november 2005

De voorzet in het teken van de derby

Het TV Gelderland-programma ‘De Voorzet’ blikt donderdag 1 december vooruit op de derby tussen NEC en Vitesse van aanstaande zondag. Daarbij is NEC-speler Wisgerhof te gast in de studio en Hans Kraay jr. deze week de analyticus.

De uitzending begint omstreeks 18.20 uur en wordt dan ieder uur herhaald. TV Gelderland is voor de mensen die niet in Gelderland wonen te zien via omroepgelderland.nl. Klik daar op ‘Live tv’ (Windows media player is hiervoor nodig).

30-11-2005

Theo Janssen: derby niks bijzonders

Theo Janssen heeft de derby tegen NEC al vaker meegemaakt, maar de middenvelder is niet onder de indruk. “Ik vind het niks bijzonders, zeker in Nijmegen niet. Ze zingen al vijf jaar lang dezelfde liedjes. Laat ze maar eens wat anders verzinnen.”

Remco van der Schaaf maakte de derby ook al vaker mee. Vitesse is op dit moment nog de nummer iin van Gelderland en Van der Schaaf verwacht dat dit ook na zondag het geval is. “Daar ben ik het voor honderd procent mee eens. Ik denk dat wij daar drie punten gaan halen, want wij zijn gewoon beter dan NEC”, lacht de middenvelder.

Bron: Omroep Gelderland 01-12-2005

Kaartverkoop NEC-Vitesse
zondag 4 december, 12.30 uur

* verplichte buscombi
* pasfotoregistratie verplicht

Omwisselbiljetten voor de bus worden verkocht bij de kassa’s op Gelredome. Verkoopdata (zolang de voorraad strekt):

Maandag 28 november, 18.00 – 20.00 uur (uitsluitend Uitkaart Plus en Uitkaarthouders)
Woensdag 30 november, 18.00 – 20.30 uur (Seizoenkaart- en alle Uitkaarthouders)
Donderdag 1 december, 18.00 – 20.00 uur (Seizoenkaart- en alle Uitkaarthouders)

Prijzen:
Uitkaart Plushouders: € 20,-
Uitkaarthouders: € 22,50
Seizoenkaarthouders: € 25,-

Voor deze wedstrijd is de seizoenkaart persoonsgebonden. De seizoenkaarthouder kan dus alleen zelf mee naar de uitwedstrijd. Bij aankoop van het omwisselbiljet wordt uw seizoenkaart gecontroleerd op pasfotoregistratie.

Mocht u nog geen foto geregistreerd hebben en wilt u wel naar deze uitwedstrijd ? Voor het maken van een foto kunt u nog terecht bij de afdeling Ticketing van Vitesse op Gelredome::
Maandag 28/11 : 13.30 – 17.00 uur
Woensdag 30/11 : 13.30 – 17.00 uur en 18.00 – 20.30 uur

November 2005

Vitesse kan bij NEC record evenaren

Als Vitesse zondag de derby bij NEC wint, dan evenaart de Arnhemse club een record: een serie van 19 punten uit 7 competitiewedstrijden. Dat presteerde Vitesse in september/ oktober 2000. In die periode werden zes keer gewonnen, alleen Willem II hield de Arnhemmers op een gelijkspel. Vitesse haalde 16 punten uit de laatste 6 wedstrijden (daarvoor 7 punten uit 7 duels). Opvallend genoeg valt dat gelijk met de rentree van Ruud Knol (na een blessure) en Youssouf Hersi (gepasseerd) in de basis. Hersi scoorde zes keer in die zes duels, Knol excelleerde in de defensie.

Bron: Omroep Gelderland 30-11-2005

‘We zullen er alles aan doen het live-Eredivisievoetbal terug te krijgen’
Canal+ begint sportzender

Acht jaar na de teloorgang van Sport7 krijgt Nederland alsnog een sportkanaal. Onder de naam Sport1 begint Canal+ komend jaar een zender die 24 uur per dag Ruud van Nistelrooy, Tiger Woods en Roger Federer voorbij laat komen.

Een veel te grote man tracht zich achter een lessenaar te wurmen op de veel te kleine perstribune van Old Trafford. Kees Jansma is neergestreken bij Manchester United om verslag te doen van de Champions Leaguewedstrijd tegen Villarreal en je voelt aan alles: een dolle dinsdag zal het niet worden. Want in het majestueuze stadion hangt de sereniteit van een aula, van begin tot eind. In Londen vecht clublegende George Best een kansloos gevecht voor zijn leven, wat dichterbij zit collega-held Roy Keane bij te komen van zijn breuk met manager Alex Ferguson en er dreigt uitschakeling en een miljoenenstrop.

lees verder...

Bron: VI 30-11-2005

NEC-trainer roept op tot bezinning rond beladen derby

Zondag is het weer zover De burenruzie tussen NEC en Vitesse staat weer op het programma. Beide ploegen hebben na een stroeve seizoenstart de weg naar boven gevonden. Zowel NEC als de club uit Arnhem blaakt van het zelfvertrouwen. Vitesse won nog nooit in de vernieuwde Goffert, maar acht zichzelf in staat komende zondag een eind aan die serie te kunnen maken. NEC-trainer Cees lok kijkt enerzijds uit naar het duel, maar heeft zo zijn bedenkingen bij de sfeer rond de derby:

‘Sportief gezien valt er niets van te zeggen, deze wedstrijd staat altijd op zich. Het is natuurlijk een fantastische happening, die in Arnhem en Nijmegen leeft als niets anders. Maar ik vind dat het de laatste jaren erg wordt overtrokken. Het zou fijn zijn als de sfeer van haat en nijd wordt teruggebracht naar normale proporties. Ik kan al jaren niet eens meer in Gelredome komen. De laatste keer dat ik daar met mijn vrouw kwam kijken, als onderdeel van mijn trainerscursus, moesten stewards en politie me ontzetten. Dat ging er behoorlijk gewelddadig aan toe. Sindsdien ben ik er niet meer geweest. Toevallig had ik het daar laatst met Theo Bos over. Mensen van Vitesse kunnen ook al jaren niet eens in de buurt van De Goffert komen. Veel te gevaarlijk, dat vind ik te triest voor woorden.’

Lok wil de bijzondere lading van de derby niet ontkennen: ‘Dat hoeft ook niet, dat is iedereen wel duidelijk. Je mag absoluut je been niet terugtrekken in dit soort duels. Het gaat mij erom dat de spelers hun hoofd erbij houden en zorgen voor een mooie voetbalwedstrijd. Recentelijk zag ik ook de beelden van de Spaanse derby Real Betis-Sevilla met dertien gele kaarten en twee rode. Dat is voetbal onwaardig. Die toestanden wil ik niet, mijn spelers moeten het koppie erbij houden. Wij kunnen op het veld alleen het goede voorbeeld geven, maar ik hoop echt van harte dat er dit keer eens niet de gebruikelijke rotzooi tussen supporters is na afloop. Ook landelijk merk je dat de mensen steeds beter weten wat een bijzondere wedstrijd dit is, laten we ons dan ook van onze beste kant laten zien.’

Lok hoopt dat de regionale media deze week mede hun verantwoordelijkheid pakken: ‘De manier waarop de haatgevoelens zich de laatste jaren ontwikkelen komt ook door de benadering van media als Omroep Gelderland. Ik snap wel dat zo’n omroep er baat bij heeft de boel op te kloppen, maar we zijn nu op een punt gekomen dat we eens goed moeten nadenken met z n allen. NEC-Vitesse moet niet alleen strijd zijn, maar ook mooi voetbal met wederzijds respect.’

Bron: VI 30-11-2005

UEFA bekijkt Nederlandse accommodaties

Een delegatie van de UEFA brengt vandaag en morgen een bezoek aan vier Nederlandse stadions die kandidaat zijn om het EK 2007 voor spelers tot en met 21 jaar te organiseren. Het gaat om het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen, de Doetinchemse Vijverberg, het Gelredome in Arnhem en het stadion van FC Emmen. De Europese voetbalbond wil een indruk krijgen van de faciliteiten en de mogelijkheden van de stadions. Nederland behoort met Engeland Zweden en Turkije tot de laatste vier gegadigden voor de organisatie van het jeugdtoernooi. Tien landen zijn al afgevallen. Volgens de KNVB krijgen de voor de test uitgekozen stadions geen voorrang bij de uiteindelijk selectie. Ook Sittard, Kerkrade, Eindhoven (met twee stadions), Den Bosch, Rotterdam (Het Kasteel), Nijmegen, Groningen en Leeuwaren hebben zich voor het toernooi aangemeld.

Bron: VI 30-11-2005

Stijn Vreven mist de derby tegen NEC

Stijn Vreven mist vanwege een schorsing de derby van komende zondag tegen NEC. De rechtsback van Vitesse kreeg tegen RKC Waalwijk zijn vierde gele kaart. De uitblinkende Belg kreeg die kaart na zijn zoveelste aanvaring. Stijn Vreven is iin van de weinigen bij Vitesse die de wedstrijd in De Goffert op grond van de historie met vertrouwen tegemoet kon zien. Hij verloor namelijk in zijn carrihre nog nooit in Nijmegen. Met FC Utrecht bleef hij in vier duels in De Goffert ongeslagen en met Vitesse speelde hij vorig jaar met 1-1 gelijk, terwijl Vitesse de zes confrontaties daarvoor had verloren.

Bron:TV Gelderland 30-11-2005

Rotje ontploft bij Harald Wapenaar

Harald Wapenaar werd bij de 2-2 van Vitesse bijna getroffen door een rotje. De doelman kon de wedstrijd na een korte behandeling voortzetten. Wapenaar was zeer verbaasd. “Het rotje viel net naast mijn linkerschoen. Het was knalhard, ik schrok me kapot. Mijn oor suist nog steeds. Aanvankelijk had ik een verontwaardigd gevoel, maar ik kan dit ons publiek niet verwijten. Die ene persoon wel, ronduit belachelijk. Dit zal wel consequenties hebben.” De dader werd meteen door stewards afgevoerd. Wapenaar had verder genoten “We herpakten ons op een prima manier en speelden een aardig positiespel.”

Bron:TV Gelderland 30-11-2005

De Mul speelt effectief straatvoetbal

Tom De Mul zorgde voor de mooiste actie tijdens de wedstrijd van Vitesse tegen RKC Waalwijk. Hij stond met een straatvoetbalbeweging aan de basis van de belangrijke 3-2. “Het publiek vindt dat leuk en het had nog rendement ook. Ik kreeg de bal in de hoek van Stijn Vreven. Ik stop hem met mijn rechter en duw de bal meteen door met mijn linker. Dan kopt Youssouf Hersi de voorzet heel goed in bij de tweede paal”, beschrijft de Belg. De Mul staat er met Vitesse nu zelfs beter voor dan Ajax, dat hem verhuurde. “Op dit moment staan we terecht vierde, maar Ajax komt nog wel terug.”

Bron:TV Gelderland 30-11-2005

Van der Schaaf ziet betrekkelijkheid

Hoe onbelangrijk voetbal eigenlijk is, bewees de aangeslagen Remco van der Schaaf na het overlijden van Utrecht-speler David Di Tomasso. “Ik las het vanmorgen op teletekst. Ik kon het eigenlijk niet geloven. Ik riep meteen mijn vader erbij. Ik zei: ‘Pa, lees eens’. Dan staat alles wel even stil op dat moment.” Lang kon er na de indrukwekkende minuut stilte voor de wedstrijd tegen RKC niet bij worden stilgestaan: “Als je eenmaal het veld op stapt, vergeet je dat soort dingen snel. Ik denk dat we er een goede pot van hebben gemaakt. We zijn sowieso helemaal klaar voor zondag!”

Bron:TV Gelderland 30-11-2005

Tom De Mul is los op rechts

Aan het eind van een inktzwarte dag voor het Nederlandse voetbal rolde de bal weer zoals altijd. Vitesse klom gisteren naar de vierde plaats. Tegen RKC ( 4- 2) belichaamde Tom De Mul de Arnhemse aanvalsdrift.

Hij had zojuist enkele wonderschone acties uit zijn heupen geschud, maar nu verdween even zijn glimlach. De wedstrijd Vitesse- RKC was tien minuten voorbij, toen Tom De Mul verhaalde over het begin van deze verschrikkelijke dag voor het voetbal in Nederland. ” Ik hoorde het vanmiddag, toen ik bij een vriend op bezoek ging”, refereerde De Mul aan het plotselinge overlijden van FC Utrecht- voetballer David di Tommaso. ” Het is vreselijk. Toen ik bij Etiënne ( Esajas, red.) in de auto stapte, zeiden we ook tegen elkaar dat je je niet kunt voorstellen dat zoiets iemand uit jouw team overkomt. Op zo’n moment staat de wereld even stil. Alles is dan relatief. Voetbal is dan een stom spelletje.”

Ook toen de Vitesse- spelers voor de wedstrijd bij elkaar kwamen, was het trieste nieuws uit Utrecht het onderwerp van gesprek. Toch is in de Arnhemse spelersgroep niet geopperd de voetbalwedstrijd in Gelredome af te gelasten. ” Iedereen vindt het heel erg wat er is gebeurd”, legde De Mul uit. ” Maar als je ‘ s avonds een belangrijke wedstrijd moet spelen, dan ben je daar ook mee bezig. Het was heel raar en dubbel.”

Na een minuut stilte ter nagedachtenis aan Di Tommaso begonnen Vitesse en RKC aan hun duel, waarbij de vierde plaats op de ranglijst op het spel stond. ” Je ziet dat wij mentaal sterk zijn”, oordeelde De Mul. ” We kwamen met 2- 1 achter, maar werden niet zenuwachtig.” De Arnhemse aanvalsdrift leidde tot drie treffers binnen tien minuten. De Mul leidde de 3- 2 van Youssouf Hersi in met een prachtige actie. Hij speelde de bal met zijn rechtervoet op zijn linkervoet en meteen weer vooruit, langs zijn opponent Virgilio Texeira.

Vervolgens krulde hij de bal vanaf de achterlijn, dicht bij de hoekvlag, op het hoofd van Hersi bij de tweede paal. ” In de eerste helft kreeg in weinig ballen”, zei de vleugelspits. ” De tweede helft speelde ik op rechts en daar voetbal ik het beste. Als ik goed in de wedstrijd zit, dan gaat me steeds meer lukken.” Even later was het nogmaals show- time. De Mul wipte de bal met zijn hak in de lucht en passeerde zo een tegenstander. ” Zoiets is leuk voor het publiek”, sprak de 19- jarige Belg naderhand. ” Zo’n actie heb ik wel eens eerder gemaakt, maar niet in het profvoetbal. Mijn mooiste moment? Die assist. Want het gaat nog steeds om het rendement.”

De Mul speelt op huurbasis bij Vitesse en heeft nog een doorlopend contract bij Ajax. Waar hij volgend seizoen voetbalt? ” Daar ben ik niet echt mee bezig. Ik hoop dat het met Ajax snel weer beter gaat. Ja, misschien is het voor mijzelf wel beter van niet, maar voorlopig speel ik bij Vitesse. Ik heb in elk geval een goede keuze gemaakt door naar Vitesse te gaan.” Doordat Vitesse RKC met twee treffers verschil klopte, nam de ploeg uit Arnhem de vierde plaats over van het team uit Waalwijk. ” Dat is gewoon fantastisch”, aldus De Mul. ” Echt schitterend. Daar zijn geen woorden voor. Het is ook verdiend. We zijn goed uit de problemen van eerder dit seizoen gekomen. Maar we moeten nu de voeten op de grond houden. We moeten gewoon vasthouden aan de doelstelling die we voor dit seizoen hebben uitgesproken, het halen van de play- offs om Europees voetbal.”

Bron:Gelderlander 30-11-2005

Stilte en rouwband voor Di Tommaso

Vitesse en RKC waren gisteravond de eerste twee clubs die een eerbetoon hielden voor de plotseling overleden voetballer David Di Tommaso van FC Utrecht. De 26- jarige Fransman overleed in de nacht van maandag op dinsdag. De clubleiding van Vitesse nam direct contact op met FC Utrecht met het verzoek een minuut stilte te houden en met rouwbanden te spelen. Daarop werd contact opgenomen met RKC. Later volgde de KNVB het uitroepen van een algemeen eerbetoon bij alle eredivisieduels. In stadion Gelredome werd de stilte gisteravond ‘ slechts’ door een enkeling verstoord.

Bron:Gelderlander 30-11-2005

Ruud Knol al elf duels ongeslagen

Ruud Knol heeft gisteravond tegen RKC ( 4- 2 winst) zijn ongeslagen status bij Vitesse opgekrikt tot elf duels op rij. Sinds de 24- jarige verdediger terug is in het basiselftal won de Arnhemse ploeg vijf van de laatste zes wedstrijden. Alleen de uitwedstrijd bij Feyenoord ( 0- 0) bracht geen zege. Eerder dit seizoen viel de langdurig door knieproblemen geteisterde Knol in tegen Heerenveen ( 2- 2) en Groningen ( 2- 0). Hij speelde vorig seizoen de eerste drie duels; twee zeges en een gelijkspel. Na zijn kwetsuur keerde hij dit seizoen ongeslagen terug. Knol heeft inmiddels een ‘ kampioensscore’ van 27 punten uit elf duels.

Bron:Gelderlander 30-11-2005

Gelredome wil finale EK- voetbal voor jeugd

Gelredome wil in 2007 de finale van het Europees kampioenschap voetbal voor jeugdteams onder de 21 jaar. ” Na Euro 2000 hebben we de smaak te pakken”, zegt Gelredome- directeur Jasper van Amstel. ” Voetbal leeft enorm. Dat heeft het WK- jeugd dit jaar in Nederland wel laten zien. En als we dan toch wedstrijden krijgen, willen we ook de finale.”

Gelredome heeft zich gezamenlijk met het Doetinchemse De Vijverberg kandidaat gesteld. Het is de bedoeling dat zes poulewedstrijden over de beide steden worden verdeeld. Ze willen ook een halve finale en de finale. De kandidatuur van Gelredome/ De Vijverberg wordt ondersteund door de provincie Gelderland ( via de Gelderse Sportfederatie) en beide gemeenten. De overheden moeten er zorg voor dragen dat rond de wedstrijden tal van evenementen worden gehouden. Van Amstel: ” Dan moet je denken aan pannavoetbal, voetbalmarathons en acties op scholen.” De verschillende partijen hebben de afgelopen maanden een Bidbook samengesteld. Op basis daarvan heeft de Europese voetbalbond UEFA Arnhem en Doetinchem als potentiële kandidaten aangemerkt. Deze dagen keurt de UEFA de stadions, hotels en andere faciliteiten.

” De Europese kampioenschappen voor jeugdteams werden normaal heel kleinschalig gehouden. De UEFA wil het nu echt groot gaan aanpakken”, weet Van Amstel. Volgens hem heeft dat alles te maken met het succes van het wereldkampioenschap dat dit voorjaar in Nederland werd gehouden. Daarbij zaten de stadions vol. Gelredome kwam destijds niet in aanmerking als speelstadion, omdat het deel uitmaakte van Euro 2000.

Ook volgend jaar houdt de UEFA een Europees kampioenschap voor jeugdteams. Jong Oranje heeft zich daarvoor wel gekwalificeerd, maar Nederland wil het evenement niet organiseren. Dat Nederland het in 2007 wel wil, heeft te maken de kwalificatie voor de Olympische Spelen die daar te behalen is. De organisator is automatisch geplaatst voor het eindtoernooi.

Bron:Gelderlander 30-11-2005

Stijn Vreven mist derby tegen NEC

Vitesse moet het zondag in de derby tegen NEC in Nijmegen stellen zonder Stijn Vreven. De rechtsachter liep gisteren in het duel met RKC Waalwijk ( 4- 2) tegen zijn vierde gele kaart in deze competitie aan en wordt automatisch voor een wedstrijd geschorst. Vreven ging bij arbiter Braamhaar op de bon, na een opstootje met RKC- speler Lion Axwijk. De stand was toen 1- 2, er waren zeventig minuten gespeeld. ” Misschien vinden de kenners dit een domme gele kaart”, zei Vreven naderhand. ” Maar ik vond het nodig en wilde zo de grip op de wedstrijd terugkrijgen.” Na de gele kaart scoorde Vitesse nog drie keer.

Bron:Gelderlander 30-11-2005

Sturing blij met snelle gelijkmaker

Trainer Edward Sturing van Vitesse was gisteravond na 4- 2 overwinning op RKC blij met een cruciale wending in de wedstrijd. Vlak nadat de bezoekers uit Waalwijk via Maarten Martens op voorsprong ( 1- 2) waren gekomen, mikte Matthew Amoah de gelijkmaker binnen: 2- 2. ” Het was goed dat die gelijkmaker snel viel. Anders loop je het risico dat de spelers ongeduldig worden en steeds meer uit de organisatie gaan lopen. Daarmee speel je een ploeg als RKC in de kaart”, zo reageerde Sturing na afloop.

De trainer van Vitesse aanschouwde de progressie van het elftal met een goed gevoel. ” Ik ben tevreden, ons positiespel wordt steeds beter, er is rust in de ploeg, al wordt er wel eens wat veel risico genomen. Dankzij ons goede spel zijn we nu geklommen naar de vierde plaats op de ranglijst en dat is niet onverdiend”, aldus de Vitesse- trainer, die uit de laatste zes competitiewedstrijden liefst zestien punten scoorde.

Bron:Gelderlander 30-11-2005

Column: Jongbloed is een boegbeeld

Jan Jongbloed is afgelopen vrijdag 65 jaar geworden. De oud- doelman, tegenwoordig trainer van Vitesse/ AGOVV Apeldoorn B1, heeft maatschappelijk gezien dus de leeftijd om te stoppen met werken. De voetballerij heeft echter zijn eigen normen, regels en gewoonten. Daar bepalen trainers zelf hoe lang ze doorgaan, mits er nog belangstelling voor hen is natuurlijk. Jongbloed is aan zijn laatste contractjaar bezig bij Vitesse. Club en jeugdtrainer spraken onlangs voor het eerst over een nieuwe verbintenis. Jongbloed legde deze aanbieding naast zich neer. Er spreekt te weinig waardering uit, meent de Amsterdammer. Ik heb de indruk dat de trainer Jongbloed vaak onderschat is. Na zijn actieve loopbaan was hij even assistent- trainer bij Haarlem en Go Ahead Eagles, voordat trainer Bert Jacobs hem naar Vitesse haalde. In Arnhem werkte hij bijna twintig jaar, als jeugdtrainer en assistent- trainer. Nadat Ronald Koeman hem al eens terzijde had geschoven, deed de huidige hooftrainer Edward Sturing medio 2004 hetzelfde. Sturing wilde na een rampseizoen een frisse wind in de trainersstaf. De komst van Jan van Deinsen ging ten koste van Jongbloed en Theo Bos. Die teruggang heeft Jongbloed behoorlijk gefrustreerd. Hoewel de gewezen goalie nooit de media opzoekt, schreeuwt hij om waardering en erkenning voor zijn werk als voetbaldocent. Dat werd de voorbije week duidelijk, toen hij door allerlei media werd uitgenodigd vanwege zijn 65ste verjaardag. In de vijftien jaar die ik als journalist in het betaalde voetbal werkzaam ben, heb ik veel mensen gesproken over Jongbloed. Trainers, spelers die onder hem hebben gewerkt. Het valt me op dat die mensen allemaal uitermate positief zijn over de voetbalvisie van Jongbloed. En een beter criterium dan het oordeel van de mensen uit het vak zelf, dat is er niet. Jongbloed kwam in 1988 naar Vitesse. Hij maakte dus de volledige opmars mee naar de subtop in het Nederlandse voetbal. Dat maakt hem tot een boegbeeld van de club. Om uiteenlopende redenen zijn in de voorbije jaren al veel echte clubmensen vertrokken bij Vitesse: Karel Aalbers, Dejan Curovic, Rein Papenburg, John van den Brom en Bos bijvoorbeeld. Mijns inziens moet Vitesse daarom zuinig zijn op mannen als Jongbloed, Sturing, Jan Streuer, Martin Esveld en Bosco Bursac. Ze werken al jaren bij Vitesse. Geen voetbalclub kan zonder zulke clubmensen, die belangrijk zijn voor de clubcultuur. Natuurlijk moeten ze wel iets toevoegen, maar daaraan twijfel ik niet bij Jan Jongbloed. Ik ben zeer benieuwd of Vitesse erin slaagt hem te behouden voor de club.

Bron:Gelderlander 30-11-2005

Vuurwerk verdringt stilte
Vitesse werpt concurrent RKC van vierde plek na spectaculaire overwinning

Op de dag dat de sportwereld werd opgeschrikte door een jong overleden voetballer, leverden Vitesse en RKC een spektakelstuk af. De Arnhemmers wonnen ( 4- 2) en staan nu vierde op de ranglijst. Het inhaalduel tussen de twee subtoppers begon gisteravond met een minuut stilte ter nagedachtenis aan David di Tommaso. De Franse verdediger van FC Utrecht overleed in de nacht van maandag op dinsdag, 26 jaar jong nog maar. Naast het stille eerbetoon, verstoord door een enkele respectloze, droegen de spelers rouwbanden voor hun collega. Om daarna snel over te op de orde van de dag. In dit geval de avond die letterlijk en figuurlijk met vuurwerk eindigde. Bizar was een incident in de zinderende slotfase van het duel. Doelman Harald Wapenaar van Vitesse werd vanuit zijn eigen vak met vuurwerk bekogeld en greep naar zijn oren. Daarop legde arbiter Eric Braamhaar, zeker geen thuisfluiter gisteravond, het duel even stil om Wapenaar zijn gehoor terug te laten krijgen. Ondertussen werd de boosdoener piepend afgevoerd door een ijverige steward.

Opvallend was behalve dat er vuurwerk werd gegooid ook het moment. Een fractie eerder had Matthew Amoah immers na een wonderschone pass van Theo Janssen Vitesse weer naast RKC geschoten: 2- 2. Op dat moment zag het er niet naar uit dat Vitesse de wedstrijd zou winnen. Al kwam de thuisploeg wel beter voor de dag met Tom De Mul op de rechtervleugel, in plaats van links. Sturings elftal blijkt echter over opmerkelijk veel veerkracht en klasse te bezitten.

Twee treffers van Youssouf Hersi, de eerste op aangeven van een ontketende De Mul, brachten het Arnhemse stadion tot een kookpunt en Vitesse de vierde plaats. Drie dagen nadat beide clubs oorspronkelijk tegen elkaar zouden aantreden. De verkeerschaos verhinderde dat en tot ongenoegen van RKC werd de wedstrijd laat afgelast.

Ook gisteravond speelde de tijd niet in het voordeel van de bezoekers, die goed en wel op het veld gearriveerd, al op achterstand kwamen. Youssouf Hersi versierde na een knappe passeeractie een vrije trap, Theo Janssen legde de bal met een stuit in de verre hoek: 1- 0. Allerminst een toevalstreffer, zo bleek later. Janssen liet de bal bij al zijn vrije trappen vlak voor Rob van Dijk botsen. Daar werd de doelman telkens weer door in verlegenheid gebracht.

Na de openingstreffer maakte de Arnhemse ploeg een inschattingsfout. Vitesse dacht te kunnen parasiteren op de voorsprong en de technische klasse, maar kwam bedrogen uit. Na drie gemiste kansen schoot Benjamin de Ceulaer vlak voor rust de verdiende gelijkmaker binnen: 1- 1. Na rust begon Vitesse iets beter. Matthew Amoah raakte met een kopbal de lat. Aan de andere kant deed Hans van der Haar dat ook, maar met succes tot gevolg.

Maarten Martens dook de rebound achter de op de grond liggende Wapenaar: 1- 2. Niet onverwacht, ook niet onverdiend, maar het bleek wel de laatste stuitrekking van de Waalwijkse ploeg. Sturing was blij dat RKC niet lang de kans kreeg het geliefde counterspelletje te hanteren.

Wonderschoon was de pass van Janssen waaruit Amoah vijf minuten later voor 2- 2 tekende. Zo mogelijk nog fraaier oogde de voorbeweging waarmee Tom De Mul Teixeira dolde en de assist op Youssouf Hersi gaf: 3- 2. Het slotakkoord klonk de Arnhemse aanhang als muziek in de oren toen Hersi op aangeven van Amoah zijn tweede treffer binnen mikte; 4- 2 en ongekend vuurwerk op een avond die doodstil was begonnen.

Bron:Gelderlander 30-11-2005

Vitesse slaat toe in slotfase

Vitesse heeft dinsdagavond voor eigen publiek van RKC gewonnen: 4-2. De Arnhemmers klommen dankzij de zege naar de vierde plaats op de ranglijst. Vitesse kwam op voorsprong via Janssen.

RKC vocht terug via De Ceulaer en Martens maar kon niet voorkomen dat de Arnhemmers in het laatste kwartier nog driemaal scoorden. Hersi (2) en Amoah waren de doelpuntenmakers. Gesteund door de zwaarbevochten zege beginnen de Arnhemmers zondag aan misschien wel de belangrijkste wedstrijd van het jaar: de derby tegen NEC.

Vitesse, dat slecht aan het seizoen begon, heeft dankzij de overwinning evenveel punten als nummer vier RKC. De Arnhemmers, die een beter doelsaldo dan de Waalwijkers hebben, haalden uit de laatste zes competitiewedstrijden maar liefst zestien punten. Alleen de uitwedstrijd tegen Feyenoord werd niet winnend afgesloten: 0-0.

Bron: ANP 29-11-2005

Vitesse en RKC herdenken Di Tommaso

Vitesse en RKC Waalwijk staan vanavond stil bij het overlijden van FC Utrecht-speler David di Tommaso. De teams houden voor aanvang van het duel in Gelredome een minuut stilte in acht en de spelers dragen rouwbanden.

Di Tommaso overleed in de nacht van maandag op dinsdag onverwachts in zijn slaap. De Fransman was 26 jaar en laat een vrouw en twee kinderen achter. Di Tommaso was basisspeler in het team van Foeke Booy. Hij speelde zondag nog mee in de wedstrijd tegen Ajax. De fans riepen hem afgelopen seizoen uit tot speler van het jaar. Hij speelde eerder voor AS Monaco en Sedan.

Bron: Omroep Gelderland 29-11-2005

‘ Voor vijfde plek moet alles kloppen’

Vitesse speelt vanavond de zaterdag afgelaste competitiewedstrijd tegen RKC Waalwijk. Inzet in Gelredome is de vierde plaats in de eredivisie. Indien Vitesse met twee doelpunten verschil wint, dan neemt de Arnhemse ploeg de vierde positie over van RKC. Een mooi vooruitzicht, maar Remco van der Schaaf laat zich er niet gek door maken. ” Het zegt me op dit moment allemaal niet zo veel”, geeft de 26- jarige middenvelder aan. ” Ik blijf erbij dat de play- offs zorgen voor een merkwaardig eind van het seizoen. Je kunt vijfde worden en niets winnen ( doelt op deelname aan de Intertoto, red.). En je kunt ook negende worden en Europees voetbal halen.”

” Dat neemt niet weg dat het voor de club belangrijk is zo hoog mogelijk te staan”, vervolgt de controlerende voetballer. ” Voor de supporters is dat mooi. En het is natuurlijk ook goed voor de naam van de club wanneer je nieuwe spelers of sponsors wilt binnenhalen.”

Ondanks de recente opmars van Vitesse blijft Van der Schaaf achter de doelstelling staan, zoals hij die voor het seizoen uitsprak. ” Minimaal dezelfde prestatie als vorig seizoen”, doelt hij op de zevende plek in de eindrangschikking. ” Dat betekent dus dat we minimaal de play- offs om Europees voetbal moeten halen. En misschien kunnen we zelfs een of twee plaatsen stijgen.”

Van der Schaaf vindt niet dat Vitesse momenteel boven zijn stand leeft. ” We staan hier omdat we kwaliteit hebben”, zegt hij. ” Nu zijn we zevende, met een wedstrijd minder dan de twee ploegen boven ons ( Heerenveen en FC Utrecht, red.). Met deze groep moeten we tussen de vijfde en achtste plaats spelen. De ene week sta je vierde, de andere zevende. Dat komt door de subtop, die enorm breed is. Daarom moet je je niet elke week blindstaren op de ranglijst. Je moet kijken naar de rode lijn door het hele seizoen. Voor mij is het belangrijker dat we ons goed hebben hersteld na het moeilijke begin van de competitie.” Voor de vijfde plaats, en deelname aan de play- offs richting Champions League, ‘ moet alles lange tijd kloppen’, stelt Van der Schaaf. ”

Het is mogelijk, als alles goed samenvalt. Ik wil me er voorlopig nog niet mee bezighouden. We moeten gewoon nu zoveel mogelijk punten pakken, zoals morgen ( vandaag, red.) tegen RKC. De punten die je nu pakt, die heb je alvast.”

Bron: De Gelderlander 29-11-2005

Jubileumduel Eldenia- Oud Vitesse

Eldenia speelt in juni 2006 een jubileumduel tegen Oud Vitesse. Met het duel, in het feestweekeinde van 10/ 11 juni, beëindigt de voetbalclub uit Elden de jubileumfestiviteiten voor het zestigjarig bestaan. Het feestjaar wordt ingeluid op vrijdag 2 december met een receptie in het clubhuis aan de Westerveldsestraat. Op de receptie wordt ook de jubileumgids gepresenteerd. Tussen december 2005 en juni 2006 staan tal van festiviteiten op de agenda. Eldenia werd opgericht op 1 december 1945 en is met 1150 leden uitgegroeid tot één van de twee ( ESA is de andere) grootste voetbalclubs van Arnhem.

Bron: De Gelderlander 29-11-2005

Lastige voorbereiding voor Wapenaar

Vitesse-keeper Harald Wapenaar heeft zich niet optimaal voorbereid op de wedstrijd tegen RKC Waalwijk. “We trainden in de zaal, dat had voor mij geen zin. Daarom heb ik gekozen voor een lekkere massage. Het is nu improviseren. Ik baalde zaterdag dat het niet doorging. Ik hoorde het pas toen ik bij het stadion was. Ik dacht dat ik in de maling werd genomen.”

Wapenaar constateert dat de sfeer beter is dan twee maanden geleden. “Al komt dat vooral door de resultaten. Wat structureel niet goed zit, verbetert niet zomaar even. Wat we nodig hebben, is scorend vermogen, al gaat het beter.

Bron: Omroep Gelderlander 28-11-2005

Onur Kaya als 17e man bij de selectie

Onur Kaya is als zeventiende man toegevoegd aan de selectie van Vitesse voor de wedstrijd tegen RKC. De 19-jarige Belg van Turkse afkomst maakte in de voorbereiding al deel uit van de A-selectie, maar werd daarna teruggezet naar Jong Vitesse. “Dat was toen een beetje een teleurstelling, maar ik ben sindsdien wel goed bezig bij Jong Vitesse. De trainer ziet onze wedstrijden en daarom zit ik er nu misschien wel bij”, denkt Kaya. De aanvaller zit voor het eerst op de bank tijdens een competitiewedstrijd. “Heel leuk en wel onverwacht. Mijn doel is nu om dit seizoen ook te debuteren.”

Bron: Omroep Gelderlander 28-11-2005

Uitstel kwam Van der Schaaf goed uit

Remco van der Schaaf vond het niet erg dat de wedstrijd tegen RKC Waalwijk zaterdag niet door kon gaan. De middenvelder miste vrijdag nog de training wegens ziekte: “Ik had zaterdag wel kunnen spelen, want ik was alweer aan de beterende hand. Maar het kwam niet slecht uit dat het niet doorging, ik voel me nu veel fitter.” Vitesse kan bij een overwinning op RKC met twee doelpunten verschil opklimmen naar de vierde plaats: “Het staat dicht bij elkaar. Als we winnen, doen we goede zaken, maar we moeten vooral zorgen dat we niet verliezen. Niet teveel op de aanval, want dan lopen we in hun mes.”

Bron: Omroep Gelderlander 28-11-2005

Zieken bij Vitesse weer hersteld

De zieken bij Vitesse hebben geprofiteerd van de afgelasting van de wedstrijd tegen RKC Waalwijk. De middenvelders Abubakari Yakubu en Remco van der Schaaf waren vorige week ziek en voelden voor zaterdag nog niet honderd procent fit, maar zijn voor de wedstrijd van dinsdag weer hersteld. Vitesse mist tegen RKC de geschorste Gill Swerts, hij wordt op de positie van linksback vervangen door Purrel Frdnkel, die voor het eerst sinds twee maanden weer in de basis staat.

Opstelling:

Wapenaar;
Vreven, Knol, Dingsdag, Fränkel;
van der Schaaf, Janssen, Yakuku;
Hersi, Amoah, De Mul.

Bron: Omroep Gelderlander 28-11-2005

Wedstrijd Jong Vitesse – Jong Heracles afgelast

De wedstrijd van Jong Heracles Almelo tegen Jong Vitesse van vanavond is afgelast! De nieuwe datum is nog niet vastgesteld!

Bron: Heracles.nl 28-11-2005

Klaverjas/Jokeravond supportershome

Aankondiging Klaverjassen/Jokeren SV

De supportersvereniging “Vitesse” organiseert op maandag 9 januari.de eerste klaverjas/jokeravond in het supportershome “Monnikenhuize”. Opgeven voor deze avond kan bij de merchandisingshops in het Gelredome of in het supportershome tijdens de thuiswedstrijden tegen RKC, Ajax en NAC. Inschrijf geld € 1,50 per persoon voor leden van de supportersvereniging op vertoon van lidmaatschapspas en € 2,50 voor niet-leden. Voor de winnaars zijn er leuke Vitesseprijzen. Er wordt op de Amsterdamse manier geklaverjast dus de slag van de maat hoeft niet afgetroefd te worden. Het home opent om 19:00 uur en de aanvang is om 19:30 uur.

November 2005

Vitesse ziet af van proefspeler Ebrima Sillah

Ebrima ‘Ebou’ Sillah krijgt geen contract bij Vitesse. De clubleiding van de Arnhemse eredivisionist heeft de 25- jarige aanvaller uit Gambia gisteren meegedeeld dat zijn proefperiode geen vervolg krijgt. Sillah trainde vorige week drie dagen mee met de hoofdmacht van Vitesse. Nadien besloten trainer Edward Sturing en technisch manager Jan Streuer af te zien van de diensten van de transfervrije linksbuiten.

“We vinden hem een goede speler”, legt Streuer uit. ” Maar je moet een afweging maken. Momenteel speelt Tom De Mul bij ons linksbuiten. Met Etiënne Esajas hebben we een jonge speler achter de hand en ook Purrel Fränkel kan linksbuiten spelen. Dus die positie is behoorlijk ingevuld.” En belangrijker: Vitesse ziet in Sillah geen directe versterking. Streuer: “Als ik het gevoel had dat Sillah ons absoluut sterker zou maken, dan was het misschien een ander verhaal geweest. Maar dat gevoel hebben we niet. De Mul doet het heel behoorlijk. Het is maar de vraag of Sillah dat beter zou doen. En we willen hem niet halen voor de bank.”

Sillah reageerde gisteravond gelaten op de afwijzing door Vitesse. ” Ik ben niet teleurgesteld. Morgen ( vandaag, red.) heb ik een gesprek met mijn zaakwaarnemer. Ik heb geen haast. Er is nog voldoende tijd om te kijken naar een andere club”, aldus Sillah, die voor het laatst actief was in de Russische competitie. Daarvoor kwam de aanvaller onder meer uit voor RBC Roosendaal en Club Brugge. De international van Gambia is ook in het bezit van een Belgisch paspoort. Willy Hox, zijn zaakwaarnemer, gaf gisteravond aan dat er nog geen andere club in beeld is voor Sillah. ” Ik neem notie van de mededeling van Vitesse”, zei hij. ” Ze nemen de speler niet. Dat is hun goed recht. Dan gaan wij dus een andere richting op. Hoe die richting er uit ziet? Dat is voorlopig nog niet bekend.”

Het verhaal Sillah staat los van de speurtocht van Vitesse naar een centrumspits, zo geeft Streuer aan. De Arnhemse club zoekt een nieuwe aanvalsleider, aangezien Matthew Amoah gaat vertrekken. De spits uit Ghana is aan zijn laatste contractjaar bezig. Hij gaat óf in de winter óf in de zomer weg bij Vitesse. ” Als Amoah in de winter niet weggaat, dan is de noodzaak voor ons minder groot om al in de winter een nieuwe spits te contracteren”, aldus Streuer.

Bron: De Gelderlander 28-11-2005

Primeur Gelredome: duel Vitesse afgelast

Stadion Gelredome beleefde zaterdag een opmerkelijke primeur. Voor het eerst in de geschiedenis ging een voetbalwedstrijd in het overdekte onderkomen in Arnhem niet door. Vitesse- RKC Waalwijk werd afgelast, vanwege de barre weersomstandigheden in de omgeving van Gelredome. “Voetbal is een sport voor het publiek”, zegt Paul van der Kraan, algemeen directeur van Vitesse. ” Als de toeschouwers niet bij het stadion kunnen komen, zoals zaterdag het geval was, dan moet je niet gaan voetballen.”

Het is de tweede keer in de historie van het Nederlandse voetbal dat een wedstrijd in een overdekt stadion is afgelast vanwege het weer. Vorig jaar had Ajax- AZ geen doorgang in de Arena. Vanwege vallende ijspegels gaf de Amsterdamse brandbeer geen toestemming tot spelen. Zaterdag was Gelredome aan de beurt. Door de hevige kou en sneeuwval was het stadion in Arnhem nagenoeg onbereikbaar. ” Rijkswaterstaat gaf een negatief reisadvies en er reden geen bussen meer naar het stadion”, aldus Van der Kraan. ” Hoe moesten de supporters dan naar Gelredome komen? De politie steunde ons standpunt en vervolgens vond ook de KNVB dat de wedstrijd niet door moest gaan.”

Het duel, dat morgenavond wordt ingehaald, stond voor 20.00 uur op de rol. Om 17.35 uur gaf de voetbalbond toestemming de partij te schrappen. De afgelasting stuitte op onbegrip bij de club uit Waalwijk, die met de hoofdmacht al onderweg was naar Arnhem. ” Ik vraag me af waarom het duel zo laat is afgelast en waarom RKC hier geen stem in heeft gehad”, zei RKC- trainer Adrie Koster. ” Onzin”, stelt Van der Kraan. ” Het lijkt me logisch dat RKC er geen stem in heeft. Dit ligt bij de thuisclub en de plaatselijke autoriteiten. En we hebben RKC vroegtijdig aangegeven dat dit kon gebeuren.”

Bron: De Gelderlander 28-11-2005

Afgelasting kost Vitesse veel geld

“Ik vind het heel vervelend voor de supporters die al onderweg waren dat de wedstrijd zaterdag is afgelast”, zegt Paul van der Kraan, de algemeen directeur van Vitesse. ” Ik hoop op begrip. Als het enigszins mogelijk was geweest, dan hadden we gespeeld. Dat was nu echter niet het geval.” RKC-trainer Adrie Koster suggereerde zaterdag dat Vitesse er baat bij had dat de onderlinge wedstrijd in Gelredome was afgelast. Maar Van der Kraan rekende gisteravond voor dat het Vitesse flink wat geld kost. ” Het kost ons zeker enige tienduizenden euro’s”, aldus Van der Kraan. ” Ik weet nog niet hoe hoog het bedrag precies is. Dat is ervan afhankelijk hoeveel uur er gewerkt is door bijvoorbeeld de beveiliging, de catering en de stewards op de parkeerplaats.”

De wedstrijd wordt morgenavond, aanvangstijd eveneens acht uur, ingehaald. En dat kost de Arnhemse club opnieuw geld. ” Het veld moet nog dezelfde avond het stadion uit en ook dat zorgt voor veel extra kosten”, aldus Van der Kraan. Komende zaterdag heeft in Gelredome het Veronica Magazine Autogala plaats. De voorbereidingen daarop beginnen woensdagochtend. Om die reden moet Vitesse- RKC al op dinsdagavond worden ingehaald. Voor Vitesse was er ook sportief gezien weinig aanleiding blij te zijn met de afgelasting. De selectie van hoofdtrainer Edward Sturing was zaterdag compleet, afgezien van de geblesseerde spelers die ook morgenavond niet van de partij zullen zijn.

“Daarnaast komt het natuurlijk nooit goed uit om doordeweeks te spelen in plaats van in het weekeinde”, zegt technisch manager Jan Streuer. ” Het meest ideale is dat je telkens in het weekeinde speelt. Dan zit er veel tijd tussen de wedstrijden. Nu spelen we op dinsdag en dan op zondag ( uit tegen NEC, red.). Dat is dus niet ideaal, hoewel het voor meer ploegen geldt.” Vitesse trainde gisterochtend in Gelredome, als hernieuwde voorbereiding op het duel met RKC.

Bron: De Gelderlander 28-11-2005

Vitesse ziet af van Ebrima Sillah

Vitesse ziet af van Ebrima ‘Ebou’ Sillah. De aanvaller trainde mee op proef, maar de Arnhemmers bieden de 25-jarige Gambiaan geen contract aan.

“De reden is dat hij alleen als linksbuiten kan spelen, en die positie is bij ons al behoorlijk ingevuld met De Mul, Esajas en Fränkel”, zegt technisch manager Jan Streuer. “Nadeel is ook dat hij niet veel scorend vermogen heeft.”

De prioriteit voor Vitesse ligt op een andere positie. “Wij zoeken een centrumspits. Daar zijn we heel alert op, ook als Amoah in de winterstop niet weggaat kan er een spits bijkomen.”

Bron: Omroep Gelderland 27-11-2005

Late afgelasting strop Vitesse

Nederland is een bijzondere afgelasting rijker. Nadat de wedstrijd Ajax AZ vorig jaar wegens vallende ijspegels op last van de Amsterdamse brandweer van het programma werd gehaald, schrapte de KNVB gisteren op advies van Vitesse-directeur Paul van der Kraan het duel Vitesse RKC. De reden: de (verkeers)veiligheid van de supporters kon door de hevige sneeuwval en gladheid niet worden gegarandeerd. ,,De situatie verslechterde per uur”, zei KNVB-voorlichter Frank Huizinga. ,,Het openbaar vervoer lag plat, Rijkswaterstaat gaf een negatief reisadvies en de lokale autoriteiten vonden het onverantwoord om de mensen de weg op te laten gaan.”

RKC-trainer Adrie Koster had geen goed woord over voor het tijdstip van de afgelasting. ,,Ik heb begrip voor de afwegingen om het duel te annuleren. Wat me irriteert, is dat de spelers al een half uur voordat wij officieel werden ingelicht sms’jes kregen van journalisten, dat er niet werd gevoetbald.” En: ,,Kijken en luisteren ze in Arhem niet naar de weersverwachtingen? Waarom moet de wedstrijd pas twee uur voor de aftrap worden afgelast? Kon dat niet vier uur eerder?”

Vitesse had dat achteraf liever ook gezien. ,,Dit is voor de club een flinke kostenpost”, zei directeur Van der Kraan in het Gelredome, waar de grasmat er dankzij het dichte dak piekfijn bij lag. ,,Hoeveel precies, weet ik niet, maar het gaat om tienduizenden euro’s. De beveiliging, de catering en de parkeerstewards waren er allemaal al. Daarnaast maken we dinsdag – als de wedstrijd wordt ingehaald – een hoop extra kosten, omdat de grasmat nog dezelfde avond en nacht het stadion uit moet. ”

Bron: De Telegraaf 27-11-2005

Voetbal, vissen en vrouwen
Jarige Jan Jongbloed (65) koestert drie V’s

Jan Jongbloed is voetbal. De man, die tijdens de WK-finales van 1974 en 1978 het doel van het Nederlands elftal verdedigde en meer dan 700 eredivisieduels achter zijn naam heeft staan, is vrijdag 65 geworden. Op bijna 45-jarige leeftijd moest hij, na een hartinfarct, noodgedwongen een punt achter zijn carrière zetten. Daarna is Jan Jongbloed altijd in het voetbal actief gebleven.

„Met voetballen ben ik begonnen bij de Voetbal Vereniging Amsterdam, VVA. Ik heb op allerlei plaatsen gespeeld, in de spits en linksbuiten, maar ik wilde op doel. Het is niet zo dat ik niet kon voetballen en daarom maar in de goal werd gezet.” Dat Jongbloed talent had als doelman werd door DWS opgemerkt en op 18-jarige leeftijd stond hij al in de basis bij de Amsterdammers. „In 1974 kon ik naar Ajax. Hans Kraay kwam zelfs tijdens het WK in West-Duitsland met me praten.” Jongbloed heeft nooit spijt gehad dat hij niet gegaan is. „Ajax wel”, lacht hij. „Het was ook te veel stress voor mij, zes keer in de week trainen. En ik gaf mijn wekelijkse visdag liever niet op.”

lees verder...

Bron: De Telegraaf 27-11-2005

Vitesse-RKC Waalwijk afgelast

Het competitieduel tusen Vitesse en RKC Waalwijk is alsnog AFGELAST! Wegens de extreme weersomstandigheden is de bereikbaarheid naar stadion Gelredome te zeer bemoeilijkt om het duel doorgang te laten vinden. Daarbij is er tevens een negatief reisadvies uitgevaardigd. Het duel wordt nu op dinsdag 29 november, 20.00 uur, ingehaald.

In verband met de extreme weersomstandigheden gaat het duel niet door. Het is te gevaarlijk om naar stadion Gelredome te komen, terwijl ook het openbaar vervoer richting Gelredome grotendeels plat ligt. Er is een negatief reisadvies uitgegeven. De lokale autoriteiten ondersteunen deze beslissing.

Nieuwe datum Vitesse-RKC Waalwijk
Dinsdag 29 november
20.00 uur, Gelredome

Bron:Vitesse 26-11-2005

Vitesse-RKC Waalwijk afgelast

Ook de wedstrijd Vitesse-RKC Waalwijk is afgelast. De wedstrijd die gepland stond op zaterdagavond gaat niet door omdat het onmogelijk is voor supporters om door het winterse verkeer het Gelredome te bereiken. Ook de spelersbus van RKC Waalwijk stond vast in het verkeer. Na verluidt stonden de Brabanders in een file van meer dan 20 kilometer. Het veld in het Arnhemse Gelredome was wel in goede conditie.

Bron: Omroep Gelderland 26-11-2005

Oud-Vitesse tegen RTL sterrenteam

Rapper Ali B maakt deel uit van het RTL-sterrenvoetbalteam, dat 11 december om 13.00 uur in het Arnhemse Gelredome een wedstrijd speelt tegen oud-spelers van Vitesse. De wedstrijd wordt voorafgaand aan het eredivisieduel tussen Vitesse en Ajax. Het is de eerste keer dat het RTL-team een wedstrijd speelt.

Namens RTL 4, RTL 5 en RTL 7 zijn geselecteerd: o.a. John van den Heuvel (‘Bureau Misdaad’), Martin Schwab (‘Baantjer’), Jeroen Latijnhouwers (‘Editie NL’), Sander Janson (‘CampingLife’), Sebastiaan Labrie (ex-‘GTST’), Wilbert Gieske (‘GTST’), Koert-Jan de Bruijn (‘GTST’), Winston Post (ex-‘GTST’), Bas Muijs (ex-‘GTST’), Jeroen Smits (‘Trits Kids’) en – initiatiefnemer voor het RTL-team – John Williams (‘Help, M’n Man Is Klusser!’ en ‘HouseVision’). Voor de gelegenheid wordt het RTL-sterrenteam aangevuld met de ‘gast-sterren’ Jörgen Raymann en Ali B.

Namens oud-Vitesse verschijnen onder andere Theo Bos, Marc van Hintum, John van de Brom, Martin Laamers, Huub Loeffen, Rick Hilgers, Bart Latuheru en Patrick Baltus op de grasmat. Ook zijn wellicht Orlando Trustfull, Dejan Curovic, Louis Laros en Frans Thijssen van de partij. De wedstrijd wordt geleid door de bekende scheidsrechter Henk van Ettekoven.

Bron: Radio.NL/Novum 26-11-2005

Kou jaagt Vitesse van het veld

De barre weersomstandigheden hebben Vitesse gisteren parten gespeeld tijdens de voorbereiding op de competitiewedstrijd van vanavond thuis tegen RKC Waalwijk. Trainer Edward Sturing haalde zijn spelers uit voorzorg al na veertig minuten van het trainings veld op sportcentrum Papendal. “Het was ijskoud”, zei de trainer naderhand. “De storm gierde over het veld en er kwam flink wat sneeuw naar beneden. Ik wilde geen enkel risico lopen dat er jongens ziek zouden worden. Daarom zijn we snel naar binnen gegaan.”

Vitesse was voor de afsluitende training niet uitgeweken naar het verwarmde en overdekte stadion Gelredome. “We hadden niet verwacht dat de weersomstandigheden zo snel zo slecht zouden worden”, verklaarde Sturing. “Gisteren (donderdag, red.) hebben we nog gewoon getraind op Papendal. Dat was geen enkel probleem.”

Vanwege de weersomstandigheden zal het dak van Gelredome vanavond dichtblijven tijdens de ontmoeting tussen de nummers vier (RKC) en vijf (Vitesse) van de ranglijst in de eredivisie. “Daarvoor hebben we zo’n stadion”, aldus Sturing. Remco van der Schaaf maakte het gisteren allemaal niet mee op Papendal. De blonde middenvelder lag grieperig in bed, nadat hij een dag eerder nog voluit had getraind. “Ik hoop dat hij binnen een dag weer is opgeknapt, zodat hij tegen RKC kan spelen”, aldus Sturing. “Maar dat moeten we afwachten.” Een dag eerder was Abubakari Yakubu al om dezelfde reden thuisgebleven. Ook hij had griep. Gisteren was de Ghanees echter weer aanwezig, zodat hij vanavond normaal gesproken gewoon inzetbaar zal zijn.

Door de afwezigheid van een handvol spelers heeft Sturing vanavond een afgeroomde selectie tot zijn beschikking. “Ik heb zestien spelers, plus eventueel Van der Schaaf”, zo rekende de trainer van Vitesse voor. “Misschien dat ik daarom nog wat jongens uit het tweede elftal zal toevoegen aan de selectie.”

Het treffen met RKC Waalwijk is de kraker in de subtop van het Nederlandse voetbal. RKC heeft drie punten meer dan Vitesse (23 om 20) en het doelsaldo van de ploeg uit Waalwijk is drie treffers beter (plus acht om plus vijf). Indien Vitesse dus met twee doelpunten verschil wint, dan stijgt de Arnhemse ploeg naar de vierde plaats. Zover wilde Sturing gisteren niet gaan. “Als we met een doelpunt verschil winnen, dan ben ik ook tevreden”, zei de Eerbekenaar, die voor vanavond een moeilijke wedstrijd verwacht. “Ik heb RKC dit seizoen een paar keer zien spelen. Het is een goed georganiseerd elftal, met veel discipline.”

Bron: De Gelderlander 26-11-2005

Van der Schaaf met griep op bed

Vitesse kan vanavond in de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk (20.00 uur) mogelijk niet beschikken over Remco van der Schaaf. De middenvelder van de Arnhemse eredivisionist lag gisteren met griep op bed. In het directe duel om de vierde plaats op de ranglijst kan Vitesse-trainer Edward Sturing verder geen beroep doen op de geblesseerden Michael Jansen (hart), Peter van den Berg (knie), Richard Knopper (knie) en Tim de Meersman (hamstring). Gill Swerts ontbreekt bij Vitesse wegens een schorsing. De Belg wordt vervangen door Purrel Frankel.

Bron: De Gelderlander 26-11-2005

Heracles-Vitesse uurtje eerder

De wedstrijd Heracles Almelo-Vitesse, die gepland staat voor 30 december, is verplaatst van 20.30 uur naar 19.30 uur. Reden voor de verplaatsing is de rechstreekse uitzending door RTL5.

Bron: Dagblad Tubantia/Twentsche Courant 26-11-2005

Jan Jongbloed duikt in het verleden

Jan Jongbloed (65) is bijna twintig jaar verbonden aan Vitesse. De oud-doelman, die twee WK-finales speelde, spreekt zich uit. Over zijn vak, de beste keepers aller tijden en de doelmannen van Vitesse.

Jan Jongbloed werd gisteren 65 jaar. Hij heeft de leeftijd om te stoppen met werken, maar de gewezen goalie hoopt op een nieuw contract als jeugdtrainer bij Vitesse. “Ik heb altijd in de anonimiteit gewerkt”, zegt Jongbloed. “Ik ben geen type voor hoofdtrainer. Die verantwoordelijkheid wil ik niet hebben. Laat mij maar lekker in de schaduw werken. Ik ben ook geen type dat zich profileert. Daar heb ik geen zin in. Interviews hoeven van mij niet. Ik heb nog nooit gesolliciteerd. De mensen bij de club waar ik werk, die moeten me kennen. En die moeten zien dat ik verstand van voetbal heb en dat ik spelers beter maak.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 26-11-2005

Jan Jongbloed 65 jaar
Alsnog verlenging contract

Vitesse B1 trainer en oud-doelman Jan Jongbloed is vandaag 65 jaar geworden. De Amsterdammer viert zijn verjaardag thuis, want vanwege de beroerde weersomstandigheden zijn de trainingen vanmiddag afgelast.

De Amsterdammer viert zijn verjaardag thuis, want vanwege de beroerde weersomstandigheden zijn de trainingen vanmiddag afgelast. Jan Jongbloed: “Het feestje bij Vitesse viel vandaag letterlijk in het water, maar dat halen we wel in. Vanavond ben ik uitgenodigd bij Barend & Van Dorp, dus ook met mijn familie vier ik mijn verjaardag eigenlijk pas morgen. Dat doen we met een dineetje in het eetcafé van mijn dochter Nicole.

Hoe het nou voelt om 65 te worden? Niets bijzonders, ik ben een dag ouder dan gisteren! Natuurlijk ben ik nu gerechtigd met pensioen te gaan, maar ik blijf gewoon lekker doorwerken. Bij Vitesse heb ik een contract tot het einde van dit seizoen en afhankelijk van een eventuele nieuwe aanbieding, knoop ik daar wellicht nog een jaartje aan vast.

Er is door een verkeerd citaat in een voetbalblad de suggestie gewekt dat ik per 1 december zou stoppen bij Vitesse, omdat ik niet tevreden zou zijn met de aanbieding van de club. Nou, het klopt dat ik na de eerste aanbieding van Vitesse heb gezegd dat ik ervan af zou zien, maar daarna, toen Vitesse met een nieuwe aanbieding kwam, hebben we het contract gewoon verlengd. Ik heb nooit problemen gehad met de club en als ik het niet naar mijn zin zou hebben, dan was ik allang weggeweest. Nee, ik ga gewoon nog even door, 65 of niet!”

Bron: Vitesse.nl 25-11-2005

Fränkel wil geen bankzitter blijven

Purrel Fränkel staat voor het eerst sinds twee maanden weer in de basis bij Vitesse. Tegen RKC vervangt hij de geschorste Gill Swerts. De linkspoot vindt het niet prettig om afhankelijk te zijn van blessures en schorsingen. “Nee, zeker niet. Ik wil een vaste kracht zijn, net als vorige seizoenen. Ik heb een gesprek gehad en daarin heb ik eerlijk gezegd dat het niet te lang moet duren. Ik wil niet weg, maar ik wil wel spelen.” Fränkel wil wellicht in de winterstop vertrekken. “Misschien kom ik daarna meer aan spelen toe kom, want er gaan wat jongens naar de Afrika Cup.”

Mogelijk zal blijken dat oude liefde niet roest, want De Graafschap zoekt nog een linksback. “Ja, ach, daar denk ik nog niet echt aan. Als het zo zou moeten zijn, waarom niet. Maar eerst wil ik mijn kans nog wagen bij Vitesse en vechten voor mijn plek. Nu speel ik weer tegen RKC, het is een lekker gevoel om zo toe te leven naar een wedstrijd.”

Fränkel realiseert zich dat het niet makkelijk zal worden tegen RKC. “Ze zijn goed bezig met een overwinning op Feyenoord. En ook PSV had het lastig tegen RKC. Maar wij draaien ook goed, dus ik reken op een winstpartij.”

Bron: Omroep Gelderland 25-11-2005

Yakubu ziet Vitesse vijfde worden

Abubakari Yakubu denkt dat Vitesse de huidige vijfde plaats vast kan houden tot het einde van het seizoen. “Natuurlijk, waarom niet?” De Ghanese middenvelder is van mening dat er maar weinig ploegen sterker zijn dan Vitesse. “Misschien PSV, AZ en Feyenoord, verder niemand. Ajax zal ook wel terugkomen in de top vijf. RKC gaan we nu al inhalen, want we pakken gewoon drie punten tegen ze. Geen probleem.” Van de andere subtoppers verwacht Yaki niet veel, op één ploeg na: “Alleen Heerenveen zie ik als een concurrent voor de vijfde plaats, maar ik denk dat wij het echt wel gaan halen.”

Abubakari Yakubu vindt het ook logisch dat Vitesse de zevende plaats van vorig seizoen kan overtreffen. “We zijn er nog sterker op geworden ten opzichte van vorig jaar. We zijn nu de beste subtopper. Het loopt de laatste weken ook goed, daarom denk ik dat we zeker drie punten pakken tegen RKC.” Yakubu speelt zelf als linkshalf, maar heeft daar geen problemen mee. “Links of rechts of centraal, het maakt mij niet uit. Ik voel me goed. Ik was wel een beetje ziek, maar gelukkig spelen we met het dak dicht. Daarom weten wij ook zeker dat onze wedstrijd niet zal worden afgelast.”

Bron: Omroep Gelderland 25-11-2005

Zieke Van der Schaaf twijfelgeval

Het is onzeker of Vitesse- speler Remco van der Schaaf zaterdag kan spelen. De middenvelder is ziek. Ook Abubakari Yakubu is ziek, maar hij kan wel spelen tegen RKC Waalwijk. Vitesse mist ook de geschorste Gill Swerts, waardoor Purrel Frdnkel zijn rentree maakt in de basis. Het duel heeft als inzet de vierde plaats. Als Vitesse met minimaal twee goals verschik wint, gaan de Arnhemmers in de stand over de nummer vier RKC heen.

Opstelling:

Wapenaar;
Vreven, Knol, Dingsdag, Fränkel;
Van der Schaaf (?), Janssen, Yakubu;
Hersi, Amoah, De Mul.

Bron: Omroep Gelderland 25-11-2005

Vitesse neemt in het weekeinde beslissing over proefspeler Sillah

Ebou Sillah (25) krijgt in het weekeinde van Vitesse te horen of de Arnhemse club hem wil contracteren. Met die boodschap keerde de transfervrije voetballer uit Gambia gisteren terug naar Belgie. Sillah heeft deze week drie dagen meegetraind met de hoofdmacht van de Arnhemse club. Gisteren had hij een gesprek met trainer Edward Sturing en technisch manager Jan Streuer. “We wilden weten wat hij er zelf van vindt, of hij wil verhuizen en meer van dat soort dingen”, aldus Streuer.

Sillah, voor het laatst actief in de Russische competitie, ziet een contract bij Vitesse wel zitten. “Het is een goede club. De spelers en de trainer zijn aardig. Ik wil graag naar Vitesse.” Streuer en Sturing gaan nu bespreken in hoeverre de komst van Sillah wenselijk is. “Ik wil benadrukken dat wij niet echt op zoek waren naar een linkerspits”, aldus Streuer. “Die mogelijkheid kwam voorbij. Sillah heeft jaren in het buitenland gespeeld. Het was goed hem hier eens te zien. Het is een goede speler.”

Sturing noemt hem de kleine Afrikaan ‘een snelle en wendbare speler’. “Als je naar zijn statistieken kijkt, dan is zijn scorend vermogen laag. Maar hij heeft wel een voorzet en een actie in huis.”

Vitesse zal slechts overgaan tot contractbesprekingen, indien het in Sillah een directe versterking ziet. “We willen het elftal versterken en zoeken geen speler voor de breedte”, aldus Streuer. De laatste wedstrijden speelde Tom De Mul linksbuiten en zat een andere aankoop uit de zomer, Etienne Esajas, op de bank. Indien Sillah komt, dan heeft Esajas nog nauwelijks zicht op speeltijd. “Dat zijn allemaal dingen die we gaan afwegen”, aldus Streuer.

Bron: De Gelderlander 25-11-2005

Jan Jongbloed wil niet met pensioen

Jan Jongbloed hoopt komend seizoen jeugdtrainer te blijven bij Vitesse. De Amsterdammer wordt vandaag 65 jaar, waarmee zijn contract voor bepaalde tijd afloopt. In de zomer kwamen Jongbloed en Vitesse een verlaagde verbintenis overeen voor de periode van 1 december tot 1 juli 2006. “Ik blijf het liefst bij Vitesse werken”, zegt Jongbloed: “maar als ze me bieden wat ik vanaf december tot het einde van dit seizoen krijg, doe ik het niet. Er moet wel waardering uit spreken.”

Bron: De Gelderlander 25-11-2005

Aalbers blij en gelukkig

Oud-voorzitter Karel Aalbers van Vitesse is door de rechtbank in Arnhem veroordeeld wegens belastingfraude. De rechtbank legde hem een geldboete op van 20.000 euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden, met een proeftijd van twee jaar. De rechtbank acht bewezen dat Aalbers feitelijk leiding heeft gegeven aan zwarte betalingen aan voormalig topspits Nikos Machlas. Ook heeft hij belastingambtenaren misleid door te verzwijgen dat Machlas door ondershandse afspraken via buitenlandse ondernemingen een netto-salaris ontving van (destijds) 2,5 miljoen gulden. Die affaire heeft Vitesse een naheffing van de fiscus alsmede een boete van in totaal bijna anderhalf miljoen euro gekost. De rechtbank verklaarde Aalbers schuldig aan drie ten laste gelegde feiten van belastingfraude en valsheid in geschrifte, maar achtte hem niet schuldig aan vijf andere delicten.

Zo vond de rechtbank dat gesjoemel met tekengeld voor Pierre van Hooijdonk bij zijn overgang van Nottingham Forest naar Vitesse niet bewezen. Evenmin werd de visie van het Openbaar Ministerie gedeeld dat de transfer van de Serviër Dejan Curovic in strijd was met de wet. De provisie van 525.000 dollar die hij via Zwitserland zou hebben opgestreken bij de transfer van Roy Makaay en Ferdi Vierklau naar Tenerife, werd Aalbers evenmin aangerekend. Een verklaring van zijn oud-medewerker Harald Klap dat hij in opdracht van Aalbers een nota had geschreven voor het provisiebedrag, werd door de rechtbank onvoldoende geacht om Aalbers daarop te veroordelen. De rechtbank legde eveneens alle verweren van de verdediging terzijde. Zo heeft de rechtbank geen gronden gevonden voor een ‘beschadigingsactie’ jegens Aalbers, was een vergoeding van energiebedrijf NUON van 60.000 gulden voor getuige Klap niet onrechtmatig en viel de rechtsgang binnen een redelijke termijn.

De behandelend officier van justitie mr. G. Sta verklaarde na afloop ‘niet ontevreden’ te zijn met de uitspraak. Wel meent hij dat voldoende bankbescheiden aanwezig waren om Aalbers te veroordelen voor het profiteren van de transfer van Makaay/Vierklau. Hij wil het vonnis nader bestuderen alvorens te beslissen over een hoger beroep. Aalbers legde na afloop het vonnis telefonisch vanuit China uit als een overwinning. Hij zei ‘opgelucht en blij’ te zijn en de uitspraak uit te leggen als ‘een vorm van rehabilitatie’. De zakenman uit Eerbeek meldde zijn raadsman mr. F.A. Dronkers het vonnis te zien als ‘een prachtig resultaat’. Volgens Aalbers blijft alleen de veroordeling wegens belastingfraude overeind. Dronkers: ,,Mijn cliënt is na achttien jaar voorzitterschap precies één keer gecorrigeerd. Normaliter zou dit een fiscale discussie zijn geweest en was de zaak met een schikking afgedaan.”

Bron: AD/Utrechts Nieuwsblad 25-11-2005

Hersi in ´De Voorzet´

Youssouf Hersi is vanavond te gast in het TV Gelderland-programma ´De Voorzet´. De uitzending begint omstreeks 18.20 uur en wordt dan ieder uur herhaald.

24-11-2005

Geldboete en voorwaardelijke celstraf Aalbers

Ex-voorzitter Karel Aalbers van voetbalclub Vitesse is voor valsheid in geschrifte en belastingontduiking veroordeeld tot een geldboete van 20.000 euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden. Justitie had tegen Aalbers twaalf maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk geeist. De rechtbank in Arnhem acht een aantal beschuldigingen niet bewezen. Aalbers is alleen veroordeeld voor frauduleuze handelingen rond het spelerscontract van voormalig spits Nikos Machlas. In het contract stond dat Machlas 500.000 gulden per seizoen verdiende terwijl dit in werkelijkheid 2.500.000 gulden was. Het extra salaris werd uitbetaald via een ‘merchandisingcontract’, maar deze overeenkomst was door Aalbers en Vitesse tegenover de belastingdienst verzwegen.

Aalbers heeft volgens de rechtbank leiding gegeven aan de belastingontduiking. De Arnhemse rechtbank associeert hem “als een en ondeelbaar” met Vitesse en stelt dat hij in zijn pogingen de club op de Europese voetbalkaart te zetten de grenzen van het toelaatbare heeft opgezocht. “In zijn poging Europees topscorer Machlas voor de club te behouden – met als uiteindelijk doel na een jaar een hoge transfersom te kunnen verkrijgen – heeft verdachte echter de grenzen van het toelaatbare overschreden.”

Bij de strafmaat is rekening gehouden met het blanco strafblad van Aalbers, dat de feiten dateren uit 1998 en ’99 en het feit dat Aalbers van vijf overige ten laste gelegde feiten is vrijgesproken. Aalbers ontbrak bij de uitspraak. De rechtbank acht onder meer niet bewezen dat Aalbers zich schuldig heeft gemaakt aan belastingontduiking bij de transfer van Pierre van Hooijdonk van Nottingham Forest naar Vitesse. De Arnhemse club verhoogde de transfersom met 300.000 pond, zodat Van Hooijdonk, aldus het openbaar ministerie, ’tekengeld’ in Engeland kon laten uitbetalen. Van Hooijdonk hoefde daardoor in Nederland over dit bedrag geen belasting te betalen. Volgens de rechtbank is van een verplichting van het betalen van dit bedrag door Vitesse aan de speler niets gebleken.

Bij de transfer van Dejan Curovic van Partizan Belgrado naar Vitesse heeft de rechtbank geen bewijs gevonden dat een economische boycot van Servie en Montenegro is overtreden. Het OM stelt dat er een transfersom is betaald, maar volgens de rechtbank is Curovic gehuurd van een bedrijf dat de speler had vrijgekocht.

Aalbers werd in februari 2000 gedwongen af te treden als voorzitter en directeur van Vitesse. Publicaties in de media over de grote schuldenlast waarmee Aalbers de club had opgezadeld waren voor de FIOD aanleiding een onderzoek in te stellen naar Aalbers. De afgelopen jaren heeft Aalbers enkele malen geprobeerd terug te keren. Onlangs was hij namens een Engelse investeringsmaatschappij betrokken bij een mogelijke overname van het Gelredome-stadion en voetbalclub Vitesse. De gemeente geeft de voorkeur aan twee andere partijen, waarmee onderhandelingen worden gevoerd.

Bron: NRC Handelsblad 24-11-2005

Karel Aalbers krijgt boete opgelegd ivm zaak Machlas
Voor de rest vrijgesproken

Oud-Vitesse-voorzitter Karel Aalbers is donderdag veroordeeld tot een boete van 20.000 euro en een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden. Er was een jaar cel gekist, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Aalbers werd alleen veroordeeld in de zaak-Machlas. Van vijf andere feiten werd hij vrijgesproken. De rechtbank acht Aalbers schuldig aan vervalsing van het spelerscontract van Nikos Machlas. Ook heeft de Eerbeker een onjuiste belastingaangifte gedaan en de belastingdienst onvoldoende ingelicht wat Machlas betreft. Aalbers spreekt van “volledige rehabilitatie”.

Bron: Omroep Gelderland 24-11-2005

Clubs zijn topspelers vijf weken kwijt door Afrika Cup

De strijd om de African Nations Cup, die van 20 januari tot 10 februari 2006 in Egypte wordt gespeeld, brengt veel Nederlandse clubs in problemen. Ajax kan in die periode geen beroep doen op Nourdin Boukhari (Marokko), Hatem Trabelsi (Tunesië) en Steven Pienaar (Zuid-Afrika), Feyenoord mist in elk geval Hossam Ghaly (Egypte), Karim Saidi (Tunesië) Ali Boussaboun (Marokko) en PSV moet het doen zonder Arouna Koné (Ivoorkust). Op 5 februari staat in de Eredivisie onder meer Feyenoord-Ajax op het programma. Behalve de traditionele Top Drie moeten ook AZ (de Marokanen Adil Ramzi en Tarik Sektioui), Vitesse (de Ghanezen Matthew Amoah en Abubakari Yakubu) evenals Sparta (de Nigeriaan Sani Kaita en de Ghanees Anthony Obodai) belangrijke spelers missen. De Afrikaanse landen mogen volgens de reglementen van de FIFA hun internationals al twee weken voor aanvang van het toernooi oproepen. Tunesië verdedigt in Egypte zijn titel.

‘Dat betekent dat wij afhankelijk van de prestaties onze spelers zo’n vijf weken kwijt kunnen zijn’, weet Feyenoords technisch directeur Mark Wotte. ‘Dat is erg vervelend, omdat we praten over jongens die vrijwel elke zondag deel uitmaken van de selectie van Feyenoord. Het probleem is dat we dit seizoen in Nederland maar een korte winterstop kennen, waardoor de spelers meer wedstrijden zullen missen dan in voorgaande jaren. Wij begrijpen niet waarom die Nations Cup per se in januari moet worden gespeeld. Waarom plant de FIFA zo’n toernooi niet gewoon ná het seizoen, zoals ook gebeurt met het WK en het EK? Ik geloof dat dit onderwerp elke keer weer op de rol staat tijdens het FIFA-congres, maar misschien moet er nu echt eens iets gebeuren.’

Ook Rob Westerhof heeft moeite met de strijd om de Afrika Cup. ‘Het is een slechte zaak dat spelers tijdens het seizoen bij clubs worden wegvoorzitter van PSV. ‘Daar wordt continu over gesproken en ik weet dat ook andere topclubs er niet positief tegenover staan om voetballers af te staan voor de Afrika Cup. Maar het ligt nu eenmaal vast in de FIFA-regels en je kunt spelers dan ook niet tegenhouden. Ideaal zou natuurlijk zijn wanneer het Europees kampioenschap en de Afrika Cup samenvallen.’

Martin van Geel, technisch directeur bij Ajax houdt tegenwoordig al rekening met het tweejaarlijkse toernooi in Afrika bij de scouting van spelers. ‘Als we bij Ajax een speler zoeken kijken we eerst naar de eigen opleiding’, aldus Van Geel. ‘Zien we daar geen geschikte kandidaat, dan kijken we verder in Nederland, daarna in een naburig buitenland en pas dan verder weg. Dat is de volgorde. We sluiten onze ogen niet voor bepaalde kwaliteiten, maar als je een speler uit Afrika aantrekt weet je dat je hem in het geval van een Afrika Cup een maand kwijt kunt zijn. Niet ideaal, maar dat weetje op het moment dat je voor zo iemand kiest.’

Bron: VI 23-11-2005

Matthew Amoah: ‘Alleen ik bepaal wanneer ik vertrek’

De clubleiding van Vitesse had geen haast met het verlengen van het contract met Matthew Amoah (25), maar de spits pikt als vanouds zijn doelpunten mee en maakte vrijdag tegen Willem II (3-4 winst) alweer zijn vierde, vijfde en zesde treffer van het seizoen. Het gaat weer goed in Arnhem, maar de Ghanees is duidelijk: ‘Negen seizoenen Vitesse was mooi, nu is het tijd om te gaan.’

Drie doelpunten in een wedstrijd. Wanneer gebeurde dat je voor het laatst?

Matthew Amoah: ‘Uit bij Excelsior in het seizoen 2002/2003. Ook toen was het geen officiële hattrick, maar drie keer scoren in een duel geeft altijd een ontzettend goed gevoel. Tegen Willem II ging het vooral in de eerste helft uitstekend. Met veel beweging speelden we tussen hun linies door. Doordat zij op een gegeven moment moesten aanvallen, kreeg ik veel ruimte voor mijn loopacties. Hoewel Willem II laag staat, is het gewoon knap dat we daar hebben gewonnen. Het gaat steeds beter met ons.’

Hoe verklaar je dat?

‘We begonnen deze competitie heel moeizaam. Het programma was zó ontzettend lastig, met wedstrijden tegen onder meer AZ en PSV. Als je verliest, ontbreekt het automatisch aan vertrouwen en dan kom je in een vervelende stroomversnelling terecht. Een paar weken geleden hebben we met elkaar gepraat en zijn we tot de conclusie gekomen dat het zo niet verder kon. Alle neuzen staan weer dezelfde kant op. Sindsdien zijn we gaan winnen en dat mag van mij nog wel even doorgaan. We hebben weer vertrouwen en vinden elkaar gemakkelijk.’

En jij scoort weer.

‘Ik voel me heel goed. Ook voor mij was het natuurlijk vervelend dat we telkens wedstrijden verloren, mede doordat ik het net niet wist te vinden. Als spits word je maar op één ding afgerekend: scoren. Nu heb ik er zes gemaakt in twaalf wedstrijden, daar ben ik tevreden over Maar het hangt er natuurlijk ook vanaf hoe je de ballen krijgt aangespeeld. Ik kom graag naar de eerste paal om een voorzet binnen te schieten, een speler als Tom De Mul begrijpt dat. Zoals we vrijdag ons derde doelpunt maakten, zó wil ik ze graag hebben.’

We zullen je niet vaak meer kunnen zien spelen, je bent tenslotte bijna weg.

‘Ja, na dit seizoen is het over. Negen jaar heb ik het ontzettend naar mijn zin gehad bij Vitesse, maar nu is het tijd om te gaan, Als ze aan het eind van vorig seizoen waren gekomen om het contract te verlengen, was ik wel akkoord gegaan, maar nu zijn ze te laat. De wil om door te gaan moet ook van hun kant overtuigend zijn, daar heb ik weleens aan getwijfeld.’

En het publiek heeft je ook niet altijd gesteund.

‘Nee, maar dat heeft absoluut niet meegespeeld in het maken van mijn keuze. Na de wedstrijd van vrijdag stonden ze weer juichend op de tribune en schreeuwden ze mijn naam. De voetballerij is opportunistisch en de supporters gaan daarin mee.’

Blijft alleen de vraag of je in de winterstop of na dit seizoen vertrekt.

‘Vitesse wil het liefst nog wat geld voor me ontvangen, maar alleen ik bepaal wanneer ik vertrek. Na het WK ben ik transfervrij, als ik het daar goed doe, is de kans groot dat er een mooie club komt. Maar als die club in de winterstop komt, vind ik het ook goed. Engeland heeft absoluut mijn voorkeur, ik ga voor een club uit het Premiership.’

Bron: VI 23-11-2005

VI for Kids: De uitdaging van Michael Dingsdag
‘Ik zou wel een keer tegen Ronaldo willen spelen’

Michael Dingsdag (23) wil het opnemen tegen de beste spitsen van de wereld. Ronaldo van Real Madrid lijkt hem wel een uitdaging. De verdediger van Vitesse is voor niemand bang. VI for Kids sprak met hem over zijn jeugd, zijn huisdieren, zijn grootste blunder en zijn jeugdidool Frank de Boer.

Michael, waar kom je vandaan?

‘Ik ben geboren in Amsterdam en heb daar tot mijn zestiende gewoond. Omdat ik in de jeugd van Vitesse ging voetballen, heb ik daarna vier jaar in een hotel op sportcentrum Papendal gewoond. Twee jaar geleden heb ik een huis in Arnhem gekocht.’

lees verder...

Bron: VI 23-11-2005

Jong Vitesse nu ook op org

Jong Vitesse heeft sinds kort een eigen onderdeel gekregen op Vitesse.org na de overgang van de Jeugd site afgelopen zomer. Het nieuws, programma,etc vind u nu via de link Jong Vitesse van het menu aan de linkerkant.

22-11-2005

Ebrima ‘Ebou’ Sillah op proef bij Vitesse

Vitesse test deze week de Gambiaanse aanvaller Ebrima ‘Ebou’ Sillah. De 25 – jarige linker spits trainde gisterochtend voor het eerst mee en blijft tot en met donderdag bij de selectie van trainer Edward Sturing. De aanvaller is afkomstig van Russische Rubin Kazan. Hij speelde eerder (2002/2003) vijftien duels voor RBC en kwam uit voor de Belgische clubs Club Brugge en Harelbeke. Sillah is geboren in Bakau, Gambia, maar in het bezit van een Belgisch paspoort. De 25-jarige linksbuiten is deze winter transfervrij en kwam de laatste twee jaar uit voor de Russische club Rubin Kazan.

Vitesse is op zoek naar aanvallende versterking, maar richt zich meer op een echte spits dan een vleugelaanvaller. Manager voetbalzaken Jan Streuer noemt Sillah ‘een mogelijkheid die voorbij kwam’. “Zijn zaakwaarnemer nam contact op”, zegt Streuer. “We kennen deze speler al langer. Er is nu de mogelijkheid te kijken hoe zijn situatie op dit moment is. Waarom zouden we die kans dan niet benutten? We willen de selectie voorin graag verbeteren, ook omdat Amoah zal vertrekken. We hebben niet absoluut een linkerspits nodig, maar elke verbetering is welkom.”

Bron: De Gelderlander 22-11-2005

Vitesse-NAC vanwege Talpa naar half acht

De competitiewedstrijd Vitesse – NAC van 27 december is een half uur vervroegd. Op verzoek van televisiezender Talpa gaat de laatste thuiswedstrijd van 2005 van half negen naar half acht. (19.30 uur).

Bron: De Gelderlander 22-11-2005

De Camargo wacht rustig op transfer

Igor De Camargo stond zaterdag in het winnende kamp tegen Standard. De vraag is hoelang de spits nog bij Brussels blijft. “Ik weet het, er was al interesse van van onder meer Vitesse, Standard en Club Brugge. Voorlopig doe ik wat ik moet doen, en dat is voetballen. Of ik hier blijf of niet, zal God wel beslissen”, zei hij in HBvL.

Bron: Een.be TT 21-11-2005

Play-offs om Champions League nog ver weg

Vitesse staat op de vijfde plaats in de eredivisie, na ruim een derde van de competitie. De prangende vraag: welk perspectief biedt deze indrukwekkende klassering voor de rest van het seizoen? Na twaalf speelronden staat Vitesse keurig op de vijfde plaats. Die positie geeft na de competitie recht op het spelen van play-offs om een plek in de voorronde van de Champions League. De Arnhemse ploeg dankt deze weelde aan de sterke serie, die al vijf wedstrijden duurt en dertien punten heeft opgeleverd. In die duels bewees Vitesse dat het elftal voldoende individuele kwaliteiten heeft voor een hoofdrol in de Nederlandse subtop. De as van een elftal is vaak bepalend en daar zit het wel goed bij Vitesse.

Ruud Knol en Michael Dingsdag vormen een jong en veelbelovend centraal duo achterin. Beide spelers zullen binnen afzienbare tijd naar een grotere club vertrekken, indien ze hun huidige vorm minstens een seizoen lang kunnen vasthouden. Op het middenveld is Remco van der Schaaf de baas, terwijl Theo Janssen wekelijks aantoont dat hij toe is aan een topclub. Aanvalsleider Matthew Amoah bewees vrijdag in het duel met Willem II (3-4, drie treffers en een assist) waarom hij in Ghana een fenomeen is.

In de beginfase van dit seizoen liep Vitesse nog dolend over het veld. De spelers vonden elkaar niet in enige samenhang, iedereen speelde zijn eigen wedstrijd en de onderlinge irritatie was enorm. Zoals zo vaak viel het elftal door omstandigheden plots in elkaar. Richard Knopper en Peter van den Berg haakten af met blessures. Knol keerde ijzersterk terug en ook de al afgeschreven Youssouf Hersi maakt het elftal sterker.

Goede prestaties drukken onderlinge irritaties en onvrede de kop in en dus gaat het momenteel ogenschijnlijk allemaal crescendo met Vitesse. Het elftal ligt voor op de doelstelling, een eindklassering bij de eerste negen. Maar NEC, momenteel de nummer negen, bezit slechts twee punten minder dan de aartsrivaal uit Arnhem.

Zeer interessant is de vraag welke ploeg achter de top vier als vijfde finisht en dus mee mag doen in de barrage richting Champions League. Vitesse heeft in Heerenveen (sterke en brede selectie) op voorhand een favoriete concurrent. Hoewel Vitesse zich nu aan die knappe klassering mag warmen, is er momenteel geen enkele aanleiding de oorspronkelijke doelstelling te wijzigen en naar boven bij te stellen. Daar kan alleen verandering in komen, indien Vitesse de goede reeks voortzet tot aan de (korte) winterstop. Zaterdag is RKC in Gelredome de opponent in een direct gevecht om de vierde plaats. Daarna ontmoet Vitesse dit kalenderjaar nog NEC (uit), Ajax (thuis), Sparta (uit), NAC (thuis) en Heracles (uit). De huidige vijfde plaats biedt voor Vitesse volop perspectief. Maar vooralsnog alleen richting de play-offs om Europees voetbal.

Bron: De Gelderlander 21-11-2005

Theo Bos lonkt naar de eredivisie

Hij is nog geen half jaar in dienst en nu al is zijn contract tot medio 2008 verlengd. Trainer Theo Bos en FC Den Bosch hebben mooie plannen met elkaar: binnen drie jaar promoveren naar de eredivisie. Een debuterend hoofdtrainer die al na ruim vier maanden zijn eenjarig contract verlengd. Het zegt veel over de tevredenheid bij beide partijen. “Ron Jans tekende bij FC Groningen nog eerder bij”, lacht Theo Bos. De 40-jarige trainer uit Arnhem signeerde eerder deze maand de nieuwe verbintenis. “We zouden in de winterstop gaan evalueren. De eerste maanden waren echter zo goed bevallen dat we al eerder zijn gaan praten.”

Bij zijn aanstelling, afgelopen zomer, luidde de doelstelling een eindklassering bij de eerste vijf, met deelname aan de play-offs om promotie als gevolg. “Dat staat nog steeds”, zegt Bos, die momenteel op de zesde plaats staat met zijn ploeg. “Daarnaast heb ik bij het bestuur het streven neergelegd dat we in drie jaar promoveren. Met een elftal dat eredivisiewaardig is. We werken aan een jong elftal, dat straks meekan in de eredivisie.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 21-11-2005

Spits Amoah op recordjacht in afscheidstour

Matthew Amoah heeft zijn afscheidstour gisteravond opgefleurd met drie doelpunten. De scoringsdrift van de 25-jarige aanvaller hielp Vitesse in een boeiend duel voorbij Willem II: 3-4. Voor de tweede keer in zijn loopbaan bij Vitesse scoorde Matthew Amoah drie keer in een wedstrijd. Het bracht zijn totaal aantal treffers voor Vitesse op 58, twee minder dan de recordhouders John van den Brom en Nikos Machlas. Zij voeren met zestig treffers de topscorerslijst van Vitesse in de eredivisie aan. “Of ik dat nog ga halen? Misschien wel”, reageerde Amoah na afloop van het doelpuntrijke duel.

De kleine spits is na het vertrek van Pierre van Hooijdonk de enige die erin slaagde drie doelpunten voor Vitesse in negentig minuten te scoren. “Wie nog meer? Ik denk Machlas”, antwoordde Amoah op de vraag naar zijn kennis over voorgangers in de aanval. Amoah deed het al eerder tegen Excelsior (4-4) en naast Machlas ging bijvoorbeeld ook Roy Makaay hem voor.

Voor Amoah is de recordjacht geen doel op zich, zegt hij. “Het gaat er niet om wie de doelpunten scoort”, vindt de Ghanees international, die gisteravond de defensie van Willem II veelvuldig te slim af was. Voor rust combineerde hij met zijn aanvalsmaatje Youssouf Hersi twee keer dwars door de Tilburgse defensie. De eerste treffer, na een dubbele een – twee, was van grote schoonheid. De tweede was leep, met de buitenkant van de voet. Het leverde Vitesse een 0-1 en een 1-2 tussenstand op. “Ik speel graag met een andere spits in de buurt”, legde Amoah gisteravond uit, eerst voor de camera van RTL, daarna nog eens voor die van Talpa. Daarna wilde Amoah alleen nog maar douchen. “Ik heb het koud”, zei hij.

Twee weken nadat hij Vitesse definitief nee verkocht op de laatste contractaanbieding, plaatste Matthew Amoah zichzelf nog eens nadrukkelijk in de etalage van de internationale voetbalmarkt. Nog voor rust hielp hij Theo Janssen aan de 1-3 en in de tweede helft was hij attent bij een knappe voorzet van Tom De Mul: 1-4. Dat er aan de andere kant nog twee treffers vielen voor de eindstand (3-4) was bereikt, was niet zijn schuld.

Amoah zegt zich niet bezig te houden met zijn toekomst, ook al is dat onwaarschijnlijk. Met drie treffers verdubbelde hij zijn jaarscore tot zes en is hij opnieuw de clubtopscorer van Vitesse. Dat was hij al in 2001, 2002, 2003 en 2005. Dit seizoen loopt Matthew Amoah een op twee, maar heeft nog geen nieuwe club, zegt hij. “Nee echt niet, ik heb nog geen nieuwe club. Er heeft zich niemand gemeld. Of ik in de winterstop al weg ga (zoals Vitesse hoopt vanwege een transfersom, red.) weet ik ook niet”, zegt de speler, die wel het risico loopt dat hij geblesseerd raakt en zonder contract komt te zitten. Amoah, nuchter. “Maar dat is het risico van de speler.”

Bijzonderheden: Gill Swerts incasseert zijn vierde gele kaart en mist de volgende wedstrijd, thuis tegen concurrent RKC. Ruud Knol blijft voor de tiende achtereenvolgende keer ongeslagen; drie keer vorig seizoen en zeven duels in de huidige jaargang.

Bron: De Gelderlander 19-11-2005

Vitesse ontsnapt in Tilburg

Vitesse heeft het einde van trainer Robert Maaskant bij Willem II dichterbij gebracht. Ondanks een laconieke houding deelde de Arnhemse ploeg gisteravond in Tilburg een gevoelige optater uit: 3-4. Het einde van het tijdperk van trainer Robert Maaskant bij Willem II komt steeds meer in zicht. Na twee weken pauze speelde de Brabantse degradatiekandidaat gisteravond een heuse finale, zo hadden bestuursleden vooraf verklaard. Het resultaat was ontredderend. De spelers van Willem II toonden nauwelijks spierballen, daadkracht en overtuiging. “Natuurlijk is er sprake van onrust”, reageerde Maaskant. “Ik heb de geluiden ook gehoord. Als ik supporter was, zou ik ook roepen om het vertrek van de trainer. Zo gaat dat altijd. Maar het is de vraag of dat iets oplost.” En: “Natuurlijk staat mijn positie onder druk, maar ik ben nog steeds strijdlustig. Als je het gevoel hebt dat de spelers er niet meer voor willen gaan, dan moet je ze een hand geven en dan moet je vertrekken. Maar dat gevoel heb ik niet. Er is geen sprake van een onwerkbare situatie. We hebben pas sinds een week een fitte groep en eigenlijk begint het nu pas voor ons.” Maaskant staat onder enorme druk. De doelstelling, een eindklassering bij de eerste negen, lijkt nu al utopisch.

Vitesse had een monsterscore voor het oprapen, maar bracht zichzelf uiteindelijk nog in de problemen. Het team van trainer Edward Sturing had in de voorbije weken al tegen RBC en Heracles laten zien dat het dit seizoen geen problemen heeft met de zwakke broeders in de eredivisie. Maar gisteravond leidde het Arnhemse overwicht niet tot een rimpelloze driepunter, maar tot laconiek en ongeconcentreerd spel. Vitesse wisselde fraaie en doelgerichte combinaties af met hakballetjes en Tom De Mul gaf zelfs een voorzet achter zijn standbeen langs.

“We hebben bij vlagen heel goed gespeeld, maar het gevaar was dat we soms te gemakkelijk werden”, oordeelde Sturing. “We hebben het onszelf onnodig moeilijk gemaakt. Maar al met al ben ik tevreden, want vanavond hebben we de groei van de laatste tijd doorgezet.” Vitesse verstevigde gisteravond de knappe vijfde plaats op de ranglijst. Uit de laatste vijf wedstrijden vergaarde de Arnhemse ploeg liefst dertien punten. Het tekent de opmars van het elftal, waarin de puzzelstukjes na de uiterst stroeve openingsfase van het seizoen op de juiste plaats zijn gevallen. De terugkeer van Ruud Knol en Youssouf Hersi markeren het nieuwe gezicht. De met blessures afgehaakte Richard Knopper en Peter van den Berg zijn vooralsnog de slachtoffers.

In de laatste wedstrijden staat er een elftal, dat klopt als een huis. Met een sterke verdediging, hoewel gisteravond minder stabiel dan in voorgaande duel. Met een middenveld waar Remco van der Schaaf controleert en Theo Janssen voor brille en raffinement zorgt. Matthew Amoah scoorde drie keer (0-1, 1-2 en 1-4) en gaf de assist op Janssen bij de 1-3. De opgeleefde Youssouf Hersi leidde de eerste twee Arnhemse treffers in en Tom De Mul gaf de voorzet bij het laatste doelpunt van Amoah. Door de aanvallende daadkracht kon Vitesse het permitteren drie keer niet op te letten bij stilstaande situaties. Het leidde tot de 1-1 van Arvid Smit, de 2-4 van Csaba Feher en de 3-4 van Martin Reuser.

Willem II – Vitesse 3-4 (1-3).

9. Amoah 0-1, 10. Smit 1-1, 20. Amoah 1-2, 31. Janssen 1-3, 70. Amoah 1-4, 73. Feher 2-4, 86. Reuser 3-4.
Scheidsrechter: Bossen.
Toeschouwers: 11.250.
Gele kaart: Swerts, Knol (Vitesse).

Willem II: Moens; Feher, Victoria, Van der Struijk (65. Caluwe) en Wau; Smit, Reuser en Agustien; Hadouir (52. Ceesay), Kerekes en Bobson (57. Dembele).

Vitesse: Wapenaar; Vreven, Knol, Dingsdag en Swerts (57. Frankel); Van der Schaaf, Janssen en Yakubu; Hersi, Amoah en De Mul (90. Esajas).

Bron: De Gelderlander 19-11-2005

Amoah schittert en scoort driemaal

Matthew Amaoh was de beste man op het veld tijdens de wedstrijd Willem II-Vitesse. De Ghanees scoorde driemaal en ging goed om met de ruimte die hem werd geboden. “Dan ben op mijn best. Ik voel me goed, zeker als er zoveel beweging voorin is. Die derde goal kwam ik lekker voor mijn man en die voorzet was precies goed. Kreeg ik ze iedere week maar zo.” Het was lang geleden dat Amoah drie keer scoorde. “2,5 jaar geleden, Excelsior uit”, wist de spits zich te herinneren. “We profiteerden goed van het gebrek aan vertrouwen bij de Willem II-verdediging.”

“Ik wil afsluiten met het behalen van Europees voetbal, tenzij ik al vertrek in de winterstop. Maar ik ben degene die dat bepaalt”, zegt Amoah stellig. “Vitesse is gewoon te laat gekomen met die aanbieding. Nu hebben ze niks meer over mij te zeggen. Ik weet niet waar mijn toekomst ligt. Engeland heeft mijn voorkeur en als er in de winterstop een mooie club komt, ben ik weg.” Een ding wil Amoah nog wel benadrukken. “Ik vertrek echt niet vanwege het feit dat het publiek me eerst uitfloot. Nu ben ik weer de held, zo gaat dat.”

Bron: Omroep Gelderland 18-11-2005

Van der Schaaf:Amoah was niet te houden

Remco van der Schaaf speelde tegen Willem II op het middenveld van Vitesse weer een puike wedstrijd. De 4-3-overwinning vond Van der Schaaf uiteindelijk wat aan de benauwde kant. “Ik ben best wel tevreden. Alleen maken we het onszelf alleen te moeilijk door op eigen helft teveel de voetballende oplossing zoeken. Dat kun je beter op de helft van de tegenstander doen.” Zijn vriend Amoah was de uitblinker en dat deed Van der Schaaf goed. “Ik weet wat Matthew kan en wat hij niet kan. Als je zoveel ruimte weggeeft als Willem II deed, is hij niet te houden. Hij is wel in WK-vorm.”

Bron: Omroep Gelderland 18-11-2005

Matthew Amoah bijna club topscorer.

Top vijf club topscorer

1 John van den Brom 60
2 Nikos Machlas 60
3 Matthew Amoah 58
4 Roy Makaay 42
5 Déjan Curovic 41

19-11-2005

Amoah legt Willem II het zwijgen op

Vier doelpunten in een uitwedstrijd en toch was het duel tot de laatste seconde spannend. Vitesse stond halverwege de tweede helft ruim voor (1-4) door onder meer drie doelpunten van Amoah. Toch kwam Willem II terug tot 3-4. Met de hakken over de sloot ging Vitesse echter met de drie punten naar huis.

De start van het duel in Tilburg was erg rustig te noemen. Desalniettemin was de stand na tien minuten 1-1. Na negen minuten bereikte een diepe bal van Stijn Vreven de diepgaande Youssouf Hersi. De aanvaller tikte de bal door op Mathew Amoah die de bal vervolgens ineens hard in de lange hoek schoot. Direct na de aftrap kopte Arvid Smit, ondanks het appel voor buitenspel, uit een vrije trap de gelijkmaker binnen.

In de resterende minuten van de eerste helft bleef het spel van beide kanten rommelig en onrustig. Vitesse probeerde via positiespel de kansen te creëren, maar ging daar in fases slordig mee om. Willem II speelde door de zeventiende plaats zonder vertrouwen en dat bleek wel na twintig minuten spelen. Na slechts uitverdedigen speelde Hersi de bal op Amoah die zijn tweede van de avond binnenschoot: 1-2. De marge werd na een half uur spelen zelfs twee doelpunten via Theo Janssen, die op aangeven van Matthew Amoah voor de derde van de avond tekende.

Na rust leek Vitesse het wel een beetje te geloven en kreeg Willem II kansen op de aansluitingstreffer. Zo kopte doelpuntenmaker Smit op het uur spelen voorlangs en redde Wapenaar zes minuten later schitterend op een kopbal van dichtbij. In de counter had Vitesse in die fase meer kunnen en moeten doen via onder meer Tom de Mul. Toch was het wederom Matthew Amoah die in de 70e minuut de beslissing bracht. Tom de Mul bereikte de Ghanees vanaf rechts, die bij de eerste paal raak knalde: 1-4.

Ondanks het gemor vanaf de tribunes kon het publiek in de 73e minuut wel even van de banken. Csaba Feher knalde van ruim twintig meter de bal onderkant lat achter doelman Wapenaar. Vier doelpunten van Vitesse in een uitwedstrijd, maar het spel van Vitesse was vrijdagavond niet geweldig en ook de thuisploeg wist vrij eenvoudig het net te vinden. Vier minuten voor tijd werd het nog spannend toen Martijn Reuser uit een corner de 3-4 binnenkopte. Voor het eerst in de wedstrijd ging het thuispubliek achter de ploeg staan en leek Willem II een punt te pakken. Helemaal toen Dembele in de extra tijd in riante positie maar net voorlangs kopte. Scheidsrechter Bossen floot direct na de enorme kans af en behaalde Vitesse drie belangrijke punten in een wedstrijd die de ploeg zichzelf na rust veel te moeilijk maakte.

Willem II:Moens, Wau, Van der Struijk (´65 Caluwe), Victoria, Agustien, Feher, Smit, Bobson (’57 Dembele), Reuser, Hadoui (’52 Ceesay) en Kerekes.

Vitesse:Wapenaar, Vreven, Dingsdag, Knol, Swerts, Van der Schaaf, Yakubu, Janssen, De Mul, Hersi en Amoah.

Bron:Vitesse.nl 18-11-2005

Willem II in problemen

De positie van trainer Robert Maaskant bij Willem II is verder onder druk komen te staan. Vrijdag verloren de Tilburgers voor de vierde keer op rij. Vitesse was met 3-4 te sterk. Amoah (3x) en Janssen scoorden voor Vitesse, dat nu al vijf achtereenvolgende wedstrijden ongeslagen is.

Smit, Fehér en Reuser waren trefzeker voor Willem II. De zege van de Arnhemmers was verdiend. De ploeg van trainer Sturing maakte het zich in de slotfase echter nog onnodig moeilijk, toen een 1-4 voorsprong bijna werd weggegeven.

Maaskant spoedde zich na het laatste fluitsignaal direct naar binnen. Tijdens vorige nederlagen kon hij nog terugvallen op personele problemen, vrijdag ging dat excuus niet op. Voor het eerst sinds lange tijd had de Willem II-coach te maken met een luxeprobleem. Tegen Vitesse beschikte hij over een volledig fitte spelersgroep.

Voor Van Nieuwstadt, Van Mosselveld, Van der Haar en Redan was geen plaats in de selectie. De vier kregen donderdag al te horen dat ze het duel tegen Vitesse vanaf de tribune moesten bekijken. Bovendien liet Maaskant ook de ervaren spelers Kreek, Caluwé en Ceesay buiten het basiselftal. Dat zorgde ervoor dat de onrust rond Willem II op de wedstrijddag alleen maar verder toenam. Van Nieuwstadt, die aan het begin van dit seizoen nog reserve-aanvoerder was, haalde fel uit richting zijn trainer. De verdediger vertelde dat hij zijn medespelers een goed resultaat gunde, maar dat hij er voor zichzelf op hoopte dat Willem II zou verliezen.

,,Als dit team blijft winnen, kom ik voorlopig niet meer aan de bak. Bij een nieuwe nederlaag wordt de trainer misschien ontslagen en schijnt er voor mij weer wat licht aan het einde van de tunnel. Ik voel me vernederd. Op mijn 25e ben ik opeens achtste keus.” Naast Van Nieuwstadt toonde ook een groep supporters tijdens de training hun onvrede.

De rigoureuze maatregelen van Maaskant pakten in de eerste helft tegen Vitesse totaal verkeerd uit. De verdediging stapelde fout op fout. Na tien minuten kon Amoah na een goede steekpass van Hersi geheel vrijstaand de score openen. Smit bracht Willem II direct daarna via een toevalstreffer nog wel langszij, maar Amoah en Janssen beslisten het duel nog voor rust.

Hoewel Willem II in de tweede helft minder slecht speelde, was het opnieuw Amoah die scoorde: 1-4. Een schitterende vrije trap van Fehér en een kopbal van Reuser brachten Vitesse in de slotfase toch nog onverwacht in de problemen. Dembele had in blessuretijd zelfs gelijk kunnen maken, maar hij kopte voorlangs.

Bron:ANP 18-11-2005

‘Ik heb geleerd te relativeren’

Ruud Knol heeft drie seizoenen amper kunnen voetballen bij Vitesse. Sinds kort is hij terug in de basis. Het is een cliché, maar het klopt dat je als mens sterker wordt wanneer je tegenslag moet overwinnen.

Drie seizoenen heb ik door alle ellende met mijn knie amper kunnen voetballen. Dat was een enorme klap. Voetbal was alles voor me. Maar ik heb nooit het vertrouwen in mezelf verloren, hoewel er soms best twijfels waren of ik ooit nog op niveau zou terugkeren.

Als mens ben ik veranderd. Ik ben heel nuchter geworden, heb geleerd te relativeren. Voetbal is nog steeds ontzettend belangrijk voor me, maar er zijn belangrijkere dingen. Mijn familie is gezond. Dat beschouwde ik altijd als iets vanzelfsprekends, maar kijk om je heen en je ziet veel verdriet. Twee vrienden van me hebben van heel dichtbij een sterfgeval meegemaakt. Dát is pas erg.

Daar vallen alle knieoperaties die ik heb moeten ondergaan bij in het niet. Voetballers schreeuwen moord en brand als ze door een blessure twee maanden zijn uitgeschakeld. Dan stort hun hele wereld in. Dat had ik zelf ook, maar als je door zo’n proces moet als ik achter de rug heb, dan leer je alles in juiste proporties te zien. Wat is nou twee maanden? Zeker als je jong bent is dat toch niks.

Lang revalideren is geen pretje. Vooral niet als je steeds pijn blijft voelen. Gelukkig ben ik nu helemaal pijnvrij. Ik heb ook de angst overwonnen. Dat kostte moeite, want het werkt toch door in je hoofd wanneer je tweemaal moet worden geopereerd aan dezelfde knie. Nu speel ik zonder verder nog na te denken over mijn knie. Heel bewust heb ik het langzaam opgebouwd.

Rustig mijn wedstrijden bij de beloften meegepikt om steeds mijn grenzen te verleggen en ritme op te doen. De club had daar begrip voor. Ik heb veel, vooral met Edward Sturing gesproken. Natuurlijk wilde de trainer net als ik, dat het allemaal sneller zou gaan, maar hij heeft steeds gezegd dat ik me niet moest forceren. Dat ik mijn tijd moest nemen volledig te herstellen.

Toch was het wel een bijzonder moment, toen ik een maand geleden tegen ADO Den Haag voor het eerst weer in de basis stond. Sindsdien is het snel gegaan. Ik ben topfit, voel me steeds sterker worden. Mijn taak is om het achterin, samen met Dingsdag, goed neer te zetten en mijn medespelers te coachen.

Dat lukt. Met Yakubu, Van der Schaaf en Janssen heeft Vitesse ook op het middenveld een prima blok. Het gaat steeds beter om dat drietal van achteruit te voeden. Opbouwend kan het nog beter met me, maar het is niet zo dat ik weinig inschuif omdat ik toch nog een beetje met de handrem op speel. Volgens mij is het beter heel gedoseerd in te schuiven omdat je veel ruimte achterlaat, waar de tegenstander van kan profiteren.

Vóór mijn blessure was ik vaste waarde van Jong Oranje en zat volgens de buitenwereld dicht tegen het echte Oranje aan, zeker omdat het afscheid van de oude generatie al in aantocht was. Natuurlijk is het een droom om mee te doen aan het WK in Duitsland, maar daar ben ik echt nog niet mee bezig.

Presteren bij Vitesse is nu mijn eerste prioriteit. Als het goed blijft gaan en ik me verder ontwikkel, komt de rest vanzelf. Wie weet komt het Nederlands elftal in april/mei dan toch nog dichterbij. Voorlopig steek ik daar geen energie in. Ik leef van week tot week, misschien zelfs wel van dag tot dag. Na alles wat ik heb meegemaakt ben ik al gelukkig dat ik weer op mijn oude niveau kan aanhaken.”

Bron: AD 18-11-2005

Vitesse live op RTL5

De uitwedstrijd van komende vrijdag tegen Willem II wordt live uitgezonden op RTL5. De wedstrijd begint om 20.30 uur maar de uitzending begint al om 20.00 uur met een voorbeschouwing gepresenteerd door Barbara Barend. Analist is Johan Derksen en het commentaar is van Leo Driessen en Wim Kieft.

16-11-2005

Stijn Vreven: ‘Duel met Willem II is beladen’

Vitesse speelt vanavond (aanvang 14.30 uur) de uitwedstrijd tegen Willem II. “Een beladen duel”, weet Vitesse-verdediger Stijn Vreven, die vorig seizoen een veelbesproken man was na de ontmoeting in Tilburg.Het treffen tussen de huidige nummers zeventien en vijf van de ranglijst was vorig seizoen een memorabel duel. Vitesse verloor met 3-2, na een 3-0 ruststand. Tijdens de pauze had een opstootje plaats in de catacomben, waarbij met name Vreven en Martijn Reuser ruzieden. “Er is toen veel gebeurd”, aldus Vreven. “We hebben er nog iets goed te maken. Voor ons was het een afgang en Willem II moet winnen. Voor beide ploegen is de wedstrijd dus beladen.”

In Tilburg stelt trainer Edward Sturing dezelfde elf spelers op die ongeveer twee weken geleden een punt pakten bij Feyenoord (0-0). Sturing kan niet beschikken over de geblesseerden Michael Jansen (hart), Peter van den Berg (knie), Richard Knopper (knie), Tim de Meersman (hamstring).

Gisteren sprak Vreven voor het eerst sinds weken weer met de media. De Belg besloot even naar de achtergrond te gaan, nadat een landelijk voetbalblad volgens hem slechts zijn negatieve uitlatingen over het elftal uit een langdurig vraaggesprek had afgedrukt. “Daarvoor heb ik de spelersgroep mijn excuses aangeboden”, aldus Vreven, die nog altijd zegt waar het op staat. “Als we de play-offs niet halen, dan is dat een sportief debacle. We hebben de kwaliteiten om zesde of zevende te worden.”

Zijn ploeggenoot Matthew Amoah reageerde gisteren op de laatste ontwikkelingen in zijn afgebroken onderhandelingen met Vitesse. De club heeft te lang gewacht met de financiele toenadering tot Amoah. Vitesse ging vorige week akkoord met de (financiele) eisen van de spits, maar toen had Amoah al besloten dat hij zijn aflopende contract niet gaat verlengen.

“Ik vind het vreemd waarom het in het begin niet kon en nu ineens wel”, zegt Amoah. “Als we er al in de eerste gesprekken uit waren gekomen, dan was ik misschien wel gebleven. Het duurde nu zo lang, dat ik al had besloten weg te gaan. Niet vanwege het geld. Maar na negen jaar, een mooie tijd bij Vitesse, is het tijd voor een andere club.”

Opstelling: Wapenaar; Vreven, Knol, Dingsdag, Swerts; Van der Schaaf, Janssen, Yakubu; Hersi, Amoah en De Mul.

Bron: De Gelderlander 18-11-2005

Vitesse uit top vijf op Fairplay-lijst

Vitesse is op de bijgewerkte Fairplay-lijst van de KNVB uit de top vijf van meest sportieve profclubs gevallen. Na de twee gele kaarten uit de ontmoeting met Feyenoord (Abubakari Yakubu en Stijn Vreven) is de Arnhemse club nu zesde met 8,00 fairplaypunten. Eerstedivisionist VVV Venlo voert de lijst van de voetbalbond aan met 8,15 punten, voor Feyenoord en FC Twente (beide 8,14) en AZ en PSV (beide 8,02). NEC staat op de zeventiende plek (7,77), AGOVV 28ste (7,59), De Graafschap 33ste (7,40) en Ajax 36ste (7,34). Rode lantaarndrager is RBC: 38ste met 6,51.

Bron: De Gelderlander 18-11-2005

Willem II krijgt ‘winnaarsmaaltijd’

Met een ludieke actie voor de training hebben Tilburgse supporters gisteren geprotesteerd tegen de magere resultaten van Willem II. Trainer Robert Maaskant las op spandoeken dat er vanavond van Vitesse moet worden gewonnen en kreeg twee blokken kaas met een schaaf ‘ omdat er nog heel wat aan het elftal geschaafd moet worden’. Voor de spelers stond een ‘ winnaarsmaaltijd’ opgediend. Op het menu stond gras, dat de spelers op dienen te vreten. Ze kregen er rode pepers bij om te vlammen en bloedworst, want de fans willen bloed zien. Maaskant vroeg gepast of iemand een grill had meegenomen.

Bron: De Gelderlander 18-11-2005

Amoah: ‘ Vitesse kwam nu te laat’

Vitesse heeft te lang gewacht met de financiële toenadering tot Matthew Amoah. De Arnhemse club ging vorige week akkoord met de ( financiële) eisen van de spits, maar toen had Amoah al besloten dat hij zijn aflopende contract niet gaat verlengen. „ Ik vind het vreemd waarom het in het begin niet kon en nu ineens wel”, zegt Amoah. „ Als we er al in de eerste gesprekken uit waren gekomen, dan was ik misschien wel gebleven. Het duurde nu zo lang, dat ik al had besloten weg te gaan. Niet vanwege het geld. Maar na negen jaar, een mooie tijd bij Vitesse, is het tijd voor een andere club.”

Bron: De Gelderlander 18-11-2005

Menno Willems moet stoppen met voetbal
Oud-Vitessespeler moet op doktersadvies meteen stoppen

De Arnhemse profvoetballer Menno Willems (28) is noodgedwongen per direct gestopt. Hij volgt het advies van de kniespecialist Cor van der Hart, die woensdag een kijkoperatie deed. “De slijtage aan het kraakbeen was erger dan gedacht. De dokter adviseerde mij niet alleen te stoppen met profvoetbal, maar ook om niet bij de amateurs te gaan spelen”, zegt Willems, die mogelijk bij derdeklasser SC Oranje uit Arnhem zou gaan spelen. “Het is een enorme klap voor me. Op dit moment is het moeilijk te verwerken. Het is niet niks als je hoort dat je nooit meer mag voetballen.”

Menno Willems debuteerde als 19-jarige in het eerste elftal van Ajax, maar hij werd in zijn hele voetbalcarrière achtervolgd door blessureleed. Vooral daardoor speelde hij in 10 jaar als prof maar 177 competitieduels. Hij kwam verder uit voor Vitesse, FC Den Bosch, Grimsby Town, Haarlem, Sparta en dit seizoen voor Go Ahead Eagles. Voor GA Eagles speelde hij op 14 oktober zijn laatste profduel, tegen MVV. “Een carriere met ups en downs”, weet Willems. “Maar ik kan terugkijken op mooie dingen, zoals de periode bij Jong Oranje. En spelen voor Grimsby Town in Engeland was ook bijzonder.”

Bron: Omroep Gelderland 17-11-2005

Niet-fitte Stijn Vreven speelt gewoon

Stijn Vreven is ondanks veel fysieke malheur toch klaar voor de wedstrijd tegen Willem II. De rechtsback van Vitesse heeft last van zijn schouder en zijn dijbeen en is bovendien ook nog ziek. De Belg denkt dat Vitesse nu kan bevestigen dat de ploeg thuishoort in de subtop. “We moeten de komende weken tegen directe concurrenten voor de play-offs, dan kunnen we kunnen laten zien dat we absoluut volwassener zijn geworden.” De druk ligt bij Willem II, dat slechts 17e staat. “Zij zitten in de kelder van de eredivisie, zij moeten winnen en wij willen winnen. Dat is het verschil.”

Vitesse moet het volgens Vreven anders aanpakken dan vorig seizoen, toen met 3-2 werd verloren in Tilburg. “We speelden toen een draak van een eerste helft. Kansloos, we werden op alle gebieden afgetroefd. Speltechnisch en op aggressiviteit waren we de mindere van Willem II”, herinnert de Belg zich nog vol afgrijzen. “Het stond in de rust 3-0 en de wedstrijd was gespeeld.” Na rust stond er een ander Vitesse. “We kwamen nog terug tot 3-2, maar als het kalf is verdronken, voetbalt het altijd wat makkelijker. Daar koop je niks voor en als je morgen weer zo slecht begint, ben je weer kansloos.”

Bron: Omroep Gelderland 17-11-2005

Tom De Mul met kater terug bij Vitesse

Tom De Mul denkt dat Vitese de komende weken kan laten zien dat de huidige vijfde plaats terecht is. “Als we dit kunnen doorzetten, zijn we het ook echt waard om daar te staan. Het is niet alleen daar komen, het is vooral daar blijven wat moeilijk is. We zijn gewoon goed bezig, maar in de komende wedstrijden moeten we ons echt gaan bewijzen.”

De Mul beleefde met Jong Belgik nog een enorme kater. “In Oekraïne wonnen we met 3-2, maar thuis scoorden zij in de 93e minuut 1-3, waardoor we niet naar het EK gaan. Ik was geschorst voor die tweede wedstrijd, heel zuur allemaal.”

Bron: Omroep Gelderland 17-11-2005

Janssen wil vijfde plaats waarmaken

Theo Janssen denkt dat Vitesse de huidige vijfde plaats ook wel waar kan maken: “Als we tegen Willem II en RKC goede resultaten halen, kunnen we laten zien dat we hier thuishoren.” De middenvelder weet hoe Willem II moet worden bestreden. “Wij moeten ze onder druk gaan zetten. Ze hebben nog geen bepaald systeem gespeeld door blessures en ik denk dat we daar van moeten kunnen profiteren.” Theo Janssen is de laatste wedstrijden zeer succesvol ‘op tien’, achter de spitsen. “Dat is voor mijn gevoel ook mijn positie, maar ik weet niet of ik er ook sta…”

Bron: Omroep Gelderland 17-11-2005

Jan Jongbloed, unieke doelman
Boos op Koeman en Beenhakker
Trainer B-jeugd dreigt met opstappen vanwege aanbod Vitesse

Hij moet nu scharrelen als hij een houtje wil kopen, om zijn passie – vissen – te kunnen beoefenen. Toch speelde bij als doelman liefst 25 jaar betaald voetbal, waaronder twee WK-finales met Oranje, en is bij nog altijd recordhouder van het aantal eredivisiewedstrijden. ‘Geeft niks’, zegt Jan Jongbloed, die deze maand 65 wordt en maar van geen ophouden weet.

Tegenwoordig traint Jan Jongbloed de B-junioren van Vitesse, de club waar hij in diverse functies al bijna twintig jaar werkzaam is. Elke dag op en neer van Amsterdam naar Arnhem, het is voor hem geen probleem. ‘Ik hou niet zo van veranderingen, ben honkvast’, zegt de oud-doelman. ‘Als ik tevreden ben, ga ik niet snel iets anders doen. Ik ben wat dat betreft ook altijd een beetje een schijterd geweest. Dat heeft me in het verleden veel centjes gekost. Als ik rijk had willen worden, had ik andere keuzes moeten maken. In 1967 kon ik in Amerika gaan voetballen. Kreeg ik zestigduizend dollar (ruim tachtigduizend euro, red.) zó in het handje en hetzelfde bedrag voor een paar maanden keepen. Dat was echt een hoop geld toen. Maar ja, het was een wilde bond en de KNVB dreigde met schorsingen. Bertus Hoogerman, doelman van Ajax, is toen in mijn plaats gegaan. Co Prins en Theo Laseroms gingen ook. En wat bleek? Toen ze terugkwamen mochten ze hier direct weer spelen en ze waren nog transfervrij ook. Maar ik was te bang. Bovendien was mijn vrouw Dien in verwachting van Nicole en ik moest snel beslissen, dus heb ik nee gezegd. Dom achteraf, ik had het wél moeten doen. Andere mensen ontmoeten, een heel andere cultuur. Daarom had ik in 1974 ook naar Ajax moeten gaan. Ik heb ook nooit echt zakelijke adviseurs gehad. Kwam nooit in bestuurskamers en ontmoette weinig belangrijke mensen. Kruiwagens heb ik nooit gehad, die brengen je het verst. Ik vind voetbal fantastisch, daarom werk ik nog altijd met heel veel plezier, maar ik vind ik andere dingen ook belangrijk. Opa zijn bijvoorbeeld en woensdag visdag, die dingen in het leven zijn me heilig. Misschien had ik me toen ik jong was helemaal op voetbal moeten toeleggen, maar ik had het niet in me op die manier de absolute top te halen.

lees verder...

Bron: ‘Nummer 14’ november 2005

Basiself Vitesse weer ongewijzigd

Vitesse speelt vrijdagavond uit tegen Willem II opnieuw met dezelfde basisopstelling. Matthew Amoah en Abubakari Yakubu zijn terug uit Saoedi-Arabik, waar zij met Ghana een oefeninterland met 3-1 wonnen. Vorig jaar verloor Vitesse met 3-2 in Tilburg. Reuser (ex-Vitesse) scoorde voor rust drie keer. In een tumultueuze tweede helft kwamen de Arnhemmers nog terug tot 3-2. Van de 17 uitduels tegen Willem II won Vitesse er overigens zeven en verloor er maar drie.

Opstelling:
Wapenaar;
Vreven, Knol, Dingsdag, Swerts;
Van der Schaaf, Janssen, Yakubu;
Hersi, Amoah, De Mul.

Bron: Omroep Gelderland 17-11-2005

Geflopt fenomeen duikt op bij Vitesse

De clubcard voor voetbalsupporters flopte eind negentiger jaren grandioos. Nu keert ook bij Vitesse de clubcard weer terug. Directeur Paul van der Kraan legt uit.

Wat is een clubcard en waarom werd-ie in 1998 afgeschaft?

“De CC is een kaart waarmee toegangsbewijzen voor voetbalwedstrijden kunnen worden gekocht. Bij Vitesse is de CC afgeschaft omdat er zo veel aanvragen voor seizoenkaarten waren, dat de CC niet zinvol meer was. Zeker omdat de losse kaartverkoop, bedoeld voor incidentele bezoekers, toen aan minder restricties gebonden was.”

Wat is de belangrijkste reden om de clubcard nu opnieuw in te voeren?

“De verkrijgbaarheid van kaartjes voor incidentele bezoekers vergroten. Er zijn dit seizoen zeven wedstrijden waarvoor vrije verkoop geldt. Voor alle andere wedstrijden moest je iemand kennen met een seizoenkaart, die voor jou een kaartje wilde kopen. Daar wilden we vanaf.”

Heeft de clubcard dan ook een pasfoto?

“Nee. Wel moet men bij het ophalen van de kaart een legitimatiebewijs meenemen, want de kaart is persoonsgebonden. Daar maken wij dan een kopietje van en die gegevens bewaren we.”

Hoeveel kost een clubcard?

“Een CC heeft een waarde van tien euro, maar is niet los verkrijgbaar. De CC kan gratis besteld worden op www.vitesse.nl.”

Als je een clubcard van NEC, Feyenoord of De Graafschap hebt, kun je er dan ook een bij Vitesse halen?

“Nee, dat kan niet. Alle aanvragen gaan ter controle naar de KNVB, waar via een centrale database wordt bekeken of de betreffende supporter al een seizoenkaart of CC van een andere club heeft. Is dat het geval, dan wordt de aanvraag niet goedgekeurd.”

Kun je met een clubcard dan naar elke wedstrijd, uit en thuis?

“Je kunt naar elke thuiswedstrijd, ongeacht de categorie. Vooralsnog niet naar uitwedstrijden, maar die mogelijkheid wordt wel onderzocht. Supporters die uitwedstrijden willen bezoeken hebben nu een zogenaamde uitkaart, een seizoenkaart met geregistreerde pasfoto. Wanneer CC-houders ook naar uitwedstrijden willen, zouden zij straks bijvoorbeeld een pasfoto kunnen inleveren, waardoor dit mogelijk zou moeten zijn.”

Welke clubs werken nu ook met een clubcard?

“Binnen het betaalde voetbal is de CC een bekend fenomeen. Bijna alle clubs maken er gebruik van.”

Bron: De Gelderlander 16-11-2005

Informatie Willem II-Vitesse
vrijdag 18 november 20.30 uur

Buscombi

De bussen vertekken om 17.45 uur vanaf Gelredome. Bij vertrek van de bussen zal uw seizoenkaart gescand worden op pasfotoregistratie. Vergeet dus niet uw seizoenkaart, legitimatiebewijs én omwisselbiljet mee te nemen!

Autocombi

Omwisselpunt nr 1: BP tankstation ‘de Geffense Barriere’ * A59 richting Den Bosch. Het omwisselpunt is geopend van 19.15 tot 19.45 uur (na deze tijd kan nergens meer worden omgewisseld). Hier ontvangt u verdere informatie over de daarna te volgen route.

Bij omwisselpunt 1 zal uw seizoenkaart gescand worden op pasfotoregistratie. Vergeet dus niet uw seizoenkaart, legitimatiebewijs én omwisselbiljet mee te nemen!

november 2005

Extra informatie pasfotoregistraties

In supportersland zijn nog steeds veel vragen over het hoe en waarom van de pasfotoregistratie. Ook Vitesse-supporters hebben nog regelmatig vragen over de pasfotoregistratie en de uitkaart. De overkoepelende supportersvereniging SOVS heeft de zaken met betrekking tot de pasfotoregistratie op een rij gezet. Via deze link http://www.sovs.nl is dit te lezen

SV Vitesse

15-11-2005

Weer thuisvoordeel Jong Vitesse

Na de winst in eigen huis op Jong Heracles Almelo (4-2) speelt Jong Vitesse in de 1/4e finale opnieuw een thuiswedstrijd. Tegenstander is Jong Willem II dat in Breda Jong NAC met 3-2 versloeg. De loting vond plaats in het stadion van RKC Waalwijk. Jong RKC versloeg in het Mandemakers Stadion Jong FC Utrecht met ruime cijfers: 6-2.

Loting 1/4e finale:
Jong AZ – Jong PSV
Jong Vitesse – Jong Willem II
Jong sc Heerenveen – Jong Feyenoord
Jong RKC Waalwijk – Jong FC Twente

De kwartfinalewedstrijden zullen gespeeld worden op maandag 30 januari 2006.

Uitslagen 1/8e finale:
Jong Vitesse – Jong Heracles 4-2
Jong PSV – Jong BV Veendam 8-1
Jong RKC – Jong FC Utrecht 6-2
Jong FC Den Bosch – Jong Feyenoord 1-3
Jong sc Heerenveen – Jong Ajax 0-0 (Heerenveen wns.)
Jong FC Volendam – Jong FC Twente 0-1
Jong Fortuna Sittard – Jong AZ 1-4 (na verlenging)
Jong NAC Breda – Jong Willem II 2-3

Bron: Vitesse.nl 15-11-2005

Jong Vitesse naar kwartfinales

Jong Vitessse heeft maandagavond de kwartfinale bereikt van de Gatorade Cup. Jong Heracles werd in een vooral na rust levendig bekerduel met 4-2 verslagen. Igor Gluscevic (2), Mike Louwaars en Chiel Neervoort tekenden voor de doelpunten.

Jong Vitesse 4-2 Jong Heracles
Scheidsrechter: K.C. Bakkelo
14 november 2005, 18:30 uur
VV Rheden

De beginfase van het bekerduel was voor de gasten uit Almelo. Nick Paymans moest al vroeg handelend optreden om een snelle openingsgoal te voorkomen. Na een minuut of twintig spelen kwam er meer lijn in het spel van Vitesse en na een half uur spelen was het raak voor de Arnhemmers. Fred Benson zette op rechts goed door, zijn bal op Mike Louwaars werd ineens op Igor Gluscevic gespeeld en de aanvaller rondde knap af: 1-0. Precies tien minuten later werd Gluscevic diepgestuurd door Chiel Neervoort en de doelpuntenmaker schoot de bal beheerst achter doelman Wijnterp: 2-0.

Binnen tien minuten na rust had Vitesse het duel moeten beslissen. Fred Benson kreeg twee goede mogelijkheden, maar scoorde niet. Aan de andere kant deed spits Gert Jan Tamerus dat wel. Na een mooi individuele actie liet hij Van den Top kansloos: 2-1. De ploeg van Gery Vink had het na de tegentreffer lastig met Heracles en twintig minuten voor tijd schoot rechtsbuiten Ercan zijn ploeg langszij: 2-2. Gelukkig voor Vitesse was het binnen twee minuten alweer 3-2. Etiënne Esajas snelde uit de counter langs zijn tegenstander en bood Mike Louwaars een niet te missen kans.

In de slotfase kwam Vitesse nog twee keer goed weg voordat Chiel Neervoort in de extra tijd de eindstand op 4-2 bepaalde. Invaller Abdel Haouli werd op de rand van de zestien meter neergelegd en uit de toegekende vrije trap schoot Neervoort de bal onberispelijk in de bovenhoek.

Jong Vitesse
Van den Top, Van Mourik, Paymans, Neervoort, Suart, De Meersman, Kaya, Benson, Louwaars, Esajas en Gluscevic.

Jong Heracles Almelo
Wijnterp, Pol, Mulderij, Reekers, Hassan, Meyerink, Weenk, Ercan, Tamerus, Pothast en Bruins.

Doelpunten
Gluscevic ’28 1-0
Gluscevic ’38 2-0
Tamerus ’55 2-1
Ercan ’72 2-2
Louwaars ’74 3-2
Neervoort ’90+ 4-2

Kaarten
Van Mourik ’70 Vitesse
Pol ’90+ Heracles

Wissels
Haouli ’66 Benson
Rosink ’68 Hassan
Prijor ’77 Esajas

Bron: Vitesse.nl 14-11-2005

Kaartverkoop Willem II-Vitesse
vrijdag 18 november 20.30 uur

Dinsdag 15 november (vandaag) laatste verkoopdag!!

De laatste twee seizoenen werd voor deze wedstrijd steeds een verplichte buscombi opgelegd. Vanwege goed gedrag van de supporters is het vervoersregime versoepelt en kan de wedstrijd nu ook met een auto’combi’ worden bezocht. Vanwege het feit dat het een B-wedstrijd is (risico-wedstrijd) is pasfotoregistratie verplicht!

Buscombi

Omwisselbiljetten voor de bus zijn verkrijgbaar bij de voorverkoopadressen van TicketBox.

Uitkaartplushouders: vanaf zaterdag 29 oktober / prijs: € 20,75
Uitkaarthouders: vanaf zaterdag 29 oktober / prijs: € 23,45
Seizoenkaarthouders: vanaf zaterdag 5 november / prijs: € 26,65
Verkoop tot en met dinsdag 15 november.

De bussen vertekken om 17.45 uur vanaf Gelredome. Bij vertrek van de bussen zal uw seizoenkaart gescand worden op pasfotoregistratie. Vergeet dus niet uw seizoenkaart, legitimatiebewijs én omwisselbiljet mee te nemen!

Autocombi

Omwisselbiljetten voor de autocombi zijn verkrijgbaar op werkdagen tussen 13.30 en 17.00 uur bij de afdeling Ticketing van Vitesse op Gelredome.

Alle kaarthouders: vanaf woensdag 2 november / prijs: € 17,=
Verkoop tot en met dinsdag 15 november.

Extra informatie:

Omwisselpunt nr 1: BP tankstation ‘de Geffense Barriere’ * A59 richting Den Bosch. Het omwisselpunt is geopend van 19.15 tot 19.45 uur (na deze tijd kan nergens meer worden omgewisseld). Hier ontvangt u verdere informatie over de daarna te volgen route.

Bij omwisselpunt 1 zal uw seizoenkaart gescand worden op pasfotoregistratie. Vergeet dus niet uw seizoenkaart, legitimatiebewijs én omwisselbiljet mee te nemen!

november 2005

Ghana sterker dan Saudi-Arabië

Ghana heeft de eerste voorbereidingswedstrijd voor het wereldkampioenschap in Duitsland gewonnen. In Jeddah werd gastland Saudi-Arabië met 3-1 verslagen. Matthew Amoah en Abubakari Yakubu startten allebei in de basis. Muntari en Asamoah (2) scoorden voor Ghana.

Saudi-Arabië – Ghana 1-3 (1-2)

36′ N.A. Temyat 1-0
41′ S. Muntari 1-1
45′ G. Asamoah 1-2
72′ G. Asamoah 1-3

Opstelling Ghana:
George Owu, Dan Quaye, Daniel Edusei, Samuel Osei Kuffuor, John Mensah, Abubakari Yakubu, Laryea Kingston, Anthony Obodai, Asamoah Gyan, Matthew Amoah, Sule Ali Muntari

Bron: Vitesse.nl 14-11-2005

Cedric Roussel in beeld bij Willem II en Vitesse

Cedric Roussel staat in de belangsteling van Willem II en Vitesse. De 27-jarige aanvaller van Standard gaf onlangs aan dat hij weg wil bij Standard als hij voor de winterstop niet van de bank komt. Willem II staat voorlaatste in Nederland en kampt met een gebrek aan scorend vermogen. Probleem is dat de club waar van onze landgenoten Caluwe, Dembele en Delanoy geen financiele middelen heeft om Roussel al tijdens de winterstop aan te trekken. Vitesse speurt naar een vervanger van de Ghanees Matthew Amoah. Diens contract loopt af op het einde van het seizoen waardoor hij mogelijk al met nieuwjaar verkocht wordt.

Eerder deze maand werd Roussel nog aangeboden bij Olympiakos, de club van Trond Sollied. De Griekse competitieleider lijkt echter niet geneigd om nog een extra spits aan te trekken. Roussel wordt door het Russische Rubin Kazan verhuurd aan Standard tot het einde van dit seizoen. Als de rijzige aanvaller geen nieuwe club vindt en Standard de aankoopoptie niet licht, is Roussel verplicht nog een jaar in Rusland te slijten.

Bron: Het Nieuwsblad 13-11-2005

Aalbers: geen bankgarantie
Aalbers, de man van 660 mln

Bij de Geamalgameerde Bank van Suid- Afrika is niets bekend van een bankgarantie van zestig miljoen euro van de St. George Investment Company, waarmee oud- voorzitter Karel Aalbers van Vitesse vorige week schermde.De door Aalbers opgevoerde investeerder Peter van Tonder zegt in een schriftelijke verklaring dat hij bij die bank geen geld heeft gereserveerd voor de aankoop van Vitesse en Gelredome.

Aalbers, de man van 660 miljoen

De HSBC-bank uit Sjanghai, United Breweries uit Bombay en de Duet Group uit Londen. Volgens Karel Aalbers hebben al die bedrijven tientallen miljoenen over gehad voor zijn geliefde voetbalclub Vitesse en stadion Gelredome in Arnhem. 662,5 miljoen euro heeft de Eerbekenaar sinds zijn vertrek in februari 2000 beloofd. Geen harde cent is ooit bij de club terechtgekomen. Een overzicht.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 12-11-05

Peter van den Berg eruit tot winterstop

ARNHEM – Vitesse kan tot de winterstop niet meer beschikken over Peter van den Berg. De verdediger onderging vrijdag een kijkoperatie aan zijn linkerknie.

Daarbij werd kraakbeendefect tussen de knieschijf en het bovenbeen bijgewerkt.De meniscus en de kruisband van het gewricht bleken wel in orde. Peter van den Berg kampte al twee maanden met knieproblemen. De verdediger verloor in die periode ook zijn basisplaats en door de blessure kon hij niet meer terugknokken.

Van den Berg kwam in augustus 2004 naar Vitesse en was vorig seizoen wel een vaste basisspeler.

Bron: Omroep Gelderland 12-11-2005

Karel Aalbers sluit ‘ vergelding’ niet uit

Op 24 november krijgt Karel Aalbers antwoord op de vraag of hij de cel in moet of niet. In dat laatste geval sluit de oud- voorzitter van Vitesse claims bij de mensen die hem hebben beschadigd, niet uit. De voorlopig laatste getuige in de zaak tegen Karel Aalbers, verdacht van valsheid in geschrifte en belastingfraude, was gisterochtend Rein Papenburg. Op verzoek van de rechter deed de oud- directeur van Vitesse ( later elftalleider en facilitair manager op Papendal) nog eenmaal zijn verhaal over de onderhandelingen met Nikos Machlas, de Griekse spits die in 1998 het astronomische bedrag van 2,5 miljoen gulden wilde ( en kon) verdienen. Aalbers verzon destijds een ‘constructie’ en het Openbaar Ministerie ( OM) zocht ondermeer uit of die in orde was. Machlas zou voor 500.000 gulden op de loonlijst van Vitesse staan, een miljoen gulden verdienen uit reclame- inkomsten en een miljoen tekengeld krijgen bij zijn vertrek. Andere transfers die door het OM werden onderzocht op frauduleus handelen, zijn die van Pierre van Hooijdonk ( van Nottingham Forest), Dejan Curovic ( van Partizan Belgrado) en de dubbele verkoop van Roy Makaay en Ferdi Vierklau aan Tenerife. De verklaring van Papenburg wierp gisterochtend geen ander licht op de zaak. Van de verwikkelingen destijds kon de voormalig directeur van Vitesse zich weinig herinneren. Aalbers: ” Ik kan dat wel begrijpen, hij is er niet zoals ik vijf jaar mee bezig geweest.”

Aalbers snakt inmiddels naar de uitspraak, die over twee weken, even na negen uur ‘ s ochtends, wordt gedaan in de Arnhemse rechtbank. Aan de andere kant vreest hij. ” Als er voor het OM een te negatieve uitspraak volgt, gaan ze misschien in beroep. Dan duurt het nog twee, drie jaar. Als de uitspraak voor ons negatief is, geldt hetzelfde.” In de rechtzaal deed Aalbers een emotionele oproep vooral objectief en niet vooringenomen te zijn. Tot zijn ontzetting bleef officier van Justitie Sta bij zijn eis; een jaar gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk. ” Onvoorstelbaar”, zei Aalbers: ” eerst Arie van Os, toen John Peek, Jorien van den Herik en nu weer Guus Hiddink. Men wil blijkbaar een signaal geven naar de voetballerij.”

In zijn drang naar ‘ volledige rehabilitatie’ is ongewis of Aalbers na de uitspraak zelf op zoek gaat naar de mensen die hem in zijn ogen hebben zwartgemaakt. ” Ik sluit het niet uit, maar ik ben ook niet van plan mijn energie in rancune te steken. Als de zaak voorbij is, zullen we daar rustig over nadenken. Het is toch vijf jaar van mijn leven geweest. Voor die tijd was ik een gerespecteerd man, die een staatsbezoek kon regelen. Nu zijn al mijn bedrijven doorgelicht, is tien jaar Vitesse onder de loep genomen, zonder dat er iets is gevonden. Maar mijn twee zoons, die ook carrière willen maken, worden er wel op aangesproken. Dit heeft een enorme impact op mijn familie gehad.” Aalbers boog wel, maar brak niet. ” Mijn populariteit in Arnhem is tot op de dag van vandaag groot. Nederland heeft leiders nodig, creatieve mensen, maar als die opstaan, wordt alles gedaan ze af te slachten. Er wordt alleen gezocht naar argumenten om Barbertje te laten hangen.” De strijdbaarheid van de oud-voorman heeft weinig aan kracht ingeboet, zijn gevoel voor publiek sentiment evenmin. “Als ik straks een schadeclaim bij Nuon kan leggen om daarmee de jeugdopleiding van Vitesse te steunen, zou ik dat niet laten.”

Bron: De Gelderlander 11-11-2005

Aalbers hoopt op Feyenoord-scenario

Karel Aalbers heeft zijn hoop gevestigd op de ‘eerlijke waarheidsvinding’ door de rechtbank in Arnhem. De voormalig voorzitter van Vitesse verwacht over twee weken eenzelfde uitspraak als die zijn oud-collega Jorien van den Herik bij Feyenoord ten deel viel: een ondubbelzinnige vrijspraak. Na herhaling van de eis van twaalf maanden gevangenisstraf, waarvan zes voorwaardelijk, spiegelde de verdachte van belastingfraude en valsheid in geschrifte zich gistermorgen buiten de rechtszaal aan alle voetbalbestuurders die eveneens met justitie en de belastingpolitie in aanraking zijn gekomen. ,,Onvoorstelbaar, die eis. Kennelijk wil men in de voetballerij voorbeelden stellen. Anders kan ik het niet verklaren waarom eerzame mensen als Arie van Os (ex-Ajax, red.), John Peek (ex-NAC), Jorien van den Herik en nu weer Guus Hiddink worden aangepakt. Ik heb het gevoel dat ik al vijf jaar moet hangen.”

Het Openbaar Ministerie hield gisteren na het verhoor van drie nadere getuigen alle verwijten staande. Aalbers zou de toenmalige spits Nikos Machlas in 1998 twee miljoen gulden netto hebben bezorgd, buiten het zicht van de fiscus. Bij die constructie zou gebruik zijn gemaakt van valse documenten en mondelinge afspraken, die niet ter kennis waren gebracht aan de belastingdienst. Ook bij de transfers van Pierre van Hooijdonk, Dejan Curovic en het duo Roy Makaay/Ferdi Vierklau zou volgens het OM zijn gesjoemeld. Bij de laatste transfer zou Aalbers via Zwitserland 552.000 dollar hebben verdiend.

Volgens officier van justitie mr. G. Sta hebben drie aanvullende getuigenverhoren (van Machlas’ zaakwaarnemer, Aalbers’ voormalige compagnon Harald Klap en van de ex-administrateur van Vitesse) duidelijk gemaakt dat Aalbers leidinggevend was bij alle gemaakte salarisafspraken.

De raadslieden van de ex-juwelier hekelden op hun beurt het onderzoek door de FIOD en de kwaliteit van het door het OM aangedragen bewijsmateriaal. ,,Er is een beschadigingsactie door sponsor NUON en accountantsbureau KPMG gevoerd, er is voor 60.000 gulden een verklaring van getuige Klap gekocht en de toenmalige officier van justitie solliciteerde nota bene bij KPMG. Er ligt een verweving die er niet mag zijn”, aldus mr. L. Hameleers. ,,Mocht het op een puntje toch tot een bewezenverklaring komen, dan moet worden volstaan met een geldboete. Een gevangenisstraf kan ik niet plaatsen, vijf jaar na dato.”

Aalbers is intussen druk bezig. Hij zegt betrokken te zijn bij de bouw van een nieuw multifunctioneel stadion in de hoofdstad van Bahrein, Manama. Eén ding zegt Aalbers na een eventuele vrijspraak niet te zullen doen: ,,Ik ga geen energie steken in rancune.”

Bron: AD/Utrechts Nieuwsblad 11-11-2005

Karel Aalbers voelt zich slachtoffer

Karel Aalbers heeft het gevoel dat hij bewust geslachtofferd wordt door het Openbaar Ministerie om een voorbeeld te stellen. Dit zei Karel Aalbers in zijn slotwoord tijdens de rechtzaak tegen de voormalig Vitesse-voorzitter. “Er wordt gezocht naar argumenten om mij te laten hangen. Dit gevoel heb ik al vijf jaar. Dat is typerend voor hoe het momenteel gaat in Nederland. Hier worden leiders met creativiteit bewust afgeslacht.” Aalbers spoorde de rechtbank aan om hierin niet mee te gaan. “Ik vertrouw op uw objectiviteit. Onvoorstelbaar dat de eis gehandhaafd blijft.”

De objectiviteit van het Openbaar Ministerie trekt Aalbers in twijfel. “Het lijkt erop alsof ze een volgens een vooringenomen beeld ten koste van alles een resultaat willen binnenhalen. Men wil een aantal voorbeelden stellen in de voetballerij. Maar verder heb ik geen rancune, daar besteed ik mijn energie niet meer aan.”

De getuigenverklaring van oud-directeur Papenburg was van weinig nut voor de verdediging van Aalbers. “Ik denk dat Rein mede door de problemen met zijn gezondheid wat moeite had om zich alles precies te herinneren, maar ik ben overtuigd van zijn integriteit.”

Bron: Omroep Gelderland 10-11-2005

Zaak Aalbers: Officier blijft bij eis
Uitspraak over 2 weken

Officier van justitie Sta blijft in het proces tegen Karel Aalbers bij zijn eerder geformuleerde eis, twaalf maanden gevangenisstraf waarvan zes voorwaardelijk. De oud-voorzitter van Vitesse wordt verdacht van valsheid in geschrifte en belastingontduiking. Donderdag werd de laatste van drie door de rechtbank van Arnhem opgeroepen getuigen gehoord; Reinier Papenburg, voormalig directeur van de club. Bij zijn verhoor kwamen weinig nieuwe zaken aan het licht. De voormalig topfunctionaris van Vitesse werd vooral ondervraagd over zijn rol bij de onderhandelingen van de contractverlenging van Machlas. Papenburg kon zich niet alle feiten meer voor de geest halen. Zijn verklaringen leken niet direct in tegenspraak met die van Aalbers.

Wat betreft Machlas; bij de onderhandelingen eind jaren negentig eiste de Griek een salaris van 2,5 miljoen gulden. Vitesse kon dat niet betalen. Aalbers zegde hem 500.000 toe en beloofde verder een „inspanningsplicht” te doen voor een extra miljoen aan reclame-inkomsten. Het restant, nog een miljoen, zou de spits bij een transfer krijgen.

Volgens het OM is er, via omstreden constructies, gewoon het door de speler verlangde salaris uitbetaald. Aalbers zou zich daarbij schuldig hebben gemaakt aan ontduiking van belasting. Eerder werden voor de rechtbank van Arnhem Machlas zaakwaarnemer Moukas en Aalbers voormalig zakenpartner Klap gehoord. Wegens ziekte kon Papenburg toen niet ter zitting verschijnen. Klap beriep zich destijds op zijn verschoningsrecht. De verdediging wil dat hij als onbetrouwbare getuige wordt aangemeld en dat aanklachten gebaseerd op zijn uitlatingen worden uitgesloten.

Aalbers zei nu te hopen op een eerlijke, objectieve uitspraak. „Nederland schreeuwt om leiders. Maar het lijkt wel of mensen die opstaan om dit kleine land naar voren te helpen worden afgeslacht. Voor deze affaire was ik een zeer gerespecteerd man. Wat dit heeft betekend voor mijn gezin is ongelooflijk.”

De uitspraak is op 24 november.

Bron: Telegraaf.nl 10-11-2005

‘Ik hoop dat Danny Blind me wil terughalen’

Youssouf Hersi (23, Vitesse), je staat weer in de basis, nu wil je zeker wel blijven?

“Ik heb nog niets van Vitesse gehoord. Misschien dat ik in de winterstop toch naar een buitenlandse club ga, maar als Vitesse mij een contract voor drie of vier jaar aanbiedt, is dat ook een interessante optie.”

Geen voetballer, dan?

“Zakenman. Ik heb altijd interesse gehad voor de financiële wereld. Onderaan beginnen en me dan langzaam opwerken tot financieel directeur.”

Spijt van?

“Niets. Elke beslissing, goed of slecht, heeft me rijper gemaakt. Zelfs bij SC Heerenveen heb ik veel geleerd. Vooral om rustig te blijven.”

Laatste keer gehuild?

“Dat was op de begrafenis van Luciano van den Berg.”

Het lijkt wel of de halve voetbalwereld daar geweest is.

“Hij was een goede vriend van mijn broertje en ik kende hem ook. Zijn vader begon op de begrafenis keihard te schreeuwen, toen schoot ik vol. Luciano was zeer geliefd.”

Laatste keer nerveus?

“Nooit.”

Ja hoor, toughguy.

“Nee, echt. Zelfs toen ik vorige week voor het eerst weer in de basis stond, was ik niet gespannen. Druk stimuleert mij, een erfenis van mijn Ajax-jeugd, denk ik. Ik hoop dat ik dit seizoen zó goed speel, dat Danny Blind me wil terughalen naar Ajax.”

Een dag optrekken met…

“Ronaldinho. Hij wordt nog beter dan Zidane en lacht altijd. Mensen zeggen dat ik een beetje op hem lijk. Ik heb hem nog nooit ontmoet. Romário en Ronaldo wel een keer.”

Tien of rechtsbuiten?

“Linksbuiten, nou goed? Op ’tien’ natuurlijk, dáár ben ik op m’n best.”

Sturing of Neeskens?

“Neeskens. Ik ken hem al heel lang en zal hem nooit vergeten. Hij gaf me altijd alle vertrouwen.”

Cameron Dlaz of Aficia Keys?

“Keys. Zij is top. Al is Diaz ook niet verkeerd. Mijn absolute favoriet is trouwens Christina Milian. Maar dan alleen haar looks, niet haar muziek.”

Helemaal mee eens. D&G of Diesel?

“Dolce. Vroeger was ik fan van Armani, maar zij maken tegenwoordig geen mooie, aparte kleding meer. Ik zou graag een keer naar ’n modeshow gaan. Kun jij niet wat regelen?”

Nee, moet je Clarence Seedorf bellen. Naar het WK of met Vitesse play-offs halen?

“Het WK, dat is het mooiste. Wie weet komt het er ooit van met Nederland of Ethiopië. Ik ben een paar keer benaderd door de Ethiopische bond, maar ik wacht even af hoe mijn carrière zich ontwikkelt.”

Bron: Sportweek nr 46 2005

Vitesse trendsetter met ‘weekend weg’

Mountainbiken met Theo Janssen, van de glijbaan in het subtropisch zwemparadijs met Remco van der Schaaf of darten met Fred Benson. Het zou zo maar kunnen voor Vitesse – fans die het arrangement boeken dat Center Parcs van 16 tot en met 19 december biedt op park Het Heijderbos in Heijen. Vitesse is de eerste profvoetbalclub waarvoor Center Parcs een ‘familie event’ verzorgt. Spelers en technische staf zijn tijdens het weekeinde aanwezig. In 2006 volgen de andere zeventien profclubs in de eredivisie, vertelt Ronald Duijtshoff van Center Parcs. “Vitesse is trendsetter op dit gebied. Wij verwachten er veel van. De animo is groot. Wij hopen op circa 150 boekingen, zo’n 600 gasten.”

Op het forum van de website. vitesse.org lopen de reacties van de supporters uiteen, van ‘een geweldig idee’ tot ’te duur’ en ‘een grote flop’. Een vierpersoonshuisje kost minimaal 329 euro. Vitesse-woordvoerster Ester Bal denkt dat het wel goed komt. “Supporters ontmoeten in het bewuste weekeinde hun favoriete spelers, die meer tijd voor hen hebben dan anders. Ik vind het een leuk, origineel initiatief.”

Volgens Bal verdient Vitesse niets aan het weekeinde. “Het is een tegenprestatie. Wij krijgen als club geld van de Eredivisie CV, waarvan Center Parcs een van de vijf grote sponsors is.” Vitesse speelt vrijdagavond 16 december voor de competitie tegen Sparta. Het duel is op het bungalowpark op een groot scherm te zien, een oud-speler van Vitesse voorziet de wedstrijd van commentaar. Na het duel komen de Vitesse-spelers naar Heijen. Bal: “Voor de spelers is een huisje beschikbaar. Zaterdag en zondag zijn er diverse activiteiten met de spelers. Ik ben benieuwd hoe het gaat. Wellicht is het weekeinde voor herhaling vatbaar.”

Bron: De Gelderlander 10-11-2005

Vitesse zoekt nieuwe spits bij FC Brussels

In de zoektocht naar een opvolger voor Matthew Amoah heeft Vitesse het oog laten vallen op Igor de Camargo (22). De Arnhemmers zouden de Braziliaanse spits van het Belgische FC Brussels in de winterstop al willen aantrekken. De Camargo arriveerde in augustus 2000 bij RC Genk, waarna hij in het seizoen 200312004 werd verhuurd aan Heusden-Zolder. Voor die club scoorde hij tien keer in 33 wedstrijden. Aangezien het talent bij zijn terugkeer in Genk niet meer goed genoeg werd bevonden, verhuisde hij in januari van dit jaar naar FC Brussels. Dit seizoen maakte hij in zeven duels al zes doelpunten voor de degradatiekandidaat. Behalve Vitesse volgen ook Club Brugge en Standard Luik de spits, die nog anderhalf jaar onder contract staat in Brussel. Inmiddels heeft Matthew Amoah de clubleiding laten weten onder geen beding in Arnhem te willen blijven. Vitesse wil de 25-jarige Ghanees in de winterstop verkopen, om van tiet transferbedrag de nieuwe aanvalsleider te kunnen contracteren.

Bron: VI 09-11-2005

Supportersproject Rijnside

Met ingang van 10 november 2005 gaan we als supportersproject Rijnside gebruik maken van het supportershome. 1x per 14 dagen houden we de donderdagen van 19:00 tot 22:00 een inloopavond voor de Rijnside doelgroep. Een ieder die met vragen, opmerkingen, kritiek, etc. zit, ideeën heeft waar het project bij zou kunnen ondersteunen, of gewoon zin heeft om onder elkaar wat te drinken, een potje darten en/of kaarten is van harte welkom. Het supportersproject gaat samen met Fanzine De aftrap een historisch boek maken met verhalen, foto’s, anekdotes etc., voor en over de fanatieke Vitessesupporters. Het is hiervoor noodzakelijk dat er supporters zijn die foto’s aanleveren en verhalen over vroeger! Dit kan op de inloopavonden. Ook kunnen we nog mensen gebruiken die willen helpen bij het tot stand komen van dit boek.

Mochten er nog teams zijn die het leuk vinden tegen Rijnside te zaalvoetballen kunnen dit laten weten aan één van de Rijnside medewerkers. Er kan voor een zaal gezorgd worden, maar mochten jullie een ‘eigen’ uur hebben, vinden we het leuk een keer uitgenodigd te worden.

08-11-2005

Jong Vitesse kan geen vuist maken

Jong Vitesse heeft gisteravond de competitiewedstrijd bij Jong Feyenoord met 3-1 verloren. Beide ploegen hadden veel selectiespelers in de gelederen; Bosschaart, Derijke, Vincken en Pardo tegenover Esajas, Benson, Rojer, Frankel en Coutinho. Na een foutje van Purrel Frankel passeerde Siebe Blondelle voor rust zijn eigen doelman: 1-0. Vlak na rust gaf Vitesse een tweede treffer (Sebastian Pardo) weg. De komst van Abdel Haouli voor de aan zijn enkel geblesseerde Eldridge Rojer gaf Vitesse nieuw leven. Fred Benson scoorde 2-1, maar een vuist kon de goed spelende ploeg niet meer maken. In de slotfase scoorde Labinot Harbuzi 3-1.

Bron: De Gelderlander 08-11-05

Hoog percentage buitenlandse spelers

Ook dit seizoen is het aantal buitenlandse voetballers in de eredivisie weer enorm groot. Van het totaal aantal spelers, op dit moment ongeveer 360 in de eredivisie, komen er liefst 170 spelers uit het buitenland. Deze spelers vertegenwoordigen 49 landen. Belgie is met 35 spelers veruit koploper in de hoogste afdeling van het betaalde voetbal. Zweden staat met negen spelers op de tweede plaats en Ghana is derde met acht spelers. Hierna volgen Brazilie, Denemarken, Marokko en Suriname met ieder zeven. Opmerkelijk of misschien ook wel logisch, is dat de ‘grote drie’ Ajax, Feyenoord en PSV de meeste buitenlandse voetballers onder contract hebben staan. Roda JC is een uitzondering. Daar staan net als koploper Ajax, achttien buitenlandse voetballers op de loonlijst. Van deze achttien bij Roda JC hebben er zes de Belgische nationaliteit. Bij de ploeg van trainer Huub Stevens zitten slechts zes Nederlanders. Ook Vitesse is met vijf spelers van onze zuiderburen rijkelijk vertegenwoordigd. RBC Roosendaal en RKC Waalwijk hebben ieder vier Belgen in dienst.

Van de andere kant van de Oceaan is Zuid-Amerika met liefst zeven landen de grote leverancier met Brazilie (acht man) als koploper, met onder meer spelers als Maxwell, Tininho, Gomes, Alex en Sergio. Uit dit gedeelte van de wereld staan totaal vijftien spelers op de diverse loonlijsten. Griekenland en Duitsland, ieder met vier voetballers, sluiten de rij. De clubs met de minste buitenlandse spelers zijn Heracles, NAC en Sparta. Zij hebben elk vier legionairs in de gelederen.

Bron: De Telegraaf 08-11-05

‘Op Vïto zit een goede kop’
Betaald voetbalclubs staan in de rij voor 16-jarig talent van DOVO

De betaald voetbalclubs staan voor hem in de rij, maar Vito Wormgoor laat zich het hoofd niet gek maken. Het 16-jarige talent wil rond de winterstop een besluit over zijn toekomst nemen en richt zich voorlopig op een basisplaats bij zijn club DOVO. Vito Wormgoor kreeg van Henny Lee, de trainer van het afgelopen seizoen, een stageplaats van zes weken bij DOVO aangeboden. Die periode is al lang voorbij, maar zonder een tweede gesprek is Wormgoor gegroeid naar een vaste waarde in het eerste elftal.”Ik speel niet meer mee met de A-jeugd en ook niet meer met het tweede. Mijn vader,heeft de afspraken van Lee nog eens met Henne doorgesproken. Daarna hoorde ik vanaf het begin van het seizoen tot de A-selectie.”

Vanaf dat moment gingen er ook bij betaald voetbalclubs bellen rinkelen..”Tot dusver is de belangstelling van Vitesse het meest concreet. Ik heb twee gesprekken gehad. Sjaak van den Helder komt regelmatig namens Vitesse kijken. Hij sms’t vaak op zaterdagochtend met de vraag of ik in de basis sta. Als dat het geval is, komt hij kijken.” DOVO-trainer Henne Oostermeijer ruimt overigens niet iedere zaterdag een plaatsje in de basis voor hem in. “Vito moet concurreren met de andere middenvelders. Hij heeft de pech dat juist de middenvelders tot de top van de A-selectie behoren. Daarnaast wil hem ook voorzichtig brengen.” Wormgoor begrijpt dat wel. “Ik zal moeten knokken om me terug te vechten in de ploeg. Ik kan op de training alleen maar mijn best doen.”

Oostermeijer ziet voor Wormgoor een mooie toekomst in het betaalde voetbal weggelegd. De oefenmeester van de Veenendaalse zaterdag-hoofdklasser is erg gecharmeerd van het talent uit Amerongen. “Vito is een complete speler. Hij heeft een goed schot, kan een lange pass geven, heeft inzicht, is technisch onderlegd en hij blijft altijd rustig, ook onder druk.” Volgens Oostermeijer staat Wormgoor met beide benen op de grond. “Er zit zoals wij dat in het voetbal noemen een goede kop op. Hij wil offers brengen.” Het verbaast hem wel dat de profclubs Wormgoor niet eerder hebben ontdekt. “Maar misschien was hij er nog niet rijp voor. Bovendien is Vito geen jongen die snel op de voorgrond zal treden. Hij profileert zich niet en dat zal hij toch moeten leren.”

FC Utrecht, PSV, Ajax, NEC, FC Twente, RKC; ze toonden stuk voor stuk interesse in Wormgoor. Vitesse sprak al twee keer met de middenvelder. Andere verenigingen verwijst de familie Wormgoor naar de VVCS, waar Edwin de Kruyf als een zeef fungeert.”Ik merk aan Vito dat het hem bezighoudt”, ziet zijn vader Benno Wormgoor, de voormalige rechterspits van DOVO. “Een paar weken geleden speelde DOVO een oefenwedstrijd tegen Vitesse. Er zat een scout van PSV op de tribune en Vito speelde een mindere wedstrijd. Hij was te gespannen.” Vader Wormgoor heeft de namen van de clubs gehoord en gelezen, maar vindt het ‘wildwest-verhalen’. “Alleen Vitesse is concreet. We hebben twee keer om de tafel gezeten, de laatste keer met Jan Streuer, hoofdscout van Vitesse. Het valt me van FC Utrecht een beetje tegen. Ze zeggen het te weten, ook al omdat DOVO een samenwerkingsovereenkomst met FC Utrecht heeft. Maar verder hebben we niets gehoord.”

De 46 jaar oude Wormgoor, van wie zoon Nando bij de C-jeugd van Elinkwijk voetbalt, was eind jaren tachtig een snelle rechterspits bij de Veenendaalse hoofdklasser. “Maar Vito is veel beter. Ik moest het puur van mijn snelheid hebben. Vito heeft veel meer inzicht, technisch ook veel beter. Ik ben erg trots op hem, vind het mooi dat hij zo goed is.” Rond de winterstop wil Vito Wormgoor een besluit nemen over zijn toekomst. Benno Wormgoor denkt dat dit zijn laatste seizoen in Veenendaal is. “Hij wil geen kopzorgen, nog lekker een half jaar voetballen. Daarna naar het betaalde voetbal.” Arnhem is dan verleidelijk. “Vito zit op het cios in Arnhem. We vinden school erg belangrijk. Vito ook. Arnhem is in dit opzicht dus erg interessant.”

Voor Wormgoor is het een vreemd seizoen aan het worden. In augustus behoorde hij nog niet eens tot de A-selectie van DOVO, een paar maanden later staan diverse betaald voetbalclubs bij hem op de stoep. “Een rare gewaarwording. Het is inderdaad heel gek, een compleet andere wereld. Ik wil in overleg met mijn manager snel een besluit nemen. Ik wil een contract voor de A-jeugd met een optie voor het tweede elftal. Het zou mooi zijn wanneer ik na de winterstop met Jong Vitesse zou kunnen meetrainen en gewoon bij DOVO het seizoen kan afmaken. Dan kan ik wennen aan het niveau.”

Bron: AD/Utrechts nieuwsblad 08-11-05

Teleurstelling om Amoah, snel nieuwe spits

De clubleiding van Vitesse is teleurgesteld in de weigering van Matthew Amoah zijn contract te verlengen. De Arnhemse club voldeed op de valreep aan alle eisen van de 25­ jarige aanvaller , maar Amoah weigerde zijn verbintenis te verlengen. Vitesse zoekt nu zo snel mogelijk versterking in de spits. De club hoopt al in de winterstop te kunnen toeslaan, maar is afhankelijk van veel ( financiële) factoren. Er is een bescheiden budget voor de aankoop van een speler. Het vertrek van andere spelers zou meer ruimte creëren. De nieuwe speler moet op zijn laatst in de zomer komen, wanneer Amoah definitief weg is.

Vitesse deed een laatste krachtsinspanning Amoah alsnog te behouden, voornamelijk uit financiële overwegingen. De club wilde zelfs meewerken aan een vertrek in de zomer om alsnog een transferbedrag te kunnen ontvangen. Een laatste gesprek, gisteren met Amoah’s zaakwaarnemer Kees Ploegsma, bracht geen uitkomst. Onbekend is of Amoah inmiddels elders onderdak heeft gevonden. „ Als je aan alle eisen tegemoet komt, verwacht je dat een speler akkoord gaat. We hebben uiteindelijk nog veel moeite gedaan hem te behouden. Ik ben teleurgesteld dat het niet is gelukt. We hadden allebei van de situatie kunnen profiteren, dat is nu niet het geval”, stelt manager voetbalzaken Jan Streuer van Vitesse.

Amoah gaf al eerder aan niet verder te willen bij Vitesse. De Ghanees international dient zijn contract tot medio 2006 uit en loopt dan transfervrij de poort uit. Dat betekent dat Amoah bij zijn nieuwe werkgever een beter contract kan krijgen. Er gaat immers geen geld naar een afkoopsom. Wel loopt de speler de komende maanden risico geblesseerd te raken. In dat geval zou Amoah in de zomer van 2006 moeilijk aan een contract kunnen komen. „Dat is het risico dat de speler neemt”, vindt Streuer, die nooit eerder werd geconfronteerd met een speler die bewust zijn contract uitdiende om transfervrij te vertrekken. „ Het is voor het eerst dat ons dit overkomt. Het gebeurt overal wel eens, het is niet anders. We hopen hem in de winterstop nog te verkopen, maar als de speler niet meewerkt, houdt het op.”

Vitesse verkocht eerder Nicky Hofs een half jaar voor zijn vertrek aan Feyenoord om nog een kleine vergoeding in de wacht te slepen. De club hoopt ook Amoah kwijt te raken om vervolgens een nieuwe speler te halen. Vitesse laat Amoah niet voor een appel en een ei gaan. „Wij willen dit seizoen wel presteren, dan heb je een goede vervanger nodig als Amoah vertrekt.”

Streuer wilde gisteravond niet ingaan op de redenen die Amoah aangaf voor zijn besluit. De speler zelf was onbereikbaar, maar had al eerder laten doorschemeren ‘ klaar’ te zijn met Vitesse. De spits lag ook niet goed bij een deel van het Arnhemse publiek. Tot twee keer toe werd hij door zijn eigen fans uitgefloten. Dat leidde tot veel onbegrip.

Vitesse speurt momenteel de markt af naar een goede, goedkope vervanger. „ We zitten elke week in veel landen op de tribune en volgen heel veel spelers. Maar op dit moment zijn we niet concreet met iemand bezig”, aldus Streuer.

Bron: De Gelderlander 08-11-2005

Jong Feyenoord wint van Jong Vitesse

Jong Feyenoord heeft maandagavond betrekkelijk eenvoudig gewonnen van Jong Vitesse: 3-1. De ploeg van Duut bracht de achterstand op koploper AZ – dat verloor – terug tot twee punten. Op Woudestijn bracht een eigen doelpunt van Siebe Blondelle Feyenoord aan de leiding, waarna de zege door treffers van Sebastián Pardo en Labinot Harbuzi na rust werd veilig gesteld. Fred Benson scoorde tegen namens Vitesse. Tegenvaller was het uitvallen van uitblinker Tim Vincken, die na 89 minuten met een op het oog zware enkelblessure naar de kant moest.

In de basisopstelling van Vitesse kwam een behoorlijk aantal spelers uit de A-selectie terug. Zeven spelers die dagelijks meetrainen bij het team van Edward Sturing traden aan tegen Feyenoord, dat met vier eerste elftalspelers (Bosschaart, Derijck, Pardo en Vincken) was vertegenwoordigd. Dat waren er twee minder dan vorige week toen de beloften Ajax met groot machtsvertoon opzij zetten (1-5). Karim Saidi (op pad met Tunesië) en Maikel Aerts (doet incidenteel mee bij het tweede) ontbraken ten opzichte van een week eerder.

Feyenoord en Vitesse maakten er een dag eerder een spectaculair duel van waarbij opviel dat de Arnhemmers durfden te voetballen. De wedstrijd die de beloften een dag later afwerkten leek lange tijd een kopie te worden. Beide ploegen streden om elke meter en het was voor rust niet te zeggen wie als eerste het net zou doen bollen. Vitesse was na zestien minuten dichtbij de openingstreffer toen een van richting veranderd schot van Etiënne Esajas op de dak van het Feyenoord-doel belandde. De ploeg van Henk Duut speelde niet onaardig, maar door de kracht van de opponent was het lange tijd offensief onmachtig. De eerste keer dat doelman Gino Coutinho handelend moest optreden was na 23 minuten toen hij een voorzet met gemak uit de lucht plukte. Een minuut later werd het de keeper een stuk moeilijker gemaakt toen Timothy Derijck vanuit het niets vrij voor hem opdook. De Belg was door een steekpass van Resham Sardar in scoringspositie gebracht. Pech voorkwam de openingstreffer, want via Coutinho en de paal ging het schot naast. Bij de volgende aanvalspoging werd dat misfortuin ruimschoot gecompenseerd door een forse dosis geluk. De voorzet van Vincken – die als enige Feyenoorder voor rust voortdurend dreigend was – leek door Pardo tot doelpunt te worden gepromoveerd. Verdediger Blondelle was de Chileen echter voor en tikte de bal op slag van rust in eigen doel: 1-0.

Het was een klap die lang nadreunde bij de Arnhemmers. Anders was de metamorfose van Vitesse na rust niet te verklaren. De defensie stond de eerste tien minuten van de tweede helft vier keer te schutteren, wat Feyenoord alle gelegenheid bood om verder uit te lopen. Daar slaagden de Rotterdammers ook in, al werd er wel erg nonchalant omgesprongen met de geboden mogelijkheden. Dat Vincken een minuut na rust in het zijnet schoot nadat hij Coutinho eerst had gepasseerd, kon hem gezien zijn moeilijke positie nauwelijks verweten worden. Dat Pardo even daarna geen rekening hield met de onzelfzuchtigheid van Vincken, kon de Chileen wel degelijk aangerekend worden. Vincken kwam oog in oog met Coutinho, besloot zoals zo vaak niet voor eigen succes te gaan maar af te leggen op Pardo, die niet was doorgelopen en de bal voor zich langs zag gaan. De Chileen maakte zijn fout van even daarvoor goed. Dit keer was hij wel alert toen de voorzet van Sardar hem bereikte: 2-0. De wedstrijd leek gespeeld, maar dankzij een verdedigingsfout kon Vitesse hoop houden. Door een miscommunicatie botsten Evander Sno en Jesper Hogedoorn tegen elkaar waardoor Benson – die zondag nog met Vitesse 1 in actie kwam in De Kuip – ongehinderd in het lege doel kon binnenwerken. Feyenoord raakte er niet door van slag en bleef domineren. Sno had de beste kans om te scoren, maar volledig ongedekt knalde hij een hoekschop over. Vincken vuurde daarna nog een aantal maal op doel, maar de uitblinker kreeg niet waar hij aanspraak op maakte: een doelpunt. De teleurstelling daarover viel in het niet bij het moment wat er op volgde. Vincken viel uit met een forse enkelblessure en zag zijn deelname aan de barragewedstrijden met Jong Oranje nadrukkelijk in gevaar komen. De zege voor Feyenoord kwam overigens niet meer in gevaar en werd definitief veilig gesteld toen invaller Harbuzi na een fraaie individuele actie voor 3-1 tekende.

Jong Feyenoord – Jong Vitesse 3-1

Scoreverloop:
42´ 1-0 Blondelle (e.d.)
57´ 2-0 Pardo
71´ 2-1 Benson
89´ 3-1 Harbuzi

Geel: Van Mourik (Vitesse)

Opstelling Jong Feyenoord: Hogedoorn; Collen, Sno, Bosschaart, Drenthe; Derijck, Davids, Pardo; Vincken (87´ Sammuel), Sardar en Magrão (77´ Harbuzi).

Bron: Feyenoord.nl 07-11-2005

Vitesse volgt spits Igor De Camargo

Igor De Camargo wordt mogelijk de opvolger van spits Matthew Amoah, die tijdens de winterstop of aan het einde van het seizoen vertrekt bij Vitesse. De Ghanees ging niet in op de deadline die Vitesse hem stelde. Igor De Camargo speelt momenteel bij FC Brussels. De Braziliaanse aanvaller is met zeven doelpunten clubtopscorer. Hij is al meerdere malen door Vitesse bekeken en maakte een goede indruk. De 22-jarige De Camargo is bezig met een procedure om een Belgisch paspoort te verkrijgen. De spits kwam eerder uit voor Racing Genk en Heusden-Zolder. Er is ook belangstelling uit Turkije.

Bron: Omroep Gelderland 07-11-2005

Derksen: Vitesse bezig met opvolger van Amoah

Johan Derksen vertelde vanavond in het RTL5-programma ‘Voetbal Insite’ dat Vitesse bezig is met de opvolger van Matthew Amoah. Het is de 22-jarige Braziliaan Igor de Camargo, die op dit moment nog speelt bij FC Brussels. Derksen zei verder dat Amoah de leiding van Vitesse heeft laten weten dat ie ongeacht niet meer bijtekent.

Info Camargo

07-11-2005

Herintroductie Club card

Vitesse gaat de Club Card herintroduceren. Met de Vitesse Club Card kan voor iedere gewenste thuiswedstrijd van Vitesse een kaart kan worden gekocht. De Vitesse Club Card was voor het laatst beschikbaar in het seizoen 1997-1998.

Vitesse ziet in de Club Card een ideale mogelijkheid om de verkrijgbaarheid van toegangskaarten voor niet-seizoenkaarthouders te verbeteren, zonder dat dit mogelijke negatieve gevolgen heeft voor de veiligheid.

Voor aanvang van het seizoen werd in goed overleg met de veiligheidspartners al besloten om het aantal wedstrijden met vrije verkoop te vergroten van vijf naar zeven. Ook het aantal aandachtswedstrijden, de zogenaamde B-categorie, ging van vijf vorig seizoen naar negen dit seizoen. In de C-categorie waarvoor de grootste verkoopbeperkingen gelden, valt nu alleen nog de wedstrijd tegen NEC.

Hoewel de versoepeling van de kaartverkoop de verkrijgbaarheid van tickets heeft verbeterd, wil Vitesse nu een stap verder gaan. Algemeen directeur Paul van der Kraan: “Iedereen die dat wil moet een wedstrijd van Vitesse in Gelredome kunnen bijwonen. Vanaf nu kan dat met een Vitesse Club Card.”

De Vitesse Club Card ter waarde van € 10, – wordt gratis verstrekt bij aankoop van een toegangsbewijs voor de wedstrijd Vitesse – Ajax. Deze wedstrijd wordt op 11 december gespeeld in Gelredome. Supporters die in aanmerking willen komen voor een gratis Club Card dienen deze vooraf te bestellen. Dit kan vanaf dinsdag 8 november via het bestelformulier dat men kan invullen en versturen via www.vitesse.nl. Een aantal ex-seizoenkaarthouders en incidentele bezoekers die eerder hebben blijk gegeven in Vitesse geïnteresseerd te zijn, ontvangen een brief met bestelformulier.

Een toegangsbewijs voor Vitesse – Ajax is verkrijgbaar vanaf €20, – (volwassenen) en € 12, – voor jeugd tot en met veertien jaar.

De gratis Club Card kan tot 27 november worden besteld. Bestelde Club Cards kunnen van maandag 5 december tot en met zaterdag 10 december (13.30 -17.00 uur), op vertoon van een legitimatiebewijs, worden afgehaald bij de afdeling Ticketing van Vitesse in Gelredome. Bij het afhalen van de Club Card koopt men dan een kaart naar keuze voor Vitesse – Ajax.

Extra openingstijden afdeling Ticketing: Donderdag 8 december tot 20.00 uur en op zaterdag 10 december tussen 11.00 -14.00 uur. Supporters die al in het bezit zijn van een Seizoen-of Club Card van een andere betaald voetbalorganisatie, kunnen geen Vitesse Club Card aanvragen.

Bron: Vitesse.nl 07-11-2005

Amoah en Yakubu spelen in Jedda

Matthew Amoah en Abubakari Yakubu van Vitesse spelen al op maandag 14 november met Ghana tegen Saudi Arabie. Het oefenduel in Jedda (Saudi Arabie) is een dag eerder dan aanvankelijk op de agenda stond. Dat is gunstig voor de spelers en trainer Edward Sturing, die zijn steunpilaren ook een dag vroeger terug heeft. Vitesse speelt vrijdag 18 november een uitwedstrijd bij Willem II. Amoah en Yakubu maken deel uit van de Ghanese selectie die van 20 januari tot 10 februari deelneemt aan de Afrika Cup en in de zomer aan het WK 2006 in Duitsland.

Bron: De Gelderlander 07-11-2005

Yakubu maakt einde aan ‘kaartloze’ reeks

Abubakari Yakubu maakte gistermiddag in Rotterdam een einde aan een lange periode zonder gele kaarten voor spelers van Vitesse. De middenvelder kreeg in het duel tegen Feyenoord (0-0) al na veertien minuten een gele kaart van arbiter Roelof Luinge. De voorgaande drie duels tegen ADO Den Haag, RBC en Heracles kwam de Arnhemse ploeg (hoog in het fair play-klassement) met een schone lei door.

Het bleef in Rotterdam niet bij die ene kaart van Yakubu. Ook verdediger Stijn Vreven werd door Luinge bestraft met een gele prent. Met de bestraffingen kwam het duo meteen op scherp te staan. De spelers incasseerden inmiddels drie waarschuwingen en zijn bij een volgende kaart geschorst. Gill Swerts stond al op drie prenten.

Bron: De Gelderlander 07-11-2005

Kijkoperatie Van den Berg nog later

Peter van den Berg ondergaat pas vrijdag een kijkoratie in zijn knie. De verdediger van Vitesse zou vandaag onder het mes gaan, eerder werd de ingreep al een week vooruitgeschoven. Van den Berg heeft na de operatie zeker twee weken nodig om te herstellen en mist sowieso de eerstvolgende competitiewedstrijd, vrijdag 18 november in Tilburg tegen Willem II. Gevreesd wordt voor schade aan de meniscus. Een mri-scan bracht geen uitsluitsel. Als bij de kijkoperatie blijkt dat er schade is aan de meniscus, volgt direct een ingreep. In dat geval is de 33-jarige verdediger zes tot acht weken uit de roulatie.

Bron: De Gelderlander 07-11-2005

Vitesse is blij met Roelof Luinge

Vitesse heeft zich dankzij een knappe 0-0 in De Kuip tegen Feyenoord gehandhaafd in de topvijf van de eredivisie. Mede dankzij een cruciale beslissing van arbiter Roelof Luinge in de vierde minuut bleef de Arnhemse ploeg voor de tweede keer op rij overeind in Rotterdam.

Vitesse-verdediger Gill Swerts begon het duel tegen zijn oude werkgever met een kanon van een blunder. Hij speelde de bal in niemandsland en bood Salomon Kalou daarmee vrij baan richting doel van Vitesse. Harald Wapenaar wierp zich met leeuwenmoed voor de voeten van de aanvaller, die wel de bal, maar niet zijn benen voorbij de doelman kreeg. ‘Doorspelen’ wapperde Luinge, waar het volk schreeuwde om een gedecideerde wijsvinger richting strafschopstip.

De discussie over wel of geen strafschop hield de gemoederen enige tijd bezig. “Het was een glaszuivere strafschop”, wist trainer Erwin Koeman van Feyenoord: “Ik heb Luinge er in de rust nog op aangesproken. Hij zei dat hij geen vijf herhalingen had gezien. Het is natuurlijk cruciaal, maar niet de reden dat je 0-0 speelt.”

Luinge gaf na afloop toe dat hij een strafschop over het hoofd had gezien. Trainer Edward Sturing van Vitesse niet. “Ik heb het niet teruggezien, maar een cruciaal moment was het wel. Geeft hij een strafschop, dan moet Wapenaar er vanaf. Je komt met 1-0 achter en speelt in De Kuip met een man minder. Dan wordt het moeilijk.”

Niet voor niks hebben subtoppers in de eredivisie graag Luinge in duels tegen de topdrie. De Groninger is niet snel onder de indruk van een bepalende factor als ambiance. Sturing: “Klopt, tegen toppers heb ik Luinge graag. Hij heeft maling aan de hele wereld. Een andere scheidsrechter legt de bal in negen van de tien gevallen op de stip. Zelfs al heeft hij niet gezien dat het een strafschop was.”

Luinge effende met zijn beslissing het pad naar het gelijke spel. De prestatie van Vitesse, vorig seizoen zelfs te sterk (1-2) in De Kuip, kreeg dankzij Feyenoord-trainer Koeman nog extra cachet. “We speelden de beste wedstrijd van het seizoen; hoog tempo, zeer gemotiveerd. Alleen de doelpunten ontbraken.”

Toch was het gelijke spel dat Vitesse ‘scoorde’ verdiend. De Arnhemse ploeg was op het veld een fractie minder, kreeg weinig kansen, maar bleef wel dreigend genoeg om Feyenoord schrik aan te jagen.

Hoofdrollen waren er voor Ruud Knol in de verdediging en Remco van der Schaaf op het middenveld. Vitesse hield over negentig minuten betrekkelijk eenvoudig stand en bleef op alle momenten kalmte en wilskracht uitstralen. Opvallend is dat Vitesse sinds Knol terug is niet meer verloor. Sturing: “Natuurlijk heeft deze reeks ook met Knol te maken omdat het met kwaliteit van spelers te maken heeft. Hij is een hele goede speler.”

Knol had met zijn ploeg ook wat geluk nodig. Kalou mikte de bal tegen de paal en Abubakari Yakubu voorkwam op de doellijn een treffer van Feyenoord. Na rust greep Wapenaar alles wat op hem af kwam.

Vitesse kreeg via Theo Janssen en Youssouf Hersi kleine kansen, maar stak het resultaat tevreden in de tas. “Een beetje geluk moet je hebben tegen een topclub. Dat hebben we gehad. Het is een gewonnen punt en ik ben daar erg blij mee”, erkende Sturing.

Bron: De Gelderlander 07-11-2005

Tevreden Sturing vol irritatie

Edward Sturing is op eenderde van de competitie (elf duels) tevreden met de progressie die Vitesse heeft gemaakt. Minder gelukkig is de trainer met de waardering voor zijn ploeg. “Ik vind dat er nogal minderwaardig is gedaan over onze overwinningen op ADO, RBC en Heracles. Dat irriteert mij. Het waren wedstrijden die wij moesten winnen want daar wint zogenaamd iedereen van. Kijk de uitslagen van dit weekeinde maar eens. AZ wint niet van Heracles en RKC niet bij RBC”, stelde Sturing na de 0-0 tegen Feyenoord.

Ook ADO Den Haag verloor gistermiddag niet, 1-1 bij FC Utrecht. “Wij hebben tegen die ploegen goede resultaten gehaald. Vanaf RBC zijn we goed gaan voetballen. Het was vandaag minder, maar je speelt tegen een andere tegenstander. Dit is het eerste verliespunt van Feyenoord in de Kuip.”

Sturing complimenteerde zijn ploeg voor de organisatie. “In de eerste helft, na dat cruciale geval wel of geen geen penalty, was het een tijdje onrustig. We waren slordig en kwamen een paar keer goed weg. Toen we de laatste twintig minuten onder druk kwamen, bleef de organisatie goed. Ik ben heel tevreden”, aldus Sturing, die in Remco van der Schaaf een van zijn uitblinkers had.

“Hij was heel goed, cijfert zichzelf vaak weg, voelt precies aan wat een wedstrijd nodig heeft, bewaart rust, deelt een keer uit als de wedstrijd erom vraagt. Hij speelde erg goed”, aldus Sturing na het tiende punt uit vier duels. “Cijfers zeggen mij niet alles. Ik kijk naar de ontwikkeling. Als het team beter speelt, komen de resultaten ook.”

Bron: De Gelderlander 07-11-2005

Ruud Knol slaagt voor zijn ‘examen’

Vitessenaar Ruud Knol ging door een diep dal. Vanwege een knieblessure speelde hij vorig jaar nauwelijks. Knol was gisteren tegen Feyenoord het slot op de deur: 0-0. “Ik heb veel van dit soort duels nodig.” Doodongelukkig voelde Vitessenaar Ruud Knol zich het afgelopen seizoen. Na drie wedstrijden raakte de Zevenaarder geblesseerd aan zijn knie en hij kwam niet meer aan spelen toe. Knol woonde zo veel mogelijk wedstrijden van zijn club bij om zijn ploeg te steunen. Hij had daar veel moeite mee. “Je hoort bij de groep, maar ook weer niet.”

Op sommige momenten zou Knol in die tijd het liefst onzichtbaar zijn. Of opgaan in de menigte. De verdediger dook weg in een dikke jas en verborg zijn voorhoofd grotendeels onder een muts. “Ik was toen niet happy. Als je niet kunt doen wat je het allerliefste doet, voetballen, dan doet dat veel pijn. Dan voel je je beroerd.”‘ Vorig seizoen kreeg Knol na Feyenoord thuis (1-1) last van zijn knie en het kwakkelen begon. “Dat ik nu na Feyenoord verder kan, is mentaal een overwinning. Ik ben nog niet terug op mijn oude niveau, maar ik merk dat ik vooruit ga”, aldus Knol. De uitwedstrijd tegen Feyenoord was een soort examen voor de Zevenaarder. “We wonnen van ADO, Heracles en RBC en ik hield een goed gevoel over aan die drie wedstrijden. Maar Feyenoord is andere koek. Ik moet veel van dit soort wedstrijden spelen. Daar word je alleen maar beter van. Ik ben vandaag weer een stapje verder gekomen”, concludeerde hij.

Knol speelde als libero en zette de lijnen uit. Druk gebarend, met de handen gespreid, gaf hij medespelers aanwijzingen. “Van achteruit moet er gecoacht worden. Anders doe je je werk niet goed”, legde Knol uit. Bij spelhervattingen dook de kopsterke verdediger dikwijls op in het vijandelijke strafschopgebied. Indien nodig ving hij Feyenoorders Dirk Kuyt en Salamon Kalou op. Bij vlagen leek hij op de zelfverzekerde Knol die vijf seizoenen geleden scoorde in de met 3-2 gewonnen thuiswedstrijd tegen Ajax. Knol voetbalde gisteren alsof hij nooit was weggeweest.

De voormalig jeugdinternational zelf was kritisch over zijn optreden tegen Feyenoord. “Het is mijn vierde wedstrijd in de basis. Ik houd een goed gevoel over aan de eerste drie gewonnen wedstrijden. Ik had tegen Feyenoord meer van mezelf willen laten zien. Ik kan nog beter worden.”

Belangrijk voor Knol was dat hij als verdediger de nul had gehouden. Met dank aan onder meer doelman Harald Wapenaar. Knol speelde zich vaster in de basis van Vitesse. “Voetballen is voor mij het beste medicijn. Mensen om mij heen vroegen maanden geleden al wanneer ik weer zou spelen in Vitesse 1. Ze beseften niet dat ik conditioneel een enorme achterstand had. Ik had een jaar niet gespeeld en wedstrijdritme ontbrak. Veel trainen en wedstrijden spelen in het tweede was noodzakelijk. Ik kom van heel ver, heb tegen mezelf moeten vechten. Familie, vrienden en Vitesse steunen je door dik en dun, maar revalideren moet je toch vooral alleen doen.”

Tegen Feyenoord schroomde Knol niet om forse charges uit te voeren. “Ik spaar me niet. Ik ben fit en denk niet meer aan mijn knie. Dat zou ook niet goed zijn. Ik moet verder en terugkijken is dan niet verstandig.” Een keer ontsnapten Vitesse en Knol. Salamon Kalou kapte in de 35ste minuut Knol uit en schoot op de paal. “Hij maakte een perfecte schijnbeweging naar links, maar ging naar rechts. Ik was een stap te laat. Geluk heb je nodig.”

Bron: De Gelderlander 07-11-2005

Vitesse weerstaat ‘ beste Feyenoord’

Trainer Edward Sturing altijd blij met eigenwijze scheidsrechter Luinge in duels tegen de vaderlandse top. Vitesse heeft zich dankzij een knappe 0- 0 in de Kuip tegen Feyenoord gehandhaafd in de topvijf van de eredivisie. Mede dankzij een cruciale beslissing van arbiter Roelof Luinge in de vierde minuut bleef de Arnhemse ploeg voor de tweede keer op rij overeind in Rotterdam. Cruciaal in de Kuip was het armgebaar van arbiter Roelof Luinge in de vierde minuut. ‘ Doorspelen’ wapperde Luinge, waar het volk schreeuwde om een gedecideerde wijsvinger richting strafschopstip. Vitesse- verdediger Gill Swerts begon het duel tegen zijn oude werkgever met een kanon van een blunder. Hij speelde de bal in niemandsland en bood Salomon Kalou daarmee vrij baan richting doel van Vitesse. Harald Wapenaar wierp zich met leeuwenmoed voor de voeten van de aanvaller, die wel de bal, maar niet zijn benen voorbij de doelman kreeg.

De discussie over wel of geen strafschop hield de gemoederen enige tijd bezig. ” Het was een glaszuivere strafschop”, wist Feyenoord-trainer Erwin Koeman: ” Ik heb Luinge er in de rust nog op aangesproken. Hij zei dat hij geen vijf herhalingen had gezien. Het is natuurlijk cruciaal, maar niet de reden dat je 0- 0 speelt.” Luinge gaf na afloop toe dat hij een strafschop over het hoofd had gezien. Trainer Edward Sturing van Vitesse deed dat niet. ” Ik heb het niet teruggezien, maar een cruciaal moment was het wel. Geeft hij een strafschop, dan moet Wapenaar er vanaf. Je komt met 1- 0 achter en speelt in de Kuip met een man minder. Dan wordt het wel erg moeilijk.”

Niet voor niks hebben subtoppers in de eredivisie graag Roelof Luinge in duels tegen de top drie. De Groningse arbiter is niet zo snel onder de indruk van een bepalende factor als ambiance. Sturing: ” Klopt, tegen toppers heb ik Luinge graag. Hij heeft maling aan de hele wereld. Een andere scheidsrechter legt de bal in negen van de tien gevallen op de stip. Zelfs al heeft hij niet gezien dat het een strafschop was.”

Luinge effende met zijn beslissing het pad naar het gelijke spel in de Kuip. De prestatie van Vitesse, vorig seizoen zelfs te sterk (1-2) in de Kuip, kreeg dankzij Feyenoord- trainer Koeman nog extra cachet. ” We speelden de beste wedstrijd van het seizoen; hoog tempo, zeer gemotiveerd. Alleen de doelpunten ontbraken. We hebben wedstrijden minder gespeeld, maar wel gescoord.” Toch was het gelijke spel dat Vitesse ‘ scoorde’ verdiend. De Arnhemse ploeg was op het veld een fractie minder, kreeg weinig kansen, maar bleef wel dreigend genoeg om Feyenoord schrik aan te jagen.

Hoofdrollen in de Kuip waren er voor de uitstekend spelende Ruud Knol in de verdediging en strateeg Remco van der Schaaf op het middenveld. Vitesse hield over negentig minuten betrekkelijk eenvoudig stand en bleef op alle momenten kalmte en wilskracht uitstralen. Opvallend is dat Vitesse sinds verdediger Knol terug is in de basis, niet meer verloor. Knol keerde voor het duel tegen ADO Den Haag terug in de basis en won tien punten in vier wedstrijden. Vorig seizoen schopte de verdediger het niet verder dan drie duels; die zeven punten opleverden. Toen maakte Feyenoord een einde aan de zegereeks; 1- 1 in Gelredome. Dat was in september 2004 het begin van veel ellende. Zijn knie bleek onvoldoende genezen en het was zijn laatste optreden van het seizoen. Nu is de sterke verdediger terug en Sturing hoopt voor langere tijd. ” Natuurlijk heeft deze reeks óók met Knol te maken omdat het met kwaliteit van spelers te maken heeft. Hij is een hele goede speler.” Knol had met zijn ploeg ook wat geluk nodig. Kalou mikte de bal tegen de paal en Abubakari Yakubu voorkwam op de doellijn een treffer van Feyenoord. Na rust greep Wapenaar alles wat op hem af kwam. Vitesse kreeg via Theo Janssen en Youssouf Hersi kleine kansen, maar stak het resultaat tevreden in de tas. ” Een beetje geluk moet je hebben tegen een topclub. Dat hebben we gehad. Het is een gewonnen punt en ik ben daar erg blij mee”, erkende trainer Sturing.

Bron: De Gelderlander 07-11-2005

Hoofdsponsor: