maart 2005

Jong Vitesse en Jong PSV in de finale van de amstelcup

De laatste hindernis op de weg naar Waalwijk werd Jong NAC uiteindelijk te veel. Werd in de kwartfinale Ajax nog wél overwonnen, in de halve finale bleek PSV donderdagavond met 0-2 te sterk.

31-03-2005

Sturing kiest voor het resultaat

Als Edward Sturing moet kiezen tussen amusement en resultaat tegen FC Twente is de trainer heel duidelijk: “Het allerbelangrijkste is resultaat. De mensen komen om leuk voetbal te zien en dan is het voor ons zoeken naar een balans, want het gaat toch vooral om het resultaat. We missen met Janssen en Vreven twee belangrijke spelers. Dat moeten we zien op te vangen.” Sturing heeft een duidelijk beeld van FC Twente: “Qua organisatie zijn ze in grote lijnen vergelijkbaar met ons. Ze hebben geduld en slaan op de juiste momenten toe. Wij hoeven natuurlijk niet persé te winnen.”

Bron: Omroep Gelderland 31-03-2005

Stijn Schaars schikt zich in zijn rol

Stijn Schaars start vrijdag tegen FC Twente in de basis bij Vitesse. De linkermiddenvelder hoeft meestal niet te rekenen op een basisplaats: “Enorm frusterend. Ik heb het daar af en toe echt wel moeilijk mee. Ik ben niet iemand die dan gaat schreeuwen in de pers. Ik weet wat ik moet doen om er wel in te komen, ik moet het vertalen naar het veld in positieve agressie.” De Gendtenaar heeft wel een idee waarom hij normaal niet tot de vaste basiself behoort: “De trainer heeft gewoon een vaste opstelling in zijn hoofd, waar hij niet vanaf wijkt. Daar moet ik mij dan maar in schikken.”

Bron: Omroep Gelderland 31-03-2005

Hersi rendeert beter in vrije rol

Youssouf Hersi voelt zich in zijn rol op rechts bij Vitesse nog steeds wat onwennig. De laatste tijd krijgt Hersi vaker een vrijere rol: “Dat bevalt me veel beter. Ik kom dan dichterbij de goal en mijn sterke punt, het loopvermogen, komt er beter uit. Ik kan dan ook veel meer druk zetten op de tegenstander dan vanaf rechts. Ik zit op rechts teveel vast aan de zijlijn.” Hersi erkent dat zijn vorm nog niet is wat het moet zijn: “Het komt wel terug, maar vergeet niet dat ik een half jaar nauwelijks heb gespeeld bij Heerenveen. Dat heb ik echt wel gemerkt, ik miste echt wedstrijdritme.”

Youssouf Hersi krijgt bij Vitesse wel de zekerheid dat hij bij Heerenveen zo nadrukkelijk miste: “Het is heerlijk dat de trainer en de spelers mij wel dat vertrouwen geven. Op de trainingen gaat het heel goed en dat moet er nu ook in de wedstrijden maar eens uitkomen. Maar ik voel dat ik langzaam weer in mijn vorm van NEC begin te komen.”

Twente is een tegenstander waartegen Hersi wel verwachtingen heeft: “Ik heb bij mijn debuut voor NAC tegen Twente meteen gescoord. En ook met NEC heb ik twee keer in uitwedstrijden tegen Twente belangrijke doelpunten gemaakt.”

Bron: Omroep Gelderland 31-03-2005

Fränkel speelt ondanks enkelblessure

Purrel Fränkel liep donderdag op de laatste training voor het duel tegen FC Twente een enkelblessure op, maar de linksbuiten kan tegen FC Twente toch spelen. “De enkel klapte dubbel. Ik schrok even en dacht dat het helemaal mis was, maar gelukkig valt het mee. Even behandelen en dan ben ik er gewoon bij tegen Twente”, aldus een opgeluchte Fränkel. Purrel Fränkel was in het verleden ook beslissend tegen Twente: “Ja, ik maakte uit dit jaar de openingstreffer. En dat deed ik thuis vorig jaar ook, in eigen doel. Nu kies ik weer voor het goede doel”, lachte Fränkel.

Bron: Omroep Gelderland 31-03-2005

Gluscevic buiten basis tegen Twente

Vitesse-spits Igor Gluscevic begint vrijdagavond tegen FC Twente verrassenderwijs op de bank. Tegen AZ stond hij nog in de basis, maar ondanks het ontbreken van Theo Janssen en Stijn Vreven (geschorst) staat hij ernaast. Stijn Schaars begint wel in de basis, evenals Michael Jansen. Die is hersteld van een hamstringblessure. Opmerkelijk was dat tijdens de slottraining assistent-trainer Jan van Deinsen in het doel stond tijdens het partijtje.

Vermoedelijke opstelling:

Wapenaar;
Rankovic, Van den Berg, Dingsdag, Jansen;
Knopper, Yakubu, Schaars, Fränkel;
Amoah, Hersi

Bron: Omroep Gelderland 31-03-2005

‘De Verlenging’ blikt vooruit op de derby.

Naast de samenvattingen van Vitesse-FC Twente, de wedstrijden van de overige Gelderse clubs en het doelpunt van de maand blikt De Verlenging vooruit op de derby NEC-Vitesse op 10 april:
-De stammenstrijd NEC-Vitesse: Stijn Vreven en Dennis Gentenaar;
-Terug in de tijd met de derby.

De Verlenging wordt maandag 4 april 2005 om omstreeks 17.20 uur uitgezonden en ieder uur herhaald.

April 2005

Nieuws rond verkoop Gelredome

Via onderstaande link kunt u al het nieuws lezen rond de (mogelijke) verkoop van Gelredome.

De Volkskrant 31 maart 2005

Arnhem wil Gelredome verkopen
Gelredome niet blij

De gemeente Arnhem heeft stadion Gelredome in de verkoop gezet. Belangstellenden kunnen zich voor 1 mei aanmelden voor de aankoop van het voetbalstadion van Vitesse. De vraagprijs ligt, naar verluidt, rond de 23 miljoen euro. De gemeente is al in gesprek met een aantal geinteresseerden, zegt een woordvoerder van de gemeente Arnhem. Om ook andere partijen een kans te geven, plaatst de gemeente een advertentie in vakblad Cobouw.

lees verder...

Bron: Maart/April 2005

Vitesse verguld met collecte voor Yakubu

Vitesse-supporters voeren actie om Abubakari Yakubu voor de Arnhemse club te behouden. De Ghanees (23), die dit seizoen van Ajax wordt gehuurd, lijkt zijn langste tijd bij de Amsterdammers te hebben gehad. Vitesse wil de controlerende middenvelder echter maar al te graag langer aan zich binden, maar heeft externe financiers nodig om hem te kunnen overnemen. Om het belang van Yakubu te onderstrepen, houden fans vrijdag rond het thuisduel met FC Twente een grootschalige collecte. Daarnaast is een rekening geopend waarop supporters en sponsors een bijdrage kunnen storten. Vitesse ondersteunt de actie en verleent facilitaire steun aan de initiatiefnemers. “Wij waarderen het zeer dat de fans zich zo inzetten voor een speler. Yakubu is heel belangrijk voor ons en dit onderstreept die gedachte maar weer eens”, aldus manager voetbal Jan Streuer.

Bron: VI 30-03-2005

Open & Bloot met Theo Janssen

Theo Janssen (23, Vitesse), waarom heb jij in godsnaam bijgetekend?

”Ik wilde heel graag blijven, heb zekerheid en kan me nog goed ontwikkelen.”

Bij de top drie komen er deze zomer aardig wat vacatures op het middenveld vrij.

”Ik denk dat ik het niveau best aankan, maar er is nog geen concrete aanbieding geweest. Als ze mij willen hebben, dan zullen ze wat moeten betalen. Nou dat is alleen maar mooi. Dan verdient Vitesse nog wat aan me.”

Waarom scoor jij ineens?

”Ik raak de ballen goed.”

Ben je al miljonair?

”Wat denk jezelf? Ik speel niet bij de top drie, ben pas 23 en houd niet van gokken, dus het zou een beetje raar zijn als ik nu al miljonair zou zijn. Nee, ook als ik mijn nieuwe driejarige contract uitdien, ben ik nog geen miljonair. Geeft niet, ik geef niet zo om geld.”

Geen voetballer dan…

”Jeugdtrainer. Of journalist bij Sportweek of VI. Daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben, wat jullie doen. Maar het makkelijkste lijkt me op zondagavond bij Studio Voetbal aanschuiven. Dat is pas een relaxte baan. Beetje zonder verstand van zaken aan de lopende band voetballers afkraken. Lekker makkelijk, hoor.”

Spijt van?

”Ik heb nooit ergens spijt van.”

Laatste keer gehuild?

”Kan ik me niet meer herinneren. Als ik emotioneel word, weet ik me geen houding te geven en ga ik lachen. Stom, he? Ik word niet oud.”

Een dag optrekken met…

”Michael Jackson kan wel wat hulp gebruiken, hij valt steeds flauw in de rechtszaal. Ik zou hem weer optillen en zijn neus op zijn gezicht plakken. En hem vervolgens op zijn schouder slaan om hem succes te wensen. Maar ja, dan valt die neus er weer af.”

Seks voor de wedstrijd?

”Absoluut! Dat moet zelfs, anders voel ik me kut. Seks ontspant me. Ik ben wat dat betreft net als Romario. Het is een soort bijgeloof geworden.”

D66 erin of eruit?

”Als de VVD er maar inblijft! Is goed voor voetballers, die VVD.”

Kuyt of Van Nistelrooy?

”Ruud. Hij heeft Europees al meer laten zien dan Kuyt. Al is Dirk ook heel goed bezig. Als ik Van Basten was, zou ik ze samen in de spits zetten.”

Maduro of Janssen?

”Kan ik geen zinnig woord over zeggen. Hoeveel wedstrijden heeft Maduro meegedaan. Een stuk of drie? Nou, die heb ik alle drie niet gezien, dus ik heb ook geen idee wat voor voetballer het is.”

Cameron Diaz of Georgina Verbaan?

”Diaz, natuurlijk. Er is toch niemand die op de hamsterwangen van die Verbaan zit te wachten?”

Bron: Sportweek 30-03-2005

Supporters Vitesse in actie voor Yakubu

ARNHEM – Supporters van Vitesse starten vrijdag een actie om Abubakari Yakubu te behouden voor Vitesse. De van Ajax gehuurde middenvelder hoort voor die dag of de Amsterdamse club hem terug wil. Zo niet dan heeft Vitesse het eerste recht op koop. (750.000 euro). De fans starten een website. www.yakubumoetblijven.nl en openen in overleg met Vitesse een rekening. De Arnhemse club, die nog steeds financieel niet gezond is, kan Yakubu alleen inlijven als externe financiers de transfersom betalen. Vitesse heeft 15 dagen om de optie te lichten. Rondom de competitiewedstrijd Vitesse-FC Twente wordt een collecte gehouden.

Bron: De Gelderlander 30-03-2005

Nederland-Andorra mogelijk in Gelredome

De WK-kwalificatiewedstrijd Nederland-Andorra op 7 september wordt mogelijk gespeeld in stadion Gelredome. Gelredome heeft bij de KNVB aangegeven dat het stadion zeer geïnteresseerd is in de interland tegen Andorra. De KNVB wil nog wachten met een definitiev toewijzing totdat duidelijk is wat de sportieve relevantie is van het duel. De voetbalbond wil eventueel uitwijken naar een groter stadion. De laatste interland in Gelredome was ook tegen Andorra (4-0) in oktober 2001. Eerder speelde Oranje tegen Schotland (0-0), Marokko (1-2) en Ghana (0-0) in Gelredome.

Bron:TVGelderland 30-03-2005

Bekerfinale bekroning voor Theo Bos

Voor Theo Bos, de trainer van Jong Vitesse, was het bereiken van de bekerfinale de bekroning voor een seizoen hard werken: “Ik liet net nog een krantenknipsel zien aan de jongens van het begin van het seizoen, waarin ik niet positief was. Maar door hard werken zijn we echt een groep geworden, die nu dit succes heeft behaald. Ik vond het verdiend dat we wonnen van RKC Waalwijk. We gaven bijna niks weg achterin.” De bekerfinale is een leuk toetje voor de trainer van Jong Vitesse. “Het is op 23 mei in Waalwijk, tegen PSV of NAC, dat weten we donderdag.”

Bron:TVGelderland 30-03-2005

Schaars baalt van 0-0 bij Jong Oranje

Stijn Schaars speelde opnieuw 90 minuten met Jong Oranje, dat niet verder kwam dan 0-0 tegen Armenië. De Vitessenaar speelde linkshalf: “Ik had een dubbel gevoel. Ik ben blij dat ik na Roemenië-uit opnieuw een hele wedstrijd heb gespeeld op een hoger niveau dan Jong Vitesse, maar aan de andere kant was het vandaag matig van mezelf. Voor rust hadden we wel goede kansen, maar we maakten het niet af. Door de regen was het veld na rust heel zwaar, ik ben ook behoorlijk vermoeid.” Zijn ploeggenoot Eldridge Rojer viel een kwartier voor tijd in. Arnhemmer Nicky Hofs speelde wel in de basis.

Bron:TVGelderland 30-03-2005

Vitesse en Yakubu wachten op Ajax

Vitesse wacht met spanning af of Ajax aangeeft dat Abubakari Yakubu terug moet keren naar Amsterdam. Yakubu krijgt voor 1 april te horen of Ajax voor volgend seizoen echt met hem verder wil. Zoniet, dan heeft Vitesse een optie tot koop bedongen voor 750.000 euro. “We hebben dan twee weken om dat bedrag bij elkaar te krijgen”, laar manager voetbal Jan Streuer weten. “Dat is kort dag om het te regelen.”

Ger Lagendijk, de zaakwaarnemer van Yakubu, is niet blij met de optie tot koop en spreekt tegen dat die bestaat: “Het is zinloos om daarover in discussie te gaan”, reageert Streuer.

Bron: Omroep Gelderland 30-03-2005

Fred Benson, held uit jongensboek

RHEDEN – Het verhaal van Jong Vitesse leest als een jongensboek met in de hoofdrol Fred Benson. De outsiders van trainer Theo Bos wonnen gisteravond met 2 – 0 van Jong RKC en staan in de bekerfinale.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 30-03-2005

Jong Vitesse – Jong RKC Waalwijk 2-0 (1-0) Halve finale Amstelcup

In een pittige wedstrijd op het veld van Rheden heeft Jong Vitesse dinsdagavond een even knappe als verdiende zege behaald op Jong RKC Waalwijk. Door doelpunten van Randy Kortstam en Fred Benson werd het 2-0 voor de ploeg van Theo Bos.

Vitesse startte goed tegen RKC Waalwijk en kreeg via Benson en Pryor in de beginfase een paar kleine mogelijkheden. Echt gevaarlijk werd het doelman Wevers echter niet gemaakt. Voetballend was de thuisploeg de gehele wedstrijd de meerdere. RKC Waalwijk kreeg over negentig minuten zelfs geen enkele uitgespeelde kans. Slechts een keer moest doelman Piet Velthuizen handelend optreden bij een schot van Anthony Fabri.

Jong Vitesse nam na een half uur spelen verdiend de leiding. Na een goede actie aan de linkerkant van Anduele Pryor liet de RKC-defensie de bal zomaar lopen en kon Randy Kortstam simpel binnentikken: 1-0. Na rust begon Vitesse steeds nerveuzer te spelen. Met de finale waarschijnlijk al in het achterhoofd werd de kleine voorsprong verdedigd. Direct na rust was Vitesse via Fred Benson wel weer gevaarlijk, maar zijn inzet werd gekeerd door Wevers. Het publiek en de bank van Vitesse moest tot zeven minuten voor tijd wachten tot de beslissing. Het doelpunt van Fred Benson was een hele mooie. Invaller Quincy Allee liet de bal lopen voor Pryor. De linksbuiten bereikte de diepgaande Benson met een perfecte pass en de spits rondde beheerst af: 2-0 en een plaats in de finale!

De finale wordt op 23 mei gespeeld in het stadion van RKC Waalwijk. De tegenstander komt uit de wedstrijd tussen Jong NAC Breda en Jong PSV, die donderdag wordt gespeeld.

1-0 Kortstam ‘29
2-0 Benson ‘83

Scheidsrechter: M. Winter
Geel: Van Mourik ’36, Dors ’55 (Vitesse), Benjamin ’34, Pinas ’49 en Schrier ’85 (RKC Waalwijk)

Jong Vitesse
Velthuizen, Van Mourik, Davids, Groeneveld, Komol, Dors, Haouli (’74 Allee), De Meersman (’65 Kilic), Pryor, Kortstam (’90 Maijer) en Benson.

Jong RKC Waalwijk
Wevers, Lonquet, Schrier, Rijsbergen, Benjamin (’46 Pinas), Maamar (’76 Peters), Ramos, Fabri, Fabri (’60 Donk), V.d. Velden, Takak en Elmas.

Lees meer over deze wedstrijd, een uitgebreid fotoverslag en de bekerfinale in de Vitesse Vandaag van aanstaande vrijdag bij Vitesse-FC Twente.

www.vitesse.nl 29-03-2005

Jong Vitesse naar de bekerfinale

Jong Vitesse heeft zich door een 2-0 overwinning op RKC Waalwijk geplaatst voor de bekerfinale. Op 23 mei is PSV of NAC de tegenstander. De ploeg van trainer Theo Bos was over 90 minuten duidelijk de betere ploeg. Door de afwezigheid van Eldridge Rojer en Stijn Schaars speelde Vitesse met een onervaren ploeg, maar het elftal maakte een degelijke indruk. Na een half uur opende Randy Kortstam de score na een voorzet van linksbuiten Anduele Pryor. Zeven minuten voor tijd gaf Pryor een prachtige dieptepass op spits Fred Benson, die Jong Vitesse definitief naar de bekerfinale schoot.

Bron: Omroep Gelderland 29-03-2005

KNVB ondermijnt kansen

De spelers van Vitesse staan vanavond klaar voor de KNVB, maar andersom staat de bond niet klaar voor Vitesse. Jong Vitesse moet het in de halve finale van het bekertoernooi tegen Jong RKC stellen zonder Stijn Schaars en Eldridge Rojer, die met Jong Oranje tegen Jong Armenië aantreden. Een verzoek om de bekerwedstrijd om die reden te verzetten, vond geen gehoor in Zeist. De halve finale stond aanvankelijk overigens gepland voor donderdagavond, 24 uur voor de belangrijke competitiewedstrijd Vitesse – FC Twente. Ook aan die datum wenste de bond niet te tornen, maar RKC wel. In dat geval hadden Schaars en Rojer ook niet gespeeld.

Trainer Theo Bos van Jong Vitesse vindt het ongelukkig. “We hebben de KNVB verzocht de wedstrijd te verplaatsen, maar het moest per se deze week. Voor een competitiewedstrijd krijg je uitstel, voor een bekerwedstrijd niet, dat is de reden. Het is niet anders, maar we missen met Stijn Schaars en Eldridge Rojer wel twee spelers die het verschil maken”, weet Bos, die vanavond. (18.30 uur) op het sportpark aan de IJsselsingel in Rheden aantreedt met een piepjonge ploeg.

“Het is mijn eigen ploegje, dat vind ik ook wel weer mooi en we hebben kansen genoeg. Het komt in dit soort wedstrijden aan op beleving en bereidheid, wie kan het meeste opbrengen om te winnen”, aldus Bos. Hij kan ook niet beschikken over Aleksandar Rankovic. De Joegoslaaf is vrijdag bij de belangrijke competitiewedstrijd Vitesse – FC Twente zeer waarschijnlijk de plaatsvervanger van de geschorste Stijn Vreven. Bij Jong Vitesse is de sterke centrum verdediger Stanley Taylor geschorst en keert Jaap Davids terug van een schorsing.

De winnaar van het duel speelt de finale op een nader te bepalen datum tegen de winnaar van Jong NAC tegen en Jong PSV. Die wedstrijd staat donderdag op de agenda. Voor de cupwinnaar wacht volgend seizoen deelname aan de KNVB-beker.

Theo Bos hield zijn selectie gisteren bij de afsluitende training al vast die worst voor ogen. “Ik heb de jongens duidelijk gemaakt dat ze spelen voor een prijs. Dat zijn omstandigheden die je in je carrière niet vaak meemaakt”, aldus de coach.

Bron: De Gelderlander 29-03-2005

Sturing in ‘De Verlenging’

Komende maandag, 2e Paasdag (28-3-05), is er een speciale aflevering van De Verlenging. In de studio zijn de vier trainers van de Gelderse betaald voetbalclubs te gast; Edward Sturing (Vitesse), Cees Lok (NEC), Gert Kruys (De Graafschap) en Jurrie Koolhof (AGOVV). Het is een gesprek met vier trainers aan 1 tafel. Over zagen aan stoelpoten. De geur van gras. De bittere smaak van een nederlaag. En het zoet der overwinning.

De Verlenging wordt dinsdag 29 maart nog herhaald omstreeks 09.20, 10.20 en 11.20 uur op TV Gelderland

Bron: Omroep Gelderland 29-03-2005

Jong Vitesse speelt halve finale op 29 maart a.s.

Jong Vitesse speelt dinsdag 29 maart tegen Jong RKC Waalwijk. Inzet is een plaats in de finale van de Amstel Cup. De winnaar van de beker voor Beloftenteams speelt volgend seizoen in de Amstel Cup, samen met de eredivisieclubs. De aftrap in Rheden (Sportpark VV Rheden) is 18.30 uur.

Kom naar Rheden en schreeuw Jong Vitesse naar de finale van de Amstel Cup!

Bron: Vitesse.nl 28-03-2005

Lichte blessure voor Michael Jansen

Michael Jansen is er dinsdag niet bij als Jong Oranje speelt tegen Armenie. De speler van Vitesse kampt met een blessure aan zijn hamstrings. “Het valt op zich mee. In overleg met de dokter van Oranje ben ik afgehaakt. Ik denk dat ik er tegen Twente weer bij ben”, zegt Jansen. “Misschien had ik kunnen spelen, maar dan had ik te veel risico’s moeten nemen.” Jansen speelde tegen Roemenie een ongelukkige wedstrijd. “Het was niet best. Ik veroorzaakte een penalty omdat ik in een reflex hands maakte. Het was sowieso niet onze wedstrijd, maar we hebben kwalificatie nog in eigen hand.”

Bron: Omroep Gelderland 28-03-2005

Van Persie en Jansen duperen Jong Oranje

Jong Oranje heeft zichzelf lelijk in de voet geschoten. De ploeg van Foppe de Haan had een reuzenstap kunnen zetten op weg naar de EK-eindronde, maar werd op alle fronten overvleugeld door Jong Roemenië: 2-0. Engeland wegspelen in een oefenwedstrijd is leuk en aardig; maar nu het om de punten ging, gaven de licht ontvlambare Nederlanders forfait. “Onprofessioneel”, oordeelde De Haan over het bijzonder zwakke optreden, dat ook als ’typisch Nederlands’ omschreven zou kunnen worden. De spelers liepen met open ogen in de val die door de theatrale, zuigende en fysiek sterke Roemenen was uitgezet. “Het voetbal dat wij graag willen spelen, was op dit veld onmogelijk. Dan moet je het anders doen en dat konden we niet. Ze moeten meer een kerel zijn”, aldus De Haan. Al in de eerste helft dupeerden Michael Jansen en Robin van Persie hun ploeg. Met een onnodige handsbal veroorzaakte de verdediger een strafschop (1-0). In blessuretijd verloor Van Persie zijn hoofd toen hij een vrije trap mocht nemen en Marius Constantin er met de bal vandoor ging. De Rotterdamse recidivist duwde zijn bewaker hardhandig omver. Er ontstond een handgemeen en beide kemphanen kregen een rode kaart. “Hij toonde verkeerde agressie”, vond De Haan. Nederland verloor halverwege tevens doelman Boy Waterman (knieblessure) en kreeg geen poot meer aan de grond. Met name Collins John leverde als centrumspits een wanprestatie. Hij liep er volgens De Haan “een beetje gearriveerd” bij.

Overigens was het duel al op een vreemde manier begonnen. Jong Oranje stond klaar om een minuut stilte in acht te nemen ter nagedachtenis aan Rinus Michels, toen de pedante Franse arbiter Bruno Coue de thuisploeg gewoon liet aftrappen. Hij was als enige niet op de hoogte van het protocol.

Jong Roemenië – Jong Nederland 2-0 (1-0). 21. Keseru 1-0, 80. Curelea 2-0.
Rood: 45. Van Persie.
Geel: Jansen, De Jong, Hofs, John.

Opstelling: Waterman (46. Pasveer); Verhaegh, De Jong, Kruiswijk (46. Huntelaar), Jansen (74. Van Mosselveld); Hofs, Schaars, Van Persie; De Ridder, John, Rojer.

Stand:
1. Roemenië 5-12 (14-5)
2. Tsjechië 5-11 (13-3)
3. Nederland 4-7 (6-3)
4. Macedonië 4-4 (7-9)
5. Finland 5-3 (2-9)
6. Armenië 5-3 (1-14)

Bron: De Telegraaf 26-03-2005

Gelijkspel Jong Vitesse in Utrecht

Na de winst op Jong Feyenoord afgelopen maandag heeft Jong Vitesse donderdagavond het inhaalduel in en tegen FC Utrecht met 2-2 gelijkgespeeld. Jong Vitesse speelde in Utrecht zonder aanvaller Fred Benson, die als gevolg van een gebroken vinger niet kon spelen. Zijn inzetbaarheid aanstaande dinsdag in het halve finale duel tegen Jong RKC Waalwijk is niet in gevaar. Op het moeilijk bespeelbare veld, de regen kwam met bakken uit de hemel, legden beide ploegen een redelijke wedstrijd op de mat. “Gezien de omstandigheden was het van onze kant redelijk en ben ik tevreden met het resultaat. Afgelopen maandag winnen van Feyenoord en vanavond een gelijkspel in Utrecht. Dat is natuurlijk niet slecht”, aldus trainer Theo Bos.

Na de Paasdagen staat voor Jong Vitesse een zeer belangrijk duel op het programma. Dinsdag 29 maart speelt de ploeg in de halve finale van de Amstel Cup tegen Jong RKC Waalwijk. Het duel in Rheden (sportpark VV Rheden) begint om 18.30 uur.

Jong FC Utrecht – Jong Vitesse 2-2 (1-1)
1-0 Van de Haar ’20
1-1 Haouli ’27
2-1 El Akchaoui ’49
2-2 Mooij (e.d.) ’70

Opstelling Jong Vitesse

Velthuizen, Rankovic, Groeneveld, Tailor, Komol, Haouli, Dors, De Meersman, Kortstam (’80 Seedorf), Pryor en Allee (’75 Van Mourik).

Bron: Vitesse.nl 25-03-2005

Voetbalfan wordt crimineel met nieuwe reglementen

Een speciale werkgroep heeft de afgelopen maanden het voorstel van de KNVB onderzocht om met ingang van komend seizoen een voetbalcompetitie met playoffs in te voeren. De bevindingen en adviezen van de werkgroep ten aanzien van de te treffen maatregelen zijn onlangs openbaar geworden. De maatregelen worden o.a. ingesteld om de inzet van de politie bij voetbalwedstrijden te minimaliseren.

De conclusie van de Supportersvereniging Vitesse is dat de supporters de voornaamste slachtoffers worden van het voorstel voor een nieuwe competitieopzet. Hieronder een greep uit de maatregelen die ons volgend seizoen te wachten staan. Lees en huiver:

Uitkaart

Iedereen moet beschikken over een uitkaart, wil je tenminste je club volgen bij uitwedstrijden. Bij Vitesse is er nu sprake van een servicekaart systeem. Supporters met een servicekaart krijgen voorrang bij het kopen van een kaartje voor de uitwedstrijd. Een servicekaart is niet verplicht en wordt niet gebruikt als veiligheidsinstrument. Het is puur een extra service voor die supporters die veel uitwedstrijden bezoeken en altijd zeker van een kaartje willen zijn. Volgens het nieuwe systeem moet iedereen die een uitwedstrijd wil bezoeken een uitkaart hebben. Een pasfoto op deze uitkaart is verplicht. Mensen zonder uitkaart kunnen dus niet mee naar uitwedstrijden.

17 combi`s?

De werkgroep adviseert bij wedstrijden een strenger regime op te leggen. Dit heeft een relatie met het feit dat de taken van de politie in en om het stadion worden overgenomen door stewards. Een strenger regime betekent automatisch meer verplichte combiregelingen. Werkgroep: “Georganiseerd vervoer kan gestimuleerd worden door bijvoorbeeld 40% korting te geven op de toegang”. Uit deze opmerking blijkt de ‘kennis’ van de werkgroep. Iedere bezoeker die met de georganiseerde (bus)reis een uitwedstrijd bezoekt krijgt nu al 40% korting op de toegangsprijs. Er verandert dus helemaal niets.

Combi omzeilen is stadionverbod voor 2 jaar

Iedereen die op uitnodiging van vrienden of familie naar een uitwedstrijd reist wordt als crimineel opgesloten en ontvangt een stadionverbod van 2 jaar. “Supporters die buiten de verplichte combiregeling toch afreizen naar de wedstrijd, mogen in geen geval toegelaten worden tot het stadion. Deze toeschouwers worden ingesloten en krijgen een stadionverbod”. Zo luidt het advies van de werkgroep.

Pasfoto

Iedereen moet een pasfoto inleveren en de club moet de foto`s gebruiken bij toegangscontrole. Dit wordt waarschijnlijk eerst bij twee clubs als proef ingesteld. Ook wordt gekeken naar de mogelijkheid om irisscans en andere biometrische herkenningsmiddelen in de seizoenskaart te stoppen. Je kaartje aan je buurman uitlenen is dus strafbaar geworden. Hierdoor zal ook het aantal supporters dat een seizoenskaart koopt afnemen. Veel supporters delen hun seizoenskaart omdat ze niet elke wedstrijd aanwezig kunnen zijn. Dat kan dus straks niet meer!

Wie gaat dat betalen?

Alle maatregelen die moeten worden genomen, kosten de clubs een hoop geld. Er moeten extra administratiekosten worden gemaakt voor het afhandelen van de uitkaart (met pasfoto) en het verzamelen van alle pasfoto’s voor de toegangscontrole. Er zullen meer stewards ingezet moeten worden rondom wedstrijden. Zij worden betaald door de clubs. Deze extra kosten moeten door de clubs worden terugverdiend. En wie gaat dat betalen? De supporters! Dit komt nog naast de extra kosten die moeten worden gemaakt om de play-off wedstrijden te bezoeken. Deze wedstrijden zullen, omdat ze erg belangrijk zijn, niet goedkoop zijn!

Bron: SOVS.nl 23-03-2005

Rankovic en Vitesse sturen aan op scheiding

De dagen van Aleksandar Rankovic bij Vitesse lijken geteld. De 26-jarige verdedigende rniddenvelder werd ondanks de schorsing van Abubakari Yakubu afgelopen zaterdag niet opgesteld tegen AZ en speculeert openlijk over een vertrek. ‘Ik kom blijkbaar niet meer in de plannen van de trainer voor. Dan lijkt het me verstandig uit te kijken naar een andere club. Ik train hard, doe altijd m’n best, maar kom hier veel te weinig aan spelen toe.’ Manager voetbal Jan Streuer denkt ook dat het voor beide partijen het beste is als de wegen van Vitesse en Rankovic na dit seizoen scheiden.’We zijn het daar over eens. Hoewel op zijn mentaliteit niets aan te merken valt, is hij niet tevreden over hoe het nu gaat. Daar schieten we allebei niets mee op.’ Rankovic moet wel wat geld opleveren. Streuer: ‘In de winterstop wilden we hem verkopen, omdat we dan een duur halfjaar konden ontlopen. Nu hebben we dat voordeel niet meer, we laten hem dan ook zeker niet voor niks vertrekken.’

Bron: VI 23-03-2005

KNVB keurt opleiding Vitesse/AGOVV goed

Vitesse en AGOVV mogen vanaf komend seizoen met hun gezamenlijke jeugdopleiding deelnemen aan de competitie. De KNVB heeft de opzet van de nieuwe Vitesse/AGOVV Voetbal Academie goedgekeurd. Woensdag krijgen de twee clubs wel een brief van de voetbalbond, waarin de KNVB een aantal nieuwe voorwaarden stelt waaraan het samenwerkingsverband moet voldoen. Zo wil de bond dat beide profclubs hun ervaringen met de nieuwe opleiding regelmatig terugkoppelen naar Zeist, zodat het een pilot wordt voor de toekomstige samenwerkingsvormen in het profvoetbal.

Bron: Vitesse.nl 23-03-2005

‘Geld is voor mij niet het belangrijkste’

Twee seizoenen geleden mocht hij nog vertrekken bij Vitesse, nu tekent hij op voorspraak van hoofdtrainer Edward Sturing een nieuw en verbeterd contract. “Het geeft me een goed gevoel dat de trainer nu anders over me denkt”, zegt Theo Janssen. De 23-jarige middenvelder heeft zijn tot 2006 doorlopende verbintenis met de club uit Arnhem verlengd tot medio 2008. “De trainer heeft zich sterk gemaakt voor mij”, zegt Janssen. “Dat doet me goed. In het verleden is dat wel eens anders geweest.”

Janssen doelt op de zomer van 2003. In de hiërarchie van hoofdtrainer Edward Sturing moest Janssen destijds Gert Claessens en Stijn Schaars voor zich dulden. Het leidde tot een kortstondig vertrek uit Arnhem. Janssen ging op huurbasis naar Racing Genk, maar keerde in de winter terug bij Vitesse. Claessens maakte op zijn beurt de omgekeerde weg van Vitesse naar Racing Genk, waar hij nog steeds voetbalt.

“Het geeft me een goed gevoel dat de trainer nu anders over me denkt”, zegt Janssen. “Ik denk zelf ook dat ik nog beter kan worden. De laatste twee jaar was het moeilijk te groeien als speler, doordat het niveau bij Vitesse was gedaald. Je leert het meest wanneer je goede spelers om je heen hebt. En ik verwacht dat Vitesse de komende jaren alleen maar sterker zal worden.”

Janssen heeft een verbeterd contract getekend, maar geld is niet het belangrijkste voor de gewezen straatvoetballer uit Arnhem. “Ik wist van tevoren dat ik er niet van uit moest gaan dat ik er veel meer geld uit zou krijgen”, legt de spelverdeler uit. “Geld is voor mij niet het belangrijkste. Dat had ik ook met mijn zaakwaarnemer besproken. Ons uitgangspunt was dat ik bij Vitesse zou blijven. We hebben nu wel dingen kunnen regelen, zoals een percentage van de transfersom, mocht ik tussentijds vertrekken.”

Waarom hij zo graag wil blijven? “Waar zou ik anders naartoe gaan in Nederland?”, pareert Janssen. “Ik heb het goed naar mijn zin bij Vitesse, vooral de laatste tijd. Ik denk dat we met Vitesse weer omhoog kunnen kijken. Er staat nu al een goed team, hoewel we in de breedte niet super zijn. In de toekomst komt er steeds meer geld. De tekorten worden minder. Vitesse heeft Gill Swerts (van ADO Den Haag, red.) al gehaald voor komend seizoen. En er zullen nog een of twee aankopen volgen. Ik verwacht dat we de komende jaren dus mee blijven doen om Europees voetbal.”

Ongeveer twee jaar geleden liep Janssen een beenbreuk op. Die kwetsuur kwam op een ongelukkig moment, want de Arnhemmer mocht zich warmen aan de verregaande belangstelling van PSV. Heeft hij een transfer naar een topclub voorlopig uit zijn hoofd gezet, nu hij bij Vitesse heeft bijgetekend? Janssen: “Als zo’n club komt, dan kan een transfer altijd doorgaan. Voor mij betekent dit nieuwe contract zekerheid. En als ik word verkocht, dan verdien ik er aan en de club ook. Dit is mijn tiende seizoen bij Vitesse, ik ben een clubman. Ik vind het ook belangrijk dat de club dan iets aan mij kan verdienen.”

Bron: De Gelderlander 23-03-2005

Harald Wapenaar bij juiste club

Een speler die pas op zijn 27e debuteert op het allerhoogste niveau komt niet zo vaak voor. Doelman Harald Wapenaar is er zo één. Vitesse verloste Wapenaar (34), waar hij de naar het Turkse Ankaraspor vertrokken Dragoslav Jevric moest opvolgen, afgelopen wintermaanden van het Engelse Portmouth. Een Engels avontuur zonder goede herinneringen want afgelopen jaar speelde hij alleen maar in het tweede elftal en het jaar daarvoor slechts vijf maal in het eerste.

Buiten het niet spelen kwam ‘de Witte Raaf’ ook nog eens in het nieuws als de eerste Nederlandse voetballer die werd geschorst voor vermeend dopegebruik. Uiteindelijk bleek hij vanwege een verkoudheid het hoestdrankje Natterman genomen te hebben omdat hij toch graag wilde spelen.

Pas in 1997 toen Wapenaar de overstap maakte van Helmond Sport naar FC Utrecht begon zijn carrière echt. En zelfs Ajax trok in 2003 aan de bel bij de geboren Vlaardinger. Waarom de deal niet doorging, snapt Wapenaar zelf nog steeds niet. Met Beenhakker was er een mondelinge overeenkomst en met Koeman was er reeds een gesprek geweest. Maar Beenhakker belde evenlater dat men er alsnog van afzag. “Mijn zaakwaarnemer wilde Ajax toch aan de overeenkomst houden, maar voor mij hoefde het niet meer. Koeman vroeg aan mij hoe ik me zou opstellen als ik reserve zou zijn. Van mijn antwoord zijn ze waarschijnlijk geschrokken en ik denk ook dat Koeman en Beenakker niet op een lijn zaten.”

Inmiddels speelt Harald Wapenaar een zeer goede tweede competitiehelft bij Vitesse en scoort voor het Telesport/Sponsor Loterij klassement Voetballer van het Jaar week in week uit tussen 6.5 en een zeven. Rapporteur Piet Schrijvers, die zelf onder meer als doelman 46 keer voor het Nederlands elftal uitkwam over Wapenaar: “Ik ken Harald Wapenaar nog uit zijn FC Utrecht-periode. Hij speelt gedegen en is een betrouwbare sluitpost. Geeft goed leiding, maar is soms wat nonchalant en maakt iedere week een schoonheidsfoutje. Maar foutloos kan bijna niet. Hij kan wel punten voor een ploeg pakken. Wapenaar is de juiste doelman bij de juiste club. En dan bedoel ik een club zoals Vitesse, die in de subtop thuishoort.”

Bron: De Telegraaf 23-03-2005

Openbaar aanklager onderzoekt actie Janssen

Volgens Nos Teletekst is de openbaar aanklager een een vooronderzoek begonnen naar de gedragingen van Theo Janssen tijdens het duel tegen AZ.

22-03-2005

Theo Janssen verlengt contract

Theo Janssen (23) heeft zijn contract bij Vitesse met twee jaar verlengd. Het contract van Janssen liep nog tot en met 30 juni 2006, maar Vitesse wilde het contract van de middenvelder, die bezig is aan een sterk seizoen, graag openbreken. De nieuwe overeenkomst houdt Janssen tot 2008 in Arnhem.

Theo Janssen: “Vitesse en Theo Janssen zijn allebei tevreden. Ik heb vanaf het begin aangegeven dat ik graag bij Vitesse wilde blijven en dat we er bij een goede aanbieding van Vitesse wat mij betreft zo uit zouden zijn. Die aanbieding kwam gisteren, dus hoefden we niet lang te praten.”

Edward Sturing: “Theo Janssen is een sleutelspeler in dit Vitesse. Hij is bezig aan een uitstekend seizoen en behoort wekelijks tot de uitblinkers. En ik denk dat hij de komende seizoenen nog belangrijker wordt voor Vitesse. Bovendien is de contractverlenging een signaal naar de supporters. Theo is een echte Arnhemmer waar zij zich mee kunnen identificeren.”

Bron: Vitesse.nl 22-03-2005

Lijstaanvoerders Vitese Pool leiden gevoelig verlies

Zes van de 167 pooldeelnemers aan de wedstrijd tegen AZ hebben de geflatteerde 3-0 nederlaag goed geraden. EastCoast77, El Amigo del Pescador, jeewee, Max de Swart, vitessegert en Yellow Black no1 verdienen daarmee de maximale score van vier punten. Voor Max zijn dat de eerste punten in zes deelnames. Een schrale troost.

De koplopers Thamars en Blackkanjer leiden een gevoelig verlies. Zij blijven deze ronde met lege handen en zien meneerbolle zijn achterstand verkleinen tot twee punten. Ook Mulder kruipt weer wat dichter naar de lijstaanvoerders. Nieuw in de toptien zijn Pino Gonzalez, VitesseVeendam en the Vitesse Kids, die met een opmars bezig zijn.

De Klapper van de Week wordt deze keer gemaakt door CFH. Hij maakt een sprong van de 83e naar de 55e positie en boekt daarmee een winst van 28 plaatsen. Max de Swart doet de laatste plaats over aan rodney arnhem en nieuwkomers OBW en vitessefan 711. Met nul punten uit één wedstrijd sluiten zij de rij van het klassement dat is uitgegroeid tot 298 deelnemers.

Hoewel de volgende wedstrijd, Vitesse-FC Twente op 1 april, nog bijna twee weken op zich laat wachten, kan nu al de maandtopic voor de wedstrijden die in April worden gespeeld, worden ingevuld.

Meedoen? Meer weten?

Voor de Vitesse Pool: Klik hier

21-03-2005

Vitesse-Twente een kraker om Europa

De strijd om de vijfde plaats in de eredivisie lijkt te gaan tussen drie ploegen: Vitesse, FC Twente en Heerenveen. Ze spelen alledrie nog tegen elkaar, te beginnen met de kraker Vitesse – FC Twente op vrijdag 1 april in Gelredome. De vijfde plaats in de eindrangschikking levert Europees voetbal op. Mogelijk geldt dat ook voor plek zes. Dat is afhankelijk van het bekertoernooi. Indien Ajax in de halve finale wint van Willem II, of Willem II in de finale niet wint van Feyenoord (dat tegen PSV bekert), dan is plaats zes ook prijs.

Het programma in de strijd om Europees voetbal luidt als volgt:

5. Vitesse, 26 gespeeld, 43 punten: FC Twente thuis (1/4), NEC uit (10/4), Heerenveen thuis (16/4), PSV uit (23/4), RKC Waalwijk thuis (1/5), FC Utrecht uit (8/5), Ajax thuis (15/5) en De Graafschap uit (22/5).

6. FC Twente 26-41: Vitesse uit (1/4), Heerenveen uit (9/4), NEC thuis (17/4), FC Utrecht uit (24/4), RKC Waalwijk thuis (1/5), FC Den Bosch uit (7/5), AZ thuis (15/5), NAC Breda uit (22/5).

7. Heerenveen 26-41: Ajax thuis (2/4), FC Twente thuis (9/4), Vitesse uit (16/4), RBC thuis (22/4), Feyenoord uit (1/5), Willem II thuis (7/5), FC Groningen uit (15/5), NEC thuis (22/5).

8. FC Utrecht 26-36: PSV uit (2/4), AZ thuis (8/4), Roda JC uit (15/4), FC Twente thuis (24/4), De Graafschap uit (1/5), Vitesse thuis (8/5), Willem II thuis (15/5), FC Den Bosch uit (22/5).

9. RKC 26-34: ADO Den Haag uit (2/4), Roda JC thuis (10/4), De Graafschap uit (16/4), AZ thuis (23/4), Vitesse uit (1/5), Ajax uit (8/5), FC Den Bosch thuis (15/5), Willem II uit (22/5).

Bron: De Gelderlander 22-03-2005

Jong Vitesse verrast koploper

Jong Vitesse heeft maandagavond voor een stuntje gezorgd door koploper Feyenoord met 2-1 te verslaan. Na een vroege voorsprong via Pryor (‘2) was het uitblinker Rankovic die zeven minuten voor tijd met een schitterende uithaal voor de winst zorgde.

Vitesse startte vanaf het eerste fluitsignaal scherp, zette meteen druk op de verdediging van Feyenoord en kende een droomstart. In de tweede minuut werd Fred Benson aan de rechterkant weggestuurd. De spits zette prima voor en Anduele Pryor rondde bij de tweede paal beheerst af: 1-0. Vitesse bleef in de eerste helft de betere ploeg en kreeg via de uitstekend spelende Aleksandar Rankovic en Fred Benson nog twee aardige mogelijkheden. Jong Feyenoord kwam via de behendige Braziliaan Leonardo een paar keer gevaarlijk door en kwam na een half uur spelen onverwacht op 1-1. Een corner werd door verdediger Bahia ingekopt en belandde via doelman Sjoerd Rensen in het net. De eerste mogelijkheid na rust was voor Jong Vitesse. De vrije trap van Rankovic, nadat Luciën Dors op de rand van de zestien meter gestopt werd door Patrick Paauwe, ging via de doelman over. Na die kans was het lange tijd over met Vitesse. Het veldoverwicht was duidelijk voor Feyenoord en via Magrao en Leonardo werd tweemaal de paal geraakt. In het laatste kwartier verdween de druk van de Rotterdammers en was het Vitesse dat weer de meeste aanspraak mocht maken op een doelpunt. Fred Benson schoot eerst nog voorlangs (’81), voordat uitblinker Rankovic na een prima solo de bal onhoudbaar in de bovenhoek achter Malkowski ‘ramde’: 2-1 en drie punten voor het jonge team van Theo Bos.

“Een stuntje”, noemde de trainer na afloop de winst. “Als je kijkt wie er allemaal meespelen bij Feyenoord mag je daar wel van spreken. Het grote verschil vandaag, zeker in vergelijking met de vorige wedstrijd, was de felheid en gedrevenheid die aan de dag werd gelegd. Dat heb ik ze ook verweten. Van mij mogen er elke week drie spelers uit het eerste elftal meedoen bij de tegenstander. Daar worden ze wel scherp van. Iedereen heeft vanavond keihard gewerkt en dan is het geweldig als je dat beloond ziet worden met een overwinning op Feyenoord”, aldus Theo Bos.

Jong Vitesse – Jong Feyenoord 2-1 (1-1)
1-0 Pryor ‘2
1-1 Bahia ’31
2-1 Rankovic ’83

Scheidsrechter: H. Steegstra
Geel: Paauwe (Feyenoord ’47), Davids (’70 Vitesse)

Jong Vitesse
Rensen, Davids, Groeneveld, Tailor, Komol, Dors, Rankovic, De Meersman, Haouli (’68 Kortstam), Pryor en Benson.

Jong Feyenoord
Malkowski, Zuiverloon, Paauwe, Bahia, Van Peppen, Van den Ouweland, De Graaf, Blonk, Leonardo, Pardo (’62 Vincken) en Magrao

Bron: Vitesse.nl 21-03-2005

Vervolggesprek Vitesse met Janssen

Vitesse heeft maandag voor het eerst gesproken met Theo Janssen over het openbreken van zijn contract. De linkermiddenvlder is nog tot medio 2006 aan Vitesse verbonden, maar gaf al enkele malen aan graag te verlengen. Of Janssen ook ingaat op de aanbieding, is afhankelijk van de waardering die daaruit spreekt. Janssen ziet na het eerste gesprek nog wel perspectief, al liggen beide beide partijen wel enigszins uit elkaar. Later deze week komt er een vervolggesprek. Behalve Janssen wil Vitesse ook de contracten van Michael Dingsdag en Michael Jansen openbreken.

Bron: Omroep Gelderland 21-03-2005

AZ krijgt steuntje in de rug tegen Vitesse

ALKMAAR – Titelkandidaat AZ kreeg zaterdagavond in Alkmaar een steuntje in de rug van scheidsrechter Wiedemeijer, die met een onterechte strafschop de wedstrijd in het slot gooide. Na afloop van het duel (3 – 0 voor AZ) waren de spelers van Vitesse furieus op zo veel onrecht. Ongeacht de arbitrale invloed won AZ zaterdagavond verdiend van Vitesse. De ploeg van Co Adriaanse is dit jaar de subtop van de eredivisie ontgroeid. Slechts drie dagen na de krachtsinspanning tegen Sjachtar Donetsk was AZ tegen de beste subtopper tot nu toe een maatje te groot, erkende ook trainer Edward Sturing van Vitesse na afloop ruiterlijk. “AZ is een stap verder, misschien wel twee. Vooral in het positiespel zijn ze een stuk ‘vaster’. Dat is geen schande, wij zijn net begonnen met een nieuwe ploeg.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 21-03-2005

Spelers Vitesse furieus na fouten arbiter

ALKMAAR – Zelden zijn de spelers van Vitesse zo kwaad geweest op de scheidsrechter, als zaterdag in Alkmaar. “Dit is een schande”, briesten de Arnhemse voetballers na de 3 – 0 nederlaag. “We zijn hier duidelijk genaaid.” Een voetballer van de Argentijnse topploeg Boca Juniors schreef ooit op ludieke wijze historie. Na een wedstrijd waarin zijn ploeg enkele discutabele arbitraire beslissingen tegen had kregen, wilde hij de arbiter omhelzen en probeerde hij hem op de mond te zoenen. Naderhand verklaarde hij zijn actie: “Als ik word genaaid, dan wil ik ook zoenen.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 21-03-2005

Fränkel: We konden zo nooit winnen

Purrel Fränkel constateerde dat Vitesse ondanks redelijk goed spel geen kans had om te winnen bij AZ: “Als je zo’n scheidsrechter hebt, kun je gewoon nooit winnen. AZ hoort nu bij de topclubs, want dan heb je altijd de scheids tegen, zeker als je uit speelt. Die penalty die hij geeft, was niks. En aan de andere kant kreeg Matthew Amoah geen penalty. Het is wel makkelijk bovenin meedraaien zo voor AZ. We deden voetballend niet voor ze onder.” Ook de eerste tegentreffer was volgens Fränkel niet terecht: “Het was geen vrije trap. Maar ze konden te makkelijk inkoppen, wij stonden even te slapen.”

Bron: Omroep Gelderland 19-03-2005

Theo Janssen vindt scheids belachelijk

Theo Janssen had na afloop van de verloren wedstrijd bij AZ geen goed woord over voor scheidsrechter Wiedemijer: “Wat heeft hij goed gedaan vandaag? Belachelijk hoe hij floot.” De middenvelder kreeg ook een gele kaart die hem een schorsing oplevert: “Goed gedaan”, constateerde Janssen met enig cynisme. “Iedereen heeft kunnen zien hoe slecht hij vandaag floot.” Naar de reden kon Theo Janssen slechts gissen: “Mag hij Vitesse niet? Of wil hij een seizoenkaart bij AZ? Wil hij graag een plaats in hun nieuwe stadion over twee jaar? Of heeft hij misschien een verzekering bij hun voorzitter?”

Bron: Omroep Gelderland 19-03-2005

Omstreden penalty velt Vitesse

In een fase dat Vitesse bij AZ de gelijkmaker leek te scoren, gaf scheidsrechter Wiedemeijer een penalty aan AZ wegens een vermeende handsbal. Dader Stijn Vreven was zich van geen kwaad bewust: “Die bal viel ertussen en kwam vol op mijn borst. Ik had geen enkele intentie om hands te maken en deed dat ook niet. Triest dat ze daar een penalty voor geven. Hier kun je echt niks tegen doen.” Trainer Edward Sturing vond het ook geen strafschop: “Ik kon niet zien dat het hands was. We hebben mede hierdoor geflatteerd verloren, al vind ik wel dat AZ wat verder is dan wij.”

Bron: Omroep Gelderland 19-03-2005

Vitesse verliest bij AZ

Vitesse heeft zaterdagavond met 3-0 verloren van AZ. De doelpunten werden gemaakt door Jaliens (’44), Landzaat(’80, pen.) en Lindenberg (’88). Janssen en Vreven kregen geel en zijn geschorst tegen FC Twente.

AZ zette zoals elke week vanaf het begin direct druk en het leverde in de openingsfase een paar gevaarlijke situaties in het zestien meter gebied op. Perez was in de 12e minuut dichtbij een doelpunt, maar de vrije trap van de Deen ging rakelings over. De al vroeg voor de geblesseerde Nelisse ingevallen Huysegems stelde collega Perez in staat (’26) om van dichtbij de 1-0 binnen te schieten, maar ook deze poging ging over het doel van Wapenaar.

Vitesse moest zich in het eerste half uur veelal beperken tot verdedigen en probeerde er af en toe gevaarlijk uit te komen. Een minuut na de enorme kans van Perez claimde Vitesse een strafschop toen Amoah neerging in het strafschopgebied. Scheidsrechter Wiedemeijer gaf slechts een hoekschop. Vitesse leek zonder echt grote problemen de rust te halen toen AZ in de 44e minuut een makkelijk gegeven vrije trap mocht nemen. De bal van Van Galen, net buiten de zestien, werd bij de eerste paal ingekopt door verdediger Jaliens: 1-0.

Direct na rust werd Timmer voor het eerst aan het werk gezet door een schot van Amoah. De inzet van de aanvaller was echter niet krachtig genoeg. Het duurde tot ver in de tweede helft voordat Vitesse echt gevaarlijk wist te worden. Theo Janssen schoot in de 68e minuut een vrije trap van ruim dertig meter hard in en Timmer moest direct daarna een schot van Michael Jansen loslaten. De rebound was voor een verdediger van AZ. De thuisploeg deed het na de Europese winst van afgelopen woensdag wat rustiger aan, maar kreeg door een handsbal van Vreven in de 78e minuut wel een strafschop. Landzaat stapte achter de bal en won het rechtstreekse duel met Wapenaar: 2-0. Olaf Lindenbergh maakte er in de 88e minuut uit de rebound nog 3-0 van. De gele kaarten van zowel Stijn Vreven als Theo Janssen betekenen een schorsing voor het duel tegen FC Twente, vrijdag 1 april in Gelredome.

AZ:Timmer, Jaliens, Mathijssen, Opdam, De Cler, Landzaat, Meerdink, Van Galen (’71 Ramzi), Lindenbergh, Nelisse (’24 Huysegems) en Perez (’65 Sektioui).

Vitesse:Wapenaar, Vreven, Van den Berg, Dingsdag, Jansen, Knopper, Janssen, Frankel, Hersi, Amoah en Gluscevic (’72 Rojer).

Bron:Vitesse.nl 19-03-2005

AZ verslaat ook Vitesse

AZ heeft zich een dag voor de topper tussen Ajax en PSV nogmaals nadrukkelijk kandidaat gesteld voor deelname aan de Champions League van volgend seizoen. De Alkmaarse club versloeg zaterdag voor eigen publiek Vitesse met 3-0. Jaliens, Landzaat en Lindenbergh maakten de doelpunten voor AZ.

Bron:Telegraaf.nl 19-03-2005

Groep supporters Vitesse Alkmaar uitgezet

De politie in Alkmaar heeft zaterdag een groep van 25 supporters van voetbalclub Vitesse de stad uitgezet. De groep veroorzaakte ongeregeldheden in de Alkmaarse binnenstad, bevestigde een woordvoerder van de politie. De groep werd opgepakt op de Platte Stenenbrug in de binnenstad en in een café aan de Stationsweg bijeengedreven. Een aantal relschoppers is onder begeleiding van de politie met de auto de stad uitgereden. De rest is met een bus naar Uitgeest vervoerd. Vanaf daar hebben ze hun reis huiswaarts voortgezet. De supporters hadden geen kaartje voor de wedstrijd van AZ tegen Vitesse zaterdagavond in de Alkmaarderhout. Wie in de stad begon met relschoppen, kon de politie niet zeggen.

Bron: Nu.nl 19-03-2005

AZ-Vitesse uitverkocht

De wedstrijd AZ-Vitesse aanvang 20.00 uur in Alkmaar is uitverkocht.

19-03-2005

Stijn Vreven, een voetballeven lang omstreden

Hij zegt: “Ik ben me ervan bewust dat ik mijn hele carrière omstreden zal blijven. Of je vindt me geweldig, of je vindt me helemaal niets. Een middenweg is er niet.” Stijn Vreven, vuurvreter in dienst van Vitesse, spreekt zich uit.

Geachte heer Vreven. Ik ben NAC-supporter, maar heb zaterdag enorm genoten van jouw voetbal. Blijf nog lang in de Nederlandse competitie. Groeten en bedankt’. Deze tekst staat in een e-mail, die Stijn Vreven deze week ontving. “Zo’n mailtje zegt me genoeg”, stelt Vreven. “Misschien is het wel afkomstig van iemand die zaterdag bier of een aansteker in mijn richting heeft gegooid. En dat hij later in de auto op weg naar huis spijt heeft gekregen. Ik weet hoe relatief alles is in het voetbal.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 19-03-2005

Invoering play-offs rampzalig voor supporters

De Supportersvereniging Vitesse is teleurgesteld over het besluit van de overheid om de KNVB toe te staan volgend seizoen de competitie in een nieuwe vorm te gieten. De supportersvereniging vreest verregaande nadelige maatregelen voor de supporters, zowel bij thuis- als bij uitwedstrijden. Zo eist de overheid de invoering van de persoonsgebonden seizoens- en clubkaart, een instrument waartegen supporters zich al jaren verzetten. Ook wordt gevreesd dat supporters geen enkel plezier meer kunnen en zullen beleven aan het bezoeken van uitwedstrijden. De Supportersvereniging strijd al jaren tegen onlogische en onterechte combiregelingen zonder veel resultaat. Het aantal verplichte combiregelingen zal door de maatregelen die gekoppeld zijn aan het nieuwe competitiemodel alleen maar toenemen. Daarnaast zullen de kosten voor de wedstrijdorganisatie voor de clubs gaan stijgen. Clubs zullen deze kosten ongetwijfeld gaan doorberekenen aan de supporters.

Wat de Supportersvereniging betreft is de strijd tegen de nieuwe competitie-opzet nog niet gestreden. Alles valt en staat met de medewerking van de supporters. De Supportersvereniging zal in overleg met de SOVS (koepelorganisatie van de supportersverenigingen), bekijken welke acties er georganiseerd kunnen worden om de onvrede te uiten.

18-03-2005

Rankovic weet dat zijn tijd voorbij is

Aleksandar Rankovic beseft dat hij bij Vitesse niet veel meer aan spelen toe zal komen. Normaal gesproken zou hij in beeld zijn nu verdedigende middenvelder Yakubu is geschorst, maar tegen AZ zit de Serviër op de bank: “Het is de keuze van de trainer. Ik krijg geen kans meer. Ik kan niets doen, mijn tijd hier is voorbij. Ik ben niet eens meer teleurgesteld dat ik tegen AZ niet speel, de teleurstelling geldt bij mij voor het hele seizoen.” Rankovic probeert er het beste van te maken: “Ik train goed en toon inzet in het tweede, ik gedraag me als een prof. Meer kan ik niet doen.”

Voor Aleksandar Rankovic is een vertrek de beste optie, ook omdat hij na de zomer beduidend minder gaat verdienen: “Daarover moet ik nog eens gaan praten met Jan Streuer. Ik blijf echt niet hier, want zelfs bij schorsingen en blessures krijg ik geen kans. Ik probeer alles te doen om weg te komen. In Nederland of naar het buitenland, dat maakt mij niet uit.”

De concurrentie voor volgend seizoen neemt alleen maar toe: “Met de komst van Swerts is dat inderdaad zo, maar dat interesseert mij niet eens zoveel. Ook dan zou ik willen knokken voor mijn kans, maar het heeft geen zin.”

Bron: Omroep Gelderland 18-03-2005

Sturing wil Adriaanse niet wijzer maken

Vitesse-trainer Edward Sturing wil niet zeggen hoe hij het gemis van Abubakari Yakubu gaat ontvangen: “Co Adriaanse bereidt zich ook goed voor en ik ga hem nu dus niet wijzer maken. Als hij al weet of Gluscevic of Schaars begint, kan hij daar rekening mee houden. We laten in de wedstrijd wel zien hoe we het oplossen.” AZ is de enige ploeg waardoor Vitesse dit seizoen is weggespeeld: “De eerste helft speelden we heel goed, maar vlak voor rust kwamen we tegen de verhouding in met 1-0 achter. Drie minuten na rust maakten ze 2-0 en toen hebben ze ons ook echt weggespeeld.”

Bron: Omroep Gelderland 18-03-2005

Harald Wapenaar niet helemaal fit

Harald Wapenaar staat zaterdag tegen AZ in het doel bij Vitesse, maar de doelman is verre van fit: “Een dijbeenspier werkt niet echt mee, daar heb ik al twee weken last van. Met name trappen gaat heel moeizaam. Na AZ hebben we twee weken vrij, dan hoef ik even niet te forceren. In deze fase van de competitie heeft het geen zin om jezelf voortdurend lichamelijk te belasten. Maar ik ben weer op de goede weg, in principe ben ik klaar voor AZ.”

Tegen de nummer twee van de eredivisie krijgt de keeper de kans om uit te blinken: “Interessante wedstrijden voor een keeper. Ik kijk er echt naar uit.” Toen Wapenaar anderhalf jaar vertrok naar Engeland, was AZ nog geen topclub: “Ik heb dat vooral meegekregen via mijn vader. Die zei in het begin al dat AZ echt goed voetbal speelde. Nu zie ik het zelf ook. De organisatie is goed en ze zijn tactisch ook geweldig. Ik denk dat de combinatie tussen de spelers en de coach heel goed werkt daar.”

Voor Vitesse is het een goede test om te kijken waar de ploeg staat: “Zeker, we spelen uit makkelijker dan thuis. We hebben niets te verliezen, winnen is een stunt. Als dat lukt, mogen we het ten opzichte van de andere subtoppers niet meer uit handen geven.”

Bron: Omroep Gelderland 18-03-2005

Jong Oranje: grote Gelderse inbreng

Bondscoach Foppe de Haan heeft vijf Gelderse voetballers geselecteerd voor Jong Oranje, onder wie drie spelers van Vitesse. Dat zijn Michael Jansen, Eldridge Rojer en Stijn Schaars. Ook Klaas jan Huntelaar uit Hummelo en Arnhemmer Nick Hofs maken deel uit van de selectie. Jong Oranje speelt deze maand nog EK-kwalificatiewedstrijden tegen Roemenië (25/3) en Armenië (29/3). Jong Oranje staat momenteel derde in de groep, twee punten achter koploper Roemenië.

Bron: Omroep Gelderland 18-03-2005

Gluscevic terug in basis bij Vitesse

Igor Gluscevic lijkt terug te keren in de basis bij Vitesse voor de lastige uitwedstrijd tegen AZ. Vitesse bestrijdt AZ mogelijk in een 4-4-2-systeem, waarbij Gluscevic samen met Matthew Amoah het spitsenduo vormt. De Arnhemmers missen de geschorste Abubakari Yakubu. Stijn Vreven ontbrak op de laatste training, maar kan wel spelen in Alkmaar. Ook Harald Wapenaar is niet helemaal fit, maar verdedigt gewoon het doel tegen AZ.

Vermoedelijke opstelling:

Wapenaar;
Vreven, Van den Berg, Dingsdag, Jansen;
Hersi, Knopper, Janssen, Fränkel;
Amoah, Gluscevic

Bron: Omroep Gelderland 18-03-2005

Vrees voor peperduur entreekaartje en minder privacy door pasfoto op seizoenkaart

Supporters worden de voornaamste slachtoffers van het voorstel voor een nieuwe competitieopzet. Dat vreest de Samenwerkende Organisatie Voetbal Supporters (SOVS). Een speciale werkgroep heeft de afgelopen maanden het voorstel van de KNVB onderzocht om met ingang van komend seizoen een voetbalcompetitie met play-offs in te voeren. De bevindingen worden vanavond door minister Remkes (Binnenlandse Zaken), de voetbalbond en de burgemeesters van de betaaldvoetbalsteden besproken.

De meest ingrijpende maatregel die de werkgroep voorstelt, is de inzet van stewards in plaats van politieagenten in en om de stadions. Volgens de commissie worden op die manier 7600 manuren bespaard. Daarnaast vallen de kosten van 12.000 extra uren politie-inzet die de twintig toegevoegde wedstrijden met zich meebrengen weg. Het voorstel komt tegemoet aan de eis van de politie dat de extra duels niet tot meer politiekosten mogen leiden. De kosten voor stewards zijn geheel voor rekening van de clubs. De SOVS vreest dat zowel de prijs van seizoens- als losse kaarten aanzienlijk zal stijgen.

Niet alleen in de portemonnee zullen de supporters het gaan voelen, ook hun privacy wordt verder aangetast. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) eist namelijk dat de 39 betaaldvoetbalclubs aan het begin van het seizoen over een pasfoto van al hun seizoenkaarthouders beschikken. Op die manier kunnen daders van ongeregeldheden sneller worden opgespoord, zo redeneert de VNG. De SOVS liet vorige week al weten het nieuwe beleid onaanvaardbaar te vinden. “Aanvankelijk waren we best enthousiast, maar we hebben signalen gekregen dat de valkuilen die we voorzagen nu bewaarheid gaan worden”, aldus vice-voorzitter Marcel winkelman. De SOVS vreest dat de supporter uitwedstrijden alleen nog kan bezoeken door middel van een combiregeling. Ook de prijs van deze zogenaamde combi’s zal door de nieuwe maatregelen hoogstwaarschijnlijk explosief stijgen.

Bron: Metro 16-03-2005

Amateurclubs zien opleiding wel zitten

De KNVB beslist maandag over het plan van Vitesse en AGOVV Apeldoorn om een gezamenlijke jeugdopleiding te starten. De amateurclubs in de regio zien de nieuwe opzet wel zitten. Tijdens de vergadering van het bondsbestuur van de KNVB zal maandag duidelijk worden of Vitesse en AGOVV Apeldoorn met de Vitesse/AGOVV Voetbal Academie mogen beginnen aan het nieuwe voetbalseizoen.

Twee jaar geleden gingen de jeugdafdelingen van FC Twente en Heracles Almelo al samen. Dat betrof een pilot, waarvoor de KNVB drie seizoenen uittrok. Het verzoek van Vitesse en AGOVV Apeldoorn doorkruist dus de aanvankelijke plannen van de voetbalbond, die eerst op de resultaten van de pilot in Twente wilde wachten voordat de KNVB over andere samenwerkingsverbanden zou beslissen. In het bondsbestuur hebben de profclubs evenveel zeggenschap als de amateurclubs. Omdat Vitesse eventuele tegenstanders vooral verwacht in de hoek van de amateurs, heeft de Arnhemse club nadrukkelijk het contact gezocht met de amateurclubs in de regio.

Jan Streuer, technisch manager van Vitesse, was woensdag present tijdens een bijeenkomst van de Arnhemse Amateurvoetbal Federatie. Hij legde de plannen van Vitesse en AGOVV Apeldoorn uit en kreeg van de zeventien aanwezige clubs louter bijval. Alle 250 amateurclubs uit de regio Arnhem en Apeldoorn zijn door de profclubs uitgenodigd voor een aantal bijeenkomsten, waarbij Vitesse en AGOVV hun plannen ontvouwen. Onlangs had in Gelredome het eerste onderhoud plaats met 83 clubs, voor het thuisduel van Vitesse met Willem II.

De vertegenwoordigers van de amateurclubs reageerden positief op de plannen. “Ik sta achter de nieuwe opleiding van Vitesse en AGOVV Apeldoorn”, zegt Frank Weijdt, bestuurslid technische zaken van DVV, de zondag derdeklasser uit Duiven. “Door de samenwerking hebben ze straks minder teams nodig en dus zullen meer jeugdspelers langer bij hun amateurclub blijven. Alleen de allerbeste spelers zullen nu bij de amateurclubs worden weggehaald.”

Dat is het grote verschil met de opleiding van FC Twente en Heracles Almelo. Daar zijn alle teams en spelers op een grote hoop gegooid, terwijl Vitesse en AGOVV Apeldoorn kiezen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Op dit moment spelen 118 talenten in de jeugdopleiding van AGOVV en 75 in die van Vitesse. In de nieuwe opzet telt de Vitesse/AGOVV Voetbal Academie (A1, B1, C1, D1, D2, E1, E2) 114 plaatsen. “Ik heb het idee dat betaalde clubs wel eens jonge spelers aantrokken die er eigenlijk niet geschikt voor waren”, zegt Jan Lieftink, die als technisch coördinator van zaterdag hoofklasser Bennekom aanwezig was op de bijeenkomst in Gelredome. “In de nieuwe opzet zullen ze alleen de echt goede spelertjes gaan opleiden. Dat vind ik een goede zaak. Ik juich de Vitesse/AGOVV Voetbal Academie alleen maar toe. Als een speler het talent heeft voor het betaalde voetbal, dan mag je dat niet tegenhouden. Ik hoop dat jongens van Bennekom de kans krijgen en het profvoetbal halen. Dat is ook een stuk reclame voor Bennekom.”

Bron: De Gelderlander 18-03-2005

Het profiel: Harald Wapenaar
“Tegen Roda JC speel ik niet graag”

Tekst: Bobby Schoute

Geboorteplaats: Vlaardingen. Mijn ouders wonen nog steeds in de wijk Holy-Noord, net als mijn zusje. Vroeger kwam ik er nog wel regelmatig maar tegenwoordig alleen nog maar als ik bij mijn ouders op bezoek ga. Ik ben in principe al een jaartje of tien onderweg van overal naar nergens.

Ouders: Mijn ouders zijn Harry en Wijnie Wapenaar. Zij spelen een belangrijke rol in mijn voetbalcarrière. Mijn vader is mijn grootste fan, die me overal achterna reist. Ik lijk niet specifiek op mijn vader of moeder, van beiden heb ik wel iets weg. De nuchterheid heb ik van mijn moeder, de sportieve mentaliteit van mijn vader. Hij was vroeger een goede judoka.

lees verder...

Bron: Nummer 14, maart 2005

Akkoord politie-inzet over play-offs

De KNVB mag komend voetbalseizoen bewijzen dat de nieuwe play-off-opzet in de eredivisie inderdaad geen extra inzet van politie vergt. Na moeizame onderhandelingen gingen de burgemeesters gisteravond schoorvoetend akkoord met de proef. De nieuwe afspraken, waarbij onder meer de politieagenten in en om de stadions worden vervangen door stewards, wordt al in december van dit jaar kritisch tegen het licht gehouden. “Er zijn keiharde afspraken gemaakt dat wanneer blijkt dat er toch meer politie nodig is dan geraamd de play-offs het seizoen erop onmiddellijk weer verdwijnen”, aldus minister Remkes van Binnenlandse Zaken.

Met het jawoord van de burgemeesters is het nieuwe toetje van de reguliere competitie overigens nog niet helemaal zeker. De KNVB moet terug naar de clubs om alsnog een akkoord te krijgen voor een verplichte fotoregistratie van alle supporters. De gemeenten stelden dit als absolute voorwaarde. De voetbalbond heeft twee weken de tijd om deze bij verenigingen zeer omstreden pasfotoregeling geaccepteerd te krijgen. Binnenkort wordt een vergadering in Zeist belegd.

Minister Remkes benadrukte dat bij de evaluatie in december uiterst kritisch zal worden gekeken naar de kille cijfers van de politie-inzet. Deze moet, ondanks de circa twintig extra wedstrijden, echt verminderen of gelijk blijven. “Nu er niet meer standaard politie naar de stadions gaat, moeten tevoren wel risicoanalyses van wedstrijden worden gemaakt, bijvoorbeeld via internet. Zo weten burgemeesters of ze agenten achter de hand moeten houden. Ook die manuren worden meegeteld.”

De Haagse burgemeester Deetman meldde dat veel van zijn collega’s de KNVB-plannen het liefst hadden afgeschoten. “Maar met het idee om het een jaar uit te proberen kunnen we leven. Als het niet lukt, stoppen we ermee. Als het wel lukt is iedereen volgend jaar blij, want dat betekent ook minder ordeverstoringen.” KNVB-directeur H. Kesler sprak na afloop van een reëel compromis. “Ik sta niet te juichen, maar ben tevreden.” Hij denkt de clubs wel zo ver te krijgen dat ze akkoord gaan met de clubkaart met verplichte pasfoto.

Bron: De Telegraaf 17-03-2005

Vitesse doet mee aan Pilot
KNVB en gemeenten in de clinch over pasfotoregistratie

Op weg naar een nieuwe opzet van de competitie in het betaald voetbal is er een meningsverschil tussen de KNVB en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten VNG over de invoering van de pasfotoregistratie door de clubs. Woensdag praten in Den Haag de betrokken partijen in Den Haag over de problemen die de door de voetbalbond gewenste verandering van de competitie-opzet met zich mee gaat brengen. De eis van de gemeenten om pasfotoregistratie met ingang van komend seizoen in te voeren, stuit op groot verzet bij de KNVB. “Niet te doen op korte termijn”, stelde directeur betaald voetbal Henk Kesler woensdag voor aanvang van het overleg, waarbij minister Remkes van Binnenlandse Zaken, de korpsbeheerders van de speelsteden, de KNVB en de stuurgroep voetbalvandalisme betrokken zijn. “Je kunt dat niet op het laatste moment ineens aan de eisen toevoegen.”

De KNVB lanceerde vorig jaar een nieuwe opzet van de competitie, waarbij de top van de eredivisie aanzienlijk meer wedstrijden gaat spelen na afloop van de reguliere competitie. In die wedstrijden zou plaatsing voor Europees voetbal voor de clubs op de plaatsen twee tot en met vijf en zes tot en met negen op het spel komen te staan. Den Haag reageerde weinig enthousiast, de raad van hoofdcommissarissen liet weten niet akkoord te gaan met de plannen wegens de te verwachten extra politie-inzet die dat met zich mee zou brengen.

Er werd een stuurgroep in het leven geroepen, waarin alle partijen vertegenwoordigd zijn. Die komt woensdagmiddag met aanbevelingen. Een daarvan is door meer stewards in het stadion te gebruiken, waardoor politie-aanwezigheid drastisch naar beneden kan. Ook de invoering van een speciale kaart voor uitwedstrijden voor supporters behoort tot de adviezen. “Ook de gemeenten hadden vertegenwoordigers in die stuurgroep. Dan kun je niet op dinsdag eisen dat er ook ineens een pasfotoregistratie wordt ingevoerd. Er was consensus binnen de stuurgroep over alle adviezen. En dan ineens dit. Dat kan niet”, aldus Kesler. De KNVB wil wel meewerken aan een pilotproject op dit gebied bij Vitesse en NAC.

Bron: nu.nl 16-03-2005

SOVS betwijfelt opgegeven besparingen

De laatste dagen wordt volop aandacht gegeven aan de consequenties die de invoering door de KNVB van de nieuwe competitie gaat hebben. Bijna alle kranten publiceerde gisteren een bericht waarin wordt gemeld dat de aangekondigde maatregelen in totaal een besparing van bijna 20.000 uur politiewerk zou opleveren. De SOVS laat weten dat de opgevoerde urenbesparing volledig uit de lucht is gegrepen. De werkgroep heeft slechts aangegeven te verwachten dat alle maatregelen een zodanige besparing geven dat de berekende extra uren worden gecompenseerd. In totaal dus zo’n 12.000 uren in plaats van de bijna 20.000 uur die het berichten aangeven. Daarbij is slechts èèn hard cijfer genoemd, namelijk dat de overdracht van verkeerstaken van politie naar stewards een besparing van 7.200 uur per jaar kan opleveren. Alle overige maatregelen leveren dan een besparing op van op zijn hoogst 4.800 uur. De methodiek om efficiënter politie-inzet te kunnen plegen, zal het merendeel van die besparing moeten opleveren. Eindconclusie is dat alle op de supporters gerichte maatregelen (inleveren pasfoto’s, invoering uitkaart, invoering persoonsgebonden clubkaart, beperkte hoeveelheid kaarten voor uitwedstrijden, aanscherping stadionverbodenbeleid) amper enig effect zullen hebben in het terugdringen van politie-inzet. De SOVS verwacht overigens de ingecalculeerde urenbesparingen in de praktijk nog wel eens danig kunnen tegenvallen.

In de loop van de dag verscheen ook een persbericht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), die liet weten dat de play-offs voor hen alleen aanvaardbaar zijn als de maatregelen van de werkgroep nog verder worden aangescherpt, namelijk er wordt een database aangelegd met foto’s van alle supporters die een clubcard aanvragen en enkele speeldagen (26 en 29 december, 29 en 30 april) moeten alsnog van de speeldagenkalender worden gehaald.

Ten aanzien van de stellingname van de VNG laat de SOVS weten hierover verbaasd te zijn, aangezien de VNG deel uitmaakte van de werkgroep en nu ter elfder uren met een aangescherpt voorstel komt. Een voorstel dat in elk geval voor de speeldagenkalender onoverkomelijke problemen zal opleveren. De kalender is al zo overvol dat het al lastig zal zijn onverhoopte inhaalwedstrijden te plaatsen. Het vinden van vier nieuwe data zal onmogelijk zijn. De SOVS meldt verder dat het aanleggen van zo’n database van foto’s al jarenlang een terugkerend item is, dat stelselmatig door de meeste partijen (KNVB, clubs, supporters, onderzoekers) wordt afgewezen. De kosten zijn gigantisch hoog en de resultaten worden als zeer matig ingeschat.

Bron: SOVS.nl 16-03-2005

Aftrap NEC-Vitesse twee uur eerder

NIJMEGEN – De aftrap van de wedstrijd NEC-Vitesse op zondag 10 april is twee uur vervroegd. De Gelderse derby begint daardoor om 12.30 uur in de Goffert.

NEC heeft hiertoe besloten uit veiligheidsoverwegingen. De Nijmeegse club heeft overleg gepleegd met Vitesse en de lokale autoriteiten in Nijmegen, alvorens de wedstrijd te vervroegen.

NEC-Vitesse is traditioneel een beladen duel. Dit seizoen zeker, omdat NEC nog moet zorgen dat het de nacompetitie ontloopt en omdat Vitesse zich kan kwalificeren voor Europees voetbal.

Bron: Omroep Gelderland 16-03-2005

Passe-partout kaartenactie laatste vier thuiswedstrijden Vitesse

Vitesse houdt voor de resterende thuiswedstrijden een actie om Gelredome vol te krijgen. De Arnhemse eredivisieclub heeft haar oorspronkelijke doelstelling, eindigen tussen een achtste en twaalfde plaats, gerealiseerd en heeft de doelstelling naar boven toe bijgesteld. De nieuwe doelstelling luidt: Europees voetbal!

Vitesse is van mening dat zij alle support kan gebruiken op weg naar Europees voetbal.

De kaartenactie is erop gericht zoveel mogelijk passe-partouts aan de man te brengen voor de vier resterende thuiswedstrijden, waarvan er slechts drie worden betaald.De passe-partout geeft toegang tot de wedstrijden Vitesse – FC Twente op vrijdag 1 april, Vitesse – sc Heerenveen op zaterdag 16 april, Vitesse – RKC Waalwijk op zondag 1 mei en de afsluitende thuiswedstrijd tegen Ajax op zondag 15 mei.

De prijzen zijn als volgt:

Volwassenen

t/m 14 jaar

Normaal

Nu

Normaal

Nu

Afab West-tribune  €   125, – €     98, – €     75,- €     60, –
Oost-tribune 1e ring  €     97,50 €     78, – €     58,50 €     48, –
Oost-tribune 2e ring  €     77,50 €     63, – €     46,50 €     39, –
Zuid-tribune  €     57,50 €     48, – €     34,50 €     30, –

Iedereen die nog geen seizoenkaart van Vitesse heeft kan een passe-partout bestellen. De passe-partouts kunnen van maandag 21 tot en met donderdag 31 maart (paasmaandag en in de weekenden gesloten) tussen 13.30 en 19.00 uur worden opgehaald en afgerekend (contante- of pinbetaling) bij stadion Gelredome. Uit veiligheidsoverwegingen worden bestelde passe-partouts uitsluitend meegegeven op vertoon van een geldig legitimatiebewijs.

De passe-partout actie is niet conflicterend met de seizoenkaarten. Houders van een Vitesse-seizoenkaart hebben nog altijd een voordeel ten opzichte van incidentele bezoekers of passe-partout kopers.

Het aanbod geldt tot en met 31 maart.

Voor voetbalverenigingen uit de regio is er een aanvullende actie. Zij kunnen onder vermelding van de KNVB-ledennummers voor de wedstrijden Vitesse – FC Twente, Vitesse – sc Heerenveen en Vitesse – RKC Waalwijk, per 10 of 20 stuks, losse kaarten bestellen. Bij een bestelling van 10 kaarten voor de actieprijs van € 85, – ontvangen zij één consumptiekaart ter waarde van € 10, -. Wanneer er 20 kaarten tegelijk worden besteld, ontvangt de betreffende vereniging een consumptiekaart ter waarde van € 20, -. De 20 kaarten kosten € 170, -.

Alle actievoorwaarden zijn na te lezen op: www.vitesse.nl

Bron: Vitesse.nl 15-03-2005

Vitesse praat met Janssen en Jansen

Vitesse-speler Theo Janssen (23) hoopt ook de komende jaren bij Vitesse te spelen. De linksbenige middenvelder wil in zijn nieuwe contract echter voldoende waardering terugzien van de Arnhemse club. ‘Ik heb het hier prima naar mijn zin en hoef helemaal niet weg. De aanbieding moet alleen wel naar mijn tevredenheid zijn’, aldus Janssen. Aanvankelijk stond er voor afgelopen maandag een gesprek gepland tussen Janssen en de Arnhemse clubleiding, Dit kon echter niet doorgaan, omdat Janssens zaakwaarnemer Rob Jansen aanwezig moest zijn bij de presentatie van Pierre van Hooijdonk bij NAC Breda. Theo Janssen: ‘Nu hebben we aanstaande maandag een gesprek.’

Inmiddels heeft Vitesse ook met Karel van Burik, de zaakwaarnemer van linksback Michael Jansen (20), rond de tafel gezeten over een nieuw contract. ‘Dat is in mijn ogen een kwestie van tijd’, aldus manager voetbal Jan Streuer. ‘De partijen hebben de intentie met elkaar door te gaan. Bovendien lijkt het me voor Michael veel te vroeg naar het buitenland te gaan, terwijl hij hier bijna zeker is van een basisplek.’

Bron:VI 16-03-2005

Vitesse wil met Yakubu Europa in

Vitesse-coach Edward Sturing moet soms het gevoel hebben dat hij in een andere wereld is beland. Waar hij vorig seizoen met zijn team nog op het randje van de Gouden Gids Divisie balanceerde, is de Arnhemse club nu niet ver verwijderd van Europees voetbal. Vitesse won de afgelopen drie duels, staat stevig op de vijfde plaats en heeft inmiddels een groot gat geslagen met de concurrentie. Het gaat in Arnhem zelfs zo voorspoedig dat de aanvankelijke doelstelling (de achtste tot twaalfde plek) volgens de clubleiding al is gehaald. Waar Sturing de woorden Europees voetbal eerder nog taboe verklaarde, richt ook hij zijn pijlen nu steevast op een ticket voor het toernooi om de UIEFA Cup. ‘Ik kan niet anders’, zegt hij. ‘Als we de doelstelling niet aan zouden passen, kunnen we nu net zo goed alvast op vakantie gaan. Ik heb het lang afgehouden omdat de lat niet gelijk te hoog gelegd moest worden. We mogen niet vergeten dat we vorig seizoen op een haar na aan degradatie zijn ontsnapt.’

Het team waarmee Vitesse het voorbije rampseizoen afwerkte is echter op geen enkele manier te vergelijken met de geelzwarte stoomtrein die nu door de eredivisie dendert. De basis is op maar liefst zeven plekken verandert. De Arnhemse club investeerde in ervaring en wilskracht, een keuze die zich zichtbaar uitbetaalt. ‘De balans in het elftal klopt’, aldus Sturing. ‘Er staan nu spelers die willen winnen, die het gras opvreten als dat van ze gevraagd wordt. Bovendien willen jongens als Harald Wapenaar en Peter van den Berg het ongelijk aantonen van clubs waar ze zijn weggestuurd. Daar zijn ze aardig mee bezig.’

Ook Abubakari Yakubu (23) werd bij zijn vorige club Ajax zonder schroom de deur gewezen. Waar voormalig trainer Ronald Koeman de Ghanees zelfs niet goed genoeg vond voor de selectie, is de huurling in Arnhem een zeer gewaardeerde kracht. Yakubu behoort bijna wekelijks tot de uitblinkers en Vitesse wil de middenvelder ook voor volgend seizoen graag aan zich binden. Indien externe financiers bij willen springen, lijkt een overgang een kwestie van tijd. De Arnhemse club wist in het huurcontract een eerste optie tot koop te bedingen en voor 750 duizend euro speelt Yakubu ook na de zomer in Arnhem. Hoewel PSV, Olympique Lyon en AZ interesse in hem tonen, lijkt Yakubu zélf het liefst bij Vitesse te blijven. In de media vroeg hij zich al openlijk af of een terugkeer naar Ajax zin heeft en hij zei sowieso geen zin te hebben in een hereniging met Louis van Gaai in Alkmaar. Uitgerekend zaterdag, als Vitesse tegen AZ speelt, is Yakubu geschorst. Desondanks acht Sturing zijn team niet kansloos tegen de titelkandidaat. ‘Het is een uitstekende ploeg, maar wij zijn ook in vorm. Het wordt ongetwijfeld een leuke wedstrijd aangezien we allebei nog echt ergens voor spelen. AZ wil kampioen worden en in onze race om de vijfde plaats moeten wij zaterdag gewoon helemaal voor de winst gaan.’

Bron:VI 16-03-2005

Heuse metamorfose Theo Janssen

Ooit stond Theo Janssen bekend als een jongen met veel talent en bijna evenveel stoere uitspraken. Zo riep hij, toen Oranje onder-20 naar Argentinië ging, dat hij liever ergens in Spanje aan het strand had gelegen. Die uitspraak werd niet goed ontvangen en was meteen bepalend voor de beeldvorming. Nog steeds geeft de Vitesse-middenvelder een eerlijk antwoord, maar is wel slimmer en meer volwassen geworden. Ook een beenbreuk een paar jaar geleden is flink van invloed geweest op zijn ontwikkeling. Pas vorig seizoen ging het weer een stukje beter. Echter, deze competitie lijkt het tot een echte doorbraak te zijn gekomen en heeft hij zich tot de regisseur van Vitesse ontpopt. Bovendien slaagt Janssen, wiens contract in 2006 afloopt, er als linkermiddenvelder ook regelmatig in om te scoren. Inmiddels heeft hij er al acht gemaakt.

Ook in de stand van het Telesport/Sponsor Loterij klassement Voetballer van het Jaar is zijn goede vorm terug te zien. Rapporteur Ad Brouwers zag de geboren Arnhemmer, die het spelen in de Engelse competitie nog steeds als een droom ziet, afgelopen weekeinde in de uitwedstrijd van Vitesse tegen NAC Breda (1-2) aan het werk. ,,Voorop wil ik stellen, dat Theo Janssen een echte winnaarmentaliteit heeft. Hij speelt thans in een Vitesse-ploeg die heel wat beter voor de dag komt dan vorig seizoen. Mede ook door dominante spelers als een Stijn Vreven en Richard Knopper. Ook is het een vondst om Purrel Fränkel op het middenveld te zetten. Die blijft maar lopen. Maar om terug te komen op Janssen. Hij kan in mijn ogen de architect worden van Vitesse en de nodige rust brengen, maar moet dan wel nog wat meer ingetogen gaan spelen. Theo heeft een fluwelen linkertrap en kan een medespeler met een splijtende pass ineens voor de doelman zetten. Ook zijn hoekschoppen en niet te vergeten vrije trappen zijn een uitstekend wapen van hem. Alleen zou hij niet bij ieder opstootje direct vooraan moeten gaan staan”, aldus Ad Brouwers.

Bron: De Telegraaf 16-03-2005

Voetbalfans zoeken steun bij UEFA tegen play-offbeleid

Voetbalsupporters zoeken hun toevlucht tot de Europese voetbalbond UEFA in een ultieme poging de invoering van play-offs in de eredivisie te dwarsbomen. De Samenwerkende Organisaties Voetbalsupporters (SOVS), die de belangen behartigt van 34 officiële supportersverenigingen in ons land, is woedend over de strenge ordemaatregelen die gepaard gaan met de volgend seizoen te starten competitie nieuwe stijl.

“Om de druk op de politie niet te vergroten, zijn goedwillende toeschouwers straks slachtoffer van drastische ingrepen.” Vooral de verplichte uitkaart, het gebruik van pasfoto’s bij de toegangscontrole en het uitblijven van grotere uitvakken in de stadions zijn de belangenorganisatie een doorn in het oog.

In een brandbrief aan de UEFA in Genève wijzen de supporters erop dat de Nederlandse plannen indruisen tegen de internationale afspraak dat bij belangrijke wedstrijden minimaal een derde van de kaarten naar de uitspelende ploeg gaat. “De play-offs in Nederland zijn een soort finale omdat er een plaats in Europese toernooien mee kan worden verdiend. Toch ontvangt de uitploeg straks minder dan tien procent van de tickets. Bovendien wordt het door allerlei beperkende maatregelen steeds ingewikkelder om in Nederland een voetbalwedstrijd te bezoeken.”

SOVS-interimvoorzitter M. Winkelman zegt signalen te hebben dat de Europese voetbalbond weinig geporteerd is van de playoff-plannen van de KNVB. Dit omdat straks de nummer negen van de eredivisie zich nog kan plaatsen voor Europa, terwijl de ploeg die het hele jaar tweede heeft gestaan met lege handen kan blijven. De UEFA wenst juist een internationale competitie met de sterkste ploegen uit alle competities.

Ook aanhangers van de grote verenigingen als Ajax, Feyenoord en PSV vrezen een loterij als laaggeklasseerde clubs in een paar wedstrijden alsnog deelname aan de Europacup kunnen afdwingen. “Kampioen word je door een heel seizoen constant te presteren.” Vandaag overleggen burgemeesters, KNVB en belangenorganisaties in Den Haag over de nieuwe competitie. De voetbalbond wil in afwachting hiervan niet ingaan op de commotie over de voorstellen.

Bron: De Telegraaf 16-03-2005

Blackkanjer en Thamars verstevigen koppositie

Van de 162 forummers die in de Vitesse Pool een voorspelling hebben uitgebracht voor de wedstrijd tegen NAC hebben liefst 49 poolers de 1-2 goed geraden. Onder de weekwinnaars bevinden zich de lijstaanvoerders Blackkanjer en Thamars. Zij verstevigen daardoor hun koppositie in het algemeen klassement. De voorsprong op de nummers drie corriej en de wederom goed boerende theon, bedraagt vier punten.

Meneerbolle, die vrijwel het hele seizoen in de bovenste regionen van de ranglijst te vinden is, valt voor het eerst in lange tijd buiten de topvijf. De Herbstmeister moet voorlopig genoegen nemen met een gedeelde zesde plaats. De Derde Periode wordt na twee wedstrijden aangevoerd door een dozijn deelnemers. Zij hebben de maximale score van acht punten weten te vergaren.

De Klapper van de Week wordt deze keer opgeëist door nieuwkomers Jonge Kracht en yellowblackeagle. Zij betreden het klassement op een 264ste plek en boeken meteen 32 plaatsen winst. Hekkensluiter is nog altijd Max de Swart, die na zijn vijfde ‘nul’ op rij zijn abonnement op de laatste plaats weer een weekje heeft verlengd. Hij bivakkeert nu op 296ste plaats. Zolang Max met lege handen blijft, gaat het goed met Vitesse.

De volgende wedstrijd die meetelt is alweer de laatste van deze maand: AZ-Vitesse op 19 maart. Inmiddels kan de maandtopic over april worden ingevuld.

Meer weten? Meedoen? Voor de Vitesse Pool: Klik hier

14-03-2005

SV Vitesse ook tegen nieuwe competitieopzet

Samen met zo’n 25 andere supportersverenigingen, heeft de Supportersvereniging Vitesse zich uitgesproken tegen de plannen om volgend seizoen tot een nieuwe competitieopzet te komen. De KNVB heeft om de nieuwe plannen ten uitvoer te kunnen brengen een pakket van maatregelen samengesteld die voor de gehele competitie gelden en die voor clubs maar met name voor supporters zeer negatieve gevolgen hebben. De invoering van de nieuwe plannen lijken zelfs als excuus te worden gebruikt om maatregelen die eerder zijn afgewezen nu toch versneld in te voeren. Zo heeft de KNVB laten weten dat het aantal verplichte combiregelen dient toe te nemen, worden kaartsystemen ingevoerd met ingrijpende vrijheidsbeperkende maatregelen, enz. De maatregelen die worden afgekondigd lijken een manier om onder een aantal bepalingen zoals afgesproken in het zogenaamde Beleidskader te omzeilen. In dat Beleidskader hebben verschillende partijen afspraken gemaakt over de organisatie van wedstrijden in het betaalde voetbal in Nederland.

Middels de koepelorganisatie SOVS is inmiddels aan de Tweede Kamer, ministeries, clubs en de UEFA gevraagd de plannen af te wijzen. Eenzelfde verzoek is gericht aan burgemeesters en politiechefs die op 16 maart a.s. bijeen zijn op een zogenaamd burgemeestersoverleg. De Supportersvereniging Vitesse heeft burgemeester Krikke gevraagd om op 16 maart een negatief advies uit te brengen.

Eerder lieten politici, coaches uit het betaalde voetbal, spelers en verschillende clubs zich al negatief uit over de nieuwe competitieopzet. Nu blijkt dat er ook bij de supporters dus geen enkel draagvlak voor de invoering is. De Supportersvereniging Vitesse heeft goede hoop dat nog deze maand het plan definitief zal sneuvelen. Mocht dat onverhoopt niet het geval zijn dan zal de Supportersvereniging Vitesse zich samen met de SOVS en andere supportersverenigingen beraden over welke activiteiten zij nog kan ontplooien.

15-03-2005

Kromkamp (AZ) en Yakubu missen AZ-Vitesse

AZ-speler Jan Kromkamp mist zaterdagavond. (20.00 uur) de thuiswedstrijd van zijn ploeg tegen Vitesse. De verdediger kreeg tegen De Graafschap zijn vierde gele kaart en is, net als Vitessespeler Abubakari Yakubu (zesde keer geel) automatisch voor één duel geschorst.

Bron: De Gelderlander 15-03-2005

Igor Gluscevic scoort voor Jong Vitesse

Lange tijd leek een doelpunt van Igor Gluscevic gisteravond voldoende voor een kleine overwinning van Jong Vitesse op Heerenveen. Tot Jaap Davids zeven minuten voor tijd onnodig een strafschop veroorzaakte: 1-1. Trainer Theo Bos was na afloop van de wedstrijd, die werd gespeeld op het Rhedense sportpark aan de IJsselsingel, ontevreden met de uitslag. “Gezien de kansen moeten wij winnen. Het was een leuke wedstrijd met van beide kanten goed voetbal. Maar wij moeten na rust de wedstrijd beslissen”, vond de trainer van Jong Vitesse.

Na een pass van Tim de Meersman opende Gluscevic voor rust de score. Hij kapte zijn man uit en schoot keurig binnen: 1-0. Na rust misten Eldridge Rojer (twee keer) en Luciën Dors open kansen op een grotere marge. Daardoor was de fout van verdediger Jaap Davids pijnlijk. In de 83ste minuut duwde hij zijn tegenstander met twee handen in de rug, met een terechte strafschop als gevolg. De sterke middenvelder Thomas Präger passeerde doelman Gino Coutinho van de stip: 1-1.

“Totaal onnodig”, verzuchtte Bos, die wel tevreden was met het spel en de inzet van de selectiespelers Gluscevic, Aleksandar Rankovic, Stijn Schaars en Rojer. “Het enige dat ik van die jongens verwacht is beleving en 100 procent inzet. Dat zijn ze tegenover de andere spelers verschuldigd en daarover heb ik geen klagen.”

Stand eredivisie reserveteams:

1. Feyenoord 18-39, 2. Ajax 15-36, 3. PSV 16-29, 4. FC Utrecht 17-26, 5. FC Twente 16-25, 6. Vitesse 16-25, 7. Heerenveen 17-25, 8. Willem II 15-23, 9. NAC 17-22, 10. RKC 17-21, 11. Excelsior 18-15, 12. Volendam 17-14, 13. Heracles 17-14, 14. ADO Den Haag 18-11.

Programma: Donderdag 17-3: Jong Vitesse-Jong FC Twente, 18.30 uur, sportpark aan de IJselsingel, Rheden.

Bron: De Gelderlander 15-03-2005

Stadionsteward vervangt politie
Stadionverbod aangescherpt, proef met pasfoto’s

De invoering van een nieuw playoffsysteem als toetje van het eredivisieseizoen leidt de komende voetbaljaargang tot een groot aantal ingrijpende maatregelen voor supporters. In een uitgelekt geheim rapport, waarover de burgemeesters van de voetbalsteden morgen in Den Haag praten met de KNVB, veiligheidsorganisaties en betrokken ministeries, staan tal van strengere voorstellen die ertoe moeten leiden dat de politie-inzet rond het voetbal volgend seizoen niet groeit. Dit ondanks de circa twintig extra wedstrijden die na afloop van de competitie worden gespeeld waarin clubs plekken in de Europese competities kunnen afdwingen.

De meest in het oog springende maatregel is dat er nooit meer standaard politie wordt ingezet rond de stadions. Dit geldt ook bij de grote risicowedstrijden. De ME wordt louter nog opgeroepen bij grote ordeverstoringen. Stewards moeten de politietaken overnemen. Hiertoe worden de opleidingen verbeterd. En om dit werk aantrekkelijker te maken wil het ministerie van Binnenlandse Zaken met de collega’s van Financiën in conclaaf over een gunstiger belastingregeling voor de ordebewakers in de stadions.

Verder komt er bij twee clubs een proef waarbij alle stadionbezoekers pasfoto’s moeten inleveren en ziet een persoonsgebonden ‘uitkaart’ het levenslicht. Deze wordt verplicht voor alle aanhangers die een ticket willen kopen voor een uitwedstrijd. Het aantal tribuneplekken voor bezoekende supporters wordt niet vergroot, hoewel de verwachting is dat juist de ‘nacompetitiewedstrijden’ op grote belangstelling kunnen rekenen. Het oorspronkelijke idee om ook op nieuwjaarsdag te voetballen is naar de prullenbak verwezen. Over een voetbalprogramma op tweede kerstdag en Koninginnedag mogen de burgemeesters zelf beslissen.

Met deze plannen hoopt de KNVB de grootste bedenkingen bij de burgemeesters over de nieuwe competitieopzet weg te halen. De morgen te bespreken ideeën komen uit de koker van een brede maatschappelijke werkgroep. Behalve de voetbalbond zitten hierin ook burgemeesters, korpschefs en vertegenwoordigers van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV) en het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De werkgroep berekent dat de extra wedstrijden circa 12.000 extra manuren politiewerk opleveren. Omdat het streven juist is om de politieinzet rond het betaald voetbal te verlagen, is nu gezocht naar mogelijkheden om de inzet van ‘blauw’ bij alle andere wedstrijden flink terug te schroeven. Dit resulteert in een grotere verantwoordelijkheid voor de clubs zelf. Alleen al het weghalen van politiemensen uit de stadions levert een besparing op van 7200 manuren. Ook de afhandeling van de verkeersstromen rond de voetbalvelden ligt voortaan op het bordje van de clubs.

De stadionverboden worden aangescherpt. Wie gestraft wordt mag na het ‘uitzitten’ hiervan niet terugkeren op het oude tribunevak. Voorts beziet de KNVB of er een civiele meldingsplicht kan komen waarbij berispte supporters zich tijdens wedstrijden van hun club op een plek buiten het stadion moeten melden. Elke keer als ze niet verschijnen wordt het verbod verlengd. Bovendien wordt van elke zich misdragende supporter een foto gemaakt.

Bron: De Telegraaf 15-03-2005

Edward Sturing in Voetbalinsite

De eerstvolgende uitzending is maandag 14 maart. Edward Sturing is dan de gast aan tafel bij Wilfred Genee en Johan Derksen. De trainer komt onder andere praten over de sterke opmars van Vitesse dit seizoen.

De uitzending begint vanavond (maandag) om 20.30 uur op RTL 5 en duurt tot 22.00 uur. De uitzending wordt van 00.00 uur tot 01.30 uur herhaald op RTL 5. En mocht je iets willen vragen aan Edward, dan kan het via onderstaande link.

Stel je vraag aan Edward Sturing

Voetbalinsite.nl 14-03-2005

Knol revalideert in Antwerpen

Vitesse-speler Ruud Knol heeft, in overleg met de medische staf van Vitesse, besloten zijn revalidatie de komende zes tot acht weken voort te zetten bij fysiotherapeut Maarschalk in Antwerpen, België.

Knol en de medische staf van Vitesse besloten hiertoe naar aanleiding van een onlangs gemaakte MRI scan door dokter Heijboer, orthopedisch chirurg in het EMC ziekenhuis te Rotterdam. De MRI wees uit dat de verdediger, die op 29 augustus vorig jaar zijn laatste wedstrijd speelde, goed herstelt, maar dat Knol in deze fase van zijn revalidatie behoefte heeft aan trainingsfaciliteiten die bij Vitesse niet voorhanden zijn. In de praktijk van Maarschalk zijn deze faciliteiten wel aanwezig. Nadat Knol het revalidatietraject in Antwerpen heeft doorlopen, komt hij voor de laatste fase van zijn revalidatie weer terug bij Vitesse voor hervatting van de veldtraining.

Naar verwachting, en indien Knol geen tegenslagen krijgt in het opgestelde revalidatieschema, zal hij zich in aanloop naar het seizoen 2005-2006 weer volledig aansluiten bij de eerste elftal selectie.

Bron:Vitesse.nl 14-03-2005

Abubakari Yakubu gevolgd door PSV

Vitesse-middenvelder Abubakari Yakubu wordt gevolgd door PSV. De koploper bekijkt mogelijke opvolgers voor Mark van Bommel en Johann Vogel, die PSV na dit seizoen waarschijnlijk verlaten. Yakubu wordt door Vitesse gehuurd van Ajax, waar hij na dit seizoen één jaar onder contract staat. Vitesse heeft een optie tot koop bedongen, maar kan de transfersom voor Yakubu binnen de huidige begroting niet betalen. Of de nieuwe Ajax-trainer Yakubu wil terughalen, is onduidelijk. Ook andere clubs, waaronder de Franse koploper Olympique Lyon, hebben Yakubu op de korrel.

Bron: Omroep Gelderland 14-03-2005

Vitesse: beste prestatie in vijf jaar

Met 43 doelpunten uit 25 duels levert Vitesse de beste prestatie in vijf jaar. Alleen in 2000 had Vitessemeer punten na 25 wedstrijden, namelijk 44. De Arnhemmers eindigde toen als vierde met 63 punten aan het eind van het seizoen. In 2001 had Vitesse net als dit seizoen 43 punten, maar nu is het doelsaldo beter. Toen miste Vitesse net Europees voetbal met 59 punten. In 2002 had Vitesse 42 punten na 25 wedstrijden en werden de Arnhemmers vijde met 60 punten. De afgelopen twee seizoenen had Vitesse na 25 wedstrijden slechts 20 punten.

Bron: Omroep Gelderland 14-03-2005

NEC en Vitesse live bij Betuwenet

Internetprovider Betuwenet is gisteren begonnen met het live uitzenden van voetbalwedstrijden uit de Holland Casino Eredivisie via internet. Directeur Robbert Bakker is enthousiast en spreekt van een uniek project. “Wij zijn de eerste Nederlandse internetprovider die het live bekijken van voetbalwedstrijden mogelijk maakt.”.

Gisteren konden supporters van Vitesse de verrichtingen van hun club tegen NAC op internet volgen. Dit kan via de website. www.betuwe.net. De kosten bedragen 4 euro 95 per wedstrijd. “Dit zijn lage tarieven”, zegt Bakker. “Zeker wanneer je kijkt naar andere vormen van betaaltelevisie. De beeldkwaliteit is bovendien vergelijkbaar. We hebben er hoge verwachtingen van.”

Om de wedstrijden te kunnen bekijken, zijn er wel systeemeisen waaraan de computers moeten voldoen. Zo moet er minstens Windows 98 op zijn geïnstalleerd, Windows Media Player 9 of hoger en Internet Explorer 5.1 of hoger. Om maximaal plezier te hebben van de uitzendingen wordt bovendien een snelle internetverbinding aangeraden als kabel of ADSL.

Betuwenet huist in Gendt en startte acht jaar geleden met internetdiensten aan het regionale bedrijfsleven. De internetprovider maakt onderdeel uit van de Regio Providers Groep, een groep van providers die verder bestaat uit FlakkeeNet, LandvanCuijkNet en ONS Brabant. Bakker: “Als lokale internetprovider past het uitzenden van grote eredivisieclubs als NEC en Vitesse perfect binnen onze lokale dienstverlening.” Als hoogtepunt noemt hij alvast de streekderby NEC-Vitesse die op 10 april wordt gespeeld.

Bron: De Gelderlander 14-03-2005

De Italiaanse trekjes van Michael Dingsdag

Steeds gerieflijker leunt Vitesse op een solide organisatie, met de verdediging als belangrijke pijler. Tussen de ervaren jongens in, heeft de groei van centrale verdediger Michael Dingsdag een vlucht genomen.

De uitstraling van een ervaren verdediger had hij van nature, maar schoonheidsfoutjes ‘a la Frank de Boer’ kostten Dingsdag altijd veel krediet.

Na de zevende uitzege van het seizoen (1-2 bij NAC Breda) meldde de 22-jarige verdediger zaterdagavond dat hij zich tegenwoordig minder zorgen maakt om zijn krediet. “Vroeger was elke fout een doelpunt, dat is tegenwoordig niet meer zo. Ik heb nu ook het gevoel dat ik wel eens een foutje mag maken, zonder dat alles gelijk in elkaar valt.”

Dingsdag maakte zaterdag weinig foutjes en had een opvallend makkelijk avondje tegen NAC. “In de eerste helft hadden we alles onder controle. Het ging inderdaad makkelijk. We geven bijna niks weg en dat is gewoon lekker, daar hou ik een goed gevoel aan over”, reageerde de 22-jarige Amsterdammer zaterdag in Breda. “Maar je moet natuurlijk wel altijd scherp blijven. Diba is een onvoorspelbare speler en Boussaboun is handig en snel, je moet oppassen voor de kluts, dat hij die ballen niet meekrijgt.”

Dat gebeurde in de slotfase eenmaal (1-2 Boussaboun), waardoor NAC nog een slordige vijf minuten hoop mocht koesteren. “Dat mag nooit gebeuren”, meent Dingsdag.

Samen met Peter van den Berg vormt hij een ijzersterk duo in de defensie van Vitesse. De jongste van de twee (Van den Berg is 33 en elf jaar ouder) is bezig in rap tempo zijn schoonheidsfoutjes weg te poetsen. Tegen NAC stond Dingsdag stoïcijns en degelijk zijn mannetje ( ‘het is altijd lekker als je tegenstander geen bal raakt’.)

Dingsdag maakt zich het ‘uitschakelen van de tegenstander’ steeds meer eigen. Hij is hard in de duels, kopsterker geworden en meedogenloos als het moet. Daarbij durft hij zonder een spier te vertrekken een bal bij dreigend gevaar gewoon steenhard in de tribune te rammen, tot afschuw van de doorsnee Hollandse voetballiefhebber, die ‘voetballende oplossingen’ wil zien.

Juist daaraan dreigde Dingsdag ten onder te gaan, maar de jongeling beleeft tegenwoordig plezier aan zijn onorthodoxe strijdwijze. “Maar ik bemoei me ook graag met de opbouw. Harald Wapenaar geeft de bal ook vaak op mij”, weet Dingsdag, die indirect betrokken was bij de openingstreffer van Matthew Amoah. “Met die pass op Vreven, waaruit de 1-0 kwam, ben ik na zo’n wedstrijd ook blij. Ik wil graag iets meer doen dan verdedigen.”

Toch weet Dingsdag dat hij daarop niet wordt afgerekend. “Jonge jongens hebben weinig ervaring en maken daarom foutjes. Ik kan geen ervaren speler worden als ik niet speel. Daarom wilde ik voor dit seizoen ook per se verhuurd worden als ik niet aan spelen zou toekomen.”

Dat kwam hij, door de blessure van Ruud Knol, wel. “Ik heb veel aan de coaching van Peter van den Berg en Harald Wapenaar. Jongens met ervaring, Peter bij Feyenoord, Harald bij buitenlandse clubs. Harald speelt daar een grote rol in. Het is een groot verschil met Jevric (Wapenaars voorganger, red.). Die hoorde je niet.”

“Harald coach en praat veel. Na de wedstrijd nemen we dingen direct door, nu ook. Hij geeft aan wat er goed en niet goed gaat. Vandaag zei hij dat hij vond dat ik echt aan het groeien was, dat ik een betrouwbare verdediger aan het worden ben. Dat vond hij mooi om te zien.”

“Peter en ik coachen elkaar ook veel. Je kunt het hele team zien”, meent de verdediger.

Dingsdag pikt zijn leermomenten niet alleen op in de Hollandse school. Van zijn voorganger Dejan Stefanovic leerde hij ‘voor de man komen’. “Dat zijn die kleine dingetjes die je van anderen leert. Je moet er wel mee oppassen. Als je voor je man komt, mag hij niet bij je wegdraaien natuurlijk.”

“Ik kijk op televisie ook veel naar Italiaanse verdedigers. Die nemen nooit risico en dat zijn toch grote jongens. De Maldini’s worden overal de hemel in geprezen.”

Bron: De Gelderlander 14-03-2005

Vitesse weer dichter bij record uitzeges

Vitesse is zaterdag weer een stap dichter bij het recordaantal uitoverwinningen in een seizoen in de eredivisie gekomen. De 2-1 bij NAC Breda was de zevende uitzege in deze competitie. Het record, acht uitoverwinningen, stamt uit het seizoen 1989-1990. Toen won Vitesse op de laatste speeldag voor de achtste keer buitenshuis: 1-2 bij FC Utrecht. Vitesse heeft nu nog vijf kansen om dat record te evenaren en eventueel te verbeteren. De Arnhemse ploeg speelt in het restant van de competitie nog uitwedstrijden bij achtereenvolgens AZ, NEC, PSV, FC Utrecht en De Graafschap.

Bron: De Gelderlander 14-03-2005

Vitesse favoriet in strijd om Europa

Vitesse heeft zich ontwikkeld tot de grote favoriet voor de vijfde plaats, die recht geeft op Europees voetbal. De overtuigende zege bij NAC Breda (1-2) van zaterdag was alweer de derde overwinning op rij.

Vitesse heeft een buitengewoon goed weekeinde achter de rug. De Arnhemse ploeg won voor de zevende keer dit seizoen buitenshuis en verstevigde de vijfde plaats op de ranglijst, mede doordat de concurrenten Heerenveen en FC Utrecht verloren. Roda JC, vooraf ingeschat als een geduchte kandidaat voor Europees voetbal, staat al op dertien punten en lijkt uitgeschakeld in de dans naar Europa.

FC Twente is na de winterstop nog ongeslagen en inmiddels de grootste concurrent van Vitesse. Aangezien de kans groot is dat ook nummer zes mag meedoen aan het toernooi om de UEFA Cup, komt de Europese rentree van Vitesse binnen handbereik. “We hebben een voorsprong en moeten nu scherp blijven en punten pakken waar dat kan”, zei Edward Sturing zaterdagavond in Breda. Nu de oorspronkelijke doelstelling, een eindklassering tussen plek acht en twaalf, al gehaald is, spreekt ook de trainer van Vitesse over De Nieuwe Doelstelling, het bereiken van Europees voetbal: “We moeten nu niet makkelijk gaan worden. Samen met ons publiek, moeten we voor de nieuwe doelstelling gaan.”

Door de derde opeenvolgende zege (1-2 bij Den Bosch, 2-0 tegen Willem II en 1-2 bij NAC) is Vitesse zelfs uitgegroeid tot de grote favoriet in de strijd om Europees voetbal. Niet alleen cijfermatig, vanwege de voorsprong van vijf punten op nummer zes FC Twente. Maar zeker ook vanwege het voetbal dat het team van Sturing de laatste weken speelt.

Sprankelend is het zelden, maar het spel van Vitesse is o zo effectief. In Breda bleek opnieuw dat de Arnhemse ploeg organisatorisch uitstekend in elkaar steekt. In het hart van de verdediging is de jonge Michael Dingsdag een zekerheidje geworden naast de ervaren Peter van den Berg. De backs Michael Jansen (een van de uitblinkers in Breda) en Stijn Vreven completeren de sterke verdediging, die vanuit het middenveld gesteund wordt door de heersende controleur Abubakari Yakubu. De overige middenvelders Theo Janssen en Richard Knopper scoren ook al weken achtereen dikke voldoendes en zo heeft Vitesse een ploeg die zeer moeilijk te verslaan is.

NAC Breda zal zelden op eigen veld zo zijn weggespeeld als zaterdagavond, in de eerste helft. De thuisploeg bleef nauwelijks in balbezit, doordat het telkens stuitte op de hechte organisatie van Vitesse. Het thuispubliek uitte zijn onvrede met name op Vreven, die bekertjes bier vanaf de tribune langs hem heen zag vliegen. Vlak voor rust legde scheidsrechter Dick van Egmond het duel zelfs even stil en moest NAC-aanvoerder Rob Penders tot zijn eigen verbazing per microfoon het publiek tot kalmte manen.

Vreven liet zich zoals gebruikelijk niet gek maken door de acties van het vijandige publiek. Hij deed doodleuk alsof hij een bekertje bier leegdronk en vond al na 23 minuten zijn ultieme sportieve revanche. Anthony Lurling liet de bal liggen op de achterlijn, waarna Vreven de vrijstaande Matthew Amoah een open doelkans bood (0-1).

Uitgerekend Amoah scoorde, de man die een week eerder nog was uitgejouwd door een deel van de Arnhemse aanhang. “Het is extra leuk dat hij scoort”, sprak Sturing. “Daar geniet ik als trainer van. Ook ik vind dat hij een bepaalde non-verbale communicatie over zich heeft, maar zoals bij alle spelers moet je kijken naar de goede kanten. Matthew heeft kwaliteiten die hem belangrijk maken voor Vitesse.” Die kwaliteit is scoren, het was toch al de negende competitietreffer van de Ghanees. Het enige wat Vitesse zichzelf in Breda mocht verwijten, is dat de ploeg niet vroegtijdig op een veilige voorsprong stond. In de rommelige twee helft pegelde Knopper de bal tien minuten voor tijd fraai in de verre hoek, na een afgeslagen hoekschop (0-2). Het was de derde cruciale treffer van Knopper op rij, waarmee hij zijn kracht in zijn nieuwe rol als aanvallende middenvelder onderstreepte.

Na een zondagsschot van Ali Boussaboun (1-2) rook NAC in de slotfase bloed. Vitesse is dit seizoen is in staat dergelijke hachelijke momenten te overleven. De ploeg lijkt degelijker dan de naaste concurrenten. Met negen speelronden te gaan zijn, maakt dat Vitesse tot de grote favoriet in de strijd om Europees voetbal.

Bron: De Gelderlander 14-03-2005

Aanbouw minder valide supporters blijft

Aan het bericht over het terug brengen van de stadion capaciteit willen wij het volgende toevoegen. Mede na overleg met de SV, heeft Vitesse besloten de aanbouw voor onze minder valide suppoters, vak 117, te laten staan. Dit tribunedeel is door zijn bereikbaarheid, via de rollerside ingang, een zeer goede oplossing voor onze minder valide supporters. Het is dan ook een goede zaak dat dit behouden blijft.

13-03-2005

Prijzen seizoenkaarten Vitesse niet omhoog

Vitesse heeft, om de trouwe supporters te belonen, besloten de prijzen van de seizoenkaarten voor het komende seizoen niet te verhogen. Ook wordt er geen prijsindexering doorgevoerd.

Daarmee blijft Vitesse ook komend seizoen één van de goedkoopste eredivisieclubs om te bezoeken.

De goedkoopste Vitesse-seizoenkaart voor volwassenen gaat in 2005/2006 € 120, – kosten. Er zijn seizoenkaarten beschikbaar voor alle tribunes. De prijzen variëren;

Noord-tribune € 120, – / € 165, –

Oost-tribune € 120, – / € 165, – / € 195, -/ € 225, – / € 260, – / € 325, –

Zuid-tribune € 140, –

Afab-westtribune € 215, – / € 295, – / € 380, –

De kinderkorting wordt voor het seizoen 2005/2006 gekoppeld aan een lidmaatschap van de Vitesse Kids Club. Leden kunnen voor € 45, – een jaarkaart bemachtigen (alle tribunes).

Voor mindervalide-en rolstoelsupporters en hun begeleider (max. 1 per rolstoeler/mindervalide) geldt dat zij een seizoenkaart kunnen aanschaffen voor € 92, -.

Personen die woonachtig zijn op hetzelfde adres, kunnen met korting naar de thuiswedstrijden van Vitesse in Gelredome. De eerste persoon betaalt de hierboven genoemde prijs van een seizoenkaart naar keuze. Persoon twee (b.v. partner) krijgt 10 procent korting, persoon drie 20.

Ook de prijs van een jaarparkeerkaart blijft ongewijzigd: € 100, -. Seizoenkaarthouders van Vitesse kunnen op vertoon van hun seizoenkaart overigens gratis gebruik maken van het openbare busvervoer naar (2 uur voor aanvang wedstrijd) en van (tot 1,5 uur na de wedstrijd) het stadion.

Vitesse en Gelredome hebben in overleg besloten het aantal zitplaatsen op termijn terug te brengen naar de oorspronkelijke capaciteit. Dit betekent dat de uitbreiding die destijds voor Euro 2000 is geplaatst, in de winterstop van het komende seizoen wordt afgebroken.

De stadioncapaciteit wordt hiermee per januari 2006, van de huidige 27.900 plaatsen teruggebracht naar 26.600 zitplaatsen, destijds de capaciteit bij het in gebruik nemen van het stadion op 25 maart 1998.

Bron:Vitesse 13-03-2005

Vitesse smoort jubelstemming bij Bredanaars
NAC hopeloos verdwaald

Pierre van Hooijdonk wordt morgen in Breda officieel gepresenteerd als versterking van NAC voor volgend seizoen. ‘Big Pete’ is hard nodig bij NAC, want het houdt allemaal niet over bij de club. Tegen Vitesse gisteravond schotelde de huidige ploeg van Ton Lokhoff de 12.472 toeschouwers een ronduit dramatische vertoning voor. Afgaande op de 2-1 nederlaag en het spel van NAC hebben de Brabanders aan één Van Hooijdonk niet genoeg. Wellicht kan de spits eveneens op het middenveld en in de verdediging z’n steentje bijdragen, zodat het avondje NAC sportief weer enige betekenis krijgt.

In Breda ijveren ze trouwens voor meer avondjes NAC. Burgemeester Van der Velden zegt wel te willen, maar de supportersproblematiek staat het niet toe. De fans van NAC bewezen zichzelf gisteren tijdens het duel met Vitesse wederom een slechte dienst. Drie minuten voor rust wilde arbiter Dick van Egmond de ploegen laten inrukken, omdat spelers en grensrechter Rozeboom werden bekogeld met plastic bierbekers. Ongetwijfeld gevuld met ander geel vocht dan bier. Van Egmond liet twee minuten later doorspelen nadat aanvoerder Rob Penders het publiek vanaf het veld had toegesproken. ,,Laten we het gezellig houden, zodat we door kunnen voetballen”, aldus Penders. Het gedrag van het Bredase publiek is allemaal het gevolg van het armoedige spel van NAC de laatste maanden. De opleving vorige zondag tegen De Graafschap kreeg tegen Vitesse geen enkel vervolg. De bezoekers uit Arnhem speelden uitstekend combinatievoetbal. Het was de ploeg van Edward Sturing slechts aan te rekenen dat de score pas in de 23e minuut werd geopend en dat het tot de rust bij die ene treffer van Matthew Amoah bleef. Vooral ook tot frustratie van Purrel Fränkel, die in de eerste tien minuten driemaal een medespeler (Amoah en Youssouf Hersi 2x) in kansrijke positie manoeuvreerde.

Bij het doelpunt was de linksbuiten van Vitesse niet betrokken. Daarvoor stak NAC’er Anthony Lurling de Arnhemmers de helpende hand toe. De van Feyenoord gehuurde aanvaller deponeerde de bal bij het meeverdedigen zo in de voeten van Vreven, die Amoah de niet te missen kans bood: 0-1. Met een schitterende volley verdubbelde Richard Knopper de voorsprong (0-2) na rust zodat het doelpunt van de Marokkaanse international Ali Boussaboun in de 84e minuut (1-2) slechts voor de statistieken van belang was.

Het temperde direct de jubelstemming, die Breda afgelopen week in de greep nam. Na de winst tegen De Graafschap (2-0) en de aankondiging dat Pierre van Hooijdonk terugkeert op het Brabantse nest, gingen ze los in Breda. Hardop werd zelfs gefilosofeerd over Europees voetbal terwijl trainer Ton Lokhoff alle zeilen moet bijzetten om met NAC niet in degradatiegevaar te komen. Hoewel bekend is dat ‘Big Pete’ waarschijnlijk met een eigen kledinglijn (Pi-Air) op de markt komt, hij meedeelt in de opbrengst van verkochte seizoenkaarten boven de 10.000 stuks en zelfs opteert voor een bobo-functie bij NAC, heeft de international nog niet laten weten of hij komt als de club degradeert.

Van Hooijdonks oude club Vitesse zou hem trouwens beter passen. Bij de Gelderlanders missen ze een koele afmaker en een groot balvast aanspeelpunt in de spits. Krijgt trainer Sturing zo’n type volgend seizoen tot z’n beschikking, dan heeft Vitesse, bij het intact blijven van de huidige spelersgroep, de selectie rond en kan het met een gerust hart Europa in. Want kwalificatie voor internationaal voetbal zit eraan te komen, hoewel de club nog een moeilijk programma voor de boeg heeft.

Dat zegt Vitesse weinig, want NAC in Breda werd vooraf door de Arnhemmers als heksentoer bestempeld. Zonder veel problemen werd met 1-2 gewonnen en drie punten meegenomen naar huis door de huidige nummer vijf van Nederland.

NAC – Vitesse 1-2 (0-1). 23. Amoah 0-1, 80. Knopper 0-2, 84. Boussaboun 1-2.
Scheidsrechter: Van Egmond.
Toeschouwers: 12.472.
Gele kaart: Penders, Diba (NAC), Yakubu (Vitesse).

NAC: Schollen; Collen, Penders, Colin en Kerstens; Petö (75. Rigters), Risamasu en Mendes da Silva; Diba, Boussaboun en Lurling (62. Cornelisse).

Vitesse: Wapenaar; Vreven, Van den Berg, Dingsdag en Jansen; Knopper, Yakubu, Janssen en Fränkel (80. Schaars); Hersi (84. Gluscevic) en Amoah (90. Rojer).

Bron: De Telegraaf 13-03-2005

Sportieve revanche Matthew Amoah

Met de openingstreffer tegen NAC Breda nam Matthew Amoah sportief revanche op de Vitesse-supporters die hem vorige week nog uitfloten: “Dit is goed voor mij en voor het team. De spelers stonden allemaal achter mij. Ik vind dat prachtig en het is ook goed dat de trainer mij heeft laten staan. Ik heb nu gescoord, dat is het beste wat ik kan doen.” Amoah heeft ergens wel begrip voor de kritische houding van het publiek: “Ze verwachten misschien meer van mij. Ik ben mentaal gelukkig sterk en ga me nu concentreren op het voetbal en bemoei me niet met wat er buiten gebeurt.”

Bron: Omroep Gelderland 13-03-2005

Vreven lacht om biergooiend publiek

Zoals zo vaak in uitwedstrijden was Vitesse-rechtsback Stijn Vreven weer het mikpunt van spreekkoren. De Belg werd ook bekogeld met bekertjes bier en dat was voor scheidsrechter Van Egmond zelfs aanleiding om de wedstrijd even te staken: “Belachelijk”, vond de Belg. “Dat was helemaal niet nodig. Ik vind het allemaal prima. Ze gooiden biertjes, ik heb er nog even een goede slok van genomen.” Vreven speelde zelf een ijzersterke wedstrijd en zijn directe tegenstander Anthony Lurling kwam niet in het stuk voor. De vleugelspits was wel betrokken bij de openingstreffer van Vitesse. Lurling hield een bal binnen, die vervolgens door Vreven werd voorgezet: “Dat was perfect van hem. Amoah kon de bal na mijn voorzet vervolgens zomaar inschieten. Misschien krijgt Lurling ook nog een premie als we Europees voetbal halen”, refereert Vreven aan het feit dat Lurling bijna naar Vitesse was gekomen. De manier waarop Vitesse won in Breda kon Vreven wel bekoren: “De overwinning is meer dan onverdiend. Op vrijwel alle gebied was het uitstekend. Alleen scoren we zo moeizaam, maar op welke manier we de punten eruit slepen, maakt niet uit. Maar nu dus met goed voetbal.”

Bron: Omroep Gelderland 13-03-2005

Europa stap dichterbij voor Vitesse

Vitesse heeft zaterdagavond in Breda een belangrijke stap richting Europees voetbal gezet. NAC werd volkomen verdiend met 1-2 verslagen. Vanaf de eerste minuut waren de Arnhemmers de bovenliggende partij in het regenachtige Brabant. Waar bij de thuisploeg geen pass goed aankwam, creërde Vitesse er lustig op los. De paar kansen leverden echter niets op. Halverwege het eerste bedrijf was het wel raak. Stijn Vreven strafte een verdedigingsfout van Lurling af waarna de afgelopen week zo geplaagde Matthew Amoah de bal alleen nog maar binnen hoefde te lopen. Een pegel van de wederom met passjes strooiende Theo Janssen leek direct na de openingsgoal de 0-2 te betekenen. Doelman Schollen redde echter bekwaam.

Na de thee was het aan NAC-zijde niet veel beter. Het spel van Vitesse daalde echter ook naar een zeer bedenkelijk niveau, waardoor het lang spannend bleef. Richard Knopper bezegelde het lot van de thuisploeg echter met een schitterende dropvolley. Ali Boussabon bracht de spanning (en vooral de hectiek bij zowel fans als spelers) met een knap schot nog even terug. De verdiende zege van Vitesse kwam echter niet meer in gevaar.

Bron: Omroep Gelderland 13-03-2005

Sturing geniet van eerste helft Vitesse

Vitesse-trainer Edward Sturing genoot vooral van de eerste helft die zijn elftal speelde tegen NAC Breda: “Zo wil je dat je elftal speelt. We waren zuinig op balbezit, we maakten constant de goede keuzes en deden geen domme dingen. Jammer dat we dat niveau niet de hele wedstrijd konden volhouden en dat we niet eerder afstand nemen.” Sturing ziet dat Vitesse hard op weg lijkt naar Europees voetbal: “We hebben nu al 43 punten. Het zou stom zijn als je niet denkt aan Europees voetbal. Het werkt ook meer dat onze omgeving steeds punten laat liggen, maar we moeten naar onszelf kijken. En we doen het goed.”

Bron: Omroep Gelderland 13-03-2005

Eenvoudig avondje NAC voor Vitesse

Vitesse beleefde zaterdag een eenvoudig ‘avondje NAC’. De 2-1 winst lijkt moeizaam, maar over de gehele negentig minuten was de ploeg heer en meester. Matthew Amoah zette Vitesse voor rust op voorsprong. Richard Knopper verdubbelde tien minuten voor tijd de score, waarna Boussaboun de eindstand in de 84e minuut op 1-2 bepaalde.

NAC Breda 1-2 Vitesse
Scheidsrechter: D. van Egmond
Toeschouwers: 12.471
12 maart 2005, 19:30 uur
Fuji Film Stadion Breda

Voor rust was er maar een ploeg die voetbalde en dat was Vitesse. Al na 16 seconden dook Amoah vrij op voor doelman Schollen (mooie actie Fränkel), maar de doelman was net op tijd om de bal weg te werken. Vitesse startte sterk en zette NAC in eigen huis onder druk. De ploeg van trainer Lokhoff kwam er tot grote ontevredenheid van het publiek maar moeizaam uit. Ne enkele gevaarlijke momenten voor het doel na NAC was het in de 23e minuut raak. Anthony Lurling probeerde de bal bij de eigen achterlijn binnen te houden, gleed uit, waardoor Stijn Vreven de bal eenvoudig kon voorzetten. Hij bereikte spits Amoah die bal de bal hard achter Schollen schoot: 0-1.

Vitesse bleef de gehele eerste helft de beste ploeg en het enige dat de ploeg kon worden verweten is dat de score niet uitgebouwd werd. Zo schoot Theo Janssen direct na de voorsprong van ruim 20 meter knap in (tot corner verwerkt) en schoot Hersi voorlangs uit een slimme pass van Amoah. NAC kreeg voor rust één goede mogelijkheid. Verdediger Collen snelde langs de zijlijn waarna Boussaboun met zijn inzet Wapenaar op zijn weg vond. De teleurstelling bij het publiek werd een aantal keren afgereageerd op onder meer Stijn Vreven, die het een en ander naar zijn hoofd kreeg geslingerd. Scheidsrechter Van Egmond legde als gevolg daarvan een paar minuten voor rust de wedstrijd even stil.

Na rust legde Vitesse minder risico in het spel en koos voor zekerheid. Het liet NAC het spel maken en daar de ploeg de grootste moeite mee. Het fanatieke publiek in Breda wilde wel, maar het kreeg de ploeg tot grote daden. Vitesse gaf geen kansen meer weg en verdubbelde in de 80e minuut de score. Richard Knopper kreeg de bal net binnen de zestien meter en schoot de bal prachtig in de lange hoek: 0-2. In plaats de wedstrijd rustig uit te spelen werd het vier minuten later plots 2-1 door een mooi schot van Ali Boussaboun en veerde het publiek weer op voor de laatste vijf minuten. Zonder echt in de problemen speelde Vitesse het duel uit en pakte drie belangrijke punten in de strijd om Europees voetbal. De gele kaart van Yakubu betekent een schorsing voor de middenvelder volgende week tegen AZ.

NAC Breda
Schollen, Mendes da Silva, Penders, Collen, Risamasu, Peto (’75 Rigters), Kerstens, Colin, Lurling (’62 Cornelisse), Diba en Boussaboun.
Reserves: Van Zwam (K), Barakat, Kousemaker en Jenner.

Vitesse
Wapenaar, Vreven, Dingsdag, Van den Berg, Jansen, Yakubu, Knopper, Janssen, Frankel (’81 Schaars), Hersi (’85 Gluscevic) en Amoah (’90+ Rojer).
Reserves: Coutinho (K), Rankovic en Dors.

Bron: Vitesse.nl 13-03-2005

Amoah blijft rustig in week van uitersten

Een deel van de Vitesse-fans hoonde hem zaterdagavond weg, vervolgens ging hij op gesprek bij de technische leiding en op donderdag volgde de uitnodiging voor het nationale elftal van Ghana. Het was een week vol uitersten voor Matthew Amoah. “Je moet mentaal sterk zijn”, zegt de spits, die vanavond met Vitesse op bezoek gaat bij NAC Breda (aanvang 19.30 uur).

Hij heeft het ogenschijnlijk rustig beleefd. Of hij een moeilijke week achter de rug heeft? “Nee”, zegt Amoah. “Ik ben maandag de stad in geweest om te winkelen. Je moet mentaal sterk zijn, hard blijven werken en niet meegaan in het verhalen.” De 24-jarige aanvaller uit Ghana is niet extra gemotiveerd na de recente gebeurtenissen. En van extra druk is ook geen sprake. “Ik denk dat de supporters van Vitesse wel weten wat ik kan. Je hebt soms een goede dag, en soms een slechte. Daarom vind ik dat supporters hun eigen spelers altijd moeten aanmoedigen.”

Amoah was de competitie begonnen met als persoonlijke streven vijftien keer te scoren. Tien wedstrijden voor het einde staat hij op acht treffers. “Als ik nu op twaalf uitkom, dan is dat ook goed voor mij”, zegt Amoah, die net als ploeggenoot Abubakari Yakubu is teruggekeerd in de nationale selectie van Ghana. Voor Amoah (en Yakubu) kwam de oproep voor het WK-kwalificatieduel met Kongo (zondag 27 maart) niet als een verrassing. “Na de oefenwedstrijd tegen Ajax zei de bondscoach al tegen Yakki en mij dat hij ons opnieuw zou selecteren”, aldus Amoah, die in 2000 met zijn land deelnam aan het toernooi om de Afrika Cup.

Edward Sturing wilde gisteren niet veel meer kwijt over de zaak Amoah. “Wat we hebben besproken? Dat gaat niemand wat aan.” Het enige dat Sturing wilde over de zaak Amoah kwijt wilde, was een herhaling van zijn standpunt dat hij zaterdag meteen na de wedstrijd gaf. “Het verhaal rond Amoah heeft geen consequenties voor de keuzes die ik maak. De hele wereld kan een andere mening hebben, maar ik maak de keuzes wie er spelen. Dat is mijn taak als trainer.”

Hoewel hij Amoah in de laatste wedstrijd vroegtijdig naar de kant haalde, zal Sturing de aanvaller vanavond in Breda ongetwijfeld weer vanaf het beginsignaal opstellen. Bij Vitesse ontbreekt alleen de langdurig geblesseerde Ruud Knol.

Vermoedelijke opstelling: Wapenaar; Vreven, Van den Berg, Dingsdag, Jansen; Yakubu, Knopper, Janssen; Hersi, Amoah en Fränkel.

Bron: De Gelderlander 12-03-2005

Sturing wil buffer in stand houden

Vitesse-trainer Edward Sturing was lange tijd voorzichtig als het onderwerp Europees voetbal aan de orde kwam, maar nu Vitesse vijfde staat, wil de trainer die positie ook vasthouden: “We hebben nu een buffer met de zesde plaats. Die moeten we in stand zien te houden. Je kunt ook zeggen dat zo’n voorsprong rust geeft, maar die rust heb ik juist proberen weg te nemen. We krijgen een moeilijke reeks en hebben de punten heel hard nodig, anders komen we ze straks nog tekort.”

Sturing weet dat Vitesse dit seizoen uit succesvol is: “We spelen inderdaad wat makkelijker dan op eigen veld.” Bovendien verwacht het thuispubliek aanvallend voetbal van Vitesse. Sturing: “Het lijkt alsof we liever uit spelen, maar ik speel ook graag in Gelredome. Het is wel moeilijk voor het elftal als het publiek schreeuwt dat we naar voren moeten. Als we aardig spelen, maar verliezen, fluiten ze ook. Dan heb ik liever dat ze fluiten, terwijl we toch een goed resultaat halen.”

Sturing heeft NAC Breda bekeken tegen De Graafschap: “Er ontbraken nogal wat spelers, maar na de 0-1 vond ik ze een stuk beter spelen. Diba was goed, hij doet dingen die je niet verwacht. Zijn rendement is zaterdag hopelijk minder.”

Bron: Omroep Gelderland 11-03-2005

Info over activiteiten SV

De informatie van het Charly Bosveld voetbaltoernooi en het slotfeest kunt u vinden onder verenigingsinfo-activiteiten.

maart 2005

Michael Jansen niet bang voor Diba

Michael Jansen heeft in de wedstrijd tegen NAC Breda een zware taak. De linksback van Vitesse moet het gevaar van NAC, vleugelspits Anouar Diba, zien te beteugelen: “Ik ga het proberen. Ik ken hem wel vanuit de jeugd. Toch ligt hij me wel als tegenstander. Hij is een getructe speler die vaak over het rechterbeen van een linksback passeert. Maar ik ben verdedigend goed met mijn rechterbeen, met passen en zo is het iets minder.” Bovendien kent Jansen ook een zwakke plek bij Diba: “Hij schakelt niet zo goed om, dus heb ik kansen om over hem heen te komen en dat doe ik graag.”

Jansen debuteerde ooit voor Vitesse in de UEFA-cup tegen Liverpool. “Dat soort wedstrijden wil ik vaker gaan spelen. We zijn er dichtbij, het geloof is er ook in de spelersgroep. Dat moet ook wel, anders is het zinloos om te gaan voetballen”, meent Jansen.

De linksbenige verdediger is ook met Vitesse in gesprek over het openbreken van zijn contract: “De situatie is nog hetzelfde als twee geleden. We moeten kijken wat Vitesse wil. Ik neem mijn tijd en heb al wat gesprekken gevoerd met mijn zaakwaarnemer. Met eventuele belangstelling van andere clubs hou ik mij niet bezig.”

Bron: Omroep Gelderland 11-03-2005

Met weinig zorgen richting Breda

Geen schorsingen en alleen Ruud Knol op de lijst van geblesseerden. Vitesse kan zaterdag op volle oorlogsterkte aantreden in het competitieduel tegen NAC Breda. Trainer Edward Sturing heeft probleemloos kunnen werken afgelopen week. Na het gewonnen thuisduel tegen Willem II (2-0) speelt Vitesse zaterdagavond in Breda tegen NAC. De ploeg van trainer Ton Lokhoff won vorige week eindelijk weer eens (2-0 tegen De Graafschap) en verraste deze week met de terugkeer van Pierre van Hooijdonk. De aanvaller die eerder al 3,5 jaar onder contract stond bij NAC Breda keert volgend seizoen terug op het ‘oude nest’.

Vitesse zal zaterdag naar alle waarschijnlijkheid in dezelfde formatie spelen als tegen Willem II. Eerder dit seizoen werd met 2-1 verloren van NAC. Boussaboun en Cornelisse zetten de gasten op 0-2. Theo Janssen verkleinde de achterstand vlak voor rust tot 1-2, maar ondanks een aantal grote kansen werd er niet meer gescoord. Vorig seizoen won NAC Breda in eigen huis door doelpunten van Stam en Petö met 2-0 van Vitesse.

Vermoedelijke opstelling Vitesse:
Wapenaar, Vreven, Dingsdag, Van den Berg, Jansen, Yakubu, Knopper, Janssen, Fränkel, Hersi en Amoah.

Bron: Vitesse.nl 11-03-2005

Dingsdag vindt Europees voetbal reëel

Michael Dingsdag vindt dat Vitesse een serieuze kandidaat is voor Europees voetbal. “Nu je zo hoog staat, is dat reëel. Met ieder punt dat we pakken, komen we weer dichter bij Europees voetbal. Het spel is niet altijd even mooi, maar als de punten binnen komen, maakt dat helemaal niet uit”, vindt de verdediger.

Dingsdag is nog niet in gesprek over het openbreken van zijn contract: “Het is wel positief dat ze nu al met mij willen praten. Het gaat aardig met mij. Ik zoek niet altijd de voetballende oplossing, waardoor vorig jaar nog wel eens tegendoelpunten ontstonden.”

Bron: Omroep Gelderland 11-03-2005

Vitesse op volle sterkte naar NAC

Vitesse kan zaterdagavond op volle sterkte aantreden tegen NAC. Alleen de langdurig geblesseerde Ruud Knol ontbreekt. Mogelijk speelt Vitesse met twee spitsen (Matthew Amoah en Youssouf Hersi), met Richard Knopper en Purrel Fränkel hangend op de flanken. Vitesse heeft het altijd moeilijk in uitduels tegen NAC. De laatste zege dateert van 1998 (0-2). In Gelredome werd het dit zeizoen 2-1 voor NAC.

Vermoedelijke opstelling: Wapenaar; Vreven; Van den Berg; Dingsdag; Jansen; Knopper; Yakubu; Janssen; Amoah; Hersi en Fränkel.

Bron: Omroep Gelderland 11-03-2005

Capaciteit Gelredome teruggebracht

De capaciteit van Gelredome wordt in januari 2006 teruggebracht. Op dit moment kan het multifunctionele stadion nog plaats bieden aan 27.900 toeschouwers. Vanaf begin 2005 zal de capaciteit nog 26.600 bedragen. Dat was ook het aantal toeschouwers dat bij de opening van Gelredome in het stadion kon. Vanwege Euro 2000 werd later de capaciteit uitgebreid. De onderste vier rijen worden begin volgend jaar weer verwijderd. De prijzen van de seizoenkaarten bij Vitesse worden voor volgend seizoen niet verhoogd.

Bron: Omroep Gelderland 11-03-2005

Vrijspraak Vitesse voor spreekkoren

Vitesse is vrijgesproken in de zaak naar aanleiding van het gestaakte competitieduel tussen Vitesse en PSV. De Arnhemse club kreeg in eerste instantie een schikkingsvoorstel van 5000 euro voor spreekkoren over scheidsrechter bossen. Vitesse ging tegen de boete in beroep, omdat de club vindt dat het alles gedaan heeft om de spreekkoren te voorkomen. De tuchtcomissie van de KNVB was het daarmee eens en stelde Vitesse in het gelijk.

Bron: Omroep Gelderland 11-03-2005

Amoah en Yakubu in selectie Ghana

De nieuwe bondscoach van Ghana, Ratomir Dujkovic, heeft Matthew Amoah en Abubakari Yakubu van Vitesse opgeroepen voor het WK-kwalificatieduel tegen Congo. De wedstrijd is op zondag 27 maart in Kinshasa, de hoofdstad van Congo. Amoah en Yakubu moeten zich al op 21 maart in Ghana melden. Dujkovic vindt de wedstrijd dermate belangrijk dat hij zijn spelers al in een vroeg stadium bij elkaar wil hebben. De Vitesse-spelers speelden recent al een oefenwedstrijd met Ghana. Toen werd met 2-1 verloren van een combinatieteam van Ajax.

Bron: Omroep Gelderland 10-03-2005

Reusken vertrekt als voorzitter van de supportersclub

Harry Reusken treedt per 1 juli 2005 officieel af als voorzitter van de supportersvereniging van Vitesse. De Arnhemmer heeft er dan drie volle termijnen en een interimperiode opzitten. “Na negeneneenhalf jaar vind ik het mooi geweest. Het is tijd voor een ander”, meent Reusken, die zijn vertrek kenbaar heeft gemaakt aan de leden van de supportersclub.

Hoewel Reusken niet herkiesbaar is als voorzitter gaat hij niet direct verloren voor de supportersclub. Reusken biedt zijn diensten in elk geval aan tot er een nieuwe voorman is gevonden. “Het is op dit moment niet bekend wie mij gaat opvolgen. Er zijn wel een paar namen genoemd, maar officiele kandidaten hebben we nog niet. Als dat een probleem oplevert, ben ik wel bereid nog even als interim aan te blijven”, stelt Reusken, die in al die jaren een enorm netwerk heeft opgebouwd. “Daarbij heb ik natuuurlijk ook veel kennis die niet zo maar verloren moet gaan en dat gebeurt ook niet.”

Reusken noemt drukke werkzaamheden en de vaak moeizame weg naar succes als redenen voor zijn vertrek aanvoert. “Als voorzitter word je geacht bij veel vergaderingen aanwezig te zijn. Dat kunnen er wel tien of meer in een maand zijn. Na verloop van tijd vraag je je vaker af wat je concreet hebt bereikt. Dat is in de regel niet veel, misschien één op de tien. Daarom denk ik ook dat het goed is als er eens een ander voorzitter is, iemand die er fris instaat.”

In de laatste maanden van zijn derde termijn hoopt Reusken één grote wens te zien uitkomen. “Eindelijk krijgen we een eigen supportershome, dat was in al die jaren één van de grootste wensen en die wordt gelukkig concreet. Al is er door de weersomstadigheden wel enige vertraging. We zijn pas op 1 mei in plaats van 1 april klaar”, zegt Reusken, die vermoedt dat het ‘home’ bij stadion Gelredome in elk geval voor de laatste thuiswedstrijd van het seizoen (15 mei Ajax) officieel wordt geopend.

Bron: De Gelderlander 10-03-2005

Vitesse ligt op koers voor een uitrecord

Vitesse ligt op koers voor een uitrecord. De Arnhemmers wonnen deze jaargang al zes keer buitenshuis. De beste uitserie stamt uit het seizoen 1989/90. Destijds won de club acht van de zeventien wedstrijden op vreemde bodem. Komende zaterdag kan Vitesse bij NAC Breda een stap dichter bij het record komen.

Bron: VI 09-03-2005

Vitesse moet zeldzame regisseur koesteren

Saai is het nooit in Het Gelredome. Waar Vitesse vorig jaar in de nacompetitie belandde, doet de ploeg nu weer doodleuk mee om de vijfde plaats, die recht geeft op UFFA Cup-voetbal. Tegen het gehavende Willem II hadden de Arnhemmers afgelopen zaterdag slechts vier (!) overtredingen nodig, waarvan drie op de vijandelijke helft. De Tilburgers lieten zelfs geen melktandjes zien. Dankzij de 2-0 overwinning heeft Vitesse de beoogde veertig punten binnen en kan het dit seizoen eigenlijk alleen nog maar winnen.

lees verder...

Bron: VI 09-03-2005

Persoonlijk: Matthew Amoah
‘Schandalig hoe de Vitesse-fans mij behandelen’

Naam Matthew Amoah.

Geboren Op 24 oktober 1980 in Tema, Ghana.

Woonplaats Arnhem, vlak bij het centrum. Toen ik net bij Vitesse kwam, heb ik tweeënhalf jaar in een pleeggezin gezeten, in de buurt van Doesburg.

lees verder...

Bron: VI 09-03-2005

Supporters verzetten zich tegen nieuwe competitie-opzet

De Nederlandse supportersclubs zijn tegen de plannen van de KNVB om met ingang van het seizoen 2005-2006 de competitie-opzet te gaan veranderen. De supportersverenigingen namen dat besluit op zaterdag 5 maart jl. tijdens een door de koepelorganisatie SOVS bijeengeroepen Bijzondere Ledenvergadering. De SOVS zal er bij alle betrokken partijen op aandringen het plan van de KNVB te blokkeren. Daarbij worden de pijlen in eerste instantie gericht op het burgemeestersoverleg dat plaatsvindt op 16 maart as. De SOVS verwacht dat vanwege de toenemende weerstand het KNVB-plan nog deze maand definitief zal sneuvelen.

Toelichting

De bezwaren van de supporters zijn enerzijds van principiële en anderzijds van praktische aard. Veel supportersclubs voelen er weinig voor de traditionele competitie in te ruilen voor een aangepaste opzet, waarbij extra wedstrijden moeten worden gespeeld om te beslissen over de uiteindelijke stand van de ranglijst. Ze vinden dat de zogenaamde play-offwedstrijden geen enkele sportieve toegevoegde waarde hebben en slechts dienen om meer geld te genereren. Geld dat uiteindelijk door de supporters zal moeten worden opgebracht.

Degenen die minder afwijzend staan tegenover het principe van werken met play-offs, keren zich echter ook massaal tegen het plan vanwege de ingrijpende uitvoeringsmaatregelen die in het vooruitzicht worden gesteld. Op basis van voorstellen die de SOVS en haar lidorganisaties onder ogen zijn gekomen (o.a. meer verplichte combiregelingen, alsnog invoeren van kaartsystemen met ingrijpende vrijheidsbeperkende maatregelen, beperkte capaciteiten van bezoekersvakken) vrezen de vertegenwoordigers van de officiële supportersclubs dat hun leden nog meer dan al het geval is behandeld gaan worden als tweederangs burgers. Een situatie die niet acceptabel is en waartegen hevig zal worden verzet.

Daarnaast hebben SOVS en supportersorganisaties er onoverkomelijke bezwaren tegen dat de plannen voor een nieuwe competitie-opzet door sommige partijen worden aangegrepen om buiten de reguliere besluitvorming om en in versneld tempo het beleidskader 2003 ingrijpend te herschrijven. Daarbij is sprake van toevoeging van een scala van supportersonvriendelijke maatregelen.

De koepel zal diverse partijen (burgemeesters, politie, 2e kamer, ministeries, clubs, UEFA en Stuurgroep) benaderen met het verzoek het KNVB-plan te blokkeren . Daarnaast zal de SOVS aandacht vragen voor de manier waarop het beleidskader nu wordt aangepast. Het beleidskader is op democratische wijze opgesteld, maar wordt nu aangepast zonder dat de SOVS hierbij is betrokken. Dit terwijl de SOVS toch een van de ketenpartners is.

Bron:SOVS 09-03-2005

Streuer: ‘Amoah moet tien procent meer brengen’

Het publiek ging te ver in de massale reactie tegen Matthew Amoah, maar de aanvaller moet ook bij zichzelf te rade gaan waarom hij zaterdag werd uitgefloten en uitgejouwd. Dat zegt Jan Streuer, technisch manager van de Arnhemse club.

Een deel van het Arnhemse publiek floot Amoah voortdurend uit tijdens de thuiswedstrijd tegen Willem II (2-0). De voorbije dagen sprak de aanvaller met Streuer en hoofdtrainer Edward Sturing over de gebeurtenissen. “Het verhaal heeft twee kanten”, zegt Streuer. “Ik vind het een slechte zaak dat het publiek een eigen speler zo massaal uitfluit, nadat hij een kans heeft gemist. Je weet dat emotionele reacties bij voetbal horen. Als het voetbal slecht is, zoals vorig seizoen regelmatig het geval was, dan mag je kritisch zijn. Maar nu gaat het juist goed.”

“De reactie van het publiek is heel vervelend, maar je moet je als speler ook afvragen waarom de mensen je uitfluiten. Het publiek denkt waarschijnlijk dat er meer in zit bij Amoah en dat gevoel hebben wij ook. We hebben wel eens aangegeven dat hij er met gemak vijftien inschiet per seizoen, als hij tien tot vijftien procent meer geeft. Dat moet hij zichzelf ook realiseren.” En: “De mensen willen zien dat de spelers ervoor gáán. Het publiek wil dat gemakzuchtige niet zien. Je ziet het aan spelers als Vreven of Hersi. Zij doen ook niet alles goed in het veld, maar ze geven zich maximaal.”

Amoah is momenteel samen met Theo Janssen clubtopscorer met acht competitietreffers. De Ghanees heeft in voornoemde gesprekken opnieuw aangegeven dat hij liever schaduwspits is in een 4-4-2 systeem, dan centrumspits in het huidige 4-3-3 van Vitesse. “Hij wil graag meer aan de bal komen”, aldus Streuer. “Maar hij heeft bijna alles voor een centrumspits. Amoah is snel, beweeglijk, kan koppen en schieten. Als hij honderd procent geeft, dan is hij een heel goede speler. Ik hoop dat hij de gebeurtenissen van zaterdag ziet als een leerzaam moment. Dan kan hij er alleen maar profijt van hebben. Hij zal het zelf weer moeten oppakken, er een schepje bovenop doen en zo afdwingen dat het publiek weer voor hem gaat klappen.”

Bron: De Gelderlander 09-03-2005

Uitfluiten eigen speler mag best

Vitesse-speler Matthew Amoah werd in de wedstrijd zaterdag tegen Willem II uitgefloten door zijn eigen publiek. De stelling van deze week: een falende Vitessenaar mag best door zijn eigen publiek worden uitgefloten.

Saskia en Hans Gudden uit Velp via email: ‘Wij en met ons vele andere echte Vitesse-fans waren stomverbaasd toen Amoah werd uitgejoeld. Als een speler even niet in goede doen is, moet je hem juist steunen in plaats van uitfluiten. Op deze manier krijgt een speler zijn zelfvertrouwen niet terug! Wij vinden dat de zogenaamde fans wel snel hun fluitende oordeel klaar hebben. Als Vitesse tien minuten niet top speelt, wordt het hele elftal al uitgefloten. Ze moeten het team steunen, zoals dat gebeurde aan het eind van het vorige jaar toen Vitesse nacompetitie speelde.’

Harry Reusken, voorzitter van de supportersvereniging: ‘Natuurlijk kun je dat niet maken. Typisch Arnhem om je kritiek zo fout te uiten. Meer dan schandalig vind ik het. Zo ga je, los van welke prestatie ook, niet met eigen spelers om. Of je dat nooit mag? Nou, ik kan me een speler herinneren die er de kantjes vanaf liep. Wie? Martel, die wandelde gewoon over het veld. Dan nog boos zijn als hij wordt gewisseld ook. Maar bij Amoah is dat niet het geval. Die jongen zit er zelf ook mee.’

Folkert van IJzendoorn via email: ‘Dat Amoah in deze situatie terecht kwam, heeft hij te danken aan zijn trainer Edward Sturing die zijn vreselijk uit vorm zijnde speler bleef op stellen en hem niet niet in bescherming nam door hem uit de basis te laten. Amoah is topscorer van Vitesse maar als je uit honderd zekere kansen er acht benut is dat geen enkele reden hem steeds maar weer op te stellen’.

Huub Loeffen, oud-speler van Vitesse, ooit ook uitgejouwd door het Arnhemse publiek: ‘Het doet pijn als je eigen supporters je uitjoellen. Daar ga je niet beter van voetballen. Integendeel. Amoah is niet in vorm. Ik begrijp dat de supporters graag doelpunten van hem zien, maar uitjouwen is niet de oplossing. Geef hem vertrouwen, volgende week schiet hij er weer twee in.’

T. van Baarle uit Duiven schrijft: ‘Sturing moet toch ook constateren dat Amoah al maandenlang uit vorm is. Op zich kan dat gebeuren, maar je moet in zo’n situatie wel hard blijven werken en dat doet hij niet. Hij loopt als een dood vogeltje over het veld. Dan lokt dat ‘op termijn’ kritiek uit. Temeer omdat een speler die wel hard wil werken (Gluscevic) meestal op de bank zit. Wellicht was de kritiek te heftig, maar de wissel was terecht.’

Bron: De Gelderlander 09-03-2005

De Tribune: spreekkoren

Veel reacties van lezers hadden deze week betrekking op een andere ’tribune’ dan deze, namelijk de zuidtribune in Gelredome. Voor de tweede keer dit seizoen liet de luidruchtige aanhang van Vitesse zich horen. Na scheidsrechter Bossen (‘is een hoerenjong’) was zaterdag Matthew Amoah het kind van de rekening. Tot woede van zijn ploeggenoten, waaronder Theo Janssen, die in eigen bewoordingen weergaf wat hij ervan dacht. Volgens Janssen moeten de fans die zich zo misdragen maar gewoon ‘opdonderen’ (De Gelderlander, 7 maart) of ‘opflikkeren’ (De Telegraaf 6 maart), zo meldde hij na de wedstrijd. Die opmerking schoot meneer Th. van Baarle uit Duiven in het verkeerde keelgat. Hij vindt dat supporters best kritiek mogen hebben op spelers, al hoeft dat niet zo heftig als zaterdagavond. ‘Dezelfde heer Janssen vergeet dat een aanzienlijk deel van zijn riante inkomen wordt betaald door het publiek’, zo schrijft Van Baarle aan de redactie. En aan opstappen denkt hij niet. ‘Meneer Janssen, wij flikkeren niet op, maar misschien is dat iets voor u. Clubs genoeg in de Gouden Gids divisie’. Zo lokken heftige reacties weer net iets te heftige reacties uit.

Kritiek

In een ander geval blijkt de kritiek onderdeel van een groter plaatje. Zo wijst Folkert van IJzendoorn in zijn email-reactie op het uitfluiten van Amoah de beschuldigende vinger naar trainer Edward Sturing die hij blijkbaar toch al niet hoog had zitten. ‘Sturing heeft boter op zijn hoofd als het gaat om het povere spel van zijn selectie. Tegen teams die onderin staan, speelt Vitesse meer achteruit dan vooruit. Alleen tegen hoger geplaatste teams gooien ze die angst van zich af, gaan vol op de aanval en boeken goede resultaten. Deze selectie kan voetballen, maar of Sturing daar de juiste trainer voor is, betwijfel ik. Al weet ik ook dat Vitesse geen geld heeft voor een andere trainer. Iedereen weet dat de vijfde positie van Vitesse pure armoede is, een gevolg van het niveau van onze competitie. Toch hoop ik dat we binnenkort weer kunnen genieten als in de dagen van Henk ten Cate, want nu is het geen feest op de tribune’.

De trainer van Vitesse, die zijn ploeg in een jaar tijd van degradatiekandidaat tot kandidaat voor Europees voetbal transformeerde, krijgt ook nog een veeg uit de pan. Duidelijk is wel dat voetbalfans met hun spreekkoren een machtig wapen in handen hebben. Dat wapen kan zowel voor als tegen de club worden ingezet, zo blijkt nu. De spreekkoren tijdens Vitesse-PSV kosten de club waarschijnlijk veel geld en met die tegen Amoah verspeelden supporters massaal krediet bij de speler en zijn ploeggenoten.

Toch moet er, meent Folkert van IJzendoorn, niet alleen negatief worden gekeken naar de zuidtribune. ‘Ik zit op oost, maar de echte fans, die zich ook bij mindere resultaten laten horen, zitten toch echt op de nu verguisde zuidtribune’.

Bron: De Gelderlander 09-03-2005

Jong Vitesse verliest van AGOVV

Jong Vitesse heeft dinsdagmiddag met 4-1 verloren van AGOVV. Het oefenduel werd op het kunstgrasveld van Apeldoornse Boys gespeeld. Bij rust was de stand al 3-0. Fred Benson was na rust nog eenmaal doeltreffend voor de ploeg van Theo Bos. AGOVV nam voor rust al snel een 3-0 voorsprong. Nadat Vitesse in de 3e minuut een strafschop werd onthouden, Tim de Meersman werd duidelijk gevloerd, was het aanvaller Juliana die de 1-0 achter Sjoerd Rensen schoot. De thuisploeg bleef op het kunstgrasveld van Apeldoornse Boys de meest gevaarlijke ploeg en verdubbelde in de 21e minuut de score. Het was wederom Juliana die van dichtbij snoeihard raak schoot. Twee minuten later schoot Koen Garritsen een vrije trap op de paal en tikte Stegeman eenvoudig de 3-0 binnen. Aan de kant van Vitesse was slechts Igor Gluscevic tweemaal gevaarlijk.

Binnen tien minuten na rust maakte invaller Bouhadan de vierde voor de ploeg van trainer Jurrie Koolhof. Jong Vitesse was in de tweede helft een stuk dreigender dan voor rust en kreeg via Eldridge Rojer en Fred Besnon diverse goede mogelijkheden. Een half uur voor tijd redde Benson de eer voor de Arnhemmers door een fout in de verdediging van AGOVV af te straffen.

AGOVV – Jong Vitesse 4-1 (3-0)
1-0 Juliana ‘7
2-0 Juliana ’21
3-0 Stegeman ’23
4-0 Bouhadan ’53
4-1 Benson ’63

AGOVV
Van der Gouw, Van de Ree (’68 Mackay), Van Boxel, De Waal, Wegh, Garritsen, Chiba, Meekels (’68 Nesselaar), Monteiro (’53 Kilic), Juliana (’25 Bouhadan) en Stegeman (’64 Taiwo).

Jong Vitesse
Rensen, Kilic, Groeneveld, Tailor (’60 Haouli), Komol, Dors (’79 Allee), Schaars, De Meersman (’79 Seedorf), Rojer, Benson en Gluscevic (’60 Pryor).

Bron: Vitesse.nl 08-03-2005

Vitesse wil ook verder met Dingsdag

ARNHEM – Manager voetbal Jan Streuer is druk bezig om de contracten die in 2006 aflopen, te verlengen. De Arnhemse club wil behalve met Theo Janssen, Michael Jansen en Matthew Amoah ook verder met Michael Dingsdag.

“We gaan binnenkort met hem praten. Hij doet het goed en hij heeft zich prima ontwikkeld”, aldus Streuer.

Er is geen speciale reden voor dat Vitesse nu pas met Dingsdag praat. Hij had ook de eerste kunnen zijn met wie de club om de tafel was gaan zitten, zegt Streuer.

Bron: Omroep Gelderland 08-03-2005

AGOVV tegen Vitesse

AGOVV Apeldoorn oefent vanmiddag tegen een combinatie van Vitesse en Jong Vitesse. Het duel wordt afgewerkt op het kunstgras van Apeldoornse Boys en begint om 14.00 uur. De Arnhemmers vervangen de Russen van Rubin Kazan, tegen wie eigenlijk zou worden gespeeld. De Russen verplaatsten hun trainingskamp van Nederland naar Turkije wegens het slechte weer. AGOVV wil na de afgelasting van de ontmoeting met Haarlem afgelopen vrijdag het wedstrijdritme op peil houden, aangezien de Apeldoorners komende vrijdag vrij hebben. De eerstvolgende competitiewedstrijd wordt op maandag 14 maart gespeeld. Dan gaat AGOVV op bezoek bij Excelsior in Rotterdam.

Het duel tegen de combinatie van Vitesse wordt zo goed als zeker op het sportpark van Apeldoornse Boys aan de Laan van Malkenschoten afgewerkt. Mochten de weersomstandigheden het toelaten dan wordt alsnog uitgeweken naar het echte gras bij ZVV’56 aan de Schoonbroeksweg. Die kans lijkt echter erg klein. Het duel tegen Vitesse lijkt de eerste vorm van samenwerking tussen de Apeldoorners en de Arnhemmers. Binnenkort voegen AGOVV en Vitesse de jeugdopleidingen samen, waardoor een nieuwe jeugdopleiding zal ontstaan.

De samenwerking blijft beperkt tot een integratie van de jeugdafdelingen. Dat is niet uniek. In Twente werken FC Twente en Heracles Almelo al op die basis samen. Los van de kwaliteitsimpuls scheelt het AGOVV en Vitesse ook in de portemonnee. Het delen van kosten betekent een forse besparing. Tegelijk zorgt het voor onrust onder de jeugdtrainers. Ze worden vandaag over de gevolgen van de samenwerking geïnformeerd. De combinatie AGOVV/Vitesse gaat in Apeldoorn en Arnhem trainen en spelen. In Apeldoorn gebeurt dat op het complex van ZVV’56.

Bron: De Stentor 08-03-2005 

‘In de nacompetitie is alles mogelijk’

Michael Jansen beleefde vorig jaar met Vitesse een dramatisch seizoen, uitmondend in nacompetitie. Dit jaar zou de club uit zijn stad, NEC, dat slechte voorbeeld kunnen gaan volgen. Het woord aan een ervaringsdeskundige in vorm. Michael Jansen was de laatste twee jaar een makkelijk mikpunt van Nijmeegse spot. Als Nijmegenaar in Arnhemse dienst kwamen de slechte prestaties van aartsvijand Vitesse regelmatig voorbij. Dit seizoen gaan de buurtgesprekjes – ‘Ik ga nooit stappen in Nijmegen, ik zoek het niet op’ – minder vaak over voetbal. Ineens is het weer NEC dat tegen nacompetitievoetbal knokt en staat Vitesse ouderwets hoog.

Jansen speelt een belangrijke rol in die herijzenis. Hij is al maanden en naar volle tevredenheid de vaste linksback en is de laatste tijd ook aanvallend van grote waarde. Jansen scoorde drie keer in de laatste negen wedstrijden. Ook afgelopen zaterdag is het uitgerekend de Nijmegenaar die de wedstrijd tegen Willem II openbreekt. Na een half uur gaat Jansen door op links, wint hij op kracht het duel van Van der Struijk en kan Knopper zijn voorzet vrij eenvoudig afmaken: 1-0.

“Het gaat goed”, zegt Jansen na de 2-0 zege. “Met Purrel (Fränkel, red.) voor me heb ik de ruimte om op te komen. Omdat hij ook als linksback heeft gespeeld, neemt hij altijd goed mijn positie over. Scoren doe ik meestal met het hoofd uit stilstaande situaties. We gaan nu echt voor Europees voetbal.”

De 20-jarige Jansen had vorig seizoen nooit gedacht die woorden nu te kunnen uitspreken. Vitesse was een half jaar geleden niet bezig met Europees voetbal, maar met overleven in de nacompetitie. “Tuurlijk werd er toen in Nijmegen veel geouwehoerd”, zegt Jansen. “Maar dat hoort toch ook. Mensen zeiden dat ik maar beter naar NEC kon komen. Nu is dat weer andersom.” Jansen, die vanaf zijn twaalfde bij Vitesse speelt, ziet nu bij NEC gebeuren, wat zich vorig jaar in Arnhem afspeelde. “Bij Vitesse dachten we ook lange tijd dat we niet in de nacompetitie zouden komen. Maar als je eenmaal bij de laatste drie staat, kom je er moeilijk weer weg. En als je er dan een tijdje staat en de nacompetitie steeds dichterbij komt, is er uiteindelijk het besef.”

“We hadden vorig seizoen veel pech en dat zie je nu bij NEC ook gebeuren”, zegt Jansen. “Maar of dat nou toeval is? Misschien zit het ook wel in je hoofd. Als je eenmaal onderin staat, zit alles tegen. Daar moet je mee leren omgaan. Als er weer iets lulligs misgaat, is het moeilijk om je daar overheen te zetten.” In het verhaal dat eredivisieploegen het in de nacompetitie wel redden, gelooft Jansen niet. “Tuurlijk hadden we eruit kunnen vliegen. In de nacompetitie is alles mogelijk. We begonnen uit bij Sparta. Dat was een zware wedstrijd die we wat gelukkig wonnen. Maar ook daarna hadden we het nog best lastig.”

Volgens Jansen komt dat omdat ploegen uit de eerste divisie heel anders voetballen. “Er komt weinig tactiek aan te pas. Ze spelen een-op-een en zetten je gelijk vast. Je moet je aanpassen, anders red je het niet.” Vitesse redde het uiteindelijk wel. “We hadden blijkbaar toch teveel kwaliteit om te degraderen”, zegt Jansen. “NEC heeft ook een ploeg om het te kunnen redden. Veel goede spelers, ik snap niet waarom het in de competitie niet lukt.” Van Jansen mag NEC het goed doen. “Als ze tegen een andere club dan Vitesse spelen, hoop ik altijd dat NEC wint. Het is zo gegroeid, dat ik bij Vitesse speel. NEC is nooit bij me langs geweest.”

Vitesse is zo tevreden over Jansen dat ze om de tafel willen om zijn tot 2006 lopende contract open te breken. “Ik heb het hier naar mijn zin”, zegt de verdediger. “Maar ik ga het er rustig over hebben met mijn vader en mijn zaakwaarnemer.” Jansen droomt er niet van ooit bij NEC te spelen. “Het is voor mij een club als alle anderen met net iets extra’s. Maar ik heb niet het gevoel dat ik er per se moet spelen.”

Een gratis tip wil Jansen nog wel kopen. NEC moet inkopen op mentaliteit. “Wij hebben nu een paar spelers erbij die mentaal wat kunnen brengen en veel ervaring hebben. Daar kun je als jonge speler veel van leren.” De nieuwelingen – onder meer Vreven, Knopper en Yakubu – zorgen voor het grote verschil met vorig seizoen. “Toen hadden we een gebrek aan mentaliteit. En dat heeft een ploeg nodig, helemaal wanneer je onderin speelt. Dan is het moeilijk om mentaal sterk te blijven. Neem de wedstrijd van vanavond tegen Willem II. Die hadden we vorig seizoen niet gewonnen.”

Bron: De Gelderlander 07-03-2005 

Blackkanjer op gelijke hoogte met Thamars

Na de gewonnen wedstrijd tegen Willem II is het dringen geblazen aan kop van de Vitesse Pool. Van de 160 poolers die een voorspelling hebben uitgebracht, hebben 37 deelnemers de volle buit van vier punten binnengehaald. Het meest profiteert Blackkanjer van zijn maximale score. Dankzij zijn resultaat is hij op gelijke hoogte gekomen met lijstaanvoerder Thamars.

Het gat tussen het leidende duo met de achtervolgers is bijna te verwaarlozen. Nummer drie meneerbolle volgt met een puntje achterstand, terwijl corriej en Mulder met hun gedeelde vierde plaats slechts twee punten verwijderd zijn van de koppositie. Ook onder de topvijf zijn de verschillen gering. De pool belooft dit jaar een spannend slot te krijgen, met na ongeveer tweederde van de te spelen wedstrijden nog volop kanshebbers op de zege of een van de podiumplaatsen.

De Klapper van de Week komt deze keer toe aan nieuwkomer ArnhemFalcon. Hij betreedt de ranglijst op de 260ste plaats waardoor hij meteen een winst boekt van 34 plaatsen. Max de Swart heeft vooralsnog geen vruchten geplukt van zijn nieuwe tactiek. Hij staat na vier gespeelde wedstrijden nog altijd met lege handen op de 294ste en laatste plaats.

De volgende wedstrijd die meetelt is NAC Breda-Vitesse op 12 maart.

Meedoen? Meer weten? Voor de Vitesse Pool: Klik hier

Bron: 06-03-2005

Arnhemse fans joelen Amoah weg bij Vitesse

Vitesse won zaterdagavond in stadion Gelredome ten koste van Willem II (2 – 0) drie kostbare punten in de race om Europees voetbal, maar verspeelde krediet bij één speler. Een deel van de Arnhemse fans deed eenluidruchtige poging Vitesse’s topscorer Matthew Amoah van Arnhem te vervreemden.

In de zeventigste minuut van de wedstrijd haalde trainer Edward Sturing de matig spelende Amoah naar de kant. Dat leidde tot een klaterend en beschamend applaus, voornamelijk van de fanatieke Zuidtribune. Met plaatsvervangende schaamte gaf Sturing zijn speler een schouderklopje onderweg naar de catacomben. Tijdens de persconferentie brak hij een lans voor zijn aanvaller, die al enige tijd niet in grootste vorm is. “Het is als trainer bijna beschamend iemand naar de kant te halen die zo wordt behandeld. Ik vind het ontzettend sneu en het doet mij zeer als iemand zo wordt uitgefloten”, zei Sturing, voor wie de publieke geseling niet nieuw was. “Ik heb het eerder in Arnhem meegemaakt met spitsen. Huub Loeffen en Hans van Arum overkwam het ook.”

Het wangedrag van de aanhang schoot ook bij de spelersgroep in het verkeerde keelgat, meldde Sturing. “De groep is daar heel kwaad over. Nu overkomt het Matthew, de volgende keer is Pietje of Klaasje aan de beurt.” Sturing wilde zaterdagavond niet spreken van een door de aanhang gecreëerde ‘spitsenkwestie’, maar erkende wel dat het publiek in staat is de prestatie van de spelers te beïnvloeden. Daarmee wordt indirect ook de keuze van de trainer beïnvloed. “Het wordt Matthew onmogelijk gemaakt zijn niveau te halen. Daar moet je dan in thuiswedstrijden blijkbaar rekening mee houden. Iedereen die werkt, verdient respect. Matthew is niet gelukkig in zijn spel, maar werkt wel, daar ligt het niet aan”, vindt Sturing, die niet dat Amoah zijn basisplaats verliest aan Igor Gluscevic. “Ik laat mijn oren niet hangen naar het publiek, maar er is wel concurrentie. Een speler moet wel presteren.”

Amoah was in drie van de laatste vier seizoenen topscorer van Vitesse. Vorig seizoen moest hij die eer vanwege een slepende knieblessure laten aan Emile Mbamba. Nu is de international van Ghana samen met Theo Janssen opnieuw het meest trefzeker met acht doelpunten. In de historie van Vitesse in de eredivisie, scoorde Amoah na John van den Brom en Nikos Machlas (beiden 60) de meeste treffers (48) voor Vitesse. De kans dat de gevoelige aanvaller, die al langere tijd de grote vorm mist, het recordaantal van zijn twee voorgangers evenaart, is klein.

Vitesse en Amoah koersen af op een scheiding in de zomer. Bij de clubleiding in Arnhem is het geld noch de ambitie om de tot 2006 lopende verbintenis van de aanvaller te verlengen. Gezien het gedrag van (een deel van) de aanhang en stagnerende ontwikkeling van de bijzonder talentvolle aanvaller, kan een andere omgeving voor Amoah wel eens verfrissend werken. De Arnhemse fans zullen geen moeite hebben de nieuwe antiheld Gluscevic in de armen te sluiten. De invaller maakte zich zaterdagavond mateloos populair door in de 81ste minuut de beslissende 2-0 achter doelman Oscar Moens te mikken. Helaas voor de Montenegrijnse spits zag waarschijnlijk het grootste deel van de toeschouwers, inclusief de aanwezige cameramensen, de treffer over het hoofd. Gluscevic mikte handig een vrije trap in het net op het moment dat Moens zijn muurtje aan het metselen was: 2-0.

De debuterende scheidsrechter Björn Kuipers (31 jaar) keurde de treffer goed. Even daarvoor had hij verdediger Frank van der Struijk een rode kaart gegeven na een overtreding op de doorgebroken Purrel Fränkel. Voor rust verzuimde Kuipers aanvoerder Jos van Nieuwstadt van Willem II rood te geven voor een vergelijkbaar vergrijp op Youssouf Hersi. Dat had het karwei voor de thuisploeg eenvoudiger gemaakt. Vitesse had moeite het verzwakte Willem II van zich af te schudden. Al brak Richard Knopper binnen het halve uur de score open na voorbereidend werk van de sterke Michael Jansen: 1-0. Pas in de slotfase gooide Gluscevic de wedstrijd in het slot.

Bron: De Gelderlander 07-03-2005 

Aanhang Vitesse fluit Amoah uit

Het bordje met het rugnummer tien gaat omhoog en een luid gejuich stijgt op van de tribunes. Vitesse-trainer Edward Sturing haalt aanvaller Matthew Amoah naar de kant en daar is de eigen aanhang maar wat blij mee. De fans fluiten de hele wedstrijd de verlegen Ghanees bij ieder balcontact massaal uit. Ze vinden hem niet trefzeker genoeg. Het getreiter is een smet op de belangrijke zege op Willem II, die Vitesse een stap dichter bij Europees voetbal brengt (2-0).

Met moeite kan Matthew Amoah de tranen bedwingen. Na de wedstrijd wil hij weg, vluchten uit het vijandige Gelredome. ,,Dit was toch niet normaal”, zegt Amoah. ,,Ik voetbal al zo lang hier, dit kan echt niet. Schandalig dat mijn eigen supporters me zo behandelen. En weet je wat het ergste is? Diezelfde mensen juichen als ik een doelpunt maak. Het doet me pijn dat dit gebeurt, maar ik moet gewoon mezelf blijven. Me niets aantrekken van het gefluit.”

Theo Janssen heeft zich inmiddels bij zijn ploeggenoot gemeld. Vaderlijk slaat de middenvelder een arm om hem heen. ,,We staan notabene met 1-0 voor en dan nog wordt er gefloten!”, zegt Janssen. ,,Ik kan hier met mijn kop niet bij, echt een schande. Die mensen die Matthew zo uitjouwen, moeten zich schamen. Dat zijn geen echte Vitesse-supporters. In de kleedkamer hebben we het er over gehad. Als het publiek zo met ons om blijft gaan, voelen we ons niet meer verplicht hen na afloop te bedanken.”

Ook Sturing moet zijn woede kwijt: ,,Iedereen die hard werkt, verdient de steun van het publiek. En Matthew werkt altijd hard, laat de ploeg nooit in de steek. Op deze manier wordt het hem onmogelijk gemaakt hier op een normale manier te functioneren.”

De supporters hebben liever Igor Gluscevic in de spits, die zou trefzekerder zijn dan Amoah. De Serviër is in Arnhem na zijn twee treffers tegen Feyenoord mateloos populair. En ook als invaller voor Amoah was hij tegen Willem II succesvol, al kreeg hij daarbij wel de hulp van arbiter Björn Kuipers.

Gluscevic schoot kort voor tijd een vrije trap binnen, terwijl de Tilburgse muur en doelman Oscar Moens zich nog klaar aan het maken waren. Normaal gesproken hoeft inderdaad niet op het teken van de scheidsrechter te worden gewacht. Maar aangezien de net met een rode kaart van het veld gestuurde Frank van der Struijk zich nog binnen de lijnen bevond, had de treffer eigenlijk geanuleerd moeten worden.

Na de 2-0 van Knopper was het duel gespeeld. Het door blessures en schorsingen geteisterde Willem II zag daardoor de hoop op een mooi einde van de competitie vervliegen. Alle hoop is gevestigd op de beker, waarin de halve finale is bereikt. Ajax is daarin de tegenstander.

Bron: AD 07-03-2005 

Michael Dingsdag degelijk in defensie

De achterhoede van Vitesse gaf tegen Willem II behoudens een korte fase na rust heel weinig kansen weg. Michael Dingsdag speelde daarbij een nadrukkelijke rol: “Het ging lekker voor mezelf en voor het team. We zijn bovendien uitgelopen en staan nu vier punten voor op Utrecht en Heerenveen is afgelast. Het was heel degelijk wat we hier hebben gedaan.” Dinsdag plaatste wel een kanttekening bij de wedstrijd: “Ik vind het niet kunnen dat Matthew Amoah zo wordt uitgefloten. Misschien had hij de bal erin moeten schieten, maar zo moet je een eigen speler niet behandelen.”

Bron: Omroep Gelderland 05-03-2005 

Igor Gluscevic schiet ongezien raak

Spits Igor Gluscevic schoot met een leep genomen vrije trap Vitesse definitief in veilige haven: “Ik sprak met Theo Janssen over die vrije trap. Hij neemt ze altijd, maar nu schoot ik snel. Ik hoor dat niemand het heeft gezien, ook de drie of vier cameras niet. Jammer, want ik zou die goal zelf graag nog eens terugzien.” Igor Gluscevic kon het doelpunt goed gebruiken: “Voor mij is dit belangrijk. Normaal moet je het teambelang voorop zetten, maar ik kijk ook even naar mijn persoonlijke situatie. Als we rustig blijven en per wedstrijd kijken, kunnen we zeker Europees voetbal halen.”

Bron: Omroep Gelderland 05-03-2005 

Doelstelling Sturing nu al bereikt

De doelstelling die Vitesse vooraf aan het seizoen had gesteld, is met veertig punten al bereikt. Trainer Edward Sturing wil nu meer: “De doelstelling hebben we gerealiseerd en nu gaan we eens kijken wat we er nog meer uit kunnen halen. We hebben nog tien wedstrijden te gaan, we kunnen kijken hoe ver we kunnen komen op deze manier. Het zal niet makkelijk worden.” De trainer vond dat Vitesse tactisch goed had gespeeld: “Yakubu speelde wat dichter voor de verdediging. Ook hadden we de rechterkant voorin open gelaten. We hadden het beter vandaag, al was nog niet alles even goed.”

Bron: Omroep Gelderland 05-03-2005 

Vitesse moeizaam naar zege

Vitesse heeft zaterdagavond met 2-0 gewonnen van Willem II. De doelpunten werden gescoord door Knopper (’29) en invaller Gluscevic (’83). Het duel kon gezien de kansen alle kanten op, maar het was Vitesse dat het meeste rendement haalde uit de kansen.

Willem II startte het duel met een waslijst aan geblesseerden en geschorsten. Aan de zijde van Vitesse speelden Theo Janssen en Abubakari Yakubu, ondanks de twijfels (knieblessure en griep), gewoon mee. De eerste tien minuten waren het de gasten die voetbalden en Vitesse dat slechts de lange bal hanteerde en daardoor meerdere malen buitenspel stond. Na een kwartier spelen zakte Willem II terug op eigen helft en werd de druk van Vitesse groter. De eerste mogelijkheid was echter voor de ploeg van Robert Maaskant. Iwan Redan zette hard voor en Kevin Bobson miste de bal op een haar na.

Vitesse had het moeilijk met de backs van Willem II en de voorzetten waren in de eerste helft minimaal. In de 29e minuut zette Michael Jansen goed door na een pass van Theo Janssen. Zijn voorzet werd achter doelman Moens geschoten: 1-0.

De tweede helft ging het maar uiterst moeizaam met Vitesse en was het Willem II dat de meeste kansen kreeg. De eerste grote kans was echter wel voor Vitesse toen een voorzet van de diepgestuurde Amoah bijna in eigen doel werd gewerkt door een Tilburgse verdediger. Via Ceesay en invaller Lepoint had Willem II enkele malen de gelijkmaker op de schoen, maar Vitesse bleef overeind.

Acht minuten voor tijd werd de doorgebroken Fränkel gepakt door Van der Struijk, die daarvoor rood kreeg van scheidsrechter Kuipers. Terwijl doelman Moens zijn muur nog wilde neerzetten en verdediger Van der Struijk de gang naar de kleedkamer maakte, schoot invaller Igor Gluscevic de bal maar in het lege doel: 2-0 en de eindstand in een moeizame wedstrijd van Vitesse.

Vitesse
Wapenaar, Vreven, Dingsdag, Van den Berg, Jansen, Yakubu, Knopper, Janssen, Fränkel, Hersi en Amoah. Reserves: Coutinho (K), Rankovic, Gluscevic, Schaars, Rojer, Dors en Benson.

Willem II
Moens, Van der Struijk, Van der Haar, Van Nieuwstadt, Victoria, Delanoy (’84), Ceesay (’84), Smit, Redan, Kolsi (’61)en Bobson. Reserves: Zois (K), Reuser (’84), Lepoint (’61), Oomens, Denissen (’84), Swinkels en Smulders.

Bron: www.vitesse.nl 05-03-2005 

Aanbieding gehele Uhlsport-collectie

Vanaf a.s. zaterdag, 5 maart, gaat de Vitesse Fanshop zijn hele Uhlsport collectie drastisch afprijzen. Zo zijn het thuis-en uitshirt voor maar € 39,00 te koop. Ook andere Uhlsport artikelen zullen voor zeer aantrekkelijke prijzen aangeboden worden. Uiteraard zolang de voorrraad strekt. OP=OP

28-02-2005

AGOVV oefent maandag tegen Vitesse

APELDOORN – Als de competitie wedstrijd van Jong Vitesse tegen Jong FC Utrecht maandag niet doorgaat, oefent AGOVV tegen een combinatie van het eerste en tweede elftal van de Arnhemmers.

AGOVV zou aanvankelijk tegen Rubin Kazan spelen. Het team uit de hoogste afdeling van Rusland besloot echter het trainingskamp wegens het slechte weer naar turkije te verplaatsen.

Het duel tussen AGOVV en Vitesse wordt zo goed als zeker op het kunstgras van Apledoornse Boys gespeeld. Aanvang: 14:30. AGOVV wil na de afgelasting van het duek met Haarlem graag het wedstrijdritme op peil houden.

Bron: Omroep Gelderland 05-03-2005

Forummers rekenen op overwinning Vitesse

Een overgrote meerderheid van de 143 fans die op het forum van deze site een voorspelling hebben uitgebracht voor de wedstrijd tegen Willem II, verwacht dat de drie punten vandaag in Arnhem blijven. Tot dusver hebben 132 deelnemende forummers in de Vitesse Pool een overwinning voorspeld voor Vitesse. Zeven poolers gokken op een gelijkspel terwijl vier supporters vrezen voor een nederlaag van Vitesse.

In de Vitesse Pool kan iedereen die dat wil voorspellingen uitbrengen voor de wedstrijden van Vitesse. Gewoon even inloggen op het forum en de voorspelling(en) plaatsen in de betreffende topic. Deelname is gratis. Inmiddels hebben al bijna 300 poolers een gokje gewaagd op wedstrijden van Vitesse.

Tegen Willem II gaat de derde periode van de pool van start. Dat betekent nieuwe kansen voor de deelnemers een leuke prijs te winnen. De tweede periode is gewonnen door The Vitesse Kids.

Meedoen? Meer weten? Voor de Vitesse Pool: Klik hier

05-03-2005

Wanneer geeft 6e plaats recht op Europees?
Inzetbaarheid van Janssen en Yakubu onzeker

Vitesse gaat vanavond (aanvang 20.00 uur) verder met de jacht op Europees voetbal. Voor de thuiswedstrijd tegen Willem II is de inzetbaarheid van Theo Janssen en Abubakari Yakubu twijfelachtig. Yakubu meldde zich gisterochtend met griep af bij hoofdtrainer Edward Sturing. Vandaag wordt bekeken of de middenvelder uit Ghana vanavond kan voetballen. Zo niet, dan lijkt Aleksandar Rankovic terug te keren in de beginopstelling.

Janssen heeft de hele week niet kunnen trainen door klachten aan zijn rechterknie. Hij heeft een binnenband verrekt en bleef ook gisteren aan de kant, toen Vitesse een korte trainingssessie onderging op het kunstgrasveld van GVVV in Veenendaal. “Ik verwacht dat ik tegen Willem II gewoon zal spelen”, zei Janssen gisteren. Stijn Schaars is zijn eventuele vervanger.

De wedstrijd tegen Willem II heeft aan belang gewonnen, door de midweekse ontwikkelingen in het bekertoernooi. Doordat Ajax, PSV en Feyenoord de halve finales hebben gehaald, is de kans groot dat de nummer zes van de eindranglijst een extra ticket voor Europees voetbal krijgt.

De zesde plaats levert die prijs op in de volgende scenario’s:

– Ajax wint in de halve finale bij Willem II. Aangezien Feyenoord-PSV de andere halve eindstrijd is, komen dan twee teams uit de top vijf in de finale.

– Willem II en Feyenoord halen de finale, waarin de club uit Rotterdam wint. Feyenoord gaat dan door de bekerzege naar het toernooi om de UEFA Cup en op de ranglijst komt een extra ticket (voor de nummer zes) vrij.

De zesde plaats levert geen Europees voetbal op in deze scenario’s:

– Willem II wint van Ajax en vervolgens ook in de finale van Feyenoord of PSV. Dan gaat Willem II als bekerwinnaar Europa in. Alleen als Willem II bij de eerste vijf eindigt, gaat nummer zes Europa in, maar deze kans lijkt uitgesloten.

– Willem II wint van Ajax en verliest vervolgens in de finale van PSV. Indien PSV kampioen of tweede wordt (wie twijfelt daar nog aan?), dan gaat Willem II als verliezend bekerfinalist naar de UEFA Cup. Net als in het vorige scenario heeft de nummer zes alleen geluk, indien Willem II in de competitie het onmogelijke mogelijk maakt en alsnog bij de eerste vijf eindigt.

Duidelijk is dat de subtoppers, waaronder de huidige nummer vijf Vitesse, blij mogen zijn met de ontwikkelingen in het bekertoernooi. “Het is nu een stuk gunstiger”, zei Theo Janssen gisteren. “We moeten nu maar hopen dat Willem II de finale niet haalt. Voor Ajax is de beker de enige prijs die het nog kan halen dit seizoen. Ik denk dat de finale zal gaan tussen Ajax en Feyenoord.”

Ook Sturing zag tot zijn tevredenheid dat Ajax, PSV en Feyenoord de halve finales hebben gehaald. “De kans is nu groter. Het zou vervelend zijn als je zesde wordt en nog niets hebt”, sprak Sturing, die verwacht dat rond de 53 punten nodig zijn voor de zesde plek in de eindrangschikking.

Na het duel met Willem II speelt Vitesse uit tegen NAC Breda en AZ. Een serie van drie partijen, waarin de Arnhemse club voor de winterstop geen enkel punt pakte. Willem II haalde uit de laatste negen competitiewedstrijden slechts vijf punten en is door deze slechte serie gezakt naar de veertiende plaats. De ploeg uit Tilburg staat zeven punten boven de streep.

Vermoedelijke opstelling Vitesse: Wapenaar; Vreven, Van den Berg, Dingsdag, Jansen; Knopper, Yakubu (of Rankovic), Janssen (of Schaars); Hersi, Amoah en Fränkel.

Bijzonderheid: Vitesse-Willem II is geen risico- of aandachtswedstrijd. En dus heeft vandaag vanaf 18.00 uur vrije kaartverkoop plaats aan de kassa’s van stadion Gelredome.

Bron: De Gelderlander 05-03-2005 

Maaskant gewoon op de bank in Arnhem

Trainer Robert Maaskant kan tijdens Vitesse – Willem II gewoon plaatsnemen op de bank. De coach kreeg een voorwaardelijke straf van 1 wedstrijd n.a.v. de woordenwisseling rondom het duel Willem II – AZ van vorig weekend. Aanvoerder Michel Kreek is niet van de partij tegen zijn oude ploeg. Kreek liep in het bekerduel met FC Den Bosch een hamstringblessure op en het herstel zal enkele weken in beslagnemen. De logische vervanger van Kreek, Frank van Mosselveld is geschorst zodat Maaskant het nodige puzzelwerk te doen heeft. Ook moet hij op het middenveld een oplossing vinden voor de geschorste Tom Caluwé. Verder kan hij geen beroep doen op de geblesseerden: Agustien, Hadouir, De Kruijk, Mathijssen en Wau. Het meespelen van Iwan Redan is nog twijfelachtig. Hans Denissen, Steef Nieuwendaal, Bas Smulders en Arjan Swinkels vullen de selectie aan.

Bron: Willem-ii.nl 04-03-2005 

Vreven eist meer van jongere spelers

Stijn Vreven wil dat iedereen bij Vitesse ervan overtuigd raakt dat Europees voetbal haalbaar is: “Het grootste probleem is dat niet alle spelers beseffen waar ze mee bezig zijn en daarom laten we het collectief de laatste weken nogal eens afweten. Ik vind dat de ouderen in deze groep meer pushen om Europees voetbal te halen dan de jongere spelers. Dat kan niet.” Toch houdt Vreven vertrouwen in een goede afloop: “Je staat waar je staat. De weg is nog lang. Je ziet dat we heel krampachtig voetballen, maar er komen nu heel belangrijke weken aan. Elke week moeten we er nu staan. De kopjes moeten weer snel in dezelfde richting gaan staan, dat was de laatste weken niet altijd het geval.”

Uit tegen Willem II toonde Vitesse twee gezichten. Vreven wil dat nu voorkomen: “We hebben daar de eerste helft alles uit handen gegeven. We verloren alle duels en bij rust was het 3-0. We zijn onszelf wel een revanche verschuldigd.” Martijn Reuser scoorde een hattrick, maar kwam na rust niet meer in het stuk voor, omdat hij zich geïntimideerd voelde: “Hij had schrik, maar laten we hopen dat hij nu al voor de wedstrijd schrik pakt. We moeten zorgen dat we niemand van Willem II gaan zien.”

Bron: Omroep Gelderland 04-03-2005 

Twee twijfelgevallen bij Vitesse

Trainer Edward Sturing kent voor het thuisduel tegen Willem II twee twijfelgevallen. Theo Janssen kampt met een knieblessure en Abubakari Yakubu is ziek. Verder is iedereen fit. Theo Janssen heeft de knieblessure overgehouden aan het duel met FC Den Bosch (2-1 winst) en heeft afgelopen week weinig kunnen trainen. De middenvelder, samen met Matthew Amoah topscorer met acht treffers, wordt zaterdag voor de wedstrijd nog getest. De inzetbaarheid van Yakubu is eveneens twijfelachtig. De verdediger/middenvelder is geveld door de griep en trainde vrijdag op het kunstgrasveld van GVVV in Veenendaal niet mee.

Willem II-trainer Robert Maaskant moet zijn uitbarsting tegenover scheidsrechter Fred Sterk bekopen met een boete en een voorwaardelijke schorsing van één wedstrijd. Hij zal op de tribune van Gelredome vergezeld worden door de verdedigers Frank van Mosselveld en Michel Kreek en middenvelder Tom Caluwé. Van Mosselveld en Caluwé zijn geschorst, terwijl oud-Vitessenaar Kreek geblesseerd is aan zijn hamstring. Die blessure liep hij op in het gewonnen bekerduel tegen FC Den Bosch afgelopen woensdag.

Bron: Vitesse.nl 04-03-2005 

Gluscevic vertrouwt op mentale kracht

Igor Gluscevic fungeert na de winterstop vooral als pinch-hitter bij Vitesse. De Montenegrijnse spits blijft geduldig wachten op zijn kans: “Het is een besluit van de trainer. Het is voor mij natuurlijk geen optimale situatie. Zoals tegen Den Bosch krijg ik maar weinig speelminuten, dan kan ik weinig meer doen. Ik denk dat ik in bepaalde wedstrijden voetballend zeker iets kan toevoegen, maar wanneer krijg ik de kans om dat te tonen?” Gluscevic is in tegenstelling tot voor de winterstop wel fit: “Fysiek is er geen enkel probleem en ik ben mentaal sterk genoeg om hiermee om te gaan.”

Bron: Omroep Gelderland 04-03-2005 

Yakubu en Janssen twijfelgevallen

Vitesse kent in aanloop naar de thuiswedstrijd tegen Willem II twee twijfelgevallen: de middenvelders Theo Janssen en Abubakari Yakubu. Yakubu heeft griep. Als hij zaterdag koorts heeft, dan komt hij niet in actie. Aleksandar Rankovic speelt in dat geval op zijn plaats. Janssen kampt met een knieblessure. Hij heeft een lichte verrekking aan een knieband. Trainer Edward Sturing en de speler zelf denken dat hij gewoon speelt.

Vermoedelijke opstelling:

Wapenaar;
Vreven, Van den Berg, Dingsdag, Janssen;
Knopper, Yakubu (Rankovic), Janssen;
Hersi, Amoah, Fränkel

Bron: Omroep Gelderland 04-03-2005 

Sturing: Willem II met Reuser beter

Vitesse ontvangt zaterdag Willem II in Gelredome. “Willem II is bezig aan een slechte reeks. Ze zijn vooral bezig om hun marge te vergroten met de onderste drie”, weet Vitesse-trainer Edward Sturing. Willem II behaalde uit de laatste negen wedstrijden slechts vijf punten. Na de winterstop verloren de Tilburgers vijf keer en wonnen één keer: tegen NEC. “Martijn Reuser is een belangrijke speler”, weet Sturing. “Sinds hij is weggevallen, hebben ze niet veel meer gewonnen. Hij doet nu waarschijnlijk weer mee.” In Tilburg scoorde Reuser drie keer tegen Vitesse (3-2-verlies).

“Willem II speelt een belangrijke rol. Als ze de beker winnen of de finale verliezen van PSV, dan is de 6e plaats niet genoeg voor Europees voetbal. Het zou erg vervelend zijn als je 6e wordt en niks hebt”, stelt Sturing.

Voor Vitesse wacht de serie Willem II-thuis, NAC-uit, AZ-uit. Voor de winterstop haalde Vitesse nul punten tegen die drie clubs. “Ik ga ervan uit dat we het nu beter doen. Daar is ook niet veel voor nodig”, grapt Sturing. “Als we van Willem II winnen, hebben we 40 punten. Dan hebben we 10 duels voor het eind de onderkant van de doelstelling al gehaald.”

Bron: Omroep Gelderland 04-03-2005 

Michael Dingsdag leert nog steeds

Chris en Michael Dingsdag maakten een afspraak. Als zoonlief zich volledig op het voetbal zou richten en daarnaast ook nog eens beloofde, zijn studie binnen vier jaar af te ronden, dan zou zijn vader alle zaken daaromheen regelen. De missie slaagde. Michael is nu een gevreesde rots in de branding die Vitesse heet en zijn ouders kijken vanaf de tribune elke wedstrijd trots toe.

lees verder...

Bron: ELF Magazine Nr.3 2005

Vitesse hoopt vandaag toestemming jeugdopleiding te krijgen

Vitesse hoopt dat de KNVB vandaag het groene licht geeft om qua jeugdopleiding intensief te mogen samenwerken met AGOVV. Vertegenwoordigers van beide clubs zijn in Zeist uitgenodigd om de plannen toe te lichten. De clubleiding is met de directie van het Gelredome in overleg om de capaciteit van het stadion terug te brengen naar 26.600 plaatsen.

Bron: AD 04-03-2005 

Blessure Kreek

Willem II kan de komende drie weken niet beschikken over Michel Kreek. De centrale verdediger liep in het Amstel-Cupduel met FC Den Bosch een hamstringblessure op. Zijn beoogde vervanger, Frank van Mosselveld, komt morgen in de uitwedstrijd tegen Vitesse ook niet in actie. De speler van Jong Oranje zit nog één wedstrijd schorsing uit naar aanleiding van de rode kaart die hij zondag tegen Feyenoord kreeg.

Bron: De Telegraaf 04-03-2005 

Theo Janssen kampt met knieblessure

Vitesse lijkt voor het duel van komende zaterdag tegen Willem II te kunnen beschikken over een vrijwel complete selectie. Naast de langdurig geblesseerde Ruud Knol is Theo Janssen het enige twijfelgeval in de selectie van de Arnhemmers. De middenvelder kampt met een knieblessure. Janssen stapte uit voorzorg eerder uit de training van donderdag. Hij heeft een lichte verrekking aan een knieband. Janssen denkt zaterdag wel te kunnen spelen. Vitesse traint vrijdag op het kunstgras van GVVV in Veenendaal. De training begint om 12.00 uur.

Bron: Omroep Gelderland 03-03-2005 

Sturing voorziet meer blessures

Met de invoering van het speelschema voor het seizoen 2005/2006 wordt het gevaar voor blessures bij de profvoetballers groter. Dat zegt trainer Edward Sturing van Vitesse in een reactie op de competitieplannen van de KNVB. Met het oog op het WK voetbal 2006 moeten de competities van de FIFA (wereldvoetbalbond) uiterlijk 14 mei zijn afgerond. In Nederland verdwijnt (mede daardoor) de winterstop grotendeels. “Spelers krijgen minder rust, daarmee moet je rekening houden met je trainingsarbeid. Niet alleen fysiek, ook mentaal worden spelers zwaarder belast”, stelt Sturing. Voor zijn eigen club Vitesse ziet hij daarvoor geen oplossing. “Je zou een grotere selectie moeten hebben, maar daar hangt weer een financieel plaatje aan. Ik zie dat bij Vitesse volgend jaar niet gebeuren.”

Het speelschema voor volgend seizoen (2005/2006) leidde inmiddels tot een alternatief plan van de proftrainers, verenigd in de CBV (coaches betaald voetbal). Zij willen vooral de angel uit een overbezette periode van half januari tot half februari halen. Daarin staan liefst negen wedstrijden in 29 dagen op de agenda. De laatste wedstrijd van 2005 wordt gespeeld op 28 december, de eerste van het nieuwe jaar al op 14 januari. Ook op tweede kerstdag (maandag 26 december) staat een speelronde op de agenda. “Van een vakantie voor de spelers is geen sprake meer, je kunt ze niet meer dan drie, vier dagen vrijgeven”, voorziet Sturing.

Een ander bezwaar is dat de competitie er voor clubs die geen play-offs spelen, al op 9 april opzit. Sturing: “Je kunt spelers niet zo lang vrijgeven. Dat zou dus betekenen dat je oefenwedstrijden gaat spelen, terwijl niemand daar nog trek in heeft na het seizoen. Daarbij is het de vraag tegen wie je moet spelen, alle andere competities lopen nog door.” Sturing is wel een voorstander van de invoering van play-offs. Volgens de nieuwe plannen spelen de eerste negen clubs van de ranglijst om Europees voetbal. Vitesse mikt komend seizoen daarom ook op een plek bij die eerste negen clubs. Voor dit seizoen is de doelstelling van de Arnhemse club (positie acht tot twaalf) binnen handbereik.

Bron: De Gelderlander 25-02-2005 

Stagnatie bouw supportershome

Door de extreme weersomstandigheden deze week en de nu bekende weersverwachting, zal helaas de opening van het supportershome niet gaan plaatsvinden op 2 april, zoals eerder was bekend gemaakt. Wij verwachten een vertraging van minimaal 3 weken op te lopen, waardoor de opening verplaatst zal moeten worden naar eind april. De redenen voor de grotere vertraging zijn gelegen in het niet wind- en waterdicht kunnen maken van het home, waardoor het home, nadat het wel dicht is, eerst moet worden drooggestookt. Dit omdat anders de schilderswerkzaamheden en het leggen van de vloer niet mogelijk zijn. Wij proberen jullie op de hoogte te houden van eventuele nieuwe (en dan hopelijk positieve) ontwikkelingen.

Commissie Supportershome 

Willem II zonder Caluwe en Van Mosselveld

Willem II kan in de uitwedstrijd tegen Vitesse, zaterdag 5 maart in Gelredome, niet beschikken over de geschorste spelers Caluwé en Van Mosselveld. Tom Caluwé ontving tegen AZ zijn vierde gele kaart van het seizoen en is daardoor automatich voor één duel geschorst. Frank van Mosselveld is door zijn rode kaart tegen AZ door de tuchtcommissie voor twee wedstrijden geschorst. De KNVB doet donderdag uitspraak in de zaak tegen trainer Robert Maaskant. Maaskant moest in het duel tegen AZ de laatste tien minuten vanuit de catacomben volgen. Hij was niet meer welkom op het veld na een woordenwisseling met scheidsrechter Sterk over het staken van de wedstrijd.

Bron: Vitesse.nl 02-03-2005

Gill Swerts hoopt via Vitesse op een herkansing

Als veertienjarig jochie verliet hij zijn familie en vrienden in België, omdat hij wilde slagen bij Feyenoord. Volgend seizoen voetbalt Gill Swerts (22) bij Vitesse. “Misschien dat ik van daaruit in de toekomst weer een stap hogerop kan maken.”.

Gill Swerts schopte het bij Feyenoord tot zeventien competitiewedstrijden in het afgelopen seizoen. Met Ruud Gullit kwam er in de zomer een nieuwe trainer bij de club uit Rotterdam en daarmee verdween het perspectief voor Swerts. Feyenoord verhuurde hem in zijn laatste contractjaar aan ADO Den Haag. “Het deed me pijn toen ik hoorde dat ik bij Feyenoord niet meer aan spelen toe zou komen”, zegt Swerts nu. “Feyenoord is de club van mijn hart. Ik was veertien jaar, toen ik mijn familie en vrienden achter me heb gelaten om daar te kunnen voetballen. Dan doet het pijn de club te verlaten.”

Nadat hij eerder al was uitgeleend aan satellietclub Excelsior, ging hij voor het lopende seizoen op huurbasis naar ADO Den Haag. Van die club kreeg Swerts ook een nieuwe aanbieding, maar hij koos voor Vitesse, dat al geruime tijd in hem geïnteresseerd was. “De manier waarop Vitesse contact met me is blijven houden, die charmeert me”, legt Swerts uit. “Ik heb onder anderen gesproken met de trainer en met Peter van den Berg, die me allerlei dingen over Vitesse heeft verteld. Vanwege de sportieve vooruitzichten heb ik voor Vitesse gekozen. Ik ben blij dat een vaste subtopper interesse in mij heeft getoond. Misschien kan ik van daaruit weer een stap hogerop maken.”

De technische leiding van Vitesse ziet in Swerts een speler die zowel rechtsmidden als rechtsachter kan spelen. “In eerste instantie moet ik de concurrentie aangaan op het middenveld”, zegt Swerts. De Belg ziet in Arnhem volop mogelijkheden tot groei, zowel voor zichzelf als voor het elftal. “Vitesse heeft een goede mix tussen jeugd en ervaren spelers”, zegt hij. Volgend jaar moeten we weer meedoen om Europees voetbal. Ik hoop dat het Vitesse dit jaar al lukt Europees voetbal te halen, dat zou prachtig zijn. Ik denk ook dat het mogelijk is, want concurrenten als Heerenveen en FC Utrecht laten ook veel punten liggen.”

Bron: De Gelderlander 02-03-2005

Derde Periode Vitesse Pool van start tegen Willem II
The Vitesse Kids winnaars 2e periode

Zaterdag 5 maart gaat op het forum van deze site de derde periode van de Vitesse Pool van start. Dat betekent nieuwe kansen voor de tot dusver 288 deelnemende fans om een mooie prijs te winnen. In de Vitesse Pool kan iedereen die dat wil voorspellingen uitbrengen voor de wedstrijden van Vitesse. Dat kan ruim tevoren in de maandtopic, maar ook in de wedstrijdtopic die vlak voor de wedstrijd kan worden ingevuld. De maandtopic maart is inmiddels door ongeveer honderd forummers ingevuld.

Voor de wedstrijd tegen Den Bosch hebben opnieuw veel poolers een gokje gewaagd. Liefst 122 van de 169 deelnemers aan deze wedstrijd voorspelden een geelzwarte overwinning. Daarvan wisten 28 fans de mooie 1-2 zege helemaal goed te voorspellen. Onder de dagwinnaars bevonden zich The Vitesse Kids, die na een spannende strijd de Tweede Periode hebben gewonnen. Zij kunnen door hun overwinning een speciale Vitesse Pool-cadeaubon ter waarde van 25 euro tegemoet zien. Deze wordt ter beschikking gesteld door de SV. Vitesse Kids, van harte gefeliciteerd met jullie overwinning!

Het algemeen klassement wordt aangevoerd door Thamars, die een voorsprong van twee punten heeft op Blackkanjer en Meneerbolle, winnaar van de eerste periode. Voor de nummers 1 t/m 5 van het eindklassement liggen prijzen in het verschiet. De Klapper van de Week komt op rekening van nieuwkomer mardutly die binnenkomt op plek 257 en daardoor meteen 31 plaatsen winst pakt.

Max de Swart staat op de 288ste en laatste plaats van de ranglijst. Na drie deelnames wacht hij nog altijd op zijn eerste punten. Die kunnen worden verdiend in de volgende wedstrijd die meetelt: Vitesse-Willem II, de eerste wedstrijd van de Derde Periode.

Meedoen? Mee weten? Voor de Vitesse Pool:Klik hier

01-03-2005

Gast in Gouda: Harald Wapenaar
‘Ik heb alles in huis voor de top’

Harald Wapenaar (34) is vrij. Vitesse verloste hem van Portsmouth, waar bij in 2004 geen enkele keer onder de lat stond. De witte raaf is een illusie armer en een boel Engelse ponden rijker. Het merkwaardige verhaal van de keeper die pas op zijn 27ste debuteerde op het hoogste niveau.

Speel jij nooit een slechte wedstrijd?

‘Ja, ik weet waar je op doelt. Die uitspraak hing op mijn kleedkamerkastje in Utrecht. Dat was een kop boven een artikel, die door mijn medespelers was uitgeknipt. Ik speel niet vaak een slechte wedstrijd, zo is het wel. Als ik een ketser maak raak ik geïrriteerd, dan ben ik mentaal zo sterk dat ik de week daarop álles doe om goed te spelen. Ik ben ontzettend kritisch op mezelf, niemand hoeft mij te vertellen als iets niet goed was. Dat weet ik zelf als beste. Vroeger kon ik de hele week boos blijven, dan was ik niet te genieten. Nu draai ik na de wedstrijd de knop om. Ik ben een stuk rustiger geworden, dat maakt me een betere keeper. Mijn vader zit voor het eerst in zijn leven ontspannen op de tribune.’

lees verder...

Bron: VI 02-03-2005

Vitesse trekt Swerts aan

Vitesse heeft voor de komende drie seizoenen Gill Swerts ingelijfd. De 22-jarige rechtervleugelverdediger komt transfervrij over van Feyenoord. Dit seizoen speelt de Belg op huurbasis voor ADO Den Haag. ‘Swerts is een goede, gedreven speler die durft te voetballen en alleen maar beter kan worden’, aldus manager voetbalzaken Jan Streuer. ‘Bovendien kan hij ook rechts op het middenveld uit de voeten.’Vitesse is verbaasd over de weigering van assistent-trainer Jan van Deinsen zijn contract te verlengen. De Arnhemmers wilden de oud-prof van NEC, Feyenoord en Go Ahead Eagles net als hoofdtrainer Edward Sturing tot medio 2007 aan zich binden. Volgens Van Deinsen gaf de gedane aanbieding hem een slecht gevoel. ‘Ik was zwaar ongelukkig met de financiële kant van de aanbieding’, verklaart de trainer. ‘De technische staf is dit seizoen ingekrompen, ik werk voor drie. De club geeft aan daar zeer tevreden over te zijn. Uit de aanbieding bleek daar echter geen waardering voor. Ik ga me nu oriënteren op een baan binnen of buiten het voetbal.’ Verdediger Michael Jansen kan voor drie of vier seizoenen bijtekenen. Streuer verwacht dat de gesprekken met Theo Janssen en Matthew Amoah moeizamer zullen verlopen. ‘Beide jongens zijn al zeven jaar contractspeler bij Vitesse en zijn van oudsher een bepaald salarisniveau gewend.’

Bron: VI 02-03-2005

Swerts weg ‘met pijn in het hart’

ADO Den Haag moet op zoek naar een nieuwe rechtsback/middenvelder. Het vertrek van Gill Swerts naar Vitesse is een lelijke streep door de rekening van trainer Frans Adelaar. “Ik werk erg graag met spelers die nog groeien, nog beter worden. Dat is met Gill het geval dus ik had hem graag gehouden. Het is echt een teleurstelling voor ons dat hij weggaat. We hadden hem voor ADO begrippen een heel goede aanbieding gedaan, maar helaas.”.

Over zijn inzet de rest van het seizoen maakt Adelaar zich absoluut geen zorgen. Hij is een echte prof en zal zich hier tot het eind voor de volle honderd procent inzetten.”

Swerts beaamt dat. “ADO is ook aan een opmars bezig dit seizoen. Ik ben blij dat ik hier een kans heb gekregen om te spelen. Dat is voor mij heel belangrijk geweest. Het is ook met pijn in mijn hart dat ik hier straks wegga. Ik heb er ook heel lang over na moeten denken, maar heb uiteindelijk toch gekozen voor de sportieve verbetering. Als ik bij ADO was gebleven had ik in Rotterdam kunnen blijven wonen, dat was nog een voordeel geweest. Ik ga nu zeker verhuizen. Ik heb geen zin om lang onderweg te zijn naar de club.”

Geld is naar zijn zeggen niet het argument geweest om Arnhem de voorkeur te geven boven Den Haag. “Uit de aanbieding van ADO sprak veel waardering, absoluut. Die van Vitesse was wel beter, maar de club is vooral sportief gezien toch een stapje omhoog. Er loopt een mooie mix van oud en jong, het is een club met mogelijkheden. Ik heb niet voor het geld gekozen. ”

Bron:Haagsche Courant 01-03-2005

Vitesse contracteert Gill Swerts

Vitesse heeft zich voor volgend seizoen versterkt met Gill Swerts. De Arnhemse club kwam gisteren een driejarig contract overeen met de 22 – jarige Belg van ADO Den Haag. De transfer is op enkele formaliteiten na rond, zo moet de voetballer in Arnhem nog wel medisch worden gekeurd. Swerts verhuist transfervrij naar Vitesse. Hij stond tot het einde van dit seizoen onder contract bij Feyenoord, dat hem afgelopen zomer op huurbasis liet vertrekken naar ADO Den Haag. Eerder kwam Swerts al twee jaar op huurbasis uit voor Excelsior. Hij kan zowel rechtsachter als rechts op het middenveld spelen.

Bron: De Gelderlander 01-03-2005

Hoofdsponsor: