maart 2006

Sturing heeft problemen met de balans

Vitesse-trainer Edward Sturing heeft voor het eerst dit seizoen echt problemen om een logische opstelling te maken voor de wedstrijd van zondag tegen FC Groningen. “De balans is wel een probleem. Ik mis teveel dezelfde types. Van der Schaaf, Yakubu en Swerts kunnen allemaal als verdedigende middenvelder spelen, maar zijn er niet bij. Yakubu is pas op zijn vroegst terug bij de play-offs.” Sturing heeft wel Peter van den Berg terug bij de selectie. “Hij is fit en zit weer bij de groep. Dat is wel nodig ook, want we hebben verder nauwelijks nog verdedigers.”

Bron: Omroep Gelderland 31-03-2006

Eredivisieniveau doet Onur Kaya goed

Onur Kaya start zondag opnieuw in de basis bij Vitesse. De Turkse Belg speelt op een zeer offensief ingesteld middenveld met Theo Janssen en Richard Knopper. “Dat wordt meer verdedigend werk dan normaal, maar geen probleem.” Kaya leert snel in de eredivisie. “Door de ervaring word ik beter. Het is veel meer lopen en de handelingssnelheid is hoger, al heb ik me snel aangepast.” Het talent kan zijn contract verlengen tot 2010. “We zijn nog aan het praten over de details, maar het komt goed. Mijn doel voor volgend seizoen is een basisplaats. De concurrentie is zwaar, maar daar word ik alleen maar sterker.”

Bron: Omroep Gelderland 31-03-2006

De Mul heeft veel geleerd bij Vitesse

Tom De Mul keert gelouterd terug bij Ajax na dit seizoen. “Ik heb veel geleerd bij Vitesse en ga nu voor een basisplaats bij Ajax.” De Mul is bij Vitesse een andere speler geworden. “Bij Vitesse wordt er anders gevoetbald. Je moet hier harder werken om aan de bal te komen, terwijl dat bij Ajax veel meer vanzelfsprekend is. Je moet hier meer knokken voor de punten.” Ook het omgaan met teleurstellingen kan De Mul nu beter. “Toen ik bij Ajax uit de basis verdween door de komst van Rosales, zakte ik helemaal weg. Toen ik er hier naast kwam te staan, ben ik blijven doorgaan op de trainingen.”

Tom de Mul knokte terug met resultaat. “Ja, want ik speel nu weer en bovendien kan ik terug naar Ajax.” Dat Ajax hem terugwil, kwam niet echt als een verrassing. “Ik hoorde al wel zoiets, maar nooit officieel. Geweldig, ik heb het wel even gevierd. Ik vind mezelf meer een Ajax-speler, zeker als Ajax er volgend seizoen in slaagt om dominanter te gaan spelen. Zeker met een spits als Huntelaar, die graag voorzetten krijgt van de zijkant.” De Mul kan bij Ajax meer acties maken. “Zeker, maar ik heb van Pieter Huistra ook geleerd om meer te betekenen voor het team als de acties niet lukken.”

Bron: Omroep Gelderland 31-03-2006

Onur Kaya in de basis bij Vitesse

Vitesse begint zondag in de uitwedstrijd tegen FC Groningen met Onur Kaya in de basis. Gill Swerts en Remco van der Schaaf zijn geschorst. Daardoor speelt Purrel Fränkel linksback. Tom De Mul, sterk ingevallen tegen Sparta, begint ook in de basis. In Gelredome won Vitesse dit seizoen met 2-0 van FC Groningen. Die hebben echter een zeer goede thuisbalans. In het nieuwe Euroborg-stadion zijn zij zelfs nog ongeslagen.

Vermoedelijke opstelling:

Wapenaar;
Verhaegh, Knol, Dingsdag, Fränkel;
Knopper, Kaya, Janssen;
De Mul, Junker, Hersi.

Bron: Omroep Gelderland 31-03-2006

Ajax looft groei van Tom De Mul

Ajax is lovend over de progressie die Tom De Mul dit seizoen heeft gemaakt in het shirt van Vitesse. Daarom keert de aanvaller terug naar Ajax. Terwijl de voetballer gisteren trainde met Vitesse, had zijn zaakwaarnemer Mustapha Nakhli een vruchtbaar gesprek met Ajax. “Het is altijd de bedoeling geweest dat Tom De Mul na dit seizoen terug zou keren bij Ajax”, zegt Martin van Geel, de technisch directeur van de club uit Amsterdam. “Vorig jaar is zijn contract verlengd tot en met 2008, met de bedoeling dat hij vervolgens een seizoen verhuurd zou worden en vervolgens gerijpt terug zou komen bij Ajax.”

Dat is volgens Van Geel ook daadwerkelijk het geval. “Wij hebben de indruk dat hij bij Vitesse veel geleerd heeft”, aldus de technisch directeur. “Hij is vooral enorm gegroeid in mentaliteit.” Toch heeft De Mul onder hoofdtrainer Edward Sturing zijn plek in de basis verloren. In de tien laatste competitiewedstrijden van de Arnhemse ploeg stond de 20-jarige Belg slechts drie keer bij de aftrap op het veld. “Wij hadden natuurlijk graag gezien dat hij meer had gespeeld”, aldus Van Geel. “Maar voor ons is het belangrijkste dat hij is gegroeid. Je moet ook niet vergeten dat hij nog maar twintig jaar is.” De Mul speelt bij Vitesse soms aan de rechterkant en soms aan de linkerkant in de aanval. Bij Ajax zal hij zich moeten richten op de rol van rechtsbuiten. “Ajax heeft behoefte aan specifieke buitenspelers”, legt Van Geel uit. “De Mul zal als een volwaardig lid van de selectie de concurrentie aan moeten gaan met Mauro Rosales.” De Mul was gisteren niet bereikbaar voor een reactie.

Bron: De Gelderlander 31-03-2006

Hersi kan 150e wedstrijd in Eredivisie spelen

Youssouf Hersi kan tegen FC Groningen zijn 150ste wedstrijd in de eredivisiespelen. Hersi kwam uit voor Ajax (9), NAC (33), NEC (61) en Heerenveen (9) voordat hij bij Vitesse terecht kwam. Bij de Arnhemmers speelde hij 37 wedstrijden in het eerste elftal. Trainer Sturing mist in Groningen het geschorste tweetal Van der Schaaf/ Swerts. Vijf spelers staan op scherp: Janssen, Yakubu, Verhaegh, Dingsdag en De Mul.

Bron: AD 31-03-2006

Competitie Yakubu voorbij

Voor middenvelder Abubakari Yakubu is de competitie zo goed als voorbij. De Ghanese international liep in de wedstrijd tegen RBC Roosendaal een spierscheuring op. Ondanks zijn voorspoedige herstel komen de resterende wedstrijden nog te vroeg. Vitesse speelt nog vier competitiewedstrijden. Deze worden echter in een korte periode gespeeld waardoor Yakubu niet tijdig hersteld is. Bij het eventuele bereiken van de Play-offs is de kans aanwezig dat hij inzetbaar is, maar dat is nog een vraagteken. “De medische staf is tevreden over zijn herstel, maar de revalidatie kan nog wel even duren”, aldus Edward Sturing. “Hij heeft sinds kort weer voor het eerst op het veld gestaan, maar voordat hij weer explosief kan trainen, zijn we een paar weken verder. Bij een spierscheuring is het erg moeilijk te bepalen wanneer een speler weer voluit kan trainen. Ook bij Yakubu is dat het geval.”

Bron: Vitesse.nl 31-03-2006

Sturing op zoek naar juiste puzzelstukjes

Voor de uitwedstrijd in en tegen Groningen is trainer Edward Sturing er nog helemaal uit in welke formatie zijn elftal zondagmiddag aan de aftrap verschijnt. Door de afwezigheid van de controlerende middenvelders Remco van der Schaaf, Abubakari Yakubu en Gill Swerts is het volgens de trainer nog ‘een lastige puzzel’. Verdediger Peter van den Berg en Fred Benson daarentegen zijn wel weer terug in de selectie voor het lastige duel in Euroborg, het nieuwe onderkomen van de plaatselijke FC.

Druk
Vorige week wist Vitesse door de 3-1 overwinning de druk op de concurrentie te vergroten. Het verschil met de nummers acht en negen, NEC en FC Twente, is respectievelijk nog maar drie en twee punten. “We komen dichtbij, maar we moeten nog altijd eerst naar onszelf kijken. Groningen-uit is altijd lastig en daar zullen we een goed resultaat moeten behalen om uitzicht te blijven houden op de Play-offs”, aldus Edward Sturing.

De kans op die door veel clubs zo gewilde plek in het toetje van de competitie is nog altijd aanwezig, maar er zijn meer kapers op de kust. Sturing: “Ook RKC Waalwijk en Roda JC zitten nog in de race. Het is moeilijk om te zeggen hoeveel punten wij nog nodig hebben om op de negende of zelfs achtste plaats te eindigen. Vitesse moet een achterstand inhalen en het zou zomaar kunnen dat we het zelfs met drie overwinningen niet halen.”

Balans
Voor de wedstrijd tegen FC Groningen heeft de trainer te maken met een probleem op het middenveld. “De balans is zoek”, zei Sturing na afloop van de training op vrijdag. “Zowel Van der Schaaf (schorsing), Yakubu (spierblessure) als Swerts (schorsing) zijn er niet bij. Zeker tegen FC Groningen dat met een aanvallende middenvelder speelt is het voor mij nog puzzelen hoe we het zondag gaan invullen. Helemaal optimaal zullen we het niet krijgen zondag.”

FC Groningen mist de geschorste Koen van de Laak en de geblesseerde Arnold Kruiswijk. Verder zijn ex-Vitessenaar Evgeniy Levchenko en Glenn Salmon vooralsnog een vraagteken. De thuiswedstrijd in Gelredome werd door Vitesse eenvoudig met 2-0 gewonnen, maar Sturing voorziet zondag een heel ander FC Groningen. “Groningen doet het fantastisch sinds het nieuwe stadion er is. Het is een fysiek sterke ploeg, het staat goed en het zal een ‘heet middagje’ worden. Daar heb ik mijn ploeg ook al op gewezen.”

Vitesse
Geschorst: Remco van der Schaaf en Gill Swerts Geblesseerd: Etienne Esajas, Michael Jansen en Gino Coutinho (ziek)

FC Groningen
Geschorst: Koen van de Laak Geblesseerd: Arnold Kruiswijk

De vermoedelijke opstelling van FC Groningen luidt als volgt:
Roorda; Silva, Sankoh, Luirink, Van der Linden; Buijs, Matthijs, Lindgren, Fledderus; Cornelisse en Nevland.

Bron: Vitesse.nl 31-03-2006

Open Dartavond tijdelijke supportershome “Monninkenhuize”


De supportersvereniging “Vitesse” organiseert op vrijdag 31 maart een open dartavond in het supportershome. Het is onze bedoeling om tot en met mei op elke laatste vrijdag van de maand een dartavond in het supportershome te laten plaatsvinden. Inschrijven voor deze avond is alleen mogelijk op de avond zelf. Inschrijfgeld € 2,50 per persoon voor leden van de supportersvereniging op vertoon van lidmaatschapspas en € 5 voor niet-leden. Het home opent om 19:00 uur en de aanvang is om 19:30 uur. ACTIE: Bij inschrijving éénmalig 1 set Vitesse-flight’s gratis.

31-03-2006

Tom de Mul terug naar Ajax

Vleugelspits Tom De Mul keert na dit seizoen terug naar Ajax. Vitesse huurt de Belg van de Amsterdamse club. De Mul kwam tot nu toe 23 keer voor Vitesse in actie en scoorde twee keer. “Tom heeft zich bij Vitesse goed verder ontwikkeld”, vindt Martin van Geel, technisch directeur van Ajax. “Ook mentaal is hij sterker; hij is volwassener geworden. Het is jammer dat hij bij Vitesse niet nog vaker heeft gespeeld, maar we verwachten dat hij een volwaardig lid van de eerste selectie zal worden, die de concurrentiestrijd voor de positie van rechtsbuiten kan aangaan.”

Bron: Omroep Gelderland 30-03-2006

Dingsdag staat open voor nieuwe uitdaging

Een opvallende naam in de bovenste regionen van het klassement voor de Voetballer van het Jaar is Michael Dingsdag. De 23-jarige centrale verdediger van Vitesse staat op de dertiende plaats en is daarmee de best gewaardeerde speler van de clubs uit het rechterrijtje. ‘Aangezien het mijn tweede volledige seizoen als basisspeler van Vitesse is, vind ik het behoorlijk gaan’, reageert de geboren Amsterdammer. ‘Maar het kan natuurlijk veel beter. Af en toe een slechte wedstrijd moet kunnen, maar niet drie of vier achter elkaar. Volgend seizoen wil ik nog constanter zijn. Hoe mijn toekomst eruitziet? Mijn eerste doelstelling was slagen als basisspeler bij Vitesse. Dat is gelukt, dus sta ik open voor een nieuwe uitdaging. Clubs als SC Heerenveen en FC Utrecht zie ik niet als verbetering, maar mocht er wat leuks op mijn pad komen, dan ga ik daar zeker over nadenken. Ik wil overigens geen stap omhoog doen en dan ergens als vierde keus op de bank belanden. In dat geval blijf ik veel liever bij Vitesse.’

Bron: Voetbal International 30-03-2006

Vitesse zo goed als akkoord met Kaya

Aan het begin van deze week waren Vitesse en Onur Kaya (19) zo goed als akkoord over een contractverlenging. De Begische middenvelder kan tot de zomer van 2010 bijtekenen in Arnhem.

Bron: Voetbal International 29-03-2006

Velthuizen kan vier jaar bijtekenen

Vitesse wil de contracten van doelman Piet Velthuizen en middenvelder Onur Kaya openbreken en verlengen tot medio 2010. “Met Velthuizen zijn we praktisch rond”, vertelt manager voetbal Jan Streuer. “Wat we daarna met hem gaan doen, is nog niet duidelijk. We zouden hem kunnen verhuren, zodat hij ervaring kan opdoen. Maar misschien gebruiken we hem als tweede keeper.” Nog niet duidelijk is wat er met Tom De Mul gebeurt. “Hij praat deze week met Ajax. Als ze hem terugwillen, houdt het op voor ons. Anders moeten we maar kijken of we hem opnieuw willen huren.”

Bron: Omroep Gelderland 29-03-2006

Vitesse wil Simon Cziommer vastleggen

Vitesse wil dolgraag Simon Cziommer voor komend seizoen vastleggen. De middenvelder is momenteel door het Duitse Schalke 04 verhuurd aan Roda JC. Ook volgt de ploeg uit Arnhem nog altijd de Deense vleugelaanvaller Anders Due.

De kans dat Vitesse Cziommer daadwerkelijk kan strikken is nihil. Clubs als Ajax, Feyenoord en Fulham zijn geïnteresseerd in de diensten van de middenvelder. “Een groot nadeel”, aldus manager voetbalzaken bij Vitesse Jan Streuer tegenover Omroep Gelderland. “Ik vind het een aardige speler, die we goed kunnen gebruiken.”

De Arnhemmers volgen Anders Due ook nog altijd. Streuer: “Een buitenlandse speler moet je vaker bekijken om een goede indruk te krijgen.

Bron: Omroep Gelderland 29-03-2006

Kaartverkoop Vitesse-NEC vastgesteld

Voor de wedstrijd Vitesse – N.E.C. op 16 april 2006, aanvang 14.30 uur, is het volgende kaartverkoopbeleid van kracht. Vanwege het wangedrag van een aantal N.E.C.-supporters tijdens het laatste treffen in Arnhem, zijn er om veiligheidsredenen en na intensief overleg, 860 kaarten voor N.E.C.- supporters beschikbaar gesteld. Normaal gesproken zijn er 1200 kaarten beschikbaar voor de bezoekende club. De beschikbare kaarten worden uitsluitend verkocht aan N.E.C. seizoenkaart/uitkaart-houders en zijn strikt persoonsgebonden. Aan de verkoop van de kaarten zijn strenge regels gebonden, die onder andere via www.nec-nijmegen.nl, bekend worden gemaakt. Supporters van Vitesse kunnen vanaf zaterdag 1 april tot en met zaterdag 15 april één kaart per Vitesse-seizoenkaart of Vitesse Club Card bijkopen voor de Oost, Afab West of Zuid-tribune. Voor de Noord-tribune worden geen kaarten verkocht. Overige verkoop informatie wordt later vandaag bekend gemaakt via Omroep Gelderland teletekst pagina 260 en via deze website.

Bron: Vitesse.nl 29-03-2006

TCN heeft vrede met nederlaag

Rudy Stroink heeft een hekel aan verliezen. Maar de TCN-directeur kan er mee leven dat Arnhem voor Gelredome heeft gekozen voor Eurocommerce. „Het bod van Eurocommerce op alleen het stadion was beter dan dat van ons”, erkent Stroink van de Nieuwegeinse projectontwikkelaar. „Maar dat komt ook omdat zij op het bouwen zijn gefixeerd. Onze interesse lag meer op het verbeteren van de exploitatie van het stadion. Dat is onze specialiteit.”
Om dat te bereiken wilde TCN de exploitatiemaatschappij Gelredome bv erbij kopen. De gemeente heeft dat ook geprobeerd, maar de directie plus aandeelhouder de provincie zagen dat niet zitten. „Daarmee waren onze kansen al een stuk verkleind”, zegt Stroink.
Hij vindt dat de onderhandelingen over Gelredome hem ook wat positiefs hebben gebracht: een betere relatie met de gemeente Arnhem. „Er is een hoop oud-zeer opgelost. Dat moet voor ons dan maar de lichte troost zijn.”

Bron: De Gelderlander 29-03-2006

Strijd om stadion duurt voort

De directie van evenementenbedrijf Gelredome gaat mogelijk gezamenlijk met een bouwbedrijf een bod uitbrengen op het gelijknamige Arnhemse stadion.

„We kunnen mogelijk een huurhuis voor een koophuis verruilen. Zoiets is het onderzoeken waard”, zegt directeur Jasper van Amstel van het evenementenbedrijf Gelredome, dat het alleenrecht heeft om evenementen te organiseren in het stadion. De directeur heeft inmiddels partijen gevonden, die met hem willen samenwerken. „Dat zijn bouwbedrijven of projectontwikkelaars, die wat met de hoeken rond het stadion kunnen doen. Wij zijn er voor de evenementen.” Gelredome bv heeft volgens het matchingsrecht twee maanden de tijd om een bod te doen op het stadion. De gemeente kijkt vervolgens of dat voorstel beter is dan dat van kandidaat- koper Eurocommerce. „We beoordelen het bod op meer factoren dan alleen de koopprijs”, stelt wethouder Sander van Bodegraven. „Ook de andere voorwaarden, zoals wat op het terrein wordt gebouwd, wordt meegenomen.”

Om een tegenbod te kunnen doen, krijgt Gelredome het voorstel van Eurocommerce op hoofdlijnen. Uiteindelijk wint het beste bod, al heeft de gemeente nog een andere optie: „We kunnen de verkoop ook nog intrekken”, zegt Van Bodegraven. De wethouder is zeer content met de uitkomst van de onderhandeling met Eurocommerce. „Het bedrijf heeft het beste bod en wil alle contracten van de gemeente overnemen. Wij hebben straks geen enkele bemoeienis meer met Gelredome.” De gemeente hoopt dat voor de zomer de koopcontracten kunnen worden getekend. Daarvoor heeft zij nog wel de instemming nodig van de huurders Vitesse en Gelredome bv. Tot slot moet de gemeenteraad een definitief fiat geven. Directeur Ger Visser van Eurocommerce heeft een bouwplan klaarliggen voor 20.000 à 25.000 vierkante meter kantoorruimte in de hoeken van Gelredome. Daarin wil hij bedrijven vestigen die bereid zijn Vitesse te sponsoren. Hij heeft contact met dat soort bedrijven. „Vitesse is voor de toekomst van Gelredome een absolute voorwaarde. Die club moet floreren, dan kan ook het stadion bloeien. Wat op zijn beurt goed is voor de bedrijven die zich op deze bijzondere plek willen vestigen.”

Bron: De Gelderlander 29-03-2006

Vitesse-NEC:minder kaarten NEC-fans

Vitesse stelt voor de wedstrijd tegen NEC 860 kaarten beschikbaar voor NEC-supporters. Normaliter zijn dat er 1200. Daartoe is besloten vanwege wangedrag van een aantal NEC-supporters tijdens de laatste ontmoeting in Arnhem, zo laten beide voetbalclubs in een gezamenlijk persbericht weten. De verkoop van kaarten aan supporters van de bezoekende club is aan strenge regels gebonden. Die worden onder meer via de website van NEC bekendgemaakt. Vitesse-NEC is op 16 april in het Arnhemse Gelredome. Aanvang: 14.30 uur.

Bron: Omroep Gelderland 28-03-2006

Arnhem: Gelredome naar Eurocommerce

De gemeente Arnhem wil stadion Gelredome later dit jaar verkopen aan Eurocommerce. De gemeenteraad en de hoofdhuurders Vitesse en Gelredome BV, moeten hier nog mee instemmen. De projectontwikkelaar verwerft met de koop ook de mogelijkheid om onder meer kantoren te ontwikkelen op de hoeken van het stadion. Na de overdracht heeft de gemeente geen enkele bemoeienis meer met het stadion. De risico’s gaan bij verkoop over van de gemeente naar de nieuwe eigenaar. TCN was de andere gegadigde, maar het bod van Eurocommerce is beter, aldus de gemeente.

Bron: Omroep Gelderland 28-03-2006

Open dartavond supportershome “Monnikenhuize”


De supportersvereniging “Vitesse” organiseert op vrijdag 31 maart een open dartavond in het supportershome. Het is onze bedoeling om tot en met mei op elke laatste vrijdag van de maand een dartavond in het supportershome te laten plaatsvinden. Inschrijven voor deze avond is alleen mogelijk op de avond zelf. Inschrijfgeld € 2,50 per persoon voor leden van de supportersvereniging op vertoon van lidmaatschapspas en € 5 voor niet-leden. Het home opent om 19:00 uur en de aanvang is om 19:30 uur. ACTIE: Bij inschrijving éénmalig 1 set Vitesse-flight’s gratis.

maart 2006

Kaartverkoop FC Groningen–Vitesse
2 april 2006 (14.30 uur)

*Pasfotoregistratie verplicht!

Verplichte buscombi

Omwisselbiljetten voor de bus zijn verkrijgbaar bij de voorverkoopadressen van TicketBox.

Uitkaartplushouders: vanaf zaterdag 11 maart / prijs: € 20,15
Uitkaarthouders: vanaf zaterdag 11 maart / prijs: € 22,85
Seizoenkaart- en Club Cardhouders: vanaf zaterdag 18 maart / prijs: € 26,05

Verkoop tot en met woensdag 29 maart.

De bussen vertrekken om 11.30 vanaf Gelredome.

Bij vertrek van de bussen zal uw seizoenkaart of Club Card gescand worden op pasfotoregistratie. Vergeet dus niet uw seizoenkaart of Club Card, legitimatiebewijs & omwisselbiljet mee te nemen!

Nog geen foto laten maken? U dient minimaal één week voor de te bezoeken uitwedstrijd een foto gemaakt te hebben. U kunt een (gratis) foto laten maken bij Vitesse Ticketing in Gelredome op woensdag t/m vrijdag van 13.30 tot 17.00 uur.

maart 2006

Fluwelen linkervoet
Theo Janssen houdt Vitesse in race om Europees voetbal

De vrije trap van Theo Janssen sloeg vrijdagavond in als een bom (1-1). In een klap was het verzet van het dappere Sparta gebroken en besefte heel Vitesse dat de Arnhemmers de strijd om Europees voetbal toch nog niet hoefden op te geven. De euforie na de uiteindelijke 3-1 overwinning en het nieuws dat alle concurrenten in de strijd om plaats negen een (halve) misstap hadden gemaakt, werd bij Janssen al snel verdrongen door realisme. “Om een UEFA-Cupticket te bemachtigen, moeten we heel wat beter gaan spelen”, zei de Arnhemmer, die de titel ‘vrijetrappenkoning van de eredivisie’ momenteel deelt met Simon Cziommer van Roda JC (vier treffers).

Het is voor Vitesse een seizoen van vallen en opstaan. Na een goed begin zakte de ploeg van Edward Sturing ver weg. De laatste weken werden goede resultaten afgewisseld met fikse tegenvallers. In het thuisduel met degradatiekandidaat Sparta stond Theo Janssen model voor de onevenwichtigheid in Arnhem. “Voor de rust speelde ik dramatisch”, was hij zelfkritisch. Daarna nam hij zijn elftal bij de hand en boog Vitesse de 1-0 achterstand om.

“Mijn vrije trappen waren tot dat moment waardeloos. Op een gegeven moment liet ik Michael Dingsdag zelfs een poging wagen. En geloof me, als ik lekker in mijn vel zit, gebeurt dat echt niet”, lacht de man met de fluwelen linkervoet. Nadat Ben Haverkort weer moest fluiten voor een overtreding van Sparta op de rand van het strafschopgebied, vond Janssen het welletjes. “Ik legde al mijn frustratie in die trap en de bal vloog er lekker in.” Binnen tien minuten hadden Mads Junker en invaller Tom de Mul Sparta vervolgens definitief op de knieen.

Een korte analyse van de eerste helft volgt: “Iedereen had bij ons zo weinig zelfvertrouwen dat er heel voorzichtig werd gevoetbald. Ik betrapte mezelf er ook op. Er was te weinig beweging en de spelers gaven liever een risicoloos balletje breed dan een dieptebal. Wij durven pas te gaan voetballen als we hebben gescoord. Belachelijk, maar waar.” Janssen: “We hebben ongelooflijk veel kwaliteit in onze spelersgroep en hadden wat dat betreft al lang zeker moeten zijn van een plaats bij de eerste negen.” Naar de oorzaken van de wisselvalligheid kan hij slechts gissen. “Als we het precies zouden weten, hadden we er wel iets aan gedaan.” De creatieve middenvelder vermoedt dat de samenstelling van de selectie een rol speelt. “Die is te smal. Als er een aantal jongens geblesseerd of geschorst is, hebben we een probleem.”

Hij richt wat de schorsingen betreft de beschuldigende vinger ook naar de scheidsrechters. “De reputatie van Vitesse is kennelijk niet al te best, want wij krijgen wel heel makkelijk kaarten. En vrije trappen en penalty’s tegen worden voor het minste geringste gegeven, terwijl we nauwelijks iets mee krijgen. En als de verschillen tussen de nummers zes tot en met twaalf zo klein zijn als dit jaar, speelt dat gewoon een grote rol.” De Arnhemmer hoopt dat de wederopstanding tegen Sparta als doping zal gaan werken. “Uiteraard voor het elftal, maar ook voor mij. Ik raak langzaam weer in vorm en wil snel het niveau van de eerste seizoenshelft bereiken.”

Met als uiteindelijke doel Europees voetbal en een mooie transfer. “Helaas heb ik het stempel dat ik altijd in Arnhem wil blijven. Ik speel nu tien jaar met ontzettend veel plezier bij Vitesse en zou graag eens ergens anders kijken.” Janssen heeft een verbintenis tot 2008. “Maar bij de contractverlenging is met Vitesse afgesproken dat de club het qua transfersom niet te gek zal maken. Ze gunnen me een stap omhoog.” Wat hij daar onder verstaat, is duidelijk. “Het liefst wil ik nog in Nederland blijven.” Hij praat niet meer over de topdrie, maar de topvier. “Voor mij zijn er naast Vitesse vier grote clubs: Feyenoord, Ajax, AZ en PSV.”

Bron: De Telegraaf 28-03-2006

Peter van den Berg speelt weer hele wedstrijd

Peter van den Berg heeft gisteravond een hele wedstrijd gespeeld met Jong Vitesse tegen Jong RKC: 2-2. De 34-jarige verdediger is terug van een knieblessure en hoopt dit seizoen, na zeven maanden afwezigheid, nog zijn rentree in de hoofdmacht te maken. Van den Berg moet na dit seizoen vertrekken bij de club. Volgens trainer Gery Vink van Jong Vitesse speelde Van den Berg uitstekend. “Heel goed, een rustpunt achterin en hij heeft de hele wedstrijd volgemaakt”, aldus Vink.”

Bron: De Gelderlander 28-03-2006

Swerts en Van der Schaaf geschorst

Vitesse kan komende zondag in de uitwedstrijd tegen FC Groningen geen beroep doen op Gill Swerts en Remco van der Schaaf. Swerts kreeg vrijdagavond in de thuiswedstrijd tegen Sparta (3-1) zijn zevende gele kaart in deze competitie, Van der Schaaf ontving zijn achtste geel. Beide spelers wacht een automatische schorsing van een duel. Swerts speelde tegen Sparta in het centrum achterin op de plek van de geschorste Ruud Knol, die in Groningen weer speelgerechtigd is.

Bron: De Gelderlander 28-03-2006

Fans Vitesse slopen elk duel twaalf stoelen

Bij thuiswedstrijden van Vitesse vernielt de eigen aanhang van de Arnhemse voetbalclub gemiddeld twaalf stoeltjes in stadion Gelredome. Dat zegt Ester Bal, woordvoerster van Vitesse, naar aanleiding van de thuiswedstrijd van afgelopen vrijdag tegen Sparta (3-1). Bal bevestigt dat er na de 0-1 op de Zuid-tribune stoeltjes zijn vernield, maar stelt dat het aantal niet afwijkt van dat bij andere thuisduels. “Er worden ongeveer twaalf stoeltjes per wedstrijd vernield”, aldus Bal. “Vrijdag gebeurde het niet meer dan anders.”

Vitesse zit behoorlijk in de maag met de structurele vernielzucht van de eigen aanhang. “Het is eigenlijk al een probleem sinds de opening van Gelredome. Jaren terug hebben we al eens een campagne gevoerd, met Ronald Koeman en Marc van Hintum”, zegt Bal. “Dat heeft toen wel geholpen, maar een aantal supporters bereik je niet. Ondanks het cameratoezicht is controle ook heel lastig. De wetgeving schrijft voor dat je het moet zien gebeuren. Je kunt niet op vermoedens reageren.” Eerder dit seizoen brachten zogeheten fans voor zesduizend euro schade aan tijdens het duel Vitesse-PSV. Algemeen directeur Paul van der Kraan dreigde toen prijsstijgingen van de jaarkaarten, indien de vernielingen aan zouden houden. “Het blijft een punt van aandacht”, aldus Bal. “We zijn ermee bezig hoe we het kunnen veranderen, want het is niet normaal dat stoeltjes worden vernield. Daar moet verandering in komen.”

Bron: De Gelderlander 28-03-2006

Vitesse loopt in op NEC en FC Twente

Vitesse heeft een uitstekend weekeinde achter de rug. In de strijd om een plek in de play-offs liep de Arnhemse ploeg in op de belagers NEC en FC Twente. Doordat FC Twente en NEC (een punt uit de laatste twee duels) punten laten liggen, nemen de kansen voor Vitesse weer toe. Na 34 speelronden spelen de nummers zes tot en met negen in een play-offs om een startbewijs in het toernooi om de UEFA Cup. Volgens de huidige stand moet Vitesse niet alleen Roda JC en RKC achter zich houden, maar ook nog eens NEC en/of FC Twente passeren. Het gat naar die ploegen bedraagt nu respectievelijk drie en twee punten. Op de laatste speeldag komt NEC naar Gelredome.

Het programma van de betrokken clubs luidt als volgt:

8.NEC 30-43: Heerenveen thuis (1/4), NAC uit (8/4), Roda thuis (12/4) en Vitesse uit (16/4).

9.FC Twente 30-42: Feyenoord uit (2/4), ADO Den Haag thuis (9/4), AZ uit (12/4) en FC Groningen thuis (16/4).

10.Vitesse 30-40: Groningen uit (2/4), Utrecht thuis (9/4), Ajax uit (12/4) en NEC thuis (16/4).

11.Roda JC 30-40: Ajax thuis (2/4), Willem II uit (9/4), NEC uit (12/4) en Heracles thuis (16/4).

12.RKC 30-39: Utrecht uit (31/3), Heracles thuis (8/4), Sparta uit (12/4) en Ajax thuis (16/4).

Bron: De Gelderlander 27-03-2006

Yakubu haalt duel Groningen niet

Abubakari Yakubu is niet op tijd fit om de wedstrijd tegen FC Groningen te kunnen spelen. De middenvelder van Vitesse is hard nodig door de schorsingen van Remco van der Schaaf en Gill Swerts, maar het herstel van zijn spierscheuring (thuis tegen Roda JC) heeft meer tijd nodig. Fred Benson, niet inzetbaar tegen Sparta, is mogelijk wel speelklaar. De aanvaller herstelt goed van zijn enkelblessure. Verdediger Peter van den Berg test zijn knie vanavond bij Jong Vitesse-Jong RKC.

Bron: De Gelderlander 27-03-2006

Politie grijpt net op tijd in

De politie heeft vrijdagavond net op tijd een confrontatie tussen aanhangers van voetbalclub Vitesse en Sparta bij de Zypse Poort in Arnhem voorkomen. Dat heeft een politiewoordvoerster gisteren bekendgemaakt. Vijf Sparta-fans zijn later bij stadion Gelredome aangehouden voor openbare dronkenschap. De fans van beide clubs hadden afgesproken elkaar te treffen. Zo’n veertig fans uit Rotterdam verlieten via de Amsterdamseweg het centraal station. Een kleinere groep Vitesse-aanhangers toog vanuit de binnenstad richting Zypse Poort. Tot een vechtpartij kwam het niet, omdat de Vitesse-fans op afstand bleven en de politie tussenbeide kwam. De woordvoerster erkent dat de problemen de politie verrasten.

Bron: De Gelderlander 27-03-2006

Nieuwe kledingsponsor voor Vitesse

Vitesse zal met ingang van het nieuwe seizoen spelen in wedstrijdtenues van Legea. Het Italiaanse merk zal de komende vijf jaar kledingsponsor van Vitesse zijn. Legea is in Italië al een groot merk en wil zich via Vitesse gaan profileren in Nederland. Het merk voorziet onder andere Napoli en Artmedia Bratislava al van wedstrijdtenues. Het uittenue zal een lichtblauw shirt met een donkerblauwe broek zijn.

Voor een impressie

Bron: Vitesse.nl 27-03-2006

Column Van der Kraan: Op naar linkerrijtje!

Het zijn onzekere, maar enerverende weken, die laatste weken van een seizoen. Na de slechte serie sinds de winterstop, weten we eindelijk weer hoe winnen voelt! Het zag er in de eerste helft niet naar uit dat we een goed weekend tegemoet zouden gaan, maar wie maalt daar achteraf om? Ik niet. Nu niet tenminste. Met het wisselvallige voetbal ben ik natuurlijk niet zo blij, maar op dit moment tellen alleen de punten en die plaats in dat linkerrijtje!

Daarom ligt de focus op de eerstvolgende wedstrijd en die is in en tegen Groningen. Dat neemt niet weg dat we uiteraard verder vooruitkijken. Naar volgend seizoen om precies te zijn. De gemeente gaat naar verluidt op korte termijn bekend maken wie de koper van Gelredome wordt en daar kijken we naar uit. Beide overgebleven kandidaten hebben immers aangegeven dat de huidige huurprijs die Vitesse betaalt aan de gemeente niet marktconform is en beide partijen zijn voornemens het huurbedrag te verlagen. De afspraken die in november 2003 zijn vastgelegd in het reddingsplan zijn immers niet meer dan een reddingsboei gebleken. Daarom is het van belang dat bij deze verkoop duidelijk rekening wordt gehouden met Vitesse, zodat de club definitief op het droge wordt getrokken.

Jan Streuer reist ondertussen stad en land af om de selectie te versterken en het oefenprogramma te completeren. Met dat laatste is hij erg druk, omdat er veel ‘als’ situaties zijn waardoor een schaduwprogramma moet worden opgesteld. In het meest ongunstige geval, moet de selectie zich bijvoorbeeld de derde week van juni al weer in Arnhem melden. Verloopt alles volgens plan, dan beginnen we op woensdag 5 juli aan de voorbereiding op het seizoen 2006-2007.

Zeker is dat de selectie er volgend seizoen anders uit zal zien. Afgelopen week hebben Gino Coutinho en Peter van den Berg te horen gekregen dat de opties in hun contract niet worden gelicht. Gino heeft te kennen gegeven dat hij zijn geluk bij FC Den Bosch wil beproeven, waar hij mogelijk eerste keeper kan worden. Vitesse kon hem niet tegemoetkomen in die wens, waardoor met wederzijds goedvinden, besloten is het contract na dit seizoen niet te verlengen. De optie in het contract van Peter wordt niet gelicht, omdat we liever verder willen met een jongere centrale verdediger die de club meer perspectief biedt voor de toekomst. Jammer, want Peter is een prettige en ervaren jongen, maar zo gaat dat in profvoetbal.

Over de nieuwe trainer kan ik nog niet zo veel melden, behalve dat we er naar streven dat per 1 mei bekend is wie het wordt. We zetten hoog in en proberen de best mogelijke man voor de functie te krijgen. Of dat lukt, hangt van een aantal factoren af: is hij beschikbaar, is hij geïnteresseerd en kunnen we hem betalen? Ik wil er niet te veel over kwijt om het gespeculeer niet nog meer te voeden, maar deze week hebben Jan en ik de eerste oriënterende gesprekken.

Twee opties die Vitesse wel voornemens is te lichten, zijn die van Onur Kaya en Piet Velthuizen. Met beide talentvolle jongelingen is Vitesse vergevorderd in gesprek over het verlengen en openbreken van de huidige overeenkomsten. Piet Velthuizen zat dit seizoen al een paar keer als tweede keeper op de bank, terwijl Onur zijn niet onverdienstelijke debuut maakte in de uitwedstrijd tegen Heerenveen en ook daarna de nodige speelminuten kreeg. Weer twee exponenten van de jeugdopleiding die gaan doorbreken!

Er stond afgelopen week ook een bericht over een mogelijke samenwerking met Chelsea in de krant. Uit de quotes van Jan Streuer in het bericht kon u al opmaken dat het woord samenwerking de lading niet dekt. Het klopt dat onze voetbalmensen twee spelers van het tweede elftal hebben bekeken, maar dat bleken niet de versterkingen die we zoeken. Over een sattelietachtige samenwerking is niet gesproken en ik verwacht ook niet dat dit alsnog gaat gebeuren, maar de technische mensen van beide clubs hebben een goede relatie en wie weet waar dat allemaal toe leidt. Te veel huurlingen zijn overigens niet wenselijk. Wij willen bouwen en dan is het prima wanneer je een of twee huurlingen in je selectie hebt, maar meer moet je er niet willen.

De selectie speelt volgend seizoen in een nieuw shirt. We nemen voortijdig afscheid van onze huidige sponsor Quick, omdat we met de nieuwe kledingpartner Legea betere afspraken hebben kunnen maken. Vitesse voetbalt de komende vijf seizoenen in de kleding van het Italiaanse bedrijf. Vanochtend stond er al een afbeelding van het nieuwe shirt in De Gelderlander. Voor het geval u deze nog niet heeft gezien, vindt u de ontwerpen van het nieuwe thuistenue op deze site onder het kopje ‘nieuwsberichten’. In de uitwedstrijden spelen we vanaf volgend seizoen in een lichtblauw shirt met donkerblauwe broek. Het shirt heeft de kleur blauw waar Lazio haar thuiswedstrijden in speelt. Een nieuwe look en nieuw elan. De ontwerpen zien er prachtig uit en de materialen zijn kwalitatief goed. Ik ga ervan uit dat de Vitesse-supporters de nieuwe shirts ook weten te waarderen!

Verder kan ik u nog melden dat u vanaf 6 april a.s. het bestelformulier voor uw nieuwe seizoenkaart in uw brievenbus kunt verwachten. Voor diegenen onder u die voorheen in termijnen betaalden, heb ik goed nieuws: dit behoort vanaf volgend seizoen weer tot de mogelijkheden! Later deze week maken wij hierover meer bekend via de website en via de media.

Succes de komende wedstrijden! Wij blijven rekenen op jullie support. Ik meld mij over twee weken weer vanaf deze plaats, tenzij er eerder iets belangrijks te melden is.

Bron: Vitesse.nl 27-03-2006

Vitesse wil langer door met Kaya

Vitesse wil de contracten van middenvelder Onur Kaya en doelman Piet Velthuizen openbreken. De Arnhemse club heeft een optie om hun contract met een jaar te verlengen, maar Vitesse wil ze langer aan de club binden. Kaya maakte dit seizoen al zijn debuut in de hoofdmacht. De Belg maakte veel indruk. Velthuizen zat een paar keer op de bank. Hij geldt bij Vitesse als een van de grootste keeperstalenten in jaren. Eerder werd al bekend dat Vitesse de optie om het contract met verdediger Peter van den Berg met een jaar te verlengen, niet licht.

Bron: Omroep Gelderland 27-03-2006

Vitesse in zee met Legea

Vitesse voetbalt de komende vijf seizoenen in kleding van het Italiaanse sportmerk Legea. De Gelderse club heeft het doorlopende contract met Quick ontbonden. “We hebben een fantastisch contract afgesloten met Legea”, jubelt Paul van der Kraan. De algemeen directeur van Vitesse constateert tevreden dat de nieuwe verbintenis financieel gezien beter is dan die met Quick en Uhlsport, de twee recente kledingsponsoren van de Gelderse middenmoter.

“De kleding van Legea ziet er mooi uit en is kwalitatief ook erg goed”, aldus Van der Kraan. “De spelers hebben de tenues gezien. De uitstraling is prima.” Het bedrijf Legea voorziet nu vooral clubs uit de Italiaanse Serie B en C van kledij. “Napoli bijvoorbeeld”, stelt Van der Kraan. “Die club doen ze al jaren. Het bedrijf is vlakbij Napels gevestigd. Legea ziet Vitesse als een geweldige mogelijkheid om het merk in Nederland te promoten”, vervolgt Van der Kraan. “Wij vinden het leuk dat Legea bepaalde doelstellingen en ambities heeft die passen bij ons. Vitesse is ook niet daar waar het hoort. We willen richting top, richting subtop.”

De flirt met Legea ontstond mede door problemen met de huidige kledingsponsor Quick. “Er zijn dit seizoen wat leveringsproblemen geweest met Quick”, erkent Van der Kraan. “We hadden ook een contract voor het komende seizoen. Dat hebben we beëindigd met wederzijds goedvinden.” De problemen openbaarden zich vooral bij uitwedstrijden. Vitesse heeft met de spelers afgesproken dat de voetballers in clubkostuum verschijnen bij thuiswedstrijden. Het kledingsadvies bij uitwedstrijden is het dragen van de zogeheten presentatiepakken. Dat zijn keurige trainingspakken, die vanwege de makkelijke dracht tijdens de busreizen naar uitduels de voorkeur krijgen boven de strakke maatkostuums. Tot ongenoegen van de spelers heeft Quick echter niet volledig voorzien in deze presentatiekleding. Het merk leverde wel een jasje, maar geen bijbehorende broek. Zodoende gaan de spelers nu in een spijkerbroek naar uitwedstrijden. “Quick zou presentatiepakken moeten leveren, maar die hebben ze niet”, verklaart Van der Kraan. “Deze noodoplossing is niet representatief. Zoals onze spelers nu naar een uitwedstrijd gaan, dat is op het randje. Dat wordt straks beter.”

Bron: De Gelderlander 27-03-2006

Met een zaklantaarn door het labyrint van de play-offs

De play-offs in het betaalde voetbal waren op voorhand al een onding, omdat ze het verloop van de reguliere competitie over 34 wedstrijden geen recht doen. Zo komt het schrikbeeld van Feyenoord met de week dichterbij. Tot maart meedoen om de landstitel en straks na de play-offs met lege handen staan. En in het nieuwe systeem zou AZ als nummer twee naast de voorronde van de Champions League kunnen grijpen.

Zo’n vaart hoeft het niet te lopen, want het systeem van de play-offs blijkt door de bekerfinale tussen Ajax en PSV veel ingewikkelder dan gedacht. Het zal hem ongetwijfeld een zorg zijn, maar Ajax-spits Huntelaar heeft met zijn fabuleuze omhaal in de 94ste minuut van het bekerduel met Roda JC tevens voorkomen dat de play-offs voor de nummers tien tot en met dertien van de eredivisie een wassen neus zijn geworden. Rekenmachine en een zaklantaarn bij de hand Dan is het nu tijd af te dalen in het labyrint van alternatieven in het onzalige experiment van de KNVB, dat achteraf misschien de leukste uitvinding blijkt die het betaalde voetbal zich kan wensen. Voor wie het tenminste begrijpt.

De sleutel voor het welslagen van de play-offs ligt in elk geval in Amsterdam. Ajax vijfde of zesde, het maakt een wereld van verschil en het scheelt vier wedstrijden in de play-offs. Dat zit zo. PSV wordt kampioen, plaatst zich rechtstreeks voor de Champions League en onttrekt zich daarmee aan het in Eindhoven toch al verfoeide systeem van de play-offs. Daardoor is Ajax ook als verliezend bekerfinalist tenminste verzekerd van een van de vier tickets voor de UEFA Cup. Met als gevolg dat de nummers 2 tot en met 5 allemaal minimaal in de UEFA Cup spelen, al strijden ze nog wel om een plaats in de voorronde van de Champions League. Volgens de huidige rangschikking speelt AZ (2) tegen Ajax (5) en treft Feyenoord (3) FC Utrecht (4). Mocht Ajax de tweestrijd met AZ verliezen, dan is het duel met de andere verliezer overbodig.

En nog een stap verder: in de oorspronkelijke opzet van de play-offs zou de verliezer van de mini-competitie tussen de nummers 2 tot en met 5 het moeten opnemen tegen de winnaar van de play-offs voor de nummers 6 tot en met 9. Ook die is overbodig als Ajax in de topvijf eindigt. In dat geval verdient de winnaar van het naspel voor de nummers 6 tot en met 9 automatisch de vierde plek in de UEFA Cup. Volgens de huidige stand gaat het voor die clubs als volgt: Heerenveen (6) speelt twee keer tegen FC Twente (9) en FC Groningen (7) treft in een dubbele confrontatie NEC (8). De winnaars spelen dus om een UEFA Cup-plek als Ajax tenminste vijfde wordt.

Het zou voor de KNVB dus aantrekkelijker zijn als Ajax nog een plaatsje zakt. De Amsterdammers hoeven dan als bekerfinalist niet deel te nemen aan de play-offs en de huidige nummer tien (Vitesse) schuift een plaats door. Bovendien wordt de extra competitie tussen de nummers 2 tot en met 5 normaal voltooid. Die kansberekeningen schijnen de play-offs volgens de KNVB nu al zo leuk te maken. En voor wie het nog kan volgen: de nacompetitie voor twee plaatsen in de eredivisie wordt niet langer in twee poules gespeeld. De nummers 16 en 17 uit de eredivisie (nu Sparta en Willem II) zullen in twee ronden ‘best-of-three’ moeten afrekenen met de acht clubs (de zes periodekampioenen plus de twee hoogst geplaatste teams) uit de eerste divisie. Maar hoe kunnen de play-offs een succes worden, als hogere wiskunde nodig is om het schema te doorgronden.

Bron: De Volkskrant 27-03-2006

‘Het werd tijd dat ik scoorde’

Hij speelde de eerste helft op een niveau ‘onder de vierde klasse’, maar wees Vitesse vervolgens weg de weg naar de 3-1 zege tegen Sparta. “Het werd tijd dat ik er weer eentje inschoot”, zei Theo Janssen. Vitesse vond gisteravond opnieuw een strohalm in de race naar de play-offs om Europees voetbal. De Arnhemse ploeg herstelde zich keurig van een tenenkrommende eerste helft. “Het lijkt wel alsof we eerst achter moeten komen”, zo zocht Janssen naar een verklaring voor de twee verschillende helften. “,Het was de bedoeling dat we al in de eerste helft zouden drukken, maar dat lukte pas na rust. Het heeft te maken met vertrouwen. We hebben geen goede serie achter ons en vorige week (2-2 bij NAC, red.) hebben we geen goede wedstrijd gespeeld. Je ziet dat we pas vertrouwen krijgen als we scoren. Als we gelijkmaken, dan tonen we daarna dat we goed kunnen voetballen.”

Zoals altijd analyseerde Janssen zijn eigen spel kritisch en met gevoel voor humor. “Zoals ik voor rust speelde, dat zie je zelfs niet in de vierde klasse van de amateurs. Niets lukte, alles ging verkeerd”, aldus de regisseur, die na rust een doorslaggevende inbreng had.

Na een klein uur spelen krulde hij een vrije trap vanaf 25 meter in de hoek. Het bleek het breekpunt in de partij, want na deze treffer ging Vitesse met succes voor de belangrijke driepunter. “Dat klopt”, aldus Janssen. “Die bal zat er ook goed in. De keeper stond verkeerd. Hij maakte een pasje en werd daardoor verrast, denk ik.”

Kort daarvoor had Janssen nog een vrije trap overgelaten aan Michael Dingsdag, nadat Janssen bij een eerdere poging slechts de muur had geraakt. “Ik zat niet goed in de wedstrijd en liet hem daarom een keer aan Michael over”, zei Janssen. Het was de eerste treffer na de winterstop van de middenvelder, die in de eerste seizoenshelft liefst zes keer had gescoord. “Het werd tijd dat ik weer eens een balletje binnen ging schieten”, aldus Janssen, die na de overwinning weer kon speculeren op het bereiken van een plek bij de eerste negen.

“Dit geeft vertrouwen. NEC (tegen FC Groningen, red.) en FC Twente (tegen Heerenveen, red) hebben dit weekeinde moeilijke wedstrijden. Als een van die ploegen verliest, dan staan we nog maar twee punten achter.”

Bron: De Gelderlander 25-03-2006

Vitesse houdt de hoop levend

Vitesse deed gisteravond wat nodig was om de play – offs in zicht te houden. Het was moeizaam, maar dankzij tien dolle minuten werd Sparta verslagen: 3-1. De ploeg van trainer Edward Sturing nadert de concurrenten FC Twente en NEC nu tot op twee punten. Daarbij dient wel te worden aangetekend dat de Arnhemmers een duel meer hebben gespeeld. Het is geen sinecure op de valreep nog even vijf punten in te halen, maar de hoop blijft in elk geval levend.

Alle clubs die strijden voor die eerste negen plaatsen, mogen ook stille hoop koesteren op een val van Ajax. Het is soms ingewikkeld met die play-offs, maar het komt er als volgt op neer. Ajax heeft UEFA Cup-voetbal op zak met het bereiken van de bekerfinale, mits PSV kampioen wordt en Champions League speelt. Zakt Ajax af naar de zesde plek op de ranglijst, dan hoeven de Amsterdammers niet meer te spelen om Europees voetbal. De nummer tien van de ranglijst (nu Vitesse) schuift in dat geval door naar de play-offs. Snapt u het nog? In elk geval hield Vitesse zich gisteravond in de race ondanks een onooglijke eerste helft. Al in het eerste kwartier doorstond de zwakke thuisploeg twee doelrijpe situaties. Rachid Bouaouzan claimde een strafschop, Yuri Rose kopte net naast.

Theo Janssen was wel dicht bij een treffer voor Vitesse, na een mooie aanval. Hij moest met rechts afronden. Opmerkelijker dan de gemiste kans met rechts, was dat zijn befaamde linkerbeen vaak haperde. Vrije trappen en hoekschoppen gingen de Arnhemmer slecht af. Zonde, in zijn stoutste dromen hoopt hij nog op een nieuwe invitatie voor Oranje, maar dan moet alles wel veel beter.

Heel slecht was wat de thuisploeg in de 33ste minuut liet zien. Siebe Blondelle trok Jason Oost naar de grond. De jonge Belg ontsnapte aan rood, niet aan de strafschop: 0-1, benut door Oost zelf. ‘Wij willen voetbal zien’, klonk het vanaf de zuidtribune. Een minuut later drukte Janssen af en mikte Knopper de rebound op de paal. Dat was voetbal, maar direct het laatste wapenfeit voor de rust.

Alles was bar slecht in de eerste helft; balbehandeling, passing, aannames, positiespel, noem maar op. Het beste dat Vitesse de fans tot aan de tweede helft te bieden had, was het pauzenummer van Peter van den Berg en zijn band, knallend door de boxen van het stadion. De voetballende muzikant van Vitesse, bezig met zijn rentree na een knieblessure, heeft te horen gekregen dat hij na dit seizoen weg moet. Toch jammer.

Na rust kwam aanvaller Tom De Mul in het elftal om zijn landgenoot Blondelle te behoeden voor nog meer ongeluk. Bij zijn debuut tegen Roda JC scoorde Blondelle en kreeg rood, gisteravond incasseerde hij een strafschop en geel. Zo maak je in elk geval niet onopgemerkt een entree in het profvoetbal.

Met De Mul kwam Vitesse tot leven. Het werd in de 57ste minuut 1-1 uit een magistrale vrije trap met de linker van Theo Janssen, die zo lang droog had gestaan. Mads Junker schoot knap onder Ponk door (2-1) en De Mul maakte binnen tien minuten het verschil groot genoeg. In de slotfase was het soms hectisch en onvriendelijk; Gill Swerts trapte naar zijn landgenoot Van Tornhout, die daarvoor doelman Wapenaar kraakte. Wapenaar en Verhaegh redden nog eens van de doellijn. Het bleef 3-1 dankzij tien wilde minuten en de hoop op play-offs leeft nog in Arnhem.

Bron: De Gelderlander 25-03-2006

Sturing: seizoen in een wedstrijd

Trainer Edward Sturing vond dat de wedstrijd tegen Sparta symbool stond voor het seizoen van Vitesse. “Het was ontzettend wisselvallig. De eerste helft was dramatisch en stond er geen team. Na rust speel je 20 minuten fantastisch”, analyseerde Sturing. “Als je die twee helften vergelijkt,is het ongelooflijk. Dat kan gewoon niet”, zei Sturing. Hij vond dat zijn ploeg in de eerste helft niet streed voor een laatste kans. “De tweede helft hadden we wel die druk naar voren. Als we nog iets willen, kunnen we ons de komende wedstrijden niet zo’n eerste helft veroorloven”, keek hij vooruit.

Bron: Omroep Gelderland 24-03-2006

Genoegdoening voor scorende Tom De Mul

Tom De Mul haalde als invaller alsnog genoegdoening. De rechtsbuiten van Vitesse kwam tegen Sparta na rust in het veld bij een 1-0-achterstand, maar binnen no-time was het 3-1. “Ja, dat is wel genoegdoening. Het was een enorme teleurstelling dat ik niet speelde, maar ik heb mij goed herpakt. Mijn eerste bal was direct goed, dus zat ik meteen lekker in de wedstrijd.” De Mul zorgde ook voor de beslissende derde goal. “Helemaal prettig. Ik scoor normaal veel meer dan ik dat hier doe. Ik weet niet of ik nu een basisplaats heb afgedwongen, ik heb wel iets laten zien. Genoegdoening, ja, zeker weten.”

Bron: Omroep Gelderland 24-03-2006

Wapenaar verbaast zich over Vitesse

Doelman Harald Wapenaar snapte niets van de wisselvalligheid bij Vitesse in de wedstrijd tegen Sparta. “Ongehoord hoe we begonnen, zeker als je voor je laatste kans speelt. Het was veel te tam. In de rust werd dat ook wel even nadrukkelijk verteld. De tweede helft nemen we meer risico, dat moest ook wel om van Sparta te winnen.” Wapenaar keepte zelf verdienstelijk. “Vreemd hoe we na de 3-1 Sparta weer in de wedstrijd laten komen, terwijl ze rijp waren voor de sloop. Voor mezelf ging het wel lekker. Ik geloof nog wel degelijk in de play-offs, we kunnen NEC nog inhalen als we hier van ze winnen.”

Bron: Omroep Gelderland 24-03-2006

Vitesse blijft in de race

Door een 3-1 overwinning op Sparta Rotterdam heeft Vitesse vrijdagavond voor bijna twintigduizend toeschouwers gedaan wat het moest doen. Een sterke opleving aan het begin van de tweede helft leverde drie doelpunten en uiteindelijk de belangrijke drie punten op.

Beide ploegen begonnen slordig aan het duel. Zowel Vitesse als Sparta maakten veel kleine overtredingen en wisten niet tot goed voetbal te komen. Via Yuri Rose waren de gasten voor het eerst gevaarlijk. Zijn kopbal in de 13e minuut verdween naast het doel van Harald Wapenaar. Twee minuten later was Theo Janssen dicht bij de 1-0, maar na voorbereidend werk van Junker en Hersi was het Ponk die redding bracht.

Twaalf minuten voor rust pakte Siebe Blondelle tegenstander Jason Oost heel even bij het shirt, maar het was voor Haverkort voldoende voor een strafschop. Oost zelf benutte de kans: 0-1. Richard Knopper had slechts drie minuten later de ploegen weer op gelijke hoogte kunnen brengen, maar uit de rebound (schot Janssen) schoot de aanvoerder hard op de paal.

De missie voor de tweede 45 minuten was duidelijk: minimaal twee keer scoren. De belegering van de Spartanen vond direct na het fluitsignaal plaats en leverde in 12 minuten drie doelpunten op. Nadat in de 47e minuut een kopbal van Remco van der Schaaf van de doellijn gehaald werd was het Theo Janssen die op prachtige wijze de gelijkmaker op het bord zette. Van ruim 2o meter schoot de middenvelder de bal hard achter doelman Ponk. Zes minuten werd Mads Junker vrijgespeeld door Paul Verhaegh en de Deen rondde met buitenkant rechts beheerst af: 2-1. Invaller Tom de Mul besliste daarna het duel door van dichtbij de derde voor Vitesse in het net te rammen.

In de resterende twintig minuten kregen beide ploegen nog een paar aardige kansen, maar Harald Wapenaar stond prima te keepen. Aan de andere kant waren Paul Verhaegh en Mads Junker nog dichtbij een vierde Arnhemse treffer. Door de winst deed Vitesse wat het moest doen en is het afwachten wat de overige ploegen doen in het weekend.

Bron: Vitesse.nl 24-03-2006

Peter van den Berg vertrekt bij Vitesse

Peter van den Berg zal aan het eind van dit seizoen vertrekken bij Vitesse. De optie om het contract met een jaar te verlengen is door Vitesse niet gelicht. Technisch directeur Jan Streuer: “We hebben gisteravond (donderdag red.) gesproken met Van den Berg. Daarin hebben we aangegeven dat we niet het risico willen lopen dat hij niet meer 100% fit wordt.” Vitesse zal op zoek gaan naar een nieuwe centrale verdediger.

Bron: Vitesse.nl 24-03-2006

De Mul weer terug in basis Vitesse

Tom De Mul start vanavond weer in de basis van Vitesse. De Belg maakt in de thuiswedstrijd tegen Sparta zijn rentree bij de Arnhemmers na een enkelblessure. De Mul begint als rechtsbuiten,waardoor Youssouf Hersi naar links opschuift. Door de schorsing van Ruud Knol speelt Gill Swerts samen met Michael Dingsdag in het centrum van de verdediging. De rode kaart die Dingsdag vorige week kreeg tegen NAC werd kwijtgescholden.

Opstelling:

Wapenaar;
Verhaegh, Swerts, Dingsdag, Fränkel;
Van der Schaaf, Janssen, Knopper;
De Mul, Junker, Hersi.

Bron: Omroep Gelderland 24-03-2006

Coutinho naar Den Bosch

FC Den Bosch heeft overeenstemming bereikt met Gino Coutinho (23) over een tweejarige verbintenis, die op 1 juli 2006 zal ingaan. Manager voetbalzaken Fred van der Hoorn: ,,Gino is een talentvolle keeper, die zijn opleiding heeft genoten bij PSV. Wij hebben veel vertrouwen in hem. Daarnaast is Gino een èchte Bosschenaar.’’ Gino Coutinho is op 5 augustus 1982 geboren in Den Bosch. De keeper speelde voor de amateurs van Real Lunet, toen hij werd gescout door PSV. Daar doorliep hij de jeugdopleiding en werkte hij zich op tot derde doelman. In 2001 maakte hij zijn debuut voor de hoofdmacht. In het seizoen 2002-2003 werd Coutinho door PSV aan FC Den Bosch verhuurd. Een jaar later kwam hij uit voor NAC Breda. De afgelopen twee jaar was Coutinho in dienst bij Vitesse. De doelman heeft tot nu toe 10 competitiewedstrijden achter zijn naam in de eredivisie. Bovendien is de Bosschenaar meervoudig jeugdinternational. Zo maakte hij onder meer deel uit van Oranje-19, dat deelnam aan het WK in Argentinië. FC Den Bosch neemt Coutinho transfervrij over van Vitesse. De overeenstemming is onder voorbehoud van de uitslag van de medische keuring.

Bron: fcdenbosch.nl 24-03-2006

Vrijspraak voor Michael Dingsdag

Vitesse-speler Michael Dingsdag mag vanavond gewoon meedoen in de wedstrijd tegen Sparta. De schorsing die Dingsdag kreeg voor de vermeende overtreding op NAC-speler Arne Slot werd donderdagavond kwijtgescholden. In eerste instantie werd de verdediger geschorst voor twee duels waarvan één voorwaardelijk. “Na het kijken van de beelden erkende de aanklager dat ik de bal raakte en daarna pas de speler. Hij vond het wel een overtreding, maar de speler kon de bal nooit meer halen en dus was het geen rood”, aldus Dingsdag. Dingsdag speelt vanavond waarschijnlijk gewoon weer als centrumverdediger.

Bron: Omroep Gelderland 24-03-2006

Vitesse wordt geen filiaal van topclub Chelsea

Vitesse wordt geen filiaal van voetbalgrootmacht Chelsea. Dat zegt voetbalmanager Jan Streuer over de stille afspraken die Vitesse in Londen maakte. In het diepste geheim sprak Streuer de voorbije weken met Frank Arnesen, verantwoordelijk voor het aan- en verkoopbeleid van Chelsea, de Nederlandse scout Hans Gillhaus (ex-Vitesse) en hoofd jeugdopleidingen Neil Bath. “De samenwerking is op basis van onze goede relatie. Als die mensen vertrekken, kan het zo afgelopen zijn. Er wordt ook niks op papier gezet”, reageerde Streuer gisteravond voorzichtig op de uitgelekte berichten.

Twee weken geleden bekeek de Arnhemse voetbalmanager samen met financier Herman Veenendaal van het Arnhemse spelersfonds ‘Vrienden van Vitesse’ een wedstrijd van Chelsea 2 om het niveau te beoordelen. Uit die ploeg kan Vitesse komend seizoen talenten pikken. “Het is op dit moment niet duidelijk welke spelers in aanmerking komen omdat er nog spelers vertrekken. Ook zal Chelsea nieuwe spelers aantrekken.”

Streuer verwacht niet dat er in Arnhem straks een half ‘geleend elftal’ rondloopt. “Wij kijken alleen naar versterkingen en niet meer dan een of twee spelers. Wij huren niet graag omdat je toch vooral voor de andere club bezig bent. Vitesse wordt ook geen filiaal van Chelsea. Wij willen onze eigen spelers opleiden.”

Onduidelijk is of de contacten met Chelsea, waarbij eigenaar Abramovic en hoofdtrainer Mourinho niet betrokken zijn, intensiever worden. Streuer: “Daar is op dit moment niks over te zeggen.”

Opmerkelijk is dat provinciegenoot NEC ook al een innige band onderhoudt met een Britse topclub, Manchester United. Zo huurt de Nijmeegse club David Jones en kwamen er vorige week vijf talenten op een proeftraining. Streuer zegt niet te weten of de samenwerking vergelijkbaar is, maar verwacht te kunnen profiteren van de goede contacten. “Het kan heel interessant zijn. Je moet vooral denken aan jonge twintigers, spelers die nog moeten rijpen. Bij een club als Chelsea is het niveau zo hoog dat die spelers voor ons een versterking kunnen zijn.”

De onderhandelingen tussen Vitesse en Chelsea zijn pril. Vorige maand bood de Arnhemse club in het geheim onderdak aan drie jeugdtalenten die voor het Britse sportprogramma Football Icons een week in het buitenland op stage moesten. De winnaar van dat programa verdient een contract bij Chelsea.

Bron: De Gelderlander 24-03-2006

Knol mist duel van Vitesse met Sparta

Vitesse kan vanavond in de competitiewedstrijd thuis tegen Sparta (20.30 uur) niet beschikken over de geschorste Ruud Knol. Ook de geblesseerden Peter van den Berg, Michael Jansen, Etienne Esajas, Fred Benson en Abubakari Yakubu zijn niet van de partij. Trainer Edward Sturing hoort vandaag of Michael Dingsdag mag spelen. Indien de verdediger geschorst blijft, zal hij waarschijnlijk worden vervangen door Siebe Blondelle.

Bron: De Gelderlander 24-03-2006

Van den Berg gaat weg bij Vitesse

Peter van den Berg vertrekt na dit seizoen bij Vitesse. De Arnhemse club had een optie om het contract van de 34-jarige verdediger met een jaar te verlengen, maar ziet daar van af. De reden is de knieblessure, die Van den Berg al een half jaar aan de kant houdt. De oud-speler van Feyenoord speelde gisteren weer een wedstrijd met Jong Vitesse, maar Vitesse wil niet het risico lopen dat hij straks niet honderd procent fit is. De club gaat daarom op zoek naar een andere centrumverdediger.

Bron: De Gelderlander 24-03-2006

Vitesse heeft twee oefenschema’s

Vitesse heeft het oefenprogramma voor de voorbereidingsfase op het volgende seizoen rond. De Arnhemse club heeft zelfs twee schema’s klaarliggen. Een voor het geval dat de Arnhemse club in juli deelneemt aan het Intertoto-toernooi en eentje zonder deze verplichtingen. De schema’s zijn het werk van trainer Edward Sturing, die zich ondanks zijn aanstaande vertrek heeft beziggehouden met de planning. “Ik wil de boel netjes achterlaten voor mijn opvolger”, aldus Sturing.

Bron: De Gelderlander 24-03-2006

Vitesse flirt met Chelsea

Vitesse kan komend seizoen spelers van de Engelse voetbalgrootmacht Chelsea huren. De Arnhemse voetbalclub onderhoudt sinds enkele weken nauwe banden met de miljoenenclub van miljardair Roman Abramovitsj. Volgens de clubleiding in Arnhem is er sprake van ‘mondelinge contacten’ en ‘een goede verstandhouding’. Voetbalmanager Jan Streuer bezocht twee weken geleden de Londense club om de mogelijkheden te verkennen. Hij noemt de flirt interessant. Vitesse wordt geen filiaal van de voetbalgrootmacht, zegt Streuer over de stille afspraken. In het diepste geheim sprak hij de voorbije weken met Frank Arnesen, verantwoordelijk voor het aan- en verkoopbeleid van Chelsea, de Nederlandse scout Hans Gillhaus (ex-Vitesse) en hoofd jeugdopleidingen Neil Bath. ‘De samenwerking is op basis van onze goede relatie. Als die mensen vertrekken, kan het zo afgelopen zijn. Er wordt ook niks op papier gezet’, reageerde Streuer gisteravond voorzichtig op de uitgelekte berichten.

Twee weken geleden bekeek Streuer een wedstrijd van Chelsea 2 om het niveau te beoordelen. Uit die ploeg kan Vitesse komend seizoen talenten pikken. ‘Het is op dit moment niet duidelijk welke spelers in aanmerking komen omdat er nog spelers vertrekken. Ook zal Chelsea nieuwe spelers aantrekken.’ Streuer verwacht niet dat er in Arnhem straks een half ‘geleend elftal’ rondloopt. ‘Wij kijken alleen naar versterkingen en niet meer dan een of twee spelers. Wij huren niet graag omdat je toch vooral voor de andere club bezig bent. Vitesse wordt ook geen filiaal van Chelsea. Wij willen onze eigen spelers opleiden.’

Streuer weet niet of de contacten met Chelsea, waarbij eigenaar Abramovitsj en hoofdtrainer Mourinho niet betrokken zijn, intensiever worden. De samenwerking kan volgens hem echter zeer interessant zijn. ‘Je moet vooral denken aan jonge twintigers, spelers die nog moeten rijpen. Bij een club als Chelsea is het niveau zo hoog dat die spelers voor ons een versterking kunnen zijn.’

Bron: Dagblad Tubantia/Twentsche Courant 24-03-2006

Dingsdag in onzekerheid

Vitesse-trainer Edward Sturing hoort vandaag pas of hij vanavond in de thuiswedstrijd tegen Sparta kan beschikken over Michael Dingsdag. De rode kaart die de verdediger vorige week in het duel met NAC Breda kreeg, werd gisteren door de tuchtcommissie behandeld. Vandaag volgt de uitspraak.

Sparta-trainer Wiljan Vloet kan Sjaak Polak in Arhem nog gewoon opstellen. De aanklager betaald voetbal startte een vooronderzoek naar het natrappen van Polak naar het hoofd van Utrechter Dwight Tiendalli.

Vitesse: geblesseerd: Yakubu, Esajas, Benson, Van den Berg en Jansen. Geschorst: Knol. Twijfelachtig: Dingsdag.

Sparta: geblesseerd: Zoontjes.

Bron: De Telegraaf 24-03-2006

Tom De Mul praat met Ajax over zijn toekomst

Tom De Mul heeft volgende week een gesprek met Martin van Geel, de technisch directeur van Ajax. De speler van Vitesse staat bij Ajax tot 2008 onder contract. Tom De Mul voetbalt dit seizoen op huurbasis bij Vitesse. De aanvaller uit België kwam afgelopen zomer naar Arnhem, kort nadat hij zijn aflopende verbintenis met Ajax met twee seizoenen had verlengd. In allerlei geruchten en speculaties over de toekomst van Ajax valt veelvuldig de naam van De Mul. Toch kan de flankaanvaller zelf nog weinig zeggen over zijn nabije sportieve toekomst. “Volgende week hebben mijn zaakwaarnemer en ik een gesprek met de technisch directeur van Ajax”, zegt De Mul. “Dan hoor ik wel wat de club met mij van plan is.”

De 20-jarige links- danwel rechtsbuiten heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij mikt op een mooie toekomst bij de recordkampioen uit Amsterdam. “Daar hoop ik wel op”, zegt hij. In de seizoenen 2003-2004 en 2004-2005 maakte hij al deel uit van de hoofdselectie van Ajax. En kwam hij tot respectievelijk twee en zes (een doelpunt) competitiewedstrijden voor de club uit de hoofdstad. Tot een definitieve doorbraak leidde het niet, maar het wekte wel de behoefte naar meer. “Of ik nog niet klaar ben bij Ajax? Inderdaad. Zo zou je het kunnen zeggen.”

In het contract van de Mul met Ajax is geen optie opgenomen over eventuele nieuwe verhuur. Ook Vitesse heeft geen optie de aanvaller nog een seizoen naar Arnhem te halen. “En er spelen ook geen nadere dingen met andere clubs”, aldus De Mul. “Ik wacht eerst het gesprek met Ajax af. Het is moeilijk in te schatten welke kant het uit gaat. Ik heb weinig gespeeld de laatste tijd.” Daarover heeft hij ‘wel de pest in’. De Mul: “In het voetbal wil iedereen graag spelen. Ik vind het heel vervelend. En nee, ik vind het niet terecht. Maar een voetballer zal van zichzelf altijd zeggen dat het niet terecht is indien hij niet speelt.”

Toch is De Mul in staat kritisch zijn eigen prestaties te analyseren. “Ik denk dat ik voor de winterstop niet mijn niveau heb gehaald”, geeft hij aan. “Het is vooral zo dat ik goede wedstrijden heb afgewisseld met met slechtere. Op de trainingen doe ik het goed. En in het tweede elftal ook.” Zeer waarschijnlijk krijgt hij vanavond, in de thuiswedstrijd tegen Sparta, weer een kans. “Dat weet ik niet”, stelde De Mul gisteren na de afsluitende training. “Het is afwachten of dat zo is.”

Bron: De Gelderlander 24-03-2006

Zaak Vitesse-provincie op 18 april

De rechtzaak die de Vrienden van Vitesse hebben aangespannen tegen de provincie Gelderland komt voor op 18 april. Na anderhalf jaar procederen wordt de zaak dan mondeling behandeld. Met een miljoeneninjectie redden De Vrienden van Vitesse de club in de zomer van 2001 van een faillisement. De investering werd gedaan mede door een toezegging van de provincie, dat er een structurele huurverlaging voor stadion Gelredome zou komen. De provincie ontkent een concrete toezegging te hebben gedaan. In eerste instantie eisen De Vrienden een bedrag van 5,7 miljoen euro terug.

Bron: Omroep Gelderland 23-03-2006

Blondelle is over nachtmerrie heen

Siebe Blondelle keert terug in de basis bij Vitesse. Zijn debuut drie weken geleden werd een nachtmerrie, want de Belg werd na twee keer geel uit het veld gestuurd. “Daar ben ik zeker overheen. Dat was een paar dagen nadien al zo. Het ziet er naar uit dat ik speel. Als Michael Dingsdag geschorst blijft, sta ik in het centrum. Dan speel ik mogelijk tegen Dieter van Tornhout, die ik nog ken uit de jeugd van Club Brugge. Een grote stevige jongen, die zijn mannetje staat. Maar ik ook”, lacht de Belg. “Als we niet winnen van Sparta, hebben we ook geen recht op de play-offs.”

Bron: Omroep Gelderland 23-03-2006

Tom De Mul praat volgende week met Ajax

Tom De Mul weet volgende week meer over zijn toekomst. “Dan praat ik met Ajax en weet ik meer.” De Mul wordt dit seizoen gehuurd door Vitesse. Ajax liet al doorschemeren dat hij terug kan keren in Amsterdam. Mocht dat niet het geval zijn, dan wil De Mul zich wellicht opnieuw laten verhuren. “Eventueel weer aan Vitesse.” Na de winterstop verloor de Belg zijn basisplaats, maar tegen Sparta lijkt hij weer terug te keren. “Ik begreep niet helemaal dat ik niet speelde, maar ik ben voor mezelf doorgegaan. Ik ben ervan overtuigd dat ik een mooie carrière ga hebben.”

Bron: Omroep Gelderland 23-03-2006

Sturing gelooft nog in de play-offs

Vitesse-trainer Edward Sturing ziet nog mogelijkheden om de play-offs te halen. Door een overwinning vrijdag op Sparta wil de trainer de druk op de concurrenten NEC en FC Twente opvoeren. “We moeten een achterstand overbruggen, dus moeten we sowieso winnen van Sparta als we nog iets willen. We spelen op de laatste competitiedag nog tegen NEC. We moeten nog twee punten op NEC inlopen. Ik beweer niet dat we NEC dan zomaar even van het matje tikken.”

Edward Sturing weet nog niet wie hij in de defensie gaat opstellen. “We hebben er rekening mee gehouden dat Michael Dingsdag niet kan spelen.”

Bron: Omroep Gelderland 23-03-2006

Vitesse gaat oefenen tegen Benfica

Vitesse speelt op 1 augustus een oefenwedstrijd tegen Benfica. De locatie is nog niet bekend. Benfica is de club van voormalig Vitesse-trainer Ronald Koeman, die van januari 2000 tot december 2001 de leiding had bij de Arnhemmers. Daarna vertrok hij naar Ajax, waar hij een jaar geleden ontslag nam. Dit seizoen leidde hij Benfica naar de kwartfinales van de Champions League. Bij Benfica is Abe Knoop actief als keeperstrainer, een functie die hij ook acht jaar bij Vitesse uitoefende. Ook voormalig teammanager Jan Kluitenberg is werkzaam bij de club uit Lissabon.

Bron: Omroep Gelderland 23-03-2006

Rentree voor Van den Berg

Peter van den Berg maakt vandaag zo goed als zeker zijn rentree in een wedstrijd. De verdediger van Vitesse treedt na zeven maanden blessureleed (knie) met Jong Vitesse aan tegen tweedeklasser VDZ uit Arnhem. De wedstrijd wordt om 20.00 uur gespeeld op sportpark ’t Cranevelt in Arnhem.

Bron: De Gelderlander 23-03-2006

Beroep Dingsdag dient vanavond

Vanavond dient in Zeist bij de tuchtcommissie van de KNVB de zaak tegen Michael Dingsdag. De verdediger werd afgelopen vrijdag tegen NAC met een rode kaart van het veld gestuurd. Hij kreeg daarvoor een schorsing van twee wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk. Televisiebeelden toonden aan dat Dingsdag ten onrechte werd weggestuurd. De speler en club gingen daarom niet akkoord met de schorsing.

Bron: AD 23-03-2006

Afgod na twee goals
Kritisch Vitesse-publiek omarmt Mads Junker
‘In het nieuwe seizoen zal ik de echte kracht van Mads Junker laten zien’

De speler die drie jaar geleden nog een carrière als sportjournalist ambieerde, is nu blikvanger van Vitesse. Een jonge Deen, die een illuster rijtje spitsen in Gelredome moet doen vergeten. Het carrièreverloop van Mads Junker (24) laat zich schrijven als een sprookje. Ongelooflijk, maar o zo mooi. Een moderne vertelling over het lelijke eendje dat uitgroeide tot de knapste zwaan.

Eindelijk barstte het grote ei. ‘Piep! Piep!’, zei het jong en waggelde naar buiten, want het was erg groot en lelijk. De moedereend keek ernaar en zei: ‘Je bent een vreselijk groot eendenjong. Geen van de anderen ziet er zo uit. Het zal toch geen kalkoenkuiken zijn? Daar zullen we gauw achterkomen. In het water moet hij al moet ik hem er zelf intrappen!'( .. ) ‘Ik wou dat u hem over kon maken’ zei de oude eend. ‘Dat gaat niet, uw genade’, antwoordde de moedereend. ‘Hij is niet mooi, maar hij heeft een goed karakter en zwemt net zo goed als een van de anderen, ja, ik durf zelfs te zeggen een beetje beter’
Uit: Het lelijke jonge eendje van Hans Christian Andersen

lees verder...

Bron: VI 22-03-2006

‘Schorsing van Dingsdag slaat nergens op’

Vitesse gaat in beroep tegen het voorstel van de KNVB om Michael Dingsdag twee duels te schorsen, waarvan één voorwaardelijk. De verdediger kreeg afgelopen vrijdag rood in het duel met NAC Breda (2-2), omdat hij de doorgebroken Arne Slot onderuitgehaald zou hebben. Tv-beelden wezen echter uit dat Dingsdag de bal speelde. ‘Daarom gaan we in beroep, deze schorsing slaat helemaal nergens op’, aldus manager voetbal Jan Streuer van Vitesse. ‘We rekenen er dan ook op dat Michael vrijdag tegen Sparta gewoon kan meespelen.’ Frank van der Struijk (Willem 11) en John den Dunnen (FC Dordrecht) kregen na hun rode kaart van afgelopen weekeinde dezelfde straf als Dingsdag. Willem II ging net als Vitesse niet akkoord, FC Dordrecht wél.

Bron: VI 22-03-2006

Sturing gelooft nog in play-offs

Vitesse-trainer Edward Sturing acht zijn ploeg nog altijd kansrijk in de strijd om een plaats in de play-offs voor Europees voetbal. De Arnhemmers verloren afgelopen vrijdag twee punten tegen NAC Breda (2-2), maar zagen de concurrenten FC Twente en Roda JC eveneens gelijkspelen, terwijl RKC Waalwijk en de grote rivaal NEC zelfs verloren. ‘Overal lees en hoor ik dat wij kansloos zijn, maar ik snap niet waar ze dat vandaan halen’, zegt Sturing. ‘Het gat met NEC is in mijn gedachten twee punten. Het zijn er weliswaar vijf, maar we krijgen ze nog thuis. Dat zou de ultieme knaller zijn, als we thuis tegen NEC om het laatste ticket moeten vechten.’

Bron: VI 22-03-2006

ECV heeft vier ton beschikbaar om play-offs te redden

Na de voortdurende, hevige kritiek op de play-offs stuitten de KNVB en Eredivisie CV vorige week opnieuw op een tegenvaller. De UEFA maakte bekend dat Nederland komende zomer op slechts één plaats in het Intertoto toernooi kan rekenen. Voor de voetbalvolgers zonder wiskundeknobbel was het schema van de play-offs al nauwelijks te volgen, en dat is nu alleen maar verergerd.

De architecten achter de play-offs zullen vanavond (woensdag, red.) hopen dat Roda JC niet de halve finale in het bekertoernooi van Ajax wint. Als Roda JC namelijk de beker wint of verliezend finalist is tegen de landskampioen, dan is het zeker dat de Limburgers het vierde UEFA Cup-ticket krijgen. De nummers zes tot en met negen van de Eredivisie strijden in dat geval niet alleen om het overgebleven UEFA Cup-ticket, maar ook om de enige plaats in de strijd om de Intertoto Cup. Daarmee valt het Intertoto-ticket weg voor de nummers tien tot en met dertien. Zij strijden dan niet om een sportieve prijs, maar slechts om een geldprijs.

Daarvoor bestaat uiteraard niet veel enthousiasme. De play-offduels van deze middenmoters moeten echter doorgaan, omdat de uitzendrechten al zijn verkocht aan Talpa en Versatel. Volgens de huidige ranglijst mogen Vitesse, RKC Waalwijk, Roda JC en Heracles Almelo deelnemen aan de play-offs om in totaal vierhonderdduizend euro.Vitesse-speler Theo Janssen kwalificeerde dat vorige week in VI al met ‘verschrikkelijk’ en ‘een belachelijk idee’. Clubs vrezen voor lege stadions. ‘Het is jammer, maar we hadden natuurlijk allang rekening gehouden met slechts één Intertoto-plaats’, zegt directeur Frank Rutten namens de Eredivisie CV. ‘We doen clubs een dezer dagen het voorstel om dan voor een financiële prijs te spelen. Daarvoor is in totaal ongeveer vier ton beschikbaar. Anders gaan clubs toch zelf vriendschappelijke wedstrijden regelen, dus we hebben daar een leuke variant op proberen te bedenken.’

Rutten vindt alle kritiek op de play-offs een beetje makkelijk. ‘Elke trainer heeft er nu de mond van vol dat ze nog ergens om mee doen. FC Twente, NAC Breda, Roda JC en RKC Waalwijk waren normaalgesproken met de kerst al klaar geweest, nu kunnen ze nog gewoon meestrijden om Europees voetbal. Ik heb ook niet het idee dat mensen beseffen wat de nieuwe Intertoto-opzet inhoudt. Als je in de derde ronde instroomt, hoef je maar één wedstrijd te winnen om de voorronde van de UEFA Cup te halen. De weg naar Europees voetbal is dus veel makkelijker.’

Bron: VI 22-03-2006

Spelers protesteren tegen regeling gele kaarten

De spelers in het Nederlandse betaalde voetbal pleiten massaal voor een soepelere opstelling van de tuchtcommissie. Dat blijkt uit een enquéte van spelersvakbond VVCS. Ongeveer twee derde van de 580 voetballers die tot nu toe reageerden, vindt het huidige schorsingsbeleid te streng. Nu zijn spelers na de zesde gele kaart van het seizoen automatisch geschorst bij elke volgende boeking. Met ingang van het volgende seizoen hopen de spelers op een ruimere regeling. In de adviescommissie tuchtrechtspraak spreken vertegenwoordigers van KNVB, aanklagers, scheidsrechters, clubs, trainers en spelers al een tijdje over een nieuwe opzet. Zo stelde Leen Looyen, bestuurslid van de Coaches Betaald Voetbal, al eens een eloningssysteem voor. Hij wilde na een aantal duels zonder kaart, een boeking kwijtschelden. Dat plan heeft het niet gehaald, maar de adviescommissie is wel tot een ander voorstel gekomen. De bedoeling is om vanaf volgend seizoen na de vijfde gele kaart te schorsen, en vervolgens pas weer bij de achtste. De clubs moeten het voorstel goedkeuren in de algemene vergadering betaald voetbal, op 29 mei.

‘Onder spelers leeft de mening dat er steeds scherper wordt gefloten en dat er meer regels zijn dan in het verleden’, zegt vakbondsleider Danny Hesp. ‘Daarom vinden wij dat we de regeling aan deze tijd moeten aanpassen, dat gaat waarschijnlijk ook gebeuren. Uit de reacties blijkt dat een derde wél tevreden is over de huidige regeling. Vooral de aanvallers zullen wat minder blij zijn met soepeler regels. Als nadeel noemen mensen soms dat door een nieuwe regeling verharding van het spel zal optreden. Dat lijkt mij niet. Kijk maar naar de landen om ons heen, waar je veel minder snel wordt geschorst. Het spel in Duitsland of Spanje is wel mannelijker, maar niet harder. In de toekomst willen we ook nog een ander heikel punt bespreekbaar maken. Nu neem je de gele kaarten in de laatste vier wedstrijden van het seizoen mee naar het volgende seizoen. Dat willen we eigenlijk ook niet meer.’ In de uitslag valt verder ook op dat een overweldigende meerderheid van mening is dat onervaren scheidsrechters te snel naar de kaarten grijpen.

Belangrijkste resultaten uit enquete VVCS (580 reacties)

Wij kunnen ons vinden in de thans gehanteerde regeling bij gele kaarten
Mee eens 29%
Mee oneens 64%
Geen mening 7%

Jongere/minder ervaren arbiters grijpen te snel naar een gele kaart, ook al is dat volgens de richtlijnen van de KNVB
Mee eens 79%
Mee oneens 12%
Geen mening 9%

Wij zijn voorstander van de volgende regeling
Schorsing na 4, 6, 7 etc gele kaarten 17%
Schorsing na 4, 8, 11, 13, 14 etc gele kaarten 29%
Schorsing na 4, 8, 10, 11 etc. gele kaarten 20%
Schorsing na 5, 8, 10, 11, etc. gele kaarten 34%

Bron: VI 22-03-2006

Sprengers dwingt FIFA tot ingrijpende hervormingen

Als een speler van de ene naar de andere club verhuist, dan wordt de afkoopsom door beide clubs onderling geregeld. Zonder enige beperking en zonder enige verplichting tot toelichting of transparantie. Het is een van de vele zaken waar een eind aan komt als het aan Jeu Sprengers ligt. De voorzitter van de Taskforce van wereldvoetbalorganisatie FIFA wil dat er een vast meldingssysteem voor transfers wordt ingevoerd, dat clubs via de reglementen dwingt de details van de geldstromen vast te leggen. Daarbij denkt Sprengers aan de vergoedingen voor FIFA-agenten, speciale condities, het eigendom van de rechten van de speler, de financiële details bij de banken en de herkomst van het geld. Het is een van de vele manieren die deel uitmaken van een strategie om het witwassen van geld moeilijk dan wel onmogelijk te maken.

De Taskforce van de FIFA is in september 2005 opgericht tijdens het wereldcongres in Marrakech naar aanleiding van een aantal misstanden in het voetbal. In mei 2005 onthulde VI een mondiaal netwerk van clubs en transfers. Geld van onduidelijke herkomst – uit ondoorzichtige offshorefirma’s met banden met de Russische maffia – werd geïnvesteerd in de rechten van voetballers, het aankopen van clubs en het transfereren van die spelers. Samen met het Braziliaanse en Duitse omkoopschandaal vormde dat de basis voor het samenstellen van een Taskforce met de opdracht een aantal misstanden te onderzoeken en oplossingen aan te dragen. De meest in het oog springende onderwerpen voor onderzoek waren: eigendom van meerdere clubs, spelerstransfers, zaakwaarnemers van spelers, wedden en clublicenties.

Jeu Sprengers, voorzitter van de Taskforce: ‘Iedereen was het erover eens dat we wat aan de mistanden moesten doen, maar dat kan niet zonder maatregelen en aanpassingen van het huidige systeem.’ Het vaste meldingssysteem voor transfers is daarbij slechts een van vele maatregelen. Voor FIFA-agenten wordt gedacht aan het introduceren van een alternatief vergoedingssysteem gebaseerd op vaste bedragen of vergoedingen per uur. Verder moeten waarschuwingssystemen worden ontwikkeld om het wedden op wedstrijden onder controle te houden. De in totaal 55 oplossingen die de Taskforce heeft aangedragen, zijn afgelopen weekeinde voorgelegd aan het uitvoerend comité van de FIFA, en goedgekeurd. Op het volgende FIFA-congres in München, op 8 en 9 juni, moeten de oplossingen worden bekrachtigd. Het is de bedoeling dat rond 2008 alles is ingevoerd.

Sprengers: ‘Dat lijkt ver weg, maar dat heeft te maken met het mondiale karakter van de maatregelen. In Europa is bijvoorbeeld al sprake van een gemeenschappelijk licentiesysteem. In werelddelen als Azië en Zuid-Amerika nog niet. Al deze maatregelen zijn nodig om duidelijk te maken dat het ons ernst is. Natuurlijk hebben we niet de macht iemand te verbieden om twee clubs te bezitten. Maar we hebben wél de macht te zeggen dat ze dan niet met elkaar in één competitie mogen spelen. Dat lijkt logisch, maar het is wel degelijk een maatregel met gevolgen. Denk aan Excelsior dat met vijf huurlingen niet meer tegen Feyenoord kan uitkomen. Uiteindelijk gaat het om de geloofwaardigheid naar het publiek toe.’

Bron: VI 22-03-2006

Eijer kan zijn afscheid tot in detail herinneren

Het regende pijpenstelen tijdens de afscheidswedstrijd van Vitesse – speler René Eijer op woensdag 22 december 1993. Ruim 7500 voetbalsupporters waren naar stadion Nieuw Monnikenhuize in Arnhem gekomen om Vitesse, met gastspelers John de Wolf en Dennis Bergkamp, te zien voetballen tegen Lazio Roma. Vitesse won met 3 – 1, maar de uitslag interesseerde niemand. Bij René Eijer was korte tijd eerder de spierziekte multiple sclerose (ms) geconstateerd. Er kwam een abrupt einde aan de voetballoopbaan van de technische linkspoot die een van de mooiste Europacupgoals maakte ooit (Dundee United-Vitesse 0-4, vrije trap van grote afstand in kruising). “Na een oefenpotje tegen Atletico Bilbao tintelden mijn vingers. Een paar dagen voelde ik op het toilet mijn urine niet meer lopen. Mijn zus had ms en ik vreesde dat ik de ziekte ook had. Mijn voorgevoel bleek juist.”

Het bericht was ‘klote’, het afscheid ‘groots’, aldus Eijer. “Ik herinner mijn afscheidswedstrijd tot in detail. Het was fantastisch. Het begon al toen ik kwam aanrijden en op de parkeerplaats voor het station een kei kreeg van een klein meisje. Ik heb de steen nog steeds. ‘Beste René, ik wens je veel sterkte en geluk toe, liefs uit Velp’, staat er op.”

Het had overigens weinig gescheeld of Eijer had zijn afscheidswedstrijd moeten missen. Hij werd aan de poort tegengehouden door een overijverige steward. “Een steward vroeg me aan de poort om een kaartje. Ik zei dat ik die niet had. ‘Dan kom je er niet in’, zei hij. Ik legde uit dat ik René Eijer was en dat de wedstrijd voor mij werd georganiseerd. Hij geloofde me niet. Gelukkig zag ik Karel Aalbers en die vertelde de steward dat ik toch echt René Eijer was. Die steward kreeg een enorm rood hoofd. Ik kon de humor er van in zien.”

Het gaat naar omstandigheden goed met Eijer. “Ik voetbal nog steeds. Af en toe speel ik in een team van oud-profs en artiesten.” Morgen vertrekt Eijer voor vijftien dagen naar Japan om een aantal clinics te geven. “Ik vlieg naar Osaka en reis door naar drie andere steden waarvan ik de naam niet kan uitspreken. Clinics geven is leuk, maar liever ben ik trainer. Wellicht dat ik komend seizoen terugkeer op de Nederlandse velden.” In 2005 was René Eijer assistent-bondscoach van de Verenigde Arabische Emiraten. Aad de Mos was daar bondscoach en had Eijer overtuigd mee te gaan naar het Midden-Oosten. “Ik heb drie jaar jeugdteams van PSV geleid. Aad had me daar aan het werk gezien en blijkbaar sprak hem dat aan. Helaas konden we na een seizoen weer vertrekken, zo gaat dat in het Midden-Oosten.”

Bron: De Gelderlander 22-03-2006

Vitesse laat zaak Dingsdag voorkomen

Vitesse gaat niet akkoord met het schikkingsvoorstel van de KNVB. De aanklager van de bond stelt een schorsing voor van twee duels, waarvan een voorwaardelijk, na de rode kaart van de verdediger vrijdag bij NAC. Volgens Vitesse valt Dingsdag niks te verwijten omdat hij slechts de bal speelde. Het was de vijftigste rode kaart in de eredivisiehistorie van Vitesse. De tuchtcommissie behandelt de zaak donderdag, een dag later speelt Vitesse thuis tegen Sparta.

Bron: De Gelderlander 21-03-2006

Dingsdag wijst 2 duels schorsing af

Vitesse-verdediger Michael Dingsdag gaat niet akkoord met twee duels schorsing. De KNVB-aanklager deed dit schikkingsvoorstel na de rode kaart die Dingsdag vrijdagavond kreeg in het duel tegen NAC Breda. Dingsdag was vrijdag al zeer verbolgen over de rode kaart die scheidsrechter Braamhaar gaf. “Ik loop achter de bal aan en Slot loopt naast me. Ik maak een sliding, tik de bal weg en krijg een rode kaart. Onterecht, zoals ik net teruggezien heb.”

De tuchtcommissie van de KNVB zal zich nu over de kwestie buigen.

Bron: Omroep Gelderland 20-03-2006

Harald Wapenaar in Holland sport

Vanavond zal Vitesse-doelman Harald Wapenaar te gast zijn in Holland Sport dat zal worden uitgezonden op Nederland 3, vanaf 20.26 uur.

Info Holland Sport: Actuele sportgesprekken en fraai gestileerde reportages. Inzoomen op het sportlichaam tijdens de interviews op De Massagetafel. Beroemde, verguisde en vergeten sporters in Het boekje van Matthijs en de finale op De Wielerbaan. Actie, verstilling, nostalgie en confrontatie in het theater van Holland sport.

Magnetiseur Henk de Gier behandelt wekelijks een groot aantal voetballers uit de eredivisie. Een van hen is Vitesse-doelman Harald Wapenaar, ook hij is te gast. Op de massagetafel de oudste speler uit de eredivisie, Feyenoord-doelman Patrick Lodewijks.

Presentatie: Wilfried de Jong en Matthijs van Nieuwkerk

Bron: Vitesse.nl 20-03-2006

Blessure Fred Benson valt tegen

De blessure die aanvaller Fred Benson van Vitesse vrijdagavond bij NAC opliep, valt tegen. Naast een zwaar gekneusde enkel blijkt de jonge Ghanees ook een verrekking van zijn knieband te hebben. Benson werd vrijdagavond zwaar getroffen door een tackle van NAC-verdediger Patrick Zwaanswijk. In het ziekenhuis in Amsterdam wezen foto’s van het gewricht uit dat er geen sprake was van een botbreuk. Benson kan vrijdag tegen Sparta zeer waarschijnlijk niet spelen.

Bron: De Gelderlander 20-03-2006

Michael Jansen blijft door sukkelen

Michael Jansen houdt last van kleine blessures. De verdediger van Vitesse maakte wel zijn rentree bij de groep, maar zonder succes. “Hij doet een deel van de training mee, maar werkt verder zijn eigen programma af. Michael kreeg nu weer last van een hamstring”, zei trainer Edward Sturing. Jansen (21) speelde sinds 15 mei 2005 niet meer vanwege een hartprobleem, waaraan hij met succes is geopereerd. Sinds december werkt hij, met een soort hartmeter, aan zijn rentree.

Bron: De Gelderlander 20-03-2006

Doelman Coutinho snel terug bij groep

Tweede doelman Gino Coutinho keert waarschijnlijk deze week terug bij de selectie van Vitesse. De ongelukkige Brabander, die aan het einde van dit seizoen Vitesse verlaat, raakte vlak na zijn entree in het eerste elftal geblesseerd. Coutinho’s plaats wordt nu ingenomen door jeugdkeeper Piet Velthuizen. Trainer Edward Sturing neemt de vertrekkende doelman weer op in zijn selectie als hij fit is. Sturing: “Ik hou niet vast aan Velthuizen. Coutinho blijft mijn tweede doelman.”

Bron: De Gelderlander 20-03-2006

‘Mijn zaakwaarnemer is al aan het werk’

Peter van den Berg heeft zijn zaakwaarnemer Mino Raiola, vast aan het werk gezet. Voor 1 april hoort de 34-jarige verdediger of Vitesse met hem verder wil. Hij is op alles voorbereid. „Ik kan begrijpen dat Vitesse niet verder wil.“

Peter van den Berg heeft een waardeloos seizoen achter de rug. Na een moeizame start kwam hij in september, tegen FC Utrecht, voor het laatst in actie. Pas twee maanden later volgde een operatie. „Eerst dachten we het met rust en krachttraining op te lossen. Dat ging niet. Toen ik geopereerd moest worden, was dokter Heijboer op vakantie. Ik wilde alleen hem. Hij was er voor de operatie al bij betrokken en ik had goede ervaringen met hem.“

Zijn kraakbeen bleek beschadigd en de meest gunstige prognose, twee tot vier maanden, werd niet gehaald. „Het is een lastige blessure.“ De ervaren centrumverdediger hoopt deze week zijn rentree te maken bij Jong Vitesse. Eerder hoort hij de keuze van de club. Vitesse heeft een eenzijdige optie om zijn aflopende contract (30 juni 2006) met een jaar te verlengen en moet contractueel voor 1 april duidelijkheid verschaffen. Van den Berg houdt rekening met slecht nieuws, maar wil sowieso door met voetballen. „Ik ben dit seizoen van weinig waarde geweest voor de club. Op basis daarvan kan ik goed begrijpen als zij niet met mij verder willen. Zij weten ook niet of ik hersteld ben van mijn blessure. Zelf heb ik daar wel vertrouwen in.“

In huize Van den Berg was zijn loopbaan begin dit jaar wel onderwerp van gesprek. „Ik vroeg mij in januari af of ik de knoop niet moest doorhakken en stoppen. Mijn vrouw vond dat onzin, ik was net twee maanden aan het revalideren. Waarom zou je, zei ze. Maar je voelt dat er wat druk op die beslissingen komt te liggen. Mensen vragen zich toch elke keer af wanneer je een keer terugkomt en of je nog terugkomt.“

Van den Berg rest weinig tijd de voetbalwereld te overtuigen van zijn fitheid. Hij moet teren op zijn roemrijke verleden bij Excelsior, Cambuur, AZ, RKC, Feyenoord en Vitesse. „Omdat de competitie dit jaar zo vroeg is afgelopen, hou ik niet veel tijd over. Ik hou er ook wel rekening mee dat ik moet stoppen, maar als ik honderd procent fit ben, wil ik door met voetballen. Daarom heb ik mijn zaakwaarnemer vast opdracht gegeven om zich heen te kijken. Er is niks concreets, maar niemand weet op dit moment ook of ik fit word.“

Een fitte Van den Berg heeft waarschijnlijk niet lang te zoeken naar een nieuwe werkgever. Er zijn elk jaar genoeg clubs die juist in het centrum van het elftal ervaring zoeken. Zijn reputatie spreekt voor zich. Hij is kopsterk, fysiek sterk, kalm en vooral positioneel erg goed. „Ik zou niet graag op deze manier afscheid nemen, maar als ik niet fit word, houdt het echt op. Ik ben realistisch genoeg dat in te zien“, zegt de voetballende muzikant, die in zijn vrije tijd zingen en gitaar spelend met een eigen band optreedt.

Een afscheid van zijn actieve loopbaan, betekent evenwel geen afscheid van de voetbalwereld voor de Bosschenaar. „Ik ben nu bezig met de opleiding trainer/coach 2 en daar wil ik straks graag iets mee doen. Misschien is er bij een club ook een combinatiefunctie mogelijk, spelen en trainen, misschien bij Vitesse wel.“

Bron: De Gelderlander 20-03-2006

Vitesse dicht alleen kloof NEC met puntje

Vitesse is op vijf duels voor het einde een punt ingelopen op concurrent NEC, maar vergat de kloof met de negende plek verder te dichten. Omdat FC Twente verrassend gelijkspeelde bij RBC was de 2-2 van Vitesse in Breda een dubbele gemiste kans. Om bij de beste negen clubs van de eredivisie te komen, moet nog steeds een gat van vijf punten worden overbrugd. De nummers zes tot en met negen van de eindranglijst spelen in de play-offs om één startbewijs voor het toernooi om de UEFA Cup. Plek zes en zeven zijn buiten beeld voor Vitesse.

Het programma van de betrokken clubs luidt als volgt:

8. NEC 29-42: Groningen thuis (25/3), Heerenveen thuis (1/4), NAC uit (8/4), Roda thuis (12/4) en Vitesse uit (16/4).

9. FC Twente 29-42: Heerenveen thuis (25/3), Feyenoord uit (2/4), ADO Den Haag thuis (9/4), AZ uit (12/4) en FC Groningen thuis (16/4).

10. RKC 29-39: AZ thuis (26/3), Utrecht uit (31/3), Heracles thuis (8/4), Sparta uit (12/4) en Ajax thuis (16/4).

11. Vitesse 29-37: Sparta thuis (24/3), FC Groningen uit (2/4), FC Utrecht thuis (9/4), Ajax uit (12/4) en NEC thuis (16/4).

12. Roda JC 29-37: RBC thuis (26/3), Ajax thuis (2/4), Willem II uit (9/4), NEC uit (12/4) en Heracles thuis (16/4).

Bron: De Gelderlander 20-03-2006

De beheerder van het internetforum van supportersvereniging Vitesse is door een hacker bedreigd. De vereniging heeft aangifte gedaan bij de politie.

Volgens supportersvereniging Vitesse is het forum van de site moedwillig vernield. Harry Reusken, lid van de internetcommissie van de supportersvereniging, wil weinig kwijt over het incident. „De politie heeft de zaak in onderzoek. In het belang van het onderzoek zeg ik niets. Het forum is in elk geval weer in de lucht.”
Supportersvereniging Vitesse heeft goede hoop dat de hacker van het internetforum snel wordt gepakt. Dankzij speurwerk van onder andere de providers. De supportersclub looft de inzet van forumaanbieder Ezboard. ‘Door gedegen onderzoek van Ezboard en providers heeft men kunnen traceren wie verantwoordelijk is voor de onrust. Justitie heeft deze zaak in onderzoek genomen’, staat op de site van de supportersvereniging te lezen.

Harry Reusken was bijna tien jaar voorzitter van de supportersvereniging van Vitesse. In februari trad hij af. Tegenwoordig concentreert Reusken zich op de site van de supportersclub. „Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Te belachelijk voor woorden“, zegt hij over de bedreiging van de beheerder van het forum. In welke hoek de daders gezocht moeten worden, laat Reusken in het midden. „Ik ga daar niet op in. Dat zou niet verstandig zijn.“ Het forum is weer toegankelijk. De politie kon gistermiddag niet inhoudelijk op de zaak ingaan.

Bron: De Gelderlander 18-03-2006

Trouwe voetbalfan moet weer betalen
Ondanks dure seizoenkaart

Voetbalfans die voor veel geld een seizoenkaart hebben aangeschaft, moeten in de beslissende fase van de competitie opnieuw diep in de buidel tasten om wedstrijden van hun club te kunnen volgen in het stadion. Als straks de play-offs gespeeld gaan worden, moeten ook de trouwe supporters van bijvoorbeeld Ajax, Feyenoord en AZ, net als andere supporters, betalen voor hun plaatsbewijs. Dat is tegen het zere been van de fans die voor honderden euro’s een seizoenkaart hebben gekocht. Op internet laten supporters al via diverse sites weten zich bekocht te voelen door hun eigen club.

“Je zou zeggen dat het woord seizoenkaart niets aan duidelijkheid overlaat”, zegt Erol Erdogan van de Supportersvereniging Ajax. “Maar nu blijkt dat het seizoen voor de trouwe aanhang na 34 wedstrijden ophoudt en dat er voor de beslissende duels nog eens extra betaald moet worden. Juist nu had Ajax een gebaar naar de fans kunnen maken en de seizoenkaarthouders kunnen bedanken voor hun steun door hun gratis toegang te verlenen.” Maar net als Feyenoord heeft Ajax besloten de fans te laten betalen. Wel krijgen de seizoenkaarthouders van de twee clubs een korting van 25 procent. AZ, FC Utrecht, Heerenveen en FC Groningen buigen zich nog over een aantal scenario’s, maar duidelijk is dat de portemonnee ook hier getrokken moet worden. De play-offs worden dit jaar voor het eerst gespeeld door de nummers twee tot en met vijf in de eredivisie. De winnaar plaatst zich voor de voorronde van de Champions League.

Bron: De Telegraaf 19-03-2006

Zware kneuzing Benson na schop Zwaanswijk

Vitesse moet nog even afwachten voor de ernst van de blessure van Fred Benson duidelijk is. De Ghanees werd vrijdag in blessuretijd hardhandig onderuit geschoffeld door Patrick Zwaanswijk van NAC Breda . De verdediger van NAC schopte zijn tegenstander ogenschijnlijk bewust onderuit en raakte daarbij vol de linkerenkel van . De aanvaller stond net een half uur als invaller in het veld, en haalde het eindsignaal niet. Zwaanswijk kwam er genadig vanaf gezien de gele kaart waarmee scheidsrechter Erik Braamhaar hem bestrafte.

‘De eerste diagnose is een zwaar gekneusde enkel’, laat de technische staf van Vitesse weten via de website van de Arnhemmers. Hoe lang Benson daadwerkelijk buitenspel staat, zal de komende dagen moeten blijken.

Bron: Voetbal International 18-03-2006

Dingsdag rekent op vrijspraak

Het was niet de avond van Michael Dingsdag, gisteravond in Breda. De verdediger van Vitesse voelde zich ongelukkig in een nieuwe rol, gaf de eerste goal weg en kreeg ten onrechte rood. “Gelukkig wordt het nog 2 – 2.” BREDA Het meest besproken was gisteravond de rode kaart voor Michael Dingsdag. Hij tikte bij een 2-1 achterstand de bal weg voor de voeten van Arne Slot, die over het uitgestoken been van Dingsdag tuimelde. Het competitieduel NAC-Vitesse in het NAC stadion leek daarmee beslist. “Ik hoorde het fluitje. Even dacht ik dat hij een vrije trap gaf, maar ik zag hem naar zijn borstzakje grijpen. Jij bent de laatste man, zei hij.”

Dingsdag was inderdaad de laatste man en die mag geen doorgebroken aanvaller vloeren. “Maar ik heb de beelden tien keer teruggezien en het was gewoon geen rode kaart. Ik neem aan dat de scheidsrechter dat ook erkent als hij de beelden ziet. Ik reken erop dat deze kaart geen gevolgen heeft en dat ik niet word geschorst”, aldus Dingsdag, wiens avond toch al ongelukkig begon. Zeven minuten na de openingstreffer van Richard Knopper (0-1) treuzelde hij te lang en verspeelde bal aan Leonardo. Die profiteerde met een droog schot: 1-1. “Mijn fout”, erkende Dingsdag volmondig. “Er waren weinig afspeelmogelijkheden Ik dacht dat ik meer tijd had. Leonardo pikte de bal zo van mijn voet.”

Even later ontsnapte Dingsdag toen hij Mendes da Silva net genoeg vasthield om hem het scoren te beletten. Een strafschop was terecht geweest. De moeilijke rol van de centrale middenvelder kwam gisteravond niet uit de lucht vallen. Vitesse speelde in een gedurfd systeem met (slechts) drie verdedigers, vier middenvelders en drie aanvallers. Dingsdag kwam daardoor helemaal op de linkervleugel te spelen. “In balbezit liep het wel goed. Maar het probleem was als zij balbezit hadden. Daar lag de valkuil. We hadden vaak te veel mensen voor de bal, en maar een controlerende middenvelder”, zei Dingsdag, die er gisteravond nog niet uit was of het systeem voor herhaling vatbaar was. “Ik wil niet zeggen dat we het nooit meer moeten spelen. Voor hetzelfde geld geef ik die goal niet weg en lopen we verder uit. Misschien als we er meer op zouden trainen. Ik voelde mij er in elk geval niet erg gelukkig bij.”

Bron: De Gelderlander 18-03-2006

Vrees voor blessure van Benson

In het Breda- Invaller Fred Benson heeft gisteravond in de competitiewedstrijd NAC – Vitesse (2 – 2) een op het eerste gezicht zware enkelblessure opgelopen stadion werd de invaller van Vitesse getroffen door een aanslag op zijn achillespezen. De Bredase verdediger Patrick Zwaanswijk was de boosdoener met een grove, veel te late tackle van achteren.

Volgens de medische staf van Vitesse betreft het een ‘zware kneuzing’ aan zijn linkervoet. Onduidelijk was gisteravond laat nog hoe lang de Ghanees uit de roulatie is. Zijn blessure wordt de komende dagen nader bekeken en behandeld. Boosdoener Zwaanswijk kwam er genadig vanaf met een gele kaart, waar rood op zijn plaats was.

Bron: De Gelderlander 18-03-2006

Dingsdag onterecht van veld gestuurd

Vlak na rust van de met 2-2 tegen NAC gespeelde wedstrijd werd Michael Dingsdag volkomen onterecht met een rode prent van het veld gestuurd. “Ik loop achter de bal aan en Slot loopt naast me. Ik maak een sliding, tik de bal weg en krijg een rode kaart. Onterecht, zoals ik net teruggezien heb” aldus de verbolgen Dingsdag. De verdediger was ook betrokken bij de eerste tegengoal: “Een persoonlijke fout die niets met het systeem te maken had. Play-offs halen? We moeten er met z’n allen achter blijven staan. Misschien is dat ene puntje straks wel belangrijk; niets is onmogelijk.”

Bron: Omroep Gelderland 17-03-2006

Vitesse benadeeld door Braamhaar

De spelers van Vitesse waren na de wedstrijd tegen NAC Breda bepaald niet te spreken over scheidsrechter Braamhaar. Ze hadden ook wel een punt. In de eerste helft verzuimde Braamhaar rood te trekken toen NAC-speler Tamas Petö een kopstoot gaf aan Mads Junker. Na rust kreeg Michael Dingsdag wel een rode kaart, toen hij de doorgebroken Arne Slot onderuit zou hebben gehaald. Dingsdag speelde echter de bal. In de blessuretijd werd invaller Fred Benson uit de wedstrijd geschopt door Patrick Zwaanswijk, die de spits met een tackle van achteren neerlegde. Braamhaar gaf geel in plaats van rood.

Bron: Omroep Gelderland 17-03-2006

Sturing gelooft nog in de play-offs

Vitesse-trainer Edward Sturing wist niet goed wat hij moest denken na het gelijkspel van zijn ploeg bij NAC. “Ik sta hier met een dubbel gevoel. We wilden en moesten winnen, maar we mogen uiteindelijk niet eens ontevreden zijn dat we met tien man nog een punt halen. We weten nog niet of we er iets mee op schieten, dat blijkt pas als FC Twente en NEC hebben gespeeld.” Sturing gelooft nog in de play-offs. “We richten ons op de negende plaats. We staan vijf punten achter NEC, ik reken dan eigenlijk twee punten, want ik ga ervanuit dat we ze thuis pakken. Die twee punten moeten we nog inhalen.”

Bron: Omroep Gelderland 17-03-2006

Vitesse baalt van arbiter en zichzelf

In een zeer vreemd verlopen wedstrijd heeft Vitesse vrijdagavond met 2-2 gelijkgespeeld tegen NAC Breda. Michael Dingsdag moest na 62 minuten met een (onterechte) rode kaart van het veld. Ondanks de frustratie kreeg Vitesse diverse goede kansen op een goed resultaat. Alleen een doelpunt van Remco van der Schaaf in de allerlaatste minuut leverde een doelpunt en, slechts, één punt op.

Vitesse opende in Breda zoals het zich gewenst had: met een vroeg doelpunt. Een mooie aanval via Theo Janssen belandde bij Gill Swerts en zijn voorzet werd, via een tikje van Mads Junker, door Richard Knopper hard achter Schollen gewerkt: 0-1. De thuisploeg kreeg echter al snel het vertrouwen weer terug na de fout van Michael Dingsdag, Leonardo mocht na het balverlies van de verdediger zomaar binnendoor lopen en de 1-1 binnenschieten.

Vitesse moest zich herpakken na de gelijkmaker, maar na een minuut of tien was het balbezit weer voornamelijk bij Vitesse en ging de ploeg op jacht naar de tweede treffer. In die tussenliggende periode kwam Vitesse ogenschijnlijk nog gelukkig weg nadat Mendes da Silva,vastgepakt leek te zijn door Dingsdag, Scheidsrechter Braamhaar liet doorspelen. Achterin moest het wel goed oppassen voor de counter en de snelle spitsen Leonardo en Vonlanthen. Uit een van de verkregen corners schoot verdediger Sno na een half uur spelen gevaarlijk in, maar de bal verdween over het doel.

Vitesse wist de goede beginfase niet voort te zetten en de beste mogelijkheden waren in het tweede deel van de eerste helft voor NAC Breda. Mendes da Silva schoot vijf minuten voor rust net voorlangs, in de periode dat de thuisploeg meer en meer het initiatief kreeg. Ook voor de ploeg van Cees Lok was dit het meest gevaarlijke wapenfeit.

De meeste toeschouwers zaten nog niet op hun stoel of Leonardo schoot zijn tweede van de avond achter Harald Wapenaar. Het was aan Vitesse’s linkerzijde geen buitenspel en de handige Braziliaan schoot van dichtbij binnen: 2-1. Na een kwartier spelen werd de kans op een goed resultaat zo goed als ontnomen door scheidsrechter Braamhaar. Michael Dingsdag speelde keurig de bal, maar kreeg met rood een veel te zware straf.

Het was aan het spel van Vitesse te zien dat de ploeg zich tekort gedaan voelde. Mede door de zeer matige leiding groeide de irritatie en frustratie aan Vitesse-zijde. Desondanks waren de kansen na de rode kaart voor Vitesse. Theo Janssen raakte in de 72e minuut snoeihard de binnenkant van de paal. en Mads Junker kreeg zeven minuten voor tijd een grote kans, maar Schollen redde knap van dichtbij. Richard Knopper had in de 86e minuut zijn tweede moeten maken, maar hij schoot de bal over het doel. Met tien man had Vitesse de beste mogelijkheden en pas in de allerlaatste minuut wist Remco van der Schaaf met een kopbal een punt uit het vuur te slepen in een knotsgekke wedstrijd.

Bron: Vitesse.nl 17-03-2006

SV doet aangifte

De supportersvereniging Vitesse heeft bij de Politie aangifte gedaan van het moedwillig vernielen (lees hacken) van het Vitesse forum. Ook is er aangifte gedaan van bedreiging tegen de beheerder van het drukbezochte forum. Door gedegen onderzoek van Ezboard en betrokken providers heeft men kunnen traceren wie verantwoordelijk zijn voor deze onrust. De Politie heeft deze zaak in onderzoek genomen. Het forum is tijdens het onderzoek enige tijd afgesloten geweest voor nieuwe leden.Waarvoor onze excuses. Onlangs is het forum weer vrij gegeven.

15-03-2006

Vitesse Pool
Fans sterk verdeeld over resultaat tegen NAC

Voor de wedstrijd tegen RBC verwachtten op het forum van deze site vrijwel alle deelnemers aan de Vitesse Pool dat de laagvliegers uit Roosendaal met lege handen huiswaarts zouden keren. En terecht, zo bleek na afloop van de door de Arnhemmers met 5-1 gewonnen wedstrijd. Of er ook in Breda een overwinning valt te te vieren, zijn de meningen van de Vitessefans sterk verdeeld. Tot dusver (donderdagavond, red.) hebben 156 supporters een voorspelling uitgebracht voor de wedstrijd tegen NAC. Daarvan rekenen 64 poolers op winst, verwachten 53 een gelijkspel en hebben 39 deelnemers een nederlaag aangetekend voor Vitesse. De meest voorspelde uitslagen zijn: 1-1 (39x), 1-2 (33x) en 2-1 (22x). De gemiddelde prognose is 1-1.

In het algemeen klassement heeft Yellow Black Pride een puntje afgesnoept van zijn achterstand op koploper Emotion2002. Het verschil bedraagt nu nog twee punten. De ranglijst van de tweede periode wordt aangevoerd door Huessens glorie, die als enige de uitslag van de eerste twee wedstrijden van de laatste reeks goed heeft voorspeld. Wil jij ook een gokje wagen op de uitslag van NAC Breda-Vitesse? Gewoon even (gratis) registreren, inloggen op het forum en de uitslag plaatsen in de betreffende topic. Voorspellingen kunnen worden uitgebracht tot het officiële aanvangstijdstip van de wedstrijd. Daarbij wordt strikt de forumklok als tijdwaarneming gehanteerd.

Voor de Vitesse Pool: Klik hier

17-03-2006

NAC-Vitesse live op RTL5

De uitwedstrijd van Vitesse uit tegen NAC Breda zal vrijdag a.s. live worden uitgezonden door RTL5. De uitzending begint om 20.00 uur en de wedstrijd begint om 20.30 uur.

maart 2006

Brussel: Nederland moet goksites toestaan

Nederland en vijf andere EU-landen staan rechtszaken te wachten wegens de huidige beperkingen voor gok-websites. Dat heeft de Europese Commissaris McCreevy (Interne Markt) aangekondigd in krant de New York Times. De zes EU-landen schermen de markt te veel af voor hun eigen staatsloterijen, vindt de commissaris. Naast Nederland zijn dat volgens hem Duitsland, Zweden, Finland, Hongarije en Italië. Een proces bij het EU-Hof van Justitie kan uiteindelijk leiden tot een verplichte wetswijziging en een boete. Nederland overwoog recent wel om Holland Casino exclusief het recht te geven op een proef op gokken via internet. De Europese Commissie meldde in december echter al dat het deze proef te beperkt vindt. Het internetgokken op sportwedstrijden of andere gebeurtenissen is vooral levendig in Groot-Brittannië. Daar is het een miljardenbusiness. In Nederland moeten internetters uitwijken naar illegale of buitenlandse sites.

Bron: ANP 17-03-2006

Vitesse in stilte op speurtocht

Vitesse wil zo weinig mogelijk informatie kwijt over de speurtocht naar een nieuwe trainer. De club heeft een radiostilte afgekondigd. Voetbalmanager Jan Streuer erkende gistermiddag dat is afgesproken zo min mogelijk in te gaan op geruchten over de nieuwe hoofdcoach, die na dit seizoen Edward Sturing moet opvolgen. “Omdat er op dit moment niks concreets te melden is”, zei Streuer, die inmiddels een reeks geruchten her en der in de media moest ontkrachten. “Er wordt veel onzin geroepen, maar wij zijn nog niet zo ver dat we concreet met trainers onderhandelen”, aldus de voetbalmanager, die ontkent dat er een voorkeurslijstje bestaat. Wel is bij benadering het ideale profiel (ervaring, aanvallende voetbal, autoriteit) bekend.

Bron: De Gelderlander 17-03-2006

Vitesse opent de jacht op vier overwinningen

Vitesse heeft vier overwinningen nodig om de doelstelling, play-offs om Europees voetbal, te halen. Althans, volgens de inschatting van trainer Edward Sturing. Sturing maakte gistermiddag een rekensom die Vitesse aan het einde van dit seizoen binnen de doelstelling moet brengen. “Ik denk we er met vier overwinningen uit zes wedstrijden zijn. Dat is een zware opgave, maar niet onmogelijk. Je hebt 48, 49 punten nodig om bij de eerste negen clubs te komen”, zo berekende Sturing, die wel een voorbehoud stelde. “Juist de komende twee duels, tegen NAC en Sparta, zijn belangrijk. Als je die niet wint, wordt het gat groter en verliezen de spelers vertrouwen. Ook al blijf je theoretisch in de race, psychologisch moet je wat halen bij NAC.”

Vitesse strijdt na een moeizaam seizoen met de moed der wanhoop voor een plek bij de eerste negen clubs. Al voelde Sturing zich voor de ruime overwinning op RBC (5-1) niet eens veilig. “Dat klopt, pas door de winst zondag zijn we veilig. Nooit in de geschiedenis heeft een club met 36 punten nacompetitie hoeven spelen. Dus of we zijn nu veilig of we schrijven geschiedenis en die kans acht ik niet groot”, aldus de trainer, die wel weet welke druk zijn collega Cees Lok voelt.

“NAC is nog niet veilig en dat is heel andere druk dan waarmee wij spelen. Wij spelen met een uitdaging, voor een prijs. Je werkt ergens naar toe. Dat is niet de druk waarvan je ’s nachts zwetend wakker wordt. Die druk ken ik ook en ik kan je vertellen dat het niet prettig voelt.”

Sturing doelt op zijn overlevingsstrijd in 2004, toen Vitesse op de laatste speeldag directe degradatie afwendde en via de nacompetitie het vege lijf redde. “Ik herinner mij nog dat we zelf vrijdag een punt haalden. Een dag later zaten we te kijken hoe Zwolle van Heerenveen verloor. Zo was je elk weekeinde weer naar de concurrentie aan het kijken”, aldus Sturing, die de zege op RBC ‘gebruikt’ om zijn ploeg aan vertrouwen te helpen. “Het was na vijf nederlagen wel een belangrijke overwinning. Dan ga je het accent niet leggen op wat er niet goed ging. Daarbij hebben we goede goals gemaakt en is 5-1 natuurlijk gewoon een prima uitslag”, aldus Sturing. Hij neemt zijn spelers inmiddels wel in bescherming als het om gele kaarten gaat. Liefst acht zijn bij een volgende boeking geschorst. “Daarom heb ik vorig week Swerts uit het veld gehaald. Ik heb elke wedstrijd een lijstje bij de hand. Kaarten zijn niet te voorkomen, maar als het even kan haal ik een speler die moeilijk te vervangen is, wel naar de kant.”

Net als veel voetbalkenners dacht Sturing aan het begin van dit seizoen dat NAC, met de komst van ondermeer Pierre van Hooijdonk, een van de grote verrassingen zou worden. De huidige plek op de ranglijst is een van de meest negatieve surprises in de eredivisie. “NAC is niet te vergelijken met de ploeg die wij eerder dit seizoen troffen. Geen Sikora meer, Van Hooijdonk is weg, het is een heel ander team. Je ziet wel de hand van Cees Lok terug, zij spelen het systeem van NEC”, weet Sturing, die zich dit seizoen met zijn ploeg stuk liep op het ‘NEC van Lok’. “We hebben ze twee keer gezien. Ik vind NAC niet slecht spelen, maar ze staan wel onder een enorme druk.”

Bron: De Gelderlander 17-03-2006

Edward Sturing wil knallen vrijdag

Vrijdag treft Vitesse NAC Breda in het NAC stadion voor een ouderwets ‘avondje NAC’. De thuisclub verloor haar laatste wedstrijd uit bij FC Twente met 1-0, terwijl Vitesse na vijf nederlagen korte metten maakte met RBC Roosendaal. Op dit moment vinden we NAC terug op de dertiende plaats met 28 punten, acht minder dan Vitesse dat samen met Roda JC op een elfde plek staat. Voor Vitesse blijft gelden dat winst betekent dat er aansluiting blijft met de nummer negen, de plaats die recht geeft op deelname aan de Play-offs. De KNVB heeft van de UEFA maar één plek in de Intertoto gekregen. Deze zal naar één van de clubs in de groep van de nummer zes tot en met negen gaan.

Na de training op donderdag was Edward Sturing duidelijk over de strategie. “Beide clubs hebben niks aan een gelijkspel in dit stadium van de competitie. We zullen de wedstrijd aanvallend ingaan. Anders zouden we tevreden zijn met een gelijkspel in Breda, maar de situatie is er nu naar dat we drie punten moeten halen. Ik zal ook zeker niet schromen om offensieve spelers in te brengen als de situatie daar om vraagt vrijdag.”

Eerder dit seizoen speelden NAC en Vitesse al tegen elkaar in Gelredome. Toen was Vitesse te sterk voor de Bredanaars. In zijn laatste wedstrijd voor Vitesse zorgde Matthew Amoah met twee doelpunten in drie minuten voor een 2-1 overwinning. Sander van Gessel had NAC even daarvoor naar een 0-1 geschoten. Voor Amoah betekende dit naast een mooi afscheidscadeau tevens dat hij de boeken inging als topscorer van Vitesse allertijden.

In Breda stonden beide teams vijftien keer eerder tegenover elkaar. De thuisploeg won twee keer, Vitesse ging drie keer met de punten naar huis en maar liefst tien keer kon geen van beide de wedstrijd beslissen. Vorig seizoen bleken de Arnhemmers te sterk. Amoah en Knopper zorgden voor 0-1 en 0-2. Via Boussaboun deed NAC Breda nog wat terug, waardoor de eindstand werd bepaald op 1-2.

NAC kan zeker niet beschikken over Victor Sikora. De voormalige Vitesse-speler is geopereerd aan zijn knie. Hij zal dit seizoen niet meer in actie komen. Het meespelen van Mike Zonneveld en Rob Penders is tevens onwaarschijnlijk. Bij Vitesse werken Peter van den Berg en Michael Jansen aan hun wedstrijdfitheid. Abubakari Yakubu viel in de thuiswedstrijd tegen RBC Roosendaal uit met een spierblessure in zijn bovenbeen en zal zeker niet meedoen, hij staat nog drie weken langs de kant. Ook Etiënne Esajas (enkel) is nog geblesseerd en kan niet spelen.

Vermoedelijke opstelling Vitesse: Wapenaar; Verhaegh, Knol, Dingsdag, Swerts; Van der Schaaf, Janssen, Knopper; Hersi, Junker, Fränkel

Bron: Vitesse.nl 16-03-2006

Michael Dingsdag wil NEC achterhalen

Michael Dingsdag gelooft nog altijd in het halen van de play-offs. De verdediger van Vitesse wil echter geen loze beloften doen. “Ja, we moeten natuurlijk van NAC winnen, als we nog in de race willen blijven. Maar ik kan me voorstellen dat supporters dan over ons denken: ‘daar heb je ze weer, dat zeggen ze iedere week’. Dus moeten we het maar op het veld laten zien.” Momenteel staan NEC en FC Twente op posities die rechtgeven op deelname aan de play-offs. “We moeten een van die twee inhalen. Persoonlijk denk ik dat NEC de ploeg is om te achterhalen, ook omdat we ze nog thuis krijgen.”

De overwinning op RBC Roosendaal zegt Dingsdag niet zo heel veel. “Het was hard nodig, maar NAC is echt niet te vergelijken met RBC. Al heeft RBC dan wel weer gewonnen van NEC.” NAC speelt waarschijnlijk met Leonardo en Vonlanthen voorin. “Twee beweeglijke mannetjes, dat is minder makkelijk als in Gelredome tegen Van Hooijdonk. Maar voor verdedigers van Vitesse mogen de aanvallers van NAC geen probleem zijn.” Na wat mindere optredens is het spel van Dingsdag weer wat beter. “Het gaat weer de goede kant op, maar dat is niet eens zo belangrijk. We spelen voor het team, de eigen prestatie is ondergeschikt.”

Bron: Omroep Gelderland 16-03-2006

Sturing heeft zeker vier zeges nodig

Vitesse-trainer Edward Sturing denkt dat zijn ploeg nog zeker vier overwinningen nodig heeft om alsnog de play-offs te halen. “Als we nog wat willen, is dat wel het minimale. Met vier overwinningen zijn we denk ik een heel eind op weg voor de negende plaats. We hebben ook niks meer aan gelijke spelen, dat is ook onze eigen schuld. In die situatie hebben we ons gemanoeuvreerd.” Naar onder kijken is niet langer aan de orde. “We hebben nu 36 punten, daarmee eindig je niet in de nacompetitie. Tot vorige week moesten we daar nog wel naar kijken”, stelt Sturing.

Van tegenstander NAC Breda heeft de trainer wel een hoge dunk. “Ik vind het geen slecht elftal. Ze hebben alleen te maken met enorm veel druk, heel anders dan bij ons. Naar beneden kijken is heel vervelend, dat weet ik nog maar al te goed van twee jaar geleden.”

Vitesse kampt wel met een kaartenlast die het elftal op den duur op kan gaan breken. “We hebben geloof ik nu acht spelen die op scherp staan, dus je kunt wachten op schorsingen.” Edward Sturing neemt indien mogelijk wel maatregelen. “Zo wisselde ik tegen RBC daarom Gill Swerts, maar meestal kun je daar geen rekening mee houden.”

Bron: Omroep Gelderland 16-03-2006

Geen verrassingen in elftal Vitesse

Vitesse speelt vrijdagavond in de uitwedstrijd tegen NAC Breda in de te verwachten opstelling. Remco van der Schaaf, terug van een schorsing, vervangt de geblesseerde Abubakari Yakubu. Voor het overige kiest trainer Edward Sturing voor de formatie die zondag met 5-1 van RBC Roosendaal won. Ook Siebe Blondelle is terug van een schorsing, hij begint op de bank.

Vermoedelijke opstelling:

Wapenaar;
Verhaegh, Knol, Dingsdag, Swerts;
Knopper, Janssen, Van der Schaaf;
Hersi, Junker, Fränkel.

Bron: Omroep Gelderland 16-03-2006

Kaartverkoop NAC–Vitesse
17 maart 2006 (20.30 uur)

Pasfotoregistratie verplicht!

Buscombi

De bussen vetrekken om 18.30 uur vanaf De Rijnhal (vanwege het Giga Piratenfestival in Gelredome)

Autocombi

Omwisselpunt nr. 1: Texaco station op de A59 ­ parkeerplaats Steelhoven. Omwisselen uitsluitend mogelijk tussen 19.00 en 19.30 uur. Daarna is er geen mogelijkheid meer om uw biljet om te wisselen!

Bij vertrek van de bussen en bij het omwisselpunt op de A59 zal uw seizoenkaart of Club Card gescand worden op pasfotoregistratie. Vergeet dus niet uw seizoenkaart of Club Card, legitimatiebewijs & omwisselbiljet mee te nemen!

Nog geen foto laten maken?

U kunt een (gratis) foto laten maken bij Vitesse Ticketing in Gelredome op woensdag t/m vrijdag van 13.30 tot 17.00 uur.

maart 2006

Reportage Mads Junker in ‘De Voorzet’

Donderdag 16 maart 2006 is er onder voorbehoud in het TV Gelderland-programma De Voorzet een reportage te zien over Mads Junker. De Voorzet begint omstreeks 18.20 uur en wordt ieder uur herhaald. TV Gelderland is ook via internet te zien. Surf naar www.omroepgelderland.nl en klik op live tv. Hiervoor moet Windows Media Manager geinstalleerd zijn op uw pc.

maart 2006

Kleine spelersbus nieuwste artikel in fanshop Europese topclubs
Ook Vitesse heeft interesse getoond

Toen Ben Betgen het idee opperde om miniatuur spelersbussen van voetbalclubs te maken, lachten zijn kennissen hem in zijn gezicht uit. Maar Betgen liet zich niet uit het veld slaan en voerde zijn plan uit. Inmiddels is hij een zakenvriend van Bryan Roy en onderhoudt hij contacten met alle Europese topclubs.

Ben Betgen, tot voor kort tegelzetter en timmerman, lag op een nacht in bed te piekeren over zijn toekomst. De slechte economie baarde hem zorgen. Hoe zou hij in de toekomst zijn geld moeten verdienen? Zijn verzameling autootjes zette hem aan het denken. Hij knutselde er zelf wel eens één in elkaar en waarom zou hij dat niet voor voetbalclubs doen? Zijn vrienden wezen naar hun voorhoofd toen hij ze zei dat hij schaalmodellen van spelersbussen wilde maken.

Betgen zette door en die vasthoudendheid wierp zijn vruchten af. ,,Ik ben op goed geluk bij Vitesse naar binnen gelopen en heb ze van mijn idee verteld. Binnen veertien dagen werd ik teruggebeld met de mededeling dat ze het concept zeer interessant vonden en dat ik een paar prototypen moest maken. Op dat moment dacht ik nog dat ik in totaal een stuk of vijftien busjes en auto’s zou kunnen maken en verkopen, maar dat pakte anders uit. Ook veel andere clubs waren enthousiast en zagen een nieuw fanartikel in mijn clubautootjes. Al snel werd duidelijk dat ik het niet alleen afkon. Vervolgens liep ik op een internationale speelgoedbeurs de Duitse eigenaresse van Maisto, een van de grootste speelgoedautomakers ter wereld, tegen het lijf. Zij zag mijn idee direct zitten en we sloten een deal.”

Afgesproken werd, dat Maisto de voertuigjes zou maken en Betgen ging zelf met zijn plan de Europese topclubs langs. Die bleken één voor één brood te zien in zijn miniatuurbussen en -auto’s. Binnenkort zijn in de fanshops van 38 topclubs, van Chelsea tot Barcelona en Manchester United, de minivoertuigen te koop. Het meest trots is Betgen op de verkoop bij laatstgenoemde club. ,,Het is slechts een select aantal bedrijven toegestaan het beeldmerk van de club te gebruiken, daar kom je in principe niet tussen. Het is ons dus wel gelukt.”

Hij is net terug uit China, waar Maisto een van haar fabrieken heeft. De busjes rollen daar met enorme aantallen van de band. Het heeft er dus wat van weg, dat Betgens plan wel eens de kip met de gouden eieren kan zijn. ,,Als je bedenkt dat er alleen al in China miljoenen Manchester United-fans zijn en er de komende jaren 300 fanshops geopend worden, dan mag je inderdaad wel een verkoopsucces verwachten.”

Toch loopt Betgen niet juichend over straat. ,,Achteraf gezien lijkt het misschien makkelijk gegaan, maar ik heb veel tegenslag gehad. Veel mensen geloofden niet in mijn plannen. Sommigen in de voetbalwereld, zoals Ruud van Nistelrooys zaakwaarnemer Rodger Linse, hebben mij juist verder geholpen. En als ik straks geld kan verdienen dankzij het voetbal, wil ik ook wat voor de sport terugdoen. Ik wil dan het gehandicaptenvoetbal ondersteunen.”

De Europese presentatie van Betgens’ geesteskind vond vorige maand plaats, op Toy Fair in Neurenberg. Wie meer wil weten over de miniatuurbussen kan terecht op www.maisto.nl.

Bron: AD 16-03-2006

Minuut stilte bij NAC-Vitesse

Voor de wedstrijd AZ – Feyenoord wordt zondag een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan Anouk Schreuder. Het zesjarige dochtertje van Feyenoorder Alfred Schreuder overleed dinsdag aan een hersentumor. Ook bij NAC-Vitesse wordt begonnen met een minuut stilte. Schreuder speelde tussen 1997 en 2003 in Breda. RKC Waalwijk, de club waar Schreuder vorig seizoen voetbalde, overlegt vandaag op welke manier wordt stilgestaan bij de dood van Anouk Schreuder.

Bron: De Gelderlander 16-03-2006

Vitesse niet verder met Gino Coutinho

Vitesse neemt na dit seizoen afscheid van Gino Coutinho. De reservedoelman gaf eerder al aan dat hij graag aan spelen toe zou komen. Bij Vitesse zou hij alleen in aanmerking komen voor een nieuw contract als tweede doelman. Coutinho speelde in slechts één competitiewedstrijd en viel één keer in voor de beker. “Het is voor die jongen dus beter om ergens anders naartoe te gaan”, laat manager voetbal Jan Streuer weten. “Dit betekent niet dat Piet Velthuizen nu zonder meer tweede doelman wordt. Het zou ook kunnen dat we hem verhuren, zodat hij ervaring op kan doen.”

Bron: Omroep Gelderland 15-03-2006

Gino Coutinho verlaat Vitesse

Keeper Gino Coutinho gaat Vitesse aan het einde van het seizoen verlaten. Zijn aflopende contract wordt niet verlengd. Coutinho, die in twee seizoenen Vitesse tot nu toe drie officiële wedstrijden op het hoogste niveau speelde, heeft de clubleiding te kennen gegeven dat hij op zoek gaat naar een club waar hij eerste keeper kan worden.

Bron: Vitesse.nl 15-03-2006

10 vragen aan Theo Janssen
‘Ik zou niet weten waarom Oranje nu een gepasseerd station zou zijn’

Theo Janssen speelde tegen RBC Roosendaal afgelopen zondag voor het eerst sinds een maand weer een hele wedstrijd. Pijnlijke amandelen noopten de middenvelder van Vitesse tot een operatie, die hem tevens zijn voorselectie voor het Nederlands elftal kostte. Inmiddels kan Janssen (24) weer aan betere tijden denken. Oranje lonkt, maar eerst richt bij zich nog op de play-offs.

Ben je helemaal hersteld van de operatie?

‘Ja, maar het was best een flinke ingreep. Een operatie aan je amandelen klinkt misschien niet zo heftig, maar hoe ouder je bent, hoe meer last je ervan hebt. Het zegt genoeg dat ik acht dagen op bed heb gelegen en twee weken helemaal niets heb kunnen doen. Maar langzaamaan heb ik het ritme weer opgepakt en anderhalve week geleden tegen Roda JC kon ik voor het eerst weer meespelen. Op zich ging dat goed, al merkte ik dat negentig minuten nog te veel gevraagd was. Tegen RBC merkte ik dat ik weer helemaal in orde ben, al had dat zeker ook met het resultaat te maken.’

lees verder...

Bron: VI 15-03-2006

Uiterlijk volgende week beslissing over Peter van den Berg

Vitesse beslist deze of volgende week of Peter van den Berg (34) een nieuwe aanbieding wordt gedaan. Het contract met de verdediger loopt komende zomer af. De Arnhemse club heeft dit seizoen nog maar weinig profijt gehad van de diensten van de Rotterdammer. De centrale verdediger kwam door een knieblessure pas vier wedstrijden in actie.

Bron: VI 15-03-2006

Cruyffveld deze lente speelklaar

De jeugd in Malburgen Oost kan nog dit voorjaar een balletje trappen op het Cruyff Court in de wijk. Arnhem is de eerste stad in Gelderland met zo’n veldje. Het trapveldje met kunstgras komt te liggen bij sportpark De Bakenhof. Het gaat voluit Cruyff Court Vitesse Veld heten. Het voetbalveld kost een ton. Gemeente en Cruyff Foundation betalen ieder de helft.

Vitesse gaat samen met Sportbedrijf Arnhem, sportverenigingen en scholen zorgen voor een activiteitenprogramma. Afhankelijk van het weer kan de Malburgse jeugd eind april, begin mei op het Cruyff Court Vitesse Veld terecht. Of Johan Cruijff zelf een eventuele feestelijke opening zal bijwonen, daar is weinig over te zeggen, aldus een woordvoerder van de stichting van de legendarische nr. 14. “We zullen dat eerst moeten bespreken met de betrokkenen”, zegt hij. “Bovendien moet Johan Cruijff net in Nederland zijn – hij woont in Barcelona – en het moet passen in zijn agenda.”

Bron: De Gelderlander 15-03-2006

Politie werkt aan Hooligan Top 500

In de bestrijding van voetbalvandalisme werkt de politie sinds kort aan een nieuw fenomeen: Een databank met informatie over de belangrijkste probleemsupporters in Nederland. Het gaat om een zogenoemde top-500, een zwarte lijst, die bij het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV) wordt geregistreerd. De kennisbank is een belangrijk onderdeel van het nieuwe project Hooligans in Beeld (HiB). Alle 22 regiokorpsen met een club in het betaalde voetbal werken hieraan mee. Het project heeft een looptijd van twee jaar en moet eind 2007 zijn afgerond. Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) heeft een bedrag van bijna een half miljoen euro uitgetrokken voor HiB. Bij het verzamelen van informatie over probleemsupporters dient de politie niet alleen te letten op wangedrag bij voetbalwedstrijden, zo laat Remkes in een brief aan de Tweede Kamer weten. Ook probleemgedrag op andere momenten en plaatsen, in de wijk of tijdens het uitgaan, moet worden verzameld en vastgelegd. Op basis van deze informatie bespreken de regiopolitie, de betreffende profclub, het Openbaar Ministerie (OM) en andere gemeentelijke organisaties mogelijke maatregelen. Het kan gaan om stadionverboden, meldingsplichten of hulpverleningsprojecten. Een persoons- of groepsgerichte aanpak als maatwerk moet volgens Remkes centraal staan. De minister verwacht veel van de nieuwe bestrijdingsmethode. “We krijgen een sterke verbeterde informatiepositie”, schrijft hij. “Het aantal incidenten rond voetbalwedstrijden zal afnemen. Daardoor kan de politie-inzet op wedstrijddagen omlaag. Bovendien krijgen we beter zicht op veelplegers en jeugdproblematiek.”

Remkes stelt in zijn brief aan de Tweede Kamer dat bij een positief resultaat van het proefproject ‘electronische meldingsplicht door stemherkenning’ onder leiding van het OM landelijk zal worden ingevoerd. De bewindsman begon inmiddels het wetgevingsproces om een bestuursrechtelijke meldingsplicht (van overheidswege) te realiseren. Voor een civielrechtelijke meldingsplicht, afgedwongen door onder meer de clubs, moet Remkes nog in overleg treden met de voetbalbond KNVB. De minister benadrukt in zijn brief dat hij nog steeds niets voelt voor invoering van een zelfstandigde voetbalwet. “In Nederland bestaan veel mogelijkheden om voetbalvandalisme te bestrijden. Een voetbalwet zou een op zich onjuist precedent vormen. De vraag rijst dan of in het vervolg bij elke maatschappelijke kwestie een afzonderlijk stelsel van wettelijke regelingen in het leven moet worden geroepen.” Remkes bespreekt dinsdag met collega Donner (Justitie) en staatssecretaris Ross (Sport) in de Tweede Kamer de ontwikkelingen in de bestrijding van voetbalvandalisme.

(Bron: planet.nl, maandag 13 maart 2006)

Bron: SOVS.nl 14-03-2006

Gevaar voor competitievervalsing dreigt II

De reguliere competitie begint op zijn eind te lopen, de eindrangschikking begint vorm aan te nemen. En dus ook de mogelijkheden om al in te schatten of het nog zinvol is veel inspanningen te verrichten. PSV moet nog even aan de bak, maar de voorsprong is erg geruststellend. Feyenoord zal de nummer 2 positie willen handhaven, want op die manier kunnen AZ en Ajax in de eerste play-off ronde worden vermeden. Ook zij zullen nog even niet al te veel risico kunnen nemen. AZ heeft nog wat kansen op de tweede plaats en zit al echt te dubben: gaan we nog voor die tweede plaats of niet. Ajax kan relaxt de wedstrijdjes spelen, de tweede plaats is onbereikbaar, de vierde plaats inmiddels redelijk veilig in houden. Men kan alle krachten in de competitie sparen voor de play-offs. Elke club heeft zo zijn eigen afweging om zich in te gaan spannen of juist de wedstrijd maar achteloos weg te geven. Het laat zich raden dat een en ander de komende weken grote gevolgen gaat hebben voor de wedstrijden. En nu kunnen alle voorstanders van de play-offs wel beweren, dat er nu toch een aantal belangrijke wedstrijden komen die anders al lang niet meer van belang zouden zijn, daar staat dan echter tegenover dat de competitievervalsing ook nog nooit groter zal zijn geweest. Tel uit je winst !!

Schema Playoffs op basis van huidige stand

Play-offs komen eraan, het rekenen begint

De eredivisie heeft nog zes ronden te gaan. Toch richten de trainers zich al op de play-offs, het naspel waarin startbewijzen voor Europees voetbal te verdienen zijn. De trainers van de eredivisieclubs zijn aan het rekenen geslagen. Zes wedstrijdronden voor het einde van de competitie richten ze zich al voorzichtig op de play-offs, die een week na het competitieslot (op 16 april) beginnen en tot belangrijke beslissingen voor de Europese toernooien moeten leiden. AZ-trainer Louis van Gaal maakt er geen geheim van zijn spelers de komende weken te ontzien om ze fit te houden voor het nieuwe verlengstuk van de competitie. Bovendien heeft hij zich laten ontvallen dat het voor zijn ploeg beter is om het langzaam uit de misère herrezen Ajax te ontlopen in het gevecht om een plaats in de voorronde van de Champions League. AZ en Ajax bezetten de derde en vierde plaats op de eredivisieranglijst. Als ze die posities ook na de laatste dag nog innemen, treffen ze elkaar in de eerste play-off-ronde.

Zoals bekend draait het in de komende play-offs om de Europese startbewijzen. De aanstaande landskampioen is straks zeker van deelname aan de Champions League. Voor de torenhoge favoriet PSV zit daarom het seizoen erop als titelprolongatie op 16 april eenmaal een feit is. Als PSV zich plaatst voor de bekerfinale (zondag 7 mei) moet het een periode van enkele weken met louter trainingen overbruggen. De nummers twee tot en met negen van de eredivisieranglijst gaan dan in een knock-out-competitie de strijd met elkaar aan om het tweede startbewijs voor de Champions League, drie plaatsen in het UEFA Cuptoernooi en drie posities in de kalender van het Intertoto-toernooi. Deelname aan de Intertoto was altijd vrijwillig, vanaf dit jaar geldt de start als een prijs. Als Ajax, dat vanavond tegen Inter speelt, dit jaar de Champions League wint en zich automatisch plaatst voor de volgende editie dan vervalt de mogelijkheid voor een derde kandidaat om zich voor dit toernooi te kwalificeren.

De play-offs zijn in het leven geroepen om het klassieke, dertig jaar oude, competitiemodel van meer kwaliteit en spanning te voorzien. Voorzitter Michael van Praag van het eredivisieplatform ECV voorspelde een toeloop van publiek, media en sponsors. Bij de trainers was er vooral bezwaar tegen overbelasting van de spelers en het oneerlijke karakter dat de beslissingen in de nieuwe opzet met zich mee kunnen brengen.

Wat dat laatste betreft heeft voorzitter Jan Reker van de Coaches Betaald Voetbal steeds gewezen op de mogelijkheid dat een club die in de reguliere competitie als tweede eindigt straks genoegen moet nemen met niet meer dan een deelnamebewijs aan het Intertoto-toernooi. De nummer twee van de eredivisie speelt straks een dubbel-wedstrijd tegen de nummer vijf. Tegelijkertijd treffen ook de nummers drie en vier elkaar op mogelijk 20 en 23 april.

Aan de invoering van de play-offs is de nodige beroering voorafgegaan. Vooral bij de politiek leidde de toegevoegde kalender tot de vraag of het maatschappelijk verantwoord was zoveel wedstrijden, waarbij enkele met een verhoogd risico, aan het programma toe te voegen. KNVB en clubs hebben op het gebied van veiligheid nieuwe toezeggingen moeten doen.

Het definitieve wedstrijdschema wordt maandag 17 april bekend gemaakt. Enige onzekerheid is er nog over het programma voor 29 en 30 april, het weekeinde waarin Koninginnedag wordt gevierd. De KNVB houdt er rekening mee dat vanwege de festiviteiten op zaterdag, op zondag onvoldoende politiemensen beschikbaar zijn voor het ordelijke verloop van de wedstrijden. ‘Omdat we groot vertrouwen hebben in dit experiment en we de discussie over een mogelijk burgemeestersverbod willen voorkomen, zullen we ons heel flexibel opstellen’, liet de KNVB gisteren weten. Zowel de winnaars als verliezers van de eerste play-off-ronde spelen vervolgens twee keer tegen elkaar in de tweede ronde. De uiteindelijke winnaar daarvan komt uit in de voorronde van de Champions League, de verliezer wordt ingeschreven voor het UEFA Cup-toernooi. In een vergelijkbare reeks maken de nummers vijf tot en met negen uit wie zich mag ontfermen over de twee resterende UEFA Cup-bewijzen. De verliezers blijven in de race voor de Intertoto-competitie. In die race komen ook de nummers tien tot en met dertien van de eredivisie uit.

(De Volkskrant, dinsdag 14 maart 2006, Poul Annema)

Bron: SOVS.nl 14-03-2006

Nieuw scorebord voor Vitesse-Utrecht

Vitesse verwacht een van de twee nieuwe scoreborden gebruiksklaar te hebben voor de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht, op zondag 9 april. In februari viel het splinternieuwe megabeeldscherm in stadion Gelredome naar beneden. De eerstkomende thuiswedstrijd, vrijdag 24 maart tegen Sparta, komt nog te vroeg voor de Arnhemse club. “Ik verwacht dat we de wedstrijd tegen Utrecht zullen halen”, zegt algemeen directeur Paul van der Kraan van Vitesse. “Het tweede scorebord volgt voor het begin van het nieuwe seizoen.”

Bron: De Gelderlander 14-03-2006

Play-offs om des keizers baard en een handvol euro’s

De nummers 10, 11, 12 en 13 van de eredivisie moeten aan het einde van de competitie aan play-offs deelnemen, waarbij de enige beloning bestaat uit geldprijzen. De ECV heeft hiervoor 400.000 euro ter beschikking gesteld. Oorspronkelijk zou er in de ’troost-play- offs’ gespeeld worden om een tweede ticket voor in de Intertoto-competitie. Sterker, de KNVB rekende in eerste instantie zelfs op drie plaatsen in de Europese zomercompetitie die weer uitzicht verschaft op deelname aan de UEFA Cup. Afgelopen najaar besloot de Europese voetbalbond echter de hele opzet van de Intertoto te wijzigen, waardoor er minder clubs kunnen deelnemen.

Bij de KNVB gelooft niemand er meer in dat er nog een tweede (laat staan derde) ticket voor de Intertoto te halen valt. Daardoor spelen de ploegen op de tiende, elfde, twaalfde en dertiende plaats straks dus om des keizers baard. Die clubs zouden dus net als de nummers veertien en vijftien vroegtijdig op vakantie kunnen. Probleem is echter dat de duels wel verkocht zijn aan Talpa en Versatel, omdat ze nu eenmaal onderdeel uitmaakten van het hele tv-voetbalpakket. De ECV heeft dus een leveringsplicht, reden waarom de duels toch moeten worden gespeeld.

Of het publiek daarop zit te wachten, is natuurlijk de vraag, maar om het overbodige toetje voor de clubs enigzins aantrekkelijk te maken worden er nu geldprijzen ter beschikking gesteld. Alex Tielbeke van de ECV: “In totaal is er voor die vier clubs 400.000 euro beschikbaar. Hoe de verdeling zal zijn moeten we nog met de clubs overleggen.”

Afgaande op de huidige ranglijst (na 28 speelronden) zouden RKC, Vitesse, Roda JC en NAC om het geld mogen (dan wel moeten) voetballen. Over een week kan de situatie overigens al weer anders zijn. Dan worden de twee halve finales van de KNVB-beker gespeeld: PSV-AZ en Ajax-Roda JC. Wanneer beide teams die de finale halen in de topvijf eindigen, dan valt er weer iets te halen voor de nummers 10 tot en met 13. Immers, omdat de winnaar van de KNVB-beker ook een UEFA Cupplaats krijgt, is dan iedereen in de topvijf zeker van Europees voetbal. Daardoor schuift het laatste ticket naar beneden en kan de winnaar van de troost-play-offs zich alsnog plaatsen voor de Intertoto.

De zaken worden weer anders wanneer de club die zich via de bekerfinale verzekert van een UEFA Cup-plaats, eindigt op plaats zes tot en met negen. Die club wordt dan vrijgesteld van deelname aan de play-offs, zodat de nummer tien van de ranglijst (momenteel is dat RKC) dan mee mag doen. Inmiddels heeft de KNVB ook een alternatief speelschema opgesteld voor de play-offs. Dit omdat de bond op voorhand problemen vreest in het weekeinde van 29 en 30 april, wanneer Nederland Koningennedag viert. Menig burgemeester zal dan niet zitten te wachten op een risicowedstrijd. En onderwijl kruist men in Zeist ook de vingers wat betreft de bekerfinale. De halve finales maken immers een eindstrijd tussen Ajax en PSV mogelijk. En dat dan in Rotterdam…

Bron: De Gelderlander 14-03-2006

Actie Eredivisie NV tegen internetpiraten

Eredivisie NV dreigt websites die het mogelijk maken via internet gratis te kijken naar eredivisiewedstrijden met een proces. Dat meldt de Wereldomroep.

Een aantal Nederlandse sites verwijst naar Chinese websites waar het voetbal te zien is. Het signaal van Chinese betaalzenders wordt via krachtige computers op universiteiten op internet gezet. De Nederlandse sites worden per weekend door enkele tienduizenden Nederlanders bezocht.

Het verspreiden van het Chinese signaal gaat volgens het P2P-systeem. Een website als voetbalinbeeld.nl doet niet meer dan het aanbieden van links naar de Chinese streams en uitleg over het P2P-systeem. De website heeft nu wel de directe links verwijderd, en zegt tegen de Wereldomroep zo aan de eisen van Eredivisie te voldoen.

Maar volgens de Wereldomroep wordt ook steeds vaker het Nederlandse Versatel-signaal ‘doorgeprikt’ op internet. Op Versatel zijn alle wedstrijden live te zien, maar het aantal klanten blijft ver achter bij de doelstelling van 100.000 abonnees.

Bron: Wereldomroep 13-03-2006

Yakubu drie tot vier weken uitgeschakeld

Middenvelder Abubakari Yakubu van Vitesse moet drie tot vier weken langs de lijn toezien. De speler van de Arnhemse eredivisionist viel zondag in de wedstrijd tegen RBC Roosendaal al in de 18e minuut uit met een dijbeen blessure. Nader onderzoek wees uit dat er een sprake is van een scheurtje in het linkerbovenbeen.

Voor het herstel van deze kwetsuur staat minimaal drie weken.

Twee spelers maken deze week daarentegen hun rentree. Tom de Mul en Etienne Esajas (beide geblesseerd aan de linkerenkel), hervatten woensdag de groepstraining. Peter van den Berg is dichtbij wedstrijdfitheid. De verdediger, die al zeven maanden niet speelde, zal naar verwachting over circa twee weken zijn eerste wedstrijd na zijn blessure gaan spelen. Ook het herstel van doelman Gino Coutinho (knie) verloopt voorspoedig. Hij zit in de opbouw naar de groepstraining.

Bron: Vitesse.nl 13-03-2006

Vitesse zoekt ’type Co Adriaanse’

Een woordvoerster van Vitesse heeft vandaag naar buiten gebracht dat de club op zoek is naar een ’type Co Adriaanse’ als oefenmeester voor het volgend seizoen. ,,De spelersgroep heeft de voorkeur uitgesproken voor een oudere, ervaren trainer die boven de groep staat”, aldus de zegsvrouw. ,,Maandagavond wordt die profielschets tijdens een vergadering voorgelegd aan de raad van commissarissen. Daarna gaan we serieus op zoek.” Huidig coach Edward Sturing maakte onlangs bekend dat hij in de zomer vertrekt bij Vitesse, ondanks zijn tot medio 2007 doorlopende contract.

Bron: voetbal24.nl 13-03-2006

Jong FC Twente-Jong Vitesse afgelast

Het competitieduel tussen Jong FC Twente en Jong Vitesse, dat voor maandagavond op het programma stond, is afgelast. In plaats daarvan traint het elftal van Gery Vink maandagmiddag op het kunstgrasveld van GVVV in Veenendaal. Een nieuwe datum voor deze wedstrijd wordt binnenkort door de KNVB bepaald.

Bron: Vitesse.nl 13-03-2006

Vitesse kijkt opnieuw naar Anders Due

Vitesse heeft dit weekend opnieuw gekeken naar Anders Due. De Deen speelt voor FC Nordsjaelland, dat de competitie zondag hervatte tegen Odense BK met een 2-0 nederlaag. Due werd bekeken door manager voetbal Jan Streuer van Vitesse en voormalig bestuurslid technische zaken Herman Veenendaal. De 23-jarige linkerspits speelde eerder dit seizoen samen met Mads Junker en gaf meer dan de helft van de assists bij de 15 doelpunten die Junker in Denemarken scoorde. Due staat in totaal op 14 assists en 2 goals. Hij was ook al mee op stage met de Deense nationale ploeg in Hongkong.

Bron: Omroep Gelderland 13-03-2006

Vitesse wil verder met Pieter Huistra

De nieuwe hoofdtrainer van Vitesse gaat samenwerken met assistent-trainer Pieter Huistra. Dat zegt algemeen directeur Paul van der Kraan. Huistra staat tot medio 2007 als assistent-trainer onder contract bij de Arnhemse club. “Hij heeft een doorlopend contract en dus zal hij in principe ook volgend seizoen assistent-trainer zijn”, zegt Van der Kraan. “Ik heb geen reden om aan te nemen dat dat niet zo zal zijn. We zijn op zoek naar een hoofdtrainer. That’s it.”

Huistra was tot voor kort in beeld voor het hoofdtrainerschap bij FC Zwolle, maar de club uit de eerste divisie heeft gekozen voor Jan Everse. De huidige assistent van de vertrekkende Edward Sturing verklaarde onlangs al dat hij graag verder gaat als assistent-trainer bij Vitesse. En met bovenstaande uitspraak van Van der Kraan lijkt het dus ook uitgesloten dat de nieuwe hoofdtrainer een eigen assistent-trainer mag meenemen danwel benoemen. Huistra reisde zaterdag samen met technisch manager naar Engeland, waar het tweetal scoutingswerkzaamheden verrichtte. Sturing kreeg die dag hulp van Jong Vitesse-trainer Gery Vink tijdens de afsluitende training voor het duel met RBC.

In de speurtocht naar een nieuwe hoofdtrainer heeft de clubleiding van Vitesse met de spelers gesproken. Afgelopen vrijdag zaten Van der Kraan en technisch manager Jan Streuer om de tafel met Theo Janssen, Richard Knopper, Ruud Knol en Michael Dingsdag. “De spelers uit de spelersraad hebben aangegeven welk soort trainer zij het liefst willen”, aldus Van der Kraan. “We hebben gesproken over eigenschappen en kenmerken van de trainer. Wij hebben gezegd dat we hun verhaal mee zullen nemen. Morgen (vandaag, red.) leggen we ons plaatje neer bij de Raad van Commissarissen. Ik vind het onderwerp van de nieuwe trainer dermate belangrijk dat zij erbij betrokken worden. Het is heel belangrijk dat iedereen zich kan vinden in het soort trainer dat er komt.”

Na het onderhoud met de RvC zal de zoektocht naar een nieuwe hoofdtrainer concrete vormen krijgen. “Dan zullen we de trainers zoeken die in het plaatje passen en pas daarna zullen we trainers gaan benaderen”, aldus Van der Kraan. “Dan wacht Jan (doelt op Streuer,red.) dus veel werk.”

Bron: De Gelderlander 13-03-2006

Vitesse vecht tegen kloof van vijf punten

Wil Vitesse zijn doelstelling (eerste negen) bereiken, dan moet de ploeg een flinke kloof dichten. Het gat naar FC Twente en NEC bedraagt vijf en zes punten. De nummers zes tot en met negen van de eindranglijst spelen in de play-offs om een startbewijs voor het toernooi om de UEFA Cup. Plek zes (FC Groningen, 44 punten) en zeven (Heerenveen, 43) zijn te ver uit beeld voor Vitesse (36 punten), dat zich moet richten op NEC (42) en FC Twente (41).

Het programma van de betrokken clubs luidt als volgt:

8. NEC 28-42: PSV uit (18/3), Groningen thuis (25/3), Heerenveen thuis (1/4), NAC uit (8/4), Roda thuis (12/4) en Vitesse uit (16/4).

9. FC Twente 28-41: RBC uit (19/3), Heerenveen thuis (25/3), Feyenoord uit (2/4), ADO Den Haag thuis (9/4), AZ uit (12/4) en FC Groningen thuis (16/4).

10. RKC 28-39: Heerenveen uit (18/3), AZ thuis (26/3), Utrecht uit (31/3), Heracles thuis (8/4), Sparta uit (12/4) en Ajax thuis (16/4).

11. Vitesse 28-36: NAC uit (17/3), Sparta thuis (24/3), FC Groningen uit (2/4), FC Utrecht thuis (9/4), Ajax uit (12/4) en NEC thuis (16/4).

12. Roda JC 28-36: ADO uit (18/3), RBC thuis (26/3), Ajax thuis (2/4), Willem II uit (9/4), NEC uit (12/4) en Heracles thuis (16/4).

Bron: De Gelderlander 13-03-2006

Deense muziek helpt scorende Mads Junker

Vitesse’s nieuwe spits Mads Junker scoorde gisteren zijn eerste treffer in Gelredome. Het was meteen een belangrijke. Met zijn rake kopbal was de schiettent tegen RBC Roosendaal officieel geopend: 5-1. Met een brede lach op zijn gezicht zocht Mads Junker gistermiddag de kleedkamer op, na de veegpartij tegen RBC. “Het heeft gewerkt”, zei hij tegen Ester Bal, de persvoorlichtster van Vitesse, die ervoor had gezorgd dat voor het duel en in de pauze Deense muziek uit de luidsprekers in Gelredome galmde.

Al na in de vijfde minuut promoveerde Junker een hoekschop van Theo Janssen tot openingstreffer. “Het werd tijd dat ik een doelpunt maakte in Gelredome”, sprak Junker na zijn zesde optreden in het overdekte stadion. Vorige maand had de 24-jarige Deen zijn eerste treffer in Arnhemse dienst geproduceerd in Heerenveen (4-1), waardoor hij na tien wedstrijden op twee doelpunten staat. “Ik was een beetje gefrustreerd dat ik nog maar een keer had gescoord voor Vitesse”, erkende Junker. De laatste weken ging het slecht met het team. Daardoor werd het ook voor mij heel lastig. Maar ik besef heel goed dat ik hier ben om te scoren.”

Tot dusver viel Junker vooral op vanwege zijn (mee)voetballende vaardigheden en zijn lovenswaardige vlijt. “Ik ben meer een teamspeler dan een spits die alleen maar wacht op zijn kans om te scoren”, aldus Junker. De 5-1 van Fred Benson had deze uitspraak vlak daarvoor gestaafd. Na een mooie pass van Youssouf Hersi had Junker een vrije doortocht aan de rechterkant. De spits had voor zijn tweede treffer kunnen gaan, maar gaf de bal keurig breed op Benson bij de tweede paal.

“Fred is een goeie jongen, ik mag hem wel”, lachte Junker. “Hij stond er simpelweg beter voor dan ik. Misschien had ik anders gedacht als ik tien wedstrijden niet had gescoord, maar ik ben opgevoed te handelen in het belang van het team.” Zijn onzelfzuchtige houding heeft hem in korte tijd al de nodige populariteit opgeleverd. Zo hing er gisteren in Gelredome een spandoek op de Oost-tribune met de tekst ‘Junker in Oranje’.

De voetballer heeft het doek zien hangen. “Hartstikke mooi dat ze zoiets doen”, glunderde Junker. “De fans behandelen me goed. Je ziet dat ze me mogen en dat ze me steunen. Ik vind het mooi hier te spelen en probeer iets terug te doen voor de supporters. Dat gaat steeds beter, nu ik voor het eerst helemaal fit ben.”

Bron: De Gelderlander 13-03-2006

Sturing kiest op valreep de aanval

Edward Sturing koos gistermiddag net als zijn spelers de aanval. De scheidende trainer van Vitesse mikte op zijn kritikasters, de spelers op RBC: 5-1. Vitesse haalde gistermiddag ongekend uit na vijf nederlagen op rij. Binnen acht minuten legde de thuisploeg met twee treffers het bezoekende RBC op de knieen. Daarna was het niet meer de vraag wie er zou winnen, maar hoe hoog de score zou oplopen; 5-1 dus. Toch kon er bij trainer Edward Sturing na afloop geen glimlach vanaf. De trainer kondigde anderhalve week geleden zijn vertrek aan omdat hij de motivatie mist nog een seizoen door te gaan. Na de 5-1 zege vroeg Sturing nogmaals aandacht zijn vertrek toe te lichten.

“Ik heb me mateloos gestoord aan verhalen dat ik niet gemotiveerd zou zijn. Niemand heeft mij horen zeggen dat ik voor dit seizoen niet gemotiveerd ben. Mensen die dat roepen, begrijpen er niks van. Ik zit 35 jaar in het betaalde voetbal en heb me altijd voor meer dan honderd procent gegeven. Anders hou je het ook niet zo lang bij een club vol”, legde Sturing geagiteerd uit.

De clubman, negentien jaar Vitesse, vindt niet dat de tussentijdse mededeling onhandig was. Sturing meldde met acht duels te gaan, op een moment dat zijn ploeg ondermaats presteert, dat hij zijn tot medio 2007 doorlopende contract niet uitzit. Met als oorzaak een gebrek aan motivatie, maar dat gold zogezegd niet de huidige jaargang. “Ik heb de club mijn besluit meegedeeld, Vitesse wilde het vervolgens naar buiten brengen, van mij hoefde het niet. Maar zo voorkom je wel speculaties. Op het moment dat Vitesse een nieuwe trainer zoekt, lekt het toch uit”, weet Sturing.

De trainer wijst ter ondersteuning van zijn motivatie op de werklust binnen de lijnen. Vitesse verloor vorig week van Roda JC op voetbalintelligentie, niet op werklust. De thuisploeg was gisteren heer en meester tegen het RBC van Robert Maaskant, wel eens genoemd als opvolger van Sturing, maar vooralsnog niet in beeld. “Als ik onvoldoende motivatie bezat, zou je dat in het veld terugzien bij spelers. Aan de motivatie van de spelers mankeert niks”, vond Sturing, die de druk voor de komende zes wedstrijden bij zijn mannen legt. “Als de spelers net zo veel motivatie hebben als ik, is er volgens mij nog best iets te halen.”

Sturing heeft na zijn aangekondigde vertrek wel een idee over het profiel van zijn opvolger. “Al zou ik op dit moment geen naam kunnen noemen.” De clubleiding hoorde inmiddels de wensen van de spelersgroep, (nog) niet die van Sturing. “Zij hoeven mij niks te vragen, maar ik heb er wel ideeen over. Het is aan de club of ze mijn mening willen horen.” Sturing zelf heeft nog geen nieuwe werkgever, en geen contacten, zegt hij. “Ik hou mij er ook liever niet bezig. Ik wil deze klus goed afmaken.”

Door de zege op RBC houdt Vitesse nog een kiertje richting de play-offs over. Mads Junker, Ruud Knol, Youssouf Hersi, Richard Knopper en Fred Benson scoorden, Paul Kpaka (4-1) deed een kleinigheid terug voor de club van Maaskant. Die coach schaamde zich na afloop over de wanprestatie en riep zijn spelers toe ‘ga maar snel de bus in, jullie hebben niks te zoeken in een eredivisiestadion’.

Bron: De Gelderlander 13-03-2006

Opluchting bij Vitesse
Sturing: Ik heb me nooit druk gemaakt om mijn positie

Vitesse-trainer Edward Sturing wilde na de wedstrijd tegen RBC (5-1) even iets recht zetten. Speculaties als zou hij niet meer gemotiveerd zijn om bij de Arnhemmers aan het roer te staan, hebben hem laaiend gemaakt. Weliswaar vertrekt hij komende zomer na jaren bij Vitesse, het heeft zijn drang om er dit seizoen nog iets van te maken niet veranderd: ,,Mensen die me kennen weten dat ik overal en altijd tot de laatste dag gemotiveerd ben,” zegt de oefenmeester verontwaardigd. ,,Berichten die anders beweren zijn onzin. Dat zie je ook. Als ik niet meer gemotiveerd was, liep er hier een ongemotiveerd zooitje. Zeker niet het geval, vind ik. Ik ben alleen niet meer gemotiveerd voor de langere termijn. Daarom stap ik na dit seizoen op. En voor sommige jongens is het goed wanneer er eens iemand anders voor de groep staat. Iemand als Michael Jansen train ik al vele jaren. Laat hem nu eens onder een ander werken.”

Sturing wilde het niet zeggen, maar op de ontmoeting met de nummer laatst van de eredivisie lag een berg druk. Vijf nederlagen op een rij had zijn ploeg moeten verwerken, de play-offs daarmee steeds verder uit beeld zien verdwijnen. Daarbij opgeteld het toch al nakende afscheid van Vitesse, waren er de geruchten als zou Sturing bij een negatief resultaat de laan uitgestuurd worden. Het uitermate zwakke RBC, dat zich eenvoudig liet slachten, kwam achteraf als geroepen. ,,Maar ik heb me deze week nooit druk gemaakt om mijn positie,” bezweert Sturing. ,,Meer dan 110 procent mijn werk doen, kan ik niet. En dat we vorige week tegen Roda prima speelden, daar praat niemand nu nog over. Het gaat alleen om het resultaat. Zo zit de voetballerij in elkaar. Dat vind ik trouwens één van de negatieve aspecten van de voetbalwereld.”

Terwijl Sturing probeert het seizoen zo goed als mogelijk af te sluiten, is Vitesse hard op zoek naar een opvolger van de clubman. Vorige week sprak de leiding onder meer met de spelersraad over wie in hun ogen de ideale nieuwe trainer zou zijn. ,,Ze vroegen ons onder meer welk type goed zou zijn voor deze spelersgroep,” zegt Michael Dingsdag over dit onderhoud. ,,Welke kwaliteiten hij moet bezitten? Daar zeg ik liever niets over, omdat je alles wat ik zeg negatief kan uitleggen ten opzichte van Sturing. Of de club ook echt wat met onze opmerkingen doet, weet ik natuurlijk ook niet. De buitenwacht moet in ieder geval niet te veel waarde hechten aan zo’n gesprek Wie mijn ideale trainer zou zijn? Co Adriaanse.” RBC-coach Robert Maaskant staat niet op het lijstje van Dingsdag. De coach had gisteren ook wel andere zaken aan zijn hoofd. Maaskant was zo boos over het vertoonde spel dat hij hard uithaalde naar zijn spelers. ,,Ik heb net in de kleedkamer gezegd dat we snel moesten douchen en de bus in. Wij hebben namelijk niets te zoeken in een eredivisiestadion. Als je de motivatie mist om er iets van te maken, krijg je nederlagen als dit.”

Bron: AD 13-03-2006

Analyses Sturing en Maaskant

Robert Maaskant: ‘spek en bonen voetbal’

Robert Maaskant was niet bepaald mild over de prestatie van zijn ploeg. De trainer vond de motivatie ‘schandalig’ en laakte meermalen de inzet van zijn spelers. ”Het word geen vrolijk verhaal ben ik bang”, was de opening van zijn analyse na afloop. “We moeten ons neerleggen bij de degradatie, maar we hebben voor de resterende duels wel een doelstelling neergelegd van één punt gemiddeld per wedstrijd. Vandaag begonnen we met veel risico, één op één achterin. Dat is misschien naïef, maar zeker niet de oorzaak van de nederlaag. Na de snelle tegengoals heb ik in de rust gezegd dat we in ieder geval met plezier moesten gaan voetballen, maar dat hebben we schandalig af laten weten. Ik vind dat we op deze manier voor spek en bonen meedoen aan de competitie. Het klinkt hard, maar niemand heeft vandaag een voldoende gehaald. Ik hoop dat we voor ons eigen publiek in de thuiswedstrijden nog wat kunnen laten zien. Vandaag hebben we alleen voor de thuisploeg voor sfeer kunnen zorgen”, aldus een zeer ontevreden Maaskant.

Edward Sturing: ‘snelle goals duw in de rug’

”Na de slechte periode met vijf nederlagen op rij stonden we bij aanvang natuurlijk flink onder druk. Gelukkig kwamen we al vroeg in de wedstrijd op 2-0 en dat is een flinke duw in de rug. We scoren dit seizoen weinig uit standaardsituaties en vandaag gaan de eerste twee er op die manier in. Ik vind dat we vandaag aardig hebben gespeeld en, belangrijker, veel kansen hebben weten te creëren. Het maken van doelpunten uit de kansen is echter ons manco. Ondanks de 5-1 uitslag hadden we er nog veel meer kunnen en moeten maken. Desondanks ben ik tevreden met de prestatie en doen we nog volop mee in de race om een plek in de Play-offs. We hebben het echter niet in eigen hand. De overwinning vandaag is in ieder geval een goede stimulans voor komende serie wedstrijden.”

Bron: Vitesse.nl 12-03-2006

Robert Maaskant in beeld bij Vitesse

De trainer van RBC Roosendaal, Robert Maaskant, is naar eigen zeggen in beeld om volgend seizoen trainer te worden bij Vitesse. Maaskant kan bij degradatie ondankds een doorlopend contract weg uit Roosendaal. Maaskant zou één van de overgebleven kandidaten zijn, net als Jan Wouters, die na dit seizoen vertrekt bij Glasgow Rangers. Volgens algemeen directeur Paul van der Kraan van Vitesse zijn de spelers inmiddels gehoord. “We hebben vrijdag met de spelersraad gesproken en maandag overleg ik het profiel van de nieuwe trainer aan de Raad van Commissarissen.”

Bron: Omroep Gelderland 12-03-2006

Mads Junker is eindelijk belangrijk

Het belangrijkste doelpunt van Vitesse tegen RBC Roosendaal was de 1-0 van Mads Junker. Daarmee werd al in de 5e minuut de ban gebroken. “In dit soort wedstrijden moet je snel scoren. Dan knapt er meteen iets bij de tegenstander en als je dan binnen tien minuten ook de tweede maakt, dan is het al bijna gelopen. Wij hadden natuurlijk nog veel meer moeten scoren, 8-1 of 9-1 was logisch geweest gezien de kansen.” Mads Junker vond RBC een van de zwakste ploegen waartegen hij ooit speelde. “Ik heb dat zelfs in Denemarken nauwelijks meegemaakt. RBC heeft echt het niveau niet voor de eredivisie.”

Bron: Omroep Gelderland 12-03-2006

Youssouf Hersi excelleert en geniet

Vitesse had geen enkele moeite met RBC Roosendaal en vooral Youssouf Hersi excelleerde in Gelredome. “We speelden makkelijk. We begonnen ook heel goed, zoals afgesproken. Het was echt genieten. Als het eenmaal loopt, gaat iedereen weer makkelijker spelen. Ik voelde zelf ook wel dat ik zou gaan scoren, dat zeiden ze in de rust in de kleedkamer tegen mij.” Met zijn negende treffer achterhaalde Hersi de vertrokken Matthew Amoah. “Ja, ik ga hem zeker voorbij, maar we hebben de punten harder nodig dan doelpunten. Te beginnen vrijdag uit tegen NAC, dan wil ik er weer eentje inschieten.”

Bron: Omroep Gelderland 12-03-2006

Yakubu valt uit met dijbeenblessure

Vitesse-middenvelder Abubakari Yakubu viel zondag in de thuiswedstrijd tegen RBC uit met een dijbeenblessure. Hij werd vervangen door Onur Kaya. De Ghanees was niet het enige blessuregeval bij de Arnhemmers. Aanvaller Tom De Mul zat niet bij de selectie. De rechtsbuiten kampt met een enkelblessure. ‘Ik heb een schop gehad op de training. Die enkel is helemaal dik. Dit is balen’, zegt De Mul, die op de nominatie staat terug te keren bij Ajax. Vitesse huurt de Belg.

Bron: Omroep Gelderland 12-03-2006

RBC goed voor vertrouwen

Vitesse heeft door een mooie 5-1 zege op hekkensluiter RBC de kans op de Play-offs open gelaten. Bij vlagen werd er uitstekend gespeeld en de doelpunten waren zondagmiddag van prima kwaliteit.

Ondanks het gesloten dak werden de gasten uit Roosendaal getroffen door een storm die de wedstrijd al vroeg besliste. Na vijf minuten kopte Mads Junker een corner van Theo Janssen prachtig binnen en binnen tien minuten was het ook al 2-0. Ruud Knol kopte een vrije trap van Richard Knopper beheerst achter Mark Volders. Theo Janssen, Onur Kaya (ingevallen voor de al vroeg geblesseerd uitgevallen Yakubu), Junker en Hersi hadden voor rust de kans op meer doelpunten. RBC wist er af en toe uit te komen en kreeg via Smolders en Kpaka kleine mogelijkheden, maar het overgrote deel was het Vitesse dat met mooi, snelle aanvallen het spel volledig dicteerde. Het was jammer dat deze aanvallen niet bekroond werden met doelpunten.

De tweede helft was vrijwel gelijk als de eerste: leuk voor de bijna twintigduizend toeschouwers in Gelredome, goed voor het vertrouwen van de spelers én met doelpunten. Na een kwartier spelen bediende Purrel Fränkel na een mooie actie Youssouf Hersi, die de bal bij de eerste paal binnenschoot: 3-0. Twee minuten later werd een één-twee tussen Hersi en Richard Knopper door de aanvoerder zelf in de korte hoek goed afgerond: 4-0.

De derde na rust was een weerspiegeling van het spel van Vitesse zondagmiddag: snel, simpel en doeltreffend. Youssouf Hersi stuurde Mads Junker weg, de spits legde de bal bij de tweede paal en invaller Fred Benson rondde af. Tussen de Arnhemse treffers door zorgde Paul Kpaka voor de Roosendaalse eretreffer: 5-1.

Bron: Vitesse.nl 12-03-2006

Vitesse staat weer op
Arnhemse club weet weer wat winnen is

Vitesse heeft vanmiddag de thuiswedstrijd tegen RBC Roosendaal met 5-1 gewonnen. RBC was, ondanks de tegentreffer, kansloos. Voor Vitesse scoorde Junker, Knol, Hersi, Knopper en Benson (assist van Junker).

Door de winst stijgt Vitesse naar de 11e plaats en passeert op doelsaldo Roda JC.

Later meer..

12-03-2006

Vitesse Pool
Fans rekenen massaal op overwinning Vitesse

Ondanks de handvol Arnhemse nederlagen op rij, heeft een overgrote meerderheid van de deelnemers aan de Vitesse Pool vertrouwen op een goede afloop van de ontmoeting met de hekkensluiter van de eredivisie. Tot dusver (vrijdagavond, red.) hebben 155 fans op het forum van deze site een voorspelling uitgebracht voor de wedstrijd tegen RBC. Daarvan rekenen 142 poolers op winst, verwachten vijf een gelijkspel en hebben acht deelnemers een nederlaag genoteerd voor Vitesse. De meest voorspelde uitslagen zijn: 2-0 (30x), 3-0 (25x) en 3-1 (25x). De gemiddelde prognose is 3-1.

Het algemeen klassement, dat inmiddels is uitgegroeid tot 350 deelnemende supporters, wordt aangevoerd door Emotion2002, die een gaatje heeft geslagen van drie punten met zijn naaste achtervolger Yellow Black Pride. Wil jij ook een gokje wagen op de uitslag van Vitesse-RBC Roosendaal? Gewoon even (gratis) registreren, inloggen op het forum en de uitslag plaatsen in de betreffende topic. Voorspellingen kunnen worden uitgebracht tot het officiële aanvangstijdstip van de wedstrijd. Daarbij wordt uitgegaan van de forumklok.

Voor de Vitesse Pool: Klik hier

11-03-2006

Vitesse vecht tegen RBC voor laatste strohalm

Vitesse vecht morgen in de thuiswedstrijd tegen RBC voor de laatste strohalm richting de play-offs. „Dit is onze laatste kans“, beseft trainer Edward Sturing. Zeven speelronden voor het einde van de competitie heeft Vitesse nog een waterkansje op het bereiken van de play-offs om Europees voetbal. Bij alle rekensommetjes is één ding zonneklaar: de Arnhemse ploeg móet morgenmiddag in eigen huis winnen van RBC Roosendaal, dat al bijna gedegradeerd is.

„Het is onze laatste kans“, erkende Edward Sturing gisteren. „We moeten nu een resultaat halen.“ Indien de slechte reeks – vijf opeenvolgende nederlagen – morgen niet wordt beëindigd met een driepunter, dan kan het seizoen als verloren worden beschouwd. Het plaatst Sturing en zijn mannen onder hoge druk, maar daar ligt de scheidende trainer niet wakker van. „Het is een onprettige druk, maar zoiets heb ik vaker meegemaakt“, aldus Sturing. „We moeten van RBC winnen, zeker gezien de situatie waarin we zitten. En ook gezien de manier waarop we spelen. We voetballen niet slecht, maar hebben een probleem met het afmaken van de kansen.“

Mede daardoor verloor de Arnhemse ploeg vorig weekeinde thuis van Roda JC (1-3). Sturing: „De wedstrijd tegen RBC zal voor ons geen walk-over worden, want dat is geen enkele wedstrijd voor ons. We zullen heel geconcentreerd moeten spelen.“ Tegen Roda ging de ploeg ook in de fout, door na de openingstreffer naar achter te lopen in plaats van door te drukken. „Wij hebben een team dat vooruit wil spelen“, aldus Sturing. „Als je goed speelt en op 1-0 komt moet je juist doorgaan.“

Hoe de supporters zullen reageren als het zondag niet lukt? „Daar houd ik me niet mee bezig. Ik ben alleen bezig met mijn elftal. Zolang we de play-offs nog kunnen halen, is het reëel ernaar te streven. Het hangt van ons zelf af. De ploegen die boven ons staan gaan ook nog punten verspelen. We moeten een achterstand goed maken, maar er zijn nog veel punten te verdelen.“

Voor de miraculeuze ontsnappingsroute richting de play-offs om Europees voetbal heeft Vitesse een sterke reeks nodig. „We hebben eerder dit seizoen laten zien dat we een aantal wedstrijden op rij kunnen winnen“, aldus Sturing, doelend op de periode in oktober/november, toen zes duels liefst zestien punten opleverden. „We weten dus dat het kan. Nu moeten we het opnieuw laten zien.“

Na het treffen met RBC gaat Vitesse op bezoek bij NAC (vrijdagavond) en daarna komt Sparta naar Gelredome. Voor Sturing staat er veel prestige op het spel. De trainer uit Eerbeek heeft tot dusver altijd de vooraf gestelde doelstelling gehaald. „Het is niet zo dat ik nu per se de doelstelling wil halen omdat ik na dit seizoen weg ga“, aldus Sturing. „Ik wil altijd de doelstelling halen. Dat moet voor ons allemaal. Als we de play-offs om Europees voetbal niet halen, dan hebben we het niet goed gedaan. Dan is dat een teleurstelling. Financieel gezien heeft de club een goed jaar achter de rug. Maar sportief gezien zou dan inderdaad sprake zijn van een verloren seizoen. Zover is het echter nog niet. We moeten nu gaan winnen.“

Bron: De Gelderlander 11-03-2006

Zongo nog niet naar FC Twente

Mamadou Zongo blijft voorlopig meetrainen met de hoofdmacht van Vitesse. De aanvaller wil fit zijn, voordat hij gaat trainen met FC Twente. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat Zongo zich in de afgelopen week zou melden bij FC Twente. Bij de club uit Enschede zou de ex-speler van Vitesse mee mogen trainen en mogen proberen een contract te verdienen. De voetballer uit Burkina Faso zit zonder club, nadat hij in juni 2005 een kruisbandoperatie had ondergaan. Die kwetsuur liep hij op in het shirt van De Graafschap. Bij Vitesse wil hij nu zoveel ritme opdoen tijdens de trainingen, dat hij nadien meer kans maakt bij FC Twente een contract af te dwingen.

Bron: De Gelderlander 11-03-2006

Speelschema play-offs op de schop
Geen wedstrijden op 29 en 30 april
Plaats 10 t/m 13 strijden niet meer voor intertoto

De veelbesproken play-offs aan het einde van de competitie beginnen wat eerder dan gepland. Omdat een aantal gemeenten heeft aangegeven dat er in het weekeinde van 29 en 30 april niet gespeeld kan worden, heeft de KNVB in overleg met de Eredivisie CV een alternatief schema opgesteld. In dat speelplan beginnen de play-offs al op donderdag 20 april.

Met het alternatieve plan loopt de KNVB vooruit op eventuele problemen in het weekeinde waarin Koninginnedag wordt gevierd. De bond zegt signalen te hebben gekregen dat een aantal burgemeesters dan een voetbalduel binnen zijn gemeentegrenzen zou verbieden, omdat er al veel beslag wordt gelegd op de mankracht bij de politie.

De KNVB wil geen gemeenten bij naam noemen, maar zeker is dat Amsterdam één van de plaatsen is waar in het weekeinde van 29 en 30 april niet gevoetbald mag worden. Het hoofdstedelijke verbod treft niet alleen Ajax, maar alle clubs die straks met de Amsterdammers zullen strijden om het tweede toegangsbewijs voor de Champions League. Op basis van de huidige competitiestand is het mogelijk dat Ajax op 29 of 30 april een thuiswedstrijd moet spelen. Daardoor zullen de play-offs voor de nummers twee tot en met vijf van de reguliere competitie al op donderdag 20 april beginnen.

Alle achttien eredivisieclubs zijn inmiddels ingelicht over het alternatieve speelschema. Bij een aantal clubs wordt wat schamper gereageerd. ,,Het lijkt me logisch dat er problemen komen als je play-offs plant rond 30 april, terwijl er dan een paar miljoen mensen in Amsterdam lopen. Dat hadden ze van tevoren ook wel kunnen bedenken,’’ vindt Ajax-trainer Danny Blind.

Ook bij AZ hadden ze wat meer visie vanuit Zeist verwacht rond de planning. ,,Als wij een wedstrijd willen verzetten omdat die te dicht op een interland is gepland, krijgen we te horen dat we dat in juli hadden moeten aankaarten,’’ aldus AZ-trainer Louis van Gaal. ,,En nu blijkt opeens dat het op 30 april Koninginnedag is. Sportieve argumenten spelen geen rol, niet-sportieve redenen weer wel.’’ Bij de KNVB hebben ze op hun beurt weinig begrip voor de toon van dit soort reacties.

Volgens een woordvoerder heeft de bond juist op tijd willen reageren op eventuele problemen. In Zeist wijzen ze er bovendien op, dat er op Koninginnedag altijd ‘gewoon’ wordt gevoetbald. ,,Maar om te voorkomen dat we in de discussie komen dat wedstrijden dreigen te worden verboden, heeft de KNVB dit alternatief aan de clubs voorgelegd.’’

De Eredivisie CV heeft zich er verder bij neergelegd dat Nederland straks maar één club mag inschrijven voor de Intertoto. De directie van de ECV vond het zelfs niet meer de moeite waard om af te reizen naar Parijs, waar gisteren werd gesproken over de Europese plaatsen voor het volgend seizoen. ,,Er zijn zoveel landen die ook graag een tweede inschrijving willen en velen van hun gaan voor ons. Voordat wij eventueel aan de beurt zouden zijn voor nog een Intertoto-plek, is het toernooi vol,’’ verklaarde ECV-directeur Frank Rutten.

Dat betekent definitief dat de nummers tien tot en met dertien – die zouden spelen om een Intertoto-ticket – in hun play-offs straks geen serieuze prijs hebben om voor te strijden. De ECV zal na moeten denken over een manier om het extraatje voor dat groepje clubs tóch interessant te maken. Daarover wordt binnenkort overleg gevoerd.

Bron: AD 11-03-2006

Wapenaar wil erop klappen tegen RBC

Doelman Harald Wapenaar weet wat Vitesse te doen staat zondag in de thuiswedstrijd tegen RBC Roosendaal. “We moeten erop klappen en dan een goed resultaat halen. RBC moet het begin zijn van een goede serie, het moet de ommekeer kunnen worden. En als je naar de kwaliteit kijkt van de beide ploegen, hebben we al gewonnen. Maar dat telt natuurlijk niet. Er spelen hele andere dingen mee zondag.” De doelman legt uit wat hij daarmee bedoelt. “Dat zijn van die ongrijpbare dingen in het voetbal. Hoe gaan wij om met de druk die is ontstaan door de vijfde nederlaag op rij?”

Voor Harald Wapenaar is RBC Roosendaal een oude bekende. In het seizoen 93/94 stond de doelman onder contract bij de Roosendaalse club. “Ik had daarvoor al een half jaar bij Excelsior gezeten en natuurlijk had ik een verleden bij Feyenoord. Het ging toen niet zo lekker met mij. Ik heb nog vier wedstrijden gekeept voor RBC. Het was wel een leuk clubje dat halverwege de eerste divisie bivakkeerde. Niemand hield toen voor mogelijk dat ze ooit in de eredivisie terecht zouden komen. Het is echt niet te vergelijken met nu. Maar dat het dit jaar mis zou gaan, had niemand daar verwacht.”

Bron: Omroep Gelderland 10-03-2006

Vitesse ontvangt hekkensluiter RBC Roosendaal

Zondag staat er voor Vitesse wederom een beladen duel op het programma. RBC Roosendaal, dat min of meer al is gedegradeerd, komt op bezoek. De ploeg uit Brabant is hekkensluiter met acht punten uit 27 wedstrijden. De ploeg scoorde 17 keer en moest maar liefst 68 tegentreffers incasseren. Met twaalf punten achterstand op Willem II, die de zeventiende plek bezet, is het niet een vraag of het doek valt, maar wanneer.

Eerder dit seizoen speelden RBC en Vitesse al tegen elkaar in Roosendaal. Toen was Vitesse met 0-3 te sterk. Doelpunten werden gemaakt door Theo Janssen (2x) en Youssouf Hersi. Vitesse en RBC kwamen elkaar vier keer eerder tegen in Gelredome. Twee keer bleek de thuisploeg de sterkste, maar de laatste twee ontmoetingen eindigden in een overwinning voor RBC Roosendaal. Vorig seizoen werd het maar liefst 1-3. Fränkel schoot Vitesse nog op 1-0, maar via De Groot (2x) en Luijten vertrok RBC met drie punten huiswaarts.

Vitesse heeft nog steeds zicht op de Play-offs ondanks dat de ploeg de afgelopen vijf wedstrijden verloor. Doordat ook de concurrentie af en toe punten liet liggen, heeft Vitesse nog steeds ‘maar’ een achterstand van vijf punten op plek negen. Drie punten zijn dus van essentieel belang zondag.

Trainer Edward Sturing moet het doen zonder de geschorsten Remco van der Schaaf, die tegen Roda JC zijn zevende gele kaart kreeg, en Siebe Blondelle die met rood (twee keer geel) van het veld moest. Gino Coutinho zal wegens een knieblessure niet op de bank zitten, Piet Velthuizen zal zijn plek innemen. Etiënne Esajas is geblesseerd aan de enkel. Peter van den Berg en Michael Jansen zijn beiden nog niet wedstrijdfit.

Sturing: “Wij zijn verplicht te winnen zondag. Het is een belangrijke wedstrijd voor ons, wanneer we winnen houden we aansluiting. Het klinkt gek na vijf nederlagen, maar we hebben nog steeds uitzicht op plek negen. Maar ja, als je na de winterstop had gevraagd of FC Twente nog kans had op Play-offs, had je waarschijnlijk ook raar gekeken. En ons veldspel is gewoon niet slecht, dat zag je tegen PSV en ook tegen Roda JC. Alleen lijkt er een soort angst over de ploeg heen te komen wanneer we op voorsprong komen. We gaan achteruit lopen in plaats van door te drukken. Dat moeten we zondag zien te voorkomen.”

Bron: Vitesse.nl 10-03-2006

Voorbeschouwing Vitesse – RBC Roosendaal

Er zijn maar weinig stadions in Nederland waar RBC Roosendaal in vijf jaar eredivisie meer dan eens wist te winnen. Maar het Gelderse landschap is de Roosendalers goed gezind. Zowel in Nijmegen als in Arnhem won RBC Roosendaal reeds twee keer. In de Gelredome van Vitesse stapte de ploeg zelfs de voorgaande twee edities met de volle winst weer de bus in. Opvallend is dat RBC Roosendaal ook in thuiswedstrijden doorgaans goed boert tegen deze clubs. Dit seizoen ging de ploeg weliswaar onderuit tegen Vitesse, maar legde het NEC twee weken geleden nog op de pijnbank. Die fraaie prestatie kreeg helaas geen vervolg. In de West-Brabantse derby tegen NAC Breda ging de ploeg met 2-1 onderuit. Tot grote onvrede van trainer/coacg Robert Maaskant. “Als je weet dat NAC in een moeilijke fase zit en weet dat zij moeten winnen, dan mag je er van uitgaan dat je kansen en ruimte gaat krijgen, als je compact, agressief en geduldig speelt. Helaas hebben we dat allemaal nagelaten. Voor rust althans. Na rust ging het beter en gaven we minder kansen weg. In de eerste helft hebben we zowel bij balverlies als in balbezit helemaal niks gepresteerd, waardoor ik bijzonder pissig was op mijn ploeg.”

En dus hielp RBC Roosendaal in feite haar goede buur NAC Breda weer in het zadel. Een dergelijk scenario is ook aanstaande zondag mogelijk. Vitesse draait de laatste weken stroef en verloor de laatste vijf competitieduels op rij. Maar dat zegt volgens de Roosendaalse oefenmeester helemaal niets. “Tegen ons zullen ze er, net als NAC, vanaf het begin invliegen om zo snel mogelijk die openingstreffer te forceren. Iedereen zal voornemens zijn om juist tegen ons het zelfvertrouwen weer wat op te krikken. Dat hoeft natuurlijk niet nadelig uit te pakken. Van de geboden ruimte kunnen wij ook profiteren. In Breda overleefden we de eerste storm ook, maar kwamen we via een ongelukkige eigen goal vlak voor rust alsnog op een achterstand. Vitesse zal in ieder geval alles op alles zetten om de aansluiting met de ploegen boven hen te hervinden. Het gat met de nummer negen, de plaats die recht geeft op deelname aan de play-offs is vijf punten. Het team van de vertrekkende trainer Edward Sturing zal dan ook gebrand zijn op een overwinning.”

Maar dat is de Arnhemse formatie de laatste twee keer in ieder geval niet gelukt. In het seizoen 2003-2004 waren de Roosendalers met 1-2 te sterk Op slag van rust tikte Edwin de Graaf op aangeven van Pablo Niño de 0-1 achter Van Fessem. Diezelfde Van Fessem ging na rust in de fout door een terugspeelbal met zijn handen te pakken. De vrije trap in het strafschopgebied werd snoeihard binnengeschoten door Danny Hesp. De aansluitingstreffer van Vitesse, Rink scoorde vanaf elf meter, kwam te laat. Ook vorig seizoen konden de oranjehemden juichen. De 1-3 winst in de Gelredome was het startsein voor een uitermate succesvolle tweede seizoenshelft. Nieuwkomer Donny de Groot maakte de vroege openingstreffer van Fränkel ongedaan. Na rust zette Ramon Luijten met een fraai doelpunt RBC Roosendaal zelfs op voorsprong. In de slotfase van het duel counterden de oranjehemden via Donny de Groot naar 1-3.

Bron: RBConline.nl 10-03-2006

Fortes Rodriguez ontbreekt in Arnhem

Trainer/coach Robert Maaskant kan aanstaande zondag niet beschikken over een handvol geblesseerde spelers. Meest opvallende naam tussen de absenten is die van José Fortes Rodriguez. de centrale verdediger heeft last van een voetblessure. Naast Rodriguez kan Maaskant ook geen beroep doen op Guijt (voet), Ebbinge (buik), Molenaar (hamstring) en Wau (knie). Ook Jorge Acuña is afwezig. De Chileens international ontving in het uitduel tegen NAC Breda zijn zesde gele kaart en is derhalve geschorst.

Bron: RBConline.nl 10-03-2006

Sturing: winnen is noodzakelijk

Vitesse moet zondag absoluut winnen van RBC, weet ook trainer Edward Sturing. “Zeker ook gezien de situatie waarin je zit en de serie die je achter elkaar gehad hebt”, verwijst Sturing na de vijf nederlagen op rij van Vitesse. Er zit dus veel druk op de wedstrijd. “Onprettige druk hebben we al een paar keer meegemaakt. Het is een belangrijke wedstrijd om punten te pakken om aan te sluiten”, weet de Eerbeker. Sturing weet nog niet of Abubakari Yakubu kan spelen. De Ghanees was vrijdag ziek. “Dat is moeilijk. We moeten kijken hoe dat zich ontwikkelt en of hij zaterdag aan kan sluiten.”

Bron: Omroep Gelderland 10-03-2006

Knopper naar middenveld Vitesse

Door de schorsing van Remco van der Schaaf staat Richard Knopper zondag weer op middenveld tegen RBC. De aanvoerder van Vitesse stond vorige week tegen Roda JC nog rechtsvoor. Naast Van der Schaaf is ook Siebe Blondelle geschorst. Abubakari Yakubu trainde vrijdag niet mee, omdat hij ziek was. Waarschijnlijk speelt hij zondag wel. Vitesse verloor de laatste twee seizoenen thuis van RBC. Bovendien verloren ze de laatste 5 duels op rij.

Vermoedelijke opstelling:

Wapenaar;
Verhaegh, Knol, Dingsdag, Swerts;
Knopper, Janssen, Yakubu;
Hersi, Junker, Fränkel.

Bron: Omroep Gelderland 10-03-2006

Statistieken niet in het voordeel van Vitesse

Héél Arnhem rekent op winst van Vitesse tegen hekkensluiter RBC, de laatste kans om nog in de race te blijven voor de play offs. De statistieken zijn echter niet gunstig voor de Arnhemmers. De laatste twee duels in het Gelredome verloor Vitesse van de Roosendalers. Vorig seizoen boekte RBC in Arnhem de eerste uitzege van het seizoen. Bij winst zou dat nu opnieuw het geval zijn; RBC won buitenshuis nog geen duel.

Bron: AD 10-03-2006

Sportieve malheur Vitesse klinkt door

Harder dan op de ranglijst, zakt Vitesse in het fairplayklassement van de KNVB. Eind vorig jaar stond de Arnhemse club in de eredivisie en het fairplayklassement (een beoordeling van sportief gedrag en kaartenlast) in de top vijf. In de eredivisie is Vitesse in het verkeerde rijtje beland, op de fairplaylijst net niet; 19de van de 38 profclubs. Feyenoord is de meest sportieve club (waardering 8,18). NEC staat 11de (7,88), De Graafschap 17de (7,74) en RBC sluit de sportiviteitsranglijst (7,19).

Bron: De Gelderlander 10-03-2006

Column Paul van der Kraan

Beste supporters,

Afgelopen maandag heb ik me tijdens een bijeenkomst van de Business Club nogal kritisch uitgelaten over de tegenvallende sportieve resultaten. Het is heel leuk en zelfs noodzakelijk dat we, zoals met de halfjaarcijfers, financieel succes boeken, maar het gaat uiteindelijk om de resultaten op het veld. Daar, op het veld, moet het de komende weken gebeuren. Er is veel gezegd en geschreven over de spelersgroep. Groepjesvorming, gebrek aan ambitie, gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel en geen winnaarmentaliteit, was intern en extern de klacht. Ik ben van mening dat niet één Vitesse-speler graag verliest. Wel vraag ik me soms af: hoe graag wil je winnen? Bij onze ambities passen spelers die heel graag willen winnen. Voor zichzelf, voor hun medespelers, voor hun club.

lees verder...

Bron: Vitesse.nl 09-03-2006

Ruud Knol in ‘De Voorzet’

Vitesse-verdediger is donderdag a.s. te gast in het TV Gelderland-programma De Voorzet. Hans Kraay jr is deze week de analyticus. De Voorzet begint omstreeks 18.20 uur en wordt ieder uur herhaald. TV Gelderland is ook via internet te zien. Surf naar www.omroepgelderland.nl en klik op live tv. Hiervoor moet Windows Media Manager geinstalleerd zijn op uw pc.

maart 2006

Jong Vitesse-Jong NEC afgelast

De wedstrijd Jong Vitesse – Jong NEC is afgelast.

09-03-2006

Coutinho twijfelt over zijn herstel

Gino Coutinho weet nog niet of zijn knieblessure voldoende genezen is om het seizoen af te kunnen maken. De reservedoelman van Vitesse kampte met problemen aan de rechterknie en liet al een MRI-scan maken. “Er was wel irritatie te zien, maar je hebt nooit honderd procent zekerheid bij een MRI. Ik probeer nu voorzichtig de training te hervatten. Als er geen verbetering is, dan zal ik een kijkoperatie moeten ondergaan. In dat geval ben ik er 4 tot 6 weken uit”, weet Coutinho. “Dan is het dus einde seizoen voor mij. Balen, ook omdat mijn toekomst nog onduidelijk is.”

Bron: Omroep Gelderland 09-03-2006

Sturing onder druk
‘Neeskens heeft kwaliteit maar wordt geen coach bij Vitesse’

Voor Vitesse en coach Edward Sturing breekt zondag tegen RBC een cruciale wedstrijd aan. De Arnhemmers zijn na de winterstop naar beneden gestort en kunnen zich geen misstappen meer veroorloven. Het bestuur wenst niet over harde maatregelen naar buiten te treden, maar alle betrokkenen realiseren zich dat een voortijdig vertrek van de komende zomer verkassende trainer bij verlies niet langer wordt uitgesloten.

Paul van der Kraan, algemeen directeur van Vitesse, zegt geen enkele afbreuk te willen doen aan de reputatie van Edward Sturing in Arnhem. Hij heeft te veel respect voor wat de oud-speler voor de club heeft betekend. Van der Kraan beslist echter niet alleen. De directeur heeft te maken met de morrende aanhang van Vitesse, met sponsors, geldschieters én met al veel langer gesignaleerde problemen in de spelersgroep.

Wat gebeurt er bij een volgende uitglijder?

Paul van der Kraan: ,,Van RBC moet gewoon worden gewonnen. We hebben sinds de winterstop (negen duels) 20 punten verspeeld. Bijna net zoveel als RBC, dat maar drie punten minder haalde dan wij. Of ik er meer over kan zeggen? Nee, we wachten eerst zondag af.”

Jammer die sportieve malaise nu het met de club op ander terrein eindelijk goed gaat.

,,Voor het eerst in vijf jaar boeken we dit seizoen weer een positief financieel resultaat van enkele tonnen. We hebben meer mediagelden dankzij Talpa en Versatel, we halen meer inkomsten uit de commercie en uit incidentele transfers. Denk aan Amoah, Rankovic en Schaars. De structurele inkomsten en uitgaven zijn nog niet helemaal in evenwicht. Daar zit een verschil van zeven ton. Maar volgend seizoen moet dat ook voor elkaar komen.”

Vitesse heeft als club zijn ambities deze week uitgesproken naar sponsors toe. U denkt aan een snelle terugkeer in de subtop?

,,We hebben nog steeds de hoop niet opgegeven dat we de play-offs halen. Twee jaar lang zijn we heel voorzichtig geweest met het uitspreken van onze ambities. Als we er over begonnen werden we afgestraft omdat ik wist in welke financiële problemen de club zat. Nu dat zich langzaam oplost, kunnen we weer bouwen. Het vertrouwen bij het bedrijfsleven groeit en dat gaat straks zijn vruchten afwerpen. Als we dit seizoen de play-offs niet halen, gaan we in elk geval volgend seizoen weer voor de subtop.”

Met een nieuwe trainer, maar dat wordt niet Johan Neeskens?

,,Ik begrijp niet waar die naam vandaan komt. Misschien heeft Johan Derksen hem willen promoten. Maar die naam is zeker niet gevallen bij de leiding van Vitesse. Ik dicht Johan Neeskens veel kwaliteiten toe, alleen is hij niet de coach met wie wij in zee zullen gaan.”

De spelers leveren na de winterstop een wanprestatie. Krijgen die nog wel inspraak?

,,We hebben winnaars nodig. Niet alleen voor de groep, maar ook in de selectie zelf. We luisteren wel naar de spelersraad. Ik vind het prima als ze zeggen welke kenmerken de nieuwe coach moet hebben. Maar wij beslissen toch echt zelf wie hier het roer van Sturing overneemt.”

Bron: AD 09-03-2006

AGOVV’er Gonzalo wil hogerop

AGOVV-aanvaller Gonzalo Garcia Garcia heeft nog een contract voor twee jaar, maar hij zal aan het eind van het seizoen waarschijnlijk vertrekken naar een eredivisieclub. “Ik wil hogerop”, verklaart Gonzalo. “Er hebben zich verschillende clubs bij mijn manager gemeld en ik wil graag hoger spelen dan nu bij AGOVV. Aan het eind van het seizoen zal ik een besluit nemen”, aldus de Uruguayaan. Gonzalo werd eerder onder meer in verband gebracht met Vitesse, maar de vleugelspeler wilde niet ingaan op namen van geïnteresseerde clubs.

Bron: Omroep Gelderland 08-03-2006

Vitesse richt de aandacht op Neeskens

Dat er ooit een eind zou komen aan het huwelijk tussen Edward Sturing (42) en Vitesse was zeker. Maar dat de trainer dit vorige week woensdag, acht wedstrijden vóór het eind van het zeer wisselvallig verlopen seizoen, bekend zou maken kwam als een verrassing. Na negentien jaar in dienst van Vitesse te zijn geweest, is Sturing naar eigen zeggen toe aan een nieuwe uitdaging. ‘Het goede gevoel wordt minder. Ik wil me optimaal kunnen motiveren als ik ergens mee bezig ben. Op het moment dat dát niet meer lukt, moet ik vertrekken.’ Zijn woorden en niets aan duidelijkheid te wensen er. Wél rijst de vraag waarom Sturing niet per direct is opgestapt. Dat de trainer zelf tot het eind van de klus alles zal blijven geven is duidelijk – dat zit immers in zij n karakter – onzeker is echter of de spelers ook gemotiveerd kunnen blijven.

Afgelopen zaterdag verloor Vitesse tegen Roda JC (1-3) voor de vijfde keer op rij in de competitie. De ploeg ademt een futloosheid uit, die niet snel lijkt te kunnen verdwijnen. ‘Het valt allemaal ontzettend tegen. Ik blijf het zeggen: als we de playoffs dit seizoen niet halen, hebben we het heel slecht gedaan’, zegt manager voetbal Jan Streuer. Vitesse zal nog drie ploegen moeten passeren, om ook na half april nog om een echte prijs te spelen. Anders resteren potjes om eventueel een tweede intertoto-ticket en in het slechtste geval een geldprijs. ‘Daar moet je toch niet aan denken’, aldus Streuer. ‘Dan weet ik zeker dat er niemand naar het stadion komt.’

Intussen beraadt de Arnhemse clubleiding zich over de opvolger van de clubicoon. Een definitieve profielschets is nog niet gemaakt, maar de kans is groot dat Vitesse een naam binnen wil halen. Streuer: ‘De belangrijkste voorwaarde is dat de spelers respect voor hem moeten hebben. Ja, dan is het hebben van veel ervaring wel degelijk een pre.’

Hoewel Vitesse aangeeft duidelijk voor ogen te hebben wat de club voor de toekomst nodig heeft, zal er zeker naar de spelersgroep worden geluisterd. Robert Maaskant stond hoog op het verlanglijstje van de clubleiding – algemeen directeur Paul van der Kraan werkte nog met hem samen bij RBC Roosendaal – maar de spelers hebben inmiddels aangegeven hém liever niet te willen. Daardoor is de aandacht nu naar Johan Neeskens verschoven. De oud-trainer van NEC, die door zijn tijd bij Jong Oranje veel ervaring heeft met een jonge selectie, is door zijn naam, ervaring en voetbalverleden volgens vele invloedrijke partijen in Arnhem de ideale kandidaat om Vitesse weer op het vereiste niveau te brengen.

Bron: VI 08-03-2006

Column: Sjiek afscheid

Edward Sturing heeft het einde van zijn tijdperk bij Vitesse op gepaste wijze ingeluid. Hij mist de motivatie voor een vierde seizoen als hoofdtrainer en houdt de eer aan zichzelf. Opstappen uit eigen beweging, dat siert hem. Het is lang geleden dat Vitesse en een hoofdtrainer in goede harmonie uit elkaar zijn gegaan.

Sturing verdient ook zo’n sjiek afscheid. In 2004 hield hij het elftal in crisistijd in de eredivisie. Het was zeer netjes dat algemeen directeur Paul van der Kraan aan deze belangrijke prestatie van Sturing refereerde in zijn reactie op het nakende afscheid van de coach.

Sturing heeft een verstandige beslissing genomen. De Arnhemse club mist de financiele middelen om blijvend de steeds breder wordende middenmoot te ontstijgen. Alle andere scenario’s van incidenteel succes en ellende heeft Sturing al meegemaakt. Door zijn besluit zal hij de club via de voordeur verlaten.

We hoeven ons geen zorgen te maken over de toekomst van de financieel onafhankelijke voetbalcoach. PSV wil hem graag binnenhalen als hoofd-opleidingen en in Lissabon gonst het gerucht dat Sturing bij Benfica veldtrainer kan worden onder Ronald Koeman.

Ondertussen is het de prangende vraag wie Sturing zal opvolgen bij Vitesse. Het elftal en de club hebben een grote naam nodig, die onafhankelijk en zonder vooroordelen de selectie doorlicht. Maar een grote naam kost natuurlijk geld en dat is altijd een probleem geweest bij Vitesse.

Sturing mag slechts zeventien man meenemen naar een wedstrijd. Begin dit seizoen mocht hij wekelijks maar een keer twee maals daags trainen, omdat er uit bezuinigingen slechts een warme maaltijd voor de spelers betaald kon worden. De clubman maakte zijn eigen belang steevast ondergeschikt aan dat van de club. Zal een grote naam dat ook doen?

Gerard Borgman

Bron: De Gelderlander 08-03-2006

RBC mist Jorge Acuna tegen Vitesse

RBC Roosendaal gaat zondagmiddag zonder Jorge Acuna op bezoek bij Vitesse. De middenvelder, die eerder uitkwam voor Feyenoord, kreeg zaterdag in het verloren duel met NAC Breda (2-1) zijn zesde gele kaart in deze competitie en wordt automatisch voor een duel geschorst. Acuna zal zondag niet de enige afwezige zijn aan Roosendaalse kant. Bij het treffen met NAC Breda ontbraken de langdurig afwezigen Arjan Ebbinge, Danny Guijt, Nyron Wau en Robert Molenaar.

Bron: De Gelderlander 08-03-2006

Gevaar van competitievervalsing in voetbal dreigt

Eindelijk, de media is er ook achter…….de play-offs zouden er wel eens toe kunnen leiden dat clubs bij sommige wedstrijden niet in hun sterkste opstelling komen, waardoor wedstrijden tegen zwakkere tegenstanders wel eens een verrassende uitslag kunnen hebben. Waarmee dan een grote invloed wordt uitgeoefend op de eindrangschikking en de vraag wie moet meedoen aan de promotie-/degradatieduels en welke ploegen zich plaatsen voor de verschillende play-offs schema’s. De reinste competitievervalsing, waartegen met name de SOVS en de trainers al van begin af aan protesteren.

Gevaar van competitievervalsing dreigt

Aan de play-offs in het betaalde voetbal kleven vele nadelen, maar één ding is tot dusverre onderbelicht gebleven: het gevaar van competitievervalsing. Wat gaan de ploegen straks doen die al vroeg zeker zijn van de play-offs? Het verkooppraatje werd natuurlijk zo verleidelijk mogelijk gebracht door de bedenkers: met de komst van de play-offs zou de spanning tot de laatste speeldag gewaarborgd zijn. En eerlijk is eerlijk, in sommige gevallen is dat ook absoluut een feit. Maar waar bij de lancering van de plannen uiteraard met geen woord over werd gerept, is het gegeven dat er ook clubs zijn die al ver voor het einde van de competitie weten dat de plek in de play-offs is veilig gesteld. Dat aspect is ook in de voorbije maanden nauwelijks aan bod gekomen in alle bespiegelingen over de voor- en nadelen van het nieuwe systeem, maar het is wel iets dat de komende weken gaat spelen nu de eerste beslissingen in de competitie eraan komen. Neem nou de positie van de huidige nummer twee Feyenoord. Trainer Erwin Koeman was afgelopen zondag na de wedstrijd tegen FC Groningen de eerste die de zaak voor het voetlicht bracht. Als de titel definitief uit zicht is en dat moment lijkt aanstaande zal hij er niet voor terugdeinzen om spelers rust te gaan geven met het oog op de play-offs, zo vertelde hij. En wie durft hem dat kwalijk te nemen? Want wat heeft Feyenoord eraan als de tweede plaats met hand en tand wordt verdedigd, terwijl de club pas in de extra barrage na het seizoen het gewilde ticket voor de Champions League kan verdienen? Waarom zou Koeman Dirk Kuijt in die resterende, nietszeggende duels nog eens over de kling jagen? Als Kuijt ergens een pijntje voelt, zal hij niet spelen in de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag, om maar eens een tegenstander te noemen die dan op 26 maart nog wel alle belang heeft bij die wedstrijd. Maar niet alleen voor Den Haag is dat een duel van importantie, ook de concurrenten van ADO die strijden tegen degradatie kijken met argusogen die dag naar De Kuip. En het scheelt nog wel even of je een Feyenoord in zijn sterkste bezetting tegenkomt, of een B-ploeg waar geen spanning meer opzit. Kortom, in de nieuwe opzet ligt het gevaar van de competitievervalsing op de loer. En dat kun je de clubs die de benen stilhouden niet kwalijk nemen, maar wel de bedenkers van het plan die dit wezenlijke onderdeel over het hoofd hebben gezien.

(Bron: de Gelderlander, Tubantia, BN De Stem, ea, vrijdag 3 maart 2006)

Bron: SOVS.nl 07-03-2006

Vitesse vraagt spelers om advies

De clubleiding van Vitesse betrekt de spelers bij de zoektocht naar de opvolger van de vertrekkende hoofdtrainer Edward Sturing. “Deze week gaan we praten met de spelersraad”, zegt algemeen directeur Paul van der Kraan. “We willen horen wat zij willen.” Daarna gaat Van der Kraan met technisch manager Jan Streuer om de tafel. “Dan gaan we een lijstje maken van eventuele kandidaten”, aldus Van der Kraan. Op die lijst staan niet de namen Johan Neeskens en Robert Maaskant.

Bron: De Gelderlander 07-03-2006

Vitesse-fan breekt arm na val politiepaard

Een fan van voetbalclub Vitesse uit Elst heeft een gebroken arm overgehouden aan de struikelpartij van een politiepaard. Na afloop van het duel tegen Roda JC was de politie zaterdag bij Gelredome druk met de afvoer van Limburgse supporters. De politie zette daarbij paarden in. Om nog onduidelijke reden viel een paard bovenop de onfortuinlijke fan. Zij brak haar arm en moest worden geopereerd. De politie onderzoekt de zaak. Vitesse stuurt de supporter een bloemetje.

Bron: De Gelderlander 07-03-2006

Huistra of Mister X naar FC Zwolle

In de maand van de beslissingen heeft directeur Gerald van den Belt van FC Zwolle de eerste knopen doorgehakt. Harry Sinkgraven is komend seizoen geen hoofdtrainer. Er zijn nog twee gegadigden: Pieter Huistra en mister X. Van den Belt moet af en toe lachen over de namen die in de wandelgangen de ronde doen. Uit zijn mond rollen geen namen. Hij erkent wel dat Ruud Brood, die vorige week bij Heracles tekende, een kandidaat was. Huistra, dit seizoen assistent bij Vitesse, heeft zelf kenbaar gemaakt dat hij een orienterend gesprek met FC Zwolle heeft gehad. ‘Er is nog een andere kandidaat’, zegt Van den Belt.

De directeur heeft Harry Sinkgraven, de huidige trainer, te kennen gegeven dat hij niet in de race is voor volgend seizoen. Van den Belt sluit niet uit dat Sinkgraven zijn loopbaan in Zwolle als assistent-trainer kan vervolgen. ‘Dat is ook afhankelijk van de nieuwe trainer. We zoeken echt iets nieuws, een ander gezicht voor de groep.’

Die drastische keuze is gemaakt omdat FC Zwolle in de ogen van Van den Belt een omslag moet maken. De begroting staat onder druk. Na de degradatie uit de eredivisie kreeg FC Zwolle twee jaar lang een financieel steuntje in de rug van de Eredivisie NV. Dat bedrag valt in de komende zomer weg. ‘Het is duidelijk dat er wat moet gebeuren. Zwolle staat rond de tiende plek, terwijl we de tweede of derde begroting hebben in de eerste divisie. Het is van fundamenteel belang dat we nu de juiste keuzes maken.’

Met betrekking tot de spelersgroep zijn de eerste beslissingen al gevallen. De aflopende contracten van Dion Esajas, Arco Jochemsen en Remco Schol worden niet verlengd. Esajas en Jochemsen zijn dit seizoen vooral invaller. Met Schol (33) neemt Zwolle na zeven seizoenen afscheid van een oudgediende.

Bron: Veluws Dagblad 07-03-2006

Van der Kraan wil Vitesse uit marge

Vitesse-directeur Paul van der Kraan is niet tevreden over de huidige positie van de Arnhemse club. “Ik ben ervan overtuigd dat geen enkele speler wil verliezen, maar soms vraag ik me af hoe graag ze eigenlijk willen winnen. Vitesse is geen club voor de marge, wij willen winnaars. Wie niet mee wil, valt af”, aldus Van der Kraan. “De nieuwe trainer moet een persoon zijn, die onze ambities kan vertalen naar het veld. Daarmee zeg ik niet dat Edward Sturing dat niet deed”. Van der Kraan zei dit op een businessclubavond ten bate van Unicef maandagavond in stadion Gelredome.

Bron: Omroep Gelderland 06-03-2006

Johan Neeskens voert verlanglijst Vitesse aan

Vitesse ziet Johan Neeskens als meest geschikte kandidaat voor het invullen van de openstaande vacature van trainer. Edward Sturing houdt het na dit seizoen voor gezien als trainer. Vitesse heeft voor zijn opvolger een voorlopige profielschets opgesteld, waarbij ook de stem van de spelersgroep is gehoord. Neeskens past het beste in het plaatje, zo is na een eerste rondgang duidelijk geworden.

Neeskens is momenteel actief voor de Australische bond. Bij absentie van Guus Hiddink draagt de oud-international in de Azië-kwalificatie met Graham Arnold de eindverantwoordelijkheid. Tijdens het WK is hij assistent van Hiddink. Zijn werk bij de Socceroos is de eerste klus die Neeskens oppakte sinds zijn ontslag bij NEC in december 2004.

Bron: VI.nl 06-03-2006

Lekker zo’n Avondje Nuilen

Afgelopen vrijdagavond organiseerde de supportersvereniging (SV) voor de eerste keer het ‘Avondje Nuilen’ in het supportershome. Ongeveer 50 supporters waren hierop afgekomen om te nuilen over de supportersvereniging.

Allereerst konden de supporters vragen stellen aan Michael Dingsdag. Hij was aanwezig om te praten over de supporters van Vitesse. Naast dit onderwerp werd hij natuurlijk ook over allerlei andere actuele onderwerpen het hemd van het lijf gevraagd. Wie moet Sturing opvolgen? Speel je liever 4-3-3- of 4-4-2? Gaan we de play-offs nog halen?

Over de supporters gaf Michael aan dat Vitesse vroeger bij thuiswedstrijden bij de opkomst al met 1-0 voor stond. De sfeer in Gelredome was erg goed. Dat is de afgelopen jaren, ook door de mindere resultaten, minder geworden. Dat maakt het in veld niet makkelijker en hopelijk word dat (en de resultaten) snel beter.

Na deze inleiding werd overgeschakeld naar het hoofdonderwerp. De supportersvereniging wil vaker met haar leden spreken over allerlei zaken die het bestuur en de leden aangaan. Daarom zullen er avonden worden georganiseerd waarover bepaalde onderwerpen genuilt kan worden. Deze eerste avond was erop gericht te nuilen over de supportersvereniging. Aan de hand van een aantal stellingen is er uitgebreid gesproken en gediscussieerd. Stellingen die voorbij kwamen waren: ‘de supportersvereniging luistert meer naar Vitesse dan naar de supporters’, ‘door de regels in de bussen gaan er minder supporters mee naar uitwedstrijden’, ‘Vitesse-supporters zeiken alleen maar tonen geen eigen initiatief’ en ‘het supportershome is de huiskamer voor de Vitessesupporters en brengt de supporters dichterbij elkaar’.

De aanwezigen supporters kwamen met veel opmerkingen en suggesties voor verbetering. Zo werd er gediscussieerd over het opzetten van een supportersforum dat alleen toegankelijk is voor leden van de supportervereniging. Dat kan de communicatie tussen de SV en de leden verbeteren en ook de communicatie tussen de leden. Communicatie was sowieso een belangrijk onderwerp van gesprek. De aanwezigen riepen het bestuur op om transparanter te zijn door meer aan te geven waar ze mee bezig zijn en waarom bepaalde beslissingen worden genomen.

Er werd ook uitgebreid stilgestaan bij de uitwedstrijden, de pasfotoregistratie en de regels in de bussen. De supportersvereniging zal blijven strijden tegen onnodige combi’s en proberen de busreizen aantrekkelijker te maken.

Als laatste werd er nog gesproken over het supportershome. Hoe kan je het home nóg aantrekkelijker maken, kan het home open bij uitwedstrijden etc. Aan de bar van het home eindigde de avond. Hier werd nog lang verder genuild. Het bestuur vond het een zeer geslaagde avond en zal spoedig een volgende ‘Avondje nuilen’ organiseren.

06-03-2006

Jong Vitesse

De wedstrijd Jong Vitesse – Jong Heerenveen is afgelast.

06-03-2006

Politiepaard verwondt Vitesse-supporter

Een supporter van voetbalclub Vitesse heeft zware kritiek op het politie-optreden rond de wedstrijd Vitesse-Roda JC van afgelopen zaterdag. De vrouw uit Arnhem liep een armbreuk, een gekneusd schaambeen en enkele gekneusde ribben op. Ze ligt in het ziekenhuis. Volgens het slachtoffer viel een politiepaard op haar toen agenten de supporters uit elkaar wilden halen. Ze zegt dat het paard bewust op een onverantwoorde manier de menigte in werd gestuurd. De politie zegt het heel vervelend te vinden en wil met de vrouw over het voorval praten.

Bron: Omroep Gelderlander 06-03-2006

Doemscenario dreigt in seizoenslot voor Vitesse
Kraan: ‘Sturing maakt seizoen af’

Vitesse stevent af op een dramatische ontknoping van een turbulent seizoen. Na de 3-1 thuisnederlaag tegen Roda JC is Europees voetbal bijna uit zicht. Vitesse leed zaterdag de vijfde nederlaag op rij in de eredivisie. dat is een evenaring van het clubrecord uit 1979-1980 (onder trainer Henk Wullems) en 2002-2003 (onder Mike Snoei).

Voor de wedstrijd tegen Roda JC hing een groot spandoek op de Oost-tribune, met daarop de tekst ‘Vitesse gaat voor Europees’. Dat streven wordt echter met elke nederlaag een stuk utopischer.

Voor het bereiken van de play-offs om Europees voetbal moet Vitesse bij de eerste negen eindigen. Momenteel staat het team van trainer Edward Sturing vijf punten achter op die klassering (FC Twente en RKC). “Een afstand van vijf punten is wel te overbruggen, maar dan moet je wel zelf resultaten halen”, sprak Sturing zaterdag.

Algemeen directeur Paul van der Kraan liet na de nederlaag tegen Roda JC weten dat Sturings positie niet in gevaar is, ook nu het zicht op de play-offs om Europees voetbal steeds troebeler wordt. “Mijn denkwijze is heel duidelijk”, aldus Van der Kraan. “Wij maken dit seizoen af met Sturing. Ik geloof niet in welk effect dan ook als we nu een andere trainer voor de groep zetten.” De algemeen directeur ziet nog steeds mogelijkheden in het linkerrijtje te komen, al erkent hij dat die missie ‘heel moeilijk’ is. “Er zijn nog steeds mogelijkheden, maar we moeten wel een keer gaan winnen. Zondag moeten we een begin maken van een goede reeks”, zo verwijst Van der Kraan op de thuiswedstrijd tegen hekkensluiter RBC.

Mocht Vitesse deze play-offs niet halen, dan ontrolt zich een doemscenario voor de Arnhemse club. Deze maand zal duidelijk worden of Nederland een tweede ploeg mag afvaardigen naar het Intertoto-toernooi. Gaat dat feest niet door, dan spelen de nummers tien tot en met dertien play-offs met louter geld als inzet.

Daar zit in Arnhem natuurlijk niemands op te wachten. Voor het weekeinde sprak technisch directeur Jan Streuer dreigend: “Voor ons is het zeer belangrijk dat we de play-offs om Europees voetbal halen. Als dat niet lukt, dan gaan we half april oefenwedstrijden spelen tegen amateurclubs.”

Een dergelijke ontknoping zou passen in het beeld van het turbulente seizoen van Vitesse. De slechte prestaties, de rellen rond Youssouf Hersi en Stijn Vreven en de aankondiging van Sturing dat hij het deze zomer voor gezien houdt.

Hoewel het na vijf nederlagen vreemd klinkt, kon Sturing zaterdag nog enig moed putten uit de verliespartij. Vitesse was lange tijd beter dan Roda en had via Mads Junker, Theo Janssen en Richard Knopper ook de betere kansen. Debutant Siebe Blondelle (kopbal na hoekschop) zette de thuisploeg vlak voor rust op voorsprong, maar net als tegen PSV en FC Twente kostten twee momenten van desorganisatie Vitesse de zege. Simon Cziommer (vrije trap pal voor rust) en Boldizsar Bodor (vrij na snel genomen vrije trap) profiteerden.

Bron: De Gelderlander 06-03-2006

‘Wij missen kwaliteit om play-offs te halen’

Middenvelder Theo Janssen hield na zijn rentree bij Vitesse-Roda JC (1-3) weinig hoop over. “De play-offs wordt moeilijk, we missen kwaliteit.” Theo Janssen draaide er zaterdagavond niet omheen. Zijn teleurstelling ging gepaard met een nuchtere conclusie. “De play-offs halen, wordt moeilijk. Vijf wedstrijden achter elkaar verliezen, is niet goed voor het vertrouwen. Als je de manier waarop bekijkt, kun je stellen dat het een gebrek aan kwaliteit is”, vond de Arnhemmer, die na drie gemiste duels vanwege een amandeloperatie, zijn rentree maakte.

“Na die 1-1 was het over. In de eerste helft speelden we best goed, ik was zelf ook veel aan de bal. In de tweede helft heb ik geen bal meer gehad. Alles ging lang en daar moeten wij het niet van hebben”, reageerde de 24-jarige middenvelder, die er hoogst persoonlijk voor zorgde de thuisploeg zaterdagavond in Gelredome even mocht dromen van een opleving.

Na de sterke eerste helft,besloten met een tegentreffer in de extra tijd, was het over met Vitesse. Opnieuw slaagde de thuisploeg er niet in een voorsprong over een fluitsignaal te tillen. Tegen PSV (45+, 1-1) en tegen FC Twente (90+, 1-1 en 1-2) liep het al faliekant mis, nu profiteerde ook Roda JC.

Een helft lang veegde Vitesse min of meer de vloer aan met de Limburgers. “Dat we die 1-0 niet mee de rust in nemen, komt omdat er slecht of niet wordt gecoacht. De aanvallers zetten druk naar voren, de verdedigers stappen terug en zo komen de middenvelders te zwemmen. Dat is kwaliteit, zo win je geen wedstrijden”, vond Janssen, die het duel voortijdig verliet vanwege een trainingsachterstand.

Janssen trof voor rust met een magistrale lob net geen doel, zette met een hakballetje een knappe aanval op en bood Blondelle uit een hoekschop de assist voor de 1-0. Na de rode kaart van de Belgische debutant verhuisde Janssen, die als schaduwspits achter de fletse Mads Junker begon, naar links en verdween zijn invloed op het spel.

Vitesse verspeelde in ondertal een gelijkspel en het uitzicht op de play-offs. “Onze concurrenten gaan ook punten verliezen, maar ik vind onze prestatie sowieso teleurstellend. Ik zit bij Vitesse om jaarlijks een stapje omhoog te maken. Vorig jaar hebben we een goed seizoen gehad, maar nu brokkelt het ineen keer af.”

Bron: De Gelderlander 06-03-2006

Siebe Blondelle is derde profdebutant

Siebe Blondelle is de derde speler die dit seizoen bij Vitesse zijn debuut in het profvoetbal maakt. Na Etienne Esajas en Onur Kaya speelde de 19-jarige Belg zaterdag zijn eerste 70 minuten. De Arnhemse selectie kent dit seizoen wel meer spelers die voor Vitesse debuteerden. De nieuwkomers Gill Swerts, Paul Verhaegh en Mads Junker maakten hun opwachting, evenals huurling Tom De Mul. Ook Gino Coutinho keepte in 2006 voor het eerst een competitiewedstrijd bij Vitesse.

Bron: De Gelderlander 06-03-2006

Blondelle’s droom eindigt in nachtmerrie

Als speler van Hoger op Oedelem droomde hij ooit van zijn debuut in het profvoetbal. Dat het zo zou lopen als zaterdagavond met Vitesse tegen Roda JC, kon Siebe Blondelle zich met geen mogelijkheid hebben voorgesteld.

Gemengde gevoelens, zo omschreef Siebe Blondelle zijn gemoedstoestand zaterdagavond; 4 maart 2006 is voor de 19-jarige Belg een dag om nooit te vergeten. Wat begon als een jongensdroom, eindigde in een nachtmerrie. Vitesse-Roda JC was veertig minuten oud toen linksback Blondelle anticipeerde op een hoekschop van Theo Janssen. “Ik zou naar de eerste paal lopen, dat was afgesproken. Ik raakte de bal, wat er daarna gebeurde weet ik niet.”

Na zijn touche raakte verdediger Ger Senden van Roda JC de bal ook, waardoor er op NOS teletekst een eigen doelpunt wordt vermeld, maar Blondelle verdient de treffer en hoort ‘m op zijn naam te krijgen.

“Schitterend natuurlijk, als je scoort in je eerste wedstrijd. Dan zit je toch even op rozen. Als je dan in die tweede helft je tweede gele kaart krijgt, stort alles in elkaar. Je voelt je ook schuldig aan de nederlaag, omdat het nog 1-3 wordt. Al weet ik dat het niet helemaal aan mij ligt. We hadden voor rust gewoon vaker moeten scoren.”

Blondelle kende een moeilijke start, won weinig duels, maar leek zich langzaam maar zeker toch in de wedstrijd te knokken. Hij moest voor rust wel zichzelf corrigeren na een onderschepte pass en kreeg terecht geel. Twintig minuten na rust kwam er een einde aan zijn debuut. De zwakke scheidsrechter Dick van Egmond beoordeelde een buiteling van Boldizsar Bodor als een pittige overtreding van Blondelle en gaf geel en rood.

“Hij speelde de bal te ver voor zich uit. Ik zette mijn been erin en hij sprong. Ik vond het geen overtreding, maar hij deed het handig”, reageerde Blondelle, die na afloop liefst acht keer aan verschillende media zijn verhaal moest vertellen. “Een keer was wel genoeg geweest”, vond de van origine centrale verdediger uit Dendermonde, die via Cercle Brugge en Club Brugge naar Vitesse B1 kwam.

Na zijn landgenoot Onur Kaya, een maand terug tegen Heerenveen, debuteerde de tweede jeugdinternational van Belgie zaterdagavond bij Vitesse. Zijn optreden deed meer stof opwaaien. “Ik wist niet goed hoe ik me voelde na afloop, maar ik vind niet dat we alles op die rode kaart moeten steken. We liepen zelf te ver achteruit na die 1-0 en de 1-1 viel op een heel slecht moment.”

Bron: De Gelderlander 06-03-2006

Van der Schaaf geschorst tegen RBC

Vitesse kan zondag in de thuiswedstrijd tegen RBC niet beschikken over Remco van der Schaaf. De middenvelder kreeg zaterdag tegen Roda JC (1-3) voor de zevende keer in deze competitie een gele kaart. Dat levert hem een automatische schorsing van een duel op. Tegen RBC keert Gill Swerts terug van een schorsing van een partij. Op scherp staan bij Vitesse: Van der Schaaf, Swerts, Abubakari Yakubu, Tom De Mul, Ruud Knol, Michael Dingsdag, Youssouf Hersi en Paul Verhaegh.

Bron: De Gelderlander 06-03-2006

Programmablad zet Roda op scherp

Roda JC-trainer Huub Stevens haalde zaterdag na de 3-1 winst op Vitesse hard uit naar de makers van Vitesse Vandaag, het officiele programmablaadje van de Arnhemse club. “Voor ons was het makkelijk de spelers gemotiveerd te krijgen”, zei Stevens. “In het voorwoord lazen we dat we afgeserveerd zouden worden. Nou, dat wilden we dus niet.” De gewraakte tekst in het programmablad luidt: ‘Er komt zo direct genoeg kwaliteit binnen de lijnen om Roda JC voorlopig af te serveren’.

Bron: De Gelderlander 06-03-2006

RKC Waalwijk heeft zwaarste programma

Vitesse moet in de jacht op de play-offs om Europees voetbal een inhaalslag maken. Van de concurrenten heeft RKC op papier het lastigste programma. Wil Vitesse plek negen halen, dan moet het FC Twente, RKC en Roda JC inhalen. Twee van deze drie volstaat, indien Vitesse ook NEC achterhaalt. NEC staat nu achtste met 39 punten.

Het resterend programma van de belangrijkste gegadigden voor de negende plaats luidt als volgt:

9. FC Twente 27-38: NAC Breda thuis (10/3), RBC uit (19/3), Heerenveen thuis (25/3), Feyenoord uit (2/4), ADO Den Haag thuis (9/4), AZ uit (12/4) en FC Groningen thuis (16/4).

10. RKC 27-38: Feyenoord uit (12/3), Heerenveen uit (18/3), AZ thuis (26/3), Utrecht uit (31/3), Heracles thuis (8/4), Sparta uit (12/4) en Ajax thuis (16/4).

11. Roda JC 27-35: Sparta thuis (11/3), ADO Den Haag uit (18/3), RBC thuis (26/3), Ajax thuis (2/4), Willem II uit (9/4), NEC uit (12/4) en Heracles thuis (16/4).

12. Vitesse 27-33: RBC thuis (12/3), NAC Breda uit (17/3), Sparta thuis (24/3), FC Groningen uit (2/4), FC Utrecht thuis (9/4), Ajax uit (12/4) en NEC thuis (16/4).

Bron: De Gelderlander 06-03-2006

Oefenwinst RKHVV tegen beloften Vitesse

Eersteklasser RKHVV won gisteren op het kunstgrasveld van ESA in Rijkerswoerd een oefenwedstrijd tegen de beloften van BVO Vitesse met 3-2 (2-0). De wedstrijd kwam voor de Huissense ploeg in plaats van de competitiewedstrijd tegen Achilles’ 12 uit Hengelo (Ov). Trainer Hans van Arum vond zijn ploeg vooral in de eerste helft goed spelen.

“De basistechniek is bij Vitesse natuurlijk beter, maar wij hadden goed zicht op hun spel. Het stond bij ons achterin als een huis terwijl we voorin vrij veel kansen creeerden.” Die kansen werden werden in de loop van die eerste helft verzilverd door Nick van der Luyt (1-0) en Richard Willemse (2-0). Vitesse, met onder andere Tom De Mul in de gelederen, stelde daar op dat moment niet al te veel tegenover.

Van Arum: “Ik had het idee dat Vitesse rekening hield met het feit dat ze maandagavond waarschijnlijk weer voor de competitie tegen Heerenveen moeten aantreden, maar ik moet zeggen dat wij vooral in de omschakeling bijna niet te stoppen waren. Het enige dat ik de spelers kan verwijten is dat ze niet meer scoorden.”

Dat gebrek aan doelpunten brak RKHVV in de tweede helft nog bijna op. Arend Zweistra, op proef bij Vitesse, bracht de Arnhemmers al snel terug in de wedstrijd (2-1). “Ik heb in de tweede helft wat nieuwe spelers moeten inbrengen aangezien we niet gewend zijn om op kunstgras te spelen. Ik was bang voor blessures. Dat hield echter wel in dat de automatismen weg waren, waar Vitesse goed van profiteerde. Gelukkig scoorden we vlak na het doelpunt van Vitesse de 3-1 (treffer Van der Luyt), anders hadden we de overwinning waarschijnlijk niet uit het vuur gesleept”, vond van Arum.

Toch kwam Vitesse nog dicht bij door het doelpunt van een andere proefspeler, David Wapenveld. “Ik denk dat we zeker gezien het spelbeeld in de eerste helft terecht hebben gewonnen”, was het slotcommentaar van de scheidende trainer van RKHVV.

Bron: De Gelderlander 06-03-2006

Huistra praat met FC Zwolle

Pieter Huistra, assistent-trainer van Vitesse, heeft een eerste gesprek gehad met FC Zwolle. De eerstedivisionist is op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. “Het was voor beide partijen een orienterend gesprek”, zei Huistra zaterdag. “We hebben van gedachten gewisseld. Ik weet dat er meer kandidaten zijn, met wie ze nu gaan praten.”

De 39-jarige Huistra is in het bezit van het hoogste trainersdiploma. Hij voelt er wel wat voor om als hoofdtrainer aan de slag te gaan, maar Huistra heeft het bij Vitesse eveneens goed naar zijn zin. “Dit seizoen is voor mij een leerproces geweest en je bent nooit uitgeleerd.” Zijn contract bij Vitesse loopt nog een seizoen door. Onduidelijk is nog of er straks bij de nieuwe hoofdtrainer een plek vrij is voor Huistra. “Het lastige is dat het nog wel even kan duren voordat daar duidelijkheid over bestaat”, aldus Huistra. “Ik wil eerst een indicatie hebben wat er bij Vitesse gaat gebeuren.”

Bron: De Gelderlander 06-03-2006

Vitesse ‘rekent’ niet op play-offs

Als Vitesse de play-offs voor Europees voetbal misloopt, betekent dat geen financieel debacle voor de club. “Wij hebben in financiële zin geen rekening gehouden met de play-offs bij de halfjaarcijfers, die er op zich wel positief uitzien”. legt directeur Paul van der Kraan uit. “Het is uiteraard wel beter als we ons alsnog plaatsen en we zijn nog altijd niet kansloos.” Als Vitesse 10e, 11e, 12e of 13e wordt, weet Van der Kraan niet waar precies om wordt gespeeld. “Pas eind maart wordt duidelijk of Nederland een extra plaats krijgt in de intertoto. Anders speel je om een geldprijs.”

Bron: Omroep Gelderland 06-03-2006

Vitesse onder druk
Spelers klagen off the record over trainer

Vitesse staat voor een groot dilemma. Laat het coach Edward Sturing het seizoen afmaken of moet de club ingrijpen om een dramatische val van het elftal tot stand te brengen? De Arnhemmers leden zaterdagavond in eigen huis de vijfde nederlaag op een rij (3-1 tegen Roda JC) en hebben na de winterstop in recordtijd het uitzicht op de play-offs verloren.

In Arnhem heerst achter de schermen een kleine crisis. De club die een aantal jaren terug nog het vierde voetbalbolwerk van Nederland was, zakt verder en verder op de ranglijst. De spelers zijn ontevreden over hun trainer en laten dat vooral off the record merken. Ze hunkeren naar een harde hand, al zegt dat ook voldoende over hun eigen professionaliteit en het gebrek aan leiderschap in de selectie.

Sturing maakte afgelopen week bekend dat hij ondanks een doorlopend contract na dit seizoen wenst op te stappen bij de club, waaraan hij negentien jaar lang zijn ziel en zaligheid heeft gegeven. Een verstandig besluit, omdat Sturing zelf op tijd aanvoelt dat hij én het elftal toe zijn aan een nieuwe omgeving. Door twee maanden voor het einde van de competitie open kaart te spelen en de directie in een mindere periode te vragen zijn contract te ontbinden, heeft de trainer zichzelf echter kwetsbaar opgesteld. Met als gevolg dat hij nu helemaal onder vuur komt te liggen. Al heeft de oud-prof het gevoel dat er door sommigen op de man wordt gespeeld.

Hij kreeg zaterdagavond de vraag of hij met een uitgeblust elftal te maken heeft en of hij zelf de scherpte nog wel heeft om de club netjes naar het einde van het seizoen te brengen. Sturing: ,,Dat zijn spelletjes, opzetjes. Ook voor de televisie. Ach, ik ga er niet eens op in. Iedereen ziet toch aan het voetbal dat wij spelen dat Vitesse geen uitgeblust elftal heeft.”

De elftallen van Vitesse en Roda JC stonden zaterdagavond in feite symbool voor het karakter van hun trainers. De thuisclub zat vol goede bedoelingen, kwam aanvallend voor de dag, maar miste zoals vaak dit seizoen venijn en autoriteit. De Limburgers dachten veel defensiever, kwamen er in de eerste helft niet eens aan te pas maar waren op cruciale momenten slimmer en meedogenloos.

Dat het zelfvertrouwen bij een aanzienlijk deel van de mokkende en ontevreden Vitesse-spelers is weggevloeid, is voor Sturing zonneklaar. ,,Het zit ons gewoon niet mee.” De vraag is of de groep geen handvat is geboden voor verdere muiterij door de mededeling dat hij straks toch de club verlaat. Sturing: ,,Van mij hoefde de club het niet bekend te maken. Maar als je afspreekt om het geheim te houden, dan lekt het hier toch binnen twee uur uit. En spelers moeten niet het idee hebben dat ze voor de trainer voetballen. Dan horen ze hier niet thuis. Ik heb in mijn hele carrière nooit voor de trainer maar voor mijzelf en het team gespeeld. Met één uitzondering. Toen Bert Jacobs hier coach was, speelde ik wel voor hem. Maar dat was omdat hij met kanker voor de groep stond.” Probleem voor Vitesse is dat het geen vervanger in huis heeft, mocht het op korte termijn een schokeffect willen creëren. Het elftal gaf zoals vaker na de winterstop een veilige voorsprong weg. Na de 1-0 van debutant Siebe Blondelle, die later onterecht van het veld werd gezonden, kwam Roda JC op een gehaaide manier terug via Cziommer en twee goals van Bodor.

Bron: AD 06-03-2006

Spelers Vitesse praten mee over trainer

Vitesse zal bij de keuze voor een nieuwe trainer ook luisteren naar de inbreng van de spelers. “Ik ga begin volgende week overleggen met Jan Streuer”, laat directeur Paul van der Kraan weten. “We gaan ook op korte termijn de spelersraad raadplegen en kijken wat voor soort trainer we nodig hebben. En dan gaan we aftasten wat er haalbaar is. We hebben nog geen lijstje en aan zomaar wat namen noemen, doen we niet mee.” Streuer en Van der Kraan hebben al wel één voorwaarde geformuleerd. “We willen in ieder geval geen trainer met een verleden bij Vitesse.”

Bron: Omroep Gelderland 04-03-2006

Opmerkelijk debuut voor Siebe Blondelle

Voor Siebe Blondelle was het debuut in Vitesse 1 om meerdere redenen onvergetelijk. De Belg scoorde, maar zag ook twee keer geel en dus rood. Voor het eerst sinds Jhon van Beukering in 2001 tegen Ajax scoorde er weer een jeugdspeler bij zijn debuut. “Het is niet te beschrijven wat ik nu voel. Eerst scoor je de eerste goal en dan is het genieten. Ik liep even op rozen en wilde dat gevoel vasthouden.” Maar dat gevoel werd bruusk verstoord. “Na die tweede gele kaart stort alles in. Dan hoop je nog dat het 1-1 blijft, maar we verliezen en dan denk je: het is mijn fout.” Siebe Blondelle werd in de kleedkamer opgevangen door de geschorste Gill Swerts, die meteen van de tribune naar beneden kwam. “Gill zei dat ik goed had gespeeld en dat ik er niet mee moet zitten. Ik moet me er overheen zetten.` De linksback heeft wel geleerd van deze ervaring. “Ja, dit was zeker een harde leerschool. Bij die tweede gele kaart had ik niet gelijk moeten happen, een volgende keer houd ik iets meer in.” Het niveau was geen probleem voor de Belg. “In het begin was het even zoeken zonder directe tegenstander, maat het ging steeds beter naarmate de wedstrijd vorderde. Ik heb nu zo´n raar gevoel.`

Bron: Omroep Gelderland 04-03-2006

Theo Janssen: al vijf weken geen niveau

Theo Janssen is heel duidelijk na de vijfde nederlaag op rij voor zijn club Vitesse. “Heel erg slecht, al vijf weken halen we absoluut geen niveau. Ja, we kunnen de play-offs nog halen, maar dat kun je wel blijven zeggen. Dit is heel frusterend, zeker omdat je de eerste veertig minuten behoorlijk aan het voetballen was. Maar na de 1-0 vergaten we te voetballen en bij de 1-1 liepen we teveel naar achteren.” Janssen speelde zijn eerste wedstrijd sinds zijn keeloperatie. “Ik merkte op het einde dat ik drie weken niet heb getraind, maar dat voel je extra bij een achterstand natuurlijk.”

Bron: Omroep Gelderland 04-03-2006

Vijfde nederlaag op rij voor Vitesse

De nederlaag tegen Roda JC was de vijfde op rij voor Vitesse. Eerder werd al verloren van FC Twente (1-2), Heerenveen (1-4), PSV (1-3) en ADO Den Haag (0-2). De Arnhemmers evenaarden zo een reeks uit 2002/2003, toen Mike Snoei trainer was van Vitesse. Toen werd voor de winterstop verloren van NEC (0-2), Excelsior (1-2), PSV (0-1), Roda JC (0-2) en RKC Waalwijk (0-1). Daarna won Vitesse van FC Zwolle met 2-1 en volgde een 2-2 gelijkspel tegen AZ. Een daaropvolgende reeks van vier nederlagen leidde uiteindelijk tot het ontslag van Snoei.

Bron: Omroep Gelderland 04-03-2006

Vitesse zakt verder weg

Vitesse kan deelname aan de play-offs zo goed als zeker vergeten. Zaterdag verloren de Arnhemmers voor de vijfde keer op rij in de competitie. Roda JC was met 1-3 te sterk door twee doelpunten van Bodor en een van Cziommer. Door de zege is de ploeg van trainer Huub Stevens Vitesse gepasseerd op de ranglijst. Roda JC staat nu elfde, Vitesse twaalfde.

Tegen Roda JC was Vitesse lange tijd de veel betere ploeg. Pas kort voor de rust kon dat verschil worden uitgedrukt in een doelpunt. Blondelle scoorde door een hoekschop van Janssen achter doelman Kujovic te koppen: 1-0.

Blondelle kon niet lang genieten van zijn doelpunt. Cziommer trapte in de blessuretijd van de eerste helft een vrije trap schitterend in de rechterbovenhoek: 1-1. De vreugde bij Blondelle verdween halverwege de tweede helft definitief, toen hij met een rode kaart werd weggestuurd. Scheidsrechter Van Egmond gaf hem zijn tweede gele prent. Na het wegsturen van Blondelle bleef Vitesse nog enige tijd op de been. Na een snel genomen vrije trap kon Bodor Roda JC tien minuten voor tijd toch op voorsprong zetten. In blessuretijd maakte de Hongaar ook nog 1-3.

Bron: ANP 04-03-2006

Gemengde gevoelens bij Siebe Blondelle

Voor Siebe Blondelle was het een wedstrijd van uitersten. “Dit is een heel apart gevoel. Na mijn treffer zat ik op rozen. In het tweede elftal ga ik ook altijd mee naar voren bij standaard situaties. Dat ik bij mijn debuut meteen een corner binnenkop, geeft een heerlijk gevoel en extra zelfvertrouwen.”

Maar na rust ontving de Belg zijn tweede gele kaart na eveneens zijn tweede overtreding. In de eerste helft verspeelde Blondelle de bal, waarna hij aan de noodrem moest trekken. Dat leverde hem een terechte gele kaart op. Welgeteld zijn tweede overtreding kostte hem meteen de wedstrijd. Na een ligt vergrijp op het middenveld mocht hij inrukken. “Na die tweede kaart stortte echt alles in voor mij. Voor mijn gevoel raakte ik hem nauwelijks. Dat je dan meteen mag vertrekken is extra zuur.”

Ook Harald Wapenaar had geen antwoord op de nederlaag. “Je ziet het aankomen. Wij maken onze kansen niet af, en één onoplettend moment aan onze kant en de bal ligt in het netje.” Daarbij doelt de sluitpost van Vitesse op de 1-2 waarbij de Vitesse verdediging stond te slapen bij een snel genomen vrije trap, die Cziommer vrij voor Wapenaar zette. “We kunnen alle vragen van de wereld stellen maar ik heb geen antwoorden. Dit komt erg hard aan.”

Trainer Edward Sturing kon dat alleen maar beamen. “Elke nederlaag komt hard aan, maar dit is een zure. We kregen in de eerste helft voldoende kansen om op voorsprong te komen. Dat gebeurt dan pas laat in de eerste helft, waarna Roda nog in blessuretijd terug weet te komen.” Een verklaring heeft Sturing wel. “Het lijkt alsof er een soort angst over de ploeg heen komt wanneer we op voorsprong komen. We lopen te ver terug, terwijl we druk vooruit moeten houden. Een beetje hetzelfde verhaal als de wedstrijd tegen PSV.” “Roda JC was vanavond gewoon de slimmere ploeg, getuige de tweede goal. We hebben nu nog zeven wedstrijden waarin we moeten laten zien dat de Play-offs nog altijd haalbaar zijn, hoewel dat verhaal natuurlijk steeds moeilijker wordt.”

Bron: Vitesse.nl 04-03-2006

Flinke domper Vitesse in Gelredome

Door een 3-1 thuisnederlaag die gezien het scoreverloop wel erg deed denken aan de thuiswedstrijd tegen PSV wordt het voor Vitesse wel erg moeilijk om zich nog te kwalificeren voor de Play-offs. Siebe Blondelle zette Vitesse nog wel op 1-0, maar na rust was het Roda dat de drie punten te makkelijk mee naar huis mocht nemen.

Vitesse en Roda JC begonnen rustig aan het duel in Gelredome met de aantekening dat Vitesse wel wilde en Roda met veel mensen achter de bal speelde. Vitesse kreeg dan ook de meeste mogelijkheden en de beste kansen. Mogelijkheden waren er voor Mads Junker (2x net niet uit een voorzet) en Theo Janssen (slimme lob op het dak van het doel). Grote kansen waren er in 21e minuut toen Richard Knopper knap vrijgespeeld werd door Junker, maar zijn inzet gered zag door Kujovic. Ook Theo Janssen zag de doelman redding brengen op zijn schot in de 34e minuut na de voorzet van Paul Verhaegh.

Drie minuten voor rust was het de debuterende Siebe Blondelle die Gelredome liet juichen. Uit een corner van Janssen kopte de Belg de bal bij de eerste paal knap binnen. Net als in de laatste thuiswedstrijd tegen PSV ging het weer in de blessuretijd mis. Een toegekende vrije trap werd net buiten de zestien meter door Simon Cziommer prachtig in de bovenhoek geschoten: 1-1.

Na rust was er niet meer de dreiging van voor rust. Mads Junker dacht in de 63e minuut nog wel de 2-1 op het bord gezet te hebben, maar de spits stond helaas buitenspel. Twintig minuten voor tijd kreeg Siebe Blondelle na zijn tweede overtreding zijn tweede gele kaart en kon vertrekken.

Vitesse wist zich niet meer te herpakken met tien man en zag de gasten tien minuten voor tijd op 2-1 komen. Een razendsnel genomen vrije trap zette Bodor vrij voor Wapenaar en de speler rondde beheerst af.

In de extra vijf minuten kreeg Michael Dingsdag nog een grote mogelijkheid, maar zijn inzet met rechts was te zacht. Uit de counter zorgde Simon Cziommer er voor dat Bodor zijn tweede van de avond mocht binnentikken: 1-3.

Bron: Vitesse.nl 04-03-2006

Derde periode Vitesse Pool van start
Emotion2002 winnaar tweede periode

Met de wedstrijd tegen Roda JC gaat op het forum van deze site de derde periode van de Vitesse Pool van start. Dat betekent nieuwe kansen voor de deelnemers een waardebon van 25 euro in de wacht te slepen. De tweede periode is gewonnen door Emotion2002. Namens de medewerkers van vitesse.org: van harte gefeliciteerd! Emotion2002 heeft ook de leiding genomen in het algemeen klassement van de pool. Hij heeft een gaatje van twee punten geslagen met naaste achtervolger Yellow Black Pride. De derde plaats wordt gedeeld door Vitessebreda en Shearerfan.

Tot dusver (donderdagmiddag, red.) hebben 130 poolers een voorspelling uitgebracht voor de wedstrijd tegen de Limburgers. Daarvan verwachten 92 fans een overwinning, 22 een gelijkspel en 16 een nederlaag voor Vitesse. De meest voorspelde uitslag is 2-1 (40x). Iedereen die wil kan meedoen aan de Vitesse Pool. Wil je ook een gokje wagen? Gewoon even (gratis) registreren, inloggen op het forum en de uitslag plaatsen in de betreffende topic. Je kan nu al de uitslagen van de resterende competitiewedstrijden voorspellen in de maandtopic maart/april.

Voor de Vitesse Pool: Klik hier

02-03-2006

Vitesse oefent tegen Benfica

Vitesse oefent begint augustus definitief tegen Benfica. De precieze datum van de wedstrijd is nog niet bekend. De Arnhemmers hebben de wedstrijd tegoed vanwege de transfer van keeperstrainer Abe Knoop, afgelopen zomer naar de club waar Ronald Koeman hoofdtrainer is.

Bron: Voetbal International 04-03-2006

Sturing: ´Zonder play-offs hebben we gefaald’

‘Ongelooflijk hoe ongeïnspireerd we afgelopen zaterdag begonnen tegen ADO Den Haag. Je ziet vanaf de bank dat de we eerste duels verliezen, dat het al snel 1-0 wordt en dan is de trend van de wedstrijd gezet. Ik kan het niet verklaren. Een week eerder speelden we nog uitstekend tegen PSV en verloren we door heel veel pech in de slotfase. Je ziet steeds vaker dat we goed spelen tegen topclubs als PSV en AZ, maar het vervolgens laten afweten. De verschillen tussen de wedstrijden zijn simpelweg te groot en die sleur moeten we doorbreken om dit seizoen nog écht wat te kunnen bereiken. We hebben al heel veel mogelijkheden gehad om terug te klimmen in het linkerrijtje, maar telkens vergeten we te presteren als de concurrenten falen. Het wordt nu spannend. Het gat is weliswaar nog maar twee punten, maar dat moeten we wél dichten. Het is onze redding dat de verschillen dit seizoen zo klein zijn. Wij speelden slecht tegen ADO Den Haag, maar in mijn ogen was RKC Waalwijk-FC Twente niet veel beter.

Ons probleem is dat we telkens vlammen tegen de topploegen, maar dat niveau niet vast kunnen houden op weg naar wedstrijden tegen mindere teams. Nee, het ligt niet aan de instelling, iedereen wil elke wedstrijd winnen. Op de trainingen vliegen de vonken eraf, serieus, maar op het veld lijken sommige jongens helemaal te verkrampen. Dan lijken ze even niet te beseffen dat ook de tegenstanders nog ergens voor spelen. Als je in deze fase van de competitie niet direct meegaat in de strijd, speel je een verloren wedstrijd. Of ik me al zorgen maak om de play-offs? Nee, niet om de play-offs, wél om ons voetbalniveau. Juist in deze periode, waarin steeds meer spelers wegvallen, moet je boven jezelf uit kunnen stijgen en dat is nu net wat wij telkens vergéten te doen. Vitesse moet het normaliter van strijd hebben, als we het daarin ook al laten afweten, raak je nog verder achterop. Dan ga je geblesseerde jongens als Ruud Knol en Theo Janssen nog meer missen dan je normaal gesproken al zou doen. Ik wil me absoluut niet verschuilen achter blessures, die hebben andere teams ook, maar het is duidelijk het resultaat van een veel te zwaar seizoen.

Door de nieuwe opzet van de competitie en het WK zijn meer wedstrijden in een kortere periode geplaatst. Dan kun je wachten op de slachtoffers. Overigens is het duidelijk dat het invoeren van de play-offs dit seizoen voor Vitesse heel gunstig is. We staan nu elfde, in mijn ogen ver beneden onze maat, maar toch spelen we nog ergens voor. Laat ik benadrukken dat ik géén voorstander ben van het nieuwe systeem, maar ik zal niet ontkennen dat het me nu niet slecht uitkomt. Europees voetbal is nog altijd binnen handbereik. Overigens is het geen ramp voor de club als we dát niet halen. Wél als we de play-offs missen, dan hebben we simpelweg gefaald. Een plaatsje bij de eerste negen is onze doelstelling en dat is voor Vitesse zeer realistisch. Uiteindelijk verwacht ik dat het in de slotfase van het seizoen zal worden beslist, ja, waarschijnlijk als we thuisspelen tegen NEC. Als we uitgerekend in die wedstrijd het seizoen extra glans kunnen geven, zou dat geweldig zijn. En dan nog Europees voetbal? Wie weet Als dat lukt, hoor je waarschijnlijk helemaal niemand meer klagen.’

Edward Sturing is hoofdtrainer van Vitesse.

Bron: Voetbal International 04-03-2006

Vitesse en Gelredome mogen Arnhem geen cent kosten
Standpunt politieke partijen Arnhem voor verkiezingen

PvdA: Beide bedrijven moeten financieel gezond worden zonder overheidsbijdrage. Arnhem moet trots kunnen zijn op deze belangrijke voorzieningen, die zoveel mensen plezier verschaffen.

VVD: In principe juist, en zo is het nu ook. Maar beide zijn wel belangrijk voor Arnhem. Gelredome snel verkopen.

CDA: Mee eens.

Zuid Centraal: Er is al te veel gemeenschapsgeld en ambtenarentijd geinvesteerd in dit dossier. Wij willen veel liever stevig investeren in amateursportverenigingen.

GroenLinks: Maar dan ook geen cent meer dan nu al gebeurd is! GroenLinks was tegen het reddingsplan.

Pro Arnhem: Eens. Na de geslaagde reddingsoperatie moeten ze nu hun eigen broek ophouden.

SP: Gelredome is een grote verliespost voor de belastingbetaler. Vitesse moet op eigen benen staan. Dit is voor de club beter.

D66: Vitesse is ook cultuur. Maar hou uitgave wel in balans.

Stadspartij: Is al gebeurd. Laat de verantwoordelijken hiervoor opdraaien.

ChristenUnie: Juist. Ondanks hun maatschappelijke waarde moeten ze hun eigen broek ophouden. Wij voorspellen dat ‘de redding’ niet financieel neutraal zal aflopen.

Centrum Democraten: We zijn het daar volstrekt niet mee eens, aangezien het Gelredome de Arnhemse burgers veel plezier en aangename muzikale muzikale, dans- en sportevenementen biedt. Ook Vitesse is niet weg te denken in de Arnhemse gemeenschap.

Nederlandse Volks Unie: Vitesse moet kunnen blijven rekenen op gemeentelijke financiele steun, die het terugbetaalt wanneer het de club financieel beter gaat.

PPU: Klopt.

Bertus Rietman: Minima-plus gratis toegang bij thuiswedstrijden van Vitesse. Vitesse contracteert alleen spelers die 10 procent salaris besteden aan armoedebestrijding in Arnhem.

Fractie Jaspers: Vitesse en Gelredome kosten Arnhem geen geld bij de juiste aanpak van zaken. Wij willen niet gegijzeld worden door projectontwikkelaars.

Bron: De Gelderlander 04-03-2006

Gill Swerts Rode Duivel zonder haasje

Gill Swerts moet het doen met een herinnering en zijn eerste shirt van de Rode Duivels. De Belg van Vitesse debuteerde woensdag voor de nationale ploeg, die met 2-0 van Luxemburg won in een duel dat na ruim een uur door de sneeuwval werd gestaakt. In Nederland krijgen debutanten een haasje. “Dat kennen wij niet, ik heb het shirt als aandenken”, zei Swerts, die zich geen nieuwe status aanmeet. “Ik voel me geen international, dat ben je pas na een lange reeks interlands.”

Bron: De Gelderlander 04-03-2006

Vitesse haalt trainer van ‘buiten’ eigen club

Na Mike Snoei en Edward Sturing gaat Vitesse op zoek naar een trainer die geen verleden heeft bij de Arnhemse club. Dat zegt technisch manager Jan Streuer. Snoei en Sturing, de twee laatste hoofdtrainers van Vitesse, bekleedden andere functies binnen Vitesse voordat ze hoofdtrainer werden bij de Arnhemse club. „Ik denk dat er op dit moment geen nieuwe hoofdtrainer aanwezig is, die komt vanuit de club“, zegt Streuer.

Daarmee vallen Theo Bos (dit seizoen voor het eerst op eigen benen bij FC Den Bosch) en John van den Brom (nu Jong Ajax, nog niet in het bezit van de hoogste diploma) voorlopig af als nieuwe hoofdtrainer van Vitesse. Sturing maakte woensdag bekend dat hij in de zomer vertrekt bij Vitesse, ondanks zijn tot medio 2007 doorlopende contract. De clubleiding heeft nog niet gesproken met eventuele opvolgers. „We denken er natuurlijk wel over na“, aldus Streuer. „Maar het is nog vrij kort geleden dat Sturing zijn vertrek heeft aangekondigd.“

Vitesse gaat zonder een profielschets op zoek naar een geschikte opvolger van Sturing. „Het moet gewoon een goede trainer zijn“, zegt Streuer. „Een trainer die resultaten wil halen.“ Maar wat is de definitie van een goede trainer? Streuer: „Dat is een trainer van wie je weet dat hij al succes heeft gehad, dat hij het al heeft laten zien. Het is een beetje mode dat trainers heel snel worden gebracht. Zie Van Basten, Klinsmann, Wouters, Blind. Het belangrijkste is dat je er een goed gevoel bij hebt.“

Een optie als Gerald Vanenburg bijvoorbeeld, lijkt niet voor de hand liggend. „Om te starten is het altijd goed om een grote naam binnen te halen. Daar heeft de buitenwacht vaak een beter gevoel over. Maar iemand als Vanenburg is een gok. Als je bijvoorbeeld Van Marwijk of Adriaanse binnenhaalt, dan weet je wat je haalt“, aldus Streuer, die verklapte dat pure resultaattrainers niet welkom zijn. „Wij willen aanvallend en attractief voetbal spelen, dat het publiek aanspreekt. Trainers die alleen maar resultaat willen, die komen hier niet.“

Bron: De Gelderlander 04-03-2006

Aanblijven Huistra is nog onzeker

Pieter Huistra (39) staat tot medio 2007 onder contract bij Vitesse als assistent – trainer. Maar het is niet zeker dat hij ook volgend seizoen in Arnhem werkt. Op voorspraak van hoofdtrainer Edward Sturing tekende Huistra afgelopen voorjaar een contract van twee seizoenen. Nu Sturing na dit seizoen vertrekt bij de Arnhemse club, is het nog onduidelijk wat er met Huistra gaat gebeuren. Wellicht wil de nog onbekende opvolger van Sturing zijn eigen assistent meenemen. Huistra is bij FC Zwolle in beeld als nieuwe hoofdtrainer. „Ik zou best hoofdtrainer willen worden“, zegt de achtvoudig international. „Maar het bevalt me ook goed bij Vitesse. Ik ga binnenkort met de clubleiding praten om te horen wat hun bedoelingen met mij zijn.“

Bron: De Gelderlander 04-03-2006

Junker kijkt z’n ogen uit

Spits Mads Junker studeerde een jaar geleden nog sociologie in Denemarken. Een handige studie voor een voetballer die acht weken geleden bij Vitesse terechtkwam in een elftal waar de chaos regeerde. Vanavond speelt hij in Arnhem tegen Roda JC.

De Deen, met z’n 24 jaar geen groentje in het profvoetbal, moet met verbazing zijn nieuwe club hebben bekeken. Hij zag Stijn Vreven vertrekken, hoorde deze week dat ook de trainer het voor gezien houdt, maar laat geen wanklank horen. Junker is een ongecompliceerde Scandinaviër, die van plan is om net zo succesvol te worden als het gros van de Denen in de Nederlandse competitie.

Aan het eind van een wandeling door het centrum van Arnhem zegt de blonde aanvaller dat hij niet met Jon Dahl Tomasson wil worden vergeleken, omdat die al zo veel meer heeft bereikt in zijn carrière en bij de topclub AC Milan speelt. Maar als het ‘Torinstinct’, het loopvermogen en het makkelijke karakter van de ex-Feyenoorder ter sprake komen, herkent Mads Junker wel veel van zichzelf.

De aanhang van Vitesse heeft, zo vindt hij zelf, de echte spits nog niet gezien. Dat heeft vooral te maken met de overhaaste transfer naar Nederland. ,,In Denemarken lag de competitie stil, we hadden een paar maanden niks gedaan. Opeens hoorde ik dat Vitesse me wilde kopen. Ik kwam op 2 januari terug van vakantie en op 4 januari zat ik in het vliegtuig. Nog eens drie dagen later stond ik in de spits tegen Feyenoord,” zo blikt Junker terug op zijn moeizame begin in het Gelredome.

In de weken daarna moest hij ook nog ‘even’ leren om in een systeem met drie spitsen te spelen, terwijl hij zijn hele leven 4-4-2 op z’n Brits gewend was. ,,Gelukkig heb ik bij Bröndby nog even onder Michael Laudrup getraind. Die kwam ook met het idee om met vleugelspitsen te spelen. Daar heb ik wel iets van opgestoken. Maar als ik eerlijk ben, was ik altijd meer een man in een systeem met twee spitsen.”

Het grootste nadeel van zijn huidige rol vindt Junker dat hij minder bewegingsvrijheid heeft. ,,Ik kan niet overal de vrije ruimte in duiken. Iedereen moet taakbewust en vanuit zijn positie spelen. Maar geef me nog even de tijd. Het is een moeilijk systeem en ik denk dat geen enkele spits in zo’n korte periode rond de winter alles eigen kan maken. Ik moet nu investeren in mijzelf bij Vitesse, het uitbetalen komt straks echt wel,” zegt de Deens topscorer van 2005 bij FC Nordsjaelland (15 goals in 20 duels) met veel optimisme.

Mads Junker heeft zijn hele loopbaan moeten knokken voor erkenning en dat zal bij Vitesse niet anders zijn. Toch is hij altijd boven komen drijven. Als jonge amateur meldde hij zichzelf aan bij FC Lyngby, dat hem al in 1999 contracteerde. Daarna verhuisde hij naar de Deense topclub Bröndby en via FC Oistykke belandde hij in 2004 bij FC Nordsjaelland.

Bij die club besloot hij dus ook de studieboeken weer op te pakken. ,,Dat vonden ze toch wel apart. Een profvoetballer met een goed contract die zich tussen studenten sociologie nestelde. Maar ook voor mijzelf vond ik het geweldig leerzaam. Ik zag hoe de meeste studenten met heel weinig geld op een kamertje moesten blokken. Geen auto, geen inkomen en geen luxe vakanties. Het is goed om als voetballer die wereld eens te zien. Want bij ons lijkt alles maar te kunnen.”

Junker zegt zich in die periode ook niet zo bezig te hebben gehouden met een grote carrière als profvoetballer. ,,Het is nooit mijn droom geweest om naar het buitenland te gaan.” Maar zijn prestaties zorgden het laatste half jaar voor een invasie van buitenlandse scouts. ,,Er was belangstelling uit de Premier League in Engeland, van clubs uit de Bundesliga, maar Vitesse was het snelst met een contract. Daarom zit ik nu hier en ik heb er geen spijt van. Bijna iedere Deen slaagt in de Nederlandse competitie. Dan moet het mij toch ook lukken? De taal krijg ik gauw onder de knie, want het is geen Japans wat ik moet leren. Een beetje Deen spreekt Duits en Engels, dan is Nederlands ook wel te leren.”

Bron: AD 04-03-2006

Amoah lost Dingsdag af in klassement

Matthew Amoah is de tijdelijke leider in het klassement Vitesse-speler van het jaar van de Gelderlander. Hij lost Michael Dingsdag (van 6,33 naar 6,15) af. Dingsdag is door enkele mindere wedstrijden gezakt naar de vierde plaats in het klassement, gebaseerd op de rapportcijfers in deze krant na elk competitieduel van Vitesse. Aangezien Amoah net als Stijn Vreven (tweede) inmiddels is vertrokken bij Vitesse, zal hij in het eindklassement niet voorkomen. Spelers moeten in minimaal 13 van de 25 partijen een beoordeling hebben gekregen. Daardoor ontbreken de nieuwelingen Mads Junker (8 duels; gemiddelde 6,00) en Paul Verhaegh (5; 6,20) in de tussenstand.

Bron: De Gelderlander 04-03-2006

Sturing heeft niets gehoord van PSV

Vitesse-trainer Edward Sturing maakte woensdag bekend dat hij aan het einde van het seizoen vertrekt. Hij werd onmiddellijk daarna weer gelinkt aan PSV, waar hij in beeld zou zijn als hoofd jeugdopleidingen. “Ik heb echt niets gehoord van PSV”, zo ontzenuwt Sturing de geruchten. “Ik kan ook niet zijn benaderd, want dat ik weg zou gaan, wist alleen mijn vrouw.” Edward Sturing ergert zich ook aan het feit dat hij is afgeschilderd als ongemotiveerd. “Iedereen gaat er nu opeens maar vanuit dat ik me niet meer kan motiveren, maar dan kennen ze Edward Sturing niet!”

Bron: Omroep Gelderland 03-03-2006

Siebe Blondelle wil een mooie premiere

Siebe Blondelle zat voor het eerst bij de goede hesjes op de laatste training van Vitesse voor de wedstrijd tegen Roda JC. Hij maakt zaterdagavond mogelijk zijn debuut als linksback. “Misschien sta ik wel in de basis , ja”, glundert de Belg. “In de voorbereiding zat ik ook bij het eerste, maar werd teruggezet naar Jong Vitesse. Achteraf is dat misschien wel goed geweest voor mij. Ik heb daar goed gewerkt met Gery Vink, een goede trainer trouwens.” Blondelle is niet nerveus. “Het is een belangrijke wedstrijd om de play-offs te halen. Ik wil een goede premiere spelen. De Belgen doen het goed hier.”

Bron: Omroep Gelderland 03-03-2006

Siebe Blondelle hoopt op basisplaats

Het lijkt erop dat Siebe Blondelle zaterdag tegen Roda JC zijn debuut maakt. Op de afsluitende training van vrijdag kreeg hij een oranje hesje en speelde hij op de linksbackpositie, die vrij is gekomen door de schorsing van Gill Swerts. Purrel Fränkel start hoogstwaarschijnlijk op linksbuiten. Voor Blondelle die dit seizoen startte bij de A-selectie, maar werd teruggezet naar de beloftes, kwam dit als een totale verrassing. “Ik kreeg weer een kans door de vele blessures en schorsingen, mocht al een paar keer warmlopen, maar telkens als we achterstonden of in ieder geval moesten scoren. Dan is het logisch dat de trainer voor een aanvaller kiest.” De Belg die nog onder contract staat bij Vitesse tot het eind van het seizoen, heeft er in ieder geval zin in. “Hier heb ik het hele jaar naar toe gewerkt. Nu krijg ik waarschijnlijk een kans morgen en die moet ik met beide handen aanpakken. Hopen dat ik vannacht een beetje goed slaap zodat ik morgen fit ben.”

Edward Sturing heeft morgen de beschikking over een vrijwel fitte groep. “We missen Gill Swerts door een schorsing en Youssouf Hersi was vandaag niet op de training vanwege familieomstandigheden. Theo Janssen is wel weer wedstrijdfit en ook Ruud Knol heeft nergens last meer van. “Natuurlijk is het ontslag van Sturing aan het eind van dit seizoen het gesprek van de dag. “De laatste maanden was ik er al mee bezig voor mezelf en op het moment dat je je gaat afvragen of je volgend seizoen nog wel moet doorgaan heb je eigenlijk het antwoord al gegeven. Ik heb het nu naar buiten gebracht, en niet aan het einde van het seizoen, omdat ik Vitesse de tijd wil geven te zoeken naar een geschikte opvolger. Wanneer ik het al in de winterstop al had aangeven, was het de tweede seizoenshelft alleen maar gegaan over wie de mogelijke opvolger wordt en zou er weinig meer naar dit seizoen worden gekeken.” Sturing leeft niet anders toe naar Roda JC dan dat hij anders zou doen. “Ik heb aangegeven dat ik niet weet of ik de motivatie volgend seizoen kan opbrengen, maar dat wil nog niet zeggen dat ik dit seizoen al heb opgegeven. Ik heb de spelersgroep vanochtend (vrijdag) ook aangegeven dat het een seizoen kan worden waar een dikke streep door kan worden getrokken. Of een seizoen om te onthouden, waarin we uiteindelijk de Play-offs haalden en wie weet wat nog meer. Daar hebben we nog acht wedstrijden voor en ik denk dat we er minimaal vijf van moeten winnen. Te beginnen morgen thuis tegen Roda JC.”

Vermoedelijke opstelling: Wapenaar; Verhaegh, Knol Dingsdag, Blondelle; Yakubu, Van der Schaaf, Janssen; Knopper, Junker, Fränkel

Bron: Vitesse.nl 03-03-2006

Mamadou Zongo traint mee bij Vitesse

Mamadou Zongo traint voorlopig mee bij Vitesse. De aanvaller zit in de laatste fase van zijn revalidatie na een kruisbandoperatie in juni 2005. Zongo deed vrijdag voor het eerst weer mee in een trainingspartij. “Leuk om hier mee te kunnen trainen, ik voel me nog steeds thuis bij Vitesse. Hier ken ik iedereen. Het ging niet slecht, maar ik heb nog veel moeite met kort draaien en ben nog niet helemaal klaar.” Als Zongo helemaal fit is, gaat hij proberen om een contract te verdienen bij FC Twente. “Ik zou daar maandag al beginnen, maar ik ga nog even met mijn zaakwaarnemer Louis Laros overleggen.”

Bron: Omroep Gelderland 03-03-2006

Coutinho kampt met knieblessure

Reservedoelman Gino Coutinho van Vitesse vreest dat het seizoen er voor hem al opzit. Hij heeft een blessure aan zijn rechterknie. Coutinho verving Harald Wapenaar tegen SC Heerenveen (4-1-nederlaag). “Sindsdien heb ik last”, vertelt Coutinho. Hij liet inmiddels een MRI- scan van de knie maken. “Ik hoop dat het geen meniscus is. Als het wel zo is, is het einde seizoen voor mij”, weet Coutinho. Vorig seizoen was hij enige tijd uitgeschakeld door een meniscusblessure aan zijn linkerknie.

Bron: Omroep Gelderland 03-03-2006

Kaya niet in basis tegen Roda JC

Onur Kaya staat zaterdagavond niet in de basis van Vitesse tegen Roda JC. De Belg deed het de afgelopen drie wedstrijden goed, maar omdat Theo Janssen weer fit is, begint Kaya op de bank. Peter van den Berg deed vrijdag voor het eerst weer mee in het partijtje, maar speelt nog niet. Ook Michael Jansen en Etiënne Esajas ontbreken nog. Siebe Blondelle trainde als linksback. Mogelijk krijgt hij de voorkeur boven Purrel Fränkel.

Vermoedelijke opstelling:

Wapenaar;
Verhaegh, Knol, Dingsdag, Fränkel/Blondelle;
Van der Schaaf, Yakubu, Janssen;
Knopper, Junker, Hersi.

Bron: Omroep Gelderland 03-03-2006

Interlanddebuut Swerts nu officieel

Het interlanddebuut van Vitesse-speler Gill Swerts voor België gaat nu ook officieel de boeken in. Swerts speelde woensdag de eerste helft van de oefeninterland in en tegen Luxemburg. Het duel werd echter na ruim een uur gestaakt vanwege de hevige sneeuwval. “Dat was echt ongelooflijk. Er viel binnen 20 minuten zeker vijf centimeter sneeuw. Het was nog erger dan Heracles-uit.”, aldus Swerts. Wereldvoetbalbond FIFA bepaalde dat het ondanks het staken gaat om een officiële interland. Daarom is het debuut van Swerts als Rode Duivel nu officieel.

Bron: Omroep Gelderland 03-03-2006

‘Jammer, maar er is ook leven na Sturing’

Een dag na de verrassende boodschap van Edward Sturing spraken gisteravond Remco van der Schaaf en Gill Swerts zich in het maandelijkse sportcafé Vitesse uit over de trainerskwestie. „Verrassend dat het nú gebeurt.“

De mededeling van Edward Sturing verraste Remco van der Schaaf, zo bekende hij gisteravond in de kantine van voetbalclub De Bataven uit Gendt. „Ik heb het niet zien aankomen, zeker niet op dit moment. We zaten woensdag te wachten toen de trainer van een persconferentie kwam. Sommige spelers wisten al wat hij ging vertellen, maar je schrikt er toch een beetje van. Niet omdat het zo schokkend is, maar omdat je het nu niet verwacht.“

Van der Schaaf en Gill Swerts waren gisteravond te gast in de derde editie van Sportcafé Vitesse. Edward Sturing en Paul van der Kraan werden telefonisch ondervraagd en de profs Erik Wegh (AGOVV) en Sjoerd Rensen (FC Dordrecht) keerden even terug naar de club waar hun voetballoopbaan begon. Alleen technisch manager Joop Heezen van De Bataven (oudspeler Vitesse) zat vast in de file en was niet op tijd.

Swerts miste woensdag de mededeling van zijn trainer omdat hij in voorbereiding was voor zijn eerste interland met België. De neo-international had zich nog niet bezig gehouden met het nieuwe trainersvraagstuk in Arnhem. „Voor Sturing moeten we het seizoen maar goed afmaken. Wat ik belangrijk vind aan de nieuwe trainer is dat hij mij opstelt“, schertste Swerts.

Van der Schaaf verwacht niet dat het moment van de boodschap een schokgolf in de selectie teweeg brengt. „Ik geloof niet dat de ploeg nu ineens scherper gaat spelen, dat gevoel moet uit jezelf komen“, zei Van der Schaaf, die nuchter reageerde op de opmerkelijke stap van Sturing. „Het is jammer voor de trainer dat het zo loopt, maar er is ook een leven na Edward Sturing. Zo werkt het toch in de voetballerij, er is een tijd van komen en een tijd van gaan.“

Dat de tijd van gaan rijp was, werd gisteravond in het midden gelaten. Van der Schaaf relativeerde ook de matige prestaties van de ploeg, die op een teleurstellende elfde plaats staat. „We staan twee punten af van de negende plek, dan speel je play- offs en dat is de doelstelling. Het klopt dat we wisselvallig spelen; goed tegen de topploegen, vaak minder tegen andere ploegen. Maar slecht spelen zegt mij niet alles; ik heb in mijn tijd bij PSV veel slechte duels gezien, maar we werden wel kampioen.“

Van der Schaaf zegt het wel verstandig te vinden als de club spelers om advies vraagt bij de keuze voor een nieuwe trainer. „De club moet natuurlijk zelf beslissen, want ook spelers zijn maar passanten, maar ik denk wel dat ze spelers om hun mening kunnen vragen.“ Swerts was het daar mee eens. „Dat moet je mij niet vragen, het bestuur heeft daar wel een mening over. Die zullen weten waar ze naar toe willen.“

Van der Schaaf: „Als ik nu zeg dat wij een strenge trainer nodig hebben, denkt iedereen dat Sturing niet streng genoeg was, Daarom zeg ik daar niks over. Of ik een type Adriaanse of Van Gaal zie zitten. Ja, daar zou ik wel eens onder willen trainen, maar dat wil niet zeggen dat alle spelers dat willen.“

Volgende Sportcafé Vitesse: donderdag 6 april, 20.00 uur bij vv Rheden.

Bron: De Gelderlander 03-03-2006

Knol en Janssen vrijwel zeker terug

Vitesse kan zaterdag thuis tegen Roda JC vrijwel zeker weer een beroep doen op Ruud Knol en Theo Janssen. Beide spelers keren terug bij de selectie van trainer Edward Sturing. Knol kampte wekenlang met problemen aan zijn enkel en Janssen onderging ruim twee weken geleden een keeloperatie. Zijn amandelen werden verwijderd. De middenvelder is weer fit. “Ik denk dat ik weer kan spelen, maar het is aan de trainer om dat te bepalen.” Door de rentree van beide spelers moet Edward Sturing waarschijnlijk een keuze maken op het middenveld, waar voor het eerst iedereen weer beschikbaar is.

Bron: Omroep Gelderland 02-03-2006

Artikelen opstappen Edward Sturing

Om de leesbaarheid de artikelen over het aanstaande vertrek van Edward Sturing goed te houden, zijn alle artikelen rond zijn vertrek gebundeld. Hieronder vind u een gedeelte van het eerste artikel. Om dit artikel en de rest te lezen, klikt u op lees verder.

Edward Sturing en Vitesse hielden te weinig rekening met de houdbaarheidsdatum

Vitesse moet op zoek naar een nieuwe trainer nu Edward Sturing op korte termijn vertrekt bij de club. Sturing koos gistermiddag de aanval, maar had geen tegenstand. Vitesse is blij met de chique oplossing. Het aanstaande vertrek van Edward Sturing als trainer van Vitesse komt niet als een verrassing. Het is een gevolg van een overschreden houdbaarheidsdatum, waar beide partijen willens en wetens in zijn meegegaan. Co Adriaanse vertrok na drie seizoenen bij AZ omdat hij aan zijn eigen houdbaarheid twijfelde. Sturing is ook bezig aan zijn derde volledige jaar en was eerder drie keer als interim actief.

lees verder...

Maart 2006

Spelers Vitesse in Gendt

Vitessespelers Remco van der Schaaf en Gil Swerts zijn vanavond te gast in Sportcafe Vitesse, dat wordt gehouden bij voetbalclub De Bataven in Gendt. Behalve beide spelers behoort ook Paul van der Kraan, algemeen directeur van de Arnhemse profclub, tot de genodigden.

De Bataven is na het Huissense Jonge Kracht en Elsweide (Arnhem) de derde gastheer van Sportcafe Vitesse, dat maandelijks op locatie wordt gehouden. De twee uur durende uitzending op sportpark Walburgen bestaat onder meer uit vraaggesprekken met de gasten, een quiz en muziek.

Namens De Bataven komen onder anderen secretaris Wim Meijer en bestuurslid technische zaken Joop Heezen aan het woord. Heezen speelde zelf jarenlang voor Vitesse. Ook Sjoerd Rensen, oud-doelman van zowel De Bataven als Vitesse en nu actief bij FC Dordrecht, verschijnt in Gendt achter de tafel. Het programma duurt van acht tot tien uur en is live te beluisteren via Radio Lingewaard en Radio 5FM.

Bron: De Gelderlander 02-03-2006

Swerts debuteert in Belgisch elftal

Vitesse-speler Gill Swerts heeft woensdagavond zijn debuut gemaakt in het Belgisch elftal. Swerts stond in de basis van de oefeninterland in en tegen Luxemburg, die door de Belgen met 2-0 werd gewonnen. De Vitessenaar stond op zijn favoriete positie: rechtshalf. Na de rust moest hij plaatsmaken voor Anderlecht-talent Vanden Borre. Na ruim een uur staakte de scheidsrechter de wedstrijd wegens hevige sneeuwval. “Dat was echt ongelooflijk. Er viel binnen 20 minuten zeker 5 centimeter sneeuw. Het was nog erger dan Heracles-uit.”, aldus Swerts.

Gill Swerts mag zich vanaf nu officieel Rode Duivel noemen. “Dat is toch wel bijzonder en het smaakt naar meer.” De Vitessenaar vond het niveau bij de Belgische nationale ploeg hoger dan hij gewend is. “Het was voor mij een goed leermoment, ook al was het maar tegen Luxemburg. Ik ben zelf niet echt tevreden. Ik speelde als middenvelder in een nieuw systeem, 3-3-2-2, en dat was behoorlijk moeilijk.”

Pas na de interland vernam Swerts dat Vitesse-trainer Sturing vertrekt. “We moeten zorgen dat hij waardig afscheid kan nemen van Vitesse. Dat heeft hij wel verdiend.”

Bron: Omroep Gelderland 01-03-2006

Nieuwe bondscoach, nieuwe namen

Thomas Vermaelen (20) en Gill Swerts (23) hebben hun eerste selectie voor de Rode Duivels beet. Nu hopen beiden op meer. “De bondscoach gelooft in ons.”

De carrieres van Vermaelen en Swerts vertonen veel raakpunten. Beiden ruilden op jonge leeftijd hun Belgische club in voor een Nederlandse topclub, verzeilden even in de anonimiteit en plukken nu de vruchten van hun eigenzinnige keuze. Onder Rene Vandereycken keerden ze door de grote poort naar Belgie terug. “Dat ik geselecteerd werd, verraste mij”, zegt Swerts. “Ik speel ten slotte slechts’ bij Vitesse. Andere jongens hadden volgens mij een streepje voor omdat ze bij grotere clubs spelen. Ik beschouw deze selectie als een erkenning, een beloning voor mijn harde werk. Wat mijn kwaliteiten zijn? Mijn wedstrijdinstelling en -mentaliteit. Ook mijn polyvalentie is een troef (Swerts speelde dit seizoen bij Vitesse al op vijf verschillende posities, red.), al denk ik dat ik bij de nationale ploeg vooral vanop rechts zal spelen.”

Ajacied Thomas Vermaelen, die net zoals Swerts goed op dreef is in de Nederlandse competitie, had wel gerekend op een selectie. “Ik had er wel een beetje op gehoopt”, geeft hij toe. “Het loopt al een tijd goed bij Ajax. Het is nu aan mij om te bewijzen dat ik dit waard ben. Ik ben blij dat ik deze kans krijg, de stap van de beloften naar de elite is niet eenvoudig. Het is allemaal nieuw, maar het is plezant.”

Het eerste contact met Vandereycken verliep vlot. “De bondscoach zei dat hij er ons heeft bijgenomen omdat hij echt in ons gelooft”, aldus Swerts. “Dat doet deugd. Hij geeft vertrouwen aan zijn spelers. Voor jongeren als ik is dit een mooie kans om ons te tonen.” De polyvalente middenvelder trok als veertienjarig talent de deur op de Freethiel achter zich dicht om bij Feyenoord zijn kans te wagen. Een bewuste keuze, zegt hij. “De opleiding is in Nederland van een hoger niveau. Als zo’n club zich meldt, moet je gaan.”

Er waren echter niet alleen voordelen aan de transfer verbonden. “Ik heb er moeilijke momenten gekend, maar als ik de situatie bij Beveren bekijk, heb ik de juiste keuze gemaakt. Eigen talenten krijgen er nog nauwelijks kansen. De overstap is moeilijk”, beaamt Vermaelen, die op zijn vijftiende van Germinal Beerschot naar Ajax verhuisde. “Als jongere verlang je naar je familie en vrienden. Voor sommigen is het misschien beter om eerst in eigen land te rijpen, maar iedereen moet zijn eigen weg gaan. Bij Ajax heb ik echt leren voetballen, ik heb er geleerd wat het vak inhoudt.”

De linksvoetige centrale verdediger, die al meer dan dertig wedstrijden speelde bij de hoofdmacht van de Amsterdammers, heeft het uitstekend naar zijn zin boven de Moerdijk. “Ik heb nog lang niet alles gezien in Nederland en speel nu bij een heel goede club”, aldus Vermaelen. “Beter kan bijna niet. Ik voel me thuis in Amsterdam. Dat Belgen er niet kunnen doorbreken, klopt niet. Het heeft niets met nationaliteit te maken.” Ook Swerts denkt voorlopig niet aan een terugkeer naar Belgie. “Vorige zomer was ik transfervrij, maar geen enkele Belgische club toonde interesse. Dat vond ik jammer. Ik had het geluk dat een subtopper als Vitesse zich heeft gemeld. Ik ben blij dat ik voor hen gekozen heb, want nu sta ik toch hier.”

Bron: De Standaard 01-03-2006

“Ik wil me eindelijk tonen aan Belgie”

Opgegroeid in Brasschaat woont Gill Swerts (23) inmiddels in hartje Arnhem, samen met het hoogzwangere nichtje van Molukker Simon Tahamata. Zelf heeft de praatvaardige verdediger ook vreemd bloed door de aderen stromen. “Mijn vader is geboren in Afrika.” Een generatie later is de kersverse Rode Duivel, die ooit samen met Thomas Buffel naar Feyenoord trok, uit op eerherstel in zijn enige echte vaderland: Belgie. Nadat Swerts op 14-jarige leeftijd als verdedigende middenvelder van Beveren naar Nederland was getrokken, kreeg hij zijn verdere opleiding bij Feyenoord. In tegenstelling tot zijn maatje Thomas Buffel kon hij er de doorbraak niet forceren. Van de Rotterdamse topclub ging het naar tweedeklasser Excelsior, opnieuw Feyenoord, ADO Den Haag en nu dus Vitesse, waar hij een sterkhouder is.

Waarom kwam de doorbraak er nooit bij Feyenoord, Gill?

“Ik was nog jong en toen er een nieuwe technische directeur kwam, werd de jeugd aan de kant geschoven. Een paar fouten vallen natuurlijk ook op bij een topclub. Zo heeft mijn Europees avontuur met Feyenoord welgeteld een minuut geduurd. Tegen het Tsjechische Teplice pakte ik meteen een doorgebroken aanvaller: rood en exit Gill Swerts.”

Door dat incident leerde Belgie je wel kennen.

“Ja, al verwachtte ik vorig seizoen – toen ik transfervrij was – wel een paar telefoontjes uit Belgie.”

Jammer toch dat dat niet gebeurd is?

“Ik ben jong, heb een goede opleiding. Als er zich ooit een club uit Belgie meldt, zal ik zeker luisteren.”

Wat zijn je sterke kanten?

“Mijn wedstrijdmentaliteit. Ik ben niet de grootste, maar schuw de duels niet. Mijn polyvalentie misschien ook. Bij Vitesse speelde ik al rechts, links en centraal. Bij de Rode Duivels merkte ik al dat Vandereycken me vooral als rechtsback ziet.”

Hoe is de bondscoach in de omgang?

“Hij gaf al aan dat hij niet zal rondlopen als een politieman die alles opschrijft. Hij geeft vertrouwen aan jonge spelers. Al val ik tegen Luxemburg maar tien minuten in, dit is mijn kans om me eindelijk te tonen aan Belgie!”

Bron: Het Nieuwsblad 01-03-2006

Streuer: ‘Sturing maakt seizoen af’

Edward Sturing heeft niet het goede gevoel meer om na dit seizoen door te gaan bij Vitesse. Toch mag de Eerbeker proberen de club dit seizoen naar de play-off’s te loodsen. “Je zou kunnen zeggen dat als iemand het goede gevoel niet meer heeft dat je dan meteen afscheid moet nemen, maar dat doen we niet. Hij gaat het seizoen gewoon afmaken”, aldus manager-voetbal Streuer. Wel vindt Streuer het besluit van Sturing verrassend. “Ik had het niet verwacht. Het is goed dat hij weggaat omdat hij het goede gevoel niet meer heeft. Veel trainers zouden niks doen.”

Vitesse verloor de laatste vier wedstrijden op rij, maar de clubleiding zegt dat de positie van Edward Sturing niet ter discussie staat. “Op dit moment is dat niet aan de orde, maar die verhalen krijg je toch als resultaten uitblijven.”

Verder vindt Streuer dat Sturing Vitesse door de voordeur verlaat. “Het is prettig voor hem dat hij op deze manier vertrekt. Vaak gaan trainers op een vervelende manier weg. Dit is voor beide partijen de beste oplossing. We zullen alleen nog wel even de playoff’s moeten halen en hopelijk ook Europees voetbal”, aldus Streuer.

Bron: Omroep Gelderland 01-03-2006

Sturing: ‘Het is genoeg geweest’

Edward Sturing heeft woensdagmiddag bekendgemaakt per 1 juli te stoppen als hoofdtrainer van Vitesse. “Het moest er een keer van komen”, zegt Sturing. “Het heeft niets te maken met de club, de mensen van Vitesse of de spelersgroep, maar dit is mijn eigen gevoel. Het is genoeg geweest. Ik merk dat het gevoel minder wordt en daar doe ik dan iedereen tekort mee, vandaar dat ik deze beslissing heb genomen”, aldus Sturing. “Er worden nu waarschijnlijk allemaal dingen bij verzonnen, maar alleen dit is de reden.”

“Het doet pijn om na negentien jaar te vertrekken maar je weet dat het moment een keer gaat komen. Ik vond dat ik het nu bekend moest maken, om de club de ruimte te bieden een opvolger te vinden”, zegt Sturing. “Ik verwacht van de spelersgroep professionaliteit. Er wordt door mij geen spelletje gespeeld. Ik heb op dit moment met nog geen enkele club op deze aardbol contact gehad. Er speelt dan ook helemaal niks bij mij op dit moment”, aldus de trainer.

Bron: Omroep Gelderland 01-03-2006

Edward Sturing vertrekt bij Vitesse

Hoofdtrainer/coach Edward Sturing van Vitesse, heeft zijn vertrek aangekondigd bij de Arnhemse club. De oefenmeester is naar eigen zeggen toe aan een nieuwe uitdaging. Sturing had nog een contract tot en met 30 juni 2007 bij Vitesse. De contractontbinding gaat in per 1 juli 2006. Edward Sturing: “Het was een heel moeilijke beslissing, maar voor mijn gevoel kon ik niet anders. Deze beslissing komt puur uit mijzelf en heeft niets met de club of de mensen die hier werken te maken en ook niet met de spelersgroep of de staf. Ik heb in 19 jaar alles meegemaakt bij Vitesse, de laatste drie jaar als hoofdtrainer, maar nu is het op. Het goede gevoel begint een beetje weg te ebben. Zou ik mijn contract uitdienen dan doe ik daar iedereen tekort mee, ook mezelf. Nu wil ik samen met het team en alle mensen daaromheen, alles geven om het seizoen goed af te sluiten. De doelstelling voor dit seizoen, een plaats bij de eerste negen en via de Play-offs mogelijk een Europees ticket bemachtigen, staat nog kaarsrecht overeind.”

Algemeen directeur Paul van der Kraan van Vitesse: “Ik betreur het voortijdige vertrek van Edward, maar ik heb respect voor zijn beslissing. Edward is een ware Vitesse-man, wiens clubliefde nooit in twijfel kan worden getrokken. Het clubbelang staat voor Edward altijd voorop. Dit blijkt nu ook weer uit deze moedige beslissing. Edward Sturing heeft heel veel voor Vitesse betekend. Als speler en als trainer. Iedereen heeft het rampseizoen 2003/2004 nog helder voor ogen. Edward heeft toen een zeer belangrijk aandeel gehad in het behoud van Vitesse voor de Eredivisie, waar degradatie hoogstwaarschijnlijk het einde van de club had betekend. Dat is iets wat we nooit mogen vergeten. Ik ga ervan uit dat de spelersgroep het nieuws professioneel oppakt en dat zij zich voor de volle honderd procent in zullen zetten in de resterende wedstrijden dit seizoen om Edward een waardig afscheid te geven.”

Bron: Vitesse.nl 01-03-2006

Edward Sturing gaat hoofdstuk Vitesse sluiten
Vitesse-trainer vertrekt na dit seizoen

Edward Sturing vertrekt aan het einde van het seizoen bij Vitesse. Vanaf 27 maart 2003 was hij trainer van de Arnhemse club. Eerder werkte hij ook nog eens twee maal als interim-trainer. Met zijn vertrek komt er na negentien jaar een einde aan de samenwerking tussen de Eerbeker en de Gelderse club. De kans dat Sturing zijn tot medio 2007 lopende contract uit zou dienen werd gedurende het huidige seizoen steeds kleiner. De resultaten in Arnhem zijn wisselvallig, Vitesse staat nu elfde, en de trainer kwam meerdere malen in botsing met spelers. Zo uitte Youssouf Hersi forse kritiek aan het adres van Sturing en vertrok Stijn Vreven na een verbanning naar het tweede naar het Cypriotische Omonia Nicosia.

Sturing begon in het seizoen 1987/88 als speler bij Vitesse en ging na zijn actieve carrière nooit meer weg. Vanaf 1998 was hij assistent-trainer, daarna heeft hij ook de functie van hoofd opleidingen vervuld. Bovendien was hij twee keer als interim-trainer actief. Van 30 oktober 1999 tot 1 januari 2000 verving hij de ontslagen Herbert Neumann, van 3 december 2001 tot 1 juli 2002 nam hij de taken van Ronald Koeman over, om na het ontslag van Mike Snoei op 27 maart 2003 definitief hoofdtrainer van Vitesse te worden.

Bron: VI.nl 01-03-2006

Janssen hervat training

Vitesse-speler Theo Janssen herstelt vooralsnog voorspoedig van zijn operatie aan de amandelen, ongeveer twee weken geleden. Hij traint weer. De middenvelder heeft weer voorzichtig met de bal getraind. Daarbij bleef een negatieve reactie uit. Indien hij vandaag de verhoogde intensiteit goed doorstaat, dan sluit hij morgen aan bij de groep. Wellicht is hij dan zaterdag inzetbaar tegen Roda JC. Door de operatie moest Janssen afzeggen voor de interland van het Nederlands elftal tegen Ecuador.

Bron: De Gelderlander 01-03-2006

Roda JC gehavend naar Gelredome

Roda JC komt zaterdagavond met een gehavende selectie naar Gelredome, voor de competitiewedstrijd tegen Vitesse. Gregoor van Dijk en Jan-Paul Saeijs missen de ontmoeting door een schorsing, na hun respectievelijk zevende en zesde gele kaart, zondag in de verloren uitwedstrijd tegen FC Utrecht. Dat duel misten Sekou Cisse en Ger Senden vanwege een schorsing. Cisse is er vanwege zijn zware schorsing (vijf duels) ook tegen Vitesse niet bij. Bij Vitesse is Gill Swerts geschorst.

Bron: De Gelderlander 01-03-2006

Ghanese bondscoach passeert Yakubu

Vitesse-speler Abubakari Yakubu mist vanavond de oefeninterland van Ghana tegen Mexico. De bondscoach van Ghana, Ratomir Dujkovic, heeft de middenvelder niet opgeroepen voor het duel dat plaatsheeft in Amerika. Yakubu speelde in januari nog alle wedstrijden van Ghana op het toernooi om de Afrika Cup. Matthew Amoah ontbreekt nog steeds vanwege een knieblessure. De ex-Vitessenaar maakt zaterdag mogelijk zijn debuut voor Borussia Dortmund, thuis tegen Mainz.

Bron: De Gelderlander 01-03-2006

Vitesse aast op teamgenoot Junker

Na Mads Junker heeft Vitesse nu ook meer dan gemiddelde belangstelling voor Anders Due (23) van FC Nordsjaelland. Dat bevestigt Lars Skjoth, diens zaakwaarnemer. Tijdens de wedstrijden die de Arnhemse eredivisionist bezocht voor Junker viel kennelijk ook Anders Due dermate op dat de Arnhemmers voor hem zijn teruggekomen. “Ik kan bevestigen dat Vitesse een van de clubs is die Anders volgen”, zo liet zaakwaarnemer Skjothl weten.

Bron: De Gelderlander 01-03-2006

Hoofdsponsor: