maart 2008

Hans van Arum in Rondje 30

Rondje 30 draait maandag om oud-profvoetballers die nu trainer zijn bij amateurclubs. Centraal staat Hans Kraaij jr., showmaster, analist, Oranjevolger en trainer van FC Lienden. Dolores praat met hem over profs en amateurs, de showbusiness en de voetbalwereld.

Verder in deze uitzending Eus Marijnissen, ex-NEC, nu trainer van De Treffers; Hans van Arum, oud-Vitesse en inmiddels trainer van Sparta Nijkerk en Kees van Wonderen, de oud-Feyenoorder die nu bij Bennekom werkt.

Rondje 30 begint maandag 31 maart omstreeks 18.20 op TV Gelderland en wordt daarna ieder uur herhaald.

Bron: Omroep Gelderland 31-03-2008

Vitesse : geen 2 miljoen dollar voor Lorca

Het is uitgesloten dat Vitesse de optie op Juan Lorca licht. De Arnhemse club heeft een huurovereenkomst met daarin de optie om de Chileense international (23) voor 2 miljoen dollar te kopen van Colo Colo. Technisch directeur Marc van Hintum: “Wij betalen dat bedrag niet. Misschien kunnen we Lorca nog een jaar huren, dat bekijken we nog.” Lorca kwam 24 keer (10 basis) in actie en scoorde twee keer.

Bron: De Gelderlander 31-03-2008

Jasar Takak hoopt op profijt van vrije status
Middenvelder Vitesse in de belangstelling van ‘verscheidene clubs’

Het grote verschil tussen de zomer van 2007 en die van 2008 is dat Jasar Takak weer op de Nederlandse voetbalkaart staat. Takak mag van Vitesse om zich heen kijken. De Arnhemse club licht de optie ( nog een jaar) niet, maar schrijft hem ook niet af. Technisch directeur Marc van Hintum wil het nog even aankijken. Al betekent dat wel dat de middenvelder een transfervrije status heeft en kan gaan en staan waar hij wil. “Er zijn verschillende clubs die belangstelling hebben”, zei Takak gistermiddag na de 2-1 nederlaag tegen AZ, om er geheimzinnig aan toe te voegen. “Maar nog niks concreet. Ik noem ook geen namen.”

Net als Vitesse hem, schrijft hij Vitesse niet af. “Ik heb met de club afgesproken dat we contact houden. Vitesse is een mooie club”, vindt de speler die door trainer Aad de Mos in de zomer van 2007 werd bevrijd van een clubloos bestaan. Takak was gistermiddag basisspeler bij Vitesse . Hij speelde niet groots, maar wel voldoende. Zoals het hele seizoen, waarin Takak zich na een voetballoze periode dankzij zijn vechtlust en wedstrijdmentaliteit op de been hield.

“Ik heb het redelijk goed gedaan dit seizoen. Vitesse is tevreden, maar ze weten niet hoe alles financieel gaat. Daarom willen ze wachten. Mijn spel is niet zo opvallend, ik werk hard en win mijn duels. Sommige wedstrijden was ik goed, ik hoop dat mensen dat hebben gezien. Anders kan ik maar √©√©n ding doen; de laatste drie wedstrijden zo goed mogelijk spelen en Europees voetbal halen. Vandaag valt tegen, schandalig hoe we die goals weggeven uit standaardsituaties.”

Bron: De Gelderlander 31-03-2008

Hoofdrol trainers in Alkmaarse klucht
Louis van Gaal en Aad de Mos halen uit na 2-1 zege AZ op Vitesse

AZ en Vitesse zorgden gisteren voor een slaapverwekkend middagje voetbal in Alkmaar ( 2- 1). Maar na de kwaliteitsarme eredivisiewedstrijd gingen de trainers Louis van Gaal en Aad de Mos helemaal los. De gebruikelijke persconferentie ontaardde in een prachtig stuk cabaret, waarin beide trainers hard uithaalden naar media. “Er wordt tegenwoordig veel te veel uitgegaan van veronderstellingen en geruchten. Daardoor wordt het werk van ons trainers steeds moeilijker”, stelde De Mos, die daarbij verwees naar een recente reportage in het blad Voetbal International.

Van Gaal ging nog een stap verder. De geplaagde trainer van AZ boycot de televisieomroepen NOS en RTL. Daarmee reageerde hij op de klucht die zich heeft afgespeeld in Alkmaar. ” Ik heb bij de NOS en RTL zo veel onwaarheden gehoord, dat ik nooit meer met die omroepen wil praten”, oreerde de trainer tijdens een vermakelijke tirade. ” AZ is de laatste dagen vernederd door berichtgeving. Ik geef bij de NOS en RTL geen interviews meer en neem ook niet meer plaats in praatprogramma’s. De boycot duurt net zolang totdat ik excuses heb ontvangen.”

” Op televisie is gesuggereerd dat mijn lot in handen zou zijn van de spelers. Dat is niet waar”, vervolgde Van Gaal. ” AZ staat twaalfde, dan klopt er dus iets niet. Dan is het makkelijker dat een trainer weggaat, want bij spelers is dat kapitaalvernietiging. Daarom heb ik het voorstel gedaan uit elkaar te gaan. De spelers willen met mij door. Dat streelt me. Ik zal na dit seizoen zelf bepalen of ik volgend seizoen alsnog doorga.”

Als bezoekend coach mocht De Mos de nababbel openen. Twee weken geleden wisselde hij zijn linksback Haim Megrelishvili al na zes minuten. Gisteren deed de Haagse oefenmeester dat opnieuw, nu na een kwartiertje voetballen. ” Laat ik maar beginnen met de wissel van Haim, dan hebben we dat gehad”, zo trapte De Mos af. ” De vorige keer ging het om fouten bij balverlies, nu om balbezit. Hij heeft de bal drie keer breed gespeeld, in de voeten van een tegenstander. Dat vond ik veel. Ik vond de wissel eigenlijk nogal laat.”

En even later voegde hij daar aan toe: “Haim is een pijnlijke zaak, want ik wil hem helpen.” Het lijkt echter niet de hulp waar de voetballer uit Isra√ęl op zit te wachten. Megrelishvili wilde zijn trainer bij het verlaten van het veld bijna te lijf gaan. Hij werd tegengehouden door elftalleider Wim Jansen en door Theo Janssen, de speler die hem kwam vervangen. Reservespeler Abubakari Yakubu moest zijn Ghanese spierkracht aanwenden om Megrelishvili naar de kleedkamer te begeleiden, zonder dat er onderweg gewonden vielen. In het tweede deel van zijn relaas verbaasde De Mos de vele toehoorders, door te verkondigen dat de kansen van Vitesse op het bereiken van de play- offs zijn gestegen. “Ons programma ziet er fijner uit dan dat van de concurrenten”, sprak De Mos. ” Die spelen nog tegen elkaar. Natuurlijk moeten we zelf gaan winnen. Ik dacht voor deze wedstrijd dat we nog negen punten nodig hadden, maar nu kunnen zeven punten uit de laatste drie wedstrijden genoeg zijn.”

Van Gaal hoorde het gereken tevreden aan. Hij durfde na de nauwelijks verdiende driepunter, de eerste sinds twaalf duels, weer openlijk te flirten met Europees voetbal. “We richten ons weer op de negende plaats”, aldus Van Gaal.

Bron: De Gelderlander 31-03-2008

Wissel staat Theo Janssen tegen
Arnhemmer verrast met reservebeurt en maar half blij met invalrol

Theo Janssen hoorde gistermiddag in Alkmaar tot zijn grote verbazing dat hij op de bank zou beginnen bij AZ-Vitesse (2-1). Na een kwartier mocht de Arnhemmer er al weer in; hij speelde een bijrol in de tweede executiewissel binnen een maand voor Haim Megrelishvili.

De Isra√ęlische linkspoot werd na een ongelukkige start razendsnel (15e minuut) geslachtofferd door trainer Aad de Mos. Klaar voor zijn snelle invalbeurt zag Janssen in een ooghoek dat Megrelishvili woedend richting zijn trainer beende. Janssen sprong snel tussenbeide. “Ik zag het gebeuren en wilde hem vertellen dat hij zich rustig moest houden. Ik vond het niet leuk dat ik er voor hem in moest komen. Ik had liever gezien dat hij een prima wedstrijd had gespeeld”, bekende Janssen.

Hij wilde de straffe maatregel van zijn trainer niet openlijk bekritiseren, maar twijfelde wel aan het nut van dergelijke terechtwijzingen. Nadat Megrelishvili in de uitwedstrijd bij FC Twente al na 6 minuten werd geslachtofferd, moesten Jasar Takak en Anduele Pryor een week later na 25 minuten plaatsmaken. Janssen: “Triest voor Haim, het is nu de tweede keer. Je hoopt dat hij het goed doet, maar in de ogen van de trainer was dat niet zo. Hij begon ongelukkig, maar dan krijg je niet de kans je te revancheren. Je weet dat het kan gebeuren ja, maar het is niet fijn. Blijkbaar is dit de nieuwe strategie, maar ik denk dat het ook anders kan”, sprak Janssen voorzichtig.

Zelf overleefde hij vorige week een verkeerde terugspeelbal: 4e minuut 0- 1 tegen NAC. ” Gelukkig werd ik er toen niet uitgehaald”, zei Janssen, die een maand geleden bonje kreeg met De Mos toen hij ook werd verrast met een reservebeurt. De ruzie liep zo hoog op dat Janssen de taxi pakte en naar huis ging. “Dat heb ik nu maar niet gedaan. Ik hoorde het pas in Alkmaar en dat is een beetje ver met de taxi”, grijnsde Janssen.

Hoewel De Mos de druk op de spelers hoog opvoert, ziet Janssen geen negatieve effecten van het strafregiem. “Ik voetbal niet met angst, ik ga al even mee. Van anderen weet ik het niet”, aldus de middenvelder, die een kwartier na zijn invalbeurt de assist voor de 1-1 (kopbal Gill Swerts) op zijn naam zette, maar zonder goed gevoel terug naar Arnhem keerde. Janssen: “We verliezen onnodig. Twee goals uit standaardsituaties, dat is niet best. De play-offs wordt nu een stuk lastiger.”

Bron: De Gelderlander 31-03-2008

Vitesse aanvallend te onmachtig om zwak AZ nederlaag toe te brengen
Seizoen van Arnhemse club dreigt te mislukken na 2- 1 nederlaag bij AZ

Het seizoen van Vitesse dreigt volledig op een mislukking uit te draaien. Door de 2-1 nederlaag bij AZ heeft de Arnhemse ploeg in de laatste drie wedstrijden een wonder nodig om de play-offs om Europees voetbal nog te halen.

Door de nederlaag in Arnhem zakte Vitesse een plek op de ranglijst, naar de elfde plaats. Het gat met het felbegeerde linkerrijtje bedraagt slechts twee punten, maar voor een geslaagde eindsprint moet het elftal van trainer Aad de Mos ver boven zichzelf uitstijgen in de resterende ontmoetingen met Sparta (thuis), NEC (uit) en PSV (thuis).

In AZ trof Vitesse gisteren een tegenstander die de laatste twaalf partijen niet meer had gewonnen. De thuisploeg maakte duidelijk dat het zowel kwaliteit als samenhang mist, want het spel van de gevallen topploeg was tenenkrommend.

Vitesse was voetballend de betere ploeg, maar miste voorin het raffinement om dat te vertalen in doelpunten. Juan Lorca zag bijna elke actie mislukken, clubtopscorer Santi Kolk kwam nauwelijks in het spel voor en vanaf het middenveld kwam te weinig ondersteuning. Het duel was zestien minuten oud, toen Vitesse -trainer Aad de Mos de gepasseerde Theo Janssen in het veld bracht voor Haim Megrelishvili. Een zeer opmerkelijke wissel. Twee weken geleden, in het treffen met FC Twente, haalde De Mos de speler uit Isra√ęl zelfs al na vijf minuten naar de kant.

Vitesse kwam na ruim twintig minuten op achterstand, toen Hector Moreno hard uithaalde (1-0). Vitesse antwoordde snel. Janssen vond met een prachtige pass Gill Swerts bij de tweede paal en de Belg kopte fraai raak (1-1).

Vlak voor rust redde Vitesse -doelman Piet Velthuizen knap op een kopbal van Graziano Pellè. Daarbij liep de goalie een gekneusde onderarm op. Velthuizen kon niet verder en werd halverwege vervangen door Balázs Rabóczki. Hij werd twintig minuten voor tijd geklopt. Julian Jenner stond koud in het veld, toen hij de bal na een ingooi knap controleerde en uit de draai achter Rabóczki schoot (2-1).

Door de 2-1 nederlaag bij AZ heeft de Arnhemse ploeg in de laatste drie wedstrijden een wonder nodig om de play-offs om Europees voetbal nog te halen.

Bron: De Gelderlander 31-03-2008

Clubs akkoord met inkrimping play-offs

Alle achttien eredivisieclubs zijn schriftelijk akkoord gegaan met een afslanking van de play-offs. Dat liet Frank Rutten, directeur van de belangenvereniging Eredivisie CV (ECV), maandag weten.

De vergadering van de ECV over dit onderwerp, die voor dinsdag op de agenda stond, hoeft volgens Rutten niet meer plaats te vinden. Het bestuur betaald voetbal van de KNVB moet nog wel akkoord gaan met de gewijzigde opzet, die met ingang van komend seizoen van kracht dient te zijn. De unanieme overeenstemming onder de eredivisieclubs houdt in dat de play-offs tussen de nummers twee tot en met vijf om een plaats in de voorronde van de Champions League komen te vervallen.

De play-offs om het vierde en laatste UEFA-Cupticket blijven wel bestaan. Die gaan tussen de nummers vijf tot en met acht of zes tot en met negen. In het laatste geval is de bekerwinnaar bij de eerste vijf ge√ęindigd in de reguliere competitie.

Bron: ANP 31-03-2008

‘Vitesse en De Mos na dit seizoen uit elkaar’

Aad de Mos is na dit seizoen trainer af bij Vitesse. Volgens De Telegraaf gaan de coach en de Arnhemse club maandag rond de tafel om het tot medio 2009 lopende contract te verscheuren.

Reden voor het aanstaande vertrek lijkt de onrustige periode waarin Vitesse zich momenteel bevindt. De spelersgroep ligt overhoop met De Mos, die op zijn beurt hardhandig met de botte bijl regeert. Zo werd Civard Sprockel het vice-aanvoerdersschap ontnomen, raakte Theo Janssen zijn basisplaats kwijt, en werd Haim Megrelishvili twee keer binnen een kwartier gewisseld.

De prestaties van de Hagenaar in Arnhem zijn niet overweldigend. De doelstelling, play-offs om de UEFA Cup, kan nog worden gehaald. Hiervoor moet de club wel beter presteren dan het de afgelopen weken, met vier punten uit vijf duels, deed.

Sinds 2006 is De Mos de trainer van Vitesse. Daarvoor was hij trainer bij onder meer Ajax, KV Mechelen en PSV.

Bron: De Telegraaf 31-03-2008

Geen breuk voor Piet Velthuizen

Piet Velthuizen moest in de rust in de kleedkamer achterblijven. De doelman van vitesse verrichtte een miraculeuze redding, maar werd bij de rebound geraakt.

“Ik ben meteen naar het ziekenhuis gegaan. Gelukkig is mijn arm niet gebroken.” – aldus Velthuizen die wel met een mitella rondliep. Trainer Aad de Mos prees de clubarts van AZ die Velthuizen had bijgestaan bij zijn blessure: “Ik heb zelfs de foto’s gezien waaruit bleek dat hij niets gebroken had.”

Bron: Omroep Gelderland 30-03-2008

Vitesse sneuvelt in Alkmaarse klucht

Het seizoen van Vitesse dreigt volledig op een mislukking uit te draaien.Door de 2-1 nederlaag bij AZ heeft de Arnhemse ploeg in de laatste drie wedstrijden een wonder nodig om de play-offs om Europees voetbal nog te halen.

Door de nederlaag in Arnhem zakte Vitesse een plek op de ranglijst, naar de elfde plaats. Het gat met het felbegeerde linkerrijtje bedraagt slechts twee punten, maar voor een geslaagde eindsprint moet het elftal van trainer Aad de Mos ver boven zichzelf uitstijgen in de resterende ontmoetingen met Sparta (thuis), NEC (uit) en PSV (thuis).

Het duel met AZ was welgeteld zestien minuten oud, toen de alarmbellen weer eens donderden bij Vitesse. De Mos bracht de gepasseerde Theo Janssen in het veld voor Haim Megrelishvili. Een zeer opmerkelijke wissel. Twee weken geleden, in het treffen met FC Twente, haalde De Mos de speler uit Isra√ęl al na vijf minuten naar de kant. Dat leidde toen tot een enorme rel.

Vitesse kwam na ruim twintig minuten op achterstand, toen Barry Opdam de bal terugkopte op Hector Moreno die hard uithaalde (1-0). Vitesse antwoordde snel. Janssen vond met een prachtige pass Gill Swerts bij de tweede paal. De Belg kopte fraai raak (1-1).

Vlak voor rust redde Vitesse-doelman Piet Velthuizen knap op een kopbal van Graziano Pellè. Daarbij liep de goalie een gekneusde onderarm op. Velthuizen kon niet verder en werd halverwege vervangen door Balazs Raboczki.

Hoewel Vitesse in de wedstrijd van de weinige doelkansen zeker niet minder was dan AZ, boekte de ploeg van trainer Louis van Gaal na twaalf duels zonder victorie eindelijk weer een driepunter. Invaller Julian Jenner stond net in het veld, toen hij de bal na een ingooi knap controleerde en achter Roboczki schoot (2-1).

AZ-Vitesse 2-1 (1-1)
21.Moreno 1-0, 29.Janssen 1-1, 72.Jenner 2-1.

Opstelling Vitesse: Velthuizen (46.Raboczki); Sprockel, Verhaegh, Sansoni; Swerts, Takak (74.Junker0, Van der Schaaf, Claudemir, Megrelishvili (16.Janssen); Kolk en Lorca.

Bron: De Gelderlander 30-03-2008

Janssen baalt van verlies basisplek

Theo Janssen startte volkomen onverwacht op de bank bij Vitesse. Hij viel na een kwartier wel in voor Megrelishvili.

Janssen vertelde: “Ik had vorige week wel een grote fout gemaakt, maar ik heb daarna weer hard gewerkt om het te herstellen. Daarom baal ik dat ik niet mocht starten. We pasten ons aan aan AZ, maar het heeft geen zin om daarover iets te zeggen. De trainer bepaalt dat.”

Janssen had te doen met de gewisselde Megrelishvili: “Als het even niet lukt wordt je blijkbaar gewisseld. Dat is kennelijk een nieuwe strategie.”

Bron: Omroep Gelderland 30-03-2008

Vitesse verliest onnodig bij AZ

Vitesse heeft in de strijd om Europees voetbal een onnodige nederlaag geleden bij een matig AZ.

Trainer Aad de Mos had FC Hollywood aan de Rijn volledig aangepast aan AZ, dat via een halve omhaal van Moreno op voorsprong kwam. Vitesse kwam terug toen Gill Swerts raak knikte uit een prachtige pass van invaller Janssen. AZ zakte vervolgens diep weg.

Zonder de geblesseerde Piet Velthuizen kwam Vitesse na de rust nauwelijks in de problemen, totdat Jenner na een verre inworp de 2-1 maakte. In de kwaliteitsarme wedstrijd kon Vitesse weinig meer afdwingen.

Bron: Omroep Gelderland 30-03-2008

Plaats 9 ver weg na verlies tegen AZ
Vitesse toont te weinig initiatief in Alkmaar

Vitesse heeft zondag in Alkmaar met 2-1 verloren van AZ. In een matige wedstrijd tegen de vertrouwensloze ploeg van Louis van Gaal toonden geelzwarten te weinig initiatief om daar gebruik van te maken. De thuisploeg maakte hier, zonder goed voetbal overigens, dankbaar gebruik van en wist eindelijk weer eens een competitieduel te winnen. Voor Vitesse hangt plaats negen hierdoor wel erg aan een zijden draadje.

AZ, de geplaagde ploeg van Louis van Gaal, startte offensief tegen Vitesse en was in de beginfase gevaarlijk via enkele scherpe voorzetten en corners. Tot echte kansen kwam het evenwel niet. Meest opvallende moment kwam vanaf de zijlijn waar trainer Aad de Mos weer eens een snelle wissel toepaste. Haim Megrelishvili moest, tot groot ongenoegen en misbaar, al na een kwartier spelen de kleedkamer opzoeken.

AZ bleef druk zetten en Vitesse kwam maar nauwelijks over de middenlijn. In de 21e minuut kwamen de Alkmaarders verdiend op voorsprong. Een vrije trap van Medunjanin werd bij de tweede paal teruggekopt door Opdam en met een halve omhaal zette Moreno zijn ploeg op 1-0. De thuisploeg liep na de treffer snel achteruit en dat gaf Vitesse de mogelijkheid eens aan voetballen toe te komen. Acht minuten na het doelpunt leidde Theo Janssen, de vervanger van Megrelishvili, de gelijkmaker in. Een goede lange pass werd door Gill Swerts technisch perfect (via de grond) achter Romero gekopt: 1-1.

In het laatste kwartier begon het thuisploeg meer en meer te mopperen en was het Vitesse dat bijna op voorsprong kwam. Een schot van Takak kon in de 41e minuut met moeite tot corner worden verwerkt. Aan de andere kant redde Piet Velthuizen nog fantastisch op een kopbal van Graziano Pellé. Het stadion telde de bal al van de Italiaan, maar Velthuizen tikte de bal via de lat uit het doel. De doelman raakte echter wel te geblesseerd na die actie en moest in de rust vervangen worden door Balasz Raboczki.

Vitesse kwam prima uit de startblokken en binnen vijf minuten werd doelman Romero al drie keer op de proef gesteld door schoten van afstand. Daarna bleef het lange tijd een zeer matige wedstrijd waarin AZ niet kon, het publiek keerde zich steeds meer tegen de ploeg, en Vitesse te weinig initiatief toonde om de wankele thuisploeg nog meer pijn te doen.

Gevolg was dat de elf van Van Gaal hoop bleef koesteren op eindelijk weer eens een overwinning. In de 72e minuut kwam die winstpartij dichtbij door een treffer van invaller Julian Jenner, zijn eerste balcontact van de wedstrijd: 2-1. Net zoals voor rust loerde AZ na de treffer weer op de counter en ondanks het inbrengen van een extra aanvaller (Junker) bleef Vitesse zondagmiddag in Alkmaar met lege handen. Pas na de achterstand zocht de ploeg van Aad de Mos de aanval op. Na de 1-0 leverde het succes op, na de tweede Alkmaarse treffer was de tijd te kort om een tweede af te dwingen. Vitesse zakt, mede door het Nijmeegse punt tegen PSV, een plaats en staat nu elfde.

Bron: Vitesse.nl 30-03-2008

De Mos wisselt Megrelishvili weer

Vitesse-trainer Aad de Mos heeft net als tegen FC Twente Haim Megrelishvili weer vroeg gewisseld.

Tegen Twente kwam de Israelier tot zes minuten, tegen AZ haalde hij net een kwartier. Megrelishvili leed tweemaal balverlies, waarop De Mos hem verving door de ook al verrassend gepasseerde Theo Janssen.

Megrelishvili hief zijn handen vol onbegrip ten hemel en uitte zijn woede nadrukkelijk toen hij langs De Mos liep. Theo Janssen en Abubakari Yakubu probeerden hem tot bedaren te brengen. De Mos had toch al een opvallende tactiek met Paul Verhaegh als libero.

Bron: Omroep Gelderland 30-03-2008

Play-offs voor CL geschrapt

De play-offs om een plaats in de voorronde van de Champions League (CL) worden afgeschaft. Met ingang van het nieuwe voetbalseizoen in de eredivisie is de nummer twee in het eindklassement van de reguliere competitie weer zoals vroeger zeker van deelname aan het kwalificatietoernooi voor de CL. De tweede play-offs om één UEFA-Cupticket blijven wel bestaan.

Komend seizoen zijn de kampioen (CL), de nummer twee (voorronde CL) en de nummers drie en vier (UEFA Cup) verzekerd van Europees voetbal. De winnaar van de KNVB-beker krijgt het derde startbewijs voor de UEFA Cup. Het vierde UEFA-Cupticket valt te verdienen in de play-offs tussen de nummers vijf tot en met acht. Indien de bekerwinnaar bij de eerste vijf eindigt, gaat het om play-offs tussen de nummers zes tot en met negen van de eindrangschikking.

‚ÄěJe mag het een compromis noemen‚ÄĚ, zei Van Dop. ‚ÄěDe topclubs wilden de play-offs helemaal afschaffen, de clubs uit de subtop en middenmoot wilden er juist mee doorgaan. Een groepje clubs heeft de laatste weken geprobeerd om de kloof tussen groot en klein weg te nemen. Daaruit is deze oplossing gekomen. Volgens mij wordt dit nieuwe voorstel in de eredivisie unaniem ondersteund.‚ÄĚ

Bron: De Telegraaf 29-03-2008

Ook doelman Rabóczki vertrekt bij Vitesse
Twijfel over Takak en Lorca

Vitesse gaat niet verder met tweede doelman Balázc Rabóczki. Technisch directeur Marc van Hintum heeft de Hongaar laten weten dat zijn eerste seizoen ook direct zijn laatste is. Over Jasar Takak en Juan Lorca bestaan twijfels. Vitesse licht de optie op Takak niet, maar schrijft hem ook niet af. Hij kan nu wel transfervrij vertrekken. Van Hintum wil Takak en de Chileen Lorca nog een maandje bekijken. Trainer Bob Kootwijk ( Jong Vitesse ) moet weg.

Bron: De Gelderlander 29-03-2008

De Mos: nog eenmaal ‘Aad maximaal’ nodig
‘Nog negen punten halen voor de play-offs’

Trainer Aad de Mos van Vitesse wil zijn huzarenstukje van de seizoenstart herhalen. Na de eerste drie gewonnen duels van het seizoen werd hij omgedoopt tot ‘Aad Maximaal’. Uitgerekend de drie clubs waartegen Vitesse het seizoen zo succesvol begon, staan de komende drie weken op de rol. Te beginnen in Alkmaar, waar Vitesse zondag AZ treft. ” Om Europees voetbal te halen hebben we drie overwinningen nodig, met negen punten komen we op 49, dat moet genoeg zijn”, rekende De Mos gistermiddag voor. “We hebben nog een keer ‘Aad Maximaal’ nodig.”

De Mos verwacht Roda JC ( 8e plaats met drie punten voorsprong) niet meer te kunnen achterhalen. “En FC Utrecht moet in een flow naar beneden komen, te beginnen zondag tegen Twente.” Vitesse moet op FC Utrecht twee punten en een bonuspunt vanwege het doelsaldo goedmaken in de duels tegen AZ (zondag uit), Sparta (5 april thuis), NEC (13 april uit) en PSV ( 20 april thuis). Van de eerste drie clubs won Vitesse in augustus en september 2007, het vierde duel, uit bij PSV, ging in Eindhoven nipt verloren: 1-0.

De Mos: “De thuiswedstrijden tegen Sparta en PSV moeten we winnen, anders houdt het op. Ook PSV moet kunnen, die zijn dan al kampioen. Dat betekent dat we of bij AZ of bij NEC een overwinning moeten halen.” De Mos is niet gerust op het bezoek aan Alkmaar, waar de ploeg van trainer Louis van Gaal volledig van de leg is. Al twaalf duels werd er niet meer gewonnen door AZ, voor dit seizoen nog als kampioenskandidaat betiteld. De Mos: ” Ik vermoed dat Louis van Gaal wat anders wil proberen dan zijn huisstijl 4-4-2. Of hij dat doet met een ander systeem of andere spelers, weet ik niet.”

In elk geval niet met Stijn Schaars. De oud-Vitessenaar is op de weg terug na langdurig blessureleed (enkel). Hij traint al weer voorzichtig op het veld, maar de Betuwnaar is nog niet fit genoeg om zijn rentree te maken. Aad de Mos mist de geblesseerden Onur Kaya ( lies), Yu Hai ( knie), Harrie Gommans ( knie) en Cees Keizer ( knie). Paul Verhaegh liet gisterochtend de training voor wat het was toen een slepende kwetsuur aan zijn hand opspeelde. De Mos verwacht zijn rechtsback wel tijdig fit voor de wedstrijd. Onduidelijk is dan of Jasar Takak dan wel Haim Megrelishvili mag beginnen. Een opstelling wilde de Haagse oefenmeester, donderdag 61 jaar geworden, gisteren niet geven. Mads Junker moet ondanks zijn goede invalbeurt tegen NAC op de bank beginnen. De Mos neemt twintig spelers mee; onder wie de jonkies Alexander B√ľttner, Ricky van Wolfswinkel

Bron: De Gelderlander 29-03-2008

Ook Bob Kootwijk moet weg bij Vitesse

Ook Bob Kootwijk vertrekt na dit jaar als trainer bij Vitesse . Kootwijk, trainer van Jong Vitesse sinds 2006, is na Dick de Boer en Pieter Huistra het derde lid van de technische staf dat moet vertrekken. Hoofdcoach Aad de Mos en keeperstrainer Lambert Jager mogen wel blijven. Technisch directeur Marc van Hintum: ‘Bob heeft prima werk geleverd, maar wij willen een andere koers varen’.

Bron: De Gelderlander 29-03-2008

Vitesse houdt verloop wedstrijd bij op site

Vitesse gaat met behulp van het bedrijf STATS Europe (onderdeel van Sports LLC, Chicago) geschreven wedstrijdverlagen van minuut tot minuut – presenteren op de eigen site. Naast wedstrijdflitsen kunnen bezoekers van de site de verrichtingen van 28 Europese competitie volgen. Vitesse is de eerste club in Nederland die een dergelijke service biedt. Zondag bij AZ-Vitesse is de pilot.

Bron: De Gelderlander 29-03-2008

‘Vitesse bakt er geen pepernoot van’
Tien jaar Gelredome, tien jaar ruzie

Wat begon als een experiment met een luciferdoosje, groeide uit tot het meest functionele stadion van Nederland. En toch is zelfs tien jaar na de opening van Gelredome de kou tussen Vitesse en de leiding van het complex nog niet uit de lucht. Want wat is nu belangrijker: tien keer Marco Borsato of een thuisduel met Sparta Rotterdam? Een terugblik op een bewogen decennium.

Tekst: David de Vries

Gelredome en Vitesse zijn twee volledig gescheiden opererende partijen, maar ze wonen in hetzelfde huis. En dat al tien jaar! Het contrast tussen de toestand van de exploitatiemaatschappij (dus niet de eigenaar van het stadion, maar de organisator van evenementen) en de noodsituatie van de club kon niet beter zichtbaar worden gemaakt dan afgelopen januari. Terwijl Paul van der Kraan, algemeen directeur van Vitesse, al bijna geen andere uitweg meer zag dan het aanvragen van surseance van betaling en de bvo daarmee het voorportaal van een faillissement inloodste, bivakkeerde het voltallige personeel van Gelredome in hartje New York. Met ruim twintig man plukten ze eens lekker de vruchten van de crescendokoers die het stadion sinds het reddingsplan in 2003 heeft gemaakt. Marco Borsato, Madonna en Paul de Leeuw leveren genoeg op voor een weekje in The Big Apple. D√°t is nog eens een viering van een tiende verjaardag. Op de Vitesseburelen moet het pijn doen. Zij drinken er al jaren uit een gifbeker in plaats van te klinken met glazen champagne. De grote vraag blijft hoe het zo ver kon komen.

lees verder...

Bron: VI magazine nr13 26-03-2008

Van Hintum eist rust bij Vitesse

Na weken vol onrust en onenigheid heeft Marc van Hintum, technisch directeur van Vitesse, vorige week getracht de gemoederen in de club weer tot bedaren te brengen. Hij voerde een gesprek met trainer Aad de Mos en de spelers Civard Sprockel en Santi Kolk, waarbij hij hen verbood hun onvrede nog langer via de pers naar buiten te brengen. De Mos had er eerder nog enkele voetballers aangepakt, Sprockel bekritiseerde het beleid van zijn coach en Kolk zette vraagtekens bij de houding van de clubleiding. ‘Het moge duidelijk zijn dat het de afgelopen weken te veel een duiventil bij Vitesse is geweest; zegt Van Hintum, die tevens naar buiten bracht dat iedereen achter de doelstelling staat dit seizoen bij de eerste negen in de Eredivisie te eindigen. ‘Door het reddingsplan van de gemeente is er nu financieel weer rust en stabiliteit bij de club. Dan moeten we niet op het sportieve vlak verdergaan met de onrust. Het is zaak dat iedereen, ondanks mogelijke meningsverschillen, vecht voor hetzelfde belang. We zijn nog volop in de race voor de negende plaats, het zou doodzonde zijn als onrust het zou verpesten.’

Bron: VI magazine nr13 26-03-2008

Spel met grenzen
De Eredivisie spreekt zich uit over de 6+5 regeling

Na zijn jarenlange pleidooi een limiet te stellen aan het aantal buitenlanders in de nationale competities, lijkt Johan Cruijff eindelijk gehoor te vinden. Zelfs FIFA-president Sepp Blatter gaat nu ijveren voor de invoering van de zogeheten 6+5 regeling. De Nederlandse Eredivisieclubs reaqeren verdeeld. En komen met alternatieve voorstellen.

De primeur in de Eredivisie geschiedde op 18 septemher 2005. Het was de 68ste minuut van Roda JC-Willem II en bij de thuisclub kwam Nieuw-Zeelander Ivan Vicelich in het veld voor Nederlander Gregoor van Dijk. Vanaf dat memorabele moment speelde Roda JC met elf buitenlanders. Het elftal van de Nederlandse trainer Huub Stevens dat uitkwam in de Eredivisie, bestond uit twee Hongaren, twee Belgen, een Servi√ęr, een Noor, een Duitser, een Braziliaan, een Est, een Ivoriaan en een Nieuw-Zeelander. Ziedaar de geboorte van FC Internazionale Limburg.

lees verder...

Bron: VI magazine nr13 26-03-2008

Rode Duivel Swerts wil 9e worden

Gill Swerts is weer terug bij Vitesse na een interland met Belgi√ę.

De Rode Duivels verloren met 4-1 thuis tegen Marokko. “Die uitslag was zwaar overdreven en is ook niet goed voor het vertrouwen van het elftal. Ik viel na rust in en het liep op rechts best aardig. Maar nu concentreer ik me weer op Vitesse. Ik weet niet of ik linksback of rechtshalf ga spelen, maar hoe dan ook: we moeten negende worden en dus uitgaan van onszelf.”

De toekomst van Swerts is nog altijd niet duidelijk. “Voor april neem ik een beslissing. Dat ik ook wel zo netjes ten opzichte van Vitesse.”

Bron: Omroep Gelderland 28-03-2008

De Mos rekent: “Nog negen punten halen”

Vitesse heeft nog negen punten nodig om minimaal op de negende plaats te eindigen van de Eredivisie. Dat is althans de conclusie die trainer Aad de Mos trekt na zijn rekensom.

Op de clubsite analyseert de oefenmeester wat de concurrentie moet laten liggen, eer Vitesse nog aanspraak kan maken op plek negen. “Roda JC gaan we niet meer inhalen. Die staan te ver weg. Zij staan op 43 punten en kijkend naar het programma zie ik ze nog 7 punten halen. FC Utrecht moet in de ‘flow’ omlaag, te beginnen met de wedstrijd dit weekend tegen FC Twente die zij niet moeten winnen. Zij mogen maximaal nog maar zes punten halen.”

De Mos realiseert zich dat ook zijn ploeg punten moet pakken. “Voor ons betekent het dat we onze twee thuiswedstrijden (tegen Sparta en PSV) moeten winnen en √©√©n uitwedstrijd. Dan staan wij op 50 punten en staan we hopelijk negende.”

Bron: Voetbalprimeur 28-03-2008

Pryor niet in de basis bij Vitesse

Anduele Pryor zit op de bank bij Vitesse in de wedstrijd tegen AZ. Verder is de basis nog onzeker.

De linkspoot is gepasseerd ten faveure van Haim Megrelishvili, die volgens trainer Aad de Mos een grote toekomst heeft als linkshalf. Mads Junker begint ondanks een sterke invalbeurt tegen NAC op de bank. Paul Verhaegh is een twijfelgeval vanwege een blessure aan zijn hand. Mogelijk verandert De Mos zijn elftal nog voor zondag.

Vermoedelijke opstelling: Velthuizen; Verhaegh, Sprockel, Sansoni, Swerts; Claudemir, van der Schaaf, Janssen, Megrelishvili; Kolk en Lorca.

Bron: Omroep Gelderland 28-03-2008

Ook Bob Kootwijk weg bij Vitesse

Trainer Bob Kootwijk vertrekt na dit seizoen bij Vitesse. Kootwijk is nu nog trainer van Jong Vitesse en werd door trainer Aad de Mos ook bij het eerste elftal betrokken. In 2006 kwam hij over van ADO Den Haag, waar hij nu weer in beeld zou zijn.

“Het niet verlengen van het contract van Bob Kootwijk is niet ingegeven doordat we niet tevreden over hem zijn”, verklaart technisch directeur Marc van Hintum. “Bob heeft prima werk geleverd bij en voor Vitesse. Echter, de club wil op technisch gebied een andere koers gaan varen.”

Bron: Omroep Gelderland 28-03-2008

Live tekstverslag op site Vitesse

Vitesse gaat tijdens de wedstrijden live tekstverslagen op haar website www.vitesse.nl zetten, waarin het duel van minuut tot minuut wordt gevolgd.

Zondag verschijnt het eerste verslag op de website, als Vitesse op bezoek gaat bij AZ. De Arnhemse club krijgt daarbij hulp van STATS, een bedrijf dat gespecialiseerd is in deze vorm van internetverslaggeving. Vitesse mag geen nieuwe investeringen doen, omdat de club surceance van betaling heeft, maar omdat het om een pilotproject gaat, kan Vitesse de proef toch doen.

Bron: Omroep Gelderland 27-03-2008

Harrie Gommans ligt voor op schema

Harrie Gommans werd drie weken geleden geopereerd aan zijn knie vanwege een meniscusprobleem.

De Limburger herstelt goed, al kon hij het record van zijn provinciegenoot Stan Valckx, die binnen tien dagen weer speelde, niet verbeteren. “Dat hoeft ook niet, maar het gaat snel. Ik lig zelfs een beetje voor op het schema. Maar haasten heeft geen zin, te vroeg terug komen is onverstandig.”

Gommans verwacht snel weer vol mee te kunnen trainen. “Ik ben nu bezig met lopen. Na het weekend ga ik misschien alweer passen en trappen. Wellicht zit ik er tegen Sparta of NEC alweer bij.”

Bron: Omroep Gelderland 27-03-2008

Velthuizen op cover van ‘De bal mag er niet in’

Het grote keepersinstructieboek van keeperstrainer Lambert Jager van Vitesse ligt over een maand in de winkel. Jager (52) is al jaren bezig met het boek dat ‘De bal mag er niet in’ gaat heten; een rijk ge√Įllustreerd boekwerk (200 bladzijden) dat op 28 april verschijnt.

Op de cover van het boek prijkt een foto van Piet Velthuizen, die deze week bij de oefeninterland Oostenrijk-Vitesse voor het eerst deel uitmaakt van het Nederlands elftal. Jager kreeg het jonge talent (21) in 2005 onder zijn hoede. Hij was voor zijn Arnhemse periode keeperstrainer bij de amateurs van Bennekom en DOVO in de hoofdklasse en bij de profs van De Graafschap, FC Zwolle en Cambuur Leeuwarden.

Jager heeft ook een eigen keepersschool Midden-Nederland, waarmee hij wekelijks op zondag actief is bij Quick 1888 in Nijmegen.

Bron: De Gelderlander 26-03-2008

De Mos: ‘Nu moet Piet de weelde dragen’

Trainer Aad de Mos van Vitesse is verguld met de selectie van zijn jonge (21) doelman Piet Velthuizen, die woensdag deel uitmaakt van Oranje in het oefenduel in en tegen Oostenrijk.
“Een droom voor die jongen, geweldig voor hem en voor de club”, reageerde de trainer. “Ik zie bij de Nederlandse selectie Vitesse in een rijtje met Ajax, PSV, HSV, Real Madrid, AC Milan, Liverpool, Arsenal, dat is niet verkeerd”, vond de trainer, die Velthuizen al in septeber 2007 tot opvolger van Edwin van der Sar bombardeerde. “Wel hoop ik dat Piet de weelde kan dragen. Ik heb daar voor hij vertrok nog even met hem over gesproken. Hij komt in de wereld van grote auto’s, luxe hotels en grote salarissen. Ik heb twee-, driehonderd internationals voorbij zien komen en er vele zien debuteren. Veel jongens worden een ander mens. Ik hoop dat Piet beseft dat hij het niet alleen heeft gedaan”, aldus De Mos, die niet bang is dat zijn doelman lang in de zevende hemel zal verblijven.

“Hij is hier in goede handen bij jongens als Van der Schaaf, Janssen en Takak. Belangrijk voor Piet en Vitesse is niet alleen hoe je vandaag bent, maar vooral hoe je morgen terugkomt.”

Bron: De Gelderlander 26-03-2008

Vitesse verder met Lambert Jager

Voetbalclub Vitesse heeft het contract van keeperstrainer Lambert Jager met één jaar verlengd tot 1 juli 2009. Volhens technisch directeur Marc van Hintum is Jager een goede keeperstrainer die breed inzetbaar is.

Lambert Jager is sinds 2005 in dienst bij Vitesse. Hij traint behalve de selectie-keepers ook de jeugdkeepers van de Vitesse/AGOVV Voetbal Academie. Eerder maakte Vitesse bekend verder te gaan met trainer Aad de Mos. De assistentrainers Huistra en De Boer vertrekken.

Bron: Omroep Gelderland 25-03-2008

‘Misschien komt Oranje wel t√© snel’

Lambert Jager is meer dan een keeperstrainer voor het grootste Nederlandse talent tussen twee palen: Piet Velthuizen. Jager, sinds 2005 keeperstrainer bij Vitesse, is dan ook apetrots dat zijn pupil vandaag in Oostenrijk tot de Oranje-selectie behoort.

“Heel trots”, zegt Jager. “Geweldig voor Piet en ook voor mij en Vitesse.” Tientallen reacties ontving hij, onder meer van Stefan Postma en Jurgen Wevers, twee voormalig pupillen van Jager. Een deel van de eer glanst op hem, maar de trainer waakt over zijn pupil, die een komeetachtige carri√®re doormaakt.

“Eerste keeper bij Vitesse, keeper van het olympisch elftal en nu bij Oranje, al de vierde doelman van Nederland, het gaat allemaal wel heel erg snel voor zo’n jonge keeper”, denkt Jager en voorzichtig: “misschien komt Oranje wel een beetje t√© snel.”

De hype rond Velthuizen leek enigszins geluwd. Hij haalt al weken niet zijn soms formidabele niveau van voor de winterstop. Jager: “Piet is niet in de vorm van het begin van dit seizoen. Toen pakte hij onmogelijke ballen. Nu is hij nog steeds een goede keeper, maar mist hij dat beetje extra.”

“Heel normaal voor een jonge jongen”, meent Jager. “Veel mensen vragen zich wel eens af waarom het iets minder gaat, hoe dat nou kan. Maar er wordt plotseling ook zo veel verwacht van zo’n jongen. En Piet is nog erg gevoelig voor wat andere mensen van hem denken. Dat heeft invloed, het kan hem van zijn stuk brengen”, weet hij, als geen ander.

“Ik heb Piet ook gezegd dat ik hem de laatste wedstrijden wat minder vond. Geen verwijt, gewoon een constatering. Ik ben niet de enige die het ziet, hij krijgt overal mindere cijfers. Als ik zo’n opmerking maak, komt Piet daar altijd wel weer op terug. Vaak is het eerst nog ja, maar, maar dan gaat hij praten.”

Sinds hoofdtrainer Aad de Mos zijn talent in september 2007 na PSV-Vitesse (1-0) aan de Nederlandse pers verkocht als de enige echte opvolger van Edwin van der Sar, staat Velthuizen vol in de spotlights. Zijn onbekommerde voetballeven kreeg een drastisch wending. Piet was hot, tientallen interview-aanvragen en sponsorverzoeken, aandacht van nationale en internationale topclubs.

Jager volgt de ontwikkelingen met argusogen. “Ik zie hoe Piet worstelt met alle aandacht. Hij krijgt meer kritiek, fouten worden hem aangerekend. Hij valt soms tegen. Alles wordt afgezet tegen die fantastische periode. Dat is niet re√ęel. Pas over een jaar of twee, drie mag je van hem vragen dat hij een heel seizoen een stabiel niveau haalt. Piet heeft nu nog wat veel jonge keepers hebben: een duwtje nodig in de wedstrijd. Eerst een paar lekkere ballen pakken, groeien in een wedstrijd. Maar de laatste tijd krijgt hij snel goals tegen, zonder dat hij in een wedstrijd kan groeien. Zoals tegen NAC, 0-2 na een kwartier.”

“Hij mist de momenten waarop de adrenaline komt, de hoogspanning, de bevestiging dat hij het kan door een bal lekker te pakken. Dat douwtje hebben jonge keepers nodig. Een ontwikkeling die ze allemaal doormaken” , weet Jager, die zijn pupil bijzondere talenten toedicht en hem graag een paar jaar bij de hand zou houden.

“Piet staat nog maar aan het begin. Hij zal zich bij het Nederlands elftal best kunnen handhaven. Het is een no-nonsens jongen die zijn eigen ding doet. Maar hij heeft ook een bepaalde spanning en emotie nodig om dat niveau te halen. Tegen Piet moet je niet zeggen dat hij rustig moet zijn. Als Piet rustig is, is het een middelmatige keeper. Hij moet vol adrenaline in de goal staan”, weet Jager.

Hij is benieuwd hoe zijn pupil straks terugkeert uit Oostenrijk. “Voor iedere jonge speler is Oranje een grote stap. Hoe komt iemand terug. Kun je nog zeggen dat hij iets niet goed doet, dat hij nieuwe stappen moet maken of denkt hij ‘hoezo, ik zit toch bij Oranje?’.”

En hoe ‘behoudbaar’ voor Vitesse is zo’n geweldig talent. “Aan de ene kant is het een logische stap als hij naar een grote club, een beter team, met betere verdedigers, gaat. Maar kan hij met die luxe omgaan? Heeft die club voldoende geduld? Mag hij de fouten maken die een jonge doelman maakt? Vertrouwen en steun heeft hij nodig en dat vindt hij hier, bij Vitesse.”

Bron: De Gelderlander 26-03-2008

Gelredome wil verder groeien

Directeur Jasper van Amstel verwacht de komende jaren een lichte groei van het aantal evenementen in het Arnhemse stadion Gelredome, dat dinsdag precies tien jaar bestaat.

2007 was voor Gelredome een recordjaar met 61 grote evenementen en duels van Vitesse. Er kwamen 1,2 miljoen mensen op af. “Ik zie de toekomst rooskleurig in. Ik zie nog wel enige groei”, aldus Van Amstel.

Inwoners van het naburige Elden klagen over parkeeroverlast. Dat is alleen maar erger geworden, zeggen ze. Volgens Van Amstel, die zelf in Elden woont, valt het erg mee.

Van Amstel ziet niets in het idee van algemeen directeur Paul van der Kraan van Vitesse om het stadion en de club in √©√©n bedrijf onder te brengen. Volgens hem is samenwerking prima en hebben ze elkaar ook nodig, maar verder moet het niet gaan. “Laten we wel zijn: met een bedrijf dat meerdere keren in de financi√ęle problemen is geweest, gaan we niet graag samen.”

Bron: Omroep Gelderland 25-03-2008

Gill Swerts in selectie van de Rode Duivels

Verdediger Gill Swerts van Vitesse is geselecteerd voor de nationale ploeg van Belgi√ę. De Rode Duivels spelen woensdag (morgen) een oefeninterland tegen Marokko.

Ook Piet Velthuizen (Oranje) en Juan Lorca (Chili tegen Isra√ęl) zijn geselecteerd. Kevin van Diermen, Ricky van Wolfswinkel en Alexander B√ľttner spelen met Oranje O19 tegen Tsjechi√ę, derde doelman Stephan Veenboer met Oranje O21 in en tegen Tunesi√ę.

Bron: De Gelderlander 25-03-2008

Vitesse valt weer buiten de play-offs

Vitesse is vier wedstrijden voor het einde van de competitie de negende plek weer kwijtgeraakt aan FC Utrecht. In de strijd om de play-offs om UEFA Cupvoetbal (plaatsen 6 tot en met 9) is de ploeg van trainer Aad de Mos twee punten achterop geraakt bij Utrecht en één ingelopen op Roda JC. NEC is Vitesse tot op een punt is genaderd.

AZ, tegenstander van Vitesse komend weekeinde, is zo goed als uitgespeeld na de 0-0 tegen De Graafschap. Hier onder het programma van de concurrenten om twee play-offplekken.

Bron: De Gelderlander 25-03-2008

Met twee keer scoren Man of the Match

Santi Kolk werd na de thriller Vitesse – NAC uitgeroepen tot Man of the Match.
“We gaven de goals te makkelijk weg en hebben zo punten laten liggen”, zei hij na afloop in het supportershome Monnikenhuize. “Na de turbulente week met de nederlaag tegen Twente, de Raadsbeslissing over de aandeel van de Gemeente in het crediteurenakkoord en de uitspraken van spelers in de pers, waren wij er op gebrand deze partij te winnen. Het mocht helaas niet zo zijn. De straf voor de uitspraken in de pers is een extra training op Tweede Paasdag”, liet Kolk weten en hij was er zichtbaar niet blij mee.

Zijn metgezel Onur Kaya verwacht binnen een paar dagen weer aan te kunnen sluiten bij de selectie. “Een vervelende liesblessure, maar ik kom er aan. Nog een dag of vier en ik ben weer zo ver. Ik wacht mijn kans af en richt mij verder op volgend seizoen.”

Een jonge Vitessefan won niet alleen het Vitesse thuisshirt maar werd ook door Santi op schoot genomen voor de foto.

Opvallend bezoeker van het supportershome Monnikenhuize was Karel Aalbers die zich voor het eerst sinds geruime tijd weer onder de fans mengde om een praatje te maken en geduldig met iedereen die wilde op de foto ging.

Bron: SV Vitesse 23-03-2008

Aalbers trots op 10 jaar Gelredome

De bedenker van Gelredome, Karel Aalbers, is tien jaar na dato nog altijd trots op het stadion.

Aalbers herinnert zich nog precies hoe hij zich tien jaar terug voelde. “De praktijk is altijd de beste toets en als het dan goed gaat, dan valt er los van de emotie van het moment, een brok steen van je hart. Als vakmensen als Marco Borsato geweldige complimenten geven over het stadion en de akoestiek, vervult mij dat met trots.”

Een kritiekpunt heeft de Eerbeker nog wel. “Die hoeken zijn nogal doods. Daar hadden we plannen voor met een glasfacade en caf√©s op de promenade.”

Bron: Omroep Gelderland 23-03-2008

Vitesse lonkt naar stadion
Gelredome ziet niets in samengaan met voetbalclub.

Paul van der Kraan wil dat Vitesse en Gelredome onder één holding komen te vallen. Vol­gens de directeur van Vitesse is dat het beste voor beide partijen. De directie van het multifunctionele stadion ziet niets in het plan.

Van der Kraan grijpt met zijn plan terug naar de filosofie van Karel Aalbers. De oud-voorzitter was tien jaar geleden van plan club en stadion na de opening in elkaar te schuiven. Dat leek te lukken, maar ging uiteindelijk niet door omdat Aalbers bij Vitesse werd wegge¬≠stuurd. ‚ÄěTuurlijk is het mogelijk‚ÄĚ, zegt Van der Kraan. ‚ÄěDe wil moet er zijn bij beide partijen. Het kan tot een geweldige samenwerking lei¬≠den. Dan zijn meteen ook alle rechtszaken over.‚ÄĚ
Van der Kraan vindt dat de provin¬≠cie Gelderland, de belangrijkste aandeelhouder, uitgekocht moet worden. ‚ÄěHet is toch geen taak voor een provincie om een sta¬≠dion te exploiteren? Bovendien hebben ze de naam mogen geven, moet je nagaan wat dat waard is. Gelderland moet er een streep on¬≠der zetten. Maak de achtergestelde lening maar contant, dan kan hij afgekocht worden.‚ÄĚ

Volgens Van der Kraan heeft hij zijn idee besproken met directeur Jasper van Amstel van Gelredome en die vond het ‚Äėeen uitdagende gedachte‚Äô. Van Amstel weet van niets. ‚ÄěMisschien bedoelde hij dit cynisch. Dit verbaast me zeer. Ik zie geen enkele reden waarom wij hier enthousiast over moeten wor¬≠den.‚ÄĚ

Van Amstel vindt een samensmel¬≠ting levensgevaarlijk. ‚ÄěEen voetbal¬≠club heeft een kortetermijnvisie. Hoe vaak is Vitesse de afgelopen tien jaar wel niet gesaneerd? Een stadion heeft juist een langeter¬≠mijnvisie nodig. Maar ik snap dat ze het willen. Wegener wil ook vast met Microsoft fuseren, maar dat zie ik ook niet gebeuren.‚ÄĚ

Van Amstel noemt een praktijk¬≠voorbeeld. ‚ÄěDe Kuip, en dat is dan nog praktisch een puur voetbalsta¬≠tion, ging bijna ten onder toen het samenging met Feyenoord. Dat zijn nu weer twee organisaties. Een club in nood koopt nu een¬≠maal liever een linkerspits dan dat ze een lekkend dak van het sta¬≠dion repareert.‚ÄĚ

Bron: De Gelderlander 22-03-2008

Velthuizen dankt God en Van Basten

iet Velthuizen beseft ook na de wedstrijd van Vitesse tegen NAC Breda nog nauwelijks dat hij echt is geselecteerd voor Oranje. “Het is bizar. Ik ben God dankbaar dat hij mij steeds elke dag gezond houdt en de bondscoach ook dat hij me selecteert. Ik ga nu genieten en dan op naar de volgende wedstrijd, woensdag met het Nederlands elftal.”

De beoogde basiskeeper Henk Timmer kampt met een lichte blessure. “Henk is een sterke jongen, maar als hij niet fit is, dan speel ik. Anders doe ik mijn best als reservedoelman om hem goed in te schieten.”

Bron: Omroep Gelderland 22-03-2008

De tijd van ‚Äė sorry‚Äô is voorbij

Het was een enerverende week voor Vitesse- directeur Paul van der Kraan. Door een akkoord met alle schuldeisers kan zijn club praktisch schuldenvrij verder. Met Van der Kraan nog steeds aan het roer.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 22-03-2008

Claudemir goudklomp voor Vitesse

De Braziliaan Claudemir is nu al een sensatie bij Vitesse. Hij zou een controlerende middenvelder zijn. “In Brazili√ę spelen ze met twee middenvelders voor de verdediging, waarvan er √©√©n ook diepgaat en veel looppwerk verricht. Dat is mijn beste positie. Iedereen geeft me hier rust en vertrouwen, vooral ook de trainer.” Trainer Aad de Mos is lyrisch over zijn nieuwste ontdekking. “Ik ben aan Claudemir gekomen via een bekende makelaar die mij Ronaldo had gebracht in ’94 bij PSV. Voor een spotprijs hebben we hem uit Brazili√ę gehaald. Dit is een goudklomp voor Vitesse.”

Bron: Omroep Gelderland 22-03-2008

Takak is strijdvaardig na wissel

Jasar Takak werd al na een klein half uur gewisseld. Na afloop vooral steunbetuigingen aan het adres van de geblokte middenvelder.

Schouderklopjes en een aai over de bol waren zijn deel. Een speler van NAC liep langs en vroeg wat de trainer, Aad de Mos dus, nou weer aan het doen was. “Ik wist het al toen ik rechtsbuiten moest gaan spelen. Hij wisselde me tactisch”, zegt Takak.

De middenvelder van Vitesse liep linea recta naar de kleedkamer. “Natuurlijk ben Ik teleurgesteld. Maar dit soort dingen gebeuren. Ik ga door. Met opgeheven hoofd. Wat moet ik anders?”

Bron: Omroep Gelderland 21-03-2008

20 jaar visie, 10 jaar Gelredome
Een toekomst is niet mogelijk zonder de historie
Interview met Karel Aalbers†

Karel AalbersJarenlang werd hij voor luchtkastelenbouwer uitgemaakt omdat hij aan de Rijn een multifunctioneel stadion wilde laten verrijzen waarmee Vitesse door kon stoten naar de Europese top.

Toen het luchtkasteel er daadwerkelijk stond, kreeg hij zijn gelijk. Dankzij het voetbaltheater kan Arnhem genieten van nationale en internationale topartiesten die daarvoor alleen in het westen van het land te bewonderen waren en kreeg Vitesse haar zo gewenste comfortabele huiskamer.

Nu, tien jaar na de opening, kijkt de initiator van het stadion Karel Aalbers terug op die periode en naar het Gelredome van vandaag. ’Gelredome doet heel veel met me.’

lees verder...

Bron: SV Zwart op Geel Maart 2008

Piet Velthuizen ziet hemel en hel
Knotsgekke dag voor Vitesse- doelman na selectie Oranje.

Piet Velthuizen beleefde gisteren een dag om nooit te verge­ten. Vroeg in de middag ontving de jonge doelman van Vitesse ( 21) een invitatie van bondscoach Mar­co van Basten. Uren later haalde hij opgelucht adem na een bizar ju­bileumduel tegen NAC: 3-3.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 22-03-2008

Kolk voorkomt grote kater op feest van Gelredome
Twee treffers aanvaller bezorgen Vitesse toch nog punt tegen NAC.

Het jubileumfeestje van Gelredome dreigde gisteravond voor Vitesse uit te draaien op avond vol rampspoed en treurnis. Maar dankzij twee treffers van clubtopscorer Santi Kolk leverde het duel met NAC toch nog een puntje op (van 1-3 naar 3-3).

lees verder...

Bron: De Gelderlander 22-03-2008

Piet is nog niet met zijn hoofd bij Oranje
Doelman Vitesse geniet van selectie, maar niet van 3-3 in jubileumduel.

Piet Velthuizen verkeer­de gisteravond in staat van grote verwarring na zijn bizarre Goede Vrijdag, die met een 3-3 gelijkspel van Vitesse tegen NAC niet zo heel erg goede eindigde
‚ÄěWe schieten er niet veel mee op‚ÄĚ, verzuchtte de keeper van Vitesse, die zelden drie vreemdere treffers om zijn oren zal hebben gehad. Een verkeerde terugspeelbal, een eigen doelpunt en een mislukt schot, dat alles in een helft. ‚Äě Onge¬≠looflijk, zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Die terugspeelbal van Theo, dan kun je wel door de grond gaan. Gelukkig heb ik zelf nog nooit zoiets gehad, maar ik kan mij wel voorstellen hoe dat voelt‚ÄĚ, reageerde Velthuizen, die op het veld de teleurstelling ver¬≠beet en zijn ploegmaatje steunde.

‚ÄěTheo is een fantastische jongen voor de ploeg. Hij steunt ons al¬≠tijd, dan wil je ook wel eens iets te¬≠rugdoen‚ÄĚ, reageerde Velthuizen, die een kwartier later door een an¬≠dere ploeggenoot, Remco van der Schaaf, werd gepasseerd: 0-2. ‚ÄěIk riep los. Dat kan gebeuren h√®, mis¬≠schien is hij het niet meer zo ge¬≠wend in de verdediging te spelen. Ja, twee fouten van de ervaren jon¬≠gens, die ons er zo vaak doorheen slepen. Nu is het een keer anders¬≠om‚ÄĚ, vond Velthuizen, die een cu¬≠rieuze derde treffer om zijn oren kreeg van Rogier Molhoek. Velthui¬≠zen: ‚ÄěToen die bal de lucht in ging, had ik al het gevoel dat het fout ging. Precies in de kruising, daar kon geen millimeter tussen.‚ÄĚ

Via Claudemir (1-2) en Santi Kolk (2-3 en 3-3) eindigde het jubileum¬≠duel vanwege tien jaar Gelredome niet in een sof. Al kon de dag voor Velthuizen niet kapot na de keuze van bondscoach Marco van Bas¬≠ten. ‚ÄěDaar ben ik nog niet zo mee bezig, dat komt morgen wel als ik aan het paasontbijtje zit met mijn vriendin. Vandaag denk ik nog aan die 3- 3 en Vitesse. Maar ik ben na¬≠tuurlijk wel ontzettend blij.‚ÄĚ

Bron: De Gelderlander 22-03-2008

Gelijkspel Vitesse na spektakel:3-3

Vitesse heeft in een vrijwel uitverkochte Gelredome voor spektakel gezorgd met 3-3 tegen NAC Breda.

Het werd snel 0-2 door fouten van Theo Janssen, die verkeerd terugspeelde en Remco van der Schaaf, die een eigen doelpunt maakte. De Mos greep in met een dubbele wissel, Takak en Pryor konden gaan douchen. Een weergaloze actie van Claudemir betekende 1-2, maar via een prachtgoal van Molhoek werd Velthuizen weer gepasseerd.

Na rust sloeg bracht de gedreven Kolk Vitesse met twee treffers snel terug. NAC speelde laf, maar Vitesse kon niet genoeg afdwingen. Het bleef bij 3-3.

Bron: Omroep Gelderland 21-03-2008

Vitesse knokt zich naar punt

In een enerverend jubileumduel heeft Vitesse vrijdagavond met 3-3 gelijkgespeeld tegen NAC Breda. Na een dramatische start van Vitesse (0-2 na 16 minuten), knokte de ploeg van Aad de Mos zich knap terug in de wedstrijd. De ploeg ontbeerde daarna de kracht om definitief door te drukken waardoor NAC alsnog goed weg kwam in Gelredome

Het VVV-scenario hing na een kwartier spelen in de lucht. Nadat Theo Janssen in de vierde minuut in de fout ging en Idhabdelhay kon profiteren, was het Remco van der Schaaf die tien minuten later met een kopbal zijn eigen doelman verraste: 0-2. Er ging veel fout in de beginfase bij Vitesse en Aad de Mos handelde snel en wisselde Takak en Pryor voor Junker en Megrelishvili.

De dubbele wissel sorteerde het juiste effect. Vitesse kreeg kansen nadat Lorca en Junker na 34 minuten bijna de aansluitingstreffer wisten te maken, was het Claudemir één minuut die de 1-2 wél maakte. Een prachtige treffer in de verre hoek na een dubbele 1-2 vanaf het middenveld.

Vitesse ging door en wilde snel zaken doen, maar vijf minuten voor rust haalde Rogier Molhoek een technisch fraai hoogstandje uit de kast en schoot de bal feilloos en kansloos achter Piet Velthuizen. Een domper voor de Arnhemmers die steeds beter gingen voetballen.

De elf van De Mos kwamen al vroeg weer uit de kleedkamer en de gezichten van de spelers duidden op maar één ding: vandaag wordt er niet verloren in Gelredome. Binnen het kwartier stond het dan ook alweer gelijk door twee doelpunten van topscorer Santi Kolk. Vitesse wilde doordrukken en NAC moest duidelijk op adem komen na het openingsgeweld van Vitesse na rust. In de laatste twintig minuten probeerden de elf van alles, maar tot echt grote kansen kwam het niet meer. De krachtsinspanning om van 1-3 terug te komen naar 3-3 werd steeds meer duidelijk en het bleef dan ook bij de zes doelpunten in een zeer goed gevuld Gelredome.

Bron: Vitesse.nl 21-03-2008

Vitesse – NAC eindigt onbeslist

Vitesse heeft vrijdagavond op eigen veld in een spectaculaire ontmoeting gelijk gespeeld tegen NAC (3-3). Halverwege leidden de bezoekers uit Breda in het verjarende stadion Gelredome, tien jaar oud, met 3-1.

Fouad Idabdelhay en een eigen treffer van Vitesse-aanvoerder Remco van der Schaaf brachten de stand binnen 16 minuten op 2-0. Na een tegentreffer van Claudemir bepaalde Rogier Molhoek de ruststand op 1-3. Binnen een kwartier na de hervatting had de Arnhemse topscorer Santi Kolk met twee treffers het evenwicht in de score hersteld.

Bron: ANP 21-03-2008

Jacky Brady vrijdag terug in Gelredome

Op 25 maart 1998 zong Jacky Brady tijdens de openingsceremonie van Gelredome, onder toeziend oog van het enthousiaste publiek met de zichtbaar ontroerde voorzitter Karel Aalbers, het openingslied ‚ÄėDe Droom‚Äô. Aanstaande vrijdag zal de Arnhemse zangeres ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van het stadion tijdens de rust van Vitesse-NAC opnieuw haar opwachting maken op de grasmat.

Karel Aalbers, grondlegger van Gelredome, heeft een uitnodiging ontvangen van Vitesse.

Bekijk het live optreden van Jacky Brady uit 1998:hier.

Hier de:tekst van het prachtige lied.

Bron: SV Vitesse 21-03-2008

Oranje-debutant Velthuizen: ‚ÄėDit pakken ze me nooit meer af‚Äô

De grootste verrassing in de selectie van het Nederlands elftal voor de oefenwedstrijd tegen Oostenrijk heet Piet Velthuizen (foto). De keeper van Vitesse vindt dat zelf ook. ‚ÄúDit is in een woord fantastisch. Het is een droom om als 21-jarige bij het grote Oranje te zitten,‚ÄĚ aldus Velthuizen tegenover Sportweek. ‚ÄúVroeger keek ik op tegen al die spelers van het Nederlands elftal, nu zit ik er zelf bij.‚ÄĚ

Omdat eerste doelman Edwin van der Sar niet fit is vanwege een liesblessure en tweede doelman Maarten Stekelenburg wegens priv√©-omstandigheden niet beschikbaar is, doet bondscoach Marco van Basten een beroep op Velthuizen. ‚ÄúDe dokter van Vitesse belde me vrijdagochtend op om te vragen of ik fit ben,‚ÄĚ aldus de keeper.

‚ÄúTopfit, zei ik. Toen begreep ik dat ik geselecteerd was. Ik ben meteen op teletekst gaan kijken en daar stond het ook. Daarna ben ik eerst drie kwartier op een stoeltje onder de douche gaan zitten en heb ik het nieuws op me laten inwerken. Ik sta tussen de grote jongens!‚ÄĚ Toch wil Velthuizen benadrukken dat hij zich nu vooral richt op de eredivisiewedstrijd van vrijdagavond tegen NAC Breda. ‚ÄúMijn selectie voor Oranje is een heel mooie beloning, dat pakken ze mij nooit meer af. Maar het belangrijkste is nu de wedstrijd tegen NAC.‚ÄĚ

Bron: Sportweek 21-03-2008

Verslag voorlopige surseance van betaling van B.V. Vitesse

Beste supporters,

Bijgaand het verslag in de voorlopige surseance van betaling van B.V. Vitesse zoals dat hedenmiddag door de bewindvoerders bij de rechtbank in Arnhem is ingediend.

Met vriendelijke groet,

Paul van der Kraan Bekijk hier het :verslag.

Bron: Vitesse.nl 21-03-2008

Oranje onverwacht voor Velthuizen

Piet Velthuizen had totaal niet verwacht dat hij zou worden opgeroepen voor Oranje. De doelman van Vitesse kreeg het vrijdag te horen. “Ik had nergens op gerekend. Het Nederlands elftal is een droom, dit is fantastisch. Zoiets maak je niet snel mee”, zo geniet de 21-jarige Vitesse-doelman.

De andere geselecteerde doelman Henk Timmer van Feyenoord is niet geheel fit. “Maar ik vind het al prachtig om op de bank te zitten. Ik laat alles wel op me afkomen. Ik richt me eerst op Vitesse, maar daarna ga ik wel even vieren dat ik erbij zit.”

Bron: Omroep Gelderland 21-03-2008

Velthuizen geselecteerd voor Oranje

Piet Velthuizen heeft een uitnodiging van Marco van Basten ontvangen voor de oefeninterland Oostenrijk ‚Äď Nederland. Deze wedstrijd wordt op woensdag 26 maart gespeeld in Wenen.

Bron: Vitesse.nl 21-03-2008

Velthuizen debuteert in selectie Oranje

Piet Velthuizen debuteert in de selectie van het Nederlands elftal. Bondscoach Marco van Basten selecteerde de doelman van Vitesse vrijdag voor de oefenwedstrijd tegen Oostenrijk omdat de eerste en tweede keus, Edwin van der Sar en Maarten Stekelenburg, afwezig zijn.

Van der Sar heeft een liesblessure, terwijl Stekelenburg door familieomstandigheden niet meegaat naar Oostenrijk. Liverpool-spits Dirk Kuijt kreeg opnieuw geen uitnodiging voor Oranje. De wedstrijd tegen Oostenrijk wordt woensdag in Wenen gespeeld.

Bron: ANP 21-03-2008

Klacht bij EU over Vitesse-steun

Het Arnhemse oud-raadslid Leendert Scholten heeft bij de Europese Commissie een klacht ingediend over de steun van de gemeente aan voetbalclub Vitesse.

Maandag schold de gemeenteraad een schuld van zo’n 11 miljoen euro kwijt. Volgens Scholten gaat het om een verkapte subsidie en dat is in strijd met de Europese regels voor overheidssteun. De Nijmeegse hoogleraar bestuurskunde Michiel de Vries deelt die mening. Volgens de gemeente Arnhem is er niets aan de hand. De gemeente zegt dat de regeling goed is onderzocht.

Bron: Omroep Gelderland 21-03-2008

Verslag Forum avond
met Kees Bakker en Paul van der Kraan

Woensdag 5 maart jl. organiseerde de supportersvereniging een forumavond voor de Vitesse achterban in supportershome Monnikenhuize.

Vitesse voorzitter Kees Bakker en algemeen directeur Vitesse Paul van der Kraan gaven antwoord op vragen die bij Vitesse supporters leefden met betrekking tot crediteurenakkoord, financi√ęle situatie, pandrecht enz.

Als lees verder treft u een verslag van deze avond aan.

lees verder...

Bron: SV 21-03-2008

Marc van Hintum gaf in 1998 het goede voorbeeld

Vitesse hoopt vanavond het jubileum van Gelredome luister bij te zetten met een zege op NAC. Tien jaar geleden, bij de opening van het stadion, won Vitesse met Marc van Hintum (nu technisch directeur) in de ploeg ruim van de ploeg uit Breda: 4-1. De karakteristiek van die wedstrijd:

Vitesse-NAC 4-1 (3-1)

5. Curovic 1-0
16. Trustfull 2-0
33. Curovic 3-0
40. Scheepers 3-1
82. Machlas 4-1

Opstellingen Vitesse : Westerveld; Sturing, De Marchi, Veldman (71. Van der Hoeven), Van Hintum; Trustfull, Perovic, Reuser, Kreek ( 82. Bos); Curovic (78. Laros), Machlas.

NAC: Karelse; Gaasbeek, Atmodikoro, De Roover (77. Roelofsen), Van de Looi, Broers; Stewart, Brusselers, Gudelj (30. Scheepers); Bogdanovic, Arveladze.

Bron: De Gelderlander 21-03-2008

Haim Megrelishvili is zijn plaats bij Vitesse kwijt
Remco van der Schaaf in achterhoede Vitesse in duel met NAC Breda.

De sportieve lijdensweg van Haim Megrelishvili bij Vitesse is nog niet voorbij. De linksachter uit Isra√ęl werd afgelopen zaterdag al na zes minuten gewisseld in de uitwedstrijd tegen FC Twente (4-3) en hij krijgt vanavond in het thuisduel met NAC Breda ( live op RTL7) geen kans op revanche.

Megrelishvili zit vanavond op de bank. Toch heeft trainer Aad de Mos de voetballer uit Isra√ęl nog zeker niet afgeschreven. “Hij gaat in de toekomst nog furore maken bij Vitesse als linkshalf”, zei De Mos gisteren tijdens het traditionele persuurtje voor de ontmoeting met NAC. “Voor Megrelishvili gaat het nu pas beginnen bij Vitesse . Hij kan beter aanvallen dan verdedigen. In het 4- 2- 3- 1 systeem kan hij prima aan de linkerkant spelen. In die positie komt hij beter tot zijn recht.”

Megrelishvili werd in Enschede vervangen door Alexander B√ľttner, die met een rode kaart van het veld ging. De 20-jarige B√ľttner zit vanavond zijn schorsing van een wedstrijd uit. Gill Swerts speelt op de positie links in de verdediging.

Ook Civard Sprockel is tegen NAC niet inzetbaar door een schorsing. De centrumverdediger moet een duel verplicht toekijken na zijn zevende gele kaart. De plek van Sprockel wordt ingenomen door Remco van der Schaaf, die na zijn griepaanval terugkeert in het elftal. Doelman Piet Velthuizen en middenvelder Jasar Takak keren terug van een schorsing. Beiden staan vanavond in de basis. Doordat reservekeeper Balázs Rabóczki is hersteld van zijn ribblessure zit de Hongaar weer op de reservebank. Stephan Veenboer, debutant in Enschede, verdwijnt daardoor uit de selectie van achttien spelers.

Naast B√ľttner en Sprockel kan De Mos vanavond ook geen beroep doen op de geblesseerden Yu Hai, Harrie Gommans, Mads Junker en Onur Kaya. Jeugdspeler Wiljan Pluim (aanvaller) is toegevoegd aan de selectie. Oud-voorzitter Karel Aalbers, tien jaar geleden de grondlegger van Gelredome, woont vanavond op uitnodiging van Vitesse de jubileumwedstrijd tegen NAC bij.

Bron: De Gelderlander 21-03-2008

Aalbers wil einde aan spanningen

“Ik was verrast over de uitnodiging, maar op een positieve manier”, zegt Aalbers, die Jan Hagenbeek, oud- secretaris van Vitesse en Gelredome, meeneemt. ” Ik heb in het verleden een goed contact gehad met Van der Kraan. Ik hoop dat er hiermee een streep wordt gezet onder de gespannen verhoudingen en er een genormaliseerde situatie ontstaat.”

De voortekenen zijn gunstig. “Van der Kraan heeft gezegd dat mensen bij Vitesse niet moeilijk moeten doen als ik kom”, zegt Aalbers. “Ik weet niet of hij namens iedereen spreekt, maar tijd heelt veel. Ik wil gewoon wedstrijden bezoeken van de club waar ik veel om geef. Zonder dat mensen daar conclusies aan verbinden.”

Rond Vitesse – NAC zijn allerlei festiviteiten georganiseerd. Zo is er een optreden van de Arnhemse zangeres Jacky Brady. Zij zong tien jaar geleden tijdens de openingsceremonie het lied De Droom en doet dat nu opnieuw.

Voor de wedstrijd is er vuurwerk, dat speciaal is afgestemd op Gelredome met een dicht dak, al moet er een kiertje open om de rook te laten ontsnappen. In de rust gaan oud-speler en -trainer Edward Sturing en oud-speler en huidig technisch directeur Marc van Hintum latje schieten om geld. Nikos Machlas en Dejan Curovic wilden niet komen. De opbrengst gaat naar het project Right to Play.

Rond de wedstrijd deelt De Gelderlander de speciale Gelredomebijlage uit, die gisteren bij de krant zat. Ook het wedstrijdboekje Vitesse Vandaag is gewijd aan tien jaar Gelredome en daarom extra dik.

Bron: De Gelderlander 21-03-2008

Aalbers toch naar Vitesse
Grondlegger Gelredome toch aanwezig bij jubileumwedstrijd

Door Dolf Schellekens

Karel Aalbers is vandaag toch aanwezig tijdens Vitesse – NAC. De oud-voorzitter wilde niet komen, maar veranderde van mening toen Vitessedirecteur Paul van der Kraan hem gisteravond persoonlijk uitnodigde. Gelredome werd op 25 maart 1998 geopend, toevallig ook met de wedstrijd Vitesse -NAC (4-1). Karel Aalbers was toen het stralend middelpunt.

Aalbers wilde de wedstrijd van vanavond thuis bekijken, toen hij merkte dat mensen binnen Vitesse niet enthousiast waren over zijn mogelijke komst. “Ik wilde niet zorgen voor een provocatief sfeertje”, zei hij gistermiddag. Van der Kraan wist het later om te praten. “Hij belde en zei dat ik meer dan welkom was. Niet alleen nu, maar bij alle wedstrijden. Ik mocht meenemen wie ik wilde. Ik heb daarover nagedacht en teruggebeld om te zeggen dat ik graag kom kijken.”

Bron: De Gelderlander 21-03-2008

Column Borgman: Geen excuses
De situatie schept mogelijkheden, maar ook verplichtingen

Hulde voor de leden van de Arnhemse gemeenteraad. Zij kregen net op tijd het inzicht dat Arnhem zonder Vitesse een stad zou worden zonder internationaal uithangbord. De gemeente ging als laatste partij akkoord met de schuldsanering van Vitesse , waardoor de voetbalclub ineens weer florissante perspectieven heeft.

Zeer interessant was deze week de opmerking van directeur Migo van de Kamer van Koophandel Centraal Gelderland. Hij zei: ‘ De economische spin- off van een stadion en een voetbalclub die het daar heel behoorlijk doet, is niet te onderschatten’. Het lijkt me duidelijk dat voor de drogreden ‘verkwanseld gemeenschapsgeld’ geen enkele ruimte meer is.

Met deze geste heeft de gemeente Arnhem op haar beurt een openstaande rekening vereffend. Tien jaar geleden zegde de gemeente toe een nieuwe trainingsaccommodatie te zoeken voor de club, die van Nieuw-Monnikenhuize verhuisde naar Gelredome. Deze belofte is nooit ingelost. Ik zou zeggen: beide partijen staan nu quitte, schud elkaar de hand en doe nooit meer zaken met elkaar.

Vitesse kan deze zomer een nieuwe start maken, nu de club verlost is van de lasten van de schuld uit het verleden. Die situatie schept mogelijkheden, maar ook verplichtingen. De clubleiding kan zich straks niet langer verschuilen achter het verleden. Het gebrek aan visie en daadkracht op de commerci√ęle afdeling kan niet meer worden gecamoufleerd door het zogenaamd negatieve imago van de club. Vitesse is straks kerngezond. Het speelt in een prachtig stadion, voor zeer veel toeschouwers. Alle randvoorwaarden voor sportief succes zijn aanwezig. Na de schuldsanering zijn er geen excuses meer.

Bron: De Gelderlander 21-03-2008

Officieel akkoord
Arnhem en Vitesse over schuldsanering
Bewindvoerders adviseren positief aan de rechtbank.

ARNHEM ‚Äď De gemeente Arnhem en Vitesse hebben gisteren in een vaststellingsovereenkomst officieel bevestigd akkoord te gaan met schuldsanering. Dat deden zij nadat de bewindvoerders hierover een positief advies hadden uitgebracht aan de rechtbank.

Door de overeenkomst kan Vitesse met een bedrag van 880.000 euro de schuld van ruim 11 miljoen euro bij de gemeente afkopen. Door de overeenkomst is de weg vrij om de 27 miljoen euro schuld van de Arnhemse voetbalclub weg te saneren. Er is ruim drie miljoen euro nodig om deze af te kopen. Vitesse heeft daar geldschieters voor gevonden.

Op 3 april is er een vergadering met alle 62 schuldeisers, waarin ze moeten instemmen met het akkoord. Dat is een formaliteit, want naast de gemeente hebben ook de andere schuldeisers al op papier aangegeven akkoord te gaan met een schuldsanering. De verwachting is dat de rechter halverwege april uitspraak doet over de overeengekomen schuldsanering.

De gemeente Arnhem heeft honderden reacties van Arnhemse burgers ontvangen op het besluit, afgelopen maandag, van de gemeenteraad om akkoord te gaan met de afkoop van de schuld door Vitesse .

Dat is aanleiding voor de gemeente om op haar website tekst en uitleg over het besluit te geven, aldus een woordvoerder gisteren. Het gemeentebestuur benadrukt op de site onder meer dat Vitesse nooit eerder miljoenensteun heeft ontvangen. Ook stelt Arnhem dat burgers de kwijtschelding niet in hun portemonnee voelen. De gemeente vangt het verlies grotendeels op uit de financi√ęle reserve.

Het akkoord tussen de gemeente Arnhem en Vitesse over het afkopen van de schuld is sinds gisteren officieel. De rechter oordeelt in april over de schuldsanering.

Bron: De Gelderlander 21-03-2008

Vitesse wil verder met Aad de Mos

Vitesse wil verder met hoofdtrainer Aad de Mos. De Arn­hemse clubleiding doorbrak giste­ren het stilzwijgen door te verkla­ren dat club en trainer de intentie hebben het tot medio 2009 doorlo­pende contract van De Mos ( 60) te respecteren.

Daarmee komt een einde aan de geruchten over de positie van De Mos. De Haagse coach kwam de laatste tijd steeds meer onder druk te staan door diverse botsingen met spelers. Woensdag kondigde technisch directeur Marc van Hint­um al harde maatregelen aan, wan­neer opnieuw iemand de huisre­gels zou overtreden door in de me­dia kritiek te uiten op een clubge­noot. Om de onrust helemaal uit te bannen, verklaarde Vitesse giste­ren dat de club niet overweegt ko­mende zomer de optie op contract­ontbinding te lichten.

‚ÄěVitesse en De Mos hebben alle eu¬≠vels van de afgelopen tijd uitge¬≠sproken‚ÄĚ, zegt de club in een offi¬≠ci√ęle verklaring. ‚ÄěOver en weer is de intentie uitgesproken het door¬≠lopende contract van Aad de Mos te respecteren. Club en trainer be¬≠nadrukken dat zij de doelstelling, eindigen bij de eerste negen, geza¬≠menlijk wensen te realiseren.‚ÄĚ

Van Hintum: ‚Äě Het belangrijkste is dat we duidelijkheid hebben ge¬≠cre√ęerd en dat iedereen zich weer kan concentreren op het voetbal en op de negende plaats.‚ÄĚ
En De Mos, die aan zijn tweede seizoen bezig is bij Vitesse: ‚ÄěDe ba¬≠sis is gelegd voor een goede eind¬≠strijd van het seizoen, die hopelijk Europees voetbal oplevert.‚ÄĚ

Bron: De Gelderlander 21-03-2008

Vitesse sluit rijen op weg naar feestduel
Overwinning moet jubileum Gelredome extra glans geven.

De clubleiding van Vites­se wil een einde maken aan de tijd van anarchie en rebellie. Eensge­zind en in harmonie op weg naar Europees voetbal, dat is het dwin­gende credo. Ter bezegeling van de nieuwe start maakte Vitesse giste­ren wereldkundig dat het ook na de zomer verder wil met hoofdtrai­ner Aad de Mos.
De trainer gaf al eerder aan dat hij geen gebruik wenst te maken van de optie de verbintenis tussentijds te ontbinden. Gisteren sprak de clubleiding dezelfde intentie uit, tot opluchting van de ervaren oe¬≠fenmeester. ‚Äě Ik ben zeker opge¬≠lucht‚ÄĚ, reageerde De Mos. ‚Äě Ik had om duidelijkheid gevraagd en ben blij dat ik die nu heb gekregen.‚ÄĚ
De trainer constateert hoopvol dat er weer positieve berichten over Vitesse hoorbaar zijn, na een reeks van onderlinge opstootjes. ‚ÄěDe slechte dingen vallen altijd samen, de goede ook. Eerst was het alle¬≠maal slecht, nu is alles positief. De lente begint, de spelers zijn posi¬≠tief om te knokken voor het beha¬≠len van Europees voetbal.‚ÄĚ

‚Äě Het allerbelangrijkste is natuur¬≠lijk afgelopen maandag gebeurd. Door de steun van de gemeente Arnhem heeft Vitesse weer de re¬≠gie in handen. We zijn niet meer de schlemiel van de eredivisie, met de structurele financi√ęle proble¬≠men. We kunnen nu bij Vitesse weer met de borst vooruit lopen. Nu is het aan de spelers om dat te¬≠gen NAC (vanavond in Gelred¬≠ome, red.) op het veld te laten zien‚ÄĚ, aldus De Mos.

Vitesse- spits Mads Junker volgde de beslissende raadsvergadering in het stadhuis, in gezelschap van ploeggenoot Paul Verhaegh. ‚ÄěHet is heel fijn voor alle mensen die bij Vitesse horen dat na al die ja¬≠ren de ellende voorbij is‚ÄĚ, aldus Junker. Qua importantie overtreft het goe¬≠de nieuws van maandagavond de reeks aan incidenten in de hoofd¬≠macht, beseft ook Junker. ‚ÄěIn het voetbal hoef je niet allemaal vrien¬≠den van elkaar te zijn. We zijn col¬≠lega‚Äôs.
En als je samen wint, dan ben je elkaars vrienden. Het be¬≠langrijkste is de nieuwe toekomst van Vitesse. Het zou mooi zijn als we die kunnen beginnen met een overwinning tegen NAC.‚ÄĚ

De ontmoeting van vanavond staat in het teken van het tienjarig jubileum van stadion Gelredome. Door de ontwikkelingen van de voorbije dagen, waarin technisch manager Marc van Hintum een einde aan de oorlogjes in de me¬≠dia eiste, gaat Vitesse met gesloten rijen op weg naar de feestwed¬≠strijd. ‚ÄěDe financi√ęle perikelen en de ver¬≠halen in de pers hebben we achter ons gelaten‚ÄĚ, zegt clubtopscorer Santi Kolk. ‚ÄěWij concentreren ons alleen op het voetbal. Laten we maar kijken of we na de wedstrijd reden hebben om nog iets mee te krijgen van het feest van tien jaar Gelredome.‚ÄĚ

Bron: De Gelderlander 21-03-2008

Karel Aalbers toch naar Gelredome

Karel Aalbers is vrijdag toch aanwezig bij de wedstrijd van Vitesse tegen NAC Breda.

De charismatische oud-voorzitter is uitgenodigd door algemeen directeur Paul van der Kraan. Aalbers laat weten zich zeer te verheugen op de terugkeer in Gelredome. De Eerbeker is de bedenker en drijvende kracht achter het stadion, dat tien jaar geleden werd geopend.

TV Gelderland Nieuws besteedt zondag en dinsdag aandacht aan tien jaar Gelredome. Zondag vertelt Aalbers zijn verhaal, dinsdag wordt teruggekeken op de hoogtepunten van het stadion.

Bron: Omroep Gelderland 20-03-2008

Vitesse en De Mos maken einde aan onduidelijkheid

Vitesse en Aad de Mos hebben donderdag in hun wekelijks overleg alle euvels van de afgelopen tijd uitgesproken. De uitkomst van het gesprek is dat club en trainer publiekelijk wensen te benadrukken dat zij de doelstelling van de club, eindigen bij de eerste negen, gezamenlijk wensen te realiseren. Ook is over en weer de intentie uitgesproken het doorlopende contract van Aad de Mos te respecteren.

Technisch directeur Marc van Hintum: “Het belangrijkste is dat we duidelijkheid hebben gecre√ęerd en dat iedereen, de spelers en staf voorop, zich weer kan concentreren op het voetbal en op de negende plaats.”

Hoofdtrainer Aad de Mos: “De basis is gelegd voor een goede eindstrijd van het seizoen, die hopelijk resulteert in Europees voetbal in de volgende jaargang.”

Bron: Vitesse.nl 20-03-2008

Aalbers toch niet naar Gelredome

Karel Aalbers is vrijdag niet aanwezig bij de wedstrijd van Vitesse tegen NAC Breda. De oud-voorzitter zou de wedstrijd op uitnodiging van Omroep Gelderland bezoeken. “Maar nu begrijp ik dat er een apart feest is en dat er een optreden is geregeld van Jacky Brady. Zij gaat ‘De Droom’ zingen, dat speciaal voor mij is geschreven. Dan ga ik dus niet, want ik heb geen zin om te komen als ik niet officieel ben uitgenodigd door Vitesse.”

Een interview met Karel Aalbers over het ontstaan van Gelredome is zondag te zien in TV Gelderland Nieuws.

Bron: Omroep Gelderland 20-03-2008

Toekomst Takak nog volkomen ongewis

De toekomst van Vitessenaar Jasar Takak is nog volkomen ongewis. “De club heeft een optie voor nog een jaar, maar dat moeten ze voor 1 april aangeven”, weet de middenvelder. “Maar ik weet er niks van. Ik respecteer de club, ik wacht wel af.”

De onrust bij Vitesse gaat grotendeels langs Takak heen. “Er gebeurt hier veel buitenom. Maar in de spelersgroep hebben we daar weinig problemen mee. De trainer houdt heel veel weg van de groep, daarin is hij heel belangrijk. Ik vind wel dat we met deze jongens voor de negende plaats moeten spelen, daar gaan we ons nu op richten.”

Bron: Omroep Gelderland 20-03-2008

Mads Junker: het is nooit saai hier

Mads Junker is na bijna een maand blessureleed weer terug in de selectie van Vitesse.

De Deense aanvaller had last van zijn enkel. “Het duurde twee weken langer dan ik had gedacht. Een scan wees uit dat er een bloeduitstorting zat. Het viel tegen, maar ik zit tegen NAC alweer op de bank.”

Junker volgde alle commotie rond de club nauwgezet. “Vooral maandag was belangrijk, ik was er ook bij. Het is nooit saai hier. Dat zijn de fans ook wel gewend. Maar nu moeten we UEFA-cup halen. Ik wil met Vitesse Europa in, dat heb ik nog niet meegemaakt.”

Bron: Omroep Gelderland 20-03-2008

Voor De Mos is de lente begonnen

Vitesse-trainer Aad de Mos loopt vrolijk en vol energie rond.

“De zon schijnt weer voor Vitesse. De lente is nu echt begonnen. Als het nodig is, gooi ik de knuppel in het hoenderhok. Dat cre√ęert uiteindelijk weer een harmonieus huwelijk.”

De conflicten waren nuttig. “Het tweede jaar Aad de Mos is altijd moeilijk, want met mij ga je van een tweesterren- naar een driesterren-restaurant. Ik heb geen hekel aan Sprockel of Verhaegh en geen speciale voorkeur voor Kolk. Mijn sterke punt is spelers beter maken, tevredenheid in voetbal is achteruitgang.”

Bron: Omroep Gelderland 20-03-2008

Arnhem licht Vitesse-besluit toe

De gemeente Arnhem legt op haar website verantwoording af voor haar steun aan voetbalclub Vitesse.

De gemeenteraad ging maandag akkoord met de schuldsanering voor Vitesse. Die kost de gemeente zo’n 11 miljoen euro. De voetbalclub werd zo voor een faillissement behoed.

Na het besluit heeft de gemeente tientallen reacties gekregen van inwoners van Arnhem. Op de website van de gemeente wordt nu antwoord gegeven op de elf meest gestelde vragen. De gemeente laat onder meer weten dat burgers niet direct in hun portemonnee worden getroffen.

Bron: Omroep Gelderland 20-03-2008

V/d Schaaf in achterhoede Vitesse

Remco van der Schaaf staat vrijdagavond in de thuiswedstrijd tegen NAC Breda in de verdediging. Hij wordt daar geposteerd, omdat Civard Sprockel is geschorst.

Piet Velthuizen staat weer in het doel. Hij was geschorst. Middenvelder Jasar Takak is ook terug na een schorsing. Haim Megrelishvili, die tegen FC Twente al na zes minuten naar de kant werd gehaald, speelt niet. Gill Swerts is nu linksback.

Vermoedelijke opstelling: Velthuizen; Verhaegh, Van der Schaaf, Sansoni, Swerts; Claudemir, Takak, Janssen, Pryor; Kolk en Lorca.

Bron: Omroep Gelderland 20-03-2008

Vitesse gaat uit van meer inkomsten

Vitesse rekent volgend seizoen op een forse stijging van de inkomsten. De club, die maandag werd gered van een faillissement, denkt 14,7 miljoen euro binnen te halen, tegen 13,8 miljoen euro dit seizoen.

In het door Vitesse als leidraad gebruikte rapport van onderzoeksbureau UNO staan prognoses voor de komende drie seizoenen. Volgens die cijfers stijgen de inkomsten na volgend seizoen door naar 15,4 miljoen en 16,4 miljoen. De laatste jaren lukte het Vitesse telkens zulke stappen aan de inkomstenkant te maken.

De stijgingen komen vooral uit de sponsorinkomsten (plus 1,5 miljoen), recettes (plus 0,5 miljoen) en media-inkomsten (plus 0,5 miljoen). Na aftrek van rentelasten, een gevolg van de schuldsanering, blijven minieme plusjes over.

Ondanks de stijging aan de inkomstenkant moet Vitesse volgend seizoen aan de kostenkant bezuinigen. Dat lukt door de post overige kosten met 1,3 miljoen af te waarderen. Volgens Vitesse-directeur Paul van der Kraan kan dat onder meer door een besparing op de adviseurskosten.

Bron: De Gelderlander 20-03-2008

Wordt Piet Velthuizen de natuurlijke opvolger van Edwin van der Sar? De jaren van de waarheid breken aan.

Is hij de natuurlijke opvolger van Edwin van der Sar? Is hij mentaal sterk genoeg om zijn immense belofte in te lossen? Voor Piet Velthuizen, onmiskenbaar het grootste keeperstalend van de Nederlandse velden, breken de jaren van de waarheid aan. Om de (mentale) weerbaarheid van de 21-jarige Vitesse goalie te testen, legde Voetbal Magazine hem een aantal moeilijke keuzes voor: ‚ÄėTerror Jaap heeft de mentaliteit van een winnaar. Ik ook.‚Äô

lees verder...

Bron: Voetbal magazine 19-03-2008

Paul van der Kraan: Supporters bedankt!

Beste Vitesse-supporters,

“Via deze weg wil ik iedereen bedanken voor de niet aflatende steun! Jullie stem is gehoord en ons doel is bereikt. Dat eerste vervult me van trots, over het tweede overheerst geen gevoel van trots of uitgelatenheid. Wel van opluchting. Ik ben mij bewust dat de boodschap die wij hebben gebracht geen blijde boodschap was. Door de instemming van de gemeenteraad maandagavond over de vaststellingsovereenkomst, heeft Vitesse wel een toekomst. Maar zoals gezegd geen champagne. Een feeststemming zou ongepast zijn. Wij, clubleiding, spelers en medewerkers van Vitesse moeten er opnieuw keihard tegenaan. Dit keer gaan we de strijd niet aan om te overleven, maar om helemaal gezond te worden en te blijven en Vitesse verder op de kaart te zetten. En ik kan jullie zeggen dat dit toch een prettiger uitgangspunt is dan steeds maar weer energie te moeten besteden aan dossiers uit het verleden.

Alle steunbetuigingen en felicitaties die we, en ook ik persoonlijk, hebben ontvangen doen ons en mij ongelofelijk goed. Vitesse leeft in de harten van zoveel Arnhemmers en supporters uit de regio! Het is een pak van mijn hart dat de gemeenteraad dit nog net op tijd heeft ingezien. En natuurlijk kan ik me voorstellen dat men zich onder druk gezet voelt. Alleen, wij konden niet anders! Hoe dan ook, er komt een raadsonderzoek en dat is goed. Een ieder is gebaat bij duidelijkheid over de totstandkoming van het Reddingsplan, de procesgang nadien en de uiteindelijke afwikkeling. Op dit moment is dat voor ons en voor jullie van ondergeschikt belang, maar ik kan me voorstellen dat we op een later moment nog met een terugblik komen. Voor nu wil ik alleen kwijt dat ik het jammer vond dat een aantal politici blijk gaf van een schrijnend gebrek aan dossierkennis. Vitesse heeft altijd getracht zo transparant mogelijk te zijn en in mijn optiek zijn we dat ook geweest. Over de spelerssalarissen bestaat bijvoorbeeld nog steeds het misverstand dat Vitesse exceptioneel hoge beloningen geeft, terwijl het percentage ten opzichte van begroting dat Vitesse uitgeeft aan spelerslasten maar 54% is. Hiermee bezetten wij de tweede plaats in Nederland. Van onderen wel te verstaan. Het gemiddelde in het betaald voetbal in Nederland ligt op 59% (in het verleden was dit meer dan 75%). Hoe dan ook, bij de gemeente zullen en kunnen we vind ik nooit meer aankloppen. Vitesse moet nu laten zien dat zij in staat is de eigen voetbalbroek op te houden, zoals de mevrouw van de CU het gisteren verwoordde.

Maar genoeg over het hoe en waarom, dat komt nog wel een keer. Deze column is bedoeld om jullie te bedanken en dat kan ik niet vaak genoeg zeggen! Verder denk ik dat jullie benieuwd zijn hoe het nu verder gaat? De bewindvoerders van Vitesse moeten voor komende donderdag hun onderzoek afronden en de voorstellen doen aan de rechtbank. Op 3 april is de vergadering van alle crediteuren gepland. De verwachting is dat rond 17 april de uitspraak van de rechter volgt. Vervolgens dient Vitesse over te gaan tot de betalingen. Normaalgesproken kan dit binnen anderhalve week. Naar verwachting is de gehele sanering voor 30 april afgerond. Ongetwijfeld spreek ik jullie voor die tijd. Vanaf 1 mei gaan we volle kracht, maar met verstand en realiteitszin, vooruit.‚ÄĚ

Groet, Paul van der Kraan

Bron: Vitesse.nl 20-03-2008

Aalbers vrijdag terug in Gelredome

Karel Aalbers is vrijdag aanwezig bij de wedstrijd van Vitesse tegen NAC Breda.

De oud-voorzitter bezoekt het duel ter gelegenheid van tien jaar Gelredome. Aalbers was de bedenker en drijvende kracht achter het stadion. “Het blijft bijzonder om weer eens terug te keren. Ook tien jaar geleden was NAC de tegenstander. Ik ben er al lang niet geweest, ik heb Vitesse dit seizoen alleen een paar keer uit gezien.”

Aalbers is op uitnodiging van RTV Gelderland bij de wedstrijd. Zondag en dinsdag wordt in TV Nieuws aandacht besteed aan tien jaar Gelredome.

Bron: Omroep Gelderland 20-03-2008

Van Hintum zet Vitesse op scherp

Marc van Hintum heeft de hoofdmacht van Vitesse giste­ren op scherp gezet. De nieuwe technisch directeur kondigde har­de maatregelen aan, als opnieuw iemand de huisregels schendt door openlijk kritiek te uiten.

Van Hintum wil de onrust tegen¬≠gaan, die is ontstaan door diverse uitlatingen van spelers en trainer Aad de Mos in de media. ‚Äě Er zijn dingen gezegd die niet kunnen‚ÄĚ, al¬≠dus Van Hintum. ‚Äě De club heeft juist behoefte aan rust. We moe¬≠ten samen proberen Europees voet¬≠bal te halen.‚ÄĚ

In de afgelopen dagen haalde ver¬≠dediger Civard Sprockel uit naar De Mos, met wie hij op de trai¬≠ning in aanvaring was gekomen. ‚Äė Deze trainer pakt je altijd terug‚Äô, verklaarde Sprockel, nadat De Mos hem de status van reserve-aanvoer¬≠der had ontnomen. Aanvaller San¬≠ti Kolk hekelde vervolgens de uitla¬≠tingen van Sprockel en suggereer¬≠de publiekelijk dat de clubleiding bezig is De Mos weg te pesten uit Arnhem. Tussendoor uitte De Mos kritiek op enkele spelers en repte hij van een nieuwe hi√ęrar¬≠chie.

Van Hintum wees de spelers en trainers op de huisregels en sprak daarnaast ook afzonderlijk met De Mos, Sprockel en Kolk. Over de op¬≠gelegde sancties jegens het drietal wilde hij zich niet uitlaten. ‚ÄěMaar neem van mij aan dat de bood¬≠schap over is gekomen‚ÄĚ, aldus Van Hintum. ‚Äě Als iemand nu nog over de schreef gaat, zullen nog zwaar¬≠dere sancties volgen. Je kunt niet aan het waarschuwen blijven.‚ÄĚ

Bron: De Gelderlander 20-03-2008

Aad de Mos graaft zijn eigen graf
Incidenten en schrikbewind verdrijven trainer uit Arnhem

Terwijl de financi√ęle redding voor Vitesse een feit is woedt achter de sportieve coulissen een ordinaire machtsstrijd. Daarin lijkt √©√©n ding duidelijk: de positie van trainer Aad de Mos is onhoudbaar. Roddels en intriges houden FC Hollywood aan de Rijn weer in hun greep. Een analyse hoe het zover kon komen.

‚ÄėDe straf die ik voor Theo Janssen voor ogen heb? Niet meer spelen tot het eind van dit seizoen, een hoge boete en uitleg aan de clubleiding.’ Aldus Aad de Mos op 8 maart na afloop van Excelsior-Vitesse (1-2) in het radioprogramma NOS Langs de Lijn.

lees verder...

Bron: VI magazine nr12 19-03-2008

Gemeenteraad redt Vitesse

Afgelopen maandagavond heeft de gemeenteraad van Arnhem met een kleine meerderheid het saneringsplan van Vitesse aangenomen. De club had een schuld van elf miljoen euro aan de gemeente. Inmiddels zijn alle 62 schuldeisers akkoord, waardoor de megaschuld van 27 miljoen is verdwenen. Algemeen directeur Paul van der Kraan: ‘Toch is dit geen reden tot feestvreugde, want veel mensen hebben veel geld verloren. Maar het belangrijkste is dat Vitesse nu een nieuwe toekomst heeft.’ Ook technisch directeur Marc van Hintum is opgelucht:’Dit biedt nieuwe mogelijkheden. We hebben nog steeds geen geld, maar de molensteen van 27 miljoen is verdwenen. Zonder dit besluit was Vitesse failliet geweest, terwijl we nu weer aan mooie jaren mogen gaan denken.’

VI magazine nr12 19-03-2008

JUBILEUMUITGAVE VITESSE VANDAAG

64 pagina’s dik!

Vitesse Media komt bij de competitiewedstrijd aanstaande vrijdagavond tegen NAC Breda met een speciale editie van het wedstrijdmagazine. Dit duel staat in het teken van 10 jaar Vitesse en Gelredome en Vitesse Vandaag heeft hier een groot aantal pagina’s aan gewijd.

Vitesse speelde op 25 maart 1998 de openingswedstrijd in Gelredome tegen NAC. Tien jaar later, vrijdag 21 maart 2008, speelt het wederom tegen NAC Breda.

Vitesse Vandaag informeert u over de afgelopen tien jaar met een compleet overzicht van de gespeelde wedstrijden, doelpuntenmakers, trainers en hoogtepunten.

Interviews zijn er o.a. met Dejan Curovic, Matthew Amoah en Marc van Hintum. Verder een poster van het basiselftal dat op 25 maart 1998 de openingswedstrijd speelde.

Deze uitgave,¬†64 pagina‚Äôs dik, is voor de wedstrijd te koop bij de verkopers van Vitesse Media op de Promenade. De prijs blijft ongewijzigd: slechts¬†‚ā¨ 1,00.

Bron: Vitesse.nl 19-03-2008

‘Verander naam in Vitesse Arnhem’

Voetbalclub Vitesse zou als teken van dankbaarheid en als tegenprestatie voor de Arnhemse steun voortaan door het leven moeten als Vitesse Arnhem.

Dat zegt de afdeling Arnhem van de JOVD. De jongerenorganisatie van de VVD is verontwaardigd over het kwijtschelden van de schuld van 11 miljoen door de gemeente Arnhem. Volgens de JOVD is Vitesse zelf verantwoordelijk voor haar schulden maar laat de club ‘de rotzooi steevast door anderen opruimen’. Vitesse moet met een gebaar van goede wil komen, aldus de JOVD.

Bron: Omroep Gelderland 19-03-2008

Spelers en trainer aangesproken op ongewenste uitlatingen

Technisch directeur Marc van Hintum heeft woensdagochtend gesproken met spelersgroep en staf om de onrust, die is ontstaan na uitlatingen van spelers en trainer in de media, aan te pakken.

Van Hintum: “Er zijn dingen gezegd die niet kunnen. Dat heb ik aan de direct betrokkenen, die hierop ook individueel zijn aangesproken, en de voltallige selectie en staf laten weten. Daarnaast heb ik nogmaals duidelijk gemaakt wat de club van haar spelers, trainers en medewerkers verwacht. Hiermee zetten we een streep onder de gebeurtenissen van de afgelopen weken. Een en ander is intern, zoals het hoort, opgelost. Het moet nu weer gewoon over voetbal gaan.”

Bron: Vitesse.nl 19-03-2008

De beslissende raadsvergadering in beeld

Honderden Vitesse supporters waren afgelopen maandag in het stadhuis van Arnhem in afwachting van de beslissing van de Gemeenteraad. Na een aantal spannende uren besliste de raad voor het voorstel om onder dwang in te stemmen met het crediteurenakkoord.

Het gemeentehuis kleurde Geel en Zwart door de feestende Vitessefans.
De supportersvereniging Vitesse bedankt iedereen voor hun steun en aanwezigheid.

Een foto-impressie van de gebeurtenissen. lees verder...

Bron: SV Vitesse 19-03-08

Nikos Machlas kroonde zich in 1998 tot topscorer van Europa.
Tien jaar later voetbalt de Griek, 34 jaar inmiddels, in Cyprus bij Apoel Nicosia. Hij volgt zijn oude club met grote belangstelling. ‚ÄěVitesse heeft Karel Aalbers nodig.‚ÄĚ

ONVERGETELIJK

D e Gelderlander zocht Nikos Machlas op in Cyprus, in verband met het tienjarig bestaan van stadion Gelredome. In de jubileumbijlage van de krant, die morgen verschijnt, vertelt Machlas hoe het nu met hem gaat en blikt hij uitvoerig terug op zijn periode bij Vitesse .

lees verder...

Bron: De Gelderlander 19-03-2008

Open brief

Geachte heer Van der Kraan, De kogel is door de kerk. De gemeente Arnhem werkt mee met de vrijwillige schuldsanering van Vitesse. Vitesse is verlost van de molensteen om de nek, zoals u de schuld aan de Gemeente altijd noemde.

Ik heb een geel-zwart hart, maar ik heb ook hersens die ik gebruik! Ik heb lang gedacht dat u anders was dan uw voorgangers. Daarin heb ik me blijkbaar vergist. Laat ik voorop stellen dat ik blij ben dat de club is gered, maar ik ben allerminst blij met de manier waarop u met hulp van de bewindvoerders de Gemeente voor de zoveelste keer het mes op de keel hebt gezet. De Gemeente is gezwicht voor chantage!

lees verder...

Bron: De Gelderlander 19-03-2008

‚Äė Sanering Vitesse botst met regels‚Äô

Gemeente Arnhem bestrijdt lezing Nijmeegse hoogleraar.

De schuldsanering van betaald-voetbalclub Vitesse door de gemeente Arnhem is een verkapte subsidie en in strijd met de Europese regels voor overheidssteun. NEC of De Graafschap zouden daartegen met succes bezwaar kunnen maken. Dat stelt de Nijmeegse hoogleraar bestuurskunde Michiel de Vries naar aanleiding van het besluit van de Arnhemse gemeenteraad maandagavond om de voetbalclub een schuld van 12 miljoen euro kwijt te schelden en in plaats daarvan genoegen te nemen met een terugbetaling van bijna negen ton. Volgens De Vries zou een klacht van een belanghebbende bij de Europese Commissie of de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa zeker een kans van slagen hebben.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 19-03-2008

Onrechtvaardigheid irriteert Kolk

Santi Kolk ergert zich aan het beeld dat momenteel van Vitesse wordt geschetst. De clubtopscorer is heel duidelijk over de vermeende verdeeldheid in de spelersgroep.

“Het is onzin dat de spelers zijn uitgekeken op Aad de Mos. Ik kan niet tegen onrechtvaardigheid, daarom reageer ik. Het gaat misschien om een paar spelers, maar dat heb je bij elke club wel. Maar je onvrede moet je niet via de pers uiten. Ik heb ook wel een een akkefietje gehad met De Mos, maar daar praat ik dan met hem over.”

Kolk wacht op maatregelen. “Raar dat de directie hier nog niet ingrijpt.”

Bron: Omroep Gelderland 18-03-2008

Blessure update

Harrie Gommans heeft dinsdag al weer op het veld gestaan. De spits die op vrijdag 7 maart werd geopereerd aan de buitenmeniscus in zijn rechterknie, heeft de looptraining hervat.

Ook collega spits Mads Junker lijkt op de weg terug. Junker raakte op 23 februari geblesseerd in de wedstrijd tegen Roda JC. Sindsdien moest hij drie weken toekijken, omdat hij pijnklachten aan zijn enkel bleef houden. De pijn is nu beheersbaar en dat betekent dat de Deen woensdag de groepstraining hervat. Zijn inzetbaarheid voor de wedstrijd van aanstaande vrijdag tegen NAC Breda is nog wel een vraagteken.

Ook de inzetbaarheid van Onur Kaya is twijfelachtig. De middenvelder kampt met lichte heup- en liesklachten en traint vooralsnog individueel.

Aanvoerder Remco van der Schaaf is hersteld van zijn keelontsteking. Hij sluit eveneens woensdag aan bij de groep. Cees Keizer heeft inmiddels de nodige wedstrijdminuten in de benen. Medisch gezien is hij derhalve wedstrijdfit, hetgeen betekent dat hoofdtrainer De Mos een beroep op de linkspoot zou kunnen doen. Yu Hai revalideert van een knieoperatie en zal dit seizoen zeker niet in actie komen.

Bron: Vitesse.nl 18-03-2008

Van Hintum pakt onrust Vitesse aan

Technisch directeur Marc van Hintum gaat de onrust bij Vitesse aanpakken.

“Ik heb nu nog niet met de betrokkenen gesproken, omdat we continu bezig waren met de redding van de club. Maar Sprockel en Kolk moeten bij mij op kantoor komen vanwege hun uitlatingen en dat geldt ook voor de trainer.”

Van Hintum is opgelucht over de beslissing van de gemeente. “Hierdoor verandert ons imago van een failliete club en dat gaat ons technisch gezien ook voordeel opleveren, ten opzichte van nieuwe spelers. Maar we moeten financieel wel voorzichtig blijven.”

Bron: Omroep Gelderland 18-03-2008

KvK: Vitesse levert Arnhem geld op

Vitesse en het Gelredome vormen samen een belangrijke combinatie voor de Arnhemse economie. Dat zegt directeur Migo van de Kamer van Koophandel Centraal Gelderland.

Het Gelredome, met zijn grote evenementen, levert de stad “echt miljoenen op”, aldus Migo. Vitesse zou daarnaast volgens hem een grote aantrekkingskracht hebben op ondernemers.

“De economische spin-off van een stadion en een voetbalclub die het daar heel behoorlijk doet is niet te onderschatten”

Bron: Omroep Gelderland 18-03-2008

Aad de Mos gaat de strijd aan

De Arnhemse gemeenteraad stemde maandagavond in met een financieel reddingsplan voor Vitesse. Aad de Mos moet de club nu sportief verder op de rails krijgen.

Maar FC Hollywood aan de Rijn zit vol intriges en conflicten. Een aantal spelers ondermijnt zijn gezag. De Mos gaat de strijd aan met de gevestigde orde en heeft keihard ingegrepen.

lees verder...

Bron: AD 18-03-2008

Arnhem kan toch glaspolis in de la laten liggen

‘Pers de Zuid- tribune van Gelredome in de Arnhemse stadhuishal en je hoort een geluid waaronder het gebouw haast bezwijkt. Je moet er niet aan denken dat de meute had gedaan als de raad Vitesse niet had gered.

En dan geef ik nu het woord aan de heer Elfrink.’ Nou, je kon het vergeten toen burgemeester Krikke gisteravond tijdens de Arnhemse raadsvergadering over Vitesse deze woorden sprak.

Dan ging een geweldig gehuil op onder de supporters die in de hal op een beeldscherm de vergadering volgden. En je hoorde van die hele Elfrink niets meer. Vraag vandaag dan ook niet aan een supporter wat de SP-voorman gisteravond heeft gezegd.

Het was 12 juni 2003, de dag dat het reddingsplan voor Vitesse en Gelredome werd aangenomen, in de reprise. Net als toen was de stadhuishal gisteravond gevuld met een paar honderd Vitesse-supporters die als √©√©n lichaam reageerden op wat in de raadzaal gebeurde. In die zaal zat de Arnhemse politiek, al dan niet bibberend ‚Äď wie zal het zeggen? Duidelijk was wel dat je de hoon van het supporterslegioen over je afriep als je iets zei dat als kritiek op Vitesse kon worden uitgelegd.

Gebeten hond Gerrie Elfrink (SP), Margreet van Gastel (VVD), Lea Manders (Zuid Centraal) en Addy Plieger (ChristenUnie) deden het desondanks onversaagd. ‘Sla ‘m op zijn bek, ol√©, ol√©’ ging het als Elfrink alleen nog maar in beeld verscheen. De vrouwen kregen dingen naar hun hoofd die je om biologische redenen alleen tegen vrouwen kunt roepen. Al kreeg Plieger ook te horen: ‘Ga toch naar de kerk’. Dat zal zij ongetwijfeld zondag weer doen.

Stel dat de mandolineclub of de club van modelbouwers zich met een dergelijk intimiderend geweld in het stadhuis hadden gemanifesteerd. Dan had de politie ze weggesleept. Maar bij voetbal is dit gedrag toegestaan. “Hoerenjong.” “Kut-SP’er.”

In het begin was het nog wel gezellig. Veel gezang en een sfeertje alsof je op de tribune zat en de wedstrijd zo moest beginnen. Maar als je een man met een pet als een Gilles de la Tourette-pati√ęnt ongeveer honderd keer in tien minuten ‘stelletje klootzakken’ hoort roepen tegen niemand in het bijzonder, dan vraag je je af: is er niemand onder de supporters die zo iemand het zwijgen kan opleggen?

ChristenUnie-raadscommissielid Arrien Sietsma stond halverwege de avond dan ook somber de supporterszaal in te kijken. “De raad gaat gewoon overstag vanwege deze overmacht”, zei hij. “Hier kan niemand tegenop.”

Grappig trouwens om te zien dat gisteravond ook het Joris Luyendijk-effect optrad. Die stelt in zijn boek Het zijn net mensen, over de Palestijnse kwestie, dat Palestijnen pas stenen gaan gooien zodra de pers arriveert. Waren de supporters gisteravond een moment ingekakt, dan hoefde er maar een van de talrijke fotografen de zaal in te lopen, of de spreekkoren brandden los. Of er ontstond vlagvertoon. Hup, de armen omhoog, voor het mooiste plaatje.

Dat de zaak na de eerste termijn in feite al was beslist, hadden niet velen in de hal beneden in de gaten. Toen al was duidelijk dat een meerderheid het voorstel steunde om Vitesse ter wille te zijn. Uiteraard niet vreemd dat niemand de precieze verhoudingen in de Arnhemse raad in zijn hoofd heeft; al was het gisteravond wel essentieel. “O, is dat zo, is er al een meerderheid?” zei een supporter verwonderd. Vandaar dat de stemming aan het einde van de avond nog een echte ontlading tot gevolg had. Zeker toen bleek dat onder de voorstemmers zelfs een SP’er was, namelijk Andor Buisman. Wie zijn longen nog niet schor geschreeuwd had, deed het nu. Vanaf het balkon keek de politiek deels geamuseerd, deels met wrevel op de meute neer. Maar toen die naar buiten stroomde, hoefde niemand ongerust te zijn: Vitesse was bediend, dus was ieder tevreden. Je had ongetwijfeld de glasverzekering moeten inschakelen als het anders was geweest.

Bron: De Gelderlander 18-03-2008

Paul van der Kraan speelt voetbalspelletje perfect uit

De Arnhemse Courant van 6 juni 1988, een interview met Karel Aalbers. Het gaat over de rooskleurige verhalen van de Vitesse-voorzitter aan de sponsors. ‘Dus u hebt feitelijk staan liegen’, constateert de verslaggever. ‘Nee, ik heb onze tent zo goed mogelijk proberen te verkopen’, is het veelzeggende antwoord van Aalbers.

De voetballerij is een moeilijke wereld. Gedraai, gemanipuleer, gelieg, het gebeurt dagelijks. Clubs presenteren massaal mooie cijfers, maar vertellen er niet bij dat sponsorbijdragen voor jaren vooruit zijn geboekt. ‘Kijk dan naar de jaarrekeningen’, roepen voetbalbestuurders. Maar de kale cijfers zijn nietszeggend door alle niet controleerbare boekhoudkundige trucs.

Vitesse-directeur Paul van der Kraan beweerde dat zijn club failliet dreigde te gaan en iedereen slikte het. Maar wie zou Vitesse failliet willen laten gaan? Omdat banken de club al lang geen geld meer lenen, staan alle schulden uit bij bevriende bedrijven. Die hadden de stekker er heus niet uitgetrokken.

Ten eerste zou het ze klanten hebben gekost, ten tweede zit geen enkel bedrijf te wachten op woedende Vitesse-supporters voor de deur en ten derde hadden ze bij een faillissement niets gekregen. Ze lieten Vitesse leven, want dan kregen ze tenminste nog de rente over hun investering.

Kon Vitesse die rente betalen dan? Natuurlijk. De club heeft jaarlijks 14 miljoen euro aan inkomsten. Daarvan ging 6,5 ton aan rente en aflossing naar de gemeente. De andere rentelasten waren 1 miljoen. Dus hield Vitesse dik 12 miljoen euro over. Dat is meer geld dan bijna alle clubs te besteden hebben die nu onder Vitesse op de ranglijst staan.

“Maar ik moet ook aflossen”, beweerde Van der Kraan. Dat zou wel goed zijn ja, maar geen enkele schuldeiser zou het eisen als het gevolg een faillissement was. Toch besloot Vitesse uitstel van betaling aan te vragen. Waarom? De actie van Vitesse was een vlucht naar voren. Van der Kraan was het zat het ene gat met het andere te dichten. Hij heeft gelijk als hij zegt dat Vitesse geen toekomst had met de schuldenlast van 27 miljoen euro. Tenminste geen toekomst die uitzicht bood op succes.

Van der Kraan wist dat de bewindvoerders Vitesse bekijken als een ‘gewoon’ bedrijf. En als je dat doet, kun je inderdaad niet anders dan constateren dat Vitesse op papier hartstikke failliet is. Daardoor stond de gemeente voor het blok. Van der Kraan heeft daarmee Vitesse een fantastische dienst bewezen. De club speelt straks bijna schuldenvrij voor een lage huur in een prachtig stadion. Na het tijdperk Aalbers opnieuw een fraai staaltje van ‘Het zo goed mogelijk verkopen van de tent’.

Bron: De Gelderlander 18-03-2008

Reddingsplan krijgt staartje

Er komt een raadsonderzoek naar de reddingsoperatie van Vitesse.Een meerderheid van de Arnhemse gemeenteraad wil weten hoe het kan dat het reddingsplan uit 2003 de stad uiteindelijk ruim 11 miljoen euro heeft gekost.

Er kwamen gisteravond zwaardere middelen voorbij. De SP en ChristenUnie (CU) dreigden zelfs met een motie van wantrouwen tegen wethouder van Financi√ęn Willem Hoeffnagel. Die motie werd uiteindelijk niet in stemming gebracht toen de CU afhaakte. Over een raadsenqu√™te, waarbij betrokkenen onder ede gehoord kunnen worden, werd wel gestemd. Maar dat voorstel haalde geen meerderheid, al gaf de PvdA wel aan dat de partij later mogelijk alsnog voor een enqu√™te is als het raadsonderzoek daartoe aanleiding geeft.

Vroeg op de avond werd al duidelijk dat een meerderheid voor het collegevoorstel zou stemmen. Daarbij speelde vooral PvdA-fractievoorzitter Rudi Rikken een grote rol. Hij kreeg zijn verdeelde fractie op √©√©n lijn en zou ook coalitiegenoot CDA streng hebben toegesproken toen die overdag dreigde tegen te stemmen. In de vergadering werd Rikken, vooral door SP’er Elfrink, zwaar onder vuur genomen. Hij verdedigde zich onder meer door te beweren dat de spelerssalarissen bij Vitesse dalen. Volgens het vaak door Vitessse aangehaalde UNO-rapport zijn die dit seizoen met 8 ton gestegen.

Bron: De Gelderlander 18-03-2008

Kolk breekt lans voor De Mos

Het broeit bij Vitesse. Het resultaat van de verloren uitwedstrijd bij FC Twente (4-3) was nog niet eens zozeer het onderwerp dat de gemoederen bezighield.

Een aantal opvallende situaties rondom de wedstrijd zorgde voor de meeste gespreksstof. Santi Kolk, de gelegenheidsaanvoerder van Vitesse, reageerde ge√Įrriteerd op de suggestie dat de spelersgroep is uitgekeken op trainer Aad de Mos. ” Bullshit. Het heeft er alleen alle schijn van dat de directie de trainer ondanks zijn tot 2009 lopende contract wil wegpesten.”

Kolk heeft zijn buik vol van de loslippigheid van zijn medespelers. “Ik heb bij veel clubs gevoetbald en overal waren net zo veel problemen tussen spelers en trainer. Alleen kwam niet alles op straat te liggen.” De Hagenaar vindt dat de club keihard moet optreden tegen de spelers die na elk ‘wissewasje’ de pers zoeken. “Wij hebben met z’n allen de afspraak gemaakt dat bepaalde zaken intern worden besproken. Als de club tolereert dat dit niet gebeurt en nu niet ingrijpt, zetten ze De Mos al dan niet bewust in zijn hemd.”

De gebeurtenissen volgden elkaar de afgelopen twee weken in ras tempo op. Zo was er zaterdag de onverwachte rentree van Theo Janssen. Die was eerder witheet naar huis gegaan, nadat hij van De Mos te horen had gekregen dat hij niet zou starten in het uitduel met Excelsior. De middenvelder zou daarom wegens een disciplinaire schorsing niet bij de selectie voor het duel met FC Twente zitten. Een afmelding van de zieke aanvoerder Remco van der Schaaf noopte De Mos ertoe toch weer een beroep te doen op Janssen, die zelfs in de basis mocht beginnen.

Het feit dat Santi Kolk de aanvoerdersband droeg, was minstens zo vreemd. Normaal gesproken is Civard Sprockel na Van der Schaaf de tweede man in de hi√ęrarchie, maar tegen Twente ging de band aan de verdediger voorbij. Een en ander zou te maken hebben gehad met een aanvaring die speler en trainer op de laatste training voor het duel van zaterdag hadden.

In zijn reactie na de wedstrijd nam Sprockel het op voor zijn ploeggenoot Haim Megrelishvili. De Isra√ęlier werd al na zes minuten gewisseld, toen hij Romano Denneboom alle vrijheid gaf om de openingstreffer binnen te schieten. De linksback liep vol ongeloof het veld af toen hij een minuut na het doelpunt het bord met zijn rugnummer de lucht in zag gaan.

“Ik heb Haim er op trainingen al vele keren op gewezen dat Denneboom graag naar binnen gaat”, aldus De Mos. “Na zo’n goal houdt het dan op.”

Technisch directeur Marc van Hintum was niet voor commentaar bereikbaar.

Bron: De Telegraaf 18-03-2008

Raad Arnhem redt Vitesse

Plaatselijke politiek om na dreigende taal van bewindvoerders.

De gemeenteraad van Arnhem is gisteravond in ruime meerderheid akkoord gegaan met een schuldsanering voor Vitesse . Dat kost de stad ruim 11 miljoen euro. Door de overeenkomst kan Vitesse voor ongeveer 3 miljoen euro met alle schuldeisers een deal sluiten over de totale schuld van 27 miljoen euro.

Zo spannend als het overdag was, zo saai werd het gisteravond. Waar in de middag partijen nog twijfelden over hun standpunt ‚Äď CDA voor, CDA tegen; PvdA verdeeld, PvdA unaniem voor ‚Äď was de uitslag van de stemming duidelijk: 23 tegen 15. De rol van de bewindvoerders was van grote betekenis in de uitkomst. Zij werden gistermiddag opgetrommeld toen bleek dat veel raadsleden eraan twijfelden of Vitesse werkelijk failliet zou gaan als de gemeenteraad het voorstel zou afwijzen. Volgens de bewindvoerders was een faillissement dan zeer waarschijnlijk.

‚Äě Zelfs als geen enkele schuldeiser het faillissement had aangevraagd, was de club waarschijnlijk failliet gegaan‚ÄĚ, zei bewindvoerder Cees Klomp. ‚ÄěWij mogen hierna niet meer proberen een tweede sanering voor elkaar te krijgen en hadden advies moeten uitbrengen.‚ÄĚ

Die situatie is door Vitesse zelf geschapen door uitstel van betaling aan te vragen. Iets wat bij de gemeenteraad voor grote frustratie zorgde. De club werd verweten een vooropgezet spelletje te spelen. Zelfs Pro Arnhem, de grootste fan van Vitesse in de raad, was uiterst kritisch. ‚ÄěVitesse ging willens en wetens een lening aan, waarvan het wist dat het die niet kon terugbetalen‚ÄĚ, zei fractievoorzitter Martin van Meurs.

Ondanks zware woorden als ‚Äėzwarte avond‚Äô, ‚Äėafgang‚Äô en ‚Äėbedrog‚Äô, nam de raad genoegen met een raadsonderzoek naar de gang van zaken.

Donderdagochtend komen de bewindvoerders met hun positieve advies.

Bron: De Gelderlander 18-03-2008

Rentree Cees Keizer in competitie

Cees Keizer heeft gisteravond zijn rentree gemaakt in een competitiewedstrijd van Jong Vitesse . De middenvelder ( 21), terug na een kruisbandoperatie, hield het in Enschede een halve wedstrijd vol tegen de winnende koploper FC Twente: 2-0.

Trainer Bob Kootwijk: ‚Äě Cees heeft het in zijn eerste offici√ęle wedstrijd prima gedaan, maar je kunt zien dat het een conditionele aanslag is. In de rust heb ik hem er daarom af gehaald, terwijl het voetballend best in orde was.‚ÄĚ

Kootwijk wisselde ook Onur Kaya vanwege liesklachten. Abubakari Yakubu speelde en prima wedstrijd, zoals de hele ploeg. ‚ÄěMaar Twente heeft een geweldig team, ze staan niet voor niks bovenaan‚ÄĚ, erkende Kootwijk ruiterlijk.

Stein Huysegems (1-0, ruststand) en Marko Arnautovic ( 2- 0) scoorden voor Twente. RickyWolfswinkel werd na rust een strafschop onthouden. ‚ÄěWe zijn echt benadeeld door de arbiter, die werkelijk niets aan ons gaf. Maar complimenten voor mijn jonge ploeg. Ze hebben gevochten als leeuwen.‚ÄĚ

Dat gold niet aanvaller Lorenzio Naarden, die een dag eerder niet op de training verscheen en bij technisch directeur Marc van Hintum op het matje mag komen.

Bron: De Gelderlander 18-03-2008

Noodlijdend Vitesse gered

Het noodlijdende Vitesse is gered. Een meerderheid van de Arnhemse gemeenteraad (23-15) heeft ingestemd met het voorstel van burgemeester en wethouders om akkoord te gaan met de schuldsanering. Die kost de gemeente zo’n 11 miljoen euro.

Het lijkt er ook op dat er een raadsonderzoek komt naar het gehele Vitesse-dossier, waarin wordt gekeken naar de rol van B en W. Zo’n 700 supporters van Vitesse volgen in het stadhuis het debat. Net als in 2003, bij het debat over het reddingsplan, staat er in de hal een groot videoscherm.

Volgens B en W gaat het boven water houden van Vitesse de Arnhemse burger financieel geen pijn doen. Het college belooft de onroerendezaakbelasting niet te verhogen.

Bron: Omroep Gelderland 17-03-2008

Paul van der Kraan “ingetogen blij”

Algemeen directeur Paul van der Kraan van Vitesse reageert met “ingetogen blijdschap” op het besluit van de gemeenteraad om de Arnhemse voetbalclub een miljoenenschuld kwijt te schelden.

Van der Kraan zegt mee te voelen met de 62 schuldeisers, waaronder de gemeente, die veel geld hebben ingeleverd om Vitesse een toekomst te geven. “Ik ga hier niet dansen.”

Van der Kraan is blij dat Vitesse nu vooruit kan en geen tijd en energie meer hoeft te stoppen in het verleden. “Daar zijn we na vanavond van af.”

Bron: Omroep Gelderland 17-03-2008

Raad beslist over toekomst Vitesse

De Arnhemse gemeenteraad beslist vanavond over de toekomst van Vitesse. De raad bespreekt een voorstel van B en W om akkoord te gaan met de schuldsanering. Dit kost de gemeente zo’n 11 miljoen euro.

Enige honderden Vitessesupporters volgen in het stadhuis het debat waar eengroot videoscherm geplaatst waarop de vergadering live is te volgen.

17-03-2008

Schuldeiser 62 bijna akkoord!

Het College van B&W van de Gemeente Arnhem heeft zojuist laten weten dat het zich niet langer zal verzetten tegen het voorgestelde reddingsplan van Vitesse. Het College stelt dus voor om mee te werken aan de schuldsanering. De Supportersvereniging Vitesse spreekt haar waardering uit voor deze moeilijke, maar moedige beslissing. Hierdoor is de redding van onze club een grote stap dichterbij gekomen. Echter, zoals het hoort in een democratie heeft de Gemeenteraad het laatste woord. Aanstaande maandag wordt er in het stadhuis van Arnhem vanaf 19.00 uur vergaderd De zaak is helder:

Een Gemeenteraad die destijds besloot dat Vitesse gered moest worden

én die inmiddels heeft gemerkt dat de gekozen weg niet tot redding leidt

én die constateert dat een groot deel van de Arnhemse bevolking Vitesse niet kwijt wil

MOET zich achter het voorstel van B&W scharen!

Kom maandag massaal naar de belangrijkste thuiswedstrijd van het seizoen.

Kleur het stadhuis Geel en Zwart in een fanatieke maar waardige actie. Geef net als in de vorige acties niemand een aanleiding om tegen te stemmen. Laat de Gemeenteraad zien dat als ze een volksvertegenwoordiging is, maar één ding kan doen!

De Gemeente heeft aangegeven dat supporters welkom zijn in de hal van het Stadhuis. Daar wordt een groot scherm geplaatst, zodat iedereen de vergadering kan volgen.

Namens alle supportersgroepen,SV Vitesse

Bron:SV + De Aftrap maart 2008

Vitesse zonder sanering failliet

Als het crediteurenakkoord niet door kan gaan, gaat Vitesse zonder meer failliet.

Dat verklaren de bewindvoerders Klomp en Thielen van Bierman Advocaten en algemeen directeur Paul van der Kraan van Vitesse. De Club stevent zonder schuldsanering niet alleen af op een sportief faillisement, waarbij dan gedwongen spelers moeten worden verkocht. Maar ook het voortbestaan van Vitesse is dan direct in gevaar.

De Arnhemse Raad stemt maandag over het afkopen van de schuld van Vitesse. Als de Raad akkoord gaat, is de club binnenkort schuldenvrij.

Bron: Omroep Gelderland 17-03-2008

Boos over weigering inspraak

Oud-raadslid Leendert Scholten (PvdA) en anderen mochten gisteravond niet inspreken tijdens de raadsvergadering over Vitesse. Want inspraak is sinds twee jaar alleen toegestaan tijdens commissievergaderingen, niet meer tijdens de raadsvergadering.

“Maar er zijn aan dit onderwerp helemaal geen commissievergaderingen gewijd”, zegt Scholten verontwaardigd. “Daarmee heeft de burger niet het recht gehad om zijn zegje te doen. Er is sprake van een democratische lacune. Ik vraag me zelfs af of in het uiterste geval de rechter het besluit van maandagavond niet onderuit kan halen.” Volgens de gemeente is gewerkt volgens de regels. “Er was tijdsdruk. Dit kon niet anders.”

Bron: De Gelderlander 17-03-2008

Vitesse zonder sanering failliet

Naar aanleiding van een uitspraak van algemeen directeur Paul van der Kraan in dagblad de Gelderlander afgelopen zaterdag, is bij een aantal mensen het misverstand ontstaan dat Vitesse slechts afstevent op een sportief faillissement. Niets is minder waar. Indien de schulden niet worden gesaneerd is een faillissement onafwendbaar.

De bevindingen van onderzoeksbureau UNO en de bewindvoerders Mr. Klomp en Mr. Thielen van Bierman Advocaten onderschrijven dit als een feit. Bestuur, raad van commissarissen en directie van Vitesse willen om die reden benadrukken dat de sanering van de schulden niet slechts bedoeld is om de club sportief overeind te houden. Vitesse wordt op korte termijn ernstig bedreigd in haar voortbestaan. Die conclusie is ook getrokken door de onafhankelijke bewindvoerders.

Met het oog op de raadsvergadering van vanavond wil de clubleiding dit misverstand wegnemen, opdat dit niet leidt tot onjuiste beeldvorming over de ernst van de zaak en derhalve op de beslissing van de raad.

Namens bestuur, commissarissen en directie

Paul van der Kraan

Bron: Vitesse.nl 17-03-2008

Stadhuis Arnhem voorbereid op debat

Het stadhuis van Arnhem wordt aangepast voor de raadsvergadering van vanavond over het reddingsplan voor voetbalclub Vitesse.

Net als in 2003 wordt in de hal een groot videoscherm geplaatst waarop de vergadering live te volgen is. De gemeente rekent op de komst van honderden belangstellenden. De supportersvereniging heeft via internet een oproep gedaan om de vergadering massaal bij te wonen.

De raad bespreekt een voorstel van B en W om akkoord te gaan met de schuldsanering. Die kost de gemeente zo’n 11 miljoen euro.

Bron: Omroep Gelderland 17-03-2008

Deel spelersgroep Vitesse lijkt uitgekeken op De Mos

De incidenten bij het Vitesse van Aad de Mos stapelen zich op. De afgelopen dagen ontstond er irritatie bij verschillende spelers en werd er van aanvoerder gewisseld.

Na het gedoe met Theo Janssen, met wie twee gesprekken werden gevoerd na diens eerdere werkweigering, volgde afgelopen vrijdag een incident op de training. Daarbij raakte de trainer in conflict met verdediger Paul Verhaegh.

Volgens het Algemeen Dagblad mengde aanvoerder Civard Sprockel zich in de woordenwisseling. ‘Kap nou eens met die onzin. Wat wil je nou? Wie ben jij dan?’, zou hij De Mos hebben toegevoegd.

Sprockel voegde daar bij Omroep Gelderland aan toe: ‘Er was een aanvaring, waarbij ik dingen heb gezegd die hij niet leuk vond. Ik kan echt veel hebben, dus moet er iets aan de hand zijn. Ik had eerder dit seizoen ook al zoiets en ben niet de eerste die een aanvaring had.’

De centrale verdediger moest zijn opmerkingen bekopen met het verlies van zijn aanvoerdersband. De Mos zag dat overigens anders: ‘Ik heb Santi Kolk niet voor niets aanvoerder gemaakt. Hij werkt hard, is belangrijk en gaat de kant van Lazovic op.’

Sprockel: ‘De trainer weet nu in ieder geval hoe ik over hem denk. En om dat bandje maak ik me niet druk. Zo belangrijk is het ook weer niet. Ik speel niet voor de trainer, maar voor mezelf en Vitesse.’

Zaterdag kleineerde De Mos Haim Megrelishvili door hem in het duel met FC Twente al in de zesde minuut te vervangen door debutant Alexander B√ľttner. De Isra√ęli√ęr maakte een fout bij het openingsdoelpunt van Romano Denneboom en kon meteen vertrekken.

Sprockel nam het na afloop van het duel in Enschede op voor de gewisselde Megrelishvili: ‘We moeten hem steunen, iedereen had zo de lul kunnen zijn.’ De Mos: ‘Wie zijn taken niet uitvoert, wordt gewisseld.’

Bron: Voetbal International 17-03-2008

D66 en CU: onderzoek Vitesse

Er moet een breed onderzoek komen naar alle gemeentelijke reddingsacties voor Vitesse.Daarin moet vooral worden gekeken naar de handelwijze van het college van B en W.

De fracties van ChristenUnie en D66 willen vanavond een voorstel van die strekking indienen. De gemeenteraad is dan voor een extra vergadering over Vitesse bijeen.

‘Het dossier-Vitesse, vanaf de eerste hulpvraag tot heden, is reden en onderwerp voor een raadsonderzoek’, luidt het voorstel van Addy Plieger (CU).

D66 steunt dat idee, maar wil nog een stap verder gaan dan een onderzoek. ‘Wij willen een raadsenqu√™te. Dit geeft de mogelijkheid om openbare verhoren te houden’, schrijft fractievoorzitter Jan de Wit van D66.

Bron: De Gelderlander 17-03-2008

Vitesse-thuisshirt in de aanbieding

Vitesse ruimt op! Het Vitesse-thuisshirt is vanaf aankomende vrijdag (Vitesse ‚Äď NAC Breda) met 20% korting te koop.

Het thuisshirt is verkrijgbaar vanaf maat 5XS tot en met maat XXL en wordt op wedstrijddagen verkocht in de vier Fanshops op de Promenade van Gelredome. Wees er snel bij, want OP=OP!

De actie loopt tot en met de laatste competitiewedstrijd op zondag 20 april 2008.

Bron: Vitesse.nl 17-03-2008

Explosieve sfeer bij FC Hollywood
Sprockel haalt hard uit naar De Mos na verlies Vitesse bij Twente (4-3).

Vitesse is in een explo­sieve sfeer op jacht naar de play-offs om Europees voetbal. De nederlaag bij FC Twente (4-3) werd zaterdag volledig overscha­duwd door rellen en incidenten bij FC Hollywood aan de Rijn.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 17-03-2008

Sprockel: ‚Äė Deze trainer pakt je terug‚Äô
Verdediger Vitesse: ruzie op vrijdag, geen aanvoerder zaterdag.

Vitesse- speler Civard Sprockel maalt niet om een ruzie¬≠tje meer of minder met zijn trai¬≠ner Aad de Mos. Na het verloren spektakelstuk FC Twente-Vitesse (4-3) gaf de verdediger toe dat hij vrijdag een akkefietje met zijn trai¬≠ner had gehad; niet het eerste. Sprockel vermoedde om die reden zijn aanvoerdersband te zijn kwijt¬≠geraakt. Hij was tot zaterdagavond nummer twee in de hi√ęrarchie, achter de zaterdag zieke Remco van der Schaaf. ‚Äě Het zal met die ruzie van vrijdag te maken hebben. Je weet hoe het is met deze trainer. Altijd als er iets is, wil hij je terugpakken‚ÄĚ, sprak Sprockel vrijuit.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 17-03-2008

Schorsing Theo Janssen is plotseling voorbij: ‚ÄėIk was weer nodig‚Äô

ENSCHEDE ‚Äď Aan de meest bespro¬≠ken speler voor FC Twente-Vitesse (4-3), Theo Janssen, werd na af¬≠loop nauwelijks een woord vuilge¬≠maakt. Tot tevredenheid van de Vitesse- speler zelf.

Janssen was disciplinair geschorst voor de wedstrijd na zijn ruzie met trainer Aad de Mos, een week eerder. Hij werd een duel ge¬≠schorst. Zaterdagochtend kreeg hij een telefoontje. ‚ÄěVan de trainer. Om een uur of negen. Ik was ver¬≠rast ja. Hij belde of ik om half vijf in het hotel kon zijn. En hij zei dat ik zou spelen. Prima. De club had besloten mij aan de kant te laten voor deze wedstrijd, maar ik was toch nodig. Fijn dat ik kon spe¬≠len‚ÄĚ, reageerde Janssen, die de plek van de zieke Remco van der Schaaf innam en een prima wed¬≠strijd speelde tegen FC Twente.

De commotie rond de snelle wis¬≠sel van Megrelishvili en de nieuwe ruzie tussen Sprockel en De Mos duwden de affaire Janssen naar de achtergrond. ‚ÄěIk wil er ook niks meer over kwijt. Ik wil graag voet¬≠ballen en dat heb ik gedaan‚ÄĚ, sprak Janssen, die Megrelishvili op het veld nog even troostend toe¬≠sprak. ‚Äě Als je na zes minuten wordt gewisseld, is dat niet lekker. Ik heb gezegd dat hij zich rustig moest houden.‚ÄĚ

Bron: De Gelderlander 17-03-2008

‚ÄėKolk de nieuwe smaakmaker van Vitesse
Trainer Aad de Mos looft zijn nieuwe reserve-aanvoerder.

Vitesse- trainer Aad de Mos deed zaterdag voor het duel met FC Twente (4-3) toch een be¬≠roep op de disciplinair geschorste Theo Janssen. ‚ÄěIk heb geleerd dat je niet in je eigen vlees moet snij¬≠den‚ÄĚ, verklaarde de coach. ‚ÄěIk werk bij Vitesse en niet voor me¬≠zelf.

Dus heb ik Theo gebeld toen bleek dat Remco van der Schaaf ziek was. Het is een positieve zaak waar we mee verder kunnen.‚ÄĚ De Mos haalde Haim Megrelishvili al na zes minuten van het veld. ‚ÄěIk heb wel eens na drie minuten ge¬≠wisseld‚ÄĚ, aldus de trainer. ‚ÄěHet heeft met persoonlijke tactiek te maken. We wisten dat Denneb¬≠oom telkens binnendoor gaat. Dus moet je de binnenkant afdekken. Daar zijn we weken mee bezig ge¬≠weest met Megreslishvili. We zit¬≠ten nu in een fase dat het moet.‚ÄĚ

Ofwel: dan mogen dergelijke fou¬≠ten niet gemaakt worden. ‚ÄěB√ľtt¬≠ner deed het beter dan Haim. Bui¬≠ten die ongelukkige bal, waar hij zijn tweede geel voor kreeg. Ik vind dat de scheidsrechter hem die eerste kaart niet moet geven, voor het wegtrappen van de bal. Dan moet je begrijpen dat daar een debuterende A-junior staat.‚ÄĚ

‚ÄěIk heb de ploeg een compliment gemaakt voor de manier waarop er is gespeeld‚ÄĚ, vervolgde De Mos. ‚ÄěVitesse heeft van de eerste tot de laatste minuut gestreden. Er zal zel¬≠den een ploeg drie keer hebben ge¬≠scoord tegen Twente. Je ziet dat er sprake is van een nieuw elan bij Vitesse. De club heeft goud in han¬≠den met al die jonge talenten. Ik vond Claudemir vandaag de beste man op het veld. Van hem kun¬≠nen Nederlandse spelers veel le¬≠ren, qua loopvermogen, techniek en balrecuperatie. En dat negentig minuten lang.‚ÄĚ

De Mos heeft Santi Kolk reser¬≠ve- aanvoerder gemaakt, voor S√©¬≠bastien Sansoni en achter Van der Schaaf. Het gaat ten koste van Ci¬≠vard Sprockel. ‚ÄěKolk heeft het ver¬≠diend. Hij gaat de kant op van La¬≠zovic, met tien treffers en een stuk of vijf, zes assists. Hij wordt de nieuwe smaakmaker van Vitesse.‚ÄĚ

Bron: De Gelderlander 17-03-2008

Debutanten Vitesse zijn toch blij na nederlaag
Speelminuten smaken Veenboer en B√ľttner zoet als een zege.

Stephan Veenboer (20) en Alexander B√ľttner ( 19) lieten hun debuut bij Vitesse zaterdaga¬≠vond niet verpesten door de 4-3 nederlaag bij FC Twente.

B√ľttner verving in de zesde mi¬≠nuut Haim Megrelishvili, die werd geslachtofferd voor zijn rol bij de snelle 1-0. In de 73e minuut kreeg hij zijn tweede gele kaart en dus rood. ‚ÄěHet is fantastisch om je de¬≠buut te maken. Ik kreeg er kippen¬≠vel van‚ÄĚ, bekende de geboren Doet¬≠inchemmer. ‚ÄěIk moest even wen¬≠nen, Denneboom is een fysiek ster¬≠ke jongen en ik ben eigenlijk geen linksback, maar links midden of ik speel op ‚Äė10‚Äô.‚ÄĚ

Hij incasseerde eerst ongelukkig geel van arbiter Pol van Boekel voor het wegtrappen van de bal. ‚Äě Ik schoot de bal uit omdat Den¬≠neboom al een andere had, dat was dus niet terecht.‚ÄĚ Een wilde tackle op Denneboom leverde hem later zijn tweede kaart, dus rood, op. ‚ÄěIk ging voor de bal‚ÄĚ, vond B√ľttner. ‚ÄěIk dacht niet dat ik hem raakte, Denneboom deed het handig. Dat zal de ervaring zijn, ik kan er alleen van leren.‚ÄĚ

Mededebutant Veenboer kreeg er vier om de oren, de eerste na 3.05 minuut. ‚ÄěDat is minder‚ÄĚ, vond de 20-jarige doelman. ‚ÄěIk kon er niet veel aan doen. De bal ging bij San¬≠soni door de benen. Veel tijd om daar bij stil te staan heb je niet in een vol stadion. 5 seconden, toen was ik het kwijt.‚ÄĚ

Na de rust tikte Veenboer een af¬≠standsschot van Edson Braafheid voor de voeten van Blaise N‚ÄôKufo: 2-2. ‚ÄěDie bal kreeg een zwabber, ik wilde hem naar de zijkant tikken. Of het nou pech is of een fout van mij, weet ik niet‚ÄĚ, reageerde Veen¬≠boer, die bij zijn beste redding wel pech had. De rebound was voor Youssouf Hersi: 3-2. ‚ÄěIk dacht dat ik de bal corner tikte. Maar in de eredivisie wordt alles afgestraft‚ÄĚ, al¬≠dus Veenboer, die vier tegentref¬≠fers te veel vond. ‚ÄěMaar ik ben ook niet geholpen door de verdedi¬≠ging. Er werden veel fouten ge¬≠maakt‚ÄĚ, zei de Amsterdammer. ‚Äě Het was niet mijn beste wed¬≠strijd, maar het is wel mooi om je debuut te maken.‚ÄĚ

Bron: De Gelderlander 17-03-2008

Sprockel ge√Įrriteerd door De Mos

Civard Sprockel was zwaar ge√Įrriteerd door de handelswijze van zijn trainer Aad de Mos. Hij verloor de aanvoerdersband aan Santi Kolk.

Er lijkt een verband met een incident vrijdag op de training tussen Sprockel en Verhaegh enerzijds en De Mos. “Er was een aanvaring, waarbij ik dingen heb gezegd die hij niet leuk vond. Ik kan echt heel veel hebben, dus moet er iets aan de hand zijn. Ik had eerder dit seizoen ook al zoiets en ben niet de eerste die een aanvaring had.” Sprockel nam het ook op voor de Megrelishvili. “We moeten hem steunen, iedereen had zo de lul kunnen zijn.”

Bron: Omroep Gelderland 16-03-2008

B√ľttner trots ondanks rode kaart

Het was een avond om nooit te vergeten voor Alexander B√ľttner.

De 19-jarige linkspoot debuteerde al na zes minuten als invaller bij Vitesse in de wedstrijd tegen FC Twente. “Het begin was even lastig, mede omdat ik eigenlijk geen linksback ben. Maar ik kwam steeds beter in de wedstrijd, ook aanvallend kon ik meer brengen. Ik zou er eigenlijk tegen Feyenoord al bij zitten, maar dit is ook mooi. Ik ben nu vooral trots.” “Jammer dat ik twee keer geel kreeg. Bij de eerste schoot ik een bal weg, maar richting de ballenjongens, niet om zomaar een bal weg te trappen.”

Bron: Omroep Gelderland 16-03-2008

FC Twente wint in doelpuntrijk duel van Vitesse

FC Twente heeft zaterdagavond in een doelpuntrijk duel gewonnen van Vitesse, 4-3. De ploeg van trainer Fred Rutten behaalde de tweede zege binnen vijf dagen nadat dinsdag in Venlo al drie punten waren behaald tegen VVV. Bij de rust was de stand in Enschede gelijk, 1-1.

Blaise N’Kufo scoorde twee keer namens FC Twente. Vitesse speelde vanaf de 73e minuut met tien man nadat invaller Alexander B√ľttner met twee keer geel van het veld was gestuurd.

Bron: ANP 15-03-2008

Nederlaag Vitesse in spektakelstuk

Vitesse heeft uit bij FC Twente in een spectaculaire wedstrijd met 4-3 verloren. De druk op trainer Aad de Mos neemt zo verder toe. Al na vijf minuten scoorde Denneboom na een fout van Megrelishvili. Twente drukte niet door en na balverlies van Brama maakte Gonzalo Lorca gedecideerd de 1-1.

Na rust maakte Kolk direct 1-2 na een assist van de ijzersterke Claudemir. N’Kufo sloeg meteen terug: 2-2. De spits miste een strafschop. Na rood voor de dappere debutant Buttner scoorden Hersi en N’Kufo. Claudemir maakte nog 4-3 in de slotfase.

Bron: Omroep Gelderland 15-03-2008

De Mos kleineert Megrelishvili

Vitesse-trainer Aad de Mos heeft Haim Megrelishvili gekleineerd door hem al in de zesde minuut te wisselen tegen FC Twente.

De linksback ging nadrukkelijk in de fout bij de openingstreffer van Romano Denneboom. Megrelishvili was totaal verbaasd over zijn vroege wissel. Hij kreeg bij het verlaten van het veld stuenbetuigingen van zijn medespelers, onder wie Theo Janssen en Civard Sprockel, die hem zelfs een kus gaf. Santi Kolk was overigens aanvoerder in plaats van Sprockel. Alexander Buttner maakte zijn debuut als invaller voor de Israelier.

Bron: Omroep Gelderland 15-03-2008

Theo Janssen bij selectie Vitesse

Theo Janssen zit vanavond bij de selectie van Vitesse voor de wedstrijd tegen FC Twente.

De middenvelder vervangt Remco van der Schaaf. De aanvoerder ontbreekt wegens ziekte. Janssen kwam een week geleden in botsing met trainer Aad de Mos, nadat hij geheel onverwacht niet in de basis stond. De trainer beschuldigde de speler van werkweigering, maar dat bleek later niet het geval.

Janssen trainde donderdag alweer mee, maar zou eigenlijk nog niet bij de selectie zitten voor Twente-uit. Wie Van der Schaaf vervangt in de basis, is op dit moment nog onduidelijk.

Bron: Omroep Gelderland 15-03-2008

Gemeenteraad lijkt pro Vitesse
Collegepartijen lijken akkoord met steun voor voetbalclub

De kans dat de gemeenteraad de bijna volledige kwijtschelding van de schuld van Vitesse blokkeert, lijkt klein. De collegepartijen PvdA en CDA stemmen waarschijnlijk voor, net als de helft van de Groen Links-fractie en de oppositiepartijen Pro Arnhem en Zuid Centraal. Het gemeentehuis is maandag ongetwijfeld weer een vat vol geel-zwarte emoties. Net als tijdens de raadsvergadering over het reddingsplan in 2003 zal het stadhuis vol zitten met Vitesse – supporters. Net als toen komen er grote schermen te staan, waarop het debat te volgen is. Vraag is of de raad accepteert dat Vitesse voor ruim 880.000 euro de schuld van 12 miljoen euro afkoopt. De uitkomst lijkt bij voorbaat vast te staan. Het relaas van de bewindvoerders van Vitesse dat de club failliet gaat als de gemeenteraad een akkoord blokkeert, heeft indruk gemaakt. Veel raadsleden neigen daarom naar een ‘ja’ tegen het voorstel dat de Arnhemse gemeenschap ongeveer 11 miljoen euro kost.

Het is niet met vreugde dat de gemeenteraad het hoofdstuk Vitesse afsluit. De meeste raadsleden zijn kwaad over de manier waarop ze door Vitesse voor het blok zijn gezet. ” De verleiding om Vitesse failliet te laten gaan is groot”, zegt fractievoorzitter Erik ter Meulen van het CDA. ” Het verdient niet de schoonheidsprijs hoe de club het allemaal heeft gedaan.” Toch stemt het CDA voor. ” Als we dat niet doen is het begin april afgelopen”, zegt Ter Meulen. “Het is een re√ęel gevaar dat Vitesse failliet gaat. Daarom gaat de fractie mee. Maar we willen wel weten hoe het zover heeft kunnen komen. Maar eerst moet Vitesse worden gered.”

Partijen als de VVD en de SP hebben grote twijfels over de hoge nood bij Vitesse . “Ik vermoed geen complot”, zegt Ter Meulen.” Maar ik heb eerlijk gezegd geen idee hoe de cijfers van Vitesse er precies uitzien. Daarom wil ik ook dat het college maandag met veel meer gegevens komt.”

Vitesse – directeur Paul van der Kraan durft nog geen fles champagne te ontkurken. “Ik ben blij dat er wellicht een doorbraak komt in de patstelling, maar dat wil ik ook in een raadsbesluit zien. Dit waren noodzakelijke stappen. Als we die niet hadden genomen, was Vitesse verdwenen.”

Verder bezuinigen was volgens Van der Kraan geen optie. “Dan waren er nog minder sponsors en toeschouwers gekomen. We zitten al jaren in een spiraal omlaag. Als we in de eerste divisie waren beland, had iedereen naar zijn centen kunnen fluiten.”

Dat Vitesse de laatste twee jaar winst maakte, zegt Van der Kraan niets. ” Dat kwam door transferinkomsten, dat houdt een keer op. Na het akkoord is er eindelijk een toekomst voor Vitesse . We moeten het dan zelf doen. Want bij de gemeente kunnen we nooit meer aankloppen en dat is terecht.”

Bron: De Gelderlander 15-03-2008

‘Het lijkt wel of ik president Bush hoor’

De bewindvoerders en de verantwoordelijk wethouder zeggen niets tot het voorstel is behandeld door de gemeenteraad. Niet iedereen in de gemeenteraad is overtuigd van de noodzaak van kwijtschelding. Verschillende partijen voelen zich gechanteerd. “Als ik de stukken lees, lijkt het wel of president Bush hoor”, zegt Gerrie Elfrink, de fractievoorzitter van de SP, die zich al jaren in het dossier vastbijt. ” Je bent voor of tegen ons. En als je niet voor stemt, ben je tegen Vitesse . Club en college zeggen: ‘Kijk niet kritisch naar ons beleid, maar steun nou onze club. We moeten Vitesse redden’. Maar als wij niet akkoord gaan, gaat Vitesse echt niet failliet.”

Datzelfde denkt de VVD, dat Vitesse eerder steunde. “Wij hebben het lot van de club niet in handen”, zegt fractievoorzitter Margreet van Gastel. “Er is bewust op deze situatie aangestuurd. De gesprekken met de bewindvoerders hebben mij alleen maar in die mening gesterkt. We laten ons manipuleren.”

Vitesse – directeur Paul van der Kraan beantwoordt de vraag of Vitesse nog dit seizoen failliet gaat, als de raad tegenstemt, niet met ‘ja’. “Maar Vitesse zou wel verdwijnen op relatief korte termijn, want we zitten al jaren in een spiraal omlaag en een degradatie overleven we niet.” Waarschijnlijk komt er maandag een eind aan het verstandshuwelijk tussen Arnhem en Vitesse . Al vijf jaar is Vitesse een steeds terugkerend thema in de Arnhemse gemeentepolitiek. Soms was de inkt van het ene reddingsplan nog niet droog, of het volgende werd alweer gelanceerd. Tot ongenoegen van beide partijen.

Bron: De Gelderlander 15-03-2008

Raad Arnhem wil Vitesse toch redden
Collegepartijen gevoelig voor vrees dat club failliet wordt verklaard

Een ruime meerderheid van de Arnhemse gemeenteraad wil voetbalclub Vitesse alsnog redden. Dat blijkt uit een rondgang van deze krant langs de raadsfracties. Een ruime meerderheid van de raad, waaronder de collegepartijen, is gevoelig voor het standpunt van de bewindvoerders dat, zonder kwijtschelding van de schuld aan de gemeente, Vitesse failliet wordt verklaard.

Het college van burgemeesters en wethouders (B enW) vraagt de gemeenteraad maandagavond in een extra raadsvergadering akkoord te gaan met een kwijtschelding van ongeveer 11 miljoen euro. Twee bewindvoerders hebben het Arnhemse college ervan weten te overtuigen dat de gemeente genoegen moet nemen met 882.312 euro van de ongeveer 12 miljoen die het nog van Vitesse krijgt. Tot nu toe is de gemeente Arnhem de enige schuldeiser die niet wil meewerken aan het reddingsplan. Maar in dat standpunt is beweging gekomen. De afgelopen maanden probeerde Vitesse met alle schuldeisers te schikken om van de schuld van 27 miljoen euro af te komen. Nadat de gemeente Arnhem aanvankelijk aangaf daar niet aan mee te willen werken, vroeg Vitesse op 3 maart uitstel van betaling aan.

Bron: De Gelderlander 15-03-2008

Vitesse

De afgelopen tijd heb ik me verbaasd over de gemeente en de negatieve aandacht voor Vitesse. Wanneer Vitesse er niet was geweest, hadden we ook niet de beschikking over zo’n prachtig multifunctioneel stadion. Denk even terug aan Marco Borsato. Wat heeft hij de stad gebracht? Talloze overnachten, veel besteding in de winkels en de horeca. Wanneer we dan spreken over verkeerde besteding van gemeenschapsgeld, dan neemt de verwarring toe. De gemeente leent Vitesse 6,5 miljoen euro tegen een Wehkamp-rente van bijna 10 procent. Er wordt dus geen gemeenschapsgeld gegeven. De gemeente heeft destijds, na het verlaten van het oude stadion, de bestemming van Monnikenhuizen gewijzigd. Zie daar: dure woningbouw met alle inkomsten van dien.

Het bestuur van Vitesse heeft de afgelopen jaren goed gepresteerd. Werd door het oude bestuur jaarlijks een verlies gegenereerd van circa 12 miljoen, het nieuwe bestuur heeft de zaak op orde gebracht en ieder jaar afgesloten met een bescheiden winst. Dat is een prestatie van formaat. Dan wordt een initiatief genomen om de erfenis in de vorm van een gigantische schuld op te lossen. Met 61 partijen is er overeenstemming om de schuld te saneren.

Dan doe je als gemeente toch je best om daaraan deel te nemen en te kijken hoe je eruit kunt komen? Had desnoods gekozen voor een aflossingsvrije lening of een ander arrangement. Nee, de gemeente geeft de regie uit handen en is niet in staat om er met Vitesse uit te komen. Nu moet je als gemeente maar afwachten wat de bewindvoerders bedenken. Van sturende partij word je zo een afhankelijke partij. Het surseancetraject kost ons dus meer dan een traject waarbij in overleg een acceptabele oplossing kon worden gevonden. Ik vind het erg jammer en had het graag anders gezien en gedaan. Vitesse verdient een andere benadering. In tegenstelling tot wat er vaak wordt geroepen valt het wel mee met de giften aan deze club. Zeker in vergelijking met bijvoorbeeld Musis Sacrum.

Tot slot nog een tip voor wat extra geld voor de gemeente als compensatie voor de lening van Vitesse . Uit de cijfers van de jaarrekening blijkt dat er alleen al aan gemeentelijke belastingen ongeveer 5 miljoen euro aan vorderingen openstaat. Laten we in Arnhem de goede dingen vooral goed doen. Er is zoveel te winnen in onze mooie stad.

Piet Wanrooij
Arnhem

Bron: De Gelderlander 15-03-2008

Commentaar: Afgebluft

Vitesse-directeur Paul van der Kraan is een geweldige pokeraar. In zijn strijd om Vitesse weer op de voetbalkaart te zetten, greep hij afgelopen maanden naar een gevaarlijk middel. Hij maakte de club tot inzet van een zinderende potje blufpoker. De pot bestond uit het kwijtspelen van de schuld van 27 miljoen euro die Vitesse heeft. Een groot deel van die schuld heeft de club bij de Vrienden van Vitesse , drie rijke mannen die geelzwart nooit laten vallen. De andere grote schuldeiser is de gemeente Arnhem. Van der Kraan zorgde dat de gemeente Arnhem alleen kwam te staan. Iedereen ging akkoord met schuldsanering, alleen die nare gemeente lag dwars. Daarop vroeg de club uitstel van betaling aan. De gemeente speelde nog even stoer door en ging niet akkoord. Een ontmoeting voor de rechter dreigde. Tot Vitesse de druk opvoerde. Als Arnhem geen water bij de wijn deed, zou de club verdwijnen. De bewindvoerders gingen mee met dat verhaal en het Arnhemse college liet de kaarten zakken. Afgebluft. Het laat zich afkopen voor een fooi. Want gaat Vitesse werkelijk failliet met 14 miljoen aan jaarlijkse inkomsten? Nee, op korte termijn niet. Het wordt dan alleen een grijze club in de marge en grijs is geen kleur voor pokeraars.

Bron: De Gelderlander 15-03-2008

Stephan Veenboer debuteert bij Vitesse
Derde keeper Arnhemse ploeg staat in het doel in duel met FC Twente

Stephan Veenboer maakt vanavond zijn debuut in een offici√ęle wedstrijd van Vitesse . De 20-jarige doelman krijgt in Enschede zijn kans, doordat de eerste twee keepers in de Arnhemse selectie niet inzetbaar zijn. “Negen maanden geleden speelde ik nog bij de amateurs”, zegt Veenboer, die in de voorbije zomer overkwam van het Amsterdamse AFC. “Dat ik nu mag keepen in een wedstrijd in de eredivisie, dat is een droom. Helemaal als ik er in slaag de nul te houden.”

De geboren Amsterdammer heeft een eenjarig contract bij Vitesse , op amateurbasis. Hij hoopt een nieuwe verbintenis af te dwingen. Veenboer kreeg gisteren ook nog eens het goede nieuws te horen, dat hij is uitgenodigd voor een oefeninterland van Oranje onder 21. “Ik weet dat ze me een paar keer hebben bekeken bij Jong Vitesse “, aldus Veenboer. ” Alles valt nu samen.”

Eerste keeper Piet Velthuizen zit vanavond zijn schorsing van een wedstrijd uit, die hij overhield aan de rode kaart in het duel met Excelsior. In die partij nam Balázs Rabóczki zijn plek onder de lat over, maar de Hongaar kampt met een rugblessure.

Waar Veenboer gisteren alle reden had tot tevredenheid, daar liep Rab√≥czki flink te balen. “Dit had mijn kans als basisspeler moeten zijn”, zei de Hongaar. “Maar doordat ik last heb van mijn ribben kan ik niet spelen. Ik zal volgende week weer naar het ziekenhuis gaan om ernaar te laten kijken. Dit is blijkbaar mijn leven. Ik heb veel pech.”

De 30-jarige goalie staat tot 1 juni onder contract bij Vitesse . Aanvankelijk had de van FC Sopron overgekomen Rab√≥czki een verbintenis tot medio 2009. Maar aangezien de positie van Velthuizen onomstreden is en Rab√≥czki geen zin heeft in langdurig bankzitten, is de overeenkomst eerder dit seizoen gewijzigd. “In principe vertrek ik dus na dit seizoen”, aldus Rab√≥czki. “Ik heb aanbiedingen van twee clubs uit Hongarije. De situatie kan alleen veranderen voor mij, als Piet Velthuizen in de zomer vertrekt bij Vitesse . Maar het is moeilijk daarover te speculeren en dat maakt mijn situatie gecompliceerd.”

Achter Veenboer zit vanavond Sebastiaan van der Sman, afkomstig van amateurclub ESA uit Arnhem, als reservedoelman op de bank bij Vitesse . Velthuizen en Rab√≥czki zijn vanavond niet de enige afwezigen bij Vitesse . Jasar Takak mist het treffen door een schorsing, na zijn vijfde gele kaart. Yu hai, Harrie Gommans en Mads Junker zijn geblesseerd. En dan is er nog de absentie van Theo Janssen, die het duel met Twente mist vanwege een disciplinaire schorsing. Trainer Aad de Mos wilde gisteren niet ingaan op de affaire rond de spelverdeler, die vorige week niet meeging naar Excelsior. ” Ik zeg daar niets over”, aldus De Mos. “Het enige dat telt is dat we nog zes finales spelen om een plek in de play-offs te bereiken.” Doelman Stephan Veenboer debuteert vanavond bij Vitesse . Eerste keeper Piet Velthuizen is geschorst en zijn stand-in Bal√°zs Rab√≥czki is geblesseerd.

Bron: De Gelderlander 15-03-2008

Aad de Mos wil rol van gastheer voor trainers

Vitesse-trainer Aad de Mos heeft de aanzet gegeven tot een nieuw gebruik in het betaalde voetbal. De 60-jarige coach wil dat hoofdtrainers bij thuiswedstrijden optreden als gastheren voor arbiters en trainers van de bezoekende ploeg. De Mos heeft dit voorstel onlangs uitgesproken tijdens een vergadering van de belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal. “De CBV gaat nu samen met scheidsrechtersbaas Jaap Uilenberg van de KNVB uitzoeken of het een vast gebruik kan worden in het Nederlandse voetbal”, aldus De Mos.

De Mos was in 1999 korte tijd werkzaam bij Urawa Red Diamonds in Japan. “Ik heb deze gedachte meegenomen uit Japan”, verklaart de coach. “Ik vind dat je gastvrij moet zijn. Daarom nodig ik ruim voor onze thuiswedstrijden de trainersstaf van de tegenstander uit in mijn kleedkamer. Onlangs, voor het duel met Roda JC, waren de arbiters daar ook bij. Dan drinken we samen een bak koffie en praten we over van alles. Het zorgt voor meer wederzijds begrip.”

Bron: De Gelderlander 15-03-2008

‘Burger voelt niks van sanering’

Het boven water houden van voetbalclub Vitesse gaat de Arnhemse burger financieel geen pijn doen.

Dat zeggen B en W van Arnhem in het raadsvoorstel om maandag ‘onder dwang’ in te stemmen met de schulsdanering van de noodlijdende club. Arnhem raakt door het akkoord een investering van zo’n 12 miljoen euro kwijt en krijgt daar van Vitesse een ‘niet onbelangrijke’ vergoeding van 880.000 euro voor terug. Het verlies wordt opgevangen uit een risico-potje, waarna een verlies van 9 miljoen overblijft. Het college belooft de OZB niet te verhogen.

Bron: Omroep Gelderland 14-03-2008

Raad gaat besluiten over voortbestaan Vitesse
Voorstel B en W: akkoord onder dwang aanvaarden, anders verdwijnt Vitesse

De gemeenteraad van Arnhem besluit maandag 17 maart in een extra vergadering (19.00 uur) over de toekomst van Vitesse door wel of niet in te stemmen met een voorwaardelijke overeenkomst. Burgemeester en wethouders stellen voor om dat wel te doen, maar onder dwang. De raad heeft de keuze om het voorwaardelijke akkoord tussen B&W, de bewindvoerders en Vitesse te aanvaarden, waardoor Vitesse blijft bestaan, √≥f om dat niet te doen, waarna Vitesse failliet gaat. In dit geval verliest Arnhem Vitesse en de gemeente al het geld dat zij in de club heeft gestoken. In het voorwaardelijke akkoord krijgt de gemeente nog circa 880.000 euro vergoed. Burgemeester en wethouders zouden de maatschappelijke en economische gevolgen van het verdwijnen van Vitesse een te zwaar verlies voor de stad vinden. Zij stellen de raad voor om ‚Äúgeen verzet‚ÄĚ te plegen tegen het voorliggende akkoord.

De gemeente heeft er de afgelopen maanden alles aan gedaan om Vitesse te houden aan de gemaakte afspraken en aan haar financi√ęle verplichtingen tegenover de gemeente. Burgemeester en wethouders stemmen niet vrijwillig, maar noodgedwongen in met het ‚Äėslikken of stikken‚Äô-voorstel.

Het faillissement van Vitesse zou betekenen, dat de betaald voetbalclub haar licentie verliest, dat de spelers vertrekken en het betaald voetbal uit Arnhem verdwijnt. Het imago van Arnhem lijdt daardoor schade. B en W beschouwen Vitesse als een belangrijke voorziening en een bindend element voor de stad Arnhem: voor de grote schare supporters en voor het bedrijfsleven, dat een groot relatienetwerk (businessclub) bij de club heeft. De club zet zich maatschappelijk in voor de opvang en begeleiding van jongeren. De werkgelegenheid, de exploitatie van het multifunctionele stadion Gelredome en de ontwikkeling van het gebied Centrum-Zuid zijn gebaat bij het voortbestaan van Vitesse. Op al die gebieden heeft het verdwijnen van de club negatieve gevolgen.

De toekomst van Vitesse heeft eerder op het spel gestaan. In 2003 heeft de gemeente Arnhem een reddingsplan uitgevoerd voor de club én voor het stadion. Vitesse heeft toen een miljoenenlening van de gemeente ontvangen plus een bedrag voor skyboxen, en de huurprijs voor het stadion is gehalveerd. Daarbij hebben de club en de gemeente afspraken met elkaar gemaakt. In september 2007 staakte Vitesse de afbetaling van de lening. Tot aan dat moment was Vitesse bij met betalen.
Eind december kwam de club met een ‚Äėvrijwillig‚Äô saneringsplan voor haar grote schuldenlast, waarbij de gemeente het grootste deel van de schuld zou moeten kwijtschelden. Club en gemeente zijn er in overleg met elkaar niet in geslaagd een andere oplossing te vinden, die voor beide aanvaardbaar is. Struikelblok was, dat de gemeente vasthield aan haar pandrecht volgens het reddingsplan 2003: het recht om een claim te leggen op inkomsten van Vitesse zoals de tv-gelden, als de club nalatig was met betalen. Vitesse bestreed het pandrecht.
Op 19 februari heeft het college ‚Äėnee‚Äô gezegd tegen het ‚Äėvrijwillige‚Äô akkoord. Vitesse heeft 3 maart uitstel van betaling aangevraagd.

Op 20 maart moeten de aangestelde bewindvoerders hun rapport inleveren bij de rechter-commissaris. Zonder het nu voorliggende akkoord komt Vitesse onherroepelijk in een situatie van faillissement. Daarom is een raadsuitspraak op 17 maart onontkoombaar.

Voorwaardelijk akkoord
De vaststellingsovereenkomst houdt in dat Vitesse aan de gemeente (afgerond) bijna zes ton betaalt volgens het schuldsaneringsvoorstel, ruim twee ton boete (als gevolg van het reddingsplan 2003) over het ge√Įnvesteerde bedrag in de skyboxen, en ca 87.000 euro uit het pandrecht op de tv-rechten. Vitesse en de gemeente zijn het niet met elkaar eens over het zogenoemde pandrecht. In het reddingsplan 2003 is opgenomen, dat de gemeente diverse inkomsten van Vitesse kan claimen, als de club haar financi√ęle verplichtingen niet zou nakomen. Sinds vorig jaar september betaalt Vitesse de lening niet meer af. Na de club volgens de gemeentelijke, zorgvuldige werkwijze de kans te hebben geboden om alsnog te betalen, heeft de gemeente begin dit jaar bij Eredivisie CV de uitkering van tv-gelden opge√ęist.
Die bedroeg op dat moment circa 87.000 euro. De gemeente en Vitesse leggen hun geschil over het pandrecht niét voor aan de rechter bij het definitief aanvaarden overeenkomst. De tijd dringt zó, dat een gerechtelijke procedure te lang zou duren omdat in dat geval Vitesse failliet zou gaan.. B&W hebben, onder het voorbehoud van instemming door de raad, ingestemd met het voorliggende akkoord. De raad is maandagavond 17 maart nu aan zet.

Financi√ęle gevolgen
Instemmen met het voorliggende akkoord heeft tot gevolg dat de gemeente Arnhem ca 12 miljoen ge√Įnvesteerd geld in Vitesse kwijt is, op de niet onbelangrijke vergoeding van 880.000 euro na.
De financi√ęle gevolgen worden in dat geval opgevangen binnen de gemeentelijke jaarrekening 2007: de gemeente zet de risicoreserve voor Vitesse-Gelredome in waarna een verlies resteert van ca negen miljoen euro, exclusief de 880.000 euro vergoeding. Als gevolg van deze operatie hoeft de gemeente geen projecten uit te stellen en de OZB niet te verhogen.

Bron:Gemeente Arnhem 14-03-2008

Arnhem steunt Vitesse ‘onder dwang’

Burgemeester en Wethouders van Arnhem zijn alsnog v√≥√≥r mede-werking aan vrijwillige schuldsanering van voetbalclub Vitesse. Het college stelt de gemeenteraad voor ‘onder dwang’ akkoord te gaan.

Maandag vergadert de raad over de toekomst van de club. In een raadsvoorstel schrijven B en W dat Arnhem moet kiezen vóór of tegen betaald voetbal in de stad.

Niet meewerken leidt er volgens het college toe dat Vitesse verdwijnt en het imago van Arnhem schade lijdt. Arnhem verliest door het akkoord een bedrag ruim 11 miljoen euro.Eerder weigerde de gemeente vrijwillg mee te werken.

Bron: Omroep Gelderland 14-03-2008

De Mos is gastheer voor de trainers

Vitesse-trainer Aad de Mos wil een nieuw gebruik introduceren in het betaald voetbal. “IBij thuiswedstrijden nodig ik voor de wedstrijd de trainers van de tegenpartij uit in mijn kleedkamer. En tegen Roda was ook het arbitrale trio erbij. Ik wil de gastheer zijn, dat heb ik zo geleerd in Japan.”

De Mos wil hier een goede gewoonte van maken. “Ik heb dat ook voorgesteld op de vergadering van de Coaches Betaald Voetbal. Ik vind dat ik daarvoor wel drie punten heb verdiend voor mijn licentie. Dit zorgt voor meer begrip tussen trainers en scheidsrechters.”

Bron: Omroep Gelderland 14-03-2008

Raboczki heeft twee aanbiedingen

Balazs Raboczki mist de wedstrijd van Vitesse tege Twente. “Dit is mijn leven. Gekneusde ribben, ik heb veel pijn. Net nu ik een kans had in de basis. Dit is echt pech. Maarja, als Vitesse maar wint, want mijn persoonlijk belang telt niet.”

Raboczki vertrekt in principe na dit seizoen. “Ik heb twee aanbiedingen van Hongaarse clubs. Ondanks dat ik het hier naar mijn zin heb, ga ik normaal gesproken weg. Tenzij Piet Velthuizen vertrekt, dan krijg ik een kans van Aad de Mos. Als die tenminste blijft natuurlijk. Mijn contract loopt trouwens al af op 1 juni.”

Bron: Omroep Gelderland 14-03-2008

Aad de Mos zwijgt over Theo Janssen

Vitesse-trainer Aad de Mos wenste niet te reageren op vragen over Theo Janssen, die niet in de selectie zit voor de wedstrijd tegen FC Twente. “Ik zeg daar niks over.” Of De Mos er net als Janssen klaar mee is? “Ik zeg daar niks over.” Ook aan FC Twente, de tegenstander zaterdagavond, spendeerde De Mos geen woorden. “Ik praat niet over anderen, ik heb mijn handen vol aan mijn eigen ploeg. Ik speel om te winnen, we zijn in principe gewapend.”

De Mos signaleert een positieve flow. “De zon schijnt weer, we zijn bezig met de goed nieuws-show ook vanuit de gemeente. Ik heb een goed gevoel.”

Bron: Omroep Gelderland 14-03-2008

Vitesse levert zeven internationals

Zeven spelers van Vitesse zijn opgenomen in nationale selecties voor interlands eind deze maand. Gill Swerts (Belgi√ę) en Gonzalo Lorca (Chili) zijn opgeroepen voor A-interlands. Piet Velthuizen zit bij de olympische selectie, Kevin van Diermen, Ricky van Wolfwinkel en Alexander B√ľttner bij onder 19.

Stephan Veenboer zit bij Jong Oranje en maakt zaterdag zijn debuut in het eerste elftal van Vitesse. “Dit is echt een droom. Vorig jaar was ik nog supporter van de eredivisie, nu zit ik er zelf in. Een jaar geleden zat ik nog bij de amateurs, echt prachtig.”

Bron: Omroep Gelderland 14-03-2008

Veenboer maakt debuut bij Vitesse

Doelman Stephan Veenboer maakt zaterdag in het uitduel met FC Twente zijn debuut in het eerste elftal van Vitesse. Piet Velthuizen is geschorst en tweede doelman Balazs Rabocki is geblesseerd. Sebastiaan van der Sman zit op de bank.

Middenvelder Jasar Takak is geschorst. Hij wordt vervangen door Claudemir. Yu Hai, Harrie Gommans en Mads Junker zijn geblesseerd. Theo Janssen trainde vrijdag met het tweede elftal.

Vermoedelijke opstelling:
Veenboer
Verhaegh, Sprockel, Sansoni, Megrelishvili
Swerts, Van der Schaaf, Pryor, Claudemir
Kolk en Lorca.

Bron: Omroep Gelderland 14-03-2008

Vitessefans gaan stadhuis ‘kleuren’

Supporters van de Arnhemse voetbalclub Vitesse zullen maandag massaal aanwezig zijn tijdens de vergadering van de Arnhemse gemeenteraad. Die bespreekt dan de schuldsanering van Vitesse.

De club kampt zoals bekend met een miljoenenschuld en wil die afkopen. B en W van Arnhem hebben aangegeven niet te zullen meewerken aan een vrijwillige sanering, tot teleurstelling van club en supporters.

Die willen maandag, gekleed in de clubkleuren geel-zwart massaal aanwezig zijn bij deze ‘belangrijkste thuiswedstrijd van het seizoen’.

Bron: Omroep Gelderland 14-03-2008

Vitesse schorst Janssen één duel

Een boete van duizend euro en een wedstrijd schorsing. Dat is de straf die middenvelder Theo Janssen heeft gekregen van de clubleiding van Vitesse na zijn ruzie met trainer Aad de Mos.

Janssen ging zaterdag niet mee naar Excelsior, waar Vitesse met 2-1 won. Tijdens de wedstrijdbespreking hoorde de Arnhemmer dat hij gepasseerd was en op de bank zou moeten zitten. Daarop ontstond een hevige woordenwisseling tussen Janssen en De Mos, met als uitkomst dat de middenvelder huiswaarts keerde in plaats van af te reizen naar Rotterdam. Gisteren zaten Janssen, De Mos en technisch directeur Marc van Hintum voor de tweede keer deze week met elkaar om de tafel om te praten over het incident. Ook algemeen directeur Paul van der Kraan was nu van de partij.

De clubleiding verwijt Janssen geen werkweigering, aangezien De Mos er tijdens de verbale strijd met Janssen mee instemde dat de speler naar huis ging. De spelbepaler trainde gisteren weer mee met de groep, maar moet morgen tijdens de uitwedstrijd tegen FC Twente voor straf toekijken.

Bron: De Gelderlander 14-03-2008

`Een vrouw die de zaken doet hadden ze nog nooit gezien`
Voetbalvrouwen: Tessa de Mos
Dochter van Vitesse-trainer Aad de Mos

Tessa de Mos (25) staat niet alleen bekend als dochter van voetbaltrainer Aad de Mos. Ze is ook FIFA-agent en zaakwaarnemer van haar vader en diverse jonge voetballers en hockeyers. In januari van dit jaar werd ze be√ędigd als advocate. Ze woont met haar zus Esm√©e bij haar ouders in Eindhoven.

Het gezin De Mos zit aan de eettafel. Iedereen kletst vrolijk door elkaar heen. Dan staat vader Aad op en vertrekt, Vitesse moet vanavond spelen. Bij de achtergebleven vrouwen, behalve de zussen Esm√©e en Tessa ook moeder Gerarda, beginnen de zenuwen op te spelen. ‘Dit is nog niks’, zegt Tessa. ‘Straks in de auto zijn we allemaal echt gespannen, dan is het doodstil. Die druk van een wedstrijd went nooit. Op de tribune word ik juist weer heel druk. Tijdens de wedstrijd kan ik alleen maar schreeuwen, ga ik als een hooligan tekeer. Als Vitesse verliest, is iedereen strontchagrijnig. Het is zelfs zo erg dat we daarna tot niks meer in staat zijn. Mijn zus heeft altijd knallende hoofdpijn na een wedstrijd. Het lijkt wel of we zelf hebben gevoetbald, fysiek zijn we op. Maar als we hebben gewonnen, is het feest. En blijven we op de club hangen. Mijn vader zegt dan steevast in de auto: “H√© Tes, winnen verveelt nooit, lekker h√®”. Hij is op zo’n moment zo blij als een kind en wij ook, hoor.’

lees verder...

Bron: VI magazine nr11 12-03-2008

‚ÄėVoor een wedstrijd ga ik altijd even naar het graf van mijn opa‚Äô
Persoonlijk: Harrie Gommans

Naam: Harrie Gommans.

Geboren: Op 20 februari 1983 in Roermond.

Woonplaats: Arnhem, hoewel ik ook een huis heb in Limburg.

Familie: Mijn vriendin en ik zijn drie√ęnhalf jaar bij elkaar, wat mij betreft beginnen we zo snel mogelijk met kinderen, ik wil er twee of drie. Zij wacht liever nog eventjes.

lees verder...

Bron: VI magazine nr11 12-03-2008

Theo Janssen heeft meer geschiedenis dan toekomst bij Vitesse
Man van de week

Zo moet het zaterdagmorgen ongeveer zijn gegaan. De politiebonden kondigden aan rond wedstrijden in het betaalde voetbal te gaan staken en Theo Janssen herinnerde zich een gevleugelde uitspraak uit zijn woelige jeugdjaren in Het Broek, een achterbuurt van Arnhem. Die pet past ons allemaal, zo luidde de slogan en dus dacht Theo afgelopen weekeinde: wat de mannen met de pet kunnen, kan ik ook. Hij weigerde in de bus te stappen die Vitesse naar Excelsior bracht. Wat ook nog kan: Theo Janssen begrijpt zijn eigen trainer niet. ‘Theo Janssen zit bij Vitesse in de ww’, sprak Aad de Mos vorige week in VI. En prompt vatte de speler dat heilige schrift wat al te letterlijk op.

Ach Vitesse, gecrashte engel van het vaderlandse voetbalgilde. Van de buitenkant lijkt de club zo langzamerhand op een gesticht. Er is surseance van betaling aangevraagd, de assistent-trainers gaan weg, er zijn vraagtekens rond de hoofdtrainer die op de transfermarkt het liefst shopt in de PC Hooftstraat, waar het financi√ęle belang van zijn club meer is gebaat bij een bezoek aan de kringloopwinkel. En nu knarst het ook nog tussen De Mos en de volksheld Janssen. Op vrijdag prees de trainer zijn middenvelder nog richting de hemel, op zaterdag verwees hij hem naar de reservebank en ging Janssen maar tijdelijk in de ww.

Zo gaat dat bij de sensibele voetballer die altijd al meer volgens de impuls dan volgens de ratio heeft geleefd. Theo Janssen heeft nu eenmaal de donder in zijn wreef en de bliksem in de kop, af en toe. Hij speelt al een leven lang bij Vitesse, heeft tweehonderd competitieduels achter zijn naam, maar sinds afgelopen zaterdag is duidelijk dat hij bij Vitesse meer geschiedenis dan toekomst heeft. Hij is in Arnhem een huiskamerstuk geworden, al die bekende ogen dwingen niet meer en nu is-ie zelfs op het punt aanbeland dat liefde en haat steeds meer aan elkaar beginnen te schuren. Het wordt tijd dat Theo Janssen de beklemmende navelstreng met Vitesse verbreekt en de wijde wereld intrekt. Hij is 26 jaar, het kan nog net.

Bron: VI magazine nr11 12-03-2008

Naar verluidt: ‚ÄėGeen toekomst voor Takak en Lorca bij Vitesse‚Äô

De kans is groot dat Jasar Takak (26) bezig is aan zijn laatste weken in het shirt van Vitesse. De Arnhemmers twijfelen nog of ze zijn contract zullen verlengen, maar het lijkt er sterk op dat hij gebruik gaat maken van zijn transfervrije status. Afgelopen zaterdag zei Takak na afloop van de wedstrijd tegen tegen Excelsior nog geen idee te hebben wat de toekomst hem brengt. De middenvelder staat in eik geval op het lijstje van FC Twente. De Tukkers zien Takak als een interessante aanwinst, helemaal omdat het risico minimaal is doordat hij gratis in Arnhem kan worden opgehaald. Eerder paste Twente deze tactiek toe bij het aantrekken van Youssouf Hersi en Romano Denneboom. Bovendien kent trainer Fred Rutten de speler nog uit de tijd dat hij assistent-trainer bij PSV was. Takak kwam afgelopen zomer op voorspraak van trainer Aad de Mos naar Vitesse, waar hij een verbintenis voor één seizoen tekende. Hij heeft een laag basiscontract, zijn salaris wordt bepaald op basis van zijn speeltijd en zijn prestaties. Voordat Takak naar Vitesse kwam, speelde hij onder meer voor PSV, FC Zwolle, RKC Waalwijk en NEC. Vorig jaar trainde hij clubloos een tijdlang mee met Roda JC.

De kans lijkt bovendien klein dat Juan Lorca (23) volgend seizoen nog in Arnhem speelt. De aanvaller wordt gehuurd van de Chileense club Colo Colo, maar heeft de technisch, stal van Vitesse nog amper kunnen overtuigen. Afgelopen zaterdag maakte hij pas zijn eerste competitietreffer sinds zijn komst. Bovendien zou de koopsom van anderhalf miljoen euro op dit moment te gortig zijn voor de in financi√ęle problemen verkerend Arnhemse club. Vorige week zei algemeen directeur Paul van der Kraan deze week meer duidelijkheid te kunnen geven over de situatie. Twee bewindvoerders hebben de huishouding voorlopig overgenomen.

Bron: VI magazine nr11 12-03-2008

Samenvattingen noodgedwongen terug naar NOS
Clubs de dupe van wanbeleid Eredivisie

De clubs waren er afgelopen maandag snel uit: de samenvattingen naar de NOS en een eigen tv-kanaal in de steigers. Meer opties waren er simpelweg niet. Waar in heel Europa de prijs van de tv-rechten snel stijgt, slaagde de Eredivisie CV erin minder geld binnen te halen voor de uitzendrechten van de eigen competitie.

Het publiek als grote winnaar en de clubs als grote verliezers. Afgelopen maandag presenteerde de ECV de teleurstellende resultaten van een volkomen mislukte tender. Voor een kleine zestien miljoen euro per jaar mag de NOS de komende vijf jaar de samenvattingen van de Eredivisieduels uitzenden. De door de ECV gemelde 21 miljoen euro is niet het bedrag voor de rechten alleen, maar de totaalprijs met daarin opgenomen het radiopakket – het voetbal blijft bij Langs de Lijn – en de productiekosten.

Waar in heel Europa de media-inkomsten explosief stijgen, gaat de Eredivisie er fors op achter uit. Het bedrag voor de samenvattingen gaat nu met meer dan vijftig procent naar beneden en de biedingen op de live-rechten waren zo mogelijk nog beroerder. Het noodplan van een eigen Eredivisiekanaal moet nu in allerijl uit de grond worden gestampt. Een optie waar AZ en Ajax een jaar gelden nog om werden weggehoond.

De verminderde belangstelling heeft de ECV aan zichzelf te danken. Snel geld was belangrijker dan uitbouw van het merk. De manier waarop de huidige samenvattingen in beeld worden gebracht en geprogrammeerd stuitten op grote kritiek onder de kijkers. De afgelopen weken vond de voetballiefhebber zich verdwaasd om kwart voor een ’s nachts terug bij bijvoorbeeld de samenvatting van NAC Breda-Sparta Rotterdam. Tja, Idols was weer een uurtje uitgelopen. Slechts de echte diehards hielden vol. in een paar jaar tijd zijn er echter meer dan een miljoen volgers verloren. Het was de ECV die Talpa drie jaar geleden dwong het voetbal zo positief mogelijk te benaderen met daarbij nog eens een heel pakket aan voorwaarden. Daar was bij de programmamakers intern genoeg frustratie over, maar contract is contract. Nog frustrerender voor de commerci√ęlen zal zijn dat de ECV afgelopen maandag weer sprak over de NOS als de betrouwbare, sterke partner die op waardering van de voetbalfans kan rekenen. Diezelfde NOS werd drie jaar geleden nog met 18-0 weggestemd ten faveure van Talpa. De grote winst is dat de ECV ditmaal niks te kiezen had en daardoor is het voetbal weer terug bij de NOS. Iedere Nederlander betaalt daar een euro voor en er kan weer zonder ergernissen naar voetbal gekeken worden. ‘In zijn algemeenheid kun je maar een conclusie trekken en dat is dat de Eredivisie en de NOS de sterkst mogelijke combinatie zijn’, zegt NOS-mediadirecteur Jan de Jong. ‘De NOS profiteert hiervan, maar het voetbal ook. je kunt constateren dat we gewoon moeilijk zonder elkaar kunnen.’ De NOS gaat het voetbal op zondag uitzenden tussen 19.00 en 19.55 uur. Studio Sport zal de wedstrijdvolgorde bepalen op basis van de ranglijst. Op vrijdag en zaterdag is het voetbal te zien vanaf 22.30 uur. De rechtstreekse vrijdagwedstrijd op RTL7 verdwijnt van het open net en wordt onderdeel van het live-pakket.

De financi√ęle afstraffing is hopelijk een goede les voor de clubs. Kijkers zijn het zat van zender naar zender gesleurd te worden. Vastigheid is een groot goed. Met de terugkeer van het voetbal bij de NOS kan er weer gebouwd worden aan het eigen merk en de spin-off daarvan zal op termijn zijn weerslag moeten vinden bij het eigen voetbalkanaal dat samen met productiemaatschappij Endemol en strategische partners in de markt moet worden gezet. RTL wilde daarin een grote rol spelen, maar greep mis. ‘We hebben een substantieel lager bod gedaan dan de Publieke Omroep, anders was het bedrijfsmatig niet te verantwoorden‚Äô, zegt Bert Habets, algemeen directeur RTL Nederland.’We waren van plan betaaltelevisie van de grond te krijgen in combinatie met het open net, maar de ECV heeft toch voor de NOS gekozen.‚Äô

Hoe het plaatje van het Eredivisiekanaal er precies uit komt te zien wordt de komende weken duidelijk. De vraag of de clubs niet te snel ja hebben gezegd is een re√ęle. Keuze is er altijd. Dat voetbal via de digitale weg geld op kan leveren is zeker. Een goede voorbereiding is daarbij echter onontbeerlijk. Om over timing maar niet te spreken. John de Mol weet er alles van. Maar daar malen ze bij de NOS niet om. Na alle hectiek ,over de tv-rechten vergaderden de clubbestuurders gisteren (dinsdag) in Oosterbeek gewoon door. Ditmaal over de play-offs die op de tocht staan. Een aantal clubs, waaronder PSV, wil ervan af. Ook kwam eventuele inkrimping van de Eredivisie aan de orde.

Bron: VI magazine nr11 12-03-2008

Reactie: ‘Huistra in beeld bij Excelsior’
‘Een of andere mafketel roept iets en iedereen neemt het over‚Äô

Het is nog altijd onzeker welke hoofdtrainer volgend seizoen actief is bij Excelsior. De clubleiding van de Kralingers is tevreden over het functioneren van de huidige coach Ton Lokhoff, maar laat een langer verblijf van de oefenmeester afhangen van het niveau waarop de club de komende jaargang actief is. Afgelopen week verscheen echter het bericht in de media dat Excelsior met Pieter Huistra, momenteel assistent-trainer van Vitesse, in gesprek zou zijn over volgend seizoen.

Simon Kelder vernam het nieuws afgelopen zaterdag en was maandag nog steeds verbijsterd. ‘Dit is echt niet te geloven’, briest de woedende algemeen directeur van de Rotterdammers. ‘Een of andere mafketel roept iets en vervolgens neemt iedereen het over. Wat een onzin! De naam Pieter Huistra is nog nooit gevallen binnen de club, Met Ton Lokhoff heb ik de afspraak pas te gaan praten wanneer we weten waar Excelsior volgend seizoen speelt. Daar kunnen we allebei mee leven en tot die tijd heeft het geen zin met volgend seizoen bezig te zijn.’ Lokhoff beaamt de woorden van Kelder. ‘Simon en ik hebben duidelijke afspraken en daar houden we ons aan. Ik heb het goed naar mijn zin bij Excelsior De sfeer bij de club spreekt me aan en ik heb fijne mensen om me heen om mee te werken. Ik zie hier nog wel degelijk een mooie toekomst voor mezelf, maar die intentie moet de club ook hebben. Daar praten we over een paar weken verder over.’

Ook voor Pieter Huistra zelf kwam het bericht als een verrassing. ‘Na het duel met Excelsior werd ik door RTV Rijnmond om een reactie gevraagd. Daar was ik verbaasd over, want normaal gesproken wordt de assistent-trainer na een wedstrijd nooit voor de camera’s gehaald. De journalist vroeg wat ik wist van de interesse van Excelsior en ik keek hem vragend aan.’ Overigens heeft de achtvoudige international nog geen idee waar hij komend jaar actief is. ‘ik vertrek aan het einde van het seizoen bij Vitesse omdat ik op eigen benen wil staan en mezelf rijp acht voor het hoofdtrainerschap. Maar daarin is tot op dit moment nog niets concreet. En ik weet dus ook helemaal niets van Excelsior.’

Bron: VI magazine nr11 12-03-2008

Raadsvergadering over Vitesse openbaar

Op maandag 17 maart vergadert de gemeenteraad van Arnhem tijdens een ingelaste vergadering over Vitesse. De bijeenkomst in het Stadhuis van Arnhem begint om 19.00 uur en is toegankelijk voor ge√Įnteresseerden.

Vrijdag maakt de gemeente bekend wat er maandag besproken zal worden. Het voorstel van het College van Burgemeester en Wethouders inzake het geschil met Vitesse wordt dan vrijgegeven. Over de stukken wordt in de raadsvergadering van maandag een besluit genomen. Dit besluit is van bijzonder groot belang voor Vitesse. Indien de meerderheid van de raad positief reageert op het voorstel van het College, betekent dit een doorbraak in de patstelling tussen gemeente en voetbalclub.

Vitesse roept haar supporters op in groten getale naar de raadsvergadering van maandag te komen om hun stem te laten horen en om de clubkleuren te vertegenwoordigen.

De gemeente heeft toegezegd supporters op te vangen in de hal van het Stadhuis. Daar wordt tevens een groot scherm geplaatst, zodat iedereen de vergadering kan volgen.

Bron: Vitesse.nl 13-03-2008

Raboczki twijfelgeval bij Vitesse

Het is onzeker of Balazs Raboczki zaterdag tegen FC Twente het doel van Vitesse kan verdedigen. De Hongaar kampt met gekneusde ribben. Raboczki zou in de basis staan vanwege de schorsing van Piet Velthuizen. Als hij niet fit is, maakt Stephan Veenboer zijn debuut.

De geschorste middenvelder Jasar Takak wordt waarschijnlijk vervangen door Claudemir. De Braziliaan viel tegen Excelsior al in en gaf de assist bij de winnende treffer van Gonzalo Lorca. Ook Anduele Pryor lijkt tegen Twente in de basis te starten. Mads Junker trainde nog niet mee met de groep.

Bron: Omroep Gelderland 13-03-2008

Marc van Hintum: geen werkweigering

Theo Janssen traint weer mee bij Vitesse. Na het incident in de voorbereiding op de wedstrijd tegen Excelsior werd hij door trainer Aad de Mos beschuldigd van werkweigering.

“Het is geen werkweigering gezien de omstandigheden”, stelt technisch directeur Marc van Hintum. “We hebben de hele situatie besproken en zijn tot de conclusie gekomen dat alle partijen weer tot elkaar moesten komen.”

Janssen ontbreekt alleen dit weekend nog in de selectie voor de wedstrijd tegen FC Twente. “Dit is voor iedereen de beste oplossing, zonder dat iemand daar aanstoot aan kan nemen.”

Bron: Omroep Gelderland 13-03-2008

Theo Janssen is er wel klaar mee

Theo Janssen heeft genoeg van alle commotie naar aanleiding van zijn vermeende werkweigering in de aanloop naar de wedstrijd tegen Excelsior. De middenvelder trainde donderdag weer mee met de selectie van Vitesse. “Werkweigering is een groot woord. De situatie was niet perfect. Ik had nooit weg moeten lopen, vandaar dat ik een boete heb gekregen. Maar ik ben blij dat ik weer mee kan trainen, alleen trainen is toch niks.” En daarmee is het verhaal gedaan. “Ik ben er wel klaar mee, ook met de pers. Het gaat hier al veel te lang over, we moeten nu verder.”

Bron: Omroep Gelderland 13-03-2008

Janssen traint weer mee met groep

Vitesse-speler Theo Janssen traint weer mee met de groep. Hij deed dat de afgelopen dagen niet, nadat hij zaterdag boos naar huis was gegaan. Trainer Aad de Mos had hem verteld dat hij op de bank zou zitten tijdens de wedstrijd bij Excelsior.

Janssen liep eerst een half uurtje met Mads Junker, die last heeft van zijn enkel. Daarna voegde de middenvelder zich bij de groep. Hij kreeg een hesje van de reserves aan.

Janssen zit nog niet bij de selectie voor de uitwedstrijd tegen FC Twente. Hij had donderdag een tweede gesprek met de clubleiding.

Bron: Omroep Gelderland 13-03-2008

Extra raad over Vitesse

Waarheid ligt in het midden bij strijd tussen club en gemeente.

De gemeenteraad praat maandag in een extra raadsvergadering over Vitesse . Wat burgemeester en wethouders daar willen voorstellen, wordt pas later deze week bekend. Het uitschrijven van een extra raadsvergadering wijst erop dat de bevindingen van de bewindvoerders de gemeente dwingen water bij de wijn te doen en met Vitesse over schuldsanering te praten.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 13-03-2008

Kids Club Dag Vitesse tijdens schoolvoetbal

Tijdens de Kids Club Dag van Vitesse staan veel leden zelf op het voetbalveld. Het hoogtepunt van het jaar voor de jeugdige Vitesse -fans valt samen met de voorronde van het Arnhemse schoolvoetbaltoernooi voor de groepen 7 en 8.

Bij de organisatie van het schoolvoetbaltoernooi vinden ze het sneu, maar voelen ze zich niet schuldig. ‚ÄěWij hebben in de zomer alle speeldata doorgegeven aan Vitesse ‚ÄĚ, zegt een woordvoerder. Bij de Arnhemse club hebben ze nog geprobeerd de dag te verzetten, maar dat is niet gelukt. Vitesse schat dat mogelijk driehonderd kinderen de dupe zijn van de ongelukkige planning.

Degene die de Kids Club Dag organiseert was nog niet in dienst van Vitesse toen de data van het schoolvoetbal door zijn gegeven. Alles is nog in het werk gesteld om naar een andere dag uit te wijken, maar stadion Gelredome is niet beschikbaar.

Op de Kids Club Dag, die vorig jaar niet doorging vanwege de drukke agenda van Gelredome, is Ron Boszhard de presentator. Hij presenteert de spelers en sluit de middag, die van 15.00 tot 17.30 uur duurt, af. Vitesse verwacht ruim zevenhonderd kinderen, die allerlei spelletjes kunnen doen en Vitesse – spelers vragen kunnen stellen.

De Kids Club van Vitesse bestaat sinds 1999 en begon met ruim 5500 leden. Dat aantal is inmiddels gedaald naar 4000 kinderen van 0 tot en met 14 jaar.

Bron: De Gelderlander 13-03-2008

Jeugdtrainer en ontdekker op de bres voor Theo Janssen

Sjef Hamer: ‚ÄėHij heeft mentale begeleiding nodig‚Äô

Vitessespeler Theo Janssen heeft mentale begeleiding nodig. Hij moet niet op een voetstuk worden geplaatst, maar er moet wel duidelijk met hem worden gecommuniceerd.
Dat vindt Sjef Hamer (54), voormalig jeugdtrainer én ontdekker van Theo Janssen in een reactie op de affaire tussen trainer Aad de Mos en de 26-jarige Janssen.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 13-03-2008

Raad Arnhem vergadert over Vitesse

De gemeenteraad van Arnhem komt maandag voor het eerst bijeen over de kwestie Vitesse. Er staat een extra raadsvergadering gepland met als titel ‘reddingsplan Vitesse’.

Wat er precies besproken wordt in de vergadering, wordt vrijdag bekendgemaakt. Waarschijnlijk gaat het over de ruzie tussen de gemeente en Vitesse over de schuldsanering.

Vitesse wil dat Arnhem een miljoenenschuld kwijtscheldt, maar de gemeente weigert dat. Er is een grote kans dat Vitesse hierdoor failliet gaat en daarom dreigt de club naar de rechter te stappen.

Bron: Omroep Gelderland 12-03-2008

De Mos wegsturen erg onverstandig

De omstreden maar terecht geliefde voormalig Vitesse -voorzitter ‚ÄėKeizer‚Äô Karel Aalbers liet een failliet ‚Äėrijk‚Äô achter na zijn val, maar ook een levendige club.
Hoogstpersoonlijk transformeerde Aalbers een levenloos Vitesse zonder noemenswaardige supportersschare tot een echte club met een belangrijke sociale functie.

Met de herrijzenis van de nog immer imposante voetbaltempel, het Gelredome, deed Vitesse enkele jaren mee met de vaderlandse voetbaltop en daarmee verdiende de club bijna twintig duizend loyale fans.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 12-03-2008

Junker en Verhaegh hervatten de training

Mads Junker en Paul Verhaegh hervatten vandaag de training bij Vitesse . Bij Junker is uit een mri- scan geen schade gebleken aan zijn pijnlijke enkel. Het is wel twijfelachtig of de Deense aanvaller tijdig fit is voor het duel zaterdag tegen FC Twente. Paul Verhaegh viel zaterdag bij Exceslior- Vitesse uit met een enkelblessure. Hij is voldoende hersteld.

Bron: De Gelderlander 12-03-2008

Vitesse verplaatst clinic naar 26 maart

Vitesse heeft de schoolvoetbalclinics in verband met het slechte weer verplaatst van woensdag 12 maart (vandaag) naar 26 maart. Technisch directeur Marc van Hintum verricht de aftrap op Papendal. De clinics zijn een voorloper op het schoolvoetbaltoernooi. Het evenement begint om 12.45 uur. Dertien scholen met liefs 46 teams hebben zich ingeschreven.

Bron: De Gelderlander 12-03-2008

Affaire Janssen- De Mos krijgt nog een staartje

Middenvelder ook na gesprek niet terug in de selectie van Vitesse .

door Egbert van der Weerd

ARNHEM ‚Äď Ondanks een gesprek met trainer Aad de Mos, in het bijzijn van technisch directeur Marc van Hintum, keert Theo Janssen voorlopig niet terug bij de selectie van Vitesse . Het gesprek, gisteren, was nodig omdat Janssen zaterdagavond weigerde mee te reizen naar Rotterdam toen hij hoorde dat hij tegen Excelsior niet in de basisopstelling zou beginnen.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 12-03-2008

Yu Hai woensdag onder het mes

Yu Hai wordt woensdag geopereerd. De onfortuinlijke Chinees onderging maandag een MRI scan, waaruit de aard van de blessure onvoldoende duidelijk werd. Vandaag volgde een tweede test. Daar kwam uit naar voren dat de aanvaller in de wedstrijd tegen Excelsior een gescheurde mediale band heeft opgelopen

Bron: Vitesse.nl 11-03-2008

Vitesse breidt A-selectie uit

Vitesse heeft de A-selectie uitgebreid met Ricky van Wolfswinkel en Alexander B√ľttner. De spits en linkshalf trainden dinsdag al mee met de selectie van trainer Aad de Mos. De maatregel is genomen vanwege de blessures van Harrie Gommans en Yu Hai. Bovendien maken de twee 19-jarige talenten de laatste tijd veel progressie.

Van Wolfswinkel zat zaterdag tegen Excelsior al op de bank en scoort aan de lopende band in de A1 en pikte ook zijn goals mee in Jong Vitesse. B√ľttner is goed op dreef en maakt ook een goede indruk bij de A-selectie.

Bron: Omroep Gelderland 11-03-2008

Janssen wil dit achter zich laten

Theo Janssen wil donderdag weer terugkeren bij de selectie van Vitesse. “Ik train woensdag nog apart en het is de bedoeling dat ik donderdag weer aansluit bij de groep.”

Janssen maakt nog wel een voorbehoud. “Ik weet niet of ik dan weer bij de selectie zit. Ik denk dat ik wel weer mee zal trainen. Ik vind het jammer dat dit allemaal gebeurd is en dat we dit achter ons kunnen laten.”

Het gesprek met trainer Aad de Mos verliep goed volgens Janssen. “We hebben allebei ons zegje kunnen doen. De oplossing is dichtbij. ” Aad de Mos wenste niet te reageren.

Bron: Omroep Gelderland 11-03-2008

‘Positief gesprek met Theo Janssen’

Technisch directeur Marc van Hintum van Vitesse en trainer Aad de Mos hebben dinsdagochtend uitgebreid gesproken met speler Theo Janssen over zijn werkweigering.

Volgens Van Hintum was het een positief en open gesprek. Janssen traint twee dagen individueel. Dinsdag was hij met assistent-trainer Dick de Boer op het veld. Donderdag volgt er een nieuw gesprek, waar ook algemeen directeur Paul van der Kraan bij zal zijn. Janssen ging zaterdag boos naar huis, nadat duidelijk was geworden dat hij tegen Excelsior niet zou spelen.

Bron: Omroep Gelderland 11-03-2008

De Mos speelt met conflictmodel

Trainer Aad de Mos van Vitesse houdt zijn selectie scherp met conflicten. Een spel met risico; het kan hem zijn kop kosten.

Aad de Mos is verantwoordelijk voor de doelstelling van Vitesse ; een negende plaats, maar eigenlijk: Europees voetbal. Anders dan de trainer had gehoopt, werd zijn selectie er in de zomer van 2007 en de winter van 2008 niet sterker op. De Mos wilde ‚Äėdoorselecteren‚Äô maar accepteert de situatie bij Vitesse , en zelfs de geschonden belofte dat in zijn trainersperiode Vitesse niet in financi√ęle problemen zou komen.

Ondertussen bepaalt de trainer op het veld zijn eigen koers en dat is een harde, volgens het conflictmodel. Hij is niet de enige: Johan Cruijff botste altijd met zijn toppers, voor wie de lat hoger ligt dan anderen. Romario, Rijkaard, Van Basten, Koeman, gek werden zij van Cruijff, die hen keihard nodig had omdat alleen zij het verschil konden maken.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 11-03-2008

Vitesse verzorgt voetbalclinics voor scholieren

ARNHEM ‚Äď Vitesse geeft aanstaande woensdagmiddag voetbalclinics aan ongeveer vijfhonderd basisschoolleerlingen.

Bijna alle spelers van het eerste elftal laten op Papendal hun voetbalkunsten zien en er wordt advies gegeven over het verbeteren van de basisvaardigheden. Ook trainer Aad de Mos is aanwezig. Marc van Hintum, technisch directeur van Vitesse , zal de clinic- dag officieel openen.

Het evenement is georganiseerd ter voorbereiding op het Arnhemse schoolvoetbaltoernooi dat in april van start gaat. Vorig jaar werden de clinics voor het eerst gegeven en de bedoeling is dat het een jaarlijks terugkerende activiteit wordt.

Behalve de clinics van de Vitessespelers wordt woensdag ook het nieuwe logo van het schoolvoetbaltoernooi gepresenteerd.

Bron: De Gelderlander 11-03-2008

De Mos: Janssen beneden ondergrens

Vitesse-trainer Aad de Mos heeft in FC Het Gesprek een verklaring gegeven voor het passeren van Theo Janssen tegen Excelsior.

“Hij had ontzettend slecht getraind. Hij zat beneden de ondergrens. Bij anderen leefde ook het gevoel dat hij saboteerde. Dick de Boer heeft er met hem over gesproken en de conclusie was gelatenheid. Hij had al afscheid genomen van deze competitie. Dat was niet toereikend voor een basisplaats.” “Toen hij dat merkte, zei hij dat hij niet meeging. Hij was woest en baande zich een weg naar huis. Zes √† zeven spelers zeiden ‘klasse trainer’.

Bron: Omroep Gelderland/Hetgesprek.nl 10-03-2008

‘Chelsea scouts bekeken Velthuizen meerdere malen’

Chelsea ziet wel wat zitten in Vitesse-doelman Piet Velthuizen. Volgens Voetbal International waren er bij verschillende wedstrijden van Vitesse Chelsea-scouts aanwezig. De jonge doelman zou niet als directe versterking worden gezien, maar de Londenaren voorspellen de jeugdinternational een grootse toekomst.

Bron: Voetbal International 10-03-2008

Samenvattingen terug bij NOS

De samenvattingen van de Eredivisie keren komend seizoen terug bij de NOS, zo meldde de Nederlandse Omroep Stichting maandag. De NOS legde de rechten voor vijf jaar vast en mag de samenvattingen op zondag om 19.00 uur gaan uitzenden. De radioreportages blijven bij NOS Langs de Lijn. De NOS betaalt voor beide contracten 21 miljoen euro per jaar.

De clubs uit de Eredivisie beslisten naar welke zenders de uitzendrechten van het voetbal zouden gaan. De mediacommissie van de Eredivisie CV deed een aanbeveling, waarna de verenigingen hun keuze bepaalden. De NOS was de gelukkige en krijgt na drie jaar de samenvattingen terug. De afgelopen seizoenen zonden Talpa en RTL de wedstrijdflitsen uit.

“Ik ben dolblij”, zei mediadirecteur Jan de Jong van de NOS op de website van De Telegraaf. “We zullen bij de volgorde van de duels de rangorde van de lijst aanhouden, net als vroeger. De belangrijkste samenvattingen zullen zo weer aan het begin van het programma te zien zijn. Het wordt een overzicht zonder gepraat en zonder reclame.”

Voor de rechtstreekse televisie-uitzendingen van de Eredivisiewedstrijden richten de clubs in samenwerking met Endemol een eigen kanaal op. Hoe dat er precies gaat uitzien, wordt later pas bekend. Tele2 zendt momenteel de duels live uit.

Bron: Eredivisie.nl 10-03-2008

Anduele Pryor scoort weer na 317 minuten

Anduele Pryor heeft zaterdagavond een einde gemaakt aan 317 minuten droogte. Pryor scoorde in 36e minuut 0-1 bij Ex­celsior. Vitesse begon de wedstrijd in Rotterdam met 281 doelpuntlo­ze minuten in uitwedstrijden. Na de overwinning bij De Graafschap (79. Kolk 0-3) bleef de equipe van trainer Aad de Mos in drie duels op vreemde bodem doelpuntloos: 4-0 bij Willem II, 7-0 bij Heeren­veen en 1- 0 bij Feyenoord.

Bron: De Gelderlander 10-03-2008

De Mos: ‚ÄėFout van verdedigingsduo‚Äô

Trainer Aad de Mos was zaterdagavond na de winst bij Excelsior ( 1- 2) kritisch op zijn verdedigingsduo Civard Sprockel en S√©bastien Sansoni. ‚ÄěNet als vorige week tegen VVV gaan ze in de fout bij een hoge bal. Ze gaan er met zijn twee√ęn heen, terwijl √©√©n rugdekking moet geven. Dat kost ons een doelpunt (1-1) en de keeper rood; het brengt je gelijk in een heel gevaarlijke situatie. En je bent je keeper langer kwijt‚ÄĚ, al¬≠dus De Mos, die verder sprak van een hele knappe zege. ‚Äě Ik heb hier Feyenoord en Ajax zien verliezen. Ik vind heel knap dat wij hier dan winnen, nog met een man minder ook. En we missen een aantal spelers. Ik vond Lorca de beste man. Hij maakte een fantastische Zuid-Amerikaanse goal (assist Claudemir) om in te lijsten en hij heeft keihard gewerkt.‚ÄĚ

Bron: De Gelderlander 10-03-2008

Vierde official redt Jasar Takak

Er komt geen vooronderzoek tegen Vitesse-speler Jasar Takak.De middenvelder was tegen Excelsior betrokken bij een incident aan de zijlijn, waarbij hij een slaande beweging maakte. Vierde official Gozubuyuk heeft aangegeven wel de situatie te hebben beoordeeld. Hij was op dat moment niet 100% overtuigd van het slaan van de tegenstander. Dit betekent dat de aanklager achteraf geen vooronderzoek mag opstarten en Takak dus niet wordt geschorst.

Takak mist wel de wedstrijd tegen FC Twente vanwege zijn vijfde gele kaart die hij kreeg tegen Excelsior.

Bron: Omroep Gelderland 10-03-2008

Velthuizen één wedstrijd geschorst

Piet Velthuizen heeft één wedstrijd schorsing gekregen naar aanleiding van de rode kaart tegen Excelsior afgelopen zaterdag.

De doelman van Vitesse haalde Johan Voskamp in het strafschopgebeid onderuit. De Arnhemse club gaat niet in beroep tegen de schorsing.

Velthuizen gaf zaterdag nog aan dat hij niet akkoord wil gaan met een eventuele schorsing en trainer Aad de Mos was zondag druk bezig om de beelden te analyseren. Haim Megrelishvili stond bij de overtreding nog achter Veltuizen, waardoor Voskamp geen doorgebroken speler zou zijn.

Bron: Omroep Gelderland 10-03-2008

Piet Velthuizen is God dankbaar
Arnhemse doelman door de grond na rood, in de hemel na winst

Piet Velthuizen sprak zaterdagavond na de enigs­zins fortuinlijke, maar niet minder verdiende winst van zijn ploeg Vit­esse bij Excelsior ( 1- 2) zijn dank uit aan God. Voor de jonge doelman (21), het grootste talent van Nederland tus­sen de palen, dreigde de Rotter­damse avond na ruim een uur op een enorme sof uit te draaien. Voor zijn neus lieten de centrum­verdedigers Civard Sprockel en Sé­bastien Sansoni zich betrappen op het enige slippertje van de avond.

Invaller Johan Voskamp profiteer¬≠de, omzeilde Velthuizen en liet zich gewillig vallen. ‚ÄěIk raakte de bal niet en ik raakte hem niet. Als er al iets was, liep hij tegen mij aan. Maar volgens mij was er dus niks aan de hand‚ÄĚ, somberde Velt¬≠huizen na afloop. Zijn actie bracht Vitesse in de 67e minuut aan de rand van de af¬≠grond. Hij kreeg een rode kaart van scheidsrechter Ruud Bossen en moest zijn plaats afstaan aan Bal√°zs Rab√≥czki. De Hongaarse doelman maakte zijn debuut in het doel van Vitesse, toucheerde de inzet van Voskamp, maar kon de 1-1 niet voorkomen.

Trainer Aad de Mos moest noodge¬≠dwongen een aanvaller (de niet he¬≠lemaal fitte Santi Kolk) van het veld halen en kon slechts bidden voor een goede afloop met tien Vitessenaren tegen elf Rotterdam¬≠mers, strijdend tegen degradatie. Hoewel Velthuizen grote twijfels had bij de straf, die hem ongetwij¬≠feld ook een duel schorsing ople¬≠vert, reageerde hij koel. ‚Äě Als Bos¬≠sen zegt dat ik een doorgebroken speler neerhaal, respecteer ik zijn besluit. Dan is het een rode kaart. Het is wel raar dat scheidsrechters de ene keer geel en de andere keer rood geven. Als je rood krijgt, ga je even door de grond‚ÄĚ, erkende Velt¬≠huizen, die gedachteloos afdroop naar de zijlijn, zo in trance dat hij zijn stand-in Rab√≥czki vergat een bemoedigend klopje te geven. Hij zag van de zijlijn hoe de Hon¬≠gaar zijn vingers nog tegen de bal kreeg, maar Voskamp niet van de 1-1 kon houden. ‚ÄěBijna telt niet‚ÄĚ, oordeelde Velthuizen spijkerhard. ‚Äě Je hebt hem of je hebt hem niet. Hij had hem niet en dat is jammer voor hem. Het is goed voor die jon¬≠gen als hij die bal direct pakt.‚ÄĚ

Hoewel hij nauwelijks werd be¬≠proefd, tilde Velthuizen zwaar aan zijn actie in de 67e minuut. ‚ÄěIk kreeg niet veel ballen, dat klopt. Maar in het voetbal gaat het juist altijd om √©√©n of twee momenten. Als je naar de top wilt, moet je er dan staan‚ÄĚ, vond Velthuizen, die twintig minuten na zijn ongelukki¬≠ge actie Juan Lorca de winnende treffer zag binnen koppen: 1-2. Voordien had zijn vervanger Ra¬≠b√≥czki tweemaal ver van zijn doel¬≠lijn met twee vuisten ingegrepen. ‚ÄěIk baal dat ik waarschijnlijk word geschorst, maar er staat een goede vervanger. En we winnen nog. Ik ben God dankbaar‚ÄĚ, zei de gelovi¬≠ge doelman, die aan een eerder in¬≠cident, het plotse vertrek van zijn ontevreden ploeggenoot Theo Janssen, geen woorden wilde vuil maken. Velthuizen: ‚Äě Daar wil ik niks over zeggen.‚ÄĚ

Bron: De Gelderlander 10-03-2008

Van Hintum smoort rel Vitesse

Theo Janssen weigert reserverol na plotse ommezwaai De Mos.

ROTTERDAM ‚Äď Technisch directeur Marc van Hintum heeft gisteren een dreigende rel bij Vitesse in de kiem gesmoord. Theo Janssen weigerde zaterdag mee te reizen voor het duel tegen Excelsior (1-2 voor Vitesse ) omdat hij onverwacht was gepasseerd door trainer Aad de Mos.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 10-03-2008

Jasar Takak mist uitduel bij FC Twente

ROTTERDAM ‚Äď Vitesenaar Jasar Takak incasseerde zaterdagavond bij Excelsior-Vitesse (1-2) zijn vijfde gele kaart en is automatisch geschorst voor de uitwedstrijd zaterdag bij FC Twente. Niet uitgesloten is dat de middenvelder meer straf krijgt. Televisiebeelden wezen uit dat hij onbestraft een klap uitdeelde. Paul Verhaegh, Haim Megrelishvili, S√©bastien Sansoni en Civard Sprockel stonden ook op scherp, maar bleven schoon.

Bron: De Gelderlander 10-03-2008

Anduele Pryor scoort weer na 317 minuten

ROTTERDAM ‚Äď Anduele Pryor heeft zaterdagavond een einde gemaakt aan 317 minuten droogte. Pryor scoorde in 36e minuut 0-1 bij Excelsior. Vitesse begon de wedstrijd in Rotterdam met 281 doelpuntloze minuten in uitwedstrijden. Na de overwinning bij De Graafschap (79. Kolk 0-3) bleef de equipe van trainer Aad de Mos in drie duels op vreemde bodem doelpuntloos: 4-0 bij Willem II, 7-0 bij Heerenveen en 1- 0 bij Feyenoord.

Bron: De Gelderlander 10-03-2008

Vitesse heeft al meer punten dan vorig jaar

ARNHEM ‚Äď Zes wedstrijden voor het einde van de competitie heeft Vitesse al meer punten dan vorig seizoen aan het einde van de rit. Na de winst bij Excelsior (1-2) heeft de ploeg van trainer Aad de Mos 39 punten uit 28 duels. Vitesse kwam vorig jaar met 38 punten uit 34 niet verder dan een 12de plaats op de ranglijst. Nu staat Vitesse negende; een plaats die na 34 duels recht geeft op de play-offs om UEFA Cup voetbal.

Bron: De Gelderlander 10-03-2008

Vitesse moet Harrie Gommans en ongelukkige Yu Hai lang missen

ROTTERDAM ‚Äď Vitesse is de komende vier tot zes weken Harrie Gommans en waarschijnlijk Yu Hai kwijt. Gommans liet zich vrijdag al aan zijn knie opereren in Maastricht, Yu Hai moet zeer waarschijnlijk deze week onder het mes na een botsing in het duel Excelsior- Vitesse (1-2) in Rotterdam.

In de 17e minuut was de Chinees een fractie sneller dan Sigourney Bandjar, die hem hard leek te treffen op zijn knie. Of daar de oorzaak voor de kwetsuur ligt, werd later betwijfeld. De eerste diagnose luidt schade aan zijn rechter knieband en waarschijnlijk een operatie, later deze week. Het Chinese talent Yu Hai (19) stond voor het eerst sinds lange tijd in de basis.

Gommans liet zich vrijdag al helpen aan een beschadigde meniscus. Hij wilde niet wachten tot Vitesses clubarts Frejlach terug was van een conferentie (dinsdag) en nam zelf initiatief. Technisch directeur Marc van Hintum wilde Limburgse spits, die de club op de valreep op de hoogte bracht van zijn eigen koers, niet kapittelen. ‚ÄěHet is niet zoals het hoort, maar Harrie wilde zo snel mogelijk worden geholpen en onze clubarts was er niet. Hij zocht zelf een oplossing. Dat vind ik wel professioneel.‚ÄĚ

Bron: De Gelderlander 10-03-2008
Aanbod

Swerts tot 15 maart,
Rabózcki wil blijven

Van Hintum praat in tien dagen met vier spelers over contract.

ARNHEM ‚Äď Gill Swerts heeft tot 15 maart de tijd om te beslissen of hij de contractaanbieding van Vitesse accepteert. Daarna vervalt het aanbod. Technisch directeur Marc van Hintum van Vitesse verwacht niet dat de Belgisch international voor Vitesse te behouden is. ‚Äě Dat zou jammer zijn, maar wij hebben geboden wat we kunnen. Als hij niet wil, en die signalen heb ik wel gehad, houdt het voor ons op‚ÄĚ, aldus Van Hintum, die de komende tien dagen ook om de tafel zit met Juan Lorca, Jasar Takak en doelman Bal√°zs Rab√≥czki.

De Hongaarse doelman, die zaterdagavond zijn debuut maakte na de rode kaart voor Piet Velthuizen, liet eerder zijn doorlopende contract halveren, maar is teruggekomen op zijn besluit. Van Hintum: ‚ÄěHij heeft mij laten weten dat hij nu toch wil blijven.‚ÄĚ Alle spelers met een aflopend contract moeten voor 1 april horen of de club met hen verder wil.

Van Hintum zal zich pas later buigen over Theo Janssen en S√©bastien Sansoni, van wie de contracten tot medio 2009 doorlopen. Zij moeten derhalve in de zomer vertrekken (voor een transfersom) of bijtekenen (zodat zij niet gratis de deur uit lopen). Van Hintum: ‚ÄěDat kijk ik nog even aan.‚ÄĚ

Bron: De Gelderlander 10-03-2008

Corrie Jansen, moeder van het forum, overleden

Vorige week is de redactie bekend geworden dat Corrie Jansen op 24 februari 2008, na een ziekenhuisbed van twaalf dagen, ’s nachts om half 5 aan een longembolie is overleden. De crematie heeft in alle stilte op donderdag 28 februari plaatsgevonden.

Corrie was vanaf het begin actief op diverse Vitessefora. Als een soort moeder waakte zij over het forum van deze site, waar zij participeerde onder de nickname Corriej. Zij toonde zich altijd bijzonder gedreven, wanneer zij met onrecht werd geconfronteerd.

Ook buiten de fora om was Corrie altijd van de partij wanneer er onrecht aan de kaak gesteld moest worden. Zoals bijvoorbeeld na de afzetting van Karel Aalbers, of tijdens de behandeling van de verschillende ‘reddingsplannen’ in het gemeentehuis. Corrie was er altijd bij, altijd bereid om tot actie over te gaan.

Devito, vaste columnist van vitesse.org, vult aan: “Corrie kon inderdaad slecht tegen onrecht, en reageerde dan gepassioneerd. Maar in haar boosheid behield ze toch altijd een soort kalme manier van spreken.”

Na de thuiswedstrijden was de hartelijke en warme Vitessesupporter regelmatig met haar levensgezel Gradus in het Supportershome te vinden om na te kletsen over de wedstrijd en andere Vitessezaken.

Wij wensen Gradus en Corrie’s verdere familie en vrienden veel sterkte in deze moeilijke tijd. We zullen je missen Corriej !

Bron: Maart 2008

Van Hintum:frustraties opzij zetten

Technisch directeur Marc van Hintum van Vitesse wil het conflict tussen trainer Aad de Mos en Theo Janssen zo snel mogelijk oplossen. “In het belang van Vitesse moeten ze allebei bepaalde frustraties opzij zetten”, zegt de technisch directeur stellig. “Dit leidt af van waar het om gaat, daarbij kun je geen stoorzenders gebruiken. We moeten dit dan snel achter ons laten.” Dinsdag spreekt Van Hintum met Janssen en De Mos. De middenvelder komt er nu af met een boete, waar De Mos bij Langs De Lijn nog pleitte voor een schorsing tot het einde van het seizoen.

Bron: Omroep Gelderland 09-03-2008

Theo Janssen toont berouw en traint weer

Theo Janssen heeft zondagochtend een krachttraining afgewerkt met fysiotherapeut Jos Kortekaas. Janssen was zaterdag na de wedstrijdbespreking teleurgesteld naar huis gegaan, nadat hij van trainer Aad de Mos te horen had gekregen dat hij geen deel uit maakte van de basiself voor de wedstrijd tegen Excelsior.

De clubleiding heeft de speler voor deze actie een boete opgelegd. Over de hoogte van deze boete, die ten gunste komt van de Stichting Vitesse Betrokken, doet de club geen uitlatingen.

Technisch directeur Marc van Hintum: ‚ÄúOnze trainer is heel ervaren en zal professioneel met Theo de draad weer oppakken, want dat is het beste voor Vitesse. Bovendien vindt hij Theo een mooi mens, dus alle voorwaarden zijn aanwezig om dit voorval snel achter ons te laten. We moeten overgaan tot de orde van de dag en die is dat we ons gezamenlijk in zetten om die negende plaats vast te houden. Dinsdag is er een gesprek tussen de trainer, Theo en mijn persoon. ‚ÄĚ

Theo Janssen: ‚ÄúAllereerst wil ik mijn excuses aanbieden aan de supporters en mijn collega‚Äôs. Mijn teleurstelling was na een eerdere toezegging van de trainer op een basisplaats zo groot, dat ik het niet kon verkroppen dat ik zonder uitleg ineens gepasseerd werd. In mijn emotie dacht ik niet meer na en ben ik naar huis gegaan. En dat spijt me. Met name richting het team en de supporters. Gelukkig hebben we gewonnen. Ik wil heel graag voor Vitesse spelen en ik ga mijn stinkende best doen om dat te bewerkstelligen.‚ÄĚ

Bron: Vitesse.nl 09-03-2008

Theo Janssen baalt van de situatie

Theo Janssen baalt van de situatie die is ontstaan nadat hij wegliep voor de wedstrijd tegen Excelsior. “Ik had de indruk gekregen dat ik belangrijk was voor het elftal. Dat bleek niet zo te zijn.”

Vervolgens liep het hoog op tussen Janssen en trainer Aad de Mos. “Er is toen bij mij iets geknapt en ik ben vertrokken. Ik heb er spijt van in zoverre dat ik mijn teamgenoten en de supporters in de steek heb gelaten.”

Meegaan en op de bank of de tribune zitten was geen optie voor Janssen. “Dan had ik misschien nog meer onrust veroorzaakt. Maar dit was ook niet slim

Bron: Omroep Gelderland 09-03-2008

Van Hintum wil eerst Janssen horen

Technisch directeur Marc van Hintum van Vitesse wil nog niet oordelen over de kwestie Theo Janssen. De middenvelder verliet de selectie tijdens de voorbereiding op de wedstrijd tegen Excelsior, toen hij te horen kreeg dat hij was gepasseerd. “Ik heb de versie van de trainer gehoord”, laat Van Hintum weten. “Ik moet de versie van Theo Janssen nog horen. Er is iets voorgevallen. Als ik van alles op de hoogte ben, kan ik die mening ventileren.” Zondag maakt Vitesse bekend wat er voor maatregelen worden genomen. Janssen meldt zich gewoon op de training.

Bron: Omroep Gelderland 08-03-2008

De Mos zet clubleiding voor blok

Vitesse-trainer Aad de Mos is getergd door de zaak Theo Janssen. Journalisten van De Gelderlander, Voetbal International en Omroep Arnhem die vragen stelden over de afwezigheid van Janssen, werden geschoffeerd door de trainer. Uiteindelijk gaf De Mos toch nog commentaar. “Dit heb ik na al mijn jaren in het voetbal nog nooit meegemaakt. Dit is werkweigering. De oplossing moet wel goed vallen bij de spelers en mijn persoon.” Daarmee zet De Mos de clubleiding voor het blok, want hij verwacht steun. De spelersgroep lijkt het in deze op te nemen voor Theo Janssen.

Bron: Omroep Gelderland 08-03-2008

Yu Hai moet knie-operatie ondergaan

De Chinees Yu Hai wordt zondag geopereerd aan de rechterknie. De speler van Vitesse viel tegen Excelsior na ruim een kwartier uit na een overtreding van Bandjar. Yu Hai kon niet meer op het been steunen. Zondag wordt hij al in Zutphen geopereerd door clubarts Frejlach aan de mediale band van zijn rechterknie. Paul Verhaegh bleef in de rust in de kleedkamer achter met een enkelblessure, maar dat ziet er minder ernstig uit.

Doelman Piet Velthuizen wil in beroep gaan tegen een eventuele schorsing naar aanleiding van zijn rode kaart.

Bron: Omroep Gelderland 08-03-2008

Vitesse ontsnapt bij Excelsior: 1-2

Zonder Theo Janssen heeft Vitesse met 2-1 gewonnen bij een uitermate zwak Excelsior. Het was lange tijd troosteloos met wel meer balbezit voor Vitesse. Via de voor Yu Hai ingevallen Pryor opende Vitesse de score uit de rebound na een schot van Kolk. Excelsior bakte er voor rust volstrekt niks van.

Na rust nam Excelsior meer initiatief en toen Velthuizen invaller Voskamp neerlegde en rood kreeg, werd het weer spannend. Voskamp passeerde Rabocki vanaf elf meter. Vitesse wankelde even, maar uit een voorzet van Claudemir kopte Gonzalo Lorca raak.

Bron: Omroep Gelderland 08-03-2008

Van der Schaaf kan naar FC Keulen

Remco van der Schaaf heeft een vierjarige aanbieding op zak van FC Keulen. De middenvelder van Vitesse heeft een aflopende verbintenis in Arnhem en mag dus transfervrij vertrekken.

Het was al langer bekend dat club en speler aan het eind van het seizoen afscheid van elkaar zouden nemen, nadat beide partijen het niet eens konden worden over contractverlenging.

De 28-jarige Van der Schaaf debuteerde in het betaalde voetbal bij Vitesse tijdens het seizoen 1997/98. Momenteel is hij bezig aan zijn achtste seizoen bij de club. Ook speelde hij nog drie seizoenen voor PSV en een half jaar op huurbasis voor Fortuna Sittard.

Bron: Elf 08-03-2008

Vitesse wint op Woudestein

Vitesse heeft zaterdagavond drie punten behaald bij hekkensluiter Excelsior: 1-2. Vitesse kwam in de eerste helft op 0-1 door Anduele Pryor.

Halverwege de tweede helft kwam Excelsior langszij door een strafschop van Johan Voskamp. Vitesse-doelman Piet Velthuizen veroorzaakte die door de doorgebroken Voskamp neer te halen. De actie kostte de keeper een rode kaart. Vitesse-speler Juan Lorca maakte in de slotfase 1-2.

Bron: ANP 08-03-2008

Gepasseerde Janssen boos naar huis

Bij Vitesse lijkt de onrust toe te nemen. Theo Janssen is zaterdag boos naar huis gegaan, nadat hij van trainer Aad de Mos te horen had gekregen dat hij tegen Excelsior niet in de basis zou staan.

Jasar Takak en Yu Hai mogen van De Mos in Rotterdam tot verrassing van velen wel in de basis beginnen. Het is niet de eerste keer dat De Mos in aanvaring komt met een speler. Dit gebeurde eerder met onder anderen Anders Due, Civard Sprockel, Remco van der Schaaf en de inmiddels vertrokken spelers Harald Wapenaar en Richard Knopper

Bron: Omroep Gelderland 08-03-2008

Gommans zeker maand aan de kant

ARNHEM – Harrie Gommans is naar verwachting zeker vier weken uitgeschakeld. De Vitesse-spits is vrijdag in Maastricht geopereerd aan een buitenmeniscus.

Gommans (25) werd geopereerd door een chirurg die hij kent uit zijn periode bij MVV. Hij speelde de afgelopen twee seizoenen voor de club uit Maastricht.

Bij Vitesse kwam Gommans dit seizoen in 26 duels tot zeven doelpunten.

Bron: Omroep Gelderland 08-03-2008

Afkoopsom De Mos is een kwart jaarsalaris
Trainer geeft Vitesse officieel aan te willen blijven tot 2009

Vitesse moet hoofdtrainer Aad de Mos drie maandsalarissen meegeven als de club deze zomer van hem af wil. Dat bekende de 60-jarige voetbalcoach gistermiddag. De Mos heeft bij zijn contractverlenging, ruim een jaar geleden, een deel van zijn zekerheid opgegeven. Hij tekende bij tot 2009 en liet Vitesse de gelegenheid voor een ‘zachte afkoopsom’ van hem af te kunnen. Drie maandsalarissen is slechts 25 procent van zijn volledige salaris.

De Mos heeft een eenzijdig optie in het contract laten opnemen. Hij kon voor 1 april af van de overeenkomst. Maar daarvan maakt de trainer geen gebruik. ” Ik heb de club officieel aangegeven dat ik mijn contract tot 2009 wil uitdienen. Ik heb bijna dagelijks overleg met de clubleiding, Paul van der Kraan en Marc van Hintum en ik voel daarover ook geen onzekerheid. Wij spreken niet alleen over dit seizoen, ook over het nieuwe seizoen. Vitesse verkeert in een roerige tijd, we moeten met z’n allen door de zure appel heen bijten.” Openlijke steun van de clubleiding is er echter niet voor de trainer. De Mos maakt daar verder niet echt een punt van: “Dat is niet nodig, ik heb een contract.”

Vanwege de onzekerheid over de huidige financi√ęle positie van de club, wil technisch directeur Marc van Hintum niet vooruit lopen op een mogelijke nieuwe koers die de Arnhemmers zouden kunnen gaan varen. Wel maakte hij al eerder bekend dat de assistent-trainers Dick de Boer en Pieter Huistra na dit seizoen dienen te vertrekken.

Bron: De Gelderlander 08-03-2008

Gelegenheidsaanval moet Vitesse op de been houden

Een gelegenheidsaanval moet Vitesse vanavond (20.00 uur) op de been houden tegen Excelsior. De vaste krachten Mads Junker ( enkel) en Harrie Gommans ( knie) zijn niet inzetbaar.

Trainer Aad de Mos van Vitesse kiest op stadion Woudestein voor de Chileen Juan Lorca en Anduele Pryor, die naast Santi Kolk in de punt van de aanval speelt. Het grote Arnhemse talent Ricky van Wolfswinkel, landelijk topscorer van de A-jeugd, zit voor het eerst op de bank in Rotterdam.

De Mos prijst zich nog wel gelukkig dat Kolk is aangehaakt. Net als Junker had de topscorer van Vitesse enkelklachten. “Beide spelers hebben een injectie gehad, Kolk haalt het, Junker niet, dat is een forse tegenvaller”, reageerde trainer Aad de Mos gistermiddag.

Junker is de speler die voor Vitesse de aanvalslijnen uitzet en kan maar moeilijk worden gemist. Dat blijkt vooral als de Deen, die vaak onopvallend belangrijk is, er niet bij is. Hij moet het hebben van zijn positiespel, waardoor andere aanvallers makkelijker gaan spelen. Het zwalkende elftal van De Mos kan wel wat vastigheid gebruiken, maar lijkt nu grotendeels afhankelijk van de grillen en individuele talenten van de aanvallers.

De Mos zegt geen grote waarde te hechten aan de kansloze nederlaag ( 1- 3 na 0- 3 ruststand) tegen VVV. “Vaak spelen we na een nederlaag de volgende wedstrijd goed. Na Eindhoven winnen we van FC Utrecht, na Heerenveen winnen we van FC Groningen en na de nederlaag tegen Willem II spelen we goed tegen Ajax. Dat typeert de grilligheid van Vitesse . Hoe de spelers nu reageren moet blijken tegen Excelsior”, vond De Mos, die de ‘reuzendoder’ niet onderschat. ” PSV, AZ, Feyenoord, Ajax, ze weten allemaal dat het moeilijk voetballen is tegen Excelsior. Vergeet ook niet dat ze voor de nederlaag bij Ajax ( 4- 0, red.) drie keer de nul hebben gehouden”, aldus de trainer, die met negentien spelers afreist naar Rotterdam, waar voor Vitesse (aansluiting met) de negende plek op het spel staat.

Bron: De Gelderlander 08-03-2008

Bron: Maart 2008

De Mos hoeft geen signaal van club

Vitesse-trainer Aad de Mos sprak vorige week nadrukkelijk uit dat hij zijn contract tot medio 2009 graag wil uitdienen. Hij hoorde nog niets terug van de clubleiding.

“Ik lees veel onzin. Maar wat mij betreft hoeft de clubleiding zich ook niet uit te spreken. En ik heb ook niks gehoord van de bewindvoerders. Ik heb nooit overwogen om mijn contract niet uit te dienen. Iedereen weet dat er een clausule is, waarbij ze mij dan drie maanden moeten uitbetalen.”

De Mos volgt al het nieuws. “Ik weet nu alles over surseance en pandrecht. We moeten door die zure appel heen.”

Bron: Omroep Gelderland 07-03-2008

Ook Sprockel blij met Van Marwijk

Civard Sprockel maakt een redelijke ontwikkeling door bij Vitese. “Maar er zit nog meer rek in.”

De verdediger zat een jaar geleden al een keer op de ban bij het Nederlands elftal. En nu wordt Bert van Marwijk de nieuwe bondscoach. “Hij heeft mij op mijn 18e de kans gegeven om te debuteren. Ik heb al met hem gewerkt en als dat weer zou gebeuren, is dat positief, ja.”

Excelsior-uit is voor Sprockel nog wel speciaal. “Ik heb er toch een mooie tijd gehad. Als we bij willen blijven voor Europees voetbal, moeten we dit soort wedstrijden wel winnen. ”

Bron: Omroep Gelderland 07-03-2008

Kolk alleen in de spits bij Vitesse

Santi Kolk is de enige fitte speler van het vaste aanvalstrio bij Vitesse. Hij speelt alleen in de spits in de wedstrijd uit tegen Excelsior.

Mads Junker (enkel) en Harrie Gommans (knie) ontbreken. Vitesse speelt weer in een 4-2-3-1 systeem met Gill Swerts en Gonzalo Lorca op de flanken. Ricky van Wolfswinkel, die bezig is aan een uitstekende reeks in Jong Vitesse, is aan de selectie toegevoegd en zit tegen Excelsior op de bank.

Opstelling: Velthuizen; Verhaegh, Sprockel, Sansoni, Megrelishvili; Swerts, van der Schaaf, Pryor, Janssen, Lorca; Kolk.

Bron: Omroep Gelderland 07-03-2008

SV Paasbingo in supportershome Monnikenhuize

Op vrijdag 7 maart organiseert de activiteitencommissie van de supportersvereniging weer de traditioneel oergezellige Paasbingo. In een ongetwijfeld vol supportershome Monnikenhuize wordt gespeeld om prachtige prijzen.

Het Home is open om 19:30 uur en de Paasbingo start om 20:00 uur. Er worden 10 ronden en een superronde gespeeld. Een rondeboekje kost ‚ā¨ 12,50 en een kaart voor de superronde met spectaculaire prijzen (o.a. een reis) ‚ā¨ 2,00.

Vitesse selectiespelers Faber en Veenboer zullen aanwezig zijn en o.a. ook de Bingomachine bedienen.

U bent van harte welkom in ons tijdelijke supportershome Monnikenhuize. Wees er wel op tijd bij, want…vol=vol !

De traditionele Paasbingo kon helaas niet dichter bij Pasen georganiseerd worden i.v.m. het Earth,Wind  & Fire concert in Gelredome en het spelschema van Vitesse.

Bron: SV Vitesse maart 2008

Vitesse en gemeente Arnhem zwijgen

Voetbalclub bekijkt of gemeente gedwongen kan worden tot deal.

De bewindvoerders van Vitesse hebben de Arnhemse voetbalclub en de gemeente gisteren verteld of Vitesse de gemeente juridisch kan dwingen tot een deal over de schuld van 6,5 miljoen euro.
De club denkt van wel, omdat het een akkoord heeft met 61 van de 62 schuldeisers, die meer van de helft van de totale schuld vertegenwoordigen. De gemeente zegt pandrecht te hebben en claimt daarom een uitzonderingspositie. De vraag of Arnhem dat pandrecht werkelijk heeft, is cruciaal voor het al dan niet slagen van de schuldsaneringsoperatie.
‚ÄěDe bewindvoerders hebben de gemeente vandaag inderdaad verteld hoe zij het zien‚ÄĚ, zei Paul van der Kraan, directeur van Vitesse . ‚Äě Ze hebben ons meegedeeld wat ze de gemeente zouden gaan zeggen.‚ÄĚ
Van der Kraan wilde niet kwijt of de mededeling van de bewindvoerders gunstig was voor Vitesse
Ook de gemeente deed er gisteren het zwijgen toe, net als de bewindvoerders. ‚ÄěVolgende week verwacht ik meer te kunnen vertellen‚ÄĚ, zei Van der Kraan.

Bron: De Gelderlander 07-03-2008

‚ÄėEen trainer heeft het nooit op de rails staan‚Äô
Acht dagen in het spoor van Vitesse

Trainer-coach Aad de Mos stelde Voetbal International in staat van dichtbij te observeren boe er wordt gewerkt in Arnhem. Acht dagen keken we mee in de keuken van Vitesse.

lees verder...

Bron: VI magazine nr10 06-03-2008

‘Arnhem was slordig met pandrecht’

Slordigheid met het actualiseren van het pandrecht voor Vitesse kan de gemeente Arnhem ongeveer zeven miljoen euro kosten. De gemeente was in de veronderstelling dat ze niet kon worden gedwongen om deel te nemen aan de schuldsanering van Vitesse vanwege het pandrecht bij het reddingsplan in 2003 is verkregen. De contracten waarop dit pandrecht betrekking heeft, bestaan inmiddels niet meer. Volgens advocaat Korteweg had de gemeente die moeten verlengen. “Dan is er dus voor de rechtbank weinig reden om het crediteurenakkoord niet goed te keuren.”

Bron: Omroep Gelderland 06-03-2008

Goede aanbieding kan Swerts nog niet overtuigen

Gill Swerts (25) is content met de nieuwste aan¬≠bieding die Vitesse hem heeft gedaan, maar de Arnhemse club heeft hem nog niet genoeg kunnen overtuigen. Vorige week werd bekend dat Swerts ook in de belangstelling staat van de Griekse top¬≠club AEK Athene, eerder maakten FC Twente en verschillende clubs uit Belgi√ę hun interesse bekend. ‘Ontevreden kan ik niet zijn, want Vitesse heeft best een aardig voorstel gedaan. Maar het is nu ook weer niet zo denderend dat ik niet kon weigeren. Ik wil graag weten wat ik waard ben en ik voel de prikkel om het ook eens ergens anders te proberen.’

Marc van Hintum, manager voetbal van Vitesse, acht het verstandig voor Swerts nog minimaal een jaar in Arnhem te blijven. ‘Volgens mij is hij nog niet klaar voor de √©chte stap en kan hij hier nog veel leren.’ De Engelse opclub Chelsea volgt nauwlettend de ontwikkeling van doelman Piet Velthuizen. De jonge goalie is de afgelopen maanden verschillende keren bekeken door een delegatie van de Londenaren. Chelsea ziet Velthuizen niet als directe versterking, maar als een eventuele optie voor de toekomst.

Bron: VI magazine nr10 06-03-2008

Aad de Mos volgend slachtoffer bij noodlijdend Vitesse

De financi√ęle malaise die Vitesse in zijn greep houdt, krijgt ook op het veld steeds meer zijn weerslag. Nadat afgelopen week bekend was geworden dat de assistent-trainers Pieter Huistra en Dick de Boer de Arnhemse club moeten verlaten, lijkt ook hoofd¬≠coach Aad de Mos het veld te moeten ruimen. Zijn contract loopt nog door tot de zomer van 2009, maar het draagvlak binnen Vitesse voor een continuering van het dienstverband met de gelouterde trainer brokkelt af.

De clubleiding lijkt ervan doordrongen dat de huidige financi√ęle toestand – Vitesse vroeg afgelopen maandag surseance van betaling aan – niet te rijmen valt met het hoge salaris van De Mos. Afgelopen vrijdag gaf de Haagse trainer tijdens zijn wekelijkse persmoment nog aan zelf heel graag in Arnhem te willen blijven. Mare van Hintum, technisch directeur van Vitesse: ‘Pieter wilde zelf weg, voor Dick kwam het als een teleurstelling. Maar misschien willen wij wel heel anders gaan werken. Ook qua financi√ęn zitten we nu in een proces waarbij veel onduidelijkheid bestaat. Nu we surseance an betaling hebben aangevraagd, zal een curator straks inzicht moeten verschaffen in wat we op alle fronten w√©l en ni√©t kunnen. Ook qua trainers.’

De Vitesse-leiding verschuilt zich achter de financi√ęle situatie, maar de signalen voor een aanstaande breuk met De Mos zijn niet nieuw. De afgelopen maanden kwam steeds vaker aan het licht dat trainer en club zich qua ambities en visie op een ander niveau bevinden. Vlak na het tussentijdse vertrek van manager voetbal Jan Streuer, deed De Mos tevergeefs een gooi naar de volledige technische zeggenschap in Arnhem. De aanstelling van Van Hintum was een kaart uit de mouw van directeur Paul van der Kraan. Bovendien leeft bij de club sterk het gevoel dat De Mos er voor Vitesse-maatstaven, onder meer qua aankopen, een te hoog uitgavenpatroon op nahoudt.

Bron: VI magazine nr10 06-03-2008

Vitesse-aanval geteisterd door blessures
Operatie voor Harrie Gommans

Trainer Aad de Mos moet het in de uitwedstrijd tegen Excelsior zaterdag mogelijk stellen zonder twee van zijn drie vaste aanvallers. Santi Kolk, Mads Junker en Harrie Gommans zijn allemaal geblesseerd.

Mads Junker raakte op 23 februari geblesseerd in de thuiswedstrijd tegen Roda JC, een wedstrijd die hij om die reden niet uitspeelde. Sindsdien is getracht Junker klaar te stomen voor in eerste instantie de wedstrijd tegen VVV. Die wedstrijd kwam te vroeg voor de Deense aanvaller, die deze week nader werd onderzocht aan zijn gekwetste enkel. Nu lijkt ook zijn meespelen in de wedstrijd tegen Excelsior een groot vraagteken. Donderdag stond Junker weer op het trainingsveld, maar hij doorstond de test niet.

Ook Santi Kolk ondervindt hinder van een enkelblessure. De Hagenees liep de blessure op in de eerste helft van de verloren wedstrijd tegen VVV. Desondanks speelde Kolk de wedstrijd wel uit. Rust en behandeling sindsdien hebben vooralsnog niet geleid tot het gewenste resultaat. Zijn inzetbaarheid is afhankelijk van de training van vrijdag. Wanneer Kolk deze zonder al te veel problemen doorstaat, is er hoop dat hij ook tegen Excelsior kan spelen.

Harrie Gommans die het geblesseerde aanvallertrio completeert, zal zeker niet in actie komen. De Limburger heeft knieklachten en gaat dinsdag onder het mes voor een kijkoperatie. Gevreesd wordt voor een meniscus blessure.

Cees Keizer, die dinsdag zijn rentree maakte in een oefenwedstrijd, is nog niet wedstrijdfit. Behalve bovengenoemde spelers beschikt De Mos over een fitte en schorsingsvrije selectie.

Bron: Vitesse.nl 06-03-2008

Gommans moet kijkoperatie ondergaan

Vitesse-spits Harrie Gommans mist de wedstrijd van zaterdag tegen Excelsior. De Limburger moet dinsdag een kijkoperatie ondergaan aan zijn knie en heeft mogelijk een beschadigde meniscus.

Dat is niet het enige offensieve probleem bij de Arnhemse club. Santi Kolk en Mads Junker kampen beiden met een enkelblessure. Junker liep die kwetsuur op tegen Roda JC en is nog altijd niet fit genoeg. Kolk raakte geblesseerd tegen VVV, maar hij speelde de wedstrijd desondanks uit. Mogelijk wordt de 19-jarige Ricky van Wolfswinkel bij de selectie gehaald.

Bron: Omroep Gelderland 06-03-2008

Cruciale dag voor voetbalclub Vitesse en voor gemeente Arnhem

Bewindvoerders geven mening over gedwongen schikking.

Moet de gemeente Arnhem gedwongen schikken met Vitesse ? Die vraag is cruciaal in de overlevingsstrijd van de in surseance verkerende voetbalclub. Vandaag komen de bewindvoerders met een voorlopig antwoord.

Het is d√© vraag waar het om draait, dus doen de bewindvoerders, die sinds maandag de dagelijkse leiding hebben bij Vitesse , er alles aan om de positie van de gemeente snel duidelijk te krijgen. ‚ÄěDaar zijn niet alleen wij mee bezig‚ÄĚ, zegt Cees Klomp, samen met collega Johan Thielen als bewindvoerder aangewezen. ‚ÄěWe hebben er meteen een aantal mensen voor vrijgemaakt om dit te onderzoeken.

De tijd is heel kort.‚ÄĚ

lees verder...

Bron: De Gelderlander 06-03-2008

Alles is nog open voor Vitesse

Wat zijn de gevolgen van de analyse die de bewindvoerders van Vitesse vandaag geven aan de club en de gemeente?

Bewindvoerders zijn naar buiten toe altijd positief. Gelukkig maar, want het zijn geen geringe klussen die ze voor hun kiezen krijgen. Geloof in de goede afloop is wel het minste dat nodig is om er met volle overtuiging tegenaan te gaan. Logisch daarom dat de bewindvoerders van Vitesse een mooie en schuldenvrije toekomst zeggen te zien voor geel en zwart. De maandag als bewindvoerders bij Vitesse aangestelde heren Klomp en Thielen zijn meteen voortvarend aan de slag gegaan.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 06-03-2008

Toekomst Aad de Mos hoogst onzeker

Het is hoogst onzeker of trainer Aad de Mos zijn contract tot 2009 bij Vitesse zal uitdienen.

Beide partijen hebben de mogelijkheid om het contract na dit seizoen op te zeggen. De Mos liet afgelopen week nadrukkelijk weten dat hij trainer van Vitesse wil blijven, maar de Arnhemse club reageerde daar nog niet op.

De resultaten onder De Mos vallen dit seizoen tegen. Het is onzeker of de doelstelling, de play-offs om UEFA cup, wordt gehaald. Vitesse haalde de laatste zeven duels slechts vijf punten. Er zou al interesse van een andere club zijn voor De Mos.

Bron: Omroep Gelderland 05-03-2008

Bevredigende rentree Cees Keizer

Cees Keizer heeft een bevredigende rentree gemaakt.

De linksbenige middenvelder speelde tachtig minuten met Jong Vitesse in een oefenwedstrijd tegen hoofdklasser Rheden. Jong Vitesse won met 1-0.

Keizer raakte ruim een half jaar geleden geblesseerd bij zijn eerste optreden in de basis van Vitesse tegen AZ. Hij scheurde de kruisband van zijn linkerknie. Half september werd hij geoperereerd. De revalidatie verliep volgens het snelst denkbare schema. Als de middenvelder geen terugslag krijgt, komt hij binnenkort weer in actie voor Jong Vitesse.

Bron: Omroep Gelderland 05-03-2008

Onvrede in vak 103 bij Vitesse

Een groep seizoenkaarthouders van Vitesse in vak 103 voelt zich niet thuis in stadion Gelredome. Volgens de familie Egbertsen, met zes man vertegenwoordigd, lijkt het vak op de westtribune steeds meer een uitvak,

Nadat het eerder tegen FC Twente en Feyenoord al grote ergernis opleverde liep het , aldus een mail namens de familie, vrijdag tegen VVV de spuigaten uit. ‘Wij worden regelmatig verrast door grote groepen supporters van de tegenstander, vanavond spande de kroon’, meldt de mail, na de thuiswedstrijd vrijdag tegen VVV. ‘Ruim honderd geconcentreerd bij elkaar. Je voelt je echt bij een uitwedstrijd in je eigen stadion. Door Vitesse worden bewust groepen uitsupporters op de westtribune gezet, dit kan geen toeval zijn’.

Volgens Danny Egbertsen, van vak 103, was de veiligheid van de fans niet eens te garanderen omdat de bezoekende fans irritatie wekten bij het thuisfront.

Woordvoerster Ester Bal van Vitesse erkent dat er in de vakken 102 en 103 in totaal honderd Venlose bezoekers zaten. In vak 102 is dat ook gebruikelijk. Zij verwijst daarbij naar een landelijke afspraak bij alle clubs. “Er zitten altijd bezoekende fans op de westtribune, dat is geen geheim. Zij moeten toch ergens zitten en meestal levert het geen problemen op”, reageert de woordvoerster. “Uiteraard nemen wij deze signalen wel serieus. Wij zijn altijd zeer alert, indien nodig zetten we extra personeel in”, aldus woordvoerster Bal.

Vitesse heeft vrijdag wel 25 Limburgse fans voor hun eigen veiligheid van de noordtribune verwijderd. Omdat zij de verplichte combiregeling hadden ontdoken, kregen zijn geen vervangende plek.

Bron: De Gelderlander 05-03-2008

Keizer is kapot van zware blessure revalidatiemaatje

Cees Keizer (22) speelde gisteravond een oefenduel met Jong Vitesse tegen hoofdklasser Rheden (1-0 zege). De Volendammer maakte zijn rentree na maanden blessureleed en deed 75 minuten mee.
Blijdschap overheerste na afloop, maar er was ook verdriet. Vitesse-belofte Brian Brard viel al vroeg in de wedstrijd uit met een zware knieblessure.

“Ik ben er kapot van”, zei Keizer. “Brian zit in hetzelfde schuitje als ik. Ook hij komt terug van een zware knieblessure. Ik zag direct dat het mis was. Mijn hart ging als een gek tekeer.”

Brard voetbalt zonder voorste kruisband. Spieren hebben de functie van de ontbrekende, voorste kruisband overgenomen. “Ik heb de afgelopen tijd af en toe met Brian opgetrokken. We zaten samen in het krachthonk op Papendal. Maar ik heb nooit overwogen mij niet te laten opereren. Het kan, spelen zonder voorste kruisband. Ik meen dat Feyenoord-speler Serginho Greene ook geen voorste kruisband heeft. Maar ik hoor ook vaak dat het fout gaat en dan ben je veel verder van huis. Kijk maar naar Eldridge Rojer. Volgens mij was hij in eerste instantie ook niet geopereerd aan zijn knie en moet hij nu toch onder het mes”, aldus Keizer.

Bob Kootwijk, de trainer van Jong Vitesse, vreest Brian Brard lang te missen. “Het ziet er niet goed uit. We zullen morgen horen wat de schade is. Vreugde en verdriet liggen dicht bij elkaar. De een haakt aan, de ander af.”

Fysiotherapeut Jos Kortekaas van Vitesse was speciaal naar Rheden gekomen om Keizer te zien spelen. “Dat doe ik altijd. Ik wil spelers hun rentree zien maken.” Keizer kon de actie enorm waarderen. “Jos weet wat ik doormaak.”

Keizer verwacht niet dat hij binnen twee weken bij de eerste selectie zit. “Ik zal eerst een aantal duels bij Jong Vitesse spelen. Ik moet wedstrijdritme opdoen. Bij luchtduels heb ik nog wat angst. Maar ik ga er wel vol in.”

Bron: De Gelderlander 05-03-2008

Vitesse nodigt clubs uit voor bezoek duel NAC

Vitesse heeft de amateurclubs in de regio aangeschreven en uitgenodigd voor het bijwonen van de thuiswedstrijd tegen NAC op vrijdag 21 maart. Tien jaar geleden was Vitesse-NAC (4-1) de openingswedstrijd van stadion Gelredome. Ter gelegenheid van dit feit kunnen amateurclubs voor een sterk gereduceerde prijs toegangskaarten kopen. Voor meer info, zie de website www.vitesse.nl .

Bron: De Gelderlander 05-03-2008

De Mos moet dringend punten halen

Aad de Mos moet dringend punten halen om zijn trainerslicentie te verlengen. Een aantal trainers uit het betaalde voetbal, onder wie de trainer van Vitesse, heeft middels een brief van de KNVB te horen gekregen dat zij punten moeten halen omdat anders hun trainerslicentie op 1 juli vervalt. De Mos erkent deel uit te maken van de groep en is druk bezig. Vorig week was hij op een bijeenkomst met louter amateurtrainers en sprokkelde zo weer een puntje.

Eind 2007 zijn de regels voor een trainerslicentie aangescherpt, legt de KNVB desgevraagd uit. ‘Voor het verkrijgen of verlengen van een licentie moeten trainers studiepunten halen door het volgen van cursussen, het bijwonen van bijeenkomsten zoals VVON trainingsdemonstraties, CBV regiovergaderingen of ledenvergaderingen en trainerscongressen. Ook het geven van workshops kan punten opleveren’.

Hoofdtrainers in het betaalde voetbal moeten in de laatste drie jaar voordat hun papiertje verloop, vijftien studiepunten halen.

Vitesse en De Mos zijn door de bond op de hoogte gebracht. “De trainer is druk bezig voldoende punten te halen. Hij heeft de laatste tijd een aantal activiteiten bijgewoond en is van plan de komende weken de rest van de punten te halen” , laat woordvoerster Ester Bal van Vitesse weten.

Volgens de KNVB zijn er tussen maart en juli meer dan voldoende mogelijkheden om punten te halen. De bond wil niet bekendmaken welke trainers dringend punten moeten halen.

Jan Everse van FC Zwolle heeft zelf al bekend dat hij aan de bak moet. Het zou gaan om een tiental trainers in het betaalde voetbal. De verplichte bijscholing wordt niet alleen door de KNVB vereist, ook door de UEFA, die het licentiesysteem medio 2008 heeft aangescherpt.

De bond laat het verder bij een brief, als trainers op 1 juli niet aan de eisen voldoen, volgt er wel actie.

Bron: De Gelderlander 05-03-2008

Bewindvoerder positief over Vitesse

Bewindvoerder Klomp, die over de schuldsanering bij Vitesse gaat, verwacht dat Vitesse uiteindelijk als gezonde club verder kan.

De Arnhemse voetbalclub heeft uitstel van betaling moeten aanvragen vanwege een schuld van 27 miljoen euro. De bewindvoerder denkt een regeling te kunnen treffen over die schuld, omdat van alle schuldeisers alleen de gemeente Arnhem niet wil meewerken aan het schuldsaneringsplan.

Volgens de bewindvoerder kan Arnhem eventueel gedwongen worden om mee te werken. Volgens Klomp biedt de faillissementswet die mogelijkheid.

Bron: Omroep Gelderland 04-03-2008

Vitesse vraagt surseance aan

Beste Vitesse-supporters,

“Langs deze weg laat ik jullie weten dat Vitesse vandaag surseance van betaling heeft aangevraagd. De rechtbank heeft de heren mr Johan Thielen en mr Cees Klomp van Bierman Advocaten uit Tiel aangesteld als bewindvoerders.

Vanmiddag heeft reeds een eerste gesprek tussen de bewindvoerders en Vitesse plaatsgevonden.

Zodra er inhoudelijk meer te melden is, zal ik mij vanaf deze plaats tot jullie richten.”

Groet,

Paul van der Kraan

Bron: Vitesse 03-03-2008

Bewindvoerders Vitesse hebben maand

De tijdelijke bewindvoerders bij Vitesse hebben een maand om tot een akkoord te komen.

Bij de aanvraag van de surseance door Vitesse werd direct een voorstel voor een akkoord overgelegd. De rechtbank heeft bepaald dat crediteuren uiterlijk 18 maart hun vordering bij de bewindvoerders moeten indienen. Op 3 april vindt volgens de planning de stemming over het akkoord plaats.

Bierman Advocaten dat de twee bewindvoerders levert, is eveneens bezig met het afhandelen van de schade van de stroomstoring in de Bommelerwaard van december vorig jaar.

Bron: Omroep Gelderland 04-03-2008

Toekomst Vitesse op het spel bij reddingsoperatie 3
Arnhemse voetbalclub in handen van bewindvoerders.

Vitesse heeft gistermid­dag reddingsplan 3 definitief in werking gezet. De Arnhemse club kan niet verder leven met een mo­lensteen van 27 miljoen euro schuld om de nek en is naar de rechter gestapt om surseance aan te vragen. Vitesse vreest dat de schuldenlast op korte termijn tot de ondergang van de club leidt en streeft naar een schuldsanering. Eerdere reddingsplannen in 2001 en 2003 brachten de club geen uit­komst.

De rechtbank heeft het verzoek¬≠schrift goedgekeurd en twee be¬≠windvoerders benoemd van Bierman Advocatenkantoor uit Tiel. Vanaf vandaag trekken mr. Cees Klomp en mr. Johan Thielen aan de touwtjes bij de Arnhemse voet¬≠balclub. Algemeen directeur Paul van der Kraan van Vitesse sprak gisteren uitgebreid met de twee ¬≠Vitesse onbekende – bewindvoer¬≠ders die in een periode van zes tot acht weken de financi√ęle toestand van de club doorlichten.

Vitesse stapt naar de rechter om­dat een vrijwillig akkoord met de schuldeisers is mislukt. Vitesse had 61 van de 62 crediteuren zo ver, maar de gemeente Arnhem weigert mee te doen. Het stadsbe­stuur claimt een uitzonderingspo­sitie (Separatist) en wil niet mee­werken. Of daarmee de toekomst van het betaalde voetbal in Arn­hem direct op het spel komt te staan, is vooralsnog onduidelijk.

Arnhem claimt het pandrecht en heeft beslag laten leggen op de tele­visiegelden van Vitesse. Volgens Vitesse is dat ten onrechte en kan de gemeente alleen beslag leggen op gelden uit toenmalige contrac­ten. Die contracten (televisie, spon­sors) zijn inmiddels vrijwel alle­maal vervangen door nieuwe met andere partijen. Een rechter zal daarover moeten beslissen.

Directeur Van der Kraan geeft van¬≠af vandaag leiding aan een ‚Äėscha¬≠duwdirectie‚Äô. ‚ÄěIk verwacht niet dat wij nog investeringen kunnen doen zoals spelers kopen. Hooguit kunnen we een contract verlengen als we kunnen aantonen dat het binnen ons budget voor volgend jaar valt.‚ÄĚ Van der Kraan en de nieuwe technisch directeur Marc van Hintum hebben het personeel al voorbereid.

Het grote zwaard van Damocles boven de club is een faillissement. Anders dan in het ‚Äėnormale‚Äô be¬≠drijfsleven is een doorstart onmo¬≠gelijk. De voetbalbond KNVB ac¬≠cepteert dat niet. Bij een faillisse¬≠ment trekt de KNVB de proflicen¬≠tie voor minimaal twee jaar in. Vit¬≠esse zou dan terugvallen naar een nader te bepalen amateurniveau, zo liet de KNVB deze week weten. Een teruggang naar de eerste divi¬≠sie, volgens Vitesse onherroepelijk als de schuldenlast niet verdwijnt, is ook geen optie, laat Van der Kraan weten. ‚ÄěIn dit stadion niet. Daarvoor zijn de kosten veel te hoog. Dan houdt het op.‚ÄĚ

De clubleiding gaat er vanuit dat al­le scenario’s afdoende zijn doorbe­rekend, met als zwakste plek de mogelijk uitzonderingspositie van de gemeente Arnhem. Die heeft wel een tussenvoorstel gelanceerd om de rente op de lening van 6,5 miljoen terug te brengen van 9,7 naar 4,5 procent, maar daar wil Vitesse niks van weten omdat de oude schuldpositie dan Рvoor een deel Рblijft bestaan.

Ook zou daarvoor onder de ande­re schuldeisers te veel weerzin be­staan. Van der Kraan heeft wel de benodigde 3,7 miljoen euro om het crediteurenakkoord te financie­ren volledig bijeen. Met dat bedrag zouden alle 62 schuldeisers vol­gens een vaststaande formule wor­den afbetaald. Daarbij worden de kleine partijen Рtot 25.000 euro ­volledig betaald en lijden de grote schuldeisers als de Vrienden van Vitesse (10 miljoen) en de gemeen­te (6,5 miljoen) zware verliezen.

Bron: De Gelderlander 04-03-2008

Surseance van betaling SBV Vitesse

Op 3 maart 2008 heeft de rechtbank Arnhem surseance van betaling verleend aan de besloten vennootschap B.V. Vitesse. Bij de aanvraag van deze surseance werd direct ook een voorstel voor een akkoord overgelegd. Tot bewindvoerders zijn benoemd de aan dit kantoor verbonden mr. C.G. Klomp en mr. J.M.A.J. Thielen.

In de beschikking van de rechtbank is bepaald dat crediteuren uiterlijk 18 maart a.s. hun vordering bij de bewindvoerders moeten indienen. Op 3 april 2008 zal de stemming over het akkoord plaatsvinden.

Mede met het oog op hun controlerende en adviserende taak voeren de bewindvoerders op dit moment gesprekken met diverse betrokkenen en onderzoeken diverse ten deze van belang zijnde zaken. Het is nog te vroeg om nu reeds mededelingen hieromtrent te doen.

Telefonische informatie kunt u inwinnen via tel. nr. 0344 – 677 159

Bron:Bierman advocaten 03-03-2008

Vitesse in surseance

Vitesse heeft maandag surseance van betaling aangevraagd bij de rechtbank in Arnhem. De rechtbank heeft twee bewindvoerders aangesteld, mr Johan Thielen en mr. Cees Klomp van Bierman Advocaten uit Tiel.

Zij onderzoeken de financi√ęle situatie van de club. Vitesse verwacht binnen zes tot acht weken duidelijkheid te krijgen over de toekomst.

De club kampt met een schuld van 27 miljoen euro en grote liquiditeitsproblemen. Zonder een sanering van de schulden vreest Vitesse voor het voortbestaan van de profvoetbalclub in Arnhem.

In de voorbije maanden onderzocht de clubleiding de mogelijkheid tot een schuldsanering te komen. Van de 62 schuldeisers waren er 61 bereid mee te werken aan een crediteurenakkoord. Daarmee zou de schuld tot zo goed als nul zijn teruggebracht. Met name de grote schuldeisers, waaronder de Vrienden van Vitesse en de gemeente Arnhem, zouden miljoenen euro’s inleveren.

Alleen de gemeente Arnhem voelt daar niets voor. Arnhem heeft een lening van 6,5 miljoen euro uitstaan met een rente van 9,7 procent. Vitesse betaalt de rente al enkele maanden niet meer.

Het stadsbestuur heeft inmiddels beslag laten leggen op de televisierechten van de club. Arnhem claimt het pandrecht en daarmee een uitzonderingspositie ten opzichte van de andere schuldeisers. Vitesse wil daar niets van weten en beschouwt de gemeente als een schuldeiser als alle andere.

Vitesse wil dan ook overgaan tot een gedwongen schuldsanering. Wanneer meer dan de helft van de schuldeisers voor meer dan de helft van de schuld instemmen, heeft de club volgens ingewijden een sterke zaak en kan de gemeente worden gedwongen mee te gaan.

De komende maanden heeft het clubbestuur de touwtjes niet in handen bij Vitesse, maar bepalen de bewindvoerders de belangrijkste zaken bij de club.

Bron: De Gelderlander 03-03-2008

Vitesse vraagt surseance aan

Vitesse heeft maandag uitstel van betaling aangevraagd, meldt de club op de website. De rechtbank heeft mr. Johan Thielen en mr. Cees Klomp van Bierman Advocaten uit Tiel aangewezen als bewindvoerders.

De directie van de noodlijdende voetbalclub heeft maandag al een eerste, verkennend gesprek met de bewindvoerders gehad. Daarover wil de voetbalclub geen nadere mededelingen doen.

Vitesse kampt met een schuld van in totaal 27 miljoen euro. De gemeente krijgt nog 6,5 miljoen euro en weigerde onlangs mee te werken aan een schuldsanering. Daardoor mislukte een plan van de eredivisieclub de torenhoge schuldenlast weg te werken.

Bron: ANP 03-03-2008

Vitesse vraagt surseance aan

Vitesse heeft maandag surseance van betaling aangevraagd.

Er zijn door de rechtbank twee bewindvoerders aangesteld voor de noodlijdende Arnhemse voetbalclub: De juristen Johan Thielen en Cees Klomp van Bierman Advocaten in Tiel. Algemeen directeur Paul van der Kraan voerde maandag al een eerste gesprek met de bewindvoerders.

“Er is met name informatie uitgewisseld. Verder kan ik er nog niet veel over zeggen”, laat de directeur weten. Vitesse moest deze stap zetten, nadat de gemeente Arnhem niet mee ging in de schuldsanering.

Bron: Omroep Gelderland 03-03-2008

Civard Sprockel slechtste speler februari

Civard Sprockel mag zich de slechtste speler van de maand februari noemen. De centrale verdediger van Vitesse zal met weinig plezier terugdenken aan de afgelopen weken. De normaal gesproken zo betrouwbare Sprockel speelde drie wedstrijden en behaalde daarin een cijfergemiddelde van 4.6. Vooral in de oorwassingen tegen Heerenveen (3.0) en VVV (4.0) ging de verdediger een aantal keer opzichtig de fout in. Sprockel, die vorig seizoen geen enkele gele kaart wist te scoren, behaalde in de maand januari nog een gemiddelde van 6.5.

Er waren meer laagvliegers deze maand. Feyenoord-speler Leroy Fer behaalde een gemiddelde van 4.9 en heeft zijn uitverkiezing vooral te danken aan zijn zeer slechte optreden tegen Ajax (3.0) en De Graafschap (4.0). Zijn ijzersterke optreden tegen Heracles (7.0) bewijst maar weer eens dat jonge talentvolle spelers moeite hebben met het behalen van constante prestaties. Twente had in februari niet veel aan Romano Denneboom. De buitenspeler, die al bij veel Eredivisieclubs onder contract heeft gestaan, lijkt zelfs zijn basisplaats kwijt te raken. Denneboom, ooit door Marco van Basten opgeroepen voor het Nederlands elftal, beleefde een slechte maand en eindigt met een 5.0 op de derde plaats.

De cijfers zijn allemaal terug te vinden in de beoordelingen in het Live Match Centre van ELF Voetbal.nl. Deze cijfers zijn gegeven door correspondenten van STATS Europe, onderdeel van het grootste sportdata-bedrijf ter wereld.

Bron: elfvoetbal.nl.nl 03-03-2008

Vitesse valt weer buiten de boot
Nog drie clubs in de race om laatste play-off plaats UEFA Cup.

Zeven wedstrijden voor het einde zijn drie clubs in de race voor de laatste play-offplaats om UEFA Cupvoetbal. Van de neder­laag van Vitesse, vrijdag tegen VVV (1-3), werd zondagmiddag ge­profiteerd door FC Utrecht (3­1 winst op PSV), dat ten koste van Vitesse negende plaats weer heeft ingenomen. Vitesse heeft twee punten achterstand en een min­der doelsaldo dan de Utrechters. Beide clubs komen elkaar dit sei­zoen niet meer tegen. AZ mag met met zeven punten achterstand, maar rechtstreekse confrontaties met FC Utrecht en Vitesse voor de boeg, nog hopen op een wonder­tje.
Hieronder het programma van de drie club die strijden om de ne­gende plaats.

9. FC Utrecht 38 punten (51-46) 7 maart: Heracles-FC Utrecht 16 maart: FC Utrecht- AZ 22 maart: Excelsior-FC Utrecht 30 maart: FC Utrecht- FC Twente 6 april: Feyenoord-FC Utrecht 13 april: De Graafschap-FC Utrecht 20 april: FC Utrecht-FC Groningen

10. Vitesse 36 punten ( 34- 43)
8 maart Excelsior-Vitesse 15 maart FC Twente-Vitesse 21 maart: Vitesse-NAC 30 maart: AZ-Vitesse 5 april: Vitesse- Sparta 13 april: NEC-Vitesse 20 april Vitesse-PSV

11. AZ 31 punten (39-46)
9 maart: AZ-Feyenoord 16 maart: FC Utrecht- AZ 22 maart: AZ-De Graafschap 30 maart: AZ-Vitesse 6 april: VVV- AZ 13 april: Excelsior- AZ 20 april: AZ-Sparta

Bron: De Gelderlander 03-03-2008

Van der Schaaf viert en nadert jubileum

Remco van der Schaaf (29) heeft vrijdag met Vitesse te­gen VVV (1-3) zijn 200e competi­tieduel als prof gespeeld. Het duel in Gelredome was zijn 146e voor Vitesse, hij nadert weer een jubi­leum; 150 duels Vitesse. Van der Schaaf debuteerde 27 september 1997 bij Fortuna Sittard-Vitesse: 1-7. Hij werd in 2000 verhuurd aan Fortuna (15 duels) en speelde van 2002 tot 2005 39 keer voor PSV.

Bron: De Gelderlander 03-03-2008

Santi Kolk is topscorer van Gelderland

Zeven wedstrijden voor het einde van de competitie is Vit­essenaar Santi Kolk de topscorer van Gelderland. De aanvaller van Vitesse scoorde vrijdagavond te­gen VVV ( 1- 3) zijn negende treffer in de eredivisie. Daarmee liep hij een doelpunt uit op Donny de Groot (De Graafschap) en Jhon van Beukering ( NEC), die beiden op acht treffers bleven staan.

Bron: De Gelderlander 03-03-2008

Verhuurde Blondelle pijnigt Vitesse
Huurling wint met VVV zes punten van zijn werkgever.

In de huurovereenkomst van Siebe Blondelle had dit sei¬≠zoen misschien wel moeten staan ‚Äėmag in beide duels tegen zijn werk¬≠gever Vitesse niet meespelen‚Äô. Vitessenaar Siebe Blondelle speelt dit seizoen op huurbasis voor VVV en is niet tevreden met het aantal speelminuten. Hij kwam slechts in 12 van de 27 wedstrijden uit voor de Limburgse ploeg. Uitgerekend tegen zijn werkgever Vitesse stond de Belg ( 21) dit sei¬≠zoen wel tweemaal in de basis. Bei¬≠de keren bleef hij met twee vin¬≠gers in de neus overeind. Na de 2-0 in Venlo (met een assist bij de 1-0) stond hij vrijdagavond als een huis in de Venlose driemansdefen¬≠sie. Blondelle legt zijn eigen club deze jaargang hardhandig op de pijnbank.

‚ÄěVoor mij was het een speciale wedstrijd‚ÄĚ, erkende de Belg. ‚ÄěTen eerste omdat ik lang niet heb ge¬≠speeld, ten tweede omdat ik in Gel¬≠redome tegen Vitesse speel. Voor de club is het superbelangrijk, voor mezelf ook. Ik hoop dat ik volgende week weer in de basis staat‚ÄĚ, reageerde de 21-jarige verde¬≠diger, die bijna op de dag af ( 4- 3- 2006) twee jaar geleden zijn debuut maakte voor Vitesse.

Over het duel van vrijdag was hij uiteraard tevreden. In de 35e secon¬≠de (!) kreeg VVV een strafschop (Jason Oost 1-0) en vijf minuten la¬≠ter zorgde Nordin Amrabat voor 0-2, op slag van rust tekende Amra¬≠bat voor 0-3. Santi Kolk scoorde nog 1-3. ‚ÄěWij scoorden twee keer snel, dan ben je in een veilige positie. Wij konden dat goed uitspelen‚ÄĚ, zag Blondelle, die daar wel een verkla¬≠ring voor had. ‚ÄěWij speelden heel gedurfd, met drie man achterin en vijf op het middenveld. Vitesse speelde 4-4-2, zij kwamen op het middenveld een mannetje tekort; vier tegen vijf. Belangrijk voor ons, deze overwinning‚ÄĚ, wist de geboren Bruggenaar.

Blondelle‚Äôs toekomst is ongewis. Hij heeft bij Vitesse een contract tot 2010 en is voor een jaar aan VVV verhuurd. Wat de nieuwe technisch directeur Marc van Hint¬≠um met hem van plan is, daar kan Blondelle vooralsnog slechts naar gissen. ‚Äě Mijn zaakwaarnemer van de Sport entertainment group heeft contact gehad met Vitesse. De mo¬≠gelijkheid bestaat dat ik nog een jaar wordt verhuurd, maar mis¬≠schien keer ik terug bij Vitesse. Voor mij is belangrijk dat ik wed¬≠strijden speel en dat doe ik bij VVV niet genoeg‚ÄĚ, weet de centra¬≠le verdediger, die zich ook als links¬≠back thuis voelt. ‚ÄěDaar heb ik laatst gespeeld en de trainer was te¬≠vreden. Nu ging het ook lekker‚ÄĚ, vond Blondelle, die zich niet bezig¬≠houdt met Vitesse. ‚Äě Beter van niet. Ik moet me concentreren op VVV. Ik heb mijn appartement in Arnhem ook verhuurd en woon in Venlo. Ik zie niet veel wedstrij¬≠den van Vitesse, meestal spelen we tegelijk. Maar via Onur Kaya weet ik alles wat hier speelt.‚ÄĚ

Bron: De Gelderlander 03-03-2008

Even geen Geel én geen Zwart
Verspreiding Zwart op Geel SV Special uitgesteld

Geachte supporters,

Zoals bekend was de Supportersvereniging van plan aan het eind van de wedstrijd Vitesse-VVV aan alle Vitesse Supporters het clubmagazine Zwart op Geel aan te bieden. Het wedstrijdverloop en de daarmee verband houdende sfeer op de promenades maakte dat wij tijdens de tweede helft moesten besluiten onze voorbereidingen voor het uitdelen van het blad te staken. Dit besluit werd genomen in overleg met de beveiliging van Gelredome.
Wij vonden en vinden dat in die situatie de doelen die wij voor ogen hadden niet konden worden bereikt. Ook al, omdat een hevig noodweer ervoor zou hebben gezorgd dat de meeste exemplaren de reis naar huis niet hadden overleefd.
Kortom de situatie deed geen recht aan het werk dat de vrijwilligers van de SV in het blad hebben gestoken. Gelukkig hebben de redacteuren van Zwart op Geel een magazine gemaakt dat ook over een paar weken nog actueel is. Vitesse heeft zich bereid verklaard zorg te dragen voor een tijdelijke opslag binnen Gelredome en we wagen na de volgende thuiswedstrijd tegen NAC een nieuwe poging.

Bestuur supportersvereniging Vitesse

Bron: SV 01-03-2008

De Mos: ‘Moeite om bij te blijven’

Trainer Aad de Mos zag zijn ploeg, ondanks een 0-3 ruststand, vol overgave de kleedkamer uitkomen voor de tweede helft. Ondanks goede kansen werd er uiteindelijk maar √©√©n benut. ‘Een kopie van FC Utrecht-VVV Venlo’, noemde De Mos het duel.

“Als trainer heb je elke wedstrijd een bepaalde tactiek in gedachten. Daarmee moet je geluk hebben, maar je wordt er door de inzet van je spelers ook vaak voor beloond. Dat was vandaag de eerste helft niet het geval. Ondanks de achterstand in de rust, vind ik wel dat de spelers er na rust alles aan gedaan hebben om het tij alsnog te keren. De inzet was volledig en kansen kregen we voldoende, maar kansen benutten bij 3-0 achter is een stuk moeilijker dan bij 0-0.”

“Ik vond dat wij bij de eerste goal, de gegeven strafschop, goed weg kwamen met de gele kaart voor Sprockel. Dan wordt het al snel 2-0 en gaan we tegen onszelf voetballen. Ik zag een kopie van de wedstrijd die VVV tegen FC Utrecht speelde. In de rust moest ik ingrijpen en heb ik het systeem gewijzigd in 4-2-3-1. We moesten wat geluk hebben voor het doel, maar de bal viel niet goed of de keeper, die vandaag een 8 of een 9 verdiend, stond in de weg.”

“Door de nederlaag staan we weer in het linkerrijtje. Ook vandaag was weer een ijkpunt voor de ploeg. We hebben moeite om bij te komen en als we er weer staan en de kans hebben om nog hoger te komen, gaat het mis. De overige uitslagen worden de rest van het weekend belangrijk. Voor ons volgen nu nog zeven finales.”

De hoofdtrainer eindigde met positieve woorden over spits Lorca. “Ik was vanavond zeer tevreden over hem. Er zit zeker potentie in die jongen en wij hebben de intentie om die potentie binnenshuis te houden”, doelend op de huurovereenkomst van Lorca die aan het einde van dit seizoen afloopt.

Bron: Vitesse.nl 01-03-2008

Storm treft supportershome


Supportershome Monnikenhuize is de stormnacht van vrijdag op zaterdag jl. niet schadevrij doorgekomen. Het gevelbord met de naam van het supportershome is omgewaaid en beschadigd.

De Homecommissie van de supportersvereniging zal de schade zo spoedig mogelijk laten herstellen.

Bron: SV 01-03-2008

Afgang voor Vitesse tegen VVV: 1-3

Vitesse beleefde een ware afgang thuis tegen VVV-Venlo. Meteen in de eerste minuut benutte Oost voor het bezoekende VVV een penalty. Daarna was het Amrabat die met twee doelpunten voor de 0-3 ruststand zorgde, waarbij de defensie van Vitesse knullig in de fout ging.

Vitesse had veel kansen in de eerste helft maar kwam niet tot scoren. Een kwartier na rust maakte Kolk de 1-3 na een fraaie actie. Vitesse probeerde het nog wel maar stuitte steeds op de uitblinkende doelman Wintjens. In de slotfase vernederde VVV de Arnhemmers zelfs met wat gallery-play.

Bron: Omroep Gelderland 01-03-2008

Santi Kolk:een ongelooflijke domper

De 3-1 nederlaag van Vitesse thuis tegen VVV kwam hard aan. “Een ongelooflijke domper”, vond Santi Kolk. “Dit is toch wel een soort van blamage, met alle respect voor VVV. Het is echt geen slechte ploeg, maar als je zo op achterstand komt, dan mag je jezelf schamen.”

Kolk scoorde als enige, maar zag hoe Vitese ook veel kansen om zeep hielp. “Zeker weten, al was die Wintjes heel goed op dreef. Hij leek wel drie meter en hij pakte alles. Een thuisnederlaag is altijd zuur en zeker tegen VVV. Dan ben je niet goed bezig. Maar we blijven geloven in de eerste negen.”

Bron: Omroep Gelderland 01-03-2008

De Mos had scenario al voorspeld

Vitesse-trainer Aad de Mos loopt al zolang mee dat hij het scenario van een wedstrijd kan voorspellen. Zo ook tegen VVV-Venlo.

“Je kan het geloven of niet, ik heb in de bespreking al voorspeld dat je bij een hoge bal met verkeerde rugdekking zo met 1-0 achter kunt komen. Ik waarschuw ze niet meer, wantis dus voorspelbaar en komt ook uit. Daarna speelden we vooral tegen onszelf.”

Vitesse kon een goede slag slaan op weg naar de play-offs voor UEFA-cup. “Natuurlijk, maar dit de zoveelste keer dat we niet thuis geven als we een sprong kunnen maken.”

Bron: Omroep Gelderland 01-03-2008

Vitesse ook sportief in de problemen
VVV Venlo deelt in Gelredome uiterst pijnlijke optater uit: 1-3.

ARNHEM ‚Äď Voor Vitesse dreigt zich ook op sportief vlak een doemsce¬≠nario te ontrollen. De ploeg van trainer Aad de Mos liet zich gistera¬≠vond in Gelredome verrassen door degradatiekandidaat VVV Venlo (1-3), waardoor het zicht op de play-offs om Europees voetbal is vertroebeld.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 01-03-2008

Gill Swerts wikt en weegt, van de club tot de trainer
Belgische middenvelder wacht ook na ‚Äėcontract met waardering‚Äô

door Egbert van der Weerd

ARNHEM ‚Äď Voor Gill Swerts (25) viel er gisteravond weer een steen¬≠tje op de weegschaal, die voor de Belgische international nog steeds niet overhelt. ‚ÄěHeel zwak‚ÄĚ, vond de verdediger van Vitesse de pres¬≠tatie tegen VVV; 1-3 na een drama¬≠tische eerste helft (0-3).

lees verder...

Bron: De Gelderlander 01-03-2008

De Mos: ‚Äė We spelen nog zeven finales‚Äô

ARNHEM ‚Äď Vitesse-trainer Aad de Mos besefte gisteren na de 3-1 ne¬≠derlaag tegen VVV dat zijn ploeg in de jacht op de play-offs om Eu¬≠ropees voetbal nu ‚Äėzeven finales moet spelen‚Äô. ‚ÄěWe hebben in vijf minuten de wedstrijd verloren‚ÄĚ, baalde De Mos. ‚Äě Als je snel met 2-0 achter komt, dan ga je tegen je¬≠zelf spelen. We hebben ook in de tweede helft voldoende kansen ge¬≠cre√ęerd, maar bij 0-3 is het moeilij¬≠ker te scoren dan bij 0-0.‚ÄĚ

Bron: De Gelderlander 01-03-2008

Vitesse: na zeven thuisduels verslagen

ARNHEM ‚Äď Vitesse is er niet in ge¬≠slaagd de positieve thuisserie een vervolg te geven tegen VVV: 1-3. De Limburgse ploeg maakt gedeci¬≠deerd een einde aan een reeks van zeven ongeslagen duels: vier gelij¬≠ke spelen en drie overwinningen. De laatste nederlaag dateerde van 11 november 2007: Heerenveen 0-1. Daarna volgden: FC Twente 2-2, Excelsior 3-0, FC Utrecht 2-2, Heracles 2-0, Ajax 2-2, FC Gronin¬≠gen 2-1 en Roda JC 1-1.

Bron: De Gelderlander 01-03-2008

Hoofdsponsor: