Oktober 2001

Peeters en van Hintum nog niet fit

Bob Peeters is niet tijdig hersteld van zijn kuitblessure. De Belg begint pas volgende week weer met de groepstraining en mist hierdoor het duel van aanstaande vrijdag tegen Willem II.

Datzelfde geldt ook voor Marc van Hintum. De verdediger heeft een knieblessure. Ondanks een voorspoedig herstel komt de wedstrijd tegen Willem II ook voor hem te vroeg.

Vitesseworld 31-10-01

Zwart op Geel nummer 3 volgende week op de mat

Volgende week ligt alweer Zwart op Geel nummer drie bij je op de mat. Met onder andere: – Een groot interview met Victor Sikora. Sikora vertelt dat hij eigenlijk nu ergens anders had willen voetballen, maar dat Vitesse afgelopen zomer net iets te veel voor hem vroeg. Wil je de prijzen en de club die zo driftig naar hem hengelde, weten? Lees dan Zwart op Geel

– Onze onovertroffen columnist Marcus blijkt nog eenmaal terug op de laatste uitwedstrijd tegen NEC en heeft medelijden met de Arnhemmers die daarna weer in Nijmegen moesten werken: ‘Misschien kunnen we de spelers eens een weekje in Nijmegen laten werken.’

– Ruud Knol blikt terug op zijn Oranje-debuut: “Het overviel me. Ik was wel even van slag. ‘Oranje, oranje’, spookte het maar door mijn hoofd.”

-Ex-Vitessenaar Roel Zaayer heeft het over Vitesse in de jaren ’70, het enorme belang van Karel Aalbers (‘Door zijn tomeloze optimisme heeft hij Vitesse groot gemaakt’) en hij houdt de huidige spelers voor dat in zijn tijd, toen het nog semi-profs waren, de spelers altijd bereid waren voor de supporters er nog een schepje bovenop te doen: het beroemde Vitesse-kwartiertje waarin de ploeg geweldig tekeer ging.

– Supportersinterview: twee schitterende meiden die helemaal gek van Vitesse zijn: Renate en Sandra.

En natuurlijk nog veel meer in Zwart op Geel, het blad van de Supportersvereniging, waarin ook de supporters aan het woord komen.

31-10-01

Jhon van Beukering in Oranje onder 19

Michael Jansen, Nicky Hofs en Jhon van Beukering behoren tot de voorlopige selectie van 22 spelers voor het Nederlands elftal onder 19 jaar. ‘Onder 19’ speelt van 6 tot en met 15 november een mini-kwalificatietoernooi in Frankrijk. Het wedstrijdprogramma is als volgt:

10 november: Albanië – Nederland
12 november: Nederland – San Marino
14 november: Nederland-Frankrijk

De winnaar van het toernooi plaatst zich voor de play-offs. De acht winnaars van de play-offwedstrijden kwalificeren zich voor het eindtoernooi in juli 2002 in Noorwegen.

Vitesseworld 31-10-01

Gelredome kandidaat finale UEFA-cup 2003

Stadiontheater Gelredome heeft zich bij de Europese voetbalbond UEFA kandidaat gesteld voor het organiseren van de UEFA-cup finale in 2003.

Naast Gelredome hebben ook het Philips Stadion, Hamburg en Sevilla zich kandidaat gesteld.

30-10-01

Theo Janssen accepteert straf zwijgzaam, maar niet van harte

Theo Janssen was er gistermiddag nog enigszins beduusd van. De jonge middenvelder van Vitesse kreeg ’s ochtends van trainer Ronald Koeman en technisch manager Jan Streuer te horen dat hij tot nader orde is teruggezet naar de tweede selectie, op grond van een onbezonnenheid waarvan hij zich het kwaad niet geheel bewust was.

Op de inhoud van het gesprek en de strafmaatregel wilde Janssen gisteren niet ingaan, maar helemaal terecht vond hij het niet. Janssen: “Ik zeg er liever niks over. Het is een beslissing van de trainer. Ik ga gewoon mijn best doen in het tweede om zo snel mogelijk terug bij de selectie te komen.”

Het verwijt aan de twintigjarige Janssen, die over anderhalve week de belangrijke kwalificatiewedstrijd van Jong Oranje tegen Jong Engeland moet spelen, is niet dat hij zaterdagavond even de stad in is geweest. Koeman en Streuer verwijten hem een ‘onprofessionele’ instelling ten aanzien van zijn enkelblessure.

lees verder...

Bron: Gelderlander 30-10-01

Theo Janssen teruggezet naar tweede elftal

Trainer Ronald Koeman heeft middenvelder en reserve-aanvoerder Theo Janssen om disciplinaire redenen voor onbepaalde tijd teruggezet naar het tweede elftal.

Volgens Omroep Gelderland is Theo Janssen geschorst omdat hij geblesseerd is gaan stappen zaterdagavond na afloop van FC Twente-Vitesse.

29-10-01

Janssen: onderzoek in het ziekenhuis

Theo Jansen meldt zich vandaag voor een onderzoek in het ziekenhuis in Velp. De middenvelder van Vitesse raakte zaterdag geblesseerd in de wedstrijd bij FC Twente. Janssen moest al in de zevende minuut naar de kant. Hij kreeg een schop van Ellery Cairo en wilde vervolgens wegdraaien bij de FC Twente-speler. “Ik hoorde het duidelijk kraken”, zei Janssen naderhand. “Ik kan nauwelijks lopen door de zere plek tussen mijn enkel en mijn scheenbeen. Het ziet er niet goed uit”, aldus Janssen, die gisteren rust hield. Vandaag moeten een foto en een echo in het ziekenhuis in Velp uitsluitsel geven over de kwetsuur.

Bron: De Gelderlander 29-10-01

Koeman zet Janssen uit Vitesse-selectie

Theo Janssen is door trainer Ronald Koeman om discipinaire redenen uit de selectie van Vitesse gezet. De vice-aanvoerder is naar het tweede elftal te verbannen.Volgens technisch manager Jan Streuer zou de speler van Jong Oranje ondanks een zaterdagavond uit bij FC Twente opgelopen blessure gewoon later op de avond het uitgaansleven in zijn gegaan. Voor hoe lang de Arnhemmer uit de gratie is, werd niet bekendgemaakt. Janssen staat tot 2006 onder contract bij de Arnhemse club.

Bron: NOS Voetbalkrant 29-10-01

Ook Amoah is onmachtig in de spits

Het spitsenprobleem van Vitesse verdween ook in Enschede niet uit de wereld. Net als Bob Peeters en Jhon van Beukering eerder dit seizoen, kon Matthew Amoah het elftal bij FC Twente (0-0) niet verlossen van de aanvallende impotentie.

In elf competitiewedstrijden heeft Vitesse slechts tien keer gescoord. Na Nikos Machlas en Pierre van Hooijdonk mist de Arnhemse club een aanvalsleider die er jaarlijks zonder moeite meer dan twintig ballen inlegt. De centrumspits is een van de cruciale spelers in het aanvallende systeem van trainer Ronald Koeman, die zaterdag zijn derde optie in het prille seizoen gebruikte.

Zonder een doelpunt gescoord te hebben, verdween Bob Peeters zes wedstrijden geleden uit het basiselftal. Zijn vervanger Jhon van Beukering mocht vijf keer starten, hetgeen één treffer opleverde. In Enschede gaf Koeman de jeugdinternational rust en mocht Matthew Amoah vanaf het begin opdraven als centrumspits, net als eerder bij Heerenveen (1-1). De Ghanees zat zaterdag zeventig minuten in de tas bij de verdedigers Patrick Pothuizen en Spira Grujic, voordat Van Beukering hem kwam aflossen.

Voor iedere centrumspits is het moeilijk voetballen bij Vitesse, stelde Bob Peeters een dikke week geleden in deze krant. De international van België wees op de geisoleerde positie van de aanvalsleider, op het gebrek aan ondersteuning vanaf het middenveld. Zes wedstrijden geleden koos Koeman voor een ander systeem, waarin de vierde aanvaller moest plaatsmaken voor een controlerende middenvelder. Met die strijdwijze belandde ook Amoah op het gevreesde eiland in de punt van de aanval. Mahamadou Diarra en Gert Claessens leverden onvoldoende ondersteuning. En Amoah vocht in zijn eentje een ongelijke strijd tegen de centrumverdedigers Grujic en Pothuizen.

Koeman erkent de nadelen van de huidige strategie, maar de trainer had zaterdag gelijk in zijn kritiek op de getoonde uitvoering. “Amoah had het moeilijk‘‘, zei de trainer. “Hij was moelijk aanspeelbaar. Maar hij had zelf ook meer kunnen doen om aan de bal te komen. Je kunt bijvoorbeeld een keer diepgaan zonder bal. Ik had gehoopt dat Amoah er met zijn snelheid meer uit zou halen‘‘, wees Koeman op het gebrek aan snelheid in de Enschedese defensie. “Ik vind dat een spits moet laten zien dat hij er alles aan doet‘‘, vervolgde Koeman. “Vanavond was het moeilijk voor een spits. Maar Van Beukering komt erin en in twintig minuten is er wel twee keer een situatie waarin hij dreigend is. van Beukering is dan toch scherper dan Amoah.‘‘

Het optreden van zaterdag paste in het moeilijke seizoen dat Amoah doormaakt. Vorig seizoen was de 21-jarige Ghanees nog clubtopscorer met elf treffers, nu staat de persoonlijke teller nog op nul. Vier keer stond hij tot dusver in de basis, drie mocht hij invallen. Amoah moest meer brengen, Amoah kan ook meer brengen, zo luidde de boodschap van Koeman in een persoonlijk onderhoud eerder dit seizoen. “Het gaat wel goed met mij‘‘, zei Amoah zaterdag. Dat hij weinig aan spelen toekomt, nu Vitesse zonder een centrale, aanvallende middenvelder speelt? Uitgerekend zijn favoriete positie? “Dat is de keuze van de trainer.‘‘ Amoah sprak de woorden gelaten. “Ik heb nu geen tijd meer. Er wacht iemand op me in het spelershome.‘‘

Het is de gelatenheid van de voetballer die de trainer stoort. “Op de trainingen gaat het steeds beter‘‘, aldus Koeman. “Maar ik denk wel eens: word toch eens boos. Dan bedoel ik ook andere spelers. Het kan voetballend wel moeizaam gaan. Maar je kunt wel met het schuim op de mond spelen.‘‘

Na de 0-0 in Enschede blijft de prangende vraag hoe het spitsenprobleem van Vitesse moet worden verholpen. Natuurlijk hebben ook de middenvelders, de vleugelspelers en de backs hun aandeel in de offensieve onmacht. Maar het wachten op een doelpuntenmaker blijft. Koeman gaf aan dat het experiment met Amoah vrijdag bij Willem II geen vervolg zal krijgen. “Ik heb Van Beukering even rust gegeven, maar op dit moment is hij onze eerste man in de spits.‘‘

Bron: Arnhemse Courant 29-10-01

Minimalisten Vitesse in top-vier KPN Eredivisie

Vitesse heeft zich samen met Ajax, Feyenoord en Heerenveen genesteld in de top vier van de ranglijst. Tegen FC Twente hield de Arnhemse ploeg voor de achtste keer het doel schoon: 0-0.

De koele zakelijkheid waarmee de ploeg van Ronald Koeman zich door de competitie beweegt, hoeft niet te rekenen op veel bewondering. In elf wedstrijden wisten slechts drie ploegen een gaatje in de hechte Arnhemse defensie te vinden. Dat alle drie de treffers puntverlies voor Vitesse betekende, is een gevolg van de schotloosheid in de aanvalslinie.

Sparta en Heerenveen hielden Vitesse op een gelijkspel (1-1) en NEC haalde in eigen huis de volle winst uit een toevalstreffer: 1-0. Met ‘Italiaanse‘ cijfers (10-3) heeft de Arnhemse club zich op bijna eenderde van de competitie geschaard bij de beste vier ploegen, die een gaatje hebben geslagen met de subtop. Ajax en Feyenoord staan er echter echter beduidend beter voor. Het verschil met achtervolger Heerenveen is een puntje en PSV volgt op vijf punten. De voordelige marge op Heerenveen dankt Vitesse aan het gelijke spel, zaterdagavond bij FC Twente. In een wedstrijd zonder hoogtepunten liepen de spelers van beide ploegen elkaar voornamelijk voor de voeten. In aanvallend opzicht was niemand tot iets behoorlijks in staat.

Na een avond als zaterdag in Enschede blijft de vraag hangen hoe twee voetbalploegen er toch in kunnen slagen meer dan 12.500 mensen van de straat te houden. Twente-trainer Johnny van ‘t Schip liet zijn ploeg met de twee pseudo-spitsen Scott Booth en Kurt van de Paar aantreden. Van dat duo kwam alleen Van de Paar een keer in scoringspositie. In de tweede helft volleerde de Belg de bal vanaf de zijkant op de vuisten van Vitesse-doelman Jim van Fessem. Aan de andere kant probeerde Ronald Koeman het zonder veel succes met Matthew Amoah in de spits. Samen met de beide vleugelaanvallers Tijjani Babangida en Victor Sikora kwam hij nauwelijks in het spel voor. Alleen Babangida kreeg na een schitterend hakballetje van Mahamadou Diarra een klein kansje, maar mikte de bal voorlangs. Voor rust was de beste Vitessenaar, Diarra, dicht bij een treffer. Uit een vrije trap van Michel Kreek kopte de Malinese international de bal tegen de lat.

Het Twentse publiek smeekte intussen om ‘bloed, zweet en traen‘, maar moest het zaterdagavond doen met een paar incidenten. Waaronder een botsing tussen Diarra en Tommie van der Leegte, die na rust misselijk naar de kant werd gehaald. Het meest onverkwikkelijke incident had tien minuten voor tijd plaats. De jubilerende scheidsrechter Mario van de Ende (400 wedstrijden betaald voetbal) kreeg van zijn assistent een op het veld gegooid gebroken glas in handen geduwd en dreigde bij herhaling de wedstrijd stil te leggen.

Bron: Arnhemse Courant 29-10-01

Laros mikt op rentree in duel bij Willem II

Louis Laros beleefde zaterdag een opsteker in de revalidatie na zijn zware kniebelessure. De Vitessenaar, die meer dan een jaar buitenspel stond, speelde met het beloftenteam tegen Excelsior (5-1) voor het eerst een hele wedstrijd zonder klachten. “Dit was mijn beste wedstrijd”, zei Laros, die al enkele weken met Jong Vitesse speelt om wedstrijdritme op te doen. “Normaal gesproken krijg ik in de tweede helft last van mijn knie. Nu niet en daar ben ik wel blij mee, maar misschien had ik gewoon een goede dag. Dat is altijd moeilijk te zeggen, maar ik hoop dat ik de goede lijn kan doortrekken”, aldus Laros, die voorzichtig hoopt op een rentree. “Ik heb het gevoel dat ik vrijdag (uit bij Willem II, red.) weer op de bank kan zitten en in de tweede kan invallen.”

Bron: Gelderlander 29-10-01

Tim Cornelisse mag spelen tegen Willem II

Tim Cornelisse mag vrijdagavond gewoon meedoen met Vitesse in de uitwedstrijd tegen Willem II. Het beroep tegen zijn schorsing dient pas volgende week, zodat de verdediger tot die tijd speelgerechtigd is. Cornelisse werd door de tuchtcommissie van de KNVB geschorst voor vier wedstrijden, naar aanleiding van een elleboogstoot tegen PSV’er John de Jong. De aanklager betaald voetbal had aanvankelijk drie duels en een voorwaardelijk geëist. Vitesse vindt beide straffen te zwaar.

Bron: Gelderlander 29-10-01

Koeman: ‘Wat goed is, laat ik staan‘

Ronald Koeman was zaterdagavond andermaal ontevreden met de aanvalslinie van Vitesse, al was dat niet het enige waarover hij slecht te spreken was. Tegen FC Twente bleef zijn ploeg makkelijk overeind (0-0) maar had het nooit uitzicht op winst.

Koeman verkeert in een lastig pakket. Hij wil aanvallender spelen, maar aan de andere kant niet sleutelen aan de defensieve kracht die de ploeg al elf wedstrijden op de been houdt. Sinds Koeman de vierde aanvaller opofferde voor een controlerende middenvelder (Van der Schaaf) is het elftal in balans, maar blijft de aanval onder maat. “Je kunt wel weer voor een aanvallende middenvelder kiezen, maar sinds we zo zijn gaan spelen, staat het elftal goed. Wat goed is, laat ik liever staan‘‘, verklaarde trainer na de zwakke vertoning in Enschede.

Koeman zoekt de problemen dan ook liever bij de aanvallers zelf. Niet voor niks staan er bijna wekelijks andere poppetjes op de plaatsen. “Aan de ene kant is het misschien niet verstandig vaak te wisselen, maar aan de andere kant hebben we nu eenmaal veel spelers die iets extra‘s kunnen brengen, zoals Martel, Sikora en Babangida. Ik kijk naar het rendement van de spelers. Op dit moment is geen van allen echt in vorm.‘‘

Dat de aanvallers vaak te weinig steun krijgen, is een ander probleem. Zeker als ploegen veel mensen achterin houden, zoals ook Twente zaterdagavond. “Het probleem ligt niet alleen bij aanval. De middenvelders moeten ook beter bijsluiten‘‘, meent Koeman, die over de gehele ploeg ontevreden was. “Het was onder de maat.‘‘

Mahamadou Diarra vormde de uitzondering. “Als je telt hoeveel balcontacten hij heeft gehad en hoeveel de andere spelers. Dat is tekenend. Gert Claessens was de voorbije weken een van mijn betere spelers, maar nu was hij er met de kop helemaal niet bij.‘‘

Bron: AC 29-10-01

Wisgerhof definitief naar NEC

Verdediger Peter Wisgerhof maakt een definitieve overstap van Vitesse naar NEC. De 21-jarige voetballer speelt sinds een jaar en drie maanden op huurbasis in De Goffert. Wisgerhof tekent per 1 januari een contract dat hem voor drie jaar aan NEC bindt. Wat de Nijmegenaren voor de Wageninger betalen wordt niet bekendgemaakt. Wisgerhof begon zijn voetbalcarriere bij ONA’53 uit Wageningen. Hij kwam al diverse keren uit voor Jong Oranje.

Bron: TT TVG 29-10-01

Voorspoedig herstel Marc van Hintum

Het gaat goed met het herstel van Marc van Hintum. Er zit geen vocht meer in de knie van de verdediger die maandag begint met een looptraining. Dinsdag krijgt Van Hintum een individuele baltraining onder leiding van Frits van den Berk waarna hij woensdag de groepstraining zal hervatten.

Bron: Vitesseworld 29-10-01

Blessure Janssen valt mee

De blessure van Theo Janssen blijkt mee te vallen. Maandagmorgen is in het ziekenhuis een foto van zijn enkel gemaakt. Hierop werd niks ernstigs geconstateerd. Janssen heeft zijn enkelbanden ‘slechts’ verrekt en de middenvelder zal deze week intensief worden behandeld om hem speelkaar te krijgen voor de wedstrijd tegen Willem II, aanstaande vrijdag.

Bron: Vitesseworld 29-10-01

Willem Korsten accepteert het abrupte einde van zijn voetballeven

Hij leek een prachtige toekomst te hebben als voetballer. Maar hij had ook veel last van blessures. Vooral van zijn heup. En daarom moet Willem Korsten, voormalig speler van Vitesse, Jong Oranje, Leeds United en Tottenham Hotspur, er op 26-jarige leeftijd mee stoppen. “Maar daar moeten we niet te dramatisch over doen, hoor.”

Er hangt een flets zonnetje boven Spurs Lodge, het trainingscomplex van Tottenham Hotspur. Goed toeven voor voetbalsterren. Verstopt in het plaatsje Chigwell, hoog in Noord-Londen. Glenn Hoddle, de befaamde coach, loopt er lachend rond. Er sjokt nog zo’n Britse voetballegende voorbij; Pat Jennings, vroeger doelman van Arsenal, Spurs en Noord-Ierland, nu keeperstrainer bij Tottenham. Hij heeft een oude kop gekregen.

lees verder...

Bron: Gelderlander 27-10-01

Theo Janssen valt geblesseerd uit

Voor Theo Janssen eindigde de wedstrijd tegen FC Twente al na zes minuten. Meteen in het begin liep de middenvelder al tegen een blessure op, waardoor hij absoluut niet verder kon spelen. Janssen kreeg een tik van Cairo, maar daar lag het niet aan: “Het gebeurde meteen daarna. Ik hoorde het kraken en ik kon niet verder. Het zit tussen mijn enkel en mijn scheenbeen. Het ziet er niet goed uit.”

Tim Cornelisse mag vrijdag tegen Willem II gewoon meedoen. Het beroep tegen zijn schorsing dient pas later, zodat Cornelisse vrijdag speelgerechtigd is.

Bron: TT TVG 27-10-01

Ronald Koeman: dit was heel matig

Bij Vitesse was iedereen alleen tevreden over het ene puntje dat werd behaald na de 0-0 bij Twente. Trainer Ronald Koeman vond dat zijn elftal veel te weining had gebracht: “Dit was heel matig. We hebben onder ons niveau gespeeld. Deze wedstrijd verdiende ook geen winnaar. Twente zit in de problemen, daarvan hebben wij helemaal niet geprofiteerd.”

Verdediger Ruud Knol kon wel terugzien op een goede wedstrijd: “Het ging wel lekker. Achterin zat het weer geod dicht, dat is positief. Maar ik denk wel dat het voor het publiek een vervelende wedstrijd is geweest.”

Bron: TT TVG 27-10-01

Vitesse steelt punten van hardwerkend Twente

FC Twente heeft in eigen huis niet kunnen winnen van Vitesse. De thuisploeg was lange tijd de beste ploeg, maar kon het niet uitdrukken in doelpunten. Sjaak Polak en invaller Richard Kollmann waren dichtbij een treffer. Hun inzetten verdwenen net over en net naast het doel. Door het gelijke spel blijft Twente (houder van de Amstel Cup) in de onderste regionen van de KPN Eredivisie.

Niet slecht spelen, maar wel verliezen. Dat is het verhaal van FC Twente. De ploeg wordt door trainer John van ’t Schip telkenmale met aanvallende bedoelingen het veld ingestuurd. Het resultaat was niet om over naar huis te schrijven en daardoor bezet Twente de onwaardige 15de plaats in de KPN Eredivisie. Vitesse doet het daarentegen goed. Doordat de ploeg een abonnement lijkt te hebben op 1-0 uitslagen in het voordeel van de Arnhemmers, staat de ploeg staat op de tweede plaats op de ranglijst. Ook tegen Twente leek Vitesse op een gelijkspel of kleine overwinning te gokken.

Met een gesloten verdediging werden de aanvallen van de thuisploeg vakkundig onschadelijk gemaakt. Loerend op de counter kregen de Arnhemmers de beste kans van de eerste helft. Vanuit een vrije trap, genomen door Michel Kreek, kopte Mahamadou Diarra keihard op de lat. Twente stelde daar niet veel tegenover. De ploeg werkte keihard maar ontbeerde de vorm en het geluk om een treffer te maken. Sjaak Polak kreeg nog de beste kans voor de Tukkers. Vanuit een vrije trap schoot de vleugelverdediger echter net over het doel van keeper Jim van Fessem.

De thuisploeg ging in de tweede helft op dezelfde voet verder. Hard werkend maar voorlopig zonder resultaat. Net na rust had Van der Paar de openingstreffer op zijn schoen, maar de bal dwarrelde net over het doel. Even later werd de Twentse verdediging bijna voor joker gezet toen Tijjani Babangida net voor het doel van Sander Boschker (300 wedstrijden in de eredivisie) langs schoot. Het spel golvde heen en weer maar geen van de ploegen wist te scoren. Invaller Richard Kollmann kreeg met nog een minuut op de klok een dot van een kans, maar zijn inzet verdween net naast het doel.

FC Twente
Sander Boschker, Chris van der Weerden, Spira Grujic, Patrick Pothuizen, Sjaak Polak, Arjan van der Laan, Björn van der Doelen, Kurt van der Paar, Tommie van der Leegte (51. Jeroen Heubach), Scott Booth, Ellery Cairo (82. Richard Kollmann)

Vitesse
Jimmy van Fessem, Tim Cornelisse, Ruud Knol, Stefan Nanu, Michel Kreek, Mahamadou Diarra, Remco van der Schaaf, Theo Janssen (8. Tijjani Babangida), Gert Claessens, Viktor Sikora (59. Didier Martel), Matthew Amoah (77. Jhonnie van Beukering)

Scheidsrechter: Mario van den Ende

Toeschouwers: 12.796

27-10-01

Mark Wotte informeert Koeman over ‘Beukie’

Jhon van Beukering werd woensdag tijdens de oefeninterland tussen de jeugdploegen van Oranje en Italië uit het veld gestuurd. Trainer Ronald Koeman liet zich door bondscoach Mark Wotte bijpraten over het voorval met zijn jonge spits. “Ik heb van Wotte begrepen dat ‘Beukie’ verschrikkelijke schoppen kreeg. Die jongens hanteerden de botte bijl en hij was een van de weinigen die de strijd wel aanging. Volgens Wotte was de rode kaart een beetje overdreven. Hij gleed met een andere speler over de lijn en er werd wat geduwd”, aldus Koeman.

Bron: Gelderlander 27-10-01

Cornelisse snapt ‘rechters’ niet

Tim Cornelisse was gisterochtend zwaar teleurgesteld na de uitspraak van de tuchtcommissie. Die besloot de rechtsback van Vitesse een schorsing van vier duels op te leggen. “Ik schrok wel even toen ik het vanochtend hoorde”, bekende Cornelisse na afloop van de ochtendtraining. “Ik dacht dat het wel goed was verlopen, dat vond de advocaat ook”, zo verwees hij naar de tuchtzaak van donderdagavond.

lees verder...

Bron: Gelderlander 27-10-01

Amoah vervangt Van Beukering in de spits bij Vitesse

Matthew Amoah keert vanavond terug in de basis bij Vitesse. De Ghanees bevond zich lang op een zijspoor maar mag tegen FC Twente de plaats van Jhon van Beukering innemen.

Amoah raakte zijn plaats kwijt toen Koeman het spelsysteem omgooide. Vitesse speelt sinds ruim een maand niet meer met een vierde aanvaller en juist Amoah gedijt het beste op de positie van schaduwspits. Hij speelde de uitwedstrijd bij Heerenveen voor het laatst in de basis en kwam vervolgens niet verder dan enkele invalbeurten.

lees verder...

Bron: Gelderlander 27-10-01

Deel één in de serie ‘uitwedstrijden’.

Vitesse reist vandaag met een groep van achttien spelers af naar Enschede. Dit aantal is inclusief Tim Cornelisse, die speelgerechtigd is door het beroep dat Vitesse aangetekend heeft tegen zijn schorsing.

Trainer Ronald Koeman heeft zaterdagavond nog altijd niet de beschikking over een voltallige selectie. Bob Peeters (kuitblessure opgelopen tijdens de training) en Marc van Hintum (vocht in de rechterknie) zitten door blessures niet bij de groep en Stefanovic is geschorst. “Ondanks dat FC Twente niet goed draait is het in thuiswedstrijden tot veel in staat. Het heeft een fanatiek publiek achter zich en de mindere periode kent de ploeg vooral in uitwedstrijden. Het is aan ons de taak ervoor te zorgen dit niet om te laten slaan en Twente het vertrouwen terug te laten winnen”, aldus Koeman.

Ronald Koeman erkende tijdens het wekelijkse persuurtje op Papendal het probleem van het scoren, maar benadrukte het weinige aantal tegentreffers. Koeman: “Je kan wel altijd het negatieve benadrukken, maar we hebben tot nu toe slechts drie doelpunten tegen gekregen en dat is zeer positief. We moeten ons wel meer kansen creëren en het rendement uit de kansen moet omhoog. Verwacht niet dat we zaterdag het doelsaldo ineens gaan opschroeven, zeker niet in een uitwedstrijd tegen FC Twente.”

Over de opstelling wilde Koeman weinig loslaten, maar vrijwel zeker is dat Jhonny van Beukering tegen Twente vervangen zal worden door Matthew Amoah. Koeman: “Ik heb de mogelijkheid om voorin keuzes te maken. Ik kijk ook naar de tegenstander en de keuze voor Amoah komt absoluut niet voort uit ontevredenheid over het functioneren van Van Beukering. Hij heeft op dit moment een iets mindere periode, maar krijgt nog altijd het volste vertrouwen.”

Bron: Vitesseworld 26-10-01

Amoah terug in de basis van Vitesse

Matthew Amoah keert na anderhalve maand terug in de basis van Vitesse. De Ghanese spits speelt zondag in de uitwedstrijd tegen FC Twente in plaats van Jhonny van Beukering. Volgens Van Beukering heeft Koeman nog steeds veel vertrouwen in hem. “Hij wil het even rustig aan doen met mij. Maar misschien dat ik als invaller een doelpuntje kan meepakken”, aldus de jonge Vitesse-aanvaller.

De opstelling: Van Fessum, Nanu, Knol, Kreek, Claessens, Diarra, Van der Schaaf, Janssen, Babangida, Amoah en Sikora.

Bron: TT TVG 26-10-01

Nieuwe blessure Marc van Hintum

Verdediger Marc van Hintum heeft een nieuwe blessure opgelopen. Hij was net fit na een kuitblessure, maar liep donderdag in een duel op de training een blessure aan zijn knieband op. Linksback Van Hintum maakte een sterk seizoen door tot hij voor de wedstrijd tegen PSV geblesseerd raakte.

De Brabander miste vier wedstrijden, maar leek fit voor het duel zondag tegen FC Twente. Dat mist hij nu in elk geval, evenals Bob Peeters bij wie het in de kuit geschoten is.

Bron: TT TVG 26-10-01

Vier duels schorsing voor Cornelisse

De tuchtcommissie van de KNVB heeft Tim Cornelisse een schorsing opgelegd van vier wedstrijden. De verdediger had een schikkingsvoorstel ontvangen van drie duels en één voorwaardelijk. Voor de KNVB heeft onder andere meegespeeld dat John de Jong het veld geblesseerd heeft moeten verlaten. Vitesse gaat in beroep tegen de straf.

Bron: Vitesseworld 26-10-01

Aalbers verhoren in volle gang

Op verzoek van de advocaten van ex-voorzitter van Vitesse Karel Aalbers en het openbaar ministerie (OM) is een 20-tal mensen gesommeerd een verklaring af te leggen. Het tegenoffensief van de advocaten van Aalbers is bedoeld om aan te tonen dat Aalbers moedwillig is weggewerkt bij Vitesse. Alle verhoren hebben plaatsen in Arnhem. Aalbers wordt verdacht van fraude, oplichting en valsheid in geschrifte. De FIOD is druk bezig met een onderzoek. Pas als alle bewijsmateriaal op tafel ligt, beslist het OM of tot vervolging wordt overgegaan,

In totaal moeten 24 getuigen voor de rechter-commissaris verschijnen in de zaak. Op de lijst staan de topspitsen van Hooijdonk en Machlas.

Karel Aalbers, de voormalig Vitesse-preses, was de man met de creatieve plannen. Sinds februari 2000 bekend werd dat Aalbers vanwege financieel wanbeleid Vitesse gedwongen moest verlaten, is het aardig stil rond de kleurrijke toekomstplannen van Vitesse. In vogelvlucht een schets van de grondlegger van Gelredome, het imposante stadion van Vitesse.

In 1984 kreeg men bij Vitesse lucht van de toen al succesvolle zakenman. In 1984 werd bij benaderd om voorzitter te worden. Deze functie pakte hij met beide handen aan. Hij wilde van het bijna failliete Vitesse een dynamische en energiek bedrijf maken. Het lukte Aalbers om Vitesse van de ondergang te redden.

In 1989 promoveerde Vitesse onder voorzitterschap van Aalbers naar de eredivisie. In de tijd dat hij voorzitter was, merkte hij dat op Stadion Monnikenhuize geen verdere toekomst voor Vitesse was weggelegd. Hij wilde een stadion realiseren van internationale allure. Toen hij de plannen presenteerde voor een multifunctioneel stadion voor de topclub in worden, vond hij niet bij iedereen een positief onthaal. Hij trok zich daar echter niets van aan en werkte verder aan de realisering van zijn grootste ideaal: het uiteindelijke Gelredome. Op 25 maart 1998, tien jaar later, werd zijn droom werkelijkheid. Het stadion opende in al haar pracht en praal met uitschuifbaar dak en verrijdbaar veld wat tevens een wereldprimeur bleek te zijn.

Na de realisering van Gelredome bleek Aalbers nog meer met Vitesse te willen. Er stond hem een Vitesseworld voor ogen. Hij onderzocht een beursgang, Vitesse-TV, Vitesse-Travel en een Vitesse-hotel. Maar ook met de promenade van Gelredome waren grootste plannen. Themagebieden en een heus Vitesse-café.

Tot op de dag van heden is er niets van terecht gekomen. Nu anno 2001, na verschillende beschuldigingen is de man met het creatieve denken definitief “zijn” Vitesse ontnomen. Of hij de bronzen plaquette ooit nog krijgt, die hem tijdens de opening van Gelredome, nota bene door Cor Guijt werd beloofd, valt te betwijfelen. Het is in ieder geval duidelijk: Vitesse/Gelredome gaat verder zonder de grootste plannenmaker die Gelderland ooit heeft gekend.

Bron: Streekjournaal 25-10-2001

Dochter en kuitblessure voor Peeters

Bob Peeters heeft donderdag de ochtendtraining met een kuitblessure moeten verlaten. Behandeling moet uitwijzen of de spits zaterdag tegen FC Twente inzetbaar is. Goed nieuws is er wel van het Peeters-front. De Belg is afgelopen maandag vader geworden van een dochter. Moeder en dochter, Saar, maken het goed.

Marc van Hintum moest eveneens de training verlaten. Een tik op zijn knie belette hem verder te trainen.

Bron: Vitesseworld 25-10-01

Rood voor Van Beukering in Oranje

Vitesse aanvaller Jhon van Beukering heeft woensdagavond een rode kaart gekregen in een oefenduel van het Nederlands elftal onder 19 jaar. Oranje verloor met 3-0 in en tegen Italie in een grimmig duel. In de eerste helft vielen drie rode kaarten, waaronder die van Van Beukering.

Bron: TT TVG 25-10-01

Theo Janssen schrikt niet van een pistool

Theo Janssen is een jongen van het volk, geboren in de achterbuurten van Arnhem. Via de wijk Broek, waar criminaliteit en werkloosheid de enige zekerheden zijn, werkte hij zich op tot een van Nederlands grootste voetbaltalenten. Aan zijn karakter zal het niet liggen. Een dagje terug in de goot.

Voor de hoofdingang van de Gelredome glimt een zilvergrijze Volkswagen Golf. Verrassend genoeg stapt Theo Janssen vanaf de passagiersstoel uit de auto, achter het stuur een man met stekeltjeshaar die een shagje rookt. ‘Mijn vader’, zegt Janssen. En als even later de Golf het parkeerterrein afdraait: ‘Hij is mijn chauffeur, een rijbewijs heb ik niet. Dat komt nog wel een keer.’

lees verder...

Bron: Johan 25-10-01

Uit de bocht

Ongetwijfeld met in het achterhoofd de aanstaande deelname aan de Grand Prix voor clubauto’s, heeft Vitesse vrijdag het management-team alvast de weg opgestuurd. Besloten werd het selecte gezelschap, aangevuld met woordvoerder Frank Huizinga, te onderwerpen aan een middagje racen op het circuit van Assen. Wie weet zou de club immers in het bezit zijn van een coureur die straks in de geelzwarte wagen van Vitesse kan deelnemen aan de races.

In razendsnelle bolide’s werden de managers van de club het circuit op gestuurd. Met als enig doel zo snel en behendig mogelijk over het asfalt te scheuren. Dit alles werd uiteraard verkocht onder de noemer ’teambuilding’, maar van ‘building’ was natuurlijk geen sprake.

Nadat technisch manager Jan Streuer zijn wagentje behendig, maar zonder risico (duidelijk een lange termijndenker) tussen de oranje pilonnen door had gemanoeuvreerd, was de beurt aan woordvoerder Frank Huizinga.

Niet geplaagd door enig benul van snelheid, laat staan door enige vaardigheid met het stuur, werd de jonge pr-man zonder enige voorkennis in de pijlsnelle Suzuki Alto gezet. Huizinga had slechts één doel voor ogen en dat was de tijd van Streuer overtreffen.

Erg ver kwam de Friese brokkenpiloot niet. Halverwege het parcours bleek hij de snelheid van de wagen (toch niet hoger dan 50 km per uur) in combinatie met de scherpte van de bochten, volkomen verkeerd te hebben ingeschat.

Huizinga sloeg prompt over de kop en kwam volledig vast te zitten in de verwoeste auto. Hulpverleners van de crash-ploeg moesten er aan te pas komen om hem via de achterruit en na het verwijderen van de achterbak, uit de auto te halen.

Uiteindelijk bleef de schade beperkt tot schrik en blik. Het racekarretje, al twee jaar op elke folder van het circuit van Assen trots als aandachtstrekkertje gepresenteerd, werd totaal verwrongen achtergelaten en direct total-loss verklaard.

Huizinga kwam er af met wat lichte klachten aan nek en schouder, maar was wel een stuk wijzer. “Pfff”, verzuchtte de voorlichter van Vitesse, zelfs nu niet om een woordje verlegen: “Een ding weet ik zeker, vanaf nu draag ik altijd de gordels.”

De Gelderlander 24-10-01

Vitesse staakt onderhandelingen met Riga

Vitesse en aanvaller Rahamat Mustapha (Riga) hebben de onderhandelingen over een nieuw contract voor onbepaalde tijd opgeschort. Het huidige contract van de jonge aanvaller (20) loopt tot 2003. Vitesse legde het talent een nieuwe verbeterde aanbieding voor: ‘We konden er niet uitkomen’, zegt jan Streuer, bestuurslid technische zaken van Vitesse. ‘We hebben voor ons gevoel een goede aanbieding gedaan. De speler moet nu zelf maar het initiatief nemen als hij weer wil praten.’

VI 24-10-01

Dick van Male: ‘Vitesse heeft een elftal zonder uitblinkers’

In de serie Oud-Vitessenaren over vroeger en nu van dagblad de Gelderlander bekeek Dick van Male (78) zaterdagavond de wedstrijd van Vitesse tegen NAC. Uitzonderlijk is dat niet want Van Male is nog steeds bij elke thuiswedstrijd van Vitesse aanwezig. De voormalig speler van Sparta en Vitesse is scheidsrechtersbegeleider bij de Arnhemse club, waar hij in 1954 kwam aanwaaien. Het waren de nadagen van zijn voetballoopbaan, want voor zijn overstap naar Arnhem droeg de snelle linkerspits meer dan 250 wedstrijden het shirt van Sparta.

Toen zijn werkgever (de belastingdienst) hem richting het oosten stuurde, nam Vitesse hem maar al te graag over. De Arnhemse club werd geplaagd door een leegloop omdat zeven spelers de verlokkingen van het profbestaan bij De Graafschap niet konden weerstaan. Enkele maanden later werd ook in Arnhem het betaalde voetbal ingevoerd. Van Male ging honderd gulden per maand verdienen en een wedstrijdpremie van 25 gulden per punt. Bij twee achtereenvolgende zeges werd de premie met 25 gulden verhoogd.

lees verder...

Bron: Gelderlander 23-10-01

Stadion Gelredome kan nog maar tot de kerst op eigen benen staan

Stadion Gelredome, voetbalclub Vitesse en de provincie Gelderland bevinden zich in wankel evenwicht. Door de bestuurscrisis in Gelderland wacht Gelredome nog immer op de toegezegde financiële steun van ruim 60 miljoen gulden. Zolang de politieke steun uitblijft is Gelredome niet in staat de huur voor Vitesse dit seizoen met 6 miljoen te verlagen.

De tijd voor een oplossing dringt. ‘Gelredome kan het nog tot de kerstdagen uitzingen’, zegt stadiondirecteur P. van Sliedrecht. ‘Alleen als banken extra krediet verschaffen, hebben we meer adem. Van Sliedrecht zal bij het uitblijven van steun alsnog bij de Arnhemse eredivisieclub aankloppen.

lees verder...

Bron: Volkskrant 23-10-01

Hervatting verhoren

Volgens informatie verkregen bij de rechtbank moeten er deze week 8 personen verschijnen voor de rechter-commissaris inzake de zaak Karel Aalbers. Het gaat om de volgende personen:

Dinsdag Woensdag
Jan Snellenburg
Gerard Braam
Dhr. Vink
Jan Konings
Herman Veenendaal
J.W. Thijssen
Bas Geerdink
Dhr. Brouwer

22-10-01

Het bekertje van Tim Cornelisse is eindelijk weer gevuld met water

Net nu Tim Cornelisse zijn draai weer lijkt te vinden, hangt de rechtsback van Vitesse een schorsing boven het hoofd. Na de winst op NAC staat de tuchtcommissie op de agende. “Tsja, daar zat ik net aan te denken.”Voor de zevende keer dit seizoen verlieten de verdedigers van Vitesse zaterdagavond het veld zonder kleerscheuren. Na Fortuna Sittard, AZ, FC Utrecht, De Graafschap, PSV en FC Groningen werd ook NAC (1-0) geen doelpuntje gegund.

Tim Cornelisse miste alleen de uitwedstrijd bij De Graafschap. De rechtsback van Vitesse lijkt op weg naar herstel van een moeizame periode. “Je wint weer met 1-0 en we hebben nog maar drie goals tegen. Dat is voor de hele verdediging natuurlijk een goede prestatie”, vindt Cornelisse. “En dan missen we Stefanovic ook nog.”

lees verder...

Gelderlander 22-10-01

Een vlekkeloze partij met een klein geel smetje voor Van der Schaaf

Remco van der Schaaf was samen met Michael Kreek de beste speler van Vitesse. De prestatie van de controlerende middenvelder tegen NAC (1-0) werd alleen besmeurd door een klein geel smetje.In de 78ste minuut van de wedstrijd gleed Van der Schaaf meedogenloos in op Alfred Schreuder. “Het is heel vervelend, maar ik kon er niets aan doen. Ik was iets te laat”, vond hij na afloop. “Ik zag de scheidsrechter fluiten en toen dacht ik het al.”

lees verder...

Gelderlander 22-10-01

Vitesse speelt akelig effectief

Niet fraai, wel effectief. De toeters en bellen blijven bij Vitesse vooralsnog in de doos. Maar de vierde 1-0 zege in Gelredome, zaterdag tegen NAC, bezegelde wéér een sterke competitiestart van Vitesse.Doordat Feyenoord twee partijen minder heeft afgewerkt, mag Vitesse zich warmen aan de tweede plaats in de eredivisie. Vorig seizoen stond Vitesse na tien wedstrijden zelfs bovenaan de ranglijst. Met een puntje meer dan nu: 22 om 21.

lees verder...

Gelderlander 22-10-01

Koeman neemt spel voor lief

Veel mooi voetbal heeft hij dit seizoen nog niet gezien en als liefhebber doet dat hem pijn. Maar de goede resultaten wegen zwaarder, bekende Vitesse-trainer Ronald Koeman zaterdag na de 1-0 zege op NAC. “Heerenveen-PSV en PSV-Vitesse waren leuk. Als liefhebber denk ik: kolere, het voetbal wordt minder leuk. Toch ben ik er nog steeds van overtuigd dat het samen kan: op resultaat spelen en aanvallend spelen. Maar dit seizoen past elke tegenstander zich aan Vitesse aan. Dan kost het ons weer heel veel kracht telkens te winnen. Als trainer ben ik blij met de 21 punten en dat gevoel overheerst.” Vitesse speelde na rust redelijk en creëerde eindelijk een aantal uitgespeelde scoringsmogelijkheden. “Je merkt ook aan de reacties van het publiek dat we vandaag beter hebben gespeeld dan woensdag”, zei Koeman, wiens elftal voor de verandering eens werd toegejuicht in plaats van uitgefloten.

De Gelderlander 22-10-01

NAC-supporters verwijderd

Zaterdagavond zijn vijftien supporters van NAC vlak voor het begin van de wedstrijd het stadion uitgezet. De betreffende personen waren buiten de verplichte buscombi om naar Arnhem afgereisd en waren in het bezit van een kaartje voor de Noord-tribune. Aan het begin van de avond waren er al aanwijzingen dat een groep van ongeveer veertig personen op eigen vervoer vanuit Breda was vertrokken. Hierdoor vond er extra controle plaats op het parkeerterrein en in het stadion. Nadat de vijftien waren gelokaliseerd werden zij gesommeerd hun kaartje in te leveren en het stadion te verlaten. Van deze vijftien hadden acht personen via Vitesse-supporters een kaartje gekocht.

Vitesseworld 21-10-01

Mooie cijfers voor Vitesse

Na tien wedstrijden zien de cijfers van Vitesse er goed uit. Met 21 punten nemen de Arnhemmers de tweede plaats op de ranglijst in.Dat is opmerkelijk, omdat Vitesse pas 10 doelpunten maakte. De defensie incasseerde slechts drie tegentreffers. Trainer Ronald Koeman is zeer te spreken over zijn verdediging: “We geven heel weinig weg. Ook het middenveld voert de verdedigende taken goed uit.” De topscorer bij Vitesse is nog altijd Remco van der Schaaf met twee doelpunten. De middenvelder is ook koploper in de eredivisie wat betreft het aantal gele kaarten. Hij staat al op vijf.

TT TVG 20-10-01

Babangida neemt sportief revanche

Tijjani Babangida was als invaller de matchwinner in Gelredome tegen NAC. De Nigeriaan maakte zijn eerste doelpunt voor Vitesse.Babangida was woensdag tegen Groningen nog buiten de selectie gelaten, omdat hij te laat was. Nu nam Baba sportief revanche: “Ik vind dit lekker. Ik had wat goed te maken. Ik wilde de mensen laten vergeten wat er is gebeurd.” Babangida speelde zijn beste wedstrijd van het seizoen: “Er werden mooie bal- len achter de verdediging gelegd. Dan kan ik mijn snelheid goed benutten. We hebben nu 21 punten, dit is een hele goede start van het seizoen.”

TT TVG 20-10-01

Vitesse wint met minimaal verschil van NAC 1-0

Ook in de vijfde thuiswedstrijd van het seizoen is Vitesse er niet in geslaagd de fans op meer dan één treffer te trakteren. Maar zo zuinig als de ploeg is met doelpunten en goed voetbal, zo rijkelijk stromen de punten binnen. Babangida bekroonde een sterke invalbeurt en was goed voor alweer de vierde 1-0 zege van Vitesse in het Gelredome.Vitesse-coach Ronald Koeman blijkt over een gelukkige hand van wisselen te beschikken. Was het afgelopen woensdag invaller Mbamba die Vitesse langs FC Groningen hielp, tegen NAC schoot de weer in genade genomen Babangida de Arnhemmers naar de winst. De Nigeriaan beleefde de doordeweekse wedstrijd voor straf nog vanaf de tribune, omdat hij – gehinderd door een file – te laat bij het stadion arriveerde en startte ook zaterdagavond op de bank. De boosheid bij Koeman, die onlangs nog het gebrek aan discipline bij de spelers hoog op de agenda plaatste, zal door Babangida’s optreden ongetwijfeld omgeslagen zijn in tevredenheid.

Toch is er ook alle reden tot bezorgdheid, want voordat de rappe rechtsbuiten zijn opwachting maakte bij de nummer twee van de eredivisie, was het droevig gesteld met de offensieve acties aan Vitesse-zijde. Die kwaal speelt de ploeg wel vaker parten dit seizoen. Tot veel schade heeft dat echter nog niet geleid. In de tien wedstrijden die Vitesse tot dusver in de competitie afwerkte, werd weliswaar slechts tien keer het vijandelijke net gevonden, maar die leverden de Arnhemmers wel zes zeges en drie remises op, omdat de verdediging nauwelijks steekjes laat vallen. Dat ondervond ook NAC, dat vorig jaar nog met 4-2 zegevierde in het Gelredome.

Babangida was na rust de teleurstellende Martel komen aflossen, waardoor Sikora van rechts naar links verhuisde. De neo-international was na de pauze de eerste die in kansrijke positie belandde, maar zijn schot ging voorlangs. Beter verging het de ingevallen lichtgewicht uit Nigeria die een duwduel met Penders zowaar in zijn voordeel wist te beslissen en vervolgens de bal over doelman Babos stuiterde. Enkele minuten later liet de oud-Ajacied zich opnieuw gelden. Een voortvarende dribbel kreeg echter niet opnieuw een succesvolle bekroning. Een volgende kans werd, ten onrechte, om zeep geholpen door het vlagsignaal van de grensrechter.

Hoewel NAC, met op de bank coach Henk ten Cate die nog nooit een wedstrijd in het Gelredome had verloren, ruim een half uur ter beschikking had om jacht te maken op de gelijkmaker, kwam het pas in de slotfase tot iets wat op aandringen leek. Hersi schoot in de 86ste minuut hard over het Vitesse-doel. Hachelijker zag het er in blessuretijd uit, toen de uitgeleende Ajacied opnieuw in scoringspositie verscheen. Hersi prefereerde echter een passje breed boven een ferm schot op het doel. Die actie bood Knol, die onlangs het WK-duel Nederland-Andorra in Arnhem als bankzitter meemaakte, de kans in te grijpen.

Vitesse:
Jimmy van Fessem, Tim Cornelisse, Ruud Knol, Stefan Nanu, Michel Kreek, Mahamadou Diarra (82. Michael Dingsdag), Remco van der Schaaf, Gert Claessens, Viktor Sikora, Jhon van Beukering (57. Bob Peeters), Didier Martel (46. Tijjani Babangida)

NAC:
Gábor Babos, Levi Risamasu (70. Sergio), Rob Penders, Tamás Petô, Nebojsa Gudelj, Csaba Fehér, Alfred Schreuder, Youssouf Hersi, Earnest Stewart, Kevin Bobson (82. Orlando Engelaar), Glen Salmon (60. Regillio Simons)

Scheidsrechter: Herman van Dijk

Toeschouwers: 22.500

Gele kaarten: Van der Schaaf (Vitesse), Risamasu (NAC)

voetbalkrant 20-10-01

Vitesse wil publiek eindelijk vermaken

Vitesse wil vanavond in de thuiswedstrijd tegen NAC eindelijk het publiek eens laten genieten. De Arnhemmers behaalde uit vier thuisduels tien punten, maar speelden vrij matig. Trainer Ronald Koeman verwacht dat het tegen NAC anders gaat: “We willen echt eens een goede thuiswedstrijd spelen. De groep worstelt daar ook mee, want we weten dat het niet best was tegen Groningen. Als we zo tegen NAC spelen, straffen die het zeker wel af.”Koeman vindt NAC een onberekenbare ploeg: “Trainer Ten Cate wil nog wel eens een verrassing in petto hebben. We moeten niet teveel ruimte weggeven.” De situatie met Babangida is uitgesproken. Koeman heeft hem weer bij de groep gehaald: “Maar dit mag niet meer voorkomen. Hij hoeft niet in de buurt van Arnhem te wonen, maar dat is geen excuus om te laat te komen.”

Vorig seizoen verloor Vitesse ondanks twee treffer van Gert Claessens met 4-2 tegen NAC. In Breda werd het 1-1, voor Vitesse scoorde Victor Sikora. Janssen en Stefanovic zijn geschorst, V.Hintum, Fortes en Zongo ontbreken door blessures.

De vermoedelijke opstelling:
Van Fessem; Cornelisse, Knol, Kreek, Nanu, Diarra, Van der Schaaf, Claessens; Sikora, Van Beukering en Martel.

TT TVG 19-10-01

19-10-01

NAC op vrijwel volle sterkte naar Arnhem

NAC reist vandaag op vrijwel volle sterkte af naar Arnhem. De ploeg van Henk ten Cate speelt zaterdagavond om 20.00 uur in het Geldredome tegen Vitesse. Ten Cate mist voor dit duel Kofi Mensah. De verdediger kreeg tegen FC Den Bosch zijn 4e gele kaart van dit seizoen, en is geschorst voor de wedstrijd tegen Vitesse. Naast Mensah zijn van As, Schenning en Doomernik niet van de partij. Zij kampen met langdurige blessure’s.Vitesse zal het vanavond moeten doen zonder Stefanovic (langdurig geschorst) en Theo Jansen (schorsing). Daarnaast beginnen bij Vitesse verdediger Dinsdag en aanvaller Babangida op de bank.

Bron: nac.nl 19-10-01

Bob Peeters twijfelt over zijn toekomst in Arnhem

Er is meer in het leven dan een balletje onderkant lat, in de 68e minuut van de wedstrijd. Bob Peeters kwam als opvolger van Pierre van Hooijdonk naar Vitesse en is in Arnhem verworden tot bankzitter. Maar de Belgische aanvaller heeft dezer dagen wel andere dingen aan zijn hoofd.Hoe gaat het met je, nu je vier wedstrijden bent begonnen als bankzitter bij Vitesse?

Peeters (27): “Nou, ik kamp met tegenstrijdige gevoelens. Deze week, of begin volgende week, gaat mijn vriendin bevallen van ons eerste kindje. Dat is heel spannend. Het blijft moeilijk naast het elftal te staan, maar ik heb nu andere dingen om naar uit te kijken.”

lees verder...

Gelderlander 19-10-01

FC Twente-Vitesse wordt niet uitgesteld

De competitiewedstrijd tussen FC Twente en Vitesse, op het programma voor zaterdag 27 oktober, wordt niet verplaatst.De Oostenrijker Roland Kollmann is niet opgeroepen voor de wedstrijd tegen Israël.

ANP 19-10-01

Koeman rekent tegen NAC op publiek

Ronald Koeman heeft zaterdagavond de beschikking over een groep van zeventien spelers. Marc van Hintum is er nog altijd niet bij en het duo Janssen/Stefanovic is geschorst. Riga treedt zaterdagmiddag om 15.00 uur aan met de Beloften tegen AZ. Koeman: “Riga heeft het niet slecht gedaan tegen Groningen, maar Sikora en Babangida zitten beide weer bij de groep. Ik kan hem wel op de bank zetten, maar hij moet gewoon aan spelen toekomen. Vandaar dat hij met de Beloften meespeelt.De tegenstander
“We hebben NAC driemaal aan het werk gezien dit seizoen. We beschikken over voldoende informatie, maar Henk ten Cate wil er nog weleens een verrassing uitgooien. We zullen net als woensdag een verdedigend ingesteld elftal tegemoet treden. Het is een elftal dat er in balbezit snel uit kan komen met spelers als Stewart, Bobson, Hersi en Cristiano. Ze beschikken voorin over meer kwaliteit dan FC Groningen, dus we zullen achterin de ruimtes klein moeten houden. Vorig jaar is ons dat niet echt gelukt en toen kregen we een lesje in effectiveit.”

Middenveld
Door de schorsing van Janssen zal het middenveld zaterdag bestaan uit Diarra, Van der Schaaf en Claessens. Over de schorsingen wilde Koeman nog wel even ingaan: “De vele gele kaarten zo vroeg in het seizoen baren me toch enigszins zorgen. De kaarten krijgen de spelers veelal door domme overtredingen en door praten tegen de scheidsrechter, dat kan niet. Het blijft zo toch schuiven op het middenveld.”

Koeman wijt het weinige aantal doelpunten vooral aan de vaak defensieve opstelling van de tegenstander. “Daarnaast komt het ook door het vele balverlies en de fouten die zelf gemaakt worden. Daardoor ga je als team steeds minder presteren. Ik hoop dan ook eens op een vroege goal en natuurlijk de steun van het publiek. Het moet er toch een keer van komen”, aldus Koeman.

Bron: Vitesseworld 19-10-01

Klap weer op vrije voeten

Harold Klap is weer op vrije voeten. De kroongetuige in de zaak tegen Karel Aalbers is na verhoor door de FIOD en het Openbaar Ministerie heengezonden.”Er zijn geen dusdanig ernstige bezwaren tegen hem, dat we hem voor willen leiden aan de rechter-commissaris”, zei Wim de Bruin, woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie, gisteravond.

Klap werd woensdag verhoord als kroongetuige in de zaak tegen Aalbers. De oud-voorzitter van Vitesse wordt verdacht van oplichting, belastingontduiking en valsheid in geschrifte.

Hoewel Klap nu is vrijgelaten, blijft hij verdachte in de zaak-Aalbers. “Hij is nog net zo verdacht als twee dagen geleden”, aldus De Bruin.

Hij wil geen informatie verstrekken over de inhoud van het onderzoek. “Dat zullen we pas doen als alles is afgerond. Het is lastig te zeggen hoe lang dat gaat duren. Het zal nog wel even in beslag nemen”.

Bron: Gelderlander 19-10-01

Koeman: genade voor laatkomer Babangida

Tijjani Babangida maakt weer gewoon deel uit van de selectie van Vitesse. Trainer Ronald Koeman neemt geen verdere sancties tegen de aanvaller, die woensdag te laat kwam opdraven voor het duel met FC Groningen. Koeman hield Babangida woensdag om disciplinaire redenen uit de selectie. ‘Baba’ kan de gebruikelijke boete voor te laat komen tegemoet zien, maar wat Koeman betreft, is de zaak daarmee afgedaan. “Babangida is voldoende gestraft”, zegt de trainer. “Als hij fit is, zit hij zaterdag weer gewoon bij de eerste groep.”Babangida vindt dat hij te zwaar is gestraft. Nadat hij hoorde van Koeman dat hij buiten de selectie was gezet, wenste hij zijn ploeggenoten succes en keerde hij meteen terug naar zijn huis in Amsterdam. Tot ongenoegen van Koeman, die Babangida gisteren duidelijk maakte dat hij in dergelijke gevallen verwacht dat zijn speler zijn ploeg niet in de steek laat en de wedstrijd gewoon bijwoont.

“Ik ben een beetje boos”, zegt Babangida. “In de buurt van Amersfoort stond ik in een file van elf kilometer. Daardoor was ik vijf minuten te laat. Ik had het terecht gevonden als ik een boete had gekregen en op de bank was gezet. Dan had ik misschien nog een half uurtje kunnen spelen.”

De aanvaller kwam eerder dit seizoen ook al eens te laat voor een thuiswedstrijd. De Nigeriaanse international zegt van zijn fouten te hebben geleerd. “Ik ben ook een beetje boos op mezelf. In het vervolg zal ik op wedstrijddagen eerder naar Arnhem gaan. Dan kan ik op Papendal een beetje uitrusten en ben ik zeker op tijd voor de wedstrijd. Dat zal ik zaterdag, voor de wedstrijd tegen NAC, zeker doen.”

Bron: Gelderlander 19-10-01

Michael Dingsdag verlengt contract

Verdediger Michael Dingsdag heeft donderdagmiddag op zijn negentiende verjaardag zijn handtekening gezet onder een contract tot 2006. Eerder waren Vitesse en de talentvolle speler al mondeling tot overeenstemming gekomen.Dingsdag debuteerde vorige week zondag, in de uitwedstrijd tegen NEC, in de hoofdmacht van Vitesse.

Bron: Vitesseworld 19-10-01

Oud Vitessenaar René Eijer trainer-coach van Jong PSV

René Eijer volgt per direct Erwin Koeman op als trainer-coach van Jong PSV. Erwin Koeman werd onlangs benoemd tot assistent-coach van het eerste elftal. De 37-jarige Eijer werkte eerder als jeugdtrainer bij Vitesse en als assistent-trainer bij Fortuna Sittard. Aan het begin van dit seizoen trad de oud-speler van Sparta en Vitesse in dienst bij de landskampioen als jeugdtrainer.

Bron: Voetbalkrant 18-10-01

Laros heeft nog lange weg te gaan

Vorig seizoen viel Vitesse speler Louis Laros tijdens NEC-Vitesse uit met een knieblessure. Sinds twee weken traint de linkermiddenvelder weer mee met de A-selectie van Vitesse.Inmiddels heeft Laros ook al twee keer een uur meegespeeld met Jong Vitesse. “Na rust had ik nog wel last, wat moeite vooral om weer op gang te komen. De knie is dan weer stijf.” De linkspoot wil eerst ritme opdoen in Jong Vitesse voordat hij weer in het eerste wil spelen. “Ik doe het liever rustig aan. Je moet niet te vroeg weer beginnen. Mijn knie is als het ware wat vastgeroest,” aldus Laros.

De Dordrechter geniet wel van het feit dat hij uberhaupt weer op het veld staat. “Echt een heerlijk gevoel, ik train nu een week of twee weer mee en het gaat tot nu toe erg goed.” “Toch wil ik eerst in het tweede een keer de volle negentig minuten probleemloos spelen, voordat ik me weer op het eerste richt. Maar als ze me nodig hebben zal ik er staan”, aldus Laros.

De middenvelder denkt dat hij alleen door te trainen en wedstrijden te spelen in Jong Vitesse zijn niveau weer kan halen. “Dat is wel de bedoeling. Je moet niet te snel weer willen anders ziet men de oude Laros nooit meer.”

Bron: TT TVG 18-10-01

Marc van Hintum nog niet helemaal fit

Marc van Hintum is nog niet fit genoeg om zaterdag tegen NAC zijn rentree te maken bij Vitesse. De linkervleugelverderdediger is herstellende van een blessure aan de kuit, die hij drie weken geleden opliep.Het gaat wel weer beter met Van Hintum, die al twee keer dacht fit te zijn, maar toen een terugslag kreeg. Hij doet alweer wat looptraining. Marc van Hintum denkt volgende week wel weer fit te kunnen zijn: “Twente uit zou kunnen, maar het zou voor mij goed zijn als die wedstrijd wordt uitgesteld. Daarna is het weekend vrij, dan heb ik tijd genoeg om fit te worden.”

Bron: TT TVG 18-10-01

Kroongetuige tegen Aalbers nu zelf verdacht van fraude

Kroongetuige H. Klap in de zaak tegen oud-Vitesse-voorzitter Karel Aalbers heeft vier dagen vast gezeten. Het Openbaar Ministerie (OM) beschouwt Klap als belangrijke verdachte en heeft hem dit weekeinde op Schiphol gearresteerd. Dat heeft het OM bevestigd. Na verhoor is Klap gisteravond vrijgelaten.Een verklaring van Klap was begin februari de aanleiding voor het OM om Aalbers te arresteren op verdenking van belastingfraude. Uit de verklaring en een bijbehorend bankafschrift zou blijken dat Aalbers als voorzitter heeft geprofiteerd van spelersverkopen. De oud-preses van Vitesse heeft de versie van Klap altijd als een leugen betiteld.

lees verder...

Bron: Volkskrant 18-10-01

Vaessen: NEC bagatelliseert rellen

Vitesse-voorzitter Vaessen vindt dat NEC het supportersgeweld bij de wedstrijd NEC-Vitesse van afgelopen zondag niet serieus genoeg neemt. Vaessen wil met NEC praten over een gezamenlijke aanpak van het geweld bij wedstrijden tussen beide clubs. Ook de burgemeesters van Nijmegen en Arnhem moeten daarbij worden betrokken.Volgens Vaessen is NEC mede oorzaak van de rellen. Door opruiende teksten van de speaker en het programmaboekje werd het NEC-publiek opgezweept en werden de Vitesse-fans geprovoceerd. In het boekje werd gesproken over ARN-Hem: een verwijzing naar afvalbrander ARN. Iedere Nijmegenaar weet dan wat ik bedoel?

Bron: TT TVG 18-10-01

Janssen geschorst en ‘Baba’ wacht een straf

Vitesse moet het zaterdagavond tegen NAC stellen zonder Theo Janssen. De middenvelder incasseerde tegen FC Groningen zijn vierde gele kaart na een overtreding tegen Mile Krstev. Tegenover de absentie van Janssen staat de terugkeer van Remco van der Schaaf. De andere middenvelder kreeg zondag bij NEC zijn vierde kaart en zat gisteravond een duel schorsing uit.Ronald Koeman zal vandaag bekijken wat hij met de opstandige Tijjani Babangida aan moet. De Nigeriaanse aanvaller kreeg een plaatsje op de tribune toebedeeld omdat hij te laat was, maar liet zich daar blijkbaar niet zien.

Koeman: “Ik geloof dat hij niet eens op de tribune heeft gezeten. Daar ga ik morgen maar eens over praten.” Het is niet de eerste keer dat Koeman te maken krijgt met laatkomers. Opvallend genoeg zijn het niet de jonkies die zich bezondigen, maar de ervaren spelers.

Eerder kwam Didier Martel twee keer te laat, wat hem zijn plekje in de basis kostte bij De Graafschap, PSV en NEC.

Koeman beslist vandaag of hij Babangida tegen NAC weer in zijn selectie zal opnemen. Voor Carlos Fortes komt dat duel in elk geval te vroeg. Hij heeft te veel last van zijn rechter enkel. Waarmee mogelijk opnieuw een bankplaatsje vrij blijft voor Evgenivy Lentsjenko, die gisteravond voor het eerst deel uitmaakte van de selectie.

Bron: Gelderlander 18-10-01

Koeman: ‘Nog nooit zo slecht als eerste helft’

Ronald Koeman kon gisteravond na 89 lange minuten opgelucht ademhalen. De trainer was blijkbaar nog zo ondersteboven van Emile Mbamba’s late en winnende treffer, dat hij de eerste helft van zijn ploeg het predikaat ‘minst voetballende periode in mijn tijd bij Vitesse ‘ meegaf. Dat was een beetje overdreven, want Vitesse heeft de voorbije 22 maanden natuurlijk wel slechter gespeeld. Ook al maakte zijn ploeg gisteravond tegen FC Groningen een paar vreemde uitglijders. Letterlijk vooral, want merkwaardig genoeg leek de helft van de ploeg wel op gymschoenen te spelen.”Veel dom balverlies, veel spelers die zo maar uitglijden en spelers die elkaar voortdurend in de problemen brengen”, zo vatte de coach het belabberde spel van zijn ploeg kort en bondig samen.

Koeman zocht de oorzaak zoals wel vaker in het ongrijpbare hoofd van de spelers. “Juist voor eigen publiek willen de spelers heel graag, omdat het de laatste wedstrijden thuis zo moeizaam is gegaan. Als dat niet lukt, gaat het ook steeds minder. Zelfs als we al een keer de ruimte krijgen, lukt het nog niet. Maar noem mij ook een speler die op dit moment zijn echte niveau haalt.”

Koeman wilde de oorzaak van het matige spel niet zoeken bij de tegenstanders, die zich tegen Vitesse meer en meer lijken in te graven. Groningen-trainer Dwight Lodeweges vond een spits wel voldoende en liet zijn ploeg de vuist ballen rond het eigen strafschopgebied.

Koeman: “Het probleem begint bij de opbouw in de verdediging. Als die niet goed verzorgd is, als je te veel balverlies lijdt, kun je ook niet aansluiten. Dan krijg je onrust en ontbreekt het vertrouwen.”

Vertrouwen in een goede afloop had Lodeweges wel. “We hebben natuurlijk niet gedomineerd”, stelde de coach van Groningen nogal overbodig. “Maar veel kansen hebben we niet weggegeven. Zelf hadden we twee halve kansen. Het is zuur als je dan een minuut voor tijd verliest.”

Bron: Gelderlander 18-10-01

Babangida vindt straf te zwaar

Vitesse-aanvaller Tijjani Babangida vindt dat hij te zwaar is gestraft door trainer Ronald Koeman. De Nigeriaan kwam woensdag te laat voor de wedstrijd tegen FC Groningen en werd door Koeman buiten de selectie gelaten. Babangida vertrok meteeen weer uit Gelredome: “Ik heb de jongens succes gewenst en ben gegaan. Ik had het terecht gevonden als ik een boete had gekregen en op de bank was gezet.” Het was niet de eerste keer dat ‘Baba’ te laat kwam: “Ik was tegen AZ, geloof ik, ook te laat. Nu was het door files vijf minuten, maar ik was klaar om te spelen. Ik ben een beetje boos.

Bron: TT TVG 18-10-01

Kroongetuige Harold Klap vast in zaak-Karel Aalbers

Harold Klap heeft zich afgelopen weekeinde aangegeven bij de politie op luchthaven Schiphol. Hij is in verzekering gesteld. Dat heeft het openbaar ministerie gisteren bevestigd. Klap legde een belastende verklaring af tegen Karel Aalbers en wordt gezien als kroongetuige in de zaak tegen de ex-voorzitter van Vitesse. De man was een jaar lang onvindbaar en is inmiddels verhoord door de fiscale inlichtingen en opsporingsdienst (FIOD). Op korte termijn wordt de beslissing genomen of klap moet worden voorgeleid aan de recher-commissaris. Karel Aalbers wordt verdacht van oplichting, belastingontduiking en valsheid in geschrifte.

Bron: Gelderlander 18-10-01

Martel is teleurgesteld in fans van Vitesse

Didier Martel wist gisteravond niet of hij moest lachen of huilen. Hij stond voor het eerst sinds een maand in de basis van Vitesse en bereidde de beslissende treffer voor. Maar de fluitconcerten van de Vitesse-aanhang deden de publieksspeler pijn. “Ik ben diep teleurgesteld.”Één gebaar vertelt het hele verhaal. In de slotfase van het duel met FC Groningen legt Martel de bal voor de voeten van Emile Mbamba (1-0). De doelpuntenmaker stort zich in het feestgedruis met de ploeggenoten, Martel blijft staan op zijn plek. Hij draait zich om naar de harde kern van de supporters op de Zuid-tribune. En heft beide armen ten hemel. Zo van: Wat willen jullie nou?

“Ik was kwaad”, zegt de 29-jarige voetballer even later. Martel wijst op de negatieve reactie van het publiek, eerder in de wedstrijd. “Ik ben lang geblesseerd geweest. Vanavond probeerde ik wat te doen voor het elftal, voor de club en voor de supporters. Een keer leed ik balverlies, omdat Groningen goed verdedigde. Het publiek begon meteen te fluiten, ik weet niet waarom.”

lees verder...

Bron: Gelderlander 18-10-01

Publiek wil Vitesse zien werken

De 23.900 toeschouwers in Gelredome was ontevreden over de verrichtingen tegen FC Groningen. In de slotfase klonken diverse spreekkoren.We willen voetbal zien! en Werken voor je geld waren kreten die in de slotfase van het duel vanaf de Zuid- tribune klonken. Aanvoerder Michel Kreek had het ook gehoord: “Het is enigszins te begrijpen. We wilden wel, we konden niet. Iedereen deed z’n stinkende best, we zitten er zelf ook mee.”

Trainer Ronald Koeman vond het een dramatisch slechte wedstrijd: “We hebben weer niks gebracht. Ons trouwe publiek krijgt geen waar voor het geld.”

TT TVG 17-10-01

Babangida te laat: goed voor Mbamba

Vitesse aanvaller Tijjani Banbangida kwam te laat voor de wedstrijd tegen FC Groningen. Trainer Ronald Koeman liet hem daarom buiten de selectie van 18 spelers.Koeman kon daardoor Emile Mbamba op de bank zetten: “Normaal was Mbamba nummer 19 geweest en had hij op de tribune gezeten. Omdat Baba te laat was, scoort hij nu de winnende goal. Zo heeft Baba toch nog iets goed gedaan, maar dit kan echt niet. Kreek komt ook uit Amsterdam en is gewoon ruim op tijd.”

Emile Mbamba mag eventueel verhuurd worden. Veel clubs toonden al belangstelling, maar hij hoeft niet weg.

TT TVG 17-10-01

Vitesse in slotfase langs Groningen

Emile Mbamba is de naam. En FC Groningen weet dat nu ook. De aanvaller zorgde met zijn treffer voor de beslissing in de ontmoeting tussen Vitesse en FC Groningen. In een pover duel waren de gastheren bijna de hele wedstrijd in de aanval, maar het laatste zetje ontbrak telkenmale. Door de overwinning stijgt Vitesse naar de 2e plaats op de ranglijst.De teams moesten weer eens een goed resultaat neerzetten. FC Groningen heeft de punten hard nodig want de ploeg heeft met een 16e plaats geen reden tot vreugde. Ook bij de gestheren was er weinig reden tot opwinding. De ploeg stond danwel op de derde plaats op de rangelijst, over het spel kan de ploeg nauwelijks tevreden zijn. De Arnhemmers doen hun stinkende best maar goed voetbal levert dat niet op. Ook tegen FC Groningen liet de ploeg zich niet van zijn beste kant zien. Vitesse creëerde wel kansen maar die waren niet besteed aan Jhon van Beukering, Gert Claessens en Mustapha Riga.

Vooral de laatste zal zich nog eens achter de oren hebben gekrabd na het missen van zijn kans, de grootste kans tot dat moment. Halverwege de eerste helft werd de aanvaller knap diep gestuurd door Ruud Knol maar miste het nodige geluk bij zijn inzet. FC Groningen stelde er in de eerste helft alleen het hoognodige tegenover. De ploeg beperkte zich tot verdedigen en kwam maar sporadisch voor het doel van Jimmy van Fessem. Alleen Mile Krstev kreeg een uitgelezen kans om de score te openen, maar net als Riga aan de andere zijde miste hij het kleine beetje geluk om te scoren.

De tweede helft kende hetzelfde spelbeeld. Een aanvallend Vitesse tegenover een op de counter loerend FC Groningen. Kansen leverde de aanvalsgolven van de thuisploeg nauwelijks op. Pas toen Koeman Mbamba inbracht voor Van Beukering werd de Arnhemse aanval gevaarlijker. Nog geen minuut na de komst van de kleine spits opende Sikora bijna de score, maar zijn inzet eindigde op de paal. De beslissing viel uiteindelijk vlak voor tijd toen Mbamba een prima voorzet van Didier Martel succesvol afrondde. Een doelpunt dat Vitesse de volle winst bracht.

Vitesse:
Jimmy van Fessem, Tim Cornelisse, Ruud Knol, Michel Kreek, Stefan Nanu (39. Viktor Sikora), Mustapha Riga (57. Bob Peeters), Gert Claessens, Theo Janssen, Mahamadou Diarra, Jhon van Beukering (78. Emile Mbamba), Didier Martel

FC Groningen:
Roy Beukenkamp, Mohammed Allach, Kurt Elshot, Melchior Schoenmakers, Paul Matthijs (78. Hugo), Joost Broerse, Ali Boussaboun, Sander van Gessel, Mile Krstev (90.Dejan Curovic), Arjan Robben (73. Martin Drent), Ignacio Tuhuteru

Scheidsrechter: Ruud Bossen

Toeschouwers: 18.195

Kaarten
Geel: Janssen, Claessens (Vitesse), Krstev, Van Gessel (FC Groningen)

Bron: Voetbalkrant17-10-01

Invaller Mbamba redt Vitesse

Slecht spelen en toch winnen. Dat deed Vitesse woensdagavond in het morrende Gelredome tegen FC Groningen. De ploeg van trainer Ronald Koeman zegevierde met 1-0 in een bedroevende wedstrijd.Invaller Mbamba bracht in de laatste minuut van de reguliere speeltijd de bevrijdende treffer op zijn naam. Niettemin bleek eens te meer dat de brigade van Koeman scorend vermogen te kort komt.

Vitesse, dat pas negen keer scoorde in negen duels, had in de eerste thuiswedstrijd sinds ruim een maand om twee redenen iets goed te maken.

De Arnhemmers waren gebrand op revanche na de eerste competitienederlaag afgelopen zondag bij rivaal NEC (1-0). Bovendien stond er nog een rekening met FC Groningen open. Vitesse verspeelde vorig seizoen tijdens de laatste speeldag op doelsaldo Europees voetbal mede doordat de noorderlingen zich bij FC Utrecht lieten afdrogen (6-0).

Grote afwezige bij de thuisploeg was Babangida. De snelle vleugelspits heeft het voorlopig bij Koeman verbruid. De voormalige Ajacied behoorde voor het duel met FC Groningen niet tot de Arnhemse selectie. ,,Ik wil niet ingaan op de reden, maar dat ik ontevreden over hem ben, is duidelijk”, liet Koeman vooraf weten.

Vitesse speelde zeer stroef in de eerste helft. De thuisclub wist zich geen raad met de behoudende speelwijze van FC Groningen, dat met liefst vijf man het middenveld bevolkte. Het tempo was laag, het balverlies groot en de individuele acties waren spaarzaam. Alleen van de vleugelspelers Martel en Riga ging enige dreiging uit. Met spits Sikora al in de 39e minuut voor verdediger Nanu trachtte Koeman zijn tobbende ploeg vlot te trekken.

Vitesse bleef evenwel voornamelijk tegen zichzelf spelen. Feitelijk kreeg het uitgekookte FC Groningen nog de beste kansen. Krstev verzuimde tot twee keer toe de bezoekers op voorsprong te brengen. Arbiter Bossen weigerde bovendien op slag van rust de Groningers een strafschop toe te kennen nadat Boussaboun door Knol was gevloerd.

Met de tweede invaller Peeters, die geen schim meer is van de gevaarlijke spits die hij eens bij Roda JC was, ging het in de tweede helft al niet veel beter met Vitesse. De thuisploeg bleef zich ‘blind’ vastlopen in de Groningse verdedigingsmuur. ,,We willen voetbal zien”, en ,,werken voor je geld”, joelde de boze Vitesse-aanhang. FC Groningen leek zeker van het eerste puntje in een uitwedstrijd, maar zag in de slotfase Mbamba over het hoofd. Uit een indraaiende voorzet van Martel tikte de 18-jarige Afrikaan van dichtbij in: 1-0.

ANP 17-10-01
Volgens een bron bij de rechtbank moeten er vandaag 5 personen verschijnen voor de rechter-commissaris inzake de zaak Karel Aalbers. Het gaat om de volgende personen:

Harold Klap (voormalig zakenpartner van Karel Aalbers. Hij ontving ongeveer 100.000 gulden van Nuon om een zeer belastende verklaring af te leggen jegens de oud-voorzitter)

Dhr. Ter Wolde van accountantskantoor KPMG

Dhr. Bos van Nuon (voormalig lid van Raad van Toezicht, vlak voor het ontslag van Karel Aalbers benoemd)

Frank Huizinga, persvoorlichter van Vitesse

Ted van Leeuwen van het voetbalweekblad Voetbal International. (Hij kwam met de opmerkelijke onthulling van het Wal-mart verhaal)

Op verzoek van de advocaten van Aalbers, en deels van het openbaar ministerie, is een twintigtal mensen gesommeerd een onder ede verklaring af te leggen. Volgende week dinsdag en woensdag zijn de volgende verhoren gepland bij de rechtbank in Arnhem.

De verhoren zijn niet openbaar. Er is echter geen zwijgplicht over hetgeen wat onder ede verklaard wordt.

17-10-01

Vitesse sluit sponsorcontract met Vacansoleil

Vitesse is trots te kunnen melden dat reisorganisator Vacansoleil zich tot en met het einde van het seizoen 2003-2004 als sponsor aan Vitesse heeft verbonden. Vacansoleil zal voor Vitesse alle reizen gaan coördineren en is tevens sponsor van de Vitesse Kids Club.Vitesse is verheugd dat deze gerenommeerde reispartner, die gespecialiseerd is in familievakanties, ook de leden van de Kids Club een warm hart toedraagt! Vanaf woensdag is Vacansoleil al op de boarding te zien.

“We hebben de eerste reis inmiddels al via onze nieuwe sponsor geboekt. Het is goed te constateren dat sponsoren vertrouwen hebben in de toekomst van Vitesse. Wij heten Vacansoleil dan ook van harte welkom”, aldus algemeen directeur Hans Schreudering van Vitesse.

Bron: Vitesseworld 17-10-01

Koeman wil wraak op FC Groningen

Ronald Koeman aast vanavond op revanche in de wedstrijd Vitesse – FC Groningen. Koeman heeft nog een appeltje te schillen met de ‘onsportieve’ ploeg uit het Noorden. “Ik hoop dat mijn spelers de tegenstander op de juiste manier op hun nummer zet,” aldus de trainer.Koeman deed zijn uitspraak op het wekelijkse persuurtje van Vitesse. Daar zette de trainer vraagtekens bij de manier waarop FC Groningen vorig seizoen op de laatste speeldag met 6-0 verloor van FC Utrecht. Door die nederlaag en het gelijke spel van Vitesse tegen Sparta grepen de Arnhemmers naast Europees voetbal.

En dat zit de trainer nog steeds niet lekker. “Dat gevoel van revanche heb ik wel en dat zal er ook bij de spelers zijn. Buiten het feit dat we het eind vorig jaar zelf hebben laten liggen, heeft Groningen de sportieve plicht tegen FC Utrecht niet vervuld. Ik hoop dan ook dat mijn spelersgroep de tegenstander op de juiste manier op hun nummer zet,” aldus de trainer, die vorig seizoen met Vitesse zeven maal verloor en elf keer gelijk speelde. Resulterend in de laagste klassering sinds 1995.

Bron: fcgroningen.nl 17-10-01

Geen losse verkoop bij risicoduels Vitesse

De kassa’s van Gelredome blijven mogelijk potdicht bij aandachtswedstrijden. Vitesse overweegt bij thuiswedstrijden die een zeker risico met zich meebrengen nog slechts de vaste 23.000 seizoenkaarthouders toe te laten.Volgens Vitesse is de extra veiligheidsmaatregel wellicht nodig nu uit politieonderzoek blijkt dat de rellen tegen FC Utrecht op 25 augustus mede te danken zijn aan de eigen supporters.

lees verder...

Bron: Gelderlander 17-10-01

‘Rocky’ laat zich niet zien

Rocky Tuanakotta is gisteren niet op komen dagen bij de eerste dag van de verhoren voor de rechter-commissaris in de zaak-Karel Aalbers. Op verzoek van de advocaten van Aalbers, en deels van het openbaar ministerie, is een twintigtal mensen gesommeerd een verklaring af te leggen.Tuanakotta speelt een merkwaardige rol in de zaak. Hij verscheen al eerder voor de rechter commissaris en legde belastende verklaringen af ten opzichte van bestuursleden van Vitesse. Het is de vraag of die verklaringen erg serieus worden genomen. Tuanakotta heeft zich in het verleden meerdere malen ongeloofwaardig gemaakt. Zo beweerde hij dat de Amerikaanse supermarktketen Wal-Mart 100 miljoen gulden in Vitesse wilde steken. Hij gaf zich ten onrechte uit als belangenbehartiger van Wal-Mart.

Het is onbekend of Tuanakotta alsnog voor de rechter-commissaris verschijnt. Bestuurslid Guijt en het hoofd van de FIOD, Bakker, verschenen gisteren wèl. De advocaten van Vitesse en Aalbers wilden niet ingaan op de verklaringen. De verhoren nemen weken in beslag.

Bron: Gelderlander 17-10-01

Vitesse: schikken met fiscus

Vitesse wil zo spoedig mogelijk een betalingsregeling treffen met de belastingdienst. De Arnhemse club hoopt zo te ontkomen aan vervolging wegens belastingontduiking, waarvan ze formeel wordt verdacht.Zodra het gerechtelijk vooronderzoek naar voormalig voorzitter Karel Aalbers is afgerond, stuurt de club aan op een schikking. Vermoedelijk gebeurt dat in november, als de getuigenverhoren worden afgerond. Vitesse heeft volgens raadsman mr. M. Boekhorst de fiscus te kennen gegeven de kwestie spoorslags te willen oplossen.

Naar verwachting zal de club enkele miljoenen guldens aan achterstallige loonbelasting moeten betalen. Daarbij gaat het onder meer om een zwarte betaling aan de voormalige Vitesse-spits Nikos Machlas. Machlas liet buiten de boeken om een miljoen gulden storten op een rekening van zijn bedrijf Diego Trading in Zwitserland. Dat geld was afkomstig van een bedrijf in Barneveld, dat de betaling via Hongkong liet lopen, terwijl het bedrag feitelijk in de clubkas van Vitesse gestort had moeten worden.

lees verder...

Bron: AD 17-10-01

Succesvol toernooi Diarra en Mali

Mahamadou Diarra is dinsdag weer teruggekomen uit Mali. Diarra speelde met het nationale elftal van Mali een vierlandentoernooi. Mali heeft het toernooi als winnaar afgesloten. Het vierlanden toernooi gold als voorbereiding op de Afrika Cup. De equivalent van het EK wordt volgend jaar in Mali gehouden.”Tegen Zuid-Afrika speelde ik de hele wedstrijd en in de finale tegen Marokko viel ik een half uur voor tijd in. Het ging goed en ik ben fit, maar wel erg moe”, aldus een tevreden Diarra. Mali won van met 2-0 Zuid-Afrika en tegen Marokko zegevierde Mali met 2-1. Ook over zijn eigen prestaties was de talentvolle middenvelder tevreden. “Ik heb nog maar zeven of acht interlands gespeeld. Het ging zowel tegen Zuid- Afrika als tegen Marokko prima”

“Veel ervaring in het nationale team had ik nog niet, maar ik heb wel bijna veertig keer voor de jeugd van Mali en het Olympische team gespeeld”, aldus Diarra na terugkeer.

Diarra zegt wel toe te zijn aan wat rust. “Het was een vermoeiende reis en ik ga tot de wedstrijd van woensdag eerst veel uitrusten.”

Bron: TT TVG 16-10-01

Koeman wil revanche op FC Groningen

Vitesse speelt woensdagavond in eigen huis tegen FC Groningen. De trainer van de Arnhemmers, Ronald Koeman, wil zich revancheren voor het mislopen van Europees voetbal aan het einde van vorig seizoen. FC Groningen leverde vorig seizoen op de laatste speeldag een collectieve wanprestatie en verloor met 6-0 van FC Utrecht. Daardoor mochten de Utrechters Europa in en liep Vitesse het Europese avontuur net mis.”Aan de andere kant moet ik zeggen dat wanneer we zelf gewonnen hadden er alsnog niks aan de hand was. Maar ik wil zeker wat rechtzetten”, aldus Koeman.

De Vitesse-coach heeft naast de personele problemen, die in de selectie heersen, ook te maken met vleugelaanvallers die niet in vorm zijn.

“Ik maak met zorgen om de vorm van de buitenspelers. Het is duidelijk dat ze te weinig brengen momenteel. Zowel op links als op rechts is het rendement van de vleugelaanvallers te laag”, zo vindt de Arnhemse oefenmeester.

Bron: TT TVG 16-10-01

Blessureproblemen voor Vitesse

Vitesse kampt met personele problemen voor het competitieduel met FC Groningen van aanstaande woensdag in Gelredome. Van Hintum en Fortes spelen niet en Claessens is een twijfelgeval.Lichtpuntje voor trainer Ronald Koeman is de definitieve terugkeer van Sikora en het herstel van Janssen. Janssen kampte met hoofdpijn en had daarnaast nekklachten. De middenvelder trainde dinsdag mee en kan woensdag spelen. Het meespelen van Claessens daarentegen is erg onzeker. De Belg kreeg zondag tijdens het duel met NEC een knie in zijn dijbeen en zegt daar nog veel last van te hebben.

Rechtervleugelverdediger Tim Conelisse kan woensdag en ook zaterdag tegen NAC gewoon meespelen. De zaak van de verdediger is een week uitgesteld en dient nu donderdag 25 oktober.

Vermoedelijke opstelling: Van Fessem; Cornelisse, Knol, Kreek, Nanu; Diarra, Janssen, Claessens(?); Sikora, Van Beukering en Martel.

Mocht Claessens niet fit genoeg blijken voor de wedstrijd tegen Groningen dan schuift Kreek door naar het middenveld en begint Michael Dingsdag samen met Knol in het centrum van de defensie.

Bron: TT TVG 16-10-01

‘Onschuld Aalbers zal blijken’

Oud-voorzitter Karel Aalbers van Vitesse heeft zich niet verrijkt aan de voetbalclub. Dat zal volgens zijn advocaat, meester Hameleers blijken uit de verhoren van twintig getuigen bij de rechtbank in Arnhem. Justitie is dinsdag begonnen met de verhoren. De voormalig Vitesse-preses wordt door justitie verdacht van belastingfraude en oplichting.Advocaat Hameleers zegt concrete bewijzen te hebben, die de onschuld van Aalbers bewijzen. “We twijfelen er niet aan dat het een voorop gezet plan was om meneer Aalbers uit Vitesse te werken, daar hebben we bewijzen voor.”

Bron: TT TVG 16-10-01

Onderzoek rellen Gelredome afgerond

De politie heeft het onderzoek naar de rellen die eind augustus uitbraken rond de voetbalwedstrijd Vitesse-FC Utrecht, afgerond. Tijdens dit duel gingen aanhangers van beide clubs met elkaar op de vuist. Een aantal toeschouwers raakten daardoor in paniek. Na het bestuderen van de video opnames en het natrekken van tips, slaagden agenten erin 25 verdachten aan te houden. Een groot deel van de verdachten moet zich volgende maand voor de rechter verantwoorden.

Bron: TT TVG 16-10-01

Beroepszaak Cornelisse uitgesteld

De beroepszaak van Tim Cornelisse is uitgesteld. In plaats van aanstaande donderdag dient de zaak nu op donderdag 25 oktober. De commissie van de KNVB ziet geen mogelijkheid om deze week bij elkaar te komen. Hierdoor kan de verdediger zaterdag 20 oktober ook tegen NAC spelen.

Vitesseworld 16-10-01

‘Fortuna hoopt Mbamba te kunnen huren’

Bronnen binnen Fortuna Sittard melden ons dat de Limburgse club de komende week gaat proberen Emile Mbamba van Vitesse te kunnen huren. Twee seizoenen geleden huurde de Limburgse club ook al twee spelers van Vitesse. Nu bestaat er dus een goede kans dat Mbamba naar Sittard vertrekt. De jonge aanvaller maakte vorig jaar nog zijn debuut bij Vitesse, maar is op een tweede plan beland na de ontwikkeling van een andere jonge aanvaller Jhon van Beukering.

Bron: www.voetbalplus.nl 16-10-01

Ter Horst: niet laconiek, wel rustig

Burgemeester G. ter Horst van Nijmegen bestrijdt als zou ze laconiek gereageerd hebben op de onverkwikkelijkheden rond de voetbalwedstrijd NEC-Vitesse van zondagmiddag. In de Gelderlander van gisteren liet ze via een woordvoerster optekenen dat een risicowedstrijd nu eenmaal dit soort zaken met zich meebrengt. “Ik vond het wel van belang niet al te veel uitspraken te doen over de aard van de gewelddadigheden en de oorzaak ervan. Het is zaak dat we rustig blijven. Rustig uitzoeken wat er nu allemaal precies gebeurd is en dan pas maatregelen nemen”, zegt Ter Horst.Ze zegt wel degelijk geschrokken te zijn van de ongeregeldheden en de arrestaties na afloop van de derby tussen de clubs uit Nijmegen en Arnhem. “Ik ben zeven jaar wethouder geweest in Amsterdam maar ik heb daar nooit meegemaakt dat er tachtig mensen gearresteerd werden.” Haar Arnhemse ambtgenoot P. Krikke, gisteren in Nijmegen te gast vanwege een bezoek van minister Netelenbos, laat zich in dezelfde bewoordingen uit.

“We moeten de zaak niet op de spits drijven. Het is pijnlijk wat er afgelopen zondag gebeurd is, maar we moeten bijvoorbeeld nu niet gaan besluiten om de wedstrijden voortaan zonder supporters te gaan spelen. Dat zou naar mijn smaak veel te ver gaan”, zegt Krikke. Geen van tweeën zegt iets gemerkt te hebben van een overdreven anti-Vitessesfeer in De Goffert tijdens de wedstrijd.

Trainer R. Koeman van de Arnhemse club ervoer dat wel. Hij vond dat er in Nijmegen een opgeklopte sfeer hing rond de derby. “Nee, ik kan niet zeggen dat ik dat gevoeld heb” zegt Ter Horst. “Bovendien, het heeft geen zin een zwartepietenspel op te gaan voeren: wie heeft dit gedaan wie heeft dat gedaan? Waar twee vechten, hebben twee schuld.” Krikke verwacht heil van een isolatie van de vijandige supporterskampen. Ter Horst: “Er zaten tigduizend supporters in het stadion. Die hebben een mooie middag beleefd. Het is een kleine groep die de sfeer verpest, overigens pas na de wedstrijd.”

Bron: De Gelderlander 16-10-01

Politiek tornt niet aan beleid

De begeleiding van risicovolle voetbalwedstrijden hoeft niet over een andere boeg te worden gegooid na de ernstige rellen van zondag. Dat vindt een ruime meerderheid van GroenLinks, PvdA, CDA en VVD in de Nijmeegse gemeenteraad. De politieke partijen scharen zich achter burgemeester Ter Horst, die vindt dat rellen nu eenmaal kunnen plaatsvinden bij risicowedstrijden.Woordvoerders van de vier partijen betreuren de rellen tussen aanhangers van NEC en Vitesse. Toch zien ze geen aanleiding met zware middelen een eind te maken aan het geweld rond voetbalwedstrijden. “Rellen vormen tot op zekere hoogte een maatschappelijk fenomeen”, erkent VVD-leider P. Lenferink op Reinink. “Je kunt nooit voor honderd procent inschatten of de situatie uit de hand loopt, ook al probeer je dat zo veel mogelijk af te schermen. Er bestaat al een risico-indeling van wedstrijden.”

Lenferink op Reinink vindt dat beladen duels voor vredelievende supporters toegankelijk moeten blijven. Hij gelooft niet in paardenmiddelen als het spelen zonder publiek of het verbieden van wedstrijden. “Voetbalwedstrijden kunnen niet zonder publiek, want zo worden de inkomsten gegenereerd”, zegt hij. Ook T. Hirdes van GroenLinks denkt dat het huidige beleid voldoet. “De supporters van beide clubs worden momenteel gescheiden van elkaar”, zegt hij. “Dat is een goede oplossing. Wat er zondag is gebeurd, is volslagen idioot. De sport is ooit begonnen om publiek te trekken. We willen ons niet neerleggen bij het fenomeen voetbalrellen. We moeten blijven proberen de supporters in toom te houden.”

NEC moet zelf het initiatief nemen met de supporters om de tafel gaan zitten om nieuwe rellen te voorkomen. Dat vindt R. Ester van het CDA. “Dan kunnen relschoppers merken hoe ze het voor anderen verpesten”, zegt ze. “We moeten ons meer op preventie richten.” De politie-inzet voldoet volgens haar prima. PvdA-fractievoorzitter T. van Vroenhoven blijft ook achter het huidige beleid staan. “Rond NEC gebeurt niet zo vaak iets”, zegt hij. “De rellen zijn wat ons betreft geen voorbode van bijvoorbeeld het spelen zonder toeschouwers. We willen nu geen extra maatregelen treffen. De vorige derby tussen NEC en Vitesse verliep probleemloos. Het blijft moeilijk in te schatten wanneer er problemen dreigen.”

De vier partijen vragen burgemeester Ter Horst de komende vergadering van de raadscommissie Algemene Zaken om een evaluatie van het politie-optreden.

Bron: De Gelderlander 16-10-01

Krikke: ‘Pijnlijk, maar supporters blijven welkom’

ijnlijk. Zo omschrijft de Arnhemse burgemeester P. Krikke de onverkwikkelijkheden rond de voetbalwedstrijd NEC-Vitesse van zondagmiddag. Maar, zo zegt ze desgevraagd, “we moeten de zaak niet op de spits drijven. Het is pijnlijk wat er gebeurd is, maar we moeten bijvoorbeeld nu niet gaan besluiten om de wedstrijden voortaan zonder supporters te gaan spelen. Dat zou naar mijn smaak veel te ver gaan”, zegt Krikke. Ze was gisteren in Nijmegen te gast vanwege een bezoek van minister Netelenbos.G. ter Horst, Krikkes Nijmeegse ambtgenoot, laat zich in dezelfde bewoordingen uit. estrijdt als zou ze laconiek gereageerd hebben op de gebeurtenissen rond het Nijmeegse stadion. In de Gelderlander van gisteren liet ze optekenen dat een risicowedstrijd nu eenmaal dit soort zaken met zich meebrengt. “Ik vond het wel van belang niet al te veel uitspraken te doen over de aard van de gewelddadigheden en de oorzaak ervan. “Het is zaak dat we rustig blijven. Rustig uitzoeken wat er nu allemaal precies gebeurd is en dan pas maatregelen nemen”, aldus Ter Horst.

Ze zegt wel degelijk geschrokken te zijn van de ongeregeldheden en de arrestaties na afloop van de wedstrijd. “Ik ben zeven jaar wethouder geweest in Amsterdam, maar ik heb daar nooit meegemaakt dat er tachtig mensen gearresteerd werden.” Haar Arnhemse ambtgenoot P. Krikke, laat zich in dezelfde bewoordingen uit. Geen van beide burgemeester zegt iets gemerkt te hebben van een overdreven anti-Vitessesfeer in het Nijmeegse stadion De Goffert tijdens de wedstrijd. Trainer R. Koeman van de Arnhemse club ervoer dat wel.

“Nee, ik kan niet zeggen dat ik dat gevoeld heb” zegt Ter Horst. “Bovendien, het heeft geen zin een zwartepietenspel op te gaan voeren: wie heeft dit gedaan, wie heeft dat gedaan? Waar twee vechten, hebben twee schuld.” Krikke ver wacht heil van een isolatie van de vijandige supporterskampen. Ter Horst: “Er zaten tigduizend supporters in het stadion. Die hebben een mooie middag beleefd. Het is een kleine groep die de sfeer verpest, overigens pas na de wedstrijd.”

Bron: De Gelderlander 16-10-01

Revanchegevoelens bij Vitesse

Vitesse heeft nog een appeltje te schillen met FC Groningen, althans volgens trainer Ronald Koeman. Door de grote nederlaag van FC Groningen in Utrecht (6-0) en het gelijke spel van Vitesse tegen Sparta miste de ploeg op de laatste speeldag Europees voetbal. “Dat gevoel van revanche heb ik wel en dat zal er ook bij de spelers zijn. Buiten het feit dat we het eind vorig jaar zelf hebben laten liggen, heeft Groningen de sportive plicht tegen FC Utrecht niet vervuld. Ik hoop dan ook dat mijn spelersgroep de tegenstander op de juiste manier op hun nummer zet morgen.”Vitesse moet dit woensdagavond wel doen zonder Marc van Hintum en Carlos Fortes. Het tweetal wordt nog altijd teveel gehinderd door blessures. Van Hintum en Fortes kwamen tijdens de training van dinsdag slechts aan loopwerk toe. Victor Sikora en Mahamadou Diarra zijn wel weer terug bij de selectie.

Gert Claessens is een groot vraagteken voor woensdag. Tijdens de laatste training werd hij intensief behandeld door fysiotherapeut Gerard Verwaayen. De Belg heeft last van een bovenbeenblessure, die hij afgelopen zondag tegen NEC heeft opgelopen.

Groningen zal niet komen om te voetballen. Vorig jaar pakte de ploeg een onverdiend punt en probeerde het de wedstrijd vanaf de eerste minuut te vertragen. Koeman: “Ze zullen de boel niet open gaan gooien tegen ons, maar dat is hun goed recht natuurlijk. Iedere ploeg kijkt naar de eigen situatie en we zullen dan ook vanaf de aftrap scherp en agressief beginnen. Het 4-3-3 systeem wordt in ieder geval weer gehanteerd.”

In het wekelijkse persuurtje zei Koeman momenteel niet tevreden te zijn over zijn vleugelspelers. “Ik kijk bij de vleugelspitsen naar het rendement en dat moet beter. Ik bekijk het per wedstrijd en dat betekent dat wijzigingen niet uitgesloten zijn. Babangida behaalt op dit moment niet het rendement wat ik gehoopt had. Hij maakt nog te vaak de verkeerde keuzes. Hij heeft, op het half uur tegen FC Utrecht na, nog niet zijn niveau gehaald”, aldus zijn trainer.

De kassa’s van Gelredome zijn woensdagavond vanaf 18.00 uur geopend voor seizoenkaarthouders, die maximaal één kaart extra bij kunnen kopen. Er is geen vrije verkoop. De wedstrijd begint om 20.00 uur.

Bron: Vitesseworld 16-10-01

Haat zit dieper dan politie sterk is

De rellen tussen de NEC-aanhang en de fans van Vitesse waren voorspeld. Het gaat immers altijd mis tussen de rivaliserende supportersgroepen uit Arnhem en Nijmegen. Het Wamelse Unitas tegen het Dreumelse Aquila is altijd een wedstrijd waarin het erom gaat. Het duel tussen de twee Maas en Waalse buurdorpen is er een tussen twee keer elf spelers, maar vooral ook tussen de aanhangers van de twee Waaldorpen. ‘Boe’, klinkt het dan over de velden van de laagste klasse die de KNVB rijk is. Noem het animositeit.Die is er tussen Nijmegen en Arnhem ook. Dat is normaal tussen twee ‘buren’. Je leent bij gelegenheid een kopje suiker, maar strijdt over de hoogte van de schutting en om wie de mooiste tuin heeft. Voor de meest fanatieke supporters van de voetbalclubs uit de Gelderse steden bestaat animositeit niet. Daar hebben de aanhangers er een ander woord voor: haat.

Het wordt gevoed door de, in de ogen van de harde NEC-kern, ‘kapsones’ van Vitesse. NEC is beter, heeft meer historie, fikst het met eigen middelen en niet met geld van de provincie Gelderland en energieleverancier Nuon, heeft échte fans die de club eeuwig trouw blijven. Kortom: NEC is een echte voetbalclub en Vitesse is dat niet. Vinden ze. En dus haat je als rechtgeaarde NEC-fan de Arnhemse aanhang. Leer je je kinderen als eerste woordjes: wij poepen en pissen op Vitesse.

Andersom geldt het veel minder, geldt meer de anomisiteit zoals Unitas en Aquila die ook kennen. Maar lokt de opstelling van de NEC-aanhang een tegenreactie uit en moet je op een zondag als eergisteren als politie dik tachtig man aanhouden. “Dit soort dingen gebeuren”, stelde de Nijmeegse burgemeester Ter Horst zondag na het uit de hand gelopen duel in Nijmegen in een eerste reactie. Ze wil, net als haar Arnhemse collega Krikke, de rellen na NEC-Vitesse evalueren en pas dan uitspraken doen over eventueel te nemen maatregelen.

Voorzitter Van Delft van NEC waarschuwt er voor niet te paniekerig te doen. “Het is de eerste keer dat het mis gaat sinds we een nieuw stadion hebben”, stelt hij. Waarmee hij de vele grotere en kleinere incidenten die er zijn geweest voor het gemak maar even vergeet. Van Delft: “Wat er gebeurd is, is in ieder geval dermate ernstig dat we met alle betrokken instanties aan tafel moeten. Maar vergeet niet al die wedstrijden die we zonder problemen hebben gespeeld.”

Rellen zijn een maatschappelijk fenomeen, vindt de Nijmeegse politiek. Er gebeurt wel eens wat en dat is dan maar zo. De rellen rond de voetbalwedstrijd tussen NEC en Vitesse mogen volgens voorzitter Jos Vaessen van Vitesse ook niet als een probleem van twee rivaliserende voetbalclubs worden gezien. “Dit gaat verder dan voetbal. De sport wordt misbruikt. Het is een maatschappelijk probleem waar op een hoger niveau over gesproken moet worden.”

Vaessen heeft zich verbaasd over de uiteenlopende reacties in Nijmegen en Arnhem. “Ik hoor hoe verschillend de burgemeesters van beide steden reageren. In Nijmegen wordt het blijkbaar minder als een probleem gezien dan in Arnhem. Ik denk dat de bestuurders eerst maar eens samen om de tafel moeten om op een lijn te komen.”

Vaessen kan zich niet vinden in de invalshoek van de Nijmeegse burgemeester Ter Horst, die stelt dat ‘het nu eenmaal een risicowedstrijd is’. “In Arnhem wordt daar anders over gedacht. Dit risico is absoluut onacceptabel.” Naar de diepere oorzaken wil hij niet te veel gissen. “Het is meer dan een probleem tussen twee clubs. Het gaat ook om een probleem tussen twee steden.”

Vaessen werd zondagmiddag samen met andere bestuursleden van Vitesse tot zes uur in het Nijmeegse stadion De Goffert vastgehouden. De veiligheid van de Arnhemse delegatie kon niet worden gegarandeerd. Uiteindelijk werd de clubvertegenwoordigers gesommeerd het clubkostuum met Vitesse-embleem uit te trekken om problemen te voorkomen. Vaessen zal vandaag met het eigen bestuur praten over te nemen maatregelen. Hij zegt niet te weten waarom de eigen supporters bussen hebben vernield.

“Blijkbaar zijn onze supporters ook driedubbel opgefokt als we tegen NEC spelen. Ik ga er vanuit dat de schuldigen op de gebruikelijke manier worden bestraft, met boetes en stadionverboden.” Tot de politierapportages bekend zijn, wil de voorzitter van Vitesse niet vooruitlopen op eventueel nieuw beleid rond de Gelderse derby. “Het kan niet zo zijn dat het probleem bij de voetbalclubs wordt neergelegd.”

NEC-preses Van Delft: “Het is de gemakkelijke weg om er voor te kiezen zonder supporters van de tegenpartij te spelen. Dan kom je aan het wezen van het voetbal. Voetbal doen we voor het publiek en ik vind dat dat publiek er dus ook altijd bij moet kunnen zijn.” En zo denken de fans er ook over. Een NEC-aanhanger, die ‘voor de veiligheid’ anoniem wil blijven: “Aan die rellen doe je ook niks. Je ziet de rivaliteit tussen Feyenoord en Ajax, tussen de protestanten en katholieken in Noord-Ierland, tussen Nederland en Duitsland. Vroeger sloegen de Bataven en de Germanen elkaar ook al met knotsen op de bek. Zo gaat dat nu eenmaal.”

Bron: De Gelderlander 16-10-01

Blessurelijst groeit bij Vitesse

De lijst van geblesseerde spelers van Vitesse blijft groot. Voor de wedstrijd van FC Groningen, over twee dagen, bestaan er ook nog de nodige twijfelgevallen. Verscheidene spelers kampen met lichte klachten na de verloren derby tegen NEC. De wedstrijd tegen Groningen zal in ieder geval nog te vroeg komen voor Marc van Hintum (kuit) en Carlos Fortes (enkel). Gert Claessens, last van zijn bovenbeen, en Theo Janssen (nekklachten) zijn ook niet honder procent fit. Daarnaast komt wel het nieuws dat Victor Sikora weer met de selectie meetraint.

Bron: Voetbalplus.nl 16-10-01

De kostprijs van ‘dingen die gebeuren’

Supportersrellen zijn ‘dingen die gebeuren’, aldus burgemeester Ter Horst van Nijmegen. Maar het kost wel een paar duiten, zo blijkt. Een middagje NEC-Vitesse lijkt onderhand ook een klassieker te worden onder verzekeraars. De schade aan de bussen die de Vitesse-aanhangers vervoerden bedraagt bijna vijftigduizend gulden. Politie, ziekenhuizen en gemeentelijke diensten maakten samen voor vele tienduizenden guldens onkosten. Een exacte specificatie daarvan is nog niet voor handen.Vier van de tien bussen die werden ingezet door het Rotterdamse busbedrijf Milot waren gisteren nog buiten bedrijf. Het vervoer van Vitesse-supporters langs de harde kern van NEC heeft zijn sporen nagelaten. Afgerukte armleuningen zijn nog de minste schade. Dertig busramen blijken ingegooid of ingetrapt. Vervanging kost ruim duizend gulden per raam, inclusief montage.

Daarnaast zal door Milot tweeduizend gulden per bus in rekening worden gebracht voor elke dag dat de bussen niet inzetbaar zijn. Eigenaar Cor Milot schat hiervoor nog eens rond de twaalfduizend gulden te zullen opvoeren. “We hebben een brief van Vitesse waarin men zich garant stelt voor eventuele schade. Anders hadden we deze klus niet eens aangenomen. We wisten dat er risico’s waren. Als de schade wordt betaald, zullen we volgend jaar weer rijden. Mijn chauffeurs hebben er in ieder geval geen bezwaar tegen. Pas als zij niet meer willen, houdt het op”, aldus Cor Milot, die zondag met eigen ogen zag hoe zijn bussen werden gesloopt.

Het bedrijf Maaskant uit Lith zette twee bussen in en noteerde 4500 gulden schade. Directeur Arthur Smits: “Behalve twee kapotte ramen heeft een van de bussen ook blikschade. Ik zeg niet dat het erbij hoort, maar je weet welke risico’s je loopt met supporters.” Een woordvoerder van Vitesse laat weten dat de club inderdaad garant stond voor de schade omdat het moeilijk is verzekeraars te vinden. “We zullen wel uitzoeken in hoeverre we gemaakte kosten op derden (lees: de relschoppers, BvH) kunnen verhalen”, aldus de woordvoerder.

Joost van den Broek, manager van het Doetinchemse bedrijf Morren, heeft een seizoencontract voor het vervoer van de Vitesse-supporters. Alleen is de rit naar Nijmegen daarin niet langer opgenomen. Dat doen Milot en Maaskant. De laatste keer dat Morren Vitesse-fans naar De Goffert bedroeg de schade 22.000 gulden. De kosten werden keurig vergoed door de club. Van den Broek vraagt zich af waar al dat gesloop voor nodig is. Rond het stadion blijkt in het park De Goffert flink wat plantsoenen vertrapt of anderszijds beschadigd. Het opknappen wordt meegenomen in de reguliere kosten voor het onderhoud. Wel heeft de gemeentereiniging vijfduizend gulden in rekening gebracht voor het opruimen van gebroken glas.

In het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis werden drie supporters behandeld. Twee wegens hondenbeten, een voor een kneuzing “Dat zijn lopende behandelingen. De kosten daarvan kunnen we nog niet overzien”, aldus een woordvoerster. Bij de noodhulp van het Radboud Ziekenhuis meldden zich geen gewonden. De politie Nijmegen moest zondagavond vijf rechercheurs laten opdraven voor het afhandelen van de tachtig arrestaties. De wedstrijd stond als te boek als maximale risicowedstrijd waarvoor 125 agenten werden ingezet, honderd manschappen meer dan bij een normale wedstrijd (tegen bijvoorbeeld Heerenveen of Sparta).

Hoeveel aan extra manschappen, paarden en honden is ingezet specifiek voor de komst van Vitesse kan een politiewoordvoerder niet zeggen. Ervan uitgaande dat een agent ruim honderd gulden per uur bedraagt kostte de risicowedstrijd NEC-Vitesse op voorhand ruim tachtigduizend gulden aan politiebegeleiding. De globale eindrekening komt daarmee royaal, inclusief de ruim vijftigduizend gulden schade, ruim boven de ton.

Bron: De Gelderlander 16-10-01

Voetbalrel mede door fout politie

Een achteraf gezien mislukt experiment was mede aanleiding voor de rellen zondagavond na de voetbalwedstrijd NEC-Vitesse. De Vitesse-aanhang moest te lang wachten bij het Goffertstadion en tot overmaat van ramp werd vervolgens voor een bus een verkeerde route uitgekozen, erkent de politie.Volgens woordvoerder P.J. Bussemakers van de Nijmeegse politie konden de rellen ontstaan omdat de gemoederen hoog opliepen in de elf Vitesse-bussen. Na afloop van het duel moesten ze nog bijna anderhalf uur wachten voor ze uit de Goffert weg mochten.

lees verder...

Bron: Gelderlander 16-10-01

Getuigenverhoren van start inzake rehabilitatie Aalbers

Vandaag beginnen onder ede de getuigenverhoren voor de rechter-commissaris, waarmee oud voorzitter Karel Aalbers probeert te bewijzen dat er moedwillig een beschadigings campagne tegen hem is gevoerd.Tijdens deze verhoren worden er vermoedelijk 20 tot 30 personen verhoord, waaronder ondermeer de Vitesse bestuursleden Jos Vaessen en Cor Guijt. Ook journalist Ted van Leeuwen van weekblad Voetbal International wordt opgeroepen door oud preses Aalbers. Verder wordt ondermeer oud NUON topman Tob Swelheim verhoord door de rechter commissaris. De verhoren duren nog tot en met 31 oktober 2001. Op deze dag worden Jos Vaessen en Tob Swelheim verhoord. vandaag bijt Vitesse bestuurslid Cor Guijt het spits af.

Eerder verklaarde getuige Rocky Tuanakotta al bij de rechter-commissaris onder ede dat hij 75.000 dollar heeft ontvangen om op 4 januari 2001 de roemruchte, geflopte persconferentie op Schiphol te geven. Hij zou daar niet alleen het Amerikaanse mega-warenhuis Wal-Mart presenteren, maar ook dat hij Aalbers daar in diskrediet moest brengen.

16-10-01

Blessurejournaal

De selectie van Vitesse kent de volgende blessures:Marc van Hintum (kuit) en Carlos Fortes (enkel) moeten de wedstrijd tegen FC Groningen in ieder geval vanaf de tribune bekijken. Gert Claessens kampt met klachten aan het bovenbeen en Theo Janssen heeft nekklachten overgehouden aan de wedstrijd tegen NEC. Beide spelers zijn (lichte) twijfelgevallen voor woensdag. Victor Sikora, afgelopen zondag nog toeschouwer in Nijmegen, traint dinsdag weer met de groep mee. Over zijn meespelen tegen FC Groningen is nog niets bekend.

Bron:Vitesseworld 15-10-01

Geen revanchegevoelens bij Knol

Vitesse speelt woensdagavond thuis voor de competitie tegen FC Groningen. Vorig seizoen eindigde het duel in een gelijkspel.Op de laatste speeldag van het afgelopen seizoen had Groningen nog een aandeel in het mislopen van Europees voetbal door de Arnhemmers. De ploeg uit het hoge noorden verloor ruim van FC Utrecht waardoor de Utrechters simpel Europees voetbal behaalden. Verdediger Ruud Knol ziet dat echter anders: “Als je zelf alles wint, dan hoef je verder naar niemand te kijken. Maar we verloren teveel punten en dan ben je afhankelijk van anderen.”

Knol heeft dus geen revanche gevoelens ten opzichte van het mislopen van Europees voetbal, maar de neo-international wil wel het gelijke spel van afgelopen seizoen goedmaken. De centrale verdediger is teleurgesteld in de nederlaag tegen NEC, maar niet specifiek omdat het tegen NEC was. “Verliezen is nooit goed en dan maakt het niet uit of het tegen NEC is. Bij NEC is het wel altijd zwaarder.”

Ook Knol heeft zich zondag geergerd aan de ongeregeldheden na het duel met aartsrivaal NEC: “het is elk jaar hetzelfde liedje bij de wedstrijden tussen NEC en Vitesse.”

Bron: TT TVG 15-10-01

Koeman hekelt ongeregeldheden

Ronald Koeman heeft zich gestoord aan de ongeregeldheden die na het duel NEC-Vitesse van zondagavond plaatsvonden. Ook hekelt Koeman het programmablad van NEC.”Er is zoveel haat en nijd tussen deze twee clubs en elk jaar gaat het weer mis. Ik weet ook niet wat je er tegen zou moeten doen. Maar ik denk niet dat je nu moet zeggen dat we maar helemaal geen supporters meer mee moeten nemen”, reageerde de oefenmeester maandag. “Daarnaast vind ik het programmablad van zondag de schande van de club. Sommige teksten daarin roepen gewoon agressiviteit op”, aldus Koeman.

De coach van Vitesse is van mening dat NEC-Vitesse elk jaar voor meer problemen en ongeregeldheden zorgt dan Vitesse-NEC. “We zijn het inmiddels wel gewend, dat het in Nijmegen uit de hand loopt.”

Daarnaast beseft de coach ook de teleurstelling die onder de supporters van zijn club heerst, nu de Arnhemmers al vier jaar achtereen in Nijmegen niet tot winst wisten te komen. “Maar ook wij wilden gewoon winnen. NEC had denk ik alleen wat meer geluk dan wij. Maar ook wij verliezen hier voor de vierde keer op rij en niet alleen de supporters”, aldus Koeman.

Bron: TT TVG 15-10-01

Michael Dingsdag ziet terug op goed debuut voor Vitesse

Het rijtje jonge debutanten onder Ronald Koeman is gistermiddag in Nijmegen verder uitgebreid. Michael Dingsdag (18) speelde bij NEC zijn eerste wedstrijd voor Vitesse. Het werd een verdeeld succes voor de bescheiden Amsterdammer.Ruud Knol, Emile Mbamba en Jhonny van Beukering gingen hem voor als basiskracht, Richard Terpstra kreeg al eens een paar minuutjes speeltijd en gistermiddag debuteerde Michael Dingsdag in de basis van Vitesse. Het elftal van Ronald Koeman staat bol van de spelers uit eigen kweek. Voor Dingsdag was het zondagmiddag in Nijmegen dan ook een mooie dag, al verpeste de uitslag (1-0 nederlaag) veel. “Ik heb een positief gevoel over mijn debuut, dat overheerst. Alleen is het jammer dat we hebben verloren‘‘, vond de lange verdediger.

lees verder...

Bron: AC 15-10-01

Theo Janssen is het spoor even bijster

Theo Janssen moest gistermiddag het duel NEC-Vitesse (0-1) na een kwartier in de tweede helft verlaten. De middenvelder van Vitesse liep tollend over het veld en wist nauwelijks waar hij zich bevond.Janssen kreeg op slag van rust een tik op zijn hoofd van Latuheru en bleef groggy op de grond liggen terwijl scheidsrechter Luinge de beide ploegen naar binnen dirigeerde voor de pauze. In de pauze werd hij zo goed en zo kwaad als het ging opgelapt, maar veel hielp het niet. “Ik weet niet eens wat er is gebeurd. Op een gegeven moment stond ik gewoon weer op het veld, maar de hele rust heb ik niet eens meegemaakt. Ik heb er allemaal niks meer van meegekregen‘‘, bekende Janssen na afloop van het duel, weer redelijk monter. “De trainer vroeg mij of het nog ging. Het ging dus helemaal niet meer. Ik weet niet eens wat er allemaal op het veld gebeurde‘‘, bekende Janssen, die zich voor rust opnieuw beledigende spreekkoren moest laten welgevallen. Eerder overkwam het de Arnhemmer ook al in de uitwedstrijd bij De Graafschap. “Ik maak me niet druk om wat er geroepen wordt.‘‘

De tweede aanvoerder van Vitesse maakte zich wel druk om de nederlaag. “Dat het tegen NEC is, interesseert me niet. Het is gewoon een wedstrijd, dat derby-gevoel leeft veel meer in Nijmegen. Het enige wat ik niet begrijp is dat dat ze tegen ons altijd meer kunnen dan tegen andere ploegen. Als ze dit tegen andere ploegen ook kunnen opbrengen, halen ze meer punten‘‘, dacht Janssen, die zich niet alles meer voor de geest kon halen. “De eerste helft hebben we redelijk gespeeld, we misten alleen wat kansen. Ik snap niet hoe die tegengoal kon vallen. Van de tweede helft heb ik niks meegekregen.‘‘

Bron: AC 15-10-01

Gewelddadige voetbalsupporters met boete naar huis

Het merendeel van de 84 voetbalsupporters die zondag in Nijmegen werden aangehouden rond de wedstrijd NEC – Vitesse, is met een boete van honderd gulden naar huis gestuurd. Vierendertig supporters kregen een zwaardere straf.Alle arrestanten zijn in de loop van zondagavond en de nacht van maandag op zondag weer vrijgelaten. De meeste aangehouden supporters zaten in een supportersbus van Vitesse. De politie besloot na afloop van de wedstrijd alle inzittenden van de bus aan te houden wegens openlijke geweldpleging. Het interieur en de ramen van de bus werden vrijwel volledig vernield. Aanhangers van NEC die de bus hadden bekogeld, werden eveneens aangehouden.

Alle arrestanten werden overgebracht naar het politiebureau in Nijmegen, waar ze de politie tot diep in de nacht handenvol werk bezorgden. Vijftig arrestanten ontvingen een boete van honderd gulden, omdat zij zich niet konden identificeren. Daarnaast deelde de politie boetes uit van 250 tot 1100 gulden wegens openlijke geweldpleging. Enkele arrestanten kregen een dagvaarding, onder meer wegens belediging.

De Nijmeegse politie wil overleg met haar Arnhemse collega’s en beide voetbalclubs om de spanningen tussen aanhangers van NEC en Vitesse te verminderen.

ANP 15-10-01

Vitesse in beroep tegen straf Cornelisse

Vitesse heeft besloten in beroep te gaan tegen het schikkingsvoorstel van de tuchtcommissie van de KNVB. Vitesse kreeg voor maandagochtend half tien de tijd om te reageren. Door het beroep is de verdediger naar alle waarschijnlijkheid komende woensdag inzetbaar in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen.

Bron:Vitesseworld 15-10-01

Stadionverbod wacht fans na voetbalrellen

De gisteren gearresteerde supporters van Vitesse en NEC krijgen hoogstwaarschijnlijk geldboetes en stadionverboden. Vanochtend werden alle arrestenten vrijgelaten. De Nijmeegse politie verrichtte gisteren in totaal 84 arrestaties, waaronder zeventig Vitesse-fans die met een totaal vernielde bus op het Nijmeegse politiebureau werden afgeleverd. Daar werden ze eerst nog onthaald op een stenenregen door NEC-fans. De andere arrestanten hielden zich op in de buurt van het Goffertstadion of het politiebureau. Vier personen werden aangehouden omdat ze vuurwerk afstaken tijdens de wedstrijd.Na de wedstrijd ging het direct mis voor het stadion toen de buscolonne met de Arnhemse aanhang op enkele honderden NEC-fans stuitte. Daarop begonnen Vitesse-fans het interieur van de bussen te slopen. Eerder probeerde Vitesse-aanhang al door de hekken heen te breken. Er werd voor tienduizenden guldens schade aangericht. De wedstrijd was omgeven door strenge veiligheidsmaatregelen. Fans werden bij het opstappen gefouilleerd. Ook bij het betreden van de Nijmeegse Goffert werd die fouillering nog eens grondig overgedaan. Desondanks werd er bij het vertrek in Arnhem in een van de bussen een mes aangetroffen.

De 516 Vitessefans werden gisteren vervoerd door busmaatschappijen uit Middelburg, Rotterdam en Lith. De reguliere vervoerder van fans, Morren uit Doetinchem, had eerder aangegeven niet te willen rijden omdat het de veiligheid van de chauffeurs niet kon garanderen. Vorig jaar ontstonden er eveneens rellen na NEC-Vitesse. De aankomst bij de Goffert verliep gistermiddag redelijk rustig. Een Arnhemmer werd voor de wedstrijd al opgepakt voor vernieling. In zijn bus waren vijf ramen kapot geslagen. Door de overigens beperkte problemen, begon de wedstrijd wel een kwartier later.

Bron: AC 15-10-01

Koeman: ‘We tonen te veel respect‘

Na veertien competitieduels zonder nederlaag, incasseerde Vitesse gisteren een traditie wordende dreun van NEC (1-0). Ronald Koeman zag zijn ploeg opnieuw te veel respect tonen in de burenruzie. “Ik verwijt de ploeg niets‘‘, sprak de verliezende coach. “Ik vind het altijd heel gemakkelijk om het op de inzet af te schrijven, wanneer je een wedstrijd hebt verloren. Iedereen heeft meer dan honderd procent inzet getoond. Maar ik vind wel dat we te gemakkelijk de controle over de wedstrijd weggaven, dat heeft te maken met een stukje agressiviteit. Bij NEC leeft een stuk frustratie dat wij niet hebben. Dat merk ik ook aan de dingen die ik na de wedstrijd in het stadion allemaal hoor. Bij ons moet het vaak gecreëerd worden.‘‘ De 78-voudig international stelde dat Vitesse voor de kleine broer uit Nijmegen ‘respect had getoond‘. Bijvoorbeeld: Na een overtreding van de Bart Latuheru probeerde Remco van der Schaaf (vergeefs) arbiter Luinge om te praten en de gele kaart op zak te houden.Voor het eerst startte de trainer met liefst vijf verdedigers. Een keuze, waarvan Koeman ook na het verlies geen spijt had. Want: “De laatste jaren kwam Vitesse hier verdedigend vaak in de problemen. Dat was nu niet het geval. Alleen slaagden we er na de rust niet meer in Van Beukering te bereiken.‘‘ Daarin schuilt inderdaad het grote manco van het huidige Vitesse. Na acht speelronden incasseerde het slechts drie tegentreffers. Maar de acht gescoorde doelpunten zijn veel te weinig voor een elftal met veel aanvallende kwaliteiten. Koeman probeerde het na de 1-0 zelfs met vier spitsen en een aanvallende middenvelder (Matthew Amoah), maar het leverde niet één uitgespeelde aanval op. “We brengen aanvallend te weinig‘‘, mokte de coach. “Dat is al een tijdje zo. We hebben dit seizoen nog geen doelpunt gemaakt na een goede voorzet.‘‘

De vleugelspitsen Gert Claessens (later Didier Martel) en Tijjani Babangida haalden nimmer de achterlijn. Sterker: ze zochten vaak het al overbemande centrum op. En van achteruit was ook al geen sprake van diepgang over de vleugels. “De kwaliteit is aanwezig. Het heeft te maken met de vorm van de spelers‘‘, stelde Koeman, die zich in De Goffert had gestoord aan de spreekkoren tegen met name Theo Janssen. “Ik vind dat de scheidsrechter moet ingrijpen.‘‘ Had Luinge het duel moeten stilleggen? “Dat weet ik niet. Maar hij moet wel een waarschuwing laten geven. Dat doet hij ook, als de spreekkoren over de scheidsrechter gaan. Als we dit accepteren, dan gaan we de verkeerde kant op.‘‘

Bron: AC 15-10-01

‘Rijen man! Niet stilstaan! Rijen!’

NEC-Vitesse zorgde al vaker voor rellen. Daarom moest de Vitesse-aanhang grote moeite doen om het duel überhaupt te kunnen bijwonen. Een verslaggever van dagblad de Gelderlander reisde met de Vitesse-fans mee naar de aartsrivaal.Direct als de eerste Vitesse-bussen de hekken bij NEC-stadion De Goffert uitrijden is voorbij, gaat het al mis. Tussen de bomen duiken tientallen rennende NEC-fans op. Stenen vliegen door de lucht. Busramen spatten uiteen. Ook van binnenuit gaan ruiten aan diggelen.

Massaal begint de Arnhemse aanhang het interieur te slopen. Losgerukte stoelen vliegen naar buiten. Schreeuwend hangen de supporters uit de versplinterde ramen. Een uur nadat NEC voor de vierde maal achtereen thuis aartsrivaal Vitesse op het voetbalveld verslaat (1-0), heerst er op het stadionplein voor De Goffert complete wanorde. De chaotische aftocht vormt een schril contrast met de redelijk rustige aankomst.

lees verder...

Bron: Gelderlander 15-10-01

Verhoren moeten schuld of onschuld Aalbers aantonen

Hebben bij Vitesse financiële malversaties plaatsgehad? En zo ja, wat was daarin de rol van ex-voorzitter Karel Aalbers? Die twee vragen staan vanaf morgen centraal, wanneer de rechter-commissaris begint met de verhoren in de zaak van Justitie tegen Aalbers. In de media heeft Aalbers zich afgelopen maanden al met hand en tand verdedigd tegen de verdenkingen die de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) tegen hem heeft. Aalbers wordt door de FIOD verdacht van belastingfraude, oplichting van Vitesse (lees: zelfverrijking) en valsheid in geschrifte.Geen aanklacht die er om liegt, maar volgens Aalbers heeft de FIOD geen been om op te staan en komt het nooit tot een rechtszaak tegen hem. De rechter-commissaris is belast met het onderzoek naar de feiten in de zaak Aalbers. Zijn bevindingen zullen worden samengevat in een rapport, op basis waarvan het Openbaar Ministerie (OM) zal besluiten of het daadwerkelijk tot een rechtszaak komt.

lees verder...

Bron: Gelderlander 15-10-01

Complete chaos in Nijmegen 80 arrestaties

Traditioneel was het weer bijzonder onrustig voor, tijdens en na de derby NEC-Vitesse. Een stenenregen, charges, 80 arrestaties en zelf een busbrand is de trieste balans van een middagje voetbal in Nijmegen.Volgens Omroep Gelderland is zondagmiddag zelfs brand gesticht in een supportersbus. Een andere bus met Vitesse-fans werd na afloop linea recta naar het politiebureau gereden waar men werd gearresteerd.De exacte reden is onbekend. Ook bij het politiebureau waren rellen.

Een supporter omschreef de situatie vanmiddag in Nijmegen als doeltreffend:”Het leek wel oorlog”

De supporters gedroegen zich volgens de politie erg agressief en richtten vernielingen aan. De problemen ontstonden vooral na afloop van de wedstrijd toen de supportersbussen van Vitesse bij het Nijmeegse Goffertstadion wegreden. De inzittenden van een van de bussen brachten hun bus tot stilstand en openden de deuren, waardoor vechtpartijen dreigden met NEC-supporters. Ook moesten de ruiten van de bus het ontgelden. Na politieoptreden kon de bus verder rijden.

Korte tijd later kwam dezelfde bus weer tot stilstand. Om ongeregeldheden te voorkomen, omsingelde de mobiele eenheid de bus en werd rond zes uur besloten alle veertig inzittenden aan te houden. De bus werd onder politiebegeleiding naar het hoofdbureau in Nijmegen gereden.

Onderweg bekogelden NEC-aanhangers de betreffende bus. De politie hield in verband daarmee ongeveer vijftien NEC-supporters aan. Alle aanhoudingen werden vericht wegens openlijke geweldpleging of verstoring van de openbare orde.

Alle arrestanten worden op het politiebureau vastgehouden en verhoord. De verwachting is dat zij in de loop van de avond of nacht met een dagvaarding naar huis worden gezonden. Volgens de Nijmeegse politie waren het vooral de supporters van Vitesse die zondag voor problemen zorgden.

Voetbalclub Vitesse had voorafgaande aan de wedstrijd grote moeite om een busbedrijf te vinden dat de supporters naar Nijmegen wilde brengen. Vorig jaar richtten aanhangers van de club ook al vernielingen aan in bussen.

De derby tussen het Nijmeegse NEC en het Arnhemse Vitesse is elk jaar weer beladen. Dit jaar leek het erop dat er geen supporters van Vitesse in Nijmegen aanwezig konden zijn, omdat er geen busmaatschappij gevonden kon worden die het vervoer wilde regelen.

Vorige week lieten enkele busmaatschappijen weten samen het vervoer van de Vitesse supporters alsnog voor hun rekening te willen nemen. In totaal werden twaalf bussen ingezet, goed voor 500 Arnhemse supporters.

Bron: TT TVG/ANP

Vitesse verliest opnieuw in De Goffert

NEC heeft Vitesse aan zijn eerste nederlaag van het seizoen geholpen. Jarda Simr zorgde uit een vrije trap voor de enige treffer in het rommelige duel. Vitesse vond al voor de vierde achtereenvolgende keer zijn Waterloo in De Goffert. Drie seizoenen geleden won NEC met 3-1, twee seizoenen geleden met 1-0 en vorig seizoen werd het zelfs 4-1 voor de Nijmegenaren.Vier op een rij dus voor NEC, maar daar zag het voor rust bepaald niet naar uit. De ploeg van Johan Neeskens had geen zin in een herhaling van het pak slaag dat het eerder deze week van Ajax kreeg (5-0) en startte behoudend. Met in het achterhoofd de geschiedenis van de streekderby begon ook Vitesse voorzichtig aan de wedstrijd. Toch slaagden de Arnhemmers erin gedurende de eerste helft een licht veldoverwicht op te bouwen. Dat mondde uit in twee kansen voor Theo Janssen en een voor Jhon van Beukering, maar beiden schoten enkele centimeters naast.

Met die drie schoten moest het publiek in Nijmegen het doen voor wat het reële doelgevaar betreft. Er was weliswaar veel strijd over het hele veld, maar dat leidde slechts zelden tot hachelijke situaties in de beide strafschopgebieden. Ook de bij vlagen pietluttige arbitrage van Roelof Luinge zorgde er voor dat vele aanvalspogingen in een vroeg stadium werden onderbroken voor het nemen van een vrije trap. De Groninger was duidelijk vastbesloten de emoties in de derby niet te hoog op te laten lopen, floot voor de lichtste vergrijpen en had blijkbaar niet in de gaten dat dat juist irritaties opriep.

Zeker bij het thuispubliek kon Luinge weinig goed doen en dat werd er niet beter op toen iedereen in het stadion een handsbal van Remco van der Schaaf zag, maar de arbiter het door Zico Tumba vasthouden van een andere Vitesse-speler bestrafte. Toch dienden de spelers ook nadrukkelijk de hand in eigen boezem te steken. Alle ijver kwam de zuiverheid niet ten goede en dat leidde tot een bijzonder rommelig duel. Na rust werd de wedstrijd er niet veel beter op. Zeker niet van de kant van Vitesse. NEC nam het initiatief over van de Arnhemmers en scoorde na een uur zowaar.

Jarda Simr stelde zich op achter de zoveelste vrije trap en slaagde er zowaar in de bal door een waar woud van benen heen achter Vitesse-doelman Jim van Fessem te schieten. NEC koesterde de voorsprong en bezondigde zich niet meer aan al te veel aanvallende daden. Ronald Koeman bracht nog wel een ‘extra’ voorhoede in – Didier Martel, Matthew Amoah en Bob Peeters kwamen de Arnhemse gelederen versterken – maar ook die slaagde er niet in NEC-goalie Dennis Gentenaar serieus te verontrusten.

Opmerkelijk bij Vitesse zondagmiddag was het ere-divisie debuut van de 18-jarige Michael Dingsdag. Door de schorsing van centrumverdediger Dejan Stefanovic werd Michael Dingsdag 2 weken geleden door Vitesse-trainer Ronald Koeman bij de A-selectie gehaald. De verdediger zat tegen PSV al op de bank. In de tweede helft werd hij vervangen door Bob Peeters.

Door de vierde gele kaart van Remco van der Schaaf tegen NEC is hij automatisch geschorst aankomende woensdag tegen FC Groningen.

Doelpuntenmaker: Jarda Simr (59)
Toeschouwers: 12.500

Gele kaarten:Latuheru, Schuurman, Demouge (NEC), Janssen, Cornelissen, Van der Schaaf (Vitesse)

Scheidsrechter: Roelof Luinge
Assistent arbiters: W.v.d. Zande en J. Dolstra
Official: J. de Graaf

Opstelling Vitesse:
Jimmy van Fessem, Tim Cornelisse, Ruud Knol, Michael Dingsdag (65. Bob Peeters), Stefan Nanu, Remco van der Schaaf, Michel Kreek, Theo Janssen (60. Matthew Amoah), Tijjani Babangida, Jhon van Beukering, Geert Claessens (60. Didier Martel)

Opstelling NEC:
Dennis Gentenaar, Resit Schuurman, Peter Wisgerhof, Denny Hesp, Mike Zonneveld, Jarda Simr, Rob Wielaert (90. Erik Wegh), Bart Latuheru, Patrick Ax, Zico Tumba (77. Frank Demouge), Gorgi Hristov (67. Marcel Koning)

Voetbalkrant 14-10-01

Nog geen beslissing in zaak Cornelisse

Vitesse heeft nog geen beslissing genomen in de zaak Tim Cornelisse. De verdediger kreeg gisteren een schikingsvoorstel van vier duels schorsing (waarvan een voorwaardelijk) van de aanklager betaald voetbal, naar aanleiding van zijn vermeende elleboogstoot tegen PSV’er John de Jong. Aanvankelijk liet Vitesse weten het voorstel niet te accepteren, maar trainer Ronald Koeman legde in de middag enige nuance aan. “Je moet goede argumenten hebben voordat je in beroep gaat”, sprak de trainer. “Het is duidelijk dat Cornelisse niet bewust heeft gehandeld en ik vind drie wedstrijden een behoorlijk stevige straf. Maar we hebben tot maandagmorgen half tien de tijd hier over na te denken. Laten we ons eerst maar eens concentreren op de wedstrijd tegen NEC.”

Bron: Gelderlander 13-10-01

Uitwedstrijd bij NEC voor Vitesse de ultime test

Vitesse staat morgen voor de ultieme test. De laatste drie bezoeken aan NEC gingen op mentaliteit verloren, nu moeten de spelers aantonen dat de crisisberaden daadwerkelijk voor verbetering hebben gezorgd. Koeman: “Het wordt tijd dat we weer eens winnen in Nijmegen, ook voor de fans.”De zege bij De Graafschap was keurig, de overwinning bij PSV zelfs indrukwekkend. De door trainer Ronald Koeman gecreëerde conflictsituatie had direct effect. Maar voor een jubelstemming is het in Arnhem te vroeg. De trainer erkende gistermiddag dat Vitesse bij PSV ook een eenvoudiger karwei moest klaren dan de Arnhemmers morgen in Nijmegen te wachten staat.

In de burenruzie met NEC moet Vitesse aantonen dat werkelijk iets is veranderd in de spelersgroep. Natuurlijk wordt een pot voetbal niet alleen door ijver beslist, maar bij de confrontaties tussen NEC en Vitesse is de mentale weerbaarheid vaak doorslaggevend. Koeman: “NEC speelt de beste wedstrijden van het seizoen vaak thuis tegen Vitesse. Bij hun was het extra stukje beleving vaak meer aanwezig dan bij Vitesse. Het is de kleine tegen de grote. Dat kan ik begrijpen.”

“Toen ik bij Barcelona speelde, werd ik ook meegesleurd in de adrenaline in de aanloop naar een wedstrijd tegen Real Madrid. Daarom moeten we zondag tonen dat we mentaal sterk zijn.”

Vitesse gaat als de ongeslagen nummer twee naar Nijmegen, maar kampt met veel afwezigen. Marc van Hintum, Louis Laros en Mamadou Zongo zijn geblesseerd, Dejan Stefanovic is geschorst en Mahamadou Diarra heeft verplichtingen met het nationale team van Mali. Daarnaast is de inzetbaarheid van Victor Sikora, Bob Peeters en Carlos Fortes twijfelachtig. Zij kampen met enkelproblemen, alleen Peeters was gisteren optimistisch over de haalbaarheid van de derby.

Mede door de twijfelgevallen, kon Koeman gisteren geen opstelling prijsgeven. Mogelijk start de uit Jong Vitesse overgehevelde Michael Dingsdag in de basis. Hij kan naast Ruud Knol in de verdediging spelen of als controlerende middenvelder ervoor.

Kiest Ronald Koeman echter voor Didier Martel, of blijkt vandaag dat Sikora toch inzetbaar is, dan kunnen Gert Claessens, Theo Janssen en Remco van der Schaaf het middenveld bemannen en begint Dingsdag op de bank.

Bron: Gelderlander 13-10-01

Louis Laros en zijn grote twijfels over De Knie

Vitesse speelt morgen de derby tegen NEC. Een beladen duel, zeker voor Louis Laros. Want sinds de editie van vorig seizoen in Nijmegen ontbreekt de 28-jarige middenvelder in de hoofdmacht van Vitesse. Over De Rechterknie en de twijfels. “Ik heb nog steeds geen zekerheid dat ik ooit weer de oude zal worden.”Louis Laros, ook zo onder de indruk van de oorlog in Afghanistan?

Laros: “Absoluut. Nu zwakt het een beetje af, maar de eerste drie dagen na de aanslag heb ik 24 uur per dag voor de televisie gezeten. Ik kon het volgen, want in die periode zat ik met griep thuis. Ik ben iemand die het nieuws altijd volgt. ’s Morgens kijk ik meteen even op Teletekst, pagina 101, kijken of er nieuws is.”

lees verder...

Bron: Gelderlander 13-10-01

Vitesse voelt zich flink ‘genaaid’ door Fortuna

Vitesse voelt zich ‘genaaid’ door Fortuna Sittard. Vooral door de schriftelijke verklaringen uit het kamp van de Limburgse voetbalclub kreeg de Arnhemse verdediger Dejan Stefanovic door de tuchtcommissie van de KNVB onlangs een schorsing van liefst zes wedstrijden opgelegd.”Op een bepaald gebied voelt Vitesse zich wel genaaid door Fortuna Sittard”, zei Vitesse-trainer Ronald Koeman gisteren desgevraagd.

“Want hun verklaringen zijn dusdanig, dat daar een straf uitkomt. Ik vind dat je niet hoeft te liegen. Maar je kunt wel eens een ander helpen. En ik vind het niet nodig om een verklaring neer te zetten waar alles om speelt.”

lees verder...

Bron: Gelderlander 13-10-01

Martin Laamers heeft heimwee naar Holland en Vitesse

“Als ik naar Vitesse ga kijken en ik hoor het ‘geel en zwart zijn onze kleuren’, dan krijg ik nog altijd kippevel”Martin Laamers is inmiddels 34 jaar oud, maar voelt zich nog fit genoeg om zijn carrière in het betaalde voetbal met enkele seizoenen te verlengen. De geboren en getogen Arnhemmer is dan ook naarstig op zoek naar een nieuwe club nu hij bij AA Gent overbodig is geworden.

Blazend en puffend meldt Martin Laamers zich in café Metropole. Het was druk op de weg van Bavikhove, waar hij met zijn vriendin Marscha een prachtig vrijstaand huis bewoont, naar Arnhem. Bovendien, zo laat hij al mopperend blijken, was het parkeren in de buurt van de Steenstraat een crime. “Er is in al die jaren weinig veranderd”, lacht hij.

lees verder...

Bron: Gelderlander 13-10-01

Vitesse klaar voor revance

Op een mooie zomerse dag vond op Papendal de laatste openbare training van Vitesse plaats, voordat zondag a.s. de derby tegen NEC op het programma staat.Marc Van Hintum, Bob Peeters en Carlos Fortes trainden apart. Victor Sikora begon op de home-trainer maar trainde daarna volop mee met de selectie. Er werd goed getraind. Na o.a de rondjes warmlopen en het strekken van de spieren stond er een oefening “schieten op het doel” op de rol.

De selectie werd in twee groepen gesplitst. De ene groep mocht op Jevric schieten en de andere groep op Jimmy van Fessem. In die laatste groep zaten o.a speler als Theo Janssen, Victor Sikora, Emile Mbamba, Jhonny van Beukering en Gert Claessens. Gert Claessens bleef veel aan de zijkant om de ballen die hij kreeg voor te geven waarna iedere speler Jimmy van Fessem probeerde te passeren. Naast de ballen die links, rechts en bovenlangs gingen stopte van Fessem de ene bal na de ander. De bal ging ook een aantal keren op de lat of op de paal. Maar gescoord werd er ook. Theo Janssen scoorde elke keer, Gert Claessens scoorde via de onderkant van de lat. Jhonny van Beukering zat ook bij de doelpuntenmakers.

De training werd gadegeslagen door ongeveer 20 supporters. Twee daarvan hingen een spandoek over een reclamebord met de strekking dat Vitesse zondag voor de 3 punten moet gaan knokken. De training gaf wel aan dat je daar positief over kon zijn.

12-10-01

Vier wedstrijden geëist tegen Cornelisse

De aanklager van de KNVB heeft Tim Cornelisse een voorstel gedaan van vier wedstrijden schorsing, waarvan één voorwaardelijk. Deze eventuele schorsing gaat in op maandag 15 oktober. Hierdoor is de Vitesse-verdediger aanstaande zondag wel inzetbaar in de derby tegen NEC. Vitesse gaat in beroep tegen het voorstel.Tim Cornelisse vindt niet dat hij geschorst moet worden naar aanleiding van zijn elleboogstoot tegen John de Jong in de wedstrijd PSV-Vitesse (0-2).

Cornelisse: “Ik deed het echt niet bewust, ik wist niet eens dat de Jong achter me stond.” De Jong moest het veld verlaten met een blauw oog. Na de wedstrijd heeft Tim Cornelisse hem meteen aangesproken: “Ik heb hem mijn excuses aangeboden, hij wist wel dat het niet opzettelijk was.”

12-10-01

Vitesse klaar voor derby met NEC

De Gelderse derby NEC-Vitesse staat zondag weer op het programma. De Vitesse moeten het zondag zonder Stefanovic, van Hintum en Diarra doen. De laatste jaren wist NEC steevast te winnen, maar daarvoor was Vitesse meestal succesvol in Nijmegen. Toch heerst er veel vertrouwen bij Vitesse”Een nederlaag bij NEC leeft toch langer door dan een andere nederlaag. Gezien het vorige seizoen hebben we wat recht te zetten. Maar na De Graafschap en PSV hebben we veel vertrouwen in een goede afloop”, aldus Michel Kreek. Vitesse-middenvelder Theo Janssen denkt dat zijn ploeg met de vorm die ze tegen PSV hadden niet kan verliezen. “Als we spelen zoals tegen PSV dan kan het niet misgaan. Veel hangt af van het wel of niet meereizen van onze aanhang.”

Bij de terugkeer van beide ploegen in de eredivisie in 1989 won Vitesse met maar liefst 4-0. Ook de jaren daarna leverde steevast een Arnhemse zege op. Vaak werd het 0-1, met matchwinners als Willem Korsten, Nikos Machlas en Dimitri Shoukov.

Pas in 1999 wist NEC het tij te keren. Het werd 3-1 met twee treffers van Jack de Gier en een van Bart Latuheru.

In 2000 won NEC opnieuw thuis van de Arnhemmers. Het werd 1-0, wederom met een doelpunt van Jack de Gier. In beide gevallen liet Vitesse punten liggen in Nijmegen die het later te kort kwam om Champions League te halen.

Vorig seizoen werd het 4-1 voor NEC. Gorgi Hristov scoorde drie keer, Danny Hesp maakte de vierde NEC-treffer. Voor Vitesse scoorde Dejan Stefanovic. Louis Laros miste een penalty en viel uit met een blessure en heeft sindsdien geen wedstrijd meer gespeeld voor Vitesse.

De laatste ontmoeting tussen beide ploegen was in Gelredome. In februari van dit jaar werd het 2-2.

TT TVG 12-10-01

Geen beroep tegen straf Stefanovic

Vitesse gaat niet in beroep tegen de schorsing van 6 wedstrijden voor verdediger Stefanovic.De tuchtcommissie van de KNVB had aanvankelijk 8 wedstrijden schorsing geeist wegens natrappen naar Fortuna Sittard-speler Landerl. Later besloot de commissie de schorsing terug te brengen tot 6 wedstrijden, omdat Stefanovic al een geldboete van Vitesse had gekregen. De Joegoslavische verdediger had zelf al een schadevergoeding aan Landerl betaald.

TT TVG 11-10-01

Van Hintum niet fit voor NEC-Vitesse

Marc van Hintum kan zondag niet meedoen in de wedstrijd NEC-Vitesse. Van Hintum kreeg deze week opnieuw last van zijn kuit. Afgelopen zaterdag leek de Vitesse-speler te zijn hersteld van de blessure waardoor hij tegen PSV ontbrak. Bob Peeters en Victor Sikora trainen apart van de groep. Louis Laros traint inmiddels weer mee met de groep. Zaterdag speelt hij mee met het beloftenteam.

TT TVG 11-10-01

Van Hintum twijfelgeval voor zondag

Het is nog onzeker of Marc van Hintum zondag kan meedoen in de wedstrijd NEC-Vitesse. Van Hintum kreeg deze week weer last van zijn kuit. Afgelopen zaterdag leek de Vitesse-speler te zijn hersteld van de blessure waardoor hij tegen PSV ontbrak. Bob Peeters en Victor Sikora trainen apart van de groep. Louis Laros traint inmiddels weer mee met de groep. Zaterdag speelt hij mee met het beloftenteam.

TT TVG 11-10-01

De doorbraak van Jhon van Beukering “Ik zal altijd scoren”

Het jongetje Jhon van Beukering (18) is hard op weg man te worden. Voor de wet werd hij het op 29 september, als voetballer is het een kwestie van tijd. Een introductie van de nieuwe spits van Vitesse.Het is gewoon Jhon en niet John”, zegt Van Beukering lachend als de niet alledaagse spelling van zijn voornaam ter sprake komt. “Mijn oom heet ook zo. Toen hij jaren geleden wist dat hij vader zou worden van een zoon, vertelde hij mijn vader dat hij die Jhonny zou noemen. Mijn ouders vonden dat ook mooi en daarom zijn er nu drie Jhonny’s in de familie. Weer eens wat anders, hè.”

lees verder...

Bron: VI 10-10-01

Door spelers gesigneerd vitesse-shirt voor het goede doel
Veiling voor Stichting Help Henk

Deze grootste online voetbalveiling ooit wordt georganiseerd door de Stichting Help Henk. Tien jaar geleden kwam Maastrichtenaar Henk Bouvrie ten val. Sindsdien heeft hij enorme pijnklachten en kan hij niet meer lopen. Door een aantal operaties in Amerika te ondergaan zal Henk weer bijna als vanouds kunnen functioneren.Helaas worden deze operaties niet door Nederlandse zorgverzekeraars vergoed: de operaties vinden in Amerika plaats en hebben volgens de verzekeraars ‘geen bewezen effect’. De praktijk wijst echter anders uit: veel patiënten zijn na een aantal operaties verlost van hun pijnklachten en kunnen weer lopen. Dat wil Henk natuurlijk ook! De operatie kost zo’n 160.000 gulden. De Stichting Help Henk hoopt dan ook veel geld op te halen met deze veiling: bied gul! Naast een bod uitbrengen op een kavel hieronder kun je ook geld doneren aan Giro 123 te Maastricht.

oktober 2001

Vitesse bereid Mbamba te verhuren

Verschillende clubs uit de KPN Eredivisie, waaronder Fortuna Sittard, hebben bij Vitesse geïnformeerd naar de mogelijkheden Emile Mbamba (18) te huren. De aanvaller uit Kameroen komt in Arnhem nauwelijks aan spelen toe. “Op korte termijn nemen we hierover een beslissing”, zegt Jan Streuer.”Emile is pas eerstejaars senior, dus echt noodzakelijk om hem te verhuren is het niet. Een jaar bij de A-selectie trainen en spelen bij de beloftes kan ook heel leerzaam zijn.

We zullen na een gesprek met hem bekijken wat het beste is. Als hij gaat, dan wel naar een club waar hij zich als voetballer kan ontwikkelen”, aldus Streuer. Ook Martijn Kuiper mag van Vitesse op huurbasis naar een andere club.

Bron: VI 10-10-01

Internationaal toernooi voor Diarra

Mahamadou Diarra vertrekt woensdag naar zijn geboorteland Mali om deel te nemen aan een internationaal voetbaltoernooi. Het toernooi geldt ter voorbereiding op de Africa Cup, die in januari 2002 in Mali wordt gehouden.Mali speelt een tweetal wedstrijden. Het eerste duel is vrijdag 12 oktober tegen Egypte en zondag 14 oktober wordt de wedstrijd tussen Mali en Zuid-Afrika gespeeld. Deze wedstrijd staat in het teken van de opening van het nieuwe Olympisch stadion van Mali, waar onder meer de finale om de Africa Cup zal worden gespeeld.

Diarra wordt op dinsdag 16 oktober weer in Arnhem verwacht, waardoor hij tijdig terug is voor de wedstrijd Vitesse – FC Groningen op woensdag 17 oktober.

Bron: Vitesseworld 10-10-01

Blessurejournaal

Vier dagen voor de derby met NEC kent de selectie van Vitesse een aantal vraagtekens. Fysiotherapeut Jos Kortekaas geeft uitleg over de stand van zaken:”Carlos Fortes heeft afgelopen maandag in het bekerduel met het beloftenteam tegen de beloften van Top Oss zijn linkerenkel verzwikt. De tweede blessure is van Bob Peeters. Tijdens de training van dinsdagmiddag klapte de rechterenkel van de Belgische spits in een duel dubbel.

Marc van Hintum wordt nog altijd gehinderd door een kuitblessure. Hij heeft woensdag wel een lichte training ondergaan, waaruit is gebleken dat de verdediger nog steeds moeite heeft met het hardlopen. De laatste blessure is van Victor Sikora, die irritatie heeft aan het enkelgewricht en momenteel rust houdt. Alle vier de spelers zijn een twijfelgeval voor de wedstrijd van zondag.”

Bron: Vitesseworld 10-10-01

Bob Peeters door enkel

Het zit Bob Peeters niet mee. De aanvaller raakte zijn plaats in de basis kwijt aan Jhon van Beukering, gisteren op de training ging de Belg door zijn enkel.Met een zak ijs om het gewricht stapte Peeters gistermiddag in de auto van verzorger Gerard Verwaaijen. Vandaag hebben de spelers van Vitesse vrij. Dan wordt bekeken hoe Peeters’ rechterenkel reageert. Zijn inzetbaarheid in de kraker tegen NEC, komende zondag, loopt gevaar.

Dat geldt ook voor Marc van Hintum. De linksachter kampt al bijna twee weken met een kuitblessure, waardoor hij het gewonnen duel bij PSV al moest missen. Gisteren ontbrak Van Hintum nog steeds op de training, het is onduidelijk of hij morgen weer kan aansluiten bij de groep.

Bron: Gelderlander 10-10-01

Nog geen nieuws in zaak Stefanovic

Vitesse wacht nog altijd op de uitleg van de tuchtcommissie van de KNVB in de strafzaak tegen Dejan Stefanovic. Pas na de toelichting op de zes wedstrijden schorsing die de verdediger heeft gekregen wordt bekeken of de club beroep zal aantekenen tegen de uitspraak of niet.

Bron: Vitesseworld 09-10-01

Ajax – Vitesse verplaatst

Nadat al eerder de wedstrijden tegen Feyenoord en FC Twente een andere datum hebben gekregen, is het nu de beurt aan de uitwedstrijd tegen Ajax.Deze wedstrijd stond gepland op woensdag 28 november, maar is verplaatst naar woensdag 19 december, aanvang 20:15 uur.

Bron: Vitesseworld 09-10-01

Ook Waseige ontevreden over Peeters

Ook in de Belgische ploeg staat Bob Peeters nu onder druk. Eerder verklaarde zijn trainer bij Vitesse, Ronald Koeman ontevreden en teleurgesteld te zijn in het functioneren van zijn Belgische spits. De Belgische bondscoach doet nu hetzelfde. “Ik heb de kranten niet gelezen, maar naar het schijnt zou het Bob Peeters niet bevallen zijn dat ik hem nonchalance op het veld verweet bij zijn invalbeurt, zaterdag tegen Kroatië”, begon Waseige gisteren in een persconferentie over de Belgische spits.”Waar gaat het heen als een trainer al geen terechte opmerkingen mag maken op een vervanger. Bob had zich beter gespiegeld aan het voorbeeld van Balaban, die nochtans alle redenen had om zich over zijn invallersstatuut te beklagen. Maar hij besliste de partij terwijl Peeters zich in geen enkel duel mengde. Hij sprong zelfs niet om de uittrappen van onze doelman proberen op te vangen, onder het voorwendsel dat Tudor op dat vlak toch onklopbaar is. Ik had me heel wat anders voorgesteld van zijn inbreng in het spel, en ik denk toch dat ik hem dat mag zeggen binnen een normale relatie van trainer tot speler. Hij heeft me teleurgesteld…”

Ferme taal dus voor de Belgische bondscoach in de Gazet van Antwerpen. Bob Peeters zou er goed aan doen een nieuwe club te zoeken waar hij helemaal op nieuw kan beginnen.

Bron: Voetbalplus.nl 09-10-01

Louis Laros voelt zich nog een beetje stram

Zijn ouders waren er speciaal voor overgekomen uit Dordrecht, net als zijn vrouw en broer. Voor het eerst sinds 27 augustus 2000 speelde Louis Laros gisteren weer een wedstrijd voor Vitesse.Met het beloftenelftal van Vitesse won Louis Laros gisteravond bij Top Oss (0-2), maar zijn rentree in de hoofdmacht is nog niet nabij. Met een fraaie lob zorgde Marian Zeman voor de tweede treffer van de Arnhemmers. De eerste kwam van de voet van Laros, die een combinatie met Kalle Sone afsloot met een droge knal in de verre hoek. Laros speelde een uur, zonder voluit te gaan. “Het ging redelijk”, legde de 28-jarige linkspoot uit, nadat Jong Vitesse zich had geplaatst voor de tweede ronde van het bekertoernooi. “Ik ben nog lang niet honderd procent. Ik deed alles in één tempo. Vroeger zat er meer interval in mijn spel, lekker jagen en sprinten.”

Zijn rechterknie, waaruit kraakbeen is verwijderd, is nog niet gewillig. De pijn is voorbij en na een training geeft het gewicht geen reactie. Maar de wendbaarheid is nog niet terug.

“Als je mij ziet spelen, zul je het misschien niet zeggen. Maar ik merk het zelf heel goed. Ik voel nog een belemmering, als ik bijvoorbeeld wil draaien in een sprint. Het lijkt of de knie wat is vastgeroest. Dat is lastig. Want ik ben een speler die veel korte bewegingen maakt.”

Laros is dus nog verre van wedstrijdfit. “Voor mij was dit een ideale wedstrijd om ritme op te doen. De wedstrijd had geen hoog niveau, het was geen hoog tempo. Via trainingen en dit soort wedstrijden moet ik verder werken aan het laatste stapje.” Hij was niet bang voor de persoonlijke duels. “Maar vanavond dacht ik bij elke bal die ik kreeg wel aan mijn knie. En na de rust merkte ik ook dat ik op gang moest komen.”

Vorige maand stelde Laros dat hij na zijn rentree in Jong Vitesse nog twee weken nodig zou hebben voor een comeback in het eerste elftal. Dat lijkt nu toch wel een te optimistische prognose. “Twee weken, dat komt absoluut te vroeg. Het gaat de goede kant op, maar ik heb nog tijd nodig om echt de oude te worden.”

Tijdens zijn revalidatie heeft hij zich vaker aan nieuwe voorspellingen moeten vastklampen. Na zijn operatie in oktober 2000 hoopte Laros tijdig hersteld te zijn voor de eerste training van Vitesse in de voorbereiding op het huidige seizoen. Dat scenario kon al gauw richting prullenbak. “Het laatste stapje duurt heel erg lang. Op het sportcentrum in Zeist zeiden de medici ook dat iedere speler anders reageert, nadat er kraakbeen is verwijderd in de knie.”

“Voor ik echt de oude ben, zal wel de voorbereiding op de tweede seizoenshelft zijn. Maar ach, als je er zo lang uit bent geweest, dan komt het ook niet meer op een week aan.”

Bron: Gelderlander 09-10-01

Fortes en Wijnen geblesseerd

Carlos Fortes en Bas Wijnen zijn gisteravond geblesseerd uitgevallen in de wedstrijd van Jong Vitesse bij Jong Oss. Voor de pauze ging Carlos Fortes door zijn linkerenkel. Waarschijnlijk liep de linksbuiten daarbij een lichte verrekking van de enkelbanden op.Doelman Bas Wijnen ging na de rust tegen de grond. Ploeggenoot Martijn Kuiper raakte hem in het gezicht, nadat beide spelers de lucht in waren gegaan op een hoge voorzet van Top Oss. Wijnen moest de wond boven zijn oog laten hechten en werd vervangen door Sjoerd Rensen.

Jong Vitesse won de wedstrijd in Oss met 0-2.

Bron: Gelderlander 09-10-01

Cornelisse: geen bewuste elleboog

Vitesse-speler Tim Cornelisse vindt niet dat hij geschorst moet worden naar aanleiding van zijn elleboogstoot tegen John de Jong in de wedstrijd PSV-Vitesse (0-2).De KNVB is inmiddels een vooronderzoek begonnen tegen Cornelisse: “Dat doen ze tegenwoordig bij bijna alle onbestrafte overtredingen. Maar ik deed het echt niet bewust, ik wist niet eens dat de Jong achter me stond.” De Jong moest het veld verlaten met een blauw oog. Na de wedstrijd heeft Tim Cornelisse hem meteen aangesproken: “Ik heb hem mijn excuses aangeboden, hij wist wel dat het niet opzettelijk was.”

Bron: TT TVG 08-10-01

Rentree Laros in Jong Vitesse

Louis Laros speelt vanavond voor het eerste sinds een jaar weer een officiële wedstrijd. De middenvelder van Vitesse speelt met het beloftenelftal het bekerduel bij Jong Top Oss. Een jaar geleden raakte Laros ernstig geblesseerd in de competitiewedstrijd NEC-Vitesse, waarna een lange revalidatie volgde.

Bron: Gelderlander 08-10-01

Voetballeven van Ruud Knol neemt een verrassende wending

Zo ben je bankzitter bij Vitesse, en zo zit je in de selectie van het Nederlands elftal. Het voetballeven van Ruud Knol kreeg de laatste dagen een verrassende wending. “Natuurlijk is dit een droom die uitkomt.”Zaterdagavond, een half uurtje na de 4-0 zege op Andorra, zette Knol met een brede lach zijn sporttas tegen de muur van het spelershome in Gelredome. Met stralende ogen wachtte hij op de vragen van de pers, elk antwoord paarde hij aan een grijns of een lach. “Dit is een droom”, sprak de twintigjarige centrumverdediger. “Natuurlijk, want het Nederlands elftal is het hoogste dat je kunt bereiken. En ik had het absoluut niet verwacht.”

lees verder...

Bron: Gelderlander 08-10-01

Diarra niet inzetbaar in Nijmegen

Mahamadou Diarra is aanstaande zondag niet beschikbaar voor trainer Ronald Koeman. Hij is opgeroepen voor interlands van Mali tegen Zuid Afrika en Kameroen op 12 en 14 oktober. Naast Diarra is ook Dejan Stefanovic niet inzetbaar. Hij is door de KNVB zes wedstrijden geschorst.

08-10-01

Sterk optreden Victor Sikora in Oranje

Victor Sikora speelde als een van de weinigen een goede interland tegen Andorra. De kleine vleugelspits voerde zijn taak aan de rechterkant goed uit en kreeg de complimenten van bondscoach van Gaal.Al in de derde minuut gaf Sikora de voorzet waaruit Van Hooijdonk had kunnen scoren, maar de spits ging neer en benutte vervolgens de strafschop. Sikora hield het veld goed breed en had ook enkele mooie acties naar binnen toe. In de 42e minuut had hij een fraaie passeeractie, waarbij hij drie man te kijk zette, maar zijn voorzet was niet op maat.

Vlak voor rust kreeg Sikora nog een flinke schop op zijn enkel van Jimenez. Na rust had de vleugelspits zelfs kunnen scoren, toen hij ineens schoot, maar de bal spatte uiteen op de vuisten van doelman Alvarez. In de 66e minuut werd Sikora vervangen door Van der Vaart. Hij had een goed gevoel over zijn derde interland: “De bondscoach was zeer tevreden, ik heb zelf ook niks te klagen. Die wissel was vanwege mijn enkel, nog wat irritatie.”

Sikora verwacht er in de toekomst vaker bij te zijn: “Als het aan mij ligt wel. Ik ga er wel vanuit dat ik er bij ga zitten, ik hoop het in elk geval wel.”

Ruud Knol zat zaterdagavond op de bank bij het Nederlands elftal tijdens de wedstrijd tegen Andorra in Gelredome. Ruud Knol had absoluut niet gerekend op een selectie: “Een leuke verrassing. Dit is een droom die uitkomt. Ik kan het nu wel een beetje bevatten, maar het is een leuke ervaring.”

Knol kende de bank in Gelredome wel: “Dit is natuurlijk heel anders. Ik zat er bij omdat er problemen waren achterin. Ik wist wel dat ik er niet in zou komen. Koeman heeft me al gefeliciteerd, maar nu moet ik het bij Vitesse laten zien. Ik krijg mijn kans.”

Bron TT TVG 07-10-01

Nuon wist van leningen Swelheim

Bestuursvoorzitter Swelheim van Nuon heeft de afgelopen jaren met medeweten van zijn commisarissen miljoenen in Vitesse gestoken. Dat zegt zijn medebestuurder Karel Kok deze week in het weekblad Elsevier.Swelheim zou dat geld tegen de zin van de commisarissen geinvesteerd hebben. Maar volgens Kok heeft Swelheim steeds binnen zijn bevoegdheden gehandeld. Kok vindt dat er niet veel klopt van de verhalen die over Swelheim in de media verschenen

Bron: TT TVG 06-10-01

Dingsdag wil bij de selectie blijven

Michael Dingsdag werd afgelopen week door Vitesse-trainer Ronald Koeman bij de A-selectie gehaald. De verdediger zat tegen PSV zelfs al op de bank. De 18-jarige Dingsdag is centrumverdediger: “Ik ben linksbenig en kan goed inschuiven. Een beetje zoals Michel Kreek, ik kijk ook goed naar hem tijdens trainingen. Het is een eer om mee te trainen met het eerste,maar ik heb geen moeite met het niveau.”Michael Dingsdag weet dat hij zich moet bewijzen: “Ik hoop dat ik bij de selectie kan blijven, maar het is voorlopig alleen vanwege de schorsing van Dejan Stefanovic.”

Bron: TT TVG 06-10-01

Geen doelpunt meer missen door Vitesse-tv

Supporters hoeven bij thuiswedstrijden van Vitesse geen doelpunt meer te missen van hun club. Op de promenade van stadion Gelredome worden binnenkort 23 extra televisietoestellen geplaatst waarop de voetbalduels van de Arnhemse voetbalclub live worden uitgezonden.De tv’s zijn zo neergehangen, dat degenen die in de rij staan te wachten op een hapje en een drankje gewoon de wedstrijden kunnen volgen. “Nu is het vaak een gedrang en ergeren veel mensen zich eraan dat ze gedeelten van wedstrijden moeten missen. Dat is straks dus afgelopen”, vertelt algemeen directeur H. Schreudering van Vitesse.

In het stadion hangen nu al enkele televisies, maar daarop worden alleen reclameboodschappen vertoond. Het ophangen van de extra beeldschermen is volgens Schreudering een eerste aanzet tot Vitesse-televisie. Het is de bedoeling dat de uitzendingen in de toekomst worden uitgebreid.

Schreudering: “We denken daarbij aan het voor de wedstrijd uitzenden van een interview met Koeman en na afloop een weergave van de persconferentie.” De televisietoestellen moeten bij de eerstvolgende thuiswedstrijd van Vitesse (woensdag 17 oktober tegen FC Groningen) in werking zijn.

Bron: Gelderlander 06-10-01

Ruud Knol bij Oranje

Ruud Knol van Vitesse en Ajacied Rafael van der Vaart zijn toegevoegd aan de selectie van het Nederlands Elftal voor het WK-kwalificatieduel met Andorra,zaterdag in Arnhem. Bondscoach Louis van Gaal maakte dat bekend na het oefenduel van Jong Oranje met Slovenie in Rotterdam.Jong Oranje won dat duel op Spangen met 1-0 dankzij een treffer van Youssouf Hersi (NAC). Eerder al voegde Van Gaal PSV-aanvaller Jan Vennegoor of Hesselink toe aan de selectie,omdat Jerrel Hasselbaink met een blessure moest afhaken.

Bron TT TVG 05-10-01

Sikora klaar voor duel met Andorra

De selectie van het Nederlands elftal bereidt zich in Hoenderloo voor op de laatste WK-kwalificatie- wedstrijd, zaterdag tegen Andorra in het Arnhemse Gelredome. In de selectie ook Vitesse aanvaller Victor Sikora die zaterdag waarschijnijk zijn derde interland speelt.”Mijn gevoel zegt me dat ik zaterdag een behoorlijk aantal minuten speel. Ik ben fit, mijn enkel houdt het tijdens de trainingen goed en dus heb ik er zin in. De wedstrijd heeft zeker wat speciaals voor mij, want het is toch in de thuishaven van mijn club”, aldus de Vitesse-aanvaller.

Bron TT TVG 05-10-01

6 wedstrijden schorsing voor Stevanovic

De tuchtcommissie van de KNVB heeft Vitesse-speler Dejan Stefanovic voor acht wedstrijden geschorst, waarvan 2 voorwaardelijk. De tuchtcommissie bepaalde vrijdagmorgen dat de straf voor Stefanovic nagenoeg hetzelfde blijft als in het oorspronkelijke schikkingsvoorstel waarin hij acht duels zou worden geschorst.Stefanovic weigerde dat voorstel en pleitte voor strafvermindering. Een schorsing van drie of vier wedstrijden zou volgens vitesse-advocaat Van Meer logischer zijn. Het is nog niet duidelijk of Vitesse tegen de schorsing van Stefanovic in beroep gaat.

De Joegoslavische verdediger moet als gevolg van dit besluit tot en met de wedstrijd tegen Feyenoord op zondag 18 november plaats nemen op de tribune. Hij is vanaf 25 november weer inzetbaar (Vitesse – Roda JC).

Bron TT TVG 05-10-01

Aanklager KNVB blijft bij standpunt

Vitesse-speler Dejan Stefanovic heeft smartengeld betaald aan Rolf Landerl, voetballer van Fortuna Sittard. Het grootste deel van het geld, ongeveer tienduizend gulden, gaat naar een goed doel. Stefanovic trapte Landerl op 18 september in het gezicht tijdens de bekerwedstrijd Fortuna-Vitesse (2-1). De aanvaller uit Oostenrijk raakte tijdelijk zijn gezichtsvermogen aan zijn rechteroog kwijt.Gisteren kwam de zaak voor de tuchtcommissie van de KNVB. De aanklager betaald voetbal bleef bij zijn standpunt dat Stefanovic voor acht wedstrijden geschorst dient te worden. Bart van Meer, de advocaat van Vitesse, achtte de eis ‘disproportioneel’. Hij wees op de jurisprudentie, waaruit blijkt dat in recente gevallen op het uitdelen van elleboogstoten steevast vier wedstrijden schorsing volgt.

De aanklager Van Westenbeek oordeelde dat Stefanovic de zwaarst denkbare overtreding had begaan, zeker gezien het feit dat Landerl door de oogkwetsuur een wedstrijd heeft moeten missen.

Vanmorgen doet de tuchtcommissie uitspraak.

Bron: Gelderlander 05-10-01

Dure trap Stefanovic

Welke straf de tuchtcommissie vanmorgen ook uitspreekt, zeker is dat Dejan Stefanovic twee weken geleden een dure trap heeft uitgedeeld in de richting van Rolf Landerl.De aanklager betaald voetbal van de KNVB toonde zich er niet gevoelig voor. Maar Bart van Meer, de advocaat van Vitesse, maakte gisteravond in Zeist het volgende rekensommetje, ervan uitgaande dat Stefanovic daadwerkelijk voor acht wedstrijden wordt geschorst. “Dejan is basisspeler bij Vitesse. Het is reëel te verwachten dat Vitesse vijf van de acht komende wedstrijden wint. Dan mist mijn cliënt vijf keer de winstpremie van 8.500 gulden. Dat is 42.500 gulden.”

Daarnaast heeft Stefanovic van Vitesse een boete gekregen van 1.500 gulden. En het smartengeld aan Landerl bedraagt naar verluidt minstens 10.000 gulden. Mocht Stefanovic een speelverbod voor acht duels opgelegd krijgen, dan is er sprake van een trap van meer dan een halve ton.

Bron: Gelderlander 05-10-01

Geen duidelijkheid in zaak Stefanovic

Welke criteria hanteert de aanklager betaald voetbal bij de strafmaat voor zware overtredingen? Wat is het verschil tussen een klap, een elleboog of een trappende beweging? In de zaak Stefanovic slaagde de aanklager er gisteravond niet in duidelijkheid te verschaffen.De aanklager betaald voetbal van de KNVB zit wekelijks met zweethanden voor de televisie. Bijna elke speelronde is het raak en ontgaat de arbitrage wel een elleboogstoot, een kopstoot of een (na)trappende beweging van een voetballer. Als het voorval het wedstrijdformulier niet haalt, maar wel op de beelden zichtbaar is, start de aanklager zijn onderzoek.

lees verder...

Bron: Gelderlander 05-10-01

Vitesse staat bij supporters al in de top vier

Vitesse behoort tot de top van Nederland als het gaat om service, sfeer en veiligheid. Tenminste, dat is de conclusie in een onderzoeksrapport van de voetbalbond (KNVB).Hans Schreudering, algemeen directeur van Vitesse, kan een brede glimlach niet verbergen als hij de resultaten van het KNVB-rapport over het publieks- en veiligheidsbeleid presenteert. “Ik had op school graag van zulke hoge cijfers gehaald”, bekent Schreudering. De Arnhemse voetbalclub kreeg als eindcijfer een 8,2.

lees verder...

Bron: Gelderlander 05-10-01

Klacht tegen Stefanovic ingetrokken

Rolf Landerl van Fortuna Sittard heeft de aangifte van mishandeling tegen Vitesse-speler Dejan Stefanovic ingetrokken. De Oostenrijker deed de melding vorige maand na de bekerwedstrijd waarin hij door de Joegoslavische verdediger in zijn gezicht was geschopt.”Stefanovic heeft zijn spijt betuigd en oprechte excuses aangeboden”, aldus Landerl. Stefanovic heeft Landerl schadeloos gesteld. Dat geld heeft hij inmiddels bestemd voor een goed doel.

Bron: TT TVG 04-10-01

Dejan Stefanovic vanavond voor de tuchtcommissie

Vitesse-verdediger Dejan Stefanovic moet vanavond voorkomen bij de tuchtcommissie naar aanleiding van de schop die hij uitdeelde in het gezicht van Fortuna Sittard-middenvelder Rolf Landerl. Dit gebeurde in het Amstel Cup-duel op 18 september. Stefanovic hangt een uitsluiting van acht wedstrijden boven het hoofd. De zitting begint donderdagavond om 20.00 uur. De tuchtcommissie zal naar alle waarschijnlijkheid vrijdag uitsluitsel geven.De aanklager heeft ook een vooronderzoek ingesteld naar een voorval tussen Tim Cornelisse en John de Jong tijdens de wedstrijd PSV-Vitesse van 29 september. Aan de besturen van PSV en Vitesse, de betrokken spelers en het arbitraal kwartet is gevraagd hun visie op het gebeurde uiterlijk maandag 8 oktober schriftelijk in te dienen. Aan de hand van de verklaringen kan de aanklager komen tot een aanklacht. Het is reglementair niet mogelijk een speler uitsluitend op basis van televisiebeelden in staat van beschuldiging te stellen.

Bron: KNVB.nl 04-10-01

Vitesse mogelijk tegen sterrenelftal

Vitesse speelt mogelijk volgend jaar een vriendschappelijk duel tegen een wereldelftal. Initiatiefnemer van de wedstrijd is de Stichting Samudera die projecten realiseert gericht op de wederopbouw van de Molukken. De opbrengst van de wedstrijd komt ten goede aan Samudera, Artsenorganisatie Horizon Holland en het Wereld Natuur Fonds.De komende weken wordt meer duidelijkheid verwacht over de datum van het duel. Initiatiefnemer van het project is Peter Logman van de Stichting Samudera uit Zevenaar. Samudera probeert al vele jaren projecten op de Molukken te realiseren. Op dit moment is Samudera onder meer bezig met de voorbereidingen voor de bouw van een medische kliniek op het eiland Seram. Verder zamelt de stichting geld in voor een hospitaalschip, ambulancewagens en watertanks.

“Het is de bedoeling dat er een sterrenteam wordt samengesteld”, zegt Logman. “Wij hopen op een internationaal elftal waar ook Molukkers in zitten. Wij denken dan aan Frank Rijkaard, Bobby Petta, Bart Latuheru en Giovanni van Bronkhorst.” Als het aan Logman ligt, wordt het duel omlijst met een manifestatie buiten Gelredome.

Vitesse bevestigt de besprekingen om tot deze bijzondere wedstrijd te komen. “Wij hebben overleg gehad met de organisatoren. Vitesse is in principe bereid mee te werken. Het duel vergt echter een grote organisatie, bovendien moet het financieel haalbaar zijn. In overleg met de technische staf bekijken we vervolgens wanneer de wedstrijd kan worden gespeeld”, aldus Vitesse-woordvoerder Frank Huizinga.

De Stichting Samudera realiseert projecten die bedoeld zijn voor de wederopbouw van de Molukken. De opbrengst van de wedstrijd, die omlijst wordt met activiteiten buiten het stadion, komt ten goede aan Samudera, Artsenorganisatie Horizon Holland en het Wereld Natuur Fonds.

Bron: Gelderlander 04-10-01

Louis Laros hervat groepstraining

Louis Laros heeft dinsdagochtend de groepstraining bij Vitesse hervat. De middenvelder stond een jaar buitenspel vanwege een zware knieblessure. Laros hoopt binnen twee weken wedstrijdritme op te kunnen doen in het elftal van Jong Vitesse.Marc van Hintum zal vandaag of morgen de looptraining hervatten. De linksachter liep vorige week een spierblessure op in de kuit.

Bron: Gelderlander 04-10-01

Het reddingsplan nadert de houdbaarheidsdatum

De financiële nood bij Gelredome is hoog. Een reddingsplan ligt klaar, maar het lukt maar niet om het in werking te stellen. Het klokje tikt inmiddels gestaag door en nadert twaalf uur.De fraudezaak die momenteel de provincie Gelderland in zijn greep heeft, wordt nauwlettend gevolgd door de bestuurders van Gelredome.

Een mogelijke val van het Gelders college, zo realiseert de directie van het stadion zich maar al te goed, betekent dat het reddingsplan voor Gelredome wederom in de ijskast verdwijnt. Een plek waar het sinds ’t begin van dit jaar al ligt opgeborgen. Langzamerhand nadert het echter de houdbaarheidsdatum.

lees verder...

Bron: Gelderlander 03-10-01

Korsten stopt met voetballen

Willem Korsten heeft zijn carriere moeten beeindigen vanwege terugkerende heupproblemen. Korsten (26) werd zijn hele loopbaan, die hem langs NEC,Vitesse,Leeds United en Tottenham Hotspur voerde,al geplaagd door veel blessureleed.

Bron: TT TVG 03-10-01

Koeman voegt Dingsdag toe aan selectie

Vitesse zal zo goed als zeker geen nieuwe verdediger aantrekken wanneer Dejan Stefanovic langdurig geschorst zal worden. De jonge verdediger Michael Dingsdag is voorlopig toegevoegd aan de A-selectie van Vitesse. Afgelopen zaterdag zat Dingsdag al voor het eerst op de bank tegen PSV. Het shirt met rugnummer 23 kon hij niet tonen aan het meegereisde Arnhemse publiek, maar wellicht krijgt de jonge verdediger die mogelijkheid sneller dan verwacht.

Bron: Voetbalplus.nl 03-10-01

Toch Vitessesupporters naar Nec

De supporters van Vitesse kunnen op 14 oktober toch per verplichte buscombi naar de voetbalderby tussen NEC en Vitesse. Via een intermediair is een aantal busmaatschappijen bereid gevonden in totaal twaalf bussen te leveren. Deze bussen bieden in totaal ruimte aan 500 supporters. Vitesse en haar supportersvereniging hebben in samenspraak met de Regiopolitie Gelderland-Midden extra maatregelen genomen. Danzij de extra maatregelen moet het praktisch onmogelijk zijn om zonder geldige toegangskaart af te reizen naar de wedstrijd in Nijmegen.

Bron: TT TVG 03-10-01

Onderzoek naar elleboogstoot Cornelisse

De aanklager betaald voetbal start, na het zien van tv-beelden, een vooronderzoek naar de elleboogstoot die Vitesse speler Tim Cornelisse tijdens de eerste helft van de op 29 september 2001 gespeelde wedstrijd PSV – Vitesse aan John de Jong zou hebben uitgedeeld. Het bestuur, de aanvoerder van PSV en het slachtoffer in deze, John de Jong, hebben tot 8 oktober aanstaande de tijd hun reacties in te dienen omtrent het voorval.

Bron: PSV.nl 03-10-01

Koeman laat aanvaller Peeters vallen

De dagen van Bob Peeters bij Vitesse lijken geteld. Trainer Ronald Koeman ziet het niet meer zitten in de Belgisch international. Vitesse nam aan het begin van het vorig seizoen de 27-jarige Peeters over van Roda JC. De Arnhemmers betaalden 14 miljoen gulden voor de lange aanvaller, een record in de clubgeschiedenis van Vitesse. Peeters was in augustus 2000 de opvolger van Pierre van Hooijdonk. Koeman had aangedrongen op een vervanger, maar Vitesse slaagde er aanvankelijk niet in een geschikte kandidaat te vinden. Inmiddels is Peeters al een tijd zijn basisplaats kwijt.In de 37 competitieduels die hij tot nu toe voor Vitesse speelde, kon hij zijn faam niet waarmaken. Hij scoorde slechts acht maal. Bij Roda JC was hij productiever. In drie seizoenen scoorde hij 41 maal voor de club uit Kerkrade.

Peeters
Peeters zelf zegt dat zijn verwijdering uit het elftal vooral een tactische beslissing is. “Mijn verwijdering uit het elftal heeft meer met de verandering van tactiek dan met mijn prestaties te maken. Koeman speelt nu meer op de counter, terwijl ik een spits ben die het nodig heeft dat de ploeg in mijn dienst speelt”, aldus Peeters in de Gazet van Antwerpen.

“Ik vind nog steeds dat ik voldoende kwaliteiten heb om bij Vitesse in de basis te staan, maar als dat niet gebeurt, begin je automatisch te twijfelen aan jezelf. Het zelfvertrouwen ebt een beetje weg. Daarom dat deze week bij de nationale ploeg geweldig deugd doet, ik leef helemaal op.”

De aanvaller is door bondscoach Robert Waseige opgeroepen voor de cruciale interland van zaterdag tegen Kroatië. Bij een gelijkspel in Zagreb zijn de Belgen zeker van plaatsing voor het WK in Japan en Zuid-Korea.

Bron: Nu.nl 03-10-01

Korsten moet stoppen met voetbal

Willem Korsten heeft een punt moeten zetten achter zijn voetballoopbaan. De aanvaller van Tottenham Hotspur moet stoppen vanwege aanhoudende heupproblemen. ‘Dit is duidelijk een vreselijke klap voor zowel Willem als de club’, treurde coach Glenn Hoddle.Om de heupproblemen te verhelpen liet de Londense club zelfs twee gerenommeerde specialisten vanuit Europa binnenvliegen, maar beiden raadden de 26-jarige Korsten aan om te stoppen met voetbal.

De oud-speler van Vitesse kampte al zijn gehele carrière met tal van blessures. Mede daardoor, maar voornamelijk door de grote concurrentie speelde hij in ruim twee seizoen slechts 23 duels voor Tottenham Hotspur.

‘Ik heb hem altijd beschouwd als een speler met een grote potentie’, verklaarde coach Hoddle op de website van The Spurs. ‘Het was een plezier om mee te werken en hij was altijd een zeer populair lid van de selectie.’

Sinds mei 1999 speelde Korsten voor The Spurs. Daarvoor stond hij zes seizoenen onder contract bij Vitesse dat hem nog een half jaar uitleende aan Leeds United. De geboren Boxtelnaar begon zijn carrière bij NEC, dat toen nog uitkwam in de Eerste Divisie.

Bron: viplanet.nl 03-10-01

Michael Dingsdag voorlopig bij selectie

Michael Dingsdag nam afgelopen zaterdagavond in Eindhoven voor het eerst plaats op de reservebank van het eerste elftal. Het shirt met rugnummer 23 kon hij niet tonen aan het meegereisde Arnhemse publiek, maar wellicht krijgt de jonge verdediger die mogelijkheid sneller dan verwacht. Door een mogelijke schorsing van Dejan Stefanovic is Dingsdag voorlopig toegevoegd aan de A-selectie.

Bron: Vitesseworld 03-10-01

Vitesse-supporters toch per bus naar Nijmegen

De supporters van Vitesse kunnen op 14 oktober 2001 per verplichte buscombi naar de voetbalderby NEC-Vitesse. Via een intermediair is een aantal busmaatschappijen bereid gevonden in totaal het maximale aantal van 12 bussen te leveren. Deze bussen bieden ruimte aan 500 supporters.Vitesse en haar Supportersvereniging hebben in samenspraak met de Regiopolitie Gelderland-Midden extra maatregelen genomen. Zodoende zal het voor supporters onmogelijk zijn om zonder geldige toegangskaart af te reizen naar de wedstrijd. Ook NEC en Regiopolitie Gelderland-Zuid hebben hun instructies zodanig aangescherpt om voldoende waarborgen te creëren voor een veilig en goed verloop van de wedstrijd.

Alle betrokken partijen zijn verheugd dat de zaken tijdig geregeld zijn en dat de supporters van Vitesse in de gelegenheid zijn de wedstrijd te kunnen bijwonen.

De kaartverkoop voor de buscombi vindt plaats op dinsdagavond 9 oktober aanstaande bij de kassa’s van Gelredome. Van 19.00 – 20.00 uur kunnen uitkaart+ en gewone uitkaarthouders van Vitesse hun combikaarten kopen. Van 20.00 – 21.00 uur geldt dit voor de overige seizoenkaarthouders van Vitesse. Door seizoenkaarthouders kan maximaal één combikaart worden gekocht.

Indien een seizoenkaarthouder ook voor een andere seizoenkaarthouder een kaart wil kopen, dan is dit op vertoon van beide seizoenkaarten mogelijk met een maximum tot twee combikaarten.

De prijzen van de combikaarten variëren van ƒ 55,- voor uitkaart+ houders, ƒ 60,- voor gewone uitkaarthouders tot ƒ 65,- voor overige seizoenclubkaarthouders van Vitesse.

03-10-01

Vitesse wil talenten langer aan zich binden

Vitesse gaat binnenkort praten met Remco van der Schaaf, Matthew Amoah en Riga over verlenging van hun contracten. De drie hebben een contract tot de zomer van 2003.

03-10-01

FC Twente – Vitesse naar zaterdag

De wedstrijd FC Twente – Vitesse van zondag 28 oktober wordt een dag eerder gespeeld. Het duel staat nu gepland op zaterdag 27 oktober om 19:30 uur. Dit in verband met de uitschakeling van Vitesse in het bekertoernooi. Hierdoor kan FC Twente de wedstrijd op de vaste speeldag, zaterdag afwerken.

Bron: vitesseworld 03-10-01

Zaak Stefanovic donderdag voor

De zaak Stefanovic komt donderdagavond mondeling voor bij de tuchtcommissie van de KNVB in Zeist. Vitesse heeft de aanklager betaald voetbal gistermorgen laten weten dat het niet akkoord gaat met het schikkingsvoorstel van acht wedstrijden schorsing.In de bekerwedstrijd Fortuna Sittard-Vitesse (2-1), twee weken geleden, schopte Dejan Stefanovic Fortuna-aanvaller Rolf Landerl in het gezicht.

Bron: Gelderlander 03-10-01

Ook Cornelisse moet vrezen voor een schorsing

De aanklager betaald voetbal heeft een vooronderzoek ingesteld naar een vermeende elleboogstoot van Vitesse speler Tim Cornelisse.Op grond van tv-beelden wil de aanklager kijken naar wat er precies gebeurd is tijdens de wedstrijd PSV- Vitesse van afgelopen zaterdag. Cornelisse wordt ervan verdacht PSV speler John de Jong een elleboogstoot te hebben gegeven.

Cornelisse en Vitesse hebben tot 8 oktober de tijd om te reageren.

02-10-01

Zwart op Geel weer in de bus

Deze week valt het supporters magazine Zwart op Geel weer in de bus bij veel Vitesse supporters. In deze uitgave vind U onder andere een groot interview met Michel Kreek. Hij vindt dat Vitesse dit jaar moet laten zien dat het de beste is van de subtop. En daarbij wil hij zelf graag het voortouw nemen om daarvoor te knokken.Michel neemt het op voor de supporters: “Soms wil je na een verloren wedstrijd zo snel mogelijk van het veld. Maar dan moet je toch beseffen dat zeker bij uitwedstrijden er veel supporters weer zijn meegegaan. Het maakt niet uit of je gewonnen of verloren hebt, of het een uitwedstrijd of thuiswedstrijd is, het is een kleine moeite om het publiek te bedanken.” En… dit jaar wil Michel bij NEC uit winnen!

Interview met ex-Vitessenaar René Eijer.
Hij vertelt prachtige verhalen over vroeger, over nachtelijke stappartijen, over de arrestatie van Bert Jacobs in Spanje en over Nieuw-Monnikenhuize. Eijer blijft Vitessenaar in zijn hart, en ondanks het feit dat hij al lang het lidmaatschap van de supportersvereniging niet meer betaalt, krijgt hij toch altijd nog Zwart op Geel. Zijn reactie? “Beetje lullig dat ik niet meer betaal, maar wel leuk dat ik Zwart op Geel nog krijg toegestuurt.”

Interview met coming man Theo Groeneveld
“Het zou geweldig zijn als ik, na Theo Bos en Theo Janssen, de derde Arnhemse Theo in het eerste van Vitesse zou kunnen worden.”

Home of History
vroeger was Vitesse ook een atletiek en cricketclub. Op atletiekgebied heeft Vitesse heel wat grote prijzen weggesleept. Lees over Ben Tap en Jacques Hoogveld, grote atletiekhelden van Vitesse.

Robert Delaney is begeleider bij Rijnside maar vooral knotsknettergek van Vitesse, net als zijn broer Gerry. Robert is geboren in Liverpool, Everton fan en hoopt vurig dat hij het ooit meemaakt dat Vitesse een keer een grote prijs pakt.

In de rubriek spykers staat het weer vol met stekeligheden en natuurlijk is Marcus in zijn Time Out weer positief kritisch.

Dit alles en nog veel meer is uitgebreid te lezen in de nieuwe Zwart op Geel die deze week weer verschijnt.

02-10-01

Victor Sikora moet Barcelona even uitstellen

Hij wilde komend weekeinde de competitiewedstrijd van FC Barcelona bezoeken, gezellig met zijn vriendin. Dat feest stelt hij lachend uit tot later, want zaterdag speelt Victor Sikora (23) tegen Andorra waarschijnlijk zijn derde interland.Hoezo, een onverwachte invitatie vanuit Zeist? Sikora had de voorbije dagen regelmatig contact met Marc Overmars, speler van Barca. Uiteraard via het sturen van berichten op de mobiele telefoons. De Vitessenaar wilde de topper tussen Barcelona en Deportivo La Coruna gaan bijwonen. Tot gistermorgen het telefoontje kwam van Hans Jorritsma, manager voetbaltechnische zaken bij de KNVB. “Dan houden we dat tripje naar Barcelona maar tegoed”, lachte Sikora later op de dag.

lees verder...

Bron: AC 02-10-01

Theo Janssen blij met woorden van Van Gaal

Velen verwachtten hem gisteren in de selectie van Oranje, maar Theo Janssen heeft zelf geen moment gedacht aan een uitverkiezing. De 20-jarige middenvelder van Vitesse speelt vrijdag gewoon met Jong Oranje tegen Jong Slovenië.Louis van Gaal verklaarde gisteren dat Janssen samen met Rafael van der Vaart een leidersrol moet vervullen bij Jong Oranje. Janssen: “Het is mooi dat de bondscoach dat zegt. Ik had niet eens een uitleg verwacht waarom we bij Jong Oranje zitten. Maar het geeft aan dat we dicht tegen Oranje aanzitten. Als ik me blijf ontwikkelen, komt die kans misschien wel.”

Janssen heeft zich de laatste maanden sterk ontwikkeld en verbeterd. “Misschien komt het omdat ik anders leef”, zegt hij. “En nu Remco van der Schaaf controlerend speelt op het middenveld, in de punt naar achteren, kan ik op links meer risico’s in mijn spel leggen. Het is een beetje van alles. En het belangrijkste is nog dat ik meer vertrouwen krijg van de trainer.”

Bron: AC 02-10-01

Situatie Gelredome blijft onzeker

De financiele onzekerheid rond stadion Gelredome blijft voortbestaan. Provinciale Staten wil op dit moment geen besluit nemen over een lening van 60 miljoen voor het in problemen verkerende Gelredome. De bespreking over de lening is opgeschort, omdat de provincie haar handen vol heeft aan de crisis rond de fraude met handtekeningen binnen het ambtelijke apparaat. Gelredome komt door het uitstel niet in acute geldnood.Volgens de directie van het stadion moet de lening in de komende maanden wel rond komen, anders zou Gelredome moeten worden verkocht.

TT TVG 01-10-01

Victor Sikora opgeroepen voor Oranje

De selectie van bondscoach Louis van Gaal voor het WK-kalificatieduel op 6 oktober in Arnhem met Andorra kent geen grote verrassingen.Van Gaal doet geen beroep op de spelers uit de Spaanse competitie,omdat die op dezelfde dag voor hun club uit moeten komen.Clarence Seedorf,Victor Sikora en Fernando Ricksen keren na enige tijd terug in de selectie.

De selectie: v.d.Sar, Westerveld, Numan, Ricksen, Melchiot, Hofland, van Bronckhorst, Bosvelt, Davids, Landzaat, Seedorf, Zenden, Hasselbaink, van Hooijdonk, van Nistelrooy, Sikora en Petta.

01-10-01

Vitesse is tegen schikking

Vitesse gaat niet akkoord met de schikking die verdediger Dejan Stefanovic is voorgelegd door de aanklager van de KNVB. Die stelde eind vorige week een schorsing voor van acht duels. Technisch manager Jan Streuer van Vitesse noemt de strafmaat ‘absurd’ en zal de bond laten weten niet akkoord te gaan.Stefanovic trapte twee weken geleden in de bekerwedstrijd tegen Fortuna zijn tegenstander Rolf Landerl in het gezicht. Landerl deed later aangifte van mishandeling bij de politie.

Stefanovic ontkent opzet. Vitesse is inmiddels in contact getreden met Fortuna en Landerl. Mogelijk wordt de aanklacht bij de politie ‘geschikt’.

Bron: Gelderlander 01-10-01

Janssen speelt voor zichzelf en Vitesse, niet voor de bondscoach

Bondscoach Louis van Gaal kan natuurlijk best om hem heen, maar waarom zou hij. Het hoeft niemand te verbazen als Theo Janssen zaterdag in Gelredome zijn eerste interland speelt voor Oranje.Janssen speelde zaterdagavond tegen PSV een van zijn beste wedstrijden ooit. De spelverdeler van Vitesse leidde zijn ploeg met een assist en een treffer langs PSV: 0-2.

lees verder...

Bron: Gelderlander 01-10-01

Het grillige voetballeven van Gert Claessens

Het voetballeven van Gert Claessens hangt van pieken en dalen aan elkaar. Drie weken terug zat hij op de tribune, zaterdagavond gaf de Belg met zijn openingstreffer het startschot voor de winst van Vitesse op PSV: 0-2.Eindhoven – Nog voor de eerste tien minuten waren weggetikt, prikte Gert Claessens zaterdagavond zijn eerste competitietreffer van het seizoen binnen. Op aangegeven van uitblinker Janssen schoof de linker spits van Vitesse de bal beheerst langs doelman Ivica Kralj: 0-1.

lees verder...

Bron: Gelderlander 01-10-01

Gerets kan zich plezier Koeman wel indenken

Nadat Ronald Koeman een conflictsituatie creëerde bij Vitesse, won zijn elftal de lastige wedstrijden bij De Graafschap en PSV. De trainer van Vitesse wilde na de 0-2 in Eindhoven niet met de eer gaan strijken.”Het resultaat bepaalt alles”, zei Koeman. “Nu we twee keer hebben gewonnen, kun je zeggen dat het door de conflictsituatie komt. Maar wat als we twee keer hadden verloren?”

lees verder...

Bron: Gelderlander 01-10-01

Leven van Jhonny van Beukering is een groot feest

Een echte prater is hij niet, maar vrolijk des te meer. Jhonny van Beukering heeft dan ook weinig reden tot klagen in zijn jonge voetballeven. Hij debuteerde zondag, een week voor zijn achttiende verjaardag, als basispeler bij Vitesse en scoorde tegen De Graafschap zijn eerste treffer van het nieuwe seizoen.Toen zijn tante hem achttien jaar geleden in de wieg zag liggen, noemde ze de kleine Jhonny ‘Scoob’. Naar de razendsnelle tekenfilmheld Scooby Doo. Het moet een soort voorgevoel zijn geweest, want het voetballeven van de jonge spits uit Velp verloopt in een razendsnel tempo.

lees verder...

Bron: Gelderlander 01-10-01

Hoofdsponsor: