Mei 2006

Je hebt het niet van mij
Een tragi-komisch verslag van een jaar Vitesse
door Marcel van Roosmalen

Met deze Hard gras nestelt Marcel van Roosmalen zich met één sprong in het domein van de humor. Zijn portret van de professionele voetbalclub Vitesse is geschreven met het deadpan oog van de oerkomische verhalenverteller. Zelf lacht de schrijver nergens om. Hij noteert slechts de absurditeiten van het voetbalbestaan, dat als elk ander leven doortrokken is van het menselijk tekort. Wie daar een compromisloos oog voor heeft, ziet niet alleen de lach maar dwars erdoorheen de tragiek.

Je hebt het niet van mij is een werk voor de fijnproever. Het staat als een huis in het rijtje Hard gras-klassiekers als De Coolsingel bleef leeg door Hugo Borst en Het mooiste leven door Kees ’t Hart.

Marcel van Roosmalen komt al vanaf zijn twaalfde bij Vitesse, aanvankelijk aan de hand van zijn vader. Sinds 1989 heeft hij een seizoenkaart. Dit jaar in de boezem van de club heeft zijn liefde niet gebroken. Volgend jaar gaat hij weer, hoewel niet vooraan in de rij. Uit angst voor de ‘aanbieding’ dat de eerste zoveel seizoenkaarthouders 200 euro korting krijgen op een laser-behandeling van hun ogen.

Bron: Hard gras 30-05-2006

Nieuwe editie Hard gras geheel in het teken van Vitesse
Deze week te koop !!!

De volgende editie van het literaire blad Hard gras staat geheel in het teken van Vitesse. Journalist Marcel van Roosmalen heeft afgelopen seizoen Vitesse op de voet gevolgd.

Wij hebben onlangs het genoegen gehad om een aantal pagina’s te mogen lezen van deze editie. Het leest makkelijk weg en het geeft een andere blik op het mislukte voetbalseizoen.

Inmiddels hebben wij vernomen dat een aantal personen die voorkomen in het boekwerk “not amused” zijn met een aantal passages in het boek. Opmerkelijk is vooral dat de schrijver op bezoek geweest bij Stijn Vreven op Cyprus. Die daar zijn zegje heeft gedaan.

Opvallendste citaat uit het boek tijdens een bezoek van de schrijver aan Vreven in Cyprus: Vreven: “Theo Janssen speelde bij vitesse echt de chef. Die ging na de training in de kleedkamer zitten paffen. Ik heb hem tot drie keer toe gewaarschuwd. ” Je rookt niet in mijn buurt” , zei ik. Dan ging hij buiten staan met zijn sigaret. Na de wedstrijden rookte bij op de wc, maar toen hij bij RBC-uit twee keer had gescoord zat hij na afloop in de kleedkamer te roken. Sturing kwam de kleedkamer binnen en kreeg een rood hoofd. Hij keek naar mij en Wapenaar. Ik zei ” Je gaat nu niet tegen mij beginnen, he? Ik heb hem al drie keer gewaarschuwd” Ik keek naar sturing en dacht: Slappe hap.” ” Sturing ziet Janssen roken in de kleedkamer en doet niks. en mij schorst hij omdat ik zeg dat we vijfde moeten worden. Ongelooflijk.”

Hard gras is in de eerste week van juni te koop. Wees er snel bij!
Bezoek ook eens de internetpagina van: www.hardgras.nl

29-05-2006

Vitesse mikt op Willem van Hanegem

Vitesse hoopt Willem van Hanegem op korte termijn te presenteren als nieuwe hoofdtrainer. Dinsdag zit de Arnhemse club voor de tweede keer met de oud-international om de tafel. NHij hoopt op een aanbieding van Barcelona, om daar assistent te worden van Frank Rijkaard.

Nadat eerder de komst van Jan Boskamp niet mogelijk was doordat hij niet over de juiste papieren beschikte, haakt ook Gerard van der Lem af als mogelijke opvolger van Edward Sturing. Van der Lem, afgelopen seizoen assistent van Blind bij Ajax, is volgens de Spaanse media de grootste kandidaat om Henk ten Cate als assistent van Frank Rijkaard bij Barcelona op te volgen. ,,Maar ik heb echt nog niets van de club vernomen”, aldus Van der Lem, die zijn besluit niet verder wilde toelichten. ,,Die overgang is niet aan de orde. Klaar uit.” Manager Streuer van Vitesse stond ook niet lang stil bij de meest recente afwijzing. ,,Ik reageer niet op namen. Maar geloof maar dat we voor 5 juli, de dag wanneer we weer gaan trainen, een hoofdcoach hebben. Ik denk zelfs dat we volgende week al nieuws hebben. We zijn met meerdere kandidaten in gesprek.”

Bron: De Gelderlander 30-05-2006

Edward Sturing in gesprek met PSV

Edward Sturing is de belangrijkste kandidaat om hoofd oplei­dingen te worden bij PSV. Gisteren had de 42- jarige Eerbeke­naar een gesprek met Stan Valckx, de technisch directeur van de Eindhovense club. PSV is op zoek naar een opvolger van Joop Brand en sprak eerder al met FC Eindhoven- trainer Louis Coolen. Sturing was de voorbije drie seizoenen hoofd­trainer van Vitesse. Bij die club leverde hij zijn doorlopende contract in omdat hij toe was aan een nieuwe uitdaging.

Bron: De Gelderlander 30-05-2006

Vitesse zoekt verder naar trainer

De zoektocht van Vitesse naar een nieuwe hoofdtrainer krijgt een nieuwe etappe. In navolging van Foppe de Haan, Erik Gerets en Danny Blind heeft ook Gerard van der Lem de leiding van de Arnhemse club laten weten dat hij niet de opvolger van Edward Sturing wil worden. Van der Lem, afgelopen seizoen assistent van Blind bij Ajax, is volgens de Spaanse media de grootste kandidaat om Henk ten Cate als assistent van Frank Rijkaard bij Barcelona op te volgen. ,,Maar ik heb echt nog niets van de club vernomen”, aldus Van der Lem, die zijn besluit niet verder wilde toelichten. ,,Die overgang is niet aan de orde. Klaar uit.”

Manager Streuer van Vitesse stond ook niet lang stil bij de meest recente afwijzing. ,,Ik reageer niet op namen. Maar geloof maar dat we voor 5 juli, de dag wanneer we weer gaan trainen, een hoofdcoach hebben. Ik denk zelfs dat we volgende week al nieuws hebben. We zijn met meerdere kandidaten in gesprek.”

Bron: ANP 29-05-2006

Vitesse aast op Gerard van der Lem

Gerard van der Lem is de nieuwe hoofdkandidaat voor de va­cature van hoofdtrainer bij Vitesse. De 53- jarige Amsterdam­mer zit zonder club, nadat hij moest vertrekken bij Ajax waar hij assistent- trainer was. Of Van der Lem daadwerkelijk naar Vitesse gaat, hangt vooral af van de ontwikkelingen bij FC Bar­celona. Daar is Van der Lem in beeld om Henk ten Cate op te volgen als assistent van Frank Rijkaard. Vitesse slaagde er eer­der niet in Jan Boskamp of Foppe de Haan te strikken.

Bron: De Gelderlander 29-05-2006

Gelredome pakt ook
de Vitesse-supporter!!!!!

Het bestuur van de Supportersvereniging Vitesse steunt Paul van der Kraan en het Vitesse-bestuur in hun strijd tegen Gelredome en de KNVB. Ook wij verzetten ons tegen het feit dat volgend seizoen Vitesse een thuiswedstrijd niet in Gelredome kan spelen in verband met tien optredens van Marco Borsato in Gelredome.

Het is absurd dat Gelredome zijn hoofdhuurder op deze manier in de kou zet. Sterker nog: zonder Vitesse was er nooit een Gelredome geweest. Het Gelredome-bestuur moet beseffen dat het een voetbalstadion bestuurt, geen evenementencomplex zoals de Rijnhal. Niet alleen Vitesse wordt getroffen, ook wij, Vitesse-supporters, die voor een groot deel van de inkomsten van het stadion zorgen, worden op deze manier in de hoek gedonderd! Wij vinden dit onacceptabel en zullen hiertegen op alle mogelijke manieren blijven protesteren.

Ook de houding van de KNVB, die Vitesse straft en niet Gelredome, vinden wij onbegrijpelijk en ook daartegen protesteren wij. De KNVB zou evenementen als het EK onder 21 kunnen weghalen bij het Gelredome in plaats van Vitesse te straffen voor iets waar Vitesse niets aan kan doen. De Supportersvereniging Vitesse zal bij Gelredome, KNVB en de gemeente Arnhem (de eigenaar van Gelredome) pittige protesten laten horen. Wij willen dat deze strafmaatregel wordt teruggedraaid! En niets anders!

Andere maatregelen en acties die de Supportersvereniging op touw wil zetten zijn afhankelijk van hoe de situatie zich ontwikkelt. Wij blijven dit verontwaardigd op de voet volgen en houden u op de hoogte. Wij rekenen op uw steun!

Bestuur Supportersvereniging Vitesse

26-05-2006

Beste supporters,

Paul van der Kraan “Zoals jullie afgelopen week uitgebreid in de media (met name De Gelderlander) hebben kunnen lezen is er een probleem ontstaan in Vitesse’s competitieprogramma voor komend seizoen. Het probleem wordt veroorzaakt door een blokkade van Gelredome van 16 oktober tot en met 5 november. Gelredome claimt het stadion in die periode voor een reeks concerten van Marco Borsato.

Het probleem kwam in eerste instantie aan het licht toen gemeente, politie en Gelredome in februari van dit jaar een zogenaamd knelpuntenformulier moesten inleveren bij de KNVB. Daarop stond de blokkade van het stadion voor de periode in oktober en november. De KNVB trok natuurlijk meteen aan de bel en gaf aan hiermee niet akkoord te kunnen gaan. Vitesse heeft toen getracht te bemiddelen tussen Gelredome en de KNVB. Tevergeefs naar nu blijkt. Gelredome houdt vast aan de blokkering en heeft de concerten van Borsato gewoon ingepland. Omdat ook de KNVB vasthoudt aan de spelregel dat Vitesse, ondanks de andere activiteiten in het stadion, in die periode tenminste één thuiswedstrijd moet spelen, is het probleem zeer actueel. Vitesse heeft zich tot nu toe onthouden van commentaar, maar uit het gesprek dat vanochtend heeft plaatsgevonden tussen Gelredome, KNVB en Vitesse is geen oplossing voor het probleem gekomen. De conclusie van het gesprek is dat Vitesse moet uitwijken naar een ander stadion voor speelronde 9. Dit is een midweekse speelronde. Vitesse kan niet anders dan hier gehoor aan geven, omdat er geen alternatief is. Weigert Vitesse te spelen, dan zal de KNVB ons uit de competitie nemen.

Het is een belachelijke situatie! Vitesse is hoofdhuurder van Gelredome, maar wordt niet als zodanig gefaciliteerd, terwijl wij de enige partij zijn die voor structurele inkomsten zorgt! Gelredome houdt simpelweg te weinig rekening met ons en grijpt terug naar het contract tussen club en stadion waarin staat dat zij het stadion in een voetbalseizoen maximaal drie weken mag blokkeren voor het voetbal. In die zin staan ze in hun recht. Maar er is al eerder gebleken – en hier is ook veelvuldig over gesproken – dat het contract in de praktijk niet werkbaar is en dat Vitesse hierdoor in de problemen komt. Ieder jaar zorgt Gelredome er hoogstpersoonlijk voor dat de voetbalkalender vanwege de knelpunten vertraging oploopt en daar heeft de KNVB nu genoeg van. Steeds weer zoekt de directie van Gelredome de grenzen op en daar is ze nu overheen gegaan, met alle gevolgen voor Vitesse van dien. Inmiddels heeft Gelredome weliswaar aangeven dat zij willen praten over een andere invulling van het contract, maar daar hebben we voor komend seizoen niets aan.

Ik neem dat de directie van Gelredome bijzonder kwalijk. Vitesse staat met de rug tegen de muur, zeker ook omdat de KNVB nou ook niet bepaald blijk geeft het probleem met ons op te willen lossen. Niets ten nadele van Bert van Oostveen en Heinrich Welling die verantwoordelijk zijn voor het competitieprogramma, maar wel aan het adres van de hoogste baas Henk Kesler. Gisterenavond werd ik verrast door een telefoontje van Kesler. De baas van het Nederlandse voetbal vond het nodig mij op autoritaire wijze de les te lezen. Ik heb Henk laten weten dat hij zich moest realiseren dat Vitesse lid is van de KNVB en dat wij verwachten dat de KNVB met haar leden meedenkt om tot een oplossing te komen en steunt bij eventuele geschillen. Niets van dat alles van de kant van Kesler. In plaats van dat hij mede onze belangen behartigt, behandelt hij Vitesse als tegenstander in dit conflict!

Uiteraard laten wij het hier niet bij zitten. We worden weliswaar gedwongen op zoek te gaan naar een ander stadion en dat zullen we doen, maar voor alle te lijden schade zullen we Gelredome aansprakelijk stellen. Daarnaast ga ik ook juridisch onderzoeken of we de KNVB kunnen verplichten een alternatieve datum voor ons te zoeken. Als de KNVB zonodig haar spierballen wil laten zien, dan moeten ze in plaats van Vitesse te duperen, eerst maar beginnen met het EK Onder 21, waarvoor Gelredome één van de speellocaties is, weg te halen bij het stadion, want daar ligt het probleem en niet bij de voetbalclub.”

Ik houd jullie op de hoogte!”

Paul van der Kraan

N.B.: “Een aantal mensen heeft uit de laatste alinea van mijn column opgevat dat Vitesse er voorstander van is dat het jeugd EK wordt afgenomen van Gelredome. Als voetballiefhebber hopen wij daar uiteraard niet op. Het evenement zet stad en stadion opnieuw op de internationale voetbalkaart en dat is een goede zaak. Ik heb met de opmerking alleen willen aangeven dat Vitesse wel erg gemakkelijk wordt geslachtofferd in een conflict tussen stadion Gelredome en de KNVB.”

Bron: Vitesse 26-05-2006

Alles doet zeer bij Roberto Straal

SC Oranje-speler Roberto Straal speelde donderdag tegen FC Den Bosch zijn laatste duel. De 39 – jarige is op. „Ik heb het maximale uit mijn carrière gehaald. Ik ben niet de allerbeste voetballer, maar ik werd als prof wel twee keer kampioen. Ook speelde ik met Vitesse Europees voetbal.“

Roberto Straal ( midden) loopt voor het laatst als speler van het veld. Oud- ploeggenoten Theo Bos ( Vitesse) en rechts Jan van Grins­ven (MVV) praten met hem na. Foto: Jan Wamelink Neemt Roberto Straal vandaag afscheid? Fred van der Hoorn, manager voetbalzaken van FC Den Bosch, wist donderdag vlak voor de oefenwedstrijd tegen SC Oranje van niets en reageerde verrast. „Leuk dat hij nog speelt. Ik speelde op 38-jarige leeftijd mijn laatste duel als prof tegen AZ. Ik weet hoe hij zich voelt. Afscheid nemen van het voetbal is zo moeilijk.“

Tegen vrienden en familie verkondigde Straal dat hij tot zijn veertigste zou voetballen. De oud-prof kon zijn belofte niet waarmaken. In december wordt Straal 40 jaar, maar doorgaan zou in zijn ogen onverantwoord zijn. „Mijn linkerknie wil absoluut niet meer. Eigenlijk wilde ik vorig jaar al stoppen bij Rheden. Maar wij degradeerden en ik wilde niet met degradatie afscheid nemen van het voetbal.“

De oud-speler van onder meer Vitesse, MVV, Heerenveen en Arminia Bielefeld besloot nog een jaartje door te gaan. Het werd zondagderdeklasser SC Oranje, een Arnhemse volksclub aan de zuidkant van de Rijn. Een ambitieuze club waar bestuurders het hart op de tong hebben en altijd wat gebeurt. Het afgelopen seizoen werden twee spelers (Ouchene en Aharchi) weggestuurd. „Oranje is absoluut geen saaie club“, vindt Straal.

Straal voetbalde het afgelopen jaar vlakbij de plek waar het voor hem als kind allemaal begon. „Zuid-Arnhem was mijn eerste club (met EVC gefuseerd tot AZ 2000). Na een paar wedstrijden werd ik gescout door De Graafschap. Lang heb ik daar niet gespeeld. Ik ging al vrij snel naar Vitesse.“

Straal beleefde de afgelopen jaren hoogte-, maar ook dieptepunten. Twee keer werd hij kampioen, eenmaal met Vitesse (eerste divisie) en eenmaal met Arnhemia Bielefeld (promotie naar Bundesliga). Hij speelde met Vitesse de verloren bekerfinale tegen PSV (1-0) en reisde met Vitesse Europa door. Daar stond tegenover dat hij met MVV en Arminia Bielefeld degradeerde.

Als speler van Heerenveen was Straal betrokken bij een vechtpartij. Een rechtszaak volgde, Straal werd vrijgesproken. „De vechtpartij vond niet op het veld plaats, maar op straat. Ik zag hoe een jongen een meisje bij de keel greep. Ik gaf hem een klap en hij kwam ongelukkig ten val. Gelukkig is het met die jongen goed gekomen“, aldus Straal.

Straal speelde 320 duels in de eredivisie en eerste divisie. Dat Straal zijn laatste wedstrijd donderdag tegen FC Den Bosch speelde, was toeval. SC Oranje-voorzitter Jaap Arnolds is in het dagelijks leven taxichauffeur en hoorde op de autoradio dat Den Bosch nog sparringpartners zocht.

„Ik belde trainer Bob van Londen en die belde op zijn beurt Theo Bos, de trainer van Den Bosch. Toen was het zo geregeld“, aldus Arnolds.

Lang stond Straal niet in het veld. De Arnhemmer startte in de basis, maar liet zich na een kwartier vervangen omdat hij overal pijn kreeg. „Ik heb na de winterstop niet veel meer gespeeld. Ik was kapot. Bij Heerenveen kreeg ik eind jaren negentig te horen dat het afgelopen was. Mijn linkerknie was versleten. Wat dat betreft heb ik het nog lang volgehouden.“

Een kwartier voor het einde van de wedstrijd kwam Straal weer in het veld. Een doelpunt was de gelegenheidsspits niet gegund. Den Bosch won het oefenduel met 8-0.

Den Bosch-trainer Theo Bos was een van de eersten die Straal een hand gaf. De trainer van FC Den Bosch speelde jarenlang met Straal in de verdediging van Vitesse. Straal: „Theo speelt al een tijd niet meer. Ik was de laatste van een generatie Vitesse-spelers die nog op het veld stond. Of de op-een-na-laatste. Martin Laamers was vorig jaar gestopt, maar ik heb begrepen dat hij dit jaar ook weer diverse malen op het veld stond.“

Straal is komend seizoen trainer van SC Oranje. De vraag is of hij ooit trainer wordt van een profclub, zoals oud-ploeggenoten Theo Bos en Edward Sturing. „Ik heb daar nog niet over nagedacht. Ik heb net mijn Trainer Coach II gehaald en ga met veel plezier aan de slag bij SC Oranje. Ik heb nu niet de ambitie om het hogerop te zoeken. Misschien komt dat nog.“

Bron: De Gelderlander 27-05-2006

Thuiswedstrijden Vitesse horen in Gelredome

De Supportersvereniging Vitesse is verbaasd en kwaad dat Vitesse mogelijk volgend seizoen een geplande thuiswedstrijd niet in Gelredome zou kunnen spelen omdat het aantal concerten van Marco Borsato in Gelredome is uitgebreid. De KNVB claimt daardoor het thuisprogramma van Vitesse niet rond te krijgen, met als mogelijk gevolg dat Vitesse een thuiswedstrijd ergens anders moet spelen. Algemeen directeur Paul van der Kraan heeft hierover a.s. vrijdag een gesprek met Gelredome en KNVB. Wij, supportersvereniging Vitesse, hebben er geen enkel begrip voor als Vitesse een thuiswedstrijd ergens anders zou moeten afwerken. Wij vinden dat Gelredome rekening moet houden met de belangrijkste huurder van het stadion en het zou van de gekke zijn als Vitesse en zijn supporters de dupe zouden worden van meer concerten van Marco Borsato. Wij blijven dit op de voet volgen en houden u op de hoogte.

25-05-2006 SV Vitesse

Johan Boskamp

De Supportersvereniging Vitesse is ook verbaasd over het feit dat de KNVB heeft besloten dat Johan Boskamp bij Vitesse geen trainer mag zijn. Volgens de KNVB heeft hij niet het hoogste trainingsdiploma en mag hij in Nederland dus geen trainer zijn. Vandaag werd bekend dat Boskamp een contract gaat tekenen bij Standaard Luik en dat hij dispensatie krijgt van de Voetbalbond van België. Ook in Engeland (Glenn Roeder bij Newcastle United) mag een trainer zonder vereiste diploma’s op het hoogste niveau trainen. De Supportersvereniging vindt het erg vreemd dat in België en Engeland gewoon dispensatie wordt verleend en dat in Nederland dit niet ‘schijnt’ te kunnen. Vitesse loopt door deze starre houding van de KNVB haar eerste keuze voor de trainer voor de aankomende seizoenen mis!

25-05-2006 SV Vitesse

Laatste open dartavond van dit seizoen

De supportersvereniging “Vitesse” organiseert op vrijdag 26 mei alweer de laatste open dartavond in het supportershome “Monnikenhuize”. Inschrijven voor deze avond is alleen mogelijk op de avond zelf. Inschrijfgeld € 2,50 per persoon voor leden van de supportersvereniging op vertoon van lidmaatschapspas en € 5 voor niet-leden. Het home opent om 19:00 uur en de aanvang is om 19:30 uur. Iedereen is van harte welkom.

mei 2006

Fred Benson traint de hele zomer door
‘Nederland wordt de verrassing van het WK’

Fred Benson (22) speelt de komende dagen drie belangrijke wedstrijden met Jong Oranje op het EK in Portugal. VI for Kids sprak met de aanvaller van Vitesse over zijn jeugdidolen, Ghana, Ajax, zijn favoriete tv-programma’s en het WK in Duitsland.

Fred, waar kom je vandaan?

‘Ik ben geboren in Accra, de hoofdstad van Ghana. Op mijn negende ben ik met mijn tante en stiefvader naar Nederland gekomen. We kwamen te wonen in de Bijlmer in Amsterdam-zuidoost. ik heb daar als jongetje veel op straat gevoetbald, heerlijk was dat.’

Verliefd, verloofd, getrouwd?

‘Ik heb een vriendin, maar voor trouwen vind ik het nog veel te vroeg, haha!’

Wat zijn jouw sterke punten?

“Mijn snelheid, mijn kracht en scherpte voor de goal.’

lees verder...

Bron: VI 24-05-2006

Vreven zint op revanche

Stijn Vreven verliet Vitesse tijdens de winterstop. De technische staf verbande de Belgische verdediger uit de A-selectie, nadat hij zich in de pers negatief had uitgelaten over zijn medespelers. Vreven (32) zocht zijn heil bij Omonia Nicosia op Cyprus. Inmiddels voelt hij zich klaar voor een nieuw avontuur in de Eredivisie, al heeft hij nog geen aanbiedingen op zak. ‘Echt niet. Ik hoor van alle kanten dat ik in de belangstelling van ADO Den Haag sta. Daar weet ik zelf niets van. Frans Adelaar, de trainer daar, ken ik heel goed. Als hij interesse zou hebben, belt hij me persoonlijk. Dat is niet gebeurd. Een volksclub als ADO past wel goed bij me. Net als FC Groningen en FC Utrecht.’

Vreven hoopt op een nieuwe kans in de Eredivisie. Hoewel het leven op Cyprus hem goed bevalt, wil hij zijn carrière beëindigen in een competitie waar wekelijks een topprestatie van hem wordt verlangd. ‘Het woord uitbollen ken ik niet. Ik mis hier het pure fanatisme. Daar word ik niet gelukkig van. Elke wedstrijd wil ik tot het gaatje gaan. Dat hoeft hier maar vijf keer per seizoen.’ De medische staf van Omonia Nicosia laat ook te wensen over Een tamelijk onschuldige enkelblessure groeide zo uit tot een serieus probleem. Vreven kan daarom niet genieten van zijn vakantie in het Belgische Hasselt. Dagelijks brengt hij uren door in een revalidatiecentrum. ‘Mijn ligamenten (enkelbanden, red.) zijn ingescheurd. De artsen hebben mijn enkel serieus naar de kloten geholpen. Het is een fikse blessure, maar vóór het eind van de zomerstop ben ik weer helemaal fit.’

Vreven zegt op Cyprus goed tot rust te zijn gekomen, maar erkent de netelige situatie bij Vitesse nog lang niet te zijn vergeten. ‘Ik heb nooit afscheid kunnen nemen van de supporters. Edward Sturing heeft me zelf ook nooit iets meegedeeld. Dat is absoluut zwaar. Hij zat op twee meter afstand van me, maar hield zijn lippen stijf op elkaar.

Zulke erge dingen zijn niet voorgevallen. Ik heb ze alleen letterlijk 25 keer verteld waaraan het schortte. Met zo’n mentaliteit eindig je op de elfde plaats, hield ik hun voor. Toevallig eindigden ze het seizoen op die plek. En nu zeggen ze op zoek te zijn naar winnaars. Tja, daar kan ik echt niet bij. Of ik wrok koester? Ja. Ik wil revanche nemen. Als je me op mijn ziel trapt, word ik opstandig. Het geeft me de drive om te laten zien dat ik met mijn manier van voetballen nog van grote waarde kan zijn.’

Bron: VI 24-05-2006

Megasucces of misbaksel?
Besprekingen over wijzigingen play-offs in volle gang

De nieuwe climax in het Nederlandse profvoetbal zorgde dit seizoen voor een nationale discussie. De Eredivisie CV bespreekt in de komende weken met de kopstukken uit diverse geledingen het vervolg van de play-offs. VI evalueerde de veelbesproken competitieopzet alvast.

Henk Kesler (directeur betaald voetbal)

‘De Eredivisie CV, de belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal en het technisch platform van de KNVB hebben al nabesproken. Over het algemeen heerst ten aanzien van de play-offs een positieve stemming. Ik voorspel dan ook geen ingrijpende Wijzigingen, maar slechts lichte aanpassingen. Een voorstel zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat de nummer twee altijd is verzekerd van Europees voetbal. We zijn nu bij alle betrokkenen aan het inventariseren, inclusief Jan Reker (die de play-offs onlangs in VI een gedrocht noemde, red.), zeg ik er maar even cynisch bij. De financiële cijfers zijn nog niet bekend, maar het lijkt me duidelijk dat de play-offs voor FC Groningen een kaskraker zijn geweest. Dat andere wedstrijden minder goed zijn bezocht, heeft naar mijn idee niet alleen te maken met het affiche, maar ook met de prijzen van de kaartjes.’

lees verder...

Bron: VI 24-05-2006

Portret Jan Snellenburg in ‘Actueel’

Het TV Gelderland-programma ‘Actueel’ heeft vanavond een portret van oud-bestuurslid Jan Snellenburg. TV Gelderland schrijft over dit portret het volgende:

“Hij maakte fortuin met de PET fles. En een deel van dat fortuin stak ie in de redding van zijn grote liefde: Vitesse. Jan Snellenburg, selfmade man en voormalig bestuurslid van de Arnhemse voetbalclub en nog steeds een van de drie “vrienden” die de club een paar jaar geleden van de financiele ondergang wisten te redden. Binnenkort doet de rechter uitspraak in een kort geding dat de vrienden tegen de provincie Gelderland hebben aangespannen omdat die op haar beurt afspraken niet na zou komen. In Actueel een portret van een bevlogen clubman.”

Actueel begint vanavond omstreeks 18.20 uur en wordt daarna ieder uur herhaald. TV Gelderland is ook te zien via www.omroepgelderland.nl. Klik daar op live tv.

24-05-2006

Afnemen EK onder 21 jaar geen ‘loze’ dreiging
KNVB dreigt Vitesse eruit te zetten

De KNVB overweegt serieus Arnhem het EK onder de 21 jaar in 2007 af te nemen. “Wij hebben niet het idee dat Gelredome erg hard loopt voor het voetbal.”Dat zegt Bert van Oostveen, manager competitiezaken van de voetbalbond KNVB. Volgens hem is dat geen loos dreigement. “Wij bepalen waar de wedstrijden van het EK worden gespeeld. De stadions kunnen we nog steeds wijzigen. Als het op deze manier met Gelredome blijft gaan, betwijfelen we of we daar wel moeten gaan spelen.”

Gelredome heeft, met steun van de gemeente Arnhem en de Gelderse Sportfederatie, juist veel moeite gedaan om het evenement binnen te halen. Gelredome heeft onder meer een halve finale toegewezen gekregen. De draaiboeken liggen al klaar. Over het toekennen van interlands van het Nederlands elftal is binnen de KNVB geen twijfel meer, zegt Van Oostveen: “Die worden voorlopig niet meer in Gelredome gespeeld.”

De problemen tussen Gelredome en de KNVB kunnen ook vervelende gevolgen hebben voor Vitesse. De Arnhemse voetbalclub moet voor een thuiswedstrijd op zoek naar een ander stadion. Zanger Marco Borsato houdt van 15 oktober tot en met 5 november het stadion bezet. In die periode staan vier speelronden voor de competitie gepland. De KNVB vindt niet dat Vitesse in die periode alleen uitwedstrijden kan spelen en plant daarom toch een thuisduel.

Slaagt Vitesse er niet in het duel op een andere plek te spelen, dan ziet de KNVB geen andere mogelijkheid dan Vitesse uit de competitie te halen. Van Oostveen: “Zo staat dat in de reglementen. En daar gaan we ook echt gebruik van maken.”

Vitesse is uiterst ongelukkig met de situatie, maar directeur Paul van der Kraan wil niet inhoudelijk reageren. “We hebben binnenkort een overleg met Gelredome en de KNVB. Dat wachten we eerst af voor we naar buiten treden.”

Bron: De Gelderlander 24-05-2006

KNVB doet Gelredome in ban

Vitesse moet voor één thuisduel uitwijken naar een ander stadion, Gelredome krijgt geen interlands en het EK onder de 21 in 2007 in Arnhem staat op losse schroeven. Die maatregelen heeft de voetbalbond KNVB afgekondigd, omdat Vitesse komend seizoen ‘wederom’ wekenlang niet in Gelredome terecht kan. Dit keer kan Vitesse vier speelronden niet thuis spelen, omdat zanger Marco Borsato tussen 20 oktober en 4 november tien concerten geeft in het Arnhemse stadion.

“Bij Gelredome prevaleren andere evenementen altijd boven het voetbal. Daar hebben we genoeg van”, stelt Bert van Oostveen, manager competitiezaken van de KNVB. “Diverse keren hebben we met de directie van Gelredome overlegd, elke keer beloven ze beterschap, maar telkens worden de afspraken genegeerd. Gelredome is het enige stadion in Nederland waarmee we deze problemen hebben. In de Arena hebben ook andere evenementen plaats, maar daar houden ze wel rekening met het voetbal.”

Volgens Van Oostveen bezorgt Gelredome de KNVB grote problemen met het samenstellen van het wedstrijdprogramma. “We inventariseren elk jaar de knelpunten. We houden er daarbij rekening mee dat Gelredome een multifunctioneel stadion is. Maar bij herhaling krijgen andere evenementen de voorkeur. Als Vitesse UEFA Cup-voetbal had gehaald, was het voor de club niet mogelijk geweest thuis te spelen. Al die data waren geblokkeerd.”

Van Oostveen zegt dat de KNVB niet anders kan dan tijdens de concertreeks van Borsato toch een thuisduel van Vitesse te plannen. “De club moet maar op zoek naar een ander stadion. Dat is jammer voor Vitesse, maar dat moet de club maar oplossen.” Om welk duel het gaat en wanneer is niet duidelijk.

Jasper van Amstel, directeur van Gelredome, zegt verbaasd te zijn over de ‘emotionele’ reactie van de KNVB. “De voetbalbond heeft ons hierover niet ingelicht. Dat de KNVB dit via de media communiceert, vind ik erg jammer. We hebben in het verleden vaker discussie gehad, maar daar zijn we altijd als volwassen partijen uitgekomen. Ik ga ervan uit dat dit nu ook het geval is. Dat wij niet om voetbal geven, is echt een onzinverhaal.”

Vitesse-directeur Paul van der Kraan wil niet inhoudelijk ingaan op de maatregelen van de KNVB.

Bron: De Gelderlander 24-05-2006

‘Een brief van ene Reker’
Jan Boskamp mag wel bij Belgische topclub Standard Luik aan de slag

Het lijstje met beoogde versterkingen voor Vitesse had trainer Jan Boskamp al lang en breed klaar. In interviews sprak de geboren Rotterdammer zelfs al zijn blijdschap uit dat hij eindelijk in Nederland aan de slag kon gaan. Maar toch staat Boskamp komend seizoen niet in Arnhem, maar in Luik op het veld, bij Standard.

Uiteindelijk was het gemis van een extra trainerscertificaat, de zogenaamde Pro-License bovenop zijn Belgische A-diploma, de reden dat Boskamp van de KNVB niet bij Vitesse aan de slag mocht. ,,Ik was er echt helemaal uit met Vitesse,” reageert Boskamp. ,,Met technisch directeur Jantje Streuer was ik al over mogelijke transfers in gesprek. Totdat er een brief kwam van ene Reker (Jan Reker, voorzitter van de Coaches Betaald Voetbal, red.). Dat ik niet de juiste papieren had en dus niet bij Vitesse mocht werken. Ik ken die hele Reker niet, dat zal wel zo’n gefrustreerd mannetje zijn.

,,Is hij de voorzitter van de vakbond voor coaches? Oh, daar ben ik geen lid van. En ik hoor dat de mensen daar juist bij bosjes weglopen. ,,Ze hadden me best dispensatie kunnen geven. Dat ik dan gewoon bij Vitesse aan de slag zou gaan en tegelijkertijd dat extra papiertje zou halen. Maar volgens die Reker was dispensatie alleen mogelijk voor Nederlandse trainers. Nou geloof ik dat die man een tijdje dood is geweest, want ik ben toch echt nog steeds een Hollander!”

Met enkele kunstgrepen had Boskamp best bij Vitesse in dienst kunnen treden, maar de daarvoor benodigde poespas zag de coach totaal niet zitten. ,,Er moest dan een trainer naast me komen die wel alle papieren had. Maar ik had geen zin in zo’n stroman. Ik zou bijvoorbeeld niet met de pers mogen praten, dat was de taak van die andere trainer. Nou, ik pas er voor om er als een dooie lul bij te staan.”

De Belgische voetbalbond maakt geen probleem van het gemis van de pro-License. In afwachting van het diploma van de nieuwe cursus krijgt Boskamp dispensatie om bij Standard te werken. ,,Vanwege mijn staat van dienst. Ik heb vele jaren in de Belgische top gewerkt, heb een club geleid in Engeland en ben bondscoach van Georgië geweest. Maar ik ga ook nog die cursus doen. Binnenkort start ik daarmee, ik heb me al opgegeven.”

Bij Vitesse zou Boskamp zijn begonnen in de middenmoot van de eredivisie. Met Standard mag hij deze zomer meedoen aan de voorronde van de Champions League. Een groot verschil. ,,Net nadat de deal met de Arnhemmers was afgeketst, belde Standard al. Ik kon ook voor vijf jaar tekenen bij Beveren, waar ik technisch directeur zou worden. Maar ik wilde liever naar Luik. Standard is echt een grote club, met een geweldige aanhang. En als we de groep bij elkaar weten te houden, met daarin bijvoorbeeld de Portugees Sergei Conceicao en aanvaller Mohammed Tchite, kunnen we volgend seizoen opnieuw een gooi doen naar de landstitel. Natuurlijk gaan we ook op zoek naar versterking, wellicht in Nederland. Over potentiële aanwinsten ben ik met Standard al in gesprek.”

Die vergaderingen vinden plaats in het Frans, uiteraard de voertaal in Luik. Dat is even wennen voor Boskamp. ,,Ik moet die taal echt weer even bijspijkeren,” lacht de oefenmeester. ,,Mijn Frans is namelijk niet zo goed. Ik spreek het Frans van de straat, zoals ik ook het Rotterdams van de straat praat. Tsja, dat verstaan ze in Luik niet. Maar dan heb ik één geluk, ze zullen nu wel zeer goed naar me luisteren.”

Bron: AD 24-05-2006

Vitesse vangt bot bij ‘man van zijn woord’ De Haan

Vitesse trok aan zijn mouw, maar Foppe de Haan is een man van zijn woord. En dus blijft de Friese coach bij de KNVB, met als uitstapje zijn werk in Indonesië. Na zijn vertrek bij SC Heerenveen vond De Haan in maart 2004 een nieuwe uitdaging in de Zeister bossen, waar hij als bondscoach van Jong Oranje aan de slag ging. Hoewel het aanbod van Vitesse hem aan het denken zette zijn carrière als clubcoach nieuw leven in te blazen, blijft hij de KNVB trouw. ‘Ik ben een man van mijn woord’, zegt De Haan deze week in Voetbal International.

Toch zal De Haan komend jaar niet alleen de KNVB dienen. De Friese coach heeft van de KNVB toestemming gekregen om naast zijn werk als bondscoach van Jong Oranje tijdelijk het Olympisch elftal van Indonesië vóór en tijdens de Asian Games te begeleiden. Voor Vitesse is het de tweede vruchteloze poging de zoektocht naar een nieuwe trainer met succes af te ronden. De Arnhemse club was zo goed als akkoord met Jan Boskamp. Maar omdat de KNVB geen compensatie wilde geven voor de ontbrekende trainersdiploma bij Boskamp, kwam het niet tot een dienstverband.

Bron: VI.nl 22-05-2006

Vitesse door concerten 3 weken niet thuis

Met tien concerten en 320.000 bezoekers wordt zanger Marco Borsato de absolute topper in de achtjarige historie van het Arnhemse stadion Gelredome. “Dit is echt een supersucces”, jubelt Gelredome-directeur Jasper van Amstel. “We wisten dat we met Marco Borsato de meest populaire Nederlandse zanger in huis hadden gehaald. Ik geloofde van tevoren ook best dat hij vier, vijf of misschien zes concerten verkocht zou krijgen. Maar dat het er nu tien gaan worden, is ongelooflijk. Zo’n kans doet zich een keer in de tien jaar voor. Het spreekt voor zich dat we echt heel blij zijn.”

Het moment dat zaterdag de voorverkoop startte, was ook voor Gelredome spannend, erkent Van Amstel. “Ik heb de hele dag contact gehad. Toen ik hoorde dat door de massale belangstelling een storing ontstond, was dat schrikken. Gelukkig bleef de verkoop wel doorgaan. Als je dan de teller van het aantal concerten hoort oplopen naar tien, is dat prachtig.” Van de tien concerten zijn er negen uitverkocht. Alleen voor het eerste concert zijn nog kaarten te koop. Als ook dat concert uitverkocht raakt, gaat Borsato van 20 oktober tot 4 november het huidige Gelredome-record verpulveren. Dat staat op naam van de Ierse band U2. Die gaf in de zomer van 2001 drie concerten in een week, waar 105.000 fans op afkwamen.

Volgens Van Amstel levert de organisatie van de tien concerten voor de werknemers van het stadion geen problemen op. “We hebben hier maanden geleden over gesproken. Toen is het aantal van tien concerten naar voren gekomen. Eerst zouden het er zelfs elf worden, maar dan waren er voor Borsato onvoldoende rustdagen. Wat ons betreft had het best gekund.”

De concertreeks van Borsato, die Symphonica in Rosso heet, heeft wel consequenties voor voetbalclub Vitesse. De Arnhemmers kunnen drie weken lang niet in eigen stadion spelen, omdat het decor tussen de concerten door blijft staan. Volgens Van Amstel is dat niet de eerste keer. “Ook afgelopen jaar kon Vitesse drie weekeinden achtereen niet in Gelredome terecht. Drie weken is overigens wel het maximum. In de contracten is dat vastgelegd. Ik verwacht niet dat iemand hiermee problemen heeft.”

Bron: De Gelderlander 22-05-2006

VITESSE BREEKT CONTRACTEN OPEN

Vitesse heeft overeenstemming bereikt met Siebe Blondelle en Onur Kaya over verlenging van hun contract. Van beide spelers liep het contract tot juni 2007 en wordt opengebroken tot medio 2010. Later deze week zullen de verdediger en middenvelder hun definitieve handtekening zetten onder het nieuwe contract bij Vitesse. Siebe Blondelle en Onur Kaya debuteerden beide dit seizoen in de Holland Casino Eredivisie.

Bron: Vitesse.nl 22-05-2006

Vitesse spart met Duitsers

Vitesse speelt in de voorbereiding op het nieuwe seizoen oefenwedstrijden tegen de Duitse clubs VfL Bochum en Borussia Dortmund. Beide duels zijn opgenomen in het voorlopige oefenschema. Het duel in Dortmund vloeit voort uit de transfer van Matthew Amoah naar de Duitse club. De geplande oefenpartij tegen Benfica gaat niet door. Na het vertrek van trainer Ronald Koeman naar PSV ziet de Portugese club af van een trainingskamp in Nederland. Vitesse gaat van maandag 17 tot en met vrijdag 21 juli op trainingskamp in Doorwerth. Voor 12 augustus zoekt de Arnhemse club nog een sterke opponent.

woe. 5 juli:eerste training,
zat. 15 juli:Spero- Vitesse in Elst,
maa. 17 juli:GVA- Vitesse in Doornenburg,
din. 18 juli:OBW- Vitesse in Zevenaar,
don. 20 juli:Jonge Kracht- Vitesse in Huissen,
vrij. 21 juli:Bemmel- Vitesse,
din. 25 juli:Beveren- Vitesse,
zat. 29 juli:Bochum- Vitesse in Bemmel,
zat. 5 aug.:Dortmund- Vitesse,
din. 15 aug.: AVW’ 66- Vitesse in Westervoort,
18/ 19/ 20 aug.:start eredivisie.

Bron: De Gelderlander 22-05-2006

Edward Sturing vertrekt met opgeheven hoofd bij

Edward Sturing zat zaterdagavond in Meerkerk voor de laatste keer op de bank als hoofdtrainer van Vitesse. Na negentien seizoenen bij de Arnhemse club zwaait de 42-jarige Eerbekenaar af. “Ik kan straks met opgeheven hoofd terugkomen bij de club die me altijd lief zal blijven.”

Slapen. Edward Sturing zal de komende dagen weinig anders doen. “Tot aan de laatste play-offwedstrijd tegen Twente heb ik een roes gezeten”, zegt hij. “Je bent dan alleen maar bezig met het behalen van een resultaat. Na die wedstrijd viel er wat weg, dat merkte ik meteen. Dan komt de vermoeidheid. De eerste periode dat ik zo meteen vrij ben, daarin slaap ik alleen maar. Dan ga ik vroeg naar bed en slaap ik ’s middags. Dat duurt een dag of tien. Dan ben ik weer uitgerust. En dan heb ik ook weer zin om te beginnen. Zo gaat dat altijd.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 22-05-2006

Vitesse wint in Meerkerk

Vitesse heeft het seizoen 2005/2006 afgesloten met een 7-1 overwinning op de amateurs van SV Meerkerk. Bij Vitesse speelden na rust een tweetal proefspelers mee (Adillio (Ajax) en Van Polen (VVOG). Zij werden getest met het oog op het nieuwe seizoen van Jong Vitesse.

SV Meerkerk-Vitesse 1-7

0-1 Hersi, 0-2 Janssen, 0-3 Rojer, 0-4 Janssen, 0-5 Esajas, 0-6 Rojer, 1-6 Vink en 1-7 Kaya.

Opstelling Vitesse

Coutinho (Velthuizen), Blondelle (Adillio), Van den Berg, Dingsdag, De Meersman (Suart), Van der Schaaf, Knopper (Esajas), Janssen, Kaya, Rojer en Hersi (Van Polen).

Bron: Vitesse.nl 20-05-2006

Hersi volgt Yakubu op bij de fans

Volgens de suppor­ters van Vitesse was Youssouf Hersi de beste speler van Vi­tesse in het seizoen 2005-2006. De aanvaller volgt Abubakari Yakubu op. Yakubu kreeg vorig jaar mei de bokaal uitgereikt, tijdens het tra­ditionele feest van de suppor­tersvereniging. Dit jaar ging de­ze eer naar Hersi, die een opmer­kelijk seizoen achter de rug heeft. Rond de jaarwisseling zorgde de kleine aanvaller voor opschudding, door in een inter­view hard uit te halen naar trai­ner Edward Sturing. De coach stelde zich niet rancuneus op en bleef gebruik maken van Hersi, die is uitgegroeid tot een echte lieveling van het publiek in Gel­redome.

De eerdere winnaars:1990: Theo Bos, 1991: René Eijer, 1992: Martin Laa­mers, 1993: Phillip Cocu, 1994: Glenn Helder, 1995: Chris van der Weerden, 1996: Arco Jochemsen, 1997: Edward Sturing, 1998: Nikos Machlas, 1999: Sander Westerveld, 2000: Michel Kreek, 2001: Victor Sikora, 2002: De­jan Stefanovic, 2003: Matthew Amoah, 2004: Nicky Hofs en 2005: Abubakari Yakubu.

Bron: De Gelderlander 20-05-2006

Vitesse sluit af in Meerkerk

Vitesse sluit het seizoen 2005-2006 vanavond af in Meerkerk. Daar is de plaatselijke SV, een zondag tweedeklasser, de tegenstan­der in een oefenwedstrijd. Voor spelers en trainers van Vi­tesse komt vanavond een einde aan een lang seizoen. Door de verkorte winterstop hebben ze nooit langer dan een weekje aan­eengesloten vrij gehad.

Doordat Vitesse in de play- offs tot het laatste moment meedeed om een plek in de Intertoto, hoefde de selectie slechts een week uit te zingen met louter trainingen en enkele onbedui­dende oefenpotjes. Afgelopen dinsdag speelde de Arnhemse ploeg in Woerden tegen zater­dag tweedeklasser Sportlust’ 46 ( 1- 2). En vanavond ( aanvang 19.00 uur) is de ploeg van de ver­trekkende trainer Edward Stu­ring te gast bij zondag tweede­klasser SV Meerkerk, dat nog na­competitie speelt om promotie. Na de wedstrijd van vanavond heeft de hoofdmacht van Vitesse vakantie. De eerste training in de voorbereiding op het nieu­we seizoen heeft plaats op don­derdag 6 juli.

Bron: De Gelderlander 20-05-2006

Remco van der Schaaf, beste speler van dit seizoen

Youssouf Hersi is gisteravond door de supporters van Vitesse gekozen tot speler van het jaar. Volgens de Gelderlander was Remco van der Schaaf dit seizoen de beste voetbal­ler bij de Arnhemse club. Hij speelde een gemiddelde beoordeling van 6,25 bij elkaar. ´Dit is een mooi compliment, maar ik was liever vijfde geworden in de competitie’

De Gelderlander heeft dit sei­zoen cijfers gegeven aan de spelers van Vitesse, na elke wedstrijd in de reguliere com­petitie en in de play- offs. Voor een beoordeling kwamen alleen die spe­lers in aanmerking, die in het betreffen­de duel minstens zeventig minuten op het veld stonden. Na 34 competitiewedstrijden stond Vites­se op de elfde plaats in de eredivisie. Daar kwamen in de play- offs nog zes ont­moetingen bij. Eerst won de Arnhemse ploeg de play- offs van de nummers tien tot en met dertien, na dubbele duels met RKC Waalwijk en nek. Daarna verloor Vi­tesse het tweeluik met FC Twente om een plek in de Intertoto. In totaal kwam Vitesse dus veertig keer in actie, dit sei­zoen in de eredivisie. Er was geen speler die al die duels meedeed ( zie linker ko­lom in bovenstaande infographic). Remco van der Schaaf scoorde gemiddeld het hoogst. De middenvelder kwam na 32 beurten uit op een moyenne van 6,25.

Daarmee bleef hij centrumverdediger Ruud Knol, die evenveel beoordelingen kreeg, nipt voor: een verschil van drie honderdste. Na Van der Schaaf en Knol volgt doelman HaraldWapenaar op eni­ge afstand ( 6,13), terwijl de rest van de spelers niet boven de zes uitkwam. Dat slechts drie spelers boven de zes zijn geëindigd, bevestigt het feit dat Vitesse een slecht seizoen heeft gespeeld. De eindscore van Van der Schaaf bewijst echter ook, dat de gewezen PSV’er na zijn terugkeer meteen is uitgegroeid tot een van de bepalende spelers bij Vitesse.

„ Het is een compliment dat ik bovenaan sta in dit klassement”, zo reageert Van der Schaaf op zijn topklassering. „ Het zijn immers niet de minsten die deze cij­fers hebben gegeven, haha.” „ Ik ben niet iemand die veel naar cijfers kijkt”, vervolgt Van der Schaaf op serieu­ze toon. „ Persoonlijk is het wel leuk, maar ik had liever gezien dat we dit sei­zoen met Vitesse wat hoger waren geëin­digd. Ik was liever vijfde geworden in de competitie, dan dat ik nu bovenaan sta in jullie klassement.” Van der Schaaf ( 27) kijkt tevreden terug op zijn eigen prestaties in het voorbije seizoen, maar voegt er meteen aan toe dat hij ‘ geen topseizoen heeft gehad’.

„ Hoe zal ik het zeggen? Ik heb sommige wedstrijden wel goed gespeeld, maar over het algemeen was het nog te veel ge­woontjes. Langdurig op een hoger niveau spelen. Dat kan ik halen en dat moet ik halen. Dat is in elk geval wel datgene waarnaar ik streef.” Van der Schaaf was in de competitie de beste speler van Vitesse, maar tijdens de play-offs werd die rol op­geëist door Peter van den Berg. De ver­trekkende routinier scoorde in die na­competitie een buitengewoon hoog ge­middelde ( 7,20), maar speelde in de regu­liere competitie ( ook een hoog gemiddel­de: 6,56) te weinig wedstrijden om in aan­merking te komen voor een plek in het eindklassement. Dat geldt ook voor reser­vedoelman Gino Coutinho, die in zijn schaarse optredens hoog scoorde. Voor een plaats in de eindrangschikking dient een speler minstens twintig beoordelin­gen vergaard te hebben.

Om die reden vallen ook Matthew Amo­ah en Stijn Vreven buiten het eindklasse­ment. De hoge score van het tweetal is wel opvallend. Amoah vertrok in de win­ter naar Borussia Dortmund, Vreven werd na het leveren van openlijke kri­tiek eerst op een zijspoor gezet en ver­trok later naar Omonia Nicosia. Amoah en Vreven komen uit op een hoger ge­middelde dan hun respectievelijke opvol­gers Mads Junker en Paul Verhaegh.

Aangezien de inbreng van een speler over het hele seizoen ook mede wordt be­paald door het aantal keren dat er een be­roep op hem wordt gedaan, hebben we ook een ranglijst gemaakt waarbij alle vergaarde punten simpelweg bij elkaar zijn opgeteld ( tweede kolom in infograp­hic).

In dat klassement worden de zeven bo­venste plekken ingenomen door de ze­ven spelers die de meeste wedstrijden hebben gespeeld. Harald Wapenaar is hier de winnaar. Hij vergaarde in 38 wed­strijden tien punten meer dan Gill Swerts, die twee beoordelingen minder kreeg. Van der Schaaf moet hier ook nog Michael Dingsdag voor zich dulden, door­dat de verdediger twee duels meer af­werkte dan Van der Schaaf.

Bron: De Gelderlander 20-05-2006

Vitesse eindigt officieel op plaats 10

Na de play-offs is (er) een definitieve eindrangschikking opgemaakt op basis waarvan de prijzen (Europese tickets) zijn verdeeld. Bepalend voor deze eindstand zijn dus ook de resultaten in de play-offs. Daar waar de resultaten in de play offs geen uitsluitsel geven (die vergelijking niet te maken is), wordt teruggevallen op de ranglijst na 34 wedstrijden. Dit is mede als gevolgen van de eisen van de UEFA.

Dit betekent dat de definitieve eindstand voor het seizoen 2005/’06, zoals ook gepubliceerd in het bulletin betaald voetbal van de KNVB op woensdag 17 mei 2006, er als volgt uitziet:

1. PSV (kampioen) Champions League
2. Ajax (play-offsfinale gewonnen) voorronde Champions League
3. FC Groningen (play-offsfinale verloren) UEFA Cup
4. AZ (na 34 wedstrijden hoger geëindigd dan Feyenoord) UEFA Cup
5. Feyenoord (na 34 wedstrijden lager geëindigd als AZ) UEFA Cup
6. SC Heerenveen (play-offsfinale UEFA Cup gewonnen) UEFA Cup
7. FC Twente (play-offsfinale Intertoto gewonnen) Intertoto
8. FC Utrecht (uitgeschakeld in 1e ronde play-offs om UEFA Cup, maar is na 34 wedstrijden als hoogste geëindigd zonder Europese ticket)
9. Roda JC (uitgeschakeld in 1e ronde play-offs UEFA Cup)
10. Vitesse (play-offsfinale Intertoto verloren, maar in play offs gewonnen van NEC en RKC
11. NEC (uitgeschakeld in de 2e ronde van de play-offs voor Intertoto)
12. RKC Waalwijk (uitgeschakeld in 1e ronde play-offs voor Intertoto)
13. Heracles (uitgeschakeld in 1e ronde play-offs Intertoto)
14. Sparta (na 34 wedstrijden)
15. ADO Den Haag (na 34 wedstrijden)
16. NAC Breda (winnaar promotie/degradatie play-offs)
17. Willem II (winnaar promotie/degradatie play-offs)
18. RBC Roosendaal (degradatie)

Bron: Vitesse.nl 19-05-2006

Hersi speler van het seizoen 05-06

Youssouf Hersi is vanavond in het supportershome door de supporters uitgeroepen tot speler van het jaar. Met 426 stemmen bleef hij Dingsdag en Swerts voor.

De top 3 van de speler van het jaar-verkiezing:

1 Hersi 426 stemmen
2 Dingsdag 381 stemmen
3 Swerts 360 stemmen

19-05-2006

Nieuwe editie Hard gras geheel in het teken van Vitesse

De volgende editie van het literaire blad Hard gras staat geheel in het teken van Vitesse. Journalist Marcel van Roosmalen heeft afgelopen seizoen Vitesse op de voet gevolgd.

Wij hebben onlangs het genoegen gehad om een aantal pagina’s te mogen lezen van deze editie. Het leest makkelijk weg en het geeft een andere blik op het mislukte voetbalseizoen.

Inmiddels hebben wij vernomen dat een aantal personen die voorkomen in het boekwerk “not amused” zijn met een aantal passages in het boek. Opmerkelijk is vooral dat de schrijver op bezoek geweest bij Stijn Vreven op Cyprus. Die daar zijn zegje heeft gedaan.

Hard gras is in de eerste week van juni te koop. Wees er snel bij!
Bezoek ook eens de internetpagina van: www.hardgras.nl

19-05-2006

Yellow Black Pride winnaar Vitesse Pool 2005-2006
Maandag 15 mei WK 2006 Pool van start

Tot de laatste minuut was het op het forum van deze site billen knijpen voor Yellow Black Pride, lijstaanvoerder van de Vitesse Pool. Door zijn 1-2 voorspelling bleef YBP de laatste wedstrijd met lege handen. Een derde doelpunt voor FC Twente (uitslag 2-0) had de sterk opgekomen TheHeroForever, die 3-1 had geboekt, bovenaan de ranglijst gebracht. Zover is het niet gekomen. Omdat naaste concurrent Emotion2002 1-6 voorspelde en ook de andere kanshebbers niet meer langszij konden komen, is Yellow Black Pride winnaar van de Vitesse Pool 2005-2006. Yellow Black Pride: de Supportersvereniging Vitesse feliciteert je van harte met je overwinning! YBP zal tijdens het slotfeest op 19 mei in het Supportershome Monnikenhuize zijn verdiende prijs van 75 euro in ontvangst nemen. De huldiging vindt plaats tussen 20.30 en 21.00 uur.

Niet eerder was de finish van de Vitesse Pool zo close. In punten zijn Yellow Black Pride, Emotion2002 en TheHeroForever (gedeeld tweede) gelijk geëindigd. Een door YBP gemiste wedstrijd heeft uiteindelijk de doorslag gegeven, omdat bij een gelijk puntenaantal de weegschaal doorslaat naar de deelnemer die de minste wedstrijden nodig heeft gehad voor zijn puntenaantal. De overige prijswinnaars zijn GoosePat, die vierde is geworden, en Vitessebreda die op de vijfde plek beslag heeft gelegd. In deze pool is het afgelopen seizoen gegokt op de uitslagen van de wedstrijden van Vitesse. In totaal hebben op het forum van deze site ruim 360 fans aan de pool meegedaan.

De derde periode is gewonnen door Go ahead make my day, die zijn concurrenten uiteindelijk ruim voor is gebleven. Alle prijzen zijn ter beschikking gesteld door de Supportersvereniging Vitesse.

WK 2006 Pool

Ook volgend seizoen zal er op deze site weer gegokt kunnen worden in de Vitesse- en in de Voetbal Pool. Tot zo lang hoeven de poolliefhebbers niet te wachten. Morgen (maandag 15 mei) gaat op het forum de WK 2006 Pool van start. Daarin kunnen voorspellingen worden uitgebracht voor alle wedstrijden die op het WK worden gespeeld. Iedereen die wil kan meedoen aan de pool. Gewoon inloggen op het forum en vóór 12 uur op de dag dat de wedstrijden gespeeld worden, de voorspellingen plaatsen in de betreffende topic. De deelname is gratis. De SV heeft ook voor deze pool een aantrekkelijke prijzenpot gevuld. In totaal liggen voor de nummers een t/m drie voor 200 euro aan waardebonnen te wachten op een leuke besteding in de fanshop in de Zuidpromenade. Alvast veel plezier en succes gewenst in de WK Pool.

14-05-2006

Fans Vitesse huldigen speler van ’t jaar

Fans van Vitesse huldigen vanavond in supportershome Monnikenhuize hun speler van het jaar. Ook wordt afscheid genomen van aanvaller Tom De Mul (terug naar Ajax), tweede doelman Gino Coutinho (naar FC Den Bosch) en trainer Edward Sturing. De slotavond van de supportersclub begint om half acht en wordt muzikaal omlijst door Emile Hartkamp en Ghijs de Bruijn. De bekendmaking van de speler van het jaar is rond tien uur.

Bron: De Gelderlander 19-05-2006

Onderling vertrouwen als basis

In de zomer van 2001 werd de stichting Vrienden van Vitesse opgericht met als enige doel de club te behoeden voor een faillissement. Nu, bijna vijf jaar later, is de schuld van de club voor het grootste deel weggewerkt en de rol van het ‘Spelersfonds’ een andere. Voorzitter Arnaud van Amerongen over het geld, de macht, invloed en afhankelijkheid. “De basis is onderling vertrouwen.”

– Met welk doel is het spelersfonds opgericht?

Van Amerongen: “Het enige doel was de redding van Vitesse. Er was in 2001 een acuut probleem, daar moest acuut een oplossing voor komen. Er waren betrokken mensen, allemaal zakenlui, met de middelen om de club te helpen. De provincie beloofde een huurverlaging, iedereen zag mogelijkheden, op basis van economische vooruitzichten. Er was een vertrouwensband, wij hebben besloten erin te stappen omdat we het onacceptabel vonden als de club er niet meer is. Maar het zijn wel zakenmensen he, niemand voelt er voor in een bodemloze put te stappen. Als het niet levensvatbaar is, sterft het.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 19-05-2006

‘Zonder investeerders is het onmogelijk een rol te spelen in subtop’

Ir. Arnaud van Amerongen kwam in 2000 via Etna, dat zojuist Atag had overgenomen, bij Vitesse binnen. Ruim een half jaar later bevond hij zich op paardensportcircuit Champion Arnhem midden in een gigantische reddingsoperatie van de Arnhemse voetbalclub, die op sterven na dood was. Vijftien financiers, van groot tot klein, vormden de stichting ‘Vrienden van Vitesse’. Bij de provincie werd een huurverlaging bedongen – daarover speelt nog een slepende rechtszaak – en met de grootste schuldeisers (onder andere Nuon) werden regelingen getroffen.

Ondertussen had de Nederlandse voetbalbond KNVB laten weten een faillissement alleen te accepteren op straffe van terugzetting naar de amateurs. Dat was een dodelijke optie voor de club en het stadion en geen optie voor de ‘Vrienden’, die het voortbestaan van de club uit eigen zak financierden. Als onderpand voor de miljoeneninvesteringen heeft het spelersfonds een claim op de transferrechten van spelers. De helft van alle vergoedingssommen vloeit in de kas van het fonds. Het aantal investeerders is al enige tijd stabiel op achttien. Heden ten dage is het fonds niet meer bezig met de reddingsoperatie, maar met investeringen in het elftal.

Volgens algemeen directeur Paul van der Kraan van Vitesse is de steun van de financiers een eerste vereiste om van Vitesse een subtopper in het Nederlandse betaalde voetbal te maken. “Zonder investeerders is het onmogelijk een rol te spelen in de subtop van de eredivisie”, aldus Van der Kraan. “Als je specifieke kwaliteiten wilt inkopen, kun je niet anders dan investeren. Wij hadden bijvoorbeeld Paul Verhaegh en Mads Junker (beide spelers kwamen in de winterstop naar Arnhem, red.) niet kunnen halen.” Maar de investeerders zijn niet alleen van belang voor de kracht van de selectie, erkent Van der Kraan. “Wij konden de KNVB geen sluitende begroting overleggen en dan krijg je geen licentie. Zij staan garant voor de tekorten.” Van der Kraan denkt wel dat de club in de toekomst minder afhankelijk is. “Het zou mij niet verbazen als het belang afneemt en wij de normale zaken zelf afhandelen. Voor bijzondere aankopen zullen we wel moeten terugvallen op de investeringsgroep”, aldus de algemeen directeur van Vitesse.

Bron: De Gelderlander 19-05-2006

Gelderse clubs: bij ons geen omkoping

Vitesse, NEC en De Graafschap zeggen niet betrokken te zijn bij een mogelijk omkoopschandaal in het Nederlandse profvoetbal. Gisteren werd bekend dat het openbaar ministerie al zes weken bezig is met een uitgebreid vooronderzoek naar het bestaan van illegale goksyndicaten die spelers zouden omkopen om de afloop van wedstrijden te beinvloeden. Volgens De Telegraaf is er sprake van excessieve uitgavenpatronen bij voetballers van clubs uit de eerste divisie en middenmoters uit de eredivisie. Spelers met bescheiden salarissen en premiestelsels kochten blijkbaar met contant geld dure huizen en auto’s. Het OM liet gisteren weten te beschikken over ‘aanwijzingen’ dat er van omkoping en/of gokschandalen sprake is, maar trad niet in detail.

“We hebben de berichten voor kennisgeving aangenomen”, aldus woordvoerster Ester Bal van Vitesse. “Wij zijn niet benaderd door justitie. We hopen dat het OM snel de namen van de betrokken clubs bekend maakt, zodat het gespeculeer over welke clubs erbij betrokken zijn ophoudt.” Tot nu toe heeft geen enkele profclub toegegeven onderdeel uit te maken van het justitie-onderzoek. Ook NEC en De Graafschap laten weten niet door justitie te zijn benaderd.

Volgens de Vitesse-woordvoerster hebben alle werknemers van Vitesse een bepaling in hun arbeidsovereenkomst staan dat de club niet in diskrediet mag worden gebracht. Ze sluit niet uit dat bij contracten van spelers in de toekomst komt te staan dat ze niet mogen gokken op duels van Vitesse.

Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB, is blij met het justitiele onderzoek. Hij wil de onderste steen boven. “Maar ik heb geen aanwijzingen die duiden op omkoping. Er is nooit melding gemaakt van vreemde voorvallen, zoals een snelle rode kaart of een rare terugspeelbal.” Recentelijk werden Belgie, Duitsland en Italie opgeschrikt door omkoopschandalen.

Bron: De Gelderlander 19-05-2006

Gelderse clubs: geen fraude bij ons

De betaaldvoetbalclubs in Gelderland zeggen geen aanwijzingen te hebben voor criminele activiteiten van het spelers. Het Openbaar Ministerie onderzoekt of er dergelijke praktijken voorkomen in het betaald voetbal. Volgens de Telegraaf kwam de zaak aan het rollen toen spelers met een niet al te hoog salaris met contant geld dure huizen en auto’s zouden hebben gekocht.

Vitesse-woordvoerster Ester Bal zegt dat de club niet is benaderd door het OM. “We voelen ons niet aangesproken. Wat ons betreft maakt het OM snel bekend om welke clubs het gaat. Dat gaat het speculeren tegen.”

Bron: Omroep Gelderland 18-05-2006

Vitesse heeft nog schuld van 10 miljoen

Vitesse heeft nog een schuld van circa 10 miljoen euro aan de stichting ‘Vrienden van Vitesse’. Het investeringsfonds werd in 2001 opgericht. Vijf jaar na dato houdt het spelersfonds zich nauwelijks meer bezig met schuldsanering. De investeerders halen spelers en zijn eventueel bereid mee te betalen aan de komst van een nieuwe trainer. “De trainer zit niet in het spelersfonds, maar ik zeg niet dat we ons er niet mee bemoeien”, stelt voorzitter Arnaud van Amerongen van de stichting ‘Vrienden van Vitesse’.

Het spelersfonds van Vitesse financierde dit seizoen de komst van de Deense spits Mads Junker, die van FC Nordsjaelland kwam en Paul Verhaegh van FC Den Bosch. Beide spelers kwam in de winter naar Arnhem om het vertrek van spits Matthew Amoah en verdediger Stijn Vreven op te vangen.

De waarde van alle spelers in de Arnhemse selectie behoort toe aan het fonds, met uitzondering van Remco van der Schaaf. De in de zomer van 2005 gekomen middenvelder van PSV werd in zijn geheel door Vitesse gefinancierd. Vitesse en het spelersfonds investeren normaal gesproken samen in nieuwe spelers en delen de opbrengst op 50-50 basis.

Abubakari Yakubu vormt daarop eveneens een uitzondering. De Ghanees international, die voor 750.000 euro van Ajax werd overgenomen, is volledig door de investeerders gefinancierd. Vitesse deelt niet mee in eventuele opbrengst bij verkoop.

Van de schuld van Vitesse aan de financiers is slechts eenmaal een deel afgelost. Bij de transfer van Stijn Schaars naar AZ voor naar verluidt 1,7 miljoen euro, werd ongeveer de helft van de opbrengst uitgekeerd aan het fonds. Bij de verkoop van Amoah aan Borussia Dortmund vond het spelersfonds het niet nodig de helft op te eisen.

Bron: De Gelderlander 17-05-2006

Sportcafe Vitesse bij RKSV Driel

Sportcafe Vitesse, het rondreizende circus van de Arnhemse profclub, strijkt morgen neer bij de Betuwse voetbalclub RKSV Driel. Sportcafe Vitesse duurt van 20.00 tot 22.00 uur en bevat onder andere interviews met de Vitesse-spelers Richard Knopper en Etienne Esajas. Tevens zijn er vraaggesprekken met enkele bestuursleden en een oud-speler van de profclub.

Daarnaast komen enkele bestuursleden en spelers/trainers van de Drielse gastheer aan bod. Tussendoor wordt er een quiz gehouden en zal de scheidende Vitesse-speler en muzikant Peter van den Berg met zijn band een live optreden verzorgen. Vitesse Sportcafe vindt plaats in de kantine van RKSV Driel en wordt live uitgezonden op Radio Lingewaard. TV Lingewaard maakt opnames van de bijeenkomst. Het Vitesse Sportcafe in Driel is het zesde en laatste van dit seizoen. De Arnhemse profclub was tweemaal eerder te gast in de Betuwe: bij Jonge Kracht (Huissen) en De Bataven (Gendt).

Bron: De Gelderlander 17-05-2006

Ruud Knol: ‘ik voel me te goed voor de middelmaat’

Vitesse is zó tevreden over Ruud Knol (25) dat de club hem langer aan zich wil binden. De verdediger ligt nu nog vast tot medio 2007, maar moet een van de steunpilaren van het nieuwe Vitesse worden. Knol zelf wil eerst echter wel eens weten hoe de toekomst van de club er de komende jaren uit gaat zien. De Arnhemmers zijn nog steeds op zoek naar een nieuwe trainer. De marginale rol in het afgelopen seizoen vindt Knol in ieder geval veel te min; voordat hij bijtekent wenst hij eerst enkele glasharde garanties.

Was het seizoen nog een beetje geslaagd geweest als jullie je ten koste van FC Twente voor de lntertoto hadden geplaatst?

Ruud Knol: ‘Nee. De ambities vóór dit seizoen waren duidelijk. Vorig seizoen eindigden we als zevende, logisch dat we het dit jaar beter moesten doen. Een plek bij de eerste negen had in eik geval de kansen op Europees voetbal vergroot. We werden elfde, gewoon een heel matige prestatie. Natuurlijk heb ik tegen FC Twente nog wel alles gegeven – al was het alleen maar voor de supporters – maar we speelden een bijrol in de play-offs. Door alle onrust klopte er het afgelopen seizoen weer veel te veel niet, dat heeft natuurlijk ook meegespeeld.’

Jouw eigen seizoen was prima. Na jaren biessureleed ben je ontzettend sterk teruggekomen.

‘Van tevoren had ik er natuurlijk voor getekend dat ik dit seizoen 27 wedstrijden zou spelen. Ik heb nooit aan mezelf getwijfeld, maar het is heel frustrerend telkens maar weer vanaf de zijlijn toe te moeten kijken. Bovendien krijg je voor de buitenwereld het stempel van een blessuregevoelige speler. Onzin natuurlijk, mijn probleem is alleen dat ik een paar heel zware blessures achter elkaar heb gehad. Dat ik al snel weer een aardig niveau haalde, heeft me geen moment verbaasd. Ik weet wat mijn kwaliteiten zijn, als ik fit ben kan ik op dit niveau heel goed mee.’

Toch zul je voor komend seizoen pas tevreden zijn als de prestaties van het team beter worden. Dit seizoen is Vitesse tegengevallen.

‘De fase waarin ik vooral veel wilde spelen heb ik inmiddels achter de rug, nu ga ik me weer meer op presteren richten. Wat dat betreft kunnen we over het afgelopen jaar niet anders dan ontevreden zijn. Uit mijn eerste jaren in Arnhem ben ik gewend voor de bovenste plaatsen te spelen, dan is het vreselijk zuur als je in het onderste deel van de middenmoot eindigt. Ik voel me helemaal niets te goed voor Vitesse, maar wel voor de middelmaat. Op een gegeven moment wil ik hogerop, of dat nu met Vitesse is of op een andere manier.’

Het bestuur heeft in ieder geval aangegeven jou als een van de steunpilaren voor de toekomst te zien.

‘Laatst hebben we een eerste gesprek gehad en daarin heb ik dat ook begrepen. Maar van mijn kant heb ik aangegeven dat er bij deze club wel wat dingen moeten veranderen. Zo vind ik het essentieel dat er spelers bijkomen om de concurrentie binnen het team te vergroten en ook in de mentaliteit moet er een schepje bovenop. Natuurlijk mag je een keer verliezen, maar niet zoals wij dit seizoen én bij Heracles én bij ADO Den Haag én bij Sparta. De lat in Arnhem moet omhoog en ik hoop dat het bestuur met de keuze van de nieuwe trainer laat zien dat ze daar ook van doordrongen zijn. Voorlopig speel ik hier nog wel hoor, maar ik wacht echt nog even met bijtekenen.’

Bron: VI 17-05-2006

Transfer Dingsdag komt nabij

De transfer van Michael Dingsdag van Vitesse naar Heerenveen komt nabij. “Ik drink elke dag melk van Friese Vlag”, grapte Dingsdag gisteravond. Heerenveen heeft een tweede bod, van ongeveer 2,7 miljoen euro, uitgebracht op de 23- jarige verdediger, die bij Vitesse tot medio 2008 onder contract staat. Met Heerenveen kwam Dingsdag zelf al een contract voor vier seizoenen, met een optie voor nog een jaar, overeen.

Bron: De Gelderlander 17-05-2006

Den Haag wil Van den Berg en Vreven

Peter van den Berg staat in de belangstelling van ADO Den Haag. De 34- jarige centrumverdediger vertrekt deze zomer transfervrij bij Vitesse, dat geen gebruik heeft gemaakt van de optie de aflopende verbintenis van de routinier met een seizoen te verlengen. ADO Den Haag wil Van den Berg graag inlijven en daarnaast aast de club uit de residentie ook op de komst van Stijn Vreven. De Belg vertrok na een conflict bij Vitesse in de winterstop naar Omonia Nicosia (Cyprus).

Bron: De Gelderlander 17-05-2006

Vitesse – Sportlust ’46

De zwaar gehavende ploeg won in Woerden een oefenduel tegen zaterdag tweedeklasser Sportlust’ 46 met slechts 2- 1. Mads Junker en Purrel Fränkel voorkwamen in de laatste tien minuten een grote afgang, nadat Charles van der Stok na een uurtje de 1- 0 had gescoord.

Opstelling Vitesse:Coutinho ( 45. Velthuizen); Blondelle ( 80. Suart), Van den Berg, Dingsdag, Fränkel; Knopper, Hersi, Kaya ( 60. De Meersman); Rojer ( 60. Van Mourik), Junker en Esajas ( 60. Prijor).

Bron: De Gelderlander 17-05-2006

Van den Berg misschien door bij Vitesse

De deur is voor Peter van den Berg nog niet dicht bij Vitesse. In april werd de optie in het contract van de verdediger niet gelicht, maar Vitesse wil mogelijk alsnog met hem verder. “We hebben achterin nog wel iemand nodig als Dingsdag weggaat”, zegt manager voetbal Jan Streuer. “Van den Berg zou een optie kunnen zijn.” De routinier, die tijdens de play-offs weer zijn oude niveau wist te halen, staat ook in de belangstelling van twee andere eredivisieclubs. “Maar ik wil graag bij Vitesse blijven”, laat Van den Berg weten. “Ik snap wel dat ze toen mijn optie niet hebben gelicht.”

Bron: Omroep Gelderland 16-05-2006

Michael Dingsdag dichtbij Heerenveen

De transfer van Vitessenaar Michael Dingsdag naar Heerenveen is vrijwel rond. De vraagprijs en het bod van Heerenveen liggen inmiddels dicht bij elkaar, waardoor de verwachting is dat beide clubs er deze week uitkomen. “Vitesse heeft een nieuwe speler voor mijn positie gehaald, dus als de clubs eruit komen, ga ik zeker weg”, aldus de verdediger. “Het ligt nu bij Streuer en Van der Kraan. Tegen mij heeft Streuer niks gezegd, ik hoor alleen maar wat via mijn zaakwaarnemer.” Dingsdag is klaar voor Heerenveen. “Ik drink al iedere dag melk van Friesche Vlag. Ik teken voor vier jaar daar.”

Bron: Omroep Gelderland 16-05-2006

Vitesse wint nipt in Woerden

Vitesse heeft dinsdagavond 16 mei een oefenwedstrijd in Woerden tegen Sportlust ’46 met 2-1 gewonnen. De wedstrijd op sportpark Cromwijck kende een 0-0 ruststand. Tien minuten kwam de thuisploeg verrassend op voorsprong, maar Mads Junker en Purrel Fränkel zorgden alsnog voor de winst

De jubileumwedstrijd in het kader van het 60-jarig bestaan van Sportlust´46 uit Woerden werd voor ongeveer 800 toeschouwers gespeeld. Voor rust kreeg Vitesse op het moeilijk bespeelbare veld legio kansen. Mads Junker, Youssouf Hersi, Richard Knopper en Eldridge Rojer hadden het vizier evenwel niet op scherp staan. Ook direct na rust kregen Junker en Rojer goede kansen. In de 54e minuut werd het verrassend 1-0 voor de thuisploeg. Op de rand van buitenspel mocht Sportlust ’46 doorspelen en het was spits Charles v.d. Stok die doelman Piet Velthuizen kansloos liet. Vitesse voerde het tempo na de achterstand op, wisselde een viertal spelers en wist via doelpunten van Mads Junker (rebound na schot Michael Dingsdag) en Purrel Fränkel (op aangeven van Mads Junker) een blamage te voorkomen.

Bron: Vitesse.nl 16-05-2006

Wapenaar te gast in ‘De Voorzet’

Vitesse-keeper Harald Wapenaar is donderdag te gast in het TV Gelderland-programma ‘De Voorzet’. VI-redacteur Iwan van Duren is deze week de analyticus. Verder besteed het TV-programma aandacht aan het seizoen van o.a. Vitesse.

De Voorzet wordt donderdag 18 mei 2006 omstreeks 18.20 uur uitgezonden op TV Gelderland en daarna ieder uur herhaald. TV Gelderland is ook via internet te zien. Surf daarvoor naar www.omroepgelderland.nl en klik daar op TV live.

16-05-2006

Knie-operatie voor Abubakari Yakubu

Abubakari Yakubu zal spoedig een operatie moeten ondergaan aan zijn rechterknie. De middenvelder van Vitesse heeft last van zijn meniscus. “Ondanks die blessure heeft Yakubu het weer geprobeerd tegen FC Twente, ook om te kijken of hij alsnog het WK zou kunnen spelen”, legt manager voetbal Jan Streuer uit. “Maar het ging niet goed en dus wordt hij misschien deze week al geopereerd. Hij heeft al langer last, maar omdat hij nu toch niet naar het WK gaat, kan hij beter nu worden geopereerd”, zegt clubarts Peter van Beek. “Voor het herstel staat vier tot zes weken.”

Bron: Omroep Gelderland 16-05-2006

Jubilaris Sportlust’46 is niet bang voor profs van Vitesse

De profs van Vitesse zo goed mogelijk partij geven en de schade beperkt houden, dat is de opdracht voor Sportlust’46 dinsdagavond in het jubileumduel tegen de Arnhemmers. Zondag verloren de profvoetballers van Vitesse tegen FC Twente (2-0) en dus sloten de Arnhemmers de lange competitie af zonder ‘prijs’ (meedoen aan Intertoto-toernooi). Even slikken, nog wat trainen en oefenduels afwerken en dan…vakantie! Dinsdagavond begint Vitesse – de profclub heeft beloofd met een volledige selectie naar Woerden te komen – ‘dus’ met uitbollen.

Een potje zomeravondvoetbal? Daar voelt Jan van den Heuvel, trainer van het naar de eerste klasse gepromoveerde Sportlust’46, niets voor. ,,Ons ingraven en proberen zo min mogelijk treffers te incasseren? Schei eens uit, zeg,” reageert de coach die vaker met amateurs aan een ongelijke strijd begon tegen broodvoetballers. Herinneren we ons ONA tegen Feyenoord nog? Kwamen de Gouwenaars brutaal op 1-0. ,,Daar schrok Feyenoord, dat uiteindelijk wel won, even van. Wie weet wat Sportlust’46 nu kan uitrichten,” geeft Van den Heuvel aan dat zijn ploeg absoluut niet over een minderwaardigheidscomplex beschikt.

Voor de Woerdenaren is het dinsdagavond niet alleen een feestwedstrijd, het duel staat ook in het teken van het afscheid van vrije verdediger én aanvoerder Martijn Smaling. Van den Heuvel: ,,Heel jammer dat hij stopt. Dan doel ik op de voetballer én de mens.” De voormalig Argonaut – hij heeft een gezin en een drukke baan – komt niet terug op zijn beslissing een stapje terug te doen. Afzwaaien met een goal tegen de profs van trainer Edward Sturing, dat zou een mooi scenario zijn. Smaling: ,,Ik was in de finale van de AD Groene Hart Cup al vergeefs op zoek naar die treffer. Ik kreeg een bal van Charly van der Stok niet lekker mee. Nu dan maar.”

Hij trof vaker profs. ,,In het shirt van Argon moest ik toenmalig Ajacied Jesper Grönkjaer afstoppen, in de Amstel Cup kwam ik tegenover Didier Martel van FC Utrecht te staan. Ik denk dat het nu Theo Janssen wordt. Hopelijk sloft Sportlust’46 het bij en verliezen we met minder dan vijf goals verschil.” Dat de wedstrijd leeft in Woerden, blijkt volgens vrijwilliger Dirk van Oudenallen van Sportlust’46 wel uit de voorverkoop. Al ruim 500 kaarten werden aan de man gebracht. ,,We hopen op minstens 1000 toeschouwers.”

Op de tientallen (!) vrijwilligers van de jubilaris kwam een hoop regelwerk af. Vitesse stelt bescheiden (60 broodjes en 50 vrijkaarten) eisen. De politie wil daarentegen geen risico nemen, omdat vorig jaar rondom een wedstrijd op het terrein van Sportclub Woerden voetbalsupporters de confrontatie zochten. Van Oudenallen: ,,Sportlust’46-Vitesse is in die zin een testcase. Er komen vier agenten in uniform, twee in burger en twee agenten te paard. Wij denken onze zaakjes verder goed voor elkaar te hebben. Joh, er gebeurt heus niks.” Eén ding mag wel gebeuren. Danny Blind (ex-Ajax) wordt genoemd als nieuwe trainer van Vitesse en hij is meer dan welkom op Cromwijck. Van Oudenallen neemt een mediacircus voor lief.

Het duel begint om 19.30 uur. De D1 van Sportlust speelt vanaf 17.15 uur tegen Vitesse/AGOVV D2.

Bron: AD/Groene Hart 16-05-2006

Nog drie duels Vitesse

Vitesse oefent op 17 juli tegen GVA uit Doornenburg. De wedstrijd wordt gespeeld op sportpark De Vijzel. Vakantie hebben de voetballers tot die tijd niet. De profclub komt in mei nog tweemaal in actie.

Morgenavond ( dinsdag) speelt Vitesse tegen Sportlust’ 46 in Woerden ( aanvang 19.30 uur). Zaterdag 20 mei speelt Vitesse tegen SV Meerkerk. Dat duel heeft plaats op sportpark ‘ t Hoog ( aanvang 19.00 uur). De hoofdmacht van Vitesse hervat op donderdag 6 juli de training.

Bron: De Gelderlander 15-05-2006

Verhaegh ‘doodziek’ van het mislopen Intertoto

Vitesse-speler Paul Verhaegh is ‘doodziek’ van de kansloze nederlaag bij FC Twente (2-0). “Zelfs met een man meer creëren we geen kansen.” Tien minuten voor tijd kreeg Twente- speler Rahim Ouedraogo zijn tweede gele kaart. “Twente bleef de duels winnen en ook de afvallende bal was steeds voor Twente. Vernederend was het niet, maar een enorme teleurstelling wel”, aldus Paul Verhaegh.

Vitesse zou aan één doelpunt voldoende gehad kunnen hebben. De eerste finale om een Intertotoplaats werd immers donderdag thuis met 1-1 gelijkgespeeld. ” Iedereen was gebrand op een goed resultaat in Enschede. Het spel de afgelopen weken gaf vertrouwen. Maar als je dan in Enschede te kort komt, dan geeft dat een machteloos gevoel. Intertoto- voetbal zou geen hoofdprijs zijn voor Vitesse. Maar nu we zo ver waren, hadden we het toch graag gehaald”, zei Verhaegh.

Verhaegh was betrokken bij de 1- 0. De rechtsback van Vitesse en centrale verdediger Peter van den Berg wilden een uittrap van Twente-goalie Sander Boschker wegwerken, maar de bal stuiterde op en zowel Verhaegh als Van den Berg kreeg de bal niet tijdig weg. ” Ik dacht dat het buitenspel was, maar de scheidsrechter floot niet. De bal stuiterde hoog op en was moeilijk in een keer weg te werken. Ik geloof dat de bal via de schouder van ik meen Patrick Gerritsen voor de voeten van de inschuivende Bas Sibum terechtkwam. Hij scoorde, helaas.” De tweede treffer kort daarop kwam aan als een mokerslag, aldus Verhaegh. ” De 2- 0 van opnieuw Sibum betekende dat wij in korte tijd tweemaal moesten scoren. Gezien het spelbeeld was dat een onbegonnen opgave. We probeerden het nog wel.”

Verhaegh kwam halverwege het seizoen als vervanger voor de vertrokken Stijn Vreven. De oud- speler van FC Den Bosch kende een valse start ( slippertje in de competitie tegen FC Twente), maar kende verder een goed seizoen. ” Ik wist dat ik het niveau in de eredivisie aankon. Ik ben goed opgevangen bij Vitesse en ik denk dat ik het niet slecht heb gedaan. Natuurlijk, nu overheerst de teleurstelling en baal ik van alles. Maar dat is logisch na een kansloze verliespartij.” Verhaegh, speler van Jong Oranje, gaat er vanuit dat hij zich komend seizoen verder ontwikkelt bij Vitesse. ” Ik ben nog jong en moet nog veel leren. Vitesse is voor mij een ideale club. Het spelsysteem past bij mij.”

Bron: De Gelderlander 15-05-2006

Van den Berg heeft dubbel gevoel bij vertrek

Peter van den Berg speelde gisteren zijn laatste serieuze duel voor Vitesse. Het verlies tegen FC Twente (2-0) deed pijn, maar zijn spel de afgelopen weken stemde hem positief. Van den Berg trok de aandacht van een profclub. Om welke Nederlandse club het gaat, zei de routinier ( 34) niet. ” Het gaat om een ploeg in de eredivisie. Het is nog veel te vroeg om er iets over te zeggen. Het is nog lang niet zeker dat ik naar die club ga. Mijn voorkeur gaat uit naar de eredivisie. Ik kan het niveau nog aan.” Van den Berg hoorde enkele weken geleden dat Vitesse zijn contract niet zou verlengen. De verdediger was het afgelopen seizoen een half jaar niet inzetbaar vanwege een knieblessure. ” Ik dacht dat ik niet meer zou spelen voor Vitesse en dat zou zuur zijn. De club had dit jaar nog weinig aan mij gehad., Door blessures en schorsingen kwam er echter een plekje in het team vrij. Ik heb nog een paar goede wedstrijden gespeeld en neem nu met een heel ander gevoel afscheid.” Dat hìj, en niet de van een schorsing teruggekeerde Michael Dingsdag gisteren tegen FC Twente in de basis startte, verraste Van den Berg niet. ” Ik wil niet arrogant overkomen, maar achterin zat het de afgelopen weken toch aardig dicht. Vanmiddag ging het ook redelijk goed. Ik had weinig moeite met Twente- spits Blaise N’Kufo. We krijgen echter wel twee doelpunten tegen en als verdediger moet je je dat wel aanrekenen.”

Een kwartiertje voor tijd werd Van den Berg gewisseld voor Michael Dingsdag. ” De trainer bracht drie frisse krachten ( Dingsdag, Etiënne Esajas en Eldridge Rojer) om een opening te forceren. Het mocht niet baten. Wij creëerden veel te weinig kansen en zijn niet in ons spel gekomen. Het leek of we vermoeid waren. De pijp was blijkbaar leeg na een spannende nacompetitie. Ik had zo graag afscheid genomen met een prijsje.” Aanvankelijk was Van den Berg tegen de play- offs. Maar na zes extra wedstrijden kijkt hij er toch anders op terug. ” Tot vandaag waren we ongeslagen. We schakelden RKC en NEC uit. Met name de winst tegen de laatste club deed de fans goed.” Afscheid van de supporters heeft Van den Berg nog niet genomen. ” Vitesse speelt nog twee oefenwedstrijden en op 19 mei organiseren de supporters een feest. Dan zal ik afscheid nemen van de fans. Het wordt een afscheid met een dubbel gevoel. We waren zo dicht bij Europees voetbal en hebben uiteindelijk helemaal niets.”

Bron: De Gelderlander 15-05-2006

Sturing ziet mislukt seizoen niet als smet

Edward Sturing heeft mooie successen behaald met Vitesse. Maar uitgerekend zijn laatste seizoen eindigde in een grote, sportieve teleurstelling. Nadat Vitesse eerder al naast de play- offs om Europees voetbal had gegrepen, struikelde de ploeg van Sturing gisteren in de laatste wedstrijd op weg naar Intertoto- voetbal. Een wrang einde. Ook voor Sturing, die voor het eerst als hoofdtrainer een seizoen meemaakte waarin de doelstelling niet werd bereikt.

Toch wilde Sturing in Enschede niet reppen van een smet op zijn blazoen. ” Nee, voor mij is dat niet zo”, sprak de coach, die Vitesse eerder twee keer in de eredivisie hield en een keer naar Europa leidde. ” Het is sport, het is voetbal. Als je twintig jaar trainer bent, dan zul je in die periode te maken krijgen met ontslag of met het niet halen van doelstellingen. Dat weet je, dat dat kan gebeuren. Voor mij is het belangrijk”, zo vervolgde Sturing, ” dat ik achteraf niet hoef te denken dat ik bepaalde dingen anders had moeten doen. Dat hoef ik nu niet te doen en daarover ben ik tevreden.” De grootste teleurstelling had volgens Sturing ook niet gisteren plaats in Enschede, maar al na de reguliere competitie, die Vitesse al elfde afsloot. ” We hebben nu niets. Maar dat was eigenlijk al zo na de competitie, want toen hadden we de doelstelling niet gehaald. De eerste negen, daar moesten we bijzitten”, aldus Sturing.

” In de play- offs hebben we het uitstekend gedaan. We hebben RKC en NEC uitgeschakeld, en uiteindelijk verloren van een tegenstander die beter was. We hebben vandaag in de eerste helft nog wel meegedaan, maar in de tweede helft kwamen we te kort.” En: ” Ik ben enorm teleurgesteld, want ik had graag de Intertoto willen halen. Als je verliest, komt dat altijd hard aan. Maar als je verliest van een tegenstander die beter is, dat hoort bij sport. Als je dat niet kunt accepteren, dan moet je niet in de sport gaan werken.” Sturing kon gisteren nog niet veel zeggen over zijn nabije toekomst. Ook van NAC en AEK Athene heeft hij nog steeds niets gehoord. ” Voorlopig ga ik eerst eens uitrusten na een aantal hectische jaren. Hoe lang dat zal duren, dat weet ik niet. Ik weet alleen wel dat ik terug zal keren in het voetbal, want daar ligt mijn hart”, aldus de scheidende hoofdtrainer.

Bron: De Gelderlander 15-05-2006

Vitesse sluit verloren seizoen passend af

Vitesse heeft het verloren seizoen 2005-2006 passend afgesloten. Door de 2-0 nederlaag bij FC Twente grijpt de Arnhemse club naast Intertoto-voetbal. De elfde plaats in de competitie, een grijze middenmoter, dat is de keiharde waarheid over het seizoen van Vitesse. Na het mislopen van de doelstelling, een plek bij de eerste negen, kreeg de Arnhemse club een ontsnappingsroute richting Europees voetbal aangeboden via de play- offs. Maar na de gewonnen tweeluiken met RKC Waalwijk en NEC eindigde de finale tegen FC Twente in een ontnuchterende deceptie. Na de 1- 1 in Gelredome maakte Vitesse gistermiddag in Enschede geen moment de indruk te geloven in een goed resultaat. In negentig minuten creëerde de ploeg welgeteld één kans. Na ruim een uur strandde Richard Knopper op de Twentse goalie Boschker. Op de dag dat Vitesse 114 jaar bestond, leverde de hoofdmacht een wanprestatie. Klaarblijkelijk was de belasting in de play-offs toch te veel gevraagd. De wil en de inzet waren zeker aanwezig, maar van brille en raffinement was geen sprake. Ook FC Twente knoeide er lustig op los en grossierde in balverlies en misverstanden.

“Ik kan mijn ploeg niets verwijten”, sprak Vitesse- trainer Edward Sturing, die dus met een nederlaag afscheid neemt van de club waarbij hij negentien jaar werkzaam is geweest. ” Het is een grote teleurstelling dat we de Intertoto niet hebben gehaald. Je zag dat de spelers er doorheen zaten, zeker na de 1- 0. Maar je moet ook toegeven dat FC Twente niet voor niets hoger dan Vitesse is geëindigd in de competitie. Ik vind die ploeg beter. Ze hebben een paar slimme spelers, zoals N’Kufo en Bakircioglu, die maken het verschil.” N’Kufo heeft deze play- off zo’n beetje in zijn eentje beslist. In Gelredome scoorde hij de belangrijke Twentse treffer en gisteren legde hij de 2- 0 voor de voeten van Bas Sibum, na ruim zeventig minuten. Even daarvoor had de middenvelder ook al succes gehad, nadat Peter van den Bergh en Paul Verhaegh er niet in slaagden voor opruiming te zorgen.

Sturing probeerde daarna met drie wissels nog wat te forceren, maar toen vocht zijn ploeg reeds een verloren strijd. Daarvoor waren de twee spitsen Mads Junker en Fred Benson te onmachtig, daarvoor speelde het hele middenveld te ver onder het normale niveau. Het typeert het seizoen van Vitesse, dat goede partijen heeft afgewisseld met totale off- days. Het elftal kende enkele fraaie oplevingen, maar structureel gezien miste het de vastigheid uit het vorige seizoen. Toen straalde het elftal regelmatig een soort onoverwinnelijkheid uit, die ook daadwerkelijk werd uitbetaald in punten.

Dit seizoen was het vaak totaal onvoorspelbaar hoe Vitesse zich zou presenteren. De slotpartijen vertellen feitelijk het hele verhaal: de uitstekende prestatie tegen NEC en de onnodige uitschakeling door FC Twente. Want dat moet nog het meest pijn doen in Arnhem: de verschillen in de vaderlandse subtop/ middenmoot zijn zo gering, dat Vitesse dit seizoen duidelijk beneden de mogelijkheden heeft gepresteerd.

FC Twente – Vitesse 2- 0 ( 0- 0).
70. Sibum 1- 0, 72. Sibum 2- 0.
cheidsrechter: Haverkort.
Toeschouwers: 9250.
Rode kaart: 81. Rahim ( FC Twente) 2x geel.
Gele kaart: Heubach, Sibum ( FC Twente), Van der Schaaf, Swerts ( Vitesse).
Eerste wedstrijd: 1- 1, FC Twente naar derde ronde Intertoto Cup.

FC Twente:Boschker; Rahim, Zomer, Vidarsson en Heubach; Sibum ( 90. Bouchiba), Bakircioglu ( 88. Kleizen), Brama en Touma (82. Wellenberg); Gerritsen en N’Kufo.

Vitesse:Coutinho; Verhaegh, Knol, Van den Berg ( 77. Dingsdag) en Fränkel ( 77. Rojer); Knopper ( 77. Esajas), Hersi, Van der Schaaf en Swerts; Junker en Benson.

Bron: De Gelderlander 15-05-2006

Benson bij Jong Oranje

Foppe de Haan selecteerde gisteren 22 spelers voor Jong Oranje, dat deelneemt aan het EK in Portugal. Patrick Gerritsen en Fred Benson maken hun debuut. AZ’er Haris Medunjanin werd opvallend genoeg buiten de selectie gelaten. De aanvallende middenvelder moet zich nu met het olympische team richten op het jeugdtoernooi van Toulon. Dat geldt ook voor Robbert Schilder (Ajax) en Marvin Emnes (Sparta). Rachid Bouaouzan en Julian Jenner kunnen op vakantie. Tot zijn eigen tevredenheid kan De Haan daarbij beschikken over Klaas-Jan Huntelaar en Romeo Castelen. De Haan gaf al aan dat hij vertrouwen had in de spelers die hij tot zijn beschikking had, maar dat het team aanvallend nog te licht was.

Selectie Jong Oranje:

Doel: Vermeer, Pasveer, Vorm.

Verdediging: Vlaar, Luirink, Kruiswijk, Emanuelson, Tiendalli, Braafheid, Zomer, Verhaegh.

Middenveld: Afellay, Aissati, De Zeeuw, Schaars, Hofs.

Aanval: Huntelaar, Castelen, John, De Ridder, Gerritsen en Benson.

Bron: De Telegraaf 15-05-2006

“FC Twente was de betere ploeg”

Edward Sturing was kort maar krachtig in zijn analyse. “FC Twente is over twee wedstrijden gezien de terechte winnaar. In de eerste wedstrijd ging het nog gelijk op. Vandaag konden we de eerste helft nog redelijk meekomen, maar in de tweede helft niet meer. We hebben de kans gehad om uiteindelijk nog iets te maken van het seizoen, dat hebben we niet gedaan. Voor mij was dit seizoen sowieso al niet geslaagd want wij hebben onze eerste doelstelling niet gehaald. Dat was eindigen bij de eerste negen.”

FC Twente coach Jan van Staa was het eens met de analyse van Sturing. “Vandaag vielen de doelpunten voor ons op de goede momenten. Je zag daarna het geloof bij Vitesse ook wegzakken. Voor ons is dit een hectisch seizoen geweest. In de winterstop dacht niemand dat wij er nog iets van zouden maken. Dat wij uiteindelijk Intertoto veilig stellen was volgens mij het hoogst haalbare. Ik ben blij met het slot.”

Van Staa nam ook nog even de tijd om zijn collega trainer Sturing in het zonnetje te zetten. “Ik wil Edward heel veel succes wensen in zijn verder loopbaan en wie weet komen wij elkaar nog eens tegen ergens in de voetballerij.” Edward Sturing liet nog even doorschemeren dat zijn toekomst in het voetbal ligt. “Hier ligt mijn hart. Ik ga er nu voor onbepaalde tijd tussen uit. Hoe lang dat zal zijn weet ik nu nog niet. Op dit moment is er nog niks concreets dus ik wacht alles even rustig af. Maar ik kom zeker terug in de voetballerij!”

Bron: Vitesse.nl 14-05-2006

Vitesse strandt in zicht van de haven

Vitesse is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de Intertoto. In Eschede was FC Twente te sterk. Na de 1-1 van afgelopen donderdag in Gelredome had Vitesse nog alle kansen op een goed resultaat, maar in het Arke-stadion mocht maar één ploeg aanspraak maken op de overwinning.

De eerste helft begon, net als in de eerste wedstrijd, erg rommelig. Vooral op het middenveld werd veel onnodig balverlies geleden door beide ploegen. Het leverde dan ook weinig kansen op, alleen een aantal schoten vanuit de tweede lijn die totaal ongevaarlijk waren. Pas in de dertiende minuut kreeg FC Twente de eerste grote kans in de wedstrijd. Een vrije trap van Kennedy Barkircioglu werd door Vidarsson ingekopt. Coutinho, die de in de warming-up geblesseerd uitgevallen Wapenaar verving, redde bekwaam op de inzet van IJslander. Vitesse kreeg iets meer grip op de wedstrijd, maar dat leverde weinig kansen op. Ruud Knol schoot een afvallende bal in, maar zag zijn schot in de tribunes verdwijnen. Toch kreeg FC Twente de beste kans van de eerste helft. Zomer kon een vrije trap van Kennedy geheel vrij inkoppen, maar een geweldige reflex van Coutinho voorkwam een achterstand.

Na rust was FC Twente de beter voetballende ploeg. Na een overtreding van Ruud Knol kregen de Tukkers een vrije trap te nemen, maar Kennedy mikte te hoog. Pas in de 59ste minuut zorgde Vitesse voor de eerste goed uitgespeelde aanval aan Arnhemse kant. Verhaegh kon doorstomen op rechts, zijn voorzet werd door Heubach aangeraakt en verdween bijna in het doel. Toch bleef het vooral een wedstrijd van fouten. Na slecht uitverdedigen van Zomer kon Swerts de bal overnemen en ontstond er een vier tegen drie situatie. Maar Vitesse kon niet profiteren, de voortzetting van Junker was matig en de kans die ten slotte ontstond werd door Knopper niet op waarde geschat. Zijn zwakker schot verdween in de handen van Boschker. Dat was tevens het laatste wapenfeit van Vitesse, want twee minuten later liet Sibum Coutinho kansloos, toen een lange bal over alles en iedereen heen viel en de middenvelder een vrije doortocht had. Slechts drie minuten later was de wedstrijd helemaal gespeeld. Het was wederom Sibum die niet werd aangepakt en heel simpel met de buitenkant van de voet Coutinho kansloos liet. Scheidend coach Edward Sturing probeerde nog iets te forceren door een driedubbele wissel toe te passen. Rojer, Esajas en Dingsdag werden gebracht, maar ook zij konden niet voor een ommekeer zorgen. Ook een tweede gele kaart voor Rahim Ouedraogo na een vrij domme overtreding op Esajas hielp niet meer.

Zodoende bleef Vitesse aan het eind van het seizoen toch met lege handen achter. Na een matige eindrangschikking leek alles nog goed te komen nadat RKC Waalwijk en NEC werden uitgeschakeld, maar bleek FC Twente over twee wedstrijden toch de betere van de twee.

Bron: Vitesse.nl 14-05-2006

Afscheid V/d Berg met zuur gevoel

Peter van den Berg speelde zondag zijn laatste wedstrijd voor Vitesse. Hij nam afscheid met een zuur gevoel: “Ik had mijn laatste wedstrijd anders voorgesteld. Het pijpje was een beetje leeg.” De verdediger was teleurgesteld maar wel realistisch. “We hebben veel te weinig gecreëerd. We zijn niet aan voetballen toegekomen. Overal kwamen wij een stapje te laat, dat is dan toch vermoeidheid”, aldus Van den Berg. Volgens Van den Berg had een Intertoto- ticket het seizoen niet goed gemaakt: “Die was bijvoorbaat mislukt. Intertoto was een prijsje,maar niet ons streven.”

Bron: Omroep Gelderland 14-05-2006

Fränkel: teleurstellend seizoen

Purrel Fränkel was één van de weinige spelers van Vitesse die zich niet in negatieve zin onderscheidde. Toch werd de linksback gewisseld. “Ach, ik begrijp dat wel, we moesten aanvallend iets forceren. Daar moet je niet moeilijk over doen, al ging het bij mij best lekker”, vond Fränkel. Al met al vond Fränkel het seizoen teleurstellend. “Ook vandaag was het niet al te best, we konden niets afdwingen. Eén kansje is echt veel te weinig.” Fränkel miste door de play-offs een duel met de Suriprofs: “Ach, dat is nog wel het minst erge eigenlijk”, baalde Fränkel.

Bron: Omroep Gelderland 14-05-2006

Sturing kijkt met genoegen terug

Ondanks het teleurstellende seizoen waar Edward Sturing afscheid mee neemt, kijkt de Vitesse-man toch met genoegen terug op zijn drie jaren als hoofdtrainer bij de Arnhemmers. Over de verloren play-off-finale was Sturing heel duidelijk: “De eerste wedstrijd in Gelredome was gelijkwaardig, nu komen we te kort. We hebben onze doelstelling, bij de eerste negen, niet gehaald.” Sturing had geen emoties bij zijn laatste wedstrijd voor Vitesse. “Ik ben alleen druk geweest met de wedstrijd, misschien komen die emoties nog wel.Wat er daarna gaat gebeuren weet ik niet.”

Bron: Omroep Gelderland 14-05-2006

Sibum schiet Twente naar Intertoto

FC Twente heeft ten koste van Vitesse beslag gelegd op een plek in de Intertoto Cup. De Tukkers wonnen de tweede wedstrijd in de finale van de Intertoto-play-offs met 2-0. De heenwedstrijd in Arnhem was in 1-1 geëindigd. Bas Sibum (69′, 72′) was met twee doelpunten de grote man voor Twente. Hij had nog nooit in de Eredivisie gescoord.

Het duel in Enschede kende bijzonder weinig hoogtepunten en leek in weinig op een finale. Zo waren de schoten op doel bijzonder schaars. De eerste goal van Sibum was een lichtpunt, dat ontstond na een verre uitrap van Sander Boschker. Patrick Gerritsen kreeg zijn voet tegen de uittrap en bediende daarmee Sibum. Verdediger Rahim Ouedraogo van Twente kreeg in de slotfase zijn tweede gele kaart en moest het veld verlaten.

Twente neemt voor de tweede keer in de historie deel aan de Intertoto Cup. In 1998 werden de Tukkers in de tweede ronde door het Oostenrijkse SV Salzburg uitgeschakeld.

Bron: ANP 14-05-2006

Sansoni opvolger Dingsdag

Sebastien Sansoni moet de opvolger worden van Michael Dingsdag bij Vitesse. De Franse speler van het Griekse Ethnikos Asteras is gisteren al medisch gekeurd. Sansoni was gisteren aanwezig op sportcentrum Papendal, waar de selectie van Vitesse zich voorbereidde op de returnwedstrijd in de finale van de play-offs om Intertoto-voetbal, morgenmiddag in Enschede tegen FC Twente. Het eerste treffen in Arnhem eindigde donderdag onbeslist: 1-1.

Met zijn zaakwaarnemer Fotis Moucas had Sansoni ’s middags een afspraak met Jan Streuer, de technisch manager van Vitesse. In de uren daarvoor had de voetballer uit Frankrijk al een medische keuring ondergaan. Sansoni (28) voetbalde eerder in eigen land bij FC Martigues en LB Chateauroux en kwam voor het Zwitserse Xamax Neuchatel uit voordat hij overstapte naar de tweede divisie van Griekenland. Bij die club kan hij deze zomer transfervrij vertrekken. De linksbenige speler moet de opvolger worden van Michael Dingsdag, al wilde Streuer dat gisteren niet bevestigen. “Ik ga daar nu helemaal niets over zeggen”, zei Streuer.

De zaak ligt gevoelig, aangezien Vitesse en Heerenveen nog geen overeenstemming hebben bereikt over de transfer van Dingsdag. De 25-jarige centrumverdediger is zelf al akkoord over een vierjarige verbintenis, maar Vitesse en Heerenveen zijn het (nog) niet eens over de afkoopsom voor het tot medio 2008 doorlopende contract. Daarom wilde Dingsdag gisteren niet reppen over een afscheidswedstrijd, morgen tegen FC Twente in Enschede. “Zolang de clubs er niet uit zijn, speel ik volgend jaar gewoon bij Vitesse”, zei hij. “Ik heb geen handtekening gezet en geen voorcontract getekend. Ik denk alleen aan Vitesse.”

Met zijn ploeg moet Dingsdag in het Arke Stadion proberen de Intertoto te halen. Na de 1-1 in Gelredome moet Vitesse scoren om de Twentse ploeg te elimineren, aangezien de regels van het Europese voetbal gelden. “We moeten scoren, maar dat zou ook zo zijn als de eerste wedstrijd in 0-0 was geeindigd”, aldus Dingsdag. “Vanwege hun uitdoelpunt is Twente in het voordeel. Ik schat dat de kansen na de eerste wedstrijd op 60-40 liggen. Maar ik denk dat wij toch door zullen gaan naar de Intertoto. Bij ons is Mads Junker in grote vorm. Hij heeft al vijf keer gescoord in deze play-offs. Bovendien hebben we in de competitie ook met 1-0 gewonnen in Enschede.”

Bron: De Gelderlander 13-05-2006

Swerts in nationaal elftal Belgie

Moussa Dembele heeft zijn laatste wedstrijd voor Willem II gespeeld. De spits die naar AZ vertrekt, is opgenomen in de Belgische selectie voor de interlands tegen Slowakije (20 mei, uit) en Turkije (24 mei, in Genk). Dembele is een van de zeven geselecteerden die in de Nederlandse competitie uitkomen. Caluwe (FC Utrecht), Schollen (NAC Breda), Huysegems (AZ), Simons (PSV), Swerts (Vitesse) en Vandenbussche (Heerenveen) zijn ook geselecteerd.

Bron: De Gelderlander 13-05-2006

GVA speelt in juli tegen profs Vitesse

De amateurs van GVA uit Doornenburg spelen in juli een vriendschappelijke wedstrijd tegen BVO Vitesse. De exacte datum van het duel staat nog niet vast en is afhankelijk van de verrichtingen van de Arnhemse profs in de finale van de play-offs om Intertoto-voetbal. Plaatst Vitesse zich zondag ten koste van FC Twente voor Intertoto dan is de ploeg op maandag 3 juli al te gast op sportpark De Vijzel in Doornenburg. Zo niet, dan komt Vitesse twee weken later, op maandag 17 juli.

Bron: De Gelderlander 13-05-2006

Dingsdag niet bezig met vertrek

Michael Dingsdag en Peter van den Berg spelen morgen mogelijk hun laatste wedstrijd voor Vitesse, dat bij FC Twente gaat proberen Intertoto-voetbal te halen. Dingsdag is in Enschede weer speelgerechtigd, nadat hij afgelopen donderdag tijdens de heenwedstrijd in Arnhem (1-1) zijn laatste van vier duels schorsing uitzat. De 25-jarige centrumverdediger staat in de belangstelling van Heerenveen. Dingsdag is zelf al akkoord over een vierjarige verbintenis, maar Vitesse en Heerenveen zijn het (nog) niet eens over de afkoopsom voor het tot medio 2008 doorlopende contract.

Daarom wilde Dingsdag gisteren niet reppen over een afscheidswedstrijd in Enschede. “Zolang de clubs er niet uit zijn, speel ik volgend jaar gewoon bij Vitesse”, zei hij. “Ik heb geen handtekening gezet en geen voorcontract getekend. Ik denk alleen aan Vitesse.” Met zijn ploeg moet Dingsdag in het Arke Stadion proberen de Intertoto te halen. Na de 1-1 in Gelredome moet Vitesse scoren om de Twentse ploeg te elimineren, aangezien de regels van het Europese voetbal gelden.

“We moeten scoren, maar dat zou ook zo zijn als de eerste wedstrijd in 0-0 was geeindigd”, aldus Dingsdag. “Vanwege hun uitdoelpunt is Twente in het voordeel. Ik schat dat de kansen nu 60-40 liggen. Maar ik denk dat wij toch door zullen gaan naar de Intertoto. Bij ons is Mads Junker in grote vorm. Hij heeft al vijf keer gescoord in deze play-offs. Bovendien hebben we in de competitie ook met 1-0 gewonnen in Enschede.”

Indien Dingsdag morgen naar verwachting terugkeert in de basis, dan verdwijnt Peter van den Berg uit het elftal. De 34-jarige centrumverdediger verving Dingsdag de laatste vier duels uitstekend, hoewel hij juist was teruggekeerd van een blessure. “Ik ben nu fit en ik voel me goed”, zegt Van den Berg, die komende zomer vertrekt bij Vitesse. De Arnhemse club heeft de optie op contractverlenging niet gelicht, tot teleurstelling van de routinier. “Ik vind het jammer dat ik wegga bij deze club”, aldus Van den Berg. “Misschien heb ik donderdag al mijn laatste wedstrijd gespeeld. Als dat zo is, dan kan ik toch terugkijken op een redelijke periode na mijn blessure.”

Van den Berg heeft een club uit het Engelse Premiership (tweede niveau., red.) afgezegd, maar de contacten met een club uit Qatar lopen nog. “Het gaat langzaam, maar dat boek zit nog niet dicht. Ik ben ervan overtuigd dat ik nog een paar jaar op niveau kan voetballen.”

Bron: De Gelderlander 13-05-2006

Yakubu niet in WK-selectie

Abubakari Yakubu is door bondscoach Ratomir Djukovic niet opgenomen in de WK-selectie van Ghana. Matthew Amoah en PSV-er Erik Addo zijn wel van de partij in Duitsland.

Bron: Vitesse.nl 12-05-2006

Sansoni wordt opvolger van Dingsdag

De Fransman Sébastien Sansoni is de gedoodverfde opvolger van Michael Dingsdag bij Vitesse. Sansoni staat momenteel onder contract bij de Griekse tweede divisieclub Ethnikos Asteras, waar hij transfervrij kan vertrekken. De 28-jarige Franse verdediger werd vrijdag al medisch gekeurd op Papendal. Donderdag bekeek Sansoni Vitesse al in de thuiswedstrijd tegen FC Twente. Samen met zijn zaakwaarnemer Moucas onderhandelde de Fransman met Jan Streuer. “Ik ga daar nu helemaal niets over zeggen”, was de reactie van de manager voetbal van Vitesse.

Sébastian Sansoni is afkomstig uit de jeugdopleiding van Olympique Marseille. Zijn carriere voerde via Istres, Xamax Neuchatel in Zwitserland, Martigues en Chateauroux, voordat hij in Griekenland terecht kwam. In 2005 werd hij in het team van Eric Cantona met Frankrijk wereldkampioen beachsoccer. Met de mogelijke komst van Samsoni speelt Vitesse in op de transfer van Michael Dingsdag naar Heerenveen. De verdediger is rond met de Friese club voor een contract voor vier seizoenen. De vraagprijs en het bod van Heerenveen liggen tot nu toe nog te ver uit elkaar om de transfer af te kunnen ronden.

Bron: Omroep Gelderland 12-05-2006

AZ en Feyenoord volgen Onur Kaya

Het goede spel van Onur Kaya is inmiddels meerdere clubs opgevallen. Het grote talent uit de opleiding van Vitesse wordt inmiddels intensief gevolgd door AZ en Feyenoord. Ook is er interesse uit het buitenland van de Belg van Turkse origine. Kaya heeft een aanbieding voor een vierjarig contract bij Vitesse nog in beraad. Onur Kaya debuteerde dit seizoen in de uitwedstrijd tegen Heerenveen en kreeg daarna regelmatig speeltijd in het eerste elftal. De kleine middenvelder functioneert het beste achter de spitsen, maar kan ook worden gebruikt op andere posities op het middenveld.

Bron: Omroep Gelderland 12-05-2006

Fränkel laat geen steekjes vallen

Purrel Fränkel stond vaak ter discussie, maar de laatste weken haalt hij als linksback zijn oude niveau. “Tot mijn eigen verbazing gaat het beter, zeker nu in de play-offs. Tegen NEC liep het lekker en tegen Twente ook weer. Ik zit goed in mijn vel. Het is nu natuurlijk lekker weer, dat speelt ook mee”, lacht Fränkel. “Ik laat weinig steekjes vallen, zoals meestal het geval was. Aanvallend en opbouwend gaat het goed en verdedigend sta ik ook mijn mannetje. Gerritsen van Twente liep meer achter mij aan dan ik achter hem. Dit is weer een apart jaar geweest, zoals altijd bij Vitesse.”

Bron: Omroep Gelderland 12-05-2006

Dingsdag stelt zich bescheiden op

Michael Dingsdag kan na vier wedstrijden schorsing zijn rentree maken bij Vitesse tegen FC Twente. “Ik ben weer speelgerechtigd, maar ik weet niet of ik ga spelen”, aldus een bescheiden Dingsdag. “Ik ga nergens vanuit. Ik mag de andere spelers al dankbaar zijn dat ze zover zijn gekomen en als ik er dan nu naast sta, moet ik dat maar accepteren. “Die andere jongens hebben het prima gedaan.” Dingsdag heeft spijt van zijn rode kaart. “Het is mijn eigen schuld en al de tweede keer. Ik moet zorgen dat ik geen slechte naam krijg. Ik heb mijn lesje nu wel geleerd.”

Bron: Omroep Gelderland 12-05-2006

Youssouf Hersi belooft weer doelpunten

Youssouf Hersi ontbrak door een schorsing thuis tegen FC Twente, maar in de return is hij er weer bij. “Ik vond het niet leuk om toe te kijken en zeker omdat ik me nu lekker voel. Ik heb het idee dat wij Intertoto halen”, voorspelt Hersi. “Ik heb er zin in, ik kan niet wachten tot het zondag is. Ik heb vaak gescoord tegen Twente. Ik vind ze niet zo sterk, we moeten alleen wel oppassen voor de counter. Qua beleving en sfeer gaat alles naar wens. Ik voel me happy en laat dat ook zien op het veld. We willen het seizoen goed afsluiten met Intertoto en wie weet schiet ik er wel twee in.”

Bron: Omroep Gelderland 12-05-2006

Theo Janssen ontbreekt tegen FC Twente

Theo Janssen is er niet bij als Vitesse zondag tegen FC Twente gaat proberen om Intertoto te halen. De middenvelder is geschorst en heeft bovendien weer last van zijn hamstring. Ook Tom De Mul ontbreekt. De Belg heeft nog te veel last van een kneuzing aan zijn rechtervoet. Michael Dingsdag, Youssouf Hersi en Richard Knopper keren terug van schorsingen. Edward Sturing verloor als trainer nog nooit uit tegen FC Twente. Dit seizoen won Vitesse met 1-0 dankzij een goal van Matthew Amoah.

Opstelling:

Wapenaar;
Verhaegh, Knol, Dingsdag, Fränkel;
Knopper, Van der Schaaf, Hersi, Swerts;
Benson, Junker.

Bron: Omroep Gelderland 12-05-2006

Sturing weet niets van interesse AEK

Volgens berichten in de Griekse media is Edward Sturing de hoofdkandidaat om volgend seizoen hoofdtrainer te worden bij de Griekse topclub AEK Athene. Zelf weet de bij Vitesse vertrekkende coach echter (nog) van niets. “AEK Athene? Dat is een mooie club, maar ik heb er niets van gehoord”, zei Sturing gisteren na de 1-1 tegen Twente. Eerder viel zijn naam al bij NAC Breda. “Ik hoor en lees veel geruchten, maar er heeft zich nog geen club bij mij gemeld”, aldus Sturing.

Bron: De Gelderlander 12-05-2006

Theo Janssen sluit zijn seizoen af in mineur

Theo Janssen mist vanwege een schorsing zondag de uitwedstrijd bij FC Twente. Daarmee eindigt voor de middenvelder van Vitesse een wisselvallig seizoen in mineur. “Ik baal ontzettend. Ik wist dat ik op scherp stond.” Vitesse en Twente hielden elkaar gisteravond in Gelredome in evenwicht: 1-1. Volgens Vitesse-speler Theo Janssen is de uitslag terecht. “Twente had voor rust iets betere kansen, na rust was Vitesse sterker”, analyseerde Janssen.

De middenvelder mist zondag de tweede finale om een Intertoto-plek in Enschede vanwege een schorsing. “Het seizoen zit er voor mij voortijdig op. Het overkwam me een paar seizoenen geleden ook. Toen miste ik de laatste wedstrijd in de nacompetitie, ik meen tegen Sparta. Toen stond er niets meer op het spel, nu wel.” Janssen kreeg halverwege de tweede helft een gele kaart van scheidsrechter Dick van Egmond. Het was zijn tweede in de nacompetitie. Tegen RKC kreeg hij ook al geel. “Ik kwam met gestrekt been in en het was inderdaad een gele kaart. Maar ik vond dat de scheidsrechter eerder had moeten fluiten voor een overtreding op Remco van der Schaaf. Dat deed hij niet.”

De kans dat Janssen zou spelen in Enschede was sowieso niet erg groot. Gisteravond had de Vitesse-speler veel last van zijn hamstrings. “Bij elk schot voelde ik mijn hamstrings. Als ik geen geel had gekregen, was ik zondag misschien toch het veld opgestapt. Ik wil altijd voetballen, ook met pijn. Wat dat betreft kwam de gele kaart me nu niet slecht uit. Kan ik ook geen onverantwoorde dingen doen.”

Gemengde gevoelens houdt Janssen over aan het afgelopen seizoen. “Vitesse kende een wisselvallig seizoen. Hetzelfde geldt voor mij. Ik begon goed, maar haalde na verloop van tijd mijn niveau niet meer. Ik ging van een 7 naar een 4 en van een 4 naar een 7. Het moet volgend jaar constanter zijn. En ik wil altijd een voldoende scoren.”

Janssen wil ook vaker in het spel betrokken worden. “Ik hoef echt niet elke bal, maar als ik vrij sta, word ik niet graag overgeslagen. Met de bal aan de voet ben ik op mijn best.” Janssen gaat er vanuit dat hij ook na de zomer bij Vitesse voetbalt. “Ik hoor niets van andere clubs en volgens mij speelt er ook niets.” Twente of Vitesse speelt in de zomer Intertoto-voetbal. Janssen schat de kansen van Vitesse op fifty-fifty. “De ploegen zijn vergelijkbaar. Ik heb er wel vertrouwen in. We wonnen bij NEC dus kunnen we ook winnen bij Twente.”

Bron: De Gelderlander 12-05-2006

Sturing ziet kansen genoeg

Edward Sturing heeft met een gelijkspel afscheid genomen van Gelredome. In de finale om Intertoto-voetbal werd het tegen FC Twente 1-1. Na negentien jaar vertrekt Sturing deze zomer bij Vitesse. Volgens Griekse media is de succestrainer uit Eerbeek in beeld om hoofdtrainer te worden van de topclub AEK Athene. Gisteravond zat hij voor de laatste keer op de bank bij een thuiswedstrijd van zijn Vitesse. In Gelredome waren slechts tienduizend toeschouwers aanwezig, maar met name de fanatieke aanhang op de Zuid-tribune gaf Sturing het afscheid dat hij verdiende. ‘Edward bedankt’ en ‘sta op, wie voor Sturing is’ waren de liederen voor de trainer, die Vitesse behoedde voor degradatie en die club leidde naar Europees voetbal.

Of Sturing zijn derde en laatste seizoen als hoofdtrainer van de Arnhemmers zal afsluiten met een succesje, zal zondag blijken in Enschede. Dan spelen FC Twente en Vitesse de returnwedstrijd in de finale van de play-offs om Europees voetbal. De Tukkers verschaften zich gisteren een klein voordeel op de vluchtroute naar het Europese toneel, door de buitenshuis gescoorde treffer van Blaise N’Kufo, al binnen het kwartier (0-1).

“We staan er goed voor, maar het is nog niet gespeeld”, zei Twente-trainer Jan van Staa, die zijn ploeg slechts in cijfers zag herstellen van de optater die Heerenveen had uitgedeeld in de finale om Europees voetbal: 6-0 over twee partijen. Vitesse had in de twee voorgaande duels in de play-offs nog heroische gevechten geleverd met NEC. Maar vergeleken met die burenruzies (0-0 en 1-2) was het teleurstellend wat beide teams gisteravond boden. Veredeld zomeravond voetbal, laag tempo, weinig geslaagde combinaties. De wil was er wel, beklemtoonden beide coaches, maar de meeste spelers misten het juiste gevoel en ritme.

Sturing bracht in de rust de kleine spelmaker Onur Kaya voor de hopeloos falende Abubakari Yakubu. De thuisploeg drong weliswaar meer aan, maar miste de creativiteit om het achterover leunende Twente verontrustend in gevaar te brengen. Alleen na zeventig minuten lukte het, toen Gill Swerts aan de rechterkant Mads Junker vrijspeelde. De Deen rondde fraai af vanuit een moeilijke hoek (1-1).

Sturing moet zondag Theo Janssen missen vanwege een schorsing, maar In Enschede is Youssouf Hersi wel weer speelgerechtigd. Zo’n speler, die ideaal achter de spitsen kan zwerven in het 4-4-2 systeem, miste Vitesse gisteravond. In de counter kreeg Twente veel ruimte en mogelijkheden, maar daar deden de bezoekers schrijnend weinig mee. Eerder dit seizoen won Twente nog in Gelredome (1-2) en was Vitesse de baas in het Arke Stadion (0-1). Het tekent het geringe krachtsverschil tussen deze middenmoters en het onvoorspelbare karakter van de wedstrijd van komende zondag.

“Ik ben tevreden met deze 1-1”, zei Sturing. “Het doet me niet zoveel dat dit mijn laatste thuiswedstrijd was. Ik vind het belangrijker dat we na de vroege 0-1 nog gelijk hebben gemaakt. Hoewel ik liever 0-0 had gespeeld, zoals tegen NEC, laat deze uitslag alles open. In de competitie hebben we ook gewonnen in Enschede. Ik zou niet weten waarom we dat niet nog een keer zouden kunnen doen.”

Bron: De Gelderlander 12-05-2006

Vitesse met grote groep naar Twente

Vitesse kan zondag zeer waarschijnlijk over een grote groep spelers beschikken voor de beslissende wedstrijd om Interto­to- voetbal tegen FC Twente. Michael Dingsdag, Youssouf Her­si en Richard Knopper ontbraken gisteren vanwege een schor­sing, maar zijn zondag weer speelgerechtigd. Alleen Theo Janssen (geschorst) en de geblesseerde Michael Jansen ontbre­ken zeker in Enschede. De inzetbaarheid van Tom De Mul is twijfelachtig.

Bron: De Gelderlander 12-05-2006

Sturing geniet van contact met publiek

Vitesse-trainer Edward Sturing werd bij zijn laatste thuiswedstrijd in Gelredome luid toegejuicht. “Ik zit negentien jaar bij de club, dan is het fantastisch om zo’n contact te hebben met het publiek. Daar doe je het allemaal voor. Raar vond ik het niet dat het mijn laatste wedstrijd was. Ik ben alleen niet van de wereld verdwenen en zal hier nog vaak in het stadion zitten. Maar ik ben niet zo emotioneel dat ik ervan ondersteboven raak.” Sturing vond het spel van Vitesse in het begin tegenvallen. “De balans was niet goed, maar alles is nog open. En we hebben vaker in Enschede gewonnen.”

Bron: Omroep Gelderland 11-05-2006

Van den Berg vindt afscheid vervelend

Ook Peter van den Berg speelde tegen FC Twente zijn laatste wedstrijd in het Gelredome namens Vitesse. “Ik heb een vervelend gevoel. Ik heb hier twee jaar gespeeld en het is mijn club geworden. Ik heb wel te weinig gespeeld dit seizoen. Dit doet pijn. Het is vooralsnog geen optie dat ze me een nieuwe aanbieding doen. Ze vinden me toch te oud”, lacht de verdediger. “Maar goed, ik ben 34 jaar. De leiding kiest voor jongere spelers. Ik denk wel dat ik een nieuwe club zal vinden, mijn fitheid is in ieder geval geen probleem meer. Ik ga door, alleen waar is nog een raadsel op dit moment.”

Bron: Omroep Gelderland 11-05-2006

Van der Schaaf: gelijkspel terecht

Het 1-1 gelijkspel tussen Vitesse en FC Twente is een een goede afspiegeling van de wedstrijd. “Ik denk wel dat je die conclusie kunt trekken”, bekent middenvelder Remco van der Schaaf. “De eerste helft was denk ik voor Twente. Na rust stond het bij ons wat beter. Je kunt zeggen dat ons middenveld niet goed stond. Ik denk dat zij het goed deden tegen ons. Soms moet je zo eerlijk zijn om te zeggen dat zij slimmer waren dan wij.” /De 1-1 is verre van ideaal voor de return. “Ach, dat tegendoelpunt is niet prettig, dat is zeker. Maar het is geen drama. Het is nog niet gedaan denk ik.”

Bron: Omroep Gelderland 11-05-2006

Vitesse en Twente in evenwicht

De scheidende trainer Edward Sturing heeft nog steeds een kans om met een prijs afscheid te nemen van zijn Vitesse. De Arnhemse ploeg speelde donderdag in Sturings laatste wedstrijd in het Gelredome gelijk tegen FC Twente (1-1), met als inzet een plaats in de Intertoto. Zondag in Enschede valt de beslissing in deze finaleronde van de play-offs.

Vitesse zag de de play-offs tegen Twente voor een Intertoto-ticket geenszins als een troostprijs. De winnaar van beide finaleduels heeft namelijk een goede kans om zich te plaatsen voor de UEFA-beker. De Nederlandse deelnemer komt pas in de derde ronde van de Intertoto in actie en gaat bij winst meteen door naar de tweede kwalificatieronde van de UEFA-beker. Sturing ziet plaatsing als een prima afsluiting van negentien jaar Vitesse. En een prima cadeau voor zijn opvolger (de naam van Danny Blind circuleert in het Gelredome).

Voor FC Twente leek het seizoen over na de teleurstelling in de play-offs voor een plek in de UEFA-beker. Het was daarom opmerkelijk dat de Tukkers donderdag in het Gelredome zo fris en gretig voor de dag kwam. Zeker in de eerste helft was FC Twente de betere ploeg. Met name op het middenveld, de linie waar Vitesse juist problemen had. Van der Schaaf speelde op rechts en moest te veel werk opknappen voor de falende Yakubu. Swerts was op links de beste man bij de thuisploeg, maar net als Janssen had hij pech met zijn schoten. FC Twente nam in de dertiende minuut een voorsprong. Heubach zette N’Kufo alleen voor doelman Wapenaar en de spits wist daar wel raad mee: 0-1.

Ondanks het betere spel gaf FC Twente de tegenstander toch enkele mogelijkheden op de gelijkmaker. De grootste kans was voor Van den Berg, die fraai inkopte na een vrije trap van Janssen. Doelman Boschker redde echter fraai. Daarna faalde spits Junker nog door van dichtbij de bal over te schieten. Sturing greep in de rust in en hield Yakubu in de kleedkamer. Voor hem kwam Kaya in het veld. De wedstrijd werd ook wat levendiger. Vooral na de 1-1 van Junker in de 71e minuut voor Vitesse. De thuisploeg ging nog voor de winst, maar een minder scherp FC Twente in de tweede helft hield toch stand.

Bron: ANP 11-05-2006

VITESSE EN FC TWENTE IN EVENWICHT: 1-1

De eerste helft was zeer levendig en open te noemen. Na de opening van Vitesse via een goed genomen vrije trap en knappe redding van Sander Boscker, brak er een korte, maar sterke fase van FC Twente aan. Eerst schoot Touma van dichtbij nog hoog over (’12), maar een minuut later belandde een steekpass door het midden bij N’Kufo. De spits schoot beheerst binnen: 0-1.

Na de openingstreffer leunden de gasten achterover en, gesteund natuurlijk door de voorsprong, loerend op de counter. Vitesse zette Twente daarna wel goed onder druk en kreeg kansen via Peter van den Berg (kopbal) en Mads Junker (’28). Tien minuten voor rust verraste Theo Janssen van ruim 35 meter afstand bijna Boscker, maar de doelman wist het schot te keren.

In de tweede helft zocht Vitesse vanaf de eerste minuut de aanval. FC Twente daarentegen probeerde met alle middelen het tempo uit de wedstrijd te halen. Het leverde een tijdlang geen mooi schouwspel op en Vitesse wist maar moeilijk echt gevaarlijk te worden. Twintig minuten voor tijd viel dan toch de verdiende gelijkmaker. Op aangeven van Gill Swerts schoot Mads Junker de bal met de binnenkant van de voet achter Sander Boschker: 1-1.

In de resterende tijd ging het spel op en neer en dat leidde tot en met de extra tijd een spannend schouwspel op. Beide ploegen wisten niet meer te scoren waardoor de Tukkers na de eerste wedstrijd het voordeel hebben. Aanstaande zondag staat in Enschede de return op het programma.

Bron: Vitesse.nl 11-05-2006

El Kaddouri blesseert zich bij Vitesse

Sparta Nijkerk-aanvaller Karim el Kaddouri is in beeld bij Vitesse. De 21-jarige Amersfoorter, die zijn jawoord al aan Spakenburg heeft gegeven, speelde dinsdagavond een onderlinge wedstrijd met de reserves van de Arnhemse eredivionist. El Kaddouri liep in Arnhem echter wel een enkelblessure op en kan wellicht een streep zetten door de laatste competitiewedstrijd van Sparta, zaterdag bij Heerjansdam. In de winterstop koos de Amersfoortse amateurinternational na twee proeftrainingen bij Jong ADO Den Haag toch voor Spakenburg. ,,Maar Vitesse is een veel mooiere club dan ADO, Arnhem is ook veel beter te bereizen dan Den Haag. Ze hebben bovendien een uitstekende opleiding en geven veel jonge voetballers een kans. Volgende week krijg ik bericht.”

De proeftraining ging volgens El Kaddouri op zich goed. Totdat de voormalige voetballer van CJVV door een ‘ploeggenoot’ op zijn linkerenkel werd geraakt. Daardoor komt El Kaddouri’s laatste optreden voor Sparta Nijkerk – dat zaterdag bij winst op Heerjansdam de derde-periodetitel pakt – op losse schroeven te staan.

Bron: AD/Amersfoortse Courant 11-05-2006

LAATSTE THUISWEDSTRIJD VITESSE EN STURING

Vitesse speelt donderdagavond de laatste thuiswedstrijd van het seizoen. Ook trainer Edward Sturing is voor het laatst langs de lijn te vinden in Gelredome. De inzet is er interessant: een plaats in het Intertoto toernooi. Tegenstander in deze eerste wedstrijd is FC Twente. Aanvang: 20.00 uur.

FC Twente verloor in de strijd om een directe plaats in het toernooi om de UEFA Cup tweemaal van sc Heerenveen. “FC Twente heeft een tik gehad door zich niet direct te plaatsen voor Europees voetbal. Voor de ploeg is de Intertoto toch een troostprijs. Wij zijn al twee rondes bezig met als inzet de Intertoto. Onze doelstelling staat nog”, aldus Edward Sturing. Tegen de ploeg van Jan van Staa mist Vitesse drie spelers door een schorsing: Hersi, Dingsdag en Knopper. Verder is Tom de Mul nog altijd geblesseerd en Michael Jansen niet wedstrijdfit. Theo Janssen en Abubakari Yakubu zijn wel weer fit en dus inzetbaar.

Sturing: “Veel mensen vonden de 0-0 tegen NEC geen goed resultaat. Uiteindelijk zie je dat een uitgescoord doelpunt de doorslag geeft. Ook tegen FC Twente is het uitgangspunt natuurlijk een overwinning, maar de ‘nul houden’ is minstens zo belangrijk.”

Vermoedelijke opstellingen:

Vitesse Wapenaar, Verhaegh, Van den Berg, Knol, Swerts, Van der Schaaf, Kaya, Janssen, Frankel, Benson en Junker.

FC Twente Boschker, Wellenberg, Niemeyer, Zomer, Heubach, Brama, Touma, Bakircioglu, Gerritsen en N’Kufo.

Bron: Vitesse.nl 11-05-2006

‘Intertoto geen troostprijs’

Vitesse strijdt met FC Twente om deelname aan de Intertoto. Voorheen gold dat toernooi als een oninteressant niemendalletje, maar in Arnhem beschouwen club en spelers kwalificatie als een echte hoofdprijs. Edward Sturing is stellig in zijn uitspraken. ,,Vóór het seizoen waren zeven Europese tickets te verdelen. Wij beschouwen meedoen aan de Intertoto absoluut niet als een troostprijs,” zegt de coach van Vitesse.

,,Met de nieuwe regels kan je via dat toernooi zo doorstromen naar de UEFA Cup. Vooraf was dat ons doel. Akkoord, we moeten nu een omweg bewandelen, maar als het uiteindelijke resultaat is dat we volgend seizoen meedoen aan het toernooi om de UEFA Cup dan zullen heel wat clubs jaloers op ons zijn. Zeker de clubs die in de competitie hoger zijn geëindigd dan Vitesse.”

Doelman Harald Wapenaar kan zich wel vinden in de woorden van de coach die per 1 juli vrijwillig vertrekt uit het Gelredome. ,,Nuchter beschouwd is het misschien overdreven dat we zo’n drukte maken om het Intertoto-toernooi,” reageert de 36-jarige routinier. ,,Voorgaande jaren kostte het de KNVB zelfs moeite clubs te vinden die wilden meedoen. Maar door de nieuwe indeling van de UEFA is het allemaal een stuk interessanter geworden.

De Nederlandse deelnemer komt automatisch terecht in de derde ronde en treft daarin een tegenstander uit een B-land. Als je die uitschakelt mag je meedoen in het toernooi om de UEFA Cup. Dat kan je toch moeilijk een troostprijs meer noemen.” Vitesse beschouwt de dubbele confrontatie met FC Twente (donderdag in het Gelredome, zondag in Enschede) dan ook niet als een onbeduidend toegift.

,,Ben je gek,,” zegt Wapenaar. ,,Binnen de groep is het besef groot dat we Europa nog in kunnen. De ontlading in de kleedkamer na de uitschakeling van NEC had beslist niet alleen met de regionale broedertwist te maken.” FC Twente de pas afsnijden naar Europees voetbal kan het seizoen van Vitesse nog een beetje goed maken. ,,Het is een raar seizoen geweest,” erkent Sturing. ,,Vooraf werden we bestempeld als gegadigde voor de play-offs. Die ambitie hebben we niet waar gemaakt.

Pas de laatste weken begint het te lopen. Of het toevallig is dat Vitesse beter presteert sinds ik heb besloten op te stappen? Moeilijk te beantwoorden. Misschien was het voor sommigen wel een bevrijding.” Wapenaar ziet geen verband tussen de verbeterde prestaties van Vitesse en het komende vertrek van zijn trainer.

,,Je moet de rol van een trainer niet overschatten. Punt is dat Vitesse sinds een paar weken een hechte eenheid is. Het is afgelopen seizoen te veel gebeurd dat het soms leek of we als spelersgroep niet één en hetzelfde doel hadden. Dat is veranderd en dan merk je ook meteen het verschil. Vitesse heeft geen topploeg, maar we hebben wel genoeg kwaliteit.”

Dat laatste vormt het houvast van Harald Wapenaar zijn contract in het Gelredome uit te dienen. Hij maakt er geen geheim van dat er afgelopen seizoen periodes waren dat hij het liefst Vitesse zo snel mogelijk de rug had toegekeerd omdat hij zich groen en geel ergerde aan de tweespalt binnen de spelersgroep. ,,Maar dat is voorbij,” stelt hij monter vast. ,,We hebben de laatste weken een goede basis gelegd volgend seizoen op verder te bouwen. Het is alleen jammer dat we nog steeds niet weten wie straks voor de groep staat nu Jan Boskamp is afgevallen. Misschien is Blind een goede optie. Wat mij betreft mag hij zo naar Arnhem komen.”

Bron: AD 11-05-2006

De laatste horde op weg naar Estland, Finland, Wales of Zweden

Carmarthen Town (Wales), Tampere United (Finland), Trans Narva (Estland) of Kalmar FF (Zweden). Een van deze vier ploegen wordt in de Intertoto de tegenstander van Vitesse of FC Twente, die vanavond in Gelredome beginnen aan hun tweeluik in de finale van de play-offs. “We kunnen nog steeds een van de de zeven prijzen pakken, die er dit seizoen in de eredivisie te verdelen zijn.” Edward Sturing zegt het droogjes, zo tussen wat andere opmerkingen en beschouwingen door.

Maar de uitspraak van de scheidende trainer van Vitesse zegt alles over het bizarre seizoen dat de Arnhemse ploeg de komende dagen zal voltooien. Een maandje terug treurde Vitesse nog na het mislopen van de play- offs om Europees voetbal, vorige week was het ineens feest in de kleedkamer in de Goffert na de zege op NEC en nu lonkt de verkorte ontsnappingsroute naar ‘ Europa’. ” Dit is het voordeel van het systeem van de play- offs”, zegt Sturing. In de rekensom van de vertrekkende en door NAC Breda begeerde oefenmeester hebben PSV (Champions League), Ajax ( voorronde Champions League) al een prijs, net als de UEFA Cup-gangers AZ, Feyenoord, FC Groningen en Heerenveen. De plek in de Intertoto is dus de zevende en laatste te vergeven prijs, stelt Sturing. ” Ik denk dat het voor de club heel belangrijk zou zijn als we de Intertoto halen. Dan ben je nog maar twee ronden verwijderd van het hoofdtoernooi om de UEFA Cup.” Dat scenario luidt aldus: in het voorlaatste en laatste weekeinde van juni speelt Carmarthen Town (Wales) tegen Tampere United (Finland) en ontmoet Trans Narva (Estland) Kalmar FF (Zweden). In de eerste twee weekeinden van juli spelen de winnaars van deze duels tegen elkaar om een plek in de laatste ronde van de Intertoto. Vitesse of FC Twente is dan de tegenstander, op 15 of 16 juli buitenshuis en op zaterdag 22 juli in Arnhem of Enschede. Inzet is dan een plaats in de laatste voorronde van de strijd om de UEFA Cup.

“Het spelen van Intertoto is indirect een prijs”, stelt de van een blessure herstelde Theo Janssen. “Europees voetbal halen, dat is een prijs. Mochten we winnen van Twente, dan kunnen we dat pas in de voorbereiding op volgend seizoen halen. Je bent dan verzekerd van goede wedstrijden in de voorbereiding. En misschien levert het Europees voetbal op, dus ik vind dat we er zeker voor moeten gaan.” Ondanks de relatief smalle selectie moet Vitesse met FC Twente het langst van alle ploegen in de eredivisie doorvoetballen.

Toch oogde het team van Sturing in de voorbije partijen nog opvallend fris. ” Daar zijn we dit seizoen bewust mee bezig geweest, samen met de medische staf”, aldus Sturing. ” We hebben de spelers vaak een paar dagen vrij gegeven. Ook, om ze mentaal rust te geven.” “We hebben nu zo veel wedstrijden gespeeld, dat ik aan het eind ook iets wil hebben”, zegt doelman Harald Wapenaar. “Onze situatie is die van een bokser, die acht tellen rust heeft gekregen en daarna alsnog wint. Ik wil winnen van FC Twente. Als dat lukt, dan hebben we toch geen rotseizoen gehad.”

Bron: De Gelderlander 11-05-2006

AGOVV huurt Jaap Davids

AGOVV Apeldoorn heeft Yannick Salem vastgelegd. De 23-jarige aanvaller tekent een contract voor drie seizoenen bij De Blauwen. De Fransman kwam in de zomer van 2005 van Grenoble naar De Graafschap, maar in Doetinchem wist Salem geen basisplaats te veroveren. In 23 duels scoorde de spits drie keer. AGOVVApeldoorn huurt verder Jaap Davids (21) voor 6én seizoen van Vitesse. De rechtsback kwam dit seizoen nog uit voor FC Den Bosch, maar werd uit de selectie gezet door trainer Theo Bos. Eerder sloot AGOVV Apeldoorn al contracten af met doelman Daan Huiskamp (FC Utrecht), Lion Axwijk (RKC Waalwijk), Jan Michels (Sparta Rotterdam), Dick Kooijman (geen club) en met Ben Collet (New Zealand Knights).

Bron: VI 10-05-2006

Wapenaar is blij met de play-offs

Harald Wapenaar is inmiddels voorstander van de play-offs. “Dat klinkt misschien raar, maar ik ben er nu heel blij mee. Zo kunnen we toch nog iets halen in dit seizoen, want Europees voetbal was de doelstelling. En dat kunnen we nu alsnog halen, al is het via een omweg”, verklaart ‘Wapie’. Wapenaar viel vorige week tegen NEC uit met een achillespeesblessure. “Ik ben weer fit verklaard. Ik dacht een paar dagen geleden dat het nog krap zou gaan worden, maar de rust heeft me toch goed gedaan. En het feest tegen NEC was er natuurlijk niet minder om. Dat zijn toch de belangrijke wedstrijden hier.”

Wapenaar bespeurt al wat langer een positieve tendens in de club. “Ook al voor de play-offs liep het beter. Je zag dat er meer in zit en dat misten we halverwege dit seizoen wel.” Daarom twijfelt de doelman geen moment meer over zijn toekomst. “Ik blijf absoluut hier, de situatie is echt veel beter. Er zit nog veel rek in hier.” Eén ding vindt Wapenaar jammer. “Ja, de situatie met Boskamp. Het lijkt wel een soapserie. Hij blijkt overal te mogen trainen, behalve in Nederland. De KNVB weigert dispensatie te geven. Het feit dat dit nou net weer hier moet gebeuren is wel een beetje jammer.”

Bron: Omroep Gelderland 10-05-2006

Sturing heeft niks gehoord van NAC

Edward Sturing is een van de kandidaten om de nieuwe trainer van NAC Breda te worden. NAC ontsloeg ruim twee weken geleden Cees Lok en zoekt een nieuwe trainer voor het komend seizoen. NAC-directeur Theo Mommers werkte in 2003 al enkele maanden tot beider tevredenheid samen met Edward Sturing bij Vitesse. Sturing weet zelf nog van niets. “Ik hoor van alles, maar ik hoor niks”, is de cryptische reactie van de trainer, die zich vooral wil concentreren op de play-offs met Vitesse. “We moeten toch door tot 20 mei. Het is mooi dat we nog twee belangrijke wedstrijden spelen.”

Sturing heeft wel een idee wat voor resultaat Vitesse donderdag thuis tegen FC Twente nodig heeft om het tweeluik uiteindelijk succesvol af te sluiten. “We speelden thuis tegen NEC 0-0. dat vond niet iedereen een goed resultaat, maar ik vond dat wel. Het is belangrijk om thuis de nul te houden.” In de competitie verspeelde Vitesse in de slotfase een voorsprong tegen Twente en werd het 1-2 in Gelredome. “Dat was een klap op een cruciaal moment in het seizoen. Daarna hadden we een mindere periode. Maar Twente heeft nu een klap gehad. Dit is voor hun een troostprijs en voor ons een echte prijs.”

Bron: Omroep Gelderland 10-05-2006

Theo Janssen terug in basis Vitesse

Vitesse kan donderdag tegen FC Twente weer beschikken over Theo Janssen. De middenvelder is hersteld van een hamstringblessure, die hem tegen NEC uit de basis hielden. Tom de Mul ontbreekt wel vanwege een voetblessure. Verder mist Vitesse drie geschorsten: Michael Dingsdag, Youssouf Hersi en Richard Knopper. Abubakari Yakubu keert daarom terug in de basis. Ook Harald Wapenaar is weer fit genoeg. De doelman viel tegen NEC nog uit met een blessure aan zijn achillespees.

Opstelling:

Wapenaar;
Verhaegh, Knol, van den Berg, Fränkel;
van der Schaaf, Yakubu, Janssen, Swerts;
Benson, Junker.

Bron: Omroep Gelderland 10-05-2006

Swerts verkiest Vitesse boven België

Gill Swerts heeft bij Vitesse al op bijna alle posities gespeeld. Tegen NEC werd hij gebruikt als linkshalf. “Ik hoorde dat een half uur voor de wedstrijd. Ik moest even mijn draai vinden, maar vooral in de tweede wedstrijd ging het steeds beter.” Swerts mist door de play-offs wel een wedstrijd van het Belgisch elftal. “Ik speel liever de play-offs. Ik weet ook niet of ik weer zou zijn geselecteerd.” De Belg legt zijn keuze uit. “Ik vind deze play-offs heel belangrijk, het heeft alleen zin als we de Intertoto halen. Dan maken we een seizoen goed, dat verder niet zo denderend was.”

Bron: Omroep Gelderland 10-05-2006

‘Bij Vitesse wil ik laten zien dat ik in de subtop thuishoor’
Persoonlijk: Civard Sprockel

Naam Civard Giscard Sprockel.

Geboren Op 10 mei 1983, in Willemstad (Curaçao)

Woonplaats Zoetermeer. Ik woon in een rijtjeshuis met mijn moeder (49). Mijn broer (27) woonde er vroeger ook, maar hij heeft inmiddels zelf iets gevonden. De woning is overigens van mij. Mijn vader? Die woont in Den Haag. Mijn ouders zijn gescheiden.

lees verder...

Bron: VI 10-05-2006

Intertoto-schema krijgt vorm

FC Twente en Vitesse strijden deze week tegen elkaar om een plaats in het Intertoto-toernooi. Aan het lijstje van mogelijke opponenten is afgelopen weekeinde Carmarthen Town uit Wales toegevoegd. Deze ploeg speelt eerst tegen het Finse Tampere United. Het Estse Trans Narva ontmoet in een ander eerste ronde-duel Kalmar FF uit Zweden. Beide winnaars spelen tegen elkaar om in de derde (en laatste) ronde uit te komen tegen FC Twente of Vitesse. De winnaars van de derde ronde plaatsen zich voor de voorronde van de strijd om de UEFA Cup. Aan het Intertototoernooi doen enkele grote clubs mee die de Nederlandse deelnemer ontloopt. Namens Engeland is bijvoorbeeld Newcasde United ingeschreven. De komende weken worden de deelnemers uit Duitsland (Hertha BSC of Borussia Dortmund), Italië en Spanje bekend.

Bron: VI 10-05-2006

SC Heerenveen meldt zich voor Dingsdag

SC Heerenveen heeft zich bij Vitesse gemeld voor Michael Dingsdag (23). De Friese club wil de verdediger komende zomer overnemen, maar het bod is vooralsnog – in de ogen van Vitesse – veel te laag. “Michael heeft nog een contract tot 2008 en het liefst houden we hem”, aldus technisch manager Jan Streuer. “Het eerste bod van SC Heerenveen kunnen we niet serieus nemen, we eisen de hoofdprijs.” Intussen heeft Dingsdag zelf al gesproken met trainer Gertjan Verbeek en voorzitter Riemer van der Velde van SC Heerenveen. “Op zich allemaal positief, maar eerst moet Vitesse akkoord gaan. Zo niet, dan speel ik volgend seizoen gewoon weer met veel plezier in Arnhem.”

Bron: VI 10-05-2006

KNVB: Boskamp onder geen beding naar Vitesse

Vitesse moet op zoek naar een andere kandidaat om scheidend trainer Edward Sturing op te volgen. Jan Boskamp, volgens de leiding van de Arnhemse club de ideale kandidaat, voldoet niet aan de eisen om in Nederland als hoofdtrainer aan de slag te kunnen. Hoewel Vitesse zegt zich deze week te zullen beraden over de ontstane situatie, is Henk van de Wetering, manager van de KNVB-academie, duidelijk: “Het is onmogelijk dat Boskamp komend seizoen trainer van Vitesse is.”

Lange tijd was het in België mogelijk zonder de hoogste diploma’s trainer te zijn van een profclub. In 1998 sloten verschillende Europese voetbalbonden echter een akkoord waardoor de licentievereisten voor trainers in heel Europa gewaarborgd zouden zijn. België conformeerde zich enkele jaren later aan deze afspraak, waardoor trainers met de basisopleiding ook daar eerst een bijscholing moeten volgen om op het hoogste niveau aan de slat te kunnen. Nadat Boskamp zijn papieren had gehaald, was hij trainer van Anderlecht en AA Gent om vervolgens zijn toevlucht te zoeken in het buitenland. Via Dinamo Tbilisi, het bondscoachschap van Georgië en Al-Ahli (Verenigde Arabische Emiraten) streek hij vorige zomer neer bij het Engelse Stoke City. De vereiste bijscholing volgde hij echter nooit. “En dat breekt hem nu lelijk op”, aldus Van de ‘Wetering. “Door de UEFA-eisen voor trainerslicenties is het duidelijk wie wél en wie niet als hoofdtrainer kunnen werken. Je móét voldoen aan de UEFA Pro-eisen, die in Nederland gelijk staan aan de cursus Coach Betaald Voetbal. Komend seizoen gaat in België een nieuwe ronde van start waar Jan Boskamp aan deel kan nemen. Die bestaat uit theoriedagen en een praktijkdeel. Maar in de zomer van 2007 worden de examens pas afgenomen en vóór die tijd komt hij hier zeker niet aan de slag.”

Vitesse is uiterst onaangenaam verrast met het slechte nieuws over de papieren van Boskamp, aangezien nu wederom een naam van het lijstje moet worden afgestreept. “Dit is ontzettend vervelend”, aldus manager voetbal Jan Streuer. “We waren nog niet voor honderd procent rond, maar als dit niet het probleem was geweest, had hij volgend seizoen bij ons op de bank gezeten. Overigens vind ik het vreemd dat hij bij Stoke City kon werken, maar niet bij ons.” Van de Wetering: “Misschien heeft de Engelse bond een uitzondering gemaakt. Wij doen dat onder geen beding.” De KNVB raadt Vitesse af gebruik te maken van een sluiproute door assistent Pieter Huistra – wel in het bezit van de vereiste diploma’s – op papier hoofdtrainer te maken. Van de Wetering: “Dat zou heel onverstandig zijn, want daar komen we simpel achter. Doen ze dat wél, dan volgen consequenties.” Conclusie van de KNVB? “Er zit niets anders op, Vitesse moet op zoek naar een nieuwe kandidaat”.

Bron: VI 10-05-2006

Halfleeg stadion bij laatste thuisduel

De tribunes in Gelredome vertonen morgenavond zeer waarschijnlijk vele lege plekken. Vitesse had gisteren nog slechts 6200 kaarten verkocht voor het duel met FC Twente, de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen. Mede vanwege de tegenvallende belangstelling is besloten op de Noord-tribune alleen fans van FC Twente, in het speciale uitvak, toe te laten. Vitesse probeert zich ten koste van FC Twente te plaatsen voor de Intertoto-competitie. Zondag is de return in Enschede.

Bron: De Gelderlander 10-05-2006

Wapenaar op tijd fit voor duel Twente

Doelman Harald Wapenaar hervat vandaag de training met Vitesse en is op tijd fit voor de finale van het seizoen; een tweeluik met FC Twente om plaatsing voor het Intertototoernooi. Wapenaar viel in het gewonnen duel bij NEC (1-2) uit met een achillespeesblessure. Theo Janssen is hersteld van de spierblessure. Tom de Mul komt door een gekneusde teen niet meer in actie. Vitesse speelt donderdag (20.00 uur Gelredome) en zondag (14.30 uur, Enschede) tegen FC Twente.

Bron: De Gelderlander 10-05-2006

Extra bussen voor Vitesse-FC Twente

Connexxion zet voor Vitesse-FC Twente, morgenavond, extra bussen in. Voor en na het duel rijdt een beperkt aantal pendelbussen tussen station en stadion Gelredome. Reizigers kunnen vanaf het station ook gebruik maken van lijn 7 naar Rijkerswoerd. Vanuit Duiven en Westervoort rijden er ook rechtstreekse ritten.

Bron: De Gelderlander 10-05-2006

Vitesse in verkeerde rijtje Fairplay

Vitesse is naast de eredivisie, ook in het Fairplay-klassement in het ‘ verkeerde rijtje’ geëindigd. Onder de 38 Nederlandse profclubs eindigde Vitesse met een waardering van 7,70 als 22ste. Naast kaarten telt het gedrag van spelers en supporters mee in de beoordeling. Feyenoord is de sportiefste ploeg met een waardering van 8,13. RBC eindigde met 7,25 als laatste. AZ werd 2de ( 8,08), PSV 3de ( 8,07), NEC 13de ( 7,82), De Graafschap 16de ( 7,78), Ajax 19de ( 7,73) en AGOVV 23ste (7,70).

Bron: Omroep Gelderland 10-05-2006

Finales voor duel Vitesse in play-offs

De beste meisjes ­ en jongensschoolteams van Arnhem voetballen donder­dag om het schoolvoetbalkampioenschap in stadion Gelredome in Arnhem. De kinderen spelen hun finale voor het duel Vitesse-FC Twente. Beide clubs strijden om deelname aan de Europese Intertotocompetitie. Vijf over zes is echter eerst de beurt aan de meisjes. De kampioen van Zuid, de Pieter de Jongschool 5, speelt tegen de kampioen uit Noord, Heyenoordschool 3. De jongensfinale begint om 18.35 uur en gaat tussen de JF Kennedyschool 2 uit Noord en de St. Margarethaschool 2 uit Zuid. Om zeven uur krijgen de kampioenen de beker. Aan het toernooi deden 57 scholen mee, met 374 teams. Dat zijn 4500 kinderen.

Bron: Omroep Gelderland 09-05-2006

Junker: “Ik ben meer een nummer 10”

Sinds het vertrek van Matthew Amoah is Mads Junker de onbetwiste spits van Vitesse. De 25-jarige Deen kwam in de winterstop over van FC Nordsjælland en lijkt langzaam maar zeker zijn draai te vinden in Arnhem. Toch kan het nog veel beter, denkt hij. “Ik ben niet ontevreden over mijn eerste maanden bij Vitesse, maar ik had graag nog iets meer willen scoren”, zegt de aanvaller in gesprek met FCUpdate.nl.

Het is snel gedaan met Mads Junker. Nog geen week na zijn eerste kennismaking met Vitesse, begin januari, mocht hij al debuteren in de wedstrijd tegen Feyenoord. Daarna volgden de wedstrijden elkaar in hoog tempo op. Via de play-offs is Vitesse momenteel zelfs nog in de race om Europees voetbal. Door middel van twee wedstrijden tegen FC Twente mag Vitesse deze week proberen om Intertoto-voetbal af te dwingen.

Junker zal blij zijn wanneer deze wedstrijden achter de rug zijn. “Ik ben al een tijdje niet meer topfit”, zegt hij. “Ik heb, denk ik, iets te veel wedstrijden gespeeld. Ik merk gewoon dat ik soms net dat kleine stukje fitheid mis om mijn acties te maken. Na het seizoen hebben we zes weken zomervakantie, dat komt voor mij heel goed uit. Ik kan dan helemaal uitrusten en topfit aan het nieuwe seizoen beginnen.”

Ondanks het feit dat Junker steeds beter begint te spelen, denkt hij dat hij volgend seizoen nog sterker voor de dag kan komen. “Ik denk dat het altijd ongeveer een half jaar duurt voordat een speler helemaal gewend is aan een nieuwe club. Het is ook prettig om een paar weken te trainen, zonder wedstrijden te spelen. De voorbereiding op een seizoen is voor een speler zoals ik, die nieuw is bij de club, heel belangrijk.”

De Deense aanvaller heeft de laatste weken vooral moeite gehad met het spelsysteem van Vitesse, dat aanzienlijk anders is dan het systeem waarin hij in Denemarken speelde. “Bij mijn oude club speelden we met twee spitsen die achter elkaar speelden. De ene spits was dus de nummer 10, de ander de nummer 9. Ik speelde vaak als nummer 10, dus met een andere spits voor me. Bij Vitesse is dat anders, ik ben gehaald als diepe spits. Dat is even wennen, maar het gaat steeds beter.”

Zijn belangrijkste manco is een gebrek aan productiviteit, vindt Junker. In de competitie maakte hij in zestien wedstrijden vier doelpunten, in de play-offs slaagde hij er in om deze score te verdubbelen. Uit bij RKC scoorde hij een loepzuivere hattrick, terwijl hij ook in de thuiswedstrijd tegen de Brabanders doel trof. Het gaat dus steeds beter, maar Junker blijft kritisch. “Ik mag niet ontevreden zijn over mijn spel, maar ik had graag nog iets meer willen scoren.”

Het verschil in speelwijze is voor Junker een groter probleem dan de taalbarrière. Als Deen heeft hij er immers weinig moeite mee om zich verstaanbaar te maken in Nederland. “Ach, de talen lijken allemaal een beetje op elkaar. Als je Deens, Engels en Duits in een mixer gooit, komt er Nederlands uit”, lacht hij. “Het klinkt allemaal een beetje hetzelfde.”

Bron: fcupdate.nl 09-05-2006

Boskamp krijgt geen dispensatie

Jan Boskamp (57) wordt vermoedelijk niet de opvolger van Edward Sturing als trainer van Vitesse. De oud-Feyenoorder heeft niet de vereiste papieren om in de eredivisie aan de slag te gaan en de KNVB verleent hem geen dispensatie. “De kans is groot dat we op zoek moeten naar een andere trainer”,zei technisch manager Jan Streuer. “We willen Boskamp niet in een andere rol. Dan spelen we een spel.Dat is niet de bedoeling.” Streuer dacht de ideale nieuwe coach te hebben gevonden. “Jan is zeer ervaren. Hij heeft Anderlecht kampioen gemaakt, was Georgisch bondscoach en dit seizoen coach van Stoke City. Zo’n man vraag je niet zo snel om zijn papieren.”

Bron: NOS TT 09-05-2006

Jan Boskamp geen trainer Vitesse

Jan Boskamp wordt niet de nieuwe hoofdtrainer van Vitesse. De Rotterdammer heeft niet het vereiste diploma en krijgt geen dispensatie van de KNVB. Hoewel club en trainer het al eens zijn over een tweejarig contract, zal Boskamp niet de opvolger worden van de vertrekkende Edward Sturing. De 57-jarige Rotterdammer beschikt niet over het vereiste trainersdiploma Coach Betaald Voetbal, waardoor de kans op de aanstelling van Boskamp gelijk is aan nul. ” Dat lijkt me wel”, zegt Henk van de Wetering, manager van de KNVB Academie. ” Dat is bij Vitesse ook bekend.”

“De kans dat Boskamp hoofdtrainer wordt, is veel kleiner geworden”, erkent Jan Streuer, technisch manager van de Arnhemse club. Boskamp is in het bezit van het Belgische UEFA A- diploma. Het UEFA Pro- diploma, dat nodig is om in Nederland een profclub te trainen, heeft hij niet. Na zijn succesvolle periode als trainer van Anderlecht ( drie landstitels) verkaste Boskamp naar het buitenland, juist op het moment dat de trainers in België begonnen aan de aanvullende cursus. Boskamp heeft zich inmiddels aangemeld voor deze extra lessen in België, waardoor ook hij een diploma met de status UEFA Pro zal krijgen. Maar het probleem is dat deze cursus is uitgesmeerd over het komende seizoen. En dispensatie, dat krijgen Vitesse en Boskamp niet. Van de Wetering: ” Er zijn geen mogelijkheden vrijstelling te geven. Het is vervelend, maar bijna alle landen in Europa werken met deze erkende licentie. Het zou Vitesse zelfs problemen met de UEFA op kunnen leveren, indien de club Europees voetbal haalt en de hoofdtrainer geen UEFA Pro- diploma heeft.” Vreemd genoeg kon Boskamp het voorbije seizoen wel hoofdtrainer zijn bij het Engelse Stoke City. Bij die club heeft hij onlangs zijn doorlopende contract ingeleverd, om naar Vitesse te kunnen.

In deze soap kijkt Vitesse nu of er een legale kunstgreep bestaat, die de komst van Boskamp alsnog mogelijk maakt. Zo heeft assistent-trainer Pieter Huistra wel de benodigde papieren. Vindt Vitesse geen alternatieve route, dan moet de club op zoek naar een nieuwe kandidaat die Sturing op zal volgen. Streuer: ” Wij gaan nu kijken wat we gaan doen. De kans is groot dat er een andere hoofdtrainer gaat komen.”

Bron: De Gelderlander 09-05-2006

Vijf nieuwe kopers voor Gelredome

De directie van evenementenbedrijf Gelredome bv heeft vijf projectontwikkelaars gevonden die samen met hen het Arnhemse stadion willen kopen. De betrokken partijen komen uit binnen- en buitenland. Ze willen vele miljoenen betalen en hebben plannen voor ontwikkelingen rond het stadion. De vijf ontwikkelaars moeten concurreren met Eurocommerce. De Deventer ontwikkelaar is onlangs door de gemeente Arnhem, nu nog eigenaar van Gelredome, naar voren geschoven als koper van het stadion.

Het evenementenbedrijf Gelredome bv heeft contractueel de mogelijkheid dat bod te matchen. Bij een gelijkwaardig bod gaat het stadion naar de koper van Gelredome bv. Stadiondirecteur Jasper van Amstel betitelt de vijf potentiële kopers als ‘ zeer serieus’. ” Als ik niet het idee had dat ze het bod van Eurocommerce kunnen evenenaren, had ik er geen tijd in gestoken. Met deze partijen hebben we al veel langer contact over een mogelijke koop van Gelredome. Maar de afgelopen periode zijn ze een stuk serieuzer geworden.” Van Amstel zegt dat de grote interesse hem enigszins heeft verrast. ” Maar het is me duidelijk geworden dat door de plannen voor een stadshart in Zuid het stadion voor veel partijen interessant is. Zij willen erbij zijn als hier rondom het stadion, bij Kronenburg en de Rijnhal wordt gebouwd.” Om die reden hebben zich bij Gelredome ook enkele ontwikkelaars gemeld, die eerder bij de gemeente waren afgevallen. Van Amstel: ” Zij zien toch mogelijkheden nu ze het bod van Eurocommerce hebben gezien.” Van Amstel wil de namen van de kandidaatkopers niet prijsgeven. Hij zegt uiteindelijk één koper aan de gemeente te presenteren. ” We kijken daarbij niet alleen naar geld, maar ook naar de totaalvisie. Om die reden praten we ook met Eurocommerce over hun plannen. Misschien zijn zij uiteindelijk wel de meest interessante partij.”

Gelredome heeft van de gemeente tot 15 juni de tijd gekregen om met een gelijkwaardig bod op de proppen te komen. Van Amstel is het daar niet mee eens. Hij wil van de gemeente meer informatie, voordat de contractuele twee maanden om te matchen kunnen ingaan. ” Voor we kunnen matchen moeten we wel precies weten waarmee.” Daarnaast wil de directeur meer duidelijkheid over de criteria waarop het bod wordt getoetst. ” Die willen we graag van tevoren hebben om er achteraf geen gezeur over te krijgen.”

Bron: De Gelderlander 09-05-2006

Papieren Jan Boskamp niet in orde

De komst van Jan Boskamp naar Vitesse als de nieuwe trainer is nog allerminst zeker. Dat zegt technisch manager Jan Streuer van de Arnhemse club. “Het wordt moeilijk, want zijn papieren zijn niet in orde.” Boskamp en Vitesse willen graag met elkaar in zee, maar hij blijkt een noodzakelijke aanvullende cursus niet te hebben gevolgd om in Nederland te mogen werken. Boskamp had in Belgie, waar hij onder meer Anderlecht trainde, een zevental bijeenkomsten moeten volgen maar heeft dat nooit gedaan omdat hij naar het buitenland vertrok en daar ook bleef.

Streuer: “Hij heeft overal gezeten met als laatste club Stoke City in Engeland. Wij hadden dit daarom ook niet verwacht. De bond in Belgie en Nederland moeten het nu bekijken, maar eenvoudig zal het niet worden. Vitesse wil snel duidelijkheid hebben over de opvolging van Edward Sturing. “Komende week wordt het bekend of Jan Boskamp hier de trainer wordt”, zegt Streuer in een reactie. De Arnhemse club hoopt dat Boskamp snel aangetrokken kan worden en dat de trainer dan op korte termijn de cursus alsnog kan doen. Eerder liet Boskamp weten dat het wat hem betreft rond was.

Bron: Omroep Gelderland 06-05-2006

‘Sprockel niet de vervanger Dingsdag’

Vitesse gaat de komende maanden nog minstens twee spelers contracteren. En Civard Sprockel is niet gehaald als vervanger van Michael Dingsdag. Dat zei technisch manager Jan Streuer gisteren in Gelredome, bij de officiele presentatie van Sprockel, de eerste aankoop voor het komende seizoen. “Het is de bedoeling dat we zeker drie spelers halen”, aldus Streuer, die voor elke linie versterking nodig acht.

Met Sprockel heeft Vitesse de eerste aankoop gedaan. De komst van de centrumverdediger staat los van het eventuele vertrek van Michael Dingsdag naar Heerenveen. Door het vertrek van routinier Peter van den Berg, die geen nieuw contract krijgt aangeboden, zocht Vitesse versterking. Ook om meer concurrentie te creeren, zo stelt Streuer. “Met Ruud Knol, Dingsdag (contract tot medio 2008, red), Sprockel en de jonge Siebe Blondelle hebben we vier spelers voor twee plekken achterin. Mocht Dingsdag vertrekken, dan zal er nog een speler bij moeten komen.”

Zover is het nog niet, hoewel Dingsdag zelf al rond is met de Friese club. “Dat zal wel, maar ik vind dat wel wat snel”, aldus Streuer. “Het grootste probleem is dat Heerenveen rond zal moeten komen met Vitesse. En zover is het nog lang niet.” Vitesse heeft het eerste bod van Heerenveen lachend van tafel geveegd. “Er zit een groot verschil tussen”, aldus Jan Streuer. “Als Dingsdag weggaat, dan moet hij een goede prijs opleveren. Wij willen helemaal geen spelers verkopen. Dat hoeven we gelukkig ook niet doen vanwege het geld. Dus als een club een speler van ons wil, dan zal die club goed moeten betalen.”

Bron: De Gelderlander 06-05-2006

Ook Civard Sprockel valt voor Gelredome

Gelredome blijft een grote trekpleister voor voetballers. Ook Civard Sprockel, de nieuwste aankoop van Vitesse, noemt het stadion als een van de redenen waarom hij overstapt naar de club uit Arnhem. Hij kon naar ADO Den Haag, hij kon naar de Duitse tweede Bundesligaclub Paderborn. Maar pas toen Vitesse zich enkele weken geleden meldde voor de speler van Excelsior, hapte Sprockel toe.

“Ik heb gewacht om te kijken wat er op me af zou komen”, zegt de 22-jarige centrumverdediger, die transfervrij op zoek kon naar een nieuwe club. “Toen Vitesse kwam, was die club voor mij gelijk nummer een. Ik vind het een goede club. Waarom? Het stadion is fantastisch. En de supporters zijn lekker fanatiek. Daar houd ik van.”

Bij de Arnhemse club gaat Sprockel in de herkansing in de eredivisie. Op zijn achttiende debuteerde hij in de hoofdmacht van Feyenoord, de club waar hij sinds zijn veertiende in de jeugdopleiding had gespeeld. Maar een seizoen later vertrok hij naar Excelsior, waarmee hij prompt degradeerde. “Feyenoord heeft veel voor mij betekend. het is jammer dat het zo gelopen is, maar ik koester geen haatgevoelens”, zo kijkt de op Curacao geboren voetballer terug. “Bij Feyenoord kreeg ik geen kans meer nadat ik geblesseerd was geraakt. Toen was het beter dat ik verhuurd zou worden aan Excelsior.”

En: “Ik heb bij Feyenoord nog een klein aandeel gehad in het winnen van de UEFA Cup. Thuis tegen Freiburg heb ik de hele wedstrijd gespeeld en ik ben een paar keer ingevallen in Europese wedstrijden. Bij Excelsior heb ik alles meegemaakt”, vervolgt Sprockel. “Dit seizoen werden we kampioen in de eerste divisie. Ik heb alle wedstrijden gespeeld en was heel belangrijk voor het team. In de eerste divisie speelde ik in de top. Dan wil je een stap hogerop.”

Dat is dus Vitesse, de club waarbij hij een contract heeft getekend voor twee seizoenen, met een optie voor Vitesse voor nog eens twee jaar. “Dit is een goede stap voor mij”, aldus Sprockel. “Ik heb een voorkeur voor rechts in het centrum, maar ik kan ook links centraal achterin spelen. Ik weet wat ik wil. Goed presteren bij Vitesse, vanaf het begin hier aanwezig zijn en alle wedstrijden spelen. Ik ga de concurrentie aan en probeer natuurlijk een basisplaats af te dwingen.”

Bron: De Gelderlander 06-05-2006

Papieren Boskamp afgekeurd
‘Boskamp kan overal aan de slag, behalve in Nederland’

Hoewel Vitesse en Jan Boskamp het al lang en breed eens zijn over een tweejarige verbintenis, staat de komst van de nieuwe trainer op losse schroeven. „Het komt er in het kort op neer dat zijn trainerspapieren niet in orde zijn”, zei Jan Streuer gisteren. „Ik heb er een hard hoofd in dat het nog goed komt”, aldus de manager technische zaken van de Arnhemmers. Beveren dingt ook naar de hand van de Hollander.

„Vijf jaar geleden zijn het Belgische en Nederlandse trainersdiploma gelijkgeschakeld. Trainers, zoals Jan, die het Belgische papiertje hadden en een club in België trainden, moesten een cursus van zeven bijeenkomsten volgen om ooit in Nederland te mogen werken. Jan heeft die cursus nooit gedaan, omdat hij naar het buitenland vertrok”, aldus Streuer. De KNVB protesteerde toen Vitesse deze week aangaf Boskamp als nieuwe trainer te willen presenteren. „We zijn nu aan het kijken of Jan de cursus op korte termijn alsnog kan doen”, zegt Streuer. „Dat we van de KNVB dispensatie krijgen, ligt niet voor de hand”, vreest hij. Om daar cynisch aan toe te voegen: „Een Nederlandse toptrainer wil graag terugkeren naar Nederland, mag óveral in de wereld aan de slag. Behalve in Nederland.”

Bron: De Telegraaf 06-05-2006

Dingsdag rond met Heerenveen

De 23-jarige verdediger had ook de mogelijkheid over te stappen naar onder meer Feyenoord, onthult zaakwaarnemer Giuseppe Dello Russo: “Er is meer interesse, bijvoorbeeld van Feyenoord, Borussia Monchengladbach en Werder Bremen, maar Heerenveen biedt de garantie van een basisplaats. Bovendien spelen ze Europees voetbal.”

Het wachten is nu op een akkoord tussen Heerenveen en Vitesse. De Friezen hebben zich reeds gemeld in Arnhem: “Ze hebben zich inderdaad bij ons gemeld, dat kan ik niet ontkennen”, bevestigt manager voetbalzaken Jan Streuer tegenover Omroep Gelderland. “Verder is het iets tussen de clubs”, besluit de Streuer. Heerenveen heeft inmiddels een eerste bod uitgebracht op Dingsdag, die contractueel nog tot 2008 vastligt bij Vitesse.

Bron: Voetbalprimeur.nl 05-05-2006

Benson en Verhaegh bij Jong Oranje

Bondscoach Foppe de Haan heeft Paul Verhaegh en Fred Benson van Vitesse opgenomen in de voorlopige selectie van Jong Oranje. Ook Stijn Schaars uit Gendt en Arnhemmer Nicky Hofs zitten daarbij. Jong Oranje neemt vanaf 23 mei deel aan het EK voor spelers onder 21 jaar in Portugal. Het zit in een poule met Oekraïne, Denemarken en Italië. Van de voorlopige selectie doen 18 spelers vanaf maandag mee aan een trainingsstage in Doorwerth. Verhaegh en Benson ontbreken daar, omdat zij met Vitesse nog de finale van de play-offs om een Intertoto-plaats moeten spelen.

Bron: Omroep Gelderland 05-05-2006

Hersi en Knopper missen komend duel

Richard Knopper en Youssouf Hersi zijn geschorst voor het eerste duel van Vitesse in de finale van de play-offs om een Intertoto-plaats. Ook Michael Dingsdag is er donderdag in de thuiswedstrijd tegen FC Twente niet bij. Hij zit de laatste van vier duels schorsing uit. Die liep hij op door zijn rode kaart tegen RKC Waalwijk. Knopper kreeg woensdagavond tegen NEC twee keer geel en dus rood. Hersi kreeg geel, omdat hij na zijn goal zijn shirt uittrok. Het was Hersi’s tweede gele kaart in de play-offs. Beiden zijn daarom geschorst.

Bron: Omroep Gelderland 05-05-2006

Dingsdag rond met Heerenveen

De kans is groot dat Michael Dingsdag deze zomer van Vitesse overstapt naar Heerenveen. De 23- jarige centrumverdediger is zelf al tot een akkoord gekomen met de Frieze club, die hem een vierjarig contract aanbiedt. Dingsdag heeft bij Vitesse een doorlopende verbintenis tot medio 2008. Heerenveen heeft de onderhandelingen met Vitesse geopend en een eerste bod uitgebracht op Dingsdag, die Heerenveen sportief gezien hoger inschat dan Vitesse.

Bron: De Gelderlander 05-05-2006

John Riggeling winnaar Voetbal Pool 2005-2006

Met nog twee wedstrijden voor de boeg is John Riggeling winnaar geworden van de Voetbal Pool 2005-2006. Met drie punten voorsprong op naaste concurrent De Netser kan de koploper de winst niet meer ontgaan. John ontvangt voor zijn overwinning 50 euro aan waardebonnen, die kunnen worden verzilverd in de fanshop op de Zuidpromenade. Namens de Supporters Vereniging: Van harte gefeliciteerd !

Aan de pool, die op het forum van deze site wordt georganiseerd, hebben dit jaar ruim honderd fans deelgenomen. Dat is een kwart meer dan vorig seizoen. In de pool worden volgens het bekende 1-2-3-systeem voorspellingen uitgebracht voor alle eredivisiewedstrijden. Dat zijn er in dit aflopende seizoen 321, inclusief de Play-off wedstrijden. Alle deelnemers alsook moderator Madiwodo, bedankt voor jullie enthousiaste bijdragen.

In de Vitesse Pool zijn de kaarten nog niet geschud. Met de ontmoetingen tegen de Tukkers uit Enschede in het verschiet, zijn er nog zes kanshebbers om op 19 mei tijdens het slotfeest de eerste prijs in ontvangst te mogen nemen. De beste papieren zijn voor Emotion2002 en Yellow Black Pride. In punten staan de kemphanen op gelijke hoogte, maar omdat YBP er een wedstrijd minder voor nodig had, helt de weegschaal vooralsnog naar zijn kant over.

De achterstand van nummer drie, TheHeroForever, bedraagt drie punten. Er zijn nog acht punten te verdienen. De nummers één t/m vijf van de eindrangschikking van de Vitesse Pool vallen in de prijzen.

05-05-2006

PASFOTOREGISTRATIE VAN DE BAAN

De Arnhemse burgemeester, Pauline Krikke, heeft besloten dat de verplichte pasfotoregistratie met ingang van het seizoen 2006-2007 komt te vervallen. De belangrijkste reden voor deze beslissing is dat de huidige werkwijze ‘Hooligans in Beeld’ voldoende mogelijkheden biedt om zicht te houden op de overenthousiaste supporters. Ook de experimenten met biometrie, waarnaar momenteel in breder verband onderzoek wordt gedaan, zouden in de toekomst een goed alternatief kunnen zijn voor de pasfotoregistratie. Vitesse is verheugd met de beslissing van Krikke. “Veel goedwillende supporters hadden moeite met de verplichte pasfotoregistratie, zo is ons afgelopen seizoen gebleken. Bovendien heeft ‘Hooligans in Beeld’ zich in het verleden meer dan bewezen. Wij zijn dan ook blij dat de burgemeester heeft besloten komend seizoen op deze vertrouwde manier invulling te geven aan het supportersbeleid”, aldus Paul van der Kraan.

Bron: Vitesse.nl 04-05-2006

Sprockel: een goede stap vooruit

Civard SprockelVoor Civard Sprockel bestaat er geen enkele twijfel. Hij tekent vrijdag als opvolger van Peter van den Berg een contract bij Vitesse. “Ik heb het hele jaar bij Excelsior gespeeld. Die keuring zal dus wel goedkomen”, zegt Sprockel. “Vitesse is een mooie stap vooruit. Ik heb bij Excelsior alles meegemaakt, van degradatie tot het kampioenschap. Er was aardig wat belangstelling voor me.” Helemaal vreemd is Vitesse niet voor de centrale verdediger. “Ik ken een paar jongens. Hersi, Dingsdag en Knol uit de nationale jeugdteams en Gill Swerts van Feyenoord. En dat stadion is mooi hè.”

Bron: Omroep Gelderland 04-05-2006

Vitesse trekt Civard Sprockel aan

Vitesse heeft Civard Sprockel van Excelsior gecontracteerd voor twee jaar met een optie voor nog twee jaar. De verdediger (22) is transfervrij. Hij wordt vrijdag medisch gekeurd. Sprockel debuteerde op 18-jarige leeftijd bij Feyenoord, maar brak daar nooit door. Afgelopen 3,5 jaar kwam hij uit voor Excelsior. Met die club werd Sprockel dit seizoen kampioen. De centrumverdediger speelde 109 wedstrijden voor Excelsior, waarvan 13 in de eredivisie. Vitesse heeft versterking nodig in de defensie, mede omdat het contract van Peter van den Berg niet is verlengd.

Bron: Omroep Gelderland 04-05-2006

Verslag van de derby van een Vitessesupporter

Een Vitesse-supporter heeft op het forum van Vitesse.org zijn belevenissen geplaatst van de gewonnen uitwedstrijd tegen NEC vanaf de Hazenkamp. Dit verslag willen we u niet onthouden:

Wedstrijdverslag vanaf de Hazenkamp….

Vandaag had ik via iemand kaarten gekregen voor het nec-vak. Terwijl ik dacht dat deze kaarten voor de hoofdtribune waren, bleek al snel dat ik mij op de Hazenkamptribune bevond. Na wat onwennig rond te hebben gelopen, ging ik op zoek naar een rood stoeltje dat mij was toegewezen. Het was een vreemde gewaarwording vandaag, kan ik u vertellen. Ik ging zitten en nam een slokje evenementenbier. De wedstrijd kon beginnen. Mijn ogen waren gefixeerd op het uitvak. Het spandoek ‘Oosterhout Groet Vitesse’ zorgde voor de nodige frustraties om mij heen. Het gesprek ging echter voornamelijk over Remco v/d Schaaf. Die ’teringhond’ zou vandaag de volle laag krijgen. Het viel op dat vrijwel het hele stadion op zijn kont zat; de sfeer was in het begin al bedroevend. Veel schelden met besmettelijke ziektes en doodverwensingen. Ik begon er echter langzaam de humor van in te zien. Zoveel mogelijk heb ik gesprekken met neccers gemeden, alleen bij het afkraken van eigen spelers, waar deze jongens zo goed in zijn, deed ik even mee.

De wedstrijd was in evenwicht tot Pothuizen ongeveer in de 30e minuut de 1-0 maakte. Iedereen juichte en ik stond op om maar weer eens wat evenementenbier te gaan proeven. Zichtbaar geirriteerd ging ik vervolgens pissen. Terug op de tribune bleek de Nijmeegse euforie van korte duur. Want 10 minuten later maakte Benson er 1-1 van. Grote frustraties maakten zich meester van de Hazenkampertjes. Het Vitessevak overstemde vervolgens het hele stadion. Naarmate de wedstrijd vorderde begon ik mij te realiseren dat er geen Vitesse op mij voorhoofd stond. Dat idee ontspande mij. Echter, bij elke kans voor Vitesse hield ik mijn handen vast aan de stoel om een plotseling opspringen en juichen te voorkomen. Vooral met mijn promillage van dat moment, kon dat nog wel eens vervelende gevolgen hebben.

In de rust liep ik naar de gracht. In de gracht onstond ineens een vechtpartij. Niet met mij. Enkele neccers begonen elkaar op de bek te meppen. Enkele vrouwen met piercings en tatoo’s zorgden uiteindelijk voor rust en dat de lach van mijn gezicht kon verdwijnen. Mensen liepen opgefokt door de gracht te zoeken naar mensen waarvan het gezicht hun niet aanstond. Na nog een evenementenbiertje en een peuk sukkelde ik weer de tribune op. Vitesse begon sterk aan de 2e helft. Nec kreeg het steeds moeilijker en het publiek om mij heen verloor langzaam het vertrouwen. Toen Remco v/d Schaaf ineens dezelfde bewegingen maakte naar de Gofferttribune als hij deed in de thuiswedstrijd tegen Nek, tuimelde iedereen van woede over elkaar heen. ‘Het zijn de homo’s Yes Yes’ werd gescandeerd. Gevolgd door een gelijke reactie van het Vitessevak. Het ‘wij schijten allemaal op nek’ zorgde voor de grootste frustraties.

Na 20 minuten was het weer raak. Zes rijen naast mij gingen twee nekkers weer met elkaar op de vuist. De sfeer werd er niet beter op en steeds grimmiger. Toen Hersi uiteindelijk de 1-2 binnenschoot, was het feest compleet. Mensen verlieten het stadion en duwden elkaar zowat omver. Na de wedstrijd kwam Leiwakabessy het publiek bedanken. Aangezien ik inmiddels vooraanstond, kon ik hem van enkele meters, vrijwel onzichtbaar voor de mensen achter mij, op een middelvinger trakteren. Even keek hij verbaasd, maar richtte zich vervolgens op de klappende menigte. Ik realiseerde mij dat dit misschien geen slimme actie was. Maar goed, achter mij kijkende, zag ik aleen maar verslagen koppies met hangende ogen en niemand had het gezien.

Na de wedstrijd liep ik met de horde naar buiten en renden onze ‘vrienden’ massaal het bos in. Verschillende mensen werden gearresteerd en groepjes gingen gewapend met takken en stenen als Romeinse strijders op zoek naar de Vitessebussen. Stoeptegels werden kapot gegooid en de munitie werd verzameld. Er was alleen één probleem: het hele bos was afgezet en niemand had een idee waar de bussen het Goffertterein zouden verlaten. Werkelijk iedereen van 10 tot 40 jaar rende door het bos op zoek naar een doorgang of een Vitessebus.

Uiteindelijk vertrokken de Vitessebussen bij de hoofduitgang. Nadat ik enkele mensen herkende die in de bus zaten, was ik verbaasd over hun onvriendelijke reacties. Iemand stak zijn hoofd uit de bus en riep ‘kanker nec kanker nec’. Waarop honderden nekkers door de politiemacht probeerden te komen en scandeerden dat er homo’s in de bussen zouden zitten. Vanaf de andere kant hoorde je de politie sommeren dat iedereen uit elkaar moest of er zou geweld worden gebruikt. Nadat ik via een politieradio hoorde dat de bussen op de snelweg zaten, ben ik rustig naar huis gefietst. Onderweg kwam je nog hele groepen tegen die nog op zoek waren naar Vitessebussen. Ogenschijnlijk niet op de hoogte van het feit dat de bussen al via andere wegen waren vertrokken en inmiddels de stad al hadden verlaten.

De eerste overwinning in 9 jaar en die heb ik zo mogen meemaken.

Het was mij het dagje wel zeg……. Nec- Vitesse 1-2 !!

Een Vitessesupporter vanaf de Hazenkamp

Bron: ‘Vitesse-supporter’ 04-05-2006

Vitesse contracteert Civard Sprockel

Civard Sprockel is de eerste aankoop van Vitesse voor het komende seizoen. De Arnhemse club is nagenoeg rond met de 22-jarige centrumverdediger, die de laatste tweeenhalf jaar uitkwam voor Excelsior. Sprockel had een contract tot 1 juli van dit jaar en stapt dus transfervrij over naar Vitesse. Die club was op zoek naar versterking van de achterhoede, aangezien routinier Peter van den Berg vertrekt. Sprockel kwam eerder uit voor Feyenoord, waar hij nooit doorbrak.

Bron: De Gelderlander 04-05-2006

Gedoe om vereiste papieren houdt komst Boskamp nog tegen

Boskamp wil graag naar Vitesse en de Arnhemse clubleiding wil graag in zee met de trainer, die afgelopen weekeinde opstapte bij het Engelse Stoke City. Beide partijen zijn het reeds eens over een tweejarige verbintenis, maar het laatste struikelblok moeten ze nu samen uit de weg ruimen.

Boskamp was in het verleden trainer in de Belgische competitie, waar hij drie keer landskampioen werd met Anderlecht. In dat land heeft hij ook de trainerscursus gevolgd die nodig is voor een baan als hoofdtrainer in het Belgische betaalde voetbal. Vijf jaar geleden heeft de Belgische voetbalbond echter een aanvullende cursus in het leven geroepen. Boskamp heeft deze cursus niet doorlopen, aangezien hij zijn carriere toen al had voortgezet in het buitenland (Georgie).

Het probleem is nu dat het trainersdiploma van Boskamp zonder de aanvullende cursus niet gelijkstaat aan het certificaat dat in Nederland nodig is om als hoofdtrainer van een profclub aan het werk te gaan. Boskamp had gisteren een gesprek met vertegenwoordigers van de Belgische voetbalbond. Daarin trachtte de 57-jarige oefenmeester uit Rotterdam te zoeken naar een oplossing voor het probleem. Wellicht zal Boskamp alsnog een versnelde, aanvullende cursus kunnen volgen. Indien dit op korte termijn niet mogelijk is, zal Vitesse er ook bij de Nederlandse voetbalbond KNVB op aandringen of Boskamp dispensatie kan worden verleend, in afwachting van de aanvullende cursus.

Bron: De Gelderlander 04-05-2006

Knopper en Hersi een duel geschorst

Vitesse kan in de eerste partij tegen Twente niet beschikken over Richard Knopper en Youssouf Hersi, die voor een duel geschorst worden. Knopper kreeg gisteren twee keer geel (dus rood) tegen NEC, Hersi liep tegen zijn tweede boeking aan in de play-offs. Ze missen donderdag 11 mei het thuisduel met Twente, maar zijn zondag 14 mei in de return in Enschede weer speelgerechtigd. Dat geldt ook voor Michael Dingsdag, die nog een van zijn drie duels schorsing moet uitzitten.

Bron: De Gelderlander 04-05-2006

Wapenaar: ‘Dit hebben onze fans verdiend’

Een week of drie geleden treurde Vitesse om een verloren seizoen. Maar gisteravond was het feest in de kleedkamer, na de 2-1 zege bij NEC. “Dit hebben onze fans verdiend”, zei doelman Harald Wapenaar. Hossend en zingend stapten de spelers van Vitesse gisteren van het veld in het Goffert Stadion, nadat ze eerst uitvoerig feest hadden gevierd met de meegereisde aanhang. “Dit zijn de lekkerste”, sprak doelman Harald Wapenaar, doelend op de 2-1 overwinning, waardoor Vitesse ten koste van de aartsrivaal verder gaat in de play-offs. In het komende tweeluik met FC Twente staat Intertoto-voetbal op het spel.

“Ik denk dat wij in deze play-offs best goed voetballen, afgezien van die 4-4 tegen RKC”, aldus Wapenaar. “Misschien was die wedstrijd zelfs wel goed voor ons. Iedereen beseft nu dat het wel degelijk ergens om gaat. Dat we nu, na RKC, ook NEC hebben uitgeschakeld, dat hebben onze fans wel verdiend.” Wapenaar wil niet ‘zo negatief zijn om van een verloren seizoen te spreken’, maar hij erkent dat de ontsnappingsroute via de Intertoto veel goed kan maken. “De play-offs zijn heel raar”, aldus de doelman. “FC Utrecht en AZ hebben na een goed seizoen overal naast gegrepen. Wij hadden ons moeten plaatsen voor de play-offs om Europees voetbal. Dat is niet gelukt, maar met alle respect, nu hebben we nog meer kans op het halen van Europees voetbal. We moeten die plaats in de Intertoto pakken. Waarom niet? Twente heeft nu een knock-out gehad. En wij hebben van NEC gewonnen. We hebben goede papieren.”

Wapenaar verwacht dat hij er tegen Twente weer bij zal zijn, hoewel hij gisteren in de tweede helft geblesseerd van het veld moest. Hij had last van een achillespees en ondanks een in de rust genomen pijnstiller was verder spelen onverantwoord. “We hebben een goede medische staf. Ik ga ervan uit dat ik met rust zal herstellen. Het komt me goed uit dat we pas volgende weke donderdag weer hoeven te spelen”, aldus Wapenaar, die werd vervangen door Gino Coutinho.

De naar FC Den Bosch vertrekkende reservedoelman moest op een lastig moment invallen, in een beladen duel, maar deed dat naar behoren. Coutinho had enkele goede intercepties. “Dit is heel leuk voor mij”, zei Coutinho. “Tegen AGOVV mocht ik al invallen. Nu was het genieten. Het is lekker wat minuten te pakken, waarin het goed gaat. Het maakt me sterker voor het komende seizoen.”

Bron: De Gelderlander 04-05-2006

Vitesse piekt in play-offs

Het toernooi om de Intertotocup gaat naar de ploeg die er het meest voor over heeft. Vitesse wipte na RKC gisteravond ook NEC uit de kleine play-offs: 1-2. De zege van Vitesse op NEC was gisteravond even verdiend als onwaarschijnlijk. Dat laatste vanwege de negatieve cijfers en de vele ondermaatse optredens sinds 1997.

Vitesse werd de laatste jaren in Nijmegen steevast van het veld gespeeld, maar draaide gisteravond de rollen om. Dat had alles te maken met de fysieke gesteldheid van beide ploegen. Trainer Ron de Groot van NEC erkende gisteravond ruiterlijk dat Vitesse over twee duels de winst verdiende, maar treurde nog over de fysieke klachten. “Peter Wisgerhof speelde met een spuit, Patrick Pothuizen was niet fit, Said Boutahar kon niet trainen”, lepelde De Groot op, met een zuur gezicht. “En geluk hadden we ook niet. Said Boutahar kon 2-0 maken en Denneboom schiet vlak voor tijd op de lat.”

Vitesse voetbalde over twee duels niet alleen beter, maar was zeker gisteravond ook fysiek de meerdere in Nijmegen. met name dankzij mannetjesputters als uitblinker Remco van der Schaaf en Ruud Knol, de twee troefazen van Vitesse in de kleine play-offs om Intertotovoetbal. Het was gisteravond ook voor het eerst dat Youssouf Hersi tegen zijn oude club een grote indruk maakte. De handige aanvaller, geposteerd op zijn favoriete plek achter de spitsen, zorgde er gisteravond voor dat verschil in cijfers op de borden kwam.

Vitesse kreeg voor rust in een tot dan toe matig duel zonder veel opwinding een tikje te verwerken. Arbiter Roelof Luinge gaf Patrick Pothuizen een waarschuwing voor wangedrag, maar liet de Nijmegenaar wel op het veld staan. Met grote gevolgen, want Pothuizen kopte direct daarna een vrije trap van Boutahar feilloos binnen: 1-0. Verdiend was het niet, maar daar maalde geen Nijmegenaar om. Vitesse kwam nog voor de rust op gelijke hoogte toen Hersi de bal voor het doel bracht en Fred Benson alert reageerde: 1-1.

Met die uitslag, en een eerdere 0-0 in de achterzak, stond Vitesse met een half been in de finale om Intertotovoetbal. Volgens de Europese voetbalreglementen, die bij dit toernooi opgang doen, tellen uitgescoorde doelpunten immers dubbel. NEC-trainer De Groot had weinig tijd nodig om zijn tactiek te wijzigen. Hij bracht met de Poolse international Andrzej Niedzielan een extra aanvaller en offerde de moegestreden Pothuizen.

Een klein kwartier voor tijd kwam ook de langer ‘breker’ Bart van den Eede om Vitesse door de lucht in gevaar te brengen. Het alles-of-niets offensief in de volle Goffert leverde zoals wel vaker voornamelijk countermogelijkheden op voor de tegenstander. Vitesse sprong daar onzorgvuldig mee om, wat Sturing tot het inbrengen van ‘joker Theo Janssen’ bracht. De Arnhemmer moest tot zijn grote frustratie ook de tweede derby aan zich voorbij laten gaan wegens spierklachten. Janssen voelde vanwege het gevaar voor een scheurtje zelfs weinig voor een invalbeurt, maar voldeed toch aan het dringende verzoek van Sturing.

Terwijl de aanvankelijk ‘normale’ wedstrijd in een gloeiend hete derby was veranderd, speelde Sturing zijn belangrijkste kaart uit. Janssen kwam als aanvaller in de ploeg omdat Vitesse op de helft van de tegenstander niet meer in balbezit bleef en door een golf aanvallen werd overspoeld.

Het bleek een meesterzet, want uitgerekend de lang niet fitte Janssen maakte het verschil. Hij bediende Purrel Frankel op tijd en diens voorzet was een prooi voor Hersi (1-2), die zichzelf even vergat en voor het uittrekken van zijn shirt een gele kaart met consequenties (schorsing) ontving. Ook aanvoerder Richard Knopper mist na twee keer geel (dus rood) de eerste wedstrijd tegen Twente.

In de slotfase sloeg de frustratie aan Nijmeegse kant toe, met onbehoorlijke aanslagen. Niedzielan kreeg direct rood, daarnaast waren er vijf gele kaarten. Vitesse speelt 11 mei (thuis) en 14 mei (uit) nog twee keer tegen FC Twente om Intertotovoetbal; een prijs die in Arnhem ongekende krachten losmaakt.

Bron: De Gelderlander 04-05-2006

Edward Sturing trekt lange neus naar critici

Edward Sturing trekt lange neus naar criticiMet een zege in het hol van de leeuw haalde trainer Edward Sturing gisteravond zijn gram. Hij plaatste zich met Vitesse voor de (troost) finale van het seizoen Sturing liet vooraf al weten dat hij geen afscheid van Vitesse in De Goffert wilde en werd gisteravond door zijn spelers op zijn wenken bediend.

De Arnhemse club won voor het eerst sinds 1997 in Nijmegen (1-2) en plaatste zich zo voor de finale van het seizoen; weliswaar niet de finale om UEFA Cupvoetbal, maar inmiddels wordt in Arnhem ook het allerkleinste Europese toernooi serieus genomen. Sturing: “Ik ben er echt trots op dat ik en de spelers hebben laten zien dat wij nog steeds gemotiveerd zijn. Op het moment dat ik mijn vertrek bij Vitesse aankondigde, wisten allerlei buitenstaanders te vertellen dat ik niet meeer in staat was om de spelers te motiveren. Marc van Hintum vertelde dat zelfs op de televisie, maar dat zijn uitspraken van mensen die mij niet kennen.”

De scheidende oefenmeester van Vitesse greep de gelegenheid aan om zijn criticaster nog eens van repliek te dienen. “Iedereen kan zien dat hier een zeer gemotiveerd elftal staat. Dat heb ik destijds al gezegd en dat bewijzen de spelers nu. En ja, daar ben ik heel trots op”, aldus Sturing, die zijn ploeg over twee duels verdiend zag winnen van NEC.

“Wij zijn in 180 minuten play-offvoetbal tegen NEC de betere ploeg geweest en staan daarom terecht in de finale om de Intertotocup. Het is weliswaar het kleine Europese toernooi, maar we gaan daar in deze omstandigheden wel voor. Ik weet op dit moment niet tegen wie we moeten (FC Twente, red.) maar je hebt in elk geval het voordeel dat je speelt tegen een ploeg die teleurgesteld is omdat ze geen Europees voetbal hebben gehaald. Dat kan een voordeel zijn.”

Sturing zegevierde als trainer nooit eerder in De Goffert. In de slotfase bedacht hij een wissel die goed uitpakte. Hij bracht de allesbehalve fitte Theo Janssen in als tweede aanvaller naast Mads Junker. “Het was een beetje een rare positie voor Theo, maar we hadden in die slotfase iemand nodig die de bal vast kon houden. Junker en Fred Benson slaagden daar niet meer in, Theo deed het heel erg goed. En hij leidt de beslissende goal ook in”, aldus Sturing, doelend op de intelligente pass van Janssen op Frankel, die vervolgens de beslissende voorzet op Hersi plaatste: 1-2.

Bron: De Gelderlander 04-05-2006

Heerenveen meldt zich voor Dingsdag

Heerenveen heeft zich bij Vitesse gemeld om Michael Dingsdag over te nemen. De verdediger kan voor vier jaar tekenen bij de Friese club. “Ze hebben zich inderdaad bij ons gemeld, dat kan ik niet ontkennen”, bevestigt manager voetbal Jan Streuer. “Verder is het iets tussen de clubs.” Zaakwaarnemer Giuseppe Dello Russo, die de belangen van Dingsdag behartigt, vindt Heerenveen een logische keuze. “Er is meer interesse, bijvoorbeeld van Feyenoord, Borussia Monchengladbach en Werder Bremen, maar Heerenveen biedt de garantie van een basisplaats. Bovendien spelen ze Europees voetbal.”

Bron: Omroep Gelderland 03-05-2006

Hersi: deksel op de neus van fans

Youssouf Hersi voelde de verrassing in Nijmegen al aankomen. Hij velde vervolgens ook zelf het vonnis. “Dat is heel erg fantastisch”, zegt Hersi met een grijns van oor tot oor. “Het gevoel bij de 1-2 is niet te beschrijven. De NEC-fans vinden het nodig om altijd tegen me te schelden, terwijl ik hier twee hele mooie jaren heb gehad. Nu krijgen ze het deksel op de neus. We hebben mooi twee keer hun feestje kunnen verstieren.” Over de laatste horde naar de Intertoto Cup wil Hersi nog niet nadenken. “Eerst dit feestje vieren. Ik wil nog niet aan Twente denken. Dat komt vanzelf wel.”

Bron: Omroep Gelderland 03-05-2006

Nieuwe ervaring voor Edward Sturing

Voor Vitesse-trainer Edward Sturing was winnen bij NEC een nieuwe ervaring. Vitesse had immers sinds Sturing stopte als voetballer niet meer gewonnen in Nijmegen. “Het is lang geleden en dit komt op een goed moment. Wij zitten eindelijk eens aan de goede kant. Ik vind dat we over twee wedstrijden dik verdiend doorgaan. We hadden alleen problemen bij de stilstaande situaties, verder niet.” En dus 19 jaar Vitesse voor Sturing niet in Nijmegen. “We gaan nog even verder. We moeten toch door tot 20 mei. Dan kunnen we net zo goed maar echte wedstrijden blijven spelen.”

Bron: Omroep Gelderland 03-05-2006

Vitesse verder in play-offs

Vitesse heeft zich in de play-offs om een ticket in de Intertoto Cup ontdaan van aartsrivaal NEC. De Arnhemmers wonnen woensdagavond in De Goffert in Nijmegen met 2-1 van de thuisploeg. In de 87e minuut maakte Hersi de 2-1 voor Vitesse. Pothuizen (NEC) en Benson (Vitesse) hadden de stand al voor de pauze op 1-1 gebracht. In het eerste duel tussen de twee Gelderse ploegen werd niet gescoord.

In blessuretijd kregen NEC-aanvaller Niedzielan en Vitesse-speler Knopper rood, de laatste na twee keer geel. Vitesse speelt in de laatste fase van de play-offs tegen SC Heerenveen of FC Twente. De winnaar van die tweestrijd speelt volgend seizoen in de Intertoto Cup. Het eerste duel wordt volgende week donderdag in Arnhem gespeeld.

Bron: ANP 03-05-2006

VITESSE WINT IN NIJMEGEN: 2-1!

Na de 1-0 achterstand door een doelpunt van Pothuizen beslisten Fred Benson en Youssouf Hersi het duel. Over beide wedstrijden gezien is de winst van Vitesse verdiend te noemen. Tegenstander in de laatste tweeluik is FC Twente dat beide wedstrijden verloor van sc Heerenveen. Daarin mist het de eerste wedstrijd in ieder geval Knopper en Hersi door schorsingen.

In de goed gevulde De Goffert in Nijmegen was Roelof Luinge in de beginfase veelvuldig in gesprek met spelers van beide elftallen. Het was duidelijk dat de scheidsrechter het woensdagavond kort wilde houden. De eerste speldenprik was een schot van Fred Benson na vijf minuten. De eerste echte kans was voor de thuisploeg. De Braziliaan Tininho raakte met zijn vrije trap weliswaar het net, maar tot opluchting van de meegereisde supporters belandde de bal naast het doel. In het eerste half uur had Vitesse wel veelvuldig balbezit en creëerde een handvol hoekschoppen, maar grote kansen kreeg de ploeg nog niet.

Na 28 minuten kreeg NEC een vrije trap, waarna eerst nog Patrick Pothuizen vermanend werd toegesproken door Luinge wegens een slaande beweging. Tien seconden stond de 1-0 op het scorebord door dezelfde Pothuizen die geheel vrij mocht inkoppen. De toeschouwers gingen na het doelpunt massaal achter de ploeg staan en Vitesse leek even van slag. Tot de 38e minuut waarin Richard Knopper met een mooie pass Youssouf Hersi wegstuurde. De aanvaller zette direct voor en Fred Benson stond precies op de goede plaats om de zo belangrijke treffer binnen te schieten: 1-1.

In de laatste twee minuten waren beide ploegen nog dichtbij een doelpunt. Fred Benson kopte rakelings voorlangs (’43) en Said Boutahar schoot de bal, na een zeer fraaie actie en dito voorzet van Romano Denneboom, hard over het doel van Harald Wapenaar.

Vijf minuten na rust was de goed spelende Youssouf Hersi voor het eerst gevaarlijk. Van ruim achttien meter schoot hij maar net over. Het spelbeeld bleef lang gelijk aan die in de eerste helft: balbezit voor Vitesse en NEC gevaarlijk in de omschakeling. Al vroeg in de tweede helft bracht trainer De Groot aanvaller Andrzej Niedzielan voor verdediger en doelpuntenmaker Patrick Pothuizen. Vitesse was in de eerste fase na rust de betere ploeg en voetbalde zeker niet slecht. Wat wel slecht uit kwam was de voetblessure en het uitvallen van doelman Wapenaar na ruim een uur spelen.

Het eerste gevaar van NEC na rust kwam in de 69e minuut voort uit een corner. De afgeslagen bal werd door Björn van der Doelen voorlangs het doel van Gino Coutinho geschoten. NEC moest winnen om door te gaan en voerde in de laatste twintig minuten de druk op met vooral lange ballen naar spits Denneboom en invaller Bart van den Eede. Zo moest Paul Verhaegh zich een kwartier voor tijd volledig strekken om Boutahar van een doelpunt te onthouden. Aan de andere kant miste Vitesse de echte overtuiging om de wedstrijd definitief in het slot te gooien.

Het duel bleef daardoor tot het eind toe spannend en helemaal toen Romano Denneboom acht minuten voor tijd de bal keihard op de lat volleerde. Pas twee minuten voor tijd konden de Arnhemmers juichen toen invaller Theo Janssen de mee opgekomen Purrel Frankel bediende. De pass van de verdediger werd door Youssouf Hersi ingetikt: 2-1 en een zeer verdiende finaleronde voor Vitesse in de play-offs om een plaats in de Intertoto.

Bron: Vitesse.nl 03-05-2006

Vitesse af van NEC-complex

Vitesse nr 1 van Gelderland Vitesse heeft vanavond afgerekend met het NEC-complex. De Arnhemse club won met 1-2 in Nijmegen van NEC. Door dit resultaat gaat Vitesse een ronde verder en zal in deze intertoto-finale FC Twente treffen. Knopper zal de eerste wedstrijd tegen FC Twente, thuis, niet meemaken. De middenvelder kreeg in de slotfase 2x geel.

De doelpuntenmakers bij Vitesse waren van Benson en Hersi.

Later meer

03-05-2006

Vitesse tegen Sportlust en Meerkerk

 Vitesse speelt op 16 mei tegen eersteklasser Sportlust’ 46. Het duel is een van de hoogtepunten van de jubileumviering van de 60-jarige vereniging uit Woerden. Vitesse reist met de voltallige selectie naar Woerden. De jubileumwedstrijd wordt gespeeld op sportpark Cromwijck en begint om 19.30 uur. Op 20 mei oefent Vitesse voor het laatst dit seizoen. Het afscheidsduel van trainer Edward Sturing wordt gespeeld bij het 75-jarige SV Meerkerk en begint om 19.00 uur.

Bron: De Gelderlander 03-05-2006

Vitesse en Boskamp praten verder

Vitesse hoopt snel een meerjarig (twee) contract af te sluiten met Jan Boskamp, de belangrijkste kandidaat om hoofdtrainer Sturing op te volgen. Beide partijen vervolgen deze week het overleg. De Nederlander Boskamp (57) is vertrokken bij Stoke City. Hij was eerder ondermeer werkzaam voor Anderlecht. De Arnhemse clubleiding wil zich niet vastpinnen op Boskamp en schermt met ‘ meerdere alternatieven’. Wel wordt erkend dat Boskamp ‘uitstekend past in het profiel’.

Bron: De Gelderlander 03-05-2006

Youssouf Hersi en het verschil in kleedkamer

Het verschil tussen NEC en Vitesse zit ‘m in de kleedkamer, legt Youssouf Hersi uit. De Arnhemse ploeg speelt in De Goffert al jaren met de staart tussen de benen. Hersi heeft er vertrouwen in dat het vanavond anders is. Youssouf Hersi herinnert zich de wanvertoning van zijn ploeg eerder dit seizoen als de dag van gisteren. Vitesse’s topscorer liet zich aftroeven door Jeffrey Leiwakabessy en stond model voor zijn ploeg. ” In Nijmegen zijn dit de wedstrijden die je moet winnen. Als je daar komt spelen, hoor je gelijk de datum van NEC-Vitesse. In de kleedkamer van NEC zijn altijd wel een paar jongens, Demouge in het verleden en Leiwakabessy, die de boel op scherp zetten.” In de Arnhemse kleedkamer is het anders, weet Hersi. Mogelijk zit daar het verschil in beleving.

Hersi: “Het is voor de spelers van Vitesse meer een wedstrijd dan alle andere, dat verschil merk je wel in de kleedkamer.” Volgens Hersi zal het in deze speciale playoff- wedstrijd anders zijn. ” Voor NEC staat er nu meer spanning op. Als wij een keer scoren, moeten zij er twee maken. Wij kunnen afwachten en ons eigen spel spelen, zij moeten nu. Dat is anders dan bij ons in Gelredome. Daar hebben zij alleen maar achterover geleund.” Hersi schat NEC thuis wel hoger in, gezien zijn opmerking dat een zege van Vitesse als ‘ verrassing’ moet worden beschouwd. Cijfermatig heeft hij groot gelijk. de laatste overwinning dateert al weer van de vorige eeuw, 1997, maar een gelijkspel (zoals in 2004) is ditmaal ook voldoende.

“Ik wil revanche voor de eerste wedstrijd. Toen speelde ik als rechtsbuiten, nu waarschijnlijk op ‘ tien’. Voor die plek ben ik bij Ajax opgeleid en daar heb ik later bij NAC en NEC ook gespeeld. Al heb ik na de winterstop als rechtsbuiten ook best lekker gespeeld. De eerste seizoenshelft was niet vlekkeloos, nu voel ik mij weer happy en gaat het lekker”, aldus de aanvaller die met NEC wel twee keer op vreemde bodem tegen Vitesse scoorde ( 2- 2 in Gelredome) maar nog niet voor Vitesse in Nijmegen.

“Ik heb nog wel zin in de play- offs. Als we Intertoto halen, zijn we dicht bij het UEFA Cuptoernooi. Zo kunnen we ons seizoen een beetje goedmaken.” Trainer Edward Sturing van Vitesse verwacht dat NEC niet zal lijden onder de angst van een tegentreffer. ” NEC zal proberen het initiatief te pakken. Wij moeten mee gaan in de duels, alert en scherp zijn. Als je geen duels wint, kom je daar in de problemen”, weet Sturing, die de ploegen gelijkwaardig inschat.

“In kwaliteit liggen de partijen niet zo ver uit elkaar. In de wedstrijden die we dit seizoen hebben gespeeld, lag het ook dicht bij elkaar. Een kleine nederlaag daar en twee gelijke spelen. Nul- nul is geen slechte uitslag, alles ligt nog open”, aldus de coach, die zijn afscheid na drie seizoenen niet in De Goffert hoopt te beleven, al bewaart hij ook goed herinneringen. “Ja, ik heb er ooit mijn enige eredivisiegoal gescoord, maar dat was tegen PSV”, weet de trainer van Vitesse.

Bron: De Gelderlander 03-05-2006

NEC-VITESSE: ‘ALLES NOG OPEN’

Vitesse en NEC strijden woensdagavond om de laatste tweeluik in de strijd om een plaats in het Intertoto toernooi. Na het doelpuntloze gelijkspel vorige week in Gelredome zal in Nijmegen de beslissing vallen. Naast de spelersbus reizen tien supportersbussen naar Nijmegen om Vitesse te ondersteunen. Tom de Mul, Tim de Meersman, Michael Jansen en de geschorste Michael Dingsdag ontbreken. De niet volledig fitte Theo Janssen en Abubakari Yakubu maken wel deel uit van de selectie.

Trainer Edward Sturing hoopt niet dat de wedstrijd in De Goffert zijn laatste als trainer van Vitesse wordt. “De laatste jaren zijn de prestaties in Nijmegen matig geweest. Dit is gelukkig weer een nieuwe wedstrijd en hopelijk is het niet mijn laatste. De groep oogt nog opmerkelijk fris en dat geeft mij als trainer natuurlijk en goed gevoel richting de wedstrijd van woensdag.” “Ik verwacht dat NEC zal proberen het initiatief te pakken. Wij zullen daarom in balbezit ons eigen spel moeten durven spelen en gebruik maken van de ruimte die ontstaat. Verder is het belangrijk om de duels te winnen. Het zal een scherpe wedstrijd worden”, aldus Sturing. “De 0-0 in de eerste wedstrijd heeft alles nog open gelaten. Het verschil in kwaliteit tussen Vitesse en NEC vind ik minimaal en dat is ook wel terug te zien aan de resultaten dit seizoen.”

Bron: Vitesse.nl 02-05-2006

Streuer: nog niet rond met Boskamp

ARNHEM – Manager voetbal Jan Streuer ergert zich aan de berichten dat Jan Boskamp al is vastgelegd als de nieuwe trainer van Vitesse.

“Het is nog niet zover. Het kan nog wel weken duren. Ze roepen allemaal maar wat, straks zijn ze misschien allemaal de sigaar”, aldus een geirriteerde Jan Streuer. “We hebben geen haast en zijn ook niet alleen met een kandidaat in gesprek. Heel vervelend dit.”

Jan Boskamp keert deze week terug naar Belgie. Afgelopen weekend nam hij afscheid van Stoke City met een 5-1 overwinning op Brighton. Boskamp staat wel open voor een contract bij Vitesse.

Bron: Omroep Gelderland 02-05-2006

Vitesse start zonder Theo Janssen

ARNHEM – Vitesse moet het woensdagavond in de uitwedstrijd tegen NEC wederom doen zonder Theo Janssen. De Arnhemse middenvelder heeft nog te veel last van zijn hamstring en start op de bank.

De Arnhemmers spelen mede daardoor in dezelfde (4-4-2-)formatie als in de thuiswedstrijd. Michael Dingsdag is nog steeds geschorst. Abubakari Yakubu is hersteld van zijn dijbeenblessure, hij begint op de bank.

Vermoedelijke opstelling
Wapenaar
Verhaegh, Van den Berg, Knol, Frankel
Knopper, Van der Schaaf, Hersi, Swerts
Junker, Benson.

Bron: Omroep Gelderland 02-05-2006

Sturing wil geen afscheid in De Goffert

ARNHEM – Vitesse-trainer Edward Sturing wil geen afscheid van de club nemen met een nederlaag tegen de aartsrivaal NEC.

“Dat hoop ik niet, nee. We moeten er alles aan doen om een ronde verder te komen. Ik heb in mijn carriere ooit een goal in mijn leven gemaakt en dat was in De Goffert, maar tegen PSV”, lacht de sympathieke Eerbeker.

De trainer beseft dat Vitesse uit bij NEC vaak zichzelf niet is. “De laatste jaren is het wat minder, daarvoor was Vitesse juist vaak wel zichzelf in De Goffert. Nu zal de thuisploeg wat meer iniatief nemen, wij moeten gebruik zien te maken van de ruimte die we krijgen.”

Bron: Omroep Gelderland 02-05-2006

Hersi voorziet verrassing in derby

ARNHEM – Youssouf Hersi speelde tot nu toe tweemaal met Vitesse in De Goffert tegen NEC, maar hij erkent dat hij beide keren niet in de wedstrijd zat.

“Ik speelde als rechtsbuiten tegen Leiwkabassy, die me geen ruimte gaf. En dan is het moeilijk voor mij. Maar nu speel ik op een andere positie, achter de spitsen. En daar kan ik doen wat ik wil, daar hebben zij moeite mee.

De beleving bij NEC is Hersi bekend. “Daar leeft het veel meer. We moeten beide winnen, dus NEC zal er bovenop zitten. Normaal zijn de kansen voor ons niet zo groot, maar wij kunnen voor een verrassing zorgen in Nijmegen.”

Bron: Omroep Gelderland 02-05-2006

Speler v/h jaar verkiezing seizoen 2005-2006 SV “Vitesse”

Evenals vorige seizoenen zal ook nu door de supporters de speler van het jaar gekozen worden. Stembiljetten liggen in de shops en in het supportershome alwaar ze ook weer ingeleverd kunnen worden. Vanaf de laatste play-off wedstrijd kun je ook stemmen op de website van de supportersvereniging “Vitesse” www.vitesse.org. De uitreiking van deze prijs zal plaatsvinden tijdens het slotfeest op vrijdag 19 mei in het supportershome.

april 2006

Vitesse kiest voor Boskamp

Vitesse probeert op korte termijn Jan Boskamp (57) te presenteren als opvolger van de vertrekkende trainer Edward Sturing. “We hebben op hem ingezet, maar berichten dat er al een akkoord is, zijn voorbarig”, zegt technisch manager Jan Streuer. Voor hoeveel jaar de Rotterdammer zal tekenen, weet Streuer niet. “Twee jaar is voor beide partijen het mooiste. Maar over de termijn moeten we nog onderhandelen.” Hij licht toe waarom de keuze van Vitesse op Boskamp is gevallen. “Het is een bekende trainer, een ervaren jongen en heeft in het verleden goed gepresteerd.” Boskamp, die SK Beveren afzegde, speelde voor Feyenoord en was trainer van onder meer Anderlecht, RC Genk en Stoke City.

Bron: Telegraaf 02-05-2006

Jan Boskamp, trainer vol ambities

Jan Boskamp wordt vrijwel zeker de nieuwe trainer van Vitesse. De 57-jarige oefenmeester tekent waarschijnlijk morgen of donderdag een tweejarig contract bij de Arnhemmers, die een opvolger zochten voor de vertrekkende Edward Sturing. Voor de geboren Rotterdammer wordt het de eerste maal dat hij in Nederland als hoofdcoach aan de slag gaat.

Vandaag keert Jan Boskamp terug uit Engeland, waar hij het afgelopen seizoen met Stoke City de verrassing van het Championship was. Vrijwel direct na aankomst op Schiphol gaat de oud-trainer van onder meer Anderlecht met zijn advocaat om de tafel om de exacte invulling van zijn nieuwe contract te bespreken. Boskamp verwacht daarbij weinig problemen, want hij heeft zijn zinnen gezet op een overgang naar Vitesse. De coach heeft grootse plannen in het Gelredome. ,,Dat ik voor het eerst in mijn carrière in Nederland ga werken is één van de redenen om voor Vitesse te kiezen,” zegt hij. ,,Bovendien denk ik dat er met deze club op sportief gebied zeer veel mogelijk is. Met een aantal spelers erbij, kan Vitesse een paar stappen maken op de ranglijst en meespelen om kwalificatie voor Europees voetbal.”

Boskamp weet waarover hij praat. De afgelopen weken heeft de coach benut om de sterkte van zijn toekomstige werkgever te bestuderen. ,,Ik heb een aantal videobanden bekeken, onder meer de wedstrijd tegen Ajax. Het is duidelijk dat Vitesse moeilijk scoort. Hersi staat op rechts en legt er toch tien doelpunten in. Spits Mads Junker is ook een goeie. Maar vanaf het middenveld wordt te weinig gescoord. Hoe we daar veranderingen in kunnen brengen, zal ik de komende tijd met de Arnhemse clubleiding bepraten. ”

De trainer is vooral in België bekend. Daar vierde hij grote succesen met Anderlecht en Racing Genk. Later werkte hij ook nog als bondscoach van Georgië. De afgelopen jaren was Boskamp gestationeerd in de Verenigde Staten, Koeweit en bij Stoke City. Bij de Engelse club had hij het prima naar zijn zin, maar de omstandigheden dwongen hem toch zijn biezen te pakken.

,,We werden gezien als de gedoodverfde degradatiekandidaat, maar Stoke is prima als elfde van de 24 ploegen geëindigd. Het afscheid van de club was prachtig. Iedereen vond het jammer dat ik wegga. Maar ja, het duurde allemaal te lang voordat ze met een nieuw voorstel kwamen. Eerst moet de club verkocht worden, pas daarna kon ik over verlenging van mijn contract praten. Tja, daar kon ik niet op wachten. Gelukkig waren er andere clubs geïnteresseerd, zoals Vitesse.”

Algemeen directeur Paul van der Kraan wil niet al te diep op de aanstaande aanstelling van Boskamp ingaan. ,,We zijn in gesprek,” is vrijwel alles wat Van der Kraan kwijt wil. ,,Maar we zijn er nog lang niet uit. Er zijn nog enkele essentiële zaken die gereld moeten worden. Daarom hoeven er van mijn kant geen verdere mededelingen worden verwacht. Alles wat Boskamp zegt, komt volledig voor zijn rekening.”

Bron: AD 02-05-2006

Jan Boskamp naar Vitesse

Jan Boskamp naar Vitesse Jan Boskamp staat vanaf komend seizoen aan het roer van Vitesse. De 57-oefenmeester heeft naar eigen zeggen met de Arnhemse clubleiding slechts nog enkele details uit te werken alvorens hij zijn handtekening zet onder een tweejarig contract met een optie voor nog een seizoen. Hoewel Vitesse officieel nog geen commentaar heeft gegeven, hing de overgang van Boskamp naar het Gelredome al langer in de lucht. Hij ziet een nieuw avontuur in de lage landen wel zag zitten en voerde al een aantal gesprekken met Vitesse-manager Jan Streuer. Bovendien kwam hij bij zijn huidige werkgever Stoke City niet in aanmerking kwam voor een nieuw, tweejarig contract. De Rotterdammer, die in Arnhem de opvolger wordt van Edward Sturing, besloot daarop Stoke de rug toe te keren en maakte zondag bekend aan zijn laatste seizoen in Engeland bezig te zijn.

Bron: Talpa.tv 01-05-2006

Boskamp: emotioneel afscheid Stoke

Stoke City logo Jan Boskamp heeft gistermiddag emotioneel afscheid genomen van de fans van Stoke City. De beoogde nieuwe trainer van Vitesse, die de komende dagen met de Arnhemse clubleiding om de tafel zit, dankte de fans voor hun onvoorwaardelijke steun. Stoke City won op de slotdag van de First Division bij het gedegradeerde Brighton (1-5) en eindigde als dertiende onder 24 clubs. Het achttienjarige Ierse talent Adam Rooney scoorde drie keer.

Bron: De Gelderlander 01-05-2006

Boskamp bevestigt vertrek bij Stoke City

Jan Boskamp vertrekt aan het einde van het seizoen bij Stoke City, de nummer dertien van het Engelse Championship, de voormalige First Division. De Rotterdamse oefenmeester kon met de IJslandse eigenaars van de club niet tot overeenstemming komen over een nieuw contract. Boskamp wil komend seizoen het liefst in België of Nederland aan de slag. Hij wordt al enige tijd in verband gebracht met Vitesse, waar hij Edward Sturing moet opvolgen.

Bron: AD 01-05-2006

Hoofdsponsor: