Maart 2009

Theo Bos verwacht Stevanovic later terug

ARNHEM – Vitesse -trainer Theo Bos verwacht niet dat hij zondag in de thuiswedstrijd tegen De Graafschap kan beschikken over Dalibor Stevanovic. De Sloveen is herstellende van een voetblessure, die hem de twee laatste competitiewedstrijden al aan de kant hield. „Hij zit alleen bij de groep voor De Graafschap als hij honderd procent fit is”, aldus Bos. „Het is beter dat hij niet forceert, maar zorgt dat hij helemaal fit is voor de laatste wedstrijden.”

Bron: De Gelderlander 31-03-2009

Jeroen Drost blijft langer bij Vitesse
Clubleiding zegt alle aflopende contracten op om meer tijd te winnen

Jeroen Drost tekent op korte termijn een nieuw contract bij Vitesse . De 22- jarige verdediger praat vandaag met de clubleiding over de lengte van de verbintenis, nadat beide partijen elkaar vorige week reeds vonden in een eerste onderhoud.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 30-03-2009

Vitesse tankt vertrouwen in Duitsland Arnhemse ploeg wint in oefenwedstrijd van Hannover 96: 1-2.

ILTEN – Een week voor de cruciale thuiswedstrijd tegen De Graafschap heeft Vitesse wat vertrouwen getankt in Duitsland. De ploeg van trainer Theo Bos won in Ilten ( Niedersachsen) in een vriendschappelijke wedstrijd van Hannover 96: 1-2.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 30-03-2009

Vitesse wacht te lang maar luistert goed

Vier maanden na de toezegging van Kees Bakker om de aangekondigde verhoging van de seizoenkaarten te heroverwogen heeft Vitesse de nieuwe prijzen voor de seizoenkaarten 2009-2010 bekend gemaakt. Met veel supporters vindt de SV dat we er te lang op hebben moeten wachten. Voor het bestuur van de SV waren de afgelopen maanden extra zwaar omdat we achter te schermen intensief betrokken waren bij het overleg. In het belang van een goed resultaat konden we naar buiten toe nog niets meedelen terwijl veel supporters daar begrijpelijkerwijs wel om vroegen.

Uiteindelijk hebben alle supporters nu kunnen zien dat er een resultaat ligt waar Vitesse en ook de supporters trots op kunnen zijn. Er is goed naar elkaar geluisterd. De supporters beseffen dat iedereen zal moeten bijdragen aan de gezonde én ambitieuze club die Vitesse weer moet worden. Succesvol profvoetbal kost geld. Trouwe supporters die hun seizoenkaart vorig jaar tijdig hebben verlengd zullen in een aantal gevallen daarom meer gaan betalen dan het afgelopen seizoen. Aan de andere kant beseft Vitesse dat een club zonder clubcultuur geen toekomst heeft en dat je daarom zorgvuldig moet omgaan met je supporters. Er zijn zodoende voor de groep die meer gaat betalen nu wel goedkopere alternatieven in het stadion voorhanden: de prijzen op Zuid zijn niet verhoogd en de prijzen voor de 2e ring op Oost zijn verlaagd! Vitesse zal nu wel tijdig informeren naar de wensen van supporters om eventueel te willen verhuizen. Omdat er nu nog een aantal wedstrijden moet worden gespeeld kan daarover met andere supporters op de tribune worden overlegd. Het is dus mogelijk als groep te verhuizen mits dit tijdig wordt aangegeven. Het bestuur van de SV is ook zeer tevreden over de terugkeer van de gezinskorting. Drie mensen woonachtig op hetzelfde adres krijgen volgend seizoen weer twee keer korting. Daarnaast wordt er geen inflatiecorrectie toegepast.

Het bestuur van de SV dankt alle supporters die de afgelopen maanden hebben laten weten hoe ze over de verhoging dachten en daarbij vaak goede suggesties deden. Wij hadden daardoor extra veel argumenten om het overleg in te gaan. Hopelijk is er nu meer begrip voor het feit dat we de supporters niet eerder volledig konden informeren. Ook m.b.t. het nieuwe beleidsplan én het nieuwe supportershome is de SV volop met Vitesse in gesprek. Wij hopen de komende weken meer duidelijkheid te kunnen geven.

Bestuur Supportersvereniging Vitesse

Bron: SV 29-03-2009

Vitesse wint met 2-1 van Hannover 96

Vitesse heeft zaterdag een oefenwedstrijd in het Duitse Ilten tegen Bundesligaclub Hannover 96 met 2-1 gewonnen. De eindstand was al bij rust bereikt. Voor Vitesse scoorden Santi Kolk en Julian Jenner. De Tsjech Jiri Stajner maakte de tegengoal.

Vitesse-trainer Theo Bos moest veel spelers missen wegens blessures en interlandverplichtingen. Ook Hannover 96 miste een groot aantal basisspelers

Bron: Omroep Gelderland 28-03-2009

Vitesse draait prijsverhoging terug

Vitesse draait de eerder aangekondigde prijsverhoging van seizoenkaarten terug voor de jaargang 2009/2010. Dat maakt de Arnhemse voetbalclub bekend op haar site. Ook indexering van de prijzen – aanpassing aan gestegen kosten – wordt volgens de club niet gedaan. De nieuwe stadion-indeling gaat wel door. Op de noord- en zuidtribune wordt vaaf volgend seizoen nog maar één prijs gehanteerd: 160 euro. Op de lange zijden, oost en west, nog twee.

Seizoenkaarthouders krijgen medio april een mail waarin wordt gevraagd of zij hun eigen plaats volgend seizoen willen behouden. Vitesse kreeg eerder een storm aan kritiek te verwerken toen bleek dat seizoenkaarten voor een deel van de bezoekers enorm zouden stijgen. De kritiek richtte zich op algemeen directeur Paul van der Kraan, die na grote druk van de supporters beloofde op zijn besluit terug te komen. Hij zou in januari de nieuwe prijzen bekend maken, maar deed dat vrijdagmiddag op de eigen site.

Vitesse geeft geen reden voor het aangepaste beleid. Wel zegt de club ditmaal ‘in goed overleg’ te hebben gehandeld met de supportersvereniging en de supportersraad.

Voor leden van de Vitesse Kids Club is er een speciale Kids Club-seizoenkaart à € 75, -, die geldt voor alle tribunes. Deze seizoenkaart kan uitsluitend gebruikt worden door jeugd tot en met 14 jaar en in combinatie met een lidmaatschap van de Vitesse Kids Club (€ 16,50 per seizoen). Voor mindervalide-en rolstoelsupporters en hun begeleider (max. 1 per rolstoeler of mindervalide) geldt dat zij een seizoenkaart kunnen aanschaffen voor € 105, -.Familieleden en/of supporters die op één adres wonen ontvangen voor de tweede en derde persoon tien procent korting, indien de aanvragen gelijktijdig en in één envelop naar Vitesse worden opgestuurd. De eerste en vierde persoon (en verder) betalen de normale prijs.

Bron: De Gelderlander 28-03-2009

Vitesse naar Valkenhuizen
Profs willen naar complex Vitesse 1892 op Valkenhuizen

BVO Vitesse wil met haar trainingsaccommodatie zo snel mogelijk vertrekken van nationaal sportcentrum Papendal. De profclub uit Arnhem mikt op een terugkeer naar de stad. Algemeen directeur Paul van der Kraan van Vitesse voert in het diepste geheim gesprekken met de gemeente Arnhem over een verhuizing naar sportpark Valkenhuizen. Daar komt een compleet sportcomplex vrij. Saillant genoeg door het onverwachte verdwijnen van de amateurs van Vitesse 1892, die per direct ophouden te bestaan. Tot 1984 waren de amateurs en de profs van Vitesse verenigd in één club.

Woordvoerster Sella Meijs van de gemeente bevestigt de contacten met de profs. “Het zijn verkennende gesprekken. Vitesse heeft ons benaderd en wij zouden het prachtig vinden om Vitesse weer binnen de stadsgrenzen van Arnhem te krijgen.” De gemeente is druk doende met een masterplan voor Valkenhuizen, waar ook atletiekclub Ciko ’66 en omnivereniging ESCA huizen. “Nu Vitesse 1892 er niet meer is, zijn er andere mogelijkheden, het is erg actueel”, erkent Meijs. “Voor ons is het belangrijk dat er een goede accommodatie voor Ciko ’66 staat en een gezonde amateurvoetbalclub komt.” Ook Vitesse heeft haar eisen inmiddels op tafel gelegd. De club wil een nieuwe accommodatie met een clubhuis, een tribune en kleedruimtes.

Daarnaast denkt Vitesse zes velden nodig te hebben, waarvan mogelijk twee met kunstgras, om alle jeugdelftallen te kunnen laten trainen en spelen. Het huidige kunstgrasveld op Valkenhuizen is geen specifiek voetbalveld maar een algemeen kunstgrasveld. Over de haalbaarheid van het plan wil Meijs geen uitspraken doen. ” Zo ver zijn we nog lang niet. We moeten nu eerst de vraag beantwoorden of het complex geschikt is voor Vitesse , of geschikt te maken is.”

Vitesse is sinds de sluiting van Monnikenhuize in 1998 op zoek naar een eigen accommodatie. De club is gehuisvest op Papendal, maar heeft wedstrijdlocaties in Apeldoorn en Gendt. Het ontbreken van een eigen ‘ huis’ voor alle geledingen van de club is Vitesse al jaren een doorn in het oog.

Bron: De Gelderlander 28-03-2009

Zwerver Vitesse snakt naar een eigen honk

Sinds het vertrek van Monnikenhuize in 1998 mist Vitesse een thuis. De profclub zwerft met haar jeugdelftallen al elf jaar door de regio. Op nationaal sportcentrum Papendal werd een complex met uitstekende trainingsvelden gevonden, maar een aftandse accommodatie. Dankzij technisch directeur Marc van Hintum lijkt het dit jaar nog ergens op. Maar zijn cosmetische metamorfose met geelzwarte vlaggen en een likje verf, kan de desolate toestand van ‘De Slenk’ niet verhullen.

Plannen om een compleet nieuwe accommodatie te bouwen kwamen nooit verder dan de tekentafel. De prachtige schets behelsde een complete sportaccommodatie met clubhuis, tribune en kleedruimten daaronder, een natuurlijk hoofdveld en een kunstgrasveld. Die plannen waren snel na de verhuizing naar sportcentrum Papendal klaar, maar werden nooit uitgevoerd.

Tot op de dag van vandaag steggelt de clubleiding van Vitesse met sportkoepel NOCNSF over een wedstrijdaccommodatie op sportcentrum Papendal, maar daar zit geen muziek in. Het nationaal sportcentrum wil een trainingscomplex zijn en geen wedstrijdaccommodatie. Vitesse zocht de voorbije elf jaar vergeefs de regio af naar nieuwe huisvesting. Het grootste deel van de jeugdelftallen van Vitesse / AGOVV ( beide clubs werken samen) speelt inmiddels op Papendal, maar iedereen schaamt zich kapot als er gasten uit de Nederlandse profvoetbalwereld op bezoek komen.

Daarnaast speelt Vitesse /AGOVV nog bij AGOVV in Apeldoorn. Eerder was SML (De Bakenberg) jarenlang gastheer voor de jeugd van Vitesse. En Jong Vitesse zwerft al jaren door de regio. Na Rheden en Bemmel is ‘ Vitesse B’ nu voor twee seizoen beland bij de Betuwse hoofdklasser De Bataven.

De grond voor de accommodatieproblematiek ligt bij de verhuizing van het multifunctionele (training en wedstrijd) complex Monnikenhuize naar Gelredome in 1998. Alle aandacht en al het geld is naar het nieuwe stadion gegaan. Sindsdien heeft de club het mooiste stadion van Nederland als thuisbasis, maar geen eigen huis en haard. Zo is in elf jaar ook het clubgevoel langzaam maar zeker verdwenen. Een eigen honk op een Arnhemse sportcomplex zou een eerste stap zijn in de goede richting.

Bron: De Gelderlander 28-03-2009

Snijders vier tot zes weken buitenspel

Genaro Snijders staat vier tot zes weken buitenspel met een spierblessure in zijn hamstring. De Vitesse – speler liet afgelopen week een mri- scan maken; een spierscheuring werd geconstateerd. Een tegenvaller voor de jonge aanvaller die net terug was van een spierverreking. Snijders liep de spierscheuring maandag op in een duel met Jong Vitesse tegen Jong PSV (2-1 zege).

Bron: De Gelderlander 28-03-2009

Kuiper in dubio: Vitesse of toch AZ
Verdediger na tien duels al op verlanglijstje van ‘aanstaande’ kampioen.

ARNHEM – Nicky Kuiper staat in de belangstelling van de gedoodverf­de kampioen van Nederland: AZ. Het tweede grote talent van Vites­se denkt dinsdag te horen of de club uit Alkmaar hem nu al een contract gaat aanbieden.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 27-03-2009

De vloek van de Groep van Zeven
Vitesse beleeft moeizame start in het profvoetbal

Bij de start van het betaalde voetbal in 1954 kreeg Vitesse meteen te maken met enkele enorme tegenslagen. Zo vertrokken zeven spelers Haar rivaal De Graafschap. Waarom de Arnhemmers met horten en stoten aan het profavontuur begonnen.

Tekst: Martijn Horn

Het zal een merkwaardig gezicht zijn geweest. De voetballers van Vitesse lopen in het najaar van 1954 geregeld de Lange trap in hun stadion op en af. Vol inspanning, zo snel mogelijk. De trap overbrugt het hoogteverschil tussen de kleedkamers en het veld van stadion Monnikenhuize. Het is voor de Oostenrijkse trainer Joseph Pepi Gruber een prachtige hindernisbaan om zijn spelers een topconditie aan te reiken. ‘Vaak moest je nog iemand op je rug dragen’, vertelde oud-voetballer Dick van Male later. Gruber houdt absoluut van verzorgd combinatiespel, vol techniek en aanvalslust. Maar hij heeft genoeg redenen om zijn selectie zo fit mogelijk te krijgen. De Arnhemmers zijn enkele maanden eerder beroofd van zeven basisspelers.

lees verder...

Bron: VI nr 13 2009

Raadsonderzoek Arnhem-Vitesse

Bekijk hier de: feitenreconstructie en tijdlijn (pdf file)

Bron:Gemeente Arnhem 24-03-2009

Geheime bijlage Vitesse openbaar

De gemeente Arnhem heeft de geheime bijlage bij het rapport over de financiële steun aan voetbalclub Vitesse vrijgegeven.

De geheime stukken zijn apart bijgevoegd bij het rapport van onderzoeksbureau Berenschot naar de manier waarop Arnhem bij de steun aan de voetbalclub in de problemen kwam. B en W wilden de bijlage geheimhouden, maar de gemeenteraad was het daar niet mee eens.

In de bijlage zijn vooralsnog geen nieuwe feiten aan het licht gekomen.

Bron: Omroep Gelderland 24-03-2009

Geheime feitenrelaas Vitesse openbaar

Het tot nu toe geheime feitenrelaas bij het raadsonderzoek naar de financiële perikelen rond Vitesse is openbaar. Dat heeft de Arnhemse gemeenteraad in de nacht van maandag op dinsdag unaniem beslist. Alleen een aantal passages uit het 160 pagina’s tellende document, die bedrijfsgevoelige informatie over Vitesse en GelreDome bevat, blijft vertrouwelijk.

Ook de achthonderd stukken, waarop het onderzoeksrapport is gebaseerd, blijven geheim. Alleen de Arnhemse raadsleden hadden tot nog toe beschikking over de feitenreconstructie en de tijdlijn bij het onderzoek. Direct na afloop van de vergadering, die pas na middernacht was afgelopen, was het feitenrelaas beschikbaar. Het staat op de internetpagina van de gemeente Arnhem. Het besluit werd achter gesloten deuren genomen. De beslissing was direct openbaar. Een raadsmeerderheid verwierp een voorstel van Zuid Centraal om gesprekken van politici met de onderzoekers openbaar te maken.

Bron: De Gelderlander 24-03-2009

SV Dartsavond vrijdag 27 maart 19:30 uur

De supportersvereniging Vitesse organiseert op vrijdag 27 maart een open dartsavond in het supportershome Monnikenhuize.

Kom allen om tijdens de laatste open dartavond van het seizoen om zelf de pijlen te kruisen.
Inschrijven voor deze avond is alleen mogelijk op de avond zelf.
Inschrijfgeld euro 2,50 per persoon voor leden van de supportersvereniging op vertoon van een geldige lidmaatschapspas en euro 5 voor niet-leden.

Het home opent om 19:00 uur en de loting is om 19:30 uur.

Uiteraard is ook iedereen welkom die gewoon wil komen kijken, een kaartje te leggen of een gezellige avond wil hebben.

Bron: SV 24-03-2009

Vitesse speelt zaterdag tegen Hannover 96

Vitesse speelt komende zaterdag een oefenwedstrijd tegen Hannover 96. De oefenpartij heeft plaats, aangezien de competities komend weekeinde stilliggen in verband met WK-kwalificatievoetbal.

Zo speelt Nederland zaterdag tegen Schotland en woensdag tegen Macedonië. Vitesse ontmoet de Bundesligaclub in Ilten, een plaatsje onder de rook van Hannover. Het duel in de Wahre Dorff Arena zaterdag om 14.00 uur.

Bron: De Gelderlander 23-03-2009

Jeroen Drost praat dinsdag over toekomst

Jeroen Drost praat morgen met technisch directeur Marc van Hintum van Vitesse over zijn toekomst. De linksbenige verdediger, die centraal en als linksback kan spelen, is gehuurd van SC Heerenveen en Vitesse heeft een optie tot koop.

Drost kreeg eerder te horen dat club en trainer tevreden waren met hem, maar zegt geen indicatie te hebben van wat hem wordt voorgeschoteld. Hij wil wel bij Vitesse blijven.

Bron: De Gelderlander 23-03-2009

Van der Struijk: Nooit meer op links

Voor Frank van der Struijk stond PSV-Vitesse zaterdag in het teken van Ibrahim Afellay en het afrekenen met een enorme kater. Hoewel zijn mannetje de openingstreffer scoorde en Vitesse kansloos verloor (2-0) had Van der Struijk niet alleen maar reden tot teleurstelling.

lees verder...

Bron:De Gelderlander 23-03-2009

Vitesse moet weer naar beneden kijken

Vitesse verkeert na de derde verliesbeurt op rij opnieuw in degradatiegevaar. De Arnhemse ploeg was zaterdag een makkelijke prooi voor PSV (2-0) en zag vervolgens de kloof naar de zestiende plaats slinken tot vijf punten.

lees verder...

Bron:De Gelderlander 23-03-2009

Bos: ‘We moeten snel punten gaan halen’

Vitesse-trainer Theo Bos heeft de voorbije weken telkens gewaakt voor te vroege euforie bij Vitesse. “We moeten snel punten gaan halen”, sprak de Arnhemmer zaterdag na de 2-0 nederlaag bij PSV, de derde nul op rij. “De komende wedstrijd tegen De Graafschap is heel belangrijk.” Na de van twee kanten zeer povere vertoning in Eindhoven is het definitief gedaan met de Europese aspiraties van Vitesse.

Wegblijven bij de onderste plaatsen, dat zal in de resterende duels het credo zijn voor het team van Bos. De trainer erkende zaterdag dat zijn ploeg zoekende is naar de vorm, waarmee Vitesse eerder dit kalenderjaar uit de gevarenzone klauterde. Na het verlies tegen PSV was de prangende vraag hoe Bos de spiraal weer om kan buigen.

“Op de trainingen zullen we ook kunnen zien wie het weer snel oppakt”, aldus Bos, die geen ‘groots PSV’ had gezien. “We wilden compact spelen en in de omschakeling toeslaan. Ik denk dat die mogelijkheden er ook waren. We hebben weinig weggegeven. Dat wat we weggaven, dat lag aan ons. Maar vooral in balbezit was het vandaag slecht aan onze kant. We konden vrijuit spelen, aangezien PSV favoriet was. Maar we hebben te weinig gedaan in balbezit. Daarom vind ik het teleurstellend dat we hier hebben verloren.”

Bron: De Gelderlander 23-03-2009

PSV wandelt naar zege
Onttroonde landskampioen simpel langs Vitesse

De deze week in Zuid-Oost Brabant voor het eerst echt voelbare lentezon heeft PSV nog niet de kriebels gegeven. De Eindhovenaren voetbalden gisteravond tegen Vitesse alsof ze net uit hun winterslaap waren ontwaakt, maar wonnen ondanks het matige veldspel simpel van de Arnhemmers, 2-0. Door de zege en de nederlaag van SC Heerenveen is de vierde plaats – en directe plaatsing voor UEFA Cup – weer zijdelings in beeld.

Met zijn opstelling liet PSVcoach Dwight Lodeweges zich weer van zijn stabielste kant zien. Ola Toivonen leek, na een geweldige start in Eindhoven, rijp voor een vermanende reservebeurt maar de tussenpaus laat zijn basisspelers niet snel vallen. De Zweed laat al enkele weken slechts bij vlagen zien wat hij kan, maar mocht tegen Vitesse ‘gewoon’ starten.

Vrijdagavond had het thuisduel met Vitesse voor PSV nog een extra lading gekregen, omdat UEFA Cupconcurrent SC Heerenveen bij De Graafschap verloor. De slechts af en toe zichtbare inspiratie die de onttroonde landskampioen aan die verrassende uitslag ontleende, kwam in de eerste voornamelijk tot uiting via de Eindhovense linkerflank. Balazs Dzsudzsak liet daar met regelmaat zien dat Vitesse-back Paul Verhaegh verdedigend tekort komt voor de top van Nederland. De Hongaar was echter te wild in de afronding.

Zoals dit seizoen wel vaker als de tegenstand gering is, was Ibrahim Afellay dat wel. Na 24 minuten kopte hij een voorzet van Otman Bakkal, plaatsvervanger van de geblesseerde Edison Mendez, knap tegendraads binnen. Het was het twaalfde doelpunt van de Utrechtse rasvoetballer. Zeven van zijn treffers scoorde Afellay tegen ploegen uit het rechtse gedeelte van de ranglijst en dat pleit niet voor hem.

Zoals ieder groot talent hoopt ook de international een transfer naar een topcompetitie af te dwingen. Als Afellay in zijn missie wil slagen, zal hij zich echter meer in grote wedstrijden moeten laten gelden. De clubs waar hij voor wil spelen komen namelijk niet kijken als PSV tegen Vitesse, Heracles Almelo of De Graafschap voetbalt. De met ongelooflijk veel talent bedeelde schaduwspits was dit seizoen één keer doorslaggevend in een topper, maar dat was tegen het diep gezonken Feyenoord. Met assists maakte Afellay ook al geen indruk, slechts tegen FC Volendam en ADO Den Haag liet hij een ploeggenoot scoren. Op het ultieme podium, dat van de Champions League, kwam er zelfs niets tastbaars van zijn bejubelde voeten.

Dat laatste gold overigens gisteravond ook meestentijds voor zijn ploeggenoten. PSV speelde tegen Vitesse veel te lang in een veel te laag tempo. De Brabanders creeerden ondanks het stroperige veldspel behoorlijk wat kansen tegen het door blessures en schorsingen verzwakte Vitesse, maar zelden was dat dankzij een vloeiende aanval. Dat de 2-0 van Ola Toivonen in de zeventigste minuut louter een gevolg was van de wilskracht die de opgestoomde verdediger Dirk Marcellis toonde, paste precies in het treurige wedstrijdbeeld.

PSV – Vitesse 2-0 (1-0). 24. Afellay 1-0, 70. Toivonen 2-0. Scheidsrechter: Allaerts (Bel). Gele kaart: Van Wolfswinkel (Vitesse). Toeschouwers: 35.000.

PSV: Isaksson; Culina, Marcellis, Bréchet, Salcido (66. Pieters); Bakkal (71. Kromkamp), Afellay, Simons; Amrabat (59. Lazovic), Toivonen, Dzsudzsak.

Vitesse: Velthuizen; Verhaegh, Sprockel, Van Diermen, Drost; Claudemir, Van der Struijk (82. Jenner), Kolk, Sansoni; Nilsson (89. Junker), Van Wolfswinkel (76. Büttner).

Bron: De Telegraaf 22-03-2009

Verhaegh heeft niks gehoord van PSV

Paul Verhaegh staat op een lijstje bij mogelijke nieuwe versterkingen voor PSV. Hij speelde namens Vitesse een behoorlijke wedstrijd in Eindhoven. “Ik denk dat ik wel een degelijke wedstrijd heb gespeeld. Ik heb alles gegeven en ik heb ook geprobeerd aanvallend wat te doen. Ja goed, het was helaas niet mogelijk om een goed resultaat te halen. Van PSV heb ik verder nog niks gehoord, ik ben ook volledig met Vitesse bezig.” Het is hard nodig. “We hebben nog wat punten nodig, want de ploegen onderin pakken ook punten. Simpel zat.”

Bron: Omroep Gelderland 21-03-2009

Jenner: tien minuten is te weinig

Ondanks de blessures en schorsingen bij Vitesse moest Julian Jenner het tegen PSV doen met een invalbeurt van slechts tien minuten. “Dat is in mijn ogen veel te weinig”, zegt de vleugelspeler vrij gelaten. “Teleurstelling is het al niet meer, want ik weet waar ik aan toe ben. Ik word gebracht als reservespeler en zo voel ik me ook. Ik heb onder Westerhof weinig kansen gekregen en toen heb ik niet mijn beste prestatie neergezet. Onder de nieuwe trainer wacht ik op mijn kans. Ik respecteer de visie van Bos. Ik heb nog steeds ambitie en wil dat de laatste zes wedstrijden tonen.”

Bron: Omroep Gelderland 21-03-2009

Vitesse verliest van matig PSV

In een draak van een wedstrijd heeft een ongeïnspireerd Vitesse met 2-0 verloren van PSV.

De wedstrijd was uitermate gezapig. PSV opende de score via een kopbal van Afellay, die slim wegliep bij Van der Struijk. Verder figureerde Vitesse tegen het ook zeer matige PSV. Allleen Paul Verhaegh speelde redelijk.

Na rust profiteerde Toivonen bijna van een misverstand, maar via Velthuizen kwam de bal op de paal. Het bleef een vervelende vertoning. Na gepruts bij Vitesse achterin maakte Toivonen 2-0. Daarna speelden beide elftallen de bal zinloos rond zonder veel doelgevaar.

Bron: Omroep Gelderland 21-03-2009

Dejan Curovic wil hogerop met Zemun

In de recente historie was geen voetballer zo populair bij de supporters van Vitesse als Dejan Curovic. De voormalige publiekslieveling leeft inmiddels weer in Servië, waar hij werkzaam is bij zijn vroegere club FK Zemun. „Ik ben er technisch directeur, hoofd opleidingen, alles”, zegt DJ Superstar.

We ontmoeten hem op De Slenk, de trainingsaccommodatie van Vitesse op sportcentrum Papendal. De 40- jarige Curovic blijkt weinig veranderd, vergeleken met de aanvaller die in de jaren negentig de cultstatus bereikte in Arnhem. Altijd verschijnt de lach op zijn gezicht, altijd zijn z’n woorden doordrenkt met zelfverzekerdheid.

Hij was lang niet in Nederland geweest, merkt Curovic op, wanneer hij verhaalt over zijn drukke baan in Zemun, dicht bij de hoofdstad Belgrado. „Sinds tweeënhalf jaar werk ik daar”, aldus Curovic. „ Zemun is een kleine club. We spelen in de derde divisie en staan bovenaan. We willen hogerop en dat ziet er nu dus goed uit.”

Na de degradatie van FK Zemun in 2007 werd Curovic betrokken bij de wederopbouw van de club waar hij zijn loopbaan begon. „ De eigenaar had schulden, we zijn helemaal opnieuw begonnen”, geeft Curovic aan. „Het gaat er bij ons anders aan toe dan hier in Nederland. We hebben een grote sponsor. Die man stopt veel geld in de club en hij neemt de beslissingen. Zo gaat dat in Belgrado.”

„Maar over voetbalzaken ben ik de baas”, voegt hij daar aan toe. „Ik ben technisch directeur, hoofd opleidingen. En ik heb alle selectieteams al wel getraind. Een of twee dagen per week sta ik nog steeds op het veld met de spitsen.”

Elke twee maanden vliegt hij voor een paar dagen naar Arnhem. Dan gaat hij even een bakkie doen op De Slenk, dan bezoekt hij een wedstrijd van Vitesse . Hij volgt het wel en wee van zijn oude club nauwlettend. „ Onze kracht was dat het altijd moeilijk was te winnen van Vitesse in Gelredome. Dat is het echte Vitesse . Nu hebben Theo Bos en Marc van Hintum belangrijke functies bij de club. Zij hebben een Vitesse – hart. Dat is heel belangrijk.”

Curovic heeft zijn huis in Arnhem al jaren geleden van de hand gedaan. „ Als ik nu in Arnhem ben, dan logeer ik bij een vriend.” En vrienden in Arnhem, dat kan voor de gewezen scherpschutter geen probleem zijn. Of, zoals Curovic het zelf verwoordt: „Ik blijf een Arnhemmer. Dat gaat nooit veranderen. Zoals ik ook altijd een Vitessenaar zal zijn. Toen ik bij FC Groningen voetbalde, wist iedereen dat ik voor Vitesse was. Ik ben een eerlijke man. Ik ben Vitesse . En ik ben Arnhem.” Was getekend: DJ Superstar.

Bron: De Gelderlander 21-03-2009

Bos bevrijdt Van der Struijk en gunt hem een sleutelrol

De gebeten hond tegen NAC is voorbestemd een sleutelrol te spelen tegen PSV. Frank van der Struijk moet vanavond (19.45 uur, Philips Stadion) namens Vitesse het gevaar Ibrahim Afellay van PSV intomen of liever nog helemaal bedwingen. Van der Struijk werd vorige week in het thuisduel tegen NAC al na 36 minuten geslachtofferd door zijn trainer Theo Bos. De 23-jarige verdediger zakte op links door het ijs en was vervolgens zo boos dat hij na afloop direct het stadion verliet.

Bos hoopt hem met een boete en een nieuwe, uitdagende klus tegen PSV terug op het rechte pad te krijgen. „Ik ben wel gaan nadenken over Van der Struijk op links”, bekende Bos gistermiddag. „ Ook heb ik er met Frank over gesproken. Hij heeft bij Willem II een heel seizoen op links gespeeld en dat ging hem prima af. Misschien heeft hij nu te weinig tijd gehad om eraan te wennen. Je moet je daar wel goed bij voelen en dat is duidelijk niet het geval”, aldus de trainer, die snel een nieuwe taak vond voor de rechtsbenige speler.

Bos wil de drie Eindhovense ‘angels’ Nordin Amrabat, Ibrahim Afellay en Balász Dzsudzsák lamleggen. „Frank heeft vaak op Afellay gespeeld en kent hem door en door. Hij moet hem aan banden leggen. Daarvoor is hij beter geschikt dan Sansoni, dat is een speler die positioneel verdedigt en Afellay minder volgt. Dat zou betekenen dat Afellay veel aan de bal komt en dat moet je juist niet hebben.” Bos luisterde ook naar de speler zelf. „Hij vindt zichzelf ook geschikt voor deze rol. Dat is natuurlijk belangrijk. Je hebt iemand nodig die Afellay de hele wedstrijd dekt, er heel kort op zit, irritant is. Alleen zo speel je hem uit de wedstrijd. De andere twee angels zijn voor de backs.”

Bos laat Jeroen Drost terugkeren als linksback en posteert de jonge Kevin van Diermen ( 19) centraal in de verdediging, zijn eerste basisplaats dit seizoen. „Kevin heeft het al veel langer verdiend om te spelen. Hij speelt sterk in het tweede, maar ik had gewoon weinig klagen over Sprockel en Drost in het centrum en dat heb ik nog steeds niet.”

Bos kan zaterdagavond niet beschikken over de geblesseerden Nicky Kuiper en Dalibor Stevanovic en de geschorsten Nicky Hofs en Rogier Molhoek. De door een knieblessure (meniscus en kraakbeen) uitgeschakelde reservedoelman Ronald Graafland wordt vervangen door Eloy Room.

Opstelling PSV (vermoedelijk): Isaksson; Culina, Marcellis, Bréchet, Salcido; Amrabat, Méndez, Afellay, Simons, Dzsudzsák; Toivonen.

Bijzonderheden: Eerste duel in Gelredome: 1-1 (0-1). Amrabat 0-1, Tarvajärvi 1-1.

Bron: De Gelderlander 21-03-2009

Proftak Vitesse: ‘Spijtig’

De clubleiding van de BVO Vitesse laat weten het ‘zeer spijtig’ te vinden ‘dat Vitesse 1892 niet meer bestaat’. ‘Het blijft onze moedervereniging’.

‘De splitsing tussen amateurs en profs in 1984 is juist tot stand gekomen om ieders toekomst te garanderen. Bijzonder jammer dat het bestaansrecht van de club onvoldoende is gebleken. Zeker omdat 1892 en Valkenhuizen een sociale functie vervullen’.

Vitesse heeft woensdag een gesprek gevoerd met ‘vertegenwoordigers van Vitesse 1892’ over de gezamenlijke historie van de clubs, zo laat de profclub weten. ‘Er zijn verschillende scenario’s besproken. De vertegenwoordiging van 1892 komt hier zeer binnenkort op terug’

Bron: De Gelderlander 20-03-2009

Bos wil angel Afellay uitschakelen

Vitesse-trainer Theo Bos wil de angel uit het spel van PSV, lees Ibrahim Afellay, halen met Frank van der Struijk.

Bos: “Frank heeft aangegeven dat hij vaker tegen Afellay heeft gespeeld bij Willem II. Hij voelt zich goed op die positie. Als linksback voelde hij zich niet lekker.”

De groep heeft de wanprestatie tegen NAC Breda (0-3) geëvalueerd. “De spelers waren zelfkritisch. Er was een tekort aan arbeid en niveau. Tegen PSV moet je geloven dat er wat te halen valt en in balbezit proberen iets zelf af te dwingen”, stelt Bos.

Bron: Omroep Gelderland 20-03-2009

Drie Vitessenaren in Nederland B

KNVB-coach Johan Neeskens heeft drie spelers van Vitesse geselecteerd voor Nederland B: Piet Velthuizen, Paul Verhaegh en Ricky van Wolfswinkel.

Ook Excelsior-doelman Erwin Mulder uit Pannerden, Enspijker Erik Pieters (PSV) en Wageninger Peter Wisgerhof (FC Twente) zitten bij de selectie. Nederland B speelt op 27 maart in Ahlen een oefenwedstrijd tegen Jong Duitsland en op 31 maart in Kerkrade een oefenduel tegen Jong Italië.

Bron: Omroep Gelderland 20-03-2009

Van Diermen kent geen zenuwen

Kevin van Diermen staat zaterdag voor het sinds ruim een jaar in de basis van Vitesse. Toch heeft hij absoluut geen last van zenuwen. “Alleen gezonde wedstrijdspanning”.

De verdediger viel dit seizoen slechts drie keer in. “Dat wil niet zeggen dat ik heb stilgestaan. Voor mijn gevoel heb ik me doorontwikkeld, maar ik kreeg tot nu toe geen kans. Het is ook niet zo gemakkelijk om je in de verdediging in de basis te spelen.”

“Er was wel belangstelling om mij te huren, maar dat wilde ik niet. Zeker niet nadat Theo Bos trainer werd. Toen wilde ik voor mijn kans gaan.”

Bron: Omroep Gelderland 20-03-2009

Theo Bos gooit ploeg flink om

Vitesse-trainer Theo Bos gooit zijn ploeg flink om voor het duel tegen PSV. Zo staat Kevin van Diermen in de basis en speelt Frank van der Struijk op het middenveld.

Nicky Hofs en Rogier Molhoek zijn geschorst, Dalibor Stevanovic (voet) is geblesseerd. Thuis speelde Vitesse 1-1 tegen PSV, dat de laatste vier jaar drie keer de kampioenswedstrijd tegen de Arnhemmers speelde. Dat is nu niet aan de orde.

Vermoedelijke opstelling: Velthuizen; Verhaegh, Sprockel, Van Diermen,Drost; Claudemir, Van der Struijk, Sansoni; Kolk, Van Wolfswinkel, Nilsson.

Bron: Omroep Gelderland 20-03-2009

Terriër van Vitesse bijt terug
Sébastien Sansoni leeft op onder Theo Bos
‘Hans Westerhof heeft mij als voetballer vermoord’

Ondanks twee slechte wedstrijden op rij lijkt Vitesse het gevaar van degradatie inmiddels inmiddels te hebben afgewend. Symbolisch voor het nieuwe Vitesse is het spel van Sébastien Sansoni (31). De Fransman die zich vóór de winterstop door toenmalig coach Hans Westerhof nog gekleineerd voelde als verdediger speelt onder Theo Bos als een volwassen middenvelder. Intussen tast hij nog in het duister over de toekomst. ‘Het lijkt wel dat ze mijn eerste twee jaar hier vergeten zijn.’

lees verder...

Bron: VI nr 12 2009

Nilsson wil duidelijkheid van Vitesse

De afwachtende houding van Vitesse met betrekking tot het verlengen van de contracten valt niet goed bij een tweetal spelers van de Arnhemse ploeg. Lasse Nilsson (26) wordt momenteel gehuurd van het Franse Saint-Etienne en hoopt snel duidelijkheid te hebben over zijn toekomst. Ook Sébastien Sansoni (31) wacht nog altijd op toenadering van Vitesse, nadat technisch directeur Marc van Hintum onlangs liet weten graag alsnog met de Fransman om de tafel te gaan zitten. De Arnhemse clubleiding wil het liefst zo lang mogelijk wachten met beslissingen om tegenvallers – bijvoorbeeld op blessuregebied – daarmee te voorkomen. Sansoni, bij wie eerdere besprekingen over een nieuw contract op niets uitliepen, zegt in een interview in deze VI de huidige gang van zaken raar te vinden en ook Nilsson hoopt op een snel besluit van Vitesse. De Zweed moet ongeveer anderhalf miljoen euro kostenende vraag is of de Arnhemse club dat op dit moment kan ophoesten. ‘Over bedragen praat ik niet; zegt de aanvaller. ‘Maar ik wil straks wel weten waar ik aan toe ben. Terug naar Saint-Etienne is voor mij geen optie, het liefst blijf ik in Nederland. Vitesse is een mooie club, maar als ze niet duidelijk aangeven dat ze me willen, moet ik verder kijken.

Bron: VI nr 12 2009

Gladbach onder de indruk van Velthuizen

Vitesse moet voor komend seizoen ernstig rekening houden met een probleem in het doel. De kans is aanwezig dat de Arnhemmers na deze voetbaljaargang op zoek moeten naar twee nieuwe keepers. Een afscheid van Piet Velthuizen (20) is nabij. Naast de nodige binnenlandse interesse heeft ook Borussia Mönchengladbach inmiddels zijdelings belangstelling in de Nijmegenaar getoond. De tegen degradatie vechtende club uit de Bundesliga is zeer onder de indruk van de compleetheid van Velthuizen. Vitesse zelf staat ook niet afwijzend tegenover een transfer van het talent. En waar de Arnhemmers in Ronald Graafland (29) aanvankelijk een uitstekende stand-in voor Velthuizen zagen, is het nog maar de vraag of hij nog terugkeert. Bij een operatie aan zijn linkerknie is gebleken dat de sluitpost niet alleen last heeft van zijn meniscus, maar is ook de vrees voor kraakbeenletsel gerezen. Graafland moet wederom onder het mes.

Bron: VI nr 12 2009

Vitesse 1892 is failliet

De oudste amateurvoetbalclub van Arnhem en de moedervereniging van de profclub, kan niet aan haar betalingsverplichtingen voldoen. Het bestuur heeft zelf woensdagavond laat na een algemene ledenvergadering de stekker eruit getrokken.

De KNVB is in het begin van de donderdagmiddag middels een e-mail officieel op de hoogte gesteld. Omdat het interim-bestuur van de Arnhemse amateurvoetbalclub een doorstart uitsluit, zullen alle elftallen onmiddellijk uit de competitie worden teruggetrokken. Daarmee komt de competitie in de vijfde klasse F compleet op de kop te staan. Alle uitslagen, ook uit niet afgewerkte periodes, worden geschrapt.

Vitesse 1892 speelt met drie seniorenelftallen en een A-jeugdteam in competitieverband. Voor de pupillen (E en F) wordt een oplossing gezocht. De club hoopt op een akkoord met de KNVB om die teams op het complex van buurman ESCA te laten voetballen. Vitesse 1892 was met ESCA in bespreking over een fusie op sportpark Valkenhuizen. De schulden zijn echter zo hoog dat bestuursleden het niet verantwoord achten door te gaan.

Volgens een woordvoerder van de club gaat het om een schuld 25.000 tot 30.000 euro die maandelijks met sprongen toeneemt. Vitesse 1892 heeft achterstallige betalingen aan gemeente (huur, gas, water en licht) en aan Heineken (een lening). Ook is er een contributieachterstand bij een groot aantal leden.

Reddingspogingen in de laatste maanden zijn op niets uitgelopen. Vitesse 1892 is de oudste club van Arnhem. In 1984 splitste de club zich af van de profs van sbv Vitesse. Het erfgoed van de amateurs komt terecht in het Home of History in Gelredome.

Bron: De Gelderlander 19-03-2009

Nog plaatsen vrij naar Hannover!

Voor de reis naar Hannover voor het vriendschappelijke duel tegen Hannover ’96 zijn nog plaatsen vrij in de bus die door de SV georganiseerd wordt. Uitsupporters kunnen bij de uitwedstrijd tegen PSV van aanstaande zaterdag zich nog opgeven en direct betalen.

Je kunt je ook nog opgeven door een mail te sturen aan: de Supportersvereniging en bij de bus naar Hannover te betalen.

De prijs van de reis inclusief een toegangskaartje is 40 voor volwassenen en 35 euro voor jeugd tot 15 jaar. De vertrektijd is 8.30 uur vanaf Gelredome waardoor we rond 13.00 in Hannover aankomen. We vertrekken rond 16:30 weer uit Hannover en zullen vermoedelijk rond 21:00 weer terug zijn in Arnhem. SV buscommissie.

Bron: SV maart 2009

Stevanovic mikt op duel met Graafschap

ARNHEM – Dalibor Stevanovic verwacht dat hij zondag 5 april zijn rentree kan maken voor Vitesse in de thuiswedstrijd tegen De Graafschap. De Sloveense middenvelder herstelt voorspoedig van zijn voetblessure, waardoor hij het duel met NAC (0-3) moest missen. Stevanovic heeft af moeten zeggen voor de WK- kwalificatieduels van Slovenië met Tsjechië (28 maart) en Noord-Ierland (1 april).

Bron: De Gelderlander 19-03-2009

Genaro Snijders hervat groepstraining Vitesse

ARNHEM – Genaro Snijders heeft gisteren de groepstraining hervat bij Vitesse . De snelle aanvaller liep eerder deze maand een scheurtje in zijn hamstring op, tijdens de wedstrijd van Jong Vitesse tegen Jong Heerenveen. Snijders (19) is zaterdag normaal gesproken inzetbaar in de uitwedstrijd tegen PSV. Onlangs tekende hij zijn eerste contract, tot medio 2011.

Bron: De Gelderlander 19-03-2009

Forse boete voor Van der Struijk

Vitesse-speler Frank van der Struijk heeft een boete gekregen, omdat hij na de wedstrijd tegen NAC direct het stadion heeft verlaten. “Dat is heel slecht, hij heeft dus een forse boete gekregen”, verklaart trainer Theo Bos. “Hij heeft de wedstrijd nog wel in het stadion gekeken, maar is daarna meteen weggegaan. En dat is tegen de regels.” Van der Struijk werd al tijdens de eerste helft gewisseld door Bos. “Maar hij was niet de enige die een mindere wedstrijd speelde. De spelers gaven dat achteraf ook toe. Laten we hopen dat het een incident is geweest.”

Bron: Omroep Gelderland 18-03-2009

Supportershome in stadion blijkt lastig

Het blijkt niet eenvoudig om voor de aanhangers van Vitesse een permanent supportershome in stadion GelreDome te maken. De club verwachtte begin dit jaar duidelijkheid te kunnen geven, maar de zaak blijkt daarvoor te ingewikkeld. “Er is een aantal ideeën over een home in GelreDome , en daar wordt nog steeds naar gekeken”, zegt Vitesse-woordvoerster Ester Bal. “Er zijn gesprekken gaande, maar er is niet direct zicht op een oplossing”, aldus Bal.

De Supportersvereniging Vitesse heeft nu als tijdelijk onderkomen Supportershome Monnikenhuize, aan de zuidoostkant van GelreDome. Dat is in 2004 gerealiseerd met de bepaling dat het na vijf jaar zou verdwijnen. Aan het einde van dit voetbalseizoen verloopt de vergunning.

De supporters maken zich niet ongerust, zegt woordvoerder Niels van der Graaff. “Vitesse trekt er hard aan”, zegt hij. “Bovendien hebben gemeente, Vitesse en GelreDome bij het reddingsplan van 2003 beloften gedaan. ”

De voorkeur van de fans gaat uit naar een eigen home onder de Noord Tribune van het stadion. Dat levert wel beveiligingsproblemen op, omdat juist op die tribune het vak voor de uit-supporters is.

” Misschien moet je dan spiegelen, maar zover is het nog niet”, zegt Van der Graaff. De harde kern van de Vitesse-supporters zou dan naar Noord verhuizen, en het uit- vak naar de Zuid Tribune. Daaronder is niets mogelijk omdat het veld er onderdoor moet kunnen.

Een nieuw home, dat eigenlijk al bij de bouw van GelreDome gerealiseerd zou worden, begint wel urgent te worden, zegt Van der Graaff. “Wij verwachtten de komende maanden wel een doorbraak, maar het is ingewikkeld.” Veiligheid is een probleem, maar het supportershome moet ook betaalbaar zijn. Het eventueel ‘omdraaien’ van de tribunes aan de korte kant is kostbaar. De ruimte onder de Oost Tribune zou ook geschikt zijn, maar het is nog altijd niet duidelijk wie het eigendomsrecht heeft op de grond.

Bron: De Gelderlander 18-03-2009

Raad is het eens over geheime stukken Vitesse

De Arnhemse gemeenteraad neemt maandag definitief een besluit over de openbaarheid van de geheime stukken bij het Vitesse-rapport. Het besluit wordt achter gesloten deuren genomen, de inhoud wordt direct openbaar.

De raad sprak gisteravond in beslotenheid over zo’n achthonderd geheime stukken waarop het rapport is gebaseerd. Rond kwart voor tien werden alle buitenstaanders verzocht de zaal te verlaten.

Uit de reacties na afloop lijkt het of de fracties het redelijk eens zijn. “De angel is er wel zo’n beetje uit”, zei Jan de Wit van D66, die na de vergadering als eerste naar buiten kwam. “Maar, het was een besloten vergadering en ik weet zo onderhand niet meer wat ik wel en niet mag zeggen.”

Wieneke de Waard van GroenLinks had minder moeite met deze afweging: ” Geheim is geheim.” De raadsmeerderheid die er vorige week leek te zijn voor openbaarmaking van de stukken, is volgens SP’er Gerrie Elfrink niet verdwenen na de toelichting van het college. “De SP is in ieder geval niet op andere ideeën gebracht. Ik vond het overigens niet erg overtuigend wat het college bracht.”

Volgens PvdA’er Rudi Rikken is de raad meer aan het woord geweest dan het college. “Over de inhoud kan ik door de vertrouwelijkheid niets zeggen. Wel is de raad volgens mij eensgezind over de te bewandelen weg.”

Bron: De Gelderlander 17-03-2009

Theo Bos neemt verantwoordelijkheid

Vitesse verloor zaterdag de thuiswedstrijd tegen NAC kansloos met 0-3. Vitesse trainer Theo Bos nam zijn verantwoordelijkheid en kwam na de persconferentie in GelreDome gelijk naar het supportershome Monnikenhuize. Daar gaf hij de interviewer nauwelijks de kans een vraag te stellen. Hij pakte de microfoon en bood namens zijn spelersgroep aan de aanwezige supporters zijn excuses aan. “Wij hebben collectief gefaald en daar voel ik mij verantwoordelijk voor. Ik kom hier liever na een winstpartij op Ajax, maar dat is te makkelijk”, zo lichtte hij toe. Er klopte vandaag weinig van en dat werpt ons ver terug. Je kunt een keer minder zijn, maar niet op deze manier.”

Op de vraag wat Theo voor ogen stond om uit dit dal te komen, was hij duidelijk. “De beste spelers zullen volgende week tegen PSV in het elftal staan. Iedereen maakt dus weer een gelijke kans.” Hij beaamde dat het tot wijzigingen in zijn basis kon leiden.
Theo Bos keek ook vooruit. “Ik zeg iedereen nu toe dat de eerstvolgende thuiswedstrijd tegen De Graafschap er een team staat dat strijd en inzet levert en er vol voor gaat. Dat wordt een wedstrijd waarin de ploeg zich in Arnhem kan revancheren en waar maar een resultaat telt: de volle winst.”
Julian Jenner zit op zijn kans te wachten. “Ik krijg nu af en toe speelminuten”, zei de invaller die om tactische redenen in de 36 ste minuut voor Frank van der Struijk binnen de lijnen kwam. “Dan probeer ik een basis plaats af te dwingen.” Van spijt dat hij kampioenskandidaat AZ had verruild voor Vitesse, wilde Jenner niets weten. “Ik heb met mijn volle verstand drie jaar in Arnhem getekend en daar heb ik geen moment spijt van. Ik ga zeker bij Vitesse slagen.”

Theo Bos nam in het supportershome nog ruim de tijd om met de aanwezige supporters is discussie te gaan. Namens de spelersgroep spendeerde hij een vat bier als pleister op de wonde.
Op de foto de gelukkige winnaar van het gesigneerde Vitesse thuisshirt Rudi Kruis.

Bron: SV 16-03-2009

Vitesse ook met Bos door ondergrens
Arnhemse ploeg krijgt de hoon van record aantal bezoekers.

Vitesse kan ook met de nieuwe trainer Theo Bos door de ondergrens zakken. Voor een re­cord- aantal toeschouwers dit sei­zoen (24.076) werd de thuisploeg in Gelredome weggevaagd door NAC: 0-3.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 16-03-2009

Nilsson kost Vitesse anderhalf miljoen
Zweedse huurling van Saint-Etienne wil bij Arnhemse club blijven.

Vitesse kan Lasse Nils­son voor ongeveer anderhalf mil­joen euro definitief overnemen van Saint-Etienne. De Zweedse huurling wil graag bij de Arnhem­se club blijven. „Eind april wil ik weten waar ik aan toe ben”, zei de 27-jarige aanvaller zaterdag na de nederlaag in Gelredome tegen NAC Breda (0-3).

lees verder...

Bron: De Gelderlander 16-03-2009

Sansoni gaat met Vitesse om de tafel
Club en speler praten over verlenging van het aflopende contract.

Vitesse en Sébastien San­soni gaan later deze maand met el­kaar om de tafel om te praten over een nieuw contract. De huidige verbintenis van de 31-jarige Frans­man loopt na dit seizoen af.

„Ik wil Sansoni graag bij de selec­tie houden”, zei Vitesse-trainer Theo Bos zaterdag na de thuisne­derlaag tegen NAC Breda. „Maar dan moet hij niet zo spelen als van­daag. Normaal is hij stukken be­ter.”

Sansoni gaf zaterdag nog maar eens aan dat hij het liefst een nieuw contract tekent in Arnhem. „Een maand geleden heeft Vitesse iets gezegd in de pers dat we zou­den gaan praten, maar ik heb zelf nog niets gehoord. Ik wacht op Vit­esse”, aldus de voormalig wereld­kampioen beachvoetbal. „Ik ben 31 jaar, misschien teken ik straks mijn laatste contract als profvoet­baller. Ik moet aan mijn familie denken. Het hangt af van het con­tract, maar ik zie niet in waarom ik niet bij Vitesse zou blijven.” Sansoni ging tegen NAC ten onder tijdens de collectieve wanprestatie. „We moeten elke week vechten, zoals we dat doen als we spelen te­gen Ajax of Heerenveen”, zo ver­klaarde hij de wanprestatie. „Wij zijn geen grote club, die gemak­zuchtig kan voetballen en dan toch de wedstrijden wint. Dat heb­ben we helaas vandaag kunnen zien.”

Bron: De Gelderlander 16-03-2009

Vitesse speelt nog vier partijen buitenshuis

ARNHEM – Vitesse speelt in de slot­fase van de competitie nog vier keer buitenshuis. De Arnhemse ploeg is nog drie keer actief in Gel­redome. Op papier lijkt het uitpro­gramma loodzwaar, met bezoeken aan PSV, Groningen en AZ. Het programma van Vitesse: PSV uit ( zaterdag 21 maart), De Graafschap thuis (zondag 5 april), FC Gronin­gen uit (zondag 12 april), AZ uit (zaterdag 18 april), FC Utrecht thuis (zondag 26 april), Heracles thuis (zondag 3 mei) en ADO Den Haag uit (zondag 10 mei).

Bron: De Gelderlander 16-03-2009

Nicky Kuiper mikt op Vitesse- De Graafschap

ARNHEM – Nicky Kuiper hoopt over drie weken thuis tegen De Graafschap weer inzetbaar te zijn voor Vitesse. De verdediger ( 19) liep ruim twee weken geleden een enkelblessure op tijdens de trai­ning en miste de duels tegen Feye­noord (2-2), Volendam (0-1) en NAC (0-3). De uitwedstrijd bij PSV, zaterdag, komt te vroeg. Een week later speelt Vitesse in het vrije weekeinde een oefenduel bij Hannover 96. „Ik ga ervan uit dat ik er over drie weken tegen De Graafschap bij ben”, aldus Kuiper.

Bron: De Gelderlander 16-03-2009

Vitesse mist ook Hofs en Molhoek tegen PSV

ARNHEM – Trainer Theo Bos van Vitesse kan zaterdagavond in het competitieduel tegen PSV geen be­roep doen op zijn middenvelders Nicky Hofs en Rogier Molhoek. Beide spelers kregen zaterdaga­vond tegen NAC (0-3 in Gelred­ome) hun zevende gele kaart van het seizoen. Zij zijn automatisch voor één duel geschorst. Ook links­back Nicky Kuiper (enkelblessure) en middenvelder Dalibor Stevano­vic ( breuk in de voet) zijn zaterdag in Eindhoven sowieso niet inzet­baar.

Bron: De Gelderlander 16-03-2009

Theo Bos niet te spreken over inzet

De uitslag deed het natuurlijk al vermoeden, maar na afloop was hoofdtrainer Theo Bos niet mild in zijn analyse. Met name de overtuiging en het voor elkaar willen werken was volgens Bos totaal niet aanwezig. ‘Een collectief falen’, zo sprak Bos tijdens de persconferentie. “In de eerste tien minuten deden we het goed en kregen we na een goede actie van Nilsson een uitstekende kans via Claudemir. Daarna kwamen we veelvuldig in de problemen door de opkomende backs van NAC. Dat gevaar wisten we van tevoren, maar we pakten het gewoonweg niet goed op. “Er zat geen overtuiging in het doordekken en in het druk zetten. Met die instelling en strijdwijze speel je hier Ajax met 4-1 volledig van de mat, maar vanavond liet iedereen het maar gebeuren. En dat ook nog eens voor een vol stadion.”

“Het was een collectief falen. Natuurlijk, slecht spelen kan altijd, maar dat ze zo weinig voor elkaar over hadden, daar begrijp ik niets van. Winnen doe je met z’n allen en dan loop je gezamenlijk de polonaise, maar dat geldt ook als je verliest. Ook dat doe je met z’n allen”, aldus een teleurgestelde Bos. “We wilden graag naar boven kijken, maar de realiteit is dat we gewoon weer naar beneden moeten kijken.”

Bron: Vitesse.nl 15-03-2009

Vitesse gaat af tegen NAC

Vitesse verwelkomde gisteravond liefst 24.000 bezoekers, een seizoenrecord. Maar de uitgelaten massa kwam zwaar bedrogen uit: een onbetwiste thuisnederlaag tegen NAC (0-3) en het eerste thuisverlies sinds eind oktober (0-2 tegen Twente). Collectief falen, zo hekelde de Arnhemse trainer Theo Bos de wanprestatie. “Je kan een keer slecht spelen. Maar dat spelers niets voor elkaar over hebben en elkaar gewoon laten stikken, is ongelooflijk en kan niet”. Het hoger geklasseerde NAC pakte het duel in de Gelredome slimmer aan. De Brabantse zege kondigde zich al voor rust aan: 0-1 van Nourdin Boukhari (21e minuut). De thuisclub leek het verlies van vorige week bij Volendam nog niet te hebben verwerkt. In de tweede helft counterden de bezoekers naar een ruime winst: 0-2 Anthony Lurling (49e) en 0-3 Csaba Feher in de (58e). Vitesse verdedigde slordig en ongeconcentreerd, en ontsnapte aan een afstraffing in de stijl van een kansloze degradatiekandidaat. “We moeten nu toch weer naar beneden kijken”, realiseerde Bos zich maar al te goed.

Vitesse-NAC 0-3 (0-1). 21. Boukhari 0-1, 49. Lurling 0-2, 58. Feher 0-3. Scheidsrechter: Kuipers. Toeschouwers: 24.076. Gele kaart: Molhoek (Vitesse), Boukhari (NAC).

Vitesse: Velthuizen; Verhaegh, Sprockel, Drost, Van der Struijk (36. Jenner); Claudemir, Sansoni, Hofs, Molhoek; Kolk, Nilsson (68. Van Wolfswinkel).

NAC: Ten Rouwelaar; Feher, Loran, Zwaanswijk en Gorter; Kolkka, Gilissen (86. Valles) en Kwakman; Cairo, Lurling (74. Reuser) en Boukhari (64. Amoah).

Bron: De Telegraaf 15-03-2009

Sansoni weet niet wat Vitesse wil

Sebastien Sansoni heeft geen idee of zijn toekomst bij Vitesse kan liggen. De clubleiding laat hem al tijden in het ongewisse.

“Ik hoor niks. Er stond een maand geleden iets in Voetbal International, maar tegen mij zeggen ze niks. Of ik wil blijven, hangt af van het contract dat ze me eventueel zouden aanbieden. Ik denk vooral aan mijn familie.”

Het contract van de Fransman loopt af. Technisch directeur Marc van Hintum zwijgt in alle toonaarden. trainer Theo Bos is veel duidelijker. “Ik wil verder met Sansoni, als dat binnen de mogelijkheden ligt van de club.”

Bron: Omroep Gelderland 14-03-2009

Bos: we gooien goed gevoel zo weg

Theo Bos ging flink tekeer na de 3-0 nederlaag van Vitesse tegen NAC. “We lieten elkaar stikken.”

Vitesse speelt de rest van het seizoen nu om des keizers baard. “We gooien niet alleen het seizoen weg, maar ook het goede gevoel. Wat een ongelooflijk contrast met de wedstrijden tegen Ajax en Heerenveen en in mindere mate ook Roda JC en NEC. We weten blijkbaar niet meer waar we vandaan komen.”

Bos wenst een dergelijke instelling niet meer te zien in het vervolg van dit seizoen. “Ik wil alleen werken met jongens die weten dat ze het zich niet kunnen permitteren om zo te spelen.”

Bron: Omroep Gelderland 14-03-2009

Molhoek: omhoog kijken is voorbij

Rogier Molhoek was enorm teleurgesteld na de 3-0 nederlaag van Vitesse thuis tegen NAC.

“Dit was een klote-avond voor Vitesse. We stonden in een stukje niemandsland van waaruit we nog omhoog konden kijken, maar nu niet meer. We moeten nu zelfs nog omlaag kijken.”

De middenvelder spaarde ook zichzelf niet. “Ik baal echt over mijn eigen prestatie, die was zwaar onder de maat. En zeker tegen mijn oude ploeg NAC had ik meer willen laten zien. En dan ben ik volgende wedstrijd ook nog eens geschorst. En ook als team functioneerden we niet goed.”

Bron: Omroep Gelderland 14-03-2009

Vitesse vernederd door NAC: 0-3

Het seizoen voor Vitesse eindigt kleurloos na een vernedering door NAC. Het werd een kansloze 0-3.

In een vrijwel vol Gelredome begon Vitesse met een weergaloze actie van Nilsson, maar het leverde geen treffer op. NAC nam het initiatief over en Boukhari scoorde met een prachtige stiftbal. Bos greep in en wisselde de opzichtig falende Van der Struijk.

Meteen na rust bekroonde Lurling een subtiele actie met een treffer: 0-2. De vernedering werd compleet met een treffer van Feher. Vitesse had nog kansen via Jenner en Kolk, maar de ploeg maakte een desolate indruk.

Bron: Omroep Gelderland 14-03-2009

Vitesse geeft niet thuis

In een wedstrijd, die nooit een echte wedstrijd werd, heeft Vitesse zaterdagavond in een goed gevuld GelreDome kansloos met 3-0 verloren van NAC Breda. De spelers kregen geen moment vat op de tegenstander, maar ook niet op het eigen spel. Het was veruit de minste wedstrijd onder leiding van hoofdtrainer Theo Bos.

Al na vier minuten kreeg Lasse Nilsson het publiek op de banken en leek Vitesse goed uit de startblokken te komen. De Zweed omspeelde fraai twee tegenstanders, maar zijn voorzet kon niet goed worden geraakt door Claudemir. Daarmee was het eigenlijk gedaan met de aanvalsdrang van Vitesse. De ploeg was overal op het veld steeds een stapje te laat en was een stuk minder scherp dan in voorgaande duels. NAC Breda mocht daardoor gemakkelijk voetballen en na enkele speldenprikjes lobde Nourdin Boukhari halverwege de eerste helft op subtiele wijze de 0-1 over Piet Velthuizen.

Theo Bos wisselde in de 36e minuut Julian Jenner voor Frank van der Struijk om daarmee de veldbezetting voor elkaar te krijgen. Buiten een tweetal afstandsschoten van Paul Verhaegh en Rogier Molhoek kwam Vitesse voor rust niet. In het eerste kwartier na rust besliste NAC Breda het duel. In de 49e minuut mocht Anthony Lurling na zwak verdedigen alleen op Piet Velthuizen afkomen en prikte de bal in de verre hoek: 0-2. Tien minuten later kopte Csaba Feher de bal simpel uit een voorzet achter de kansloze Velthuizen: 0-3.

De derde goal was exemplarisch voor de zwakke prestatie van Vitesse zaterdagavond. Vanaf de zijkant mochten de Brabanders vrijuit voetballen en middenvelder Feher werd vervolgens door niemand opgepakt. In de resterende dertig minuten probeerden de Arnhemmers zich nog wel terug te knokken. Zo zeilde een knap schot van Paul Verhaegh richting de kruising, maar de aanvoerder had alle pech van de wereld en zag zijn inzet via de paal uit het doel stuiteren.

Het enige gevaarlijke moment van de aanvallers tegen het achterover leunende NAC Breda kwam van de voet van Santi Kolk. Pas een kwartier voor tijd wist de aanvaller zich te onderscheiden met een knappe volley, maar doelman Ten Rouwelaar hield zijn doel schoon. Doordat ook Piet Velthuizen nog enkele knappe reddingen verrichtte, bleef het bij een 0-3 eindstand. Het was helaas gewoonweg niet de avond van Vitesse. Het was ook zeker niet de manier waarop Theo Bos zijn ploeg had zien willen voetballen.

Bron: Vitesse.nl 14-03-2009

SV organiseert busreis naar Hannover ’96.

Op zaterdag 28 maart aanstaande organiseert de SV op verzoek van een aantal trouwe uitsupporters een busreis naar Hannover ’96 voor de oefenwedstrijd van Vitesse.

De vertrektijd is 8.30 uur vanaf Gelredome waardoor we rond 13.00 in Hannover aankomen. We vertrekken rond 16:30 weer uit Hannover en zullen vermoedelijk rond 21:00 weer terug zijn in Arnhem.

De prijs van de reis inclusief een toegangskaartje is 40 voor volwassenen en 35 euro voor jeugd tot 15 jaar.

Mocht je reeds hebben ingeschreven voor deze busreis dan verzoeken we je om zaterdag 14 maart bij de thuiswedstrijd tegen NAC te melden bij Merchandising shop op Oost om daar je betaling te doen. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Diegene die nog mee willen, kunnen zich op Oost aanmelden en direct betalen. Let wel VOL=VOL.

SV-buscommissie.

Bron: SV 11-03-2009

Connexxion zet geel-zwarte vlaggen weer op de bus

Met ingang van zaterdag 14 maart wordt een oude Arnhemse traditie hersteld. De stadsbussen zullen op dagen dat Vitesse haar thuiswedstrijden speelt weer worden voorzien van een geel-zwarte vlag. Erelid Bart Lagerberg plaatste namens de Supportersvereniging en haar commissie Vitesse in de Stad vandaag symbolisch de eerste vlag.

In eerste instantie zullen de trolleybussen weer gaan rijden met de vlaggen. Aan de andere bussen worden op dit moment aanpassingen gedaan zodat ook zij binnenkort weer met vlaggen kunnen rijden. Een paar jaar geleden waren de vlaggen door toedoen van de Supportersvereniging ook al kortstondig op de bussen teruggekeerd, maar logistieke problemen zorgden er toen voor dat de vlaggen al snel weer verdwenen.

De Supportersvereniging heeft de overtuiging dat er nu afspraken liggen die ervoor zullen zorgen dat dat niet opnieuw gebeurt. Daarvoor past dank aan Connexxion en aan de Gemeente Arnhem. De stad is dus vanaf zaterdag weer een traditie rijker.

Bron: SV 13-03-2009

Rogier Molhoek houdt blessure over aan uittrap van Piet Velthuizen
Vitesse ontvangt NAC in cruciale partij om plek in het linkerrijtje

Vitesse kan vanavond in de thuiswedstrijd tegen NAC Breda mogelijk niet beschikken over Rogier Molhoek. De middenvelder ging gisteren tijdens de afsluitende training voortijdig van het veld na een tik op zijn knieholte, net boven de kuit. Molhoek werd geraakt door Piet Velthuizen, toen hij voor de doelman stond die een bal wilde uittrappen. Hij ging meteen van het veld om de gewraakte plek van ijs te voorzien. “Ik ga ervan uit dat Molhoek gewoon kan spelen”, zei trainer Theo Bos. Rogier Molhoek is de beoogde vervanger van Dalibor Stevanovic (voetblessure). Als Molhoek niet kan spelen, dan is Onur Kaya zijn vervanger.

Velthuizen is zelf hersteld van de blessure die hij zondag opliep in Volendam. Naast Molhoek mist Bos vanavond Genaro Snijders ( hamstring) en Nicky Kuiper ( enkel). Sébastien Sansoni keert terug in het elftal na een schorsing.

Bron: De Gelderlander 14-03-2009

Paul Verhaegh symboliseert de opmars van Vitesse
Aanvoerder op eerste plek in cijferklassement van De Gelderlander

Paul Verhaegh is de nieuwe koploper in het cijferklassement van Vitesse in De Gelderlander. De aanvoerder wisselt van plaats met Claudemir, die na enkele mindere wedstrijden is geduikeld naar plek vier. “Het is altijd leuk als je hoge cijfers krijgt”, zo reageert Verhaegh op zijn topklassering. “Maar uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat het team goed speelt. Als de ploeg beter draait, dan kun je individueel ook een hoger niveau halen.”

Dat heeft de captain in de voorbije maanden zelf bewezen. Vitesse opende na de winterstop een knappe inhaalrace (vier zeges, drie remises, twee nederlagen) en Verhaegh werkte zijn gemiddelde cijfer in deze krant omhoog van 5,94 naar 6,44. Een enorme stijging, waarmee de 25-jarige rechtsback symbool staat voor de opmars van Vitesse .

“Ik denk dat iedereen bij ons een hoger niveau haalt na de winterstop”, aldus Verhaegh. “Dat heeft met vertrouwen te maken. En het elftal staat nu beter in het veld.” De Limburger mag zich inmiddels warmen concrete belangstelling van PSV, al heeft Verhaegh zelf nog niets gehoord van de club waar hij in jeugdteams voetbalde. “Het enige wat ik daar over kan zeggen is dat ik ook dingen lees”, aldus Verhaegh. “Het is een standaard antwoord, maar ik ben er niet mee bezig. Ik wil het seizoen goed afsluiten, ook voor mezelf. Ik zit lekker in mijn veld en hoop die lijn vast te houden.”

Verhaegh staat tot medio 2011 onder contract bij Vitesse . ” Ik heb het goed naar mijn zin, maar uiteraard heb ik zelf ook de ambitie om een stap hoger te maken. Ik denk ook dat ik een hoger niveau aan kan”, zo toont Verhaegh een gezonde dosis sportieve eerzucht. “Ik speel nu goed. Daarmee moet ik doorgaan. Daar ben ik honderd procent mee bezig. Of er straks iets met een andere club gebeurt, dat is een zaak van later.”

Eerst wil Verhaegh met Vitesse proberen ’tot aan de laatste speeldag mee te doen om de negende plek’. In dat streven is de thuiswedstrijd tegen NAC vanavond cruciaal, beseft ook de aanvoerder. ” Zeker met de moeilijke wedstrijd die we een week later hebben”, doelt Verhaegh op het bezoek aan PSV. “We staan zes punten achter, met nog acht wedstrijden te winnen. Als we winnen van NAC, dan is het wellicht nog helemaal open. In elk geval kunnen we tegen NAC alleen genoegen nemen met een overwinning.”

Bron: De Gelderlander 14-03-2009

Ingezonden brief: Vitesse

Lang hanteerde uw krant termen als ‘weer geld naar Vitesse ‘ en ‘opnieuw moest de gemeente bijspringen’ daarbij suggererend dat Vitesse meerdere keren door de gemeente geholpen zou zijn. Pas toen wethouder Hoeffnagel had verklaard dat de schuldsanering in het reddingsplan de eerste keer was dat de gemeente Vitesse financieel moest steunen, verdween de hardnekkige toevoeging. Na de raadsvergadering van 17 maart 2008 volgde uw krant klakkeloos de naar binnen gerichte uitleg van de gemeente over de hoogte van de te saneren bedragen, namelijk 12 miljoen schuld, die afgekocht werd met een bedrag van rond de 9 ton, zodat er zo’n 11 miljoen belastinggeld naar Vitesse zou gaan. In uw commentaar van zaterdag maakt u het helemaal bont en noemt u zelfs een bedrag van 40 miljoen.

Het te saneren bedrag was geen 11 miljoen, maar 6,9 miljoen. Het staat echt zwart op wit in de vaststellingsovereenkomst tussen de gemeente en Vitesse . Dus geen 12 miljoen, al helemaal geen 40 miljoen, maar 6,9 miljoen. En of dat geld is wat de Arnhemse belastingbetaler moet ophoesten zal pas blijken als de grond rond het Gelredome verkocht zal worden. Als de gemeente niet de verwachte 7 miljoen winst realiseert, pas dan kun je zeggen dat er belastinggeld naar Vitesse is gegaan.

Kees Bakker, voorzitter RVC Vitesse .

Bron: De Gelderlander 14-03-2009

Molhoek twijfelgeval bij Vitesse

Vitesse moet naast Dalibor Stevanovic mogelijk ook zijn vervanger Rogier Molhoek missen tegen NAC.

De middenvelder liep op de training van vrijdag een blessure op na een tik in zijn knieholte, net boven de kuit. Als Molhoek niet kan spelen, lijkt Onur Kaya voor het eerst sinds een jaar weer in de basis te starten. Piet Velthuizen lijkt voldoende hersteld van zijn bovenbeenblessure, waardoor hij tegen Volendam al snel uitviel.

Vermoedelijke opstelling: Velthuizen; Verhaegh, Sprockel, Drost, van der Struijk; Claudemir, Sansoni, Hofs, Kaya; Kolk, Nilsson.

Bron: Omroep Gelderland 13-03-2009

Vitesse zet in op vol GelreDome

Vitesse en de stichting sfeervol Vitesse jagen een vol GelreDome na voor het thuisduel zaterdag tegen NAC. Voetbalclubs in de regio zijn aangeschreven met een kortingsactie, in de fanshop wordt een minishirtje weggeven bij aankoop van twee kaarten en bezoekers krijgen een flyer. In de rust treedt de blinde Rotterdamse zanger Bob Bullee op. Hij wordt ook wel de Nederlandse Frank Sinatra genoemd.

Aanleiding voor de actie is – onder meer – het storende aangezicht van de vele lege plekken in Gelredome, dat officieel plaats biedt aan 26.600 bezoekers.

Een eerdere actie, voor het duel met de huidige koploper AZ, leidde tot een seizoensrecord van 22.739 bezoekers. In het laatste duel tegen Roda JC kwamen niet meer dan 16.002 mensen kijken. De teller voor zaterdag, aftrap 18.45 uur, staat op 21.500 toeschouwers. Er is vrije kaartverkoop zodat iedereen tot de aftrap aan het stadion een kaartje kan kopen.

Bron: De Gelderlander 12-03-2009

Stevanovic minimaal drie weken uitgeschakeld

Een woensdagochtend opgelopen voetblessure heeft er voor gezorgd dat Dalibor Stevanovic minimaal drie weken is uitgeschakeld. De Sloveen, al goed voor drie doelpunten dit seizoen, liep tijdens de training een scheurtje in het peesblad van zijn voet op. ‘Dado’ moet daardoor enige tijd rust houden alvorens de trainingsarbeid weer langzaamaan op te bouwen.

Bron: Vitesse.nl 12-03-2009

De terugkeer van Karel Aalbers: een kwestie van tijd

De terugkeer van Karel Aalbers als voorzitter van Vitesse lijkt een kwestie van tijd. Na een gloedvolle lezing voor businessclub Ondernemend Westervoort, waarbij de Vitesse-supporters af en toe kippenvel kregen als Aalbers zijn trouw en onvoorwaardelijke liefde voor geelzwart beleed, zullen veel aanwezigen tot de conclusie zijn gekomen dat er maar één man is die Vitesse in de vaart der volkeren kan opstuwen en dat is Karel Aalbers. Vitessefan. Ronald Gerressen verwoordde de stemming na afloop treffend: “Het is toch ongelofelijk dat die man geen voorzitter van Vitesse is.”

lees verder...

Bron: De Duivenpost 12-03-2009

1999: Vitesse troeft Barcelona en AC Milan af

Karel Aalbers kan prachtig vertellen over wat hij allemaal bij Vitesse heeft meegemaakt. Bijvoorbeeld over de transfer van Mahamadou Diarra, die inmiddels bij Real Madrid speelt en door de opvolgers van Aalbers voor zeven miljoen euro aan Olympique Lyon werd verkocht, dat hem twee jaar laten voor maar liefst 26 miljoen euro aan Real verpatste.

Aalbers werd door zijn voormalige Griekse topschutter Nikos Machlas getipt dat er bij zijn oude club OFI Kreta, waar Machlas ondertussen eigenaar van is, een geweldige jonge speler rondliep, een van de beste jeugdspelers in Europa. Aalbers raadpleegde hoofdscout Jan Streuer, die dat beaamde. Er was volgens Streuer echter een probleem: Barcelona en AC Milan wilden hem ook hebben en dan zou Vitesse geen kans maken. Aalbers dacht daar anders over. Hij raadpleegde Gene Gerards die toen trainer van OFI Kreta was. Gerards vertelde hem dat de voorzitter van OFI een steenrijke Griekse reder was, die problemen had doordat hij geen toestemming kreeg om in Rusland schepen te bouwen.

Aalbers was in die dagen ook een van de adviseurs van de Russische president Boris Jeltsin. Hij vroeg een onderhoud aan met de Griekse reder. Een uur lang praatten ze over scheepsbouw in Rusland en Aalbers liet doorschemeren dat hij door zijn connecties met Jeltsin het probleem in Rusland wel op zou kunnen lossen.

Er werd tot verbazing van de andere aanwezigen tijdens het overleg met geen woord gerept over de transfer van Diarra. Totdat de Griekse reder bij het afscheid aan Aalbers vroeg waarom hij eigenlijk naar Athene was gekomen. “Om Diarra te kopen”, zei Aalbers waarna hij van de tevreden Griekse reder te horen kreeg dat hij die mee kon nemen.

De hele internationale voetbalwereld was vervolgens verbaasd over de transfer van een van de grootste Europese talenten naar Vitesse en daar was het Karel Aalbers ook om te doen.

Bron: De Duivenpost 12-03-2009

Claim als gegevens Vitesse op straat komen

De gemeente Arnhem loopt het risico een claim van Vitesse aan de broek te krijgen als vertrouwelijke documenten van de voetbalclub op straat komen te liggen. “Als Vitesse schade lijdt, stellen we de gemeente daarvoor aansprakelijk”, zegt Kees Bakker, voorzitter van de raad van commissarissen van Vitesse. Geheime bijlagen bij het onderzoeksrapport naar de relatie tussen de gemeente en Vitesse hebben in Arnhem voor veel opschudding gezorgd. Het college van burgemeester en wethouders wil onderzoeksgegevens geheim houden. Openbaarmaking zou Vitesse en stadion GelreDome schaden.

“Het is geen onwil”, zegt Bakker. “Wat ons betreft mag veel correspondentie met de gemeente openbaar worden. Een aantal zaken echter niet. Concurrentiegevoelige informatie, zoals spelerssalarissen en gegevens over transfers, kunnen niet naar buiten.” Vitesse is volgens Bakker zelf door derden gehouden aan geheimhoudingsclausules. “Dat heeft ook te maken met privacy van spelers.”

Vitesse kreeg eind vorig jaar een lijst van 800 documenten van de gemeente met het verzoek aan te geven wat openbaar mocht worden en wat niet. Bakker: “Ondoenlijk. Het was een lijst met nummers en data. Als reactie hebben we gevraagd welke 25 documenten het belangrijkst waren. Daar is nooit op gereageerd.” Bakker wil het beeld wegnemen dat Vitesse de gemeente slecht heeft ingelicht over de financiën van de club. “Vanaf dag één heeft het nieuwe bestuur alle kwartaalcijfers aan de gemeente gestuurd. De gemeente kreeg dezelfde rapportages als de KNVB.”

Ook de gemeenteraad had volgens Bakker inzicht in het huishoudboekje. “We hebben alle raadsfracties drie keer uitgenodigd en bijgepraat. Niet alle partijen hebben daar gebruik van gemaakt.”

Bron: De Gelderlander 11-03-2009

College legt kritiek rapport Vitesse naast zich neer

Arnhem wist genoeg over de financiën van Vitesse. Er is nooit met twee monden gesproken. Van onbehoorlijk bestuur was geen sprake. Het reddingsplan uit 2003 van 27,5 miljoen euro was geen noodkrediet. Zo weerlegt het Arnhemse college van B en W de kritiek uit het vorige week verschenen onderzoek naar het debacle rond Vitesse.

De conclusie dat het reddingsplan van 2003 die naam niet mocht dragen, doet wethouder Financiën Willem Hoeffnagel af als ‘kennis achteraf’. „Het was een reddingsplan: de club bestaat nog. Het vervolg was de verantwoordelijkheid van Vitesse. Arnhem runt geen betaald voetbalorganisatie.” Hoeffnagel ontkent dat de gemeenteraad te weinig informatie kreeg over de financiën van de club en dat Vitesse een ander beeld kreeg voorgeschoteld als de raad.

Het college kent de mening van de hoogleraar bestuurskunde De Vries; die vindt dat Arnhem zo heeft geblunderd dat sprake is van onbehoorlijk bestuur. Hoeffnagel weigert daarop te reageren. De kritiek dat Arnhem zitting had moeten nemen in de raad van bestuur van Vitesse, onderschrijft het college niet. „Er staken mensen met gezag hun nek uit. Een extra waakhond was overdreven.”

Volgens het onderzoeksrapport zijn de verhoudingen met Vitesse, GelreDome en de provincie verstoord. Hoeffnagel ontkent dat. Een paar aanbevelingen neemt het college over. Zo gaat Arnhem bezien wat Vitesse voor de stad betekent. Financiën van subsidieontvangers worden beter na gegaan. In april bespreekt de gemeenteraad het rapport.

Bron: De Gelderlander 12-03-2009

Santi Kolk: ‘Voor mij is dit een rampseizoen’

ARNHEM – Hij stond sinds de winterstop twee keer in de basis en dat waren uitgerekend de enige twee verliespartijen van Vitesse. “Ik heb dit seizoen voor mij persoonlijk toch al als een rampseizoen beschouwd”, zei Santi Kolk zondag na de 1-0 nederlaag bij FC Volendam.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 11-03-2009

Toon Hartemink nieuwe hoofd jeugdscouting

Oud-speler tekent contract voor 1 jaar Vitesse heeft Toon Hartemink aangesteld als hoofd jeugdscouting. De huidige elftalbegeleider van Jong Vitesse en onder meer manager van Arnhemia, gaat per 1 juli aan de slag. Hartemink (50) neemt de taken over van Gerrit Hengeveld, voor wie de functie te tijdrovend werd.

Hartemink is volgens Marc van Hintum niet alleen als oud-speler van Vitesse een geschikte opvolger van Hengeveld. “Toon is een echte Arnhemmer en een persoon die ‘het wereldje’ kent. Daarbij heeft hij een schat aan ervaring en veel connecties in het amateurvoetbal”, aldus de technisch directeur.

Bron: Vitesse.nl 10-03-2009

DJ Marcus in het home

Voor en na de wedstrijd Vitesse-NAC bent u van harte welkom in supportershome Monnikenhuize. Uiteraard zullen de Man of the Match en een andere selectiespeler zich na afloop in het home melden. De muziek zal worden verzorgd door DJ Marcus. Hij draait op vinyl: house, trance en techno. Het supportershome is voor en na de wedstrijd geopend voor alle supporters.

Bron:SV 09-03-2009

Vitesse legt Snijders vast tot 2011

Genaro Snijders heeft een contract getekend bij Vitesse.

De 19-jarige aanvaller is vastgelegd tot de zomer van 2011. Snijders debuteerde in januari tegen NEC als invaller en kwam ook tegen Willem II in de slotfase in het veld. Hij maakte vooral indruk bij Jong Vitesse met zijn snelheid en doelpunten.

Momenteel herstelt de Amsterdammer van een scheurtje in zijn hamstring, dat hij vorige week opliep bij Jong Vitesse. Snijders speelde nog op amateurbasis voor Vitesse en stond al in de belangstelling van Cambuur Leeuwarden, maar ging daar niet op in.

Bron: Omroep Gelderland 09-03-2009

Blessure Piet Velthuizen valt mee

De blessure van Vitesse-doelman Piet Velthuizen blijkt alleszins mee te vallen.

De 22-jarige doelman viel zondag tegen Volendam al na 13 minuten uit met een blessure aan zijn rechterbovenbeen, nadat hij op het kunstgras een pass gaf. Maandag werd een echo gemaakt en daarop was geen afwijking te zien.

Velthuizen kan mogelijk zaterdag tegen NAC Breda alweer onder de lat staan. Tegen Volendam werd hij vervangen door debutant Eloy Room, omdat de vaste tweede doelman Ronald Graafland herstellende is van een knie-operatie

Bron: Omroep Gelderland 09-03-2009

Plots debuut van de ‘Gomes van Vitesse’

Het was zondag in Volendam een middag van uitersten voor de Nijmegenaren van Vitesse. De blessure van Piet Velthuizen maakte de weg vrij voor het debuut van Eloy Room in het betaalde voetbal.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 9-3-2009

Theo Bos: ‘Eerst de punten halen die nodig zijn om veilig te zijn’

Vitesse liet zondag een uitgelezen mogelijkheid liggen de kloof te dichten naar de negende plaats, die wellicht toegang verschaft tot de play-offs om Europees voetbal. “Dit is een zure nederlaag”, sprak trainer Theo Bos na het 1-0 verlies bij FC Volendam.

“We moeten eerst maar eens de punten halen die nodig zijn om definitief veilig te zijn”, aldus Bos. “Het is zonde dat we hier hebben verloren. We zijn met Vitesse na de winterstop van ver gekomen. De laatste weken proefde ik euforie bij iedereen. Kijken of er meer haalbaar is dan alleen maar je veilig spelen. We moeten niet vergeten dat dat de doelstelling was toen ik in januari kwam. En als we echt meer willen, dan moeten we geen wedstrijden afleveren zoals we vandaag hebben gedaan.”

In Volendam zag Bos dat zijn ploeg nauwelijks iets deed met het veelvuldige balbezit. “We hoopten dat Volendam achterin een op een zou spelen. Dat gebeurde ook. We hadden daarvan kunnen profiteren met de snelheid van Lasse Nillson en Santi Kolk, die om die reden speelde in plaats van Ricky van Wolfswinkel. Dat is ons onvoldoende gelukt. We waren slordig in het bereiken van onze spitsen.”

Bron: De Gelderlander 09-03-2009

Schreuder in dubio: Vitesse of FC Twente?

Alfred Schreuder twijfelt over zijn sportieve toekomst. Werkt hij volgend seizoen bij Vitesse of bij FC Twente in de technische staf? ” Mijn voorkeur? Dat is moeilijk”, zegt de 36-jarige Schreuder, die sinds de winterstop de rechterhand is van Vitesse’s hoofdtrainer Theo Bos.

Het contract van Schreuder met Vitesse loopt deze zomer af. Hij kwam voor dit seizoen als speler over van FC Twente, maar die verbintenis werd in de winterstop omgezet in een contract als assistent-trainer.

Bos heeft Schreuder laten weten dat hij de samenwerking graag voortzet in het komende seizoen. “Marc van Hintum (technisch directeur van Vitesse, red.) gaat binnenkort met Alfred om de tafel. We willen graag met hem door”, aldus Bos.

Maar Schreuder heeft een mondelinge afspraak met FC Twente, dat hij na het lopende seizoen een plek zal krijgen in de technische staf van de Enschedese club. Daarover heeft Schreuder onlangs nog gesproken met Erik ten Hag, assistent-trainer en cultuurbewaker bij FC Twente.

” Twente wil me graag terug”, zegt Schreuder. “We moeten er nog over praten welke functie ik zou kunnen vervullen. Ik wil goed met Twente praten, maar ik heb het bij Vitesse goed naar mijn zin.”

Bron: De Gelderlander 09-03-2009

Blessure Velthuizen maandag onderzocht

Piet Velthuizen raakte zondag in de uitwedstrijd al na negen minuten geblesseerd aan zijn rechterbovenbeen. Na een uittrap bleef de doelman met ogenschijnlijk veel pijn liggen. Met een brancard werd de onfortuinlijke doelman naar de kleedkamer gebracht.

In de rust kwam Velthuizen op krukken weer uit de catacomben. De ernst van de spierblessure wordt maandag duidelijk wanneer hij in het ziekenhuis nader wordt onderzocht. In de rust van de wedstrijd liet de speler zelf weten dat het waarschijnlijk mee valt.

Bron: Vitesse.nl 08-03-2009

Santi Kolk:voor mij een rampseizoen

Vitesse verloor van FC Volendam. “Er ging zoveel mis”, weet aanvaller Santi Kolk. “Ze speelden heel irritant. We hadden moeite om toch te blijven voetballen.”

“Het is niet zo dat je vantevoren verwacht dat je effe gaat winnen, je weet dat je het lastig blijft. Maar dit is een flinke domper.”

“Voor mij persoonlijk is het niet leuk dat als ik speel dat we dan verliezen. Maar ik ben onderdeel van het team. Het is voor mij net zo erg als voor de anderen. Het is voor mij toch een rampseizoen”, vertelt Kolk, die eindelijk weer in de basis stond.

Bron: Omroep Gelderland 08-03-2009

Eloy Room: apart om te debuteren

Keeper Eloy Room verving Piet Velthuizen en speelde zo voor het eerst in het eerste elftal van Vitesse. “Apart om te debuteren. Het kwam onverwachts, maar je moet er wel staan”, stelt de Nijmegenaar.

“In de voorbereiding verving ik Piet op de elftalfoto. Nu sta ik erin voor Piet. Ik ken hem al mijn hele leven, we wonen vlakbij elkaar”, vertelt de 20-jarige doelman.

Aan de enige goal van de wedstrijd kon Room weinig doen: “Het was een voorzet. Jack Tuyp schampte hem met zijn hoofd en hij ging in de verre hoek. Ik was vrij kansloos.”

Bron: Omroep Gelderland 08-03-2009

Vitesse verliest wedstrijd en Velthuizen

Vitesse heeft zondag een vervelend middagje beleefd in Volendam. Na zeven wedstrijden zonder nederlaag verloor de ploeg van trainer Theo Bos op het kunstrags van de hekkensluiter (1-0) en bovendien haakte doelman Piet Velthuizen af met een blessure.

Velthuizen wilde na acht minuten spelen een terugspeelbal wegtrappen, maar gleed daarbij uit. Met een blessure moest hij naar de kant. De eerste diagnose luidde dat Velthuizen een spierkwetsuur in het bovenbeen heeft opgenomen. Hoe lang de goalie aan de kant zal staan, moet de komende dagen blijken.

Derde doelman Eloy Room kwam hem vervangen. Jeugdkeeper Room zat op de reservebank, aangezien tweede doelman Ronald Graafland vanwege een knieblessure buitenspel staat. Voor Room, een 20-jarige Nijmegenaar, betekende het zijn debuut in de hoofdmacht van Vitesse.

Room verrichtte meteen een uitstekende redding. Na ruim twintig minuten spelen dook de Volendamse spits Jack Tuijp vrij voor hem op. Room kreeg nog net een teen tegen de bal, die net naast het doel ging. Vlak daarna was de doelman echter kansloos op een kopbal van Tuijp. Civard Sprockel gaf de spits alle ruimte voor een geplaatste knik in de verre hoek (1-0).

Bij Vitesse staat Santi Kolk voor de tweede keer sinds de winterstop in de basis. Dat ging ten koste van Ricky van Wolfswinkel. De Arnhemse ploeg kreeg voor rust ook een uitgelezen kans op de openingstreffer. Hofs onderschepte knap een Volendamse opbouw, maar stuitte van dichtbij op doelman Jeroen Verhoeven. Na de 1-0 drong Vitesse meer aan, maar dat leidde niet tot veel kansen. Lasse Nilsson was op slag van rust wel dicht bij succes, toen hij de bal knap controleerde met zijn borst en op Verhoeven strandde.

Vitesse ontsnapte na de rust aan een tweede tegentreffer. Room keerde een schot van Gerry Koning en Claudemir haalde een inzet van Mathieu Boots van de lijn. Na de van twee kanten zwakke eerste helft was Vitesse na rust duidelijk de betere ploeg, zonder goed te voetballen. Veel kansen leverde het overwicht niet op. Kolk kreeg de grootste, een dik kwartier voor tijd. Na een mooie aanval via Hofs en Claudemir werkte Kolk een lastige voorzet naast het doel.

Opstelling Vitesse: Velthuizen (13.Room); Verhaegh, Sprockel, Drost, Van der Struijk (67.Jenner); Claudemir, Molhoek, Hofs, Stevanovic; Kolk en Nilsson (80.Kaya).

Bron: De Gelderlander 08-03-2009

Beenblessure voor Piet Velthuizen

Vitesse-doelman Piet Velthuizen moest zondag tegen FC Volendam al in de 13e minuut geblesseerd uitvallen.

Bij het uittrappen over de grond heeft de Nijmegenaar een verrekking of een scheurtje in een spier in zijn bovenbeen opgelopen. De blessure is mogelijk veroorzaakt door het kunstgras van het veld in Volendam.

Maandag wordt er een echo van het been van Velthuizen gemaakt. Dan wordt duidelijk hoe ernstig zijn blessure is.

Bron: Omroep Gelderland 08-03-2009

Vitesse verliest van hekkensluiter

Vitesse heeft zondag met het uitduel tegen hekkensluiter FC Volendam met 1-0 verloren. Vitesse leek weer op het kwakkelende elftal van voor de winterstop.

Al snel moest de geblesseerde keeper Piet Velthuizen worden vervangen door Eloy Room. Die werd in de 33e minuut gepasseerd door een kopbal van Tuyp. Lasse Nilsson miste twee goede kansen.

Vitesse speelde armoedig, het veldspel op het kunstgras was ondermaats. Na rust kreeg Volendam nog drie grote kansen. De in de basis gestarte Santi Kolk miste aan de andere kant een enorme kans.

Bron: Omroep Gelderland 08-03-2009

Vitesse verliest Velthuizen en wedstrijd

In een slechte wedstrijd heeft Vitesse zondagmiddag met 1-0 verloren. Jack Tuijp werd aan de Dijk de matchwinnaar door in de 33e minuut de enige treffer van de wedstrijd op zijn naam te zetten. Vitesse verloor niet alleen de wedstrijd, maar ook doelman Piet Velthuizen met een blessure aan zijn bovenbeen.

Na negen minuten sloeg voor Piet Velhuizen het noodlot toe. Een simpel ogende uittrap leverde een spierblessure op in het bovenbeen. Het betekende einde wedstrijd voor de doelman en daarmee het debuut van de 19-jarige Eloy Room. De jonge vervanger behoedde zijn ploeg in de 23e minuut meteen voor een achterstand. De inzet Jack Tuijp werd door de debutant nog licht getoucheerd. In de 33e minuut was het wel raak. Door matig verdedigen mocht een voorzet gegeven worden vanaf rechts die door Tuijp in de verre hoek werd gekopt: 1-0.

Vitesse opende matig en pas na de achterstand, Volendam trok een muur op na de treffer, wist het zich toch enkele goede kansen te creeren. Nicky Hofs stuitte van dichtbij op Jeroen Verhoeven, een afstandsschot van dezelfde Hofs ging maar rakelings naast en in de laatste minuut voor rust speelde Lasse Nilsson zichzelf goed vrij, maar weer redde Verhoeven bekwaam. In het laatste kwartier zette de ploeg van Theo Bos de thuisploeg goed vast, iets wat in de tweede helft een vervolg gegeven moest worden om alsnog tot een goed resultaat te komen.

Het gewenste offensief en daarbij kansen en natuurlijk doelpunten bleef uit. In de openingsfase na rust waren de beste mogelijkheden voor Volendam, daarna lag het overwicht wel de Arnhemmers maar kansen kreeg het nauwelijks. Santi Kolk kreeg een kwartier voor tijd de beste kans, maar zijn inzet verdween naast. Ook de ingevallen Onur Kaya kreeg nog een goede schietkans, maar Verhoeven tikte de bal over zijn doel.

Teveel spelers zaten onder hun niveau zondagmiddag en door de achterstand speelde de ploeg in de tweede helft te gehaast om de gelijkmaker te forceren. Door het verlies mist Vitesse de zo gewenste aansluiting met de plaatsen acht en negen. Het verschil met nummer negen, NEC, bijft zes punten doordat de Nijmegenaren met 1-0 van AZ verloren.

Bron: Vitesse.nl 08-03-2009

Negende plaats is nieuwe doelstelling van Vitesse

Onder leiding van Theo Bos is Vitesse bezig met een indrukwekkende inhaalrace in de eredivisie. Met vier zeges en drie remises heeft de Arnhemse ploeg de degradatiezorgen van zich afgeschud. En dus ziet Bos aan de vooravond van het duel bij FC Volendam een nieuwe doelstelling: de negende plaats, die wellicht recht geeft op het spelen van de playoffs om Europees voetbal.

Toen Bos in januari begon aan zijn klus bij Vitesse , stond de ploeg vijftiende. „ Ons doel was telkens een plekje hoger te komen”, aldus Bos. „Realistisch gezien hebben we nog een punt of zes nodig om ons definitief veilig te spelen. Tegelijkertijd kijken we ook naar de negende plaats. We staan nu tiende, dus is ons doel de negende plaats. Zo zijn we begin dit jaar ook begonnen.”

De kloof met het linkerrijtje bedraagt zes punten, met nog negen speelronden te gaan. En dus beseft Bos dat Vitesse morgen slechts gebaat is bij een driepunter. „Volendam is goed bezig, vooral in thuiswedstrijden is het een gevaarlijke ploeg. Ze hebben er ook gewonnen van Ajax in de beker. We gaan er naar toe om te winnen. Als we negende willen worden, moeten we zelf blijven winnen en dan zijn we afhankelijk van de concurrenten.

Zo simpel is het.” Volgens de statistieken wacht Vitesse een hels karwei in Volendam. De hekkensluiter werkt zijn thuiswedstrijden immers af op kunstgras. Bij Heracles Almelo, dat eveneens op nepgras voetbalt, won Vitesse nog nooit. En dit seizoen sneuvelde Vitesse in de beker op het kunstgras van amateurclub Lienden.

„Het wordt tijd dat Vitesse een keertje gaat winnen op kunstgras”, aldus Bos, die in zijn tijd als trainer van FC Den Bosch veel ervaring opdeed op de kunstgrasvelden van Volendam, Cambuur, AGOVV en Omniworld. „ Ik vind het geen item. We moeten ons concentreren op Volendam, niet op kunstgras. Ik heb er deze week maar een keer met de spelers over gesproken. Ik heb ze gevraagd of ze op kunstgras wilden trainen. Dat was niet het geval. Ik vind dat prima. Mijn ervaring is dat het ook weinig zin heeft. Elk kunstgras is anders. Ze kunnen beter voor de warming-up vijf minuten eerder naar buiten gaan, zodat ze iets meer tijd hebben om te kijken hoe de bal stuitert. Maar nu zitten we er al weer vijf minuten over te praten. Voor je het weet zit het tussen je oren. Laten we maar gewoon gaan voetballen.”

Bos kan morgen niet beschikken over Sébastien Sansoni ( geschorst), Genaro Snijders ( hamstring), Nicky Kuiper (enkel) en Ronald Graafland ( knie). Reservedoelman Graafland is gisteren geopereerd aan de knie en staat zeker drie weken buitenspel. Hoewel Bos niets kwijt wilde over de opstelling, is het waarschijnlijk dat Rogier Molhoek de plek van Sansoni inneemt en dat Bos verder vasthoudt aan de ploeg die zondag een punt pakte bij Feyenoord. In de jacht op de play- offs is Vitesse morgen in Volendam slechts gebaat bij winst. Maar de Arnhemse ploeg won nog nooit op kunstgras in de eredivisie.

Bron: De Gelderlander 07-03-2009

Vitesse kan wellicht via de negende plek Europa in

Vitesse (tiende) strijdt om een plek in de play- offs om Europees voetbal. De negende plaats kan reeds toereikend zijn. De Europese voetbalbond UEFA gaat de opzet van de internationale clubtoernooien met ingang van het komende seizoen deels wijzigen. De Champions League blijft, maar het toernooi om de UEFA Cup wordt vervangen door de Europa League. Deze Europa League zal in de eindfase volgens hetzelfde model worden gespeeld als de Champions League. Op deze manier wil de UEFA de grote clubs meer financiële zekerheid bieden.

De KNVB hanteert het volgende reglement aangaande plaatsing voor Europees voetbal.

-De kampioen van de eredivisie gaat naar de groepsfase van de Champions League.
-De nummer 2 van de eredivisie gaat naar de derde en laatste voorronde van de Champions League.
-De nummer 3 van de eredivisie gaat naar de eerste ronde van de Europa League.
-De nummer 4 van de eredivisie gaat naar de derde en laatste voorronde van de Europa League.
-De winnaar van de play-offs tussen de nummers 5, 6, 7 en 8 van de eredivisie gaat naar de tweede voorronde van de Europa League.
-De bekerwinnaar gaat naar de eerste ronde van de Europa League. De bekerfinale wordt gespeeld voor aanvang van de play-offs tussen de nummers 5, 6, 7 en 8 van de eredivisie.

Als de bekerwinnaar als nummer 1 of 2 naar de Champions League gaat, dan plaats de verliezend finalist zich voor de eerste ronde van de Europa League. De strijd om de KNVB- beker maakt dit schema gecompliceerd. De halve finales zijn FC Twente- NAC en Volendam-Heerenveen. Met FC Twente, Heerenveen en NAC zitten de huidige nummers 2, 4 en 7 van de eredivisie nog in het bekertoernooi. Dat kan van invloed zijn voor de play- offs om een plek in de tweede voorronde van de Europa League.

Zoals gezegd spelen in principe de nummers 5, 6, 7 en 8 van de eredivisie deze play-offs. Echter, ook de nummer 9 van de eredivisie kan deze play- offs onder bepaalde voorwaarden bereiken. De nummer 9 van de eindrangschikking doet mee aan de play-offs als:

– de bekerfinale gaat tussen de nummer 4 van de eredivisie tegen de nummer 1, 2 of 3 van de eredivisie.

Uitleg: Dan gaat de nummer 4 naar de eerste ronde van de Europa League; dan neemt de nummer 5 het vrijkomende ticket over voor de derde voorronde van de Europa League en dan gaat de play-offs om een plek in de tweede voorronde van de Europa League tussen de nummers 6 tot en met 9.

– de nummer 4 de bekerfinale wint van een ploeg die niet bij de eerste drie zit.

Uitleg: Dan gaat de nummer 4 als bekerwinnaar naar de eerste ronde van de Europa League, dan neemt de nummer 5 het vrijkomende ticket over voor de derde voorronde van de Europa League en dan gaat de play-offs om een plek in de tweede voorronde van de Europa League tussen de nummers 6 tot en met 9.

– de finale van de KNVB-beker gaat tussen de nummers 1 en 2 van de eredivisie.

Uitleg: Dan gaat de nummer 4 van de eredivisie naar de eerste ronde van de Europa League, dan neemt nummer 5 de plek van nummer 4 over in de derde en laatste voorronde van de Europa League, en dan neemt nummer 9 de plek van nummer 5 over in de play-offs om een plek in de tweede voorronde van de Europa League.

– de KNVB-beker wordt gewonnen door de nummer 5, 6, 7 of 8 van de eredivisie.

Uitleg: Dan neemt nummer 9 de plek van nummer 5 over in de play-offs om een plek in de tweede voorronde van de Europa League.

– de finale om de KNVB-beker gaat tussen de nummer 1 of 2 van de eredivisie en de nummer 5, 6, 7 of 8 van de eredivisie.

Uitleg: Aangezien de nummer 1 of 2 naar de Champions League gaat, gaat de opponent in de finale (de nummer 5, 6, 7 of 8) als bekerwinnaar of verliezend bekerfinalist naar de eerste ronde van de Europa League. Dan neemt nummer 9 de plek van nummer 5, 6, 7 of 8 over in de play-offs om een plek in de tweede voorronde van de Europa League.

Bron: De Gelderlander 07-03-2009

Felle strijd tussen de keepers van Jong Vitesse

Tussen de derde en vierde doelman van Vitesse , Eloy Room en Sebastiaan van der Sman, is een verhitte strijd uitgebroken. Beide keepers vechten om de momenteel vacante plek van tweede doelman Ronald Graafland, die er lang uit is met een knieblessure. Daarnaast moeten zij voor zichzelf bepalen waar hun toekomst ligt.

Trainer Hans van Arum van Jong Vitesse heeft de beide doelmannen in een persoonlijk gesprek duidelijk gemaakt dat zij de komende weken beiden een kans krijgen. „Op dit moment is Eloy Room tweede man. Hij zal waarschijnlijk zondag ook op de bank zitten achter Piet Velthuizen. Maar ze ontlopen elkaar weinig. Eloy heeft een wat betere techniek, Sebastiaan is mentaal sterker. Maar de verschillen zijn zo klein dat niet één van de twee er uit springt”, aldus de coach van Jong Vitesse , die de ‘mentaal sterkere’ Van der Sman, ex-ESA, de laatste twee duels passeerde. Tegen SC Heerenveen zat hij maandag niet op de bank. „Hij was disciplinair geschorst omdat hij zich niet goed heeft opgesteld in een bepaalde situatie”, zei Van Arum die de directe aanleiding niet wilde onthullen. „ Donderdag tegen Twente was hij er weer bij, maar ik heb hem disciplinair op de bank gehouden.”

„Sebastiaan moet voor zichzelf uitmaken wat hij wil. Het zijn allebei keepers die volgend jaar veel moeten spelen. Ik denk dat we dan ook vier keepers nodig hebben voor twee elftallen. Maar Ronald Graafland zal in het tweede elftal ook altijd speeltijd krijgen.” Jong Vitesse werkt ook volgende week een dubbel competitieprogramma af; maandag bij RKC en donderdag bij AZ.

Bron: De Gelderlander 07-03-2009

Schreuder praat met Vitesse en Twente

Alfred Schreuder praat binnenkort met Vitesse en FC Twente over zijn sportieve toekomst. De huidige assistent-trainer van Vitesse kan volgend seizoen bij beide clubs aan de slag in de technische staf. Schreuder ( 36) kwam afgelopen zomer over van Twente naar Vitesse. Met Twente maakte hij de afspraak dat hij na dit seizoen terug zal keren naar Enschede. Schreuder stopte in de winter met voetballen en Vitesse -trainer Theo Bos wil hem graag behouden voor komend seizoen.

Bron: De Gelderlander 07-03-2009

Reactie Vitesse verlaat

Het Arnhemse college van B enWheeft langer nodig om te reageren op het onderzoeksrapport over Vitesse . Donderdagavond vergaderden burgemeester en wethouders voor het eerst over het rapport dat maandag verscheen. Inmiddels heeft een brede meerderheid van de Arnhemse raad zich uitgesproken voor het openbaar maken van geheime bijlagen die aan het rapport zijn toegevoegd. Het college buigt zich ook over deze eis. In het weekeinde wordt niet verder vergaderd over het rapport. Waarschijnlijk zal het onderwerp weer aan de orde komen in de reguliere collegevergadering die altijd op dinsdag op de agenda staat. Als het college er uit is, wordt eerst de gemeenteraad ingelicht. Daarna volgt een persverklaring.

Bron: De Gelderlander 07-03-2009

Karel Aalbers voelt zich weer welkom bij Vitesse

Karel Aalbers voelt zich weer welkom bij Vitesse. Dat verklaarde de 59-jarige oud-voorzitter van de Arnhemse club donderdagavond in Westervoort, waar hij een lezing hield voor de plaatselijke ondernemers.

Voor het eerst sinds zijn gedwongen aftocht in 2000 verzorgde Aalbers publiekelijk een lezing over zijn periode bij Vitesse (1983-2000). “Er is mij nadrukkelijk gevraagd iets te vertellen over Vitesse en Gelredome” , stelde Aalbers in het fraaie en gastvrije zalencentrum Wieleman. “Ik dacht: waarom niet? De gevoeligheden zijn weg. Sinds de Vitesse-reünie (begin februari, red.) voel ik dat ik weer welkom ben. Ik heb sindsdien ook geen uit- en thuiswedstrijd van Vitesse meer gemist. Afgelopen zondag was ik voor het eerst sinds tien jaar weer in de bestuurskamer voor de uitwedstrijd tegen Feyenoord. Dat was heel speciaal. In Gelredome mag ik op het ereterras. Zo zie je, de tijd heelt alle wonden.”

Aalbers sprak op uitnodiging van Ondernemend Westervoort. Tijdens de jaarvergadering kwamen slechts 40 van de 115 leden opdraven, en dus zocht de ondernemersclub naar een aansprekende gast voor een van de acht jaarlijkse evenementen. ” We hadden nu ruim honderd aanmeldingen”, aldus Ondernemend Westervoort-voorzitter Diana van Kesteren.

De volle zaal luisterde vol aandacht naar het relaas van Aalbers, die tegenwoordig voetbalclubs adviseert en zich bezighoudt met conceptontwikkeling, bemiddeling met regeringen in internationale grondstoffenhandel, hotelprojecten in Zuid-Spanje en de bouw van sportaccommodaties in Nederland.

Aalbers verhaalde over oud-trainer Bert Jacobs (‘Met hem is de basis van het succes van Vitesse gelegd’), het ontstaan van de Zuid-Tribune (‘We wilden de fanatieke aanhang achter het doel, net als de Spion Kop van Liverpool’), het justitiële onderzoek naar hem (‘Na vijf jaar en zeven miljoen vond de rechter één transfer met slechts een fiscale discussie’) en zijn kleinzoon (‘Hij is drie jaar oud, als kenner verzeker ik u dat hij een fantastisch linkerbeen heeft en een geweldig spelinzicht’).

Aalbers toonde de uit 1999 stammende promotiefilm ‘Vitesse, a Rising Star’ en ging tijdens de slotronde in op vragen uit de zaal. Uiteraard werd hem meteen gevraagd naar een eventuele terugkeer bij de Arnhemse eredivisionist. “Je kunt verliefd zijn op een heel mooi meisje”, antwoordde Aalbers. “Als zij je niet ziet zitten, moet je haar laten gaan. Anders word je gek. Ik ben weer welkom bij Vitesse. Daar geniet ik elke dag van.”

Bron: De Gelderlander 06-03-2009

Vitesse ver met Van der Gouw

Raimond van der Gouw (45) is de belangrijkste kandidaat om Lambert Jager op te volgen als keeperstrainer van Vitesse. De oud-speler van onder meer Vitesse en Manchester United is nu keeperstrainer bij het Engelse Sunderland.

Technisch directeur Marc van Hintum zei gisteravond dat er van een overeenkomst nog geen sprake was, maar bevestigde de kandidatuur van ex-keeper. “Hij is absoluut een kandidaat, maar er staat nog niks vast. Het is niet duidelijk wat zijn toekomst bij Sunderland is”, aldus Van Hintum, die ook met andere kandidaten in gesprek is. Daaronder de bij FC Utrecht weggestuurde Maarten Arts.

Van der Gouw maakte deel uit van het Vitesse (258 duels) van de negentiger jaren. Daarin werd onder de trainers Bert Jacobs en Herbert Neumann de stap gemaakt naar de subtop van de eredivisie. De doelman vertrok naar Manchester United waar hij als stand-inn voor de legendarische Peter Schmeichel in de Premier League en de Champions League speelde. Hij bouwde af bij AGOVV.

Bron: De Gelderlander 06-03-2009

Molhoek: bankzitten is frustrerend

Rogier Molhoek raakte op het verkeerde moment geblesseerd, want juist toen begon Vitesse te winnen.

“Dat kan gebeuren, maar het is wel frustrerend om op de bank te zitten. Zo is het leven van een voetballer. Maar ik kan moeilijk tegen de trainer zeggen dat hij mij erin moet zetten, want hij heeft ons van plek zeventien naar plek tien geleid met een opstelling waarin ik niet meedeed.”

Molhoek start zondag tegen Volendam wel op de positie van de geschorste Sebastien Sansoni. “Ik speel graag op die plek in de as, het is mijn favoriete positie op het middenveld.”

Bron: Omroep Gelderland 06-03-2009

Schreuder heeft afspraak met Twente

Vitesse wil graag verder met assistent-trainer Alfred Schreuder, maar die zit met een dilemma.

“IK heb het hier uitstekend naar mijn zin, maar ik heb een afspraak met Twente. Zij willen mij na dit seizoen terug, dat was ook afgesproken. Ik zou een jaar voor Vitesse spelen en dan een functie krijgen bij Twente in de technische staf. Maar alles is heel anders gelopen”,constateert Schreuder.

Schreuder staat nu voor een moelijke keuze. “Dit is echt lastig, want hier bij Vitesse is veel ten positieve veranderd. Ik heb in ieder geval nog geen deadline.”

Bron: Omroep Gelderland 06-03-2009

Bos stelt negende plaats als doel

Vitesse-trainer Theo Bos wil eigenlijk alleen nog omhoog kijken.

“We hebben nog een punt of zes nodig om helemaal veilig te zijn, maar het gat met de degradatieplaatsen is groter dan met de plekken voor de UEFA-cup-play-offs. En toen ik begon was het doel al om steeds een plekje hoger te komen, dus is de negende plaats nu ook ons doel. Maar dan zullen we moeten blijven winnen.”

Vitesse heeft moeite met kunstgras, maar dat deert de trainer niet. “Het wordt tijd dat Vitesse een keer wint op kunstgras. Verder moeten we daar niet teveel aandacht aan besteden.”

Bron: Omroep Gelderland 06-03-2009

Molhoek vervangt Sansoni

Rogier Molhoek vervangt de geschorste Sébastien Sansoni bij Vitesse in de uitwedstrijd zondag tegen hekkensluiter FC Volendam.

Keeper Ronald Graafland is geopereerd aan zijn buitenmeniscus en is minstens drie weken uitgeschakeld. Eloy Room zit nu op de bank. Ook Nicky Kuiper (enkel) en Genaro Snijders (hamstring) zijn geblesseerd. De laatste keer in Volendam (2004) speelde Vitesse 0-0.

Vermoedelijke opstelling: Velthuizen; Verhaegh, Sprockel, Drost, Van der Struijk; Claudemir, Molhoek, Hofs, Stevanovic; Kolk/Van Wolfswinkel, Nilsson.

Bron: Omroep Gelderland 06-03-2009

Karel Aalbers voelt zich weer welkom bij Vitesse

Karel Aalbers voelt zich weer welkom bij Vitesse. Dat verklaarde de 59-jarige oud-voorzitter van de Arnhemse club donderdagavond in Westervoort, waar hij een lezing hield voor de plaatselijke ondernemers.

Voor het eerst sinds zijn gedwongen aftocht in 2000 verzorgde Aalbers publiekelijk een lezing over zijn periode bij Vitesse (1983-2000). “Er is mij nadrukkelijk gevraagd iets te vertellen over Vitesse en Gelredome” , stelde Aalbers in het fraaie en gastvrije zalencentrum Wieleman. “Ik dacht: waarom niet? De gevoeligheden zijn weg. Sinds de Vitesse-reünie (begin februari, red.) voel ik dat ik weer welkom ben. Ik heb sindsdien ook geen uit- en thuiswedstrijd van Vitesse meer gemist. Afgelopen zondag was ik voor het eerst sinds tien jaar weer in de bestuurskamer voor de uitwedstrijd tegen Feyenoord. Dat was heel speciaal. In Gelredome mag ik op het ereterras. Zo zie je, de tijd heelt alle wonden.”

Aalbers sprak op uitnodiging van Ondernemend Westervoort. Tijdens de jaarvergadering kwamen slechts 40 van de 115 leden opdraven, en dus zocht de ondernemersclub naar een aansprekende gast voor een van de acht jaarlijkse evenementen. ” We hadden nu ruim honderd aanmeldingen”, aldus Ondernemend Westervoort-voorzitter Diana van Kesteren.

De volle zaal luisterde vol aandacht naar het relaas van Aalbers, die tegenwoordig voetbalclubs adviseert en zich bezighoudt met conceptontwikkeling, bemiddeling met regeringen in internationale grondstoffenhandel, hotelprojecten in Zuid-Spanje en de bouw van sportaccommodaties in Nederland.

Aalbers verhaalde over oud-trainer Bert Jacobs (‘Met hem is de basis van het succes van Vitesse gelegd’), het ontstaan van de Zuid-Tribune (‘We wilden de fanatieke aanhang achter het doel, net als de Spion Kop van Liverpool’), het justitiële onderzoek naar hem (‘Na vijf jaar en zeven miljoen vond de rechter één transfer met slechts een fiscale discussie’) en zijn kleinzoon (‘Hij is drie jaar oud, als kenner verzeker ik u dat hij een fantastisch linkerbeen heeft en een geweldig spelinzicht’).

Aalbers toonde de uit 1999 stammende promotiefilm ‘Vitesse, a Rising Star’ en ging tijdens de slotronde in op vragen uit de zaal. Uiteraard werd hem meteen gevraagd naar een eventuele terugkeer bij de Arnhemse eredivisionist. “Je kunt verliefd zijn op een heel mooi meisje”, antwoordde Aalbers. “Als zij je niet ziet zitten, moet je haar laten gaan. Anders word je gek. Ik ben weer welkom bij Vitesse. Daar geniet ik elke dag van.”

Bron: De Gelderlander 06-03-2009

Vitesse ver met Van der Gouw

Raimond van der Gouw (45) is de belangrijkste kandidaat om Lambert Jager op te volgen als keeperstrainer van Vitesse. De oud-speler van onder meer Vitesse en Manchester United is nu keeperstrainer bij het Engelse Sunderland.

Technisch directeur Marc van Hintum zei gisteravond dat er van een overeenkomst nog geen sprake was, maar bevestigde de kandidatuur van ex-keeper. “Hij is absoluut een kandidaat, maar er staat nog niks vast. Het is niet duidelijk wat zijn toekomst bij Sunderland is”, aldus Van Hintum, die ook met andere kandidaten in gesprek is. Daaronder de bij FC Utrecht weggestuurde Maarten Arts.

Van der Gouw maakte deel uit van het Vitesse (258 duels) van de negentiger jaren. Daarin werd onder de trainers Bert Jacobs en Herbert Neumann de stap gemaakt naar de subtop van de eredivisie. De doelman vertrok naar Manchester United waar hij als stand-inn voor de legendarische Peter Schmeichel in de Premier League en de Champions League speelde. Hij bouwde af bij AGOVV.

Bron: De Gelderlander 06-03-2009

Molhoek: bankzitten is frustrerend

Rogier Molhoek raakte op het verkeerde moment geblesseerd, want juist toen begon Vitesse te winnen.

“Dat kan gebeuren, maar het is wel frustrerend om op de bank te zitten. Zo is het leven van een voetballer. Maar ik kan moeilijk tegen de trainer zeggen dat hij mij erin moet zetten, want hij heeft ons van plek zeventien naar plek tien geleid met een opstelling waarin ik niet meedeed.”

Molhoek start zondag tegen Volendam wel op de positie van de geschorste Sebastien Sansoni. “Ik speel graag op die plek in de as, het is mijn favoriete positie op het middenveld.”

Bron: Omroep Gelderland 06-03-2009

Schreuder heeft afspraak met Twente

Vitesse wil graag verder met assistent-trainer Alfred Schreuder, maar die zit met een dilemma.

“IK heb het hier uitstekend naar mijn zin, maar ik heb een afspraak met Twente. Zij willen mij na dit seizoen terug, dat was ook afgesproken. Ik zou een jaar voor Vitesse spelen en dan een functie krijgen bij Twente in de technische staf. Maar alles is heel anders gelopen”,constateert Schreuder.

Schreuder staat nu voor een moelijke keuze. “Dit is echt lastig, want hier bij Vitesse is veel ten positieve veranderd. Ik heb in ieder geval nog geen deadline.”

Bron: Omroep Gelderland 06-03-2009

Bos stelt negende plaats als doel

Vitesse-trainer Theo Bos wil eigenlijk alleen nog omhoog kijken.

“We hebben nog een punt of zes nodig om helemaal veilig te zijn, maar het gat met de degradatieplaatsen is groter dan met de plekken voor de UEFA-cup-play-offs. En toen ik begon was het doel al om steeds een plekje hoger te komen, dus is de negende plaats nu ook ons doel. Maar dan zullen we moeten blijven winnen.”

Vitesse heeft moeite met kunstgras, maar dat deert de trainer niet. “Het wordt tijd dat Vitesse een keer wint op kunstgras. Verder moeten we daar niet teveel aandacht aan besteden.”

Bron: Omroep Gelderland 06-03-2009

Molhoek vervangt Sansoni

Rogier Molhoek vervangt de geschorste Sébastien Sansoni bij Vitesse in de uitwedstrijd zondag tegen hekkensluiter FC Volendam.

Keeper Ronald Graafland is geopereerd aan zijn buitenmeniscus en is minstens drie weken uitgeschakeld. Eloy Room zit nu op de bank. Ook Nicky Kuiper (enkel) en Genaro Snijders (hamstring) zijn geblesseerd. De laatste keer in Volendam (2004) speelde Vitesse 0-0.

Vermoedelijke opstelling: Velthuizen; Verhaegh, Sprockel, Drost, Van der Struijk; Claudemir, Molhoek, Hofs, Stevanovic; Kolk/Van Wolfswinkel, Nilsson.

Bron: Omroep Gelderland 06-03-2009

Karel Aalbers: ik ben weer welkom

Ex-Vitesse-voorzitter Karel Aalbers bezoekt weer zeer regelmatig wedstrijden van zijn club. “Ik voel me weer hartelijk welkom, de tijd heelt blijkbaar alle wonden.”

Volgens Aalbers heeft de reünie die onlangs plaatsvond in de Gelredome een rol gespeeld. “Oud-spelers vlogen me in de armen. Ook met veel mensen van nu heb ik prettig gesproken.”

De Eerbeker sprak op uitnodiging van Ondernemend Westervoort en verhaalde vol passie over zijn Vitesse-tijd. “Ik bied mijzelf niet meer aan. Dat heb ik al een paar keer tevergeefs gedaan. Maar de deur staat wel altijd open.”

Bron: Omroep Gelderland 06-03-2009

Pas na weekeinde reactie college op dossier Vitesse

Pas na dit weekeinde zal het Arnhemse college van B en W een reactie geven op het raadsonderzoek Vitesse. Het college heeft de uitkomsten van het onderzoek donderdagavond voor het eerst besproken, maar is nog niet tot een standpunt gekomen. Waarschijnlijk wordt het overleg dinsdag voortgezet tijdens de reguliere collegevergadering.

Het college bespreekt dan ook de openbaarheid van de geheime bijlagen. Als het college er uit is, krijgt allereerst de gemeenteraad een brief met uitleg. Vervolgens zal de pers worden

Een ruime meerderheid van de Arnhemse gemeenteraad wil in alle openheid over het Vitesse-onderzoek kunnen praten. De meeste partijen willen dat het college van B en W de vertrouwelijkheid opheft van het feitenrelaas en de tijdslijn. Dat zijn geheime bijlagen van het rapport.

Het college zegt dat de stukken geheim zijn. Volgens de Gemeentewet moet het college dan ook de kans krijgen de geheimhouding te verdedigen. B en W mogen hun standpunt achter gesloten deuren uitleggen in een raadsvergadering. Deze vergadering moet worden belegd door de agendacommissie van de gemeenteraad. Die commissie komt pas dinsdag bijeen. Zodoende kan de vergadering de maandag daarop, 16 maart, worden gehouden. Op 23 maart volgt de bespreking van het rapport.

“Het is lastig, moeizaam en heel formeel”, zegt VVD’er Margreet van Gastel. “Ik had op meer speelruimte gehoopt. Maar, de geheimhouding moet er af. Het openbare rapport is het topje van de ijsberg. In het geheime deel zitten brieven van mij waarover ik niet mag praten omdat het college ze geheim noemt.”

SP’er Gerrie Elfrink wil ook van de geheimhouding af. “Het lijkt alsof het college de vertrouwelijkheid als wapen inzet om de boel te vertragen en te traineren. Zelfs stukken van de Kamer van Koophandel zijn als ‘geheim’ bestempeld. Die kan iedereen zo opvragen.” Ook PvdA’er Rudi Rikken is voor openbaarheid. “Ik kan met de beste wil niet ontdekken waarom deze stukken zo geheim zijn. Wie mij het tegendeel wil bewijzen, moet van goede huize komen.”

Ook ChristenUnie, D66 en Zuid-Centraal hebben zich uitgesproken voor openbaarheid van de stukken. GroenLinks ziet de meerwaarde van de openheid niet. “Het openbare rapport bevat genoeg stof om te bespreken. Laten we niet te lang stilstaan bij die geheimhouding”, zegt Wieneke de Waard.

Het CDA heeft zich nog geen mening gevormd over de geheime stukken. ,,Zondag ga ik ze lezen”, zegt Ine van Burgsteden.

Bron: De Gelderlander 06-03-2009

Raad: open dossier Vitesse

Een ruime meerderheid van de Arnhemse gemeenteraad wil in alle openheid over het Vitesse-onderzoek kunnen praten. De meeste partijen willen dat het college van B en W de vertrouwelijkheid opheft van het feitenrelaas en de tijdslijn. Dat zijn geheime bijlagen van het rapport.

Het college zegt dat de stukken geheim zijn. Volgens de Gemeentewet moet het college dan ook de kans krijgen de geheimhouding te verdedigen. B en W mogen hun standpunt achter gesloten deuren uitleggen in een raadsvergadering.

Deze vergadering moet worden belegd door de agendacommissie van de gemeenteraad. Die commissie komt pas dinsdag bijeen. Zodoende kan de vergadering de maandag daarop, 16 maart, worden gehouden. Op 23 maart volgt de bespreking van het rapport.

“Het is lastig, moeizaam en heel formeel”, zegt VVD’er Margreet van Gastel. “Ik had op meer speelruimte gehoopt. Maar, de geheimhouding moet er af. Het openbare rapport is het topje van de ijsberg. In het geheime deel zitten brieven van mij waarover ik niet mag praten omdat het college ze geheim noemt.”

SP’er Gerrie Elfrink wil ook van de geheimhouding af. ” Het lijkt alsof het college de vertrouwelijkheid als wapen inzet om de boel te vertragen en te traineren. Zelfs stukken van de Kamer van Koophandel zijn als ‘geheim’ bestempeld. Die kan iedereen zo opvragen.”

Ook PvdA’er Rudi Rikken is voor openbaarheid. “Ik kan met de beste wil niet ontdekken waarom deze stukken zo geheim zijn. Wie mij het tegendeel wil bewijzen, moet van goede huize komen.”

GroenLinks ziet de meerwaarde van de openheid niet. “Het openbare rapport bevat genoeg stof om te bespreken. Laten we niet te lang stilstaan bij die geheimhouding” , zegt Wieneke de Waard.

Vermoedelijk gisteravond – in het Duivelshuis brandde nog licht – en anders vanochtend, buigt het college zich voor het eerst over het Vitesse-rapport. Ook de openbaarheid van de geheime bijlagen zal dan worden besproken.

Als het college vrijdag tot een standpunt is gekomen, krijgt allereerst de gemeenteraad een brief met uitleg. Vervolgens zal de pers worden geïnformeerd. Bij vertraging volgen de brief en de uitleg na het weekeinde.

Bron: De Gelderlander 05-03-2009

Vitesse bezig aan ijzersterke reeks

Vitesse is bezig aan een sterke reeks in de competitie. De Arnhemmers zijn al zeven wedstrijden achter elkaar ongeslagen.

Het is zeven jaar geleden dat Vitesse zo lang zonder nederlaag bleef. In het seizoen 2001/02 bleven de Arnhemmers onder leiding van trainer Edward Sturing zelfs vijftien wedstrijden ongeslagen. Dat is tevens de langste periode ooit zonder verliespartij in de eredivisie voor Vitesse.

In 2007 bleef Vitesse onder de flamboyante Aad de Mos zes wedstrijden ongeslagen en dat lukte ook met Edward Sturing als trainer in 2005.

Bron: Omroep Gelderland 05-03-2009

‘Dat hij naar Vitesse ging, vond ik best eng’
Marieke Langenberg, partner van trainer Theo Bos

Marieke Langenberg (39) werkt als receptioniste in Sporthotel en Congrescentrum Papendal. Elf jaar geleden liep Theo Bos (43) voor het eerst langs haar balie. Nu wonen de twee met dochter Lotte (4) in Eist. In het weekeinde wordt het gezin aangevuld met Luuk (16) en Tess (12), de kinderen uit Theo’s eerste huwelijk.

lees verder...

Bron: VI 4-03-2009

Vitesse-onderzoek leidt tot kritiek op gemeente

Een onderzoek van de gemeente Arnhem naar de relatie tussen de lokale overheid en Vitesse heeft uitgewezen dat er jarenlang onvoldoende zicht is geweest op de financiële huishouding van de club. Het bureau Berenschot, dat het onderzoek heeft uitgevoerd in opdracht van de gemeenteraad, concludeert dat er nooit controle is geweest op het bedrag van tien miljoen euro dat het stadsbestuur van Arnhem in 2003 aan het noodlijdende Vitesse leende. Eén belangrijk kritiekpunt is dat er nooit een commissaris is aangesteld om bestuurlijk en financieel toezicht te houden, waardoor het huishoudboekje van Vitesse nooit voldoende in kaart is gebracht.

Ook nam de gemeente te vaak genoegen met inconsequente rapportages, die geen correct beeld gaven van de financiële situatie van de club. Alvorens te reageren op de kritiek, wil het college van B en W het rapport eerst bestuderen. De raad vroeg om een onafhankelijk onderzoek nadat de gemeente vorig jaar een schuld van twaalf miljoen euro door de vingers had gezien. Hiermee werd het armlastige Vitesse van een faillissement gered.

Bron: Voetbal International 04-03-2009

Velthuizen niet blij met Vitesse

De kans dat Piet Velthuizen na dit seizoen niet meer bij Vitesse keept, is afgelopen week weer een stuk groter geworden. De doelman is verbolgen over de gang van zaken rond het vertrek van keeperstrainer Lambert Jager en overweegt serieus een vertrek.

Jager kreeg vorige week van de clubleiding te horen dat zijn komend seizoen aflopende contract niet wordt verlengd, met als reden dat Vitesse op zoek wil naar een jonge en dynamische keeperstrainer.

Het is geen geheim dat Jager vier jaar lang, zeven dagen in de week alles voor Vitesse heeft gegeven en vrijwel elke keeper enthousiast over hem was. Werd Velthuizen enkele jaren geleden nog bekritiseerd vanwege zijn gebrek aan mentaliteit, onder Jager is hij uitgegroeid tot de onomstreden nummer één onder de Arnhemse lat.

Bij het besluit het contract van Jager niet te verlengen, is Velthuizen geen moment gehoord. Intussen neemt de interesse voor de Nijmegenaar toe. De doelman zou in beeld zijn bij Feyenoord, daarnaast is er buitenlandse interesse.

Bron: Voetbal International 04-03-2009

Vitesse wil verder met Schreuder

Vitesse wil graag verder met Alfred Schreuder als assistent-trainer bij het eerste elftal. Zijn contract loopt na dit seizoen af.

“We zijn zeer tevreden over Alfred”, verklaart technisch directeur Marc van Hintum. “Er is ook een klik met Theo Bos, ze vullen elkaar goed aan. We zullen te zijner tijd met Alfred om tafel gaan zitten, we willen hem graag bij Vitesse houden.”

Schreuder, die in de winterstop als actief voetballe stopte, zou ook terug kunnen keren naar FC Twente. “Ik weet niet precies hoe dat zit, maar wij gaan uit van onze eigen kracht.”

Bron: Omroep Gelderland 04-03-2009

Veel kandidaten voor staf Vitesse

Vitesse moet voor het volgend seizoen nog enkele staffuncties invullen, maar daarvoor zijn volgens technisch directeur Marc van Hintum voldoende kandidaten.

Vitesse zoekt een opvolger voor keeperstrainer Lambert Jager. “Maarten Arts van Utrecht heeft gesolliciteerd en ook Raimond van der Gouw is in beeld. Een prima kandidaat, zeker gezien zijn Vitesse-verleden, maar er zit wel een prijs aan natuurlijk, want hij zit nu bij Sunderland. De Arnhemse club zoekt ook nog een hoofd opleidingen. Jos van Eck van Sparta A1 is een voorname kandidaat.

Bron: Omroep Gelderland 04-03-2009

Hofs schrijft Kuip niet af

Nicky Hofs wist zich zondag met zijn emoties even geen raad na zijn schitterende vrije trap in de Kuip. De 25-jarige middenvelder van Vitesse staat na dit seizoen nog een jaar onder contract bij Feyenoord en sluit een terugkeer naar Rotterdam niet uit. ,,Verbeek is nu weg, dus waarom niet?’’

lees verder...

Bron: AD 4-03-2009

Jos van Eck in beeld bij Vitesse

De trainersstaf van Sparta is in trek bij andere clubs. Naast Foeke Booy, waar FC Utrecht de zinnen op heeft gezet om technisch directeur te worden, is onlangs ook Jos van Eck benaderd. De huidige oefenmeester van Sparta A1 is in Arnhem één van de twee kandidaten om hoofd opleidingen te worden bij Vitesse. Van Eck erkent dat er interesse is vanuit het Gelredome, maar wil vooralsnog niet reageren op de kwestie.

,,Ik zeg er niets over,’’ aldus Van Eck gisteravond.

Saillant detail is dat Sparta eerder het hoofd opleidingen van Vitesse, Pascal Jansen, wist over te halen om naar Rotterdam te komen. Van Eck was toen ook in beeld om bij Sparta hoofd opleidingen te worden, maar de keuze viel op Jansen.

Een eventueel vertrek van Van Eck zou een aderlating zijn voor de geroemde jeugdopleiding van Sparta. De ex-prof van onder meer Sparta, FC Den Bosch en Dordrecht ’90 leverde de laatste jaren een karrenvracht aan talenten af voor het eerste elftal. Kevin Strootman, Joshua John, Joey Godee, Erik Falkenburg, Marvin Emnes, Cees Toet en Nick Viergever werden allemaal beter onder Van Eck, die in Rotterdam als parttimer aan de slag is.

Naast de belangstelling voor Van Eck was er ook al interesse in Arjan van der Laan. De trainer van B1 was in Enschede voor het seizoen kandidaat om toe te treden tot de technische staf van FC Twente. Het kwam niet tot een akkoord, maar de kans bestaat dat de club zich in de toekomst toch weer voor hem meldt.

Bron: AD 04-03-2009

Hoogleraar: ‘Arnhem wilde met spel rond Vitesse iedereen te slim af zijn’

Arnhem heeft dusdanig geblunderd in het dossier-Vitesse dat sprake is van onbehoorlijk bestuur. Dat zegt hoogleraar Bestuurskunde Michiel de Vries van de Radboud Universiteit Nijmegen. De expert lokaal bestuur, die in opdracht van overheden regelmatig onderzoek beoordeelt, vindt het rapport dat maandag verscheen ‘politiek’.

De Vries concludeert dat Arnhem door de vertrouwelijkheid tegenstrijdige afspraken kon maken met verschillende partijen. Bovendien zorgde de geheimhouding er voor dat niemand een volledig beeld van de zaak had en dat beslissingen werden genomen zonder de noodzakelijke informatie.

“Hier is sprake van onbehoorlijk bestuur. Ik vind het heel kwalijk dat de gemeente verschillende partijen tegen elkaar heeft proberen uit te spelen. Dit soort praktijken kom ik niet vaak tegen.”

Arnhem speelde volgens De Vries een strategisch spel. “Ze wilde heel slim zijn, maar anderen zijn met deze slimmigheid aan de haal gegaan.” Dat gaf Vitesse de kans financiële informatie achter te houden. Private financiers konden hun eigen belangen behartigen en ook de provincie kon zijn eigen kaart – het stadion – uitspelen. Zelfs de onderhandelaars van de gemeente zaten niet op één lijn.

De Vries denkt dat, in tegenstelling tot wat in het rapport wordt beweerd, Arnhem het belang van Vitesse onderkende en niet GelreDome voorop plaatste. Het rapport heeft volgens de hoogleraar wél een politieke lading. De begeleidingscommissie ontkent dit.

Dat valt volgens hem te zien aan de tekst van het rapport. Zinnen lopen niet omdat er in is geschrapt om ze politiek aan te passen. Ook wordt informatie opgevoerd om te verdoezelen dat de Arnhemse gemeenteraad nooit goed is ingelicht. De Vries noemt de conclusies van het rapport veel te mild. De gemeente Arnhem reageert pas later op het rapport en geeft ook geen commentaar op de bevindingen van hoogleraar De Vries.

Bron: De Gelderlander 04-03-2009

Vitesse moet Graafland tijd missen

De Arnhemse voetbalclub Vitesse moet de komende tijd reservedoelman Ronald Graafland missen. Graafland gaat nog deze week onder het mes vanwege een scheurtje in de buitenmeniscus. Graafland liep de blessure zaterdag op, waardoor hij het uitduel tegen Feyenoord moest missen. Hoe lang Graafland is uitgeschakeld, is nog niet bekend.

Bron: Omroep Gelderland 04-03-2009

‘Maak Vitesse-dossier openbaar’

De Arnhemse raadsfracties van VVD en SP willen dat de gemeenteraad zo snel mogelijk de geheimhouding opheft die geldt voor een groot aantal stukken in het dossier over de steun aan voetbalclub Vitesse.

De geheime stukken zijn apart bijgevoegd bij het rapport van onderzoeksbureau Berenschot naar de manier waarop Arnhem bij de steun aan de voetbalclub in de problemen kwam.

Volgens beide partijen heeft bespreking van het rapport op 16 maart geen zin, zolang lang er geheimhouding geldt voor een groot deel van het dossier.

Bron: Omroep Gelderland 04-03-2009

Fouten bij leningen Vitesse
Reddingplan van 27,5 miljoen euro in 2003 slechts noodkrediet

De gemeente Arnhem heeft nooit duidelijk inzicht in de financiën van voetbalclub Vitesse gehad. Desondanks stak de gemeente miljoenen euro’s gemeenschapsgeld in de club. De Arnhemse gemeenteraad, die het college moest controleren, had nog veel minder informatie dan het college van burgemeester en wethouders.

Dat zijn conclusies uit het onderzoek dat de Arnhemse raad heeft uitgevoerd naar de steun aan Vitesse tussen 2001 en 2008. Het onderzoeksrapport werd gisteravond gepresenteerd. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat een 27,5 miljoen euro kostende reddingsoperatie uit 2003 nooit meer is geweest dan een noodkrediet. Als de raad dat had geweten, had het voorstel geen meerderheid behaald.

Of het Arnhemse college de raad bewust informatie heeft onthouden, wilde voorzitter van de begeleidingsgroep, VVD-raadslid Bernard Tilman niet zeggen. Volgens hem is het op 16 maart aan de gemeenteraad om een politiek oordeel te vellen. Arnhem heeft volgens het rapport nooit een duidelijke visie gehad op het belang van Vitesse voor de stad. Dat moet alsnog worden geformuleerd.

Ook maakt het rapport duidelijk dat de verhoudingen tussen de gemeente, Vitesse , stadion GelreDome en de provincie van meet af aan slecht is geweest. Ook zag de gemeente af van het benoemen van een eigen commissaris bij Vitesse . Dat had veel waardevolle informatie kunnen opleveren.

Bron: De Gelderlander 03-03-2009

Groot deel van dossier over Vitesse blijft voorlopig nog geheim

Voorlopig is het voor derden onmogelijk na te gaan wat fout is gegaan tussen Arnhem en Vitesse . Het merendeel van de achthonderd documenten waarop het rapport is gebaseerd, draagt het stempel geheim of vertrouwelijk. Alleen de Arnhemse raadsleden hebben een centimeter dikke geheime feitenreconstructie gekregen. Het openbaar maken van de documenten zouden de belangen van GelreDome en Vitesse schaden omdat ze concurrentiegevoelige informatie zouden bevatten.

De directeur van GelreDome laat weten dat hij alleen cijfers over de bedrijfsvoering geheim wil houden, maar dat de correspondentie met de gemeente verder wat hem betreft openbaar mag worden. Volgens de begeleidingsgroep van vijf raadsleden veroorzaakte het achterhouden van de documenten een vertekend beeld van het rapport. Ook zou de gemeenteraad het rapport zo niet volwaardig kunnen behandelen. Veel documenten kregen te snel en gemakkelijk het stempel ‘geheim’.

Volgens voorzitter Bernard Tilman is het aan de raad om te beslissen of de documenten openbaar worden gemaakt. Meerdere Arnhemse partijen hebben toegezegd zich daar hard voor te zullen maken. De jarenlange geheimhouding op het dossier heeft er volgens het rapport er bovendien voor gezorgd dat de Arnhemse gemeenteraad zijn werk niet goed heeft kunnen doen.

Door alle overleggen achter gesloten deuren, verbond de raad zich aan de koers van het gemeentebestuur. Over alternatieve oplossingen, die wel degelijk werden aangedragen, werden daardoor nooit besproken. De onderzoekers stellen dat voor de gemeente Arnhem het stadion GelreDome op de eerste plek kwam. Het belang van Vitesse als voetbalclub voor de stad Arnhem, was daaraan ondergeschikt. De voetbalclub moest worden gered om het stadion rendabel te houden en voor Arnhem te behouden.

Bron: De Gelderlander 03-03-2009

Tijd voor een echt Arnhems betaaldvoetbalbeleid

Het is in Arnhem tijd voor een serieus beleid op het gebied van betaald voetbal. Daarover is de hele gemeenteraad het eens, bleek gisteren bij de presentatie van het Vitesse -onderzoek. Martin van Meurs (Pro Arnhem) verwoordt het praktisch: “We moeten met Vitesse overleggen over hun begroting. We moeten een commissaris leveren in de raad van commissarissen. We moeten samen met hen hun problemen oplossen. We moeten niet meer tegenover ze staan.”

Wat van Meurs zegt, leek gistermiddag, bij de presentatie van het onderzoek naar het reddingsplan voor Vitesse , de opinie van elk raadslid: het is tijd voor een andere verhouding van de gemeente met Vitesse . Er moet een echt betaaldvoetbalbeleid komen. “Bij het vaststellen van het reddingsplan in 2003 heb ik het al gezegd”, zegt SP-leider Gerrie Elfrink. “Door Vitesse geld toe te schuiven, maakten we van de club een bedelaar. De gemeenteraad heeft er zelf aan bijgedragen dat de club een slecht imago kreeg. Terwijl imago alles is in het voetbal.

Clubs als Heerenveen en Groningen, die het zelf redden, die doen het goed. Vitesse moet ook zo’n club worden. Daar kan de gemeente aan bijdragen door een goed beleid te formuleren.” De verhouding gemeente-Vitesse was de laatste jaren ronduit slecht. Dat kwam ook doordat de gemeente uitsluitend uit was op het terugkrijgen van het in 2003 uitgeleende geld, zei Bernard Tilman (VVD), voorzitter van de onderzoekscommissie. Terwijl bij Vitesse het idee bestond dat de gemeente wel genoegen zou nemen met de opbrengsten uit de verkoop van de grond bij Gelredome. ” Dat heeft het college zo nooit aan ons overgebracht”, zegt GroenLinks-leiderWieneke deWaard. “Ik verneem nu tot mijn schrik ook dat het reddingsplan van 2003 eigenlijk geen reddingsplan is geweest, maar een beperkt noodkrediet. Vitesse had veel meer nodig. Dat heeft het college ons nooit gemeld. Waarom niet?” Ook andere raadsleden verbazen zich erover dat het reddingsplan anno 2003 kennelijk al geen uitzicht bood op een echte redding van Vitesse . De raad had geen inzicht in de boeken van Vitesse , maar ging af op het college.

“Ook wat betreft het pandrecht heeft het college ons op het verkeerde been gezet”, zegt D66-leider Jan deWit. “In feite hadden we veel minder zekerheden dan we dachten. En steeds maar weer die geheimzinnigheid. Steeds weer besloten vergaderingen omdat het bedrijfsgegevens van Vitesse betrof. Zo kwamen we in een spagaat. Dat moeten we niet meer zo doen.”

Addy Plieger vindt niet dat de zwartepiet bij de gemeenteraad hoort. “Voor ons waren de kaders duidelijk. Vitesse heeft hulp gekregen, maar het moest natuurlijk wel terugbetalen.” Ook PvdA-leider Rudi Rikken heeft nog veel vragen: “Waarom heeft de gemeente geen commissaris bij Vitesse benoemd? Waarom was de relatie van de gemeente met de provincie zo slecht? Waarom is van de meest cruciale vergadering geen verslag gemaakt?”

Nico Wiggers ( Zuid Centraal) verbaast zich er hogelijk over dat de onderzoekscommissie haar rapport niet al eerder aan het college van B enWter beschikking heeft gesteld. ” Dit rapport gaat vooral over het college, maar dat kan nu niet reageren.”

Ondanks alles heeft Rudi Rikken geen spijt van zijn steun aan Vitesse in 2003: “Van mij mag betaald voetbal gesponsord worden. Als je ziet hoeveel mensen er plezier aan beleven. De schouwburg wordt toch ook gesponsord?”

Bron: De Gelderlander 03-03-2009

Eén doelpunt kostte stad Arnhem miljoenen

Op veertien dagen na is het vandaag een jaar geleden dat de Arnhemse gemeenteraad – met een geelzwart gekleurde Burgerzaal als toehoorder – morrend akkoord ging met de schuldsanering van Vitesse . Het besluit (23 voor, 15 tegen) kostte de stad elf miljoen euro. Reden genoeg voor de raad om uit te laten zoeken hoe het mogelijk is dat het reddingsplan uit 2003 voor de voetbalclub de stad vijf jaar later met zo’n hoge rekening kon opzadelen.

Het verhaal begint al eerder, in het seizoen 1998-1999. In de laatste minuut van de laatste speeldag loopt Vitesse door één doelpunt een plaats mis in de Champions League, en grijpt naast het Grote Geld. En daar is in de begroting wel rekening mee gehouden. Het seizoen erop, in februari 2000, valt het doek voor voorzitter Karel Aalbers, de man die Vitesse naar de absolute top zou brengen, maar zijn karwei niet kon afmaken. Vitesse sluit het seizoen af met een tekort van omgerekend zo’n 40 miljoen euro.

De Stichting Vrienden van Vitesse , energiebedrijf Nuon en de provincie Gelderland steken in juli 2001 gezamenlijk tien miljoen euro in de Arnhemse voetbalclub. Reddingsplan 1 is een feit, maar het zal onvoldoende blijken te zijn. In september 2003 moet opnieuw de knip worden getrokken om betaald voetbal in Arnhem overeind te houden. Het is de gemeente Arnhem die voor 19,3 miljoen stadion Gelredome koopt en Vitesse een lening verstrekt van tien miljoen euro.

Ingewijden waarschuwen dan al dat het plan alleen soelaas biedt op de korte termijn. Uiteindelijk zal het onvoldoende blijken te zijn, klinkt het. Om de exploitatie van de voetbalclub sluitend te krijgen, zouden miljoenen euro’s extra nodig zijn. Vijf jaar later krijgen de critici gelijk. Vitesse heeft het huishoudboekje nog steeds niet op orde, onder meer door een te positieve raming aan de inkomstenkant. Voorzitter Paul van der Kraan ziet geen andere oplossing dan de schuld ( 27 miljoen) te saneren. De gemeente Arnhem wil aanvankelijk niet meewerken, maar zwicht als de bewindvoerders duidelijk maken dat een ‘nee’ van de gemeenteraad het einde van Vitesse kan betekenen.

Bron: De Gelderlander 03-03-2009

Fouten Arnhem bij Vitesse-dossier

Het gemeentebestuur van Arnhem heeft grote fouten gemaakt bij de reddingsoperaties voor Vitesse en stadion Gelredome. Dat blijkt uit een onderzoek van Bureau Berenschot.

De gemeente had jarenlang onvoldoende zicht op de financiële huishouding van Vitesse, ondanks een miljoenenlening die de gemeente in 2003 verstrekte. In maart 2008 kwam Arnhem nog eens met een reddingsplan van 11 miljoen euro.

Het rapport stelt ook dat het Arnhemse college de raad niet altijd goed heeft geïnformeerd. Dat was deels te wijten aan de vertrouwelijkheid die gepaard ging met het dossier-Vitesse.

Door de jaren heen zijn diverse Arnhemse wethouders verantwoordelijk geweest de kwestie Vitesse. Het maandag gepresenteerde rapport wijst geen schuldigen aan. Het college wil het verslag eerst bestuderen alvorens een reactie te geven. De Arnhemse gemeenteraad debatteert op 16 maart over het rapport.

Bron: Omroep Gelderland 02-03-2009

Grootste deel Vitesse-rapport blijft geheim

Voorlopig blijft geheim wat er precies is gebeurd rond het ‘reddingsplan’ van de gemeente Arnhem waarmee een faillissement bij voetbalclub Vitesse werd afgewend. De Arnhemse gemeenteraad besloot op 17 maart 2008 Vitesse twaalf miljoen kwijt te schelden. Tegelijk werd besloten een raadsonderzoek uit te voeren om de gebeurtenissen rond Vitesse in de periode tussen 2001 en 2008 te reconstrueren. Het is het college van burgemeester en wethouders niet gelukt om de opgelegde vertrouwelijkheid van een hele reeks documenten op te heffen. Het gaat om documenten van Vitesse en GelreDome, die vertrouwelijke bedrijfsinformatie bevatten.

De begeleidingsgroep van zes gemeenteraadsleden betreurt het dat de geheimhouding niet is opgeheven omdat nu een vertekend beeld ontstaat van het onderzoek. Ook is het niet mogelijk het rapport volwaardig in de gemeenteraad te behandelen. Volgens de begeleidingsgroep is op veel documenten wel snel en gemakkelijk het stempel ‘geheim’ gedrukt. De raadsleden kunnen zich niet voorstellen en vinden het ‘niet normaal’ dat de vertrouwelijkheid voor een groot aantal stukken nog noodzakelijk is. Openbaarmaking van de documenten had kunnen bijdragen aan een beter begrip van de gebeurtenissen.

Conclusies:

– De vertrouwelijkheid van de informatie heeft de controle van de gemeenteraad bemoeilijkt.

– De raad had geen totaaloverzicht van de financiële situatie bij Vitesse. Het college had zelf ook geen volledig beeld, maar beschikte over meer informatie die niet is gedeeld.

– Zo wist de raad niet dat het reddingsplan van 2003 eigenlijk niet meer dan een noodkrediet was. Het was niet genoeg om de club van de ondergang te redden.

– Voor de gemeente Arnhem kwam de ruimtelijke ontwikkeling van het gebied rond GelreDome op de eerste plek. Het belang van Vitesse als voetbalclub voor de stad Arnhem, kwam op het tweede plan. De stedelijke ontwikkeling prevaleerde boven het behoud van voetbal op topniveau.

– De keuze om Vitesse financieel te ondersteunen werd genomen onder druk van de tijd en de publieke opinie. Een visie op het stadion en de voetbalclub ontbrak. De druk heeft de onderhandelingspositie van de gemeente ondermijnd.

– De gemeente dacht ten onrechte dat de door de gemeente aangestelde bestuurders de problemen bij Vitesse onder controle zouden krijgen. De gemeente had er beter aan gedaan zelf een vertegenwoordiger te benoemen in de raad van commissarissen.

– Arnhem is klem komen te zitten tussen de noodzaak om zijn geld terug te krijgen en de wens om zowel GelreDome als Vitesse levensvatbaar te laten zijn.

-Tijdens de hele looptijd van het dossier heeft de gemeente een slechte relatie gehad met Vitesse, GelreDome en de provincie.

– Het college heeft de niet-realistische verwachting van een totaaloplossing voor Vitesse niet weggenomen.

Aanbevelingen:

-Arnhem moet volgens het rapport een duidelijk beleid opstellen over betaald voetbal.

– De gemeente moet beter op de hoogte zijn van het de financiële situatie van partijen waarmee ze een financiële relatie heeft: bestaande rechten, verplichtingen en kasstromen moeten duidelijk zijn.

– Ook moet de gemeente beter op de hoogte zijn van ontwikkelingen bij partijen die belangrijk zijn voor de stad. Zo komen financiële problemen bij private partijen zoals Vitesse minder onverwacht.

– Bij vergelijkbare situaties in de toekomst zou de gemeente alle mogelijkheden moeten uitbuiten om er voor te zorgen dat gemaakte afspraken door een private partij worden nagekomen.

– Bij complexe dossiers moet vooraf duidelijker zijn welke doelen worden nagestreefd en hoe ze moeten worden nagestreefd.

Bron: De Gelderlander 02-03-2009

Vitesse stuurt Lambert Jager weg

Lambert Jager ontbrak gistermiddag op de reservebank van Vitesse tijdens de uitwedstrijd tegen Feyenoord (2-2). De keeperstrainer zit al enkele dagen ziek thuis, nadat hij vorige week te horen heeft gekregen dat hij deze zomer moet vertrekken bij Vitesse.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 2-03-2009

Schorsing Sansoni, blessure Graafland

Sébastien Sansoni mist zondag de wedstrijd van Vitesse bij Volendam. De Fransman kreeg gisteren tegen Feyenoord (2-2) zijn vijfde gele kaart en is een duel geschorst.

Reservedoelman Ronald Graafland miste het duel in Rotterdam door een knieblessure, zaterdag opgelopen op de training. Graafland heeft de buitenmeniscus beschadigd, verder onderzoek moet de exacte aard van de kwetsuur aantonen. Graafland werd vervangen door Eloy Room.

Bron: De Gelderlander 02-03-2009

Huiswerk voor Theo Bos na fouten in de Kuip

Trainer Theo Bos van Vitesse heeft na het gelijkspel zondagmiddag tegen Feyenoord (2-2) het nodige huiswerk te doen. Hoewel zijn ploeg een prima resultaat boekte in de Kuip ging er zo veel mis dat Bos na afloop andermaal niet tevreden kon zijn. Na de 3-0 zege op Roda JC was hij dat ook niet, maar toen zat de wedstrijd binnen twintig minuten in de knip.

Bos gaf gistermiddag toe niet erg tevreden te zijn met Frank van der Struijk als linksback. Hij had ook voor de linksbenige Jeroen Drost kunnen kiezen. “Maar ik wilde het centrum in tact houden” gaf Bos aan. Hij werd vrijdag plotseling geconfronteerd met het wegvallen van linksback en zekerheidje Nicky Kuiper, die zwaar enkelletsel opliep tijdens de training. “Het is voor Frank moeilijk omdat hij ‘krom’ komt te staan (rechtsbenig op links,red.). Het liep niet lekker. We moeten daar deze week maar eens over praten”, vond Bos, die erkende dat de 1-1 deels op het conto van Van der Struijk moest worden geschreven. “Hij liet zijn man binnendoor komen.”

Afgelopen vrijdagavond was het weer tijd voor een avondje pokeren in supportershome “Monnikenhuize”, georganiseerd door de activiteitencommissie van de Supportersvereniging Vitesse. Met veel nieuwe gezichten en samen met de Vitesse spelers Mads Junker en Julian Jenner gingen 40 man en een enkele vrouw aan de slag om, in een gezellige sfeer, de 3e editie pokeren van dit seizoen te winnen.

Omstreeks 23 uur werd aan de finaletafel plaats genomen door tien man. Opmerkelijk feit was dat er geen finalisten van eerdere edities dit keer de finaletafel zaten. In het gezelschap van meer dan 15 toeschouwers werd uiteindelijk Arnold winnaar van de avond en won een 5L fust bier gesponsord door de wijnhandel Barrique de laar oost en een Iris cheque. Tweede werd na een geweldige inhaalrace Darryl en derde werd Henk ook zij wonnen een Iris cheque.

De volgende pokeravond wordt gehouden op 3 april. Iedereen is hierbij van harte uitgenodigd om deel te nemen of een drankje te komen drinken in supportershome “Monnikenhuize”.

Activiteitencommissie SV Vitesse

Bron: SV 01-03-2009
Van der Struijk kwam na rust ook nog een keer goed weg. Arbiter Richard Liesveld zag niks in de tackle van hem op Diego Biseswar, terwijl ‘de kuip’ om een strafschop schreeuwde.

Maar Van der Struijk was niet de enige schuldige aan de mindere dag van Vitesse, dat voetballend slecht uit de voeten kwam op het uitstekende veld. “Te veel middenvelders lieten hun man lopen. Dat was in het begin heel erg slecht. Hofs moest Fer pakken, Sansoni Tomasson en Stevanovic El Ahmadi, dan bleef Claudemir vrij. Vooral Stevanovic was El Ahmadi regelmatig kwijt. Dat leverde een paar gevaarlijke momenten op”, zag Bos, die het overwicht van Feyenoord deels een gevolg vond van matig Arnhems spel. “We hebben nauwelijks vooruit verdedigd, wat we in andere wedstrijden zo goed hebben gedaan. Maar als je dan toch met 2-1 voor komt, hoop je op meer. Jammer dat het dan door zo’n onoplettendheid (de Arnhemse defensie stond te slapen en reageerde ook nog slap toen Makaay zich handig vrijliep, red.) toch nog 2-2 wordt.”

Bron: De Gelderlander 02-03-2009

Makaay: Drost zei dat het hands was

Roy Makaay rekende zich tegen Vitesse even rijk. De aanvaller van Feyenoord dacht dat Michael Mols de bevrijdende 3-2 aantekende, maar Vitesse-aanvoerder Paul Verhaegh haalde de bal op het nippertje van de doellijn. “Op miraculeuze wijze ging die bal er niet in”, baalde Makaay. Het duel eindigde in 2-2.

Ook vond Makaay dat Feyenoord een strafschop had moeten krijgen. In blessuretijd schoot hij de bal op de hand van Jeroen Drost, maar scheidsrechter Liesveld liet doorspelen. “Drost zei zelf dat de bal op zijn hand kwam”, zei de routinier van de Rotterdammers. “Maar blijkbaar zag de scheidsrechter het over het hoofd.”

Bron: De Telegraaf 01-03-2009

Velthuizen betreurt vertrek Jager

Ook Piet Velthuizen heeft een mening over de ‘affaire Jager’. De doelman keepte weer een prima wedstrijd tegen Feyenoord, maar ziet wel zijn trainer van de laatste vier jaar vertrekken.

Velthuizen: “Natuurlijk is het zonde dat we afscheid moeten nemen. Ik heb vier jaar een fantastische band met die man gehad.”

De doelman heeft geen stem gehad in de beslissing: “Ik hoorde het eergisteren pas. We hebben er nog niet over gesproken. Ik denk dat het voor mezelf belangrijk is om me op het team te concentreren.”

Bron: Omroep Gelderland 01-03-2009

Van Hintum: dit is de voetballerij

Technisch directeur Marc van Hintum is wat karig met zijn uitleg over het vertrek van Lambert Jager als keeperstrainer van Vitesse.

“We willen iemand die past in het profiel, iemand die goed genoeg is. Het heeft niks te maken met het niet functioneren van Lambert Jager, na vier jaar willen we gewoon een ander. Het staat ook los van Piet Velthuizen, of hij wel of niet blijft. Ik ga ervan uit dat Piet hier volgend jaar speelt. Dit is de voetballerij.”

Over het profiel jong en dynamisch zegt Van Hintum: “Dan moet je bij Veronica zijn.”

Bron: Omroep Gelderland 01-03-2009

Hofs juicht gepast in De Kuip

Nicky Hofs is door Feyenoord verhuurd aan Vitesse. In De Kuip zette de middenvelder zijn werkgever echter ‘gewoon’ op achterstand. Dat deed hij met een prachtige vrije trap. Hofs toonde echter diep respect voor de Rotterdamse aanhang en vierde zijn doelpunt niet uitbundig.

Wel twijfelde Hofs even. “Het doelpunt was zo mooi, dan wil je eigenlijk groots wil juichen”, aldus de Vitesse-speler. “Maar als je ziet hoe het publiek je ontvangt en steunt, dan doe je dat dus niet.” Volgens Hofs keert hij volgend seizoen gewoon terug naar Feyenoord. “Ik heb nog een contract voor een jaar.”

Bron: De Telegraaf 01-03-2009

Feyenoord laat twee punten liggen

Interim-trainer Leon Vlemmings gaf vorige week aan dat hij met Feyenoord zo snel mogelijk omhoog wil kijken. Maar de Rotterdamse club heeft daarvoor nog een lange weg te gaan, want in de eigen Kuip werd niet de volle buit gepakt. Tegen Vitesse werd het 2-2.

Het was Nicky Hofs die zijn werkgever Feyenoord – hij is verhuurd aan Vitesse – al na achttien minuten op een achterstand zette. Toch deden de Rotterdammers voor rust nog iets terug. Georginio Wijnaldum zorgde voor de 1-1. Ook in de tweede helft golfde het spel op en neer. Toch was Vitesse dat via een treffer van Dalibor Stevanovic voor de tweede keer op voorsprong kwam. Maar Feyenoord toonde veel strijdlust en knokte zich wederom langs de Arnhemmers. Dit keer was het Roy Makaay die voor de gelijkmaker tekende.

Feyenoord maakte vervolgens hartstochtelijk jacht op overwinning. In de persoon van Michael Mols leek de thuisploeg de drie punten ook te gaan pakken, maar Vitesse-aanvoerder Paul Verhaegh bracht redding op de lijn. Ook Leroy Fer was dicht bij de winnende treffer, maar het bleef 2-2. Op de ranglijst blijft Vitesse voor Feyenoord staan. De ploeg van trainer Theo Bos bezet de tiende plek en wordt op twee punten gevolgd door de Rotterdammers.

Bron: De Telegraaf 01-03-2009

Vitesse evenwaardig aan Feyenoord

Vitesse speelde een aantrekkelijke wedstrijd tegen Feyenoord in de Kuip vanmiddag, maar kwam niet verder dan 2-2.

Uitgerekend Feyenoord-huurling Hofs zette Vitesse na 18 minuten op voorsprong met een prachtige vrije trap. Feyenoord werd alleen door een kopbal van Makaay gevaarlijk. Uit het niets wist Wijnaldum echter vlak voor rust de 1-1 binnen te schuiven.

In de tweede helft speelde Vitesse zwakker, maar kwam wederom op voorsprong door een afstandsschot van Stefanovic. Makaay schoot uit een vrije trap de 2-2 binnen.

Bron: Omroep Gelderland 01-03-2009

Vitesse pakt punt in Rotterdam

In een zonnige Kuip begonnen Feyenoord en Vitesse aan de wedstrijd. Bij Vitesse nam Frank van der Struijk de plaats in van de vrijdag geblesseerd geraakte Nicky Kuiper. De door Feyenoord uitgeleende Hofs openende in de eerste helft de score. Feyenoord kwam nog net voor rust op 1-1 via Biseswar. Stevanovic zorgde in de tweede helft opnieuw voor de voorsprong. Maar weer kwam Feyenoord gelijk. Beide ploegen kwamen niet meer tot scoren in het slot van de tweede helft en dat zorgde ervoor dat de 2-2 de eindstand werd in Rotterdam.

De openingsfase van de wedstrijd was voor Feyenoord. De kopbal van Tomasson viel voor de voeten van Makaay. Maar Drost kon net op tijd redding brengen en zo voorkwam hij dat Makaay de bal op goal kon schieten. In de 6e minuut moet Velthuizen voor het eerst serieus redding brengen. De kopbal van Makaay dreigde de kruising in te gaan, maar Velthuizen voorkwam met een goede redding de 1-0 voor Feyenoord. De eerste dreiging van Vitesse kwam in de elfde miunuut. De eerste kans van Vitesse kwam in de 13e minuut. De vrije trap van Nicky Hofs kwam bij Van Wolfswinkel terecht. Hij probeerde via een boogballetje Timmer te verassen. Maar Timmer kon de bal uiteindelijk makkelijk pakken. Vitesse kreeg na de eerste serieuze kans wat meer grip op de wedstrijd.

In de 18e minuut is het oud-Feyenoord speler Nicky Hofs die een vrije trap van ruim 20 meter schitterend achter de aan de grond genagelde Timmer krult. Feyenoord was de ploeg die het eerste kwartier beter was, maar het was Vitesse die op een 0-1 voorsprong kwam. Na de 0-1 was het vooral Feyenoord dat kansen kreeg. In de 26e minuut waren zijn het dichts bij de 1-1. Fer schoot vanaf ongeveer 10 meter de bal richting de goal van Velthuizen. Die kon niet meer bij de bal, maar de oplettende van Wolfswinkel schoot de bal vlak voor de lijn weg en voorkwam daarmee de 1-1. Feyenoord was kort daarna weer dichtbij een doelpunt. Ditmaal was het Biseswar die de verdediging van Vitesse te slim afwas en van dichtbij kon inschieten. Dit keer was het wel Velthuizen die voorkwam dat de bal achter hem in het doel verdween. Net toen het leek dat Vitesse met 0-1 de rust in kon gaan viel de 1-1.In de 42e minuut was het Biseswar die een voorzet van Fer eenvoudig achter Velthuizen kon schieten. De laatste minuten van de eerste helft waren weer voor Vitesse. De ploeg van Theo Bos zetten Feyenoord in de laatste vijf minuten aardig onder druk.

Na de rust is het Feyenoord dat de eerste kans kreeg. Biseswar schoot van dichtbij in, maar Velthuizen brengt voor de derde keer in deze wedstrijd redding. Feyenoord was de betere ploeg in het begin van de tweede helft. Vitesse kon maar moeilijk de aanval vinden in dat eerste deel van de tweede helft. Maar in de 62e min is het dan toch Vitesse dat de 1-2 op het scorebord zette. Stevanovic schoot van 18 meter de bal verwoestend achter Feyenoord doelman Timmer. Nilsson was de man die de bal met zijn borst klaar legde voor Stevanovic die de bal schitterend af maakte.

Feyenoord ging na de goal van Stevanovic op jacht naar de gelijkmaker. Maar al te grote kansen kreeg Feyenoord niet. Nicky Hofs was in minuut 70 dichtbij zijn tweede doelpunt. Maar na een één twee met Nilsson kwam de Arnhemmer niet tot schieten in de zestien meter van Feyenoord. In de 73e minuut was het dan toch weer Feyenoord dat de 2-2 binnen schiet. Makaay kan van dichtbij inschieten en liet zo Velthuizen kansloos. Dertien minuten voor tijd voorkomt Velthuizen dat Mols van dichtbij met het hoofd kon scoren. In de laatste tien minuten van de wedstrijden worden beide ploegen niet echt meer gevaarlijk. Ook in de drie minuten extra tijd weten beide ploegen geen derde treffer te maken. Feyenoord kreeg nog wel de beste kans, maar Biseswar zag zijn bal aan de, voor hem, verkeerde kant van de paal verwijnen. Door de 2-2 eindstand blijft Vitesse Feyenoord voor op de ranglijst.

Bron: Vitesse.nl 01-03-2009

Geheimen Arnhem en Vitesse op straat

De gedeeltelijk geheime relatie tussen de gemeente Arnhem en voetbalclub Vitesse belandt maandagavond op straat. Dan verschijnt het onderzoeksrapport van bureau Berenschot dat uit de doeken doet hoe achtereenvolgende gemeentebestuurders zijn omgegaan met Vitesse.

Arnhem schold Vitesse in maart vorig jaar een schuld van 12 miljoen euro kwijt. Vitesse betaalde slechts een afkoopsom van 880.000 euro. De voetbalclub kampte begin 2008 met een schuld van 27 miljoen euro, verdeeld over 62 schuldeisers. Volgens de clubleiding zou Vitesse failliet gaan als de gemeente de uitstaande miljoenenschuld niet zou doorstrepen.

De gemeenteraad ging na heftige discussies uiteindelijk akkoord, op voorwaarde dat de relatie tussen Arnhem en Vitesse volledig zou worden onderzocht. Het rapport dat maandag openbaar wordt, is het resultaat van dat onderzoek.

In 2003 redde Arnhem de armlastige voetbalclub en het eveneens noodlijdende stadion Gelredome al eens van de financiële ondergang. Met dat plan was meer dan 25 miljoen euro gemoeid. De gemeente leende miljoenen aan Vitesse en kocht Gelredome. Drie jaar later verkocht de stad het multifuctionele stadion weer door aan een projectontwikkelaar.

Critici noemen het reddingsplan van destijds naïef omdat het onder meer de inkomsten van Vitesse te positief inschatte. Het plan hing als een molensteen om de nek van Vitesse. Het dossier Vitesse stond in de Gelderse hoofdstad bekend als een hoofdpijndossier.

Het Arnhemse college van burgemeester en wethouders zal maandag nog niet reageren op het rapport. Dat gebeurt pas na bestudering, aldus een woordvoerder van het college.

Bron: De Telegraaf 01-03-2009

Verslag pokeravond

Hoofdsponsor: