De aanvaller verbleef lange tijd in zijn geboorteland om te revalideren van een knieblessure.Amoah heeft alle revalidatieprogramma’s die hij van Vitesse mee kreeg voltooid. Na terugkomst in Nederland zal de Ghanees bij Vitesse verder werken aan zijn herstel. Amoah is wel al in staat een duurloop van een uur te doen.

Doelman Dragoslav Jevric zal dinsdag weer meetrainen met de selectie. Er wordt woensdag nog wel een foto gemaakt van de schouder van de keeper, die in oktober geblesseerd uitviel.

Bron: Omroep Gelderland 02-01-2004

Hoofdsponsor: