november 2008

Vitesse laat Feyenoord ontsnappen

Vitesse heeft zondagmiddag in Gelredome met 1-1 gelijkgespeeld tegen Feyenoord. Gezien de vele kansen verdiende de thuisploeg meer dan een puntje en met de remise schoten beide laaggeklasseerde ploegen op de ranglijst niets op. Feyenoord, dat drie dagen eerder nog volledig was afgeschminkt bij Deportivo la Coruna (3-0), opende sterk in het 17.000 toeschouwers opnieuw matig gevulde Gelredome. Roy Makaay strafte balverlies van Paul Verhaegh af met een geplaatste schuiver in de korte hoek (0-1). Makaay juichte ingetogen tegen de club, waarvoor hij ooit zijn eerste doelpunt in de eredivisie scoorde.

Vitesse knokte zich vervolgens knap in de wedstrijd. Santi Kolk, Ricky van Wolfswinkel en Jeroen Drost (kopbal op de paal) waren voor rust dicht bij de verdiende gelijkmaker, maar die treffer zou pas na de pauze vallen. De sterke Claudemir zette de aanval op, Paul Verhaegh verscheen na een combinatie met invaller Niklas Tarvajärvi vrij voor het doel en rondde beheerst af (1-1).

In de slotfase redde Vitesse-doelman Piet Velthuizen nog op een inzet van Leroy Fer.

Vitesse klom van de vijftiende naar de veertiende plaats, met 11 punten na 13 speelronden. zaterdag gaat de ploeg van trainer Hans Westerhof op bezoek bij Roda JC.

Vitesse – Feyenoord 1-1 (0-1). 3. Makaay 0-1, 77. Verhaegh 1-1.
Scheidsrechter: Blom.
Toeschouwers: 17.345.

Vitesse: Velthuizen; Verhaegh, Sansoni, Van der Struijk, Drost; Claudemir, Schreuder (73. Tarvajärvi), Hofs, Büttner (82. Pryor); Kolk en Van Wolfswinkel (73. Jenner).

Feyenoord: Timmer; Tiendalli, Bahia, Hofland, De Cler (84. Wattamaleo); Wijnaldum (68. Slory), Lucius, Fer, Van Bronckhorst, Bruins (59. Pedro); Makaay.

Bron: De Gelderlander 30-11-2008

Makaay juicht niet na treffer

Roy Makaay is zijn fijne periode bij Vitesse nog altijd niet vergeten. Zondagmiddag opende de spits de score tegen zijn oude club, maar juichen was er niet bij. Makaay stond van 1995 tot 1997 onder contract in Arnhem.

Bron: De Telegraaf 30-11-2008

Nicky Hofs: Twee punten verspeeld

Huurling Nicky Hofs speelde zondag met Vitesse een „lekkere” wedstrijd tegen Feyenoord, de club waarvan hij nog eigendom is. Maar de aanvallende middenvelder baalde wel van de uitslag (1-1).

„We hebben twee punten verspeeld”, mokte de sterke Hofs, die in de gammele middenlinie van Feyenoord zeker niet had misstaan. „De beste kansen waren voor ons, omdat we scherp speelden. Helaas kwamen we opnieuw moeilijk tot scoren. Maar als we zo blijven spelen, komt het wel goed met Vitesse.”

Volgens Hofs zijn alle interne strubbelingen bij de Arnhemse club, onder meer rond trainer Hans Westerhof en zijn „dramatische” verdedigers Sansoni en Sprockel, goed opgelost. „Dat kon je ook zien in deze wedstrijd tegen Feyenoord. We gingen als ploeg voor elkaar door het vuur. Zo moet het zijn en zo moet het blijven dit seizoen.”

Bron: De Telegraaf 30-11-2008

Verbeek: Hotsknotsbegonia-voetbal

Trainer Gertjan Verbeek van Feyenoord bracht zondag het zwakke spel van zijn ploeg in de uitwedstrijd tegen Vitesse (1-1) treffend onder woorden. „Het was hotsknotsbegonia-voetbal”, oordeelde hij.

Die weinig vleiende typering klonk veel mensen bij de Arnhemse club bekend in de oren. Wijlen Bert Jacobs introduceerde ooit die inmiddels gevleugelde term als trainer van Vitesse.

Verbeek doelde met zijn uitspraak vooral op het laatste halfuur in het Gelredome. „Toen werden we overlopen door Vitesse, dat aangeschoten wild rook. We konden de bal niet meer in de ploeg houden. En als we de bal een keer in bezit hadden, knalden we hem meteen weer weg. Hotsknotsbegonia-voetbal dus.”

Bron: De Telegraaf 30-11-2008

Santi Kolk rendeert beter in 4-4-2

Vitesse hanteerde tegen Feyenoord het 4-4-2 systeem en dat beviel de meeste spelers wel.

Met name Santi Kolk rendeerde beter. “Ik denk dat het geen geheim is dat ik daar een voorstander van ben. We zijn zo veel onvoorspelbaarder met veel beweging en lopende mensen. Ik ben mede naar Vitesse gekomen om 4-4-2 te spelen.Een ander voordeel is dat ik geen krijt aan mijn schoenen heb.”

Het gelijkspel tegen Feyenoord vond Kolk niet terecht. “Wij waren de betere en de fellere ploeg, al ging er ook veel fout bij ons. Maar klote dat we niet met de winst hier weggaan.”

Bron: Omroep Gelderland 30-11-2008

Claudemir focust zich op Vitesse

Claudemir beging weliswaar wat slordigheden, maar was toch weer de aanjager van Vitesse met zijn loopvermogen en sublieme techniek.

“We waren sterker dan Feyenoord, maar omat we lang achter hebben gestaan, moeten we tevreden zijn met de 1-1. Het 4-4-2 systeem werkte prima, zeker met Alfred Schreuder erbij op het middenveld. Het is een goede zet geweest om zo te spelen.”

Claudemir trekt met zijn uitstekende spel veel belangstelling. “Mijn hoofd is gefocust op Vitesse, ik heb hier ook een contract. Als er een club komt, overleg ik alles met Vitesse.”

Bron: Omroep Gelderland 30-11-2008

Gelijkspel Vitesse tegen Feyenoord

Vitesse heeft thuis tegen Feyenoord met 1-1 gelijkgespeeld.

Roy Makaay sloeg na twee minuten al toe na een fraaie schijnbeweging: 0-1. Daarna heerste bij Vitesse de chaos in de defensie, maar het liep wonderwel goed af. Aan de andere kant schoten Kolk en Van Wolfswinkel net naast. Sansoni kopte tegen de lat. Feyenoord maakte een uitermate zwakke indruk.

Na rust bleef Vitesse domineren en pegelde Claudemir op de vuisten van Timmer. Paul Verhaegh zorgde met een fraaie stiftbal voor de gelijkmaker. Velthuizen voorkwam de 1-2 van Fer na geschutter in de verdediging.

Bron: Omroep Gelderland 30-11-2008

Vitesse houdt Feyenoord in leven

Vitesse en Feyenoord hielden beide een punt over aan de zondagmiddag gespeelde wedstrijd. De Arnhemmers deden zichzelf daarmee te kort. Teveel kansen werden gemist, maar gelukkig wist aanvoerder Paul Verhaegh in de 77e minuut de openingstreffer van Makaay ongedaan te maken. Uitslag 1-1.

Het blijft toch wennen, aftrappen om half één zondagmiddag. Ook voor de spelers van Vitesse gold dat. In het eerste kwartier leek het erop alsof men nog niet het besef had dat de wedstrijd al begonnen was, maar de realiteit leerde dat Feyenoord na drie minuten al de leiding had genomen door een simpel doelpunt van Roy Makaay. Vitesse begon pas na een minuut of twintig te voetballen en dat leverde tot aan het rustsignaal niet minder dan vijf goede kansen op. Probleem voor rust zat hem overduidelijk in het afronden daarvan.

Santi Kolk schoot voorlangs (’20), Ricky van Wolfswinkel zag eerst collega Kolk over het hoofd (’22) en werkte de bal zestig seconden later uit een voorzet van Claudemir ongelukkig naast het doel. Doelman Henk Timmer, gevolgd door zowel de lat als de paal hielden Sansoni van het scoren af (’27) en tien minuten voor rust knalde Kolk vanaf twaalf meter hard op medespeler Van der Struijk waardoor de kracht uit het schot ineens verdwenen was.

Ook na rust was er maar één ploeg die voetbalde en dat was Vitesse. Al snel creëerde de ploeg de eerste kans van de tweede helft, maar Van Wolfswinkel stuitte op Henk Timmer. Dat deed even later ook de weer sterk spelende Claudemir. Ditmaal belandde zijn schot van afstand op de vuisten van de Rotterdamse goalie. Ondanks de druk en het grote overwicht van Westerhof’s mannen, was het op een gegeven moment niet meer de vraag wanneer het doelpunt zou vallen, maar of het doelpunt er überhaupt nog wel zou komen.

Hans Westerhof stuurde in de laatste twintig minuten twee verse krachten in het veld, Niklas Tarvajarvi en Julian Jenner. De Fin was niet veel later zeer belangrijk bij de uiteindelijk meer dan verdiende gelijkmaker. Paul Verhaegh begin aan een rush, combineerde naar hartelust met onder meer Claudemir en na de combinatie met Tarvajarvi schoot de aanvoerder de bal beheerst achter Timmer: 1-1. Eindelijk was daar het doelpunt. Het doelpunt dat al zo lang in de lucht hing, maar gelukkig toch nog viel.

In plaats van een vierde achtereenvolgende 1-0 nederlaag, behaalde Vitesse een zeer verdiend punt tegen de ploeg van GertJan Verbeek. Meer had Feyenoord niet verdiend, terwijl Vitesse zich nog wel eens achter de oren zal krabben bij het zien van de vele kansen die het tegen Feyenoord wist te creëren.

Bron: Vitesse.nl 30-11-2008

Nicky Hofs richt zijn blik over de grenzen
Vitesse-Feyenoord bijzonder duel, maar het buitenland lonkt

Nicky Hofs staat zondag als speler van Vitesse lijnrecht tegenover Feyenoord; zijn werkgever. Die verhuurde hem voor een jaar aan de Arnhemse club. De kans dat Hofs (25) komend seizoen bij een van beide clubs speelt, lijkt niet bijzonder groot. “Ik wil een keer naar het buitenland. Naar welk land maakt mij niet zo veel uit”, bekent de ras-Arnhemmer, die vooralsnog alle opties openhoudt. “Ik kan er nog niks over zeggen. Vitesse , Feyenoord, ik weet het gewoon niet. Ik ben er ook niet mee bezig. Eerst wil ik dit seizoen uitspelen. Dan kijk ik wel. Als ik de kans krijg naar het buitenland te gaan, zou ik die grijpen.” Dat zijn laatste contractjaar in de Kuip voor 2 miljoen euro moet worden afgekocht – dat bedrag circuleerde onlangs op internet – lijkt Hofs onwaarschijnlijk. “Dat lijkt mij een beetje erg veel.”

Voor Hofs zijn de wedstrijden tussen Vitesse en Feyenoord bijzonder. De allereerste na zijn vertrek uit Arnhem was in de Kuip. Hofs (in het Feyenoord- shirt) en Theo Janssen (toen nog Vitesse ) schopten elkaar lachend overhoop. Vitesse won toen in de Kuip, Feyenoord was de laatste drie edities in Gelredome de beste; driemaal 0- 1. Hofs was vorig seizoen scherprechter in Arnhem. Hij nam de roodwitte felicitaties van zijn ploegmakkers terughoudend in ontvangst en stak geen arm omhoog. Uit respect naar de club waar hij groot werd en de stad waar hij thuis is. “Of ik nu weer niet zou juichen? Dat weet ik niet, daar heb ik helemaal niet over nagedacht. Ze vroegen mij dat van de week ook al, maar ik zal toch eerst moeten scoren. Hoe ik dan reageer, weet ik nu echt nog niet. Toen had ik daar ook niet over nagedacht.” Hofs ziet wel het bijzondere karakter van de wedstrijd voor hem. “Ik heb drieënhalf jaar bij Feyenoord gespeeld, natuurlijk is dit bijzonder. Het is een geweldige club.”

Een club die net als Vitesse ondermaats presteert. Een andere overeenkomst is dat beide een flinke tegenvaller meedragen. Vitesse die van de 4-0 zeperd bij FC Utrecht, Feyenoord de uitschakeling in het UEFA Cuptoernooi: een 3-0 nederlaag bij Deportivo La Coruna. Hofs: “Feyenoord had dat geld van de UEFA Cup hard nodig, de teleurstelling zal groot zijn. Helemaal voor de supporters, 3-0 is ook niet niks. Maar het zegt niks, dit is weer een wedstrijd op zich.”

“Wij hebben tegen Utrecht een harde klap gekregen. Collectief gefaald, terwijl het net beter ging. Dat kun je niet goed maken tegen Feyenoord, we kunnen niet aan het goedmaken blijven. Eerst tegen Lienden falen, nu Utrecht. Wij moeten op papier bij de beste negen kunnen eindigen, dus het wordt tijd voor wat punten”, vindt Hofs, na zijn sterke start minder dominant aanwezig. “Ik heb een goeie start gehad, alles was nieuw, tegen Heerenveen speelde ik mijn beste wedstrijd; gedoseerd, rustig, balvast. Maar ik heb geen ideale voorbereiding gehad, weinig gespeeld. Daardoor heb ik wat moeite met de laatste tien minuten. Het is nu iets minder opvallend.”

Bron: De Gelderlander 29-11-2008

Sprockel uit basis, plek voor Schreuder

Trainer HansWesterhof van Vitesse lijkt zijn bekritiseerde verdedigingsduo voor de helft te slachtofferen na de nederlaag van zondag tegen FC Utrecht; 4-0. Civard Sprockel moet zondag tegen Feyenoord (12.30 uur, Gelredome) zijn plaats afstaan aan Frank van der Struijk. Sébastien Sansoni lijkt wel te blijven staan. Westerhof, die geen uistpraken deed over de opstelling, kritiseerde het duo twee weken geleden in de geruchtmakende ‘microfoon-affaire’. Hij fluisterde toen AZ-trainer Louis van Gaal in dat zijn centrale duo dramatisch was, maar de microfoon stond open en de opmerking lekte uit. Alfred Schreuder is de belangrijkste kandidaat om de geschorste middenvelder Rogier Molhoek te vervangen. Aanvoerder Paul Verhaegh keert terug van een schorsing.

Bron: De Gelderlander 29-11-2008

Westerhof legt zich het zwijgen op
Trainer Vitesse grijpt in na incident met open microfoon

Hans Westerhof zal na afloop van voetbalwedstrijden alleen nog commentaar geven tijdens de officiële persconferentie. Daarmee reageert de trainer van Vitesse op de affaire met de open microfoon na de vorige thuiswedstrijd tegen AZ. Westerhof brandde toen zijn centrale verdedigingsduo Sansoni/Sprockel af in een privé- onderonsje met collega Louis van Gaal van AZ. Een ‘open microfoontje’ van de NOS registreerde de teksten, die later uitlekten.

Westerhof neemt geen enkel risico op herhaling. “Helaas moet ik het zo doen. Tijdens de officiële persconferentie krijgt iedereen de gelegenheid om alles te vragen. Daarna niet meer”, sprak de trainer van Vitesse , die zijn nieuwe werkwijze zondag na Vitesse-Feyenoord voor het eerst zal uitvoeren. Volgens Westerhof is de affaire afgesloten. “Dat was hij maandag al. Ik was de eerste om toe te geven dat het erg ongelukkig was. Maar er is een dikke streep onder gezet.”

Bron: De Gelderlander 29-11-2008

Affaire voorbij volgens Westerhof

Trainer Hans Westerhof is er van overtuigd dat de door hemzelf veroorzaakte affaire bij Vitesse volledig voorbij is.

Westerhof noemde zijn centrale duo “dramatisch op dit niveau”, maar dat was niet bestemd voor de publiciteit. “Ik blijf het onfatsoenlijk vinden hoe dat naar buiten is gekomen. Ik moet ook de hand in eigen boezem steken. Het is achter de rug wat mij betreft.”

Of de “dramatische” spelers, Sebastien Sansoni en Civard Sprockel, buiten de basis vallen, laat de trainer nog in het midden. “We trainen nog een keer, we zullen het wel zien.”

Bron: Omroep Gelderland 28-11-2008

Schreuder waarschijnlijk in basis

Alfred Schreuder lijkt zondag voor het eerst in drie maanden weer in de basis te staan bij Vitesse.

“Zoals we deze week trainden, heb ik op de positie van Rogier Molhoek gespeeld. Ik hou er rekening mee dat ik daar zondag ook speel. Ik weet dat het middenveld goed staat, maar ik wil uiteindelijk natuurlijk wel spelen.”

Schreuder heeft een verleden bij de tegenstander van zondag. “Ik heb een dubbel gevoel bij Feyenoord. Het was een mooie tijd, maar privé ook een trieste tijd (doelt op overlijden dochtertje, red.). De club is wel goed voor mij geweest.”

Bron: Omroep Gelderland 28-11-2008

Sprockel gepasseerd bij Vitesse

Civard Sprockel staat zondag bij Vitesse niet in de basis in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord. De door Hans Westerhof bekritiseerde centrumverdediger is gepasseerd.

Rechtsback Paul Verhaegh keert terug van een schorsing. Frank van der Struijk staat in het centrum van de verdediging. Alfred Schreuder vervangt de geschorste Rogier Molhoek. Trainer Westerhof lijkt over te schakelen naar het 4-4-2-systeem.

Opstelling: Velthuizen; Verhaegh, V/d Struijk, Sansoni, Drost; Claudemir, Schreuder, Hofs, Büttner; Kolk en Van Wolfswinkel.

Bron: Omroep Gelderland 28-11-2008

Arnhemse voetbalhelden niet in Walk of Fame

Arnhemse voetbalhelden van weleer, zoals Charly Bosveld, Frans de Munck en Jef Dorpmans, krijgen geen tegel in Gelredome’s Walk of Fame. Een dergelijk eerbetoon pas niet in de opzet van die galerij, vindt Gelredome-directeur Jasper van Amstel.

“Alle tegels in de Walk of Fame hebben betrekking op evenementen of wedstrijden in Gelredome”, zegt Van Amstel. “De voetballers om wie het nu gaat, stammen nog uit het tijdperk van (Nieuw) Monnikenhuize.”

Van Amstel verwijst naar Vitesse’s Home of History in de catacomben van Gelredome. “Daar is de historie van de club te zien. Daarnaast hebben we een grote foto van Henk ‘Charly’ Bosveld (Vitessenaar van de eeuw, red.) op de promenade achter de Oost-Tribune hangen.”

Het idee om voetballegenden van Arnhemse origine te eren met een tegel in de Walk of Fame is afkomstig van Arnhemmer Wim Comans. De Vitesse-supporter brak daarvoor in deze krant een lans. “Ik vind gewoon dat er iets gedaan moet worden voor al die voetballers die zo veel hebben betekend voor Arnhem” , aldus Comans.

De supportersvereniging van Vitesse ziet wel iets in zijn idee, zegt voorzitter ad-interim Arie Willemsen. “Ik ga dit plan zeker bespreken met het bestuur. Alleen kunnen we er op dit moment niets mee, omdat ons huidige supportershome bij Gelredome van tijdelijke aard is.”

Bron: De Gelderlander 27-11-2008

Vitesse spreekt conflict rond Westerhof uit

De technische leiding van Vitesse heeft afgelopen maandag om de tafel gezeten met de centrale verdedigers Sebastian Sansoni en Civard Sprockel. Trainer Hans Westerhof kraakte beiden vorige week af tegenover AZ-coach Louis van Gaal, na afloop van de persconferentie. Hij had niet in de gaten dat de microfoon nog openstond en zo de televisiezenders konden meeluisteren. Westerhof, technisch directeur Marc van Hintum en assistent-trainer Edward Sturing spraken maandag eerst met Sansoni en daarna met Sprockel. Van Hintum: ‘We zijn professionals, dan moet je op zeker moment ook zo’n zaak kunnen afsluiten. De spelers hebben gezegd dat ze zich volledig willen inzetten. Iedereen was bereid een streep eronder te zetten, dan moet je ook niet meer zeuren: Westerhof krijgt geen boete van Vitesse. ‘Want hij heeft de spelers niet bewust beschadigd. Als iemand van de club dat moedwillig doet, bijvoorbeeld in een interview, dan is het een ander verhaal. Hans was in de veronderstelling dat het ging om een privé-gesprek.’

Bron: VI nr 48 2008

De problemen zijn pas begonnen voor Vitesse
Column Taco van der Velde

‘Het management moet één taal spreken. Wanneer dat niet gebeurt, wordt het management een geduchte tegenstander van de missie van de ploeg.’
Pat Riley, topbasketbalcoach uit de NBA, in zijn boek ’the Winner Within’

Volgens Rinus Michels, een van de meest succesvolle coaches uit het Nederlandse voetbal, is teambuilding het belangrijkste middel om het prestatieniveau van het team te bewaken en te verbeteren. In dat proces geeft de coach richting. De spelstijl, de spel- en gedrag-regels, de hiërarchie en éénheid; in het sterker maken van de ploeg is de trainer de bindende factor. Het onderscheidt de topcoaches van de gewone coaches. Toptrainers weten ploegen zo boven zichzelf uit te laten stijgen, bij hen is de kwaliteit van het team altijd groter dan de som van de individuele kwaliteiten van de spelers. In dat proces is de geloofwaardigheid van de coach essentieel. Een gek broekje, een verkeerde opmerking of een verkeerde trap tegen een bal, opeens kan de autoritaire trainer zijn veranderd in een mikpunt van hoon of spot. Je kunt het met één opmerking kwijt zijn.

Trainer Hans Westerhof ondervond het vorige week aan de lijve. In een onbewaakt ogenblik vertelde hij Louis van Gaal dat hij zijn eigen centrum van de verdediging maar niets vond. Hij had pech dat de microfoons van de NOS nog openstonden. De halve wereld viel daarna over Civard Sprockel heen omdat die het gewaagd had verontwaardigd te reageren op de uitgelekte woorden van zijn trainer. Het is de omgekeerde wereld. Hoe slecht Sprockel speelt doet niet ter zake. Hans Westerhof is de coach van Vitesse en wordt betaald om het maximale te halen uit zijn spelers en dus ook uit Sprockel. Wanneer iemand verkondigt dat de aanvoerder of iemand anders in de groep er een potje van maakt, moet er worden ingegrepen door de trainer. In dat proces staat de coach nummer één. Bij Vitesse is echter de nummer één ook de man die dat teambuildingsproces heeft ondermijnd. Westerhof is een aardige, correcte man. Het was een grote vergissing dat de microfoon openstond op het moment dat hij een privémededeling deed, maar er is nu geen weg meer terug. Juist doordat het privé-opmerkingen waren, beseffen Sprockel en Sébastien Sansoni dat Westerhof meende wat hij zei.

‘Er bestaan maar twee echte regels voor spelers. Je doet mee met het team of je doet niet mee. Er bestaat geen tussenweg.’
Pat Riley

De spelers van Vitesse hebben afgelopen zondagavond bij Studio Voetbal kunnen vaststellen dat hun eigen trainer niet meedoet met het team. Hij heeft zich met zijn opmerkingen buiten het team geplaatst. Maandag is gepoogd de wonden te verbinden middels onderlinge gesprekken, maar de woorden van Westerhof zullen altijd nagalmen. Tegen FC Utrecht bleek dat er in de ploeg van Vitesse geen enkele discipline heerst, onderlinge afspraken werden aan de laars gelapt en er was niemand die ingreep. Heeft Westerhof nog de autoriteit om in te grijpen? Vitesse speelt de komende weken tegen Feyenoord, Roda JC, PSV en NAC Breda en heeft nog maar tien punten uit twaalf duels. Ik ben bang dat de problemen pas zijn begonnen voor Vitesse.

Bron: VI nr 48 2008

Vitesse-groep pal achter Sprockel

Vitesse-trainer Hans Westerhof vierde gisteren zijn zestigste verjaardag, maar voerde eerst nog een pittig gesprek met technisch directeur Marc van Hintum en Civard Sprockel en Sebastien Sansoni over de door een openstaande microfoon opgevangen negatieve uitspraken van Westerhof over het centrale duo.

De selectiespelers van Vitesse hadden vooraf onderling al afgesproken zich onvoorwaardelijk achter hun twee bekritiseerde collega’s te scharen. Een boete voor Sprockel, die zondag in deze krant bevestigend antwoordde op de vraag of hij het een achterbakse streek van zijn trainer vond, zou niet worden geaccepteerd. Om niet nu al geconfronteerd te worden met een vertrouwensbreuk tussen de spelers en de door hem aangestelde coach liet Van Hintum het na om bijvoorbeeld de spelersraad inzake het conflict te horen.

“Van de hoofdrolspelers heb ik hun kant van het verhaal gehoord. Dat was voor mij voldoende.” Waar beide verdedigers in de aanloop en na afloop van het verloren duel met FC Utrecht hun onvrede over de uitlatingen van de oefenmeester duidelijk hadden laten blijken, laat Van Hintum weten dat er genoeg draagvlak is om samen verder te gaan. “Beide spelers zijn grote kerels met veel ervaring, dus als er problemen tussen hen en de trainer waren geweest, hadden ze dat aan moeten geven. Dat is niet gebeurd.” De technisch directeur noemde de handelwijze van Westerhof ongelukkig. “De persconferentie was afgelopen, maar je weet dat het daar nog vol staat met journalisten.”

Bron: De Telegraaf 25-11-2008

SV Dartsavond op vrijdag 28 november 19:30 uur
met Van Diermen en Sansoni

De supportersvereniging Vitesse organiseert op vrijdag 28 november een open dartsavond in het supportershome Monnikenhuize.

Vitesse-spelers Kevin van Diermen en Sébastien Sansoni zullen aanwezig zijn om hun dartscapaciteiten te meten aan die van de aanwezige supporters.

Inschrijven voor deze avond is alleen mogelijk op de avond zelf. Inschrijfgeld euro 2,50 per persoon voor leden van de supportersvereniging op vertoon van een geldige lidmaatschapspas en euro 5 voor niet-leden. Het home opent om 19:00 uur en de loting is om 19:30 uur.

Uiteraard is ook iedereen welkom die gewoon wil komen kijken, een kaartje te leggen of een gezellige avond wil hebben.

Dit seizoen staan de Dartsavonden niet op zichzelf. Je kunt voor de dagprijs strijden, maar ook gaan voor de SV dartstoernooi bokaal over de vier speeldagen. Nog drie te gaan: 28/11, 27/2 en 27/3. Uiteraard levert dat een extra prijs op!

Bron: SV November 2008

Affaire legt een bom onder Vitesse

De affaire tussen trainer Hans Westerhof en de spelers Civard Sprockel en Sébastien Sansoni is voorbij. Zegt Vitesse.

Hans Westerhof, Civard Sprockel en Sébastien Sansoni gaan na een goed gesprek met schone lei verder. Met deze zin begint het persbericht, dat Vitesse gisteren de wereld instuurde na het crisisberaad over de vertrouwensbreuk tussen trainer en spelers. Maar een schone lei, daarvan kan geen sprake zijn na de gebeurtenissen van de laatste dagen.

Sprockel en Sansoni stonden gisteren tijdens het crisisonderhoud voor het blok. Buigen of barsten. Ze lieten hun principiële bezwaren tegen de gewraakte kritiek van Westerhof varen. Sansoni is aan zijn laatste contractjaar bezig. Sprockel weet dat ook hij mag vertrekken, nu de technische staf geen vertrouwen in hem heeft. Beide spelers weten dat het eerste elftal de beste etalage is. Een begrijpelijk reden om in te stemmen met een publiekelijke verzoening.

Technisch directeur Marc van Hintum stelde gisteren dat vriendschap geen absolute voorwaarde is voor succes in het profvoetbal. Een bekend gegeven. Maar de problemen van Vitesse gaan verder dan de verbale uitspattingen tussen Westerhof, Sansoni en Sprockel.

De veelbesproken uitspraak van Westerhof is ook bij andere spelers in de selectie slecht gevallen. De NOS zond zondagavond de eerder verborgen gehouden beelden uit, waarop Westerhof tegenover Louis van Gaal dodelijke kritiek levert op zijn centrale verdedigers, alsof hij zich verontschuldigde voor het spelersmateriaal waarmee hij in Arnhem moet werken.

Dat ondermijnt de geloofwaardigheid van Westerhof ten opzichte van zijn spelersgroep en maakt de positie van de trainer kwetsbaar.

Van een vlekkeloze chemie tussen spelers en trainers is toch al geen sprake. In de selectie sluimert, welbeschouwd al sinds de desastreuze voorbereidingsfase, kritiek op de speelwijze en de opstelling. De verdienstelijke resultaten in de voorbije periode – voor de 4-0 in Utrecht was Vitesse vier competitiewedstrijden op rij ongeslagen – werkten als altijd zalvend. Maar elke tegenslag voedt het gemor.

Zo ook de affaire rond de de weinig sjieke nababbel van Westerhof met Van Gaal. Naar buiten toe heeft Vitesse de plooien gladgestreken, maar de geforceerde vredesverklaring maskeert de bom die door het turbulente weekeinde onder Vitesse is geplaatst.

Vorig seizoen heeft Vitesse eenzelfde scenario meegemaakt. Trainer Aad de Mos mocht lange tijd onbestraft publiekelijk zijn eigen spelers attaqueren, terwijl de voetballers voor elk wissewasje in de media op het matje werden geroepen. De Mos moest zijn recalcitrante houding uiteindelijk bekopen met ontslag. De kleurrijke trainer had de steun van het gros van zijn spelers verloren. Voor Westerhof dreigt hetzelfde gevaar.

Bron: De Gelderlander 25-11-2008

Sprockel en Sansoni betreuren alles

Civard Sprockel en Sébastien Sansoni vinden het volgens een verklaring op de website van Vitesse heel erg wat er allemaal is gebeurd rond de uitspraak van hun trainer Hans Westerhof .

Civard Sprockel heeft de trainer niet achterbaks genoemd, zoals in De Telegraaf stond. “Achterbaks is niet het woord wat past bij deze teleurstelling, die bovendien na het gesprek van vanmiddag, is weggenomen.”

Sébastien Sansoni: “Het gesprek van vandaag was voor mij niet echt nodig. Voor mij was de kous na het gesprek van afgelopen zaterdag al af.”

Bron: Omroep Gelderland 24-11-2008

Vertrouwenscrisis Vitesse opgelost

Vitesse heeft volgens de club de vertrouwenscrisis bezworen na enkele gesprekken op maandag.

Aanleiding was een door een camera geregisteerde uitspraak van trainer Hans Westerhof, die zich tegen AZ- trainer Louis van Gaal liet ontvallen dat zijn centrumverdedigers dramatisch waren voor dit niveau. Dit viel volkomen verkeerd bij Civard Sprockel en Sébastien Sansoni, die de uitspraak als een vertrouwensbreuk zagen.

Na gesprekken met technisch directeur Marc van Hintum, Westerhof en zijn assistent Edward Sturing, is het probleem uit de wereld.

Bron: Omroep Gelderland 24-11-2008

Van Hintum: de lucht is geklaard

Volgens technisch directeur Marc van Hintum is het probleem rond de uitgelekte uitspraak van trainer Hans Westerhof over zijn centrale verdedigingsduo uit de wereld.

“We hebben met beide spelers gesproken en de lucht is geklaard. Sansoni had al genoeg aan de excuses die zaterdag zijn gemaakt en Sprockel heeft zich gedistantieerd van de uitspraken die hij in De Telegraaf heeft gedaan.”

Van Hintum wil nu een streep onder deze affaire zetten. “Het moet nu voorbij zijn, het zijn professionals en er is absoluut niet geprobeerd om de spelers bewust te beschadigen.”

Bron: Omroep Gelderland 24-11-2008

Westerhof, Sprockel en Sansoni na goed gesprek met schone lei verder

Maandagmiddag heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen hoofdtrainer/coach Hans Westerhof, de selectiespelers Civard Sprockel en Sébastien Sansoni en technisch directeur Marc van Hintum. Het gesprek had ten doel de gerezen problemen naar aanleiding van de publicatie in het AD uit de wereld te helpen. In het gesprek zijn betrokkenen gezamenlijk tot de conclusie gekomen dat de gebeurtenissen geen gevolgen hebben voor een verdere samenwerking.

De clubleiding van de Arnhemse club betreurt het incident en de daaruit voortgevloeide publiciteit, maar ziet na het gesprek van maandag geen aanleiding verdere maatregelen te nemen.

Technisch directeur Marc van Hintum: “Het gesprek is positief verlopen en de conclusie is dat betrokkenen het er over eens zijn dat er over de kwestie al te veel is gezegd. Binnenskamer is alles over en weer uitgesproken en daarmee is de discussie wat ons betreft gesloten. Iedereen is zich ervan bewust dat er komende zondag een uiterst belangrijke thuiswedstrijd tegen Feyenoord op het programma staat. De focus van een ieder bij de club moet op die wedstrijd liggen en niet op randzaken.”

Westerhof, Sprockel en Sansoni onderstrepen de woorden van Van Hintum en onthouden zich van verder commentaar.

Sansoni: “Het gesprek van vandaag was voor mij niet echt nodig. Voor mij was de kous na het gesprek van afgelopen zaterdag al af.”

Civard Sprockel heeft tevens te kennen gegeven dat hij zich distantieert van de uitspraak in dagblad de Telegraaf van afgelopen zondag, waarin de indruk wordt gewekt dat hij de wijze van communiceren van zijn trainer ‘achterbaks’ zou vinden.

Sprockel: “Zoals ik zowel intern als richting de media heb aangegeven, was ik teleurgesteld over de uitspraken van de trainer. Maar achterbaks is niet het woord wat past bij deze teleurstelling, die bovendien na het uitvoerige gesprek van vanmiddag, is weggenomen. Nu wil ik nog maar één ding en dat is mijn voeten laten spreken.”

Bron: Vitesse.nl 24-11-2008

Marc van Hintum: ‘Ik vind het een geniepige actie van de pers’

Technisch directeur Marc van Hintum praat vandaag met trainer Hans Westerhof en de spelers Sébastien Sansoni en Civard Sprockel over de vertrouwensbreuk bij Vitesse. “Ik vind dit geniepig van de pers”, zei Van Hintum in Utrecht na de 4-0 nederlaag tegen de plaatselijke FC.

De technisch directeur doelde op de column in het AD, waarin de kritiek van Westerhof op Sansoni/Sprockel wordt aangehaald. “Als de persconferentie afgelopen is, moet je de trainers privacy gunnen. Ik vind het ongeloofwaardig als ze dit zo gaan gebruiken.”

Van Hintum kon gisteren nog niet aangeven wat de consequenties zullen zijn voor de betrokkenen. “Ik heb vanochtend het stukje in de Telegraaf (met uitspraken van Sprockel, red.) gelezen. Daar ga ik morgen met hem en met de trainer over bij elkaar zitten. Dat is duidelijk.”

Na incidenten met oud-trainer Aad de Mos zijn de huisregels eerder dit jaar verscherpt bij Vitesse. Kritiek moet intern blijven, zo niet dan volgen er sancties. Van Hintum: “Ik heb de versie van de betrokken personen nog niet gehoord. Dat gaan we morgen (vandaag, red.) bespreken.”

Bron: De Gelderlander 24-11-2008

Column Nijnatten: Die Sprockel van Vitesse is een zeurpiet

Marc van Hintum, technisch directeur van Vitesse, heeft het druk maandag op Papendal. Hij wil van Civard Sprockel onder meer weten of hij zijn trainer inderdaad ‘achterbaks’ heeft genoemd.

Als Sprockel dat bevestigt, heeft hij een probleem. Dat de verdediger zoiets zei, nadat trainer Hans Westerhof zijn verdedigers op fluistertoon in het oor van Louis van Gaal had afgebrand, doet in Arnhem niet ter zake. Daar huldigt men de opvatting, dat wat een trainer na een persconferentie informeel zegt, ook privé moet blijven. Ze vinden het bij Vitesse zelfs onbehoorlijk dat de Westerhof-tapes zijn geopenbaard. Zoiets is dan eigenlijk ook weer gek.

Voetbaltrainers zijn publieke figuren. Ze moeten er zichzelf altijd rekenschap van geven, dat hun mening interessant gevonden wordt. Of het nu op een verjaardagsfeestje is of in een perskamer. Dus als een microfoon toevallig registreert, dat Westerhof zijn spelers Sprockel en Sansoni brandhout vindt, dan is dat relevant en moet het gepubliceerd worden.

Precies zoals je het uitzendt als de trainer van PSV zwaar ruzie heeft op de Herdgang met één van zijn spelers. Zoals je ook een Servische liplezeres inhuurt om eens even uit te vogelen wat Lazovic allemaal met de moeder van Huub Stevens van plan was.

Voetbal is showbusiness; alles moet te zien zijn, alles moet gezien worden. Zonder aandacht wordt die business totaal weggevaagd. En als die aandacht er geweest is, praat je er intern even over, neem je een besluit en ga je als professional gewoon weer aan de slag.

Daar moet het dan verder maar bij blijven. Die Sprockel is daarom een grote zeurpiet. Hij had moeten zwijgen. Op een dag dat AZ met prachtig voetbal in een mooie wedstrijd tegen Ajax de koppositie pakt en overduidelijk zijn kandidatuur voor de landstitel stelt, moest het hier over Sprockel gaan. Over wie?

Inderdaad.

Bron: AD 24-11-2008

Het is ook wat, dat je trainer eens wat negatiefs over je zegt
Column Willem van Hanegem

Hans Westerhof heb ik altijd een aimabele man gevonden, een uiterst correcte trainer, een goed mens ook, volgens mij. Hij was zondag onze tegenstander bij FC Utrecht, maar hem kan ik moeilijk echt als een tegenstander beschouwen. Hij heeft nooit iets slechts met je voor. Als hij kwaad wordt, ziet het er gelijk raar uit.

Ik zag hem eens als trainer van Ajax woedend worden in het stadion van FC Den Bosch. Er ging iets goed mis bij Ajax, waardoor hij de bal keihard op de grond gooide en ook nog alle reserves uit de dug out wegstuurde. Het zag er niet uit. Ik had het idee dat hij die woedeaanval speelde. Zo aardig vind ik hem.

Westerhof heeft het nu moeilijk omdat kritiek van hem op een paar eigen spelers is uitgelekt. Na de persconferentie van Vitesse – AZ stond er helaas voor hem nog een microfoontje open toen hij Louis van Gaal iets kritisch over zijn defensie in zijn oor fluisterde.

En nu zijn zijn spelers, vooral Sprockel geloof ik, enorm kwaad op hem. Het is ook wat zeg, dat je een kei van een verdediger bent en je trainer roept eens wat over je. Ik vind dat toch zo’n gezeur hè. Alsof spelers nooit off the record over hun trainer lopen te kletsen tegen journalisten. Ik vind dat nog niet eens erg ook. Je mag best eens wat zeggen als je loopt te balen van iemand.

Het vervelende nu is dat het gelijk zo opgeblazen wordt. Dat maakt het werken er voor trainers niet gemakkelijker op. Ik zelf heb er niet zo’n last van, omdat ik veel kan hebben.

Maar je gaat de mensen om je heen wel beschermen. Zo kreeg ik gisteren van onze perschef het verzoek of een cameraploeg van Eredivisie Live mij mocht volgen. Als persoon heb ik daar geen problemen mee. Ik kan me niet voorstellen dat ik interessant genoeg ben om me een hele wedstrijd te filmen, maar als een ander dat wil; prima. Toch wilde ik het deze keer niet.

Bij dat werk hangt er constant een microfoon in de buurt van de dug out. Dan voel je je niet vrij meer om te coachen of te praten zoals je wil. Er valt daar heus wel eens een onvertogen woord. Ik wil er mijn collega’s, de fysio en de reserves niet mee confronteren, dat hun teksten zo maar op een televisiezender te horen zijn. Voor je het weet, hebben ze een hele week nodig om van alles aan een speler of aan weet ik veel wie uit te leggen.

Dat probleem heeft Westerhof nu dus. De man is zijn hele leven goed voor iedereen om hem heen en hij heeft bewezen dat hij verstand van trainen en coachen heeft. Zonder ooit iemand te kwetsen. En nu fluistert hij een keer wat en het is hommeles bij Vitesse.

Ik betreur dat heel erg en ik hoop echt dat die man zijn goede werk bij zijn club mag afmaken. Ze moeten hem niet afrekenen op een paar gefluisterde zinnetjes. En ook niet op die 4-0 in Utrecht, trouwens.

Bron: AD 24-11-2008

Rumoer aan Rijn Sansoni: “Moeilijk samenwerken als trainer zo over je denkt”

Met een 4-0 nederlaag in Utrecht kwam er voor Vitesse een pijnlijk einde aan een ijskoud weekeinde. Op zaterdag ging trainer Hans Westerhof door het stof door zijn excuses aan te bieden aan de spelers nadat hij vorige week na het duel met AZ zijn centrale verdedigingsduo Civard Sprockel en Sebastien Sansoni ‘dramatisch voor dit niveau’ had genoemd. Maar waar met een verontschuldiging voor de oefenmeester de kous af is, hebben de spelers een hele andere mening. “De club moet iets doen”, gaf Sansoni een duidelijk signaal af.

Met een aangeslagen blik in zijn ogen staarde de Fransman de catacomben van de Galgenwaard in. Meer nog dan de kansloze nederlaag van enkele minuten eerder was de linkspoot zichtbaar ontdaan door de recente uitlatingen van zijn trainer. “Als je zo praat over spelers, hoe kun je een team dan vertrouwen geven? Het is moeilijk samenwerken als een trainer zo over je denkt. Mijn zelfvertrouwen is verdwenen.” Collega Sprockel verwoordde zijn gevoelens op eenzelfde manier. “Er is een stuk vertrouwen weg. Nu betreft het mij en Sansoni, maar het kan zomaar zijn dat de trainer na afloop van andere wedstrijden over andere spelers zijn kritiek heeft geuit.”

Trainer Westerhof probeert de zaken rond het zoveelste incident van de Arnhemse club dit seizoen slechts te bagatelliseren en is niet bang dat het ‘conflict’ verder een rol gaat spelen. “Het is iets dat ik tijdens een gesprek in de privé-sfeer tegen Louis van Gaal heb gezegd en niet als trainer van Vitesse.”

Het verschil tussen die twee situaties is te verwaarlozen, daar Westerhof de deuren van het Gelredome niet met een ander idee over zijn spelers zal passeren dan wanneer hij ’s morgens van huis wegrijdt.

De opschudding rond Vitesse is de eerste maanden van de competitie meer regel dan uitzondering. Waar technisch directeur Marc van Hintum met het aanstellen van Westerhof rust predikte na de rumoerige jaren onder Aad de Mos, gaat de Arnhemse club dit seizoen op dezelfde voet verder. “Er gebeuren dit seizoen zoveel dingen”, verzuchtte Sansoni dan ook. Na de verdwenen onderbroeken en trainingsjack, de pokeraffaire van Mads Junker en Paul Verhaegh, het tijdelijk terugzetten naar het tweede van Julian Jenner en de arrestatie van Nicky Hofs, is de botsing tussen Westerhof en de beide centrale verdedigers de zoveelste rel rondom Vitesse deze jaargang.

En dan sneeuwde de ploeg in Utrecht ook nog eens onder. Na het goede veldspel en dito resultaat tegen AZ (1-1) kon de geelzwarte formatie in de Domstad niet imponeren. De eerste helft was van beide kanten niet goed, maar door een kopbal van Sander Keller kon de ploeg van Willem van Hanegem met een 1-0 voorsprong gaan rusten. Via Cedric van der Gun en Ali Boussaboun (twee keer) liep de thuisploeg simpel, maar verdiend uit naar 4-0, waarbij de Arnhemse defensie er telkens niet bijster goed uitzag. En zo zorgde de kloppartij in de besneeuwde Galgenwaard er voor dat de gevoelstemperatuur van Vitesse alleen maar verder zakte

Bron: De Telegraaf 24-11-2008

Vertrouwensschade bij Vitesse

Vitesse beleefde zondag een dramatische terugval in Utrecht. Na een nieuwe rel verloor de ploeg van trainer Hans Westerhof met 4-0 bij FC Utrecht. Erger dan de nederlaag is mogelijk de vertrouwensschade. Tussen trainer Westerhof en zijn centrale duo, Sébastien Sansoni en Civard Sprockel, is een breuk ontstaan.

Een uitgelekte opmerking van Westerhof tegen Louis van Gaal na het duel Vitesse – AZ (1-1) zorgde voor onvrede. Westerhof zei – met de microfoons van de NOS nog aan – dat zijn centrale verdedigers Civard Sprockel en Sébastien Sansoni ondermaats waren, maar dat hij ‘het er mee moet doen’.

Een privé-opmerking die via een column van voetbal-analist Hugo Borst is uitgelekt. In de Telegraaf haalde Vitesse-speler Sprockel vervolgens zijn gram. Westerhof bood zijn excuses aan ten overstaande van de spelersgroep, maar de beide spelers bleken hun ergernis niet kwijt. Of er sprake is van blijvende schade moet nog blijken.

In elk geval viel de Arnhemse ploeg zondagmiddag diep. Na een periode van vier competitieduels en acht punten was het niveau gistermiddag – met name na rust – dramatisch. Die val tekende zich in de eerste helft al aan. Door treffers van Sander Keller voor rust, Cedric van der Gun en twee keer Ali Boussaboun kregen de bezoekers een draai om de oren van jewelste. Vergelijkbaar met de 4-0 nederlaag op de openingsdag tegen FC Groningen.

Vitesse was aanvankelijk nog iets beter dan Utrecht, maar deed niks met de ruimte en de mogelijkheden. De scherpte en het vertrouwen waren ver te zoeken. Met name de aanvallers waren toen zwak.

Na rust was het defensief een drama. Aanvoerder Rogier Molhoek, die de band van de geschorste Paul Verhaegh droeg, incasseerde zijn vijfde gele kaart. Hij is geschorst voor de volgende wedstrijd tegen Feyenoord, zondag om 12.30 uur in Gelredome.

FC Utrecht – Vitesse 4-0 (1-0).

30. Keller 1-0, 49. Van der Gun 2-0, 66. Boussaboun 3-0, 74. Boussaboun 4-0.
Scheidsrechter: Wiedemeijer.
Toeschouwers: 19.000.
Gele kaart: Schut (FC Utrecht), Sansoni, Kolk, Molhoek (Vitesse).

FC Utrecht: Vorm; Cornelisse, Keller, Schut en Nesu; Silberbauer (62. Wormgoor), Van der Gun en Maguire; George (69. Cziommer), Skoubo (46. Caluwé) en Boussaboun.

Vitesse: Velthuizen; Van der Struijk, Sprockel, Sansoni en Drost; Claudemir, Hofs (67. Pryor) en Molhoek; Kolk, Van Wolfswinkel en Büttner (46. Jenner).

Bron: De Gelderlander 24-11-2008

Spelersduo knapt af op Westerhof

Vitesse leverde zondag een wanprestatie bij FC Utrecht (4-0). Maar in de Domstad sneeuwde de sportieve malheur volledig onder bij de nieuwste rel binnen de Arnhemse schandaalclub: de vertrouwensbreuk tussen trainer Hans Westerhof en zijn centrale verdedigers Civard Sprockel en Sébastien Sansoni. Westerhof moet maandag op zijn zestigste verjaardag op het matje komen bij Marc van Hintum. Ook Sprockel en Sansoni worden ontboden bij de technisch directeur

De affaire ontstond zaterdag door een column van Hugo Borst in het AD. Hij schreef dat Westerhof zondag na de thuiswedstrijd tegen AZ tegen Louis van Gaal had gezegd dat ‘de centrumverdedigers (Sansoni en Sprockel, red.) dramatisch zijn voor dit niveau’. Westerhof deed deze uitspraak na afloop van de persconferentie, toen hij met Van Gaal wat aan het nababbelen was. De microfoon van de NOS registreerde de uitspraak, maar de omroep ging niet tot uitzending over. Dat deed Borst dus wel.

In de Telegraaf van zondag reageerde Sprockel hevig gepikeerd. Hij erkende de uitlating van Westerhof ‘achterbaks’ te vinden. En na de uitglijder in Utrecht spraken Sprockel en Sansoni dodelijke teksten. Volgens Sansoni wordt verdere samenwerking moeilijk door de uitspraak van Westerhof en Sprockel vroeg zich hardop af welke straf Westerhof krijgt, in de wetenschap dat Sprockel zelf al eens is bestraft na het publiekelijk uiten van kritiek.

Westerhof trachtte de grote affaire gisteren te bagatelliseren. “Spelers maakten mij zaterdag attent op het stuk in het AD, dat ik zelf niet had gelezen”, zei de coach in Utrecht. “Na de training heb ik iedereen bij elkaar geroepen, de technische staf en de spelers. Toen heb ik uitgelegd wat er aan de hand was. Ik heb die uitspraak niet als trainer van Vitesse gedaan. Ik had een privégesprek met van Gaal, over van alles en nog wat. Dat een luistervink dat vervolgens naar buiten brengt, dat zij zo. Ik heb gezegd dat ik het heel vervelend vond en daarmee is voor mij de discussie gesloten.”

Daar denken Sprockel en Sansoni dus anders over. Maar ook daaraan zegde Westerhof weinig waarde te hechten. “We leven in een vrij land, iedereen heeft recht op zijn mening. Ik vind het goed dat spelers mondig zijn.”

Maar zijn gewraakte uitspraak betekent toch dat hij geen vertrouwen heeft in dit centrale duo? Westerhof: “Dat zal je mij niet horen zeggen. Anders hadden ze vandaag ook niet gespeeld.” Of stelt de trainer hen op, omdat hij geen andere keuzes heeft? Westerhof: ” Dat zal je mij niet horen zeggen.”

Eerder dit seizoen beleefde Vitesse al soaps rondom verdwenen onderbroeken en vermeend valsspelende pokeraars. De vertrouwensbreuk tussen Westerhof en Sansoni/Sprockel gaat echter over voetbal en niet over onbeduidende randzaken. Daarom staat Van Hintum voor zijn zwaarste klus sinds zijn komst in februari van dit jaar. Hij moet voor het eerst een publiekelijk conflict tussen trainer en spelers oplossen.

Bron: De Gelderlander 24-11-2008

Van Hintum wil de onrust beteugelen

Technisch directeur Marc van Hintum is de onrust rond de uitspraak van trainer Hans Westerhof over het centrale verdedigingsduo helemaal zat.

“Dit moet zo snel mogelijk de wereld uit. We gaan het maandag bespreken met de trainer, Sansoni en Sprockel. De trainer heeft inmiddels zijn excuses aangeboden voor het feit dat zijn uitspraak naar buiten is gekomen, maar niet voor hetgeen hij heeft gezegd.”

Van Hintum baalt dat deze situatie zo hoog is opgelopen. “Als spelers klagen over gebrek aan vertrouwen, moeten we daarover praten. Maar we moeten ons vooral op het voetbal concentreren.”

Bron: Omroep Gelderland 23-11-2008

Zelfvertrouwen Sansoni is verdwenen

Sebastien Sansoni is zeer ontdaan over de vertrouwenscrisis die is ontstaan door de uitspraak van trainer Hans Westerhof na AZ dat het centrale duo achterin dramatisch was.

“Recht in mijn gezicht kan hij alles zeggen. Dit zorgt voor frustratie. Mijn zelfvertrouwen is zo verdwenen. Maar wat kan ik doen? Het is nu aan de clubleiding, niet aan mij. Hij heeft sorry gezegd, maar ik betreur het dat hij zo over mij denkt.”

Van de wedstrijd tegen Utrecht werd de Fransman ook niet vrolijk. “We keken alleen maar naar Utrecht, maar gingen geen duel aan. We missen karakter.”

Bron: Omroep Gelderland 23-11-2008

Westerhof ontkent vertrouwenscrisis

Ofschoon twee verdedigers van Vitesse zich openlijk afvragen of er nog wel vertrouwen is van de trainer, maakt Hans Westerhof zich vooral druk over de manier waarop zijn uitspraken naar buiten zijn gekomen.

“Ik heb die dingen in de prive-sfeer gezegd tegen Louis van Gaal, maar er heeft iemand staan luistervinken. En dat vind ik heel kwalijk. Ik heb de groep bij elkaar geroepen en ik heb gezegd dat ik het vervelend vind.”

“Daarmee is het voor mij klaar. Ik hou kritiek verder intern. Als die spelers er dingen over zeggen, mag dat. We leven immers in een vrij land.”

Bron: Omroep Gelderland 23-11-2008

Civard Sprockel: vertrouwen geknakt

Vitesse-trainer Hans Westerhof noemde het centrum van zijn defensie vorige week “dramatisch”. “Dan knakt er een stukje vertrouwen”, reageert Civard Sprockel.

“Of hij blijft, maakt mij niet uit. Maar een stukje vertrouwen is wel weg. Dat had ik niet verwacht, zeker niet op de manier waarop. Ik heb mijn mening ook intern gegeven.”

De centrumverdediger zat vorig seizoen in een vergelijkbare situatie onder trainer Aad de Mos. “Het is niks nieuws voor mij. Ik heb wel vaker in zo’n situatie gezeten. Ik weet wat ik moet doen om te blijven presteren.”

Bron: Omroep Gelderland 23-11-2008

Vitesse ondergesneeuwd in Utrecht

Vitesse heeft zichzelf zondagmiddag een zeer slechte dienst bewezen. In Utrecht leverde de ploeg een wanprestatie en liep tegen een harde en kansloze nederlaag aan. Na een 1-0 ruststand door Sander Keller, bepaalden Van der Gun en Boussaboun (2) de eindstand op 4-0. In de sneeuw kreeg Vitesse, buiten de beginfase, geen minuut vat op het veld, het spel van de tegenstander en de eigen prestatie. FC Utrecht speelde zelf ook geen geweldige wedstrijd, maar het werd de ploeg van Van Hanegem wel erg gemakkelijk gemaakt. Voor rust was het duel nog enigszins in evenwicht, terwijl Vitesse in de tweede helft volledig werd weggespeeld.

De openingstreffer viel na een half uur spelen uit een corner. Leroy George vond de mee opgekomen Sander Keller die binnenkopte: 1-0. De verdediger kwam voor Sansoni en klopte vervolgens doelman Velthuizen in de lange hoek. In de extra tijd van de eerste helft was het scenario bijna identiek, maar ditmaal vloog de bal voorlangs.

Vitesse wist voorin de bal maar sporadisch vast te houden, waardoor de druk op de achterhoede steeds groter werd en de thuisploeg de ruimte kreeg die het zo graag wenste. De ploeg van Westerhof opende nog wel compact, maar naarmate het harder ging sneeuwen, verdween de controle bij Vitesse. Direct na rust viel de 2-0 (’49, doelpunt Van der Gun) en daarmee viel het doek voor de Arnhemmers.

Ali Boussaboun mocht in het resterende deel van de eenzijdige wedstrijd nog tweemaal scoren en kroonde zich daarmee bij de eigen aanhang tot man van de wedstrijd. Vitesse creëerde via invaller Julian Jenner in de 80e minuut de eerste kans van de wedstrijd, maar de aanvaller kopte voorlangs het doel. Het was kenmerkend voor de prestatie van Vitesse zondagmiddag. Rogier Molhoek kreeg na rust zijn vijfde gele kaart van het seizoen en is aankomende zondag geschorst. Vitesse speelt dan om 12.30 uur in eigen huis tegen Feyenoord.

Bron: Vitesse.nl 23-11-2008

Vitesse sneeuwt onder in Utrecht

Vitesse heeft zondagmiddag in de sneeuw met 3-0 verloren van FC Utrecht. De eerste helft was in evenwicht, met twee passieve ploegen.

Na een half uur kopte Keller uit een corner raak. Na rust werd Vitesse weggespeeld. Zo liep Van der Gun makkelijk door de defensie: 2-0.

Een apathisch Vitesse faalde in de tweede helft volkomen. Boussaboun ging alleen door vanaf de middellijn en omspeelde Piet Velthuizen. Frank van der Struijk probeerde op de lijn te redden, maar via zijn hak ging de bal erin. Boussaboun maakte het demasqué compleet door de 4-0 in te tikken.

Bron: Omroep Gelderland 23-11-2008

Westerhof gaat diep door stof
Sprockel: “Achterbaks? Ja precies”

Vitesse-trainer Hans Westerhof is tijdens een bespreking diep door het stof gegaan. De Groninger wekte de woede van zijn spelers door vorige week – in gesprek met collega Louis van Gaal – het Arnhemse centrale verdedigingsduo met de grond gelijk te maken. Westerhof liet weten Civard Sprockel en Sebastien Sansoni ‘dramatisch te vinden voor dit niveau’. “Hij kon niets anders dan zijn excuses maken. Maar hier is het laatste woord nog niet over gezegd”, voorspelde Sprockel. “Dat heb ik hem ten overstaan van de groep ook gezegd.”

“Ik heb aangegeven dat dit niet mijn manier van communiceren is. Achterbaks? Ja precies”, aldus Sprockel. “Het is dat journalisten dit hebben aangezwengeld, anders had ik nu nog niet geweten dat hij ontevreden over me is. Dat heeft hij mezelf namelijk nog nooit verteld. Het is niet leuk als een trainer dit soort dingen tegen een collega zegt, in plaats van rechtsreeks tegen Sansoni of mij. Net alsof hij het maar met ons moet doen.”

Volgens de verdediger weet de trainer niet goed raad met de situatie. “Hij probeert het op een rare manier een beetje goed te maken. Laat ik het zo zeggen: ik blijf mijn best doen… voor de club.”

Bron: Telegraaf 23-11-2008

Hans Westerhof heeft pech: de microfoons stonden nog open

Hans Westerhof buigt zich naar Louis van Gaal zodra het officiële gedeelte van de persconferentie is afgelopen. De perschef schakelt de knopjes van de microfoons uit. Omdat Westerhof best hard fluistert en er nog een camera draait, horen we toch wat de trainer van Vitesse zegt tegen zijn buurman. ,,Ik zal dit natuurlijk nooit hardop zeggen hier maar dat centrum van mij is dramatisch op dit niveau. Ik zeg het niet hardop want ik moet nog een tijdje door hè.’’

Dat de trainer van Vitesse zijn centrale verdedigers Sprockel en Sansoni dramatisch vindt op dit niveau, had geen journalist er natuurlijk uitgekregen op een persconferentie. Trainers zeggen daar nooit wat ze echt vinden. Daarom mijd ik ze meestal als de pest, die persconferenties. Tijdverspilling. Maar het perspraatje van vorige week zondag had dus nieuws. Westerhof had de botte pech dat buurman Van Gaal links doof is (rechts Oost-Indisch doof) en iets te hard fluisterde. We weten nu hoe Westerhof echt denkt over enkele spelers. Benieuwd hoe hij zich hier uit redt op de persconferentie, dit weekeinde. Ontkennen gaat niet. Het staat op band. Excuses?

Hugo Borst

Bron: AD 22-11-2008

Pryor is terug na ‘ klassiek probleem’
Westerhof wijzigt ploeg op drie plaatsen voor uitduel bij FC Utrecht.

Trainer Hans Westerhof van Vitesse wijzigt voor het uit­duel bij FC Utrecht zijn ploeg op drie plaatsen. Ook op de reser­vebank vinden er mutaties plaats. Zo behoort Anduele Pryor zondag­middag (14.30 uur stadion Galgen­waard) weer tot de selectie. Reser­ve- doelman Ronald Graafland is terug na rugproblemen.

Pryor behoorde tegen AZ niet eens tot de selectie. Westerhof: “Hij heeft een tijdje moeilijk geze­ten, maar is er weer dichterbij. Het was een klassiek probleem. De spe­ler zegt dat hij het vertrouwen mis­te van de trainer. De trainer zegt dat hij het vertrouwen moet ver­dienen. Anduele heeft nu goed ge­speeld in het tweede en zit er weer bij”, aldusWesterhof, die zo­wel voor de veldposities als de bank keuzes moet maken.

” Als iedereen bij ons fit is, moeten er aardig wat keuzes worden ge­maakt. Die keuzes zijn afhankelijk van de posities, maar ook van de tegenstander”, legdeWesterhof gis­teren uit. Zo had hij tegen AZ door de absen­tie van Pryor slechts twee aanval­lende wissels tot zijn beschikking: Niklas Tarvajärvi en Julian Jenner. Westerhof: “Dat was voor deze wedstrijd voldoende.” Jenner, goed ingevallen tegen AZ, begint zondag tegen Fc Utrecht in de basis. Hij vervangt de enigszins vermoeide Alexander Büttner, die van zijn trainer enkele dagen rust kreeg voorgeschreven.

Büttner (19) verliet tegen AZ aan­geslagen het veld en moest een dag later het Oranje beloftenelftal verlaten met een blessure. Wester­hof: “Hij is wel fit, maar je kunt zien dat hij veel heeft gedaan.” Omdat Paul Verhaegh met een schorsing ontbreekt speelt Frank van der Struijk rechtsback. Op de vacante linksbackplaats keert waar­schijnlijk Jeroen Drost terug. De huurling krijgt dan de voorkeur bo­ven de jonge Nicky Kuiper. Wester­hof: ” Jeroen is al iets langer fit, maar het is een leuke concurrentie­strijd tussen die twee.”

Bron: De Gelderlander 22-11-2008

Een Westerhof kijkt op niemand neer en tegen niemand op

De trainer van Vitesse is al twintig jaar coach in het betaalde voetbal. Een portret, aan de hand van direct betrokkenen. “Het is een gouden vent.” Hans Westerhof begon met voetballen bij amateurclub SDOUC in Ulft. ” Hij kwam als ventje van een jaar of 18, 19 bij het eerste elftal”, zegt Jan te Pas, destijds ploeggenoot bij SDOUC. “We speelden tweede klasse. Op die leeftijd had je niet veel te makken, maar in het veld deed hij zijn mond wel open. Hij was een harde werker, rechtsback of voorstopper. Een goeie atleet ook. Hij kon hoog springen en goed koppen.En aardig meevoetballen, een van de beteren.”

” Hij studeerde in die tijd in Groningen en kwam speciaal heen en weer om zondag in Ulft te voetballen. Een trainer zag ik nog niet in hem. Toen hij trainer van FC Groningen was, heeft hij ons, zijn oude team, uitgenodigd voor een dagje Groningen. Een zaaltje geregeld, we zijn de hele dag geweest. Hij vergeet de mensen uit zijn jeugd niet. Onlangs was hij op de reünie van honderd jaar SDOUC. Toen vroeg hij of we een dagje naar Vitesse wilden komen. ‘Als jullie willen, regel ik dat’. Zo is hij. Hij is zeker de bekendste voetbaltrainer uit Ulft, mooi dat hij van ons komt. Zijn oude club en de mensen is hij niet vergeten. In mijn ogen is hij altijd dezelfde gebleven.”

Als voetballer haalde Westerhof het profcircuit bij Veendam en Cambuur. Daarna werd hij trainer. Met zijn tweede club, zaterdaghoofdklasser ACV uit Assen, werd Westerhof algeheel amateurkampioen van Nederland. Bernard Scholten is voor het 34ste seizoen teammanager van ACV. Hij zegt: “Hans was destijds al een gedreven persoonlijkheid. Hij was ook een goed mens, heel sociaal. Zo was hij geïnteresseerd in het thuisfront van de spelers. Hij was een gouden kerel.”

” ACV had een goede selectie. Hans maakte er een perfect team van. Toen hij bij ons kampioen werd, was hij pas 37 jaar. Hij komt nog steeds fanatiek op mij over, maar ik heb de indruk dat hij wat milder en rustiger is geworden. Zo gaat dat als je ouder wordt. Dan ga je meer relativeren.”

“Mijn mooiste herinnering aan Hans is de wedstrijd tegen NSVV uit Numansdorp, om het kampioenschap van Nederland. In de rust stonden we met 3-1 achter. Als het zo bleef, moest de hele nacompetitie over worden gespeeld omdat alle ploegen dan gelijk zouden staan. In de rust ging Hans midden in de groep staan. Bij de massagetafel. Je kon een speld horen vallen. Hij heeft de spelers toegesproken en we wonnen met 4-3. Dat geeft zijn kracht aan.”

Hoe Scholten zich de mens Westerhof herinnert? ” Als er een feestje was, dan kon hij goed meedoen. Hans dronk zijn biertje mee. Hij stond nooit vooraan, maar in het midden. Voor mij is hij altijd dezelfde Hans gebleven. Bij ACV heeft hij zijn diploma gehaald en hij heeft nog veel contacten in Assen. In januari komt hij ook bij ons op een forumavond. Samen met Ron Jans en Foppe de Haan, die net als Hans zijn begonnen bij ACV.”

Ook voor Westerhof bleek ACV de opstap naar het profvoetbal. Bij zijn eerste club, FC Groningen, schreef hij meteen historie door de club naar de derde plaats te leiden. “De hoogste eindklassering van FC Groningen ooit”, zegt Jan Mennega. Hij is sportverslaggever van het Dagblad van het Noorden en was zelf een begenadigd voetballer, die ook het eerste elftal van FC Groningen heeft gehaald.

Als volger van Groningen maakte de journalist de komst vanWesterhof bij Groningen van dichtbij mee. “Het was een goede keuze van FC Groningen. Westerhof heeft het hier hartstikke goed gedaan, in zijn eerste periode. Met zijn cios-achtergrond kon hij geweldig een training neerzetten. Dat is zijn grote kracht. Hij is een van de beste trainers die Groningen ooit heeft gehad.” “Later kwam hij terug bij de club, nadat hij bij PSV min of meer geflopt was. Bij PSV heeft hij wel een tikkie gehad, dat was een teleurstelling. Zijn tweede periode bij Groningen verliep veel minder, maar dat lag niet zozeer aan hem. Het is vaak zo dat het de tweede keer minder gaat. Hij had toen een mindere spelersgroep en het bestuur vond ineens dat ze niet met elkaar verder moesten. Dat was in de wilde periode van Groningen. Beleidsmatig rammelde het aan alle kanten. Ze deden maar wat.”

Mennega heeft niet de indruk dat Westerhof in de loop der jaren veel is veranderd. “Hij praat nog steeds heel weloverwogen. Westerhof is een heel aardige man, rustig en beschaafd. Hij raakt niet gauw in de war. Hij is niet de man die heel kleurrijk is, in die zin dat hij rare dingen doet of op een bijzondere manier in het nieuws komt. Dat is ook na zijn periodes bij Groningen niet gebeurd. Je hoeft van hem geen wilde uitspraken te verwachten. Het was de vraag of hij wel zou aarden in de voetbalwereld. Dat is hem heel goed gelukt.” Na enkele stations in eigen land koos Westerhof voor een buitenlands avontuur. Hij werkte in Mexico en Amerika, voordat Vitesse hem afgelopen zomer terug naar Nederland haalde. Daarmee is de cirkel rond.

Hans Westerhof: “Ik kom uit het kleine Ulft, een prachtig dorpje, maar geen metropool natuurlijk. Dat ik naar de hbs ging, was niet gebruikelijk. Je ging naar de mulo en dan keek je maar hoe ver je kwam. Gevormd ben ik thuis, we waren met zes kinderen. Heel verschillend. Als je een foto van ons zessen ziet, geloof je het niet. Niemand lijkt op iemand en als je ons bij elkaar zet, is één ding gelijk; onze normen en waarden.”

” Een Westerhof kijkt tegen niemand op en kijkt op niemand neer. Dat vind ik belangrijk. Ik dacht dat het normaal was, maar dat blijkt niet zo te zijn. Respect voor een ander, dat krijg je altijd terug. Daar moet het mee beginnen. De harde profwereld heeft mij niet echt veranderd, maar heeft wel invloed gehad. Nu ik 60 jaar word, kan ik wel zeggen dat ik weet hoe ik in elkaar zit. Ik verander nu niet meer. Zonder nou zo tevreden te zijn, want ik heb ook zo mijn trekjes.”

” De voetbalwereld is niet per definitie oneerlijk, maar mensen veranderen vrij makkelijk van mening. Wel logisch in een wereld waarin het gaat om handhaven. Het teleurstellen van mensen, spelers, gaat mij niet makkelijk af. Nooit, in het begin niet, later ook niet. Ik heb wel geleerd de boodschap iets anders te brengen. Vroeger zei ik ‘je bent technisch goed, sterk, je traint goed, maar dit of dat’. Dan vertelden ze aan journalisten dat ze ook niet begrepen waarom ze gepasseerd waren want ‘ze trainden toch zo goed, ze speelden goed’. Nu zeg ik dat een ander beter is.”

“Ik was een beperkte voetballer, met een gebrekkige techniek. Ik werkte hard. Dat heeft mij als trainer wel gevormd. Ik train altijd met de bal, een duurloop heb ik nog nooit gegeven. Dan kan ik net zo goed thuisblijven en even opbellen dat ze moeten gaan lopen. Ik heb vooral lol in het trainen. Of ik nou bij ACV, Ajax of Chivas werk, in principe is het niet anders. De druk en de spanning wel, maar ik ben geen andere trainer bij Ajax dan bij ACV.”

De carrière van Hans Westerhof

Geboren: op 24 november 1948 in Terborg.

Loopbaan als speler: SDOUC Ulft (amateurs), Be Quick (amateurs), Gro-ningen ( amateurs), ACV ( amateurs), Nieuweschoot ( amateurs), SV Veen-dam (1975-1977) en SC Cambuur (1977-1981).

Loopbaan als trainer: ONS Sneek ( amateurs, 1982- 1985), ACV ( amateurs,1985-1988), FC Groningen (1988-1992), PSV (1992-1993), PSV ( hoofdopleidingen, 1993-1994), FC Groningen (1994- februari 1997), Jong Oran-je (maart 1997-juli 1997), Ajax ( hoofd opleidingen 1997-maart 2000),Ajax ( interim-hoofdtrainer, maart 2000-juli 2000), Willem II (2000-2002),Chivas Guadalajara ( Mexico, technisch directeur, 2002- oktober 2003),Chivas Guadalajara (Mexico, oktober 2003-januari 2005), Chivas USA( technisch directeur, januari 2005- juni 2005), Chivas USA ( juni 2005- ja-nuari 2007). Necaxa (Mexico, januari 2007-juli 2008), Vitesse (sinds juli 2008).

Contract bij Vitesse tot: 1 juli 2009.

Erelijst: Zaterdagkampioen van Nederland met ACV in 1986, zaterdagkam-pioen van Nederland met ACV in 1987. Algeheel amateurkampioen vanNederland met ACV in 1986.

Bron: De Gelderlander 22-11-2008

Willaarts vol lof over neefje Ricky

Bijna twintig jaar geleden kreeg Erik Willaarts thuis een geboortekaartje. De Van Wolfswinkels hadden een zoon: Ricky. Eriks zus Marjan was bevallen. November 2008. In de Keukengalerie in Woudenberg gaat het gesprek over het naderende duel FC Utrecht – Vitesse. Met Erik Willaarts – oud-spits van FC Utrecht – en Ricky van Wolfswinkel – de jonge, talentvolle spits van Vitesse. Vader Arno van Wolfswinkel luistert en lacht mee. Ook een voetballiefhebber en behalve Willaarts’ zwager diens compagnon: ,,Wat Erik verkoopt, monteer ik.”

Het dorp Woudenberg is trots op de spitsen die het heeft voortgebracht. In de hoogtijdagen van voetballer Erik Willaarts togen de dorpelingen naar stadion Galgenwaard. ,,In Vak L zaten ze,” herinnert Willaarts zich. ,,Met een spandoek: Willaarts in Oranje.” ,,Had je zeker zelf gemaakt,” reageert Van Wolfswinkel gevat. Ricky zelf heeft in Gelredome inmiddels ook een spandoek. Met de rijzende ster van Ricky van Wolfswinkel zijn de Woudenbergse voetbalfans meer in Arnhem te vinden. Zo gaat dat in een dorp waar vrijwel iedereen elkaar kent.

Oom en neef zijn ze, de beide spitsen. ,,Gelukkig niet dezelfde achternaam,” zegt Willaarts. Ook de ‘jonge’ Van Wolfswinkel start plagerig: ,,Nu is het verhaal nog dat ik het neefje ben van Erik, straks is Erik de oom van…” De ‘oude’ Willaarts laat zich niet jennen: ,,Ja, dat mag van mij best gebeuren.” Het tekent Willaarts als de eenvoudige, onverstoorbare man uit Woudenberg die het niet van zijn fluwelen techniek moest hebben. Willaarts was wel de man die bij FC Utrecht in één seizoen (1986-1987) tot het belachelijk hoge aantal doelpunten kwam van 33. Geen kapsones daarover, meer verwondering: ,,Ik leefde op een wolk, alles ging erin.”

Die Willaarts is nog altijd actief in de sport, als topscorer bij Woudenberg 5. ,,Het vijfde… heel gezellig. Het voetbal wordt wel steeds zwaarder,” geeft Willaarts – 47 jaar inmiddels – aan. ,,Er komt nu een derde helft bij.” Voor Van Wolfswinkel – 19 jaar jong – houdt het op bij twee helften: ,,Bier? Ik vind het vreselijk. Heb na een slok al genoeg.”

Nog altijd wordt doelpuntenmachine Willaarts op de amateurvelden herkend: ,,Er worden nogal eens weddenschappen afgesloten. Hoor je de tegenstanders zeggen: kratje bier als ie niet scoort.” En nog altijd kijkt Willaarts met verwondering om naar de tijd dat hij vrijwel vanuit het niets (de amateurs van Woudenberg) de eredivisie inging. ,,Gescout door Nol de Ruiter. Waarop? Scoren. Ik kon weinig anders. Ik had niet de bagage van Ricky. Van de honderd scouts hadden er 99 mij afgewezen, bij Ricky is het andersom.”

,,Ik was het type van ‘lang leve de lol’, biertje drinken. In het begin had ik moeite om aan te klampen. Zelfs in het tweede moest ik alle zeilen bijzetten. Ik was een beperkte speler. Makkelijk zat,” zegt Willaarts, die moeiteloos en zonder gêne zijn bijnamen in de herinnering roept. ,,’Bushalte’ noemden ze me. Ik stond ook vaak stil. Of Pinokkio. Houtenklaas ook. Maar ik bleef wel scoren.” Van Wolfswinkel is te jong om Willaarts als betaald voetballer in actie te zien, heeft de doelpuntenmachine alleen op videobanden aan het werk mogen aanschouwen. ,,Moeten…” grapt Van Wolfswinkel. ,,Als je het versneld afdraait, lijkt het nog wel wat,” countert Willaarts.

Van Wolfswinkel, nu serieus: ,,Als je vraagt waar ik jaloers op ben, dan is het echt zijn afronding. Die was geweldig. Zelfs als hij naast schoot, ging de bal erin.” En Willaarts: ,,Ricky heeft in principe alles. Hij heeft snelheid, techniek en spelinzicht. En hij is heel leergierig. Ik herinner me dat ik hem bij ons achter zag voetballen en alles met rechts deed. Kan je ook wat met links, vroeg ik. Sindsdien gebruikt hij beide benen. Dat heb ik er toch maar mooi ingekregen. Alleen in de afwerking moet hij nog beter worden, soms mist hij te veel kansen.”

Van Wolfswinkels kwaliteiten werden veel eerder herkend dan die van Willaarts. Al in 2001 stonden de scouts aan de rand van het veld bij de jeugd van Woudenberg. Een snel, klein mannetje van rond de anderhalve meter, dat veelvuldig scoorde. Bij een talentendag van Feyenoord viel hij als laatste af. FC Utrecht was geïnteresseerd, maar Van Wolfswinkel koos voor Vitesse. Van Wolfswinkel: ,,De jeugdopleiding van Vitesse is perfect. Ook met onderwijs en zo. Ze hadden de school geregeld, waar je werd gehaald en gebracht. Ik zou eigenlijk naar Amersfoort gaan, naar de middelbare school, maar dan had ik wel een nieuwe fiets moeten kopen.”

Van rechtsbuiten en rechtshalf werd Van Wolfswinkel in zijn laatste jaar bij de A-junioren spits. ,,Ik was in mijn jeugd vrij klein, liep altijd tussen van die boomstammen rond. Daarom wilde ik me oorspronkelijk ook op de rechtsbuitenpositie concentreren. Steeds op een andere positie spelen gaat ten koste van je ontwikkeling.” Maar inmiddels is Van Wolfswinkel, 1.85 meter, de eerste spits bij de hoofdmacht van Vitesse, beter dan concurrent Mads Junker. Hij debuteerde in april dit jaar onder trainer Aad de Mos en is dit seizoen onder de nieuwe trainer Hans Westerhof basisklant. In een elftal dat niet best aan de competitie is begonnen.

Van Wolfswinkel: ,,In Arnhem gebeurt altijd wat. Hollywood aan de Rijn noemen ze het geloof ik. Zelfs als er niks gebeurt, staat er van alles in de krant. Dan kijken we elkaar aan: is dat zo? Herkennen we helemaal niet. Hoe dan ook: het belangrijkste is hoe je als groep eronder blijft. En ik kan zeggen dat het gewoon een goede groep is. Het is waar dat goede spelers nog geen goed team zijn. Dat heeft tijd nodig. We moeten realistisch zijn, niet in het eerste jaar een te hoge klassering verwachten.”

Dieptepunt voor Vitesse was wel de uitschakeling in de beker door de amateurs van FC Lienden. Van Wolfswinkel beaamt dat volmondig: ,,Was echt slecht om daar te verliezen. Voetbal zat er helemaal niet in bij Lienden.” Tegelijk beleefde Van Wolfswinkel wel een persoonlijke triomf door zijn uitverkiezing voor de selectie van Nederland-B: ,,Als je dit vantevoren had gezegd, zou ik hebben geroepen dat het gekkenwerk is. Maar het is echt zo, Oranje-B; ik vind het prachtig. Vitesse, het Nederlands elftal, betaald voetbal… het lijkt allemaal normaal voor mij. Maar het is gewoon heel mooi. En niet normaal.”

Willaarts laat zich stadion Galgenwaard niet al te vaak meer zien. Maar zondag wel. ,,Op Ricky ben ik zo trots als een aap met zeven lullen. Bij een wedstrijd kijk ik alleen maar naar hem. Hoe hij zijn acties maakt… allemaal op intuïtie. Dat hebben we wel gemeen: ik dacht ook nooit na.”

Bron: AD 22-11-2008

Hans Westerhof heeft pech: de microfoons stonden nog open

Hans Westerhof buigt zich naar Louis van Gaal zodra het officiële gedeelte van de persconferentie is afgelopen. De perschef schakelt de knopjes van de microfoons uit. Omdat Westerhof best hard fluistert en er nog een camera draait, horen we toch wat de trainer van Vitesse zegt tegen zijn buurman. ,,Ik zal dit natuurlijk nooit hardop zeggen hier maar dat centrum van mij is dramatisch op dit niveau. Ik zeg het niet hardop want ik moet nog een tijdje door hè.’’

Dat de trainer van Vitesse zijn centrale verdedigers Sprockel en Sansoni dramatisch vindt op dit niveau, had geen journalist er natuurlijk uitgekregen op een persconferentie. Trainers zeggen daar nooit wat ze echt vinden. Daarom mijd ik ze meestal als de pest, die persconferenties. Tijdverspilling. Maar het perspraatje van vorige week zondag had dus nieuws. Westerhof had de botte pech dat buurman Van Gaal links doof is (rechts Oost-Indisch doof) en iets te hard fluisterde. We weten nu hoe Westerhof echt denkt over enkele spelers. Benieuwd hoe hij zich hier uit redt op de persconferentie, dit weekeinde. Ontkennen gaat niet. Het staat op band. Excuses?

Er kwam vorig weekend nog meer naar buiten. Nadat hij tijdens Ajax-PSV eindelijk eens een fatsoenlijke actie had, barstte het vulkaantje genaamd Danko Lazovic uit. Kokende lava overspoelde denkbeeldig de moeder van Huub ‘Pussy’ Stevens. Ik kreeg mails van Serviërs; dat het best meeviel; dat doorgaans god en de hond ook nog mogen meeneuken; dat Goran Ivanisevic het ooit op Wimbledon ook riep; dat het op de Balkan gemeengoed is om – als je gefrustreerd bent – zulks te roepen en dat het niet letterlijk bedoeld is.

Ik wil dat allemaal best aannemen. Maar het verbaast me. Weinig tot niets gepresteerd, die Danko Lazovic, ook bij PSV niet, en toch ordinaire taal uitslaan. Iedereen in zijn directe omgeving is in gebreke gebleven. Wéér. Hij flikte dit al eens bij Gullit, een eeuw geleden coach bij Feyenoord. En na het spuugincident dit seizoen (naar de eigen supporters) had zijn zaakwaarnemer bijvoorbeeld best iets kunnen zeggen. Met een boete van 5000 euro is de zaak nu afgedaan. Waarom ik zo nodig bij DWDD de vertaling moest geven?, vroeg een enkeling zich af. Vooral omdat de baas van de eredivisie (ECV) het had verboden.

Bij de zender Eredivisie Live bedrijven ze zowaar journalistiek – waarvoor hulde. Ze wilden de letterlijke vertaling maandagavond onthullen in Sport aan Tafel, maar dat mocht dus niet van Alex Tielbeke. Nou, ik hou niet van censuur. Daar word ik heel recalcitrant van. Meneer Tielbeke van de ECV moet maar eens uitleggen waarom hij journalistieke vrijheden meent te moeten beknotten. Wat voor doel is daar mee gediend?

Het is een tijdverschijnsel, vrees ik. Vorige week kregen alle journalisten die wel eens bij Feyenoord komen per e-mail nieuwe ‘mediarichtlijnen’ toegestuurd. Ik citeer: ,,Voor alle interviews geldt dat iemand van de afdeling media communicatie hierbij aanwezig kan zijn.’’ Prompt beleefde ik een déjà-vu. In 1988 interviewde ik Rainer Ernst, voetballer van Dinamo Berlijn. De Muur stond nog, de DDR bestond nog. Naast de voetballer die ik ondervroeg zat een meneer met een bandrecorder uit het Flintstones-tijdperk. Hij luisterde (Stasi? Clubleiding?) mee. Rainer Ernst mocht eens iets lelijks zeggen over partijleider Honecker zeg. Verantwoordelijk voor de nieuwe richtlijnen bij Feyenoord is Raymond Salomon, een paar maanden geleden nog adjunct-hoofdredacteur van deze krant. Toen hij vertrok om in de Kuip perschefje te spelen, schreef ik bitter in zijn afscheidskrant: ,,Ik hoop dat het je moeilijk afgaat maar voorlichten blijft oplichten.’’

Het ergst is dat de legendarische figuur Fred Blankemeijer de persconferenties niet meer mag leiden. Dat doet de broze oude baas verdriet. Salomon zit er nu zelf – en hij is lang zo geestig niet. Het is niet slim bovendien. Salomon heeft de autoriteit niet om zijn trainer te redden als de vragen te scherp worden, zoals Blankemeijer regelmatig deed bij Van Marwijk, Erwin Koeman of Gullit. Die persconferentie met Blankemeijer, dat was een schitterend ritueel. Mensen van de afdeling persvoorlichting kun je doorgaans herkennen aan een totaal gebrek aan traditie en een blik vol paranoia.

Bron: AD 22-11-2008

Junker zoekt een club in januari

Vitesse-spits Mads Junker wil op 1 januari op zoek naar een nieuwe club. De Deen wil weer aan spelen toe komen en dat gebeurt in Arnhem niet.

“Ik zit nu drie maanden op de tribune, terwijl ik fit ben. Dan moet er dus wat anders gebeuren. Ik heb daar met Marc van Hintum over gesproken en we moeten een oplossing vinden. Ik heb mijn zaakwaarnemer gevraagd om per 1 januari een andere club te zoeken.”

Junker kan terug naar Denemarken. “Clubs uit de top zes hebben interesse in mij, maar ik blijf liever in Nederland. Of een ander land, een nieuwe cultuur leren kennen.”

Bron: Omroep Gelderland 21-11-2008

Westerhof wil Yakubu graag houden

Ofschoon Abubakari Yakubu met zijn ‘niet-EU-salaris’ zwaar op de begroting van Vitesse drukt, wil trainer Hans Westerhof de Ghanese middenvelder liever niet kwijt.

“Ik wil hem er graag bij houden. Hij is erg belangrijk voor ons, zeker in de groep. Hij speelt momenteel niet, maar moet ik Claudemir er dan naast zetten? Zijn ontwikkeling is nadelig voor Yaki, die trouwens kampt met een ontsteking aan zijn voet.”

De bijna 60-jarige trainer heeft de tegenstander van zondag geanalyseerd. “Utrecht stond voor veel strijd, maar is nu vooral een voetballende ploeg.”

Bron: Omroep Gelderland 21-11-2008

V/d Struijk rechtsback bij Vitesse

Frank van der Struijk vervangt zondag de geschorste Paul Verhaegh als rechtsback van Vitesse. Van der Struijk ontpopt zich als oplosser van alle defensieve problemen. Hij speelde eerder al centrumverdediger en linksback.

Alexander Büttner krijgt rust tegen FC Utrecht. Santi Kolk speelt daarom aan de linkerkant en Julian Jenner start vanaf de rechterkant. Vorig jaar won Vitesse met 4-2 bij FC Utrecht.

Opstelling: Velthuizen; Van der Struijk, Sprockel, Sansoni, Drost; Jenner, Claudemir, Hofs, Molhoek, Kolk; Van Wolfswinkel.

Bron: Omroep Gelderland 21-11-2008

Vitesse completeert Stichtingsbestuur en Raad van Commissarissen (RvC)

Vitesse heeft de invulling van haar bestuursorganen afgerond. Per direct bestaat de vierkoppige RvC uit voorzitter Kees Bakker en de leden Joop Kalksma, Henk-Jan Donderwinkel en Maasbert Schouten. Het Stichtingsbestuur Vitesse-Arnhem bestaat eveneens uit vier personen te weten, voorzitter Bert Roetert en de leden Cor Guijt, Jan Snellenburg en Geert van Gessel.

Nieuwkomer in de bestuursorganen van Vitesse is Maasbert Schouten, bestuursvoorzitter/eigenaar van AFAB Financiële Diensten Holding N.V. en hoofdsponsor van de Arnhemse club. Een aantal kandidaten dat eerder in beeld was heeft, met name vanwege de noodzakelijke tijdsbesteding, besloten af te zien van participatie in de RvC van de Arnhemse voetbalclub.

Kees Bakker, voorzitter RvC: “Ik heb er alle vertrouwen in dat we de club in de nieuwe samenstelling verder kunnen helpen in de groeifase waarin de club zich bevindt. De RvC zal zich als controlerend bestuursorgaan van de directie concentreren op strategische zaken en het ondersteunen van de directie bij nieuwe acquisities. Aan de RvC is het vervolgens de taak rekening en verantwoording af te leggen aan het Stichtingsbestuur, dat de lange termijn bewaakt, maar nadrukkelijk op afstand functioneert.

Wij zijn zeer verheugd met de toetreding van Maasbert Schouten. Maasbert is met zijn bedrijf AFAB Holding één van de marktleiders op het gebied van financiële dienstverlening in Nederland. Zijn ondernemerschap en commercieel talent geven de RvC een enorme impuls, zodat ook op commercieel gebied de gewenste stappen kunnen worden gezet.”

Bert Roetert, voorzitter Stichtingsbestuur Vitesse-Arnhem: “Het Stichtingsbestuur zal gaan functioneren als een vergadering van aandeelhouders. In augustus heb ik al aangegeven dat de club, nu haar schuldpositie sterk is verminderd, moet toewerken naar het verbeteren van de commerciële slagkracht. Dit is noodzakelijk om onze concurrentiepositie ten opzichte van vergelijkbare clubs te behouden of te verbeteren. Maar bovenal is onze ambitie dat Vitesse weer nadrukkelijker op de voetbalkaart komt te staan en dat er structureel wordt gestreden voor Europees voetbal.”

Bron: Vitesse.nl 20-11-2008

Claudemir Man of the Match Vitesse – AZ

Voor de tweede keer was de Vitesse middenvelder in vorm de Man of the Match zondagmiddag na Vitesse – AZ. “Ik kan leven met de uitslag”, liet hij zijn tolk vertalen. “1-1 is een goed resultaat. We hadden kansen op meer, maar zijn ook een paar keer goed weggekomen. Ik ben tevreden met mijn prestatie en probeer mij bijdrage voor de ploeg te leveren”, vertelde de altijd bescheiden Claudemir. “Wij hadden na Heracles en Lienden wat recht te zetten en dat is goed gelukt.”

Rogier Molhoek baalde van de afgekeurde 2-1 door Kolk. “Ik hoorde het vlak na de wedstrijd en dat is zuur. Ook de twee-tegen-een situatie met Paul Verhaegh en het onderuit schoffelen van Ricky van Wolfwinkel door AZ goalie Romero, waren penalty rijpe situaties. Al met al speelde wij een goede wedstrijd en dat geeft vertrouwen.” Molhoek verwacht, gevraagd naar de constructie van een seizoen huur met optie tot koop, nog langer in Arnhem te acteren. “Dat zouden wel eens twee seizoenen kunnen zijn”, vertelde hij met een veelzeggende grijns.

Winnares van het Vitesse shirt was een dolgelukkige Suzanne ten Kaate, die graag met de twee Vitesse spelers op de foto ging. Ook een Vitesse thuisshirt winnen? Kom na de wedstrijd naar supportershome Monnikenhuize en ontvang bij de entree een gratis lot. Misschien wordt uw lotnummer door de Man of the Match wel uit de beker getrokken en ga, samen met je gewonnen shirt, met hem op de foto.

Bron: SV 20-11-2008

‘Deze ervaring neem ik mee naar Vitesse’

De geschiedenis herhaalde zich gisteravond voor Vitesse. Twee spelers van de Arnhemse club kwamen in Waalwijk in actie tijdens de eerste wedstrijd van het in ere herstelde Nederland B. Net als bij het voorgaande optreden van Nederland B.

Op 15 april 1989 stond Vitessenaar Edward Sturing in de basis van Nederland B, dat in Nimes met 1-0 verloor van Frankrijk B. Zijn clubgenoot Martin Laamers kwam in het veld voor Wilbert Suvrijn.

Gisteren mochten Piet Velthuizen en Ricky van Wolfswinkel opdraven voor Nederland B. Voor de doelman van Vitesse viel in het duel met Jong Zweden (0-3) weinig eer te behalen. Velthuizen keerde al na drie minuten een inzet van Mattias Bjärsmyr, maar daarmee was zijn inbreng al gauw verteld. De goalie uit Nijmegen kreeg nadien nog drie keer een serieuze bal op doel en drie keer was hij kansloos. Voor rust gleed Emir Bajrami een voorzet over de lijn (0-1) en na de pauze kon Velthuizen niet antwoorden na een kopbal van Denni Avdic (0-2) en een vrije trap van de door PSV begeerde Ola Toivonen (0-3).

“Mooie goals”, stelde de 22-jarige Velthuizen, die in tegenstelling tot de duels op de Olympische Spelen de voorkeur had gekregen boven Ajacied Kenneth Vermeer. “Ik was vrij kansloos. Het is jammer dat ik niet heb kunnen laten zien wat ik kan. Maar deze dagen bij Nederland B waren wel leuk. In februari komen we weer bij elkaar. We moeten goed blijven presteren bij onze clubs. Als er een blessure komt bij het echte Oranje, dan worden spelers geplukt uit Nederland B. Dat zegt dus wel wat.”

Aanvaller Van Wolfswinkel vocht een zware strijd, als diepe spits in het 4-2-3-1 systeem tegen twee sterke Zweedse centrumverdedigers. “Er was weinig ruimte”, sprak de 19-jarige spits, die in de slotfase werd gewisseld. “Dan moet je het van momenten hebben. Ik stond een keer helemaal vrij, maar helaas zag Braafheid dat op dat moment niet.”

Van Wolfswinkel liet zich wel gelden. Zo stuurde hij Real Madrid-speler Royston Drenthe zonder schroom. “Als aanvoerder en spits ben ik dat vanuit Vitesse A1 gewend”, aldus Van Wolfswinkel. “Ik voel me als spits verantwoordelijk om de aanval aan te sturen. Op dit niveau moet je je taak uitvoeren. Het is dan niet belangrijk om wie het gaat, maar wel dat je zegt waar je ploeggenoten volgens jou moeten staan. De sfeer in de groep was heel relaxed. Deze ervaring neem ik mooi mee naar Vitesse.”

Bron: De Gelderlander 20-11-2008

Column Paul van der Kraan

Beste Vitesse-supporters,

“Afgelopen zondag was het weer ouderwets gezellig in GelreDome. Bij de wedstrijd tegen AZ waren veel nieuwe (betalende) toeschouwers aanwezig die gebruik hadden gemaakt van een Clubactie, waardoor het stadion lekker vol zat. Via de actie konden amateurclubs en personeelsverenigingen uit de regio vanaf minimaal 20 personen voor € 9, – per persoon naar binnen. Het feit dat hier in grote getale gebruik van is gemaakt, geeft aan dat Vitesse nog steeds leeft in de omgeving. We zijn dan ook van plan vaker en gericht acties te organiseren die ervoor zorgen dat de bezoekersaantallen toenemen. Uiteraard ook met de bedoeling deze incidentele bezoekers te verleiden ‘vast’ naar Vitesse te komen!

En dat brengt me bij onze vaste kern supporters. Diegenen die al jaren trouw blijk geven van hun geelzwarte inborst. Met name voor hen, voor jullie, ben ik blij dat we zondag zo’n leuke pot voorgeschoteld kregen, die ook nog eens een welverdiend punt opleverde tegen wat algemeen beschouwd wordt als het beste team van dit moment. Ik moet zeggen dat we hard toe waren aan zo’n middag. In de competitie ging het de laatste weken natuurlijk al een stuk beter, maar de bekeruitschakeling in Lienden is een wanprestatie die, zoals Hans Westerhof terecht opmerkte, dit seizoen niet meer kan worden weggepoetst.

Hoe dan ook, de wedstrijd van afgelopen zondag biedt perspectief en gaf me ook weer een gevoel van trots. Trots over het elftal en over de supporters. Zo’n voetbalmiddag met alles erop en eraan vergroot het saamhorigheidsgevoel, het gevoel dat we samen ergens voor strijden. Een gevoel wat niet voor iedereen herkenbaar was de afgelopen tijd. Daar is al veel over gezegd en daar zal nog veel meer over worden gesproken, en beter, meer tijd en aandacht in worden geïnvesteerd om in positieve zin de onderlinge band tussen club en supporters en vice versa te versterken.

Onlangs kondigden wij al aan dat er een Supportersraad geformeerd wordt. De eerste bijeenkomst staat gepland voor 11 december. Er worden door Vitesse Betrokken actief deelnemers geworven, maar supporters kunnen zich ook zelf aanmelden. Ik verwacht veel van dit overleg dat gaat fungeren als een adviesorgaan voor de directie. Kortom, een serieus signaal van onze kant dat wij wel degelijk oog en een luisterend oor hebben voor de opmerkingen van de achterban.

Raad van Commissaris-lid Henk-Jan Donderwinkel zal in dat kader tot nader order de contacten onderhouden met De Aftrap. Dit, omdat de relatie tussen mijn persoon en een aantal vertegenwoordigers van deze supportersgroep dusdanig verstoord lijkt, dat een constructief overleg bemoeilijkt wordt. Henk-Jan heeft de portefeuille Supporterszaken en in dat licht bezien is zijn rol als mediator geen onlogische.

Ook wil ik nog wat zeggen over Nederland B. Veel clubs en trainers zijn niet blij met dit nieuwe schaduwelftal. Net als onze trainer Hans Westerhof vind ik het wel een mooi initiatief. Ook al betreft het niet het grote Oranje, er zitten toch maar mooi drie Vitesse-spelers bij. Jammer genoeg is Paul Verhaegh geblesseerd afgehaakt. Nederland B biedt onze spelers een mooie gelegenheid zich te verbeteren, omdat de weerstand in deze wedstrijden natuurlijk groter is dan in de gemiddelde competitiewedstrijd in de Eredivisie. En het is duidelijk dat het B-elftal door het spelen van interlands aansluiting houdt met het A-elftal. Ook hier dus een gevoel van trots!

Morgen (donderdag 20 november, red.) meld ik mij nog even met een aanvullend bericht van organisatorische aard.

Groet, Paul van der Kraan

Bron: Vitesse.nl 19-11-2008

Bondscoaches geloven in Van Wolfswinkel

De bondscoaches van de KNVB hebben een groot vertrouwen in Ricky van Wolfswinkel.De spits van Vitesse was gisteravond de aanvalsleider van Nederland B, dat in Waalwijk verloor van Jong Zweden (0-3).

Het was het eerste optreden van Nederland B in bijna twintig jaar. De selectie is voor een jaartje in het leven geroepen en fungeert als voorportaal voor het grote Oranje. Na de uitschakeling van Jong Oranje voor het EK 2009 koos de KNVB voor Nederland B, waar jong en iets ouder talent zich in de kijker mag spelen voor het Nederlands elftal.

In de eerste selectie van bondscoach Johan Neeskens is Ricky van Wolfswinkel de meest opvallende speler. De 19-jarige aanvaller was gisteren veruit de minst ervaren speler van Nederland B. Van Wolfswinkel heeft welgeteld twaalf eredivisiewedstrijden in de benen, maar voor de coaches in Zeist telt kwaliteit zwaarder dan ervaring.

“Toen ik aan deze job begon” , zo verklaarde Neeskens na de valse start in Waalwijk, “heb ik aan alle trainers die betrokken zijn bij het Nederlands elftal gevraagd of ze voor mij een lijstje wilde maken met dertig spelers die in aanmerking kunnen komen voor Nederland B. Van Wolfswinkel stond op elke lijst.”

Neeskens kent Van Wolfswinkel als geen ander, want de voetballer uit Woudenberg heeft verkering met zijn dochter. “In de eerste plaats is hij nog niet mijn schoonzoon, want ze zijn niet getrouwd”, aldus Neeskens. “Daarnaast is het echt niet zo dat ik hem anders benader dan een andere speler. Ik vind het leuk om met hem hem over voetbal te praten en te discussiëren. Hij is een fantastische jongen. Ik ben blij dat hij het goed doet bij Vitesse. Dat hij bij deze selectie zit, dat heeft hij zelf verdiend. Je naam komt niet zomaar voor op alle lijsten van de bondscoaches.”

“Hij is nog heel jong en kan nog veel groeien”, stelde Neeskens, en daarmee gaf de oud-trainer van NEC meteen de doelstelling aan van Nederland B. “Veel jongens in deze groep hebben de mogelijkheid om het echte Nederlands elftal te halen. Je ziet het aan Mendes da Silva. Hij zat in onze selectie maar door blessures bij Oranje werd hij overgeheveld. Dat is de bedoeling van Nederland B.”

Nederland B is daarmee vooral interessant voor de spelers, niet voor het grote publiek. In Waalwijk kwamen amper tweeduizend mensen kijken, hoofdzakelijk scouts en plaatselijke schooljeugd. Ze zagen dat Nederland B aanvallend onmachtig was tegen de stugge Zweedse verdediging. Van Wolfs- winkel kwam niet een keer in scoringspositie. Doelman Piet Velthuizen, zijn ploeggenoot bij Vitesse, was kansloos bij de drie tegentreffers van Nederland B (0-3).

Bron: De Gelderlander 20-11-2008

Ricky van Wolfswinkel, talent met een missie
Scoren als familietraditie

Vitesse kent een moeizame seizoenstart, maar Ricky van Wolfswinkel (19) is een van de spaarzame lichtpuntjes in de Arnhemse ploeg. Het talent staat inmiddels op drie Eredivisiedoelpunten en werd tot zijn verbazing opgenomen in de selectie van Nederland B. Een enthousiaste tiener op weg naar de top, met als grote fan zijn oom: voormalig FC Utrecht-spits Erik Willaarts.

lees verder...

Bron: VI nr 47 2008

Vitesse zoekt oplossing voor inactief trio

Vitesse zit in de maag met Haim Megrelishvili, Abubakari Yakubu en Mads Junker. Het drietal komt niet voor in de plannen van trainer Hans Westerhof en de club wil op korte termijn een oplossing vinden voor hun toekomst. De technische leiding hoopt dat zich in de winterstop nog gegadigde clubs melden voor deze buitenlanders, van wie de salarissen te zwaar op de begroting drukken. Anders overweegt Vitesse hun contracten te ontbinden en de spelers transfervrij te laten gaan. Technisch directeur Marc van Hintum: ‘Van Mads is duidelijk dat dit niet de ideale situatie is. Hij wil spelen en een voetballer van zijn kaliber met zijn salaris op de bank, is voor Vitesse ook verre van fijn. Dat Megrelishvili weg mag is al langer duidelijk en ook Yakubu verdient ruimte. De technische staf vindt hem belangrijk, ook in de kleedkamer. Maar spelen doet hij niet, dus als hij wil vertrekken, mag hij in de winterstop transfervrij weg.’

Bron: VI nr 47 2008

Vitesse is weer een collectief

Wie een doorsnee Braziliaanse voetballer moet omschrijven, zal nooit uitkomen bij Claudemir Domingues de Souza. Zijn naam danst in de mond, maar een oogstrelende techniek of splijtende lange pass heeft de dynamische middenvelder van Vitesse niet. ‘Claudemir oogt zelfs een beetje houterig; vindt trainer Hans Westerhof. ‘Hij loopt niet als een Braziliaan. Eigenlijk zie ik een typisch Scandinavische voetballer, die misschien wel een beetje wordt onderschat. Op spelsituaties reageert hij heel alert. En met zijn uitstekende wedstrijdmentaliteit blijft hij me verbazen. In de voorbereiding, toen Westerhof experimenteerde met vijf middenvelders en twee spitsen, speelde Claudemir hangend aan de rechterkant. In het huidige systeem (4-3-3) komt hij beter tot zijn recht als verdedigende middenvelder, ontdekte Westerhof. ‘Al moet ik hem af en toe, zoals laatst tegen ADO Den Haag, nog wel aan de ketting leggen. Dan is-ie niet te houden.

lees verder...

Bron: VI nr 47 2008

Velthuizen in basis bij Nederland B

Vitesse-doelman Piet Velthuizen start vanavond in de basis bij het Nederlands B-elftal.

De andere geselecteerde doelman, Ajacied Kenneth Vermeer, is niet helemaal fit en wordt uit voorzorg op de bank gehouden. “Mooi dat ik speel”, zegt Velthuizen. “Zweden is een leuke tegenstander. Voor mij een mooie kans om te laten zien wat ik kan.”

Velthuizen was in het Olympisch elftal ook lang eerste keus, maar op de Spelen in Peking kreeg Vermeer de voorkeur van bondscoach Foppe de Haan.

Bron: Omroep Gelderland 19-11-2008

Büttner loopt blessure op bij beloften Oranje

Het is onzeker of Alexander Büttner zondag met Vitesse in actie kan komen tijdens de uitwedstrijd tegen FC Utrecht. De 19-jarige middenvelder heeft maandag een blessure aan zijn linkerenkel opgelopen bij het Nederlandse beloftenelfal. Büttner was door bondscoach Hans Schrijver opgeroepen voor de trainingsstage in Hoenderloo, maar hij heeft het trainingskamp gisteren verlaten.

Bron: De Gelderlander 19-11-2008

Verhaegh zegt af voor Oranje B

Paul Verhaegh moet de oefeninterland van het Nederlands B-elftal tegen Jong Zweden, woensdag, laten schieten. De verdediger van Vitesse heeft te veel last van een blessure aan zijn bovenbeen.

Verhaegh liep de kwetsuur zondag op in de wedstrijd tegen AZ (1-1). Coach Johan Neeskens heeft geen vervanger voor Verhaegh opgeroepen. Nederland B bestaat uit vooral jonge spelers die nog niet voor het echte Oranje in aanmerking komen. Het team speelt dit seizoen oefeninterlands.

Bron: Omroep Gelderland 18-11-2008

Romero vrijuit na trap tegen Van Wolfswinkel

AZ-doelman Sergio Romero wordt niet vervolgd voor zijn veelbesproken charge op Vitesse-aanvaller Ricky van Wolfswinkel, afgelopen zondag in Gelredome.

De aanklager betaald voetbal ziet af van een strafzaak, aangezien scheidsrechter Allaerts de actie waarnam en als onschuldig beoordeelde. In de blessuretijd (1-1) torpedeerde Romero de doorgebroken Van Wolfswinkel.

Bron: De Gelderlander 18-11-2008

Vitesse uitgenodigd voor de Antalya Cup

De Arnhemse club is uitgenodigd om deel te nemen aan het prestitieuze toernooi om de Antalya Cup. Dat evenement wordt rechtstreeks uitgezonden op Eurosport. Vitesse gaat 4 of 5 januari naar Turkije en speelt daar in een week twee wedstrijden. De tegenstanders zijn nog niet bekend. In 2007 won Vitesse in Belek een kleiner toernooi om de Antalya Cup II.

Bron: De Gelderlander 17-11-2008

Duel met AZ is ‘geen revanche voor Lienden’

Trainer Hans Westerhof van Vitesse noemde de knappe 1-1 tegen AZ geen genoegdoening voor de bekernederlaag bij hoofdklasser FC Lienden. “Voor die nederlaag kun je je niet revancheren.

Ik ben tevreden omdat de supporters een leuke wedstrijd hebben gezien. Bij een nieuwe domper hadden zij misschien gezegd ‘wat is er aan de hand’. Maar Lienden uit is iets totaal anders. Dat komt nooit meer terug.”

Bron: De Gelderlander 17-11-2008

Ricky van Wolfswinkel denkt niet aan Ajax of FC Twente

Bij Ajax klinkt zijn naam als opvolger van Klaas-Jan Huntelaar en FC Twente ziet in hem de ideale man om Blaise N’Kufo te vervangen. De belangstelling tekent de enorme ontwikkeling van Ricky van Wolfswinkel, maar de 19-jarige aanvaller van Vitesse laat zich niet gek maken.

“Ik ben daar niet mee bezig”, zegt de voetballer uit Woudenberg na de 1-1 tegen AZ. “Het is leuk dat het goed gaat. Je ziet in de eredivisie niet veel spitsen van 19 jaar die in de basis staan. Dus is het logisch dat clubs je dan gaan volgen. Ik heb nu tien keer in de basis gestaan bij Vitesse. Op zich is dat niet veel. Ik wil hier lekker een heel seizoen in de basis staan. Dat is voor mij belangrijk. Spelen, minuten maken, in de basis staan.”

Van Wolfswinkel staat bij Vitesse onder contract tot medio 2012. Met zijn zaakwaarnemer Louis Laros heeft de spits afgesproken dat hij pas een seintje krijgt, wanneer een belangstellende club concreet met hem wil praten. En zover is het nog niet.

“Anders had ik het wel gehoord”, aldus Van Wolfswinkel. “Ik ben heel open tegen Louis. Als iets concreet is, dan wil ik het best horen. Maar ik hoef niet op de hoogte te worden gebracht als er een club voor me op de tribune zit.”

De tiener is bij Vitesse de revelatie van het nog prille seizoen. In het treffen met titelaspirant AZ onderstreepte Van Wolfswinkel dat hij nu al mee kan doen met de grote jongens. Kort na de 0-1 van Ari was hij dicht bij zijn vierde competitiedoelpunt, maar de Argentijn Sergio Romero beantwoordde zijn kopbal met een wereldreflex. “Die reflex is een kwaliteit van hem”, stelt Van Wolfswinkel nuchter. “Ik raakte die bal goed. Ik had er een lekker gevoel bij, omdat de bal in elk geval richting goal ging.”

In de meeslepende slotfase van het alleraardigste duel deed Van Wolfswinkel opnieuw van zich spreken. Eerst bereidde hij het ten onrechte afgekeurde doelpunt van Santi Kolk voor en op de valreep kreeg hij geen strafschop, toen Romero hem met een gestrekte been onderuit moffelde.

“Die actie wil ik graag even terugzien. Hij raakte ook de bal, maar je kunt zien dat ik ook ben geraakt”, zegt Van Wolfswinkel, terwijl hij zijn broekspijp optilt en een grote blauwe plek onder zijn knie laat zien. “Misschien hadden we een strafschop moeten hebben. Maar we hadden in de slotfase ook nog kunnen verliezen, met dat schot van Mendes op de paal. Voor de wedstrijd zeiden de meeste mensen dat wij kansloos waren. Een punt is prima, we mogen niet ontevreden zijn. We hebben bij vlagen heel goed gespeeld. Al blijft het wel jammer dat er een doelpunt van ons is afgekeurd.”

Van Wolfswinkel meldt zich vandaag bij de selectie van Oranje B, dat woensdag een oefenwedstrijd speelt tegen Jong Zweden. De spits kijkt er met veel plezier naar uit. “Geweldig als je zoiets mee mag maken. Echt top. Straks kom ik met een mooie ervaring terug bij Vitesse.”

Bron: De Gelderlander 17-11-2008

Trainers Vitesse en AZ niet tevreden

Twee trainers, één gedachte. Hans Westerhof en Louis van Gaal konden na de 1-1 gistermiddag bij Vitesse-AZ de neiging naar lichte ontevredenheid niet onderdrukken.

AZ-trainer Louis van Gaal zag zijn ploeg twee punten, en daarmee de koppositie, verspelen. Hans Westerhof vond dat Vitesse – dat door een mislukte seizoensstart van ver moet komen – niet veel opschoot met een gelijkspel.

Louis van Gaal: “De kansenverhouding was in ons voordeel en de kansen waren zó doelrijp, dat ik er een naar gevoel aan overhoud. Dat kunnen wij alleen onszelf verwijten.”

Van Gaal zag wel de charme van de wedstrijd in, maar die sneeuwde enigszins onder bij de pijn van de verloren punten. “Het was wel een échte wedstrijd”, vond de toptrainer uit Alkmaar. “Met aanvallend voetbal en veel drang naar voren. Ik kan mij voorstellen dat de wedstrijd het publiek wel heeft aangesproken.”

Trainer Hans Westerhof van Vitesse: “Wij schieten niet zo veel op met een gelijkspel. Een puntje tegen Heracles, een puntje tegen AZ, daar komen we niet ver mee.” Westerhof liet de discussie over niet gegeven strafschoppen voor zijn ploeg en een al dan niet ten onrechte afgekeurde (winnende) goal, langs zich heengaan.

“Ik kan mij voorstellen dat Louis zich zit te verbijten bij een aantal kansen en niet zo blij is met de 1-1. Hij turft blijkbaar alle kansen, dat doe ik niet. Maar misschien ben ik ook niet zo heel blij met 1-1. Wij zijn de meest aanvallende ploeg geweest, ik vond ons dominant”, zei Westerhof; “maar enerverend voor het publiek, was het wel.”

De grote smaakmakers op de middag dat Vitesse de kater van het bekerechec tegen hoofdklasser Fc Lienden wegspoelde (midweekse uitschakeling) waren Vitessenaar Claudemir en AZ-spits Mounir El Hamdaoui. Claudemir was ongeëvenaard als balafpakker en stuwende kracht achter het nieuwe, frisse Vitesse. De jonge Braziliaan stond ook aan de basis van de gelijkmaker, in de 51e minuut door Santi Kolk; 1-1 na een fantastische aanval.

Vitesse, de aanvallende ploeg deze middag, was al snel op achterstand gekomen door Ari, die vrij kwam toen de Arnhemse defensie zich sullig stuk liet spelen. Ari joeg de bal in de 18e minuut steenhard achter doelman Piet Velthuizen. De doelman van het nieuwe Nederland B onderscheidde zich na rust. Hij hield zijn ploeg bij inzetten van El Hamdaoui en invaller Brett Holman met geweldige reflexen op de been.

El Hamdaoui goochelde zich meerdere malen fenomenaal door de Arnhemse defensie, maar vond in het beste geval de paal.

Arbiter Paul Allaert speelde ook een positieve hoofdrol in Gelredome. De Belg hield 89 minuten lang de kaarten op zak, ondanks pittige duels en flinke tackles. In de slotfase schreef hij toch nog Milano Koenders (AZ) en Paul Verhaegh (Vitesse) op. Die laatste is de eerste speler van Vitesse die vanwege zijn gele kaartenlast (vijf) wordt geschorst.

Bron: De Gelderlander 17-11-2008

Santi Kolk: onterecht goal afgekeurd

Santi Kolk scoorde voor Vitesse, maar zag een andere goal afgekeurd worden. “Onterecht, ik zie het net terug. Balen natuurlijk.”

“We hadden wel wat goed te maken na de blamage tegen Lienden. We hebben niet gewonnen, maar hebben er alles aan gedaan. Wat dat betreft hebben we vandaag weer een stapje gemaakt.”

Kolk was overal op het veld. “Dat zit in mijn spel. Ik ben niet een speler die aan de lijn plakt. Ik heb vrijheid nodig. Je probeert belangrijk te zijn voor het team. Daar heb ik alles aan gedaan. Het zit in mijn naam om het stadion te laten kolken”, lacht Kolk.

Bron: Omroep Gelderland 16-11-2008

Vitesse pakt punt tegen AZ

AZ heeft zondag de koppositie in de eredivisie uit handen gegeven. De Alkmaarse ploeg speelde in Arnhem in een amusant duel met 1-1 gelijk tegen Vitesse.

Ari heeft zijn vertrouwde spitspositie weer in mogen nemen van Louis van Gaal. Hij moest zijn plaats een paar wedstrijden afstaan aan ploeggenoot Graziano Pelle, maar nadat de Italiaan geblesseerd raakte en Ari revanche nam en twee keer scoorde tegen FC Twente is de Braziliaan weer in genade aangenomen. Hij bewees zich in het Gelredome opnieuw door de openingstreffer voor AZ voor zijn rekening te nemen.

Topscorer Mounir El Hamdaoui kan de voorsprong vlak voor rust uitbreiden, maar de aanvaller van AZ raakt de paal.

Vijf minuten na de rust kwam Vitesse verdiend langszij, al hing er aan de gelijkmaker van Santi Kolk een zweem van buitenspel, 1-1.

Even later beklaagde trainer Louis van Gaal zich over een niet gegeven strafschop aan AZ toen Demy de Zeeuw aan het shirt werd getrokken. Maar de voorwaartse druk kwam ook na de rust toch vooral van de kant van Vitesse, dat Hofs net naast zag schieten en een tweede treffer van Kolk na een hakballetje van Van Wolfswinkel zag worden afgekeurd wegens buitenspel.

Vitesse – AZ 1-1 (0-1). 18. Ari 0-1, 51. Kolk 1-1. Scheidsrechter: Allaerts (Bel).
Toeschouwers: 22.739.
Gele kaart: Verhaegh (Vitesse), Koenders (AZ).

Vitesse: Velthuizen; Sprockel, Sansoni en Van der Struijk; Verhaegh, Claudemir, Hofs (84. Tarvajärvi) en Molhoek; Kolk, Van Wolfswinkel en Büttner (55. Jenner).

AZ: Romero; Swerts, Moisander, Moreno en Pocognoli (80. Koenders); Mendes da Silva, Schaars, De Zeeuw (73. Van der Velden) en Martens (66. Holman); Ari en El Hamdaoui.

Bron: De Telegraaf 16-11-2008

Paul Verhaegh: strijdend Vitesse

Aanvoerder Paul Verhaegh was tevreden met de 1-1 van Vitesse tegen AZ. “Het was een heel open wedstrijd. Piet heeft goede reddingen gemaakt, maar voor hetzelfde geld maak je hem.”

“Ik denk dat het publiek een heel leuke wedstrijd heeft gezien met een strijdend Vitesse tot de laatste minuut. We voelden dat er meer inzat, maar hij viel niet”, stelt Verhaegh. Verhaegh schoof veel in

. Twee keer ging hij onderuit in de zestien. “De eerste was geen penalty, de tweede was een twijfelgeval. Misschien gaf hij hem niet, omdat ik bij de eerste makkelijk ging liggen”, denkt hij.

Bron: Omroep Gelderland 16-11-2008

Sterk Vitesse pakt punt tegen AZ

Vitesse heeft zondag in een buitengewoon aantrekkelijke wedstrijd met 1-1 gelijkgespeeld tegen AZ.

De Arnhemmers leken het duel volledig onder controle te hebben, maar Ari troefde Civard Sprockel af en scoorde 0-1. Arbiter Allaerts onthield uitblinker Paul Verhaegh een penalty. El Hamdaoui schoot op de paal.

Na rust speelde Vitesse zeer goed op de aanval, onder aanvoering van Santi Kolk. Die scoorde ook na een combinatie over veel schijven de 1-1. Aan de andere kant redde keeper Piet Velthuizen driemaal. Een goal van Kolk werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Bron: Omroep Gelderland 16-11-2008

Meer dan 20.000 fans bij Vitesse

Vitesse verwacht zondag voor het eerst dit seizoen meer dan 20.000 toeschouwers te ver­welkomen bij een competitieduel. De Arnhemse ploeg ontvangt om 14.30 uur koploper AZ.

De grote toeloop – bijna 20.000 nu al – is te danken aan acties en vrije kaartverkoop. Vitesse heeft voor het duel een geslaagde clubactie ge­houden waarbij voetbalclubs en bedrijven tegen een gereduceerd tarief kaarten kunnen afnemen. Daarnaast is Vitesse-AZ een van de duels waarbij vanwege de klei­ne kans op problemen met bezoek­ende fans, geen beperkte kaartver­koop geldt. Fans kunnen zondag tot vlak voor de wedstrijd nog kaartjes kopen aan het stadion.

Tot nu vallen de bezoekersaantal­len bitter tegen. Het aantal jaar­kaarten is fors teruggelopen.

Bron: De Gelderlander 15-11-2008

Westerhof: AZ op tv geweldig
Trainer Vitesse sluit spelers op na blamage in Lienden

Hans Westerhof vindt AZ, zondag op bezoek bij Vitesse, minder goed dan ’televisiebeelden’ wel doen vermoeden. ” In samen­vattingen is AZ een geweldige ploeg. Als je een hele wedstrijd ziet, en ik heb er een paar gezien, krijg je een ander beeld”, meent de trainer van Vitesse.

” Ze spelen goed positiespel en kunnen er razendsnel uitkomen. En ze maken fantastische doelpun­ten. Dat zijn de beelden de je ziet op een samenvatting. Maar ze spe­len veel op eigen helft en laten je komen. Dat zullen ze bij ons ook doen. Dan is het oppassen, want in de omschakeling zijn ze goed, met veel snelheid en zuivere pas­sing”, aldusWesterhof over de lijst­aanvoerder van de eredivisie.

Westerhof zegt met de kater van de bekeruitschakeling bij Fc Lien­den nog vers in het geheugen, niet bang te zijn voor een nieuwe. ” AZ is Lienden niet. Lienden bewijst al­leen dat je met goed georganiseerd verdedigen, het veel ploegen lastig kunt maken. Internationaal be­staan er ook al geen kleintjes meer. 10-0 uitslagen zie je niet. Je moet van redelijk goede huize ko­men om er doorheen te komen en dat waren wij woensdag niet. We hadden voorin te weinig creativi­teit, daarvan leer je weer iets over de kwaliteit van je selectie. Al is en blijft het een blamage”, aldus de trainer, die zijn selectie donderdag ‘opsloot’ om de onderste steen bo­ven te krijgen. “Niemand mocht weg voor alles wat gezegd moest worden gezegd was. Intern moet je alles kunnen roepen, maar die cultuur heerst hier nog niet”, meent de 59-jarige coach. Hij vond een boete of straftraining niet op zijn plaats. “Dat heeft wei­nig zin. En bij een straftraining had ik zelf vooraan gelopen, want ik ben verantwoordelijk.”

Westerhof ziet tegen AZ nieuwe kansen. “We zullen meer ruime krijgen, AZ wil ook voetballen.” Santi Kolk – die Lienden uit miste – kan weer spelen. Rogier Mol­hoek heeft een tik op zijn knie ge­had. Hij wil dolgraag spelen tegen zijn broodheer. Doelman Ronald Graafland ontbreekt met een rug­blessure, zijn vervanger Sebastiaan van der Sman heeft knieklachten, daarom is Eloy Room reservedoel­man. Nicky Kuiper en Jeroen Drost zijn speelklaar, maar missen ritme. Één van de twee voegt zich bij de selectie.

Bron: De Gelderlander 15-11-2008

Club zoekt naar sponsor die naam wil lenen aan supporterscafé.

Vitesse wil in de zuidwesthoek van Gelredome een Fancorner maken. Daar worden supporters voorafgaand aan thuiswedstrijden bijgepraat door de technische staf. Na het duel is er gelegenheid met spelers terug te blikken.

Met zo’n ‘ Vitesse Plus Café’ wil de Arnhemse club supporters meer aan zich binden. In de Fancorner is per keer plaats voor honderd tot tweehonderd mensen, zegt Ronnie Groenewold, directeur marketing, sales en communicatie. Zij betalen een ‘marginale prijs voor een toegangskaartje. Het café krijgt de naam van de sponsor. Naar die partij is Vitesse nu op zoek. Slaat het initiatief aan, dan komen er op de andere hoeken mogelijk ook dergelijke cafés.

Bron: De Gelderlander 15-11-2008

‘ Grote bedrijven terug naar Vitesse’
Bestuursloge wordt verbouwd tot restaurant voor top zakenleven.

Als nog eens twee bedrijven ‘ja’ zeggen, heeft de bestuursloge van Vitesse in Gelredome zijn langste tijd gehad. En dan zit het bestuur van de Arnhemse voetbalclub voortaan op het ereterras.

De club wil van de bestuursloge, ter hoogte van de middenlijn een restaurant maken, waar de top van het Arnhemse bedrijfsleven elkaar kan ontmoeten onder het genot van een maaltijd. “Op die manier willen we grote bedrijven als Akzo Nobel en Nuon, die Vitesse de afgelopen jaren de rug toe hebben gekeerd, weer in Gelredome binnenhalen”, zegt Ronnie Groenewold, directeur marketing, sales en communicatie bij Vitesse.

De club wil gaan samenwerken met toprestaurants die nu al op de sponsorlijst staan. Bij toerbeurt koken koks van die restaurants een viergangendiner voor 36 mensen. Op die manier kunnen zij zich presenteren aan het zakenleven. Vitesse heeft minimaal vier geïnteresseerde bedrijven nodig om te kunnen beginnen. “We hebben er nu twee en als er nog twee toezeggen, is dat voldoende om de benodigde investeringen te kunnen doen”, aldus Groenewold. De loge zal worden verbouwd tot restaurant met negen maal vier stoelen. “Voor iedere thuiswedstrijd houden we er vier vrij voor oud-voetballers of bekende Nederlanders. Zo willen we een bijzondere omgeving creëren.”

Ook op ander vlak is Vitesse bezig van een voetbalwedstrijd een belevenis te maken. Sinds begin dit seizoen werkt de club met valletparking, een systeem dat in de VS heel gewoon is, maar in Nederland veel minder. Leden van de businessclub van Vitesse kunnen tegen een vergoeding hun auto na aankomst bij Gelredome door een vallet op de parkeerplaats laten zetten. Na de wedstrijd haalt de medewerker de auto daar ook weer op. Wie straks in het ‘ bestuursrestaurant’ eet, krijgt de service er gratis bij.

De initiatieven zijn er twee van de tien, vijftien waaraan de club werkt en die nog dit seizoen zichtbaar moeten worden, zegt Groenewold. “We brengen het voorzichtig, we willen niet te veel beloven, maar vooral doen.” Vitesse wil dat zowel supporters als bedrijven gaan voelen dat er meer elan komt bij de club, aldus Groenewold: ” Zonder dat we dat zelf steeds zeggen.” Hij ziet de Afrikaanse vechtarend Hertog als symbool van de nieuwe koers die Vitesse vaart.

Bron: De Gelderlander 15-11-2008

Van Wolfswinkel rustig onder succes

De carrière van Vitesse-spits Ricky van Wolfswinkel verkeert nog altijd in een stroomversnelling.

Het talent uit Woudenberg wordt al gevolgd door onder meer Middlesbrough en FC Twente. “Het is mooi om als jonge speler al gevolgd te worden door zulke clubs, maar ik heb daar zelf nog niks van gehoord. Ik ben blijkbaar positief opgevallen. Het gaat ook goed, ik vind het prachtig dat ik nu bij Nederland-B zit.”

De spits kampt al het hele seizoen met een blessure. “Een los stukje bot in mijn enkel. Dat moet er een keer uit, maar dat kost me acht weken.”

Bron: Omroep Gelderland 14-11-2008

Westerhof: AZ zet ons niet vast

Trainer Hans Westerhof ziet AZ als de ploeg in vorm, maar ziet ook mindere aspecten aan het elftal. “In samenvattingen ziet het spel er geweldig uit, maar in hele wedstrijden is dat wat anders, want ze geven het initiatief soms ook weg. En dan gokken ze op een snelle omschakeling. Ze gaan ons zeker niet vastzetten.”

Westerhof wil niet meer stilstaan bij wat er allemaal mis ging tegen Lienden voor de beker. “AZ is totaal anders, dan krijgen we meer ruimte om te voetballen. Ik heb geen straftraining gegeven na Lienden, anders had ik zelf ook wel vooropgelopen.”

Bron: Omroep Gelderland 14-11-2008

Rogier Molhoek probeert AZ te halen

Vitesse-middenvelder Rogier Molhoek hoopt op tijd fit te zijn voor het thuisduel tegen AZ. Hij liep tegen FC Lienden een bloeduitstorting bij de knie op. “Het gaat al beter. Ik denk zondag te kunnen halen.”

Santi Kolk is er weer bij, na zijn ribblessure. Dat gaat ten koste van Julian Jenner. Eloy Room is tweede keeper, omdat Ronald Graafland last van zijn rug heeft. Onur Kaya ontbreekt met een enkelblessure.

Vermoedelijke opstelling: Velthuizen; Verhaegh, Sprockel, Sansoni, Van der Struijk; Kolk, Claudemir, Hofs, Molhoek, Büttner; Van Wolfswinkel.

Bron: Omroep Gelderland 14-11-2008

Wedstrijdschema Vitesse in één keer in je digitale agenda!

Het competitieschema van Vitesse voor het nieuwe seizoen is vanaf nu ook beschikbaar voor gebruikers van Microsoft Outlook 2000, 2003 en 2007, maar ook voor Google Calender, Windows Live Calender, Windows Vista, Yahoo Calender en Apple.

De supportersvereniging Vitesse is daarvoor een samenwerking aangegaan met Flogs, dat gespecialiseerd is in het aanbieden van digitale agenda´s.

Hoe werkt het!

Om gebruik te kunnen maken van deze gratis service, dien je je eerst te registreren op de website van Flogs. Daar kun je vervolgens de Flogs plugin downloaden om deze vervolgens op je pc te installeren (www.flogs.nl). Op je persoonlijke profielpagina kun je vervolgens aangeven welke kalender je wilt ontvangen. Het competitieschema van Vitesse voor 2008-2009 is inmiddels beschikbaar, voor elke wedstrijd zal een speciale event/pagina gemaakt worden. Mocht er in de toekomst een wijziging in het schema voorkomen, dan zul je deze middels een automatische pop-up eenvoudig kunnen bijwerken. Gebruikers die hun Outlook synchroniseren met hun mobiele telefoon of handheld kunnen de schema’s dus voortaan ook makkelijk overzetten naar het apparaat.

Meerdere kalenders

Op flogs.nl kun je niet alleen de competitiewedstrijden van Vitesse toevoegen, ook de verjaardagen van bekende Nederlanders, de concertagenda voor de komende maand of het speelschema van het Nederlands Olympisch Elftal. Je download het direct met één druk op de knop in je eigen digitale agenda via flogs.nl .

Klik  hier om je te registreren op flogs.nl
Klik  hier voor de digitale kalender van de competitiewedstrijden van Vitesse
Klik  hier voor de event-pagina van de eerste officiële wedstrijd

Bron: SV Vitesse 13-11-2008

Westerhof: uitschakeling vreselijk

Ook een dag na de genante nederlaag tegen Lienden is trainer Hans Westerhof zwaar teleurgesteld over de blamage van Vitesse.

“Dit is heel vervelend voor onze supporters. We waren net bezig om ons imago wat op te vijzelen en nou krijgen we een geweldige klap terug. Het is ook financieel een strop, dus het is op meerdere fronten echt vreselijk. Een blamage ook.”

“We moeten het ons aanrekenen dat we de openingen niet konden creëren. Dat heeft niks te maken met instelling, maar met de kwaliteit die we op dat moment niet konden brengen.”

Bron: Omroep Gelderland 13-11-2008

Website bijgewerkt door onbekende(n)

De website van Vitesse is woensdagavond tot grote verrassing van de redactie ‘aangepast’ door onbekenden. Terwijl Vitesse in Lienden door de ploeg van trainer Hans Kraay jr. werd uitgeschakeld, verscheen op deze site het bericht dat de Arnhemmers juist wel de laatste 16 bereikt hadden.

Het bericht kon, door de aanwezigheid van de webredactie in Lienden, niet tijdig genoeg worden verwijderd. Hierdoor hebben diverse media reeds melding gemaakt van het storende en foutieve bericht. Later op de avond verscheen wel het juiste verslag van de wedstrijd met daarin de enige en correcte uitslag van de wedstrijd tussen Vitesse en FC Lienden.

De webredactie betreurt de plaatsing van het bericht en zal de toegang tot het beheersysteem aanpassen om herhaling te voorkomen.

Bron: Vitesse.nl 13-11-2008

Gevoelige blunder vitesse.nl

Vitessefans die benieuwd waren naar de uitslag van de op woensdag 12 november gespeelde bekerwedstrijd tegen FC Lienden, en daarvoor na afloop van de wedstrijd de officiële clubsite www.vitesse.nl bezochten, werden daar verblijd met de kop ‘VITESSE BEKERT VERDER NA WINST OP LIENDEN’. Niets was minder waar. De Arnhemmers verloren de wedstrijd tegen de Betuwse amateurs met 1-0 na een doelpunt van Erik de Kruik in de 81ste minuut.

Een gevoelige blunder van de redactie van vitesse.nl, die er op voorhand al vanuit leek te gaan dat de buit al binnen was.

Bron: SV 13-11-2008

Vitesse-fans maken amok in Lienden

Vitesse-supporters hebben problemen veroorzaakt na de nederlaaag van de bekerwedstrijd uit tegen FC Lienden.

Na afloop belaagden Vitesse-supporters verbaal de spelers van hun club en enkelen waren betrokken bij een vechtpartij in de kantine van Lienden. Het is onbekend of de politie aanhoudingen heeft verricht.

De Betuwse club was woensdag om twaalf uur klaar met de voorbereidingen, toen er een melding binnenkwam dat er extra fans zouden komen met bussen. Daarop greep de politie in en werden de veiligheidsmaatregelen aangescherpt.

Bron: Omroep Gelderland 13-11-2008

Sentimentele Kraay jankt en jubelt

De 1-0 overwinning van FC Lienden op Vitesse gaat zonder meer de geschiedenisboeken van de amateurclub in. Trainer Hans Kraay junior liet zich na de sensationele zege op de eredivisionist uit Arnhem (1-0) even helemaal gaan. “Dit is echt ongelofelijk”, stamelde hij voor de camera van RTL. “Ik sta net te janken. De wereld draait door. Ik ben gewoon een sentimentele lul aan het worden. Het is geweldig. Voetbal kan zoveel mooie dingen geven.”

Kraay loofde zijn ploeg na de grootste stunt van de derde ronde van het bekertoernooi. “We hebben hier zo hard voor gewerkt. Ik ben zo trots op die jongens. Heb je ooit voetballers door hunebedden heen zien ploegen en vliegtuigen uit de lucht zien koppen? Het is net of we bevrijd zijn van de Duitsers”, aldus Kraay.

Amateur Erik de Kruijk velde tien minuten voor tijd het vonnis over het blamerende Vitesse. Zijn vrije trap was onhoudbaar voor doelman Piet Velthuizen.

Bron: RTL 13-11-2008

Grootste afgang Vitesse in 21 jaar

De bekernederlaag tegen de amateurs van FC Lienden is de grootste afgang van Vitesse in 21 jaar.

In 1987 werd Vitesse, toen nog eerste divisionist, uitgeschakeld door hoofdklasser Venray, dat met 3-0 won. Vitesse ontsnapte in 1989 aan uitschakeling tegen de amateurs van AFC, die pas na strafschoppen werden verslagen. Dat seizoen reikten de Arnhemmers uiteindelijk tot de finale, waarin PSV met 1-0 te sterk was.

Andere recente bekerblamages van Vitesse vonden plaats tegen Fortuna Sittard (2001), FC Den Bosch (2004), AGOVV (2005) en FC Eindhoven (2007).

Bron: Omroep Gelderland 13-11-2008

Hans Kraay: zo trots op de jongens

FC Lienden-trainer Hans Kraay jr was zeer geemotioneerd na de bekerzege op Vitesse. “Voetbal is zo mooi. Voetbal overwint zoveel ellende”, zei Kraay na afloop.

“Ik denk niet dat er een trainer is die zo trots op z’n jongens kan zijn als ik. Dit is toch verdiend?”

“Wij dachten dat het niet kon worden overtroffen, alleen al spelen tegen Vitesse. Moet ik dan trainer worden van Emmen? Dit is toch veel mooier”, vindt Kraay. “We hebben zo hard gewerkt. We kopten vliegtuigen uit de lucht, we tackleden door hunebedden heen. Het was geweldig.”

Bron: Omroep Gelderland 13-11-2008

In Lienden is het nog lang onrustig

Soms springt er een stoplicht op rood, soms springt er één op groen. In Almelo is alijd wat te doen’, droeg cabaratier Herman Finkers ooit voor in zijn theatershow. Lienden zou daarop de Betuwse variant kunnen zijn.

Ware het niet dat er in het dorp niet eens een verkeerslicht is te vinden, waardoor de zesduizend bewoners ook in 2008 verstoken blijven van die dagelijkse sensatie.

En toch hangt er wel degelijk een sensatie in de lucht op deze woensdagochtend. De lokale trots, hoofdklasser FC Lienden – onder aanvoering van de charismatische coach én buitenlander (immers woonachtig in het verre Ophemert) Hans Kraaij jr. – treedt deze avond aan tegen de grootmacht Vitesse. In de derde ronde van de KNVB-beker.

Niet dat ze er in Lienden echt wakker van liggen. Tegen de middag lijkt het dorp nog in diepe rust. Twee vrouwen doen hun inkopen op de wekelijkse markt (welgeteld één kaaskraam), bij de dorpskroeg Torenzicht zijn de deuren hermetisch gesloten en de gordijnen dicht. Iets anders ligt het twee straten verderop, waar het gonst van de activiteiten. Vertegenwoordigers van brandweer, politie en gemeente (Buren) drijven de Liendense clubbestuurders bijkans tot wanhoop. “Sluizen. Nu dat weer”, moppert bestuurslid Adrie Timmer. “Hoe bedenken ze het, zo blijven we aan de gang.”

Een andere Adrie Timmer, hoofdsponsor, suikeroom en eigenaar van de lokale C1000, steekt achter zijn rug de armen uit de mouwen. “Wie kan er mee het dak op, daar moeten we ook nodig aan de slag”, vraagt hij aan omstanders.

In de chaos van (schroef)boormachines, gereedschapskisten en losse planken verrijzen inmiddels meerdere extra ’tribunes’. Gebouwd van pallets, om toch maar zoveel mogelijk voetbalfans vanavond een blik te gunnen op het spektakel. Timmer (het bestuurslid): ” We worden knettergek, maar toch is dit hartstikke leuk. Wij bedenken oplossingen, de ambtenaren komen met nieuwe problemen, wij anticiperen. En net als alles voor elkaar lijkt, beslist de burgemeester weer anders. Kunnen we de boel weer aanpassen. Nu moeten plotseling alle Vitesse-fans weer op één tribune, die hij heeft aangewezen, bij elkaar. Alleen staat dat ding naast het hok van De Blauwe Zebra, onze supportersclub. Niet handig. En nu moet er weer een extra sluis komen, om een Arnhemse risicogroep door te voeren en fouilleren. Tja, dan zit je dus ook aan extra beveiligingsmensen vast. Die zijn we nu aan het zoeken”, schudt hij het hoofd.

In de kraam van de Blauwe Zebra is Sander van Alfen klaar voor de strijd. Secuur stapelt hij de laatste sjaaltjes op. Eén kant in de Vitesse-kleuren, het Liendense blauw-wit aan de andere. “Uniek. We zijn er al 200 kwijt. De laatste 50 verkopen we vanavond”, weet Van Alfen. Rond vier uur spuugt de bierpomp in Het Wapen van Lienden het eerste gerstenat uit. Langzaam komt Lienden ‘in de ban van Vitesse’. Een uur voor de wedstrijd omzomen al tweeduizend man het veld. Zingend. Hopend vooral. Op de stunt. En die komt.

Om drie minuten over half tien ontploft Lienden, als invaller Erik de Kruik met een prachtige vrije trap zijn ploeg naar de volgende ronde schiet. Dronken van geluk zetten de fans koers naar het Wapen van Lienden. Waar de bierpomp nu nog steeds draait.

Bron: De Gelderlander 13-11-2008

Paul Verhaegh: gewoon een blamage

Vitesse-aanvoerder Paul Verhaegh was kort na de uitschakeling door hoofdklasser FC Lienden: “Dit is gewoon een blamage.”

“Ze zakten heel erg in, we speelden met 21 man op hun helft. Dan moet je de bal nauwkeurig rondspelen, zeker op kunstgras. En dan moet je de kansen binnenschieten en dat doe je niet.”

“Eigenlijk was er vrij weinig aan de hand. Maar je moet een doelpunt maken. Naarmate het langer duurt, gaat het bij hun leven dat het kan.Dan gaat die vrije trap geweldig in de kruising. Daarna hebben we het uit alle macht geprobeerd, maar het wilde niet.”

Bron: Omroep Gelderland 12-11-2008

Kraay jr. & Co piepelen Vitesse

De Betuwe staat op z’n kop en vooral in Lienden zal het woensdagavond nog lang onrustig blijven. Hans Kraay junior coachte zijn FC Lienden naar een sensationele 1-0 zege op Vitesse, de club met de adelaar in het logo. Uit een vrije trap in de 81e minuut bracht Lienden-speler De Kruijk de 2500 supporters van de amateurclub in extase.

Lienden is na Achilles’29 de tweede hoodklasser bij de laatste zestien.

De club met 7 seniorenelftallen, 1 dameselftal, 1 meisjeselftal, 6 juniorenelftallen en 10 pupillenelftallen leefde al weken toe naar het treffen met de Arnhemmers. Veel media-aandacht ging daarbij uit naar oud-profvoetballer Hans Kraay junior, nu de coach van het dorp uit het hart van de Betuwe. Op de overwinning die een heel dorp in feeststemming bracht, viel weinig af te dingen. De wedstrijd ging gelijk op. Kansen waren er aan beide kanten niet. Vitesse dacht bepaald niet te licht over de klus.

Coach Hans Westerhof kon tot zijn genoegen vaststellen dat zijn team er alles aan deed om een goed resultaat te behalen, maar zag tot zijn schrik ook dat er niets werd afgedwongen. Dat de beslissing uit een spelhervatting viel was bijna logisch.

Bron: De Telegraaf 12-11-2008

Lienden kegelt Vitesse uit beker

De amateurs van FC Lienden hebben woensdagavond voor een enorme stunt gezorgd door de profs van Vitesse uit de beker te kegelen. In Lienden werd het 1-0.

Lienden begon fel, Jeroen van de Kerkhof kreeg al in de 1e minuut geel. Vitesse speelde lamlendig. De aanval leed veel balverlies, waardoor de Arnhemmers nauwelijks kansen kregen.

FC Lienden hield het achterin goed dicht, alleen Claudemir en Niklas Tarvajarvi kregen kansjes. Een kwartier voor tijd sloeg Lienden toe door een schitterende vrije trap van invaller Erik de Kruijk: 1-0.

Bron: Omroep Gelderland 12-11-2008

Vitesse gaat voor laatste 16

Vitesse speelt woensdagavond 12 november in de derde ronde van het bekertoernooi in Lienden tegen de plaatselijk FC. Het duel begint om 20.00 uur en de inzet is een plaats bij de laatste 16 van de KNVB Beker. De samenvattingen van de vanavond gespeelde wedstrijden zijn vanaf 22.52 uur te zien op RTL7.

FC Lienden wordt getraind door oud-prof Hans Kraay jr. en komt uit in de zondag hoofdklasse C. Na acht gespeelde duels neemt de ploeg de vierde plaats in, achter koploper HSC’21, Quick’20 en WKE. In deze klasse kwamen twee ploegen dinsdag al in actie in de derde ronde. WKE verloor met 4-2 van De Graafschap en Achilles’29 stuntte in Waalwijk door RKC met 2-1 te verslaan.

FC Lienden bereikte de derde ronde door achtereenvolgens DWV (0-1) en Sparta Nijkerk (1-2), beide in uitwedstrijden, te verslaan. Gezien de uitslagen van dinsdag kan eventuele onderschatting leiden tot een zware avond op het kunstgrasveld van Lienden.

Bron: Vitesse.nl 12-11-2008

Liefhebbers: Frits van den Berk
‘Van mijn ontslag bij Vitesse ben ik helemaal kapot geweest’
Van den Berk zag ondergang van Aalbers aankomen

Ze werken aan de basis en vormen de oneindige bron van het Nederlandse voetbal: de eigenwijze trainer, het ervaren bestuurslid of de ambitieuze opleider. Allen vaak diep geworteld in het clubwezen, allen met een visie op het spel. VI geeft ze een platform om die te verkondigen. Ditmaal Frits van den Berk (57), technisch adviseur van SV MEC ’07, docent opleidingen van de KNVB District Zuid I en regiocoach Dordrecht van de voetbalbond.

lees verder...

Bron: VI nr 46 2008

Toto Vader versus zoon: Ton en Santi Kolk

Santi Kolk (27), aanvaller van Vitesse, neemt het deze week op tegen zijn vader Ton (53). Goed gebekte Hagenezen, onbezoedeld door mediatraining. Harde werkers ook: vader Ton heeft al vanaf jonge leeftijd een eigen glazenwasserij en de jonge Santi – in 1999/00 verblijdt met het eerste profcontract bij ADO Den Haag – was niet te beroerd af en toe bij te springen. ‘Maar niet hoger dan de eerste etage’; grinnikt junior. ‘Rob Meppelink (de toenmalige trainer van ADO) juichte het werken toe, maar was als de dood dat ik van de ladder zou vallen.’ Zo was Santi Kolk bij zijn eerste schreden in het profvoetbal, nog geregeld met emmer en zeem te bewonderen. ‘Dat betekende vroeg opstaan, werken in de kou met ijskoud water.’

lees verder...

Bron: VI nr 46 2008

Westerhof wil de lijn niet laten doorbreken

Trainer Hans Westerhof verwacht een heet avondje bij hoofdklasser FC Lienden. Zijn Vitesse strijdt vanavond ( 20.00 uur) in Lienden om een plaats bij de beste zestien van het KNVB-bekertoernooi. De winnaar overwintert. “Voor Lienden is het een topwedstrijd, amateurs focussen zich op zo’n duel. Ik verwacht dat ze er flink op gaan. Als het normaal blijft, heb ik daar geen problemen mee. Hun trainer (Hans Kraaij jr,red.) kon er vroeger ook wat van, maar die ging ook wel eens té ver.”

Westerhof is dan ook waakzaam. “Wij zijn aan de beterende hand. We winnen bij Heerenveen, winnen van ADO en tegen Heracles heb ik nog steeds het idee dat we punten hebben laten liggen. Maar die lijn moet je nu doortrekken, die mag je niet laten doorbreken. Niet door Lienden, maar ook niet zondag door AZ”, aldus de ferme trainer, die zijn opstelling niet wilde prijsgeven.

Voor Nicky Kuiper en Onur Kaya komt het duel te vroeg. Ook reservedoelman Ronald Graafland is er na een val op zijn rug niet bij. Santi Kolk kampt met een ribblessure en kan alleen spelen met pijnstillers, maar krijgt waarschijnlijk vrij. Westerhof: ” Met Santi neem ik geen enkel risico.” Voor hem zal Julian Jenner vermoedelijk spelen.

Ricky vanWolfswinkel krijgt waarschijnlijk rust en Niklas Tarvajärvi een plaats in de basis. De Fin is ook opgeroepen voor de nationale ploeg van Finland. Jeroen Drost is er weer bij na een spierblessure, maar begint op de bank.

Vermoedelijke opstelling Vitesse :

Velthuizen; Verhaegh, Sprockel, Sansoni, Van der Struijk; Claudemir, Molhoek; Jenner, Hofs, Büttner; Tarvajärvi.

Bron: De Gelderlander 12-11-2008

Vitesse beleeft een onverwachte Oranjeweek
Hans Westerhof: ‘Nederland B is geen goede naam’

Vitesse is amper de mislukte seizoenstart voorbij of de club is hofleverancier van Oranje. Al betreft het een voorselectie van de nieuwe Nederlandse B-ploeg en de beloftenselectie. Paul Verhaegh, doelman Piet Velthuizen en het jonge talent Ricky van Wolfswinkel zitten bij Nederland B, Alexander Büttner en Nicky Kuiper bij de beloften.

Trainer Hans Westerhof toonde zich blij met de grote delegatie in Nederland B. ” Alleen vind ik Nederland B ongelukkig gekozen, dat klinkt zo tweede keus. Waarom niet gewoon Jong Oranje, daar zijn dispensatiespelers ook toegestaan. Maar ik vind het mooi voor de spelers en prima voor de club”, aldus de trainer, die geen problemen heeft met de extra belasting. Bij de grote(re) clubs is er nogal wat weerstand tegen het afstaan van spelers. Westerhof: “Daar kan ik mij wel iets bij voorstellen. Zij missen in die weken van interlands al zo veel spelers. Maar ik kan alleen over onze eigen situatie oordelen en bij ons wegen de voordelen zwaarder dan de nadelen. Je bent ze even kwijt, dat betekent dat je niet samen traint en dat is een nadeel. Maar voor spelers is het nog steeds het beste om te trainen met en tegen de beste spelers. Daar word je alleen maar beter van. En voor de uitstraling van de club is het uitstekend. Het zijn veel jonge jongens die bij ons ook een kans krijgen. En zij worden beloond.”

Hoewel geen van de drie spelers helemaal op de hoogte was van het doel van Nederland B, een schaduwteam van Oranje tot het WK 2010, reageerden allen verheugd. Bondscoach is Johan Neeskens, assistent Dennis Bergkamp. Doelman Piet Velthuizen: ” Altijd mooi als je wordt uitverkozen voor een Oranje- selectie. Geen verkeerde coaches natuurlijk, Johan Neeskens en Dennis Bergkamp. Het betekent ook dat Vitesse toch wel een aardig elftal heeft. Ik voel zelf ook dat ik op de goede weg ben, maar vijf, zes wedstrijdjes is niet genoeg. Nu moeten we verder en ik moet laten zien dat ik bij de A- selectie hoor.”

Aanvoerder Paul Verhaegh: “Drie spelers van Vitesse is een bevestiging dat we op de goede weg zijn. Een paar weken geleden waren we niks, was er volop negativiteit. Nu is het in één keer de andere kant. Wij als spelers en technische zijn altijd blijven geloven.” “Voor mezelf zie ik het als bevestiging dat ik me heb ontwikkeld. Je bent nu in beeld, de volgende stap is om bij de A- selectie in beeld te komen. Ik ben ambitieus en wil verder groeien.”

Voor Ricky van Wolfswinkel (19 jaar) kwam de selectie als een grote verrassing. “Ik had er geen rekening mee gehouden”, bekende Vitesse ’s centrumspits. ” Zaterdag tegen Heracles speelde ik niet goed, nu ben ik geselecteerd. Ik weet niet precies wat de bedoeling is van het elftal, maar het is mooi dat ik bij zit. Tenminste bij de voorselectie, vrijdag wordt de definitieve selectie bekendgemaakt.” Nederland B speelt 19 november om 18.00 in het stadion van RKC een oefenduel tegen Jong Zweden.

Bron: De Gelderlander 12-11-2008

Kraaij junior is parkeerplaats kwijt

Hans Kraaij junior, trainer van hoofdklasser Fc Lienden, is niet helemaal in zijn sas met de manier waarop de bezoekende profs van Vitesse vandaag (20.00 uur) worden ontvangen bij het KNVB-bekerduel. Volgens hem wordt de Arnhemse prof club als ‘Juventus’ onthaald in Lienden. De vraag of hij zijn ploeg nog apart voorbereid op het bekerduel antwoordde Kraaij ontkennend. Kraaij: “Het enige verschil is dat wij niet bij ons eigen terrein kunnen parkeren. Ze hebben onze parkeerplaatsen aan Vitesse gegeven, Van der Kraan en Van Hintum staan op onze plaatsen, wij moeten driehonderd meter verderop parkeren. Best hoor, maar dan eten we deze avond ook wel voor een keer driehonderd meter verderop een bordje spaghetti”, foeterde de ‘entertrainer’. ” Zo begint Vitesse nog met een 1-0 voorsprong ook.”

Bron: De Gelderlander 12-11-2008

Column: Westerhof

Regeren is vooruitzien. Daarom al vast een schot voor de boeg. Het lijkt mij verstandig als Vitesse probeert het contract met trainer HansWesterhof te verlengen. Ik zeg bewust ‘ probeert’ want ik vraag mij af of dat lukt. Westerhof (59 jaar) heeft al eens laten doorschemeren dat hij vertrekt als hij vindt dat zijn werk in Arnhem erop zit. Gelukkig kun je daar alle kanten mee op, maar dat voordeel heb ook een nadeel. De trainer kan er ook alle kanten mee op. Het is uitgesloten – dat durf ik wel te stellen – dat het werk van de trainer er na dit seizoen op zit. Beschouwd vanuit het clubperspectief dan. Dat deWesterhof- methode werkt, durf ik nu wel te stellen.

Opportunistisch na een paar succesjes? Ja, natuurlijk. In de voorbereiding had ik zo mijn twijfels omdat er geen progressie zichtbaar was. Die was er wel vanaf het (verloren) duel tegen De Graafschap, maar toen was de vraag of er op tijd succes werd behaald, of de spelersgroep zou kunnen omgaan met de toenemende druk en of Vitesse grote tegenslagen ( blessurereeks, schorsingen) bespaard zou blijven. Een combinatie van die factoren is een spookbeeld voor elke club en zeker één in opbouw.

Westerhof kan er wel tegen, maar zijn nuchtere houding en de manier waarop hij zijn selectie heeft afgeschermd, zijn nog geen garantie voor succes. Dat lijkt zijn aanpak – in combinatie met de kracht en de potentie van de selectie – wel. Westerhof heeft een nieuw profregime geïntroduceerd, zonder al te veel ophef een paar ego’s getemd en gekneed tot teamspelers en ondertussen zijn ploeg knap aan het voetballen gekregen. Vitesse is er bij gebaat als Westerhof zijn opbouwwerk nog wat langer verricht. Westerhof heeft paar ego’s getemd en tot teamspeler gekneed

Bron: De Gelderlander 12-11-2008

Ricky is ‘schoonzoon’ van Neeskens

Het lijkt wel een trend, schoonvaders die hun schoonzoon selecteren voor een nationale ploeg. Vitesse – spits Ricky van Wolfswinkel, geselecteerd voor Nederland B, is de officieuze schoonzoon van bondscoach Johan Neeskens. Hij heeft althans verkering met zijn dochter. Bij het grote Oranje is Mark van Bommel schoonzoon van bondscoach Bert van Marwijk en nu Argentinië Diego Maradona als bondscoach heeft aangesteld, heeft hij zijn schoonzoon Sergio ‘Kun’ Agüero (speler Atletico Madrid) onder zich. Van Wolfswinkel: “Maar Johan Neeskens heeft geen invloed gehad op deze selectie. Hij zat nog in Spanje, dus hij kent niet alle spelers in Nederland. Maar ik zal me rustig houden, als ik er tenminste definitief bij zit. Dat zou fantastisch zijn, trainen onder Johan Neeskens en Dennis Bergkamp.”

Bron: De Gelderlander 12-11-2008

Jaarrekening 2007/2008

Beste Vitesse-supporters, “Zoals onlangs aangekondigd is de jaarrekening 2007/2008 gereed. Graag geef ik jullie volledige inzage in de cijfers van het afgelopen seizoen. Ik denk dat de cijfers voor zich spreken. Om het bestand te openen, klik op de onderstaande link.

Wat wellicht nog wel enige toelichting behoeft is dat er één belangrijke statutaire wijziging heeft plaatsgevonden in de Stichting Betaald Voetbal Vitesse-Arnhem. Op last van de FIFA hebben alle bonden en clubs de licentiehouder onder moeten brengen bij de entiteit waar de activiteiten plaatsvinden. In ons geval bij de B.V. Vitesse. Voorheen was de voetballicentie onder gebracht bij de Stichting Betaald Voetbal Vitesse-Arnhem. Dit betekent dat het bestuur van de stichting thans veel meer de rol van aandeelhouder vertolkt en niet betrokken is bij het dagelijkse beleid van de club.”

Groet, Paul van der Kraan

Bekijk de:jaarrekening 2007/2008(PDF)

Bron: Vitesse.nl 11-11-2008

Verhaegh: Oranje B als bevestiging

Vitesse-speler Paul Verhaegh is vereerd dat hij is geselecteeerd voor het Nederlands B-elftal.

“Ik heb voor het laatst een oranje shirt aangehad bij Jong Oranje, toen we in 2006 Europees kampioen werden in Portugal. Daarna was ik te oud en het enige Oranje dat daarna normaal komt, is het A-elfal. Maar ik ben hier nu al blij mee. Het is een bevestiging dat we goed bezig zijn bij Vitesse, want ook Piet Velthuizen en Ricky van Wolfswinkel zijn geselecteerd.”

Eerst wacht nog de bekerwedstrijd tegen FC Lienden. “We hebben al op kunstgras geoefend tegen Heracles.”

Bron: Omroep Gelderland 11-11-2008

Kolk twijfelgeval voor Lienden-uit

Het meespelen van Santi Kolk tegen FC Lienden is hoogst onzeker.

De aanvaller van Vitesse heeft al enkele weken last van zijn ribben. Trainer Hans Westerhof wil geen risico nemen met Kolk. “Hij speelde tegen Heracles al met pijnstillers, daar kun je niet mee bezig blijven. Verder ontbreken Nicky Kuiper en Onur Kaya, maar ze zijn beiden op de weg terug.” Jeroen Drost is weer fit, maar begint in Lienden nog op de bank.

Opstelling: Vetlhuizen; Verhaegh, Sprockel, Sansoni, van der Struijk; Jenner, Claudemir, Hofs, Molhoek, Büttner; Tarvajärvi.

Bron: Omroep Gelderland 11-11-2008

Glenn van Dijk in supportershome Monnikenhuize

Na afloop van Vitesse – AZ zal er een live act in supportershome Monnikenhuize te bewonderen zijn.

De Huissense zanger Glenn van Dijk zal de aanwezige Vitesse fans vermaken met liedjes van Hollandse bodem, zoals Jan Smit, André Hazes, Frans Bauer en Marco Borsato.

De geboren Arnhemmer (39) weet binnen no time de sfeer er in te brengen: “Feest in de tent, blije mensen. Dat is een toegevoegde waarde.”

Glenn maakte deel uit van de organisatie van het Arnhemse Smartlappenfestival en was in 2007 finalist bij de landelijke talentenjacht van ’s lands bekendste feestcafé de Après-ski Hut in Rotterdam.

Kortom: sfeer, plezier en feest in de ideale plek om na te praten over de Vitesse wedstrijd: Supportershome Monnikenhuize!

Bron: SV 10-11-2008

Drie Vitessenaren in Nederland B

Drie Vitesse-spelers zijn opgenomen in de voorlopige selectie van Oranje B voor het oefenduel met Jong Zweden, 19 november in Waalwijk.

Het zijn doelman Piet Velthuizen, verdediger Paul Verhaegh en aanvaller Ricky van Wolfswinkel. Ook Excelsior- doelman Erwin Mulder uit Pannerden, Ajax-middenvelder Siem de Jong uit Doetinchem en AZ-middenvelder Stijn Schaars uit Gendt zijn door trainer Johan Neeskens voorlopig opgeroepen.

Nederland B komt voor het eerst in bijna twintig jaar weer in actie. Vooral jonge spelers die nog niet voor het echte Oranje in aanmerking komen, spelen dit seizoen oefeninterlands.

Bron: Omroep Gelderland 10-11-2008

Hans Kraay jr: 5 tot 7 procent kans

Hans Kraay jr., de trainer van FC Lienden, geniet ervan hoe de bekerwedstrijd tegen Vitesse al leeft.

“Het was al binnen 18 minuten en 23 seconden uitverkocht. Vitesse wordt hier onthaald als Juventus. Het doet me wel pijn dat Paul van der Kraan en Marc van Hintum onze parkeerplaatsen krijgen en dat we zelf nu 325 meter moeten lopen. Het zou geweldig zijn als we ze pijn kunnen doen, als we ze zo kort dekken dat we ze het eerste kwartier in het oor kunnen bijten.”

Over de kansen van Lienden is Kraay realistisch. “We gaan voor de dubbel, maar we hebben 5 tot 7 procent kans.” “Wij hebben Vitesse nul keer bekeken, want of we dat nou wel of niet doen, ik weet ook wel dat ze betere spelers hebben dan wij.”

Eén nederlaag voor Vitesse is volgens de trainer zonder meer een zekerheid. “In de derde helft gaat Vitesse kapot in de dodemanshoek. Daar zit de vijfde colonne van Lienden, die overigens de laatste jaren maar weinig te zeiken heeft. Ze zitten links achterin de kantine. Die hoeven geen opener, die bijten die dopjes eraf en soms zelfs een stuk van de hals. Ik hoop dat Paul en Marc tegen die tijd de parkeerplaatsen hebben vrijgemaakt, anders zien ze hun auto’s nooit meer terug. Die worden dan opgetakeld door de mannen uit de dodemanshoek, want die zijn dodelijk.”

Bron: Omroep Gelderland 10-11-2008

Lienden helemaal klaar voor Vitesse

FC Lienden is helemaal klaar voor de bekerwedstrijd tegen Vitesse.

“Dit is net als NEC-Vitesse een echte derby, maar 25 kilometertjes afstand”, weet middenvelder Roel Hendriks, die een verleden heeft bij NEC. “Het is wel anders dan NEC, het ligt niet zo gevoelig. Het leeft enorm, ik denk dat ons sportpark heel groot gaat lijken met alle mensen die gaan komen. Het wordt een feestje woensdag.”

Hendriks voorziet een stunt. “Als we het lang spannend kunnen houden, zie ik kansen in die heksenketel. Dan wordt het een vervelende donderdagmorgen voor Hans Westerhof.”

Bron: Omroep Gelderland 10-11-2008

Blessure Sansoni lijkt mee te vallen

De blessure die Vitesse-speler Sébastien Sansoni zaterdagavond opliep tijdens de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo (0-0) lijkt mee te vallen.

De 30-jarige Fransman probeert vandaag gewoon mee te trainen met de groep, die zich voorbereidt op de bekerwedstrijd van woensdag tegen FC Lienden. Sansoni verzwikte vlak voor de pauze zijn linkerenkel en moest zich kort na de rust laten vervangen. Kevin van Diermen kwam voor hem in het veld.

Bron: De Gelderlander 10-11-2008

Westerhof: ‘We hadden moeten profiteren’

Hans Westerhof bleef zaterdag voor de derde keer op rij ongeslagen met zijn ploeg, maar tevreden was de trainer van Vitesse niet na de 0-0 bij Heracles Almelo. “Er zat meer in”, baalde de coach. “Heracles begon met veel strijd, maar daar werden wij niet zenuwachtig van”, aldus Westerhof.

“We namen op het middenveld het initiatief in handen door goed positiespel. Ik had het gevoel dat het doelpunt wel een keer zou vallen, zo veel kansen kregen we.”

Zover kwam het echter niet en na de rust werd Vitesse zelfs een tijd teruggedrongen. Tot ergernis van Westerhof. “Met ons middenveld Molhoek, Claudemir en Hofs moeten we in staat zijn de bal vast te houden en meer naar voren te spelen. Het mag niet zo zijn dat we in de problemen komen, omdat de tegenstander harder gaat vechten. Als zij opportunistischer gaan spelen, dan moet je daar juist van profiteren.”

Na een van de twee duels op kunstgras (woensdag volgt Lienden in de beker) kwam Westerhof tot een heldere conclusie. “Het heeft helemaal niets te maken met kunstgras. Ik heb de spelers vooraf gezegd dat we moesten winnen van Heracles, op gras, op kunstgras of op een veld zonder gras. Het is moeilijker verdedigen dan aanvallen op kunstgras. Wij waren de aanvallende partij en hadden het moeten beslissen.”

Bron: De Gelderlander 10-11-2008

Molhoek: ‘Kunstgras is geen excuus’

Rogier Molhoek wilde zaterdag niet wijzen naar het kunstgras, als verklaring voor het puntenverlies van Vitesse bij Heracles Almelo (0-0). ” Kunstgras is geen excuus”, stelde de 27-jarige middenvelder van de Arnhemse ploeg.

“We hadden hier moeten winnen, kunstgras of niet.” De huurling van AZ had flink de smoor in na het brilletje in het Polman Stadion. ” Ik ben diep teleurgesteld”, aldus Molhoek. “Na de eerste helft dacht ik dat we drie punten zouden pakken. We hebben niets weggegeven, het stond goed en we kregen zelf drie goede kansen. In de tweede helft kwam daar meteen een kans bij. Als we die maken, wordt het drie of vier nul.”

Molhoek keerde zelf sterk terug in het elftal, nadat hij het duel met ADO Den Haag grieperig voor de televisie had gevolgd. In die partij speelde het middenveld van Vitesse zo aanvallend, dat Molhoek node werd gemist. Dat had hij al vaker gehoord, stelde Molhoek in Almelo, dat zijn waarde vooral opvalt wanneer hij niet meedoet.

“Ondanks dat heb ik dan nog een redelijke carrière”, lachte de oud-speler van Dordrecht’90, RKC, AZ en NAC. “Als het heel goed gaat met de ploeg, dan kan ik best opvallen met goede acties.”

Maar daarvoor is hij in eerste instantie niet naar Arnhem gehaald. Molhoek heeft vooral controlerende taken, zeker in het huidige elftal waarin veel ploeggenoten drang naar voren tonen. Zaterdag was hij zeer belangrijk, vooral met enkele nuttige interventies. “Ik heb wel eens beter gespeeld”, stelde hij bescheiden. “Ik denk dat onze achterhoede een compliment verdient. We kwamen de laatste twintig minuten onder druk, maar we hebben niets weggeven. Daarin zijn we gegroeid.”

Dat blijkt ook uit de cijfers. Slechts een tegendoelpunt in de laatste drie competitieduels, tegenover liefs zestien in de eerste zes partijen. Het markeert de vooruitgang van Vitesse. Hoe Molhoek het grote verschil met de eerste competitiewedstrijden verklaart?

“Ik denk dat een aantal spelers, onder wie ik zelf, wat anders moest voetballen, misschien wat meer beleving. Het is moeilijk uit te leggen. In elk geval raken we wel meer op elkaar ingespeeld. De laatste wedstrijden hebben we in dezelfde samenstelling gespeeld”, aldus Molhoek. “We zetten de tegenstander vast en spelen uit en thuis hetzelfde. Dat is een goede zaak.”

Woensdag wacht de komende uitwedstrijd, voor de beker tegen FC Lienden. Opnieuw is kunstgras het decor. “Ik vind kunstgras niet erg. Een dag later heb je wat spierpijn, doordat de gewrichten er aan moeten wennen. Alleen merkte ik wel dat de bal, als ik een pass gaf, iets harder ging dan ik had verwacht. Voor ons is het een voordeel dat we vandaag al op kunstgras hebben gespeeld. Ik denk dat Hans Kraaij (trainer van Lienden, red.) zijn team wel op scherp zal zetten. Maar wij laten ons niet zo snel gek maken.”

Bron: De Gelderlander 10-11-2008

Vitesse laat twee punten liggen

Net als tegen ADO Den Haag creëerde Vitesse ook tegen Heracles Almelo voldoende kansen. In het Oosten van het land wilde de bal er echter niet in. Met name Van Wolfswinkel had zeker eenmaal moeten scoren. Doordat Heracles op het kunstgras in Almelo er weinig van bakte, bleef het zaterdagavond 0-0. Vitesse verloor daarmee twee punten, maar blijft wel voor de derde keer op rij ongeslagen. Beide trainers waren het er na afloop over eens dat Heracles het meest gelukkig was met het behaalde punt.

Met Frank van der Struijk als linkerverdediger, Drost en Kuiper zaten met blessures op de tribune, trapte Vitesse zaterdagavond af op het kunst(gras)veld van Heracles Almelo. Over de eerste 45 minuten viel deze avond niet zoveel te vertellen. Vitesse controleerde weliswaar de wedstrijd, kreeg ook drie goede kansen, maar wist niet echt door te drukken tegen de tot dan toe matige thuisploeg. Al na zeven minuten kreeg Ricky van Wolfswinkel op aangeven van Claudemir een uitgelezen mogelijkheid om wederom snel tot scoren te komen. De spits zag zijn inzet geblokkeerd worden door doelman Pieckenhagen.

Terwijl Heracles Almelo halverwege de eerste helft zijn twee vleugelspelers geblesseerd zag uitvallen, wisten Santi Kolk (’15) en Nicky Hofs (’39) de geboden kansen niet te verzilveren. Kolk schoot de bal met de binnenkant van de voet via de lat rakelings over en de kopbal van Hofs werd door ‘Piecke’ tot corner verwerkt. Verdediger Sansoni kwam vijf minuten voor aanvang van de tweede helft al het veld op. De Fransman raakte even voor het rustsignaal licht geblesseerd, maar probeerde het wel. Hij stond direct aan de basis van het zekere doelpunt dat echter geen doelpunt opleverde. Geheel vrij na de vrije trap van Hofs tikte hij de bal keurig op zij, maar Van Wolfswinkel schoof de honderd procent kans naast het doel.

Zo vergat de jonge spits zijn ploeg op een verdiende voorsprong te zetten. Heracles had meteen na rust veel overtredingen nodig om Vitesse af te stoppen, maar kreeg in de 57e minuut wel een grote kans. Uit de corner moest Claudemir de inzet van Bajer van de lijn koppen. Na een uur spelen was het wel afgelopen met de geblesseerde Sansoni en zijn vervanger was Kevin van Diermen. Het doelpunt van Vitesse bleef vooralsnog uit en het gaf de thuisploeg het vertrouwen dat er nog wel wat de halen viel. Met opportunisme, lange ballen en het brengen van de lange Bas Dost kreeg de ploeg van Westerhof het nog lastig in de laatste twintig minuten.

Ondanks dat de zege Vitesse toebehoorde, moest Piet Velthuizen vijf minuten alle zeilen bijzetten om een punt veilig te stellen. De doelmand redde knap op de vrije trap van Everton. Vitesse kreeg, zeker voor rust, de kansen op de derde winst op rij, maar het leer was de Arnhemmers niet goed gezind. Of het aan het kunstgrasveld lag, ach ja, het antwoord daarop laten we maar in het midden. Woensdag 12 november speelt de ploeg weer op dezelfde ondergrond, dan in het bekertoernooi tegen FC Lienden. Wellicht dat daar het antwoord wordt gegeven.

Bron: Vitesse.nl 8-11-2008

Molhoek klaagt niet over kunstgras

Hoewel Vitesse op normaal gras altijd wint van Heracles Almelo, wilde Rogier Molhoek de oorzaak van he puntenverlies niet schuiven op de artificiële ondergrond. “Ik heb hier vaak zat gewonne. Ik wil niet over kunstgras praten, dat is geen issue. We hadden hier moeten winnen, kunstgras of niet. We hadden voor rust al moeten scoren, verder hebben we niks weggegeven.” Molhoek maakte een uiterst solide indruk en het elftal maakt duidelijk progressie. “Het staat als een huis. En volgende week AZ, we zijn zeker niet kansloos. En ik sta op scherp.”

Bron: Omroep Gelderland 08-11-2008

Büttner vindt puntenverlies zuur

Ondanks het klasseverschil liet Vitesse twee punten liggen op het kunstgras van Heracles Almelo. “Dat is echt zuur”, constateert de fel spelende Alexander Büttner. “We spelen de eerste helft goed, maar de kansen gaan er niet in. We hebben hard geknokt voor elkaar, jammer dat we die drie punten niet hebben gehaald.” Met de jongeling gaat het dit seizoen uitstekend. Büttner heeft al acht keer in de basis gestaan. “Dit had ik van tevoren niet verwacht, zo vaak in de basis. Ik had dit seizoen vooral veel willen leren, maar het is heel snel gegaan. Ik zit lekker in mijn vel.”

Bron: Omroep Gelderland 08-11-2008

Heracles Almelo-Vitesse gelijkspel

Vitesse is in een vervelende wedstrijd uit bij Heracles niet verder gekomen dan een 0-0 gelijkspel.

Vitesse had meteen een megakans, maar Ricky van Wolfswinkel faalde. Santi Kolk raakte even later de lat. Het zwakke Heracles kon niks uitrichten en Hofs was dichtbij 0-1 met een kopbal.

Meteen na rust legde Sansoni de bal klaar voor Van Wolfswinkel, die weer miste. Het onbehouwen Heracles had zowaar een kans via Bajer, Claudemir haalde de bal van de lijn. Vitesse had moeite met het kunstgras en speelde geen kansen meer uit. Piet Velthuizen pakte nog een vrije trap van Everton.

Bron: Omroep Gelderland 08-11-2008

Vitesse jaagt op dubbel succes op kunstgras
Arnhemse ploeg speelt tegen Heracles en Lienden op kunstgras

Na twee overwinningen in de eredivisie jaagt Vitesse de komende duels op succes op kunstgras. Zowel het bezoek aan Heracles vanavond in Almelo als de bekerpartij van komende woensdag in en tegen Lienden heeft plaats op kunstgras.

Logisch dus, dat de veelbesproken ondergrond dezer dagen bij Vitesse centraal staat. „ Het was een aparte week”, zei Vitesse -trainer Hans Westerhof gisteren. „We hebben de twee laatste dagen hier op Papendal op kunstgras getraind. Ik vind het geen enkel probleem. Het nadeel kan alleen in het hoofd zitten. Ons positiespel wordt steeds beter en op kunstgras komt dat vaak nog beter tot z’n recht. Zeker voor aanvallers is het spelen op kunstgras een voordeel, vanwege de snelheid. En wij hebben genoeg handige jongens voorin lopen.”

„Het kunstgras van Heracles is het beste wat er op dit moment is”, vervolgdeWesterhof. „ Spelers hoeven ook geen ander schoeisel te dragen. Je kunt probleemloos met rubber spelen. Ons veld op Papendal is ook goed. Vroeger kon je niet goed draaien op kunstgras, maar dat is nu veel beter.”

Westerhof zal morgen FC Lienden bekijken tijdens de uitwedstrijd tegen Babberich. Woensdag gaat Vitesse bij de op kunstgras spelende hoofdklasser op bezoek in het toernooi om de KNVB-beker. „We zullen maandag en dinsdag opnieuw op kunstgras trainen”, aldus Westerhof, die zijn assistent Edward Sturing en wedstrijdscout Henny Lee onlangs reeds naar een wedstrijd van Lienden had gestuurd om te spioneren.

Eerst wacht Vitesse dus nog de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo en volgens de statistieken is dat een lastige klus voor de Arnhemse ploeg. Sinds de promotie van Heracles heeft Vitesse nog nooit gewonnen op het kunstgras in Almelo. De cijfers uit de voorbije drie seizoenen: 3-1, 2-2 en 2-2. „Dan wordt dit de eerste keer”, stelde Westerhof. „ Heracles is natuurlijk meer gewend aan het spelen op kunstgras, maar ik heb er een goed gevoel bij.”

Terwijl Vitesse met twee klinkende zeges herstellende is van een dramatisch competitiebegin, heeft Heracles na een goede opening juist de twee laatste competitiewedstrijden verloren. Westerhof: „We beseffen dat we nu heel veel moeten winnen, om daar te komen waar we willen zijn. We moeten het onszelf verwijten dat we in het begin veel punten hebben laten liggen. Dat moeten we nu goed maken.”

Westerhof kan in Almelo niet beschikken over Onur Kaya ( enkel) en de beide linksbacks Jeroen Drost ( hamstring) en Nicky Kuiper ( hamstring). Daardoor schuift centrumverdediger Frank van der Struijk door naar de linkerkant en keert Sébastien Sansoni terug in het elftal.

De derde linksback in de selectie is Haim Megrelishvili. Hij speelde maandag voor het eerst na zijn blessure een wedstrijd met Jong Vitesse . „Voor hem komt Heracles nog te vroeg”, aldus Westerhof, die de speler uit Israël niet heeft afgeschreven. „ Hij is op dit moment niet goed genoeg. Het is bekend dat hij van de club mag vertrekken, maar hij heeft met het volle verstand zijn contract getekend. Haim hoort er gewoon bij.” Rogier Molhoek is hersteld van griep en zijn terugkeer in het elftal gaat ten koste van Julian Jenner.

Bron: De Gelderlander 08-11-2008

Nicky Hofs bovenaan in cijferklassement Vitesse
Huurling scoort gemiddelde van 6,75 in eerste acht duels

Nicky Hofs staat na ruim een kwart van de competitie (negen speeldagen) bovenaan in het cijferklassement van de Gelderlander. De 25-jarige Arnhemmer vergaarde in acht competitieduels een gemiddelde score van 6,75. Hofs werd eind augustus, vlak voor het sluiten van de transfermarkt, op huurbasis overgenomen van Feyenoord. Vitesse had toen reeds de eerste competitiewedstrijd gespeeld: 0-4 in Gelredome tegen FC Groningen.

Daarna stond Hofs in elke wedstrijd van Vitesse in de basis. Vier keer werd hij gewisseld. Hij kwam tot een totaal van 701 gespeelde minuten. Piet Velthuizen en Paul Verhaegh zijn de enige twee spelers die in de competitie nog geen minuut hebben gemist. Hofs moet qua minuten ook Claudemir (786) en Ricky van Wolfswinkel (705) voor zich dulden.

Meteen na zijn terugkeer in Arnhem werd duidelijk dat Hofs een versterking is van de aanval van Vitesse . De kleine Arnhemmer is samen met Van Wolfswinkel ook clubtopscorer met drie doelpunten. Na Hofs scoort Frank van der Struijk het hoogst van de nieuwe spelers. Met een gemiddelde van 6,40 (uit slechts vijf duels) staat hij op de vierde plaats.

Bron: De Gelderlander 08-11-2008

Westerhof: dit is de kunstgrasweek

Vitesse trainde vrijdag in een uitermate ontspannen stemming op het kunstgras van Papendal.

“Dit is de week van het kunstgras met eerst Heracles en woensdag Lienden”, verklaart trainer Hans Westerhof. “Ik zie dat niet als een probleem, het is hoogstens een nadeel in de kop van spelers. Ik denk dat ons positiespel op kunstgras goed uit de verf komt. En de aanvallers zijn in het voordeel.”

De situatie rond Nicky Hofs heeft voor de trainer geen gevolgen. “Ik heb de spelers maandag uitgelegd waarom hij er niet was, maar verder heeft deze zaak niks met voetbal te maken.”

Bron: Omroep Gelderland 07-11-2008

V/d Struijk baalt van valse start

Vitesse-verdediger Frank van der Struijk baalt van zijn valse start met een rode kaart en een blessure. “Gelredome was tot nu toe een slechte omgeving voor mij. Er ging iedere keer wat mis”, vertelt Van der Struijk.

“Tegen ADO liep het eindelijk wel lekker. Het leek toch weer mis te gaan, want ik trapte in een kuiltje. Gelukkig kon ik mijn pijn verbijten.”

Over Heracles zegt Van der Struijk: “Kunstgras vind ik helemaal niks. Maar dat neemt niet weg dat we daar gewoon moeten winnen. We zijn nu goed bezig. En met Willem II heb ik er eigenlijk ook nooit problemen gehad.”

Bron: Omroep Gelderland 07-11-2008

Vd Struijk linksback tegen Heracles

Vitesse heeft voor het duel van zaterdagavond tegen Heracles Almelo problemen op de linksbackplek. Zowel Jeroen Drost als Nicky Kuiper heeft last van zijn hamstring.

Centrumverdediger Frank van der Struijk speelt linksback, op zijn plek komt Sébastien Sansoni in de basiself. Rogier Molhoek is weer beter, hij had griep. Julian Jenner start weer op de bank. Vitesse won overigens nog nooit op het kunstgras in Almelo.

Vermoedelijke opstelling: Velthuizen; Verhaegh, Sprockel, Sansoni, Van der Struijk; Kolk, Claudemir, Hofs, Molhoek, Büttner; Van Wolfswinkel.

Bron: Omroep Gelderland 07-11-2008

Hofs verdacht van verbale bedreiging

Nicky Hofs wordt verdacht van verbale bedreiging van een politie-agente. Dat heeft de advocate van de middenvelder woensdag bekendgemaakt.

De agente deed aangifte tegen Hofs na een incident op het Nieuwe Plein in Arnhem in de nacht van zondag op maandag. De 25-jarige Arnhemmer spreekt alle beschuldigingen tegen.

Hofs werd die nacht aangehouden voor verhoor en mocht maandagochtend pas weer naar huis. Hij is niet in verzekering gesteld, benadrukte zijn advocate, maar de speler van Vitesse moest gezien het tijdstip de nacht wel doorbrengen in de cel.

Bron: ANP 05-11-2008

Vechtarend in maatkostuum

Als speler ging hij jarenlang voorop in de strijd. Nu vecht Marc van Hintum als directeur voor zijn Vitesse. ,,Ik beleef het nog alsof ik zelf speler ben.”een reportage”

Vitesse dreigde van de financiële ellende in de sportieve beerput te storten. Een ramp voor een jonge technisch directeur die de club van zijn hart weer het juiste smoelwerk probeert te geven. Marc van Hintum krijgt het Arnhemse voetbalbolwerk echter op het droge, zo blijkt op een lange en emotionele dag in het Gelredome.

10.30 uur Marc van Hintum komt aan bij het Gelredome, maakt een uitgebreide ronde door het stadion en bezoekt zoals altijd eerst de magnifieke vechtarend van Vitesse, het nieuwe clubsymbool dat door hem zelf is gelanceerd. Begin dit seizoen waren de supporters nog gebelgd, omdat ze bij de aankondiging van een ‘echte hoogvlieger’ dachten aan een internationale topspeler. Inmiddels geniet het publiek van de roofvogel, die steeds groter en gevaarlijker wordt. Het beest wacht voor de wedstrijd tegen ADO Den Haag in de dopingruimte. De vogel schijt er alles onder, maar dat deert niet. ,,Het is een prachtbeest,” zegt Van Hintum, die veel waarde hecht aan de binding met de fans en als kind van Vitesse op alle fronten de clubcultuur wil terugbrengen.

11.30 uur Ook na vijf nederlagen mijdt de technisch directeur de harde kern van de Vitesse-aanhang niet. Van Hintum is geen man voor het strakke pak en de stropdas in de bestuurskamer. Achter de Zuid-tribune, waar de harde kern huist, praat hij met supporters. Juist in deze moeilijke periode blijken de fans dat te waarderen. Al zien sommigen hem nog altijd als de oud-speler. Voor een moeder met een verstandelijk gehandicapte dochter maakt hij tijd vrij. Het meisje heeft haar hele kamer vol hangen met posters van Van Hintum. Nu loopt ze haar grote idool tegen het lijf. Ze zou nog graag een Vitesse-shirt door hem gesigneerd zien. Van Hintum belooft dat het zal gebeuren.

12.30 uur In de eerste helft maakt Van Hintum een rekensommetje. Het elftal van Vitesse telt tien Nederlanders in de basis en de gemiddelde leeftijd is amper 22 jaar. Van Hintum beleeft plezier aan de acties van de drie 19-jarige spelers uit de eigen jeugd: spits Ricky van Wolfswinkel, linksbuiten Alexander Büttner en linksback Nicky Kuiper. Dan is er nog de 21-jarige doelman Piet Velthuizen, die zijn kater van de Olympische Spelen (hele toernooi reserve) lijkt te hebben verwerkt. Samen met de enige buitenlander, de Braziliaan Claudemir, vormen zij het nieuwe kapitaal van Vitesse.

12.31 uur De jonge Van Wolfswinkel zorgt voor een ontlading in het stadion en opluchting bij Van Hintum. Binnen een minuut scoort hij na een voorzet van Jenner. Van Hintum springt en juicht op het ereterras.

13.15 uur Op het balkon van de bestuurskamer discussieert Van Hintum in de rust met scheidsrechtersbegeleider René Temmink over een aantal spelsituaties. Vitesse leidt halverwege met 2-1 en dus kan Van Hintum met de beslissingen van arbiter Braamhaar wel leven. Toch heeft hij moeite om zijn emoties de baas te blijven. ,,Ik beleef het nog alsof ik zelf speler ben. Vroeger bouwde de spanning zes dagen lang op voor een wedstrijd en kon ik alles op het veld eruit gooien.” Nu kropt alles zich op achter een blauw maatkostuum en een strakke Vitesse-stropdas.

14.15 uur In de kleedkamer feliciteert Van Hintum een voor een alle spelers. Tarvajärvi maakte er in de slotfase nog 3-1 van. Van Hintum is dolblij met de overwinning. Het is de enige keer op de dag van de wedstrijd dat hij zich in de catacomben laat zien. ,,Ik ben geen directeur die de trainer in de weg gaat lopen.” Het is de reden dat hij nooit de groep zal toespreken in de kleedkamer. Daar is Westerhof voor, vindt Van Hintum.

15.00 uur Algemeen directeur Paul van der Kraan geeft Van Hintum een schouderklop in de persruimte. Van der Kraan heeft veel waardering voor zijn mede-directielid. ,,We wilden hem niet voor niks zo graag hebben. Het ging destijds tussen Wiljan Vloet en Marc. Het feit dat hij een jongen is van deze club was toch een pré. Marc wil eigen jeugd en het liefst Nederlanders in het eerste elftal zien spelen. We staan volledig achter die visie, ook al is het soms niet makkelijk. Feyenoord heeft ook zo’n periode als wij achter de rug. Van Hintum: ,,Het is niet makkelijk om je staande te houden als de club financieel aan de rand van de afgrond komt. Door geldgebrek breken bij Feyenoord nu Fer en Wijnaldum door. Hier hebben we onze eigen jongens.”

15.35 uur Bijna anderhalf uur na de wedstrijd voegt trainer Hans Westerhof zich bij zijn ‘baas’. Op papier liggen de verhoudingen misschien zo, maar in de praktijk is er een meer dan warme band tussen de coach en de ‘TD’. Westerhof begrijpt dat het voor de oud-prof moeilijk is om zijn energie kwijt te raken. ,,Je had hem bij Heerenveen uit moeten zien,” zegt de Vitesse-coach. ,,Hij had zulke ogen. Maar wat kan je doen als alles binnen de club fantastisch is neergezet en de resultaten blijven uit.” En met enige zelfspot, grijnzend: ,,Hij kan hooguit de trainer eruit schoppen.”

Bron: AD 05-11-2008

Hofs aangehouden na incident Arnhem

Vitesse-speler Nicky Hofs is zondagavond aangehouden na een incident op het Nieuwe Plein in Arnhem. Na een nacht in de cel is de voetballer weer vrijgelaten.

“Nicky is inderdaad aanwezig geweest op de plek, waar vlak daarvoor een vechtpartij plaats had”, verklaart zijn advocaat Hermesdorf van De Kempenaer Advocaten. “Hij is aangehouden vanwege het plegen van een strafbaar feit. Nicky ontkent schuld aan dit feit. We gaan nu de politie-dossiers inzien.”

De club wil niet op de zaak ingaan, omdat het een privé-kwestie betreft.

De politie heeft zondagavond op het Nieuwe Plein in Arnhem drie mannen aangehouden na een massale vechtpartij. Bij die vechtpartij vielen diverse gewonden.

Volgens de politie was de vechtpartij het gevolg van een caféruzie.

De politie moest op straat hard ingrijpen, omdat een groep van zo’n vijftien man zich tegen de politie keerde. Agenten hebben daarbij de wapenstok gebruikt. De politie houdt rekening met nog meer aanhoudingen

Bron: Omroep Gelderland 04-11-2008

Onderzoek naar vechtarend Hertog van Vitesse

De Arnhemse afdeling van de Dierenbescherming is niet onverdeeld gelukkig met de vluchten van Afrikaanse vechtarend Hertog bij wedstrijden van Vitesse. Of ze ook daartegen in actie komt, is nog niet duidelijk.

Arnhems raadslid Lea Manders van Zuid Centraal schermde tijdens de Arnhemse Politieke Maandag met steun van de Dierenbescherming toen ze vroeg om in actie te komen tegen het gebruik van de roofvogel.

“Als je vraagt: vindt de arend dit leuk, dan is het antwoord natuurlijk nee”, zegt afdelingsinspecteur Mirna Rook-Pieter. “Maar of het ook kwaad kan, daar doen we op dit moment onderzoek naar.”

Mocht de Dierenbescherming in actie komen tegen de vluchten van arend Hertog in Gelredome, dan wordt eerst contact gezocht met Vitesse, aldus Rook-Ruiter. Er zijn over de arend diverse klachten binnengekomen.

Vitesse-woordvoerster Ester Bal benadrukt dat de club en Hertogs valkenier Gerard van den Brink alles volgens het boekje doen. ” We voldoen aan alles eisen en hebben alle benodigde vergunningen. Dat zouden we ook niet anders willen.”

Bron: De Gelderlander 04-11-2008

Zuid Centraal tegen ‘misbruik’ vechtarend bij Vitesse

Arnhem moet in actie komen tegen de optredens van de Afrikaanse vechtarend Hertog bij de wedstrijden van Vitesse in Gelredome. Dat vindt de plaatselijke politieke partij Zuid Centraal. Hertog vliegt sinds een paar weken rondjes door het stadion voordat de wedstrijd begint.

Zuid Centraal vindt dit dierenmisbruik. Partijleider Lea Manders stelt maandagavond tijdens de wekelijkse Politieke Maandag vragen aan het college over de zaak. Volgens de partij wijst ook de Dierenbescherming de aanwezigheid van Hertog in het stadion af. De Dierenbescherming was het ook al niet eens met het meelopen van een olifant in de Sonsbeekparade, afgelopen zomer.

Zuid Centraal vraagt het college of het ermee eens is dat sprake is van misbruik van dieren. De partij wil weten welke vergunningen nodig zijn voor het gebruik van de arend en wie deze heeft verleend. Zuid Centraal vraagt de wethouder om actie: wat kan Arnhem hiertegen doen? Ook maakt de partij zich zorgen om de veiligheid van het publiek.

Bron: De Gelderlander 03-11-2008

Paul Verhaegh Man of the Match tegen ADO Den Haag

Paul Verhaegh keek terug op een goede Vitesse week. Woensdag haalde Vitesse met 0-2 overwinning twee punten uit Heerenveen. Vandaag werd in GelreDome met 3-1 van ADO Den Haag gewonnen. “Wij speelden verzorgd voetbal vanuit een goede organisatie. Helaas krijgen wij nog te veel goals tegen, maar creëren ook veel kansen. Het afmaken is nog een punt van verbetering, maar dat zit er aan te komen. ” Volgens de Vitesse aanvoerder raakt Vitesse ingespeeld en begint het steeds beter te lopen. “Ik zie de toekomst dan ook met vertrouwen tegemoet”, vertelde hij. “Vitesse kan in deze vorm van iedereen winnen en wij gaan zeker snel stijgen op de ranglijst”.

Niklas Tarvajärvi was blij met zijn eerste goal voor Vitesse. Hij scoorde in de extra tijd de 3-1. Hij kon zich vinden in de rol van pinch hitter. “Ricky van Wolfwinkel speelt gewoon goed en laten wij hopen dat hij er nog veel maakt.” Om met gevoel voor humor te vervolgen: “Dan staat hij snel in de picture van een topclub en maakt plaats voor mij”. In prima Nederlands gaf de spits aan volledig te zijn hersteld van zijn schouderoperatie en wedstrijdfit te zijn. “Ik ga zeker waarde hebben voor Vitesse”, was zijn overtuiging.

Winnaar van het Man of the Match shirt, Jeroen Storms, ging met de Vitesse spelers op de foto.

Zijn lotnummer, dat elke bezoeker van supportershome Monnikenhuize na afloop van een thuiswedstrijd ontvangt, werd door Vitesse aanvoerder en Man of the Match Paul Verhaegh uit de beker gehaald.

Bron:SV 03-11-2008

Nicky Hofs neemt de leiding over

Nicky Hofs heeft de leiding overgenomen in het klassement om de Gelders voetballer van het jaar.

De middenvelder van Vitesse kreeg tegen ADO Den Haag de volle vijf punten en passeert zo Geert den Ouden van De Graafschap. Hofs speelde tegen ADO als defensieve middenvelder en voldeed prima op die voor hem ongebruikelijke positie.

De andere spelers die afgelopen weekend in de punten vielen zijn Lasse Schöne van NEC, die in het klassement naar de derde plaats steeg, Frank van der Struijk (Vitesse), Dani Fernandez (NEC) en Nicky Kuiper (Vitesse).

Bron: Omroep Gelderland 03-11-2008

Hofs roemt eenheid van selectie Vitesse

Met twee overwinningen in vijf dagen tijd heeft Vitesse zich uit de sportieve crisis gespeeld. “Het belangrijkste is dat we als spelersgroep achter elkaar zijn blijven staan”, zo verklaarde Nicky Hofs gistermiddag na de rimpelloze 3-1 winst op ADO Den Haag in Gelredome.

Een week eerder had de 25-jarige Arnhemmer op dezelfde plek nog vergeefs gezocht naar het antwoord op de vraag hoe het verder moest met Vitesse. De Arnhemse ploeg had met 2-0 verloren van FC Twente en Hofs maakte zich zorgen over het kwaliteitsverschil dat hij had gezien.

Door de driepunters tegen Heerenveen (0-2) en ADO Den Haag stapte Hofs gisteren beduidend vrolijker door de catacomben. “Als groep hebben we nooit aan een crisis willen denken”, aldus Hofs. “We zijn achter elkaar blijven staan, ondanks pogingen van de pers om onrust te creëren. Wat ik daarmee bedoel? De verhalen over de onderbroeken en het pokeren. Beide stukjes kwamen op wedstrijddagen naar buiten”, zo doelde Hofs op publicaties in De Telegraaf.

De 25-jarige Arnhemmer heeft nog een verklaring voor de opmars. “In deze competitie kan iedereen van iedereen winnen, maar je verwacht niet dat Vitesse in Heerenveen wint”, aldus Hofs. “Dat was voor ons de zege die we misten. Tegen een heel goede ploeg, alles klopte bij ons. Vandaag speelden we minder, maar we hebben opnieuw drie punten. Dat is het belangrijkste.”

“We begonnen sterk, alleen zie je dan toch dat we nog kansen missen op belangrijke momenten. Je moet ook een beetje geluk hebben, dat je op bepaalde momenten scoort. In de tweede helft waren wij de enige ploeg die voor de winst ging. ADO is niet meer gevaarlijk geweest”, stelde de nummer dertig.

De aanvalsdrift van Vitesse werd mede geïnitieerd door de manier waarop Hofs zijn taken invulde. Nadat Rogier Molhoek zich ziek had afgemeld, nam Hofs diens controlerende positie op het middenveld in. Zijn geldingsdrang was zo groot, dat Hofs met regelmaat in de voorste linie stond.

“Misschien speelde ik soms te ver naar voren, maar je kunt ook zeggen dat ik in de eerste helft te veel linksachter speelde”, aldus Hofs. “Het brengt risico’s met zich mee, maar ik denk dat we het goed hebben opgelost. Ik hoorde pas vanochtend dat Rogier Molhoek ziek was en dat ik op zijn positie zou spelen. Ik denk dat we het met Claudemir (de tweede controlerende middenvelder, red.) en Santi Kolk (aanvallende middenvelder achter spits Ricky van Wolfswinkel, red.) goed hebben afgestemd op het middenveld, net als tegen Heerenveen.”

Vitesse klom gisteren naar de veertiende plaats op de ranglijst. Hoe Hofs nu naar de komende wedstrijden kijkt? “Als groep moeten we rustig blijven. Elke wedstrijd is weer een finale.”

Bron: De Gelderlander 03-11-2008

Vitesse beloont trouwe supporters

Het wachten van de trouwste Arnhemse voetbalfans werd gistermiddag beloond. Zeven maanden na de laatste thuiszege won Vitesse weer eens in Gelredome. Op de 3-1 tegen ADO Den Haag was weinig aan te merken.

De laatste thuiszege dateerde van vorig seizoen; op 5 april won Vitesse met 3-0 van Sparta in het stadion dat meer en meer als theater door het leven gaat. En minder als voetbaltoneel. Tevreden bezoekers zijn vooral bij uitverkochte concerten te vinden, bij Vitesse komen steeds minder mensen kijken.

Dat waren er gistermiddag slechts 15.285. Daarvan kon het merendeel tevreden huiswaarts keren. Voor de onrustige fans in het uitvak – de plastic scheidingswanden doorstonden enkele Haagse aanvallen – gold dat uiteraard niet.

Vitesse wil van Gelredome weer een ‘onneembare vesting’ maken, maar sinds de april-winst op Sparta wonnen PSV (vorig seizoen), FC Groningen en FC Twente in het Arnhemse theater. Sparta en Willem II kwamen met een gelijkspel weg.

Met de winst op ADO – volgend op de driepunter bij Heerenveen (0-2) – steeg Vitesse in vijf dagen drie plaatsen op de eredivisie-index; van zeventien naar veertien.

Vitesse leek gisteren snel korte metten te maken met ADO. Al in de 49e seconde tikte het jonge talent Ricky van Wolfswinkel een voorzet van Julian Jenner achter doelman Robert Zwinkels: 1-0.

Met een ultra-aanvallende opstelling (aanvaller Nicky Hofs was controlerende middenvelder) speelde Vitesse een gewaagd spelletje. Trainer Hans Westerhof gebruikte zijn improvisatietalent en besloot geen controlerende man voor de zieke Rogier Molhoek op te stellen. “Liever een aanvallend ingestelde speler die je op zijn defensieve taken moet wijzen, dan een verdedigende die je moet vertellen hoe hij vooruit moet spelen”, verklaarde Westerhof naderhand.

Al was hij niet gelukkig met de uitvoering. “De balans was zoek, we hielden soms drie controlerende spelers over, de rest was vooruit. Dat was gewoon slecht. In de tweede helft hebben we Claudemir ‘aan de ketting’ gelegd en ging het beter”, verwees de trainer naar het defensieve werk van de Braziliaan.

In een open, rommelig, maar aantrekkelijk duel kopte Lex Immers Den Haag in de 19e minuut langszij: 1-1. Doelman Piet Velthuizen, die al twee knappe reddingen had verricht, zag voor zijn neus geen ploeggenoot meer toen de Hagenees kon inkoppen. Santi Kolk maakte nog voor rust het verschil. Hij werd van de sokken gelopen door Christian Kum, kreeg een strafschop en schoof de bal beheerst binnen tegen zijn oude club: 2-1.

Vitesse had ADO na rust in de tang en bleef eenvoudig op de been. Invaller Niklas Tarvajärvi bepaalde de eindstand in de extra tijd op 3-1. Dankzij de tweede overwinning op rij kan trainer Hans Westerhof wat geruster vooruit kijken. De ervaren man uit de Achterhoek stelde gisteren een ploeg op met een gemiddelde leeftijd van 22,5 jaar; jong, onervaren en met groeimogelijkheden. Met drie spelers uit de A-jeugd van vorig jaar – Van Wolfswinkel, Alexander Büttner en linksback Nicky Kuiper – kan Vitesse ook de eigen jeugdopleiding weer voor jaren ‘verkopen’. Westerhof: “En we speelden met tien Nederlandse jongens. Claudemir was de enige buitenlander. Dat is uniek.”

Bron: De Gelderlander 03-11-2008

Pokeravond SV
Paul Verhaegh revancheert zich

Vrijdagavond was supportershome Monnikenhuize weer een avond in de ban van de blinds, de river en all in. Ruim vijftig Vitesse fans streden om de SV Pokertoernooizege. Onder hen selectiespelers Sebastiaan van der Sman, Nicky Kuiper en Paul Verhaegh.

In en gezellige sfeer werd er opvallend strategisch en op aardig niveau gespeeld. Het duurde dan ook geruime tijd voor dat er spelers af gingen vallen en hun spel moesten staken. Daar waar Paul Verhaegh tijdens het vorige toernooi als een van de eerste spelers de speeltafel moest verlaten, speelde hij zich deze keer soeverein naar de finaletafel. In het ultieme finaleduel moest hij het afleggen tegen toernooiwinnaar Herco van Roden.

Ben je pokerliefhebber en heb je dit toernooi gemist? Noteer 23 januari 19:30 uur in je agenda voor het volgende SV Pokertoernooi.

Op de foto de onttroonde kampioen en nu 4de Pascal Jordens, runner up Paul Verhaegh en toernooiwinnaar Hermco van Roden.

Bron: SV 02-11-2008

Hofs: achter elkaar blijven staan

Vitesse-middenvelder Nicky Hofs roemde na de 3-1 zege op ADO Den Haag de teamgeest van Vitesse. “Iedereen probeerde van alles te doen om ons uit het spel te krijgen, de pers en alles. Wij zijn als groep achter elkaar blijven staan. Dat is ons sterkste punt”, benadrukt Hofs. Door de ziekte van Rogier Molhoek speelde Hofs tegen ADO controlerend. “Vanochtend hoorde ik pas dat Molhoek ziek was. Ik wist nog helemaal niet dat ik daar zou spelen. Ik denk dat ik en Santi (Kolk, red.) en Claudemir het perfect op elkaar afgestemd hebben”, genoot de Arnhemmer na.

Bron: Omroep Gelderland 02-11-2008

Nicky Kuiper: prachtige start

Linksback Nicky Kuiper behaalde in zijn tweede duel voor Vitesse zijn tweede zege. “Dit is een prachtige start voor mij. Maar het is voor een prestatie van het elftal.”

“We hadden deze overwinning ook heel hard nodig”, vindt de Arnhemmer. “We zijn vandaag verdedigend niet veel in de problemen gekomen. Bij mijzelf liep het ook wel lekker.”

De geluksbrenger van Vitesse raakte wel geblesseerd aan zijn hamstring. “Het lijkt niet heel ernstig. Ik denk dat ik volgende week weer fit ben. Dan is Jeroen Drost er ook weer bij. We zullen zien wie er dan speelt.”

Bron: Omroep Gelderland 02-11-2008

Vitesse verslaat ADO Den Haag: 3-1

Vitesse heeft zondag in het eigen Gelredome met 3-1 gewonnen van ADO Den Haag.

In een uiterst vermakelijke eerste helft scoorde Vitesse al in de eerste minuut. Ricky van Wolfswinkel tikte een voorzet van Julian Jenner binnen. Er volgden kansen aan beide kanten, waarvan Immers er een benutte: 1-1. Santi Kolk werd vastgehouden en benutte zelf de penalty (2-1).

De tweede helft was vrij matig. Uitblinker Nicky Hofs zette Niklas Tarvajärvi alleen voor de keeper, maar de Fin miste. In blessuretijd scoorde de invaller alsnog de 3-1.

Bron: Omroep Gelderland 02-11-2008

Vitesse verslaat ook ADO Den Haag 3-1

Na de knappe winst in Heerenveen, werd zondagmiddag in GelreDome ook ADO Den Haag verslagen. In een levendige wedstrijd verzuimde Vitesse voor rust het duel al te beslissen, maar ondanks de minimale marge was ADO niet bij machte om langszij te komen. Na doelpunten van Van Wolfswinkel, Immers en Kolk zorgde invaller Tarvajärvi in de extra tijd voor de 3-1 eindstand. De eerste 45 minuten van Vitesse tegen ADO Den Haag mochten met recht levendig genoemd worden. Doelpunten, kansen, blessures en vijf minuten blessuretijd. Vitesse kende daarin een drommstart met de openingstreffer binnen de minuut. Julian Jenner werd diepgestuurd en zijn voorzet werd door Ricky van Wolfswinkel van dichtbij achter Zwinkels geschoten: 1-0.

Vitesse zoch nadrukkelijk naar de ruimte achter de laatste liunie van ADO en dat leverde met regelmaat kansen op. Die kansen kreeg de ploeg echter nadat Lex Immers in de 19e minuut de stand gelijk had getrokken. ADO voetbalde namelijk goed mee en kwam in die fase verdiend op 1-1. De ruimte lag in de openingsfase aan de rechterkant van ADO en uit een voorzet van Richard Knopper kopte de vrijstaande Immers knap raak.

Het betekende een tandje erbij voor de ploeg van Hans Westerhof en dat deed het ook. In het laatste kwartier kregen Van Wolfswinkel en Nicky Hofs nog uitstekende mogelijkheden op een hernieuwde voorsprong, maar pas drie minuten voor het rustsignaal kon er weer gejuicht worden. Na een mooie combinatie met Van Wolfswinkel werd Santi Kolk vastgehouden en kon Eric Braamhaar niets anders dan naar de stip wijzen. Kolk ging zelf achter de bal staan en schoot de strafschop onberispelijk binnen: 2-1.

Door een tweetal blessures aan Haagse zijde, Ammi en Bosschaart moesten er vroegtijdig af, werd er vijf minuten langer doorgespeeld. Daarin kreeg Santi Kolk nog een goede mogelijkheid, maar na een prima actie werd zijn schot door doelman Zwinkels weggebokst. Na rust bleef het lange tijd rustig voor zowel het doel van Zwinkels als die van Velthuizen. Vitesse consolideerde en ADO zocht tevergeefs naar de mannen voorin.

In de 63e minuut tikte Van Wolfswinkel wel zijn tweede van de middag binnen, maar werd teruggefloten wegens vermeend buitenspel. Vitesse dicteerde na rust wel steeds meer de wedstrijd, maar de marge van slechts één doelpunt bleef gevaarlijk. De voorhoede, Van Wolfswinkel, Jenner en Büttner, leek daarnaast te vermoeid om het verschil te maken.

Hans Westerhof bracht daardoor met Onur Kaya en Niklas Tarvajärvi vers bloed en laatstgenoemde betaalde zijn invalbeurt terug met de derde en bevrijdende treffer. Nadat Van Wolfswinkel nog werd gestuit, schoof de Fin de bal van zestien meter koelbloedig in de verre hoek: 3-1. Zo beleefde Vitesse, na de 2-0 winst op Heerenveen, een uitstekende week. Zes punten uit twee duels brengt de ploeg het zelfvertrouwen om de komende weken Heracles en AZ positief tegemoet te treden.

Bron: Vitesse.nl 02-11-2008

EredivisieLive koos niet voor Heerenveen-Vitesse

De wedstrijd Heerenveen-Vitesse was woensdagavond niet te zien op de abonneezender EredivisieLive. Het voetbalkanaal zegt alle duels uit de eredivisie uit te zenden, maar EredivisieLive heeft slechts vier kanalen. Woensdag waren in de eredivisie vijf wedstrijden, die allemaal om 20.00 uur begonnen. EredivisieLive koos voor de vier andere duels, en abonnees konden de partij van Vitesse gratis via het internet bekijken.

Voor Vitesse heeft dat geen financiële consequenties.

Bron: De Gelderlander 01-11-2008

Sansoni: ‘Ik weet niet of ik blijf’
Franse verdediger begrijpt niets van plek op de bank.

Sébastien Sansoni weet niet op hij het seizoen af zal maken bij Vitesse . „ Ik heb in de krant gelezen dat de club me wil verkopen”, zegt de 30-jarige Fransman. „Ik weet het niet. Ik blijf rustig. Ik train, werk en kijk wel wat er gebeurt.”

Sansoni is aan zijn laatste contractjaar bezig bij Vitesse . Tot grote teleurstelling van de speler bereikte hij met de clubleiding geen overeenkomst over een nieuwe verbintenis. Technisch directeur Marc van Hintum verklaarde eerder dat een tussentijds vertrek van Sansoni voor Vitesse de beste oplossing zou zijn, mochten beide partijen niet tot een akkoord komen. Bij een vervroegd afscheid ontvangt Vitesse immers nog een transfersom, terwijl de speler in de zomer transfervrij kan vertrekken.

Van Hintum verklaarde gisteren: „ Sansoni hoeft niet weg. Hij staat nu gewoon naast het elftal, doordat de trainer voor een andere speler kiest. Meer valt er niet over te zeggen.” Sansoni werd woensdag voor de uitwedstrijd tegen Heerenveen ( 0- 2) gepasseerd. Trainer Hans Westerhof gaf links in het centrum van de verdediging de voorkeur aan Frank van der Struijk. In Heerenveen verklaarde Westerhof dat Van der Struijk makkelijker, want in het Nederlands kon communiceren met de debuterende linksback Nicky Kuiper. Daarnaast wilde de coach aan al zijn spelers een signaal afgeven dat iedereen alles moet geven.

„Daarmee bedoelde ik dat een speler niet mee kan doen op basis van de kwaliteiten die hij heeft, maar op basis van wat hij toont”, stelde Westerhof gisteren. „ Ik heb drie spelers voor de twee plaatsen centraal achterin ( doelt op Sansoni, Van der Struijk en Civard Sprockel, red.) en kies voor de spelers met wie ik denk dat we de meeste kans hebben om te winnen. Dat heeft niets te maken met al dan niet aflopende contracten. Daar kijk ik niet naar.”

Sansoni begrijpt niet waarom hij is gepasseerd. „ Ik weet het niet. Het is de keuze van de trainer, die moet ik accepteren”, aldus Sansoni, die in 2006 overkwam van Ethnikos Asteras uit Griekenland.

Bron: De Gelderlander 01-11-2008

Dansuitvoering tijdens rust duel Vitesse -ADO

Stichting Beleven en choreograaf Lorenzo Borella presenteren zondagmiddag in de rust van de voetbalwedstrijd VitesseADO Den Haag in de Arnhemse Gelredome hun eerste voorstelling Soccer Dance.

Het is een korte dansimpressie met voetbal als inspiratiebron. De middencirkel is de dansvloer. Doel, bal en rode kaart zijn de attributen. In de uitvoering zijn diverse passeerbewegingen te herkennen.

Soccer Dance bestaat uit een serie van drie verschillende voorstellingen en is de komende maanden in Gelderland te zien bij de wedstrijden van Vitesse , AGOVV en NEC. Daarna zal de voorstelling Overijssel aandoen.

Bron: De Gelderlander 01-11-2008

Kuiper: van ‘ Pupil van de week’ tot sterke debutant

De bevrijdende zege in Heerenveen (0-2) ging woensdag gepaard met het sterke debuut van Nicky Kuiper. Ooit was hij Pupil van de week bij Vitesse , nu staat de oud-speler van ESA in het eerste elftal.

Eigenlijk, zo keek hij gisteren terug op zijn geslaagde vuurdoop, viel het allemaal best mee. „Ik had verwacht dat ik heel zenuwachtig zou zijn”, zegt Nicky Kuiper. „Maar toen ik in het stadion kwam, viel alles van me af. Ik had zoiets van: ‘Ik zie wel hoe het gaat’.”

Het ging uitstekend. De 19-jarige Arnhemmer beleefde een debuut om van te dromen. Als vervanger van de geblesseerde linksachter Jeroen Drost bleef hij moeiteloos overeind tegen Roy Beerens, de gevreesde rechtsbuiten van Heerenveen. Kuiper voetbalde alsof hij al jaren in het eerste elftal speelde. Deed geen rare dingen, en al coachend stuurde hij zelfs de meer ervaren ploeggenoten om hem heen. „Wij hadden zelf wel gehoopt dat we een goed resultaat konden halen in Heerenveen. Dat alles voor ons precies goed uitkwam, is alleen maar positief”, aldus Kuiper.

„ Het team stond. En voor mezelf werd het daardoor ook makkelijker mee te voetballen. Frank van der Struijk en Rogier Molhoek (de teamgenoten die het dichtst bij hem in de buurt speelden, red.) hebben me veel geholpen.”

De geboren en getogen Arnhemmer is bezig aan zijn achtste seizoen bij Vitesse . Daarvoor voetbalde hij een jaartje in de jeugdopleiding van De Graafschap, dat hem had weggeplukt bij de Arnhemse amateurclub ESA. „Ik ben altijd een Vitesse -fan geweest”, zo vertelt Kuiper met trots over zijn komaf. „ Ik ben zelfs een keertje Pupil van de week geweest bij een wedstrijd van het eerste elftal. Wie mijn favoriete speler was in die tijd? Louis Laros. En Marc van Hintum.”

Niet toevallig twee spelers die zich jarenlang in het zweet joegen op de linkerflank van Vitesse . „ Ik ben als linksbuiten naar Vitesse gekomen. Daar heb ik centraal achterin gespeeld, en linkshalf, tot ik na twee jaar linksback ben geworden. Die positie heeft nu mijn voorkeur. Maar als er problemen zijn, dan is het geen probleem voor me linkshalf of in het centrum van de verdediging te spelen.”

Aangezien Drost nog steeds met een hamstringblessure kampt, zal Kuiper morgen in de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag opnieuw in de basis staan. „Dit is mijn kans, nu moet ik laten zien dat ik niet minder ben dan Jeroen. Ik verwacht dat hij weer zal spelen, als hij weer fit is”, zegt Kuiper bescheiden. „ Je moet wel reëel blijven. Ik had niet verwacht dat ik nu al in de basis zou staan. Ik moet nu laten zien dat ze op mij kunnen rekenen. Ik ben pas 19, heb nog tijd zat. Maar als het heel snel kan gaan, dan is dat natuurlijk het mooiste.”

Trainer Hans Westerhof houdt tegen ADO vast aan de elf die Heerenveen versloegen. Over het debuut van Kuiper zei hij gisteren: „Ik vond dat hij het goed gedaan heeft. Dat verdient hij ook. Nicky heeft een voortreffelijke instelling en voor een speler van 19 jaar is hij heel rustig aan de bal.”

Bron: De Gelderlander 01-11-2008

Hoofdsponsor: