juli 2005

Vitesse en Genk spelen gelijk 2-2

Vitesse en KRC Genk hebben zaterdagmiddag in Gelredome met 2-2 gelijkgespeeld. Na een 2-0 voorsprong, doelpunten Janssen en Knopper, zorgden Engelaar (’44) en een eigen doelpunt van Yakubu (’60) voor de eindstand.

Vitesse:Wapenaar, Vreven, Van den Berg, Dingsdag, Frankel, Yakubu, Van der Schaaf, Knopper, Janssen, Rojer en Amoah.

KRC Genk:Bolat, Tomislaw, Mirsad, Claessens, Vandenbergh, Soetaers, Oliseh, Prikse, Dearden, Engelaar en Cornelis.

Bron:Vitesse 30 Juli 2005
 

Lazovic zou selectie bijna af maken

De selectie van Vitesse is in grote lijnen in balans, alleen aanvallend is de speurtocht nog niet voltooid. Feyenoorder Danko Lazovic is een serieuze optie. De kans dat hij naar Vitesse komt, lijkt echter niet groot.

In de selectie van Vitesse ontbreekt alleen de ‘verrassing in de voorhoede’. Een taak voor de jonge Ajacied Etiënne Esajas, een linksbuiten waar manager voetbalzaken Jan Streuer de nodige verwachtingen van heeft. Maar zijn eerste weken verlopen door revalidatie en een blessure desastreus. “Het is voor een speler nooit goed veel trainingen in de voorbereiding te missen”, erkende trainer Edward Sturing dinsdag na het oefenduel tegen Germinal Beerschot Antwerpen.

Het verwachtingspatroon rond de jonge speler mag niet te hoog zijn, aangezien hij de stap van ‘belofte’ naar prof ook nog moet zien te maken. In dat opzicht zou Vitesse met Danko Lazovic (overbodig bij Feyenoord) waarschijnlijk een stap verder zijn. Streuer informeerde naar de huurprijs voor de Serviër, maar acht de kans dat hij komt niet groot. “Ik zou hem er graag bij willen, maar wij kunnen hem nu niet halen. Hij komt in beeld als Amoah óf Gluscevic vertrekt. ”

Streuer hoopt Amoah snel voor langere tijd (2008?) vast te leggen. Hoewel de papieren gunstig liggen, houdt Streuer ook rekening met een vertrek. “Je moet overal op voorbereid zijn. Als hij gaat, hebben we een probleem. Dan lever je ‘vast’ vijftien goals in. Zelfs Lazovic is dan geen garantie. Hij heeft mogelijkheden, maar moet het nog wel bewijzen. Gelukkig kunnen we voor Amoah vragen wat we willen.”

Dat Lazovic, zoals hardnekkige berichten beweren, ‘alleen naar ADO wil’, is door Streuer onderzocht. “Onzin, dan zou hij voor ons geen optie zijn.”

Streuer acht de kans dat de 25-jarige spits elders onderdak vindt wel groot en juist om die reden is het onwaarschijnlijk dat hij naar Arnhem komt. “Hij zal niet blijven wachten.”

Inmiddels sprak de manager voetbalzaken wel met Igor Gluscevic en Youssouf Hersi over hun positie in de selectie. Beide spelers dreigen buiten de basiself te vallen. “Youssouf wil vechten voor zijn plek, dat is een goed teken. Het gesprek met Igor was twee minuten, daar zijn geen problemen.”

Alleen een vertrek van Gluscevic, voor wie vage belangstelling zou zijn, lijkt de komst van Lazovic mogelijk te maken. Zo niet, dan moet Vitesse het doen zonder die ene verrassing in de voorhoede en, niet te vergeten, Michael Jansen. Vandaar dat de selectie ook met Lazovic ‘bijna’ af zou zijn.

Bron:Gelderlander 30 Juli 2005
 

Supporters brengen ANTI COMBI CD uit
TE KOOP OP DE OPEN AVOND MERCHANDISINGKRAAM OP ZUID

Vanaf deze week is in samenwerking met de SOVS (Samenwerkende Organisaties Voetbal Supporters) een CD-single in de handel gekomen, waarmee de supporters van de Nederlandse betaald voetbalclubs op ludieke wijze protesteren tegen het beleid van burgemeesters. Al jarenlang vragen de supportersclubs aan de lokale overheden omzichtig om te gaan met de mogelijkheid om verplichte combiregelingen op te leggen. Te vaak wordt de vrijheidsbeperkende maatregel namelijk opgelegd terwijl er geen noodzaak is voor de handhaving van de openbare orde en veiligheid.
De SOVS en de supporters zien dat als een eerste indicatie dat het aantal verplichte combiregelingen alleen maar zal toenemen, terwijl de afgelopen jaren het aantal ongeregeldheden drastisch is afgenomen. “Goed gedrag wordt echter niet beloond, terwijl dat altijd is toegezegd. Er zou maatwerk komen”, aldus een woordvoerder van de SOVS. De koepelorganisatie spreekt de vrees uit dat bij steeds meer competitiewedstrijden uit gemakzucht een combiregeling opgelegd wordt. Bij de play-offs aan het eind van de competitie schijnt dat al helemaal een standaardmaatregel te worden. De SOVS en supportersclubs protesteren tegen dat automatisme, dit keer niet via brieven of kort gedingen, maar op een muzikale manier.
De supportersvereniging Vitesse protesteert ook al jaren tegen de (onnodige) verplichte combiregelingen en ondersteunt natuurlijk dit initiatief. De ANTI COMBI CD wordt dan ook door de supportersvereniging Vitesse verkocht. De eerste verkoopdag is de Open Avond op zaterdag 30 juli. De CD zal worden verkocht in de merchandisingkraam op de Zuid-tribune en kost maar ?3,50. Er is een beperkt aantal CD’s beschikbaar dus kom snel en koop de CD. Steun het anti combi protest!

Meer informatie is te vinden op de website: www.anticombi.nl

29 Juli 2005
 

Wat is openbare orde?

Openbare Orde betreft het gedrag van burgers in publieke ruimten, zoals op straat. Een verstoring van de openbare orde betekent dat mensen zich zodanig gedragen, dat dit de orde en rust in het openbare leven verstoort. Een voorbeeld is een uit de hand gelopen demonstratie. De provincie ondersteunt gemeenten in het handhaven van de openbare orde.

Bron: pzh.nl (crisisbeheersing) 28 Juli 2005
 

Supportershome gesloten tijdens de Vitesse-Menzis Open Avond
Handhaving van de orde was niet in orde

Bij de Open avond aankomende zaterdag (30 juli 2005) zal het supportershome gesloten blijven. In de originele plannen zou het supportershome om half drie tot de aanvang van de wedstrijd open zijn.

Na onze inbreng, is besloten dat gedeeltelijk na afloop van de activiteiten het home nog geopend zou mogen worden. In een ander overleg is echter besloten en ons medegedeeld, dat het supportershome na de activiteiten van de Open Avond toch niet geopend mocht worden. Belangrijke reden hierbij zou zijn: de handhaving van de orde. De supporters vereniging betreurt dit ten zeerste.

Wij, als supporters vereniging, hebben toen het besluit genomen om helemaal niet open te gaan.

Ten eerste; een open avond voor de supporters moet volgens ons ook inhouden dat een supportershome geopend is en betrokken wordt bij de activiteiten. Ten tweede is voor ons een belangrijke reden om niet te openen, dat het home nog niet zodanig is ingericht voor gebruik en er nog werkzaamheden moeten plaatsvinden. Hierdoor zou het home, voor een opening van anderhalf uur, geheel opgeruimd, schoongemaakt en ingericht moeten worden en vervolgens weer ontruimd moeten worden om de laatste werkzaamheden te kunnen verrichten. Onzes inziens zijn al deze werkzaamheden, voor een opening van anderhalf uur, niet de moeite waard. Om dit soort dingen voor de toekomst uit te sluiten, is de afspraak gemaakt dat de supporters verenging volgend seizoen vanaf dag 1 betrokken wordt bij de organisatie van de opendag. Wij hebben duidelijk laten weten dat, nu er eindelijk een eigen home is, deze dan ook bij één van de belangrijkste Vitesse-evenementen, geopend zou moeten zijn. Duidelijk is wel dat alle partijen, zo ook gemeente en politie, er blijkbaar nog aan moeten wennen dat er tegenwoordig een supporterscafé is.

28 Juli 2005
 

Uit- en Thuisshirt actie

Vitesse-shirts zijn tijdens de openavond te koop voor EUR 50.00 per stuk. Leden van de Supportersvereniging en leden van de Kidsclub krijgen ook nog 10% korting op vertoon van het lidmaatschap. Handtekeningkaart + pen EUR 2.00 (alleen te koop bij de buitenkraam).

28 Juli 2005
 

Versterking voor Harkemase boys

Harkemase Boys, tegenstander van Vitesse in de eerste ronde van de KNVB-beker, heeft zich op de valreep versterkt. Paul Weerman komt over van eerste divisieclub Veendam. De 28-jarige Weerman was de voorbije jaren trefzeker voor Emmen en Veendam. Weerman verkeert bij de zaterdag-hoofdklasser, in 2003 nog kampioen, in goed gezelschap van onder anderen de oud-profs Tony Alberda en doelman Egbert Darwinkel. Onder trainer Pieter Bijl mikt de Friese club komend seizoen op de titel.

Bron:Gelderlander 27 Juli 2005
 

Benson in de spits met Amoah

Vitesse heeft gisteravond tegen Germinal Beerschot Antwerpen voor het eerst een oefenwedstrijd gespeeld met een potentieel basiselftal voor het nieuwe seizoen. Fred Benson vormde samen met Matthew Amoah het verrassende spitsenduo in het Olympisch Stadion, waar de uitslag op de valreep op 1 – 1 werd bepaald.

lees verder...

Bron:Gelderlander 27-07-2005
 

Feestje voor twaalfduizend mensen als stage

Geen open dag, maar een open avond. Niet het springkussen als topattractie, maar Albert West en de Crazy Piano’s. De traditionele dag voor de Vitesse – fans is veranderd. Dankzij vier studenten, die zaterdag een feestje voor 12.000 mensen geven.

lees verder...

Bron:Gelderlander 27-07-2005
 

Vitesse speelt gelijk in Antwerpen

Vitesse heeft dinsdagavond in Antwerpen met 1-1 gelijk gespeeld tegen Germinal Beerschot. Het enige doelpunt van Vitesse kwam van de voet van Richard Knopper. De gelijkmaker van de Belgen viel in blessuretijd van de tweede helft. Opvallend was dat Hersi en Gluscevic niet in de basis stonden.

Basisopstelling Vitesse:Wapenaar, Vreven, Van den Berg, Dingsdag, Fränkel, Yakubu, Van der Schaaf, Knopper, Janssen, Amoah en Benson.

26 Juli 2005
 

Vitesse wil Danko Lazovic huren

In navolging van ADO Den Haag en Willem II wil ook Vitesse Danko Lazovic huren van Feyenoord. De Arnhemmers zien in de Servische spits de ideale vervanger voor Igor Gluscevic, die mag vertrekken bij Vitesse. Vitesse heeft inmiddels al bij Feyenoord geïnformeerd naar de mogelijkheid om Lazovic tijdelijk over te nemen. De Arnhemse club maakt overigens niet al te veel kans op de komst van de 22-jarige aanvaller.

Zelf gaf Lazovic al aan liever aan ADO Den Haag verhuurd te worden, zo meldt RTV Rijnmond. Feyenoord wil echter eerst duidelijkheid over de rond Dirk Kuijt en Salomon Kalou. Beide spelers staan nog volop in de belangstelling van verschillende clubs en kunnen dus nog vertrekken uit Rotterdam.

Bron: RTV Rijnmond 25 Juli 2005
 

Oefenpool in volle gang
Nu al honderd deelnemers Vitesse Pool

Twee weken voor de eerste wedstrijd van de Vitesse Pool, is op het forum van deze site de Oefenpool in volle gang. Daarin brengen fans voorspellingen uit voor de oefenwedstrijden van Vitesse. Voor de meeste van de 138 deelnemers kwam de nederlaag tegen Beveren als een verrassing. Slechts drie poolers wisten de 1-2 uitslag te voorspellen: Brothers in crime, Positive thinking en Ruud33. Na zeven van de tien speelronden wordt de ranglijst aangevoerd door El Tieskos.

Voor de Vitesse Pool, waarin gespeeld wordt voor alle officiële wedstrijden van Vitesse, hebben tot dusver ongeveer honderd Vitessefans alvast hun voorlopige voorspellingen uitgebracht voor de wedstrijden in augustus en september. De organisatoren verwachten dat dit aantal de komende twee weken zal verdubbelen. Vorig seizoen deden in totaal 314 fans een gokje in de Vitesse Pool. De eerste wedstrijd die meetelt voor de Vitesse Pool is Harkemase Boys-Vitesse op 6 augustus.

Iedereen die wil, kan meedoen aan de pool. Gewoon even (gratis) registreren en inloggen op het forum, en de voorspellingen plaatsen in de betreffende topic. De SV heeft voor winnaars in de Vitesse Pool voor 250 euro aan prijzen ter beschikking gesteld.

Meedoen? Meer weten? Voor de Oefen- en de Vitesse Pool: Klik hier

25-07-2005
 

Ook Hersi ‘mag’ weg bij Vitesse

PANNERDEN – Vitesse zal naast Igor Gluscevic ook Youssouf Hersi weinig in de weg leggen als hij wil vertrekken. Volgens manager voetbalzaken Jan Streuer van Vitesse is een transfer ‘bespreekbaar’. Streuer zegt niet actief bezig te zijn om de aanvallers elders onder te brengen en zo ruimte te maken voor nieuwe spelers. “Die spelers hoeven van ons niet weg, maar als er een club komt, zullen we zeker praten. Maar dat geldt voor elke speler”, stelt Streuer.

Vitesse bracht op de persdag nog de boodschap ‘niemand te koop, tenzij de hoofdprijs wordt betaald’ naar buiten. Voor de spelers van ’tweede echelon’ geldt dat echter niet. De technische leiding wil dolgraag een extra aanvaller aan de selectie toevoegen, maar de verkoop van Aleksandar Rankovic aan ADO Den Haag levert onvoldoende ruimte voor een nieuwe speler.

Trainer Edward Sturing van Vitesse wilde zaterdag niet ingaan op de vraag wie er eventueel mogen vertrekken. “Je kunt op dit moment ook niet spreken van een eerste spits en een tweede. We zijn net drie weken onderweg, ik heb mijn keuzes nog niet gemaakt. Als Igor zekerheid wil over het spelen, kan ik die niet geven. Hij wil natuurlijk spelen, dat zou ik ook willen”, aldus de trainer, die zaterdag zeven andere spelers het veld instuurde als bij de oefenwedstrijd tegen Porto.

“Iedere speler moet een kans krijgen. Over de eerste helft was ik erg ontevreden. De aanvallers lieten zich te makkelijk uitspelen, waardoor je geen pressing kunt spelen. De balans was niet goed. Sommige spelers kunnen het mentaal niet opbrengen om tegen RBC net zo goed te spelen als tegen Ajax. Dat maakt het verschil tussen top en geen top”, aldus de trainer, die zijn ploeg een terechte nederlaag zag lijden. Mama Dissa (0-1) en Sanogo (1-2) scoorden voor Beveren. Tussendoor volleerde Purrel Fränkel de bal op aangeven van Stijn Vreven fantastisch in de kruising.

Vitesse-KSK Beveren 1-2 (0-1). 23. 0-1 Dissa, 69. 1-1 Fränkel, 73. 1-2 Sanogo.
Toeschouwers: 1900.
Scheidsrechter: Blom. Gele kaarten: Swerts, Yakubu (Vitesse), Junior, Seka (Beveren).

Opstelling
Vitesse: Coutinho; Swerts, Knol (66. Van den Berg), Blondelle (79. Kaya), Dingsdag; Van der Schaaf (46. Vreven), Hersi (81. De Meersman), Knopper (46. Yakubu); Benson (66. Dors), Gluscevic, Rojer (46. Fränkel). Bijzonderheden: Theo Janssen (ziek), Etiënne Esajas (hoofd) afwezig.

Programma, 26 juli, 19.00 uur: GBA (stadion Olympia, Antwerpen)-Vitesse.

Bron: De Gelderlander 25-07-2005
 

Igor gelooft in doelpunten

PANNERDEN – Igor Gluscevic mocht het zaterdagmiddag in Pannerden weer eens proberen in de spits. De Montenegrijn scoorde niet en Vitesse verloor van KSK Beveren (1 – 2), maar Igor houdt hoop.

Grote Igor uit Montenegro kent zijn plaats (‘Matthew Amoah is eerste keuze’), maar geeft de moed niet op. “Ik was vorig seizoen eerste spits en raakte mijn plaats kwijt. Nu ben ik geen eerste spits, dus wie weet.”

Gluscevic (31) speelde zaterdagmiddag negentig minuten mee tegen KSK Beveren. Een bijzondere Belgische club; negentig procent van de spelers komt uit Ivoorkust. Vitesse had zelfs meer Belgen op het veld (Swerts, Blondelle, Vreven, Kaya en De Meersman) dan Beveren, dat vorig seizoen net boven de streep eindigde in de Eerste klasse.

Gluscevic kreeg zaterdag in Pannerden amper een kans in een elftal dat met name voor rust zwak speelde. Drie keer was er de mogelijkheid op een combinatie die tot een doelrijpe kans zou kunnen leiden, maar Youssouf Hersi en Fred Benson (tweemaal) vonden Vitesse’s nummer 9 niet.

Hoewel topscorer in de voorbereiding tegen de amateurs (acht doelpunten) is Gluscevic geen eerste keuze voor trainer Edward Sturing. De lange aanvaller zou zelfs weg mogen bij Vitesse. Gluscevic reageert nuchter op die informatie. “Ik ken het verhaal niet zo goed, maar iedereen mag toch weg? Als er een goed bod komt, is Theo Janssen toch ook weg? En als een club 2 miljoen betaalt voor Matthew Amoah? Dan is de kans ook groot dat hij weg mag.”

Dat hij vorig seizoen te weinig scoorde, beseft Gluscevic terdege. “Zes doelpunten is niet veel”, vindt de spits, die maar niet met Amoah wil ‘klikken’ in de aanvalslinie. Hoe dat komt, weet hij niet.

Zijn eerste maanden in Arnhem werden verstoord door blessures, na de winterstop had hij de pech dat Vitesse nooit meer in de sterkste formatie speelde. Een derde excuus is dat de selectie geen spelers met een goede voorzet herbergt. Alle excuses ten spijt, speelde hij zelf ook matig.

Wie zijn erelijst bestudeert, kan niet vreemd opkijken van zijn productie. In dertien jaar betaald voetbal scoorde Gluscevic slechts drie keer meer dan tien goals; 1996/97 Extremadura 24, 2000/01 FC Utrecht 19 en 2001/02 FC Utrecht 14. Zijn totaal staat op honderd competitiedoelpunten, in ruim driehonderd duels.

“Ik ben mijn vertrouwen niet kwijt. De wil om te slagen heb ik, het vertrouwen dat ik hier kan voetballen en doelpunten kan maken ook. Ik moet wachten op mijn kans en wanneer die komt, weet je nooit”, stelt Gluscevic, “maar als die komt, moet ik er klaar voor zijn. Anders zou ik fout bezig zijn.”

Hij is, zegt hij, nog niet klaar met Vitesse. “Toen ik hier kwam had ik daar een prettig gevoel bij, dat is nog lekkerder geworden. Daarbij ben ik gezond en fit, fitter dan vorig jaar en wacht ik op mijn kans. Ik hou me niet bezig met andere clubs of het buitenland. Ik weet ook niks van interesse en ik ben niet op zoek”, zegt Gluscevic, die veronderstelt dat er in de technische staf (trainers, clubleiding) nog wel enig vertrouwen is in hem.

“Ik heb geen gesprekken gehad en ik heb niet het gevoel dat ze van mij af willen. Als de club de boodschap naar buiten brengt dat ik weg zou mogen, kan ik dat niet veranderen. Maar het is één boodschap en alles kan snel veranderen. Als je scoort, is alles anders”, weet de in Budva geboren voetbalreiziger, die via Mogren Budva, Vojvodina Novi Sad, Extremadura, Sevilla, Aris Saloniki, FC Utrecht en Sparta Praag bij Vitesse belandde.

“Ik heb nu niet de intentie weg te gaan, maar dat is vandaag. Nu praat ik zo met jou, wie weet wat het morgen is. Dat is voetbal”, weet Gluscevic, voor wie alleen ‘vandaag’ telt. “Nu ben ik mijn plek aan het zoeken. Het moet anders dan vorig jaar en ik heb in mijn hoofd zitten hoe ik dat ga doen. Of er genoeg vertrouwen is? Soms moet je die ene kans die je krijgt maken, soms krijg je vijf kansen voor één goal. Ik ga gewoon werken voor mijn plek.”

Bron: De Gelderlander 25-07-2005
 

Vitesse verliest van KSK Beveren

Vitesse heeft zaterdagmiddag op het sportpark “de Pauwengaard”, te Pannerden met 1-2 verloren van het Belgische KSK Beveren. Het enige doelpunt van Vitesse kwam van Purrel Fränkel.

Basisopstelling Vitesse:Coutinho, Swerts, Knol, Dingsdag, Blondelle, Van der Schaaf, Knopper, Rojer, Benson, Hersi en Gluscevic.

23 Juli 2005
 

Marko Perovic duikt op bij RKC Waalwijk

Marko Perovic, oud-speler van onder meer Vitesse, probeert de komende dagen een contract af te dwingen bij RKC Waalwijk, meldt Omroep Gelderland. Er zouden bovendien nog een aantal andere Nederlandse clubs interesse hebben voor de Serviër, die wordt begeleid door zijn voormalige ploeggenoot Louis Laros. De intussen 33-jarige middenvelder voetbalde van 1997 tot het einde van 1998 voor de Arnhemmers. Hij was in zijn debuutseizoen goed voor veertien treffers, maar verliet de club na een conflict met toenmalig Vitesse-trainer Herbert Neumann.

De Servisch international kwam laatstelijk uit voor Grosseto in Italië. Voordien speelde hij voor Ancona, Radnicki Novi Belgrado, Austria Wien, Sporting Gijon, Cremonse, Rode Ster Belgrado en Vojvodina Novi Sad.

Bron: VI.nl 23 Juli 2005
 

‘Vitesse’ vliegt boven Via Gladiola

Een reclamevliegtuigje met daarachter een spandoek met de tekst: ‘Vitesse, de nummer 1 van Gelderland’ heeft gisteren in Nijmegen opzien gebaard tijdens de laatste dag van de Vierdaagse. Het toestel zou een paar keer op en neer zijn gevlogen boven de Sint Annastraat, tijdens de intocht van het wandelevenement traditioneel omgedoopt tot Via Gladiola. Een Arnhemse stunt om supporters van NEC een beetje op te jutten? Bij Vitesse ís daar niks van bekend’. Net als bij de supportersvereniging. ,,Daar weten we niks van.”, zegt een woordvoerder.

Bron:Gelderlander 23-7-2005
 

Pieter Huistra, de ultieme tegenpool

De één was een hardwerkende, betrouwbare rechtsback, de ander een behendige, onvoorspelbare linkerspits. Vitesse-trainer Edward Sturing heeft zijn voetballende tegenpool tot assistent gebombardeerd: Pieter Huistra.

lees verder...

Bron:Gelderlander 21-07-2005
 

Vitesse en ADO rond over Rankovic

ARNHEM – Vitesse heeft een akkoord bereikt met ADO Den Haag over de transfer van middenvelder Aleksandar Rankovic. De 26-jarige Servier kan voor drie jaar tekenen bij ADO. Hij moet nog persoonlijk rondkomen met de club.

“Dit is een prima zaak”, vindt manager voetbal Jan Streuer van Vitesse. “Het is voor alle partijen het beste. Voor de positie van Rankovic hebben we al Gill Swerts, dus hij zou niet veel aan spelen toekomen. Het heeft lang geduurd, maar we zijn tevreden.”

Rankovic kwam drie jaar geleden van RAD Belgrado naar Vitesse. Hij speelde 72 competitieduels en scoorde vier keer.

Bron: Omroep Gelderland 22-07-2005
 

Vitesse zet al vroeg de toon

De eerste serieuze oefenwedstrijd werd gisteravond bloedserieus genomen door de spelers van Vitesse. In een spijkerhard duel werd het FC Porto van trainer Co Adriaanse gevloerd: 2 – 0.

 

lees verder...

Bron:Gelderlander 21-07-2005
 

Vitesse wil contract Amoah verlengen

Vitesse wil spoedig in gesprek met Matthew Amoah om zijn contract, dat nog een jaar loopt, te verlengen.

De spits liet onlangs zelf weten ook wel in te zijn voor een langer verblijf in Arnhem. “We gaan het zeker proberen te verlengen”, aldus manager voetbal Jan Streuer. “We gaan zeker praten, al komt het niet op een week. Amoah vindt dat het elftal er goed uitziet, zeker ook met Remco van der Schaaf erbij.”

De andere spits, Igor Gluscevic, mag eventueel vertrekken: “We hebben nog geen officieel bod binnen. Gluscevic mag inderdaad weg, maar wel in overleg met de speler zelf. Hij moet niet weg.”

Bron:TV Gelderland 20 Juli 2005
 

Vitesse volgt De Ridder en De Mul

De Ajacieden Daniël de Ridder en Tom de Mul zijn opties voor de positie rechtsbuiten bij Vitesse.

“De Mul is natuurlijk nog heel jong” zegt manager voetbal Jan Streuer over de Belgische rechtsbuiten, “maar hij is eventueel wel een optie. Ook Daniël de Ridder heeft al een heel behoorlijk niveau. Maar ik heb begrepen dat Ajax eerst de voorbereiding nog verder wil afwachten. We zitten voorlopig in de wachtkamer, maar we hebben meer opties.”

Vitesse is volgens Streuer nu ook niet in staat om een nieuwe rechtsbuiten te halen: “Dan moeten we eerst iemand verkopen, zoals Rankovic of Gluscevic.”

Bron:TV Gelderland 20 Juli 2005
 

Clubarts van Beek uitgenodigd door ATP

Clubarts Dr. Peter van Beek (59) is door de ATP (de vakbond voor professionele tennisspelers) benoemd als één van de drie deskundigen in het Antidoping Tribunaal dat één van de komende dagen bijeenkomt in New York om de van doping verdachte speler Guillermo Cañas uit Argentinië te horen. De nummer 8 van de wereldranglijst werd in februari 2005 betrapt op doping tijdens het toernooi van Acapulco (Mex) en is in staat van beschuldiging gesteld.

De uitspraak van het tribunaal dat, naast Dr. Van Beek als medisch deskundige, nog bestaat uit een juridisch deskundige en een laboratoriumdeskundige, is bindend.

Van Beek, die jarenlang als sportarts werkzaam was op ‘Papendal’ en sinds 1985 aan Vitesse is verbonden, voelt zich zeer vereerd met deze benoeming. “Het is toch een blijk van waardering. Ik ben als president van de medische commissie natuurlijk jarenlang betrokken geweest bij de dopingproblematiek in de topsport en waarschijnlijk ben ik mede daarom als medisch deskundige benoemd in het tribunaal. Het is een serieuze aangelegenheid. Tenslotte praten we hier over de nummer 8 van de wereld.” Vooralsnog gaat het om een éénmalige uitnodiging.

Bron:Vitesse.nl 19 Juli 2005
 

‘Gezond’ Vitesse heeft Karel Aalbers niet nodig

Vitesse heeft Karel Aalbers en zijn Duet Group niet nodig, maar mocht er ‘een partij’ zijn die de Arnhemse club wil overnemen, dan wordt er serieus gesproken.

lees verder...

Bron:Gelderlander 19-07-2005
 

Angeren is klaar voor Co Adriaanse

SV Angeren is klaar voor het duel Vitesse – Porto dat morgen op sportpark De Poel in het dorp wordt gespeeld. De voetbalclub verwacht zeker vierduizend toeschouwers om de Portugese topper van trainer Co Adriaanse tegen de Nederlandse eredivisionist aan het werk te zien.

“We hebben van pallets tribunes gebouwd”, vertelt André Rasing van SV Angeren. “Ook hebben we een aparte persruimte. De nieuwe televisiezender Talpa komt, net als enkele Portugese cameraploegen. Porto is toch een naam in de voetbalwereld.”

Aan alle randvoorwaarden om er een heerlijke voetbalwedstrijd van te maken, is voldaan, zegt Rasing. “Tachtig vrijwilligers zijn in de weer. De velden zien er op en top uit, parkeergelegenheid en beveiliging zijn geregeld.”

Het is de vijfde keer dat Vitesse een wedstrijd in Angeren speelt. “De club speelt hier graag. De voorgaande keren kwam er zo’n 2500 man op af, dat aantal hebben we nu al in de voorverkoop bereikt. Met Porto denken we 4000 toeschouwers te trekken.” Er kunnen maximaal 4500 voetbalfans in Angeren terecht.

Voetbalfans kunnen morgenavond bij de kassa van SV Angeren nog kaarten kopen. De wedstrijd begint om half acht. Staanplaatsen kosten 10 euro voor volwassenen, kinderen tot en met twaalf jaar betalen 5 euro.

Bron:De Gelderlander 19 Juli 2005
 

Vitesse predikt trots en elan

De jaarlijks persdag wordt door voetbalclubs gebruikt voor een boodschap. Die van Vitesse, verwoord door directeur Paul van de Kraan, was gistermiddag helder. Trots en elan in plaats van herstel.

In plaats van bezuinigen, herstellen en gezond worden, durft Vitesse de komende jaren weer vooruit en naar boven te kijken. Het klonk gistermiddag in het Arnhemse Openluchtmuseum soms een tikje overmoedig.

“Theo Janssen is van ons, wij hoeven niemand meer te verkopen, wij wíllen niemand meer verkopen. Ik weet dat je het in de voetballerij nooit kunt zeggen, maar als we dan iemand verkopen, dan voor de hoofdprijs”, zei directeur Paul van der Kraan zelfverzekerd.

Nog geen half jaar nadat Vitesse talentje Nicky Hofs voor een spotprijs aan Feyenoord van de hand deed, staat het vizier in Arnhem op nieuwe, hogere doelen; trots, ambitie, vooruitgang.

“Wij streven naar een gemiddelde van 20.000 toeschouwers per wedstrijd”, sprak Van der Kraan uitdagend. “Het is ambitieus, ik weet het.”

Trots meldde de directeur ook dat de club nog maar negentien fans met een stadionverbod heeft. “Lager dan ooit sinds de opening van Gelredome. Wij blijven hameren op normen en waarden, Gelredome moet een veilig stadion blijven, waar het gezin een avondje uit kan.”

Als het aan Van der Kraan ligt, blijft ‘het gezin’ na afloop ook wat langer hangen. Op alle manieren wordt gekeken naar manieren om de inkomsten te laten stijgen. Met het oog op de toekomst is inmiddels naast de KidsClub ook de Vitesse Young United club opgericht, voor jonge fans tussen de dertien en zestien jaar, die anders tussen de wal en het schip raken.

Ondertussen krijgt aan de sportieve kant vooral de opleiding Vitesse/AGOVV aandacht. “Omdat er sprake is van een nieuw project, waarvoor we van de KNVB toestemming hebben gekregen, moeten we opnieuw de hoogste status van vier sterren zien te krijgen. We gaan er vanuit dat het gaat lukken.”

De positieve boodschap ten spijt, bleek Vitesse gistermiddag toch niet alles onder controle te hebben. Ondanks een minutieus draaiboek, de aanwezigheid van stichtingbestuurders, leden van de raad van commissarissen en tientallen journalisten en fotografen arriveerde de selectie doodleuk drie kwartier te laat omdat ‘de training uitliep’.

Bron:De Gelderlander 19 Juli 2005
 

Ruime meerderheid in Arnhemse Gemeenteraad voor terugkeer Aalbers

Een ruime meerderheid van de Arnhemse gemeenteraad is positief over het bod van de Duet group op Vitesse en Gelredome. Ook de rentree van Karel Aalbers is geen enkel probleem voor de raadfracties van PvdA, CDA, VVD, D66, SP en Zuid Centraal. Een meerderheid van Provinciale staten van Gelderland is tegen het overname bod van Duet van 50 miljoen euro voor Gelredome en Vitesse. Voorwaarde van de Britten is dat Karel Aalbers de leiding krijgt over Vitesse en Gelredome.

Bron:TV Gelderland 18 Juli 2005
 

Jan van Deinsen met Westerhof naar Nigeria

Jan van Deinsen vertrekt samen met de Arnhemse voetbaltrainer Clemens Westerhof naar Nigeria om een in Kwara State een voetbalschool op te bouwen. De voormalig assistenttrainer van Vitesse verwacht binnen een week rond te komen met de Nigerianen.

Westerhof tekende al een vijfjarig contract met de school, die op 1 januari 2006 open moet gaan. Grote man achter de voetbalschool is de Nigeriaanse stervoetballer Jay-Jay Okocha.

Volgens Wamelnaar Van Deinsen is de kans groot dat hij een tweejarige verbintenis overeenkomt met de voetbalschool. Van Deinsen werd gepolst door Westerhof en ziet een nieuw avontuur in Nigeria wel zitten. Eerder was hij assistent van Westerhof toen Nigeria de Afrika Cup veroverde.

“Het is een mooie uitdaging, maar wel een flinke klus. Eerst moeten we gaan screenen, uit 100.000 inschrijvingen negentig kandidaten selecteren voor de school. Het wordt een voetbalschool met daarnaast een volledige schoolopleiding”, weet Van Deinsen die naar verwachting 1 augustus aan de slag gaat.

“Het trekt me heel erg, het opleiden van voetballers. In Nigeria loopt heel veel talent rond”, weet Van Deinsen, die eerder dit jaar bij Vitesse kon bijtekenen als assistent van Edward Sturing, maar verrassend ‘nee’ zei.

Bron:De Gelderlander 18 Juli 2005
 

Gery Vink nieuwe trainer Jong Vitesse

ARNHEM – Gery Vink wordt de nieuwe trainer van Jong Vitesse. De Arnhemse club bereikte overeenstemming met PSV, waar Vink nog een contract had. Gery Vink was eerder al werkzaam bij Vitesse en tekende een 2-jarig contract.

Samen met Louis Laros leidde hij de C1 in 2004 naar het kampioenschap. Daarna moesten beide trainers weg bij Vitesse. Vink tekende voor drie jaar bij PSV, waar hij de C2 trainde.

Vink is de opvolger van Theo Bos, die nu hoofdtrainer is bij FC Den Bosch. Jong Vitesse eindigde vorig seizoen als vijfde en haalde de bekerfinale, waarin PSV met 2-0 te sterk was.

Bron: Omroep Gelderland 18-07-2005
 

Jaap Davids verhuurd aan Den Bosch

ARNHEM – Vitesse-speler Jaap Davids is verhuurd aan FC Den Bosch. Davids tekende een huurcontract voor een jaar bij de eerstedivisieclub.

De 19-jarige Davids zat anderhalf jaar bij de a-selectie van Vitesse, maar kwam alleen bij oefenwedstrijd in actie voor het eerste elftal van de Arnhemmers. Verder speelde hij in Jong Vitesse. Bij Den Bosch wordt Davids herenigd met Theo Bos, die onder meer trainer was van Jong Vitesse.

De voetballer uit Bergharen speelt meestal als centrale verdediger, maar kan ook uit de voeten op de rechtsback-positie.

Bron: Omroep Gelderland 18-07-2005
 

Vitesse Pool van start
Record aantal deelnemers Oefenpool

Op 6 augustus gaat met de bekerwedstrijd tegen Harkemase Boys op het forum van deze site de Vitesse Pool weer van start. In de Vitesse Pool kan iedereen die dat wil voorspellingen uitbrengen voor de officiële wedstrijden van Vitesse. Het afgelopen seizoen hebben liefst 314 supporters de weg naar de Vitesse Pool gevonden. Na een spannende strijd, die in de slotminuten van de competitie werd beslist, mocht Blackkanjer zich winnaar noemen van de pool. Tijdens het slotfeest heeft hij uit handen van Ruud Knol de door de SV ter beschikking gestelde waardebon van 75 euro in ontvangst genomen. Naast de winnaar vielen ook de nummers twee t/m vijf van de pool en de winnaars van de drie ‘periodetitels’ in de prijzen.

 

Oefenpool

Traditioneel is het poolseizoen ook dit jaar geopend met de Oefenpool. Na drie oefenwedstrijden is er al een recordaantal deelnemers van 136 forummers. Een dozijn poolers gaat na de wedstrijd tegen OBW aan de leiding met negen punten. De Oefenpool staat los van de Vitesse Pool en loopt tot de eerste competitiewedstrijd van Vitesse.

 

Meedoen

Meedoen aan de pools is heel eenvoudig. Gewoon even gratis registreren, inloggen op het forum en de voorspelling plaatsen in de betreffende topic. Apart inschrijven is niet nodig. In de Vitesse Pool kan op twee manieren worden voorspeld: ruim tevoren in de ‘maandtopic’, maar ook wat dichter op de wedstrijd in de wedstrijdtopic. Daarin mogen de voorspellingen die zijn uitgebracht in de maandtopic worden aangepast. In de Oefenpool kunnen alleen in de maandtopic voorspellingen worden uitgebracht. Meedoen? Meer weten?

Voor de Vitesse Pool: Klik hier

 

Voetbal Pool

Naast de Vitesse Pool wordt er komend seizoen gestreden in de Voetbal Pool. Daarin wordt volgens het bekende 1-2-3 systeem (winst/verlies/gelijkspel) gepoold voor alle eredivisiewedstrijden van het seizoen. Ook voor de winnaar van de Voetbal Pool is een prijs gereserveerd. Vakantiegangers kunnen nu al hun voorspellingen plaatsen voor de eerste wedstrijdronden.

Voor de Voetbal Pool: Klik hier

15-07-2005
 

Job Komol verhuist naar De Bataven

Job Komol speelt komend seizoen voor eersteklasser De Bataven uit Gendt. De voormalig speler van Jong Vitesse was een week op proef bij Go Ahead Eagles, maar slaagde er niet in een profcontract te verdienen. De voormalig jeugdinternational van Kameroen speelde jaren in de jeugd van Vitesse en gold als talentvol linksback.

Bron;De Gelderlander 15 Juli 2005
 

Etienne Esajas wil vlammen op links

Etienne Esajas maakte vrijdag zijn debuut in het shirt van Vitesse. De linksbuiten, die werd overgenomen van Ajax, herstelde eerder dan verwacht van zijn knieblessure. “Ik ben eigenlijk nog niet 100 procent. Ik zou eigenlijk pas volgende week in actie komen, maar het ging wel.Heerlijk om na twee maanden de bal weer eens te raken. Ik ben nog niet de Etienne die ik wil zijn.”

Esajas legt uit wat hij van plan is: “Ik wil vlammend zijn aan de linkerkant en met gemakt mijn mannetje voorij lopen. Ik ga voor niets minder dan een basisplaats. Als ik ernaast sta ga ik keihard trainen om er in te komen.”

Bron:TV Gelderland 16 Juli 2005
 

Sturing laat Pieter Huistra de spitsen trainen

Vitesse heeft voor het nieuwe seizoen een brede selectie, maar na een week oefenen valt één oud mankement op. Het scorend vermogen is een probleemkindje. Pieter Huistra mag aan de slag.

Na een zware trainingsweek met het accent op conditie, kracht en een reeks oefenduels, is het moeilijk conclusies trekken over het ‘nieuwe Vitesse’. Zo nieuw is het allemaal natuurlijk ook weer niet en zo veel vertellen de oefenduels niet. Toch is er in de eerste twee weken, met vijf oefenduels achter de rug wel iets te vertellen over de selectie, die op een rechterspits na compleet is. Vitesse won gisteravond het laatste duel, bij eersteklasser Jonge Kracht, weer moeizaam, met slechts 2-0.

Remco van der Schaaf kreeg rust, maar de ex-PSV is een uitstekende speler voor Edward Sturing. Gill Swerts, ex Feyenoord en ADO Den Haag, is een atleet met potentie. Het is alleen onduidelijk wat zijn beste positie is, dat zal de toekomst uitwijzen. Aanvaller Etiënne Esajas kreeg gisteravond zijn eerste speelminuten. De behendige linkerspits (van Jong Ajax) moet zich nog bewijzen. Hij speelde nooit een minuut in de eredivisie.

Tot zo ver het ‘nieuwe Vitesse’, wat opviel in vijf oefenduels tegen amateurclubs, in sterkte variërend van vierde- tot eersteklasser, was een oude kwaal; Vitesse scoort moeilijk.

Omdat er geen geld is voor een scorende speler, doorgaans de duurste die er zijn, moet Vitesse het doen met de huidige selectie. Daarin speelt Matthew Amoah een dubbelrol. Hij is al jaren de meest trefzekere speler van Vitesse en mist gelijk ook de meeste kansen. Dat is voor de Ghanese international net het verschil tussen zijn positie nu (speler van Vitesse) en een plek bij een topclub. Igor Gluscevic is geen topschutter van formaat, net als Youssouf Hersi en Eldridge Rojer. Fred Benson, de derde Ghanees in de selectie, heeft mogelijkheden, maar ook tijd nodig.

Edward Sturing onderkent het probleem en gaat zijn trainingsmethoden aanpassen. “Met Pieter Huistra heb ik een oud-aanvaller als assistent, hij gaat met de spelers aan de slag. Niet alleen in de reguliere trainingen, ook buiten de trainingen om. Het gaat om de afronding en de eindpass. Tot een meter of twintig voor het doel spelen we goed, maar de eindpass is vaak zwak. Het is een bekend probleem en we moeten er mee aan de slag.”

Volgens Sturing moet ‘herhaling’ de meester maken. “Ze moeten zo vaak mogelijk in de positie komen, dat is de enige manier om het te leren”, weet de trainer, die vooral met Amoah nog een grote slag kan slaan. De spits heeft de potentie om, pak’m beet, 25 goals per seizoen te maken, blijft altijd rustig voor het doel, maar mist de ‘killersmentaliteit’ van een illustere voorganger als Roy Makaay.

Ook van de middenvelders (Knopper en Janssen) wordt het nodige verwacht. De marktwaarde van Abubakari Yakubu (die letterlijk nooit scoort) en Remco van der Schaaf verdubbelt als zij tot productieve middenvelders zouden uitgroeien. Vitesse scoorde gisteravond tegen Jonge Kracht maar twee keer, door Eldridge Rojer (41. 0-1) en Theo Janssen (68. 0-2). Pieter Huistra krijgt een schone taak.

Bron:De Gelderlander 15 Juli 2005
 

Voetbalclubs en TV Gelderland bereiken akkoord over nieuw seizoen

TV Gelderland heeft met de eredivisieclubs Vitesse, NEC en de eerstedivisieclubs Graafschap en AGOVV een akkoord bereikt over het gebruik van wedstrijdbeelden na het weekeinde. Vanaf september komt de regionale omroep weer met sportuitzendingen.

De overeenkomst is met vrijwel gesloten beurzen bekrachtigd. De regionale omroep mag reclame maken in de stadions en de voetbalclubs krijgen reclamezendtijd op de buis. “De clubs hechten veel belang aan het voortbestaan van een sportprogramma met aandacht voor regionaal voetbal. Daar zijn we erg blij mee. De Gelderse belastingbetalers betalen mee aan de kosten van het betaald voetbal en dus is het goed dat we ze een tv-programma speciaal over hun clubs kunnen bieden”, aldus hoofdredacteur/directeur Jos Campman van Radio en TV Gelderland.

Een en ander heeft alles te maken met de nieuwe verdeling van de uitzendrechten van eredivisiewedstrijden tussen de Eredivisie CV en Talpa van John de Mol, Versatel, RTL en NOS. Deze partijen zijn afgelopen december overeengekomen dat de uitzendrechten van wedstrijden na zondagavond 23.59 uur vrijkomen en de rechten weer terugvallen naar de clubs. De uitzendrechten van wedstrijden in de eerste divisie blijven in handen van SBS. Ook met deze zendgemachtigde heeft Radio en TV Gelderland afspraken kunnen maken over hergebruik van beelden.

Het sportprogramma De verlenging van TV Gelderland verhuist van de maandag naar de donderdag en krijgt een voorbeschouwend karakter. Om dat te benadrukken krijgt het programma een nieuwe naam: De voorzet. Campman: “We zien ook af van sport op maandag, omdat in het weekeinde al een overvloed aan sport op de televisie te zien is”.

Bovendien mag de Gelderse omroep zelf geen beelden meer maken van duels in de eredivisie. Ze moet gebruik maken van Talpa. In De voorzet geven vier Gelderse voetbalkenners analyses van de komende wedstrijden in de ere- en eerstedivisie. Het gaat om Evert ten Napel (NOS), Hans Kraaij jr. (SBS), Iwan van Duren (Voetbal International) en Marcel Rözer (blad Johan en Sportpaleis De Jong). De presentatie is in handen van Rob Kleijs.

Bron;De Gelderlander 15 Juli 2005
 

‘Doelstelling? Ik moet spelen en dat ga ik ook’

Remco van der Schaaf vierde gisteravond tegen Driel zijn rentree bij Vitesse. De middenvelder scoorde drie keer (het werd 0 – 10) tegen de vierdeklasser. “Lekker, het is tijd uit de anonimiteit te treden.”

lees verder...

Bron: Gelderlander 15-07-2005
 

Vitesse wint in Driel 0-10
Drie doelpunten Remco van der Schaaf

Vitesse heeft donderdagavond met 0-10 gewonnen van zondagvierdeklasser RKSV Driel. Opvallend was dat Remco van der Schaaf 3 keer scoorde. De ruststand was 0-6 door doelpunten van Igor Gluscevic (3x), Remco van der Schaaf (1x)en Youssouf Hersi (1x). Na de thee werd ook nog gescoord door Remco van der Schaaf (2x), Matthew Amoah (1x), Fred Benson (1x) en Youssouf Hersi (1x).

Driel-Vitesse 0-10 (0-6). 13/17/18. 0-1, 0-2, 0-3 Gluscevic, 24. 0-4 Hersi, 29/45/52. 0-5, 0-6, 0-7 Van der Schaaf, 53. 0-8 Amoah, 56. 0-9 Benson, 67. 0-10 Dors.

Opstelling Vitesse: Coutinho; Rankovic, Knol, Van den Berg (56. Blondelle), Suart; Hersi, Van der Schaaf, Yakubu (46. Benson), De Meersman (62. Kaya); Amoah (56. Dors), Gluscevic.

14 Juli 2005
 

Topper Vitesse-FC Porto bij SV Angeren op sportpark “De Poel”

Woensdag 20 juli om 19.30 uur speelt Vitesse voor het derde jaar op rij tegen een betaald voetbalorganisatie uit het buitenland in Angeren. Tegenstander van Vitesse is FC Porto, de club van trainer Co Adriaanse. Voor Vitesse is dit de eerste wedstrijd in de oefenperiode tegen een profclub. Het bestuur van SV Angeren is vereerd met de komst van beide verenigingen. SV Angeren is er alles aan gelegen om evenals afgelopen jaren wederom te zorgen voor een sfeervolle ambiance langs de lijn.

Naast een grote fietsenstalling is er ook parkeergelegenheid voor auto’s geregeld nabij het sportpark. Let hierbij op de bewegwijzering.

Kijk op www.sv-angeren.nl voor de kaartverkoop en meer info omtrent deze wedstrijd.

Juli 2005
 

Duet Group rondgeleid in Gelredome

Vertegenwoordigers van de Duet Group hebben donderdag een rondleiding gehad in Stadion Gelredome. De Britse investeerder is één van de vier kandidaten om het stadion te kopen van de gemeente Arnhem. Daarnaast wil de Duet Group ook voetbalclub Vitesse overnemen. De gemeente verzorgde de rondleiding, maar verder zijn er geen onderhandelingen gevoerd met de Britse investeerder. Karel Aalbers was niet aanwezig bij de rondleiding. De ex-voorzitter van Vitesse vertegenwoordigt de Duet Group tijdens de onderhandelingen met de gemeente.

Bron: Omroep Gelderland 14-07-2005
 

Vreven: ‘Ik zou zo ruilen met Jansen’
Assist: Vreven en Wapenaar

Vitesse heeft zich nog niet echt versterkt, terwijl wel spelers zijn vertrokken. Maken jullie je zorgen?

Vreven: ‘Eigenlijk wel, al verwacht dat ik Vitesse nog wel wat zal doen. Er zullen zeker een aantal spelers bij moeten komen, want vooralsnog zijn we er niet sterker op geworden. Ik heb nog niet het goede gevoel dat ik vorig seizoen wél had.’

Wapenaar: ‘Nee, nog niet. We hebben een goede ploeg en een bredere selectie. Dat was nodig omdat dat ons vorig seizoen heeft opgebroken. Het is verschrikkelijk dat Michael Jansen niet meer kan spelen. Voooral voor hem zelf.’

lees verder...

Bron: VI 13-07-2005
 

Vitesse 5 keer live op RTL5

Heerenveen is komend seizoen liefst zes keer in actie te zien tijdens de vrijdagse voetbaluitzending van RTL 5. De Friese ploeg blijft daarmee nipt AZ, Sparta, NAC Breda, NEC en Vitesse voor, die ieder vijf maal hun opwachting maken tijdens de Voetbal Insite De Aftrap uitzendingen. De traditionele Top Drie-ploegen PSV, Ajax en Feyenoord zijn elk één keer te zien op RTL5. De zender zendt de confrontaties Ajax-Heerenveen (28 oktober), PSV-RKC Waalwijk (20 januari) en Heerenveen-Feyenoord (7 april) rechtstreeks uit. AZ-Sparta is de eerste wedstrijd die Johan Derksen, Barbara Barend en Marcel Maijer met hun programma Voetbal Insite op locatie bezoeken. Vanuit het stadion van de thuisspelende club presenteert het drietal iedere vrijdagavond een omlijstend programma bij de wedstrijd. Omdat RTL5 alleen de duels op vrijdagavond in beeld brengt, zijn er geen live-wedstrijden van de speelrondes op maandag 26 december (Tweede Kerstdag), dinsdag 27 december, dinsdag 7 februari, woensdag 8 februari, woensdag 12 april en zondag 16 april te zien. De traditionele Top Drie én FC Utrecht uitgezonderd, komt elke eredivisieclub minimaal twee keer in actie in de rechtstreekse uitzending op vrijdagavond. Heerenveen maakt in twee thuisduels en vier uitwedstrijden zes keer en daarmee het vaakst zijn opwachting. Voorzitter Riemer van der Velde: ‘Daar hebben we eigenlijk nog helemaal niet over nagedacht. In het begin waren we niet tevreden over het programma van Heerenveen. Maar na overleg met de competitieplanner hebben we nog het een en ander kunnen veranderen. Het is nu wel positief dat we regelmatig in beeld zijn, maar dat schept ook verplichtingen: we moeten nu elke keer weer voor een groot publiek laten zien wat we waard zijn.’

lees verder...

Bron: VI 13-07-2005
 

De cultuurbewakers zijn beperkt houdbaar
Streuer: ‘Situatie FC Utrecht niet handig’

Martin van Geel naar Ajax, Marcel Brands naar AZ en Frank Arnesen naar Chelsea. Ze zitten bij hun club om de continuïteit te waarborgen, maar de technisch directeuren stappen maar wat graag in de lucratieve transfermolen zo gauw ze de kans krijgen.

‘Ikzelf blijf honderd procent zeker bij AZ, ik vind datje in mijn positie niet kunt switchen.’
‘Ik heb altijd gezegd dat ik op mijn 55ste wilde stoppen als trainen Het is iets eerder geworden.’
‘Continuïteit op allerleifronten is nodig. Dat is mijn taak.’

lees verder...

Bron: VI 13-07-2005
 

‘Het boekje van Stormvogels-Vitesse van 1 maart 1959 is mijn mooiste bezit’
De verzameling van een Vitessesupporter

Overal in Nederland zijn ta parels te vinden uit de kroon van het vaderlandse voetbal. Memorabilia uit vervlogen tijden, vaak verscholen achter de facades van gewone huizen en beheerd door bevlogen verzamelaars. Nummer 14 bezoekt elke maand zo’n schatbewaarder van het Nederlandse voetbalerfgoed. Dit keer het Vitesse-archief van Jeroen Storms.

Tekst: Koert Westerman

Hij woont op slechts een vrijetrap-afstand van Het Gelredome, maar volgens Jeroen Storms (29) gaf dat niet de doorslag bij het betrekken van zijn ruime appartement in de Arnhemse wijk Kronenburg. ‘Overigens absoluut niet te verwarren met het Kronenburg park’, zegt hij voor de zekerheid, ‘want dat ligt in Nijmegen en dus gevoelig in Arnhem. Niet bij mij hoor, ik ben meer het type van de gezonde rivaliteit.’

Storms is Vitesse-supporter. ‘Mijn ouders komen niet uit Arnhem, maar ik ben hier wel geboren en getogen. Het gekke is eigenlijk dat ik tot 1988 absoluut niks gaf om voetbal. Dat is pas een beetje begonnen met het EK dat jaar en het succes van het Nederlands elftal in Duitsland. De massahysterie die toen ontstond heeft mij een voorzichtig duwtje gegeven naar het voetbal. In het seizoen daarop ben ik een keer met een paar vrienden voor het eerst naar Vitesse gaan kijken. De club speelde in de eerste divisie en nog op Nieuw Monnikenhuize, maar het ging erg goed en Vitesse zou ook promoveren dat jaar. We kozen voor Vitesse-Den Haag, een topper in die divisie. Het werd 0-0 en ik kende de spelers eerlijk gezegd niet eens. Maar de sfeer op de tribune, de entourage, de mensen; het sprak mij wel heel erg aan. Toch ging ook dit geleidelijk. In de seizoenen die volgden ging ik steeds vaker kijken, tot ik eigenlijk net zo goed een seizoenkaart kon nemen. Vervolgens gebeurde hetzelfde met uitwedstrijden. Nu mis ik bijna nooit meer een wedstrijd, uit en thuis.’

lees verder...

Bron: Nummer 14 nr 6 2005
 

Provincie wil Aalbers buitenspel houden

Een meerderheid in Provinciale Staten wil voorkomen dat Karel Aalbers Gelredome in handen krijgt. Volgens CDA en PvdA is een nieuwe rol van de oud-Vitesse-voorzitter in het Arnhemse stadion ‘slecht voor de Gelderse burger’. Beide partijen reageren hiermee op een oproep van de Raad van Commissarissen (RvC) van het Gelredome. Die vraagt de provinciale politiek in een brandbrief niet mee te werken aan het ‘uitventen van Gelredome’. De commissarissen doelen daarbij volgens voorzitter Dan Huesmann niet alleen op Aalbers, maar ook op ‘andere avonturiers’. De gemeente Arnhem is met belangstellenden in gesprek over de verkoop van Gelredome. Karel Aalbers is, namens de Duet Group, een van de bieders. Hij wil Vitesse en Gelredome samenvoegen. Daar verzetten de commissarissen van Gelredome zich tegen. Zij wijzen erop dat de zelfstandige exploitatie van Gelredome in het afgelopen jaar lucratief is geweest, doordat er veel meer evenementen georganiseerd werden dan in het verleden.

Bron: De Gelderlander 14-07-2005
 

‘Aalbers helpt Gelredome om zeep’

De commissarissen wijzen erop dat Arnhem alleen de eigenaar van het gebouw is, maar dat de Exploitatiemaatschappij Gelredome het stadion uitbaat. Voorzitter Huesmann van de RvC vindt het ‘merkwaardig’ dat de gemeente Arnhem de bieders vorige week ook de exploitatie van het stadion heeft aangeboden. “Dat kan helemaal niet, want daar gaat de gemeente helemaal niet over. Kennelijk was het stadion alleen niet aantrekkelijk genoeg.”

Huesmann heeft nu de hulp van de provincie Gelderland ingeroepen, omdat die nog een belangrijke machtspositie in het spel rond het stadion heeft. Als de gemeente een koper heeft gevonden, moet ze daarna medewerking van de provincie hebben. CDA-fractieleider Harry de Vries en PvdA-voorman Piet Bijl verzetten zich op voorhand tegen welke rol voor Karel Aalbers dan ook. “Onaanvaardbaar”, zegt De Vries. “De multifunctionaliteit van het stadion Gelredome zal onder Karel Aalbers verloren gaan.”

Bijl zegt dat het van groot belang is dat Gelredome een podium voor topartiesten als Coldplay, Anastacia en Queen blijft. Die topacts traden afgelopen week binnen een week op in het Arnhemse stadion. “Meneer Aalbers heeft in het verleden aangetoond dat hij heel goed Gelredome naar de bliksem kan helpen. De provincie heeft meebetaald aan Gelredome opdat mensen ook hier grote artiesten zouden kunnen zien. Dat moet zo blijven.” De VVD werpt geen blokkade op voor Aalbers, maar eist wel dat stadion en voetbalclub gescheiden blijven, dat de naam Gelredome blijft bestaan en dat het stadion multifunctioneel blijft.

Een woordvoerder van de gemeente weigerde gisteren om inhoudelijk op de commotie in te gaan. Het kamp-Aalbers was niet bereikbaar voor commentaar.

Bron: De Gelderlander 14-07-2005
 

Aalbers ondanks akkoord op dood spoor

De gemeente Arnhem heeft de onderhandelingen over de verkoop van stadion Gelredome vrijwel afgerond. De Duet Group Sport and Entertainment Ltd uit Londen is als winnaar uit de bus gekomen, waardoor de partner van Karel Aalbers de eerste slag binnen heeft. Het lijkt er echter sterk op dat het bij dit schamele succes blijft. Nu de gemeente een akkoord heeft bereikt met de partij van Aalbers heeft het de eigenaar van de exploitatie van het stadion, de Stichting Gelredome, laten weten ook dát deel te willen verkopen. Zonder de rechten op de uitbuiting hebben het Engelse bedrijf en de oud-Vitesse-preses immers niets aan het stadion. De exploitatie van Gelredome ligt echter contractueel vast. De Stichting Gelredome is voor de komende twintig jaar eigenaar van die rechten en geenszins van plan daar afstand van te doen. ‘Anderhalf jaar geleden was de gemeente Arnhem dolblij met dit concept. Zij hebben het stadion en het onroerende goed, de exploitatie is van ons. Nu willen ze iets verkopen wat niet van hen is. Daar zullen wij onder geen beding aan meewerken’, zegt Paul van Sliedrecht, die namens de provincie Gelderland in het stichtingsbestuur zit. Toen de provincie het stadion immers redde van een faillissement via een lening van 11,3 miljoen euro, stelde het als voorwaarde dat het beheer én de exploitatie van het stadion nooit in dezelfde handen terecht mochten komen. Uit navraag bij verschillende partijen blijkt dat de provinciale politiek niet van plan is zich coulant op te stellen op dit gebied, waardoor een terugkeer van Aalbers bij Vitesse misschien wel verder weg is dan ooit. Door alle contracten en constructies over stadion Gelredome loopt zijn weg voorlopig dood.

Bron: VI 13-07-2005
 

Gelredome wil Aalbers tegenhouden

De raad van commissarissen van stadion Gelredome wil de rentree van Karel Aalbers bij Vitesse tegenhouden. De oud-voorzitter van Vitesse is een van de kandidaten die met de gemeente Arnhem onderhandelt over een overname van Gelredome. Aalbers treedt op namens de Britse investeerder Duet Group.

Het stichtingsbestuur, de directie en de Raad van Commissarissen van Gelredome verzetten zich tegen de terugkeer van Aalbers, omdat hij jaren geleden aanstuurde op een faillissement van Gelredome om het zo voor weinig geld te kunnen overnemen.

De gemeente Arnhem heeft Gelredome verzocht om ook de exploitatierechten te verkopen. Volgens de laatste berichten is de Duet Group geïnteresseerd in Gelredome en de activiteiten in het stadion. De andere partijen zouden alleen het stadion willen kopen.

Inmiddels heeft de CDA-fractie in Provinciale Staten laten weten nooit akkoord te gaan met een deal tussen Karel Aalbers en de gemeente Arnhem.

Bron: Omroep Gelderland 13-07-2005
 

Ruud Knol, rentree van een ‘hofjesjongen’

Hij was ooit, als F – pupil van OBW een ‘jongen van de hofjes’. Tegen zijn oude club speelde Ruud Knol gisteravond voor het eerst sinds zijn knieblessure weer een half wedstrijdje mee. Vitesse won net: 1-2. Ze stonden bij de Zevenaarse voetbalclub OBW bekend als de ‘Hofjesjongens’, afkomstig van de wijk van de hofjes: Zonegge. Voetbaldorp Zevenaar heeft in Ruud Knol het grootste voetbaltalent, maar zeker niet het gelukkigste. Na weer tien maanden blessureleed maakte Ruud Knol gisteravond uitgerekend op sportpark Hengelder zijn rentree.

Tot groot geluk van zijn vroegere trainer, Henny Wijnbergen, die samen met broer John meer dan tien jaar geleden de kleine Ruud onder zijn hoede kreeg. “Wie hem ontdekt heeft? Ach, je kon wel zien dat het een goede speler was”, herinnert Wijnbergen zich. “Het was een jongen van de hofjes, daar had je er een paar van. Die kwamen altijd samen. Hij was bloedfanatiek, stevige tackles en een goede trap. Als hij er eens werd uitgehaald, was hij kwaad. Al begreep hij het later wel, iedereen moest spelen. Hij was één van de vier jongens waarvan ik zei ‘die gaan het eerste elftal halen.'” OBW groeide uit tot een volwaardige eersteklasser, maar Knol ging nog harder. Hij werd opgepikt door Vitesse. “In de tijd van de pupillen werd niet gescout, bij de C-junioren was hij snel weg. Toen had Fred Kruys (ex-speler De Graafschap) de trainingen al overgenomen.”

Henny Wijnbergen speelde zelf in het eerste van OBW, maar verloor de vereniging enigszins uit het oog. Hij ziet de weg niet zo zitten die de club heeft gekozen; te ambitieus, te weinig aandacht voor eigen jeugd, vindt hij. “Dat is mijn persoonlijke mening, ik herken de jongens niet die er spelen”, vindt Wijnbergen, die zijn voormalige pupil wel bleef volgen. “Ik ben nooit veel naar wedstrijden geweest. Wel eens Vitesse-De Graafschap, maar ik sport liever zelf. Toevallig ben ik twee jaar geleden een keer naar Vitesse gaan kijken toen Ruud Knol zijn rentree maakte, tegen Heerenveen. Uitgerekend in die wedstrijd raakte hij heel snel geblesseerd. Vitesse verloor ook nog met 1-0.”

Wijnbergen hoopt op een voorspoedige voortzetting van Knol’s loopbaan. “Ik ken zijn vader, Albert Knol, ook, die heeft ook in het eerste gespeeld. Leuk dat Ruud nu zijn rentree maakt in Zevenaar. Je moet een beetje geluk hebben om te slagen als profvoetballer, dat heeft hij niet, door die blessures. We zeiden vroeger altijd tegen hem ‘Ruud, als je het Nederlands elftal haalt, dan moet je een keer kaartjes regelen voor Oranje’. Hij heeft wel het jeugdelftal gehaald en zat er dichtbij.” Ruud Knol is, weet Wijnbergen, nog steeds een voorbeeld voor de Zevenaarse voetbaljeugd. “Vooral die jongens die met hem hebben gevoetbald, vinden het leuk.”

Het sportpark aan de Marconistraat was gisteravond bomvol en Knol werd na afloop bestormd, maar Henny Wijnbergen zag zijn oude pupil niet aan het werk. “Toevallig had ik het er maandag over om te gaan, maar ik had al een afspraak.” Knol speelde een helft mee in de wedstrijd die het vermoeide en zwak spelende Vitesse moeizaam won: 1-2.

OBW-Vitesse 1-2 (1-1). 28. 0-1 Amoah, 30. 1-1 Hayashi, 80. 1-2 Gluscevic.

Opstelling Vitesse: Wapenaar; Vreven, Knol (46. Van den Berg), Dingsdag, Fränkel (60. De Meersman); Swerts, Yakubu (60. Rankovic), Knopper (75. Kaya), Janssen; Rojer, Amoah (60. Gluscevic).

OBW: Peters; Cisse, Van Vuuren, Jordens, Azoum; Mouhouti, Nijland, Rijken; Leferink, Baakman, Hayashi. Invallers: Rooks, Stevens, Van Houten, Van Aalst.

Bijzonderheden: Nieuweling Remco van der Schaaf wordt vandaag gekeurd en speelt mogelijk donderdagavond. (19.30 uur bij Driel) voor het eerst.

Bron: De Gelderlander 13-07-2005
 

Knol wil vooral eerst fit blijven

Uitgerekend tegen de club waar Ruud Knol zijn voetballoopbaan begon, maakte hij dinsdagavond eindelijk zijn rentree. Na 11 maanden revalideren maakte de centrale verdediger de eerste 45 minuten vol in Zevenaar tegen OBW. “Het ging heel goed. Ik heb geen last. Je moet het zien als een soort training voor mij”, aldus Knol na de wedstrijd. “Maar ik moet slim zijn en zorgen dat ik weer langzaam in mijn ritme kom.” Knol denkt nog niet na over het spelen van competitiewedstrijden. “Het gaat eerst om fit blijven en zonder pijn. Of ik ga spelen zien we dan vanzelf wel.”

Bron: Omroep Gelderland 12-07-2005
 

Gill Swerts: het liep gewoon niet

Gill Swerts voelt zich al helemaal op zijn gemak bij zijn nieuwe club Vitresse. De middenvelder, die is overgekomen van ADO Den Haag, speelde dinsdag tegen de amateurs van OBW de hele wedstrijd. “Ik ben heel blij dat ik hier getekend heb”, zegt Swerts. “Het is een goede ploeg die gelukkig compleet is gebleven. Met Van der Schaaf erbij zijn we in de breedte nog sterker geworden. Dat was ook wel nodig.” Swerts hechtte weinig waarde aan de nipte 1-2 in Zevenaar. “Het liep niet, maar de uitslag is niet belangrijk. Het was denk ik wat vermoeidheid bij ons.”

Bron: Omroep Gelderland 12-07-2005
 

Zwak Vitesse wint pas in slotfase

Vitesse heeft dinsdag een slechte indruk achtergelaten tegen de amateurs van OBW uit Zevenaar. De Arnhemmers wonnen met 1-2. De winnende goal viel pas diep in de tweede helft. De eersteklasser legde het accent uiteraard op verdedigen, maar Vitesse speelde in een te laag tempo om kansen te creëeren. OBW kwam zelfs bijna op voorsprong, maar doelman Harald Wapenaar tikte een inzet via de lat nog net over het doel. Na de drinkpauze bediende Eldridge Rojer van links Matthew Amoah die koppend 0-1 maakte. Drie minuten later was het weer gelijk via Masato Hayashi. In de tweede helft, waarin de teruggekeerde Ruud Knol werd afgelost door Peter van den Berg, bleef Vitesse teleurstellen. De passing was onnauwkeurig en veel spelers misten de noodzakelijke scherpte. Vooral invaller Rojer miste een aantal opgelegde kansen. De grootste kans was echter voor invaller Igor Gluscevic die een kwartier voor tijd voor open doel naast kopte. In de slotfase scoorde Vitesse alsnog via Gluscevic. Opnieuw Rojer zorgde voor de puntgave voorzet die voor de spits ditmaal niet te missen was: 1-2.

Bron: Omroep Gelderland 12-07-2005
 

ED: ‘Vitesse hoeft geen transfersom te betalen voor Van der Schaaf

Het Eindhovens Dagblad van 12 juli 2005 meldt dat er met de transfer van Van der Schaaf naar Vitesse geen transfersom gemoeid is, maar dat PSV later een percentage van een latere transfer krijgt. Het betreffende stuk:

‘Remco van der Schaaf zat niet bij de selectie. PSV heeft hem naar Vitesse laten gaan. Een transfersom is daarmee niet gemoeid; PSV is allang blij dat het de last van twee verdere contractjaren niet meer voelt en deelt in de toekomst mogelijk mee in de verkoopsom van Van der Schaaf. De middenvelder kwam drie jaar geleden over van Vitesse, maar slaagde er niet in een basisplaats af te dwingen.’

12-07-2005
 

0-9 nederlaag smaakt als een zege

Verliezen met 0-9 en toch dik tevreden. DFS uit Opheusden ontving gisteravond Vitesse. Een nederlaag met de smaak van een zege. Met grote letters staat haar voornaam achterop het Vitesse-shirt. De Opheusdense (14) Mandy Barten staat vooraan bij het oefenduel DFS tegen Vitesse. Ze speelt bij de meisjes C1 van de Betuwse club, maar vandaag ligt haar hart bij de tegenpartij. “Ik ben al jaren fan van Vitesse. Hoe lang? Vanaf mijn geboorte. Het is een heel mooie ploeg, ik heb de laatste jaren een seizoenkaart. Dit is natuurlijk fantastisch dat ze bij je eigen club op bezoek komen. Hoeveel het wordt? Ik denk 1-6.”

Ook voor Hezron Akerina (12) is het bij voorbaat een wedstrijd om nooit te vergeten. Ook hij heeft zijn naam prominent op het zwart-witte shirt laten drukken. “Ik heb bij DFS gespeeld, nu niet meer. Ik vind Vitesse heel goed, vooral Vreven. Hij is een goede verdediger.” De jeugdige Opheusdenaar is bescheiden en gokt op 0-5. Hij wordt overigens in de eerste helft even teleurgesteld, want zijn held zit op de reservebank. Maar Stijn Vreven maakt tot zichtbaar plezier van Hezron na de rust zijn opwachting. En met Vreven en Theo Janssen erbij komen de Arnhemmers na de pauze op toeren. Want de eerste 45 minuten kan de derdeklasser het nog aardig bijbenen. Met dank aan het gebrek aan scherpte bij de Vitesse-spitsen en het goede keeperswerk van Erik Huibers. Slechts dankzij een Igor Gluscevic-show (een loepzuivere hattrick) blijft de schade beperkt: 0-3.

Voor de DFS-supporters René Hoekman en Johan Heenck een reden om te juichen: “Dit gaat de goede kant op, ik vind dat ze het goed doen voor amateurs. Ze hebben nog maar drie keer getraind.” De tweede helft begint het echter ineens te lopen bij de profs. Het begint doelpunten te regenen. Bijna worden het dubbele cijfers, maar de jeugdige invaller-doelman Miels Gerritsen zorgt in de laatste minuut met een fabuleuze redding dat het scorebord niet op tilt slaat. Want dat stokt bij de negen…”Bij tien, dan gaat-ie klappen”, vertelt een bestuurslid.

Na afloop alom tevredenheid. Bij Wim Breunissen van de activiteitenafdeling van DFS: “Het is de eerste keer dat we dit doen, we hebben ongeveer elfhonderd bezoekers. Prachtig toch?” Ook trainer Ron Stoffelen, die overigens zijn debuut maakt en in de jaren tachtig zelf in de hoofdmacht van Vitesse speelde, is dik tevreden: “Niet onverdienstelijk. Een geweldige belevenis en we hebben ze mooi onder de tien gehouden.”

Maar het slotakkoord is vooral voor de jeugd. Zoals Mandy en Hezron. Want wie wil er niet op de foto met Theo Janssen of een handtekening van Richard Knopper?

DFS-Vitesse 0-9 (0-3) 24, 34 en 44 Gluscevic 0-1, 0-2 en 0-3, 46 Rojer 0-4, 66 Amoah 0-5, 68 Janssen 0-6, 71 Rojer 0-7, 81 Amoah 0-8, 85 Amoah 0-9. Toeschouwers 1100.

Bron: De Gelderlander 12-07-2005
 

Matthew Amoah wil bij Vitesse blijven
Ondanks interesse nummer 5 Turkije

Het Turkse Genclerbirligi wil Matthew Amoah aantrekken. De topscorer van Vitesse prefereert echter een langer verblijf in Arnhem: “Het is de nummer vijf van Turkije. Op zich interessant, maar ik blijf liever bij Vitesse. Ik heb voor mijn vertrek naar Ghana al met Vitesse gesproken en ik wil hier blijven. Of dat nog voor twee of voor drie jaar is, maakt me niet zoveel uit. Als Vitesse met een goed bod komt, dan teken ik.” Het contract van Amoah loopt volgend jaar af. Vitesse wil het contract ook openbreken om te voorkomen dat de spits over een jaar transfervrij vertrekt.

Matthew Amoah keerde maandag terug bij de selectie van Vitesse. De spits mocht net als zijn landgenoot Yakubu een week later aansluiten, omdat beide spelers kwalificatieduels afwerkten met Ghana. En niet zonder succes: “We staan er heel goed voor”, glundert Amoah. “Als we twee keer winnen, gaan we naar het WK. Dat zou voor het eerst zijn. Ghana geldt als een topland in Afrika, maar het was altijd net niet.” Amoah scoorde in twee kwalificatieduels en geldt nu als een volksheld: “Omdat ik nooit op het hoogste niveau speelde in Ghana, kenden ze me eerst niet, maat dat verandert nu snel.”

Bron: Omroep Gelderland 12-07-2005
 

Van der Schaaf toch terug in de armen van Vitesse

Remco van der Schaaf is gisteravond na langdurige, moeizame onderhandelingen eindelijk rondgekomen met Vitesse. De voormalig speler van de Arnhemse tekent een driejarig contract, mits hij medisch wordt goedgekeurd. “De laatste plooitjes zijn gladgestreken”, reageerde de middenvelder van PSV, die na drie Eindhovense seizoenen terugkeert bij de club waar hij zich thuis voelt. “Ik had geen zin om naar een andere club dan Vitesse te gaan. Er waren wel mogelijkheden, maar dan moet je helemaal opnieuw beginnen. Daar stond ik niet voor open. Vitesse is mijn cluppie. daarom ben ik ook blij dat we er nog zijn uitgekomen.”

Daar zag het tot gisteravond laat niet naar uit. “Eerlijk gezegd hield ik al geen rekening meer met een overstap naar Vitesse. We waren al lang in onderhandeling en er kwam maar geen oplossing. Kijk, ik verdiende natuurlijk ook een aardig centje bij PSV. Dat geef je niet zo op”, aldus de speler, die een contract tot 2007 had. Tot PSV, vlak voor de trip naar Zuid-Korea, plots met een nieuw voorstel kwam. “Vrijdagavond heb ik met PSV een deal gesloten. Daarna was het nog wel even onderhandelen, maar ik ben ontzettend blij dat we er uit zijn”, aldus de speler, die zijn appartement in Eindhoven inmiddels heeft opgezegd en in allerijl huisvesting in Arnhem gaat zoeken.

Van der Schaaf meldt zich vandaag. (10.30 uur, onder voorbehoud) voor de eerste training, bij voetbalclub Duno op sportpark De Waayenberg in Doorwerth. “Ik mocht later komen, maar ik wil zo snel mogelijk trainen en spelen”, aldus Van der Schaaf. Tussen 1997 en 2002 speelde hij al 82 wedstrijden voor Vitesse. De geboren Groninger, die in 2000 nog een half seizoen op huurbasis voor Fortuna Sittard uitkwam, maakte vooral in zijn laatste seizoen een grote sprong voorwaarts. Ook toen verliepen de onderhandelingen over contractverlenging moeizaam. Zo moeilijk dat het destijds zwaar noodlijdende Vitesse, PSV op de blote knieën bedankt voor circa 3 miljoen euro transfervergoeding.

Onduidelijk is in welke vorm Vitesse nu iets betaalt aan PSV. De clubleiding wilde gisteravond geen mededelingen doen over een eventuele vergoedingssom. Mogelijk deelt PSV in een eventuele transfersom die Vitesse in de toekomst voor de middenvelder zou krijgen. Technisch manager Jan Streuer was gisteravond opgelucht na de uitkomst van de marathononderhandelingen met zijn oud-speler. “Je bent altijd blij als het weer achter de rug is, dit is een hele goede zaak voor Vitesse”, verzuchtte Streuer, na het oefenduel dat Vitesse na een loodzware ochtendtraining met 9-0 won bij DFS uit Opheusden.

DFS (3de klasse)-Vitesse 0-9 (0-3).

23./35./45. 0-1, 0-2, 0-3 Gluscevic, 47. 0-4 Rojer, 67. 0-5 Amoah, 68. 0-6 Janssen, 72. 0-7 Rojer, 81. 0-8 Janssen, 86. 0-9 Amoah

Opstelling Vitesse: Coutinho; Rankovic, Van den Berg (46. Dingsdag), Blondelle (60. Yakubu), Fränkel; Dors (46. Rojer), Swerts (46. Vreven), Knopper (46. Janssen), De Meersman (46. Suart); Hersi (46. Kaya), Gluscevic (60. Amoah). Bijzonderheden: Amoah en Yakubu terug. Vitesse speelt vanavond. (19.00 uur) een oefenduel bij OBW (sportpark Hengelder, Zevenaar).

Bron: De Gelderlander 12-07-2005
 

Van der Schaaf en Vitesse vinden elkaar

Het was gisteravond in Opheusden nog laat onduidelijk of Remco van der Schaaf zich vandaag Vitessenaar mag noemen. Op de voorgrond speelde Vitesse een oefenwedstrijd bij DFS (9 – 0 winst), op de achtergrond vond het enige gevecht van belang plaats. De komst van PSV’er Remco van der Schaaf, die drie jaar geleden de omgekeerde weg bewandelde, leek gisteren aan het begin van de avond in een stroomversnelling te raken. Uit Eindhoven kwam het nieuws dat de clubs een deal hadden gesloten, eerder leken Vitesse en Van der Schaaf op een akkoord af te stevenen.

Plots raakten de onderhandelingen opnieuw in een impasse. Van der Schaaf wilde het achterste van zijn tong niet laten zien. “We zijn er nog niet uit, maar dat kan elk moment gebeuren. Bel me later op de avond maar terug”, zei de middenvelder. Later op de avond kwam het alsnog rond, zonder dat beide partijen daar inhoudelijk op wilden in gaan.

Anderhalf uur voor het ja-woord zei manager voetbalzaken Jan Streuer geen flauw benul te hebben of de partijen eruit zouden komen. “Met PSV zijn we eruit, de speler is er met PSV ook wel uit, maar wij met de speler nog niet” reageerde Streuer eerder in de bestuurskamer van voetbalclub DFS in Opheusden.

Van der Schaaf en Vitesse hebben een diepe relatie met elkaar, maar konden elkaar al jaren financieel niet vinden. De overstap van de speler, die een driejarige verbindtenis in Arnhem tekent mits hij wordt goedgekeurd, was sowieso niet makkelijk omdat hij in Eindhoven twee keer zo veel verdient. Daarbij loopt zijn contract tot 2007 en houdt Vitesse er een salaristop van circa 2,5 ton op na. PSV wilde het vertrek van de overbodige middenvelder niet tegenhouden, maar zou hem natuurlijk liever verkopen. Daarvoor werd een andere constructie bedacht. Waarschijnlijk profiteert PSV nu mee als Vitesse de 26-jarige speler doorverkoopt.

Bron: De Gelderlander 12-07-2005
 

Vitesse wint met 9-0 in Opheusden

Vitesse heeft de tweede oefenwedstrijd van de voorbereiding met 9-0 gewonnen van derdeklasser DFS. In Opheusden speelde Vitesse voor rust vrij moeizaam. Igor Gluscevic scoorde driemaal en revancheerde zich daarmee voor zijn gemiste kansen zaterdag tegen Beekbergen. In de tweede helft weerde DFS met routinier Jan Vermeer zich nog kranig, maar bij Vitesse liep alles veel soepeler. Invaller Theo Janssen strooide weer met fraaie passes en scoorde ook twee keer. Ook Eldridge Rojer en Matthew Amoah vonden tweemaal het net, maar de tiende treffer bleef uit.

Bron: Omroep Gelderland 12-07-2005
 

Van der Schaaf mag weer naar huis

Het gerucht dat ging al een jaar, maar maandagavond werd de terugkeer van Remco van der Schaaf naar Vitesse dan eindelijk afgerond. “Ik ben ontzettend blij. Van der Schaaf mag weer naar huis”, zo reageerde de opgeluchte speler. “Ik ben topfit en gretig, zoals altijd. Ik ga nu op een goede manier weg bij PSV en kom op een nog mooiere manier terug bij Vitesse.”

De belangstelling van Vitesse dateert al van een jaar geleden: “Toen mocht ik niet weg van de voorzitter en in de winterstop hield de trainer het tegen. Het heeft even geduurd, maar het is goed dat ik nu terug kom.” Bij PSV werd Remco van der Schaaf twee keer kampioen en speelde hij Champions League, maar belandde hij uiteindelijk op een dood spoor. “De toekomst was uitzichtloos. Ik wil vooral weer aan spelen toe komen en dat zat er bij PSV niet meer in”, verklaart Van der Schaaf. “Ik heb er een mooie tijd gehad, dat zeker.”

Bij Vitesse vertrok Van der Schaaf in 2002 toen er UEFA-cupvoetbal was behaald. “Ik hoop dat het net zo’n mooie tijd wordt als vorige keer. Er is wel wat veranderd, maar er zijn ook nog veel oude bekenden, zoals Matthew Amoah die nu ook maar moet bijtekenen.”

Bron: Omroep Gelderland 12-07-2005
 

Remco van der Schaaf terug bij Vitesse

Onder voorbehoud van de medische keuring tekent Remco van der Schaaf een 3-jarig contract bij Vitesse. De middenvelder keert daarmee na drie seizoenen PSV terug in Arnhemse dienst.

De middenvelder ondergaat dinsdag de medische keuring en voegt zich daarna bij de groep. De 26-jarige middenvelder verliet Vitesse in 2002 voor PSV en speelde in drie seizoenen 39 competitiewedstrijden voor de landskampioen.

Bron: Vitesse 11-07-2005
 

Nieuws over de pasfotoregistratie voor uitwedstrijden

Sinds 5 juli jongstleden kunnen supporters hun foto laten maken bij de afdeling Ticketing van Vitesse. Dit is nodig omdat supporters anders geen (risicovolle) uitwedstrijden kunnen bezoeken. Dat kan vanaf het aankomende seizoen alleen nog indien bij Vitesse een pasfoto geregistreerd is. Een aantal weken geleden heeft Supportersvereniging al aangegeven dat ook de pasfotoregistratie soepelere zou worden (zie link)(dus niet alleen tijdens kantooruren bij Gelredome). Vitesse heeft toegezegd dat:

– de fotoregistratie ook mogelijk is tijdens de Open dag en;
– dat er fotoregistratie-formuleren worden ontwikkeld zodat supporters een eigen foto kunnen opsturen.

Vitesse zal binnenkort met meer informatie hierover naar buiten treden. Het is dus niet nodig om nu op stel en sprong bij Vitesse een foto te laten maken.

Bron: Vitesse 11-07-2005
 

Theo Janssen, voetbal is altijd leuk

Vaak hebben profvoetballers er een gruwelijke hekel aan; oefenwedstrijdjes tegen goedwillende amateurs. Zo niet Vitessenaar Theo Janssen, liefhebber en topattractie in Beekbergen bij de eerste oefenpot. Het is nooit de vraag of ze winnen, alleen met hoeveel. Het werd zaterdagavond in Beekbergen 3-9 in de wedstrijd tussen de plaatselijke derdeklasser en Vitesse. Lekker weer, veel toeschouwers, veel van het oude (Vitesse) en Theo Janssen als stralend middelpunt.

Hij was deze avond ontegenzeggelijk de speler met de extra klasse, de hoogstandjes en de show. “Ik vind voetballen altijd leuk, ook tegen amateurs. Kun je tenminste een keer leuke dingetjes doen. Daar krijg je in de competitie niet altijd de gelegenheid voor”, zegt Janssen, na zijn eerste negentig minuten.

Met een magnifiek kunstje; een balletje achter het standbeen geschoten, in de richting van de kruising, opende hij zaterdag zijn voetbalshow. “Ik probeerde een keer een stiffie, die ging er niet in. Zou ik in een echte wedstrijd ook wel doen hoor, als de keeper te ver voor zijn goal staat. Hier probeer je het al als hij drie meter voor zijn doel staat. Doe je dat in de competitie, dan krijg je gelijk iets te horen.”

De toeschouwers langs de lijn van het oogverblindend groene sportpark in Beekbergen, met de 75-jarige voetbalclub als gastheer, genoten vooral van Janssen. Hij was het beste wat Vitesse, met Gill Swerts als enige aankoop op het veld, te bieden had. Zijn doelpunt was ook al bijzonder fraai; bijna vanaf de middenlijn, precisiewerk, in de kruising (1-0). “Je moet de mensen ook wat geven, ze betalen geld voor een kaartje, dan is dit toch leuk.”

Na het laatste fluitsignaal probeerde hij snel het veld te ontvluchten, maar de fans waren sneller. Janssen stopte gedwee, plaatste gelaten zijn krabbels op shirts, papier, armen en rug, weigerde zijn nieuwe Quick-shirt aan fans van ‘Vak 100’ te geven (‘nee, mag niet van de club’) en poseerde vriendelijk.

Na het spelletje vindt hij het wel best; dan hoeft al die aandacht niet per se meer. “Ik heb de trainer expres gevraagd of ik een hele wedstrijd mocht spelen. Ik wil straks conditioneel sterk zijn. Dit zijn ook trainingen en dan speel ik liever een wedstrijdje dan twee keer trainen. Het is bekend van mij, trainen, trainen, trainen, dat hoeft niet altijd zo. Dan denk wel eens ‘moet dat nou weer’. Geef mij maar een wedstrijd. Volgende week spelen we er vier, lekker, beter dan twee keer trainen.”

Na een zomer van water drinken en niet te veel eten heeft hij weer zin in de voorbereiding, toch niet het meest geliefde onderdeel van voetballers. Al is het wel de periode dat alle verwachtingen nog waargemaakt kunnen worden. Janssen maakt de verwachtingen, of beter gezegd de vooroordelen, niet waar. Hij oogt niet meer te dik, al moeten er, vindt hij zelf, nog enkele kilo’s af.

“Ik heb geen problemen meer met de voorbereiding, dat was een paar jaar geleden wel anders. En hoe het komt? Ik heb geen idee. Misschien omdat ik nergens last van heb, elke dag behandeld kan worden, dat speelt mee. Maar de mensen hebben dat beeld van mij. Terwijl ik conditioneel nooit problemen heb. Ik huppel altijd vrolijk mee.”

Janssen heeft een goed jaar achter de rug. Toch vindt hij dat hij beter kan en moet. Hij had last van de knie, maar de geplande operatieve ingreep in de zomer, werd geschrapt. Onnodig. Als Janssen komend seizoen nog beter gaat spelen (en die potentie heeft hij), zou dat betekenen dat de topclubs hem opnieuw op hun verlanglijstje kunnen zetten. Het beeld van de luie, onhandelbare voetballer verdient de geboren Arnhemmer (23 jaar) al lang niet meer, maar je raakt het niet zo maar kwijt.

En zo gek is het ook weer niet dat Janssen de neiging heeft te parasiteren op zijn bijzondere kwaliteiten; de lange pass, zijn balvastheid en zijn inzicht. Zelfs in een oefenwedstrijdje met een goedwillende derdeklasser toont Janssen zijn extra klasse. “Het is toch heerlijk om een beetje gek te kunnen doen? En ik train nog ook. Ik haal de ballen, om te kunnen openen. Ik scoor, heb een paar assists. Het is lekker trainen zo. Nee, joh, voor mij is dit geen werk. Als ik kan spelen, is voetbal voor mij nooit werk.” En weg is Janssen, omringd door tientallen fans in Beekbergen.

Bron: De Gelderlander 11-07-2005
 

Drie tegentreffers uit ‘dode momenten’

Vitesse kreeg zaterdagavond liefst drie keer een tegentreffer uit een ‘dood’ spelmoment te incasseren in het eerste oefenduel voor het seizoen 2005/2006 tegen Beekbergen: 3-9. Doelman Harald Wapenaar werd gepasseerd uit twee strafschoppen en een vrije trap.

Beekbergen-Vitesse 3-9 (0-5). 9. 0-1 Hersi (assist Janssen), 15. 0-2 Knopper (Swerts), 33. 0-3 Knopper (Janssen), 41. 0-4 Hersi (Gluscevic), 45. 0-5 Knopper (Hersi), 48. 0-6 Gluscevic (Janssen) 65. 1-6 Calot, 70. 1-7 Kaya, 73. 1-8 Janssen, 82. 2-8 Van Engeland (strafschop), 85. 2-9 Rankovic (Janssen), 90. 3-9 Westerveld (strafschop).

Opstelling Vitesse: Wapenaar; Vreven (60. Rankovic), Van den Berg (60. Blondelle), Dingsdag, Fränkel (60. Suart); Swerts, Knopper (60. Kaya), Janssen; Hersi (65. Dors), Gluscevic (60. De Meersman), Rojer. Bijzonderheden: Debuut nieuweling Gill Swerts en de drie stagiairs Siebe Blondelle, Hesdey Suart en Onur Kaya. Kaya scoort direct. Vitesse laatste kwartier met tien man wegens lichte blessure Rojer. Amoah, Yakubu (vakantie), Benson, Knol, Esajas (niet fit) niet inzetbaar.

Bron: De Gelderlander 11-07-2005
 

Vitesse wacht op Knol en duimt voor Jansen

De geur van ballen gehakt, hamburgers, braadworsten, bier en het geluid van een dweilorkest. Het bezoek van Vitesse ging zaterdagavond niet onopgemerkt voorbij aan Beekbergen. De plaatselijke voetbalclub bestaat 75 jaar en daarom kwamen Edward Sturing en zijn manschappen tegen een vergoeding van een paar duizend euro langs om het feest luister bij te zetten.

In de aanloop naar de competitie laten clubs uit het betaald voetbal zich graag verleiden om de zware trainingsarbeid af te wisselen met een partijtje tegen amateurs. Het mes snijdt aan twee extra kanten: de promotietour levert wellicht nieuwe potentiele klanten op en de kas wordt gespekt. De bijna 2000 bezoekers van het idyllisch in de bossen gelegen complex van v.v. Beekbergen kwamen niets te kort. De 7,5 euro die aan de kassa moest worden neergeteld was welbesteed, alle ‘sterren’ van Vitesse waren er. Het publiek kon zich wellustig vergapen aan de rushes van Stijn Vreven, de technische hoogstandjes van de wat overtollige kilo’s meetorsende Theo Janssen, de drie doelpunten van Richard Knopper en de missers van Igor Gluscevic, die tot tweemaal toe zelfs voor een leeg doel niet kon scoren. Hoogtepunten waren de drie doelpunten die de amateurs tegen de profs maakten.

Afwezige, althans binnen de lijnen, was Ruud Knol. De 24-jarige centrale verdediger valt morgenavond in Zevenaar tegen OBW voor het eerst na een absentie van bijna een jaar weer te bewonderen. Eind augustus vorig jaar liep de Vitesse-speler tegen Feyenoord een ernstige knieblessure op. De tweede binnen korte tijd, want hij was toen nog maar net een paar maanden hersteld van een knieoperatie die hem ook al een seizoen uit de running hield. Volgens eigen zeggen is Knol vrijwel volledig hersteld. Met dank aan de club die afgelopen seizoen geen enkele druk op hem heeft uitgeoefend.

Een ander, nog jeugdiger talent, Michael Jansen (21), kan op dezelfde houding van zijn werkgever rekenen. De verdediger heeft een hartritmestoornis. Het is de vraag of hij ooit nog op niveau kan terugkeren. “Verschrikkelijk voor die jongen”, zegt de geroutineerde doelman Harald Wapenaar. “We duimen allemaal dat hij weer helemaal gezond terugkomt. Hij was net zo goed bezig. Had een plek bij Jong Oranje en zelfs Ajax had belangstelling voor hem.”

Bij Vitesse is verder in vergelijking met vorig, zo succesvol verlopen seizoen, weinig veranderd. Nieuw is voorlopig alleen de van ADO Den Haag overgekomen Gill Swerts. Mogelijk komt daar Remco van der Schaaf nog bij. De middenvelder wil naar zijn oude club, maar PSV lijkt vooralsnog niet van plan hem te verhuren. Kopen is voor Vitesse geen optie.

Bron: AD 11-07-2005
 

Theo Janssen in beeld bij Feyenoord

Theo Janssen is één van de voornaamste kandidaten om Bart Goor op te volgen bij Feyenoord. De Belg werd verkocht aan Anderlecht, waardoor Janssen nu in beeld is om hem op te volgen: “Ik heb wel wat gehoord, maar er is nog niks concreet. Ik weet dat ze graag een Nederlandse speler willen voor links op het middenveld. Ik sta zelf wel open voor Feyenoord. Ik heb altijd gezegd dat ik wel naar een topclub wil.” De Arnhemmer denkt dat hij de stap wel aan kan: “Ik kan veel beter dan ik nu al laat zien. Op een hoger niveau kan ik makkelijk uit de voeten.” Vitesse wil Theo Janssen niet zomaar laten gaan, zo liet manager voetbal Jan Streuer al eerder weten. Janssen snapt de houding van Vitesse wel: “Ik wil ook dat Vitesse goed aan mij verdiend als ik weg zou gaan. Daar staan ook dingen over in mijn contract. Maar ik ben op zich blij met mijn contract bij Vitesse, ik heb niet voor niets tot 2008 bijgetekend. Het is nu aan de club of zij me willen verkopen. Ik wacht het allemaal wel af.” Janssen speelde in Beekbergen op een uitermate hoog niveau en viel op met een lob vanaf de middenlijn en een schot met links achter zijn standbeen.

Bron: Omroep Gelderland 09-07-2005
 

Ruud Knol maakt dinsdag zijn rentree

Ruud Knol maakt als alles goed gaat dinsdag in de oefenwedstrijd tegen zijn oude club OBW in Zevenaar zijn rentree bij Vitesse. De revalidatie verloopt goed: “Ik heb deze week elke dag één keer mee kunnen trainen en nog geen problemen gehad. Ik heb in België een pittige revalidatie afgewerkt. Ik heb daar van elf tot half zes constant doorgedraaid. In het zand, in dikke matten en met fietsen ben ik bezig geweest om mijn knie te trainen.” Ruud Knol denkt dat het verstandig is geweest om naar België te gaan: “Het was zwaar, maar ik denk dat ik daar nu de vruchten van kan gaan plukken.”

Bron: Omroep Gelderland 09-07-2005
 

Sturing: enorme domper voor Jansen

De hartproblemen van Michael Jansen werpen een schaduw over de voorbereiding van Vitesse. Volgens trainer Edward Sturing heeft het veel impact: “Hij heeft het zelf aan de groep meegedeeld, toen kon je een speld horen vallen. Het kwam hard aan. Het is een enorme domper voor de groep, maar met name voor Michael zelf. Hij was geselecteerd voor Oranje en dan gebeurt dit. Eerst een mooie mededeling en kort daarop dit slechte nieuws.” Sturing hoopt nu op het beste: “Nu gaan de onderzoeken verder, ik hoop dat het toch kan worden opgelost en dat Michael weer terugkomt in de groep.”

De eerste keer dat het probleem echt opspeelde was eind vorig seizoen tegen Ajax. Jansen verloor het bewustzijn, maar wilde daarna toch verder spelen. Sturing herinnert zich nog hoe het gebeurde: “De dokter gaf aan dat hij niet meer terug mocht keren, omdat hij even bewustzijn was geweest. Ik wist toen ook niet wat er echt aan de hand was.” Later hoorde Sturing dat Jansen last had van hartritmestoornis: “Ik wist het al in een vroeg stadium. Ik hoorde in de vakantie al dat er problemen waren. Nu moeten we verder kijken. Ik moet het ook sportief oplossen.”

Bron: Omroep Gelderland 09-07-2005
 

Knieblessure voor Vitesse-spits Benson

Vitesse-spits Fred Benson laat woensdag een scan maken van zijn rechterknie. De Ghanees heeft tijdens de eerste week van de voorbereiding last gekregen van het gewricht. “Ik heb wel wat trainingen meegedaan, maar niet alles. Deze oefenwedstrijd kon ik beter niet spelen. De scan laten we voor de zekerheid maken, dan weten we tenminste wat het precies is”, aldus de spits, die vorig seizoen doorbrak.

De revalidatie van Etienne Esajes gaat voorspoedig. De linksbuiten denkt snel aan te kunnen sluiten bij de groep: “Ik kan komende week nog niet spelen, maar misschien ben ik er tegen Porto bij.”

Bron: Omroep Gelderland 09-07-2005
 

Vitesse wint met 9-3 in Beekbergen

Vitesse heeft de eerste oefenwedstrijd van de voorbereiding met 9-3 gewonnen van Beekbergen. De Arnhemmers speelden voor rust de bal makkelijk rond. Richard Knopper scoorde drie keer en Youssouf Hersi maakte er twee, waardoor het bij rust 0-5 was. Na rust werd er veel gewisseld. Igor Gluscevic maakte 0-6 en verder scoorden de sterk ingevallen Onur Kaya, Theo Janssen en Aleksandar Rankovic. De tegentreffers ontstonden allemaal uit dode spelmomenten. Erwin Calot scoorde uit een vrije trap. Danny van Engeland en Koen Westerveld waren succesvol vanaf de strafschopstip.

Bron: Omroep Gelderland 09-07-2005
 

Doodse stilte in kleedkamer

Michael Jansen heeft gisterochtend zijn ploeggenoten het zwijgen opgelegd. De 21 – jarige Vitessenaar kwam met de mededeling dat hij door hartproblemen voorlopig niet aan voetballen toekomt. Dat is wat anders dan een transfer naar Ajax. Het nieuws over Michael Jansen sloeg gisterochtend op sportcentrum Papendal in als een bom. “Die jongens gaan zich natuurlijk ook afvragen wat er aan de hand is. In de kleedkamer werden al grapjes gemaakt over de grote transfer die hij zou aankondigen”, zo vertelde woordvoerster Ester Bal van Vitesse gistermiddag.

Enkele uren eerder was Michael Jansen in de kleedkamer verschenen om zijn ploeggenoten tekst en uitleg te geven. Hij ontbrak immers al vier dagen op de training en zijn absentie werd omgeven door onduidelijkheid. Daaraan kwam op het nationale sportcentrum snel een einde. Volgens ploeggenoot Theo Janssen was het even stil in de kleedkamer. “Dat slaat wel in, ja. Natuurlijk ga je dan even nadenken.”

Hartproblemen houden de 21-jarige Michael Jansen voorlopig aan de kant. Het was inderdaad wel logisch dat de spelers dachten aan een grote transfer. Het ging immers net zo lekker met de jeugdinternational uit Nijmegen. Hij stond in de belangstelling van Ajax, tekende desondanks een sterk verbeterd contract tot 2008 bij Vitesse en werd zelfs uitgenodigd voor een trainingsstage bij Oranje. De bondscoach had hem, na zijn beste voetbaljaar ooit, in het vizier.

Michael Jansen wilde gisteren nog niet reageren op de vele vragen die naar boven komen bij een ‘jonge voetballer met hartproblemen’. Hij moet, aldus de woordvoerster, alles nog verwerken. En de clubarts werd gevraagd zich aan zijn zwijgplicht te houden. Zo bleef er gisteren veel onduidelijk. Hoe ernstig is zijn kwaal, hoe groot zijn kans op herstel. Maar ook de vraag of hij die middag van de 15de mei aan de dood is ontsnapt. Jansen viel tijdens de competitiewedstrijd Vitesse-Ajax zo maar weg en kwam ook zo maar weer bij.

Dat laatste overkwam de voorbije twee jaren niet iedere voetballer met een hartritmestoornis. De internationale voetbalwereld werd opgeschrikt door talloze sterfgevallen. Vandaar ook dat de internationale en nationale voetbalbonden inmiddels tot eensluidende keuringen proberen te komen. Ongeloof stond gisteren rond het middaguur op het gezicht van elftalleider Wim Jansen. Hij kwam net aan en wist nog van niks. “Is het echt waar, wat sneu voor die jongen zeg. Het is zo’n ontzettend goeie jongen”, zei Jansen.

Volgens clubarts Peter van Beek is er in zijn tijd als verantwoordelijke dokter nooit iemand afgekeurd vanwege hartproblemen. Van Beek werd in 1985 door Karel Aalbers gevraagd de medische keuring te professionaliseren. Sindsdien behoort een hartkeuring standaard tot de test. Die test is er voor contractspelers, niet voor de jeugd. “Daarover heb ik met AGOVV (partner in jeugdopleiding,red.) contact gehad. De kans is groot dat we spelers vanaf hun veertiende gaan testen. Dat wordt in elk geval de insteek, er moet nog budget voor worden gemaakt.”

De schrik zit er inmiddels goed in, maar in praktische zin verandert er weinig. Alle spelers met een contract zijn al volgens de jongste richtlijnen onderzocht. Er wordt dan ook niet opnieuw onderzoek gedaan, ook blijven de tests dezelfde. Wel moet de technische leiding zich nu buigen over een andere vraag; moet er een vervanger voor Michael Jansen worden gezocht.

“Dat hebben we in beraad”, erkende algemeen directeur Paul van der Kraan gistermiddag. “We zijn van plan nog twee spelers te halen, het kan best zijn dat we onze aandacht op andere posities richten.” Vitesse heeft Purrel Fränkel en stagiair Hesdey Suart voor de positie van linksback. “Misschien moet er een linksback en geen rechter spits komen”, aldus Van der Kraan. “We gaan in elk geval geen drie nieuwe spelers halen.”

Bron: De Gelderlander 09-07-2005
 

Vitesse wacht op reactie Amoah

De clubleiding van Vitesse wil zo snel mogelijk met Matthew Amoah om de tafel om over zijn toekomst te praten. Amoah heeft een in 2006 aflopen contract, maar kan bijtekenen. Voor de vakantie spraken beide partijen al over de toekomst van de topscorer. Directeur Paul van der Kraan: “Op dit moment weet ik niet of we eruit komen. Verkopen is een optie, bijtekenen ook, maar het kan ook zijn dat hij zijn contract uitdient. Ik weet niet wat de speler zelf wil, dat hoop ik zo snel mogelijk te horen.” Als Amoah vertrekt, wil Vitesse een andere aanvaller halen.

Bron: De Gelderlander 09-07-2005
 

KNVB wil hartonderzoek verplichten

Verdediger Michael Jansen van Vitesse mag vanwege hartproblemen voorlopig niet voetballen. Mogelijk heeft de jonge Nijmegenaar nog geluk gehad. De KNVB wil hartkeuring voor profs verplicht stellen. Michael Jansen raakte tijdens de competitiewedstrijd van Vitesse tegen Ajax (15 mei) korte tijd buiten bewustzijn. Boze tongen beweerden dat hij een klap had gekregen van Ajacied Steven Pienaar. Daarvoor werd geen bewijs gevonden. Logisch, naar nu blijkt ging het om ‘een hartritmestoornis die incidenteel blijkt op te treden bij maximale inspanning’.

Zo meldt de club in een persbericht. Clubarts Peter van Beek van Vitesse wil niet bevestigen dat Jansen geluk heeft gehad. De voorbije jaren werd de internationale voetbalwereld opgeschrikt door een reeks sterfgevallen van voetballers met hartproblemen. Inmiddels is de ernst van de situatie doorgedrongen tot de voetbalwereld. Het internationale ‘protocol van Lausanne’ moet de veiligheid van profsporters verbeteren.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 09-07-2005
 

Streuer: heel triest voor Jansen

Jan Streuer, manager voetbal bij Vitese, is zwaar aangeslagen door de hartproblemen van verdediger Michael Jansen. “Dit is echt heel triest voor hem. Hij heeft het zelf aan de spelers verteld, heel knap dat hij dat kan. Michael stond aan het begin van een mooie carrière. Dat is nu mogelijk voorbij, al geeft hij de moed zelf nog niet op.” Streuer weet nog niet precies hoe hij de positie van linksback nu gaat invullen: “Dingsdag en Fränkel kunnen daar spelen. We kijken wel hoe we het gaan invullen.”

Bron: Omroep Gelderland 08-07-2005
 

Michael Jansen (21) tot winterstop niet inzetbaar

Vitesse-speler Michael Jansen is voorlopig niet inzetbaar. De verdediger raakte op 15 mei jl. in de wedstrijd Vitesse-Ajax kort buiten bewustzijn. Bij uitgebreide onderzoeken die sindsdien hebben plaatsgevonden, is een hartritmestoornis geconstateerd die incidenteel blijkt op te treden bij maximale inspanning.

Inmiddels heeft Jansen hiervoor een ingreep aan het hart ondergaan in de verwachting dat het probleem hiermee kon worden opgelost.

Echter, bij de laatste testen vlak voor de start van het seizoen, bleek het probleem niet afdoende te zijn verholpen. Bij Jansen zullen daarom nog verdere onderzoeken en behandelingen plaatsvinden. Zodra de resultaten hiervan bekend zijn, zult u nader worden geïnformeerd. Zoals het zich nu laat aanzien, is Jansen in elk geval tot de winterstop niet inzetbaar. Michael Jansen is op dit moment niet bereikbaar voor commentaar.

Bron:Vitesse 08-07-2005
 

ELFvoetbal.nl: ‘Einde loopbaan Michael Jansen?’

Vitesse komt vanmiddag met een verklaring omtrent de gezondheidssituatie van verdediger Michael Jansen. Alom wordt gevreesd dat de Nijmegenaar zijn loopbaan voortijdig moet stoppen. Het gerucht gaat dat Jansen een hartprobleem heeft. (

Bron: ELFvoetbal.nl 08-07-2005
 

Vitesse speelt bekerduel 18.00 uur

Vitesse speelt de eerste ronde van het KNVB-bekertoernooi op zaterdag 6 augustus om 18.00 uur. Tegenstander is de Friese hoofdklasser Harkemase Boys. Het bestuur van die club heeft de KNVB gisteren verzocht het duel op dat tijdstip vast te stellen. Vitesse treft een ‘op papier’ taaie tegenstander in de nummer twee van de zaterdag hoofdklasse C. De nieuwe trainer Pieter Bijl kan beschikken over oud-profs als Tony Alberda (Veendam, Heerenveen) en doelman Egbert Darwinkel (ex FC Groningen en Veendam). De wedstrijd wordt gespeeld op sportpark De Bosk in het Friese Harkema.

Bron: De Gelderlander 08-07-2005
 

Vitesse wacht drukke tweede week

Vitesse is de voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen begonnen. De Arnhemse eredivisionist speelt aankomende zaterdag de eerste oefenwedstrijd. Het eerste van in totaal tien oefenduels is tegen vv Beekbergen. De selectie gaat maandag 11 juli nog op een vijfdaags trainingskamp in hotel De Branding in Doorwerth en traint op de velden van voetbalclub Duno uit Doorwerth. Komende week is het druk, met vier liefst oefenwedstrijden. In week twee speelt Vitesse tegen achtereenvolgens DFS (11 juli, 19.30 uur), OBW (12 juli, 19.00 uur), Driel (14 juli, 19.30 uur) en Jonge Kracht (15 juli, 19.00 uur).

Bron: De Gelderlander 08-07-2005
 

Dingsdag: ik zit goed bij Vitesse

Verdediger Michael Dingsdag (22) heeft donderdag zijn handtekening gezet onder een nieuw contract bij Vitesse. Zijn contract is opengebroken en verlengd tot de zomer van 2008. “Het is uiteindelijk tot tevredenheid. In het eerste gesprek kwamen we er helemaal niet uit, maar de tweede keer is het toch gelukt”, vertelt Dingsdag. Met name Werder Bremen had serieuze belangstelling: “Maar die wilden ook nog een ervaren speler voor die positie halen, dus dan weet je dat je minder aan spelen toekomt. Ook Chievo Verona en Sampdoria hebben geïnformeerd, maar voorlopig zit ik bij Vitesse goed.”

Bron: Omroep Gelderland 07-07-2005
 

Massale deelname aan Oefenpool op forum

Twee weken nadat op het forum van deze site het poolseizoen 2005-2006 is geopend met de Oefenpool, hebben al meer dan 80 fans voorspellingen uitgebracht voor de oefenwedstrijden van Vitesse. Vorig jaar deden in totaal ruim 100 forummers mee aan de Oefenpool. Gezien de grote belangstelling verwachten de organisatoren dit jaar een record aantal deelnemers. De oefenpool loopt tot de eerste competitiewedstrijd van Vitesse.

Eind van deze week gaat de Vitesse Pool van start. Daarin wordt gepoold voor alle officiële wedstrijden die Vitesse speelt in 2005-2006. Iedereen die wil kan meedoen aan de Pools. Gewoon even inloggen op het forum en je voorspelling plaatsen in de betreffende topic. De eerste wedstrijd die meetelt voor de Oefenpool is VV Beekbergen – Vitesse op 9 juli. Bij de oefenpool kunnen alleen voorspellingen worden uitgebracht is de daarvoor bestemde ‘maandtopic’.

Meedoen? Meer weten? Gewoon even gratis registreren in inloggen op het forum.

Voor de pools: Klik hier

06-07-2005
 

Lachen en huilen tijdens toernooi om G-trofee

Voor het tiende opeenvolgende jaar alweer werd gisteren om de G-trofee gespeeld. Ditmaal was sportpark ’t Cranevelt in Arnhem het decor. Het was voor alle deelnemers een enerverende middag.

Drie wedstrijden hadden ze gespeeld. Twee daarvan gewonnen en een nipt (1-0) verloren. En toch zaten ze niet in de volgende ronde. De teleurstelling bij de spelers van het gehandicaptenvoetbalteam van de Siza Dorpgroep locatie ’s Konings Jaght was groot. Teambegeleider Jan Willem Limbeek weet dat het zo werkt bij ‘zijn jongens’. Al bijna dertien jaar werkt hij als bewegingsagoog in ’s Konings Jaght. Daarnaast voetbalt Limbeek in zijn vrije tijd. “Als ik verlies vind ik dat ook zuur. Deze jongens beleven een nederlaag extra zuur. Het zijn mensen die hun emoties volop tonen. Lachen en huilen staat voor hun even dichtbij.”

Gisteren speelden ze met nog zestien teams van verstandelijk gehandicapten om de G-Trofee. Het jaarlijke voetbaltoernooi voor gehandicapten in samenwerking met voetbalclub Vitesse. De ploegen, zes spelers per team, hadden allemaal een speler van de Arnhemse club en een eigen begeleider in hun midden. Limbeek selecteerde de spelers van ’s Konings Jaght.

“Het zijn de zes beste voetballers van de instelling. Echte voetballers. Ze spelen bijna allemaal in een G-team bij Jonge Kracht in Huissen. Ze zijn ongelooflijk gemotiveerd voor dit toernooi. Als het straks is afgelopen, leven ze alweer naar volgend jaar toe. Ze hebben allemaal een seizoenkaart van Vitesse en kunnen op deze dag met spelers van hun favoriete club in een team spelen. Dat vinden ze fantastisch natuurlijk. Maar ook de spelers van Vitesse vinden meedoen aan het toernooi om de G-trofee fantastisch.” Bij de voetballers van ’s Konings Jaght is Theo Janssen duidelijk favoriet. Nog voordat het toernooi begint, hebben ze al bezit van de speler genomen.

Limbeek: “Al lang van tevoren wilden ze Theo in hun team. Toen we op het sportpark aankwamen, zagen ze hem staan en hebben ze hem gevraagd. Theo Janssen gaat heel goed met deze jongens om. Dat weten ze nog van vorig jaar, toen hij ook met ons heeft mee gevoetbald.” Janssen denkt dat hij bij de spelers populair is omdat hij een ‘Arnhemse jongen’ is. Maar daarmee is hij veel te bescheiden. De pret straalt van hem af tijdens de wedstrijden met het G-team. “Natuurlijk is het leuk om hieraan mee te doen. Deze jongens stralen zoveel plezier uit. En daar komt nog bij dat ik anders twee keer met Vitesse had moeten trainen. Nu heb ik alleen vanochtend hard getraind en heb ik vanmiddag een hoop lol.”

Bron: De Gelderlander 07-07-2005
 

Verkoopactie nieuw Vitesse-shirt

Tijdens de Open Avond kunnen supporters het nieuwe Quick uit en/of thuis-shirt, kopen voor € 50,00.
Leden van de supporters vereniging krijgen op vertoon van hun lidmaatschapkaart het shirt voor € 45,00
Na de Open Avond is het Quick-shirt in de fanshops te koop voor € 65,00.

06-07-2005
 

De puzzel van het competitieschema
Uitleg over de play-offs

De Universiteit van Barcelona moest eraan te pas komen, maar de KNVB heeft het competitieschema voor het seizoen 2005/2006 sluitend. Een overvolle Europese kalender, de eisen van de lokale autoriteiten over openbare orde en veiligheid en de sportief-technische complicaties bemoeilijkten de totstandkoming van het programma.

Als AZ en Sparta op vrijdag 12 augustus de ouverture van het nieuwe voetbalseizoen gestalte geven, zijn de medewerkers wedstrijdzaken van de KNVB alweer met hun gedachten bij de indeling van de competitie 2006/2007. Dat is niet vreemd als je alle knelpunten, sportief-technische en commerciële uitgangspunten in ogenschouw neemt. Liefst 451 belemmeringen (waaronder planning politie-inzet, koopzondagen, risicowedstrijden, andere evenementen die tegelijkertijd plaatshebben en speciale verzoeken zoals de opening van het nieuwe stadion van FC Groningen met een thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen na de winterstop) vonden de competitieplanners dit jaar op juni weg. Weliswaar evenveel als vorig seizoen, maar toch 300 knelpunten in de eredivisie en 151 in de Gouden Gids Divisie.

lees verder...

Bron: VI 06-07-2005
 

FC Groningen ziet af van Rankovic

Volgens het weekblad Voetbal Internationaal van 6 juni 2005 is er volgens de trainer van FC Groningen, Henk Veldmate, is er geen sprake van een komst van Aleksandar Rankovic naar FC Groningen: “Wij hebben contact gehad met Vitesse over Rankovic, maar daarna was het verhaal voor ons over.”

06-07-2005
 

Bos: ‘Zou fantastisch zijn ooit terug te keren als hoofdtrainer’

Meer dan 26 jaar van zijn leven verbleef Theo Bos (39) bij Vitesse. Na zijn spelerscarrière bekleedde bij bijna alle functies in Arnhem, maar nu is het tijd op eigen benen te staan. Mister Vitesse wordt komend seizoen trainer van FC Den Bosch. De verwachtingen zijn hoog. want de Brabanders promoveerden liefst drie keer in de laatste zes seizoenen.

Hoeveel treden had de beroemde trap van de kleedkamers naar het veld van het oude Vitessestadion Nieuw Monnikenhuize?

‘Dat moeten er ongeveer 23 zijn geweest.’

Klopt. En hoeveel passen was het van de poort tot aan die trap?

‘Ik heb het ooit exact geweten, het was 110 meter, dus een stap of 120.’

Het waren er 122. Waar staat uw huis?

‘Haha, op het complex van het oude stadion. Ons huis staat op het trainingsveld en ik ben opgegroeid op driehonderd meter van het stadion.’

U stond daar als kleine jongen met uw vader op de staantribune en ging op uw dertiende bij Vitesse voetballen. U bent die club altijd trouw gebleven. Na 26 jaar vertrekt u naar FC Den Bosch. Kunt u wel ergens anders werken?

‘Natuurlijk, maar ik ben wel helemaal vergroeid met Vitesse. Ik was er jeugdspeler, selectiespeler, aanvoerder, jeugdtrainer, assistent-trainer en trainer van de beloften. Ik ben alleen nog geen voorzitter geweest, maar dat kan altijd nog. Tweederde van mijn leven heb ik bij Vitesse gezeten, de club zit in mijn hart en dat zal altijd zo blijven. Maar als ik niet ergens anders zou kunnen werken, was ik nooit aan dit avontuur begonnen. Het mooie aan FC Den Bosch is dat ik me meteen thuis voelde toen ik er een aantal gesprekken had. Het klikte goed met manager voetbalzaken Fred van der Hoorn. Ik heb inmiddels verscheidene keren in De Vliert rondgelopen en met de mensen gesproken, en het is net alsof ik al thuiskom. Het gevoel is goed en dat is heel belangrijk voor mij.’

lees verder...

Bron: VI 06-07-2005
 

Mysterieuze blessure velt Michael Jansen

Hoewel het al zes weken geleden is dat Michael Jansen uitviel in het thuisduel met Ajax, is nog altijd niet bekend wat de 21-jarige verdediger mankeert. Afgelopen maandag ontbrak de Nijmegenaar op de eerste training van de Arnhemmers, omdat deelnemen als té riskant werd beschouwd. Intussen wil Vitesse niets kwijt over de kwetsuur van Jansen. ‘Het onderzoek is nog niet afgerond’, zegt manager voetbal Jan Streuer. ‘Zes weken is wel erg lang, maar we hebben er ook niets aan over de blessure te speculeren.’ Michael Jansen zelf was niet bereikbaar voor commentaar. Ruud Knol (24) meldde zich afgelopen maandag wél op de eerste training. De centrale verdediger kampt al jaren met knieblessures en speelde in augustus vorig jaar zijn laatste wedstrijd. Hoewel Vitesse voorzichtig met hem wil zijn en hij niet elke training van de partij is, hoopt Knol de start van het seizoen te kunnen meemaken.

Bron: VI 06-07-2005
 

Ten Napel en Kraay Junior analisten TV Gelderland

Evert ten Napel (sportcommentator NOS), Hans Kraay junior (verslaggever SBS6 Sport), lwan van Duren (journalist Voetbal International) en Marcel Rözer (Johan, Sportpaleis De Jong) zullen tijdens het komende voetbalseizoen per toerbeurt als analist te zien zijn bij het rogramma De Voorzet op TV Gelderland. Het kwartet krijgt wellicht nog gezelschap van oud-prof Frank Berghuis, met wie TV Gelderland nog in de verkennende fase zit. Het programma, dat De Verlenging opvolgt en door Rob Kleijs wordt gepresenteerd, verhuist van de maandag- naar de donderdagavond. Chef sport Erik Hagelstein: ‘Gezien het aanbod van voetbalgerelateerde programma’s op tv, hebben we ervoor gekozen De Voorzet in de vooruitblikkende sfeer te maken. Met weinig wedstrijdbeelden en veel ruimte om te praten over het Gelderse voetbal.’ De presentator en de analist van dienst bespreken in elke uitzending met een gast van Vitesse, NEC, De Graafschap of AGOVV Apeldoorn actuele zaken op voetbalgebied. Als rode draad heeft het programma het onderdeel stropdasschieten overgenomen van de Brabantse collega’s. De studiogast neemt het daarin op tegen een speler uit het amateurelftal dat de uitzending bijwoont. Doel van het spel is de bal zo nauwkeurig mogelijk op de stropdas van een vijf meter hoge pop te schieten.

Bron: VI 06-07-2005
 

Oma ziet Vitesse spelen vanuit loge provincie

De inkt van de krant was nauwelijks droog toen de uitnodiging al de redactie opwaaide. Oma Dora Jansen en haar kleindochter Bianca Beumer uit Dieren speelden gisteren de hoofdrol in een verslag over de eerste training van voetbalclub Vitesse. Oma houdt van voetbal, vertelde ze, maar durft niet goed naar Gelredome omdat ze slecht ter been is. Kleindochter Bianca is een echte Vitessefan en slaat geen thuiswedstrijd over.

Op 13 augustus kunnen ze toch samen naar de wedstrijd. Op uitnodiging van de provincie Gelderland mogen ze dan voor niets plaatsnemen in de loge van de provincie in Gelredome. Vitesse mag bij zijn eerste wedstrijd gelijk op de tenen tegen subtopper Heerenveen. “Deftig zo’n loge”, reageert oma Jansen, “en heel leuk. Wat een verrassing.” De provincie deelt niet alleen uit aan Bianca en Dora, maar stelt ook de overige acht plaatsen in de loge ter beschikking aan grootouders en kleinkinderen die De Gelderlander lezen. Er zijn viermaal twee kaarten beschikbaar. Provinciaal griffier Bob Roelofs: “Het liefst hebben we mensen die nog nooit eerder in het stadion zijn geweest.”

Kleinkinderen die met oma of opa naar het voetbal willen, of omgekeerd, mogen vóór 1 augustus een kaartje sturen naar de provincie. Met daarop naam, adres, telefoonnummer en leeftijd van beide voetballiefhebbers. En, het allerbelangrijkst, waarom u vindt dat u in aanmerking komt voor de gratis kaarten. “Wij halen de leukste eruit”, zegt Roelofs.

Bianca en Dora verheugen zich ondertussen op de wedstrijd. Ze wagen zich alvast aan een prognose. Bianca houdt het op 1-1. “Heerenveen is een lastige tegenstander.” Oma Dora toont geel-zwart lef: 2-1. “Ik hoop dat ze winnen.”

Meedoen: stuur dan een kaart naar E. van Hattum, provincie Gelderland, Postbus 9090, 6800 GX Arnhem.

Bron: De Gelderlander 06-07-2005
 

De rugnummers van 2005-2006

1 Harald Wapenaar
2 Stijn Vreven
3 Abubakari Yakubu
4 Ruud Knol
5 Purrel Frankel
6 Aleksandar Rankovic
7 Youssouf Hersi
8 Theo Janssen
9 Igor Gluscevic
10 Matthew Amoah
11 Etiënne Esajes

14 Michael Jansen
15 Michael Dingsdag
17 Richard Knopper
19 Fred Benson
20 Peter van den Berg
21 Eldridge Rojer
22 Gino Coutinho
23 Lucien Dors
24 Tim de Meersman
25 Siebe Blondelle
26 Onur Kaya
27 Hesday Suart
28 Gill Swerts

Bron: Omroep Gelderland 05-07-2005
 

Vitesse wil nog twee spelers

Vitesse is de voorbereiding op het nieuwe seizoen begonnen met een incomplete selectie. Trainer Edward Sturing hoopt nog op twee nieuwe spelers voor de start van het seizoen. “Meer zit er gezien de situatie niet in”, meldde Sturing gistermiddag na de eerste training van het nieuwe seizoen. “We zoeken een vervanger voor Stijn Schaars (naar AZ, red.), het liefst een speler die op meerdere posities inzetbaar is. Remco van der Schaaf is zo’n speler. Ook willen we als het kan nog een rechterspits halen, maar dat is het maximale.”

Technisch manager Jan Streuer van Vitesse bevestigde gisteren dat de hoop op oud-Vitessenaar Van der Schaaf nog niet is opgegeven. De onderhandelingen zitten momenteel echter vast. “Wij komen er met de speler wel uit, hij moet er met PSV uit zien te komen”, zei Streuer, die vooralsnog geduld betracht.

De selectie van Vitesse bestond gisterochtend dankzij de aanwezigheid van de Belgische talenten Siebe Blondelle (linksbenige centrumverdediger), Onur Kaya (spelverdeler) en de Nederlander Hesdey Suart (linksback) uit twintig spelers en twee keepers. De drie jeugdinternationals krijgen zes weken de tijd om een plaats in de selectie te veroveren. Ook Luciën Dors en Tim de Meersman, beiden vorig seizoen debuterend, moeten zich opnieuw bewijzen. “Alle vijf krijgen ze de kans om een plaats in de selectie te verdienen”, stelde Sturing, die de jongeling Fred Benson al een stap verder acht. “Hij zit vast bij de selectie.”

Onder toeziend oog van ruim honderd toeschouwers werkte de selectie de eerste training af van een voorbereidingsperiode die zes weken in beslag neemt. Over een week melden de Ghanese internationals Matthew Amoah en Abubakari Yakubu zich bij de groep, ook nieuweling Etiënne Esajas (Jong Ajax) sluit dan aan.

Sturing zei gisteren tevreden te zijn met de groep, maar rekent nog niet op centrumverdediger Ruud Knol. Hij maakte wel zijn rentree na langdurige knieproblemen, maar werkt de komende weken een aangepast programma af. “Voor Ruud is het vooral belangrijk dat hij er bij blijft en niet weer af moet haken. Dat zou een enorme teleurstelling zijn. Hij moet de tijd nemen om weer sterk te worden”, aldus Sturing. “Ik wil geen druk op hem leggen, daarom reken ik niet op hem.”

Michael Jansen ontbrak vanwege onderzoek naar de hoofdblessure, die hij op 15 mei bij het duel Vitesse-Ajax opliep. Gill Swerts (ADO Den Haag) was de enige echte nieuwkomer, waarmee de ommezwaai van Vitesse enigszins in beeld is gebracht. De tijd van Ronald Koeman, Pierre van Hooijdonk en cameraploegen van de landelijke media lijkt te hebben plaatsgemaakt voor de tijd van consistentie en realisme. Vitesse werkt in alle rust toe naar een seizoen waarin de doelstelling ‘meedoen om Europees voetbal’ is. Niet spectaculair gezien het nieuwe play-offsysteem waarbij de nummer negen zich al plaatst voor de strijd om het laatste UEFA Cup-ticket.

Bron: De Gelderlander 05-07-2005
 

Vitesse wil Gery Vink als trainer beloften

Vitesse hoopt Gery Vink te contracteren voor de vacante functie van trainer bij Jong Vitesse. Vink moet de opvolger worden van Theo Bos, die gisteren als hoofdtrainer bij FC Den Bosch is begonnen. De Opheusdenaar moet nog wel met zijn huidige werkgever PSV om de tafel omdat hij een tot 2007 doorlopend contract heeft. Vink trainde vorig seizoen de C2 van PSV en zou ook dit seizoen een jeugdploeg onder zijn hoede krijgen. Manager voetbalzaken Jan Streuer van Vitesse bevestigde gistermiddag de interesse voor Vink. “We zien hem als een uitstekende kandidaat en zijn met hem in gesprek, maar het is nog niet rond”, aldus Streuer.

Gery Vink was eerder uiterst succesvol trainer van Vitesse C1. Nadat hij een jaar stage had gelopen bij de A1 van Edward Sturing, kreeg hij samen met Louis Laros de jongste pupillen onder zijn hoede. Met dat elftal werd hij in 2004 kampioen. Vink vertrok vervolgens naar PSV, waar jeugdcoördinator Joop Brand hem in dienst nam. Hij was bij Vitesse ook in beeld voor een commerciële functie. Bij de Arnhemse club waren echter nauwelijks middelen om de ex-prof (FC Wageningen) in dienst te nemen. Gery Vink was gisteren wegens vakantie niet bereikbaar voor een reactie.

Bron: De Gelderlander 05-07-2005
 

‘Als Vitesse maar boven NEC eindigt’

Met ruim honderd supporters volgde Bianca Beumer met oma Dora Jansen gisteren vol vertrouwen de eerste training van Vitesse op sportcentrum Papendal. “Vitesse gaat de play-offs halen.” Bianca Beumer weet het nog als de dag van gisteren. Vitesse speelde in het Arnhemse Gelredome tegen FC Twente en kwam met 1-0 achter. Uiteindelijk won Vitesse met 4-1. Die dag, zes jaar geleden, maakte Bianca Beumer voor het eerst een wedstrijd van Vitesse mee. Die dag werd ze supporter voor het leven van de Arnhemse voetbalclub. De Dierense verpleegkundige voetbalde zes jaar geleden zelf ook. En hoewel de naam anders doet vermoeden, speelde ze toch echt bij Dierense Boys. Inmiddels is haar elftal opgeheven wegens een gebrek aan voetballende vrouwen in het dorp. Maar Bianca (28) is de voetbalsport wel trouw gebleven. Als een actief supporter van Vitesse. “De laatste zes jaar heb ik maar een thuiswedstrijd gemist. Vorig jaar ben ik zelfs naar alle wedstrijden in de nacompetitie van Vitesse geweest. Ik ga altijd met een nichtje. Naar uitwedstrijden gaan we nooit. Behalve wanneer Vitesse tegen De Graafschap speelt.”

Gisteren zat Bianca met oma Dora (82) langs het voetbalveld op sportcentrum Papendal om de eerste training van de spelers van haar club bij te wonen. Ook oma Dora geniet. “Ja, natuurlijk vind ik het leuk om met Bianca mee te gaan. We kijken thuis ook altijd samen naar Studio Sport en de wedstrijden om de Champions League”, zegt Dora, die overigens in de eerste plaats fan van Ajax is. Toch zou ze weleens met Bianca mee willen naar een wedstrijd in Gelredome, maar ze ziet daar wat tegenop omdat ze moeilijk loopt. “Oma is bang in het gedrang terecht te komen”, legt haar kleindochter uit.

Bianca Beumer heeft veel vertrouwen in het komende seizoen. “Vitesse heeft een moeilijke start met zware wedstrijden, maar ik denk dat ze bij de eerste negen eindigen. En als Vitesse dan ook nog boven NEC staat, is voor mij het seizoen helemaal geslaagd.” Minimaal een negende plaats is het gesprek van de eerste trainingsdag onder de supporters. De plaatsen twee tot en met negen geven namelijk recht op deelname aan de play-offs, waarin wordt uitgemaakt welke clubs in Europese competities mogen spelen. En natuurlijk hebben ze allemaal een mening over de spelers en de trainers. Ook Bianca. “Mijn lievelingsspelers zijn Theo Janssen en Richard Knopper. Die twee spreken mij het meest aan. Daarvoor was het Michael Dingsdag, maar op hem ben ik een beetje uitgekeken. Bij de opening van het supportershome gedroeg hij zich nogal hautain tegenover de supporters.”

Bianca heeft voor hoofdtrainer Edward Sturing ook nog een goede tip. “Hij moet tegen doelman Harold Wapenaar zeggen dat hij in zijn doel moet blijven staan. Wapenaar staat te vaak te ver voor zijn doel, waardoor Vitesse onnodig doelpunten tegen krijgt.”

Bron: De Gelderlander 05-07-2005
 

Ruud Knol pijnvrij op eerste training

Ruud Knol heeft voor het eerst sinds tien maanden weer meegetraind bij Vitesse. De verdediger had problemen met het kraakbeen in zijn knie. “Heerlijk om weer mee te kunnen doen. Ik ben tot nu toe pijnvrij. Ik ga wel voorzichtig doen voorlopig, ik train bijvoorbeeld niet twee keer per dag.” Trainer Edward Sturing wil ook geen enkel risico nemen met Knol: “Het gaat er vooral om dat hij er weer bij kan zijn. Hij krijgt nog een aangepast programma en zal gemiddeld hooguit één keer per dag meetrainen. In wedstrijden moet hij dan wat minuten proberen te pakken, maar we gaan niks forceren.”

Bron: Omroep Gelderland 04-07-2005
 

Sturing acht play-offs realistisch

Vitesse-trainer Edward Sturing denkt met de huidige selectie de doelstelling voor komend seizoen te kunnen realiseren. “Ik vind dat we met deze groep het wel aan onze stand verplicht zijn om de play-offs te halen”, denkt Sturing. Vitesse moet dan bij de eerste negen eindigen. “Dan hebben we recht op een toetje en waar we dan eindigen, zien we wel. Dat neemt niet weg dat we nog wel versterking willen halen.” Sturing heeft daarvoor een concrete naam in gedachten. “We zoeken iemand die achterin en op het middenveld kan spelen, zoals Remco van der Schaaf.”

Bron: Omroep Gelderland 04-07-2005
 

Proefperiode vijf spelers bij Vitesse

De jonge talenten Onur Kaya, Hesdey Suart en Siebe Blondelle krijgen een kans om zich te bewijzen tijdens de voorbereiding van Vitesse. Dat geldt ook voor Lucien Dors en Tim De Meersman, die afgelopen seizoen al deel uitmaakten van de A-selectie. “Na zes weken kijken we wie van die vijf we er wel bij houden en wie niet”, legt trainer Edward Sturing uit. “Dat geldt niet voor Fred Benson, die heeft zich vorig seizoen al bewezen.” Etienne Esajes, de linksbuiten die werd overgenomen van Jong Ajax, traint nog een week aangepast. Hij herstelt van een knie-operatie.

Bron: Omroep Gelderland 04-07-2005
 

Vitesse uit tegen Harkemase Boys

Vitesse is vanmiddag voor de eerste ronde van de AmstelCup gekoppeld aan Harkemase Boys. De uitwedstrijd zal op 6 of 9 augustus worden gespeeld. De rest van de loting is als volgt:

Voorronde,dinsdag 2 augustus:

AFC – Be Quick’28

Eerste ronde,6 of 9 augustus:

Argon – Haarlem
HSC’21/Brein – Stormvog./Telstar
Winnaar voorronde – De Graafschap
Urk – FC Omniworld

lees verder...

04-07-2005
 

Vitesse begint met Rankovic, zonder Vd Schaaf

Vitesse begint vanmorgen om 11.00 uur met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Bij de eerste training op sportcentrum Papendal is Aleksandar Rankovic de meest opvallende aanwezige en Remco van der Schaaf de grote afwezige. Ook in het voorbije weekeinde kwam de transfer van Van der Schaaf nog niet rond. Zijn nog twee seizoenen doorlopende contract bij PSV blijft vooralsnog een groot struikelblok. “Het gaat tussen PSV en de speler”, zegt Jan Streuer, technisch manager van Vitesse. “Het ligt financieel nog vrij moeilijk, maar er is in elk geval nog steeds contact.” Van der Schaaf is nog altijd de felbegeerde opvolger van de naar AZ vertrokken Stijn Schaars. “Hoe lang het gaat duren, dat weet ik niet”, aldus Streuer. Rankovic meldt zich vanmorgen gewoon op Papendal, hoewel de Servische speler graag wil vertrekken bij Vitesse. Ondanks de belangstelling van FC Groningen, ADO Den Haag en Sparta heeft de middenvelder nog geen nieuwe club gevonden. De afkoopsom van ongeveer drie ton blijkt vooralsnog te gortig voor genoemde clubs. “Het kan nog steeds rondkomen”, zegt Streuer. “Er is nog geen duidelijkheid over. De speler wil graag in Nederland blijven, dat maakt het verhaal wel moeilijker.”

Behalve de nog steeds met een hoofdblessure kampende Michael Jansen ontbreken vanochtend ook Matthew Amoah en Abubakari Yakubu. Het tweetal hoeft zich pas over een week te melden in Arnhem, aangezien ze in juni nog kwalificatiewedstrijden voor het WK 2006 in Duitsland hebben gespeeld met de nationale ploeg van Ghana.

Vitesse-trainer Edward Sturing heeft drie spelers van Jong Vitesse toegevoegd aan zijn selectie. Siebe Blondelle, Onur Kaya en Hesdey Suart zullen de hele voorbereiding van de hoofdmacht meemaken. Daarna wordt bekeken of de stageperiode een vervolg krijgt middels een vaste plek in de selectie.

Bron: De Gelderlander 04-07-2005
 

Vitesse haalt nog minstens 1 speler

Vitesse haalt voor het nieuwe seizoen nog minimaal een speler. “We halen zeker nog een vervanger voor Schaars. Maar het is niet gezegd dat we een specifieke linkermiddenvelder zoeken”, vertelt manager voetbal Jan Streuer. “Het liefst halen we iemand die in de verdediging en op het middenveld kan spelen. Remco van der Schaaf is nog steeds in beeld. We willen wel een keer een eind aan dat verhaal maken, maar we gaan geen overhaaste dingen doen. Daarnaast zoeken we, als het financieel mogelijk is, een speler die de concurrentie voorin groter kan maken”, verklaart Streuer.

Aleksandar Rankovic meldt zich gewoon voor de eerste training. “Wij staan nog steeds positief tegenover een vertrek van hem. Hij wil zelf het liefst in Nederland blijven”, vertelt Streuer. Matthew Amoah en Abubakari Yakubu melden zich pas over een week bij Vitesse, omdat zij vorige maand met Ghana WK-kwalificatiewedstrijden hebben gespeeld.

Jaap Davids gaat op proef bij FC Den Bosch, waar ´Mister Vitesse´ Theop Bos nu trainer is. Jan Streuer verwacht veel van Tim De Meersman: “Nu Schaars vertrokken is, moet hij zich laten zien omdat hij ook linkermiddenvelder is.”

Bron: Omroep Gelderland 03-07-2005
 

Jansen ontbreekt op eerste training

Michael Jansen ontbreekt maandag op de eerste training van Vitesse. De Nijmeegse verdediger heeft nog te veel last van zijn hoofd. Onduidelijk is wat Jansen precies heeft. “Zolang de onderzoeken niet zijn afgerond, brengen we niets naar buiten. We hadden gehoopt dat de diagnose voor de eerste training duidelijk was, maar dat is niet zo. Aan speculaties heeft de speler niets”, zei clubarts Van Beek. Michael Jansen raakte op 15 mei even buiten westen tijdens de wedstrijd tegen Ajax. Daardoor miste hij een trainingsstage bij Oranje en interlands van Jong Oranje.

Bron: Omroep Gelderland 03-07-2005
 

Meer info Lambert Jager

Voor meer info over Lambert Jager kunt u de website van zijn eigen keepersschool bezoeken:

Keeperstrainer.nl

02-07-2005
 

Lambert Jager nieuwe keeperstrainer Vitesse

Lambert Jager wordt de nieuwe keeperstrainer van Vitesse. Hij volgt Abe Knoop op, die door trainer Ronald Koeman naar de Portugese kampioen Benfica is gehaald. De 50-jarige Jager was eerder werkzaam bij onder meer De Graafschap, Cambuur Leeuwarden, FC Zwolle en de amateurs van DOVO. Hij geeft zijn baan bij papierfabriek Parenco in Renkum op om bij Vitesse in dienst te treden. Lambert Jager tekent bij Vitesse een contract voor één seizoen met een optie voor nog een jaar. Hij werkt niet alleen bij het eerste elftal, maar gaat alle keepers van Vitesse trainen.

Bron: Omroep Gelderland 02-07-2005
 

Job Komol op proef bij Go Ahead Eagles

Job Komol gaat op proef bij Go Ahead Eagles meetrainen. De linksback is einde contract bij Vitesse. Komol gold als één van de grootste talenten uit de jeugdopleiding van Vitesse. De Kameroener stond op het punt om door te breken, toen eind 2000 HIV bij hem werd geconstateerd. Daarna stagneerde zijn carriere en kwam hij nooit in aanmerking voor de A-selectie. Komol komt bij Go Ahead Eagles zijn voormalige trainer Mike Snoei tegen, met wie hij bij Jong Vitesse werkte. Komol was afgelopen seizoen vaak aanvoerder van dat elftal, maar Vitesse bood hem geen nieuw contract meer aan.

Bron: Omroep Gelderland 02-07-2005
 

Theo Bos wil als trainer de top bereiken

De voetballer Theo Bos schopte het tot meer dan 400 wedstrijden in de hoofdmacht van Vitesse. De hoofdtrainer Theo Bos (39) debuteert dit seizoen bij FC Den Bosch. “Ik wil als trainer meer bereiken dan ik als speler heb bereikt.” De hoofdselectie van FC Den Bosch begint maandag met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De eenjarige verbintenis van Theo Bos met de club uit de eerste divisie ging officieel in op 1 juli, maar de Arnhemmer heeft al twee drukke weken achter zich. Hij maakte kennis met de mensen op de club en was nauw betrokken bij de transfers van enkele nieuwe spelers. Al na een dag voelde hij zich thuis bij de FC. “Dat kan ik niet uitleggen, het is een gevoel”, zegt Bos. “Ik heb niet het gevoel dat ik hier vreemd ben, hoewel ik 26 jaar bij Vitesse heb gezeten.”

In die periode groeide de gewezen mannetjesputter uit tot Mister Vitesse en werkte hij met de nodige trainers samen. Wie de meeste invloed op hem heeft gehad? Bos: “Ik heb altijd veel waardering gehad voor Bert Jacobs. Hoe hij met mensen omging en hoe hij het elftal neerzette. Hij was een prettig mens, met humor en zijn relativerende uitspraken.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 02-07-2005
 

Ruud Knol sluit aan voor eerste training
Michael Jansen komt voorlopig nog niet in actie

Ruud Knol hervat maandag de groepstraining van Vitesse. De 24 – jarige verdediger uit Zevenaar zit in de laatste fase van zijn revalidatie nadat hij tijdens de zomerstop individueel heeft doorgetraind. Knol haakte vorig seizoen na drie wedstrijden af, toen hij opnieuw last kreeg van zijn knie. Knol gaat wel een aangepast en minder belastend programma volgen tijdens de groepstrainingen.

Richard Knopper is volledig hersteld van zijn knieblessure, die hem eind vorig seizoen aan de kant hield. Nieuweling Etiënne Esajas sluit pas in de tweede trainingsweek aan bij de groep. Hij liep eind vorig seizoen een knieblessure op.

Michael Jansen is voorlopig nog niet inzetbaar bij Vitesse, dat maandag begint met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De 21-jarige verdediger kampt nog steeds met de naweeën van de hoofdblessure die hij opliep in de wedstrijd tegen Ajax op 15 mei. In dat duel was Jansen korte tijd buiten bewustzijn. De linksbenige verdediger kwam nadien niet meer in actie vanwege aanhoudende klachten. Jansen is uitgebreid medisch onderzocht, maar dat onderzoek is nog niet afgerond. Zolang de uitslagen van het onderzoek niet bekend zijn, zal Jansen niet in actie komen.

Bron: De Gelderlander 02-07-2005
 

Jonge Kracht ook in 2006 tegen Vitesse

Jonge Kracht speelt ook volgend seizoen in de voorbereiding op de competitie een wedstrijd tegen Vitesse. Als winnaar van de Arnhem Cup heeft de Huissense voetbalvereniging in de aanloop naar het komende seizoen het recht op een duel tegen de eredivisionist, maar de zondag eersteklasser ontvangt Vitesse ook al op vrijdag 15 juli op sportpark Schalkshof ter gelegenheid van haar zestigjarig jubileum. “Na overleg met Vitesse hebben we besloten om niet twee keer kort achtereen tegen elkaar te spelen”, vertelt voorzitter Theo Aaldering van Jonge Kracht. “We houden die wedstrijd dus te goed voor volgend jaar.”

Na het winnen van de Arnhem Cup wilde Jonge Kracht aanvankelijk, dat Vitesse op 15 juli voor niets naar sportpark Schalkshof zou komen. “Daar is toch maar van afgezien, omdat we met deze wedstrijd het jubileum vieren. Daarnaast waren er al veel zaken met sponsors en met Vitesse geregeld”, aldus Aaldering.

Bron: De Gelderlander 02-07-2005
 

Schema 2005-2006 bekend

De KNVB heeft vandaag het officiele schema van het nieuwe seizoen bekendgemaakt. Hierbij het schema. Deze zal worden opgenomen bij het programma wat via wedstrijden in het linkermenu is op te roepen.

Za 13-8 Vitesse – SC Heerenveen
Zo 20-8 PSV – Vitesse
Za 27-8 Vitesse – AZ
Zo 11-9 FC Twente – Vitesse
Zo 18-9 FC Utrecht – Vitesse
Za 24-9 Vitesse – FC Groningen
Za 1-10 Roda JC – Vitesse
Zo 16-10 Vitesse – ADO Den Haag
Za 22-10 RBC Roosendaal – Vitesse
Za 29-10 Vitesse – Heracles Almelo
Zo 6-11 Feyenoord – Vitesse
Vr 18-11 Willem II – Vitesse
Za 26-11 Vitesse – RKC Waalwijk
Zo 4-12 NEC – Vitesse
Zo 11-12 Vitesse – Ajax
Vr 16-12 Sparta – Vitesse
Di 27-12 Vitesse – NAC Breda
Vr 30-12 Heracles Almelo – Vitesse
Zo 15-1 Vitesse – Feyenoord
Za 21-1 Vitesse – Willem II
Zo 29-1 RKC Waalwijk – Vitesse
Za 4-2 AZ – Vitesse
Wo 8-2 Vitesse – FC Twente
Za 11-2 SC Heerenveen – Vitesse
Za 18-2 Vitesse – PSV
Za 25-2 ADO Den Haag – Vitesse
Za 4-3 Vitesse – Roda JC
Zo 12-3 Vitesse – RBC Roosendaal
Vr 17-3 NAC Breda – Vitesse
Vr 24-3 Vitesse – Sparta
Zo 2-4 FC Groningen – Vitesse
Zo 9-4 Vitesse – FC Utrecht
Wo 12-4 Ajax – Vitesse
Zo 16-4 Vitesse – NEC

01-07-2005
 

Knol traint maandag weer met groep

Vitesse-verdediger Ruud Knol hervat maandag de groepstraining. Hij raakte begin vorig seizoen geblesseerd aan de rechterknie. Knol zit in de laatste fase van zijn revalidatie. Hij werkt binnen de groep een aangepast programma af. Als de selectie tweemaal per dag traint, dan doet hij één keer mee. Ook Richard Knopper hervat maandag de groepstraining. Hij werd op 20 april aan een buitenmeniscus geopereerd. Hij is volledig hersteld. Etiënne Esajas, die van Jong Ajax overkwam, begint maandag met de loop- en baltraining. Hij is aan de rechterknie geopereerd.

Bron: Omroep Gelderland 01-07-2005

Hoofdsponsor: