Juni 2003

Gelredome voor een euro te koop

De gemeente Arnhem kan Gelredome kopen voor een euro. De aandeelhouders van het stadion hebben dit aanbod gedaan om uit de impasse met de gemeente te komen. De gemeente heeft een reddingsplan om het stadion en Vitesse te redden. In het plan staat dat de gemeente Gelredome koopt, maar de raad van commissarissen wil geen verantwoordelijkheid nemen voor de verkoop, omdat de gemeente geen informatie geeft over de voorwaarden. De gemeente Arnhem bekijkt dinsdag of het op het aanbod in kan gaan.

 

Bron: RTV Gelderland 30-06-03 
 

Gelredome biedt aandelen te koop aan de gemeente Arnhem

Ten einde de gemeente Arnhem in staat te stellen om op korte termijn haar reddingsplan Vitesse/Gelredome uit te voeren en de KNVB-licentie voor Vitesse zeker te stellen hebben directie en raad van commissarissen van Gelredome heden contact opgenomen met het bestuur van de Stichting Gelredome en er op aangedrongen dat het bestuur besluit om de aandelen van Gelredome N.V. voor een symbolisch bedrag aan de gemeente aan te bieden.

Directie en commissarissen hebben vernomen dat het bestuur van de stichting op korte termijn een daartoe strekkend besluit zal nemen. In dat geval kan de gemeente Arnhem van dit aanbod gebruik maken. Dan heeft de gemeente Arnhem het zelf in de hand om niet alleen het roer bij Gelredome over te nemen maar daarmee ook de vennootschappelijke verantwoordelijkheid. De gemeente Arnhem heeft daarmee het eigendom van het complex en de grond rondom Gelredome.

 

 PERSBERICHT Arnhem, 30-06-03 
 

Pittige brief Gelredome aan Gemeenteraad

Een opmerkelijke pittige brief van Dan Huesmann namens de Raad van Commissarissen van Gelredome gericht aan de Arnhemse Gemeenteraad.

Lees deze brief: hier

 

30 juni 2003
 

Gemeente onderhandelt verder met Gelredome

Volgens radio Gelderland zijn er op dit moment onderhandelingen bezig in het gemeentehuis. De Gemeente onderhandelt daar met Gelredome over de verkoop van stadion en grond. Bij deze onderhandelingen is ook een delegatie van de businessclub van Vitesse en een delegatie van Vitesse aanwezig.

Deze onderhandelingen zijn van belang voor Vitesse voor het kunnen krijgen van een licentie voor het seizoen 2003-2004. De KNVB beslist morgenmiddag 12.00 uur of Vitesse dat krijgt of niet. De verwachting is dat Vitesse eigenlijk vandaag alles klaar moet hebben zodat de KNVB alles nog goed kan bekijken.

Naast het probleem dat Gelredome nog steeds niet is verkocht aan de gemeente, moet Vitesse ook nog sponsors vinden. Daarvoor is nu een constructie bedacht dat bedrijven worden gevraagd om zich garant te stellen voor het gat in de sponsorinkomsten totdat Vitesse alsnog een sponsor vindt.

 

Juni 2003
 

Bedrijven moeten met bankgarantie Vitesse redden

Vitesse heeft, in een wanhoopspoging alsnog een licentie voor komend seizoen te krijgen, bedrijven uit de regio gevraagd garant te staan. Het gaat om bedragen van tienduizenden euro’s en in sommige gevallen honderdduizenden euro’s per onderneming.

Vitesse heeft de schriftelijke zekerheden keihard nodig om de begroting voor komend seizoen sluitend te krijgen. Morgen buigt de beroepscommissie van voetbalbond KNVB zich voor de laatste keer over de licentie-aanvraag van de Arnhemse club. Doordat Vitesse de geprognotiseerde sponsorinkomsten niet haalt, gaapt er een gat van in ieder geval 1,5 miljoen euro in de begroting. Ingewijden zeggen echter dat dat bedrag nog groter is.

De 1,5 miljoen euro had Vitesse ingeboekt voor een nieuwe hoofdsponsor. Die heeft de club echter nog niet kunnen vastleggen. Bestuurslid J. Snellenburg verwacht ook niet dat er voor morgen contracten worden ondertekend. “Dat is te kort dag. We moeten daarom op een andere manier de licentie zien binnen te roeien.” Vitesse heeft daarom bedrijven uit Arnhem en omgeving gevraagd garant te staan voor een bepaald bedrag. Dat bekent dat zij nu geen geld geven aan de club, maar wel een schriftelijke verklaring ondertekenen. Mocht Vitesse er uiteindelijk niet in slagen nieuwe sponsors te vinden, dan moeten de bedrijven wél met het geld over de brug komen.

Snellenburg gaat ervan uit dat het zo ver niet komt. “De bedrijven die een garantstelling willen afgeven, hebben er vertrouwen in dat wij een hoofdsponsor krijgen. Daarover ben ik zelf ook zeer positief gestemd. Alleen is de tijd nu te kort.”

Behalve via de bankgaranties van de bedrijven hoopt Vitesse ook van de businessclubleden vandaag een positief antwoord te krijgen. De leden is gevraagd massaal de contracten voor de huur van vip-stoelen te verlengen en niet te wachten tot Vitesse een licentie heeft. Businessclub-voorzitter H. Dekker is hoopvol gestemd over een goed resultaat. “De eerste contracten kregen we al terug, nadat we de faxen hadden verstuurd.”

Als Vitesse het gat in de begroting krijgt gevuld, moet er alleen nog een garantstelling van de gemeente komen voor de tien miljoen euro die in het gemeentelijk reddingsplan is versleuteld. Dat is een keiharde eis van de KNVB.

De gemeente weigert vooralsnog die garantie te tekenen, omdat ze geen zekerheid heeft over de aankoop van stadion Gelredome en omliggende grond dat als onderpand moet dienen. De directie en raad van commissarissen van Gelredome willen de grond wel, maar het stadion niet verkopen. Zij zien het nut niet in van een fusie met Vitesse, zoals de gemeente wil, missen de onderbouwing voor de aankoop en willen pas verder onderhandelen als Vitesse het financiële gat heeft gedicht.

 

Bron: De Gelderlander 30-06-2003
 

Overleg reddingsplan Vitesse positief.

De partijen die bezig zijn met het reddingsplan voor Vitesse hebben dit weekeinde weer overleg gehad. Het reddingsplan behelst een investering van 30 miljoen euro van de gemeente Arnhem.

Het plan moet snel rond komen, omdat dinsdag voor Vitesse de laatste kans is om een sluitende begroting te presenteren aan de KNVB. Alleen dan krijgt de club een licentie voor betaald voetbal.

Volgens ingewijden zijn de gesprekken dit weekeinde positief verlopen en worden ze maandag vervolgd om tot een afronding te komen.

Bron: RTV Gelderland 29-06-2003
 

Bert Konterman wacht op Vitesse

Bert Konterman wacht op een aanbieding van Vitesse. Dat liet zijn zaakwaarnemer Henk van Ginkel weten. Vitesse heeft concrete belangstelling voor de verdediger van Glasgow Rangers, die nog een eenjarig contract heeft bij de Schotse kampioen. Volgens Van Ginkel kan de speler toch transfervrij weg. Vitesse had al een gesprek met Konterman. die de Arnhemse club als een interessante optie ziet om zijn carriere voort te zetten. Vitesse wil Konterman halen, omdat de club na het vertrek van Stefanovic en Zeman voor het centrum van de defensie geen ervaren spelers heeft.

 

Bron: RTV Gelderland 28-06-03
 

Sturing voegt Bochem toe aan selectie Vitesse

Vitesse-trainer Edward Sturing voegt Ricky Bochem toe aan de hoofdselectie. De 20-jarige speler uit Jong Vitesse zal vanaf de eerste training op 7 juli deel uit maken van de hoofdmacht. Bochem debuteerde afgelopen seizoen in het eerste elftal en kwam tot drie optredens in de hoofdmacht. Hij kan rechtsback, rechtshalf en rechts centraal op het middenveld spelen.

Vitesse-aanvaller Matthew Amoah zal mogelijk de eerste training in de voorbereiding moeten missen. Hij is opgeroepen voor het nationale team van Ghana, dat zaterdag 5 juli in en tegen Rwanda de beslissende wedstrijd afwerkt om plaatsing voor de Afrika Cup.

Nick Hofs en Jhon van Beukering zijn al begonnen met trainen. De twee spelers scheurden in het afgelopen seizoen een kruisband in hun knie. Via extra trainingsarbeid hoopt het duo fit aan de voorbereiding te kunnen beginnen.

Doelman Bas Wijnen wordt waarschijnlijk voor een seizoen verhuurd aan eerstedivisionist VVV. De club uit Venlo heeft zich bij Vitesse gemeld voor de 22-jarige keeper.

 

Bron: De Gelderlander 28-06-03
 

Koortachtig overleg Vitesse duurt dit weekeind voort

Het koortsachtig overleg voor het voortbestaan van Vitesse wordt dit weekeind voortgezet. De Arnhemse voetbalclub heeft van de voetbalbond KNVB opnieuw uitstel gekregen om de financiële zaken rond te krijgen. De KNVB heeft de club tot dinsdag de tijd gegeven om een sluitende begroting in te leveren. Belangrijke voorwaarden zijn de garantie van de gemeente Arnhem voor de toegezegde lening van tien miljoen euro en sponsorcontracten.

 

Bron: De Gelderlander 28-06-03
 

KNVB geeft Vitesse uitstel tot dinsdag

Vitesse krijgt dinsdag de laatste kans op een licentie voor komend seizoen. De beroepscommissie van de KNVB heeft een nieuwe aanvraag van Arnhemse club afgewezen, omdat de begroting nog steeds niet in orde is.

Vitesse heeft het financiële plaatje nog niet rond, ondanks de noodgedwongen verkoop van sterspeler Dejan Stefanovic. Zijn transfer naar het Engelse Portsmouth leverde de Arnhemse club 2,6 miljoen euro op.

Het grootste struikelblok voor Vitesse is het gemeentelijke reddingsplan. Dat is door de politiek aangenomen, maar nog lang niet uitgevoerd. De tien miljoen euro die voor Vitesse in het plan is opgenomen, heeft de club nog niet kunnen bijschrijven op de rekening. De voetbalbond eist daarom van Vitesse een keiharde garantie dat het geld wel binnenkomt. De gemeente weigert die garantie af te geven. Ze eist eerst dat Gelredome instemt met de verkoop van grond én stadion, omdat dat de gemeente onderpand voor de tien miljoen euro biedt. Gelredome staat vooralsnog op het standpunt dat alleen de grond te koop is. Het stadion moet zelfstandig blijven. De gemeente heeft afgelopen dagen de druk op Gelredome opgevoerd, maar nog geen fiat gekregen.

Behalve met het reddingplan kampt Vitesse met grote problemen om de commerciële gat te dichten. Diverse sponsors hebben wel interesse, maar het afsluiten van contracten, zoals de KNVB eist, blijkt een groot probleem. Vitesse heeft bijvoorbeeld nog steeds geen shirtsponsor gestrikt, terwijl er wel een bedrag van 1,5 tot 1,8 miljoen euro aan shirtssponsoring is opgenomen in de begroting.

De club moet de komende dagen in allerijl ook nieuwe contracten afsluiten met leden van de businessclub. 150 van de 450 contracten zijn nog niet verlengd. Het betreft aflopende contracten. Op deze ondernemers is gisteren door Vitesse en gemeente Arnhem een klemmend beroep gedaan alsnog bij te tekenen. De Arnhemse club stelt dat de geldschieters lang hebben gewacht met tekenen, vanwege de onzekerheid over het voortbestaan van de club.

 

Bron: De Gelderlander 28-06-03
 

Klemmend beroep op sponsors Vitesse

Vitesse, gemeente Arnhem en het bestuur van de businessclub Vitesse hebben een klemmend beroep gedaan op de leden van de businessclub om voor dinsdag massaal vip-plaatsen te huren. Reageren er niet voldoende ondernemers op de noodkreet om business-stoelen in stadion Gelredome af te nemen, dan loopt de licentie voor de club ernstig gevaar.

150 van de 450 businessclub-leden kregen gisteren per fax een brief van Vitesse, van de gemeente en van het bestuur van de sponsorgroep. De strekking was eensluidend: wacht niet langer, maar huur nu opnieuw vip-stoelen.

“We weten dat veel leden willen wachten tot Vitesse een licentie heeft, maar die tijd is er nu niet”, zegt voorzitter Henk Dekker van de businessclub. Om de leden over de streep te trekken, bestaat de mogelijkheid een ontbindende voorwaarde in de nieuwe sponsorcontracten op te nemen: krijgt Vitesse geen licentie, dan vervalt het contract. Tot nu toe zat die clausule niet in de contracten.

Volgens Dekker hebben de meeste businessclub-leden twee stoelen. Afhankelijk van de plek in in het stadion betalen ze daar tussen de acht- of negenduizend euro voor. Dekker vindt dat ondernemers die wel stoelen afnemen zodra Vitesse een licentie heeft, de ‘morele verplichting’ hebben deze dagen al hun handtekening te zetten. “Voor bedrijven die uit financieel oogpunt geen nieuw contract hebben afgesloten, geldt dat niet.”

Behalve de businessclub roert ook de supportersvereniging van Vitesse zich. In een brief spreken zij hun zorgen uit over de situatie rond hun club. Zij dringen erop aan de gesprekken met TCN te hervatten. Volgens de supportersvereniging is de Nieuwegeinse projectontwikkelaar nu de partij om bij de redding te betrekken. TCN was voor de gemeente lange tijd de belangrijkste kandidaat om de exploitatie voor het stadion te regelen. Nadat TCN samen met Vitesse en Gelredome een alternatief plan presenteerde, is het contact op een laag pitje gezet.

 

Bron: De Gelderlander 28-06-03
 

Vitesse ontvangt Ajax op de eerste speeldag

De KNVB heeft de eerste speelronde van de voorlopige competitieplanning bekendgemaakt. Vitesse trapt af met de kraker tegen Ajax. De Arnhemse club start het seizoen op zondag 17 augustus in stadion Gelredome.

Indien de club een licentie krijgt, dan begint Vitesse meteen met een loodzware klus aan een nieuw seizoen in de eredivisie. Vorig seizoen verloor de Arnhemse club tweemaal van de Amsterdammers. In de tweede wedstrijd van de competitie werd het in Gelredome 1-2. In de Arena won Ajax met 2-0.

Vitesse opende het voorbije seizoen met een 2-1 zege bij FC Groningen. Hebben de Arnhemmers een moeilijke opening, FC Utrecht ziet zich geconfronteerd met een realtief eenvoudig programma. De clubs in de eredivisie komen maandag weliswaar bij elkaar voor de definitieve vaststelling van het programma, maar het elftal van trainer Foeke Booy kan zich opmaken voor een wedstrijd voor eigen publiek. Op 17 augustus is FC Zwolle de eerste tegenstander van het nieuwe voetbaljaar. De Zwollenaren wisten zich dit seizoen maar ternauwernood te handhaven in de eredivisie. Utrecht verloor afgelopen seizoen in Zwolle met 3-1. In De Galgenwaard werd het 2-0.

Voor het Nijmeegse NEC begint het seizoen ook met een topper. De kersverse UEFA Cupdeelnemer start het seizoen op zondag 17 augustus met een uitwedstrijd tegen Feyenoord. In de vorige competitie begon NEC ook al met een wedstrijd in de Rotterdamse Kuip en destijds werd met 2-0 verloren.

De vermoedelijke openingswedstrijd van de voetbaljaargang 2003-2004 is die van landskampioen PSV tegen Roda JC. De wedstrijd staat vooralsnog voor vrijdag 15 augustus op de rol. Plaats van handeling is het Philipsstadion in Eindhoven.

Opzet eerste competitieronde eredivisie, 2003-2004: PSV-Roda JC (15 augustus), Feyenoord-NEC, Willem II-AZ, FC Twente-RBC, Vitesse-Ajax, FC Groningen-NAC, FC Volendam-SC Heerenveen, RKC-ADO Den Haag, FC Utrecht-FC Zwolle (16 en 17 augustus).

 

Bron: De Gelderlander 28-06-03
 

Van Beukering en Hofs al in training

Vitesse hervat op 7 juli de training, maar Jhon van Beukering en Nick Hofs zijn nu al in training. Beide Vitesse-spelers scheurden vorig seizoen een kruisband in hun knie. “Het is niet anders. Als je een blessure hebt, moet je doortrainen”, weet Van Beukering. Hij werd begin april aan zijn knie geopereerd. Hofs al december vorig jaar. “Nick heeft het allemaal al meegemaakt, zegt veel dingen die ik moet doen.”

Middenvelder Hofs maakte al na zes maanden zijn rentree in het eerste van Vitesse. Daarbij maakte hij een sterke indruk als rechtermiddenvelder. “Laten we hopen dat het ook zo goed blijft gaan. Dat zou fantastisch gaan”, aldus Hofs. “Ik wil gewoon doortrainen. Rustig opbouwen. Ik heb geen terugslag gehad, alles is perfect gegaan.”

Van Beukering kreeg vorig seizoen nauwelijks speeltijd van trainer Snoei. Hij werd verhuurd aan FC Zwolle, maar raakte toen geblesseerd. Nu moet de 19-jarige spits uit Velp voor een basisplaats bij Vitesse knokken. “Nieuwe trainer, nieuwe kansen”, lacht Van Beukering. Ik ben hard bezig om terug te komen. Het begin van het seizoen zal ik niet halen. Misschien een maandje, twee maanden later.”

 

Bron: RTV Gelderland 27-06-03
 

Noodkreet van Businessclub Vitesse

De businessclub van Vitesse heeft een oproep gedaan aan haar leden om de portemonnee te trekken om de Arnhemse club te helpen. Vitesse heeft nog geen toestemming om komend seizoen in de eredivisie te spelen en heeft daarom moeite met de verkoop van businessseats en het aantrekken van een shirtsponsor. Het gat in de begroting loopt daardoor op. De leden van de businessclub worden opgeroepen hun seats voor het komend seizoen nu al te huren om zo Vitesse financieel meer lucht te geven.

 

Bron: RTV Gelderland 27-06-03
 

Vitesse in winter mogelijk naar Gambia.

Vitesse heeft de mogelijkheid om in de winterstop van komend seizoen op trainingskamp naar Gambia te gaan.

De Arnhemse club op kosten van een sponsor ter voorbereiding op de tweede competitiehelft een trainingskamp in het Afrikaanse land houden. Ook zou er een oefenduel tegen het nationale team van Gambia kunnen worden gespeeld.

Vitesse heeft intern nog niet besproken of de club inderdaad naar Gambia wil in de winterstop. De afgelopen twee jaar bereidde Vitesse zich in Portugal voor op de tweede seizoenshelft. Daarvoor koos de Arnhemse club voor een luxe verblijf in Marbella.

Bron: RTV Gelderland 27-06-2003
 

Licentie Vitesse aan zijden draad

Het is nog verre van zeker dat Vitesse een licentie zal krijgen van voetbalbond KNVB. De Arnhemse club kampt nog met een gat in de begroting dat kan oplopen tot enkele miljoenen euro’s. De gemeenteraad wil niet garant staan voor dit tekort. Vitesse heeft nog steeds geen hoofd- en shirtsponsor voor komend seizoen. Bovendien kan de club geen contracten sluiten met mogelijke sponsoren, omdat het nog geen licentie heeft. Daarnaast is er het probleem dat de Gelredome-directie het stadion nog niet wil verkopen. Vitesse zou 4,6 miljoen euro krijgen van het verkoopbedrag.

 

Bron: RTV Gelderland 27-06-03
 

Arnhem zet Gelredome mes op keel

De gemeente heeft Gelredome het mes op de keel gezet. Als er vanmorgen tijdens een ingelaste stadionvergadering niet alsnog toestemming komt voor de verkoop van het stadion aan de gemeente, is licentieverlening aan Vitesse door de KNVB twijfelachtig.

Wethouder R. Gast heeft dat duidelijk gemaakt aan Gelredome in een poging het voortbestaan van Vitesse te redden. Club en gemeente werken momenteel koortsachtig om een sluitende begroting aan de KNVB te overleggen.

Een belangrijke peiler in het verhaal van Vitesse aan de KNVB is de tien miljoen euro, die de gemeente in het onlangs door de politiek aangenomen reddingsplan heeft versleuteld. Met alleen het jawoord van de gemeenteraad neemt de KNVB geen genoegen. De voetbalbond wil een schriftelijke garantie, omdat het reddingsplan nog niet is uitgevoerd.

Arnhem voelt er niets voor financiële garanties te geven aan de KNVB, zonder dat de koop van Gelredome en de grond is beklonken. De gemeente ziet het stadion en het omliggende terrein als onderpand voor het risico dat het in het reddingsplan loopt.

Tot nu toe is Gelredome alleen bereid de grond te verkopen aan de gemeente. Het stadion wil zelfstandig blijven. De directie is bang dat Gelredome de dupe wordt van de financiële sores bij Vitesse als club en stadion moeten fuseren, zoals in het reddingsplan staat.

Gisteravond laat zette stadiondirecteur P. van Sliedrecht de deur echter toch op een kier. “Als de gemeente per se een voetbalclub en een stadion wil runnen, moet ze dat maar doen. Ik voorspel dat ze grote problemen krijgen.” Van Sliedrecht eist bij verkoop van het stadion wel keiharde garanties, onder meer voor zijn personeel.

Vertegenwoordigers van de beroepscommissie van de KNVB en Vitesse hebben gisteren tot laat in de avond gesproken over de precaire situatie waarin de club verkeert. Behalve het niet uitgevoerde reddingsplan, worstelt Vitesse hevig met de sponsorinkomsten. Die vallen tegen, waardoor er een gat in de begroting zit. Witte rook kwam er gisteravond nog niet, zwarte evenmin. Begin volgende week wordt uitsluitsel verwacht.

Verschillende politieke partijen hebben gisteren laten weten dat de door Vitesse gevraagde garantie-verlening zonder zekerheden onbespreekbaar is. “Het reddingsplan moet je zien als één totaalpakket”, aldus PvdA-fractievoorzitter D. Tiemens. Hij zegt zich zorgen te maken over de huidige situatie.

Nogal wat partijen hekelen de rol van Gelredome. “Ze spelen blufpoker”, aldus P. van Dijk van de ChristenUnie. “De gemeente moet keihard tegen Gelredome zeggen: als jullie het stadion en de grond niet verkopen, gaat het reddingsplan niet door, dan valt Vitesse en vervolgens Gelredome.”

Zware kritiek is er ook op wethouder Gast. Die is volgens veel raadsleden te laat begonnen met de onderhandelingen met de stadiondirectie. “Hij heeft, nadat de gemeenteraad het reddingsplan had aangenomen, helemaal niks gedaan”, aldus SP’er G. Elfrink. De SP is zo boos over de volgens haar lakse handelwijze van de wethouder, dat ze overweegt een extra raadsvergadering aan te vragen. Over de wethouder is Elfrink duidelijk: “Gast moet opstappen. Hij heeft er een potje van gemaakt.”

 

Bron: De Gelderlander 26-06-03
 

Sturing en Bos gratis op vakantie

De opluchting was groot in Arnhem, toen Vitesse door de zege op Willem II behouden bleef voor de eredivisie. Voor de hoofdsponsor van korfbalvereniging Oost Arnhem, Olympia International Vakantiereizen, zelfs een reden de Vitesse – trainers Edward Sturing en Theo Bos een vakantie aan te bieden.

Rob van der Poel, directeur van Olympia Reizen, bood Sturing gistermiddag, mede namens Reisburo Nijenhuis uit Arnhem, in zijn kantoor in Beekbergen een reischeque aan. Waarheen de trip gaat, mag Sturing zelf bepalen. Theo Bos heeft er inmiddels een weekje Kreta opzitten.

“Vitesse is belangrijk voor Arnhem. De stad Arnhem zonder Vitesse is als Londen zonder Big Ben”, zei Van der Poel tegen Sturing. “En bedenk eens, als Vitesse geen licentie krijgt, wat dat voor sociale onrust in de stad teweegbrengt. Dus goed dat Vitesse zich handhaafde. Die eerste stap is gezet.”

Van der Poel gaf aan om nog een andere reden blij te zijn met de handhaving van Vitesse. “Want dat zijn weer twee zeges voor Feyenoord”, glimlachte Van der Poel, hartstochtelijk fan van Feyenoord. Sturing vond het best. “Als wij dan de rest winnen, vind ik dat prima”, sprak de Eerbeker.

Sturing stelde de interesse van Van der Poel voor Vitesse op prijs. “Rob belde mij voor de wedstrijd tegen Willem II al op. Dat betekende een steuntje in de rug, want het is fijn als mensen meeleven. Maar dat we het hebben gehaald, is nooit de verdienste van een of twee man”, doelde Sturing op assistent Theo Bos en zichzelf.

Sturing zei ook Oost Arnhem te volgen. “En ik weet dat Theo al met Oost Arnhem meeging naar finales in Ahoy’. Het is een goede zaak als verenigingen uit dezelfde stad in verschillende takken van sport met elkaar meeleven.” Van der Poel had nog een verrassing voor Sturing in petto. Op kosten van Olympia Reizen mag Vitesse zich komend seizoen in de winterstop in Gambia voorbereiden op de tweede seizoenhelft. Het nationale stadion en het ernaast gelegen trainingscomplex staan ter beschikking van Vitesse. Bovendien kan Vitesse er twee oefenduels spelen, onder andere tegen het nationale elftal van Gambia.

 

Bron: De Gelderlander 26-06-03
 

Vitesse in tijdnood!!!

Arnhem, 26 juni 2003

Op 12 juni j.l. heeft de gemeenteraad ingestemd met het reddingsplan voor Vitesse. Dit is nu twee weken geleden! De officiële Supportersvereniging Vitesse (6.000 leden) en VitesseNU maken zich zorgen over het gebrek aan voortgang van het reddingsplan en de gevolgen hiervan voor Vitesse.

Het reddingsplan van de gemeente bestaat uit een aantal facetten:

– de aankoop van Gelredome en de omliggende gronden door de gemeente;

– het vertrek van de directies van Vitesse en Gelredome (incl. raad van commissarissen);

РVitesse en Gelredome in ̩̩n organisatie;

– de gemeente leent 5,4 miljoen euro aan Vitesse;

– 4,6 miljoen euro van de kredietverschaffing Gelredome vloeit naar Vitesse;

– B&W zullen op zoek gaan naar een marktpartij die het financiële risico van het reddingsplan voor de gemeente kan beperken.

Van deze facetten is tot op heden niets gerealiseerd. Wethouder Gast heeft aangegeven dat het reddingsplan één pakket is wat in zijn geheel moet worden gerealiseerd. Indien de gemeente niet in staat is om het Gelredome te kopen dan wordt er ook geen lening aan Vitesse verschaft. De licentiecommissie van de KNVB moet op zéér korte termijn beslissen over de licentie. De KNVB heeft de gemeente Arnhem gevraagd om garant te staan voor het bedrag dat Vitesse (eventueel) te kort zal komen op de begroting. Indien dit gebeurt is Vitesse verzekerd van nog een jaar betaald voetbal.

Maar er moet nog meer gebeuren en snel. In de zomerstop moeten er belangrijke zaken worden geregeld: de selectie voor volgend seizoen moet rond worden gemaakt, er moet een hoofdsponsor worden gevonden, er moeten loges en business-seats worden verkocht en er moet een supportershome worden gerealiseerd. In de huidige situatie waarbij er totaal geen zekerheid of duidelijkheid is over de toekomst van Vitesse en Gelredome (wie gaan de club en het stadion leiden, hoe komt de organisatie eruit te zien, wat gaat er gebeuren met het terrein rondom Gelredome, welke spelers heeft Vitesse tot haar beschikking etc. etc.), zullen er weinig (nieuwe) sponsors en bestaande sponsors met aflopende (loge en stoel) contracten in Vitesse willen investeren.

De gemeente heeft volgens ons de oplossing in handen. Het gerenommeerde en (inter)nationaal ervaren TCN is dé marktpartij die een belangrijke rol moet gaan spelen in de (definitieve) redding van Vitesse en Gelredome. De gemeenschap mag niet opdraaien voor de tekorten van Vitesse en Gelredome. Dat de kans dat dit gebeurt steeds groter wordt blijkt wel uit het feit dat de gemeente garant moet staan voor de tekorten van Vitesse in de strijd om een licentie voor volgend seizoen. Ook moet de gemeente zich verre houden van de exploitatie, omdat dat simpelweg haar taak niet is en zij daar ook géén verstand van heeft. Laat de exploitatie van Gelredome en Vitesse over aan TCN. Zij hebben hun sporen in het verleden verdient in het weer rendabel maken van verliesgevende exploitaties. Voorbeelden hiervan zijn het Home Trade Center in Nieuwegein, het Nederlands Congres Centrum in Den Haag en, zéér recent, het Media Park in Hilversum. Maak gebruik van het (internationale) netwerk van TCN om één of meerdere echte sponsoren binnen te halen voor Vitesse en de lege loges en business-seats weer te vullen.

Daarnaast kan TCN in de toekomst een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van het stadshart in Arnhem-Zuid. In tegenstelling tot andere projectontwikkelaars wil TCN het gebied rondom Gelredome ontwikkelen om Vitesse en Gelredome te versterken. Dus geen woonboulevard of kantoren voor de markt maar activiteiten en functies waar ook het stadion en de club beter van worden. Indien de gemeente met het reddingsplan ook daadwerkelijk de redding van Vitesse en Gelredome voor ogen had en het niet doet om geld te verdienen aan een ontwikkeling in Arnhem-Zuid, kiezen zij voor TCN, nu het nog kan!

De tijd tikt door. Er komt een moment, dat ook TCN géén heil meer ziet in de exploitatie van stadion en club. Wie gaat het dan doen..? Organisaties die dit soort projecten succesvol kunnen exploiteren zijn op 1 hand te tellen. UFA haakte al eerder af bij Vitesse. Nu laat UFA bij Hertha BSC uit Berlijn zien, hoe succesvol deze soortgelijke aanpak kan zijn, zonder financieel risico voor de overheid. Hertha is door UFA van de ondergang gered en beweegt zich de laatste jaren in de (sub)-top van de Duitse Bundesliga.

 

26-06-03
 

1e speelronde 2003-2004 voorstel: Vitesse-Ajax

In Zeist is een voorlopig concept-programma voor het nieuwe eredivisieseizoen opgesteld. Landskampioen PSV opent de competitie op vrijdag 15 augustus met een thuiswedstrijd tegen Roda JC. Feyenoord ontvangt in het eerste speelweekeinde NEC, terwijl Ajax op bezoek gaat bij Vitesse.

De eerste topper staat voorlopig gepland voor 21 september als Feyenoord in Rotterdam PSV ontvangt.

Het concept-programma wordt komende week nog met diverse partijen afgestemd. De KNVB heeft op 30 juni een bijeenkomst met de clubs gepland. Nadien kan het definitieve schema openbaar worden.

 

Bron: AD 26-06-03
 

SP: extra raadsvergadering Vitesse.

De Socialistische Partij (SP) in Arnhem wil een extra raadsvergadering over de deining rond de uitvoering van het reddingsplan voor Vitesse en Gelredome.

Fractievoorzitter Elfrink van de SP maakt zich grote zorgen over het reddingsplan, waar 29 miljoen euro mee gemoeid is.

De uitvoering van het plan wordt bemoeilijkt, omdat de directie van Gelredome het stadion niet wil verkopen aan de gemeente. Voor Arnhem is de koop van het stadion essentieel voor het reddingsplan.

Elfrink wil van verantwoordelijk wethouder Gast antwoorden op een groot aantal vragen over de voortgang van het reddingsplan.

Ook wil de SP’er duidelijkheid over de eisen die de voetbalbond KNVB stelt aan de begroting van de club.

Fractievoorzitter Wiggers van Zuid Centraal wil eerst afwachten wat de antwoorden van Gast zijn op de door zijn fractie gestelde vragen. Als die antwoorden te wensen overlaten, wil Wiggers ook een extra raadsvergadering.

Bron: RTV Gelderland 26-06-2003
 

Brinkhorst verlangt solidariteit topclubs

Topvoetbalclubs die de opbrengst van de uitzendrechten van hun wedstrijden geheel voor zichzelf willen houden, lopen het risico hun licentie voor de eredivisie te verspelen. Met dit dreigement probeert minister Brinkhorst van economische zaken de leidende clubs tot enige solidariteit te bewegen met hun minder succesvolle collega’s.

De KNVB en de Tweede Kamer verwachten talloze faillissementen in het profvoetbal nu de NMa (Nederlandse Mededingingsautoriteit) de gezamenlijke verkoop van tv-rechten via Eredivisie NV (achttien clubs) heeft verboden. Volgens de NMa was er bij de koppelverkoop sprake van concurrentieverstoring. Het besluit maakt tevens een eind aan de verplichte herverdeling van de opbrengst van de uitzendrechten tussen rijkere en armere teams.

Vanaf 1 augustus moet elke club zijn eigen zaakjes regelen. De vrees bestaat dat toppers als PSV, Ajax en Feyenoord er goed vanaf komen, maar dat minder sterke teams het loodje leggen. De Kamer wil daarom dat Brinkhorst de NMa terugfluit, maar de minister piekert daar niet over. De NMa is onafhankelijk, daaraan wenst hij niet te tornen.

In plaats daarvan roept Brinkhorst de KNVB en Eredivisie NV op zelf in actie te komen. In een brief aan beide organisaties wijst hij erop dat in het nieuwe stelsel, na het NMa-besluit, clubs wel op vrijwillige basis hun inkomsten mogen verdelen. Als topclubs dat weigeren, kan dwang worden toegepast.

De bewindsman nodigt de KNVB en Eredivisie uit om op korte termijn hierover te praten. Vandaag moet blijken of de Kamer genoegen neemt met deze ‘oplossing’ van Brinkhorst. Wat een Kamermeerderheid beslist niet wil is dat clubs nog vaker dan nu bij gemeenten aankloppen voor financiële steun. Burgmeester Leers van Maastricht krijgt van alle partijen lof voor zijn weigering om MVV nog langer financieel overeind te houden.

Bron: De Volkskrant 26-06-2003
 

Onduidelijkheid over deal Gelredome

Het is nog steeds onduidelijk of de gemeente Arnhem en Gelredome het eens zijn over de verkoop van het stadion. De betrokken partijen wilden woensdagavond na afloop van een overleg niets zeggen. Arnhem wil het stadion Gelredome kopen om voetbalclub Vitesse uit de rode cijfers te helpen. Wethouder Gast heeft altijd gezegd dat er overeenstemming over de aankoop is, maar het bestuur van Gelredome lijkt nog te twijfelen. Vrijdag om 12.00 uur moet duidelijk zijn of het stadion wordt verkocht. De voetbalbond KNVB beslist dan over een nieuwe licentie voor Vitesse.

 

Bron: RTV Gelderland 26-06-2003
 

Vitesse vraagt garantie gemeente

Voetbalclub Vitesse heeft een extra financiële garantie van de gemeente Arnhem gevraagd om de licentie voor komend seizoen veilig te stellen. Omdat de directie van Gelredome het stadion weigert te verkopen aan de gemeente, kan de begroting van Vitesse niet volledig worden gedekt. De PvdA en CDA in de Arnhemse raad willen dat het reddingsplan voor Vitesse opnieuw bekeken wordt, als het stadion niet kan worden gekocht.De KNVB eist harde garanties van Arnhem. Die kan de gemeente nog niet geven, omdat een deel van de steun voor Vitesse moet komen uit de aankoop van het stadion.

 

Bron: RTV Gelderland 25-06-2003
 

Bob Peeters fit voor voorbereiding

Bob Peeters kan fit aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen beginnen. De Vitesse-spits werd eind mei aan zijn enkel geopereerd, het gewricht is schoongemaakt. “Alles is weer perfect in de enkel. Alleen het kapsel bij de enkel is geïrriteerd door de operatie, maar dat is gebruikelijk. Ik moet nu vooral veel bewegen”, zegt de Belg die in zijn vaderland verder wordt behandeld. Peeters gaat ervanuit dat hij gewoon bij Vitesse blijft. “Op 7 juli meld ik me voor de eerste training. Ik heb nog een contract voor 3 jaar. Dus waarom zou ik een andere club zoeken?”

 

Bron: RTV Gelderland 25-06-2003
 

Matthew Amoah opgeroepen voor Ghana

Vitesse-spits Matthew Amoah is opgeroepen voor het nationale team van Ghana. Ghana speelt op 5 juli in en tegen Rwanda. Het is de beslissende kwalificatiewedstrijd om plaatsing voor de Afrika Cup Amoah scoorde afgelopen seizoen vijftien doelpunten voor Vitesse. Daarmee werd hij voor de derde keer op rij clubtopscorer van de Arnhemmers.

 

Bron: RTV Gelderland 25-06-2003
 

De KNVB heeft de zaken beter in de klauwen’
Clubs massaal in beroep voor licentie

Het tijdperk dat bestuurders op basis van hun blauwe ogen een licentie kregen voor hun club is voorbij. Een recordaantal bvo’s moet via beroep nog een vergunning voor het nieuwe seizoen verdienen.

De KNVB zit gevangen in zijn eigen licentiesysteem. Clubs leveren jaarlijks financiële wanprestaties, maar kunnen altijd op de laatste dag nog worden gered door gemeente of suikeroom. Volgend jaar treedt het nieuwe licentiesysteem in werking en dan behoren de gekunstelde reddingsoperaties tot het verleden. Zelf zijn de betaaldvoetbalorganisaties blijkbaar wakker geschud, want enkele weken geleden gingen ze al zonder morren akkoord met het voorstel. Daarin kan de KNVB probleemclubs permanent controleren en elk kwartaal de boekhouding doorlichten. Bovendien kan de bond slagvaardige maatregelen nemen, bijvoorbeeld door clubs te bestraffen met punten in mindering. Nu hoeven bvo’s alleen te bewijzen dat ze in het nieuwe seizoen voldoende inkomsten genereren om aan de betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. Als de licentie binnen is, nemen ze vervolgens doodleuk en zonder consequenties financiële risico’s, zoals met het aantrekken van spelers. In landen zoals Frankrijk, België, Griekenland en Duitsland kunnen de voetbalbonden al strenger optreden tegen clubs met torenhoge schulden. Zo zette de Franse bond AS Monaco aanvankelijk terug naar de tweede divisie. Die sanctie werd teruggedraaid nadat prins Albert met een reddingsplan kwam.

lees verder...

Bron: VI 25-06-2003
 

VVV heeft interesse in Bas Wijnen.

De Venlose eerste divisieclub VVV heeft interesse in doelman Bas Wijnen van Vitesse.

De 22-jarige Wijnen werd afgelopen seizoen door Vitesse verhuurd aan Go Ahead Eagles. Wijnen keepte 22 competitieduels en de nacompetitie voor de eerste divisieclub uit Deventer.

Vitesse kampt met een overschot aan keepers voor het tweede elftal. Naast Wijnen staan ook Raijmond van Driel en Sjoerd Rensen onder contract bij de Arnhemse club. Voor het eerste team heeft Vitesse de beschikking over Dragoslav Jevric en Jim van Fessem.

Bron: RTV Gelderland 25-06-2003
 

KNVB eist garantie voor tien miljoen

De KNVB eist zwart op wit de garantie dat de gemeente Arnhem Vitesse met tien miljoen euro te hulp schiet. Gebeurt dat niet, dan vreest de voetbalclub geen licentie voor het komend seizoen te krijgen.

Het probleem: het gemeentelijke reddingsplan, onlangs goedgekeurd door politiek Arnhem, is nog niet in werking getreden. De onderhandelingen daarover met Vitesse, Gelredome en marktpartijen staan pas aan het begin.

Vitesse heeft de eis van de KNVB inmiddels bij de gemeente neergelegd. Haast is geboden. Vrijdagmiddag om twaalf uur moet de voetbalbond de toezegging binnen hebben, zegt Vitesse-bestuurslid J. Snellenburg. De gemeente bevestigt het verzoek van Vitesse, maar weigert elk commentaar op de ontstane situatie.

Het dilemma voor de gemeente: als ze ja zegt, zit ze vast aan het risico zonder dat ze over zekerheden beschikt. Volstrekt onzeker is bijvoorbeeld of de gemeente stadion Gelredome en de gronden erom heen (lucratief voor bebouwing) daadwerkelijk kan kopen. Dat voornemen staat weliswaar in het reddingsplan, maar directie en commissarissen bij het stadion voelen daar vooralsnog weinig voor.

Aan de andere kant: als Arnhem nee zegt op het verzoek van Vitesse, krijgt de club hoogstwaarschijnlijk geen licentie. “En dan heb je dus helemaal niks aan het reddingsplan”, aldus Snellenburg.

Volgens de Vitesse-bestuurder heeft de KNVB laten weten ‘meer zekerheden’ te willen hebben over het reddingsplan. Het naakte feit dat de politiek het plan steunt, zou voor de voetbalbond niet zonder meer voldoende zijn. De KNVB zelf wil niet inhoudelijk op de kwestie ingaan. Snellenburg licht toe:

“Zij willen een concrete invulling van het reddingsplan zien. Maar daarvoor is de tijd te kort. We zitten in tijdnood. Vrijdagmiddag is het D-day.”

Officieel heeft Vitesse de gemeente gevraagd om ’tijdelijk garant te staan’ voor die tien miljoen euro, tot het moment dat het volledige reddingsplan in werking is getreden, aldus Snellenburg. “Ik neem aan dat de gemeente dat wel zal doen. Ik ga ervan uit dat het reddingsplan niet is opgesteld om het vervolgens alsnog te laten schieten allemaal.” Vorige week verklaarde verantwoordelijk wethouder R. Gast nog dat Vitesse pas over de tien miljoen kan beschikken als ‘het hele reddingsplan rond is’. “Het is één pakket.” Tegelijkertijd zei Gast dat het verkrijgen van de licentie ‘prioriteit nummer één’ was.

Volgens Snellenburg gaat de club mogelijk nog méér aanvullende verzoeken bij de gemeente neerleggen. Omdat onderhandelingen met sponsors nog niet zijn afgerond en de verhuur van de businessloges hapert, moet de gemeente mogelijk een extra bankgarantie verstrekken. Buiten het reddingsplan om.

“Het zou kunnen dat we de gemeente op het laatste moment moeten vragen om extra bij te springen, maar dan praten we over een relatief klein bedrag.”

 

Bron: De Gelderlander 25-06-2003
 

Zorgen SP over reddingsplan Vitesse.

De SP-fractie in de Arnhemse gemeenteraad maakt zich grote zorgen over de uitvoering van het reddingsplan voor Vitesse en stadion Gelredome.

Volgens SP-fractievoorzitter Elfrink is er sinds 12 juni, toen het reddingsplan werd goedgekeurd, weinig meer gebeurd. Om Vitesse te redden is de aankoop van Gelredome noodzakelijk. Maar volgens Elfrink heeft wethouder Gast nog amper gesproken met de stadion-directie.

Op vragen van de SP over hoe het nu verder moet met Vitesse wist Gast geen antwoord te geven, aldus Elfrink. In een brief gaat de SP nu om opheldering vragen aan het college van B&W.

Bron: RTV Gelderland 24-06-2003
 

Supporters spelen voor Vitesse

Meer dan ooit heeft Vitesse de hulp van haar supporters nodig.

Vitesse heeft samen met kansspelorganisatie Lotto een actie op touw gezet “Speel voor Vitesse”. Van iedere Vitesse-supporter die Lotto-abonnee wordt, stort Lotto 20% van de inleg rechtstreeks in de Vitesse-clubkas. Het mes snijdt natuurlijk aan twee kanten, want iedere supporter van Vitesse die Lotto-abonnee wordt, maakt naast de Jackpot van 4 miljoen euro of meer en de andere prijzen

Er is een speciale website in het leven geroepen:

Speel voor Vitesse

 

juni 2003
 

‘Koeman heeft het laatste zetje gegeven’

Drie weken lang verblijft Clemens Westerhof in Arnhem. Eind juni keert hij terug naar Zuid – Afrika, waar weer een nieuwe uitdaging wacht bij Hellenic in Kaapstad. Maar Westerhof zou Westerhof niet zijn als hij in Arnhem niet eerst wat gepeperde uitspraken zou doen.

lees verder...

Bron:Gelderlander 21-06-2003
 

Hoop op licentie Vitesse gegroeid

Vitesse en Portsmouth FC hebben gisteren de transfer van Dejan Stefanovic afgerond. Vitesse ontvangt ongeveer 2,6 miljoen euro voor Stefanovic, die nog tot medio 2006 onder contract stond bij de club uit Arnhem. Bert Konterman wordt mogelijk de vervanger van Stefanovic bij Vitesse. De oud – international onderhandelt momenteel met Glasgow Rangers over ontbinding van zijn doorlopende contract. De deal met de 28 – jarige Stefanovic is de grootste transfer in de geschiedenis van Portsmouth FC. Met Stefanovic verdwijnt de laatste speler uit de selectie van Vitesse, die herinnert aan de tijd dat de Arnhemse club een serieuze aanval wilde doen op de top drie in Nederland. Vitesse moest zijn beste voetballer verkopen, omdat de club geld nodig heeft voor het verkrijgen van de licentie voor komend seizoen. “We gebruiken het geld van deze transfer om de KNVB ervan te overtuigen dat we de liquide middelen hebben om het komende seizoen te voetballen”, zegt voorzitter Vaessen.

Op last van de gemeente moeten Vaessen en de andere bestuursleden binnenkort plaatsmaken voor nieuwe bewindslieden. Het is een voorwaarde in het reddingsplan van de gemeente Arnhem. Ook Herman Veenendaal, Jan Snellenburg en Cor Guijt moeten het veld ruimen. Het drietal redde jaren geleden de club door privé-gelden in Vitesse te steken. De drie hebben recht op een deel van de opbrengst van de transfer van Stefanovic, maar daar zien ze van af. Vaessen: “Dat hebben ze gedaan omdat we met het huidige bestuur nog één opdracht hebben. En dat is het binnenhalen van de licentie.” Vitesse heeft gisteren per koerier de papieren bezorgd bij de licentiecommissie van de KNVB. De Arnhemse club moest voor vandaag in beroep gaan tegen de eerder uitgesproken afwijzing. Uiterlijk 1 juli moet duidelijk zijn of de licentiecommissie van de KNVB alsnog akkoord gaat met de ingeleverde cijfers van Vitesse.

 

Bron: De Gelderlander 21-06-2003 
 

Stefanovic naar Portsmouth

Vitesse en Portsmouth hebben vrijdagmiddag akkoord bereikt over de overgang van Dejan Stefanovic naar de club uit de Premier League.

Stefanovic kwam in 1999 over van OFK Belgrado en speelde in totaal 94 wedstrijden voor Vitesse, waarin de voormalige aanvoerder tot vier doelpunten kwam. De international van Servië&Montenegro heeft bij de Engelse promovendus een contract voor 3 jaar getekend. Portsmouth Football Club werd afgelopen seizoen kampioen van de ‘First Division’, met zes punten voorsprong op nummer twee Leicester City.

 

Bron:Vitesseworld 20-06-2003 
 

Vitesse nog geen licentie

De Arnhemse voetbalclub Vitesse heeft vrijdag formeel bezwaar aangetekend tegen het besluit van de KNVB om de club geen speellicentie voor het komend seizoen te verlenen.

Volgens scheidend Vitesse-voorzitter Vaessen betekent dit alleen dat de voetbalbond de herziene begroting van de club opnieuw moet bekijken. Dat moet over tien dagen gebeuren.

Vitesse is één van de laatste clubs die alsnog een licentie probeert te krijgen, omdat Arnhem pas op 12 juni een besluit nam over het reddingsplan. Donderdag was er al informeel overleg tussen de KNVB en Vitesse.

Bron: RTV Gelderland 20-06-2003
 

Vitesse zoekt chauffeurs

De Vitesse Jeugdopleiding is op zoek naar enthousiaste mannen en/of vrouwen die onze jeugdspelers op vrijwillige basis willen vervoeren van huis naar school.

Heeft u interesse en bent u in bezit van een rijbewijs dan kunt u contact opnemen met Binnie Klaver, bereikbaar op telefoonnummer 026 – 389 28 54. Natuurlijk kunt u zich ook schriftelijk aanmelden, uw reactie kunt u sturen naar:

B.V. Vitesse
T.a.v. J. Kluitenberg
Antwoordnummer 1312 (geen postzegel nodig)
6800 VC Arnhem

Daarnaast kan Vitesse vrijwilligers gebruiken op de trainingsaccommodatie voor allerlei zaken. Ook hiervoor kunt u met Binnie Klaver contact zoeken. Vrijwilligers ontvangen voor hun werkzaamheden 1 gratis seizoenkaart.

 

Bron:Vitesseworld 19-06-2003 
 

Portsmouth gaat definitief uit van komst Stefanovic

Dejan Stefanovic verruilt Vitesse voor Portsmouth Football Club. Harry Redknapp, de manager van de Engelse club, heeft gisteren verklaard dat de transfer een feit is.

“Ik ben erg blij dat Stefanovic bij ons komt voetballen”, zei Redknapp. “Hij is een goede speler met een fantastische mentaliteit. Stefanovic is een echte winnaar en hij houdt van Engeland. Hij wil de rest van zijn leven hier blijven.”

Volgens Redknapp is Stefanovic (28) een contract voor drie seizoenen overeengekomen en ontvangt Vitesse ongeveer 2,6 miljoen euro. De centrumverdediger uit Servië en Montenegro had in Arnhem nog een contract tot medio 2006.

Vitesse-manager Jan Streuer kon de bezegeling van de overgang gistermiddag nog niet bevestigen. Later op de dag was hij niet bereikbaar.

Redknapp toonde zich verheugd over het feit dat Portsmouth FC de slag met Glasgow Rangers heeft gewonnen. “Ook Rangers wilde Stefanovic contracteren, maar hij had de beslissing al genomen dat hij bij ons wil gaan voetballen.”

Volgens Ranko Stojic, de zaakwaarnemer van Stefanovic, was de transfer gisteren nog niet helemaal beklonken. “We hebben afgesproken dat we morgenvroeg bij elkaar komen om de laatste details te regelen en de papieren te tekenen”, zei Stojic gisteravond.

Glasgow Rangers probeerde gisteravond nog een ultieme poging te wagen Stefanovic alsnog in te lijven. Die actie was volgens Stojic bij voorbaat tevergeefs. “Glasgow Rangers heeft voldoende tijd gehad. In het weekeinde hebben ze twee extra dagen gekregen, die zijn nu voorbij.”

De landskampioen van Schotland had extra tijd gevraagd, omdat de club eerst een speler moest verkopen om het geld voor Stefanovic te genereren. Glasgow Rangers verwacht dat verdediger Lorenzo Amoruso vandaag wordt verkocht aan de Engelse club Blackburn Rovers.

Glasgow Rangers wilde Stefanovic aantrekken als vervanger, maar de deal met Amoruso komt dus te laat. “We kunnen het niet maken ten opzichte van Portsmouth dat we wachten op Glasgow Rangers”, aldus Stojic. “Als je je woord geeft, dan moet je je daar aan houden. Bovendien wil Stefanovic alleen naar Portsmouth.”

 

Bron: De Gelderlander 19-06-2003 
 

Actie van Witjes heeft bijna niets opgeleverd

De actie ‘Een toekomst voor een gezond Vitesse’ kan in financiële zin als mislukt worden beschouwd. Naast de Huissense initiatiefnemer Hans Witjes zelf hebben slechts vijftien mensen een bedrag gestort, bij elkaar de som van 418 euro.

Witjes, die het geld naar de jeugdopleiding van Vitesse wil laten vloeien, noemt een paar redenen voor de geringe respons. “Er moest worden gestort naar een privérekening, dat heeft sommige mensen er denk ik toch van weerhouden een geldbedrag over te maken.”

“Verder hadden de mensen net gehoord dat de prijzen van de seizoenkaarten omhoog gingen en ik vermoed dat veel supporters het idee hadden dat de gemeente de problemen toch wel zou oplossen. Tot slot geldt waarschijnlijk in het algemeen dat een behoorlijk aantal mensen met de mond ergens achter staat, maar niet thuis geeft als de portemonnee moet worden getrokken.”

Witjes heeft overigens totaal geen spijt van zijn initiatief. “Ik was echt heel bang dat Vitesse zou verdwijnen en vond dat ik niet kon blijven stilzitten. Op deze wijze en via het twee keer inspreken bij de gemeenteraad heb ik in ieder geval voor mijn gevoel gedaan wat ik kon.”

De actie heeft Witjes 435 euro gekost in verband met het drukken van 20.000 flyers. Ook daar zit hij niet mee. “Mijn eigen kosten beschouw ik maar als ondernemersrisico”, reageert Witjes, die hoopt dat de rust weerkeert bij Vitesse nu het gemeentelijke reddingsplan er door is. “En ik hoop op betere sportieve prestaties dan in de afgelopen periode.”

 

Bron: De Gelderlander 19-06-2003 
 

Dingsdag verkiest Vitesse boven NEC en Willem II

NEC en Willem II dongen naar zijn diensten, maar Michael Dingsdag tekende gistermiddag een nieuw contract bij Vitesse. Clubliefde bestaat nog, zo bewijst de 20 – jarige Amsterdammer. “Ik heb bij Vitesse nog niet laten zien wat ik kan.”.

Dingsdag ondertekende in Gelredome een verbintenis die hem Vitessenaar maakt tot de zomer van 2006. Het was een heuglijk moment voor de voetballer en dus had hij niet alleen zijn zaakwaarnemer Giuseppe Dello Russo meegenomen naar het stadion, maar ook zijn vader, zijn moeder en zijn vriendin.

Dello Russo heeft de voorbije maanden ook met NEC en Willem II gesproken over een contract voor Dingsdag, maar de verdediger had geen twijfels. “Mark Wotte, de trainer van Willem II, ken ik nog uit de tijd dat we samen hebben gewerkt bij Jong Oranje. Mijn voorkeur is echter altijd uitgegaan naar Vitesse. Ik heb het hier goed naar mijn zin. Vitesse is een mooie club. Ik heb hier in de jeugdopleiding gezeten en ik ben hier in het betaalde voetbal terechtgekomen.”

Dingsdag debuteerde vorig seizoen in de hoofdmacht van de Arnhemse club. Hij kwam die jaargang tot drie optredens in het eerste. In de afgelopen competitie kwamen daar dertien partijen bij en Dingsdag speelde ook in de Europese uitwedstrijden tegen Werder Bremen en Liverpool.

“Ik heb nog niet veel wedstrijden gespeeld in het eerste, maar toch heb ik altijd veel steun gehad van de supporters”, zegt Dingsdag. “Er wordt wel eens gezegd dat de mentaliteit van de spelers niet goed is. Over mij zeggen ze dat dat bij mij wel goed zit. Afgezien van de uitwedstrijd tegen Feyenoord, heb ik het behoorlijk gedaan denk ik. Maar ik heb bij Vitesse nog niet laten zien wat ik kan. Dat wil ik de komende drie jaar gaan doen.”

Die kans krijgt hij, na de cyclus van uiterst moeizame onderhandelingen. Liefst vijf keer gingen zijn zaakwaarnemer en zijn vader met Vitesse om de tafel, voordat de overeenstemming was bereikt. “Het heeft heel lang geduurd”, aldus Dingsdag, “maar ik ben nu zeer tevreden.”

Vitesse zegde in januari toe de optie in het contract te lichten en de overeenkomst met drie seizoenen te verlengen. Door de financiële problemen zag de club daar nadien van af. Op voorspraak van trainer Edward Sturing werden de onderhandelingen heropend, waarna de voetballer nog moest wachten op het reddingsplan van de gemeente. “In de onderhandelingen merkte ik dat Vitesse naar ons toe is gekomen, omdat het wist dat ik zo graag bij de club wilde blijven”, zo looft Dingsdag zijn werkgever.

De jonge voetballer is tevreden over zijn contract en stelt zich zeer volwassen op. Dingsdag weet dat andere spelers binnen de selectie veel meer verdienen dan hij. “Maar dat hebben ze in het verleden afgedwongen. Zo hoort het ook. Over een paar jaar moet ik, als ik goed gepresteerd heb, ook boven de jonge spelers uitkomen.”

Dingsdag was vorige week de enige speler van Vitesse, die in het gemeentehuis aanwezig was op de dag dat de club werd gered van de verdrinkingsdood. Tot vreugde van de Arnhemse fans, die zijn belangstelling zeer waardeerden.

“Misschien is het wel vreemd dat ik de enige speler was”, zegt Dingsdag. “Maar ik kan alleen voor mezelf praten. Ik wil laten zien dat ik interesse heb in Vitesse. Bovendien was ik er ook voor mijn eigen toekomst. Alleen als het reddingsplan zou worden aangenomen, zou ik een nieuw contract krijgen. Dat heb ik nu. Nu kan ik eindelijk het huis gaan kopen waarmee ik al lange tijd bezig ben.”

Hoewel Vitesse nog totaal niet slagvaardig is op de transfermarkt, heeft Dingsdag vertrouwen in het komende seizoen. “Afgelopen seizoen mochten we blij zijn dat we in de eredivisie zijn gebleven. Het is afwachten hoe de selectie er komend seizoen uit zal zien. Maar namen zeggen natuurlijk ook niet alles.”

En zijn eigen positie? In de voorbije competitie heeft Dingsdag tijdelijk Purrel Fränkel van de linksbackplaats verdreven, totdat Sturing de pikorde herstelde. “Laten we maar eerst de voorbereiding afwachten”, stelt Dingsdag bescheiden. “Ik hoop natuurlijk dat ik basisspeler word. Bij Jong Oranje speel ik meestal linksback, maar de laatste keer was in het centrum. Centrale verdediger of linksback, dat maakt me niets uit. Als ik maar aan spelen toekom.”

 

Bron: De Gelderlander 19-06-2003 
 

Oefenduel tegen Panathinaikos

Vitesse speelt dinsdag 5 augustus een oefenduel tegen Panathinaikos. De Grieken eindigden afgelopen seizoen als tweede in de competitie. Het duel wordt in Athene gespeeld. Meer informatie over deze oefenwedstrijd en het definitieve tijdstip volgt zo snel mogelijk.

 

Bron:Vitesseworld 18-06-2003 
 

Vitesse verlengt contract Dingsdag

Vitesse heeft woensdagmiddag de verbintenis met Michael Dingsdag met drie jaar verlengd. De verdediger staat nu tot en met juni 2006 onder contract in Arnhem.

De 20-jarige linksbenige verdediger moest tijdelijk in de wachtkamer plaatsnemen om zijn contract bij Vitesse te kunnen verlengen. Nadat de gemeente instemde met het reddingsplan Vitesse-Gelredome kon het licht op groen worden gezet. Dingsdag verruilde in 1999 het Amsterdamse DWS voor Vitesse A1 en maakte op 14 oktober 2001 zijn debuut in het eerste elftal van Vitesse (NEC – Vitesse 1-0).

 

Bron:Vitesseworld 18-06-2003 
 

Gluscevic wijst Vitesse af

De kans is groot dat Igor Gluscevic (29) komend seizoen voor Sparta Praag speelt. De onderhandelingen tussen de aanvaller van FC Utrecht en de kampioen van Tsjechië zijn inmiddels in een vergevorderd stadium. Gluscevic kreeg door de financiële problemen van FC Utrecht geen nieuw contract en kan transfervrij vertrekken. ‘We moeten nog wat details uitwerken’, zegt Gluscevic. ‘Zij willen het liefst een contract voor drie jaar en ik ga voor vier. Sparta is wel een heel mooie grote club, die komend seizoen in de voorronde van de Champions League speelt. Het is een sportieve verbetering en dat is een van mijn eisen.

Sparta Praag schakelde twee seizoenen geleden Fevenoord uit in de Champions League.’Voor Gluscevic was veel interesse. Ook Rapid Wien en Grazer AK uit Oostenrijk en de Italiaanse clubs Bologna en Chievo Verona hadden belangstelling. En vorige week sprak de Joegoslaaf met Vitesse.

‘Het liefst blijf ik in Nederland’, zegt Gluscevic. ‘Vitesse was oprecht geïnteresseerd en ik ook, maar financieel zit het daar nog niet echt goed. Het wordt dan moeilijk voor mij om hier te blijven.’Gluscevic speelde drie seizoenen voor FC Utrecht en scoorde 39 keer in 84 wedstrijden. De aanvaller nam in stijl afscheid van zijn Utrechtse supporters. Hij scoorde twee keer in de met 4-1 gewonnen Amstel Cupfinale tegen Feyenoord.

 

Bron:VI 18-06-2003 
 

Stefanovic vertrekt bij Vitesse, het bestuur nog niet

´Kun jij je voorstellen dat we de licentie niet krijgen?´, poogt bestuurslid Jan Snellenburg van Vitesse een retorische vraag te stellen. Na het ja-woord van de gemeente Arnhem, afgelopen donderdag, twijfelt niemand meer aan het voortbestaan van Vitesse. Toch wacht de KNVB nog wel op een sluitende begroting van de Arnhemmers. Vrijdag moeten de papieren binnen zijn en de cijfers kloppen.

´We zijn er nog niet´, weet technisch manager Jan Streuer. ´Vitesse moet nog steeds saneren en dat zal moeilijk genoeg worden.´ De club verwacht deze week Dejan Stefanovic te verkopen, wat begrotingstechnisch een regelrechte opluchting zou betekenen. Immers, de club hoopt de komende jaren op een jaarlijkse transferopbrengst van twee miljoen euro.

‘Dat lijkt dit seizoen te lukken, maar voor de komende jaren is dat moeilijk in te schatten’, aldus Streuer. ‘Ik verwacht Stepanovic nog deze week te verkopen aan Portsmouth of Glasgow Rangers. Het is wel essentieel dat er een goedkoop alternatief voor hem komt, want er moet wel een goede ploeg blijven staan. Ik begrijp dat de politiek alleen naar cijfers kijkt, maar zonder volwaardig team komt Vitesse ook niet verder. We hebben zeker nog een centrale verdediger nodig.’ De Arnhemse club wil komend seizoen werken met een begroting van zo’n zestien miljoen euro. Daarop gaapte lang een gat van twee miljoen, dat nu afgedekt moet worden met de toegezegde gemeente-lening van 5,4 miljoen. De overheid besloot donderdag tevens stadion Gelredome te kopen voor 23,9 miljoen euro. Het probleem zit nu nog vooral aan de inkomstenkant van de begroting.

‘Sponsors hebben lang in de wachtkamer gezeten’, aldus Snellenburg. ‘Eerst door de onzekerheid over handhaving in de Holland Casino Eredivisie, later door het raadsbesluit.’ Een hoofdsponsor, begroot voor ruim anderhalf miljoen euro, is er eveneens nog niet. ‘Maar we verwachten deze week rond te komen met onze huidige hoofdsponsors (Bavaria Malt en SBS6, red.)´, aldus Snellenburg.

De eis van de gemeente dat de huidige bestuurders opstappen, is volgens Snellenburg nog steeds niet vanzelfsprekend. ‘Dat wordt niet meer zo hard gesteld als in de eerste opzet van het plan’, aldus het bestuurslid. ‘Het lijkt me niet logisch de lopende zaken af te laten ronden door nieuwelingen. ‘Ik geloof nog steeds niet in het rückzichtslos wegsturen. Als men ons daadwerkelijk van een wanprestatie kan beschuldigen, zou dat anders zijn. Blijven ze niettemin vasthouden aan hun eis, dan gaan we natuurlijk. We hebben ons eerder niet voor niets demissionair verklaard.’

 

Bron:VI 18-06-2003 
 

Bert Konterman mogelijk naar Vitesse.

Vitesse wil Bert Konterman aantrekken als opvolger van Dejan Stefanovic. De Serviër vertrekt waarschijnlijk naar het Engelse Portsmouth.

De 32- jarige Bert Konterman wil zijn contract met de Schotse kampioen Glasgow Rangers laten ontbinden. Hij stapte in 2000 over van Feijenoord naar de Rangers, waar hij het laatste jaar geen basisplaats had. Op het EK 2000 speelde hij enkele wedstrijden in de basis.

Vitesse wil Konterman om de problemen in het centrum van de verdediging op te lossen. Door het vertrek van Zeman en mogelijk Stefanovic zijn er nog slechts drie centrale verdedigers over.

Bron: RTV Gelderland 18-06-2003
 

Toekomstplan Vitesse ontbreekt nog

Er ligt nog geen enkel concreet toekomstscenario voor Vitesse en Gelredome. Politiek Arnhem mag vorige week haar fiat hebben gegeven aan een gemeentelijk reddingsplan van ruim 29 miljoen euro, de gemeente gaat nu pas een vervolgplan opstellen. Daarin moet antwoord gegeven worden op vijf kernvragen: welke nieuwe bestuurders (van de te fuseren stichtingen Vitesse en Gelredome) komen er, hoe treden de oude besturen, directies en raden van commissarissen af, hoe moet de gemeente Gelredome verwerven, welke contracten moeten er worden getekend en hoe worden marktpartijen bij het reddingsplan betrokken.

Raadsleden en betrokkenen zijn verbaasd dat niet eerder lijkt te zijn nagedacht over het leven ná het politieke besluit over het reddingsplan van een paar A4’tjes. Pas deze week is een gemeentelijke ‘stuurgroep’ opgericht van zes ambtenaren plus de wethouders R. Gast en nieuwkomer S. van Bodegraven. “Het klopt dat zo’n draaiboek nog niet klaar ligt”, erkent wethouder Gast. Het duidt volgens hem niet op slechte voorbereiding bij de gemeente. “Het is gewoon niet reëel te verwachten dat met de beperkte ambtelijke capaciteit die we tot nu toe tot onze beschikking hadden, dat al wél geregeld zou kunnen zijn. Verder wilde ik de gemeenteraad niet voor de voeten lopen. Het kon niet zo zijn dat er al zaken ingevuld werden terwijl de raad nog een besluit moest nemen.”

Het ontbreken van een concreet plan van aanpak voor de toekomst houdt in dat de huidige bestuurders en directies bij Vitesse en Gelredome voorlopig aanblijven. Saillant is dat mensen die van de gemeente moeten opstappen om plaats te maken voor verse krachten, in de meest cruciale fase van het jaar nog gewoon aan de touwtjes trekken. Want in de komende weken worden spelers gekocht en verkocht en moeten contracten met sponsors worden afgesloten. Dat gebeurt in het geval van Vitesse wel onder toezicht van de eerder ingestelde Gemeentelijke Budget Commissie.

“Maar toch: alle belangrijke beslissingen voor het komend seizoen laat je dus nemen door mensen in wie je eigenlijk geen vertrouwen meer hebt”, constateert ChristenUnie-raadslid P. van Dijk, ook voorzitter van de Arnhemse Rekenkamer. Gelredome-directeur P. van Sliedrecht, die gisteren tot zijn opperste verbazing nog altijd geen telefoontje had ontvangen over de geplande gemeentelijke overname van het stadion, zegt het zo: “Nu moet er geld gegenereerd worden bij Vitesse. Het is nú erop of eronder. Maar er gebeurt niks.”

Wethouder Gast werpt tegen dat er ‘natuurlijk wel al goed is nagedacht’ over de toekomst van club en stadion. “Een deel van de rails ligt er al.” Hij doelt dan onder meer op het binnenhalen van H. Ramautar, begin april. Waar deze Amicon-directeur aanvankelijk bij Vitesse de opvolger van Vitesse-voorzitter J. Vaessen zou worden, blijkt hij nu beoogd voorzitter van de te fuseren stichtingen van Vitesse en Gelredome. Ramautar wordt dus dé grote man en moet samen met de gemeentelijke stuurgroep nieuwe kandidaten voor het toekomstige bestuur en Raad van Toezicht zoeken. “Hopelijk is dat bij de start van het nieuwe seizoen, half augustus, gelukt”, aldus Gast. Hij hoopt verder dat er tegen die tijd ook op andere vraagstukken een antwoord is. “Maar hang me er niet aan op.”

 

Bron: De Gelderlander 18-06-2003 
 

‘Erg stom dat vervolg er niet is’

Raadslid Van Dijk noemt het ‘erg stom’ dat de gemeente geen concreet vervolg op het reddingsplan heeft uitgewerkt. “Nu ben je te laat. Als je niet weet hoe je moet handelen, is de voorbereiding dus drie keer niks geweest.” Hij heeft als Rekenkamervoorzitter onderzoek gedaan naar het debacle van de fusie van Musis Sacrum en Schouwburg onder regie van de gemeente.

Helder is dat wethouder Gast, die ruim een half jaar met de problematiek bezig is geweest, nu op veel vragen en problemen geen pasklaar antwoord heeft. Zo is onzeker of de gemeente een meerderheidsbelang in de Raad van Commissarissen nastreeft. Arnhem lijkt huiverig, omdat het niet als ‘beleidsbepaler’ te boek wil staan die een voetbalclub runt en alle risico’s draagt. Aan de andere kant: wie willen die risico’s dan wél dragen en houdt de gemeente als geldschieter dan wel de dikste vinger in de pap?

Verder is allerminst duidelijk of de huidige Raad van Commissarissen van Gelredome afstand wil doen van het stadion, meldt directeur Van Sliedrecht. “De gemeenteraad heeft donderdag slechts ingestemd met het voornemen om het stadion te kopen. De letterlijke tekst. Wij willen praten, maar de wethouder moet niet doen alsof hij het nu allemaal beslist.”

Onduidelijk is of Vitesse een licentie voor het komend seizoen krijgt. De KNVB beslist daar binnen enkele weken over. Maar Vitesse kan pas beschikken over de in het reddingsplan versleutelde lening van 10 miljoen euro als alles rondom de uitvoering in kannen en kruiken is. Gast: “Ze krijgen die 10 miljoen pas als wij Gelredome hebben verworven. Het is een totaalpakket.”

Voorlopig moet de club het doen met een verlenging van het gemeentekrediet van 5,4 miljoen euro. “Maar het zal duidelijk zijn dat onze eerste prioriteit nu is: het verkrijgen van een licentie.” De gemeentelijke stuurgroep en beoogd voorzitter Ramautar zoeken nu aan de hand van profielschetsen naar nieuwe bestuurders voor Vitesse/Gelredome. “Daarmee willen we voorkomen dat er bijvoorbeeld vijf accountants in het bestuur komen.”

De gemeente streeft naar een mix van kennis. Volgens Gast moeten nieuwkomers bedrijfsmatiger te werk gaan dan hun voorgangers. “Het mag straks niet meer zo zijn dat er aan het begin van het seizoen allerlei dure spelers worden gekocht omdat je als club dan ook meer inkomsten hebt via sponsorgelden en kaartverkoop beter loopt. De hand moet aan de begroting worden gehouden. Dat kan onder meer via maandelijkse rapportages.”

 

Bron: De Gelderlander 18-06-2003 
 

Vitesse wil Konterman na vertrek Stefanovic

Vitesse aast op Bert Konterman, de oud-international van Glasgow Rangers. De Arnhemse club wil de 32-jarige centrumverdediger toevoegen aan de selectie, waaruit Dejan Stefanovic zeer waarschijnlijk zal verdwijnen. Vitesse onderhandelt met Portsmouth FC en Glasgow Rangers over een transfer van Stefanovic. Portsmouth heeft daarbij de beste papieren. De naar de hoogste Engelse klasse gepromoveerde club is reeds persoonlijk rond met Stefanovic. Ranko Stojic, de zaakwaarnemer van de 28-jarige international van Servië en Montenegro, verwacht dat de overgang naar Portsmouth vandaag wordt beklonken.

Door de nakende vertrek van Stefanovic zit Vitesse verdedigend behoorlijk in de problemen. De club houdt slechts twee onervaren centrale verdedigers over: Michael Jansen en Michael Dingsdag, die vandaag een nieuw driejarig contract zal tekenen. Beide spelers zijn linksbenig.

De selectie van Vitesse herbergt geen rechtsbenige centrumverdediger, doordat Marian Zeman geen nieuw contract heeft gekregen en Ruud Knol nog maanden buitenspel staat met een knieblessure. Konterman is de belangrijkste kandidaat om het gat in het hart van de verdediging te vullen. Konterman onderhandelt momenteel met Glasgow Rangers, zijn huidige werkgever in Schotland. De 12-voudig international wil zijn nog één seizoen doorlopende contract laten ontbinden en terugkeren naar Nederland. Naast Vitesse heeft ook zijn oude club Feyenoord belangstelling voor Konterman. Maar Feyenoord moet eerst een of meerdere spelers verkopen, voordat de interesse in Konterman concreet kan worden.

 

Bron: De Gelderlander 18-06-2003 
 

Open Dag Vitesse

De jaarlijkse Open Dag van Vitese is dit jaar gepland op zondag 3 augustus.

 

17-06-2003 
 

Nieuw Panini-album in de maak

Na vier jaar van afwezigheid komt Panini volgend seizoen weer met een Nederlands voetbalplaatjesalbum op de markt. De afgelopen jaren slaagde de Italiaanse uitgever er niet in om met alle afzonderlijke clubs – en vaak ook nog individuele spelers – een contract af te sluiten.

Maar in de nieuwe CAO hebben de VVCS, Proprof en de FBO ingestemd met een stichting die de collectieve commerciële rechten van de spelers en clubs beheert. De deal die nu met Panini is gemaakt bewijst reeds de waarde van zo’n stichting. Niet alleen krijgen de spelers weer hun aandeel in het album vergoed, bovendien is het Panini-album van oudsher een product dat onder de jeugd het enthousiasme voor het Nederlands voetbal aanwakkert.

 

Bron: vvcs 17-06-2003 
 

Michael Dingsdag tekent contract

Vitesse-verdediger Michael Dingsdag tekent woensdag een contract voor drie jaar bij de Arnhemse club.

De contractverlenging van Dingsdag ging niet zonder slag of stoot. Aanvankelijk werd hem medegedeeld dat zijn contract zou worden ontbonden. Op 1 april kreeg Dingsdag dan ook een ontslagbrief in de bus, maar later kwamen Vitesse en Dingsdag er toch nog uit.

Dingsdag moest nog wel wachten op de behandeling van het reddingsplan door de gemeenteraad. De raad ging 12 juni akkoord met het plan, waardoor de Arnhemse club Dingsdag definitief een contract kon aanbieden.

 

 Bron: TV Gelderland 17-06-2003 
 

Leegstand ligt bij Gelredome op loer

Grondig marktonderzoek en overleg met de detailhandel zijn absolute voorwaarde voor ontwikkeling van een nieuw Arnhems stadshart in de omgeving van Gelredome, zo stellen deskundigen. Leegstand en verschraling liggen altijd op de loer. Pretpaleizen, megastores, theaters, kantoren en meubelboulevards verrijzen op diverse plaatsen in den lande bij stadions. In Arnhem wordt er een paar jaar voorzichtig en vrijblijvend over gepraat, maar sinds vorige week is die vrijblijvendheid voorbij. Toen gaf de gemeenteraad het jawoord voor een plan van bijna dertig miljoen euro om Vitesse te redden.

Aanvankelijk kon dit reddingsvoorstel alleen op een nipte meerderheid rekenen, maar dat veranderde toen wethouder R. Gast toezegde dat het college haast zou gaan maken met een stedenbouwkundige visie voor het gebied Gelredome-Rijnhal-Kronenburg. Met het sneller bebouwen van dat gedeelte (de gemeente koopt de grond rondom het stadion voor 23,9 miljoen euro) zou het mogelijk zijn om het financiële risico’s van het krediet aan Vitesse voor de gemeente te beperken.

Voorzitter J. van Hensbergen van de winkeliersvereniging Kronenburg stelt veel vraagtekens bij die redenatie. Hij wijst erop dat de gemeente tijdens de vorige raadsperiode na uitgebreide discussie met de Arnhemse winkeliers heeft geconstateerd dat er in de stad nauwelijks meer behoefte is aan extra detailhandel. “We moeten zien te voorkomen dat de koek voor de ondernemers alleen maar dunner wordt”, benadrukt hij, doelend op het spookbeeld van leegstand en verschraling als prijs voor al te onbesuisde ambities. “De marktsituatie is toch al niet zo florissant meer.”

De afgelopen jaren is ook al veel geroepen over sloop van de Rijnhal en herontwikkeling van dat gebied om een mooie verbinding tussen Gelredome en Kronenburg mogelijk te maken. Directeur J. van der Sloot van de Rijnhal constateert dat die link er voorlopig niet zal komen. “Er ligt een huurcontract dat nog tot 2012 loopt. Daar valt niet aan te tornen, door de gemeente niet en door ons niet. Er is wel met de gemeente afgesproken dat we in 2009 over de toekomst gaan praten.” Van der Sloot denkt dat een andersoortige invulling van de Rijnhal een alternatief voor sloop kan zijn.

Vast staat dat de ontwikkeling van winkel- en vermaakcentra rond voetbalpaleizen in feite nog in de kinderschoenen staat. Twee jaar geleden werd er voor het eerst een congres over belegd, door het Nederlands Vastgoed Instituut in Amsterdam. “De bedrijfstak is nog jong, de resultaten niet indrukwekkend’, verzuchtte marktonderzoeker B.J. Pluimers van de adviesgroep Arts&Leisure van bureau Twijnstra Gudde destijds. “Beleggers zullen niet zomaar in dit soort bouwprojecten stappen.”

De kans daarop neemt pas toe als met redelijke garanties kan worden aangetoond dat er voor de (winkel)attracties een zelfstandige markt is, die ook nog klanten trekt buiten de dagen dat er concerten en sportwedstrijden zijn.

 

 Bron: De Gelderlander 17-06-2003 
 

Twijfels over stadion als makkelijke pretmarkt

De gemeente Arnhem gaat aan de slag met een plan voor nieuwbouw rond Gelredome. Een makkelijke klus zal het niet worden. Voorzitter J. van Hensbergen van het winkeliersvereniging Kronenburg wil best meedenken over nieuwe winkels rondom het stadion Gelredome. “Ik ben nooit tegen het bijstellen van ideeën, maar dan moet er wel eerst grondig overlegd worden met alle mogelijke partijen.”

Dat Gelredome kansen zou kunnen bieden voor 16.000 vierkante meter aan winkeloppervlak, zoals onlangs berekend door de Betuwse makelaars F. Willemsen en M. Guijt in een afstudeerscriptie, stuit ook op zijn scepsis. “Ik betwijfel of daar echt een markt voor is.” Een te snelle ontwikkeling in die richting, zonder rekening te houden met de situatie op winkelgebied in heel Arnhem, levert volgens Van Hensbergen – voorheen wethouder Economische Zaken van Arnhem – alleen maar ongelukken op. “Zoiets moet heel zorgvuldig gebeuren. Ik vraag me ook af of dit allemaal wel door de gemeente te behappen valt, of ze daar genoeg capaciteit voor hebben. De vraag is bovendien welke rol de gemeente straks gaat toebedelen aan de marktpartijen.”

Marktpartijen die iets met de grond wilden doen waren er genoeg de afgelopen jaren. Vitesse en Gelredome hoopten op mooie plannen van de Bouwcombinatie Gelredome (Ballast Nedam, Holland Beton Groep, BAM, Nelissen van Egteren), het Bouwfonds, Dura Vermeer Bouw, Giesbers en Multi Vastgoed. Veel soeps leverde dat niet op, omdat de gemeente Arnhem er geen trek in had. De toenmalige wethouder H. Lenferink zag in een al te groot uitgedijd stadshart in Zuid een zware concurrent voor de Rijnboogplannen met bijbehorende haven dwars door de binnenstad. Nog meer vermaak en winkels erbij in Zuid zou wel eens tot verschraling en leegstand kunnen lijden.

Op papier liet de gemeente zich alleen vaag uit over de verre toekomst: ‘Bij ‘Kronenburg-Gelredome’ zijn geconcentreerde stedelijke ontwikkelingen mogelijk, geaccentueerd door hoogbouw’, meldde het structuurplan. Visioenen over een uitgaanscomplex boven een ondergronds te brengen Nijmeegseweg tussen Kronenburg en Malburgen werden overgelaten aan studenten van de Hogeschool der Kunsten. Serieus werden ze voor geen moment genomen.

De Amsterdam Arena wordt door optimisten vaak als lichtend voorbeeld van een mooie ontwikkeling rond een stadion genoemd, maar ook daar zeggen de deskundigen dat het jaren heeft geduurd voordat de bouwwoede daar echt op gang kwam. “Arnhem kun je bovendien niet met de Arena vergelijken”, stelt Van Hensbergen. In zijn angst voor leegstand staat Van Hensbergen niet alleen. Veel deskundigen wijzen erop dat vermaakcentra rond stadions ook klanten moeten zien vast te houden als het nieuwe eraf is. Onderzoeker H. van der Poel van de faculteit der vrijetijdswetenschappen van de Katholieke Universiteit: “Een aanbod van kicks en koopjes is niet genoeg, je moet mensen activiteiten bieden waar ze helemaal in kunnen opgaan, net zoals in sport en spel. Bovendien moet je formules vernieuwen, om te voorkomen dat het publiek na drie bezoeken weer verder zapt omdat ze het wel weer gezien hebben. Niets is erger dan mensen die met een sacherijnig gezicht op een troosteloze kermis rondlopen.”

 

 Bron: De Gelderlander 17-06-2003 
 

Voorzitter KNVB wil andere competitie

Jeu Sprengers wil de opzet van de competitie veranderen. Voor de voorzitter van de KNVB is het in de toekomst niet langer heilig dat clubs uit het betaald voetbal niet naar de amateurs kunnen degraderen. ,,Het geworstel met licenties en de gewijzigde economische omstandigheden vragen om een heropening van het dossier van de inrichting van onze competities”, zei Sprengers gisteren tijdens de bondsvergadering van de voetbalbond. ,,Het niet meer verstrekken van een licentie kan er toch niet toe leiden dat een club wordt afgestoten naar een plek in de stratosfeer. Dat is niet meer van deze tijd.”

Sprengers wil die discussie binnen de KNVB binnenkort aanzwengelen. Waarbij hij vooralsnog in het midden laat of een zogenoemde onafhankelijksklasse in het leven moet worden geroepen. ,,We moeten zoeken naar een structuur waarin zo’n betaald-voetbalorganisatie zich op termijn economisch en sportief kan heroriënteren op een terugkeer naar de top. Ook het beperken van ambities van amateurclubs is strijdig met de principes van de sport.”

De KNVB-voorzitter maakte zich ook sterk voor een Bene Cup, een bekercompetitie voor clubs uit Nederland en België. ,,Ik zie niets, zoals anderen willen, in een Nederlands-Belgische competitie. Daar zie ik meer na- dan voordelen van. Een gezamelijke bekerstrijd is echter een ander verhaal. Daar moet dan wel een prijs op staan, bij voorbeeld dat de winnaar mag meedoen aan de UEFA Cup.” Sprengers wil dat onderwerp snel met de Belgen bespreken.

Sprengers bestreed in Zeist het verwijt van Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik dat de risico’s voor het afstaan van spelers aan het Nederlands elftal alleen maar bij de clubs liggen en dat de KNVB de clubs te weinig tegemoet komt. ,,Als bond houden we al steeds meer rekening met de belangen van de clubs. Het kan nimmer de bedoeling zijn dat clubs zelf bepalen of ze al dan niet spelers afstaan. De discussie over compensatie moet internationaal worden gevoerd. Het kan niet zo zijn dat in Duitsland bepaalde kosten voor internationals worden vergoed omdat Duitsland dat toevallig kan betalen. In ons land is dat in die mate onmogelijk. Laat staan dat landen als Roemenië en Bulgarije hiervoor gelden beschikbaar hebben.”

De hoogste man binnen de voetbalbond erkende gisteravond dat hij zich grote zorgen maakt over de toekomst van het betaald voetbal in Nederland. Mede omdat ook buiten de voetbalwereld zelf steeds strengere voorwaarden worden opgelegd aan de clubs. Zoals door de Nederlandse Mededinginsautoriteit (NMa), die meent dat collectief afsluiten van tv-contracten in strijd is met de regels. ,,We staan onder druk”, aldus Sprengers. ,,We zijn inmiddels afgezakt naar een situatie waarin het voetbal wordt vergeleken met een competitie tussen twee wasmiddelen fabrikanten of twee telefoonconcerns. Sport hoort juist het toonbeeld te zijn van zelforganiserend vermogen. We hopen vurig dat het Europees verdrag nog duidelijker de verwijzing naar de specifieke kenmerken van de sport benadrukt. Het voetbal dient te worden gevrijwaard van inmenging door Europese en Nederlandse mededingingsinstanties. Met de huidige situatie worden de sport en de bevolking een slechte dienst bewezen.”

 

 Bron: AD 17-06-2003 
 

Dejan Stefanovic: Portsmouth of Glasgow Rangers

Het vertrek van Dejan Stefanovic bij Vitesse is nabij. De Engelse club Portsmouth FC zegt al persoonlijk rond te zijn met de 28 – jarige verdediger, terwijl ook Glasgow Rangers met Vitesse onderhandelt over een transfer van Stefanovic.

Jan Streuer, de technisch manager van Vitesse, verwacht dat vandaag of morgen duidelijkheid onstaat over de sportieve toekomst van Stefanovic. De kans dat de aanvoerder vertrekt, noemt Streuer ‘groot’. Milan Mandaric, de voorzitter en eigenaar van Portsmouth FC, verklaarde dit weekeinde dat hij met Stefanovic reeds overeenstemming heeft bereikt over een meerjarige verbintenis. “Stefanovic wil dolgraag naar Portsmouth komen. Het enige struikelblok is de transfersom”, aldus Mandaric, die net als Stefanovic afkomstig is uit Servië en Montenegro.

Volgens Mandaric vraagt Vitesse ongeveer 3,5 miljoen euro als afkoopsom van het tot 2006 doorlopende contract. Portsmouth, onlangs gepromoveerd naar de hoogste klasse in Engeland, heeft volgens de eigenaar ruim 2,1 miljoen euro geboden. “Stefanovic kan voor balans zorgen in onze verdediging”, zo loofde Mandaric de 28-jarige mandekker van Vitesse. “Ik heb goede hoop dat we er snel uitkomen met Vitesse.”

“De transfersom is het enige probleem”, erkent Streuer. “Als zij betalen wat wij willen, dan kan het rondkomen. Als deze deal rond gaat komen, dan moet dat binnen enkele dagen gebeuren. Er is nog een club die concrete belangstelling heeft voor Stefanovic.”

Streuer wil geen naam noemen, maar duidelijk is dat het hier om Glasgow Rangers gaat. De landskampioen van Schotland heeft eveneens met Vitesse onderhandeld over een transfer van Stefanovic. De linksbenige international was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Stefanovic viert vakantie in de Verenigde Staten.

Indien Stefanovic vertrekt uit Arnhem, dan zal Vitesse op de transfermarkt op zoek gaan naar een vervanger.

 

 Bron: De Gelderlander 16-06-2003 
 

Voetbal is een verre van gewoon bedrijf

Een voetbalclub heeft een veel grotere waarde voor een stad dan de opbrengsten uit kaartverkoop of sponsoring doen vermoeden, meent Gerard Marlet.

 

lees verder...

Bron:NRC 14-06-2003
 

Jos Vaessen neemt afscheid zonder wrok

Jos Vaessen (62) zal over enkele maanden geen voorzitter van Vitesse meer zijn. Uitgerekend nu de club verlost lijkt van de grootste zorgen, moet ook de preses plaatsmaken. Zijn vrouw zal er niet rouwig om zijn. En Vaessen zelf? “Ik ben alleen maar opgelucht, dat de toekomst van Vitesse is gered.”

 

lees verder...

Bron: De Gelderlander 14-06-2003
 

Vitesse wacht nieuwe vuurproef met aanvraag licentie

Het reddingsplan van de gemeente heeft het faillissement van Vitesse voorkomen, maar de Arnhemse club wacht al meteen een nieuwe vuurproef. Komende week moet Vitesse de KNVB overtuigen dat de club een licentie verdient voor volgend seizoen.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 14-06-2003
 

Profclubs krijgen 216 miljoen euro steun in één jaar

Het afgelopen jaar hebben zeker 23 gemeenten in totaal 216 miljoen euro verstrekt aan hun plaatselijke voetbalclub. Dat blijkt uit een inventarisatie van het blad Binnenlands Bestuur over de periode juni 2002 tot medio juni 2003.

De geldelijke steun verliep via bepaalde constructies. Zo werden gunstige leningen verstrekt en geld gestoken in stadions. Directe steun is volgens Europese regels niet toegestaan.

Het overzicht laat zien dat fors meer gemeentelijk geld naar de voetbalclubs is gestroomd dan in de afgelopen jaren. Uit een recent rapport van het onderzoeksbureau KPMG bleek dat in de laatste tien jaar gemeenten ruim 300 miljoen euro in de voetbalsector stopten. Dat rapport was opgesteld in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat meer inzicht wilde in de gang van zaken.

Den Haag is van alle gemeenten koploper met een steun van 34,5 miljoen euro, die wordt gestoken in de bouw van een nieuw stadion en infrastructuur. Daarna volgen Arnhem, dat 29,4 miljoen euro uitgaf ten behoeve van Vitesse, en Utrecht dat FC Utrecht van een gemeentelijke lening van 25 miljoen voorzag.

In totaal kwamen negentien gemeenten met hun steun boven de 1 miljoen euro uit. Rotterdam kwam zowel Sparta met 6 miljoen euro tegemoet als Excelsior met 1 miljoen.

Den Bosch, Helmond, Veendam en Oss kwamen met enkele honderduizenden euro’s over de brug.

PSV in Eindhoven is de enige club in Nederland die niet aanklopt bij het gemeentebestuur. Andere grote clubs zoals Feyenoord en Ajax zijn het afgelopen jaar evenmin op het stadhuis langsgeweest maar kregen in het verleden reeds tientallen miljoenen steun.

Nog niet helemaal helder is wat de Europese Commissie wel en niet toelaat wat betreft steun aan sportclubs. Het CDA in de Tweede Kamer vindt ook daarom al dat gemeenten terughoudend moeten zijn. De vakcentrale CNV leverde onlangs ook nog ferme kritiek op deze voetbalgemeenten. ANP

 

 Bron:ANP 14-06-2003 
 

Jan Streuer: we zijn er nog niet.

Jan Streuer, technisch manager van Vitesse, is ‘heel blij’ met de ruime meerderheid in de Arnhemse raad voor het reddingsplan voor Vitesse.

“Nu zijn we er nog lang niet”, waarschuwt Streuer wel. “Er waren al financiële beperkingen om de selectie in te vullen. Dat betekent zuinig zijn, slim zijn.”

“We kunnen wel alle dure spelers verkopen, maar het elftal moet sterk blijven. Als we onderin spelen, verlies je sponsors en publiek. Wat dit seizoen gebeurd is, mag niet weer gebeuren. We hebben zwaar onder ons niveau gepresteerd”, vindt Streuer.

De politiek dringt er opaan dat Vitesse spelers verkoopt. “Als de markt stilligt, is dat niet eenvoudig”, weet Streuer.

“We zijn er wel sterk mee bezig om zo spoedig mogelijk van de duurdere spelers af te komen”, geeft de technisch manager aan.

“Dat moeten we compenseren met veel kwaliteit. Er lopen best veel goede spelers rond die transfervrij zijn.Dat is dit jaar extreem”, verklaart Streuer met het oog op het versterken van de selectie van Vitesse.

Bron: RTV Gelderland 13-06-2003
 

Cornelisse: goed gevoel bevestigd.

Vitesse-speler Tim Cornelisse reageerde op zijn vakantieadres in Portugal verheugd op het nieuws dat de Arnhemse gemeenteraad het reddingsplan voor Vitesse heeft aangenomen.

“Dit is goed nieuws”, zei de opgeluchte verdediger. “Ik had er zelf geen rekening mee gehouden dat het verkeerd zou gaan. Maar dat ik een goed gevoel had, was geen garantie. Het is prettig, dat de bevestiging er nu is.”

Donderdagavond kwam weer de kritiek dat voetballers te veel verdienen. “Dat is misschien wel zo. Maar de bestuurders geven contracten en daar kun je weinig aan veranderen”, vindt Cornelisse.

Bron: RTV Gelderland 13-06-2003
 

Krikke prijst gedrag Vitesse-fans.

De Arnhemse burgermeester Krikk vindt dat de Vitesse-fans zich donderdag tijdens het debat over het reddingsplan goed hebben gedragen. Ze tilt niet zwaar aan de incidenten die zich in het stadhuis voordeden.

Supporters maakten zich tijdens het debat schuldig aan sprekkoren. Ook belaagden fans vertrekkend Vitesse-voorzitter Vaessen en werd de waterleiding van een toilet vernield.

Krikke is desondanks tevreden over het verloop van het debat en prijst het gedrag van de fans. Ze heeft dan ook geen spijt van de openstelling van het stadhuis voor het publiek.

Bron: RTV Gelderland 13-06-2003
 

GEMEENTE REDT VITESSE

– FOTOREPORTAGE –
– BURGEMEESTER [.mp3] –

(c) www.vitesse.org

Einduitslag stemming:

25-14 (vóór)

 

Arnhem redt Vitesse en Gelredome

Vitesse en Gelredome zijn gered. Met 24 stemmen voor en 15 tegen heeft de Arnhemse politiek zich vannacht achter het reddingsplan geschaard. Daarmee is een faillissement van de club afgewend en de licentie voor het komend voetbalseizoen een stuk dichterbij gekomen. Vitesse heeft nu nog acht dagen de tijd om de voetbalbond KNVB ervan te overtuigen dat ze komend seizoen aan haar betalingsverplichtingen kan voldoen. De clubleiding liet gisteravond weten begin volgende week een dekkende begroting naar Zeist te sturen.

Het reddingsplan voorziet erin dat de gemeente Arnhem aan Vitesse een langlopende lening van 5,4 miljoen euro verstrekt. Verder komen het stadion en omliggende grond voor 23,9 miljoen euro in handen van de gemeente. Feitelijk krijgt het stadsbestuur het voor het zeggen. Het gaat zelf nieuwe bestuurders zoeken voor Vitesse en Gelredome, die onder een holding moeten worden geplaatst.

Zonneklaar is dat er bij Vitesse nog dieper in de kosten zal worden gesneden. Het Gelredometerrein wordt in de hoeken van het stadion mogelijk bebouwd om daarmee geld te verdienen. Het grote belang dat Vitesse en Gelredome volgens de politieke voorstanders vertegenwoordigen voor de Arnhemmers en voor het imago van de stad, gaf gisteravond de doorslag. Tot groot genoegen van honderden supporters die in het stadhuis met luid gezang hun steun kenbaar maakten.

De tegenstemmers in de raad voerden aan dat de gemeente een te groot financieel risico neemt. Tenzij er alsnog marktpartijen bij de reddingsoperatie worden betrokken, draait de gemeente op voor eventuele nieuwe financiële debacles. Vitesse sloot het seizoen af met een tekort van acht miljoen euro. Banken wilden de club geen nieuwe leningen verstrekken.

Verantwoordelijk wethouder R.Gast verklaarde gisteravond opnieuw dat hij inderdaad pogingen onderneemt om marktpartijen mee te laten doen aan de redding. Onderhandelingen daarover lopen nog. De Nieuwegeinse projectontwikkelaar TCN gaf eerder al aan het stadion te willen huren en het voortouw te willen nemen bij de sanering van met name Vitesse. Gesteggel over de voorwaarden waaronder dat zou moeten gebeuren, heeft een overeenkomst met de gemeente tot nu toe gedwarsboomd. Inmiddels hebben zes andere partijen zich gemeld.

Nu het reddingsplan is aangenomen, is het acute gevaar voor Vitesse en Gelredome geweken. Onduidelijk is nog in welke vorm het plan uitgevoerd gaat worden. Dan gaat het vooral over de vraag of de Stichting Gelredome, nu eigenaar van het stadion, bereid is om het stadion te verkopen, of alle bestuurders van Vitesse en Gelredome bereid zijn terug te treden.

 

 Bron: De Gelderlander 13-06-2003 
 

Interesse in exploitatie Gelredome

Rob Gast, wethouder van Financien in Arnhem, heeft donderdag tijdens het raadsdebat aangegeven dat zes bedrijven in de markt zijn voor de exploitatie van het Gelredome. Gast wilde echter geen namen noemen van de zes gegadigden. Wel gaf hij toe dat TCN nog altijd in de markt is.

 

 Bron: RTV Gelderland 13-06-2003 
 

Raad: Arnhem-Zuid krijgt stadshart

De gemeenteraad van Arnhem heeft donderdagavond besloten dat er in Arnhem-Zuid een nieuw stadshart ontwikkeld zal worden. Het nieuwe gebied zal in de driehoek Gelredome, Rijnhal en Kronenburg komen. Er zal onder meer een bedrijvenpark moeten herrijzen in het nieuwe centrum. De fractie van Zuid Centraal had de ontwikkeling van het nieuwe gebied door middel van een amendement opgeeist. Zonder de nieuwe visie was de partij niet akkoord gegaan met het reddingsplan voor Vitesse en het Gelredome.

 

 Bron: RTV Gelderland 13-06-2003 
 

Dingsdag tevreden met aanname plan

Michael Dingsdag was donderdag als enige Vitesse-speler aanwezig bij het raadsdebat rondom het reddingsplan van de gemeente Arnhem. Hij was erg tevreden over de aanname van het plan. “Het was voor mij extra belangrijk want mijn contract stond op het spel.” Dingsdag sprak geen oordeel uit over de afwezigheid van zijn teamgenoten maar vond het belangrijk om er zelf te zijn. “Het is natuurlijk een persoonlijke keuze of je komt of niet.” Dingsdag gaat zijn contract nu zo snel mogelijk in orde maken. “Het ligt al bij mij thuis. Er moet alleen nog een handtekening onder.”

 

 Bron: RTV Gelderland 13-06-2003 
 

Veel supporters aanwezig bij debat

Het aantal Vitesse-supporters bij het raadsdebat over gemeentelijke steun aan de Arnhemse voetbalclub was veel groter dan op 24 april. De supporters volgden het raadsdebat in de hal van het stadhuis via een groot beeldscherm. Voorstanders van het reddingsplan werden toegejuicht. Tegenstanders moesten het echter ontgelden. Naarmate het duidelijker werd dat het plan zou worden gesteund, vierden de supporters feest. Vitesse-voorzitter Vaessen werd in een grimmige sfeer uitgejoeld. De supporters houden hem verantwoordelijk voor de financiele malaise van de club.

 

 Bron: RTV Gelderland 13-06-2003 
 

‘Als de gemeente nee zegt, breekt de hel los’

Geduw bij de deuren, een voetbal in de stadhuiszaal: de discussie over het reddingsplan van Vitesse verliep in Arnhem gisteravond heftig. Tegenstanders van het reddingsplan moeten het ontgelden.

“Een voetbalbedrijf moet een normaal bedrijf worden”, sprak PvdA-fractievoorzitter Dick Tiemens gisteravond in het stadhuis van Arnhem. Maar voor de supporters van Vitesse is het geen normaal bedrijf en zal het dat ook nooit worden. “Als die lui van de gemeente nee tegen het reddingsplan zeggen breekt de hel los”, weerklinkt er aan het begin van de avond in een café op de Korenmarkt.

Pakweg vijftig supporters hebben zich daar verzameld voor een korte optocht door de stad. Er zijn al voorbereidingen getroffen om een raadslid op fluitconcerten te tracteren omdat hij geen voorstander is van het idee om nog weer eens dertig miljoen euro in Vitesse te steken.

Nico Wiggers van Zuid Centraal wordt op zwartgele pamfletten steevast ‘Ego Centraal’ genoemd. Later op de avond zal hij even vanuit de raadszaal over de balustrade de stadhuiszaal inkijken die met veel vlaggen en spandoeken tot supportershonk is omgetoverd. Een paar knapen krijgen hem in de gaten en beginnen te joelen. Wiggers grijnst als een boer die kiespijn heeft en maakt zich een paar seconden later uit de voeten. Snel daarna komt de leeuwenkuil weer tot bedaren.

Om zeven uur zijn er zo’n 250 supporters binnen, later komen er nog driehonderd bij. De ergernis groeit, want de vergadering blijkt niet met Vitesse te beginnen, maar met diverse insprekers, over zaken als kinderopvang en verslaafde tippelaarsters. De meute staart bovendien naar een dood televisiescherm.

Net op het moment dat iedereen dreigt in te dutten arriveren er een paar knapen van de harde kern met auto’s voor het stadhuis. Er volgt een opstootje voor de deur. Instinctief duikt de harde kern die al binnen is de trappen af van het stadhuis op zoek naar een verzetje.

Terwijl de bodes en agenten de deuren dicht houden, slaat de massa binnen tegen de ramen. Agenten die dit wel vaker meemaken bij Vitesse lopen er rustig tussendoor. Voor de zekerheid wordt de ME achter de hand gehouden. Zodat die, in geval van nood, de heleboel via een andere ingang kan schoonvegen.

Zo ver komt het niet. Zo snel als het roofdier in de leeuwenkuil in actie kwam, zo snel komt het weer bedaren. De rest van de supporterschare loopt rustig naar binnen. Een half uurtje later steekt een gigantisch fluitconcert op als fractievoorzitter Wilfred van Loon van GroenLinks zijn bezwaren uiteenzet tegen het reddingsplan. Er is geen woord van te verstaan in de grote zaal. ‘Boerenlul, boerenlul, boerenlul’ weerklinkt er massaal vanuit de berenkuil.

SP’er Gerrie Elfrink, die de vorige keer aan alle kanten werd bedreigd vanwege zijn tegenstand tegen het reddingsplan, komt er dit keer beter vanaf. Na wat boegeroep weerklinkt er opeens applaus omdat hij voorstander blijkt te zijn van een reddingsplan door marktpartijen, waar de gemeente geen cent voor uit geeft.

Voorzitter Jos Vaessen van Vitesse werkt temidden van al het tumult als een rode lap op een stier: zogauw hij in beeld verschijnt sissen de supporters ‘Vaessen Vaessen, Vaessen rot op.” Als hij later op de avond door TV Gelderland wordt geïnterviewd en de supporters krijgen er lucht van waar dit gebeurt, moet de politie eraan te pas komen om een lynchpartij te voorkomen.

 

 Bron: De Gelderlander 13-06-2003 
 

Loesje ziet weinig in reddingsplan

De affichevereniging Loesje lijkt weinig te zien in het plan van de gemeente Arnhem om het noodlijdende Vitesse onder de arm te nemen. Gisteren verspreidde Loesje via e – mail de poster met de ludieke tekst: ‘De bal is rond, nu de gemeentebegroting nog’.

Het gaat de Arnhemse vereniging goed. Zevenhonderd leden plakken trouw hun posters in de Nederlandse steden en dorpen. Sinds twaalf jaar doen driehonderd anderen dat in zo’n dertig landen over de hele wereld net zo.

Doeko (die zijn achternaam net als Loesje niet gebruikt) van de vereniging is positief over de huidge maatschappelijke betrokkenheid. “Sinds 11 september is die gestegen en de huidige crisis en de oorlog in Irak dragen hier ook aan bij. De actiebereidheid wordt steeds hoger. Mensen wachten niet meer alleen af.”

Doordat er op politiek gebied zoveel ontwikkelingen zijn geweest, zijn de Loesje-teksten veranderd. “Ze zijn politieker geworden. Ook dat heeft te maken met die grotere belangstelling. Wij doen eigenlijk niets anders dan achttien jaar geleden”, aldus Doeko.

Hij denkt ook dit jaar weer voldoende stof tot nadenken te hebben met het kabinet Balkenende II. “Wij proberen mensen de dingen in een ander perspectief te laten zien. Het maatschappelijk debat moet door blijven gaan.”

Op de vraag hoe Arnhems Loesje nog is, antwoordt Doeko dat ze in het hele land actief is, behalve in Arnhem zelf. Dat in verband met het strenge plakbeleid van de gemeente. Loesje mag wel plakken op speciale zuilen voor ‘ideële plakkers’ aan bijvoorbeeld Willemsplein en Broerenstraat.

 

 Bron: De Gelderlander 13-06-2003 
 

Nee, ja, nee, ja: hoe een raadslid twijfelt tot het laatst

Oké, er waren over het reddingsplan voor Vitesse meer twijfelaars binnen de Arnhemse politiek. Maar D66’er Marjon Stellingwerf is wel een héél goed voorbeeld van iemand die heen en weer werd geslingerd tussen ja en nee. Ze gaf uiteindelijk toch haar zegen. Nee. Toen ja. Toen weer nee. Uiteindelijk: ja. Zij het met de nodige reserves.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 13-06-2003
 

Gemeenteraad neemt reddingsplan aan

ARNHEM – Het reddingsplan van de gemeente Arnhem aan voetbalclub Vitesse is donderdagavond aangenomen. De stemverhouding in de gemeenteraad was uiteindelijk 24-15 voor het plan. De fracties van de partijen VVD, D66 en Leefbaar Arnhem stemden voor. De fractieleden van de 5P, GroenLinks en ChristenUnie waxen tegen. De partijen CDA (4 voor 1 tegen) en PvdA (3 voor 5 tegen) stemden verdeeld. Net reddingsplan houdt in dat de gemeente Arnhem stadion Gelredome koopt voor een bedrag van 24 miljoen euro. Daarnaast wordt de lening van 5,4 miljoen euro aan Vitesse verlengd.

 Bron: RTV Gelderland 13-06-2003 
 

Redding Vitesse lijkt dichtbij

De kans dat de gemeenteraad van Arnhem donderdagavond akkoord gaat met het reddingsplan voor Vitesse/Gelredome lijkt vrij groot. Volgens een aan de vooravond van de stemming gehouden enquete van dagblad De Gelderlander stemmen twintig raadsleden voor.

Negentien zijn tegen. De nipte meerderheid beslist in dat geval voor een steun van de lokale overheid aan de eredivisieclub en het stadion Gelredome van ongeveer 30 miljoen euro. Daarvan is 24 miljoen bedoeld voor aankoop van de arena en de rest als steun aan de noodlijdende club.

In april werd het raadsdebat over het reddingsplan nog stilgelegd. De politici wilden eerst de afloop van de competitie afwachten. Op dat moment was Vitesse nog kandidaat voor degradatie en nacompetitie. Onder leiding van coach Edward Sturing heeft de club zich inmiddels weten te handhaven op het hoogste niveau.

Bron: ANP 12-06-2003
 

GAS(T) ER OP …voor een beter Reddingsplan Vitesse Gelredome !

Autotocht vanaf Gelredome door Arnhemse wijken !

Roep je medesupporters uit hun huizen langs de route…iedere Vitesse aanhanger naar het gemeentehuis

MET Z’N ALLEN OP WEG… naar de redding van Vitesse!
Degenen met auto’s: laat Arnhem weten dat de vele aanhangers uitlopen voor die allesbeslissende redding. Supporters zonder auto, STAP IN bij een van de Vitesse supporters met auto. Ook Vitessenaren vanuit de omgeving van Arnhem en daarbuiten. Komt ALLEN naar Arnhem om Vitesse te steunen !
AAN HET EIND VAN DE AVOND MOETEN WE NOG EEN CLUB HEBBEN ! Met een verbeterd reddingsplan, waarbij de gemeente de huisbaas wordt en TCN de organisatie verzorgt gaan we SAMEN op weg voor een nieuwe toekomst voor Vitesse en Gelredome !

Vitesse familie en vrienden mee …en met de clubkleuren op en uit de auto’s maken we er een mooie trotse, luide geel zwarte tocht van.

 

LAAT ARNHEM WETEN DAT WE VOOR VITESSE GAAN !

TIJDSTIP: 12 JUNI, 17.30u. verzamelen, 18.00u. vertrek

PLAATS: GELREDOME

ROUTE: Gelredome, Broek, Presikhaaf, Velp, Velperweg, Angerenstein, Geitenkamp, Monnikenhuizen, Klarendal, Binnenstad

EINDBESTEMMING: Marktplein Binnenstad; parkeren: zelf verzorgen !

 

Voorwaarden van de politie Arnhem voor de verleende toestemming:

Gezamenlijk vertrek vanaf Gelredome
Niet invoegen van andere auto’s tijdens de rit en dit ook niet stimuleren
Houd je aan de verkeersregels !! DUS OOK VERKEERSLICHTEN (ook al breekt dit de stoet op !)
Een ieder zelf verantwoordelijk is voor gedragingen
1 aanspreekpunt
Parkeren op toegestane plekken in de stad

EEN VRIENDELIJK VERZOEK: HOU JE AAN DEZE REGELS…en laten we er een mooie Vitesse dag van maken met steun van zoveel mogelijk supporters ! Tot vanavond !

12-06-2003
 

Reddingplan Vitesse/Gelredome

De complete tekst van het reddingsplan Vitesse/Gelredome is nu beschikbaar voor u:

Gemeente Arnhem reddingsplan Vitesse/Gelredome

Om dit bestand te kunnen lezen, moet u Acrobat reader hebben geinstalleerd.

 

Juni 2003
 

Zéér dringende oproep Bestuur SV Vitesse:
Kom deze keer massaal naar de raadsvergadering!

De officiële supportersvereniging Vitesse roept wederom Vitesse-fans op massaal aanwezig te zijn bij de raadsvergadering aanstaande donderdag 19.00 in het Arnhemse stadhuis.

Ook door uw onvoorwaardelijke steun aan het door B en W ingediende reddingsplan Vitesse/Gelredome kan de club overleven. Overtuig de tegenstanders in de Arnhemse Gemeenteraad van dit voorgestelde reddingsplan door aanwezig te zijn. Anders is het definitief over en sluiten. Geen betaald voetbal meer in Arnhem! Dus nogmaals:

Kom MASSAAL naar het Arnhemse Stadhuis aanstaande donderdag!

Voorts verzoeken wij de donderdag aanwezige fans zich wederom Vitesse waardig te gedragen voor, na en tijdens de vergadering in het Stadhuis.

Laat donderdag het gezonde verstand zegevieren!

Het bestuur van de SV Vitesse

 

06-06-2003
 

12 juni: BE THERE

Op zaterdagavond zijn er op diverse plaatsen in de Arnhemse binnenstad pamfletten opgehangen met een oproep aan de supporters om 12 juni aanwezig te zijn bij de gemeenteraadsvergadering.
Er wordt tijdens deze vergadering besloten over de toekomst van Vitesse. Op de pamfletten worden de supporters opgeroepen deze vergadering bij te wonen.

Er wordt verzameld in de hart van de stad: de Korenmarkt om 18.15. Om 18.30 wordt er dwars door de binnenstad gewandeld naar het gemeentehuis. De raadsvergadering begint om 19.00 uur.

Elke supporter hoort hier bij te zijn!!!

08-06-2003
 

Kennis van de redding, maar niet van voetbal

Niet alleen vele honderden lezers maakten de Vitesse/Gelredome – test, ook tien raadsleden worstelden ermee. Op de dag dat de politiek het lot van club en stadion bezegelt, verraden hun antwoorden veel.

Het is vrijdagmiddag vier uur en snikheet. Op de tv in de redactieruimte van de krant heeft Martin Verkerk zich zojuist naar de finale van Roland Garros gemept. Sport en heroïek. VVD-fractievoorzitter Theo Theijse haalt zijn schouders op. “Voor mij is het allemaal maar abacadabra, dat tennis.” Van voetbal heeft hij zeker niet méér verstand, geeft de deftige liberaal ruiterlijk toe. Samen met negen collega-raadsleden, die samen alle politieke partijen vertegenwoordigen en weldra het lot van Vitesse en Gelredome zullen bezegelen, gaat hij desondanks dapper de uitdaging aan. Nog vóór de Grote Vitesse/Gelredome-test in de krant van 7 juni en op internet staat, buigen de politici zich over de vijftig vragen. Zullen zij, specialisten toch, het beter doen dan de gemiddelde Arnhemmer? Om tien over vier is het redactielokaaltje doordrenkt met de angstzweetlucht van negen driftig pennende mannen en een dame. Verhip, hoe zat het ook alweer met het aantal seizoenkaarthouders. “Niet verbeteren, anders gaat het mis”, is de tip van GroenLinks-raadslid Wilko van Loon. Hij kan het weten. Hij zit zelf in het onderwijs.

Bron: De Gelderlander 12-06-2003
 

‘Hoe kan ik dat nou toch allemaal weten?’

D66-raadslid Marjon Stellingwerf zucht. “Poeh. Afschuwelijk, die voetbalvragen. Ik woon pas 2,5 jaar in Arnhem. Hoe kan ik dat allemaal weten? Voetbal interesseert me trouwens geen bal.” Dat blijkt uit de uitslag van de Grote Vitesse/Gelredome – test die tien raadsleden, onder wie vooral fractievoorzitters van de Arnhemse gemeenteraad. Ze hebben de test vorige week vrijdag gemaakt.

De uitslag verraadt veel. Allereerst dat de meeste raadsleden van het vragenonderdeel over Vitesse bar weinig bakken. Er zijn er die veertien van de 21 vragen fout beantwoorden. Denken dat Vitesse is voortgekomen uit de Arnhemse Boys. Menen dat de twee clubmascottes Pino en Charley heten in plaats van Vito en Charley.

Kijk, dat je als raadslid niet weet of Vitesse acht, negen of tien keer Europees voetbal heeft gehaald (juiste antwoord: negen maal), is natuurlijk denkbaar. Geen schande. Maar bedenkelijker wordt het wanneer je als politicus niet weet hoe groot het financiële tekort van de club dit seizoen was. En het houdt op twintig miljoen euro, terwijl de werkelijkheid net iets minder desastreus (acht miljoen) is.

Nee, dan de vele honderden lezers uit Arnhem en omgeving die per post en internet de test invulden. Ze blijken over het algemeen opvallend hoge scores te halen. Natuurlijk, zij kunnen spieken, opzoeken én navragen, maar toch. Onder de winnaars worden vip-arrangementen voor een Vitesse-wedstrijd in Gelredome verloot.

Terug naar de dame en heren raadsleden. Die doen het bij het onderwerp ‘Gelredome’ beduidend beter, maar nóg beter bij het onderdeel ‘reddingsplan’: hier zijn vijf politici volkomen foutloos. Da’s toch wel een beetje geruststellend. Aan de andere kant: sommige raadsleden presteren het een kwart van de vragen over het reddingsvoorstel, dat vanavond in hún handen ligt, foutief te beantwoorden. Weten niet te melden hoeveel geld de gemeente in stadion en Gelredome-terrein steekt (23,9 miljoen).

Veel gemaakte fouten onder het raadsledenvolk: de huur die Vitesse aan Gelredome betaalde wordt te laag ingeschat (was geen 1,8 miljoen maar 3 miljoen euro), het aantal evenementen dat buiten het voetbal om in het stadion wordt gehouden ligt veel hoger dan de politici dachten (23 in plaats van twaalf) en wie er zitting hebben in de Stichting Gelredome (nu eigenaar van het stadion) is voor velen net zo goed ‘abacadabra’. Al met al komt de SP het beste uit de test, met ‘slechts’ zes fouten. Het gemiddelde ligt bij de politici op veertien foute antwoorden. Er zijn een paar flinke uitschieters naar beneden (22 fouten).

Het valt te hopen dat de raadsleden, voordat zij vanavond Vitesse en stadion overeind houden of failliet laten gaan, nog even een paar pagina’s omslaan. Daar zijn alle juiste antwoorden te vinden.

Bron: De Gelderlander 12-06-2003
 

Commentaar: redding

De Arnhemse gemeenteraad stemt vanavond waarschijnlijk met een nipte meerderheid voor het reddingsplan voor Vitesse en Gelredome.

Dat de gemeente bijspringt, is zeker geen vanzelfsprekendheid. Immers, Gelredome en – vooral – Vitesse hebben hun huidige penibele financiële positie vooral aan zichzelf te wijten. Aan de andere kant lijkt het zeker dat Vitesse en Gelredome failliet gaan als het reddingsplan niet wordt aangenomen. Zo’n dubbel faillissement zou veel Arnhemse voetbalfans en bezoekers van andere evenementen treffen. Dat is een gegeven waar een gemeente niet omheen kan.

Bovendien hebben burgemeester en wethouders ruim een halfjaar lang iedereen laten weten voor de redding van Gelredome en Vitesse te zullen zorgen. Dat wekt verwachtingen. Gemeentelijke steun betekent niet dat Vitesse en Gelredome ‘blind’ moeten worden gered met miljoenen euro’s. Het reddingsplan voor Gelredome en Vitesse herbergt grote risico’s. De gemeente neemt alle verantwoordelijkheid op zich en gaat feitelijk club en stadion runnen. De voetbaljungle is berucht, maar ook een stadionexploitatie vergt kwaliteiten die een gemeente doorgaans niet in huis heeft.

De gemeente zou er daarom verstandig aan doen zoveel mogelijk deskundigheid in huis te halen. Dat kan projectontwikkelaar TCN zijn, of andere partijen met ervaring in de exploitatie van een stadion en/of een voetbalclub. De gemeente zal zich in het contact met die partijen professioneel en flexibel moeten opstellen. Daarin is zij de afgelopen weken zo nu en dan tekortgeschoten. De gemeente Arnhem blijft echter hoe dan ook eindverantwoordelijk en zal de gang van zaken bij Vitesse en Gelredome strak in de hand moeten houden. De Arnhemse burger heeft er immers recht op te weten wat er met de miljoenen euro’s aan gemeenschapsgeld gebeurt.

Bron: De Gelderlander 12-06-2003
 

Wegwijs Vitesse/Gelredome

De Arnhemse gemeenteraad discussieert vanavond over het gemeentelijke reddingsplan voor Gelredome en Vitesse. Als het plan niet doorgaat, gaat Vitesse failliet en dreigt ook het doek voor Gelredome te vallen.

Eerst een paar feiten over Gelredome.

Het stadion werd op 25 maart 1998 geopend en staat in Arnhem Zuid aan het einde van de Pleyroute en op de kop van de snelweg richting Nijmegen.

Hoofdhuurder is Vitesse. Behalve de thuiswedstrijden van de Arnhemse eredivisionist zijn er jaarlijks nog 23 evenementen als concerten en grote bedrijfsfeesten.

Waarom is dit reddingsplan nodig?

Het plan bestaat uit twee delen: Gelredome en Vitesse.

Stadion Gelredome is gebouwd voor 75 miljoen euro. Er werd een hypotheek afgesloten bij onder meer een consortium van banken. De provincie Gelderland verstrekte een achtergestelde lening van ruim 11 miljoen euro. Het probleem bij de financiering van het stadion is dat de looptijd van de lening tien jaar was. Dat betekent een enorme aflossing en een hoog rentepercentage. Dat geld is niet goed op te brengen. Het leidt bijvoorbeeld tot een hoge huurprijs voor hoofdhuurder Vitesse.

Het probleem bij Vitesse is echter veel groter. Doordat er in het verleden te veel geld is uitgegeven, staat de club feitelijk continu aan de afgrond. Alleen door de uitgaven drastisch te beperken, kunnen de problemen worden verlicht. Maar dat kan niet ineens. Je kunt niet zo maar spelers ontslaan of voor de helft van het overeengekomen salaris laten spelen.

Hoe ziet het reddingsplan er uit?

Volgens het reddingsplan koopt de gemeente zowel het stadion als de grond eromheen. Daarvoor legt de gemeente bijna 24 miljoen euro op tafel. Om Vitesse uit de huidige financiële problemen te helpen, leent de gemeente nog eens 5,4 miljoen euro. Dat geld moet de club terugbetalen.

Wat is het belang voor de gemeente van dit reddingsplan?

De gemeente wil voorkomen dat Gelredome en Vitesse failliet gaan. Vitesse heeft een grote maatschappelijke betekenis voor de stad en, zeker toen het sportief zeer goed ging, ook nog een internationale uitstraling. Wat er met en rond Gelredome gebeurt, wil de gemeente in de hand houden.

Diverse vastgoedbedrijven willen graag de grond rond Gelredome kopen. Het stadion ligt op een strategische locatie langs doorgaande wegen en de snelweg met Nijmegen. Volgens deskundigen is er ruimte voor woningen, kantoren, winkels als megavrijetijds- en sportzaken en een parkeergarage. Bovendien ligt het terrein aan de overkant van evenementenhal Rijnhal en het grote overdekte winkelcentrum Kronenburg. Als je dat allemaal combineert, kan er een nieuw stadshart in Arnhem-Zuid komen. Dat ontbreekt nu. De gemeente wil dat op lange termijn. Het nieuwe zuidelijke stadshart zou nu te veel concurreren met de grootschalige verbetering van de binnenstad met eveneens woningen, kantoren en winkels.

De projectontwikkelaars willen alleen meedoen met garanties voor wat ze er kunnen bouwen, en wanneer. De gemeente Arnhem stelt dit nu niet te weten, en wil zich er niet op vast laten leggen.

De gemeente wil de ontwikkelingen in ‘Zuid’ in eigen hand houden en dus zelf het risico nemen. Als financiële zekerheid krijgt de gemeente de financieel waardevolle grond in handen.

Wat zijn de risico’s?

De risico’s zijn groot. Weliswaar heeft de gemeente de grond als onderpand, maar niemand weet of Vitesse zo snel in staat is om de uitgaven af te stemmen op de inkomsten. De gemeente trekt daar wel iemand voor aan, maar ook die kan geen ijzer met handen breken.

Als er een tekort is bij Vitesse, is de gemeente nagenoeg de enige die bij kan springen.

De gemeente wilde eerst ontwikkelaar TCN die is tevens eigenaar van het Mediapark in Hilversum en het Nationaal Congrescentrum in Den Haag in de arm nemen om zowel club als stadion te exploiteren. TCN heeft daarvoor de handen ineengeslagen met Vitesse en Gelredome, maar ziet het reddingsplan van de gemeente op een aantal belangrijke onderdelen niet zitten. De gemeente is daarover zo in haar wiek geschoten, dat het TCN de deur heeft gewezen. De gemeente moet het dan eerst zelf helemaal opknappen.

Als de gemeenteraad instemt, is er dan niets meer aan de hand?

Met het reddingsplan zijn club en stadion van een faillissement gered. Maar de weg naar een gezonde toekomst is nog lang en telt vele hobbels. Als de gemeenteraad het licht op groen heeft gezet, beginnen de onderhandelingen met Vitesse, Gelredome en de marktpartijen pas echt. Pas over enkele maanden blijkt of het reddingsplan daadwerkelijk wordt uitgevoerd, en dus of de gemeente het stadion in handen krijgt. En wat er met de grond gebeurt. In september 2002 lag er ook al een reddingsplan; dit was van de gemeente, de provincie en de banken. Het is echter nooit uitgevoerd, omdat er veel ingrijpender maatregelen nodig waren.

Bron: De Gelderlander 12-06-2003
 

Stefanovic en Jevric niet naar EURO 2004

De Vitesse – spelers Dejan Stefanovic en Dragoslav Jevric kunnen deelname aan het in 2004 te spelen Europees kampioenschap vergeten. Hun land Servië en Montenegro verloor gisteren met 2 – 1 bij Azerbeidzjan, waardoor kwalificatie een utopie is geworden. Servië en Montenegro zit in een enorme sportieve crisis. Bondscoach Dejan Savicevic is gisteravond opgestapt, na de dramatische nederlaag in Azerbeidzjan. Voor de Servische televisie zei de oud-speler van AC Milan: “Het is voorbij, ik stop ermee.”

Na de 3-0 nederlaag in en tegen Finland, afgelopen zaterdag, had de 36-jarige bondscoach al gedreigd met opstappen. Gisteren sprak hij opnieuw duidelijke taal. “De beste spelers uit onze eigen competitie hebben niet de kracht om negentig minuten lang alles te geven. En de meeste spelers van de buitenlandse clubs hebben een leeftijd bereikt waarop ze niet meer zonder problemen een wedstrijd op niveau kunnen afwerken. Daardoor is al onze hoop op deelname aan het EK verloren gegaan.”

Door de 2-1 nederlaag heeft Servië en Montenegro zeven punten achterstand op Wales, koploper in groep 9. Voormalig Joegoslavië heeft nu alleen nog theoretisch een kans zich te plaatsen voor het EK volgend jaar in Portugal. Stefanovic zat in Azerbeidzjan vanwege een hamstringblessure opnieuw niet bij de selectie, doelman Jevric speelde wel. Hij zag dat zijn ploeg binnen een half uur op voorsprong kwam, via een doelpunt van Boskovic. Na rust bezorgden Goerbanov en Ismailov Azerbeidzjan in de laatste twee minuten de zege.

Bron: De Gelderlander 12-06-2003
 

Extra spanning voor Michael Dingsdag.

De raadsvergadering waarin de gemeente Arnhem donderdagavond beslist over het reddingsplan voor Vitesse, wordt door verdediger Michael Dingsdag met extra spanning gevolgd.

Dingsdag heeft namelijk nog geen nieuw contract bij Vitesse. “Het ligt thuis klaar, maar het kon nog niet worden getekend. Dat is afhankelijk van de gemeente. Als het niet doorgaat, heeft de club geen geld voor nieuwe contracten. Ik kom dus vanavond zeker naar Arnhem om het in de zaal te volgen.”

Dingsdag weet niet wat zijn toekomst is:”Ik moet misschien op zoek naar een andere club, er waren wel mogelijkheden.”

Bron: RTV Gelderland 12-06-2003
 

Supportersclub nog lang niet gerust op redding.

De Supportersvereniging Vitesse is er nog lang niet gerust op dat Vitesse echt wordt gered met het reddingsplan waarover de gemeenteraad vanavond besluit.

“Als het plan is aangenomen, begint het pas. Dan moet er worden onderhandeld. Niet alleen over het plan, maar ook over lopende zaken. Er moet worden onderhandeld over spelerscontracten en televisierechten; loges, seizoenkaarten en business seats moeten worden verkocht. Daar heb je capabele mensen voor nodig. Ik hoop niet dat de gemeente dat zelf gaat doen”, aldus voorzitter H. Reusken gisteravond. “Laten ze een bedrijf in de arm nemen dat verstand heeft van sponsoring. Anders zijn er straks nieuwe tekorten. De gemeente heeft niet alle tijd, het moet voor 1 juli zijn geregeld. Gebruik dan alle kennis die er in de markt is.” Reusken dringt vooral aan op het betrekken van TCN in de redding, zoals de Supportersvereniging dat al vanaf januari bij wethouder R. Gast bepleit. “Misschien is het afgelopen weken niet zo handig gegaan. Maar dat maakt het bedrijf niet opeens ondeskundig.”

 

Bron:Gelderlander 12-06-2003
 

Theo Janssen wil zich in de basis vechten.

Vitesse-middenvelder Theo Janssen is woensdagmiddag in het ziekenhuis van Winterswijk geopereerd aan zijn linkerbeen. Een pin en een schroef zijn verwijderd uit het been dat hij november 2001 brak.

“Ik ga ervanuit dat ik nu pijnvrij ben. Ik moet nu sowieso zes weken herstellen, dat duurt wel een beetje lang”, verzucht Janssen. Daardoor is hij namelijk niet optijd fit voor de start van de voorbereiding op 7 juli.

“Het wordt effe lastig, maar ik heb er vertrouwen in. Ik weet wat ik kan. Ik ga vechten om in de basis te komen”, aldus een strijdlustige Janssen.

Bron: RTV Gelderland 11-06-2003
 

Laatste kans Servië

Servië&Montenegro moet woensdagavond de uitwedstrijd tegen Azerbeidjan winnen om nog kans te maken op Euro 2004. Afgelopen weekend verloor het elftal van bondscoach Savicevic kansloos met 3-0 van Finland, waardoor Servië&Montenegro momenteel de vierde plaats in poule 9 inneemt. Dragoslav Jevric speelde tegen de Finnen de volle negentig minuten, terwijl Dejan Stefanovic in de voorbereiding op het duel moest afhaken met een lichte hamstringblessure. Ook in het duel met Azerbeidjan moet de aanvoerder van Vitesse verstek laten gaan.

 

Bron: Vitesseworld 11-06-2003
 

Crisis rond reddingsplan Vitesse

Het drietal nam vorige week woensdag ogenschijnlijk zelfverzekerd plaats achter de tafel in de keurig gesoigneerde Gelrelounge. Gelredome-directeur Paul van Sliedrecht, Vitesse-bestuurslid Jan Snellenburg en directeur Rudy Stroink van ontwikkelaar TCN zaten glimlachend klaar voor de Goed Nieuws Show. De drie partijen presenteerden een samenwerkingsovereenkomst, die de redding van Vitesse en het stadion moet ondersteunen. ‘TCN gaat ervoor zorgen dat de samenwerking tussen Gelredome en Vitesse wordt geoptimaliseerd’, vertelde Stroink. ‘Daartoe gaan we een businessplan ontwikkelen en volgt er een grondige reorganisatie. Wij staan bovendien vijf jaar garant voor de stadionhuur van Vitesse, ter waarde van anderhalf miljoen euro per jaar.’

Mooie woorden, maar de drie partijen brachten het reddingsplan van de Arnhemse club wel degelijk in groot gevaar. De politiek reageerde in eerste instantie woedend op het initiatief, dat op drie essentiële punten afwijkt van het gemeentelijke plan. Allereerst wordt Arnhem in het voorstel van TCN, Gelredome en Vitesse géén eigenaar van het stadion, maar slechts van de omliggende gronden. Vitesse en Gelredome onttrekken zich bovendien aan de (door de politiek geëiste) fusie, en in hun voorstel blijven de huidige bestuursleden zitten. ‘Ik geloof niet zo in het opstapverhaal’, aldus Snellenburg. Van Sliedrecht had al eerder grote vraagtekens geplaatst bij de zin en noodzaak van een vertrek. Ook TCN was stellig, bij monde van Stroink. ‘Wij vinden dat een destructieve benadering. Als de directies sowieso weg moeten, dan doen wij niet mee.’

De gemeente eist het vertrek van de huidige beleidsmakers sinds afgelopen week echter alleen maar nadrukkelijker. ‘Over hun voorwaarden valt niet te praten’, stelde CDA-wethouder Rob Gast vastbesloten, kort na de presentatie. ‘Het is inmiddels redelijk gesust’, zegt Snellenburg niettemin. ‘We hebben uitgelegd dat het zeker niet de bedoeling was de plannen van de gemeente te ondermijnen, integendeel. De gemeente pleitte voor samenwerking met een private partij, daar zijn we mee aan de slag gegaan. We wilden slechts ondersteunen. Inmiddels wordt er niet meer zo hard geroepen dat de directies sowieso moeten opstappen, laat ik het zo zeggen. Ik vond dat ook wat kort door de bocht.’

Morgen (donderdag) beslist de gemeenteraad over het ultieme reddingsplan voor Vitesse en Gelredome. Dit voorstel omvat de aankoop van grond en het stadion voor 23,9 miljoen euro en een lening aan de club van 5,4 miljoen. Eis daarbij is dat Vitesse en Gelredome opgaan in één holding. Daaraan weigert de gemeente iets cruciaals te wijzigen. De keuze lijkt dus simpel: óf de gemeente verscheurt het reddingsplan, óf de drie mikken hun voorstel alsnog in de prullenbak.

Snellenburg: ‘Dat wij stelden niet op te stappen, moet je in de juiste context plaatsen. Het betekent dan ook niet dat we per se blijven zitten. We willen alleen de club niet zomaar in de steek laten, zo moet je het zien. Als het uiteindelijk noodzakelijk en wenselijk blijkt dat we vertrekken, dan doen we dat. Je kunt met ons alle kanten op. Maar laten we er eerst op een verstandige manier over praten, voordat we een karkas van een club overhouden. Ik hoop vurig dat de gemeente donderdag (morgen) akkoord gaat, want het laat me allemaal niet onberoerd natuurlijk. Eén ding durf ik wel te stellen: niemand kan ons beschuldigen van een gebrek aan goede wil.’

 

Bron: VI 11-06-2003
 

Portsmouth wil Stefanovic

Het Engelse Portsmouth is in gesprek met Vitesse over een eventuele transfer van Dejan Stefanovic. De 28-jarige verdediger moet de ploeg van manager Harry Redknapp versterken na de promotie naar het Premiership. Afgelopen week is er een gesprek geweest’, aldus technisch manager Jan Streuer. ‘Vooral het financiële verhaal zou weleens een struikelblok kunnen vormen, aangezien Dejan nog enkele jaren bij ons onder contract staat. Maar er is meer belangstelling voor Stefanovic.’

 

Bron: VI 11-06-2003
 

Matthew Amoah voetbalt graag tegen zijn vrienden

Vooral dankzij de vijftien doelpunten van de Ghanese aanvaller Matthew Amoah (22) ontliep Vitesse dit seizoen maar net de nacompetitie. Hoog tijd dus voor de jonge supporters van de Arnhemmers de clubtopscorer wat vragen te stellen.

lees verder...

Bron: VI 11-06-2003
 

Arnhemse Boys winnaar Arnhem Cup

Door een 4-1 overwinning op Rozendaal is het elftal van de Arnhemse Boys maandag 9 juni winnaar geworden van de Arnhem Cup 2003. Door de bekerwinst is Arnhemse Boys de eerste tegenstander van Vitesse in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Het duel wordt op woensdag 9 juli op sportpark Cranevelt gespeeld, het terrein van Arnhemse Boys.

 

Bron: Vitesseworld 11-06-2003
 

Invulling staf 2003-2004

Hoe ziet de invulling er uit van de technische staf van het eerste elftal en de Vitesse Voetbal Academie?

A-selectie

Hoofdtrainer : Edward Sturing
Assistent-trainers : Theo Bos en Jan Jongbloed
Keeperstrainer : Abe Knoop
Conditietrainer : Frits van den Berk

Jong Vitesse
Trainer : Theo Bos

Vitesse Voetbal Academie

Hoofd Opleidingen
Pascal Jansen

Vitesse A1
Trainer : Pascal Jansen

Vitesse B1
Trainer : Frits van den Berk

Vitesse C1
Trainers : Gerie Vink en Louis Laros

Vitesse C2
Trainer : André van der Ley

Vitesse D1
Trainer : Ruud Wetzel

 

Bron: Vitesseworld 11-06-2003
 

Veel twijfelaars over Vitesse

Op de drempel van het besluit over het reddingsplan voor Vitesse en Gelredome, morgenavond, twijfelt menig Arnhems raadslid nog altijd of hij ja of nee moet zeggen tegen het gemeentelijke voorstel.

Gisteravond, tijdens een politieke bijeenkomst, bleek dat de fracties van D66, PvdA, Zuid Centraal, CDA en mogelijk ook VVD hevig worstelen met de materie en twijfelaars herbergen. Dit ondanks het verleende uitstel van het raadsbesluit (dat eigenlijk op 24 april genomen zou worden) en ondanks een workshop achter gesloten deuren (een soort bijles) en allerlei informatiebijeenkomsten en overlegrondes.

Het gemeentelijk reddingsplan voorziet in de aankoop van Gelredome en de omliggende gronden voor 23,9 miljoen euro en het verstrekken van een lening aan Vitesse van 5,4 miljoen euro. Dat moet gebeuren met 29,3 miljoen euro aan geleend geld.

Zoals de situatie gisteravond was, haalt dit reddingsplan het net. Met een stemverhouding van twintig stemmen voor en negentien tegen, maar 21-18 kan ook. Helder is in elk geval dat de fractie van PvdA inmiddels meer tegen- dan voorstanders telt: vijf tegen, drie voor. Ook bij Zuid Centraal is er beweging: was de partij aanvankelijk unaniem tegen, morgen zijn er mogelijk één of twee voorstanders.

Bij het CDA schommelt het tussen 3-2 (drie raadsleden voor, twee tegen) of 4-1 vóór het reddingsplan, de VVD kiest tussen 6-0 of 5-1 en D66 leek het gisteren even helemaal niet meer te weten. De partij was op aanraden van haar leden van plan 2-0 vóór te stemmen, maar twijfelt steeds heviger.

De positie van de Stadspartij (een zetel in de raad) en Leefbaar Arnhem (vier zetels) is ongewijzigd, zij zijn en blijven voorstander. GroenLinks (vier zetels) en ChristenUnie (een stem) blijven mordicus tegen. Dat laatste geldt ook voor de SP, zei fractievoorzitter G. Elfrink gisteravond.

PvdA-raadslid L. Scholten maakte gisteravond bekend op te zullen stappen als een meerderheid van de gemeenteraad zich morgenavond achter het reddingsplan schaart. Om principiële redenen. “Ik kan het niet uitleggen aan de Arnhemse minima dat we een club die allerlei financiële bokkensprongen heeft gemaakt met miljoenen overeind houden, en op hetzelfde moment nee verkopen aan mensen die het heel moeilijk hebben en vragen om dertig of veertig euro extra.”

 

Bron: De Gelderlander 11-06-2003
 

Brief TCN aan College

Betreft: Vitesse/Gelredome

Nieuwegein, 11 juni 2003

Geacht College

De laatste tijd is er nog al wat commotie geweest over de aankondiging van een samenwerking Vitesse, Gelredome en TCN Property Projects in het kader van het door het College van Burgemeester en Wethouders van Arnhem voorgestelde reddingsplan voor Vitesse. Wij hechten eraan geen onduidelijkheden te laten bestaan over onze intenties in het kader van deze samenwerking, daarom het volgende:

Ongeveer vier weken geleden heeft wethouder Gast ons uitgenodigd een voorstel te doen over een mogelijke rol van TCN in het kader van het reddingsplan. De voorkeur ging uit naar een huurovereenkomst of huurgarantie ter dekking van de financiële risico’s voor de gemeente als mogelijk toekomstig eigenaar van het Gelredome. Wij hebben binnen enkele dagen schriftelijk geantwoord dat wij bereid zijn financieel risico te nemen in het kader van uw plan.

lees verder...

Bron: 11-06-2003
 

Afrekenen met de luchtkastelen bij Gelredome

Goede timing: in de week waarin hét reddingsplan voor Vitesse en Gelredome moet worden goedgekeurd, afstuderen op ‘de exploitatiemogelijkheden van Gelredome’. Frits Willemsen en Marco Guijt, makelaars, geven alvast een voorproefje van hun scriptie.

Ze wilden niet zomaar wat. Niet een of ander ‘saai onderwerpje’, zoals Frits Willemsen het verwoordt. “We hadden bij wijze van spreken kunnen afstuderen op een herontwikkelingsplannetje op de hoek van de straat.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 11-06-2003
 

Commissievergadering 10 juni vroegtijdig afgeblazen
Motieven afhouden TCN als partner blijven onduidelijk

Vertegenwoordigers van TCN Property Projects hebben dinsdagavond vergeefs de tocht gemaakt naar het stadhuis in Arnhem. Ze waren uitgenodigd door de gemeente Arnhem om vragen te beantwoorden over de positie van het bedrijf ten aanzien van het reddingsplan voor Vitesse en het convenant dat TCN had afgesloten met Vitesse/Gelredome. Verder dan een inspraakronde kwamen zij niet. De door D’66 en de SP ingelaste commissievergadering werd door een overgrote meerderheid van de partijen overbodig geacht waarna de vergadering tot verbijstering van TCN, SP-voorman Elfrink en de aanwezige Vitesse supporters, werd afgesloten.

De heer Stroink, woordvoerder van TCN, probeerde tijdens zijn inspraak meer duidelijkheid te verschaffen over de ontstane commotie rond hun convenant met Vitesse en Gelredome. “Wij staan volledig achter het reddingsplan van Vitesse en willen uitsluitend binnen de kaders van dat plan opereren. Er is nooit sprake geweest van een nieuw plan.” Stroink liet opnieuw weten dat TCN bereid is financieel risico te dragen voor Vitesse, een langdurige huurovereenkomst af te sluiten voor Gelredome en geen bouwclaim te leggen. Hij had er weinig begrip voor dat TCN door wethouder Gast onbetrouwbaar was genoemd en vond dat er sprake was van “misvattingen omdat er onvoldoende met Gast over de samenwerking was gecommuniceerd”.

Na de inspraak verzocht Elfrink de wethouder om inzage in het convenant maar kreeg, nadat het hem vorige week ook al geweigerd was, wederom nul op het rekest. Daarvoor zou eerst overleg nodig zijn met de betrokkenen, aldus de wethouder. De Sp’er beschuldigde Gast ervan grote rookwolken te leggen rond het reddingsplan en het afwijzen van TCN en verklaarde geen vertrouwen meer te hebben in de wethouder. Ook D’66 vroeg om duidelijkheid, maar Gast kwam niet aan die wens tegemoet. Voor aanvang van de vergadering liet de wethouder na vragen van de redactie van .org doorschemeren de regie zelf in handen te willen houden. “TCN doet het niet voor niets. Ze zijn geen liefdadigheidsinstelling en hebben er een belang bij. Na het aanbod van TCN melden zich nu ineens ook allerlei andere partijen aan.”

Na de vragen van de SP en D’66 maakten de overige partijen duidelijk dat zij vonden dat er geen belangrijke nieuwe gebeurtenissen hadden plaatsgevonden en maakten daarom een einde aan de vergadering. In de wandelgangen van- en voor het stadhuis, werd echter nog lang en soms emotioneel gesproken tussen de raadsleden, TCN en supporters van Vitesse. De fans staken hun teleurstelling niet onder stoelen of banken en probeerden de commissieleden te overtuigen van hun standpunt dat samenwerking met TCN noodzakelijk is omdat de gemeente niet in staat is de regie over Vitesse te voeren en er een stuurloos Vitesse dreigt. En dat zonder structurele oplossing Vitesse over enkele maanden opnieuw moet aankloppen voor een lening en het te betwijfelen valt of Vitesse op deze manier op 20 juni alsnog een licentie krijgt.

Waarom TCN nu werkelijk buiten de boot wordt gehouden, bleef onduidelijk. Gemeenteraadslid De Vries van de PvdA liet weten dat afgelopen woensdag een duidelijke meerderheid van PvdA, VVD en CDA tegen participatie van TCN was, maar een overtuigend ‘waarom’ ging ook hij uit de weg. Hij noemde na lang aandringen het ‘provocerende optreden van Elfrink’ en dat hij ‘nog steeds niet zwart op wit had dat TCN garant zou willen staan voor de financiële dekking’, maar daar leek hij zelf ook niet in te geloven. “Eerst moeten we het plan Gast goed door de stemming loodsen, dan is Vitesse tenminste gered”, was zijn boodschap, waarop de aanwezige Vitesse supporters zich bijna wanhopig afvroegen voor hoe lang. De SP en de Christenunie zullen donderdag waarschijnlijk samen een amendement indienen om TCN alsnog bij het reddingsplan te betrekken.

11-06-2003
 

Scholten dreigt met opstappen

Het Arnhemse PVDA-raadslid Scholten stapt op, als de gemeenteraad het reddingsplan voor Vitesse en stadion Gelredome donderdag steunt. Scholten zegt niet verantwoordelijk te willen zijn voor een besluit dat hij niet aan de kiezer kan uitleggen. Scholten vindt dat bedrijven die niet goed draaien failliet moeten gaan en niet moeten kunnen rekenen op gemeenschapsgeld. Volgens meerdere peilingen is ook een meerderheid van de Arnhemse bevolking tegen het plan dat Vitesse en Gelredome van de ondergang moet redden.

Bron: RTV Gelderland 10-06-2003
 

Nog geen licentie Gelderse clubs

De KNVB heeft Vitesse en De Graafschap nog geen licentie gegeven voor het nieuwe voetbalseizoen. Ze hebben een kleine twee weken de tijd om de begroting op orde te brengen. Het komt voor Vitesse niet als een verrassing dat de club nog in de wachtkamer zit. De Arnhemse club is afhankelijk van de gemeenteraad, die donderdag een besluit neemt over het reddingsplan van het college van burgemeester en wethouders.

Jan-Willem Tijssen, manager financien, bij Vitesse, verwacht dat Vitesse voor 20 juni alsnog een sluitende beqrotinq kan presenteren. Volgens Tijssen moet Vitesse in de begroting de liquiditeit voor 100 % garanderen door getekende contracten. Als de raad donderdag het reddingsplan steunt, komt dat volgens hem in orde.

De Graafschap kreeg ook nog geen licentie, maar die club diende 1 februari een begroting in voor de eredivisie. Nu de club is gedegradeerd, moet ook het financiele vooruitzicht daarop worden aangepast. AGOVV, dat volgend jaar wil instromen in de eerste divisie, heeft een licentie gekregen op voorwaarde dat het stadion in Apeldoorn in juli na de renovatie aan de veiligheidsvoorwaarden voldoet.

 

Bron: RTV Gelderland 10-06-2003
 

Spelers Vitesse weg bij goed bod

Spelers van Vitesse mogen vertrekken als clubs genoeg geld voor hen willen betalen. Vitesse kan een goed bod niet afslaan, zegt manager lan Streuer van de Arnhemse club. Vitesse wil vooral af van Didier Martel en Bob Peeters, die beiden nogal op de begroting drukken. “We hebben ze dat niet verteld, maar ze weten zelf ook dat ze duur zijn”, aldus Streuer. Voorlopig heeft alleen Portsmouth concrete interesse in een Vitessespeler getoond. De Engelse club, die komend seizoen in de premier League uitkomt, wil Dejan Stefanovic voor zo’n 2 miljoen euro overnemen.

 

Bron: RTV Gelderland 10-06-2003
 

Theo Janssen woensdag geopereerd

Vitesse-middenvelder Theo Janssen wordt aankomende woensdag in het ziekenhuis van Winterswijk geopereerd aan zijn linkerbeen. De Arnhemmer brak november 2001 zijn been tijdens een wedstrijd met Jong Vitesse tegen Twente. Begin dit seizoen maakte Janssen zijn rentree, maar hij kreeg in de wedstrijd tegen Groningen opnieuw last van zijn been. In september vorig jaar kreeg Janssen een injectie, waardoor hij zonder pijn kon voetballen. De operatie waarbij een pin en de schroef worden verwijderd, is echter wel noodzakelijk.

 

Bron: RTV Gelderland 10-06-2003
 

Recordaantal licenties geweigerd door KNVB
Voorlopig geen licentie voor Vitesse

De KNVB heeft een recordaantal aanvragen voor een licentie afgewezen. Elf clubs hebben afgelopen weekeinde bericht gekregen dat zij vooralsnog geen toestemming krijgen om volgend seizoen betaald voetbal te spelen.

Van de 37 profclubs kregen Vitesse, De Graafschap, FC Utrecht, AZ, Emmen, Go Ahead, MVV, Sparta, FC Den Bosch en TOP een negatief antwoord uit Zeist omdat zij hun financiën nog niet op orde hebben. AGOVV uit Apeldoorn voldoet wel aan de begrotingseisen, maar de nieuwkomer in het profvoetbal moet in juli nog aantonen dat het stadion aan de veiligheidseisen voldoet.

Mogelijk dat er nog enkele clubs op het strafbankje moeten plaatsnemen. Bij FC Zwolle, RKC, VVV en Willem II zeiden de clubbestuurders nog niets vanuit Zeist vernomen te hebben. Clubs die nu nog geen licentie hebben, kunnen tot 20 juni in beroep gaan. De beroepscommissie van de KNVB heeft vervolgens enkele weken om tot een definitieve uitspraak te komen.

De verwachting is dat het merendeel van de nu afgewezen aanvragen in tweede termijn alsnog gehonoreerd zal worden. Maar met name bij MVV en TOP is de situatie penibel. De club uit Maastricht krijgt zelfs al vrijdag het finale oordeel van de beroepscommissie te horen.

Vitesse is volstrekt afhankelijk van de stemming die donderdag plaatsvindt in de Arnhemse gemeenteraad. De lokale politici moeten ja of nee zeggen tegen een gemeentelijk reddingsplan, dat in totaal goed is voor bijna dertig miljoen euro.

Verrassend was dat ook de aanvraag van De Graafschap werd afgewezen. De Doetinchemmers zijn gedegradeerd, maar dienden een begroting op eredivisieniveau in. De club heeft tot vrijdag de tijd om een nieuwe begroting in te leveren.

 

Bron: Gelderlander 9-06-2003
 

Theo Janssen dinsdag onder het mes.

Vitesse-speler Theo Janssen wordt aankomende dinsdag geopereerd aan zijn linkerbeen. Uit het been worden een pin en een schroef verwijderd.

De Arnhemmer brak november 2001 zijn been tijdens een wedstrijd met Jong Vitesse tegen Twente. Begin dit seizoen maakte Janssen zijn rentree, maar kreeg in de wedstrijd tegen Groningen opnieuw last van zijn been.

In september vorig jaar kreeg Janssen een injectie, waardoor hij zonder pijn kon voetballen. De operatie om de pin en de schroef te verwijderen is echter wel noodzakelijk.

Bron: RTV Gelderland 09-06-2003
 

Extra commissievergadering Vitesse.

Arnhemse raadsleden houden dinsdag een extra commissievergadering om de laatste onduidelijkheden rond het reddingsplan voor Vitesse en Gelredome op te helderen.

D66 en SP willen die extra vergadering, omdat ze meer duidelijkheid willen over de positie van vastgoedontwikkelaar TCN, die mogelijk een rol gaat spelen in het plan, en de Europese regelgeving die het plan misschien niet toestaat.

De commissievergadering is twee dagen voor de raadsvergadering die een beslissing moet brengen over het reddingsplan, dat 29 miljoen euro zou gaan kosten.

Bron: RTV Gelderland 06-06-2003
 

Vitesse, Gelredome en TCN slaan handen ineen,
nu de gemeente Arnhem nog!

De officiële Supportersvereniging Vitesse, met meer dan 6.000 leden en VitesseNU hebben met grote verbazing en ergernis de recente ontwikkelingen rond het reddingsplan voor Vitesse/Gelredome gevolgd.

Wij zijn erg blij dat de voorbije weken op een positieve manier gebruikt zijn door Vitesse, Gelredome en TCN om tot samenwerking te komen. Deze partijen willen zich duidelijk op de toekomst richten. Hiervoor is 4 juni j.l. een verklaring getekend. In deze verklaring geven de partijen duidelijk aan om samen met de gemeente een businessplan op te stellen en uit te voeren. Dit businessplan is gericht op een verbeterde en op elkaar afgestemde exploitatie van zowel Gelredome als Vitesse, met als uitgangspunt het nu voorliggende voorstel van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Arnhem. In het businessplan wordt ook de personele invulling geregeld. Wij hebben begrepen, dat de directie en raad van commissarissen van Gelredome plaats willen maken voor een structurele oplossing. Het bestuur van Vitesse lijkt tegen eerder gemaakte afspraken in toch te willen blijven zitten. Wij blijven echter van mening, dat het huidige bestuur van Vitesse de door haarzelf opgelegde targets in de verste verte niet heeft gehaald. Financieel, bestuurlijk en sportief is het een puinhoop. Aan het goede imago is zeer veel afbreuk gedaan. Zij verdienen géén nieuwe kans en dienen binnen afzienbare tijd terug te treden.

TCN heeft in de op 4 juni j.l. gehouden persconferentie aangegeven garant te willen staan voor de huur van Vitesse aan Gelredome (en Gelredome weer aan de gemeente) van 1,5 miljoen euro per jaar voor een periode van 5 jaar (een verlenging van de termijn naar 10 jaar is ook mogelijk). Ook wil TCN voor de exploitatie(verliezen) van Gelredome instaan. Daarnaast wil TCN personele en marketing ondersteuning geven aan zowel Gelredome als Vitesse.

Van een marktpartij als TCN mag je volgens ons gewoon niet veel meer vragen. De gemeente krijgt in het reddingsplan het stadion en de grond in bezit. Dit moet voldoende onderpand zijn, dat in de (nabije?) toekomst te gelde gemaakt kan worden. De rente van de lening, die de gemeente aangaat voor de redding, wordt betaald door Vitesse of gegarandeerd door TCN! Wat wil de gemeente nu nog meer?

Wij hebben vorig jaar al aangegeven, dat wij in het gerenommeerde en (inter)nationaal ervaren TCN dé marktpartij zien die een belangrijke rol moet gaan spelen in de redding van Vitesse en Gelredome. Ook hebben wij aangegeven, dat de gemeenschap niet mag opdraaien voor de tekorten van Vitesse en Gelredome. Ook moet de gemeente zich verre houden van de exploitatie, omdat dat simpelweg haar taak niet is en zij daar ook géén verstand van heeft. Laat de exploitatie van Gelredome en Vitesse over aan TCN. Zij hebben hun sporen in het verleden verdient in het weer rendabel maken van verliesgevende exploitaties. Voorbeelden hiervan zijn het Home Trade Center in Nieuwegein, het Nederlands Congres Centrum in Den Haag en, zéér recent, het Media Park in Hilversum. Maak gebruik van het (internationale) netwerk van TCN om één of meerdere echte sponsoren binnen te halen voor Vitesse en de lege loges en business seats weer te vullen.

Wij vragen hierbij de gemeente dan ook het convenant dat gesloten is tussen Vitesse, Gelredome en TCN te steunen! Er is nog maar weinig tijd. De licentie voor het komende seizoen moet de komende weken veilig gesteld worden, er moeten spelers verkocht en gekocht worden, er moet over tv-gelden onderhandeld worden, er moeten business seats en loges worden verkocht, er moeten sponsors worden gevonden en, niet onbelangrijk, het vertrouwen van de supporters moet worden teruggewonnen om ook volgend jaar weer een goed gevulde Gelredome te hebben. Dit kan alleen als er rust is en vertrouwen in een nieuwe toekomst wordt uitgestraald. De uitholling van club en stadion moet gestopt worden en wel zo snel mogelijk.

 

06-06-2003
 

Politiek in de slag met TCN

De Arnhemse politiek gaat in de slag met ontwikkelaar TCN over de redding van Vitesse en Gelredome. Volgende week dinsdagavond is een extra gemeenteraadscommissie middelen op verzoek van SP en D66.

Volgens SP- fractievoorzitter G. Elfrink is er niet zo veel verschil tussen de eisen van de gemeente en de mogelijkheden die TCN biedt om voetbalclub en Gelredome te redden.

De gemeente eist het vertrek van besturen en directies van Vitesse en Gelredome. Nu blijkt dat burgemeester en wethouders er nog niet helemaal uit zijn. Het college neemt mogelijk volgende week een besluit.

“We hebben gezegd bij een nieuwe organisatie horen nieuwe mensen. Besturen moeten hun plek beschikbaar stellen”, aldus wethouder R. Gast gistermiddag.

Of huidige capabele mensen worden uitgesloten voor nieuwe bestuurs- of directiefuncties, wil hij niet zeggen. “De door de gemeente beoogde nieuwe voorzitter Ramautar moet dat proces onder regie van ons begeleiden.”

Elfrink: “De gemeente wil dat ze opstappen. TCN, Gelredome en Vitesse hebben aangegeven dat de bestuurders en directeuren bereid zijn hun zetel beschikbaar te stellen, maar wel ook beschikbaar blijven. Zij hebben specifieke kwaliteiten die de nieuwe organisatie mogelijk nodig heeft. Daarover valt volgens de drie partijen te praten.”

De gemeente eiste keihard een samenvoeging van Vitesse en Gelredome in een holding. TCN-projectleider J. Koolen heeft aangegeven over varianten te willen praten, waaronder ook een holding. “Wie weet nu of een holding het beste is? Praten lijkt me geen probleem. Of je moet niet willen”, stelt de SP-fractievoorzitter.

TCN-projectleider Koolen: “We hebben echt een bijdrage proberen te leveren het probleem op te lossen. Maar als wij onderdeel van het probleem zijn, dan gaan we weg. We hebben wethouder Gast aangeboden helderheid te verschaffen in de kennelijke onduidelijkheid. We hopen dat voor donderdag te mogen doen.”

Wethouder Gast heeft op het verzoek van TCN nog niet gereageerd.

 

Bron:Gelderlander 07-06-2003
 

Portsmouth FC meldt zich voor Dejan Stefanovic

Portsmouth Football Club heeft zich bij Vitesse gemeld voor Dejan Stefanovic. De Engelse club heeft met technisch manager Jan Streuer gesproken over een transfer van de aanvoerder, maar Vitesse heeft nog geen bod op Stefanovic ontvangen.

“Portsmouth heeft bij ons gemeld dat het interesse heeft in Stefanovic”, zegt Streuer. “Ik heb met de club gesproken, maar we hebben het niet gehad over bedragen. Er is ook geen bod gedaan.”

Portsmouth werd onlangs kampioen van de First Division en promoveert dus naar de Premier League. Manager Harry Redknapp is druk doende een elftal bij elkaar te kopen dat kan overleven in de hoogste klasse.

Tijdens de laatste wedstrijden van Vitesse behoorde Redknapp tot de aandachtige toeschouwers.

Stefanovic heeft tijdens het afgelopen seizoen zijn contract met Vitesse verlengd tot medio 2006. Bronnen rondom Portsmouth FC verklaren dat de Engelse club bereid is twee miljoen euro neer te leggen voor de international van Servië en Montenegro. Een dergelijk bod zal door Vitesse echter lachend worden afgewimpeld.

“We wachten wel af wat ze willen betalen”, zegt Streuer. “Als het klopt dat ze twee miljoen willen betalen, dan gaat Stefanovic absoluut niet weg.”

Ondanks het doorlopende contract staat Vitesse niet onwelwillend tegenover een vertrek van Stefanovic. De Arnhemse club moet bezuinigen en de 28-jarige mandekker drukt stevig op de begroting.

Naast Portsmouth zijn nog enkele clubs uit Engeland geïnteresseerd in Stefanovic, maar deze belangstelling is (nog) minder concreet.

 

Bron:Gelderlander 07-06-2003
 

‘Geen Bagdad in Gelredome’

“Het moet geen Bagdad in Gelredome worden. Natuurlijk stellen bestuursleden en directeuren hun zetel beschikbaar, maar we moeten niet beginnen iedereen direct weg te jagen. Wie gaat anders de onderhandelingen over de televisierechten met de KNVB doen of de onderhandelingen op de transfermarkt van voetballers?”.

Dat zegt J. Koolen van TCN Concepts, de man die bij het Nieuwegeinse bedrijf verantwoordelijk is voor het project Gelredome. Koolen reageert daags na het debacle van de presentatie van de samenwerking tussen Vitesse, Gelredome en zijn bedrijf. Deze overeenkomst is de gemeente Arnhem in het verkeerde keelgat geschoten.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 06-06-2003
 

Arnhem:directies niet direct weg.

De directies van voetbalclub Vitesse en stadion Gelredome hoeven niet direct op te stappen, zegt een woordvoerder van de gemeente Arnhem.

Het is de bedoeling dat de directies aanblijven tot het voortbestaan van het stadion en de voetbalclub in de nieuwe organisatie is gegarandeerd. Pas daarna zal de gemeente de directies verzoeken terug te treden.

In een samenwerkingsovereenkomst tussen Gelredome, Vitesse en exploitant TCN wordt niet gesproken over terugtreden van directies, terwijl de Arnhemse raad dat juist eist.

Bron: RTV Gelderland 05-06-2003
 

TCN: holding club-Gelredome mogelijk.

Vitesse en Gelredome kunnen volgens beoogd stadionexploitant TCN toch in een holding worden samengebracht, zoals de gemeente Arnhem wil. Dat zegt directeur Stroink van het Nieuwegeinse bedrijf.

Volgens hem gaat het er om dat er een constructie komt, waarin de nauwe samenwerking tussen Vitesse en stadion zoveel mogelijk winst oplevert.

Of dat een holding moet zijn, moet blijken uit een nadere uitwerking van het Arnhemse reddingsplan. De Arnhemse gemeenteraad stelt de holdingstructuur als voorwaarde van het reddingsplan voor Vitesse en Gelredome.

Bron: RTV Gelderland 05-06-2003
 

TCN ziet nog toekomst in Gelredome
Als gemeente vasthoudt aan eigen eisen, haken ze af

Projectontwikkelaar TCN is bereid garant te staan voor de huur van het Gelredome als de gemeente Arnhem het stadion koopt. In ruil daarvoor wil TCN de exploitatie van het Gelredome voor zijn rekening nemen. De garantie geldt voorlopig voor een periode van vijf jaar, daarna wil TCN het Gelredome kopen.

De gemeente Arnhem presenteerde onlangs een reddingsplan voor Vitesse, dat zwaar in de schulden steekt, en het noodlijdende Gelredome. Arnhem wil het stadion kopen voor 23,9 miljoen euro. Daarvan gaat 4,6 miljoen naar Vitesse dat daarbovenop nog een bedrag van 5,4 miljoen euro rechtstreeks krijgt.

Het reddingsplan werd eind april in de gemeenteraad gebracht, maar een beslissing werd uitgesteld toen een nipte meerderheid dreigde tegen te stemmen. Het plan komt volgende week donderdag opnieuw in de raad.

Een van de bezwaren van de raad is dat de gemeente alle risico’s draagt als Vitesse of Gelredome in gebreke blijft. De gemeente draait in dat geval op voor de rente en de aflossing. TCN is bereid dat risico over te nemen, aldus directeur Rudy Stroink. ‘Er is nu dus ook een marktpartij die bereid is geld te steken in het Gelredome.’ In de plannen van de gemeente betaalt Vitesse jaarlijks 1,6 miljoen euro huur. TCN staat garant voor dat bedrag.

Als prijs daarvoor wil TCN de exploitatie van het Gelredome overnemen en meepraten over de ontwikkeling van de grond rond het stadion. TCN, dat onlangs nog het Mediapark in Hilversum kocht, ziet mogelijkheden het Gelredome winstgevend te laten draaien.

TCN werkt samen met Gelredome en Vitesse aan een businessplan dat de toekomst van het stadion en de club moet veiligstellen. Stroink kondigde een grondige reorganisatie aan als hij het voor het zeggen krijgt. Hij wil onder andere personeel van het Gelredome ook inzetten bij andere TCN-projecten.

TCN wil ook een stem in de bedrijfsvoering van Vitesse. Maar met het spelersbeleid zal hij zich niet bemoeien, benadrukte Stroink. Wel ziet hij mogelijkheden tot betere samenwerking tussen Gelredome en Vitesse. Het plan van TCN, Vitesse en Gelredome wijkt op twee belangrijke punten af van het gemeentelijk reddingsplan. Dat heeft als voorwaarde dat de huidige directies van Vitesse en Gelredome opstappen en dat club en stadion worden samengebracht in één holding. Stroink ziet daar niets in. ‘Als de gemeente daaraan vasthoudt doen wij niet mee.’

 

Bron: De Volkskrant 05-06-2003
 

Crisis rond Vitesse en Gelredome

Rond Vitesse en Gelredome is gisteren een enorme crisis ontstaan. De gemeente vindt dat clubbestuur, stadiondirectie en ontwikkelaar TCN de redding van club en stadion op losse schroeven hebben gezet.

Meer dan ooit eist de Arnhemse politiek het vertrek van bestuur en directie van voetbalclub en stadion. Projectontwikkelaar TCN, die vorige week met vlag en wimpel het vertrouwen van de politiek veroverde, wordt nu liefst de deur gewezen. Besturen en directies van Gelredome, Vitesse en TCN hebben volgens de politiek een brevet van onvermogen afgegeven en kunnen het vergeten. Politiek en Gast zijn verbijsterd.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 05-06-2003
 

Reddingsplan is terug bij af

Door enkele ‘aanpassingen’ op het gemeentelijk reddingsplan staan Vitesse/Gelredome en de gemeente Arnhem lijnrecht tegenover elkaar. Hoe nu verder, dat is de grote vraag. De gemeente Arnhem is terug bij af met de redding van Vitesse en Gelredome. Alleen het reddingsplan dat 24 april geen genade vond bij de meerderheid van de gemeenteraad ligt nu nog op tafel. Het alternatief van Vitesse, Gelredome en TCN is in de prullenbak gegooid.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 05-06-2003
 

Gemeente Arnhem dreigt Vitesse en Gelredome

De gemeente Arnhem dreigt het reddingsplan voor Vitesse en Gelredome van tafel te vegen. Als de Arnhemse voetbalclub en het stadion weigeren in te stemmen met de voorwaarden, blijft de 29,3 miljoen euro in de gemeentekas. Dat zegt wethouder Gast, gesteund door de voltallige Arnhemse politiek. Gast reageert daarmee op het aangepaste reddingsplan van Vitesse en Gelredome, waarvan gisteren de details werden bekendgemaakt.

Gelredome en Vitesse handhaven daarin de gemeentelijke financiële injectie van 29,3 miljoen euro in club en stadion, maar willen aanpassing van drie pijlers onder het reddingsplan. Zo wordt Arnhem geen eigenaar van het stadion, maar alleen van de omliggende grond. Gaan Vitesse en Gelredome niet fuseren, maar blijven ze zelfstandige bedrijven. En kunnen de huidige bestuurders (voorlopig) blijven zitten. De Nieuwegeinse projectontwikkelaar TCN zou de bezuinigingsoperatie bij Vitesse gaan leiden en de inkomsten voor club en stadion verhogen.

Wethouder Gast en de politiek reageerden furieus op het alternatieve reddingsplan. “Over hun voorwaarden valt niet te praten. Het is ons plan of geen redding”, aldus Gast. In een eerste reactie dreigde de politiek nu al de stekker uit de reddingsoperatie te trekken. Harder dan eerder wordt het vertrek van directie en bestuursleden van zowel Gelredome als Vitesse geeist. Later concludeerde Gast: “Op 12 juni wordt ons reddingsplan gewoon in stemming gebracht. Als dat een meerderheid haalt, wordt het precies zo uitgevoerd. Accepteren Vitesse en Gelredome dat niet, dan gaat het feest niet door.”

 

Bron: De Gelderlander 05-06-2003
 

Gast stuurt aan op solotoer Reddingsplan zonder TCN
Verslag Commissie Middelenvergadering 4 juni

In aanwezigheid van wethouder Gast en vertegenwoordigers van bijna alle politieke partijen, heeft de commissie middelen vergaderd over het reddingsplan Vitesse/Gelredome, welke 12 juni a.s. in stemming zal worden gebracht. Het 1e deel van de vergadering was openbaar. De gerezen vragen van de politici worden daarna in besloten kring behandeld. Een reden voor de gesloten behandeling van de vragen werd niet aangegeven.

Tijdens de vergadering werd er een notitie van de Gemeente rondgedeeld én een verklaring van Vitesse, Gelredome en TCN over het convenant. De heer Gast wilde geen commentaar geven op het convenant en zei vast te houden aan het originele reddingsplan welke hij op 15 april jl. gepresenteerd heeft (zonder deelname van een marktpartij).’De deelname van een marktpartij is niet gelukt’, zo voegde hij daar aan toe. Dit terwijl op een kilometer afstand, in het Gelredome, TCN in een persconferentie aangeeft garant te willen staan voor de huur van Vitesse aan Gelredome (en Gelredome weer aan de Gemeente) van 1,5 miljoen euro per jaar voor een periode van 5 jaar (een verlenging van de termijn naar 10 jaar is ook mogelijk). Ook wil TCN voor de exploitatie(verliezen) van Gelredome instaan. Daarnaast wil TCN personele en marketing ondersteuning geven aan zowel Gelredome als Vitesse. Gast zei geen vragen over het convenant van de 3 partijen te willen beantwoorden, ‘omdat ik de inhoud ervan niet gelezen heb’, maar distantieerde zich er tegelijkertijd van, omdat hij er bezwaren tegen heeft. In de notitie van de Gemeente die werd rondgedeeld staat als opvallend punt nog, dat het college wordt opgedragen in overleg te treden met marktpartijen en zich in te spannen een marktpartij bij de uitvoering van het reddingsplan te betrekken. Daarbij moet er een evenwichtige verhouding zij tussen de risico’s die een marktpartij wil lopen en de garanties die de Gemeente daar tegenover moet stellen. Dit gebeurd echter pas na 12 juni a.s..

Of de Gemeente uiteindelijk geheel en alleen een reddingsplan ter tafel brengt, zonder de door zoveel raadsleden gewenste en door marktpartij TCN geboden afdekking van de financiële risico’s, is nog ongewis. Evenmin of er nog gesprekken achter de schermen plaats gaan vinden tussen de verschillende partijen. Feit is wel dat de heer Koolen, namens TCN bij de commissievergadering aanwezig was en geen vragen mocht beantwoorden of toelichtingen mocht geven aan de politici. Er lijkt sprake te zijn van een ernstig communicatieprobleem of wel een ernstig verschil van benaderingswijze. De heer Koolen kon alleen zeggen, dat de heer Gast wel degelijk op de hoogte was gebracht van het voornemen een persconferentie te beleggen en de inhoud van het convenant. Juist om de wethouder te steunen met partijen die eensgezind willen dat het reddingsplan van de wethouder het op 12 juni redt onder verbeterde voorwaarden. Of het plan ook daadwerkelijk aangepast zal worden zal de komende cruciale week moeten blijken. Het lijkt erop, dat na het lopen van de marathon de finish op 5 centimeter na niet gehaald zal worden.

 

04-06-2003
 

Vastgoedbedrijf garant voor Gelredome

Vastgoedontwikkelaar TCN Property Projects is bereid gedurende vijf jaar garant te staan voor de huur van het Gelredome. Het bedrijf uit Nieuwegein sloot eerder deze week een samenwerkingsconvenant met het noodlijdende Arnhemse stadion.

Daarvoor is een grondige reorganisatie nodig. Basis voor de redding van Vitesse en Gelredome blijft het plan dat B en W van Arnhem in april presenteerde. Als de raad daar volgende week donderdag mee instemt, koopt de gemeente het stadion en grond voor 24 miljoen euro en krijgt Vitesse een krediet van 5,4 miljoen.

In ruil voor de garantstelling mag TCN zich bezighouden met de exploitatie van het Gelredome, dat door de uitschuifbare grasmat ook geschikt is voor onder meer concerten. De projectontwikkelaar heeft volgens directeur R. Stroink vertrouwen in een gunstige exploitatie, maar neemt wel degelijk een financieel risico. Tot nu toe was de gemeente Arnhem in het reddingsplan de risicodragende partij, tot onvrede van veel raadsleden.

Vitesse, Gelredome en TCN willen wel dat het gemeentelijke reddingsplan op een aantal belangrijke punten wordt aangepast. Zo zijn de drie tegenstander van samenvoeging van Gelredome en Vitesse in een holding. De gemeente Arnhem hecht juist grote waarde aan die maatregel, omdat die kostenbesparend zou werken.

Verder willen de drie dat de directies van Vitesse en Gelredome voorlopig in functie blijven. Een aparte projectgroep moet voor een reorganisatie en herstructurering van Vitesse en Gelredome zorgen.

 

Bron:ANP 4-06-2003
 

TCN wil Vitesse en Gelredome gaan exploiteren
TCN geeft komende 5 jaar huurgarantie

Zojuist zijn de eerste punten bekend gemaakt van het plan van TCN voor Gelredome en Vitesse. De punten die nu bekend zijn, zijn:

-Basis plan TCN is plan Gemeente
-TCN garandeert dat de gemeente 1,5 mln euro krijgt als huur van Gelredome als Vitesse niet kan betalen
-TCN gaat zowel Vitesse als Gelredome exploiteren
-Beide organisaties worden in elkaar geschoven waar mogelijk, waardoor het efficienter kan

 

04-06-2003
 

Tekst en uitleg convenant

Gelredome, Vitesse en TCN Property Projects hebben afgelopen week een verklaring tot samenwerking ondertekend. Tijdens een persconferentie in Gelredome op woensdagmiddag 4 juni werd door de heren Stroink (TCN Propery Projects), Van Sliedrecht (Gelredome) en Snellenburg (Vitesse) tekst en uitleg gegeven.

De drie partijen hebben de afgelopen twee weken een aantal bijeenkomsten belegd, waarbij gesproken is over de huidige situatie van Vitesse, de daarmee samenhangende toekomst van Gelredome en over de voorstellen van de gemeente ten aanzien van de toekomstige exploitatie van Gelredome en de bedrijfsvoering van Vitesse.

De conclusies van de gesprekken puntsgewijs:

– er is voor Gelredome toekomst als een multifunctioneel evenementencomplex, waarbij de verworven positie moet worden uitgebouwd – een financieel gezond Vitesse is in het belang voor de continuïteit en voor het behoud van de kwaliteit van Gelredome – er dient een nieuwe financieringsopzet voor het multifunctionele evenementencomplex en Vitesse te worden gekozen met nieuwe doelstellingen ten aanzien van de lange termijn exploitatie – de voorstellen van de gemeente vormen een goed uitgangspunt voor een nieuwe opzet van de exploitatie van zowel Gelredome als Vitesse – de partijen zijn bereid gezamenlijk op te trekken om tot een duurzame oplossing te komen met als uiteindelijk resultaat een structureel gezonde betaald voetbalorganisatie en een gezonde exploitatie van het multifunctionele evenementencomplex

Op basis van deze conclusies stellen de partijen gezamenlijk het volgende voor:

1. De partijen zullen samen met de gemeente een businessplan opstellen en uitvoeren. Uitgangspunt hierbij is het nu voorliggende voorstel van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Arnhem

2. Er zal een projectgroep samengesteld worden met vertegenwoordigers van de drie partijen om het veranderingsproces te begeleiden met als einddoel een efficiënte, commercieel krachtige en onderling afgestemde bedrijfsvoering van zowel Vitesse als Gelredome

3. Gelredome en Vitesse zullen gedurende de werkzaamheden van de projectgroep als zelfstandige organisaties het veranderingsproces begeleiden

4. TCN zal ter ondersteuning van de projectgroep kennis, ervaring en middelen inzetten waaronder personele, marketing en financiële ondersteuning

5. Belangrijkste voorwaarden: – het plan betreft een finale schuldsanering – de fase van kritische reflectie op het verleden wordt afgesloten. Partijen willen zich richten op de toekomst – toekomstige ontwikkelingen rond Gelredome dienen de nieuwe exploitatieopzet te ondersteunen of op zijn minst neutraal te zijn wat betreft de nieuwe exploitatie – de gemeente ondersteunt deze aanpak en stelt de financiële middelen beschikbaar zoals aangegeven in het voorstel van Burgemeester en Wethouders

De partijen zijn ervan overtuigd dat de financiering door de gemeente en de samenwerking tussen de drie partijen zal leiden tot een duurzaam fundament onder de nieuwe exploitatie. Ook worden de politieke partijen van de gemeenteraad van Arnhem opgeroepen het plan te ondersteunen en zo een bijdrage te leveren aan de nieuwe toekomst van Gelredome en Vitesse.

 

Bron: Vitesseworld 04-06-2003
 

Dingsdag vrijdag in actie

Michael Dingsdag speelt vrijdag 6 juni de EK-kwalificatiewedstrijd tegen de Olympiërs van Wit-Rusland.

Naast de Vitesse-internationals van Servië&Montenegro, Slowakije en Kameroen heeft ook de 20-jarige verdediger nog geen vakantie. In het City Stadion Borisov neemt het Nederlands Olympisch elftal het op tegen gastland Wit-Rusland. Aftrap van het duel is 18.00 uur plaatselijke tijd.

 

Bron:Vitesseworld 04-06-2003
 

Nederlaag Jevric en Stefanovic.

De Vitesse-spelers Dejan Stefanovic en Dragoslav Jevric hebben dinsdag in Leicester met het nationale team van Servie-Montenegro een 2-1 nederlaag geleden tegen Engeland.

Doelman Jevric had geen schuld aan de nederlaag. Hij was kansloos op een inzet van Steven Gerrard en werd in de 67e minuut gewisseld. Nenad Jestrovic scoorde de gelijkmaker, maar vlak voor tijd zorgde invaller Joe Cole voor de winnende goal.

Stefanovic deed 50 minuten mee met de Serviërs. PSV-spits Mateja Kezman ontbrak. Hij heeft laten weten geen trek te hebben in oefeninterlands.

Bron: RTV Gelderland 04-06-2003
 

Hoog spel rond de gouden hoeken van het Gelredome
Voor Vitesse eindigt het seizoen pas op 12 juni

Vitesse stelde op hemelvaartsdag lijfsbehoud op de groene mat veilig. Maar La Grande Finale is pas op 12 juni. Dan valt de beslissing over het reddingsplan voor de club en het stadion. De fundamenten daarvan worden vreemd genoeg aangevochten door de huidige beleidsmakers. ‘Wij willen helemaal niet weg.’

Hoe zullen de fans van FC Wageningen zich voelen? De Gelderse club werd elf jaar geleden opgedoekt wegens een schuld van zo’n 250 duizend euro. De gemeente Arnhem betaalde al bijna het dubbele bedrag aan accountantsbureau Ernst & Young om een tussenbalans te maken van de financiële situatie van Vitesse en stadion Gelredome. De uitkomst was meer dan onthutsend en leidde tot een inderhaast in elkaar getimmerd reddingsplan van de gemeente Arnhem. Drie pijlers waren onmisbaar om Vitesse nog enige toekomst te bieden. De club mocht niet degraderen, de huidige bestuurders moesten opstappen en het stadion en de club moesten onder één holding gaan vallen. Kosten? Liefst 29,3 miljoen euro. Aan de eerste voorwaarde is inmiddels voldaan, de andere twee raken met de dag verder uit zicht.

lees verder...

Bron: VI 04-06-2003
 

Van Halst verrast Vitesse

De technische leiding van Vitesse werd woensdag ronduit verrast door de aankondiging van Jan van Halst, die vertelde te willen stoppen met betaald voetbal. ‘We hadden er zeker niet op gerekend’, aldus technisch manager Jan Streuer. ‘Maar ik heb respect voor de beslissing van Jan. Hij had ook nog stilzwijgend een jaartje kunnen blijven om wat geld te pakken, maar zo zit hij niet in elkaar.’ Van Halst: ‘Na het thuisduel met NAC ben ik voor het eerst serieus gaan twijfelen of het nog wel zin had. Ik liep na een minuut al een scheurtje op in een hamstring, na een onschuldig tikje. Op die manier wilde ik niet verder. Ik kijk tevreden terug op mijn loopbaan, met de landstitel met Ajax als absolute hoogtepunt.’

Volgens Streuer is er volop buitenlandse belangstelling voor Dragoslav Jevric, Dejan Stefanovic en Emile Mbamba. ‘Er is contact geweest’, aldus de technisch manager. ‘Jevric en Stefanovic spelen bovendien komende week met Servië en Montenegro tegen Engeland. Als er een financieel aantrekkelijk bod komt, valt er te praten.’

 

Bron: VI 04-06-2003
 

Clubs en KNVB moeten nieuwe start maken

Veel profvoetbalclubs zitten in de problemen. Steeds vaker wordt de gemeente gevraagd bij te springen. Schenken van overheidsgeld moet worden uitgesloten, hooguit kan de gemeente op andere wijze hulp bieden.

lees verder...

Bron: AD 04-06-2003
 

Arend Jager benoemd tot Gouden Vitessenaar
Frank Huizinga tot Zilveren Vitessenaar

Arend Jager is door het bestuur van Vitesse benoemd tot Gouden Vitessenaar. Jeanne Mulder en Frank Huizinga mogen zich sinds afgelopen weekeinde Zilveren Vitessenaar noemen.

Jager kreeg het speldje zondag opgespeld, tijdens de afsluitende bijeenkomst van de businessclub van Vitesse en Gelredome op Papendal. “Arend Jager heeft in de tijd van Monnikenhuize veel werkzaamheden verricht voor het stadion en de club. Hij is al veel jaren nauw betrokken bij de club”, zei bestuurslid Jan Snellenburg, die de onderscheiding uitreikte. “Wat Arend uniek maakt is dat we altijd een beroep op hem konden doen, in tijden dat het spannend werd rondom de club. Op dit moment is hij één van de Vrienden van Vitesse, want ook in 2001 heeft hij opnieuw zijn nek voor de club uitgestoken.”

Tijdens de borrel van de businessclub werd Jeanne Mulder, al jarenlang gastvrouw in de bestuurskamer bij de thuiswedstrijden van Vitesse, benoemd tot Zilveren Vitessenaar. Frank Huizinga werd vrijdag 30 mei bij zijn afscheid als hoofd communicatie van de Arnhemse club tot Zilveren Vitessenaar benoemd. Huizinga gaat naar de KNVB, waar hij woordvoerder betaald voetbal zal worden.

 

Bron: De Gelderlander 04-06-2003
 

Vitesse oefent eind juli tegen Levski Sofia

Vitesse heeft een oefenduel toegevoegd aan het schema van de voorbereiding op het komende seizoen. Op donderdag 31 juli komt de Bulgaarse topclub Levski Sofia naar Arnhem. De precieze locatie en tijdstip van de ontmoeting zijn nog niet bekend. ‘Levski’ is in het voorbije seizoen geëindigd op de tweede plaats in de Bulgaarse competitie, achter kampioen CSKA Sofia. Levski Sofia won dit seizoen net als vorig jaar de nationale beker: het versloeg Litex Lovec met 2-1. Het was de 28ste keer dat Levski de beker van Bulgarije won. De club werd 23 landskampioen. Alleen CSKA lukte dat vaker: 28 keer.

Het voorlopige voorbereidingsprogramma van Vitesse luidt als volgt:

07 juli: eerste training.
09 juli: winnaar Arnhem Cup-Vitesse.
12 juli: toernooi in Halle (Duitsland), met wedstrijden van drie kwartier tegen Halle, Waldhoff Mannheim en Lokomotiv Leipzig.
14 juli: trainingskamp te Garderen.
15 juli: Attract Regioteam-Vitesse. (19.00 uur, veld van SDS’55 in Wekerom).
18 juli: Vitesse-Saudi-Arabië (locatie en tijdstip nog nader te bepalen).
23 juli: Borussia Mönchengladbach-Vitesse (Vreden, Duitsland).
31 juli: Vitesse-Levski Sofia.

Weekeinde van 15, 16 en 17 augustus: start eredivisie.

 

Bron: De Gelderlander 04-06-2003
 

Reddingsplan: TCN betaalt niet mee.

Vastgoedontwikkelaar TCN betaalt niet mee aan het reddingsplan voor Vitesse en Gelredome. De gemeente Arnhem moet nu zelf voor de 30 miljoen euro voor het reddingsplan van Vitesse en Gelredome opdraaien.

Diverse gemeenteraadsfracties willen dat een particuliere investeerder een deel van de kosten voor zijn rekening neemt. Volgens ingewijden wil TCN alleen risico lopen bij de exploitatie van het stadion en de voetbalclub.

TCN, Vitesse en Gelredome tekenen woensdag een samenwerkingsovereenkomst, die alleen doorgaat als de raad met het gemeentelijke reddingsplan instemt.

Bron: RTV Gelderland 03-06-2003
 

Persbericht TCN Property Projects
Convenant TCN Vitesse-Gelredome

Akkoord bereikt over samenwerkingsmodel voor levensvatbare toekomst voetbalclub Vitesse en stadion Gelredome.

Na een periode van onzekerheid omtrent de toekomst van het Gelredome hebben drie partijen, te weten TCN Property Projects, Gelredome en de voetbalclub Vitesse een convenant gesloten voor samenwerking inzake de toekomstige exploitatie. Zij verklaren zich te scharen achter het voorstel van het college van B&W, zoals dat op 12 juni in de Gemeenteraad zal worden behandeld.

Op woensdag 4 juni aanstaande zal dit voorstel eerst nog in een commissievergadering van de Gemeente Arnhem worden besproken en alle indicaties zijn dat er een positieve besluitvorming zal volgen. Hiemede wordt een periode afgesloten van grote onduidelijkheid over het voortbestaan van Voetbalclub Vitesse en het Gelredome. Tijdens de persconferentie op woensdag 4 juni zal het samenwerkings- en toekomstige exploitatiemodel worden toegelicht.

De sprekers tijdens de persconferentie zijn:
De heer Snellenburg, Voetbalclub Vitesse
De heer Van Sliedrecht, Directeur Gelredome
De heer Stroink, C.E.O. TCN Property Projects

 

Bron:TCN Property Projects 03-06-2003
 

Interlands Vitessenaren op een rij

Tussen dinsdag 3 juni en woensdag 11 juni spelen vier Vitessenaren met hun nationale team belangrijke interlands. Een overzicht:

Servië&Montenegro
Dinsdag 3 juni starten Dragoslav Jevric en Dejan Stefanovic de serie wedstrijden met een oefeninterland in en tegen Engeland. De wedstrijd die voor beide landen in het teken staat van hun voorbereiding op twee kwalifictatieduels wordt in het Walkers Stadium van Leicester City gespeeld. De aftrap is om 20.00 uur.

De oefeninterland wordt gevolgd door twee EK-kwalificatiewedstrijden. Servië&Montenegro speelt op zaterdag 7 juni in Helsinki tegen Finland, vier dagen later wordt in Azerbeidjan de tweede wedstrijd gespeeld.

Slowakije
Marian Zeman moet met Slowakije twee zware kwalificatiewedstrijden afwerken. Zaterdag 7 juni is in eigen land Turkije de tegenstander en woensdag 11 juni wordt in en tegen Engeland gespeeld.

Kameroen
Emile Mbamba speelt met het Olympisch elftal van Kameroen op zondag 8 juni tegen Congo. Inzet is kwalificatie voor de Olympische Spelen in Athene in 2004.

Dinsdag 3 juni
Engeland – Servië&Montenegro (20.00 uur, Leicester)

Zaterdag 7 juni
Finland – Servië&Montenegro (19.00 uur, Helsinki)
Slowakije – Turkije (20.15 uur, Bratislava)
WitRusland- Nederland (21.00 uur, Minsk)

Zondag 8 juni
Olympiërs Congo – Olympiërs Kameroen (Brazzaville)

Woensdag 11 juni Azerbeidjan – Servië&Montenegro (20.00 uur, Baku)
Engeland – Slowakije (20.00 uur, Middlesbrough)

 

Bron:Vitesseworld 03-06-2003
 

Vitesse en Gelredome in zee met TCN

Vastgoedontwikkelaar TCN uit Nieuwegein heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Vitesse en Gelredome.

De drie partijen willen samen proberen de toekomst van de voetbalclub en het stadion zeker te stellen. Zowel Vitesse als stadion Gelredome heeft ernstige financiële problemen.

De gemeenteraad van Arnhem neemt volgende week een besluit over een gemeentelijk reddingsplan van 30 miljoen euro voor Vitesse en Gelredome. TCN meldt dat het vastgoedbedrijf, Vitesse en Gelredome akkoord zijn met het voorstel van B&W.

Bron: RTV Gelderland 03-06-2003
 

Eigen plan van Vitesse en Gelredome

Vitesse en Gelredome hebben achter de schermen het lot in eigen hand genomen. Ze zijn niet tevreden met het reddingsplan waarmee de gemeente Arnhem is gekomen en presenteren daarom morgen een nieuwe versie. Volgens Gelredome-directeur P. van Sliedrecht moeten ‘alternatieven’ worden bedacht voor een aantal belangrijke punten uit het gemeentelijke reddingsplan. Het gaat dan onder meer om het onder één holding plaatsen van Vitesse en Gelredome, het verkopen van het stadion aan de gemeente en het wegsturen van alle bestuursleden van voetbalclub en evenemententheater.

De gemeentelijke injectie van 29,3 miljoen euro aan geleend geld, kern van het gemeentelijke reddingsplan, willen Vitesse en Gelredome evenwel handhaven. Een pasklaar nieuw reddingsplan lag er gisteravond nog niet. “Daar gaan we dinsdag tot diep in de nacht aan werken”, kondigt Van Sliedrecht aan. Er is haast bij, want het resultaat moet morgenavond al worden voorgelegd aan de gemeentelijke commissie Middelen. Op 12 juni is de Arnhemse gemeenteraad aan zet. Daarvoor staat het reddingsplan van het college van B&W op de agenda.

Club en stadion hebben de Nieuwegeinse projectontwikkelaar TCN bereid gevonden een voorname rol te spelen in hun toekomstplannen. Het bedrijf moet gaan helpen de financiën bij Vitesse en mogelijk ook bij Gelredome op orde te krijgen. TCN is bereid financiële risico’s te dragen. Hiermee komen Vitesse en Gelredome tegemoet aan de nadrukkelijke wens van de Arnhemse politiek, die er ongelukkig mee was dat de gemeente voortaan op zou draaien voor nieuwe tegenvallers bij club en stadion.

De Arnhemse wethouder R. Gast toonde zich gisteravond verheugd over het feit dat club, stadion en TCN willen samenwerken. Hij benadrukte echter ervan uit te blijven gaan dat de gemeente eigenaar wordt van Gelredome en club en stadion onder één holding worden geplaatst. Stadiondirecteur Van Sliedrecht: “Als het allemaal bij het oude zou blijven, hoefden wij niet met een nieuw voorstel te komen. Let wel: in het gemeentevoorstel waar de gemeenteraad zich op 12 juni over buigt, staat slechts dat de gemeente het voornemen heeft Gelredome te kopen. Maar wij bepalen of het stadion daadwerkelijk wordt verkocht.”

De Gelredome-directie liet eerder al weten dat ook marktpartijen hevig geïnteresseerd zijn in het kopen van de grond rondom het stadion. Een concreet bod ligt er nog niet. J. Snellenburg, Vitesse-bestuurslid en interimdirecteur, is blij dat club en stadion de handen ineen hebben geslagen en Gelredome nu ook TCN bij de redding wil betrekken. “Wij hebben TCN al maanden geleden vanwege hun expertise erbij willen halen. Wij zien dit als een stap in de goede richting. We zijn er nog niet, en er zullen nog best moeilijke maatregelen moeten worden genomen, maar het voortbestaan van Vitesse is een stuk dichterbij gekomen.”

 

Bron: De Gelderlander 03-06-2003
 

Vitesse sluit af met toernooi gehandicapten

Na een van de meest bewogen seizoenen uit de clubhistorie zijn de meeste spelers van Vitesse vandaag met vakantie gegaan. Afgelopen weekeinde had de gebruikelijke afsluiting plaats, met het toernooi om de Vitesse G-Trofee.

Het jaarlijkse voetbaltoernooi voor verstandelijk gehandicapten had zaterdagmiddag plaats op het hoofdveld van voetbalvereniging Arnhemse Boys. Net als in de voorgaande jaren was het evenement een groot succes. Vanuit heel Nederland waren teams naar sportpark Cranevelt gekomen. De hoofdprijs ging naar de ploeg uit Zevenaar, maar welbeschouwd kende de middag louter winnaars.

De deelnemers genoten van de aanwezigheid van de Vitessenaren, die met een speler in elk team waren vertegenwoordigd. De voetballers vertolkten hun rol met graagte en gingen vrolijk mee in polonaises op het veld, net als de coaches Edward Sturing en Theo Bos. De voltallige selectie was aanwezig, voor zover de voetballers niet verhinderd waren.

Dejan Stefanovic en Dragoslav Jevric waren al afgereisd naar Belgrado, omdat ze de komende week interlandverplichtingen hebben met Servië en Montenegro. Marian Zeman komt met Slowakije in actie. Aanvaller Bob Peeters ontbrak eveneens. Hij onderging vrijdag in België een enkeloperatie. Bij de ingreep werd het gewricht schoongemaakt en werden enkele botsplinters verwijderd.

De selectie van Vitesse komt maadag 7 juli weer bijeen op Papendal. Dan begint de voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen.

 

Bron: De Gelderlander 03-06-2003
 

Nieuw licentiesysteem voor profclubs

De 36 betaald voetbalclubs hebben maandagavond tijdens de algemene vergadering betaald voetbal unaniem voor de invoering van een strenger licentiesysteem gestemd. De nieuwe regelgeving moet een einde maken aan het financiële wanbeleid in het betaalde voetbal.

Het algehele verlangen naar een nieuw licentiesysteem wordt ingegeven door de slechte financiële situatie in het betaalde voetbal. Clubs uit eredivisie en eerste divisie kampten afgelopen seizoen meer dan ooit met torenhoge schulden. Lonen van spelers werden soms niet betaald. Gemeente pasten vaak noodgedwongen voor miljoenen euro’s bij. Veel clubs danken hun bestaan aan de lokale politiek.

In het nieuwe licentiesysteem worden probleemclubs doorlopend gecontroleerd. De verenigingen uit eredivisie en eerste divisie zijn ingedeeld in drie categorieën. De probleemclubs bevinden zich in groep 1. Bij herhaaldelijke overtreding krijgen ze een waarschuwing. Daarbij moeten we een saneringsplan inleveren. Een volgende sanctie is puntenaftrek. De licentiecommissie kan een vereniging jaarlijks maximaal negen punten in mindering brengen. Deze strafpunten worden overigens bij de start van een nieuw seizoen opgelegd. De laatste en eveneens zwaarste sanctie is het intrekken van de licentie.

In Duitsland is een dergelijk systeem naar de tevredenheid van de clubs al ingevoerd. Afgevaardigden van de 36 Nederlandse profclubs toonden zich maandag tijdens algemene vergadering betaald voetbal ook eensgezind. Na zeventien minuten debatteren, volgde een algeheel jawoord.

Het nieuwe licentiesysteem gaat pas in het seizoen 2004/2005 in.

 

Bron: ANP 02-06-2003
 

Voetbal: TCN sluit convenant met Gelredome/Vitesse

Vastgoedontwikkelaar TCN Property Projects uit Nieuwegein heeft een samenwerkingsconvenant gesloten met stadion Gelredome en voetbalclub Vitesse uit Arnhem. Dat heeft TCN maandag bekendgemaakt.

De drie partijen hebben afgesproken dat zij samen zullen werken om de toekomst van het noodlijdende Vitesse en het eveneens in financiële moeilijkheden verkerende Gelredome zeker te stellen.

De vastgoedontwikkelaar wil pas woensdag meer details over het toekomstige exploitatiemodel bekend maken. Overigens moet de Arnhemse gemeenteraad volgende week donderdag eerst nog instemmen met het bijna 30 miljoen euro kostende reddingsplan van het college van B en W. Als de raad niet met dat plan akkoord gaat kan er van de plannen van TCN ook geen sprake zijn, aldus een woordvoerster van de gemeente.

De Arnhemse raad heeft eerder het besluit over het reddingsplan uitgesteld. Sinds die tijd sprak de directie van Gelredome met diverse marktpartijen over verkoop van het stadion. Inmiddels is echter na juridisch onderzoek gebleken dat Gelredome eventuele kopers moet aanmelden bij de gemeente en dat de gemeente altijd recht van eerste koop heeft. Uit de aankondiging van TCN valt op te maken dat de stadiondirectie nu blijkbaar akkoord gaat met TCN als exploitant volgens het gemeentelijke voorstel. ,,De drie partijen scharen zich achter het voorstel van B en W”, zo meldt TCN.

Bron: ANP 02-06-2003
 

Operatie Theo Janssen uitgesteld.

De operatie van Vitesse-speler Theo Janssen is voorlopig uitgesteld. Uit het linkerbeen van de middenvelder zou een schroef en een pin worden gehaald, maar wegens drukte kan de operatie nog niet plaatsvinden.

“Het kan nog minimaal een week duren”, aldus clubarts Van Beek. Janssen brak in november 2001 zijn scheenbeen in een uitwedstrijd van Jong Vitesse tegen FC Twente.

Afgelopen seizoen maakte hij zijn rentree, maar zeker in de eerste fase had hij regelmatig last van het been. Na een injectie in september ging het beter, maar de operatie is toch nodig.

Bron: RTV Gelderland 02-06-2003
 

Levski Sofia toegevoegd aan oefenprogramma

Ter voorbereiding op het nieuwe seizoen heeft Vitesse op 31 juli een oefenwedstrijd ingepland. De tegenstander op donderdag 31 juli is Levski Sofia. De oefenwedstrijd wordt in Arnhem gespeeld, maar de exacte locatie en het tijdstip is nog niet bekend. De Bulgaren staan met nog één duel te gaan tweede in de competitie. Koploper is CSKA Sofia met 63 punten, gevolgd door Levski met 57 punten. Derde is FC Lovech met 55 punten.

 

Bron: Vitesseworld 2-6-2003
 

PSV wil Brand als hoofd opleidingen

Joop Brand is het beoogde hoofd jeugdopleidingen bij PSV. De ervaren ex-trainer moest dit seizoen vertrekken bij Vitesse en kwam eerder tot overeenstemming met ADO Den Haag. Brand, die gisteren de prijs van grootste talent van Nederland mocht uitreiken aan Arjen Robben, wil graag naar PSV, maar dient eerst met ADO Den Haag tot een akkoord te komen.

De Einhovenaren hebben voor Brand gekozen, omdat hij een enorme staat van dienst heeft als opleider. Bovendien heeft de zestiger het voordeel dat hij geen ambities heeft terug te keren als trainer in het betaald voetbal. De afgelopen jaren wisselden om die reden bij PSV de hoofd opleidingen geregeld. Na Remy Renierse kwam Fred Rutten en vorig seizoen vervulde Pim Verbeek de functie. Deze vertrekt naar Japan om met geïnteresseerde clubs te onderhandelen.

 

Bron: AD 2-6-2003
 

Klantenraad vreest nadeel van redding Vitesse

De Klantenraad van de Dienst Inwonerszaken, waaronder de sociale dienst, vreest nadeel van de redding van Vitesse. Dat schrijft voorzitter H. van Dijk van de Klantenraad aan het college van burgemeester en wethouders en de Arnhemse gemeenteraad. De Klantenraad behartigt de belangen van mensen met een uitkering, ID-medewerkers en mensen met een minimuminkomen als een aow-uitkering. Doordat de gemeente vermoedelijk meer geld kwijt is aan een toenemend aantal mensen in de bijstand, worden het budget voor bijzondere bijstand en speciale voorzieningen als de Arnhem Card bedreigd, stelt de raad. ‘Wij verwachten ontevredenheid als belangrijke projecten voor sociale zorg moeten worden gekort, terwijl voetbalmiljonairs van Vitesse wel ruim worden bedeeld. De verschillen tussen het inkomen van mensen in de bijstand en het torenhoge inkomen van vaak nog erg jonge mannen met een betrekkelijk geringe arbeidsinspanning zijn onaanvaardbaar groot’, aldus Van Dijk. ‘Het geschetste beeld zal niet overeenkomen met de werkelijkheid en de beleving van direct betrokkenen, maar naar buiten toe en met name voor de sociaal zwakkeren heeft het zonder meer die uitstraling.’

 

Bron: De Gelderlander 2-6-2003
 

VVD wil garantiefonds

De VVD pleit voor de komst van een garantiefonds voor het betaald voetbal. Alle clubs moeten er een bedrag in storten. Het Tweede-Kamerlid Rijpstra van de VVD hield hiervoor zondag een pleidooi in het televisieprogramma Buitenhof.

Als een club in financiële problemen komt, hoeft die geen beroep meer te doen op de gemeenteraad om uit de problemen te geraken, maar kan die een uitkering krijgen uit het fonds.

Rijpstra komt met zijn voorstel nu een aantal prominente voetbalclubs in financiële nood verkeert. Hij zegt met zijn suggestie het betaalde voetbal te willen behouden. Rijpstra wil graag dat de KNVB het voorstel meeneemt in de licentievergadering.

 

Bron:ANP 1-6-2003
 

Nikos Machlas: “Ik wil terug naar Vitesse”

Nikos Machlas wil terug naar zijn oude liefde Vitesse. Ook al beseft hij dat Vitesse op de rand van de afgrond balanceert en geen geld heeft voor nieuwe aankopen.

“Het enige dat Vitesse nodig heeft is Karel Aalbers,”zegt hij resoluut. “Ik heb een goed contact met hem en schat de kans groot dat hij teruggaat naar Arnhem. Hij heeft spijt van zijn slechte momenten, hij moet nu op het rechte pad blijven. Aalbers heeft een Vitesse-hart, alles wat hij doet, doet hij voor de club”.

 

Bron: Nieuwe Revu 1-6-2003

Hoofdsponsor: