Juni 2002

Vaessen: ‘Schikking in zaak met de Fiod’

De Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (Fiod) heeft Vitesse een schikkingsvoorstel gedaan. De Arnhemse voetbalclub moet aan naheffing en boete ongeveer een miljoen euro betalen. Dat zegt Jos Vaessen, voorzitter van Vitesse.

De Fiod onderzocht de handel en wandel van de Arnhemse club, ten tijde van de voormalige voorzitter Karel Aalbers. “De Fiod heeft het voorstel gedaan de zaak te seponeren”, zegt Vaessen. “Het gaat akkoord met een beperkte boete en zal daarmee de zaak sluiten.”

Vitesse reserveerde reeds een bedrag van ruim een miljoen euro, dat aan de Fiod zou moeten worden betaald. “Dat bedrag is nu een stuk minder”, aldus Vaessen. “Het is een hele geruststelling dat de zaak nu wordt gesloten. Het maakt de gesprekken met sponsors een stuk makkelijker.”

Namens het Openbaar Ministerie wil woordvoerder Wim de Bruin niet reageren op de eventuele schikking, die nog moet worden goedgekeurd door de minister van Justitie. “Wij treden pas naar buiten wanneer een zaak definitief is afgewikkeld”, aldus De Bruin, die aangeeft dat het onderzoek naar de daden van Aalbers nog altijd lopende is.

De Gelderlander 29-06-02

Vitesse maakt zich geen zorgen

De financi√ęle problemen stapelden zich de voorbije jaren op bij Vitesse. Toch verwacht de Arnhemse club overmorgen een definitieve licentie te krijgen voor het komende voetbalseizoen. Argument: door de recente verkoop van de spelers Van der Schaaf, Diarra en kreek denkt Vitesse inmiddels voldoende geld in kas te hebben om de licentie-commissie te overtuigen.

Eerder kreeg Vitesse al een voorlopige licentie. De club moest aan drie voorwaarden voldoen. Een shirtsponsor is echter nog steeds niet gestrikt en de huurverlaging van stadion Gelredome nog altijd niet gerealiseerd.

“Maar door de transfers is onze liquiditeitspositie met ongeveer tien miljoen euro verbeterd”, zegt voorzitter Jos Vaessen. “Bij de licentie gaat het om de liquide begroting, of je als club in staat bent tijdens het seizoen aan je verplichtingen te voldoen. Dat zijn we. Dus zijn we er zeer gerust op dat we maandag de licentie krijgen.” Naast de transferopbrengsten bespaart Vitesse ongeveer twee miljoen euro op de post salarissen, nu afscheid is genomen van Van der Schaaf, Diarra, Kreek en ook Orlando Trustfull en Carlos Fortes. De contracten van de twee laatstgenoemde spelers zijn niet verlengd.

Vaessen hoopt op de jaarlijkse Open dag, begin augustus, de shirtsponsor te kunnen presenteren. “Er zijn vorig jaar twee bedrijven afgehaakt door het Fiod-verhaal. Nu die zaak waarschijnlijk geseponeerd wordt, hebben we weer contacten met die bedrijven”, aldus Vaessen. “En in september komt de huurverlaging van Gelredome voor in de Provinciale staten.” Met deze twee zaken hoopt Vitesse de lening van de gemeente, zo’n vijf miljoen euro, te kunnen terugbetalen.

Op de begroting van ongeveer zeventien miljoen euro komt Vitesse er nog vijf tekort. Dat gat verwacht de Arnhemse club te dichten met de verkoop van Victor Sikora aan Ajax. “Als die transfer doorgaat, heeft Vitesse een jaar eerder dan gepland een sluitende begroting”, aldus Vaessen.

De Gelderlander 29-06-02

Theo Janssen verlangt niet naar zon, zee en strand

Terwijl zijn ploeggenoten genieten van zon, zee en strand, werkt Theo Janssen aan zijn comeback. De speler van Vitesse heeft geen vakantie gehad. Alles moet wijken voor zijn rentree. “Ik ben veertien kilo kwijt.”

“H√®, niet alleen maar fotootjes maken, h√®!” Met pretoogjes kijkt Theo Janssen (20) naar de fotograaf, die zojuist heeft verzuimd een verdwaalde bal terug te schieten. “Opletten, meedoen. Niet alleen staan te kletsen.”

De middenvelder zit zichtbaar lekker in zijn vel. Vijf weken traint hij nu al op Papendal, eerst met assistent-trainer Theo Bos, nu met hoofdtrainer Mike Snoei. Nicky (‘Ik moet wat kilo’s kwijt’) en Kristof Aelbrecht (hij wil topfit verschijnen op de eerste training bij Helmond Sport) onderwerpen zich eveneens aan de oefeningen van Snoei.

lees verder...

De Gelderlander 29-06-02

Vitesse worstelt met tekort van 15 miljoen

Vitesse moet voor zeker 15 miljoen euro aan spelers verkopen om een sluitende begroting te krijgen. Dat blijkt uit stukken van de gemeente Arnhem in handen van de Volkskrant. De licentiecommissie van de KNVB geeft naar verwachting vandaag uitsluitsel of Vitesse de afgelopen weken genoeg geld heeft opgehaald om een licentie voor het komende voetbalseizoen te krijgen.

Vitesse heeft voor de seizoenen 2001/2002 en 2002/2003 een gat in de begroting van 10,9 miljoen euro (24,4 miljoen gulden). Door het ontbreken van een shirtsponsor, tegenvallende inkomsten door verhuur van loges en het ontbreken van huurverlaging door het Gelredome is het tekort opgelopen naar minimaal 15 miljoen euro.

De cijfers zijn afkomstig van de begroting die Vitesse aan de gemeente Arnhem heeft verstrekt. De gemeente wilde inzage in de boeken alvorens de club een lening van 5,4 miljoen euro te verstrekken.

Opmerkelijk is dat de begroting van de club veel hoger is dan het Vitessebestuur altijd heeft voorgespiegeld. Begin dit jaar zei voorzitter Vaessen nog dat Vitesse de begroting met 15 procent dit jaar zou inkrimpen tot 17,2 miljoen euro. Voor het seizoen 2003/04 zou hij zelfs worden teruggebracht tot 15,9 miljoen.

Tegen de gemeente Arnhem worden veel hogere cijfers genoemd. Dit jaar wordt 21,7 miljoen euro uitgeggeven, volgend jaar 20 miljoen. Uit de begroting blijkt verder dat Vitesse jaarlijks voor 9 miljoen euro aan spelers moet verkopen, mits de overige inkomsten volgens verwachting zijn. Vitesse heeft de afgelopen weken een keur aan spelers van de hand gedaan. Remco van der Schaaf ging naar PSV, Mahamadou Diarra naar Olympique Lyon en Michel Kreek naar AEK Athene. Ook Victor Sikora en Dejan Stefanovic staan nog in de etalage. De spelersverkopen hebben naar schatting 10 miljoen euro opgeleverd. Een deel van deze opbrengst gaat naar spelersmakelaars en energiebedrijf Nuon.

Ook voor het volgende seizoen zal weer 9 miljoen euro aan spelers moeten worden verkocht om de begroting sluitend te krijgen. Voor het seizoen daarna wordt rekening gehouden met 6 miljoen euro aan verkopen.

Vitesse-voorzitter Jos Vaessen stelt nog één à anderhalf miljoen euro nodig te hebben voor een dekkende begroting voor het komende seizoen. Hij denkt dat de KNVB geen moeite meer zal hebben met de goedkeuring van de begroting.

De Volkskrant 29-06-02

TT-baas klaart menig lastige klus
Lunch met Jos Vaessen, directeur CBR en voorzitter van Vitesse en circuit Assen

Jongens, jullie zitten te slapen daar op de Drentse heide’, had hij ooit geroepen. Nou, dan moest hij zelf maar voorzitter worden van het TT Circuit Assen. ‘En zo stond ik opeens toch weer aan de frontlinie. Wat ik eigenlijk helemaal niet van plan was’, zegt Jos Vaessen.

Hij is niet alleen al veertig jaar bestuurder in de motorsport maar beweegt zich ook met opmerkelijk gemak in heel andere kringen. Zo redde hij de voetbalclub Vitesse van een faillissement. Terwijl hij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen van een verlieslijdende organisatie uitbouwde tot een stevige onderneming die in een breed veld actief is in heel Europa. En hij stapt met evenveel gemak bij een minister binnen als bij Bernie Ecclestone, de grote baas in de Formule 1-racerij.

Vanochtend om negen uur geeft Jos Vaessen het startsein voor de 72ste Gauloises Dutch TT in Assen. Het is een sportevenement dat met meer dan honderdduizend bezoekers het grootste in Nederland is. Op een circuit dat zich nu één van de modernste ter wereld mag noemen. Bovendien is de Stichting TT Circuit Assen financieel een van de sterkste sportbedrijven in Nederland.

Ja, waar Jos Vaessen aantreedt gaan de zaken weer marcheren.

Vaessen, een boom van een man met de bonhomie van een Bourgondische Limburger,heft zijn glas. Ach, hij mag op zijn tijd graag een pilsje drinken. We zijn aan de vooravond van de even vermaarde als beruchte ‘Nacht van Assen’ uitgeweken naar Rolde. In de gelagkamer van hotel-restaurant Frederiksoord worden asperges op z’n Drents opgediend op een placemat met een veldje van hunebedden. Vaessen heeft een gezonde trek. Drentse asperges of Limburgse asperges? Nou, hij proeft er geen verschil tussen.

Hoe mooi het circuit er nu ook bij ligt, toch ging Vaessen met pijn in zijn buik naar de TT. Maar hij hoopt er vanavond met trots op terug te kunnen kijken. ‘Ik zeg altijd, als er niets gebeurt is het net een prachtige berg. Maar als er een lawine komt en hij begint te schuiven, wie houdt hem dan tegen? Iedere seconde blijft een risicoseconde. Ik let veel meer op andere dingen dan op de race. Vaak weet ik aan het einde van de dag niet eens wie gewonnen hebben.’

En toch is het voor de TT van Assen een jaar van triomf. Met het aantreden van Vaessen werden het circuit en de accommodaties voor rijders en publiek de afgelopen vier jaar ingrijpend verbouwd. Het investeringsplan van euro 25 mln is daarmee voltooid.

Ruim de helft daarvan financierde TT Circuit Assen uit eigen middelen. Ja, constateert voorzitter Vaessen, het is een rijke club. Maar nu is de kas even leeg. Al blijft het circuit financieel een gezond bedrijf. Het circuit wordt 250 dagen per jaar ge√ęxploiteerd. Dat levert een omzet op van ruim euro 12 tot euro 15 mln per jaar. Daar blijft, na kosten en aflossingen, een winst van ruim 10% van over. Zelfs vorig jaar, toen de vier grote publieksevenementen allemaal verregend waren, bleef de exploitatie in de zwarte cijfers.

Over een tiental jaren zijn de leningen afbetaald. Dan staat er bij Assen een racebaan die niet alleen schuldenvrij is maar bovendien eigenaar is van 166 ha grond met daarop een prachtige accommodatie.

Tevreden is Vaessen nog niet. ‘De komende vier, vijf jaar zullen we nog zo’n euro 10 mln moeten investeren. Onze luxe is tegelijkertijd ons grootste probleem. We hebben een prachtig circuit, maar de toevoerwegen kunnen het niet aan. Mensen willen geen drie, vier km meer lopen.’

Als voorzitter van de stichting, die eigenaar is van het circuit en de TT organiseert, houdt Vaessen vooral de grote lijnen in de gaten. Wel haalt hij persoonlijk een nieuwe hoofdsponsor binnen. Na Rizzla is dat nu alweer twee jaar Gauloises. Voorts onderhandelt hij over de verlenging tot 2011 van het contract met Dorna.

Dorna is de Spaanse firma die de exploitatierechten van de motorraces voor het wereldkampioenschap, waaronder de TT, heeft gekocht van de FIM, de internationale motorsportfederatie. TT Circuit Assen betaalt daarvoor jaarlijks $ 2,5 mln aan Carmela Espeleta, de Spanjaard die Dorna leidt. Deze Espeleta wordt naar de dictator van de Formule 1 wel de Ecclestone van de motorsport genoemd.

‘Klopt’, zegt Jos Vaessen, die in zijn jaren als voorzitter van de FIM zowel intensief met Ecclestone als met Espeleta te maken kreeg. ‘Zeker toen Ecclestone een bijna geslaagde poging deed de macht in de motorsport over te nemen.’

Vaessen noemt dat de zwaarste klus die hij ooit heeft geklaard. Hij was voorzitter van de internationale motorsportfederatie FIM toen hij plotseling met een situatie werd geconfronteerd waarin Ecclestone de macht h√°d overgenomen. Ecclestone had een alternatief WK opgezet, hij had de coureurs in het geheim bij de FIM weggekocht en hij had Dorna achter zich staan.

Vaessen: ‘Ecclestone had alles van ons afgepakt. Toen heb ik keihard met hem onderhandeld. Echt h√©√©l hard. Uiteindelijk kreeg ik de hele handel weer terug op de planken bij de FIM. Ik ben daarna toch nog redelijk goed bevriend geraakt met Ecclestone. Als ik hem nu bel krijg ik alle kaarten die ik hebben wil. Bernie is een harde zakenman maar nooit gemeen. Je hoeft geen contract met hem te sluiten. Een afspraak, een handdruk, staat bij hem als een huis. Het is duidelijk dat hij van de Formule 1 een florerend gebeuren heeft gemaakt, waar iedereen baat bij heeft.’

Na een zesjarig presidentschap van de internationale motorsportfederatie FIM werd Vaessen in 1995 niet herkozen. ‘Had ik eindelijk al het puin in de FIM geruimd, kwam er zo’n Italiaanse figuur die alle stemmen opkocht om zelf voorzitter te worden. Ik had geen zin om daaraan mee te doen.’

Intussen bleef er genoeg te klussen. Een inhaalrace om het verouderde circuit van Assen weer op internationaal niveau te brengen. Het voorzitterschap van de vereniging van commerci√ęle schaatsploegen. De reddingsoperatie van de voetbalclub Vitesse. En dat alles naast zijn dagelijkse werk als directeur van het Centraal Bureau Rijvaardigheidbewijzen.

Als kersverse voorzitter van het vrijwel failliete Vitesse constateerde Vaessen dat de club nog euro 7 mln tegoed had van Benfica voor de transfer van Van Hooydonk. Advocaten hadden al maanden tevergeefs aan het geld getrokken. Op de dag dat Vitesse definitief failliet dreigde te gaan stapte Vaessen op het vliegtuig naar Lissabon om het geld persoonlijk op te halen. Een avontuur dat hij zich nog lang zou heugen.

‘In Lissabon werd ik naar een ondergrondse bunker gereden waar vier stromannen van Benfica me ontvingen. euro 3,6 mln. Dat was het maximum dat ze wilden betalen. Ik zeg, laat dan de auto maar weer voorrijden. Ga ik terug naar het hotel. Twee uur later boden ze euro 4 mln. Ik weer terug naar de kelder. Daar wilden ze tot euro 4,5 mln gaan. Ik weer terug naar het hotel met de boodschap dat ik de volgende ochtend om 7 uur terug zou vliegen. Om halfelf ’s avonds belden ze weer. De volgende ochtend zou het worden geregeld. Ik zeg, ik wil zien hoe het wordt overgemaakt. We gingen naar de bank. Ze lieten een overschrijving zien van Lissabon naar New York. Dan zou het van New York naar Amsterdam gaan. Ik zeg, die truc ken ik. Ik wil ook New York-Amsterdam zien. Twee uur later kwam New York-Amsterdam. Heb ik direct Amsterdam gebeld om te controleren of het binnen was. Daarna liet ik het overboeken naar Arnhem. Daar was het geld nog eerder dan ik zelf terug was. Maar als die centen er niet waren geweest, was het licht uitgegaan voor Vitesse en het stadion gesloten.’

‘Vitesse had, toen ik gevraagd werd voorzitter te worden, een schuld van euro 60 mln. We hebben euro 45 mln gesaneerd. Maar die 15 mln blijft een vreselijk gat. We gaan van deadline naar deadline. Ik heb gezegd dat we vier jaar nodig hebben om uit de problemen te komen.’

Door een blessure stopte Jos Vaessen zelf op z’n 19de met voetbal. Zo kwam hij toevallig bij de motorjongens terecht. Dat vond hij gezellige jongens. Joviaal en heel wat vrolijker dan die ‘Knackers’ van de autosport. ‘Ik stond altijd met mijn snufferd vooraan en had overal commentaar op. Als ik het dan zo goed wist moest ik dus maar voorzitter worden van de afdeling Limburg van de KNMV. Ik kon meteen weer aftreden. Ik was pas 19 en als voorzitter moest je minstens 20 zijn.’

Van onbezoldigd afdelingsvoorzitter in Limburg verhuisde Vaessen weldra naar de post van betaald secretaris op het hoofdkantoor van de KNMV in Arnhem. Het toeval wilde dat de motorsportbond vertegenwoordigd was in het bestuur van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Dat zocht een directeur. De voorzitter van de KNMV bepaalde dat Vaessen dat dan maar moest worden. ‘Ik wilde eigenlijk helemaal niet. Maar je sprak je voorzitter nu eenmaal niet tegen.’

Het CBR werd de eerste grote klus voor Vaessen. Het CBR stond er financieel slecht voor. Vaessen kreeg de opdracht fors te snijden in het personeel. In plaats daarvan breidde hij het aantal werknemers en het takenpakket van het CBR flink uit. Inmiddels is het CBR een in alle opzichten florerende private onderneming.

Nu doet het CBR veel meer dan het afnemen van rijexamens. Het CBR doet onderzoek op het gebied van alle mogelijke verkeers- en vervoerstromen en verkoopt die kennis wereldwijd. Zo adviseert het CBR zelfs de haven van Shanghai. Intussen neemt het CBR examens af voor alle mogelijke beroepsgroepen, tot piloten toe.

Vaessen: ‘Wij willen het toonaangevende instituut in Europa worden op het gebied van transport, mobiliteit en verkeersveiligheid. Maar daar moet je wel naar toe werken. Ik ben niet voor niets negen jaar voorzitter geweest van alle rijbewijsinstituten van Europa. En de man die in Brussel het rijbewijsdossier beheert is een voormalige CBR-medewerker die ik daar heb kunnen droppen.’

Vaessen vertelt over het circuit, over Vitesse, over het CBR alsof het allemaal simpele klusjes waren. Hij lijkt een nuchtere man die met beide benen op de grond staat. ‘Ach, ik kom uit een groot gezin en dan leer je wel wat je plaats, wat discipline is. Maar ik heb ook iets van pluk de dag en maak de zaken alsjeblieft niet te ingewikkeld. Ach, zo moeilijk is het ook niet. Je moet goed kunnen delegeren maar in een organisatie moeten ze wel weten dat je er bent. Ik houd van mensen die de mouwen willen opstropen. Ik ben graag met mensen die wat willen doen voor de kost. Ik heb een hekel aan kapsones.’

Nog ambities?

‘Nee, in mijn carri√®re heb ik geen ambities meer. Ja, Vitesse er weer bovenop helpen. Als ik dat bereik is het mooi geweest. Dan ga ik zelf lekker met de motor toeren. Ik heb een nieuwe Pan European Honda gekocht. Ja, dat is een √©chte. Ik zou wel eens een halfjaar alleen op die motor op pad willen gaan. Zonder verplichtingen. Als een zwerver. Mijn vrouw vindt dat best. Maar mijn vrienden roepen dan meteen, oh, dan gaan we met je mee. Nee, zeg ik dan. Want op het eerste kruispunt begint het gedonder. Gaan we links? Gaan we rechts? Of gaan we direct naar het hotel? Nee, niets plannen. Lekker ontspannen. Ach, het zal wel een droom blijven.’

Fin. dagblad 29-06-02

Vitesse in Angeren tegen Royal Antwerp

Vitesse heeft een locatie gevonden voor de oefenwedstrijd tegen Royal Antwerp FC, op 23 juli. Het duel vindt plaats op het veld van tweedeklasser Angeren. De ontmoeting op sportpark De Poel begint om 19.00 uur.

Voor het oefenduel met Arnhem Cup-winnaar De Bataven is nog altijd geen datum gevonden. Het voorstel van de Arnhemse profclub om het duel begin september of in de winterstop te plannen, is door de Gendtse hoofdklasse van de hand gewezen.

“De eerste week van september zien we niet zitten omdat we dan net met de competitie zijn begonnen. Bovendien hebben we geen lichtinstallatie om het hoofdveld”, aldus Bataven-voorzitter Piet Wegh. “De winterstop is zeker geen optie. Dan staan we hier met hooguit tweehonderd man publiek langs de lijn. Dat is al helemaal niet de bedoeling.”

De Bataven wil Vitesse het liefst begin augustus in Gendt ontvangen. Wegh: “In het oefenprogramma van Vitesse is daar ook ruimte voor, maar naar ik heb begrepen, wil Vitesse die week naar Engeland voor een of andere oefenwedstrijd.”

Mochten beide clubs er niet uitkomen, dan moet de wedstrijd op de lange baan worden geschoven worden, vindt Wegh. “Dan wil ik op papier laten zetten dat Vitesse volgend jaar een keer langs komt.”

De Gelderlander 29-06-02

Vitesse Toto & Voetbal Toto 2002-2003

Het ligt al weer even achter ons dat Pino2001 tijdens het slotfeest in Musis Sacrum de bloemen in ontvangst mocht nemen, als winnaar van de vorige editie van de Vitesse toto, waar 84 poolers aan meededen. Ook komend seizoen zal op het forum van vitesse.org weer de Vitesse toto worden georganiseerd. Liefhebbers kunnen in de Vitesse toto hun voorspellingen doen voor alle offici√ęle wedstrijden van het eerste elftal van Vitesse. Iedereen die wil, kan meedoen. De winnaar ontvangt een waardebon twv 50 euro, te besteden in de Vitesse fanshop op Zuid.

Er kan op twee manieren worden voorspeld: ruim tevoren in de maandtopic, maar ook wat dichter op de wedstrijd in de wedstrijdtopics, die enkele dagen voor de krachtmetingen op het forum worden geplaatst. Zodra het programma bekend is, zal voor de vakantiegangers een gecombineerde maandtopic voor de maanden augustus en september worden geplaatst. De stand wordt regelmatig op het toto forum bijgehouden.

Naast de Vitesse toto wordt er voor het eerst ook een waardebon van 50 euro ter beschikking gesteld voor de winnaar van de voetbal toto. Hier kan gepoold worden voor alle eredivisiewedstrijden. De regels zijn simpel: 1 voor een overwinning van de thuisploeg, 2 wanneer je denkt dat de winst naar de uitploeg gaat en een 3 wanneer je een gelijkspel verwacht.

Voor wie eerder aan de slag wil, is er als opwarmertje de oefentoto, waarin gepoold kan worden voor de oefenwedstrijden die Vitesse speelt. De oefentoto staat los van de Vitesse toto. Veel succes!

 Vitesse.org forum totocompetitie 2002-2003

29-06-02

Grasnieuws

Het veld van Gelredome wordt groener en groener. Binnen een maand is de grasmat weer speelklaar. Begin mei is begonnen met het verwijderen van de bovenste (gras)laag van het veld. De wortel is in de grond gebleven en de complete reparatie neemt ongeveer drie maanden in beslag.

E√©n van de redenen voor de herstelwerkzaamheden is dat er teveel ‘straatgras’ groeit. Dit gras is niet sterk genoeg voor een voetbalveld en is op deze manier vervangen. Vitesse heeft sinds de opening van Gelredome, 25 maart 1998, op hetzelfde veld gespeeld.

Als u nadat u op de link hieronder klikt het artikel grasnieuws selecteert, krijgt U een foto te zien hoe het veld er op dit moment bijligt. Deze foto is eigendom van www.vitesseworld.com.

Klik hier voor een foto van Vitesseworld.com

Vitesseworld 28-06-02

Info kaartverkoop Vitesse-Lierse SK

Als afsluiting van de Open Dag op zondag 4 augustus speelt Vitesse tegen Lierse SK. Binnenkort start de kaartverkoop voor dit duel.

Voor het oefenduel is er vrije verkoop via Ticketbox. Voor ‚ā¨ 5,- zijn toegangskaarten verkrijgbaar voor de tribunes Zuid en Oost (geen verkoop op Noord en West). De startdatum volgt binnenkort.

De wedstrijd geldt als afsluiting van de traditionele Open Dag van Vitesse. Het programma duurt van 13.00 tot 16.30 uur en vindt buiten en op de promenade plaats. Om 16.45 uur is de spelerspresentatie. Vervolgens gaat het stadion om 17.00 uur (weer) open voor de oefenwedstrijd.

Vitesseworld 28-06-02

Gezocht: vrijwilligers voor in merchandising shops

Om ons team vrijwilligers in de merchandising shops uit te breiden zijn wij op zoek naar:

Iedereen die goed gemotiveerd is om zoveel mogelijk Vitesse supporters te helpen met de aankopen van Vitesse artikelen. Enige winkel ervaring heeft onze voorkeur.
Beschikbaar vanaf 1 1/2 uur voor de wedstrijd, in de rust en na de wedstrijd ongeveer 1 uur.

Wil jij ons team vrijwilligers komen versterken?
Mail ons even: Supporter@vitesseworld.com

28-06-02

Vaessen: “Nog 5 miljoen euro nodig”

Voorzitter Vaessen was vanmiddag te gast in het tv-programma “RTL Z” op RTL5. Daarin vertelde hij over de mogelijke toekomstige problemen bij de TT van Asssen. Aan het einde van het interview kreeg hij ook een vraag over de huidige situatie bij Vitesse.

Op de vraag hoe het ervoor staat, antwoordde Vaessen dat Vitesse op de goede weg is, maar nog 5 miljoen euro moet hebben. De verwachting is wel dat dat de komende dagen wordt opgelost.

27-06-02

Interesse in Nanu onbekend

Over de vermeende buitenlandse interesse in verdediger Stefan Nanu is bij Vitesse niets bekend. Ondanks andere berichten is bij zowel club als speler niets bekend over de eventuele belangstelling van de Spaanse club Mallorca. Technisch manager Jan Streuer: “We hebben niks gehoord van Nanu of van de club. Daarnaast hebben wij ook niet de intentie om hem te verkopen.”

Stefan Nanu kwam in 1999 over van Rapid Boekarest, de club uit zijn geboorteland. In zijn eerste seizoen speelde de Roemeen 22 wedstrijden. Zijn tweede seizoen kwam hij niet zoveel aan spelen en kwam hij slechts tot 13 duels. Afgelopen seizoen was de 31-jarige verdediger één van de dragende en meest constante spelers. Na de eerste vijf duels niet te hebben gespeeld begon hij op 23 september 2001 voor het eerst in de basis. Na de met 2-0 gewonnen uitwedstrijd tegen De Graafschap miste de felle Nanu vrijwel geen wedstrijd meer en eindigde op een totaal van 26 competitiewedstrijden.

Na Michel Kreek en Tim Cornelisse heeft Nanu in het seizoen 2001/2002 de meeste speelminuten achter zijn naam staan. Daarmee bleef hij spelers als Stefanovic, Van der Schaaf, Knol en Sikora voor:

Michel Kreek 2790 minuten (31 duels)
Tim Cornelisse 2381 minuten (27 duels)
Stefan Nanu 2280 minuten (26 duels)

Vitesseworld 27-06-02

Nanu in belangstelling Mallorca

Verdediger Stefan Nanu staat hoog op het verlanglijstje van de Spaanse club Real Mallorca. De club van het Spaanse vakantie eiland Palma de Mallorca wist afgelopen seizoen degradatie nauwelijks te ontlopen.

De onlangs aangestelde trainer Gregorio Manzano wil naast Nanu, ook centrale verdediger Ivan Campo van Real Madrid naar Mallorca halen. Samen met de Spaanse international Miguel Nadal zouden Stefan Nanu en Ivan Campo de verdediging moeten gaan vormen van het nieuwe Real Mallorca. Real Mallorca speelde enkele jaren geleden nog in de lucratieve Champions League.

Zevenvoudig Roemeens international Stefan Nanu speelt sinds de zomer van 1999 voor Vitesse en kwam afgelopen seizoen bij Vitesse nauwelijks aan spelen toe. Voordat Nanu bij Vitesse speelde stond de kleine karaktervoetballer onder contract bij Rapid Boekarest. Het contract van Nanu bij Vitesse werd onlangs nog met een jaar verlengd.

27-06-02

Michel Kreek geniet van voetbalgekte bij AEK

Vijf cameraploegen, vijftien fotografen, zestig man in de perszaal in het stadion, Michel kreek genoot gistermiddag volop tijdens zijn presentatie als nieuwe speler van AEK Athene. “Het was een leuke en heel aparte ervaring”, zegt de van Vitesse overgenomen voetballer. “De hele perszaal zat bommetje vol. In Nederland maak je zoiets alleen mee als het Nederlands elftal speelt.”

Trots hield Kreek zijn shirt met rugnummer acht omhoog. Lachend schudde hij de handen van de president van AEK Athene. En buiten, voor het stadion, stonden ruim vijftig supporters te wachten op een glimp van de nieuwe aanwinst.

lees verder...

De Gelderlander 27-06-02

Vitesse zoekt club voor Marian Zeman

Vitesse is op zoek naar een nieuwe club voor Marian Zeman. De 27-jarige verdediger kwam in het voorbije seizoen op huurbasis uit voor PAOK Saloniki, maar de Griekse club gaat niet verder met de Slowaak. Zeman staat bij Vitesse tot medio 2003 onder contract. “We proberen voor hem een andere club te zoeken”, zegt Jan Streuer, technisch manager van de Arnhemse club. “Marian heeft het bij PAOK goed gedaan, maar de club heeft financiele problemen en kan hem niet definitief overnemen.”

Bij Vitesse is geen plek voor Zeman in de hoofdselectie. De technische leiding geeft de voorkeur aan de jongelingen Michael Dingsdag en Michael Janssen, als alternatieven voor de basiskrachten Dejan Stefanovic en Ruud Knol. Zeman kwam in 1997 naar Vitesse, dat hem overnam van het Turkse Istanbulspor. In Arnhem had de mandekker nimmer voor lange tijd een basisplaats.

Bron: De Gelderlander 27-06-02

Nieuwe sponsor Kids Club

De Vitesse Kids Club heeft een sponsorcontract getekend met restaurantketen McDonald’s in de regio Arnhem-Duiven. De overeenkomst gaat in per 1 juli 2002 en heeft een looptijd van vijf jaar. McDonald’s Arnhem-Duiven gaat participeren in een aantal activiteiten van de Vitesse Kids Club. Met ingang van volgend seizoen ontvangen alle leden van de Vitesse Kids Club op hun verjaardag een bon voor een gratis Happy Meal. Daarnaast zullen er in de Kids Club Krant regelmatig kortingsbonnen zitten.

Bron: Vitesseworld 26-06-02

Shirtsponsor Vitesse eind juli rond

Vitesse verwacht nog voor 1 augustus een nieuwe shirtsponsor te hebben. Volgens voorzitter Vaessen is de club in onderhandeling met twee of drie grote Nederlandse bedrijven.

Vaessen verwacht verder dat de club komende maandag van de KNVB een licentie krijgt voor het spelen van betaald voetbal. Volgens hem is de vijf miljoen euro die de club van de gemeente leende van doorslaggevend belang voor de KNVB. Vitesse is van plan de lening terug te betalen uit de opbrengst van de transfers van Diarra en Van der Schaaf.

Bron: TT TVG 26-06-02

Locatie Vitesse – Antwerp FC

Angeren is aangewezen als locatie voor het oefenduel tegen Royal Antwerp FC op 23 juli.

De wedstrijd op sportpark De Poel van de Gelderse tweedeklasser begint om 19.00 uur. Informatie over de kaartverkoop volgt binnenkort.

Bron: Vitesseworld 26-06-02

Stage Michael Jansen

Michael Jansen maakt vanaf 8 juli een aantal weken deel uit van de selectie van trainer Mike Snoei.

Jansen zal de eerste weken van de voorbereiding meetrainen met de A-selectie. In die periode wordt de 18-jarige verdediger getest door de technische staf. Technisch manager Jan Streuer: “We willen kijken hoe Michael zich houdt in die weken. Het is een soort van stage. Hij is in feite nog een tweedejaars A-speler, maar werd onlangs wel geselecteerd voor het Nederlands elftal onder 21 jaar.‚ÄĚ

Michael Jansen maakte het afgelopen seizoen in de thuiswedstrijd tegen FC Den Bosch ook al deel uit van de selectie van Vitesse. Door blessures voegde Edward Sturing hem toe aan de groep. Een invalbeurt zat er toen echter niet voor hem in.

Bron: Vitesseworld 26-06-02

Ajax niet de enige gegadigde voor Sikora

Ajax trainer Ronald Koeman gaat er nog steeds van uit dat Vitesse aanvaller Victor Sikora (24) volgend seizoen in De Arena speelt. ‘Hij staat boven aan onze prioriteitenlijst en voor de club zal het heel goed zijn dat we een extra aankoop presenteren’, aldus Koeman. ‘Ik heb er nog alle vertrouwen in dat het goed gaat komen.’

Technisch directeur Leo Beenhakker waakt echter voor al te veel optimisme. ‘De hele transfermarkt zit op slot en Ajax is niet in staat nieuwe aankopen te presenteren zonder zelf spelers te verkopen.’

Inmiddels heeft zich bij Vitesse ook een buitenlandse club gemeld voor Sikora. Vitesse-trainer Mike Snoei gaat er al van uit dat zijn aanvaller zal vertrekken. Snoei denkt wel dat verdediger Dejan Stefanovic volgend seizoen nog in Arnhem speelt. De Joegoslaaf stond in de belangstelling van onder meer Barcelona. Snoei: ‘Trainer Louis van Gaal wilde Stefanovic voor het geval Frank de Boer zou vertrekken. De Boer heeft nu bijgetekend. En ik hou Dejan er ook graag bij.’

Bron: VI 26-06-02

Theo Janssen weer speelklaar

Vitesse-trainer Mike Snoei gaat ervan uit dat Theo Janssen op de eerste trainingsdag (8 juli) meteen weer volop kan werken met de A-selectie. De 20-jarige midenvelder miste een groot deel van het vorige seizoen door de gevolgen van een beenbreuk.

‘Theo heeft ontzettend lang last gehad van de breuklijnen’, weet Snoei. ‘De breuk is dan wel hersteld, maar de pijn blijft. Daarnaast kampte hij met een behoorlijk overgewicht. Daar is hij nu vanaf. Theo heeft de hele vakantie doorgewerkt, dat was nodig ook.’

Bron: VI 26-06-02

Theo Janssen: ‘Bolle kop had ik toen, h√®?’

Hij is een unieke jongen, die Theo Janssen. Is per ongeluk al vader, kreeg het na zijn zware blessure voor elkaar dikker dan dik te worden, maar traint al die kilo’s er net zo gemakkelijk weer af. Goudeerlijk analyseert hij nu zijn wondere wegen √©n zijn grenzeloze ambitie. Want let op: hij komt weer er aan. Fitter, slanker en beter dan ooit.

Zijn ploeggenoten liggen duizenden kilometers verderop in subtropische oorden te luieren. De meesten zullen het turbulente seizoen met de mooie afsluiting aan het herkauwen zijn, een paar nemen er nog één op hun nieuwe club, een enkeling maakt furore als WK-analyticus. De enige Vitesse-speler die deze zomer niet op vakantie gaat, is Theo Janssen (20). Hij laat zich in de bosrijke omgeving van multisport en revalidatiecentrum Papendal afbeulen door Mike Snoei en Theo Bos.

lees verder...

Bron: Sportweek 26-06-02

Kreek van Vitesse naar AEK Athene

Michel Kreek verruilt Vitesse voor AEK Athene. De 31-jarige middenvelder signeerde gistermiddag een tweejarig contract, met nog optie voor nog een seizoen. “Dit is een schot in de roos”, zegt de Amsterdammer, die bij Vitesse nog √©√©n seizoen onder contract stond. “Ik ben hier heel blij mee. AEK Athene speelt in de voorronde van de Champions League. Ik had niet verwacht dat ik dat op mijn leeftijd nog zou meemaken. Deze transfer is meer dan ik had gehoopt als afsluiting van mijn carri√®re.”

Ook Derby County, Birmingham City, Stoke City, het Italiaanse Modena en een aantal Duitse clubs hadden belangstelling voor Kreek. Maar AEK Athene was concreter en slagvaardiger. “Ik had niet meer op een transfer gerekend, alleen maar gehoopt”, zegt Kreek. “Het is ook heel snel gegaan. Eergisteren hoorde ik van mijn zaakwaarnemer dat ik gisteren in Athene moest zijn.”

Vitesse ontvangt naar verluidt ongeveer een half miljoen euro voor de linksbenige speler, die in Arnhem behoorde tot de grootverdieners. Eerder verkocht Vitesse Remco van der Schaaf aan PSV en Mahamadou Diarra aan Olympique Lyon. Die transfers leverden samen ongeveer tien miljoen euro op.

Vitesse kan de tranferopbrengsten goed gebruiken. De club heeft een voorlopige licentie gekregen van de KNVB, maar heeft nog niet aan alle voorwaarden voldaan. Vitesse heeft nog steeds geen shirtsponsor gepresenteerd en ook de huurverlaging van stadion Gelredome is nog niet gerealiseerd. Zeer waarschijnlijk zal de transfer van Victor Sikora naar Ajax op korte termijn wel weer enkele miljoenen opleveren.

Bron: De Gelderlander 26-06-02

Kreek vertrekt naar AEK Athene

Michel Kreek speelt volgend seizoen voor het Griekse AEK Athene. De Vitesse speler tekende een tweejarig contract bij de Griekse topper.

Hij lijkt nu weer op de goede weg terug Kreek maakte in 1997 de overstap van Perugia naar Vitesse. Daarvoor speelde de Amsterdammer voor het Italiaanse Padova en Ajax. Onder leiding van Mike Snoei wordt na de transfers van Van der Schaaf en Diarra naar respectievelijk PSV en Olympique Lyon is Kreek de derde speler die deze zomer uit Arnhem vertrekt. Daarnaast is er ook concrete interesse voor de spelers Sikora en Stefanovic. Voor Sikora is naast Ajax nu ook buitenlandse belangstelling.

Bron: TT TVG 25-06-02

Streuer niet rouwig om vertrek Kreek

Jan Streuer, technisch manager van Vitesse, rouwt niet om het vertrek van Michel Kreek bij Vitesse. “Hij was een van de duurdere spelers en we hebben bovendien genoeg alternatieven”

Streuer vindt wel dat er nu een verdedigende middenvelder bij moet komen omdat ook Remco van der Schaaf en Mahamadou Diarra vertrokken zijn. “Verder is het nu erg belangrijk dat Dejan Stefanovic blijft. Daar zullen we alles aan doen”, aldus Streuer. “We gaan zo ook de goede kant op als we naar de schuldenlast kijken. We zijn een van de weinige clubs in Nederland die goede zaken heeft gedaan.”

Bron: TT TVG 25-06-02

Kreek tekent bij AEK Athene

Michel Kreek verhuist van Vitesse naar AEK Athene. De verdediger/middenvelder tekent voor de periode van twee jaar bij de Griekse club, met een optie voor nog een seizoen.

Kreek kwam in 1997 naar Vitesse na drie jaar in Itali√ę te hebben gespeeld. In de serie A speelde hij twee seizoenen voor Padova en √©√©n voor Perugia. Na vijf seizoenen Vitesse vertrekt de nu 31-jarige geboren Amsterdammer naar Griekenland. In totaal speelde Michel Kreek 150 competitiewedstrijden voor de Arnhemmers en daarin scoorde hij 13 keer.

AEK Athene eindigde afgelopen seizoen als tweede in de Griekse competitie, waardoor het komend seizoen deelneemt aan voorronde in de Champions League.

Bron: Vitesseworld 25-06-02

Kreek tekent bij AEK Athene

Michel Kreek speelt met ingang van 1 juli voor de Griekse topclub AEK Athene. De middenvelder van Vitesse tekende dinsdag een contract voor twee seizoenen, met een optie voor een derde seizoen. Kreek had bij Vitesse nog een contract tot medio 2003. Over de transfersom zijn geen mededelingen gedaan.

“We zijn al enkele maanden bezig om voor Michel een nieuwe club te zoeken’, zegt √©√©n van Kreek’s zaakwaarnemer Alex Kroes van MT~V Sports International. ‘Er was serieuze interesse van Birmingham City, Stoke City, Derby County, het Italiaanse Modena en een paar Duitse clubs, maar AEK was uiteindelijk het meest concreet in hun belangstelling.”

Kreek wordt woensdag officieel gepresenteerd bij AEK Athene, dat afgelopen seizoen als tweede eindigde in de Griekse competitie en in augustus deelneemt aan de derde voorronde van de Champions League. Voor en na de presentatie traint hij voor het eerst met zijn nieuwe ploeggenoten mee, waarna hij donderdag weer naar Nederland afreist. Komende zondag vliegt de ex-Ajacied opnieuw naar Athene om aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen te beginnen.

Kreek liet enkele maanden geleden weten te willen vertrekken bij Vitesse. De 31-jarige middenvelder was naar eigen zeggen toe aan een nieuwe uitdaging en wilde zijn loopbaan het liefst in het buitenland afsluiten. Met AEK Athene heeft Kreek zijn droomtransfer gekregen. Kreek speelde eerder in het buitenland voor de Italiaanse clubs Padova (1994-96) en Perugia (1996/97).

Bron: Viplanet.nl 25-06-02

Theo Janssen weer volop in training

Theo Janssen is weer volop in training. Janssen brak op 5 november zijn been. Hij lijkt nu weer op de goede weg terug te zijn. Hij is al 14 kilo afgevallen en zit weer op zijn oude gewicht van voor de blessure.

Onder leiding van Mike Snoei wordt Janssen samen met Hofs, Aelbrecht en Zongo klaargestoomd voor het nieuwe seizoen. De eerste officiele training is op 8 juli.

Bron: TT TVG 25-06-02

KNVB bekijkt proflicentie Vitesse

De Nederlandse voetbalbond KNVB wil maandag 1 juli bekend maken welke profclubs een licentie krijgen voor komend seizoen. Voor het in geldnood verkerende Vitesse is het nog onzeker of ze een licentie krijgen.

Deze week buigt de licentiecommissie van de KNVB zich over de ingeleverde financiele stukken. Mocht Vitesse geen licentie krijgen dan kan de club beroep aantekenen. Ook voor eredivisieclubs als FC Twente en NAC worden het spannende dagen. Voor Fortuna Sittard en Sparta zal de beslissing over de proflicentie vermoedelijk negatief zijn.

Bron: TT TVG 25-06-02

Marian Zeman weg bij Paok Saloniki

Marian Zeman gaat na een half jaar al weer weg bij Paok Saloniki. Door trainingswisselingen is de situatie bij de Griekse club erg onstabiel geworden.

De Slovaakse centrumverdediger staat nog steeds onder contract bij Vitesse. Die wil hem nu opnieuw verhuren. Zeman speelt sinds 1997 bij Vitesse maar was vaak geblesseerd. De laatste keer dat hij in het eerste van Vitesse speelde, was in mei 2001.

Bron: TT TVG 25-06-02

Binnen een week uitsluitsel over licenties

De KNVB informeert de clubs in het betaalde voetbal begin volgende week of zij voor komend seizoen al dan niet een licentie krijgen. Gisteravond om middernacht liep de termijn af waarop de clubs bij de voetbalbond een sluitende begroting konden indienen. Daarbij gaat het uitsluitend om clubs die aan aanvullende financiele voorwaarden moesten voldoen, zoals het vastleggen van een shirtsponsor of het verlagen van de uitgaven door de verkoop van spelers.

Woordvoerder Herman Poos gaat ervan uit dat de desbetreffende clubs uit de ere- en eerste divisie bijtijds hun financiele plaatje bij de KNVB hebben ingeleverd. “Net zoals voorgaande jaren”, aldus Poos. “Alhoewel het best mogelijk is dat sommige clubs een begroting onder voorbehoud hebben ingediend.”

De licentiecommissie bekijkt de dossiers de komende dagen. Naar verwachting zullen de aanbevelingen van de commissie donderdag naar de profsectie van de KNVB gaan. Het bestuur betaald voetbal, aangevuld met twee leden van de Raad van Toezicht, beslist vervolgens welke van de 36 clubs eventueel niet meer in aanmerking komen voor een licentie. “Bij een negatief besluit kunnen die clubs bij een speciale commissie beroep aantekenen”, aldus Poos.

In minimaal twee gevallen zal de KNVB overigens in het gunstigste geval slechts een licentie onder voorwaarden afgeven. Fortuna Sittard en Sparta hebben bij de voetbalbond spoedarbitrage aangevraagd om de contracten van enkele spelers en leden van de technische staf te mogen ontbinden.

De arbitragezaak van Fortuna dient volgende week dinsdag. Voor die van Sparta is nog niet eens een datum vastgesteld. Beide clubs hebben een positieve uitspraak van de arbitragecommissie nodig om een sluitende begroting voor volgend seizoen te kunnen presenteren.

Bron: AD 25-06-02

Clubs sturen aan op conflict met supporters

De SOVS ziet de beslissing die de KNVB en de clubs deze week hebben genomen over de capaciteiten van de bezoekersvakken als een regelrechte oorlogsverklaring aan de supportersverenigingen.

Op de ledenvergadering betaald voetbal van de KNVB van 3 juni jl. lag een voorstel van de Werkgroep bezoekersvakken voor. Het voorstel van de werkgroep, een delegatie namens de clubs en onder leiding van algemeen directeur Jan Willem van Dop van Feyenoord, behelsde een moeizaam bereikt akkoord met de SOVS. In het akkoord zouden de capaciteiten van de bezoekersvakken intact blijven en de prijzen worden verhoogd. Hoewel dat voorstel voor bijna alle clubs een vooruitgang betekende, die gezien de financi√ęle problemen van de bedrijfstak niet onwelkom zou moeten zijn, besloten de clubs het voorstel echter niet in behandeling te nemen.

lees verder...

Bron: SOVS 24-06-02

KNVB stelt strengere eisen voor licenties

De KNVB weegt vandaag de toekomst van het Nederlands betaald voetbal. Gealarmeerd door de penibele financi√ęle positie waarin veel clubs verkeren, had de voetbalbond de bvo’s (betaaldvoetbal organisaties) tot vandaag de tijd gegeven orde op zaken te stellen. Clubs die niet aan de gestelde criteria voldoen lopen gevaar hun licentie kwijt te raken.

De belangrijkste indicatie voor de crisis waarin het betaald voetbal verkeert, is het tekort in het CFK-fonds – het door de KNVB beheerde fonds waarin de pensioengelden voor contractspelers worden gestort. De achterstallige betalingen bedragen tien miljoen euro. Vandaag moet volgens de KNVB een aanzienlijk deel van dat tekort zijn weggewerkt.

De bond sloeg in maart alarm toen bleek dat de 36 profclubs over het seizoen 2000/2001 een totaalverlies van 26,2 miljoen euro hadden geleden. Dat was voor de KNVB reden het licentiebeleid aan te scherpen. In een brief aan clubs heeft de bond gesteld dat licentie-aanvragen vergezeld dienen te gaan van een aannemelijkheidsverklaring van een registeraccountant met betrekking tot de begroting voor het seizoen 2002/2003. Clubs mogen bovendien niet meer met een onverantwoord tekort aan het nieuwe seizoen beginnen.

De twijfels omtrent het voortbestaan van enkele clubs is ook de reden waarom de KNVB de presentatie van het nieuwe competitieschema met een maand heeft uitgesteld. Het is overigens mogelijk dat clubs op basis van de financi√ęle stukken die vandaag ingeleverd moeten worden, een voorlopige licentie krijgen toegewezen. Voorwaarde is dat clubs aantonen op relatief korte termijn schoon schip te kunnen maken.

De KNVB wil de tekorten gefaseerd wegwerken. Na vandaag, wanneer een flink deel van de schuld aan het CFK moet zijn afgelost, is het volgende meetpunt op 30 juni bepaald. Dan moeten de clubs hun betalingsachterstand tot maximaal een half jaar hebben teruggebracht. Er zijn clubs – waaronder Sparta, Fortuna Sittard en Den Bosch – die een achterstand van meer dan een jaar hebben.

Fortuna Sittard heeft laten weten vandaag geen sluitende begroting te kunnen indienen en verliest daardoor de licentie. Op 2 juli dient in Zeist een spoedarbitragezaak waarin de Limburgse club verzoekt acht spelerscontracten zonder schadeloosstelling te mogen ontbinden. Met die maatregel hoopt Fortuna Sittard alsnog een sluitende begroting te kunnen maken en een proflicentie veilig te stellen.

Op 31 december moeten alle CFK-tekorten zijn weggewerkt. Clubs die tegen die tijd niet aan die verplichting hebben voldaan, kunnen volgens de KNVB halverwege het seizoen alsnog hun licentie kwijtraken. Die sanctie houdt de voetbalbond achter de hand om competitievervalsing te bestrijden.

Ook in andere landen verkeren clubs in financi√ęle malaise. In Belgi√ę hebben Eendracht Aalst en RWD Molenbeek vooralsnog geen licentie van de bond gekregen. In Duitsland weigerde de bond een licentie te verstrekken aan Eintracht Frankfurt.

Veel clubs proberen door het verkopen van spelers het noodlot af te wenden. Zo verkocht Vitesse de afgelopen weken achtereenvolgens Remco van der Schaaf (aan PSV) en Mahamadou Diarra (aan Olympique Lyon). Bij FC Utrecht diende trainer Frans Adelaar zijn ontslag in nadat hem ter ore was gekomen dat de gedwongen verkoop van enkele topspelers niet viel uit te sluiten.

Bron: De Volkskrant 24-06-02

Vitesse heeft 16.500 jaarkaarten verkocht

Vitesse heeft al 16.500 jaarkaarten verkocht voor volgend seizoen. Negen weken geleden startte de campagne voor het nieuwe voetbaljaar. Het aantal verkochte seizoenkaarten is gelijk aan dat van vorig jaar na negen weken verkoop. Vitesse begroette in het afgelopen seizoen 22.000 jaarkaarthouders. “We verwachten dat aantal opnieuw te halen”, zegt Frank Huizinga, woordvoerder van de Arnhemse club. Stadion Gelredome biedt plaats aan 26.000 toeschouwers.

Bron: De Gelderlander 24-06-02

Transfer Diarra naar Lyon rond

De onderhandelingen verliepen moeizaam, maar de transfer van Mahamadou Diarra is gisteren eindelijk afgerond. Olympique Lyon betaalt Vitesse tussen de zes en zeven miljoen euro voor de 21-jarige middenvelder. Vitesse bereikte woensdag overeenstemming met Olympique Lyon. Diarra, die in Arnhem tot 2005 onder contract stond, kwam gisteren zelf tot een akkoord met de kampioen van Frankrijk. De voetballer uit Mali voltooide de medische keuring en zal een contract voor vijf seizoenen signeren.

Diarra is de tweede speler die Vitesse deze zomer verlaat. Remco van der Schaaf vertrekt naar PSV. De 23-jarige middenvelder doorstond deze week de medische keuring in Eindhoven, waardoor zijn overgang definitief is. Vitesse ontvangt ongeveer drie miljoen euro voor Van der Schaaf.

De miljoenendeal met Olympique Lyon komt op een aangenaam moment voor Vitesse. Maandag moeten de clubs in het betaalde voetbal hun begroting indienen bij de KNVB. Aan de hand daarvan wordt beslist of de clubs een licentie krijgen voor komend seizoen. Vitesse heeft een voorlopige licentie gekregen. In de begroting moet de Arnhemse club maandag aantonen dat het aan drie voorwaarden heeft voldaan. Vitesse moet een huurverlaging van stadion Gelredome regelen, het moet een shirtsponsor aantrekken en het moet aantonen dat de liquiditeitspositie van de Arnhemse club is verbeterd. Aan die laatste voorwaarde kan de club voldoen, nu met de transfers van Van der Schaaf en Diarra ongeveer tien miljoen euro binnenkomt.

Jan Streuer, technisch manager van Vitesse, erkent de noodzaak van de verkopen. “We willen onze beste spelers graag behouden”, zegt hij. “Maar je moet realistisch zijn. De transfer van Diarra was noodzakelijk. Voor Diarra is het ook mooi, hij gaat naar een topclub die in de Champions League speelt.”

Naast Van der Schaaf en Diarra vertrekken waarschijnlijk ook Victor Sikora en Dejan Stefanovic uit Arnhem. Ajax zal zich opnieuw voor Sikora melden bij Vitesse, indien de Arnhemse club geld heeft gegenereerd uit een of meerdere transfers. En Stefanovic staat nog steeds in de belangstelling van PSV, Ajax, Internazionale en FC Barcelona.

Bron: De Gelderlander 22-06-02

Diarra naar Olympique Lyon

Mahamadou Diarra verruilt Vitesse voor de Franse kampioen Olympique Lyon. De 21-jarige middenvelder uit Mali tekent een contract voor vijf seizoenen. Vitesse, Lyon en Diarra bereikten vrijdag een akkoord over de transfer, waarmee 6 miljoen euro is gemoeid.

De Arnhemse club kan het geld goed gebruiken om de begroting voor volgend seizoen rond te krijgen. Diarra speelde drie seizoenen voor Vitesse. Afgelopen voorjaar haalde hij met Mali de halve finales van de Afrika Cup. Hij werd gekozen tot het grootste talent van het toernooi. Diarra speelde totaal zestien interlands voor Mali.

ANP: 21-06-02

Open Dag 2002

De voorbereidingen voor de Open Dag van Vitesse zijn inmiddels in volle gang. Zoals bekend vindt deze dit jaar plaats op zondag 4 augustus.

Het programma duurt van 13.00 tot 16.30 uur en vindt buiten en op de promenade plaats. Naast het vertrouwde Kids Club Dorp wordt er straatvoetbal gespeeld in de buitenbak, komt er een spectaculaire Car Dropping attractie en kan er op Quads gereden worden. Er worden rondleidingen gegeven en de selectiespelers nemen plaats op de West-promenade voor hun handtekeningensessies.

Natuurlijk ontbreekt het gebruikelijke horecaplein ook niet. Daarnaast wordt er een speciale tent neergezet, waar de supportersgroepen van Vitesse en Lierse SK elkaar onder het genot van een biertje kunnen ontmoeten. Om 16.45 uur vindt de spelerspresentatie plaats. Vervolgens gaat het stadion om 17.00 uur (weer) open, waarna er om 18.30 uur afgetrapt wordt voor de wedstrijd tegen het Belgische Lierse SK.

Bron: Vitesseworld 20-06-02

Van der Velde kan bij supporters qeen goed meer doen.

De eerste speeldag in de nieuwe competitie dreigt te worden verstoord door acties van boze supporters. De Samenwerkende Organisaties Voetbal Supporters (SOVS) is ziedend op de ledenvergadering betaald voetbal van de KNVB. Na maandenlange onderhandelingen over de capaciteit van de uitvakken werd het uiteindelijke compromis niet eens in stemming gebracht. Het compromis behelsde onder meer dat de huidige capaciteit bij de eredivisieclubs gehandhaafd zou blijven en dat alleen SC Heerenveen en FC Utrecht hun capaciteit iets zouden moeten verhogen.

De kwade genius achter de ontplofte onderhandelingen is volgens SOVS-woordvoerder Marcel Winkelman SC Heerenveen-voorzitter Riemer van der Velde. Hij zou tijdens de onderhandelingen met de supporters hebben gezegd zich te conformeren aan ieder KNVB-besluit, maar er vervolgens voor hebben gezorgd dat het plan niet eens in stemming werd gebracht. Winkelman: ‘Dit gaat zo niet langer. Wij onderhandelen namens 160 duizend supporters, maar worden absoluut niet serieus genomen. De KNVB had een commissie ingesteld die samen met ons tot een compromis moest komen. Dat is met veel pijn en moeite gelukt. De hele kwestie zou een hamerstuk zijn, vervolgens is er niet eens over gestemd. Meneer Van der Velde belt wat vrienden en alles is van de baan. Hij zit daar met een dubbele pet. Het zijn telkens weer dezelfde clubs die dwarsliggen. FC Utrecht en SC Heerenveen lappen structureel alle regels aan hun laars. Er wordt door deze clubs al jarenlang stelselmatig getornd aan de tien procentregeling.’

Van der Velde betreurt de opstelling van het SOVS. ‘We waren er bijna uit’, zegt Van der Velde. ‘Het SOVS is een prima club, die mensen stoppen er veel tijd in maar ze moeten niet meteen zo boos worden als iemand het niet met ze eens is. Feit is dat de uitvakken hoogstens drie keer per jaar voI zitten. In Heerenveen is de bezettingsgraad bij een capaciteit van 395 gemiddeld honderd. Toch willen we volgend jaar zorgen dat er zeshonderd mensen in het bezoekersvak kunnen. Dan kun je toch niet zeggen dat wij van slechte wil zijn.

Bij Vitesse, waar ruimte is voor elfhonderd fans, zitten er gemiddeld vierhonderd. Dat zijn allemaal lege plaatsen. Dat kost dus geld. Als ze meer ruimte willen, moeten ze ook maar zorgen dat die vakken iedere keer vol zitten. Het zijn echt niet alleen SC Heerenveen en FC Utrecht die dwars liggen. Er waren heel wat meer clubs die uiteindelijk niet mee wilden met het voorstel. Daarom leek het ons beter verder te praten. Het zou zonde zijn als we hierdoor meteen toestanden op de eerste competitiedag krijgen. Dat is nergens voor nodig.’

Bron: VI 20-06-02

Problemen met schema KNVB-beker

De KNVB is in problemen gekomen met de organisatie van de KNVB-beker. De strijd moet medio augustus beginnen maar de voetbalbond weet nog steeds niet hoeveel profclubs aan het toernooi kunnen deelnemen. Oorzaak is de onzekere financiele situatie van diverse clubs uit de ere- en eerste divisie. De licentie-commissie van de KNVB is er nog steeds niet uit welke club wel, en welke geen licentie krijgt. In het laatste geval is ook deelname aan de beker uitgesloten.

Bron: De Gelderlander 20-06-02

Onderzoek VI naar situatie Vitesse

Het weekblad Voetbal International heeft een onderzoek uitgevoerd naar de financi√ęle situatie van de clubs die er financieel niet zo goed voorstaan. Wat wordt er over Vitesse gemeld?

Wat zegt de Club?
Jos Vaessen, voorzitter

Liquiditeitspositie
“Die is zwak, anders hadden we ook geen overbruggingskrediet bij de gemeente aangevraagd.”

Exploitatietekort
“Zonder transfers zal het tekort van dit seizoen tussen de zes en acht miljoen euro liggen.”

Krijgen jullie een licentie?
“We hebben een voorlopige licentie gekregen. We moeten zorgen dat we de huur van het stadion met de gemeente gaan regelen, dat we een shirtsponsor krijgen en dat onze liquiditeitspositie wordt verbeterd.”

Toekomst
“We zijn halverwege het streven breakeven te draaien. Volgend seizoen zal de begroting tussen de zestien en achttien miljoen euro bedragen. Dit jaar lag dat nog tussen de negentien en twintig miljoen euro.”

Wat zijn de bevindingen van VI?
Vitesse kampt met een gigantisch negatief eigen vermogen, dat een paar maanden geleden nog meer dan tien miljoen euro bedroeg. De club kan dat tekort alleen door transferopbrengsten wegwerken. De overgang van Remco van der Schaaf naar PSV is daarvoor niet voldoende. Bovendien heeft Vitesse zeven miljoen euro aan sponsorinkomsten begroot, maar is nog niet bekend hoe het aan dat bedrag kan komen zonder een nieuwe shirtsponsor.

Conclusie
Op de puinhopen van voormalig voorzitter Karel Aalbers werkt Jos Vaessen al een tijd aan een sanering van de schulden. Stapje voor stapje lijkt het de goede kant op te gaan, maar het is zeer de vraag of Vitesse zal voldoen aan de strengere eisen die de KNVB wil doorvoeren.

De reacties
Henk Kesler, directeur betaald voetbal KNVB
“Ik wil hier geen enkele mededelingen over doen. Komende maandag krijgt de commissie alle stukken binnen, waardoor het mij op dit moment onjuist lijkt hierop te reageren.”

Theo van Seggelen, voorzitter spelersvakbond VVCS en bestuurslid CFK
“Ik kan geen uitspraken doen over de juistheid van de cijfers in het VI-onderzoek, maar gezien de huidige financi√ęle ontwikkeling vind ik het tijd dat er in het belang van het betaalde voetbal beslissingen worden genomen. Clubs moeten zich realiseren dat ze een deugdelijke financi√ęle huishouding moeten voeren die niet is gebaseerd op speculatieve opbrengsten uit transfers en sponsorinkomsten. Het is onacceptabel dat clubs zoals Sparta en Fortuna Sittard jarenlang financieel wanbeleid hebben gevoerd en over de ruggen van de voetballers het vege lijf proberen te redden. Als contracten van spelers niet meer worden gerespecteerd, kunnen we net zo goed stoppen met betaald voetbal. Bovendien kun je concluderen dat de KNVB in het verleden veel te gemakkelijk licenties heeft verstrekt. Die zal nu eens zijn verantwoordelijkheid moeten nemen en het aandurven de strengere regels die de bond voorstaan ook na te leven.

De achterstanden aan het CFK zijn helem√°√°l schandalig, want het betreft hier salaris van de spelers. Het pensioenfonds zal in overleg met de spelers een afweging moeten maken hoe lang we die achterstanden kunnen accepteren. Het CFK zal daar harde beslissingen in moeten nemen, wat zeker kan leiden tot een faillissementsaanvraag. Afgezien daarvan vind ik dat het CFK een solidariteitsfonds is. Mochten spelers hun geld niet ontvangen, dan vind ik dat we een oplossing moeten vinden binnen het pensioenfonds.”

Bron: VI 19-06-02

Helmond Sport huurt Belg Aelbrecht

Kristof Aelbrecht, speler bij jong-Vitesse, is verhuurd aan eerste divisieclub Helmond Sport. Het 21-jarige Belgische talent kan zowel op het middenveld als in de aanval uit de voeten. Hij maakte in 1999 zijn debuut in het eerste van Vitesse. Hij raakte daarna zwaar geblesseerd aan zijn kruisband. Ook brak hij zijn been. Dit seizoen maakte hij deel uit van het team dat onder Mike Snoei de beker bij de beloftenelftallen won.

Bron: TT TVG 19-06-02

Retroshirt Vitesse

Vitesse introduceert het originele wedstrijdshirt dat in de jaren vijftig en zestig gedragen werd. Het shirt is vanaf augustus te koop.

Het geelzwarte shirt is voorzien van een beige boord en manchetten. De prijs van het shirt is ‚ā¨ 45,-.

Bron: Vitesseworld 18-06-02

Onbeschaafde spanningen                                         Juni 2002

Het is stil rond het voetbal in Nederland. De meeste mensen vergapen zich aan het mondiale voetbal, waar Nederland niet in ’t huis is. De meeste bespiegelingen over dat ‘waarom’ liggen al ver achter ons, alleen wat flegmatieke reclameclips van gesjeesde Oranje klanten herinneren ons aan de pijnlijke Nederlandse afwezigheid. Zo kan je Van Nistelrooij vrije trappen zien nemen tegen kabouters en Van Gaal in een dubieuze rol als barbequekok‚Ķ√≠n Nederland nog wel‚Ķ waar hij de Oranje bal weer eens liet liggen en nu bij Barca revanche op zichzelf mag proberen te nemen.

lees verder...

17-06-02

Toppers ineens transfervrij

De verlengde contracten van topspelers als Andy van der Meijde (Ajax), Kees van Wonderen (Feyenoord) en Kasper B√łgelund (PSV) worden per 1 juli formeel waardeloos. Per die datum zouden zij gebruik kunnen maken van een opzegtermijn van een maand en binnen vier weken elders een lucratief contract kunnen tekenen. Voor hen hoeft niet langer een afkoopsom aan hun huidige clubs te worden betaald.

Vooral Ajacied Van der Meijde zou in één klap financieel onafhankelijk kunnen zijn. De international, wiens afkoopwaarde wordt geschat op rond de 15 miljoen euro, zou zonder problemen gebruik kunnen maken van het ontbreken van een cao-akkoord in het profvoetbal.

De clubs hebben donderdagavond een principe-akkoord met de VVCS en Unie Proprof getorpedeerd. In dat akkoord werd overeengekomen dat de zogenaamde flexwet, die werknemers zonder dienstverband voor onbepaalde tijd meer flexibiliteit en zekerheid biedt, in het voetbal ook in de nieuwe cao-periode buiten de deur zou worden gehouden.

Doordat de lopende collectieve arbeidsovereenkomst per 1 juli afloopt en er geen nieuwe afspraak is gemaakt, is per die datum ook de flexwet van toepassing in het voetbal. De VVCS schat dat enkele honderden contractspelers voortaan gebruik zouden kunnen maken van een maand opzegtermijn. De spelers met doorlopende contracten vallen echter nog onder de oude cao.

Theo van Seggelen, voorzitter van de VVCS: “Alle lopende contracten worden gewoon gerespecteerd, maar alle verlengde contracten per 1 juli vallen onder die flexwet. We hebben de werkgevers gewaarschuwd dat ze met vuur spelen, maar er is weer eens gebleken dat de verdeeldheid tussen de clubs groot is en er geen enkele vorm van solidariteit bestaat.”

Het akkoord tussen de vakbonden en de werkgeversdelegatie kon niet de goedkeuring wegdragen van de clubs. Volgens Ko Andriessen van Unie Proprof zijn de gevolgen niet te overzien. “In de eredivisie gaat het voor sommige spelers om mega-bedragen. Als zij gebruik maken van de flexwet, dan is dat voor de clubs pure kapitaalvernietiging.” Volgens Andriessen hebben veel kleinere clubs wegens bezuinigingen tegen het akkoord gestemd. Daarin was opgenomen dat contractspelers tenminste het minimumloon zouden krijgen. De kleine clubs wilden echter jonge spelers slechts parttime onder contract nemen. Andriessen noemt het voorbeeld van een 18-jarige jeugdspeler, die dan ‚ā¨549 per maand moet verdienen. “En daar willen de clubs dan nog eens de helft aftrekken en hem een parttime contract van 20 uur geven. Terwijl zo’n speler al veel inlevert door bijvoorbeeld zijn studie eraan te geven.”

Volgens Andriessen zullen de Unie Proprof en de VVCS anders dan in het verleden gezamenlijk blijven opereren en niet ingaan op pogingen het overleg te hervatten. “Wij zijn niet uit elkaar te spelen. De verhouding is prima.”

Gerard Slager, directeur van de werkgeversorganisatie FBO, betreurt het dat de clubs het principe-akkoord niet willen ondersteunen. “Voor de clubs was het akkoord onaanvaardbaar en daarom hebben wij de vakbonden gevraagd het overleg te hervatten. Na het weekeinde horen we wel of daartoe bereidheid bestaat”, aldus Slager. Hij erkent dat de belangen van de kleine en grote clubs niet parallel lopen. Zo willen Slager en de kleine clubs al sinds jaar en dag een Panini-album met voetbalplaatjes uitgeven, waarmee flink geld kan worden verdiend. De grote drie Feyenoord, Ajax en PSV alsmede Vitesse willen daar echter niet aan meewerken, omdat zij hun eigen merchandising voorrang geven en de portretrechten van hun spelers respecteren.

Slager: “Maar de gevolgen kunnen desastreus zijn. Iedereen wil wel een maandje wachten en daarna elders een vet contract tekenen. Dat gevaar is in de huidige omstandigheden zeer re√ęel.”

Bron: AD 15-06-02

Flexwet in werking na afketsen CAO:
Spelers met nieuwe of verlengde contracten per 1 juli
kunnen zonder afkoopsom overstappen naar andere club

Nu de 26 profclubs de CAO hebben verworpen, treedt per 1 juli de flexwet in werking. Spelers met een verlengd contract dat op die datum ingaat of een nieuwe verbintenis tekenen, kunnen met een maand opzegtermijn zonder afkoopsom naar een andere club overstappen.

Vooral voor de topclubs is dat nadelig. De flexwet zou via de CAO buitenspel worden gezet, maar vanaf 1 juli is er geen collectieve arbeidsovereenkomst meer. De clubs weigerden donderdagavond het principeakkoord te tekenen. Met twee van de negen punten waren ze het niet eens: Het collectieve rechtenhuis, waarin de logo’s en de beeltenissen van de spelers van de clubs zouden worden opgenomen, en de schadeloostelling voor spelers. Ze boden wel ter compensatie aan de werkgeversbijdrage van 113.600 euro in de CAO te verhogen.

Tot woede van de spelersvakbonden VVCS en ProProf. Theo van Seggelen, voorzitter van de VVCS: ,,We hebben een half jaar onderhandeld met een delegatie van de clubs. Beide partijen hebben water bij de wijn gedaan en dan krijg je dit. Dit lijkt wel een kleuterklas. Wij gaan niet meer onderhandelen. Wat ons betreft komt er geen CAO, de clubs moeten het maar voelen.”

Ko Andriessen, directeur van ProProf: ,,Vanaf 1 juli is er een CAO-loos tijdperk. Ook wij gaan niet meer onderhandelen. Er komt geen compromis. Wij hadden een akkoord, de delegatie had een mandaat van de clubs. Waarom dan nu opnieuw onderhandelen? Je kunt zeggen dat de clubs de onderhandelingsdelegatie niet serieus heeft genomen. Dit is echt heel slecht voor de voetballerij. Onbegrijpelijk! Dit is slecht voor de clubs en de spelers worden minder bedeeld.”
De clubs, zo werd de vakbonden duidelijk, zitten in financi√ęle problemen. Dat bleek vooral wat betreft de regeling voor een betere rechtsbescherming voor voetballers. De clubs vonden de regeling te duur.

ANP 14-06-02

Van der Schaaf haalt uit naar Vitesse

Vitesse heeft het verbruid bij Remco van der Schaaf (22). De middenvelder, die vanaf volgend seizoen voor PSV speelt, zegt in dagblad De Gelderlander dat hij bij de Arnhemse club móést vertrekken. De club zou hem te verstaan hebben gegeven dat hij volgend seizoen anders niet aan spelen zou toekomen.

Ook stelt Van der Schaaf dat hij de afgelopen jaren voor een schijntje heeft gevoetbald, terwijl dure buitenlanders grof geld verdienden. Van der Schaaf wenst niet terug te komen op zijn uitlatingen: “Ik heb het √©√©n keer gezegd voor de supporters in Arnhem, zodat ze weten waarom ik vertrek. Daar wil ik het graag bij laten.”

Technisch manager Jan Streuer van Vitesse reageert gelaten: “Je kunt het een beetje vergelijken met de situatie tussen Feyenoord en Jon Dahl Tomasson. We hebben een jaar onderhandeld met Remco. We wilden hem graag houden en zijn voor onze begrippen heel ver gegaan. Hij denkt nog steeds in de bedragen die hier vroeger betaald werden. Toen hij besefte dat we hem dat salaris niet konden bieden, wilde hij vervolgens zijn contract uitdienen, om daarna transfervrij te vertrekken.

Dat is zijn goed recht, maar dan stellen wij liever een speler op die toekomst heeft. Remco moet niet vergeten dat hij pas het laatste halfjaar een vaste waarde is. Daarv√≥√≥r stond hij vaak niet eens in het basiselftal of speelde hij als rechtsback.”

Bron: VI 12-06-02

Ajax en Vitesse ruzi√ęn over Victor Sikora

Vitesse is woedend over de manier waarop landskampioen Ajax met Victor Sikora omgaat. “Ze brengen spelers het hoofd op hol en komen vervolgens met aanbiedingen die nergens op slaan”, zegt technisch manager Jan Streuer van de Arnhemse club.

“Eind vorig seizoen meldde Ajax zich eerst voor Mahamadou Diarra. Daarna hebben we tot op de dag van vandaag niets meer gehoord. Inmiddels is Diarra zo goed als rond met Olympique Lyon, maar het blijft vreemd en zorgt bij zo’n jongen voor onnodige onrust. Op Sikora deed Ajax een bod van twee miljoen euro, maar daarna hebben we ook nooit meer iets gehoord. Dat is natuurlijk gewoon een lachertje. We hebben het hier over een jeudige international die ook nog voorin speelt.”

Victor Sikora ging er al helemaal van uit dat hij volgend seizoen voor Ajax zou spelen en gaf in de media nadrukkelijk af op een aantal van zijn medespelers bij Vitesse. Volgens de 24-jarige international zou Vitesse te veel geld voor hem vragen en daarmee de transfer frustreren. “Ze hebben die jongen compleet het hoofd op hol gebracht. Hij denkt dat hij al bij Ajax is. Nou, niets is minder waar. Feyenoord is al eerder afgehaakt en als Ajax niet met een serieus bod komt speelt Sikora volgend jaar gewoon in Arnhem.”

Ajax’ technisch directeur Leo Beenhakker ontkent dat zijn club twee miljoen euro zou hebben geboden voor Sikora. “Dat is absolute onzin, het is meer”, aldus Beenhakker. “Maar het gat tussen vraag en aanbod is op dit moment nog te groot. Toch hopen we er wel uit te komen.”

Victor Sikora: “Zoals het er nu uitziet heeft Streuer gelijk en blijf ik bij Vitesse. Er is twee, drie keer contact geweest met Ajax, maar daarna heb ik niets meer gehoord. Ik weet niet hoeveel Ajax heeft geboden, wel dat Vitesse tussen de vijf en zes miljoen euro vraagt. Het zou kunnen dat ze nu wat vasthoudender zijn omdat Remco van der Schaaf al aan PSV is verkocht en ze dus al wat geld hebben ontvangen. Ik hoop op een vertrek, maar als dat niet gebeurt dan speel ik volgend seizoen gewoon bij Vitesse. Al zal dat wel met een ander gevoel zijn.”

Streuer: “Het is niet zo dat Victor niet te koop is. We zijn alleen de handelswijze van Ajax zat. Het probleem ligt niet bij Vitesse. Trainer Ronald Koeman van Ajax heeft Sikora al halverwege het afgelopen seizoen laten weten dat hij hem er graag bij wilde hebben. daar hoor je mij verder niet over, dat begrijp ik allemaal. Maar de manier waarop ze dit allemaal denken te moeten regelen is een heel slechte zaak.”

Bron: VI 12-06-02

Het verleden en toekomst van Remco van der Schaaf

Op een Arubaans palmenstrand vernam hij het goede nieuws. Een vijfjarig contract bij PSV. Speler blij, ouders trots, maar wie is Remco van der Schaaf (23)? En wat vindt de selfmade man eigenlijk van Vitesse, PSV, geld en de zogenaamd beroerde mentaliteit van de jeugd?

lees verder...

Bron: Sportweek 11-06-02

Streuer laakt beweringen Sikora en Van der Schaaf

Vitesse is niet blij met de uitspraken dat Victor Sikora en Remco van der Schaaf deze en vorige week in Sportweek hebben gedaan. Sikora vond dat Vitesse zich niet houdt aan een eerder gemaakte belofte over een gelimiteerde transfersom. Daardoor is volgens de aanvaller zijn overgang naar Ajax nog niet rond.

“Nonsens”, zegt technisch manager Jan Streuer. “Wij maken met geen enkele speler afspraken over zijn transfersom, dus ook niet met Sikora. De transfersom die wij overigens voor hem vragen zit heel dicht bij het bedrag dat hij zelf in gedachten heeft.” Dat bedrag is ongeveer zes miljoen euro, maar of Vitesse dat ook vraagt, wil Streuer niet bevestigen. “Het is in ieder geval een stuk hoger dan de twee miljoen euro die Ajax bood. Dat bedrag is echt om te lachen. Iedereen die een beetje de internationale voetbalmarkt kent, weet dat je met dat bedrag geen Oranje-international kunt kopen. Sikora moet de schuld bij Ajax zoeken.”

Dan de zaak Van der Schaaf. De aanstaande PSV-er vindt dat ‘iedereen die van buitenaf komt een godsvermogen bij Vitesse verdient, terwijl de eigen jongens worden afgescheept met een schijntje.’ “Ook niks van waar,” meent Streuer. “Als wij naar buiten zouden brengen wat Van der Schaaf bij ons wilde verdienen, dan zouden mensen heel anders over deze hele situatie denken. Echt, wij hebben hem een uitstekend salaris geboden. Maar Van der Schaaf kijkt naar de salarissen die Vitesse in het verleden betaalde en die zijn tegenwoordig gewoon niet realistisch meer.”

Diarra staat overigens nog steeds in de warme belangstelling van Olympique Lyon, terwijl Stefanovic in verband wordt gebracht met Barcelona. Streuer: “Maar het is nog moeilijk te zeggen of die transfers rondkomen. Lyon is heel serieus. Wat Barcelona betreft, is het afwachten of Frank de Boer blijft.”

Bron: Sporweek 11-06-02

Verhuur Aelbrecht

Kristof Aelbrecht speelt komend seizoen waarschijnlijk op huurbasis voor eerste divisionist Helmond Sport. Vitesse wil de 21-jarige aanvaller van Jong Vitesse voor één jaar uitlenen aan de club uit de Gouden Gids Divisie. Aelbrecht is momenteel op vakantie en moet bij terugkomst zelf nog praten met Helmond Sport.

Bron: Vitesseworld 10-06-02

“Club wilde van me af”
Remco van der Schaaf haalt uit naar Vitesse

De transfer naar PSV vervult hem met gevoelens van trots en blijdschap. Maar Remco van der Schaaf is ook teleurgesteld. “Vitesse wilde van me af. Het moest me verkopen vanwege het geld.”

Hij is net terug uit Aruba, waar Van der Schaaf met Victor Sikora een koppel vormde op het beachvoetbaltoernooi van RTL 4. De 23-jarige middenvelder reageert voor liet eerst op zijn transfer naar PSV. “Omdat de supporters van Vitesse moeten weten hoe het zit. Ik heb namelijk altijd gezegd dat ik graag bij Vitesse wilde blijven.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 08-06-02

Streuer: ¬īContract Van der Schaaf was onverantwoord voor Vitesse’

“Het contract dat Remco van der Schaaf wilde, was in de huidige situatie onverantwoord voor Vitesse”, zegt Jan Streuer, technisch manager van de Arnhemse club. “We zijn heel, heel lang bezig geweest het contract te verlengen. We hebben geprobeerd het maximale te doen.”

Met het vastlopen van de onderhandelingen vervloog meteen de toekomst van Van der Schaaf bij Vitesse, ondanks zijn tot 2003 doorlopende contract. Streuer: “We konden hem alleen nog maar verkopen. Als we dat niet hadden gedaan. dan had hij volgend seizoen niet gespeeld bij Vitesse. We geven namelijk liever een jongen de kans met wie we een toekomst hebben.”

Bron: De Gelderlander 08-06-02

Update oefenprogramma

8 juli, eerste training Papendal
13 juli, Theole – Vitesse (19.00 uur, Tiel)
17 juli, HVC- Vitesse (17.00 uur, Amersfoort)
20 juli, Bennekom-Vitesse (14.30 uur), sportpark Eikelhof)
23 juli, Vitesse – Royal Antwerp FC (19.00 uur, locatie nog niet bekend)
27 juli, Hapoel Tel Aviv – Vitesse (16.00 uur, Arnhemse Boys)
30 juli, Cambuur Leeuwarden ‚Äď Vitesse (19.00 uur, Franeker)
31 juli, Top Oss – Vitesse (stadion Top Oss)
4 augustus, Vitesse – Lierse SK (18.30 uur, Gelredome, Open Dag Vitesse)
13 augustus, SML – Vitesse (sportpark De Bakenberg)

juni 2002 

Vitesse wil langer door met Amoah

Vitesse wil het contract van Matthew Amoah openbreken en verlengen. De clubtopscorer staat nog een seizoen onder contract bij de Arnhemse club. Vitesse heeft eind vorig seizoen reeds gesproken met de Ghanees over een nieuw contract. Na de zomer zullen de onderhandelingen met de 21-jarige aanvaller worden voortgezet. Amoah was de twee laatste seizoenen clubtopscorer.

Bij Vitesse heeft zich nog geen club gemeld voor Jimmy van Fessen en Michel kreek. Van Fessem zou in de belangstelling staan van De Graafschap. Kreek wil graag weg bij Vitesse, waar hij nog een seizoen onder contract staat. Maar concrete belangstelling is er (nog) niet.

Bron: De Gelderlander 07-06-02

Vitesse begint uit

Het dagblad De Gelderlander meldt dat het schema van seizoen 2002-2003 nu vast staat. Vitesse begint op zondag 18 augustus 2002 uit tegen FC Groningen. NEC-Vitesse staat gepland voor 8 december.

Het programma voor de eerste drie wedstrijden is als volgt:
Ronde 1 FC Groningen – Vitesse
Ronde 2 Vitesse – Ajax
Ronde 3 FC Zwolle – Vitesse

Bron: De Gelderlander 07-06-02

Trainer Pascal Jansen opvolger Mike Snoei

Pascal Jansen volgt Mike Snoei op als trainer van Jong Vitesse. Snoei is vanaf 1 juli hoofdtrainer van de Arnhemse club. Jansen was de afgelopen twee seizoenen trainer van de B-jeugd van Vitesse. In zijn eerste seizoen werd hij kampioen van Nederland en in het afgelopen seizoen leidde hij B1 naar de nieuw te vormen eredivisie.

Vitesse heeft nu de opengevallen plekken in de trainersstaf ingevuld. Theo Bos trainde begin dit seizoen Vitesse A1. Na het vertrek van hoofdtrainer Ronald Koeman schoof hij door als assistent-trainer bij het eerste, een functie die hij ook de komende twee seizoenen zal bekleden. Edward Sturing traint volgend seizoen Vitesse A1. Een jaar later zal hij zich volledig richten op zijn nieuwe baan als hoofd opleidingen bij Vitesse.

Bron: De Gelderlander 07-06-02

Mahamadou Diarra voor vijf jaar naar Lyon

Mahamadou Diarra zal eind deze week een vijfjarig contract signeren bij Olympique Lyon. Vitesse ontvangt ongeveer zeven miljoen euro voor de middenvelder, die nog tot medio 2005 onder contract stond hij de Arnhemse club.

Een delegatie van Vitesse is vandaag op bezoek bij de Franse club om de transfer van Diarra te bezegelen. “Er moeten alleen nog een paar puntjes op de i worden gezet en de handtekeningen moeten onder het contract”, zegt Vitesse-voorzitter Jos Vaessen.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 06-06-02

SEIZOEN 2002-2003 DREIGT RUMOERIG TE WORDEN
SOVS verbolgen over houding clubbestuurders en KNVB

De Samenwerkende Organisaties Voetbal Supporters (SOVS) heeft op maandag 3 juni jl. met woede gereageerd toen de ledenvergadering betaald voetbal van de KNVB te Zeist het voorstel van de Werkgroep Bezoekersvakken over de capaciteiten en prijzen van de bezoekersvakken niet in stemming heeft gebracht. In plaats daarvan is besloten dat er binnen veertien dagen een alternatief plan moet worden opgesteld.

De SOVS laat weten te zullen ingaan op het verzoek voor een spoedoverleg, maar zegt op voorhand al dat ze onverkort zal vasthouden aan hetgeen met de Werkgroep en directie van de KNVB na maanden onderhandelen is afgesproken. Zij laat tevens weten dat indien dit niet tot het gewenste resultaat leidt, de koepel en haar lidorganisaties alle geoorloofde middelen zullen aangrijpen om uiting te geven van het ongenoegen en alsnog aanvaarding van het voorstel af te dwingen.

Binnen supportersorganisaties gaan steeds meer stemmen op om acties te gaan voeren. Daaronder kunnen acties zitten die betekenen dat er grote problemen gaan ontstaan voor het laten spelen van wedstrijden in de nieuwe competitie, die op zaterdag 17 augustus aanvangt. De SOVS heeft begrip getoond voor de grote onvrede die er onder supporters dreigt te ontstaan. De koepel heeft een bijeenkomst belegd met haar leden om de huidige stand van zaken te bespreken.

Het voorstel van de Werkgroep bezoekersvakken, onder leiding van algemeen directeur Jan- Willem van Dop van Feyenoord, is een moeizaam bereikt compromis tussen KNVB, clubs en SOVS. De kern ervan was dat de capaciteit van de Eredivisie gehandhaafd blijft op het huidige niveau, dat die van de Eerste Divisie worden verlaagd naar 5% van de stadioncapaciteit en dat ten aanzien van de prijzen over de gehele linie een behoorlijke verhoging wordt doorgevoerd.

Voor bijna alle clubs betekent het in de praktijk dat hun capaciteit onveranderd blijft en dat ze een prijsverhoging voor de bezoekersvakken kunnen doorvoeren. Slechts bij Heerenveen, FC Utrecht en Heracles zou het leiden tot een uitbreiding van de bezoekerscapaciteit. Voor de supporters betekent het compromis echter dat op zijn best de huidige capaciteit wordt gehandhaafd en dat in de meeste gevallen de vrij vervoersprijs omhoog gaat. ‚ÄúMet die beide elementen is voor de SOVS en haar leden wel de grens bereikt van hetgeen acceptabel is. Onze ledenvergadering heeft er zich dan ook duidelijk over uitgesproken het onderhandelingsresultaat onverkort aan te houden‚ÄĚ, aldus SOVS-bestuurslid Marcel Winkelman.

Nadat het voorstel alle overlegstations gepasseerd leek te zijn, kwamen tot grote ergernis van de SOVS op het allerlaatste moment vooral Heerenveen en FC Utrecht met een voorstel om ook voor de Eredivisie de capaciteit te verlagen. De koepelorganisatie, die landelijk ruim 160.000 voetbalsupporters vertegenwoordigd, heeft dit voorstel verontwaardigd afgewezen. De clubs hebben zich in de ledenvergadering echter laten spannen achter het karretje van Heerenveen-voorzitter Van der Velde, die een nieuwe overlegronde bepleitte om te komen tot aangepaste capaciteitseisen. Voor de SOVS een duidelijk teken van de minachting binnen de clubbestuurders voor de supporters. Winkelman: ‚ÄúBlijkbaar worden nog steeds alle supporters gezien als hooligans, als criminelen. In werkelijkheid is 99% van de supporters een brave, oppassende burger, die gewoon naar de wedstrijd van zijn club wil‚ÄĚ.

De woede van de supporters richt zich vooral op Heerenveen en FC Utrecht, die duidelijk de kwade genius zijn achter de huidige impasse. ‚ÄúHeerenveen heeft al jarenlang een dispensatie vanwege verbouwingswerkzaamheden, terwijl er in werkelijkheid geen steen is gelegd. Al die jaren hoefde ze slechts 395 kaarten aan de supporters van de bezoekende club te geven. In de tussentijd hebben alle andere clubs investeringen gedaan om in hun stadion de bezoekersvakken wel op orde te brengen. Ze schofferen eigenlijk niet alleen alle supporters, maar ook alle andere clubs in het betaalde voetbal. Het is dan ook onbegrijpelijk dat die zich nu toch weer door Van der Velde in de luren laten leggen‚ÄĚ, merkt Winkelman op. ‚ÄúBij FC Utrecht weet men al jarenlang dat ze bij de nieuwbouw een gastenvak van 1.600 plaatsen moeten maken, maar ze hebben willens en wetens alle regels aan hun laars gelapt. De SOVS heeft het probleem bij herhaling onder de aandacht gebracht bij de club, het gemeentebestuur van Utrecht, bij de politieke partijen en bij de KNVB, maar iedereen heeft het op zijn beloop gelaten. En nu jammeren ze bij het voorstel, dat alleen maar bevestigt wat drie jaar geleden al is afgesproken, dat het vanwege de infrastructuur en bouwvergunning niet meer mogelijk is‚ÄĚ.

Bron:SOVS 06-06-02

Danny L√ľcke naar FC Den Bosch

Vitesse-doelman Danny L√ľcke speelt komend seizoen voor FC Den Bosch. De doelman kreeg geen nieuw contract aangeboden. Vitesse verhuurde eerder Bas Wijnen aan Go Ahead Eagles.

Bron: TT TVG 05-06-02

Vitesse en Lyon rond over Diarra

De transfer van Vitesse-middenvelder Mahamadou Diarra naar het Franse Olympique Lyon is nagenoeg rond. Volgens Vitesse-voorzitter Jos Vaessen heeft de Arnhemse club een akkoord bereikt met de Franse kampioen. De transfer levert Vitesse tussen de zes en zeven miljoen euro op.

Diarra moet nog persoonlijk rondkomen met Lyon en een medische keuring ondergaan. Dat kan nog enkele weken duren, omdat de Malinees momenteel op vakantie is. De 21-jarige Diarra kwam drie jaar geleden van het Griekse OFI Kreta naar Vitesse. Hij maakte dit seizoen een sterke indruk bij de Afrika Cup.

Bron: TT TVG 05-06-02

Vitesse-voorzitter Vaessen laakt Ajax

Vitesse-voorzitter Jos Vaessen laakt de handelwijze van Ajax wat betreft de belangstelling voor Victor Sikora. Hij heeft de indruk dat de landskampioen wil profiteren van de financi√ęle problemen bij de Arnhemse club.

Ajax bood 2 miljoen euro voor de aanvaller, terwijl Vitesse pas bij 6 miljoen concreet wil praten over een overgang. ,,Dat bod van Ajax is belachelijk, we wachten op een serieus bod en gaan pas dan om de tafel zitten”, zei Vaessen woensdag in Assen, waar hij als voorzitter van de Stichting Circuit van Drenthe de presentatie had voor het motorsportspektakel TT.

,,Ajax heeft belangstelling, maar als ze nou 6 miljoen hadden geboden hadden we kunnen praten. Misschien was het bod wel een grap. Het gaat in deze zaak om twee dingen: of Ajax wacht totdat ze wat spelers hebben verkocht, of ze wachten tot 24 juni wanneer wij de licentie rond willen hebben. Wij gunnen Sikora die transfer wel, daar gaat het niet om.”

Bron: ANP 05-06-02

Ajax vraagt geduld van Sikora

Vorige week dacht Ajax nog een speler te verkopen, om daarna aanvaller Victor Sikora met onmiddellijke ingang over te nemen van Vitesse. Maar na aanvang van het WK is het beangstigend stil geworden in Amsterdam. “Alles ligt plat”, zegt Ajax technisch directeur Leo Beenhakker. “We waren inderdaad bijna rond over een verkoop en de komst van Sikora, maar er zit nu geen beweging meer in.”

Sikora (24) gaf eerder al aan persoonlijk rond te zijn met Ajax, maar wachtte op een overeenkomst tussen beide clubs. De aanvaller wilde voordat hij op vakantie ging (vorige week maandag) duidelijkheid hebben. “Ik heb hem v√≥√≥r zijn vertrek gebeld en gezegd dat hij geduld moet hebben.” aldus Beenhakker. Als Ajax geen speler weet te verkopen, zal de club ook geen aankopen doen. Vooral Christian Chivu en Zlatan Ibrahimovic staan in de belangstelling.

Bron: VI 05-06-02

Sikora: “Vitesse speelt het niet eerlijk”

Hij staat op de rand van de grote transfer naar Ajax. Victor Sikora (24) over de hereniging met Ronald Koeman, de lakse mentaliteit van de jongeren bij Vitesse en al die andere zaken waar hij een uitgesproken mening over heeft. En o ja, als Vitesse echt moeilijk gaat doen, dan is het nog niet klaar met Sikora.

Natuurlijk was hij blij voor Remco van der Schaaf, jarenlang zijn ploegmaat bij Vitesse, toen die een paar strandstoelen verderop op het Arubaanse Palm Beach hoorde dat zijn overgang naar PSV eindelijk was afgerond. Maar het eerste wat Victor Sikora dacht was: ‘Lul!’

lees verder...

Bron: Sportweek 04-06-02

Stand van zaken bij vermeende transfers

Remco van der Schaaf (23) vertrekt naar PSV. De middenvelder van Vitesse, die nog een contract had tot juni 2003, is een periode van vijf jaar met PSV overeengekomen. Remco van der Schaaf heeft vier seizoenen voor Vitesse gespeeld. PSV betaalt een transfersom van ongeveer zeven miljoen gulden voor de middenvelder. Van der Schaaf wordt in Eindhoven gezien als de opvolger van Mark van Bommel, die inmiddels in gesprek is met zowel Arsenal als Barcelona.

Vitesse kan het geld van deze transfer goed gebruiken. De Arnhemse club heeft een voorlopige licentie van de KNVB gekregen en verwacht nog een aantal spelers kwijt te raken. Viktor Sikora heeft onlangs Feyenoord afgezegd en is persoonlijk rond met Ajax, maar de clubs zijn er nog niet uit. “Het bod van Ajax is te laag”, geeft Jan Streuer, de technische man van Vitesse, aan.

“Met Lyon hebben we een positief gesprek gehad over Diarra en ik verwacht dat we er wel uit komen. In dat geval komt er zeker een middenvelder bij onze selectie.” Voor Dejan Stefanovic is volgens Streuer belangstelling van verschillende clubs. Ook Louis van Gaal zou hem graag naar Barcelona willen halen. “Maar een concreet bod hebben we tot nu toe nog niet ontvangen”, aldus Streuer. PSV wil Stefanovic ook binnenhalen, maar dan moet Kevin Hofland eerst verkocht zijn.

Bron: De Telegraaf 04-06-02

Vitessespeler actief op WK

Precies 1 Vitessespeler in actie tijdens WK 2002. Dit meld de Vitessebeeldbank.Op deze visuele Vitessesite dat als doel heeft om Vitesse anders in beeld te brengen dan traditionele websites doen. Staan naast de vele fraaie Vitessefoto’s waarin uitgebreid en gedetailleerd het seizoen 91/92 wordt weergegeven. Ook opmerkelijk goede actie foto’s van een Vitessespeler die actief is op het WK. Dus als je nu wilt weten welke Vitesse speler actief is op het WK in Japan en Zuid Korea. Breng dan een bezoekje aan:
http://vitessebeeldbank.da.ru/

04-06-02

Van der Schaaf naar PSV
PSV ziet voorlopig af van Stefanovic

Remco van der Schaaf speelt komend seizoen voor PSV. De 23-jarige middenvelder van Vitesse is met de Eindhovense club een contract van vijf jaar overeengekomen. Beide clubs doen geen mededelingen over een transfersom.

Van der Schaaf stond nog een jaar in Arnhem onder contract. De middenvelder, die nog enkele formele zaken met PSV moet afhandelen, speelde de afgelopen vier seizoenen voor Vitesse. De Arnhemse club leende de speler van Jong Oranje een half seizoen uit aan Fortuna Sittard. Van der Schaaf speelde eerder bij de amateurs van Omlandia en TOP.

De middenvelder mocht zich al lang verheugen op belangstelling van PSV. De Eindhovense nummer twee van de afgelopen competitie ziet Van der Schaaf als mogelijke opvolger van Mark van Bommel. De aanvoerder van PSV sprak onlangs met Arsenal en werd ook al in verband gebracht met Barcelona. Van Bommel staat echter nog steeds bij PSV onder contract.

De Eindhovense club heeft voorlopig geen belangstelling meer voor Dejan Stefanovic. “We hebben Kevin Hofland nog”, weet voorzitter Harry van Raaij. “Ik heb niet zoveel geld dat ik twee spelers voor √©√©n positie kan kopen.”

Bron: ANP 03-06-02

Van der Schaaf naar PSV

Remco van der Schaaf verruilt Vitesse definitief voor PSV. De transfer van de middenvelder van de Arnhemse club is dit weekeinde afgerond. Dat bevestigd Jan Streuer, technisch manager van de Arnhemse club.

“Alle partijen zijn rond met elkaar”, zegt Streuer. “Van der Schaaf moet alleen nog medisch worden gekeurd voordat hij een meerjarige overeenkomst zal ondertekenen.” Dat zal gebeuren zodra Van der Schaaf is teruggekeerd van vakantie. De 23-jarige jeugdinternational stond nog een seizoen onder contract bij Vitesse. Streuer wilde geen mededelingen doen over de transfersom die gemoeid is met de overgang.

Bron: De Gelderlander 03-06-02

Vitesse en PSV rond

Remco van der Schaaf speelt het komende seizoen zo goed als zeker voor PSV. De Eindhovense club heeft inmiddels met Vitesse een akkoord bereikt, maar moet met de speler zelf nog enige formele zaken afhandelen. Van der Schaaf is momenteel met vakantie en moet, als een aantal zaken goed afgerond wordt, nog een medische keuring ondergaan voordat het contract getekend kan worden.

Bron: Vitesseworld 03-06-02

Jong Vitesse in Bennekom

Jong Vitesse speelt komend seizoen de thuiswedstrijden in Bennekom. De vaste speeldag wordt verplaatst van de zaterdag naar de maandagavond. Het tijdstip wordt 18.30 uur.

De naam van de huidige Beloftencompetitie is veranderd in Beloftencompetitie Eredivisie. De reserve eerste divisies A en B worden volgend seizoen aangeduid als Beloftencompetitie Eerste Divisies A en B. De ploegen worden aangeduid met de term jong, gevolgd door de de naam van de club. Verder is besloten dat ploegen in de Beloftencompetitie Eredivisie nog maar mogen aantreden met twee in plaats van drie dispensatiespelers die ouder zijn dan 23 jaar.

De zaterdaghoofdklasser speelt op Sportpark Eikelhof, gelegen aan de Achterstraat in Bennekom.

Bron: Vitesseworld 03-06-02

Radio Vitesse

De eerstvolgende uitzending van Radio Vitesse is dinsdag 4 juni om 16.00 uur. De gasten die tussen 16.00 uur en 17.00 uur aan het woord komen zijn voorzitter Jos Vaessen, speler Theo Janssen en de coördinator van de rondleidingen, Martin Esveld. De uitzending van Stadsomroep Arnhem komt vanuit het Home of History in Gelredome.

Bron: Vitesseworld 03-06-02

Hoofdsponsor: