januari 2005

‘Zo heb je geen recht op Europees voetbal’

Nog geen week na de euforie in de Kuip volgde zaterdagavond de deceptie in Gelredome. “Als je al aan Europees voetbal wilt denken, moet je dit soort wedstrijden winnen”, reageerde Peter van den Berg na de ontnuchterende 3 – 1 nederlaag tegen RBC.

lees verder...

Bron:Gelderlander 31-01-2005
 

Vitesse meldt zich wéér bij Fränkel

Purrel Fränkel verwacht op korte termijn een tweede gespreksronde over contractverlenging bij Vitesse. De 28-jarige linksbenige speler wees eerder een nieuwe driejarige verbintenis van de hand vanwege een te grote achteruitgang in salaris. “Vitesse heeft zich vorige week opnieuw bij mijn zaakwaarnemer gemeld, ik verwacht dat we snel weer om de tafel gaan zitten. Dan zal ik wel horen of ze met een nieuwe aanbieding komen”, vertelde de speler zaterdagavond na de verloren thuiswedstrijd (1-3) tegen RBC Roosendaal. Fränkel scoorde in die wedstrijd al na zes minuten de openingstreffer.

Vitesse wil graag verder met Fränkel, die als linksback en als linkerspits uit de voeten kan. De Arnhemse club bezuinigt echter op de salarissen. “We proberen hem voor onze begrippen een goed contract aan te bieden”, zegt Jan Streuer, technisch manager van Vitesse. “We weten precies wat we kunnen. Dan is het vervolgens ja of nee. De onderhandelingen verlopen overigens in een goede sfeer.”

Het driejarige contract van Fränkel loopt tot 30 juni dit jaar, daarna kan hij transfervrij weg. Fränkel staat open voor een langer verblijf in Arnhem, maar hoopt nog een keer in het buitenland aan de slag te gaan. De Amsterdammer laat zich vertegenwoordigen door Louis Laros, oud-speler van Vitesse. Laros heeft ook oud-Vitessenaar Nicky Hofs onder zijn vleugels en bracht het Arnhemse talent in december onder bij Feyenoord, dat hem vervolgens in januari al ophaalde.

Bron: De Gelderlander 31-01-2005
 

Vitesse wijst ‘veldploeg’ de deur

Geblesseerde voetballers bij wedstrijden van Vitesse werden zaterdag tijdens het duel met RBC voor het eerst niet door vrijwilligers van het Rode Kruis op een brancard van het veld gedragen. Na een samenwerking van dertig jaar heeft de Arnhemse club de ‘veldploeg’ van het Rode Kruis wegbezuinigd.

Vitesse bespaart daarmee 93 euro per wedstrijd. Rode Kruis-voorzitter Herman Schimmel begrijpt daar niets van. “Vitesse is een miljoenenbedrijf. Die 93 euro per wedstrijd zijn voor hun toch peanuts”, moppert hij. “Wij moeten op de kleintjes letten”, reageert Vitesse-woordvoerster Ester Bal. “De wedstrijdkosten zijn te hoog en moeten naar beneden. We betaalden 17 keer 93 euro. Nu kost het ons niets meer.” De taken van de vier Rode Kruis-medewerkers die elke thuiswedstrijd met een brancard naast het veld zaten, worden overgenomen door stewards die zijn opgeleid als bedrijfshulpverlener.

Schimmel is vooral ’teleurgesteld’ over de manier waarop het Rode Kruis de stadiondeur is gewezen. “We kregen een brief dat Vitesse per direct wilde stoppen met het betalen van de vrijwilligersvergoeding van 93 euro. We hebben nog voorgesteld dat we het seizoen zouden afmaken, maar dat zag Vitesse niet zitten.” Volgens Bal heeft Vitesse in alle redelijkheid geprobeerd tot een oplossing te komen. “We hebben voorgesteld dat het Rode Kruis een keer collecteert tijdens een wedstrijd, maar dat zagen zij weer niet zitten.”

Schimmel onderschrijft dat. Hij betreurt het einde van de samenwerking met Vitesse vooral voor de twaalf vrijwilligers, die per toerbeurt in Gelredome werkten. “Voor die mensen waren dit de krenten in de pap. Sommigen hebben jarenlang naast het veld gezeten. Zij beleefden er veel plezier aan. Daar is nu abrupt een einde aan gekomen.”

Bron: De Gelderlander 31-01-2005
 

Coach Sturing hekelt instelling van spelers

Edward Sturing was zaterdagavond woedend. De coach van de Arnhemse eredivisionist hekelde de instelling van de spelersgroep na de 3-1 nederlaag tegen RBC. “Als je acht van de tien persoonlijke duels verliest, dan win je geen wedstrijd”, fulmineerde Sturing. “Vanaf de eerste minuut hebben we verzaakt in de duels, waardoor we nooit in de wedstrijd kwamen. Met name op het middenveld kwamen we fysiek tekort. Dat is niet nodig, want het heeft te maken met instelling.”

Toch kwam Vitesse op 1-0 en nadien kreeg de thuisploeg ook de nodige kansen. “Misschien moest het wel zo zijn dat die ballen er dan niet in gaan”, verzuchtte Sturing. “Het heeft te maken met scherpte. En die was er bij ons niet voldoende.” Sturing wilde zich niet verschuilen achter de afwezigheid van Theo Janssen, Richard Knopper en Stijn Vreven, die alledrie geschorst op de tribune zaten. “Ik vind niet dat Vitesse tegen de nummer laatst van de eredivisie dat als excuus mag gebruiken. Vorige week wonnen we nog bij Feyenoord. Dat we nu van RBC verliezen, geeft aan dat we een subtopper zijn. Want een topclub wint zo’n wedstrijd.”

Bron: De Gelderlander 31-01-2005
 

Vitesse kan niet zonder Janssen

Vitesse heeft een wanprestatie geleverd in de eerste thuiswedstrijd in 2005. Tegen RBC vond de ploeg geen antwoord op de afwezigheid van de geschorsten Richard Knopper, Stijn Vreven en met name Theo Janssen (1-3). De ontluisterende nederlaag maakte duidelijk dat Vitesse snel om de tafel moet met Theo Janssen om zijn tot 2006 doorlopende contract open te breken en te verlengen. Tijdens het trainingskamp in Turkije spraken club en speler voor het eerst over een nieuwe verbintenis. In maart staat het volgende gesprek op de agenda. Vitesse doet er verstandig aan de spelverdeler voor langere tijd vast te leggen.

Zaterdag werd nog eens bevestigd wat ook al in de beginfase van dit seizoen duidelijk was geworden. Vitesse is een stuurloos elftal, wanneer Janssen ontbreekt op het middenveld. Om die reden haalde trainer Edward Sturing de linkpoot na een handvol wedstrijden weg van de linksbuitenplaats.

Tegen het opvallend aanvallend ingestelde RBC zocht Vitesse negentig minuten vergeefs naar houvast. De Arnhemse spelers kozen telkens voor de kansloze lange trap naar voren, waar centrumspits Igor Gluscevic in de lucht nooit kon winnen van de beresterke mannetjesputter Robert Molenaar.

In het huidige seizoen waren Janssen en Nicky Hofs bij Vitesse de spelers die zorgden voor de creativiteit. Janssen was zaterdag geschorst en de Hofs-vervanger Youssouf Hersi zakte tegen RBC ver terug na een veelbelovende beginfase. In het programmablaadje voor de wedstrijd staat zwart op wit dat Hersi vergelijkbaar is met Hofs, maar dat zal de oud-speler van Ajax, NEC en Heerenveen eerst nog moeten bewijzen bij Vitesse.

De enige Vitessenaar die wel gevaarlijk was tegen RBC, heette Purrel Fränkel. Na zes minuten rondde hij een uitstekende combinatie met Gluscevic af en ook nadien was Fränkel de beste man aan Arnhemse zijde. Hij begreep als een van de weinigen dat Vitesse via een individuele actie aan de zijkanten gevaar moest stichten, simpelweg omdat ik het overvolle centrum geen eer te behalen viel.

Nadat Donny de Groot en Ramon Luyten Vitesse op achterstand (1-2) hadden gezet, gokte Sturing vol op de aanval. Met Eldridge Rojer bracht hij een extra aanvaller, Hersi schoof door naar het centrum. Rojer viel uitstekend in en bood Gluscevic een niet te missen kans op de gelijkmaker. De Montenegrijn, vorige week nog met twee treffers de held in De Kuip, faalde voor een leeg doel en symboliseerde daarmee de wanvertoning van zijn team.

Ook Matthew Amoah (twee keer) en Hersi lieten dotten van kansen liggen. Niet alleen de ideeën ontbraken bij Vitesse, maar ook de overtuiging en de absolute dadendrang. Sturing had voor de wedstrijd al gewaarschuwd voor de psychologische test voor zijn ploeg, die een week na de veelbejubelde zege op Feyenoord opnieuw voluit moest gaan. Vitesse zakte voor die test met het schaamrood op de kaken. Al werd de thuisploeg bij de stand 1-2 bestolen door arbiter Roelof Luinge, die om onbegrijpelijke redenen geen voordeel toepaste toen Gluscevic na een Brabantse overtreding vrij voor het doel stond.

RBC pakte de eerste punten buitenshuis en dat was nog verdiend ook. De gasten combineerden makkelijker en wonnen de meeste duels. Bij Vitesse waren ook Stijn Vreven en Richard Knopper geschorst. Het bleek te veel van het kwade, want net als Janssen werden ook beide aanjagers node gemist. Aleksandar Rankovic verving Vreven als rechtsachter en speelde een hoogst ongelukkige partij.

Stijn Schaars vulde op het middenveld de plek naast Abubakari Yakubu in en maakte opnieuw duidelijk dat hij fysiek sterker moet worden om definitief door te breken. Voetballen kan de jeugdinternational wel, maar pas als hij sterker wordt in de duels zal zijn rendement verhogen.

In de slotminuut duwde De Groot Vitesse nog wat harder van de roze wolk (1-3). Na de spectaculaire herstart van de competitie verzuimde Vitesse dit weekeinde de vierde plaats in te nemen. Een troost voor de Arnhemse club is het gegeven dat alle concurrenten in de strijd om Europees voetbal punten morsten. En zondag, tegen Roda JC, zijn Janssen, Knopper en Vreven weer speelgerechtigd.

Bron: De Gelderlander 31-01-2005
 

RBC wint weer van Vitesse

Degradatiekandidaat RBC heeft subtopper Vitesse dit seizoen zes punten gekost. De ploeg uit Roosendaal zegevierde zaterdagavond in Arnhem met 3-1, na in september het onderlinge duel al met 4-1 te hebben gewonnen.

Fränkel opende voor Vitesse al na zeven minuten de score, De Groot maakte in de 21e minuut de gelijkmaker. In de tweede helft scoorde Luyten voor de Brabantse bezoekers die de laatste plaats op de ranglijst overdeden aan FC Den Bosch. In blessuretijd bepaalde De Groot met zijn tweede treffer de eindstand op 3-1.

,,Ik ben ongelooflijk trots”, zei de Roosendaalse trainer Jan van Dijk die na het debacle tegen RKC (0-1) zei te hebben gevreesd voor een moeilijke fase. ,,Het was twee seconden voor twaalf. Nog zestien finales, zestien keer aanvallen, het gas erop, heb ik gezegd en die boodschap is kennelijk aangekomen. We hebben een goed gevoel gekweekt en daarop kunnen we voortbouwen.”

Bron: ANP 30-01-2005
 

Wapenaar: kleurinjectie voor het voetbal

In sportief opzicht bracht zijn Engelse avontuur bij Portsmouth Harald Wapenaar niet wat hij ervan verwachtte. In anderhalf jaar tijd acteerde de doelman slechts tien wedstrijden in de hoofdmacht. Afgelopen zondag beleefde Wapenaar onder de lat van zijn nieuwe club Vitesse een droomdebuut tegen Feyenoord (1-2 winst in de Kuip).

1 Alle sporen in Engeland uitgewist? Spulletjes gepakt?

“Jazeker. Veel werk was dat niet eens. Ik had alleen maar kleding meegenomen. Het was vooral een kwestie van de deur van mijn gemeubileerde appartement goed achter me dichttrekken.”

2 Bij FC Utrecht was je een held. Nooit spijt van je vertrek gehad?

“Het contract dat ik bij Portsmouth tekende was zó lucratief, dat kon ik niet laten lopen. Bovendien was ik toe aan iets nieuws. Spelen in de Premier League was een droom. Later hoorde ik van diverse kanten dat ik me bij FC Utrecht in de kijker aan het spelen was bij Oranje. Zelf heb ik dat toen nooit zo ervaren. Er werd destijds steevast gekozen voor keepers van topclubs.”

3 Krijg je bij Vitesse naast een auto ook een huis van de club?

“Nee, nee, waar het in het buitenland gebruikelijk is dat je een bepaalde ‘woonvergoeding’ krijgt, stelt Vitesse hier geen budget voor beschikbaar. Die woning is puur voor eigen rekening. In eerste instantie richt ik me op een huurhuis hier in de buurt.”

4 Heeft Vitesse je uit je lijden verlost?

“In sportieve zin wel. Sociaal en privé was ik heel gelukkig in Engeland. Ik realiseerde me op een gegeven moment echter wel dat ik Het Kanaal was overgestoken om te voetballen. En nergens anders voor. Zes competitie- en vier bekeroptredens was gewoon te mager. Ik kwam in een uitzichtloze situatie terecht. Zo speelden we met het tweede elftal uit tegen Norwich. Heen en weer een busreis van negen uur. Een uur voor de wedstrijd kreeg ik te horen dat ik niet zou spelen. Dat kwam uit de koker van de manager. Ja, dan heb je het even helemaal gehad. Ik realiseerde me anderzijds ook dat ik een mooi contract getekend had. Maar uiteindelijk maakt geld niet álles goed.”

5 Ben je alweer terug op je oude FC Utrecht-niveau?

“Het is in ieder geval mijn streven om dat niveau weer te bereiken. Dat gaat ook zeker lukken. Zo links en rechts zullen er nog wel wat onwennigheden de kop op steken. Maar die verdwijnen vanzelf weer.”

6 Vitesse: opa’s laatste kunstje of de weg naar Oranje?

“Laat ik het zo zeggen: er zijn mensen die beweren dat ik kandidaat voor de Oranje-selectie ben zodra ik hier twee maanden laat zien wat ik bij FC Utrecht heb laten zien. Een uitverkiezing zou fantastisch zijn. Aan de andere kant zou het toch een beetje een schande zijn als jonge keepers het niet redden tegen de 34-jarige Wapenaar.”

7 Als profvoetballer trek je van hot naar her. Zie je dat als prijs die je betaalt voor de roem?

“Ik ben al een jaartje of tien onderweg. Ik leid toch een beetje een zwerversbestaan. Dramatisch doe ik daar niet over. Ik voel me overal wel op mijn gemak. Al voel ik me nergens écht 100 procent thuis. Zodra ik uitgevoetbald ben, ga ik rustig bepalen waar ik het best op mijn plaats ben. Ik kan niet ontkennen dat ik me nu af en toe toch wat ontheemd voel.”

8 Arnhem of Utrecht?

“Ik begrijp de vraag. Omdat ik nu bij Vitesse speel, hou ik het op Arnhem. Het lijkt me een leuke stad, ook al raak ik hier de weg steeds kwijt.”

9 Zakenman of sportman?

“Sportman. Het beste bewijs daarvoor is dat ik nu bij Vitesse speel. Als ik voor het geld had gekozen, zat ik nu nog steeds in Engeland.”

10 Sportman of showbink?

“Sport is natuurlijk ook deels show. Wij zijn artiesten. De mensen betalen om naar ons te komen kijken. Ik vind het daarom jammer dat er zoveel grijze muizen zijn in het voetbal. De toeschouwers hebben recht op show. Zo keep ik graag in het wit. Veel mensen vinden dat nogal ongebruikelijk. Maar voor mij is dat juist een reden om het dan wél te doen. Je zou me ook in roze kunnen zien. Dat is wel extreem, maar je straalt met die keuze ook kracht uit.”

11 Kam of föhn?

“Oei, nu komt de waarheid boven tafel. Ik heb mijn haar nooit geföhnd, maar nu mijn haar wat langer is. Ben ik nog geloofwaardig als ik toch ‘kam’ zeg?”

12 Seks of bal uit de kruising?

“Nu maak je het me héél moeilijk. Als me die vraag vier jaar geleden was gesteld, had ik absoluut voor ‘bal uit de kruising’ gekozen. Maar op mijn leeftijd .. In feite is een bal uit de kruising halen natuurlijk ook een vorm van seks. Ik ga voor de variant: éérst een bal uit de kruising halen en dán seks.”

Bron: Metro 30-01-2005
 

Vitesse blameert zich tegen RBC: 1-3

Vitesse heeft zich zaterdag voor de tweede keer dit seizoen laten verrassen door RBC Roosendaal. In Gelredome werd een blamerende 3-1 nederlaag geleden. Vitesse begon voortvarend aan het duel. Al in de zesde minuut rondde Purrel Frankel een goede kaats met Igor Gluscevic af: 1-0. In plaats van door te drukken, nam Vitesse na de openingstreffer gas terug. Gluscevic kreeg nog wel een goede kans, maar gescoord werd er aan de andere kant. Balverlies voorin en vervolgens laks ingrijpen achterin leidde de 1-1 van De Groot in. Na de gelijkmaker was Vitesse weliswaar iets sterker, maar het elftal miste overduidelijk vormgever Theo Janssen. Matthew Amoah was nog dicht bij de 2-1, maar zijn inzet rolde net naast.

Na de pauze riepen de Arnhemmers het onheil over zichzelf af. De lange ballen vanuit achterin kwamen zelden aan en uit een verdwaald schot van Ramon Luyten nam RBC zelfs de leiding. Hoewel Vitesse nog naarstig op zoek ging naar een punt, was alleen spïts Gluscevic dichtbij een treffer. Hij schoot echter voor open doel naast. De Groot bezegelde het lot van Vitesse door in de slotminuut 1-3 te maken.

Bron: Omroep Gelderland 30-01-2005
 

Gluscevic ziet dat er weinig klopt

Vitesse-spits Igor Gluscevic was vorige week nog de gevierde man met twee doelpunten, maar in de wedstrijd tegen RBC Roosendaal zat alles tegen. Gluscevic miste bij de stand 1-2 een enorme kans en werd even later door scheidsrechter Luinge afgefloten, toen bij door kon gaan op het doel: “Ach, op cruciale momenten was de scheidsrechter te scherp. En wij waren minder scherp bij de kansen. Vanaf onze eerste goal klopte er bijna niks meer.” Igor Gluscevic baalde vooral voor de supporters: “Met zoveel publiek dat de illusie heeft dat we gaan winnen na Feyenoord, voelt dit niet prettig.”

Bron: Omroep Gelderland 30-01-2005
 

Schaars: niet meer dan een subtopper

Stijn Schaars kreeg tegen RBC Roosendaal eindelijk een kans op het middenveld, maar kon geen stempel drukken op het spel van Vitesse: “Dit is een deceptie”, baalde Schaars na afloop. “We waren niet bij machte om meer te doen, we verloren alle duels. Daarom hebben we het hier laten liggen. Ik snap het eigenlijk ook niet, vanaf het begin zaten we er niet kort op.” De middenvelder weet wel dat Vitesse terug is op aarde: “Bij Feyenoord win je dan wel, maar dit soort wedstrijden moet je heel zakelijk drie punten zien te pakken. Dat lukt niet, daarom zijn we niet meer dan een subtopper.”

Bron: Omroep Gelderland 30-01-2005
 

Vertrek Rankovic lijkt onmogelijk

Aleksandar Rankovic heeft nog tot 31 januari om een nieuwe club te vinden. Hij wil vertrekken bij Vitesse, omdat hij geen basisplaats heeft. Een delegatie van Alemannia Aachen bekeek Rankovic tegen RBC Roosendaal, maar de Duitsers hebben zich nog niet gemeld bij manager Voetbal Jan Streuer: “Ik denk niet dat Rankovic nu nog weg kan. Of het moet naar een land zijn, waarvoor die deadline niet geldt.” Mocht Aleksandar Rankovic toch nog vertrekken, dan zou Vitesse alsnog Remco van der Schaaf van PSV kunnen halen. Voor binnenlandse transfers is de deadline evenmin van toepassing.

Bron: Omroep Gelderland 30-01-2005
 

Vitesse Pool:
Thamars op gelijke hoogte met ‘Herbstmeister’ meneerbolle

Voor 18 van de 142 poolers, die op het forum van deze site een voorspelling hebben uitgebracht voor de wedstrijd tegen Feyenoord, was het zondag dubbel feest. Zij hebben de heerlijke 1-2 overwinning in de Kuip goed geraden. Thamars is een van de gelukkigen. Dankzij zijn vierpunter is hij op gelijke hoogte gekomen met Herbstmeister’ meneerbolle. Samen nemen zij de koppositie in van de Vitesse Pool.

Dat gaat ten koste van Mulder. Hij zakt een treetje in het klassement en moet de komende week met de derde plaats genoegen nemen. Dankzij hun resultaat weten blackkanjer (11 naar 4) en Berster K (21 naar 8) met een flinke sprong in de toptien te belanden. De Klapper van de Week is gemaakt door dutchwildcat. Hij stijgt liefst 39 plaatsen, van 126 naar 87. Vier van de in totaal 280 deelnemers staan nog met lege handen. De volgende wedstrijd die meetelt is Vitesse-RBC op 29 januari.

Meer weten? Meedoen? Voor de Vitesse Pool: Klik hier

25-01-2005
 

Algemene ledenvergadering SV Vitesse

Aanstaande maandag 31 januari 2005 zal de jaarlijkse algemene ledenvergadering van supportersvereniging Vitesse plaatsvinden. Het begint om 20.00 uur in Gelredome.

januari 2005
 

Monoloog: Marc van Hintum
‘Karel Aalbers is schandalig behandeld´

Na negentien seizoenen stopt Marc van Hintum (37) aan het einde van het seizoen met het spelen van betaald voetbal. Hij bereikte het Nederlands elftal en haalde Europees voetbal. Een mooie carrière, waar hij tevreden op terugkijkt. ‘De enige teleurstelling is dat ik op het laatste moment afviel voor het EK in 2000. Frank Rijkaard heeft het daar nu nóg moeilijk mee.’

lees verder...

Bron: VI 26-01-2005
 

‘Sturing 2 jaar langer trainer van Vitesse’

Volgens De Telegraaf van vandaag zal na de thuiswedstrijd Vitesse-RBC bekend worden gemaakt dat Edward Sturing zijn contract als trainer van Vitesse 1 met 2 jaar heeft verlengd.

29-01-2005
 

Geen transfer zonder de pitbull van Vitesse

Als over twee dagen (31 januari) de internationale transfermarkt voor voetballers sluit, heeft Jan-Willem Tijssen er in één maand weer vier deals opzitten; twee aankopen en twee verkopen. De financieel directeur van Vitesse is verantwoordelijk voor de laatste, onzichtbare fase van het traject. Het werk van de ‘pitbull’ gaat door tot de laatste punt is gezet.

Jan-Willem Tijssen is een workaholic, een bijter en een specialist. Transferzaken, licentiezaken, sponsorcontracten, arbeidscontracten, leverancierscontracten, alles wat op papier moet staan, gaat via de financieel directeur van Vitesse.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 29-01-2005
 

Daklozen gratis naar Vitesse

Het Arnhemse dak – en thuislozenvoetbalteam FC Lauwersgracht kan zijn geluk niet op. Vanmiddag krijgen de spelers een seizoenkaart voor alle thuiswedstrijden van Vitesse cadeau. Gulle gever is ‘Jan oude jongens krentenbrood’, zoals hij graag vermeld wil worden. Tonnie van den Herik, de Arnhemse ‘daklozenmoeder’, kon het goede nieuws gisteren nauwelijks bevatten. “Jan vroeg of de jongens het leuk vinden om een seizoenkaart te krijgen. Ik stond helemaal perplex. Ze hebben juist een trauma dat ze er nooit heen kunnen. Ze zijn knettergek van Vitesse.” Het geheim houden van de verrassing lukte daarom allerminst. “Ik heb het ze direct verteld. Al die blije gezichten, geweldig”, zwijmelt ze na. Dankzij Jan komt de hartenwens van de daklozen dus uit. Van den Herik is nog steeds ontroerd: “Nu kunnen we vanavond naar Vitesse-RBC. En hij betaalt het gewoon uit eigen zak. Geweldig dat zulke mensen nog bestaan.”

Bron: De Gelderlander 29-01-2005
 

Schaars weet dat Janssen beter is

Stijn Schaars krijgt tegen RBC Roosendaal weer een plaats in de basis. Door de schorsing van Theo Janssen mag hij zelfs op het middenveld spelen: “Ik ben blij dat ik weer aan de bak kom op de positie waar ik het beste tot mijn recht kom. Dit ambieer ik, maar ik weet dat Theo Janssen bijzonder goed presteert. Hij is één van de meest waardevolle spelers in de selectie en dan is het iets draaglijker om op de bank te moeten zitten.”

De 21-jarige Gendtenaar speelde voor de winterstop een aantal wedstrijden links aan de buitenkant en scoorde vanaf die positie drie doelpunten voor Vitesse. Stijn Schaars wil zich eventueel wel op die positie richten: “Waar de trainer mij opstelt, daar speel ik. Al moet ik keepen, als ik maar speeltijd krijg. Ik moet zoveel mogelijk spelen en dan een vaste kracht zien te worden. Op welke positie zien we dan wel weer.”

RBC Roosendaal staat onderaan, maar Schaars vindt dat geen reden voor onderschatting: “Hun manier van spelen ligt ons niet goed. Uit speelden we ze een uur van de mat, maar we verloren met 4-1 door vier of vijf counters. We moeten niet met teveel mensen naar voren gaan en in hun counter lopen.”

Bron: Omroep Gelderland 28-01-2005
 

Sturing: RBC uit is de beste les

Vitesse-trainer Edward Sturing heeft om zijn spelers te waarschuwen nog gememoreerd aan de uitwedstrijd van Vitesse bij RBC Roosendaal: “We kwamen met 1-0 voor en speelden één van onze beste wedstrijden, maar liepen niet verder uit. We bleven tot in het naïeve aanvallen. Na een corner van ons schoot Ikedia de bal aan de andere kant binnen. Daarna ging het helemaal mis en werd het uiteindelijk 4-1 voor RBC. Dat is de beste les voor deze wedstrijd.” De met 2-1 gewonnen wedstrijd uit tegen Feyenoord telt niet meer voor Sturing: “Dit is eigenlijk veel moeilijker. We moeten nu veel meer geduld hebben.”

Bron: Omroep Gelderland 28-01-2005
 

Rankovic wil nog steeds vertrekken

Aleksandar Rankovic is nog steeds uit op een vertrek bij Vitesse. De internationale transfermarkt sluit op 31 januari, dus wordt het lastig om nog weg te komen: “Ik weet niet of er nog clubs naar mij komen kijken. Dat moet je aan Jan Streuer vragen. Ik kan niet weg zonder dat zij een transfersom krijgen. Als ik nog een andere club kan vinden, wil ik dat wel, want ik weet dat ik hier geen vaste plaats heb.”

De Serviër staat tegen RBC Roosendaal in de basis als rechtsback: “Het is niet mijn favoriete plek, maar ik heb er inmiddels zo vaak gespeeld dat het geen probleem is.”

Bron: Omroep Gelderland 28-01-2005
 

Sturing ziet RBC als test

Door de winst op Feyenoord is trainer Edward Sturing benieuwd hoe zijn elftal er voor staat. “In dit soort wedstrijden kun je als ploeg laten zien hoe ver je bent. Feyenoord-uit zijn drie extra punten. Die moeten we een week later niet meteen weggooien. Dat is vaak het verschil tussen subtop en top.”

”We hebben natuurlijk een behoorlijke nederlaag geleden tegen RBC. Het mag duidelijk zijn dat we iets recht willen zetten, maar belangrijker is dat Vitesse in eigen huis een goed resultaat behaald. We houden rekening met een verdedigende speelstijl van RBC en daar zullen we op moeten inspelen. Ons probleem is dat we vaak te ongeduldig zijn. Dat bleek ook tegen FC Den Bosch waarin we niet tot scoren wisten te komen. Het liefste wil ik ons publiek laten genieten zaterdagavond, maar het belangrijkste is een goed resultaat!”, aldus Sturing

Ontbreken
Pius Ikedia is twee weken uitgeschakeld door een hamstringblessure. Ikedia was afgelopen zondag tegen RKC al niet van de partij. Het is de derde hamstringblessure van dit seizoen al voor de Nigeriaan. Middenvelder Paul de Lange miste het duel tegen RKC Waalwijk nog door een blessure, maar lijkt inmiddels voldoende hersteld.

Nieuw
RBC Roosendaal versterkte zich de afgelopen periode met drie spelers: Loran, Rodriguez en De Groot. Tyrone Loran tekende in de winterstop voor 2,5 jaar in Roosendaal. De verdediger kwam transfervrij van Tranmere Rovers. José Fortes Rodriguez mocht vertrekken bij AZ en aanvaller Donny de Groot verliet FC Utrecht voor een nieuw avontuur in Roosendaal.

Schorsingen
Theo Janssen, Richard Knopper, Stijn Vreven en Azubuike Oliseh.

Vermoedelijke opstelling Vitesse:
Wapenaar, Rankovic, Van den Berg, Dingsdag, Jansen, Hersi, Yakubu, Schaars, Fränkel, Amoah en Gluscevic.

Bron: Vitesse.nl 28-01-2005
 

Weinig keus voor Edward Sturing

Vitesse-trainer Edward Sturing hoeft maar weinig keuzes te maken voor de basiself tegen RBC Roosendaal. Vitesse mist zaterdagavond in het eigen Gelredome de geschorsten Stijn Vreven, Richard Knopper en Theo Janssen. Voor Vreven komt Aleksandar Rankovic in de basis als rechtsback. Janssen wordt op het middenveld vervangen door Stijn Schaars en Igor Gluscevic start op de plek van Knopper. Youssouf Hersi begint daardoor weer aan de rechterkant, omdat Gluscevic als diepe spits speelt.

Opstelling:

Wapenaar
Rankovic, Van den Berg, Dingsdag, Jansen
Yakubu, Amoah, Schaars
Hersi, Gluscevic, Fränkel

Bron: Omroep Gelderland 28-01-2005
 

Yakubu en Amoah in selectie Ghana

De Vitesse-spelers Matthew Amoah en Abubakari Yakubu zijn geselecteerd voor het nationale elftal van Ghana. Ghana speelt woensdag 9 februari een vriendschappelijk duel tegen Ajax in de Amsterdam ArenA. Beide spelers kregen vrijdagmorgen het bericht van de Ghanese voetbalbond dat zij geselecteerd zijn. “Het is leuk om weer deel uit te mogen maken van de nationale ploeg”, laat Amoah weten. “Ik ben nu twee keer geselecteerd voor de Afrika Cup, waar ik in vier duels heb meegespeeld. In totaal heb ik zes interlands op mijn naam staan.”

Bron: Omroep Gelderland 28-01-2005
 

Gluscevic kan 100ste wedstrijd spelen

Vitesse wil wraak nemen op de 4-1 nederlaag die het eerder dit seizoen in Roosendaal leed tegen RBC. Igor Gluscevic, afgelopen zondag met twee doelpunten succesvol invaller in de Kuip tegen Feyenoord, kan in het Gelredome zijn 100ste wedstrijd in het betaald voetbal spelen. In de voorafgaande 99 duels scoorde de spits 43 doelpunten.

Bron: AD 28-01-2005
 

Vitesse verlaagt prijs van kaarten thuisduels

Vitesse heeft de prijzen van de toegangskaarten verlaagd voor de thuiswedstrijden in het tweede deel van de competitie. Zaterdagavond speelt het team van trainer Edward Sturing voor het eerst dit kalenderjaar in Gelredome, waar RBC op bezoek komt.

Vitesse ontvangt in het restant van de competitie nog één ploeg uit de traditionele top drie. Op de voorlaatste speeldag komt Ajax naar Arnhem. De prijzen voor die laatste thuiswedstrijd van het seizoen zijn met vijf euro gedaald en bedragen nu respectievelijk 20 euro (Noord-tribune en Zuid-tribune), 25 euro (tweede ring Oost-tribune), 30 euro (eerste ring Oost-tribune) en 35 euro (West-tribune).

De Arnhemse ploeg speelt dit seizoen nog zestien wedstrijden in de eredivisie en komt daarbij acht keer in eigen huis in actie. Voor de thuiswedstrijden tegen achtereenvolgens RBC, Roda JC, ADO Den Haag, Willem II, FC Twente, SC Heerenveen en RKC heeft Vitesse een korting van 2,50 euro doorgevoerd. Dat geldt echter niet voor tickets voor de West -tribune in Gelredome, die nog steeds 30 euro zijn. De andere prijzen: Noord-tribune 15 euro, Oost-tribune eerste ring 25 euro en Oost-tribune tweede ring 20 euro. Voor alle prijzen geldt een groepskorting van 30 procent, indien met minimaal twintig personen naar Gelredome wordt getogen. Kinderen onder de veertien jaar ontvangen 40 procent korting op bovenstaande prijzen.

Vitesse heeft in de voorbije weken ruim 1200 halfjaarkaarten verkocht. Ongeveer 700 voor volwassenen en circa 500 voor junioren. Daarmee komt het totaal aantal seizoenkaarthouders op ongeveer 16.000. Allen deze week is nog verkoop van de halfjaarkaarten mogelijk.

Van de acht thuisduels die Vitesse nog afwerkt, vallen er vijf (RBC, Roda JC, Willem II, SC Heerenveen en RKC) in de categorie vrije kaartverkoop. Dat wil zeggen dat iedereen zich tot het aanvangstijdstip van de wedstrijd bij de kassa’s van stadion Gelredome kan melden om een kaartje te kopen.

Het duel Vitesse-FC Twente kent een verhoogd risico (Categorie B). Alleen seizoenkaarthouders kunnen tot en met de wedstrijddag twee kaarten bijkopen. Voor de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag en de afsluitende topper tegen Ajax (15 mei) geldt het hoogste risico. Seizoenkaarthouders kunnen één kaartje bijkopen, maar op de dag van de wedstrijd is de kassa gesloten.

Overzicht resterende thuisduels Vitesse seizoen 2004/2005:

Zaterdag 29 jan: Vitesse-RBC
Zondag 6 feb: Vitesse-Roda JC
Zondag 20 feb: Vitesse-ADO Den Haag
Zaterdag 5 mrt: Vitesse-Willem II
Vrijdag 1 apr: Vitesse-FC Twente
Zaterdag 16 apr: Vitesse-Heerenveen
Zondag 1 mei: Vitesse-RKC
Zondag 15 mei: Vitesse-Ajax

Bron: De Gelderlander 28-01-2005
 

Edu Nandlal heeft het lijden geleerd

Toen Edu Nandlal als groot talent van Emmen naar Vitesse verhuisde, lonkte een gouden toekomst. Door een verdraaide knie kwam hij bij de Arnhemse betaald voetbalclub niet verder dan de elftalfoto, in 1989 sloeg het noodlot toe. Het begin van een lijdensweg.

Hij had eens moeten weten. Zijn droom zou ontaarden in één grote eindeloze nachtmerrie. Die begon op de ochtend van 7 juni 1989 met de vliegtuigcrash van het Kleurrijk Elftal. De kist, een DC8, sloeg met een doffe dreun te pletter in de Surinaamse jungle. Nandlal was een van de elf overlevenden. Als een menselijk wrak kwam hij uit de rokende wrakstukken tevoorschijn. Nandlal is aan de rolstoel ontsnapt, maar daar is gezien zijn gebrekkige manier van lopen alles mee gezegd.

De gevolgen van de vliegramp waren ingrijpend, maar de zwaarste dreun moest nog komen. Tweeënhalf jaar geleden verloor Nandlal zijn zoontje Riva, van wie hij zo zielsveel hield. Riva stierf in zijn armen. En tot overmaat van ramp liet zijn vriendin hem een jaar geleden in de steek. “Alles ben ik kwijt”, maakt hij de balans op. “Mijn voetbaltoekomst, mijn mannelijkheid, mijn zoontje en mijn vrouw. Ik ben in de diepte gevallen, maar ik kom er uit. Ik heb mezelf gevonden. Ik ben wel gelukkig.”

Nandlal lucht zijn hart over het verlies van zijn zoontje, de betekenis van het Mariabeeld in zijn tuin, de scheiding van zijn vriendin, zijn rol als raadslid voor Leefbaar Utrecht en waarom hij het toch in zijn hals haalt om met zijn gebrekkige motoriek op ladders van tien meter hoog ramen te wassen.

Trots laat Nandlal de foto’s van Riva zien. “Toen ik vroeger Riva zag spelen dacht ik bij mezelf: als ik ooit een zoon krijg, wordt het Riva. En wil mijn vrouw toch een andere naam dan ga ik scheiden. Vreselijk hè? Riva is op 25 april 2002 overleden. Hij zou in juli zes zijn geworden. Riva had een tumor aan de hersenstam. Uitgerekend op 7 juni, op de dag van het vliegtuigongeluk, kwam dat aan het licht. Riva had last van zijn ogen. Ik had gebeld dat ik wat later bij de jaarlijkse herdenking zou komen omdat ik met hem naar het ziekenhuis moest. Toen de uitslag van de mri-scan bekend werd stortte mijn wereld op een andere manier in. De artsen zeiden: ‘Edu, hou je hart vast. Het kan ieder ogenblik gebeurd zijn’. Dan gaat je hart protesteren. Je kunt niet meer nuchter denken. Waarom toch, spookt er door je hoofd. Vervolgens zie je hem aftakelen. Hij raakte zijn gevoel kwijt, kon niet meer lopen. Drie nachten hebben we zitten wachten op het moment waarop hij zijn laatste adem uitblies. Mijn mooiste troost is dat hij in mijn armen gestorven is.”

“Bij de crematie waren honderden vrienden aanwezig. Allemaal waren ze er. Uit Utrecht, Emmen, Arnhem. Frank Rijkaard was er. Diep in mijn hart ben ik er heel blij mee dat ze dat moment met me hebben willen delen. Nu leid ik een ander leven. Ik heb mijn dierbare zoon verloren en sinds een jaar ook nog mijn vriendin. Dat was een donderslag bij heldere hemel. Op een kwade dag kwam ze thuis, ging zitten op de plek waar jij nu zit en zei: ‘Edu, ik ga bij je weg. En de kinderen mag je houden’. Waar heb ik dat weer aan te danken dacht ik. Natuurlijk, ik heb mijn shit en mijn slechte dagen. Maar ik ga nooit vreemd, ben nooit dronken. Zij is een carrièrevrouw. Ze zit in het bankwezen, helemaal in de ban van de snelle wereld van beleggingen, beurzen en driedelige pakken. Of je hindoe, Hollander of Amerikaan bent, je leeft in een patroon. Je bent je ego aan het voeden en laat je ware geest in de steek. Alles draait om presteren, ambities en geld. Wij zijn machines van de economie.”

“Ik was thuis de huisvader, zij is een intelligente vrouw. Ze denkt op basis van kennis. Er kwam een conflict tussen kennis en geen kennis. Zij zei dat we langs elkaar heen leefden. Ze verweet me dat ik nooit vroeg hoe haar dag op het werk was geweest. Maar zij vroeg nooit: ‘Lieve schat, hoe gaat het met de kinderen?’ We zijn samen naar het Pieter Baancentrum geweest, maar het heeft niets opgelost. Ik heb haar gevraagd of zij mijn beide dochters in huis wilde nemen omdat ik zelf onvoldoende tijd voor ze had in verband met mijn werk. Ze ging akkoord, daarna kwam ze weer met het voorstel ze de ene week bij haar en de andere week hier te laten zijn. Dus gaan straks de kinderen de ene week met de koffers drie straten verderop naar hun moeder en de andere week andersom.”

“Ik heb alles op mijn eigen manier moeten leren verwerken. Ik heb leren lijden. Toen Riva ziek werd ben ik een eenmansbedrijfje begonnen. Ik ben glazenwasser en schoonmaker. Ik moest iets doen. Een baan beschouwde ik als het beste middel om te vluchten voor mijn verdriet. In Emmen ben ik elektriciën geweest, maar geen enkele werkgever neemt iemand in dienst die gehandicapt is. Laat staan een ramenwasser. Dus zat er niets anders op dan voor mezelf te beginnen. Het grappige is dat er geen enkele branche is waarin zoveel WAO’ers komen als die van de schoonmakers en glazenwassers terwijl ik juist uit de WAO in dat vak terecht kwam.”

“Ik heb het zo druk dat ik amper een privé-leven heb. Komt ook omdat ik raadslid ben voor Leefbaar Utrecht. Het is een vrije partij, vrij van kleur. Ik loop niet voor de problemen weg, zeg dingen vaak recht voor zijn raap. Dat botst nog wel eens met de politiek. Ik ben in de fractie gespecialiseerd in sport. Het gevolg was dat ik mijn functie als scout van FC Utrecht heb laten vallen. Vanwege belangenverstrengeling en omdat het allemaal te veel werd. Ik ben nu voor het WK jeugdvoetbal benoemd tot ambassadeur voor de stad Utrecht.”

Bron: De Gelderlander 28-01-2005
 

Herstel Knol loopt redelijk voorspoedig

Het herstel van Ruud Knol verloopt redelijk voorspoedig. De jonge centrale verdediger, die met knieproblemen kampt, heeft al voorzichtig de training hervat. Hiervoor deed hij enkele weken oefeningen in het zwembad. Knol en de clubleiding nemen echter geen enkel risico hem geforceerd weer te laten spelen. Daardoor is nog onduidelijk wanneer Knol zijn rentree maakt.

Bron: AD 27-01-2005
 

Van Hintum stopt na dit seizoen

Marc van Hintum stopt na dit seizoen met voetballen. De 37-jarige speler van RKC Waalwijk zegt dat woensdag in het voetbaltijdschrift Voetbal International. De ex-international geeft de voorkeur aan een maatschappelijke carrière als spelerbegeleider bij de VVCS.

Volgens Van Hintum heeft de Waalwijkse club hem een aanbieding gedaan om nog een seizoen te blijven voetballen. ,,Het is nu nog moeilijk voor te stellen”, aldus Van Hintum, die acht keer het shirt van het Nederlands elftal droeg. ,,Maar over een paar maanden zit mijn voetbalcarrière erop. Het is een keuze waar ik nog steeds achter sta, hoewel RKC me een nieuwe eenjarige aanbieding heeft gedaan. Mooier kun je het niet hebben; stoppen terwijl de club met je verder wil.”

Bron: ANP 26-01-2005
 

Vitesse wil verder met Sturing

De clubleiding van Vitesse wil graag verder met hoofdtrainer Edward Sturing. Gisteren spraken beide partijen voor het eerst over een nieuw contract voor de succesvolle oefenmeester. Sturing (41) is aan zijn laatste contractjaar bezig als hoofdtrainer van de Arnhemse club. “We hebben een eerste, oriënterend gesprek gehad over de toekomst”, zei Paul van der Kraan, de algemeen directeur van Vitesse, gisteravond. “Bij beide partijen is sprake van een positieve grondhouding, zoals dat zo mooi heet.”

Vitesse is zeer tevreden over Sturing. De trainer hield de club in de twee voorbije loodzware seizoenen in de eredivisie. En de gewezen rechtsachter is dit seizoen hard op weg om Vitesse voor de tweede keer in zijn loopbaan als trainer naar Europees voetbal te leiden. Vitesse staat momenteel op de keurige zesde plaats in de eredivisie.

“Op zich gaat het nu goed met de club”, legt technisch manager Jan Streuer uit. “Het publiek is positief, net als de pers. Wij als club zijn ook tevreden over hoe het nu gaat. We moeten proberen een goed gevolg te geven aan de huidige situatie en we hebben een goed gevoel bij deze trainer.”

Dat goede gevoel, en daarmee de intentie om samen verder te gaan, is wederzijds. “Ik ben in principe nog niet klaar met Vitesse”, zegt Sturing. “Dit is mijn eerste volledige seizoen als hoofdtrainer en ik denk dat er nog rek in zit. Ik vind het een uitdaging om met Vitesse op alle fronten helemaal terug te komen.”

In de komende weken zullen nieuwe gesprekken tussen trainer en clubleiding volgen, waarin de goede intenties tot een nieuwe overeenkomst moeten gaan leiden. “De trainer heeft enkele randvoorwaarden bij ons neergelegd”, zegt Van der Kraan. “Voor hem is het belangrijk wat er sportief gezien mogelijk is voor Vitesse in de nabije toekomst.”

Naast de gebruikelijke besprekingen over de inhoud van het contract gaat het daarbij om zaken als de organisatie, de doelstelling, de invulling van de technische staf. “De intentie om door te gaan is aanwezig, maar het is nog niet bekend of dat ook gaat lukken”, aldus Sturing.

En Van der Kraan: “We moeten er nog verder over doorpraten. En ik denk niet dat we er met nog één gesprek al uit zijn. Het is de bedoeling dat het eind volgende week duidelijk is hoe het er voor staat.”

Vitesse moet ook nog om de tafel met assistent-trainer Jan van Deinsen, tweede elftal-trainer Theo Bos en hoofd opleidingen Pascal Jansen. Ook van hen loopt de huidige verbintenis in de komende zomer af. Vitesse zal pas met het drietal gaan praten, nadat de gesprekken met Sturing zijn afgerond. Het is immers van belang dat er eerst een akkoord is met de hoofdtrainer over de invulling van de technische staf bij de hoofdmacht, voordat met de betrokken trainers wordt gesproken.

Sturing tekende zijn huidige, aflopende verbintenis als hoofdtrainer in maart 2003, na het ontslag van zijn voorganger Mike Snoei. De drievoudig international liet daarin vastleggen dat hij tot medio 2010 op elk moment als hoofd opleidingen aan het werk kan bij Vitesse. Het is nog niet bekend of deze clausule in de eventuele nieuwe overeenkomst opnieuw zal worden opgenomen.

Bron: De Gelderlander 26-01-2005
 

Wie verdiende wat in 2004

Het was weer beknibbelen in 2004. De Nederlandse topsporter ging er gemiddeld 4,3% op achteruit. Degene die het minst conjunctuurgevoelig was: Ruud van Nistelrooy. Zijn inkomen steeg met ruim 36% naar een kleine 8,5 miljoen euro.

lees verder...

Bron: Sportweek nr 5 2005
 

Sturing met bril pakt Gluscevic terug

Het jubileumjaar van OBW is gisteravond in Groessen van start gegaan met een sportcafé. Daar viel wethouder Niko Wiendels op met gepeperde uitspraken en was Vitesse – trainer Edward Sturing de hoofdgast. Vitesse-invaller Igor Gluscevic viel zondag niet alleen op met zijn twee treffers bij Feyenoord (1-2), hij maakte tevens met zijn handen voor zijn ogen het gebaar van een bril. Daarmee wilde Gluscevic zijn trainer Edward Sturing duidelijk maken dat hij eigenlijk in de basis had moeten staan. Sturing vertelde gisteravond, tijdens het sportcafé van het jubilerende OBW in zaal Gieling te Groessen, dat hij maandag meteen ‘wraak’ had genomen op de dertigjarige invaller-spits.

“We trainden vanmorgen in het krachthonk. Toen Igor binnenkwam, maakte ik ook een bril met mijn vingers en keek ik naar de klok. ‘Gluscevic. Het is vijf over tien. Je bent vijf minuten te laat. Boete’. Uiteindelijk heb ik die boete toch maar niet gegeven.” Grappend: “Ik kan Igor het beste gebruiken als invaller, maar ik ben bang dat ik hem tegen Roda JC toch in de basis moet zetten, vanwege de vele schorsingen.”

Sturing maakte tijdens zijn gesprek met Hans Jansen van Favoriet FM een ontspannen indruk. Dat was ook niet verwonderlijk, “want we hebben nu al meer punten dan het hele vorige seizoen. Toen waren we niet bezig met voetbal. Destijds hoopten we alleen maar dat de club zou blijven bestaan.”

Sturing is al achttien jaar in diverse functies in dienst bij de Arnhemse club en verwees belangstelling van AGOVV naar het rijk der fabelen. De Vitesse-trainer meldde dat hij de Zevenaarse eersteklasser goed kent. “Lang geleden moest ik weg bij Go Ahead Eagles, omdat ze dachten dat ik niet geschikt was voor het betaalde voetbal. Daarna ging ik naar De Graafschap. Daar speelde ik samen met Wim van Embden, die van OBW kwam, in het tweede. Bovendien heb ik OBW aan het begin van het seizoen zien spelen tegen het tweede van Vitesse. OBW heeft een mooie ploeg. Met name de keeper (reservedoelman André Peters, red.) maakte op mij een zeer goede indruk.”

Jubileumvoorzitter Jan Jansen vertelde uitvoerig over de activiteiten rond het zestig-jarig bestaan, hoewel een gerenommeerde tegenstander in de feestmaand augustus nog niet is gevonden. Wethouder Niko Wiendels viel op met enkele gepeperde uitspraken. Zo verwachtte hij niet dat Liemerse clubs ooit zullen gaan fuseren. “Omdat je bij voetbalclubs met veel emoties te maken hebt. Zakelijk gezien zou het veel beter zijn om samen te gaan.”

OBW wil er graag een nieuw veld bij. “Buurman DCS wilde wel meedenken over het probleem, maar daar bleef het bij”, aldus de wethouder van sport en cultuur. “Ik ben nu de hockeyclub en de rugbyvereniging aan het polsen. Wellicht kunnen zij een veld missen. Zo niet, dan zullen er binnen anderhalve maand knopen doorgehakt worden. OBW is de grootste club, dus zal het wel een bepaalde kant opgaan.”

Grote afwezige was Vitesse-speler Ruud Knol. Hij speelde vroeger voor OBW, maar liet toch verstek gaan. “Ruud is geblesseerd en wil niet telkens geconfronteerd worden met zijn hardnekkige blessure”, lichtte voorzitter Eric Jansen toe. “Maar we moeten zijn keuze toch maar respecteren.”

Bron: De Gelderlander 25-01-2005
 

Sturing waarschuwt voor schaduwzijde
Trainer Vitesse verwacht deze week duidelijkheid eigen toekomst

NOS-presentator Tom Egbers had gisteravond een primeurtje: ‘Vitesse gaat nu voor Europees voetbal’, wist hij na afloop van de winst op Feyenoord (1-2) te vertellen. Zo ver wilde trainer Edward Sturing niet gaan. “We hebben drie geschorste spelers, dat is de keerzijde”, zei Sturing. “We weten al langer dat we in de breedte problemen krijgen en die komen nu. Het liefst hadden we Nicky Hofs ook gewoon behouden voor het elftal, maar de financiële belangen wegen zwaarder”, aldus Sturing, die komende zaterdag drie spelers mist.

“Tegen RBC zijn Theo Janssen, Richard Knopper en Stijn Vreven geschorst”, aldus de trainer van Vitesse, die er dan ook niet over peinst de doelstelling bij te spijkeren. “Die blijft dezelfde, tussen plaats acht en plaats twaalf.”

Sturing verwacht deze week meer duidelijk over zijn toekomst bij Vitesse. De clubleiding praat de komende dagen met de hoofdcoach, assistent Jan van Deinsen, Jong Vitesse-coach Theo Bos en hoofd opleidingen Pascal Jansen.

Bron: De Gelderlander 24-01-2005
 

Gluscevic haalt zijn gram

Igor Gluscevic heeft gisteren op ondubbelzinnige wijze zijn gram gehaald. De aanvaller van Vitesse was gepasseerd voor het duel met Feyenoord, maar als invaller kopte en schoot hij zijn ploeg naar de 2-1 zege. Het gebaar was even opvallend als veelzeggend. Na zijn tweede doelpunt, acht minuten voor tijd, maakte Gluscevic met zijn handen voor zijn ogen het gebaar van een bril, kijkend in de richting van de bank van Vitesse.

Een gebaar naar hoofdtrainer Edward Sturing, die de Montenegrijn had gepasseerd. Sturing gaf de voorkeur aan Matthew Amoah als diepe spits en Youssouf Hersi als schaduwspits. Gluscevic is geen man van branie en rellen, hij is juist een rustig en bedachtzaam mens. Daarom was zijn gebaar opvallend. Het zei ook alles over hoe zeer de 30-jarige spits gekrenkt was met zijn rol als reserve (en nadien invaller).

Nadat hij zijn gram had gehaald in het veld, legde Gluscevic zijn onvrede uit. “Twee dagen geleden vertelde de trainer me dat ik niet zou spelen. Natuurlijk was ik boos. Ik was eindelijk fit en vind dat ik vanaf het begin moest spelen. Maar de trainer neemt de beslissing.” Hij heeft niet met Sturing gesproken over zijn onvrede. Want: “Ik vind het niet prettig er over te praten. De trainer neemt de beslissing. Daar heeft hij zijn redenen voor. Ik moet die beslissing respecteren. Het gaat er om hoe je daar vervolgens als speler op reageert. Voor mij was het een goede motivatie, een goede prikkel. Maar ik hoop dat dit niet weer gebeurt.”

Gluscevic vertaalde zijn geldingsdrang in twee belangrijke treffers. Tien minuten voor tijd kopte hij een knappe voorzet van Michael Jansen langs de blunderende doelman Gabor Babos. En twee minuten later, weggestuurd door de oplettende Richard Knopper, toonde Gluscevic vrij voor Babos de rust van een zelfverzekerde spits: 1-2.

“Het belangrijkste is dat ik gespeeld heb en gescoord”, zei hij naderhand. “”Zeker, het was mooi vandaag. Twee doelpunten, dat is echt belangrijk voor mij en voor de ploeg. Dit zijn drie grote punten. Echt super.” Met zijn knotsgekke invalbeurt bouwde Gluscevic vrolijk verder aan zijn opmerkelijke scorelijst in De Kuip. Namens FC Utrecht was hij al twee keer eerder met twee treffers succesvol in het mooiste stadion van Nederland.

“Dat realiseerde ik me pas toen ik weer in de kleedkamer was”, zei Gluscevic, die twee keer scoorde in de verloren bekerfinale tegen Ajax (3-2) en twee keer in de gewonnen eindstrijd tegen Feyenoord (4-1). “Dit geeft me een prettig gevoel. Ik denk dat er niet veel spelers zijn die hier zo vaak gescoord hebben.”

Met zijn briljante invalbeurt verdubbelde Gluscevic prompt zijn doelpuntentotaal in de lopende competitie. Voor de winterstop kwam hij in veertien wedstrijden in de eredivisie niet verder dan twee treffers. Een teleurstellend aantal voor de spits, die met veel klaroengeschal was overgenomen van Sparta Praag. Maar een gegeven is dat hij tot aan gisteren geen wedstrijd zonder pijn heeft gespeeld. “Je hebt als voetballer te maken met omstandigheden, zoals vorm, blessures of het spelsysteem”, aldus Gluscevic. “Maar je moet nooit aan jezelf gaan twijfelen. Ik heb me al zo vaak vanuit het niets naar boven geknokt. Nu ben ik blij. Ik heb met pijn in de lies en de achillespees gespeeld. Nu ben ik eindelijk fit. Ik hoop dat dat zo blijft in de tweede helft van de competitie.”

En: “Ik heb nu in twintig minuten net zo vaak gescoord als in de hele eerste helft van de competitie. Dat is voetbal, dat is het leven. En dat is zeker het leven van een scorende spits. Je hebt soms de tijd en de ruimte nodig voor jezelf.” De wereldburger Gluscevic heeft voldoende meegemaakt om te beseffen dat een balletje onderkant lat niet zaligmakend is. “Toen ik scoorde dacht ik eraan hoe relatief alles kan zijn in het leven. Ik dacht vlak daarvoor: ‘maandag moet ik in het tweede elftal spelen en moet ik mijn nieuwe auto ophalen’. Twaalf minuten later had ik twee belangrijke doelpunten gemaakt.”

Zijn treffers tillen Vitesse naar de zesde plaats in de eredivisie. “Vanaf vandaag weet iedereen dat Vitesse grote mogelijkheden heeft”, aldus Gluscevic. “De spelers en trainers staan met de beide benen op de grond, maar we zijn ons bewust van onze mogelijkheden. Of Europees voetbal dit seizoen haalbaar is voor Vitesse? Dat is gevaarlijk te zeggen. Onze selectie is klein, dus moeten we van wedstrijd tot wedstrijd kijken hoever we dit seizoen kunnen komen.”

Bron: De Gelderlander 24-01-2005
 

‘Hofs zal zijn weg wel vinden in De Kuip’

Van de vier debutanten bij Feyenoord beleefde Nicky Hofs gisteren tegen Vitesse (1-2) het meest bevredigende debuut. Achter de spitsen Kalou en Kuijt kwam de nieuweling verdienstelijk voor de dag. “Het is knap dat Nicky Hofs al van waarde kan zijn bij een ploeg die zo moeizaam draait”, zei Vitesse-verdediger Peter van den Berg, die eerder zelf van Rotterdam naar Arnhem ging. “Hij past bij deze club en zal zijn weg wel vinden in de Kuip.”

Dat denkt ook Vitessenaar Theo Janssen. “Nicky speelde een goede wedstrijd. Hij was bijna altijd aanspeelbaar. Maar hij kan het natuurlijk niet alleen. Nicky is een nuchtere jongen en raakt niet in de war van een vol stadion. Hij heeft een prachtige transfer gemaakt. Het is jammer dat uitgerekend Vitesse zijn debuut komt verpesten. Dit was voor ons het ideale moment om tegen Feyenoord te spelen. Ze moesten plotseling vier nieuwe spelers inpassen en dat lukt nergens.”

Bron: De Gelderlander 24-01-2005
 

Vitesse tornt niet aan doelstelling

Ondanks de overwinning bij Feyenoord en de huidige zesde plaats op de ranglijst, tornt de clubleiding van Vitesse niet aan de doelstelling. Directeur Paul van der Kraan bepaalde voorafgaand aan het seizoen dat Vitesse moest mikken op posities 8 t/m 12. Ook na de zege bij Feyenoord blijft Van der Kraan voorzichtig. Manager voetbal Jan Streuer wilde ook niet uitspreken dat Vitesse mikt op Europees voetbal. Enkele spelers spraken wel wat meer ambitie in die richting uit, al blijft Theo Janssen binnen de doelstellig: “We moeten bij de eerste acht zien te blijven”, lachte de Arnhemmer.

Bron: Omroep Gelderland 24-01-2005
 

Gluscevic straalt altijd in Kuip

Igor Gluscevic ging bij Vitesse al bijna door als de spits die nooit scoort. Trainer Edward Sturing zette de Serviër tegen Feyenoord niet voor niets op de reservebank. Twintig minuten voor tijd mocht hij invallen. Met twee goals snoerde hij iedereen de mond. Van 1-0, naar 1-2 voor Vitesse.

De pijn van de reserverol was verdwenen. Met een zuur gezicht was Gluscevic naar Rotterdam gekomen, stralend verliet hij de catacomben. ,,Super, super”, stamelde de spits, die voor FC Utrecht al tweemaal eerder twee keer in de Kuip scoorde. ,,In de hele eerste competitiehelft maakte ik voor Vitesse slechts twee goals in 14 wedstrijden, nu doe ik een paar minuten mee en verdubbel ik mijn aantal. Het leven van een spits in een notendop. Soms lukt het even niet en opeens komt alles samen.”

Gluscevic vierde zijn winnende doelpunt door met zijn handen een denkbeeldige bril te vormen. Een gebaar richting zijn coach: ,,Ik was boos dat ik niet mocht beginnen. Het hele jaar heb ik met pijntjes gevoetbald en nu, op het moment dat ik fit ben, sta ik er naast. Een betere prikkel kon ik niet krijgen. Al hoop ik dat dit eenmalig was.”

De voormalig spits van FC Utrecht wil niet meer te lang stil staan bij de reserverol. ,,Je ziet hoe relatief voetbal kan zijn. Op de bank dacht ik al aan de wedstrijd die ik met de beloften moest spelen. En een paar minuten later ben ik de gevierde man met twee goals. Zo snel kan het gaan. Maar één ding is belangrijk, ik ben altijd in mezelf blijven geloven.”

Bron: AD 24-01-2005
 

Feyenoord vernederd
Vitesse tergt thuisclub tot het uiterste en scoort twee keer in twee minuten

Er zat gisteren in eigen huis niet eens een slotoffensief in voor Feyenoord. In de 89ste minuut van het duel met Vitesse (1-2) dribbelde Arnhemmer Theo Janssen met de bal aan de voet naar de cornervlag. Daar aangekomen schermde hij het leer zo goed af dat Nicky Hofs hem tot drie keer toe vergeefs tegen zijn schenen schopte.

Arbiter Braamhaar zag Hofs hakken, signaleerde een overtreding en blies na twee minuten vol scheldpartijen, opstootjes en gele kaarten opnieuw op zijn fluit voor het einde van de wedstrijd. Al die tijd had de bal die ene vierkante meter tussen zij- en achterlijn niet meer verlaten.

lees verder...

Bron: AD 24-01-2005
 

Vitesse legt problemen Feyenoord bloot

Ruud Gullit maakte er gistermiddag met zijn vernieuwde Feyenoord een debutantenbal van, maar collega Edward Sturing was de enige die plezier beleefde aan de openingsdans van 2005. Vitesse won even verrassend als verdiend: 1-2.

Wat Gullit wil met Feyenoord, is niet zo makkelijk. Althans, dat was gistermiddag de mening van zijn collega-trainer Sturing. De coach van Vitesse speelde handig in op de verwachte problemen van de thuisploeg en verliet De Kuip met een even knappe als verrassende overwinning.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 24-01-2005
 

Janssen vindt zege dik verdiend

Vitesse-middenvelder Theo Janssen vond de 2-1-zege van zijn team op Feyenoord dik verdiend. “Ik vond dat wij de betere ploeg waren”, was de simpele analyse van de Arnhemmer. “In de eerste helft stonden we vooral verdedigend heel goed. Na de 1-0 namen we ook veel initiatief en waren we gevaarlijk”, verklaarde Janssen de verdiende overwinning. Vlak voor het eindsignaal kreeg Janssen het nog aan de stok met Nicky Hofs. “Hij bleef me maar van achter schoppen en toen heb ik iets teruggedaan. Achteraf stom, want ik kreeg gel en ben nu geschorst”, wist de Arnhemmer.

Bron: Omroep Gelderland 23-01-2005
 

Sterk debuut voor doelman Wapenaar

Vitesse-doelman Harold Wapenaar stond zondag bij zijn debuut aan de basis van de 2-1 zege op Feyenoord. Bij de 1-0-achterstand hield Wapenaar met twee prachtige reddingen Vitesse in de wedstrijd. “Het is lekker als je bij je debuut iets kunt betekenen voor je team. Daar moet je dan wel de gelegenheid voor krijgen en die kreeg ik gelukkig”, keek de doelman tevreden terug. De kersverse Vitesse-doelman wist ook hoe belangrijk de zege voor de club was. “Dit was een belangrijke wedstrijd voor ons. Nu komen we op een punt van Feyenoord. Dat is lekker.”

Bron: Omroep Gelderland 23-01-2005
 

Igor Gluscevic haalt zijn gram

Invaller Igor Gluscevic was met zijn twee goals de grote man bij Vitesse. De spits was blij dat hij eindelijk iets belangrijks voor Vitesse kon betekenen. “Ik vind wel dat ik had moeten beginnen, maar dat is de beslissing van de trainer. Toch was ik vooraf een beetje boos.”

Gluscevic vond de zege van Vitesse op Feyenoord verdiend. “Als je naar de hele wedstrijd kijkt, is het zeker verdiend, ook als je naar de kansen in de eerste en de tweede helft kijkt. De overwinning is belangrijk voor de ploeg, voor mij, voor iedereen. Het was mooi vandaag”, concludeerde de spits.

Bron: Omroep Gelderland 23-01-2005
 

Drietal schorsingen bij Vitesse

De knappe 2-1-zege van Vitesse in Rotterdam tegen Feyenoord kwam niet zonder slag of stoot tot stand. Vier spelers van Vitesse liepen tegen een gele kaart op, drie van hen zijn geschorst voor de thuiswedstrijd tegen RBC Roosendaal. Richard Knopper liep tegen zijn vierde kaart van het seizoen op. De gele kaart voor Stijn Vreven is zijn zesde van dit seizoen. Uit de vrije trap die volgde scoorde Fetjenoord ook nog eens de 1-0. De zesde kaart van Theo Janssen kwam na een opstootje met Nicky Hofs. Janssen zou zijn plaatsgenoot omver hebben geduwd. Ook Hofs kreeg geel.

Bron: Omroep Gelderland 23-01-2005
 

Vitesse verdiend naar winst

Door twee doelpunten van invaller heeft Vitesse met 2-1 gewonnen van Feyenoord. De Rotterdammers namen vlak na rust een 1-0 voorsprong door Dirk Kuijt, maar door toedoen van de invaller speelde Vitesse zich knap naar de verdiende winst: 1-2.

Feyenoord startte voor eigen publiek met vier nieuwelingen in de basis. Naast Nicky Hofs waren dat de Zweed Ostlund, de Amerikaan Gibbs en Edwin de Graaf. Vitesse speelde voorin met Matthew Amoah en Youssouf Hersi en beide waren in de eerste helft uiterst gevaarlijk. Vitesse was sowieso de meest gevaarlijke ploeg en met twee grote kansen had het de voorsprong moeten nemen. De eerste was na zeven minuten. Theo Janssen nam de eerste Arnhemse corner en de bal viel plots voor de voeten van Yakubu die zijn inzet geblokt zag. Beide ploegen kregen in de eerste 45 minuten vijf hoekschoppen. Na iets meer dan een half uur spelen werd een mooie een-twee tussen Amoah en Herso door laatstgenoemde voorlangs geschoten. Feyenoord was slechts een keer gevaarlijk via een (geblokt) schot van ‘Feyenoorder’ Nicky Hofs.

Feyenoord nam direct na rust iets meer het initiatief en kwam vier minuten na de hervatting op 1-0. Stijn Vreven kreeg geel na een overtreding en de snel genomen vrije trap werd bij de tweede paal ingetikt door Dirk Kuijt. Vitesse liet zich door de onverdiende voorsprong niet van de wijs brengen en bleef goed georganiseerd voetballen en kreeg kansen. Theo Janssen (diepgestuurd) kwam net te kort (’51), Matthew Amoah schoot een knappe inzet via babos corner (’55) en een vier tegen twee situatie werd door Vitesse niet goed uitgespeeld (’64). Kreeg Feyenoord dan verder geen kansen? Heel weinig en pas een dik kwartier voor tijd werd de ploeg voor de tweede keer gevaarlijk. Invaller Lazovic was dichtbij een tweede treffer, maar doelman Wapenaar keerde de kopbal uitstekend. Het duurde tot de 81e minuut tot Vitesse loon naar werken kreeg. De lange voorzet was van Michael Jansen en invaller Gluscevic kopte de bal achter Babos: 1-1. Twee minuten later was het zelfs 1-2 door wederom Gluscevic. De spits werd vanaf rechts diepgestuurd en de afronding was uiterst koelbloedig. Een hectische slotfase bleef uit en het was Vitesse dat uit de counter de score zelfs nog verder had kunnen uitbreiden.

Feyenoord:Babos, Ostlund, Saidi, Bosschaart, Ghaly, Goor, Hofs, Kuyt, De Graaf (’49 Castelen), Gibbs en Kalou (’71 Lazovic).

Vitesse:Wapenaar, Vreven, Van den Berg, Dingsdag, Jansen, Hersi, Knopper, Janssen, Yakubu, Frankel (’72 Gluscevic) en Amoah.

Bron: Vitesse.nl 23-01-2005
 

Gluscevic velt Feyenoord

Dankzij 2 doelpunten van Igor Gluscevic (3 en 5 minuten na zijn invalbeurt) heeft Vitesse vanmiddag sinds 94 weer eens gewonnen in De Kuip. Het werd 1-2. Feyenoord kwam wel voor met 1-0 (Kuijt) maar Vitesse speelde de gehele wedstrijd veel beter dan Feyenoord. Peter van den Berg, Stijn Vreven, Richard Knopper en Theo Janssen (de laatste na een opstootje met Hofs) kregen geel waardoor Vreven, Janssen en Knopper zijn geschorst tegen RBC.

Door de winst stijgt Vitesse naar de 6e plaats met 1 punt achter Feyenoord en Heerenveen.

23-01-2005
 

Igor Gluscevic begint op de bank

Vitesse begint morgen met een nagenoeg fitte selectie aan de tweede helft van de competitie. Trainer Edward Sturing kiest voor de uitwedstrijd tegen Feyenoord (aanvang 14.30 uur) waarschijnlijk voor het aanvalskoppel Matthew Amoah – Richard Knopper, waardoor Igor Gluscevic op de reservebank moet beginnen.

Sturing wilde zijn opstelling gisteren niet prijsgeven, maar het onderlinge partijtje op de training maakte veel duidelijk. Gluscevic speelde met het tweede team, in het eerste team draafden onder anderen Abubakari Yakubu, Theo Janssen, Youssouf Hersi, Purrel Fränkel en Knopper op. Waarschijnlijk zullen zij allen spelen, waarbij Knopper de aangewezen persoon lijkt om centrumspits Amoah te ondersteunen.

Sturing heeft morgen een vrijwel volledige selectie tot zijn beschikking. Alleen de langdurig geblesseerde Ruud Knol ontbreekt. Eldridge Rojer meldde zich gisteren af wegens griep, maar daar staat tegenover dat Knopper en Amoah volledig hersteld zijn van een griepaanval.

Doelman Harald Wapenaar en de aanvallende middenvelder Youssouf Hersi maken morgen hun officiële debuut voor Vitesse. Wapenaar heeft alleen het oefenduel van dinsdagavond met amateurclub GVVV in de benen. Dat is niet veel, maar de 34-jarige doelman is ervaren genoeg om te weten dat wedstrijdritme niet altijd alles zegt. “In principe is een oefenwedstrijd niet genoeg”, zegt Wapenaar. “Maar het belangrijkste is dat ik vertrouwen heb. Ik ga zondag lekker een wedstrijd spelen en mijn verdedigers coachen. Als keeper moet je dominant aanwezig zijn. Dat zal bij mij de komende weken alleen maar groeien.”

Hersi heeft alle drie oefenwedstrijden in de voorbereidingsperiode gespeeld. “Youssouf is heel gretig, omdat hij bij Heerenveen niet veel heeft gespeeld”, weet Sturing. “Dat is logisch, dat hebben alle voetballers als ze aan een nieuwe kans beginnen bij een andere club. Hij geeft zelf ook aan dat hij moet wennen. Tegen Malmö speelde hij heel matig, maar tegen GVVV was het een stuk beter.”

Het duel met Malmö (6-0 verlies) was de eerste van drie oefenduels, daarna volgden Besiktas (1-0 nederlaag) en GVVV (6-0 zege). De afstraffing tegen Malmö lijkt een smet op de voorbereding, maar Sturing hecht weinig waarde aan de cijfers uit de repetities. “Ik denk dat zo’n nederlaag niet altijd slecht hoeft te zijn”, aldus de hoofdtrainer. “Vorig seizoen speelden we tijdens het trainingskamp gelijk tegen Fenerbahce en Hannover 96. We kwamen met veel euforie terug uit Turkije, maar verloren de eerste wedstrijd vervolgens thuis kansloos van Heerenveen. De euforie was toen meteen weer weg. Ik weet dus dat je vaak weinig waarde moet hechten aan een oefenwedstrijd.”

Vitesse zag Feyenoord afgelopen weekeinde aan het werk tegen Excelsior, maar nadien haalde de club uit Rotterdam-Zuid nog drie nieuwe spelers. Sturing: “Feyenoord heeft de boel omgegooid. We weten dat het in een ruit speelt, maar we weten niet welke spelers ze gaan gebruiken. Wat dat betreft zal het een open wedstrijd zijn. Je kunt weinig zeggen welke ploeg we zullen tegenkomen.”

Vermoedelijke opstelling Vitesse: Wapenaar; Vreven, Van den Berg, Dingsdag, Jansen; Hersi, Yakubu, Knopper, Janssen, Fränkel; Amoah.

Bron: De Gelderlander 22-01-2005
 

Voetbal: Lijst met verboden spreekkoren

Scheidsrechters van wedstrijden in het betaalde voetbal hanteren al komend weekeinde een lijst met verboden spreekkoren. De kwetsende, beledigende, bedreigende of discrminerende teksten zijn verzameld door een speciale adviescommissie.

In deze commissie hadden onder meer arbiters, oud-coaches, juristen en vertegenwoordigers van spelers zitting. Het bestuur betaald voetbal heeft de lijst overgenomen. Niet toelaatbaar zijn alle verwijzingen naar hoeren, ziekten en geslachtsdelen. De lijst is uitgebreid met kwetsende verwijzingen naar ras, geloof of bevolkingsgroep. Oerwoudgeluiden, schapengeblaat, gesis, vuurwerkgeluiden en termen als hamas en geitenneuker zijn dus verboden.

Andere spreekkoren als bovengenoemd kunnen ook reden zijn voor het stilleggen van een wedstrijd. De KNVB had in september al nieuwe richtlijnen over spreekkoren opgesteld. Die waren al door de landelijke overheid overgenomen. Toch bleef er volgens de voetbalbond behoefte aan verdere duidelijkheid. ,,Er is dus geen sprake van een nieuw beleid. Met deze lijst, die overigens geen limiet kent, wordt tegemoet gekomen aan de gevraagde duidelijkheid”, aldus een woordvoerder van de KNVB.

Bron: ANP 21-01-2005
 

Oud-Vitesse voetbalt voor Azië

Oud-spelers van Vitesse spelen vrijdag een benefietwedstrijd voor de slachtoffers van de ramp in Azië. Tegenstander is een team van de politie Gelderland-Midden. Bij Vitesse geven onder anderen Theo Bos, Martin Laamers, Huub Loeffen en Rick Hilgers acte de présence. Kees Bakker, voormalig korpschef en bestuursvoorzitter van Vitesse, verricht de aftrap.

De benefietwedstrijd vindt plaats op sportpark ’t Cranevelt in Arnhem. Het duel begint om 19.30 uur. De entree is twee euro per persoon. De opbrengst gaat naar giro 555.

Bron: Omroep Gelderland januari 2005
 

Wapenaar keert graag terug naar De Kuip

De nieuwe doelman van Vitesse Harald Wapenaar vindt het prachtig om uitgerekend in De Kuip zijn rentree te maken in de Nederlandse competitie. Feyenoord is een speciale club voor Wapenaar: “Ik heb vroeger bij Feyenoord gespeeld en ik heb mijn periode bij Utrecht afgesloten met een bekerwinst. Tegen Feyenoord, we hebben ze toen heel onverwacht onze wil opgelegd.” Utrecht won toen met 4-1 en Wapenaar zou graag op een zo’n overtuigende wijze met Vitesse uitpakken: “De druk ligt in mijn optiek bij Feyenoord. Zij moeten en wij mogen. Wij gaan gewoon een resultaat proberen te halen.”

De doelman voelt zich al prima thuis bij Vitesse: “Ik heb het heel goed naar mijn zin. Het is een leuke groep. Ik vind het wel relaxed hier.” Er is wel verschil met Engeland: “De intensiteit van het trainen vooral. Ik heb in Portsmouth alleen maar in het tweede gespeeld. Mijn laatste wedstrijd in het eerste is een jaar geleden tegen Chelsea geweest. Ook niet verkeerd.” Wapenaar weet niet of hij in Engeland een betere keeper is geworden: “Van spelen word je in principe het beste. Ik heb wel veel opgestoken en gezien daar. Laten we hopen dat ik dat om kan zetten in wedstrijden.”

Bron: Omroep Gelderland 21-01-2005
 

Michael Dingsdag pakt Hofs gewoon aan

Michael Dingsdag speelde thuis tegen Feyenoord één van zijn beste wedstrijden voor Vitesse: “We speelden goed in de organisatie en vlak voor tijd maakte ik de 1-1. Als we nu hetzelfde doen en het blok van vier met het middenveld goed intact houden, kunnen we daar punten pakken.”

Het wordt apart voor Dingsdag om tegen zijn maatje Nicky Hofs te spelen: “Hij is nu speler van Feyenoord, dus pak ik hem gewoon aan. En na de wedstrijd weer goede vrienden. Ik verwacht wel dat hij speelt, als je ziet hoe hij daar binnen is gehaald. Dat hij weg is, heeft bij ons ook verandering teweeggebracht.”

Bron: Omroep Gelderland 21-01-2005
 

Sturing: systeem Feyenoord bekend

Vitesse-trainer Edward Sturing weet zondag wel wat hij van Feyenoord kan verwachten in De Kuip: “Het systeem is bekend, ze spelen nu in een ruit. Maar de bezetting weten we niet. Ze hebben veel nieuwe jongens. Ik denk dat die heel onbevangen kunnen gaan spelen. Wel gek dat Nicky Hofs nu aan de andere kant speelt. Ik gun het hem, maar voor mij is het ergens wel frusterend. Ik heb vijf of zes jaar met hem gewerkt en ik heb hem drie jaar geleden zelf bij het eerste gehaald.” Sturing heeft zelf bijna iedereen fit: “Alleen Eldridge Rojer is ziek en Ruud Knol is er natuurlijk nog niet bij.”

Bron: Omroep Gelderland 21-01-2005
 

Vitesse hervat competitie

De tweede helft van het seizoen gaat vrijdagavond van start met de wedstrijd tussen koploper AZ en NEC. Voor Vitesse begint het zondag. In De Kuip is Feyenoord de tegenstander. Beide ploegen lijken klaar voor de hervatting.

Tijdens de training op vrijdag was alleen Eldridge Rojer wegens ziekte afwezig. Ruud Knol werkte individueel de training af en voor de rest is iedereen fit. Er onder meer een partijspel afgewerkt tussen het eerste elftal en Jong Vitesse, aangevuld met spelers uit de A-selectie. De ruim 35 minuten durende partij eindigde in 0-0.

Opstellingen:

Vitesse 1
Wapenaar, Vreven, Dingsdag, Van den Berg, Jansen, Knopper, Yakubu, Janssen, Fränkel, Hersi en Amoah.

Vitesse 2
Coutinho, De Meersman, Dors, Tailor, Davids, Groeneveld, Rankovic, Schaars, Benson, Kaya en Gluscevic.

Tijdens de serie strafschoppen, de traditionele afsluiting van elke training, wist alleen Theo Groeneveld niet tot scoren te komen. Aleksandar Rankovic maakte de mooiste, een echte ‘Panenka’.

Bron: Vitesse.nl 21-01-2005
 

Edward Sturing: ‘open wedstrijd’

Ondanks dat het een moeilijke wedstrijd gaat worden, verwacht ik een open duel. Feyenoord heeft veel nieuwe spelers en die moeten nog wennen aan elkaar. Sowieso is het altijd afwachten tot na de wedstrijd of Feyenoord-uit een goeie opening is of niet”, aldus Sturing.

”Samenvattend kan ik zeggen dat we in Turkije goed hebben kunnen werken. Het was alleen jammer dat we zo snel twee wedstrijden achter elkaar moesten spelen. De tweede week hebben we daarna hard getraind. In een voorbereiding is het ook niet erg dat je een keer flink op de broek krijgt. Het is in ieder geval fijn om over een fitte selectie te kunnen beschikken. Twee dagen voor de wedstrijd is alleen Eldridge Rojer ziek en is Ruud Knol nog niet bij de groep. Of wij er klaar voor zijn? Dat zien we zondagmiddag om kwart over vier. Wij hebben aan alle ingrediënten voldaan om de ploeg klaar te krijgen.”

Aanvoerder Richard Knopper: fysiek lijkt Vitesse klaar voor de hervatting van de competitie. Speltechnisch ook?

”De eerste wedstrijd in Turkije speelden we dramatisch, dat had diverse oorzaken. Een echte graadmeter was dat ook niet. Tegen Besiktas ging het al een stuk beter. Het trainingskamp is verder prima verlopen. Ik heb dan ook alle vertrouwen in de tweede helft van het seizoen, te beginnen zondag tegen Feyenoord. Met een goed resultaat bedoel ik in ieder geval niet verliezen.”

Bron: Vitesse.nl 21-01-2005
 

Gluscevic op de bank tegen Feyenoord

Vitesse-trainer Edward Sturing kan zondag tegen Feyenoord keuzes maken en daarvan lijkt Igor Gluscevic het voornaamste slachtoffer. De Montenegrijnse spits begint op de bank, omdat Matthew Amoah de voorkeur krijgt als centrumspits. Aanvoerder Richard Knopper speelt mogelijk achter Amoah, al zou het ook kunnen zijn dat de nieuwe aanwinst Youssouf Hersi vanaf rechts achter Amoah terecht komt. Bij Feyenoord begint Nicky Hofs vrijwel zeker in de basis.

Opstelling:

Wapenaar
Vreven, Van den Berg, Dingsdag, Jansen
Knopper, Yakubu, Janssen, Fränkel
Hersi, Amoah

Bron: Omroep Gelderland 21-01-2005
 

Prijzen losse kaartverkoop

Een overzicht van de prijzen voor de tweede helft van het seizoen. Naast de losse kaartverkoop kunt u tevens gebruik maken van de groepskorting (vanaf 20 personen). U ontvangt dan een korting van 30%. Ideaal voor een uitje met uw vrienden, sportclub of bedrijf!

Prijzen losse kaartverkoop Vitesse 2004-2005

Ajax

Ajax t/m 14 jaar
Noord/Zuid € 20,00 € 12,00
Oost 1e ring € 30,00 € 18,00
Oost 2e ring € 25,00 € 15,00
West € 35,00 € 21,00

Overig

overig t/m 14 jaar
Noord/Zuid € 12,50 € 7,50
Oost 1e ring € 22,50 € 13,50
Oost 2e ring € 17,50 € 10,50
West € 30,00 € 18,00

Kinderen tot en met 14 jaar
Kinderen ontvangen 40% korting op bovengenoemde prijzen.

Groepskorting
Groepskorting is 30% van de basisprijs vanaf 20 personen. Kinderen krijgen bij groepskorting dus 70% korting!

Bron: Vitesse.nl 20-01-2005
 

‘Nieuw’ Feyenoord fit voor Vitesse

Net als Vitesse vertrok ook Feyenoord naar de zon om zich voor te bereiden op de tweede helft van het seizoen. De Rotterdammers namen op Gran Canaria deel aan de Maspalomas Cup waar verloren werd van Bayer Leverkusen (2-4) en gewonnen werd van de Noorse kampioen Rosenborg (4-1).

Feyenoord roerde zich flink op de nationale en internationale transfermarkt. Trainer Ruud Gullit heeft de beschikking over een zestal nieuwelingen. Van RBC Roosendaal werd huurling Edwin de Graaf teruggehaald, Zweeds international Alexander Östlund werd ingelijfd en van Vitesse kwam Nicky Hofs. De middenvelder gaat in De Kuip spelen met rugnummer 10. Dit nummer werd eerst door de naar Glasgow Rangers vertrokken Thomas Buffel gedragen. Een andere aanvaller, Ebi Smolarek, is verhuurd aan Borussia Dortmund waar hij herenigd wordt met zijn oude trainer Bert van Marwijk. Vierde nieuweling is Cory Gibbs. De inzetbaarheid van de centrale verdediger is voor zondag nog twijfelachtig, omdat de Amerikaan nog geen werkvergunning heeft. Nieuwlingen nummer vijf en zes zijn de Bulgaar Bandalovski en de Braziliaan Bahia.

Opvallend is de terugkeer van de Chileen Sebastian Pardo. De aanvaller was lange tijd afwezig door een blessure, maar maakte op Gran Canaria een uitstekende indruk. Patrick Paauwe is nog herstellende van een liesblessure en is twijfelachtig voor het eerste duel na de winterstop. Collega-verdediger Song heeft Feyenoord in de winterstop per direct verlaten. De 25-jarige rechtsback verruilt de Rotterdamse club voor de Zuid-Koraanse landskampioen Suwon Samsung Bluewings.

Voor het duel van aanstaande zondag reizen in totaal zeven bussen vanuit Arnhem naar De Kuip. Samen met de tot dusver verkochte ‘eigen vervoer’ kaarten is het aantal Vitesse-supporters op dit moment 450. Er zijn nog kaarten voor eigen vervoer verkrijgbaar bij de afdeling Ticketing van Vitesse bij stadion Gelredome.

Feyenoord – Vitesse (zondag 23 januari, 14.30 uur)

Uitslagen laatste vijf jaar

1999 – 2000 Feyenoord – Vitesse 0-0
2000 – 2001 Feyenoord – Vitesse 2-0
2001 – 2002 Feyenoord – Vitesse 3-2
2002 – 2003 Feyenoord – Vitesse 2-1
2003 – 2004 Feyenoord – Vitesse 3-0

Bron: Vitesse.nl 20-01-2005
 

Knol en Sturing te gast in sportcafé van OBW

Ruud Knol, de geblesseerde aanvoerder van Vitesse en zijn trainer Edward Sturing zijn maandagavond in zaal Gieling in Groessen te gast in het sportcafé van de Zevenaarse sportvereniging OBW. Het sportcafé wordt gehouden ter gelegenheid van het zestigjarig jubileum van OBW, waarvan het eerste handbalteam (vrouwen) en het eerste voetbalteam op een behoorlijk niveau spelen. Sturing en Knol, als jeugdspeler uitkomend voor OBW, worden geïnterviewd door sportverslaggever Hans Jansen van de Zevenaarse radiozender Favoriet FM.

Jansen ontvangt ook de Zevenaarse wethouder van sportzaken, Niko Wiendels, die vergezeld wordt van een van zijn beleidsmedewerkers. Zij zullen een aantal vragen op het gebied van de Zevenaarse sport beantwoorden. Uiteraard zal voorzitter Eric Jansen van OBW aan de tand worden gevoeld over het reilen en zeilen van zijn vereniging. De komische noot wordt verzorgd door René van der Gijp en de wat oudere voetbalfanaten kennen hem nog als profvoetballer. Nu treedt hij op als entertainer. OBW rekent op 250 tot driehonderd bezoekers. Alle sponsors en kaderleden van OBW ontvingen een uitnodiging.

Bron: De Gelderlander 21-01-2005
 

VI.nl gaat wedstrijden uitzenden

De populaire sportsite VI.nl van het weekblad Voetbal International gaat eredivisiewedstrijden rechtstreeks uitzenden. Daartoe is een samenwerkingsverband gesloten met Yeahronimo Media Ventures, dat al twee seizoenen licentiehouder is voor de levering van live-beelden van eredivisievoetbal via internet. Komend weekeinde, bij de hervatting van de competitie, begint VI.nl met de uitzendingen. Een duel bekijken kost 4,95 euro.

Bron: De Gelderlander 21-01-2005
 

Tweede training Hofs Feyenoord

Nicky Hofs heeft donderdag zijn tweede training gehad bij Feyenoord. Via onderstaande link kunt de gemaakte foto’s bekijken.

lees verder...

21-01-2005
 

Bijna gehele Vitesse-selectie fit

ARNHEM – Vitesse-trainer Edward Sturing kon donderdag op de training over een bijna geheel fitte selectie beschikken.Alleen de langdurig gebleseerde Ruud Knol ontbrak.

Matthew Amoah en Richard Knopper waren na een kortdurende ziekte hersteld. Ook Peter van den Berg trainde volledig mee. De verdediger werd dinsdag in het oefenduel met GVVV gewisseld wegens een hamstringblessure.

Trainer Sturing: “Het is heel bijzonder dat iedereen beschikbaar is. Niemand geblesseerd, niemand geschorst. Het zoubest kunnen dat dit voorlopig voor het laatst is.”

Bron: Omroep Gelderland 20-01-2005
 

Remkes wil politie uit voetbalstadions

Voetbalclubs in de eredivisie moeten zo veel mogelijk zelf gaan zorgen voor de veiligheid in hun voetbalstadions. Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) wil de inzet van politie tijdens wedstrijden de komende jaren terugbrengen tot een minimum. Hij werkt niet mee aan een nieuwe opzet van de voetbalcompetitie als dat niet gebeurt.

De VVD-bewindsman vindt dat de clubs ook zelf moeten zorgen voor bijvoorbeeld de verkeersafwikkeling in de omgeving van de stadions. Nu worden daarvoor ook vaak agenten ingezet. Hij zei dat gisteren in de Tweede Kamer. Remkes presenteert binnenkort een wetsvoorstel om organisatoren van grote evenementen en voetbalwedstrijden te laten meebetalen aan de politiekosten.

Hij heeft zich geërgerd aan de manier waarop de KNVB een nieuwe opzet voorde voetbalcompetitie, met play-off-wedstrijden aan het einde van het seizoen, heeft voorgesteld. Volgens de minister kwam het plan als een verrassing voor gemeenten en politiekorpsen. ,,Ik vind dit zeer onelegant gedrag.”

Hij noemde het ‘niet acceptabel’ dat de voetbalbond de consequenties van de nieuwe competitieopzet gemakkelijk doorschuift naar de maatschappij. Ook de Tweede Kamer wil niets weten van nog meer politie-inzet bij wedstrijden. De KNVB heeft inmiddels enkele omstreden wedstrijddata laten vallen. Het gaat om de eerste week van augustus, oudejaarsdag en 1 en 4 januari 2006. Over de kerstdagen en over Koninginnedag 2006 wordt nog overlegd. Het kabinet streeft er al jaren vergeefs naar om de politie-inzet bij voetbalwedstrijden terug te dringen. Jaarlijks neemt de inzet met circa tien procent toe. In het vorige seizoen kostten de wedstrijden de politie ruim 330.000 manuren.

Bron: AD 20-01-05
 

Aanpak spookreclames Studio Sport

De NOS moet de virtuele reclames langs de goals tijdens voetbalwedstrijden aanpassen. Volgens het Commissariaat voor de Media zijn de beelden van de NOS in strijd met de gemaakte afspraken over deze relatief nieuwe reclamevorm. “De wijze waarop de borden nu zijn geplaatst en in beeld worden gebracht is hinderlijk voor het volgen van het spel”, zo laat de mediawaakhond weten.

Bron: De Telegraaf 20-01-05
 

Sturing vindt oefenwedstrijd nuttig

De oefenwedstrijd van Vitesse bij GVVV leverde 4750 euro op voor de slachtoffers van de tsunami in Azië. Daarnaast was het voor Vitesse ook een nuttige wedstrijd. Trainer Edward Sturing was blij dat het duel nog was ingepland: “Anders hadden we voor de hervatting van de competitie twee weken niet meer gespeeld. En het was ook goed voor Harald Wapenaar om een keer in dit team te spelen.”

Sturing miste Amoah en Knopper: “Ze zijn allebei nog ziek. Ik heb goede hoop dat ze donderdag weer meetrainen. Peter van den Berg is uit voorzorg gewisseld, maar dat is geen probleem.”

Bron: Omroep Gelderland 19-01-05
 

Nicky Hofs is blij met late duidelijkheid

Nicky Hofs is blij dat er eindelijk een einde is gekomen aan de onduidelijke situatie rond zijn persoon. De aanvaller van Vitesse werd door Feyenoord (transfervrij) gecontracteerd voor het volgende seizoen, maar stapt al per direct over naar de Rotterdamse club. Dat is mogelijk omdat Feyenoord aanvaller Ebi Smolarek tot de zomer van 2005 verhuurde aan Borussia Dortmund.

“De laatste tijd was het telkens de vraag of ik al in januari naar Feyenoord zou gaan of dat ik het seizoen bij Vitesse zou afmaken”, zei Hofs. “Op een gegeven moment moet je weten waar je aan toe bent. “Ik had net zo graag het seizoen afgemaakt bij Vitesse, maar dit is ook een prachtige oplossing. Ik ben blij dat de knoop nu is doorgehakt.”

Hofs zal vandaag voor het eerst meetrainen met Feyenoord, dat zondag de competitie hervat met een thuiswedstrijd tegen uitgerekend Vitesse. “Dat is bizar”, stelt Hofs, doelend op het feit dat hij meteen tegen zijn oude club zal aantreden. “Ik kan er ook niets aan doen. Het is alsof dat zo moest zijn.”

Vitesse zal de transfersom voor Hofs voorlopig niet investeren in de selectie. De Arnhemse club gebruikt het geld, naar verluidt ongeveer twee ton, voor het verstevigen van de financiële situatie. Op 1 februari moet Vitesse de halfjaarcijfers inleveren bij de KNVB.

Bron: De Gelderlander 19-01-05
 

Vitesse kiest voor zekerheid

Vitesse hoopte zich in de winterstop te versterken, maar uitbreiding van de krappe selectie bleef uit. “Daaruit blijkt dat we financieel nog niet uit de problemen zijn”, zei trainer Edward Sturing gisteren na de oefenwedstrijd tegen GVVV (0-6).

Doelman Dragoslav Jevric en Nicky Hofs gingen, keeper Harald Wapenaar en Youssouf Hersi kwamen. Daarmee is het voorlopig gedaan wat betreft de transferperikelen bij Vitesse. De Arnhemse club ontvangt ongeveer 200.00 euro van Feyenoord voor de vervroegde transfer van Nicky Hofs. Dat geld wordt niet geïnvesteerd in het elftal. “Voorlopig niet”, zegt algemeen directeur Paul van der Kraan. “Op 1 februari moet de KNVB onze halfjaarcijfers hebben. Tot die tijd gebeurt er zeker niets.”

Vitesse kiest voor zekerheid op het financiële vlak. Met Hersi had de club al de beoogde opvolger voor Hofs in huis gehaald. De selectie blijft net zo smal als voor de winterstop, maar goedkeuring van de financiële cijfers door de voetbalbond heeft bij Vitesse de voorkeur boven het uitbreiden van de selectie. “Ik heb positieve verwachtingen van onze halfjaarcijfers”, zegt Van der Kraan. “Maar ik wil zekerheid. Ik wil niet dat we in de rest van dit seizoen toch nog ergens tegenaan lopen. Een van onze doelstellingen voor dit seizoen was dat we rust willen rondom onze club. Daarbij hoort ook rust op het financiële vlak.”

Technisch manager Jan Streuer beseft dat de selectie in de aanval en in de verdediging wel een injectie kan gebruiken. Tot maart is de binnenlandse transfermarkt open. “Ik weet niet of het straks alsnog mogelijk zal zijn dat we een speler erbij halen”, aldus Streuer. “Dat hangt af van de financiële mogelijkheden.”

Hofs vertrekt vijf dagen voor de herstart van de competitie naar de tegenstander van aanstaande zondag, Feyenoord. “Ik had er rekening mee gehouden dat dit kon gebeuren”, stelt hoofdtrainer Edward Sturing, nadat zijn ploeg zaterdageersteklasser GVVV in Veenendaal met 6-0 heeft verslagen. “We wisten dat er een prijs vaststond voor het tussentijdse vertrek van Nicky. Het enige dat ik heb aangegeven is dat Vitesse niet moest afwijken van die prijs.”

Dat heeft de club ook niet gedaan. Sturing erkent dat het vertrek van Hofs sportief gezien een flinke domper is. Immers, met de kleine Arnhemmer erbij zou de selectie met een speler zijn uitgebreid. Een bepalende speler bovendien, die de kansen op een hoge eindklassering aanzienlijk leek te vergroten. Maar voor de club is dit een goede zaak”, aldus Sturing. “Hieruit blijkt dat we financieel nog niet uit de problemen zijn. Ik heb begrip voor de situatie van de club.”

Vitesse begint zondag als de nummer zeven van de eredivisie aan het karwei in De Kuip. De doelstelling, eindigen tussen plek acht en twaalf, was sowieso onveranderd gebleven, ook indien Hofs niet tussentijds naar Rotterdam was verkast. “We vinden niet dat we onze doelstelling moeten bijstellen”, geeft Van der Kraan aan. “We moeten eerst de verwachtingen waarmaken. Je kunt je doelstelling wel bijstellen, maar dan moet je wel grote zekerheid hebben dat het nieuwe doel ook haalbaar is. De doelstelling die we voor dit seizoen hebben uitgesproken, is realistisch. Het zou voor het eerst sinds lange tijd zijn dat Vitesse de doelstelling volledig waarmaakt.”

En Sturing, die in de voorbije twee seizoenen juist voorspelde dat Vitesse tot het eind moest vechten om klassebehoud: “Ik denk dat ik opnieuw gelijk ga krijgen. Ik denk dat we uit gaan komen op een van de posities van de doelstelling.” De wedstrijd GVVV-Vitesse heeft 4750 euro opgebracht voor Giro 555, voor de slachtoffers van de zeebeving eind december in Azië.

GVVV-Vitesse 0-6 (0-1).

19.Gluscevic 0-1, 74. Hersi 0-2, 77. Janssen 0-3, 81.Janssen 0-4, 84.Hersi 0-5 en 86.Schaars 0-6.

Opstelling Vitesse: Wapenaar; Vreven, Van den Berg. (63.Dors), Dingsdag, Jansen; Jakubu, Rankovic, Janssen; Hersi, Gluscevic en Fränkel ((59.Schaars).

Bron: De Gelderlander 19-01-05
 

Brutaal GVVV jaagt Vitesse stuipen op lijf

Vijf kwartier hield eersteklasser GVVV gisteravond gelijke tred met eredivisionist Vitesse. Pas in de slotfase vertaalde het verschil tussen profs en amateurs zich in een reeks doelpunten. En werd het toch nog 0-6.

Eindelijk kwam er dan een einde aan de ongeslagen status van GVVV. Dat daar een eredivisionist voor nodig was, is veelzeggend. Dat deze club, het toch niet onbeduidende Vitesse, daarbij vijf kwartier geen vuist kon maken tegen elf dappere amateurs, zegt nog meer over de huidige status en vorm van de Veenendaalse eersteklasser. Tot gisteravond terroriseerde de blauwwitte formatie alles en iedereen wat het tegen kwam. In de reguliere competitie, de bekerstrijd of vriendschappelijke duels: alles en iedereen werd platgewalst door de brigade van de Hoofddorpse coach Herman Wijnands.

Gisteravond werd er op het Veenendaalse sportpark Panhuis een benefietwedstrijd voor de slachtoffers van de zeebeving in Azië afgewerkt. Het duel georganiseerd op initiatief van Vitesse werd door GVVV met 0-6 verloren. Vijf van deze treffers vielen in het laatste kwartier. Logisch, vond GVVV-coach Herman Wijnands. “Je gaat zo’n partij van tevoren in met de wetenschap dat het ‘een nulletje of vijf’ zal worden. Dat is voetballogica, en het verschil tussen profs en amateurs. Niets om je voor te schamen. Maar als je dan bijna vijf kwartier gelijke tred met die gasten houdt, dan doe je het toch goed. En als Jan van Deinsen dan als assistent-coach van Vitesse na de wedstrijd zijn complimenten uitdeelt over onze speelwijze, dan geeft dat een lekker gevoel.”

De trots van de scheidende trainer was terecht. De Veenendaalse club toonde geen enkel ontzag voor Vitesse, dat het duel vooral gebruikte als opwarmer voor de competitiekraker van dit weekeinde tegen Feyenoord. Met name Kevin van Kampen, Antonio Aguilar Aguilera en doelman Jan Brunekreeft excelleerden in de koude en natte avondlucht. Samen met het enthousiasme van durfals als Rudy van Doorn, Kevin Tom en jongeling Pieter van de Bosch was dat genoeg om het uiterst povere Vitesse lange tijd met dichtgeknepen billen over Panhuis te jagen.

“Er is goed gespeeld. Vrijuit, lekker combinerend en gedurfd. We hebben zelfs van tijd tot tijd serieus druk op Vitesse kunnen uitoefenen, terwijl zij tot het laatste kwartier geen enkele uitgespeelde kans kregen. Dat eerste doelpunt van Vitesse kwam voort uit een verdedigingsfout bij ons, toen Matty van Leeuwen in de fout ging. Daar tegenover schoot Kevin van Kampen voor ons op de lat en ging een bal van Rudy van Doorn een paar centimeter voor het Vitesse-doel langs”, keek Wijnands tevreden terug.

Dat de chemie binnen de GVVV-selectie volledig terug is, doet Wijnands goed. Al is hij tegelijkertijd verbitterd over zijn gedwongen vertrek. “Al deze jongens zijn afgelopen zomer bij elkaar geraapt. Veertien spelers van veertien verschillende clubs, veelal uit de tweede klasse. Het gevolg van een perfect scoutingsysteem, dat ik hier heb geïntroduceerd. Met die groep had ik graag verder willen bouwen, maar het bestuur van deze club heeft daar andere gedachten over. Je mag hier niet bouwen. En dat is bitter als het zo lekker draait als nu. Maar ik doe mijn ding, maak m’n werk af en probeer kampioen te worden. Daarna ga ik hier weg en kom ik hier nooit meer terug. Nee, ook niet om te kijken. Het hek naar Veenendaal gaat aan het einde van het seizoen dicht en blijft dicht.”

GVVV-Vitesse 0-6 (0-1). 18. Glusevic 0-1, 74. Hersi 0-2, 76. Theo Janssen 0-3, 81. Theo Janssen 0-4, 83. Hersi 0-5, 85. Schaars 0-6.

GVVV: Brunekreeft (59. Vink); Godée, Aguilar, Van Leeuwen, Tom (46. Fränkel); Boom (59. Adnane), Van Brenk, Straver (81. Roor); Van de Bosch (46. Krikke), Van Doorn, Van Kampen (74. Van Rhee).

Bron: De Gelderlander 19-01-05
 

Winst Vitesse in duel voor Azië

Vitesse heeft dinsdagavond het benefietduel in Veenendaal tegen eersteklasser GVVV met 6-0 gewonnen. De totale opbrengst voor de slachtoffers in Azië bedroeg 4.750 euro.

GVVV 0-6 Vitesse
Scheidsrechter: R. van der Wart
Toeschouwers: 700
18 januari 2005, 19:30 uur
Sportpark “Panhuis”, Veenendaal

Vitesse kwam na negentien minuten op voorsprong door een knap doelpunt van Gluscevic. Theo Janssen legde de bal precies op het dijbeen van de spits, die na een fraaie aanname de bal achter doelman Brunekreeft schoot. Het meest opwindende moment in de eerste helft was een scrimmage voor het doel van Harald Wapenaar. Stijn Vreven speelde terug, Wapenaar pakte de bal en de schiedsrcehter gaf een vrije trap. Daaruit werd door GVVV tweemaal tegen de verdediging van Vitesse geschoten, eenmaal op de lat en uiteindelijk verdween de bal uit het zestien meter gebied van de Arnhemmers.

Na rust duurde het tot ruim een kwartier voor tijd voordat Vitesse de score verdubbelde. Youssouf Hersi dolde de defensie en legde de bal simpel in het lege doel: 0-2. Daarna was het verzet van de prima stand houdende amateurs gebroken en liep de score via doelpunten van Theo Janssen (2), wederom Hersi en invaller Stijn Schaars op tot 6-0. Opvallend was de inbreng van Theo Janssen. Naast zijn twee doelpunten (vrije trap en schot van afstand) was de middenvelder bij drie van de vier overige doelpunten betrokken.

Doelpunten

Gluscevic ’19 0-1
Hersi ’74 0-2
Janssen ’77 0-3
Janssen ’81 0-4
Hersi ’84 0-5
Schaars ’86 0-6

Kaarten: Renaldo Främkel ’71 GVVV

Wissels Vitesse

’60 Schaars voor Fränkel
’63 Dors voor Van den Berg

Bron: Vitesse.nl 18-01-05
 

Hofs toch per direct naar Feyenoord

Vitesse-speler Nicky Hofs gaat toch per direct naar Feyenoord. De Arnhemmer tekende een maand geleden een contract voor de komende drie seizoenen, maar wordt nu al per direct naar Rotterdam gehaald. Woensdag zal Hofs voor het eerst meetrainen bij Feyenoord. Hij is vooral op aandringen van trainer Ruud Gullit al voortijdig naar Feyenoord gegaan. De trainer denkt dat Hofs van waarde kan zijn in het nieuwe systeem van de Rotterdammers.

“Feyenoord wilde eerst niet betalen wat we wilden hebben, nu wel”, stelt manager voetbal Jan Streuer. “Voor de financiële situatie van de club is dit goed.” Vitesse haalde al eerder Youssouf Hersi tranfervrij van SC Heerenveen als opvolger van Hofs. “Een jonge, talentvolle speler die in Jong Oranje speelt. Scoorde de afgelopen seizoenen 10 en 8 goals. Dat halen er bij ons niet veel”, stelt Streuer.

Met het geld voor Hofs wordt voorlopig niets gedaan. “We gaan rustig kijken. We hebben een krappe selectie, vooral achterin en voorin”, weet Streuer. “Maar het mag niet zo zijn dat je er voorin één bijhaalt en dat er achterin dan iemand geblesseerd raakt. We kunnen niet twee spelers halen. Eerst moet de club helemaal gezond worden.”

Bron: Omroep Gelderland 18-01-2005
 

Nicky Hofs: Kleine grote man

Door Anton Lippold

Hij kreeg begin deze maand een boete van Vitesse, omdat hij tijdens zijn vakantie had meegedaan aan een zaalvoetbaltoernooi. Dat is Nicky Hofs (21) ten voeten uit: een jongen van het volk, opgegroeid in de veelbesproken Arnhemse wijk Klarendal. Een interview aan de vooravond van het voor Hofs beladen duel Feyenoord-Vitesse.

“Ik ben erg blij en trots dat ik voor Feyenoord mag spelen”, zegt Nicky Hofs over zijn nieuwe club vanaf volgend seizoen. “Er is de laatste tijd veel te doen over mij; er was veel belangstelling van clubs en daarbij is veel onzin geschreven en gezegd. Ik zou een gesprek hebben gehad met PSV-trainer Guus Hiddink! Maar ik ben er altijd rustig onder gebleven. Je moet het ook niet te gek maken. Om me heen was dat wel even anders. In de plaatselijke krant stonden allemaal ingezonden brieven en Vitesse-aanhangers hadden 4500 handtekeningen verzameld, om mij te behouden voor de club. Fantastisch gebaar van de supporters, maar als Feyenoord komt… Ik wil graag naar een topclub. Ik heb niet gezegd dat ik per se weg wil bij Vitesse, maar ook niet dat ik zou blijven. Ik ben sportman en dan moet je zo’n kans pakken. Dat zal iedereen toch wel begrijpen, mag ik aannemen.”

Hofs ontkracht daarmee de uitspraken van Jan Streuer, technisch manager van Vitesse, dat hij diep in zijn hart graag bij Vitesse was gebleven. De middenvelder zou de nummer 10-positie hebben geëist en daar wilde de club niet aan voldoen. Hofs schudt z’n hoofd: “Dat speelde helemaal niet. Bij Feyenoord is wel gesproken over posities, maar mijn positie is geen reden om te vertrekken bij Vitesse. En in Rotterdam zal ik moeten vechten voor mijn plekkie, de concurrentie is groot. Maar daarom wilde ik ook naar een topclub: om nog beter te worden. Ik ben niet bang voor concurrentie en ik ben zeker niet bang om niet te spelen. Alles is groter en mooier: het stadion, het legioen. En het trekt me enorm aan dat het een echte volksclub is, in die sfeer pas ik goed. Ik heb hier een heel goed gevoel bij.”

De kleine middenvelder had de clubs voor het uitkiezen, als we alle verhalen van makelaars mogen geloven: FC Twente, Perugia, Aston Villa en vooral PSV meldden zich heel duidelijk. Zelf zegt hij stellig: “PSV en Villa waren nooit echt concreet en serieus. Ik ben wel een dag in Italië geweest, bij Perugia, maar ik vind het nog te vroeg voor het buitenland. Ik wil eerst nog een paar jaar in Nederland blijven. En dan is Feyenoord voor mij de mooiste topclub.”

Nicky Hofs is een echte volksjongen, een voormalig straatschoffie. Hij past naar eigen zeggen uitstekend in Rotterdam-Zuid. Zijn mentaliteit sluit goed aan bij de uitstraling van de club: hij is gepassioneerd, een voetballer met wie de aanhangers zich makkelijk identificeren, én hij komt uit een Feyenoord-nest. Op z’n dertiende zat hij al in De Kuip met z’n familie. Feyenoord-trainer Ruud Gullit ziet in Hofs een duidelijk toegevoegde waarde aan zijn ploeg en had hem al in de winter naar Rotterdam willen halen. De aanvallende middenvelder is sterk aan de bal, doet onvoorspelbare dingen, is snel en heel belangrijk: hij kan scoren.

Hofs speelde pas 69 wedstrijden in Vitesse 1. Niet dat er ook maar iemand twijfelde aan zijn talent, maar gescheurde kruisbanden in de linkerknie kostten hem een jaar. Sinds de nacompetitie van vorig seizoen maakt hij het verschil voor Vitesse: hij drukte in alle opzichten zijn stempel op de ploeg en was de grote man. “Sinds die nacompetitie voel ik me goed, speel ik lekker en daarom zeg ik nu: ik ben er wel klaar voor.” Het talent uit Klarendal had vorig jaar een optie in zijn aflopende contract om voor drie jaar bij te tekenen, maar de leiding van Vitesse gaf hem vanwege de financiële problemen slechts een eenjarige verbintenis. Anders was hij een goudhaantje voor de club geweest. “Dat was niet zo slim van ze”, zegt Hofs. “Ik vind het wel jammer hoor. Ik heb hier acht jaar gespeeld en dan gun je de club wel wat. Vitesse zal altijd in mijn hart blijven, dat meen ik echt. Ik hoop ook dat ik in Arnhem kan blijven wonen, ik wil eerst proberen hoe het op en neer rijden bevalt.”

Bron: Veronica Magazine Nr 4 2005
 

Hofs per direct naar Feyenoord

De kogel is eindelijk door de kerk. Nicky Hofs vertrekt toch eerder naar De Kuip. De middenvelder wordt per direct overgenomen door Feyenoord, dat aanstaande zondag de tegenstander is van Vitesse. In eerste instantie zou de talentvolle middenvelder het seizoen afmaken bij Vitesse. De Rotterdamse club wilde echter zo snel mogelijk van de diensten van Hofs gebruik maken. Vitesse ontvangt een financiele vergoeding van Feyenoord voor Hofs, die nog een contract tot het einde van dit seizoen had bij Vitesse. Hofs is per direct speelgerechtigd voor Feyenoord. Het is dus goed mogelijk dat hij aanstaande zondag al zijn debuut maakt tegen uitgerekend Vitesse.

Bron: Vitesse.nl 18-01-2005
 

GVVV speelt tegen Vitesse t.b.v. giro 555

Dinsdag 18 januari speelt GVVV een oefenwedstrijd tegen eredivisionist Vitesse Arnhem. De opbrengst van deze wedstrijd wordt gestort op giro 555, ten behoeve van de slachtoffers aardbeving in Azië.

Aanvang is 19.30 uur. De entreeprijzen zijn 5 euro voor volwassenen en 2.50 euro voor 65+ en kinderen.

Voor meer info over GVVV en de routebeschrijving (zie informatie)

Bron: GVVV.nl 17-01-05
 

Nicky Hofs in spagaat
Middenvelder zondag met Vitesse tegen Feyenoord of andersom

Eén ding weet Nicky Hofs (21) zeker: aanstaande zondag – bij de hervatting van de Holland Casino Eredivisie– speelt hij in De Kuip. „De vraag is alleen of ik een shirtje van Feyenoord of Vitesse aan heb”, beschrijft hij de onzekere situatie waarin hij momenteel verkeert. De Rotterdammers contracteerden de kleine middenvelder voor volgend seizoen, maar sloten niet uit Hofs eerder naar de havenstad te halen. „Ik concentreer me nu volledig op Vitesse, maar dat kan morgen anders zijn”, zegt Hofs. „Wij hebben Feyenoord een bedrag genoemd, waarvoor Nicky weg mag (tweehonderdduizend euro, red.) en gaan niet akkoord met minder”, waarschuwt manager voetbalzaken Jan Streuer zijn collega Mark Wotte van Feyenoord.

Als de Arnhemse publiekslieveling in de week voorafgaand aan Feyenoord-Vitesse alsnog zou worden benaderd voor een directe overstap, kon dat volgens de Arnhemse aanhang slechts betekenen dat Feyenoord over de rug van de speler de prijs wilde drukken. En als dat niet lukte aan de vooravond van het onderlinge treffen, impliceerde dat in elk geval dat ze zijn hoofd op hol probeerde te brengen. Het doemdenken was aan de hoofdrolspeler zelf echter niet besteed. „Feyenoord heeft aangegeven op het trainingskamp de balans op te maken over de selectie en dan te besluiten of ze me nu al naar Rotterdam halen of niet. Dat is toch een eerlijk verhaal?” Van een gebrek aan waardering wil hij niets weten. „Ik heb met Ruud Gullit gesproken en weet dat hij het echt in me ziet zitten. Zonder garanties te geven, heeft hij een aantal posities op het middenveld genoemd, waarop ik me moet richten. Of dat nu is of over een half jaar, maakt voor mij geen enkel verschil.”

Een voordeel van een tussentijdse transfer vindt hij dat Vitesse in elk geval nog iets aan hem verdient. „De club had een optie om mijn contract met drie jaar te verlengen, maar lichtte die niet door de toenmalige financiële situatie. Toen Vitesse alsnog wilde praten, was er al zoveel belangstelling van topclubs dat het voor mij onverstandig was een nieuw contract te tekenen.” Mocht Feyenoord over de brug komen, dan loopt Hofs niet transfervrij het Gelredome uit. „En echt, dat geld verdient Vitesse. Ik ben de club, alle mensen die daar werken en zeker ook de supporters ontzettend veel dank verschuldigd.”

Het zorgt voor een onmogelijke spagaat. Wie Hofs namelijk diep in zijn Vitesse-hart kijkt, ziet dat hij er aan de andere kant geen moeite mee heeft als hij pas komende zomer zijn verhuisdozen inpakt. „Dan ga ik proberen om de acht jaar die ik voor Vitesse heb gespeeld, op een fantastische manier af te sluiten. Na twee slechte seizoenen richt de selectie zich nu op een achtste tot twaalfde plaats, waarbij bij plaatsing voor Europees voetbal natuurlijk helemaal een droom uitkomt.”

Als hij zondag de spelerstunnel met een geel-zwart shirt uitkomt, is winnen van zijn toekomstige werkgever het doel. „Dan is de wedstrijd namelijk niet anders dan alle andere 33. En wie me kent, weet dat ik altijd met drie punten van het veld wil stappen. Gebeurt dat niet, ben ik er doodziek van.”

Dat een eventuele overwinning van Vitesse mogelijk ten koste gaat van een hoge klassering van Feyenoord deert hem niet. „Natuurlijk hoop ik dat Feyenoord zich plaatst voor de Champions League, maar dan moeten ze de zestien wedstrijden na Vitesse maar winnen”, klinkt het laconiek.

Bron: De Telegraaf 16-01-2005
 

De terugkeer van een witte raaf

Harald Wapenaar keert terug op de Nederlandse velden. Na twee mislukte avonturen begint de 34-jarige doelman bij Vitesse opnieuw in het maagdelijk wit. “Wij zijn artiesten die het publiek moeten vermaken.”

Als Harald Wapenaar in zijn lange loopbaan iets heeft gedaan, is het wel mensen vermaken. Hij speelde een hoofdrol in de eerste dopingzaak van het Nederlandse profvoetbal, wenste als jong broekie zijn concurrent Ed de Goey een beenbreuk toe en besloot bij FC Utrecht volledig in het wit te gaan spelen. Twee keer vertrok hij naar het buitenland, maar het Italiaanse Udinese en het Engelse Portsmouth brachten hem weinig meer dan levenservaring.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 15-01-2005
 

Aalbers toont zich van zijn gulle kant

Het geboortejaar van voetbalclub Vitesse is door oud – voorzitter Karel Aalbers aangegrepen om morgen, tijdens de veiling op de manifestatie Arnhem voor Azië, iets extra’s te doen. Wanneer een van de bezoekers in Musis Sacrum bereid is minimaal vijfhonderd euro te bieden voor een jubileumboek dat hij ter beschikking heeft gesteld, stort Aalbers daarbovenop nog eens 1892 euro op giro 555. Het boek dateert van 1932 en is uitgegeven ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van Vitesse. Volgens Aalbers is het een uniek boek, een echt collectors item voor de ware Vitesse-liefhebber.

Veilingmeester René Blom heeft hoge verwachtingen voor wat betreft de opbrengst van genoemd boek. “Het is het pronkstuk van de veiling, vol prachtige foto’s en mooie in Oudhollandse stijl geschreven verhalen. Er is ook nog een handgeschreven brief van Aalbers bij. Als de businessclubleden van Vitesse weten dat het boek geveild wordt, gaan ze er op bieden. Vast en zeker.”

De veiling gaat morgenmiddag om vier uur van start. Er wordt geveild in drie blokken. Blok A betreft voicemailberichten. Bekende Nederlanders (vooral Arnhemmers) spreken een persoonlijk voicemailbericht in voor de hoogste bieder. De vips zijn Karel Aalbers, Toontje Lager-zanger Erik Mesie, Jules Deelder, Emile Ratelband, Otto Orgel en De Enge Buren. Tijdens veilingblok B worden muzikale zaken aan de man gebracht, waaronder een door de bandleden van Normaal gesigneerd shirt.

Bij veilingblok C gaat het om ‘unieke gadgets’, zoals een door Jules Deelder met de hand geschreven gedicht. Bij veilingblok D staat de voetbalclub Vitesse centraal met onder andere genoemd jubileumboek, een training van Edward Sturing en vip-kaarten voor de wedstrijd tegen RBC.

Bron: De Gelderlander 15-01-2005
 

Sponsor Loterij hoofdsponsor van eredivisie

De Sponsor Loterij volgt Holland Casino op als hoofdsponsor van de eredivisie. Het bedrijf gaat een verbintenis aan voor de duur van drie jaar met ingang van het volgende seizoen. Per jaar betaalt de Sponsor Loterij tussen de 5,5 en 6 miljoen euro aan de eredivisie. De naam van de sponsor wordt niet, zoals nu het geval is, verbonden aan de eredivisie. Die naam blijft op zichzelf en dus zonder toevoeging gehandhaafd. In plaats daarvan krijgt de Sponsor Loterij zogenaamde media-uitingen via radio en tv. Sponsor Loterij is onderdeel van de Nationale Postcode Loterij.

Bron: AD 15-01-2005
 

Theo Janssen wil waardering van Vitesse

Theo Janssen wil niet te lang wachten op een nieuwe aanbieding van Vitesse om zijn nog tot 2006 durende contract open te breken. Tijdens het trainingskamp in Belek nam de club nog geen enkel initiatief: “Ik had dit wel een goed moment gevonden. Het had zeker gekund. Ik ga in ieder geval niet wachten tot in juli de voorbereiding weer begint”. liet Theo Janssen zich in Belek ontvallen. De middenvelder wil op zich graag bij Vitesse blijven: “Als er een aanbieding komt, moet daar wel waardering uit spreken. Maar ik wil graag blijven. Vitesse kan zeker nog verder omhoog.”

Bron: Omroep Gelderland 14-01-2005
 

Team Knopper verdient 55 euro voor boetepot

Vitesse speelde gisterochtend toch nog een wedstrijd als afsluiting van het trainingskamp in het Turkse Belek. Op doelman Gino Coutinho na was de hele groep fit en trainer Edward Sturing besloot een onderling partijspel op de agenda te zetten.

Richard Knopper en Peter van den Berg kozen de avond ervoor de partijen, keeperstrainer Abe Knoop was scheidsrechter en de inzet was 5 euro per persoon voor de verliezers; ten goede van de boetepot. Het eerste idee om de verliezers de koffers te laten dragen, werd uit praktisch oogpunt verworpen. Er zijn zo veel koffers dat alle handen nodig zijn.

Aanvoerder Knopper regelde zelfs dat zijn ploeg het officiële witte uittenue mocht dragen. Hij kwam met een officieel Vitesse-vaantje het veld op en de spelers deelden spelerskaarten uit aan de tegenstander. Dat er niet alleen humor bij kwam kijken, bleek in het vijftig minuten durende duel ook. Er werd zo scherp gespeeld dat Vitesse op deze manier op het Efes Pilsen toernooi van Antalya waarschijnlijk geen modderfiguur had geslagen.

Nicky Hofs opende met een schitterende treffer de score voor de witte ploeg van Knopper, maar Igor Gluscevic maakte uit de draai gelijk, zodat er een heuse penaltyserie volgde. Na tien benutte strafschoppen (5-5) mikte Peter van den Berg de bal naast het doel van Harald Wapenaar. Jaap Davids werd de held van de dag met zijn beslissende 6-5 vanaf de stip.

Vitesse wit-Vitesse geel 1-1.

1-0 Hofs, 1-1 Gluscevic. Vitesse wit w.n.s. Strafschoppen: 0-1 Rankovic, 1-1 Dingsdag, 1-2 Yakubu, 2-2 Janssen, 2-3 Hersi, 3-3 Amoah, 3-4 Jansen, 4-4 Hofs, 4-5 Gluscevic, 5-5 Fränkel, Van den Berg mist, 6-5 Davids.

Opstelling Vitesse wit: Wapenaar; Vreven, Davids, Dingsdag, Fränkel; Knopper, Janssen, De Meersman; Hofs, Amoah, Rojer.

Vitesse geel: Rensen; Rankovic, Groeneveld, Van den Berg, Jansen; Dors, Yakubu, Schaars; Hersi, Gluscevic, Benson.

Bron: De Gelderlander 14-01-2005
 

Fans op bezoek

Bij de meeste trips van Vitesse kom je wel een groepje voetbalfans tegen. Dwalend door een stad, nieuwsgierig langs het trainingsveld, of drinkend in een bar. Niet eens altijd omdat ze met de ploeg zijn meegereisd, vaak ook toevallig omdat ze op vakantie zijn en horen dat hun club in de buurt is. Dan zie je ze bij een oefenwedstrijd rondslenteren, meestal in groepjes, soms alleen.

Het was deze week opvallend rustig. Buiten een groepje van twintig sponsors en een enkele journalist, waren er weinig pottenkijker. Tot gisterochtend plotseling een gele taxi bij het trainingsveld van hotel Kaya in Belek verscheen. Drie jongens stapten uit zagen de allerlaatste training van Vitesse in Turkije. Eindelijk leverde de speurtocht van Roy (26) en Danny (23) Rekken en Frank Bos uit Duiven succes op. Een beetje laat, maar toch.

Hoewel de drie ook gewoon een lekkere vakantie houden in Antalya, heeft de aanwezigheid van Vitesse hen verlokt tot deze plek aan de Turkse zuidkust. Zondagavond waren ze bij de wedstrijd Besiktas-Vitesse in het Efes Pilsen toernooi van Antalya, waar het drietal ‘all inclusive’ voor een slordige 450 euro per persoon, in het tophotel Titanic verblijft.

Aan een toegangsbewijs voor het Antalya Atatürk stadion was zondag niet moeilijk te komen, ook al was het hectisch en druk en stonden er lange rijen voor de loketten. ‘Een kaartje bij het ene loket kost 5 euro, bij het loket ernaast was dat 7 euro. Als je goedkoper wilt, ga je maar naar het andere loket’, hoorden ze. ‘Je moet hier overal over onderhandelen’, weten de drie.

Ze kwamen terecht in het vak van de Besiktas-fans, want een uitvak was er niet. Daar zit je dan met zijn drieën tussen duizenden joelende Turkse fans. Dat maakt indruk, maar niet genoeg om de Vitessenaren tot zwijgen te brengen. Zeker niet toen hun ploeg onrecht werd aangedaan. ‘Wij begonnen te schreeuwen toen die goal van Gluscevic werd afgekeurd. Werden we wel even raar aangekeken daar. Die gasten zijn echt fanatiek’. Vitesse verloor het duel met 1-0 waarmee het toernooi voorbij was; laatste in poule A.

Na die zondagavond is het drietal fanatiek op zoek gegaan naar Vitesse, maar dat bleek niet zo makkelijk. Liefst vier dagen duurde het voor de drie hun helden vonden aan de uitgestrekte Turkse zuidkust. ‘We konden het hotel niet vinden omdat we de naam niet wisten. Uiteindelijk vonden we op internet een foto met de naam van het hotel erbij’.

Op de vroege donderdagochtend charterde het drietal een taxi voor 50 euro. ‘Maar daarvoor blijft hij wel de hele dag op ons wachten, kijk, hij staat daar nu zijn auto te wassen’. Danny, Roy en Frank hadden wel een beetje geluk. Zij pakten de mooiste training mee. Een onderling partijspel, van elf tegen elf en bloedfanatiek, met een strafschoppenserie tot besluit. ‘Gelukkig maar, ‘we hebben ook al de beste wedstrijd op het toernooi gepakt. Die 6-0 nederlaag hebben we nog thuis op Eurosport gezien, dat was niks’. Vitesse vertrekt vandaag in de vroege ochtend om 6 uur terug naar Nederland, de drie fans uit Duiven blijven een dagje langer. Op zaterdag vliegen zij hun helden opnieuw achterna.

Bron: De Gelderlander 14-01-2005
 

‘Kale’ Tim de Meersman niet meer geknipt

Tim de Meersman is niet van plan nogmaals een uitdaging met zijn landgenoot Stijn Vreven van Vitesse aan te gaan. De jonge Belg werd op 16 december 2004 kaal geschoren na een verloren weddenschap. De Meersman wedde met Vreven dat hij voor de winterstop zijn debuut zou maken in een competitieduel met Vitesse. Zo niet dan zou de immer net gecoiffeerde linkspoot al zijn haar laten knippen. Vreven was bereid als tegenprestatie zijn lange haar te offeren, maar ontsprong opgelucht de dans.

Na het duel Vitesse-De Graafschap (3-1) moest het haar van De Meersman eraan geloven. “Direct na afloop van de wedstrijd is het gebeurd. Iedereen heeft er stukken uit geknipt. Op het laatst heeft Purrel Fränkel het netjes gladgeschoren, want er zaten overal rare plukken”, zegt De Meersman, die deze week in Turkije met een keurig legerkapsel rondloopt.

Het haar van de 19-jarige Belg groeit weer aan en zal er na het seizoen niet nogmaals afgaan. “Ik ga die uitdaging niet nog een keer aan, ik heb een nieuwe. Mijn haar weer laten groeien en meer doen dan debuteren. Je moet je doelen altijd scherper stellen, debuteren is niet meer genoeg”, aldus De Meersman vanuit het Turkse Belek waar hij met de selectie van Vitesse op trainingskamp verbleef.

De Arnhemse ploeg keert vandaag terug in Nederland. Dinsdag speelt Vitesse een oefenduel tegen GVVV, waarna op zondag 23 januari, uit tegen Feyenoord, de competitie wordt hervat.

Bron: De Gelderlander 14-01-2005
 

Vitesse sluit trainingskamp af

Vitesse heeft donderdag het trainingskamp in Turkije afgesloten met een grote partij. De 22 spelers hadden zelf twee ploegen samengesteld. Vooraf werden op ludieke wijze vaantjes uitgedeeld en gingen ze op de foto. Na een 1-1-eindstand schoot Jaap Davids de beslissende strafschop binnen. Volgens trainer Edward Sturing is het trainingskamp in Turkije geslaagd. “Het was fantastisch. Een prima veld en goed weer. Het enige nadeel: de twee oefenduels die te vroeg in de week kwamen. Maar we werden voor een sterk toernooi gevraagd. Het is dan logisch dat je meedoet.”

Vitesse vliegt vrijdagmorgen om zes uur terug naar Nederland. ’s Middags wordt dan direct op Papendal getraind, waarna de spelers een weekend vrij hebben. Vitesse oefent dinsdag in Bennekom tegen GVVV. De ploeg uit Veenendaal degradeerde vorig seizoen uit de zaterdaghoofdklasse.

Bron: Omroep Gelderland 13-01-2005
 

Striptease

Het was dinsdag 11 januari een mooie dag voor Vitesse in Turkije. De zon bleef stralen, Harald Wapenaar werd goedgekeurd en Stijn Schaars was jarig. De middenvelder uit Gendt bereikte uitgerekend op trainingskamp in Turkije de symbolische leeftijd van 21 jaar en dat moest uiteraard worden gevierd.

Op het veld werd Schaars gejonast door zijn ploeggenoten en daarna was er rond zeven uur een combinatie van gebak en champagne. Dubbel feest en een opperbeste stemming dus. Onze fotograaf kreeg ook een puntje gebak aangeboden, maar besloot niet toe te happen. Fotografen hebben een goed oog voor het hele plaatje en vanuit een ooghoek zag hij Peter van den Berg zijn gebakje eens lekker fijnknijpen. Er schijnen ook wat andere vingers aan te hebben gezeten, dus de slagroom was er wel vanaf.

De smaak van de voetbalhumor hield niet over, maar dat valt te billijken. Als je een paar dagen bij elkaar op de lip zit en je verveelt je te barsten, is elke afleiding meegenomen. En afleiding zou er genoeg komen, dinsdagavond in het Kayahotel.

Omdat iemand in de regel maar één keer 21 wordt, moest er voor Stijn natuurlijk iets extra’s worden geregeld. Onderweg naar zelfstandigheid kreeg hij van de selectie het enige passende cadeau aangeboden; een stripteasedanseres, op zijn eigen kamer nog wel. Nu wordt er vanuit Holland waarschijnlijk gesmeekt om ‘dirty details’ te onthullen, maar de deuren worden goed gesloten gehouden. Waarschijnlijk ontkent iedereen elke betrokkenheid bij welke stripteasedanseres dan ook. En als ze er al is geweest, dan is zij direct weggestuurd en zeker niet meer teruggekomen.

Een ding staat wel vast. Stijn Schaars is 21 jaar en Vitesse heeft er weer een volwassen voetballer bij.

Bron: De Gelderlander 13-01-2005
 

Purrel Fränkel en Vitesse nog ver uiteen

Purrel Fränkel verwacht snel een nieuw gesprek met Vitesse. De 28 – jarige Amsterdammer ging niet akkoord met de eerste aanbieding van de club, die hem een contractverlenging voor drie seizoenen heeft aangeboden. De aanbieding van Vitesse was echter zo veel lager dan zijn vorige driejarige verbintenis, dat de deur na het eerste gesprek snel weer in het slot zat. “Het was geen prettig gesprek”, reageerde Fränkel gisteren in het Turkse Belek: “Omdat de aanbieding zo veel lager was. Maar ik neem aan dat we snel weer een keer om de tafel gaan zitten.”

Fränkel zegt graag bij Vitesse te willen blijven, maar houdt alle opties open. “Ik heb geen aanbiedingen van andere clubs en ik zou best naar het buitenland willen. Tenslotte ben ik 28 jaar. Als ik dat een keer wil, is dit de beste tijd. Het hoeft alleen niet, ik blijf ook graag bij Vitesse”, aldus de linkerverdediger, die dit seizoen bewees ook goed als linkerspits uit de voeten te kunnen.

Purrel Fränkel kwam in 2002 over van De Graafschap en leek voor aanvang van dit seizoen terug te keren naar Doetinchem. Die transfer kwam om financiële redenen niet rond, maar nu wil Vitesse hem niet meer kwijt. “Zo gaat het bij mij wel vaker. Ik maak me nu in elk geval geen zorgen hoe het verder gaat. Ik weet dat het allemaal moeilijker is geworden, maar aan het einde van het seizoen kan ik transfervrij weg. Ik heb er vertrouwen in dat er wel een club komt als het met Vitesse niet lukt”, aldus Fränkel.

Bron: De Gelderlander 13-01-2005
 

Arbiters pakken trainers harder aan

De Nederlandse scheidsrechters houden het gedrag van de coaches in het betaalde voetbal tijdens de tweede seizoenshelft scherper in de gaten. Over de precieze aanpak overlegt het arbitersgilde (21 scheidsrechters en 40 assistenten van de A- en B-lijst) sinds afgelopen weekend in het Turkse Belek, waar het op trainingskamp is tot en met aanstaande zaterdag. Het staat al vast dat de leidsmannen het verbale en non-verbale gedrag dat de trainers soms uiten niet meer zullen tolereren.

Hoofd scheidsrechterszaken Jaap Uilenberg: “We vinden wel dat er in de eerste competitiehelft normen zijn overschreden.” De actie van Vitesse-coach Edward Sturing in het duel met PSV is illustratief. “Zo’n houding heeft een vervelend effect op het publiek”, vindt Uilenberg. “Dat gaan we strakker aanpakken. Als er een keer wat wordt geroepen, is dat niet erg. Maar het moet geen gewoonte worden. Wat we ook willen terugdringen zijn de conflicten tussen de scheidsrechter of vierde official en de trainers. We willen hen ertoe bewegen dat maximaal één persoon aanwijzingen geeft aan de spelers.”

Behalve de vooruitblik op de tweede bedrijf van de competitie staat er ook een evaluatie van het eerste deel op de agenda. Uilenberg: “Op de spreekkoren na ben ik tevreden. We nemen sommige overtredingen door en behandelen de dode spelmomenten. Zo vind ik dat we goed hebben gehandeld tijdens vrije trappen. De muur werd goed neergezet en spelers die te vroeg uitkwamen, werden bestraft met een gele kaart. Zo hoort het.” Over de voorlichting voor aanvang van het seizoen is Uilenberg gedeeltelijk content: “Trainers interpreteren onze uitleg weleens op hun eigen, foutieve wijze. Bij AZ-Ajax maakte Van Galen hands en floot scheidsrechter Van Hutten terecht af, waardoor het gemaakte doelpunt niet telde. Adriaanse beweerde na afloop, afgaande op onze uitleg, dat er sprake was van een duidelijke goal, maar dat was allesbehalve zo.”

De spreekkoren komen dus aan bod, maar een lijst met verboden uitingen verschijnt niet. “Daar zit ik niet op te wachten”, oordeelt Uilenberg. “Supporters zijn inventief, ze verzinnen zo weer wat nieuws. We stellen nadrukkelijk dat we staken bij discriminerende opmerkingen en dan is het aan de tuchtcommissie. Fans moeten weten dat ze met hun gedrag alleen hun eigen club duperen.” Naast de formiteiten ondernemen de arbiters een excursie naar Antalya. Verder werken ze een tennisvoetbaltoernooi en een golf-clinic af.

Bron: VI 12-01-2005
 

Blessure-update vanuit Belek

Theo Janssen heeft woensdag de training in het Turkse Belek hervat na zijn blessure aan de knie die hem een aantal dagen aan de kant hield.

Terug
Meest positieve was de terugkeer van Theo Janssen op het trainingsveld. De middenvelder was een aantal dagen afwezig door een knieblessure, maar woensdagmiddag trainde Janssen weer gewoon mee met de selectie van Edward Sturing. Ook verdediger Purrel Fränkel meldde zich weer bij de groep na een lichte kwetsuur.

Rust
Richard Knopper, Stijn Vreven en de net weer herstelde Peter van den Berg trainden ook vandaag niet mee. Het drietal is niet geblesseerd, maar hen wordt rust gegund. Fred Benson kreeg tijdens de training op dinsdag een tik tegen zijn been en meldde zich af voor de training van woensdag.

Bron: Vitesse.nl 12-01-2005
 

Wapenaar moet een jaar langer werken voor hetzelfde geld

Harald Wapenaar verdedigt tot 2008 het doel van Vitesse. De 34-jarige doelman wordt in Arnhem de opvolger van Dragoslav Jevric, die twee weken geleden tekende voor het Turkse Ankaraspor. Wapenaar beleefde een soap-achtige week, waarin hij tussen hoop en vrees zweefde. Op het moment dat Vitesse wereldkundig maakte dat zijn transfer van het Engelse Portsmouth naar Vitesse rond was, ontspon zich prompt nog een slotakte die de hele transfer leek te doen mislukken.

Wapenaar was afgelopen maandag zelf niet eens meer in staat tot een nauwgezette reconstructie: ‘Wat ben ik blij dat het nu allemaal rond is. De belangstelling van Vitesse is er al veel langer, maar ze moesten eerst Jevric verkopen voordat er wat gedaan kon worden. Het ging maar op en af en op en af. Eerst was het verschil tussen de clubs echt veel te groot. Die zag ik echt niet meer bij elkaar komen. Toen dat uiteindelijk wél lukte waren Vitesse en ik er snel uit. Ik verdien straks ongeveer hetzelfde, maar ik moet er een jaartje meer voor keepen. Het verhaal dat ik enorm moet inleveren valt dus wel mee.’

Nadat in Arnhem de champagne al ontkurkt was, bleek er buiten zaakwaarnemer John Linse gerekend te zijn. Wie betaalde zijn kosten? Vitesse was woedend, Portsmouth sprak over een hebberige en egoïstische zaakwaarnemer en uiteindelijk miste Wapenaar de twee oefenwedstrijden van Vitesse in Turkije voordat de zaak alsnog rondkwam. ‘Ik vind dat moeilijk te beoordelen. Het is een beetje lullig gegaan blijkbaar. Ik ben loyaal aan mijn zaakwaarnemer’, zegt Wapenaar. ‘Wat anderen zeggen is mijn probleem niet. Ik wil nu zo snel mogelijk gaan trainen en spelen. Ik heb het afgelopen jaar veel met het tweede elftal gespeeld en voel me fysiek enorm fit, dus het moet geen probleem zijn die ballen weer te gaan pakken.’

De reactie van John Linse: ‘In mijn wereld is het zo dat wanneer je een contract tekent, je het ook nakomt. De opmerkingen van Vitesse en Portsmouth laat ik voor hun rekening.’

Bron: VI 12-01-2005
 

Vitesse is de koning van de slotfase
De belangrijkste feiten van de eerste seizoenshelft

Hoewel AZ de meeste goals maakte, was Ajax in de eerste helft van het seizoen de ploeg met de meeste dreiging. SC Heerenveen scoorde het vaakst met het hoofd, Feyenoord kreeg op die manier de meeste goals tegen. Bijna vijftig procent van alle doelpunten van Vitesse kwam in het laatste kwartier tot stand. VI zet de cijfers en feiten van de eerste helft van het seizoen 2004/2005 op een rijtje.

lees verder...

Bron: VI 12-01-2005
 

Aanvoerder in pijnlijke afzondering

Terwijl de selectie van Vitesse zich onder een behaaglijk Turks zonnetje voorbereidt op de tweede helft van het seizoen, zoekt Ruud Knol de afzondering. Zo lang hij niet met zijn benen kan spreken, zwijgt hij in alle toonaarden. Daarom anderen aan het woord over Ruud Knol, zijn blessure, zijn pijn en zijn toekomst.

Ruud Knol traint deze dag opnieuw met fysiotherapeut Jos Kortekaas. Apart van de groep, op zijn eigen tijd, in eigen tempo. De zon is heerlijk, de temperatuur rond de 21 graden, het veld van hotel Kaya in Belek ligt er fantastisch bij. Met kleine passjes, de knieën iets opgetrokken, loopt hij zich warm. In een andere hoek hebben de spelers het zwaar, maar voor Knol zijn de lichte versnellingen, de balcontactjes en een paar rondjes voldoende. De zonnebril houdt hij er zelfs bij op.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 12-01-2005
 

Igor is los

Voor de spelers van Vitesse is gisterochtend in Turkije het echte trainingswerk begonnen, beter gezegd het beulswerk. De deelname aan het Efes Pilsen toernooi in Antalya liep op een flop uit en trainer Edward Sturing koos de eerste de beste complete trainingsdag uit voor een slijtageslag.

Onder een heerlijk ochtendzonnetje bleef de bal langs de kant en mochten de spelers met de loopschoenen aan laten zien wat er over is van de conditie. Bij het zogenaamde piramidelopen (50, 100, 150, 200 en dan 200, 150, 100 en 50 meter) bepaalt de tijd hoe zwaar het is. Je krijgt bijvoorbeeld zeven seconden voor de eerste 50 meter, 17 voor 100, 26 voor 150 en 37 voor 200. Als je het dan maar vaak genoeg doet, gaan de spiertjes vanzelf trekken.

Het is zeker geen geliefd onderdeel bij voetballers en daarom wel mooi om naar te kijken. Zo heb je de economische lopers, die geen seconde te vroeg willen eindigen. Richard Knoppers is er zo één, Nicky Hofs maakt ook niet te veel meters. Dan heb je ‘aanklampers’ als Theo Groeneveld, die het amper kunnen bijbenen.

Er is er ook een groepje minimalisten, voor wie de tijd en de afstand geen probleem is. Eldridge Rojer kan zo vreselijk hard lopen dat hij freewheelend zijn rondjes aflegt. Van Matthew Amoah weet je het niet. Hij loopt altijd achteraan en klaagt, maar hij kan nog zo makkelijk praten en klagen dat hij waarschijnlijk een stuk harder kan.

Abubakari Yakubu loopt raar, met zwaaiende armen en Stijn Schaars is een bijtertje. De middenvelder loopt makkelijk, maar mist het natuurtalent van Rojer. Ook Purrel Fränkel loopt licht als een veertje, maar die ontsprong de eerste conditiedans door een achillespeesblessure.

Helaas was Theo Janssen er ook niet bij, want Janssen verrast altijd. Veel mensen vinden hem wat te dik en daar zit wat in. Hij pareert die kritiek vaak met het smoesje dat hij zich niet lekker voelt als hij minder zwaar is, maar wijst ook op zijn snelheid en dat is wel terecht. Janssen verliest vrijwel nooit een sprintduel. Niet omdat hij er nooit één aangaat of zo slim is om eerder te starten, hij is gewoon sneller dan je denkt.

Maar Janssen was er niet en de grootste verrassing van de zware conditietest gisterochtend was een speler van wie je het ook niet direct verwacht. Vorig jaar liep Bert Konterman met zijn zevenmijlspassen iedereen het snot voor ogen, in 2005 is het Igor Gluscevic. De Montenegrijn voelt zich eindelijk fit en liet dat gisterochtend zien ook. Met Schaars, op zijn verjaardag, in het spoor trok hij de laatste sprints geweldig door. Zelfs masseur en erkend tempobeul Geert Verwaayen, afkomstig uit de wielerwereld, keek er van op. ‘Zo, die kan lopen zeg’, zei Verwaayen. Dan zou je denken dat hij helemaal stuk zou zitten, maar nee. Onder het lopen keek Igor gewoon op zijn horloge om de tijd te controleren. Igor is los, dat belooft wat voor de tweede seizoenshelft.

Bron: De Gelderlander 12-01-2005
 

Wapenaar doorstaat medische test

Harald Wapenaar is sinds gistermiddag officieel medisch goedgekeurd en daarmee speler van Vitesse. De 34-jarige doelman tekent een contract van tweeënhalf jaar bij de club waar hij zijn loopbaan denkt te besluiten. Wapenaar, die overstapt van het Engelse Portsmouth, werd gistermiddag in een Turks ziekenhuis in het bijzijn van clubarts Peter van Beek aan de nodige medische tests ondervonden. Zo werden onder meer foto’s gemaakt van zijn beide schouders en ellebogen, vier belangrijke en kwetsbare lichaamsdelen voor een doelman.

“Volgens mij is alles goed”, meldde de dolgelukkig doelman gistermiddag na zijn bezoek aan het ziekenhuis nabij Belek. Die veronderstelling werd niet veel later bevestigd door clubarts Van Beek, die de uitslagen van de (hart)tests en scans onder de loep nam.

Wapenaar was wel te laat voor zijn eerste groepstraining, maar kon zich net op tijd omkleden voor een eerste sessie met keeperstrainer Abe Knoop. “Ik ben in elk geval blij dat ik van die vervelende nike ballen af ben”, reageerde de doelman na zijn eerste veldoptreden.

Vitesse moet alleen nog bij Portsmouth de vrijgave regelen zodat Wapenaar op 23 januari inzetbaar is in de competitiewedstrijd tegen Feyenoord.

Bron: De Gelderlander 12-01-2005
 

Wapenaar wil nasmaak wegspoelen

Een halve dag was Harald Wapenaar onderweg om via Londen en Istanbul het Zuid-Turkse Belek te bereiken. De zichtbare vermoeidheid deerde de doelman niet, want maar wat graag wilde hij zich aansluiten bij de selectie van Vitesse. Weg uit Portsmouth, waar zijn voetbaltoekomst somber was. In Arnhem hoopt hij de komende 2,5 jaar het plezier terug te vinden: ,,Ik wil opnieuw belangrijk zijn.”

Met torenhoge verwachtingen verruilde Harald Wapenaar begin vorig seizoen FC Utrecht voor Portsmouth. Na een eerder moeizaam verlopen avontuur bij het Italiaanse Udinese wilde de doelman alsnog naam maken in Europa. Terugkijkend kan hij echter niet zeggen dat dit is gelukt. ,,Het leven in Engeland was goed en de deal die ik er had, was uitstekend”, zegt Wapenaar. ,,Alleen heb ik in 1,5 jaar slechts tien wedstrijden gespeeld. Dan mag je wel spreken van een mislukt avontuur.”

Achteraf gezien concludeert Wapenaar dat hij bij de Premier Leagueclub een strijd streed die hij nimmer kon winnen. ,,Trainer Redknapp had de andere doelman Shaka Hislop al een aantal keer meegenomen naar een nieuwe club. Het was duidelijk dat hij de voorkeur kreeg. En in de wedstrijden die ik speelde, had ik de pech dat de hele ploeg niet goed acteerde.”

Voor alle betrokken partijen was het beter dat Wapenaar zou verkassen naar een andere club. Vitesse meldde zich enkele weken geleden, maar de overgang kwam pas na zeer moeizame onderhandelingen rond. ,,Soms had ik het gevoel dat alles op een haar na was voltooid en toch kwam er telkens iets tussen. In de voetballerij hangt het vaak af van details. Uiteindelijk draaide het hier om een geschil tussen mijn zaakwaarnemer Linse en Portsmouth. De zaak is uiteindelijk prima afgehandeld.”

Wapenaar tekende een contract voor 2,5 seizoen. Voor een inmiddels 34-jarige doelman is dat een flinke periode. ,,Ach, dat is zo’n onzin! In Nederland heerst de tendens dat iemand van 34 te oud is. Een keeper is op zijn 27, 28ste op zijn top. Daarna word je alleen maar rijper. Het mentale gedeelte is nu het belangrijkste. En ik voel me volledig fit, dus waarom kan ik niet nog zo lang doorgaan?”

Tijdens zijn eerste dag in dienst van de Arnhemmers werd Wapenaar in een Turks ziekenhuis medisch gekeurd. In de namiddag zette hij zijn eerste stappen op het trainingsveld. ,,De mensen van de club hebben me prima opgevangen, dat doet me echt goed. Bovendien lopen er met Vreven en Gluscevic jongens rond die ik goed ken. Met Stijn heb ik trouwens altijd nauw contact gehouden. FC Utrecht was een fantastische vereniging en Vitesse voelt net zo. Ook een club van het volk. Ik ben opgelucht weer in Nederland te zijn. Bij Vitesse speel ik elke week. Dat heb ik nodig, ik wil weer belangrijk zijn voor een club.”

Bron: AD 12-01-2005
 

Harald Wapenaar bevrijdt van frustaties
Doelman wil bij Vitesse nieuwe start maken

’s Morgens stapte Harald Wapenaar nog met een onrustig gevoel uit bed. “Wat zal de dag van vandaag nu weer brengen, vroeg ik mezelf af.” Veel goeds, bleek na dagen van knagende onzekerheid, verongelijkte clubs en een zaakwaarnemer (John Linse) die van twee walletjes wilde eten. Gistermorgen werden de laatste plooien gladgestreken en opgekropte onvrede weggenomen. De komende tweeënhalf jaar verdedigt Wapenaar, voormalig keeper van FC Utrecht, het doel van Vitesse.

Aan het einde van de middag zat Wapenaar al in het vliegtuig dat hem van Londen via Eindhoven en Istanboel naar het Turkse Belek zou brengen. Op weg naar het trainingskamp van zijn nieuwe club. “Ik heb me de laatste dagen zoveel mogelijk afzijdig gehouden,” kijkt Wapenaar terug op enkele turbulente dagen. “Het was iets tussen de clubs en mijn zaakwaarnemer. Ik was tenslotte rond met Vitesse. Maar door gedoe tussen hem, Vitesse en Portsmouth werden het vier bizarre dagen. Aanvankelijk bleef ik er nog laconiek onder. Maar toen gisteren wéér een complicatie dreigde, raakte ik behoorlijk gefrustreerd. Ik dacht: wat gebeurt hier in godsnaam allemaal? Gaat het niet om mij? Een heel vreemde ervaring. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nu behoorlijk opgelucht ben.”

Wapenaar arriveerde vannacht in Belek.Na de medische keuring van vandaag sluit hij zich naar verwachting ook op het veld aan bij het keurkorps van trainer Edward Sturing. Klaar voor een nieuwe start in het leven van de 34-jarige Vlaardinger, die volgende week dinsdag in Veenendaal tegen hoofdklasser GVVV (19.30 uur) voor het eerst zijn opwachting maakt bij Vitesse. “Na die belachelijke dagen besef ik nu pas wat het contract bij Vitesse écht inhoudt. Ik keer weer terug naar Nederland, ga gewoon weer voetballen. Dat soort dingen heb ik enorm gemist.”

Vooral ook doordat zijn beoogde droom in Portsmouth uitliep op een nachtmerrie. Anderhalf jaar geleden haalde Harry Redknapp de transfervrije keeper weg bij FC Utrecht. Maar tot een vertrouwensrelatie kwam het nooit. Wapenaar kwam slechts tot een handvol wedstrijden in het Premiership. Achter eerste keus Shaka Hislop was hij veroordeeld tot toekijken. “Mijn periode in Engeland was sportief gezien nog net geen flater, maar veel scheelt het niet. Ik had een droom om in Portsmouth te slagen, maar niet eens door mijn eigen falen is het er niet van gekomen. Eigenlijk heb ik nooit een kans gehad.Slechts in een korte periode – rond Kerst 2003 – brak voor Wapenaar de zon door boven Fratton Park. Hij speelde op ‘Boxing Day’ tegen Tottenham Hotspur en een paar dagen later op Stamford Bridge tegen Chelsea. “Daardoor heb ik geroken aan de mooiste competitie ter wereld. Dat pakt niemand me meer af.

Met Vitesse begint het slotakkoord van zijn loopbaan, realiseert Wapenaar zich terdege. “Ik sluit hier mijn loopbaan af.” Het toeval wil dat hij de eredivisie weer binnenstapt in het stadion waar hij op 1 juni 2003 zijn laatste wedstrijd in het Nederlandse voetbal speelde. In de Kuip won Wapenaar met FC Utrecht ten koste van Feyenoord de KNVB-beker. Volgende week (23 januari) debuteert hij met de Arnhemse club op hetzelfde podium in Rotterdam, de stad waar hij nota bene zijn loopbaan begon.

Behalve zijn debuut voor de Arnhemse club wordt Feyenoord-Vitesse een weerzien tussen vijf oud-spelers van FC Utrecht. Vitesse telt er na gisteren drie (Wapenaar, Stijn Vreven en Igor Gluscevic), Feyenoord twee (Pascal Bosschaart en Dirk Kuijt). Het vijftal speelde anderhalf jaar geleden nog de bekerfinale. Wapenaar: “Allemaal oud-Utrechters bij elkaar, mijn rentree bij een club waar het voor mij allemaal begon, een nieuw begin… Het heeft iets ironisch, vind ik. Het cirkeltje is weer rond.”

Zoals de samenklontering van oud-Utrechters in het Gelredome het plaatje voor Wapenaar vervolmaakt. “Ik heb met Stijn ook de laatste anderhalf jaar bijna dagelijks gesms’t. Dat ik hem en Igor in Arnhem tref, is vreemd. Zeker. Maar het is tegelijk de voetballerij. Die verandert met de minuut Dat weet ik na anderhalf jaar Engeland maar al te goed. Maar als je in de voetballerij te lang stilstaat bij sentimenten , heb je geen enkele kans.”

Bron: Utrechts Nieuwsblad 11-01-2005
 

Vitesse aast op Van der Schaaf

Vitesse onderneemt opnieuw een serieuze poging om Remco van der Schaaf (25) over te nemen van PSV. De Arnhemmers willen de middenvelder het liefst onmiddellijk vastleggen, maar missen de financiële middelen. “Alleen als Aleksandar Rankovic wordt verkocht, kan Remco direct komen. Anders willen we hem volgend jaar als opvolger van Abubakari Yakubu”, zegt manager voetbalzaken Jan Streuer.

Voor Rankovic zou belangstelling zijn uit Duitsland. ,,Aleksandar is teleurgesteld dat hij niet speelt en wij zullen een vertrek niet in de weg staan”, aldus Streuer. Van der Schaaf is in dit geval de logische vervanger. De oud-speler van Vitesse mag ondanks zijn contract tot 2007 weg uit Eindhoven. Streuer was opgelucht dat de transfer van Harald Wapenaar gisteren definitief werd afgerond. Na dagen gesteggel over de laatste details, arriveerde de keeper iets na middernacht in het trainingskamp van Vitesse in Belek.

Bron: De Telegraaf 11-01-2005
 

Feyenoord laat Nicky Hofs onnodig lang in spanning

Nicky Hofs weet nog steeds niet of hij 23 januari in de Kuip het shirt van Feyenoord draagt of het geelzwart van Vitesse. Wat bezielt de Rotterdamse clubleiding om een nieuwe speler zo in de wacht te zetten. Nicky Hofs traint deze dagen vrolijk mee met de selectie van Vitesse. In het Turkse Belek maakt de kleine aanvaller zich op voor zijn voorlopig laatste half jaar bij Vitesse.

Omdat hij inmiddels een driejarig contract met Feyenoord overeen is gekomen, klinkt in het zonovergoten Belek zo nu en dan ‘het lied van Feyenoord’. Met die grapjes kan Hofs wel omgaan, maar ondertussen verkeert hij in onzekerheid. Gaat Feyenoord hem nu wel of niet per direct uit Arnhem weghalen.

Hofs wil het seizoen afmaken bij Vitesse en na de zomer een nieuwe start maken bij Feyenoord. De kleine aanvaller voelt er niks voor nu al naar Rotterdam te vertrekken, maar zit gevangen tussen grotere belangen. Hofs kan heel eigenwijs nee zeggen als Feyenoord hem wil halen, maar brengt zichzelf daarmee in een lastige situatie. Aan de ene kant is Vitesse er niet mee gediend als hij blijft, want op 1 juli 2005 loopt Hofs gratis de poort uit. Aan de andere kant zou het vreemd zijn om nee te zeggen tegen je nieuwe werkgever. Ondertussen is het nog steeds volstrekt onduidelijk of Feyenoord de jonge nieuweling direct wil overnemen of niet. Aanvankelijk voelde de Rotterdamse club daar niks voor.

Nadat technisch directeur Mark Wotte van Feyenoord Vitesse informeerde over het contract met Hofs, bood Streuer de jonge aanvaller per direct aan. Op die manier zou Vitesse nog enig financieel gewin uit de toch al teleurstellende transfer halen. Wotte liet direct weten absoluut niet van plan te zijn Hofs tussentijds over te nemen. Een week later informeerde hij alsnog bij Vitesse naar de vraagprijs. Feyenoord bleek plots wel interesse te hebben voor de speler. Door het vertrek van Thomas Buffel naar Glasgow Rangers en de blessure van Shinji Ono wel verklaarbaar, aangezien Hofs in zijn gesprek met trainer Ruud Gullit te horen kreeg onder meer voor die posities in aanmerking te komen.

Intussen gaat trainer Edward Sturing er maar vanuit dat Hofs de resterende zeventien wedstrijden voor Vitesse speelt. “Zo lang hij hier is, ga ik er vanuit dat hij blijft”, liet Sturing deze week weten. De Vitesse-trainer heeft er belang bij dat Hofs blijft, maar het clubbelang (financiën) weegt zwaarder dan het sportieve belang.

Feyenoord heeft nu laten weten pas na het trainingskamp op Gran Canaria de knoop door te hakken. Dat zegt wel iets over de status van de aankoop. Hofs is blijkbaar een speler voor de breedte. Als hij een zekere versterking is, wat let Feyenoord dan om hem direct over te nemen.

Een andere mogelijkheid is dat Feyenoord de vraagprijs te hoog vindt. Volgens Streuer is dat niet aan de orde. “Wij hebben Feyenoord laten weten wat we willen, maar zij zijn daar niet op teruggekomen. Er is nooit over geld gesproken.”

Ondertussen bereidt Hofs zich voor op Feyenoord-Vitesse, maar weet hij nog steeds niet welk shirt hij straks draagt. Dat komt Hofs niet ten goede, Vitesse niet en Feyenoord ook niet. Misschien moet Hofs op 23 januari nog maar een keer in het geelzwart laten zien waarom Feyenoord hem wil, blijkbaar is dat in Rotterdam niet helemaal duidelijk.

Bron: De Gelderlander 11-01-2005
 

Vitesse speelt 18 januari tegen GVVV

Vitesse speelt op dinsdag 18 januari een extra oefenwedfstrijd tegen de Veenendaalse eersteklasser GVVV. De wedstrijd begint om 19.30 uur en wordt gespeeld in Veenendaal. De opbrengstvan het duel is bestemd voor noodhulp aan de getroffen rampgebieden en wordt gestort op giro 555. Vitesse hoopt dat doelman Harald Wapenaar tegen die tijd speelgerechtigd is. De beoogde opvolger van Dragoslav Jevric miste de eerste twee oefenduels in Turkije omdat zijn transfer vertraging opliep. Trainer Edward “Jeroen” Sturing wil hem nog een keer aan het werk zien voor de herstart van de competitie.

Bron: De Gelderlander 10-01-2005
 

Weer knieblessure voor Theo Janssen

Vitesse-speler Theo Janssen heeft in Turkije opnieuw veel last gekregen van zijn rechterknie. De middenvelder viel in het oefenduel tegen Besiktas kort na rust uit. De Arnhemmer raakte vorig seizoen geblesseerd aan dezelfde knie, waaraan hij toen werd geopereerd. Janssen laat in Turkije opnieuw naar zijn knie kijken. Mogelijk moet hij later in Nederland een kijkoperatie ondergaan. Verder zijn Vitesse-verdedigers Purrel Fränkel en Peter van den Berg nog altijd niet fit. Vitesse-trainer Edward Sturing beperkte de training van maandag tot een bosloop.

Bron: Omroep Gelderland 10-01-2005
 

Paul van der Kraan te gast in ‘De Verlenging’

Paul van der Kraan is vanavond samen met de andere voorzitters van de Gelderse Betaald Voetbal-clubs te gast in ‘De Verlenging’. Iedere winterstop heeft TV Gelderland deze uitzending waarin dan het heden en toekomst wordt besproken van iedere club.

De Verlenging begint om 17.20 uur op TV Gelderland en wordt daarna ieder uur herhaald.

10-01-2005
 

Overgang Wapenaar naar Vitesse rond

De overgang van Harald Wapenaar van Portsmouth naar Vitesse is maandag definitief afgerond. De 34-jarige doelman is de vervanger van Dragoslav Jevric. Hij tekent een contract voor 2,5 jaar bij de Arnhemse club. De problemen met de zaakwaarnemer van Wapenaar, John Linse, zijn opgelost. Linse eiste een deel van de transfervergoeding op. Hij is nu door Portsmouth en Vitesse tevreden gesteld. Wapenaar vliegt vandaag al naar Turkije, waar Vitesse op trainingskamp is. De doelman voegt zich vanavond waarschijnlijk bij de selectie in de badplaats Belek.

Bron: Omroep Gelderland 10-01-2005
 

Hofs niet eerder naar Feyenoord

Nick Hofs maakt het seizoen af bij Vitesse. Tenminste dat vermoedt de 21-jarige middenvelder zelf. Vorige week meldde Feyenoord zich bij Vitesse om Hofs, die na komend seizoen voor drie jaar is vastgelegd, per direct aan te trekken. Hofs heeft van Feyenoord en Vitesse sindsdien niets meer vernomen. Vitesse zou Hofs al graag tussentijds zien vertrekken. Na dit seizoen is Hofs namelijk transfervrij, omdat zijn contract bij Vitesse dan afloopt. De Arnhemmers willen volgens Feyenoord echter te veel geld zien.

Bron: Omroep Gelderland 10-01-2005
 

Financieel steekspel rond Wapenaar

Portsmouth is woedend op de zaakwaarnemer van Harald Wapenaar. De club uit de Premier League beschuldigt John Linse ervan de transfer naar Vitesse te vertragen of in het ergste geval te laten afketsen. „Mister Linse is een egoïstische hebberige man”, zegt algemeen directeur Peter Storrey. Volgens John Linse houdt Portsmouth zich gewoon niet aan eerder gemaakte afspraken.

Volgens Storrey had de transfer allang definitief beklonken kunnen zijn. „Maar mister Linse wil een transfervergoeding van Portsmouth én van Vitesse. Hij wil dat Portsmouth hem tot augustus 2005 betaalt, terwijl Harald voor Vitesse speelt en die club óók moet betalen.”

Linse zet de transfer op het spel, vindt Storrey. „Hij handelt niet in het belang van de speler. En dat terwijl Wapenaar, Vitesse en Portsmouth zo veel moeite hebben gedaan om tot een akkoord te komen en allemaal fors zouden moeten inleveren.” De enige manier om een einde aan de impasse te maken, is volgens Storrey dat Vitesse en Portsmouth allebei de helft betalen van het door Linse gewenste bedrag. „Maar het is de vraag of wij dat willen.”

Linse reageert verbaasd op het relaas van Storrey. „Ik wil alleen dat Portsmouth alle bestaande contracten respecteert. Ik zie mezelf slechts als boodschapper van vervelend nieuws voor Portsmouth. Namelijk dat er moet worden betaald. Harald heeft aangegeven zijn carrière in Nederland te willen voortzetten, maar niet tegen elke prijs.” Jan Streuer van Vitesse gaat er – net als Wapenaar zelf – vanuit dat de deal nog steeds doorgaat.

Bron: De Telegraaf 10-01-2005
 

Onthulling

Vitesse verkeert op het prestigieuze Efes Pilsen toernooi in Antalya in fijn gezelschap. Volgens de hoofdsponsor, naar verluidt nog de enige brouwer van echt Turks bier en tevens te bewonderen op het shirt van de nationale Turkse ploeg, betreft het hier ‘het belangrijkste internationale wintervoetbaltoernooi van Turkije’.

Voor een Nederlandse club uit een middelgrote provinciestad met een lange historie zonder noemenswaardige prijzen is deelname een hele eer. Gezien de palmares van de andere vijf deelnemers is het zelfs raadselachtig waaraan Vitesse deze uitnodiging te danken heeft. Het winnen van de nacompetitie in 2004 en een jaar eerder het Halle-toernooi in voormalig Oost-Duitsland, is in vergelijking met de andere clubs aan de magerekant.

De Turkse grootmacht Galatasaray werd vijftien keer landskampioen en dertien keer bekerwinnaar, won de UEFA Cup in 2000 en vervolgens de Super Cup. Besiktas, eveneens uit Istanbul, won de landstitel tien keer en de beker vijfmaal. Het Zweedse Malmö FF heeft vijftien landstitels en veertien nationale bekers in de knip. Borussia Dortmund werd zes keer kampioen van Duitsland, won twee keer de ‘Pokal’, was in 1966 winnaar van de Europa Cup voor bekerwinnaars en in 1997 van de Champions League.

Ook de vijfde club liegt er niet om. Spartak Moskou; 21 landstitel in de voormalige Sovjet Unie en Rusland en dertien keer de nationale beker. Dat alles staat keurig vermeld in de presentatiegids van het Efes Pilsen toernooi, waar de bekende zoekvraag ‘wie hoort er niet in dit rijtje thuis’ bijzonder makkelijk is.

Nu wordt het de lezer van het presentatieboekje ook niet makkelijk gemaakt om Vitesse serieus te nemen. Allereerst is daar een elftalfoto met acht spelers die niet meer op de loonlijst staan. De slogan van de Hollandse club luidt volgens deze schrijver ‘Vitesse is alles en alles is voor Vitesse’. Hoe zit het toch met de prijzen, denk je dan.

Verder weet de schrijver dat de succesvolle jeugdopleiding naast onder anderen Roy Makaay ook het bijzondere talent Erwin van de Looi voortbracht en dat een ander talent, Emile Mbamba, deel uitmaakt van de teamstaf.

Een kleine onthulling uit de gids willen wij u zeker niet onthouden, omdat het hier over naamsbekendheid gaat. Wist u dat de trainer van Vitesse nog een tweede voornaam had? In Turkije heet de ’technisch directeur’ van Vitesse Edward Jeroen Sturing.

Toch aardig om te weten, zoals het ook aardig is dat Vitesse toch nog een klassement heeft gewonnen. De Arnhemse deelnemer is de oudste club van de zes en die eer pakken ze de club mooi niet af.

Uitslag:
1. Vitesse (1892)
2. Besiktas (1903)
3. Galatasaray (1905)
4. Borussia Dortmund (1909)
5. Malmö FF (1910)
6. Spartak Moskou (1922)

Bron: De Gelderlander 10-01-2005
 

‘Klein Duimpje’ mag naar huis

Vitesse heeft gedurende 180 minuten voetbal in het toernooi om de Efes Pilsen Cup in het Turkse Antalya geen poot aan de grond gekregen. Tegen de Turkse topclub Besiktas bleef een tweede afgang de Arnhemse ploeg bespaard, maar ondanks de kleine nederlaag (1-0) stapte ‘Klein Duimpje’ uit Holland door de achterdeur van het toneel.

Voor de spelers betekende de minimale 1-0 nederlaag zelfs een opluchting. Twee dagen eerder was de ploeg van trainer Edward Sturing immers ongenadig afgemaakt door het Zweedse Malmö FF: 0-6. Tot grote frustratie van onder anderen manager Jan Streuer van Vitesse. “Zo’n afgang heb ik in mijn tijd bij Vitesse nog nooit meegemaakt”, mopperde Streuer hardop.

Dat het elftal er slechts een gering aantal trainingsuren op had zitten, wilde Streuer niet als excuus horen. “De spelers van Malmö hadden er pas één training opzitten.” Aanvoerder Richard Knopper erkende gisteravond wel blij te zijn dat het toernooi na twee wedstrijden al weer voorbij is. “Na een 6-0 nederlaag zit je toch twee dagen in een dipje. Ik kan me ook niet herinneren dat ik eerder zoiets heb meegemaakt”, erkende Knopper, die de 1-0 nederlaag wel aanvaardbaar vond. “Besiktas is een betere ploeg dan Malmö. We hadden vrijdag zeventig procent balbezit, omdat zij zich ver lieten terugzakken. Ze scoren vier keer uit dode spelmomenten. Zo vaak is dat ons in hele eerste competitiehelft niet overkomen.”

Over het spel tegen de Turkse topclub Besiktas was Knopper niet ontevreden, maar met twee nederlagen, geen treffers, matig spel en weinig kansen was er weinig reden tot vreugde. Of het moet zijn omdat de marteling er opzit.

Knopper: “Het toernooi is voor ons misschien iets te snel gekomen. We waren pas vier dagen in training voordat het begon. Dat is niet ideaal. Maar goed, we zijn dit toernooi ingestroomd en we moesten ons ook gewoon houden aan het speelschema van de organisatie.”

Knopper kwam er gisteravond in het drukbezochte Antalya Atatürk Stadion net als zijn ploeggenoten opnieuw niet aan te pas. Al speelde Vitesse het spel wat slimmer dan vrijdagavond, vond ook de aanvoerder. “We hebben behoudender gespeeld, je wilt toch koste wat kost voorkomen dat je nog een keer de kuitenbak ingaat. Als de competitie straks begint, spelen we ons eigen spel weer.”

Vitesse gaf de Turkse ploeg van voormalig Real Madrid-trainer Vicente del Bosque voor rust niet veel kansen en leek zelfs op voorsprong te komen. Igor Gluscevic rondde bekwaam af na een slimme pass van Matthew Amoah. De Montenegrijn werd ten onrechte voor buitenspel teruggefloten. Het was de eerste van slechts twee behoorlijke kansen die Vitesse uitspeelde. Na ruim een uur glipte Knopper door de Turkse defensie, waar voormalig Roda JC-speler Fatih Sonkaya zijn opwachting had gemaakt, maar de bal verdween ruimschoots over het doel.

De enige treffer viel kort na rust toen Veysel Cihan de bal na een fraaie voorzet even knap achter doelman Gino Coutinho kopte: 1-0. Even later kwam Coutinho goed weg. Hij zag de bal twee keer boven zijn hoofd via de onderkant van de lat terug in het veld stuiten.

Hoewel de spelers van Besiktas op alle fronten beter waren, liep de ster van de avond met een fluit op het veld. Het is in de regel schier onmogelijk in Turkije, onder leiding van een Turkse arbiter van een Turkse topclub een oefenduel te winnen. Normaal gesproken neemt de arbitrage de meest doldwaze beslissingen om een ploeg uit eigen land te vriend te houden, maar daar had arbiter Burak Astar geen boodschap aan.

De man maakte zich gisteravond uiterst impopulair bij de luidruchtige aanhang van Besiktas door tot drie keer toe doodleuk een vermeende strafschop weg te wuiven. Op zijn beslissingen was voor de neutrale fan niet veel aan te merken, voor Vitesse bleef daardoor de pijn enigszins te harden. Na de 6-0 nederlaag op de openingsdag kon Vitesse met een 1-0 verlies tegen Besiktas, in elk geval met opgeheven hoofd door de achterdeur het toneel verlaten.

Besiktas-Vitesse 1-0 (0-0). 47. 1-0 Veysel Cihan.

Opstelling Vitesse: Coutinho; Vreven (65. Rankovic), Yakubu, Dingsdag, Jansen (71. Hersi); Knopper, Amoah, Janssen (46. Van den Berg); Hofs (77. Rojer), Gluscevic (85. Benson), Schaars.

Bijzonderheden: Purrel Fränkel geblesseerd (achillespees), Peter van den Berg maakt rentree na anderhalve maand blessureleed.

Stand poule A:
1. Malmö FF 1-3 (6-0)
2. Besiktas 1-3 (1-0)
3. Vitesse 2-0 (0-7)
Programma: 11-01. Besiktas-Malmö FF (bij gelijkspel volgt strafschoppenserie om extra punt).

Uitslag poule B: Galatasaray-Borussia Dortmund 0-0 (Galatasaray wns).

Stand:
1. Galatasaray 1-2
2. Borussia Dortmund 1-1
3. Spartak Moskou 0-0
Programma: 10-01 Galatasaray-Spartak Moskou; 12-01 Borussia Dortmund-Spartak Moskou.

Finale poulewinnaars: 13-1.

Bron: De Gelderlander 10-01-2005
 

Frankel mist Besiktas
Van den Berg kan maximaal 30 min spelen

Volgens Omroep Gelderland komt verdediger Purrel Fränkel om 17.00 uur niet in actie tegen Besiktas. De verdediger heeft last van de achillespees en heeft uit voorzorg de laatste dagen niet getraind.

Daarnaast is Peter van den Berg nog niet fit genoeg om een wedstrijd te spelen. Na overleg met de technische staf is besloten dat de verdediger maximaal 30 minuten kan meespelen.

09-01-2005
 

Verslag Nieuwjaarsreceptie

Afgelopen vrijdag was het dan eindelijk zover, de nieuwjaarsreceptie georganiseerd door de “Supportersvereniging Vitesse”. De supporters waren welkom vanaf 19.00 uur in de Gelrelounge van het Gelredome. Aangezien het eerste elftal van Vitesse in Turkije haar eerste wedstrijd in Belek (Turkije) zou spelen, was er een videoscherm geregeld zodat niemand de wedstrijd hoefde te missen. Het was dan ook al gezellig druk toen de wedstrijd begon.

De activiteitencommissie van de Supportersvereniging had voor iedere aanwezige twee consumptiebonnen geregeld, en ook een kopje koffie stond bij binnenkomst voor iedereen klaar. In de rust van de wedstrijd Malm̦ FF РVitesse, onze jongens stonden toen helaas al met 0-3 achter, nam voorzitter Harry Reusken het woord en heette iedereen van harte welkom op deze avond. De voorzitter van de Supportervereniging liet weten dat het langverwachte supportershome eind februari eindelijk geopend zal worden. Het supportershome zal haar plek vinden tussen de zuid- en de oosttribune van stadion Gelredome. Na het welkomstwoord van Harry Reusken was het de beurt aan de algemeen directeur van Vitesse, Paul van der Kraan, om een woordje te richten tot de aanwezige supporters.

Paul van der Kraan liet weten trots te zijn op de fantastische aanhang die Vitesse heeft. Vitesse wil graag een streep zetten onder het verleden en vooruit kijken met de club. Volgens de algemeen directeur wordt 2005 een jaar waarin Vitesse door wil gaan op de ingeslagen weg. Stap voor stap en zonder rare dingen. Vitesse heeft doelstellingen voor 2005 die Van der Kraan graag gerealiseerd wil zien. Zo zijn er plannen voor een eigen accommodatie, waar alle elftallen van Vitesse kunnen trainen. Met een eigen accommodatie wordt er een groter clubgevoel gecreëerd. Met de gemeente Arnhem wordt bekeken hoe deze accommodatie gerealiseerd kan worden.

En zo zijn er meer plannen. Zoals bijvoorbeeld de introductie van de ClubCard of de deelname aan de Sponsorloterij. Een grote uitdaging van Vitesse is om het Gelredome weer helemaal vol te krijgen. De wens is om bij de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen, op 15 mei tegen Ajax, het stadion uitverkocht te krijgen. Ook wil Vitesse het komende jaar maatschappelijk betrokken blijven. De club zal clinics gaan verzorgen en de selectie zal ook het komende jaar haar gezicht laten zien in ziekenhuizen, zoals dat afgelopen jaar ook gebeurde. Om de maatschappelijke betrokkenheid te onderstrepen zal Vitesse in de thuiswedstrijd tegen RBC, op 29 januari, een actie op touw zetten voor de slachtoffers van de zeebeving in Azië. Het streven is om 20.000 euro op te halen tijdens die wedstrijd. Vitesse, en de spelers van het eerste elftal, zullen het ingezamelde bedrag verdubbelen. Tot slot bedankte Paul van der Kraan alle supporters voor hun steun in het afgelopen jaar. Ook in 2005 rekent de club op de steun van alle Vitesse-supporters.

Na deze toespraken was er de tweede helft van de wedstrijd van Vitesse tegen Malmö, die uiteindelijk dik verloren werd. De uitslag van deze wedstrijd was echter niet van invloed op de avond. De gezelligheid voerde de boventoon. Iedereen dronk een glaasje met elkaar en ook werden er diverse hapjes rondgebracht door de mensen van de catering. Al met al was het een geslaagde avond, waar de meeste supporters een prettig gevoel aan over zullen hebben gehouden. Het is dan ook te hopen dat we volgend jaar wederom een nieuwjaarsreceptie tegemoet mogen zien. Wellicht dan in ons eigen supportershome!

Verslag: Paco Torero

Sfeerfoto receptie
Sfeerfoto receptie 2
Sfeerfoto receptie 3
Sfeerfoto receptie 4
Sfeerfoto receptie 5

09-01-2005
 

Geslaagde nieuwjaarsreceptie Supporters Vereniging

Op 7 januari vond in Gelredome de nieuwjaarsreceptie plaats, georganiseerd door de Supporters Vereniging. Het is alweer enkele jaren geleden dat er voor het laatst een receptie in Gelredome plaatsvond voor de supporters. De laatste keer kleumden tientallen fans in de kou voor een gesloten poort.

Aan dat verleden is wat Paul van der Kraan betreft een eind gekomen. In zijn toespraak liet de directeur in een goedgevulde Gelrelounge weten een streep onder het verleden te zetten. Hoewel hij stelde dat er nog ‘nog wel wat hobbels te nemen zijn’, en hij ‘geen garanties kan geven’, sprak hij zijn vertrouwen uit dat Vitesse ‘stap voor stap, zonder rare dingen te doen’ de weg omhoog weer weet te vinden.

Hij toonde zich verheugd met de zevende positie tijdens de winterstop en durfde nóg verder naar boven te kijken, al zaten de beelden op de televisieschermen (Vitesse verloor met 6-0 tegen Malmö) zijn woorden wel wat in de weg. Ook stelde de directeur verheugd te zijn dat in de media het voetbal weer als eerste genoemd wordt, wanneer het over Vitesse gaat. “Vitesse is weer een club om trots op te zijn”, aldus Van der Kraan die vervolgens liet weten trots te zijn op de supporters.

De sociale betekenis van Vitesse noemde Van der Kraan erg belangrijk. Als voorbeelden haalde hij onder meer het ‘traditionele ziekenhuisbezoek’ aan van eerste elftalspelers aan zieke kinderen, verschillende sociale, culturele en sportieve groepen, clubs en instellingen die regelmatig uitgenodigd worden op de tribunes, en de actie die op 29 januari plaatsvindt voor de slachtoffers van de ramp in Azië. Er zal dan tijdens de wedstrijd tegen RBC een inzameling worden gehouden. De opbrengst zal door Vitesse worden verdubbeld.

In aanwezigheid van zijn charmante echtgenote was Van der Kraan na de toespraak de hele avond voor de ongeveer tweehonderd aanwezige supporters aanspreekbaar. Ook de voorzitter van de Raad van Commissarissen van Vitesse Henk Ramautar had oog voor de aanwezigen. Hij ging alle (!!!) tafels langs om iedereen persoonlijk de hand te drukken. Omdat niet iedereen hem kende, leverde deze kennismaking wel sommige vreemde blikken op.

De avond was uitstekend georganiseerd. De koffie en de eerste drankjes waren gratis, er was een tweepersoons live-bandje, en twee kleine- en een groot televisiescherm toonden de beelden van het toernooi in Turkije. En de dames van de catering kwamen regelmatig langs met onontbeerlijke schalen met bitterballen en andere versnaperingen. Het bier vloeide rijkelijk en er werd volop terug- en vooruitgeblikt. Aan het eind van de avond werd ook de dansvloer nog even gevuld met een polonaise. Een goed geslaagde receptie.

Verslag: Herbel

 

08-01-2005
 

Eurosport zendt wedstrijden Vitesse in Turkije uit

Eurosport zal in januari 2005 alle wedstrijden van het Efes Pilsen Cup-toernooi uitzenden. Daarbij zit ook de wedstrijd van Vitesse tegen Besiktas bij.

Alle data van de uitzendingen en begintijd:

08-1-05 19:00 Galatasaray-Borussia Dortmund
09-1-05 17:00 Besiktas-Vitesse
10-1-05 19:00 Galatasaray-Spartak Moskou
11-1-05 19:00 Besiktas-Malmö FF
12-1-05 19:00 Borussia Dortmund-Spartak Moskou
13-1-05 19:00 Finale (winnaars beide poules)

januari 2005
 

Hersi in de luwte
„Ik kijk er weer naar uit om mijn acties te kunnen maken”

Op zijn gezicht verschijnt een zuinig lachje. Als Youssouf Hersi (22) op het trainingsveld in het Turkse Belek zijn eigen curriculum vitae onder zijn neus geschoven krijgt, schudt hij zijn hoofd. „Niet echt iets om trots op te zijn, hè”, zegt hij, terwijl de zweetdruppeltjes als kleine pareltjes op zijn voorhoofd liggen. De talentvolle middenvelder verruilde in december Heerenveen voor Vitesse. „Vijf clubs in vijf jaar is wel erg veel”, is ook de conclusie van de oud-Ajacied. „Maar in Arnhem ga ik slagen. Dat weet ik zeker.”

Een voordeel voor Hersi is wellicht dat hij bij Vitesse niet direct volop in de schijnwerpers staat, maar in de luwte kan beginnen. Dankzij de mogelijke transfer van keeper Harald Wapenaar, die al dagen onderwerp van gesprek is in en rond het riante onderkomen van Vitesse, het Kaya-hotel. „Laat alle pers maar lekker bij hem aankloppen. Dat vind ik wel lekker”, glimlacht Hersi. „Ik ben niet zo’n prater.”

Bij Heerenveen werd de speler van Ethiopische afkomst met klaroengeschal binnengehaald en vertrok hij vijf maanden later met stille trom. „Na eerder door Ajax te zijn verhuurd aan NAC en NEC, was ik blij dat mijn contract in Amsterdam was afgelopen en ik bij Heerenveen kon tekenen, maar nu ben ik vooral opgelucht dat ik weg ben.”

Hersi vervolgt: „Het klikte gewoon niet tussen Gertjan Verbeek en mij. Als mens heb ik hem hoog zitten, maar als trainer minder. Hij liet vanaf het eerste moment blijken dat ik een aankoop van Riemer van der Velde en Foppe de Haan was en hij het eigenlijk niet in mij zag zitten. Hij had Yuri Rose meegenomen van Heracles en had een duidelijke voorkeur voor hem. Nadat de eerste drie wedstrijden niet naar wens verliepen, haalde hij ook nog eens Arnold Bruggink en wist ik dat het een moeilijk verhaal zou worden.”

Hersi belandde op de bank. De botsingen die volgden tussen de trainer en speler, waren talrijk. Vooral het warmlopen, leidde tot discussies. „Het irriteerde me al dat ik zelfs niet de laatste tien of vijftien minuten mocht spelen. Maar Verbeek maakte het erger door me vijf minuten te laten warmlopen, me terug te roepen naar de bank, weer het sein te geven te gaan lopen en dat een keer of vijf zes per wedstrijd om me vervolgens niet te laten invallen. Verschrikkelijk, maar hij vond dat normaal.”

Hersi stapte bij het uitblijven van speelminuten gedesillusioneerd naar voorzitter Van der Velde. „Hij vroeg me geduld te hebben, wist zeker dat met het drukke Europese programma mijn tijd nog wel zou komen en zei dat ik transfervrij mocht vertrekken als ik op de bank zou blijven zitten. Heerenveen zit ook in Belek en deze week ga ik naar de voorzitter toe om hem te bedanken. Het is een fantastische, eerlijke man, die zijn woord hield en mij ondanks mijn tot 2007 lopende contract gewoon liet gaan.”

Een dilemma doemde op. „Vitesse had Nicky Hofs aan Feyenoord verkocht en wilde me graag hebben. Maar kon ik dat maken als oud-NEC’er? Tussen de supporters van die clubs is het haat en nijd. Nadat Vitesse mij een aanbieding tot 2007 had gedaan, heb ik meneer Looyen (technisch directeur van NEC, red.) nog gebeld, maar hij was niet in me geïnteresseerd, omdat hij Said Boutahar al op mijn positie had. Johan Neeskens wilde me graag, maar die moest zelf het veld ruimen. De keuze was eenvoudig. Waarom zou ik niet naar Vitesse kunnen gaan als NEC me niet wil?”

Ondanks het beschamende debuut tegen Malmo FF(0-6), bevalt Vitesse Hersi tot dusver uitstekend. „Het is een talentvolle groep, die alleen nog maar kan doorgroeien.” Trainer Edward Sturing heeft een belangrijke rol voor hem in gedachten. „In Heerenveen heb ik één ding geleerd: eerst met de trainer praten of hij jou ook wel wil hebben. Dat bleek bij meneer Sturing het geval.” Hersi: „Hij was laaiend enthousiast en heeft voor mij een vrije rol aan de rechterkant in gedachten. Bij Heerenveen stond ik aan de zijlijn vastgeplakt, maar nu mag ik mijn acties weer maken. Daar kijk ik echt naar uit. Binnenkort krijgt iedereen de oude Youssouf te zien. De Hersi, die bij NAC 33 van de 34 wedstrijden speelde en in twee seizoenen bij NEC in 61 competitiewedstrijden 19 keer scoorde. Ik mag dan wel vier clubs versleten hebben, maar alleen bij Heerenveen ben ik niet geslaagd.”

Ook als Hofs niet al in de winterstop naar Feyenoord vertrekt, is Hersi vol goede moed. „Misschien kunnen we wel samen spelen en anders ga ik de concurrentiestrijd met hem aan. En als ik die verlies zal ik net zo lang blijven knokken tot ik wel in het elftal kom. Bij Vitesse krijg ik namelijk een eerlijke kans en die heb ik voor mijn gevoel bij Heerenveen nooit gehad.”

Bron: Telegraaf 09-01-2005
 

Wapenaar twijfelt aan snelle transfer

Harald Wapenaar betwijfelt of zijn transfer van Portsmouth naar Vitesse snel rond zal zijn. De 34-jarige doelman denkt zich dit weekeinde in elk geval niet bij de selectie van Vitesse te melden. Volgens Wapenaar moeten er ‘details’ worden uitgewerkt tussen hem, zijn zaakwaarnemer en beide clubs. De doelman, die voor tweeënhalf jaar naar Vitesse komt, zegt ‘nog zeker een of twee dagen nodig te hebben’.

Het betreft voornamelijk het op schrift zetten van mondelinge afspraken. Manager voetbalzaken Jan Streuer van Vitesse erkent dat er nog enkele details af te ronden zijn. “Maar dat vormt zeker geen struikelblok voor de transfer. Ik ga er nog steeds vanuit dat hij in het weekeinde naar Turkije komt om zich bij de selectie te voegen.”

Ook trainer Edward Sturing weet niet beter. “Dat is wel de bedoeling en ik ga er ook vanuit dat hij komt”, aldus de coach, die zijn ploeg gisteravond in de openingswedstrijd van het Efes Pilsen toernooi tegen het Zweedse Malmö FF een schrikbarende 6-0 nederlaag zag leiden.

Bron: De Gelderlander 08-01-2005
 

Zweedse afstraffing Vitesse

Vitesse hoeft volgend jaar niet meer te rekenen op een uitnodiging voor het jaarlijkse toernooi om de Efes Pilsen Cup in het Turkse Antalya. Tenzij de organisatie graag kanonnenvoer binnen haalt. De Arnhemse club maakte zich gisteravond belachelijk met een 6-0 nederlaag in de openingswedstrijd tegen het Zweedse Malmö FF.

De schaarse toeschouwers in het Antalya Atatürk stadion moeten zich gisteravond hebben afgevraagd wat de spelers van Vitesse kwamen doen op het gerenommeerde voetbaltoernooi in hun stad. De ploeg van Edward Sturing verweerde zich als een toeristenelftal in de oliebollencup. Vitesse maakte verdedigend ongelooflijke ketsers die tegen de Zweedse kampioen niet onbestraft bleven. “We kregen vier goals tegen uit vrije trappen, dat is ons nog nooit overkomen”, verzuchtte Sturing. “Ik moet wel toegeven dat Malmö het slim speelde en wij waren daar verdedigend niet tegen opgewassen.”

Niet alleen de uitslag doet vermoeden dat Vitesse niet was opgewassen tegen kampioen van Zweden, die vorig jaar de titel terugwon na een paar magere jaartjes. “Het was een niveau te hoog voor ons, zeker op dit moment van de voorbereiding. We zijn net een paar dagen in training. Of ik deze wedstrijd liever niet had gespeeld? Nou, achteraf is het altijd makkelijk praten, maar ik trek me de uitslag ook wel aan.”

Ook doelman Gino Coutinho zal zijn optreden onder de lat niet licht vergeten. De tweede keeper krijgt als alles goed komt, binnen afzienbare tijd Harald Wapenaar voor zijn neus geplaatst. Wapenaar is een betere keeper, maar had de afgang niet kunnen voorkomen. Al had de meer ervaren doelman ongetwijfeld zijn medespelers ter verantwoording geroepen. “Zo’n type is Gino niet”, zei Sturing. “Het is erg sneu voor die jongen. Mag hij een keer keepen, krijgt hij zes goals tegen. En aan die doelpunten kon hij niet veel doen.”

Ook debutant Youssouf Hersi had zich zijn eerste 58 minuten in een geelzwart shirt (nummer 11) wel anders voorgesteld. De timide opvolger van Nicky Hofs vond zijn draai niet, al was hem dat niet kwalijk te nemen. De enige die gisteravond echt draaide was de man achter het mengpaneel die elke Zweedse treffer met een hels kabaal uit de boksen begeleidde. De man had er na rust zo veel lol in dat hij het doelpuntendeuntje al een keer door het stadion joeg toen een Zweedse aanvaller de middenlijn passeerde. Erg vreemd was dat niet want bijna elke aanval van Malmö FF was gevaarlijk. Michael Dingsdag en Abubakari Yakubu maakten er centraal in de defensie een potje van en na rust brachten Purrel Fränkel – één van de weinigen die nog redelijk voor de dag kwam – en Michael Jansen nog maar eens een Zweedse aanvaller in stelling.

Dat was volstrekt onnodig want ook zonder hulp van Vitesse waren de Zweden te sterk. Het bleek gisteravond ook niet zo vreemd dat Ajax wel eens een kijkje heeft genomen bij de verrichtingen van spits Marcus Rosenberg, die behalve balvast, behendig, snel en vakbekwaam bleek. Vijf minuten voor het rustsignaal kopte de aanvaller een vrije trap binnen, waarmee hij de openingstreffer van Niklas Skoog min of meer kopieerde.

Nog voor rust tekende het treurige openingsbal zich al aan toen Olof Persson bij al weer een vrije trap over het hoofd werd gezien: 0-3. Sturing gooide na een uur zijn elftal wel een keer om met drie wissels en een zes plaatswijzigingen, maar dat bood geen uitkomst. Via Daniel Andersson, Louay Charko en opnieuw Skoog tilde de ploeg van coach Patrick Johansson de stand naar een ongekende vernedering: 0-6.

Op de hoofdprijs van 70.000 dollar hoeft Vitesse na gisteravond dan ook niet meer rekenen en ook de tweede stek. (30.000 dollar) is uit beeld. De enige prijs die resteert is de poedelprijs, die zondagmiddag tegen de Turkse topper Besiktas voor het oprapen ligt. Ook dat duel wordt live op Eurosport. (17.00 uur Nederlandse tijd) uitgezonden, maar of Vitesse daar nu zo blij om moet zijn.

Vitesse: Coutinho; Vreven, Yakubu, Dingsdag (58. Schaars), Jansen; Knopper (79. Rojer), Amoah, Janssen; Hersi (58. Hofs), Gluscevic (58. Rankovic), Fränkel.

Stand poule A: 1. Malmö FF 1-3 (6-0); 2. Vitesse 1-0 (0-6); 3. Besiktas 0-0. Winnaar naar de finale op 13 januari tegen winnaar poule B: Galatasaray, Borussia Dortmund, Spartak Moskou. Bijzonderheden: alle wedstrijden. Vitesse-Besiktas zondag om 17.00 uur.

Bron: De Gelderlander 08-01-2005
 

Hersi moet nog wennen aan rechterkant

Youssouf Hersi debuteerde in de wedstrijd tegen Malmö voor Vitesse: “Ik had me mijn debuut wel wat anders voorgesteld. We begonnen goed, maar na die countergoal die we tegen kregen, kwamen er nog twee doelpunten overheen uit stilstaande situaties. Toen werd het erg moeilijk”, zo keek Hersi terug. Hij werd een kwartier na rust vervangen door Nicky Hofs. Hersi speelde rechts aan de buitenkant: “Daar moest ik weer even aan wennen. Ik ben toch gewend om meer vanuit het midden te spelen, dan kun je alle kanten op. Ik heb nu minder mogelijkheden om binnendoor te komen, maar dat gaat wel beter straks.”

Bron: Omroep Gelderland 07-01-2005
 

Sturing: wedstrijd kwam nog te vroeg

Bij Vitesse-trainer Edward Sturing kwam de 6-0 nederlaag tegen Malmö keihard aan, maar toch deed hij niet al te dramatisch: “Deze wedstrijd kwam gewoon nog te vroeg. Na vijf dagen training waren veel spelers conditioneel nog niet klaar. De meesten haalden hun niveau ook niet en we hadden moeite met hun slimheid”, analyseerde Sturing. Toch had de trainer wel kanttekeningen: “We incasseerden vier tegengoals na stilstaande situaties, dat kan niet. Vooral vervelend voor Coutinho, die ook eens een keer mocht keepen. Hij kon er echt niets aan doen.”

Bron: Omroep Gelderland 07-01-2005
 

Malmo FF deklasseert Vitesse
Vitesse kan door slordig en slap spel finale vergeten

Vitesse heeft vanavond de eerste wedstrijd van de Efes Pilsen Cup met 0-6 verloren van Malmo FF. De wedstrijd kenmerkte zich van slap, slordig en te makkelijk spel van de zijde van Vitesse waarbij vooral de verdediging niet scherp was. Middenvelder Hersi speelde een moeizame wedstrijd maar liet bij zeldzame vlagen wel iets zien. De middenvelder werd pal na rust samen met Gluscevic en Dingsdag vervangen door Hofs, Rankovic en Schaars.

Door deze fikse nederlaag kan Vitesse de finale al zo goed als zeker uit het hoofd zetten. Zondag speelt Vitesse de tweede wedstrijd tegen Besiktas.

Later meer..

07-01-2005
 

Optimale omstandigheden voor Vitesse

Vitesse trainde vanochtend in de Turkse badplaats Belek onder uitstekende omstandigheden. Donderdagavond streek de Arnhemse club neer in Belek voor een trainingskamp. “De velden zijn fantastisch en liggen direct bij ons hotel”, vertelt Streuer vanuit Turkije. “Bovendien is er hier geen wolkje aan de lucht. Dit is prima. We zijn heel tevreden.”

Streuer bevestigde de transfer van Wapenaar naar Vitesse. “We hopen dat hij zondag al een wedstrijd tegen Besiktas kan spelen. Zijn komst leek af te ketsen, maar alle partijen hebben wat water bij de wijn gedaan.” Streuer gaf aan dat de overgang van de doelman anders niet door was gegaan. “Portsmouth heeft zich fantastisch opgesteld. En ook Wapenaar heeft natuurlijk wat moeten laten vallen. Wat ze in Engeland betalen, kunnen wij niet. We hebben dan ook niet boven onze prijs gezeten”, zegt Streuer. Wapenaar wordt vastgelegd tot medio 2007. “Een extra jaar was ook zijn wens. Wij wilden eerst een contract voor anderhalf jaar maar hebben dat jaar erbij gedaan.”

Vitesse speelt in Belek een toernooi. Vanavond is eerst het Zweedse Malmö de tegenstander. Zondag wacht Besiktas.

Bron: Omroep Gelderland 07-01-2005
 

Wapenaar wil geen risico’s nemen

Harald Wapenaar wil nog niet spreken van een afgeronde transfer naar Vitesse. De doelman van Portsmouth traint vrijdagochtend nog gewoon met zijn Engelse club. “Ik ga hier straks nog gewoon aan de slag”, meldt Wapenaar vrijdagochtend. “Maar misschien heb ik morgen het trainingspak van Vitesse aan. Het zal uiteindelijk wel tot een akkoord komen, maar alles moet tot in de laatste details kloppen en die bevestiging heb ik nog steeds niet. Ik ben wat dat betreft erg voorzichtig.” Wapenaar moet bij Vitesse ook nog medisch gekeurd worden.

Bron: Omroep Gelderland 07-01-2005
 

Harald Wapenaar verhuist dan toch nog naar Vitesse

Na een dag vol tegenstrijdige berichten die hem moedeloos maakten, stapt Harald Wapenaar vrijwel zeker toch per direct over van Portsmouth naar Vitesse. De Arnhemse eredivisieclub heeft de oud-doelman van FC Utrecht een contract tot medio 2007 voorgelegd.

Hoeveel is gemoeid met de koop is niet bekend. Wapenaar, die bij Portsmouth nog een verbintenis van anderhalf jaar had, voegt zich vermoedelijk morgen bij de selectie van trainer Edward Sturing, die zich vanaf vandaag in het Turkse Belek voorbereidt op de tweede competitiehelft. Bij de Arnhemse club wordt Wapenaar herenigd met oud-ploeggenoten Stijn Vreven en Igor Gluscevic.

Na drie zware dagen aan de onderhandelingstafel werkten Vitesse en de Engelse Premiershipclub gisteravond de laatste hobbels weg. Het hoge salaris van Wapenaar vormde lange tijd het struikelblok. Het afsluitende onderhoud van Wapenaar en Linse kwam na een bizarre dag. Gistermiddag leek de overgang volgens de doelman zelfs afgeketst “Van John Linse had ik al gehoord dat Portsmouth tegen Vitesse had gezegd dat ze met een ‘mission impossible’ bezig waren. Ik had nooit meer gedacht dat er nog rek zat in hun eisen. Totdat ik tegen de avond een telefoontje kreeg van Jan Streuer dat de partijen ineens dichter bij elkaar waren gekomen.”

Wapenaar, die bij Vitesse de opvolger wordt van de eerder deze week verkochte Dragoslav Jevric (Ankaraspor), wil in Arnhem een nieuwe start maken. In Portsmouth was hij achter Shaka Hislop en Jamie Ashdown op het derde plan geraakt. Wapenaar kwam 1,5 jaar geleden transfervrij over van FC Utrecht. Hij speelde in die periode slechts vijf wedstrijden voor Portsmouth.

Bron: Utrechts Nieuwsblad 07-01-2005
 

Vitesse lijft doelman Harald Wapenaar in

Harald Wapenaar is met onmiddellijke ingang de nieuwe doelman van Vitesse. De 34-jarige keeper komt over van Portsmouth FC en tekent een contract tot medio 2007 bij de club uit Arnhem. Vandaag worden de laatste formaliteiten afgerond in de transfer van de doelman, die nog een medische keuring moet ondergaan bij Vitesse. Wapenaar vliegt vandaag of morgen naar Belek in Turkije, waar de selectie van Vitesse sinds gisteren een trainingskamp belegt. Wapenaar is bij de club uit Arnhem de opvolger van Dragoslav Jevric, die onlangs tussentijds overstapte naar het Turkse Ankaraspor.

De transfer van Wapenaar kreeg zijn beslag na moeizame onderhandelingen tussen Vitesse, de doelman en diens Engelse werkgever. De gewezen goalie van FC Utrecht stond bij Portsmouth nog anderhalf jaar onder contract, maar kwam bij de club uit de hoogste Engelse divisie niet meer aan spelen toe.

Zijn hoge salaris bij de Engelse club vormde lange tijd het grote struikelblok bij de overgang naar Vitesse, maar gisteren kwamen alle partijen er toch uit. Portsmouth zal een deel van het salaris van Wapenaar blijven betalen. “Portsmouth verdient een compliment”, zegt Vitesse’s technisch manager Jan Streuer. “De club heeft veel gedaan om de transfer mogelijk te maken.”

Wapenaar is blij met de transfer. “Ik had nooit meer gedacht dat er nog rek zat in de eisen van Portsmouth. Totdat ik tegen de avond een telefoontje kreeg van Streuer dat de partijen ineens dichter bij elkaar waren gekomen. Later begreep ik dat Vitesse juichend het vliegtuig was ingestapt.”

Bron: De Gelderlander 07-01-2005
 

Vitesse en Sturing praten na oefenstage

De clubleiding van Vitesse en hoofdtrainer Edward Sturing gaan over twee weken praten over de toekomst van de coach. Sturing is aan zijn laatste contractjaar bezig als hoofdtrainer, maar heeft wel een doorlopende verbintenis als hoofdopleidingen bij de Arnhemse club. “Er staat een gesprek gepland”, zegt algemeen directeur Paul van der Kraan. “We praten zodra we terugzijn uit Turkije.”

Vitesse is gisteravond afgereisd naar Belek, waar de ploeg tot en met volgende week vrijdag een trainingskamp belegt. Vanavond komt het Arnhemse team al in actie. In het Efes Pilsen Cup-toernooi speelt Vitesse vanaf 19.00 uur tegen het Zweedse Malmö FF. Zondag volgt de tweede poulewedstrijd, tegen Besiktas.

Van der Kraan wil niet vooruitlopen op het onderhoud met Sturing. Wel gaf de algemeen directeur gisteren aan dat Vitesse geen vervanger voor Nicky Hofs zal aantrekken, mocht de toekomstige Feyenoorder de komende weken al naar Rotterdam vertrekken. “Dat geld zullen we dan gebruiken om onze financiële situatie te versterken”, aldus Van der Kraan. “Ik blijf herhalen dat we niet moeten vergeten in welke situatie de club zit, ook niet door het goede voetbal in dit seizoen. Mocht Hofs deze maand naar Feyenoord gaan, dan doen we even niets. Komen we vervolgens op welk vlak dan ook in de problemen, dan gaan we kijken op de Nederlandse markt.” Tot begin maart zijn binnenlandse transfers mogelijk. De internationale markt sluit op 31 januari.

Bron: De Gelderlander 07-01-2005
 

Vitesse wil snel nieuwe thuishaven

Vitesse wil op korte termijn duidelijkheid over de nieuwe huisvesting van de Arnhemse club. Algemeen directeur Paul van der Kraan heeft de gemeente tot spoed gemaand in de al jaren voortslepende kwestie. “Ik breng het nu bewust naar buiten”, zegt Van der Kraan, “omdat onze zoektocht naar een nieuwe accommodatie op de politieke agenda moet komen. Er moet duidelijkheid komen of het haalbaar is of niet.”

De voetbalclub zoekt al jaren naar een oplossing voor het probleem van de huisvesting. Vitesse speelt zijn thuiswedstrijden weliswaar in het prachtige Gelredome, maar trainingen en de wedstrijden van de jeugd en het tweede elftal hebben verdeeld plaats op de velden van sportcentrum Papendal en die van de amateurclubs SML en Rheden.

“We willen nu echt werk maken van de eigen accommodatie”, aldus Van der Kraan. “Een vaste plek, waar alle elftallen trainen en waar de jeugd en het tweede hun wedstrijden kunnen spelen. De kantoren moeten ook die kant op, zodat een echt clubgevoel ontstaat. We missen een plek, waar iedereen van Vitesse elkaar kan ontmoeten. Waar foto’s uit het verleden hangen, waar een prijzenkast staat. Dat is goed voor de clubcultuur en het kan de binding met de supporters vergroten.”

Vitesse heeft meerdere opties voor ogen, zoals een complex op Valkenhuizen of een vast onderkomen op sportcentrum Papendal, waar de seniorenteams nu al trainen. “Het NOC*NSF wil wel meewerken. Maar het is nog niet duidelijk of we volgens het bestemmingsplan van de provincie mogen bouwen op Papendal.”

“Ik vind het te gek voor woorden dat een betaald voetbalorganisatie als Vitesse gedwongen is op vier verschillende plekken te spelen. De gemeente Arnhem moet met ons tot een oplossing komen. We hebben hier met de gemeente over gesproken. De gemeente heeft toegezegd eind januari hier op terug te komen.”

Van der Kraan hoopt op een soortgelijk scenario als in de slepende zaak rond het supportershome. “Dat speelde ook al zes jaar. De gemeente Arnhem heeft eraan meegewerkt dat we mochten bouwen. Daar ben ik heel blij mee. Het issue is nu van de agenda af.” Vitesse verwacht het supportershome in Gelredome eind deze maand of in de loop van februari definitief te openen. Het supportershome komt in de hoek tussen de Zuid- en de Oost-tribune in het stadion. “We zijn met de laatste vergunningstechnische aspecten bezig”, zegt Van der Kraan, die hoopt op een vlotte medewerking van de gemeente.

“Ik las een uitspraak van Paul van Sliedrecht (oud-directeur nu stichtingbestuurslid van Gelredome, red.), dat de gemeente Arnhem de grootste sponsor van Vitesse is. Dat is niet waar. De gemeente is helemaal geen sponsor. Ze heeft ons een lening vertrekt, waarover wij keurig rente moeten betalen. Dat heeft dus niets met sponsoring te maken. Ik baal er stevig van dat Van Sliedrecht telkens bezig is met uitspraken over Vitesse. Dat hoeft hij niet te doen. Laat hij zijn aandacht maar aan Gelredome geven. Wij doen er alles aan om Vitesse gezond te maken. Laat hij dat maar doen met Gelredome.”

Bron: De Gelderlander 07-01-2005
 

Vitesse in actie voor slachtoffers zeebeving

Vitesse gaat geld inzamelen voor de slachtoffers van de zeebeving in Azië. De Arnhemse club hoopt ongeveer 20.000 euro bijeen te krijgen op zaterdag 29 januri, rondom de thuiswedstrijd tegen RBC Roosendaal. “Wij willen ons steentje bijdragen in de hulpverlening”, zegt Paul van der Kraan, de algemeen directeur van de Arnhemse voetbalclub. “Alle geledingen binnen de club zullen zich ervoor inzetten.”

Vitesse speelt zaterdag 29 januari de eerste officiële wedstrijd in het nieuwe kalenderjaar. Rondom het duel met RBC zal de supportersvereniging van Vitesse collecteren, in samenwerking met het Rode Kruis. De collecte zal plaatshebben op alle tribunes en in de sporsorruimte. Naast het ingezamelde geld zullen de clubleiding en de spelersgroep van Vitesse een bedrag doneren. “Het totale streefbedrag is 20.000 euro”, aldus Van der Kraan.

Bron: De Gelderlander 07-01-2005
 

‘Hij scoort overal, dat is een zeldzame kwaliteit’

De 29-jarige Wijchenaar wordt tegenwoordig alom beschouwd als een van de absolute topspitsen van Europa. Maar ook hij is ooit klein begonnen. Bij NEC vonden ze hem aanvankelijk zelfs niet goed genoeg, waarop Frans Thijssen hem naar de jeugdopleiding van Vitesse haalde. Op 4 september 1993 liet trainer Herbert Neumann hem in de hoofdmacht debuteren, in een uitduel bij MVV.

“Aanvankelijk viel hij me helemaal niet zo op”, herinnert Neumann zich. “Hij was erg stil in de groep, terughoudend. Ik kende de spelers van Vitesse niet en koos aanvankelijk voor gevestigde namen. Maar na een paar weken kreeg ik in de gaten dat Roy in elk potje scoorde. In grote partijen, kleine partijen, het maakte niet uit; hij scoorde altijd. Eerst dacht ik dat het op toeval berustte, dat hij telkens op de goede plek stond. Maar na een poosje kreeg ik door hoeveel Roy er voor deed. Hij is een speler die negentig minuten blijft gaan. Tien keer voor niets om die ene keer wel op de juiste plaats te staan. Dat is een zeldzame kwaliteit.”

“Toen Roy in 1997 naar Tenerife vertrok, had ik geen idee dat hij het zo ver zou schoppen. Iedereen kon zien dat hij over buitengewoon grote kwaliteiten beschikte. Maar dan nog is het afwachten of een speler naar de echte top doorstoot of in de subtop blijft hangen.”

“Deportivo la Coruna (de club waar hij tussen ’99 en 2003 voor uitkwam, red.) was ‘m op het lijf geschreven. Die club speelt bij voorkeur op de counter. Daar hoefde hij dus niet te jagen en had hij alle vrijheid om voor de ruimte te kiezen. Bij Bayern München (zijn huidige club) kwam hij daarentegen niet in ’n gespreid bedje terecht. Het is een grote club en de verwachtingen waren hoog. Bovendien moet hij veel defensief werk opknappen. Toch maakt hij ook nu de verwachtingen volledig waar. Hij wordt nog elk jaar beter.”

In München wordt Makaay af en toe vergeleken met Gerd Müller, de legendarische doelpuntenfabriek uit de jaren zeventig. Aan Neumann, werkzaam als voetbalmakelaar in Keulen, is de vergelijking tussen ‘der Bomber’ en ‘das Torphantom’ niet besteed. “Qua spelwijze, stijl en postuur lijken ze totaal niet op elkaar. Müller was klein, gedrongen, speelde veelal met de rug naar het doel. Hij fugeerde als aanspeelpunt en scoorde vrijwel uitsluitend in het strafschopgebied. Roy is een spits die op zijn sterkst is als hij de ruimte in wordt gestuurd. Hij scoort ook veel van buiten de zestien, hij heeft een fantastische traptechniek, zowel met links als met rechts. Nee, afgezien van hun ongelooflijke Torquote vind ik ze absoluut niet vergelijkbaar.”

Bron: De Gelderlander 07-01-2005
 

Vitesse informeert ook naar Postma
Streuer acht komst niet haalbaar

Vitesse heeft interesse getoond in keeper Stefan Postma van Aston Villa als opvolger voor Dragoslav Jevric. Postma mag weg uit Birmingham. “Ik heb bij zijn zaakwaarnemer geinformeerd naar zijn situatie. Maar het lijkt mij niet haalbaar. Wij kunnen geen hoge transfersom betalen”, zegt manager Voetbal Streuer.

Voor Postma moet ongeveer 1,3 miljoen euro betaald worden. Volgens de eigen site van Vitesse zou Streuer al met Postma hebben gesproken. “Klinklare nonsens”, zegt de manager echter. Postma vertrok in 2002 bij De Graafschap waar hij twee jaar speelde.

Bron: Omroep Gelderland 06-01-2005
 

Transfer Wapenaar ketst af

Jan Streuer lijkt voor niets naar Portsmouth te zijn afgereisd. Pogingen om Wapenaar in te lijven door Vitesse zijn tot op heden mislukt. Vitesse wil donderdag nog één poging wagen, maar lijkt zich neer te leggen bij het definitieve afketsen van de transfer. Portsmouth weigert mee te werken aan een transfer van de voormalige Utrecht-goalie. De club uit Portsmouth wil Wapenaar niet verhuren maar alleen maar verkopen. Ook de salariseisen van Wapenaar zijn te gortig voor de Arnhemse club. De 34-jarige doelman verdient een slordige €12.000,= per week bij de Engelse club en wil wel wat inleveren bij een eventuele transfer. Maar ook bij een eventuele salarisverlaging lijkt de komst van Wapenaar kansloos. Vitesse is niet bereid om een buitensporig salaris te betalen voor een doelman die straks niets meer oplevert. De kans is erg groot dat Vitesse andere opties gaat bestuderen om de opvolger van Dragoslav Jevric binnen te halen. Stefan Postma lijkt nu de meest geschikte kandidaat om Jevric op te volgen. De 27-jarige doelman van Aston Villa is overbodig in Birmingham en mag vertrekken. De voormalige doelman van De Graafschap is zeer geïnteresseerd in een terugkeer naar Nederland. Ook het Duitse Borussia Mönchengladbach van Dick Advocaat lijkt een voorname kandidaat om Postma in te lijven. Technisch manager Jan Streuer heeft woensdagavond laat nog contact opgenomen met Postma en zijn zaakwaarnemer, om een transfer naar Vitesse zo snel mogelijk af te ronden.

06-01-2005
 

Vitesse vangt bot bij Wapenaar

Vitesse is er gisteren nog niet in geslaagd doelman Harald Wapenaar over te nemen van Portsmouth FC. Jan Streuer, technisch manager van de Arnhemse club, hoopte in Londen met de speler en diens club een oplossing te vinden in het moeizame transferspel. Wapenaar mag ondanks een doorlopend contract vertrekken bij Portsmouth. De 34 – jarige doelman wil graag naar Vitesse, maar daar zal hij aanzienlijk minder gaan verdienen. De drie partijen vonden gisteren geen oplossing voor dit financiële probleem. Streuer kon gisteravond nog niet aangeven of de komst van Wapenaar definitief van de baan is.

Bron: De Gelderlander 06-01-2005
 

Enkele doelpunten van Christer George

Na contact met Noorse supporters van Rosenborg heeft de redactie enkele url’s doorgekregen van doelpunten van Christer George. Voor het beste resultaat kunt u het beste even rechtsklikken op de link en dan ‘doel opslaan als’ kiezen. De doelpunten zijn gemiddeld 2-4 mb groot.

27.04.2003: Lyn – Rosenborg 0-3; de 0-2
10.05.2003: Viking – Rosenborg 0-2; de 0-1
24.10.2000: Paris St. Germain – Rosenborg 7-2; de 3-1
24.10.2000: Paris St. Germain – Rosenborg 7-2; de 3-2

05-01-2005
 

Streuer in Portsmouth voor Wapenaar

Jan Streuer was woensdag in Engeland om doelman Harald Wapenaar los te weken van Portsmouth. De Arnhemmers willen Wapenaar als opvolger van doelman Dragoslav Jevric, die zondag met Ankaraspor tot een akkoord kwam. Manager voetbal Jan Streuer bevestigde woensdagmiddag dat hij in Portsmouth onderhandelt over een eventuele verhuur of verkoop van Wapenaar, maar deed hier verder geen uitlatingen over. “Ik kan er nu nog niets over zeggen.” Wapenaar is derde keeper bij Portsmouth en wil dolgraag voor Vitesse spelen. De keeper zal in elk geval een deel van zijn salaris moeten inleveren.

Bron: Omroep Gelderland 05-01-2005
 

Wedstrijdwijzigingen Vitesse

De wedstrijden Vitesse-Willem II en Vitesse-RKC Waalwijk zijn verplaatst.

De wedstrijd Vitesse-Willem II stond gepland op maandag 7 maart en is verplaatst naar zaterdag 5 maart. De aanvang van de wedstrijd is 20.00uur.

Vitesse-RKC Waalwijk zou op Koninginnedag, 30 april, gespeeld worden, maar is verplaatst naar zondag 1 mei. Aanvang van de wedstrijd is 14.30uur.

Bron:Vitesse.nl 05-01-2005
 

Vitesse test Noorse middenvelder

Vitesse test vanaf zaterdag de 25 jarige Christer George. De middenvelder heeft een aflopend contract bij de Noorse topclub Rosenborg en hoopt nu bij Vitesse een nieuw contract te verdienen. George speelde eerder al drie jaar voor Strømsgodset IF voordat hij een transfer naar Rosenborg verdiende. De middenvelder speelde vorig seizoen nog een aantal duels voor Córdoba uit de Spaanse Segunda Division.

Bron: Voetbalplus 05-01-2005
 

Ook Dick Advocaat aast op Stefan Postma

Borussia Mönchengladbach-coach Dick Advocaat heeft na het aantrekken van Craig Moore (Glasgow Rangers), Jörg Bohme (Schalke 04) en Bernd Thijs (Trabzonspor) ook interesse in Stefan Postma. De doelman wil weg bij Aston Villa, waar hij na tweeënhalf jaar nog steeds geen basisplaats heeft afgedwongen. FC Utrecht en Vitesse hebben eveneens belangstelling voor Postma, die in 2002 stadion De Vijverberg van De Graafschap verruilde voor Villa Park.

Postma moet bij Aston Villa concurreren met Thomas Sörensen. De doelman van het Deense nationale elftal is eerste keus bij manager David O’Leary. Postma speelde dit seizoen slechts anderhalve wedstrijd voor Villa. Hij viel in tegen Charlton Athletic (0-3) en begon in de basis tegen Arsenal, dat met 3-1 won, maar volgens Arsène Wenger met 10-1 had moeten winnen. ‘Maar we hadden te maken met een fantastische doelman bij de tegenstander’, sprak de manager van Arsenal lovend over Postma. Een week later koos David O’Leary toch gewoon weer voor Thomas Sörensen. Postma liet 0’Leary al in september, na het eerste duel om de League Cup, weten te willen vertrekken, maar toen ging de manager daarmee niet akkoord. Inmiddels lijkt een transfer wel bespreekbaar Borussia Mönchengladbach is geïnteresseerd, nadat een eerste poging mislukte Jens Lehmann van Arsenal te contracteren.

Villa-manager David 0’Leary heeft de vraagprijs voor Postma vastgesteld op een miljoen pond (ruim 1,4 miljoen euro), hetzelfde bedrag waarvoor de club hem kocht van De Graafschap. ‘Ze zijn in Birmingham erg tevreden over Stefan’, zegt Postma’s zaakwaarnemer Piet Buter. “O’Leary noemt hem zelfs the best second goalkeeper in Engeland. Dat is een enorm compliment, maar het maakt de zaak ook moeilijk, omdat Aston Villa hem niet zomaar wil laten gaan. De interesse van Gladbach is mij bekend, maar die club heeft nog geen officieel bod uitgebracht. Ik sta te springen om te steggelen over de vraagprijs en/of zijn contract. Stefan moet gewoon snel aan spelen toekomen.”

Bron: VI 05-01-2005
 

Spelers stellen hoge eisen aan nieuwe CAO

De VVCS heeft tijdens de eerste CAO-bespreking een uitgebreide wensenlijst neergelegd bij werkgeversorganisatie FBO. De vakbond diende namens de spelers liefst 23 punten in, waaronder enkele ingrijpende wijzigingsvoorstellen. Zo wil de VVCS met de clubs spreken over afschaffing van de eenzijdige optiebepalingen in contracten. Via zo’n optie kan een bvo een verbintenis verlengen, ook als een voetballer daar geen trek in heeft. Eerder vocht Ajacied Hatem Trabelsi de rechtsgeldigheid van de eenzijdige optie in zijn contract aan bij de arbitragecommissie van de KNVB, maar tevergeefs.

lees verder...

Bron: VI 05-01-2005
 

Jevric is trots op zijn prestaties bij Vitesse

De spelers en trainers van Vitesse gaan deze dinsdagmiddag aan de champagne. Presentje van Dragoslav Jevric, als dank voor de samenwerking in de voorbije jaren. De 30 – jarige doelman, in de zomer van 1999 overgekomen van Rode Ster Belgrado, vertrekt per direct naar Ankaraspor.

Vandaag vliegt Jevric naar Ankara, waar hij op 28 januari met Ankaraspor begint aan het tweede deel van de Turkse competitie. Vlak voor zijn definitieve vertrek uit Arnhem neemt de keeper van het nationale elftal van Servië en Montenegro de tijd voor zijn afscheidsverhaal. “Ik ben trots op wat ik bij Vitesse heb gepresteerd.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 05-01-2005
 

Prangende vragen bij eerste training van Vitesse

Wordt Harald Wapenaar de nieuwe doelman van Vitesse? En maakt Nicky Hofs nou wel of niet het seizoen af in Arnhem? Het waren de prangende vragen gistermiddag, rondom de eerste training van Vitesse in 2005.

Vitesse gaat over drie weken, op zondag 23 januari, op bezoek bij Feyenoord. Met welke spelersgroep de Arnhemse club de competitie zal hervatten, is nog onduidelijk. Zo laat de beoogde komst van Harald Wapenaar waarschijnlijk nog wel even op zich wachten. De doelman moet de naar Ankaraspor vertrokken Dragoslav Jevric opvolgen. Maar Vitesse, Wapenaar en diens club Portsmouth hebben nog geen financiële oplossing gevonden voor het doorlopende contract van de goalie.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 04-01-2005
 

Boetes betrapte spelers

De spelers van Vitesse en De Graafschap die zijn betrapt op het spelen van zaalvoetbalwedstrijden zonder dat de clubleiding er iets van wist, komen er met een boete van af. Bij Vitesse krijgt Nicky Hofs naar verluidt een berisping en een kleine boete die hij in de spelerspot moet doen. Daarmee is wat de Arnhemse club betreft de zaak afgedaan. Manager voetbalzaken Jan Streuer wilde er gisteren geen woorden meer aan vuil maken.

In Doetichem kon gisteren nog niet gesproken worden met Patrick Ax. Ax ontbrak vanwege privé-omstandigheden. Wel werd duidelijk dat Ax, René Bot en Jhon Beukering ook een geldboete krijgen opgelegd. De vier deden vorige week donderdag ‘illegaal’ mee met een zaalvoetbalwedstrijd in het Limburgse Landgraaf.

Bron: De Gelderlander 04-01-05
 

In januari is de sportschool altijd hot
Eigenaar Hendriks wil ook meer doen met Vitesse-spelers

Miljoenen mensen beginnen het nieuwe jaar met goede voornemens. Stoppen met roken, minder (vet) eten en meer bewegen. Lex Hendriks van Jagyba Sport & Health in Velp over afvallen, Vitesse en ongezonde kinderen.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 04-01-2005
 

Matthew Amoah zoekt z’n oude vorm

Matthew Amoah draait er niet omheen. De veel bekritiseerde spits van Vitesse vindt ook zélf, dat hij zich tot nu toe niet van zijn beste kant heeft laten zien. Maar de 24-jarige aanvaller uit Ghana vraagt de trouwe supportersschare uit Arnhem om geduld. Een smalle selectie, een nieuwe speelstijl en een nieuwe aanvalspartner zijn volgens Amoah de redenen voor zijn tot nu toe mindere spel. “Ik kom er wel weer bovenop.”

lees verder...

Bron: ELF Magazine nr.1 2005
 

Nick Hofs zou seizoen graag afmaken

Nick Hofs staat niet direct te popelen om Vitesse nu al te verruilen voor Feyenoord. “Ik zou het seizoen graag bij Vitesse afmaken.” De middenvelder wil het liefst gepast afscheid nemen van zijn publiek. “De laatste wedstrijd ben ik geblesseerd uitgevallen en dat is natuurlijk niet zo leuk.” Hofs is verrast dat Feyenoord zich bij Vitesse heeft gemeld. “Ik heb nog niks gehoord, maar als het zo moet zijn moet ik er mee instemmen. Dan heb je weinig te vertellen. Al zou het natuurlijk ook best mooi zijn. Alles is nu gewoon meegenomen”, aldus de Arnhemmer.

Bron: Omroep Gelderland 03-01-05
 

Vitesse hervat training

Vitesse hervat vandaag de training om 13.30 uur op sportcentrum Papendal. De selectie gaat donderdag op trainingskamp naar het Turkse Belek.

Bron: De Gelderlander 03-01-05
 

Vitesse houdt rekening met vertrek Rankovic

Vitesse houdt er rekening mee dat Aleksandar Rankovic vertrekt uit Arnhem. De middenvelder heeft de club aangegeven dat hij weg wil omdat hij vanaf 1 juli 2005 aanzienlijk minder gaat verdienen. Rankovic verdient de eerste drie jaar van zijn vijfjarige contract het salararis van een ‘niet EU-speler’ (circa 400.00 euro), daarna krijgt hij een ‘normaal’ salaris. “En daarvoor wil hij niet bij Vitesse voetballen”, aldus manager voetbalzaken Jan Streuer. “Van ons mag hij ook vertrekken, maar er speelt op dit moment niks.”

Bron: De Gelderlander 03-01-05
 

‘Zaalvoetballers’ Hofs, Ax, Bot, Van Beukering lopen tegen de lamp

Vitesse-speler Nicky Hofs en zijn collega’s René Bot, Patrick Ax en Jhon van Beukering van De Graafschap hebben afgelopen donderdag zonder toestemming van hun clubs deelgenomen aan een zaalvoetbaltoernooi in het Limburgse Landgraaf. De vier profs mogen zich vandaag melden bij hun clubs. Daar was namelijk niet bekend dat ze naar Zuid-Limburg waren afgereisd om te gaan zaalvoetballen.

Jan Streuer, manager voetbalzaken van Vitesse, verklaarde verrast te zijn dat Nicky Hofs had deelgenomen aan het zaalvoetbaltoernooi. ,,Dit is voor mij echt even schrikken. Hier weten wij helemaal niks vanaf. Het is tamelijk onverantwoord van hem, heel onprofessioneel. Volgens mij is Hofs vergeten dat hij een publiek figuur is.” Streuer liet weten te gaan bekijken hoe Vitesse de zaak gaat oplossen. “Daar wil ik nu niet op vooruitlopen, maar het is in ieder geval wel duidelijk dat we binnenkort met Nicky gaan praten. Die jongen moet tijdens zijn vakantie gewoon rust nemen. Als hij zo nodig ergens wil voetballen, moet hij ons in ieder geval van tevoren inlichten.”

Hofs gaf aan ‘het niet nodig te vinden’ dat zijn club op de hoogte is van zijn bezigheden in de vakantietijd. ,,Ik zou niet weten waarom ik moet vertellen dat ik ergens een potje ga zaalvoetballen. Ik weet zelf het allerbeste wat goed voor me is. Op deze manier houd ik tijdens de winterstop mijn conditie op peil.”

Patrick Ax van De Graafschap was het eens met zijn collega. ,,Zo lang ik voetbal, doe ik dit al. Een beetje zaalvoetballen in de winterstop is goed om aan de conditie te werken. We hebben met de toernooileiding duidelijk afgesproken dat hier geen ruchtbaarheid aan zou worden gegeven. Niemand heeft er namelijk iets mee te maken met wat we in onze vrije tijd doen.”

Volgens een hevig verbolgen Johan Tukker, algemeen directeur van De Graafschap, had het drietal van zijn club bij voorbaat al moeten weten dat het spelen van zaalvoetbal niet geoorloofd was. ,,Dit stellen we zeer zeker niet op prijs. Komende maandag (vandaag, red.) zullen we meteen met die jongens om de tafel gaan zitten om over het hele gebeuren te praten. Daarna zullen we ons beraden en passende maatregelen nemen.”

Bron: De Gelderlander 03-01-05
 

Jevric en Hofs weg, Vitesse wil Wapenaar

Vitesse hoopt vandaag een nieuwe keeper te presenteren. De Arnhemse club onderhandelde gisteravond nog telefonisch met het Engelse Portsmouth over de huur van oud – FC Utrecht – goalie Harald Wapenaar, maar een akkoord bleef vooralsnog uit. Vitesse kan de Nederlander slechts huren omdat Wapenaar veel te veel geld verdient in Engeland, waar hij een tot medio 2006 doorlopend contract heeft. De Arnhemse club schermt nog wel met een tweede kandidaat, maar het is onduidelijk of daarbij sprake is van een handelsspel of om een daadwerkelijke troef. Vitesse moet razendsnel op zoek naar een doelman nu Dragoslav Jevric per direct naar het Turkse Ankaraspor vertrekt. Naar verluidt ontvangt Vitesse zo’n 2,5 ton voor de keeper, wiens contract in de zomer afloopt.

Vitesse dreigt ook Nicky Hofs per direct kwijt te raken aan Feyenoord, dat zich in het nieuwjaarsweekeinde officieel heeft gemeld om de jonge middenvelder (21) over te nemen. Eerder kwam Hofs al een driejarig contract overeen met Feyenoord. Vitesse onderhandelt vandaag met Feyenoord over de voorwaarden van een vroegtijdige overstap, die zou betekenen dat Hofs op 23 januari bij de herstart van de competitie in Rotterdam (Feyenoord-Vitesse) in het roodwit aantreedt, in plaats van het geelzwart van Vitesse.

Bron: De Gelderlander 03-01-05
 

Koerswijziging bij Vitesse

Vitesse gebruikt de winterstop om een heroverweging te maken. Voor doelman Dragoslav Jevric komt een vervanger, maar het vertrek van Nicky Hofs betekent ineens niet dat er een aanvaller nodig is.

Bij het ingaan van de winterstop was alles nog duidelijk. Vitesse heeft aanvallend versterking nodig want met Nicky Hofs, Purrel Fränkel en stand-in Eldridge Rojer zijn de vleugels onderbezet. Het aantrekken van Youssouf Hersi van Heerenveen paste naadloos in het plaatje, dat met de komst van de aanvaller weer compleet is. Nu Nicky Hofs waarschijnlijk per direct naar Feyenoord vertrekt, is het plaatje klaarblijkelijk anders. “Dat wil niet zeggen dat wij nu een aanvaller zoeken”, reageerde manager voetbalzaken Jan Streuer. “We gaan Hofs niet ruilen met Smolarek, dat is niet aan de orde. We willen alleen een financiele vergoeding van Feyenoord.”

Volgens Streuer heeft Vitesse nu ‘met Hersi en Fränkel de vleugels bezet’. “We gaan ons de komende tijd eens rustig beraden over wat we willen. Het wordt een aanvaller of een speler die op verschillende posities inzetbaar is. Dan moet je inderdaad denken aan Remco van der Schaaf.” Vitesse aast al langer op de PSV’er met het geelzwarte hart omdat Van der Schaaf de beoogde opvolger is van Abubakari Yakubu. Vitesse zou de Ghanees dolgraag houden, maar vreest de middelen niet te hebben.

De tussentijdse verkoop van Dragoslav Jevric en Nicky Hofs levert Vitesse wel enige financiele armslag. Jevric zou naar schatting nog 2,5 ton euro opbrengen, mogelijk levert ook Hofs een dergelijk bedrag op. Daarover gaan Vitesse en Feyenoord vandaag nog in conclaaf.

Streuer wilde gisteren, zoals gebruikelijk, niet ingaan op bedragen. “Dan krijg je weer al die verhalen dat de één het wel en de ander niet genoeg vindt. Daar hebben we geen behoefte aan. Het is in elk geval voor de club goed want anders loopt Jevric in de zomer transfervrij de deur uit.”

Streuer hield zich ook op de vlakte over de mogelijkheid Harald Wapenaar als vervanger van Jevric aan te trekken. “We zijn telefonisch in onderhandeling, maar we komen er vanavond zeker niet uit. En we hebben nog een tweede doelman op het oog, een buitenlandse, maar ik noem zijn naam niet. Hij is in elk geval wel transfervrij.”

Wapenaar zou met Portsmouth tot een vergelijk moeten komen. De oud-speler van Fc Utrecht wil graag naar Vitesse, maar acht het niet waarschijnlijk dat de Arnhemse club hem koopt. Wapenaar: “Als de clubs eruit komen ben ik de belangrijkste kandidaat. Hoewel koop niet bij voorbaat is uitgesloten, gaat het om huur. Het gaat tenslotte om een ‘ontiegelijk’ verschil en ik sta nog anderhalf jaar onder contract. Dat is een vet contract. Het is dat ik geen 27 meer ben, maar 34. Dat betekent dat ik aan mijn toekomst moet denken. Daarom moet ik wel eens een strik in mijn sporthart moet leggen, want het liefst wil ik naar die bovenhoek vliegen. Het is een lastige spagaat. Voorlopig ligt het lot niet in mijn handen. Ik wil graag naar Vitesse, maar eerst moeten de clubs eruit komen. Maar dat zal geen week meer duren”, aldus de derde doelman van Portsmouth. Vitesse verwacht de nieuwe doelman binnen enkele dagen te presenteren.

Bron: De Gelderlander 03-01-05
 

‘Justitie staat zwak in zaak tegen Aalbers’

“Justitie heeft geen sterke zaak tegen Aalbers. De hele kwestie draait om een fiscaal geschil en verschil van inzicht over de afhandeling van transfers van Van Hooijdonk, Machlas en Curovic. We gaan met een gerust hart de rechtszitting in.”. Dat verklaart mr. Hameleers, advocaat van voormalige Vitesse-voorzitter Karel Aalbers. Aanleiding is het besluit van het openbaar ministerie om Mister Vitesse te vervolgen wegens verdenking van belastingfraude en valsheid in geschrifte.

Aalbers moet 3 maart voor de Arnhemse rechtbank verschijnen. Op deze eerste zittingsdag wordt het verloop van het proces bepaald. Dan zal bijvoorbeeld duidelijk worden, welke getuigen en/of deskundigen in de strafzaak zullen worden opgeroepen. De rechtszaak wordt in april inhoudelijk behandeld. Aalbers wordt bijgestaan door de advocaten Hameleers uit Roermond en G.J. Knoops uit Amsterdam.

Het gerechtelijk vooronderzoek naar Karel Aalbers en zijn bedrijven heeft bijna vier jaar geduurd. In die periode heeft Justitie een reeks aanklachten tegen Aalbers moeten laten vallen. Dat het landelijk parket van het openbaar ministerie toch besloten heeft tot vervolging over te gaan, noemt Hameleers “absoluut vervelend”. Hij wijst op de “veroorzaakte imagoschade”. Hameleers: “Er zijn toch grote financiële belangen met de zaak-Aalbers gemoeid.” Karel Aalbers neemt het justitiële besluit om hem te vervolgen voor kennisgeving aan. “Ik glimlach erom”, aldus de voormalige Vitesse-voorzitter vanuit de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur.

Bron: De Gelderlander 03-01-05
 

Doelman Jevric weg bij Vitesse

Dragoslav Jevric keert na de winterstop niet terug in het doel van Vitesse. De 30-jarige international van Servië en Montenegro verhuist naar Turkije. Hij tekent een meerjarig contract bij Ankaraspor.

Jan Streuer, technisch manager van Vitesse, maakte zondag nog een klein voorbehoud over de transfer. ,,Het is inderdaad de bedoeling dat Jevric overstapt naar Ankara. Maar zo lang de hele papierhandel niet is afgerond, is zijn vertrek nog niet officieel.”

Jevric kwam medio 1999 van het toenmalige Rode Ster Belgrado naar Vitesse. Zijn contract in Arnhem zou komende zomer aflopen. Het salaris van de ervaren doelman, die af en toe vreemde capriolen uithaalde, drukte zwaar op de begroting van Vitesse. Het tussentijds vertrek van Jevric komt de club daarom niet slecht uit.

,,Nu vangen we nog wat geld voor hem”, legde Streuer uit. ,,Aan het einde van het seizoen was hij gratis vertrokken. Een verlenging van zijn contract zat er absoluut niet in. Daarvoor was hij veel te duur voor het huidige Vitesse geworden.”

Vitesse, dat in de 22-jarige Coutinho (ex-PSV) nog maar over één doelman beschikt in de A-selectie, wil op korte termijn een vervanger voor Jevric vastleggen. Harald Wapenaar (ex-FC Utrecht) is een belangrijke kandidaat. De routinier komt bij Portsmouth nauwelijks aan spelen toe. Zijn contract in Engeland loopt echter nog anderhalf jaar door.

,,Naast Wapenaar hebben we ook nog een andere ervaren doelman op het oog”, lichtte Streuer toe. ,,Zijn naam houd ik liever nog even geheim. Voor donderdag hopen we de zaak rond te hebben. Dan kan onze nieuwe doelman nog mee op trainingskamp naar Turkije.”

Bron: ANP 02-01-05
 

Financiele meevallers voor Vitesse

Met het vertrek van Dragoslav Jevric naar Ankara Spor en de waarschijnlijk versnelde overgang van Nick Hofs naar Feyenoord doet Vitesse financieel uitstekende zaken. Het contract van beide spelers loopt aan het eind van dit seizoen af. Nu incasseert Vitesse toch nog een aantal tonnen aan euro´s voor het duo. Manager Streuer is niet rouwig om het vertrek van de keeper. “Zijn contract verlengen was absoluut onmogelijk. En nu is het financieel voor ons nog aantrekkelijk.” Voor Hofs haalt Vitesse waarschijnlijk geen vervanger naar Gelredome. “Daarvoor hebben we Hersi al gehaald.”

Bron: Omroep Gelderland 02-01-05
 

Feyenoord wil Hofs nu per direct

Feyenoord heeft zich dit weekeinde gemeld bij Vitesse om Nick Hofs per direct over te nemen. Hofs werd vorige maand al voor drie jaar vastgelegd door de Rotterdammers. “Ze willen hem nu met onmiddelijke ingang van ons overnemen”, meldt manager voetbal Jan Streuer. “Ze zitten daar toch wat in de problemen. Er valt zeker over te praten als het voor ons financieel aantrekkelijk is.”

Vitesse trok in de persoon van Youssouf Hersi al een vervanger aan voor Hofs. Hersi traint maandag al mee. Een direct vertrek van Hofs in de winterstop naar Feyenoord lijkt dan ook logisch.

Streuer: “Ik denk dat als de één speelt, de ander op de bank komt te zitten. Ze spelen toch min of meer op dezelfde positie aan de rechterkant.” De vervroegde komst van Hofs naar de Kuip lijkt extra noodzakelijk nu Thomas Buffel waarschijnlijk vertrekt naar Glasgow Rangers.

Bron: Omroep Gelderland 02-01-05
 

Wapenaar beoogde opvolger van Jevric

Keeper Harald Wapenaar moet hopen op de hulp van zijn club Portsmouth. Pas als zijn Engelse werkgever bereidt is om de afkoopsom van de doelman flink te verlagen, is een overgang naar Vitesse mogelijk. “Maar tot nu toe is hun voordeel absurd”, reageert Wapenaar van wie het contract nog anderhalf jaar doorloopt. “Ze zitten mij al een half jaar dwars, terwijl ik me altijd super heb opgesteld. Ik ben hier notabene de derde keeper.”

Vitesse heeft behalve Wapenaar nog een andere keeper op het oog. “Ze moeten ook een ander ijzer in het vuur hebben. Maar ik heb het gevoel dat ik de belangrijkste kandidaat ben”, aldus Wapenaar zondag vanuit Engeland.

De voormalige doelman van FC Utrecht zou dolgraag terugkeren naar Nederland. “Ik ben zeer geinteresseerd in Vitesse. Het streven is om erbij te zijn als ze naar Turkije gaan op trainingskamp. Maar dan zal Portsmouth wel iets moeten doen”, zegt Wapenaar.

Manager voetbal Jan Streuer benadrukt dat het niet te lang moet duren. “Dit moet snel gaan. Huren of overnemen maakt ons niet zoveel uit. Maar Wapenaar zal ook zelf een regeling moeten treffen.”

Bron: Omroep Gelderland 02-01-05
 

Jevric per direct naar Ankara Sport

Dragoslav Jevric verruilt Vitesse per onmiddelijke ingang voor Ankara Sport. De doelman uit Servie en Montenegro bevestigde zondagmiddag op de luchthaven in Turkije het nieuws. Jevric tekent bij Ankara voor 3,5 jaar. “Ik ben er heel blij mee, maar op dit moment kan ik niet meer zeggen. Vanavond laat misschien wel.”

Vitesse reageert waarschijnlijk nog deze week op het al verwachte vertrek van Jevric: “We zijn met twee gelijkmatige keepers in onderhandeling. Harald Wapenaar van Portsmouth is inderdaad één van hen”, bevestigt manager voetbal Jan Streuer.

Bron: Omroep Gelderland 02-01-05

Hoofdsponsor: