november 2004

Vitessefans sturen brief naar KNVB

De supportersvereniging van Vitesse heeft een brief gestuurd naar de KNVB. De supporters willen het onderzoek dat de KNVB heeft ingesteld naar aanleiding van de spreekkoren tijdens Vitesse – PSV, wordt gestaakt. De wedstrijd werd in de 68e minuut stilgelegd door scheidsrechter Ruud Bossen vanwege aanhoudende spreekkoren. Vitesse-fans scandeerden minutenlang “Bossen is de hoer van PSV.” De supporters vinden het niet terecht dat het duel werd stilgelegd. Ze willen dat de KNVB met nieuwe regels komt, zodat duidelijk wordt wanneer een duel kan worden onderbroken.

Bron: Omroep Gelderland 30-11-2004

Rankovic: zo kan ik hier niet blijven

Aleksandar Rankovic overweegt een vertrek bij Vitesse. De Serviër is voor straf naar Jong Vitesse gezet na zijn werkweigering voor de wedstrijd tegen PSV vorige week zondag. Rankovic kon niet accepteren dat hij na enkele wedstrijden in de basis weer naar de reservebank werd verwezen: “Ik denk nu vooral na wat ik volgend jaar ga doen. Zoals het hier nu gaat, kan ik niet bij Vitesse blijven. Echt niet.”

De middenvelder/rechtsback weet niet of hij zondag tegen FC Utrecht weer wordt teruggehaald bij het eerste elftal: “Ik had het dan toch al moeten weten, maar niemand heeft mij gebeld.” Aleksander Rankovic neemt niet langer genoegen met een bijrol: “Deze situatie is niet goed voor mij. Als ik alleen maar een twaalfde man ben en pas speel bij blessures en schorsingen, dat kan ik niet. Ik wil normale concurrentie.”

Trainer Edward Sturing zag Rankovic maandagavond een goede wedstrijd spelen voor Jong Vitesse: “Op het spel van Ranko valt niks aan te merken. Ik kan niet zeggen wanneer we hem terughalen.” Rankovic vond het geen probleem om in Jong Vitesse te spelen: “Dit is niks bijzonders voor mij, ik heb vaker met deze jongens gespeeld. Ik had een hamstringblessure, maar ik heb vol gas gegeven.”

Bron: Omroep Gelderland 29-11-2004

Transfer Rankovic is bespreekbaar

Vitesse wil meewerken aan een tussentijdse transfer van Aleksandar Rankovic. Dat zegt manager Voetbal Jan Streuer: “Het is bespreekbaar, maar er moet wel iets tegenover staan.” Zaakwaarnemer Gordon Stipic wil liefst een vertrek van Rankovic forceren: “Hij is respectloos behandeld. Schandalig dat hij in het tweede moet spelen. Er is interesse, maar Vitesse vraagt een te hoge transfersom, zoals vaker.” Streuer wil dat Vitesse er beter van wordt: “Van zijn transfersom plus het salaris willen wij twee transfervrije spelers halen, zoals bijvoorbeeld Remco van der Schaaf.”

Bron: Omroep Gelderland 29-11-2004

Lokale driehoek Arnhem heeft er weer een boycot bij!

De Supportersvereniging van FC Utrecht heeft uit onvrede over de opgelegde buscombi door de Arnhemse lokale driehoek (gemeente, politie en openbaar ministerie) aangekondigd de wedstrijd van aankomende zondag te boycotten. Dit is de derde keer dat een supportersvereniging een boycot afkondigd. De vraag rijst of dit door de supporters komt of door het beleid van ‘onze’ lokale driehoek?

Onderstaand bericht komt van de site van de Supportersvereniging FC Utrecht.

De gemeente Arnhem en de SupportersVereniging FC Utrecht zullen nooit de grootste vrienden worden. Dit jaar heeft “de drie hoek” weer besloten om een buscombi op te leggen aan de FC Utrecht fans.

lees verder...

november 2004

Kesler: niet betalen voor politie-inzet in play-offs

De KNVB wil niet betalen voor extra politie-inzet als de eredivisie extra voetbalwedstrijden gaat houden in het zogeheten play-offsysteem. Betalen voor openbare veiligheid is principieel onjuist, zo betoogde directeur betaald voetbal Henk Kesler gistermiddag.

Kesler noemde het ‘een beetje flauw’ van de Raad van Hoofdcommissarissen om de nieuwe opzet van de eredivisie af te wijzen. “Want waar praten we over? De play-offs zorgen voor 10.000 extra politie-uren. Dat is 3 procent van het totaal en dat kost 800.000 euro. Daar staat tegenover dat het betaalde voetbal een nieuwe impuls krijgt en dat de overheid extra BTW-inkomsten tegemoet mag zien.”

Kesler wees erop dat de eredivisie in de nieuwe opzet altijd nog minder wedstrijden telt dan de voetbalcompetities in Duitsland en Engeland, waar ook de politie-inzet veel hoger is. Volgens de KNVB-directeur is het bovendien principieel onjuist om te betalen voor politie-inzet. “Openbare orde is niet te koop. Dat is morrelen aan de grondbeginselen van de wetgeving.”

De KNVB praat vandaag met minister Remkes over de extra politie-inzet. Kesler zal daar ook inbrengen dat de KNVB de opzet van de bekerstrijd al met tachtig wedstrijden beperkt heeft. “En daar heb ik ook nog geen commissaris over gehoord.” Dat betekent echter niet dat Kesler vanmiddag met lege handen naar Den Haag gaat. “Ik denk dat we die extra politie-inzet kunnen terugbrengen door uitbreiding van technische veiligheidsmaatregelen.”

Ook het voetballen op bijvoorbeeld nieuwjaarsdag, nu nog gepland in de nieuwe opzet, zou als wisselgeld ingebracht kunnen worden. “Want zo’n dag is voor de politie natuurlijk wel moeilijk,” erkent Kesler. “Ik denk dat we op die manier wel tot een compromis kunnen komen.”

Bron: De Gelderlander 29-11-2004

Spanning terug in Vitesse Pool
Corriej continueert aanval op meneerbolle

Met haar tweede achtereenvolgende vierpunter heeft corriej haar aanval op meneerbolle voortgezet. De morele winnares van 2002 was wederom één van de twaalf deelnemers die de uitslag goed wisten te voorspellen. Haar achterstand op de koploper is geslonken tot drie punten.

Winpagina (3e) en Mulder (4e) kruipen één puntje dichter naar de lijstaanvoerder, al zal Mulder zich nog wel een keer achter de oren krabben dat hij zijn 2-2 voorspelling vlak voor de wedstrijd heeft veranderd in 1-1.

Voor meneerbolle zijn de druiven extra zuur. Behalve het verlies van twee punten voor Vitesse, kostte het slotakkoord hem een handvol punten voorsprong. Bij 1-2 had het verschil met de achtervolgers acht punten bedragen, een schier onoverbrugbare kloof.

De Klapper van de Week is geslagen door Devster. Hij schiet omhoog van de 109de naar de 68ste plaats. Op de laatste en 276ste plaats wacht Apeldoorn 1 na vier deelnames nog altijd op zijn eerste punten. De volgende wedstrijd die meetelt, is Vitesse-FC Utrecht op 5 december. Hopelijk heeft Sinterklaas iets moois voor ons in petto.

Voor de Vitesse Pool: Klik hier

28-11-2004

Schaars doorbreekt mindere periode met goal

Na weken op de bank gezeten te hebben stond Vitessenaar Stijn Schaars gisteravond tegen RKC (2-2) weer eens in de basis. De Gendtenaar beloonde het vertrouwen van trainer Edward Sturing met een mooi doelpunt. “De goal is een hoogtepunt in een voor mij mindere periode.”

Gelegenheidslinksbuiten Stijn Schaars had nog geen bal goed geraakt toen hij in de 35ste minuut tegen RKC door spits Igor Gluscevic alleen voor doelman Khalid Sinouh werd gezet. Schaars verschalkte de goalie met een lob. Hij vierde het doelpunt op zijn eigen wijze: met de handjes in de zij en achterover leunend liet hij zich aan de zijlijn knuffelen door zijn ploeggenoten. Met een blik in de ogen alsof hij wilde zeggen: ‘kijk mij nou, ik kan het wel!’ “Het doelpunt was voor mij een enorme opsteker. Ik wil niet zeggen dat ik in een dip zit, maar omdat ik erg weinig speel beleef ik wel een mindere periode. Ik hoop dat mijn basisplaats vandaag volgende week een vervolg krijg”, aldus Schaars, die zei nooit aan zichzelf te hebben getwijfeld. “Ook mijn vrienden en familie zijn overtuigd van mijn kunnen. Maar als je niet speelt, dan vreet dat wel aan je.”

De thuiswedstrijd tegen NAC op 17 oktober was de laatste voor Schaars. Hij werd in de rust van die verloren partij gewisseld. Het bleef voor hem tot nu toe vooral bij korte invalbeurten. Schaars heeft dit seizoen op het middenveld grote namen als Theo Janssen en Abubakari Yakubu voor zich. De international van Jong Oranje sprak de afgelopen tijd met Foppe de Haan, de coach van het Nederlands beloftenteam over zijn situatie bij Vitesse. De Haan heeft vertrouwen in de 21-jarige en geeft de Vitessenaar een basisplaats. De Haan vindt wel dat Schaars meer moet spelen bij zijn club. Anders kan hij stil komen te staan in zijn ontwikkeling. “In februari speel ik met Jong Oranje een oefenwedstrijd tegen ik meen Engeland. Bij Jong Oranje gaat het goed, bij Vitesse wat minder. Foppe vindt dat ik fysiek sterker moet worden en dat mijn handelingssnelheid omhoog moet. Dat besef ik zelf ook. Maar ik kan Edward Sturing niet dwingen mij op te stellen. Alle spelers bij Vitesse willen in de basis starten. Ik train hard en wacht op mijn kans.”

Schaars maakte een mooi doelpunt, maar was gisteravond in het Mandemakersstadion ook vaak betrokken bij balverlies. Ook gingen er minuten voorbij zonder dat hij in het spel voorkwam. Hij stond op een eiland, iets wat linksbuiten Theo Janssen aan het begin van het seizoen ook overkwam. Maar de linksbuitenpositie bij Vitesse staat wel gelijk aan doelpunten maken. Schaars scoorde gisteren en Theo Janssen deed dat in zijn wedstrijden als linksbuiten ook veelvuldig.

Sturing was gisteren tevreden over Schaars. Hij wisselde de moegestreden Gendtenaar vlak voor tijd. “Ik zat er helemaal doorheen. Met Eldridge Rojer bracht Sturing snelheid. Ik merk dat ik ritme mis. Maar als het moest, had ik de wedstrijd uitgespeeld.”

Middenvelder Schaars speelde nooit eerder linksbuiten. Hij vond dat het voor een eerste keer redelijk ging. “Het is voor mij niet de meest ideale positie. Ik mis de snelheid en een passeerbeweging. Maar desondanks scoorde ik. Ze zeggen dat een middenvelder beter wordt van af en toe links- of rechtsbuiten te spelen. Je wordt doelgerichter en effectiever in de afwerking. Mijn basisplaats smaakt naar meer.”

Dat Vitesse in de allerlaatste minuut de zege uit handen gaf, vond Schaars zuur. “Je blijft dan toch met een kleine kater achter. We speelden slordig en onrustig. Toch hadden we de zege voor het oprapen. Maar we konden de bal niet meer in de ploeg houden en dan maakt RKC gelijk. Over de hele wedstrijd gezien heeft die club wel recht op een puntje.”

Bron: De Gelderlander 27-11-2004

Duel duurt net te lang voor Vitesse

Als twee ploegen niet durven, moet er een doelpuntje vallen om een aardige wedstrijd te krijgen. De treffers kwamen wel voor RKC en Vitesse (2 – 2) maar enerverend werd het in Waalwijk maar even. Pas in de slotfase van het stroeve en weinig amusante duel in het stadion met de al evenmin aansprekende naam (Mandemakers) kwam er wat leven in de brouwerij. Vitesse dreigde als winnaar uit de strijd te komen, maar kwam uiteindelijk bedrogen uit.

Opmerkelijk was dat de treffer van RKC in de vijfde minuut van de extra tijd viel, terwijl er maar drie minuten extra was aangegeven. Om die reden mocht Vitesse gisteravond in Waalwijk nog het meest de smoor in hebben over het eindresultaat.

Drie minuten voor tijd leek Matthew Amoah de wedstrijd een winnaar te geven. De spits van Vitesse kreeg de bal pardoes voor de voeten en mikte de 1-2 achter doelman Khalid Sinouh. Meer dan zes minuten later volleerde Jasar Takak de gelijkmaker alsnog binnen: 2-2.

Amper vijf dagen na het turbulente topduel tegen PSV kon trainer Edward Sturing niettemin vrede hebben met het gelijke spel. ,,Al ga je natuurlijk met een rotgevoel van het veld als die gelijkmaker zo laat valt. Ook al was het misschien niet verdiend geweest, maar je hoopt altijd ergens in een seizoen een niet verdiende overwinning te pakken.”

Verdiend of onverdiend, onnodig was het wel. Vitesse was voor rust veel beter dan de afwachtende thuisploeg, die al counterend stond te wachten op een wondertje. Aanvankelijk leek dat er niet in te zitten. De bezoekers kregen de beste kansen, was de betere ploeg en kwam dan ook verdiend aan de leiding.

De beste kans voor de bezoekers leverde niet eens een doelpunt op. Nicky Hofs omspeelde op aangeven van stadgenoot Theo Janssen eerst Marc van Hintum en vervolgens doelman Sinouh, waarna hij de bal op het hoofd van lijnwachter Serginho Greene mikte. De verdiende voorsprong kwam er alsnog via Stijn Schaars. Hij tikte een leep passje van Igor Gluscevic attent langs de oren van Sinouh: 0-1.

Met die stand leek Vitesse vrede te hebben, net als RKC. De thuisploeg wachtte rustig op eigen helft tot Vitesse de grote oversteek zou maken. Daar voelden de Arnhemmers niet veel voor. Geplaagd door een overschot aan absente spelers (Knol, Van den Berg, Dingsdag en Rankovic) dacht Vitesse de buiten gemakkelijk binnen te halen.

Na de hervatting deed de Arnhemse ploeg echter te weinig om de drie punten daadwerkelijk binnen te slepen. Vitesse spaarde RKC en zichzelf, ook al met het oog op blessures en eventuele kaarten. Amoah en Gluscevic waren weliswaar betrokken bij de treffers, beiden speelden echter zwak in de spits en Vitesse liet zich onnodig ver terug drukken. De gelijkmaker van Jason Oost (1-1) kwam dan ook niet als een verrassing.

De enige echte verrassing van de avond was het optreden van Alfred Schreuder, aanvoerder van RKC. Omdat zijn dochtertje ernstig ziek is, krijgt de 32-jarige Barnevelder de ruimte om zelf aan te geven of hij al dan niet kan spelen. Hij was vier weken absent, maar maakte gisteravond toch weer zijn opwachting in de Waalwijkse formatie.

Trainer Erwin Koeman: ,,Ik wil vooral Alfred Schreuder een extra compliment geven. Hij heeft de voorbije vijf weken maar twee keer getraind en was vandaag toch een voorbeeld voor de ploeg.” Koeman geeft Schreuder de vrije hand in zijn doen en laten. ,,De gezinssituatie van Alfred is vele malen belangrijker dan voetbal en heeft op onze groep een grote impact. Ik kan en wil niet voor hem bepalen wat hij doet. Vorige week zou hij spelen tegen AZ, maar moest hij op de valreep afzeggen. Dat accepteer ik natuurlijk gezien zijn gezinssituatie”, aldus de trainer van RKC na de 2-2 die zijn ploeg op de valreep tegen Vitesse in de wacht sleepte.

RKC Waalwijk: Sinouh; Van Diemen, Greene, Teixeira en Van Hintum; Takak, Schreuder, Fuchs (83. Martens) en Krohn-Dehli; Putter (46. Oost) en Janssen (67. Hoogendorp).

Vitesse: Jevric; Vreven, Yakubu, Jansen en Fränkel; Hofs, Knopper, Janssen en Schaars (82. Rojer); Amoah en Gluscevic.

Bron: De Gelderlander 27-11-2004

RKC en Vitesse spelen gelijk

RKC en Vitesse hebben vrijdagavond in hun onderlinge competitiewedstrijd met 2-2 gelijkgespeeld. Schaars maakte in Waalwijk na 36 minuten in de eerste helft het openingsdoelpunt voor de Arnhemmers, invaller Oost zorgde in de 68e minuut voor de verdiende gelijkmaker.

De late treffers van Mathew Amoah en Takak zorgden voor een spectaculair slot. Vitesse klom door dit resultaat naar de zesde plaats op de ranglijst, met evenveel punten als FC Utrecht, dat zondag thuis speelt tegen De Graafschap.

RKC is nu twaalfde, met een punt meer dan FC Twente, dat zaterdag naar PSV moet.

Bron: ANP 26-11-2004

RKC en Vitesse spelen gelijk 2-2

RKC en Vitesse hadden vrijdagavond allebei iets goed te maken. Beide ploegen slaagden slechts gedeeltelijk in die missie, na een spectaculaire slotfase eindigde het duel onbeslist: 2-2.

RKC behaalde de laatste zege op de kop af twee maanden geleden, de 4-0 bij NAC. De rentree van aanvoerder Schreuder, die wegens familie-omstandigheden vijf wedstrijden miste, gaf de thuisclub weliswaar nieuw elan en een kostbaar punt.

Voor Vitesse was een goede prestatie in Waalwijk meer dan welkom, supporters, spelers en trainer werden zondag na de thuiswedstrijd tegen PSV overladen met kritiek, vooral om zaken die niets direct met voetbal van doen hadden. Hoofdzondaar Dingsdag werd door de KNVB voor drie wedstrijden geschorst, Rankovic werd door de club zelf bestraft voor wangedrag en voor onbepaalde tijd naar het tweede elftal verbannen. Omdat ook de geblesseerden Van den Berg en Knol niet beschikbaar waren, moest Sturing al zijn improvisatietalent aanspreken.

Tien minuten voor de rust kwam Vitesse op voorsprong. Een leep tikje van Gluscevic bracht Schaars alleen voor Sinouh, de middenvelder weifelde noch faalde en bekroonde zijn basisplaats met een fraaie boogbal.

In de jacht op de gelijkmaker begon RKC na de rust met Oost in plaats van Putter die evenals Janssen nooit indruk kon maken. Erwin Koeman maakte met die wissel extra duidelijk dat hij het vertrouwen in Hoogendorp heeft opgezegd. De Brabantse topscorer (met vier doelpunten) kreeg 25 minuten speeltijd waarin hij het ongelijk van de trainer niet kon aantonen. Het was Oost die in de 68e minuut de verdiende 1-1 liet aantekenen. Hoogendorp kon net niet bij de voorzet van Fuchs, Oost nog net wel.

De aandoenlijke dadendrang van RKC reikte echter niet tot succes, met een kopbal van Schreuder en een schot van Takak waren de Brabanders er wel dichtbij. Uiteindelijk leek RKC zelfs naast het verdiende gelijkspel te grijpen. Amoah scoorde kort voor tijd, maar in blessuretijd zorgde Takak met een fraaie volley alsnog voor gerechtigheid in Waalwijk.

RKC – Vitesse 2-2 (0-1)
36. Schaars 0-1, 68. Oost 1-1, 87. Amoah 1-2, 90. Takak 2-2.

Scheidsrechter:Sterk. Toeschouwers:4500.Gele kaart:Van Hintum(RKC).

RKC: Sinouh; Van Diemen, Greene, Teixeira en Van Hintum; Takak, Schreuder, Fuchs (83. Martens) en Krohn-Dehli; Putter (46. Oost) en Janssen (67. Hoogendorp).

Vitesse: Jevric; Vreven, Yakubu, Jansen en Fränkel; Hofs, Knopper, Janssen en Schaars (82. Rojer); Amoah en Gluscevic.

Bron:Telegraaf 26-11-2004

Supportersvereniging Vitesse vóór spreekkoren

Na de wedstrijd ADO Den Haag–PSV is door de media en daarna door de politiek enorm veel aandacht besteed aan het fenomeen ‘spreekkoren’. De gevolgen hiervan zijn de afgelopen weken bij meer wedstrijden in Nederland zichtbaar geworden. De wedstrijden Veendam – FC Eindhoven en Vitesse-PSV (afgelopen zondag) werden tijdelijk gestaakt.

Spreekkoren zijn geen nieuw fenomeen. Al jaren wordt er in de stadions van alles geschreeuwd en gezongen; dat hoort bij de emotie van het voetbal. Maar wat zijn nou spreekkoren?

Spreekkoren zijn er in vele vormen: humoristische spreekkoren, aanmoedigende spreekkoren, ludieke spreekkoren en spreekkoren om gevoelens van onrecht en onmacht te uiten. Deze spreekkoren horen bij het voetbal, dat maakt het leuk! De Supportersvereniging (SV) Vitesse en de SOVS zijn vóór deze spreekkoren. Toch moeten hier ook duidelijke grenzen zijn. Die zouden niet moeten liggen bij het vermeende beroep van iemand als prostituee, maar wel bij het toewensen van dodelijke ziektes of andere gruwelijkheden.

In Nederland is vrijheid van meningsuiting een belangrijk item en iedereen in Nederland moet zijn eigen mening kunnen geven. Het lijkt er op dat dit niet voor voetbalsupporters geldt. Voetbalsupporters worden gestraft vanwege het uiten van hun mening. En is een spreekkoor niet slechts een gelijktijdige uiting van een door meerdere mensen gedeelde mening?

De wedstrijd Vitesse-PSV werd afgelopen zondag gestaakt vanwege kwetsende spreekkoren. Er zijn talrijke voorbeelden van spreekkoren van dezelfde strekking waarbij de wedstrijd niet werd gestaakt. Wij pleiten er niet voor dat de scheidsrechters al die wedstrijden hadden moeten staken. Nee, wij pleiten ervoor dat alleen tot staken wordt overgegaan indien er echt sprake is van maatschappelijk ontoelaatbare spreekkoren (zoals bijv. duidelijk racistische spreekkoren of het toewensen van dodelijke ziektes).

We moeten af van de willekeur die er nu bestaat. De heer Bossen gaf na de wedstrijd aan zich gekwetst te voelen en dat hij handelde naar de regels die zijn vastgelegd door de KNVB. Probleem bij die laatste opmerking is nu juist dat er geen regels door de KNVB zijn vastgesteld bij welke bewoordingen gestaakt moet worden. Dat wordt overgelaten aan de persoonlijke beoordeling van de scheidrechter. Een scheidsrechter kan zich dus niet verschuilen achter “de regels van de KNVB” en bepaald zelf wanneer hij iets kwetsend voor zichzelf of andere vindt.

Volgens de Richtlijn Bestrijding van Verbaal Geweld moet de scheidsrechter een wedstrijd stilleggen in het geval van kwetsende, discriminerende of racistische spreekkoren. En bij dat eerste criterium wringt de schoen. Want niet alleen is dit een zeer rekbaar begrip, ook heeft de KNVB geen kaders opgesteld waarbinnen dit criterium valt. De laatste twee criteria zullen overigens relatief eenvoudig zijn te beoordelen voor scheidsrechters en derden.

De SV Vitesse pleit dan ook voor duidelijkere en eenduidige regels wat betreft ontoelaatbare spreekkoren en de beheersmaatregelen.

Tot slot:

Naar aanleiding van de wedstrijd Vitesse – PSV is door de aanklager van de KNVB een onderzoek ingesteld naar o.a. de spreekkoren door de Vitesse-supporters. De KNVB heeft aan Vitesse gevraagd wat ze tegen deze spreekkoren hebben gedaan en heeft bovendien aan Vitesse opgelegd een aantal stadionverboden aan ‘schuldige’ supporters uit te delen. Zowel de SOVS als de SV Vitesse zijn hier grote tegenstander van. Allereerst zijn wij van mening (zie bovenstaande) dat van een overtreding überhaupt geen sprake is. Ten tweede is het aanwijzen van supporters, die mee hebben gedaan aan deze uitingen van onvrede, totale willekeur! Op een tribune staan honderden mensen te zingen en hiervan zouden dan, volgens de eisen van de KNVB, 20-25 personen een stadionverbod opgelegd moeten krijgen, inclusief de bijbehorende boete. Dit komt erop neer dat de KNVB vraagt aan Vitesse om een klein deel van haar supporters te bestraffen voor iets dat in de eerste plaats, in dit geval, al niet eens strafbaar kan zijn.

De Supportersvereniging Vitesse zal zich hiertegen verzetten en zal geen enkele strafmaat voor Vitesse-supporters, naar aanleiding van deze spreekkoren, accepteren. Tevens zal zij een uitdrukkelijk beroep doen op Vitesse, om op dezelfde manier om te gaan met eventuele aanklachten van de KNVB.

Supportersvereniging Vitesse
26 november 2004

26-11-2004

Sturing: ‘Rankovic schond de afspraak’
Mogelijke opstelling RKC uit

Edward Sturing piekert er niet over de straf voor Aleksandar Rankovic te verlichten om de personele problemen van Vitesse enigszins het hoofd te bieden. Vitesse heeft voor de wedstrijd vanavond tegen RKC. (20.00 uur in Waalwijk) amper elf volwaardige basisspelers over nu de drie centrumverdedigers Ruud Knol, Peter van den Berg (beiden geblesseerd) en Michael Dingsdag (geschorst) afwezig zijn.

Middenvelder Rankovic is voor onbepaalde tijd disciplinair geschorst omdat hij voor het duel tegen PSV weigerde op de bank plaats te nemen. De coach sprak daar uitgebreid over met Rankovic en Vitesse’s voetbalmanager Jan Streuer, die maandag ook al met de Joegoslaaf sprak.

“Het is uitgesloten dat ik Rankovic een voorwaardelijke straf zou geven omdat we krap in de mensen zitten. Ook al moeten we met tien man spelen, dan nog kan het niet. Ik heb met de spelers voor het seizoen afspraken gemaakt; het clubbelang komt eerst, dan het teambelang en daarna het individuele belang. Rankovic heeft die afspraak geschonden en daar til ik heel zwaar aan. Als ik hem niet zou straffen, ben je naar de andere spelers niet meer geloofwaardig.”

Op de duur van de straf wilde Sturing niet ingaan, maar het is denkbaar dat Rankovic snel weer terugkeert. “Ik heb uitvoering met hem gesproken en hij ziet in dat hij fout is geweest. Hij heeft mij wel verteld dat hij erg teleurgesteld was dat hij ernaast stond (Sturing verkoos de teruggekeerde Stijn Vreven,red.). Daar kan ik goed inkomen, maar dan had hij mij na de wedstrijd of een dag later moeten aanspreken.” Weglopen, zoals Rankovic deed, gaat er bij Sturing niet in. “Hij had de ploeg in grote problemen kunnen brengen omdat het maar de vraag was hoe lang Stijn Vreven kon spelen. De groep is ook teleurgesteld.”

Het enerverende duel tegen PSV kent een lange nasleep. Sturing raakte naast Rankovic ook zijn verdedigingsduo Van den Berg/Dingsdag kwijt. Daarnaast kwam Sturing zelf in opspraak door zijn emotionele uitbarsting richting arbitrage. Daarvan heeft de trainer inmiddels schuld bekend. “Dat is gebeurd, nu moeten we verder met de volgende wedstrijd”, aldus Sturing, die zijn ploeg nog maar eens op het hart heeft gedrukt geen domme gele, laat staan rode, kaarten te scoren.

Liefst vijf spelers zijn bij de eerstvolgende gele kaart geschorst: Janssen, Jansen, Knopper, Vreven en Yakubu. “Ik verwacht van mijn ploeg dat ze altijd scherp spelen, zoals ik zelf ook altijd heb gedaan. In vijftien jaar heb ik één keer een rode kaart gehad wegens praten. Scherp spelen betekent niet dat je domme kaarten moet krijgen, zoals Michael Dingsdag tegen PSV”, aldus Sturing, die Fred Benson en Theo Groeneveld aan de selectie heeft toegegvoegd. Stijn Schaars begint waarschijnlijk in de basis als ‘valse’ linkerspits.

Vermoedelijke opstelling Vitesse: Jevric; Vreven, Yakubu, Jansen, Fränkel; Knopper, Amoah, Janssen; Hofs, Gluscevic, Schaars.

Bron: De Gelderlander 26-11-2004

Commissariaat Media kritisch over Eredivisie

Volgens het Commissariaat voor de Media kunnen de tvplannen van de Eredivisie CV te diep ingrijpen op de vrijheid van de omroep. Mogelijk dat de uitvoering van alle details (vastgelegd in het zogeheten Tenderdocument) zelfs tot een overtreding van de Mediawet leidt, zegt het commissariaat na een globale bestudering. Zowel bij de publieke als de commerciële omroepen zou de onafhankelijkheid in het geding kunnen komen op gebied van inhoud, vorm en uitzendtijdstip van de programma’s.

Ook wat de naleving van de reclame- en sponsorregels betreft, heeft de mediawaakhond bedenkingen. “Op diverse plaatsen zijn in het document aanwijzingen gevonden dat de commerciële uitingen overdadig kunnen worden.” Vorige week ontstond veel commotie in omroepland, maar ook in politiek Den Haag, nadat de Eredivisie CV bekend had gemaakt onder welke strikte voorwaarden de zendgemachtigden het komend seizoen het voetbal mogen verslaan.

Bron: De Telegraaf 26-11-2004

Kesler ongelukkig met bezwaren politietop

Teleurstelling en verbazing vochten gisteren bij directeur Henk Kesler van de KNVB om voorrang toen hij werd verrast door de bezwaren van de politietop over de nieuwe opzet van de eredivisie en eerste divisie. De raad van hoofdcommissarissen en korpsbeheerders in Nederland verwoordden de hervormingsplannen van de voetbalbond in een aan minister Remkes van Binnenlandse Zaken verstuurde brief als onaanvaardbaar.

De politie heeft in de vakantieperiode augustus de handen vol aan popfestivals. Vuurwerk en kerstbomenverbrandingen staan voetbal rond de jaarwisseling in de weg. Muziekfestivals en vrijmarkten vereisen veel politie-inzet op Koninginnedag.

Een ander bezwaar is dat de politie pas laat kan inspelen op mogelijke risicowedstrijden. Directeur Kesler van de KNVB is teleurgesteld. “Het verbaast me ook. We hebben nog nooit met die mensen om de tafel gezeten. En toch reageren ze al. Maandag is er extra overleg gepland. Dan presenteren we als KNVB de nieuwe competitieplannen aan burgemeesters en mensen van binnenlandse zaken. Dan vind ik het jammer dat de politie nu al op de zaken vooruit loopt. Bovendien zijn het nog maar voorstellen. Niets staat nog vast. Ik vind die reactie heel voorbarig.”

Bron: ANP 25-11-2004

Supporters willen beleid spreekkoren opschorten

De koepelorganisatie van supportersverenigingen SOVS wil dat de KNVB de aanpak tegen spreekkoren tot nader order opschort. De fans kwamen tot het verzoek wegens de onduidelijkheid en willekeur die er bij de aanpak heerst.

De SOVS verklaarde zich eerder al tegenstander van sancties als boetes en puntenaftrek naar aanleiding van spreekkoren en andere wanordelijkheden. De koepelorganisatie van supportersverenigingen vindt dat met dergelijke straffen te veel onschuldige fans worden bestraft.

Bron: ANP 25-11-2004

Nieuw in de shop

Vanaf zondag 5 december a.s. is er een Vitesse-muts voor € 9,- te koop in de fanshops:

Voorbeeld Vitesse-muts

November 2004

Politie tegen voetbal-play-offs

De hoofdcommissarissen van politie en de korpsbeheerders vinden de nieuwe opzet van de voetbalcompetities onaanvaardbaar. Het is volgens hen niet mogelijk om bij alle extra wedstrijden genoeg politie op de been te krijgen. De KNVB wil vanaf volgend seizoen na de gewone competities van de eredivisie en eerste divisie play-offs laten spelen. Dat moet leiden tot meer spanning en kwaliteit. Na presentatie van het plan kwamen er al afwijzende reacties van gemeenten die bang zijn voor meer risicoduels. Een meerderheid van de Tweede Kamer ziet er ook niets in.

Bron: NOS 25-11-2004

Rojer wil weer hoofdrol tegen RKC

ARNHEM – Eldridge Rojer start niet in de basis tegen RKC Waalwijk. De snelle aanvaller is niet helemaal fit:

“Ik ben maandag uitgevallen in het 2e elftal met een buikspierblessure. Ik vind het dan ook niet vreemd als Stijn Schaars nu de voorkeur krijgt. Ik kan misschien als invaller een rol spelen.”

Vorig seizoen vervulde Eldridge Rojer een hoofdrol uit tegen RKC Waalwijk: “Ik heb daar mijn eerste twee goals gemaakt in Vitesse 1. Helaas kwamen ze in de laatste minuut nog op gelijke hoogte. Als ik erin kom, ga ik gewoon proberen om mijn acties te maken en wie weet pik ik nog wel een doelpunt mee.”

Bron: Omroep Gelderland 25-11-2004

Schaars maakt elf Vitesse compleet

ARNHEM – De personele problemen bij Vitesse leveren Stijn Schaars tegen RKC Waalwijk een basisplaats op.

De linkspoot zal waarschijnlijk als een soort hangende linksbuiten spelen: “Ik heb dat in Jong Oranje ook wel eens gedaan. Dar heb ik de laatste tijd trouwens wel een vaste plaats. Daar ben ik blij mee, want dan speel ik op een goed niveau. Niks ten nadele van het tweede, maar dat is toch minder niveau om aan te sluiten op het eerste.”

Schaars verwacht een fel RKC: “Die gaan er flink op klappen. Thuis zijn ze ook beter dan uit, al hebben ze NAC uit wel flink afgedroogd.”

Bron: Omroep Gelderland 25-11-2004

Schuiven tegen RKC is onvermijdelijk

ARNHEM – Vitesse-trainer Edward Sturing moet noodgedwongen flink schuiven in zijn opstelling.

“Daar kom ik niet onderuit. We hebben een nieuw centrum, waardoor andere posities ook opnieuw moeten worden ingevuld. Bovendien zijn Eldridge Rojer en Tim de Meersman niet honderd procent fit, die kunnen wel op de bank zitten. Verder heb ik Theo Groeneveld en Fred Benson weer bij de selectie gehaald.”

Directe versterking zit er nog niet in voor Vitesse, hoewel externe financiers wel wat kunnen doen in de winterstop: “Dat zou mooi zijn, maar ik weet heel goed dat het nu niet mogelijk is.”

Bron: Omroep Gelderland 25-11-2004

Sturing sprak al met Rankovic

ARNHEM – Vitesse-trainer Edward Sturing heeft een gesprek gehad met Aleksandar Rankovic, die voorlopig uit de eerste selectie is gezet. De Servier weigerde zondag tegen PSV op de bank te zitten.

“Ik begrijp zijn teleurstelling wel, maar ik kan hem nu niet terughalen. Dan speel ik nog liever met tien man. Het kan nooit wat hij heeft gedaan. Daarmee ondermijnt hij het groepsproces. Hij bracht niet alleen mij in de problemen, maar ook het elftal.”

Sturing wil nog niet zeggen hoe lang de straf van Rankovic gaat duren: “Dat is een interne kwestie. Hij heeft nou eenmaal de afspraken geschonden.”

Bron: Omroep Gelderland 25-11-2004

Yakubu tegen RKC in achterhoede

ARNHEM – Abubakari Yakubu speelt in het uitduel tegen RKC Waalwijk in de achterhoede. De verdedigers Peter van den Berg (blessure) en Michael Dingsdag (schorsing) zijn er vrijdagavond niet bij.

Vitesse speelt waarschijnlijk 4-4-2. Stijn Schaars wordt in dat geval op hetmiddenveld geposteerd. Als hij niet wordt opgesteld, dan is Eldridge Rojer zijn vervanger. Rojer zal dan met Hofs en Gluscevic in de voorhoede spelen.

Vermoedelijke opstelling:
Jevric
Vreven, Yakubu, Jansen, Frankel
Hofs, Knopper, Janssen, Schaars
Amoah en Gluscevic.

Bron: Omroep Gelderland 25-11-2004

Actueel: miljoenenspel

Deze week staat de zaak Vitesse versus provincie Gelderland op de rol bij justitie. De club uit Arnhem eist samen met haar vrienden in totaal zestien miljoen euro van de provincie. Toegezegde huurverlagingen werden nooit uitbetaald. VI heeft de verslagen van de verhoren al in bezit. De Arnhemmers lijken goede kansen te hebben.

Deze week speelt een van de grootste zaken uit de vaderlandse voetbalgeschiedenis voor het Hof van Justitie in Arnhem. Vitesse en de Vrienden van Vitesse dagen de provincie wegens het niet nakomen van afspraken. Jan Snellenburg is een van de mensen die het proces aanspanden. De club heeft een miljoenenschuld bij de supporter van het eerste uur, die samen met onder anderen Cor Guijt en Herman Veenendaal de club in 2001 redde na het vertrek van Karel Aalbers. ‘Er is de afgelopen weken nog druk door een aantal fractievoorzitters gelobbyd om tot een soort schikking te komen. Dat is niet gelukt. Maar ik kan me als leek niet voorstellen dat we deze zaak niet winnen.’ Dat zou uniek zijn in Nederland. Daarmee zou Vitesse in één klap schuldenvrij zijn en kan ook de spelersgroep in handen van de club terugkeren.

Maar eerst even terug naar de oorzaak van het mammoetproces dat in Arnhem dient. De materie is even complex als eenvoudig. Vitesse zat na het vertrek van Karel Aalbers in 2001 met een tekort van 22,7 miljoen gulden (circa 10,3 miljoen euro) om de licentie te krijgen. Vrienden, provincie en sponsor sloegen de handen ineen en redden de club met een kamikaze-actie. Toen het stof opgetrokken was bleek alleen de provincie alle afspraken vergeten.

Aan het einde van het seizoen 2000/2001 was de financiële situatie (begrotingstekort en schuldenpositie) van Vitesse zo, dat de KNVB geen licentie voor het volgende seizoen wilde strekken. NUON, destijds hoofdsponsor, was al maanden op zoek naar een strategische partner die de schulden en rechten wilde overnemen. Die werd uiteraard niet gevonden. Dat was hoe dan ook het einde van Vitesse. De KNVB kon met geen mogelijkheid een licentie verstrekken.

Karel Aalbers was weg. De situatie uitzichtloos. Het toeval wilde dat heel ondernemend Arnhem en omstreken verzameld was bij het paardenconcours Champion Gelderland. Het is een komen en gaan van Vitesse-intimi. Er ontstaat een wild plan. De Vitesse-bestuurders besluiten iedereen die in staat is geld in te brengen naar de tent te roepen. Na een eerste inventarisatie blijken tien personen bereid hun nek uit te steken. Zij roepen een nieuwe stichting in het leven, de Vrienden van Vitesse. Vitesse-bestuursleden Herman Veenendaal, Cor Guijt en Jan Snellenburg stellen ieder drie miljoen gulden beschikbaar. Uiteindelijk zit er 16 miljoen gulden in de pot. Met de lening is aan de eerste eis van de KNVB voldaan. Een tweede eis is een forse bezuiniging. Die komt tot stand tijdens een beraad op zondagavond 1 juli. Door middel van een huurverlaging voor Het Gelredome. Het jaar ervoor heeft Vitesse acht miljoen betaald, tijdens een beraad met enkele gedeputeerden van de provincie en NUON-afgevaardigen komt er een herenakkoord. De drie gedeputeerden zeggen toe dat de provincie garant zal staan voor de huurverlaging van acht naar twee miljoen gulden, de Vrienden nemen voor vijf miljoen gulden de positie van sponsor NUON over, dit onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat de provincie Het Gelredome in staat stelt de huur van het stadion te verlagen. NUON doet afstand van alle rechten van transferinkomsten van spelers.

Nadat het bestuur van Vitesse de bereikte resultaten bij KNVB-directeur Henk Kesler in Zeist heeft toegelicht, blijkt aan alle voorwaarden voldaan. Vitesse is gered. Maar achteraf blijkt de beslissende schakel van niets te weten. Alle partijen zijn hun afspraken nagekomen, behalve de provincie. Het voorstel over huurverlaging haalde zelfs de vergadertafel van Provinciale Staten niet. In december 2001 ontving Vitesse een brief van de provincie waarin werd gesteld dat de huurverlaging geen toezegging was maar een inspanningsverplichting en dat voor de huurverlaging geen oplossing was gevonden. Dat is nu bijna vier jaar geleden. Tot de dag van vandaag is de provincie zijn toezeggingen niet nagekomen. Vitesse laveert mede daardoor al jaren langs de afgrond en de Vrienden zijn als onderdeel van het gemeentelijk reddingsplan uit de club verwijderd. Als bestuursleden dan. De schuld van zo’n 10,3 miljoen euro van Vitesse is omgezet in een spelersfonds. De gehele spelersgroep van Vitesse is dus feitelijk in het bezit van de Vrienden. Technisch manager Jan Streuer erkent dat: ‘Het gaat om alle spelers. Van iedere verkoop krijgen de Vrienden een substantieel deel.’

Cor Guijt begrijpt er tot op de dag van vandaag niets van: ‘Wij waren hevig verontrust en hebben Jan Kamminga (Commissaris van de Koningin) aangesproken. Hij heeft toen met de handen op de schouders van Jan Snellenburg gezegd: Maak je geen zorgen, alles komt voor elkaar.

Nadat in een eerder kort geding de verklaringen zo tegenstrijdig bleken dat niemand daar wat mee kon, besloten de Vrienden samen met Vitesse een bodemprocedure aan te spannen, waarbij alle betrokkenen onder ede moeten verklaren. Die gaat dus vandaag (woensdag) op de rol, de rechtbank buigt zich over de stukken en geeft de gedaagde nog zes weken om te reageren. Uit fragmenten uit de verhoren – in bezit van VI – blijkt die van Henk Kesler een cruciale rol te spelen. Namens de KNVB verifieerde hij de afspraken: (..) Er heeft tussen mij en de Commissaris van de Koningin, de heer Kamminga, telefonisch contact plaatsgehad, waarbij deze mij heeft bevestigd dat de provincie Gelderland er zorg voor zou dragen dat Vitesse niet meer dan twee miljoen aan huur zou betalen. Een en ander zou afgewerkt worden via een voorstel aan Provinciale Staten dat volgens Kamminga daar geen probleem zou opleveren, stelt Kesler. Zijn bevindingen worden gestaafd door vier van de vijf aanwezigen van de provincie bij de gesprekken. Zij kunnen zich niets over een voorbehoud herinneren.’

De uitspraak volgt op zijn vroegst over zes weken. Mochten Vitesse en de Vrienden winnend uit de strijd komen dan volgt een genoegdoening van zo’n zestien miljoen euro, waar Vitesse nog recht op heeft. Snellenburg wacht de rechtszaak vol spanning af. ‘Ik zie echt niet waar het mis kan gaan. Als we winnen is Vitesse uit alle zorgen. Het spelersfonds kan dan weer afgekocht worden en alle schulden kunnen worden voldaan.’ Bij het ter perse gaan van dit nummer waren er in de wandelgangen nog allerlei manoeuvres om deze zitting te voorkomen. Zowel Vitesse als de provincie zitten niet te wachten op weer een golf aan negatieve publiciteit en miljoenenkwesties in de krantenkoppen.

Bron: VI 24-11-2004

Start kaartverkoop Ajax-Vitesse (12-12-2004) uitgesteld

De kaartverkoop voor uitwedstrijden begint normaal gesproken drie weken voor de wedstrijd. Dat betekent dat de kaartverkoop (voor servicekaartplus houders) voor de wedstrijd Ajax-Vitesse van 12 december 2004 het aankomend weekend zal moeten starten. Dit gebeurt niet dus de start van de kaartverkoop wordt uitgesteld.

Dit is gebeurd omdat Vitesse en de Supportersvereniging Vitesse het niet eens zijn met de door de lokale driehoek van Amsterdam opgelegde buscombi. Hierover is een brief verstuurd waarin wordt gevraagd om het besluit tot het opleggen van een buscombi te herzien. Tot op heden is hier niet op gereageerd. Begin volgende week zal er duidelijkheid moeten zijn over het definitieve standpunt van de lokale driehoek van Amsterdam. Indien voor deze wedstrijd een verplichte buscombi gehandhaafd blijft, zullen Vitesse, Rijnside en de Supportersvereniging zich gezamenlijk beraden op te nemen acties/stappen. Informatie hierover en over de start van de kaartverkoop zal op deze site (en teletekst) bekend worden gemaakt.

Hieronder voor de volledigheid het bericht van vorige week over de redenen waarom een verplichte buscombi voor ons niet acceptabel is.

lees verder...

november 2004

PSV staat als een kasteel

Hoe agressief de tegenstander ook speelt, hoe opgefokt de trainer van de opponent zich ook gedraagt, hoe slecht het zelf ook voetbalt, zoals in de eerste helft van de wedstrijd tegen Vitesse; over PSV is zo langzamerhand een imponerende rust neergedaald. De koploper straalt een houding uit van: Wat er ook gebeurt, ons overkomt het vandaag niet.

0ok in het hitsige Gelredome overkwam het elftal van Guus Hiddink niets. Doelman Gomes moest na acht minuten een kopbal van Peter van den Berg onder de lat vandaan tikken, maar verder gaf PSV niets weg. Geen kans, geen doelpunt, eigenlijk geen krimp. PSV hield tegen Vitesse voor de tiende keer dit seizoen in een competitiewedstrijd de nul en de oorzaak lag weer in het collectieve taakbewustzijn. Het hele elftal schuift mee naar de zone waar de bal is, de intelligente en ervaren spelers Phillip Cocu, André Ooijer, Wilfred Bouma en Johann Vogel houden de onderlinge afstanden kloppend en nergens op de eigen helft valt een gat. PSV staat niet als een huis, maar als een kasteel.

Vitesse-PSV (0-2) werd niet beslist door de rode kaart die Vitesseverdediger Michael Dingsdag na een uur kreeg, noch door de pauze van een kwartier die scheidsrechter Ruud Bossen vervolgens afkondigde vanwege idiote spreekkoren. Het grimmige duel kreeg zijn kentering al voor de rust, door gedwongen wissels aan beide kanten.

Bij Vitesse moest verdediger Van den Berg na een halfuur geblesseerd naar de kleedkamer, zes minuten later gevolgd door Jan Vennegoor of Hesselink. De consequentie was dat Vitessetrainer Edward Sturing zijn hele elftal moest omgooien. Middenvelder Abubakari Yakubu ging een linie naar achteren, Richard Knopper transformeerde van aanvallende tot controlerende middenvelder, spits Matthew Amoah zakte ook terug en zijn positie werd ingenomen door Igor Gluscevic. Vitesse ruilde daarmee in de voorste linie een snelle speler in voor een uiterst statische en verloor daarmee ook het initiatief. Gluscevic beweegt in de bal in plaats van diep te gaan. De sterk spelende Theo Janssen kon zijn lange passes niet meer kwijt en alle goede bedoelingen strandden vanaf dat moment op de krachtige weerstand van PSV-verdediger Alex, de indrukwekkende stoïcijn uit Brazilië.

De omzettingen hadden ook tot gevolg dat de invaller aan PSV-zijde – Gerald Sibon – een koppel ging vormen met Yakubu, die meer dan een kop kleiner is dan de Eindhovense spits. PSV, dat zonder de geschorste Mark van Bommel niet aan combinatievoetbal toekwam en toch al veelvuldig de hoge bal hanteerde, kreeg met Sibon ineens een rustbrengend aanspeelpunt. De aanvaller won liefst elf kopduels en werd veertig keer in het spel betrokken, terwijl zijn voorganger Vennegoor of Hesselink in de hem gegunde speeltijd slechts acht keer in balbezit kwam. Sibon liet zijn middenvelders aansluiten, PSV ontworstelde zich aan de Arnhemse druk en pakte steeds meer de controle. Helemaal nadat Sibon zijn ploeg na 56 minuten met een vrije trap op voorsprong zette. De manier waarop PSV daarna het tumult van de tweede helft en de agressie van Vitesse omzeilde, was veelzeggend voor de wijze waarop de ongeslagen koploper zich in de Holland Casino Eredivisie presenteert. Zonder al te veel glans, maar koelbloedig als een kampioen.

‘Een stomme rode kaart’

Michael Dingsdag raakte na een uur spelen tijdens Vitesse-PSV geïrriteerd na een stevig duel met Gerald Sibon. Een minuut later haalde de Vitesse-verdediger zijn gram door zijn opponent een ouderwetse oorvijg te verkopen. Het dommige van alles was: hij deed het pal voor de neus van vierde official Reinold Wiedemeijer. Die attendeerde scheidsrechter Bossen op het voorval, waarop Dingsdag rood kreeg. Trainer Edward Sturing: ‘Ik deed na die rode kaart opgefokt, maar dat was ook nodig. Ik ben niet verantwoordelijk voor wat er op de tribunes gebeurt, ik probeerde mijn ploeg nog een keer op te zwepen. PSV speelt woensdag tegen Arsenal, we wisten dat we scherp moesten spelen als we een kans wilden maken. Dat hebben we gedaan, maar nadat Dingsdag die stomme rode kaart kreeg was het gebeurd.’ PSV-coach Guus Hiddink: ‘We waren voorbereid op een hete middag. De ploeg heeft Vitesse goed geantwoord door zelf ook strijd te leveren. We hebben weinig tot niets weggegeven en de tweede helft redelijk gedomineerd. Persoonlijk zag ik geen aanleiding de wedstrijd te staken. We moeten in Nederland oppassen niet te overgevoelig op alles te reageren. Een spreekkoor is een karikatuur, laat het dan ook een karikatuur worden.’

Bron: VI 24-11-2004

RKC-Vitesse pikant duel voor Theo Bos

RKC-Vitesse is voor Theo Bos een pikant duel. De trainer van Jong Vitesse loopt dit seizoen immers stage bij Erwin Koeman, de hoofdcoach van RKC. Die stage is onderdeel van zijn opleiding tot trainer/coach betaald voetbal. Naast trainer en cursist is Theo Bos normaalgesproken ook spion voor Vitesse-caoch Edward Sturing. Hij maakt analyses van de tegenstander, zodat Sturing weet wat hem te wachten staat.

Die functie laat Bos deze week achterwege. “Ik beschouw dat als een gentlements agreement. Ik kan het niet maken om informatie door te spelen, dat heb ik Erwin Koeman ook verteld. Hij kan mij niet donderdagavond even bellen over de opstelling van Vitesse, zo werkt het niet.”

Andersom, zo meent Bos, werkt het ook niet. “Vitesse is natuurlijk mijn werkgever, maar ik heb Erwin ook verteld dat ik Vitesse niet wijzer zal maken dan ze al zijn. Al doet Erwin daar niet zo moeilijk over, veel geheimen heeft hij toch niet.”

Bos verdween in de zomer van dit jaar uit de technische staf van Edward Sturing, die voor Jan van Deinsen koos. Op de achtergrond blijft de Arnhemmer wel actief voor de hoofdcoach. “Als Edward of Jan niet kunnen omdat de wedstrijd bijvoorbeeld tegelijk is met Vitesse, maak ik de analyses van een tegenstander. In dit geval heeft volgens mij Jan van Deinsen de wedstrijd AZ-RKC bezocht”, aldus trainer Bos.

Bron: De Gelderlander 24-11-2004

Tweede gesprek Rankovic nodig

Manager voetbalzaken Jan Streuer van Vitesse en hoofdtrainer Edward Sturing voeren deze week nogmaals een gesprek met Aleksandar Rankovic, die gisteren per direct uit de selectie werd gezet. Rankovic haalde zich zondagmiddag voor het duel tegen PSV (0-2) de woede van trainer Edward Sturing op de hals door weg te lopen toen hij hoorde dat hij zijn basisplaats was kwijtgeraakt.

Streuer wilde gisteren niet nader ingaan op het aanstaande gesprek met de speler en de reden daartoe. “Hij heeft toegegeven dat hij fout zit, maar er volgt nog een tweede gesprek met de trainer erbij”, aldus Streuer gistermiddag. Onduidelijk is nog hoe lang de straf van Rankovic duurt. Sturing zette vorig seizoen Mamadou Zongo buiten de selectie na de weigering om vlak voor tijd in te vallen. Die straf werd pas na enkele weken opgeheven.

De schorsing van Rankovic komt Vitesse heel slecht uit. Door de blessure van Peter van den Berg (weken uit de roulatie) en de schorsing van Michael Dingsdag (drie duels) kampt Sturing met grote personele problemen. Maandagavond raakten ook Eldridge Rojer (buikspier/lies) en Tim de Meersman (enkel) geblesseerd bij Jong Vitesse.

Streuer: “Het komt inderdaad heel slecht uit, we kunnen hem nu heel goed gebruiken, maar daar kunnen we geen rekening mee houden. Dat zou een slecht signaal zijn naar de andere spelers toe.” Streuer wilde niet ingaan op de hoogte van de boete, maar erkende wel dat die conform de cao voor profs niet veel hoger dan 200 euro kan zijn.

De manager sprak gisterochtend ook met Michael Dingsdag over diens onprofessionele gedrag (rode kaart gevolgd door drie duels schorsing) tegen PSV. “Hij weet dat hij fout is geweest. Het was stom en onprofessioneel. Hij heeft er net een aardige serie opzitten, nu mist hij weer drie wedstrijden”, aldus Streuer, die de straf voor Dingsdag (drie duels en één voorwaardelijk) direct accepteerde. “Daar mogen we nog blij mee zijn.” Streuer wilde ook niet ingaan op de hoogte van Dingsdag’s boete wegens ongedisciplineerd gedrag. “We geven wel vaker boetes en gaan daar nooit op in, dat is een interne kwestie.”

Bron: De Gelderlander 24-11-2004

‘PSV-mietje’ heeft me diep geraakt
Column Chris van Nijnatten

Met iedereen durf ik de weddenschap aan dat er ook in deze week geen enkele Champions League-wedstrijd zal worden onderbroken vanwege kwetsende spreekkoren. De scheidsrechters kijken wel uit. Ze staan bij de start van elke wedstrijd geconcentreerd te kijken naar een functionaris van het Zwitserse bureau TEAM, die aan de zijlijn ter hoogte van de middenlijn aangeeft wanneer er kan worden begonnen. Pas dan fluit de arbiter voor het eerst. De Champions League begint in elk stadion exact op tijd omdat anders de tv-reclameblokken om de wedstrijd heen in het gedrang komen.

lees verder...

Bron: AD 24-11-04

Rankovic voorlopig uit de selectie

Vitesse-speler Aleksandar Rankovic is voorlopig uit de selectie gezet. De Serviër weigerde zondag tegen PSV op de bank plaats te nemen, nadat hij te horen kreeg dat hij niet in de basis zou starten.

Rankovic heeft een boete gekregen en moet tot nader order meetrainen met Jong Vitesse. Volgens Manager Voetbal Jan Streuer hoefde de maatregelen tegen Rankovic niet drastischer te zijn: “Het speelt mee dat die jongen zich in het verleden altijd heel positief heeft opgesteld. We hadden nooit iets op hem aan te merken, maar we hadden nu geen andere keus”, aldus de manager.

Bron:Omroep Gelderland 23-11-2004

Proces Vitesse-provincie gaat door

De rechtszaak tussen Vitesse en de provincie gaat gewoon door. Een aantal partijen in Provinciale Staten hebben tevergeefs geprobeerd het college van Gedeputeerde Staten ertoe te bewegen de zaak met de voetbalclub te schikken. De zaak draait om de vraag of de provincie Vitesse wel of niet een toezegging heeft gedaan om de huur voor stadion Gelredome te verlagen. Niet alleen het dagelijks bestuur van de provincie wil de zaak doorzetten, ook Vitesse wil een uitspraak van de rechter. De Arnhemse club is ervan overtuigd sterk te staan in de zaak.

Bron:Omroep Gelderland 23-11-2004

Dingsdag 3 wedstrijden geschorst

De KNVB heeft Vitesse-verdediger Michael Dingsdag een voorstel gedaan van 4 wedstrijden waarvan 1 voorwaardelijk. Vitesse is inmiddels akkoord gegaan. Hierdoor zal hij de wedstrijden tegen RKC, FC Utrecht, en Ajax missen. Tegen De Graafschap is Michael Dingsdag weer beschikbaar.

23-11-2004

Vitesse in tegenaanval

De aanklager betaald voetbal is een onderzoek gestart naar de beledigende spreekkoren bij Vitesse-PSV. De Arnhemse club ziet de uitkomsten daarvan met vertrouwen tegemoet, omdat de club van mening is er alles aan gedaan te hebben om de spreekkoren te voorkomen. „Wij zullen onder geen beding een straf accepteren”, aldus directeur Paul van der Kraan. „Ook omdat er grote onduidelijkheid is over wat nu wel en niet getolereerd wordt in de stadions.” Om die reden heeft Van der Kraan gisteren contact gelegd met de KNVB en verzocht om een lijst van kreten, die volgens de nieuwe richtlijnen van de scheidsrechters niet acceptabel zijn. „De ene scheidsrechter interpreteert het zus, de ander zo. Wedstrijden kunnen niet aan de lopende band worden gestaakt. We moeten wel oppassen dat we de competitie bespeelbaar houden.”

Overigens zal ook het gedrag van Vitesse-trainer Edward Sturing onder de loep worden genomen door de aanklager betaald voetbal van de KNVB. Voor het oog van de tv-camera’s reageerde Sturing vloekend en tierend op de rode kaart voor verdediger Michael Dingsdag. Ook naar de vuistslag van Dingsdag is een onderzoek ingesteld. De verdediger kan een zware schorsing tegemoet zien. Sturing trok gisteren het boetekleed aan over zijn uitbarsting. ,,Dat was niet goed. Het was veel te emotioneel. Zo mag je als trainer niet reageren. Ik overweeg mezelf een boete op te leggen.” De enkelblessure die Vitesse-verdediger Peter van den Berg tegen PSV heeft opgelopen, zal hem zeker vier weken aan de kant houden.

Bron: De Telegraaf 23-11-2004

Sturing: Dom, dom, ik heb spijt
Kraan probeert daders spreekkoren te achterhalen

,,Dom, dom, ik heb spijt van mijn veel te heftige reactie.” Edward Sturing trok gisteren nadrukkelijk het boetekleed aan. De trainer van Vitesse reageerde zondag in het Gelredome in woord en gebaar al zijn frustraties op vierde official Wiedemeijer af toen verdediger Michael Dingsdag na een vuistslag richting PSV’er Gerald Sibon met rood van het veld moest.

,,Ik heb inmiddels met objectieve ogen de beelden terug gezien en kan niet anders dan toegeven dat ik fout ben geweest. Heel erg fout”, zei Sturing gisteren schuldbewust. ,,Niets menselijks is mij vreemd, maar dit ging te ver. Als coach hoop ik hiervan te leren. Als je op de bank zit, ben je heel betrokken met wat op het veld gebeurt, maar mijn reactie valt niet goed te praten.”

Sturing heeft er alle begrip voor dat de openbare aanklager van de KNVB een vooronderzoek start naar zijn gedrag. ,,En ik zal alle eventuele consequenties dragen”, aldus de coach. ,,Misschien leg ik mezelf ook nog wel een boete op. Als trainer heb je naar spelers en publiek toe ook een voorbeeldfunctie en die heb ik niet goed uitgevoerd.”

De openbare aanklager start niet alleen een vooronderzoek naar het wangedrag van Sturing, óók naar het tijdelijk stilleggen van Vitesse-PSV na spreekkoren aan het adres van scheidsrechter Ruud Bossen. In Arnhem hield de clubleiding er al rekening mee dat de KNVB onderzoekt of sancties tegen de club moeten worden genomen.

Algemeen directeur Paul van der Kraan: ,,De spreekkoren van de supporters zijn niet goed te praten. Maar Bossen greep wel erg snel in. Ik ben blij dat onze aanhang goed reageerde op de oproep van aanvoerder Richard Knopper. Nadat hij het publiek had toegesproken bleef het stil nadat de wedstrijd weer werd hervat.”

Vitesse zal aan de hand van video-beelden proberen de aanstichters van de spreekkoren richting scheidsrechter Bossen te achterhalen. ,,En die krijgen een stadionverbod”, zegt hij. ,,Maar het zal niet meevallen de daders te achterhalen. Het is allemaal niet zo simpel als het misschien wel lijkt. Maar we doen ons best, want ook wij zijn in Arnhem niet gediend van spreekkoren die niet door de beugel kunnen.”

Van der Kraan vraagt zich daarbij wel af wie nou uiteindelijk het besluit moet nemen om een wedstrijd tijdelijk stil te leggen. ,,Bij de derby tegen NEC werd ook van alles geroepen. Ik heb daar nog over gebeld met Zeist. Ik kreeg als antwoord dat wij van het veld hadden moeten stappen als het in onze ogen allemaal te ver ging. Maar ook dan start de openbare aanklager van de KNVB een vooronderzoek. De situatie nu is onduidelijk. Wij pleiten voor een eenduidige aanpak.”

Bron: AD 23-11-2004

Vitesse wil uitleg van de KNVB na staking

Vitesse is niet van plan een straf te accepteren voor het staken van de wedstrijd tegen PSV, gistermiddag in stadion Gelredome. Directeur Paul van der Kraan wil uitleg van de KNVB. Volgens Van der Kraan weten de clubs niet meer waar ze aan toe zijn.

Arbiter Ruud Bossen voelde zich gistermiddag na ruim 67 minuten dusdanig beledigd dat hij de wedstrijd, die in 0-2 eindigde, stillegde. Bossen twijfelde na afloop geen moment over zijn beslissing. “Je moet mij niet vragen waar anderen hun grenzen trekken. We hebben in Nederland nu eenmaal afgesproken welke bewoordingen we wel en niet pikken. Als iemand er last van heeft, moeten we ingrijpen”, aldus Bossen, die in de 68ste minuut (de klok werd stilgezet op 67.31) het duel beëindigde. Amper vier minuten eerder had hij Michael Dingsdag uit het veld gestuurd op advies van de vierde official.

Een deel van de Arnhemse aanhang reageerde furieus en schold de scheidsrechter uit: ‘Bossen is een hoerenjong’, waarna de stadionspeaker verzocht daarmee te stoppen. De reactie was negatief (‘Bossen is de hoer van PSV’) waarna de arbiter een pauze inlaste. “Ik moest affluiten”, vond Bossen, die naderhand van camera naar camera werd gesleept: “iedereen heeft gehoord wat er werd geroepen en dat wel een minuut of vijf, zes lang.”

Bossen wilde in de afkoelingsperiode de aanvoerders Phillip Cocu (PSV) en Richard Knopper (Vitesse) niet te woord staan. “Dat is niet de procedure, ik heb overleg met de veiligheidscoödinatoren, de politie en eventueel de burgemeester. Ik heb wel gehoord dat Richard Knopper het publiek heeft toegesproken, dat is alleen maar goed.”

Knopper sprak de boosdoeners op de Zuidtribune vermanend toe. ‘Probeer ons te helpen en hou hier gewoon mee op’, riep de aanvoerder, waarna de fans zich de rest van de wedstrijd gedeisd hielden. De KNVB zal vandaag vooronderzoek verrichten naar het gestaakte duel en vervolgens met een schikkingsvoorstel komen. Mogelijk krijgt de club een boete, maar het kan erger. ADO Den Haag is in beroep gegaan tegen een zwaardere straf; een wedstrijd zonder publiek. Die zaak speelt nog.

Directeur Paul van der Kraan van Vitesse liet gisteravond weten dat de club geen enkele straf accepteert. “Welke eis of welke strafmaat dan ook, wij gaan bij voorbaat niet akkoord. Vitesse heeft alles gedaan wat in ons vermogen ligt. Op basis daarvan verwacht ik te worden vrijgesproken.”

Van der Kraan twijfelde gisteren aan de noodzaak van het staken. “Vooropgesteld dat ik deze spreekkoren absoluut afkeur, vraag ik mij wel af waar de grenzen liggen. Iedereen interpreteert dat anders. De spreekkoren duurden in mijn ogen niet erg lang. Toen onze speaker ingreep, had ik zelf nog niet eens verstaan wat er werd geroepen.”

Van der Kraan vergelijkt het duel met de derby Vitesse-NEC van 7 november toen Vitessenaar Theo Janssen door de Nijmeegse aanhang langdurig beledigend werd toegezongen. Zonder dat er iets aan werd gedaan. “Het lijkt er nu op dat ze aan een speler vragen of hij er tegen kan en als het een scheidsrechter betreft, wordt er in elk geval gestaakt.”

“We moeten oppassen dat we niet in onze eigen valkuil trappen. Als we dit consequent doortrekken, ben ik benieuwd hoeveel wedstrijden er nog worden uitgespeeld”, aldus Van der Kraan, die zo snel mogelijk contact zal opnemen met de KNVB. “De richtlijnen zijn klip en klaar, het draaihoek is helder, daar hebben we ons ook aan gehouden. Maar ik heb niet het gevoel dat het hier een goede ontwikkeling betreft, daar moeten we met de KNVB maar eens snel over praten.”

Volgens arbiter Bossen is dat niet direct noodzakelijk: “Al moet dit niet te vaak gebeuren. Dit maakt het er niet leuker op. Of dit de goede manier is om de spreekkoren uit te bannen, moet over een jaar of twee, drie blijken. Als het dan nog steeds zo is, weten we dat we met een kansloze missie bezig zijn.”

Bron: De Gelderlander 23-11-2004

‘Eén keer schelden is oké’

Scheidsrechter Bossen legde het duel tussen Vitesse en PSV stil toen hij werd uitgescholden voor de hoer van PSV. Andere arbiters stoppen als de beledigingen betrekking hebben op ziekten of racisme. Waar ligt de grens?

Henk ten Cate, assistent-trainer bij Barcelona:

“‘De boer van PSV’ vind ik eigenlijk iets ludieks. Maar dat is iets persoonlijks. Het is hetzelfde als ‘hi-ha-hondelul’ van vroeger, toen ik zelf nog voetbalde. Ik kan me niet herinneren dat om die uitspraak een wedstrijd is gestaakt. In Spanje is het helemaal ondenkbaar dat vanwege spreekkoren een duel wordt stilgelegd. Afgelopen zaterdag bij Barca-Real heb ik niets gehoord, al moet ik wel zeggen dat ik me helemaal op die belangrijke wedstrijd heb gericht. In Spanje is nog wel steeds het debat bezig over het racisme rondom de interland tegen Engeland. De minister van Sport heeft ook door druk vanuit het Engelse parlement daarvoor zijn excuses moeten aanbieden. En dat vanwege het gedrag van een groepje mensen. Er is daar maar één remedie tegen: staken en de club van de kwaadwillende supporters met een 3-0 nederlaag straffen. Misschien dat het dan doordringt. Het is moeilijk te bepalen waar de grens ligt. Iemand kwetsen vanwege zijn geaardheid, zijn geloof en huidskleur kan gewoon niet. Zo vond ik het raar dat N’Kufo door de KNVB werd berispt, omdat hij kwaad was over racistische spreekkoren. Het is de omgekeerde wereld.”

Paul van der Kraan, algemeen directeur Vitesse:

“Er moet snel duidelijkheid komen over wat wel te tolereren valt en wat niet. Prima dat nu een commissie aan de gang is om richtlijnen op te stellen, maar hoe lang gaat het duren voordat die er zijn. Bij de eerstkomende vergadering betaald voetbal, op 6 december, staat dit onderwerp helaas nog niet op de agenda. Maar die duidelijkheid moet er wel snel komen. Zo’n beetje 30 jaar geleden werd er al ‘hi-ha-bondenlul’ geroepen. Mag dat nou wel of niet?”

Rob Westerhof, voorzitter van PSV:

“Scheidsrechter Bossen heeft zondag geheel volgens de richtlijnen gehandeld. Ik kan prima leven met zijn beslissing in Arnhem. De grens ligt bij expliciet beledigend taalgebruik. Dan ligt de term ‘hoer’ nóg gevoeliger als het om de vriendin van Van der Vaart gaat dan om een mannelijke scheidsrechter. Ik weet dat onze coach Guus Hiddink vindt dat we niet té kleinzerig moeten zijn, daar hebben we maandagochtend ook samen over gesproken. Guus en de spelers zijn zó gefocust tijdens de wedstrijden, die willen gewoon voetballen en horen niet alles. Er moet opgetreden worden tegen de verruwing van het taalgebruik, die ik trouwens in héél de maatschappij zie. Ook op televisie. Het valt me op en tegen dat supporters zo weinig inventief zijn. Kijk, schelden op de scheidsrechter is van alle tijden. Doe het inventief en omzeil de wet. Zing dat hij de broer van PSV is. In de jaren 60 mocht men volgens de wet niet zingen ‘Johnson moordenaar’. De Amerikaanse president was een bevriend staatshoofd. Dus zong men: ‘Johnson molenaar’. Daar kon de overheid niet tegen optreden. Ander woord, hetzelfde effect.”

Teunis Bont, voorlichter Bond tegen het vloeken:

“De grens ligt bij beledigen in het algemeen. De scheidsrechter had gelijk dat hij die spreekkoren niet pikte. Ik ben het niet eens met mensen die zeggen dat je je doof moet houden voor bepaalde beledigingen. Als je dat gaat tolereren, dan gaat de grens van het ontoelaatbare verschuiven. En dat mag niet gebeuren. De Bond tegen het vloeken gaat in de Hoekse Waard met 11 amateurvoetbalclubs een actie beginnen. Eerder namen 35 ploegen contact met ons op om kosteloos een bord tegen vloeken te plaatsen. De bond heeft wel eens nagedacht om de profclubs ook daarvoor te benaderen. De recente gebeurtenissen kunnen een aanleiding zijn om actie te ondernemen. Maar we moeten niets overhaasten. Het is in ieder geval goed dat de KNVB tegen spreekkoren in stadions optreedt.”

Dick Jol, scheidsrechter:

“We hebben 14 dagen geleden uitgebreid gesproken over het onderwerp spreekkoren en toen vastgesteld dat de scheidsrechter bepaalt wat hij wel of niet toelaatbaar vindt. Hij moet goed kunnen functioneren en als hij dat niet kan, mag hij het duel stilleggen. Dat is een heel persoonlijke keuze die mede wordt bepaald door de vorm waarin een scheidsrechter steekt. Zit hij lekker in z’n vel of niet? Wij hebben ook slechte dagen, hoor. De ene keer laat je een bepaald scheldwoord wel over je kant gaan, de andere keer niet. Zoiets kun je niet vastleggen in richtlijnen. Heb je net 500 woorden opgeschreven die ze niet mogen roepen, vinden ze een nieuw scheldwoord. Haal de verantwoordelijkheid weg bij de scheidsrechter – die heeft al zoveel aan zijn hoofd. Wie wel? Dat maakt me niet uit”

Mohammed Allach, speler van VVV:

“De grenzen zijn pas geleden bepaald. Als een scheidsrechter herhaaldelijk wordt beledigd door het publiek moet hij de wedstrijd staken. Daarom heeft Bossen een goede beslissing genomen. Kijk, één keer schelden is oké, maar als het lang aanhoudt, als de spreekkoren structureel zijn moet je niet twijfelen en affluiten. Het is nu aan het publiek om met iets orginelers op de proppen te komen. Laat ze maar creatief zijn. ‘Bossen is de clown van PSV’ zou in mijn ogen geen probleem zijn.”

Bron: AD 23-11-2004

Het is veel kwetsender excuses te zoeken in plaats van te maken

De KNVB heeft de jacht op spreekkoren geopend, maar de uitvoering staat ter discussie, zo blijkt in de nasleep van de wedstrijd Vitesse-PSV die een kwartier werd onderbroken door scheidsrechter Bossen. Scheidsrechter Ruud Bossen leefde zondagmiddag de regels van de KNVB na toen hij de wedstrijd Vitesse-PSV tijdelijk onderbrak. Hij voelde zich gekwetst door het massaal gezongen ‘Bossen is de hoer van PSV’.

De trainers Edward Sturing van Vitesse en Guus Hiddink van PSV en de aanvoerders Richard Knopper (Vitesse) en Phillip Cocu (PSV en ex-Vitesse) vonden het overdreven, de KNVB niet. ‘Het is kwetsend en maatschappelijk onaanvaardbaar’, laat een woordvoerder weten. Er zitten een paar haken en ogen aan de discussie, die oplaaide na de wedstrijd ADO Den Haag-Ajax, waar de vriendin van Ajacied Rafael van der Vaart voor ‘hoer van Amsterdam’ werd uitgemaakt.

Sindsdien zijn spreekkoren ‘hot’ en is er een zogenaamd maatschappelijk inzicht dat de stadions van vuile taal moeten worden bevrijd. Beledigen, kwetsen en discriminerend mag niet en moet binnen een paar jaar niet meer te horen zijn in de stadions. De hoofdrol ligt momenteel bij de scheidsrechter die een eigen inbreng heeft. Zo is het niet ondenkbaar dat Dick Jol of Roelof Luinge de wedstrijd Vitesse-PSV niet hadden afgefloten onder het mom van ‘er wordt wel vaker wat geroepen’ of ‘zo erg is het niet’.

Volgens de KNVB is dat ‘inderdaad mogelijk maar niet waarschijnlijk’. Zoals het ook waarschijnlijk is dat Dick Jol gekwetst is als het publiek massaal zingt ‘Jol kent de uitslag al’. Jol was ooit verwikkeld in een gokaffaire bij een lokale groenteboer. Hij werd vrijgesproken, maar die zaak heeft hem veel pijn gedaan, waardoor hij zich eerder gekwetst zal voelen.

Zo wordt de ene mens ook sneller geraakt door scheldwoorden met ernstige ziekte of een godsdienstige inslag. Een ander arbitrair punt is dat de spreekkoren zondag in Gelredome minstens net kwetsend waren als die van twee weken eerder in hetzelfde stadion. De aanhang van NEC joelde massaal en veel langduriger ‘Theo Janssen, je moeder is een hoer’. ‘Bossen is de hoer van PSV’ kun je nog als ludiek beschouwen, de spreekkoren over de moeder van Janssen niet. De KNVB wil die discussie uiteraard niet aan. ‘Supporters zijn creatief’, weet de woordvoerder, ‘je moet niet proberen iemand te vangen op woorden’.

Dat Janssen zijn schouders ophaalt over spreekkoren, doet ook niet ter zake. Wat wel ter zake doet is dat de vierde official en de scheidsrechter er geen woord over hebben gerapporteerd aan de KNVB. In dat licht bekeken is de bijeenkomst van de scheidsrechters vorige week maandag pikant. Daarin werd het landelijke corps nog eens nadrukkelijk gewezen op de anderhalf A4tje met de ‘Richtlijn bestrijding verbaal geweld’. Volgens de KNVB was er geen sprake van aanscherping van de richtlijnen, maar wel van extra aandacht. ‘De neuzen staan dezelfde kant op’, luidt de verklaring. Niet ondenkbaar is dat Bossen zondagmiddag wat sneller die richtlijnen uitvoerde. ‘De mensen weten precies wat wel en niet kan. Als we dit willen uitbannen, en iedereen was het daar sinds de spreekkoren over Sylvie Meis over eens, moet de procedure worden uitgevoerd’, zegt de KNVB-woordvoerder helder.

Vitesse-PSV zal niet de laatste gestaakte wedstrijd zijn wegens beledigende spreekkoren, maar misschien wel een waar lering uit moet worden getrokken. Discussies over regels en interpretaties zijn noodzakelijk, maar niet zaligmakend. Voor ‘slachtoffers’ als scheidsrechter Bossen of de voetballers Janssen en Van der Vaart is het misschien wel veel kwetsender dat iedereen allerlei excuses gaat zoeken in plaats van ze gewoon te maken.

Bron: De Gelderlander 23-11-2004

Manager Stipic kwaad op Vitesse

De manager van Aleksandar Rankovic, Gordon Stipic, is zwaar geërgerd over de wijze waarop zijn speler bij Vitesse wordt behandeld. Rankovic wilde in de wedstrijd tegen PSV niet op de bank plaatsenemen toen hij van trainer Edward Sturing te horen kreeg dat hij zou moeten plaatsnemen op de bank.: “Respectloos, Ik wil hierover praten met manager Jan Streuer,”zegt Stipic. “Nooit heeft hij een onvertogen woord laten vallen, toen hij ernaast stond. De laatste weken heeft hij zijn kans gegrepen en nu is hij opeens weer reserve. Zo ga je niet met een prof om, Aleksandar is geen c-junior.”

Bron: Omroep Gelderland 22-11-2004

Blessure Van den Berg valt tegen

De blessure die Peter van den Berg afgelopen zondag tegen PSV opliep houdt de verdediger de komende vier weken aan de kant. De schade: een flinke kneuzing van de middenvoet en verrekte enkelbanden. De verdediger raakte al na een kwartier geblesseerd nadat hij verkeerd terecht kwam. Van den Berg hield het nog tot de 30e minuut vol, maar moest zich toen laten vervangen. Onderzoek in het ziekenhuis heeft uitgewezen dat de speler de middenvoet flink gekneusd heeft en de binnenste enkelbanden zijn verrekt. Hierdoor is Van den Berg ongeveer vier weken uit de roualtie.

Voor het duel met RKC Waalwijk (vrijdag 26 november) mist Edward Sturing naast Van den Berg naar alle waarschijnlijkheid ook Michael Dingsdag, die tegen PSV de rode kaart kreeg.

Bron: Vitesse.nl 22 November 2004

Corriej en Mulder naar derde plaats Vitesse Pool

Een dozijn van de 184 pooldeelnemers aan de wedstrijd tegen PSV heeft de teleurstellende 0-2 nederlaag goed geraden. Daaronder bevinden zich Corriej en Mulder, die met hun resultaat een topdrie notering afdwingen in de Vitesse Pool. Deze positie delen zij met thamars.

Winpagina stijgt een treetje op de virtuele ladder. Hij bezet nu de tweede plaats. Meneerbolle blijft soeverein aan de leiding. Dankzij zijn driepunter breidt hij zijn voorsprong in het tot 275 deelnemers gegroeide klassement uit tot vijf punten.

De Klapper van de Week maakt deze keer theyellowblack die een sprong maakt van de 155ste naar de 109 plaats. De tweede periode wordt nog altijd aangevoerd door Qua Patet Orbis. De volgende wedstrijd die meetelt is RKC-Vitesse op 26 november.

Voor de Vitesse Pool: Klik Hier

22-11-2004

Aanklager start onderzoek tegen zowel Vitesse als Sturing

De aanklager betaald voetbal is een vooronderzoek gestart naar het zondag tijdelijk gestaakte duel van Vitesse met PSV. De wedstrijd werd door arbiter Bossen een kwartier stilgelegd vanwege kwetsende spreekkoren. De aanklager wil voor 6 december van Vitesse weten welke maatregelen de club voor, tijdens en na de wedstrijd heeft genomen om spreekkoren te voorkomen. Daarnaast wil hij weten of Vitesse de supporters heeft bestraft die zich aan de spreekkoren schuldig hebben gemaakt. De aanklager stelt ook een onderzoek in naar het gedrag van Vitesse-trainer Sturing na de rode kaart voor Michael Dingsdag.

Bron: Nos TT 22 November 2004

Hertha BSC komt voor niets naar Gelredome

Er zat een delegatie van Hertha BSC voor hem op de tribune in Gelredome, maar Aleksandar Rankovic haalde niet eens het wedstrijdformulier. De Serviër weigerde op de bank te zitten tijdens het duel met PSV (0 – 2), uit onvrede over zijn rol als reservespeler. Keurig gehuld in het clubkostuum nam Rankovic gistermiddag plaats op de tribune. “Ik ben ziek”, zo verklaarde hij zijn opvallende afwezigheid in de selectie van Vitesse.

Voor de topper tegen PSV moest Rankovic zijn plaats in het elftal afstaan aan Stijn Vreven. De rechtsachter uit België had de laatste drie partijen van Vitesse gemist vanwege een blessure aan de hamstring. Rankovic had Vreven in die duels uitstekend vervangen. Gisteren was Vreven echter weer inzetbaar.

“Rankovic is naar huis gegaan”, zei Vitesse-trainer Edward Sturing na de wedstrijd, op de vraag waarom de voetballer had ontbroken. Waarom Rankovic niet op de bank zat? “Dat wilde hij niet.” Sturing kondigde aan dat hij op korte termijn, waarschijnlijk al vandaag, over het voorval met de speler zal gaan praten. “Dat hij teleurgesteld is, dat kan”, aldus Sturing. “Maar je kunt jezelf niet belangrijker maken dan het team. Daar gaan we eens rustig over praten.”

Voor Rankovic kwam het gisteren uiterst ongelegen dat hij weer uit de basiself van Sturing was verdwenen. Net als veertien dagen gelden, in de thuiswedstrijd tegen NEC (1-0), was een delegatie van Hertha BSC naar Gelredome afgereisd om hem te bekijken. De Duitse club wil zich in de winterstop versterken met een controlerende middenvelder.

Bron: De Gelderlander 22 November 2004

Vitesse wil uitleg van de KNVB na staking

Vitesse is niet van plan een straf te accepteren voor het staken van de wedstrijd tegen PSV, gistermiddag in stadion Gelredome. Directeur Paul van der Kraan wil uitleg van de KNVB. Volgens Van der Kraan weten de clubs niet meer waar ze aan toe zijn.

Arbiter Ruud Bossen voelde zich gistermiddag na ruim 67 minuten dusdanig beledigd dat hij de wedstrijd, die in 0-2 eindigde, stillegde. Bossen twijfelde na afloop geen moment over zijn beslissing. “Je moet mij niet vragen waar anderen hun grenzen trekken. We hebben in Nederland nu eenmaal afgesproken welke bewoordingen we wel en niet pikken. Als iemand er last van heeft, moeten we ingrijpen”, aldus Bossen, die in de 68ste minuut (de klok werd stilgezet op 67.31) het duel beëindigde. Amper vier minuten eerder had hij Michael Dingsdag uit het veld gestuurd op advies van de vierde official.

Een deel van de Arnhemse aanhang reageerde furieus en schold de scheidsrechter uit: ‘Bossen is een hoerenjong’, waarna de stadionspeaker verzocht daarmee te stoppen. De reactie was negatief (‘Bossen is de hoer van PSV’) waarna de arbiter een pauze inlaste. “Ik moest affluiten”, vond Bossen, die naderhand van camera naar camera werd gesleept: “iedereen heeft gehoord wat er werd geroepen en dat wel een minuut of vijf, zes lang.”

Bossen wilde in de afkoelingsperiode de aanvoerders Phillip Cocu (PSV) en Richard Knopper (Vitesse) niet te woord staan. “Dat is niet de procedure, ik heb overleg met de veiligheidscoödinatoren, de politie en eventueel de burgemeester. Ik heb wel gehoord dat Richard Knopper het publiek heeft toegesproken, dat is alleen maar goed.”

Knopper sprak de boosdoeners op de Zuidtribune vermanend toe. ‘Probeer ons te helpen en hou hier gewoon mee op’, riep de aanvoerder, waarna de fans zich de rest van de wedstrijd gedeisd hielden.

De KNVB zal vandaag vooronderzoek verrichten naar het gestaakte duel en vervolgens met een schikkingsvoorstel komen. Mogelijk krijgt de club een boete, maar het kan erger. ADO Den Haag is in beroep gegaan tegen een zwaardere straf; een wedstrijd zonder publiek. Die zaak speelt nog.

Directeur Paul van der Kraan van Vitesse liet gisteravond weten dat de club geen enkele straf accepteert. “Welke eis of welke strafmaat dan ook, wij gaan bij voorbaat niet akkoord. Vitesse heeft alles gedaan wat in ons vermogen ligt. Op basis daarvan verwacht ik te worden vrijgesproken.”

Van der Kraan twijfelde gisteren aan de noodzaak van het staken. “Vooropgesteld dat ik deze spreekkoren absoluut afkeur, vraag ik mij wel af waar de grenzen liggen. Iedereen interpreteert dat anders. De spreekkoren duurden in mijn ogen niet erg lang. Toen onze speaker ingreep, had ik zelf nog niet eens verstaan wat er werd geroepen.”

Van der Kraan vergelijkt het duel met de derby Vitesse-NEC van 7 november toen Vitessenaar Theo Janssen door de Nijmeegse aanhang langdurig beledigend werd toegezongen. Zonder dat er iets aan werd gedaan. “Het lijkt er nu op dat ze aan een speler vragen of hij er tegen kan en als het een scheidsrechter betreft, wordt er in elk geval gestaakt.”

“We moeten oppassen dat we niet in onze eigen valkuil trappen. Als we dit consequent doortrekken, ben ik benieuwd hoeveel wedstrijden er nog worden uitgespeeld”, aldus Van der Kraan, die zo snel mogelijk contact zal opnemen met de KNVB. “De richtlijnen zijn klip en klaar, het draaihoek is helder, daar hebben we ons ook aan gehouden. Maar ik heb niet het gevoel dat het hier een goede ontwikkeling betreft, daar moeten we met de KNVB maar eens snel over praten.”

Volgens arbiter Bossen is dat niet direct noodzakelijk: “Al moet dit niet te vaak gebeuren. Dit maakt het er niet leuker op. Of dit de goede manier is om de spreekkoren uit te bannen, moet over een jaar of twee, drie blijken. Als het dan nog steeds zo is, weten we dat we met een kansloze missie bezig zijn.”

Bron: De Gelderlander 22 November 2004

Dingsdag krijgt rood na wraakactie

Michael Dingsdag wilde zichzelf gistermiddag na afloop van het duel Vitesse – PSV (0 – 2) niet ophangen. “Eerst wil ik de beelden goed zien”, zei de verdediger die met een rode kaart van het veld moest.

Vitessenaar Michael Dingsdag koesterde gistermiddag stille hoop dat de televisiebeelden hem zouden vrijpleiten. Of althans; niet zouden ophangen. Dat mocht niet zo zijn, Dingsdag sloeg in een wraakactie PSV-spits Gerald Sibon in het gezicht, zo bleek. De rode kaart, op aangeven van de vierde official, was dan ook terecht. “Ik voel me natuurlijk wel schuldig”, bekende de linksbenige verdediger na afloop. “Maar ik ga niet zeggen of het een elleboog was of dat ik iemand heb geslagen, ik wil eerst de beelden wel eens zien. Maar als het een elleboog is, was het wel dom.” Dingsdag erkende wel vast dat hij het duel pittiger was aangegaan. “Sibon ging er eerst met gestrekt been in en daar werd niet tegen opgetreden. Ik ben het duel bewust wat harder en scherper aangegaan.”

Hij deed dat nog wel buiten het gezichtsveld van arbiter Ruud Bossen, maar recht in het gezicht van de vierde official Wiedemeijer. Op diens aanwijzing kreeg Dingsdag alsnog rood. “Ik zag wel dat de speler een beweging met zijn arm maakte, maar niet dat hij hem raakte. De vierde official maakte mij erop attent dat het hier ‘het slaan van’ een tegenstander was. Daarop staat maar één straf”, reageerde arbiter Bossen naderhand. De woedende reacties van trainer Edward Sturing en enkele ploeggenoten sloegen de plank gisteren dan ook volledig mis.

Dingsdag: “Maar die vierde offical heeft normaal gesproken al moeite om de trainers in bedwang te houden. Volgens mij heeft het ook te maken met de technische staf van PSV. Hiddink (trainer PSV,red.) springt op en de vierde man laat zich beïnvloeden. Andersom was dit niet gebeurd”, vermoedt Dingsdag, die het toch al niet op had met arbitrage. “In de eerste helft zag hij die penalty ook al niet”, aldus de verdediger, verwijzend naar een overtreding van PSV-spits Jan Vennegoor of Hesselink in zijn eigen strafschopgebied tegenover Igor Gluscevic. “En dan zie ik ook geen vlagsignaal van een grensrechter.”

Bron: De Gelderlander 22 November 2004

Hiddink begrijpt onderbreking niet

PSV-trainer Guus Hiddink heeft weinig begrip voor scheidsrechter Ruud Bossen. De laatste liet gisteren de eredivisiewedstrijd Vitesse-PSV (0-2) een kwartier stilleggen wegens spreekkoren. “We moeten niet overgevoelig zijn”, vindt Hiddink. De topper in Gelredome was een dik uur oud, toen Bossen de partij tijdelijk staakte en de voorgeschreven afkoelingsperiode van vijftien minuten inlaste.

Nadat Bossen Vitesse-speler Michael Dingsdag met een rode kaart van het veld had gestuurd, zong een deel van het Arnhemse publiek ‘Bossen is een hoerenjong’. En na een berispende oproep van de stadionspeaker: ‘Bossen is de hoer van PSV’. Bossen zelf was na afloop helder. “Ik heb geen moment getwijfeld. Het was massaal, het was kwetsend en het duurde wel vijf, zes minuten. Als je dit niet hoort, ben je doof. We hebben met zijn allen duidelijk afgesproken wat we niet pikken. Als we van de spreekkoren afwillen, moet je ingrijpen.”

Het was de vijfde keer dit seizoen dat een wedstrijd in het betaalde voetbal werd onderbroken wegens spreekkoren. ADO Den Haag-PSV haalde zelfs het einde niet. Maar “ik heb geen moment gedacht dat de scheids de wedstrijd zou stilleggen”, zei Hiddink. “Natuurlijk zijn er grenzen, begrijp me niet verkeerd. Als er vals geweld bij komt kijken, dan moet je ingrijpen. Maar we moeten oppassen dat we niet doorslaan in de discussie over normen en waarden. Bossen voelde wat hij voelde. Maar je moet de andere kant ook zien. Er zitten veel mensen bij elkaar in het stadion. Die zijn een middagje uit en vinden het mooi om voor een spreekkoor te zorgen. Dit soort spreekkoren is een karikatuur geworden. In zuidelijke landen gaan ze hier niet zo moeilijk mee om.” Vitesse-trainer Edward Sturing was het daar mee eens. Hiddink stelde tevens dat hij het wel goed vond van Bossen dat de wedstrijd na de afkoelingsperiode wel volledig is uitgespeeld.

Algemeen directeur Paul van der Kraan van Vitesse liet gisteravond weten de spreekkoren te betreuren, maar hekelt de onduidelijkheid. “De vraag is waar de grenzen liggen”, aldus Van der Kraan. “Als dit de richtlijn is, had de wedstrijd tegen NEC gestaakt moeten worden. Toen waren de spreekkoren naar Theo Janssen toe luider en langer, maar werd niet ingegrepen.” Van der Kraan wil snel contact met de KNVB en zegt geen enkele straf te accepteren. “Wij hebben alles gedaan om het te voorkomen.”

Bron: De Gelderlander 22 November 2004

Incidenten ontsieren topwedstrijd

Ook een sterk spelend Vitesse krijgt PSV niet aan het wankelen. Drie dagen voor wedstrijd tegen Arsenal in de Champions League boekte de koploper vrij eenvoudig zijn elfde zege in de competitie: 0-2. In Gelredome repte na de wedstrijd bijna niemand over het fantastische voetbalgevecht, dat zestig minuten had plaatsgehad. De rode kaart van Vitessenaar Michael Dingsdag, de spreekkoren van een deel van het thuispubliek, het tijdelijk staken van de partij door arbiter Ruud Bossen. Dat waren de ingrediënten van de meeste nababbels.

Dat was jammer, want Vitesse-PSV was 66 minuten lang een wedstrijd met een niveau dat nog maar zelden voorkomt in de Nederlandse competitie. Vitesse toonde opnieuw aan waarom het na AZ dit seizoen de grote revelatie is. En het degelijke en volwassen spel van PSV is zelfs uitzonderlijk voor de eredivisie. Niet voor niets heeft de club uit Eindhoven voor het eerst zicht op de tweede ronde van de Champions League.

PSV speelde zeer behoudend, met vier verdedigers, vijf middenvelders en Jan Vennegoor of Hesselink als enige spits. Waarschijnlijk was de koploper met meer aanvallende intenties afgereisd naar Gelredome, maar de bezoekers werden teruggedrukt door het ontketende Vitesse. De Arnhemse ploeg speelt zijn beste partijen altijd tegen grote tegenstanders en dat was ook gisteren het geval.

Met name Theo Janssen voetbalde fabuleus. Hij was niet van de bal te krijgen, veroverde zelfs ballen en de trap in zijn linkerbeen blijft om van te watertanden. De beste kans voor de thuisploeg ontstond na een van zijn vele mooie passes. PSV-doelman Gomes had in de achtste minuut een wereldredding nodig om de kopbal van Peter van den Berg uit zijn doel te tikken.

Veel meer kansen creëerde Vitesse niet. Daarvoor was het de organisatie bij PSV te sterk. De bezoekers loerden op die ene kans die altijd komt in een wedstrijd. En vlak nadat eerst Ji-Sung Park en in de rebound DaMarcus Beasley het aluminium hadden geraakt, viel kort na de rust niet onverwacht de 0-1. Daarbij had Gerald Sibon, ingevallen voor de geblesseerd geraakte Vennegoor of Hesselink, de mazzel dat zijn vrije trap door Knopper van richting werd veranderd.

Vitesse-trainer Edward Sturing hield personele zorgen over aan de topper. Van den Berg viel al vroeg uit met een enkelblessure, waarvan de ernst nog onduidelijk is. Aleksandar Rankovic was zo teleurgesteld over zijn rol als reserve, dat hij weigerde op de bank plaats te nemen. Vandaag moet hij op het matje komen bij Sturing.

Dingsdag kan dan ook aanschuiven, want de verdediger gooide de wedstrijd in het slot met een onbezonnen wraakactie. Bossen had de voorafgaande overtreding van Sibon gemist en constateerde ook niet dat Dingsdag zich bij het eerstvolgende luchtduel revancheerde met een rake klap in het gezicht van de spits. Vierde official Wiedemeijer zag het voor zijn neus gebeuren en na aandringen van PSV-trainer Hiddink en enkele spelers spoedde Bossen zich naar de zijlijn.

Het gevolg: een terechte rode kaart voor Dingsdag, een flink tekeergaande Sturing en spreekkoren vanaf de tribune (‘Bossen hoerenjong’ en ‘Bossen is de hoer van PSV’). Er zijn arbiters die hun schouders ophalen bij dergelijke teksten, maar Bossen vond het te gortig en staakte de wedstrijd.

Tijdens de afkoelingsperiode richtte Vitesse-aanvoerder Richard Knopper zich tot zijn publiek. “Ik begrijp dat jullie teleurgesteld zijn met sommige beslissingen”, riep hij in de microfoon. “Maar probeer ons te helpen en houd hiermee op. Bedankt.” De partij werd vervolgens uitgespeeld zonder verdere incidenten, maar van een echte wedstrijd was geen sprake meer. Vitesse wilde nog wel, maar met een man minder was het klasseverschil te groot. Nadat Beasley in de slotminuten 0-2 had gemaakt, constateerde Hiddink dat zijn elftal opnieuw de juiste mentaliteit had getoond in de dagen voor een grote Europese wedstrijd.

De Arnhemse fans zongen en masse cynisch ‘Bossen, bedankt’. Vitesse was ook flink benadeeld door de arbitrage. Na een halfuur, hield Vennegoor of Hesselink in de zestien Igor Gluscevic vast. Een zuivere strafschop. Het zou de ideale gelegenheid zijn geweest voor de openingstreffer en voor de eerste tegentreffer van PSV in meer dan negenhonderd minuten competitievoetbal.

Bron: De Gelderlander 22 November 2004

Hiddink: Soms moet je doof zijn
PSV-trainer Guus Hiddink vindt stilleggen van wedstrijd discutabel

Merkwaardig genoeg ging de discussie na afloop van Vitesse-PSV (0-2) nauwelijks over de schandalige vuistslag van Michael Dingsdag en nog minder over het stuitende gedrag van Vitesse-coach Edward Sturing. Toen alle kruitdampen in het Gelredome eenmaal waren opgetrokken verschoof het gespreksonderwerp al snel naar scheidsrechter Ruud Bossen.

Zijn besluit het duel na 67 minuten en 31 seconden dik een kwartier stil te leggen kreeg weinig bijval van trainers en spelers uit beide kampen. In de catacomben verkondigde PSV-trainer Guus Hiddink tijdens het oponthoud al meteen voor het oog van de draaiende tv-camera’s dat scheidsrechters soms ook ‘een beetje doof’ moeten zijn. Ook de spelers van beide teams vonden later de reactie van Bossen op de kwetsende spreekkoren aan zijn adres (‘Bossen is de hoer van PSV’) nog al overdreven.

De scheidsrechter hield voet bij stuk. ,,We hebben afgesproken dat we dergelijke teksten van de supporters niet meer accepteren. Ook nadat de speaker de fans had opgeroepen ermee te stoppen gingen de spreekkoren gewoon door”, zei Bossen. Hij werd het mikpunt van de Arnhemse aanhang nadat hij – op advies van vierde man Wiedemeijer – Dingsdag met rood van het veld stuurde na een welgemikte vuistslag richting invaller Sibon.

Vitesse-aanvoerder Richard Knopper: ,,Ik word hier zo moe van. Dit is ook niet leuk voor de voetballers zelf. Een beetje man laat gewoon doorspelen. Doet net of hij niets hoort.” Dezelfde Knopper nam ondanks zijn kritiek op Bossen tijdens het oponthoud wél zijn verantwoordelijkheid. Hij riep vanachter de microfoon de supporters op te stoppen met schelden.

,,Ik ben geen predikant, maar we moeten niet roomser zijn dan de paus”, vond Hiddink later. ,,Prima om op te treden tegen kwetsende spreekkoren, maar we moeten niet in de valkuil stappen dat we overgevoelig worden. Dit mag geen karikatuur worden. Ik heb zelf niets gehoord. Wat is er precies geroepen? ‘De hoer van PSV?’. Een heel oud beroep. In Spanje kijkt niemand van zo’n uitspraak op.”

Hiddink kreeg bijval van zijn collega Edward Sturing, die uiteraard ook niets had gehoord. De Vitesse-trainer voelde zich allerminst aangesproken door het verwijt dat hij na de rode kaart van Dingsdag briesend van woede verhaal ging halen bij de vierde official en dat hij daarmee het publiek flink opstookte. ,,Ik ben niet verantwoordelijk voor wat op de tribunes gebeurt”, reageerde Sturing. Waarna hij – na het zien van de tv-beelden – erkende dat het rood voor Dingsdag terecht was. ,,Ik was boos op de vierde man en Bossen omdat zij daar vóór een overtreding op Dingsdag niet hadden gezien, niet omdat hij rood kreeg”, probeerde Sturing zijn gedrag te verklaren.

Jammer dat al die commotie Vitesse-PSV ontsierde, want het was in het Gelredome een boeiend gevecht tussen de verrassende nummer vijf en de koploper van de eredivisie. PSV kreeg niet de kans aan de vooravond van de belangrijke Champions League-wedstrijd tegen Arsenal freewheelend drie punten te pakken. Het agressieve Vitesse wilde stunten en was zeker in de eerste helft niet de mindere. Had zelfs op voorsprong kunnen komen, maar doelman Gomes tikte een kopbal van de opgerukte Van den Berg knap uit zijn doel.

Na rust domineerde PSV. Invaller Sibon scoorde uit een van richting veranderde vrije trap. Met een man minder stribbelde Vitesse nog flink tegen, maar ook zonder de geschorste Van Bommel gaf PSV gaf geen kansen weg en is het nu al 930 minuten zonder tegendoelpunt. Dat Beasley op aangeven van Sibon in blessuretijd nog 2-0 maakte was verder slechts van belang voor de statistiek.

Bron: AD 22 November 2004

Opinie: Sturing moet zich schamen

Velen maakten gisteren de fout zich nog eens hardop af te vragen of scheidsrechter Bossen de wedstrijd Vitesse-PSV had moeten onderbreken. Hoe onwetend kun je nog zijn? De richtlijnen van de KNVB zijn duidelijk: als spreekkoren gedurende een wedstrijd kwetsend bedoeld, langdurig en massaal zijn, dan moet de scheidsrechter maatregelen nemen. En aan al die voorwaarden werd opzichtig voldaan door de per definitie fantasieloze aanhang van Vitesse.

Wat had de brave Bossen anders moeten doen? Zich doof houden? Maar dat is nu juist wat de politiek in Den Haag en de beleidsbepalers in Zeist niet meer willen. En daar en dus niet in de dug out wordt uiteindelijk toch echt formeel bepaald wat er dient te gebeuren. Wie het met die bepalingen niet eens is, moet niet de arbiter van dienst bekritiseren maar zijn verhaal gaan halen op het Binnenhof en bij de KNVB. Zo simpel ligt dat.

Toegegeven, het blijft wél een koddig gegeven; een groep supporters raakt gefrustreerd, roept langdurig dat de scheidsrechter ‘de hoer van PSV’ is en de wedstrijd komt plat te liggen. De ‘hoer van PSV’, wat is dat? En hoe reëel is het de heer Bossen daarvoor aan te zien? Het kan toch nooit voor enig weldenkend mens aannemelijk zijn, dat Bossen zichzelf écht prostitueert voor PSV. De aantijging is te bizar om serieus te nemen. Maar daar gaat het hier niet meer om. De overtreding is duidelijk en de maatregel al evenzeer, ook bizarre kwetsende spreekkoren moeten bestraft worden, vinden Den Haag en Zeist. Het verdient alleen wel aanbeveling het begrip ‘kwetsen’ wat nader uit te werken. Nu kan iedere scheidsrechter daar zijn eigen normen op loslaten en dat werkt onduidelijkheid in de hand.

Belangrijker voor de korte termijn is het dat de aanklager van de KNVB het gedrag van Edward Sturing vandaag nog eens nader bekijkt. Hier was sprake van een staaltje van kwetsend coachen, of zoiets. Want het kan toch niet anders dan dat de trainer-coach van Vitesse zich vandaag schaamt voor zichzelf, zijn publiek en sommige van zijn spelers? Michael Dingsdag sloeg zijn opponent Gerald Sibon en werd daarvoor volkomen terecht van het veld verwijderd. Maar Sturing vond het nodig daarover op kinderachtige wijze misbaar te maken. Hij verweet de vierde official partijdigheid, trok de beslissing van Bossen in twijfel en foeterde verder dat het een aard had. Alléén zíjn gedrag was er de oorzaak van dat het volk op de tribunes naar nieuwe provocaties zocht.

Sturing had sportief moeten zijn en de rode kaart voor Dingsdag moeten accepteren. Hij had na afloop die Dingsdag vooruitlopend op een beslissing van de KNVB onmiddellijk moeten schorsen. Want wat Dingsdag deed, hoort niet thuis op het voetbalveld. Maar niks van dat alles. Sturing ging driftig gesticulerend langs zijn dug out ijsberen met als gevolg de verbale ontsporing van zijn achterban.

Ook in sportief opzicht pakte het afkeurenswaardige gedrag van Sturing verkeerd uit. Juist in een opgewonden reagerend stadion raakt het meestal stoïcijnse PSV nog wel eens van slag. Dat gebeurde bijvoorbeeld op 28 augustus in Breda toen NAC, bij een achterstand van 0-1, na een blessurebehandeling de bal niet terug kreeg van PSV. Het tot dan rustige stadion ontplofte bijna van verontwaardiging en NAC sleepte in dat sfeertje een gelijkspel uit het vuur. Iets dergelijks had in Arnhem ook kunnen gebeuren, maar door het obstinate en op de persoon van Bossen gespeelde gedrag van Sturing pakte het anders uit. Het volk op de tribune volgde zijn leider en koos dus ook voor de intimidatie van de scheidsrechter in plaats van het eigen, met één man minder spelende team moreel te steunen. Zelden balt zo veel domheid zich samen in één stadion.

chris@ad.nl

Bron: AD 22 November 2004

Voetblessure voor Van den Berg

Vitesse-verdediger Peter van den Berg viel zondag in het duel met PSV na een half uur spelen uit met een voetblessure. De Rotterdammer raakte geblesseerd in een duel met Jan Vennegoor of Hesselink en voelde meteen dat het mis was. “Ik heb het nog geprobeerd, maar toen ik mijn voet terugtrok in een duel kreeg ik op m’n donder van Vreven. Op zich terecht, maar het ging gewoon niet meer”. verklaarde Van den Berg. De Vitesse-speler wist zelf niet precies wat het was. “Misschien mijn wreef of mijn enkel. We gaan maandag eerst maar eens een foto maken.”

Bron: Omroep Gelderland 21 November 2004

Rankovic loopt voor wedstrijd weg

Aleksandar Rankovic verliet voor de wedstrijd Vitesse-PSV al het stadion omdat hij teleurgesteld was dat hij niet in de basisopstelling stond. Rankovic bekeek de wedstrijd wel vanaf de tribune. Volgens eigen zeggen was de Serviër ‘ziek’. Trainer Edward Sturing gaf een andere lezing: “Rankovic is weggegaan en dat vind ik slecht. Hij denkt dan niet aan het clubbelang.” Mogelijk levert dit maatregelen op: “Ik kan zijn teleurstelling wel begrijpen, maar dit kan niet ten opzichte van je werkgever. We hebben alle jongens nodig en dit komt onverwacht, want op Ranko is normaal nooit iets aan te merken.”

Bron: Omroep Gelderland 21 November 2004

Sturing vindt actie Dingsdag ‘stom’

Edward Sturing vond dat het duel tegen PSV een echte wedstrijd was tot zijn ploeg met 10 man kwam te staan na de rode kaart voor Michael Dingsdag. “Het was een stomme actie van Dingsdag, iets wat hij niet moet doen.” Toch nam Sturing het een beetje op voor zijn pupil. “Het was een reactie op een eerdere overtreding van Gerald Sibon, daarvoor had gefloten moeten worden”, vond de Eerbeekse oefenmeester. Na de rode kaart ging Sturing door het lint tegen onder meer de 4e official. Hij voelde zich niet verantwoordelijk voor de spreekkoren: “Ik ben verantwoordelijk voor het spel.”

Sturing was duidelijk in de uitleg over zijn woede-uitbarsting. “Het was nodig dat we op het veld wat feller werden. Ik vind niet dat ik daarin te ver doorsloeg.” De fans richtten vervolgens hun woede op scheidsrechter Ruud Bossen. De speaker verzocht de spreekkoren te stoppen. toen dit niet gebeurde staakte Bossen de wedstrijd voor een kwartier. PSV-coach Hiddink had tijdens de wedstrijd helemaal niet het gevoel dat dit een duel was dat wel eens gestaakt zou kunnen worden. “We moeten dat staken niet gaan overdrijven”, was dan ook zijn reactie op de actie van Bossen.

Bron: Omroep Gelderland 21 November 2004

Streuer: staken zwaar overdreven

Manager voetbalzaken Jan Streuer van Vitesse kon het totaal niet vinden met de beslissing van scheidsrechter Bossen. Hij vond het staken van de wedstrijd “zwaar overdreven”. Streuer denkt dat het staken van de wedstrijd van Vitesse een achterliggende gedachte heeft. “Ze willen de aandacht verleggen naar andere clubs en niet alleen Den Haag.”

Net als Streuer had Edward Sturing niets gehoord van spreekkoren. “Mijn collega heeft ook niets gehoord. Ik ben met de wedstrijd bezig, maar er zal ongetwijfeld iets geroepen zijn.” Sturing was ook verbaasd over het feit dat de rode kaart voor Dingsdag werd gegeven op advies van de vierde official. “Dat heb ik nog nooit gezien, het zal ongetwijfeld in de regels staan, maar het gebeurt weer bij Vitesse”, sprak Sturing over de directe aanleiding voor de spreekkoren.

Aanvoerder Richard Knopper sprak tijdens de staking het publiek met succes toe. “Het was voor mij ook een nieuwe ervaring, maar ik vond dat er iets moest gebeuren.” Scheidsrechter Bossen wilde na afloop niet veel zeggen over het staken. “Ik hoop dat de actie een doel heeft.”

Bron: Omroep Gelderland 21 November 2004

Dingsdag: team en club gedupeerd

Michael Dingsdag trok na afloop van de 2-0 nederlaag tegen PSV het boetekleed aan: “Je dupeert het elftal, de club en de supporters.” Toch vond Dingsdag dat scheidsrechter Bossen al had moeten fluiten voor een overtreding die vooraf ging aan de rode kaart. Het duel dat daarop volgde beschreef Dingsdag als volgt: “Ik ga het duel aan en neem daarbij mijn armen mee de lucht in. Niet met de bedoeling een elleboog te geven, want zo’n speler ben ik niet”, vond de Amsterdammer. De kaart was extra zuur, omdat ook Dingsdag vond dat Vitesse niet minder was. “Wij hadden het betere spel.”

Bron: Omroep Gelderland 21 November 2004

PSV koelbloedig langs Vitesse
Arnhemmers krijgen te weinig

PSV heeft in Arnhem laten zien waarom het bovenaan staat in de eredivisie. Koel en berekenend rekende PSV met Vitesse af. De doelpunten werden na rust gemaakt door Sibon en Beasley. Daarmee werd Vitesse, dat met name in de eerste helft de betere ploeg was, duidelijk te weinig. Vitesse eindigde de wedstrijd met tien man na het wegzenden van Dingsdag wegens slaan van Sibon.

Vitesse, dat vorig jaar op degradatie leek af te stevenen, startte bijzonder sterk en liet zien waarom het dit jaar veel beter gaat. Met name tussen de zesde en de achtste minuut kwam PSV bijzonder goed weg na een voorzet van Theo Janssen, die door V.d. Berg goed werd ingekopt. Gomes redde met een reflex, maar was anderhalve minuut later geklopt. Gelukkig voor hem redde Lee op de doellijn.

Rond de twintigste minuut leek PSV wat druk te zetten en Vitesse wankelde zowaar even. Maar het doel werd niet gevonden en Vitesse was niet bang en zeker niet onder de indruk van PSV, dat zoals al de hele competitie degelijk maar foeilelijk speelde. Na een half uurtje spelen had Amoah een goede kans, maar Vennegoor hield hem vast. Bossen zag er geen strafschop in.

Ook het slotakkoord van de eerste helft was voor Vitesse. Met kunst- en vliegwerk hield PSV het achterin droog. Maar Vitesse was de eerste helft toch de betere ploeg en ook de ploeg die leek te willen voetballen. Met de 0-0 bij rust mocht PSV dan ook het meeste zijn handen dichtknijpen.

In de tweede helft leek PSV toch wat meer te willen gaan voetballen. Eerst was daar de kopbal van Sibon, waar doelman Jevric de nodige moeite mee had en vervolgens was het Park die bij een uitbraak op de paal schoot. Lee schoot de terugspringende bal vervolgens al vallend op de lat. In de 56e minuut mocht Sibon op het randje van het strafschopgebied een vrije schop nemen na een lichte overtreding van Knopper op Beasley. De bal werd van richting veranderd, waardoor Jevric kansloos was: 0-1.

En dus flikte PSV het hem weer. Het ziet er werkelijk niet uit zoals PSV voetbalt, maar het is degelijkheid troef. Intussen werden het spel en ook de stemming er niet beter op. Helemaal niet toen Dingsdag eraf ging na een rode kaart wegens slaan tegen Sibon. De rode kaart op zich was terecht, maar ook Vogel had een kaart kunnen krijgen toen die het vuurtje nog eens ging lopen opstoken. Dat gevoegd bij het niet geven van een strafschop in de eerste helft, maakte dat Vitesse-trainer Sturing zich bijzonder kwaad maakte en die woede was zeer begrijpelijk, want Bossen floot bepaald niet ten nadele van PSV.

Dat vond het publiek kennelijk ook en de spreekkoren waren dan ook niet van de lucht. Het gevolg was dat Bossen in de twintigste minuut na rust de wedstrijd stillegde. Wellicht een juiste beslissing, maar als Bossen wat consequenter had gefloten, had het niet zover hoeven komen.

Na een kwartiertje werd de wedstrijd hervat. Bij Vitesse was het beste eraf na alle irritaties. PSV kwam eigenlijk geen moment meer in de problemen. En kan de conclusie worden getrokken dat PSV, zeker op dit moment, het meeste aanspraak maakt op de landstitel. De ploeg voetbalt intussen op z’n Italiaans: verdedigend niets weggevend, degelijk, het tempo uit de wedstrijd halend en vooral oerlelijk. Maar wel winnen en daar gaat het uiteindelijk om. Aan het eind van de rit blijkt hoever je met zo’n speelwijze komt.

En wat Vitesse betreft: een wedstrijd verlies je natuurlijk niet van een scheidsrechter. Maar het tamelijk inconsequente fluiten van Bossen hielp Vitesse niet. Maar de ploeg uit Arnhem liet wel zien dat de hoge notering op de ranglijst zeker geen toeval is en menig team zal het in het Gelredome zeer moelijk krijgen.

Vitesse – PSV 0-2 (0-0). 0-1 Sibon(56), 0-2 Beasley (92). Geel: Amoah, Janssen (Vitesse); Vogel (PSV). Rood: Dingsdag (Vitesse). Scheidsrechter: Bossen.

VITESSE: Jevric, Vreven, v.d.Berg (30. Gluscevic), Jansen, Dingsdag, Hofs, Yakubu, Janssen, Fränkel, Knopper, Amoah.

PSV: Gomes, Ooijer, Alex, Bouma, Lee, Lucius, Vogel, Cocu, Park, Vennegoor (35. Sibon), Beasley.

Bron:Telegraaf 21 November 2004

Arbiter Bossen onderbreekt Vitesse – PSV

Scheidsrechter Ruud Bossen heeft zondagmiddag de competitiewedstrijd tussen Vitesse en PSV in de 67e minuut voor een kwartier onderbroken. De arbiter nam de beslissing na spreekkoren van de aanhang van de thuisploeg. Fans zongen onder meer: ,,Bossen is de hoer van PSV.”

PSV leidde op het moment van staken met 0-1. Sibon scoorde in de 55e minuut. De fans van Vitesse verweten Bossen dat hij verdediger Dingsdag van de thuisclub in de 61e minuut de rode kaart gaf. De speler gaf aanvaller Sibon van PSV tijdens een kopduel een elleboogstoot. Bossen trok de rode kaart op advies van de vierde official Wiedemeijer.

Tijdens de gedwongen pauze riep aanvoerder Knopper van Vitesse de Arnhemse aanhang op om zich te onthouden van spreekkoren.

Bron:ANP 21 November 2004

Noord 227 vraagt om jouw steun!!!

Eind vorig jaar hebben wij met een groep fanatiekelingen aan toenmalig directeur Mommers gevraagd om met een aantal supporters vanuit het hele stadion naar Noord 227 te gaan. Doel was vooral om weer met een gezellige groep bij elkaar te zitten en daarnaast ook om voor veel sfeer te zorgen. Een hartstikke goed idee dus, waar Mommers toestemming voor gaf.

Met ingang van dit nieuwe seizoen is de groep op Noord 227 steeds groter geworden. Door een aantal klachten wil men deze groep weg hebben waardoor het beleid op 227 verhardt, en de sfeer en gezelligheid vermindert. Er zitten veel ‘nieuwe’ supporters tussen die zich ook tot dit vak aangetrokken voelen. Maar, hoewel Vitesse het de laatste drie wedstrijden perfect heeft gedaan, wordt het er op de Noord-tribune niet beter op.

Wat is er de laatste thuiswedstrijden allemaal gebeurd?

Meer supporters op Noord krijgen een brief dat ze niet meer welkom op Noord zijn, omdat ze de huisregels zouden hebben overtreden, om nog maar te zwijgen van stadionverboden. Er zijn vele Noord-supporters die zich niet meer prettig voelen op Noord en weg van deze tribune willen. Dit kost onze club geld en is absoluut niet onze bedoeling. Vitesse is van ons allemaal!!! Vitesse moet steeds meer beveiligingsmaatregelen nemen om de situatie op Noord beheersbaar te houden o.a. door extra camera’s. Dit houdt dus in dat een ieder van ons van minuut tot minuut gevolgd wordt en eventuele overtredingen gelijk worden geregistreerd!

Allemaal onwenselijk en bovendien onnodige kosten die gebruikt kunnen/moeten worden voor versterking van de selectie in de winter (Van der Schaaf?)

Oftewel, er zijn alleen maar verliezers als het zo door gaat, terwijl deze club ons aan het hart gaat! Hou je aan de regels (niet over het net naar de lexaanwand gaan, niet gooien met eten en drinken) en let op elkaar! Laten we met z’n allen deze negatieve spiraal doorbreken en ons voor 100% op een positieve manier inzetten, net als afgelopen zaterdag in Heerenveen! Dan zorgt 227 voor de sfeer en is het op Noord toch relaxed zitten (of staan) voor iedereen, zonder al die hijgende veiligheidsmensen in je nek!!!

Noord 227 steunt Vitesse!

Met geelzwarte groeten,

Noord 227 en Rijn side

November 2004

Philip Cocu waakt voor onderschatting van zijn oude liefde Vitesse

Eindhoven/Arnhem – Philip Cocu waakt voor onderschatting van zijn oude club Vitesse. Volgens de PSV`er zitten veel spelers al met hun hoofd bij het Champions League-duel met Arsenal. “Die wedstrijd is woensdag. Verschrikkelijk belangrijk voor ons. Maar Vitesse-uit is altijd lastig. We zitten nog niet in een positie dat we punten kunnen morsen.”

PSV zal morgen zijn eigen spel spelen, verwacht de international. “Er is geen reden ons aan te passen. We pakken veel punten.”

Vitesse is het afgelopen jaar een stuk sterker geworden, vindt Cocu, die de verrichtingen van zijn oude liefde ook in zijn zes jaren bij Barcelona altijd bleef volgen. “Er staat nu een goede mix van routine, creativiteit en jeugd. Sturing heeft dat knap gedaan. Het enige probleem is dat Vitesse een vrij smalle selectie heeft. Maar als ze gevrijwaard blijven van blessures, moeten ze ergens tussen plaats vijf en plaats acht kunnen eindigen.”

Met speciale aandacht volgt hij de ontwikkelingen van Theo Janssen en Nicky Hofs. “Zeker in Janssen herken ik wel wat van mijzelf. Hofs is een wat ander type voetballer, maar doet het erg goed. Vitesse is een club waar talenten de kans krijgen om door te groeien en dat is erg belangrijk.”

De wedstrijd van zondag wordt voor Cocu zijn eerste wedstrijd in Gelredome tegen zijn oude club. “Al heb ik wel al met het Nederlands elftal in Gelredome gespeeld. Mar nu tegen Vitesse, dat is wel een bijzonder gevoel.” Bij PSV ontbreekt Mark van Bommel wegens een schorsing.

Bron:Gelderlander 20 November 2004

Hofs: ‘Vitesse maakt nog 100 procent kans’

– Voetbalminnend Arnhem heeft er een populair discussiespelletje bij. Blijft Nicky Hofs wel? Of blijft hij niet? De voetballer baalt inmiddels stevig van de geruchten dat zijn vertrek bij Vitesse al definitief zou zijn. “Vitesse maakt nog altijd honderd procent kans.”

De 21-jarige aanvaller/middenvelder is aan zijn laatste contractjaar bezig bij Vitesse. Met de Arnhemse clubleiding heeft hij al om de tafel gezeten over een nieuwe verbintenis, maar dat heeft niet geleid tot een nieuw contract. PSV heeft belangstelling, en een flinke handvol andere clubs uit binnen- en buitenland.

“Ik vind het jammer dat er sommige dingen gezegd en geschreven worden die niet waar zijn”, zegt Hofs. “Als ik in de krant lees dat PSV interesse in mij heeft, dan vind ik dat mooi. Maar als ik ergens anders lees dat ik met PSV-trainer Guus Hiddink heb gesproken, dan vind ik dat vervelend. En dan lees ik ook nog dat ik aangegeven zou hebben dat ik door PSV niet verhuurd wil worden. Hoe kunnen ze dat allemaal schrijven? Ik heb nooit gesproken met PSV.” En: “Ik vind het jammer dat sommige mensen denken dat ik al weg ben bij Vitesse. Vitesse maakt nog honderd procent kans. Ik voetbal hier nu negen jaar. De supporters zijn fantastisch, het stadion is fantastisch en we presteren nu ook goed.”

Hofs ging onlangs niet in op een ultimatum van Vitesse, dat voor hem een nieuw driejarig contract klaar had liggen. “Het enige wat ik gedaan heb is dat ik bij de club heb aangegeven dat ik wilde wachten met het nemen van een beslissing”, zegt de voetballer, die komende zomer transfervrij kan vertrekken uit Arnhem. “Dit is een heel belangrijke stap in mijn carrière. Ik wil alleen een beslissing nemen waar ik honderd procent achter sta. Ik wil er een goed gevoel bij hebben.”

Hij voegt er meteen aan toe: “Misschien dat mensen denken dat het te maken heeft met geld. Dat is totaal niet waar.”

Het heeft meer te maken met de positie van Hofs in het elftal. De Arnhemmer heeft in de jeugd altijd centraal gespeeld, als aanvallende middenvelder. Momenteel speelt hij rechtsbuiten in de hoofdmacht, tegen wil en dank.

“Het is moeilijk voor mij daar te spelen, want ik ben een speler die dan graag naar binnen trekt richting de goal. Ik ben geen speler die buitenom gaat en een voorzet geeft”, zegt Hofs. “Op dit moment heb ik de pech dat wij geen echte rechtsbuiten hebben en dat ik het op die positie goed doe. Voor het elftal is dat misschien beter. Maar voor mijn eigen ontwikkeling is het beter dat ik niet weer een seizoen rechtsbuiten zal spelen.”

“Dat wil niet zeggen, dat ik perse op tien wil spelen”, refereert Hofs aan een citaat van technisch manager Jan Streuer in Voetbal International. Dat heb ik nooit gezegd. Ik ben een echte middenvelder. Dat hoeft niet perse op tien, dat kan ook op zes of op acht. Het is niet zo dat ik een bepaalde positie wil opeisen. Ik weet heel goed dat dat niet kan in het voetbal. Het gaat er alleen om welke intentie je uitspreekt tijdens de gesprekken. Dat bepaalt mijn gevoel. En op dit moment heb ik nog geen goed gevoel over de gesprekken met Vitesse.”

Bron:Gelderlander 20 November 2004

Geknipt voor de hoofdrol, op straat en in de Gelredome

Twee Arnhemse straatschoffies nemen Vitesse dit seizoen bij de hand. Morgen spelen Nicky Hofs (21) en clubtopscorer Theo Janssen (23) in de Gelredome tegen PSV.

Tien jaar geleden voetbalde Broek tegen Klarendal als Theo Janssen zijn vriendje Nicky Hofs opzocht. Morgen wordt van de Arnhemse straatschoffies wederom een hoofdrol verwacht bij Vitesse als koploper PSV in de Gelredome op bezoek komt. Samen hebben ze dit seizoen al elf keer gescoord. ‘Maar drie weken geleden had niemand het over ons’, klinkt het relativerend. Sindsdien boekte Vitesse drie overwinningen op rij en onderscheidde Hofs zich met een subtiele lob over FC Twente-doelman Boschker en een magistrale vrije trap tegen Heerenveen. ‘Ik beslis in het veld wie een vrije trap neemt’, zegt Janssen, na de training op Papendal. ‘Maar Nicky en ik kennen elkaar zo goed, ik voel aan wanneer het beter is hem daarmee te belasten.’

lees verder...

Bron: De Volkskrant 20 november 2004

Er waait een wind van euforie door Arnhem
Interviews met vriendin Hofs, Snellenburg en met Cocu

Na twee jaren van sportieve en financiële malaise, staat Vitesse opeens weer op een trotse vijfde stek in de eredivisie. De euforie in de stad is bijna tastbaar. Aan de vooravond van het duel tegen koploper PSV, blikken drie mensen met een geelzwart hart alvast vooruit.

‘Nicky weet ’t nog niet’
Francis Jansen, vriendin van speler Nicky Hofs.

Ben je blij dat het zo goed gaat met Vitesse?

“Het is fijn, een opluchting. Toen Vitesse degradatievoetbal speelde, was ik ook niet vrolijk.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 20 november 2004

Gelredome is geen Kuip

Vitesse is het seizoen verrassend goed begonnen. De ploeg die afgelopen seizoenen sportief in de gevarenzone zat, staat fier in de subtop. Met dank aan elders opgehaalde karaktervoetballers, zoals de 32-jarige Peter van den Berg. Die al na één seizoen weer bij zijn jeugdliefde Feyenoord moest vertrekken.Peter van den Berg

Alle frustraties heeft hij inmiddels van zich afgeschud. Het voetballeven lacht Peter van den Berg weer toe nu hij bij Vitesse wekelijks verzekerd is van een plek in het hart van de defensie en dus weer lekker kan ballen, zijn grootste hobby.

De dubbele gevoelens over zijn korte periode bij Feyenoord blijven. Niet dat hij zich mislukt voelt omdat hij na één seizoen alweer mocht vertrekken. Maar hij had zich zijn verblijf in de Kuip, het stadion dat hij bijna 33 jaar geleden vanuit zijn wieg kon zien, anders voorgesteld.

,,Natuurlijk zijn er periodes geweest dat ik flink de pest in had”, erkent Van den Berg eerlijk. ,,Swerts en Schreuder kregen al vrij snel te horen dat ze bij Feyenoord weg mochten. Dat er geen toekomst meer was in de Kuip. Dat had ik ook wel gewild. Nu bleef ik steeds maar hopen dat Gullit het in me zag zitten. Zelfs toen ik tijdens de voorbereiding op de tribune belandde. Achteraf moet ik toegeven dat ik de signalen niet wilde zien. Technisch directeur Mark Wotte riep al vanaf zijn eerste werkdag dat hij op zoek ging naar een goede rechter centrale verdediger. Na het oefenkamp in Newcastle heb ik het de trainer zelf maar gevraagd. Hij vertelde me dat Saidi zijn eerste man was en Loovens zijn vervanger. Toen wist ik genoeg. Met Saidi voor me kon ik leven, hij is gewoon erg goed, maar Loovens werd alleen maar boven me verkozen omdat hij jonger is.

,,Die periode heeft we wel sterker gemaakt, vooral geestelijk. Mijn mentale weerbaarheid is nog verder toegenomen. Nu ik lekker draai bij Vitesse kijk ik met andere ogen terug op die periode bij Feyenoord. Dat hoofdstuk heb ik afgesloten. Ik ben ondanks alles trots. Na de winterstop kreeg ik zelfs positieve kritieken. Heb toch maar mooi 25 competitieduels gespeeld plus een paar internationale wedstrijden. Dat neemt niemand me meer af. Feyenoord zat altijd al in mijn hart en dat zal de rest van mijn leven zo blijven.”

De overstap van de Kuip naar het Gelredome was groot. Peter van den Berg heeft het prima naar zijn zin in Arnhem, maar is wel in een andere, minder professionele wereld terecht gekomen. ,,Niet als voetballer. Natuurlijk is het niveau bij Vitesse iets minder hoog, maar de beleving rond wedstrijden en trainingen verschilt niet zo veel. Ook hier moet je presteren en is het boeiend het groepsproces van dichtbij mee te maken. Het verschil zit meer in zaken rond het voetbal. Bij Feyenoord was alles top verzorgd. Vitesse is zo ver nog niet.”

Van den Berg bedoelt niet dat hij in Arnhem zelf zijn voetbalschoenen moet poetsen. In Rotterdam werd dat voor hem gedaan. ,,Een beetje poetsen is geen ramp”, lacht hij. ,,Maar neem alleen al de trainingsaccommodatie. Een wereld van verschil. Doodzonde dat bij de bouw van het Gelredome nooit is nagedacht over goede oefenmogelijkheden bij het stadion. En het eten. Begrijp me niet verkeerd, dat is ook hier lekker. Iedereen doet ook vreselijk zijn best om het gezellig te maken in het spelershome, maar bij Feyenoord werd dat toch professioneler aangepakt. Wat je thuis at moest je zelf weten, maar op de club was het afwisselend vlees, vis of pasta. Dat laatste staat hier ook regelmatig op tafel, maar het is meestal brood met beleg, met soms wat extra’s zoals salades of filet americain. Er wordt minder op de calorieën gelet. Misschien kleine dingetjes, maar wel tekenend.”

Vitesse was voor Peter van den Berg een bewuste keuze, toen hij te horen kreeg dat in Rotterdam nauwelijks toekomst voor hem was. Een handvol andere clubs dong naar zijn gunsten, maar hij koos voor het sportieve perspectief. ,,Vitesse is een grote club, met een mooi stadion en een flinke achterban. Buiten de top-3 trekken maar weinig clubs de toeschouwersaantallen die Vitesse haalt”, zegt hij. ,,Sportief is het een paar jaar minder goed gegaan, maar de ambities om weer omhoog te klauteren zijn er. De club heeft bewust ingekocht op karakter. Dat ontbrak kennelijk. En je ziet het resultaat: we staan toch maar mooi op de vijfde plaats. Ongekende luxe na de afgelopen moeizame jaren, waarin de ploeg zelfs nacompetitie moest spelen om in de eredivisie te blijven.”

Ondanks het huidige succes gaat Van den Berg niet mee in de euforie van de Arnhemse aanhang, die al hardop droomt van Europees voetbal. De verdediger vindt dat nog een brug te ver. ,,De lat ligt hoger dan vorig seizoen”, erkent hij bedachtzaam. ,,Maar we moeten niet overdrijven. We hebben een groep die kwalitatief kan meedoen in de race om Europees voetbal, maar kwantitatief komen we tekort. Onze selectie is te smal.

,,We hebben niet net als AZ een fantastische bank. Daarom moeten we nuchter blijven. Blessures en schorsingen zijn minder gemakkelijk op te vangen. Daarom is het niet reëel nu al te denken dat we een stabiele subtopper zijn. Dat zie je ook aan de resultaten. De laatste drie wedstrijden hebben we gewonnen, maar daarvoor zaten we in een dipje. Tussentijds werden we ook nog eens voor de beker uitgeschakeld door FC Den Bosch. We zijn er dus nog lang niet. En dat zeg ik ook als we zondag tegen PSV eventueel voor een stuntje zorgen. Ook dan moeten we in Arnhem met beide benen op de grond blijven staan, maar op de goede weg zijn we als ploeg wel.”

Bron: AD 20 November 2004

CDA kraakt regels voor verkoop van voetbalrechten

Het CDA vreest voor “Italiaanse toestanden” in de spannende strijd om de rechten voor het uitzenden van voetbalwedstrijden. Volgens Kamerlid Joop Atsma blijkt uit de spelregels die de Eredivisie CV heeft opgesteld voor de verkoop van die rechten dat de media in de toekomst niet meer zelf mogen bepalen hoe ze voetbal op de buis brengen. Hij wil daarom dat staatssecretaris Medy van der Laan (Media) ingrijpt en ogenblikkelijk het Commissariaat voor de Media inschakelt om de gehanteerde procedure van Eredivisie CV nauwlettend in de gaten te houden. Atsma denkt dat die strijdig is met de Mediawet, die voorschrijft dat omroepen zelf de vorm en inhoud van een programma bepalen.

Volgens de christen-democraat deugt het van geen kant dat Eredivisie CV eist dat er op zondagavond verplicht vanaf zeven uur twee uur lang aaneengesloten samenvattingen van voetbalwedstrijden te zien moeten zijn. Ook de regels voor de uitzending van reclameblokken en de voorschriften voor de locatie waarop spelers mogen worden geïnterviewd kunnen volgens hem niet door de beugel. “De vrije nieuwsgaring loopt gevaar”, vindt Atsma.

Staatssecretaris Van der Laan liet gisteren weten zich te kunnen vinden in de spelregels en voorwaarden die de Eredvisie CV heeft opgesteld. “Het gebeurt allemaal binnen de wettelijke kaders.” Van der Laan beklemtoonde dat het Commissariaat voor de Media nauwlettend in de gaten zal houden of de regels worden nageleefd. De D66-bewindsvrouw hoopt dat de NOS de voetbalrechten in de wacht sleept. “Voor de publieke omroep is voetbal enorm belangrijk. Het is op dit moment een icoon in het publieke bestel. Voor de kijkcijfers is het van groot belang.”

Net als bij Atsma groeien ook bij NOS-directeur Gerard Dielessen de twijfels over de spelregels die Eredivisie CV hanteert. “Ik vraag me af of we dezelfde kansen hebben als commerciële omroepen. Die kunnen gemakkelijker op bepaalde commerciële voorwaarden ingaan.” Hij gaat er desondanks van uit dat de NOS de concurrentie aankan en het voetbal niet kwijtraakt.

Een zeer geduchte concurrent is mediatycoon John de Mol, die geen verrassingen heeft ontdekt in de wensen van Eredivisie CV. Hij wil voetbal gaan uitzenden op Nickelodeon en aast op het pakket van de samenvattingen dat nu in handen is van de NOS. Net als De Mol bestudeert ook RTL5 de voorwaarden die Eredivisie CV heeft geformuleerd. De zender wil nog niet vooruitlopen op een bieding.

Woordvoerder Chris Woerts van Eredivisie CV wuift de kritiek van Atsma en de NOS weg. Van een dictaat of wurgcontract is volgens hem geen sprake. In de Champions League en bij andere internationale toernooien wordt al jaren gewerkt op de manier die zijn organisatie nu introduceert. Bovendien wijkt het voorstel nauwelijks af van de huidige praktijk in Nederland.

Bron: De Telegraaf 20 November 2004

Hiddink verwacht “lekker pittig duel”

Tijdens het wekelijkse persgesprek op De Herdgang zei Guus Hiddink dat hij zondagmiddag uit tegen Vitesse een ‘lekker pittig duel’ verwacht. “Vitesse heeft een uitstekend team samengesteld. Ze zijn zeer competatief en ik verwacht daarom een mooie, strijdbare wedstrijd”, aldus Hiddink. Mark van Bommel zit niet bij de selectie van zeventien man, hij is geschorst. Ook John de Jong is nog afwezig, hij herstelt van een knieblessure. Hiddink gaf aan dat de wedstrijd tegen Arsenal (woensdag) ook nog te vroeg komt voor De Jong. Young-Pyo Lee en Ji-Sung Park (terug van een interland met Zuid-Korea) zijn er wel gewoon bij. Ze deden vandaag het eerste deel van de training mee met de groep, maar gingen daarna naar binnen toe. Jefferson Farfán – die scoorde in het met 2-1 gewonnen duel tussen Peru en Chili – keert vanavond terug in Eindhoven.

Een aantal spelers is nog niet fit genoeg om bij de selectie aan te haken. Kasper Bøgelund speelt mee met Jong PSV, maar is nog niet rijp voor een rentree in het eerste. “Hij wordt rustig gebracht, we zijn daar heel voorzichtig mee”, zei Hiddink, die daarmee aangaf dat ook Arsenal te vroeg komt voor de Deense back. Ook Remco van Schaaf en Ibrahim Afellay spelen mee met Jong PSV en trainen volop met de ploeg, maar zitten nog niet bij de selectie. Overigens zei Hiddink niets te weten van de mogelijke interesse die Vitesse in Van der Schaaf zou hebben

De selectie voor de wedstrijd tegen Vitesse:

Doel: Gomes, Zoetebier
Verdediging: Addo, Alex, Bouma, Lee, Ooijer
Middenveld: Cocu, Fehér, Lucius, Vogel
Aanval: Farfán, Beasley, Park, Sibon, Vennegoor of Hesselink, Vonlanthen

Bron: PSV.nl 20 November 2004

Hofs weer fit en in vorm voor PSV

Nicky Hofs lijkt volledig fit voor de wedstrijd van Vitesse zondag thuis tegen PSV. De Arnhemmers kampte afgelopen week met meerdere blessures: ‘De eerste dagen van deze week kon ik niet trainen vanwege mijn hamstring en ik had ook last van mijn rug, maar ik heb twee pilletjes ingenomen en dat hielp goed. Ik heb op de training drie of vier keer gescoord en dan keurde de trainer er ook nog eentje af.’

PSV heeft nadrukkelijke belangstelling voor Hofs, die nog niet met trainer Hiddink sprak: ‘Blijkbaar doen ze hun hun huiswerk niet goed. PSV is wel een club waar ik serieus over zou nadenken.’

Bron: Omroep Gelderland 19 November 2004

Sturing: niet gerekend op 20 punten

Vitesse-trainer Edward Sturing is zeer tevreden met de huidige vijfde positie op de ranglijst, maar juicht niet te vroeg: “Ik had niet verwacht dat we in deze fase al twintig punten zouden hebben. Ik kijk vooral naar de doelstelling en dat is tussen de 8e en de 12e plaats. Dat komt neer op 40 tot 47 punten, maar als het heel goed blijft gaan, moet je dat eventueel bijstellen. De groep moet natuurlijk wel een uitdaging houden.” Sturing ziet de ziekenboeg weer aardig leegstromen: “Als Vreven, Knopper en Hofs erbij zijn, heb ik 19 man tot mijn beschikking. Dat zou fantastisch zijn.”

Bron: Omroep Gelderland 19 November 2004

Vreven ziet winstkansen tegen PSV

Stijn Vreven is vrijwel fit na zijn hamstringblessure, die hem drie weken aan de kant hield. “Dit was compleet nieuw voor mij zo’n spierblessure. Het wisselt met de dag, maar nu lijkt het een wonderbaarlijk herstel. Ik heb me op de tribune niet eens geërgerd, het was heel zakelijk en professioneel. Toeslaan op het juiste moment. Er is echt sprake van een nieuw clan bij Vitesse. Het gaat prima.” Daarom heeft Vreven ook vertrouwen in de goede afloop tegen koploper PSV: “We zijn er allemaal van overtuigd dat we kunnen winnen zondag. Op de training druipt het vertrtouwen er ook af.”

Bron: Omroep Gelderland 19 November 2004

Duels ook zondagmiddag om 16.30 uur

In het nieuwe voetbalseizoen kunnen ook wedstrijden in de eredivisie op zondag om 16.30 uur beginnen. Dat blijkt uit het zogenaamde Tenderdocument dat de Eredivisie CV vrijdag op haar eigen website heeft geplaatst.

Daarin worden de (zes) pakketten, de procedures en de randvoorwaarden belicht voor de uitzendrechten van de eredivisie voor de komende drie seizoenen. Het nieuwe aanvangstijdstip op zondag, naast de reeds bestaande aanvangsuren 12.30 uur en 14.30 uur, is niet verplicht. Clubs mogen zelf aangeven hoe vaak en wanneer ze een thuiswedstrijd op zondag om 16.30 uur willen laten aanvangen. Indien de lokale autoriteiten instemmen, mogen wat de ECV betreft ook duels met een (hoge) risicofactor zondag in de namiddag beginnen.

,,Deze uitbreiding is in het speelschema opgenomen op verzoek van een aantal eredivisieclubs”, zei Chris Woerts, commercieel directeur van de ECV. ,,Vooral in bepaalde regio’s in het zuiden en oosten sluit dat tijdstip goed aan bij maatschappelijk leven in die gebieden. In België en Duitsland zijn wedstrijden later op zondagmiddag ook in trek.”

Bron: ANP 19 November 2004

Igor Gluscevic op de bank tegen PSV

ARNHEM – Vitesse-trainer Edward Sturing kan zondag tegen PSV over een vrijwel fitte selectie beschikken. Daardoor belandt spits Igor Gluscevic tegen de Eindhovenaren op de bank.

Nicky Hofs, die tegen Heerenveen met een hamstringblessure uitviel, is fit genoeg voor het duel tegen koploper PSV. Ook Stijn Vreven en Richard Knopper zijn blessurevrij. Tweede doelman Gino Coutinho zit weer op de bank na een langdurige knieblessure.

Opstelling:

Jevric
Vreven, Van den Berg, Dingsdag, Jansen
Yakubu, Knopper, Janssen
Hofs, Amoah en Frankel.

Bron: Omroep Gelderland 19-11-2004

Vitesse grijpt naast Kiran Bechan

Kiran Bechan komt niet naar Vitesse. De 22-jarige aanvaller van Jong Ajax zal vrijwel zeker op korte termijn een contract tekenen bij FC Groningen. Bechan besloot gistermiddag af te zien van een overgang naar de Arnhemse club, nadat hij eerder op de dag bij hotel Van der Valk op Papendal uitvoerig had gesproken met Vitesse-trainer Edward Sturing en technisch manager Jan Streuer. Bechan kiest voor Groningen omdat die club hem per direct kan inlijven.

“Bechan zegt dat hij naar een club wil waar hij meteen kan spelen”, zei Streuer gisteravond. “Wij kunnen hem niet de garantie geven dat hij per 1 januari bij Vitesse kan voetballen. Wij zijn afhankelijk van onze financiële ruimte en moeten tot de winterstop wachten of er iets mogelijk is. Bechan wil zekerheid hebben en die kunnen wij hem niet geven. Als wij dat wel hadden gekund, dan denk ik dat hij voor ons had gekozen.”

Bron: De Gelderlander 18 November 2004

Knopper kan meedoen tegen PSV

Richard Knopper kan meedoen in de wedstrijd tegen PSV. De 27-jarige middenvelder ontbrak afgelopen weekeinde tegen Heerenveen door een voetblessure. Op de training ondervindt hij daar nauwelijks nog hinder van. Centrale verdediger Peter van den Berg moet daarom de aanvoerdersband weer inleveren aan Knopper.

Bron: AD 18 November 2004

Vitesse oefent weer tegen Fenerbahce

Vitesse speelt in de winterstop een oefenwedstrijd tegen het Turkse Fenerbahce. De Arnhemse club speelt het duel in Belek, waar het van acht tot en met 15 januari op trainingskamp is. Fenerbahce is op dit moment koploper in de Turkse competitie. Ook vorig jaar oefende Vitesse ter voorbereiding van de tweede seizoenshalft al tegen Fenerbahce, waarvoor onder meer Pierre van Hooijdonk speelt. Vitesse zal in Belek ook nog een oefen tegen een tweede tegenstander. De Graafschap belegt in dezelfde week ook een trainigskamp in de Turkse plaats.

Bron: Omroep Gelderland 18 November 2004

Nieuwe artikelen, zondag te koop in de fanshops

Vanaf zondag 21 november a.s. zijn de volgende produkten te koop in de fanshops:

Uitshirt
Thuisshirt
Sticker (zie voor voorbeeld onderstaande link)

Voorbeeld sticker logo

November 2004

Meespelen Hofs tegen PSV onzeker

ARNHEM – Nicky Hofs weet nog niet of hij op tijd fit is voor de wedstrijd zondag tegen PSV.

Hofs viel zaterdag tegen Heerenveen in de slotfase uit met een blessure aan de hamstring. Ook de wedstrijd daarvoor tegen FC Den Bosch had hij al last. Afgelopen week liet hij zich alleen behandelen, donderdag was hij voor het eerst weer op het trainingsveld te vinden: “Het gingop zich redelijk. Ik heb nu vooral pijn aan mijn rug, ik moet vrijdag maar zien hoe het gaat.”

Ook het meespelen van Richard Knopper (voetblessure) en Stijn Vreven (hamstring) is twijfelachtig.

Bron: Omroep Gelderland 18-11-2004

Voorbeschouwing Vitesse-PSV in Studio Sport

In de uitzending van Studio Sport op vrijdagavond wordt voorbeschouwd op de wedstrijd tussen Vitesse en PSV. Daarnaast zijn Theo Bos en Bart Latuheru aanstaande zondag gastcommentatoren bij Canal+.

Studio Sport
Ruime voorbeschouwing op de wedstrijd Vitesse-PSV. Verder vooruitblik op de wedstrijden in de Holland Casino Eredivisie en de Spaanse topper FC Barcelona-Real Madrid.

Uitzending: vrijdag 19 november (22:55-23:25, Ned 2)

Canal+
Oud-Vitesse spelers Theo Bos en Bart Latuheru zijn door CANAL+ uitgenodigd om zondag live fancommentaar te geven bij de wedstrijd Vitesse – PSV. De uitnodiging komt voort uit een uniek project. Sinds enkele weken daagt CANAL+ bekende Nederlanders uit om live vanuit het stadion een wedstrijd te verslaan van hun favoriete club. De komende periode krijgen o.a. Guus Meeuwis, Aron Winter, Jan Siemerink, Bart Veldkamp en Arnold Vanderleijde de kans om op hun eigen wijze kleur te geven aan een wedstrijd. Ex-spelers Willy en Rene van de Kerkhof, Ruud Heus, Radio 538 DJ Lindo Duvall en tv-presentator Jeroen Smit hebben afgelopen weken al hun opwachting gemaakt.CANAL+ zendt de wedstrijden waarbij fancommentaar wordt gegeven uit via een dubbel audiospoor. De abonnee heeft zondag de keuze om te schakelen tussen het commentaar van vaste commentator Eddy Poelmann of het fancommentaar van Theo Bos en Bart Latuheru.

Uitzending: zondag 21 november (12.15 uur, Canal+)

Bron: Vitesse.nl 18-11-2004

Vitesse-doelman Jevric op WK-koers

Vitesse-doelman Dragoslav Jevric heeft woensdagavond met zijn land Servië en Montenegro een goede stap gezet op weg naar het WK van 2006 in Duitsland. In Brussel werd Belgie verslagen met 2-0. Jevric hoefde nauwelijks in actie te komen. Vukic en Kezman zorgden voor de Servische treffers. De doelman van Vitesse had in de slotfase nog wel geluk toen Pieroni namens de Belgen tweemaal de lat raakte. Servië en Montenegro gaat met 10 punten uit 4 wedstrijden aan de leiding in groep 7. Dragoslav Jevric kreeg geen enkele tegengoal in de kwalificatie.

Bron: Omroep Gelderland 18-11-2004

Eldridge Rojer debuteert in Jong Oranje

Eldrigde Rojer heeft zijn debuut gemaakt in Jong Oranje. De aanvaller van Vitesse viel in tijdens de met 3-0 verloren oefeninterland in en tegen Frankrijk. Rojer overwoog eerder dit jaar nog te kiezen voor de Antilliaanse nationale ploeg, maar gaf uiteindelijk toch de voorkeur aan Nederland. Zijn clubgenoten Michael Jansen en Stijn Schaars speelden beiden de volle 90 minuten mee. Jong Oranje was al snel kansloos na een rode kaart voor FC Groningen~speler Kruiswijk. De enige kans was voor Graafschapper Richard Haklander, die als invaller het veld in kwam.

Bron: Omroep Gelderland 18-11-2004

Voetbaldictaat aan tv-zenders

De Eredivisie CV legt een dictaat op aan de omroepen die het komende seizoen het voetbal op tv willen brengen. In tegenstelling tot de vorige verkoopronde van rechten in 2001 komen de clubs nu met een keihard eisenpakket dat de journalistieke vrijheid van de zenders ernstig in gevaar brengt.

Daarbij gaat het onder andere om de lengte van de uitzendingen, de volgorde van de samenvattingen en het tonen van het Eredivisie-logo. Bovendien wil de overkoepelende organisatie van de clubs fors meedelen in de reclame- inkomsten. Boven op dit strenge pakket van voorwaarden komt een geschatte recordopbrengst van 65 tot 70 miljoen euro per jaar voor de clubs.

lees verder...

Bron: De Telegraaf 18 november 2004

Vitesse wil Van der Schaaf alsnog

ARNHEM – Als Vitesse erin slaagt om een of meerdere spelers kwijt te raken in de winterstop, wil de club Remco van der Schaaf alsnog terughalen van PSV.

Aan het begin van dit seizoen waagde Vitesse al een poging om de ex-speler van de Arnhemmers te huren, maar het liep stuk op de financien.

Onlangs werd Van der Schaaf ook gepolst door De Graafschap, maar de middenvelder had geen interesse in een overgang naar Doetinchem. Van der Schaaf is momenteel vrijwel fit na een enkelblessure.

Bron: Omroep Gelderland 17-11-2004

Concrete interesse PSV voor Hofs

ARNHEM – PSV heeft serieuze interesse voor Nicky Hofs. De middenvelder van Vitesse wordt al weken gevolgd door PSV-scouts. Volgens Hofs heeft hij nog ggen gesprek met PSV gehad.

PSV zou Hofs, die een aflopend contract heeft bij Vitesse, eerst een jaar willen verhuren. De 21-jarige Hofs wil bij een eventuele transfer volgend jaar al voor een basisplaats gaan bij PSV.

Hofs wekte met zijn goede prestaties dit seizoen de interesse van Nederlandse en buitenlandse clubs. Naast PSV zouden ook, Perugia, Aston Villa en Twente belangstelling hebben voor de jeugdinternational.

Bron: Omroep Gelderland 17-11-2004

Gast in Gouda: Stijn Vreven
‘Op mentaliteit verliezen is het ergste wat er is’

Stijn Vreven (31) is terug en de Holland Casino Eredivisie zal het weten. In naam van Vitesse raast hij weer over de Nederlandse velden. Rennen. springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Op jacht naar Europees voetbal.

Je bent rijp voor een opname.

‘Ja, ik heb het ook gelezen in de krant. Bizar hoe iedereen een mening over me heeft. Een sportpsycholoog meende te weten dat ik problemen thuis zou hebben. Over termen van gekheid spreken terwijl ik die man nooit heb ontmoet… Dat is typisch Nederland. Na de uitwedstrijd tegen Willem II ging het alleen maar over die stoel die ik in de gracht gooide en het akkefietje met Martijn Reuser, of ik hem wel of niet heb geslagen. Dat ik aan de basis stond van de twee doelpunten van Vitesse las ik nergens terug. Ik ben buiten het veld heel anders. Ik praat graag beschaafd iets uit. Als dát al niet meer kan… Veel mensen denken dat ik doordeweeks met een mes naar binnen kom. Als een halve gangster, maar dat is echt niet zo.’

lees verder...

Bron: VI 17 november 2004

Nicky Hofs wil niet verhuurd worden door PSV
Streuer ziet kansen om te winnen van PSV

Vitesse verbaasde zaterdag vriend en vijand door SC Heerenveen op eigen veld met 3-0 te verslaan. Na een goede competitiestart zakte de Arnhemse ploeg aanvankelijk ver weg, maar de laatste drie competitiewedstrijden haalde de formatie van trainer Edward Sturing de maximale score van negen punten. FC Twente werd in eigen huis vernederd (1-4), de derby tegen NEC leverde een overwinning op (1-0) en afgelopen zaterdag was daar dus de 0-3 in Heerenveen. Midweeks verloor Vitesse van FC Den Bosch in het kader van de strijd om de Amstel Cup, dat wel. De grote kleine man achter het succes heet Nicky Hofs (21). De Arnhemmer voert samen met stadgenoot Theo Janssen de regie over de Gelderse revival. De clubs staan dan ook in de rij voor de twee turven hoge Hofs, die een aanbieding van Vitesse in beraad heeft.

Een jaar geleden kon de club nog een optie lichten op de jeugdinternational die hem voor drie jaar aan de Arnhemmers zou binden. Dat gebeurde niet, waardoor Hofs nu transfervrij weg zou kunnen lopen. Technisch manager Jan Streuer verklaart de keuze: ‘Dat was zeker geen inschattingsfout. We weten precies wat hij kan. Ik heb heel de tijd aangegeven dat we die jongen moesten houden, maar er was binnen de organisatie nergens geld te vinden. Dat is ontzettend jammer, nu krijgt hij een klein salaris en bespaar je even wat, maar het kost ons op de lange termijn natuurlijk veel mee. Dit scenario heb ik vorig jaar al voorspeld.’

Desondanks heeft Streuer nog hoop dat Hofs alsnog blijft: ‘We hebben hem een goede aanbieding gedaan, Nicky wil best in Arnhem blijven, maar dan wel op nummer 10 spelen. Die garantie kunnen we natuurlijk niet geven. We kijken intussen zelf gewoon verder.’ Hofs is hot: er is vrijwel geen doelpunt waar hij niet bij betrokken is. Inmiddels heeft hij al een gesprek met Guus Hiddink gehad. De trainer van PSV ziet in Hofs een welkome aanvulling voor de lange termijn, maar wil hem eerst elders stallen. Daar past de speler voor. Zondag treffen de twee elkaar tijdens het duel Vitesse-PSV, al is de inzetbaarbeid van Hofs twijfelachtig wegens een blessure. Streuer kijkt uit naar het duel: ‘Waarom zouden wij niet kunnen winnen? Zij missen Mark van Bommel wegens een schorsing, toch niet de minste, dacht ik. Deze wedstrijd is een mooi meetpunt om te zien waar we staan. Eigenlijk hadden we nog vijf extra punten moeten hebben. Uit tegen RBC speelden we geweldig, maar verloren we met 4-1 en thuis tegen FC Den Bosch mag je natuurlijk niet gelijkspelen. Het probleem is dat deze ploeg nog instabiel is. Je moet dus maar afwachten of we dadelijk niet opeens meer tegen een paar zeperds aanlopen.’

Bron: VI 17 november 2004

Emmen aast op Rojer

Emmen heeft belangstelling voor Vitesse-aanvaller Eldridge Rojer (20), die in Arnhem niet kan rekenen op een basisplaats. De Drentse club is geen onbekende voor de op Curacao geboren Nederlander, omdat hij een deel van zijn jeugdopleiding bij Emmen doorbracht. Interim-directeur Ronald Lubbers houdt zich op de vlakte: ‘Er is op dit moment bij ons geen sprake van concrete interesse in spelers. De naam Rojer is intern weleens gevallen, maar meer ook niet. Het is sowieso maar de vraag in hoeverre wij in de positie zijn een eredivisiespeler te contracteren, gezien de salarisverschillen.’ Het contract van Rojer bij Vitesse loopt tot de zomer van 2007. De verwachting is dat een eventueel vertrek van de spits afhangt van de komst van versterkingen naar Arnhem. Rojer is bezig aan zijn derde seizoen in Gelderse dienst.

Bron: VI 17 november 2004

FC Groningen mengt zich in strijd om Bechan

FC Groningen en Vitesse zijn met Ajax in gesprek over Kiran Bechan (22). De rechtsbuiten, die in Amsterdam nog een contract heeft tot komende zomer, is speler van Jong Ajax. Eerder speelde hij op huurbasis voor Sparta. Ook ADO Den Haag heeft interesse in de aanvaller, maar die club heeft nog geen contact opgenomen met Ajax. Vitesse wilde Bechan in eerste instantie vastleggen voor het nieuwe seizoen, maar nu FC Groningen ook serieus in de markt is zijn de Arnhemmers op zoek naar externe financiers die de deal willen bekostigen. Bechan bezocht afgelopen zondag het duel FC Groningen-FC Den Bosch, maar heeft geen uitgesproken voorkeur.

Bron: VI 17 november 2004

Alemannia wil Rankovic

Alemannia Aachen heeft Vitesse-verdediger Aleksandar Rankovic (26) recent twee keer bekeken. De Duitse UEFA Cupdeelnemer uit de Tweede Bundesliga heeft de Arnhemse club op de hoogte gebracht van de belangstelling voor de Serviër. ‘Wij willen best over een transfer praten’, zegt technisch manager Jan Streuer van Vitesse. ‘We willen namelijk nog steeds Remco van der Schaaf van PSV overnemen en een vertrek van Rankovic geeft ons die ruimte.’

Dragoslav Jevric (30) vertrekt na vijf jaar bij Vitesse. Doelman en club kunnen het niet eens worden over een nieuw contract. Streuer: ‘Wij kunnen niet betalen wat hij wil verdienen, we liggen nu te ver uit elkaar om verder te gaan praten.’ Jevric gaf al eerder aan niet te willen inleveren en gaat nu op zoek naar een nieuwe club. Jan Moons, doelman van het Belgische RC Genk, is kandidaat voor de vacature. De 34-jarige keeper is aan het eind van dit seizoen transfervrij.

Bron: VI 17 november 2004

PSV bezig met Hofs
Hofs wil niet eerst verhuurd worden

De door hamstringproblemen gevelde Vitesse-middenvelder Nicky Hofs doet er alles aan om er zondag tegen PSV toch bij te zijn. De Eindhovense club is immers de belangrijkste gegadigde om de transfervrije Hofs na dit seizoen over te nemen. Hofs wordt al het hele seizoen nauwgezet gevolgd door scouts van PSV, dat de 21-jarige Arnhemmer op de hoogte heeft gesteld van de belangstelling.

PSV denkt aan een constructie waarin Hofs eerst nog een jaar wordt verhuurd alvorens hem naar Eindhoven te halen. Hofs wil graag in Nederland blijven, heeft een voorkeur voor de topdrie, maar wil een reëel uitzicht hebben op een basisplaats. Een constructie met eerst een verhuur ziet hij in eerste instantie niet zitten.

PSV richt zich voor het middenveld niet alleen op Hofs, maar ook op de Ivoriaan Marco Né (21) van SK Beveren.

Bron: De Telegraaf 17 november 2004

Vitesse gaat weer naar Belek

Vitesse gaat ook dit seizoen tijdens de winterstop op trainingskamp naar Turkije. De selectie van trainer Edward Sturing verblijft van zaterdag 8 januari tot en met zaterdag 15 januari in Belek. Dat is dezelfde locatie waar de eredivisionist uit Arnhem in de voorbije winterstop een week verbleef. Vitesse zal zoals gebruikelijk tijdens de trainingsstage twee oefenwedstrijden gaan afwerken. Data en tegenstanders zijn vooralsnog nog onbekend. De hoofdmacht van de Arnhemse club krijgt op donderdag 16 december vakantie. Dat is meteen na de thuiswedstrijd van die avond tegen De Graafschap. Voor maandag 3 januari staat de eerste training van de eredivisionist op de rol.

Bron: De Gelderlander 17 november 2004

Alemannia Aachen aast op Rankovic

Het Duitse Alemannia Aachen is geïnteresseerd in Vitesse-middenvelder Aleksander Rankovic. De Servier is de laatste wedstrijden bekeken door vertegenwoordigers van de Duitse club. Rankovic heft normaal gesproken geen basisplaats bij Vitesse, maar door de blessure van Stijn Vreven speelde hij de laatste 3 wedstrijden in de basis als rechtsback.

Alemannia Aachen speelt momenteel in de Duitse 2e liga, maar is nog wel actief in de UEFA CUP-toernooi. Rankovic kwam in augustus 2002 naar Vitesse, maar kan sinds dit seizoen niet meer rekenen op een vaste plaats in het elftal.

Bron:TV Gelderland 15 november 2004

Van den Berg vindt plek in stabiele defensie

Vitesse boekte zaterdag in Heerenveen de derde zege op rij in de eredivisie (0 – 3). De verdediging staat al weken als een huis. Mede dankzij nieuwkomer Peter van den Berg, die zijn plek heeft gevonden in Arnhem.

lees verder...

Bron:Gelderlander 15 november 2004

Vitesse stijgt door verrassende zege bij Heerenveen naar 5e plaats eredivisie.

Edward Sturing lijkt steeds nadrukkelijker kandidaat om ook volgend seizoen trainer van Vitesse te zijn. De Eerbeker zag zijn ploeg zaterdagavond in Friesland verrassend winnen van Heerenveen (0-3). De Arnhemmers stegen daarmee naar de vijfde plek op de ranglijst.

Voor de goede orde, de vijfde plek biedt na 34 competitieduels rectstreeks toegang tot het UEFA-Cuptoernooi. Sturing zit daarmee momenteel dus stevig in het zadel bij Vitesse. Het contract van de hoofdtrainer in Arnhem loopt tot 30 juni 2005, maar de opmerkelijke opmars van de hoofdmacht glanst blinkend op het revers van Sturing. De no-nonsense coach werd zaterdagavond in het Abe Lenstra-stadion hartstochtelijk bejubeld door de 260 Arnhemse fans, die toch al negentig minuten lang de sfeer in Friesland bepaalden.

De clubleiding wil pas in de winterstop over de positie van de hoofdcoach praten. Dat zou kunnen duiden op enige twijfel. Sturing heeft er na dit seizoen ruim twee tropenjaren opzitten en het is niet de meest florissante Arnhemse periode geweest.

Aan dat tijdperk lijkt dit seizoen een abrupt einde te komen. Vitesse won zaterdagavond voor de derde keer op rij en gaf daarmee meer dan afdoende antwoord op een mindere periode van vier wedstrijden, die slechts één schamel punt opleverden.

“In moeilijke tijden leer je het elftal het beste kennen”, reageerde Sturing zaterdagavond. “Voor een trainer zijn dat leerzame momenten. In die periode is gebleken dat we een hele goede selectie hebben. De spelers zijn elkaar geen verwijten gaan maken, we zijn rustig gebleven.”

De coach bleef zelf nuchter toen zijn ploeg in de mindere periode tussen de wal (middenmoot) en het schip (degradatiezone) dreigde te raken en is even kalm nu Vitesse zich op eenderde van de competitie weer kandidaat lijkt te stellen voor Europees voetbal. Daarover wil hij het helemaal niet hebben. Sturing richt zich louter op de doelstelling (plaats acht tot en met twaalf) en predikt daarmee de nodige rust binnen en buiten de club. Daar varen ook de spelers wel bij, al lonkt een aanzienlijk deel van de ambitieuze spelersgroep wel degelijk naar een Europees ticket.

“We hebben twintig punten, vorig seizoen duurde het tot april voor we er zoveel hadden”, zo schetste Sturing de enorme kloof met de twee voorbije rampseizoenen. Op aandringen van de coach en technisch manager Jan Streuer koos de club deze zomer voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Met als risico dat blessures en schorsingen de selectie tot op het bot kunnen uitkleden.

Opvallend was dat Vitesse zaterdagavond bij Heerenveen, waar al vijf seizoenen niet meer was gewonnen, liefst drie dragende spelers miste en toch probleemloos overeind bleef. De verdedigers Ruud Knol, Stijn Vreven en middenvelder Richard Knopper ontbraken in het Abe Lenstra-stadion. De absentie van de drie dragende krachten brak Vitesse niet op. Integendeel, vooral in defensief opzicht stond de Arnhemse ploeg grotendeels als een huis. Gelegenheidsaanvoerder Peter van den Berg en Michael Dingsdag speelden sterk in het centrum, al was de tegenstand van Heerenveen mager. Beide clubs gaven elkaar bijna een uur lang niets toe. De treffer van de kleine Nicky Hofs brak de ban voor Vitesse. Verlost van eerste specialist Knopper mocht Hofs zaterdag zijn traptechniek etaleren bij een vrije trap. Met een magnifieke boog liet de middenvelder, nog steeds dubbend over contractverlenging, doelman Brian Vandenbussche kansloos: 0-1.

Binnen tien minuten paste Heerenveen-trainer Gertjan Verbeek drie wissels toe om zijn slappe elftal terug in de wedstrijd te brengen. Klaas Jan Huntelaar en Arek Radomski misten kansen voor de thuisclub, waarna Vitesse de wedstrijd in het slot gooide. Twee counters met Purrel Fränkel als aangever en Amoah als afmaker onderstreepten de wederopstanding van Vitesse: 0-3.

Bron: De Gelderlander 15 november 2004

Jong Oranje: Haklander vervangt Hofs

Graafschapper Richard Haklander is alsnog opgenomen in de selectie van Jong Oranje voor het oefenduel tegen Frankrijk. Haklander vervangt de geblesseerde Nicky Hofs van Vitesse. Hofs raakte zaterdag in de wedstrijd tegen Heerenveen (0-3) geblesseerd aan zijn hamstring. Bondscoach Foppe de Haan had Haklander op de reservelijst gezet voor het oefenduel op woensdag in en tegen Frankrijk, maar de Barnevelder mag nu toch mee. Heerenveen-spits Klaas Jan Huntelaar moest zich ook geblesseerd afmelden. De Hummeloër raakte eveneens geblesseerd in het duel met Vitesse.

Bron: Omroep Gelderland 14 november 2004

Thamars zet achtervolging in

De prachtige 0-3 overwinning op de Friezen is door niemand goed geraden. Slechts 24 van de 170 deelnemers aan de wedstrijd tegen Heerenveen voorzagen een Arnhemse zege. Het vertrouwen legt de poolers geen windeieren. Zij doen goede zaken in het klassement van de Vitesse Pool.

Daaronder thamars die de achtervolging heeft ingezet op meneerbolle. Hij stijgt van de vierde naar de tweede plaats. Het gat bedraagt nu vier punten. Dat kan in één wedstrijd gedicht zijn.

Stijger van de week is Annuh die 49 treden weet te klimmen van de 135ste naar 86ste stek. De 270ste en laatste plaats wordt bezet door Apeldoorn 1, die in twee deelgenomen wedstrijden nog geen punt heeft vergaard. De volgende wedstrijd die meetelt, is Vitesse-PSV op 21 november.

Voor de Vitesse Pool: Klik Hier

14-11-2004

Peter v/d Berg: het is nu hosanna

Peter van den Berg was als gelegenheidsaanvoerder van Vitesse zeer succesvol met een 3-0 overwinning bij Heerenveen. De centrumverdediger blijft echter altijd relativeren: “Niets is nu eenmaal zo veranderlijk als het voetbal. Drie weken geleden was het nog crisis, nu is het hosanna na drie gewonnen wedstrijden. We staan nu vijfde, maar de doelstelling is bekend: tussen acht en twaalf. Alles wat hoger is, is meegenomen.” Drie wedstrijden binnen een week hakken er wel in bij Van den Berg: “Ik word ook een jaartje ouder. Gelukkig hebben we nu twee dagen vrij om te genieten.”

Bron: Omroep Gelderland 13 november 2004

Wederom belangrijke treffer Nicky Hofs

Met een weergaloze vrije trap opende Nicky Hofs de score voor Vitesse uit bij Heerenveen. “In de jeugd heb ik ze ook wel eens zo gemaakt, in het eerste nog niet. Op TV ga ik nog eens kijken hoe die bal er nou precies in ging, want eigenlijk zag ik alleen maar het net bewegen.” Hofs viel in de slotfase uit: “Ik lag op de grond toen we de 0-2 scoorden. Ik had tegen Den Bosch al last van mijn hamstring, ik moest van de fysio maar zien hoe ver ik zou komen. Ik vond het zeker een verdiende overwinning, de achterhoede en het middenveld stonden heel goed vandaag.”

Bron: Omroep Gelderland 13 november 2004

Michael Jansen legt Yildirim aan banden

Het gevaar van Heerenveen komt doorgaans van Apeldoorner Ugur Yildirim. De rechtsbuiten kwam tegen Vitesse echter niet in het stuk voor. Zijn directe tegenstander was Michael Jansen, die hem compleet aan banden legde: “Ik kende hem nog. Met Jong Oranje oefenden we ooit tegen Go Ahead Eagles en speelde ik ook goed tegen hem. Hij werd nu zelfs gewisseld. Daarna kreeg ik Hersi tegen, die ken ik ook goed en was ook geen probleem.” Jansen genoot van het resultaat: “Dit hadden we ook niet verwacht. We staan nu vijfde. Lekker, dat is heel wat beter dan vorig jaar.”

Bron: Omroep Gelderland 13 november 2004

Vitesse wint ruim in Heerenveen 0-3

Vitesse heeft zaterdagavond in het koude Abe Lenstra Stadion een uitstekende prestatie neergezet door thuisploeg Heerenveen met 3-0 te verslaan. Nicky Hofs opende met een schitterende vrije trap de score, waarna Matthew Amoah het lot bezegelde met zijn twee doelpunten.

In een rommelige eerste helft kreeg Heerenveen na zes minuten de eerste kans van de wedstrijd. Selakovic vond de vrijstaande Huntelaar, die zijn schot gered zag door Jevric. De Friezen wijzigden vlak voor de aftrap hun basisopstelling. Verdediger Haarala moest in de kleedkamer achterblijven en werd vervangen door Michel Breuer. Bij Vitesse stond door de blessure van Richard Knopper het duo Amoah en Gluscevic voorin. Amoah kreeg twee goede kansen en had de eerste misschien wel moeten maken. Schitterend vrijgespeeld door Theo Janssen schoot de Ghanees de bal na 37 minuten voorlangs. De tweede mogelijkheid werd door de speler zelf goed voorbereid. In de 44e minuut schoot de spits de bal hard en hoog net naast het doel. Heerenveen was voor rust, buiten de al genoemde kans van de clubtopscorer, slechts een paar gevaarlijk via standaardsituaties en scherpe voorzetten. Doelman Jevric hoefde zich niet buitensporig in te spannen om zijn doel schoon te houden.

Heerenveen startte na rust initiatiefrijk, maar het was Vitesse dat op voorsprong kwam. Nadat Yildirim de doorgebroken Jansen neerhaalde (geel) mocht Nicky Hofs vanaf de linkerkant van de zestien meter een vrije trap nemen. De technische vaardige Hofs krulde de bal schitterend in de verre hoek: 0-1. Trainer Verbeek greep direct in en wisselde voor het laatste half uur drie spelers. In plaats van een gevaarlijker wordende thuisploeg was het Vitesse dat wel raad wist met de achterin geboden ruimte. Tien minuten voor tijd schoot Matthew Amoah de bal vanaf de rand van de zstien meter via een Heerenveen-speler achter de doelman. Dezelfde Amoah bekroonde zijn harde werken twee minuten voor tijd met een tweede treffer. De mooie pass over Hansson belandde bij de aanvaller die koelbloedig afrondde: 0-3.

SC Heerenveen:VandenBussche, Hansson, Seip, Rzasa, Breuer, Bruggink, Radomski, Vayrynen, Selakovic, Yildirim en Huntelaar.

Vitesse:Jevric, Rankovic, Van den Berg, Dingsdag, Jansen, Yakubu, Janssen, Hofs, Frankel, Amoah en Gluscevic.

Bron:Vitesse.nl 13 november 2004

Van Bommel mist Vitesse-PSV

PSV-middenvelder Van Bommel heeft vanavond tijdens de wedstrijd PSV-Willem II zijn 4e gele kaart ontvangen van dit seizoen. Daardoor is hij geschorst voor Vitesse-PSV van 21 november a.s.

13 november 2004

Geen enkel risico met Stijn Vreven

Vitesse wil geen enkel risico nemen met Stijn Vreven. De Belgische rechtsback viel twee weken geleden uit met een hamstringblessure. Vreven probeerde fit te raken voor de wedstrijd tegen NEC, maar tijdens een laatste test ging het mis. Deze week is er een foto gemaakt, waaruit bleek dat er geen sprake is van een scheuring. Trainer Edward Sturing wil dat Vreven tijd neemt om volledig te herstellen: “Het klinkt misschien raar, maar op zijn leeftijd moet hij voorzichtiger zijn. Ik heb het zelf ook ondervonden op latere leeftijd”, zo waarschuwt de trainer zijn rechtsback.

Bron: Omroep Gelderland 13 november 2004

Sturing kijkt niet naar het verleden

Vitesse-trainer Edward Sturing wil niet te lang stilstaan bij de uitschakeling door FC Den Bosch: “Ik kijk altijd weer vooruit naar de volgende wedstrijd. Heerenveen en Den Bosch kun je echt niet met elkaar vergelijken, dat is een hele andere manier van voetballen. In het verleden hebben we daar meestal niet verloren, maar ik kijk niet naar het verleden. Bovendien, we hebben er ook lang niet meer gewonnen”, relativeert de trainer. Sturing weet dat Vitesse bij een goed resultaat goed mee doet: “Als je wint, kom je zelfs gelijk met Heerenveen. We spelen steeds beter de laatste tijd.”

Bron: Omroep Gelderland 13 november 2004

Sturing verlangt controle van spelers

Trainer Edward Sturing heeft de spelers van Vitesse aangesproken op de oververhitte reacties in de bekerwedstrijd tegen FC Den Bosch. Toen de nederlaag (1-0) zich aandiende sloegen bij enkele spelers de stoppen door. Theo Janssen (rode kaart) was het enige slachtoffer maar lang niet de grootste zondaar. Richard Knopper, Abubakari Yakubu en ook Nicky Hofs kwamen goed weg. “Er was irritatie omdat je zoveel beter bent en toch niet wint”, zei Sturing gisteren. “Emotie is menselijk, maar in je emotie doe je dingen die je niet moet doen. Een speler moet leren zichzelf onder controle te houden. Dat bepaalt mede of je een groot voetballer wordt.”

Bron:Gelderlander 13 november 2004

Knopper hoopt op een klein wonder

Een donkerblauwe voet belemmert Richard Knopper vanavond waarschijnlijk een optreden tegen zijn oude club Heerenveen. Tot zijn grote ongenoegen. “Voor zo’n wedstrijd neem je een extra risicootje’.

Richard Knopper hield aan de bekerwedstrijd bij FC Den Bosch (1-0 nederlaag) niet alleen een kater over. Een donkerblauwe voet, als gevolg van een flinke bloeduitstorting, berooft de aanvoerder van Vitesse warschijnlijk van een optreden tegen de club waar hij vorig seizoen actief was. “Juist tegen Heerenveen wil ik graag spelen. Bij zo’n wedstrijd heb ik persoonlijk net wat meer gevoel, daar wil ik dan wel een extra risocootje voor nemen.”

Knopper schopte woensdagavond al in het begin van de wedstrijd tegen de onderkant van een Bossche schoen. Hij speelde de wedstrijd uit, maar voelde de gevolgen een dag later. “Ik kan niet eens schoenen aan”, zei Knopper gistermiddag, zich voortbewegend op slippers. “Laat staan voetbalschoenen en dan ook nog eens met die voet tegen een bal trappen. Maar wie weet, de blessure is goed behandeld. Eerst kijken hoe het er ’s ochtends voorstaat.”

“Knopper droeg vorig jaar in 32 competitiewedstrijden het shirt met de pompeblêdden, zong bij thuisduels hier en daar een frase van het Friese volkslied mee en scoorde 9 doelpunten. Hij leek er goed op zijn plaats, maar koos in de zomer verrassend voor Vitesse. “Heerenveen wilde al vroeg in het jaar praten, dat was hun planning. Voor mij speelde ook nog Ajax. Daarna is het er niet meer van gekomen, maar ik heb een fantastisch jaar gehad bij Heerenveen.”

Al speelde de Ajacied niet altijd op zijn favoriete plek, in de ‘schaduw’ van spits Gerard Sibon. “Ik begon ‘op tien’, maar we kregen wat last met sommige posities. Toen heb ik vaak links, hangend aan de buitenkant gespeeld. Dat ging op zich best goed, maar het is niet mijn favoriete positie. Een beetje vergelijkbaar met Theo Janssen bij Vitesse. Niet ideaal, maar het kan wel eens.”

Niet ideaal is in de ogen van Knopper ook het Friese publiek. De 27-jarige middenvelder fluisterde zijn ploeggenoten inmiddels raad in. “Niet bepaald een publiek met veel bravoure, dat is bekend. Als het goed gaat, zingen ze de hele wedstrijd door. Als het niet goed gaat, keren ze de ploeg massaal de rug toe. Sommige spelers zijn daar toch gevoelig voor. De mensen lopen gewoon halverwege het stadion uit, naar huis. Onvoorwaardelijke steun, dat hebben ze daar niet allemaal”, weet Knopper.

Hij hoopt op een wonderbaarlijke genezing en de invloed van een flinke dosis pijnstillers, maar vreest toch als supporter in het Abe Lenstrastadion aanwezig te zijn. Knopper schat Heerenveen wel hoog in. “Op lange termijn mischien wat hoger dan Vitesse, maar je weet het nooit. Wij hebben een goede start gemaakt, een mindere periode gehad en ons daarna weer goed hersteld. Er staat een goede selectie”, vindt de middenvelder.

Trainer Edward Sturing denkt er hetzelfde over. “Heerenveen heeft een bredere selectie. Zij hebben spelers op de bank die bij andere clubs een basisplaats hebben. Voor de wedstrijd van zaterdag zegt dat niet veel, maar op de lange duur bepaalt dat toch de plaats op de ranglijst”, vermoedt Sturing, die vooralsnog de personele problemen kan opvangen. Al mist hij vanavond waarschijnlijk Richard Knopper en zeker Stijn Vreven (spierblessure), Ruud Knol (knie), Gino coutinho (geen ritme) en Jaap Davids (hand).

Bron:Gelderlander 13 november 2004

‘Ik ben trots om voor Vitesse te spelen’
Interview met Vitesse verdediger Peter van den Berg

Op donderdag 11 Oktober had Vitesseplanet.tk een interview met Vitesseverdediger Peter van den Berg. Van den Berg kwam aan het begin van dit seizoen over van Feyenoord en speelde in zijn carriere ook voor Excelsior, Cambuur Leeuwarden, AZ, RKC en Feyenoord.

Als we op dit moment naar de speelstijl van Vitesse kijken, vind je dan niet dat niet dat je opbouwend te veel werk moet verzetten. Mis je dan niet een speler als Knol?

Nee, dat vind ik niet. Ik denk niet dat dat een zwakte is van mij. En wat Ruud betreft ik ken hem als speler niet zo goed, maar het is jammer dat hij nog steeds geblesseerd is.

lees verder...

Bron: vitesseplanet.tk 13 november 2004

Verkoop vrij vervoer Heerenveen uit

Voor alle duidelijkheid: De verkoop van kaarten voor vrij vervoer naar Heerenveen zijn te koop via de ticketbox en deze verkoop sluit pas op zaterdag 13 november om 18.00 uur!

november 2004

Lijn competitie doorzetten

Ondanks de bekernederlaag wil Vitesse de goede lijn doorzetten. De laatste twee competitiewedstrijden werden in winst omgezet. Tegenstander SC Heerenveen staat op een vijfde plaats, op slechts drie punten van de Arnhemmers. Vitesse heeft de afgelopen twee competitiewedstrijden winnen afgesloten (FC Twente 4-1 en NEC 1-0) en hoopt de lijn in Heerenveen voort te kunnen zetten. Ondanks de bekernederlaag tegen FC Den Bosch is Edward Sturing optimistisch. “Het resultaat tegen Den Bosch was uiteraard niet goed, maar ik heb in die wedstrijd goede dingen gezien. Ik vind dat wij de laatste weken steeds beter gaan voetballen en achterin wordt steeds minder weggegeven. Net als dat wij niet lang hebben kunnen nagenieten van de winst op NEC, moeten we ook niet te lang stilstaan bij de nederlaag in Den Bosch. Zaterdagavond spelen we tegen Heerenveen en willen we de goede lijn van de competitie voorzetten.”

De laatste winst van de Friezen in eigen huis op Vitesse dateert alweer van ruim zes jaar geleden. Vitesse won in het seizoen 1999-2000 voor het laatst (1-3). De afgelopen vier jaar eindigde het duel in het gelijkspel. Vitesse kan dus met een goed gevoel naar Heerenveen? “We hebben er al een tijd niet verloren, maar ook niet gewonnen. Heerenveen heeft een compleet ander elftal dan Den Bosch, dat kun je niet met elkaar vergelijken. Deze wedstrijd gaat tussen twee ploegen die willen voetballen en spelen om te winnen. Het kan een interessante wedstrijd worden”, aldus Edward Sturing.

Statistieken:

Seizoen clubs uitslag doelpunten
1998-1999 SC Heerenveen-Vitesse 2-1 Samardzic; G. de Nooijer en Kreek
1999-2000 SC Heerenveen-Vitesse 1-3 Jensen; Van den Brom, Grozdic, Laros
2000-2001 SC Heerenveen-Vitesse 0-0
2001-2002 SC Heerenveen-Vitesse 1-1 Jensen, Van der Schaaf
2002-2003 SC Heerenveen-Vitesse 2-2 Jensen, Selakovic, Peeters, Amoah
2003-2004 SC Heerenveen-Vitesse 0-0

Bron: Vitesse.nl 12 november 2004

Vitesse hofleverancier Jong Oranje

Vitesse is met vier geselecteerden hofleverancier van Jong Oranje, het elftal van bondscoach Foppe de Haan. De ploeg speelt woensdag 17 november een oefeninterland tegen Jong Frankrijk. Michael Jansen, Nicky Hofs, Stijn Schaars en Eldridge Rojer maken deel uit van de selectie van bondscoach Foppe de Haan. Jong Oranje speelt op woensdag 17 november in Frankrijk een oefeninterland tegen Jong Frankrijk. De interland wordt gespeeld in Stade Louis Michel in Sète, aftrap 15.00 uur.

Selectie Jong Oranje:

Doel
Erwin Friebel RBC Roosendaal
Remko Pasveer FC Twente

Achterhoede
Michael Jansen Vitesse
Arnold Kruiswijk FC Groningen
Glenn Loovens Feyenoord
Frank van Mosselveld Willem II
Paul Verhaegh FC Den Bosch
Jerrel Wolfgang SC Heerenveen

Middenveld
Edson Braafheid FC Utrecht
Nicky Hofs Vitesse
Danny Mathijssen Willem II
Robin van Persie Arsenal
Stijn Schaars Vitesse

Aanval
Raymond Fafiani FC Twente
Mounir el Hamdaoui Excelsior
Klaas-Jan Huntelaar SC Heerenveen
Daniël de Ridder Ajax
Eldridge Rojer Vitesse

Bron: Vitesse.nl 12 november 2004

Lokale driehoek Amsterdam legt verplichte buscombi op

Afgelopen week heeft het vooroverleg plaatsgevonden voor de wedstrijd Ajax-Vitesse, die gespeeld zal worden op zondag 12 december ’04. Tijdens dit overleg heeft de lokale driehoek van Amsterdam (gemeente, politie en openbaar ministerie) aan de overige aanwezigen (vertegenwoordigers van Ajax, Vitesse, politie Arnhem en supportersproject Rijnside) meegedeeld dat Vitesse-supporters gebruik moeten maken van een verplichte buscombi. De reden voor de verplichte buscombi zijn de ongeregeldheden van vorig seizoen. Volgens de lokale driehoek waren hier ook Vitesse-supporters bij betrokken. Vitesse, Rijnside en de Supportersvereniging Vitesse zijn het niet eens met de verplichte buscombi en hebben dit kenbaar gemaakt bij de lokale driehoek van Amsterdam.

De wedstrijd Ajax-Vitesse van vorig seizoen kon door Vitesse-supporters bezocht worden met eigen vervoer. Bij eigen vervoer kunnen supporters zelf bepalen hoe ze de wedstrijd bezoeken (auto, openbaar vervoer, georganiseerde busreis etc). Veel supporters kozen vanwege o.a. de veiligheid voor de georganiseerde busreis van de Supportersvereniging. Bij alle uitwedstrijden worden de bussen door de politie vanaf de stadsgrens begeleid en geplaatst bij het uitvak, behalve in Amsterdam! De bussen werden onvoldoende begeleid en moesten op aanzienlijke afstand van het stadion op een parkeerplaats worden geparkeerd. Vanaf deze parkeerplaats moesten de Vitesse-supporters naar het uitvak lopen. Dit ging vooral na de wedstrijd mis. De Vitesse-supporters waren als groep herkenbaar en werden belaagd door de Ajax-supporters. Hierbij ontstonden opstootjes en een zeer onveilige situatie voor de Vitesse-supporters. De begeleiding van politie en Ajax-stewards was hierbij ver onder de maat. Na de wedstrijd hebben veel supporters een klacht ingediend bij Ajax en de politie.

Deze ongeregeldheden hadden niets te maken met de vrij vervoersregeling voor de supporters van Vitesse. De oorzaak lag in het feit dat de bussen, georganiseerd voor die supporter die vrijwillig kiest met de bus te reizen, ver van het uitvak moesten worden geparkeerd. Waarna de begeleiding van de politie tussen de parkeerplaats en het stadion slecht was. Dit is het beleid van de lokale autoriteit, zij zijn van mening dat dit ‘vrij vervoer’ is. Deze ongeregeldheden hadden zich niet voorgedaan indien de bussen gewoon bij het uitvak zouden zijn geparkeerd. Dit blijkt wel uit het feit dat de supporters die met de auto naar de wedstrijd zijn gegaan geen problemen hebben ondervonden.

De lokale driehoek kiest er nu voor om de Vitesse-supporter tot zondebok te benoemen en ons te verplichten de komende wedstrijd te bezoeken met een verplichte buscombi, terwijl de schuld ligt bij het beleid van de lokale driehoek zelf, aan het gedrag van de politie en van de Ajax-supporters. De lokale driehoek had hun eigen beleid moeten aanpassen en de bussen gewoon bij het uitvak laten parkeren, zoals ze ook doen bij een verplichte buscombi. Zij zijn tenslotte verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid, dus ook voor die van de Vitesse-supporters.

De supportersvereniging heeft naar aanleiding van de wedstrijd van vorig seizoen samen met Rijnside twee maal een brief gestuurd naar de lokale autoriteiten over de gang van zaken rondom deze wedstrijd. Op deze brieven is, tot op de dag van vandaag, niet gereageerd. Tijdens het vooroverleg heeft ook Ajax aangegeven het niet eens te zijn met het standpunt van de lokale driehoek. Maar de club zelf heeft niets te zeggen, het is de lokale driehoek die verantwoordelijk is en beslist.

Vitesse, Rijnside en de Supportersvereniging hebben deze week gezamenlijk een brief gestuurd naar de lokale driehoek waarin is aangegeven dat wij niet akkoord gaan met een verplichte buscombi. Wij hebben de lokale driehoek van Amsterdam derhalve verzocht hun genomen standpunt te heroverwegen en terug te komen op hun besluit. Indien het antwoord hierop negatief is en de verplichte buscombi gehandhaafd blijft, zullen wij ons beraden op te ondernemen stappen en/of acties. Wij zullen jullie op de hoogte houden middels onze site en hopen op jullie medewerking en steun in deze.

Supportersvereniging Vitesse.

12-11-2004

Knopper twijfelgeval bij Vitesse

ARNHEM – Vitesse-speler Richard Knopper kan mogelijk zaterdag niet meedoen in het uitduel tegen zijn voormalige club SC Heerenveen. De middenvelder kampt met een voetblessure, die hij woensdag opliep in het duel tegen FC Den Bosch. Knopper trainde vrijdag niet mee.

Stijn Vreven ontbreekt nog steeds door een hamstringblessure. Reserve-doelman Gino Coutinho is er ook nog niet bij. Hij is geblesseerd aan een knie, Jaap Davids heeft een handblessure.

Opstelling: Jevric
Rankovic, Van den Berg, Dingsdag, Jansen
Yakubu, Amoah, Janssen
Hofs, Gluscevic en Frankel.

Bron: Omroep Gelderland 12-11-2004

Bechan heeft meer opties dan Vitesse

ARNHEM – Jong Ajax-speler Kiran Bechan en zijn zaakwaarnemer Chiel Dekker hebben donderdag voor het eerst orienterende gesprekken gevoerd met de Arnhemse eredivisieclub Vitesse.

De 22-jarige vleugelaanvaller komt in Amsterdam niet in aanmerking voor een contract bij het eerste. Zijn huidige verbintenis loopt aan het eind van het jaar af en Bechan wil graag zo snel mogelijk aan spelen toe komen. Daarom wil hij graag vanaf de winterstop bij een andere club aan de slag.

Vitesse is niet de enige club die Bechan wil inlijven. Bechan spreekt de komende tijd met meerdere clubs.

Bron: Omroep Gelderland 12-11-2004

Verandering plaatsing info kaartverkoop

Voortaan kunt u de informatie rond wedstrijden (kaartverkoop, vertrektijd bussen,etc) vinden via de link net boven het nieuwsgedeelte.

november 2004

Hofs en Jevric weg bij Vitesse

Vitesse rekent voor volgend seizoen niet meer op doelman Dragoslav Jevric en middenvelder Nicky Hofs. Beide spelers hebben een aflopend contract en zijn niet ingegaan op de contractvoorstellen die Vitesse heeft gedaan. ,,We gaan nu naar andere spelers kijken. Als club kunnen we moeilijk in de wachtkamer gaan zitten”, aldus manager voetbal Jan Streuer. De 21-jarige Hofs is de afgelopen tijd gevolgd door scouts van onder meer Perugia, FC Twente en Aston Villa.

Bron: Telegraaf 12 november 2004

Hofs en Jevric vertrekken zo goed als zeker

Nicky Hofs en Dragoslav Jevric vertrekken zo goed als zeker bij Vitesse. Volgens Jan Streuer, technisch manager van de Arnhemse subtopper, zijn de financiële eisen van Jevric te hoog. In dagblad De Gelderlander laat Streuer weten dat verdere onderhandelingen met de nationale doelman van Servië Montenegro geen zin meer hebben. Jevric staat sinds 1999 onder contract bij Vitesse.

Ook Nicky Hofs lijkt zijn langste tijd bij Vitesse gehad te hebben. Afgelopen week deed Vitesse de 21-jarige Arnhemmer een verhoogde aanbieding met een deadline van een week. De zaakwaarnemer van Hofs, oud-Vitessespeler Louis Laros, laat echter weten dat de speler zich niet onder druk laat zetten door de club. Streuer sprak hierop duidelijke taal in De Gelderlander: “Ik weet niet hoe lang hij nog wil wachten, maar wij zullen zeker verder gaan kijken naar versterkingen op zijn positie.”

Zowel Jevric en Hofs vertrekken aan het eind van dit seizoen transfervrij, tenzij Vitesse beide spelers in de winterstop nog weet te verkopen.

11 november 2004

Nieuwe column van Devito

Glimlach met een vette snekkebek

8 november 2004

Rivaal NEC is verslagen. Gehavend als Vitesse was, bleek voor de hoopvol geworden zuiderburen toch ‘de kwaal van over de waal’ te blijven heersen: het niet kunnen winnen in Arnhem ! Dit in de beste traditie van het Open(dak)lucht-museum, want zó klassiek is de ongeslagen status in eigen huis nu aan het worden. Vanaf 19 mei 1985 16:30 u. is het dus niet meer fout gegaan thuis tegen de Narrenkappen uit Gelderland Zuid. De duels werden als kerels weer aangegaan en gewonnen. De ballen vlogen hen nog meer links en rechts om de oren in deze flipperkastpartij en het was Matthew ‘same player shoots again’ Amoah, nu zonder strukel-truukie, die de Game Over voor de nekkers op het scorebord bracht. VITESSE IS dus ook nu weer DE NR. 1 VAN GELDERLAND. Leuk extraatje in de berichtgevingen na de wedstrijd, dat Van der Doelen (‘Maar hun vervangers [van de geblesseerden] waren net zo goed.” }en Gentenaar (“Ik wist na een kwartier al dat er voor ons helemaal niets viel te halen. We verloren elk duel, lieten ons volledig aftroeven…”) het beter zullen doen als verslaggevers van Studio Sport, wanneer het voetballend blijft mislukken. Na eerder al de 1-4 zege bij Twente heeft Vitesse de zaken in Het Oosten rechtgezet, en loopt iedereen weer met/als glanzende pikkies rond in eigen stad…en ver daarbuiten.

lees verder...

november 2004

Vitesse is eruit, Nicky Hofs niet

Vitesse is eruit, Nicky Hofs niet. Het KNVB-bekertoernooi van de Arnhemse club eindigde gisteravond treurig in de derde ronde in en tegen Den Bosch (1-0), maar Hofs prakkiseert nog even verder over een driejarige aanbieding van Vitesse. “Ik moet een goed gevoel hebben.”

Nicky Hofs had gisteravond een beroerd gevoel na de uitschakeling in het toernooi om de KNVB-beker. Vitesse verzuimde voor de tweede keer dit seizoen het veel zwakkere FC Den Bosch te vloeren. In de competitie bleef de schade beperkt tot een doelpuntloos gelijkspel, gisteravond liep de rekening hoger op. Na de winter keert de Arnhemse club niet meer terug in het bekertoernooi.

Een treffer van Charlie van den Ouweland na 32 minuten besliste de wedstrijd in Brabants voordeel: 1-0. Hofs leek de bal van richting te veranderen. “Ik heb hem niet geraakt, de bal kreeg een rare draai”, reageerde de buitenspeler van Vitesse, die nog niet weet of zijn loopbaan bij Vitesse na dit seizoen een einde krijgt. “We hadden gewoon de kansen moeten afmaken. Dan win je hier. Het spel kan altijd beter, maar het was niet slecht. We zaten goed in de duels en we kregen genoeg kansen. Daar moeten er gewoon een paar van in”, vond Hofs, die naarmate het duel vorderde de frustraties sterk voelde opborrelen. Zelf miste hij ook een aardige mogelijkheid. “Ik had daar ook meer mee moeten doen.” Hij was niet de enige speler van Vitesse die door de coulante scheidsrechter Dick van Egmond werd gespaard. Hofs gaf Paul Beekmans onder de ogen van de arbiter een enorme duw, maar kwam ermee weg. “Dat komt ook door de manier waarop de tegenstander loopt te voetballen. Ik vind het echt triest als je thuis op zo’n manier speelt. We waren gewoon veel beter, maar als het niet lukt, lopen de frustraties daardoor ook veel sneller op.”

Inmiddels lijken de frustraties bij Vitesse ook langzaam maar zeker op te borrelen. De club is met Hofs en zijn zaakwaarnemer Louis Laros in gesprek over contractverlenging. Vitesse spreekt van een ‘uitstekende aanbieding’ en Hofs beaamt dat, maar tekent niet bij. “Ik moet een goed gevoel hebben voordat ik teken. Als ik te snel teken en spijt krijg, is het ook niet goed. Ik vind dat Vitesse mij een goede aanbieding heeft gedaan, maar ik wil gewoon nog even wachten”, zegt Hofs, enigszins raadselachtig.

Hij zegt geen andere ijzers in het vuur te hebben. “Er zijn twee clubs concreet, Vitesse en Perugia, verder niks”, zegt Hofs, die een voorkeur heeft voor Nederland. “Mijn doel is Nederland en Vitesse staat heel hoog op mijn verlanglijstje. Ik ben Arnhemmer en ik speel hier al negen jaar. Ik heb het goed naar mijn zin, we staan goed op de ranglijst.”

Hofs sluit een overstap naar de Nederlandse subtop inmiddels uit. “Clubs als Roda JC, FC Twente of Heerenveen, daar ga ik niet naar toe. Ook niet als ik drie keer zo veel salaris krijg, dat speelt niet mee”, verzekert de kleine middenvelder, die een overstap naar de top van Nederland nog wel open houdt.

Opmerkelijk is dat de top volgens Hofs niet uit drie clubs bestaat. “Nederland heeft tegenwoordig een top 4, AZ behoort in mijn ogen ook tot de top”, aldus de aanvaller, die gisteravond in elk geval de bevestiging kreeg dat Vitesse voorlopig niet tot de top behoort. “Ik pak gewoon nog even rust. Als ik me goed voel, teken ik.”

Bron: De Gelderlander 11 november 2004

Vitesse zoekt een opvolger voor Dragoslav Jevric

Vitesse gaat op zoek naar een nieuwe eerste doelman. De Arnhemse club legt zich neer bij het vertrek van Dragoslav Jevric, die aan zijn laatste contractjaar bezig is en daarna transfervrij kan vertrekken. “Ik ga ervan uit dat Jevric volgend seizoen niet meer bij Vitesse keept”, zegt Jan Streuer, technisch manager van de Arnhemse club. De breuk lijkt onvermijdelijk, doordat club en speler het niet eens kunnen worden over een nieuwe verbintenis. Jevric en zijn zaakwaarnemer Gordon Stipic hebben hun financiële eisen neergelegd bij de clubleiding. Vitesse heeft het tweetal laten weten niet aan hun voorwaarden te kunnen voldoen. “Wij kunnen niet betalen wat Jevric wil verdienen”, geeft Streuer aan. “En we liggen te ver uit elkaar om nu verder te gaan praten. Dat heeft alleen zin als hij op zijn eisen terugkomt.”

Dat lijkt uitgesloten. In een interview met De Gelderlander zei Jevric tweeënhalve week geleden: “Wij hebben aangegeven wat we willen. Vitesse kijkt nu wat het kan doen. Als we niet tot een akkoord komen, dan kijken we verder. Ik ben een professional.” En: “De club moet zeggen wat het wil, anders ben ik in juli transfervrij. Als het met Vitesse niet lukt, dan heb ik tijd nodig om een nieuwe club te zoeken.”

De 30-jarige doelman kan dus op zoek naar een nieuwe club, zoals Vitesse bezig gaat met zijn opvolging. Tweede doelman Gino Coutinho staat bij Vitesse tot medio 2006 onder contract. De Arnhemse club zal een nieuwe eerste doelman aantrekken. “We weten wat we kunnen betalen en proberen voor volgend seizoen een goede doelman te krijgen”, zegt Streuer.

In Belgische media verklaarde Jan Moons, doelman van Racing Club Genk, dat hij volgend seizoen de nieuwe keeper van Vitesse kan worden. Daarvan is volgens Streuer echter absoluut geen sprake.

Veel haast heeft Vitesse overigens niet in de speurtocht naar een nieuwe goalie, want pas in het voorjaar zal bekend zijn welke keepers er her en der beschikbaar zullen zijn op de internationale transfermarkt.

Jevric kwam in de zomer van 1999 naar Vitesse, dat hem overnam van Rode Ster Belgrado. Hij was de opvolger van Sander Westerveld, die naar Liverpool was vertrokken. De doelman is vaste waarde in het nationale team van Servië en Montenegro, dat komende woensdag in Brussel de WK-kwalificatiewedstrijd speelt tegen België. Servië en Montenegro (3 gespeeld, 7 punten) staat nu bovenaan in groep 7, voor Litouwen (3-5), Spanje (3-5), Bosnië-Herzegowina (2-2), België (2-1) en San Marino (3-0).

Bron: De Gelderlander 11 november 2004

Janssen: ‘Dit is aan onszelf te danken’

Theo Janssen maakte gisteravond de bekerwedstrijd tussen FC Den Bosch en Vitesse (1-0) niet vol. De middenvelder van Vitesse kreeg vlak voor tijd de rode kaart van scheidsrechter Dick van Egmond. “Dat was stom”, vond Janssen na afloop. “Als ik maar niet geschorst ben tegen Heerenveen.” Zo ver zal het niet komen want Janssen mist gewoon volgend seizoen de eerste bekerwedstrijd van Vitesse.

Liever had hij eind januari, als het bekertoernooi wordt hervat, een duel langs de kant gestaan. “Al hadden we met elf man nog twintig minuten doorgespeeld, die goal hadden we toch niet gemaakt. We hebben genoeg kansen gehad. Je moet er daar gewoon een van inschieten.”

De Arnhemmer kreeg in de slotfase twee gele kaarten. De eerste voor een ordinaire duw, de tweede voor een ogenschijnlijk licht vergrijp. “Bij die eerste gele kaart gaf ik die jongen een duw, dat was stom. De grensrechter had al drie keer gezegd dat hij afstand moest nemen, maar deed er niks aan. Toen heb ik dat maar even gedaan. Bij de tweede gele kaart was er volgens mij niet veel aan de hand”, aldus Janssen. Hij schreef de nederlaag vooral op het conto van Vitesse. “We hebben dit helemaal aan onszelf te danken. Als je zelf niet scoort, weet je dat zoiets kan gebeuren. Dat was bij Roda JC tegen Go Ahead ook al zo.”

Vitesse-trainer Edward Sturing wilde na de uitschakeling niets weten van een blamage. “Ik vind het belachelijk als je deze nederlaag zo noemt”, zei Sturing. “Als je weggespeeld wordt, dan mag je spreken van een blamage. Maar daarvan was geen spraken.” Sturing posteerde de na een schorsing teruggekeerde aanvaller Igor Gluscevic op de bank en liet hem een half uur voor tijd invallen. “Ik heb helemaal niet overwogen hem vanaf het begin te laten spelen”, zei de trainer. “Wij hadden de laatste twee wedstrijden gewonnen en Igor had sinds 2 oktober niet meer gespeeld.”

Bron: De Gelderlander 11 november 2004

Vitesse beleeft inktzwarte dag

Vitesse is sinds gisteren een illusie armen en een bult frustraties rijker. De Arnhemse club vloog uit het toernooi om de KNVB-beker, door een beschamende nederlaag bij FC Den Bosch: 1-0. Drie dagen na de luidbejubelde overwinning op aartsrivaal NEC (1-0) keerde Vitesse keihard terug op aarde. Hoewel de Arnhemse clubleiding heeft benadrukt dat Europees voetbal geen doelstelling is, kwam de nederlaag in Den Bosch knalhard aan. Overwinteren in het bekertoernooi zou in elk geval de illusie in stand hebben gehouden dat ergens in de verte internationaal voetbal lonkt. En de financieel zo geplaagde club had een bekersucces goed kunnen gebruiken. Vitesse heeft het bekertoernooi namelijk niet in de begroting opgenomen en dus zouden extra wedstrijden extra inkomsten betekenen, die het bijvoorbeeld weer mogelijk zouden kunnen maken dat de smalle selectie versterkt kan worden.

De manier waarop Vitesse gisteren werd uitgeschakeld was ronduit beschamend. Voor de tweede keer dit seizoen bleek het team van trainer Edward Sturing niet bestand tegen het betonvoetbal van Den Bosch, dat met negen defensief ingestelde veldspelers en slechts één aanvaller op een stunt loerde. Bleef Vitesse eerder in de competitie in Gelredome steken op 0-0, nu was de blamage nog groter. Pas in het laatste half uur creëerde de Gelderse ploeg kansen, toen het geforceerd op jacht ging naar de gelijkmaker.

Hoewel Vitesse negentig minuten een veldoverwicht had, toonde de ploeg een schrijnend tekort aan creativiteit. Wanneer Theo Janssen er, zoals gisteravond, niet in slaagt de regie te verzorgen vanaf het middenveld, wanneer de vleugelspitsen Nicky Hofs en Purrel Fränkel te weinig in het spel worden betrokken, dan wordt het voetbal van Vitesse erg voorspelbaar. Net als in de competitiewedstrijd volhardde de ploeg in het spelen van lange ballen door het centrum, waar de boomlange Uneken lachend overeind bleef.

De hopeloos falende Matthew Amoah bewees dat zijn winnende treffer tegen NEC niet betekende dat zijn vormcrisis voorbij is. De aanvalsleider uit Ghana lukte nagenoeg niets en hij miste een kwartier voor tijd de grootste kans van de bezoekers, toen hij bij de tweede paal voorlangs schoot. In die slotfase leverde het toevalsvoetbal van Vitesse wel de nodige kansen op, die niet toevallig ontstonden via de zijkanten. Richard Knopper kopte op de paal, Hofs strandde van dichtbij op doelman Martijn van Strien en invaller Igor Gluscevic kopte zowel naast als over het doel.

Zodoende slaagde Vitesse er niet in de vroeg opgelopen 1-0 ongedaan te maken. Na een half uur spelen scoorde Charlie van den Ouweland uit een vrije trap, waarbij doelman Jevric er niet goed uitzag en waarbij volgens Sturing de afspraken niet waren nagekomen. ,,Er stond een man te weinig in de muur en Nicky liep te vroeg uit, terwijl de bal nog breed werd geschoven.”

Sturing wenste het woord ‘afgang’ niet uit te spreken, maar een blamerende uitschakeling, was het wel degelijk voor het kwalitatief veel betere Vitesse. Bij de gasten liepen de frustraties hoog op. Yakubu ontsnapte aan rood na een dubbele doodschop, Janssen werd wel weggestuurd. Eerst kreeg hij geel wegens commentaar op de inderdaad afgrijselijk inconsequent fluitende Van Egmond en vlak voor tijd werd hij opnieuw bekeurd na een harde charge op Verhaegh.

Het was sowieso een zwarte dag voor Vitesse, want sinds gisteren lijkt het vertrek van een van de betere spelers onafwendbaar. Louis Laros, de zaakwaarnemer van Nicky Hofs, heeft laten weten dat de voetballer niet ingaat op het ultimatum van de club. Vorige week deed Vitesse hem een nieuwe aanbieding, met het klemmende verzoek binnen een week uitsluitsel te geven. ,,Maar wij laten ons niet onder druk zetten”, zei Laros gisteravond. ,,Ik wil het persoonlijk van Hofs horen”, reageerde technisch directeur Jan Streuer. ,,Ik weet niet hoe lang hij nog wil wachten, maar wij zullen zeker verder gaan kijken naar versterkingen voor zijn positie.”

FC Den Bosch: Van Strien; Verhaegh, Uneken, Beekmans, Snoyl; Cas. (79.Mourad), Biyadat, Van den Ouweland, Schulp, Haemhouts. (46.Biekman); Van de Laak.

Vitesse: Jevric; Rankovic, Van den Berg, Dingsdag. (61.Gluscevic), Jansen; Yakubu, Knopper, Janssen; Hofs, Amoah en Fränkel. (69.Rojer).

Bron: De Gelderlander 11 november 2004

Herstel Knol verloopt voorspoedig

Het herstel van Ruud Knol verloopt voorspoedig. De jonge centrale verdediger, die al weken is uitgeschakeld door een knieblessure ligt dagelijks in het zwembad om kracht op te doen. Het is nog onzeker hoe lang hij nog nodig heeft weer te kunnen voetballen. De technische en medische staf zet geen druk op Knol en laat hem in alle rust revalideren.

Bron: AD 11 november 2004

Geldzorgen in betaald voetbal
Liefst 14 clubs in gevarenzone, slechts 9 financieel kerngezond
Kraan erkent dat Vitesse in groep 1 zit; Vitesse houdt zich aan afspraken

Door Rob Hartog

Maar liefst 14 clubs (bijna 40 procent) uit het betaald voetbal zitten financieel in de gevarenzone. Zij moeten zich strikt houden aan het plan van aanpak dat is afgesproken met de licentiecommissie van de KNVB om de financiële huishouding weer op orde te krijgen. Slechts 9 betaald voetbalorganisaties (bvo’s) zijn financieel kerngezond. In totaal 12 clubs hangen daar tussen in. Twee clubs zijn nog niet ingedeeld omdat de licentiecommissie van de KNVB nog op aanvullende informatie wacht.

Onderdeel van het vorig jaar aangenomen nieuwe licentiesysteem is dat de financiële positie van alle clubs uit het betaald voetbal wordt onderverdeeld in drie categorieën. Groep 1 betreft clubs die problemen hebben een juiste balans te vinden tussen inkomsten en uitgaven. Zij staan min of meer onder curatele. Groep 2 behelst clubs waar de financiële situatie noch zorgelijk, noch goed is. En groep 3 bestaat uit bvo’s die geen geldzorgen hebben.

Vorige week heeft de licentiecommissie van de KNVB alle clubs via een aangetekend schrijven op de hoogte gebracht van hun indeling. Opmerkelijk is dat het aantal clubs in categorie 2 afneemt. Sommigen hebben de zaken inmiddels dusdanig goed op orde dat zij zijn overgeheveld naar groep 3, bij anderen is de financiële situatie verslechterd waardoor zij nu in groep 1 zijn ingedeeld. De KNVB wil niet openbaar maken in welke categorie de in totaal 37 clubs uit het betaald voetbal vallen. Vast staat slechts dat de zes clubs (AZ, RKC, Fortuna Sittard, VVV, Helmond Sport en Sparta) die afgelopen maanden van de licentiecommissie een ‘gele kaart’ hebben gekregen omdat zij de financiële afspraken hebben geschonden, tot groep 1 behoren. AZ, Sparta en VVV zijn tegen de sanctie in beroep gegaan.

In het nieuwe licentiesysteem zijn 15 zogenoemde kernvariabelen opgenomen waarmee clubs punten kunnen scoren. Variërend van 1 tot en met 84 punten betekent indeling in groep 1, van 85 tot en met 144 in groep 2 en van 145 tot het maximale aantal punten van 240 in groep 3.

Belangrijkste onderdelen zijn: vermogenspositie (56 punten), gemeten via een solvabiliteitsratio en een werkapitaalratio, de exploitatie (104 punten) en de liquiditeitspositie (40 punten). Overige punten worden behaald door onder meer tijdig betalingsverplichtingen bij het spelersfonds CFK na te komem.

Eén van de clubs die nog geen gele kaart van de licentiecommissie heeft gekregen, maar die wel in de gevarenzone zit is Vitesse. Alhoewel algemeen directeur Paul van der Kraan weigert het precieze aantal punten te melden dat de Arnhemse club heeft gekregen, erkent hij wel dat Vitesse voorlopig nog niet uit groep 1 is.

,,Maar we houden ons wel strikt aan de regels die we in het plan van aanpak om de club weer gezond te maken hebben afgesproken met de licentiecommissie. Daarom hebben we nog geen gele kaart gekregen. Binnen de afgesproken termijn van drie jaar moet Vitesse weer gezond zijn. We liggen op schema.”

Om de afspraken na te kunnen komen ketste in Arnhem twee maanden geleden de transfer van Anthony Lurling af. De Raad van Commissarissen van Vitesse gaf geen toestemming de toenmalige Feyenoorder (nu spelend voor NAC Breda) te contracteren.

Van der Kraan: ,,We willen tijdens de komende winterstop de te smalle selectie graag uitbreiden. Maar we hebben daar geen geld voor. Alleen met externe financiers, die eenmalig een nieuwe speler bekostigen, komen we er misschien uit, maar uit onze eigen begroting kunnen we ons niet versterken.”

Opvallend is dat FC Utrecht tot het selecte gezelschap van 9 clubs behoort dat kerngezond is. Nog maar ruim anderhalf jaar geleden werd publiekelijk bekend dat de club door jarenlang financieel wanbeleid tientallen miljoenen euro’s schuld had. Het voortbestaan van de club hing toen aan een zijden draadje.

Dankzij steun van de gemeente en oud-doelman Joop Lelieveld, bouwer van de vernieuwde Galgenwaard, alsmede een drastische interne sanering, kon na slopende onderhandelingen een dreigend faillissement worden afgewend. ,,En daar zijn we enorm trots op”, zegt voorzitter Martin Sturkenboom, bij FC Utrecht als interim-directeur binnengehaald om puin te ruimen. ,,We zijn kerngezond. We scoren in de hoogste categorie boven de 200 punten. Daardoor hadden we geen externe financiers nodig om Michael Mols tussentijds aan te trekken.” Zorgelijk voor FC Utrecht is nog wel dat de club er nog niet in is geslaagd een nieuwe hoofdsponsor aan te trekken. Amev, de huidige geldschieter stopt aan het eind van het seizoen.

Bron: AD 11 november 2004

Vitesse strandt in Den Bosch

In een onthutsend zwakke wedstrijd heeft Vitesse met 1-0 verloren van FC Den Bosch. De ‘betonploeg’ van trainer Henk Wisman kwam er maar sporadisch uit, maar wist wel te scoren. Vitesse speelde enkel op de helft van Den Bosch, maar wist net als in de competitie niet tot scoren te komen. Theo Janssen werd in de slotfase met tweemaal geel van het veld gestuurd.

In het eerste half uur van het bekerduel was er slechts genoeg aan een doel in Den Bosch. Het was eenrichtingsverkeer op het doel van Martijn van Strien zonder dat Vitesse grote kansen kreeg. Twee vrije trappen en een schot van Theo Janssen (over) waren de enige serieuze wapenfeiten voor rust in het ECCO stadion. FC Den Bosch speelde vanaf de eerste minuut uiterst verdedigend waardoor zich een eenzijdig en tevens saai duel onttrok. Vitesse probeerde voortdurend de vrije man te vinden, maar speelde in een te laag tempo om de Bosschenaren uit elkaar te spelen. Was er eens een goede aanval, dan stond er telkens een verdediger in de weg. De thuisploeg kwam na iets meer dan een half uur wel op voorsprong. Uit een goedkoop gegeven vrije trap schoot Charlie van den Ouweland de bal ineens achter Jevric: 1-0.

Ook in de tweede helft veranderde er geheel niets aan het spelbeeld. Den Bosch zwaar achterover leunend en Vitesse zoekend naar de opening. Kansen waren er na rust wel voor de Arnhemmers. Knopper kopte in de 56e minuut een voorzet van Rankovic op de paal, Hofs kwam acht minuten later net te kort om de bal goed voor zijn voet te krijgen en Amoah schoot een kwartier voor tijd hard, maar voorlangs het doel. Met het toenemen van de druk nam ook de frustratie bij Vitesse toe. Theo Janssen kreeg twee minuten voor tijd zijn tweede gele kaart en mocht vertrekken. In de laatste tien minuten werden alle ballen naar voren gespeeld, maar verder dan een aantal scrimmages kwam de ploeg niet. Net als in Gelredome bleef het aantal doelpunten op nul staan. Kortom: einde bekertoernooi.

FC Den Bosch:Van Strien, Verhaegh, Uneken, Beekmans, Snoyl, Van den Ouweland, Cas, Bidayat, Van de Laak, Schulp en Haemhouts.

Vitesse:Jevric, Rankovic, Van den Berg, Dingsdag, Jansen, Hofs, Yakubu, Knopper, Janssen, Amoah en Frankel.

Bron:Vitesse.nl 10 november 2004

Nicky Hofs tekent voorlopig niet bij

Nicky Hofs gaat voorlopig niet akkoord met de verbeterde aanbieding die Vitesse hem heeft gedaan. Het contract van de 21-jarige Arnhemmer loopt aan het einde van dit seizoen af, waardoor hij dan transfervrij weg kan. Vitesse kan alleen nog geld verdienen aan Hofs, als hij in de winterstop wordt verkocht. De huidige rechtsbuiten van Vitesse wordt gevolgd door diverse clubs, waaronder PSV, FC Twente, Aston Villa en Perugia. Vitesse probeerde deze week met de verbeterde aanbieding iets te forceren. Zaakwaarnemer Louis Laros gaf aan dat Hofs zich niet onder druk laat zetten.

Bron: Omroep Gelderland 10 november 2004

Dragoslav Jevric in Servische selectie

Vitesse-doelman Dragosl Jevric is opgenomen in de selectie van Servië en Montenegro voor de wedstrijd op 17 november uit tegen België. Jevric geldt als de onomstreden nummer 1 in de Servische nationale ploeg. In de kwalificatiereeks heeft bij in drie wedstrijden nog geen tegentreffer boeven te incasseren. Met name in de uitwedstrijd tegen Bosnië-Herzegovina, die eindigde in 0-0, blonk de doelman uit. Servië en Montenegro heeft zeven punten uit drie duels, terwijl de Belgen er met slechts een punt uit twee duels veel slechter voorstaan.

Bron: Omroep Gelderland 10 november 2004

‘De rest van Nederland heeft geen idee wat dit betekent’
Vitesse weer even kampioen van Gelderland

Een plaatselijke aardbeving. Twee keer per jaar rommelt het rond de Betuwe. Buiten Gelderland ligt niemand er wakker van maar in Nederlands grootste provincie houdt maar één ding de voetballiefhebber bezig: wie is er de baas? Arnhem versus Nijmegen, Vitesse contra NEC. VI zocht overlopers en bezocht de derby.

lees verder...

Bron: VI 10 november 2004

Amstelcup live op Radio Gelderland en OldiesFM

Vitesse speelt vanavond tijdens de 3e ronde van de AmstelCup in en tegen Den Bosch. Deze wedstrijd kunt u volgens via 2 radiozenders.

Als u in de buurt van of in Huissen woont, kunt de wedstrijd vanaf 19.00 volgen via OldiesFM op 93,1 FM (kabel) of 106,3 (Ether).

Voor de supporters buiten het ontvangstgebied van OldiesFM kunnen de wedstrijd volgen via Omroep Gelderland. De uitzending hier begint ook om 19.00 uur en bevat naast de wedstrijd van Vitesse ook andere Gelderse sportevenementen. Omroep Gelderland is naast de ether en kabel ook te volgen via Internet (Windows media player)

november 2004

Fitte Igor Gluscevic aast op eerherstel

Igor Gluscevic keert vanavond na drie wedstrijden schorsing terug in de selectie van Vitesse, dat in Den Bosch de bekerwedstrijd speelt tegen de plaatselijke FC (aanvang 20.00 uur). De spits uit Montenegro wil vlammen in de Arnhemse aanval, nu hij eindelijk verlost is van zijn slepende blessures.

Of hij revanchegevoelens heeft? Jazeker. De 30-jarige voetballer uit Budva heeft al twaalf seizoenen profvoetbal in de benen en dus kent de spits de ongeschreven wetten in het métier. “Als je bij een nieuwe club komt, en in het verleden altijd veel hebt gescoord, dan wil je dat ook bij je nieuwe club doen”, zegt hij. “Dat de mensen dat van mij verwachten, die druk voel ik zeker. Ik neem die verantwoordelijkheid ook graag. Maar scoren gaat een stuk makkelijker wanneer je niet geblesseerd bent.”

Twee treffers in acht competitieduels is zijn teleurstellende tussenbalans, nadat hij afgelopen zomer was overgekomen van Sparta Praag. Maar inderdaad: Gluscevic heeft wel een waterdicht alibi voor zijn stroeve start in Arnhem. Eerst was er de kwetsuur in de kuit, daarna speelde de achillespees op. Trainer Edward Sturing moest zijn gekwelde spits wel opstellen, omdat de krappe selectie nauwelijks alternatieven bood. Maar Gluscevic is dit seizoen simpelweg nooit volledig fit geweest.

Zijn rode kaart in de wedstrijd tegen NAC Breda had daarom ook een voordeel. Gluscevic werd weliswaar voor drie partijen geschorst, maar hij kreeg ook eindelijk de tijd in alle rust te herstellen van de kleine blessures. “Ik ben sinds mijn komst naar Vitesse nog nooit zo fit geweest als nu”, zegt Gluscevic. “Ik had last van de lies en de achillespees, maar dat is nu goed. De laatste twee weken kon ik eindelijk zonder kleine blessures trainen. Dat is echt belangrijk.”

De oud-speler van Vojvodina Novi Sad, Extremadura, Sevilla, Aris Saloniki, FC Utrecht en Sparta Praag weet hoe snel het kan gaan in de voetballerij. “Ik weet wat ik moet doen en ik laat me niet gek maken”, aldus Gluscevic. “Het seizoen is nog lang en ik weet hoe het kan gaan met een spits die in vorm is. Misschien schiet hij er dan zomaar ineens drie in.”

De prangende vraag is of Gluscevic al vanavond aan zijn eerherstel kan gaan werken. Sturing wilde gisteren niets kwijt over de opstelling. Net als Gluscevic keert Nicky Hofs na een schorsing terug in de selectie. De Arnhemmer zal ongetwijfeld op zijn vaste plek rechts in de voorhoede beginnen, waardoor Eldridge Rojer weer op de bank belandt.

Maar de verdere invulling van de aanvalslinie is een stuk onduidelijker. Hoewel Vitesse de laatste twee duels won, gaf Sturing aan niet te geloven in het principe dat je een winnend elftal altijd ongewijzigd moet laten. De coach zei gisteren ook dat Gluscevic door zijn schorsing wedstrijdritme ontbeert. Maar ritme kan hij alleen op doen door te spelen en zaterdag wacht opnieuw een zware uitwedstrijd, in Heerenveen.

Indien Gluscevic in de basis begint, dan schuift Theo Janssen een linie door naar de voorhoede. Zo niet, dan speelt Janssen op het middenveld en is Purrel Fränkel linksbuiten. Bij Vitesse ontbreken vanavond de geblesseerden Ruud Knol, Gino Coutinho, Jaap Davids en Stijn Vreven.

Vermoedelijke opstelling Vitesse: Jevric; Rankovic, Van den Berg, Dingsdag, Fränkel; Knopper, Amoah, Yakubu; Hofs, Gluscevic en Janssen.

Bron: De Gelderlander 10 november 2004

Hartkamp staat tegen PSV gewoon weer op de middenstip

Emile Hartkamp werd voorafgaand aan Vitesse-NEC bedreigd door een anonieme beller. Was dat de reden dat hij zijn optreden in Gelredome liet schieten? Of had hij geen tijd, zoals Vitesse wilde doen geloven? Er is, vindt Emile Hartkamp, eigenlijk alweer te veel over gezegd en geschreven. Hoe meer aandacht er wordt besteed aan de anonieme beller die hem in de nacht van zaterdag op zondag bedreigde, hoe meer andere ‘gekken’ mogelijk worden verleid in de toekomst hetzelfde te doen. “Laten we er maar om lachen en het niet te serieus nemen”, reageert de Arnhemse volkszanger en liedjesschrijver. De anonieme beller liet Hartkamp weten dat hij maar beter niet kon gaan zingen voorafgaand aan de voetbalderby Vitesse-NEC. ‘Anders weten we je te vinden’, zo kreeg de grote man achter Frans Bauer te horen. Hartkamp zocht daarop contact met de politie, waarna min of meer werd besloten de bedreiging te negeren en gewoon in het stadion te gaan optreden.

Dat laatste gebeurde uiteindelijk toch niet. Volgens een Vitesse- woordvoerder kon Hartkamp bij nader inzien het zingen in Gelredome niet combineren met het smartlappenfestival in de Arnhemse binnenstad, waar hij vanaf kwart voor vier in actie moest komen. Een begrijpelijke verklaring, stelt Hartkamp twee dagen na dato, maar bezijden de waarheid. “Ik heb op het laatste moment zelf de keuze gemaakt toch maar niet te gaan zingen. Ik stond al op het veld, klaar om te beginnen. Nog steeds denk ik niet dat de bedreiging een gemeend iets is geweest. Maar waarom zou ik de moeilijkheden opzoeken? Je weet het nooit helemaal zeker.”

In plaats van vol bravoure naar de middenstip te lopen, verliet Hartkamp het stadion met stille trom. “Ik heb de jongens van de muziek een seintje gegeven dat ze mijn cd in de recorder moesten stoppen. Dat klonk ook goed. Ik weet nu dat bij de derby’s tussen Vitesse en NEC zoveel emoties loskomen dat ik beter op een afstand kan blijven. Al heeft nog niemand kunnen bevestigen dat de anonieme beller iemand van de harde kern van de NEC-fans is geweest.” Over anderhalve week speelt Vitesse wederom thuis, dan tegen PSV. Hartkamp: “Dan sta ik gewoon weer lekker op de middenstip.”

Bron: De Gelderlander 10 november 2004

Kalle Sone duikt weer op bij Vitesse

Kalle Sone traint mee met de selectie van gong Vitesse. De aanvaller uit Kameroen maakte twee seizoenen deel uit van de A-selectie bij de Arnhemse club, maar afgelopen zomer werd zijn contract niet verlengd. Hij keerde terug naar Kameroen, maar mag bij Jong Vitesse zijn conditie op peil houden. Sone is op zoek naar een club in België of Frankrijk. Omdat hij Nederland tijdelijk heeft verlaten, moeten Nederlandse clubs het volledige buiten-EU-salaris betalen als ze Sone willen vastleggen. De aanvaller speelde vorig seizoen geen enkele wedstrijd meer in Vitesse 1.

Bron: Omroep Gelderland 9 november 2004

Vreemde thuiswedstrijd Peter v/d Berg

De Amstelcupwedstrijd van Vitesse uit tegen FC Den Bosch wordt een vreemde ervaring voor verdediger Peter van den Berg. “Ik woon maar op vijf minuten van het stadion van FC Den Bosch af. Verder heb ik niet zoveel met die club. Mijn buren zijn wel voor FC Den Bosch en gaan ook kijken, dus het is al een paar dagen koude oorlog in de straat.” Van den Berg verwacht weinig initiatief van FC Den Bosch: “We moeten misschien nog wel harder werken dan tegen NEC om die muur te slechten. We moeten geduld opbrengen en door een hoog baltempo proberen om ze stuk te spelen.”

Bron: Omroep Gelderland 9 november 2004

Derde ronde Amstel Cup: Den Bosch

In de derde ronde van de nationale beker speelt Vitesse de uitwedstrijd tegen FC Den Bosch. De ploeg van Henk Wisman won in de vorige ronde met 8-0 van amateurclub Quick’20. Vitesse versloeg in Apeldoorn AGOVV met 2-0. Vitesse en FC Den Bosch speelden eerder dit seizoen met 0-0 gelijk. De Bosschenaren trokken een muur op in Gelredome waar Vitesse niet doorheen wist te komen. Afgelopen zondag speelde Den Bosch in eigen huis zeer verdedigend tegen koploper PSV en werd er met 3-0 verloren. Ook woensdagavond zal de ploeg naar verwachting niet met enkel aanvallende intenties voor de dag komen. “Ik betwijfel of Den Bosch op de aanval zal spelen, maar we zijn op alles voorbereid. Ik heb er, zeker tegen PSV, ook wel begrip voor. Ze spelen gewoon naar hun mogelijkheden. Het blijft een moeilijk te bespelen ploeg, dat hebben we thuis wel gezien.”

Stijn Vreven blijft ook in het bekerduel afwezig, evenals Ruud Knol, Jaap Davids en Gino Coutinho. Nicky Hofs en Igor Gluscevic zijn na hun schorsing weer inzetbaar, zodat Edward Sturing zijn selectie weer wat breder ziet worden. “Ik kan weer keuzes maken en het maakt de spelers zelf ook scherper. Er is weer concurrentie. Ik heb de opstelling voor woensdag nog niet bekend gemaakt, dat gebeurt op de wedstrijddag zelf pas. Als we met dezelfde scherpte spelen als tegen NEC winnen we de wedstrijd, maar dat weet je van tevoren nooit.”

Blessures: Ruud Knol, Stijn Vreven, Gino Coutinho en Jaap Davids
Geschorst: –
Terug van schorsing: Igor Gluscevic en Nicky Hofs

Volledig programma Amstel Cup:

(10-11-04) ADO ’20 – NAC Breda
(10-11-04) NEC – FC Twente
(10-11-04) FC Den Bosch – Vitesse
(10-11-04) BV Veendam – Willem II
(10-11-04) Jong Feyenoord – RKC Waalwijk
(09-11-04) Go Ahead Eagles – Roda JC
(09-11-04) FC Volendam – Heracles Almelo
(09-11-04) Helmond Sport – TOP Oss
(09-11-04) ADO Den Haag – Emmen
(09-11-04) Stormvogels/Telstar – FC Dordrecht

Bron: Vitesse.nl 9 november 2004

Stijn Vreven houdt voorlopig rust

Vitesse-speler Stijn Vreven houdt voorlopig rust. De Belg ontbreekt woensdag wegens een hamstringblessure in de Amstel Cup-wedstrijd tegen FC Den Bosch. Ook het competitieduel tegen Heerenveen, komende zaterdag, komt waarschijnlijk nog te vroeg. Richard Knopper trainde dinsdag gewoon mee. De aanvoerder kampt met een lichte blessure aan zijn rechterknie, maar dat belet hem niet om tegen Den Bosch te spelen. Theo Janssen heeft al wekenlang last van steken onder de linkerknie. De clubtopscorer kan woensdag wel meedoen.

Bron: Omroep Gelderland 9 november 2004

Fitte Gluscevic klaar voor basis

De schorsing van drie duels voor Vitesse-aanvaller Igor Gluscevic had ook zo zijn voordelen; hij is nu wel fit. Gluscevie tobde voortdurend met kleine blessures. “Ik ben al twee weken goed aan het trainen. Dat ik drie wedstrijden heb gemist, is met mijn ervaring geen probleem. Ik heb zo weer ritme. Maar ik laat het aan de trainer”, aldus de Serviër. Gluscevic zag nog een voordeel aan een plaatsje op de tribune. “Je ziet zo beter hoe het team staat en wat de specifieke kwaliteiten van de medespelers zijn.”

Bron: Omroep Gelderland 9 november 2004

Sturing geeft opstelling niet prijs

Vitesse-trainer Edward Sturing wil nog niet zeggen welke elf spelers hij opstelt in de Amstel Cup-wedstrijd tegen FC Den Bosch. Nick Hofs en Igor Gluscevic zijn terug van een schorsing. Hofs zal tegen Den Bosch de rechtsbuiten zijn, in plaats van Eldridge Rojer. Als Gluscevic wordt opgesteld, is Theo Janssen linksbuiten. Zit Gluscevic op de bank, dan speelt Purrel Frankel links voorin. Janssen speelt dan op het middenveld.

Vermoedelijke opstelling: Jevric; Rankovic, Van den Berg, Dingsdag, Frankel; Knopper, Amoah, Yakubu; Hofs, Gluscevic en Janssen.

Bron: Omroep Gelderland 9 november 2004

Menneerbolle loopt verder uit in Vitesse Pool
15 Poolers aan kop in tweede periode

Lijstaanvoerder meneerbolle is ook de tweede periode goed van start gegaan. Samen met veertien andere deelnemers wist hij de prachtige 1-0 overwinning op onze zuiderburen goed te voorspellen. Door dit resultaat is hij weer een punt uitgelopen op zijn naaste belagers. Zijn voorsprong op de nummer twee, rebekka, bedraagt inmiddels vier punten. Winpagina is opgeklommen naar de derde plaats van het klassement, dat met de komst van tien nieuwe poolers is gegroeid tot 268 deelnemers. Stijger van de week is Qua Patet Orbis, die met een reuzesprong is opgeklommen van de 189ste naar de 136ste plaats.

De wedstrijd tegen NEC is de eerste van de tweede periode die loopt van november 2004 t/m februari 2005. Uiteraard wordt het periodeklassement aangevoerd door de vijftien forummers die de uitslag wisten de raden: Jeroentje, Mellon, meneerbolle, mister polak, Mulder, Nieq, noord227, Pino Gonzalez, Qua Patet Orbis, rynfighter, snuit, Tony, vak112, Winpagina en nieuwkomer yorobbie. De volgende wedstrijd die meetelt is de bekerwedstrijd Den Bosch-Vitesse op 10 november.

Voor de Vitesse Pool: Klik Hier

09-11-2004

Amoah op gelijke hoogte met Roy Makaay

Matthew Amoah maakte afgelopen zondag zijn 42ste eredivisie doelpunt voor Vitesse. Nu heeft hij er net zoveel als Roy Makaay. Koplopers blijven Nikos Machlas en John van den Brom met ieder 60 doelpunten in de eredivisie..

8 november 2004

Pothuizen: “Ik ben nog steeds populair hier”

Patrick Pothuizen zorgde gisteren tijdens de derby Vitesse-NEC (1-0) voor een van de weinige vrolijke momenten op de bank van NEC. Toen de verdediger tijdens het warmlopen beledigend werd toegezongen door het Arnhemse publiek konden de wissels een lach niet onderdrukken.

“Ik moest zelf ook lachen”, zei de verdediger met een Arnhems verleden na de wedstrijd. “Ik ben hier nog steeds populair.”De verdediger gaf toe dat NEC een kansloze wedstrijd had gespeeld. “We hebben dik verdiend verloren. We zaten totaal niet in de wedstrijd. Je ziet dat namen niet alles zeggen. Wij hebben veel voetballend vermogen, maar daar red je het niet mee.”

“We zakken ver weg nu, het is tijd dat we punten gaan pakken. We verliezen hier, hebben veel kaarten gekregen en zitten met blessures. Dit was een grote nederlaag.”

Bron: De Gelderlander 8 november 2004

Matthew Amoah heeft niet getwijfeld

De derby Vitesse-NEC (1-0) werd gisteren beslist door een doelpunt van Matthew Amoah. Uitgerekend de speler die het meest van allemaal bij Vitesse op zoek was naar de grote vorm en het goede gevoel.

De Gelderse burentwist is bijna toe aan de rust, wanneer Eldridge Rojer namens de thuisploeg doorbreekt aan de rechterkant. De rappe aanvaller ziet Matthew Amoah vrijstaan bij de tweede paal. Twee seconden later slaan elf Vitessenaren de handen voor het gezicht, klinkt er een cynisch gefluit van de tribunes en gaat NEC-keeper Dennis Gentenaar op zoek naar de bal achter zijn doel.

“Als spits moet je zo’n kans benutten”, zegt Amoah dik een uur later, terugdenkend aan die niet te missen kans. “Er zat wel een stuit in de voorzet van Elly (Rojer, red.). Daardoor was die bal wel moeilijker dan het leek. Ik twijfelde of ik hem met links of met rechts moest schieten.”

De Gelderse burentwist is ruim een uur oud, wanneer Richard Knopper er aan de rechterkant vandoor gaat. De middenvelder van Vitesse ziet Amoah vrijstaan bij de tweede paal. Enkele seconden later springen de Vitesse-spelers elkaar om de hals in het strafschopgebied van NEC en zorgen bijna 17.000 toeschouwers voor een verbale orgie van gezang en gejuich. Amoah krijgt een kus van Rojer, als dank voor zijn rake schuiver voorbij Gentenaar.

“Deze bal was makkelijker in te schieten”, zegt Amoah naderhand, “doordat Richard de bal laag over de grond voorzette.” Het doelpunt blijkt van historische waarde, aangezien het deze middag bij deze treffer blijft. “Het doelpunt was heel belangrijk”, weet Amoah. “Over de hele wedstrijd waren wij veel beter dan NEC. Deze overwinning is verdiend. Het is jammer dat we niet met meer doelpunten verschil hebben gewonnen, maar het belangrijkste is dat we de drie punten hebben gepakt.”

Het doelpunt lijkt ook bevrijdend te werken voor de 24-jarige aanvaller. In de slotfase speelt hij zich met een knappe individuele actie vrij op de achterlijn, waarna Knopper zijn voorzet naast het Nijmeegse doel werkt. Het is de derde treffer van Amoah in elf competitiewedstrijden dit seizoen. Eerder scoorde hij in de maand september in de uitwedstrijden tegen RBC Roosendaal (4-1 verlies) en ADO Den Haag (0-4 zege). “Voor mijn vertrouwen is het doelpunt natuurlijk goed”, zegt Amoah, maar van zichtbare opluchting of ontlading is geen sprake.

In zijn zoektocht naar fortuin en succes heeft Amoah blijkbaar nooit getwijfeld. “Nee, want de laatste weken ging het al steeds beter. Vorige week, tegen FC Twente, gaf ik de assists bij het doelpunt van Purrel Fränkel. Ik weet dat doelpunten hele belangrijk zijn voor een spits. Maar als je zelf niet kunt scoren, dan is het geven van een voorzet ook goed.”

Hij is er de voorbije weken niet bang voor geweest op de bank te belanden. “Je moet altijd rustig blijven”, legt Amoah uit. “Als je als spits niet in vorm bent, moet je hard werken. Dat heb ik geprobeerd. Maar het was de laatste weken moeilijk voor me, doordat ik niet op mijn favoriete positie speelde.”

Igor Gluscevic hield een schorsing van drie wedstrijden over aan de verloren thuiswedstrijd tegen NAC Breda. In de volgende wedstrijden tegen AZ (0-3 verlies), FC Twente (1-4) zege en gisteren dus NEC (1-0 winst) speelde Amoah als diepe spits, met Richard Knopper als aanvallende middenvelder in zijn rug. Daar speelde Amoah ook voor het wegvallen van Gluscevic. Het is zijn favoriete stek.

“Als diepe spits heb je vaak een of twee verdedigers die telkens bij je in de buurt blijven”, zegt Amoah. “Dat is lastig voetballen. Maar ik ben nu langzaam mijn vorm aan het terugpakken. De competitie is net begonnen. Ik denk dat het wel goed gaat komen.”

Met zijn doelpunt tegen NEC schoot Amoah zijn ploeg naar de gedeelde zesde plaats op de ranglijst. Een uitstekende klassering voor Vitesse, zeker gezien de smalle selectie en de oplopende problemen met blessures en schorsingen.

“We hadden zelfs nog hoger kunnen staan, als we in de afgelopen weken niet drie keer op rij hadden verloren”, refereert Amoah aan de verliesbeurten tegen Willem II (3-2), NAC (1-2) en AZ. “De zesde plaats is goed. Ik denk dat we het goed doen, als we tussen de zesde en twaalfde plaats eindigen”, aldus de Ghanees na zijn winnende treffer tegen NEC.

Bron: De Gelderlander 8 november 2004

Vitesse doet Hofs betere aanbieding

Vitesse heeft Nicky Hofs een nieuwe, verbeterde aanbieding gedaan. De 21-jarige aanvaller uit Arnhem kan een driejarig contract tekenen dat hem tot 2008 aan Vitesse bindt. Technisch manager Jan Streuer sprak gisteren van een ‘sterk verbeterde aanbieding’ voor Hofs, wiens zaakwaarnemer Louis Laros het aanbod in beraad heeft. Vitesse wil al binnen een week duidelijkheid. “Als hij niet bijtekent, moeten we ons oriënteren op andere spelers. Daar kun je niet te lang mee wachten”, zegt Streuer. Hofs staat in de belangstelling van zowel buitenlandse als binnenlandse clubs en kan na dit seizoen transfervrij weg.

Bron: De Gelderlander 8 november 2004

Vitesse stuurt rekening naar NEC

NEC kan deze week een fikse rekening van Vitesse in de brievenbus verwachten. Supporters van de Nijmeegse club richtten gisteren tijdens de Gelderse derby (1-0) vernielingen aan in het bezoekersvak in stadion Gelredome. Ze vernielden enkele stoeltjes, die ze over de omheining naar het aangrenzende vak met Vitesse-supporters smeten. Ook maakten enkele zogeheten fans het net kapot, dat als voorzorgsmaatregel voor het bezoekersvak hangt. Naast de factuur van Vitesse wacht NEC mogelijk ook een boete van de KNVB, aangezien NEC-fans vuurwerk afstaken en richting Arnhemse fans wierpen.

Bron: De Gelderlander 8 november 2004

Vreven mist komende wedstrijden

Vitesse-speler Stijn Vreven mist de komende wedstrijden van zijn ploeg. Vanwege een hamstringblessure miste de Belg gisteren de derby tegen NEC, nadat hij vlak voor de wedstrijd een test had ondergaan. “Ik kon alleen recht vooruit lopen”, zei Vreven, die baalt van zijn kwetsuur. De verdediger zal woensdag in de bekerwedstrijd in en tegen Den Bosch ontbreken en ook de uitwedstrijd zaterdag tegen Heerenveen komt volgens hem te vroeg. Vreven: “Dat haal ik zeker niet. Ik moet nu eerst fit worden en richt me nergens meer op. Ik wil niet telkens een laatste test doen en dan afhaken.”

Bron: De Gelderlander 8 november 2004

Sturing vreest bekerduel Den Bosch

Edward Sturing vreest voor het bekerduel van woensdag met FC Den Bosch. De trainer van Vitesse liet gistermiddag in de gewonnen derby tegen NEC (1-0) zijn ploeg negentig minuten in tact. “Ik heb niet gewisseld en de spelers zijn daarom allemaal heel diep gegaan. Hoe dat naar woensdag uitpakt, weet ik niet. Gelukkig heb ik dan wel weer de beschikking over Igor Gluscevic en Nicky Hofs. Die zijn allebei van hun schorsing af. Verder moeten we de komende dagen maar eens kijken hoe het gaat”, aldus de coach die niet kan beschikken over de geblesseerden Stijn Vreven, Ruud Knol, Jaap Davids en Gino Coutinho.

Bron: De Gelderlander 8 november 2004

Knopper en Janssen twijfelgevallen voor Den Bosch

Richard Knopper en Theo Janssen moesten de training van maandagochtend noodgedwongen aan zich voorbij laten gaan. Beide basispelers bleken na de gewonnen wedstrijd tegen NEC, last te hebben van hun knie. Volgens trainer Edward Sturing is het uiterst twijfelachtig of beide spelers op tijd hersteld zijn voor de Amstel-Cup wedstrijd tegen FC Den Bosch. Voor rechtsback Stijn Vreven ziet het er wat beter uit. De robuuste verdediger beperkte zich vanmorgen op de training tot het lopen van rondjes. Volgens Vreven is de kans groot dat hij op tijd fit zal zijn voor de wedstrijd van komende woensdag in Den Bosch.

8 november 2004

Amstelcup live bij Radio Gelderland

Het bekertoernooi is de kortste weg naar Europees voetbal. Woensdag is de derde ronde van de Amstel Cup, met NEC-FC Twente en FC Den Bosch-Vitesse. Radio Gelderland is er live bij.

In deze speciale sportuitzending ook een verslag van de eerste Europacup-wedstrijd van de volley-baldames van Longa ’59 in Lichtenvoorde. Voorbeschouwingen, verslagen en analyses, bij Radio Gelderland.

Woensdag 10 november
Radio Gelderland
19.00-23.00 uur

Bron: Omroep Gelderland november 2004

Vertrektijd bussen Den Bosch-Vitesse (AC)

De bussen vertrekken om 17.45 uur vanaf Gelredome.

november 2004

Kaartverkoop SC Heerenveen – Vitesse

Start kaartverkoop zaterdag 23 oktober.

Vrij reizen: kaartverkoop via TicketBox euro 16,60.

Busvervoer: kaartverkoop via TicketBox:
Servicekaart plus: vanaf zaterdag 23 oktober, euro 19,15
Servicekaart: vanaf zaterdag 30 oktober, euro 21,65
Seizoenkaarthouders: vanaf zaterdag 6 november, euro 24,15
Einde verkoop: woensdag 10 november

Extra Informatie: Alle supporters dienen een geldig legitimatiebewijs bij zich te hebben!

november 2004

Info RKC-Vitesse

RKC – Vitesse, vrij vervoer, vrijdag 26 november, aanvang 20.00 uur.
Busreizen, verkoop via ticketbox.
uitkaart plushouders vanaf za. 6 november euro 18,20
uitkaart houders vanaf za. 13 november euro 21,25
seizoenkaarthouders vanaf za. 20 november euro 23,75
Einde verkoop:woensdag 24 november.

Eigen vervoer:Dagverkoop, uitsluitend bij de kassa van RKC op de wedstrijddag (niet via ticketbox) € 14.

8 november 2004

NEC loopt achter Vitesse aan

De derby van het oosten wordt tegenwoordig gedicteerd door spelers uit het westen van het land. Bij Vitesse zat het heilige vuur er gistermiddag in Gelredome desondanks in, bij NEC niet: 1-0. Vitesse heeft de Arnhemmers Theo Janssen en Nicky Hofs, NEC de Nijmegenaren Dennis Gentenaar en Frank Demouge. Van dat viertal stonden er gistermiddag maar twee op het veld. Hofs was geschorst, Demouge geblesseerd.

Het grootste deel van de spelers die gistermiddag de derby van Gelderland mochten spelen, komt uit het westen van het land of nog verder weg; het buitenland. Bij Vitesse hebben Purrel Fränkel, Michael Dingsdag, Eldridge Rojer en Richard Knopper een ‘Amsterdamse’ achtergrond, de NEC’ers Said Boutahar en Romano Denneboom komen uit de Rotterdamse hoek en Valencia was van Ajax, al komt de Ecuadoriaan oorspronkelijk van verder weg.

Van onderlinge haat en nijd was op het veld ook niet veel te merken. Dat scheidsrechter René Temmink acht gele kaarten trok, waarvan zes voor spelers van NEC, verkleurde het beeld enigszins. De meeste kaarten waren voor overtredingen uit onmacht, niet voor messcherpe duels.

In de Gelderse twist lieten de spelers van de Nijmeegse ploeg het afweten, zo concludeerde NEC-trainer Johan Neeskens na afloop. “We zijn op alle fronten afgetroefd. Vitesse won alle duels en speelde beter voetbal. We mogen blij zijn dat het bij 1-0 is gebleven. Vitesse is de meer dan terechte winnaar”, aldus Neeskens na zijn laatste competitiebezoek als trainer van NEC aan het stadion van de Nijmeegse ‘vijand’. Vitesse-coach Edward Sturing was het hartstochtelijk eens met zijn collega en complimenteerde zijn ploeg voor de geleverde strijd. “Deze wedstrijd is voor de supporters heel belangrijk”, legde Sturing uit.

Het vijandige gedrag kwam gisteren voornamelijk van de zijlijn. In het uitvak misdroegen Nijmeegse fans zich tegenover eigen stewards. Daarnaast werden tientallen stoeltjes en het beschermende visnet gesloopt. Vitesse stuurt de rekening deze week nog naar NEC, dat ongetwijfeld op zoek gaat naar de schuldigen om de schade te verhalen.

Op het speelveld was minder te merken van haat en nijd. De Gelderse derby geniet tegenwoordig zelfs wat landelijke uitstraling, maar gaat al jaren gebukt onder scheve verhoudingen. In Nijmegen is de weerzin tegenover provinciehoofdstad Arnhem altijd groter geweest dan andersom. Die aversie sloeg om in een combinatie van haat, nijd en grote afgunst toen oud-voorzitter Karel Aalbers aan het einde van de negentiger jaren Vitesse richting de top joeg en en passant NEC tot voetbaldwerg bombardeerde.

Nu de Arnhemse hoogvliegerij ten einde is en NEC het gezicht aan het Europese venster heeft gehad, lijken de verhoudingen enigszins geëgaliseerd. De twee broodmagere jaren, met een bijna degradatie in de zomer, hebben daarbij de derby in Arnhem wat leven ingeblazen.

Vitesse is sinds twee seizoenen niet meer de gedoodverfde favoriet en zaterdagochtend meldden zich zelfs ruim honderd Arnhemse fans op sportcentrum Papendal om bij de laatste training nog even het belang van de wedstrijd aan te geven. In Arnhem zal de derby met NEC niet zo snel de ‘wedstrijd van het jaar’ worden, zoals andersom, maar het belang is groter dan voorheen. Na twee jaren zonder Europees voetbal, hechten ook de Arnhemse fans aan een provinciale troostprijs als ‘de nummer 1 van Gelderland’.

De spelers van Vitesse bleken gistermiddag wel doordrongen van dat belang. Zelfs zonder aanjagers als Hofs en Stijn Vreven (geblesseerd) was de thuisploeg feller en scherper dan NEC. Omdat Vitesse daarnaast veel makkelijker en beter voetbalde, was het verschil tussen de twee ploegen groot. Vitesse blufte NEC af en had in Arnhemmer Theo Janssen de beste speler op het veld. Het verschil werd pas gemaakt in de 66ste minuut. Richard Knopper ontsnapte aan een vlagsignaal van de grensrechter en bood Matthew Amoah een niet te missen kans: 1-0. Voor rust miste Amoah al een kans die niet te missen leek, maar dat wel was.

De enige serieuze doelkans voor NEC was een schot van Peter Wisgerhof uit de draai. Vitesse-doelman Dragoslav Jevric stopte de bal. Voor Vitesse miste Rojer, voor het eerst basisspeler, een tweetal grote kansen.

Het mocht de pret in Arnhem niet drukken. Vitesse is even ‘nummer 1 van Gelderland’, een troostprijs waar NEC gisteren nooit uitzicht op kreeg.

Bron: De Gelderlander 8 november 2004

Sturing moet ploeg complimenteren

Vitesse-trainer Edward Sturing was zondag na afloop van de wedstrijd tegen NEC vol lof over de prestatie van zijn team. “Ik denk dat de overwinning volledig terecht was. Het enige wat ik de spelers kan verwijten is dat we NEC te lang in de wedstrijd hebben gehouden. We hadden het eerder kunnen beslissen.”

Sturing vond dat Vitesse zich zowel tactisch als qua instelling zeer goed had opgesteld. “Ik moet de ploeg een enorm compliment maken. Door het zetten van druk dwongen we NEC de lange bal te spelen. Bovendien waren we in de duels bijna telkens de winnaar.”

Bron: Omroep Gelderland 7 november 2004

Theo Janssen blinkt uit tegen NEC

Theo Janssen toonde zondag tegen NEC net als vorige week tegen FC Twente aan dat hij het beste op het middenveld uit de voeten kan. Als linkshalf was hij één van de beste mensen van het veld. “Ik zei toch dat ik dat zou kunnen”, reageerde de Arnhemmer op het feit dat hij Edgar Barreto volledig uit de wedstrijd speelde. “Het was dik verdiend vandaag. We waren veel beter.” Toch bracht Janssen een nuance aan dat hij NEC minder vond dan verwacht. “Ze vielen me zwaar tegen. Helemaal na hoe goed ze vorige week tegen Ajax speelden.”

Bron: Omroep Gelderland 7 november 2004

Knopper geniet van Gelderse derby

Voor Richard Knopper was het zondag de eerste keer dat hij op het veld stond tijdens Vitesse-NEC. De Rijswijker genoot van de ambiance. “Prachtig om deze wedstrijd mee te maken”, aldus Knopper. “En natuurlijk helemaal omdat we hebben gewonnen. Het was volledig verdiend. De score had zelfs wel wat hoger kunnen uitpakken.” De pass waaruit Matthew hmoah de winnende treffer liet aantekenen, kwam van de voet van Knopper. “Ik zag Rojer en Amoah vrijstaan en gaf een scherpe pass. Gelukkig konden we toen eindelijk scoren. Dat werd tijd.”

Bron: Omroep Gelderland 7 november 2004

Politie pakt acht Vitesse-fans op

De Arnhemse politie heeft rond de wedstrijd Vitesse-NEC acht Arnhemse supporters opgepakt. Ze maakten zich schuldig aan baldadigheid, opruiïng en het niet tonen van legitimatie. In stadion Gelredome ontstond in de tweede helft een dreigende situatie. NEC-supporters vernielden een net waarmee hun vak wordt afgeschermd van Vitesse-supporters. Vervolgens werden stoeltjes vernield en in de richting van de Arnhemse aanhang gegooid. De politie heeft goede hoop dat de daders op grond van beelden van veiligheidscamera’s kunnen worden achterhaald.

Bron: Omroep Gelderland 7 november 2004

Vitesse wint Gelderse derby

Vitesse blijft vooralsnog de sterkste van Gelderland. De thuisclub won zondag de traditionele burenruzie tegen NEC met 1-0 en vergrootte de voorsprong op de aartsrivaal tot vijf punten. Amoah besliste in de tweede helft de derby tussen de ploegen uit Arnhem en Nijmegen.

De laatste thuiszege van Vitesse dateerde van 20 augustus, de 1-0 tegen FC Groningen. Daarna pakte FC Den Bosch één punt in het Gelredome, NAC en AZ zelfs drie. Juist tegen NEC slaagde de thuisclub erin een einde aan die negatieve reeks te maken. De zege kwam moeizaam tot stand, maar was wel verdiend.

Net als collega Neeskens moest trainer Sturing in aanvallend opzicht stevig improviseren. Bij Vitesse waren Hofs, vorige week nog uitblinker bij de 4-1 tegen FC Twente, en Gluscevic geschorst. Sturing gokte op de snelheid van het duo Amoah en Rojer. Zij misten in de eerste twintig minuten beide een opgelegde kans, doelman Gentenaar en het zijnet waren het eindstation.

NEC moet al enige weken de geblesseerden Niedzielan en Demouge missen, onlangs haakte ook Prent voor langere tijd af. Boutahar en Denneboom namen voorin de honneurs waar. Denneboom zag in de beginfase een subtiel hakballetje naast gaan, een vrije trap van Barreto was hetzelfde lot beschoren. De grootste kans kreeg verdediger Wisgerhof die de bal recht op doelman Jevric schoot.

Halverwege de tweede helft besliste Amoah eindelijk het duel, dat rijk aan strijd, maar arm aan kwaliteit was. De voorbereidende actie van aanvoerder Knopper behoorde wel in die laatste categorie. NEC slaagde er in het restant niet in nog gevaarlijk te worden.

 Bron:ANP 7 november 2004

Vitesse wint slijtageslag verdiend

Vitesse heeft zondagmiddag een zwaarbevochten zege behaald op NEC: 1-0. Zowel voor als na rust kreeg Vitesse de meeste en beste kansen. Matthew Amoah maakte in de 66e het enige en verdiende doelpunt in de levendige derby.

Vitesse startte met een enigszins gewijzigde rechterkant. Rankovic verving de geblesseerde Vreven uitstekend en Rojer speelde voor de geschorste Hofs. De snelle rechtsbuiten stond (te) vaak buitenspel, maar was wel een constant gevaar voor de Nijmeegse defensie. In de eerste 45 minuten golfde het spel op en neer met veel kleine overtredingen van beide ploegen. Scheidsrechter Temmink deelde pas vlak voor rust de eerste van in totaal acht gele kaarten uit. NEC was in de beginfase tweemaal gevaarlijk en kreeg in de 29e minuut de enige grote kans van de wedstrijd. Uit een ingooi belandde de bal plots voor de voeten van Wisgerhof die zijn inzet echter prachtig door Jevric gestopt zag. Vitesse kreeg er meer, maar had het vizier niet op scherp staan. Rojer schoot in de 18e minuut, na een diepe bal van Janssen, in het zijnet en op aangeven van Rojer mikte Amoah in de 43e minuut naast. Jansen kopte in de 38e minuut nog over het doel nadat Janssen eerst de vuisten van Gentenaar vond en Rojer in de rebound op de paal mikte.

Na rust was het Vitesse dat het beste van het spel had en de Nijmegenaren steeds verder terugdrukte. Het ontbrak echter aan een doelpunt, die de ploeg van Sturing al voor rust verdiende. De voorsprong kwam er in de 66e minuut dan toch. Richard Knopper werd de diepte ingestuurd en zijn pass werd bij de tweede paal ingeschoten door Amoah: 1-0. Vitesse bleef de bovenliggende partij, won vrijwel alle duels en had kansen op meer. Rojer (schot naast) en Jansen (kopbal voorlangs) hadden weinig geluk. Na drie minuten extra tijd vond Temmink het genoeg en mocht Vitesse feestvieren. Ook na 25 jaar blijft Vitesse ongeslagen in huis tegen streekgenoot NEC.

Vitesse:Jevric, Rankovic, Van den Berg, Dingsdag, Jansen, Fränkel, Knopper, Yakubu, Janssen, Rojer en Amoah. Bank: Rensen (K) (31), Schaars (18), Dors (23), De Meersman (24), Groeneveld (25) en Benson (29)

NEC:Gentenaar, Wielaert, Wisgerhof, Ebbinge, Valencia, Heije, Barreto, Van der Doelen, Denneboom, Boutahar en Tininho. Bank: Van der Sleen (K) (25), Pothuizen (6), Simr (18), Niedzielan (23), Van Emmerik (25), Kazlauskas (31) en Nalbantoglu (37)

Bron:Vitesse.nl 72004

Vitesse stevent dit seizoen af op tekort van 3 miljoen euro
AD: Vitesse: geen geld voor versterkingen
Gelderlander: Vitesse komt 4 ton lager uit

Om het wat overzichtelijk te houden hebben we de artikelen over het tekort van Vitesse van 6 november bij elkaar gezet. Hieronder staat een nieuw artikel uit De Volkskrant. Als u daarna op ‘lees verder’ klikt, krijgt u de artikelen uit resp. het Algemeen Dagblad en uit De Gelderlander.

Artikel uit De Volkskrant:

Vitesse stevent het lopende seizoen af op een tekort van 3 miljoen euro. Aangezien de Arnhemse voetbalclub zijn kosten flink heeft weten te reduceren, is voetbalbond KNVB tevreden. Vitesse gaat zijn tekort opvangen door een achtergestelde lening bij 40 bedrijven en door inkomsten uit sponsering en seizoenskaarten voor volgend seizoen alvast gedeeltelijk uit te geven.

Dat zegt directeur Paul van der Kraan naar aanleiding van de kwartaalcijfers die Vitesse deze week bij de KNVB heeft ingeleverd. Volgens de planning betaalt de club dit seizoen 12,3 miljoen euro aan stadion, spelers en overige kosten. Daar staan 9,3 miljoen euro aan inkomsten uit sponsering en recettes tegenover.

Het gat vangt Vitesse op met achtergestelde lening bij 40 bedrijven. Ruim 20 bedrijven hebben ieder al een bedrag van 25 duizend euro toegezegd. Daarnaast gaat Vitesse inkomsten voor het volgende seizoen van de 2,2 miljoen euro aan sponsering naar voren halen. ‘Dat is natuurlijk geen structurele oplossing’, zegt Van der Kraan. ‘Maar we zijn al van ver gekomen.’ De kosten zijn sinds vorig seizoen van 18 miljoen naar 12 miljoen teruggedrongen.

De afgelopen jaren volgde de ene na de andere reorganisatie in Arnhem. In 2001 had Vitesse nog een begroting van ruim 26 miljoen euro. Veel verder snijden kan niet, zegt Van der Kraan. De club wil daarom zijn inkomsten in twee stappen met 2 miljoen euro verhogen en de kosten met 1 miljoen verlagen. Ook de spelers ontkomen volgend jaar niet aan de bezuinigingen. Het huidige budget van vijf miljoen euro zal volgend jaar met vijf ton worden teruggebracht. ‘Over drie jaar zijn inkomensten en uitgaven in balans’, belooft Van der Kraan.

De KNVB toonde zich afgelopen week tevreden met de voortgang van de reorganisatie. De voetbalbond heeft de plannen in mei al goedgekeurd, zo vertelt Van der Kraan. De ingekrompen begroting heeft de verwachtingen voor de competitie enigszins getemperd. ‘Onze ambitie is een plek tussen achtste en twaalfde plaats.’ In het seizoen 2005/2006 wil Vitesse zich kwalificeren voor een plek in het nieuwe play-off-systeem.

Van der Kraan wil in principe niet opnieuw bij de gemeente aankloppen voor extra geld. ‘We gaan het eerst op eigen kracht proberen.’ Aangezien de tarieven voor seats en loges met 20 tot 40 procent zijn gedaald, mikt de directeur vooral op extra sponsers.

lees verder...

Bron: De Volkskrant 6 november 2004

Jan van Deinsen heeft liever gras dan papier

Hij heeft zo’n beetje alle functies al bekleed in het betaalde voetbal. Dit seizoen is Jan van Deinsen (51) assistent – trainer bij Vitesse. “Het plezier is het belangrijkste. Op het veld aan de slag zijn, met spelers en de bal.”

Hoe het hem bevalt bij Vitesse? “Vitesse is een mooie club”, zegt Jan van Deinsen. “Ik ben begonnen bij Theole, dat speelt ook in de kleuren geel en zwart. Dat zijn wel mooie kleuren.” Het is de droge humor die zo kenmerkend is voor de assistent-trainer uit Wamel.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 6 november 2004

Eldridge Rojer in basis bij Vitesse

Eldridge Rojer begint morgenmiddag in de basisopstelling van Vitesse, dat in Gelredome NEC ontvangt (aanvang 14.30 uur). De rappe aanvaller vervangt rechtsbuiten Nicky Hofs, die geschorst is. De inzetbaarheid van Stijn Vreven blijft zeer twijfelachtig. Waarschijnlijk wordt pas morgenvroeg beslist of de aan de hamstring gekwetste Belg kan spelen. “Het moet wel verantwoord zijn”, zegt Vitesse-trainer Edward Sturing. “We hebben er niets aan dat hij straks een spier scheurt en zes weken afwezig is, alleen omdat hij zo nodig tegen NEC moest spelen.”

Igor Gluscevic zit morgenmiddag zijn laatste van drie wedstrijden schorsing uit. Nicky Hofs mist de derby, nadat hij in de vorige partij tegen FC Twente zijn vierde gele kaart in deze competitie had opgelopen. Ruud Knol, Jaap Davids en Gino Coutinho ontbreken wegens blessures. Sturing zal waarschijnlijk aanvaller Fred Benson overhevelen vanuit Jong Vitesse, aangezien hij geen offensieve kracht meer op de reservebank heeft.

De coach heeft vooral zijn nieuwe spelers gewezen op de beladenheid van de Gelderse derby. “Het is voor de club, maar vooral voor de supporters belangrijk dat we winnen”, zegt Sturing.

Vitesse had gisterochtend 17.800 kaarten verkocht voor de derby. De Arnhemse club verwacht dat er morgenmiddag ruim 18.000 toeschouwers aanwezig zullen zijn.

Bij NEC bestaan grote twijfels over de inzetbaarheid van Dennis Gentenaar. De keeper verliet gisterochtend met rugproblemen voortijdig de training. Ook Peter Wisgerhof maakte de training niet vol. De basis bij NEC werkte gisteren een vlijmscherpe training af. De Nijmeegse ploeg lijkt dan ook helemaal klaar voor Vitesse. “Je speelt zoals je traint”, zei middenvelder Pascal Heije na afloop van de training veelzeggend.

Vermoedelijke opstellingen

Vitesse: Jevric; Vreven of Rankovic, Van den Berg, Dingsdag, Jansen; Yakubu, Knopper, Janssen; Rojer, Amoah en Fränkel. NEC: Gentenaar; Wielaert, Wisgerhof, Ebbinge, Valencia; Van der Doelen, Heije, Barreto, Tininho; Denneboom, Boutahar.

Bron: De Gelderlander 5 november 2004

‘Vitesse en NEC ontlopen elkaar niet veel’

Hij begon zijn loopbaan in het betaalde voetbal bij NEC en nu is hij assistent – trainer bij Vitesse. “Beide clubs ontlopen elkaar niet zo veel”, zegt Jan van Deinsen. “Ik heb het idee dat het allebei echte volksclubs zijn”, zegt de 51-jarige inwoner van het land van Maas en Waal. “In die zin ontlopen ze elkaar niet zo veel. Bij beide clubs lopen ook jongens uit de stad zelf. Gentenaar en Demouge bij NEC, Janssen en Hofs bij Vitesse.”

Over NEC: “NEC heeft onder Johan Neeskens veel jongens gehaald die in Jong Oranje spelen. Daarmee proberen ze de stijl te veranderen en meer voor voetballende spelers te kiezen. Dat zie je aan spelers als Schuurman, Boutahar, Hersi, Berreto, Tininho. Wij hadden vroeger altijd ook veel fysiek sterke jongens erbij. NEC heeft duidelijk zijn ambities neergelegd. Europees voetbal. Of dat realistisch is, dat weet ik niet.”

Over Vitesse: “Ik vind NEC niet per definitie kleurloos, maar er gebeurt wel minder dan bij Vitesse. Bij Vitesse gebeurt altijd wat. Vitesse is een zeer dynamisch geheel. De club ging in korte tijd van Europees voetbal naar nacompetitie. Ze kwamen met een fantastisch resultaat terug uit Bremen. Twee jaar later wint Bremen zo’n beetje alles wat er te winnen valt en komt Vitesse met samengeknepen billen terug uit Helmond. Dan kan ik het wel begrijpen dat de club graag iets minder dynamisch wil zijn. En wat meer rust wil hebben.”

En, doelend op de slotwedstrijd in de nacompetitie afgelopen mei, toen Vitesse al zeker was van lijfsbehoud en Sparta ontving: “Hoe je het wendt of keert, als je voor 18.000 man een wedstrijd om niets speelt, dat vond ik een ultieme reactie. Dat zei me als buitenstaander alles over de club Vitesse. Ik vond dat indrukwekkend.”

Bron: De Gelderlander 6 november 2004

Vitesse blijft thuis al 25 jaar overeind in derby tegen NEC

Vitesse is in eigen huis al meer dan 25 jaar niet meer verslagen door NEC. De beide Gelderse clubs ontmoeten elkaar zondagmiddag voor de zeventiende keer in een eredivisiewedstrijd aan de Rijn. De laatste nederlaag van Vitesse dateert van 16 april 1979. Ruim 25 jaar geleden werd het 0-1 op Monnikenhuize. Zeven jaar eerder verloor Vitesse voor het eerst, als rookie in de eredivie. Op 14 mei 1972 was de eerste derby op eredivisieniveau te veel gevraagd van het Arnhemse gezelschap dat niet alleen dankzij die nederlaag tegen NEC (2-3) direct degradeerde naar de eerste divisie.

In 1977 keerde Vitesse terug in de eredivisie en nam wraak, met een 3-2 overwinning op 16 april 1978. Daarna volgde de eerdergenoemde nederlaag (0-1), de tweede in totaal en de laatste tot nu toe. Vitesse won in totaal zes van de zestien duels, speelde er negen gelijk en verloor alleen de twee wedstrijden in de zeventiger jaren. Sinds de opening van Gelredome in 1998 won Vitesse vijf van de acht duels. De grootste overwinning dateert van 30 oktober 1999 onder trainer Herbert Neuman en met aanvalsleider Pierre van Hooijdonk, die drie van de vijf treffers produceerde: 5-1. Het doelsaldo na zestien ontmoetingen is in het voordeel van de Arnhemmers: 25 treffers voor, 17 tegen.

Overzicht alle derby’s Vitesse-NEC in de eredivisie.

1971/72: 2-3. 0-1 Eggenkamp, 0-2 Janssens, 0-3 Mellaard, 1-3 Vleeming, 2-3 Veenstra.
1977/78: 3-2. 1-0 Heezen, 2-0 Boeve, 3-0 Bleijenberg, 3-1 en 3-2 Surau.
1978/79: 0-1. 0-1 Hendriks.
1979/80: 0-0
1989/90: 0-0
1990/91: 0-0
1994/95: 2-0. 1-0, 2-0 Curovic.
1995/96: 2-2. 1-0 Gorter, 1-1 Van Diemen, 2-1 Korsten, 2-2 Poutilo.
1996/97: 1-1. 1-0 Makaay, 1-1 Langerak.
1997/98: 2-1. 1-0 Perovic, 2-0 Curovic, 2-1 Tumani.
1998/99: 1-0. 1-0 Machlas.
1999/00: 5-1. 1-0 Van Hooijdonk, 1-1 Hesp, 2-1 Van Hooijdonk, 3-1 Sikora, 4-1 Van Hooijdonk, 5-1 Amoah.
2000/01: 2-2. 1-0 Peeters, 1-1 Hristov, 1-2 De Gier, 2-2 Claessens.
2001/02: 2-1. 0-1 Demouge, 1-1 Peeters, 2-1 Van der Schaaf.
2002/03: 1-1. 1-0 Peeters, 1-1 Schuurman.
2003/04: 0-1 Hersi, 1-1 Hofs, 1-2 Hersi, 2-2 Hofs.

Bron: De Gelderlander 6 november 2004

Dingsdag: Er is respect in het veld

Vitessenaar Michael Dingsdag is een liefhebber van de derby’s tegen NEC. Hij debuteerde ooit in 2001 in De Goffert: “Het is fantastisch om mee te maken. Ik begrijp die rivaliteit wel, maar soms gaat het iets te ver.” Dingsdag kent veel spelers van NEC: “En daarom is er ook respect in het veld. Dat moet ook wel, want ook tegen NEC krijg je gewoon geel als je schopt.”

Nijmegenaar Michael Jansen vindt het ook wel apart: “Ik train hier, maar ik woon in Nijmegen. Ik denk er verder niet over na. Ik vind het gewoon mooi om deze wedstrijden te spelen. De fans gaan extra te keer.”

Bron: Omroep Gelderland 5 November 2004

Sturing: geen risico met Vreven

Edward Sturing wil liever geen risico nemen met Stijn Vreven, die kampt met een hamstringblessure. “Het is oppassen met zo’n spierblessure op oudere leeftijd. Ik wil hem niet zes weken kwijl raken, omdat ik hem zo nodig tegen NEC moet opstellen. We missen veel spelers, daarom overweeg ik om een aanvaller uit Jong Vitesse bij de selectie te halen. Fred Benson zou dat kunnen zijn.”

Sturing bereidt zich normaal voor op de derby tegen NEC: “Al 18 jaar maak ik het mee en er gebeurt eigenlijk nooit wat. Er wordt wel wat anders naartoe geleefd, met name door de omgeving.”

Bron: Omroep Gelderland 5 November 2004

Vitesse in winterstop naar Turkije

Vitesse gaat in de winterstop op trainingskamp in Turkije. De Arnhemmers verblijven in Belek, waar ook De Graafschap naartoe gaat. Vitesse vertrekt op 8 januari naar Turkije en op 15 januari reizen ze weer terug. Het is de bedoeling dat tijdens het trainingskamp twee oefenwedstrijden worden gespeeld. Trainer Edward Sturing vindt Belek een prima locatie om te overwinteren: “We zijn er vorig jaar ook geweest en dat is prima bevallen. De verhouding tussen prijs en kwaliteit is heel goed. In 2002 een 2003 overwinterde Vitesse nog in de Portugese Algarve.

Bron: Omroep Gelderland 5 November 2004

Theo Janssen heeft de derby gemist

Vitesse-middenvelder Theo Janssen speelt zondag tegen NEC voor het eerst sinds anderhalf jaar weer mee in de Gelderse derby. Vorig seizoen speelde hij voor Racing Genk tijdens NEC-Vitesse (2-0) en de wedstrijd in Gelredome (2-2) miste hij door een knieblessure.

“Ik heb het zeker gemist. Het is echt bijzonder, vooral als je uit Arnhem komt en in Nijmegen niet zo geliefd bent. In Genk heb ik ook een derby gespeeld, maar dat is in vergelijking met hier heel klein. Maar Vitesse-NEC is ook vrij klein, Feyenoord-Ajax is pas echt heel bijzonder.

Janssen speelt al sinds 1999 derby’s tegen NEC, maar herinnert zich niet dat het echt uit de hand liep: “Ze zingen wel, maar voor de rest valt het allemaal wel mee in het stadion. Ik denk dat ze de beveiliging altijd goed geregeld hebben. En op het veld gaat het ook nooit te ver. Dat is ook wel logisch. Als je kijkt hoeveel spelers er uit Arnhem en Nijmegen meedoen. is er op het veld niet echt sprake van een derby. De meeste spelers zijn toch van buitenaf”, verklaart Janssen.

Een overwinning telt wel: “We haken dan aan bij de subtop, maar bovendien laten we NEC een stukje achter ons.”

Bron: Omroep Gelderland 5 November 2004

Eldridge Rojer in basis tegen NEC

Vitesse-aanvaller Eldridge Rojer staat zondag in de derby tegen NEC in de basis. Rojer vervangt de geschorste Nicky Hofs. Het meespelen van Stijn Vreven is hoogst twijfelachtig. De Belg lijkt nog te veel last te hebben van een hamstringblessure. Als Vreven niet speelt, begint Aleksandar Rankovic. Verder speelt Vitesse met dezelfde basiself als tegen FC Twente. Ruud Knol is nog geblesseerd aan zijn knie en Igor Gluscevic is nog geschorst.

Opstelling:
Jevric;
Vreven (Rankovic), Van den Berg, Dingsdag, Jansen;
Yakubu, Knopper, Janssen;
Rojer, Amoah en Fränkel.

Bron: Omroep Gelderland 5 November 2004

Van den Berg: Dit is net Feyenoord-Ajax

Peter van den Berg gaat zondag tegen NEC zijn eerste derby meemaken namens Vitesse. De verdediger beseft boe speciaal deze wedstrijd is. “Het leeft heel erg bij de supporters. Het is al jaren haat en nijd, bijna vergelijkbaar met Feyenoord-Ajax. Ik heb begrepen dat het al jaren zo is. Maar wat nou de oorzaak is van die onderlinge concurrentie, kan eigenlijk niemand me echt vertellen.” Van den Berg waagt zich niet aan een voorspelling: “Derby’s staan altijd op zich. Ik vind het moeilijk om in te schatten wie de favoriet is, hoewel we het tegen Twente goed hebben gedaan.”

Bron: Omroep Gelderland 5 November 2004

Vitesse Vandaag zondag extra dik: 32 pagina’s

Vitesse Vandaag, het officiele programmaboekje, is zondag speciaal voor de derby extra dik. Meer interviews (Theo Janssen, Sjoerd Rensen) en vier extra pagina’s van de Supportersvereniging over het Supportershome. Mis hem niet!

Vitesse vandaag
Inhoudsopgave Vitesse Vandaag:
interview Theo Janssen: “Winnen en NEC achter ons houden”
interview Sjoerd Rensen: “Voetbal staat op nummer 1”
Supportersvereniging: ‘Bouw mee aan het Supportershome’
interview Björn van der Doelen (NEC)
acht vragen aan Johan Neeskens, trainer NEC
10 korte vragen aan Tim de Meersman
historie en statistieken Vitesse-NEC
fototerugblik Vitesse-NEC, seizoen 2003-2004
wedstrijdprogramma, uitslagen, topscorers, selecties en rugnummers
en nog veel meer…

De Vitesse Vandaag, het officiele programmaboekje van Vitesse, is voor de prijs van € 0,50 verkrijgbaar bij alle ingangen op de Promenade. Mis niks, koop Vitesse Vandaag. Uw warming-up voor de wedstrijd!

Bron: Vitesse.nl 5 November 2004

Kaartverkoop Vitesse-NEC
Bijzonderheden parkeren rond Vitesse-NEC

Seizoenkaarthouders van Vitesse tot en met zaterdag 6 november bij TicketBox 1 kaart per Vitesse-seizoenkaart kopen.

Beschikbare kaarten:
Westtribune € 35,- volwassene / € 21,- kinderen t/m 14 jaar
Oosttribune € 25,- volwassene / € 15,- kinderen t/m 14 jaar € 30,- volwassene / € 18,- kinderen t/m 14 jaar

De kassa’s op Gelredome zullen op de wedstrijddag (7 november) gesloten blijven.

Bijzonderheden
Seizoenparkeerkaarthouders van Vitesse kunnen vanwege veiligheidsmaatregelen binnen het afgezette gebied niet parkeren op ‘Oslo’. Zij krijgen een vervangende plaats toegewezen aan de andere kant van P-plaats ‘Oslo’.

Kaarthouders voor ‘Wenen’ dienen rekening te houden met vertraging bij het verlaten van het stadion. Pas wanneer de supportersbussen van NEC zijn vertrokken, wordt dit gedeelte weer opengesteld.

Tourniquet P en de fietsenstalling bij P blijven eveneens gesloten tot na vertrek bussen. Geadviseerd wordt de fiets te stallen bij een van de andere tourniquets. Mensen die gebruik mogen maken van de lift op Noord, kunnen via de lift eveneens niet eerder vertrekken dan dat de bezoekende supporters zijn vertrokken.

Vitesse.nl November 2004

Vitesse is laatste op ranglijst Fair Play

Vitesse is volgens het voorlopige Fair Play klassement van de KNVB de meest onsportieve ploeg van Nederland. De Arnhemse club verzamelde in tien wedstrijden een waarderingsscore van 7,18 fair playpunten en bezet daarmee de laatste plaats op de ranglijst van de 37 nationale profclubs.

Van de ranglijst wordt wekelijks een tussenstand afgedrukt in het bulletin betaald voetbal van de KNVB. Volgens de telling van 2 november is Stormvogels/Telstar de ‘leukste’ ploeg van Nederland met een waarderingscijfer van 8,19. NEC bezet de dertiende plaats met 7,85 punten. De Graafschap, dat eerder dit seizoen nog landelijke bekendheid genoot als notoire schopploeg, krijgt een beduidend hoger waarderingscijfer dan Vitesse. De Doetinchemmers staan 29ste met het cijfer 7,55.

Het Fair Playklassement komt op een nogal ondoorzichtige manier tot stand door rapportage van neutrale waarnemers. Die beoordelen voetbalclubs op criteria als spelopvatting, houding ten opzichte van de arbitrage en ook gedrag van het publiek. Ook rode en gele kaarten tellen mee.

De winnaar van het jaarlijkse Fair Playklassement verdient een prijs van 7500 euro, die aan een goed doel moet worden besteed. Vorig seizoen was dat AZ, daarvoor was PSV twee jaar het voorbeeld van Nederland. Op basis van de Europese fairplaylijst kan een ploeg zelfs Europees voetbal afdwingen, maar dan moet Nederland als land in aanmerking komen voor de fair playprijs.

Bron: De Gelderlander 5 november 2004

Vitesse verwacht geen problemen bij duel tegen NEC

Met een maximale inzet van beveiligingspersoneel en stewards en de al eerder genomen maatregelen op de noordtribune, denkt Vitesse de wedstrijd Vitesse-NEC zondag in goede banen te kunnen leiden. Hoewel de situatie nog niet naar tevredenheid is, lijkt de aanpak van overlastgevende supporters op noord te werken, zegt Vitesse-woordvoerster Ester Bal. “Of men heeft zich de afgelopen tijd koest gehouden om deze wedstrijd niet te hoeven missen.”.

Sinds het begin van dit seizoen heeft een groep van zo’n dertig supporters, die voorheen op de zuidtribune zat, een plek op noord. Zij speelden supporters van andere plekken in het stadion kaarten toe van de noordtribune. Zij pleegden vernielingen, maakten ruzie met de supporters in het uitvak en scholden op Vitessefans op dezelfde tribune.

Tijdens de thuiswedstrijden tegen NAC en AZ vorige maand zijn verscherpte controles gehouden op ongeldige plaatsbewijzen. Daarbij heeft de politie vijf supporters aangehouden die onrechtmatig op noord zaten. Zij hebben onlangs een aangetekende brief thuis gekregen. Bal: “We leggen hen nu de keus voor: of je gaat op de zuidtribune zitten, waar je een seizoenkaart voor hebt, of je komt het stadion niet meer in. We pikken het niet langer. We zijn uitgepraat.”

Behalve de verscherpte kaartcontroles heeft Vitesse vorige maand nog een aantal maatregelen genomen. Het bovenste deel van het glazen tussenscherm van het uitvak, dat zich eveneens op de noordtribune bevindt, is afgedekt met doeken. Ook is er een buffer tussen het uitvak en de Vitessesupporters, waar beveiligingsmensen staan.

Bal: “Maar dit zijn geen maatregelen die we specifiek voor de wedstrijd tegen NEC hebben genomen. We benaderen dit duel zoals elke andere risicowedstrijd. Eigenlijk zijn er de laatste jaren in Arnhem nauwelijks meer problemen tijdens de wedstrijd Vitesse-NEC. Als er al trammelant is tussen beide supportersgroepen, dan is dat meestal in Nijmegen.”

Ook de politie benadert deze wedstrijd zoals alle andere ‘categorie C-wedstrijden’. “Over de inzet van het aantal politiemensen doen we verder geen mededelingen”, aldus een politiewoordvoerster.

Bron: De Gelderlander 5 november 2004

Vitesse-NEC start 2e periode Vitesse Pool

Voor het eerst zijn er dit seizoen op het forum van deze site in de Vitesse Pool prijzen te winnen voor ‘periodekampioenen’. Daarvoor is het poolseizoen opgedeeld in drie perioden. De eerste periode liep van augustus t/m oktober 2004 en is gewonnen door ‘meneerbolle’. Namens de medewerkers van vitesse.org: Van harte gefeliciteerd! De winnaar kan een waardebon tegemoet zien van 25 euro, die ter beschikking is gesteld door de SV.

Met Vitesse-NEC gaat op 7 november de tweede periode van start, die loopt van november 2004 t/m februari 2005. Deelnemers beginnen deze periode weer met een schone lei. Dat betekent nieuwe kansen op een topnotering en de mogelijkheid een prijs in de wacht te slepen. Ruim honderd supporters hebben de november-maandtopic inmiddels ingevuld.

Uiteraard loopt naast de periodekampioenschappen het algemeen klassement van de Vitesse Pool gewoon door. Tot dusver hebben 258 forummers deelgenomen aan de Vitesse Pool, waarin je de uitslagen kunt voorspellen van alle officiële wedstrijden van Vitesse. Iedereen die wil, kan meedoen aan de pool. Gewoon even inloggen op het forum en je voorspelling plaatsen in de betreffende topic. Dat kan ruim tevoren in de maandtopic, maar ook vlak voor de wedstrijd in de wedstrijdtopic.

Voor de Vitesse Pool: Klik hier

November 2004

Stijn Vreven: het wordt nipt voor nec

Stijn Vreven betwijfelt of hij op tijd fit is voor de wedstrijd van Vitesse zondag tegen NEC. “Het gaat beter met mijn hamstring. Ik durf alleen nog niet voluit te testen. Dat moet zaterdag of misschien zelfs pas zondagochtend. Ik heb nog nooit zo’n blessure gehad, dus ik weet niet precies wat wel en niet kan”, zei de Belgische rechtsback, die donderdag alleen een looptraining afwerkte.

Ook Abukakari Yakubu trainde niet mee. De Ghanese middenvelder had maandag wat vocht in zijn rechterknie: “Dat heb ik tegen Twente opgelopen. Maar tegen NEC ben ik er wel bij, denk ik.”

Bron: Omroep Gelderland 4 november 2004

‘Vitesse praat volgende week over Bechan’

Vitesse heeft volgende week een eerste gesprek over Kiran Bechan. De Arnhemse club wil de vleugelspits van Jong Ajax mogelijk aan de selectie toevoegen. Bechan wordt door meer clubs begeerd. Zijn contract loopt komende zomer af , maar Ajax wil meewerken aan een voortijdig vertrek van Bechan, die zelf graag wekelijks op niveau wil spelen. Bechan werd vorig seizoen nog uitgeleend aan Sparta, maar keerde noodgedwongen terug naar Amsterdam. Kiran Bechan debuteerde in april 2001 in Ajax 1 in een wedstrijd tegen NEC. Daarna kreeg de 22-jarige nooit meer een kans bij Ajax.

Bron: Omroep Gelderland 4 november 2004

Herstel Gino Coutinho volgens schema

Reservedoelman Gino Coutinho van Vitesse is vrijwel hersteld van zijn meniscusoperatie. De keeper verwacht maandag weer voluit te kunnen trainen: “Het zou vier tot zes weken duren. Ik zit nu in de vijfde week na de operatie, dus ik lig aardig op schema. Ik heb ook geen terugslag. Ik kan misschien tegen Heerenveen weer op de bank zitten, maar het kan ook zijn dat de trainer eerst wil dat ik een wedstrijd in Jong Vitesse speel.”

De geschorste Igor Gluscevic heeft inmiddels geen last meer van zijn achillespees en kan zijn rentree maken in de Amstel Cup tegen FC Den Bosch.

Bron: Omroep Gelderland 4 november 2004

Kaartverkoop Den Bosch-Vitesse (AC)

Verplichte buscombi (kaartverkoop via TicketBox)

Servicekaart Plus, vanaf zaterdag 16 oktober, € 15,60
Servicekaart, vanaf zaterdag 23 oktober, € 18,10
Seizoenkaarthouders, vanaf zaterdag 6 november, € 21,15

November 2004

Vreven nog steeds twijfelgeval

Het is nog onzeker of Stijn Vreven inzetbaar is in de Gelderse burenruzie tegen NEC. De Belgische rechtsback heeft nog steeds last van een pijnlijke hamstring en vreest zelf voor deelname aan de, overigens nog niet uitverkochte, wedstrijd. Vreven heeft sinds de ontmoeting met FC Twente nog niet voluit kunnen trainen.

Bron: AD 4 november 2004

Derby 1 & 2

De derby tussen Vitesse en NEC, komende zondag, komt dichterbij. Op de websites van de supportersverenigingen wordt meer en meer de spot met elkaar gedreven. Neem nu de site van Vitesse. Op het forum is een truccagefoto te zien van NEC-trainer Johan Neeskens en NEC-speler Patrick Pothuizen als clown Bassie en acrobaat Adriaan. Ook wordt er een videoband met daarop de hoogtepunten van NEC in Europa aangeprezen: ‘Te koop voor 4.95 euro. Speeltijd vijf minuten.’ Ook is er een zogenoemde ‘NEC fan-set’te koop. De set bestaat onder meer uit een tranenemmer, huildoek en wegenatlas voor de totodivisie.

Daarnaast staat er foto van Patrick Pothuizen op de website van de supporters van Vitesse. De oud-speler van Vitesse zit als kaartjesverkoper achter een loket. Hiermee doelen de makers van de truccagefoto op de verkoop van tientallen entreekaartjes door de NEC-speler aan Nijmeegse fans. Pothuizen weet echter van niets en zou het liefst de makers voor de rechter dagen. Ach, wij zien het voorval als een grap. Het vooraf voeren van een koude oorlog tussen de supporterslegioenen van Vitesse en NEC hoort bij de Gelderse derby. De verhoudingen staan op scherp. Zondag kan Pothuizen sportieve wraak nemen.

Bron:Gelderlander 3 november 2004

Persoonlijk: Aleksandar Rankovic
‘Leuk was het vorig seizoen zeker niet bij Vitesse’

Naam Aleksandar Rankovic

Geboren Op 31 augustus 1978 in Belgrado (Servië en Montenegro, het vroegere Joegoslavië).

Woonplaats Arnhem.

Partner Ik ben vijf jaar samen met mijn vriendin Sanja. Zij woont in Belgrado, maar komt vaak in Nederland op bezoek.

lees verder...

Bron: VI 3 november 2004

Nicky Hofs wordt te groot voor Vitesse

Het doelpunt was van een ongekende schoonheid. FC Twente-keeper Sander Boschker stompte de bal uit een voorzet van Richard Knopper naar de rand van het strafschopgebied, waar Nicky Hofs – met zijn rug naar het doel – zich geen moment bedacht en vanuit de draai in één beweging met een volley de verre hoek vond. Het betekende een 0-2 voorsprong voor Vitesse (na de 0- 1 van Matthew Amoah), maar het was vooral weer zo’n moment waarop de kleine middenvelder liet zien dat hij Vitesse allang is ontgroeid.

lees verder...

Bron: VI 3 november 2004

Vitesse aast op Ajacieden

Vitesse heeft zijn zinnen gezet op twee buitenspelers die bij Ajax niet kunnen rekenen op een basisplaats. Hoog op de Arnhemse verlanglijst prijkt de naam Kiran Bechan. Een akkoord over de komst van de 22-jarige aanvaller naar Vitesse zou nabij zijn. Mocht die transfer niet doorgaan, dan willen de Arnhemmers tijdens de winterstop Ajacied Daniël de Ridder (20 aantrekken. De Ridder komt onder trainer Ronald Koeman nauwelijks aan spelen toe en staat open voor een vertrek. Halverwege het seizoen kijken speler en club of er een toekomst is voor de jeugdinternational in De Arena. De Ridder is een multifunctionele aanvaller, van origine een nummer 10, en wordt gevolgd door meer clubs.

Vitesse is nog steeds naarstig op zoek naar een speler die aanvallend vanaf de flanken kan opereren. De Arnhemmers zagen afgelopen zomer de komst van Anthony Lurling van Feyenoord afketsen. Speler en club waren al rond, maar de Arnhemse raad van commissarissen blokkeerde tot grote woede van de technische staf de overeenkomst op het allerlaatste moment. Trainer Edward Sturing improviseert sindsdien door de middenvelders Theo Janssen en Nicky Hof s op de vleugels te posteren. Vitesse wil zich dan ook versterken met een vleugelspits. Technisch manager Jan Streuer erkent de belangstelling voor De Ridder. ‘Hij is een interessante speler voor ons. De selectie is veel te smal, zodra er een blessure ontstaat hebben we een probleem. Maar we moeten eerst meer duidelijkheid hebben over wat er financieel mogelijk is. Pas dan zullen wij Ajax eventueel benaderen.’

Vitesse geldt naar de KNVB-normen nog steeds als een financiële risicoclub. Het afgelopen boekjaar stonden de Arnhemmers voor 11,3 miljoen euro in de min. Vorige week moest de club de tussenbalans naar de KNVB sturen. Het wachten is nu op goedkeuring daarvan. Mocht Vitesse zich niet aan de afspraken hebben gehouden, dan lijkt iedere versterking uit den boze. Maar daar gaat niemand ten burele van Vitesse van uit.

Bron: VI 3 November 2004

Kiran Bechan vertrekt naar Vitesse

Ajacied Kiran Bechan vertrekt per direct naar Vitesse. De aanvaller speelt nu op huurbasis bij Sparta. Vitesse heeft ook belangstelling voor Daniël de Ridder. Echter is hij waarschijnlijk te duur voor de club uit Arnhem. Binnen Nederland mogen clubs tot aan de winterstop maximaal twee spelers transfereren

Bron: AT5.nl 2 November 2004

Stijn Vreven mogelijk afwezig tegen NEC

Stijn Vreven vreest dat hij de wedstrijd van Vitesse tegen NEC zondag moet missen. Zaterdag tegen FC Twente viel de rechtsback uit met een blessure aan de hamstring. “Ik moet nog zien of ik erbij kan zijn. het heeft alleen zin als ik me weer honderd procent voel. Ik kan nog niet eens pijnvrij een stukje wandelen. Ik heb vandaag alleen maar een half uur gefietst. Ik heb waarschijnlijk geen spierscheuring, maar ik kan helemaal geen kracht zetten”, aldus Vreven. De blessure had veel erger kunnen zijn: “Ik ben er nog juist op tijd uitgegaan, anders had ik alles afgescheurd.”

Bron: Omroep Gelderland 01-10-04

Vitesse geïnteresseerd in de Ridder

Vitesse heeft interesse in Ajax-speler Daniel de Ridder. De 20-jarige rechtsbuiten komt bij Ajax nauwelijks aan spelen toe. Afgelopen zondag thuis tegen NEC zat hij niet eens op de bank. Hij kan ook op het middenveld spelen. Manager Voetbal Jan Streuer bevestigd de interesse in de Ridder: “Dat is zeker een interessante speler voor ons. Maar alles hangt natuurlijk af van onze financiële mogelijkheden.” Ook vleugelspits Kiran Bechan komt voor op het lijstje van Streuer: “Misschien is hij makkelijker om te halen, omdat hij in Jong Ajax speelt. We willen er graag een speler bij.”

Bron: Omroep Gelderland 01-10-04

Van voetbalplunje naar maatpak
Steeds meer ex-profs aan de slag als zaakwaarnemer
Laros: ‘we hebben geen haast met contractverlenging Hofs’

De intrede van het grote geld in de voetbalwereld zorgde de afgelopen tien jaar voor een exorbitante toename aan makelaars. Geen wonder. Miljoenen waren en zijn er te rapen, ook voor begeleiders. Eén geslaagde transfer kan niet alleen een topspeler maar ook zijn zaakwaarnemer tot miljonair maken. Steeds meer voormalige voetballers beproeven hun geluk in de wereld van spelersbegeleiding. Een verhaal over avonturen en achtergronden.

lees verder...

Bron: Voetbalmagzine november 2004

Nicky Hofs straalt na wereldgoal in Enschede

Uitgerekend in de week dat de geruchten over buitenlandse interesse oplaaiden, excelleerde Nick Hofs zaterdag in het Arke Stadion. Met een fabuleus doelpunt en twee piekfijne assists had hij een groot aandeel in de 4-1 zege van Vitesse op FC Twente.

Lachend nam hij de felicitaties in de catacomben in ontvangst. De betiteling ‘wereldgoal’ die door velen aan zijn mooie doelpunt werd gegeven, deed de jonge Arnhemmer even blozen. Natuurlijk had ook hijzelf genoten van de schoonheid waarmee zijn volley in de 69e minuut achter Twente-doelman Sander Boschker viel, maar de waarde van de treffer was voor de 21-jarige Arnhemmer nog veel belangrijker.

De 2-0 van Hofs gooide de wedstrijd in Enschede immers voortijdig in het slot, waardoor Vitesse eindelijk weer eens wist te winnen. En die zege kwam meer dan geroepen, aangezien na drie nederlagen op rij de alarmbel ook bij Hofs was gaan rinkelen. “Als je een paar keer op rij verliest, ga je al weer snel aan de moeilijke tijden van het vorige seizoen denken.” Niet toevallig was het ook vorig jaar Hofs die Vitesse in die mindere tijden van het seizoen – de nacompetitie – aan de hand nam. Sindsdien is hij uitgegroeid tot één van de belangrijkste smaakmakers binnen de Arnhemse ploeg. Zaterdag bewees hij wederom dat hij deze kwalificatie niet ten onrechte opgespeld heeft gekregen. Naast zijn goal was Hofs ook bij de treffers van Knopper (het voorbereidende werk) en Janssen (de voorzet) nadrukkelijk aanwezig. “Ja, ik denk dat ik vooral over mijn spel in de tweede helft wel heel tevreden mag zijn”, keek de Arnhemmer terug op de wedstrijd. “Maar de hele ploeg draaide op een gegeven moment uitstekend. Alles ging zoals het moet en dan merk je dat het ook voorin opeens een stuk gemakkelijker gaat.”

In de eerste helft was dat niet het geval, waardoor het lang 0-0 bleef. Het was dan ook niet verrassend dat aan de openingstreffer van Fränkel een kapitale fout binnen de Enschedese verdediging voorafging. “We openden slap en moesten bij balbezit veel te veel naar elkaar zoeken. Toch lag dat zeker ook aan FC Twente, dat voor rust best aardig speelde. Maar we hebben het in de tweede helft uitstekend opgepakt”, aldus Hofs.

Dat gold zeker voor de Arnhemmer zelf, die zijn uitstekende spel met een enorme hoon van het Enschedese publiek moest bekopen. De middenvelder had het de gehele wedstrijd al aan de stuk met de dit seizoen nog niet verwende fans, maar kreeg het helemaal na zijn beslissende doelpunt zwaar te verduren. De anti-Vitesse-teksten, die de hele tweede helft al door het Arke Stadion galmden, werden sterker en met het bier dat de juichende Hofs na zijn treffer over zich heen kreeg, kan hij rustig een avond een café op de Korenmarkt runnen.

Curieus was dat al deze taferelen nu juist in Enschede plaats moesten vinden. FC Twente is immers naast PSV en het Italiaanse Perugia één van de clubs die concrete interesse in Hofs heeft getoond. De middenvelder blijft echter uiterst koel onder de belangstelling. “Natuurlijk streelt het je. Het is leuk om te horen als clubs je graag willen hebben. Maar op dit moment telt voor mij maar één ding en dat is presteren met Vitesse.”

Volgende week zal Hofs echter geen bijdrage kunnen leveren aan die prestaties in de wedstrijd tegen NEC. Zaterdag werd hem wegens een onschuldige overtreding de gele kaart voorgehouden. Zijn vierde, waardoor hij uitgerekend tegen de Nijmeegse aartsrivaal op de tribune plaats moet nemen. “Daar baal ik wel ontzettend van. Het is altijd vervelend als je een wedstrijd moet missen, maar helemaal tegen NEC is dat ontzettend kloten.”

Ondanks het kleine smetje, was de lach in de catacomben echter niet van Hofs’ gezicht weg te slaan. Na een periode van treurnis, kon de Arnhemmer eindelijk weer eens tevreden zijn. En wat hem betreft is de zege op concurrent FC Twente geen incident maar het begin van een nieuwe succesvolle serie. Hofs wil geen moment meer aan eventueel degradatievoetbal denken. “Wij hebben absoluut niet het team om onderin te moeten spelen.”

Bron: De Gelderlander 01-11-04

Middenveld werkt voor Janssen verlossend

Ondanks zijn rendabele weken voelde Vitesse-topscorer Theo Janssen zich de afgelopen tijd als linksbuiten vastgeketend aan de zijlijn. Tegen FC Twente speelde hij weer als middenvelder en dat zag de Arnhemmer als een grote verlossing.

Wanneer Theo Janssen voor aanvang van het lopende seizoen was verteld dat hij dit jaar zes doelpunten zou maken, had hij de voorspeller hoogstwaarschijnlijk voor gek verklaard. Scoren kwam immers nooit echt in het vocabulaire van de dienende Arnhemmer voor. Het liefst staat hij als ‘motor op het middenveld’ aan de basis van een aanval. Op die plek voelt hij zich beter thuis dan op de nationale topscorerslijst.

Echt gek is het dan ook niet dat Janssen, nu hij al na tien duels op het zeer respectabele aantal van zes treffers staat, zaterdag als een kind zo blij was dat hij weer een wedstrijd had gespeeld in de door hem zo geliefde linie: het middenveld.

“Het was verlossend”, reageerde hij dan ook na afloop van de wedstrijd waarin hij samen met Nicky Hofs aan de basis stond van de knappe zege van Vitesse. “Het was voor mij een enorme opluchting toen ik hoorde dat ik eindelijk weer als linkshalf mocht spelen.”

Spelend als linksbuiten met de taak het kalk aan zijn schoenen te krijgen, had Janssen immers te vaak het gevoel dat hij werd overgeslagen. “Je bent als buitenspeler ontzettend afhankelijk van anderen. Als het middenveld niet draait, speel je als linkeraanvaller bijna altijd een verloren wedstrijd.”

Als linkshalf is het echter je taak ervoor te zorgen dát de middenlinie draait; een rol die Janssen graag vervult. “Ik houd ervan om veel in het spel voor te komen. Om dwingend de bal te kunnen vragen en om bovendien de slag te kunnen winnen op het middenveld. Natuurlijk was het leuk zoveel te scoren, maar die andere aspecten van het voetbal heb ik de afgelopen weken teveel gemist.”

Dat spelen op het middenveld overigens niet hoeft te betekenen dat het over is met de doelpuntenproductie, toonde de Arnhemmer zaterdag. En hoe. Met een schitterend afstandsschot verraste Janssen de ver voor zijn doel staande Boschker.

“Die bal zat er lekker in, ja. De pass van Nikki (Hofs, red.) was perfect en ik dacht geen moment na. Bovendien had ik natuurlijk geen zin eerst twintig minuten richting het doel te lopen, om daarna zonder doelpunt weer terug te gaan”, aldus de Arnhemmer, die zich er echter van bewust is dat hij de komende weken weer veel zal moeten lopen. Dat is immers de tol die de rol van middenvelder eist.

Bron: De Gelderlander 01-11-04

‘Ik hou wel van een club die voor zijn ambitie uitkomt’

Sander Westerveld, Jan van Halst en Raymond Fafiani weten precies hoe het er aan toegaat bij FC Twente en Vitesse. Het drietal over de verschillen tussen de twee clubs.

Jan van Halst, werd groot bij FC Twente, maar speelde ook een half jaartje bij Vitesse. In Arnhem sloot hij zijn loopbaan af.

‘Ik wist niet dat de rivaliteit tussen de clubs zo groot was, tot ik naar Vitesse ging. Toen ik naar Fortuna Sittard vertrok heb ik niets gehoord, maar na mijn overgang naar Vitesse hebben de supporters van Twente me wel even duidelijk gemaakt dat ze daar niet zo blij mee waren. Dat is ook van de redenen dat ik al na een half jaartje mijn contract heb ingeleverd bij Vitesse. En dat konden de fans van Twente wel weer waarderen. Net als Twente wil ook Vitesse weer aansluiting vinden bij de subtop. Het grote verschil is dat wij duidelijk hebben gemaakt daar drie jaar voor uit te willen trekken. Bij Twente is men doorgaans wat voorzichtiger, terwijl men bij Vitesse altijd hoog van de toren blaast. Toch zie ik ook wel overeenkomsten: het zijn grote regionale clubs waar de mensen in de omgeving enorm trots op zijn.’

Raymond Fafiani, speelde zes jaar bij Vitesse.

‘Ik merk niet zo veel verschillen tussen Vitesse en FC Twente. Ik heb met veel plezier in Arnhem gespeeld en nu heb ik bewust voor Twente gekozen. Maar echt verschillen…? Ja, bij Vitesse doen ze vaker grote aankopen. Ik heb geen idee waar ze het geld vandaan halen en dat interesseert me eigenlijk ook niet. En het publiek was een stuk kritischer dan hier. Dat komt ook omdat we in degradatiegevaar waren natuurlijk. Bij Twente staan ze de hele wedstrijd achter ons. Ik weet niet hoe dat is als we met Twente onderaan staan. Dat moeten we maar voorkomen, vind ik.’

Sander Westerveld groeide op bij FC Twente, maar speelde ook jaren voor Vitesse.

‘Toen ik bij Vitesse speelde, riep de club hardop dat het de nummer drie van Nederland wilde worden. En je weet hoe het dan gaat: bij elke nederlaag lachte iedereen ons uit. Ik vond het wel mooi dat de club voor zijn ambities uitkwam. Zo ben ik zelf ook. Ik zit liever bij een club die wat wil bereiken dan bij een club die ambitieloos is en niets uitstraalt.Het grote verschil tussen Twente en Vitesse was in die jaren dat Vitesse heel erg groot. Later bleek dat ze bij Vitesse iets te groot hadden gedacht. Maar als speler stond je er niet bij stil dat de club op dat moment teveel geld uitgaf.’

Bron: Twentsche Courant 01-11-04

Vitesse slaat toe op cruciaal moment

Vitesse is de weken van de waarheid uitstekend begonnen. Door de klinkende 4 – 1 zege bij FC Twente heeft het team van trainer Edward Sturing de aansluiting naar de subtop behouden. Na drie nederlagen op rij scoorde Vitesse zaterdagavond eindelijk weer een driepunter. De zege in Enschede was enorm belangrijk voor de Arnhemse club. Zondag komt buurman en aartsrivaal NEC op bezoek in Gelredome, daarna wacht een loodzwaar programma tot aan de winterstop. Door de winst van zaterdag heeft Vitesse zich op de ranglijst de nodige lucht verschaft. Het staat weer keurig in het linkerrijtje.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 01-11-04

Hoofdsponsor: