oktober 2006

Vitesse roept persoonlijke fouten over zichzelf af

Vitesse incasseerde al zes doelpunten in de laatste vijf minuten, dan wel de extra tijd van een wedstrijd. Een schadegevalletje van zes punten als gevolg van tactisch onbenul. Vitesse roept de p’tjes over zichzelf af.

Trainer Aad de Mos van Vitesse wijt de schade die zijn ploeg in de slotfase van de wedstrijden oploopt aan p’tjes; persoonlijke fouten. Elke week maakt iemand er één en zo verlies je punten. De persoonlijke fouten zijn het gevolg van tactische onvolwassenheid.

Vitesse wacht veel te lijdzaam op het eindsignaal en vergeet het resultaat letterlijk na te jagen, zeker bij een voorsprong, als de tegenstander een ‘ik heb niks te verliezen offensief’ begint. Onder het motto ‘God zegene de greep’ wordt alle voorzichtigheid uitgebannen en de kwetsbaarheid in de verdediging voor lief genomen. Vitesse heeft steevast maar één ant­woord; het verkeerde. De ploeg leunt met de billen bij elkaar achterover en wacht op het eindsignaal. Dat ging een keer goed: in de eerste wedstrijd tegen Sparta. ‘Als we op het laatst een doelpunt tegen krijgen, roept iedereen dat we niks hebben geleerd van vorig seizoen’, temperde aanvoerder Remco van der Schaaf de euforie al vast. Van der Schaaf refereerde niet voor niets aan vorig seizoen. Ook toen betaalde Vitesse zwaar in de periode vanaf de 85ste minuut. Uit onderstaande gegevens blijkt dat Vitesse liefst acht punten in de laatste fase verspeelde; een wereld van verschil op de ranglijst. Zeker in een competitie waar de verschillen achter de top minuscuul zijn. Theo Janssen en Civard Sprockel incasseerden zaterdag bij Excelsior p’tjes. Van der Schaaf ontkwam er maar net aan met een verwurging. Een week eerder was Siebe Blondelle (strafschop NEC, 1-0) de pineut en zo komt iedereen aan de beurt.

Het grote probleem is dat de aanvallers van Vitesse, uiteraard in de rug gesteund door de twee linies daarachter, de tegenstander geen pijn meer doen. Juist op de helft van de tegenstander worden wedstrijden het makkelijkst gewonnen en daar valt voor Vitesse de winst te behalen. Dat er een lange trap naar voren komt, is niet altijd te vermijden. Maar daarna komt het op duelkracht en anticipatie aan. Vitesse is voorin dus te licht om de tegenstander pijn te doen. Alleskunner Lazovic kan het wel, maar mist het contact met de middenvelders. Fred Benson lijkt het meest geschikt om verdedigers de stuipen op het lijf te jagen, Eldridge Rojer voor de counter, maar in grote lijnen is het mager. Hersi, Esajas en Pryor komen juist in die beslissende laatste fase kracht te kort, De Denen Junker en Due (hij heeft van nature wel felheid en power) hebben het druk met zichzelf. Daardoor ligt de druk te veel op de defensie, waar de p’tjes onvermijdelijk zijn. Vitesse verspeelde in negen duels zes punten. Met dat gemiddelde loopt de schade deze competitie op tot boven twintig punten. Onnodig, want Van der Schaaf, Knol, Janssen en straks Swerts en Yakubu weten precies hoe, waar en wanneer een tegenstander geraakt moet worden. Voor trainer Aad de Mos en zijn assistenten is daar de grootste winst te halen.

Schade seizoen 2006/07 door tref­fers vanaf 85ste minuut: zes punten: Vitesse-NAC: 89. 0-1. FC Groningen-Vitesse: 89. 3-3, 90+2 4-3. NEC-Vitesse: 89. 1-0. Excelsior-Vitesse: 90+5 2-2. Seizoen 2005/06: schade: 8 punten Sparta-Vitesse 90: 1-0. Vitesse-FC Twente: 90+2 1-1, 90+4 1-2. Vitesse- PSV: 85. 1-2, 90+1 1-3. Ajax-Vitesse: 89. 1-1, 90+3 2-1. Nb: treffers die geen puntverlies tot gevolg hadden zijn niet genoemd.

Bron: De Gelderlander 31-10-2006

Yakubu niet met Jong Vitesse

Abubakari Yaku­bu heeft gisteren niet meegedaan met Jong Vitesse, zoals aanvankelijk de bedoeling was. De Ghanees is herstellende van een knieblessure. Yakubu (25) zag niet om medische redenen af van deelname aan de wedstrijd tegen Jong FC Utrecht. Het was een beslissing van de technische staf van Vitesse, zo liet de Arnhemse club gistermiddag weten. Hoe het herstel van de middenvelder nu verder gestalte zal krijgen, is nog onduidelijk. Yakubu traint al weer volop mee met de hoofdmacht. Normaal gesproken geldt de regel dat een speler eerst wedstrijdritme moet opdoen in het beloftenteam, voordat hij zijn rentree maakt in het eerste elftal.

Gill Swerts mag vandaag weer aansluiten bij de groepstraining. Mads Junker zal dat morgen of vrijdag eveneens doen. Eldridge Rojer voegt zich mogelijk eind van de week weer bij de groep. Van de geblesseerde spelers is het alleen bij Ruud Knol nog niet duidelijk wanneer hij weer voluit kan meetrainen.

Bron: De Gelderlander 31-10-2006

Jong Vitesse verliest in Utrecht 2-1

Jong Vitesse heeft maandagavond met 2-1 verloren van Jong Utrecht. Het enige doelpunt van Vitesse kwam op naam van Rio Meulens. Doelpunten voor Utrecht: Kolff en Rossini. Bijzonderheden: Geen rentree Yakubu. Trainer Jong Vitesse Bob Kootwijk naar de tribune verwezen door de scheidsrechter.

30-10-2006

Lazovic boet voor rode kaart uit 2005

Vitesse-aanvaller Danko Lazovic boet opnieuw voor de rode kaart die hij in mei 2005 kreeg toen hij voetbalde bij Feye­noord. Destijds werd hij voor vier wedstrijden geschorst vanwege een elleboogstoot die Lazovic had uitgedeeld tegen Heerenveen- speler Ugur Yildirim.

Dit vergrijp en de bijbehorende sanctie zijn opgenomen in het dossier over de speler. En dat dossier heeft nu meegespeeld in de zware schorsing van drie duels na zijn vermeende slaan in het duel met Excelsior.

Bron: De Gelderlander 31-10-2006

Supportersvereniging organiseert forumavond
dinsdag 31 oktober 2006 20.00 uur
Update: Aad de Mos niet aanwezig

De supportersvereniging organiseert op dinsdag 31 oktober 2006 een forumavond. Tijdens deze avond hebben de supporters de gelegenheid vragen te stellen aan de deelnemers van het forum. In eerste instantie is aangekondigd dat ook Aad de Mos deel uit zal maken van het forum. Helaas heeft hij een andere afspraak waardoor hij niet in de gelegenheid is aanwezig te zijn bij de forumavond. Zijn plaats in het forum wordt ingenomen door zijn assistent, Dick de Boer.

Het forum zal bestaan uit:
– Paul van der Kraan (algemeen directeur);
– Jan Streuer (manager voetbalzaken);
– Dick de Boer (assistent trainer);
– Ruud Knol (lid spelersraad).

De forumavond vindt dus plaats op dinsdag 31 oktober en wordt gehouden in tijdelijke Supportershome Monnikenhuize. De forumavond begint om 20:00 uur en de deuren gaan om 19.30 uur open. Wij hopen dat veel supporters gebruik maken van deze avond om hun vragen te stellen, iedereen is welkom!

 Oktober 2006
Drie wedstrijden

Vitesse vecht schorsing Lazovic aan

Vitesse heeft beroep aangetekend tegen de schorsing voor Danko Lazovic. De aanvaller kreeg gisteren een schikkingsvoorstel van drie wedstrijden (onvoorwaardelijk) opgelegd, na zijn rode kaart in het duel met Excelsior. Lazovic werd zaterdag van het veld gestuurd wegens vermeend slaan.

De zaak komt donderdagavond mondeling voor bij de tuchtcommis­sie van de KNVB. Tenzij hij wordt vrijgesproken, mist Lazovic zondag het duel met zijn oude club Feyenoord in Rotterdam.

Bron: De Gelderlander 31-10-2006

Vitesse vecht schorsing Lazovic aan

Vitesse gaat in beroep tegen het voorstel om Danko Lazovic voor drie wedstrijden te schorsen. De Servische spits kreeg zaterdag tegen Excelsior een rode kaart vanwege een slaande beweging ten opzichte van Sieme Zijm. Danko Lazovic heeft nog een voorwaardelijke schorsing uitstaan bij de KNVB vanwege een elleboogstoot uit zijn Feyenoord-tijd in een wedstrijd tegen Heerenveen in mei 2005. Als het beroep van Vitesse geen succes heeft, mist Lazovic de wedstrijd tegen zijn oude club Feyenoord. Ook ontbreekt hij dan in de bekerwedstrijd tegen PSV en de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht.

Bron: Omroep Gelderland 30-10-2006

Aanklager KNVB: Drie duels voor Lazovic
Vitesse gaat niet akkoord

De aanklager betaald voetbal van de KNVB heeft Danko Lazovic een straf van drie duels opgelegd. Vitesse gaat niet akkoord met deze straf waardoor de zaak nu bij de tuchtcommissie van de voetbalbond ligt. De aanvaller kreeg de rode kaart afgelopen zaterdag in de uitwedstrijd tegen Excelsior. Scheidsrechter Van Egmond stuurde Lazovic vijf minuten voor het rustsignaal van het veld.

Bron: Vitesse.nl 30-10-2006

Tegengoals in slotfase

Vitesse moest zaterdag tegen Excelsior in de 95ste minuut de 2-2 incasseren. Het was het zesde tegendoelpunt in de laatste vijf minuten (plus blessuretijd). Geen enkele andere eredivisieclub kreeg in de slotfase zo vaak een goal te verwerken.

Club Tegengoal slotfase
Vitesse 6
Sparta 5
FC Twente 4
ADO Den Haag 3
FC Utrecht 3
RKC 3

Bron: AD 30-10-2006

Aad de Mos wordt ‘helemaal gek’ na 2-2

Hoeveel sportieve tegenslag kan een voetbaltrainer verdragen? Vitesse-trainer Aad de Mos werd zaterdagavond ‘helemaal gek’, zoals hij het zelf zei. Nadat Vitesse in de zesde minuut van de blessuretijd de 2-2 tegen Excelsior had geïncasseerd, stormde De Mos meteen woedend richting de kleedkamers. „Ik werd helemaal gek”, verklaarde hij naderhand. De oefenmeester kwam toch nog terug naar buiten, waar hij de laatste tien seconden nog even meepikte. „Ik dacht: als er nu nog een aanval van Excelsior komt, dan is het weer raak.”

Zover kwam het niet, maar de woede van De Mos had al genoeg voeding gehad. „Ik ben niet ontevreden over ons spel”, analyseerde de trainer. „We zijn met goed voetbal op een 2-0 voorsprong gekomen in een moeilijke uitwedstrijd.” „Maar”, zo vervolgde De Mos, „Ik ben wel ontevreden over scheidsrechter Van Egmond. Ik heb net de beelden gezien en het was absoluut geen rode kaart voor Lazovic. Eerst gebeurde het al in Groningen met Jol, nu weer bij Excelsior. Het is absoluut niet zo dat ik de scheidsrechters zoek. Vorige week was Luinge de beste man van het veld, terwijl we tegen NEC ook een strafschop tegen kregen. Maar ik kijk met mijn ogen en zie dat de scheids de wedstrijd vandaag beïnvloed heeft.”

Door de remise blijft Vitesse veertiende in de eredivisie. Toch wordt De Mos niet moedeloos bij zoveel tegenspoed. „Ik blijf altijd strijdbaar. De spelers voeren uit wat ik vraag en we creëren ook kansen. Daarom heb ik er vertrouwen in.”

Bron: De Gelderlander 30-10-2006
Rode kaart

Vitesse verliest van Van Egmond

De gifbeker bij Vitesse moet helemaal leeg. De Arnhemse ploeg won zaterdag van Excelsior, maar verloor van scheidsrechter Dick van Egmond: 2-2. Na de Schande van Woudestein werd de arbiter belaagd door spelers van Vitesse. Assistent-trainer Pieter Huistra moest gelegenheidsaanvoerder Theo Janssen zelfs wegtrekken bij Van Egmond, zo groot was de woede aan Arnhemse zijde. De boosheid was zeer verklaarbaar. Zelden zal Vitesse door de invloed van de arbitrage een driepunter hebben gemist, zoals dat zaterdag het geval was in Rotterdam. Vitesse had de arbiter de hele partij op gênante wijze tegen. Het cruciale moment in de wedstrijd was de rode kaart voor Danko Lazovic, vijf minuten voor rust bij een comfortabele 2-0 voorsprong voor de bezoekers. Het was een bespottelijke beslissing van Van Egmond. Lazovic lag even buiten de zestien op de grond, nadat er binnen twintig seconden drie overtredingen op hem waren begaan. Excelsiorverdediger Sieme Zijm reikte hem provocerend de hand, ogenschijnlijk om hem weer overeind te helpen. Daarvan was Lazovic niet gediend. Geagiteerd sloeg hij de uitgestoken hand van Zijn van zich af. Letterlijk gezien was het dus een slaande beweging. Maar aangezien Lazovic de fysieke confrontatie niet opzocht, maar juist wilde tegengaan, was zelfs een gele kaart een zware straf geweest. „Hij trok aan mijn hand en dat wilde ik niet”, zei Lazovic. „Het is absoluut niet zo dat hij zijn excuses wilde maken voor de overtreding. Ik kan nu wel praten wat ik wil, maar ik weet voor duizend procent zeker dat het geen rode kaart was.”

Tot die conclusie kwam ook Vitesse-trainer Aad de Mos, nadat hij in de perskamer de televisiebeelden had gezien. „Is dat alles?”, zei De Mos. „Dan weet ik genoeg. Of dit schandalig is? Ja, dit is zeker schandalig.” De Haagse oefenmeester gaat ervan uit dat Lazovic zondag gewoon kan meedoen in de uitwedstrijd tegen Feyenoord. De Mos wees op de geseponeerde rode kaart van Groningenspeler Rasmus Lindgren, waarbij de tuchtcommissie van de KNVB oordeelde dat hij geen kopstoot had uitgedeeld. De Mos: „Als Lazovic wel geschorst wordt na deze onterechte rode kaart, dan zou dat betekenen dat ze in Zeist met twee maten meten. Ik ga ervan uit dat dat niet gebeurt.”

Een schorsing van de topscorer is wel het laatste wat de geplaagde trainer kan gebruiken. Vitesse verspeelde voor de derde keer in vier duels op de valreep een resultaat en telkens kreeg het een strafschop tegen. Zaterdag kwam Vitesse door Anduele Pryor (assist Lazovic) en Lazovic (Civard Sprockel kopte vrije bal van Onur Kaya keurig terug) al binnen 35 minuten op 0-2. Een terechte marge, aangezien Vitesse oppermachtig was. In de ondertalsituatie veroorzaakte Janssen na een uur spelen een strafschop, die Luigi Bruins verzilverde. Met de teruggekeerde Remco van der Schaaf in de ploeg leek Vitesse overeind te blijven. Maar in de slotseconden verkeek Sprockel zich op een voorzet en maakte Johan Voskamp gelijk. Van Egmond had liefst zes minuten blessuretijd bijgeteld. Na de 2-2 vond hij het bij 5 minuut 40 blijkbaar welletjes en floot hij af.

Bron: De Gelderlander 30-10-2006
Dick van Egmond: ‘Hij sloeg’

Arbiter staat achter kaart Lazovic

Scheidsrechter Dick van Egmond bleef zaterdagavond na het bestuderen van de televisiebeelden achter zijn besluit staan. „Dit was slaan.” Door de rode kaart voor Vitessenaar Danko Lazovic in de veertigste minuut van Excelsior – Vitesse nam het duel een compleet andere wending. Vitesse was zonder bijzonder te spelen op een 2-0 voorsprong gekomen, ook al omdat Excelsior bijzonder zwak was. Na de rode kaart verspeelde het Arnhemse tiental alsnog een zekere overwinning. Danko Lazovic was na afloop woedend, maar kropte zijn emoties aanvankelijk op. Hij liep rustig naar de kant en besloot geen woord vuil te maken aan de beslissing van Van Egmond. „Ik heb nog nooit meegemaakt dat een rode kaart een gele werd, daarom heb ik niks meer gezegd. Het was een foute beslissing, ik reken erop dat ik hiervoor niet wordt gestraft. Die speler trekt aan mij handen, ik wil dat niet en sla die hand weg. Dat is geen rood. En dan verspelen we ook nog eens voor de vierde keer punten in de laatste minuut. Zo ben je als zes punten kwijtgeraakt”, sprak Lazovic, die vervolgens weigerde voor de camera’s van televisiezender Talpa te verschijnen en zijn weigering kracht bijzette met een woedeaanval. „Ik kom niet naar Talpa, jullie zeggen toch dat het terecht rood was. Zo doen jullie altijd. Zeg dan nu hier dat het rood is, maar dat doen jullie niet. Altijd achteraf.”

Lazovic kreeg zijn rode kaart op een bijzondere manier. Hij lag op de grond na een overtreding en beklaagde zich bij arbiter Van Egmond, die vervolgens toestond dat boosdoener Zijm aan de arm van Lazovic trok. Die was daar niet van gediend en sloeg de arm weg. „Duidelijk slaan, duwt hij de arm weg, dan is het geen rood, maar hij slaat de hand met kracht weg”, aldus Van Egmond voor Talpa. Van Egmond vond bij nader inzien een overtreding van Remco van der Schaaf op Marinus Dijkhuizen strafschopwaardig. „Ik zag het wel, maar dacht dat Dijkhuizen ook een overtreding maakte. Het had een strafschop kunnen zijn.” Voor de uitzonderlijke extra speeltijd van zes minuten, waarin Excelsior de 2­2 scoorde, luidde zijn verklaring. „Het was een optelsom van wissels, blessures en tijdrekken.” Vitesse zal een eventuele schorsing voor Lazovic aanvechten.

Bron: De Gelderlander 30-10-2006

‘Gevoel dat Van Egmond spelletje speelde’

Na twee wedstrijden als wisselspeler, stond Theo Janssen zaterdagavond tegen Excelsior (2-2) aan de aftrap als aanvoerder. De middenvelder stond met Vitesse freewheelend op 2-0 toen hij arbiter Van Egmond op zijn weg vond. „Hij was helemaal de weg kwijt”, stelde Janssen in Rotterdam.

Janssen was na afloop van het duel, dat teleurstellend in 2-2 eindigde, witheet. Op zichzelf, zijn ploeg en scheidsrechter Dick van Egmond. „Hij was helemaal de weg kwijt. Ik vroeg hem of hij misschien wilde dat het gelijk werd. Ik had echt het gevoel dat hij een spelletje speelde.’ De ellende voor Vitesse begon bij een 2­0 voorsprong door doelpunten van Anduele Pryor op aangeven van Danko Lazovic en Lazovic zelf, op assist van Civard Sprockel. Van Egmond gaf Lazovic, op de grond liggend na een overtreding, rood omdat hij de trekkende arm van Sieme Zijm wegsloeg. Janssen, die later voor een wilde tackle terecht geel kreeg, had het niet gezien, maar was nuchter in zijn commentaar. „Als het de schuld van Lazovic is, reken ik hem dat zeker aan.’ De kwaaie pier was na afloop de arbiter, die zich niet aan de schijn kon onttrekken dat hij tegen Vitesse floot. Na de benutte strafschop van Luigi Bruins (1-2) hield Vitesse stand, maar de ongebruikelijke zes minuten extra tijd van van Egmond waren een minuut te lang. Na een fout van Sprockel scoor­de Johan Voskamp 2-2.

Van Egmond floot vanaf de rode kaart nagenoeg alles in het nadeel van Vitesse. Al mocht Remco van der Schaaf zich eenmaal gelukkig prijzen dat de bal niet op de stip ging na een wat al te innige omhelzing met invaller en stormram Marinus Dijkhuizen. Theo Janssen veroorzaakte eerder een straf­schop. „Ik zie ineens Dijkhuizen vrij staan. In plaats van op de bal, lette ik op hem. Toen ik sprong, ging hij stilstaan. Dat was handig van hem, niet van mij. Ik had op de bal moeten letten. Die strafschop kan hij geven.’ Vervolgens voelde Janssen het misgaan. „We gingen weer achteruit lopen, zoals we vaker doen. Het wordt tijd dat we daar eens over praten want het is de vierde keer. Dat mag niet.’ Tot de veertigste minuut leek Vitesse op een eenvoudige zege af te gaan. Janssen speelde behoudend op het middenveld. „Ik wilde mezelf bewijzen en het ging niet slecht. Als je twee keer in de wissel staat, baal je natuurlijk. De eerste keer kon ik inkomen, om­dat ik er een tijdje uit was geweest. Tegen NEC, nou ja, ik was inderdaad slecht ingevallen tegen Willem II. Ik kan dat de trainer ook niet verwijten, maar het was wel moeilijk’, bekende de 25-jarige spelverdeler, die van zijn trainer net zo veel lof als kritiek krijgt toegezwaaid. „Bij deze trainer is iedereen gelijk en krijgt iedereen zijn kansen. Dat is goed, want dan is er meer concurrentie. Ik vind ook dat we bij vlagen goed voetbal laten zien, maar de resultaten zijn niet goed. Dat maakt het er allemaal niet makkelijker op’, weet Janssen, die de frisse wind onder zijn nieuwe trainer wel voelt. „Het is zoals de trainer zegt. We spelen goed, maar elke week maakt er wel iemand een p’tje. Wat dat is? Zo noemt de trainer dat, een persoonlijke fout. Vandaag had ik een p’tje en die tweede goal was er ook één.”

Bron: De Gelderlander 30-10-2006

Van der Schaaf terug na 23 dagen

Er stond zes tot acht weken voor zijn herstel, maar na exact 23 dagen keerde Remco van der Schaaf zaterdag terug in de hoofdmacht van Vitesse. De middenvelder kwam in het duel met Excelsior (2-2) na een uur spelen in de ploeg voor Onur Kaya. „Ik vind het mooi dat ik weer kan spelen”, zei Van der Schaaf, die op 5 oktober een knieoperatie onderging. „Maar ik kan nu niet blij zijn. Ik baal enorm dat we niet met drie punten de bus in gaan.”

Bron: De Gelderlander 30-10-2006

Junker sluit aan bij groepstraining

Mads Junker verwacht woensdag of donderdag weer aan te sluiten bij de groepstraining van Vitesse. De Deense aanvaller ontbrak zaterdag door een spierblessure in de selectie voor het treffen met Excelsior (2-2). Mogelijk is hij zondag, tegen Feyenoord, weer inzetbaar. Wanneer Ruud Knol, Eldridge Ro­jer en Gill Swerts weer met de groep kunnen trainen, is nog onduidelijk. Ze volgen een aangepast trainingsschema. Abubakari Yakubu speelt vanavond met Jong Vitesse in Utrecht.

Bron: De Gelderlander 30-10-2006

De Mos ziet vierde wissel bij Excelsior

Vitesse-trainer Aad de Mos dacht zaterdag even dat Excelsior voor de vierde keer een wissel ging toepassen. Pal voor het verstrijken van de reguliere speeltijd gaf de vierde official aan dat er zes minuten blessuretijd bijkwamen. „Zes minuten blessuretijd, dat heb ik nog nooit op het bord zien staan”, baalde De Mos. „Ik dacht eerst even dat Excelsior hun num­mer zes, René van Dieren, ging wisselen. Maar dat was niet mogelijk, want Excelsior had al drie keer gewisseld.”

Bron: De Gelderlander 30-10-2006

Aad de Mos: Wat bezielde Van Egmond?

Vitesse-trainer Aad de Mos was bepaald niet blij met de manier waarop scheidsrechter Van Egmond de wedstrijd tegen Excelsior beïnvloedde.

“Wat bezielde Van Egmond dat hij zes minuten extra tijd bijtelde en Lazovic rood geeft? Hij was twee keer getackeld en wordt dat geholpen om op te staan, maar maakt een beweging naar de speler. Geen rode kaart, ik ga ervan uit dat Lazovic gewoon speelt tegen Feyenoord.”

De tegengoal in extratijd vond De Mos onprofessioneel. “Een schoolvoorbeeld van slecht opgesteld staan. En je mag niet omvallen in duel met een spits, dat gebeurt een goeie verdediger niet.”

Bron: TV Gelderland 29-10-2006

Remco van der Schaaf: we doen het zelf

Remco van der Schaaf maakte als invaller zijn rentree bij Vitesse.

Hij kon niet voorkomen dat de Arnhemse club weer punten verspeelde in de extra tijd. “We doen het zelf. Voor de vierde keer een doelpunt tegen in de laatste minuten, dan moeten we ook zelf maar eens in de spiegel gaan kijken.”

Van der Schaaf werd ingezet om de drie punten veilig te stellen. “Het was niet eens de bedoeling dat ik zou invallen, maar het liep op zich niet slecht. Het stond redelijk in de tweede helft. Zij hadden vrijwel geen kansen. Ik baal dus ontzettend dat we niet met drie punten de bus in gaan.”

Bron: TV Gelderland 29-10-2006

Dure avond Vitesse in Rotterdam

Vitesse heeft zaterdagavond op Woudestein dure punten verspeeld . Na een 2-0 voorsprong kreeg Danko Lazovic rood en kregen de tien Vitessenaren nog vijftig zware minuten. De ploeg moest weer diep in de extra tijd een tegendoelpunt slikken en speelde met 2-2 gelijk. Smet op de avond en waarschijnlijk de komende wedstrijd(en) was overduidelijk de veldverwijzing van de topscorer van Vitesse

Vermeldenswaardig voorafgaand aan de aftrap was de terugkeer van Purrel Fränkel als linksback, Theo Janssen met de aanvoerdersband op het middenveld en in het centrum van de verdediging Civard Sprockel, de voormalige verdediger van Excelsior. De promovendus overtuigt tot dusver in eigen huis met drie winstpartijen in de vier duels. In de derde minuut stond de ploeg bijna op 1-0, maar de rebound (duel Simr met Wapenaar) verdween voorlangs. Het antwoord van Vitesse kwam in de negende minuut via Sansoni. De voorzet van Onur Kaya belandde op het hoofd van de Fransman, maar de bal werd over gekopt in kansrijke positie.

In de leuke beginfase golfde het spel over en weer en waarin Pryor en Van Dieren hun schoten van afstand over het doel zagen verdwijnen. Naarmate de eerste helft vorderde drukte Vitesse de gastheer steeds verder terug, maar het duurde tot bijna een half uur voordat er daadwerkelijk resultaat werd behaald. Fränkel speelde in op Lazovic, die met een handig balletje Pryor vrij voor doelman Zwarthoed zette. De linkspoot schoof de bal in de 27e minuut niet hard, maar wel secuur onder de doelman door: 0-1.

Tien minuten voor rust verdubbelde Danko Lazovic de score. De vrije trap van Onur Kaya werd door Civard Sprockel bij de tweede paal teruggekopt en door de spits, ook met het hoofd, in het doel gewerkt. De topscorer moest vijf minuten later met rood plots naar de kant. Na een vrije trap te hebben gekregen ontstond er een opstootje waarna scheidsrechter Van Egmond de Serviër de rode kaart toonde. Een curieus moment zo vlak nadat Lazovic zijn zesde treffer van het seizoen maakte.

Excelsior bracht twee nieuwe krachten in het veld voor de tweede 45 minuten en ging met een man meer op zoek naar de aansluitingstreffer. Het eerste gevaar was van invaller Dijkhuizen die in de 55e minuut voorlangs schoot. Aad de Mos greep al snel in na rust en wisselde Onur Kaya voor de meer verdedigend ingestelde Remco van der Schaaf. Direct na de wissel kreeg Excelsior een strafschop na een duw van Theo Janssen tegen Dijkhuizen. Luigi Bruins bracht vanaf elf meter de spanning terug in de wedstrijd: 1-2. Net als de eerste competitiewedstrijd tegen Sparta, eveneens in Rotterdam, kreeg de ploeg van De Mos het nog zwaar in de tweede helft.

Aad de Mos stuurde voor de laatste 25 minuten Fred Benson en ‘Rio’ Meulens het veld in voor Anduele Pryor en Youssouf Hersi. Excelsior bleef wel de aanval zoeken, maar stichtte lange tijd weinig gevaar. Datzelfde gold ook voor Vitesse dat zich na rust nauwelijks meer meldde voor het doel van Excelsior. Scheidsrechter Dick van Egmond telde maar liefst zes minuten blessuretijd bij de al gespeelde negentig, waarin invaller Johan Voskamp diep in die extra tijd de 2-2 binnen wist te schieten.

Bron: Vitesse 28-10-2006

Slotfase breekt Vitesse alweer op

Vitesse heeft opnieuw een doelpunt geincasseerd in de extra tijd. Daardoor werd het 2-2 bij Excelsior.

Excelsior had direct een goede kans via Grot, maar de spits mikte net naast het doel. Daarna bepaalde Vitesse het duel. Sebastien Sansoni en Anduele Pryor hadden aardige kansen. Na 26 minuten kreeg Vitesse de voorsprong die het verdiende. Een actie van Dankl Lazovic leidde tot een kans voor Pryor, die door de benen van Zwarthoed afrondde.

Tien minuten voor rust was het Pryor die doorkopte op Lazovic en de Servier maakte het simpel af: 0-2. Maar even later kreeg Lazovic onterecht rood.

Na rust werd Excelsior in de wedstrijd geholpen door een goedkope strafschop, die werd benut door Luigi Bruins.

Excelsior speelde daarna vooral de hoge bal, zonder dat het echt gevaarlijk kon worden. Vitesse kon met een man minder ook niet veel uitrichten. De ingevallen Remco van der Schaaf bracht wel meer rust in het spel en ook Fred Benson verlichtte de druk enigzins.

In de zes minuten extra speeltijd ging het dan toch nog mis. Een hoge bal werd niet goed verwerkt door Civard Sprockel en Voskamp profiteerde. Voor de vierde keer in negen wedstrijden incasseerde Vitesse een treffer in de blessuretijd.

Bron: TV Gelderland 28-10-2006

Lazovic vol onbegrip over rode kaart

Danko Lazovic begreep niets van de rode kaart die de Vitesse-spits vlak voor rust kreeg van scheidsrechter Van Egmond. De Servische spits lag op de grond en sloeg de hand weg van Zijm.

“Hij sloeg die hand met kracht en met opzet Weg”, verklaarde Ven Egmond. Lazovic was het daar niet mee eens. “Dit was geen rode kaart. Hij trekt me aan mijn hand en echt niet om excuus te maken. Hij wilde dat ik opstond.”

Lazovic maakte geen stennis. “Ik bleef maar rustig en liep naar de kleedkamer. Rood is rood, dat veranderen ze niet in geel. Verder wil ik niet praten over de scheidsrechter, dat is beter.”

Bron: TV Gelderland 28-10-2006

Excelsior in 95ste minuut naast Vitesse

Invaller Johan Voskamp werd zaterdagavond de ‘man of the match’ bij Excelsior. Lange tijd leek Vitesse er met een overwinning vandoor te gaan, maar in de 95ste minuut van de wedstrijd sleepte de Rotterdammers toch nog het verdiende punt uit het vuur: 2-2. Vitesse kwam na een half uur op voorsprong via Anduele Prijor en tien minuten voor de theepauze werd het zelfs 2-0 voor de gasten uit Arnhem. Vanaf dat moment leek de wedstrijd gelopen, maar doordat Danko Lazovic zich vlak na zijn goal liet gaan kwam Vitesse met tien man te staan.

Door de rode prent voor de Serviër rook de thuisploeg in de tweede helft bloed. Het doelpunt van Bruins in de 61ste minuut deed Woudestijn dan ook opveren. Toch moesten de toeschouwers in het stadion nog wachten tot de vijfde minuut van de extra tijd voordat eindelijk de verdiende gelijkmaker achter doelman Harald Wapenaar geprikt werd: 2-2.

Bron: Elf 28-10-2006

Vitesse geeft zege weg

Vitesse heeft bij Excelsior diep in blessuretijd een zege weggegeven. De Arnhemmers incasseerden op dat moment de gelijkmaker van Johan Voskamp. Vitesse kwam in de eerste helft al snel op 0-2 door treffers van Anduele Pryor en Danko Lazovic, die kort voor de rust de rode kaart kreeg. In de tweede helft kwam Excelsior terug door een benutte strafschop van Luigi Bruins en Voskamp in blessuretijd.

Bron: ANP 28-10-2006

Overwinter met Vitesse op Malta!

Beste Vitesse-supporter,

De zomervakantieperiode is ten einde en wat is er dan leuker om alvast op zoek te gaan naar een leuke bestemming voor uw wintervakantie? Laat Vitesse en Iris Travel nou net een leuke aanbieding voor u hebben! Van 9 tot en met 14 januari 2007 verblijft de selectie van Vitesse op Malta voor een trainingskamp ter voorbereiding op de tweede helft van het seizoen en u kunt daar bij zijn!

Iris Travel, die deze trip voor Vitesse verzorgt, organiseert naast het trainingskamp namelijk ook nog een unieke supportersreis naar het Zuid-Europese eiland. U verblijft in één van de kwaliteitshotels die door Iris Travel is geselecteerd. U heeft de keuze uit het Bernard Hotel 3*, het St. Julians/Baystreet Hotel 3* of het Golden Tulip Vivaldi Hotel 4* St. Julians. Voor meer informatie en boekingen kunt u contact opnemen met Iris Travel via 030-2930700. Vast staat dat het u, in welk hotel u ook verblijft, aan niets zal ontbreken in Malta! En dat vanaf € 289, – euro!

Alle aanbiedingen zijn overigens op basis van half pension en behalve vlucht en accommodatie, zijn ook vervoer van en naar vliegveld en trainingen/wedstrijden van Vitesse inbegrepen. Op 10 en 12 januari zijn er happy hours in de hotels waar spelers en staf graag persoonlijk met u kennismaken.
Naast de trainingen en wedstrijden die Vitesse op het zonnige eiland speelt, is er natuurlijk nog veel meer te doen. Iris Travel organiseert tijdens uw verblijf op Malta dagexcursies, waaronder bijvoorbeeld ‘de drie eilanden tour’. De kosten hiervan zijn additioneel. Ik hoop dat u met ons overwintert op Malta!

Met vriendelijke groet, Vitesse

Aad de Mos
hoofdtrainer/coach

Bron: Vitesse oktober 2006

Aad de Mos: ‘Winnen, anders is het crisis’

Vitesse-trainer Aad de Mos sprak gisteren klare taal aan de vooravond van de wedstrijd van vanavond bij Excelsior. Het is winnen of het is crisis. „We moeten winnen”, aldus De Mos. „Anders kom je in een crisissituatie terecht. Dat wil ik de groep niet aanpraten, en mezelf ook niet, maar het is natuurlijk wel zo.”

Het is de derde keer in het prille seizoen dat Vitesse een driepunter nodig heeft om het felbegeerde linkerrijtje niet uit het oog te verliezen. Of, zoals De Mos het verwoordt: „Het is de derde keer dat we onder druk staan en met een zak zand op de rug spelen. Tegen Heracles (4-0) en Willem II (1-0) hebben we dat goed gedaan. Nu is ‘Excelsior’ opnieuw een wedstrijd die we moeten winnen.” En dat is geen abc-tje, zo beseft de Haagse oefenmeester. „Er wordt vaak wat minderwaardig gedaan over Excelsior, maar dat is niet terecht. Ze hebben niet voor niets drie keer gewon­nen (thuis tegen Heerenveen, Willem II en Sparta, red.). Wij moeten niet de fout maken die die drie ploegen hebben gemaakt.”

In het streven naar optimale professionaliteit heeft De Mos weer een stap gezet, de veredelde zevendaagse werkweek. De Mos: „Er zijn eigenlijk geen vrije dagen. Als we vrij zijn, dan is er altijd een trainer op de club. Geblesseerde jongens zijn sowieso elke dag op de club, maar dat kan ook voor andere spelers gelden. Afgelopen dinsdag heb ik getraind, op onze vrije dag. Stond ik met jongens als Danko Lazovic en Theo Janssen in de regen op het veld. Dat zij op hun vrije dag extra komen trainen, dat is weer een stap in de goede richting. Het moet wat professioneler worden, dat blijft het doel. Ik heb nu het voorbeeld gegeven. Straks zal dat Pieter of Dick zijn die er is op een vrije dag”, zo doelt hij op zijn assistenten Pieter Huistra en Dick de Boer.

Dat uitgerekend Lazovic en Janssen extra vlijt toonden, deed de trainer goed. Met beide bepalende krachten botste De Mos immers recentelijk. „Ik hou van Theo Janssen”, zo geeft de trainer daags voor het duel met Excelsior aan. „Hij maakte woensdag op de training zo’n prachtig doelpunt, een vanaf de eigen helft zo in de kruising, dat ik met plezier naar huis ben gereden. Dat moment maakte mijn dag meteen helemaal goed.”

Janssen keert vanavond ook terug in de basisopstelling van de Arnhemse club. De Mos brengt enkele wijzigingen aan. Deels noodgedwongen, doordat Ruud Knol moest afhaken met de knie­problemen die hij opliep in de oefenwedstrijd tegen Germinal Beerschot Antwerpen. Sébastien Sansoni zakt een linie naar de verdediging en op zijn plek keert Janssen terug in de basis. Daarnaast komt Purrel Fränkel in de ploeg voor Siebe Blondelle, die afgelopen zondag tegen NEC de nederlaag (1-0) inleidde door de strafschop te veroorzaken.

Bron: De Gelderlander 28-10-2006

Vd Schaaf terug in selectie

Remco van der Schaaf keert vanavond terug in de selectie van Vitesse. De middenvelder begint op de bank, maar is inzetbaar na zijn razendsnelle herstel. Van der Schaaf onderging op 5 oktober een knieoperatie, waarbij een stukje van de buitenmeniscus werd verwijderd. Er stond zes tot acht weken voor zijn herstel, maar vanavond zit hij al in de selectie voor het duel met Excelsior.

„Dit is een groot compliment voor dokter Frejlach, onze clubarts”, zegt trainer Aad de Mos. „Hij heeft op een nieuwe manier geopereerd. Ik heb het nog nooit meegemaakt dat een speler na zo’n ingreep zo snel kan spelen. Iedereen binnen de club is lyrisch over Frejlach.” Van der Schaaf heeft na zijn kwetsuur één partij gespeeld, een dik uur met Jong Vitesse.

Bron: De Gelderlander 28-10-2006

Yakubu maakt rentree in tweede team

Abubakari Yakubu komt maandag voor het eerst na zijn blessure weer in actie. De middenvelder speelt met Jong Vitesse uit tegen Jong FC Utrecht. Yakubu staat buitenspel sinds zijn knieoperatie in mei. Voor het treffen van vanavond met Excel­sior ontbreken Ruud Knol, Mads Junker, Gill Swerts, Michael Jansen, Yakubu en Eldridge Rojer wegens blessures.

Reservedoelman Piet Velthuizen zit weer op de bank. Hij was om disciplinaire redenen gepasseerd voor het duel met NEC.

Bron: De Gelderlander 28-10-2006

Yakubu maandag weer in actie

Abubakari Yakubu maakt maandagavond 30 oktober zijn rentree. De Ghanees speelt mee met Jong Vitesse in de competitiewedstrijd tegen Jong FC Utrecht. Yakubu miste de volledige voorbereiding en de start van de competitie door een knieblessure. Na een lange revalidatieperiode heeft de medische staf het sein op groen gezet voor de middenvelder om speelminuten te maken. Naast Yakubu maken verder de selectiespelers Raymond van Driel en Tim de Meersman in ieder geval hun opwachting in Jong Vitesse. Na afloop van Excelsior-Vitesse wordt gekeken wie er nog meer zullen spelen. De bank in Rotterdam bestaat zaterdagavond uit de volgende spelers: Colin van Mourik, Fred Benson, Piet Velthuizen, Siebe Blondelle, Rihairo Meulens, Remco van der Schaaf en Anders Due.

Bron: Vitesse.nl 27-10-2006

Theo Janssen terug in basis

Theo Janssen start zaterdagavond weer in de basis als Vitesse in Rotterdam tegen Excelsior speelt. Ruud Knol moet het duel aan zich voorbij laten gaan door een blessure aan de rechterknie. Vitesse mist tegen de promovendus naast Ruud Knol ook Mads Junker (bovenbeen), Eldridge Rojer (hamstring), Gill Swerts (lichte reactie na maximale belasting) en Michael Jansen (niet wedstrijdfit). Purrel Frankel neemt de positie als linksback in ten faveure van Siebe Blondelle. Dat zei Aad de Mos vrijdagmiddag na afloop van de afsluitende training voor de ontmoeting met Excelsior.

“Door het ontbreken van Knol zakt Sebastien Sansoni een linie terug en vormt samen met Civard Sprockel het centrum van de verdediging”, verduidelijkte De Mos zijn opstelling. “Theo Janssen komt dan automatisch weer op zijn favoriete positie te spelen, samen met Onur Kaya op het middenveld. Daarvoor spelen Anduele Prijor, Youssouf Hersi, Etienne Esajas en Danko Lazovic. Remco van der Schaaf, die met dank aan onze dokter wonderbaarlijk snel is hersteld, begint op de bank.”

De hoofdtrainer verklaarde nadrukkelijk niet de fout te willen maken die drie ploegen eerder dit seizoen wel maakten op Woudestein. “Heerenveen, Willem II en Sparta lieten Excelsior het spel maken, in de verwachting dat de ploeg daar moeite mee zou hebben. Dat liep verkeerd af. Ik vind niet dat er minachtend over Excelsior gedaan mag worden. Heerenveen en Sparta verloren met 3-1, Willem II met 3-2. Dat zegt genoeg over deze ploeg”, aldus De Mos.

Opstelling Vitesse

Wapenaar, Verhaegh, Sprockel, Sansoni, Frankel, Janssen, Kaya, Hersi, Prijor, Esajas en Lazovic.

Bron: Vitesse.nl 27-10-2006

Theo Janssen bij Zappsport

Theo Janssen is zaterdag 28 oktober om 17.00 uur te zien bij Zappsport. In het programma, te zien op Nederland 3, wordt Theo Janssen geïnterviewd door Ron Boszhard. Naast Theo heeft ook Youssouf Hersi een bijdrage geleverd aan Zappsport. Hersi heeft een jongetje geholpen met een voetbalprobleem. Deze kandidaat had moeite om uit de draai te schieten. Hersi heeft kunnen helpen door een aantal oefeningen met hem op het veld te doen. Wanneer het item met Youssouf Hersi uitgezonden wordt, is nog niet bekend.

Zappsport
Zaterdag 28 oktober, 17.00 uur
Nederland 3

Bron: Vitesse.nl 27-10-2006

Dart- en supportersavond met Rojer en Van Driel
Vrijdag 27 oktober 19.00 uur

De supportersvereniging “Vitesse” organiseert op vrijdag 27 oktober ’06 een open dartavond in het tijdelijke supportershome. De Vitesse-spelers Rojer en Van Driel zullen aanwezig zijn om hun dartcapaciteiten te meten aan die van de aanwezige supporters. Inschrijven voor deze avond is alleen mogelijk op de avond zelf. Inschrijfgeld euro 2,50 per persoon voor leden van de supportersvereniging op vertoon van een geldige lidmaatschapspas en euro 5 voor niet-leden. Het home opent om 19:00 uur en de aanvang is om 19:30 uur.

Naast het darten zullen er in de toekomst meerdere activiteiten georganiseerd worden rondom de dartavonden. Op vrijdag 27 oktober zal er iemand van het bestuur van de supportersvereniging Vitesse aanwezig om eventuele vragen van supporters te beantwoorden. Dus houdt u niet van darten maar heeft u zin in een gezellige supportersavond, kom dan langs in het supportershome!

Noteer verder in uw agenda: de supportersvereniging organiseert op dinsdag 31 oktober 2006 een forumavond met de forumleden: Van der Kraan, Streuer, De Mos en Knol. De forumavond begint om 20:00 uur en de deuren gaan om 19.30 uur open.

Oktober 2006

De Mos: we spelen met zand op de rug

Aad de Mos is deze week weer flink tekeergegaan op de trainingen van Vitesse. Donderdag zei de ervaren trainer een aantal spelers op niet mis te verstane wijze de waarheid. “Ik was geïrriteerd. Als spelers op de training niet doen wat ik zeg, dan doen ze dat ook niet in de wedstrijd. En dan kunnen ze dus hun plaats kwijtraken, dat was het geval met Lazovic.”

De Servische spits start desalniettemin wel in de basis, evenals Theo Janssen. “Ik hou van Theo Janssen. Die maakte woensdag op de training zo’n uniek doelpunt, dat ik met plezier naar huis ben gereden. Dat maakte de dag goed.”

De Mos is bezig met een proces, dat met horten en stoten verloopt. “Ik ben elke dag met dat proces bezig. Ik ken nu de werkelijke kwaliteit van elke speler.” De trainer constateert wel progressie. “Linies worden sterker, maar we moeten bepaalde spelers wel bij de les houden. Dat doe ik op mijn manier en dat zal ik nooit veranderen, want ik heb bewezen dat teams daardoor beter worden.”

Vitesse moet winnen bij Excelsior om niet verder achterop te raken. “Het is spelen met zand op de rug. Winnen om een crisis te vermijden. Zij hebben drie ploegen een optisch overwicht gegeven, maar wel van ze gewonnen.”

Bron: Omroep Gelderland 27-10-2006

Knol geblesseerd; Janssen in basis

Vitesse-verdediger Ruud Knol kan zaterdagavond niet spelen tegen Excelsior. Hij heeft te veel last van zijn rechterknie. Gill Swerts zit nog niet bij de selectie. Theo Janssen keert terug in de basis. Hij neemt op het middenveld de plaats in van Sébastien Sansoni, die een linie teruggaat. Purrel Fränkel keert terug als linksback voor Siebe Blondelle, de ongelukkige veroorzaker van de penalty in blessuretijd tegen NEC.

Vermoedelijke opstelling:

Wapenaar;
Verhaegh, Sprockel, Sansoni, Fränkel;
Hersi, Kaya, Janssen, Esajas;
Lazovic, Pryor.

Bron: Omroep Gelderland 27-10-2006

Due richt zich op linksbackpositie

Anders Due wil zich alsnog bewijzen bij Vitesse. De Deen wil zijn kans grijpen op de linksbackpositie. “Iedereen denkt dat ik alleen op het middenveld kans spelen, maar ik heb in Denemarken ook linksback gespeeld. Niet bij Nordsjaelland, maar wel bij de club waar ik daarvoor speelde, LFA Nykøbing. Ik wil me graag bewijzen als linksback. Vitesse heeft veel geld voor me betaald en dat moet ik waarmaken voor de club.” Due baalt dat hij tegen Excelsior weer op de bank begint. “Dat is frustrerend. Verder heb ik het hier prima naar mijn zin, ik mis alleen speelminuten in het eerste. Ik versta jullie taal al wel.”

Bron: Omroep Gelderland 27-10-2006

Vitesse ontmoet gehavend Excelsior

Vitesse reist morgen met een gehavende selectie naar Rotter­dam, maar ook tegenstander Excelsior zal niet op oorlogs­sterkte zijn. De ploeg van trainer Ton Lokhoff, die al lange tijd niet kan beschikken over Damien Hertog, liep woensdag in Groningen (2-1) behoorlijke schade op. Centrumverdediger Henrico Drost kreeg twee keer geel en is geschorst tegen Vites­se. Bovendien liep de gevaarlijkste aanvaller, Andwelé Slory, een blessure op die hem zeker een maand aan de kant houdt.

Bron: De Gelderlander 27-10-2006

Aad de Mos pakt Lazovic opnieuw aan

Vitesse trainer Aad de Mos heeft zijn topscorer Danko Lazovic opnieuw aangepakt. Tijdens de training van donderdag zette de kleurrijke trainer Lazovic bij een partij van elf tegen elf uit de basis. De Serviër kon de training vervolgen als rechtsbuiten bij de reserves.

Fred Benson nam zijn plaats in de spits in, onder meer omdat Mads Junker ontbrak vanwege een bovenbeenblessure. Tim de Meersman, Gill Swerts, Remco van de Schaaf en Abubakari Yakubu trainden ook alweer voluit mee bij de reserves waar de Deen Anders Due verdienstelijk speelde als linksbuiten.

Bron: Omroep Gelderland 26-10-2006

De Mos wil Babovic in winterstop

Vitesse trainer Aad de Mos wil Stefan Babovic van OFK Belgrado in de winterstop aantrekken.”Het is een hele creatieve voetballer. Een aanvallende middenvelder, die ook vanaf links kan spelen”, aldus De Mos. ”Hij past goed in het voetbal dat we spelen. Het zou een goede koop zijn. Omdat hij Vitesse als tussenstation kan gebruiken. Internationale topclubs hebben ook belangstelling in hem, Maar daar krijgt hij minder speeltijd.” De Mos heeft Babovic samen met manager voetbal Jan Streuer al drie keer bekeken. De 19-jarige Babovic is jeugdinternational van Servië.

Bron: Omroep Gelderland 26-10-2006
Eurocommerce

‘Gelredome heeft alleen een kont vol schuld’

Exploitatiemaatschappij Gelredome bv, verantwoordelijk voor de evenementen in Gelredome, ziet Eurocommerce als nieuwe huurbaas niet zitten. Directeur Ger Visser van de ontwikkelaar uit Deventer reageert.

Nu bent u bereid 16,5 miljoen neer te tellen voor het stadion en de grond eromheen en is het nóg niet goed.

„Dat gevoel heb ik er inderdaad bij. Een beetje koudwatervrees had ik wel verwacht, maar Eurocommerce is geen onbetrouwbare huurbaas, zoals sommigen willen doen geloven. Zelf zie ik alleen maar plusjes en plussen als wij eigenaar worden.”

Wordt half november de koopakte getekend, zoals de Arnhemse wethouder Van Bodegraven beweert, of houdt Gelredome bv de boel nog een paar maanden op?

„Volgens mij heeft Van Bodegraven gelijk en is de termijn waarbinnen Gelredome bv met tegenkandidaten had kunnen komen, verstreken. Los daarvan vraag ik me af wie Gelredome bv als mogelijke kopers op het oog heeft.

Een groep van tien investeerders, zoals ik al heb gehoord?

Dan begint de ellende weer opnieuw.”

Zorgt u voor rust?

„Dat hoop en verwacht ik wel.
Geloof me: we gaan ons uiterste best doen alles in goede banen te leiden. Iedereen is gebaat bij deze transactie en Gelredome bv misschien nog wel het meest. Het enige dat de exploitatiemaatschappij plat gezegd heeft, is een kont vol schuld. De mensen die er werken mogen god op de blote knieën danken dat wij er nu in willen stappen.”

De voordelige contracten die Gelredome bv eerder met de gemeente Arnhem heeft gesloten, worden dus gerespecteerd?

„De huur gaat niet omhoog. We zetten de exploitatiemaatschappij het mes echt niet op de keel. Wel willen we enkele zaken corrigeren. Zo vind ik dat servicekosten en dergelijke doorberekend moeten worden. Ik verwacht niet dat Gelredome bv zichzelf daarmee uit de markt prijst. Blijkt straks dat ik het verkeerd heb gezien, dan voel ik me niet te groot bij te sturen.”

En dat allemaal in goed overleg?

„Vanzelfsprekend. We willen een duurzame relatie opbouwen met de exploitatiemaatschappij. Het goede continueren en samen nieuwe wegen bewande­len. Ik verwacht dat de mensen die op dit moment bij Gelredome bv zijn betrokken er over twee jaar nog steeds werken en dan uitspreken dat ze blij zijn dat wij erbij zijn gekomen.

Wat nog meer in 2008?

„Dan zijn we begonnen met het volbouwen van de hoeken van het stadion. Maar bovenal en allereerst is Vitesse dan weer terug in de top vijf. De laatste weken zat het niet mee, maar vanaf nu wordt het beter. Vitesse gaat er in materieel opzicht ook op vooruit als wij eigenaar van het stadion worden.

Eurocommerce in de toekomst de nieuwe shirtsponsor?

Ik sluit het niet uit.”

Bron: De Gelderlander 26-10-2006
Servier

Vitesse aast op Stefan Babovic

Vitesse heeft verregaande belangstelling voor het Servische talent Stefan Babovic. De negentienjarige aanvallende midden­velder speelt bij OFK Belgrado.

Trainer Aad de Mos en technisch manager Jan Streuer van Vitesse hebben de jeugdinternational al bezocht in Belgrado.

Ook AC Milan en Barcelona hebben zich gemeld bij Babovic, die bezig is aan zijn laatste contractjaar en naar verluidt voor ongeveer twee miljoen euro mag vertrekken in de transferperiode in januari.

Bron: De Gelderlander 26-10-2006

‘De club is een beetje mijn kindje geworden’

Binnen Vitesse bestaat veel draagvlak om de eenzijdige optie in het contract met trainer Aad de Mos zo snel mogelijk te lichten. Hoewel de resultaten van de Arnhemse club nog wat tegenvallen, is zowel het management als de spelersgroep lyrisch over de werkwijze van de 59-jarige Hagenaar. Vooral zijn harde hand en duidelijke manier van werken worden geloofd. Als blijk van waardering vindt de clubleiding dat er niet te lang moet worden gewacht met de gesprekken over een langere samenwerking. ‘We zijn zeer positief over de manier waarop deze trainer werkt’, aldus manager voetbal Jan Streuer. ‘En bij tevredenheid, mag je dat ook best uiten. Ik ben het ook eens met zijn opvattingen over de discipline en structuur binnen de club. Iedereen pakt dat op een andere manier aan, maar deze trainer is niet de eerste de beste. Als iemand die zo hoog in de top heeft gewerkt zoiets zegt, dan is dat echt geen onzin. Het zijn teksten die Louis van Gaal en Co Adriaanse ook hebben.

De Mos verklaarde vorige week in dagblad De Gelderlander dat veertig procent van de huidige Vitesse-selectie momenteel niet aan zijn eisen voldoet. Desondanks heeft hij het erg naar zijn zin. ‘Het is een beetje mijn kindje geworden. We zijn met een proces bezig en dat vergt tijd. Daarom wil ik ook zeker voor twee of drie jaar bijtekenen. Ik hoop dat ze daarmee komen, want één seizoen vind ik echt te weinig. Deze klus wil ik ontzettend graag afmaken.’ Toch zei De Mos afgelopen zomer in een interview met Voetbal International dat hij zou zaaien en een ander mocht oogsten. ‘Maar daar kom ik graag op terug. Ik wil hier nu ook de vruchten plukken. Vooral omdat we vanaf punt nul moeten beginnen. Ja, ik ben enorm enthousiast, zeker omdat iedereen met volle kracht meewerkt. Medewerkers, de rest van de technische staf en de spelers. Ik voel een enorme bereidwilligheid. Dat sterkt me. Ze weten dat ik op een eerlijke manier werk. Niet omdat iemand nu net Piet, Jan of Klaas heet. Uiteindelijk komt het goed, reken maar. Ik vergelijk deze periode bij Vitesse met mijn tijd bij KV Mechelen. Qua budget, faciliteiten en grootte ligt het dicht bij elkaar en destijds in België hebben we toch ook wel iets aardigs neergezet.’

Bron: VI 25-10-2006

Financieel topjaar voor Vitesse

Hij zal het natuurlijk niet snel toegeven, maar ondanks de pijnlijke 1-0 nederlaag tegen aartsrivaal NEC beleefde algemeen directeur Paul van der Kraan van Vitesse een mooie week. Het presenteren van de jaarcijfers, vorige week woensdag, was zonder twijfel een van de hoogtepunten uit de carrière van de man die naar Vitesse kwam om de zieke club in elk geval op het financiële vlak weer gezond te maken. Dat lijkt gelukt, Vitesse stelt begrotingen op die worden nageleefd en lijkt inmiddels ook weer de licentiecommissie van de KNVB op haar hand te hebben. Van der Kraan: ‘Volgens onze gegevens zijn we nu uit de rode zone weg en kan de KNVB ons naar het tweede niveau schuiven. Al moeten we nog even afwachten voordat we dat definitief te horen krijgen.’ Over het voorbije boekjaar 2005/2006 maakte de BV Vitesse 129 duizend euro winst. ‘Cijfers waar we best trots op mogen zijn’, aldus Van der Kraan. ‘Maar het eerste pluspunt ligt in mijn ogen bij het feit dat we inmiddels begrotingen kunnen maken en die ook na kunnen leven. Daar begint een gezonde boekhouding mee, je moet doelen stellen en die nastreven.’

De inkomsten in Arnhem stegen ten opzichte van het seizoen 2004/2005 met twee miljoen euro. Een bedrag dat vooral uit sponsoring, ticketing en hogere media-gelden afkomstig is. En dat terwijl de prestaties in het laatste seizoen van trainer Edward Sturing met een uiteindelijke elfde plek slechter waren dan het seizoen daarvoor, toen Vitesse zevende werd. Opmerkelijk? ‘Op zich wel, ja’, vervolgt Van der Kraan. ‘Maar ik denk dat het onder meer komt doordat we actiematig bezig zijn geweest losse kaarten te verkopen. Met Maarten van Zeggelen hebben we daar speciaal iemand voor aangenomen. Hij richt zich puur en alleen op dat vlak en dat werpt zijn vruchten af.’ Van der Kraan kijkt vooral naar de inkomstenkant. Simpelweg omdat aan de kant van de uitgaven de afgelopen jaren zoveel bezuinigd is, dat de bodem is bereikt. Qua extra verdiensten is er in Arnhem volgens de algemeen directeur echter nog veel mogelijk. ‘Vitesse kan nog veel verder groeien. Op dit moment bestaan er al mogelijkheden die we nog niet optimaal benutten, laat staan wat er in de toekomst allemaal mogelijk is. Op het vlak van ons pas opgerichte uitzendbureau ben ik zeer tevreden. Daar gaan zeker veel inkomsten uit voortvloeien.’

De komende seizoenen rekent Vitesse telkens op een miljoen euro extra inkomsten. ‘En ik denk dat onze grens dan uiteindelijk tussen de achttien en twintig miljoen euro ligt.’ Met een begroting van twintig miljoen zouden oude tijden in Arnhem herleven. Met één verschil. ‘Die begroting stellen we op zonder rekening te houden met transfers. Dat is vroeger bij Vitesse wel gedaan.’ Van der Kraan weet dat de KNVB daarmee niet akkoord zou gaan. ‘Dan zouden we snel weer in de verkeerde categorie belanden. Op transfers kun je niet bouwen. En dat willen we ook niet. Het gaat nu goed, de hoogste categorie is straks een streven.’

Bron: VI 25-10-2006

Ontevreden De Mos deelt boetes uit

Na het slechte spel in de met 1-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Willem II van anderhalve week geleden kondigde Vitesse-trainer Aad de Mos sancties aan. Afgelopen week werd duidelijk wat hij bedoelde. Danko Lazovic, die met veel misbaar reageerde op zijn wissel tegen de Tilburgers, kreeg een boete. De topscorer van de Arnhemse club verklaarde tegelijkertijd dat zulk gedrag niet meer zal voorkomen.

Tevens bestrafte de coach het ‘onprofessionele gedrag’ van Purrel Fränkel en reservedoelman Piet Velthuizen. De Mos: ‘Velthuizen stond tijdens de warming-up met fans te praten. En Fränkel was ook niet professioneel. Toen ik hem wilde vertellen waarom hij tegen NEC niet speelde, weigerde hij te luisteren. Dat past niet in het groepsproces.’

Bron: VI 25-10-2006

‘Aad de Mos kijkt niet naar reputaties’
Persoonlijk: Onur Kaya

Naam Onur Kaya.

Geboren Op 20 april 1986, in het Franstalige deel van Brussel.

Woonplaats Een appartementje in een buitenwijk van Arnhem.

Partner Ik ben vrijgezel. Hard op zoek naar een vriendin ben ik niet. Daar heb ik geen tijd voor.

Clubs Van mijn zesde tot mijn vijftiende zat ik bij Anderlecht. Voor een andere club heb ik niet gevoetbald. Mijn vader nam me een keer mee en het ging meteen goed, ik hoefde geen selectiewedstrijd meer te spelen. En nu zit ik alweer vijf jaar bij Vitesse.

Opleiding Mavo, in Nederland. Dat was lastig voor mij, omdat ik de taal niet sprak. Misschien ga ik later een trainersdiploma halen, maar ik ben niet van plan ooit een vakopleiding te volgen. Voorlopig richt ik me alleen op het voetbal.

Muziek Turkse muziek, pop, trance en een beetje Franse rap van artiesten als Roaf.

Karakter Ik ben wat verlegen. Thuis kan ik best koppig zijn, maar tegenover vreemden hou ik me stil. Op het veld heb ik daar soms ook last van, al gaat het steeds beter. De trainer weet ervan.

Uitgaan Af en toe ga ik het centrum van Arnhem in met jongens van de club, onder wie Siebe Blondelle en Tim De Meersman. Maar veel tijd hebben we daar niet voor Als we gaan, is dat na een overwinning. Anders heb je geen leven. Afgelopen zondag zijn we dus niet geweest.

Idool Een echte voetbalheld heb ik nooit gehad. Tegenwoordig let ik goed op de spelers van Barcelona, met name Xavi en Iniesta. Die staan ongeveer op dezelfde positie, hebben veel techniek en zijn klein, net als ik.

Film Ik hou van actiefilms. Mission Impossible III is de laatste die ik heb gezien. Een uitgesproken favoriet heb ik niet.

Boek Nee, nooit. Ik heb een hekel aan lezen, al ben ik niet dom, hoor. Stilzitten is gewoon niets voor mij. Na één pagina verveel ik me dood.

Tijdschriften/kranten Op de club lees ik De Gelderlander, in België Het Laatste Nieuws en de Franstalige kranten.

Eten Turks, zoals kebab van mijn moeder, baklava (mierzoet bladerdeeg, red.) en rijst. Mijn ouders komen uit Istanbul en hebben daar nog een appartement. Elke vakantie ga ik daar naartoe. Besiktas is mijn favoriete club. Het kon me daarom niet veel schelen dat Galatasaray afgelopen week verloor van PSV.

Drinken Vanwege mijn geloof – ik ben moslim – drink ik geen alcohol. Maar aan de ramadan doe ik niet, dat valt niet te combineren met voetbal. Verder hou ik het bij sinas, water, ijsthee en af en toe een glas cola.

Hobby’s Bowlen, snooker, naar de bioscoop gaan en met vrienden door de stad lopen. Die dingen doe ik alleen in België. In Arnhem ga ik af en toe wat drinken.

Auto Ik heb een Golf 4. Zelf gekocht, niet van de club. Bij Vitesse rijden ze in een Golf 5.

Trainer Edward Sturing en Aad de Mos. Het grote verschil tussen beiden is dat De Mos meer hamert op discipline. Bovendien zijn alle spelers gelijk voor hem. En de jeugd krijgt veel meer kansen. Als je goed bent, dan speel je, ongeacht je reputatie. Je merkt ook dat hij veel ervaring heeft.

Hoogtepunt Mijn goal van anderhalve wee geleden tegen Willem 11 (1 winst, red.), mijn eerste in het betaalde voetbal. Ook aan Vitesse-PSV (1-3) van vorig jaar bewaar ik goede herinneren. Het was mijn eerste wedstrijd voor eigen publiek. Dan sta je ineens tegenover Philijp Cocu en Timmy Simons Mijn debuut maakte ik zes dagen eerder, uit tegen SC Heerenveen (4-1 verlies). Ook dat was toch wel mooi en ik speelde aardig.

Dieptepunt Veel tegenslagen heb ik nog niet gehad. Ik hoop nooit een dieptepunt te bereiken. De vorige voetbaljaargang vat ik ook niet zo op. Het ging namelijk helemaal niet zo slecht.

Ambitie Eerst een basisplaats Vitesse. Daarna wil ik naar Spanje, dat is mijn droom. Het maakt me niet uit bij welke club, ik hoef niet per se naar Barcelona. Sevilla bijvoorbeeld is óók een prachtclub. Het technische voetbal dat ze daar spelen ligt me goed, net als de Franse competitie. In Engeland en Italië weegt het fysieke aspect veel zwaarder.

Vitesse Onze doelstelling is eindigen bij de eerste negen. Dat moet lukken, we gaan langzaam vooruit. Tegen FC Groningen speelden we goed, maar kregen we niets (4-3 verlies, red.). Het duel met Willem 11 verliep precies andersom. De afloop van de derby tegen NEC (1-0 nederlaag door een strafschop in blessuretijd) was natuurlijk dramatisch. We speelden goed tot de zestienmeter, daarna stokte het. De trainer was na afloop redelijk tevreden, al hadden we minstens een punt verdiend.

Bron: VI 25-10-2006

Twijfel raad over verkoop Gelredome

Enkele Arnhemse raadsfracties hebben twijfels bij de voorgenomen verkoop van het stadion Gelredome. Het Arnhems college heeft een akkoord met projectontwikkelaar Eurocommerce over de verkoop voor een bedrag van 16,5 miljoen. De raadsfracties willen meer duidelijkheid van de wethouder over de voorwaarden bij de verkoop. Gelredome BV, de exploitant van het stadion, heeft aangegeven zich te verzetten tegen de verkoop aan Eurocommerce. De exploitant noemt de projectontwikkelaar niet betrouwbaar.

Bron: Omroep Gelderland 25-10-2006

‘Vitesse aast op Servisch talent’

Vitesse heeft meer dan gewone belangstelling voor Stefan Babovic van OFK Belgrado, zo kan VoetbalPlus.nl onthullen. De Arnhemse club kwam de negentienjarige speler op het spoor via een tip van aanvaller Danko Lazovic. De concurrentie is echter hevig, ook andere clubs uit West-Europa hebben de middenvelder inmiddels een of meerdere keren bekeken. De voormalig jeugdspeler van Partizan Belgrado maakte een sterke indruk bij Jong Servië. In de strijd om een ticket voor het EK eindtoernooi in Nederland, volgend jaar zomer, versloeg zijn elftal hun leeftijdsgenoten van Zweden. Probleem voor Vitesse kan de transfersom van Babovic zijn. Inmiddels is vraagprijs opgelopen naar ruim twee miljoen euro, mogelijk dat een externe geldschieter te hulp kan schieten.

Bron: Voetbalplus.nl 25-10-2006

Gelredome bv tegen verkoop stadion

Arnhem is het met ontwikkelaar Eurocommerce eens over de verkoop van stadion Gelredome. De derde betrokkene Gelredome bv weigert echter in te stemmen. Gelredome bv, verant­woordelijk voor alle evenementen in het Arnhemse stadion, ziet Eurocommerce als huurbaas niet zitten. Het evenementenbedrijf is er ‘niet van overtuigd dat Eurocommerce een betrouwbare partij is’. Instemming van Gelredome bv is noodzakelijk om de verkoop af te ronden.

Er zijn twee redenen voor de twijfel over Eurocommerce. In de eerste plaats verlaagde Eurocommerce in de zomer plots het bod van 16,5 naar 11,5 miljoen euro. Inmiddels is er toch overeenstemming over het bod van 16,5 miljoen. Daarnaast dreigde de Deventer ontwikkelaar Gelredome bv met jurdische stappen. Eurocommerce is verplicht alle contracten een-op-een over te nemen van de gemeente Arnhem, maar vindt dat Gelredome bv meer huur moet betalen. „Eurocommerce heeft daardoor veel wantrouwen gewekt”, zegt directeur Jasper van Amstel, die met Gelredome bv ook na de verkoop verantwoordelijk blijft voor de evenementen. „Wij stemmen pas in als we de garantie hebben dat de nieuwe huurbaas net zo’n bestendige is als de gemeente.”

Dat Gelredome vooralsnog de verkoop blokkeert, mag de pret bij wethouder Sander van Bodegraven niet drukken. Hij zegt goede hoop te hebben dat hij Gelredome bv een dezer dagen over de streep trekt.

Bron: De Gelderlander 25-10-2006

Achtergrond Gelredome

Notaris is besproken, de vraag is of de plechtigheid nu wel doorgaat De gemeente Arnhem heeft de datum om met Eurocommerce de contracten te tekenen voor de verkoop van stadion Gelredome al met potlood in de agenda staan. De historie leert echter dat te vroeg juichen gevaarlijk is.

De boodschap die wethouder Sander van Bodegraven gistermiddag verkondigde was nagenoeg dezelfde als een half jaar geleden. Op 14 april meldde hij, na een jaar onderhandelen met potentiële kopers, trots dat ontwikkelaar Eurocommerce de nieuwe eigenaar van Gelredome zou worden. Destijds vertelde Van Bode­graven dat er alleen nog wat details geregeld moesten worden. Onder meer met Eurocommerce. Maar ook met Gelredome bv, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor alle evenementen in het stadion.

Het evenementenbedrijf had in de eerste plaats het recht om voor hetzelfde bod een koper te zoeken. Voor dit zogenoemde matchingsrecht geldt een termijn van twee maanden. Daarnaast moest het bedrijf als huurder instemmen met de verkoop. Dat leek al een hele klus, maar niettemin sprak Van Bodegraven de hoop uit dat voor de zomer een bezoek aan de notaris kon worden gebracht. Dat liep even anders. In eerste instantie kwam hij er niet uit met Eurocommerce. Sterker, de Deventer projectontwikkelaar verraste de gemeente door het bod flink te verlagen. In plaats van 10 miljoen voor het stadion en 6,5 miljoen voor de grond, had Eurocommerce nog maar 5 miljoen voor het stadion over. Van Bodegraven had het gisteren over ‘wat ruis’ over de contracten. In werkelijkheid woedde er in de zomer een hete strijd. Eurocommerce weigerde het oude bod te herstellen en de gemeente hield vast aan de intentieverklaring die door beide partijen was getekend.

Na een afkoelingsperiode in de zomer en diverse gesprekken was Eurocommerce ervan over­tuigd dat het oude bod van 16,5 miljoen gestand moet worden gedaan. Daarmee heeft Van Bodegraven een hobbel genomen. De tweede klip, Gelredome bv, lijkt een stuk lastiger. Alleerst ettert de discussie rond het matchingsrecht nog voort. Gelredome bv houdt vol dat niet alle paperassen binnen zijn en de termijn van twee maanden niet is begonnen. De gemeente stelt dat de termijn al is verlopen. Wordt vervolgd. Een lastiger kwestie is de controverse die in de zomer is ontstaan tussen Gelredome bv en Eurocommerce. De ontwikkelaar vond dat het evenementenbedrijf in 2004 bij de gemeentelijke reddingsoperatie van stadion en voetbalclub Vitesse wel heel voordelige contracten heeft afgesloten. Het evenementenbedrijf kan best wat meer betalen, vindt directeur Ger Visser. Ondanks dat Eurocommerce bij verkoop verplicht is de contracten over te nemen, moesten die maar van tafel. Niet goedschiks, dan kwaadschiks (lees: met rechtszaken), is zijn stelling.

Die acties van Eurocommerce deze zomer heeft het vertrouwen van Gelredome bv tot een nulpunt doen dalen. „Wij zijn er niet van overtuigd dat Eurocommerce een betrouwbare partij is”, stelt Gelredome-directeur Jasper van Amstel. „Behalve dat de zaak juridisch goed moet worden afgedicht, wil je ook een huurbaas waarmee je een goede relatie hebt en die je vertrouwt.” Aan Van Bodegraven de taak om dat vertrouwen te herstellen. Gisteren tijdens de persconferen­tie over de voorgenomen verkoop was hij hoopvol gestemd. Een paar keer praten en hij had Gelredome binnenkort wel over de streep. Hij bekende dat half november al voorzichtig een datum is gepland om de akte te laten passeren. Of dan eindelijk de plechtigheid kan doorgaan, is sterk de vraag.

Bron: De Gelderlander 25-10-2006

Doorselecteren

Column – Gerard Borgman

Doorselecteren Na acht speeldagen staat Vitesse op de veertiende plaats, drie punten boven de streep. De komst van trainer Aad de Mos zorgde voor optimisme in Arnhem, maar cijfers liegen niet. Vitesse heeft in de breedte te weinig kwaliteit voor de subtop. Wanneer spelers als Gill Swerts en met name Remco van der Schaaf geblesseerd wegvallen, blijft een elftal over met te veel zwakke plekken voor de subtop. Het wordt steeds duidelijker dat Vitesse afgelopen zomer een unieke kans heeft gemist. Edward Sturing liet al op 1 maart weten dat hij ging vertrekken bij zijn club.

De beleidsbepalers van Vitesse verkondigden meteen dat ze geen haast maakten met de trainersvacature en die woorden hebben ze meer dan waargemaakt. Pas na veel vijven en zessen kwam Aad de Mos naar Arnhem. Een uitstekende keuze. De flamboyante Hagenees heeft bewezen dat hij uitstekend een team kan opbouwen. Het vervelende voor hem was echter dat Vitesse al goeddeels was uitgewinkeld op de spelersmarkt. Alleen in de komst van Danko Lazovic had De Mos een stem. Dat was meteen een topaankoop.

De Mos heeft uitgesproken ideeën over de opbouw van een elftal. En hij weet precies welke spelers hij daarbij nodig acht. Het is een gemiste kans dat hij niet eerder is vastgelegd door Vitesse. Dan had De Mos in de zomer al kunnen beginnen met doorselecteren. Dat zal nu in de winter moeten gebeuren, al denk ik niet dat de vrienden van het spelersfonds happig zullen zijn op nieuwe aankopen. De twee dure Denen Anders Due en Mads Junker zijn basisspelers bij Jong Vitesse. De gefortuneerde vrienden zullen ongetwijfeld bang zijn voor nieuwe miskopen, maar welbeschouwd hebben ze weinig keuze. Of ze geven Aad de Mos de ruimte voor zijn versterkingen. Of Vitesse blijft middelmaat. En bij dat laatste heeft ook het spelersfonds geen baat.

Bron: De Gelderlander 25-10-2006

Van der Schaaf maakt geslaagde rentree

Remco van der Schaaf heeft gisteravond met succes zijn rentree gemaakt. De middenvelder van Vitesse speelde een dik uur mee met Vitesse A1 bij Jonge Kracht. „Het ging goed”, zei Van der Schaaf na het verloren oefen­duel met de zondag eersteklas­ser (1-0). „Ik heb zo’n zeventig minuten gespeeld, gewoon als verdedigende middenvelder. En de knie heeft zich wel goed gehouden.” De 27-jarige controleur op het middenveld onderging op 5 oktober een knieoperatie. Bij die ingreep door clubarts Frej­lach is een stukje van de be­schadigde buitenmeniscus ver­wijderd. Voor zijn herstel zou zes tot acht weken staan, maar Van der Schaaf is bezig aan een wondersnelle rentree. „Ik had gelijk een goed ge­voel na de operatie”, aldus Van der Schaaf, die zich op 23 sep­tember verstapte in de gewon­nen thuiswedstrijd tegen Hera­cles. „Toen ik van de operatie­tafel kwam, en later toen ik thuis kwam, voelde het me­teen goed. De dokter heeft het goed gedaan. Het kraakbeen en ook de rest van de knie, het zag er allemaal goed uit. Dat was natuurlijk prettig om te horen.”

De prangende vraag luidt nu hoe het vooralsnog snelle her­stel van de voetballer zich ver­der zal ontwikkelen. „Het is af­wachten hoe de reactie mor­gen (vandaag, red.) is”, aldus Van der Schaaf. „Ik verwacht niet dat de knie vol vocht zal zitten, maar dat moet je altijd maar afwachten.” Van der Schaaf wil nog niet praten over zijn rentree in de hoofdmacht van Vitesse. „Op dit moment kan ik daar nog niets over zeggen. We moeten eerst de reactie afwachten en dan is het aan de medische staf hoe het verder gaat. En daarna gaat het erom wanneer de trainers me mee willen ne­men naar een wedstrijd.”

Bron: De Gelderlander 25-10-2006

Van der Schaaf maakt rentree in de A1

Remco van der Schaaf heeft dinsdagavond bijna 70 minuten gespeeld in een wedstrijd van Vitesse A1.

De aanvoerder werd nog geen drie weken geleden geopereerd aan zijn linkerknie, omdat hij last had van zijn meniscus. Van der Schaaf zou eigenlijk spelen met Jong Vitesse, maar de oefenwedstrijd tegen TEC werd afgelast. “Daarom heb ik maar meegedaan met de A1 tegen Jonge Kracht. Ik vond het leuk, al verloren we met 1-0. Ik had nergens last van.”

De middenvelder wil snel terugkeren in het eerste elftal. “Als ik geen reactie krijg, hoop ik dat de medische staf en de trainer me dit weekend meenemen.”

Bron: Omroep Gelderland 24-10-2006

Verkoop stadion Gelredome rond

Arnhem wil stadion Gelredome verkopen aan projectontwikkelaar Eurocommerce. Met de verkoop is 16,5 miljoen euro gemoeid. Arnhem zegt drie miljoen winst te boeken op de verkoop. Eurocommerce is in Arnhem onder meer verantwoordlijk voor de Parktoren en het WTC-gebouw bij het station. De projectontwikkelaar is nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van het stadion Nieuw-Galgenwaard in Utrecht. Drie jaar geleden kocht de gemeente het stadion, vooral om Vitesse van de ondergang te redden. De gemeente zette daarna het stadion te koop. Diverse partijen hadden belangstelling.

Bron: Omroep Gelderland 24-10-2006

Vitesse blij met verkoop Gelredome

Vitesse is blij met de verkoop van stadion Gelredome aan Eurocommerce.

Algemeen directeur Paul van der Kraan maakt nog wel een voorbehoud. “Ik wil eerst de handtekeningen onder het contract zien, want we zijn al eerder blijgemaakt met berichten in de media over een verkoop. Dit klinkt positief, al moet het wel nog door de raad heen.”

Met Eurocommerce als eigenaar ziet de toekomst van Vitesse er rooskleuriger uit. “Wij hebben al lang geleden een overeenkomst gesloten met Eurocommerce. Als het doorgaat, heeft dit zonder meer een positieve invloed op onze positie, zeker ook in financiele zin.”

Bron: Omroep Gelderland 24-10-2006

Arnhem verkoopt Gelredome aan Eurocommerce

Het Arnhemse college van B en W heeft dinsdag besloten stadion Gelredome te verkopen aan projectontwikkelaar Eurocommerce. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente bevestigd.

Eurocommerce was al langer in beeld als koper van het complex dat de gemeente drie jaar geleden voor 24 miljoen euro aankocht. De projectontwikkelaar zou 16,5 miljoen euro willen betalen voor Gelredome.

WTC

Eurocommerce is betrokken bij een groot aantal projecten in Arnhem, waaronder het kortgeleden geopende World Trade Centre en de bouw van een nieuw stadskantoor. Om die reden vinden met name de linkse partijen in de raad dat de banden tussen gemeente en projectontwikkelaar wel erg nauw zijn. De raad en de directie van Gelredome moeten instemmen met de voorgenomen verkoop.

Arnhem kocht het stadion van Vitesse en verstrekte een miljoenenlening aan de voetbalclub. De raad stelde als harde voorwaarde dat het stadion met de omliggende bouwgrond uiteindelijk in de verkoop zou gaan en dat de uitstaande schulden werden afgelost.

Huurachterstand

Maar in juni bleek dat Vitesse een huurachterstand van 1,7 miljoen euro bij de gemeente had. Inmiddels heeft de club de achterstand met 9 ton verminderd, maar is een belangrijke voorwaarde niet gehaald. Het reddingsplan uit 2003 behelst namelijk dat alle schulden per 1 juli 2006 zouden zijn afgelost.

Als de verkoop aan Eurocommerce doorgaat, mag het bedrijf kantoren bouwen in de hoeken van het stadion en onder de Oosttribune.

Bron: Nu.nl 24-10-2006

Reinigingskosten spandoek verhaald op Knol

Ruud Knol kan binnenkort een rekening van de supportersvereniging van NEC op zijn deurmat verwachten. De Vitesse-verdediger liep zondag tijdens de warming-up voor de Gelderse derby meerdere malen over een groot spandoek dat in de middencirkel lag. Daarbij is het doek zo vuil geworden dat reiniging nodig is. De kosten voor het stomen willen de Nijmeegse fans verhalen op Knol.

Bron: Elf 24-10-2006

Rentree met Jong Vitesse bevalt Gill Swerts maar half

Gill Swerts heeft gisteravond zijn rentree gemaakt in een wedstrijd met Jong Vitesse. De Belg was half tevreden; zijn knie hield stand, Jong Vitesse niet: 1-5. Swerts speelde op het bomvolle sportpark Ressen in Bemmel, voor ruim tweeduizend toeschouwers, zeventig minuten mee tegen Jong Ajax. “Mijn knie hield het goed, al voelde ik even een steekje, maar nu heb ik geen last”, verklaarde Swerts na afloop van het duel. “Na twee weken echt trainen ben ik blij dat ik weer een keer zeventig minuten heb gespeeld. Het was nog niet top, die tweede goal was mijn fout en ik mis nog kracht en snelheid”, vond Swerts, die 11 september een knieoperatie onderging.

De blessure liep hij al in augustus op, een week voor de competitiestart. Swerts hoopte het zonder operatie af te kunnen, maar moest zes weken geleden alsnog onder het mes om zijn kapotte meniscus te laten herstellen. Angst om te spelen, heeft hij niet. “Bang ben ik niet, maar ik heb nu wel voor de tweede keer een trauma in mijn knie opgelopen. Dat betekent dat ik de rest van mijn carrière goed op de bovenbenen moet trainen”, weet Swerts die zondag tijdens de verloren (0-1) streekderby NEC-Vitesse al op de bank zat. Hoewel hij zichzelf niet honderd procent fit acht, had hij graag gespeeld. “Natuurlijk, de enige manier waarop ik snel terug kan komen, is door veel te spelen. Maar ik reken nog niet op een basisplaats. Laat de trainer mij invallen, dan ben ik al blij”, aldus de Belgisch internationale, die gisteravond allesbehalve gelukkig was met de forse nederlaag.

“Ajax is goed, maar het ging wel erg eenvoudig”, vond aanvoerder Swerts, die zijn ploeg op 1-0 zag komen door een benutte strafschop van Fred Benson. Nog voor rust was het duel gelopen door fouten en desorganisatie. Bij de eerste drie treffers van Ajax zag doelman Raymond van Driel er slecht uit. Na rust verstoorde een snelle (benutte) strafschop de plannen voor een Arnhemse inhaalrace. Na de 1-5 restte Jong Vitesse een treurige afmars. Voor Ajax scoorden Jeffrey Sarpong, Edgar Manucharyan (twee), Rydell Poepoen en Javier Martina.

Trainer Bob Kootwijk van Jong Vitesse sprak van ‘naïviteit, kinderlijke fouten en de keeper die drie keer over een bal heen duikt’. “Je moet de kwaliteiten van Ajax niet onderschatten. Het lijkt soms net of oom Dagobert met zijn neefjes aankomt, maar ze kunnen wel voetballen. Bij ons mis ik het heilige moeten, de wil om te winnen. De kopjes gingen naar beneden.”

Purrel Fränkel, zondag disciplinair gestraft door hoofdcoach Aad de Mos, speelde gisteravond op het middenveld. Hij wilde na afloop niet reageren op zijn straf. Van de selectie traden ook Anders Due (linksback) en Mads Junker (spits) aan.

Bron: De Gelderlander 24-10-2006

Ajax beklaagt zich over kras op bus

De begeleiding van Jong Ajax heeft gisteravond bij Vitesse melding gemaakt van schade aan de spelersbus. Jong Ajax was op bezoek op sportpark Ressen in Bemmel voor het competitieduel met Jong Vitesse (1-5). Voetbalmanager Jan Streuer van Vitesse nam op verzoek van Ajax polshoogte en zag dat er ‘een kras’ op de bus zat. “Alsof iemand er met een sleutel langs is gegaan. Vervelend, maar ik kan niet weten of het nu en hier is gebeurd”, aldus Streuer.

Bron: De Gelderlander 24-10-2006

Vitesse krijgt nota van NEC

Vitesse kan op korte termijn een rekening verwachten van NEC. Dit naar aanleiding van vernielingen in stadion de Goffert, afgelopen zondag. De derby’s tussen Vitesse en NEC krijgen steeds vaker een vervolg door rekeningen die vanuit de thuisclub naar de bezoekers gaan. Zo ook na het duel van afgelopen zondag. Tijdens de door NEC met 10 gewonnen partij is schade aangericht in het uitvak, waar de meegereisde aanhang van Vitesse was ondergebracht. Enkele stoeltjes zijn vernield en een stuk beton raakte los onder de scheidingswand tussen tribune en speelveld. “We hebben contact gehad met NEC en we zullen een rekening krijgen”, zegt Ester Bal, woordvoerster van Vitesse. Ook aan Arnhemse zijde was er schade. Een supportersbus werd vernield, toen stenen door de ruiten vlogen. Doordat niemand op heterdaad werd betrapt, is deze schade moeilijk te verhalen. Bal: “Dit verhaal ligt nu bij de politie.”

Bron: De Gelderlander 24-10-2006

Spreekkoren, vallend beton en stadionverboden

Op het eerste gezicht leek het dit weekend ondanks het ‘risicoprogramma’ rustig rond de voetbalvelden. Uiteindelijk was het toch niet overal fijn langs de lijn. Er klonken spreekkoren en werden stadionverboden uitgedeeld. De vrees was groot dat het afgelopen weekend behoorlijk uit de klauwen zou lopen in en rond de Nederlandse eredivisiestadions. Het programma gaf daar met wedstrijden als Ajax-Feyenoord, FC Utrecht – ADO Den Haag en NEC – Vitesse alle aanleiding toe. De opluchting was daarom groot toen uit alle windrichtinggen werd gemeld dat de risicoduels rustig waren verlopen. Grote ongeregeldheden bleven inderdaad uit, maar toch gebeurde er wel het een en ander.

Neem de beladen derby NEC – Vitesse. Daar duwden de supporters van Vitesse zo hard tegen de glazen wanden van het uitvak, dat de platen kraakten in de betonnen staanders. De druk werd zo groot dat er stukken beton met een oppervlakte van tientallen vierkante centimeters losraakten. Ze vielen in de gracht voor het bezoekersvak, dat altijd leeg wordt gehouden. “Nog in de eerste helft zijn er in het vak stewards voor de wand gezet”, zegt financieel directeur Marc Loosen. “De brandweer is erbij geweest om te kijken of er ontruimd moest worden. Wij wilden dat liever niet en hebben afgesproken daar niet toe over te gaan zolang de stewards hun werk konden doen. Dat ging ook na het doelpunt goed.”

NEC en Vitesse laten een onafhankelijk constructiebureau (lid van beide businessclubs) onderzoek doen naar de oorzaken. Is er niets mis gaat NEC de schade verhalen bij Vitesse. Vorig seizoen gebeurde precies hetzelfde bij de derby. “Er zijn nu zo’n 150 wedstrijden gespeeld met die wand en het is alleen twee keer mis gegaan tegen Vitesse”, aldus Loosen. “Nee, zelfs toen Ajax hier kampioen werd, was er niets aan de hand.” Ook aan de Arnhemse kant was er schade. Van een van de supportersbussen werden een aantal ruiten vernield.

Bij FC Utrecht – ADO Den Haag en Feyenoord – Ajax waren kwetsende spreekkoren te horen. De openbaar aanklager betaald voetbal van de KNVB is in beide gevallen een vooronderzoek gestart. Bovendien hangt Utrecht weer een wit zeil over het onderste deel van het uitvak om rellen te voorkomen. Tegen Den Haag gingen supporters van beide clubs met elkaar op de vuist nadat zij door de hekken waren gebroken: elf arrestaties. Tenslotte heeft Sparta heeft een stadionverbod opgelegd aan 32 personen die zaterdag werden opgepakt na relletjes op de tribunes tijdens Roda JC – Sparta.

Bron: De Gelderlander 24-10-2006

SV Vitesse en Stichting Beleven nodigen jou uit!
Maandagavond 23 oktober om 19.30 uur

Voor de uitwerking van het project ‘Kunst in de Kleedkamer’ is er een samenwerking met de supportersvereniging van Vitesse. In samenspraak met het bestuur van de supportersvereniging en de betaald voetbal organisatie Vitesse is gekozen voor het volgende plan:

Spandoeken en vlaggen spelen een vooraanstaande rol in de supporterscultuur bij voetbalwedstrijden. Voor de wedstrijden van Vitesse worden op de tribune de spandoeken ontrold en is er een speciale vlaggenparade langs de lijnen. Tevens komen wedstrijdleiding en spelers nu al elke keer het veld op tussen een vlaggenhaag van de Vitesse Kids Club.

Het idee van stichting Beleven is om met het project ‘Kunst in de Kleedkamer’ deze belangrijke dragers van de voetbal- en clubcultuur aan te vullen met nieuwe spandoeken / vlaggen, objecten, licht, video, geluid, etc. gemaakt door kunstenaars uit de regio Arnhem. Stichting Beleven heeft de medewerking van Vitesse en wordt uitgewerkt in samenwerking met de supportersvereniging Vitesse.

Met de kunstenaars hebben we afgelopen zaterdag ter inspiratie een bezoek gebracht aan de wedstrijd Vitesse – Willem II. Vervolgens gaan we op maandagavond 23 oktober in samenwerking met de supportersvereniging Vitesse een brainstormbijeenkomst houden waarop kunstenaars en supporters samen de cultuur van het spelletje voetbal en de club Vitesse vertalen in woord en beeld. Op basis van deze activiteiten gaan de betrokken kunstenaars aan de slag om hun Vitesse impressie te verbeelden. De expositie zal op zaterdag 2 december, wanneer Vitesse – PSV speelt, te bewonderen zijn in het Gelredome.

We willen iedereen die het leuk lijkt om bij de brainstormsessie aanwezig te zijn hiervoor uitnodigen. Tijdens deze aanvond kan worden meegedacht over de verschillende mogelijkheden en kunnen de kunstenaars geïnspireerd worden, De brainstormsessie vindt plaats op maandagavond 23 oktober om 19.30 uur in het tijdelijke Supportershome Monnikenhuize. Wij hopen dat veel supporters aanwezig zullen zijn om hun Vitessegevoel aan de kunstenaars over te dragen.

Stichting Beleven en supportersvereniging Vitesse

23-10-2006

Rondje 30 over ´de Derby´

De derby tussen Vitesse en NEC staat vanavond centraal in Het TV Gelderland-programma ´Rondje 30´, aldus het verhaal op de site van het programma:

Presentatrice Margreet Beetsma gaat sfeerproeven rond DE Gelderse derby tussen NEC en Vitesse. Ze praat met mensen die die wedstrijd van oudsher kennen en de twee trainers die het duel voor de eerste keer meemaken. Ook voetbaljournallist Iwan van Duren laat zijn licht schijnen over die derby.

Rondje 30 wordt 23 oktober uitgezonden omstreeks 18.20 uur en daarna ieder uur herhaald. TV Gelderland is ook te zien via internet. Surf daarvoor naar Omroep Gelderland.nl en klik daar op ´TV live´ (Windows Media Player vereist).

23-10-2006

Betonbrokken vallen tijdens derby

Tijdens de voetbalwedstrijd tussen NEC en Vitesse blijken zondag betonbrokken naar beneden te zijn gekomen. Dit kwam volgens NEC doordat Vitesse-fans tegen de glazen panelen duwden die om het uitvak staan. NEC is nog bezig om de schade te inventariseren. De schade zal op Vitesse worden verhaald. Voor het duel tegen Roda JC, komende woensdag, wordt een tijdelijke oplossing gezocht. Tijdens de derby, die in 1-0 eindigde, werden ook stoeltjes vernield.

Bron: Omroep Gelderland 23-10-2006

Vitesse staat stevig in de min

Trainer Aad de Mos gaat verder met puinruimen: opnieuw twee disciplinaire schorsingen Vitesse en NEC maakten er gistermiddag in De Goffert andermaal een bijzondere voetbalderby van; een nul nul-wedstrijd die eindigde in 1-0. Beide trainers deden na afloop de nodige moeite het niveau van de wedstrijd verbaal wat op te krikken. Aad de Mos van Vitesse sprak zelfs van ‘een heel goed Vitesse’, gaf zijn middenlinie een pluim, maar vond zijn spitsen te lief. Mario Been van NEC loofde de arbeid van zijn aanvallers en het geluk in de extra tijd. Die twee extra minuten waren boeiender dan de gespeelde negentig; waarin beide clubs sporadisch een teken van leven gaven. Aan beide kanten voelde het gros van de spelers zich beter zonder dan met bal. Vandaar misschien dat de bal zo vaak bij een tegenstander in de voeten werd gespeeld.

Zo ontspon zich in plaats van een boeiend voetbalgevecht een hinderlijk spelletje verstoppertje spelen. Vlak na rust waren de tekenen van een voorbestemde nul nul al niet meer te ontkennen. Ballen werden risicoloos teruggeschoven en iedereen had tijd genoeg. Uiteindelijk was de tijd weer eens een tegenstander van formaat voor Vitesse. Siebe Blondelle, de grillige Belgische jeugdinternational, ging kinderlijk in de fout toen hij Edgar Barreto even uit het oog verloor. Hij maakte een sliding, waar hij gewoon moest blijven lopen. Scheidsrechter Roelof Luinge wees een strafschop toe. De trap van Youssef El-Akchaoui was onberispelijk en beslissend: 1-0. Luinge floot daarna snel af.

Het was voor Vitesse al weer de derde wedstrijd in deze nog prille competitie dat er één of meer punten werden verspeeld in de laatste minuten. Vitesse- NAC werd 0-1 in de 89ste minuut; FC Groningen-Vitesse zelfs 3-3 en 4-3 in de 89ste minuut en de extra tijd. De Mos spaarde na afloop het elftal, dat hij een week lang met alle middelen op scherp had proberen te krijgen. Opnieuw moest Arnhemse voetbalheld Theo Janssen op de bank plaatsnemen, Purrel Fränkel behoorde niet eens tot de selectie en ook tweede doelman Piet Velthuizen was veroordeeld tot de tribune. Dat duo werd disciplinair gestraft. Fränkel omdat hij in de ogen van De Mos zijn bankplaats niet goed opnam, Velthuizen omdat hij een week geleden ‘een clowneske warming-up’ had gedaan tegen Willem II. In de voorbije week haalde de geroutineerde trainer ook al genadeloos uit naar de speeltuincultuur bij Vitesse, waar hij slechts een viertal ‘sterkhouders’ voor de toekomst heeft gesignaleerd en veertig procent als (op dit moment) onacceptabel voor het profmilieu beoordeelt.

De Mos zette zijn keiharde lijn gistermiddag voort met een razendsnelle wissel; bankzitter Janssen kwam er na 24 minuten in voor Etiënne Esajas. De Mos ontkende na afloop dat hier een vooropgezet plan aan ten grondslag lag. Hij had Janssen immers op scherp gezet met kritiek (‘hij moet maar leren invallen’) en een nieuwe reserverol. De Mos slachtofferde de arme Esajas omdat hij, zo luidde de uitleg, een balvaste middenvelder nodig had om Blondelle het leven wat makkelijker te maken. Blondelle duelleerde overigens wel sterk met NEC’er Ro­mano Denneboom, die geen poot aan de grond kreeg. Janssen begreep de pijn van Esajas, en omhelsde de Amsterdammer net iets langer dan normaal bij de wissel. Hoewel De Mos een complimentje uitdeelde aan neo-international Janssen, was zijn inbreng opnieuw niet sterk. Aan Arnhemse kant bleven de mandekkers Ruud Knol en Civard Sprockel overeind, samen met middenvelder Sébastien Sansoni en spits Danko Lazovic, die andermaal ondersteuning ontbeerde. Van Anduele Pryor (geen lef), Youssouf Hersi (slap) en Etïenne Esajas (onzichtbaar) kwam aanvallend niks en de beste spelers van NEC stonden in de verdediging. Daarbij botste Vitesse op een ploeg die in een strakke organisatie speelt, weinig weggeeft en het spel absoluut niet wil maken.

Zo kabbelde de provinciale derby naar het einde en bleef het vuurwerk uit, tot enige verbazing van de in deze derby debuterende trainers. De Mos: „Ik had veel gehoord over de derby, maar ik heb ‘m als heel prettig ervaren, met een uitblinkende scheidsrechter. De duels waren zoals duels horen te zijn. Zo mag je meer wedstrijden hebben.” Mario Been: „Het was een wedstrijd op het scherp van de snede, maar alles behalve te hard. Een echte nul nul-wedstrijd, maar ja: voetbal zit nu eenmaal raar in elkaar.”

De Mos mist ‘ Italiaanse’ stijl bij recidivist Blondelle Voor trainer Aad de Mos kwam de beslissende fout van Vitesse’s linksback Siebe Blondelle tegen NEC (hij veroorzaakte de beslissende strafschop: 1-0) niet als een verrassing. „Het is kinderlijk, je moet op de klok kunnen voetballen en een wedstrijd Italiaans ‘afmaken’. Dat beheersen wij niet. Blondelle heeft het vaker gedaan, dus het verrast mij niet. Ook op de training doet hij het, blijkbaar leert hij niet zo makkelijk af. Terwijl hij juist sterk speelde tegen Denneboom. Dat was een wedstrijd in een wedstrijd, die won hij wel”, aldus De Mos.

De Gelderlander 23-10-2006

De geruisloze entree van Civard Sprockel

Civard Sprockel heeft zich geruisloos in de basis gespeeld bij Vitesse. De verdediger blonk gisteren uit, maar voor vreugde was geen plaats in Nijmegen. Vitesse ging gistermiddag weer eens onderuit bij NEC (1-0). De late tegentreffer, een strafschop in de blessuretijd, zorgde voor veel frustraties aan Arnhemse zijde. Balend en vloekend gingen de Vitesse-spelers van het veld. „Dit is heel frustrerend”, zei Civard Sprockel even later, nadat de spelers en trainers even achter gesloten (kleedkamer)deuren waren geweest voor de gebruikelijke interne nababbel. „De hele week hebben we hier naar toe gewerkt. En dan gaat het opnieuw fout in de laatste minuut.” Het was de prangende vraag naderhand in het Arnhemse kamp. Hoe is het mogelijk dat Vitesse in korte tijd drie wedstrijden verliest in de slotseconden? Eerder gebeurde het in de thuiswedstrijd tegen NAC Breda (0-1) en in Groningen (van 1­3 naar 4-3). Sprockel: „In het begin zeg je ‘het is pech’. Maar als het drie keer gebeurt, dan kun je dat niet meer zeggen.” Drie keer waren het individuele fouten. Tegen NAC voelde geen Vitessenaar zich geroepen de vrij opkomende Mike Zonneveld van een doelpoging af te houden, in Groningen leidde Purrel Fränkel de ondergang in, door met een onbezonnen actie een strafschop te veroorzaken en gisteren deed Siebe Blondelle hetzelfde. Edgar Barreto ging gretig naar de grond over het uit­gestoken been van de linksachter uit België.

Zoveel structureel geschutter duidt op een gebrek aan kwaliteit, maar zover wilde Sprockel niet gaan. „Ik wil niet zeggen dat het met kwaliteit te maken heeft. We moeten alles analyseren, voordat we verkeerde dingen zeggen in de pers. Laat duidelijk zijn dat het in elk geval een grote teleurstelling is. Het is zwaar kloten.” Sprockel deed zijn relaas op zachte, bijna fluistertoon. De 23-jarige centrumverdediger stelt zich bescheiden op, maar hij heeft zich in korte tijd knap opgewerkt in de hiërarchie in Arnhem. De op Curaçao geboren voetballer kwam afgelopen zomer over van Excelsior. In zijn eerste seizoen bij Vitesse wilde hij zoveel mogelijk speelminuten vergaren, maar trainer Aad de Mos is zo tevreden over hem dat hij Sprockel inmiddels tot zijn vaste waarden rekent. „Deze week heb ik een individueel gesprek gehad met de trainer”, aldus Sprockel. „In het begin was ik nog zoekende, maar nu heeft hij het volste vertrouwen in me. Hij heeft me een kans gegeven en die heb ik met beide handen aangegrepen.” En: „Ik kwam uit de eerste divisie. Dan moet je altijd maar afwachten hoe het gaat. Ik ben goed geholpen door Ruud (doelt op Knol, die naast hem in het centrum speelt, red.), met wie het goed klikt. Op mijn achttiende heb ik met mijn debuut bij Feyenoord al geroken aan de eredivisie. In de eerste divisie wordt meer fysiek gespeeld, en wat naïever. In de eredivisie is het meer tactisch. Dat ligt me beter.” Daarbij toont Sprockel zich ook opvallend sterk in de persoonlijke duels. „Zeker in de fase waarin wij zitten is dat belangrijk”, aldus Sprockel, die Brett Holman en later Romano Denneboom elimineerde. „Dat is mooi, maar ik had liever drie punten gehad. Nu kunnen we nog steeds niet omhoog kijken.”

De Gelderlander 23-10-2006

Disciplinaire straf voor Fränkel en Velthuizen

Purrel Fränkel en Piet Velthuizen zijn door trainer Aad de Mos van Vitesse disciplinair gestraft wegens onprofessionele houding en gedrag. Fränkel kreeg van De Mos te horen dat hij voor de derby tegen NEC was gepasseerd en nam dat bericht volgens de trainer niet goed op. „Hij was het er niet mee eens. Dat is zijn goed recht, maar zijn argumenten vond ik niet goed. Zijn houding beviel mij niet, dan kun je beter thuis blijven”, reageerde De Mos gistermiddag na de nederlaag in Nijmegen. De Mos kon gisteren niet zeggen of de straf lang duurt. „Fränkel speelt maandagavond (vanavond, red.) met Jong Vitesse tegen Jong Ajax en ik zal de komende dagen zeker een gesprekje met hem voeren”, aldus de trainer.

Ook Piet Velthuizen kan nog een gesprekje verwachten, al was de boodschap van De Mos gistermiddag luid en duidelijk. „Piet Velthuizen heb ik gepasseerd omdat hij vorige week tegen Willem II niet serieus met de warming-up bezig was. Het is de bedoeling dat hij met Wapenaar bezig is, maar hij staat met het publiek te praten. Ik kreeg er zelfs van sponsors opmerkingen over. Hij staat een beetje de clown uit te hangen, daar heb ik geen zin in. Dat is geen concentratie op een wedstrijd”, aldus De Mos, die Raymond van Driel tot stand-in voor Harald Wapenaar promoveerde.

Fränkel moest zijn plaats afstaan aan Siebe Blondelle, die fysiek beter opgewassen zou zijn tegen Romano Denneboom. Dat was de back uit België inderdaad, maar uitgerekend Blondelle veroorzaakte de beslissende strafschop door de overtreding op Edgar Barreto. „Ik heb hem wel geraakt”, zo stelde Blondelle schuldbewust. „Achteraf zeg ik ook dat ik misschien beter had kunnen blijven staan. Maar zoiets gebeurt in een reactie. Ik dacht dat ik uitgespeeld werd en reageerde met een sliding. Dat het wéér in de slotfase gebeurt, dat is niet te verklaren.”

De Gelderlander 23-10-2006

Streuer: ‘Een hele klus voor De Mos’

Voetbalmanager Jan Streuer van Vitesse steunt trainer Aad de Mos in zijn klopjacht op de amateuristische inslag bij Vitesse. De Mos strafte Purrel Fränkel en Piet Velthuizen disciplinair en stelde in deze krant dat veertig procent van de spelers op de hitlist staat. „Ik sta er honderd procent achter. Hij pikt het gedrag van spelers niet. Zo’n trainer hebben wij jaren niet gehad. Klaarblijkelijk moeten deze spelers veel leren. Het is een hele klus, hopelijk pakken ze het op”, aldus Streuer.

De Gelderlander 23-10-2006
Rentree

Wonderlijk herstel Van der Schaaf

Remco van der Schaaf maakt mogelijk dinsdag zijn rentree in een extra oefenduel van Jong Vitesse tegen TEC. De midden­velder van Vitesse werd 5 oktober geopereerd aan zijn menis­cus en zou zes tot acht weken uit de roulatie zijn. Van der Schaaf, die al jaren een extra trainingsprogramma bij verzorger/krachttrainer Geert Verwaayen volgt, herstelt won­derbaarlijk snel.

Trainer Aad de Mos verwacht dat Abubakari Yakubu over een week zijn rentree maakt bij Jong Vitesse.

De Gelderlander 23-10-2006
Fit

Medische staf geeft Swerts eerder vrij

Vitessenaar Gill Swerts is op verzoek van trainer Aad de Mos een dag eerder vrijgegeven door de medische staf. De Belg zat gistermiddag tijdens de derby tegen NEC op de bank omdat Purrel Fränkel disciplinair was gestraft.

Swerts zou vandaag in het duel Jong Vitesse-Jong Ajax (18.30 uur, Bemmel) zijn rentree maken. De Mos: „Ik heb de medische staf gevraagd of Swerts kon worden vrijgegeven. Er was geen probleem en geen gevaar.” Swerts is hersteld van een knieoperatie.

De Gelderlander 23-10-2006
Winterstop

Vitesse spart met Sliema Wanderers

Vitesse speelt op zaterdag 13 januari in Malta een oefenwedstrijd tegen Sliema Wanderers. Het duel heeft plaats tijdens het trainingskamp dat Vitesse van dinsdag 9 tot en met zondag 14 januari belegt op het eiland.

Sliema Wanderers was de laatste drie seizoenen landskampioen van Malta. Vitesse gaat de winterstop in na de competitiewedstrijd in Almelo tegen Heracles op zondag 31 december. De Arnhemse club hervat de competitie zondag 21 januari, thuis tegen FC Groningen.

De Gelderlander 23-10-2006

De Mos laakt Blondelle

Vitesse-trainer Aad de Mos was niet te spreken over de manier waarop zijn ploeg zondag in blessuretijd een gelijkspel uit handen gaf in de uitwedstrijd tegen streekgenoot NEC. Linkerverdediger Siebe Blondelle tacklede Edgar Barreto in het strafschopgebied, waarna Youssef El-Akchaoui de strafschop benutte: 1-0.

„Ik ben bang dat ik deze speler niet kan veranderen”, zei De Mos over Blondelle. „Siebe heeft vorig seizoen vaker van dit soort fouten gemaakt op cruciale momenten. Ook op trainingen komt het nog wel eens voor. Dat mag niet. In de slotfase moet je de bal buiten de lijnen trappen.” Ondanks de nederlaag was De Mos verder wel tevreden over de teamprestatie. „Dit was een van onze betere wedstrijden dit seizoen. Vooral tot het zestienmetergebied voetbalden we dominant. Onze spitsen hadden iets meer moeten brengen.”

NEC-trainer Mario Been hechtte veel waarde aan de overwinning. „Van onze supporters begreep ik vooraf dat we bij een zege op Vitesse alle andere competitiewedstrijden zouden mogen verliezen. Ik ben dus wel even zeker van mijn positie hier, ik kan weer rustig slapen.”

NEC is onder Been bezig aan een aardige serie. De Nijmegenaren wonnen de laatste drie wedstrijden. Uit de eerste vijf competitieduels haalde NEC nog maar één punt. „Voetbal blijft een raar spelletje”, aldus Been.

Bron: De Telegraaf 22-10-2006

Wapenaar: niet zakelijk uitgespeeld

Voor Vitesse zijn de druiven zuur. Weer wordt een punt weggegeven in de slotfase. “Het gaat er niet om wie beter is”, weet doelman Harald Wapenaar. “Het gaat om goals en op de nul spelen. Dat moet tot de laatste minuut en niet kort daarvoor. Het was een penalty, de tackle van Blondelle was te laat.” Vitesse vergat de wedstrijd zakelijk uit te spelen. “Desnoods jaag je die bal dan het stadion uit. Dan voetbal je op het laatst maar even niet. Dat is dan niet belangrijk. Wij kunnen dat blijkbaar niet opbrengen. Nu haken we af voor een plek in de middenmoot.”

Bron: Omroep Gelderland 22-10-2006

Ruud Knol vond Vitesse betere ploeg

Vitesse-verdediger Ruud Knol begreep na de in de ‘dying seconds’ verloren derby tegen NEC even weinig meer van het leven. “Ïk had het gevoel dat we goed voetbalden, beter dan NEC in elk geval. Dan is het zeer ongelukkig om in de laatste minuut te verliezen”, aldus een teleurgestelde Knol. Het was niet de eerste keer dit seizoen dat de Arnhemmers in de slotfase het deksel op de neus krijgen. “Of dit het Vitesse-virus is weet ik niet, maar we hebben nu drie keer in de laatste minuut verloren. Daar moeten we hard aan werken”, besluit de verdediger.

Bron: Omroep Gelderland 22-10-2006

Sprockel: dit is echt frustrerend

De Arnhemse defensie kwam gedurende de wedstrijd nauwelijks in de problemen. Derby-debutant Civard Sprockel had dus wel wat tijd om sfeer te proeven. “Het was een redelijk pittige wedstrijd zonder dat het uit de hand liep”, vond de centrale verdediger van Vitesse. “Voor beide ploegen gold dat het ontbrak aan een goede laatste pass. Er waren dus geen kansen. Het was een typische 0-0 wedstrijd.” Maar Vitesse verloor dus toch. “Het is alweer de derde keer dat dit gebeurt. Ongelofelijk, dit is frustrerend. Nu blijft er druk staan op de ploeg.”

Bron: Omroep Gelderland 22-10-2006

Vitesse weer onderuit in Nijmegen

Met een duidelijk veldoverwicht, maar zonder enige daadkracht en weer geen punten heeft Vitesse zondagmiddag stadion De Goffert in Nijmegen verlaten. Een strafschop in de extra tijd bezorgde NEC de niet verdiende en ook niet meer verwachte 1-0 overwinning.

Vitesse startte in Nijmegen, zoals al beschreven in de voorbeschouwing, in dezelfde basisopstelling als vorige week tegen Willem II Binnen het half uur kwam daar al verandering in. Trainer De Mos wisselde na 24 minuten Etiënne Esajas voor Theo Janssen. In de eerste 45 minuten was het meeste balbezit, gevaar (Hersi) en de eerste kans voor Vitesse. Anduele Prijor schoot na negen minuten hard in, maar de redding was uitstekend van doelman Babos. In de 27e minuut kwam Vitesse er via Kaya en Hersi weer gevaarlijk uit. De harde voorzet vanaf links van Lazovic was echter net te scherp voor de inglijdende Hersi. Vitesse combineerde af en toe aardig, maar was voor het doel vooralsnog niet daadkrachtig genoeg.

Naarmate de eerste helft vorderde werd het voetbal er van beide kanten niet beter op. Voor de rest was het voornamelijk veel lange ballen en werkvoetbal op het middenveld. Vijf minuten voor rust was het wel weer even paniek in de Nijmeegse defensie toen Danko Lazovic uit een corner ineens helemaal vrij stond , maar niet kon uithalen en dertig seconden later moest Babos weer een corner toestaan na het afstandsschot van Ruud Knol. Het enige gevaar van de thuisploeg was een kopbal (voorlangs) van Peter Wisgerhof in de 19e minuut.

De derby bleef ook na rust erg vlak. Vitesse had het meeste balbezit, stond goed in de organisatie, maar echte kansen waren er nauwelijks. Daar waar Vitesse voor rust nog wel in de zestien meter van NEC kwam, daar slaagde het na rust niet meer in. Het tempo waarmee de ploeg speelde was te laag om het de tegenvallende gastheer pijn te doen. Dit was naast tegenvallend ook vreemd gezien de ruimte die de ploeg van Aad de Mos kreeg in de omschakeling. Alleen Danko Lazovic kreeg nog een goede kans, maar zijn schot in de 85e minuut werd goed gepakt door Babos.

NEC kreeg pas in de eindfase weer een mogelijkheid. Na een communicatiefout tussen Knol en Blondelle belandde de bal bij invaller Niedzielan, die te zacht inschoot. NEC probeerde in het slot van de wedstrijd nog wel aan te dringen, maar de Arnhemse verdediging stond zondagmiddag als een huis. Het huis barstte echter toch nog toen Siebe Blondelle in de extra tijd een overtreding beging in het strafschopgebied en Luinge de bal op de stip legde. Verdediger Youssof El_Akchaoui schoot de penalty onberispelijk binnen: 1-0, einde wedstrijd en feest in De Goffert met de niet meer verwachtte en zeker niet verdiende overwinning. Maar niemand die daar om zal malen in Nijmegen.

Bron: Vitesse.nl 22-10-2006

Politie tevreden over verloop derby

De politie is erg tevreden over het verloop van de Gelderse derby tussen NEC en Vitesse, zondag in Nijmegen. Drie mensen zijn opgepakt. De aan- en afvoer van de Arnhemse supporters verliep zonder noemenswaardige problemen, aldus een woordvoerder. Een supporter van Vitesse spuwde voor de wedstrijd een steward in het gezicht. Na de wedstrijd gooide een man een stok naar een politieauto, een ander gooide met vuurwerk. De politie hield zondag verscherpt toezicht, nadat de laatste editie van de derby was ontaard in rellen.

Bron: Omroep Gelderland 22-10-2006

NEC wint opnieuw van Vitesse

NEC heeft de Gelderse derby tegen Vitesse zondag op de valreep gewonnen. In een teleurstellende wedstrijd benutte verdediger Youssef El-Akchaoui in blessuretijd een strafschop: 1-0.

De zege op Vitesse telde zondag dubbel voor de Nijmeegse supporters. NEC passeerde door de overwinning de rivaal uit Arnhem op de ranglijst. NEC heeft nu tien punten, Vitesse negen. NEC mag zich daardoor voorlopig de ‘nummer 1’ van Gelderland noemen.

De laatste competitiezege van Vitesse in Nijmegen dateert alweer van 1997. Toen waren de Arnhemmers met 2-0 te sterk door treffers van Dmitri Sjoekov en Jochem van der Hoeven. Van de inmiddels negen navolgende thuiswedstrijden won NEC acht keer. Aan het einde van vorig seizoen wist Vitesse in de play-offs wel te winnen bij NEC met 1-2.

De huidige Vitesse-trainer Aad de Mos probeerde zijn elftal nog wel op scherp voor de derby. Na afloop van de laatste competitiewedstrijd tegen Willem II (1-0) uitte de coach zijn onvrede. Hij verweet een gedeelte van zijn spelersgroep een gebrek aan instelling en mentaliteit.

Bron: ANP 22-10-2006

Devito’s nieuwe column:

‘Liever Vitesse Arnhem dan Dynamo Kiev’

21 okt, 2006

Vrijdag naar de training geweest van Vitesse. Daar gehoord dat de stand in Over de Waal tussen hen en de onzen exact gelijk staat. Geen jubileumkaarten voor 10 aanééngeregen verliespartijen daar(met overigens 1 gelijkspel daartussen), waar wij het seizoen zolang goed maakten voor de lelijke drie gekleurden daar. Dankzij het enige goede wat de play-offs hebben kunnen brengen in dat eerste jaar vorig seizoen. Aad de Mos mag dan niet echt goed begonnen zijn, de man straalt het één en ander uit waar je mee verder kunt. Vandaag van hem mogen horen dat hij passie voor onze club heeft. Hij snelt naar Arnhem om zo snel mogelijk op de club te zijn. Het bestuur geeft hem, ondanks de matige prestaties tot nog toe meer dan het voordeel met het lichten van de optie. Daar is iets aan visie in te bespeuren. Vriend en vijand denken dat Vitesse verder komt met De Mos. Niet onterecht…maar, krijgt hij werkelijk de wakken uit het ijs?…

lees verder...

21-10-2006

Gill Swerts traint weer met de groep

Vitesse-speler Gill Swerts traint weer met de groep. De 24-jarige Belgische verdediger maakte deze week na een afwezigheid van ruim twee maanden zijn rentree op het trainingsveld. Swerts liep begin augustus, twee weken voor de start van de competitie, een knieblessure op. Hij beschadigde zijn binnenmeniscus en moest worden geopereerd. Als gevolg daarvan kwam hij dit seizoen in officiële wedstrijden nog niet in actie voor de Arnhemse eredivisionist.

De Gelderlander 21-10-2006

Zongo traint mee met Jong Vitesse

Mamadou Zongo traint voorlopig mee met de selectie van Jong Vitesse. De 26-jarige aanvaller uit Burkina Faso heeft zelf gevraagd of hij bij zijn oude club mag werken aan zijn herstel. Zongo heeft een knieoperatie ondergaan. Hij zou dit seizoen gaan voetballen bij eerstedivisionist VVV-Venlo, maar dat ging niet door toen hij geen werkvergunning kreeg. Aangezien zijn voorlopige verblijfsvergunning niet zal worden verlengd, zoekt Zongo een club in het buitenland.

De Gelderlander 21-10-2006

Alles moet wijken voor het resultaat

door Gerard Borgman

Aad de Mos is sinds dit seizoen hoofdtrainer van Vitesse. In Arnhem ziet hij parallellen met KV Mechelen, de Belgische club waarmee hij de Europa Cup II won. Aan de vooravond van de derby NEC-Vitesse stelt De Mos dat 40 procent van de spelers van Vitesse moet vertrekken, als ze niet beter gaan voetballen. En praat hij over het genot van lopen in mul zand. Dit is mijn tweede thuis’, zegt Aad de Mos, wanneer hij een plekje zoekt in de lounge van het Novotel. Dit hotel ligt op vijf minuten rijden van het huis van de 59-jarige voetbaltrainer. En, niet onbelangrijk voor de wereldburger, het is vlakbij Eindhoven Airport. De Mos bestelt een cappuccino en verhaalt bijna drie uur over zijn grote passie: voetbal.

Afgelopen zaterdag, na de 1-0 zege op Willem II, kondigde u sancties aan tegen enkele spelers, die u een gebrek aan discipline in het veld verwijt. Was dat een geplande actie om de groep op scherp te zetten voor de derby tegen NEC?

De Mos: „Nee, dat was spontaan. Wat ik zaterdag zei, dat zat al in mijn lichaam, vanaf de wedstrijd in Groningen (43 verlies na 3-1 voorsprong, red.) We hadden veertien dagen geen wedstrijd, dus kon ik er niets mee. Het moest er een keer uit. Ik zeg nooit dingen in de pers die nieuw zijn voor mijn spelers. Soms kun je via de media meer bereiken. ”

U heeft Danko Lazovic een boete gegeven. Hoe staat het met de andere maatregelen?

„40 procent van de spelers kan een nieuwe club gaan zoeken, als ze op deze manier verder gaan. Ze beseffen niet wat het is om als profvoetballer maximaal voor resultaat te gaan. Ze zijn niet gewend om top te trainen en dat vast te houden. Dat heeft te maken met concentratie. Ze zijn nooit klaar met iets. Ook voor een wedstrijd niet, in de kleedkamer. Dan zijn ze nog bezig met andere zaken dan de wedstrijd. Dat vlakke, dat hoort er nog bij. De hele week is vlak en daar hoort ook de wedstrijd bij. Ze kunnen niet pieken. Nog ’n voorbeeld: het moet vanaf nu een voorwaarde zijn dat spelers in Arnhem wonen. Ik wil niet meer hebben dat ze in Amsterdam of Almere wonen. Nu moeten er een stuk of vijf zeven keer per week drie uur rijden. Dat is 21 uur slaaptekort. Dan kan ik me voorstellen dat je moe bent tegen Willem II.”

Dat klinkt vernietigend.

„Het interesseert me niet hoe spelers of de club over mij denken. Ik wil alleen maar resultaat. Dat is het enige dat telt. Iedereen die nu het resultaat in gevaar brengt, kan een enkele reis verwachten naar de tribune en het tweede elftal. Nu moet blijken wie er aanhaakt en wie er afvalt.”

U bent niet de eerste trainer die bij Vitesse klaagt over een gebrek aan professionaliteit.

„De technisch verantwoordelijken (doelt op De Mos, diens assistenten Pieter Huistra en Dick de Boer en technisch manager Jan Streuer, red.) hebben de spelersgroep geïnventariseerd. Daar kwam uit dat we te weinig leidinggevende kwaliteiten hebben, dat er geen balans is en dat er geen lengte aanwezig is. Ik kan er wel omheen blijven draaien, maar daar heb ik geen trek in. We zitten nu in een fase waarin we testen wie begrijpt dat het om resultaat gaat. Nu gaan we eisen stellen.”

Is het bij zoveel klachten wel leuk om trainer te zijn?

„Ik voel me als een vis in het water. Nu ben ik bezig met iets van mezelf. We zitten in een proces dat tijd nodig heeft. Het lukt me wel. Dat heb ik bewezen bij KV Mechelen.”

Daar bouwde u in de jaren tachtig in twee jaar een ploeg die kampioen werd van België en de Europa Cup voor bekerwinnaars won.

„Bij Mechelen ben ik ook begonnen met twee, drie, of vier spelers die ik de kapstokken noem. Ik kwam in februari, toen stonden we onderaan. Er degradeerden twee ploegen, wij eindigden als derde van onderen. Toen ben ik begonnen met doorselecteren. Preud’homme, Demesmaker en Clijsters kwamen erbij, toen ging het al beter. Vervolgens kwamen Bosman, Ohana en Emmers. Erwin Koeman, Rutjes en De Boer waren er al. Dat waren de kapstokken. Maar ze waren in de steek gelaten door de rest, die ook op vakantie waren, zoals ik dat noem. Bij Vitesse zie ik vier kapstokken, maar ik noem geen namen.”

U bent al 25 jaar trainer, maar hebt aan passie en beleving niets ingeleverd. Waar komt die gedrevenheid vandaan?

„Mijn lichaam vraagt er om. Ik ben onlangs gekeurd op Papendal. Daar kwam uit dat ik twee marathons per week kan lopen, als het moet. Zo sterk zit mijn lichaam in elkaar.”

Heeft u nooit last van stress?

„Nee. Ik ken geen stress. Voetbal ontspant me. Ik geniet van het proces waar we nu mee bezig zijn bij Vitesse. Ik geniet van de trainingen en de wedstrijddagen. Mijn geheim? Dat kun je aan mijn vrouw vragen. Als ik in bed stap, dan moet ik snel mijn tweede been erbij trekken, anders slaap ik al. Dat heeft te maken met mijn benadering. Met de technische staf hebben we controle over de situatie. Twintig jaar geleden speelde ik al het 4-2-3-1 systeem. Ik weet dat het goed gaat komen, als ik de tijd krijg.”

Dat klinkt niet als een trainer die maar een jaar wil blijven. Maar u heeft een contract voor slechts één seizoen.

„Met een wederzijdse optie voor nog een seizoen. In het begin heb ik gezegd dat ik bij Vitesse wel zal zaaien en dat een ander zal oogsten. Nu zie ik het als mijn eigen kind, omdat het zo complex is. Nu wil ik het ook afmaken. Ik wil minstens een seizoen meemaken dat het nieuwe trainingscomplex van Vitesse op Papendal er staat. Ik denk dat alles dan per individu met 10 tot 15 procent omhoog gaat. Ze gaan in 2007 bouwen. Dus dat zou beteken dat ik mijn contract met twee tot drie jaar moet verlengen.”

Bij ADO Den Haag wordt u genoemd als trainer die de club in het nieuwe stadion naar de subtop moet leiden.

„Dat is uitgesloten. Waarom? Omdat mijn gevoel dat zegt.”

Dus liever langer bij Vitesse?

„Ik voel me thuis bij deze club. Ik houd van uren maken, helemaal erin dringen en alles eruit halen. Net als een sinaasappel die je uitperst.”

‘Voetbal is mijn enige passie’, heeft u wel eens gezegd.

„Mijn ontspanning is voetbal. Ik kan niet rustig zitten en een boek lezen. Ik heb een voetbalwedstrijd nodig om af te kicken, en om me op te laden.”

Heeft u nog andere hobby’s?

„Duurlopen, drie keer in de week. In Oirschot, bij de kazerne. Dat noem ik een ‘mullezandje’. Daarnaast vind ik reizen top. Ik zit graag in een vliegtuig. Als je op een luchthaven komt, en de deur gaat open, dan komt er altijd weer iets nieuws. Mullezandje en reizen zijn mijn mental-coach.”

Hoe bedoelt u dat?

„In de lucht of in het mullezand, daar organiseer ik. In het vliegtuig neem ik de beste beslissingen. Ik heb meer dan honderd wedstrijden gespeeld in Europa. Op de terugweg in het vliegtuig nam ik met mijn assistenten altijd de beslissingen, over hoe we het beste resultaat konden boeken. Want daar gaat het om, resultaat.”

Wat was eigenlijk uw drijfveer om afgelopen zomer voor Vitesse te kiezen?

„Er was een enorme drang vanuit het gezin om in Nederland te blijven. Ik had veertien jaar in het buitenland gezeten en voelde dat de binding met het gezin aan het afbrokkelen was. Dat wilde ik niet, want mijn familie is heel belangrijk voor mij. Bij Vitesse speelde ook mee dat de club weer omhoog wilde kijken. Dat gaf me een goed gevoel. En dat gevoel heb ik nog steeds: Vitesse is een goede keuze geweest.”

Loopbaan als trainer

1980-1985: Ajax (jeugd-, assistent- en hoofdtrainer) 1986-1989: KV Mechelen (België) 1989-1992: Anderlecht (België) 1993-1995: PSV 1995-1996: Werder Bremen (Duitsland) 1997-1998: Standard Luik (België) 1998-1999: Sporting Gijon (Spanje) 1999-2000: Urawa Red Diamonds (Japan) 2000-2002: KV Mechelen, technisch directeur 2002-2004: Al-Hilal (Saudi-Arabië) 2004-2005: Verenigde Arabische Emiraten 2006-: Vitesse

Prijzen

1983: kampioen met Ajax 1983: KNVB-beker met Ajax 1987: Belgische beker met Mechelen 1988: Europa Cup II met Mechelen 1989: Belgische titel met Mechelen 1989: Europese Super Cup met Mechelen 1991: Belgische titel met Anderlecht 1991: Belgische Super Cup met Anderlecht 2004: Beker van Saudi-Arabië met Al-Hilal

De Gelderlander 21-10-2006
NEC- VITESSE

Theo Janssen begint opnieuw niet in de basis

Theo Janssen zit morgenmiddag opnieuw op de reservebank van Vitesse, dat al om 12.30 uur aantreedt in Nijmegen voor de derby tegen NEC. Vitessetrainer Aad de Mos houdt vast aan het elftal, dat afgelopen zaterdag met 1-0 won van Willem II. In die partij viel Janssen halverwege in, maar dat deed hij niet tot tevredenheid van de Haagse oefenmeester. „Theo is slecht ingevallen”, zo legde De Mos gisteren uit. „Hij moet afstappen van het verhaal dat hij niet goed kan invallen. Hij heeft in Ierland, met het Nederlands elftal, laten zien dat hij dat wel degelijk kan.”

Het is niet de enige reden waarom de Arnhemse regisseur opnieuw ontbreekt in de begin­opstelling. De Mos: „Theo is niet zo fit als hij was in het begin van het seizoen. Daarom gaan we vanaf komende week extra met hem aan het werk.” Janssen baalde gisteren opnieuw, maar hij ging wel een heel eind mee in de kritiek van zijn trainer. „Ik vind zelf ook niet dat ik tegen Willem II goed ben ingevallen”, aldus Janssen. „Het liep niet bij ons en dan ga je soms te veel doen. Ik ben er door een spierblessure een paar weken uit geweest. Dan is het logisch dat ik iets minder fit ben. Het is goed dat we daar aan gaan werken. Ik wil ervoor zorgen dat ik in de wedstrijden daarna zo snel mogelijk weer in de basis sta.”

De Mos had gisteren nog een mooi compliment voor Janssen. „Ik heb in mijn loopbaan veel voetballers gesproken. Theo staat in de top vijf qua voetbalintelligentie”, aldus de trainer, die afgelopen woensdag in een groepsgesprek nog maar eens onderstreepte dat de discipline in het veld moet verbeteren.

Centrumverdediger Ruud Knol kan zich wel vinden in de kritiek. „We willen allemaal een stapje omhoog”, zegt hij. „Ik vind het allemaal niet zo’n spektakel. We weten allemaal dat we punten moeten pakken. De voorbije wedstrijden was het telkens winnen, en de wedstrijd daarna weer niet. Ik snap best dat de trainer er dan wat aan doet.” De prangende vraag luidt hoe Vitesse zich kan ontdoen van de­ze wisselvalligheid. „We zijn niet stabiel genoeg”, zo verklaart Knol. „Als elftal moeten we nog groeien. We hebben toch weer vier, vijf nieuwe jongens ingepast. Dat lijkt niet zo erg, maar het betekent wel dat het nog tijd nodig heeft voordat de automatismen er zijn die er uiteindelijk moeten zijn.” Een zege in Nijmegen zou Vitesse wel eens een bepalende steun in de rug kunnen bezorgen. Knol: „Het wordt tijd dat we daar in de competitie eens winnen. Vorig jaar wonnen we er in de play-offs, het zou mooi zijn als we dat nu kunnen herhalen. Misschien kunnen we dan ook een serie opbouwen.”

Bij Vitesse ontbreken de ge­blesseerden Michael Jansen, Gill Swerts, Abubakari Yakubu, Remco van der Schaaf en Tim De Meersman.

De Gelderlander 21-10-2006

Niedzielan start niet, Barreto wel

Andrzej Niedzielan ontbreekt morgenmiddag waarschijnlijk in de basisopstelling van NEC, dat in eigen huis rivaal Vitesse op bezoek krijgt. Trainer Mario Been van de Nij­meegse eredivisionist lijkt vast te houden aan de elf spelers die een week geleden in de competitiewedstrijd tegen NAC in Breda (2-0 winst) de basis vormden.

Been beschikt over een praktisch fitte selectie. Alleen Ferne Snoyl ontbreekt met een buikspierblessure. Daarentegen kan Edgar Barreto ‘gewoon’ spelen. De Paraguayaan viel in Breda uit met zowel een enkel- als knieblessure, maar is tijdig her­steld.

Vermoedelijke opstelling NEC: Babos; Nalbantoglu, Wisgerhof, Olsson, El-Akchaoui; Barreto, Boutahar, Otten; Den­neboom, Holman en Eagles.

De Gelderlander 21-10-2006

Voorbeschouwing NEC-Vitesse

Vitesse zal zondag in de derby tegen NEC in dezelfde basisopstelling starten als tegen Willem II (1-0 winst). Dat betekent dat Theo Janssen op de bank begint en Onur Kaya zijn plaats op het middenveld inneemt.

Teleurstelling
Aad de Mos gaf aan met een bepaalde groep het seizoen te zijn begonnen. Na het duel tegen NAC Breda veranderde de hoofdtrainer die samenstelling. “Ook deze groep krijgt een kans en daarom blijft de basis hetzelfde als tegen Willem II. En het klopt dat Theo dus weer op de bank begint, maar dat geldt voor meerdere spelers. Theo is slecht ingevallen vorige week en daarbij vind ik hem nog niet volledig wedstrijdfit. Hij moet afstappen van het idee dat hij niet goed kan invallen. Theo heeft in de interland met het Nederlands elftal tegen Ierland juist laten zien dat hij wel goed kan invallen. Tegen Willem II was hij te overijverig en wilde te graag. Hij liep daardoor teveel uit positie in plaats van als echte nummer tien te acteren. Ik kan me geen betere speler voorstellen die met de rug naar het vijandelijke doel een bal ingespeeld kan krijgen. Ik kan het me daarom goed voorstellen dat hij teleurgesteld is. Maar, een wedstrijd duurt negentig minuten, dus we kunnen hem wellicht nog goed gebruiken zondag.”

Derby
De Mos blikte na de vrijdagtraining terug op de derby’s die hij als trainer heeft meegemaakt. “De stadsderby in Saudi-Arabië is mij nog het meest bijgebleven. Honderdduizend mensen op de tribune die, in vergelijking met de mensen hier, geen verstand van voetbal hebben. Dat was volledig in de waan van de dag, echt een gekkenhuis. Deze wedstrijd lijkt mij ook erg leuk. Ik ben in ieder geval blij dat ik er later over mee kan praten. Je moet alles hebben meegemaakt als trainer, dus ook deze derby. Ik vind het mooi!”

Rondje 30
Maandag 23 oktober is in het sportprogramma van TV Gelderland, Rondje 30, een uitgebreide reportage te zien van de wedstrijd NEC-Vitesse.

Afgelopen seizoen speelden Vitesse NEC in totaal vier keer tegen elkaar. In de competitie verloor Vitesse in Nijmegen met 1-0 door een doelpunt van Rutger Worm. In Gelredome zette Tininho de gasten door een benutte strafschop op 0-1, maar in de 89e minuut kopte Remco van der Schaaf alsnog de verdiende gelijkmaker binnen: 1-1.

In de tweede ronde van de play-offs eindigde het eerste duel in Gelredome in 0-0, waarna Vitesse in De Goffert met 2-1 wist te winnen. Na de openingstreffer van Patrick Pothuizen draaiden Fred Benson en Youssouf Hersi de rollen alsnog om: 1-2.

Vitesse 20-10-2006

Gelderse derby volledig in balans

NEC ontvangt Vitesse zondag voor de 16e keer in de Goffert sinds de Arnhemmers in 1989 promoveerden naar de eredivisie. Beide clubs wonnen zeven keer, één keer werd het gelijk.

De eerste zes Gelderse derby’s werden gewonnen door de uitclub. De laatste in die serie was op 16 november 1997, toen Vitesse met 2-0 won door van Jochem van der Hoeven en Dmitri Shoukov.

Vervolgens moesten de Arnhemmers ruim acht jaar op een zege in Nijmegen wachten. NEC won ook zes keer op rij. De afsluitende zege in die reeks was in het seizoen 2003/04: 2-0 door Arjan Ebbinge en Dejan Govedarica.

TV Gelderland 20-10-2006

Aad de Mos benieuwd naar Gelderse derby

Vitesse-trainer Aad de Mos is zeer benieuwd naar de Gelderse derby, die hij zondag voor het eerst meemaakt.

“Dit is de eerste keer en ik heb van iedereen gehoord hoe belangrijk dat is. Bij NEC misschien wat meer, maar ik heb van supporters hier gehoord dat het seizoen er veel rooskleuriger uitziet als je uit bij NEC wint.”

De Mos heeft in zijn carrière als veel derby’s meegemaakt, maar de heftigste was als trainer van Al-Hilal. “Ja, in Saudi-Arabië in Riyad tegen Al-Nasr. De stadsderby voor 100.000 mensen. Ik heb die één keer gewonnen, maar ook een keer verloren.”

Die nederlaag in Saoedi-Arabië kan De Mos zich nog goed herinneren. “Daarna kun je beter een paar dagen niet buiten komen. De spelers kunnen wel gewoon naar buiten, maar de technische staf krijgt dan zonder meer de schuld.”

“Dat is echt dodelijk, ze hebben daar het stenigen ook uitgevonden. Echt een drama, daar leeft echt de waan van de dag, want in tegenstelling tot hier hebben de supporters daar geen verstand van voetbal.”

De Mos weet hoe belangrijk een zege in Nijmegen is. “Vanaf nu stel ik meer eisen aan de spelers. Ik zag het terug op de training, die scherper was.”

TV Gelderland 20-10-2006

De Mos vond Janssen slecht invallen

Aad de Mos laat Theo Janssen opnieuw op de bank beginnen tegen NEC.

Dat kwam hard aan bij de Arnhemmer. “Ik ben er natuurlijk niet blij mee. Ik ben er een paar weken uit geweest en heb een conditionele achterstand. Ik ben het wel met de trainer eens dat ik niet zo goed ben ingevallen tegen Willem II. Maar dat kwam vooral omdat ik te veel probeerde te doen, want het liep niet.”

Aad de Mos beaamt dat Janssen zijn taak niet goed uitvoerde. “Hij is slecht ingevallen en ging ballen halen waar hij dat niet moest doen. Maar hij moet maar eens af van dat verhaal dat hij niet goed kan invallen.”

De Mos is het daar ook volstrekt niet mee eens. “In het Nederlands Elftal viel hij tegen Ierland wel goed in. Wat betreft voetbalintelligentie reken ik Janssen tot de top-vijf waarmee ik ooit heb gewerkt. Dat kun je niet kopen. Hij is giftig van voetbalintelligentie.”

De Mos heeft afgelopen woensdag de hele selectie geevalueerd. “Dat heeft verder niets te maken met mijn uitbarsting na Willem II, het was al gepland. ”

“Een beperkt aantal spelers voldoet aan de norm. Volgens Hard Gras was het hier net een vakantie-oord, die discipline buiten het veld is er nu wel. Het gaat vooral om de discipline in het veld.”

TV Gelderland 20-10-2006

Theo Janssen traint buiten basis

Op basis van de training van vrijdag lijkt het erop dat Theo Janssen en Purrel Fränkel zondag tegen NEC niet in de basis van Vitesse staan.

Janssen begon tegen Willem II ook al op de bank, terwijl Fränkel het vaak moeilijk heeft tegen NEC-aanvaller Romano Denneboom. Overigens deed Remco van der Schaaf, drie weken na zijn knieoperatie, alweer mee aan het partijtje. Ook Gill Swerts is op de weg terug.

Vermoedelijke opstelling: Wapenaar; Verhaegh, Knol, Sprockel, Blondelle; Hersi, Kaya, Sansoni, Esajas; Lazovic, Pryor.

TV Gelderland 20-10-2006

Sprockel heeft basisplaats verdiend

De kritiek van trainer Aad de Mos op bepaalde spelers, is zeker niet van toepassing op Civard Sprockel.

De centrumverdediger heeft de laatste weken een basisplaats verovererd bij Vitesse. “Op dit moment gaat het lekker met mijn ontwikkeling. De kritiek van de trainer heb ik me niet aangetrokken. Dat sloeg niet op mij. Degenen die het betreft, voelen zich wel aangesproken.”

De derby tegen NEC vindt Sprockel wel interessant. “Het is toch wel speciaal. Ik verwacht een vrij harde wedstrijd, maar wij moeten ook winnen bij NEC om naar boven te kunnen kijken en zijn we goed vertrokken om verder te stijgen.”

TV Gelderland 20-10-2006

Vitesse verkoop topperkaart

Voor de thuiswedstrijden tegen PSV (02/12), Ajax (24/12), NEC (04/02) en Feyenoord (01/04) biedt Vitesse een zogenaamde Topperkaart aan. De kaart is bedoeld voor supporters die nog geen Seizoen- of Club Card van Vitesse hebben, maar die wel graag vaker naar Gelredome willen komen.

Gebleken is dat de animo onder incidentele bezoekers voor bovengenoemde wedstrijden het grootst is. Een beperking voor geïnteresseerden vormden echter vaak de kaartverkooprestricties die gepaard gaan met (een aantal van) deze wedstrijden en de prijs van de dagkaarten. Met de Topperkaart verwacht de Arnhemse club aan beide bezwaren iets te doen. Na bestelling via Internet, ontvangt de besteller vier losse toegangskaarten en, indien men deze nog niet heeft, een gratis Vitesse Club Card. Naast de aanzienlijke korting op de toegangsbewijzen (zie onder) denkt Vitesse dat vooral het gemak waarmee de Topperkaart kan worden aangeschaft potentiële bezoekers aanspreekt.

De beschikbare tribunes en prijzen zijn als volg:

volwassenen jeugd t/m 14 jaar

normaal nu normaal nu

Noord-tribune € 80, – € 70, – € 48, – € 40, –

Oost-tribune 1e ring € 120, – € 110, – € 72, – € 60, –

Oost-tribune 2e ring € 100, – € 90, – € 60, – € 50, –

Zuid-tribune* € 80, – € 70, – € 48, – € 40, –

AFAB West-tribune € 140, – € 130, – € 84, – € 70, –

*ongenummerd

Algemeen directeur Paul van der Kraan: “In het kader van de consumentenmarketing heeft Vitesse onderzoek gedaan naar klantprofielen. Op basis hiervan houdt de club wisselende acties voor consumenten. De acties hebben ten doel het toeschouwersaantal bij thuiswedstrijden van Vitesse in Gelredome te vergoten en meer mensen voor een marktconforme prijs kennis te laten maken met Vitesse.”

De acties moeten bijdragen aan de gewenste groei van Vitesse, dat tevens hoopt dat de belevenis rondom thuiswedstrijden door de acties toeneemt. Van der Kraan: “Maar onze bestaande fans zijn uiteraard onze basis en wij zullen hen zeker niet van ons vervreemden. Wij letten er scherp op dat zij niet gedupeerd worden door de acties die we doen. Seizoenkaarthouders blijven te allen tijde voordeliger uit.”

De Topperkaart is persoonsgebonden en uitsluitend te koop voor supporters die nog geen geregistreerd seizoenkaarthouder van Vitesse of een andere BVO zijn. Club Card-houders van BVO’s anders dan Vitesse, zijn eveneens uitgesloten voor de actie.

Meer informatie over de Topperkaart is terug te vinden op www.topperkaart.nl. Via deze site kan de Topperkaart tevens worden besteld.

Supporters die niet over Internet beschikken, kunnen op werkdagen tussen 13.30-17.00 uur contact opnemen met Vitesse Ticketing via 026-8807337.

Vitesse 20-10-2006

Streuer: ‘Mooiste is bouwen met De Mos’

Vitesse wil in de korte winterstop beslissen of de club langer doorgaat met trainer Aad de Mos. „Het mooiste is als de trainer langer blijft”, zegt Jan Streuer. Hoewel de resultaten niet tevreden stemmen (negen punten na zeven wedstrijden), zijn de beleidsbepalers in Arnhem zeer content met de arbeid van de Haagse oefenmeester. De Mos heeft een eenjarig contract. Beide partijen hebben een optie op nog een jaartje samenwerking.

Jan Streuer, technisch manager van de club, geeft aan dat Vitesse niet te lang wil wachten met deze beslissing. „Als je tevreden bent, moet je niet te lang wachten”, zegt hij. „Dat geeft voor iedereen duidelijkheid. Ons doel is niet dat we een trainer hebben voor één jaar en dat we dan weer een ander moeten halen. Het mooiste is dat je een trainer hebt, met wie je jarenlang samen iets opbouwt. Dan gaat het bijvoorbeeld om hoe je wilt spelen, en om welke spelers je daarbij wilt halen.”

Streuer ziet in De Mos ‘een trainer die iets op kan bouwen’. „We hebben een goed gevoel over de trainer. Natuurlijk hadden we liever meer punten gepakt. Dat is niet het geval. Maar daar moeten we niet van in de war raken. We vinden dat we goede spelers hebben. Dat zei hij zelf ook. Hij heeft nu de tijd om er aan te werken.” Streuer is niet bang dat ADO Den Haag de Haagse trainer zal wegplukken bij Vitesse. „Wij zullen op tijd aangeven wat we willen”, aldus Streuer. „Als het gevoel goed blijft, zullen we niet te lang wachten. De spelers hebben bij ons aangegeven dat ze willen presteren. Daar hoort bij dat er eisen worden gesteld en dat er druk is. En daar is dit de ideale trainer voor. De manier waarop er gewerkt wordt, is prima.”

De Gelderlander 20-10-2006

Kaya en Blondelle in nationale ploeg

De Vitesse-spelers Onur Kaya en Siebe Blondelle hebben een uitnodiging ontvangen van de Belgische voetbalbond. Bondscoach Jean-François de Sart nam de middenvelder en de verdediger op in zijn selectie van de Rode Duivels voor spelers onder twintig jaar.

Kaya (20) en Blondelle (20) mogen op dinsdag 31 oktober opdraven voor een onderlinge oefenwedstrijd, die plaats zal hebben in het Koning Boudewijn Stadion (het voor­malige Heizel Stadion) in Brussel.

De Gelderlander 20-10-2006

De Mos geeft Lazovic een boete

Vitesse-trainer Aad de Mos heeft Dank Lazovic een boete van onbekende hoogte opgelegd. De aanvaller verliet afgelopen zaterdag met veel misbaar het veld, nadat De Mos hem had gewisseld in het duel met Willem II (1-0). Tussen trainer en speler ontstond vervolgens een woordenwisseling.

Voor zijn gedrag heeft Lazovic zijn excuses aangeboden bij de technische staf van de Arnhemse club. De Servische spits beloofde dat een dergelijk voorval niet meer zal plaatshebben.

De Gelderlander 20-10-2006

NEC-Vitesse cijfermatig

Aanstaande zondag 22 oktober ontmoeten NEC en Vitesse elkaar in Nijmegen. In de achtste speelronde wordt om 12.30 uur afgetrapt voor de derby. In de laatste elf ontmoetingen (sinds 1996) won Vitesse driemaal, speelde het slechts eenmaal gelijk en verloor het zeven keer van de streekgenoot.

Seizoen + uitslag
1996-1997 0-1
1997-1998 0-2
1998-1999 3-1
1999-2000 1-0
2000-2001 4-1
2001-2002 1-0
2002-2003 2-0
2003-2004 2-0
2004-2005 1-1
2005-2006 1-1
2005-2006 1-2 (play-offs)
2006-2007 ??

Youssouf Hersi is de enige speler in de huidige selecties die voor zowel Vitesse als NEC wist te scoren in de derby. Namens NEC was de aanvaller tweemaal succesvol, voor Vitesse scoorde hij afgelopen seizoen in de play-offs eenmaal.

Overige spelers uit de selectie die tegen NEC wisten te scoren: Danko Lazovic scoorde voor Feyenoord eenmaal tegen NEC, Remco van der Schaaf twee keer namens Vitesse en Fred Benson eenmaal.

Spelers uit de selectie van NEC die tegen Vitesse wisten te scoren: Said Boutahar voor Excelsior twee keer Andrzej Niedzielan, Patrick Pothuizen, Peter Wisgerhof en Rutger Worm allen eenmaal.

Vitesse 19-10-2006

Informatie vertrek en vervoer naar Nijmegen

Vitesse speelt zondag 22 oktober de uitwedstrijd in Nijmegen tegen NEC. Voor de supporters die het duel bezoeken staat hieronder belangrijke informatie omtrent het busvervoer, de opstapplaats en het vertrek.

Door de concertreeks van Marco Borsato vertrekken de bussen vanaf het Werenfriedplein (Drieslag) in Arnhem.

Vertrektijden:
1e cluster, bus 1/t/m 4, om 10.30 uur
2e cluster, bus 5 t/m 8, om 10.45 uur
3e cluster, bus 9 t/m 11, om 11.00 uur

* vertrektijden onder voorbehoud i.v.m. aantal bussen. Bussen rijden onder begeleiding van politie Arnhem naar Nijmegen v.v.

Omleiding verkeer vanwege asfaltering A325

In de laatste twee weekends van oktober is de A325 tussen Nijmegen en Arnhem deels afgesloten voor verkeer. De rijweg ter hoogte van de in aanleg zijnde Ovatonde wordt dan opnieuw geasfalteerd. Het verkeer wordt via de A50, A73 en A15 omgeleid.

Vanaf vrijdag 20 oktober 20.00 uur tot maandagmorgen 23 oktober 6.00 uur is tussen Lent en Ressen de rijbaan richting Arnhem afgesloten. Vanaf vrijdag 27 oktober 20.00 uur tot maandagmorgen 30 oktober 6.00 uur is op dit wegvak de rijbaan richting Nijmegen afgesloten.

Indien door weersomstandigheden de geplande werkzaamheden geen doorgang vinden, worden deze in het weekend van vrijdag 3 november 20.00 uur tot maandagmorgen 6 november 6.00 uur uitgevoerd.

Bron: Vitesse 19-10-2006

Pak nu nog € 5,- Korting!

Vitesse speelt donderdag 9 november de bekerwedstrijd tegen landskampioen PSV. Seizoenkaarthouders kunnen dit bekerduel bezoeken met € 5,- korting. Seizoenkaarthouders hebben nog tot maandag 23 oktober de tijd om een toegangsbewijs te kopen met € 5,- korting voor deze bekerwedstrijd. Voor deze wedstrijd geldt géén vrije kaartverkoop. Uitsluitend Vitesse seizoenkaart- en Club Cardhouders kunnen voor deze wedstrijd kaarten kopen.

Tot maandag 23 oktober € 5,- korting.

Vitesse 19-10-2006

Woensdagavond kaart verkoop N.E.C. – Vitesse

De omwisselbiljetten voor de bus worden uitsluitend verkocht bij de stadionkassa’s in Gelredome. De verkoopdata zijn (zolang de voorraad strekt):
– Woensdag 18 oktober 18.00 – 20.30 uur alle kaarthouders (Seizoen-, Club card en Servicekaarthouders)

Het is een verplichte buscombi met pasfoto-registratie verplicht!

Prijzen:
Servicekaarthouders € 20,-
Seizoenkaart- en Club Cardhouders € 25,-

18-10-2006

Hoe gaat het met… Michel Kreek

Michel Kreek (35) speelde van 1989 tot 2005 voor Ajax, Padova, Perugia (beide Italië), Vitesse, AEK Athene (Griekenland) en Willem II. Hij kwam één keer uit in Oranje, op 22 februari 1995 in Eindhoven tegen Portugal (0-1). De voormalige allrounder woont in Diemen met zijn vrouw en hun zoontjes Damian (6) en Dimas (4).

Begin december vorig jaar stopte je van de ene op de andere dag met voetballen.

‘Voor de meeste mensen kwam het als een verrassing, maar ikzelf liep al een tijdje met de gedachte te stoppen. Ik had te veel spierblessures en dat werd maar niet beter. Daardoor kon ik bij Willem II niet meer de kar trekken en voor die rol was ik toch binnengehaald. Ik had geen zin tot het eind van het seizoen mee te hobbelen en heb mijn contract ingeleverd. Daardoor hoefde de club, die zowel sportief als financieel toch al in een moeilijke situatie zat, mijn salaris niet meer te betalen en van het geld dat ze op die manier bespaarden konden ze nieuwe spelers aantrekken die wél fit waren. Nee, het had er niks mee te maken dat de ploeg sportief niet draaide of dat trainer Robert Maaskant was ontslagen. Mijn lichaam kon gewoon niet meer het niveau aan wat ik altijd gewend was en waarop ik nog steeds wilde voetballen. Dat maakte de beslissing minder zwaar, al blijft het jammer dat je moet stoppen met datgene wat je het liefst doet. Nee, niemand heeft me verweten dat ik in de boel in de steek liet. Ik heb eigenlijk alleen maar positieve reacties gekregen, de mensen bij Willem II vonden het mooi dat ik ook aan het clubbelang dacht.’

Wat ben je daarna gaan doen?

‘Een beetje genieten. Veel weggeweest met het gezin en zo. En aftrainen bij Jong Ajax. Daar ben ik vervolgens ook gevraagd jeugdtrainer te worden. In mei heb ik mijn diploma Trainer/ Coach 2 gehaald en sinds 1 juli ben ik parttime in dienst van Ajax als trainer van de El. Ik denk dat ik wel verderga in dit vak. Ik ben onder aan de ladder begonnen, maar het is hartstikke leuk om te doen. Ik werk met een heel getalenteerde groep, maar dat is ook logisch, want de beste spelertjes gaan nu eenmaal naar Ajax. Het voetballen op zich mis ik niet echt. Ik speel nog af en toe met Lucky Ajax, het team van oud-spelers, en ook op De Toekomst ga ik nog veel om met ex-voetballers die net als ik bij Ajax zijn teruggekeerd als jeugdtrainer. Ik doe er niks naast, nee. Ik heb nu lekker veel tijd voor mijn gezin en ben inmiddels ook besmet met het golfvirus. In elk geval kan ik terugkijken op een leuke carrière. Bij Ajax heb ik prijzen gewonnen waaronder de UEFA Cup in 1992, Italië was schitterend om mee te maken, daar heb ik ook het Nederlands elftal gehaald, bij Vitesse ging het goed en Griekenland was chaotisch maar vooral qua leven een mooie ervaring. Alleen Willem II is niet geworden wat ik ervan had verwacht. Maar dat lag dus aan mezelf.’

VI Magazine 42 18-10-2006

’t Wereldje – Harald Wapenaar

Vitesse-doelman Harald Wapenaar werd afgelopen zaterdag vlak voor zijn driehonderdste wedstrijd in het betaalde voetbal tegen Willem II – verrast door een van zijn grootste tans. De gehandicapte Jeroen, die de goalie leerde kennen tijdens diens periode als keeper van FC Utrecht, overhandigde hem in het Arnhemse spelershome een bloemstuk ter ere van het jubileum.

Trainer Aad de Mos had Jeroen uitgenodigd voor het speciale duel van diens held. Beiden kwamen met elkaar in contact op een toernooi bij CW Vriendenschaar, waar De Mos onlangs een G-team coachte. De oefenmeester stak Jeroen speciaal voor deze gelegenheid in een nieuw kostuum en ving hem persoonlijk op bij Het Gelredome. Wapenaar was zichtbaar geraakt door het mooie gebaar.

VI Magazine 42 18-10-2006

Vitesse onder de indruk van Aad de Mos

Trainer Aad de Mos heeft in de eerste drie maanden bij Vitesse een zodanige indruk gemaakt, dat de club met hem verder wil.

Aad de Mos heeft een contract voor een seizoen met een eenzijdige optie voor nog een jaar. Vanuit diverse geledingen binnen Vitesse bestaat de intentie om die optie snel te lichten. “Het is nog te vroeg om dat al concreet te maken, maar vast staat dat we erg tevreden zijn over deze trainer”, zegt manager voetbal Jan Streuer. “Als van beide kanten tevredenheid bestaat, is er geen enkele reden om niet met elkaar door te gaan.”

Streuer kan ook verklaren waarom De Mos maar een eenjarig contract tekende. “Na twaalf jaar keerde hij terug hier in Nederland en dan is het even wennen. Daarom zijn we begonnen met een jaar”, legt de manager voetbal uit. “Het mooiste zou natuurlijk zijn als je langer dan een jaar doorgaat met een trainer, dat is ook het uitgangspunt.”

Ook op de Vrienden van Vitesse, de geldschieters van de club, en de Raad van Commissarissen heeft De Mos veel indruk gemaakt met zijn optreden. De prioriteit ligt op dit moment nog op de verkoop van Gelredome. De trainer wil zelf niet op het onderwerp reageren.

TV Gelderland 18-10-2006

Kneuterig

Het is alweer een jaar of wat geleden dat een paar honderd NEC-supporters daags voor de derby tegen Vitesse een ludieke actie op touw zetten om hun helden een hart onder de riem te steken. Ze liepen tijdens de afsluitende training het veld op, ontrolden een spandoek (‘Eén ding willen we kwijt, minimaal 90 minuten strijd’), staken een paar rotjes af en lalden ‘bloed, zweet en tranen’. De spelers zorgden dat ze uit de buurt bleven van de hapgrage pitbulls en keken een beetje schaapachtig naar het bespottelijke tafereel. Na drie minuten vond Johan Neeskens het welletjes: ‘kom jongens, we gaan weer trainen.’

De volgende dag zegevierde NEC met 2-0. Achteraf een betreurenswaardig resultaat, want daardoor ontstond bij de actievoerders het idee dat de zege aan hen te danken was. De gevolgen laten zich raden. Sindsdien worden voor elke derby de oude lakens en de verfpotten tevoorschijn gehaald.

Tijdens de play-offs om een Intertoto-ticket speelden NEC en Vitesse het afgelopen voorjaar tweemaal tegen elkaar. Natuurlijk vereiste de supportersplicht dat er weer actie werd ondernomen. Aan de vooravond van de eerste wedstrijd, in het Gelredome, bleek de tekstdichter van de HKN buitengewoon geïnspireerd. Na een flinke snuif inspiratie vloeide de onvergetelijke volzin ‘nooit winnen in de glasbak is een aanfluiting, tijd dus voor een waardige seizoensafsluiting’ uit zijn pen. Er moest een veertig meter lang spandoek aan te pas komen om het hele epistel enigszins leesbaar aan de man te brengen.

Tot nu toe hebben ons geen signalen bereikt dat de trouwe honden (en hun baasjes) opnieuw naar de training zullen komen om via een stukje huisvlijt hun clubliefde te etaleren. Gevreesd moet echter worden dat de NEC- fans weer naar oude middelen zullen grijpen om het derbygevoel nieuw leven in te blazen. In de Panorama van deze week staat een licht opruiend artikel waarin Vitesse-supporters en NEC-fans getuigen van hun wederzijdse haat. Het is te hopen dat de verscherpte politiemaatregelen zullen volstaan om zondag de stammenstrijd binnen de perken te houden. Want als we moeten kiezen: liever een kneuterige demonstratie dan een bloederige kloppartij.

Bron: De Gelderlander 18-10-2006

Verscherpt toezicht tijdens NEC-Vitesse

De politie houdt komende zondag verscherpt toezicht tijdens de derby NEC-Vitesse. Aanleiding zijn de ongeregeldheden tijdens de laatste derby in Nijmegen. De politie Nijmegen heeft na overleg met NEC, de gemeente Nijmegen en het Openbaar Mi­nisterie besloten tot extra maat­regelen. Supporters kunnen pre­ventief worden opgepakt. Wan­neer voetbalfans in de ogen van de politie ‘een bedreiging vor­men voor de openbare orde’, worden ze direct verwijderd uit de omgeving van het Goffertsta­dion, zo laat de politie weten. De verscherpte controle voor en na de Gelderse derby is inge­steld naar aanleiding van de on­geregeldheden tijdens de laatste wedstrijd tussen beide aartsriva­len. Na afloop van de laatste NEC-Vitesse, in mei van dit jaar, zorgden voetbalfans voor flinke chaos in de omgeving van het stadion en het Goffertpark.

NEC verloor die middag met 1-2 van Vitesse. Daarmee won­nen de Arnhemmers de onder­linge twist in de play-offs met als inzet een plaats in het Inter­toto- toernooi. De nipte zege was voor Vitesse voldoende, na de 0-0 in Arnhem. De politie in Nijmegen had na afloop van het duel in Nijmegen de handen vol, omdat NEC-fans hun woede na het verlies uitten. Buiten het stadion en in de om­geving van de Neerbosscheweg kwam het tot ernstige ongere­geldheden. Daarbij raakte een agent lichtgewond. De politie hield uiteindelijk twaalf NEC-fans aan, voorname­lijk wegens het gooien van ste­nen naar de bussen met Vitesse­fans en naar de politie. Ook de bereden politie werd bekogeld. Enkele politievoertuigen raak­ten fors beschadigd.

De derby NEC-Vitesse begint zondag om 12.30 uur. De politie verwacht extra verkeersdrukte in de omgeving van het stadion, vanwege een circusvoorstelling op de Goffertweide.

De Gelderlander 18-10-2006

Blessure update

De eerste elftalselectie kent nog een aantal geblesseerden. Een tweetal langdurig geblesseerde spelers is echter weer een stukje dichter bij een rentree.

Abubakari Yakubu heeft de groepstraining inmiddels volledig hervat. De Ghanees, die herstellende is van een knieoperatie, kent sinds zijn volledige instroom in het groepsprogramma weinig problemen. De medische staf is tevreden over de vorderingen die de middenvelder maakt. Wel waken zij voor te veel optimisme. Yakubu is lang uit de roulatie en wordt voorzichtig teruggebracht naar wedstrijdniveau. Het zal daarom nog enige tijd duren voor hij wedstrijdklaar is.

Ook de revalidatie van Gill Swerts verloopt voorspoedig. De Belg heeft de instroom naar de groep gemaakt, maar traint nog niet volledig mee. Dat moment is wel aanstaande, want vanaf vrijdag volgt Swerts hetzelfde programma als de rest van de selectie.

Remco van der Schaaf hersteld sneller dan verwacht van de operatie aan zijn linkerknie, twee weken geleden. De aanvoerder heeft de loop- en baltraining inmiddels hervat en ligt daarmee voor op schema.

Eldridge Rojer kan naar alle waarschijnlijkheid komende vrijdag beginnen met de loop- en baltraining. Rojer liep op 6 oktober jl. een scheurtje in zijn hamstring (rechts) op in een oefenwedstrijd tegen GBA.

Tim de Meersman moest maandagavond in de wedstrijd Jong Vitesse – Jong RKC vroegtijdig naar de kant met een liesblessure. Uit nader onderzoek door de medische staf van Vitesse bleek dat er geen sprake is van een ernstige blessure. Wel is de linksbenige De Meersman een vraagteken voor komend weekend.

Michael Jansen is zoals bekend niet groepsfit. Hij volgt een individueel programma.

Vitesse 17-10-2006

Kunstenaars verbazen zich over voetbalspel

Kunst en voetbal, het zijn twee verschillende werelden. Binnenkort komen die samen, als kunstenaars artistieke spandoeken gaan maken voor Vitesse-supporters. Ter inspiratie bezochten de kunstenaars Vitesse-Willem II. Het heeft de sfeer van een schoolreisje. Tien kunstenaars zitten zaterdagvond op de Westtribune van stadion Gelredome. Voor velen is het de eerste keer dat ze Gelredome bezoeken en voor de meesten zelfs de allereerste voetbalwedstrijd die ze live meemaken.

Hoewel trainer Aad de Mos de wedstrijd achteraf een wanvertoning noemt, is het voor de kunstenaars een hele belevenis. “Het lijkt wel carnaval”, luidt de reactie van Lidwien van der Gulden als ze het vrolijke getoeter en getrommel hoort dat vooral afkomstig is van de harde supporterskern op de Zuidtribune. Tijdens Vitesse-PSV, op 2 december, zullen die supporters voor een keer niet met hun eigen spandoeken zwaaien, maar met vlaggen en banieren die de kunstenaars gaan ontwerpen. Ter voorbereiding heeft de organiserende Stichting Beleven de excursie naar Vitesse op touw gezet. Het blijkt niet voor niets, want hun kennis van voetbal is minimaal.

Thomaz van Os, de enige kunstenaar met wedstrijdervaring, wordt door zijn collega’s gretig uitgehoord. “Is dat echt gras?” “Hoe heet die mascotte?” “Wie is Richard Knopper?” Alles willen ze weten. Ondertussen worden zitplaatsen, zijwanden en dakconstructie van Gelredome hevig bekritiseerd. Van der Gulden: “Die wisselende reclameborden langs het veld zijn toch zwaar irritant?” “Beeldbederf!”, is het bondige commentaar van collega Willem Hoogeveen.

Na de 1-0 gaan de handen van de in geelzwart gehulde Arno Arts spontaan omhoog. Een ander maakt intussen schetsen en foto’s van de juichende supporters. Ook Olga Lozeman krijgt een ingeving. Ze wil iets doen met het wapen van Vitesse: “Dat is gaaf, de bek van die adelaar!” Over een week treffen kunstenaars en Vitesse-fans elkaar in het supportershonk. Dan worden de eerste ideeen besproken.

De Gelderlander 17-10-2006

De Mos laat spelers in het ongewisse

Vitesse-trainer Aad de Mos heeft niet met de spelers gesproken over de kritiek die hij na de wedstrijd tegen Willem II via de media uitte.

De trainer constateerde onder meer dat teveel spelers alleen op hun naam teren en dat hij de absolute wil om te winnen miste bij sommige spelers. Dinsdag na de tweede training stapte de kleurrijke trainer vriendelijk lachend van het veld. “Er valt verder niets te melden.”

De spelers van Vitesse liet hij nog in het ongewisse en dat wekte net zoveel verbazing als de kritiek die de trainer had na de wedstrijd van zaterdag. Na twee vrije dagen zei De Mos niets.

Doelman Harald Wapenaar had wel tekst en uitleg verwacht van zijn trainer. “Ik had wel gerekend op een nabespreking en die zal misschien nog wel komen.” De doelman snapte niet waar De Mos op doelde met zijn kritiek. “Er zijn geen namen of rugnummers genoemd. op dit moment is vrij onduidelijk waar het over gaat.”

Wapenaar had zelf geen probleem met de gewonnen wedstrijd tegen Willem II. “Het spel was niet echt om naar huis te schrijven, maar in zo’n fase telt het resultaat. Maar tegen NEC zul je uit een ander vaatje moeten tappen, anders wordt het geen fijne wedstrijd.”

TV Gelderland 17-10-2006

Gill Swerts weer terug op het veld

Gill Swerts heeft dinsdag voor het eerst weer meegetraind bij Vitesse.

De Belg raakte twee weken voor aanvang van de competitie geblesseerd aan de knie en later bleek een operatie niet te vermijden. “Dit was mijn eerste keer weer op het veld”, genoot Swerts na. “Heerlijk, ik heb lang genoeg aan de kant gestaan. Ik heb de laatste twee weken vooral in een zandbak getraind om mijn bovenbenen sterker te maken.”

Swerts moet nog wel voorzichtig zijn. “Ik kan niet alles meedoen. Ik voel nu niks. Als alles goed blijft gaan, wil ik volgende week dinsdag met het tweede meedoen in een oefenwedstrijd.”

TV Gelderland 17-10-2006

Tim De Meersman twee weken aan de kant

Vitesse-middenvelder Tim De Meersman is vermoedelijk twee weken uitgeschakeld door een liesblessure.

De Belg liep de blessure maandagavond op in een wedstrijd van Jong Vitesse. “Het liep voor mijn gevoel net lekker en toen ging het mis. Er is een echo gemaakt, maar dat duurt altijd even voordat de schade precies te zien is.”

De blessure van De Meersman lijkt niet zo ernstig. “Het is waarschijnlijk een verrekking, dat zou betekenen dat ik er een week of twee uit ben.” De Meersman is onder trainer Aad de Mos ook weer nadrukkelijk in beeld voor het eerste en had onlangs al een basisplaats.

TV Gelderland 17-10-2006

Interview met Danko Lazovic

Op 20-jarige leeftijd verliet Danko Lazovic zijn vertrouwde Partizan Belgrado voor Feyenoord. De Servisch jeugdinternational, met zeven miljoen euro de duurste aankoop in de geschiedenis van de Rotterdammers, werd in De Kuip gezien als de nieuwe Mateja Kezman, een speler die Ove Kindvall eindelijk zou doen vergeten in de gedachten van de Rotterdamse aanhang.

Na twee seizoenen, 41 wedstrijden en negen doelpunten kwam er echter een einde aan het verblijf van Lazovic. De aanwezigheid van Dirk Kuyt, Thomas Buffel en Salomon Buffel blokkeerde een daadwerkelijke doorbraak van de aanvaller. Vorig seizoen kwam de Serviër zonder al te veel succes op huurbasis uit voor Bayer Leverkusen en Partizan Belgrado en leek zijn toekomst ongewis.

Begin juli was Vitesse echter bereid om Lazovic een nieuwe kans te geven op de Nederlandse voetbalvelden. Feyenoord nam genoegen met een transfersom van 1,5 miljoen euro en Lazovic tekende een contract tot medio 2010 in Arnhem.

Vier maanden na dato is Lazovic met vijf doelpunten uit zeven wedstrijden gedeeld topscorer in de Eredivisie en gaat hij de geschiedenisboeken in als de eerste doelpuntenmaker voor het inmiddels zelfstandige Servië. Afgelopen woensdag was hij bovendien trefzeker tegen Armenië in het kader van de kwalificatie voor het EK van 2008.

Geniet Lazovic in het Geldredome wel het vertrouwen dat hij in Rotterdam ontbeerde? Wil hij via Vitesse weer de stap maken naar een topclub? Zal hij over met twee jaar met Servië schitteren op het EK van 2008 in Oostenrijk en Zwitserland?

Voetbalzone.nl sprak met de inmiddels 23-jarige Serviër over zijn loopbaan, interlandcarrière en toekomstplannen.

Voel je je al een beetje thuis bij Vitesse?

Vanaf de eerste dag dat ik hier kwam, hadden de mensen hier vertrouwen in mij. De trainers, maar ook de rest van de selectie. In Aad de Mos heb ik een goede trainer en daar ben ik erg blij om. De laatste wedstrijden hebben we jammer genoeg een beetje pech, doelpunten tegen in de laatste minuten. Zulke dingen gebeuren in het voetbal.

Vitesse gaat misschien niet helemaal lekker dit begin van het seizoen, maar jij hebt een goede start gemaakt. Je maakte 5 doelpunten in 6 wedstrijden, waarvan 3 tegen Heracles. Hoe reeël is de kans, dat jij aan het eind van het seizoen nog steeds topscorer bent?

Dat weet ik niet. Ik voetbal niet, met in mijn achterhoofd de gedachte, dat ik topscorer ben en moet blijven. Ik denk aan wat ik moet doen om Vitesse als club beter te maken. Dat is mijn prioriteit. Ik vind het belangrijker dat Vitesse hoger staat in de competitie, dan dat ik 20 of 30 doelpunten scoor.

Ben je in je vrije tijd ook met voetbal bezig? Volg je het nieuws?

In mijn vrije tijd lees ik bijvoorbeeld boeken of kijk ik films. Ik ben niet altijd met het voetbal bezig. Mijn eerste liefde is wel het voetbal. Ik ben begonnen toen ik 6 jaar oud was en ik zal het ook wel altijd blijven doen, maar na een training ga ik andere dingen doen.

Heb je een soort sportieve wraakgevoelens jegens Feyenoord?

Nee, helemaal niet. Ik heb het 2 jaar ontzettend naar mijn zin gehad en ik heb er nog steeds veel vrienden zitten. Ik heb er gewoon niet genoeg geluk gehad. In de tijd dat ik er zat, zaten er jongens als Kuijt en Kalou op mijn positie. Daar moet je als voetballer mee om kunnen gaan. Ik ben dus helemaal niet boos over die periode. Maar ik ben gewoon gaan zoeken naar een andere optie. Ik wilde wel in Nederland blijven, want ik wil de mensen hier mijn kwaliteit laten zien. Mensen kennen mijn naam, maar niet mijn kwaliteiten.

Dus je vind Nederland een goed land voor buitenlandse spelers?

Ja, zeker. Ik was jong toen ik hierheen kwam, 20 jaar. In die tijd had ik twee opties. Ik kon naar Nederland of naar Spanje. Mijn keuze viel op Nederland, want in Nederland heb je de beste competitie voor jonge, ambitieuze spelers. Mensen op deze clubs zijn erg aardig en helpen je veel en graag.

Je bent al een lange tijd en veel in Nederland. Mis je je familie en vrienden vaak?

Nee, ik ben erg professioneel ingesteld en als ik in Nederland ben, denk ik niet aan wat er in Servië gebeurt. Ik voel me hier ook erg goed in Arnhem, dus er is weinig reden toe! Als ik mijn familie mis, komen ze naar mij toe. Of ik ga dan natuurlijk naar Servië.

Gaat Servië naar het EK in 2008?

Ik hoop het! We hebben een erg sterk team. Het zijn grote spelers en het is een eer datik naast hen mag spelen. Maar we zullen veel geluk moeten hebben in de kwalificatie wedstrijden. We staan nu op de eerste plek in onze groep, wat natuurlijk erg goed is. We wonnen van België en speelden gelijk tegen Polen. We moeten nog een hoop wedstrijden, maar ik denk en hoop dat we de eerste op de tweede plek in de groep kunnen vastpakken.

Wat gaat Vitesse dit seizoen doen?

Toen ik hier kwam, dacht ik al gelijk dat we het erg goed zouden kunnen doen. We staan nu dertiende. Tegen Groningen en NAC Breda kregen we tegengoals in de laatste minuten. Dat is flink pech hebben. Maar zoals ik al zei, hier bij Vitesse hebben we een erg sterk team en met een beetje geluk klimmen we weer terug!

Heb je nog een droom voor jezelf, als voetballer?

Ik ben geen dromer, ik ben realistisch. Ik kan niet zeggen hoelang ik ergens blijf, dat weet je gewoon niet. Misschien blijf ik bij Vitesse voor 5 jaar, misschien niet. Als je erg goed speelt en succesvol bent, krijg je goede opties voor grotere clubs. Iedere speler heeft kwaliteit, maar je moet ook veel geluk hebben om op te vallen.

Wie was jouw grote voetbalheld toen je jong was?

Ik heb Ronaldo altijd een geweldige speler gevonden, maar hij is niet mijn held. Hij speelt op mijn positie en in deze tijd is hij gewoon de beste die positie.

Belgrado of Arnhem?

Ik kan niet kiezen tussen die twee. Ik hou van Belgrado. Ik heb er zoveel meegemaakt, dat is een groot deel van mij. Daarnaast heeft Arnhem me veel voordelen en kansen gegeven, dus daar kies ik nu voor.

De Kuip of het Gelredome?

De Kuip is echt een geweldig stadion en ik vind de Feyenoord supporters super. Ik denk dat Feyenoord het beste legioen van misschien wel de hele wereld heeft. Zonder zijn fans, is Feyenoord denk ik een stuk minder goede club. Maar uiteraard kies ik voor het Gelredome, dat is waar ik nu speel en dat geeft me een goed gevoel.

Huntelaar of Lazovic?

Ik hemel mezelf niet graag op. Ik kies voor Huntelaar. Hij heeft het erg goed gedaan de laatste tijd. Hij is echt een goede speler.

Scoren voor je club, of scoren voor je land?

Het beste is het natuurlijk, als je voor beiden scoort! Maar ik denk dat het voor de club beter is.

Voetbalzone 17-10-2006

Streuer staat achter actie De Mos

Jan Streuer, technisch manager van Vitesse, staat achter de ac­tie van hoofdtrainer Aad de Mos. De trainer haalde zaterdag na de 1-0 zege op Willem II hard uit naar enkele spelers, die hij gebrek aan discipline verwijt. „Een prima zaak”, zo noemt Streuer de actie van De Mos. „Het mag wel duidelijk gemaakt worden wat de trainer wil, wat hij eist van zijn spelers. De spe­lers willen zelf ook dat er druk is, dat er eisen worden gesteld. Daar hebben ze bij ons ook zelf om gevraagd.”

De Gelderlander 17-10-2006

Verslag hoorzitting bij de gemeente Amsterdam

Begin vorige week hebben wij jullie via deze website geïnformeerd over het feit dat afgelopen donderdag een hoorzitting heeft plaatsgevonden. Deze hoorzitting heeft plaatsgevonden omdat de supportersvereniging Vitesse bezwaar heeft gemaakt tegen het besluit van de gemeente Amsterdam om geen inzage te geven in een aantal van de door de supportersvereniging Vitesse opgevraagde documenten.

De supportersvereniging Vitesse heeft tijdens deze hoorzitting haar standpunten toegelicht en verweer gevoerd tegen hetgeen van de zijde van de gemeente Amsterdam werd aangedragen. De hoorcommissie heeft de gemeente Amsterdam opdracht gegeven een aantal zaken te verhelderen met betrekking tot het al dan niet aanwezig zijn van bepaalde documenten.

De hoorcommissie zal advies uitbrengen aan de burgemeester van de gemeente Amsterdam. Dit advies in overweging nemende zal de burgemeester van Amsterdam vervolgens beslissen op het bezwaar van de supportersvereniging Vitesse.

Commissie Supporterszaken SV Vitesse

16-10-2006

Hersi ontsnapt niet aan ‘de derde registratie’

Youssouf Hersi heeft alsnog een gele kaart bijgeschreven gekregen op z’n strafblad dit seizoen. De aanvallende middenvelder van Vitesse kreeg de prent tijdens het duel met Willem II maar die vermaning ontbrak na afloop op het door Jan Wegereef ingevulde wedstrijdformulier. De dienstdoende scheidsrechter had Hersi vlak voor tijd bestraft voor tijdrekken. Hij hinderde Willem II-doelman Björn Sengier, die snel wilde uittrappen om de gelijkmaker te forceren. Wegereef vergat de actie te noteren en daardoor ontbrak die ook op het wedstrijdformulier.

De afdeling competitiezaken van de KNVB heeft Wegereefs fout hersteld op basis van ‘de derde registratie’, wat betekent dat de derde man langs de lijn wél zijn administratie op orde had, zo meldt het ANP. Hersi staat daarom nu op drie gele kaarten. Bij de vijfde volgt een schorsing van één duel. Wegereef deelde in totaal zeven gele kaarten uit bij Vitesse-Willem II. Hij staat dit seizoen al op 26 kaarten in zes eredivisie-duels. Wegereef is daarmee de arbiter die het vaakste kaarten trekt van de leidsmannen die tenminste vier wedstrijden floten.

Bron: VI.nl 16-10-2006

Vitesse-trainer De Mos gaat ingrijpen

Ondanks de 1-0 overwinning op Willem II kwam bij Vitesse-trainer Aad de Mos de stoom uit zijn oren. De gelouterde coach, die in Arnhem zijn rentree op de Nederlandse velden viert, is een deel van zijn selectie zat. De woede-uitbarsting zat er al een tijdje aan te komen, maar kende zaterdagavond na afloop van het armetierige duel met Willem II zijn hoogtepunt. “Dit was onze slechtste wedstrijd van het seizoen”, brieste De Mos. “Ik accepteer het ongedisciplineerde gedrag niet langer. Het moet nu eens afgelopen zijn.”

“Nog te veel spelers denken”, vervolgde De Mos zijn relaas, “dat ze een wedstrijd op zestig, zeventig procent kunnen afdoen. Dat vind ik onverteerbaar en ik ga dan ook tot sancties over. Er zit iets fout in de groep, ik moet nu ingrijpen. Met de zogenaamde vrijblijvendheid moet het afgelopen zijn.” Voornaamste slachtoffer lijkt Danko Lazovic te worden. De topscorer was niet de enige die zaterdagavond in het Gelredome volledig uit de toon viel. De Serviër wekte wel de toorn bij De Mos op toen hij gewisseld werd en zwaar gefrustreerd de catacomben opzocht.

Zonder namen of rugnummers te noemen is het duidelijk dat hij een paar spelers verbaal de les gaat lezen. “Dat is normaal als je beseft dat er zo veel belangen op het spel staan”, liet de gedreven trainer weten daags nadat hij een bommetje onder Vitesse had gelegd. “Zondag wacht ons de beladen derby tegen NEC in Nijmegen en vervolgens Excelsior en Feyenoord in Rotterdam. Iedereen moet 90 minuten geconcentreerd zijn en blijven. Daar hamer ik elke keer op. Ze zeggen dan ‘ja’, maar als een wedstrijd eenmaal loopt, is iedereen alles weer vergeten. En dát moet nu voorgoed afgelopen zijn.”

Bron: De Telegraaf 16-10-2006
De Mos botst met spelers

Trainer van Vitesse kondigt sancties aan wanvertoning tegen Willem II (1-0)

Vitesse-trainer Aad de Mos kondigde zaterdag harde maatregelen aan, na de wanvertoning van zijn ploeg in de thuiswedstrijd tegen Willem II (1-0). Het was het slechtste optreden van Vitesse in het prille seizoen. Tot grote ergernis van De Mos. De Haagse oefenmeester haalde na afloop keihard uit naar enke­le spelers. „Het is bij deze club een hels karwei om in en buiten het veld een goede discipline te krijgen”, foeterde De Mos. „Dat zijn ze hier niet gewend. Ik heb nog steeds het idee dat hier spelers rondlopen die denken dat ze op zestig procent van hun kunnen een wedstrijd kunnen spelen. Misschien ben ik te hard, maar dat accepteer ik niet meer. Ik ben hier niet voor de gezellig­heid. Ik ben hier gekomen om te winnen. Als die mentaliteit er niet in zit, dan zal ik die erin pompen.” En: „Ik kan zo drie, vier spe­lers opnoemen, over wie ik to­taal niet tevreden ben. Ik heb het idee dat sommigen denken dat ze louter op hun naam kun­nen spelen. Dat een jonge speler als Kaya als eerste de strijd aan gaat, dat kan niet. Dat moeten anderen doen.”

De Mos wilde zaterdagavond geen namen en rugnummers noemen, maar erkende wel dat hij onder anderen doelde op Danko Lazovic. De international van Servië werd na een dik uur gewisseld en stapte met veel misbaar van het veld. Er ont­stond een korte woordenwisse­ling met De Mos, waarover bei­de hoofdrolspelers weinig kwijt wilden. Lazovic: „Ik ben niet boos. Vi­tesse heeft drie belangrijke pun­ten gepakt. Ik kan alleen maar blij zijn.” En De Mos: „Ik zocht de woor­denwisseling met Lazovic be­wust op. Hij liep voorbij en riep wat dingen. Dat doet hij nor­maal ook, maar nu paste het mij niet. Dat accepteer ik van nie­mand. Ik heb met grotere spe­lers dan Lazovic gewerkt. En ook van hen heb ik zoiets nooit geaccepteerd.”

De woede van De Mos richtte zich ook op Theo Janssen, blij­kens de volgende uitspraak van de trainer: „Het is een ontwikke­ling waar spelers aan moeten wennen. Dat ze een keer op de bank zitten of gewisseld wor­den.” Janssen begon zaterdag hevig teleurgesteld op de bank, na een maandje afwezigheid vanwege een hamstringblessure. Pas na de hervatting kwam de regis­seur in het veld. daarna speelde hij een vlakke en onopvallende partij.

Onduidelijk was zaterdaga­vond welke consequenties de dreigende taal van De Mos zal hebben. „Er zullen zeker sanc­ties volgen”, zei de trainer, maar over de inhoud van de maatregelen wilde hij weinig kwijt. Of hij zijn elftal gaat wijzigen voor de derby tegen NEC, zon­dag in Nijmegen? De Mos: „Dat zeg ik niet. Ik ga er nog eens rus­tig over nadenken. Ik zal hier keihard op doorgaan in de ko­mende dagen. De spelers heb­ben nu twee dagen vrij, omdat we intensief hebben getraind. Maar vanaf dinsdag zal ik bepaal­de spelers bij me roepen en ze de waarheid zeggen. Want als dit niet snel verandert, dan moet je nooit meer praten over de negende plaats op de rang­lijst.”

Vitesse staat nu slechts één punt achter die negende plek, die toegang verschaft tot de play-offs om Europees voetbal. Dat dankte het aan een prachti­ge goal van Onur Kaya. De 20-ja­rige middenvelder krulde de bal vlak voor rust in de verre krui­sing: 1-0.

Bron: De Gelderlander 16-10-2006

Onur Kaya beleeft de dag van zijn leven

Zelden kwam een doelpunt uit een groter ‘niets’ dan za­terdagavond bij Vitesse-Wil­lem II. Met een treffer van grote schoonheid onttrok Onur Kaya zich aan een ne­gentig minuten durende voet­balparodie in Gelredome.

Alleen de twee keepers en Onur Kaya viel zater­dagavond weinig te verwijten in de dodelijke saaie en van alle kwaliteit gespeende wedstrijd tussen Vitesse en Willem II. Toch beleefde Onur Kaya één van de mooiste dagen van zijn twintig lentes jonge bestaan. Op slag van rust kapte de midden­velder de bal naar binnen en ‘duwde’ die met de binnenkant van zijn kleine rechtervoet pre­cies richting de kruising. Doel­man Björn Sengier van Willem II stak vertwijfeld een hand uit naar de bal, die via zijn vinger­top in het doel viel: 1-0.

„Het was mijn eerste doelpunt voor Vitesse en nog de winnen­de ook. Dit is echt één van de mooiste dagen in mij leven”, zei Kaya na afloop dolgelukkig. Hij was na zijn schot niet direct ze­ker. „Ik heb de bal net zo lang nagekeken tot ik zag dat hij erin ging”, zei de kleine Belg, van Turkse komaf, die tot ‘man van de wedstrijd’ werd gesms’t. Kaya debuteerde vorig seizoen, onder Edward Sturing, in een uitwedstrijd bij Heerenveen en maakte direct indruk met zijn fijne techniek en secure passes.

Alleen fysiek heeft hij nog een weg af te leggen. Kaya genoot zijn opleiding bij Anderlecht, maar behoort al jaren tot het uit­dijende peloton Belgen in Arn­hemse dienst. „Ik heb nog moei­te de negentig minuten vol te maken. Tachtig gaat wel, maar de laatste tien zit ik er door­heen. Dat is een kwestie van veel wedstrijden spelen. Ik heb gelukkig een trainer die vertrou­wen in mij heeft en mij ook de kans geeft”, aldus de kleine mid­denvelder, voor wie in het ‘sys­teem De Mos’ niet eens een idea­le plek bestaat.

„Ik ben eigenlijk een nummer tien, maar wij spelen een 4-2-3-1-systeem, met twee con­trolerende middenvelders en de nummer tien is eigenlijk tweede spits”, weet Kaya, die het moet hebben van zijn steekpasses. „Ik scoor niet veel.” Hij haalde ook zonder zijn win­nende treffer een voldoende, vooral door zijn bedrijvigheid. „We waren vandaag slordig en leden te veel balverlies. Als het team goed draait, speel ik beter. Maar we hebben drie punten en ik heb de winnende goal ge­maakt met mijn hele familie op de tribune. Wat is dit lekker.”

Bron: De Gelderlander 16-10-2006
Oud-Captain

Knopper neemt afscheid van Vitesse

Michael Dingsdag (nu Heerenveen) durfde de confrontatie met de suppor­ters van Vitesse niet aan, Richard Knopper wel. De gewezen aanvoerder, die onlangs overstapte naar ADO Den Haag, nam zaterdag afscheid van de fans in Gelredome. „Ik ben er trots op dat ik deel heb kunnen uitmaken van deze club. Bedankt”, zei Knopper rich­ting de supporters.

De middenvelder vertrok begin dit seizoen met een relle­tje uit Arnhem nadat hij onder Aad de Mos op een zijspoor was geraakt.

Bron: De Gelderlander 16-10-2006
Onmisbaar

Vitesse wint eindelijk zonder ‘Schaaf’

Vitesse won zaterdag van Willem II (1-0), terwijl middenvelder Remco van der Schaaf wegens een blessure niet meedeed. Dat maakt de zege opvallend. Twee weken geleden werd ‘Schaaf­fie’ al node gemist, toen Vitesse bij FC Groningen een 3-1 voor­sprong verspeelde (4-3). En vorig seizoen was hij helemaal on­misbaar. Van der Schaaf deed toen acht keer niet mee. Vitesse won in die serie alleen van RBC, verloor zes competitieduels en vloog tegen AGOVV uit het bekertoernooi.

Bron: De Gelderlander 16-10-2006
Gele kaarten

Vitesse daalt op lijst van Fair Play

Vitesse-trainer Aad de Mos verklaarde vrijdag dat hij niet de Fair Play Trofee wil winnen. Ondanks de wanvertoning werd hij een dag later op zijn wenken bediend. In het duel met Wil­lem II (1-0) liepen vijf spelers van Vitesse tegen een gele kaart aan. Paul Verhaegh, Sébastien Sansoni, Ruud Knol, Youssouf Hersi en Onur Kaya kregen geel. Er staat geen Vitessenaar op scherp. Knol, Siebe Blondelle, Hersi, Sansoni en Verhaegh staan op twee, de vijfde gele kaart is een duel schorsing.

Bron: De Gelderlander 16-10-2006

Wapenaar gaat op weg naar 400 duels

Harald Wapenaar speelde za­terdagavond zijn driehon­derdste competitiewedstrijd in het betaalde voetbal. Voor de 36-jarige doelman van Vi­tesse een tussenstop onder­weg naar een nieuwe mijl­paal; 400 duels onder de lat.

Welke wedstrijden blijft een keeper voor eeuwig bij. Harald Wapenaar grijnst na de 1-0 overwinning tegen Willem II in zijn driehonderd­ste duel ooit. „Deze zou me moeten bijblijven, mijn drie­honderdste en de de nul, maar eerlijk gezegd, de honderdste en de tweehonderdste weet ik niet eens meer.” Hij werd in zijn jubileum­duel nauwelijks getest. „In dit soort wedstrijden telt alleen heel scherp blijven.” Hij greep twee keer goed in. Bij een schot van Geert van Ouden had hij de hoek al vermoed en bij een scherpe voorzet was hij attent; twee keer klemvast. „En verder veel coachen. Na de nederlaag tegen Groningen zijn de afspraken aange­scherpt. Niet te ver terug, daar hebben verdedigers wel eens een handje van.”

Wapenaar wil meer. „Als ik fris in de kop ben en fit, zoals nu, wil ik tot mijn veertigste keepen. Dan moet vierhon­derd wedstrijden mogelijk zijn.” Welke zouden hem dan bijblijven? „AZ-Utrecht, ston­den we met 1-0 voor en ik hield alles eruit, ongelooflijk. Die dagen heb je. Ik ben met Utrecht ook eens vijf, zes duels niet gepasseerd, zo’n gevoel dat je onpasseerbaar bent.” „Ik wil graag nog een keer Eu­ropa in. Ik herinner me twee geweldige wedstrijden met Utrecht tegen Grazer AK. Thuis wonnen we met 3-0, uit stonden we na een half uur met 3-0 achter. In de rust werd de kleedkamer afgebroken en in de tweede helft kwamen we terug en plaatsten we ons.”

Bron: De Gelderlander 16-10-2006
Concerten

Vitesse speelt drie uitduels op rij

Vitesse wacht drie uitduels op rij in de eredivisie. Na de derby tegen NEC in Nijmegen (zondag, 12.30 uur) gaat Vitesse twee keer op bezoek in Rotterdam: bij Excelsior (zaterdag 28 okto­ber) en bij Feyenoord (zondag 5 november).

Op woensdag 25/donderdag 26 oktober heeft in de eredivisie de negende speelronde plaats. Vanwege concerten van Marco Borsato in Gelredome komt Vitesse dan niet in actie. De eerstvolgende thuisduels zijn op 9 (PSV, beker) en 12 november (FC Utrecht).

Bron: De Gelderlander 16-10-2006

Stijlvol afscheid Richard Knopper

Geheel in stijl heeft Richard Knopper zaterdagavond afscheid genomen van zijn supporters. Anders dan Michael Dingsdag, die enkele weken geleden ‘in stilte’ afscheid nam tijdens een besloten gelegenheid in de bestuurskamer, verkoos Knopper de voordeur. Voor aanvang van de wedstrijd tegen Willem II, werd de voormalige aanvoerder door Van der Kraan op de middenstip bedankt voor zijn inzet voor de Arnhemse club. Knopper liet het Arnhemse publiek weten trots te zijn op de twee jaar dat hij deel uitmaakte van Vitesse. Na een korte ereronde verliet hij onder luid applaus de grasmat van Gelredome.

In een drukbezocht Supportershome Monnikenhuize nam hij na de met 1-0 gewonnen wedstrijd op meer persoonlijke wijze afscheid van de fans. De Supportersvereniging Vitesse zette de naar ADO Den Haag vertrokken Knopper op het podium van het home nog eens in de bloemetjes, waarna fans nog even de gelegenheid hadden persoonlijk afscheid te nemen. Knopper verwierf onder de fans veel respect toen hij ruim twee jaar geleden, na een moeilijke periode, als eerste ‘grote naam’ zijn handtekening zette voor Vitesse.

Bron: Vitesse.org 15-10-2006

Matchwinner Kaya in Supportershome

Dit seizoen wordt bij thuiswedstrijden van Vitesse de Man of the Match uitgenodigd een door hem ondertekend Vitesseshirt te verloten onder de aanwezige fans in het supportershome. Zaterdagavond was het de beurt aan Kaya, die met een prachtig geplaatste treffer de wedstrijd tegen Willem II in Arnhems voordeel besliste. Bij binnenkomst werd de door voormalig Vitesse-speler Arco Jochemsen vergezelde matchwinner onthaald op applaus van honderden supporters in Supportershome Monnikenhuize. Fans verdrongen zich rond de bescheiden Belgische spelverdeler, die op verzoek van de fans geduldig handtekeningen plaatste op shirts en wedstrijdboekjes en voor ieder op de foto ging.

Voordat Kaya de loting verrichtte, werd hij geïnterviewd door een medewerkster van de SV. Over de wedstrijd tegen Wilem II: Kaya: ‘Het was een moeilijke wedstrijd, met veel balverlies. Het lukte niet echt, we speelden slecht. Maar de drie punten zijn binnen’. Op de vraag in hoeverre hij vond dat het klikte met Theo Janssen, reageerde de Belg: ‘Ja, we vinden elkaar wel…’ Als gevraagd wordt of, net als bij de supporters, de wedstrijd tegen NEC volgende week extra leeft, zegt Kaya: ‘We hebben nu eerst twee dagen vrijj. Daarna komt de wedstrijd tegen NEC. Die drie punten zijn voor ons’

Het Vitesseshirt is gewonnen door Ton (58). Aankomende thuiswedstrijd is er een nieuwe kans een gesigneerd Vitesseshirt te winnen door de Man of de Match in supportershome Monnikenhuize.

Bron: Vitesse.org 15-10-2006

Vitesse gered door toverbal van Kaya

Vitesse won van Willem II dankzij een doelpunt van Onur Kaya op slag van de rust. De “tovenaar van Brussel” redde zo de drie punten.

Het doelpunt was een ware “toverbal”. “Ik kreeg de bal van Anduele Pryor en kapte af naar mijn rechterbeen. Ik zag dat de keeper net te ver voor zijn doel stond en krulde hem er zo over”, aldus een glunderende Onur Kaya.

De kleine middenvelder vond dat Vitesse geen goed niveau haalde. “We waren aan de bal veel te ongeduldig en leden dus teveel balverlies. Dat viel behoorlijk tegen, het was moeizaam. Daarom was het echt een belangrijke goal van mij.”

Bron: TV Gelderland 15-10-2006

Verdiende zege Vitesse in saai duel

In een hele matige wedstrijd heeft Vitesse thuis wel verdiend met 1-0 gewonnen van Willem II.

De intenties ten spijt slaagde Vitesse er niet in om echt druk te ontwikkelen. De eerste fase van de wedstrijd was dan ook slaapverwekkend. Het elftal van Aad de Mos was besluiteloos en nam vrijwel geen initiatief. De beste kans was voor Youssouf Heri, maar de slimme pass van Sebastien Sansoni miste hij net.

Vlak voor rust had de Fransman zelf nog bijna succes, maar het schot met rechts was niet hard genoeg. In de extra tijd kwam Vitesse voor via Onur Kaya, die de bal prachtig in de kruising krulde.

Na rust kwam Theo Janssen in de ploeg en oogde Vitesse vooral degelijk. Het werd er allemaal niet boeiender op.

Willem II was volstrekt ongevaarlijk en Vitesse was dichtbij een treffer toen een voorzet van Danko Lazovic met de hak bijna werd afgerond door Youssouf Hersi. Lazovic werd even later tot zijn ergernis vervangen door Junker.

De eerste kans voor Willem II was in de 74ste minuut, maar Harald Wapenaar pakte het schot van Den Ouden. Vitesse was achterin een paar keer slordig, maar met name Civard Sprockel corrigeerde veel. De 1-0 overwinning voor de thuisclub was verdiend en ook nodig.

Bron: TV Gelderland 14-10-2006

‘Zwaluw’ Kaya bezorgt Vitesse winst

Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar het wonderschone doelpunt van ‘zwaluw’ Onur Kaya zorgde zaterdagavond in een zeer matig duel wel voor een zonnige doorbraak en drie belangrijke punten.

Het was erg matig wat Vitesse en tegenstander Willem II zaterdagavond lieten zien in Gelredome. Voor bijna twintigduizend toeschouwers vielen er meer gele kaarten dan kansen te noteren. Vooral de eerste drie die scheidsrechter Jan Wegereef in het eerste kwartier gaf waren wel erg dubieus en gemakkelijk gegeven. Vitesse had het de gehele wedstrijd lastig tegen de stugge en goed georganiseerde Tilburgers.

De in de vorige duels zo balvaste Anduele Pryor en Danko Lazovic hadden een moeilijke avond en zaten duidelijk niet in de wedstrijd. Topscorer Lazovic liet zich voor rust alleen zien met een omhaal en werd in de tweede helft dan ook terecht gewisseld. De eerste echte kans was in de 41e minuut voor Sébastien Sansoni die de bal knap controleerde en net binnen de zestien meter zijn inzet door doelman Sengier gered zag. Beide teams leken dan ook met 0-0 de rust in te gaan, maar daar was ineens Onur Kaya die de bal buiten de zestien meter prachtig diagonaal in de kruising krulde: 1-0.

Na rust veranderde er weinig aan het spelbeeld en Vitesse had het geluk dat de gasten zaterdagavond helemaal niets in te brengen hadden en aanvallend onmachtig waren. Youssouf Hersi was namens Vitesse nog eenmaal gevaarlijk, maar na de voorzet van Paul Verhaegh was de bal achter zijn standbeen fraai, maar niet hard genoeg om de doelman te verrassen. Trainer Aad de Mos noemde een overwinning vooraf noodzakelijk en die werd uiteindelijk, zei het moeizaam, behaald.

Bron: Vitesse 14-10-2006

Verwarring over instapplaats bussen Gelredome

Het was zaterdagavond even wennen voor supporters die dachten in busstation Arnhem vanaf de bekende locatie naar de wedstrijd van Vitesse gebracht te worden. De busbaan lag er verlaten bij. Voor het eerst vertrok de vervoersdienst van Connexxion vanaf het Willemsplein, vlak voor de vestiging van de Rabobank. Wellicht ingegeven door nieuwe ingang van het treinstation, waarbij reizigers eerst een winkelgalerij moeten doorlopen om op het spoor te komen, is ook de instaphalte enkele honderden meter verplaatst.

Hoe lang deze wijziging zal duren is nog onduidelijk. Binnen de Arnhemse politiek gaan stemmen op voor een nieuwe stationsingang, dichter bij de vertrouwde ingang van Arnhem CS.

Bron: Vitesse.org 15-10-2006

Aad de Mos duidelijk ontevreden

Aad de Mos

“Dit was onze slechtste wedstrijd van het seizoen. We moesten winnen vandaag en hebben dat gelukkig wel gedaan”, zo begon de trainer nog vrij rustig aan zijn analyse tijdens de persconferentie na afloop van het met 1-0 gewonnen duel tegen Willem II. Daarna begon De Mos aan een toch vrij verrassend relaas. “Er is duidelijk iets mis in deze groep. Een aantal spelers heeft moeite met het navolgen van eisen en taken die van hen gevraagd wordt. Ik heb het idee dat sommige spelers het idee heeft een wedstrijd nog op zestig procent te kunnen spelen. Daar wil ik vanaf, net als de vrijblijvendheid die er nog steeds is. Ik zal daar de komende dagen dan ook zeker tegen optreden”, aldus De Mos na afloop.

Dennis van Wijk (Willem II)

“We hebben vandaag wederom met een groot hart gespeeld, maar zoals eerder dit seizoen weten wij niet te scoren en is het één moment van onachtzaamheid die de wedstrijd beslist”, aldus een teleurgestelde trainer na afloop. “Ik vond ons vandaag goed georganiseerd spelen en wisten het Vitesse moeilijk te maken om tot kansen te komen. Zelf wisten wij echter niets te creëren en dat is mij tegengevallen. Het resultaat is een serieuze domper, maar ja, als je niet kan scoren, kan je ook niet winnen”, zo eindigde de trainer van Willem II zijn analyse op Cruyffiaanse wijze.

Bron: Vitesse 14-10-2006

Aad de Mos kraakt eigen spelers na zege

Vitesse won voor de derde keer dit seizoen, maar coach Aad de Mos was niet te spreken over zijn spelers. ‘Het is een bij deze club een heel karwei om iedereen op de rails te houden’, foeterde de trainer, die sinds deze zomer werkt in Arnhem. ‘Dit was de slechtste wedstrijd van het seizoen’, vertelde De Mos na afloop van de 1-0 zege op Willem II, waarna hij uithaalde naar zijn selectie. ‘Ik heb een groep aangetroffen die niet weet wat discipline is. Er zijn hier nog steeds spelers die op zestig of zeventig procent van hun kunnen een wedstrijd denken te kunnen winnen.’

De trainer kondigde al aan dat hij in de aanloop naar het komende duel met NEC enkele spelers gaat aanpakken. ‘Ik ga keihard doorhalen naar bepaalde spelers, die nog steeds disciplinair uit de pas lopen.’ Een van de spelers die daarvoor in aanmerking komen, is Danko Lazovic. De topscorer van de Eredivisie misdroeg zich nadat De Mos hem naar de kant had gehaald. ‘Ik doel onder andere op hem.’

Bron: VI 14-10-2006

De Mos is hier niet voor gezelligheid

Vitesse-trainer Aad de Mos ergerde zich behoorlijk aan een aantal spelers tegen Willem II.

“Ik zie teveel spelers die hier op hun naam spelen en daar kan ik niet tegen”, fulmineerde de gelouterde trainer. “Ze geven maar 60 tot 70 procent en dan kom je er niet. Ik wil de absolute wil om te winnen. Dat wil ik erin krijgen, desnoods ga ik het erin pompen.”

De Mos had ook een woordenwisseling met Danko Lazovic, toen hij de Servische spits wisslde. “Dat zocht ik ook op toen hij langsliep op die manier en hij zei ook iets, wat niet zo welkom was bij mij. Daar kom ik nog op terug.”

De Mos vindt dat zijn spelers zich maar moeten aanpassen aan zijn eisen en wil de strijd vol aangaan. “Ik ben hier echt niet gekomen voor de gezelligheid”, zegt de teiner fel. “Ze moeten er maar aan wennen. De spelers zullen het wel merken. Als ze er niet mee om kunnen gaan dat ze op de bank terecht komen of een keer gewisseld worden, zal ik ze helpen er mee om te gaan. En dat doe ik op mijn manier.”

De wedstrijd kon De Mos niet bekoren. “Het was de slechtste wedstijd van dit seizoen. Ik wil veel meer spektakel bieden. Ik heb dan nog meer vrede met zo’n echec als in Groningen.”

Bron: TV Gelderland 14-10-2006

Janssen houdt rekening met de bank

Theo Janssen begon thuis tegen Willem II op de bank en mocht na rust invallen. Dat zinde de Arnhemmer niet.

“Ik dacht dat ik fit genoeg was om in de basis te starten. Ik ben dus flink teleurgesteld, want ik heb de hele week hard getraind en ook een wedstrijd in het tweede gespeeld. Misschien zit ik volgende week wel weer op de bank.”

De wedstrijd was niet best. “Het was echt moeizaam, maar we hebben wel eens beter gespeeld en toen verloren. Van beide kanten was het niet veel, zij hadden ook geen kansen. Het verschil was Onur Kaya met die goal, hij speelde ook echt fantastisch.”

Bron: TV Gelderland 14-10-2006

Theo Janssen begint op de bank tegen Willem II

Theo Janssen is hersteld van zijn blessure. Maar de middenvelder begint vanavond op de reservebank van Vitesse, voor het thuisduel met Willem II. Janssen stond een maand buitenspel met een hamstringblessure. Die kwetsuur is genezen, maar dat resulteert niet tot zijn rentree in de basisopstelling van de Arnhemse hoofdmacht. Gisteren, tijdens de grote partijvorm op de afsluitende training, speelde Janssen met het tweede team. “Ik ben fit, maar het ligt aan de trainer of ik speel”, zo had de Arnhemse regisseur al eerder deze week aangegeven.

Trainer Aad de Mos gaf gistermiddag uitvoerig tekst en uitleg, zoals hij dat afgelopen dinsdag ook al had gedaan in een persoonlijk onderhoud met Janssen. De Mos: “We hebben tegen Groningen (4-3 verlies na 1-3 voorsprong, red.) goed gespeeld. We hebben drie keer gescoord in een uitwedstrijd en hadden de wedstrijd tot acht minuten voor tijd in handen. Ik wil vertrouwen geven aan de spelers, en ze de mogelijkheid bieden op revanche voor die onterechte nederlaag in Groningen.”

“Nog belangrijker”, zo vervolgde de kleurrijke oefenmeester, “is dat ik Theo niet opnieuw kwijt wil raken door hem te vroeg te laten beginnen. Hij is fit om vanaf de bank erin te komen. Ik kan me goed voorstellen dat hij teleurgesteld is. Het zou niet goed zijn als dat niet het geval is, want iedere voetballer moet altijd willen spelen. Maar als trainer moet je weten wat je doet. Er komen drukke tijden met veel wedstrijden aan. Daarom wil ik geen risico’s nemen met de inzetbaarheid van Theo.” De ziekenboeg van Vitesse is toch al behoorlijk gevuld: Remco van der Schaaf, Abubakari Yakubu, Gill Swerts, Eldridge Rojer en Michael Jansen ontbreken vanavond.

De Mos heeft de voorbije dagen niet alleen met Janssen uitvoerig gesproken. Vanwege interlands lag de competitie twee weken stil en in die periode heeft de trainer evaluatiegesprekken gehouden met zijn spelers. “Het eerste gesprek was tijdens de voorbereiding in Doorwerth”, aldus De Mos. “Na drie maanden was het tijd voor een evaluatie. Wat die heeft opgeleverd? Dat de spelers voelen dat we met iets bezig zijn. Het proces waar we mee bezig zijn gaat sneller als je meer punten pakt. Als je geen kansen creeert, of geen doelpunten maakt, dan heb je een groot probleem. Zo is het bij ons niet. Ons probleem is makkelijker te verhelpen. Dat zit in de omschakeling. Kijk maar naar onze doelcijfers, negen voor en twaalf tegen. Dat is niet in balans. Ik hoop dat die disbalans wegvalt door bij balverlies de samenwerking te hebben die er bij balbezit wel is.”

Bron: De Gelderlander 14-10-2006

Klassering baart De Mos zorgen

Vitesse staat na zes speeldagen op de dertiende plaats, vier punten achter het linkerrijtje. “De ranglijst baart me zorgen”, zegt trainer Aad de Mos. Vitesse jaagt vanavond tegen Willem II op eerherstel na de smadelijke 4-3 nederlaag in Groningen. “We hebben geen keus”, zegt De Mos. “We moeten drie punten halen. Anders missen we de aansluiting met plaats negen. Als we niet winnen, dan zijn we koploper van de ploegen die tegen degradatie spelen.” En: “De ranglijst geeft altijd de waarheid aan. Dat doet het na 34 wedstrijden, maar ook een beetje na zes wedstrijden. Het zal voor ons een heel jaar knokken worden om bij de eerste negen te eindigen. Dan zullen we uiteindelijk zien of we wel zo goed zijn.”

Bron: De Gelderlander 14-10-2006

Aad de Mos wil geen Fair Play Trofee

Vitesse-trainer Aad de Mos wil dit seizoen graag wat bereiken met zijn ploeg, maar de Haagse coach zit niet op elke prijs te wachten. “Ik wil niet dat ze aan het eind van het seizoen met de Fair Play Trofee aan komen zetten”, zegt De Mos, doelend op het gebrek aan weerstand bieden, waardoor zijn ploeg onlangs bij FC Groningen een 3-1 voorsprong verspeelde (4-3). “In dat duel hebben we geen kaart gepakt. Dat kan eigenlijk niet. Verder moeten we doorgaan zoals we toen speelden.”

Bron: De Gelderlander 14-10-2006

Aad de Mos is voorzichtig met Janssen

De meest opmerkelijke keuze van Vitesse-trainer Aad de Mos is dat hij zaterdag tegen Willem II zonder Theo Janssen in de basis begint. “We hebben tegen Groningen naar mijn idee goed gespeeld en ik vind dat ik deze spelers het vertrouwen moet geven om de zaken dan recht te zetten tegen Willem II. Ik denk dat Theo Janssen fit genoeg is om vanuit de bank weer terug te komen in de basis.” Janssen trainde niet in de basis. “Ik heb goeie dingen van hem gezien en een ik kan me ook voorstellen dat hij teleurgesteld is. Het zou slecht zijn als hij niet teleurgesteld was.”

Vitesse is na zes wedstrijden al flink achterop geraakt bij de ploegen die gaan strijden voor Europees voetbal. “Dat baart me wel zorgen. De ranglijst spreekt altijd de waarheid. We gaan nu knokken om de eerste negen te halen. Anders moeten we ons afvragen of we wel zo goed zijn en ben je koploper van de ploegen die voor degradatie spelen.”

De Mos ziet qua voetbal wel progressie. “Ik vind resultaten wel heel belangrijk en wil dat ook niet bagatelliseren. Het probleem dat wij hebben is wel aan te pakken. In de omschakeling na balbezit hebben we een probleem, daar zijn we de laatste twee weken mee bezig geweest.”

Bron: Omroep Gelderland 13-10-2006

Esajas: wij zijn de baas in Gelredome

Etienne Esajas weet wat er van Vitesse wordt verwacht tegen Willem II. “We spelen thuis en moeten meteen goed beginnen, zoals tegen Heracles. Wij zijn de baas in Gelredome. Wij zijn in Arnhem, dat is ons thuis. Niemand kan ons hier iets maken. Wij spelen op de aanval, dus deze wedstrijd is typisch wat voor mij”, zegt de linksbuiten. Esajas is op dit moment vaste keus aan de linkerkant. “Tegen Groningen was het wat minder, het was niet mijn dag. Ik heb wel hard gewerkt voor het team. Ik krijg nu het vertrouwen en wil dat terugbetalen in doelpunten en assists. Je moet een basisplaats wel verdienen.”

Bron: Omroep Gelderland 13-10-2006

Janssen vermoedelijk niet in basis

Vitesse speelt zaterdag tegen Willem II vermoedelijk met hetzelfde basiselftal als tijdens het vorige competitieduel tegen FC Groningen. Dat betekent dat Theo Janssen, hersteld van een hamstringblessure, op de bank zou beginnen. Tot verbazing van zijn medespelers trainde hij vrijdag niet in de basiself. Abubakari Yakubu trainde enige tijd met de groep en deed ook mee met het partijtje, maar had nog wel wat pijn aan zijn knie. Vitesse mist ook nog Swerts, Van der Schaaf en Jansen.

Vermoedelijke opstelling:

Wapenaar;
Verhaegh, Sprockel, Knol, Fränkel;
Hersi, Kaya, Sansoni, Esajas;
Pryor, Lazovic.

Bron: Omroep Gelderland 13-10-2006

Richard Knopper neemt passend afscheid in het Supportershome

Niet iedere speler die Vitesse verlaat, vergeet zijn supporters op een passende wijze te bedanken. Na afloop van de wedstrijd Vitesse-Willem II zal Richard Knopper (die twee jaar in een zeer moeilijke tijd aanvoerder is geweest van Vitesse) namelijk persoonlijk afscheid nemen van de Vitesse-supporters in ons tijdelijke Supportershome Monnikenhuize. Daarnaast wordt er in het Supportershome natuurlijk weer het unieke gesigneerde Vitesse-shirt verloot en uitgereikt door de “Man Of The Match” van die avond.

Langs deze weg roepen wij daarom op om Richard massaal te bedanken voor zijn inzet voor onze kleuren Geel en Zwart in het supportershome na afloop van Vitesse-Willem II.

13-10-2006

Danko Lazovic scoort weer voor Servie

Danko Lazovic heeft opnieuw gescoord voor de Servische nationale ploeg. De spits van Vitesse tekende voor de 2-0 in het EK-kwalificatieduel tegen Armenie. Lazovic viel meteen na rust in. Na een benutte strafschop van Dejan Stankovic zorgde de topscorer van de eredivisie voor 2-0 met een kopbal uit een voorzet van linksback Dragutinovic. Lazovic had kort daarvoor al een opgelegde kans laten liggen. Zigic maakte nog 3-0. In vijf interlands voor het “nieuwe” Servie heeft Lazovic al drie doelpunten gescoord. Zijn land leidt in groep A met tien punten uit vier wedstrijden.

Bron: Omroep Gelderland 12-10-2006

Anduele Pryor heeft de smaak te pakken

Ajax had hem kunnen hebben. Maar de Amsterdamse club zette de destijds pas 15-jarige Anduele Pryor voor het blok toen hij meteen na afloop van een proeftraining moest beslissen of hij naar Ajax ging. „Op dat moment zaten mijn ouders in Suriname en ik wilde toch echt eerst met hen overleggen”, herinnert Pryor zich. „Gelukkig had Vitesse meer geduld en daarom voetbal ik nu in Arnhem.” Op zijn vijftiende stond de jonge Anduele Pryor van het Amsterdamse AFC in de belangstelling van maar liefst zes eredivisieclubs. Uiteindelijk koos Pryor voor Vitesse. Precies zes jaar later maakte de aanvaller zijn debuut in de hoofdmacht van Vitesse. Met succes. Aad de Mos koestert zijn pupil en heeft hem het vertrouwen als basisspeler geschonken.

Toch had het weinig gescheeld of Pryor had de jeugdopleiding van Vitesse niet afgemaakt. Dat vertelt hij na afloop van de donderdagtraining. „Als klein jochie van vijf jaar verhuisde ik met mijn familie vanuit Suriname naar Nederland. We kwamen in de Bijlmer terecht, waar we heel hecht zijn met elkaar. Op mijn vijftiende verhuisde ik naar het internaat van Vitesse op Papendal. Ik denk er met weinig plezier aan terug. Alles was wel goed geregeld, maar ik had een enorme heimwee. Als broekie moest ik mijn familie en vrienden in Amsterdam achterlaten. Alleen in het weekeinde namen ze me na de wedstrijd mee naar huis en reisde ik zondagavond helemaal alleen met de trein weer terug naar Arnhem. Dat kon ik destijds moeilijk opbrengen. Soms smokkelde ik en keerde ik maandagmorgen pas terug op Papendal. De zware tijd ben ik doorgekomen omdat ik me als doel had gesteld het betaald voetbal te halen. Aan die missie klampte ik me vast.”

Vorig seizoen zou Pryor, die inmiddels weer in De Bijlmer woont, al in de selectie worden opgenomen, maar toen ging het op de valreep niet door. Dit jaar was het wel zover. „In de voorbereiding ben ik er achter gekomen dat het er in het eerste allemaal veel sneller aan toe gaat dan ik gewend was. Daar heb ik aan moeten wennen. Ik keek sowieso mijn ogen uit. Plotseling zat ik in de kleedkamer naast allemaal ‘grote’ spelers waar ik jarenlang tegenop keek. Maar ook die fase ben ik voorbij. Ik concentreer me nu volledig op het voetbalspelletje. Overigens had ik niet verwacht dat ik al zo snel zou debuteren. En met een basisplaats had ik al helemaal geen rekening gehouden. Ik ben een jongen die nog veel moet leren. Maar ik geniet van iedere minuut die ik mag voetballen. Het is ook belangrijk voor je ontwikkeling om veel te spelen.” „Tot dusver gaat het prima. Ik vind het wel bijzonder. Plotseling word ik in de Bijlmer door allerlei mensen gecomplimenteerd met mijn spel. Ze hadden me op televisie gezien. Daar moet ik nog wel aan wennen. Zelf heb ik nog niet veel teruggezien. Voor de ruime samenvattingen ben ik vaak te laat thuis en we hebben geen videorecorder die meeloopt. Wel zag ik Humberto Tan mijn naam uitspreken als Pijornet. Daar moest ik wel om lachen. Ik dacht nog dat er iemand anders had meegespeeld, haha. Maar mijn naam is gewoon Pryor en dan spreek je uit als Prie-jor. Dus niet op z’n Engels.”

Terwijl Anduele Pryor nog moet wennen aan zijn nieuwe status en als jongeling natuurlijk ook veel met zichzelf bezig is, heeft hij wel degelijk oog voor de sportieve situatie van Vitesse. „Het is leuk om nu in de basis te staan, maar als je verliest is er echt niet zoveel aan. We hebben eigenlijk al veel te veel punten laten liggen. Zaterdag tegen Willem II is het daarom belangrijk om te winnen. Anders blijf je onderin hangen. En dat wil niemand.”

Bron: Arnhemse Koerier 11-10-2006

Iedereen rekent op winst tegen Willem II

Vitesse had zich een andere start van de competitie gewenst. Ma zes duels neemt de formatie van trainer Aad de Mos slechts een dertiende positie In op de ranglijst. Desondanks blijven de Arnhemmers vol vertrouwen. Iedereen rekent komende zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Willem II op een overwinning.

Niemand had er rekening mee gehouden dat de Arnhemmers na zes duels slechts zes punten in de achterzak zouden hebben. Vitesse versterkte zich in de zomer op verschillende fronten en maakte in de voorbereiding veel indruk. Hoewel de stand op de ranglijst het niet bevestigt, toont Vitesse ook in de competitie met vlagen aan dat er wel degelijk rekening met de Arnhemmers moet worden gehouden. De laatste thuiswedstrijd werd bijvoorbeeld Heracles nog van de mat geveegd (4-0). Jammer genoeg kon deze lijn niet doorgetrokken worden. In Groningen speelde Vitesse vorige week een prima duel, maar stonden de Arnhemmers na negentig minuten toch met lege handen (4-3). In dat licht is winst komende zaterdag het enige dat telt.

Tegenstander Willem II heeft het ook niet makkelijk. Willem II sprokkelde tot dusver slechts vier punten bijeen. De competitie-ouverture zag er nog veelbelovend uit toen Willem II op eigen veld FC Utrecht versloeg (2-1). Daarna ging het mis. De duels tegen SC Heerenveen, PSV, Excelsior en Roda JC gingen allemaal verloren. Alleen aan het duel tegen NAC wisten de Tilburgers nog een punt over te houden. Als klap op de vuurpijl raakte trainer Dennis van Wijk ook nog eens sterspeler Mounir El Hamdaoui met een zware blessure kwijt en zitten Iwan Redan en Anouar Hadouir met lichte kwetsuren in de lappenmand. Het is daarom nog onduidelijk welke elf Van Wijk zaterdag het veld in kan sturen.

Vitesse treedt zaterdag in ieder geval aan met clubtopscorer Danko Lazovic, die tot dusver veel indruk maakt. Naast de langgeblesseerden Michael Jansen en Gill Swerts lijkt Theo Janssen weer inzetbaar. Dat geldt niet voor aanvoerder Remco van der Schaaf. Hij onderging vorige week een operatie aan zijn meniscus. Ook Eldridge Rojer, die vorige week geblesseerd raakte in de oefenwedstrijd tegen Germinal Beerschot Antwerpen, is voorlopig uit de roulatie.

Bron: Arnhemse Koerier 11-10-2006

300 x Wapenaar

Harald Wapenaar keept komende zaterdag tegen Willem II zijn driehonderdste wedstrijd in het betaalde voetbal.

De 36-jarige doelman van Vitesse kwam in Nederland eerder uit voor RBC Roosendaal, Helmond Sport en FC Utrecht. In het buitenland speelde hij voor het Italiaanse Udinese en het Engelse Portsmouth

Bron: Voetbal International 11-10-2006

Blessure update

Het aantal blessures binnen de selectie van Vitesse is de afgelopen weken helaas toegenomen. Remco van der Schaaf had last van zijn linkerknie. Een kijkoperatie wees uit dat er schade was aan de buitenmeniscus. Dit probleem is tijdens de kijkoperatie van vorige week verholpen door clubarts/orthopeed Hans Frejlach. Het is nog onduidelijk hoe lang zijn revalidatie precies gaat duren. Naar verwachting is Van der Schaaf nog tenminste 6 weken uit de roulatie.

Eldridge Rojer viel afgelopen vrijdag geblesseerd uit in de oefenwedstrijd tegen GBA. Inmiddels is duidelijk dat Rojer een scheur heeft in de hamstring van zijn rechterbeen. Hij is tenminste een maand uitgeschakeld. Maar er is gelukkig ook positief nieuws te melden! Theo Janssen heeft zijn rentree gemaakt bij het tweede elftal en een aantal (langdurig) geblesseerde spelers heeft zich weer gemeld op het veld.

Gill Swerts heeft de afgelopen dagen de baltraining hervat. Daarbij is geen reactie opgetreden in zijn kniegewricht. Verwacht wordt dat hij met twee weken de groepstraining kan hervatten.

Voor Abubakari Yakubu was dat moment al daar. Hij traint inmiddels volledig mee met de groep. Wanneer Yakubu wedstrijdfit is, valt nog niet te zeggen. De middenvelder heeft sinds mei geen wedstrijd meer gespeeld.

Ruud Knol had in de wedstrijd tegen GBA in een duel een ‘overstrekkingsmoment’ van zijn rechterknie. De verdediger heeft de afgelopen dagen rust gehad en licht individueel getraind. Donderdag hervat Knol de groepstraining. Zijn meespelen komende zaterdag lijkt niet in gevaar te komen.

Bron: Vitesse.nl 11-10-2006

Supportersvereniging in juridisch conflict met de gemeente Amsterdam

Op 10 september 2006 heeft de wedstrijd Ajax – Vitesse plaats gevonden. Voor deze wedstrijd heeft de burgemeester van Amsterdam een risico-inschatting gemaakt welke door de lokale driehoek is geaccoordeerd. Deze risico-inschatting bracht met zich mee dat Vitesse supporters deze wedstrijd enkel per verplichte bus-combi konden bezoeken.

Vóór de speeldatum van deze wedstrijd heeft de supportersvereniging Vitesse bezwaar gemaakt tegen deze risico-inschatting en tevens heeft zij bezwaar gemaakt tegen het feit dat de burgemeester heeft geweigerd om van deze inschaling in een later stadium af te wijken hetgeen wel tot zijn bevoegdheden behoort. Deze procedures lopen momenteel nog. Hoewel de wedstrijd al is gespeeld en het voor deze wedstrijd dus niet meer uitmaakt wat de uitkomst van deze procedures is, is het zeker met het oog op de toekomst wel van belang deze procedures door te zetten. In dit kader is er ook overleg met de S.O.V.S.

Naast de voornoemde procedures heeft de supportersvereniging Vitesse tevens aan de burgemeester van Amsterdam verzocht om op grond van de Wet openbaarheid van bestuur een aantal documenten te verstrekken die betrekking hebben op de risico-inschaling van de wedstrijd Ajax – Vitesse. Omdat de gemeente Amsterdam een deel van deze informatie niet wil verstrekken heeft de supportersvereniging bezwaar gemaakt tegen dit besluit.

Aanstaande donderdag vindt in dit kader een hoorzitting op het gemeentehuis te Amsterdam plaats alwaar de supportsvereniging Vitesse gehoord zal worden in deze procedure. Wij zullen jullie van alle drie de procedures op de hoogte houden.

Commissie Supporterszaken SV Vitesse

 10-10-2006

Voorverkoop Vitesse – PSV ( 3de ronde KNVB Beker) is gestart

De wedstrijd is op donderdag 9 november om 20.00 uur

Voor deze wedstrijd geldt géén vrije kaartverkoop. Uitsluitend Vitesse seizoenkaart- en Club Cardhouders kunnen voor deze wedstrijd kaarten kopen.

Voorverkoop via TicketBox tot en met donderdag 9 november (tot 12.00 uur) Seizoenkaarthouders*: vanaf zaterdag 7 oktober, 4 kaarten per seizoenkaart Club Cardhouders: vanaf dinsdag 24 oktober, 2 kaarten per Club Card *in de periode van zaterdag 7 oktober tot en met maandag 23 oktober geldt een korting van € 5,- op een volwassenenkaart en € 2,50 op een jeugdkaart.

Dagverkoop stadionkassa’s (geopend vanaf 14.00 uur) Seizoenkaarthouders: 2 kaarten per seizoenkaart Club Cardhouders: 1 kaart per Club Card Prijzen Volwassenen Jeugd t/m 14 jaar Noordtribune € 13,- € 8,- Oosttribune € 20,- € 12,- Zuidtribune (ongenummerd) € 13,- € 8,- Afab-Westtribune € 30,- € 18,- Rolstoel/Mindervalidetribune** € 13,- € 8,-

Prijzen voor seizoenkaarthouders in periode van 7 oktober tot en met 23 oktober Volwassenen Jeugd t/m 14 jaar Noordtribune € 8,- € 5,50 Oosttribune € 15,- € 9,50 Zuidtribune (ongenummerd) € 8,- € 5,50 Afab-Westtribune € 25,- € 15,50 Rolstoel/Mindervalidetribune** € 8,- € 5,50

** kaarten voor de rolstoel- en mindervalidetribune zijn uitsluitend verkrijgbaar bij Vitesse Ticketing in Gelredome. Vitesse Ticketing is geopend op werkdagen van 13.30 tot 17.00 uur.

Bron: Vitesse 10-10-2006

Janssen doorstaat zijn test

Theo Janssen kan zaterdag, in de thuiswedstrijd tegen Willem II, zijn rentree maken voor Vitesse. De middenvelder speelde gisteren met Jong Vitesse. Janssen speelde bijna tachtig minuten mee in de laatste poulewedstrijd van Jong Vitesse in de beker tegen Jong FC Utrecht (1-1). Het was zijn eerste optreden sinds 16 september, toen hij een hamstringblessure had opgelopen in het thuisduel met NAC. De Arnhemse regisseur toonde zich gisteravond opgelucht, dat hij de test voor komende zaterdag goed had doorstaan. „Dit geeft me een goed gevoel”, zei Janssen na het duel in Utrecht. „Ik zou eigenlijk maar een uurtje spelen, maar het ging zo goed dat het ruim 75 minuten zijn geworden. Ik verwacht dat ik donderdag weer met de groep zal trainen en dat ik zaterdag fit ben om tegen Willem II te spelen.” Janssen bereidde in Utrecht de gelijkmaker van Jong Vitesse voor. Fred Benson scoorde uit een hoekschop van Janssen. Door dit resultaat is Jong Vitesse uitgeschakeld in de bekerstrijd.

Bron: De Gelderlander 10-10-2006

Rojer minimaal een maand uitgeschakeld

Vitesse-aanvaller Eldridge Rojer is vanwege een scheur in zijn rechterhamstring minimaal een maand uitgeschakeld. Dat wees een echo maandag uit. Rojer liep de blessure op als invaller tegen Germinal Beerschot. Hij moest daarom binnen tien minuten het veld alweer verlaten.

Ruud Knol sluit een dezer dagen weer aan bij de groepstraining. Hij had in de wedstrijd tegen Germinal Beerschot een overstrekkingsmoment in zijn rechterknie.

Abubakari Yakubu traint na zijn knieblessure weer in de groep.

Gill Swerts doet alleen looptraining.

Bron: TV Gelderland 09-10-2006

Theo Janssen maakte geslaagde rentree

Vitesse-middenvelder Theo Janssen heeft een geslaagde rentree gemaakt na zijn hamstringblessure.

De spelverdeler speelde 75 minuten mee in de bekerwedstrijd van Jong Vitesse tegen FC Utrecht. “Het ging aardig. Ik ben weer fit en kan zaterdag spelen tegen Willem II. De wedstrijd was wat minder. We kwamen met 1-0 achter. Bij Utrecht kreeg iemand rood en met tien man scoorde Fred Benson de gelijkmaker, uit een corner van mij. Vijf minuten later ben ik eruit gegaan.”

Door dit resultaat is de ploeg van trainer Bobby Kootwijk uitgeschakeld in de strijd om de beker.

Bron: TV Gelderland 09-10-2006

Aan de leden van de Supportersvereniging Vitesse

Per 1 oktober 2006 treed ik af als voorzitter van de Supportersvereniging Vitesse. De belangrijkste reden is dat ik het afgelopen jaar helaas heb moeten constateren dat ik door mijn dagelijkse werkzaamheden te weinig tijd heb gehad om doelen die ik mijzelf had gesteld, te realiseren. Ook de verandering van baan heeft niet de gewenste vrije tijd opgeleverd. Op sommige zaken kijk ik met een goed gevoel terug: de Vitesse-vlaggetjes zijn terug op de stadsbussen, onze protesten rond de negende speelronde hebben de zaken op scherp gezet, de supportersvereniging laat een jurist uitzoeken of het nemen van vingerafdrukken van onschuldige voetbalsupporters wel legaal is en het supportershome wordt steeds meer een echt supporterhome.
Maar ik had wat meer gewild. Vele zaken die de supportersvereniging realiseert, vereisen veel vooroverleg en voorbereidingen die niet zichtbaar zijn. Daar gaat heel veel tijd in zitten. En als je die niet genoeg hebt, ben je niet de bindende factor voor alle vrijwilligers en alle leden die een voorzitter wel moet zijn. De leden en vrijwilligers verdienen een voorzitter die er wel genoeg tijd in kan steken.
Ik wens alle vrijwilligers, het bestuur en de nieuwe voorzitter veel succes met hun werk. Een ding heb ik het afgelopen jaar wel geconstateerd: de leden kunnen ervan overtuigd zijn dat zij een bestuur en vrijwilligers hebben die keihard werken voor de belangen van alle leden.

Peter Bierhaus

Reactie bestuur
Het bestuur van de supportersvereniging betreurt het vertrek van Peter als voorzitter maar heeft begrip voor zijn beslissing. De aankomende periode zal het bestuur nadenken over een geschikte opvolger. Tot er een nieuwe voorzitter is gevonden, zullen Arie Willemsen en Bart Lagerberg de taken van Peter waarnemen.

 09-10-2006

Vitesse – SC Heerenveen op 29 november (20.00 UUR)

De KNVB heeft vandaag bekend gemaakt dat de wedstrijd Vitesse – SC Heerenveen op woensdag 29 november om 20.00 uur gespeeld wordt. De wedstrijd, die eerst op 25 oktober gepland stond, moest worden verplaatst vanwege de reeks concerten die Marco Borsato in het Gelredome geeft. De definitieve vaststelling van de datum was niet zo gemakkelijk. Er moest rekening gehouden worden met het speelschema van beide teams, met de eisen van de KNVB en ook met de beschikbaarheid van het stadion. Het stadion was namelijk bezet op deze datum, maar dankzij grote inspanningen van Gelredome is het nu toch mogelijk om op deze datum de thuiswedstrijd te spelen.

Bron: Vitesse.nl 09-10-2006

GRATIS een kaartje voor de wedstrijd Vitesse – Willem II

Van maandag 9 t/m zaterdag 14 oktober bent u bij PLUS Musiskwartier in Arnhem aan het juiste adres! Bij minimale besteding van 25 euro* aan boodschappen ontvangt u namelijk GRATIS een kaartje voor de wedstrijd Vitesse – Willem II op zaterdag 14 oktober! Let op: OP=OP! Indien u met de auto boodschappen wilt doen, kunt u parkeren in de Musisgarage. Vanuit de garage kunt u ondergronds de supermarkt binnen lopen!

* exclusief wettelijk niet toegestane artikelen zoals alcohol, slijterij en tabak.

Bron: Vitesse.nl 09-10-2006

Blessure Ruud Knol lijkt mee te vallen

De knieblessure die Ruud Knol vrijdagavond opliep in het oe­fenduel bij Germinal Beerschot Antwerpen (1-0 winst) lijkt mee te vallen. De verdediger van Vitesse werd twee dagen be­handeld en traint dinsdag waarschijnlijk met de groep.

Eldridge Rojer moet vrezen voor absentie van drie tot vier we­ken. Hij heeft waarschijnlijk een scheurtje in zijn hamstring. Nader onderzoek vandaag moet uitsluitsel brengen.

Gill Swerts is op de weg terug, maar heeft nog drie weken nodig.

Bron: De Gelderlander 09-10-2006
Financien

Verzorger Vitesse niet meer bij Oranje

Geert Verwaayen is niet meer actief voor het Nederlands elf­tal. De verzorger van Vitesse haakte af na mislukte besprekin­gen over een nieuw contract. Aan de breuk tussen de bij inter­nationals zeer populaire Zettenaar, die op voorspraak van de spelers aan de staf werd toegevoegd, zou een groot verschil van inzicht over de financiën ten grondslag liggen. Ver­waayen wil daarover geen opheldering geven. Een woordvoer­ster van de KNVB zegt dat beide partijen ‘er niet uitkwamen’.

Bron: De Gelderlander 09-10-2006

KNVB komt met wetsvoorstel aanpak misdragingen

De voetbalbond KNVB wil in december aan de politiek een kant-en-klaar wetsvoorstel presenteren om tot hardere en snellere straffen te kunnen komen bij misdragingen van supporters. Directeur betaald voetbal Henk Kesler heeft dit zaterdag gezegd in een interview met NRC Handelsblad.

Het wetsvoorstel moet leiden tot een zogeheten evenementenwet met een strafrechtelijke meldingsplicht voor fans met een stadionverbod en een duidelijk strafarsenaal voor degenen die zich misdragen.

,,We willen het de overheid gemakkelijk maken door met een concreet voorstel te komen. Als Den Haag het voorstel verwerpt moet de politiek ook niet meer zeuren als het een keer uit de hand loopt”, aldus Kesler.

Kesler pleit voor een lik op stuk-beleid. ,,Als je nu een golfbal het veld op gooit, moet eerst worden bekeken welke vergrijp dat precies is en verzandt het uiteindelijk bij justitie: geen prioriteit. Het moet veel simpeler worden om zoiets snel en hard te straffen. Met ons voorstel denken we voldoende steun te krijgen. Bij PvdA zijn veel mensen voor stringente wetgeving, die geluiden horen wij ook bij de VVD.”

Bron: ANP 07-10-2006

Bron: De Gelderlander 09-10-2006

Vitesse uit financiële crisiszone

KNVB: ‘Het ziet er positief uit’ Vitesse is na drie jaar bezuinigen hard op weg uit de crisiszone van het be­taalde voetbal te geraken. Als de kwartaalcijfers in orde zijn promoveert de club. Op 29 november, als de licentie­commissie de kwartaalcijfers van alle 38 profclubs heeft be­oordeeld, kan Vitesse verlost zijn van drie jaar streng toezicht op de financiële huishouding. Dan wacht promotie van crisis­categorie 1 naar 2. De club leeft bijna drie jaar on­der curatele en mag op eigen houtje geen uitgave doen boven de tienduizend euro zonder toe­stemming van de KNVB.

Volgens woordvoerder Frank Huizinga van de KNVB ‘ziet het er positief uit voor Vitesse’. „Het heeft bijna drie jaar geduurd, maar Vitesse heeft zich altijd aan het plan van aanpak gehou­den. Daardoor heeft de club voorkomen dat er sancties no­dig waren”, aldus Huizinga. Vitesse moest net als alle ande­re clubs in het betaalde voetbal voor 1 oktober de kwartaalcij­fers presenteren. Die worden de komende weken op de burelen van de KNVB in Zeist bestu­deerd. Vitesse moet laten zien dat de club niet meer tot de cate­gorie 1 behoort; de lijst van clubs met een onverantwoorde financiële huishouding.

Als dat lukt wacht promotie omdat eerder ook de begroting categorie 2 waardig bleek. Hui­zinga: „Clubs moeten bij twee ijkpunten achter elkaar laten zien dat zij de zaken voor elkaar hebben. Bij een positieve beoor­deling gaat Vitesse automatisch naar categorie twee.” Voor zo ver bekend behoren naast Vitesse onder meer ook Feyenoord en De Graafschap nog tot die crisiscategorie. De KNVB hanteert drie groe­pen; 1 is ernstige zorgen over fi­nanciën, 2 is in orde maar nog wel werk te doen, 3 staat voor fi­nancieel gezond. Met dit sys­teem wil de KNVB voorkomen dat clubs financieel onverant­woordelijk te werk gaan en daar­mee banen en een voorspoedig verloop van de voetbalcompeti­tie, op het spel zetten.

Vitesse is een van de weinige clubs die openlijk uitkwam voor de financiële problemen. De club dreigde ten onder te gaan aan de enorme schuldenlast. Dankzij een reddingsplan en de stichting Vrienden van Vitesse voorkwam de club een faillisse­ment. Woordvoerster Ester Bal van Vitesse erkent dat de club toeleeft naar 29 november: „Het is een bevestiging dat we op de goede weg zijn en het is echt een grote stap. We hebben er lang op moeten wachten en hard moeten vechten om zo ver te komen.” Volgens de woordvoerster ziet het er goed uit. „Als het zo ver is, is het een mooi signaal naar buiten. Het vertrouwen in de club was aangetast, nu laten we weer zien dat we doen wat we beloven.”

Bron: De Gelderlander 07-10-2006

Kampioen van de oefenduels verliest wel weer spelers

Vitesse verloor gisteravond Eldridge Rojer en Ruud Knol met blessures, maar won wel weer een oefenwedstrijd. In België zorgde Etiënne Esajas bij Germinal Beerschot Ant­werpen tien minuten voor tijd voor de enige treffer: 0-1.

De blessure van Rojer is verontrustend; mogelijk een spierscheurtje a la Theo Janssen in een bovenbeenspier (hamstring). Vannacht zou er een echo worden gemaakt. Het kleinste scheurtje betekent ze­ker drie weken langs de kant. Aanvoerder Ruud Knol ging er af met een ‘overstrekte’ knie. Ook al een bedrijfsongevalletje waarvan de club er sinds Remco van der Schaaf niet te veel van moet hebben. Bij Van der Schaaf zag het er onschuldig uit, maar de middenvelder is er zes tot acht weken niet bij. Knol leek gisteravond ook onschuldig.

Trainer Aad de Mos, die met Vi­tesse nog geen oefenduel ver­loor, maakt zich wel zorgen om de hoeveelheid blessures bij zijn sterkmakers. „Het zijn veel mid­denvelders; Van der Schaaf en Janssen, Yakubu. Misschien is de belasting wat hoger dan in de laatste jaren, ik weet het niet.” De Mos zag ook de andere kant van de medaille. „Je ziet an­dere jongens aan het werk. Piet­je Velthuizen keepte weer en dat deed hij goed, behalve in het begin. Rihairo Meulens is een groot talent, daar ben ik heel blij mee. Er ‘staat’ iets.” Bij Vitesse ontbraken er veel en De Mos koos ervoor anderen te sparen. „Hersi speelde een helftje vanwege de ramadan. Daar houdt hij zich aan, behalve op wedstrijddagen, dan mag hij eten.” Met Sebastièn Sansoni wil­de De Mos helemaal geen risico nemen en . „Met al die blessures kun je hem niet missen.”

De Mos greep het duel wel aan om de ploeg tactisch te verfij­nen. „Het accent op de omscake­ling, gezamenlijk de bal herove­re. Dat deden we voor rust goed. In de tweede helft was het rom­melig door al die wissels.” Bij Vitesse stond na rust gro­tendeels een tweede elftal in het veld, tegen een subtopper uit België, die ook niet op oorlogs­sterkte aantrad. De Mos was toch tevreden. „Een goede tegen­stander en wij zijn kampioen van de oefenduels.” Velthuizen (19) speelde gistera­vond wel een bijzondere rol. Hij schatte eerst een bal helemaal verkeerd in, liet er daarna een glippen en speelde ‘m toen een keer achter zijn standbeen langs. Na rust pakte hij goeie bal­len, met een beslissende vlak voor tijd. Etiënne Esajas scoorde in de 80ste minuut, Rihairo Meu­lens schoot iets later van dicht­bij hard op de lat, na een goeie pass van Esajas.

Bron: De Gelderlander 07-10-2006

In memoriam Leon Koster

Leon, die we hebben leren kennen op weg naar Montecchio ( Italië )
Leon, een jongen die wij kennen als zeer spontaan en zeer vrolijk.
Leon, 16 jaar… veel te vroeg gegaan.

Wij hopen Leon, dat jij je rust nu gevonden hebt.

Familie en vrienden van Leon heel veel sterkte met dit verlies.

Mede Vitesse supporters

Leon is op vrijdag 6 oktober begraven op de Algemene Begraafplaats in Westervoort.

06-10-2006

Theo Janssen op tijd fit voor Willem II

Theo Janssen lijkt op tijd fit voor de volgende competitiewed­strijd van Vitesse, zaterdag 14 oktober thuis tegen Willem II. De middenvelder liep 16 september in het thuisduel tegen NAC een spierscheuring op in het bovenbeen (hamstring). Janssen laat het oefenduel van Vitesse tegen GBA, vanavond in Antwerpen, aan zich voorbij gaan. Abubakari Yakubu heeft de groepstraining hervat. De van een flinke knieopera­tie herstellende middenvelder doet echter nog niet alles mee.

Bron: De Gelderlander 06-10-2006

Weer zware knieblessure bij Vitesse

Remco van der Schaaf is zes tot acht weken uitgeschakeld. De aanvoerder van Vitesse onderging gistermiddag een knieope­ratie in ziekenhuis Gelre in Zutphen.

Ook zijn ploeggenoten Abubakari Yakubu en Gill Swerts zijn lang uitgeschakeld na knieoperaties. Van der Schaaf (27) verstapte zich op 23 sep­tember in de wedstrijd tegen Heracles. De schade leek aanvan­kelijk mee te vallen. Bij de operatie door clubarts Frejlach is een stukje van de beschadigde buitenmeniscus verwijderd.

Bron: De Gelderlander 06-10-2006
Oefenduel

Vitesse met een B-team naar GBA

Vitesse treedt vanavond met een B-ploeg aan tegen de Bel­gische subtopper KFC Germinal Beerschot Antwerpen. Het duel wordt gespeeld in het Olympiastadion in Antwerpen en begint om 19.30 uur.

Vitesse mist Danko Lazovic wegens inter­landverplichtingen met Servië en Gill Swerts, Theo Janssen, Remco van der Schaaf, Abubakari Yakubu en Michael Jansen vanwege lichte tot zwaardere blessures. Doelman Harald Wa­penaar wordt gespaard vanwege lichte heupklachten.

Bron: De Gelderlander 06-10-2006
Sportief

Vitesse zeventiende op lijst Fairplay

Vitesse staat na zes duels zeventiende op de Fairplaylijst van de KNVB. Die lijst komt tot stand op basis van kaarten en ge­drag van spelers, trainers, publiek. De Europese voetbalbond reserveert drie plekken in de UEFA Cup (voorronde) voor Fair­playwinnaars van de drie sportiefste landen. Stand: 1. Excel­sior (8,05); 2. FC Groningen (8,04), 9. De Graafschap (7,89), 14. NEC (7,83), 16. PSV (7,80), 17. Vitesse (7,79), 26. Ajax (7,58), 28. AGOVV (7,56), 30. Feyenoord (7,42), 38. Cambuur (7,03).

Bron: De Gelderlander 06-10-2006

Aad de Mos opent herenmodezaak

Vitesse-trainer Aad de Mos opent vanmiddag samen met enkele spelers van het eerste elftal de nieuwe herenmodezaak van Ben Barton New York in het Musiskwartier. De modewinkel sponsort op dit moment vier eredivisieclubs. Behalve Vitesse zijn dat AZ, RKC en Ado Den Haag. Bij de opening om half drie krijgt De Mos het eerste businesskostuum aangeboden met het Vitesse-logo. Businessleden kunnen ook hun naam in de voering laten aanbrengen.

Bron: De Gelderlander 06-10-2006

N.E.C. – Vitesse, zondag 22 oktober om 12.30 uur

* verplichte buscombi
* pasfoto-registratie verplicht!

De omwisselbiljetten voor de bus worden uitsluitend verkocht bij de stadionkassa’s in Gelredome. Verkoopdata (zolang de voorraad strekt):

Dinsdag 17 oktober 18.00 – 20.00 uur uitsluitend Servicekaarthouders
Woensdag 18 oktober 18.00 – 20.30 uur alle kaarthouders (Seizoen-, Club card en Servicekaarthouders)

Prijzen: Servicekaarthouders € 20,-
Seizoenkaart- en Club Cardhouders € 25,-
Voor deze wedstrijd is uw Seizoen- of Club Card persoonsgebonden. U als Seizoen- of Club Cardhouder kan dus alleen zelf mee naar de uitwedstrijd. Bij aankoop van het omwisselbiljet wordt de Seizoen- of Club Card gecontroleerd op pasfoto-registratie.

Nog geen pasfoto laten registreren?
Bij uitwedstrijden waarvoor een buscombi/autocombi geldt, geldt tevens een pasfotoregistratie-verplichting. Uw pasfoto dient voor aanschaf van het omwisselbiljet geregistreerd te zijn bij Vitesse Ticketing in Gelredome. Uw seizoenkaart wordt hierdoor voor uitwedstrijden persoonsgebonden. Voor het maken van een foto kunt u tot uiterlijk één werkweek voor de te bezoeken uitwedstrijd, op werkdagen tussen 13.30 en 17.00 uur terecht bij Vitesse Ticketing in Gelredome.

Oktober 2006

Gedwongen pauze voor Van der Schaaf

Remco van der Schaaf heeft donderdagmiddag een operatie ondergaan aan zijn linkerknie. Hierdoor zal de middenvelder enige tijd uit de roulatie zijn. Van der Schaaf blesseerde zich in de gewonnen wedstrijd tegen Heracles aan zijn linkerknie. Op de daaropvolgende MRI-scan was niets te zien, maar hij bleef last houden van de knie. Daarna is besloten tot een kijkoperatie. Dat heeft schade aan zijn buitenmeniscus uitgewezen.

Donderdag 5 oktober is Van der Schaaf in het Zutphense Gelre Ziekenhuis geopereerd door dokter Frejlach. De rest van zijn linkerknie werd meteen nagekeken en dat zag er verder goed uit. Het herstel zal zes tot acht weken in beslag nemen.

Bron: Vitesse.nl 05-10-2006

Column: Sms strafschop

De schaamteloze uitbuiting van voetbalfans heeft er dankzij de sms-dienst van Talpa een nieuw dieptepunt bij. Talpa roept iedereen op een sms’je te sturen met de vermelding welk bekerduel live op televisie moet komen. Vooraf worden de topclubs over verschillende avonden verdeeld. De wet van het getal doet de rest. De meeste topclubs zitten in grote steden, dus daar vind je getalsmatig de meeste sms’ers. Zo weet je zeker dat Ajax en Feyenoord altijd worden uitgezonden. De rest sms’t zich de blubber, maar kan het geld net zo goed direct overmaken. Niet alleen voor Talpa is de smsdienst een melkkoetje, clubs kunnen er ook wat van.

Bij Vitesse kun je de man van de wedstrijd kiezen via sms. De club hoeft alleen maar een boeketje bloemen te kopen. Waarom ook niet, je kunt tegenwoordig overal op sms’en. Hoe populair die service precies is, weet ik niet, maar ik vermoed dat het geld oplevert. Anders beginnen al die clubs er niet aan. Als we toch moeten leven naar de wensen van het sms-volk, weet ik er nog wel een. Tijdens en na de de wedstrijd FC Groningen-Vitesse van zondag was er veel discussie over strafschoppen. Scheidsrechter Dick Jol gaf er een aan Groningen, dat er drie wilde hebben. Ik heb de beelden nog eens bekeken en vond het drie keer geen strafschop. Maar ik geef toe; goede vrienden met best kijk op het spelletje zagen het anders. Jol is niet veel kwalijk te nemen. Als je twee keer een twijfelgeval wegwuift, sta je bij de derde keer anders in je schoenen.

Dus gaan we het anders doen: een sms-service strafschop ja/nee. Als iedereen in het stadion – bij live wedstrijden ook thuis – snel een sms’je stuurt, hoeven we na afloop de scheidsrechter niet scheef aan te kijken. Bij een draak van een 0-0 wedstrijd zijn mensen sneller geneigd een strafschop te geven. Dat komt het kijkgenot ook nog ten goede. De opbrengst gaat naar de club die de dupe is; zo heeft iedereen er profijt van.

Egbert van der Weerd

Bron: De Gelderlander 04-10-2006

Vitesse vol vertrouwen ondanks trage start

Daags na de bizarre anti-climax in de Groningse Euroborg stonden de gezichten van de Vitesse-spelers nog steeds op onweer. De rook van het voetbalgevecht was inmiddels opgetrokken en wat restte was het ongeloof over hoe een 1-3 voorsprong in amper tien minuten kon leiden tot een 4-3 verlies. ‘Dat mag niet, laat ik daar heel duidelijk in zijn’, aldus trainer Aad de Mos. ‘Voor een deel leg ik absoluut de schuld bij arbiter Dick Jol. Maar aan de andere kant mogen we in zo’n kort tijdsbestek niet drie tegentreffers krijgen. Dat heeft met onvolwassenheid te maken. Dat brak ons in Groningen op.’

De nederlaag bracht de tussenbalans voor Vitesse op zes punten uit zes duels. Een schamele score waarmee de Arnhemmers niet, zoals gewenst, tussen FC Groningen en Roda JC maar tussen RKC Waalwijk en NAC Breda staan. ‘We hadden op iets meer gerekend’, zegt manager voetbalzaken Jan Streuer ‘Maar aan de andere kant moeten we nu ook weer niet gaan treuren. Wat ik positief vind is dat het voetbal veel beter is dan vorig seizoen. Er zit wat dat betreft meer perspectief in. Maar de aansluiting zijn we nu helaas wel kwijt. Nu moeten we gaan achtervolgen. De komende wedstrijden tegen Willem II en NEC zijn cruciaal.’

De Mos is niet bang voor die achtervolging. Hij heeft in zijn carrière wel voor hetere vuren gestaan. b hij heeft voldoende vertrouwen in de van meet af aan gekozen koers. ‘Daar wijk ik nu echt niet vanaf. Dit Vitesse is een groep met veel mogelijkheden, maar het duurt misschien even voor het eruit komt’, aldus de trainer. ‘Op dit moment zijn kleine dingen doorslaggevend. Scheidsrechterlijke beslissingen, een balletje dat net goed of fout valt. En ook een bepaalde hardheid, de mate waarin we meedogenloos zijn. Sommige jongens moeten dát nog leren. Ik vind het onbegrijpelijk dat we een zware uitwedstrijd zonder gele kaarten beëindigen. Veel jonge jongens missen de slimheid nog om een wedstrijd over de streep te trekken.’

Jong, dat is Vitesse zeker. Zondag stond met Paul Verhaegh (23), Etienne Esajas (21), Onur Kaya (20) en Anduele Pryor (21) een flinke dosis onervarenheid in de Arnhemse basis. Na Michael Jansen, Abubakari Yakubu, Gill Swerts en Theo Janssen meldde vorige week ook Remco van der Schaaf zich in de Arnhemse ziekenboeg. Bovendien blijken de Deense aankopen Mads Junker en Anders Due tot nog toe nog geen aanwinsten. Laatstgenoemde meldde vorige week in de regionale media ‘niet naar Nederland gekomen te zijn om op de bank te zitten’, maar lijkt daar voorlopig wel toe veroordeeld. ‘Ik bekijk zo’n uitspraak positief’, aldus De Mos. ‘Gezond dat zo’n jongen wil spelen. De honger in deze groep is groot genoeg. Pas als we ook de komende duels niet winnen, is er reden om ons zorgen te maken.’

Tekst: David de Vries

Bron: VI 04-10-2006

Wapenaar keept driehonderdste wedstrijd

Paul Verhaegh speelde zondag tegen FC Groningen (4-3 verlies) e zijn vijftigste duel in de Eredivisie. De verdediger van Vitesse verdeelde die wedstrijden over FC Den Bosch (32) en de Arnhemse club (18). Harald Wapenaar keept zaterdag 14 oktober tegen Willem II zijn driehonderdste duel in het betaalde voetbal.

Bron: VI 04-10-2006
Beschouwing

Vitesse staat pas aan het begin van een tijdperk

Vitesse staat na zes wedstrij­den dertiende met zes pun­ten; een gemiddelde waar­mee de ploeg aan het einde van het seizoen in de eredivi­sie blijft. Daarvoor is trainer Aad de Mos niet overgehaald naar Arnhem te komen.

Het is nog te vroeg om over het ‘ nieuwe Vitesse’ te oordelen. Na zes duels heeft het elftal weinig prijsgege­ven van haar mogelijkheden. Youssouf Hersi zei zondag na de nederlaag in Groningen dat hij een mooie toekomst voor dit elf­tal zag. Maar voegde er aan toe ‘ misschien niet dit seizoen, maar volgend seizoen’. De wederopbouw van Vitesse verkeert in een prille fase. Daar­bij lijkt de club, met enig geluk of een vorm van voorbestem­ming, een passende trainer te hebben gevonden. De Mos is doordacht te werk gegaan en ge­niet veel vertrouwen van zijn spelers. Hij is duidelijk, eerlijk en biedt gelijke kansen. De Mos vormde een logisch elftal als ijk­punt, om vervolgens te kijken of de papieren tijger ballen had.

Ondanks de cijfermatig impone­rende voorbereiding klopte het elftal niet. Voor een afgewogen oordeel zijn serieuze testen no­dig: de competitie. Die verloopt vooralsnog teleurstellend. Lo­gisch. Een elftal bouwen met be­perkte middelen is geen koud kunstje. De selectie van Vitesse mist een aantal kwaliteiten en zal de komende jaren, waar­schijnlijk na dit seizoen al, aan­passingen nodig hebben om ver­der te komen. Tot die tijd krij­gen spelers als Mads Junker en Anders Due de kans te bewijzen dat zij iets toevoegen aan spe­lers als Anduele Prijor en Onur Kaya; jonge spelers met moge­lijkheden en kwaliteiten. Het wordt voor veel spelers ook een jaar van aanhaken of afhaken.

De Mos heeft zijn spelers een systeem gegeven waarin verdedi­gend en aanvallend veel moge­lijk is. Een compact geheel met kracht en persoonlijkheid in het hart van de ploeg; het viermans­blok. Bewakers van de organisa­tie, de scherpte, de afspraken en de taktische ingrepen en bepa­lers van tempo en grenzen. De creativiteit en de doelpunten moeten komen van de vleugels en het spitsenduo, Lazovic en De Mos’ laatste ontdekking Prijor. In het algemeen is het elf­tal jong, onervaren en licht. Daarmee dient zich een korte termijn probleem aan; de presta­tie dit seizoen. Het kan maar zo op een fiasco uitdraaien; niet bij de eerste negen. In de spelers­groep zit veel technisch poten­tieel en combinatievermogen, maar het spel breken is eenvou­diger dan het spel maken en daar wil Vitesse naar toe. Aan­trekkelijk voetbal, volksver­maak, vaak slechts weggelegd voor topploegen; zie Ajax en AZ.

De Mos is net gestart met het po­lijsten en slijpen van jonge ta­lent en kreeg de sterkmakers Van der Schaaf, Janssen en Knol in de schoot geworpen. Lazovic en Sansoni zijn eigengereide klasbakken. Met een gehavende ploeg was er zondag plots een glimp van klasse; Kaya, Hersi, Prijor, Lazovic en Sansoni lieten de bal even zo snel rond gaan dat de Groningers er tureluurs van werden. Vitesse bezweek wel onder het spierballenvoet­bal, maar vooral aan onervaren­heid. Er gloort een mooie toe­komst, als de trainer en de selec­tie de tijd krijgen, want er wacht nog een zwaar seizoen.

Bron: De Gelderlander 03-10-2006
SMS

Vitesse-PSV komt niet live op televisie

Televisiestation Talpa zendt de bekerwedstrijd Vitesse- PSV donderdag 9 november niet live uit. Gekozen werd voor Ajax- ADO Den Haag. Talpa liet de beslissing aan mensen die een smsje met hun mobiele telefoon verstuurden; 59 procent koos Ajax- ADO. Vitesse- PSV was tweede keuze onder de sms’ ers. Dinsdag 7 november wordt FC Groningen- NAC uitgezon­den, woensdag RKC- Feyenoord. Alle liveduels beginnen om 20.45 uur, de overige om 20.00 uur.

Bron: De Gelderlander 03-10-2006

Jong Vitesse verliest de kleine Gelderse derby

Jong NEC heeft de kleine Gelderse derby tegen Jong Vitesse met 1-0 gewonnen. In een kwaliteitsarme wedstrijd was de Poolse aanvaller Andrzej Niedzielan de matchwinner met een doelpunt in de 38e minuut.

Bron: TV Gelderland 02-10-2006

De Mos is woest: ‘Jol-Vitesse 4-3’

Trainer Aad de Mos van Vitesse was gister­middag woedend op arbiter Dick Jol. Na een onterechte strafschop viel Vitesse ten prooi aan FC Groningen: 4-3. Breekpunt in de wedstrijd was volgens de trainer een omstre­den strafschop, tien minuten voor tijd bij de stand 1- 3. Een sensatie hing in de lucht want FC Groningen verloor sinds de opening op 22 januari geen com­petitiewedstrijd in stadion Euro­borg. Dat gebeurde uiteindelijk gistermiddag ook niet. Jol gaf een strafschop aan Luis Suarez na een vermeende over­treding van Purrel Fränkel. FC Groningen greep het presentje ( 2- 3 Koen van de Laak) aan en le­verde een uiterste krachtsin­spanning. Dankzij twee treffers van Suarez won de thuisploeg alsnog: 4- 3. ,, Het was geen straf­schop, maar Jol dacht: ‘ Ik kan hem nu wel geven’. Hij had mis­schien het gevoel iets te moeten corrigeren voor eerdere situa­ties”, vermoedde De Mos. „ Jol vindt zichzelf belangrijker dan de wedstrijd. Deze strafschop was funest. Hij helpt Groningen ermee in het zadel, want een normaal doelpunt hadden ze nooit meer gemaakt.”

De frustratie was gistermiddag groot in Euroborg, waar Vitesse slim met de volle buit aan de haal leek te gaan. Het devies van De Mos voor gistermiddag luid­de: Groningen pijn doen. Met de Europese uitschakeling tegen Partizan Belgrado in het achter­hoofd zou de druk vroeg of laat moeten leiden tot succes. Dat aanvankelijke succes kwam gis­termiddag vroeg. Vitesse scoor­de net als in het openingsduel van de competitie, binnen hon­derd seconden. Was Danko Lazo­vic op de eerste speeldag tegen Sparta nog de maker, nu nam de spits van Vitesse de aangevers­rol voor rekening. Het grote ta­lent Anduele Prijor kopte de scherpe voorzet steenhard ach­ter doelman Bas Roorda: 0- 1 Met de zichtbare pijn bij de thuisploeg deed de Arnhemse ploeg te weinig. Vitesse verloor langzaam maar zeker de grip op het middenveld en daarmee de wedstrijd. Helemaal onverwacht was dat niet. Juist in het midden­rif deed Vitesse een forse aderla­ting. Aanvoerder Remco van der Schaaf bleek niet op tijd fit van een knieblessure, terwijl de an­dere bepalende middenvelder Theo Janssen ( spier) er bij voor­baat al niet bij was. Op hun plaats speelden centrumverdedi­ger Sebastien Sansoni en de jon­ge Belgische jeugdinternational Onur Kaya. Dat duo had moeite de organisatie te bewaren. Vites­se werd steeds verder achter­over geduwd en viel nog voor rust door een wat gelukkige tref­fer van oud- Vitessenaar Evgeniy Levtsjenko. De bal viel min of meer op zijn voet en stuitte over de kleine Kaya heen in het doel: 1- 1. Vitesse was toen al ontsnapt aan een strafschop toen Ruud Knol de handige Suarez over de knie leek te nemen. Na rust ‘ nam’ Fränkel Erik Nevland, maar ook dat was voor Jol geen reden tot een strafschop.

Na rust liet Vitesse zich op­nieuw naar achteren duwen. De Arnhemse treffer viel dan ook uit de lucht en was het gevolg van een individueel hoogstandje van Paul Verhaegh. Hij verover­de in uitzichtloze positie de bal en zijn voorzet bracht de Gro­ningse defensie in grote verle­genheid; de rebound was voor Youssouf Hersi: 1- 2. Toen Hersi tien minuten voor tijd opnieuw een rebound pakte ( 1- 3) leek de weg naar een zege open. De be­slissing van Jol in de tachtigste minuut kantelde de wedstrijd. van, maar na de strafschop van Van de Laak verloor Vitesse. De Mos: „ Van de scheidsrechter ja, het is Jol – Vitesse, 4- 3.”

Bron: De Gelderlander 02-10-2006
Trainerpraat

Te weinig duelkracht breekt Vitesse op

Naast stof tot napraten, levert de wedstrijd FC Groningen-Vitesse (4-3) ook stof tot nadenken. Trainer Aad de Mos van Vitesse mist duelkracht. „ Ik zal deze wedstrijd niet snel vergeten”, sprak trainer Ron Jans van FC Groningen gistermiddag na afloop van het sen­sationele duel in Euroborg. Collega Aad de Mos van Vitesse vergeet nooit een duel, maar zijn fotografische geheugen voor voetbalwedstrijden zal hem de komende twee weken mogelijk wel eens dwars zitten. „ Als je drie goals scoort in Euroborg moet je de punten in de zak steken. In negen van de tien wedstrijden win je dan”, reageerde De Mos na af­loop. Hij zag buiten de onterechte strafschop die FC Groningen in het zadel hielp, ook andere oorzaken voor de nederlaag. „ Door die strafschop werden we uit balans gebracht. Ineens waren de spelers bang in de duels, om hun voet uit te steken. Dan valt ook nog eens alles goed”, zag De Mos.

„ Ik vind niet dat we het slecht gedaan hebben. Wat je wel kunt zien, is dat we duelkracht missen, daar zijn we gewoon minder in.” Toch wilde de trainer zich niet verschuilen achter het gemis van zijn twee centrale middenvelders Theo Janssen en Remco van der Schaaf. „ We hebben die drie goals ook zonder die jongens gemaakt”, verklaarde de ervaren trainer, na de start van het seizoen met een schamele zes punten. „ In de wedstrijd tegen NAC en vandaag in Groningen hebben we wat laten liggen. Dat er nu druk kan ontstaan, interesseert mij helemaal niets. Ik zie ook hele positieve dingen in dit elftal. Het spel en bijvoorbeeld, en de ontwikkeling van Prijor”, aldus De Mos.

Bron: De Gelderlander 02-10-2006
Youssouf Hersi

‘Wij zijn jong, fris en moeten veel leren

Youssouf Hersi scoorde gistermiddag zijn eerste twee doelpunten van het seizoen tegen FC Groningen, maar stond na afloop met lege handen. De aanvaller van Vitesse wanhoopt niet na een score van zes punten uit zes duels.

Van alle teleurge­stelde spelers, had Youssouf Hersi gistermiddag in stadion Euro­borg de meeste reden tot zelfbeklag. Met twee treffers leek de aanvaller zijn ploeg op weg naar een sensatie te schieten( 1- 3), maar tien minuten later was ook hij een illusie rijker: 4- 3. „ Ik kan het nog steeds niet be­grijpen”, zei de doelpuntenma­ker na afloop van het spectaculaire duel. „ Het mag natuurlijk niet gebeuren. Eerst die penalty, die niet terecht was. Het was dui­delijk een optelsom. Een van die eerdere situaties was misschien wel een strafschop, deze niet. Daarna was het pompen of ver­zuipen voor Groningen en wij verzuipen.”

Hersi scoorde gistermiddag pas zijn eerste treffers van het seizoen, waarin hij ook drie keer een assist verzorgde. De cijfers zijn goed, maar zijn spel nog niet. „ Het is nog niet altijd even goed, maar ik maak me daar niet druk om. Ik heb een trainer die veel vertrouwen in mij heeft en ik scoor altijd en overal, dat weet ik van mezelf”, zei Hersi, die de seizoensopening niet mislukt noemt nu Vitesse met zes punten in het verkeerde rijtje staat. „ Wij zijn jong en fris , maar we moeten nog veel leren. Het zal denk ik steeds beter worden en misschien pas volgend seizoen helemaal goed zijn”, zei Hersi, voor wie het nog maar de vraag is of hij daar bij zal zijn. Zijn contract loopt in de zomer van 2007 af.

Hersi wil niet vooruitlopen op de komende contractbesprekingen. Vitesse heeft inmiddels bekend gemaakt met hem verder te willen. De technicus voelt zich wel een stuk beter dan vorig seizoen. „ We hebben een trainer die ons veel kan leren, Hij zet alles heel goed neer, vertelt ons dat we ge­lijk druk moeten zetten en dat blijkt dan goed uit te pakken. Hij is ook heel positief naar de spelers toe”, vindt Hersi. „ Vorig jaar telden alleen de eerste elf spelers, nu tellen alle 24 spelers mee. Ik vind het heel positief hoe hij met de spelers omgaat” aldus Hersi, die na een slechte wedstrijd ( Ajax) zijn trainer op­biechte wat er dwars had geze­ten. „ Ik merk aan alles dat hij t veel vertrouwen in mij heeft.”

Bron: De Gelderlander 02-10-2006
Tegenvaller

Van der Schaaf opnieuw door de knie

Remco van der Schaaf bleek niet op tijd hersteld van de knie­blessure, die hij een week geleden tegen Heracles opliep. De aanvoerder van Vitesse ging zaterdag bij de laatste training ‘ door de knie’ en moest afhaken voor het duel tegen FC Groningen. „ Het viel tegen. Ik heb het geprobeerd, maar er zit nog vocht in. De komende dagen laat ik het behandelen”, aldus de aanvoerder. De Groninger ( geboren in Ten Boer) zag zijn ploeg gistermiddag met 4- 3 verliezen in Groningen.

Bron: De Gelderlander 02-10-2006

Aad de Mos:met 4-3 verloren van Jol

Vitesse-trainer Aad de Mos was na afloop van de wedstrijd in Groningen duidelijk: de nederlaag was te wijten aan scheidsrechter Jol. “Hier valt niet tegen te coachen”, fulmineerde De Mos. “We verliezen hier van Dick Jol. Het is Jol-Vitesse 4-3.” De penalty was volgens de trainer funest. “Hij geeft hem op het goede moment. Hij dacht: het maakt toch niet meer uit, dus ik kan hem wel geven. We maken drie goals in Groningen”, constateerde de coach. “Dan moet je ook drie punten in je zak steken. Maar dat is onervarenheid bij ons en bij Groningen valt alles goed.”

Bron: Omroep Gelderland 01-10-2006

Wapenaar vindt penalty erg goedkoop

Doelman Harald Wapenaar vond de penalty die Groningen de aansluiting bezorgde dubieus. “Frankel probeert zijn lichaam tussen de bal en de goal te houden en die speler gaat neer. Naar mijn idee was het erg goedkoop.” Daarna zag Wapenaar de bui hangen. “Als je met 3-1 voorstaat hier en zij maken een goal, dan weet je dat er een storm komt. Wij gaan achteruit lopen en dan roep je het over jezelf af”, aldus de goalie. Wapenaar kreeg er vier om zijn oren, maar kon zichzelf niet veel verwijten. “Ik heb zelf wel goed gekeept, maar de ballen vielen raar.”

Bron: Omroep Gelderland 01-10-2006

Vitesse geeft winst uit handen

Vitesse stond halverwege de tweede helft met 3-1 voor in Euroborg, maar zag de voorsprong in de slotfase verdwijnen. Na negentig minuten won FC Groningen met 4-3 in een zeer levendige wedstrijd. Luis Suarez en Youssouf Hersi scoorden beide twee doelpunten, maar eerstgenoemde kreeg er nog eens drie punten bij voor de overwinning.

Aad de Mos kreeg wat hij wilde, een snelle treffer. De voorzet was van Danko Lazovic en Anduele Pryor zorgde al na anderhalve minuut met een kopbal in het lege doel voor de 0-1. Binnen het kwartier kreeg de ploeg nog een goede mogelijkheid, maar uit een corner verdween de inzet van Sprockel via het been van een Groningen-speler over. FC Groningen en Vitesse hielden elkaar daarna in het eerste half uur in evenwicht. Vitesse, gesteund door de vroege voorsprong liet Groningen het spel maken, maar doordat de thuisploeg slordig met het balbezit omsprong, waren kansen lange tijd schaars.

Na ruim een half uur spelen kreeg Suarez geen strafschop, daar waar de supporters er wel een verwachten. De spits draaide handig weg, maar ging wel erg gemakkelijk naar de grond. Even later was de Urugyaan dicht bij de gelijkmaker, maar doelman Wapenaar zag de inzet via zijn been over het doel gaan. In het laatste kwartier voor rust was er dus voor het eerst serieuze druk voor het doel van Vitesse. In die fase was het Harald Wapenaar die Vitesse lang tijd in de wedstrijd hield. Zo redde hij van dichtbij knap op een schot van Koen van de Laak. Vitesse kwam er echter niet meer uit en in de 39e minuut kopte Levchenko zijn ploeg naar de op dat moment verdiende 1-1.

In tegenstelling tot de eerste helft wist Groningen wel vanaf de start druk te zetten. Toch was het Vitesse dat na 53 minuten wederom op voorsprong kwam. Na een sterke actie vanaf rechts van Paul Verhaegh, werkte Sankoh de bal bijna achter zijn eigen doelman waarna Youssouf Hersi de bal simpel binnen kon schieten: 1-2. De ploeg van Ron Jans moest weer opnieuw beginnen en dat leidde al snel tot een prima afstandsschot van Bruno Silva. Aan de andere kant was Onur Kaya gevaarlijk met eveneens een schot buiten de zestien meter.

FC Groningen bleef vooruit voetballen, op zoek naar minimaal de gelijkmaker. Het publiek ging er nog eens achter staan en dat zag de eigen ploeg een kartier voor tijd wederom geen strafschop krijgen. Zo makkelijk als afgelopen donderdag tegen Partizan wilde scheidsrechter Jol ze niet geven deze zondagmiddag. De ongeslagen status in eigen huis (competitie) wilde de ploeg behouden, maar zag elf minuten voor tijd werd dat wel heel moeilijk door de tweede treffer van Youssouf Hersi. De voorzet van invaller Due belandde bij de ander invaller, Mads Junker. Na het schot van de Deen werkte Hersi de rebound binnen:1-3.

De FC kwam twee minuten later weer terug in de wedstrijd door een benutte strafschop van Koen van de Laak. Dick Jol trapte ditmaal wel in de actie van spits Suarez, dus laten we het maar houden op ‘driemaal is scheepsrecht’. Vitesse wisselde spits Lazovic voor verdediger Siebe Blondelle, maar dit pakte averechts uit. Het lukte Groningen uiteindelijk toch nog ongeslagen te blijven in de eigen Euroborg door twee late en knappe treffers van Luis Suarez: 4-3.

Bron: Vitesse.nl 01-10-2006

Hoofdsponsor: