Juli 2001

Babangida meldt zich bij Vitesse

Alle selectie-spelers waren vandaag aanwezig bij de perspresentatie in de Oranjerie Rosendael. Echter een speler ontbrak bij aanvang nog: Tijjani Babangida.

De aanvaller had eergisteren Nigeria nog naar het WK geschoten. Daarom kon hij vandaag niet op tijd aanwezig zijn bij de presentatie. Maar hij kwam wel.

Nadat voorzitter Vaessen en trainer Koeman hun verhaal hadden gehouden. Kwam Babangida de zaal binnen. Opgewekt als altijd ging hij achter de microfoon zitten. “Vitesse is een goede club. Ik hoop aan de top te komen, niet alleen van Amsterdam maar van Nederland.” De snelle speler gaf aan dat hij niet vanwege Adriaanse bij Ajax is vertrokken, maar gewoon bij Ajax weg wilde. “Ik was uitgekeken bij Ajax.”

31-07-01

Vaessen verwacht veel van Vitesse

Rozendaal – Vitesse-voorzitter Jos Vaessen verwacht dat Vitesse een goed seizoen tegemoet gaat. De eis, die trainer Koeman ook naar de spelers toe heeft uitgesproken is Europees voetbal. Volgens Vaessen was het afgelopen seizoen een jaar “op hoop van zegen en maar kijken waar het schip strandt”. Verder zei hij dat het zowel sportief als financieel goed gaat met Vitesse. “We moeten nu een grote stap vooruit zetten. Het team is intact gebleven en we hebben ons zelfs kunnen versterken. Verder moet het boek Aalbers uit zijn en het slot erop”, aldus Vaessen.

TT TVG 31-07-01

Vitesse terug op aarde

Het luchtkasteel Vitesse is afgebrokkeld en Karel Aalbers, het brein achter het surrealistische bouwsel, al bijna vergeten. Na op het nippertje te zijn ontsnapt aan een financiële ondergang jagen ze bij de Arnhemse club voorlopig aardse doelen na. Te beginnen met de wens voor komend seizoen. ,,Een mooi plaatsje achter de grote drie.” Het was trainer Ronald Koeman die de term ,,grote drie” tijdens de jaarlijkse persdag van Vitesse dinsdag in de mond nam. Bij Vitesse, de laatste jaren sprekend over ,,grote vier”, weten ze inmiddels dat het najagen van een plaatsje tussen Ajax, PSV en Feyenoord in de Nederlandse voetbaltop voorlopig een utopie is. Een achterstand in geld, kennis en historie maak je in de voetbalwereld niet in een paar jaartjes goed. Onverantwoorde risico’s verliezen het op de lange termijn van een duurzaam en verantwoord beleid. ,,We gaan vanaf nu werken met een sluitende begroting” sprak Jos Vaessen. ,,Zoals wel meer bedrijven doen.”

Begroting omlaag

De begroting van Vitesse gaat daardoor omlaag. ,,We gaan terug van 54 miljoen naar 45 miljoen gulden”, aldus Vaessen. ,,Dat kan niet anders. We hebben nog geluk dat de Vrienden van Vitesse, bestaande uit drie bestuursleden, ons hebben gered. Zij hebben de schulden van de club bij NUON afgekocht. Daardoor hoeven we nu niet zeventig miljoen maar twintig miljoen gulden af te lossen. We zijn financieel nog niet gezond maar wel veilig.”

Ondanks de wens van de voorzitter dekken de kosten van Vitesse de inkomsten nog niet. Voor een sluitende begroting van 45 miljoen gulden komt de Arnhemse club komt nog dertien miljoen gulden tekort. ,,De Vrienden van Vitesse staan gelukkig garant voor zeven miljoen gulden en aan de Champions League-wedstrijd van PSV in het Gelredome houden we twee miljoen gulden over. We hebben nog steeds goede hoop dat we een shirtsponsor weten te strikken. Deze geldschieter moet ons van de benodigde vier miljoen gulden voorzien.”

Transfers

Door de slechte financiële situatie was er voor grote aankopen geen ruimte. ,,We hebben doelman Van Fessem transfervrij van Willem II overgenomen en Babangida van Ajax kunnen huren”, somde Koeman op. ,,Gelukkig zijn we niemand kwijtgeraakt. Al moet ik jammer genoeg Martel, Sikora, Laros en Zongo nog wel een maandje missen. Vorig jaar hebben we ondanks alle onrust lang mee kunnen strijden om een ticket voor de UEFA Cup. Dat moet dit jaar ook kunnen”, aldus Koeman die in de winterstop over zijn aflopende contract wil gaan praten. Het bestuur van Vitesse hoorde de doelstelling van Koeman tevreden knikkend aan.

Aanwinst Babangida was als enige de nieuwe koers van Vitesse ontgaan. De huurling was zondag met twee doelpunten nog voor een groot deel verantwoordelijk voor de plaatsing van Nigeria voor het WK en bezocht dinsdag direct na zijn landing op Schiphol de persdag van zijn nieuwe werkgever. ,,Ik wil met Vitesse de top van Nederland en Europa halen”, zei de Nigeriaan

ANP 31-07-01

Vitesse veilig maar nog niet gezond

In Rozendaal vond vandaag de jaarlijkse perspresentatie van Vitesse plaats. Ondanks het in alle opzichte zware vorige seizoen lieten voorzitter Jos Vaessen en trainer Koeman blijken vertrouwen te hebben in het nieuwe seizoen.

Vorig seizoen waren er volgens Vaessen drie kritieken momenten, die dit jaar absoluut voorkomen moeten worden. Januari 2001, toen Vitesse vreemd geld moest aantrekken om aan de financiële verplichtingen te kunnen voldoen. April 2001, Vaessen moest persoonlijk naar het Portugese Lissabon afreizen om de transfersom van spits Van Hooijdonk naar Arhem te halen. En natuurlijk eind van het seizoen, toen duidelijk werd dat Vitesse de begroting niet sluitend kreeg en daardoor licentieproblemen had. Om dit te voorkomen is de financiële doelstelling van dit seizoen: een sluitende begroting zonder afhankelijk te zijn van transferwinsten. De begroting aan de uitgavenkant is verlaagd van 54 naar 45 miljoen gulden. Dit is bereikt door de bekende verlaging van de huur van stadion Gelredome, efficiency en besparing in administratieve staf. Waar absoluut niet in is bezuinigd is de jeugdopleiding. Daar wordt nog steeds 4 miljoen per jaar aan uitgegeven. Aan inkomsten was er dit jaar 36 miljoen begroot. Dit bedrag wordt behaald door inkomsten van onder andere seizoenkaarten, loges en sponsors. Wat nu overblijft is een gat in de begroting van maar liefst 9 miljoen gulden. Dit is uiteindelijk voor 7 miljoen gedicht door de “vrienden van Vitesse”, de overig 2 miljoen worden binnengehaald door onder andere de wedstrijden van PSV en het Nederlands elftal in Gelredome later dit jaar. Hierdoor zijn verplichte transfers niet aan de orde.

Mocht er in de loop van de competitie wel spelers verkocht worden dan zal het geld gebruikt worden voor betere service, reserve pot voor het aantrekken van spelers en het aflossen van de schulden.

Shirtsponsor Atag was een tijdelijke oplossing en zal dit seizoen niet meer het geelzwarte shirt sieren. Atag zal wel bij Vitesse betrokken blijven maar in een andere rol. Vitesse is dus nog altijd op zoek naar een nieuwe shirtsponsor. Vanwege de perikelen rond de licentie en de niet sluitende begroting twijfelden veel potentiële sponsors bij Vitesse te tekenen als nieuwe shirtsponsor. “De gesprekken zijn nog altijd gaande. Maar sponsoren wilden zekerheid. Dat wordt nu makkelijker.”

De verkoop van de busines accommodaties loop volgens Vaessen ook nog altijd op schema. Verwacht werd een 75% bezetting. Momenteel is 70% verkocht. Maar de supporters hebben het duidelijkst laten merken nog altijd vertrouwen in Vitesse te hebben. Nu zijn er al 21.000 seizoenkaarten verkocht. Het Gelredome zal volgend jaar dus weer behoorlijk vol zitten.

Vorig jaar vertelde Jos Vaessen nog dat ex-voorzitter Aalbers recht had op een plaatsje in de loge als Vitesse een thuiswedstrijd speelde. Ditmaal gooide de huidige voorzitter het op een totaal andere boeg. “Vorig seizoen was er vooraf het nieuwe seizoen veel emotie rond Karel Aalbers. Ik ging er vanuit dat dit in de loop van het seizoen afgelopen zou zijn. Dit was helaas niet zo. Mijn neutrale houding is daarom nu veranderd. Het boek is dicht. Daarom zal ik op vragen met betrekking tot Aalbers geen antwoord meer geven. Vitesse moet vooruit.”, Aldus Jos Vaessen.

Trainer Ronald Koeman liet weten revanche gevoelens te hebben.”We gaan er alles aan doen om het beter te doen dan vorig seizoen. We hebben geleerd. Er is in de selectie weinig veranderd, we hoeven dus geen pas op de plaats te maken.” Koeman is tevreden over de twee versterkingen: Babangida en Van Fessem. De trainer plaatst echter een kanttekening. “De selectie is te smal. Jonge spelers stromen nu misschien te snel door. We moeten hopen dat we de eerste weken goed doorkomen en de geblesseerde spelers snel terug zullen keren.”

Koeman wil met een 4-3-3 systeem een plaats achter de grote drie veroveren. De doelstelling is goed, verzorgd en aanvallend voetbal spelen. Dit moet resulteren in Europees voetbal.

31-07-01

Voorverkoop duel RKHVV-Vitesse start

RKHVV doet de entreekaarten voor de KNVB-bekerwedstrijd tegen Vitesse, op dinsdag 7 augustus om 19.00 uur, in de voorverkoop. Ze zijn verkrijgbaar aan de kassa’s van sportpark De Blauwenburcht in Huissen en wel op op vrijdag 3 augustus tussen 19.00 en 21.00 uur, zaterdag 4 augustus (12.00 – 16.00 uur) en maandag 6 augustus (19.00 – 21.00 uur). De prijzen van de kaarten bedragen 12,50 gulden. Bezoekers die een plaatsje op de tribune willen, betalen 2,50 extra. Het tarief voor de jeugd tot en met twaalf jaar en 65+ (op vertoon van PAS 65) is vijf gulden.

Bron: De Gelderlander 30-07-01

Theo Janssen, de aanvoerder van een nieuwe generatie

Theo Janssen vierde vrijdag zijn twintigste verjaardag. Een dag later stuurde de aanvoerder van een nieuwe generatie Vitesse naar winst (1-3) in het oefenduel bij Helmond Sport.

Het dragen van de aanvoerdersband vervult de jonge Theo Janssen met een gevoel van trots. In het voortdurende spel tussen de trainer en een van zijn meest succesvolle pupillen, heeft de band een meer dan symbolische waarde.

Het witte elastiek om de bovenarm van het moeilijkste jongetje van de klas is een vorm van vertrouwen en een prikkel. In het duel tegen Helmond Sport, eergisteren, kon Ronald Koeman tevreden zijn met de keuze van Janssen. Bij absentie van Michel Keek (die een avondje rust kreeg) was de jongeling een hele wedstrijd de aanvoerder van Vitesse.

Koeman: “Johan Cruijff zei altijd: ‘Als je je niet meer met een speler bemoeit, heb je hem afgeschreven.’ Ik bemoei me juist heel veel met hem. De aanvoerdersband moet een stimulans zijn. Iedereen weet dat ik gecharmeerd ben van Theo Janssen. Hij is een speler die het spel kan verleggen, die openingen kan maken. Je probeert hem zo meer verantwoordelijkheid te geven. Een duwtje in de rug in de hoop op een positieve uitwerking.”

Het aanvoerderschap van de jonge spelverdeler met het gezegende linkerbeen is een onderdeel van de eeuwige strijd tussen de trainer en zijn begaafde pupil. Janssen heeft het er niet altijd makkelijk mee. De trainer die hem zo hoog heeft zitten, kan genadeloos hard optreden als het optreden van zijn spelverdeler onder de maat is. Omdat Janssen in potentie zo verschrikkelijk goed kan voetballen, legt Koeman de lat hoog. Het stuit hem tegen de borst als de kwalitieiten verloren gaan door gemakzucht en een gebrekkige profmentaliteit.

Het ‘Pietje-Bell-imago’ zal de Arnhemse straatvoetballer waarschijnlijk tot in lengte van jaren achtervolgen. Juist daar heeft Koeman, zelf in zijn actieve loopbaan ook geen brave jongen, niet zo heel veel problemen mee: ‘Als zijn passes maar aan komen. In die wedstrijd tegen de Israeliërs vond ik hem heel matig spelen. Tegen Helmond Sport vond ik hem, vooral in de tweede helft, heel goed spelen.’

‘Als ik zie hoe agressief hij is, hoe geconcentreerd hij dan verdedigt, dan ben ik daar heel erg blij mee. Hij had een paar fantastische openingen en bij de derde goal verovert hij zelf de bal en geeft hij Riga de kans. Zo wil je dat graag zien.’ Koeman is niet ontevreden met zijn keuze: ‘Ik vind dat hij het goed oppakt. Hij is heel gedreven. Hij kan een leidende rol in het elftal krijgen, dat heeft hij in de eerste helft van vorig seizoen ook laten zien. Het is een proces en dat gaat niet van de ene op de andere dag. Hij moet het straks ook laten zien als het elftal minder draait.’

Tegen Helmond Sport was Janssen zaterdagavond met afstand de beste speler van het veld. Geposteerd als linkermiddenvelder zocht hij vaak de as van het veld. Een positie die hem beter ligt, maar waar hij in de ogen van zijn trainer niet rijp voor is. Koeman: ‘In mijn hoofd zie ik hem ook wel naast Stefanovic vanuit de verdediging spelen, maar dan moet hij meer discipline hebben.’

Aan zijn voetbaltalent hoeft niemand te twijfelen. In vorm straalt Janssen een groot vertrouwen uit naar zijn medespelers. In Helmond werd de jonge aanvoerder en spelverdeler veelvuldig gezocht en gevonden. Koeman: ‘Het samenspel tussen Van der Schaaf, Amoah en Janssen was bij vlagen heel goed. Ze benutten de ruimte en waren vaak aanspeelbaar.’

Het ging de middenvelders zo makkelijk af dat Janssen er zelfs overmoedig van werd. Als het hem te makkelijk afgaat, steekt gemakzucht de kop op. ‘Dan handelt hij even iets te traag en dan gaat het mis’, wist ook Ronald Koeman. Het oude euvel moet er nog uit bij de toekomstig leider van het Vitesse.

Van de elf spelers die Koeman zaterdag vanaf het beginsignaal liet opdraven, waren er slechts vier ouder dan 23 jaar: Stefanovic, Van Hintum, Fortes en tweede doelman Van Fessem. Het hart en de ziel van het elftal is jong, talentvol en op weg naar voetbalrijpheid.

Vrijwel alle jonge talenten behoren tot de besten uit hun land. Van Fessem, Sikora, Cornelisse, Van der Schaaf, Janssen, Knol, Riga en Van Beukering zijn of waren Nederlands jeugdinternational. Amoah, Diarra, Zongo en Mbamba behoren in eigen land tot de besten van hun generatie. De keuze van Koeman om een jonge speler tot tweede aanvoerder te bombarderen is dan ook een logische. Marc van Hintum is na een uitputtend seizoen het praten beu, Kreek is met zijn ervaring de meest voor de hand liggende eerste man, Janssen moet het vak nog leren en wordt zo gedwongen mee te denken.

Naast een persoonlijke stimulans is het ook een stimulans voor andere, jongere spelers. In het meest gunstige geval slaagt Koeman er met zijn keuze ook in de afstand tussen de ervaren spelers en de jonge honden te overbruggen. Het gebrek aan onderlinge acceptatie en stimulatie was hem vorig seizoen een doorn in het oog. Janssen als spreekbuis van de ‘youngsters’, hij hoefde niet lang na te denken over het verzoek van de trainer. Janssen: ‘Nee, het werd niet zo maar even de groep meegedeeld. Hij nam mij apart en vroeg of ik tweede aanvoerder wilde worden. Natuurlijk wil ik dat. Dan blijkt toch dat de trainer vertrouwen in je heeft. We hebben inderdaad een hele grote groep jonge spelers, ik denk ook wel dat het goed is.’

Een verband tussen het aanvoerdersschap en zijn leidinggevende rol in het duel tegen Helmond Sport zag hij niet zo direct. Janssen: ‘Dat heeft niks met mijn aanvoerdersband te maken. Ik voel me gewoon lekker, ik ben superfit en in vorm.’

Dat ondanks de drukke zomer, met een WK voor junioren in Argentinië. Ook al was dat door een blessure voor de aanvoerder van Jong Oranje snel voorbij. ‘Misschien is die blessure wel goed geweest’, dacht Janssen, die vorig jaar wel eens klaagde over zijn overvolle speelkalender. ‘Dit is het seizoen waarin het moet gebeuren voor mij. Ja, ik weet dat ik dat de voorbije jaren ook heb gezegd. Nu is het echt zo. Als ik nu geen vaste waarde kan zijn, heb ik hier niks meer te zoeken.’

Janssen verlengde wel deze zomer zijn contract tot 2006 en mag zich als vice-aanvoerder met meer bezighouden dan de arbeid op trainingen en in wedstrijden. ‘Ik geloof niet dat spelers anders tegen mij aankijken. Er verandert niet zo veel, misschien alleen buiten het veld. Toen er een avondje voor de spelers geregeld moest worden, kwam Michel Kreek met mij overleggen. Even kijken wat we zouden gaan doen, een filmpje pakken ofzo. Verder zal ik misschien wat meer moeten praten als er iets aan de hand is, maar dat zie ik vanzelf wel.’

Koeman bekeek de rol van zijn tweede aanvoerder zaterdagavond goedkeurend. Vitesse was veel te goed voor Helmond Sport, dat alleen dankzij gestuntel in de defensie een tweetal kleine kansjes kreeg. Dat leidde vijf minuten voor tijd tot een onnodige tegentreffer vanaf de strafschopstip. Ruud Knol verspeelde de bal en werd vervolgens tegen de hand geschoten. Jimmy van Fessem was kansloos tegen de strafschop van Raoul Henar, die de duikende keeper met een flauw balletje door het midden voor schut zette: 1-3.

Voor rust had Emile Mbamba de score geopend. Hij ontsnapte aan buitenspel, pikte de pass van Remco van der Schaaf op en omspeelde doelman Kox: 0-1. Drie minuten na rust speelde Janssen Matthew Amoah prachtig vrij. Kox pareerde de inzet maar Mbamba was attent: 0-2. Twintig minuten voor tijd zorgde Riga na een technisch hoogstandje voor 0-3. Het voorbereidende werk was van de aanvoerder van de nieuwe generatie. Janssen veroverde zelf de bal en besloot zijn actie met de beslissende pass.

Bron: De Gelderlander 30-07-01

Sunderland generale repetitie voor Vitesse

Ronald Koeman ziet het oefenduel tegen Sunderland op 8 augustus in Gelredome als generale repetitie voor de competitie-opening. ‘In principe speelt dan het elftal waarmee we de eerste competitiewedstrijd tegen Fortuna Sittard beginnen’, liet de coach van Vitesse zaterdag na afloop van het oefenduel bij Helmond Sport (3-1 winst) weten.

Lastig is het wel dat Vitesse een dag voor de generale repetitie voor eigen publiek de eerste officiële bekerwedstrijd (bij het Huissense RKHVV) afwerkt. Koeman: ‘Dat duel neem ik wel serieus, maar als ik 22 spelers had, zou ik het liefst twee elftallen maken. Het is ook mogelijk dat er spelers uit de tweede selectie worden toegevoegd.’

Het elftal van Vitesse staat in grote lijnen wel vast. In de verdediging heeft Koeman minder keuze omdat Dejan Stefanovic en Stefan Nanu nog een duel geschorst zijn. ‘Ruud Knol moet de eerste wedstrijd spelen. Al ben ik nog niet echt tevreden over hem. Hij en Tim Cornelisse spelen in de voorbereiding nog niet goed.’

‘We zijn nu drie weken onderweg. Tegen Helmond Sport hebben we fases goed gespeeld, maar er worden nog te veel onnodige fouten gemaakt. Daaruit kwam ook die tegengoal’, kritiseerde Koeman slordig verdedigen van Knol.

Beter te spreken was de coach over Remco van der Schaaf en Mustapha Riga. ‘Van der Schaaf was weer overal aanwezig, hij verzet veel werk en zorgt voor een goede balans op het middenveld. Riga past zich ook goed aan. Hij is jong, maar wel een speler met mogelijkheden. Positief is ook Matthew Amoah, hij is fris, snel en maakt een fitte indruk.’

Koeman zal het oefenduel van woensdag in Gendt tegen het Belgische Lokeren nog niet gebruiken als test voor de basiself. Hij verwacht Tijjani Babangida terug en hoopt dat de Nigeriaan kan spelen. Ook zal Nanu een helft aantreden om ritme op te doen.

Bron: De Gelderlander 30-07-01

Vitesse defensief ondermaats tegen Helmond

Vitesse wacht met smart op de komst van Tijjani Babangida en de terugkeer van Didier Martel en Victor Sikora. Bij Helmond Sport overtuigde het verdedigend zwakke Vitesse zaterdag opnieuw niet (1-3). Na drie weken voorbereiding was het optreden van Vitesse echter opnieuw ondermaats. Het duo Theo Janssen-Remco van der Schaaf tekende voor het lichtpunt in het duel met de weinig gevaarlijke eerstedivisionist. Riga toonde opnieuw dat hij het beste alternatief is voor de vleugelaanval, zolang Babangida, Martel en Sikora ontbreken. Voor de rest was het weinig overtuigend wat Vitesse liet zien in Helmond.

Vooral de verdediging bleef onder de maat. Het dreigt een zorgenkind van trainer Ronald Koeman te worden. Zaterdag gingen centrumverdediger Ruud Knol en rechtsback Tim Cornelisse opnieuw enkele keren opzichtig in de fout. Cornelisse moet oppassen dat hij zijn plek niet verliest aan Stefan Nanu, die waarschijnlijk woensdag tegen Lokeren weer in actie zal komen na zijn zonnesteek.

Koeman wilde zaterdag het centrale verdedigersduo Knol/Dejan Stefanovic aan het werk zien. Inmiddels is duidelijk dat de trainer dit seizoen zal kiezen voor Stefanovic/Michel Kreek als eerste keuze achterin. Doordat Stefanovic geschorst is voor de eerste competitiewedstrijd tegen Fortuna Sittard, zal Knol in die wedstrijd spelen.

De jeugdinternational steekt niet in goede doen. In Helmond wilde hij een persoonlijke fout herstellen, waarna hij met een handsbal de strafschop inleidde die Henar benutte. ,,Dat tegendoelpunt mag absoluut niet’’, wist Koeman. ,,Een aantal momenten moet hij beter invullen. Maar hij is nog jong. Dan moet je niet ineens alles verwachten.’’

Helmond Sport-Vitesse 1-3 (0-1)
16. Mbamba 0-1, 48. Mbamba 0-2, 69. Riga 0-3, 84. Henar (strafschop) 1-3.
Scheidsrechter: Wiedemeijer.
Toeschouwers: 750.

Bron: AC 30-07-01

Victor Sikora begint met revalidatie

Victor Sikora heeft zich maandagochtend weer gemeld op Papendal. Vrijdag werden uit de enkel van de aanvaller vier stukjes bot verwijderd. Sikora is blij dat het gebeurd is: “Ik heb nou geen pijn meer, terwijl ik anderhalf jaar last heb gehad. Ik kon een dag na een wedstrijd haast niet meer lopen en moest pijnstillers nemen.”

Sikora moet nu gaan revalideren: “Elke dag wordt er gefrictioneerd aan mijn enkel, om die beweging erin te houden. Ik moet zes weken revalideren, maar ik herstel meestal snel. Ik mis de opening van het seizoen, maar dat is het waard.”

Bron: TT TVG 30-07-01

Sikora drukt operatie door ondanks de wens van Ronald Koeman

Victor Sikora is niet van plan zijn enkeloperatie nog langer uit te stellen. Daarmee gaat de 23-jarige aanvaller voorbij aan de wens van trainer Ronald Koeman. “Als het aan mij ligt, word ik snel mogelijk geopereerd”, bekende Sikora gisteravond na het met 2-1 gewonnen oefenduel tegen Hapoel Tel Aviv. “Alleen wil Vitesse geloof ik niet zo meerwerken”, wist de 23-jarige international.

Koeman heeft liefst dat Sikora de komende maanden zijn enkel nog even in dienst van de ploeg zet. Door de langdurige absentie van Didier Martel, Mamadou Zongo en Louis Laros zit Vitesse met een probleem op de flanken.

Gert Claessens en Carlos Fortes kunnen er weliswaar spelen, maar vooral het rendement van Sikora en Martel is voor Koeman een reden om zwaar te tillen aan het verlies van beide aanvallers. Sikora gaf gisteravond nog eens haarfijn aan wat zijn trainer bedoelt. Beide treffers (van Bob Peeters en Mahamadou Diarra) werden gescoord op zijn aangeven. Hij speelde negentig minuten mee, maar vreest zijn rechter enkel.

Daarin is twee jaar geleden in de UEFA Cupwedstrijd bij RC Lens een stukje bot losgeraakt. Sikora heeft regelmatig last van het gewricht en bij elke tik keren de problemen terug. Koeman praat vanochtend met Sikora over diens wens snel onder het mes te gaan. Hij vreest zijn belangrijkste aanvaller vijf tot zes weken kwijt te zijn. Het liefst heeft hij dat Sikora wacht tot Martel of Laros terug is.

Koeman: “Maar het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat hij 70 procent van de wedstrijd loopt te hinken. Als het niet anders kan, moet het maar gebeuren. Dan lossen we dat met Babangida wel weer op. Zo blijven we schuiven in de voorbereiding. ”

Koeman werd gisteravond ook nog opgeschrikt door het uitvallen van Marc van Hintum. De linksback viel ongelukkig op zijn hand en werd naar het ziekenhuis afgevoerd om foto’s te laten maken. Het was gisteravond nog niet duidelijk wat de schade was. Van Hintum brak vorig seizoen ook al vinger, maar naar het zich laat aanzien is er nu geen sprake van een breuk.

Vanaf volgende week maandag kan de trainer van Vitesse wel weer beschikken over Stefan Nanu. De Roemeense verdediger had last van een zonnesteek, werd in het ziekenhuis onderzocht, maar traint inmiddels al weer. Nanu keert maandag terug bij de selectie en zal als alles goed gaat woensdag 1 augustus tegen Lokeren (Gendt, 19.00 uur) in elk geval een halve wedstrijd spelen.

Bron: De Gelderlander 30-07-01

Trio mist halve week voor start competitie

Ronald Koeman moet het in de laatste week voor de competitiestart waarschijnlijk doen zonder Theo Janssen, Ruud Knol en Mustapha Riga, Zij zijn zeker vier dagen afwezig als ze worden geselecteerd voor Jong Oranje. Jong Oranje oefent dinsdag 14 augustus bij Jong Engeland. De spelers moeten zich zondag 12 augustus verzamelen en keren woensdag 15 augustus terug. Vitesse start de competitie op zondag 19 augustus bij Fortuna Sittard. Koeman zegt zich daar niet druk om te maken. ‘De spelers zijn in elk geval in goede handen. Ik weet dat Jong Oranje een druk programma heeft. Daar doe je toch niks aan. Hetzelfde geldt voor de spelers die meedoen met de Afrika Cup. Omdat Mali als gastland optreedt, mogen zij ook een keer meedoen, dus zullen we dan Diarra ook kwijt zijn.’

Bron: De Gelderlander 30-07-01

Janssen meldt zich als spelverdeler van Vitesse

Als Theo Janssen dit seizoen zijn belofte inlost, dan bezit Vitesse een ouderwetse spelverdeler. Dat toonde hij zaterdag in de oefenwedstrijd bij Helmond Sport (1-3). Hij speelt dit seizoen met het rugnummer 20. Daags na zijn twintigste verjaardag voetbalde Theo Janssen in Helmond echter als een ouderwetse nummer tien.

lees
verder...

Bron: AC 30-07-01

Nieuwe Vitesseaanvaller Babangida schiet Nigeria naar het WK

In een met 16.000 toeschouwers volledig uitverkocht stadion van Port Harcourt en nog eens tientallen miljoenen kijkers thuis en voor grote schermen in het gehele land heeft Nigeria zich, door met 3-0 van Ghana te winnen, geplaatst voor de eindronde van het WK 2002 in Japan/Zuid-Korea. Grote man voor de Nigerianen was Tijani Babangida.

Nigeria had de buit al na de eerste helft binnen. In de eerste minuut opende Victor Agali de score, met een kopbal op aangeven van Austin Okocha. Een dik kwartier later was het al 2-0 door een doelpunt van Tijani Babangida. Nog weer 15 minuten later bracht de kersverse Vitesse-speler de stand zelfs op 3-0. Dit was tevens de ruststand. Ghana speelde de tweede helft met tien man, waarvan één veldspeler het doel verdedigde. Twee minuten nadat keeper James Nanor was vervangen door Osei Boateng werd laatstgenoemde uit het veld gestuurd, hoewel hij een correcte tackle uitvoerde. Zijn plaats onder de lat werd ingenomen door veldspeler Emmanuel Kuffour. Die speelde overigens een uitstekende tweede helft en liet zich niet passeren. Dat nam overigens niet weg dat zijn team, Ghana, op de drempel van het WK bleef steken, terwijl Nigeria zich tóch weer plaatste voor het belangrijkste voetbaltoernooi ter wereld.

Bron: Voetbalonline.nl 29-07-01

Vitesse wint in Helmond

In het kader van de voorbereiding van het nieuwe voetbalseizoen. Heeft Vitesse zaterdag in een oefenwedstrijd tegen Helmond Sport met 1-3 gewonnen. In het knusse stadion De Braak waren ongeveer 1200 toeschouwers. In Helmond speelde Vitesse alweer zijn 6e oefenwedstrijd van dit nog prille seizoen.

De ruststand in Helmond was 0-1 in het voordeel van Vitesse. Het enige doelpunt voor rust kwam van de voet van Emile Mbamba. Onze verslaggever ter plaatse zag een saaie eerste helft met weinig kansen Vitesse had wel het meeste balbezit maar wist zich weinig tot geen kansen te creëren.

Na rust kwam Vitesse direct op 0-2 (48’min.) wederom door een treffer van Mbamba. Dit keer uit een rebound na een inzet van Amoah. In de 62′ min. wisselde trainer Ronald Koeman Mbamba voor Diarra en Amoah voor van de Beukering. Ook Rahamat “Riga” Mustapha pikte weer zijn doelpuntje weer mee. En maakte er 0-3 van in de 69′ min. In de ’85 min deed Helmond Sport zijn sportieve plicht, Raoul Henar van Helmond sport scoorde een in de valreep mee gekregen strafschop. Door deze tegentreffer werd de uiteindelijk einduitslag bepaald op 1-3.

Doelpunten: 0-1 Mbamba ’15min.
Doelpunten: 0-2 Mbamba ’48min.
Doelpunten: 0-3 Riga ’69min.
Doelpunten: 1-3 Raoul Henar ’85min.

Opstelling Vitesse:
Van Fessem, Cornelisse, Stefanovic, Knol, Van Hintum, Amoah (’61 Diarra), Van der Schaaf, Mbamba (’61 Van Beukering), Janssen, Fortes, Riga

28-07-01

Operatie Sikora succesvol verlopen

Vitesse-aanvaller Victor Sikora is vrijdagmiddag geopereerd aan zijn rechterenkel. De spits werd succesvol behandeld door dokter Van Thiel in het streekziekenhuis Koningin Beatrix te Winterswijk. Tijdens de operatie werden botsplinters verwijderd en ook 2 stukjes bot afgehakt om de enkel meer ruimte te geven. Hij zal naar verwachting zes tot acht weken uitgeschakeld zijn. Maandag start de revalidatie op Papendal.

Sikora kreeg twee jaar geleden last van zijn rechter enkel. Tijdens het UEFA Cup-duel tegen RC Lens, kreeg de aanvaller een schop van een Franse verdediger.

Vitesseworld 28-07-01

Sikora vanmiddag onder het mes

Vitesse-aanvaller Victor Sikora wordt vanmiddag geopereerd aan zijn rechterenkel. De spits wordt behandeld door dokter Van Thiel in het streekziekenhuis Koningin Beatrix te Winterswijk. Tijdens de operatie wordt het stukje zwevend bot verwijderd waar Sikora al enige tijd hinder van ondervindt. Hij zal naar verwachting zes tot acht weken uitgeschakeld zijn.

Vitesseworld 27-07-01

Trustfull vecht ‘illegale’ verbanning niet aan

Orlando Trustfull is niet van plan zijn verbanning naar de tweede selectie van Vitesse aan te vechten. “Ik heb er wel over nagedacht, maar wat schiet ik er mee op.”

Pas deze week mochten de drie bannelingen van Vitesse het voetbalveld betreden. Orlando Trustfull (30), Marian Zeman (27) en doelman Dragoslav Jevric (27) varen in hetzelfde schuitje. Eigenlijk zijn het er vier, want voor Evgeniy Levtsjenko geldt hetzelfde. Voor hem gaat echter het tweede jaar bij Vitesse 2 in.

lees
verder...

Bron: Gelderlander 27-07-01

Toch enkeloperatie Victor Sikora

Vitesse-aanvaller Victor Sikora heeft donderdag na overleg met de clubleiding toch besloten zich aan zijn enkel te laten opereren. De international wordt op korte termijn Klein Rosendael geopereerd. Hij is zeker 5 tot 6 weken uitgeschakeld. Sikora speelde woensdag tegen Hapoel Tel Aviv nog een heel duel maar verkiest nu toch een operatie. Sikora heeft al twee jaar last van zijn enkel. In het UEFA Cup-duel tegen RC Lens raakte een stukje bot los na een trap van Eric Sikora. Sindsdien heeft de vleugelspeler regelmatig pijn.

Bron: TT TVG 26-07-01

Trainer Koeman ongelukkig met operatie van Victor Sikora

Trainer Ronald Koeman van de Arnhemse voetbalclub Vitesse praat vanochtend met Victor Sikora over een mogelijke operatie van de 23-jarige aanvaller. Sikora wil zo snel mogelijk aan zijn enkel worden geopereerd, maar speelde gisteravond wel een volledige wedstrijd tegen Hapoel Tel Aviv.

In het met 2-1 gewonnen duel op het veld van voetbalclub Rheden bracht Sikora met twee assists het probleem van zijn trainer in één klap aan het licht. Koeman heeft maar weinig aanvallers die voor een opening kunnen zorgen nu ook Martel en Laros landurig afwezig zijn.

De coach van Vitesse wil het liefst dat Sikora zijn operatie uitstelt, bijvoorbeeld tot Martel of Laros weer fit is. De kleine international zou ook wel kunnen spelen, maar is de voortdurende problemen meer dan beu.

“Als het aan mij ligt, word ik zo snel mogelijk geholpen”, verklaarde Sikora gisteravond. “Maar Vitesse wil niet zo meewerken.” Sikora heeft last van een zwevend stukje bot in zijn rechterenkel. Die blessure liep hij twee seizoenen geleden op in een UEFA Cupduel tegen RC Lens. Sindsdien heeft hij regelmatig last van het gewricht.

Koeman: “Als het niet anders kan, moet het maar. Hij kan ook niet 70 procent van de wedstrijd lopen hinken. Ik vrees alleen dat we hem dan vijf, zes weken kwijt zijn.”

Bron: De Gelderlander 26-07-01

Wall of Fame in Gelredome

Gelredome krijgt een zogenoemde Wall of Fame, een muur waar beroemde artiesten hun persoonlijke herinneringen van hun optredens kunnen achterlaten. Dat verzekert plaatsvervangend-directeur J. van Amstel. Het idee is gelanceerd door D66-raadslid en fervent Vitesse fan Bob Roelofs en wordt enthousiast overgenomen door de stadiondirectie.

Bron: AC 26-07-01

‘Het wordt een héél leuk seizoen’ (Koeman in VI)

Anderhalf jaar is hij nu trainer van Vitesse. En na anderhalf uur praten zegt Ronald Koeman ineens: “Als trainer heb ik nog niets gepresteerd.” Daarom zette hij zichzelf en zijn spelers onder druk. “Wat vorig seizoen gebeurde, mag natuurlijk nooit meer voorkomen”.

lees
verder...

Bron: VI 26-07-01

Campagne tegen vernielingen Gelredome

Op initiatief van Vitesse en met ondersteuning van de Supportersvereniging van Vitesse en de Stichting Rijnside start Vitesse een campagne tegen vernielingen in Gelredome.

Jaarlijks wordt voor ongeveer 100.000 gulden vernield. Met name stoeltjes moeten het de laatste tijd ontgelden. “En dat is onacceptabel”, aldus een woordvoerder van de club. “Daarom hebben Marc van Hintum en Ronald Koeman hun medewerking toegezegd om posters op de promenade te sieren. En er wordt advertentieruimte in de Zwart op Geel, de Vitesse Vandaag en Inside ter beschikking gesteld.” De campagne heeft een looptijd van in totaal negen weken.

Bron: vitesseworld 26-07-01

van Hintum heeft gekneusde hand

Marc van Hintum die gisterenavond tijdens de wedstrijd tegen Hapoel Tel Aviv uit viel met een hand blessure. Heeft gisterenavond nog het ziekenhuis bezocht. Foto’s en onderzoek wezen uit dat er niets was gebroken. Wel heeft hij een zware kneuzing opgelopen aan de hand. van Hintum trainde vanochtend gewoon mee met de groep.

26-07-01

Vitesse gaat vernielingen bestrijden

Vitesse start een campagne om de vernielingen in Gelredome terug te dringen. Vorig seizoen moest de Arnhemse club 100.000 gulden betalen voor het herstellen van de schade aan stoelen in het stadion.

Bij het begin van dit seizoen start Vitesse een campagne, samen met de supportersvereniging en de stichting Rijnside, die is belast met het zogeheten ‘sociaal preventief supportersbegeleidingsproject’. Hoofdtrainer Ronald Koeman en oud-captain Marc van Hintum hebben hun medewerking toegezegd. Het tweetal zal de posters sieren, waarop de supporters tot beter gedrag in Gelredome worden opgeroepen. De boodschap zal ook een plek krijgen in de eigen media van de club: het programmablad Vitesse donderdag en het clubmagazine Inside.

,,Die campagne is een extra middel, naast bestaande methodes als de mogelijkheid tot arrestatie van vandalen”, zegt woordvoerder F. Huizinga van de Arnhemse club. ,,Afgelopen jaar is er voor 100.000 gulden aan stoeltjes vernield in Gelredome, vooral door onze eigen supporters. Dat is niet acceptabel. We zien een toename, die we tegen willen gaan.” Het grootste deel van de vernielingen heeft plaats op de Zuid-tribune, het vak waarin de meest fanatieke supporters van Vitesse zich verzamelen. Op de promenades van Gelredome zullen binnenkort de affiches komen te hangen, met de oproep van Koeman en Van Hintum. De campagne van Vitesse, de supportersvereniging en de stichting Rijnside duurt vooralsnog tot aan de winterstop.

Arnhemse Courant 26-07-01

Stefan Nanu weer hersteld van zonnesteek

Trainer Ronald Koeman kan weer beschikken over Stefan Nanu. De Roemeense verdediger had last van een zonnesteek. Deze week is hij in het ziekenhuis nader onderzocht. Inmiddels heeft Nanu de training alweer hervat. Stefan Nanu was uit Roemenië teruggekomen met de naweeën van een zonnesteek. Nanu keert maandag terug bij de selectie. En zal als alles goed gaat Woensdag 1 Aug. zijn rentree maken in de wedstrijd tegen Lokeren.

26-07-01

Vitesse doet een mislukt seizoen herleven

Ronald Koeman heeft de hoop niet opgegeven. Vitesse moet aanvallen en jagen op de helft van de tegenstander. In het oefenduel tegen Hapoel Tel Aviv (2-1) kwam een mislukt voetbalseizoen weer tot leven.Het spel en de spelers waren gisteravond op het terrein van sportclub Rheden even herkenbaar als de hand van de trainer. In een oefenduel tegen Hapoel Tel Aviv, een matige ploeg uit Israël, liet Vitesse een compleet seizoen herleven.

lees
verder...

Bron: Gelderlander 26-07-01

Victor Sikora 2 maanden buitenspel

Vitesse aanvaller Victor Sikora staat 2 maanden buitenspel. En zal Dinsdag a.s. geholpen worden aan zijn rechterenkel. De operatie zal plaats vinden in kliniek “Klein Roosendaal”, daar zal Sikora van een haak in de enkel worden verlost. Het is een terugkerende blessure. Sikora heeft verleden seizoen ook al last gehad van deze enkel. Lopen gaat wel, maar het doet wel telkens pijn. En ik wil geen pijn meer. Aldus Sikora. “Hier wil ik niet opnieuw een heel seizoen mee lopen, in het gewricht bevind zich een “haak en die steekt behoorlijk” aldus Sikora. Die zelf verwacht dat hij de eerste 4 competitie duels hierdoor mist. En in totaal 2 maanden buitenspel zal staan door deze vervelende blessure. Sikora speelde overigens wel de hele wedstrijd mee tegen Hapoel Tel Aviv en was de eerste helft dicht bij een doelpunt. Een fantastische knal van hem eindigde op de buitenkant kruising.

Bron: 25-07-01

Vitesse wint van Hapoel Tel Aviv

In het kader van de voorbereiding van het nieuwe voetbalseizoen speelde Vitesse woensdagavond voor ongeveer 1000 toeschouwers een oefenwedstrijd tegen Hapoel Tel Aviv uit Israël. De wedstrijd eindigde op het terrein van VV Rheden in een 2-1 zege voor de geel-zwarten.

De doelpuntenmakers voor Vitesse:
Bob Peeters 20e minuut
Mahamadou Diarra 70e minuut

Bijzonderheden:
In de 18e minuut werd Marc van Hintum wegens een blessure aan de arm vervangen door Carlos Fortes. Marc van Hintum moest het veld al in de 18e minuut van de wedstrijd geblesseerd verlaten. De verdediger was ongelukkig terechtgekomen op zijn hand en is voor nader onderzoek naar het ziekenhuis gebracht.

De basisopstelling van Vitesse:
Zoetebier, Cornelisse, Knol, Kreek, van Hintum(18.Fortes), Diarra, Janssen(49.van der Schaaf) , Claessens, Peeters (63.Mbamba), Amoah en Sikora.

25-07-01

Martel mikt op rentree over maand

Het herstel van Didier Martel gaat eindelijk de goede kant op. De Franse aanvaller verwacht binnen twee maanden weer te voetballen voor Vitesse. ,,En als het meezit, zelfs over één maand.’’

De 29-jarige vedette trainde gisteren voor het eerst sinds lange tijd weer eens op Papendal. Apart van de spelersgroep, dat wel, maar het zicht op de rentree is helderder dan in de voorgaande negen maanden. ,,Als het tegenzit, dan kan ik over twee maanden weer spelen. En als het meezit, dan is dat over een maand’’, zei Martel na zijn opbouwtraining.

Eindelijk zit er dus schot in het slepende revalidatieproces. Maandenlang kampte Martel met een ontsteking in zijn rechterenkel. Vijf weken geleden volgde de verlossende ingreep. In het AMC Ziekenhuis in Amsterdam voerde dokter Van Dijk een grote schoonmaak door, waarbij kapsel, losse stukjes bot en kraakbeen is verwijderd. ,,Sindsdien voel ik geen pijn meer in de enkel’’, aldus Martel. ,,Voor die tijd moest ik na elke training met de voet in het ijs. Nu voel ik geen enkele reactie. Het gaat eindelijk vooruit.’’ Doordat de medische staf van Vitesse de blessure lange tijd verkeerd beoordeelde, zat er absoluut geen schot in zijn herstel.

Martel speelde in de voorbije jaargang slechts veertien competitiewedstrijden voor Vitesse. En dat, terwijl hij met veel klaroengeschal als de grote steraanvaller was overgenomen van FC Utrecht. ,,Ik baal er van dat de mensen de echte Martel nog nauwelijks hebben gezien’’, aldus de voetballer. ,,Daarom ben ik gebrand op mijn rentree. Ik wil de mensen laten zien dat ik het waard ben dat Vitesse mij vorig jaar heeft aangetrokken.’’

Bron AC 25-07-01

Dragoslav Jevric leeft tussen hoop en vrees

Hij droomt van het WK, volgend jaar in Japan en Zuid-Korea. Maar Dragoslav Jevric traint dezer dagen doodleuk met het tweede elftal van Vitesse. ,,Ik moet zo snel mogelijk weg. Want deze situatie is moeilijk. Héél moeilijk.’

Het is even wennen. Terwijl de voetballers van Vitesse op Papendal hun ochtentraining afwerken, lopen de spelers van het tweede elftal langs het veld richting kleedkamer. Onder hen Marian Zeman, Orlando Trustfull en Dragoslav Jevric, de verschoppelingen, niet langer gewenst in het elitecorps van hoofdtrainer Ronald Koeman.

Sinds 21 juli trainen de drie (voormalige) internationals met het tweede team. ,,Sinds 21 juli traint hij met het tweede elftal. ,,Dat doe ik, want ik ben prof’’, zegt Jevric koeltjes. ,,Ik heb een contract.’’ Maar al te lang moet de huidige situatie niet duren, zegt de oud-doelman van Rode Ster Belgrado. ,,Mijn plaats, op dit moment, is in het doel van Vitesse. Daar hoor ik. En niet bij het tweede elftal. Vorig seizoen zat ik een heel seizoen op de bank. Maar ik hoorde in het eerste. Ik ben de beste keeper.’’

Jevric (27) moest vorig seizoen wijken voor Edwin Zoetebier, omdat het meevoetballen en het coachen niet tot zijn sterkste eigenschappen behoren. ,,Dat weet ik niet’’, countert de goalie. ,,In mijn eerste seizoen bij Vitesse heb ik goed gespeeld. Iedereen gaf me complimenten. Ik kijk er gewoon naar wie er beter is op het veld, wie de meeste ballen tegenhoudt. Dat is het belangrijkste.’’ ,,Vorig seizoen had ik een gesprek met de trainer. Hij zei dat de communicatie het probleem was. Dan zeg ik: geen discussie, hij is de baas. Alleen: mijn communicatie op het veld is wel goed. Twintig woorden is genoeg, om een elftal in een vreemde taal te coachen. Maar dat doet er nu allemaal niet meer toe. De trainer is de baas.’’

Hij wil niet omzien in wrok. ,,Over de trainer heb ik niets te zeggen. Dat wil ik voor mezelf houden.’’ En over de club Vitesse louter lof. ,,De mensen in de club zijn correct tegen mij. Ik wil graag iets zeggen over de supporters. Ze tonen altijd veel respect voor mij, en dat respect is geheel wederzijds. Als ik ze nu bijvoorbeeld tegenkom in de stad, dan zeggen ze dat ik moet blijven, maar daar is de situatie niet naar.’’

Twee zomers geleden tekende hij met een stralend gezicht voor zes jaar bij Vitesse. Als opvolger van Sander Westerveld keepte hij meteen een seizoen lang alle wedstrijden. Daarna leerde hij de zelfkant van het profbestaan kennen. ,,Dit is een moeilijke situatie voor mij. Héél moeilijk. Dit heb ik nog nooit meegemaakt. En ik weet dat ik verdien te spelen. Als je dan niet aan bod komt, dat is heel moeilijk voor een sportman.’’

Hij moet wel stevig spijt hebben van zijn overgang naar Arnhem. ,,Nee’’, countert Jevric. ,,Het is goed hier te zijn. Dat ik nu niet meer speel, dat hoort bij voetbal. De ene trainer heeft veel vertrouwen in je, de ander niet. Dat is voetbal.’’

Dus zoekt de tweevoudig international van Joegoslavië nu een trainer, een club, die wel vertrouwen in hem heeft. In de nadagen van het afgelopen seizoen trainde hij enkele dagen mee met Besiktas. ,,Het klopt niet dat ik er op proef ben geweest. Ik ga niet meer op proef, daarvoor voel ik me te groot. Ik wilde de club in werkelijkheid zien. De mensen, het bestuur. Ik had een andere gedachte van Istanboel, maar het is een grote en perfecte stad. Alles was daar goed geregeld. Alles was er positief.’’

Hij zegt dat de contacten met de Turkse topclub nog steeds lopen. ,,Stojic, mijn manager, praat ook met andere clubs.’’ Jevric wil financieel en sportief niet te veel inleveren. ,,Maar het moet snel gebeuren. Ik hoop dat er deze week duidelijkheid is. En verwacht ook dat dat zal gebeuren.’’ Zijn haast wordt niet alleen gevoed door de heimwee naar het hoogste podium. Volgend jaar heeft het wereldkampioenschap plaats, Dragoslav Jevric wil in Japen en Zuid-Korea van de partij zijn. ,,Daar droomt toch iedere speler van?’’

Zijn laatste optreden voor Joegoslavië dateert alweer van tweeënhalf jaar geleden, een oefenduel met een afvaardiging van Baskenland. Daarna zat Jevric nog wel enkele keren op de bank bij het nationale team, totdat hij in Arnhem uit beeld raakte.

Af en toe heeft hij nog telefonisch contact met de bondscoach of een van diens assistenten. Hun opdracht is zonneklaar: ,,Ze zeggen dat ik moet spelen bij Vitesse. Dan kom ik ook weer in aanmerking voor het nationale team, zoals in mijn eerste jaar bij Vitesse. Dat is ook normaal. Bij Vitesse kom ik niet meer aan bod. Maar als ik nu van club verander, en in een goede ploeg ga spelen, dan maak ik weer kans op een uitverkiezing.’’

Hij heeft de laatste weken van de vakantie veel getraind, veel gelopen, om fit te zijn zodra zijn kans zich aandient. ,,Ik heb er vertrouwen in dat het goed komt’’, zegt Jevric met een voorzichtige lach. ,,Ik ben altijd optimistisch en geloof in mezelf. Als ik een contract heb getekend bij een andere club, dan is alles weer ok. Ik wil deze periode zo snel mogelijk vergeten.’’

Bron: AC 25-07-01

Lachen met de verkeerde shirts aan

De Spelers van Vitesse hoefden gistermiddag niet te trainen. Ze moesten opdraven bij de vooringang van Gelredome, waar de jaarlijkse fotopersdag plaatsvond. Ruim tien fotografen schoten hun plaatjes.

Arnhem – De fotopersdag is een jaarlijks terugkerend fenomeen. Bij Vitesse worden er dit seizoen zelfs twee gehouden. Die van gisteren verliest aan waarde als de Arnhemse club een shirtsponsor contracteert. Die is er nu niet en een teamfoto zonder de naam van de schenker van het vele geld, dat is eigenlijk niets waard.

“Als we een shirtsponsor hebben gevonden, wordt alles overgedaan”, aldus Frank Huizinga, woordvoerder van Vitesse. “We hebben deze fotodag om twee redenen toch door laten gaan. Ten eerste hebben diverse landelijke media een redelijk vroege dead-line. Als Vitesse niet had meegewerkt, hadden we ontbroken in alle kranten die teamfoto’s brengen. Dat zou voor de club niet goed zijn geweest. Aan de andere kant moesten we foto’s laten maken omdat we op 8 augustus onze open dag hebben. Dan kunnen de mensen handtekeningenkaarten kopen met foto’s van spelers er op. Die foto’s moeten natuurlijk op tijd klaar zijn.”

Niet alle spelers van Vitesse werden op de gevoelige plaat vastgelegd. Verdediger Stefan Nanu ontbrak bijvoorbeeld, net als clubarts Peter van Beek. De laatste begeleidde de eerste bij een gang naar het ziekenhuis. Nanu onderging een onderzoek omdat hij een zonnesteek opliep op vakantie in zijn vaderland Roemenië. Vandaag mag hij weer individueel trainen, al volgen er komende week nog enkele aanvullende onderzoeken in het ziekenhuis.

Ook de laatst aangetrokken speler van Vitesse ontbrak bij de fotosessie. Tijjani Babangida verblijft wegens interlandverplichtingen nog in zijn vaderland Nigeria en meldt zich pas op 1 augustus in Arnhem. Hij mag dus op de tweede editie van de fotopersdag van Vitesse naar alle camera’s lachen.

De fotopersdag vond plaats bij de vooringang van Gelredome. In het stadion was geen ruimte: daar zijn de voorbereidingen voor de concerten van U2 (de Ierse band treedt volgende week op in Arnhem) in volle gang. Huizinga: “Maar dat was niet de enige reden. Het komt ook omdat we een keer wat anders wilden dan in voorgaande jaren. Andere clubs doen dat ook: Ajax werd gefotografeerd voor de Dam, Feyenoord voor de Erasmusbrug.”

Voor de spelers maakte dat allemaal niets uit. Voetballers staan het liefst op het veld en hebben vaak moeite zich langdurig met andere zaken bezig te houden. Dan komen verveling, meligheid en voetbalhumor bovendrijven. Dat was op de fotopersdag van vorig jaar ín het stadion al zo en gistermiddag gebeurde dat dus op de stoep van Gelredome. Aan het einde van de sessie moest er worden gefotografeerd voor speciale verjaardagskaarten van de Kids-club van Vitesse. De spelers zaten aan een tafel en hadden slagroompunten voor zich staan. In no time bekogelden ze elkaar met het heerlijke gebak. Ook dat werd uiteraard gefotografeerd.

Bron De Gelderlander 25-07-01

Spoedige rentree Louis Laros

Louis Laros verwacht een spoedige terugkeer in de selectie van Vitesse. Laros is al bijna een jaar aan het revalideren na een knieblessure: “Ik heb nog een aantal weken nodig om fit te worden. De laatste 10 tot 15 procent moet er nog bij komen, anders heeft het geen zin om terug te keren.”

Bron TT TVG 25-07-01

Babangida aast op revanche bij Vitesse

Tijjani Babangida aast op eerherstel bij Vitesse. ,,Ik wil revanche nemen op de mensen bij Ajax die niet in me geloofden’’, zegt de 27-jarige rechtsbuiten, die voor een seizoen is verhuurd aan Vitesse. De Nigeriaanse aanvaller belandde in de zomer van 2000 aan de zelfkant van het betaalde voetbal. Ajax-trainer Co Adriaanse zette Babangida met vier andere spelers uit de selectie. De vleugelspeler moest lang wachten op een nieuwe club. Het duurde tot november, voordat hij enkele maanden op huurbasis kon gaan spelen bij het Turkse Gençlerbirligi.

Deze zomer was er opnieuw geen plek voor Babangida in de plannen van Adriaanse. De afgedankte voetballer kon naar Sparta en naar AJ Auxerre in Frankrijk, maar hij koos voor Vitesse. ,,Ik wilde alleen naar het buitenland als ik verkocht zou worden, maar dat zat er niet in’’, zei Babangida donderdag 19 juli. In een persoonlijk onderhoud met trainer Ronald Koeman raakte Babangida overtuigd van een overstap naar Arnhem. ,,Ten eerste heb ik heel veel vertrouwen in de trainer’’, legde de international uit. ,,En ten tweede maakt het elftal een hele goede indruk op mij. Vitesse heeft een jonge ploeg, boordevol talent. De trainer heeft me gezegd dat hij één of twee ervaren spelers toe wilde voegen aan de selectie. Hij wil dat ik rechtsbuiten speel. Een actie maken, buitenom, gebruik maken van mijn snelheid. Ik had meteen een goed gevoel bij zijn verhaal.’’

Volgens Baba is Vitesse ‘een mooie club die zich kan meten met Ajax en Feyenoord’. En: ,,Vitesse heeft natuurlijk een mooi stadion en ik weet ook dat ze goede supporters hebben.’’ In Arnhem hoopt Babangida de revanchegevoelens uit zijn lijf te spelen. De Afrikaanse voetballer aast op eerherstel, omdat hij bij Ajax na drie seizoenen werd verbannen naar de inmiddels alom gevreesde ‘kleedkamer twee’. ,,Ik wil revanche nemen op de mensen die het bij Ajax niet in me zagen zitten’’, wijst hij op hoofdtrainer Adriaanse.

Vitesse kwam met Ajax overeen dat Babangida voor één seizoen op huurbasis gaat voetballen bij de club uit Arnhem. Er is geen sprake van een optie tot koop. Het contract van Babangida met Ajax loopt nog door tot de zomer van 2003, maar de speler heeft weinig trek meer in een terugkeer naar de recordkampioen. ,,Ik moet eerlijk bekennen dat ik de laatste anderhalf jaar niet goed heb gespeeld’’, aldus Babangida, ,,maar ik ben nog steeds de oude Baba, ik heb het alleen niet meer in Nederland kunnen laten zien. Dat wil nu bij Vitesse weer gaan bewijzen, zodat ik volgend jaar nog een keer naar het buitenland kan.’’

De flirt met Vitesse lijkt dus op voorhand al van korte duur. Dat heeft mede te maken met de blessure van Mamadou Zongo. Hij is normaliter de rechtsbuiten van Koeman, maar vanwege een zware knieblessure is Zongo zeker tot de winstertop uitgeschakeld. Babangida was deze week in Nederland om de overgang naar Vitesse te bezegelen. Hij zal zich pas op 1 augustus melden in Arnhem voor de training van Vitesse.

Vrijdag 20 juli vliegt hij terug naar Nigeria, waar op 29 juli de beslissende wedstrijd wacht in de strijd om kwalificatie voor het WK van 2002. Nigeria speelt dan thuis tegen angstgegner Ghana. Bij een zege gaat Babangida met zijn land naar de eindronde in Japan en Zuid-Korea. Bij elk ander resultaat is Liberia de gelukkige. Nigeria heeft de riante uitgangspositie overigens niet aan zichzelf te danken. De Super Eagles hebben zich moeizaam door de kwalificatiereeks geworsteld en leken lange tijd kansloos voor de derde WK-deelname op rij. Doordat Liberia onverwacht verloor van Ghana, belandde Nigeria plotseling in een fauteuil. ,,Als het lukt ons te kwalificeren voor het WK, dan wordt mijn jaar bij Vitesse nog belangrijker’’, zegt Babangida. Bij de club uit Arnhem kan hij zich dan in vorm spelen voor de mondiale. En Babangida weet dat er voor voetballers geen betere etalage bestaat dan een eindronde om het wereldkampioenschap.

Arnhemse Courant 24-07-01

Transfer Jevric op haar na gevild

De langverwachte transfer van Dragoslav Jevric naar het Turkse Besiktas zit er toch aan te komen. De onderhandelingen zitten in een afrondende fase. Volgens de zaakwaarnemer van de Joegoslavische doelman is het laatste struikelblok het salaris wat Jevric bij Besiktas wil gaan verdienen. Eerdere onderhandelingen met de Turkse club leverde geen resultaat op maar zowel Jevric als Besiktas hebben wat water bij de wijn gedaan. We zijn er nog niet helemaal uit maar het is een kwestie van tijd, aldus de zaakwaarnemer van Jevric. Voor Vitesse betekent dit goed nieuws. Ronald Koeman heeft al eerder laten weten geen prijs meer te stellen op Jevric. Ook Trustfull en Zeman moeten vertrekken bij Vitesse.

24-07-01

Fotosessie selectie Vitesse

Vandaag werd rond het zonnige Gelredome de jaarlijkse fotopersdag gehouden. Vanwege onderhouds werkzaamheden in Gelredome vond de fotosessie op het veld buiten het stadion plaats. Op de shirts van de spelers prijkte nog steeds geen hoofdsponsor. Tijjani Babangida en Stefan Nanu ontbraken helaas op de sessie.

24-07-01

Vitesseworld 27-07-01

Trustfull vecht ‘illegale’ verbanning niet aan

Orlando Trustfull is niet van plan zijn verbanning naar de tweede selectie van Vitesse aan te vechten. “Ik heb er wel over nagedacht, maar wat schiet ik er mee op.”

Pas deze week mochten de drie bannelingen van Vitesse het voetbalveld betreden. Orlando Trustfull (30), Marian Zeman (27) en doelman Dragoslav Jevric (27) varen in hetzelfde schuitje. Eigenlijk zijn het er vier, want voor Evgeniy Levtsjenko geldt hetzelfde. Voor hem gaat echter het tweede jaar bij Vitesse 2 in.

lees
verder...

Bron: Gelderlander 27-07-01

Wall of Fame in Gelredome

Gelredome krijgt een zogenoemde Wall of Fame, een muur waar beroemde artiesten hun persoonlijke herinneringen van hun optredens kunnen achterlaten. Dat verzekert plaatsvervangend-directeur J. van Amstel. Het idee is gelanceerd door D66-raadslid en fervent Vitesse fan Bob Roelofs en wordt enthousiast overgenomen door de stadiondirectie.

Bron: AC 26-07-01

‘Het wordt een héél leuk seizoen’ (Koeman in VI)

Anderhalf jaar is hij nu trainer van Vitesse. En na anderhalf uur praten zegt Ronald Koeman ineens: “Als trainer heb ik nog niets gepresteerd.” Daarom zette hij zichzelf en zijn spelers onder druk. “Wat vorig seizoen gebeurde, mag natuurlijk nooit meer voorkomen”.

lees
verder...

Bron: VI 26-07-01

Campagne tegen vernielingen Gelredome

Op initiatief van Vitesse en met ondersteuning van de Supportersvereniging van Vitesse en de Stichting Rijnside start Vitesse een campagne tegen vernielingen in Gelredome.

Jaarlijks wordt voor ongeveer 100.000 gulden vernield. Met name stoeltjes moeten het de laatste tijd ontgelden. “En dat is onacceptabel”, aldus een woordvoerder van de club. “Daarom hebben Marc van Hintum en Ronald Koeman hun medewerking toegezegd om posters op de promenade te sieren. En er wordt advertentieruimte in de Zwart op Geel, de Vitesse Vandaag en Inside ter beschikking gesteld.” De campagne heeft een looptijd van in totaal negen weken.

Bron: vitesseworld 26-07-01

van Hintum heeft gekneusde hand

Marc van Hintum die gisterenavond tijdens de wedstrijd tegen Hapoel Tel Aviv uit viel met een hand blessure. Heeft gisterenavond nog het ziekenhuis bezocht. Foto’s en onderzoek wezen uit dat er niets was gebroken. Wel heeft hij een zware kneuzing opgelopen aan de hand. van Hintum trainde vanochtend gewoon mee met de groep.

26-07-01

Vitesse gaat vernielingen bestrijden

Vitesse start een campagne om de vernielingen in Gelredome terug te dringen. Vorig seizoen moest de Arnhemse club 100.000 gulden betalen voor het herstellen van de schade aan stoelen in het stadion.

Bij het begin van dit seizoen start Vitesse een campagne, samen met de supportersvereniging en de stichting Rijnside, die is belast met het zogeheten ‘sociaal preventief supportersbegeleidingsproject’. Hoofdtrainer Ronald Koeman en oud-captain Marc van Hintum hebben hun medewerking toegezegd. Het tweetal zal de posters sieren, waarop de supporters tot beter gedrag in Gelredome worden opgeroepen. De boodschap zal ook een plek krijgen in de eigen media van de club: het programmablad Vitesse donderdag en het clubmagazine Inside.

,,Die campagne is een extra middel, naast bestaande methodes als de mogelijkheid tot arrestatie van vandalen”, zegt woordvoerder F. Huizinga van de Arnhemse club. ,,Afgelopen jaar is er voor 100.000 gulden aan stoeltjes vernield in Gelredome, vooral door onze eigen supporters. Dat is niet acceptabel. We zien een toename, die we tegen willen gaan.” Het grootste deel van de vernielingen heeft plaats op de Zuid-tribune, het vak waarin de meest fanatieke supporters van Vitesse zich verzamelen. Op de promenades van Gelredome zullen binnenkort de affiches komen te hangen, met de oproep van Koeman en Van Hintum. De campagne van Vitesse, de supportersvereniging en de stichting Rijnside duurt vooralsnog tot aan de winterstop.

Arnhemse Courant 26-07-01

Stefan Nanu weer hersteld van zonnesteek

Trainer Ronald Koeman kan weer beschikken over Stefan Nanu. De Roemeense verdediger had last van een zonnesteek. Deze week is hij in het ziekenhuis nader onderzocht. Inmiddels heeft Nanu de training alweer hervat. Stefan Nanu was uit Roemenië teruggekomen met de naweeën van een zonnesteek. Nanu keert maandag terug bij de selectie. En zal als alles goed gaat Woensdag 1 Aug. zijn rentree maken in de wedstrijd tegen Lokeren.

26-07-01

Vitesse doet een mislukt seizoen herleven

Ronald Koeman heeft de hoop niet opgegeven. Vitesse moet aanvallen en jagen op de helft van de tegenstander. In het oefenduel tegen Hapoel Tel Aviv (2-1) kwam een mislukt voetbalseizoen weer tot leven.Het spel en de spelers waren gisteravond op het terrein van sportclub Rheden even herkenbaar als de hand van de trainer. In een oefenduel tegen Hapoel Tel Aviv, een matige ploeg uit Israël, liet Vitesse een compleet seizoen herleven.

lees
verder...

Bron: Gelderlander 26-07-01

Vitesse wint van Hapoel Tel Aviv

In het kader van de voorbereiding van het nieuwe voetbalseizoen speelde Vitesse woensdagavond voor ongeveer 1000 toeschouwers een oefenwedstrijd tegen Hapoel Tel Aviv uit Israël. De wedstrijd eindigde op het terrein van VV Rheden in een 2-1 zege voor de geel-zwarten.

De doelpuntenmakers voor Vitesse:
Bob Peeters 20e minuut
Mahamadou Diarra 70e minuut

Bijzonderheden:
In de 18e minuut werd Marc van Hintum wegens een blessure aan de arm vervangen door Carlos Fortes. Marc van Hintum moest het veld al in de 18e minuut van de wedstrijd geblesseerd verlaten. De verdediger was ongelukkig terechtgekomen op zijn hand en is voor nader onderzoek naar het ziekenhuis gebracht.

De basisopstelling van Vitesse:
Zoetebier, Cornelisse, Knol, Kreek, van Hintum(18.Fortes), Diarra, Janssen(49.van der Schaaf) , Claessens, Peeters (63.Mbamba), Amoah en Sikora.

25-07-01

Martel mikt op rentree over maand

Het herstel van Didier Martel gaat eindelijk de goede kant op. De Franse aanvaller verwacht binnen twee maanden weer te voetballen voor Vitesse. ,,En als het meezit, zelfs over één maand.’’

De 29-jarige vedette trainde gisteren voor het eerst sinds lange tijd weer eens op Papendal. Apart van de spelersgroep, dat wel, maar het zicht op de rentree is helderder dan in de voorgaande negen maanden. ,,Als het tegenzit, dan kan ik over twee maanden weer spelen. En als het meezit, dan is dat over een maand’’, zei Martel na zijn opbouwtraining.

Eindelijk zit er dus schot in het slepende revalidatieproces. Maandenlang kampte Martel met een ontsteking in zijn rechterenkel. Vijf weken geleden volgde de verlossende ingreep. In het AMC Ziekenhuis in Amsterdam voerde dokter Van Dijk een grote schoonmaak door, waarbij kapsel, losse stukjes bot en kraakbeen is verwijderd. ,,Sindsdien voel ik geen pijn meer in de enkel’’, aldus Martel. ,,Voor die tijd moest ik na elke training met de voet in het ijs. Nu voel ik geen enkele reactie. Het gaat eindelijk vooruit.’’ Doordat de medische staf van Vitesse de blessure lange tijd verkeerd beoordeelde, zat er absoluut geen schot in zijn herstel.

Martel speelde in de voorbije jaargang slechts veertien competitiewedstrijden voor Vitesse. En dat, terwijl hij met veel klaroengeschal als de grote steraanvaller was overgenomen van FC Utrecht. ,,Ik baal er van dat de mensen de echte Martel nog nauwelijks hebben gezien’’, aldus de voetballer. ,,Daarom ben ik gebrand op mijn rentree. Ik wil de mensen laten zien dat ik het waard ben dat Vitesse mij vorig jaar heeft aangetrokken.’’

Bron AC 25-07-01

Lachen met de verkeerde shirts aan

De Spelers van Vitesse hoefden gistermiddag niet te trainen. Ze moesten opdraven bij de vooringang van Gelredome, waar de jaarlijkse fotopersdag plaatsvond. Ruim tien fotografen schoten hun plaatjes.

Arnhem – De fotopersdag is een jaarlijks terugkerend fenomeen. Bij Vitesse worden er dit seizoen zelfs twee gehouden. Die van gisteren verliest aan waarde als de Arnhemse club een shirtsponsor contracteert. Die is er nu niet en een teamfoto zonder de naam van de schenker van het vele geld, dat is eigenlijk niets waard.

“Als we een shirtsponsor hebben gevonden, wordt alles overgedaan”, aldus Frank Huizinga, woordvoerder van Vitesse. “We hebben deze fotodag om twee redenen toch door laten gaan. Ten eerste hebben diverse landelijke media een redelijk vroege dead-line. Als Vitesse niet had meegewerkt, hadden we ontbroken in alle kranten die teamfoto’s brengen. Dat zou voor de club niet goed zijn geweest. Aan de andere kant moesten we foto’s laten maken omdat we op 8 augustus onze open dag hebben. Dan kunnen de mensen handtekeningenkaarten kopen met foto’s van spelers er op. Die foto’s moeten natuurlijk op tijd klaar zijn.”

Niet alle spelers van Vitesse werden op de gevoelige plaat vastgelegd. Verdediger Stefan Nanu ontbrak bijvoorbeeld, net als clubarts Peter van Beek. De laatste begeleidde de eerste bij een gang naar het ziekenhuis. Nanu onderging een onderzoek omdat hij een zonnesteek opliep op vakantie in zijn vaderland Roemenië. Vandaag mag hij weer individueel trainen, al volgen er komende week nog enkele aanvullende onderzoeken in het ziekenhuis.

Ook de laatst aangetrokken speler van Vitesse ontbrak bij de fotosessie. Tijjani Babangida verblijft wegens interlandverplichtingen nog in zijn vaderland Nigeria en meldt zich pas op 1 augustus in Arnhem. Hij mag dus op de tweede editie van de fotopersdag van Vitesse naar alle camera’s lachen.

De fotopersdag vond plaats bij de vooringang van Gelredome. In het stadion was geen ruimte: daar zijn de voorbereidingen voor de concerten van U2 (de Ierse band treedt volgende week op in Arnhem) in volle gang. Huizinga: “Maar dat was niet de enige reden. Het komt ook omdat we een keer wat anders wilden dan in voorgaande jaren. Andere clubs doen dat ook: Ajax werd gefotografeerd voor de Dam, Feyenoord voor de Erasmusbrug.”

Voor de spelers maakte dat allemaal niets uit. Voetballers staan het liefst op het veld en hebben vaak moeite zich langdurig met andere zaken bezig te houden. Dan komen verveling, meligheid en voetbalhumor bovendrijven. Dat was op de fotopersdag van vorig jaar ín het stadion al zo en gistermiddag gebeurde dat dus op de stoep van Gelredome. Aan het einde van de sessie moest er worden gefotografeerd voor speciale verjaardagskaarten van de Kids-club van Vitesse. De spelers zaten aan een tafel en hadden slagroompunten voor zich staan. In no time bekogelden ze elkaar met het heerlijke gebak. Ook dat werd uiteraard gefotografeerd.

Bron De Gelderlander 25-07-01

Spoedige rentree Louis Laros

Louis Laros verwacht een spoedige terugkeer in de selectie van Vitesse. Laros is al bijna een jaar aan het revalideren na een knieblessure: “Ik heb nog een aantal weken nodig om fit te worden. De laatste 10 tot 15 procent moet er nog bij komen, anders heeft het geen zin om terug te keren.”

Bron TT TVG 25-07-01

Babangida aast op revanche bij Vitesse

Tijjani Babangida aast op eerherstel bij Vitesse. ,,Ik wil revanche nemen op de mensen bij Ajax die niet in me geloofden’’, zegt de 27-jarige rechtsbuiten, die voor een seizoen is verhuurd aan Vitesse. De Nigeriaanse aanvaller belandde in de zomer van 2000 aan de zelfkant van het betaalde voetbal. Ajax-trainer Co Adriaanse zette Babangida met vier andere spelers uit de selectie. De vleugelspeler moest lang wachten op een nieuwe club. Het duurde tot november, voordat hij enkele maanden op huurbasis kon gaan spelen bij het Turkse Gençlerbirligi.

Deze zomer was er opnieuw geen plek voor Babangida in de plannen van Adriaanse. De afgedankte voetballer kon naar Sparta en naar AJ Auxerre in Frankrijk, maar hij koos voor Vitesse. ,,Ik wilde alleen naar het buitenland als ik verkocht zou worden, maar dat zat er niet in’’, zei Babangida donderdag 19 juli. In een persoonlijk onderhoud met trainer Ronald Koeman raakte Babangida overtuigd van een overstap naar Arnhem. ,,Ten eerste heb ik heel veel vertrouwen in de trainer’’, legde de international uit. ,,En ten tweede maakt het elftal een hele goede indruk op mij. Vitesse heeft een jonge ploeg, boordevol talent. De trainer heeft me gezegd dat hij één of twee ervaren spelers toe wilde voegen aan de selectie. Hij wil dat ik rechtsbuiten speel. Een actie maken, buitenom, gebruik maken van mijn snelheid. Ik had meteen een goed gevoel bij zijn verhaal.’’

Volgens Baba is Vitesse ‘een mooie club die zich kan meten met Ajax en Feyenoord’. En: ,,Vitesse heeft natuurlijk een mooi stadion en ik weet ook dat ze goede supporters hebben.’’ In Arnhem hoopt Babangida de revanchegevoelens uit zijn lijf te spelen. De Afrikaanse voetballer aast op eerherstel, omdat hij bij Ajax na drie seizoenen werd verbannen naar de inmiddels alom gevreesde ‘kleedkamer twee’. ,,Ik wil revanche nemen op de mensen die het bij Ajax niet in me zagen zitten’’, wijst hij op hoofdtrainer Adriaanse.

Vitesse kwam met Ajax overeen dat Babangida voor één seizoen op huurbasis gaat voetballen bij de club uit Arnhem. Er is geen sprake van een optie tot koop. Het contract van Babangida met Ajax loopt nog door tot de zomer van 2003, maar de speler heeft weinig trek meer in een terugkeer naar de recordkampioen. ,,Ik moet eerlijk bekennen dat ik de laatste anderhalf jaar niet goed heb gespeeld’’, aldus Babangida, ,,maar ik ben nog steeds de oude Baba, ik heb het alleen niet meer in Nederland kunnen laten zien. Dat wil nu bij Vitesse weer gaan bewijzen, zodat ik volgend jaar nog een keer naar het buitenland kan.’’

De flirt met Vitesse lijkt dus op voorhand al van korte duur. Dat heeft mede te maken met de blessure van Mamadou Zongo. Hij is normaliter de rechtsbuiten van Koeman, maar vanwege een zware knieblessure is Zongo zeker tot de winstertop uitgeschakeld. Babangida was deze week in Nederland om de overgang naar Vitesse te bezegelen. Hij zal zich pas op 1 augustus melden in Arnhem voor de training van Vitesse.

Vrijdag 20 juli vliegt hij terug naar Nigeria, waar op 29 juli de beslissende wedstrijd wacht in de strijd om kwalificatie voor het WK van 2002. Nigeria speelt dan thuis tegen angstgegner Ghana. Bij een zege gaat Babangida met zijn land naar de eindronde in Japan en Zuid-Korea. Bij elk ander resultaat is Liberia de gelukkige. Nigeria heeft de riante uitgangspositie overigens niet aan zichzelf te danken. De Super Eagles hebben zich moeizaam door de kwalificatiereeks geworsteld en leken lange tijd kansloos voor de derde WK-deelname op rij. Doordat Liberia onverwacht verloor van Ghana, belandde Nigeria plotseling in een fauteuil. ,,Als het lukt ons te kwalificeren voor het WK, dan wordt mijn jaar bij Vitesse nog belangrijker’’, zegt Babangida. Bij de club uit Arnhem kan hij zich dan in vorm spelen voor de mondiale. En Babangida weet dat er voor voetballers geen betere etalage bestaat dan een eindronde om het wereldkampioenschap.

Arnhemse Courant 24-07-01

Vitesse tegen Lokeren ipv A.A. Gent

Het oefenduel dat Vitesse volgende week woensdag 1 augustus zou spelen tegen A.A. Gent gaat niet door. De Belgen moeten op die avond namelijk voor de Intertoto spelen tegen het Franse Paris Saint Germain. Vitesse heeft een andere Belgische opponent gevonden om tegen te oefenen: SC Lokeren. Het duel zal gespeeld worden in Gendt, in de Betuwe. De Arnhemmers spelen woensdagavond op het terrein van VV Rheden tegen Hapoel Tel Aviv uit Israel. Die wedstrijd begint om 19.00 uur.

TT TVG 24-07-01

Ook Vitesse twijfelt over kunstgras

Van alle tegenstanders van Ajax in de eredivisie zegt alleen Roda JC op dit moment dat het geen enkel probleem heeft met de plannen van de Amsterdammers om na de winterstop de thuiswedstrijden in de Arena op kunstgras af te werken. Dat blijkt uit een enquîte die het weekblad Nieuwe Revu hield onder zeventien eredivisieclubs.

De Graafschap tekent geen bezwaar bij de KNVB aan als het een dag voor de uitwedstrijd op het kunstgras mag trainen. Vitesse, FC Utrecht, Heerenveen, Sparta, RKC en FC Groningen twijfelen nog en PSV, Feyenoord, FC Twente, NEC, NAC, Willem II, AZ, FC Den Bosch en Fortuna Sittard protesteren bij de voetbalbond tegen de plannen van Ajax.

De Amsterdammers willen op kunstmatige bodem spelen omdat de club in de Arena al 25 grasmatten heeft versleten. Dat heeft Ajax al 10 miljoen gulden gekost. Een kunstmat kost 1,5 miljoen gulden en gaat zeker zeven jaar mee. De KNVB heeft clubs uit de eredivisie tot 18 september de tijd gegeven om bezwaar tegen het voornemen van Ajax aan te tekenen.

ANP 24-07-01

´Barcelona blijft altijd trekken´

De (harde) kritiek en (grote) ambitie van Ronald Koeman

´Barcelona blijft altijd trekken´

Waarom Vitesse geen Europees voetbal haalde. Wat er gebeurt als Barcelona echt voor hem komt. Wat hij vindt van het idee ´Koeman & Koeman bij PSV´. En is Ronald Koeman nu misleid door Karel Aalbers of niet?

Waarom eindigt Vitesse komend seizoen hoger dan afgelopen seizoen?

“Ik denk dat we een regelmatiger seizoen gaan spelen. De jeugd is een jaartje ouder, zij heeft enorm veel geleerd van het afgelopen jaar. De oudere spelers in het team hebben niet het niveau gehaald van andere jaren en zullen dus beter moeten presteren. Daarnaast kan de club qua onrust nooit meer zo´n jaar krijgen als het vorige. Die drie zaken moeten ervoor zorgen dat we hoger gaan eindigen. De vierde plaats is ons doel.”

lees
verder...

Sportweek 24-07-01

Nieuwe blessure Sikora grote tegenslag voor Vitesse

Vitesse heeft het weekje trainingskamp in Hoenderloo op pijnlijke wijze afgesloten. Victor Sikora raakte zaterdag, in het afsluitende partijtje bij Robur et Velocitas (0-7), opnieuw geblesseerd aan zijn rechterenkel. Een operatie lijkt nu onvermijdelijk.

lees verder...

Bron: AC 23-07-01

Nieuw uitshirt voor Vitesse

Vitesse heeft vandaag het nieuwe uitshirt voor komend seizoen gepresenteerd. Kleding fabrikant Uhlsport heeft het deze keer in grijs en zwart uitgevoerd, met een gele kraag bies. De broek is zwart met witte biezen. Het uitshirt staat op vitesseworld.com. En is daar te bewonderen.

Bekijk het nieuwe uitshirt

Bron: vitesseworld 23-07-01

Van Hintum wil geen aanvoerder meer zijn

Marc van Hintum heeft de aanvoerdersband van Vitesse ingeleverd De linksback heeft zijn buik vol van alle trammelant van de afgelopen jaren bij de Arnhemse club en wil zich volledig op het voetballen kunnen richten. Hij wordt als aanvoerder opgevolgd door Michel Kreek.

lees verder...

Bron: Gelderlander 23-07-01

Karel Aalbers dankt Vitesse-fans

Voor alle hartverwarmende steun die ik de afgelopen tijd onder meer via e-mail ontvangen heb wil ik graag iedereen bedanken. Het wordt moeilijk een ieder persoonlijk te dank te zeggen, maar wees ervan overtuigd dat alle boodschappen mij hebben bereikt en dat ze mij heel erg goed hebben gedaan. Uw oprechte berichten maken duidelijk dat het echte clubgevoel nog steeds recht overeind staat. Een gevoel dat ik vanuit de grond van mijn hart en voor de volle honderd procent met u deel en dat mijn handelen zal blijven bepalen. Vitesse neemt een belangrijke plaats in in ons leven, zo’n club laat je niet zomaar vallen. Een gezond Vitesse met een goede toekomst is en blijft een uiterst inspirerende uitdaging.

Karel Aalbers

23-07-01

Vitesse sluit traingskamp af

Vitesse heeft zaterdag 21 juli haar trainingskamp afgesloten met een oefenwedstrijd tegen eerste klasser Robur et Velocitas. In Apeldoorn werd het 0-7.

Ronald Koeman was na afloop niet ontevreden:”De ploeg heeft geprobeerd om 90 minuten vol gas te geven en zoveel mogelijk doelpunten te maken. Je kan zien dat sommige jongens er na een week trainingskamp doorheen zitten, maar dat is niet verwonderlijk. De gedrevenheid die de ploeg toonde is te prijzen”. De trainer heeft besloten om Riga voorlopig bij de selectie te laten wegens zijn positieve optreden in de voorbereiding. Theo Groeneveld en Bas Wijnen gaan weer terug naar het tweede elftal. Koeman heeft zijn speelwijze inmiddels bepaald, alleen ‘de poppetjes’ zijn nog niet overal ingevuld. “Ik heb voor twee posities centraal achterin drie mensen, het is nog niet zeker welk koppel daar zal gaan spelen. Voorin zijn de posities dubbel bezet en iedereen krijgt wat mij betreft een kans om zich in de basis te spelen.”

Terugkijkend kon Ronald Koeman concluderen dat zijn ploeg goed op weg is naar de competitie. “Alleen Remco van der Schaaf en Stefan Nanu baren me zorgen. Remco heeft de hele week niet kunnen spelen, hij loopt nu een stapje achter op de rest. Stefan is uit Roemenië teruggekomen met de naweeën van een zonnesteek, maar het gaat niet goed met hem. Hij wordt aankomende week in het ziekenhuis onderzocht.” Vitesse maakt zich nu op voor de ‘grotere’ tegenstanders, startend met een wedstrijd tegen Hapoel Tel Aviv, die woensdagavond 25 juli om 19.00 uur op het terrein van V.V. Rheden wordt gespeeld.

Vitesseworld 22-07-01

Van Hintum levert aanvoerdersband in

Marc van Hintum zal in het nieuwe seizoen niet meer de aanvoerder zijn van voetbalclub Vitesse. “Ik heb me de afgelopen jaren, door alle commotie, veel met de club moeten bezighouden en nu wil ik me meer op mijn eigen spel concentreren.” “Ik was toch de woordvoerder van het eerste team en daar heb ik ook geen problemen mee. Het kost alleen veel energie en die wil ik nu beter gebruiken”, aldus de Ossenaar. Michel Kreek neemt de aanvoerdersband over.

Theo Janssen is de reserve-aanvoerder, als stimulans voor Theo die hierdoor meer verantwoordelijkheid krijgt.”

Bron:TT TVG 21-07-01

Riga topscorer oefenwedstrijden

Rahamat “Riga” Mustapha 10
Matthew Amoah 6
Michel Kreek 4
Emile Mbamba 4
Mahamadou Diarra 3
Carlos Fortes 2
Ruud Knol 2
Bob Peeters 2
Theo Janssen 1
Jhon van Beukering 1
Victor Sikora 1

21-07-01

Verbannen Vitesse-drietal wil weg

Vitesse 2 is zaterdagochtend begonnen met het seizoen 2001/2002. Ook Orlando Trustfull, Marian Zeman en Dragoslav Jevric trainden zaterdag mee.

Het drietal is door trainer Koeman naar het tweede teruggezet en mag de club verlaten. Trustfull zag een transfer naar Sparta afketsen en zoekt, net als Zeman een nieuwe club. Jevric onderhandelt al met enkele clubs, onder andere met het Turkse Besiktas.

“Het leven is niet altijd zoals je wilt. Nu is het een moeilijke periode, maar ik hoop snel een club te vinden”, aldus verdediger Marian Zeman.

Bron:TT TVG 21-07-01

Robur et Velocitas-Vitesse 0-7

Zaterdagmiddag speelde Vitesse in het kader van de voorbereiding van het nieuwe voetbalseizoen een oefenwedstrijd tegen Robur et Velocitas. De wedstrijd op Sportpark Kerschoten aan de Anklaarseweg in Apeldoorn voor ongeveer 1.500 toeschouwers eindigde in een 0-7 zege voor Vitesse.

Bij Vitesse ontbraken Remco van der Schaaf vanwege een blessure en Stefan Nanu. De Roemeen heeft in zijn vaderland een zonnesteek opgelopen. Hij wordt maandag of dinsdag in het ziekenhuis nader onderzocht.

De doelpuntenmakers:
2e minuut 0-1: van Beukering
34e minuut 0-2: Riga
44e minuut 0-3: Sikora
Rust
54e minuut 0-4: Fortes
62e minuut 0-5: Knol (strafschop)
65e minuut 0-6: Peeters (met veel gejuich ontvangen!)
85e minuut 0-7: Amoah

De opstelling van Vitesse: van Fessem(46.Wijnen), Knol, Kreek(46.Groeneveld), van Hintum(46.Claessens), Cornelisse, Janssen, Diarra, Riga(46.Fortes), Sikora(56.Mbamba), van Beukering(46.Peeters) en Amoah.

21-07-01

Koeman koestert meevaller

Hij had zich al neergelegd bij het doemscenario: zonder rechterspits het seizoen in gaan. Na de komst van Tijjana Babangida haalde Ronald Koeman donderdag 19 juli opgelucht adem. ,,We gaan er flink op vooruit.’’ De trainer kreeg zijn felbegeerde rechterspits en sprak later op de dag mooie woorden. ,,De selectie van Vitesse is er behoorlijk op vooruit gegaan’’, zei Koeman in Didam, waar Vitesse de derde oefenpot met 10-0 won van tweedeklasser DVC’26. ,,Als Martel terug is, en Sikora, en je voegt daar Babangida, Peeters, Amoah, Mbamba, Fortes en Van Beukering aan toe, dan hebben we voorin volop mogelijkheden.’’

Koeman heeft zich met technisch manager Jan Streuer sterk gemaakt voor de komst van Babangida. ,,We moesten de mensen overtuigen die het geld op tafel moesten leggen’’, aldus Koeman. ,,Ik ben er zelfs even vanuit gegaan dat we het seizoen zonder rechterspits in zouden gaan.’’ Naar verluidt kostte de transactie Babangida in totaal ongeveer anderhalf miljoen gulden. Jan Snellenburg ontkende donderdagavond dat het geld opnieuw dankzij de inzet van hem, en zijn medebestuursleden Cor Guijt en Herman Veenendaal op tafel kwam. ,,We hadden dringend behoefte aan een rechtsbuiten, dan is het normaal dat je gaat kijken hoe je het kunt regelen’’, aldus Snellenburg. Hoe het geld wel is vrijgekomen? ,,Er zat her en der wat ruimte in de begroting, nadat we maandag de zaken met Nuon hadden opgelost.’’ Babangida de tweede en laatste aankoop van Vitesse deze zomer, zo lieten alle betrokkenen donderdag weten.

Bron: AC 20-07-01

Nuon-topman weer gul voor Vitesse

Topman T. Swelheim van Nuon heeft Vitesse wederom geholpen. Swelheim heeft zonder medeweten van de raad van commissarissen dit weekeinde afstand gedaan van de toekomstige opbrengsten uit verkoop van spelers van Vitesse. Deze concessie maakte de weg vrij voor het reddingsplan van drie bestuursleden. Een ander onderdeel van het reddingsplan staat weer op losse schroeven. Gelderland zal geen zes miljoen gulden betalen aan het stadion Gelredome om daarmee de huurverlaging voor de Arnhemse voetbalclub op te vangen, zegt gedeputeerde J. de Bondt. ‘Wij hebben slechts de intentie uitgesproken om samen met de Gelredome te zoeken naar een oplossing voor de lagere huurinkomsten. Het is denkbaar om met de huidige financiers te praten over de rentelasten.’ Stadion-directeur P. van Sliedrecht benadrukt dat over de huurverlaging van Vitesse ‘nog niets getekend is’. Door de opmerkelijke concessie van Swelheim waren De Vrienden van Vitesse afgelopen weekeinde bereid twintig miljoen gulden te investeren in de noodlijdende club. De bestuurleden Veenendaal, Guijt en Snellenburg wisten samen met zeven andere ‘vrienden’ vervolgens een licentie voor dit seizoen veilig te stellen.

De toezegging van Swelheim is in strijd met afspraken met de raad van commissarisen van energiebedrijf Nuon. De commissarissen wilden dat Nuon geen geld meer stopte in Vitesse en zich evenmin zou bemoeien met het beleid van de club. De voormalige sponsor nam in maart definitief afscheid van Vitesse.

‘We hebben de mondelinge toestemming van de heren van Nuon dat de schuldaflossing van de stichting Vrienden van Vitesse prioriteit krijgt’, zegt bestuurslid en donateur J. Snellenburg. Niet Nuon maar de stichting krijgt dus als eerste zijn lening terugbetaald na verkoop van een speler. ‘Dit weekend is een versoepeling afgesproken’, erkent Nuon-woordvoerder N. Blaauw. ‘De komende dagen wordt hard gewerkt om de afspraken te formaliseren.’

De nieuwe constructie verkleint de kans dat Nuon ooit nog geld terugziet van Vitesse. De leningen staan in de boeken voor 75 miljoen gulden, maar zijn al veel minder geld waard. Tegenover dit bedrag staan de transferrechten van 38 Vitesse-spelers. Als Vitesse een speler verkoopt, kunnen de vrienden hun geld terugkrijgen. ‘Wat met het geld gebeurt, blijft een beslissing van de technische staf’, zegt Snellenburg.

In ruil voor het afstand nemen van toekomstige verkoopopbrengsten, krijgt Nuon wel de nieuwe transferrechten van alle jonge spelers in handen, zegt Snellenburg. De rechten van jeugdspeler J. van Beukering, die eind dit seizoen een contract tekende, komen bijvoorbeeld ook bij Nuon te liggen. Het energiebedrijf heeft zijn vorderingen op Vitesse ingebracht in de stichting de Nabije Toekomst, waarvan oud hoofdofficier van justitie H. Vrakking tot 1 juli de leiding had.

Gedeputeerde De Bondt, die pas zondag op de hoogte werd gebracht van het reddingsplan, zag weinig in het plan van Vrakking. ‘Dit plan behelsde de verkoop van het Gelredome voor een habbekrats aan een groep projectontwikkelaars.’ Nuon verwees de plannen van Vrakking naar de prullenmand omdat de uitwerking ‘niet concreet was’. De plannen waren juist ‘hartstikke concreet’, zegt woordvoerder K. Wilting. ‘Het was een compleet masterplan met onder meer de toezegging van de financiërs dat de huur structureel omlaag gaat.’

Bij het huidige reddingsplan is het de vraag of de huur omlaag kan. Als de provincie er niet in slaagt zes miljoen te vinden bij de financiers, zal stadion-directeur Van Sliedrecht toch een rekening bij Vitesse indienen. Over de plannen van GS ‘steun te verlenen aan het voornemen van Gelredome om de huur voor Vitesse te verlagen’ ontstond woensdag veel commotie in Gelderland. De fracties van CDA, Christenunie en Groenlinks stelden vragen aan GS.

Bron: De Volkskrant 20-07-01

Vitesse rijk aan vrienden

Drie Gelderse Dagoberts Duck hebben Vitesse van een zekere ondergang gered. Met miljoenen privéschuld kochten ze schuldeiser en ex-sponsor Nuon af. Het drietal heeft de zegen van trainer Ronald Koeman. “Zij doen tenminste iets.”

Na een snel een-tweetje met Nuon zijn Jan Snellenburg, Cor Guijt en Herman Veenendaal met zijn drieën plotseling voor het luttele bedrag van vijf miljoen gulden feitelijk eigenaar van de vierde club van Nederland.

Rekenen en zakendoen kun je wel aan deze gefortuneerde vrienden van Vitesse overlaten. Maar, stelt Snellenburg, het was allerminst een berekende actie om de macht binnen de Arnhemse club te grijpen. “Doel was de schuld van 76 miljoen gulden te saneren. Met die schuldenlast en het daaraan verbonden schema van aflossing en rentebetaling zou Vitesse in 2003 niet meer hebben bestaan. Dat wist Nuon ook – en het bedrijf wilde dat niet op zijn geweten hebben.”

Ofschoon het drietal bestuursleden nu formeel de aandelen Vitesse in handen kan krijgen, is dat nooit de bedoeling geweest. “Vitesse moest behouden blijven. Hoe we onze zeggenschap onderbrengen, in een stichting of vennootschap, daar hebben we nog geen seconde over nagedacht. Belangrijk is dat onze neuzen dezelfde kant op staan. We hebben de redding van Vitesse gekocht – dat telt.”

En mocht er weldra zich een club melden voor pakweg Sikora of Diarra, dan krijgen de heren hun geld terug en is Vitesse gewoon weer van Vitesse. Snellenburg (62) is ‘actief en passief’ verknocht aan voetbal en aan de club, waar hij sinds 1983 een bestuursfunctie bekleedde. In zijn directiekamer staat steevast een voetbaltas, klaar om te worden meegenomen naar het veld of naar de sporthal. Drie keer in de week speelt hij met Jan Streuer, André van der Leij, Ronald Koeman, Edward Sturing en Abe Knoop in een zaalvoetbalteam.

“Ik sta in het doel. Ondanks mijn leeftijd vind ik het prachtig met die mannen te voetballen. Maar ik gooi me echt niet meer voor de voeten van een tegenstander.” Die passie brachten hem en zijn medebestuursleden Guijt en Veenendaal ertoe hun Vitesse van een wisse ondergang te redden. Met een totale schuldenlast van ruim 100 miljoen torste Vitesse een molensteen om de nek. Komende maand al zou de club niet meer in staat zijn geweest de spelerssalarissen te betalen. Vandaar dat het drietal eerst werkte aan de liquide middelen. Dankzij een zakelijk netwerk wisten ze vorige maand nog 12 weldoeners te vinden, die samen bereid waren 20 miljoen gulden aan Vitesse te lenen. “Tijdens het springconcours in Gelderland zijn we geweldig aan het lobbyen geweest. Allemaal Gelderlanders met een warm hart voor Vitesse, ofschoon het heus niet allemaal voetbalfanaten zijn. De meesten willen ook anoniem blijven.”

Met de aangevulde kas konden Snellenburg c.s. ook de KNVB overtuigen dat het in orde zou komen met het resterende deel van de reddingsoperatie. De laatste 5 miljoen gulden legden ze met zijn drieën op tafel. “Een koopje? Voor ons was dat het maximum dat we konden opbrengen. Dat wist Nuon ook wel. Die 76 miljoen gulden was als de onzichtbare ijsberg onder water. Nu is er alleen nog het topje zichtbaar. De rest van de schuld, veel kleine bedragen en verplichtingen in de toekomst, is de overzien. Vitesse kan anders dan de Titanic weer een stootje hebben.”

Snellenburg zegt geen revanche- of rancunegevoelens te koesteren ten opzichte van Karel Aalbers, ofschoon hij het wel betreurt dat mede-redder Guijt de afgelopen periode zo onder vuur heeft gelegen van diens medestanders.

“Dat was een drama. De aanhangers van Aalbers hebben zowel zakelijk als privé schade aangericht, volkomen ten onrechte. Maar ik kijk niet met rancune terug op de periode-Aalbers. Hij heeft wat neergezet: we hebben een prachtig stadion en misschien wel de beste jeugdopleiding van Nederland.”

Toch ontkent hij niet in ’95 het bestuur van Vitesse te hebben verlaten vanwege de solo-acties van de verdreven voorzitter. “Ik was verantwoordelijk en aansprakelijk, maar als bestuurslid wist ik heel veel dingen niet. Die werden dan achteraf medegedeeld. Ik wil dat Karel niet verwijten; hij hield kantoor op de club, ik kwam alleen langs voor vergaderingen.

Maar er waren dingen die ik nooit zó gedaan zou hebben.” De les die hij uit dat tijdperk heeft getrokken, is dat Vitesse nooit meer aan één man moet worden opgehangen. Evenmin mag een sponsor een te dominante positie verwerven, zoals Nuon in het verleden. “Sponsors en bestuursleden komen en gaan, maar een club blijft altijd bestaan. We zijn de afgelopen door de realiteit ingehaald. We hadden een te grote broek aangetrokken. Nieuwe sponsors hadden de afgelopen tijd bij Vitesse het gevoel gehad alsof hun velletje tussen de rits zat. Dat beeld zullen we rechtzetten. Wat Vitesse is overkomen, mag nóóit meer gebeuren.”

Bron: AD 20-07-01

Vraagtekens bij clubliefde geldschieters

Cor Guijt, Jan Snellenburg en Herman Veenendaal. Moet Vitesse een standbeeld optrekken voor de redders van de Arnhemse voetbalclub? De gift van deze gulle gevers leidt mogelijk tot een structureel betere financiële onderbouwing van het op dit moment nog armlastige Vitesse. Is pure clubliefde de drijfveer geweest om diep in eigen buidel te tasten?

lees verder...

Bron: AC 19-07-01

Redders Vitesse niet uit op voorzittershamer

Ze hebben ieder een kleine vijf miljoen gulden gepompt in Vitesse. Wie zijn die weldoeners, die het betaald voetbal in Arnhem hebben gered? En wat zijn hun beweegredenen?

lees verder...

Bron: AC 19-07-01

Bob Peeters start groepstraining

Spits Bob Peeters heeft donderdag voor het eerst met de selectie van Vitesse meegetraind. De Belgisch international kampte met een enkelblessure, maar kon tijdens het trainingskamp uit Hoenderloo aansluiten bij de groep.

Aanvaller Victor Sikora is nog niet zover. Ook hij heeft een enkelblessure. De international is wel weer begonnen met looptraining, maar het duurt nog enige tijd tot hij voluit kan meetrainen.

Bron: TT TVG 19-07-01

Babangida naar Vitesse

Tjiani Babangida speelt volgend seizoen op huurbasis voor Vitesse. Dit zijn Ajax en Vitesse gisteravond overeengekomen. De aanvaller kwam bij Ajax niet meer aan spelen toe en is voor Vitesse-coach Ronald Koeman een belangrijke versterking aan de rechterkant. Babangida meldt zich op 1 augustus bij de selectie in Arnhem. Hiervoor speelt de Nigeriaan een belangrijke WK-interland tegen Ghana.

Babangida verklaarde gisteravond op de Amsterdamse Tv-zender AT5 uit te kijken naar de overgang naar Vitesse. “Vitesse is een mooie club die zich kan meten met Ajax en Feyenoord. Vitesse heeft natuurlijk een mooi stadion en ik weet ook dat ze hele goede supporters hebben”, aldus Baba op AT5. Ook vertelde hij dat de Vitesse-supporters zich geen zorgen hoeven te maken over zijn vorm. Babangida: “Ik ben nog steeds de oude Baba, ik heb het alleen niet meer in Nederland kunnen laten zien.”

Manager technische zaken Jan Streuer toonde zich verheugd over de komst van Babangida naar Vitesse. “Wij zijn blij dat de deal rond is want er bestond vrij veel interesse voor deze speler. Daarnaast is Babangida zeer gemotiveerd en wil heel graag voor Vitesse spelen. Hij wil zich revancheren en voor de voortzetting van zijn carrière is het zeer belangrijk dat hij een goed seizoen draait. Voor een coach is het prettig om met een speler te werken die wat recht te zetten heeft”, aldus Streuer.

Tijjani Babangida kwam aan het begin van het seizoen ’96-’97 over van Roda JC. De 27-jarige aanvaller speelde 77 competitiewedstrijden voor Ajax, waarin hij 20 maal doel trof.

Sinds 13 november 2000 kwam de rechterspits eveneens op huurbasis uit voor het Turkse Genclerbirligi.

Bron: vitesseworld 19-07-01

Geen nieuw thuis shirt voor Vitesse

Vitesse speelt tijdens de oefencampagne in shirts zonder reclame. Veel mensen denken dat dit het nieuwe thuisshirt van Vitesse is. Dit is echter niet het geval. Voor het seizoen 2001-2002 komt er alleen een nieuwe versie van het uitshirt. De shirts waarin nu gespeeld wordt zijn reserveshirts in verband met het feit dat er nog geen hoofdsponsor is gevonden. Vitesse zal zo snel mogelijk het nieuwe uitshirt presenteren.

Bron:Vitesseworld 19-07-01

Deur Vitesse voor Aalbers nog verder dicht

De bestuursleden Jan Snellenburg, Cor Guijt en Herman Veenendaal namen maandagnacht de vordering van de Nuon op Vitesse over. Vitesse is daarmee zo goed als schuldenvrij, en als niet onbelangrijk bij-effect is de rol van voormalig voorzitter Karel Aalbers bij de club voorlopig echt uitgespeeld.

lees verder...

Bron: Gelderlander 19-07-01

Berma Los: Van barakken naar luxueuze fauteuils

Berma Los wil meer tijd voor zichzelf en stopt daarom als manager business relations bij Vitesse. De 34-jarige Oosterbeekse hoopt dat ‘haar kindje’ met de naam businessclub goed verzorgd wordt.

Natuurlijk kan Berma Los zich haar eerste tijd bij Vitesse nog herinneren. Eind jaren tachtig, nostalgie op iedere vierkante meter, je rook de traditie. Maar het was geen goede omgeving voor iemand die via relatiebemiddeling geld voor een club moet zien te genereren.

lees verder...

Bron: Gelderlander 19-07-01

Drietal redders kan niet zonder ‘hun’ Vitesse

Herman Veenendaal en Jan Snellenburg ondersteunden Vitesse ook in de jaren tachtig al financieel, toen de Arnhemse club voor het eerst serieus werd bedreigd door een faillissement. Veenendaal groeide op in Zeist en kwam op 21-jarige leeftijd als semi-prof in dienst bij Vitesse. Op relatief jonge leeftijd verdwenen zijn sportieve ambities. Hij verruilde in 1977 Vitesse voor DOVO in Veenendaal en keerde later nog een blauwe maandag terug bij Vitesse. In 1986 wist Karel Aalbers Veenendaal over te halen toe te treden tot het bestuur van Vitesse. Snellenburg is opgegroeid in Velp en voetbalde bij Gelria, de club die na een fusie voortleefde via Veluwezoom. ,,Ik ben een tijdje weggeweest uit Arnhem, maar als ik naar het voetballen ging kijken, was het altijd Vitesse”, aldus het bestuurslid dat nog altijd actief is op het veld, bij Elsweide.

VOETBALMENS
Guijt is geboren in Amsterdam en verhuisde al na zes weken naar Arnhem, waar hij opgroeide. ,,Ik ben een voetbalmens. Sinds 1990 ben ik zeer betrokken bij Vitesse. Ik heb zelf gevoetbald bij Zuid-Arnhem en De Bataven. Veenendaal, Snellenburg en ik, we zijn allemaal echte liefhebbers. Dat is heel belangrijk.” Allen werden ze bevangen door het virus dat clubliefde heet. Gevraagd naar zijn clubliefde, antwoordt Snellenburg met een wedervraag. ,,Hoe omschrijf je liefde? Toen ik verloofd was, voer ik, en nadat onze brieven elkaar hadden gekruist kregen we ruzie. Ik heb het toen uitgemaakt. Maar de gedachte aan de mogelijkheid dat de ander met een vreemde zou trouwen, was voor ons beiden onacceptabel. Toen zijn we weer bij elkaar gekomen. De gedachte dat Vitesse niet meer bestaat, die gedachte was totaal onacceptabel.”

GRENZEN
Of clubliefde gebonden is aan grenzen? Snellenburg haalt zijn schouders op. ,,Dat is een gigantisch bedrag”, wijst hij op de kleine vijf miljoen gulden die hij net als Veenendaal en Guijt heeft vrijgemaakt voor de club. ,,Eigenlijk gaat het te ver. Maar we hebben a gezegd, dan moet je ook b zeggen.” ,,Toevallig zei mijn vrouw net: ‘Waarom moesten jullie die 5 miljoen betalen?’. Ik zei: aan wie moest Gelreparc de vorderingen van Nuon op Vitesse dan verkopen?”’

KAPOT
Clubliefde gaat heel ver, onderstreept ook Guijt. ,,We hebben alledrie het afgelopen jaar zoveel in de club gelegd, want het gaat ons te ver om de club kapot te laten gaan.” ,,We doen alles om de club te redden. We hadden geen andere keus, maar het mag niet weer gebeuren. We moeten nu zorgen dat we de club gezond maken.”

Bron: Arnhemse Courant 19-07-01

Theo Janssen:”Indien 2e keus, dan wil ik verhuurd worden”

Theo Janssen kan zijn tot 2004 doorlopende contract bij Vitesse met twee jaar verlengen. Echter: Voordat de jeugdinternational zijn krabbel zet, wil hij eerst van trainer Ronald Koeman horen wat dit seizoen zijn rol zal zijn. Vitesse verspreidde dinsdag het bericht dat Janssen akkoord was gegaan met de contractverlenging. Dat was een tikkeltje voorbarig. Want, zo zei de bijna 20-jarige middenvelder dinsdagavond na het oefenduel met Angeren: ,,Ik wil even kijken wat er gaat gebeuren, ik wil kijken of ik slechts de tweede linkshalf word. Ik heb rugnummer twintig gekregen, maar ik wil natuurlijk niet op de bank zitten. Dit moet mijn jaar worden.’’ Als hij tweede keus is, wil Janssen verhuurd worden.’’

De linksbenige voetballer weet dat hij zich moet richten op de positie links op het middenveld. ,,Dat heeft de trainer me ook gezegd. Op die positie zie ik Michel Kreek niet zo snel spelen, dus het gaat tussen ons’’, verwees hij naar Gert Claessens, de speler die overigens het rugnummer 15 draagt.

Het vernieuwde contract ligt klaar voor ondertekening, beaamde Janssen. ,,Ik verwacht ook wel dat ik deze week zal tekenen. De trainer zal deze week met alle spelers gesprekken voeren. Dat gesprek wil ik even afwachten.’’ Koeman liet dinsdagavond niets aan onduidelijkheid over. ,,Bij geen enkele speler doe ik toezeggingen’’, sprak de trainer. ,,Dat doe ik niet bij Diarra of Van der Schaaf, en dat doe ik dus ook niet bij Janssen. Als hij zo speelt, als in de eerste helft van het vorige seizoen, dan speelt hij gewoon. Maar ik ga geen enkele speler een basisplaats beloven.’’

Eerder liet Koeman al weten dat Janssen in dat geval een waardevolle speler van Vitesse zal zijn. ,,Dat denk ik ook’’, zei Janssen in Angeren. ,,In het eerste deel van het afgelopen seizoen heb ik goed gespeeld, en veel assists gegeven. Ik voel me nu sterker dan vorig seizoen. Door het WK voor junioren in Argentinië heb ik maar twee weken vakantie gehad. Ik heb veel gelopen en veel testen gedaan. En sta er conditioneel goed voor.’’

Bron: AC 18-07-01

Een dagje trainingskamp

In de Hoenderloose bossen bereidt Vitesse zich voor op het nieuwe seizoen. Voor de trainer is dit een waardevolle week waar het elftal intensief klaargestoomd kan worden voor de competitie. Voor de spelers is het een week van slapen, eten, trainen, slapen, eten en nogmaals trainen. De redactie van Vitesseworld nam een kijkje in het Vitesse-kampement.

Op het voetbalveld van hotel Résidence Victioria zijn groepjes spelers aan het werk. De dag na de niet al te beste oefenwedstrijd tegen Angeren is de complete selectie van Vitesse de dag begonnen met een bosloop in de vroege ochtend. Na het ontbijt is het grootse gedeelte van het keurkorps van Ronald Koeman op de fiets geklommen voor een tocht door de omgeving. Op het trainingsveld zijn de nieuwe doelman Jimmy van Fessem en Bas Wijnen onder leiding van keepertrainer Abe Knoop aan het werk. Aan de andere kant van het veld werken de geblesseerden Bob Peeters en Didier Martel een lichte training met de bal af. Volgens fysiotherapeut Jos Kortekaas, die de revaliderende spelers begeleidt, gaat het met beide spelers de goede kant op. “Bob Peeters zal zich binnen enkele dagen bij de selectie voegen. Martel is nu vijf weken geleden geopereerd en zijn revalidatie verloopt goed. Victor Sikora, die nu aan het fietsen is, zal volgende week waarschijnlijk weer met de groep meetrainen”, aldus Kortekaas.

Op het midden van het gras werken acht spelers onder toeziend oog van trainer Ronald Koeman een ontspannen training af. Cornelisse, Nanu, Mbamba, Janssen, Knol, Van der Schaaf, Amoah en Van Beukering spelen een partijtje, werken aan hun traptechniek en nemen tot slot een aantal penalty’s. Even gaan de gedachten terug naar enkele maanden geleden. Toen bereidde Vitesse zich in Hoenderloo voor op de halve finale van de Amstel Cup tegen FC Twente. Op hetzelfde veld werd destijds geoefend op strafschoppen, maar dat mocht niet baten. Vitesse verloor na strafschoppen van de Tukkers.

Binnen in het krachthonk is Mamadou Zongo in zijn eentje met gewichten in de weer. “Leuk is het niet”, zegt de voetballer uit Burkina Faso. “Iedereen is buiten en ik zit alleen binnen!” Volgens Zongo, die revalideert van een zware knieoperatie, gaat het soms goed maar op andere momenten heeft hij nog wel pijn. Naar verwachting duurt het nog drie of vier maanden voordat hij zijn rentree kan maken. Ondertussen komen de overige spelers terug van de fietstocht en gaan de voetballers douchen. Om half twee wordt er gezamenlijk geluncht en om vijf uur staat de volgende training alweer op het programma. Morgen wordt er na de bosloop maar één keer getraind omdat de Arnhemmers om 19:00 in Didam oefenen tegen D.V.C. ’26. Zaterdag wordt het trainingskamp afgesloten met een oefenpartij tegen Robur et Velocitas in Apeldoorn, 14:30 uur.

Bron: Vitesseworld 18-07-01

Janssen wacht met bijtekenen

Theo Janssen kan zijn tot 2004 doorlopende contract bij Vitesse met twee jaar verlengen. Echter: Voordat de jeugdinternational zijn krabbel zet, wil hij eerst van trainer Ronald Koeman horen wat dit seizoen zijn rol zal zijn.

Vitesse verspreidde dinsdag het bericht dat Janssen akkoord was gegaan met de contractverlenging. Dat was een tikkeltje voorbarig. Want, zo zei de bijna 20-jarige middenvelder dinsdagavond na het oefenduel met Angeren: ,,Ik wil even kijken wat er gaat gebeuren, ik wil kijken of ik slechts de tweede linkshalf word. Ik heb rugnummer twintig gekregen, maar ik wil natuurlijk niet op de bank zitten. Dit moet mijn jaar worden.’’ Als hij tweede keus is, wil Janssen verhuurd worden.’’

De linksbenige voetballer weet dat hij zich moet richten op de positie links op het middenveld. ,,Dat heeft de trainer me ook gezegd. Op die positie zie ik Michel Kreek niet zo snel spelen, dus het gaat tussen ons’’, verwees hij naar Gert Claessens, de speler die overigens het rugnummer 15 draagt.

Het vernieuwde contract ligt klaar voor ondertekening, beaamde Janssen. ,,Ik verwacht ook wel dat ik deze week zal tekenen. De trainer zal deze week met alle spelers gesprekken voeren. Dat gesprek wil ik even afwachten.’’ Koeman liet dinsdagavond niets aan onduidelijkheid over. ,,Bij geen enkele speler doe ik toezeggingen’’, sprak de trainer. ,,Dat doe ik niet bij Diarra of Van der Schaaf, en dat doe ik dus ook niet bij Janssen. Als hij zo speelt, als in de eerste helft van het vorige seizoen, dan speelt hij gewoon. Maar ik ga geen enkele speler een basisplaats beloven.’’ Eerder liet Koeman al weten dat Janssen in dat geval een waardevolle speler van Vitesse zal zijn. ,,Dat denk ik ook’’, zei Janssen in Angeren. ,,In het eerste deel van het afgelopen seizoen heb ik goed gespeeld, en veel assists gegeven. Ik voel me nu sterker dan vorig seizoen. Door het WK voor junioren in Argentinië heb ik maar twee weken vakantie gehad. Ik heb veel gelopen en veel testen gedaan. En sta er conditioneel goed voor.’’

Bron: AC 18-07-01

Vitesse verlost van miljoenenschuld Nuon

Vitesse is verlost van de schuld van 76,4 miljoen gulden aan Nuon. Drie bestuursleden van de Arnhemse voetbalclub betalen 5 miljoen gulden aan het energieconcern, dat daarnaast recht houdt op een deel van de transferopbrengsten in de toekomst.

Bovendien deelt Nuon mee in de eventuele winst van Vitesse bij exploitatie van de grond rond Gelredome. De drie bestuursleden, Cor Guijt, Herman Veenendaal en Jan Snellenburg, kwamen dit gisteren overeen met advocaat Grapperhaus, gevolmachtigde van Gelreparc bv. In die onderneming, bestuurd door de stichting De Nabije Toekomst, heeft Nuon de vorderingen op Vitesse ondergebracht.

Nuon krijgt in ruil voor het afstaan van de vorderingen 15 procent van de transferwinst (verkoopprijs minus aanschafprijs) van 37 contractspelers uit het eerste, tweede en de jeugd van Vitesse. Volgend jaar wordt dit percentage verhoogd naar twintig. Om via de transferwinsten de restschuld aan Nuon (nu dus nog 71,4 miljoen gulden) te voldoen, zou Vitesse zo’n 400 miljoen moeten verdienen aan de verkoop van spelers.

Dat is een volstrekt onwaarschiijnlijk bedrag. Om die reden moet Vitesse ook de helft van de de netto-opbrengst afstaan als er winst wordt gemaakt bij de ontwikkeling van de grond rondom het stadion en de club daar een aandeel in heeft. Momenteel is die grond, en het recht op eventuele exploitatie ervan, echter in handen van Gelredome nv.

Volgens Snellenburg betekent de overeenkomst de redding van Vitesse: “Anders hadden we over drie jaar moeten beginnen met het betalen van aflossing en rente. dat kunnen we niet opbrengen en dan was Vitesse alsnog failliet gegaan. Er was nauwelijks een alternatief. Voor Gelreparc bv was het een absolute noodzaak een oplossing te vinden. Want als Vitesse failliet was gegaan, had Gelreparc ook niets gekregen.”

Nuon toonde zich bij monde van woordvoerder N. Blaauw uiterst tevreden met de overeenkomst. “Het betekent een stuk zekerheid over het terugvloeien van de gelden die Nuon in het verleden aan Vitesse heeft geleend. Bovendien heeft bij ons ook altijd voorop gestaan dat het voortbestaan van de club gewaarborgd moest zijn.”

Blaauw bestrijdt dat het voor Nuon ‘slikken of stikken’ was. Volgens hem is het niet juist te concluderen dat Vitesse op een goedkope manier van de miljoenenschuld afkomt. “Zo zien wij dat niet. Je moet de overeenkomst zien als een package deal waarbij punt 3 (eventuele winst van grond rondom het stadion, red.) voor ons een belangrijke component is. Op die manier is ons recht op terugbetaling afgehecht.”

De transactie staat los van de actie van de onlangs opgerichte stichting Vrienden van Vitesse. Die groep, onder wie ook Snellenburg, Guijt en Veenendaal, leende de club onlangs twintig miljoen gulden om acute financiële nood op te lossen en de begroting voor het komende seizoen sluitend te maken. Alleen op die manier verkreeg Vitesse een licentie van KNVB.

Bron: De Gelderlander 18-07-01

Clubbestuurders redden Vitesse

Net als in de jaren tachtig hebben clubbestuurders Vitesse behoed voor een faillissement. Herman Veenendaal, Jan Snellenburg en Cor Guijt investeerden samen met enkele andere geldschieters twintig miljoen gulden in de Arnhemse club. De tien geldschieters hebben zich verzameld in de Stichting Vrienden van Vitesse. Veenendaal, Snellenburg en Guijt nemen samen het meerendeel van de investering voor hun rekening. Het betreft een tamelijk vrijblijvende injectie, aangezien er geen bindende afspraken zijn gemaakt over eventuele terugbetaling.

Vitesse moet voor dinsdag 10 juli een begrotingstekort van 23 miljoen hebben weggewerkt, om van de KNVB een licentie te verkrijgen voor het komende voetbalseizoen. Dat gaat nu lukken. Mede ook, doordat de provincie Gelderland de voetbalclub zes miljoen gulden tegemoet komt. In plaats van de gebruikelijke acht miljoen gulden hoeft Vitesse komend seizoen slechts twee miljoen gulden te betalen voor de huur van stadion Gelredome. De club praat binnenkort met de provincie om de huurlast structureel te verlagen.

Daarnaast voerde algeheel directeur Hans Schreudering links en rechts bezuinigingen door, hetgeen nog eens een miljoen gulden oplevert. De clubleiding van Vitesse benadrukte gisteren op een persconferentie dat de club nu geen spelers hoeft te verkopen om te overleven. Aanvankelijk speelde de club wel met die gedachte, maar trainer Ronald Koeman zou niet zijn gebleven indien het elftal verzwakt zou worden door noodgedwongen verkopen.

In de hele reddingsoperatie is de steun van de provincie Gelderland van essentieel belang. Was de provincie niet bijgesprongen, dan was niet alleen Vitesse ten onder gegaan, maar had ook Gelredome het loodje gelegd. De keuze voor de provincie was eenvoudig. Bij een faillissement van Gelredome kon de provincie fluiten naar de afbetaling van de achtergestelde lening van vijfentwintig miljoen gulden. Gedeputeerde Staten hebben daarom het initiatief genomen om met Vitesse, de Vrienden van Vitesse, Gelredome en Gelredome-aandeelhouder de Gelderse Ontwikkelingsmaatschappij om tafel te gaan zitten om een uitweg te vinden.

De provincie heeft destijds fors financieel bijgedragen aan de totstandkoming van het stadion. Behalve thuishaven van Vitesse zou het ook onderdak moeten bieden aan evenementen als popconcerten. ,,We hechten zeer aan het multifunctionele stadion. Daar zit veel gemeenschapsgeld in. Als Vitesse failliet gaat, dan komt Gelredome ook in gevaar’’, aldus Hilhardt Brul, hoofd communicatie van de provincie Gelderland.

De provincie is blijven weigeren om Vitesse daadwerkelijk financieel bij te springen. Wel wil de provincie meewerken aan een lagere huur voor in ieder geval dit seizoen van zes miljoen gulden. De provincie zal die zes miljoen niet aan Gelredome betalen. Hoe dit wel wordt geregeld, moet nog worden uitgewerkt.

Bron: AC 18-07-01

Vitesse gered op CHampion Gelderland

Vitesse is op CHampion Gelderland gered. Daar ontvingen de drie Vitesse-bestuurder Cor Guijt, Jan Snellenburg en Herman Veenendaal de ’vrienden’ die uiteindelijk gezamenlijk twintig miljoen gulden bij elkaar brengen. De redders van Vitesse staan de pers te woord. Zittend Cor Guijt (links) en Herman Veenendaal, staande Jan Snellenburg. (Foto Hans Broekhuizen) „Ik heb nauwelijks tijd besteed aan netwerken voor mijn eigen bedrijf. Alle tijd is opgegaan aan Vitesse. Mijn loge was meer ons crisiscentrum. Het was tenslotte twee seconden voor twaalf’’, vertelt Herman Veenendaal die behalve Vitesses bestuurslid technische zaken ook directeur is van onder meer de Rosendaalse Vastgoedgroep en eigenaar van talloze panden in Arnhem en omgeving is.

Zo rond de finale van het EK Springen zondagmiddag zag het er voor Vitesse goed uit. In de nacht van maandag op dinsdag was om drie uur de klus geklaard: Vitesse was opnieuw gered door vrienden en ook de inzet van de provincie Gelderland. In 1987 waren het onder meer de clubvrienden Veenendaal, Snellenburg en destijds ook Karel Aalbers die de club van de ondergang redden. Nu onder aanvoering van het trio Guijt, Snellenburg en Veenendaal wordt een club van ’Vrienden van Vitesse’ opgericht. „Zonder deze drie zouden we er niet zeker van zijn dat Vitesse komend seizoen in de eredivisie speelt’’, gaf voorzitter Jos Vaessen het belang van hen aan nadat vrijdag was gebleken dat Nuon niets zag in het reddingsplan van oud-hoofdofficier van justitie Hans Vrakking

Vitesse is voor tenminste komend seizoen gered, stelt het drietal. Niet door een bedrijf dat met een miljoeneninvestering uiteindelijk louter voor de winst gaat. Niet door particulieren die een interessante belegging menen te doen. Niet door een partij die meent te kunnen geloven in een plan van een adviesbureau.

„Eigenlijk is het net als in 1987. Toen was Vitesse nagenoeg failliet. Ook toen ging het om een vriendenclub’’, vergelijkt Veenendaal die enige tijd geleden al partijen zocht die zelf geld in de club wilden steken. „Maar vijf maanden geleden was dit niet gelukt. Als we toen waren begonnen, hadden we over bedragen van vijftig- of honderdduizend gulden gepraat. Dan hadden we wel heel veel partijen moeten vinden. Maar nu de club daadwerkelijk in gevaar bleek, waren er mensen bereid met echt forse bedragen over de brug te komen.’’

Welke garanties de geldschieters hebben, is nog onduidelijk. Nuon had voor de schulden van ruim zeventig miljoen de aandelen van de club als onderpand. Veenendaal: „Daar moeten we nu nog over praten. Misschien zoals destijds bij de stichting Kredietverschaffing Vitesse; die had ook bepaalde rechten.’’ Snellenburg was iets duidelijker: „We willen niet voor Sinterklaas spelen.’’ Het rentepercentage ligt op zes procent. „Door deze ontwikkeling hebben we de macht weer bij de club’’, bevestigt bestuurslid Cor Guijt.

Bron: AC 18-07-01

Opluchting bij Vitesse na deal met Nuon

Vitesse haalde gisteren opgelucht adem. De KNVB zette de voorlopige licentie voor het komende seizoen om een in definitieve en de dreiging van de miljoenenschuld aan Nuon verdween door de gisteren gesloten overeenkomst.

“Iedereen heeft zich terdege gerealiseerd dat er eigenlijk niets anders op zat”, aldus bestuurslid Jan Snellenburg, die net als zijn mede-bestuursleden Cor Guijt en Herman Veenendaal een kleine 1,7 miljoen gulden betaalt aan Nuon. “Was dit niet gebeurd, dan hadden we beter gelijk de kraan kunnen dichtdraaien. Dan was het voor ons beiden tragisch afgelopen.”

Volgens Snellenburg is met het verdwijnen van de molensteen om de nek van Vitesse alleen de toekomst van de Arnhemse voetbalclub niet gered: “Er ligt nog een beste taak voor ons om het echt helemaal gezond te maken. We zullen iets in de organisatie moeten doen, want we hebben bepaald nog geen sluitende begroting. Maar dat gaat ook niet in één jaar tijd.”

Trainer Ronald Koeman zei gisteren in een reactie te hopen op meer rust bij Vitesse. “Normaal gesproken werd er alleen maar gesproken over tig schuld. Dit is voor de club fantastisch nieuws. Als dit leidt tot meer rust, kunnen we terugkeren naar waar we eigenlijk mee bezig moeten zijn: voetballen.”

De financiële meevaller voor Vitesse leidt vooralsnog niet tot het huren van de door Koeman zo gewenste rechterspits Tijjani Babangida. Hij wordt alleen aan de selectie toegevoegd als Vitesse erin slaagt de in de ogen van Koeman overbodige Orlando Trustfull, Dragoslav Jevric of Marian Zeman te verhuren of te verkopen. De club mist het geld om zonder het vertrek van het trio Babangida naar Arnhem te halen.

Snellenburg: “Iedereen weet dat we moeilijkheden hebben met de begroting. Als je aan het bezuinigen bent, heeft het geen zin je begroting op te schroeven, al zeg ik nooit nooit. Wanneer de trainer duidelijk maakt dat er een directe noodzaak is de selectie te versterken, dan zullen we best een modus vinden.”

Koeman: “Dat heb ik al voor de zomer duidelijk gemaakt. Meer kan ik niet doen. Ik kan moeilijk iedere dag gaan bellen toch? Als ik 100 procent zeker weet dat laros en Martel snel van hun blessures terugkeren, is het aantrekken van Babangida een verhaal. Maar dat risico wil ik niet nemen.”

Bron: De Gelderlander 18-07-01

Bestuursleden Vitesse springen opnieuw bij

Drie kapitaalkrachtige bestuursleden van Vitesse, Cor Guijt, Herman Veenendaal en Jan Snellenburg, zijn de Arnhemse club opnieuw financieel te hulp geschoten. De drie hebben per direct alle vorderingen, met bijbehorende rechten en plichten, van Gelreparc BV op Vitesse overgenomen. De Arnhemse club is daarmee in één klap verlost van een zeer zware schuldenlast, die het voortbestaan van Vitesse in gevaar bracht.

lees verder...

Bron: ANP 18-07-01

Shirt uittrekken mag weer !!

De wereldvoetbalbond FIFA heeft besloten dat spelers na het maken van een doelpunt hun shirts mogen uit- doen en geen gele kaart meer krijgen. “Het vieren van een doelpunt is een belangrijk en emotioneel onderdeel van de voetbalsport. Spelers die hun shirt uittrekken zullen niet langer worden gewaarschuwd”, aldus de FIFA.

Vrouwelijke fans zijn dus gewaarschuwd als Stefanovic, Van Hintum, of Bob Peeters het op hun heupen krijgen. Het blijft overigens wel verboden om tijd te rekken, de tegenstander te pro- voceren of toeschouwers op te hitsen.

Bron:TT TVG 18-07-01

Angeren houdt lang stand in oefenwedstrijd

Iedereen glunderde in Angeren. De prijs voor het winnen van het toernooi om de Arnhem Cup, een gratis wedstrijd tegen Vitesse, had geen windeieren gelegd. Langs de kant stonden 2500 betalende toeschouwers en dat betekende dat het vriendschappelijke duel 35.000 gulden had opgeleverd.

Bovendien was het een meevaller dat de regen pas na de wedstrijd losbarstte. En ook de ingecalculeerde nederlaag bleef binnen proporties, 0-3. Bij de spelers glunderde vooral doelman Theo Willemsen. Laconiek en zelfverzekerd had hij in de eerste helft zijn doel schoon weten te houden. Zelfs de technische staf van Vitesse was er door geimponeerd geraakt. Met opmerkelijk gemak plukte hij bijvoorbeeld klemvast een keiharde knal van Van Beukering uit de lucht, ranselde vervolgens een vrije trap van Knol uit de hoek en dwong applaus af met de katachtige reflex waarmee hij een loepzuivere inzet van Diarra over de lat tikte.

Willemsen had genoten. „Ik was lekker opgeladen. Vooral door deze entourage, al die mensen aan de kant. Mooi toch om 45 minuten de nul vast te houden.’’ Vitesse had hem teleurgesteld. „Ze hadden een heel slechte avond. Maar je weet niet wat ze gedaan hebben overdag, misschien hadden ze wel een lange bosloop achter de rug.

Zenuwachtig was Willemsen niet geweest. „Voor een competitiewedstrijd ben ik dat wel, dat verdwijnt als ik eenmaal in het veld sta. Maar dit was natuurlijk een feest om te genieten, niet om nerveus voor te zijn. ’s Morgens had onze spits, Jack Molthoff me nog gebeld. ’Wat gaat het worden?’ vroeg ie. ’We gaan proberen het onder de tien te houden’ heb ik gezegd.’’ Willemsen heeft drie seizoenen in het eerste van Angeren gekeept. Daarvoor een jaartje bij DVOL. Hij krijgt dit seizoen concurrentie van de van RKHVV overgekomen Robin Engels.

Het 0-3 eindresultaat overtrof ook de stoutste verwachtingen van trainer Jan de Bijl. „Als we ze onder de tien houden ben ik tevreden, zei ik vooraf. We hebben er vooraf goed over gepraat, lekker verdedigen en proberen de bal uit te spelen. Dat is super uitgevoerd. Dat bij 3-0 is gebleven is het manco van Vitesse geweest, maar ook de verdienste van ons. Onze keeper groeide in de wedstrijd, hij pakte een paar fantastische ballen. En dan al dat publiek, prachtig die inkomsten, nu kunnen we het 60-jarig bestaan op een mooie wijze gaan vieren.’’ Het duel tegen Vitesse heeft de voorbereiding op de competitie wel fors in de war gestuurd. De Bijl: „Omwille van deze wedstrijd hebben we twee keer getraind. Maar nu stuur ik ze weer op vakantie, op 31 juli gaan we gewoon weer beginnen. Twee jongens zijn momenteel op vakantie, dat was al een handicap.’’ De ruim 3000 toeschouwers op De Poel zagen een tam Vitesse op de grasmat acteren. Opmerkelijk genoeg werd het Arnhemse doel als eerste onder vuur genomen. Aanvoerder Ruud Kuster teisterde al in de 5e minuut na een fraaie volley het houtwerk naast Van Fessem.

Bron: AC 18-07-01

Bestuursleden kopen Vitesse van Nuon

Drie bestuursleden van Vitesse kopen de Arnhemse voetbalclub voor vijf miljoen gulden van oud-sponsor Nuon. Het energiebedrijf schrapt in ruil daarvoor zijn vorderingen op de club, zodat Vitesse is verlost van de schuldenlast van 75 miljoen gulden. De KNVB heeft de club dinsdag een licentie verleend voor het komende voetbalseizoen.

De bestuursleden – C. Guijt, H. Veenendaal en J. Snellenburg – nemen alle rechten en plichten over van Gelreparc, een BV waarover Nuon de scepter zwaaide. Het drietal krijgt daarmee volledige zeggenschap over Vitesse. Nuon zegt blij te zijn ‘dat de banden met Vitesse nu definitief tot het verleden behoren’. Bestuurslid Snellenburg is opgelucht over de oplossing. ‘De zeggenschap is weer terug bij de club en de schuldenlast is verlicht.’ De drie bestuursleden kopen van Nuon tevens de rechten op alle voetballers van Vitesse. Als de club een speler van de hand doet, hebben zij de zeggenschap over de transfergelden.

Nuon ziet wellicht nog iets meer terug van zijn leningen van 75 miljoen. Als in de toekomst rond stadion Gelredome gebouwd wordt, krijgt Nuon een deel van de opbrengst. Het energiebedrijf heeft bovendien recht op 15 procent – na volgend jaar 20 procent – van de winst op de verkoop van spelers. Volgens het reddingsplan van oud-hoofdofficier van Justitie H. Vrakking, dat Nuon onlangs afwees, zou Nuon overigens 30 procent ontvangen.

Bron:Volkskrant 18-07-01

Financiers goochelen Vitesse uit de zorgen

Vitesse is uit de financiële zorgen. Dinsdag 17 juli voltooide de Arnhemse club een goocheltruc, waardoor het is verlost van de schuld van 76,4 miljoen gulden aan Nuon. De schuld van Vitesse aan Nuon bestaat niet langer. In plaats daarvan moet Vitesse in de toekomst een deel van de inkomsten uit transfers en exploitatie van het gebied rond Gelredome afstaan aan Gelreparc BV, de onderneming waarin de vorderingen van Nuon op Vitesse zijn ondergebracht.

In de dinsdag 17 juli gesloten overeenkomst met Gelreparc BV zijn drie tegenprestaties van Vitesse opgenomen. De financiers Guijt, Veenendaal en Snellenburg betalen samen vijf miljoen gulden aan Gelreparc BV (lees: Nuon). Tevens is overeengekomen dat Gelreparc BV meedeelt in de opbrengsten van transfers van de huidige 37 contractspelers van Vitesse. Het seizoen 2001-2002 is het deel 15 procent, daarna 20 procent. Let wel: het gaat om de opbrengsten, dus de transfersom wordt verminderd met de prijs die Vitesse betaalde toen de betreffende speler naar Arnhem kwam. Daarnaast moet Vitesse de helft van de opbrengsten afstaan, die de club in de toekomst incasseert uit de ontwikkeling van het gebied rond Gelredome.

Dit drietal voerde de onderhandelingen met Gelreparc BV op persoonlijke titel. Aangezien de bestuursleden nooit het faillissement van hun eigen club zullen aanvragen, is Vitesse verlost van de molensteen van schuldeisers. Door deze unieke constructie ontsnapt Vitesse aan het faillissement, dat de komende jaren onafwendbaar zou zijn geweest. ,,Dit was de enige mogelijkheid om de club te redden’’, erkende Snellenburg dinsdag. ,,We willen ons niet profileren als de eigenaren van de club. Maar anders was Vitesse over twee jaar failliet gegaan. Nu hebben we volgend jaar al geen lasten meer uit het verleden. Vitesse is sinds vaandag schuldenvrij.’’

Eerder richtten Guijt, Veenendaal en Snellenburg de stichting Vrienden voor Vitesse op. Deze stichting leende de club 20 miljoen gulden, waardoor Vitesse ternauwernood de begroting sluitend kreeg. Dinsdag 17 juli verschafte de KNVB definitief de licentie voor dit seizoen. Deze 20 miljoen moet de Arnhemse club op termijn ook terugbetalen aan de Vrienden van Vitesse. Maar doordat de club eerst geld moet genereren, voordat het de schulden aan Gelreparc BV en de Vrienden van Vitesse moet afbetalen, is Vitesse verlost van het zwaard van Damocles.

Bron: Arnhemse Courant 18-07-01

Van Fessem start loodzware missie in Arnhem

Edwin Zoetebier is onomstreden de eerste man in het doel van Vitesse. Maar Jim van Fessem, deze zomer overgekomen van Willem II, is niet naar Arnhem gekomen voor een plek op de bank. Over de loodzware missie van een doelman. Hij mocht dinsdagavond in Angeren drie kwartier wat terugspeelballen verwerken. En jawel, één keer zag hij de bal wat harder in zijn richting komen. Maar de gewaagde volley van Michiel Huberts vloog meters naast en over het doel. Oefenwedstrijden tegen amateurclubs zijn niet de meest prestigieuze klussen voor een keeper. En al helemaal niet als de speler overloopt van de drang zich te bewijzen. ,,Je weet dat je maar een paar ballen krijgt’’, zei van Fessem nadat hij de eerste helft had gespeeld van het oefenduel met Angeren (0-3). ,,En als je een beetje pech hebt, dan gaat er nog een bal in ook’’, verwees hij naar zijn eerste optreden in het shirt van Vitesse, zaterdag bij Hattem (1-14). Na de rust stond hij koud in het veld toen hij al mocht gaan vissen. ,,Natuurlijk kun je je in dit soort wedstrijden niet bewijzen’’, stelde de 25-jarige goalie. ,,Maar het is wel lekker voor het opdoen van ritme. En ik leer zo beter hoe het elftal staat en speelt. Dat kun je in wedstrijden beter zien dan op trainingen.’’

Totdat de serieuze krachtmetingen met AA Gent en Sunderland zich aandienen, zal hij ook regelmatig in het veld staan. Tegen vrijetijdvoetballers keepen Zoetebier en Van Fessem beiden een helft, zo heeft trainer Ronald Koeman besloten. De coach verklaarde tevens dat er weinig onduidelijkheid bestaat over de rol van Van Fessem. Zoetebier heeft een goed seizoen achter de rug en is eerste keus. Alleen als hij in de fout mocht gaan, is het de beurt aan Van Fessem.

Dat klinkt niet bijster hoopvol voor de van Willem II overgenomen doelman. Maar Van Fessem is strijdlustig afgereisd naar Arnhem. ,,Ik heb niet voor drie jaar getekend bij Vitesse om op de bank te zitten. Zoetebier is de eerste keeper, hij heeft vorig seizoen natuurlijk veel krediet opgebouwd. Maar dat wil niet zeggen dat voor altijd is. Als ik het beter doe, dat heeft de trainer gezegd, dan zal hij niet schromen te wisselen. Ik hoef me er niet bij neer te leggen.’’ De geboren Tilburger is er van overtuigd dat zijn missie zal lukken. ,,Dat is mijn mening. Ik kan wel een grote bek hebben, maar ik zal me eerst moeten bewijzen. Hoe? Nou, je hebt trainingen en ik zal ook wel wedstrijden spelen. In het verleden hebben, bij alle clubs, al veel spelers een basisplaats verdiend op de trainingen. Dat kan ook voor mij gelden.’’

En: ,,Ik heb de afspraak gemaakt met de trainer dat ik niet meteen ga roepen dat ik weg wil, mocht ik op de bank belanden. Dan wil ik Edwin flink onder druk zetten.’’ In zijn zesde jaar bij Willem II verloor hij zijn basisplaats aan Geert de Vlieger. De voormalige doelman van Sarto en LONGA keepte in zijn Tilburgse jaren respectievelijk 1, 27, 17, 28, 34 en 9 competitiewedstrijden in het eerste van Willem II. In Vitesse ziet Van Fessem een nieuwe kans, een nieuwe uitdaging, bij een club waar hij meer sportieve successen verwacht. ,,Ik heb zelf al redelijk wat meegemaakt. Honderdenvijftig wedstrijden in het betaalde voetbal, met Willem II heb ik in de UEFA Cup en de Champions League gespeeld, ik heb 25 jeugdinterlangs achter mijn naam staan en ik heb het WK voor junioren gespeeld. Daarom ben ik vol vertrouwen dat ik bij Vitesse zal slagen.’’

Angeren-Vitesse 0-3 (0-0)
59. Riga 0-1, 60. Kreek (strafschop) 0-2, 84. Mbamba 0-3.
Toeschouwers: 3.000.

Bron: Arnhemse Courant 18-07-01

Licentie definitief toegezegd

Vitesse heeft het startbewijs voor aankomend seizoen definitief binnen.

De Arnhemse club ontving twee weken geleden de licentie onder opschortende voorwaarden. Mede door de steun van de particuliere stichting ‘Vrienden van Vitesse’ is het gelukt de begroting sluitend te krijgen. Vandaag kreeg Vitesse de definitieve licentie van de KNVB omdat de Arnhemmers aan alle voorwaarden die het licentiesysteem voorschrijft hebben voldaan. Het licentiesysteem van de KNVB heeft als doel dat clubs die deelnemen aan de competitie ook het seizoen kunnen uitspelen. Aan de licenties zijn minimumeisen gekoppeld op het gebied van met name de financiën en de veiligheid.

Bron:Vitesseworld 17-07-01

Angeren – Vitesse 0-4

Vitesse speelde dinsdag 17-07-01 op sportpark De Poel in Angeren haar tweede oefenwedstrijd van dit seizoen tegen de plaatselijke dorpsclub. Angeren uitkomend in de 2e klasse KNVB is vorig seizoen winnaar geworden van de Arnhem Cup.

Zo’n 1.500 mensen zagen dat de amateurs verdedigend prima partij gaven. Ze hadden zelfs binnen vijf minuten de kans om op 1-0 te komen (de kruising weerhield een doelpunt). Ruststand 0-0.

Scoreverloop: Rust (0-0)

58′ (0-1) Riga
60′ (0-2) Kreek (pen)
88′ (0-3) Mbamba

Opstelling:
Van Fessem (45. Zoetebier), Cornelisse, Knol, Stefanovic, Van Hintum, Claessens, Amoah, Diarra, Riga, Van Beukering en Fortes (45. Kreek).

Bijzonderheid: Peeters en Nanu zaten op de tribune.

17-07-01

Wie is Gelreparc BV ?

Gelreparc BV blijkt volgens onze informatie een dochter te zijn van de stichting “De nabije toekomst”. Dit is dezelfde stichting die tot kort geleden nog onder leiding stond van oud-hoofdofficier Vrakking.

17-07-01

Persbericht Vitesse

De heren C. Guijt, H. Veenendaal en J.A. Snellenburg, tevens bestuursleden van Vitesse, zijn met Gelreparc BV overeengekomen dat ze alle vorderingen op voetbalclub Vitesse, met bijbehorende rechten en plichten, per direct overnemen. Al eerder heeft de Stichting Vrienden van Vitesse een geldbedrag ingebracht om het liquiditeitstekort van Vitesse te dekken om de licentie voor het voetbalseizoen 2001-2002 zeker te stellen. Gelreparc BV ontvangt voor de overdracht van de vorderingen, met bijbehorende rechten en plichten:

1. Een eenmalige betaling van 5 miljoen gulden;

2. 15% uit de opbrengst van spelerstransfers en -verhuur van contractspelers die op het moment van overdracht bij Vitesse onder contract stonden. Dit percentage wordt na een periode van 12 maanden verhoogd tot 20%;

3. De helft van de opbrengsten, voor zover Vitesse die mocht realiseren voor haar bijdragen aan een eventuele toekomstige ontwikkeling van het Gelredome gebied, voor het restant van de vordering die van Gelreparc is overgenomen.

Het besluit van C. Guijt, H. Veenendaal en J.A. Snellenburg, om hun handen ineen te slaan is ingegeven door de wens om op korte termijn de financiële druk op de voetbalclub verder te verlichten en de volledige zeggenschap terug te brengen binnen de geledingen van de voetbalclub.

17-07-01

Theo Janssen tot 2006 bij Vitesse

Vitessenaar Theo Janssen heeft zijn contract opengebroken en verlengd met twee jaar tot 2006. De middenvelder die aan het eind van deze maand zijn twintigste verjaardag viert, maakte in 1998 zijn debuut bij Vitesse. Janssen speelde tot nu toe 52 wedstrijden in het geel-zwart. De talentvolle Arnhemmer is een vaste waarde bij Jong Oranje en werd inmiddels al twee keer geselecteerd door bondscoach Louis van Gaal voor het Nederlands elftal.

Bron: Vitesseworld 17-07-01

PSV welkom in Gelredome

PSV is van harte welkom in Gelredome. De Arnhemse politie, loco-burgemeester Van Hensbergen en Vitesse hebben er geen problemen mee dat de Eindhovenaren hun eerste thuisduel in de race om de Champions League in Arnhem afwerken.

Gisteren gaf Van Hensbergen, als loco-burgemeester verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid in de stad, officieel het groene licht aan PSV en UEFA. Hij deed dat na een positief advies van de Arnhemse politie

lees verder...

Bron: Gelderlander 17-07-01

Vitesse op trainingskamp

De selectie van Vitesse is vandaag neergestreken in de bossen van Hoenderloo. Het keurkorps van trainer Ronald Koeman bereidt zich in hotel Résidence Victoria voor op het aankomende seizoen. Ook de revaliderende spelers Didier Martel, Bob Peeters en Victor Sikora hebben zich in Hoenderloo gemeld. Het trio trainde vandaag apart van de groep. Ook Theo Janssen keerde terug bij de selectie. De linkermiddenvelder had van Ronald Koeman een weekje langer vakantie gekregen omdat hij deel had genomen aan het WK voor junioren in Argentinië en terugkeerde met een liesblessure. Janssen trainde wel mee met de selectie.

Vitesse vertrok maandagochtend vanaf Gelredome en trainde om 11:00 uur op het prachtige trainingsveld in Hoenderloo, het veld waar ook het Nederlands elftal zich regelmatig voorbereidt.

Ronald Koeman heeft een pittige week op het programma staan. Er wordt dagelijks twee keer getraind, mits er geen oefenwedstrijd gepland staat. Dan wordt er alleen een ochtendtraining afgewerkt. Dinsdag traint Vitesse in de ochtend en ’s avonds spelen de Arnhemmers een oefenwedstrijd tegen en in Angeren om 19:00 uur. Donderdag 19 juli speelt Vitesse op hetzelfde tijdstip in Didam tegen D.V.C. ’26.

De trainingsstage duurt tot en met zaterdag 21 juli en wordt afgesloten met een oefenwedstrijd tegen Robur et Velocitas. Dit duel wordt in Apeldoorn gespeeld en begint om 14:30 uur.

Bron: Vitesseworld 16-07-01

PSV speelt UEFA Champions League wedstrijd in het Gelredome

PSV heeft met instemming van de UEFA en de autoriteiten in Arnhem besloten dat de eerste thuiswedstrijd in de UEFA Champions League te spelen in het Gelredome in Arnhem.

De Amsterdam ArenA was lange tijd de eerste optie. Dit zou echter complicaties kunnen veroorzaken met wedstrijden van Ajax in Europees verband. In de prioriteitstelling van PSV om alle risico’s tot een minimum te beperken, is derhalve gekozen voor het Gelredome.

Bron: PSV.nl 16-07-01

PSV speelt in Gelredome

Door PSV is met goedkeuring van de UEFA en de autoriteiten in Arnhem besloten de eerste thuiswedstrijd in de UEFA Champions League te spelen in het Gelredome in Arnhem. De Amsterdam ArenA was lange tijd de eerste optie. Dit zou echter complicaties kunnen veroorzaken met wedstrijden van Ajax in Europees verband. In de prioriteitstelling van PSV om alle risico’s tot een minimum te beperken, is derhalve gekozen voor het Gelredome. PSV wil haar grote erkentelijkheid uitspreken over de positieve en uiterst constructieve wijze waarop de ArenA, Ajax, gemeente en politie van Amsterdam hebben meegewerkt om PSV in staat te stellen in de ArenA te spelen.

Bron: PSV.nl 16-07-01

Koeman maant tot spoed in zaak Babangida

Ronald Koeman zal de clubleiding van Vitesse opnieuw tot spoed manen in de zaak Babangida. De trainer heeft haast met het aantrekken van de rechtsbuiten, hoewel Riga zich zaterdag tegen de amateurs van Hattem (1-14) presenteerde als alternatief. Tijjani Babangida speelt volgende week nog een interland met Nigeria, daarna keert hij terug naar Nederland. Ronald Koeman wil dat de clubleiding van Vitesse dan meteen tot actie overgaat en de rechtsbuiten op huurbasis overneemt van Ajax. ,,Je kunt wel blijven wachten, maar de speler wil ook weten waar hij aan toe is’’, zei de trainer zaterdag, na de eerste oefenwedstrijd van het seizoen bij zondag tweedeklasser Hattem. ,,Anders kom je terecht in keuzes waarin je niet terecht wilt komen. Ik zal weer aangeven dat de groep aangevuld moet worden. ’’

Koeman had in Hattem slechts zestien spelers tot zijn beschikking, inclusief de uit het tweede elftal overgehevelde Theo Groeneveld en Rahamat Mustapha, de aanvaller met de voetbalnaam Riga. ,,Het is eredivisie onwaardig dat je de eerste oefenwedstrijd moet spelen met slechts zestien man’’, baalde de trainer. ,,De kleine selectie blijft het probleem. Ik heb nu al jongens negentig minuten laten spelen. Daar had ik liever nog een week mee gewacht.’’

De clubleiding van Vitesse is niet doof voor de herhaalde noodkreet van de trainer. Eerder liet het bestuur weten dat, geheel vanwege de armlastige positie van de club, eerst een speler verkocht moet worden voordat er aankopen plaatshebben. ,,Maar het moet niet te lang duren’’, erkende technisch manager Jan Streuer in Hattem. ,,Als de voorbereiding halverwege is, moet je de selectie rondhebben.’’ Vandaar dat Vitesse op zoek zal gaan naar extra financiële middelen, mocht de eventuele verkoop van Jevric, Trustfull en Zeman nog weken op zich laten wachten. De Arnhemse club zal dan ergens zo’n anderhalf miljoen gulden moeten lospeuteren, voor het salaris van Babangida en de huurprijs aan Ajax.

Voorlopig werkt Koeman aan een alternatieve oplossing. Zaterdag zag hij tot zijn tevredenheid dat de 19-jarige Riga aan de rechterkant een verfrissende indruk maakte tegen Hattem. ,,We zijn op zoek naar een rechtsbuiten. Als dat niet mogelijk is, dan heb ik hem in het achterhoofd’’, zei Koeman. Net als Matthew Amoah scoorde Riga vijf keer. Hoewel de tegenstand minimaal was, ging Riga voorop in af en toe fris en soepel ogende combinatiespel van Vitesse. ,,Als je vijf keer scoort, ook al is het tegen een amateurclub, dan laat je wel zien dat je graag wilt’’, loofde Koeman zijn pupil. ,,Toen ik in januari 2000 bij Vitesse kwam, vond ik dat Riga niet goed trainde en speelde. Eind vorig seizoen vond ik hem al een stuk sterker, in het tweede elftal. Deze zomer is hij met het Nederlands elftal naar het WK voor junioren geweest in Argentinië. Ik heb met Louis van Gaal gesproken. En ook hij was zeer tevreden.’’

In zijn eerste, korte periode bij de hoofdmacht, ontbeerde Riga vaak inzicht en effectiviteit. Bij RBC, het tweede elftal van Vitesse en het Nederlands elftal onder negentien heeft de vleugelspeler zichtbaar progressie geboekt. Vindt ook de trainer. ,,Ik vond dat Riga meer moest doen, dat hij meer aanwezig moest zijn op de trainingen. Maar als je de wedstrijd zo benadert als vandaag, dat is prima. Ik vind nu juist wel dat hij het ziet. Hij houdt goed de zijkant bezet en heeft oog voor de inkomende man. Wat ik de laatste dagen van hem gezien heb is goed. Zijn voordeel is dat hij ook op links kan spelen. Ik vind het nog te vroeg om te zeggen of Riga al een volwaardige eredivisiespeler is. Maar hij krijgt nu alle kansen zich te bewijzen.’’

Bron: AC 16-07-01

Vitesse mikt op plaats achter de ‘grote drie’

In de goede oude tijd kocht Vitesse spelers als Machlas, Van Hooijdonk, Trustfull, Grozdic, Perovic, Sikora. Soms kocht de club tien voetballers in een seizoen. Nu, na het bijna-faillissement, is één man gehaald: Jimmy van Fessem, de reservekeeper van Willem II, was transfervrij. Marc van Hintum kwam in 1997 naar Vitesse met in zijn achterhoofd het idee om landskampioen te kunnen worden. In 2001, na een zomerreces waarin de licentie van de club op de tocht stond, is hij routinier in een, door financiële nood gedwongen, piepjong elftal. De gedachte aan een titel is allang verwaterd: ‘Ik voel me af en toe net trainer.’ Vitesse, met dank aan vermogende bestuursleden aan een startbewijs voor het nieuwe seizoen gekomen, is na de deels mislukte hemelbestorming weer een club van gewone stervelingen. Een club als Roda JC of Heerenveen. Het stadion is ietsje mooier misschien, de begroting nog altijd hoger, maar de ambities zijn bijgesteld. Trainer Koeman: ‘Feyenoord, PSV en Ajax zijn de beste drie. Wij moeten met andere clubs strijden om de vierde plaats.’

Van Hintum weet het nog al te goed: Westerveld op doel, Machlas en later Van Hooijdonk in de spits, Perovic, noem ze allemaal maar op. Niets was te dol in zijn eerste periode bij Vitesse. Miljoenen gingen over tafel, terwijl blijkbaar niemand zich druk maakte of de club boven zijn stand leefde. Waarom zou Vitesse geen kampioen kunnen worden, juist in een periode waarin de grote drie hun weg zochten na het Bosman-arrest, dacht Van Hintum?

En nu? Trainer Ronald Koeman wil Babangida huren, reserve van Ajax. Het kan niet. Te duur. Eerst, zo is Koeman te verstaan gegeven, moet Trustfull, Jevric of Zeman vertrekken. Dat zijn drie peperdure relikwieën met doorlopende contracten uit die goede oude tijd.

Vitesse was, zeker na de opening van Gelredome in 1998, dé uitdager van de traditionele top-drie. Zelfs een jaar geleden, toen het debacle zich al had aangediend en voorzitter Aalbers reeds was vertrokken, mocht Koeman Martel, Cornelisse en Pothuizen aantrekken.

Maar Vitesse is geen handelshuis meer, want voor handel is geld nodig. De leiding mag zich gelukkig prijzen met twee gegevens: er is ook niemand vertrokken, ondanks de misère. Bovendien zorgt de kwalitatief hoogwaardige toevoer uit de jeugd ervoor dat het elftal zelfs voor een verrassing kan zorgen, want het is een weer jaar rijper en het gezeur over geld is straks mogelijk echt voorbij. Het hoeft niet alles te zeggen dat de begroting is teruggeschroefd van 54 naar 45 miljoen gulden.

Koeman berust. Natuurlijk, hij is teleurgesteld omdat hij geen versterkingen heeft kunnen halen, maar hij heeft inzicht gekregen in de cijfers en weet dat hij blij mag zijn dat de club nog aan de aftrap verschijnt. Wat hem dwarszit is het feit dat zijn selectie veel te smal is.

In de eerste oefenwedstrijd van het seizoen, zaterdag tegen VV Hattem (1-14), had hij vijftien spelers tot zijn beschikking. Peeters, Nanu, Sikora, Martel, Laros, Zongo en Janssen zijn nog ziek, geblesseerd of op vakantie.

Koeman: ‘Toen ik begon had ik veel te veel spelers, nu te weinig. Ach ja, dan heb ik het liever zoals nu. Maar te veel jonge spelers in je selectie is nooit goed.’ Nee, voorzitter Vaessen vindt De Armoede van Vitesse geen goed uitgangspunt voor dit artikel. De Realiteit van Vitesse is volgens hem beter gekozen: ‘Ons tussen Feyenoord, Ajax en PSV wringen is geen heilig streven meer. Je moet logisch denken. Amsterdam en Rotterdam zijn grote steden met veel industrie. Eindhoven heeft Philips. De poging om Vitesse aan de absolute top te krijgen heeft de club op de rand van het faillissement gebracht. Vitesse is een regionale club met landelijke uitstraling. Arnhem moet daarmee leren leven.’

Vaessen prijst liever de jeugd waarover Koeman kan beschikken: Knol, Janssen, Diarra, Van der Schaaf, Amoah, Riga, Mbamba, Van Beukering, Groeneveld. ‘We hebben ook gesproken over Van Halst, maar zijn komst gaat mogelijk ten koste van Janssen, Diarra of Van der Schaaf.’

En wie weet wat de jeugd allemaal kan? Op deze zaterdag blinkt Riga uit, uitgerekend op de flank waarvoor Koeman Babangida wil halen. Riga, eerder uitgeleend aan RBC, is na een goed jeugd-WK onder Louis van Gaal toegevoegd aan de groep. Hij scoort als rechtsbuiten zomaar vijf keer. Van Hintum: ‘Het is een mooi proces om mee te maken, met al die jonge jongens.’

Bron: De Volkskrant 16-07-01

Riga geeft aan Koeman zijn visitekaartje af

Ronald Koeman zoekt nog een rechtsbuiten en voegde om die reden donderdag Riga aan de A-selectie toe. De negentienjarige rechterspits was zaterdag de opvallendste speler van Vitesse, dat in de eerste oefenwedstrijd met 14-1 won bij Hattem. Rahamet Mustapha heet hij volgens zijn paspoort, maar op zijn shirt staat Riga. Dat is de voetbalnaam van de negentienjarige rechtsbuiten van Vitesse. In Hattem kennen ze hem nu ook. Zes keer schalde de naam Riga zaterdag door de luidsprekers op sportpark Het Achterveen, waar Vitesse de plaatselijke tweedeklasser probleemloos klopte (1-14).

En dus had Riga alle reden tot tevredenheid. De korte vakantie was op slag vergeten. De jeugdinternational keerde vorige week vrijdag terug van het wereldkampioenschap voor jeugd in Argentinië.. De geldnood van de Arnhemse club is zo nijpend dat Tijjani Babangida op dit moment nog niet gehuurd kan worden en dus werd Riga aan de groep toegevoegd.

“Jan Streuer (technisch manager, red.) belde me op”, aldus Riga na afloop van de oefenpot in Hattem. “Nee, ik ben niet weggeweest voor vakantie, ik had ook geen plannen gemaakt. Ik wist niet wat er zou gebeuren, dus ik had besloten om gewoon in Nederland te blijven.”

De vraag of hij al niet in mei verwacht had te horen naar de A-selectie te worden overgeheveld, beantwoordde Riga ontwijkend. “Ik ben altijd uitgegaan van mijn eigen kwaliteiten, ik moest er gewoon een keer bijkomen. Ik zat op mijn zeventiende al bij de A-selectie, waarom zou dat dan nu niet kunnen?”

Bijvoorbeeld omdat Koeman in het begin niet gecharmeerd was van de kwaliteiten van Riga. Onder coach Herbert Neumann had het grillige talent een vaste plaats in het eerste, maar de komst van Koeman veranderde alles. Riga werd gedegradeerd naar de A-jeugd en het tweede. “Toen ik net bij Vitesse kwam, vond ik dat hij niet goed trainde en niet goed speelde”, zei Koeman zaterdag over Riga. “Hij is weggegaan naar RBC, maar heeft daar mede door blessures weinig gespeeld. De laatste maanden van vorig seizoen ging het bij ons in het tweede een stuk beter met hem, hij kreeg een plaats in de groep die naar het jeugd WK ging. Louis van Gaal (coach van de jeugdploeg, red.) was heel tevreden over hem. Ik heb altijd in het achterhoofd gehouden om hem naar de A-selectie te halen als het om wat voor reden niet mogelijk zou zijn een rechtsbuiten aan te trekken.”

Riga: “Ik heb het bij RBC niet gered omdat ik geen kans heb gekregen. Ik stond nul keer in de basis.” Cynisch: “Het zal wel aan mij liggen. Toen ik terugkwam en bij Vitesse in het tweede speelde, werd ik opeens geselecteerd voor het jeugd WK. Hoe kan dat dan?” “Het probleem van twee jaar geleden bij Vitesse was dat de trainer me niet had zien spelen. Hij kende me niet. Maar dat Koeman me terugzette naar het tweede, heeft me geholpen in mentaal opzicht. Ik ben er sterker door geworden, ik denk nu anders over voetbal. Nu realiseer ik me dat de laatste bal telt: die moet erin of het moet een goede pass zijn.”

Vijf goals, twee assists, Riga toonde zijn progressie zaterdag. Hij verspilde geen kansen, viel niet op domme acties en met name zijn eerste treffer was van wonderbaarlijke schoonheid. Koeman: “Al zijn het dan amateurs, hij laat zien dat hij wil. Hij heeft talent. Hij ziet het wel, als ik af ga op deze wedstrijd en wat hij de afgelopen dagen op de training getoond heeft. Het WK is duidelijk een stimulans geweest voor hem.” Koeman liet echter weten dat de noodzaak om een rechtsbuiten (lees: Babangida) te halen nog steeds aanwezig is.

Bron: 16-07-01

Afrikaans schietfeest maskeert personele nood van Vitesse niet

Afrikaanse of Braziliaanse klanken, de toeschouwers bij Hattem-Vitesse (1-14) wisten zaterdag niet hoe ze het ritmische trofgeroffel moesten benoemen. Voor wat betreft de signatuur van de Vitesse-goals was de keus heel wat makkelijker. De spelers van de Arnhemse club met roots in Afrika toonden in Hattem aan gretig en scherp te zijn. Zij namen twaalf van de veertien treffers voor hun rekening. De Kameroener Emile Mbamba stormde al na veertien seconden op het doel van de tweedeklasser af. Zijn schot met links verdween ver naast en onthoofde bijna een toeschouwer. Drie minuten later schoot Mbamba wel met scherp. Het was de enige treffers van de achttienjarige spits, die 45 minuten meespeelde.

Ook Mahamadou Diarra kreeg één kruisje achter zijn naam. De Malinese middenvelder kwam alleen in de tweede helft binnen de lijnen en kopte een corner van Michel Kreek binnen. De tien andere ‘Afrikaanse’ treffers werden broederlijk gedeeld door Matthew Amoah en Riga. De Ghanees Amoah, negentig minuten lang spelend als schauwspits, schoot er voor de pauze drie in, en twee erna. Riga, opgegroeid in Den Haag maar geboren in Ghana, was ook vijfmaal succesvol. De tot Nederlander genaturaliseerde rechterspits toonde zich met name in de eerste helft uiterst trefzeker.

“Ik heb een paar goede dingen gezien”, aldus Vitesse-coach Ronald Koeman na de eerste oefenwedstrijd. “Het inspelen van de spitsen, het gebruiken van de zijkanten, een paar goede goals. Dat was allemaal prima.” Maar de trainer van Vitesse liet zich na het Afrikaanse schietfeest, in de stromende regen, niet verleiden tot het vergeten van de problemen van zijn team. “Dit was een eredivisieclub onwaardig”, refereerde Koeman aan het lage aantal spelers dat in Hattem in actie kwam. “Voor je eerste oefenwedstrijdje heb je maar vijftien mensen. Dat betekent dat je al na één week trainen jongens negentig minuten moet laten spelen. Dat hoeft niet slecht te zijn, maar ik had het liever nog anderhalve week uitgesteld.”

Koeman heeft nog steeds de beschikking over te weinig mensen. Zaterdag reisde Vitesse af naar Hattem met drie keepers en veertien fitte veldspelers, inclusief de donderdag aan de A-selectie toegevoegde jeugdspelers Theo Groeneveld en Riga.

Bob Peeters had te veel last van zijn enkel. De lange Belg trainde de afgelopen week aangepast, zat zaterdagochtend alleen maar op de fiets en trok in de late middag geen wedstrijdshirt aan. Ook Stefan Nanu ontbrak in Hattem. De Roemeen kampte met een zware verkoudheid. Victor Sikora was er wel, maar zat op de tribune. Hij blesseerde woensdag op de training zijn enkel. De kwetsuur is minder ernstig dan werd gevreesd, maar spelen is er nog niet bij.

Datzelfde geldt voor Didier Martel, Mamadou Zongo en Louis Laros, die al langer uit de roulatie zijn. Daarnaast kon Koeman zaterdag geen beroep doen op Theo Janssen. Hij kreeg een weekje extra rust vanwege deelname aan het WK voor de jeugd en voegt zich vandaag bij de selectie.

Riga en Groeneveld blijven voorlopig bij de A-selectie en gaan vandaag ook mee op trainingskamp naar Hoenderloo. Dat geldt ook voor Sikora en Peeters. “Ik hoop dat die twee aan het einde van de komende week hun eerste oefenwedstrijd kunnen spelen”, mijmerde Koeman.

Hij bofte dat er zaterdag niet meer slachtoffers vielen. Hattem toonde zich namelijk uiterst onbehouwen en speelde alsof het kampioenschap van de tweede klasse op het spel stond. Centrale verdediger René Blankvoort maakte het zelfs zo bont, dat scheidsrechter Bertus Grit hem al na een kwartier (en een stuk of drie demonstraties van het zwaardere schoffelwerk) liet wisselen om erger te voorkomen. Later probeerde ook Kevin Diender van de thuisclub meerdere malen de personele nood van Koeman te verhevigen.

De enige tegentreffer van Vitesse viel vlak na de pauze. Groeneveld schatte een hoge en lange bal verkeerd in, waardoor spits Ronald Arends een vrije doortocht kreeg. De aanvaller van Hattem ontweek een sliding van Dejan Stefanovic en passeerde tweede doelman Jim van Fessem.

Bron: 16-07-01

Laros hoopt op rentree in voorbereiding

Louis Laros hoopt nog in de voorbereiding op het seizoen zijn rentree te maken in de selectie van Vitesse. De linkermiddenvelder herstelt in Zeist van een zware knieblessure, die hem al tien maanden aan de kant houdt. In oktober werd een stuk kraakbeen verwijderd uit zijn rechterknie. Het herstel verliep voorspoedig, maar na de zomervakantie kreeg Laros een terugslag. ,,Nu gaat het weer goed’’, zei Laros zaterdag in Hattem. ,,Ik kan alles doen, alleen de laatste tien procent lukt nog niet. Wanneer ik explosief moet werken, dan voel ik nog pijn. Maar ik hoop nog in de voorbereiding aan te sluiten bij de groep.’’

Victor Sikora probeert maandag de looptraining te hervatten. De aanvaller raakte woensdag geblesseerd op de training en kampt met een kwetsuur aan de rechterenkel. Mocht Sikora de looptraining moeten staken, dan zal hij zich bij specialist Van Dijk melden in Amsterdam en dan zal worden besproken of een operatieve ingreep noodzakelijk is. Naast Laros, Sikora en de langdurig geblesseerden Didier Martel en Mamadou Zongo ontbraken zaterdag ook Bob Peeters en Stefan Nanu bij de eerste oefenwedstrijd van de voorbereiding. Peeters kampt met klachten aan de enkel, Nanu kwam ziek terug van vakantie in Roemenië. Vitesse-trainer Ronald Koeman sprak zaterdag zijn hoop uit dat Sikora, Peeters en Nanu eind deze week weer inzetbaar zullen zijn.

Het drietal is maandagmorgen met de selectie meegegaan naar Hoenderloo, waar de selectie tot zaterdag een trainingskamp belegt. Ook Theo Janssen meldde zich maandag in Hoenderloo. De middenvelder had van Koeman de afgelopen week vrij gekregen, omdat hij eerder deze maand actief was op het WK voor junioren in Argentinië.

Vitesse speelt deze week drie oefenwedstrijden. Dinssdagavond bij Arnhem Cup-winnaar Angeren (19 uur), donderdag bij DVC’26 in Didam (aanvang 19 uur) en zaterdagmiddag bij Robur et Velocitas in Apeldoorn (aanvang 14.30 uur).

Bron: Arnhemse Courant 16-07-01

Vikora Sikora enkele weken uitgeschakeld

Victor Sikora, de buitenspeler van Vitesse, is waarschijnlijk voor enkele weken uitgeschakeld. De aanvaller viel donderdag tijdens de training uit door een blessure aan de rechterenkel. Nader onderzoek moet nog uitwijzen hoe lang de international buitenspel staat.

Bron: Vitesseworld 15-07-01

Theo Groeneveld en Rahamat Mustapha toegevoegd aan selectie

Rahamat Mustapha en Theo Groeneveld zijn door trainer Ronald Koeman voorlopig toegevoegd aan de A-selectie. Theo Groeneveld en Rahamat Mustapha zullen respectievelijk met rugnummers 33 en 37 gaan spelen. De 18-jarige Theo Groeneveld speelde afgelopen seizoen deels in de A-jeugd als in het tweede elftal van trainer Mike Snoei. Riga kwam in het seizoen 2000/2001 tijdelijk op huurbasis uit voor RBC en maakte het seizoen af in het tweede elftal van Vitesse.

Bron: 12-07-01

Koeman laat principes deels varen

Ronald Koeman heeft zijn principiële houding bij Vitesse deels laten varen. Vorig seizoen dreigde hij met opstappen als de club sportief niet verder zou kunnen groeien. Maar nu Vitesse zelfs het geld mist om Tijjani Babangida te huren van Ajax, overheersen bij Koeman gevoelens van clubverbondenheid en revanche.

Vitesse hoopt 10 juli van de KNVB de licentie te krijgen voor het komende seizoen. Voor de zoveelste keer is de club gered van een faillissement, dit keer vooral dankzij de twintig miljoen gulden van de stichting Vrienden van Vitesse. Geld voor aankopen is er niet. Sterker: Vitesse moet eerst minstens een van de niet langer gewenste spelers Orlando Trustfull, Marian Zeman en Dragoslav Jevric van de hand doen, voordat de club met Babangida het probleem kan oplossen voor de rechterkant van de aanval.

,,Helaas hebben we nog niet de versterking kunnen realiseren, zodat we rustig het seizoen kunnen ingaan’’, zei Koeman gisteren na de eerste training van de voorbereiding. Hij zei het bijna achteloos. Maar het was zo veelzeggend. De trainer die in januari 2000 Gelredome binnenstapte om Vitesse dichter naar de top drie te leiden, de trainer die dreigde met opstappen als Vitesse financieel niet in staat bleek de vereiste aankopen te doen, die trainer sprak nu berustende taal.

,,Vitesse is net zo ver als vier jaar geleden’’, zei Koeman. De 38-jarige coach erkende dat de vooruitzichten nu anders zijn dan anderhalf jaar geleden, bij het onderschrijven van zijn tot medio 2002 doorlopende contract. Het is dus alleszins verrassend dat Koeman gisteren verklaarde dat hij deze zomer geen moment heeft overwogen te stoppen in Arnhem.

,,Ik heb mezelf wel afgevraagd of ik wel bij een club wil werken die toch een klein stapje terug moet’’, legde hij uit. ,,Je kunt nu niet meer zo inkopen als vorig jaar, toen we vijf nieuwelingen hadden.’’

Nu heeft hij al vroegtijdig aangegeven dat hij dit jaar niet zoveel versterkingen nodig achtte, maar een centrumverdediger en een rechtsbuiten, die heeft hij nodig om alle posities dubbel bezet te krijgen.

Nadat bekend werd dat naast Mamadou Zongo ook Louis Laros en Didier Martel voorlopig nog zullen ontbreken met blessures, gaf Koeman aan dat de selectie op twee plaatsten moet worden versterkt. Deze week hevelde hij noodgedwongen twee jeugdspelers uit het tweede elftal over naar zijn selectie.

,,We hebben kwalitatief niet ingeleverd. Als iedereen zijn eigen niveau haalt en de jeugd constanter speelt dan vorig seizoen, dan gaan we er op vooruit. Dan moeten we Europees voetbal kunnen halen. Dat zal weer de doelstelling zijn. Maar dan moeten we niet veel blessures en schorsingen krijgen. Je kunt het seizoen niet ingaan met slechts negentien fitte veldspelers, van wie er drie keeper zijn. De selectie is te klein. Daar heb ik veel over nagedacht. Moet ik dat accepteren?’’

Waarom hij toch is gebleven? ,,Voor mij is belangrijk dat ik me ergens thuisvoel. Ik heb plezier in mijn werk, in het omgaan met de spelers en met de mensen om me heen.’’ En: ,,Ik voel me zeer betrokken bij de club. Ik heb de problemen zien ontstaan. En ik zie hoe de mensen er voor gaan om de problemen op te lossen. Ik zie bijvoorbeeld hoe het probleem van de licentie is opgelost.’’

Misschien, erkent hij, schippert hij wel een beetje. ,,Ik kijk in de spiegel. En vraag: Wat wil je? Ga je er voor of niet? Daarbij speelt ook mee wat er vorig seizoen is gebeurd. Dan krijg ik gevoelens van revanche, omdat we toen op het laatst naast Europees voetbal hebben gegrepen.’’

Ook heeft Koeman vaak aangegeven dat de onrust rondom de club hem de keel uit kwam. Daarvan is nu geen sprake, stelt hij. ,,Ik heb niet het gevoel dat de club nu in onrustig vaarwater zit. Dat had ik vorig seizoen vaak wel. Nu heb ik een goed gevoel.’’

Want: ,,Je moet een verschil maken tussen mensen die allerlei dingen roepen en mensen die weten wat er gebeurt binnen de club. De Vrienden van Vitesse, die hebben het hart wel op de goede plek zitten. Zeker als je dat vergelijkt met mensen die allerlei dingen roepen.’’

Bron: Arnhemse Courant 10-07-01

Babangida wacht op Vitesse

Tijjani Babangida wacht met smart op Vitesse. De aanvaller kan ook naar Sparta, maar hij hoopt dat Vitesse spoedig voldoende geld zal hebben om hem te huren van Ajax. Vitesse heeft momenteel geen stuiver te investeren in nieuwe spelers. De selectie schreeuwt om een rechtsbuiten, maar voordat de Arnhemse club een voetballer kan aantrekken, moet eerst minimaal één van de overbodige spelers Orlando Trustfull, Dragoslav Jevric of Marian Zeman worden verkocht.

Babangida speelt deze maand enkele WK-kwalificatiewedstrijden met Nigeria. Eind juli komt hij terug in Nederland, dan wil hij weten waar hij dit seizoen zal spelen. Vitesse-trainer Ronald Koeman hoopt dat Babangida tot het eind van de maand wil wachten op Vitesse. ,,Babangida is nummer één op mijn lijstje spelers die misschien toegevoegd worden aan het elftal. En ik heb de indruk dat hij graag hier wil spelen.’’

Dat bevestigt Ger Lagendijk, de zaakwaarnemer van Babangida. ,,Babangida wil graag op Koeman wachten, maar hij heeft meer mogelijkheden. Frank Rijkaard heeft zich ook gemeld namens Sparta. Babangida vindt Vitesse en Koeman een grotere uitdaging, maar hij kan niet te lang wachten. Op dit moment ziet het er niet naar uit dat Vitesse geld heeft om Babangida te huren. Helaas.’’

De noodzakelijke verkoop van Jevric, Trustfull of Zeman lijkt nog ver weg. Jevric ging in mei enkele dagen op proef bij Besiktas, maar sindsdien heeft Vitesse niets meer gehoord van de Turkse club. ,,Besiktas heeft zelf ook de nodige financiële problemen’’, zegt technisch manager Jan Streuer. Trustfull zag een transfer naar Sparta afketsen, doordat Wim van Hanegem plotseling opstapte als trainer. Voor Marian Zeman is vooral interesse vanuit Duitsland.

Streuer over de drie: ,,We willen ten aanzien over elke oplossing praten. Als er concrete belangstelling is, dan komen we er met de clubs wel uit.’’

Bron: Arnhemse Courant 10-07-01

Smalle selectie Vitesse baart Koeman zorgen

Vitesse-coach Ronald Koeman maakt zich zorgen om de grootte van zijn selectie. De Arnhemse club hervatte gisteren de training met achttien spelers, inclusief drie keepers. Middenvelder Theo Janssen mag zich een week later melden omdat hij actief was op het WK voor de jeugd, Louis Laros, Didier Martel en Mamadou Zongo ontbraken wegens blessures.

“Kwalitatief zijn we er niet op achteruit gegaan”, zei Koeman, die geen enkele speler zag vertrekken. “Maar de kleine selectie is een probleem. En een brede selectie is ook een kwaliteit van een elftal. Want daarmee kun je makkelijker terugvallen op andere jongens bij blessures en schorsingen. Als ik de poppetjes tel, zijn het er te weinig. Dat is het enige probleem van ons.” Koeman wil zijn selectie graag versterken met een rechtsbuiten en een centrale verdediger, zodat alle posities dubbel bezet zijn. Vitesse, dat met een onderhandse lening van gefortuneerde mensen rondom de club de licentie voor het komende seizoen probeert veilig te stellen, heeft echter geen mogelijkheden op de transfermarkt. De Arnhemse club moet eerst zien af te komen van Trustfull, Zeman en Jevric. Pas wanneer een van drie spelers wordt verkocht of verhuurd, is er ruimte voor aanvulling van de selectie. Koeman: “Op dit moment hebben we geen mogelijkheden om iemand aan te trekken, met name te kopen. Dat komt door de financiële situatie en dat moeten we accepteren.” Als rechtsbuiten heeft Koeman Babangida er

graag bij. De Nigeriaan mag weg bij Ajax en wil graag naar Vitesse, zo hoorde Koeman van de zaakwaarnemer van trainer én speler. “Babangida staat nummer 1 op mijn lijstje. We doen er alles aan om hem te halen, maar dat is nu onmogelijk. Hij zit nu in Nigeria, hij weet dat hij geduld moet hebben maar ik neem aan dat hij eind juli duidelijkheid wil hebben over zijn toekomst.” Koeman liet weten dat zijn doelstelling met Vitesse onveranderd is. Hij mikt op een plaats bij de eerste vijf. “Met dit elftal moeten we voor Europees voetbal gaan. Maar het stapje meer dat we wilden maken is niet gelukt, Vitessse zit nog waar de club ook vier jaar geleden was.”

Bron: De Gelderlander 10-07-01

Vitesse: ‘malaise onder controle’

Het bestuur van Vitesse heeft de selectie gisteren voor aanvang van de eerste training verteld dat de financiële malaise enigszins onder controle is. In elk geval voldoende om komend seizoen deel te nemen aan de strijd in de eredivisie.

Koeman, die in zijn eerste periode bij Vitesse steevast stelde alleen aan te blijven als hij zijn selectie naar believen mocht versterken, reageerde gelaten. ‘Dat heb ik wel steeds gezegd, maar als je betrokken bent en ziet welke problemen er opdoemen, kijk je er anders tegenaan. Graag zou ik er twee spelers bij hebben, maar ik weet dat dat onmogelijk is.’ Ook de spelers bleven rustig onder de moeilijkheden. ‘Je wordt er wel eens moe van’, aldus Michel Kreek. ‘Zeker als je op vakantie in het buitenland een Nederlandse krant ziet met allerlei negatieve verhalen over Vitesse. Aan de andere kant was er nu positief nieuws over de licentie. Dus gaan we positief het nieuwe seizoen in. Er is in vergelijking met vorig jaar niemand vertrokken. Dat er op keeper Van Fessem na niemand is bijgekomen is logisch.’ Koeman had gisteren op het sportcentrum in Papendal de beschikking over achttien spelers. Jeugdinternational Theo Janssen mag na het WK in Argentinië nog een week wegblijven, de langdurig geblesseerden Didier Martel (enkel), Louis Laros en Mamadou Zongo (beiden knie) zijn voorlopig nog niet fit.

Koemand zou graag alle posities dubbel bezet hebben. Daarvoor moet hij nog een centrale verdediger en een rechtsbuiten hebben. Voor die laatste positie heeft Koeman de bij Ajax onder contract staande Nigeriaan Tijjani Babangida op het oog.

‘We zullen eerst Jevric, Trustfull of Zeman moeten verkopen. Pas dan is er geld beschikbaar om hem te huren.’ Voor het trio bestaat maar weinig belangstelling. Frustrerend genoeg weet Koeman dat Babangida graag wil komen.

Bron: De Volkskrant 10-07-01

Rugnummers A-selectie gewijzigd

Direct na de eerste training werden de nieuwe rugnummers bekend gemaakt. Om af te zijn van de vele hoge nummers van (potentiële) basisspelers is door trainer Ronald Koeman het een en ander veranderd:

Rugnummers A-selectie seizoen 2001/2002

1. Edwin Zoetebier
2. Tim Cornelisse
3. Dejan Stefanovic
4. Ruud Knol
5. Marc van Hintum
6. Mahamadou Diarra
7. Victor Sikora
8. Michel Kreek
9. Bob Peeters
10. Matthew Amoah
11. Didier Martel
14. Louis Laros
15. Gert Claessens
16. Remco van der Schaaf
17. Mamadou Zongo
18. Jimmy van Fessem
19. Emile Mbamba
20. Theo Janssen
21. Carlos Fortes
22. Stefan Nanu
28. Bas Wijnen
29. Jhon van Beukering

Nieuwe aankoop Jimmy van Fessem kreeg het rugnummer achttien toebedeeld, terwijl Edwin Zoetebier rugnummer één van Dragoslav Jevric over heeft genomen.

Bron: Vitesseworld 10-07-01

Sikora en Diarra blijven bij Vitesse

Victor Sikora en Mahamadou Diarra spelen dit seizoen gewoon bij Vitesse. Het tweetal stond nadrukkelijk in de belangstelling van andere clubs, maar Vitesse achtte de geboden transfersommen te laag. ,,Ik ga dit seizoen lekker voetballen bij Vitesse’’, zei Sikora maandag 9 juli na de eerste training van het seizoen. ,,Er kan altijd gepraat worden als zich plotseling een mooie topclub meldt, maar ik ga er niet vanuit dat dat nog gebeurt.’’

Een paar dagen eerder meldde het Engelse Wimbledon zich met belangstelling voor de kleine aanvaller. ,,Maar Wimbledon speelt in de eerste divisie, dat is niks voor mij’’, aldus Sikora, die maandenlang in verband werd gebracht met de mooiste clubs.

Zelfs zijn lievelingsclub Arsenal zat voor hem op de tribune, maar concreet werd deze belangstelling nooit. Sikora: ,,Ik heb tegen de mensen van de club gezegd dat ik alleen maar wil horen wanneer er concrete belangstelling is. Aan al die cowboy-verhalen heb ik niets. Bovendien richt ik me vol op Vitesse. Hier sta ik immers nog tot 2005 onder contract. Ik wil hier dit jaar gewoon lekker gaan voetballen en dan zien we wel wat er gebeurt.’’

Naast het Turkse Fenerbahce, waarvoor Sikora vriendelijk bedankte, was met name Newcastle United geïnteresseerd in de neo-international. De Engelse club sprak ook met Vitesse, maar kwam niet met een bod van meer dan twintig miljoen gulden. En voor minder gaat Sikora zeker niet weg uit Arnhem.

Technisch manager Jan Streuer: ,,De interesse die er tot dusver is geweest, is niet interessant genoeg. Het zou een slechte zaak zijn voor de club als we een speler tegen een slechte prijs verkopen, alleen vanwege de financiële situatie van de club. Als je zo’n speler verkoopt, dan moet je ook de hoofdprijs krijgen.’’

Daarom lachte Vitesse ook op de belangstelling van Olympiakos Piraeus, dat slechts tien miljoen gulden wilde betalen voor Mahamadou Diarra. ,,Dat is veel te weinig voor iemand, die in potentie onze beste speler is’’, aldus Streuer. ,,Misschien denkt zo’n club dat ze spelers voor te lage prijzen kunnen krijgen, omdat Vitesse financieel in de problemen zit. Maar dat is een foute gedachte.’’

Bron: Arnhemse Courant 10-07-01

Europa blijft het doel van Vitesse

De doelstelling van Vitesse blijft ongewijzigd: het team van Ronald Koeman jaagt komend seizoen opnieuw op een ticket voor deelname aan de UEFA Cup. Technisch manager Jan Streuer benadrukte gisteren dat de clubleiding Koeman niet opzadelt met een harde eis. ,,We moeten Europees voetbal halen’’, zei Streuer, ,,maar er is geen eis gesteld dat we dit of dat móeten. Natuurlijk wil je het beste er uit halen wat er in de groep zit. Met deze groep moet het halen van Europees voetbal mogelijk zijn. Maar dat is altijd moeilijk te plannen.’’

,,We hadden Europa het vorig seizoen moeten halen, zeker gezien het feit dat we vijf spelers hadden aangetrokken’’, zei Vitesse-trainer Ronald Koeman gisteren. ,,Gezien de grootte van de selectie is het nu iets minder noodzaak. Maar ik vind dat je toch eisen mag stellen. Als we niet te veel schorsingen en blessures krijgen, dan moet het mogelijk zijn Europees voetbal te halen. Dat is de doelstelling.’’

Daarnaast blijft de trainer de doelstelling koesteren dat Vitesse verzorgd en attractief aanvallend voetbal moet spelen. ,,De accenten zullen hetzelfde zijn als in het vorige seizoen’’, aldus Koeman. ,,Het doel blijft goed voetbal spelen, met een goed positiespel. In principe blijf ik 4-3-3 spelen. Het uitgangspunt blijft een aanvallend elftal met buitenspelers. Maar als het noodzakelijk is 4-4-2 te spelen, dan zal ik niet schromen te veranderen.’’

,,We moeten weer voor Europees voetbal gaan’’, vindt Michel Kreek. ,,Meer mag je niet eisen, gezien de spelersgroep. Maar we zijn er in elk geval niet op achteruit gegaan. Ik vind dat we wel wat ervaring kunnen gebruiken. Vorig seizoen bleven veel spelers, waaronder ik zelf, onder hun niveau. De jonge spelers hebben weer een jaartje meer ervaring.

Bron: Arnhemse Courant 10-07-01

Koeman en Streuer positief de voorbereiding in

De trainingsintensiteit zal het komende seizoen omhoog gaan. Dat zei Ronald Koeman na afloop van de eerste training van Vitesse. Jonge spelers zullen onder leiding van de technische staf individueel of in groepjes gaan trainen aan hun zwakke punten. “En dan moet je denken aan het oefenen op vrije trappen, corners en voorzetten. Maar we kunnen ook de startsnelheid van spelers verbeteren. Wij zullen hiervoor de middagen gebruiken. Waarom denk je dat ik vroeger zoveel vrije trappen benutte? Niet door thuis te zijn, maar door te oefenen. Jonge spelers moeten leren het maximale uit hun mogelijkheden te halen. Als ze dat niet uit vrije wil doen, dan verplichten wij ze dat”, aldus Ronald Koeman.

“Europees voetbal moet haalbaar zijn”

Trainer Ronald Koeman is van mening dat Vitesse niet aan kwaliteit heeft ingeboet. “Het feit dat we weinig mutaties in onze selectie hebben is natuurlijk geen nadeel. Om elk jaar met vijf of zes nieuwe spelers te starten is ook niet goed. Het kost dan veel tijd om een ingespeeld team te krijgen. Maar in kwantitatief opzicht kunnen wij in de problemen komen. Vitesse start het seizoen zonder de langdurig geblesseerde Mamadou Zongo. Ook de blessures van Didier Martel en Louis Laros duren langer dan verwacht. Koeman: “Ik wilde graag twee spelers erbij hebben, maar dat is op dit moment financieel niet mogelijk. Dan zal er eerst één of twee spelers verkocht moeten worden. Trustfull, Zeman en Jevric mogen vertrekken en trainen op dit moment ook niet meer mee met de A-selectie. De rechtsbuitenpositie en achterin zijn op dit moment niet dubbel bezet. Een groep van 18, 19 spelers is klein. Bij eventuele blessures en schorsingen kunnen we in de problemen komen. Daarom overweeg ik twee jonge spelers uit de 2e selectie erbij te halen. Ook om spelers in de voorbereiding niet over de kop te jagen. We spelen immers veel oefenwedstrijden.”

“Mijn doelstellingen? Allereerst wil ik met Vitesse goed voetbal spelen. In principe in een 4-3-3-systeem, maar ik schroom niet dat te veranderen als dat nodig is. En ik wil spelers individueel beter laten voetballen. Dan moet Europees voetbal haalbaar zijn.”

De financiële steun van de ‘Vrienden van Vitesse’ is voor Koeman een reden geweest te blijven. “Er is natuurlijk veel gebeurd de laatste weken. Ook ik voel me erg betrokken. Gelukkig zijn er mensen die het hart op de goede plek hebben. Daarom ben ik vandaag met goede moed begonnen. Ik heb ook het gevoel dat als we één of twee weken verder zijn, er meer mogelijk is. Daarom heb ik besloten te blijven en er voor te gaan”, zei een goedgebruinde Koeman.

Jan Streuer: “We moeten even geduld hebben”.

Eerst zal er een speler verkocht moeten worden, alvorens Vitesse in staat is een aankoop te doen. De naam van Babangida is al gevallen. “Het zou goed zijn om Babangida een jaar te huren. Maar we moeten even geduld hebben. Hij weet dat we geïnteresseerd zijn, bovendien speelt hij tot 23 juli in Nigeria. Er zijn niet zoveel goede spelers die te huur zijn. Bovendien heb je met een type Babangida weinig aanpassingsproblemen”, aldus technisch manager Jan Streuer. Er zijn geen concrete doelstellingen gegeven aan de technische staf. Streuer: “Wat we willen is alles eruit halen wat er in zit. Natuurlijk streven we ernaar om Europees voetbal te halen. Dat wil overigens niet zeggen dat je het ook haalt, kijk naar Heerenveen in het afgelopen seizoen. Maar misschien halen we ook wel meer dan dat”, aldus een positeve Streuer.

Bron: Vitesseworld 9-07-01

Laros mist de eerste training van Vitesse

Louis Laros keert vandaag niet terug bij de A-selectie van Vitesse. De linkermiddenvelder van de Arnhemse club ondervindt teveel last van de knieblessure die hem nagenoeg het hele vorige seizoen aan de kant hield. Laros had de hoop uitgesproken op de eerste training van het aanstaande seizoen fit te zijn. Dat bleek een te optimistische gedachte. Laros is vanochtend wel op Papendal, maar zal met fysiotherapeut Jos Kortekaas een alternatief programma afwerken. De rest van de week revalideert Laros op het KNVB-sportcentrum in Zeist, waar hij de afgelopen maanden ook aan zijn herstel werkte. Het is onduidelijk wanneer de rugnummer 11 van Vitesse zich weer bij de groep kan voegen.

Koeman mist vandaag ook de geblesseerden Didier Martel en Mamadou Zongo. De aanvallers zijn nog zeker drie maanden uit de roulatie. Theo Janssen mag zich van Koeman een week later melden omdat hij deze zomer met de nationale jeugdploeg actief was op het wereldkampioenschap voor de jeugd in Argentinië.

Vitesse gaat het nieuwe seizoen vandaag van start met achttien spelers. Bij de groep die vanochtend het veld van Papendal betreedt, is ook Bas Wijnen. De doelman heeft Edwin Zoetebier en aankoop Jim van Fessem voor zich en zal na verloop van tijd ‘gewoon’ bij het tweede meetrainen. Daar krijgt hij gezelschap van Dragoslav Jevric, Marian Zeman en Orlando Trustfull. Koeman wil niet meer verder met het trio, dat zich op 21 juli bij de reserves dient te melden.

Bron: De Gelderlander 9-07-01

Motor blijft in Arnhem

De motor, die Vitesse aan Nuon topman Tob Swelheim wilde schenken, blijft in Arnhem. De motor blijkt eigendom te zijn van de Businessclub. Wat Vitesse nu gaat geven, is nog niet duidelijk.

Bron: TT TVG 9-07-01

Mamadou Zongo hoopt op snelle comeback

In de uitwedstrijd tegen FC Twente op 24 februari van dit jaar verliet Mamadou Zongo geblesseerd het veld. Conclusie: gescheurde kruisbanden en einde seizoen. Juist in een fase waarin hij vertrouwen kreeg en goed speelde. Nu, ruim vier maanden later, is de twintigjarige Afrikaan vrij positief over zijn herstel.

“Ik revalideer dagelijks op Papendal. Dan begin ik om negen uur tot ongeveer half twee in de middag. De zaterdag en zondag krijg ik vrijaf van Jos Kortekaas, de fysiotherapeut. In het begin deed ik slechts krachttraining, nu mag ik al wat loopwerk verrichten. Het lopen gaat soms goed, maar af en toe krijg ik wel een reactie en moet ik het weer wat rustiger aan doen. Omdat het revalideren op dit moment het belangrijkste is ben ik ook niet op vakantie gegaan. Ik wil eerst fit worden en ik kan altijd nog weg. Ik hoop dan ook voor de winterstop weer echt aan het voetballen toe te komen.”

Bron: Vitesseworld 9-07-01

Weinig nieuwe gezichten bij Vitesse

De KNVB moet deze week nog definitief de licentie verstrekken, maar de spelers van Vitesse zijn maandagmorgen 9 juli alvast gestart met de voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen. De groep trainde op sportcentrum Papendal. Dat gebeurde onder opmerkelijk grote publieke belangstelling; ruim 300 fans stonden achter de afrastering. Op het veld waren daarentegen weinig nieuwe gezichten te bekennen. Alleen doelman Jim van Fessem kwam over van Willem II. Meer aankopen doet Vitesse pas wanneer een van de overbodige spelers is verkocht. Dat zijn Orlando Trustfull, Marian Zeman en doelman Dragoslav Jevric, die zich op 21 juli moeten melden voor de training met het tweede elftal.

Ook de langdurig geblesseerde Didier Martel ontbrak vanochtend op Papendal. Louis Laros en Mamadou Zongo, revaliderend na zware blessures, trainden apart van de groep. Theo Janssen meldt zich volgende week op de training. Hij heeft nog vakantie vanwege zijn deelname aan het WK voor junioren in Argentinië. Trainer Ronald Koeman heeft keeper Bas Wijnen voorlopig toegevoegd aan de selectie, waardoor hij vanmorgen met achttien fitte spelers op het veld stond.

Vitesse speelt zaterdag 14 juli bij vv Hattem zijn eerste oefenwedstrijd. Dinsdag 7 augustus staat de eerste Amstel Cupwedstrijd op de rol, uit tegen RKHVV. De competitie begint voor Vitesse op zondag 19 augustus, met de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard.

Bron: Arnhemse Courant 9-07-01

Kritiek op lagere huur Vitesse

Een meerderheid van Provinciale Staten van Gelderland lijkt tegen verlaging van de huur van het stadion Gelredome voor voetbalclub Vitesse. Het is echter nog geen keihard ‘nee’. Provinciale Staten, het algemeen bestuur van de provincie, willen eerst tekst en uitleg over de afspraken van Gedeputeerde Staten (dagelijks bestuur) met Vitesse en de Stichting Gelredome. Ze willen vooral weten of de provincie financiële verplichtingen is aangegaan om Vitesse de helpende hand te bieden. En of die tijdelijk zijn of niet.

Drie bestuursleden van Vitesse (Snellenburg, Veenendaal en Guijt) hebben GS gevraagd in te stemmen met een verlaging van de huur die Stichting Gelredome aan Vitesse vraagt, tot een bodembedrag van twee miljoen gulden. GS zijn daarmee akkoord gegaan.

De Stichting Gelredome zal volgens Gelders gedeputeerde J. de Bondt waarschijnlijk met een tekort worden geconfronteerd van twee tot zes miljoen gulden. GS verwachten dat ze op korte termijn met voorstellen kunnen komen voor lastenverlichting van Gelredome. De Bondt weigert nu een nadere toelichting.

“Gelderland stopt er in ieder geval geen cent in. De provincie springt ook niet bij met een lening, subsidie of garantieverklaring. Het instemmen met de lagere huur is een eenmalig gebaar. Volgend jaar hoeft Vitesse niet nog eens met een dergelijk voorstel bij het provinciebestuur aan te kloppen”, schetst De Bondt. GS van Gelderland vinden, aldus De Bondt, dat Vitesse ’te lang op een te grote voet heeft geleefd’. Het betreft volgens hem een ‘erfenis van die meneer uit Eerbeek’ (oud-voorzitter Aalbers).

De rol van de provincie is van cruciaal belang, omdat Gelderland financieel al betrokken was bij Gelredome. De provincie heeft voor dertig miljoen gulden in het stadion (totale kosten: 160 miljoen) geïnvesteerd. Het gaat om een lening van 25 miljoen van de provincie en vijf miljoen van de Gelderse Ontwikkelingsmaatschappij. Daarnaast heeft de provincie ook nog eens drie miljoen gulden subsidie verstrekt.

Het Vitesse-bestuur rekent door het ‘provinciale gebaar’ op een eenmalige besparing van zo’n zes miljoen gulden. Daarnaast krijgt de eredivisieclub van de stichting Vrienden van Vitesse een lening van twintig miljoen gulden, voldoende voor Vitesse om de begroting sluitend te krijgen en op het nippertje een licentie te bemachtigen voor het komend voetbalseizoen.

Er was een tekort van 22,7 miljoen gulden. Dit gat is gevuld door de Vrienden van Vitesse met zestien van de toegezegde twintig miljoen, een miljoen (bezuinigingsronde) van Vitesse en zes miljoen door de huursverlaging van de Stichting Gelredome. Provinciale Staten willen op korte termijn van GS keiharde garanties dat er ook daadwerkelijk geen provinciaal geld richting Vitesse vloeit. Ze zijn mordicus tegen een directe of indirecte subsidiëring door de overheid van een betaaldvoetbalclub. Ze keerden zich ook tegen de sponsoring van Vitesse door energieconcern Nuon, waarvan Gelderland met ruim 45 procent grootaandeelhouder is.

De fracties van CDA (collegepartij), D66, GroenLinks en ChristenUnie (oppositie) hebben op voorhand bedenkingen tegen het voornemen van Gedeputeerde Staten om het noodlijdende Vitesse indirect financiële verlichting te bieden. Het is volgens CDA-fractievoorzitter H. de Vries ‘water naar de zee dragen’, omdat Vitesse een torenhoge schuldenlast (minstens 75 miljoen aan Nuon en 20 miljoen aan de Vrienden van Vitesse) heeft. Het CDA vreest dat Vitesse binnen een jaar weer bij de provincie op de stoep staat voor financiële steun.

De VVD wil zich vooralsnog van commentaar onthouden, totdat GS het plan tot lastenverlichting voor Gelredome ontvouwen. De PvdA geeft in een ‘voorlopige mening’ aan in te kunnen stemmen met een tijdelijke verlaging van de huurprijs van Gelredome voor Vitesse. Ze wijst op het belang van Vitesse voor Gelredome en andersom.

Bron: De Gelderlander 9-07-01

Vitesse selectie begint ontspannen aan nieuwe seizoen

De Vitesse selectie trad vanochtend aan op sportpark Papendal voor de eerste training van het nieuwe seizoen. Onder oog van een redelijk aantal toeschouwers en massaal aanwezige pers deed de selectie van Ronald Koeman het rustig aan. De spelers hadden er duidelijk plezier in om weer te beginnen op het gras van de velden van Papendal dat er uitstekend bij lag na de regen van gisteren. Van de Vitesse selectie ontbraken Theo Janssen, Didier Martel en Louis Laros. Theo Janssen heeft wat extra rust gekregen van de technische staf omdat hij ook deel uitmaakte van de Oranje selectie onder 19 die in de kwartfinale werd uitgeschakeld op het WK in Argentinië en geblesseerd aan de lies vroegtijdig naar huis terug kwam. Janssen wordt momenteel wel behandeld door de medische staf om hem zo optimaal fit te krijgen voor het nieuwe seizoen.

Een andere geblesseerde speler Mamadou Zongo die in maart nog een zware knieoperatie onderging trainde wel maar nog apart bijzonderheid was dat hij alwel met de bal aan het trainen was. En dat is meestal een heel gunstig teken. “het gaat momenteel heel goed en ik lig goed op schema en verwacht dat als alles goed gaat eind oktober begin November weer bij de groep te zitten” aldus Mamadou Zongo.

Vitesse enigste aanwinst tot nog toe Jimmy van Fessem was uiteraard ook aanwezig. “Rustig aan en de eerste training er even lekker inkomen, voor mij is het een nieuwe uitdaging en een nieuwe club, nieuwe mensen, nieuwe omgeving, nieuwe stad. Het is denk ik allemaal heel mooi om mee te maken.” Op de vraag of hij Zoetebier van de eerste plaats kan verdringen: “dat zal moeilijk worden maar niets is onmogelijk dus die kans ga ik gewoon aan, en die ga gewoon proberen te pakken ik heb er alle vertrouwen in.”

Ook Johnny van Beukering had er weer duidelijk zin in de sympathieke Velpenaar had een goede vakantie achter de rug en was blij dat het circus weer van start was gegaan ” Ik heb er wel weer zin in een paar weekjes rust gehad nu dus kunnen we wel weer beginnen ” Op de vraag wat hij verwacht van zijn eerste volledige Seizoen bij Vitesse? “Ik hoop dat we dit keer wel Europees voetbal halen en misschien nog wel wat meer, ik denk dat iedereen dat wel van ons verwacht nu. Maar het belangrijkste is dat ik bij de selectie blijf en door goed en hard te trainen en mezelf te laten zien”

Aanwezig waren tijdens de eerste training:
Zoetebier, van Fessem, van Wijnen
van Hintum, Nanu, Knol, Stefanovic, Kreek, Cornelissen
Diarra, Mbamba, Claessens, v/d Schaaf, Amoha
Fortes, Sikora, Peeters, van Beukering, (en Zongo trainde apart)

Orlando trustfull, Dragoslav Jevric en Marian Zeman zijn niet meer welkom bij bij de A selectie en trainen voortaan met het 2e elftal mee.

Bron: 9-07-01

Vitesse wacht met versterking

Vitesse zal voorlopig geen spelers toevoegen aan de selectie. Eerst moet de club een van de overbodige voetballers verkopen, zo heeft de clubleiding bepaald. Vitesse is naarstig op zoek naar een rechtsbuiten, die de plek van de geblesseerde Mamadou Zongo kan opvullen. De Arnhemse club heeft verregaande belangstelling voor Tijjani Babangida, die overbodig is bij Ajax. Door de penibele financiële situatie van Vitesse overweegt de Arnhemse club Babangida te huren. Maar eerst zal er een van de drie overbodige spelers moeten worden verkocht: Marian Zeman, Orlando Trustfull of doelman Dragoslav Jevric.

,,We zullen niets doen, zolang we geen speler hebben verkocht’’, zei technisch manager Jan Streuer zondag 8 juli. ,,We willen de selectie beperkt houden, anders krijgen we te veel spelers.’’

De houding van Vitesse heeft bovenal te maken met de hachelijke financiële situatie van de club. ,,Je kunt wel makkelijk zeggen dat we er nog twee spelers bij moeten halen, maar je hebt wel te maken met de financiële situatie’’, erkende Streuer.

,,Vitesse zit nu even krap. Het bestuur heeft de voorkeur uitgesproken dat we eerst gaan verkopen. Dat moet je respecteren. Gezien de situatie van de club, ben ik al zeer tevreden dat we met dezelfde selectie kunnen spelen als vorig seizoen. Er is immers niemand vertrokken.’’

Trustfull, Jevric en Zeman moeten zich op 21 juli melden voor de eerste training van het tweede elftal. Streuer heeft er vertrouwen in dat Vitesse de overbodige spelers tijdig kwijt zal raken, hoewel de Arnhemse club op dit moment geen concrete aanbiedingen op zak heeft van geïnteresseerde clubs.

Bron: Arnhemse Courant 9-07-01

Victor Sikora “Ik blijf in Arnhem”

Viktor Sikora heeft aangegeven dat hij het komende seizoen gewoon bij Vitesse blijft. Na het seizoen 2000/2001 deden er veel geruchten de ronde over een eventeel vertrek van de jonge international bij Vitesse. Sikora was het afgelopen seizoen goed voor 9 treffers in 27 competitie duels in de KPN Eredivisie. “Ik ga gewoon lekker voetballen bij Vitesse, tenzij er plotseling nog een mooie topclub meld” Dan kan er altijd nog gepraat worden aldus Sikora

Bron: TT TVG 9-07-01

Vitesse denkt weer vooruit

Een nieuwe hoofdsponsor was niet te vinden, een bedrijf dat de schuld aan Nuon wil overnemen evenmin, maar toen greep een groepje Arnhemse zakenmensen in. ‘Als dit niet werkt, werkt niets meer’, zegt Herman Veenendaal over het reddingsplan dat Vitesse maandag bij de KNVB presenteerde.

De kat-in-nood-sprong die Vitesse nodig heeft om te overleven, vond de club ironisch genoeg bij het EK voor springruiters, zondag in Arnhem. Op een steenworp van het trainingsdomein van Ronald Koeman werd er in de viptenten van Champions Gelderland vooral over Vitesse gesproken. Bestuursleden, leden van de raad van toezicht, Nuon-baas Tob Swelheim, iedereen was er. Behalve de verhinderde mr. Hans Vrakking die de stichting leidt die de schulden aan Nuon moet verkopen. Daar werd de basis gelegd voor het reddingsplan, dat de club maandag in Zeist achterliet.

Het plan biedt goede hoop, meent Herman Veenendaal, bestuurslid technische zaken van Vitesse. En de beleidsbepalers van de KNVB, interim-voorzitter Gerard Bouwer en directeur mr. Henk Kesler, wilden hem desgevraagd niet tegenspreken. ‘We hebben om wat onderliggende stukken gevraagd, maar het ziet er opvallend goed uit’, aldus Bouwer, die over licentiezaken gaat. De KNVB had Vitesse niet meer dan een voorlopige licentie gegeven, omdat er een gat in de begroting zat van acht miljoen. Even dreigde een gedwongen verkoop van spelers, maar een groepje zakenmensen greep in. Het begrotingstekort wordt gedicht, de schuld aan Nuon afgekocht en er is een businessplan opgesteld dat Vitesse tussen nu en twee jaar een sluitende begroting moet opleveren.

Eerder vorige week had Vrakking al gezegd: ‘Ik kan er nu niet te veel over kwijt, maar het gaat de goede kant op. Komende week is er hopelijk goed nieuws te melden.’ De oud-hoofdofficier van justitie was al maanden vruchteloos bezig met de verkoop van de schuld van Vitesse aan Nuon. Die bedraagt een slordige 76 miljoen en is omgezet in een lening. Als Vitesse niet voldoet aan de betalingsverplichting – die op 1 januari 2002 ingaat – is Nuon gerechtigd die lening om te zetten in aandelen en die vervolgens te converteren. Niemand wil het zover laten komen. Vitesse niet en Nuon zeker niet. Dat wil alleen maar af van Vitesse. Omdat niemand geïnteresseerd was in de overname, is het schuldenpakket nu te koop voor zo’n zes miljoen. Bij verkoop is Vitesse af van de schuldverplichting aan Nuon, en Nuon op zijn beurt van de banden met de club, al moet het wel een fors bedrag afschrijven.

Vrakking vond geen bedrijf, en Vitesse geen nieuwe hoofdsponsor. Samen vonden ze wel een oplossing. De bestuursleden Herman Veenendaal, Jan Snellenburg en Cor Guijt gingen rekenen en zijn bereid het begrotingstekort te dichten en de schuld aan Nuon over te nemen. Veenendaal: ‘De echte vrienden gaan nu privé uit de knip. Mega uit de knip. Maar de licentie stond op het spel en we willen de club niet kapot zien gaan.’

De dreiging van licentieonthouding was zó realistisch, dat Vitesse vorige week de voetbalmakelaardij mobiliseerde met de vraag of er misschien belangstelling was voor één van de spelers. Inmiddels rekenen ze er in Arnhem op dat het niet tot gedwongen verkopen hoeft te komen. De eerste zorg met Nuon kan worden opgelost als Vrakking en diens stichting deze week akkoord gaan met het voorstel tot schuldsanering. De provincie Gelderland bleek maandagavond bereid bemiddelend op te treden bij een voorgestelde huurverlaging voor het Gelredome van negen naar twee miljoen.

‘Vanwege erfenissen uit het verleden, waren we afhankelijk van handreikingen van Nuon en de provincie’, zegt Veenendaal over de kansen op succes van het reddingsplan. ‘Het belangrijkste is dat de schuld aan Nuon van het toneel verdwijnt. Het psychologische effect daarvan is enorm. Niemand wilde erin stappen met zo’n torenhoge schuld. Dat heeft alle onderhandelingen met sponsors lamgelegd. Nu dat van tafel is, kunnen we verder. Met een realistische begroting, waarbij we wel wat hulp nodig hebben die te realiseren. Vanwege allerlei afspraken, beloften en weggevertjes uit het verleden zitten we met een structureel begrotingstekort en moeten we nog wel even doorsaneren. Maar dan is de weg vrij voor een nieuwe hoofdsponsor en logehouders, en kunnen we een herstart maken. En als we dan gaan doen waarin we altijd al goed waren – het aantrekken, beter maken en verkopen van spelers die anderen nog niet gezien hebben – dan gaan we vanzelf weer omhoog. Als alles lukt, en daar ziet het naar uit, dan is Vitesse hartstikke levensvatbaar en kunnen we weer aan de toekomst gaan denken. Eindelijk.’

Bron: VI 8-07-01

Vitesse dankt Nuon-baas met Harley

Topman T. Swelheim van Nuon heeft zondag tijdens het Europees kampioenschap voor springruiters in Arnhem van het Vitessebestuur een Harley-Davidson gekregen ter waarde van ruim vijftigduizend gulden. De bestuursleden van de noodlijdende voetbalclub waren zo blij dat Swelheim akkoord ging met een versoepeling van de leningsvoorwaarden voor Vitesse, dat ze de motor spontaan aanboden. Door de soloactie van Swelheim (de raad van commissarissen wist van niets) kregen de bestuursleden financiële ruimte om de club van de ondergang te redden met een donatie van twintig miljoen gulden. Dit ging ten koste van het geld dat Nuon nog tegoed heeft van Vitesse. De geste van Swelheim gaat nadrukkelijk in tegen de wens van de raad van commissarissen van Nuon om de banden met Vitesse definitief te verbreken. De commissarissen tikten Swelheim al twee keer op de vingers voor zijn beslissingen bij de voetbalclub. De topman stak in 1999 en 2000 zonder ruggespraak ruim 68 miljoen gulden in Vitesse. Die lening is nog niet terugbetaald.

Ook nu handelde de topman op eigen houtje. Nuon was jarenlang sponsor van Vitesse, maar moest op last van de commissarissen in maart stoppen met de donaties.

Bron: De Volkskrant 6-07-01

Nuon koopt Harley Davidson van Vitesse

Nuon koopt de Harley Davidson die in de entree van het Arnhemse stadion Gelredome heeft gestaan. De aanschaf had afgelopen weekeinde plaats op initiatief van Nuon-topman Tob Swelheim. De deal werd gesloten na afloop van het vijfdaagse internationale paardensportevenement CHampion Gelderland. Zoals veel andere toplieden uit het bedrijfsleven, was ook Tob Swelheim daar aanwezig. Hij zag de geel-zwarte Harley er rondrijden over het terrein. ,,Nuon heeft na het verbreken van de sponsorovereenkomst met Vitesse afgesproken dat er geen uitingen meer zijn met een combinatie van Vitesse en Nuon. Op de motor staan het logo van zowel Vitesse als Nuon. Swelheim vond dat niet verstandig om zo’n pronkmodel in zo’n beschildering te laten rondrijden’’, aldus Nuon-woordvoerder Nico Blaauw. Daarom wilde Swelheim een oplossing om dit te voorkomen. De motor is destijds geschilderd toen de relatie tussen de Arnhemse voetbalclub en de toenmalige hoofdsponsor nog goed was. Bij navraag door Swelheim bleek dat Vitesse de motor jarenlang had geleast bij PE Lease. Alle termijnen waren allemaal verstreken en betaald. Het contract was feitelijk beëindigd. Het Vitesse-bestuur zag weinig in voortzetting van de overeenkomst en had geen plannen met de tweewieler. Daarop vroeg Swelheim of Nuon de motor kon aanschaffen om te gebruiken bij promotionele doeleinden en als herinnering aan de relatie tussen het energiebedrijf en Vitesse. Daarin hebben het Vitesse-bestuur en het leasebedrijf ingestemd. Swelheim zal de motor niet zelf gebruiken, onder meer omdat hij zelf geen motorrijbewijs heeft.

Bron: Arnhemse Courant 8-07-01

Vitesse hielp Van Hooijdonk op weg naar Feyenoord

Pierre van Hooijdonk speelt komend seizoen wellicht bij Feyenoord. Als dat werkelijk gebeurt, is dat voor een deel te danken aan Vitesse. De Arhemmers gingen enkele maanden geleden onder druk van hun precaire financiële situatie namelijk akkoord met een door Benfica betaald bedrag van 10 miljoen gulden. En dat terwijl oorspronkelijk een bedrag van 13 miljoen overeengekomen was. Benfica zit zelf in zo mogelijk nog zwaarder financiële problemen en is meer dan bereid Pierre van Hooijdonk te verkopen. Omdat de club zelf uiteindelijk slechts 10 miljoen voor de Nederlander heeft betaald, zal het ongetwijfeld genoegen nemen met een transfersom van 7 à 8 miljoen. Benfica heeft het geld immers harder nodig dan ooit. Zo’n bedrag is natuurlijk nog wel op te hoesten voor Feyenoord, of het Dudek nu wel of niet verkoopt.

Bron: Voetbalonline.nl 5-07-01

Vrienden redden Vitesse

Op het moment dat de nood het hoogst was, bleek Vitesse nog enkele gefortuneerde vrienden te hebben die bereid waren geld in de club te steken. De Arnhemmers dreigden het komende seizoen geen licentie te krijgen voor het spelen van betaald voetbal. De KNVB gaf Vitesse tot en met 1 juli de tijd met een oplossing te komen. Die kwam er, zodat Vitesse op 19 augustus voor de competitie kan aantreden tegen Fortuna Sittard.

Voorzitter Jos Vaessen legde gisteren in het Gelredome het reddingsplan uit. Naast hem zat bestuurslid Jan Snellenburg. Hij speelde, net als zijn medebestuursleden Cor Guijt en Herman Veenendaal, die een plaatsje achter in de zaal hadden ingenomen, een belangrijke rol. Dat drietal nam het initiatief tot de oprichting van de stichting Vrienden van Vitesse. Zij stelden als eersten een fors aantal miljoenen uit hun privé-kapitaal beschikbaar. Dat voorbeeld werd gevolgd door zeven á acht andere gefortuneerde zakenmensen met een Vitesse-hart. In het totaal stelde de stichting circa 20 miljoen gulden beschikbaar. Ook Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland maakten een gebaar en verlaagden de huursom van het stadion Gelredome met zes miljoen gulden. Daarnaast schrapte het bestuur nog een miljoen gulden aan interne posten.

Met al dat geld kon het openstaande bedrag van 22,7 miljoen gulden worden weggepoetst. Zonder daarbij spelers te hoeven verkopen. Dat was de gemakkelijkste manier geweest om aan geld te komen, maar volgens Vaessen is die oplossing nooit serieus in beeld geweest.

Bron: AD 4-07-01

Vrienden van Vitesse springen bij met 20 miljoen

Particuliere stichting ‘Vrienden van Vitesse’ helpt de Arnhemse club met een lening van ƒ20 miljoen. Daarnaast springt de provincie Gelderland ook bij door de huur van het Gelredome voor komend seizoen met ƒ6 miljoen te verlagen. Vitesse zelf heeft ƒ1 miljoen kunnen bezuinigen, waardoor men aan de bankgarantie van ƒ22,7 miljoen kon voldoen. Dat eiste de KNVB, wou het armlastige Vitesse komend seizoen betaald voetbal spelen.

De nood was hoog bij de club van Ronald Koeman, die graag enkele versterkingen wilde hebben maar daarvoor is geen geld. Dan moet er eerst verkocht of verhuurd worden. Want ook de heer Vrakking kon de door Vitesse gewenste strategische partner niet vinden. Ook de Doorwin-groep wilde niet met Vitesse in zee en zeker de schulden van Nuon niet overnemen, zodat de club nog van een nieuwe shirtsponsor verstoken bleef, nu ATAG had aangekondigd na dit seizoen te willen stoppen. Maar ATAG was ook maar een tijdelijke oplossing na het wegvallen van NUON als shirtsponsor.

Op het laatste moment kwamen de Vrienden van Vitesse in beeld. Het was kort dag: 1 juli was de beslissende datum voor de KNVB. Jan Snellenburg, Cor Guijt en Herman Veenendaal, belangrijke mensen achter Vitesse, richtten toen snel de stichting Vrienden van Vitesse op, waarbij zich nog acht andere sympathisanten aansloten. Samen staan ze garant voor liefst 20 miljoen gulden, waarmee oude schulden afgelost kunnen worden en Vitesse, hoewel met een sterk verlaagde begroting van 54 naar 40 miljoen gulden, nu het nieuwe seizoen kan ingaan.

De schuldenlast was nog onverwacht groter geworden door een afdracht aan Canal+ van 3,5 miljoen gulden die niet begroot was en door een schuldaflossing aan Nottingham Forest.

Bron: De Telegraaf 4-07-01

Vitesse denkt weer vooruit

Een nieuwe hoofdsponsor was niet te vinden, een bedrijf dat de schuld aan Nuon wil overnemen evenmin, maar toen greep een groepje Arnhemse zakenmensen in. ‘Als dit niet werkt, werkt niets meer’, zegt Herman Veenendaal over het reddingsplan dat Vitesse maandag bij de KNVB presenteerde. De kat-in-nood-sprong die Vitesse nodig heeft om te overleven, vond de club ironisch genoeg bij het EK voor springruiters, zondag in Arnhem. Op een steenworp van het trainingsdomein van Ronald Koeman werd er in de viptenten van Champions Gelderland vooral over Vitesse gesproken. Bestuursleden, leden van de raad van toezicht, Nuon-baas Tob Swelheim, iedereen was er. Behalve de verhinderde mr. Hans Vrakking die de stichting leidt die de schulden aan Nuon moet verkopen. Daar werd de basis gelegd voor het reddingsplan, dat de club maandag in Zeist achterliet.

Het plan biedt goede hoop, meent Herman Veenendaal, bestuurslid technische zaken van Vitesse. En de beleidsbepalers van de KNVB, interim-voorzitter Gerard Bouwer en directeur mr. Henk Kesler, wilden hem desgevraagd niet tegenspreken. ‘We hebben om wat onderliggende stukken gevraagd, maar het ziet er opvallend goed uit’, aldus Bouwer, die over licentiezaken gaat. De KNVB had Vitesse niet meer dan een voorlopige licentie gegeven, omdat er een gat in de begroting zat van acht miljoen. Even dreigde een gedwongen verkoop van spelers, maar een groepje zakenmensen greep in. Het begrotingstekort wordt gedicht, de schuld aan Nuon afgekocht en er is een businessplan opgesteld dat Vitesse tussen nu en twee jaar een sluitende begroting moet opleveren.

Eerder vorige week had Vrakking al gezegd: ‘Ik kan er nu niet te veel over kwijt, maar het gaat de goede kant op. Komende week is er hopelijk goed nieuws te melden.’ De oud-hoofdofficier van justitie was al maanden vruchteloos bezig met de verkoop van de schuld van Vitesse aan Nuon. Die bedraagt een slordige 76 miljoen en is omgezet in een lening. Als Vitesse niet voldoet aan de betalingsverplichting – die op 1 januari 2002 ingaat – is Nuon gerechtigd die lening om te zetten in aandelen en die vervolgens te converteren. Niemand wil het zover laten komen. Vitesse niet en Nuon zeker niet. Dat wil alleen maar af van Vitesse. Omdat niemand geïnteresseerd was in de overname, is het schuldenpakket nu te koop voor zo’n zes miljoen. Bij verkoop is Vitesse af van de schuldverplichting aan Nuon, en Nuon op zijn beurt van de banden met de club, al moet het wel een fors bedrag afschrijven.

Vrakking vond geen bedrijf, en Vitesse geen nieuwe hoofdsponsor. Samen vonden ze wel een oplossing. De bestuursleden Herman Veenendaal, Jan Snellenburg en Cor Guijt gingen rekenen en zijn bereid het begrotingstekort te dichten en de schuld aan Nuon over te nemen. Veenendaal: ‘De echte vrienden gaan nu privé uit de knip. Mega uit de knip. Maar de licentie stond op het spel en we willen de club niet kapot zien gaan.’

De dreiging van licentieonthouding was zó realistisch, dat Vitesse vorige week de voetbalmakelaardij mobiliseerde met de vraag of er misschien belangstelling was voor één van de spelers. Inmiddels rekenen ze er in Arnhem op dat het niet tot gedwongen verkopen hoeft te komen. De eerste zorg met Nuon kan worden opgelost als Vrakking en diens stichting deze week akkoord gaan met het voorstel tot schuldsanering. De provincie Gelderland bleek maandagavond bereid bemiddelend op te treden bij een voorgestelde huurverlaging voor het Gelredome van negen naar twee miljoen.

‘Vanwege erfenissen uit het verleden, waren we afhankelijk van handreikingen van Nuon en de provincie’, zegt Veenendaal over de kansen op succes van het reddingsplan. ‘Het belangrijkste is dat de schuld aan Nuon van het toneel verdwijnt. Het psychologische effect daarvan is enorm. Niemand wilde erin stappen met zo’n torenhoge schuld. Dat heeft alle onderhandelingen met sponsors lamgelegd. Nu dat van tafel is, kunnen we verder. Met een realistische begroting, waarbij we wel wat hulp nodig hebben die te realiseren. Vanwege allerlei afspraken, beloften en weggevertjes uit het verleden zitten we met een structureel begrotingstekort en moeten we nog wel even doorsaneren. Maar dan is de weg vrij voor een nieuwe hoofdsponsor en logehouders, en kunnen we een herstart maken. En als we dan gaan doen waarin we altijd al goed waren – het aantrekken, beter maken en verkopen van spelers die anderen nog niet gezien hebben – dan gaan we vanzelf weer omhoog. Als alles lukt, en daar ziet het naar uit, dan is Vitesse hartstikke levensvatbaar en kunnen we weer aan de toekomst gaan denken. Eindelijk.’

Bron: VI 4-07-01

Bestuur redt Vitesse met eigen geld

Vitesse is op het nippertje gered van een faillissement. Drie bestuursleden staan met eigen geld garant, waardoor de Arnhemse voetbalclub een licentie krijgt voor het komende voetbalseizoen. Het drietal stelt samen met zeven andere ‘Vrienden van Vitesse’ twintig miljoen gulden ter beschikking. De provincie Gelderland wil daarnaast zes miljoen doneren, zodat Vitesse dat bedrag niet aan huur voor het stadion Gelredome behoeft te betalen.

‘De nood was hoog’, zegt Vitesse-voorzitter J. Vaessen. ‘Er bestond een tekort van 22,7 miljoen gulden. Toen duidelijk werd dat Vrakking geen geldschieters kon vinden, hebben de bestuurleden J.Snellenburg, H. Veenendaal en C. Guijt de handen ineen geslagen en geld bijeengebracht.’ Over de lening van twintig miljoen gulden moet Vitesse zes procent rente betalen. Maar dat is zo ongeveer het enige dat vaststaat. De ‘Vrienden’ hebben geen enkele garantie dat ze het geld terugkrijgen. Ook is er geen onderpand voor de lening. ‘Wij zijn echte vrienden’, zegt Snellenburg.

De bestuurleden gaan er vanuit dat er wordt terugbetaald, als Vitesse de komende jaren voetballers gaan verkopen. Dat is vreemd aangezien de transferrechten van de spelers bij Nuon liggen. De bestuursleden menen echter dat ze wél geld bij transfers kunnen ontvangen omdat ex-sponsor Nuon tot 2004 geen rente en aflossing van Vitesse hoeft te ontvangen. De nieuwe lening zou dus voorrang hebben boven de uitstaande vordering van Nuon.

Nuon laat weten dat de ’transferrechten van de spelers niet zijn overgedragen’. Nuon wil niet vertellen welke rechten het bedrijf heeft bij de voortijdige verkoop van spelers. ‘Wij hebben afspraken gemaakt zodat de schuld over vier jaar kan worden afgelost’, zegt Nuon-woordvoerder N. Blaauw.

De komende dagen wil de stichting ‘Vrienden van Vitesse’ de lening met de Arnhemse club exact uitwerken. ‘Wij geven het geld pas als Vitesse dat daadwerkelijk nodig heeft. Als we dit jaar een speler verkopen hoeven we de twintig miljoen niet aan te spreken’, zegt bestuurslid en donateur Guijt.

Als alle garanties binnen zijn, geeft de KNVB een licentie af. H. Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB, sprak de verwachting uit binnen ’tien dagen tot een oplossing te komen’. Door de garantie van de stichting ‘Vrienden van Vitesse’ loopt de schuld van Vitesse verder op. Hoeveel het tekort precies bedraagt is onduidelijk. Dit jaar maakt de club veertien miljoen verlies. Daarnaast heeft Vitesse nog een schuld aan Nuon die is opgelopen tot 75 miljoen. ‘De molensteen blijft om onze nek hangen’, constateerde Snellenburg.

Volgens Vaessen komen de huidige problemen deels uit het verleden voort. Vitesse moet nog voor 13,8 miljoen aan oude schulden aflossen. Daarvan dient de club 3,5 miljoen te betalen aan betaalzender Canal+ voor een lening uit 1998. Voor de aankoop van oud-speler Pierre van Hooijdonk moet de club ook nog geld aan Nottingham Forrest overmaken.

Naast de ‘Vrienden’ schiet de provincie Gelderland Vitesse te hulp. Vitesse hoeft het komende seizoen slechts twee miljoen huur betalen voor het bespelen van de Gelredome. Gelderland wil zes miljoen voorschieten. Provinciale Staten moeten nog goedkeurig verlenen aan dit plan. GroenLinks heeft vragen gesteld over de voorstellen van Gedeputeerde Staten. Zolang de zes miljoen aan huur niet is betaald, blijft de vordering bij Vitesse liggen, aldus stadion-directeur P. van Sliedrecht.

Vitesse hoopt de komende jaren zijn schulden af te lossen met de verkoop van spelers. Vaessen: ‘De jonge spelers zijn het goud van de toekomst.’

Bron: De Volkskrant 4-07-01

‘Vrienden van Vitesse’ redden voetbalclub Vitesse

Vitesse heeft een acuut tekort kunnen aanzuiveren door de financiële steun van twee partijen. Dat was voor de KNVB aanleiding om de Arnhemse club een licentie te verstrekken voor het seizoen 2001/2002. Een groep die zich ` de Vrienden van Vitesse’ noemt stelt ongeveer 20 miljoen gulden ter beschikking. De voornaamste bijdrage komt van drie bestuursleden: Jan Snellenburg, Cor Guijt en Herman Veenendaal. Volgens voorzitter Jos Vaessen kunnen hiermee schulden uit het verleden (nabetaling aan Nottingham Forest voor Van Hooijdonk, afbetaling aan Canal+), worden afgelost.

Daarnaast diende de club een gat van zo’n 7 à 8 miljoen gulden in de begroting van het komend seizoen te dichten. Dat lukte doordat Gedeputeerde Staten van Gelderland het Gelredome in staat stelt Vitesse het komend jaar zes miljoen gulden minder aan huur te rekenen.

Door kostenbesparingen heeft directeur Hans Schreudering bovendien nog een miljoentje bij elkaar geschraapt. De begroting van Vitesse bedraagt voor het komende seizoen rond de 43 miljoen gulden. Dat is ongeveer 6 miljoen minder dan in de afgelopen competitie.

Eerder zette Vitesse twee andere stappen op weg naar een gezondere situatie. Benfica maakte alsnog ruim 10 miljoen gulden over voor de transfer van Van Hooijdonk. De afgetreden hoofdsponsor NUON besloot voor vier jaar af te zien van Vitesses aflossingen en rentes van de gigantische schuldenlast, die rond de 75 miljoen gulden bedraagt.

De financiële steun van de twee partijen voorkomt dat Vitesse gedwongen is spelers te verkopen. De structurele schulden van de club blijven echter enorm, waarschijnlijk ongeveer 100 miljoen gulden. Een bedrag dat op termijn echter alleen met de verkoop van spelers ingekrompen kan worden. ,,De molensteen blijft”, zei Snellenburg, een van de drie bestuursleden die redding bracht. ,,We vonden dat we iets moesten doen voor de club. Directe garanties hebben we niet gevraagd voor die 20 miljoen. Het is voor ons inderdaad risicodragend kapitaal. Het is wel een goede basis voor Vitesse om verder te werken. Bij een faillissement verliest iedere schuldeiser zijn rechten. Daarbij is niemand gebaat.”

Dat voormalige officier van justitie Vrakking, door NUON eerder tijdelijk aangesteld om strategische partners te vinden, niet slaagde in zijn poging, vindt Vaessen niet vreemd. ,,We hadden niet eens de zekerheid van een licentie. Dan is het wel heel moeilijk geïnteresseerden te vinden.”

De voorzitter verwacht dat het klimaat wijzigt. ,,We zijn in gesprek met kandidaat shirtsponsors. Ik hoop dat we er binnen enkele weken uitkomen. We willen ook de spelersgroep wat versterken.” In dat opzicht is huren een serieuze optie voor de geplaagde club. In de wandelgangen is daarbij de naam gevallen van de uit de gratie geraakte Ajacied Babangida.

Bron: NRC 4-07-01

Licentie veiliggesteld voor komend seizoen

Zondag 19 augustus staat de eerste competitiewedstrijd van Vitesse op het programma. Dit betekent dat de licentie van de Arnhemse club voor het seizoen 2001/2002 veiliggesteld zal zijn. Mede door de steun van de particuliere stichting ‘Vrienden van Vitesse’ is het gelukt de begroting sluitend te krijgen. Daarnaast heeft Vitesse de eigen kosten nog met een bedrag van één miljoen kunnen inkrimpen, terwijl door Gedeputeerde Staten van Gelderland de bereidheid is uitgesproken de huur van stadion Gelredome voor het komende seizoen met zes miljoen te verlagen.

Door de genoemde kostenverlaging van zeven miljoen kon de licentie nog niet worden gewaarborgd. Mede daarom heeft een drietal initiatiefnemers, de bestuursleden Jan Snellenburg, Herman Veenendaal, Cor Guijt, de particuliere stichting ‘Vrienden van Vitesse’ opgericht, die garant staat voor een bedrag van circa twintig miljoen gulden. Volgens Jan Snellenburg, één van de oprichters van de stichting ‘Vrienden van Vitesse’, was de nood zeer hoog: “We moesten snel een oplossing vinden aangezien de datum van 1 juli wel erg dichtbij kwam. Samen met Cor Guijt en Herman Veenendaal zijn we tot dit initiatief gekomen waar, naast ons drieën, nog zeven à acht andere leden aan meewerken. Het is risicodragend kapitaal, waar de NUON overigens niet bij betrokken is.”

Afgelopen maandag is de KNVB geïnformeerd over de gevonden oplossingen. De KNVB was verheugd met het resultaat en staat positief tegenover het verlenen van de licentie voor het volgens seizoen. Volgens voorzitter Vaessen is een aantal belangrijke zaken afgerond: “Allereerst hebben wij een deel van de oude schuld definitief achter ons gelaten en komen er geen nieuwe schulden bij. Daarnaast heeft de structurele kostenverlaging Vitesse een belangrijke stap in de goede richting gezet. Nadat wij constateerden dat de Stichting Vrakking niet de door ons gewenste strategische partners kon leveren, hebben wij als bestuur besloten zelf op pad te gaan. De eerste stap was het definitief verkrijgen van de licentie. Nu dat is gelukt is het verkrijgen van een shirtsponsor de volgende stap. Met de licentie voor het komende voetbalseizoen zien potentiële partners de zaken een stuk positiever.”

Bron: Vitesseworld 4-07-01

Vitesse haalt oud noodplan uit kast

De donatie van zes miljoen van de provincie Gelderland was welkom, de lening van twintig miljoen door de in allerijl opgerichte stichting Vrienden van Vitesse net zo. De financiële meevallers doen de Arnhemse club opgelucht ademhalen. De voorlopige licentie die de KNVB de afgelopen week verstrekte, zal door de twee geldinjecties ongetwijfeld tot een definitieve gepromoveerd worden.

Het is niet de eerste keer dat Vitesse een financiële vriendendienst nodig heeft om in leven te blijven. Ook in 1987 werd een stichting opgericht die de club van kapitaal voorzag. Dat noodplan bleek een succes. Vitesse kocht met het geld spelers, promoveerde twee jaar later naar de eredivisie en stelde vervolgens een vaste stek in de vaderlandse subtop veilig. Degenen die de transfers financierden, kregen hun geld allemaal terug.

De gelijkenis met de huidige situatie is er. Veertien jaar geleden kon het ook toen noodlijdende Vitesse net als nu nergens terecht voor een lening. Het verschil met toen is dat het bedrag nu fors hoger is. Met de beschikbaar gestelde twintig miljoen wordt voorkomen dat Vitesse noodgedwongen spelers moet verkopen. “We kunnen ons tafelzilver behouden”, sprak voorzitter Jos Vaessen gistermiddag. Bovendien krijgt Vitesse wat ruimte om te voldoen aan de wens van hoofdtrainer Ronald Koeman twee nieuwe spelers aan te trekken.

De stichting Vrienden van Vitesse is er gekomen op initiatief van de bestuursleden Herman Veenendaal, Jan Snellenburg en Cor Guijt. De drie stellen zelf ook privé-kapitaal beschikbaar. Veenendaal en Snellenburg maakten veertien jaar geleden ook deel uit van de groep mensen die de club meer financiële armslag gaf. In totaal bestaat de huidige stichting uit elf personen, die niet elk voor een gelijk bedrag deelnemen. Zij krijgen voor het verstrekken van het risicodragende kapitaal een rente van 6 procent per jaar, een ‘vriendenprijsje’.

Veenendaal, Snellenburg en Guijt sloegen de handen ineen toen duidelijk werd dat de opdracht van Hans Vrakking op een fiasco uitliep. De oud-officier van Justitie was door Nuon, voormalig hoofdsponsor van de club, aangesteld om te zoeken naar strategische partners voor Vitesse. Het energieconcern hoopte dat Vrakking een groot bedrijf vond dat de schuld van Vitesse aan Nuon (nu nog zo’n 75 miljoen gulden) wilde overnemen en de club een betere financiële positie kon geven, maar dat bleek een mission impossible. Nuon verlengde het zondag afgelopen contract met Vrakking niet en het is onwaarschijnlijk dat iemand anders die taak gaat overnemen.

Afgelopen weekeinde bleek er voldoende draagvlak voor de stichting. Tijdens het paardensportfestijn Champion Gelderland werd druk overlegd door gefortuneerde Vitesse-vrienden. “We hebben daar heel veel gepraat. Ik geloof dat ik geen paard gezien heb. De spontaniteit waarmee mensen meedoen, bewijst eens te meer dat Vitesse een gigantische rol vervult in Arnhem en omgeving”, aldus Snellenburg.

Snellenburg is niet bang dat hij zijn geleende geld niet terugkrijgt. Hij wijst op de in de hoofdselectie aanwezige kwaliteit. Er is niet contractueel vastgelegd dat de nieuwe stichting direct geld krijgt als er in de toekomst spelers worden verkocht, maar duidelijk is wel dat de voetballers het onderpand vormen voor de lening.

Vaessen: “We hebben een jong team met veel perspectief. We moesten wat hobbels overbruggen om in veilige haven te komen. Na deze ontwikkelingen kunnen we onze kosten dichter bij onze baten brengen en gaan werken aan een begroting die in de toekomst sluitend is. De vrienden van Vitesse geloven gelukkig in die lijn.”

Vitesse werkt in het nieuwe seizoen met een begroting van een kleine 43 miljoen. Algemeen directeur Hans Schreudering denkt via efficiëncy-maatregelen een miljoen te kunnen bezuinigen in vergelijking met het aanvankelijk opgestelde budget van ruim 49 miljoen.

De geste van de provincie Gelderland zorgt dat de uitgavenkant zes miljoen lager wordt. Vitesse start pas in 2004 met het betalen van rente en aflossing over de schuld van circa 75 miljoen die nog uitstaat bij Nuon. In de nieuwe begroting gaat Vitesse uit van een bijdrage van vijf miljoen van een nieuwe hoofdsponsor. Die is nog steeds niet gevonden. Bovendien heeft de club begroot dat 75 procent van de business-seats en VIP-plaatsen verkocht wordt. Op dit moment is volgens Schreudering ’60 tot 65 procent’ van die plaatsen aan de man gebracht.

Vitesse hoopt ook in de toekomst de opbrengsten van de business-seats en VIP-loges geheel zelf te mogen houden. Daarvoor zou het contract tussen club en het stadion veranderd moeten worden. Momenteel ontvangen Vitesse en Gelredome ongeveer evenveel uit de revenuen van de dure plaatsen.

De provincie Gelderland bepaalde dat er voor het komende seizoen een uitzondering gemaakt mag worden. Vitesse wil dat die beslissing een structureel karakter krijgt. Snellenburg: “We hebben een te duur huis. De realiteit heeft ons ingehaald. In het komende seizoen betalen we twee miljoen aan huur en dat is volgens mij een reëel bedrag.”

Bron: De Gelderlander 4-07-01

Financiële injectie provincie en stichting redden Vitesse

Het komend voetbalseizoen is voor de noodlijdende Arnhemse eredivisieclub Vitesse gered. De Stichting Vrienden van Vitesse en de provincie Gelderland zorgen voor een financiële injectie van in totaal circa 26 miljoen gulden. Met deze financiële steun kan Vitesse de begroting voor het seizoen 2001/2002 op de valreep sluitend krijgen. Daardoor is de eredivisieclub er op tijd in geslaagd een bankgarantie van 22,7 miljoen gulden aan de KNVB te tonen om de benodigde licentie te verkrijgen.

Dat heeft voorzitter J. Vaessen van Vitesse gistermiddag bekendgemaakt. Vaessen toonde zich ‘zeer tevreden’ met het slagen van het reddingsplan. Het veiligstellen van de financiële positie van Vitesse (schuld: 75 miljoen aan Nuon en 20 miljoen aan particuliere investeerders) vergt volgens hem een langetermijnoplossing.

Drie bestuursleden (Herman Veenendaal, Cor Guijt en Jan Snellenburg) van de eredivisieclub hebben in de afgelopen tien dagen een noodscenario ontwikkeld om Vitesse voorlopig van de ondergang te redden. Dat was nodig, omdat zich geen grote geldschieters voor Vitesse hadden aangediend. Ook is er nog geen shirtsponsor voor het nieuwe seizoen.

De Vrienden van Vitesse, (een groep van elf personen, inclusief het genoemde drietal bestuurders) lenen Vitesse twintig miljoen gulden om een deel van de oude schulden te vereffenen. Aan de lening zit geen aflossingstermijn, wel een rente van 6 procent.

Daarnaast hebben Gedeputeerde Staten van Gelderland gisteren ingestemd met een verlaging van de huur voor het gebruik van stadion Gelredome door Vitesse. Een en ander komt volgens Vitesse neer op een eenmalige besparing van zo’n zes miljoen gulden.

Vitesse moet komend seizoen ‘slechts’ twee miljoen gulden betalen aan de Stichting Gelredome, eigenaar van het stadion. De opbrengst van de verhuur van loges en business-seats hoeft de voetbalclub niet meer te delen met het stadion. Bestuurslid Veenendaal verwacht dat deze financiële verdeelsleutel ook in de komende jaren voor Vitesse zal gelden.

De Stichting Gelredome, waarin Gelderland, GOM, Nuon en Vitesse zitting hebben, loopt door het Vitesse-reddingsplan miljoenen guldens aan stadionhuur mis. Het lijkt zeker dat de provincie Gelderland zich tegenover banken daarvoor garant zal moeten stellen.

Gelders gedeputeerde van Financiën, L. Jacobs, verklaart dat GS hun medewerking aan het reddingsplan hebben toegezegd in verband met het maatschappelijk belang van voetbal en Vitesse voor Gelderland. Ook wil Gelderland behoud van het multifunctioneel karakter van Gelredome.

Bovendien zou het failliet van Vitesse eveneens de ondergang van Gelredome betekenen. De provincie Gelderland heeft een investering van dertig miljoen, exclusief subsidie van drie miljoen gulden, in Gelredome zitten.

Bron: De Gelderlander 4-07-01

“Vitesse gered van ondergang”

Voetbalclub Vitesse overlegt dinsdag een bankgarantie van 22,7 miljoen gulden aan de KNVB, waardoor deelname aan het betaald voetbal in het komend seizoen zeker is gesteld zo melden ingewijden van de club. De vroegere hoofdsponsor van Vitesse (nuon) is de club tegemoetgekomen door af te zien van de transferrechten van een aantal spelers. De rechten zijn nu overgegaan naar de geldschieters, die in ruil daarvoor 16 miljoen gulden op tafel legden. De overige 7 miljoen komt uit een huurverlaging voor stadion Gelredome.

Bron: TT TVG 3-07-01

Fans benoemen nieuw ‘bestuur’ Vitesse

Fans van Vitesse hebben gisteravond op ludieke wijze geprotesteerd tegen het bestuur van de Arnhemse club. Voor stadion Gelredome werd een sketch opgevoerd. Daarin werd aan een fictieve vertegenwoordiger van de KNVB een sluitende begroting voor het komende seizoen overhandigd. De actie is een protest tegen het zittende bestuur. Dat heeft in de ogen van het ‘nieuwe bestuur’ gefaald bij het op de rails houden van Vitesse. De club kampt nog steeds met grote financiële problemen en bezit geen licentie voor het komende seizoen. Vitesse krijgt van de KNVB nog vier weken de tijd voldoende geldstromen te vinden om de uitgaven te kunnen verantwoorden. Vandaag vindt er weer overleg plaats tussen club en bond. Het bestuur heeft voldoende tijd gehad de begroting sluitend te maken. Wij wilden laten zien dat we het beter hadden kunnen doen”, aldus een woordvoerder van de fans.

De actievoerders hadden gehoopt gisteravond aandacht te trekken van het echte bestuur van Vitesse. Dat kwam gisteren bijeen voor een crisisberaad. Die vergadering vond echter niet plaats in Gelredome. Het ludieke protest van de Vitesse-aanhang is een voorloper voor twee andere acties deze week. Vanavond trekt een stoet auto’s toeterend door Arnhem, donderdagavond volgt er een tocht door de binnenstad.

Bron: De Gelderlander 3-07-01

Financiële nood blijft bij Vitesse

Vitesse haalde dinsdag 3 juli opgelucht adem. De licentie voor dit seizoen zal geen problemen opleveren. Maar de financiële nood op langere termijn blijft onveranderd aanwezig in Gelredome. Dinsdag had opnieuw een goed-nieuws-show plaats in Gelredome. Het was al de derde keer dit kalenderjaar dat Vitesse de media uitnodigde voor een betoog over een geslaagd afwenden van een faillissement. Begin dit jaar behoedde FC Twente-supporter Dick Wessels Vitesse voor de strop met een lening van tien miljoen gulden. Later ontsnapte Vitesse aan de dood doordat voorzitter Jos Vaessen eindelijk dertien miljoen gulden had binnengehaald van Benfica voor de transfer van Pierre van Hooijdonk.

,,De molensteen blijft om onze nek hangen’’, zei bestuurslid en geldschieter Jan Snellenburg gisteren treffend. ,,We hebben nog drie à vier jaar nodig om financieel gezond te worden’’, stelde voorzitter Jos Vaessen. ,,Tegen die tijd hebben we veel kapitaal op het veld lopen. Afgelopen seizoen werden B1 en C1 immers kampioen. We moeten nu enkele hobbels overbruggen, om op lange termijn in veilige haven te komen.’’

Vitesse gaat in de begroting terug van 54 naar 43 miljoen gulden. Het kwam recentelijk extra in de problemen door een schuld van 13,8 miljoen gulden uit het verleden. Abonneezender Canal Plus had nog 3,5 miljoen gulden tegoed. Drie jaar geleden kreeg Vitesse een voorschot van zes miljoen gulden. Maar de inkomsten in de voorbije drie seizoenen bedroegen slechts 2,5 miljoen gulden. Daarnaast moet Vitesse nog zes miljoen betalen aan Nottingham Forest, voor de transfer van Pierre van Hooijdonk in 1999.

De preses rekende voor dat het verschil tussen inkomsten en uitgaven de komende jaren kleiner zal worden. Zo gaat de club met de provincie praten om structureel jaarlijks zes miljoen gulden minder te betalen voor de huur van Gelredome.

In april kwam Vitesse met Nuon tot overeenstemming dat de club pas vanaf 2004 hoeft te beginnen met de aflossing van de schuld van 68,4 miljoen gulden aan het energieconcern. Tot die tijd laat Nuon ook de afspraak varen dat de gewezen hoofdsponsor via transferopbrengsten wordt terugbetaald. Vitesse praat momenteel met enkele gegadigden over shirtreclame en gaat op zoek naar financiële partners. De club heeft tot 2004 de tijd de zaakjes dusdanig op orde te krijgen dat de aflossing aan Nuon vanuit de inkomsten kan worden bekostigd.

Bron: AC 3-07-01

Vitesse is gesprek met de Doorwingroep

Vitesse is in het geheim gesprekken aangegaan met de Doorwingroep uit Eindhoven, de Nederlandse marktleider op het gebied van kozijnen, deuren, ramen en trappen, over het hoofdsponsorschap voor de komende jaren. Huidige sponsor Ataggroep wil na dit seizoen stoppen met sponsoring. Zij volgden afgelopen seizoen Nuon op, die na moeilijkheden met toenmalig voorzitter Karel Aalbers het contract opzegde. De mogelijke nieuwe hoofdsponsor Doorwin bestaat uit gespecialiseerde bedrijven met in totaal ongeveer 2000 medewerkers en een omzet van 520 miljoen gulden. Vitesse hoopt snel tot een akkoord te komen, omdat de club het geld hard nodig heeft. De KNVB gaf de Arnhemse vereniging van trainer Ronald Koeman een voorlopige licentie, maar moet zeer snel een sluitende begroting indienen.

Vitesse gaat ook met de Doorwingroep praten over de overname van de schulden van de club aan Nuon, dat nu ongeveer 60 miljoen gulden bedraagt. Tevens hoopt de club de selectie te kunnen versterken. Momenteel ontbreekt het geld hiervoor. Doorwin (doors and windows) heeft in 2000 een uitstekend jaar achter de rug. De omzet steeg met 30,7 % tot f 418 miljoen terwijl het bedrijfsresultaat toenam met liefst 75% tot 40,5 miljoen.

Bron: De Telegraaf 2-07-01

KNVB verwacht geen problemen voor Vitesse

De KNVB verwacht dat Vitesse binnen een dag of tien een licentie krijgt om komend seizoen te kunnen spelen in de KPN Eredivisie. ,,Ik heb er groot vertrouwen in”, zei Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB dinsdag.

,,Vitesse heeft op tijd de plannen ingediend”, vervolgde Kesler. ,,De licentiecommissie is die nu op de onderbouwing aan het toetsen. We gaan er vanuit dat zich geen grote moeilijkheden zullen voordoen.” Inhoudelijk wilde Kesler over de zaak geen mededelingen doen.

Ongeveer twaalf clubs kregen de nodige op- en aanmerkingen van de licentiecommissie te verwerken. Vorig seizoen was dat aantal groter. Kesler: ,,Het is geen geheim dat een aantal dingen, bijvoorbeeld bij Vitesse, nogal problematisch lag.” Soms waren de kritische noten nogal triviaal, zei Kesler. ,,Sommige gemeenten waren te laat met de veiligheidsverklaring omdat wegens vakantie de typecapaciteit ontbrak. Dergelijk dingen zijn bepaald niet onoverkomelijk. Ik ben in elk geval blij dat we straks met alle clubs aan de competities kunnen beginnen.”

Bron: AC Juli 2001

Hoofdsponsor: