oktober 2007

Van Hintum topkandidaat bij Vitesse

Directeur Paul van der Kraan rondde vorige week officieel zijn profielschets af voor de nieuwe technisch manager van Vitesse.

Achter de schermen was echter allang duidelijk welke kandidaat hij met stip op één heeft staan als opvolger van Jan Streuer. Dat is Marc van Hintum. De veertigjarige oud-international is nu bij de VVCS in dienst als spelersmakelaar en heeft een verleden bij de Arnhemse club. Van Hintum speelde in Arnhem tussen 1997 en 2001.

Eerder benaderde Van der Kraan de voormalige prof al voor een functie als commercieel manager, maar daar lagen toen niet zijn ambities. De profiel-schets van de directie is er vallend genoeg niet zozeer gespitst op voetbalzaken, het gaat vooral over management-kwaliteiten.

Trainer Aad de Mos solliciteert ook steeds openlijk naar de functie van de vertrekkende Streuer, maar die optie heeft niet de steun van de directie.

Bron: VI magazine nr44 31-10-2007
Abubakari Yakubu

Monoloog: ‘Nederlandse talenten leven in een paradijs’

Afgelopen zomer dongen enkele buitenlandse clubs naar zijn diensten, maar Abubakari Yakubu (25) bleef Vitesse trouw. De middenvelder wil de Arnhemmers naar Europees voetbal leiden, alvorens zijn weg te vervolgen. Het verhaal van een Afrikaanse strijder die nooit zal opgeven. ‘Als je moe bent, moet je nóg harder je best doen.’

Ik ben weer helemaal terug, voel me topfit en wil belangrijk zijn voor het team. Dat is een groot verschil met vorig seizoen. Door een slepende knie­blessure kwam ik slechts vier duels in actie. Een moeilijke periode. Ik moest vanaf de tribune toezien hoe het de club verging en dat vrat elke week aan me. Ik was dat niet gewend, het gaf mij een vreemd gevoel. Ik moet op het gras staan, strijden voor elke meter en tegenstanders de baas zijn. Ik heb daarom in de zomer geen rust gepakt. Ik ben twee weken in Ghana geweest, maar was met mijn hoofd bij de revalidatie. Eenmaal terug in Nederland ben ik elke dag tekeergegaan. Als ik dat niet had gedaan, had mijn herstel vertraging opgelopen en was ik nu nog geblesseerd geweest. Mijn doorzettings­vermogen heb ik als kind meegekregen. Ik geef nooit op. Als je moe bent, moet je nog harder je best doen. Die gedachte laat mij niet los. Het heeft er ook mee te maken dat ik heb moeten knokken voor mijn carrière, voor het leven dat ik nu leid.

lees verder...

Bron: VI magazine nr44 31-10-2007

Vitesse vreest vertrek Swerts

De kans wordt steeds groter dat Gill Swerts bezig is aan zijn laatste seizoen in dienst van Vitesse. Het contract van de rechtermiddenvelder loopt aan het einde van deze jaargang af en inmiddels hebben al verschillende clubs hun interesse in de Belg kenbaar gemaakt.

Swerts, vorig seizoen nog aan de kant wegens een gescheurde kruisband, staat in grote belangstelling van FC Twente. De club uit Enschede overweegt hem zelfs al in de winterstop aan te rekken. Vorige week meldde VI al dat ook Anderlecht Swerts op zijn lijstje heeft staan, waarna Herman Van Holsbeeck, manager van de Belgische club, dit bevestigde in de krant Het Laatste Nieuws. ‘We zoeken een rechtsback en aangezien zijn contract dit seizoen afloopt, is het logisch dat we naar hem informeren’, zei hij.

Vitesse heeft aangegeven de verbintenis met Swerts graag te willen verlengen, maar ziet in dat het een lastige kwestie wordt. ‘Ik twijfel er niet aan dat de club hem een mooie aanbieding zal doen, maar goede spelers zijn altijd lastig te behouden’, aldus scheidend manager voetbal Jan Streuer, die ontkent dat Vitesse te laat is met het voorstel.
‘Negen van de tien clubs gaan pas praten met een speler na een zware blessure. Maar dat Gill nu zo goed functioneert, is natuurlijk duidelijk in zijn voordeel. Zoiets valt ons toch niet kwalijk te nemen?’

Bron: VI magazine nr44 31-10-2007

Maesschalck:Van der Schaaf niet fit

De Belgische kinesist Lieven Maesschalck is van mening dat Remco van der Schaaf de wedstrijd van Vitesse tegen Groningen moet missen.

De Vitesse-aanvoerder revalideert in Antwerpen van een kuitblessure. “Het gaat nu niet om de tijdspanne”, legt Maesschalck uit. “De blessure is op zich complex genoeg. Remco is hier alle dagen en traint nog rustig, hij kan nog niet maximaal aanzetten.”

De kinesist, die in het verleden al veel Vitessenaren terugbracht op topniveau, ziet progressie. “Hij gaat spoedig in het zand trainen en dan verwacht ik een heel mooi resultaat.”

Bron: Omroep Gelderland TxT 31-10-2007

Er is leven na Vitesse, zolang er voetbal is

Vandaag is zijn laatste werk­dag bij Vitesse. Morgen be­gint Jan Streuer (56) als di­recteur scouting bij Sjachtar Donetsk. Zijn laatste kunst­je? Waarschijnlijk niet. „Ik zie mezelf niet de hele dag thuis zitten. Het lekkerste is bezig zijn in het voetbal.”

Het is vrijdagochtend, half tien. Jan Streuer schuift voor zijn af­scheidsinterview aan in hotel West- End naast sportcentrum Papendal. De cappuccino staat op tafel. Zijn nieu­we mobiele telefoon onderbreekt het tweeënhalf uur durende ge­sprek regelmatig. Zo kennen we Streuer: altijd aan het bellen, altijd druk met het spelletje.

Zijn telefoonrekening: 800 euro per maand. „Ik word vaker gebeld dan dat ik zelf bel”, zegt Streuer. Aantal kilometers dat hij jaarlijks rijdt: 50.000. En de frequentie van de reis­jes per vliegtuig: een of twee per maand. „Dat gaat nu veel meer wor­den”, zegt Streuer, die elke veertien dagen een trip naar Donetsk zal ma­ken. In de Oekraïne wacht hem een mooie missie, maar ook een onzeke­re. „Ik heb er zin in te beginnen bij Sjachtar, alleen heb ik nog geen idee hoe het me zal bevallen. Het is een nieuwe uitdaging. Zeker na zo­veel jaar is het wel bijzonder dat je nog iets anders kunt doen. Het is iets heel anders, vooral omdat het zo ver weg is.”

Of hij na al die jaren wel zonder Vit­esse kan? Streuer lacht. „Dat zal moeten blijken. Zeventien jaar is een lange tijd. Bij Vitesse heb ik da­gelijks contact met trainers, spelers, mensen op de club, en met journa­listen niet te vergeten. Straks zal ik veel meer op mezelf werken. Dat is het meest onzekere, hoe dat zal be­vallen. Ik hoop niet dat ik te veel een einzelgänger word.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 30-10-07 

Sjachtar, club met toekomst

Column Borgman Guus Hiddink won eerder deze maand met Rusland van Engeland. Als Rusland geen fouten maakt tegen Is­raël en Andorra, dan gaat de ploeg van Hiddink naar het EK en niet de grote favoriet Engeland. Dat zou niet alleen een bevestiging zijn van het vakmanschap van de Gelderse voetbaltrainer. Het zou ook de opkomst van het voetbal in de voormalige Sovjet-Republiek larderen.

In 2005 won CSKA Moskou reeds de UEFA Cup en nieuwe successen kunnen de komende jaren bijna niet uitblijven. In Rusland en de Oekraïne floreert het voetbal. De echte topspe­lers zullen altijd in Spanje, Engeland en Italië blijven voetbal­len. Maar in Rusland en de Oekraïne investeren steenrijke club­presidenten zoveel geld in hun club, dat veel broodvoetballers uit met name Zuid-Amerika en Oost-Europa vallen voor de miljoenencontracten. Jan Streuer wordt directeur scouting bij Sjachtar Donetsk in de Oekraïne. Ook die club is bezig aan een opmars. De perfec­te trainingsaccommodatie van Sjachtar geldt als de meest mo­derne van de wereld en overtreft in luxe en grootte zelfs die van AC Milan en Real Madrid. Streuer zal ongetwijfeld veel gaan verdienen in Donetsk.

Maar ook sportief gezien begint de directeur scouting aan een uitdagende klus. Vergeleken met de Russische competitie heeft het voetbal in de Oekraïne het nadeel dat er slechts twee (Sjachtar en Dinamo Kiev), hooguit drie (Dnjepr Dnjeprop­etrovsk) topclubs zijn. Maar de huidige tweede plaats van Sjachtar in de poulefase van de Champions League bewijst dat de nieuwe club van Streuer al hard op weg is naar de top van het Europese voetbal.

Bron: De Gelderlander 31-10-2007

Arbiters zondag a.s. 14.30 uur FC Groningen – Vitesse

Arbiter : R.Bossen
Ass.arbiters : H.Olde Olthof, N.Siebert
Official : M.Diks

Serie van vijf zware duels

Vitesse start zondag in en tegen Groningen een serie van vijf zware competitiewedstrijden. Na het duel in Euroborg tegen FC Groningen speelt Vitesse achtereenvolgens tegen sc Heerenveen (thuis), Ajax (uit), Roda JC (uit) en FC Twente (thuis).

In het afgelopen seizoen leverden dezelfde wedstrijden Vitesse vier punten op. De uitslagen uit het seizoen 2006-2007:

FC Groningen – Vitesse 4-3
Vitesse – sc Heerenveen 1-3
Ajax – Vitesse 3-0
Roda JC – Vitesse 2-4
Vitesse – FC Twente 1-1

De vijf pittige wedstrijden tegen de huidige nummers 9 (Groningen), 7 (Heerenveen), 2 (Ajax), 6 (Roda JC) en 5 (FC Twente) zullen een goed beeld geven van de kwaliteiten van de ploeg van trainer Aad de Mos en de huidige positie op de ranglijst.

Defensief en organisatorisch staat de ploeg uitstekend. Met het aantal tegentreffers (9) staat Vitesse in de top 5 van de Eredivisie. Het aantal gescoorde doelpunten (11) is nog niet toereikend voor een hoge notering. Daarmee staat de ploeg maar net boven Excelsior (10 goals), Heracles (8), NEC (7)en Willem II (4).

Abubakari Yakubu staat na zijn vierde gele kaart in de thuiswedstrijd tegen Willem II op scherp en is bij de eerstvolgende registratie geschorst voor een wedstrijd. Bij tegenstander FC Groningen is Ondrej Svejdik geschorst na zijn twee gele kaarten in de met 5-1 verloren uitwedstrijd tegen NEC. De Uruguyaanse verdediger Bruno Silva staat, net als Yakubu, op vier gele kaarten. Topscorer bij de Groningers is Marcus Berg met vier treffers. De Zweed, topscorer in eigen land geworden, scoorde al zijn treffers in uitwedstrijden. FC Groningen won twee van de vier gespeelde thuiswedstrijden. Tegen Excelsior en FC Twente werd met 1-0 gewonnen. Net als Vitesse verloor ook de ploeg van Ron Jans met 0-2 van De Graafschap.

Vitesse heeft tot dusver vier uitwedstrijden gespeeld. Het won de uitwedstrijden bij Sparta (1-2) en FC Utrecht (2-4), verloor in Eindhoven tegen PSV (1-0) en speelde met 2-2 gelijk tegen Heracles Almelo. Meest trefzeker in uitwedstrijden zijn Gill Swerts en Civard Sprockel met ieder twee treffers.

Speelronde 10
FC Groningen – Vitesse
Zondag 4 november
Aftrap: 14.30 uur Euroborg, Groningen

Bron: Vitesse.nl 30-10-2007

Zaak Gelredome drie maanden vertraagd

De rechtszaak tussen evenementenbedrijf Gelredome bv, gemeente Arnhem en project­ontwikkelaar Eurocommerce over stadion Gelredome is met drie maanden vertraagd.
Gisteren had de rechter meer dui­delijkheid moeten scheppen in on­der meer de vergoeding die Euro­commerce aan Gelredome bv moet betalen voor het onderhoud en het beheer van het stadion. Gel­redome bv beschuldigt de gemeen­te ervan dat de afspraken hierover niet duidelijk genoeg zijn overge­dragen aan Eurocommerce, dat dit jaar het stadion van de gemeente heeft gekocht. Gelredome bv eist daarom een schadevergoeding.

Aan een inhoudelijke behandeling kwam de rechter gistermorgen niet toe. De gemeente Arnhem en Eurocommerce vonden dat ze te weinig tijd hadden gehad om te reageren op de stukken van Gelre­dome bv, die twee weken geleden bij de rechtbank waren ingeleverd. Hoewel Gelredome bv de stukken binnen de vereiste termijn had ver­zonden, gaf de rechter Eurocom­merce en de gemeente Arnhem hierin gelijk.
De behandeling van deze zaak vindt nu pas plaats op woensdag 23 januari, werd besloten. Vier ad­vocaten en een handvol bestuur­ders konden daarop onverrichter­zake de rechtszaal verlaten

Bron: De Gelderlander 30-10-07

Yakubu staat op scherp na vierde gele kaart

Vitesse- speler Abubaka­ri Yakubu staat op scherp in het klassement van de gele kaarten. De middenvelder liep vrijdag in de gewonnen thuiswedstrijd tegen Willem II (1-0) tegen zijn vierde gele kaart aan in de competitie en wordt bij een volgende boeking au­tomatisch voor een partij ge­schorst.

Voor de uitwedstrijd tegen FC Gro­ningen, komende zondag in de Eu­roborg, is geen speler van Vitesse geschorst.

Het overzicht van de gele kaarten bij Vitesse:
Vier: Abubakari Yakubu.
Drie: Paul Verhaegh.
Twee: Haim Megrelishvili en Yu Hai.
Een: Jaime Bruinier, Giovanny Es­pinoza, Harrie Gommans, Civard Sprockel, Gill Swerts, Remco van der Schaaf en Piet Velthuizen

Bron: De Gelderlander 29-10-07

De Mos rekent zich rijk met vier opties in spits

Trainer van Vitesse looft al zijn aanvallers na zege opWillem II.

Het was de wedstrijd van de aanvallers van Vitesse. Na de 1- 0 zege op Willem II stelde trainer Aad de Mos: „We hebben nu een situatie gecreëerd waarin al­le vier aanvallers waardevol zijn.”
De Mos begon gisteravond met het spitsenduo Mads Junker/ Harrie Gommans. Nadat hij dit tweetal een half uur voor tijd had vervangen voor de tan­dem Juan Lorca/Santi Kolk, plavei­de Kolk de weg naar de driepunter en de vierde plaats op de ranglijst.
„Lorca en Kolk hebben tijden niet gespeeld”, zo verklaarde De Mos zijn opvallende keuze. „ Ze waren fysiek niet in een situatie dat ze ne­gentig minuten konden spelen. Daarom ben ik met Junker en Gommans begonnen. Zij hebben allebei een goede kopkans gehad. Ik had het ook andersom kunnen doen, door met Lorca en Kolk te beginnen, maar dan was ik mis­schien vier spitsen kwijt geweest.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 27-10-07 

Santi Kolk haalt gram met knappe treffer

Vitesse wint met 1­0 vanWillem II dankzij een geniale Hagenaar.

Vitesse- speler Santi Kolk lijkt een patent te hebben op het maken van belangrijke doel­punten.
Tot gisteren was de aanval­ler in zes duels eenmaal trefzeker: thuis tegen AZ (1-0 winst). Tegen Willem II gisteravond was hij weer matchwinnaar in Gelredome (1-0). „Laten we hopen dat ik er pa­tent op heb. Ik wil nog heel vaak matchwinnaar worden”, aldus de Hagenaar.
Net als vorige week tegen Heracles (2-2) begon Kolk op de bank. Zijn reserverol in Almelo, daar kon Kolk mee leven. Dat hij gisteren opnieuw op de bank zat, vond hij onterecht. „ De week voor Heracles had ik slechts tweemaal kunnen trainen. Ik kwam terug van een blessure, die ik had opgelopen in het duel met De Graafschap

lees verder...

Bron: De Gelderlander 27-10-07 

Kolk redt feestje van Streuer

Vitesse op vierde plaats na zwaarbevochten 1­0 zege opWillem II.

Vitesse heeft het af­scheidsfeest van Jan Streuer gister­avond opgeluisterd met een 1-0 ze­ge op Willem II. Dankzij een we­relddoelpunt van Santi Kolk steeg de Arnhemse ploeg naar de vierde plaats op de ranglijst.
Streuer zat gisteravond in Gelred­ome voor de laatste keer als werk­nemer van Vitesse op de tribune bij een wedstrijd van de Arnhem­se club. In zeventien jaar vervulde hij de functies van ( hoofd)scout en technisch manager, per 1 no­vember gaat hij in de Oekraïne aan het werk als hoofdscout van Sjachtar Donetsk.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 27-10-07 

Van der Schaaf hoopt deze week te trainen

Remco van der Schaaf hoopt komende week weer aan te sluiten bij de hoofdmacht van Vi­tesse.
De middenvelder kampt met een blessure aan zijn kuit. De­ze kwetsuur hield hem aan de kant in de wedstrijden tegen Hera­cles (2-2) en Willem II (1-0). „Ik hoop dat ik komende week weer met de groep ga trainen”, zei Van der Schaaf gisteravond in Gelre­dome, na de overwinning van Vit­esse op de Tilburgers.

Bron: De Gelderlander 27-10-07

Ajax-behang komt er niet in’

Bij Rina Arends in huis is bijna alles geel-zwart. Van de asbakken tot de klok en van het behang tot de nachtpon. De 54-jarige Arnhemse is dan ook Vitesse- fan in hart en nieren en mist geen thuiswedstrijd. Bijna dan…

Rina Arends geflankeerd door enkele medefans; peetdochter Samantha ( links), kleindochter Sherelle en dochter Manuela

Dat ze van de span­ning voor bijna elke wedstrijd aan de diarree raakt, neemt Rina Arends graag voor lief. Het plezier dat ze aan Vit­esse beleeft, weegt er ruimschoots tegenop. Haar passie voor de Arnhemse ere­divisieclub heeft ze niet van een vreemde. „ Mijn vader ging geloof ik al voor de oorlog naar de wed­strijden van Vitesse. Nu, op zijn 87ste nog steeds trouwens. Zelf ben ik pas echt fanatiek supporter geworden sinds de opening van Gelredome.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 27-10-07 

Juridische strijd Gelredome over geld, grond en macht begint

Maandag dient eerste van reeks rechtszaken rond Arnhems stadion.

De juridische strijd rond stadion Gelredome barst maandag los. Dan dient bij de Arnhemse rechtbank de eerste van een reeks rechtszaken over geld, grond en macht.
Hoofdrolspelers zijn huurder eve­nementenbedrijf Gelredome bv, zijn voormalige huurbaas de ge­meente en projectontwikkelaar Eu­rocommerce, de huidige eigenaar van stadion Gelredome.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 27-10-07 

Kolk maakt statement met invalbeurt

Met zijn invalbeurt en een fraai doelpunt maakte Vitesse-aanvaller Santi Kolk een duidelijk statement naar zijn trainer Aad de Mos, die het spel van de Haagse spits typeerde als “outstanding”.
“Ik zeg niet dat het een statement is”, zo bleef Kolk bescheiden. “Maar ik baalde dat ik ernaast stond. Ik zie mezelf niet als wisselspeler.” Bij zijn entree bracht Kolk direct meer creativiteit in het elftal. “Het is best wel lastig om te spelen in een verdedigend concept. Of ik Vitesse heb gered? Ja, als je de winnende goal maakt, is dat misschien wel zo.”

Bron: Omroep Gelderland TxT 27-10-07

Vitesse eert albasten jubilaris Henk Onderstal

Vandaag is de redactie bekend geworden dat Henk Onderstal, sinds 1932 onafgebroken lid en vervolgens seizoenkaarthouder van Vitesse, bij de eerste thuiswedstrijd van dit seizoen tegen AZ op 25 augustus door Vitesse is geëerd voor zijn albasten jubileum.

In mei publiceerde deze site het artikel ‘Henk Onderstal (87): Driekwart eeuw Vitesse’, over de oud-voetballer, die als pupil in 1932 zijn entree maakte voor Vitesse en in 1940 in de hoofdmacht debuteerde. Vitesse nodigde de jubilaris samen met zijn vrouw Else uit om de wedstrijd tegen de Alkmaarders in de bestuursloge te volgen. Onderstal maakte die avond ook kennis met Louis van Gaal, die iedereen een hand kwam geven, en zei tijdens het handje schudden tegen de oefenmeester: “Ik ben geen bestuurslid, maar al 75 jaar lid/seizoenkaarthouder van de club. Ik ben benieuwd of u het ook zo lang volhoudt bij de AZ.” Daarop barstte Van Gaal in lachen uit.

Het scoreverloop (1-0 winst voor Vitesse, Red.) maakte de onvergetelijke avond voor de 87-jarige Arnhemmer compleet. De heer Onderstal glunderde, toen hij het bovenstaande verhaal voor aanvang van de wedstrijd tegen Willem II vertelde aan een van de redacteuren van vitesse.org.

Het oorspronkelijke artikel: lees verder...

Bron: SV Vitesse 27-10-07 

Man of the Match Anders Due

Anders Due zag een goede Vitesse-Willem II bekroond door de titel Man of the Match. De Vitesse supporters SMS’ten zijn naam het meest.

Samen met Sebastien Sansoni bezocht hij het drukke supportershome Monnikenhuize. In prima Nederlands vertelde hij tevreden te zijn met zijn prestatie en af te wachten of een goede reeks hem terug zou brengen in het Deense nationale elftal.

Sansoni ziet met vertrouwen de gesprekken over een contractverlenging tegemoet en liet weten het erg naar zijn zin te hebben in Arnhem.
De winnaar van de verloting van het gratis wedstijdshirt was de 40 jarige Martin Meijer die met gesigneerd shirt en drie Vitesse punten op zak blij naar huis ging.

Bron: SV Vitesse 26-10-2007

Gelredome nam afscheid van Jan Streuer

Zeventien jaar liefst was Jan Streuer in dienst van Vitesse. Aanvankelijk als scout en vanaf 1997 als manager voetbal verantwoordelijk voor o.a. het transferbeleid van Vitesse. De klappers waren Diarra (nu Real Madrid) en Lazovic (nu PSV).

Streuer, die als voetballer actief was bij Groningen en Twente, treedt nu als superscout in dienst van de Oekraiense topper Shakhtar Donetsk.
De Vitessefans zongen hem vanaf Zuid toe en hij nam afscheid met een ovationeel applaus.
Wie hem zal opvolgen is nog niet bekend.

Bron: SV Vitesse 26-10-2007

Kolk matchwinnaar 1-0 winst op Willem II

De startende spitsen Gommans en Junker kregen de kansen, maar scoorden niet. Invaller Santi Kolk had het geluk meer aan zijn zijde en was zeer rendabel met zijn doelpunt uit de eerste de beste kans. Vitesse behaalde daarmee een verdiende 1-0 overwinning op Willem II.

Met het spitsenduo Gommans en Junker vanaf het begin en verder dezelfde negen als de voorgaande wedstrijd tegen Heracles speelde Vitesse een moeizame eerste helft. Kansen waren er wel, maar de benodigde treffers bleven uit. De grootste kansen waren voor Haim Megrelishvili (schot voorlangs), Mads Junker en Harrie Gommans (beide kopballen).

Vooraf was te voorspellen dat Willem II niet voor de schoonheidsprijs naar Arnhem zou komen en dat bleek ook wel. De ploeg hield het tempo laag en Vitesse wist daar te weinig druk en verrassing tegenover te stellen. Succesvol was het voornamelijk door de ruimte die af en toe ontstond achter de vleugelverdedigers van de Tilburgers, maar de spitsen creërden wel de ruimte, maar wisten de mogelijkheden niet om te zetten in doelpunten.

Na rust kwamen de gasten er vanaf de eerste minuut niet meer uit en regende het 100% kansen. Ook nu waren deze niet besteed aan vooral Gommans en Junker. Met nog een half uur te gaan wisselde De Mos zijn spitsen en was het de beurt aan Kolk en Lorca. Een kwartier voor tijd pikte Santi Kolk een lange pass van Megrelishvili knap op, omspeelde Vermeer en schoot beheerst de 1-0 binnen. De andere invaller, Lorca, had er op aangeven van Kolk nog 2-0 van moeten maken. Door de belangrijke en verdiende winst stijgt Vitesse naar plaats vier in de Eredivisie.

Bron: Vitesse.nl 26-10-2007

Kolk bezorgt Vitesse drie punten

Invaller Santi Kolk heeft Vitesse thuis tegen Willem II drie punten bezorgd. Hij scoorde een kwartier voor tijd de enige treffer. De ploeg van trainer Aad de Mos staat nu op de vierde plaats.

De Arnhemmers kregen in de eerste helft van de kwaliteitsarme wedstrijd drie kansen. De beste was voor de geheel vrijstaande Harrie Gommans. Zijn kopbal werd gekeerd door Vermeer.

Ook in de tweede helft creëerde Vitesse voldoende kansen, onder meer via Gommans en Sansoni. Het was Kolk, die in het veld kwam voor Junker, die na een fraaie actie wist te scoren.

Bron: Omroep Gelderland 26-10-2007

Swerts in belangstelling van Twente

FC Twente wil Gill Swerts overnemen van Vitesse.

De club uit Enschede wil de Belgische international eventueel al in de winterstop vastleggen. In dat geval kan Vitesse nog een transfersom vragen voor Swerts, wiens contract aan het einde van dit seizoen afloopt.

Vitesse heeft inmiddels wel aangegeven dat de club een nieuwe aanbieding gaat doen, maar het is nog niet concreet. Swerts wil in ieder geval kijken wat Vitesse te bieden heeft. De Belg werd in 2005 transfervrij overgenomen van ADO Den Haag en groeide bij Vitesse uit tot een Belgisch international.

Bron: Omroep Gelderland TxT 26-10-07 

De Mos wil een slag slaan in strijd om Europese plaatsen

Vitesse speelt vanavond in stadion Gelredome tegenWillem II.

Vitesse enWillem II ver­richten vanavond de aftrap van de negende speelronde in de eredivi­sie. Bij een driepunter in Gelre­dome mag Vitesse zich minimaal een dag warmen aan de vierde plaats op de ranglijst en doet het dus goede zaken in de jacht op deelname aan play-offs om Euro­pees voetbal. Dat vooruitzicht maakt het treffen met Willem II ‘ heel belangrijk’, zo stelde Vitesse-trainer Aad de Mos gisteren. „We kunnen tijdelijk naar de vierde plaats. Er zijn mo­menteel negen ploegen, van num­mer vier Groningen tot en met nummer twaalf AZ, die strijden om de plaatsen in het linkerrijtje achter PSV, Feyenoord en Ajax. Met een zege opWillem II zouden we heel goede zaken doen.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 26-10-07 

Laatste seizoen Vitesse voor Balázs Rabóczki

Balázs Rabóczki is aan zijn laatste seizoen bezig bij Vitesse. De 29- ja­rige doelman uit Hongarije had een contract tot medio 2009, maar op zijn verzoek heeft Vitesse de verbintenis gewijzigd en ingekort. Rabóczki kwam afgelopen zomer over van Matáv Sopron, maar bij Vitesse moet hij Piet Velthuizen voor zich dulden. De tweevoudig international van Hongarije kan komende zomer transfervrij op zoek naar een club.

Bron: De Gelderlander 26-10-07

Janssen: ‘Niet voor de kerst terug op veld’

Middenvelder Vitesse is twijfel nabij door slepend blessureleed.

Theo Janssen is de wan­hoop nabij. „ Zoveel problemen met blessures, dan twijfel je waar het aan ligt. Je weet het niet”, zegt de 26-jarige middenvelder van Vit­esse. „ Ik word er zo langzamer­hand ziek van.” Janssen speelde dit seizoen nog maar een competitiewedstrijd voor de Arnhemse club. En een partijtje in het bekertoernooi, maar tijdens de blamerende uit­schakeling bij FC Eindhoven liep Janssen zijn nieuwste kwetsuur op: een scheurtje in zijn linker­scheenbeen.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 26-10-07 

Piet velthuizen bij Studio Sport

Piet Velthuizen is zondagavond te gast in het wekelijkse sportpogramma van de NOS. De doelman neemt plaats aan tafel waar, naast presentator Jack van Gelder en vaste gasten Hugo Borst en Youri Mulder, ook oud Vitessedoelman Sander Westerveld plaats neemt
Studio Sport begint zondagavond om 22.20 uur en wordt uitgezonden op Nederland 1

Bron: Vitesse.nl 25-10-07

Vrijdagavond bij winst naar plek vier

Wedstrijdbeeld 2006-2007
Vitesse neemt vrijdagavond bij winst voor minimaal een dag de vierde plek in de Eredivisie in. Tegenstander vrijdagavond is Willem II. Vitesse zal het ook deze wedstrijd zonder aanvoerder Remco van der Schaaf moeten stellen. Van der Schaaf is nog altijd niet 100% fit en dat is voor de speler zelf en de technische en medische staf wel een vereiste. Aad de Mos beschikt daardoor over dezelfde achttien man die verleden week met 2-2 gelijk speelden tegen Heracles Almelo.

Het ligt in de lijn der verwachting dat De Mos met dezelfde formatie zal starten, al houdt de trainer zelf nog een slag om de arm. “Over de opstelling wil ik nog een nachtje slapen. Dat heeft niets te maken met ontevredenheid over een aantal spelers uit de vorige wedstrijd, maar meer met de tegenstander. Willem II is een stugge ploeg, die het diverse ploegen dit seizoen in uitwedstrijden lastig heeft gemaakt.”

Willem II kan vrijdagavond weer beschikken over Said Boutahar en Kevin Bobson. Beide spelers keren terug van een schorsing. Naar verwachting stuurt trainer Dennis van Wijk zijn ploeg in een 4-3-2-1 formatie het veld in. Darl Douglas en Kevin Bobson vanaf de zijkant en Frank Demouge als diepste spits.

“Zeker met de terugkeer van Delano Hill is Willem II goed in balans”, zegt De Mos. “Het wordt weer een hele belangrijke wedstrijd. We zullen nu eens door de appel heen moeten bijten. We hebben met De Graafschap, Feyenoord en Heracles drie ijkpunten gemist. Ik vind dat we daarin te weinig punten hebben gehaald. Willem II wordt het vierde ijkpunt. Het geldt voor de gehele subtop, maar wij moeten daar eens uit”, aldus de strijdbare hoofdtrainer. Blessures
Remco van der Schaaf, Cees Keizer, Theo Janssen, Onur Kaya (niet wedstrijdfit)

Vermoedelijke opstelling
Velthuizen, Verhaegh, Sprockel, Espinoza, Megrelishvili, Yakubu, Swerts, Sansoni, Due, Junker en Lorca.

Bron: Vitesse.nl 25-10-07

Spitsposities bij Vitesse onzeker

ARNHEM – Voor trainer Aad de Mos staan op dit moment negen posities in de basis van Vitesse vast.

“Ons blok staat al een tijdje en nu heeft ook Due zich aangediend. Alleen voor de twee posities voorin ligt het open met vier of vijf kandidaten.” Op de laatste training begon De Mos met het duo Junker/Gommans, dat later werd vervangen door Kolk/Lorca. De trainer wil nog niks zeggen over zijn keuze, al sprak hij wel zijn tevredenheid uit over het meeverdedigen van Junker.

Opstelling: Velthuizen; Verhaegh, Sprockel, Espinoza, Megrelishvili; Swerts, Yakubu, Sansoni, Due; Junker, Gommans.

Bron: Omroep Gelderland 25-10-2007

Aad de Mos wil nu een stap zetten

ARNHEM – Vitesse-trainer Aad de Mos is heel duidelijk over de inzet van de wedstrijd vrijdag tegen Willem II.

“Als je ziet hoe dicht alles in die subtop bij elkaar zit, dan moeten wij nu eens een stap zetten. Dat hebben we al een paar keer verzuimd, ik denk aan De Graafschap, Feyenoord en Heracles. Maar we kunnen vrijdagavond om kwart over tien gewoon vierde staan.”

De Mos vindt de manier waarop minder interessant. “Het gaat erom dat we het voetbal spelen dat gevraagd wordt. Het wordt zwaar om het spel te maken als de ruimtes klein zijn. Iedereen kan verdedigen, ook Willem II.”

Bron: Omroep Gelderland 25-10-2007

Herstel Theo Janssen valt tegen

ARNHEM – Theo Janssen raakte een maand geleden geblesseerd. De middenvelder van Vitesse liep een scheurtje op in zijn linkerscheenbeen.

Zijn herstel verloopt niet naar wens. “Ik ga niet vooruit voor mijn gevoel. Ik kan alleen fietsen en vanaf maandag ga ik aquajoggen. Het komt allemaal door een hakbal tegen Eindhoven. Zoiets heb ik weer. 2007 is mijn jaar niet, ik ben bijna de hele tijd geblesseerd geweest. Als het tegen zit, speel ik dit jaar niet meer.

“Een second opinion kan belangrijk zijn”, denkt trainer Aad de Mos.

Bron: Omroep Gelderland 25-10-2007

Van der Schaaf weer bij Maesschalck

ARNHEM – Vitesse moet het ook tegen Willem Ii nog stellen zonder Remco van der Schaaf.

De aanvoerder heeft nog altijd te veel last van zijn kuit en is daarom regelmatig in Antwerpen te vinden, waar hij revalideert bij de vermaarde kinesist Lieven Maesschalck.

“We hebben besloten dat hij eerst honderd procent fit moet worden”, verklaart trainer Aad de Mos. “Met Van der Schaaf is er een hoog rendement wat de resultaten betreft, dat wijzen de statistieken uit. Maesschalck probeert die blessure er nu uit te krijgen, het duurt wat langer.”

Bron: Omroep Gelderland 25-10-2007
Column Borgman

Clubbinding is een vereiste

De aanstelling van de nieuwe technisch manager is van doorslaggevend belang voor de toekomst van Vitesse. De trainer is een passant voor wie alleen succes op kor­te termijn mag tellen, de algemeen directeur houdt zich bezig met het functioneren van de totale club en de technisch mana­ger is verantwoordelijk voor de sportieve gang op lange ter­mijn. De prestaties van het eerste elftal werken door op alle an­dere geledingen en dus heeft de technisch manager de belang­rijkste functie binnen de club. Hij is eindverantwoordelijk voor de samengestelde selectie waarmee de hoofdtrainer moet presteren.

De opvolger van Jan Streuer zal het gezicht van het elftal van de komende jaren gaan bepalen. Aad de Mos is qua voetbalin­zicht een zeer geschikte kandidaat, maar ik vind het verstandig dat algemeen directeur Paul van der Kraan afziet van een dub­belrol voor de huidige hoofdtrainer. Een tussentijds vertrek van De Mos zou Vitesse dan immers stuurloos achterlaten, zonder de bewakers van de kor­te termijn ( hoofdtrainer) en lan­ge termijn (technisch manager). Bovendien was Streuer zeven­tien jaar in dienst van Vitesse.

Met zijn vertrek gaat een stuk clubcultuur verloren en daarin schuilt een groot gevaar. Vitesse dreigt een vreemdelingenle­gioen te worden, met op bepalende posities louter personen zonder een verleden bij de club. Ik hoor nu al veel oud-Vites­senaren zeggen dat het Vitesse- gevoel van vroeger is verdwe­nen. Van der Kraan kwam als buitenstaander naar Arnhem, net als de technische staf rond het eerste elftal. Om de clubcul­tuur nog een beetje overeind te houden, is het noodzakelijk dat de nieuwe technisch directeur binding heeft met Vitesse.

Bron: De Gelderlander 25-10-07 

Vitesse ontvangt al op vrijdag Willem II

De supporters worden dit keer al op vrijdag verwacht in Gelredome

Vitesse moet dit weekeinde snel aan de bak. Vrijdagavond staat om 20.30 uur de ontmoeting met Willem II op het programma. Bij winst op de Brabanders nestelt Vitesse zich nog steviger in de subtop van de eredivisie.

Vitesse doet het dit seizoen best goed. De formatie van trainer Aad de Mos neemt een mooie plaats in de subtop in. Jammer genoeg werd de wedstrijd tegen Heracles afgelopen zaterdag niet gewonnen. Vitesse speelde voor rust niet goed en moest na ruim een half uur dan ook een tegentreffer incasseren. Na de onderbreking kwamen de Arnhemmers een stuk feller voor de dag. Binnen enkele minuten werd de 1-0 achterstand omgebogen in een 1-2 voorsprong. Doelpuntenmakers waren Anders Due en Civard Sprockel. Pas in de slotfase maakte Heracles de, overigens verdiende, gelijkmaker (2-2).

Willem II heeft het dit seizoen een stuk moeilijker. Tot dusver sprokkelde de formatie van trainer Dennis van Wijk pas zes punten bijeen. Afgelopen zondag eindigde de Brabantse derby tegen NAC in een doelpuntloos gelijkspel, waardoor de Tilburgers blijven bivakkeren in de onderste regionen.

De selectie van Willem II onderging dit seizoen diverse wijzigingen. Spelers als Christiano (FC Basel) en Geert den Ouden (Excelsior) verlieten de club. En het seizoen was nog maar net begonnen of ook topper Anouar Hadouir (AZ) zwaaide af. Daarvoor in de plaats versterkte de club zich met doelmannen Michael Aerts (Feyenoord), en Kenneth Vermeer (Ajax), Danny Matthijssen (AZ) en Said Boutahar (NEC).

In Tilburg had iedereen zich veel van het seizoen voorgesteld, de verwachtingen worden tot dusver niet ingelost. De cijfers van de afgelopen seizoenen spreken in het voordeel van Vitesse. Uit de laatste zes keer dat Vitesse en Willem II in Arnhem tegenover elkaar stonden, wisten de Tilburgers slechts een puntje (2-2 in 2003) te vergaren. Vorig jaar won Vitesse met 1-0 dankzij een treffer van Onur Kaya.

Bron: Arnhemse Koerier 24-10-07 

‘Er is echt meer in het leven dan alleen voetballen’

Hij had zich afgelopen zomer al verzoend met een vertrek bij Vitesse. Ma een seizoen waarin Mads Junker vrij veel als invaller moest aantreden, leek het hem beter een andere club te zoeken. Maar de technische staf van Vitesse hield vertrouwen in de Deense spits, die inmiddels weer regelmatig als basisspeler mag aantreden.

Het is afweer bijna twee jaar geleden dat Mads Junker Denemarken verliet voor een avontuur in Nederland. Het bevalt hem hier prima, al had hij er voetballend wat meer van verwacht. “Na een goed eerste half jaar, heb ik vorig jaar niet zoveel gespeeld. Dat kwam enerzijds omdat het systeem werd aangepast en anderzijds omdat ik zelf gewoon een minder jaar doormaakte. Dat kan gebeuren. Alleen voetballers als Kaka en Ronaldinho spelen altijd goed. Alle andere voetballers hebben er wel eens een slechts seizoen tussen zitten.”

lees verder...

Bron: Arnhemse Koerier 24-10-07 

Jan Streuer neemt afscheid van Vitesse

Vitesse verliest een meubelstuk, want met het vertrek van Jan Streuer (56) gaan maar liefst zeventien jaar aan voetbalervaring voor de Arnhemse club verloren. Op 1 november treedt de technische baas als meesterscout in dienst bij de Oekraiense topper Shakhtar Donetsk. Tijd voor een terugblik en een afrekening met vase gedachten. ‘Ik heb altijd het beste gegeven’.

De opkomst
Van zaakwaarnemer tot meesterscout

Afspreken in een restaurant is geen gewoonte, maar voor een afscheidstreffen met Jan Streuer kan het eigenlijk niet anders. Wat is immers meer symbolisch voor de afgelopen bijna twee decennia Vitesse dan een eetavond aan de top van het mystieke Arnhemse Sonsbeekpark? Hier sprak hij met spelers, managers, collega’s. Ter illustratie: gemiddeld at Jan Streuer de afgelopen jaren één avond per week thuis, in het schilderachtige hotel Molendal van Thea, zijn vrouw, aan de voet van datzelfde park… Zijn vrouw leerde hij trouwens kennen via zaken met een Braziliaanse speler in dat hotel. ‘Negentig uur per week is eigenlijk een te bescheiden voorstelling van zaken. Zeventien jaar lang heeft Vitesse mijn hele leven bepaald. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Je hebt al een dagtaak een de telefoontjes van al die zaakwaarnemers. Laat staan waar je voor de rest allemaal nog eens mee bezig bent.’

lees verder...

Bron: VI magazine nr43 

Belgische interesse voor Gill Swerts

Hij stond door een gescheurde kruisband bijna het complete vorige seizoen aan de kant, maar zijn terugkeer is er een met verve. In de acht wedstrijden die Gill Swerts dit seizoen voor Vitesse in actie kwam, groeide hij meteen weer uit tot een van de belangrijkste spelers.

Vorige week werd zijn goede vorm bekroond met een basisplaats in het Belgische elftal voor de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Armenië. Het contract van Swerts loopt aan het einde van het seizoen af en Vitesse wil hem graag langer aan zich binden, maar ondertussen zijn er kapers op de kust. De rechtsbenige middenvelder staat op het lijstje van Belgische clubs (waaronder Anderlecht), maar wacht eerst een aanbieding van de Arnhemers af. ‘Vorige week was ik bij het Belgische elftal, waarna Jan Streuer bij me kwam met de vraag of ik wilde nadenken over een contractverlenging. Ik ga zeker luisteren naar wat ze te bieden hebben, Vitesse is mijn werkgever en heeft dus een streepje vóór.’ Streuer, manager voetbal van de Arnhemers, is van mening dat Swerts een essentiële speler voor Vitesse is.

‘Hij heeft heel veel waarde voor de ploeg en ik reken erop dat we binnenkort wel nader tot elkaar kunnen komen.’ De handelingssnelheid van Vitesse ligt echter laag. Naast het contract lopen immers ook de contracten van Remco van der Schaaf en Piet Velthuizen komende zomer af. Van der Schaaf mag zich verheugen in de belangstelling van clubs uit de Bundesliga en het is dan ook absoluut geen zekerheid dat hij zal bijtekenen in Arnhem.

Velthuizen, pas twintig jaar maar in Arnhem al vaste waarde onder de lat, krijgt in de winter een nieuwe aanbieding voorgeschoteld. De jeugdige doelman heeft op dit moment nog een prestatiecontract, maar komt in aanmerking voor een langere verbintenis. Streuer: ‘Omdat ik op 1 november bij Shakhtar Donetsk in dienst treed, zal ik het niet meer meemaken, maar die jongen móét gewoon bij Vitesse blijven.’

Bron: VI magazine nr43 24-10-07 
Onvergetelijk

Martin Laamers en de beenbreuk in Kiev

Sovjet-Unie-Nederland op 28 maart 1990 was niet de wed­strijd van Marcel Peeper. Hij brak zijn been en keerde nooit terug bij Oranje. In Kiev speelde nog een international voor het laatst: voormalig Vit­esse- speler Martin Laamers.

Martin Laamers viel in 1990 tegen de Sov­jet- Unie negen minu­ten voor tijd in. De prof van Vitesse verving John van ’ t Schip. Laamers kon het verschil niet maken: Nederland verloor met 2-1.

„Maar weinig mensen weten dat ik twee interlands heb gespeeld. In de­cember 1989 deed ik in Rotterdam één helft mee tegen Brazilië (1-0 ver­lies), in maart 1990 was ik erbij te­gen de Sovjet-Unie. Die laatste wed­strijd is iedereen vergeten. Veel men­sen denken dat ik eenmalig interna­tional ben. Ik heb geen idee hoe dat komt”, aldus Laamers (40). Het oefenduel achter het IJzeren Gordijn is een wedstrijd die niet ver­geten mag worden, vindt Laamers.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 24-10-07 

Van de zijlijn

Vitesse- doelman Piet Velthuizen speelde zaterdag met zijn ploeg op het kunstgras van Heracles Almelo (2-2). „Ik vind kunstgras het helemaal niets. Het spel gaat sneller op kunstgras, maar ik had zaterdag het gevoel dat ik mijn knie kon verdraaien als ik door zou trappen. Als je als keeper duikt op kunstgras, dan doet het pijn. En als je goed doorduikt, krijg je schaaf­wonden. Ik heb er nu ook eentje, van zaterdag.”

Op sportcentrum Papendal, waar de hoofdmacht van Vites­se zijn trainingen afwerkt, kan de Arnhemse club binnen­kort ook beschikken over een kunstgrasveld. Tot afgrijzen van de doelman? Velthuizen: „Nee, ik vind het goed dat we daar op kunnen trainen in de winter, als de gewone velden onbespeelbaar zijn. Maar zoals nu, bij normale weersomstan­digheden, dan gaat er voor mij niets boven een normaal veld.”

Bron: De Gelderlander 24-10-07 

Sprietjes

* Vitesses aanvoerder Civard Sprockel kreeg zaterdagavond een intrigerende vraag voorgeschoteld na het duel Heracles-Vitesse, dat in de 2- 2 eindigde. ‘Civard, heb je vandaag twee of drie punten verlo­ren? * Met een punt op zak moest Sprockel uiteraard diep nadenken over deze rekensom * 1 + 3 = 4 * Gelukkig heeft Sprockel een er­kend rekenmeester als trainer: Aad de Mos. ‘2-2 is een punt, drie pun­ten verspeeld? Dan hadden we er vier kunnen hebben? * Zo werd het inderdaad een kostbaar avond­je in Almelo * De Mos na afloop: ‘Ik was inderdaad al aan het reke­nen bij die voorsprong’

* Haim Me­grelishvili zorgt dit seizoen voor de nodige hoofdbrekens bij de communicatieafdelingen van Vites­ses tegenstanders * In Almelo werd de Israelische back in het pro­grammaboekje Magralashvili ge­noemd * Al moet gezegd dat de stadionspeaker keurig zijn huis­werk deed door van tevoren alle namen te checken bij de vaste Vit­esse- verslaggevers.

Bron: De Gelderlander 24-10-07 

Velthuizen: blauw oog souvenir uit Almelo

Vitesse-doelman Piet Velthuizen heeft een lichte blessu­re overgehouden aan het duel met Heracles (2-2). De keeper kreeg za­terdag in Almelo een elleboog te­gen zijn hoofd. „Tijdens het uitlo­pen op zondag zag ik zwart voor ogen”, zei Velthuizen gisteren. „Ik heb een blauw oog. En misschien een lichte hersenschudding. We zullen morgen ( vandaag, red.) wel zien of ik weer kan trainen.”

Bron: De Gelderlander 23-10-07 

Trainingschema

Week 43: 22 oktober – 29 oktober
Maandag 22 oktober, vrij
Dinsdag 23 oktober, 11.00 uur Papendal
Woensdag 24 oktober, 10.30 uur Papendal
Donderdag 25 oktober, 10.30 uur Papendal
Vrijdag 26 oktober, Vitesse – Willem II, 20.30 uur Gelredome
Zaterdag 27 oktober, 10.30 uur Papendal
Zondag 28 oktober, vrij
Maandag 29 oktober, 14.30 uur Papendal

Bron: Vitesse.nl 22-10-2007

Vitesse-trainer De Mos wél blij met kunstgras Heracles

Het lijkt een traditie te worden dat na elke thuiswedstrijd van Heracles Almelo de trainer van de bezoekende club zich druk maakt om het kunstgrasveld. Zo niet Vitesse-trainer Aad de Mos.

De Haagse oefenmeester trok zaterdag een bedenkelijk gezicht toen het commentaar van zijn collega’s op kunstgras ter sprake kwam. ‘Het is zo langzamerhand een obsessie aan het worden. Ik heb in de voorbereiding op deze wedstrijd niet getraind op kunstgras. Er is niet eens over gesproken met mijn spelers,’ aldus De Mos. ‘Mij zal je niet horen over dit veld. Vroeger speelden we vaak op hard bevroren velden, dat was juist heerlijk. Je kan als speler de bal lekker hard en strak in de voeten spelen.’

De Mos is dan ook verheugd dat Vitesse binnenkort op kunstgras gaat trainen: ‘Zeker de technisch vaardige spelers hebben baat bij zo’n veld.’

Bron: Sportweek 22-10-2007

Angst-ingreep kost Vitesse de winst

Trainer haalt extra spits snel van het veld en raakt twee punten kwijt

Vitesse heeft zaterdaga­vond in het Polmanstadion van Heracles het loon van de angst ge­kregen. De Arnhemse ploeg leidde na rust tegen het zwakke Heracles (1-2), maar na het offeren van de eerder ingebrachte extra aanvaller, verspeelde de ploeg van trainer Aad de Mos twee punten: 2-2.

Het kostbare puntenverlies kan op het conto van de trainer worden geschreven, die angstig reageerde toen de thuisclub stopper Jan Wuytens naar voren dirigeerde. „Ik moest reageren en wilde weer een blok op het middenveld heb­ben”, verklaarde De Mos na af­loop. De trainer weet de gelijkma­ker aan tactisch broddelwerk, in dit geval van Haim Megrelishvili. In plaats van de voorsprong te ver­dedigen, nam de linksback nog een ingooi bij het doel van Hera­cles, waarna in de 88ste minuut de tegengoal over zijn flank viel.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 22-10-07 

Sansoni wil langer bij Vitesse blijven

Vitesse heeft optie tot verlengen van aflopend contract met een jaar.

Sébastien Sansoni stond zaterdag voor de eerste keer in de lopende competitie in de beginop­stelling van Vitesse. Op het kunst­gras van Heracles Almelo (2-2) on­derstreepte de fijnbesnaarde tech­nicus zijn kandidatuur voor een langer verblijf bij de Arnhemse club.

Een invalbeurtje tegen FC Utrecht en een basisoptreden tegen FC Eindhoven, toen Remco van der Schaaf tijdens de warming-up moest afhaken. Dat waren tot za­terdag de enige optredens van San­soni in dit seizoen, mede door een schorsing van vier partijen die de 29-jarige Fransman had meegeno­men vanuit het afgelopen seizoen. „Het is goed voor mij dat ik weer een hele wedstrijd heb gespeeld”, zei Sansoni zaterdag in Almelo, waar hij als een van de weinige Vit­essenaren overeind bleef op het moeilijk bespeelbare kunstgras­veld. „Ik ben tevreden over mijn spel.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 22-10-07 

De Mos is blij met mentale veerkracht

Trainer van Vitesse: ‘Verhaegh kan ik nog bij de lurven pakken’.

Trainer Aad de Mos van Vitesse rekende zich zaterdaga­vond al rijk bij een tussenstand van 1-2 in het Polmanstadion van Heracles. Op de valreep, de 88ste minuut, zag hij twee punten ver­vliegen omdat Rob Maas vanaf de strafschopstip toesloeg: 2- 2.

„Dat was een prachtig resultaat ge­weest, niet veel ploegen halen hier drie punten”, zei De Mos, die er dus ook maar één scoorde. Tot af­grijzen van de trainer bleven zijn backs bij 1-2 de aanval zoeken. „Die vergaten hun tactische princi­pes. Verhaegh (rechtsback Paul, red.) kon ik nog bij de lurven pak­ken, maar Haim aan de andere kant niet. Die neemt in de 88ste minuut nog een inworp bij de goal van de tegenstander.”

Hoewel hij geen hekel heeft aan het kunstgrasveld, zag De Mos zijn spelers wel ploeteren. „Het is net curling, die bal slipt en glijdt door als een gek. Daar moet je aan wen­nen”, vond de trainer, die geen en­kele keer op kunstgras oefende met zijn team. Ook al om reacties (stijve spieren, blessures) te vermij­den. „We hebben op dit veld een achterstand omgebogen, dat is een compliment waard. De mentale weerbaarheid was fantastisch. Ik denk dat we een goed ploegje heb­ben, en soms aardig spelen ook.”

De Mos wissel in de 71ste minuut Juan Lorca omdat hij een blessure vermoedde. „ Hij liep raar, mis­schien heeft hij iets verzwegen.”

Bron: De Gelderlander 22-10-2007

Vitesse: acht punten meer in zelfde duels

Vitesse heeft dit seizoen acht punten meer gepakt in de eer­ste acht duels, vergeleken met de­zelfde paringen in het vorige sei­zoen. Sparta (uit, 1-2), Feyenoord (thuis, 0-1) en Heracles (uit, 2-2) le­verden een identieke score op als vorig seizoen. Maar AZ ( 1- 0, vorig seizoen 1- 3), NEC ( 1- 0, 1- 1) en FC Utrecht (2-4, 2-0) leverden acht punten meer op. Daar staat wel de nederlaag tegen promovendus De Graafschap (0-2) tegenover.

Bron: De Gelderlander 22-10-2007

Vitesse zeven plekken hoger dan vorig jaar

Vitesse heeft na acht speeldagen in de eredivisie vier punten meer verzameld dan vorig seizoen na acht duels. Nu staat de teller op dertien ( 4 zeges, 1 remise, 3 nederlagen), tegen negen in de vorige jaargang (3 zeges, 5 nederla­gen). De dertien punten van nu zijn goed voor de zevende plaats in de tussenstand van de eredivi­sie. Vorig seizoen stond Vitesse na acht wedstrijden op de veertiende plaats.

Bron: De Gelderlander 22-10-2007

Due maakt zijn eerste goal in de eredivisie

Vitesse- speler Anders Due scoorde zaterdag tegen Hera­cles Almelo ( 2- 2) zijn eerste treffer in de eredivisie. De 25-jarige Deen zette Vitesse in Almelo 0p 1-1, dat was zijn eerste doelpunt in zijn 22ste competitiewedstrijd voor Vit­esse. Due kwam in januari 2006 over van FC Nordsjælland. In ei­gen land scoorde hij 14 keer in 61 competitiewedstrijden.

Bron: De Gelderlander 22-10-2007

Gill Swerts in gesprek met Vitesse

Gill Swerts maakt een sterk seizoen door en was ook tegen Hercales weer de beste man bij Vitesse.

De Belgische international is in gesprek over een nieuw contract. “Ik heb met meneer Streuer gesproken, ook omdat hij weggaat. Ik kan een aanbieding verwachten en ga kijken wat Vitesse te bieden heeft. Ik weet niets van belangstelling van andere clubs.”

Spelen op het kunstgras van Heracles viel opnieuw niet mee. “Je moet toch weer zoeken wat de beste manier is om hier te spelen. In de rust heeft de trainer aangegeven wat we moesten doen en creëerden we wel kansen.”

Bron: Omroep Gelderland TxT 21-10-2007

Sansoni wacht op aanbieding Vitesse

Het contract van Sébastien Sansoni bij Vitesse loopt na dit seizoen af. Er is een optie voor nog een seizoen, maar de Fransman hoorde nog niets van de Arnhemse club.

“Ik wacht af tot na kerstmis. Ik wil zelf in ieder geval wel blijven, maar ik weet niet waar ik aan toe ben. Ik moet praten met de clubleiding. ”

Sansoni stond voor het eerst in de basis in een competitiewedstrijd dit seizoen. “Ik heb het begin van dit seizoen gemist door een schorsing. Geen probleem, ik heb gewacht en speelde nu weer. Jammer dat we de drie punten niet vast konden houden.”

Bron: Omroep Gelderland TxT 21-10-2007

Vitesse verspeelt in slotfase punten

Door een benutte strafschop in de 88e minuut verliet Vitesse het kunstgras in Almelo met een gelijkspel. Vitesse toonde mentale weerbaarheid door een achterstand om te buigen, maar uiteindelijk stond er 2-2 op het scorebord.

“Over de eerste helft kunnen we kort zijn”, zei Aad de Mos na afloop. Daar was niet veel aan gelogen. Er gebeurde namelijk ook vrij weinig op het veld. Twee gevaarlijke voorzetten waren er te noteren. Eén van Megrelishvili voor Vitesse en eentje van Ricky van den Bergh. Zijn voorzet belandde in de 33e minuut op het hoofd van Everton die voor 1-0 zorgde.

De Mos bracht Santi Kolk voor de tweede 45 minuten en dat leverde meer voetballend vermogen op bij de Arnhemmers én doelpunten. Eerst was het Anders Due die een voorzet van Gill Swerts prachtig in de lange hoek volleyde: 1-1. Twee minuten later vond dezelfde Swerts uit een corner het hoofd van Civard Sprockel en dat betekende 2-1.

Sprockel werd mede daardoor hoofdrolspeler in de wedstrijd. Na een duel tussen Ricky van den Bergh en de aanvoerder van Vitesse legde Dick Jol de bal in de slotminuten op de stip. Het was voor de scheidsrechter zijn 1.000e in het betaalde voetbal en voor de verdediger zijn allereerste in dienst van Vitesse. Piet Velthuizen dook nog wel in de juiste hoek, maar kansloos op de zuivere inzet van Rob Maas: 2-2.

Bron: Vitesse.nl 20-10-2007

De Mos: “Ik kan wel leven met een gelijkspel”

Vitesse trainer Aad de Mos was na afloop van het duel tussen Heracles Almelo en Vitesse tevreden met de puntendeling. Dit ondanks het feit dat Heracles zeer laat in de wedstrijd pas langszij wist te komen.

Vitesse leek vanavond op weg naar een overwinning bij Heracles Almelo. De thuisclub kwam echter tien minuten voor tijd op gelijke hoogte door een benutte penalty van Rob Maas, drie minuten voor het einde van de wedstrijd. Aad de Mos toonde gaf na afloop van het duel aan wel te kunnen leven met de eindstand van 2-2.

“Je speelt een goede tweede helft en maakt daarin twee schitterende goals. Het is zuur dat er vlak voor tijd nog een doelpunt valt. Wij hebben tijd nodig om op deze ondergrond te kunnen spelen en we moesten omschakelen en gaan spelen met diepe ballen en druk zetten op de tegenstander. De spelers deden hun best, misschien wilde we wel te veel voetballen.”

“De goal van Heracles valt uit een voorzet terwijl we de wedstrijd onder controle hadden. De tweede helft kon alle kanten op en was aantrekkelijk voor de mensen. Ik kan wel leven met het gelijke spel. We hadden de winst wel in handen maar door tactische fouten van een aantal spelers gingen we toch de boot in”, aldus de Vitesse-trainer die ook zeer te spreken was over de scheidsrechter Dick Jol. Dit ondanks het feit dat de gelijkmaker van Heracles werd gemaakt vanaf de penaltystip.

Bron: Voetbalprimeur 20-10-2007

Terechte remise Heracles en Vitesse

Heracles Almelo heeft de catastrofale nederlaag van twee weken geleden in en tegen Heerenveen (9-0) gedeeltelijk kunnen wegspoelen. In eigen huis eindigde de wedstrijd tegen Vitesse in 2-2.

In de zwakke eerste helft zette de Braziliaan Everton Heracles op 1-0. Kort na rust scoorde Vitesse twee keer achter elkaar. Anders Due en Sivard Sprockel waren de doelpuntenmakers. Heracles maakte vlak voor tijd de verdiende gelijkmaker. Rob Maas benutte een strafschop nadat Ricky van den Bergh was neergelegd door Sprockel. Vitesse speelde behoudend en kreeg geen behoorlijke combinatie uit de voeten. Het openingsdoelpunt van de thuisclub was het enige belangrijke wapenfeit van het eerste bedrijf. Ricky van den Bergh zette op links vanuit buitenspelpositie voor en Everton kopte keurig raak.

Na de rust veranderde alles. Vitesse bracht met Santi Kolk in plaats van Abubakari Yakubu een extra aanvaller in en zette aan voor de gelijkmaker. Het tempo ging omhoog en Pieckenhagen kreeg ineens volop werk. Op inzetten van dichtbij van Juan Lorca en Sivard Sprockel had hij nog een adequaat antwoord, maar even later moest de Duitse doelman kort achter elkaar twee keer buigen. Anders Due nam in 56ste minuut de bal uit een voorzet van Gil Swerts ineens op de schoen en even later kopte Sprockel raak uit een corner van dezelfde Swerts.

De thuisclub ging op zoek gaan naar de gelijkmaker. Dat deed de ploeg van trainer Ruud Brood met verve. Karim Bridji en Everton waren er met slimme schoten dichtbij, maar uiteindelijk viel de 2-2 uit een strafschop. Sprockel legde Ricky van den Bergh in het strafschopgebied neer, waarna aanvoerder Rob Maas de penalty benutte. Op de remise konden beide ploegen niets afdingen.

Bron: ANP 20-10-2007

Heracles snoept Vitesse in slot punt af

Heracles Almelo heeft zich niet helemaal kunnen revancheren voor het drama van Heerenveen. Toch voelde de 2-2 remise tegen Vitesse als een morele zege.

Heracles Almelo had iets goed te maken na de 9-0 nederlaag tegen SC Heerenveen. In het eigen Polman Stadion begon de ploeg van Ruud Brood ook voortvarend getuige de voorsprong an ruim een half uur. Op aangeven van Rick van den Bergh tekende Everton voor de 1-0.

In de tweede helft sloeg Vitesse in een tijdsbestek van drie minuten genadeloos toe. De Arnhemse druk resulteerde namelijk niet alleen in de gelijkmaker van Anders Due , maar niet veel later ook in de 1-2 van Civard Sprockel .

De Vitesse -verdediger eindigde het duel echter in mineur. Twee minuten voor het einde ging hij in de fout tegenover Van den Bergh. Het leverde Heracles een strafschop op, die door Rob Maas werd benut (2-2).

Maar voor Sprockel was er meer twijfelachtige eer weggelegd. Zijn officiële waarschuwing voor de overtreding op Van den Bergh was ook de duizendste gele kaart van scheidsrechter Dick Jol in diens carrière.

Bron: VI.nl 20-10-2007

Gelijkspel voor matig Vitesse: 2-2

Vitesse heeft bij Heracles Almelo met 2-2 gelijkgespeeld.

De eerste helft was tenenkrommend saai met twee ploegen die geen enkele creativiteit aan de dag legden. Na een half uur scoorde de thuisclub via Everton. Vitesse was totaal van slag en speelde onsamenhangend en zwak.

Na rust miste Gluscevic de kans op 2-0 en aan de andere kant was Sprockel dichtbij de gelijkmaker. Die viel toch via Anders Due uit een voorzet van Swerts. En uit een corner van de gedreven Belg kopte Sprockel de 1-2 in. Uit een door Sprockel veroorzaakte strafschop scoorde Maas alsnog de 2-2.

Bron: Omroep Gelderland 20-10-2007

Late penalty redt Heracles

Heracles Almelo heeft op de valreep een punt veiliggesteld tegen Vitesse in de Eredivisie. Een benutte penalty van Rob Maas zorgde voor de 2-2. Arbiter Dick Jol gaf voor een overtreding van Civard Sprockel op Ricky van den Bergh niet alleen een strafschop, maar deelde ook zijn duizendste gele kaart in de Eredivisie uit.

Diezelfde Sprockel had Vitesse in de 58ste minuut op voorsprong gezet. Hij kopte raak uit een hoekschop van Gill Swerts. Laatstgenoemde was ook de aangever voor de 1-1 van Anders Due (56′). Everton had in de 33ste minuut de score geopend.

Bron: Sportweek.nl 20-10-2007

Sansoni terug in de basis

‘Traditioneel lastig’. Zo noemde Aad de Mos na de afsluitende training de wedstrijd die Vitesse zaterdagavond in Almelo speelt. Vitesse treedt op het kunstgras van Heracles aan zonder aanvoerder Remco van der Schaaf. Een terugkeer is er daarmee voor Sebastien Sansoni.

De Fransman maakte tot dusver alleen in de met 4-2 gewonnen uitwedstrijd tegen FC Utrecht speelminuten. Zaterdag tegen Heracles wordt de eerste basisplaats voor de Franse middenvelder. Verder houdt De Mos vast aan zijn elftal van de laatste weken.

In overleg met de medische staf en Remco van der Schaaf is besloten om te kiezen voor ’totale genezing’ van zijn kuitblessure. De trainer was het daar volledig mee eens. “Speelt hij nu, dan is het op 80 procent. Daarbij geldt, dat de blessure alleen maar kan verergeren of zelfs andere blessures tot gevolg kan hebben. Het is dus verstandig om hem niet te laten spelen. Hierdoor is hij voor de eerstvolgende thuiswedstrijd tegen Willem II weer honderd procent fit.”

Bij Vitesse ontbreken verder de geblesseerden Cees Keizer en Theo Janssen. Kevin van Diermen zit bij de selectie van Oranje onder 19 en Onur Kaya ontbreekt door ziekte. Terug in de selectie keren Santi Kolk en Jasar Takak.

De internationals Swerts en Espinoza meldden zich met wisselende resultaten weer in Arnhem. Beide spelers startten in de basis, maar terwijl Swerts met de Rode Duivels met 3-0 won van Armenie, verloor Espinoza in en tegen Brazilie met 5-0. Vrijdagochtend om half 8 zette de verdediger weer voet op Nederlandse bodem. Niet nadelig, noemde de trainer het. “Het is twee keer eerder voorgekomen dat Giovanny pas laat terugkeerde en de volgende dag alweer moest spelen. Beide keren won Vitesse. Hij kan er goed mee omgaan.”

De Mos verder over de ontmoeting met Heracles Almelo: “Er zit een groot verschil in de prestaties van Heracles in de thuis- en uitwedstrijden. Twee weken geleden werd met 9-0 verloren in Heerenveen, maar thuis winnen ze van AZ en ontsnappen Ajax en PSV aan puntenverlies. Het zal een heet avondje en traditioneel lastig worden”, aldus De Mos.

Opstelling:

Velthuizen, Verhaegh, Sprockel (c), Espinoza, Megrelishvili, Swerts, Yakubu, Sansoni, Due, Junker en Lorca.

Bron: Vitesse.nl 20-10-07

Van Hintum in beeld als opvolger Streuer

Marc van Hintum is één van de kandidaten om Jan Streuer op te volgen als technisch directeur van Vitesse. Streuer vertrekt per 1 december naar Shakhtar Donetsk, waar hij directeur scouting wordt. Van Hintum, die jarenlang voor Vitesse voetbalde, staat op een lijst met kandidaat-opvolgers, zo heeft hij zelf begrepen.

“Ik heb van verschillende mensen gehoord dat ik in beeld ben”, zegt de oud-international tijdens een programma op betaalzender Sport1. “Een poosje geleden ben ik ook al gevraagd voor een functie als commercieel directeur, maar dat zag ik niet zitten. Of ik al gebeld ben voor de functie van Streuer? Nee, dat niet. En zelf ga ik ook niet bellen. Ik merk het dus allemaal wel”, aldus Van Hintum,

Bron: FC Update 20-10-07

De Mos spaart Van der Schaaf op medisch advies

Vitesse reist zonder zijn aanvoerder naar uitduel bij Heracles.

Op advies van de medi­sche staf maakt trainer Aad de Mos vanavond (20.00 uur) geen ge­bruik van aanvoerder Remco van der Schaaf. De 28-jarige middenvel­der van Vitesse blijft last houden van zijn kuitblessure en ontbreekt zaterdagavond op het kunstgras­veld van Heracles.

„ Al vier weken wordt hij één dag voor de wedstrijd klaargestoomd. Vervolgens speelt hij op 80 pro­cent en daarna kan hij een week niet trainen. Zo blijven we draaien in een vicieuze cirkel”, legde De Mos gistermiddag uit na de laatste oefensessie voor Vitesse’s achtste competitiewedstrijd. „ In overleg met de medische staf kiezen wij nu voor totale gene­zing. Zij hebben mij de garantie ge­geven dat hij vrijdag 26 oktober voor de thuiswedstrijd tegen Wil­lem II weer 100 procent fit is”, al­dus De Mos, die de Fransman Sé­bastien Sansoni in plaats van zijn aanvoerder op het middenveld pos­teert.

Civard Sprockel is de nieuwe aan­voerder, omdat ook Theo Janssen met een blessure ( scheurtje in scheenbeen) ontbreekt. De Mos mist verder de zieke Onur Kaya, Kevin van Diermen (interland met Oranje O19) en Cees Keizer (revalidatie knie). Toch heeft de trainer niet te kla­gen over zijn personele bezetting. Santi Kolk en Jasar Takak zijn weer fit en behoren tot de selectie. Anduele Pryor is hersteld van een spierblessure, trainde gisteren vol­ledig mee, maar behoort vanwege gebrek aan ritme niet bij de acht­tien.

De Mos liet zich net als vorig sei­zoen niet verleiden tot uitgebreide oefensessies op kunstgras, de on­dergrond waarop Heracles haar thuiswedstrijden afwerkt. „Het is om die reden een lastige wed­strijd, maar ik besteed er zo wei­nig mogelijk aandacht aan. Dan ga je er een probleem van maken en dat wil ik niet”, aldus de trainer, die evenals enkele collega’s niet met veel plezier in het Polmansta­dion aantreedt. „ Alle ploegen hebben het daar las­tig. AZ verloor, Ajax had geluk, PSV won er pas in de 83ste mi­nuut. Ik sprak Ronald Koeman (trainer PSV,red.) en die was ook blij dat die wedstrijd weer achter de rug was. Mario Been ( trainer NEC, red.) belde ook al eens met de vraag hoe wij ons voorbereid­den op Heracles. Je moet er geen probleem van maken, maar je weet dat het lastig wordt. Wij spe­len ook nog tegen een ploeg die de laatste wedstrijd met 9-0 heeft verloren. Je kunt er op rekenen dat Heracles niet alleen voetballend, maar ook strijdend te keer gaat.”

Bron: De Gelderlander 20-10-07

Vitesse dag later op nieuw kunstgrasveld

Het nieuwe kunstgras­veld op sportcentrum Papendal wordt dinsdag – in plaats van maandag – in gebruik genomen door de jeugd van Vitesse /AGOVV. Het trainingsveld ligt op de plek waar jaren lang een hock­eyveld is geweest. De nieuwe kunstmat is dan ook groter. In ver­band met de herfstvakantie begint de training pas dinsdag, 11.00 uur.

Bron: De Gelderlander 20-10-07

De Mos: geen ophef over kunstgras

Vitesse-trainer Aad de Mos heeft geen speciale aandacht besteed aan het kunstgras van Heracles.

“We moeten het gewoon ondergaan, dan zien we het wel. Ik heb bewust niet van tevoren op kunstgras getraind. Dan sta je met stijve spieren in de wedstrijd, dat kun je beter pas een dag na de wedstrijd voelen.”

Heracles verloor de laatste wedstrijd met 9-0 van Heerenveen. “Na die klap hebben ze wat goed te maken. Ze zullen het zoeken in strijd. Het wordt een heet avondje, ze hebben het thuis goed gedaan tegen de topclubs. Dat heeft absoluut te maken met dat kunstgras.”

Bron: Omroep Gelderland 19-10-2007

Van der Schaaf uit vicieuze cirkel

Remco van der Schaaf wordt buiten de selectie gehouden tegen Heracles Almelo. De aanvoerder is niet hersteld van zijn kuitblessure.

“In overleg met de medische staf is besloten om te kiezen voor totale genezing”, verklaart trainer Aad de Mos. “De laatste vier weken is hij telkens op de laatste dag fit gemaakt en speelde hij op 80 procent. En dan kreeg hij weer nieuwe kleine klachten. Die vicieuze cirkel moeten wij nu doorbreken, dan is hij honderd procent fit tegen Willem II.”

Civard Sprockel draagt tegen Heracles nu de aanvoerdersband.

Bron: Omroep Gelderland 19-10-2007

Sansoni terug in basiself Vitesse

Sébastien Sansoni keert zaterdag in de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo terug in de basis bij Vitesse. De Fransman is een van de acht buitenlanders in de basis.

Trainer Aad de Mos kan niet beschikken over de geblesseerden Remco van der Schaaf en Theo Janssen. De laatste moet zich beperken tot fietstraining. Santi Kolk trainde vrijdag weer volop mee. De Arnhemmers wisten nog niet op het kunstgras in Almelo te winnen.

Opstelling: Velthuizen; Verhaegh, Sprockel, Espinoza, Megrelishvili; Swerts, Yakubu, Junker, Sansoni, Due; Lorca.

Bron: Omroep Gelderland 19-10-2007

Aanbieding Swerts en Van der Schaaf

Vitesse wil sleutelspelers langer aan zich binden.

Vitesse wil de sleutelspe­lers Gill Swerts (25) en Remco van der Schaaf (28) langer aan zich bin­den. Beide spelers, met een aflo­pend contract, hebben te horen ge­kregen dat de club graag met hen verder wil. Doelman Piet Velthuizen (20) kan in de winterstop een nieuwe aan­bieding van de club verwachten.

Dat heeft voetbalmanager Jan Streuer gistermiddag bevestigd. Van der Schaaf en Swerts kregen van Streuer te horen dat Vitesse graag met hen verder wil. „Het zijn belangrijke spelers voor Vites­se. Wij hebben beiden gevraagd of ze de intentie hebben hier te blij­ven. Het is nu aan de club om de spelers een contract voor te leg­gen”, aldus Streuer, die 1 novem­ber Vitesse verruilt voor een avon­tuur bij Sjachtar Donetsk in de Oekraïne.

De spelers kunnen rekenen op een meerjarige aanbieding van Vitesse. Velthuizen heeft zich de voorbije zeven competitieduels dusdanig in de kijker gespeeld dat hij een ver­beterd contract kan verwachten. „Piet heeft het erg goed gedaan”, aldus Streuer. „Hij weet dat wij in de winterstop met hem om de ta­fel gaan.” Piet Velthuizen debuteerde deze week bij de olympische ploeg van bondscoach Foppe de Haan met een 4-0 overwinning op Schot­land.

Vitesse richt zich eerst op het be­houd van Swerts en Van der Schaaf. Beide spelers hebben een op 30 juni 2008 aflopend contract en waren vorig seizoen langdurig en zwaar geblesseerd. In de huidi­ge jaargang zijn de spelers belang­rijke schakels. Van der Schaaf is de dirigent op het middenveld, Swerts zelfs tops­corer met twee doelpunten. De Belg maakte woensdagavond ook zijn rentree bij de nationale ploeg van België. Hij versloeg met de Ro­de Duivels Armenië met 3-0.

Aanvoerder Remco van der Schaaf bevestigde gistermiddag het ver­zoek van Vitesse. „ Ze hebben ge­vraagd of ik de intentie heb bij Vit­esse te blijven. Natuurlijk is dat zo, ik wacht nu af waar de club mee komt”, aldus de aanvoerder, die net als Swerts in 2005 een driejarig contract tekende. Vitesse heeft de intentie om de in juni 2008 aflopende contrac­ten van Gill Swerts en Remco van der Schaaf open te breken en te verlengen

Bron: De Gelderlander 19-10-07

Anduele Pryor is terug, kuitblessure blijft Remco van der Schaaf plagen

Aanvoerder Vitesse twijfelgeval voor duel met Heracles.

Het is uiterst onzeker of aanvoerder Remco van der Schaaf van Vitesse fits is voor de competi­tiewedstrijd tegen Heracles, zater­dagavond (20.00 uur) in Almelo. „Ik heb nog last van mijn kuit, het is echt twijfelachtig of ik zaterdag ga halen”, erkende Van der Schaaf, die gisteren de training moest la­ten schieten en waarschijnlijk van­daag ook de slotsessie aan zich voorbij laat gaan. Van der Schaaf miste ook al de bekerwedstrijd te­gen FC Eindhoven (4-2 nederlaag) om zijn kuit te sparen. Verdediger Kevin van Diermen, een vaste waarde in de selectie, mist het duel in Almelo vanwege een EK-kwalificatietoernooi met Oran­je O19 in Georgië.

Anduele Pryor keerde gisteroch­tend wel terug bij de groepstrai­ning na langdurige spierproble­men ( hamstring). Ook Jasar Takak is inzetbaar. De middenvelder raak­te na het openingsduel tegen Sparta geblesseerd, maar is her­steld van zijn spierklachten. De Chinese jeugdinternational Yu Hai heeft een invitatie voor de na­tionale ploeg op advies van Vites­se afgeslagen. Yu Hai bleef in Ne­derland. Vitesse hoopt vandaag de internationals Gill Swerts ( België) en Giovanny Espinoza ( Ecuador) weer op de training te kunnen be­groeten.

Bron: De Gelderlander 19-10-07

Nieuw kunstgras Vitesse; jeugd start maandag

Het nieuwe kunstgras­veld van Vitesse op sportcentrum Papendal is zo goed als gereed. De jeugd van Vitesse neemt de mat maandagmiddag in gebruik. Al­leen rondom het veld moet nog veel gebeuren; een hekwerk, vang­hekken en bestrating. Het oude hockeyveld is deze week weggerold om plaats te maken voor het eerste deel van wat ooit Vitesse’s nieuwe trainingscomplex moet worden. „ Onze jeugd begint maandag, mooi dat er een eerste stap is gemaakt”, reageerde voetbal­manager Jan Streuer gistermiddag.

Naast het kunstgras hoopt Vitesse op korte termijn een tweede (echt gras) veld te krijgen; het nieuwe hoofdveld van de trainingsaccom­modatie; die tussen de twee vel­den in moet komen te liggen. Streuer zegt geen idee te hebben wanneer het volledige complex klaar is

Bron: De Gelderlander 19-10-07

Doorselecteren

Column door Gerard Borgman

Vitesse’s algemeen directeur Paul van der Kraan ver­wacht dat de nieuwe technisch manager op zijn vroegst op 1 januari kan beginnen in Arnhem. De nieuwe tech­nische man wacht meteen wat herstelwerkzaamheden, want Vitesse gaat weer eens bijzonder laconiek om met de aflopen­de contracten van enkele belangrijke spelers. Remco van der Schaaf en Gill Swerts zijn aan hun laatste contractjaar bezig in Arnhem. Ze behoren tot de dragende spelers van het elftal, maar de scheidende technisch manager Jan Streuer heeft het niet nodig gevonden reeds met dit tweetal te praten over een nieuwe verbintenis. Dat kan grote gevolgen hebben voor de toekomst van het elftal.

Vitesse-trainer Aad de Mos wil zijn team graag jaarlijks sterker maken door het zogeheten doorse­lecteren. Een eerste voorwaarde is dan natuurlijk dat je bepa­lende spelers niet transfervrij laat vertrekken. Swerts is als Bel­gisch international een interessante speler voor de toplcubs in zijn moederland en voor Van der Schaaf bestaat belangstelling uit de Bundesliga. Beide spelers zullen met hun transfervrije sta­tus lucratieve contracten kun­nen tekenen bij andere clubs.

Vitesse moet ook snel met Piet Velthuizen om de tafel. De jon­ge doelman heeft het laagste ba­siscontract van de selectie. Hij gaat meer verdienen naarmate hij meer wedstrijden speelt in de hoofdmacht. Een schrijnen­de constructie. Velthuizen is de meest getalenteerde keeper van Nederland, maar uit zijn huidige tot medio 2010 doorlo­pende contract spreekt weinig vertrouwen. Als Velthuizen naar de arbitragecommissie stapt, kan hij zo een beter contract tekenen bij een andere club. Dat risico kan Vitesse alleen ver­mijden door hem een waardige verbintenis voor te leggen.

Bron: De Gelderlander 18-10-07

Swerts blij met rentree in België

Gill Swerts maakte zijn rentree in de Belgische nationale ploeg, die met 3-0 won van Armenië.

De Vitessenaar werkte een degelijke partij af als rechtsback. “De eerste helft was moeilijk, maar nadat we op voorsprong kwamen speelden we vrijuit”, analyseert Swerts. “En dan zie je dat er veel voetbal in deze ploeg zit. 3-0 is een goed resultaat, want er zijn geen kleine landen meer.”

Voor Swerts was het de eerste interland sinds juni 2006. “Ik ben blij dat ik weer zo snel na mij blessure werd geselecteerd. Nu moet ik goed blijven presteren bij Vitesse.”

Bron: Omroep Gelderland TxT 18-10-07

Gast in Gouda – Piet Velthuizen

Enkele jaren geleden was hij nog een onbegrepen jeugdspeler van Vitesse, maar dit seizoen pakte hij al vele punten voor de ploeg van trainer Aad de Mos. Piet Velthuizen (20), cultheld aan de Rijn en topdoelman van de toekomst. Na vele tegenslagen te hebben overleefd is hij nu onbetwist nummer één onder de Arnhemse lat. Als VI’s Gast in Gouda geeft hij uitleg over zijn pijlsnelle opkomst.

Laten we beginnen met een stelling: verdedigend voetbal is óók mooi voetbal.

‘Daar ben ik het helemaal mee eens. Mensen lopen altijd te zeuren over ploegen die berekenend spelen, maar ik kan genieten van een goede organisatie en vervolgens een snelle counter. Jullie doelen natuurlijk op het spel van Vitesse in dit seizoen. We hebben nu twaalf punten en staan zesde, mij hoor je niet klagen. De manier waarop we spelen vind ik niet zo belangrijk. Vorig seizoen waren we de meest attractieve ploeg van de Eredivisie, maar daar zijn we niets mee opgeschoten. Ik kan zó vijf wedstrijden opnoemen waarin het voor ons in de laatste vijf minuten misliep. Daar hebben we van geleerd. Ik hoor alle kritiek wel, maar ik doe gewoon alsof ik het niét hoor. Voor mij als keeper is het een stuk fijner dat Civard Sprockel de bal nu ook gewoon eens rigoureus het stadion uitschiet. De meningen van al die kritische mensen interesseren me eigenlijk niet zo. Ik vind het zelf fantastisch om naar Barcelona te kijken, maar eerlijk gezegd kan ik net zo genieten van CSKA Moskou. Lekker counteren, lekker berekenend. Voetbalculturen verschillen en zo hoort het ook.’

lees verder...

Bron: VI magazine wk43 

Swerts wellicht in de basis bij Rode Duivels

Gill Swerts zal tegen Armenië wellicht op een basisplaats kunnen rekenen bij het Belgisch elftal.
Hij komt in de ploeg ten koste van Gillet.

Vermoedelijke opstelling: Stijnen; Swerts, Simons, Van Buyten, Lombaerts; Mudingayi, Defour, Fellaini, Goor; Mirallas, Dembélé.

Bron: Voetbalprimeur 17-10-07

Olympisch elftal rolt Schotland op

Het Olympisch elftal heeft dinsdag in Roosendaal het oefenduel met Schotland met maar liefst 4-0 gewonnen.

In het vrijwel uitverkochte Rosada Stadion van RBC maakte Vitesse-doelman Piet Velthuizen zijn debuut in het team van bondscoach Foppe de Haan.

Feyenoorder Luigi Bruins had met twee doelpunten een groot aandeel in de grote overwinning. De andere goals kwamen van de voeten van PSV-er Otman Bakkal en invaller Leroy George van FC Utrecht.

Bron: Elf Voetbal 17-10-07

Na de rust weer tijd voor actie

Na een vrij weekend is het weer tijd voor serieus spel. Aanstaande zaterdag speelt Vitesse uit tegen Heracles Almelo. Trainer Aad de Mos kan niet beschikken over alle spelers.

Blessure update
Santi Kolk heeft na zijn sleutelbeenblessure de groepstraining inmiddels hervat. Met de scheenbeenblessure van Theo Janssen gaat het ook beter. Hij traint mee met de fietstraining. Anduele Pryor verwacht deze week volledig aan te sluiten bij het trainingsschema van de selectie. De Mos kan ook weer volledig beschikken over Jasar Takak. Hij is herstelt van zijn hardnekkige spierblessure en weer helemaal fit.

Interlands
Kevin van Diermen mist het uitduel tegen Heracles. Hij speelt een toernooi met Oranje onder 19. Het gaat om een kwalificatietoernooi in Georgië. Deelnemers zijn Georgië, Letland, Noorwegen en Nederland. Dit toernooi vindt plaats van 14 tot en met 24 oktober. De jonge aanvaller Yu Hai had een uitnodiging voor het chinees nationaal elftal. In een gesprek is besloten dat hij niet naar China gaat en dus deze week gewoon in Nederland blijft.

Daarnaast is Piet Velthuizen vanavond bij het Olympisch elftal voor een oefenduel. Het elftal speelt in Roosendaal tegen Schotland. Morgen, 17 oktober, speelt Giovanny Espinoza met het team van Ecuador tegen Brazilië in Rio de Janeiro. In België speelt Gill Swerts met zijn land tegen Armenië.

Bron: Vitesse.nl 16-10-07

Arbiters Heracles Almelo – Vitesse

Scheidsrechter: Jol.
Assistent-scheidsrechters: Zuidema en Rozeboom.
Vierde official: Winter.

Bron: KNVB 16-10-07 

Velthuizen debuteert in Olympisch elftal

Vitesse-doelman Piet Velthuizen maakt vanavond zijn debuut in het doel van het Olym­pisch elftal. De 20-jarige keeper uit Nijmegen heeft een basisplaats in de oefeninterland tegen Schot­land. Dat heeft bondscoach Foppe de Haan bevestigd.

Velthuizen was afgelopen vrijdag nog reserve ach­ter Willem II-doelman Kenneth Vermeer, tijdens de EK- kwalifica­tiewedstrijd in en tegen Estland (0-3). Het duel met Schotland be­gint in Roosendaal om 20.00 uur

Bron: De Gelderlander 16-10-07 

Jansens hart klopt weer voor voetbal

Michael Jansen (23) zal dinsdag 18 september 2007 niet snel vergeten. Op die dag keerde de door hartstoornissen geplaagde verdediger na twee jaar terug op het trainingsveld van Vitesse.

Het is nooit in m’n gedachten opgekomen dat die hartritmestoornissen het einde van mijn voetbalcarrière zouden betekenen. Na de bewuste wedstrijd tegen Ajax in 2005 (waarin Jansen onwel werd, red.) is de tijd in een soort van roes aan me voorbijgegaan. Ik heb me altijd gefocust op mijn terugkeer op de velden. Iedereen in mijn naaste omgeving, van vrienden tot familie, weet dat ik voor het voetbal leef. Mijn revalidatieperiode bracht me eerst naar het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen, maar daar konden ze me niet verder helpen. Ik wilde het er echter niet bij laten zitten. Door het plegen van een aantal telefoontjes, onder meer aan Nwankwo Kanu (de oud-speler van Ajax kampte ook met problemen aan zijn hart, red.), ben ik in het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Leiden terecht gekomen.

Daar kwam ik onder behandeling van professor Schalij. Hij had er na een aantal onderzoeken het volste vertrouwen in dat het goed zou komen. Het UMC is gespecialiseerd in hartaandoeningen. Zij staan in contact met een ziekenhuis in Boston. Daar zijn ze veel verder op dit gebied dan in Nederland. Uit die tests kwam naar voren dat een bepaald plekje in mijn hart zijn eigen gang ging. Dit leidde tot die hartritmestoornissen. Toen ik dat te horen kreeg, wilde ik het onmiddellijk laten weghalen. Ik wilde gewoon weer voetballen. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Het wegbranden van dat plekje moest heel secuur gebeuren. Daarnaast is, zoals bij iedereen met hartritmestoornissen, inwendig een ICD-apparaatje ingebracht (implanteerbare cardioverter-defibrillator, red.). Dit geeft een stroomstoot, als mijn hart er onverhoopt mee stopt. De laatste jaren is dit apparaatje uitvoerig getest en afgesteld. Het staat het spelen van voetbal op hoog niveau niet in de weg. ” Ik kan gerust zeggen dat ik één van de veiligste voetballers in Nederland ben. De komende tijd richt ik me volledig op mijn terugkeer op de velden. Aan mijn hart zal het niet liggen. Het is nu aan mij om door middel van trainen mijn lichaam wedstrijdfit te krijgen.

Ik heb wel individueel getraind, maar met de groep trainen is toch anders. Om blessures te voorkomen, is er ook geen datum geprikt voor mijn eerste officiële wedstrijd. Maar vanaf nu wil ik weer gezien worden als voetballer en niet als de speler met hartproblemen.

Bron: Elf magazine 13-10-2007

Caracciolo niet bekend met ‘Vitesse-interesse’

Hoewel FC Eindhoven-spits Fabio Caracciolo teleurgesteld was door de thuisnederlaag tegen RKC Waalwijk (1-4), leefde hij even op toen hij hoorde dat Vitesse hem heeft bekeken.
Tijdens het duel FC Eindhoven- FC Dordrecht, 28 september jongstleden, zat een Arnhemse afvaardiging op de tribunes van het Jan Louwers Stadion om Caracciolo te bekijken. “Is dat echt zo?”, vroeg de Belg zich af. “Ik struin alle internetsites af, maar heb dat nergens gelezen.”

“Een avontuur in de Eredivisie ambieert elke voetballer natuurlijk. Je kan beter stoppen als je dat niet doet. Het zou mooi zijn als Vitesse daadwerkelijk bij me aanklopt, maar ik heb nog niets gehoord”, beweerde de spits stellig tegenover VoetbalPrimeur.

“Ik ben ook absoluut niet bezig met een transfer op dit moment”, vervolgt hij. “Het gaat nu om FC Eindhoven, waar we met zijn allen hard moeten blijven werken om uit deze situatie te komen.”

De tweede club van de lichtstad bezet momenteel de laatste plaats in de eerste divisie. In het duel met RKC bleek waarom. De bezoekers werd regelmatig geen strobreed in de weg gelegd. “Het is niet nodig om zo te verliezen, zelfs niet van RKC. In deze competitie kan iedereen van elkaar winnen, zeker thuis. We moeten blijven knokken om er bovenop te komen”, besloot Caracciolo.

Bron: voetbalprimeur.nl 13-10-2007

Ambitieuze Jasar Takak is weer fit

Jasar Takak veroverde een basisplaats bij Vitesse in de voorbereiding, maar speelde in de competitie nog geen minuut. “Ik raakte voor de eerste wedstrijd geblesseerd”, verklaart de 25-jarige middenvelder. “Heel zuur. Daarna kreeg ik nog een paar keer een terugslag, maar ik train nu drie weken mee en heb maandag in het tweede gespeeld en gescoord. Ik sta echt te popelen om te laten zien wat ik kan. Ik ben heel ambitieus, de beste zal spelen.”
Bij NEC raakte Takak op een zijspoor. “In de winter is toen iets gebeurd, waardoor ik uit de basis verdween.”

Bron: Omroep Gelderland TxT 12-10-07

Van Diermen mist Heracles-Vitesse

Kevin van Diermen is er volgende week niet bij als Vitesse uit tegen Heracles speelt. De 18-jarige centrumverdediger speelt een toernooi met Oranje onder 19. “We hebben een kwalificatietoernooi in Georgië, waar ook Noorwegen en Letland aan deelnemen. De winnaar gaat door naar een volgende poule. Het duurt tien dagen. Ik speel in het centrum met mijn oude Vitesse-maatje Olivier ter Horst, die nu voor PSV speelt.”
Het lijkt toch wel een Vitesse-reünie. “Ja, want Erwin Mulder van Feyenoord staat in het doel. Bij Vitesse gaat het nu goed, ik zit er steeds bij.”

Bron: Omroep Gelderland TxT 12-10-07

Santi Kolk richt zich op Heracles

Vitesse-speler Santi Kolk heeft nog altijd veel last van zijn schouderblessure die hij drie weken geleden opliep tegen De Graafschap. “Ik heb nog wel veel pijn, maar het is draaglijk. Ik kan al wel weer meedoen met de looptraining en bij passen en trappen, maar blijf nog uit de duels. Ik heb echt een opdonder gehad, ik was ook even knock-out. Ik richt me op Heracles, dan wil ik erbij zijn.”
Ook Anduele Pryor is nog niet hersteld van zijn bovenbeenblessure. “Ik heb nog steeds last met schieten, ik kan niet vol uithalen.” Pryor miste door de blessure de laatste twee duels.

Bron: Omroep Gelderland TxT 12-10-07

‘Geen contact Meppelink en Vitesse’

Altijd weer die Paul van der Kraan-connectie. Ja, natuurlijk kennen de Vitesse-directeur en Rob Meppelink elkaar uit hun gezamenlijke RBC-tijd. Maar nee, de RBC-trainer staat niet op een lijstje om manager voetbal te worden in Arnhem en is niet benaderd.

lees verder...

Bron: BN De Stem 12-10-07 

Piet is Piet, beter is er niet

Op zoek naar een omschrijving van het keeperstalent dat Piet Velthuizen bezit, komt Foppe de Haan in het trainingskamp van Jong Oranje met een one-liner waarmee alles is gezegd.

,,Piet is Piet en beter is er niet.’’ Of er een ook een mooie foto bij zijn verhaal komt, wil Piet Velthuizen weten. ,,Als je er eentje uitzoekt, mag het een foto zijn waarbij ik een beetje boos kijk. Vind ik wel mooi,’’ zegt de doelman van Vitesse en Jong Oranje.
Het gebeurt zelden dat een voetballer zich vooraf mengt in de discussie rond een foto in de krant. Een stijlvolle duik, zo blijkt, vindt hij ook goed. Maar tijdens het interview met Piet Velthuizen (20) wordt pas later duidelijk waarom hij een ‘boze foto’ wel aardig vindt.

Al vanaf zijn jongste jeugd heeft de Nijmegenaar een idool: Gianluigi Buffon. Doelman van Juventus en Italië. Ruim 1.93 meter lang, handen als kolenschoppen en een formidabele uitstraling. ,,Maar wat hem zo bijzonder maakt,’’ zegt Velthuizen, ,,is de blik in zijn ogen. Hij maakt mensen bang. Hij kan spelers omver kijken.’’

lees verder...

Bron: AD 12-10-07 

Juan Lorca is plaats in selectie Chili kwijt

Juan Lorca is niet opge­roepen door de nieuwe bonds­coach van Chili, Marcelo Bielsa. De spits van Vitesse mist daardoor de WK- kwalificatieduels op be­zoek bij Argentinië (zaterdag) en thuis tegen Peru (woensdag). Lor­ca maakte deze zomer naam in de Copa America. Na het vertrek van bondscoach Acosta miste de 22-ja­rige spits twee oefenduels. ‘ Waar­schijnlijk kent de bondscoach mij nog niet’, sprak Lorca al eerder

Bron: De Gelderlander 12-10-07 

Gouddelver uit Arnhem

Met het vertrek van scout en technisch manager Jan Streuer bij Vitesse verliest de Arnhemse club de man die de afgelopen zeventien seizoenen de grote talentenontdekker was. Jan Streuer haalde middenvelder Mahamadou Diarra naar Vitesse. Nu is hij een vedette bij Real Madrid. Streuer, die voor Shaktar Donetsk gaat werken, was de gouddelver in binnen- en buitenland.

Bij Real Madrid liggen al maanden toegangsbewijzen klaar die maar niet worden afgehaald. Middenvelder Mahamadou Diarra heeft gezegd dat de kaarten voor elke wedstrijd opnieuw mogen worden besteld. Ze zijn bestemd voor een speciale gast: zijn ontdekker Jan Streuer.

De Arnhemmer vertelt verontschuldigend dat Diarra zelfs een beetje boos is. ,,Hij begrijpt maar niet waarom ik nog niet in het Bernabeu-stadion ben geweest om hem te zien spelen. Ik moet naar Real Madrid komen,’’ vindt hij. Streuer bewondert de dankbaarheid bij de Afrikaanse vedette, die hij op 18-jarige leeftijd ontdekte bij de jeugd van Mali.

lees verder...

Bron: AD 11-10-07 
Column Borgman :

Jan Streuer

Jan Streuer vertrekt na zeventien jaar bij Vitesse. De 56- jari­ge Arnhemmer krijgt een wereldbaan als hoofdscout van Sjachtar Donetsk. In Rusland en de Oekraïne lijken de fi­nanciële mogelijkheden onbeperkt. Streuer kan nu in de ab­solute top van het mondiale voetbal gaan scouten, want de sa­larissen bij Sjachtar zijn voor veel voetballers zeer interessant.

Streuer heeft bij Vitesse goed én slecht werk geleverd. Als ( hoofd) scout en technisch manager verdient hij de credits voor de komst van spelers als SanderWesterveld, Roy Makaay, Nikos Machlas, Mahamadou Diarra, Victor Sikora, Danko Lazo­vic en Dejan Stefanovic, die Vitesse allemaal veel geld hebben opgeleverd.Maar Streuer is ook verantwoordelijk voor enkele kostbare mis­sers, zoals het aantrekken van Bob Peeters, Andues Due en Mads Junker. Hij liet het goudmijntje Stijn Schaars voor een appel en een ei naar AZ verkassen en de aanstelling van de fa­lende hoofdtrainer Mike Snoei in 2002 bleek een grote inschat­tingsfout, die bijna leidde tot het faillissement van Vitesse.

Dat Streuer vorig jaar spaarzaam beschikbare miljoenen uitgaf aan Due en Junker, dat is hem bij de machthebbers in en rond­om de club niet in dank afgeno­men. Ook de affaire rondom de 90.000 euro, die Streuer ont­ving van zaakwaarnemer Ranko Stojic, maakte zijn positie bin­nen de Arnhemse club niet sterker. Streuer vertrekt nu door de voordeur. Dat gun ik hem wel. Hij was voor de pers altijd bereikbaar en zolang ik hem niet bekri­tiseerde, kon ik ook met hem lachen. Na een kritisch stukje in de krant kon hij exploderen van woede en volgden vaak mes­scherpe discussies. Die reacties van Streuer zal ik zeker missen

Bron: De Gelderlander 11-10-07 

Vitesse supporter overleden

Op 06-10-2007 is plotseling op 19 jarige leeftijd Vitessesupporter Danny van Gestel overleden.

Tijdens Vitesse-Feyenoord hebben Vitesse fans ter nagedachtenis aan Danny een spandoek op Zuid gehangen.

Zaterdag a.s. zal er in supportershome Monnikenhuize om 11:00 uur een dienst voor hem worden gehouden.
Wij wensen zijn vrienden en familie veel sterkte.

Online condoleanceregister : lees verder...

Bron: SV Vitesse 10-10-07

Vitesse maakt haast met opvolging Streuer

Vitesse hoopt op korte termijn een opvolger te presenteren voor manager voetbal Jan Streuer, die afgelopen maandag zijn vertrek aankondigde.

Hij treedt per 1 november in dienst van de Oekraïense topclub Shakhtar Donetsk. Streuer gaat er de functie van hoofd scouting bekleden en zal veel samenwerken met Henk van Stee, die bij Shakhtar hoofd opleiding is.

Jan Streuer is in totaal zeventien jaar werkzaam geweest voor Vitesse. De Arnhemmers willen qua voetbalvisie in elk geval op dezelfde manier doorwerken zoals ze dat de afgelopen jaren met Streuer hebben gedaan, met veel oog voor doorstroming van de jeugd. Wel wil de club de functies manager voetbal en hoofd scouting voortaan scheiden.

Vitesse zal de gesprekken met mogelijke opvolgers zo snel mogelijk beginnen. Op de nu al opgezette shortlist staan in elk geval de namen Ted van Leeuwen en Rob Meppelink, respectievelijk technisch directeur van AGOW Apeldoorn en trainer van RBC Roosendaal.

De clubleiding sluit uit dat Aad de Mos de dubbelrol van trainer/manager op zich zal nemen.

Bron: VI magazine 10-10-2007

Lambert Jager zoekt de mens achter de keeper

De passie van een keeperstrainer begint bij de basis.

door Eit Hendriks EDE – Lambert Jager is een gepassio­neerde keeperstrainer. Het is zijn vak én zijn hobby. Dat merk je als je in gesprek gaat over de doel­man. Uiterlijk is Jager kalm, inner­lijk één brok passie, die in een niet te stuiten stroom van woorden uit­eenzet wat hem zo boeit aan de sluitpost op het voetbalveld.

Jager (53) is fulltime in dienst van profclub Vitesse en traint bij de eredivisionist uit Arnhem zowel de keepers van de A- selectie als de jeugdkeepers. Hij heeft in de loop der jaren bij onder meer hoofdklas­ser DOVO en de profclubs De Graafschap, FC Zwolle en Cam­buur Leeuwarden een schat aan er­varing opgedaan. Hij runt naast zijn werkzaamheden bij Vitesse ook nog een keepersschool in Nij­megen. Begin februari rolt er een door hem geschreven boek over al­le facetten van het keepersvak van de persen.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 10-10-07 
Analyse: door van der Weerd

Vitesse moet op zoek naar nieuw kompas

Vitesse raakt met Jan Streuer zeventien jaar voet­balkennis kwijt en heeft een nieuw kompas nodig. Maar wie zet de koers uit?

Het vertrek van voetbalma­nager Jan Streuer is de grootste transfer van Vites­se sinds voorzitter Karel Aalbers begin deze eeuw de Arnhemse club verliet. Streuer is de meest be­palende figuur van de laatste ze­ventien jaar. Hij was als enige al die jaren betrokken bij elke nieu­we speler; van het jongste talentje tot de oudste routinier. Over drie weken, op 1 november, stelt hij zijn goodwill in één klap beschikbaar aan een nieuwe he­melbestormer; het Oekraïense Sjachtar Donetsk. Streuer zal een lijstje namen, ideeën en beoorde­lingen aan zijn opvolgers doorge­ven, maar Vitesse raakt een wereld­netwerk van zaakwaarnemers, tip­gevers en scouts kwijt.

In de speurtocht naar opvolgers lig­gen dicht-bij-huis-oplossingen voor de hand. Aad de Mos heeft een tas vol voetbalkennis en een enorm netwerk, maar de trainer wil ondanks zijn 60 jaar gras blij­ven ruiken en een dubbelfunctie valt bij algemeen directeur Paul van der Kraan niet goed. Die zal mogelijk een voorkeur hebben voor zijn oude maatje Rob Meppe­link (nu trainer van RBC). Diens naam zorgde in Arnhem al eens voor de nodige opschudding.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 10-10-07 
Column: door van der Weerd

Streuer

Jan Streuer vertrekt 1 november bij Vitesse. Hij gaat naar de Oekraïne om als directeur scouting Sjachtar Donetsk aan topspelers te helpen. Bij Vitesse spoorde Streuer samen met scout Bosco Bursac de allergrootste talenten op, om vaak gefrustreerd toe te kijken hoe andere clubs er met de buit vandoor gingen. Met een beet­je meer geld waren topspelers als Cristian Chivu, Mateja Kez­man en Danko Lazovic hun carrière in Arnhem begonnen.

Vitesse was de talenten vroeg op het spoor, maar had geen geld om toe te slaan. Chivu ging via Ajax naar AS Roma en In­ternazionale. Mateja Kezman begon bij PSV en verhuisde via Chelsea en Atletico Madrid naar Fenerbahce. Het verhaal van Lazovic is bekend; hij aardde niet bij Feyenoord en kwam als­nog bij Vitesse terecht. Nu speelt hij bij PSV.

Met Chivu was Vitesse al rond toen de Roemeense club plots een aanbetaling van 2 miljoen gulden eiste. Vitesse haakte af; angstig om het geld nooit terug te zien, waarop Ajax de topper oppikte. Met Kezman was Vites­se zo goed als akkoord toen PSV Ruud van Nistelrooij voor 65 miljoen gulden aan Manchester United verkocht en 25 miljoen gulden neerlegde voor de spits van Partizan Belgrado. Vitesse was al akkoord voor 18 miljoen, maar bleef gefrustreerd in Bel­grado achter. Feyenoord was zo ondersteboven van het grote talent Danko Lazovic dat de club Vitesses geheime onderhan­delingen verprutste met een nooit eerder betaalde transfersom van 7 miljoen euro. Met Mahamadou Diarra en Nikos Machlas lukte het uiteindelijk wel, maar dat zijn de uitzonderingen. Ik begrijp wel dat Streuer zijn naam nu ook eens wil terugvin­den bij de doelpuntenmakers als hij zelf heeft gescoord

Bron: De Gelderlander 10-10-07 

Geen dubbelfunctie voor Aad de Mos

Aad de Mos gaat zeker geen dubbelfunctie bij Vitesse vervullen.

De trainer gaf te kennen zijn functie graag te combineren met die van technisch directeur. Die positie is per 1 november vacant door het vertrek van Jan Streuer naar Sjachtar Donetsk. De clubleiding wil een opvolger voor Streuer halen en vindt derhalve een dubbelfunctie voor De Mos geen optie.

De Mos was in zijn carrière al eerder technisch directeur bij KV Mechelen, waar hij ook samenwerkte met voormalig Vitesse-voorzitter Karel Aalbers.

Bron: Omroep Gelderland 09-10-2007

Vitesse wil zeker geen dubbelrol De Mos

Aad de Mos kan zijn proefballonnetje weer neerhalen. Vitesse ziet er niets in om hem naast hoofdcoach ook manager voetbal te maken. Die positie is vacant omdat Jan Streuer per 1 november naar Shakhtar Donetsk vertrekt.

‘We achten het niet wenselijk die twee functies door één persoon te laten combineren’, legt algemeen directeur Paul van der Kraan uit aan VI.nl. ‘De trainer is een passant en de manager voetbal zou iemand voor de lange termijn moeten zijn.’

De Mos vindt het juist wél een ideale situatie om de ingeslagen weg onder Streuer voort te zetten met een dubbelrol voor De Mos. ‘Het is zonde om, nu Jan vertrekt, een andere koers te gaan varen. Die kans is namelijk aanwezig als je voor een buitenstaander kiest. Vandaar dat ik mijn ambities in deze richting uitspreek.’

Van der Kraan gaf aan dat Vitesse extern op zoek gaat naar een opvolger voor Streuer, die eveneens hoofd scouting was. Uiterlijk 1 januari 2008 hopen de Arnhemmers een nieuwe manager voetbal te vinden, om vervolgens in samenspraak met de nieuwe man een hoofd scouting aan te stellen.

Bron: Voetbal International 09-10-2007

De Mos staat open voor dubbelrol bij Vitesse

Als het aan trainer Aad de Mos ligt, lost Vitesse het vertrek van technisch directeur Jan Streuer intern op. ‘Ik sta open voor een dubbelfunctie’, zegt de oefenmeester tegen VI.nl. ‘Met mijn ervaring en netwerk denk ik die rol op een goede manier in te kunnen vullen.’

De coach betreurt het vertrek van Streuer naar Shakhtar Donetsk. ‘Jan en ik hebben in de voorbije periode heel prettig samengewerkt en het is jammer dat er nu een einde aan komt. Niettemin heb ik begrip voor zijn keuze, want het is een prachtige kans om bij zo’n club met zulke gigantische mogelijkheden te gaan werken.’

‘De manier waarop de zaken bij Vitesse nu geregeld zijn, bevalt me uitstekend en ik vind dat we met de club op de goede weg zijn. Het is zonde om, nu Jan vertrekt, een andere koers te gaan varen. Die kans is namelijk aanwezig als je voor een buitenstaander kiest. Vandaar dat ik mijn ambities in deze richting uitspreek.’

Vitesse heeft al aangegeven iemand à la Streuer te zoeken. Een groot netwerk en affiniteit voor zelf opleiden en laten doorstromen van talenten zijn noodzakelijke eigenschappen van de nieuwe technisch directeur.

Bron: Voetbal International 09-10-2007

Jan Streuer valt voor uitdaging in de Oekraïne

Vitesse raakt voetbalkennis kwijt aan Sjachtar Donetsk.

Voetbalmanager Jan Streuer van Vitesse vertrekt per 1 november naar de Oekraïense top­club Sjachtar Donetsk. De 56- jari­ge Arnhemmer wordt hoofd scou­ting voor minimaal een jaar. Hij blijft zijn werk in de Oekraïne van­uit standplaats Arnhem doen. Streuer was de voorbije zeventien jaar in dienst van Vitesse. Voorna­melijk als scout, maar ook als tech­nisch directeur. Sinds het vertrek van voorzitter Karel Aalbers was hij grotendeels verantwoordelijke voor alle aan- en verkopen van de club. In de rug gesteund door Her­man Veenendaal, voormalig be­stuurslid en later een van de drie grootste externe financiers van de club.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 09-10-07 

Jan Streuer heeft nu zijn eigen toptransfer

Vitesse raakt de man kwijt die de voorbije zeventien jaar honderden voetballers verkoos uit tienduizenden spelers die hij bekeek. Jan Streuer wordt directeur scou­ting bij Sjachtar Donetsk.

Hoe is het gelopen? Streuer: „Een week of zes geleden ben ik gebeld door de algemeen di­recteur, een bekende, of ik interes­se had. Ik ben daar geweest om te praten en rond te kijken. Daarna heb ik in Amsterdam een gesprek gehad en het voorbije weekeinde een tweede gesprek waarin de zaak is afgehandeld. Ik begin op 1 november.”

Wat ga je precies doen? „ Ik word directeur scouting, ik zal veel onderweg zijn om spelers te zien. Ik reis de hele wereld over. Het is al een internationaal gezel­schap. Er spelen zes Brazilianen en twee Roemenen, een Joegoslaaf, van alles. Zij willen topspelers.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 09-10-07 

Jan Streuer betaalde tipgeld terug

De bij Vitesse vertrekkende manager voetbal Jan Streuer heeft de 90.000 euro tipgeld die hij ontving van de omstreden Servische manager Ranko Stojic niet zelf gehouden.

“Nee, ik heb toen wat tips gegeven en dat soort dingen horen erbij”, is de verklaring van Streuer. “Maar ik heb dat geld inmiddels aan de belasting terugbetaald.”

Streuer kwam in de zomer van 2006 in opspraak omdat zijn naam voorkwam in een onderzoek van de Franse justitie naar dubieuze praktijken van Stojic. Bovendien verzweeg hij de ontvangen bonus voor zijn werkgever Vitesse.

Bron: Omroep Gelderland 09-10-2007

Uitdaging in Oekraïne voor Streuer

Jan Streuer vindt zijn nieuwe baan als directeur scouting bij Sjachtar Donetsk een ware uitdaging. Het niveau waarop hij mag scouten is veel hoger dan bij Vitesse.

“Het gaat echt om internationals. WK’s en EK’s, daar kom je dan terecht. Als je deze kans krijgt, dan is dit een goed moment. Ik heb lang nagedacht, want ik heb zeventien jaar met veel plezier bij Vitesse gewerkt. ”

Streuer is onder de indruk van de mogelijkheden van Sjachtar. “Ze hebben een fantastische accommodatie en bouwen een nieuw stadion voor 50.000 mensen. En ze hebben heel veel geld.”

Bron: Omroep Gelderland 09-10-2007

Vitesse SV vlag in top op Supportershome Monnikenhuize

Door bemiddeling van beheerder Eddie is sinds zondag jl. het Supportershome Monnikenhuize twee vlaggenmasten van maar liefst 6 meter 80 rijker. Uiteraard geheel in de Vitesse huiskleuren Geel en Zwart. De masten zijn prominent aan de ingang bevestigd.

Op thuiswedstrijddagen worden twee vlaggen ( 3 bij 2 meter) van de Supportersvereniging trots in top gehesen.

Dit alles mogelijk gemaakt door sponsoring van de Stichting Sfeervol Vitesse en een aanzienlijke korting van de Algemene Vlaggenhandel Nederland. Mocht u nog niet weten waar de gezelligste voetbalhuiskamer van Arnhem zich bevindt: hij is niet meer te missen!

Bron: SV Vitesse 08-10-2007

Arnhem Pilgrimage

Daer Sir. May I on behalf of the group of Veterans , who were invited to be guests of Arnhem Vitesse to watch their match against Graaft.

On arrival we were exceedingly well looked after by three ladies who supervised our seats & brought us tea & coffee whilst we admired your superb stadium & the huge banner which proclaimed ” We will never forget you” Flanked by Airborne flags. Ten minutes before time the announcer ” Tonight we are honoured to have a group of Arnhem Veterans as our guests” As he said this 15000 supporters stood as one man & applauded for several minutes. A most emotional spontaneous action which brought several grateful tears from the Veterans. As one of them said to me “W here else in the World could this happen?”

I spoke on our local BBC radio station in Coventry about this & someone phoned me immediately to say that he also shed a tear. Our most grateful thanks to you all for your wonderful hospitality.

DANK U WELL Yours Aye. Alan Hartley

Bron: SV Vitesse 08-10-2007

Man of the match: Remco van der Schaaf

Voor de derde keer werd hij aangewezen als beste Vitessenaar door SMS’send Gelredome: Remco van der Schaaf. Beloning voor een goede vorm en grote werklust. De Vitesse aanvoerder zat er op het einde van de wedstrijd dan ook helemaal doorheen.

Dat belette hem niet om de doorgebroken Roy Makaay de bal nog nét in de slotminuten van de schoen te tikken. Een zekere 0-2 werd daarmee voorkomen.

Vitesse kreeg daarmee te weinig, zo oordeelde ook zijn metgezel Swerts in het supportershome Monnikenhuize. De Belgische international had een 1-1 een terechte uitslag gevonden en juiste weergave van de verhoudingen.

In het FIFA spel wist Remco van der Schaaf, geholpen door een kleine Vitesse supporter, Gill Swerts met 1-0 te verschalken.

De achtjarige Justin van Reem werd door De Man of the Match uit de beker met lootjes gevist en ging met een shirt voorzien met handtekeningen op de foto.
Ook een gratis Vitesseshirt winnen? Kom na de wedstrijd naar supportershome Monnikenhuize en ontvang uw gratis lootje bij de ingang. (foto’s Edelf)

Bron: SV Vitesse 08-10-2007

Jan Streuer vertrekt bij Vitesse

Manager voetbal Jan Streuer vertrekt bij Vitesse. Hij begint per 1 november bij de Oekraïense topclub Shachtar Donetsk als hoofd scouting.

De 56-jarige Jan Streuer kwam in de jaren ’80 voor het eerst in aanraking met Vitesse als zaakwaarnemer van John van den Brom. Daarna werd hij scout en later hoofd scouting bij de Arnhemse club.

Na het vertrek van voorzitter Karel Aalbers in 2000 werd hij gepromoveerd tot technisch manager.

In 2006 kwam Jan Streuer in opspraak, omdat hij 90.000 euro tipgeld had aangenomen van de dubieuze Servische manager Ranko Stojic.

Bron: Omroep Gelderland 08-10-2007

Manager voetbal Streuer verlaat Vitesse

Manager Voetbal Jan Streuer verruilt Vitesse per 1 november aanstaande voor Shaktar Donetsk uit de Oekraine. Streuer was zeventien jaar verbonden aan de Arnhemse club. De eerste jaren was hij werkzaam in de scouting. Sinds 1997 was Streuer verantwoordelijk voor alle technische zaken.

Jan Streuer: “Enige weken geleden ben ik benaderd door de clubleiding van Shaktar. Ik heb alle voors en tegens afgewogen en ben tot de conclusie gekomen dat ik deze kans moet pakken. Het was geen gemakkelijke keuze, want na zeventien jaar loop je niet zomaar ergens de deur uit. Ik ben gehecht geraakt aan Vitesse, maar na al die jaren is het nu goed om iets anders te gaan doen.”

“Wat natuurlijk meespeelt, is dat Shaktar een club is met grote ambities en mogelijkheden. De club is financieel daadkrachtig en grote transfers zijn geen uitzondering. De club speelt in de Champions League en doet jaarlijks mee om het kampioenschap van Oekraïne. Samen met Dynamo Kiev is het de grootste club in de competitie.”

Algemeen directeur Paul van der Kraan: “Dit is een prachtige kans voor Jan, waar ik hem van harte mee feliciteer. Maar ik heb wel een dubbel gevoel. Jan laat een gat achter. Hij beschikt over een enorm netwerk dat tot nu toe kon worden aangewend voor Vitesse. Omdat Jan al per 1 november vertrekt heeft zijn opvolging en de overdracht van zijn werk nu onze volle aandacht.”

“Jan heeft zich zeventien jaar met ziel en zaligheid ingezet voor Vitesse. Meer dan eens hebben de transfers die Jan deed de club voorzien van de broodnodige financiële ruimte. Daarnaast heeft Jan met zijn mensen altijd belang gehecht aan de eigen opleiding. Zijn opvolger zal zeker in de filosofie van Jan, dus met affiniteit voor zelf opleiden, aan de slag moeten gaan. Overigens is er nog geen opvolger voor Jan benoemd. Daar gaan we na vandaag over praten.”

Bron: Vitesse.nl 08-10-2007
Fotoverslag Vitesse – Feyenoord : lees verder...

Bron: SV Vitesse 08-10-07

Een arrestatie bij rustig duel Vitesse

De extra veiligheidsmaatregelen rond het voetbalduel Vitesse-Feyenoord hebben hun uitwerking niet gemist.

In en rond stadion Gelredome in Arnhem bleef het gistermiddag rustig. Slechts een Vitesse-aanhanger werd na afloop aangehouden. Hij dreigde Rotterdamse supporters die het stadion verlieten, te bekogelen.

Voor het duel was het voor seizoenkaarthouders van Vitesse niet mogelijk extra kaarten te kopen. Dit leidde tot ontevredenheid bij de Arnhemse fans, maar had wel het door Vitesse en de politie gewenste effect: behalve in het speciale uitvak zaten er amper Feyenoord-aanhangers in het stadion.

Voorgaande jaren slaagden Feyenoord-fans er via seizoenkaarthouders van Vitesse nog vaak in een kaartje te bemachtigen. Die leidde tot spanningen op de tribunes.

Bron: De Gelderlander 08-10-2007

Vitesse-Feyenoord rustig verlopen

Hoewel het resultaat (0-1 verlies) sportief gezien teleurstellend was, is Vitesse te spreken over de gang van zaken rondom de wedstrijd. Voor de wedstrijd was na overleg met de veiligheidspartners, besloten tot een aangepast kaartverkoopregime. Dit omdat onder andere bij de vorige jaargang bezoekende supporters voor overlast op de tribunes zorgden. Het aangepaste beleid heeft geresulteerd in een op de tribunes en rondom het stadion, rustig verlopen wedstrijd.

Vitesse bedankt alle supporters en bezoekers voor hun medewerking en begrip ten aanzien van dit aangepaste verkoopbeleid. Wij verwachten dat deze noodzakelijke aanpassing eenmalig was.

Overigens geldt voor de volgende thuiswedstrijd, op vrijdag 26 oktober tegen Willem II, een vrije verkoop.

Bron: Vitesse.nl 08-10-2007

Civard Sprockel houdt strafblad schoon

Verdediger Vitesse ontsnapt aan kaart na shirtje trekken.

Civard Sprockel heeft gis­termiddag op miraculeuze wijze zijn strafblad schoon gehouden. In de wedstrijd tegen Feyenoord (0-1) ontsnapte de verdediger van Vitesse aan een kaart ( minimaal geel, eerder rood) toen hij de door­brekende Roy Makaay aan zijn shirt trok.

Arbiter Luc Wouters uit België zag de overtreding niet, zijn assistent wel, maar meer dan een vrije trap voor Feyenoord kostte de actie Sprockel niet. Zo bleef de schade gistermiddag in Gelredome ook voor hem beperkt tot een kleine nederlaag (0-1) tegen zijn oude werkgever. „Ik hield Makaay vast en ik had het gevoel dat ik de laatste was”, er­kende Sprockel gistermiddag na af­loop. „Het was wel een kaartje, maar welke weet ik niet. Ik weet ei­genlijk niet eens of ik geel heb ge­kregen. Niet? En ik was nog wel bang dat het rood zou zijn omdat ik niet wist of er iemand naast mij liep. Als Makaay meer theater maakt, krijg ik misschien rood.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 08-10-07 

Nicky Hofs pijnigt zijn geelzwarte hart

Oud-Vitessenaar scoort winnende doelpunt voor Feyenoord: 0-1.

‘ Nicky heeft een geel­zwart hart’, zongen de fans van Vit­esse op de Zuidtribune; plek waar de meest luidruchtige kern van de thuisploeg tweewekelijks plaats­neemt. De kleine man met het geelzwarte hart droeg gistermid­dag in Gelredome een roodwit shirt en scoorde het enige doel­punt van de wedstrijd: 0-1 voor de nieuwe koploper Feyenoord.

Het was in de 55ste minuut dat Hofs (24 jaar) op de hem zo goed­gezinde Zuidtribune af stormde. De lepe aanvaller passeerde doel­man Piet Velthuizen op aangeven van Roy Makaay met een rollertje: 0-1. In plaats van jubelend langs de Zuidtribune weg te lopen, hield Nicky Hofs de armen naar bene­den. De jongen van de stad wilde thuis in Arnhem respect tonen door de pijn voor zijn club niet te bejubelen. „Dat had ik mij van tevoren al voorgenomen”, bekende Hofs, na afloop massaal door de pers be­laagd in de catacomben van Gel­redome. „Ik heb acht jaar gespeeld voor Vitesse, van de jeugd tot en met het eerste elftal. Dankzij Vites­se heb ik de mogelijkheid gekre­gen naar Feyenoord te gaan. Dan vind ik het gepast niet te juichen als je hier een doelpunt maakt.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 08-10-07 

Feyenoord titelkandidaat door Makaay

Sterspeler leidt nieuwe koploper naar 1-0 zege op sterk Vitesse.

Door de aanwezigheid van Roy Makaay is Feyenoord dit seizoen een serieuze kandidaat voor de landstitel. De Rotterdamse ploeg ontdeed zich gistermiddag ook vrij eenvoudig van het taaie en slim spelende Vitesse. Uiter­aard gaf Makaay de gouden assist op Nicky Hofs: 0-1.

Door het puntenverlies van Ajax bij Sparta en de nipte zege in Gel­redome heeft Feyenoord op de ze­vende speeldag de koppositie her­overd. Volgend jaar bestaat de volksclub honderd jaar. Door de pikstart mag het legioen hopen dat het jubileum wordt opgeluis­terd met het eerste landskampioen­schap sinds 1999.

lees verder...

Bron:De Gelderlander 08-10-07 

De Mos roemt Siamese tweeling

Vitesse-trainer Aad de Mos was na de thuisnederlaag zondag tegen Feyenoord (0-1) niet onverdeeld positief over het spel van de koploper uit Rotterdam. „Het oogt niet spectaculair. Ze houden veel mensen achter de bal en spelen in een laag tempo”, bromde de Haagse voetbalveteraan.

De Mos toonde echter ook waardering voor Feyenoord. „Feitelijk spelen ze heel volwassen. Ze laten zich niet gek maken, trappen indien nodig achterin elke bal weg en wachten rustig de kansen af. Die ploeg hoopt op een foutje bij de tegenstander en straft die dan meestal meteen af. Zo ook in deze wedstrijd waarbij wij een ingooi verspelen.”

De bal belandde bij Roy Makaay die Nicky Hofs, beiden ex-Vitesse, razendsnel in stelling bracht (0-1). „Het is net een Siamese tweeling”, sprak De Mos vol bewondering. „Makaay en Hofs voelen elkaar blindelings aan. Het is een kwestie van aannemen, weglopen en scoren. Die twee loeren er voortdurend op om samen de doodsteek uit te delen. Dat is een grote kwaliteit van het huidige Feyenoord.”

Bron: 07-10-07 De Telegraaf 

Gill Swerts: nederlaag geen schande

Vitessenaar Gill Swerts kan wel vrede hebben met de 1-0 nederlaag thuis tegen Feyenoord.

“Het is zeker geen schande. Met name de eerste helft ging het gelijk op en een gelijkspel zat erin, maar na rust hadden zij meer balbezit”, analyseert de Belg. “Het was een bijzondere wedstrijd, want ik heb mijn jeugd doorlopen bij Feyenoord. Ik ken er nog veel mensen, maar had graag gewonnen.” Swerts gaat nu op pad met de Belgische nationale ploeg. “Anderhalve week, dat is even wat anders. Het is een mentale opsteker dat ik er na een jaar blessureleed weer bij zit.”

Bron: Omroep Gelderland 07-10-2007

Van der Schaaf:organisatie was goed

Remco van der Schaaf had een hele eenvoudige verklaring voor de nederlaag van Vitesse tegen Feyenoord. “Heel simpel, zij schieten er eentje meer in dan wij”, telt de aanvoerder van Vitesse. “Wij lieten één keer een steekje vallen. Dan snijden zij er natuurlijk geweldig doorheen met een goeie goal van Hofs.”

De nederlaag was wel verdiend volgens Van der Schaaf. “Feyenoord had de beste kansen. Het is jammer, maar we kunnen met opgeheven hoofd weer verder gaan. Onze organisatie was verder goed, ik vind dat we hierop verder moeten gaan.”

Bron: Omroep Gelderland 07-10-2007

Hofs schiet Feyenoord naar winst

Net als de twee voorgaande edities eindigde ook deze jaargang het duel tussen Vitesse en Feyenoord in 0-1. ‘Oud-Vitesse’ besliste na rust het duel. Makaay bediende Hofs, die in de 55e minuut voor de enige treffer zorgde.

Vitesse en feyenoord trapten zondagmiddag om half één af in een zonnig Gelredome. Tot aan de rust kon het merendeel van de ruim achttienduizend toeschouwers daar ook van genieten aangezien beide ploegen aan elkaar gewaagd waren en nog weinig risico’s namen. Kleine mogelijkheden waren er voor Feyenoord te noteren via Roy Makaay. Ook aanvoerder Van Bronckhorst probeerde het van afstand. Piet Velthuizen pakte het listige schot in tweede instantie. Nick Hofs stond in de slotminuut van de eerste helft nog in riante positie, maar zijn schot ging hoog over. Vitesse wachtte de Rotterdammers op het middenveld op om via de balvaste Lorca en slimme Junker de ruimte te zoeken. Ook de ploeg van aad de Mos kreeg geen uitgespeelde mogelijkheid, wel waren Junker (eerste paal) en Lorca (kopbal naast) enkele keen gevaarlijk.

Na rust was Feyenoord de meest dominante ploeg en dat leidde in de 55e minuut tot de openingstreffer. Roy Makaay zette Nick Hofs met een prachtige pass voor het doel. De middenvelder passeerde doelman Velthuizen met precisie: 0-1. Na de treffer probeerde Vitesse aanvallend meer te doen, maar het ontbrak zondagmiddag aan kracht en de juiste communicatie. De grootste kans kwam op aangeven van de goed spelende Lorca, die vanaf links voorzette. De Deen nam de bal ineens maar Timmer stond op de juiste plek. In het laatste kwartier bracht De Mos Kaya en Gommans voor Swerts en Espinoza, maar buiten een kopbal van Gommans kwam Vitesse helaas niet. Feyenoord haalde het tempo uit de wedstrijd haalde zonder echt in de problemen te komen het eindsignaal met een 1-0 overwinning.

Bron: Vitesse.nl 07-10-2007

Feyenoord koploper na zege bij lastig Vitesse

Feyenoord is opnieuw koploper in de Eredivisie . De Rotterdammers rekenden in Arnhem af met het geslepen acterende Vitesse : 0-1.

Nick Hofs zorgde voor de beslissing. In de 55ste minuut zetten André Bahia en Roy Makaay hem met een steekpass voor doelman Pet Velthuizen. De kleine Arnhemmer aarzelde niet en passeerde de keeper heel beheerst.

De treffer van Hofs bleek voldoende voor de drie punten. Die kwamen Feyenoord ook toe. Vitesse beperkte zich tot een behoudende tactiek: de bezoekers kregen de bal en zo heel af en toe waagde de thuisploeg via een snelle uitbraak het doel van Henk Timmer te zoeken. Op zijn beurt moest Feyenoord de gaten zien te vinden in de stugge defensie van Vitesse .

Het leverde een lange tijd zouteloos duel op, zonder kansen en zonder hoogtepunten. Tot de goal van Hofs was alleen Makaay een keer in kansrijke positie verschenen. Eenmaal op achterstand probeerde Vitesse de ploeg van coach Bert van Marwijk onder druk te zetten. Het leverde één kans op, maar Mads Junker stuitte op Timmer.

Feyenoord passeert Ajax en bezet met achttien punten uit zeven duels de koppositie in de Eredivisie . Vitesse is zesde met twaalf uit zeven.

Bron: Voetbal International 07-10-2007

Nicky Hofs velt vonnis over Vitesse

Volgens trainer Bert van Marwijk maakt Feyenoord bijna elke week progressie. In de uitwedstrijd zondag tegen Vitesse was weinig te merken van enige vooruitgang. Een doelpunt van de geboren Arnhemmer Nicky Hofs was voldoende om de onmachtige thuisploeg uit te schakelen: 0-1. Feyenoord keerde door de zesde overwinning in de zevende competitiewedstrijd terug op de eerste plaats, met dank aan stadgenoot Sparta dat Ajax bedwong (2-2). De heroverde koppositie was een royale beloning voor een middelmatige wedstrijd, die Van Marwijk ongetwijfeld de nodige stof tot napraten geeft.

Feyenoord begon dramatisch aan de wedstrijd. De Rotterdamse ploeg speelde in de eerste helft afwachtend, slordig en traag. Al na zes minuten, toen het halve elftal aan de bal in de fout was gegaan, reageerde Van Marwijk furieus langs de lijn.

Het was zeker niet de eerste keer dat Feyenoord dit seizoen slap opende. Met zijn gezicht op onweer dook Van Marwijk bij het rustsignaal als eerste de catacomben in. Opnieuw moest hij een donderspeech afsteken om zijn lankmoedige ploeg op te peppen.

Ook Vitesse wilde of kon het spel niet maken. De eerste helft in het zeker niet uitverkochte Gelredome was door de passieve houding van beide ploegen niet om aan te zien. Meer dan een paar halve kansjes voor zowel Vitesse als Feyenoord leverden de eerste 45 minuten niet op. De keepers Piet Velthuizen en Henk Timmer kwamen niet in grote problemen.

Zoals het vermeende titelkandidaat betaamt, durfde Feyenoord na de rust wel het initiatief te nemen. Het was uitgerekend Nicky Hofs die tegen zijn oude club de ban brak. De kleine middenvelder scoorde in de 55e minuut beheerst na een bekeken pass van Roy Makaay (0-1). De laatste speelde acht seizoenen voor Vitesse, ook in de jeugd, maar kwam nog nooit in actie in het Gelredome. Vlak voor de opening van het Arnhemse stadion in 1997 verhuisde hij voor veel geld naar Tenerife.

Makaay, die weer uiterst gedoseerd speelde, had na een uur de opgebloeide wedstrijd kunnen beslissen. Hij tikte de bal echter tegen Velthuizen aan. Daardoor bleef de spanning in het Gelredome, met open dak, lang hangen. Mats Junker miste in de 67e minuut een fraaie kans op de niet onverdiende gelijkmaker. De Deense spits schoot de bal recht in de handen van Timmer, die bij het uitverdedigen af en toe gevaarlijke capriolen uithaalde.

Vitesse-coach Aad de Mos speelde in de slotfase met de offensieve invallers Yu Hai, Harrie Gommans en Onur Kaya alles of niets. Meer dan een kopbal (over de lat) van Gommans leverde het Arnhemse slotoffensief niet op. Daardoor eindigde het duel voor het derde opeenvolgende seizoen in 0-1 voor Feyenoord.

Bron: ANP 07-10-2007

Hofs juicht niet, maar speelt wel hoofdrol

Nicky Hofs wist na 55 minuten spelen in de wedstrijd tussen Vitesse en Feyenoord niet hoe hij moest reageren. Hij hief zijn handen maar verontschuldigend omhoog. Hofs had zojuist Feyenoord op 0-1 gezet in het Gelredome. Gemengde gevoelens voor de geboren Arnhemmer in Rotterdammse dienst.

In een niet bijster goede of boeiende eerste helft hadden Vitesse en Feyenoord elkaar redelijk in evenwicht gehouden. Tien minuten na rust was het Hofs die de Rotterdammers op voorsprong schoot. Juist Hofs, die jarenlang voor Vitesse speelde en nog steeds van die club houdt. Het doelpunt was het teken voor Vitesse-coach Aad de Mos om vol op de aanval te gaan spelen. De Chinees Ju Hai werd binnen de lijnen gebracht om voor meer gevaar te zorgen. De opzet slaagde, al waren de betere kansen voor Feyenoord. Gescoord werd er niet meer, zodat Feyenoord zijn zesde zege in zeven duels boekte.

In de slotfase haalde Hofs zich overigens nog de woede van het Arnhemse publiek op de hals door na een lichte duw bij de cornervlag te doen alsog hij werd neergeslagen. Toen hij vervolgens voor een vrije trap voor Vitesse ging staan, ontving hij een gele kaart en haalde hij zich de woede van trainer Bert van Marwijk op de hals.

Bron: De Telegraaf 07-10-2007

Vitesse verliest nipt van Feyenoord

Vitesse heeft zondag thuis met 0-1 verloren van Feyenoord. In een saaie wedstrijd konden de Arnhemmers geen potten breken. De eerste helft was uitermate afwachtend. Feyenoord had een kans via Makaay, maar Velthuizen pakte de bal in twee keer. Het enige Arnhemse wapenfeit was een poging van Junker.

Tien minuten na rust maakte oud-Vitessenaar Hofs de 0-1. De thuisploeg kon het Feyenoord daarna niet moeilijk te maken. Junker kreeg een grote kans en een kopbal van Gommans miste elke richting, maar verder bleven de Rotterdammers simpel overeind.

Bron: Omroep Gelderland 07-10-2007

Feyenoorder Hofs doet oude liefde Vitesse de das om

Feyenoord heeft zondag in Arnhem een moeizame 0-1 overwinning op Vitesse geboekt. De Rotterdammers hadden met voormalig Vitesse-speler Nick Hofs de gevaarlijkste man van het veld in huis. De middenvelder nam tien minuten na rust het enige doelpunt van de wedstrijd voor zijn rekening. Hij rondde een steekpass van Roy Makaay bekeken af. Makaay scoorde dit keer niet, maar was in de eerste helft wel dicht bij zijn zesde goal van het seizoen. De spits, die net als Hofs zijn loopbaan begon bij Vitesse, haalde met links uit, maar trof keeper Piet Velthuizen. Meer grote kansen kreeg Feyenoord niet en Vitesse evenmin. Alleen na rust werd doelman Henk Timmer één keer getest bij een schot van Mads Junker

Bron: Sportweek.nl 07-10-2007

Fenomeen uit Wijchen even terug in Arnhem
Roy Makaay gaat morgen met Feyenoord naar oude club Vitesse

Aan zijn hand is Feyenoord bezig terug te keren naar de top van het Nederlandse voetbal. Roy Makaay (32), fenomeen uit Wijchen, tegenwoordig woonachtig in Rotterdam. Morgen gaat hij met zijn ploeg op bezoek bij zijn oude club Vitesse .

Het is je eerste officiële duel met Vitesse , sinds je vertrek naar Tenerife in 1997. Wat doet dat met je?

Makaay: “Ik vind het wel apart, natuurlijk. Ik heb op Tenerife een oefenwedstrijd tegen Vitesse gespeeld, maar nog nooit een officiële wedstrijd. Ik heb acht jaar bij Vitesse gespeeld, kom er uit de jeugd. Dat betekent wel iets. Ik ben Vitesse altijd blijven volgen.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 06-10-07 

De Mos hoopt op Van der Schaaf
Middenvelder wil vandaag aansluiten voor duel met Feyenoord

Het was gisteren nog onzeker of Vitesse morgen in de brunchwedstrijd tegen Feyenoord kan beschikken over Remco van der Schaaf. De middenvelder kampt nog steeds met een kuitblessure en hoopt vandaag tijdens de afsluitende training dat het licht voor hem op groen gaat.

Van der Schaaf werd vorige week op het laatste moment speelklaar bevonden voor de uitwedstrijd tegen FC Utrecht ( 2- 4). Deze week heeft hij niet getraind, maar liet hij louter zijn gekwetste spier in de kuit masseren en behandelen. “Morgen (zaterdag, red.) moet ik mee kunnen trainen, anders zal ik tegen Feyenoord niet kunnen spelen”, zei Van der Schaaf gisteren. “Ik wil graag spelen, en heb het gevoel dat er wel wat te halen valt zondag. Tegen De Graafschap en Eindhoven was het minder, maar we hebben dit seizoen niet voor niets al vier keer gewonnen. Zelfs bij PSV hadden we misschien een puntje kunnen pakken. Ik schat Feyenoord hoog in, maar misschien ligt ons zo’n wedstrijd wel beter dan die tegen Eindhoven. Andere ploegen graven zich tegen ons in. Nu is het andersom, want Feyenoord is favoriet om te winnen.”

Vitesse -trainer Aad de Mos hoopt zeer dat Van der Schaaf morgen inzetbaar is. De ervaren coach weet hoe belangrijk de controlerende middenvelder is. “Hij is veruit de belangrijkste speler”, aldus De Mos. ” Er wordt altijd gezegd dat Van der Schaaf alleen bij balverlies heel belangrijk is, maar dat is hij bij balbezit ook. Net als Yakubu. (de andere controlerende centrale middenvelder, red.). Dat zijn spelers die onderschat worden.”

Mocht Van der Schaaf niet kunnen spelen, dan zal Sébastien Sansoni hem vervangen. In principe houdt De Mos vast aan het elftal dat overtuigde in Utrecht. Anduele Pryor, Theo Janssen, Cees Keizer, Santi Kolk en Colin van Mourik ontbreken vanwege blessures. Het duel tussen de nummers vijf (Vitesse ) en twee is in handen van een arbitraal kwartet uit België. Remco van der Schaaf heeft de hele week niet kunnen trainen. Hij probeert het vandaag. Sébastien Sansoni is zijn eventuele vervanger tegen Feyenoord.

Bron: De Gelderlander 06-10-2007

Yu Hai mist Heracles vanwege interland

Vitesse-speler Yu Hai mist op zaterdag 20 oktober de competitiewedstrijd van zijn team in Almelo tegen Heracles. Yu Hai is voor de eerste keer opgeroepen voor het nationale elftal van China, dat zondag 21 oktober in de WK- kwalificatiereeks een thuiswedstrijd speelt tegen Myanmar. De 20- jarige voetballer is tevens aanvoerder van het Olympisch elftal van China.

Bron: De Gelderlander 06-10-2007

‘Boefje’ gehard door tegenslag

Door Sjoerd Mossou

Drie zware blessures drukten een fors stempel op de loopbaan van Nicky Hofs (24). Juist daarom geniet de middenvelder nu van het nieuwe Feyenoord, dat morgen aantreedt tegen zijn oude club Vitesse. ,,Dat ik mezelf steeds heb teruggeknokt, dáár ben ik trots op.”

Het liefst zette Nicky Hofs vroeger een stap achteruit als Roy Makaay voorbijliep. Zwijgend keek het jeugdspelertje dan naar de spits van Vitesse 1, in de schaduw van Nieuw Monnikenhuize.

,,Op de velden naast het oude Vitesse-stadion liepen de selectiespelers vaak tussen de jeugd door,” vertelt Hofs. ,,Dan kwamen ze even bij onze wedstrijden kijken, of je zag elkaar bij de kleedkamers. Maar ik was een heel verlegen jongen. Makaay aanspreken of iets vragen, dat durfde ik niet. Hij maakte meestal de doelpunten in het eerste, dus dat maakte indruk.”

lees verder...

Bron: AD / Utrechts Nieuwsblad 06-10-07 

Makaay: “Laat Vitesse maar komen”

In de column van Roy Makaay op zijn eigen site schrijft de Feyenoord spits dat hij verheugd is met het komende duel tegen Vitesse. “Voor mij breekt komend weekend een bijzonder moment aan. Voor het eerst in tien jaar speel ik tegen de club waar ik begonnen ben als voetballer.”

“In Arnhem tegen Vitesse. Acht seizoenen heb ik daar gespeeld, waarvan vier in de jeugd. In 1997 ben ik toen vertrokken naar Tenerife en sindsdien ben ik er niet meer geweest. Ik ken er verder ook niet veel mensen meer, er is veel gebeurd bij die club. Ik ken nog twee spelers die er ook speelde in de jeugd toen ik er zat en een fysiotherapeut, maar meer ook niet.”

“Maar ik kijk er in elk geval naar uit om daar weer eens te spelen. Mijn familie woont in de omgeving van Arnhem en we hebben zelf ook nog een huis in de omgeving daar. Misschien dat we daar wel weer gaan wonen als ik gestopt ben met voetballen. Maar zover is het natuurlijk nog lang niet. Zondag eerst maar eens winnen van Vitesse, die het gewoon erg goed doen dit seizoen. Vijfde plaats, dus we zullen niks kado krijgen daar. Ook niet omdat ik daar weer eens als gast langskom.”

Bron:RoyMakaay.nl 05-10-2007

Due is weer klaar om te spelen

Anders Due heeft geen last meer van zijn hoofd na de botsing tegen FC Utrecht. De Deen viel uit met een kaakblessure en was zelfs even buiten bewustzijn.

“Ik heb wel een paar dagen flinke hoofdpijn gehad, maar ik ben klaar om te spelen dit weekend. Ik baalde dat ik eruit moest, want ik speelde juist op mijn favoriete positie.” Anders Due mocht afgelopen zomer weg bij Vitesse, maar besloot te blijven. “Ik ga mij er nu op toeleggen om in de basis te blijven, daarom ben ik hier ooit gekomen.

Bron: Omroep Gelderland TxT 05-10-07 

De Mos:clash tussen zelfde systemen

Vitesse-trainer Aad de Mos ziet uit naar de confrontatie met Feyenoord aanstaande zondag.

“Het is een clash tussen twee dezelfde speelwijzen. Feyenoord speelt ook in het systeem dat wij hier hanteren. Het afstoppen van hun spits Makaay is een collectieve zaak, hij speelt tussen Yakubu en de twee stoppers in.”

Vitesse overwon vorige week door de zege bij Utrecht een heuse crisis. “Sommige mensen waren verbaasd dat ik dat woord gebruikte, maar dat deed ik bewust. Daarom was die overwinning ook zo belangrijk. Het was een goed antwoord van de ploeg.”

Bron: Omroep Gelderland TxT 05-10-07 

Yu Hai bij Chinese nationale ploeg

Vitesse-speler Yu Hai is voor het eerst geselecteerd voor de nationale ploeg van zijn land China. Stralend meldde hij het nieuws. “Ik ben er erg gelukkig mee. Ik moet er op 17 oktober naartoe. Het is echt een geweldige eer voor mij. Ik zit al bij de Olympische ploeg en daar blijf ik bij. Nu ook het nationale team en dan nog Vitesse. Ik speel dus voor drie ploegen, maar dat is geen probleem.”

De Chinees heeft het prima naar zijn zin in Arnhem. “Het is hier goed voor mij, ik leer hier heel veel. En ik moet erg lachen, bijvoorbeeld om Yaki. Die is echt heel grappig.”

Bron: Omroep Gelderland TxT 05-10-07 

Piet Velthuizen geselecteerd voor Jong Oranje

Foppe de Haan heeft vandaag evenals het ´grote Oranje´ zijn selectie bekend gemaakt. De bondscoach heeft drie debutanten geselecteerd voor het EK-kwalificatieduel met Estland.

Lorenzo Davids (NEC), Dirk Marcellis (PSV) en Geert Arend Roorda (sc Heerenveen) zijn de drie debutanten in de selectie van Jong Oranje. Doelman Piet Velthuizen (Vitesse) zat wel al twee keer bij de groep, maar maakte nog niet zijn officiële debuut

Bron: Soccernews 05-10-07 

V.d. Schaaf vraagteken bij Vitesse

Vitesse kan zondag in het thuisduel tegen Feyenoord mogelijk niet beschikken over aanvoerder Remco van der Schaaf.
Hij heeft nog last van zijn kuit. “Begin deze week dacht ik dat het niets ging worden, maar nu gaat het redelijk. Ik heb nog wel last van mijn kuit”, zegt Van der Schaaf, die door trainer Aad de Mos als belangrijkste speler wordt gezien. Anduele Pryor heeft last van zijn bovenbeen.

Opstelling: Velthuizen; Verhaegh, Sprockel, Espinoza, Megreleshvili; Swerts, Van der Schaaf, Junker, Yakubu, Due; Lorca.

Bron: Omroep Gelderland TxT 05-10-07

SV Forumavond actief, maar matig bezocht

Ondanks een volle TV voetbalavond kwamen ruim 50 supporters op de SV forumavond af om hun vragen te stellen aan de forumdeelnemers.

Voor de pauze het voetbalgedeelte met Aad de Mos, Jan Streuer en de spelers Janssen, Velthuizen, Gommans en Van der Schaaf.

Verwachtingen, oorzaken van de dip tegen Eindhoven en de toekomst van de spelers kwamen aan de orde.

Na de pauze het beleidsmatige gedeelte met Paul van der Kraan (algemeen directeur), Jan Streuer (manager voetbal) en Henk-Jan Donderwinkel (lid van de raad van bestuur van vitesse, belast met voetbalzaken)

Zij namen uitvoerig de tijd om op alle vragen van de aanwezige supporters in te gaan.

Zo passeerden o.a. de problemen met supporters van de tegenpartij op eigen tribunes, de financiele situatie van Vitesse en de spandoekenaffaire tijdens de derby, de revue.

Een uitgebreid verslag van deze forumavond kunt u terugvinden in de volgende editie van Zwart op Geel.

Bron: SV Vitesse 04-10-2007

Altijd problemen met duels tegen Feyenoord

De wedstrijden tussen Vitesse en Feyenoord zorgen steevast voor problemen op de tribunes van Gelredome. Ook is het vooraf in de Arnhemse binnenstad vaak onrustig.

Het euvel doet zich vrijwel alleen voor rond de duels tegen de club uit Rotterdam, die een grote supportersschare in de regio heeft. Bij risicoduels met Ajax of NEC speelt het probleem niet of nauwelijks.

De vele Feyenoord-fans die vorig seizoen her en der verspreid in Gelredome zaten en voor veel onrust zorgden, waren buiten de buscombi om naar Arnhem gekomen en hebben veelal via de seizoenkaarthouders van Vitesse kaartjes gekregen. “Dat wil de politie nu voorkomen. Vandaar dat onze seizoenkaarthouders ditmaal geen extra kaart kunnen aanschaffen”, legt woordvoerster Ester Bal van Vitesse uit.

Deze maatregel is een strenge variant op het beleid waarbij seizoenkaarthouders afhankelijk van het veiligheidsriscio één, twee of onbeperkt kaarten kunnen bijkopen.

Via businessclubleden van beide kanten zijn bij eerdere ontmoetingen ook veel kaartjes in verkeerde handen terechtgekomen. Enkele jaren geleden werden grote aantallen kaartjes voor Feyenoord-fans aangeschaft via een niet bestaand bedrijf. Die valse BV werd pas na veel speurwerk ontmaskerd.

Vitesse doet geen mededelingen over eventuele maatregelen die zijn genomen om de verspreiding van kaarten via businessclubleden te voorkomen. Eigen leden van de businessclub kunnen vijf extra kaarten kopen. Leden van de Feyenoord-businessclub kunnen via Feyenoord kaarten bestellen. Onduidelijk is hoeveel en onder welke voorwaarden.

Clubcardhouders van Vitesse – geregistreerde en gescreende leden die dankzij de clubcard altijd losse kaarten kunnen kopen – kunnen tot zaterdagmiddag twaalf uur bij de ticketbox-adressen één kaartje per persoon bemachtigen.

Bron: De Gelderlander 04-10-2007
VI: De wedstrijd

Er Is leven na Theo Janssen voor Vitesse

HIJ is het gezicht van Vitesse. Theo Janssen is de enige speler in de selectie die het tricot van Oranje om de schouders heeft gehad en staat bekend om zijn fabuleuze linkerbeen. Janssen was altijd het grootste talent van zijn generatie, voorbestemd voor de top, maar is blijven hangen in Arnhem. Afgelopen zondag ontbrak hij door een blessure in Utrecht, maar Vitesse ontdekte dat er wel degelijk leven is na Janssen. De uiterst gedisciplineerde en gebalanceerde ploeg van coach Aad de Mos liet FC Utrecht met 4-2 kansloos en toonde aan dat het ontbreken van het boegbeeld eerder een voordeel dan een nadeel is.

Theo Janssen mag dan met zijn traptechniek wedstrijden beslissen en met zijn dwingende persoonlijkheid de ploeg domineren, maar zijn pluspunten overstijgen niet altijd zijn minpunten. Dit seizoen kwam hij door blessureleed slechts twee keer in actie en Vitesse werd van die optredens niet bepaald beter. Anderhalve week ge-leden verloor de ploeg thuis met 2-0 van De Graafschap, terwijl enkele dagen later het bekerechec tegen Eindhoven volgde. Vitesse verloor kansloos met 4-2 van de Eerstedivisionist. Janssen viel na een uur geblesseerd uit met een fractuur in zijn linkerscheenbeen die hem opnieuw enkele weken aan de kant zal houden.

lees verder...

Bron: VI Magazine 03-10-07 

10 Vragen aan: Aad de Mos

Aad de Mos beleefde de meest bizarre week als Vitesse-trainer sinds zijn aanstelling in 2006. Eerst waren er pijnlijke nederlagen tegen De Graafschap (2-0) en FC Eindhoven (4-2 in het bekertoernooi), afgelopen zondag werd bij FC Utrecht plots knap met 4-2 gewonnen. De Mos weigert langer in de stemmingswisselingen mee te gaan.

Laten we beginnen bij het dieptepunt. Hoe kan Vitesse verliezen én weggespeeld worden bij een Eerstedivisionist als FC Eindhoven? ‘Dat resultaat valt op geen enkele manier goed te praten. We misten een aantal spelers (Civard Sprockel was disciplinair geschorst, Remco van der Schaaf raakte tijdens de warming-up geblesseerd en Theo Janssen viel al snel uit, red.), maar dan nog moet Vitesse zo’n duel onder alle omstandigheden weten te winnen. Er zijn fouten gemaakt waar ik me voor schaamde, zo amateuristisch oogde het. Je weet dat er elk seizoen verrassingen plaatshebben in het bekertoernooi, maar het is zuur een van de negatieve verrassingen te zijn. Met Ajax is het me ook al eens eerder gebeurd. Verliezen van een mindere ploeg in het bekertoernooi is verschrikkelijk triest en dreunt erg hard na.’

Des te meer nu PSV, AZ en FC Twente al zijn uitgeschakeld. ‘Misschien is het zout in de wonden strooien, maar ik besef me maar al te goed dat het dit seizoen voor Vitesse een uitgelezen kans was geweest om ver te komen in het bekertoernooi. De loting van FC Eindhoven is nu FC Haarlem-thuis; je mag niemand onderschatten, maar de kans was schoon… Overigens is het voor het Nederlandse voetbal een heel slechte ontwikkeling dat die topploegen er al uitliggen. Als de finale straks niét gaat tussen twee teams uit de topvijf, komen de play-offs nog meer in het geding dan nu al het geval is. De winnaar van de play-offs van de zesde tot de negende plaats speelt dan tegen de verliezer van twee tot vijf om een resterend Europees ticket. Wie op de tiende plaats eindigt, voetbalt alleen nog maar om een geldprijs.’

lees verder...

Bron: VI Magazine 03-10-07 

Voorbereiding Vitesse – Feyenoord

Vitesse bereidt zich voor op de wedstrijd van aanstaande zondag tegen Feyenoord. De inzet van een aantal spelers is nog onbekend.

Anduele Pryor heeft begin deze week de looptraining hervat, zijn inzetbaarheid voor aanstaande zondag is twijfelachtig. Ook over de rentree van Anders Due bestaat nog onduidelijkheid. De Deen zal naar verwachting aan het einde van deze week de training hervatten.

Santi Kolk is nog niet inzetbaar tegen Feyenoord door zijn sleutelbeenblessure. Theo Janssen mist na FC Utrecht ook de wedstrijd tegen Feyenoord. De langdurig geblesseerde Cees Keizer volgt een individueel herstelprogramma. Hij herstelt nog van zijn kruisbandoperatie.

Bron: Vitesse.nl 03-10-07

Sampdoria bekijkt Piet Velthuizen

Piet Velthuizen staat in de belangstelling van Sampdoria.

Een delegatie van de Italiaanse club bekeek de Vitesse-doelman afgelopen zondag tijdens de wedstrijd tegen FC Utrecht. De 20-jarige Velthuizen maakte een uitstekende indruk en stopte onder meer een strafschop. Velthuizen staat nog tot 2010 onder contract in Arnhem. Eind vorig seizoen wilde Roda JC hem al contracteren.

Sampdoria is een club uit Genua, die in 1990 de Europacup 2 won ten koste van Anderlecht, waar Aad de Mos toen trainer was. Ruud Gullit en Clarence Seedorf speelden ook ooit voor ‘Samp’.

Bron: Omroep Gelderland TxT 03-10-07 

Claudemir imponeert Vitesse

Vitesse overweegt speler in januari een contract aan te bieden.
De Braziliaanse proefspe­ler Claudemir heeft een goede in­druk gemaakt bij Vitesse. De 19- ja­rige middenvelder speelde gistera­vond in Rijssen mee met Jong Vit­esse, dat de oefenwedstrijd tegen zaterdaghoofdklasser Excelsior’ 31 met 2-0 (1-0) verloor. Claudemir heeft een dikke week meegetraind met de hoofdmacht van de Arnhemse club. Vandaag keert hij terug naar Brazilië, naar zijn club Sao Carlos. Het is nog on­duidelijk of de clubleiding van Vit­esse hem een contract zal aanbie­den.

„Daar gaan we in alle rust eens over nadenken”, zei Vitesse’s tech­nisch manager Jan Streuer gistera­vond in Rijssen. „ Als we beslissen hem te halen, dan zal dat in elk ge­val gebeuren tijdens de transferpe­riode in januari. Claudemir wordt in maart 20 jaar, daarna is hij een stuk duurder.” In het treffen met de fysiek sterke topamateurploeg Excelsior’31 speel­de Claudemir in de punt naar ach­teren op de ruit op het midden­veld. De controlerende speler is sterk aan de bal, zoals het een Bra­ziliaan betaamt, en heeft een goed spelinzicht. Maar of hij vooral in fysiek opzicht al klaar is voor de eredivisie, dat is de vraag.

Bij Vitesse zijn de technische men­sen in elk geval gecharmeerd van Claudemir. Streuer: „Hij is een spe­ler over wie iedereen positief is. Hij kan een heel goede speler wor­den. Je moet hem zien als iemand die in aanmerking zou kunnen ko­men voor als je Remco van der Schaaf of Abubakari Yakubu in de toekomst moet vervangen.” Claudemir belandde op proef bij Vitesse, via zijn zaakwaarnemer Hans Coret die samenwerkt met managers in Brazilië. Via Coret kwamen in het verleden Brazili­aanse voetballers als Leonardo, Magno, Tininho en Glaucio naar Nederland.

Claudemir speelt in eigen land in de derde divisie. Hij heeft een doorlopend contract, maar zeker in de lagere divisies van Brazilië willen de armlastige clubs graag spelers verkopen aan Europa. „We gaan nu bekijken of Claude­mir nog eens op proef terugkomt bij ons, of dat we hem in de ko­mende maanden nog eens gaan be­kijken in Brazilië”, aldus Streuer. „ Het was in elk geval zeer nuttig dat we hem hier in Nederland eens aan het werk hebben gezien.”

Bron: De Gelderlander 03-10-07

Belgische arbitrage bij Vitesse-Feyenoord

Het duel tussen Vitesse en Feyenoord van aankomende zondag staat onder leiding van de Belgische arbiter Luc Wouters. Hij wordt geassisteerd door zijn landgenoten Simons en Cuyt. Vierde official is de heer Burie. Het duel in Gelredome begint zondag om 12:30 uur.

Bron: KNVB 02-10-2007

Nazaat van Kunta Kinte

Na het verloren vorige seizoen heeft Vitesse-middenvelder Gill Swerts in deze competitie alweer zes wedstrijden achter zijn naam staan. De 25-jarige Belg is goed teruggekomen van een zware knieblessure en verdiende afgelopen zondag pij de 4-2 zege van zijn ploeg op FC Utrecht een 7 voor het Voetballer van het Jaar-klassement. Met een afstandsschot zette Swerts in de vierde minuut Vitesse op overwinningskoers, alweer zijn tweede treffer van dit seizoen.

Even voor rust incasseerde Swerts in de Galgenwaard een enorme schop van FC Utrecht-verdediger Francis Dickoh. Meteen greep hij naar zijn net genezen linkerknie, inaar er bleek niets aan de hand. „Het is lo­gisch dat je op zo’n moment schrikt. Dat is een normale reactie na zo’n zware blessure. Het gaat weer goed, maar afgelopen week heb ik drie wedstrijden in zeven dagen ge­speeld en dan merk je wel aan je benen dat je er een jaar uit hebt gelegen. In eerste instan­tie is dit jaar het belangrijkste voor mij om fit te blijven. Maar ik ben na dit seizoen transfer­vrij en je weet nooit wat er op je pad komt.”

lees verder...

Bron: Telegraaf 02-10-07 

Anders Due heeft geen nader onderzoek nodig

De kaakblessure van Vit­esse- speler Anders Due valt mee. De kwetsuur van de Deen zou gis­teren nader worden onderzocht door de medische staf van de Arn­hemse club, maar dat bleek niet nodig.
Due kan deze week de trai­ning hervatten en is zondag inzet­baar in het duel met Feyenoord. Hij viel zondag in het duel bij FC Utrecht (2-4) uit nadat hij een tik op zijn hoofd had gekregen

Bron: De Gelderlander 02-10-07

Anduele Pryor mag aansluiten bij de groep

Anduele Pryor mag later deze week de groepstraining her­vatten bij Vitesse. De middenvel­der miste de laatste twee duels van­wege een verrekking in zijn linker­bovenbeen, maar waarschijnlijk is hij zondag weer inzetbaar in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord.
Pryor liep de blessure op in de wedstrijd tegen De Graafschap. Het is nog onbekend wanneer San­ti Kolk de training kan hervatten.

Bron: De Gelderlander 02-10-07

De Mos: ‘Niet meer van crisis in halleluja’

Trainer Vitesse is uitersten beu na prima zege in Utrecht.

Het duel FC Utrecht­Vitesse ( 2- 4) leverde trainer Aad de Mos gisteren duidelijke inzich­ten op. Vitesse kan niet zonder Remco van der Schaaf, het nieuwe spitsenduo Juan Lorca/ Mads Jun­ker staat bovenaan in de pikorde en zo lang de club van het ene ui­terste (crisis) in het andere (eufo­rie) blijft rollen, wordt het nooit wat.

„Ik ben tevreden, maar niet eufo­risch. Na de nederlaag tegen De Graafschap hoef je ook niet direct in paniek te raken, dat kan een keer gebeuren. Vitesse moet wel af van die uitersten, anders wordt het nooit wat. Ik weet nu ook ze­ker dat we op deze manier verder moeten, al noemen ze het beton­voetbal”, aldus De Mos, die zijn ploeg na zes duels terugvindt op een met FC Twente gedeelde vier­de plaats.

Naast tevredenheid was er volgens De Mos ook voldoende reden tot kanttekeningen. „Het moment dat Yu Hai die grote kans op 0-4 mist, is een breekpunt. Even later krij­gen wij een strafschop tegen en denk ik met met mijn collega’s op de bank aan het Groningen-scena­rio”, verwees De Mos naar een duel vorig seizoen toen Vitesse in de 82ste minuut leidde in Gronin­gen (1-3) en met een 4-3 nederlaag van het veld stapte.

„Ik zie dan te veel spelers uit de or­ganisatie lopen. Die eerste straf­schop valt nadat Gill Swerts in zijn eentje aan het jagen is. Ik zie San­soni als vervanger voor Van der Schaaf linksbuiten lopen. Terwijl ik hem juist op de bank heb ge­zegd op te letten hoe Van der Schaaf speelt. Ik heb Van der Schaaf ook gevraagd op de bank te zitten om te kijken wat er misgaat als hij niet speelt. Of hij onmis­baar is? Ja.” De Mos was wel tevreden met zijn spitsenduo. Hij posteerde Mads Junker – zijn eerste basisplaats dit seizoen – naast de Chileen Juan Lorca. „Met deze combinatie van ‘10 en 9’ (De Mos-jargon voor de twee aanvallers, red.) wil ik wel verder. Junker speelt het spelletje intelligent en van Lorca kan ik ge­nieten”, aldus de trainer

Bron: De Gelderlander 01-10-07 

Vitesse rekent snel af met crisis

Ploeg van Aad de Mos troeft FC Utrecht op alle fronten af (2-4).

Vitesse heeft gistermid­dag de uitwedstrijd bij FC Utrecht verrassend makkelijk gewonnen. Na een crisisweek in Arnhem was de ploeg van trainer Aad de Mos messcherp en op alle fronten beter dan de zwakke Utrechters in het ei­gen stadion Galgenwaard: 2-4.

Even makkelijk als Vitesse vorige week pardoes de crisis in rolde, klom het Arnhemse gezelschap daar gistermiddag weer uit met een puike zege in de Domstad. „ Deze overwinning heeft alles te maken met de bekernederlaag te­gen FC Eindhoven”, vond De Mos na afloop. „Ik heb de spelers voor­af gevraagd hun masker af te zet­ten en FC Utrecht af te troeven. Dat hebben ze gedaan. Het score­verloop was daarbij uiteraard in ons voordeel.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 01-10-07 

Gill Swerts laat zijn toekomst open

Belg weegt ambities van Vitesse mee in keuze over eigen toekomst.

In zijn laatste contract­jaar is Gill Swerts druk doende zich te profileren. Gisteren wees hij Vitesse weer eens de weg door zijn openingstreffer tegen FC Utrecht ( 2- 4). De prangende vraag is of de 25-jarige Belg ook komend seizoen bij de Arnhemse club zal voetballen.

Swerts is bezig aan een indrukwek­kende terugkeer na zijn zware knieblessure. De international stond negen maanden buitenspel door een gescheurde kruisband, maar lijkt niets te hebben ingele­verd aan startsnelheid en dyna­miek, twee van zijn wapens. „Tij­dens mijn revalidatie in België heb ik veel mijn bovenbeen getraind”, verklaarde Swerts na de zeer ver­diende driepunter in Utrecht. „Misschien ben ik daardoor nu nog wel wat explosiever dan voor­heen. Ik voel me heel goed.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 01-10-07 

Karel Aalbers is even terug bij Vitesse

Oud-voorzitter Karel Aalbers keerde gisteren voor even terug bij Vitesse. De gewezen club­president zag in Utrecht voor het eerst sinds tweeënhalf jaar weer een competitieduel van zijn grote liefde. Na de gewonnen partij (2-4) sprak Aalbers bij de spelers­bus uitvoerig met trainer Aad de Mos en met enkele spelers en bege­leiders van de Arnhemse club. „Ik ben niet terug hoor bij Vitesse”, sprak Aalbers lachend

Bron: De Gelderlander 01-10-07

Hoofdsponsor: