September 2001

.org over de magische grens heen van 1 miljoen bezoekers

Sinds zondag 30 september 2001 is een heugelijk feit te melden op deze internetpagina. Na de lancering van de site op 31 augustus 1996, hebben maar liefst 1 miljoen bezoekers onze site weten te vinden.

Langs deze weg bedanken de vrijwilligers van www.vitesse.org de bezoekers die onze pagina bezocht hebben.

Een bijzonder dankwoord gaat uit naar onze host www.cybercomm.nl

Het team van .org gaat de komende tijd verder op dezelfde weg, het zo optimaal mogelijk informeren van de Vitesse-fans.

30-09-01

Leven van Jhonny van Beukering is een groot feest

Jhonny van Beukering wil zijn achttiende verjaardag vandaag vieren met een doelpunt tegen PSV. Waarom ook niet, het leven lacht de jonge spits van Vitesse immers van alle kanten toe.

Een echte prater is hij niet, maar vrolijk des te meer. Jhonny van Beukering heeft dan ook weinig reden tot klagen in zijn jonge voetballeven. Hij debuteerde zondag, een week voor zijn achttiende verjaardag, als basispeler bij Vitesse en scoorde tegen De Graafschap zijn eerste treffer van het nieuwe seizoen.

Toen zijn tante hem achttien jaar geleden in de wieg zag liggen, noemde ze de kleine Jhonny ‘Scoob’. Naar de razendsnelle tekenfilmheld Scooby Doo. Het moet een soort voorgevoel zijn geweest, want het voetballeven van de jonge spits uit Velp verloopt in een razendsnel tempo.

Zijn naam werd eind vorig seizoen al gevestigd. Op 17 mei debuteerde Jhonny van Beukering – toen 17 jaar en 230 dagen jong – in de hoofdmacht van Vitesse. Sneller dan hij scoorde een debutant nooit. Twaalf minuten na zijn entree in de Arena schoot hij Vitesse voorbij Ajax: 1-2. Ook in zijn tweede invalbeurt scoorde het jeugdigetalent uit Velp, maar op 23 september mocht hij pas voor het eerst een competitiewedstrijd in de basis starten.

Op de plaats van Bob Peeters deed hij dát wat een spits moet doen: scoren. En dus kwamen deze week de verzoeken van de pers binnen. Sportweek en Elf wilden met hem praten en bij TV Gelderland zat hij maandagavond in de studio. Moeilijk vond hij dat. “Ik ben niet zo’n prater. In het veld wel, maar buiten het veld niet.”

Al met al was het een druk weekje. In verband met zijn verjaardag (vandaag) is de familie Van Beukering toch al in feeststemming. “Bij ons is het speciaal als je achttien wordt, dan krijg je een groot feest. Dat hebben ze bij mijn broer gedaan en nu willen ze het ook voor mij doen.”

Omdat Vitesse vanavond een uitwedstrijd speelt bij PSV, is de feestdag vervroegd naar (afgelopen) donderdag. Het is dan ook niet makkelijk deze week een afspraak met de jonge spits te maken. Donderdag moeten er immers inkopen worden gedaan. “Het is een groot feest, er komen wel honderd mensen”, zegt Van Beukering op woensdag tussen twee trainingen door. “Op zaterdag kon het niet, veel te laat, de volgende dag moeten we weer trainen. Het zou wel mooi zijn als ik op mijn verjaardag bij PSV scoor. Mooi cadeautje.”

Het grote feest werd zodoende donderdag al gevierd in een Arnhemse kroeg met de toepasselijke naam ‘Johny’s café’. Familie en vrienden waren erbij, maar de spelers van Vitesse niet. “Daar heb ik nog wel aan gedacht”, zegt Jhonny van Beukering. “Het leek me niet zo verstandig. Straks gaan ze een biertje drinken en de volgende dag moet er weer getraind worden. Hebben ze misschien hoofdpijn en staan ze als een natte krant op het veld. En wie krijgt er dan de schuld? Ikke zeker. Twee dagen later speel je een wedstrijd. Je moet je goed voorbereiden, het is niet zo maar een potje.”

“Nee, voor mij maakt het niet uit, ik drink toch niet. Misschien omdat ik ook niet zo van naar de stad gaan houd. Soms pak ik een bioscoopje, meestal lig ik om een uurtje of elf, half twaalf wel in bed.” Zonder camera in de buurt praat Jhonny van Beukering zoals hij speelt. Ontwapenend en zonder angst. Eind vorig seizoen maakte hij al even de overstap naar de eerste selectie, waar het tempo hoger is, de weerstand groter en de tackles harder.

Ronald Koeman nam hem voor deze jaargang als derde spits bij de selectie, achter Bob Peeters en Emile Mbamba. Na vijf moeizame wedstrijden is ‘Beukie’ nu eerste keus. “Het is snel gegaan”, vindt hij zelf ook. “De trainer vertelde mij dat ik derde spits was. Daar moet ik dan hard aan werken, dacht ik. Mijn doel was zo veel mogelijk speelminuten krijgen. Ik werd al snel tweede spits en nu speel ik. En dat is natuurlijk mooi. Als je zo jong bent en je staat al in de basis, doe je het toch goed.”

Populair bij de Arnhemse fans was hij al, maar Ronald Koeman wilde de Benjamin van de groep rustig brengen. Na vijf duels was de trainer het geploeter in de spits beu en en schoof Van Beukering door naar de eerste positie. “Een beetje verrassend was het wel, maar op de trainingen voor de wedstrijd tegen De Graafschap kreeg ik al een oranje hesje. Dan weet je dat je erbij zit. Pas zaterdag vertelde de trainer dat ik zou starten.”

Toch kende hij in de aanloop naar het nieuwe seizoen de nodige problemen, vooral fysiek. “Ik heb het in de voorbereiding moeilijk gehad. Het lopen ging nog wel, maar als we dan partijtje gingen doen, kwam ik te kort. Moest je kort dekken en dan stond ik elke keer op een meter of drie, vier. Nu is dat niet meer zo, het gaat steeds beter.”

Hij kreeg in de verloren bekerwedstrijd bij Fortuna Sittard ook al een basisplaats. Van Beukering speelde niet slecht, maar scoorde ook niet. Toch kreeg hij een herkansing tegen De Graafschap. Zijn eerste basisplaats in een competitieduel.

“Tijdens de warming up was ik wel een beetje zenuwachtig. Toen de wedstrijd begon niet meer. Dan heb je toch zoiets van ‘gewoon gaan en maar zien waar het schip strandt’. Dat je ook nog scoort is helemaal mooi. Het is wel belangrijk dat die eerste goal erin ligt, maar doelpunten maken is niet het allerbelangrijkste. Eerst winnen, dan scoren. Als we winnen en ik scoor niet, ben ik ook blij.”

“Het is wel fijn dat je nu in de basis speelt. In een hele wedstrijd weet je dat je toch wel een keer een kans krijgt. Die komt altijd. Als je invalt heb je zo weinig tijd.” In de loopbaan van Jhonny van Beukering vliegt de tijd. Hij speelde op zijn negende al bij De Graafschap en verhuisde vijf jaar later naar Vitesse. “Ik speelde altijd een elftalletje hoger dan mijn leeftijdsgenoten. Als eerstejaars B in de A, als eerstejaars A bij de beloften en nu als tweedejaars A in het eerste.”

Intussen doorliep hij alle jeugdselecties bij Oranje, met als hoogtepunt het Europees kampioenschap vorig jaar in Israël. Oranje onder 16 werd derde en Van Beukering kroonde zichzelf tot topscorer met vijf goals. “Bij De Graafschap speelde mijn broer Dennis ook. Mijn ouders moesten ons elke keer naar Doetinchem brengen. Dat was niet makkelijk, we trainden ook op verschillende tijden. Je hoopt natuurlijk dat je een keer met je broer in een eerste elftal komt, maar dat is jammer genoeg niet gelukt.”

“Dennis speelde wel in het tweede en hij zat een paar keer op de bank, maar hij heeft pech gehad. De Graafschap had toen zo veel verschillende trainers. Hij kreeg geen kans, daarom heeft hij maar gekozen om te gaan werken en bij de amateurs nog een centje mee te pikken.”

Terwijl Dennis van Beukering zijn kunsten bij Rheden ging vertonen, greep Jhonny zijn kansen bij Vitesse. “Toen Vitesse kwam, wilde ik daar heen. Vitesse was mijn club. Vroeger op Monnikenhuize stond ik altijd op de tribune, vak CC. Met vlaggen over mijn hoofd en sjaaltjes.”

Voor zijn familie was het ook een uitkomst. “Het was heel zwaar, altijd maar heen en weer rijden. Ik ben mijn ouders daar heel dankbaar voor. Wij hebben een hele hechte band, mijn familie komt altijd naar de wedstrijden. Niet alleen mijn ouders en mijn broer, ook neven en nichten. Ze bellen mij altijd op over de wedstrijden. Ik moet altijd kaarten bijbestellen. Als je goed speelt, blijft de telefoon rinkelen. Als ik slechts speel ook, maar dan wil ik meestal niet praten.”

“Ik woon in Velp-Zuid, onze straat is ook net een grote familie. De deuren staan altijd open, iedereen loopt bij elkaar naar binnen, komt op de koffie. Je wordt misschien wat vaker aangesproken nu, maar ze kijken niet anders naar mij omdat ik bij Vitesse speel. Dat komt ook omdat ik zelf normaal doe.”

‘Normaal’ voelt hij zich ook bij de selectie, waar hij plots te maken heeft met spelers die twee ker zo oud zijn en qua leeftijd de vader van Jhonny zouden kunnen zijn. “Maakt me niks uit. Het enige wat je er van merkt, is dat de jongste altijd in het midden moet staan als we een rondo doen. Dat weet je, dan loop ik altijd gelijk naar het midden.”

“Het is wel anders dan bij de jeugd, hier is iedereen meer op zichzelf. Ik rijd wel eens met Ruud Knol of met Remco van der Schaaf mee, maar echte vrienden heb ik niet. In de jeugd was Nicky Hofs mijn maatje, ik hoop dat hij ook snel bij de selectie komt, misschien dit jaar nog wel.”

“Ik krijg wel advies van andere spelers, vooral van Marc van Hintum. Voor de wedstrijd tegen De Graafschap kwam hij ook even naar mij toe. Om te zeggen dat ik gewoon mijn eigen spel moest spelen, de bal goed vasthouden en dan zou het vanzelf wel gaan. Hij vertelt mij ook wel eens hoe ik moet lopen en bewegen. Daar luister ik wel naar en dan probeer ik er mijn voordeel mee te doen.”

“Naar andere spitsen kijk ik niet zo veel. Vroeger wel naar Romario en Ronaldo, altijd naar spelers die doelpunten maken. Een echt voorbeeld heb ik niet, maar ik heb wel eens een videoband van Van Basten gezien, dat is echt mooi. Ik let ook wel eens extra op verdedigers, om te kijken of ze heel kort spelen of meer ruimte geven.”

Tegen De Graafschap kreeg hij geen millimeter ruimte van Jan Vreman, maar Van Beukering liet zich er niet door afleiden. “Ik moet wel anders spelen dan in de jeugd. Daar kon ik vaak makkelijk wegdraaien, hier moet ik de bal meer vasthouden. Het is harder en gemener, je krijgt veel tikken op de achillespezen. Tegen De Graafschap lag mijn hele sok open, maar dat is niet erg. Het hoort erbij.”

Bij voetbal hoort ook de teleurstelling. In dit geval die van Bob Peeters, zijn tien jaar oudere concurrent. “Daar denk ik niet aan, dat is de keuze van de trainer. Ik kan trouwens ook heel goed met hem samenspelen, we voelen elkaar wel aan”.

Inmiddels lopen bij de familie Van Beukering de weddenschappen al weer hoog op. Van Beukering lacht er maar een beetje om, ze hebben het beste met hem voor en zien het goud in zijn schoenen. “Vorig jaar toen ik bij Ajax mocht invallen, hadden ze al gewed dat ik zou scoren. Hebben ze mooi geld mee gewonnen. Nu wedden ze dat ik dit seizoen vijftien tot zeventien doelpunten ga maken. Dat lijkt me wel redelijk. De eerste zit er al in en als die er eenmaal in zit, volgt de rest vanzelf wel.”

Ver vooruitkijken wil hij nog niet. Vroeger droomde hij van Barcelona, maar dat is ver weg. En het grote geld interesseert hem al helemaal niet. “Geld doet me niks. Wat ik er mee doe? Ik weet het niet, mijn moeder heeft mijn pasje. Bij ons gaat altijd alles in een grote pot en schuift iedereen als er wat nodig is.”

“Als ik iets wil hebben, krijg ik het wel. Toen ik zestien werd, wilde ik een scooter, maar dat was toen heel moeilijk. Hebben mijn moeder en mijn broer toch iets geritseld en toen kwam-ie er toch.” Soms is geld onontkoombaar als je iets speciaals wilt doen. “Ik heb altijd gezegd dat ik samen met mijn broer een Mercedes voor mijn vader wilde kopen als we genoeg geld zouden hebben. Omdat hij ons altijd overal heen brengt en zo veel voor ons over heeft. Mijn vader is helemaal gek van Mercedessen. Vorig jaar ben ik samen met mijn broer naar de dealer gegaan en hebben we er zelf een uitgezocht en besteld. Mijn vader geloofde het helemaal niet. ‘Jullie doen maar’, zei hij. In januari stond hij voor de deur. Dat was echt mooi. Toen hebben er wel even wat traantjes gerold.”

“Het is wel leuk als je geld kan verdienen zodat je er later rustig van kunt leven. Ik denk er niet zo veel aan. Wat ik wil, is slagen in het voetbal. Spelen voor het publiek, scoren, goed voetballen en prijzen winnen.”

De Gelderlander 29-09-01

Overleg NEC en Vitesse over vervoer

NEC en Vitesse willen samen een oplossing vinden voor het vervoersprobleem van Vitesse supporters naar stadion De Goffert op 14 oktober. De clubs hebben daarover vrijdag met elkaar gesproken. Busbedrijf Morren wil de Vitesse-fans niet naar Nijmegen brengen omdat er vorig jaar rond de wedstrijd in Nijmegen het nodige vernield werd.

NEC en Vitesse willen nu samen een oplossing vinden. Begin van deze week zullen beide clubs verder praten. De wedstrijd NEC-Vitesse wordt op 14 oktober gespeeld.

TT TVG 29-09-01

Theo Janssen solliciteert naar Oranje

De uitblinker tijdens het duel PSV-Vitese (0-2) was zonder meer middenvelder Theo Janssen. Hij was het rustpunt van de ploeg en strooide met briljante passes. Trainer Ronald Koeman was zeer te spreken over Janssen: “Fantastisch. Als je ziet hoe hij situaties oplost, dat is van grote klasse. Het zou me niet verbazen als hij geselecteerd wordt voor Oranje.

Theo Janssen rekent niet op een uitverkiezing: “Ik ga er niet van uit, maar het zou mooi zijn als ik erbij zit. Ik moet eerst maar eens in het verloop van dit seizoen laten zien dat ik goed genoeg ben, dan komt de rest vanzelf.”

Jhon van Beukering vierde zijn 18e verjaardag in het PSV-stadion. Hij stond in de basis tegen PSV en Vitesse won met 2-0. Van Beukering genoot van zijn verjaardag: “Dit was de mooiste verjaardag. Jammer dat er geen doelpuntje bij zat, maar dat maakt niet uit. Theo Janssen had me een assist beloofd, maar hij maakte er zelf een, dat is ook mooi.”

Toen Jhon van Beukering werd gewisseld zongen de Vitesse-fans de jarige toe: “Harstikke mooi, ik werd er stil van. Ik had mijn verjaardag donderdag al gevierd, met 120 man in een cafe. En nu weer, drie punten is ook een feest!”

TT TVG 29-09-01

Vitesse na knappe zege op zwak PSV koploper

PSV is in de competitie nog steeds het spoor bijster. De ploeg leed tegen Vitesse een verdiende nederlaag, de eerste thuisnederlaag sinds circa anderhalf jaar. Vitesse was de Eindhovenaren, die op het podium van de Champions League wel successen vieren, op alle fronten de baas. De Arnhemmers waren agressiever, creatiever en bovendien trefzekerder, wat hen via doelpunten voor rust van Geert Claessens en Theo Janssen een 0-2 zege opleverde. PSV mocht na rust de handen dichtknijpen dat Vitesse verzuimde de kansen te benutten om de score verder uit te bouwen.

Het Eindhovense publiek heeft na de knappe zege van PSV op Lazio Roma van afgelopen week in de Champions League weer kennis gemaakt met het PSV dat zich strompelend door de vaderlandse competitie worstelt. De thuisclub, gehavend door blessures van Mark van Bommel en Wilfred Bouma, schoot tegen Vitesse minder fanatiek uit de startblokken dan tegen Lazio en kreeg van de agressieve Arnhemmers binnen 25 minuten de rekening gepresenteerd: 0-2. PSV-trainer Erik Gerets had John de Jong op de positie van Mark van Bommel geposteerd en dat leverde in de aanvangsfase de nodige misverstanden op in de Eindhovense gelederen.

PSV gaf bij balverlies veel ruimte weg in een het centrum van het veld en daar wisten de Arnhemmers wel raad mee. In de negende minuut kreeg Theo Janssen alle ruimte om Geert Claessens in stelling te brengen, die Ivica Kralj kansloos liet. In de 24ste minuut draaide Janssen een vrije trap van de zijkant in de kort hoek van de Joegoslavische doelman: 0-2. In de tussentijd had Jan Heintze een schot van Janssen van de lijn gehaald en had Kralj Claessens nog eens alleen voor zijn neus zien opduiken, maar uit dat duel kwam Kralj wel als winnaar tevoorschijn. PSV stelde daar een paar pogingen van Arnold Bruggink tegenover, maar vond het net niet. Kralj is te laat om de indraaiende vrije trap van Theo Janssen te keren .

De Eindhovense ploeg doolde over het veld en miste alle kwalititeiten die de geblesseerde aanvoerder in zich verenigd: fanatisme, overzicht, goede passing en uitstraling. John de Jong, een veel aanvallender ingestelde speler, kon dat gemis in zijn eentje niet ondervangen. De avond van de Hagenaar liep helemaal op een deceptie uit toen hij tijdens een kopduel door een elleboogstoot van Remco van der Schaaf werd geveld en in de rust in de kleedkamer achter moest blijven. Na rust probeerde PSV met Jan Vennegoor of Hesselink als tweede spits erbij wel meer druk te zetten, maar Vitesse raakte nauwelijks in de problemen.

De ploeg van trainer Ronald Koeman zag het allemaal rustig aan, bleef sterk in de duels en begon zich als een vis in het water te voelen in het Phlips-stadion. Op het middenveld was de ploeg de baas en van daaruit werden steeds vaker de aanvallers door de PSV-defensie gestuurd. Het enige wat Koeman zijn spelers mocht aanrekenen was dat de score niet werd uitgebouwd. Victor Sikora, Geert Claessens en Matthew Amoah kregen daartoe riante mogelijkheden, maar lieten zien dat de matige competitieproductie (8 treffers) niet op toeval berust. PSV moet snel een oplossing vinden voor het ‘probleem Van Bommel’, anders is de ploeg voor eind oktober op de vele fronten al uitgestreden.

PSV
Ivica Kralj, Ernest Faber, Joeri Nikiforov (70. Theo Lucius), Kevin Hofland, Jan Heintze, Dennis Rommedahl, John de Jong (45. Georgi Gakhokidze), Johann Vogel, Adil Ramzi (40. Jan Vennegoor of Hesselink), Arnold Bruggink, Mateja Kezman

Vitesse
Jimmy van Fessem, Tim Cornelisse, Dejan Stefanovic, Michel Kreek, Stefan Nanu, Mahamadou Diarra, Remco van der Schaaf, Theo Janssen, Tijani Babangida (57. Victor Sikora), Jhon van Beukering (76. Matthew Amoah), Geert Claessens

Scheidsrechter: Mario van der Ende

Toeschouwers: 31.000

Kaarten
Geel: Nikiforov, Kezman (PSV), Cornelisse, Babangida (Vitesse)

Scoreverloop:
0-1 Geert Claessens (9)
0-2 Theo Janssen (24)

 29-09-01

Voorbeschouwing: PSV-Vitesse

Zaterdagavond staat de topper tussen PSV en Vitesse op het programma. Hoewel PSV dit seizoen niet goed draait, zijn ze in eigen huis nog wel ongeslagen. Vitesse staat derde met 12 punten en een doelsaldo van plus 4 en PSV staat twaalfde met 7 punten en een doelsaldo van min 3. Voor Vitesse is dit de 2e uitwedstrijd uit een cyclus van 3 uitwedstrijden volgende week wacht met aartsrivaal NEC wederom een moeilijke uitwedstrijd.

De ploeg van trainer Ronald Koeman kent weinig blessures dit in tegenstelling tot de formatie uit Eindhoven. Grote aderlating voor PSV is de knieblessure van international Mark van Bommel, hij zal er zaterdag zeker niet bij zijn, evenals André Ooijer (voet) en Ronald Waterreus (elleboog).

Vitesse dat zo goed als compleet is, alleen Marc van Hintum ontbreek wegens een kuitblessure. Zal waarschijnlijk in grote lijnen aantreden met de ploeg die afgelopen week van de Graafschap wist te winnen. Vraag is alleen of Koeman kiest voor de controlerende middenvelder van der Schaaf inplaats van de aanvallende Amoah. Alleen de al langer geblesseerde Laros en Zongo zijn niet inzetbaar. Ook Vicktor Sikora is weer op tijd fit.

Waarschijnlijk zal trainer Ronald Koeman wederom kiezen voor het jonge talent van Beukering in de spits, inplaats van de hopeloos falende Belgische international Bob Peeters. Ook Tim Cornellissen lijkt zijn basisplaats kwijt te zijn aan de Roemeen Stefan Nanu. Verder lijkt het erop dat Didier Martel zijn plaats weer terug heeft in de basiself dit zal waarschijnlijk ten koste gaan van Riga.

De wedstrijd PSV- Vitesse wordt ook live uitgezonden op abonneezender Canal +. De arbitrage is in handen van arbiter Mario van der Ende. Assistent scheidsrechters zijn de heren J.Rijser en T.Rozeboom. R. v.d. Hilst is de vierde official.

Van de laatste 16 wedstrijden in Eindhoven verloor Vitesse er 11, speelde 3 keer gelijk en won er 2. De laatste keer dat Vitesse er won was op 27 oktober 1993. Toen werd het 1-0 voor Vitesse na een 0-0 ruststand. Vorig jaar werd het 2-0 voor PSV na een 1-0 ruststand.

 29-09-01

Vitesse beraadt zich over straf Stefanovic

De aanklager betaald voetbal wil dat Vitesse-speler Dejan Stefanovic voor acht duels wordt geschorst. De Arnhemse club heeft tot maandagcochtend de tijd om te reageren op het schikkingsvoorstel. Vitesse beraadt zich dit weekeinde op de kwestie. Trainer Ronald Koeman liet gisteren weten zich pas na het duel bij PSV (vanavond) over de zaak te willen buigen.

Stefanovic trapte anderhalve week geleden aanvaller Rolf Landerl van Fortuna Sittard in het gezicht. De overtreding werd niet bestraft, omdat de scheidsrechter het incident niet had gezien. Na het bekijken van televisiebeelden begon de aanklager betaald voetbal alsnog een onderzoek. Landerl stapte deze week naar de politie om aangifte te doen. Fortuna en Vitesse praten dit weekeinde nog over het incident.

Als Stefanovic de schikking accepteert, is hij met ingang van 1 oktober geschorst voor acht duels. Wanneer hij het voorstel afwijst, zal de tuchtcommissie zich verder over de zaak buigen. Stefanovic wil niet reageren op de kwestie maar zegt dat er geen opzet in het spel was.

Koeman bekeek eerder de televisiebeelden, maar kon daaruit niet opmaken of zijn speler zich had misdragen. Hij wil nu de beelden zien waarop de aanklager zich baseert. Koeman vindt de straf wel buitensporig hoog.

Gelderlander 29-09-01

Burgemeester Krikke wil fans bij derby’s Vitesse en NEC

Als Vitesse en NEC elkaar op het voetbalveld treffen dan moeten supporters uit Arnhem en Nijmegen de streekderby bijwonen. Dat vindt Arnhems burgemeester Pauline Krikke. De burgemeester voelt er niets voor om voortaan het uitvak in het Arnhemse Gelredome of de Goffert in Nijmegen maar leeg te laten.

De burgemeester hoopt dat Vitesse alsnog een busmaatschappij kan vinden die Arnhemse supportersschare op zondag 14 oktober, als de Arnhemmers de uitwedstrijd tegen NEC moeten spelen, naar Nijmegen wil vervoeren. Zoals bekend heeft Morren de vaste vervoerder van de Vitessefans voor die eer bedankt. Het touringcarbedrijf zegt niet meer in te kunnen staan voor de veiligheid van de chauffeurs en de passagiers.

Vitessefans wachten intussen vol spanning af of het hun club alsnog lukt om twaalf bussen te vinden. Voor het risicoduel geldt verplichte combi-regeling. Nijmegen staat niet toe dat de fans met de trein komen. In de Keizer Karelstad is gepikeerd op de Arnhemse ophef gereageerd. Volgens NEC is de wedstrijd vorig jaar probleemloos verlopen.

Onder de fanatieke deel van de Vitesse-aanhang bestaat opvallend veel begrip voor het besluit van Morren. Het was niet normaal vorig jaar.” De animo om dit jaar mee te reizen te gaan zou na de stenenregen in het Goffertpark van vorig jaar een stuk minder zijn. Mocht de busreis mislukken dan zal de harde kern Vitessefans thuisblijven, zo wordt algemeen door Arnhemse veiligheidsmensen verwacht.

Onder de fans zijn de meningen verdeeld. Natuurlijk gaan we naar Nijmegen. We willen onze jongens zien spelen.” Een ander lid van de harde kern gelooft daar niets van. Hij zegt het zo: Wij hebben veel minder ‘gekken’ dan die gasten van NEC. We kijken wel uit. Niemand zou zo stom zijn.”

Gelderlander 29-09-01

Kuitblessure voor Marc van Hintum

Marc van Hintum ontbreekt in de basis bij Vitesse voor het duel bij PSV. De linksback kampt met een blessure aan de kuit. Van Hintum vreesde een scheuring. Hij liet vrijdag een echo maken in het ziekenhuis, maar daarop was niets waar te nemen. Van Hintum moet binnen een week weer fit zijn.

Bij de achttien wordt hij vervangen door Jong Vitesse verdediger Michael Dingsdag. Ook reservedoelman Dragoslav Jevric zit weer op de bank. Voor Louis Laros komt de wedstrijd nog te vroeg, maar de middenvelder traint al wel weer mee in de groep.

TT TVG 28-09-01

Ronald Koeman: niet kansloos tegen PSV

Trainer Ronald Koeman is optimistisch over de wedstrijd van zaterdagavond uit tegen PSV. “Ik heb niet het gevoel dat we kansloos zijn. PSV speelt in de Champions League sterk, maar dat zegt niks over de competitie. Maar ook daarin gaat het een keer draaien bij PSV hopelijk niet tegen ons.”

Spits Bob Peeters zit opnieuw op de bank. Jhon van Beukering krijgt wederom de voorkeur van Koeman: “Het betekent niet het einde voor Peeters bij Vitesse, maar Van Beukering brengt momenteel meer. Tegen De Graafschap hield hij constant twee verdedigers bezig.”

TT TVG 28-09-01

Bob Peeters in selectie Rode Duivels

Spits Bob Peeters is door de Belgische voetbalbond geselecteerd voor de WK-kwalificatiewedstrijd Kroatië – België, zaterdag 6 oktober. Het is de zestiende keer dat de aanvaller van Vitesse zich Rode Duivel mag noemen. Peeters speelde zijn eerste interland op 25 februari 1998 tegen de Verenigde Staten. Zijn eerste doelpunt voor België maakte hij op 7 januari 2000 in de wedstrijd tegen Letland. De laatste keer dat hij doel trof was op 28 februari van dit jaar in de wedstrijd tegen San Marino

Bron: vitesseworld 28-09-01

Stefanovic hangt lange schorsing boven het hoofd

De aanklager betaald voetbal heeft naar aanleiding van de videobeelden Vittese-verdediger Dejan Stefanovic een schikkingsvoorstel gedaan van acht wedstrijden schorsing, waarvan één voorwaardelijk. De Joegoslaaf trapte op 18 september Rolf Landerl van Fortuna Sittard vol in het gezicht. Hoewel het incident voorbij ging aan scheidsrechter Vink leverden de beelden genoeg bewijs op van het vergrijp. Stefanovic heeft tot maandagochtend de tijd om te reageren.

Het incident gebeurde tijdens de Amstel Cup-wedstrijd in het Wagner en Partners Stadion. De Oostenrijker bracht de Vitessenaar ten val met een sliding, waarop Stefanovic hem een trap verkocht. Landerl moest geblesseerd het veld verlaten, en deed na afloop aangifte bij de politie. Fortuna Sittard sloot het duel zonder de Oostenrijkse middenvelder winnend af. Het werd 2-1 voor de Limburgers.

Trainer Ronald Koeman heeft al een gesprek met Stefanovic gehad over het incident: “Het staat niet op zich. Hij heeft eerder tegen Woudenberg al zoiets gedaan en ook op de training.” Koeman vindt de straf van 8 wedstrijden te hoog: “Als hij echt wat heeft gedaan, is het terecht, maar ik kan het niet zien op de band. Bovendien worden er voor andere overtredingen helemaal geen straffen uitgedeeld. Er wordt zomaar wat gedaan, er zit geen lijn in.”

Het bestuur van Vitesse heeft inmiddels verontschuldigend gereageerd naar Fortuna Sittard en Landerl, die nog steeds last heeft van zijn oog.

28-09-01

Van Bommel niet tegen Vitesse

Mark van Bommel is zaterdagavond niet inzetbaar in het duel tussen PSV en Vitesse. Tijdens onderzoek aan de knie van PSV aanvoerder Van Bommel in het St. Annaziekenhuis in Geldrop, is binnenbandletsel aan de rechterknie geconstateerd. Naar verwachting is hij drie maanden uitgeschakeld.

De blessure ontstond toen Mark van Bommel tijdens een actie in de tweede helft, in de UEFA Champions League-wedstrijd tegen Lazio Roma (1-0), zijn knie blokkeerde.

PSV-trainer Gerets heeft momenteel te maken met een volle ziekenboeg. Naast Van Bommel is het in elk geval onduidelijk of Bouma, Vogel en Nikiforov binnenkort weer in actie kunnen komen. Doelman Waterreus is zeker niet van de partij. Hij is geopereerd aan een slijmbeursontsteking aan beide ellebogen.

Vitesseworld 28-09-01

NEC gepikeerd over suggestie over uitvak

NEC ziet helemaal niets in het Arnhemse suggestie om het uitvak in Gelredome tijdens de provinciale derby Vitesse-NEC leeg te laten. Die suggestie is gedaan door leden van het veiligheidsoverleg Vitesse, waarin behalve de club ook politie, gemeente en justitie zitting hebben.

,,Het is jammer als Vitesse geen bussen kan krijgen en fans eventueel thuis moeten blijven. Maar wij willen onze supporters volgend jaar gewoon meenemen. Zij horen erbij. Helaas krijgen we maar 516 kaarten. Liever nemen we meer supporters mee naar Gelredome’’, zegt Amanda Hermans, manager veiligheidszaken van NEC, namens het Nijmeegse Veiligheidsoverleg. Hierin hebben verder gemeente en politie Nijmegen zitting.

Vanuit Arnhem is ,,een onnodig negatief beeld’’ geschetst van de wedstrijd van vorig jaar, aldus het Nijmeegse veiligheidsoverleg. NEC – Vitesse is ‘vrijwel probleemloos’ verlopen. ,,Er is inderdaad naar enkele van de twaalf bussen met stenen gegooid. Een en ander betreurt NEC ten zeerste. Maar het is een incident, waarop we extra maatregelen hebben getroffen. Van een uitzonderlijke schade is geen sprake geweest. Wel moet worden opgemerkt dat meerdere bussen ook door de eigen Vitesse-supporters beschadigd zijn geraakt. Er zijn vernielingen verricht aan het interieur van enkele bussen’’, zo stelt Hermans namens het veiligheidsoverleg van NEC.

Gisteren werd bekend dat de Doetinchemse busmaatschappij Morren, onderdeel van Connexxion en al jarenlang de vaste vervoerder van de Arnhemse aanhang, weigert de Vitessefans naar Nijmegen te vervoeren. Morren zegt niet in te kunnen staan voor de veiligheid van de buschauffeurs en de passagiers. Vorig jaar raakten vier bussen beschadigd. Een vrouwelijke Vitesse-steward werd door rondvliegende glasscherven verwond.

Het Veiligheidsoverleg Vitesse betreurt de afwijzende Nijmeegse houding. ,,Helaas schopt Nijmegen de bal hard terug de Waal over en doet alsof Vitesse een probleem heeft’’, zegt een bron binnen dat overleg. Hardop wordt in Arnhem afgevraagd of de enorme veiligheidsmaatregelen met inzet van honderden politieagenten nog langer te rechtvaardigen zijn. ,,Morren geeft een zwaar signaal af. Vitesse, maar ook NEC moet dat serieus nemen. Deze discussie moet gaan over veiligheid rondom de streekderby Nijmegen – Arnhem en niet over het al dan niet kunnen krijgen van bussen.’’

Bron: AC 27-09-01

PSV-Vitesse in teken Wereld Fair Play Dag

De KPN Eredivisiewedstrijd tussen PSV en Vitesse, die zaterdag 29 september (aftrap 19.30 uur) wordt gespeeld, staat in het teken van de Wereld Fair Play Dag. De keuze is gevallen op een thuiswedstrijd van PSV, de winnaar van de Nationale-Nederlanden Fair Play-prijs. Om het begrip Fair Play bij de wedstrijd van aanstaande zaterdag te illustreren, zullen beide teams onder meer gezamenlijk poseren voor een teamfoto.

Jaarlijks roept de FIFA een dag uit tot Wereld Fair Play Dag, waarbij de aangesloten nationale bonden wordt verzocht deze dag in eigen land extra aandacht aan Fair Play te besteden.

In Nederland kennen we sinds het seizoen 1998/99 de Nationale-Nederlanden Fair Play-prijs. Voor dit klassement wordt gekeken naar het aantal gele en rode kaarten, positief spel, respect ten opzichte van de scheidsrechter en tegenstander en het gedrag van team-officials en publiek van de betaald voetbalclubs. PSV is, na SC Heerenveen en FC Volendam, de derde winnaar van de Nationale-Nederlanden Fair Play-prijs.

Bron: KNVB.nl 27-09-01

Vitesse – Feyenoord naar zondag

De wedstrijd Vitesse-Feyenoord wordt verplaats van zaterdag 16 februari naar zondag 17 februari 2002 om 14:30 uur. Reden voor de verplaatsing is dat de KNVB de competitiewedstrijd om commerciële redenen moet verspreiden over het weekend.

Eerder waren de wedstrijden Vitesse – Feyenoord en Feyenoord – Vitesse al omgedraaid vanwege de werkzaamheden aan Zypsepoort in Arnhem gedurende het weekend van 16,17 en 18 november. Hierdoor komt het treinverkeer onder andere in de richting Zutphen stil te liggen.

vitesseworld 26-09-01
Na een week waarin Vitesse-trainer Ronald Koeman zich openlijk beklaagde over het gebrek aan discipline in zijn spelersgroep, raakte Bob Peeters zijn basisplaats kwijt. Houdt het één verband met het ander? ‘Absoluut niet’, zegt de spits, voor wie de situatie niet te lang mag duren. ‘Mijn selectie voor het Belgisch elftal staat op de helling.’

lees verder...

VI 26-09-01

’Laat uitvak in Goffert en Gelredome leeg’

Laat het uitvak in het Nijmeegse Goffertstadion als in Arnhems Gelredome voortaan leeg als NEC en Vitesse elkaar op het voetbalveld ontmoeten. De veiligheid rondom de zwaar beladen streekderby is niet langer te garanderen. Dat stellen bronnen binnen het Vitesse Veiligheidsoverleg, waarin gemeente Arnhem, politie, justitie en Vitesse samenwerken.

Vitesse kan geen busmaatschappij vinden die de Arnhemse aanhang naar Nijmegen wil vervoeren voor de uitwedstrijd tegen NEC op zondag 14 oktober. De vaste vervoerder van de Vitesse-supporters, busmaatschappij Morren uit Doetinchem, heeft voor die eer bedankt. Vorig jaar raakten de bussen door stenengooiende NEC-fans zwaar beschadigd. Een vrouwelijke steward van Vitesse werd gewond door rondvliegende glasscherven. Morren stelt niet in te kunnen staan voor de veiligheid van de chauffeurs en de passagiers. Vitesse is koortsachtig op zoek naar een andere busmaatschappij, zo wordt officieel meegedeeld.

Binnen het Vitesse Veiligheidsoverleg wordt hardop de vraag gesteld of beide clubs überhaupt nog wel de eigen aanhang over de Waal of de Rijn moeten meenemen. Het signaal van Morren moet serieus worden genomen, zo vinden Arnhemse veiligheidsmensen. Telkens moet er een enorme politiemacht op de been worden gebracht om de onderlinge duels ordentelijk te laten verlopen.

In Nijmegen voelt men nog niets voor de Arnhemse suggestie. De uitwassen worden door de voetbalclub en door de Nijmeegse politie betreurd. Desondanks wordt de stenenregen van vorig jaar als een incident beschouwd.

Bron: AC 26-09-01

Geen vervoer voor supporters Vitesse

De kans is groot dat Vitesse over twee weken geen fans kan meenemen naar de uitwedstrijd tegen NEC. Geen busmaatschappij is bereid de Arnhemse supporters naar het Nijmeegse stadion de Goffert te vervoeren.

Busmaatschappij Morren uit Doetinchem weigert de Arnhemse aanhang naar Nijmegen te brengen. Morren, eigendom van Connexxion Touringcars, is de vaste vervoerder van Vitesse-supporters naar de zeventien uitwedstrijden in de eredivisie.

De busmaatschappij durft in Nijmegen niet in te staan voor de veiligheid van de eigen buschauffeurs. Een indrukwekkende politiemacht kon vorig jaar niet voorkomen dat de Arnhemse bussen door stenengooiende NEC-fans zwaar beschadigd raakten.

De duels tussen de twee aartsrivalen staan te boek als wedstrijden met hoog risico. Voor de wedstrijden geldt een verplichte combi-regeling. Morren liet begin dit jaar weten niet meer naar Nijmegen te zullen reizen. “Voor ons zijn er echt grenzen overschreden. Onze chauffeurs vertikken het om naar Nijmegen te rijden. De bussen hadden duizenden guldens schade. Die konden doordeweeks niet meer worden ingezet. Begin dit seizoen hebben we de supportersvereniging van Vitesse meegedeeld dat we niet vervoeren naar Nijmegen”, aldus regiomanager J.C. van den Broek van Morren.

Vitesse heeft nog geen andere busmaatschappij kunnen vinden. De Arnhemse club betreurt het standpunt van Morren, maar toont wel begrip. Vitesse hoopt alsnog bussen te kunnen charteren.

Voorzitter Harry Reusken van de Vitesse-supportersvereniging moet er niet aan denken dat Vitesse-fans thuis in Arnhem moeten blijven. Reusken: “Het zou triest zijn als Vitesse zonder onze steun daar moet spelen. De supportersvereniging kan hier niets aan doen. Dit komt natuurlijk door de manier waarop wij telkens in Nijmegen worden ontvangen.”

Bron: Gelderlander 26-09-01

Stefanovic ook civiel aansprakelijk gesteld

Rolf Landerl heeft gistermiddag bij de politie van Sittard aangifte gedaan wegens mishandeling door Vitessenaar Dejan Stefanovic. Ook is de voetballer van Fortuna Sittard een civielrechtelijke procedure gestart.

Die procedure heeft als doel Stefanovic aansprakelijk te kunnen stellen wanneer Landerl financiële schade lijdt door het letsel. De aanvaller van Fortuna kon het voorbije weekeinde niet spelen en is naar verwachting ook komende weekeinde nog niet inzetbaar.

lees verder...

Bron: Gelderlander 26-09-01

Louis Laros ligt op schema

Middenvelder Louis Laros ligt goed op schema bij de revalidatie na zijn knieblessure. Laros traint al weer ruim een week mee op Papendal met de A-selectie. Louis Laros wil zich niet vastpinnen op een datum: “Tot nu toe gaat het volgens plan. Ik moet langzaam meer gaan doen. Ik zit nu al in de groep, maar doe nog niet mee in de partijtjes.”

“Ik moet eerst ritme opdoen en over enkele weken een wedstrijd spelen met Jong Vitesse. En pas dan kan ik echt mijn rentree maken”, aldus Louis Laros, die al sinds 27 augustus van het vorig jaar niet meer speelde voor Vitesse.

Bron: TT TVG 25-09-01

Roda JC heeft geen interesse in Peeters

Ondanks geruchten staat Vitesse-spits Bob Peeters niet in de belangstelling van Roda JC. De nieuwe trainer van Roda, de Belg Georges Leekens, ontkende dit maandagavond. Leekens is wel gecharmeerd van Peeters: “Ik heb een goede band met Bob en vind hem een uitstekende spits. Maar het is geen spek voor onze bek. Hij is te duur voor Roda, ook huren is geen optie.”

Peeters heeft bij Vitesse momenteel geen basisplaats meer. Na vijf competieduels zonder treffers geeft trainer Koeman in de spits de voorkeur aan de 17-jarige Jhon van Beukering, die al wel scoorde als basisspeler.

Bron: TT TVG 25-09-01

Koeman bestempelt Peeters tot een miskoop

Ronald Koeman heeft zijn vertrouwen verloren in de duurste aankoop van Vitesse ooit. Tussen Bob Peeters en Vitesse botert het niet en dat is pijnlijk voor de trainer, de club en de speler zelf.

In augustus 2000 besloot hoofdsponsor Nuon nog eenmaal grof in de geldbuidel te tasten. Omdat het energiebedrijf zich eerder had verplicht aan trainer Ronald Koeman, mocht Vitesse Bob Peeters halen als opvolger van Pierre van Hooijdonk.

lees verder...

Bron: Gelderlander 25-09-01

Didier Martel maakt na excuses weer deel uit van de selectie

Didier Martel maakt sinds gistermiddag weer deel uit van de selectie van Vitesse. De 29-jarige aanvaller werd zondag om disciplinaire redenen gepasseerd voor de wedstrijd bij De Graafschap, maar keerde terug in de groep na een gesprek met trainer Ronald Koeman. “Didier heeft zijn excuses aangeboden. Hij heeft zelf ingezien dat hij fout is geweest”, zei Koeman gisteravond.

De Franse aanvaller ontbrak in Doetinchem, omdat hij twee keer te laat op de training was verschenen. Een keer meldde hij zich zelfs op Papendal, terwijl de training in Gelredome was. Deze missers vielen verkeerd in de roerige week, waarin bij Vitesse diverse crisisberaden plaatsvonden.

Koeman: “Ik wilde weten waarom hij twee keer te laat kwam, uitgerekend in deze moeilijke week voor de club. Hij had geen excuus en kon mijn beslissing wel begrijpen.” Martel kan de gebruikelijke boetes voor te laat komen tegemoet zien. Verdere sancties blijven achterwege.

Woensdag traint Martel mee met de spelersgroep en normaal gesproken behoort de linksbuiten zaterdag gewoon tot de selectie voor de uitwedstrijd tegen PSV. “Na ons gesprek is er weer een normale basis om verder te gaan”, aldus Koeman. “Ik hoop dat de boodschap bij Martel is aangekomen en dat hij zijn meerwaarde voor het elftal inziet.”

Koeman verwacht dat Victor Sikora zaterdag inzetbaar zal zijn in Eindhoven. De neo-international werd zondag uit de wedstrijd geschopt en kampt met een lichte blessure aan het scheenbeen. Gisteren beperkte Sikora zich tot fietsen, vandaag wordt hij intensief behandeld door de medische staf van Vitesse. Dan wordt bekeken of Sikora morgen weer kan trainen.

Bron: Gelderlander 25-09-01

Vitesse legt tweetal jeugdspelers lang vast

Vitesse heeft twee jeugdspelers voor lange tijd vastgelegd. Nicky Hofs en Michael Dingsdag hebben een contract bij de Arnhemse club getekend tot medio 2006. Jeugdinternational Hofs (17) had al een contract tot 2002. De aanvaller verlengde die verbintenis met vier seizoenen. Voor verdediger Michael Dingsdag is het zijn eerste contract met de Arnhemse club.

Bron: Gelderlander 25-09-01

Victor Sikora weer fit tegen PSV

Koeman verwacht dat Victor Sikora zaterdag inzetbaar zal zijn in Eindhoven. De neo-international werd zondag uit de wedstrijd geschopt en kampt met een lichte blessure aan het scheenbeen.

Gisteren beperkte Sikora zich tot fietsen, vandaag wordt hij intensief behandeld door de medische staf van Vitesse. Dan wordt bekeken of Sikora morgen weer kan trainen.

Bron: Gelderlander 25-09-01

Didier Martel blijft bij selectie

Ronald Koeman en Didier Martel hebben maandagmiddag een gesprek gevoerd naar aanleiding van de problemen tussen de trainer en de speler. Het gesprek is positief verlopen en de Franse aanvaller blijft gewoon deel uitmaken van de selectie van Vitesse.

Ronald Koeman verbaasde afgelopen weekeinde door Didier Martel buiten de selectie voor de wedstrijd tegen De Graafschap te houden. Reden hiervoor was dat Martel enkele malen te laat op de training was gearriveerd.

Vitesseworld 24-09-01

PSV – Vitesse op Canal+

De wedstrijd PSV- Vitesse wordt live uitgezonden op abonneezender Canal +. Het duel tussen de huidige nummer drie, Vitesse en de nummer twaalf, PSV, wordt aanstaande zaterdag om 20:00 uur gespeeld. Een kwartier voor de aftrap begint de uitzending op Canal+.

Bron: Vitesseworld 23-09-01

Jhon van Beukering nekt oude club

Jhon van Beukering brak zondag tegen zijn oude club De Graafschap de score open. “Koolhof had me nog gezegd niet te scoren, maar ik houd me nooit aan mijn woord”, lachte de talentvolle Vitesse-spits na afloop. Van Beukering vond het tijd dat hij eens scoorde. “Tegen Fortuna stond ik in de basis, toen heb ik veel kansen gemist. Nu lukte het wel, het was een mooie bal van Victor Sikora.”

Dat het een slecht duel was, daar had hij geen boodschap aan. “De drie punten waren het belangrijkste.” Zaterdag wordt Van Beukering 18. “Dat hoop ik te vieren met een goal tegen PSV.”

Bron: TT TVG 24-09-01

Opsteker voor www.vitesseworld.com

Het computer blad Internet-idee heeft deze maand de officiële internet pagina’s van de betaald voetbal organisaties bezocht en beoordeeld. Vitesseworld.com is daarbij op een zeer eervolle 2e plaats geëindigd. Hier de volledige beoordeling uit het blad:

“Wat de Arnhemmers in het echt niet lukte, daar slagen ze op internet wel in. Ze plaatsen zich rechtstreeks voor de Champions League. Helaas is www.vitesse.nl in het bezit van een slimmerik en dus moest de club uitwijken naar www.vitesseworld.com. Via een flitsend flash-intro komt u bij de fraai opgemaakte homepage terecht. Vitesse begrijpt goed wat infotainment is, want de site brengt een goed doordachte mix van info en interactief vertier. Zo is er zelfs een Vitessespel te vinden. U kunt op de officiële site van Vitesse rustig een paar uur doorbrengen. Het archief puilt bijvoorbeeld uit van de oude interviews. Verder heeft men ook aan de praktische zaken gedacht. Er is een routebeschrijving naar het stadion en een groot aantal handige adressen.”

De officiële internetpagina van Ajax eindigde overigens op de eerste plaats in de beoordeling. De site van De Graafschap werd het slechts gewaardeerd door het blad.

Internet idee 24-09-01

Samenwerkingsverband Vitesse met Wuhan FC

Vitesse heeft donderdag 20 september een intentieverklaring ondertekend tot een samenwerkingsverband met de Chinese tweede divisieclub Wuhan FC. Het doel van de samenwerking is het uitwisselen van kennis, ervaring en samenwerking tussen beide clubs. De eerste contacten tussen beide clubs zijn tot stand gekomen door de gemeente Arnhem. Arnhem heeft al enige jaren intensieve betrekkingen met deze Chinese miljoenenstad. Wuhan is de hoofdstad van de provincie Hubei en telt ruim 8 miljoen inwoners.

De Chinese delegatie, die bestond uit vijf personen en werd aangevoerd door de president van Wuhan FC, de heer Zhao Jiaxin. De heer Zhao Jiaxin is tevens directeur van Wuhan Hi-tech Ltd. en de drijvende kracht achter Wuhan East Lake High-tec Development Zone, een industriepark met een werkgelegenheid van 70.000 werknemers.

China is zes jaar geleden gestart met professioneel voetbal. Wuhan FC heeft tot vorig jaar in de eerste divisie gespeeld, maar is afgelopen seizoen helaas gedegradeerd. Het beleid van de club is erop gericht snel weer naar de hoogste divisie terug te keren. Een nieuw stadion moet daar mede toe bijdragen. Dit stadion met 60.000 plaatsen moet eind volgend jaar klaar zijn.

Vitesseworld 24-09-01

Kreek op eenzame hoogte: 540 minuten

Michel Kreek staat sinds de wedstrijd tegen De Graafschap, gistermiddag in Doetinchem, op eenzame hoogte. De aanvoerder is de enige van de Vitesse-selectie die zes volledige competitiewedstrijden speelde. Kreek miste uit voorzorg (hij heeft problemen met zijn achillespees) wel de bekerwedstrijd tegen Fortuna Sittard, maar stond in de competitie alle 540 minuten in het veld. Kreek moest na vijf duels Tim Cornelisse nog naast zich dulden, maar de rechts-back is een van de spelers die door de bezem van Ronald Koeman naar de kant werd geveegd. Hij moest zijn plaats gisteren afstaan aan Stefan Nanu.

Bron: Gelderlander 24-09-01

‘Aangeschoten wild’ Sikora valt weer uit

Victor Sikora haalde gistermiddag in Doetinchem andermaal het einde niet. En opnieuw werd de aanvaller van Vitesse uit de wedstrijd geschopt. Na de rust van het duel bij De Graafschap keerde de kleine aanvaller niet meer terug. Hij kreeg in de eerste helft een fikse trap op het scheenbeen.

Tien dagen geleden in het thuisduel tegen Sparta haalde Sikora ook al het einde niet na twee fikse aanslagen. Sikora gelooft niet dat er wat ‘oude rekeningen’ open liggen. “Ja, ze raken mij wel aardig dit seizoen. Ik kreeg nu een tikkie op het scheenbeen, maar ik geloof niet dat het persoonlijk was. Dit was een overtreding van Johnnie” (Van den Brom, red.).

Bron: Gelderlander 24-09-01

‘Franse dubbelslag’ Didier Martel wekt de toorn van Koeman

Didier Martel dacht zich er met de ‘Franse slag’ vanaf te kunnen maken, maar wekte de toorn van Ronald Koeman. “Martel heeft de boodschap niet begrepen”, vertelde de Vitesse-trainer na de overwinning bij De Graafschap (0-2).

De Franse aanvaller van Vitesse zat gisteren niet bij de Arnhemse selectie, maar moest voor straf op de tribune plaatsnemen. Martel zocht wel een erg gepast moment om de kantjes er vanaf te lopen. Na de praatsessie tussen spelersgroep en trainer over discipline, professionalisme en dat soort zaken, ging de baltovenaar uit Fréjus in de fout.

De Fransman maakte het vrijdag en zaterdag direct wel erg bont. “De eerste training kwam hij te laat en bij de tweede was hij op Papendal, hoewel we de dag voor de wedstrijd altijd op het stadion trainen”, verklaarde Koeman gistermiddag in Doetinchem de ‘Franse dubbelslag’ van Martel, die vandaag het nodige heeft uit te leggen.

De trainer van Vitesse schudde tijdens de persconferentie na afloop van de streekderby niet-begrijpend het hoofd: “Het is te gek voor woorden dat hij niet op tijd kan komen. Ik weet dat de maatschappij is veranderd, maar daar leg ik mij niet bij neer. Dan moet ik het maar drastisch aanpakken.”

Er staat voor vandaag een gesprek met Martel op de rol. Koeman: “We moeten maar eens rustig praten. Ik denk dat hij wel op tijd komt. Anders hebben we een probleem.” De Graafschap-trainer Jurrie Koolhof, aandachtig luiteraar, reageerde vervolgens ad rem en leek Martel de helpende hand toe te steken: “Waar train je morgen?” Koeman kon een lach niet onderdrukken: “Misschien moet ik voor televisie maar effe zeggen waar we trainen.”

Bron: Gelderlander 24-09-01

Reserve Peeters doet er het zwijgen toe

Bob Peeters had gistermiddag na de gewonnen uitwedstrijd bij De Graafschap geen trek in praten. De Belg werd door Ronald Koeman naar de reservebank verwezen en lijkt daar voorlopig een vast stekje te krijgen. Koeman gaf de voorkeur aan Jhonny van Beukering, die de eerste treffer voor Vitesse scoorde.

Peeters: “Het lijkt mij verstandig nu even niet te reageren. Ik ben bang dat ik anders verkeerde dingen ga zeggen, dat wil ik niet. Ik hoop dat je dat begrijpt.”

Bron: Gelderlander 24-09-01

Spelers Vitesse laten de voeten weer spreken

Na de week van het openlijke conflict en de daaropvolgende praatsessies, spraken zondagmiddag de voeten van de spelers weer. Vitesse won met 2-0 bij De Graafschap. Een causaal verband tussen de uitgesproken onvrede en de winst in Doetinchem is volgens Michel Kreek en Marc van Hintum moeilijk aan te geven.

Vitesse speelde op de Vijverberg niet groots, maar in de Gelderse streekderby is er zelden sprake van goed voetbal. Daarvoor is de sfeer te gespannen en de strijd te verbeten. In dat opzicht leek Vitesse wel iets wijzer geworden van de groepstherapeutische sessies. Aan vechtlust deed Vitesse in elk geval niets onder voor De Graafschap.

lees verder...

Bron: Gelderlander 24-09-01

Didier Martel maandag op het matje bij Koeman

Didier Martel heeft de boodschap van Koeman niet begrepen. Een dag na de commotie in Arnhem, volgend op de bekernederlaag van dinsdag bij Fortuna, kwam de Fransman te laat op de training. Weer 24 uur later was hij weliswaar op tijd, maar op de verkeerde plaats. Vitesse trainde in het stadion, Martel stond op Papendal.

Van dat soort lieden heeft Koeman de buik vol. ,,Ik vind het onvoorstelbaar dat hij het niet kan opbrengen op tijd te komen. Dan kunnen we wel zeggen dat de mentaliteit van de huidige generatie anders is, maar ik weiger me er bij neer te leggen. Dan maar naar de wedstrijd met een groep met wat minder kwaliteit. Morgen praat ik met Martel. Als hij op tijd is tenminste.”

23-09-01

Vitesse strijdend naar winst in Gelderse derby

De ‘Cruijffiaanse’ actie van trainer Ronald Koeman, die door het ter discussie stellen van zijn positie Vitesse op scherp trachtte te zetten, lijkt zijn uitwerking niet te hebben gemist. Van goed voetbal was geen sprake in de Gelderse derby tegen De Graafschap, maar de verlangde strijd bleek volop aanwezig bij de Arnhemmers. En dankzij treffers van de jongelingen Van Beukering en Van der Schaaf verliet Vitesse Doetinchem ook nog eens met de volle buit in de tas.

Vitesse heeft een roerig weekje achter de rug. Een dag na de bekeruitschakeling bij Fortuna Sittard maar dat had er niets mee te maken, beweerde de trainer, gooide Ronald Koeman de knuppel in het hoenderhok. Zien de spelers het nog wel in hem zitten? En staat het bestuur achter de ex-international? Er kwam telkens een volmondig ‘ja’ uit de betrokken monden. Koeman was vooral uit op de steun van de leiding; die gaf hem de vrijheid de teugels strakker aan te trekken en impopulaire maatregelen te nemen. Want als er iets was waar hij zich aan ergerde, dan was het wel de discipline, die naar zijn mening bij enkele spelers ver te zoeken was.

Op wie Koeman precies doelde, hield hij wijselijk voor zichzelf. Desgevraagd bleek Martel een van de eerste slachtoffers te zijn. ‘Als je je op Papendal meldt voor de training, terwijl de laatste training voor de wedstrijd altijd op het stadion is, blijk je de boodschap niet begrepen te hebben.’ Van de elf die in Doetinchem wel het veld betraden, verlangde de coach vooral één ding: strijd. Omdat het alweer vijf jaar geleden was dat De Graafschap een zege had overgehouden aan de Gelderse derby op de Vijverberg, ging ook bij de gastheren de beuk erin. Het gevolg was een ‘Engelse’ wedstrijd met veel gehol en emotie, maar weinig voetbal met overleg

Tekenend voor het ongestructureerde aanvalsspel aan beide kanten was de eerste kans in de wedstrijd. Een ongevaarlijke Graafschap-voorzet werd door Nanu pardoes voor de voeten van Schulp gekopt. De spits verkwanselde de kans echter door de bal hoog over het doel van Van Fessem te knallen. Een paar minuten later hoopte Schulp aan een duel met de doelman een penalty over te houden. Scheidsrechter Jol dacht daar anders over en handelde consequent door ook na een buiteling van Vitessenaar Diarra over de handen van Postma onbestraft te laten.

Kort daarop opende Vitesse de score door de eerste de beste kans te verzilveren. Sikora bracht de bal na een afgeslagen hoekschop opnieuw voor het doel. Daar stond Van Beukering, nog een week 17 jaar gereed om de bal in de touwen te koppen. Aan Graafschap zijde wist alleen Meerding Van Fessem op de proef te stellen, maar de doelman handelde kort voor en na rust adequaat. Tegen de tijd dat het volgende gevaar zich aandiende invaller Promes trof het lichaam van de sluitpost had Vitesse zich al in veilige haven gecounterd. Van Beukering stuitte nog op Postma, maar de Van der Schaaf had geen probleem met de rebound: 0-2.

De Graafschap:
Stefan Postma, René Bot, Milan Berck Beelenkamp, Jan Vreman (75. Tim Bakens), Purrel Fränkel, John van den Brom, Peter van Vossen, Ilja van Leerdam, Martijn Meerdink, Dennis Schulp (82. Marino Promes), Rody Turpijn (65. Ruslan Valeev)

Vitesse:
Jimmy van Fessem, Dejan Stefanovic, Marc van Hintum, Stefan Nanu, Michel Kreek, Theo Janssen, Gert Claessens, Mahamadou Diarra, Victor Sikora (46. Remco van der Schaaf), Jhon van Beukering (82. Matthew Amoah), Tijjani Babangida (63. Riga Mustapha)

Scheidsrechter: Dick Jol

Toeschouwers: 11.000

Kaarten
Geel: Turpijn, Berck Beelenkamp, Van Vossen, Van den Brom (De Graafschap), Kreek, Van der Schaaf, Diarra (Vitesse)

23-09-01

Voorbeschouwing: De Graafschap – Vitesse

Zondag 23 September 2001 staat de Gelderse derby tussen De Graafschap en Vitesse weer op het programma. Het wordt het achtste duel in Doetinchem. Van de vorige 7 duels won Vitesse er 2, speelde 3 keer gelijk en verloor er 2 keer. Het doelsaldo is 12-11 in het voordeel van de superboeren. Vorig seizoen speelde Vitesse op 5 november 2000 in Doetinchem. Vitesse won met 1-2 na een 0-2 ruststand. Beide doelpunten van Vitesse werden gescoord door Bob Peeters.

Op dit moment is het verschil tussen De Graafschap en Vitesse op de ranglijst 2 punten. Vitesse staat met 9 punten vierde en De Graafschap met 7 punten zevende.

Laatste vijf ontmoetingen
13 okt 1996 2-1 (1-1)
14 feb 1998 3-3 (3-2)
04 okt 1998 0-0 (0-0)
28 nov 1999 2-2 (2-1)
05 nov 2000 1-2 (0-2)

23-09-01

Grote druk op schouders Koeman en Vitesse

Ronald Koeman staat met Vitesse voor de weken van de waarheid. Dankzij het publiekelijk uitgevochten conflict tussen hem en de spelersgroep staan de verhoudingen op scherp. Vitesse zal zich op korte termijn moeten verbeteren, wil de combinatie het einde van het seizoen halen.

Niet de club of de spelers maar alleen Koeman heeft de kracht een vroegtijdig einde te maken aan de samenwerking. Een voorschot daarop werd deze week door Koeman zelf gegeven. De trainer voelt er niets voor nog langer een slecht spelend en ondermaats presterend elftal aan de buitenwacht te verkopen.

lees verder...

Bron: Gelderlander 22-09-01

Nachtbrakers Vitesse krijgen boete bestuur

Het bestuur van Vitesse heeft enkele nachtbrakers uit de selectie een boete gegeven. De spelers, van wie de namen niet bekend zijn gemaakt, werden na afloop van de wedstrijd Vitesse-Sparta in het Arnhemse nachtleven gesignaleerd.

Tot woede van trainer Ronald Koeman en het bestuur van de club die het gedrag van de spelers ongepast vinden. Zowel vanwege de zwakke prestatie tegen Sparta (1-1) als in de aanloop naar de belangrijke bekerwedstrijd, drie dagen later tegen Fortuna Sittard.

Technisch manager Jan Streuer vindt het uitgaansgedrag van de spelers ongepast. “Belachelijk, dat kan absoluut niet door de beugel, ook niet ten opzichte van andere spelers die zich wel rustig thuis voorbereiden op de komende wedstrijd. We hebben dit zeker niet laten lopen, de spelers zijn bestraft”, aldus Streuer, die niet wilde ingaan op de hoogte van de boetes.

Hij sprak vandaag ook samen met de spelersraad over de verhouding spelers-trainer nadat Koeman eerder in de week naar buiten trad met zijn onvrede.

“Het was een goed gesprek, zonder harde woorden. We hebben alleen gezegd dat wij meer inzet en energie verwachten en dat ze best wat meer zelfvertrouwen mogen uitstralen”, aldus de technisch manager van Vitesse, die werd vergezeld door bestuurslid Herman Veenendaal.

“Op dit moment missen de spelers gewoon zelfvertrouwen. Dat moet aan gewerkt worden. De laatste wedstrijden is er niet door iedereen genoeg gebracht”, meent Streuer, die sprak met Michel Kreek, Marc van Hintum, Louis Laros, Theo Janssen en Ruud Knol.

Bron: Gelderlander 22-09-01

Stefanovic onderwerp van brede discussie

Dejan Stefanovic is onderwerp van een brede discussie, zowel in Sittard als in Arnhem. Trainer Ronald Koeman sprak zijn beste verdediger gistermiddag aan op zijn (wan)gedrag in het veld. Tegen Stefanovic loopt een politie-onderzoek.

Aanleiding vormt het incident tijdens de bekerwedstrijd Fortuna Sittard-Vitesse, dinsdagavond in Sittard. Stefanovic raakte daarbij met zijn schoen het hoofd van Fortuna-speler Rolf Landerl. Die hield een lelijke hoofdwond over aan de trap. Aanvankelijk werd zelfs gevreesd voor oogletsel omdat Landerl zijn gezichtsvermogen voor de helft kwijt was. Inmiddels heeft hij dat weer terug, maar de Oostenrijker moet nog wel enkele dagen rust houden.

Ronald Koeman bekeek de televisiebeelden van het incident, maar kon geen uitsluitsel geven over de vermeende opzet. “Ik heb de beelden gezien, maar het is onmogelijk vast te stellen wat er is gebeurd.”

Stefanovic zegt Landerl wel te hebben geraakt, maar ontkent met opzet te hebben getrapt. Hij heeft alleen de schijn tegen, in de voorbereiding vergreep de Joegoslaaf zich ook al eens aan een amateurspeler van Woudenberg.

“Het is duidelijk dat er bij hem frustratie zit. Dat hij dinsdagavond geïrriteerd was, kan ik ook goed begrijpen. Maar in de voorbereiding ging het al een keer mis en op de training ook”, wist ook Koeman, die al eerder aangaf niet te zullen aarzelen om een fikse straf uit te delen als er sprake is van het bewust toebrengen van letsel. “Wij lossen deze zaak in eerste instantie intern op. Op dit moment zie ik geen reden hem te schorsen, omdat ik niet weet of het bewust is gebeurd. Dat kunnen ze bij Fortuna wel zeggen, maar ik kan niet afgaan op wat derden beweren”, aldus Koeman.

Hij ziet ook geen reden Stefanovic ‘hangende het onderzoek’ op non-actief te stellen. “Dat is een mogelijkheid als ik het idee heb dat het beter is hem even uit de wind te houden”, aldus de coach.

Bron: Gelderlander 22-09-01

John van den Brom kijkt uit naar zondag

Graafschap middenvelder John van den Brom speelde ruim elf seizoenen bij de Arnhemmers en is sinds een klein jaar door Vitesse aan Graafschap verhuurd. Hij kijkt uit naar de Gelderse derby. “Bij Vitesse loopt het absoluut niet. Aan ons de taak ze nog dieper in de put te drukken”, aldus de routinier die niet opkijkt van de onrust bij Vitesse. “Het is al jaren niet stil geweest bij Vitesse”, weet Van den Brom uit eigen ervaring. De oud-international denkt dat zijn oude club zijn huidige club met respect tegemoet zal treden. “Ik verwacht dat Vitesse zich zal aanpassen, dat ze extra zekerheden in zullen bouwen.”

TT TVG 21-09-01

Vooronderzoek tegen Dejan Stefanovic

De aanklager van de KNVB heeft een onderzoek ingesteld naar Dejan Stefanovic. De Vitesse-verdediger schopte dinsdag, al dan niet bewust, Fortuna-spits Landerl in het gezicht. Stefanovic, Landerl, de aanvoerders Janssen en Hesp, de clubbesturen en het arbitraal kwartet moeten voor begin volgende week een schriftelijke verklaring afleggen over het incident. Als daar belastende verklaringen bij zijn, dan zal de aanklager een of meerdere spelers in staat van beschuldiging stellen. Tijdens het bekerduel waren namelijk meerdere incidenten.

Stefanovic zei na de wedstrijd dat hij Landerl had geraakt, maar dat er van opzet geen sprake was. Landerl en Fortuna namen die lezing niet serieus. Fortuna diende een officiële klacht in bij de KNVB. Indien de aanklager Stefanovic in staat van beschuldiging stelt, kan de verdediger een schikkingsvoorstel tegemoet zien. De mandekker hangt dan één of meerdere wedstrijden schorsing boven het hoofd.

Mocht Stefanovic het voorstel niet accepteren, dan komt de zaak voor bij de tuchtcommissie van de KNVB. Vitesse-trainer Ronald Koeman zei dat hij Stefanovic zelf zou straffen, mocht uit de televisiebeelden blijken dat de verdediger over de schreef is gegaan.

TT TVG 21-09-01

Zege moet Vitesse rust brengen

Vitesse speelt na een rumoerige week zondag uit tegen De Graafschap. Het zege zou voor de broodnodige rust voor de club kunnen zorgen. Trainer Ronald Koeman lijkt spits Bob Peeters weer in genade aan te nemen. De Belg scoorde vorig seizoen in totaal drie keer tegen De Graafschap. Stefan Nanu en Mahamadou Diarra lijken de voorkeur te krijgen boven Tim Cornelisse en Remco van der Schaaf.

Vermoedelijke opstelling: Van Fessem; Nanu, Stefanovis, Kreek, Van Hintum; Diarra, Janssen, Claessens; Sikora, Peeters, Martel.

TT TVG 21-09-01

Kunstgras bespreekbaar

De clubs in het betaald voetbal zijn in principe niet tegen het spelen op kunstgras. Bijna alle betaaldvoetbalorganisaties hebben echter bezwaar tegen de aanleg van zo’n veld in de Amsterdam ArenA tijdens de komende winterstop. Er bestaat dan vrees voor competitievervalsing. Daarnaast is er vooral behoefte aan meer informatie over de laatste ontwikkelingen op het gebied van kunstgras.

Op verzoek van de Europese voetbalunie UEFA heeft de KNVB een peiling gedaan onder alle clubs uit de KPN Eredivisie en de Eerste Divisie ten einde inzicht te krijgen of het spelen van officiële wedstrijden op kunstgras bespreekbaar is.

De KNVB zal de UEFA rapporteren dat kunstgras in Nederland bespreekbaar is, maar dat de clubs daar enkele voorwaarden aan verbinden. Naast een uitgebreide voorlichting moet er ook de mogelijkheid bestaan op kunstgras te oefenen, voorafgaand aan een wedstrijd.

Inmiddels hebben Ajax en de Amsterdam ArenA na onderling overleg besloten niet eerder dan tijdens de zomer van 2002 tot de aanleg van kunstgras over te gaan. De KNVB is daarnaast van plan een informatiebijeenkomst over kunstgras te organiseren, afhankelijk van het definitieve standpunt van de UEFA over dit onderwerp.

KNVB

Vitesseworld 21-09-01

Schorsing dreigt voor Stefanovic

Vitesse-verdediger Dejan Stefanovic wordt mogelijk alsnog geschorst voor zijn trap in het gezicht van Fortuna Sittard-speler Rolf Landerl. De aanklager betaald voetbal van de KNVB is gisteren een vooronderzoek gestart, naar aanleiding van de televisiebeelden. De actie ontging het arbitrale kwartet. Landerl liep een gekneusde oogkas op en moet zeker vijf dagen volledige rust houden.

Stefanovic zei na de wedstrijd dat hij Landerl had geraakt, maar dat er van opzet geen sprake was. Landerl en Fortuna namen die lezing niet serieus. Landerl heeft aangekondigd dat hij bij de politie in Sittard aangifte gaat doen wegens mishandeling. Fortuna diende een officiële klacht in bij de KNVB. Indien de aanklager Stefanovic in staat van beschuldiging stelt, kan de verdediger een schikkingsvoorstel tegemoet zien. De mandekker hangt dan één of meerdere wedstrijden schorsing boven het hoofd.

Mocht Stefanovic het voorstel niet accepteren, dan komt de zaak voor bij de tuchtcommissie van de KNVB. Vitesse-trainer Ronald Koeman zei dat hij Stefanovic zelf zou straffen, mocht uit de televisiebeelden blijken dat de verdediger over de schreef is gegaan.

Bron: De Gelderlander 21-09-01

Schulden Vitesse bestaan nog steeds

Vitesse heeft ondanks de deal met voormalig hoofdsponsor Nuon nog altijd schulden. De bestuursleden Guijt, Veenendaal en Snellenburg namen de schulden , naar schatting 75 miljoen gulden, over van Nuon voor een bedrag van 5 miljoen.

Mocht een van de bestuursleden in conflict komen met de club, dan kan er dus geld worden gevorderd. Voorzitter Vaessen denkt niet dat het zo’n vaart zal lopen: “Die geluiden hoor ik wel vaker, maar ze hebben ook een bestuurlijke verantwoordelijkheid en die houdt in dat ze alles in het belang van Vitesse moeten doen. En dat doen ze ook.”

Voorzitter Vaessen weet dat Vitesse de schulden zelf kan afkopen: “Als we de drie bestuursleden de vijf miljoen terugbetalen, komen we weer in het bezit van de rechten en de prioriteitsaandelen die daarbij horen.”

De drie bestuursleden hadden Vitesse ook de vijf miljoen gulden kunnen lenen om de schulden direct af te kopen. Vaessen begrijpt wel waarom ze dat niet hebben gedaan: “Dat is zakelijk natuurlijk niet juist. Ze hebben nu dezelfde rechten als Nuon, dat kon doen met de club wat het wilde. Maar deze mensen willen dat Vitesse snel kan betalen, zo dat de rechten terugkeren bij de club.”

TT TVG 21-09-01

Aangifte Landerl tegen Stefanovic

Rolf Landerl, spits van Fortuna Sittard, dient bij de politie in Sittard een klacht in tegen Dejan Stefanovic, verdediger van Vitesse. De Oostenrijkse aanvaller doet aangifte wegens mishandeling. De spelersvakbond VVCS staat Landerl bij in zijn juridische procedure tegen de Joegoslaaf.

Stefanovic verloor dinsdagavond in het bekerduel in Sittard (2-1) na een uur zijn zelfbeheersing. Tijdens een gezamenlijke valpartij met Landerl schopte de speler van Vitesse zijn opponent vol in het gelaat. De wandaad van Stefanovic bleef op het veld ongestraft.

Landerl moest na de aanslag door Stefanovic met een bebloed en gehavend gezicht van het veld. Hij was witheet op zijn belager, die hij openlijk bedreigde. Volgens Hans Verèl, de trainer van Fortuna, heeft Landerl geluk gehad. “Zijn oog ziet er niet uit, maar er is niets kapot”, zei hij gisteren. “Zijn oogkas is zwaar gekneusd. Hij moet zeker vijf dagen volledige rust houden.”

Verèl steunt Landerl in zijn juridische actie tegen Stefanovic. “Ik sta honderd procent achter hem. Ik heb de videobeelden van het voorval teruggezien en ben van mening dat dergelijk gedrag niet thuishoort op de voetbalvelden. Feitelijk mag het nergens gebeuren.”

De Gelderlander 20-09-01

‘Als ik tevreden was, zou ik een slecht sportman zijn’

Rahamat ‘Riga’ Mustapha was zeventien jaar toen hij zijn debuut maakte bij Vitesse. Ruim vijftien maanden later en een paar harde lessen wijzer, koos Ronald Koeman hem tegen Fortuna Sittard (0-0) in de basiself van Vitesse.

Niet de ervaren Carlos Fortes of Gert Cleassens, maar tiener Riga Mustapha kreeg zondagmiddag in Sittard de voorkeur voor een plaatsje op de linkervleugel van Vitesse. Riga (19 jaar) speelde een aardige wedstrijd, in elk geval beter dan zijn evenknie op de andere vleugel, Tijjani Babangida. Hij werd vaker aangespeeld, liep makkelijk langs zijn bewaker Marcel Akerboom, maar kon uiteindelijk ook het verschil niet maken.

Zodat de openingswedstrijd voor Vitesse in een teleustellende 0-0 eindigde. “We hadden moeten winnen”, vindt Riga dan ook. “Maar Fortuna heeft het ons wel erg moeilijk gemaakt. Ze schakelden goed om, zakten met veel mensen terug, allemaal in de eigen zestien.”

Maar toch. “Het had eigenlijk 2-0 moeten zijn”, stelt Riga, en dus is hij niet erg tevreden. Al lacht hij wel een gulle lach, maar dat heeft te maken met zijn basisplaats. Het is overeenkomstig de stijl van de trainer. Bij twijfel kiest Ronald Koeman voor de jeugd. En helemaal vreemd, zo meent de enige speler van Vitesse met een echte voetbalnaam, is het ook weer niet.

Riga: “Een beetje verbaasd was ik natuurlijk wel, want je weet het nooit. Maar ik vind ook dat ik goed bezig ben, dus aan de andere kant was ik ook weer niet verbaasd.” Riga debuteerde op 17 mei 1999 voor Vitesse, in een duel met De Graafschap. Het seizoen erna speelde hij nog zeven keer, maar Ronald Koeman zette de frêle buitenspeler even terug op de plaats. “Ik moest weer terug naar de jeugd”, herinnert hij zich het pijnlijke moment. “Het was mentaal heel zwaar, ik voelde me omlaag gaan, van het eerste naar de jeugd. Eerst ging het allemaal heel snel naar boven en dan ineens zakt het ook weer heel snel af.”

Hij werd eerst opstandig en wilde tegen de wens van de technische leiding, elders spelen. RBC kwam en Riga ging, maar het werd een fiasco. Hij speelde in totaal acht wedstrijden, raakte geblesseerd en werd vervolgens voornamelijk gepasseerd. “Toen ik weer fit was, kreeg ik geen kans”, kijkt Riga terug. “Ook niet toen ik het gevoel had dat het goed ging. Maar het zal ook wel aan mij hebben gelegen.”

Uiteindelijk heeft de pijnlijke terugval hem genezen van wat misschien wel een mentaal probleem was. Riga was altijd een groot talent en kon in zijn jeugdjaren teren op een surplus aan techniek en snelheid.

Bij de overstap naar de senioren gaan andere kwaliteiten tellen. “Ik ben door die tegenslagen sterk geworden”, weet hij nu heel zeker. “Ik ging me afvragen waarom het niet ging. Waarom andere spelers zo snel naar boven klommen en ik zo hard naar beneden viel. Zoals Theo Janssen, we waren allebei uitblinkers van het A-elftal dat kampioen van Nederland werd. Hij speelde in het eerste en ik daalde alleen maar. Wat deed ik verkeerd en wat deden zij dan zo goed. Ik wist dat ik het anders moest doen.”

Hij kreeg ook een tip van Koeman. “Ik moest me meer laten zien, meer laten horen. Door mij terug naar de jeugd te zetten, heeft hij eigenlijk mijn ogen geopend. Mentaal was ik te zwak, maar toen het bij RBC niet lukte, ging ik denken dat de trainer misschien wel gelijk had.”

“Ik moest mezelf veranderen, mijn speelstijl veranderen. Vroeger deed ik alleen een mannetje passeren, en weer een mannetje en nog een mannetje. Nu wil ik passeren en gelijk die assist geven of scoren.” Hij is directer geworden, maar dat kwam er zondagmiddag niet helemaal uit. Zijn hoekschoppen waren matig, doelman Hesp plukte de ballen als appeltjes uit de boom. Beslissende passes had hij ook niet en scoren deed hij evenmin.

Riga laat zijn acties de revue passeren. “Vaak was de bezetting niet goed, waren er geen spitsen. Dan maak ik mijn actie en dan moet ik inhouden. Dat is niet goed, die bezetting voor de goal moet goed zijn.” Al hadden zijn slappe corners daar natuurlijk niet mee te maken. “Ik had een tikje gekregen”, bekent hij. “Daarom kon ik niet voluit trappen.” Het moet, zo weet hij, allemaal nog wat beter. Hij wil scoren en niet, zoals gistermiddag na rust, een slap schotje produceren als er een schietkansje is. En hoe moet het verder dan, met al die concurrenten op de vleugels. Straks is Didier Martel terug en Victor Sikora.

“We hebben er erg veel en het zijn hele goeie’, zegt Riga lachend. “Ik heb respect voor ze, maar ik denk dat ik hier aan spelen toe kan komen. Ik ga altijd uit van mijn eigen kwaliteiten en als de trainer daar gebruik van wil maken, sta ik klaar. Laat iemand zijn kans liggen, dan pak ik ‘m. Vertrouwen in mijzelf heb ik altijd gehouden, ook toen het minder ging. Door het WK (Jong Oranje, red.) in Argentinië, waar ik goed heb gespeeld, en mijn goede wedstrijden in het tweede, heb ik meer vertrouwen gekregen. En nu krijg ik ook vertrouwen van de trainer.’

Hij heeft zijn trainer niet teleurgesteld, al kon ook Riga geen definitieve openingen vinden in de muur van Sittard. “Tevreden ben ik niet”, zegt Riga. “We hadden moeten winnen, maar het is 0-0 gebleven. Als ik dan tevreden met mijzelf ben, zou ik toch een slecht sportman zijn.”

De Gelderlander 20-09-01

Koeman mag maatregelen nemen

Vitesse-bestuur steunt trainer; positie van ex-international staat volgens Veenendaal niet ter discussie.

Het bestuur van Vitesse heeft geen moment overwogen Ronald Koeman zelf de wacht aan te zeggen. Dat stelt Herman Veenendaal, bestuurslid technische zaken van de Arnhemse club. Veenendaal sprak gisteravond samen met technisch manager Jan Streuer uitgebreid met de hoofdtrainer van de Arnhemse club over de ‘conflictsituatie’. Na afloop van het verloren bekerduel bij Fortuna Sittard legde Koeman zijn positie in handen van de spelersgroep.

De coach van Vitese, bezig aan het laatste seizoen van zijn contract, is ontevreden over de samenwerking met zijn spelers. Hij vreest dat het conflict uit de hand kan lopen en gooide de knuppel daarom dinsdagavond in het hoenderhok. Nadat de spelers ’s ochtends onvoorwaardelijk steun voor de trainer uitspraken, meldde Koeman zich later op de dag bij Veenendaal en Streuer.

Hoewel de afgang in Sittard hard is aangekomen, is er volgens Veenendaal geen reden tot stevige maatregelen. “De positie van de trainer staat niet ter discussie”, zo stelde Veenendaal. “Daar is geen aanleiding toe. Ronald Koeman is met ons gaan praten omdat hij steun zoekt. Hij wil bepaalde maatregelen gaan doorvoeren. Als de rest van de club daar niet achter staat, is dat moeilijk. Wij staan echter vierkant achter Ronald Koeman.”

Veenendaal zegt zich het liefst ver van de technische staf te houden. “Dit gesprek was een verzoek van Ronald Koeman. Hij mist beleving, inzet en een professionele instelling. De passie is er niet en Ronald heeft een signaal willen afgeven. Misschien is de chemie er ook niet, maar wij overwegen zeker niet een andere trainer voor de groep te zetten.”

Op de inhoud van de te verwachten maatregelen wilden behalve Koeman ook Veenendaal en Streuer niet vooruit lopen. Streuer: “We zijn niet van plan sancties te nemen. Dat is niet in eerste instantie de taak van het bestuur, maar van de trainer. Dat soort maatregelen neem je niet buiten de trainer om. Wij willen daar niet te veel doorheen lopen.”

Dat er aan de professionele instelling iets schort, is ook bij de clubleiding wel bekend. Streuer: “Je hoort natuurlijk veel in Arnhem. Het is altijd zo geweest dat spelers wel eens een avondje gaan stappen. Die verhalen gingen ook altijd over Willem van Hanegem en Ronald Koeman zelf.”

“Het gaat erom hoe je presteert op het veld. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat spelers zaterdagavond na de wedstrijd tegen Sparta gaan stappen als er dinsdag een belangrijke bekerwedstrijd op het programma staat. Daar zullen wij zeker met de spelers over gaan praten”, aldus Streuer.

Koeman is er mogelijk zelf de oorzaak van dat spelers zonder vertrouwen voetballen. De voormalig international bekritiseerde zijn spelers veelal op basis van de wetten die in de top gelden, maar top is het Vitesse bij lange na niet.

Streuer: “Het is mogelijk dat spelers teveel opkijken tegen de voetballer Ronald Koeman en daardoor verkrampt gaan spelen. Ik vind dat onzin. Koeman was een grote voetballer, maar hij is een beginnende trainer en dat is een heel ander vak. Hij is een heel gewone jongen die ook zijn fouten maakt.”

Het is volgens Veenendaal en Streuer uitgesloten dat Koeman de bezem door de selectie haalt. Streuer: “Wij hebben vertrouwen in de trainer en wij hebben vertrouwen in de selectie. Het komt bij de beste clubs voor dat het even niet loopt.”

“Het is teleurstellend dat we zijn uitgeschakeld in het bekertoernooi, maar in de competitie zijn we net onderweg. Het spel is niet goed, maar bij ons heerst nog steeds de overtuiging dat het goed gaat komen.”

De Gelderlander 20-09-01

Babangida ziet geen crisis bij Vitesse

Aanvaller Tijjani Babangida wilde donderdag niet ingaan op alle gesprekken over trainer Ronald Koeman een dag eerder. “Ik zie helemaal geen crisis”, liet hij weten. “De mensen hier zijn gewoon rustig. We pakken punten, moeten alleen meer scoren. We zijn gewoon goed bezig”, vindt de Nigeriaans international. Die is opgeroepen voor de vriendschappelijke interland van Nigeria tegen Japan op 7 oktober.

‘Baba’ begon aan de competitie met een blessure aan zijn hak. Daarna had hij griep. “Het gaat nu beter. Ik kan zondag spelen.” De rechtsbuiten heeft alle vertrouwen in de ploeg. “Er lopen genoeg goede spelers rond. We moeten bij de top-3 kunnen komen.”

20-09-01

Koeman stuurt niet aan op verkoop spelers

Ronald Koeman stuurt niet aan op verkoop van spelers. “Want je moet iedereen de kans geven zich te verbeteren. Maar ik ga wel andere keuze’s maken”, sprak de Vitesse-trainer gisteren, een dag nadat hij zijn positie bij de Arnhemse club ter discussie had gesteld.

Op Papendal vond gisteren niet veel minder dan een media-circus plaats. Wat Koeman betrof, had dat echt niet gehoeven. “Door een stukje emotie en boosheid aan mijn kant is deze heisa ontstaan”, zei de trainer. “Ik las vanochtend dat ik zou overwegen weg te gaan. Maar dat is zwaar overtrokken.”

Koeman greep de dag na de bekeruitschakeling door Fortuna aan om de diepere bodems van de sportieve crisis bij Vitesse te ontdekken. Aanvoerder Michel Kreek praatte hem bij over de onvrede in de spelersgroep, die wel unaniem achter Koeman staat.

“Via Michel heb ik begrepen dat er onvrede naar mij toe is, omdat ik spelers in de pers afval. In die kritiek kan ik meegaan. Soms ben ik te eerlijk en te duidelijk in de media. Ik zal me anders gaan opstellen naar buiten toe.”

Grieven van de oud-international lagen ten grondslag aan de praatsessies. “De afgelopen dagen zijn er dingen gebeurd die absoluut niet kunnen, op het vlak van disciplinair gedrag. Het vak wordt niet goed uitgeoefend door sommige spelers.”

Nadat Koeman met Kreek had gesproken, kreeg de debuterende hoofdtrainer rugdekking van het bestuur van Vitesse. “Ik heb aangegeven wat er volgens mij moet veranderen. De trainer beslist. Maar de stem van Veenendaal en Streuer telt ook. Ik heb de wijsheid niet in pacht.”

De Gelderlander 20-09-01

Koeman creëert Cruijffiaans conflict

In een ultieme poging de crisis te bezweren, heeft Ronald Koeman bewust een conflictsituatie gecreëerd bij Vitesse. Een actie in de geest van Johan Cruijff, zijn vroegere trainer bij FC Barcelona. In tijden van tegenspoed zocht Cruijff vaak met opzet ruzie met een bepalende speler, om hem weer op scherp te zetten. Koeman greep naar het middel, omdat hij verder geen mogelijkheden meer zag het zwalkende elftal van Vitesse weer aan de praat te krijgen. Koeman: “Ik heb hiervoor gekozen, omdat er al twee weken een gelatenheid in de groep zit. Dan wil ik dat liever voor zijn met een conflictsituatie, dan dat dat ooit ontploft.”

De spelers spraken onderling over de crisis, terwijl Koeman aanschoof bij het bestuur. De coach verklaarde dat de crisisberaden los stonden van de beschamende bekeruitschakeling bij Fortuna Sittard, op de voorgaande avond. “Als we met 1-0 hadden gewonnen, was dit ook gebeurd.” Maar doordat Koeman in Sittard verklaarde dat hij zijn positie ter discussie ging stellen, had gisteren een mediacircus plaats op Papendal. “Door een stukje emotie en boosheid aan mijn kant is deze heisa ontstaan”, zei Koeman. “Maar zo zwaar heb ik het nooit bedoeld. Ik las vanochtend dat ik zou overwegen weg te gaan. Maar dat is zwaar overtrokken.”

Koeman greep de dag aan om de diepere bodems van de crisis te ontdekken. Aanvoerder Michel Kreek praatte hem bij over de onvrede in de spelersgroep, die wel unaniem achter Koeman staat. “Via Michel heb ik begrepen dat er onvrede naar mij toe is, dat ik de spelers in de pers afval. In die kritiek kan ik meegaan. Soms ben ik te eerlijk en te duidelijk in de media. Het is niet leuk voor jullie journalisten, maar ik zal me anders gaan opstellen naar buiten toe.” Grieven van de oud-international lagen ten grondslag aan de praatsessies. “De afgelopen dagen zijn er dingen gebeurd die absoluut niet kunnen, op het vlak van disciplinair gedrag. Dan kun je denken aan te laat komen, of aan spelers die de stad in gaan. Het vak wordt niet goed uitgeoefend door sommige spelers.”

Zaterdagavond werden enkele Vitessenaren in het nachtleven van Arnhem gesnapt. Koeman: “Dat was één van de druppels die de emmer deed overlopen. Drie dagen later speelden we de bekerwedstrijd tegen Fortuna. Bovendien was er zaterdag de teleurstelling na de 1-1 tegen Sparta. Je moet leven voor je vak. En daar versta ik niet onder dat je op zo’n dag gaat stappen.” Nadat Koeman met Kreek had gesproken, kreeg de debuterende hoofdtrainer rugdekking van het bestuur van Vitesse. “We hebben over van alles gesproken”, zei Koeman na het onderhoud met Herman Veenendaal en Jan Streuer. Veel tijd werd ingeruimd voor de relatie tussen trainer en spelers. “Misschien kijken sommige spelers teveel op tegen de trainer”, erkende Koeman het slepende probleem, dat mogelijk de verlammende speelwijze van enkele voetballers verklaart. “Hoe benader je de spelers, dat is iets waarover we gesproken hebben en waarover ik zeker verder zal nadenken.” Koeman gaf ook aan dat hij op de huidige manier niet verder wil in Arnhem. “Ik heb ook aangegeven wat er volgens mij moet veranderen. De trainer beslist. Maar de stem van Veenendaal en Streuer telt ook. Ik heb de wijsheid niet in pacht. Daarnaast wilde ik een stukje steun dat het bestuur achter de trainer staat.”

Wat hij precies gaat veranderen? “Dat wil ik nu niet zeggen. Dat zal ik met de spelers bespreken. Het wordt de komende weken wel duidelijk.” Spelers verkopen? Nee, dat lijkt geen optie. “Want je moet iedereen de kans geven zich te verbeteren.” Johan Cruijff had als trainer vaak succes met soortgelijke acties. De komende tijd zal blijken of de door Koeman gecreëerde conflictsituatie voor herstel zal zorgen in Arnhem.

AC 20-09-01

Van der Schaaf:’De wil om te winnen heeft mij niet altijd populair gemaakt’

Als huurling van Fortuna Sittard hield hij twee jaar geleden zijn club Vitesse uit de Champions League. Sommige Arnhemse spelers nemen zijn inzet kwalijk, maar ze hadden beter moeten weten. Remco van der Schaaf (22) laat zich leiden door een onverklaarbare overwinningsdrang. ‘Ik moet op het randje spelen.’

‘Ik was vorige week dinsdag in het Gelredome toen een van de dames van de receptie een e-mail kreeg. Er was iets aan de hand in New York, dus wij zetten meteen de televisie aan. Het eerste wat ik zag was dat tweede vliegtuig dat ineens het World Trade Center binnenvloog. Ik wist niet wat ik zag, dacht dat het vliegtuig er aan de andere kant weer uit zou komen, maar het ontplofte direct. Dan weet je ook wat een immens gebouw dat WTC was. Het grootste gebouw dat ik ooit heb gezien is de Eiffeltoren, maar dat schijnt in vergelijking met het WTC niets te zijn. Als zo’n constructie dan instort…

Verschrikkelijk, zo’n ramp, zoveel doden. Ik hoorde op tv een geluidsfragment van een vrouw die was bedolven onder de brokstukken. Ze leefde nog en kon met de mobiele telefoon haar familie bellen. Toen dacht ik echt: Kolere! Het idee dat je daar zit zonder dat je weet of je ooit wordt gered.. Dat lijkt me helemáál vreselijk.

Moet je voetballen na zo’n ramp? Dat is dan altijd de vraag. Ik vind het moeilijk. Ook ik besefte die avond de omvang ervan nog niet, dus ik vond het logisch dat er werd gespeeld. Maar toen een dag later duidelijk werd hoe erg het was, kon ik wel begrijpen dat het voetbal op woensdag niet doorging. Toch vind ik het goed dat we dit weekeinde hebben gespeeld. Want wat schieten ze ermee op als we het niet hadden gedaan? De manier waarop de wedstrijd is georganiseerd vond ik goed. Geen muziek, wel een minuut stilte. Zo sober hoort het te zijn. Daarmee hebben we laten zien dat we ons er wel degelijk mee bezighouden. Zo’n ramp maakt je duidelijk dat er meer is dan voetbal alleen. Soms is dat wel goed om te beseffen. Het leven gaat door, dus ook ik moet verder. En met mij gaat het tot nu toe heel behoorlijk.

Ik trek de lijn van vorig seizoen door. Toen heb ik twaalf wedstrijden op rij gespeeld, totdat ik in het voorlaatste duel een rode kaart kreeg. Daardoor miste ik de beslissende wedstrijd voor Europees voetbal tegen Sparta. In de voorbereiding op dit seizoen ben ik er een weekje uit geweest met een enkelblessure, maar daarna is het gaan lopen. Met als gevolg dat ik alle wedstrijden in de basis ben begonnen. Twee weken geleden, uit tegen Heerenveen, maakte ik zelfs mijn eerste doelpunt voor Vitesse. Een bevrijding. Ik was er vaak zó dichtbij, maar nooit had ik het geluk dat het balletje goed viel. Ik vind dat een middenvelder af en toe moet scoren, en het is mijn doel er dit seizoen een paar te maken. Daarom hoop ik dat deze goal de ban breekt. Tijdens de training werd ik altijd gedold. “Van der Schaaf scoort toch nooit”, riepen ze. Nu kan ik zeggen dat ze maar even op teletekst moeten kijken.

Bij mij was het vorig seizoen erin, eruit. Twee wedstrijden wel, twee niet, een halfuurtje, dan weer twintig minuten. En ik heb een bepaald ritme nodig. Dat geldt voor alle middenvelders en verdedigers, denk ik. Een aanvaller heeft dat minder, die kan teren op een paar acties. Soms was het frustrerend. Dan dacht ik dat ik zou spelen en bleek ineens dat ik op de bank zat. Ik moest altijd concurreren met Mahamadou Diarra, maar ik zag het nooit als een onderlinge strijd. Ik keek altijd naar het elftal. Hoe staat het? Aan wat voor type spelers heeft het team behoefte? Hoe spelen we achterin en voorin? Natuurlijk doe je dat op de training extra je best, maar je moet je niet over de kop lopen. Het gaat om de momenten waarop je het moet laten zien. Ja, die invalbeurten brengen een bepaalde druk met zich mee, maar ik heb me er nooit gek door laten maken. Ik zorg wel dat ik er sta. Mijn mentaliteit is namelijk een van mijn grootste kwaliteiten.

Ik speel op het randje, en soms erover. Zo móét ik spelen. Ieder elftal kan een voetballer zoals ik wel gebruiken, denk ik. Ik wil winnen, altijd maar winnen. Geen idee waar dat vandaan komt. Misschien zit het wel in de familie. Bovendien heb ik het niet altijd cadeau gekregen. Toen ik nog bij TOP Oss speelde, wilde ik naar het CIOS in Arnhem. TOP was geen optie meer, dat viel niet te combineren met school. Ik heb toen Vitesse gebeld, of ik een proefwedstrijd kon komen spelen. “Dat kan”, zei Jan Jongbloed, destijds assistent-trainer, “maar de selecties zitten al vol”. Enfin, ik die wedstrijd spelen, en ik was meteen welkom. Ik denk dat mijn mentaliteit de Vitesse-scouts opviel. In Oss zien ze me nog gaan. “Die komt na twee maanden weer terug”, zeiden ze. Maar die 2 maanden werden zes jaar.

De wil om te winnen heeft mij niet altijd populair gemaakt. In het seizoen 1999/2000 speelde ik met Fortuna Sittard- waaraan ik was verhuurd- de laatste wedstrijd tegen Vitesse, dat moest winnen om de voorronde van de Champions League te halen. Ik heb die middag alles gegeven, en daar heb ik van bepaalde jongens commentaar op gekregen. Ze kwamen in het veld naar me toe en vroegen of ik een beetje rustig aan wilde doen. Ik weet dat ze het me echt kwalijk hebben genomen dat ik dat niet deed. Maar ik speelde voor mijn collega’s, de trainer (Bert van Marwijk, red.) en Fortuna. Ik heb aan die club veel te danken en de jongens speelden voor een goede premie, omdat we destijds in de tweede seizoenshelft veel punten hadden gepakt. Zij hadden hun best gedaan voor mij, dus deed ik dat ook voor hen. Vooraf liepen ze even langs me. Ook Bert van Marwijk die naar Feyenoord zou gaan, de club die met Vitesse streed om plaatsing voor de Champions League. “Wat doe je, Van der Schaaf?”, vroegen ze. Dat hoef je mij niet te vragen, antwoordde ik. Ik speelde goed, het werd 2-2 en Vitesse miste de Champions League. Desondanks waren er genoeg mensen van Vitesse die mijn mentaliteit wél waardeerden.

Ja, ik geef altijd mijn mening. Ik mag dan wel jong zijn, maar als iemand tegen mij gaat lopen schelden en hij geeft vervolgens zelf een slechte bal, dan zeg ik daar wat van. En dan wórdt er maar gezegd dat jonge jongens een grote mond hebben. Als iemand dezelfde fout maakt als ik, moet diegene niet zeiken, maar op zijn eigen spel letten. Ik vind dat je mondig moet zijn, iedereen moet zeggen wat hij denkt. Als mij iets dwars zit, dan zeg ik dat. Vaak zal ik er geen vrienden mee maken, dat moet dan maar. Van achterbaks gedoe hou ik niet en daarom is de voetballerij eigenlijk niet mijn wereld. Altijd dat schijnheilige. Het gaat mij vooral om de manier waaróp iets wordt gezegd. Didier Martel en Dejan Stefanovic hoor je nooit schreeuwen. Die zeggen rustig wat ik moet doen. Ik accepteer alles van iedereen, maar die persoon moet wel alles geven in het veld. Als iemand dán wat tegen mij zegt, hoor je me niet.

Met mijn 22 jaar heb ik al genoeg meegemaakt. Bij Vitesse gebeurt altijd wat. Is het niet een trainer die wordt ontslagen of weg wil, dan is er wel iets aan de hand met de voorzitter. Ik heb al aardig wat trainers gehad. Jan Jongbloed, Frans Thijssen, Henk ten Cate, Artur Jorge, Herbert Neumann, Bert van Marwijk en Ronald Koeman. Onder Ten Cate debuteerde ik, maar met hem heb ik verder weinig. Neumann is wél belangrijk geweest, voor alle jonge spelers, denk ik. Hij stelde ons allemaal op. Theo Janssen, Riga Mustapha, Matthew Amoah, Mamadou Zongo. Vitesse mag Neumann dankbaar zijn, want dankzij hem hebben de meeste jonge jongens ervaring op het hoogste niveau. Artur Jorge was misschien als trainer minder, maar wel een heel fijne man.

Ook met hem stonden we bovenaan. Onder Koeman veranderde veel. In het begin had ik moeite, we trainden heel anders. Veel passen en trappen, waarbij de eerste aanname goed moest zijn. Soms werd ik er gek van, maar na een paar maanden merkte ik dat het werkte. Alles ging ineens makkelijker en beter.

Desondanks kwam ik in het begin onder Koeman niet aan spelen toe. Hij vertelde eerlijk dat-ie me niet kon gebruiken, dus was het beter dat ik zou worden verhuurd aan Fortuna. Achteraf gezien was het de beste stap die ik kon maken. Ik kwam terecht in een heel goed elftal: Robert Roest, Kevin Hofland, Joost Volmer, Dennis Gerritsen, Ronald Hamming en Matthew Amoah, die net als ik was verhuurd.

Hoewel ik maar veertien wedstrijden voor Fortuna heb gespeeld, had ik het gevoel dat ik er jaren zat. Zó thuis voelde ik me daar. Samen met Matthew had ik een huis, maar ik reed elke dag op en neer naar Arnhem. Destijds had ik een vriendin die heel belangrijk voor me is geweest. Ik wilde bij haar zijn en bij mijn vrienden. ‘S Ochtends stond ik om kwart over zeven op en stapte fluitend in de auto, terwijl ik normaal gesproken pas om kwart voor negen uit bed hoefde. Bijna twee uur in de auto naar Sittard was voor mij geen probleem. Als voetballer en mens ben ik bij Fortuna beter geworden. Ik twijfelde echt of ik wel terug moest gaan naar Vitesse, maar als Koeman je per se wil hebben, is die twijfel snel weg.

De grootste les die ik in de voetballerij heb geleerd is dat het morgen weer anders kan zijn. Daarom geniet ik van het moment. Ik speel, heb het naar mijn zin en wil dus graag bij Vitesse blijven. Als de club mij een goed voorstel doet, teken ik zó voor vijf jaar bij. Mijn zaakwaarnemer Karel Janssen heeft al twee gesprekken gehad met Vitesse. Toen kwamen we er niet uit, maar ik denk dat het binnenkort wel goed komt.

Mijn doel is hier een vaste kracht te worden, om zo mijn plek in Jong Oranje weer af te dwingen. Ik zit niet meer bij de selectie, omdat ik volgens bondscoach Mark Wotte te veel op het randje van een gele kaart speel. Wotte belde me op om dat te zeggen en ik heb hem verteld dat ik het er niet mee eens ben. Dat kon hij wel begrijpen, en hij zei erachteraan dat de weg naar het EK nog lang is. Het vorige toernooi in Slowakije heb ik door een blessure gemist, dus ik wil er nu bij zijn. Spelen voor Jong Oranje is het mooiste wat er is, zeker op een EK. Ik heb er alles voor over en ga er eigenlijk van uit dat ik voor de twee play-offduels in november weer word geselecteerd.’

Bron: VI 20-09-01

Vitesse-spelers unaniem achter Koeman

De spelersgroep van Vitesse heeft woensdagochtend unaniem het vertrouwen uitgesproken in hun trainer Ronald Koeman. Koeman had zijn positie ter discussie gesteld na de bekeruitschakeling door Fortuna Sittard, dinsdagvond. “Als het Koeman niet lukt, lukt het met niemand”, reageerden de spelers daarop.

De trainer wil verder de onvoorwaardelijke steun van de clubleiding bij het nemen van harde maatregelen. Vermoedt wordt dat Koeman enkele spelers buiten de selectie wil zetten, omdat zij in zijn ogen onvoldoende discipline tonen.

TT TVG 19-09-01

Koeman wacht met straffen Stefanovic

Trainer Ronald Koeman onderneemt vooralsnog geen actie tegen Dejan Stefanovic. De verdediger trapte dinsdag tegen Fortuna Sittard spits Rolf Landerl in het gezicht. Koeman: “Hij heeft nagetrapt wat ik hoor. Ik wil het eerst zelf zien op de beelden.” Vitesse heeft nog niets van de tuchtcommissie van de KNVB vernomen. De oefenmeester laat er geen twijfel over dat hij Stefanovic zal straffen als die echt heeft nagetrapt. “Dat zou niet de eerste keer zijn, ook al tegen Woudenberg. Het is normaal dat er van mij of de club dan wat bijkomt, want natrappen is niet te accepteren.”

TT TVG 19-09-01

Trainer Koeman blijft bij Vitesse

Trainer Ronald Koeman heeft woensdagmiddag besloten bij Vitesse te blijven. Hij had zijn positie ter discussie gesteld na de beker uitschakeling dinsdag door Fortuna Sittard. De spelers spraken woensdagochtend onderling en stelden zich unaniem achter Koeman op. “Als het met Koeman niet lukt, lukt het met niemand”, verwoordde aanvoerder Michel Kreek hun mening aan de trainer. Koeman was blij met het standpunt van de spelers. Vervolgens had hij een gesprek met bestuurslid technische zaken Veenendaal en technisch manager Streuer. Ook dat verliep naar wens.

Herman Veenendaal sprak over “een storm in een glas water”. Koeman krijgt de steun van het bestuur bij het nemen van de maatregelen die hij nodig acht. Ronald Koeman wil vooral de discipline aanhalen. Zo heeft hij er zich aan gestoord dat spelers na het gelijke spel tegen Sparta toch gingen stappen. De oud-international stak de hand ook in eigen boezem. “Zelf doe ik ook dingen niet goed, hebben de spelers me laten weten. Ik moet bijvoorbeeld spelers niet afvallen in de media en niet zo open zijn.” Koeman heeft nog een contract tot het eind van dit seizoen.

TT TVG 19-09-01

Vitesse-spelers lopen in Sittard over van frustratie

Vitesse verkeert in een diepe crisis. Na de bekernederlaag bij Fortuna Sittard (2-1), liepen de spelers van de Arnhemse club gisteravond over van frustraties. Het Fortuna-stadion even voor half elf. Vloekend en tierend lopen de spelers van Vitesse naar de kleedkamer. De een geeft het interieur een mep, een ander scheldt de frustraties uit het lijf. ‘F.ucking football’, briest Dejan Stefanovic, een van de hoofdrolspelers van de avond.

De onvrede in het Vitesse-kamp zit diep, zowel bij de trainer als bij de spelers. Gert Claessens staat als eerste buiten te wachten bij de bus. De Belg is ontgoocheld, vooral vanwege zijn vroege wissel. Claessens is op dat moment nog niet op de hoogte van het feit dat trainer Ronald Koeman heeft aangegeven dat hij vandaag zijn positie ter discussie wil stellen in een gesprek met de spelersgroep.

Claessens wil sowieso een gesprek met de coach. “Ik wil duidelijkheid over mijn positie”, zegt hij. “Daarna zal ik een conclusie trekken.” Claessens kwam in Sittard eindelijk weer eens aan de bak, nog wel op zijn favoriete plek links op het middenveld. Hij dankte zijn stek aan het gewijzigde systeem, waarin Theo Janssen nu centraal op het middenveld speelde, met de punt naar achteren.

“De trainer heeft me op de juiste positie neergezet. Maar ik vind het onterecht dat ik ben gewisseld. Dus wil ik duidelijkheid.” Bij Claessens ploeggenoten overheerste de schaamte na de nieuwe wanvertoning. “Je kunt dit wel een crisis noemen”, zei Theo Janssen, die door de afwezigheid van Michel Kreek aanvoerder was in Sittard. “Al begonnen we goed. Als we voor rust vaker hadden gescoord, was er denk ik niets aan de hand geweest.”

Nu liet Vitesse tien grote kansen liggen. “Als me maar eens twee keer scoren in een wedstrijd, dan is alle ellende voorbij. Maar ik zie het nog niet zo snel omdraaien.” Waar het aan ligt? Janssen: “Dat weet ik niet. Ik speel met vertrouwen en vind dat ik vandaag ook redelijk heb gevoetbald. Maar ik weet niet of de andere jongens ook vertrouwen hebben. Daar kan ik niet over oordelen. In elk geval heeft er nog geen spits gescoord dit seizoen.”

Daar kwam gisteren nog een fatale verdedigingsfout overheen. In de verlenging profiteerde Pascal Averdijk van een misverstand tussen doelman Jim van Fessem en verdediger Dejan Stefanovic. Na een diepe bal wachtte Stefanovic op de ingreep van Van Fessem, terwijl de doelman verwachtte dat Stefanovic de bal weg zou rossen. Janssen: “Dat kan gewoon niet. Op dit niveau moet er duidelijk gecoacht worden.”

Van Fessem kon zich een half uur na de wedstrijd weinig meer voor de geest halen. “Volgens mij was het een onschuldige situatie”, zei de doelman. Ik kwam uit en Dejan greep half in.” Over de blamerende nederlaag was Van Fessem duidelijker: “Jezus Christus, dat we hier hebben verloren. Schandalig. We hebben een zeer goede selectie en hadden hier gewoon met een nulletje of vijf moeten winnen.”

Bij wie de schuld ligt? “Van Fessem: “Je verliest niet als individu, je verliest als team. We moeten dit maar snel vergeten. We staan vierde in de competitie, dus laten we maar niet spreken van een crisis.” Ook Dejan Stefanovic wilde geen beschuldigende vinger heffen. “We hebben gefaald als team. Dit was toch geen voetbal meer? We scoren een keer en dan is het wachten op de tegengoal. Terwijl het zo eenvoudig kan zijn als we met 2-0 voorkomen. Daar hebben we ook meer dan genoeg kansen voor gehad. Maar nu verliezen we door een verdedigingsfout.”

En dan ineens: “Schrijf maar op dat het mijn schuld was. Volgens mij had de keeper beter zicht op de situatie, maar zet maar in de krant dat het mijn fout was.” Stefanovic zegt het op geagiteerde toon. De frustratie straalt van zijn gezicht. Stefanovic heeft ook een memorabele partij in de benen. In de verlenging mikte hij te hoog met het hoofd bij een vrije kopkans dicht voor het doel. En eerder in de wedstrijd was hij twee keer het middelpunt van een opstootje.

In de eerste helft incasseerde Stefanovic een kopstoot van Colin Cramb. De aanvaller van Fortuna kreeg niet eens de gele kaart, maar werd wel snel gewisseld door Fortuna-trainer Hans Verel. “Hij raakte me. Als ik was gevallen, had hij rood gehad”, aldus Stefanovic. Na een uur spelen, ging de verdediger samen met Rolf Landerl naar de grond na een luchtduel. Stefanovic trapte Landerl in zijn gezicht. “Ik raakte hem, maar per ongeluk.” Daar dacht Landerl anders over. Hij moest door spelers en begeleiders worden vastgehouden, in een jacht op Stefanovic.

Na de wedstrijd vertelde Verel dat Fortuna Sittard overweegt een zaak aan te spannen tegen Stefanovic. “Landerl kan met een oog helemaal niets zien. Ik heb gezien wat er gebeurde. Je kunt een tegenstander niet per ongeluk zo trappen in het gezicht.” Tegen elven zitten de spelers van Vitesse in de bus te wachten op de komst van Koeman. De trainer heeft zojuist op de persconferentie verklaard dat hij zijn positie ter discussie stelt. Vandaag praten spelers en trainer met elkaar over de crisis en zullen de frustraties ongetwijfeld op tafel komen.

De Gelderlander 19-09-01

Nederlaag in Sittard zet Koeman aan het denken

Ronald Koeman legt zijn trainersfunctie op de weegschaal. De coach van Vitesse zal vandaag de spelers vragen of zij liever met iemand anders verder willen. Dat stelde Koeman gisteravond na de afgang tegen Fortuna Sittard. Vitesse verloor het bekerduel in Sittard door een golden goal van Pascal Aversdijk: 2-1.

Koeman vroeg zich gisteren openlijk af of de spelersgroep hem nog wel geschikt vindt. Hij zal die vraag vandaag herhalen als de groep bijeen is. “Ik zal ze vragen of ze er nog voor willen gaan of dat ze liever met een andere trainer verder willen gaan”, aldus de coach.

Hij sprak die woorden na de tweede grote teleurstelling in vier dagen. Zaterdag liet Vitesse zich ook al vlak voor tijd verrassen door Sparta: 1-1. De tweede klap kwam harder aan. Als de spelersgroep hem niet meer pruimt, zal Koeman zijn conclusies trekken, zo maakte hij duidelijk. Koeman heeft het idee dat niet alle spelers zich 100 procent inzetten. Hij zoekt een deel van de oorzaak bij zichzelf: “Ik weet niet waar het aan ligt, maar dat zal ik de spelers wel vragen.”

De uitschakeling van Vitesse was gisteravond een mirakel op zich. De ploeg kreeg handen vol met kansen, maar faalde hopeloos in de afwerking. Vlak voor tijd bracht Marco Heering beide ploegen op gelijke hoogte: 1-1. Het gelijke spel na negentig minuten was het gevolg van een bizarre wedstrijd. Slechts een schamele treffer van Theo Janssen was het gevolg van een enorme hoeveelheid kansen die Vitesse creëerde. Janssen haalde al na elf minuten verwoestend uit en leek daarmee de weg vrij te maken voor een doelpuntenfestijn.

Vitesse had geen kind aan de uitgeholde basisploeg van trainer Hans Verel, maar verzuimde afstand te nemen. Fortuna bleef alleen om die reden in de wedstrijd en putte steeds meer vertrouwen uit het kleine verschil. Na de gelijkmaker begon het duel pas echt. In de verlenging vloog Vitesse plots weer vooruit, maar counterde Fortuna naar de volgende ronde.

Koeman had het bekerduel aangegrepen om te experimenteren. Michel Kreek, Bob Peeters en Tim Cornelisse hoefden niet op te draven. Tijjani Babangida kreeg nog wat rust vanwege een griepje. Van gegokt en verloren wilde de coach niet spreken; Koeman vond niet dat zijn wijzigingen van invloed waren op de nederlaag. “De eerste helft speelden we het beste voetbal tot nu toe. Alleen maak je de kansen niet af.”

Het moment van de experimenten deed nogal hooghartig aan, maar daarin school niet de reden. Vitesse had na de openingsdag van het seizoen immers weinig reden om Fortuna te onderschatten. Het werd een maand geleden 0-0 in Sittard. Na rust miste Koeman bij een deel van de ploeg overtuiging en wilskracht. Hij noemde onder meer de naam van Matthew Amoah, zaterdag nog teruggezet naar het tweede.

Koeman heeft het gevoel een deel van de spelers niet te kunnen raken. Vanuit de selectie kwamen gisteravond geen wanklanken, maar werd de hand in eigen boezem gestoken. Dat was terecht, want Fortuna speelde gedwongen door blessureleed in een fantasie-opstelling. Trainer Verel had twaalf selectiespelers tot zijn beschiking en zag er voor rust al twee afvallen. Met twee jeugdspelers hield de ploeg tot het einde toe stand. De Oostenrijker Rolf Landerl verdween nog met een bloedende hoofdwond van het veld. Hij kreeg een trap van Dejan Stefanovic in het gezicht. Voor oogletsel wordt gevreesd.

Vitesse speelde voor rust weliswaar een spel van kat en muis, maar hield de nagels ingetrokken. Vooral Didier Martel ergerde zich kapot aan het gepruts voor de goal van doelman Ruud Hesp. Hij leverde de ene na de andere puike voorzet af, maar zag alleen losse flodders om zich heen.

Dat euvel bleef tot het einde van de wedstrijd. Jhon van Beukering raakte nog wel paal en lat, maar trof ook al geen doel. Voor Koeman reden om zijn positie bij de spelers op de weegschaal te leggen.

De Gelderlander 19-09-01

Bizarre bekerwedstrijd zet de verhoudingen bij Vitesse op scherp

Ronald Koeman heeft de bizarre bekerwedstrijd tegen Fortuna Sittard aangegrepen om de verhoudingen op scherp te zetten. Na de ontluisterende nederlaag in Limburg (2-1) stelde de coach van Vitesse zijn positie beschikbaar. Eigenlijk legde hij zijn functie in handen van de spelers, maar ook het bestuur zal zich over de kwestie moeten buigen.

Technisch manager Jan Streuer wilde gisteravond laat niet van een crisis weten. “Het is uiteraard heel teleurstellend en een schande dat je van dit Fortuna verliest. Voor de trainer is het vooral moeilijk. Hij wil presteren, maar het elftal draait gewoon niet. Dat gebeurt dit seizoen met PSV en dat gebeurt nu met Vitesse. Zo werkt het in het voetbal.”

Streuer zei gisteravond niet op de zaken vooruit te willen lopen. “Het is goed dat er een gesprek tussen Koeman en de spelers komt. Of er iets aan de hand is, weet ik niet. Dat hoor ik wel van Ronald. Ik heb hem op dit moment nog niet gesproken.”

Streuer zegt vandaag in elk geval met de hoofdcoach te willen praten, maar ziet geen reden Koeman af te vallen. “Wij hebben er nog steeds vertrouwen in dat het goed gaat komen. Of een andere trainer misschien meer uit dit elftal kan halen, durf ik niet te zeggen. Dat is ook niet aan de orde”, aldus Streuer.

Bestuurslid technische zaken Herman Veenendaal liet vannacht weten niet op de hoogte te zijn van de woorden van Koeman. Volgens Veenendaal is er in elk geval geen reden tot paniek. Het probleem tussen Koeman en de spelersgroep lijkt voornamelijk van mentale aard. Koeman was gisteravond woedend op Matthew Amoah, die een beroerde invalbeurt had. “Als ik zie hoe Amoah invalt, dat is te gek voor woorden. Hij kan maatregelen verwachten en hij is niet de enige.”

Koeman trad dit seizoen al tweemaal eerder op tegen Amoah. Voor het laatste competitieduel tegen Sparta werd de Ghanees teruggezet naar Jong Vitesse. Die waarschuwing hielp blijkbaar onvoldoende. Als de spelersgroep verder wil met Koeman, zal de coach waarschijnlijk steun gaan vragen voor vergaande maatregelen richting enkele spelers. Een voorbeeld hoe het wel moet, had Koeman gisteravond ook: “Als ik zie hoe Theo Janssen blijft doorvechten, dat is fantastisch.”

Koeman ontkende gisteren dat hij het zelf niet meer ziet zitten. “Nee, wanhopen doe ik niet. Het is nog vroeg in het seizoen.” Het zag er gisteravond aanvankelijk niet naar uit dat Koeman zich in dergelijke bewoordingen zou moeten gaan uitlaten. Vitesse speelde Fortuna in het begin helemaal zoek en speelde de ene na de andere kans kans uit. Alleen de afwerking was bedroevend. Liefst tien grote kansen kreeg Vitesse, maar alleen Theo Janssen vond met een daverende knal het doel en zette de Arnhemmers daarmee op een 1-0 voorsprong.

Vlak voor tijd opende Heering de zijdeur voor een bizarre ontsnapping. De lange Aversdijk gaf met zijn golden goal de trainer, de spelers en het bestuur van Vitesse een hoop stof tot nadenken.

De Gelderlander 19-09-01

Ploeg van Koeman weer ondermaats

Vitesse heeft in Sittard geen vervolg kunnen geven aan de goede resultaten in het Amstel-cup tournooi van voorgaande jaren. Daar waar in een kort verleden 2 maal de halve finale werd bereikt is het dit jaar al over en sluiten voor Vitesse in de eerste echte ronde van het Amstel-cup tournooi.

Tegen degradatie kandidaat Fortuna Sittard werd een vroege voorsprong verkregen door Janssen die geen kind had aan een blunderende doelman Hesp (11min) op het laatst uit handen gegeven. En liet men het aankomen op een sudden death. Ook daarin was de ploeg van trainer Ronald Koeman niet bij machte om zich van Fortuna te ontdoen. In de zenuwslopende laatste minuten van de 2e helft van de verlenging wist alleen Fortuna nog het net te vinden. Zo dat het over en sluiten was in het Amstel-cup tournooi. 2001/2002 voor Vitesse.

Eindstand: 2-1 (na sudden death)

Opstelling Vitesse:

Van Fessem, Cornelisse, Knol, Stefanovic, van Hintum,
Diarra, Janssen, Claessens, Sikora,
Van Beukering en Martel.

18-09-01

Dejan Curovic: ‘Karel Aalbers, hij is de beste man voor de club’

Op uitnodiging van dagblad de Gelderlander woont een voormalig speler, trainer of bestuurslid van de club een wedstrijd bij om vervolgens het Vitesse van nu af te zetten tegen het Vitesse van toen.

Dejan Curovic (33) was zaterdagavond de eerste in de nieuwe reeks die dit seizoen met enige regelmaat wordt vervolgd. De voormalig spits van Vitesse bekeek de wedstrijd Vitesse-Sparta, die voor de thuisploeg teleurstellend in 1-1 eindigde.

lees verder...

 Bron: Gelderlander 18-09-01

Koeman wijzigt Vitesse ingrijpend

Vitesse trainer Ronald Koeman heeft zijn elftal voor de Amstelcup wedstrijd van vanavond tegen Fortuna Sittard ingrijpend gewijzigd. Volgens Koeman is dat niet direct een gevolg van de matige resultaten in de competitie, het zat al in de planning van de coach van de Arnhemmers. “Ik heb een slectie met allemaal gelijkwaardige spelers, dus een echte basiself hoeft er niet te zijn.”

Babangida is nog niet fit genoeg om bij de groep te zitten. Kreek en Peeters krijgen rust. Kreek heeft de laatste weken wat last van de achillespees en Peeters wordt gespaard voor zondag. nol, Van Beukering en Claessens krijgen weer een kans in de basis. Amoah en Mbamba keren terug bij de achttien. Ook doelman Jevric zit voor het eerst dit seizoen weer op de bank.

Vitesse speelde een maand geleden met 0-0 gelijk in Sittard. Ronald Koeman verwacht weer een defensieve opponent: “Ze gaan vast weer met veel man achter de bal spelen. Ik hoop niet dat het strafschoppen worden, als het goed is hebben we het eerder beslist.”

De mogelijke opstelling: Van Fessem, Cornelisse, Knol, Stefanovic, van Hintum, Diarra, Janssen, Claessens, Sikora, Van Beukering en Martel.

 Bron TT TVG 18-09-01

Koeman is gepruts zat

Trainer Ronald Koeman van Vitesse begint het spel van zijn ploeg goed zat te worden. De blamerende bekernederlaag bij Fortuna Sittard (2-1) kan zelfs vergaande gevolgen hebben voor Vitesse. Koeman liet na afloop weten dat hij zijn positie woensdagochtend in de spelersgroep ter discussie gaat stellen. “Ik heb geen zin om me constant te ergeren aan mijn ploeg”, liet de verbolgen coach weten. “Of het is onwil, of het is onkunde, of het is iets anders. Dat wil ik graag horen van mijn spelers. Daarna trek ik mijn conclusies.”

Afgelopen weekend verspeelde de ploeg in de slotfase van het duel met Sparta de overwinning. Over het spel bij de overwinningen van de ploeg was de oud-international ook ontevreden. Tegen FC Utrecht moest een eigen doelpunt van Patrick Zwaanswijk de winst brengen. Ook de overwinning tegen AZ kwam zeer moeizaam tot stand.

“Binnen drie dagen verliezen wij op soortgelijke wijze twee dure punten en ook nog eens de kans op de beker”, foeterde Koemanterugkijkend op de afgelopen twee wedstrijden. “Dat is een hele kwalijke zaak, die ik niet kan en wil accepteren. Als de spelers vinden dat er iets mis is in de verhouding met de trainer dan moeten ze maar een ander nemen.”

De zichtbaar aangeslagen Koeman, die met Vitesse in de competitie nog ongeslagen is, gaf toe dat het nog tamelijk vroeg in het seizoen is om drastische stappen te nemen. “Maar dat er iets moet gebeuren, is duidelijk. Te veel spelers geven zich niet voor de volle honderd procent. Dat was ook weer tegen Fortuna te merken. Als je toch ziet hoe bijvoorbeeld Amoah invalt. Dat was te gek voor woorden. Hij kan maatregelen verwachten. Maar hij is zeker niet de enige.”

Koeman wilde nog geen commentaar geven op de actie van verdediger Dejan Stefanovic, die tegenstander Landerl vol in het gezicht schopte. De Oostenrijker, die woedend van het veld moest worden geleid, lag na afloop met een gezwollen en bebloed oog bij te komen op een massagetafel. Het gezichtsvermogen van zijn zwaar beschadigde oog keerde langzaam terug. Pas donderdag kan in het ziekenhuis de ernst van het oogletsel worden vastgesteld.

De wandaad van Stefanovic bleef overigens onbestraft. “Als ik zelf had gezien wat er werkelijk was gebeurd, had ik hem onmiddellijk van het veld gehaald”, gaf Koeman aan. “Maar ik moet eerlijk zeggen, dat ik zelf niets heb kunnen vaststellen. Maar Landerl zag er niet voor niets zo gehavend uit en hij reageerde ook furieus. Dus er zal best wel wat gebeurd zijn. Als ook op de tv-beelden blijkt dat Stefanovic over de schreef is gegaan, dan kan hij naast een schorsing door de KNVB ook rekenen op sancties van mij. Want dergelijk gedrag is onacceptabel.”

Koeman schudde nog maar eens mistroostig met zijn hoofd. Het was in alle opzichten een verloren avond voor hem en voor Vitesse. “We moeten ons d.ood schamen”, verzuchtte hij. “Dat je als ploeg met zoveel kwaliteit op deze manier kunt verliezen, is ongelooflijk. We hebben ontzettend veel kansen gemist. Op een gebrek aan scherpte kun je trainen. Maar als er iets anders aan de hand is, dan nemen ze maar iemand anders. Want dit wil ik niet meer elke wedstrijd meemaken.”

 Bron Voetbalkrant.nl 18-09-01

Zongo opnieuw onder het mes

Mamadou Zongo heeft opnieuw een operatie ondergaan aan zijn rechterknie. De aanvaller van Vitesse is waarschijnlijk tot de winterstop uitgeschakeld.

Zongo scheurde op 27 februari de kruisbanden van zijn knie, in de uitwedstrijd tegen FC Twente. Een operatie volgde, maar tijdens zijn herstel kreeg de voetballer uit Burkina Faso te maken met een terugslag. “De schroef in de knie zorgde voor irritatie”, aldus Zongo. Nu de schroef operatief is verwijderd, is de 20-jarige aanvaller eindelijk pijnvrij. Aanvankelijk mikte Zongo op een rentree voor de winterstop, maar de terugslag heeft zijn verwachtingen getemperd.

 Bron AC 18-09-01

Vitesse is besmet voor potentiële sponsors

Vitesse wordt als besmet gebied verklaard en is een soort van onzichtbaar mijnenveld voor potentiële sponsors. Deze uitspraak wordt gedaan in het programma de verlenging van TV Gelderland door Frank van de Wallbake. Deze sportsponsor specialist bij uitstek zegt dat het heeft te maken met het slechte negatieve imago van Vitesse bij het bedrijfsleven. “Er heerst een soort van angst bij geïnteresseerde bedrijven van nee laat ik dat maar even niet doen. Dat soort geluiden horen wij uit het bedrijfsleven”

Veel schulden een lange onzekerheid over de licentie een mogelijk gedwongen vertrek van spelers, blijft Koeman allemaal factoren voor dat negatieve imago aldus van de Wallbake.

Voorzitter Jos Vaessen zegt dat er nog steeds gesprekken gaande zijn met potentiële sponsors. Maar verheult niet dat er de nodige problemen zijn. “Niemand wil stappen in een vereniging of in welke organisatie dan ook als sponsor als hij niet zeker is als de zaak stabiel is, dat de zaak veilig is. En Vitesse heeft nogal wat discussies opgeleverd er is nogal wat rumoer en gedonder geweest. Dus dat zijn geen signalen en geen omstandigheden om in een rustig vaarwater een langlopend contract te sluiten.”

“Verleden week stonden we op het punt om de zaak af te ronden De shirtsponsor is echter een beursgenoteerd bedrijf en gezien de omstandigheden willen we het toch nog even aankijken ivm met ontwikkelingen op de beurs. Wij zijn nog wel in gesprek met bedrijven maar het is nog niet afgerond. En je merkt gewoon dat dat niet eenvoudig is” aldus voorzitter Jos Vaessen.

Noot redactie www.vitesse.org:
Verleden week kreeg de nieuwsredactie van www.vitesse.org twee signalen dat Vitesse spoedig een nieuwe shirtsponsor zou presenteren. We namen onze tipgevers uitermate serieus. Nu blijkt dat het inderdaad bijna gelukt was.

17-09-01

spandoek USA

Vaak valt er op maandag in de media te lezen wat er allemaal mis ging op de Nederlandse velden met de supporters. Maar naar aanleiding van de minuut stilte die nu voor de wedstrijden in acht werd genomen, kan niet anders dan geconcludeerd worden dat de supporters ook anders kunnen en geraakt waren door het verdriet van de Amerikanen. Bij Vitesse was zelfs een spandoek met de tekst; “You never walk allone” als hart onder de riem van de inwoners van de USA.

Opvallend is dat deze keer bij een ramp het juist de voetbalwereld was die discussieerde of het ethisch wel verantwoord was om te voetballen. Theaters en concertzalen leken zich weinig aan te trekken van de aanslagen in de Verenigde Staten. De UEFA besloot woensdag en donderdag alle Europese wedstrijden uit piëteit voor de slachtoffers in Amerika niet door te laten gaan. Nog opvallender waren de discussies die losbarstten over het wel of niet doorgaan van de wedstrijden in het betaalde voetbal.

PSV startte dinsdag al voor de Champions League-wedstrijd bij Nantes de discussie. Voorzitter Hans van Raaij vond het niet gepast de wedstrijd te spelen. De UEFA was op dat moment een andere mening toegedaan en de wedstrijd moest doorgaan. Als PSV kakakter had getoond, dan hadden ze de Europese voetbalbond getrotseerd en uit protest niet gespeeld. Achteraf protest indienen was niet echt slim. Van Raaij zag ook liever dat het betaalde voetbal het afgelopen weekeinde in zijn geheel werd afgelast. Er waren meerdere trainers in het betaalde voetbal die er zo over dachten. Toch besloot de KNVB de wedstrijden door te laten gaan, blijkbaar ook beïnvloed door onze naaste buren waar eveneens werd gespeeld.

Vorig jaar ging de KNVB hopeloos in de fout door een dag na de vuurwerkramp in Enschede de wedstrijd Feyenoord – FC Twente te laten doorgaan. Toen deed Van Raaij, toen nog sectiebestuurslid betaald voetbal, niets. En Ajax-directeur Arie van Eijden, vorig jaar nog directeur betaald voetbal, greep toen ook niet in. Nu was dezelfde Van Eijden blij dat de Europese wedstrijden werden afgelast.

Feyenoord-trainer Bert van Marwijk begreep misschien wel het beste waarom er niet gevoetbald had mogen worden. “Ik weet dat het werk in Nederland na de ramp gewoon doorging. Elke werknemer deed woensdag, de dag na de ramp, gewoon weer zijn plicht. Bij ons werk ligt dat anders. Wij moeten mensen proberen te vermaken”, aldus de Feyenoord-coach.

Saillant detail: de assist waaruit NAC het eerste doelpunt tegen PSV scoorde, was afkomstig was van een van de twee Amerikanen in de eredivisie: international Ernest Stewart. Bij Ajax stond de andere Amerikaan in de basis: John O’Brien. Ook hij had het zichtbaar moeilijk tijdens de een minuut stilte.

Voetbalonline.nl 17-09-01

Aantal niet-EU-spelers blijft gelijk

In 1995 werden er overheidsmaatregelen afgekondigd om de Nederlandse spelersmarkt te beschermen. Het aantal spelers van buiten de Europese Unie in de top van het Nederlandse voetbal blijft echter onveranderd hoog. Volgens VVCS-voorzitter Theo van Seggelen is het effect van de maatregel dan ook nihil. FBO-woordvoerder Wessel Weezenberg is het niet met hem eens. De Volkskrant deed onderzoek.

lees verder...

 Bron vvcs.nl 17-09-01

Vitesse wil aanvaller van Eendracht Aalst

Vitesse is zeer geïnteresseerd in de 19-jarige Congoleese aanvaller Patrick Dimbala. De speler, waarvan zijn contract aan het einde van dit seizoen afloopt bij de Belgische eerste-klasser, is gisteren bekeken door een delegatie van Vitesse.

De rechter-aanvaller speelde gistermiddag tegen Antwerp FC wederom een sterke wedstrijd en geldt bij Eendracht Aalst als een vaste waarde voor het basiselftal. De transfersom die Eendracht Aalst wil hebben voor het 19-jarig supertalent is nog niet bekend gemaakt. Dimbala heeft inmiddels serieuze interesse van RSC Anderlecht van de hand gewimpeld.

 17-09-01

Mamadou Zongo weer op de weg terug

Mamadou Zongo was maandag weer op Papendal om voorzichtig een looptraining af te werken. De Vitesse-aanvaller onderging begin maart een knie-operatie aan de kruisband.

Zongo’s revalidatie liep vertraging op, omdat hij pijn hield in de knie. Enkele weken geleden werd bij de aanvaller operatief een schroef uit de knie verwijderd. Zongo voelt zich nu beter: “Ik heb geen pijn meer, maar ik heb nog een lange tijd te gaan.”

Zongo raakte eind februari in het duel tegen Twente geblesseerd. De speler uit Burkino Faso verwacht rond de winterstop weer speelklaar te zijn.

Bron: TT TVG 17-09-01

Kreek en Peeters krijgen rust tegen Fortuna

Dinsdagavond speelt Vitesse in de eerste knock-out ronde van het Amstel Cup toernooi tegen Fortuna Sittard. Trainer Ronald Koeman verklaarde de dag voor de wedstrijd dat hij de strijd aan zal binden met een ander elftal dan afgelopen zaterdag tegen Sparta. Koeman heeft er voor gekozen om Michel Kreek en Bob Peeters rust te gunnen. Zij zullen dan ook niet afreizen naar Limburg. “Het is niet zo dat ik lichtzinnig denk over de bekerwedstrijd, maar de selectie van Vitesse laat het toe. De kwaliteitsverschillen tussen de selectiespelers zijn zo klein dat alle spelers in Vitesse 1 kunnen spelen”, aldus Koeman in het gebruikelijke persuurtje op Papendal. Een andere reden voor de wijzigingen is dat de trainer verschillende spelers aan het werk wil zien.

Veel wilde Koeman niet kwijt over de vermoedelijke opstelling. Koeman: “Ik wil de vijand niet wijzer maken dan hij al is.” Wel liet hij doorschemeren dat Ruud Knol de plaats van Michel Kreek over zal nemen en dat Jhon van Beukering als spits zal fungeren in plaats van Bob Peeters . Ook Gert Claessens zal zijn rentree maken in de hoofdmacht van Vitesse. “Claessens heeft goed getraind en dat wil ik graag terug zien in de wedstrijd.”

Victor Sikora, die een dijbeenblessure opliep in de wedstrijd tegen Sparta, is naar alle waarschijnlijkheid fit genoeg om morgen in actie te komen. Tijjani Babangida speelt daarentegen niet. Koeman: “Babangida heeft vanochtend de training hervat maar is nog niet fit genoeg voor morgen. Hij is drie dagen ziek geweest en is nog te zwak om te spelen. Het is een geluk bij een ongeluk dat zijn hak nu ook een aantal dagen volledige rust heeft gehad. Die blessure is nu zo goed als over.” Matthew Amoah is teruggekeerd in de selectie. Of hij speelt liet Koeman niet los maar zeker is dat Amoah niet meer op de tribune zit.

Keeper Dragoslav Jevric zit dinsdag op de bank. De Joegoslaaf is na het onverwachte vertrek van Edwin Zoetebier toegevoegd aan de selectie. Hij is hersteld van een schouderblessure en hierdoor verhuist de derde keeper, Bas Wijnen, naar de tribune. Vitesse heeft nog een appeltje te schillen met Fortuna Sittard. In de eerste competitiewedstrijd kwam Vitesse in Limburg niet verder dan een 0-0 gelijkspel. Koeman: “Ik verwacht een zeer defensief ingesteld Fortuna en dat is moeilijk te bespelen. Ik ga er wel vanuit dat Vitesse de wedstrijd binnen de normale speeltijd kan beslissen.” Mocht dat niet gebeuren dan moeten er strafschoppen genomen worden en dat is niet het favoriete onderdeel van Vitesse. Er is vandaag wel op getraind maar volgens de coach is dat niet te verglijken met druk die er in de wedstrijd op de schouders van de spelers rust.

Koeman wilde geenszins horen van een malaise bij de Arnhemse club. “We hebben dit seizoen nog geen wedstrijd verloren en we staan op de vierde plaats. Dat je tegen Heerenveen gelijk speelt is geen schande maar tegen Sparta hebben we twee punten verloren. Dat zullen we in de komende uitwedstrijden goed moeten maken.” Voor dat het zover is speelt Vitesse eerst de opzichzelfstaande bekerwedstrijd tegen Fortuna Sittard en hopelijk komt Vitesse dan wel makkelijk tot scoren.

Vitesseworld 17-09-01

TV Gelderland op zoek naar hoofdsponsor van Vitesse

Het TV Programma de Verlenging van Omroep Gelderland besteed vanavond onder meer aandacht aan Victor Sikora, met wie een hengeltje wordt uitgegooid. Ook wordt er aandacht besteed aan Vitesse’s zoektocht naar een nieuwe hoofdsponsor. Het programma begint 18.30 uur en daarna elk heel uur herhaald. De presentatie is in handen van Pascal Kamperman.

17-09-01

Koeman verveelt zich stierlijk en overdenkt nieuwe speelwijze

Vitesse speelde zaterdag tegen Sparta (1-1) een uur lang afzichtelijk en fantasieloos voetbal. De supporters floten hun idolen uit en trainer Ronald Koeman trakteerde de spelers gistermiddag op een donderspeech.

Tot onvrede van de eigen aanhang gaf Vitesse na de 1-0 voorsprong de wedstrijd uit handen. “Ik kan het publiek goed begrijpen”, reageerde Koeman op de massale fluitkoren. “Ik heb me deze wedstrijd stierlijk verveeld. Voetbal moet gespeeld worden door spelers die initiatief tonen. Dat heb ik niet gezien en daar heb ik een hekel aan.”

“Buiten de eerste twintig, vijfentwintig minuten hebben we heel slecht gespeeld. Ik verwacht dat het elftal vooruit wil spelen, maar we speelden veel te veel ballen terug. We hebben mensen nodig die initiatief tonen. Nu was het heel plichtmatig. Fantasieloos zonder beweging. Ik wil enthousiast voetbal zien met risico’s. Dat mag je een keer verliezen, maar niet op deze manier.”

lees verder...

Bron: Gelderlander 17-09-01

Sikora hoopt tegen Fortuna fit te zijn

Victor Sikora verwacht dat hij morgenavond inzetbaar zal zijn in de bekerwedstrijd van Vitesse bij Fortuna Sittard. Zaterdagavond viel de aanvaller nog voor de pauze uit in de wedstrijd tegen Sparta (1-1). Sikora werd uit de wedstrijd geschopt door Nourdin Boukhari en Sieme Zijm. Beide Spartanen zagen een charge bestraft met een gele kaart. Gisterochtend bleef Sikora aan de kant tijdens de uitlooptraining van Vitesse op Papendal.

Hij kampte met twee flinke bloeduitstortingen, een boven zijn enkel en een in het dijbeen. “Mijn rechterenkel houdt zich uitstekend”, zei Sikora, die onlangs een operatie onderging aan dat gewricht. “Ik verwacht dat ik tegen Fortuna kan spelen.”

Bron: Gelderlander 17-09-01

Kreek en Peeters krijgen rust tegen Fortuna

Dinsdagavond speelt Vitesse in de eerste knock-out ronde van het Amstel Cup toernooi tegen Fortuna Sittard. Trainer Ronald Koeman verklaarde de dag voor de wedstrijd dat hij de strijd aan zal binden met een ander elftal dan afgelopen zaterdag tegen Sparta. <> Koeman heeft er voor gekozen om Michel Kreek en Bob Peeters rust te gunnen. Zij zullen dan ook niet afreizen naar Limburg. “Het is niet zo dat ik lichtzinnig denk over de bekerwedstrijd, maar de selectie van Vitesse laat het toe. De kwaliteitsverschillen tussen de selectiespelers zijn zo klein dat alle spelers in Vitesse 1 kunnen spelen”, aldus Koeman in het gebruikelijke persuurtje op Papendal. Een andere reden voor de wijzigingen is dat de trainer verschillende spelers aan het werk wil zien. Veel wilde Koeman niet kwijt over de vermoedelijke opstelling. Koeman: “Ik wil de vijand niet wijzer maken dan hij al is.” Wel liet hij doorschemeren dat Ruud Knol de plaats van Michel Kreek over zal nemen en dat Jhon van Beukering als spits zal fungeren in plaats van Bob Peeters. Ook Gert Claessens zal zijn rentree maken in de hoofdmacht van Vitesse. “Claessens heeft goed getraind en dat wil ik graag terug zien in de wedstrijd.”

Victor Sikora, die een dijbeenblessure opliep in de wedstrijd tegen Sparta, is naar alle waarschijnlijkheid fit genoeg om morgen in actie te komen. Tijjani Babangida speelt daarentegen niet. Koeman: “Babangida heeft vanochtend de training hervat maar is nog niet fit genoeg voor morgen. Hij is drie dagen ziek geweest en is nog te zwak om te spelen. Het is een geluk bij een ongeluk dat zijn hak nu ook een aantal dagen volledige rust heeft gehad. Die blessure is nu zo goed als over.” Matthew Amoah is teruggekeerd in de selectie. Of hij speelt liet Koeman niet los maar zeker is dat Amoah niet meer op de tribune zit.

Keeper Dragoslav Jevric zit dinsdag op de bank. De Joegoslaaf is na het onverwachte vertrek van Edwin Zoetebier toegevoegd aan de selectie. Hij is hersteld van een schouderblessure en hierdoor verhuist de derde keeper, Bas Wijnen, naar de tribune. Vitesse heeft nog een appeltje te schillen met Fortuna Sittard. In de eerste competitiewedstrijd kwam Vitesse in Limburg niet verder dan een 0-0 gelijkspel. Koeman: “Ik verwacht een zeer defensief ingesteld Fortuna en dat is moeilijk te bespelen. Ik ga er wel vanuit dat Vitesse de wedstrijd binnen de normale speeltijd kan beslissen.” Mocht dat niet gebeuren dan moeten er strafschoppen genomen worden en dat is niet het favoriete onderdeel van Vitesse. Er is vandaag wel op getraind maar volgens de coach is dat niet te verglijken met druk die er in de wedstrijd op de schouders van de spelers rust.

Koeman wilde geenszins horen van een malaise bij de Arnhemse club. “We hebben dit seizoen nog geen wedstrijd verloren en we staan op de vierde plaats. Dat je tegen Heerenveen gelijk speelt is geen schande maar tegen Sparta hebben we twee punten verloren. Dat zullen we in de komende uitwedstrijden goed moeten maken.” Voor dat het zover is speelt Vitesse eerst de opzichzelfstaande bekerwedstrijd tegen Fortuna Sittard en hopelijk komt Vitesse dan wel makkelijk tot scoren.

Bron: Vitesseworld 17-09-01

Marc van Hintum heeft plezier weer terug

Na de wedstrijd tegen Sparta (1-1) heerst ook bij Marc van Hintum de teleurstelling. Het gaat niet meer om de wedstrijd na de ramp, maar gewoon om de late gelijkmaker die Vitesse twee punten heeft gekost.

Als Marc van Hintum na afloop van de wedstrijd doelpuntenmaker Danny Koevermans hoort praten over een ‘prima doelpunt’, smaalt de verdediger van Vitesse. “Pfff, verschrikkelijk lullige goal, volgens mij zag het er nog komisch uit ook.”

Komisch ja, maar vooral erg knullig. Tim Cornelisse, Remco van der Schaaf en Dejan Stefanovic lieten Elbekay Bouchiba zo maar lopen. De redding van Jim van Fessem bracht Koevermans in stelling: 1-1. Sparta is één keer gevaarlijk voor het doel en sleept een gelijkspel in de wacht.

lees verder...

Bron: Gelderlander 17-09-01

Koeman vindt zijn ploeg veel te plichtmatig

Vitesse trainer Ronald Koeman was niet te spreken over zijn ploeg in het duel tegen Sparta: “Ik verwacht initiatief en dat we vooruit willen spelen. Het was in de tweede helft veel te plichtmatig. We begonnen goed, maar ik weet ook niet waarom het wegzakt.” De tegengoal vond Koeman dom: “Van der Schaaf laat zijn man lopen en Stefanovic moet dan overkomen. Onverklaarbaar dat we met overtal die goal weggeven.”

Michel Kreek vond het dom puntverlies: “Je hebt het aan jezelf te wijten. We lopen tegen een verdwaalde counter op en het ontbreekt aan scorend vermogen. We moeten eerder op 2-0 komen.”

Bron: TT TVG 15-09-01

Vitesse laat winst liggen tegen Sparta

Een zouteloze pot voetbal heeft Vitesse een flinke kater en het bezoekende Sparta een geniepig uit het vuur gesleept puntje opgeleverd. De gastheren leken op een probleemloze 1-0 zege het zou de derde krappe thuisoverwinning op rij zijn aan te koersen, maar lieten zich in de slotfase toch nog verrassen door het initiatiefloos voetballende Sparta, dat voor het eerst sinds 1996 niet met lege handen uit Arnhem vertrok.

Voor spektakel hoef je je als voetballiefhebber dit seizoen niet bij Vitesse te vervoegen. Tenzij je Vitesse een warm hart toedraagt wellicht, want de punten stromen gestaag binnen. De eerste vier competitieduels leverden de ploeg van Ronald Koeman immers acht punten en een hoge klassering in de eredivisie op. Minder talrijk zijn echter de treffers die de fans van de geel-zwarten hebben mogen vieren, om precies te zijn: drie. Twee daarvan leidden tot evenzovele overwinningen in het eigen Gelredome en het had er alle schijn van dat er tegen Sparta net zo’n exemplaar zou bijkomen.

Het in verdedigend opzicht gehavende Sparta Goossen, Marilia en Mendes ontbraken beschouwde het beginsignaal als het sein om de laagste versnelling op te zoeken, daarbij hopend dat een lepe counter tot succes zou leiden. De stootkracht aan Rotterdamse zijde was echter zo minimaal, dat Vitesse zonder schroom op jacht kon gaan naar die ene treffer die ongetwijfeld de volle buit zou binnenbrengen. Een schot van Sikora en kopballen van diezelfde Sikora en Stefanovic misten doel of konden door doelman Kooiman onschadelijk worden gemaakt. Bij een derde inzet met het hoofd, dat van Kreek in dit geval, was het wel raak.

In plaats van op zoek te gaan naar de knock-out, permitteerde Vitesse zich een plaats in de leunstoel. Sparta, dat de bij de Rotterdammers debuterende Sier al na tien minuten geblesseerd zag uitvallen, verkreeg daardoor wel meer balbezit. De gasten verschenen zelfs af en toe in de buurt van Vitesse-keeper Van Fessem, die van de povere rollertjes van Boukhari en Blinker echter niets te duchten had. Aan de andere kant was Peeters dichter bij een treffer, maar de fraaie voorzet op maat van Martel was niet besteed aan de Belg: hij kopte de bal in de handen van Kooiman. Een herkansing kort voor rust belandde naast het doel.

De tweede helft bracht aanvankelijk nog minder opwinding. Pas na een half uur tempoloos geschuif, waaraan overigens beide ploegen zich schuldig maakten, kreeg Kreek de handen op elkaar door een vrije trap rakelings naast te kogelen. Kort daarop kreeg Vitesse de deksel op de neus. De opgerukte Bouchiba trof de voet van Van Fessem, waarna invaller Koevermans de rebound benutte om de gelijkmaker binnen te knikken. De plots ontluikende dadendrang aan Arnhemse zijde bracht bijna nog soelaas, maar Kooiman bleek goed het oog te hebben in de traptechniek van Janssen, terwijl invaller Diara in kansrijke positie over het Sparta-doel volleerde.

15-09-01

Vitesse Sparta de statistieken

Zaterdagavond om 20:00 uur ontvangt Vitesse Sparta in Gelredome. De Rotterdammers, die afgelopen seizoen op Spangen de Vitesse-droom van Europees voetbal zo wreed uiteen lieten spatten, staan sinds deze zomer onder leiding Frank Rijkaard. De voormalige bondscoach heeft tot op heden nog niet voor veel verrassingen gezorgd. De Rotterdammers behaalden vier punten uit evenzoveel wedstrijden en bezetten nu de vijftiende plaats op de ranglijst. Vitesse doet het in tegenstelling tot Sparta een stuk beter want met acht punten uit vier wedstrijden bezet Vitesse de tweede plaats in de competitie. De laatste overwinning van Sparta op Arnhemse bodem dateert van dertig jaar geleden. In 1971 liepen de Rotterdammers over Vitesse heen met 6-0. De afgelopen vijf jaar won Vitesse vier maal en beide ploegen speelden één keer gelijk. Vorig jaar had Vitesse niet al te veel problemen met de Spartanen want de elf van Koeman wonnen met 5-1. Matthew Amoah nam twee doelpunten voor zijn rekening. Statistisch gezien ziet het er voor Vitesse dus gunstig uit.

Resultaten afgelopen vijf jaar:
Vitesse – Sparta 28 aug 1996 1-1
Vitesse – Sparta 12 nov 1997 2-0
Vitesse – Sparta 26 sep 1998 5-1
Vitesse – Sparta 19 sep 1999 2-1
Vitesse – Sparta 06 sep 2000 5-1

Vitesseworld 14-09-01

Vitesse – Feyenoord omgedraaid

De wedstrijd Vitesse – Feyenoord van zaterdag 17 november is omgedraaid met de uitwedstrijd Feyenoord – Vitesse. Dit laatste duel stond gepland op zondag 17 februari 2002. Nu speelt Vitesse op 17 november in De Kuip (19:30 uur) tegen de Rotterdamse formatie. Op 16 februari (20:00 uur) komt Feyenoord op bezoek in Arnhem. Reden voor de verschuiving zijn de werkzaamheden aan Zypsepoort in Arnhem gedurende het weekend van 16,17 en 18 november. Hierdoor komt het treinverkeer onder andere in de richting Zutphen stil te liggen. Ook de bussen in de binnenstad van Arnhem zullen beperkt rijden.

Vitesseworld 14-09-01

Vrije verkoop Sparta

Er zijn nog enkele kaarten verkrijgbaar voor de wedstrijd Vitesse – Sparta van zaterdag 15 september. De kassa’s van Gelredome zijn geopend vanaf 18:00 uur. Er is geen seizoenkaart of clubcard verplicht.

Vitesseworld 14-09-01

Babangida haakt ziek af

Vitesse begint in de thuiswedstrijd tegen Sparta zonder Tijjani Babangida. De Nigeriaan heeft vanwege griep enkele dagen niet kunnen trainen. Riga Mustapha maakt zijn rentree in de basiself van trainer Ronald Koeman. Datzelfde geldt voor Bob Peeters. Ronald Koeman zei vrijdagmiddag na de besloten training in Gelredome een type Peeters nodig te hebben, met name in thuiswedstrijden. Emile Mbamba, Dragoslav Jevric en Matthew Amoah zitten niet bij de 18 man tellende selectie en spelen morgenmiddag in het beloftenelftal tegen PSV. “Matthew Amoah zit in een mindere periode. Hij is te gemakkelijk, haalt er op de trainingen ook niet het maximale uit. Matthew is een goede voetballer, maar beter worden gaat niet vanzelf. Ik probeer met deze maatregel iets bij hem los te krijgen”, aldus Ronald Koeman. De trainingsinzet van Carlos Fortes en Gert Claessens wordt wel beloond met een plaats in de selectie. Aanvallend wil het nog niet vlotten met de Arnhemse club. “Het scoren gaat inderdaad moeizaam. Tegen Heerenveen hebben we te weinig kansen gecreëerd. Deze week hebben we veel getraind op afwerken, ik hoop dat we het scoringsprobleem snel kunnen doorbreken. Ik ga uit van drie punten.” Theo Janssen krijgt tegen Sparta een herkansing. De middenvelder werd vorige week tegen Heerenveen na een slechte eerste helft gewisseld. Koeman: “Dat kan gebeuren. Theo is een fantastische speler, maar hij moet natuurlijk wel de duels aangaan.” Ronald Koeman treft morgenavond collega-trainer Frank Rijkaard. De beide ex-internationals, die samen de trainerscursus in Zeist hebben doorlopen, hebben nog regelmatig contact met elkaar. “Na afloop hebben we ook afgesproken om even bij te praten.”

Vitesseworld 14-09-01

Martin van Esveld niet bij Vitesse-Sparta

Voor en tijdens de wedstrijd Vitesse-Sparta zullen de supporters de vertrouwde stem van Martin Esveld moeten missen. Martin is voor de tweede keer in 25 jaar afwezig tijdens een wedstrijd, maar zal er de volgende keer tegen Groningen gewoon weer bij zijn. Zijn plaats wordt zaterdag ingenomen door René Bosveld, een trouwe supporter en tevens gids in Gelredome.

Vitesseworld 14-09-01

Matthew Amoah naar tribune verwezen

Trainer Ronald Koeman doet voor de wedstrijd tegen Sparta geen beroep op Matthew Amoah. De Ghanees moet op de tribune plaatsnemen en speelt zaterdagmidddag met het beloftenteam tegen PSV. Koeman is niet tevreden over Amoah: “Zijn spel werd per wedstrijd minder. Ik zie ook op de trainingen niet genoeg van hem. Hij moet nu even slikken en zich terugknokken.”

Theo Janssen werd vorige week tegen Heerenveen nog gewisseld vanwege een matige prestatie, maar staat wel in de basis. Koeman wil dat Janssen zich meer laat gelden in de duels. Doelman Dragoslav Jevric speelt ook met het beloftenteam om ritme op te doen. Bas Wijnen neemt tegen Sprta plaats op de bank. Gert Claessens en Carlos Fortes keren terug bij de achttien. Babangida ontbreekt wegens ziekte.

Alle opluistering rond de wedstrijd wordt achterwege gelaten vanwege de ramp in de Verenigde Staten, maar trainer Koeman rekent toch op sfeer: “Ik hoop dat de supporters toch lawaai maken, dat wil niet zeggen dat we geen respect hebben.”

Vermoedelijke opstelling: v.Fessem, Cornelisse, Stefanovic, Kreek, v.Hintum, v.d.Schaaf, Sikora, Janssen, Riga, Peeters en Martel.

TT TVG 14-09-01

Gert Claessens in moeilijke periode

Vitesse-speler Gert Claessens verkeert in een moeilijke periode. De Belg werd vorige week vrijdag vlak voor de wedstrijd tegen Heerenveen naar de tribune verwezen. “Van vrijdag tot nu is een heel onprettige week geweest, de minste week van allemaal. Ik heb al eens in een dergelijke situatie gezeten, dat moet niet te lang duren”, aldus Gert Claessens.

De Belg wil zich terug knokken via de trainingen: “Een andere keuze heb ik niet. Het is nu nog geen moment om te panikeren. Het is een keuze van de trainer, ik moet me ertegen wapenen. Het zal ook wel aan mezelf liggen.

TT TVG 13-09-01

Jevric is nog niet fit voor bank

Dragoslav Jevric zit zaterdag nog niet op de bank bij Vitesse, in de thuiswedstrijd tegen Sparta. De doelman uit Joegoslavië is nog niet volledig hersteld van zijn schouderblessure. “Het is beter dat ik zaterdag met Jong Vitesse speel tegen Jong PSV”, aldus Jevric, die twee dagen geleden de groepstraining van het eerste elftal hervatte.

Jevric gaf voor de zomer aan dat hij geen zin had om nog een seizoen op de reservebank te zitten. De doelman werd daarop verbannen naar het tweede elftal, maar na het vertrek van Edwin Zoetebier naar Feyenoord keerde Jevric terug in de hoofdselectie. Hij moet Jim van Fessem voor zich dulden in het doel, maar wil, als hij fit is, met de brabander gaan strijden om de positie van eerste keeper.

Door de blessure van Jevric zal bas wijnen ook zaterdag als reservedoelman fungeren. Indien de Joegoslaaf volledig fit is, keert Wijnen terug naar het tweede elftal. Louis Laros heeft de training hervat bij Vitesse. De midenvelder stond een jaar buitenspel na een zware knieblessure, maar trainde dinsdag weer mee op sportcentrum Papendal.

Laros deed de pass- en trapoefeningen mee met de groep. Daarna trainde hij apart, omdat het nog te vroeg is voor het aangaan van persoonlijke duels. “De knie houdt het goed”, aldus Laros. “Maar ik moet nog voorzichtig zijn met de persoonlijke duels. Daarom zal ik waarschijnlijk nog twee weken grotendeels apart van de groep trainen. Als alles meezit, moet ik twee weken later zover zijn dat ik een half uurtje kan spelen met Jong Vitesse.”

Gert Claessens, Bob Peeters, Marc van Hintum en Michel Kreek kampen momenteel met lichte blessures. Trainer Ronald Koeman verwacht echter dat het kwartet fit zal zijn voor de wedstrijd in Gelredome tegen Sparta.

De Gelderlander 13-09-01

Fans FC Utrecht aangehouden

In alle vroegte zijn gisteren vier aanhangers van voetbalclub FC Utrecht aangehouden. Ze worden ervan verdacht op zaterdag 25 augustus betrokken te zijn geweest bij rellen in en om het stadion Gelredome tijdens de voetbalwedstrijd Vitesse tegen FC Utrecht. De verdachten zijn een 25-jarige inwoner van Utrecht, een 27-jarige man uit Apeldoorn, een 32-jarige Zeistenaar en een 22-jarige inwoner van St. Maartensdijk. In opdracht van de officier van justitie is het viertal in hun woonplaatsen aangehouden.

Om het viertal te kunnen opsporen maakte de politie onder meer gebruik van eigen waarnemingen, getuigenverklaringen, in beslag genomen videobeelden van het stadion en de kliklijn. De politie wil nog niet vertellen wat precies het aandeel van het viertal in de rellen is. Dit in verband met een ‘aanzienlijk’ aantal aanhoudingen dat nog te verwachten is, aldus woordvoerder J. Rouwen.

Het oppakken van het viertal is een eerste resultaat van een uitgebreid recherche-onderzoek dat de politie in Arnhem direct na de voetbalwedstrijd instelde. Het vormt een vervolg op de twaalf aanhoudingen die tijdens en na afloop van de voetbalwedstrijd zijn gedaan. Op die bewuste avond hadden zich enkele tientallen voetbalvandalen uit Utrecht zich tussen Vitesse-fans gemengd. Nietsvermoedende gezinnen en andere vredelievende voetbal-supporters werden in het nauw gedreven. Ze probeerden via een nooduitgang bij het veld een goed heenkomen te zoeken. Een aantal toeschouwers en stewards liepen klappen op.

Na de voetbalwedstrijd is door de politie in Arnhem een rechercheteam samengesteld van zo’n tien rechercheurs. De gemeente Arnhem, het Openbaar Ministerie, het stadion Gelredome, Vitesse en de politie Arnhem evalueren de gebeurtenissen in het stadion met als doel dergelijke ongeregeldheden in de toekomst te voorkomen.

De Gelderlander 12-09-01

Van der Schaaf koestert zijn eerste competitietreffer

Remco van der Schaaf ontbrak de laatste tijd in de selectie van Jong Oranje. Bondscoach Mark Wotte vindt dat de Vitessenaar te veel overtredingen nodig heeft en te veel kaarten incasseert. Gisteren pakte Van der Schaaf zijn tweede gele kaart in de jonge competitie. Maar door zijn rake kopbal hield Vitesse wel een bejubeld punt over aan het bezoek bij Heerenveen (1-1).

De laatste vier wedstrijden van Jong Oranje ontbrak Van der Schaaf in de selectie. Een keer was hij geschorst, de overige keren gepasseerd. “Ik hoop dat ik er toch weer bij kom”, stelde de 22-jarige middenvelder, die tot het einde van dit seizoen in actie mag komen voor Jong Oranje. Daarna is hij te oud. “Misschien spelen we in de zomer op het EK. Daar wil ik graag bij zijn.”

lees verder...

Bron: Gelderlander 08-09-01

Verbannen Aalbers gelooft rotsvast in zijn terugkeer

De teloorgang van het Arnhemse Vitesse en de rol daarin van oud-voorzitter Karel Aalbers en hoofdsponsor Nuon houdt de gemoederen nog altijd bezig. Volgende maand worden hoofdrolspelers in dit ‘Gelre-drama’ op verzoek van Aalbers door de rechter-commissaris aan de tand gevoeld. Daarna zal justitie beslissen over het dossier waarin zwart geld, macht, oplichting, vriendjespolitiek, valse beschuldigingen, halve waarheden en hele leugens centraal staan. Twee koppen rolden reeds: die van Karel Aalbers en Tob Swelheim, de Nuon-topman die vorige week bekendmaakte het veld te ruimen.

Maar als het aan Karel Aalbers ligt is zijn verbanning uit het Gelredome tijdelijk. Vanuit zijn buitenverblijf in het Spaanse Marbella leidt hij zijn verdedigingsteam, dat met man en macht werkt aan eerherstel. De onder meer van valsheid in geschrifte, belastingontduiking en zelfverrijking beschuldigde voetbalvoorzitter is rotsvast overtuigd van zijn gelijk: “Ooit keer ik terug bij Vitesse.”

lees verder...

Bron: Telegraaf 08-09-01

SC Heerenveen-Vitesse eindigde in een gelijkspel

Een late gelijkmaker van Remco van der Schaaf heeft Vitesse vrijdag in en tegen Heerenveen alsnog een punt opgeleverd. De treffer van de verdediger betekende in de 85e minuut de 1-1. Heerenveen leidde het duel vanaf de 33e minuut.

Heerenveen was in een matige wedstrijd de betere ploeg, maar verzuimde de wedstrijd tegen Vitesse (dat in feite maar twee kansen kreeg, beiden uit een hoekschop) af te maken. Daniel Jensen bracht de Friezen nog wel op voorsprong, maar in de slotfase gaf de ploeg van Foppe de Haan de wedstrijd uit handen. Remco van der Schaaf zette zijn handtekening onder een late frommelgoal.

Vitesse-coach Ronald Koeman kon voor het eerst dit seizoen beschikken over twee belangrijke spelers, die terugkeerden na een blessure: Victor Sikora en Didier Martel. In het doel maakte Jim van Fessem zijn rentree op het veld, na het vertrek van Edwin Zoetebier naar Feyenoord. Vitesse had in het begin van de wedstrijd het beste van het spel maar het waren de Friezen die gevaarlijk werden. Na een kwartier schoot Marcus Allbäck via een Heerenveen-speler op de paal, waarna Jeffrey Talan verzuimde de rebound in te koppen. Zijn inzet ging voorlangs.

Vijf minuten later had Daniel Jensen de openingstreffer op zijn schoen, na een één-tweetje met Marcus Allback. Maar Vitesse-doelman Van Fessem kon de inzet ongedaan maken. Even later was het wel raak. Wederom was het Jensen die, net buiten het strafschopgebied, na een breedtepass van Anthony Lurling, mocht aanleggen. Nu was Van Fessem niet capabel om de inzet te verwerken. De bal verdween, door de handen van de sluitpost, in het doel. Vlak voor rust kregen de Friezen na een misverstand in de Vitesse-verdediging nog de kans om de score op te voeren. Maar Van Fessem was nu wel alert en greep tijdig in.

Na rust ging Heerenveen fanatiek op jacht naar meer. Gérard de Nooijer werd goed weggestuurd maar Van Fessem bracht redding. Na bijna een uur voetbal was Vitesse voor het eerst gevaarlijk. Uit een hoekschop kopte Remco van der Schaaf op de lat. Het gevaar was hiermee nog niet geweken: Michel Kreek kreeg nog een mogelijkheid om te scoren, maar doelman Vonk hield zijn doel schoon. Coach Koeman wijzigde zijn tactiek en bracht de boomlange Bob Peeters in het veld voor Tijjani Babangida.

Dat leidde niet tot een kentering in de wat gezapige wedstrijd. Vitesse bleek onmachtig en de Friezen consolideerden de marginale voorsprong. Tien minuten voor tijd kreeg de Gelderse ploeg een uitgelezen mogelijkheid om op gelijke hoogte te komen. Gérard de Nooijer beroerde de bal binnen het strafschopgebied met de hand en Luinge was onverbiddelijk: strafschop. Dat Nederlanders daar vaak moeite mee hebben is algemeen bekend. Michel Kreek vormde geen uitzondering, want meer dan de buitenkant van de paal raakte hij niet.

Niettemin kwam Vitesse langszij. Wederom uit een hoekschop werd de Gelderse ploeg gevaarlijk. Doelman Vonk, die tot dan toe weinig te doen kreeg, greep mis. Van der Schaaf was er als de kippen bij om de bal vallend binnen te koppen: 1-1. Dat was meteen het laatste serieuze wapenfeit van een wedstrijd waarin de thuisploeg teleurgesteld het veld verliet: kansen genoeg om het duel voortijdig te beslissen, maar niet benut.

SC Heerenveen:
Hans Vonk, Said Bakkati, Tieme Klompe, Gérard de Nooijer, Erik Edman, Arek Radomski, Jeffrey Talan (78. Allan Bak Jensen) Daniel Jensen, Mika Nurmela, Marcus Allback, Anthony Lurling

Vitesse:
Jimmy van Fessem, Tim Cornelisse, Dejan Stefanovic, Marc van Hintum, Remco van der Schaaf, Victor Sikora, Michel Kreek, Theo Janssen (46. Mahamadou Diarra), Tijjani Babangida (61. Bob Peeters), Matthew Amoah (74. Jhonny van Beukering), Didier Martel

Scheidsrechter: Roelof Luinge

Toeschouwers: 14.300

Kaarten
Geel: Van der Schaaf, Janssen (Vitesse)

Scoreverloop:
1-0 Jensen (33.) 1-1 Van der Schaaf (85.)

Bijzonderheid:
Kreek (Vitesse) schiet strafschop tegen de paal (82.)

07 09 01

Opstelling een raadsel voor vanavond

Het best bewaarde geheim van Arnhem is de opstelling van Vitesse. Voor een dag althans, want trainer Ronald Koeman maakt uiteraard vandaag een einde aan de onzekerheid. Zelfs de spelers van Vitesse horen pas vandaag wie om 20.00 uur in het Abe Lenstra-stadion tegenover Heerenveen staat.

“Het is niet mijn gewoonte, maar ik heb besloten de spelers pas voor de wedstrijd op de hoogte te brengen van de opstelling. Misschien dat het helpt om ze allemaal scherp te houden. Het moet niet nodig zijn, maar nu moeten ze er wel allemaal rekening mee houden dat ze spelen.”

Koeman maakte er gisterochtend een mooi raadsel van, vooral ook voor zijn spelers. Hesjes werden er bijvoorbeeld al niet uitgedeeld. “Je ziet de spelers kijken als we op vrije trappen en corners trainen. Wie zit erbij, wie zit er niet bij.”

Doelman Bas Wijnen in elk geval niet, hij dient als achtervang voor debutant Jim van Fessem. Ook Dejan Stefanovic, Remco van der Schaaf, Theo Janssen en Tim Cornelisse zijn wel verzekerd van een plaatsje. Dat geldt niet voor aanvoerder Michel Kreek, die kampt met een blessure aan de achillespees. Ruud Knol staat klaar als vervanger.

Onduidelijkheid bestaat over de voorste linie, die tot dusverre moeilijk tot scoren kwam. Maar wie weet gaat Peeters beter functioneren nu Didier Martel en Victor Sikora er bij zijn. Keuzes zat voor de trainer. Sikora kan op de vleugel spelen of met Amoah in de spits, met Martel en Babangida vanaf de zijkanten. Of past Koeman zijn elftal aan, vanwege de kracht van Heerenveen. “Een ploeg die snel kan omschakelen. Het beste deel is het middenveld en de aanval”, weet Koeman, die het duel Heerenveen-NAC (5-0) zelf bekeek.

Bron: AC 07 09 01

Spieren voor Spieren

De complete selectie van Vitesse gaat aanstaande zondag naar de familiedag van de Stichting Spieren voor Spieren. De dag, die in het Land van Ooit wordt georganiseerd om ruim 200 kinderen met een ernstige spierziekte een onvergetelijke dag te bezorgen. In totaal zijn er ongeveer 175 voetballers uit het betaald voetbal met hun gezinnen aanwezig.

Spieren voor Spieren is het goede doel waar ook de spelers van het Nederlands elftal hun medewerking aan verlenen. Tijdens de dag probeert de Stichting nieuwe supporters te werven. Voor fl 35,- kunnen belangstellende lid worden.

Voor meer informatie kijk op de website van de stichting FSHD

Bron: vitesseworld 07-09-01

Michel Kreek vraagteken bij Vitesse

Het is hoogst twijfelachtig of aanvoerder Michel Kreek morgenavond kan aantreden uit bij Heerenveen. Hij heeft last van zijn achillespees. Doordat trainer Ronald Koeman opeens ruim in de aanvallers zit door de terugkeer van Didier Martel en Victor Sikora, was het donderdag zelfs voor de spelers nog onduidelijk wie in de basis zullen starten tegen SC Heerenveen.

De lichtgeblesseerden Mustapha Riga en Jhon van Beukering zijn wel inzetbaar, Jevric, Laros en Zongo (nog) niet. Duidelijk is wel dat als Kreek afhaakt, Ruud Knol zijn vervanger zal zijn.

Trainer Koeman wilde uit de eerste drie duels tenminste zeven punten halen. Dat is gelukt. Hij is vooral tevreden over het verdedigende gedeelte, aanvallend brengt zijn ploeg nog te weinig. Voor tegenstander Heerenveen heeft hij respect. “Het is een goede ploeg, maar ze spelen niet zo aanvallend als het lijkt. Ze laten zich ver terugzakken en zetten geen druk op de opbouw.”

De Friezen staan wel razendsnel voor de goal van de tegenstander. Dat ervaarde NAC al. De Bredanaars kregen in het Abe Lenstra-stadion met liefst 5-0 om de oren.

Heerenveen en Vitesse hebben elkaar op het hoogste niveau negen maal ontmoet. De cijfers zijn redelijk in evenwicht. Heerenveen won vier duels, Vitesse drie. Tweemaal werd er gelijkgespeeld. Hoewel de thuiswedstrijd van afgelopen seizoen doelpuntloos eindigde, waren de ontmoetingen tussen Heerenveen en Vitesse meestal doelpuntrijk. In negen duels werd maar liefst 29 maal gescoord. Heerenveen schoot vijftien maal raak, Vitesse produceerde veertien treffers. Bovendien leverden de directe confrontaties vaak boeiende duels op.

 06-09-01

Van Fessem kijkt uit naar Heerenveen

Jim van Fessem maakt vrijdagavond uit bij SC Heerenveen zijn debuut voor Vitesse. “Ik kijk er heel erg naar uit”, zegt de doelman. “Als je moet spelen, ben je meer met de wedstrijd bezig. Maar ik ben een nuchter iemand. Ik ga gewoon lekker keepen. Als het een beetje meezit, gaat het goed en winnen die pot”, aldus een optimistische Van Fessem.

“Het is een lastig wedstrijdje. Heerenveen is een goed elftal met een goede voorhoede. Maar wij hebben ook een goed elftal, dus we komen daar gewoon voor drie punten, niks minder.”

Bron: TT TVG 06-09-01

Bob Peeters met Belgie op drempel WK

Belgie is het eindtoernooi om de wereldtitel tot op een punt genaderd. De ploeg met Vitesse spits Bob Peeters als invaller, won woensdag in Brussel met 2-0 van Schotland. Daarmee behielden de Rode Duivels in groep 6 een voorsprong van twee punten op Kroatie, dat San Marino met 4-0 versloeg. Daardoor hebben de Belgen in het laatste pouleduel tegen de Kroaten voldoende aan een gelijkspel.

Bob Peeters keerde donderdag uiteraard met een “heel goed gevoel” terug bij Vitesse. Al betreurde hij het vertrek van Edwin Zoetebier, maar “ik heb alle vertrouwen in Jim van Fessem”.

Een gelijkspelletje tegen Kroatie is dus genoeg voor Belgie om naar het WK te gaan. Peeters: “In Nederland wordt vaak meewarig gesproken over het Belgische voetbal, maar als we ons plaatsen is dat de zesde keer op rij.”

“Het was een zware wedstrijd. Invallen 10 minuten voor tijd was lastig. Ik ben blij dat ik toch een belangrijke rol heb kunnen spelen”, aldus de spits.

Bron: TT TVG 06-09-01

De Amstel Cup wedstrijd Fortuna Sittard – Vitesse verplaatst

De Amstel Cup wedstrijd Fortuna Sittard – Vitesse is verplaatst van woensdag 19 september naar dinsdag 18 september. Aanvang van de wedstrijd is 20:00 uur. Dit in verband met de Champions League wedstrijd PSV – Galatasaray.

De data van de kaartverkoop veranderden niet. De kaartverkoop informatie kunt u vinden onder de button wedstrijden\kaartverkoop.

Bron: Vitesseworld 06-09-01

Carlos Fortes een druktemaker op de achtergrond

Hij is alweer begonnen aan zijn vijfde seizoen bij Vitesse. De linkspoot heeft 54 wedstrijden in het geel-zwart op zijn naam staan en toch zijn er veel supporters die weinig van hem weten. Carlos Fortes is een druktemaker op de achtergrond. Een portret van de aanvaller die dit seizoen wel heel veel concurrentie te duchten heeft.

Onlangs ontving Carlos Fortes de Fair Play Trofee uit handen van voormalig burgemeester van Arnhem, Paul Scholten. De prijs wordt uitgereikt aan de speler van Vitesse die het meest voldoet aan de criteria met betrekking tot de fairplay gedachte. De jury oordeelde dat Fortes een professionele en sportieve houding jegens collega’s en tegenstanders aan de dag legt. Daarnaast zijn de diverse activiteiten buiten het veld door hem met enthousiasme en professionaliteit verzorgd.

lees verder...

Bron: Vitesseworld 06-09-01

Dragoslav Jevric wil Van Fessem uit elftal spelen

Hij flirtte met Besiktas en clubs uit Frankrijk, maar sinds vandaag behoort Dragoslav Jevric weer doodleuk tot de selectiespelers van Vitesse. De Joegoslavische doelman wil Jim van Fessem uit het elftal spelen. “Dit seizoen blijf ik zeker bij Vitesse.”

Van Fessem één, Jevric twee. Met deze rangorde zal Vitesse-trainer Ronald Koeman de competitie hervatten, na het plotselinge vertrek van doelman Edwin Zoetebier naar Feyenoord.

lees verder...

Bron: Gelderlander 06-09-01

Stefanovic krijgt een waarschuwing

Dejan Stefanovic heeft van trainer Koeman een kleine waarschuwing gehad. De verdediger van Vitesse verloor zich dinsdag in een oegenwedstrijd tegen Woudenberg. Stefanovic kreeg een schop en reageerde met een schop terug. Met dank aan de scheidsrechter, die besloot geen melding te maken van het voorval, is Stefanovic een schorsing (die hem vanwege de zwaarte van het delict ook competitiewedstrijden had gekost) bespaard gebleven.

Koeman: “Ik heb hem erop aangesproken, zonder hem verder te straffen. Hij heeft geluk gehad dat de scheidsrechter het zo oplost. Het is duidelijk dat het niet nog een keer mag gebeuren. Hij is wel vaker wat heetgebakerd, daar moet hij mee oppassen.” Stefanovic hield wel een blessure over aan de schop. Volgens Koeman is de Joegoslaaf vanavond in Heerenveen inzetbaar.

Bron: De Gelderlander 06-09-01

Terugkeer van Laros is dichtbij

De terugkeer van Louis Laros is aanstaande. Vitesse-trainer Ronald Koeman heeft goede hoop dat de linkshalf zich maandag weer meldt bij de groepstraining. Vrijdag zal clubarts Peter van Beek hierover een gesprek hebben met de doktoren van het KNVB-sportcentrum in Zeist, waar Laros momenteel revalideert na zijn knie-operatie.

Laros en Mamadou Zongo (nog tot de winterstop uitgeschakeld) zijn de enige blessuregevallen in de selectie van Vitesse. Riga en Jhon van Beukering zijn hersteld van lichte kwetsuren. Het duo bleef gisteren aan de kant bij het oefenduel met Woudenberg, maar is tijdig fit voor de wedstrijd van vrijdag in en tegen Heerenveen. Tijjani Babangida ondervond gisteren opnieuw problemen aan de hak. De aanvaller ging uit voorzorg vroegtijdig naar de kant, waardoor Vitesse een half uur met een man minder speelde.

Bron: De Gelderlander 05-09-01

Ereterras Vitesse verboden voor Piet Bodewes

Het viel hem vorige week rauw op het dak, de brief van Vitesse. Piet Bodewes mag tijdens wedstrijden van zijn club niet langer plaatsnemen op het ereterras. Wel krijgt hij vanwege zijn verdiensten voor de club twee plaatsen op de hoofdtribune.

Piet Bodewes (73) heeft samen met onder andere collega oud-voorzitter Eef van Amerongen opgeroepen tot een dialoog tussen het huidige Vitessebestuur en de ontslagen voorzitter Karel Aalbers die beweerde een investeerder met honderd miljoen gulden te hebben.

Als reden voor die maatregel voert de club aan dat Bodewes zich vorig seizoen negatief heeft uitgelaten over bestuurders van Vitesse. Om zo iemand nu naast diezelfde mensen een plaats op het ereterras te gunnen, gaat de club een beetje te ver. Waarbij, zo laat algemeen directeur Hans Schreudering van Vitesse weten, de verdiensten van Bodewes voor de club onverlet blijven.

VERDIENSTEN
Piet Bodewes was vanaf 1947 bijna veertig jaar lang actief voor Vitesse. De functies die de Oosterbeker allemaal heeft vervuld, zijn niet op de vingers van een hand te tellen. Bodewes was voorzitter van de supportersclub, maakte deel uit van een actiecomité om Vitesse aan geld te helpen, was lid van de ledenraad, had bemoeienis met het programmaboekje, werd penningmeester, promoveerde tot voorzitter en maakte opnieuw als penningmeester het eerste jaar van Karel Aalbers in het bestuur mee. Niet zo lang geleden maakte hij zich nog sterk voor de oprichting van de vereniging voor oud-spelers van Vitesse. Begin dit jaar maakte de oud-voorzitter zich grote zorgen om de toekomst van de club. Met drie andere oud-voorzitters schreef hij een open brief. Later voegde het kwartet zich samen met bezorgde leden van de businessclub en anderen in het ’Platform, Vitesse daar gaat het om’. In dat platform werkte hij samen met uitgesproken adepten van de in opspraak geraakte Karel Aalbers, die met een sponsor van 100 miljoen gulden schermde. Die link speelt hem nu parten. Heilig overtuigd van de echtheid van Aalbers’ bod, riep Bodewes het bestuur van de in geldnood verkerende club op met Aalbers te praten. Dat gebeurde niet direct, maar via advertenties. Tegenover het weekblad Nieuwe Revue liet Bodewes zich toen minder lovend uit over het huidige bestuur. Hij vraagt zich af of het bestuur genoeg capaciteiten heeft, verwijt hen kortetermijnpolitiek en vergelijkt de club met een wespennest.

TELEURGESTELD
Bodewes is zich echter van geen kwaad bewust. ,,Ik ben erg teleurgesteld en ik weet echt niet waar ze op doelen. Wij hebben destijds gehandeld uit zorg voor de club, zij hebben dat waarschijnlijk als negatief uitgelegd. We hebben zelfs nog ons uiterste best gedaan om de agressie onder de supporters weg te nemen. In de media heb ik me altijd zo doordacht mogelijk uitgelaten.’’ Bodewes zegt niet te weten hoe de brief is uitgelekt. ,,Ik wil ook niet dat er nu weer onrust ontstaat. Dat is niet in het belang van Vitesse.’’ Hij heeft de club een reactie gestuurd. Op de inhoud wil hij niet ingaan. ,,Ik ben mij er niet van bewust welke fouten ik heb gemaakt.’’ In de brief aan het Vitesse-bestuur schrijft Bodewes dat hij afgelopen anderhalf jaar veelvuldig contact heeft proberen te krijgen met het bestuur. Hij somt een lijst van brieven op die naar het bestuur zijn gestuurd. Een reactie kwam er nooit. Het verwijt dat hij geen overleg heeft gevoerd, wijst hij dan ook van de hand.

Arnhemse Courant 5-09-01

Jevric keert terug in A-Selectie Vitesse

De Joegoslavische keeper Dragoslav Jevric is teruggekeerd in de A-Selectie van Vitesse. Jevric raakte vorig jaar na de komst van Edwin Zoetebier, die inmiddels is teruggekeerd naar Feyenoord, op een zijspoor. De 27-jarige Jevric heeft na een gesprek met trainer Ronald Koeman besloten vanaf donderdag weer mee te trainen. Jevric moet in Arnhem de concurrentie aangaan met Jimmy van Fessum, die na het vertrek van Zoetebier de eerste keeper is in Arnhem.

RTL 4 05-09-01

Jim van Fessem: “Ik weet wat mij te doen staat”

Jim van Fessem was het bankzitten bij Willem II meer dan beu. Vreemd genoeg koos hij voor Vitesse, waar Edwin Zoetebier onomstreden was. Nu is er plots die ene kans waar een keeper soms jaren op wacht.

Jim van Fessem wilde zichzelf bij zijn komst naar Vitesse niet voor de gek houden. De doelman van Willem II wist immers dat Edwin Zoetebier eerste keus was en dat het niet zo makkelijk zou zijn de eerste doelman van Vitesse naar de reservebank te verwijzen. “Dat wist ik van tevoren, daar was met de trainer ook over gesproken. Als Zoetebier zijn normale vorm zou houden, was het voor mij moeilijk om erin te komen”, kijkt Van Fessem terug. Wat bleef was de hoop op een wondertje en het wondertje kreeg gestalte in Lissabon. Jerzy Dudek moest komen en van de ene op de andere dag viel vervanger Gábor Babos (NAC) af en kwam Zoetebier in beeld.

Met als uiteindelijk gevolg dat Van Fessem na drie competitieduels eerste kandidaat is onder de lat bij Vitesse. Vrijdag in de uitwedstrijd bij Heerenveen maakt hij zijn debuut mits er geen rare dingen gebeuren. “Ik vind het voor Edwin schitterend dat de transfer doorgaat. Het komt niet zo vaak voor dat je de kans krijgt naar een topclub te gaan. Natuurlijk biedt het ook perspectief voor mij”, weet ook Van Fessem.

De 26-jarige doelman kwam er de voorbije twee seizoenen nauwelijks aan te pas bij Willem II. Geert de Vlieger verdrong hem uit de basis en van de laatste 68 competitieduels speelde Van Fessem er niet meer dan vijftien, alle met dank aan schorsingen en blessures van de Belgische nummer één.

Alleen in zijn stoutste dromen durfde de geboren Tilburger misschien te hopen dat hij zo snel een kans zou krijgen. “Het was een rare week, waarin een hoop is gebeurd”, vindt Van Fessem. Dan weer ging de transfer door, dan weer was hij van de baan, maar de slotsom is dat Zoetebier vertrekt en dat Van Fessem de kans krijgt.

“Het is allemaal heel snel gegaan. Voor mij is het natuurlijk een mooie kans. Je wacht er altijd op, maar je weet nooit wanneer die komt. Dat is het algemene probleem met keepers, er kan er altijd maar eentje spelen.” Hij durft er wel vanuit te gaan dat hij vrijdag debuteert, maar over de toekomst spreekt de voormalig doelman van Jong Oranje zich nog niet uit. Van Fessem: “Of dit een geschenk uit de hemel is, moet aan het einde van het seizoen blijken. Ik ga er wel een beetje vanuit dat ik speel tegen Heerenveen, omdat Jevric nog geblesseerd is. En een van deze dagen zal ik nog wel een gesprek met de trainer hebben. We hebben nu alleen even vluchtig contact gehad.”

De erfenis van Zoetebier is een zware. Na drie duels is de defensie van Vitesse nog niet gepasseerd. Van Fessem: “Ik weet wel wat mij te doen staat. Ik moet gewoon laten zien dat ik er klaar voor ben.”

De Gelderlander 4-09-01

Van Fessem debuteert bij Heerenveen, zwaar gesprek over rol Jevric

Trainer Ronald Koeman van Vitesse praat woensdag met doelman Dragoslav Jevric over een mogelijke rentree bij de eerste selectie. Bij het ‘zware’ gesprek zijn op verzoek van Koeman ook Jevric’ zaakwaarnemer Radko Stojic en technisch manager Jan Streuer van Vitesse aanwezig.

Door het vertrek van Edwin Zoetebier naar Feyenoord is er een vacature onder de lat bij Vitesse. Op dit moment is Jim van Fessem de eerste kandidaat om Zoetebier te vervangen. Bas Wijnen is tijdelijk eerste reserve. Koeman wil woensdag vooral helderheid over de motivatie van Jevric, die vorig seizoen aangaf niet langer tweede doelman te willen zijn en om een transfer vroeg. Vooruitlopend op het vertrek van Jevric contracteerde Vitesse al vast Jim van Fessem. Daarop werd Jevric teruggezet naar de tweede selectie.

Koeman: “Er is vorig seizoen het een en ander gebeurd met Jevric en daar moet over gesproken worden. Hij is in principe tereuggezet naar de tweede selectie. Voordat hij terugkomt, moet ik weten hoe het met zijn motivatie is.” Jevric had vorig seizoen veel moeite met zijn bijrol. De Joegoslaaf moest Edwin Zoetebier voor zich dulden en kwam er vervolgens niet meer aan te pas. Een van de belangrijkste beweegredenen om Zoetebier de voorkeur te geven, was communicatie. Een andere reden vormde het technische aspect ‘meevoetballen’. In de communicatie zijn er niet veel problemen meer te verwachten. Jevric kan zich in het Nederlands prima verstaanbaar maken.

De vraag is nu of Jevric genoegen kan nemen met de rol die Koeman hem toebedeelt. Aangezien de Joegoslaaf momenteel herstelt van een schouderblessure, is duidelijk dat Jim van Fessem vrijdagavond tegen Heerenveen debuteert voor Vitesse. Koeman: “Op dit moment is Van Fessem eerste keuze en Bas Wijnen is erbij als tweede doelman. Het gesprek met Jevric heeft niet zo veel haast omdat hij toch niet met de groep kan trainen. Lukt dat deze week niet, dan zit Wijnen gewoon op de bank.”

Wijnen is de derde doelman van de selectie. Hij is door ziekte lange tijd uit de roulatie geweest en gaat er niet vanuit dat hij automatisch tweede doelman wordt. “In principe vul ik gewoon een plaats op”, liet Wijnen gisteravond weten. “Ik weet niet wat ze precies met mij willen, maar je moet elke mogelijkheid die je krijgt, zien als een kans.”

Al komt die kans aan de vroege kant. “Ik zit in een opwaartse lijn, maar het is nog geen top. Overal moet nog wat aan worden gesleuteld. Maar als de mogelijkheid zich voordoet, ga ik de strijd aan”, aldus Wijnen, die tot het gesprek woensdag in elk geval tweede keeper is.

De Gelderlander 03-09-01

Transfer Dudek gaat niet door: Zoetebier terug naar Vitesse

De transfer van Jerzy Dudek naar Liverpool gaat niet door. Liverpool heeft Feyenoord vanmorgen (11.30 uur) laten weten dat de medische test niet volledig was en de tijd ontbrak om die te herhalen. Vanmiddag sluit immers de inschrijving voor de Champions League. Hierdoor gaat ook de terugkeer van Edwin Zoetebier niet door. Feyenoord beraadt zich op juridische stappen. Feyenoord is vrijdagmorgen door Jan de Zeeuw, de zaakwaarnemer van Dudek, op de hoogte gebracht van de eerste aarzelingen bij Liverpool. De Zeeuw had toen ook al vernomen dat Liverpool donderdagavond contacten had gelegd met Coventry-doelman Kirkland, die naar het schijnt vanmorgen reeds door Liverpool is gekeurd.

‘We tasten voorlopig in het duister over de ware reden van het mislukken van de transfer’, aldus Feyenoord-manager Jan D. Swart. ‘De keuring in Polen was donderdag een zaak tussen Liverpool en Dudek. Wij hebben later slechts van de zijde van de Dudek-partij vernomen dat er vertraging was met het beoordelen van een scan. De door Liverpool naar Polen gestuurde dokter zou deze scan hebben meegenomen naar Engeland om die pas vrijdagmorgen in zijn eigen ziekenhuis te laten bestuderen. Vanmorgen is daar aan toegevoegd dat de dokter ook vergeten zou zijn om bij Dudek bloed af te nemen. Liverpool heeft ons die berichten niet bevestigd. In de fax aan Feyenoord staat slechts dat de transfer geen doorgang kan vinden omdat de keuring ‘onder ongewone omstandigheden’ heeft plaats gehad’.

Feyenoord beraadt zich nu op juridische stappen. ‘Er is weliswaar afgesproken dat de overeenkomst kon worden opgeschort als Dudek niet goedgekeurd zou worden, maar er is een wezenlijk verschil tussen afkeuren en ondeugdelijk keuren. Dudek is kerngezond’, aldus Swart. ‘Dat kan bevestigd worden door actuele documenten van de medische staf van Feyenoord. Het ziet er naar uit dat er sprake van een incompetentie beoordeling en dan komen volgens de inmiddels door Feyenoord geraadpleegde juristen de gevolgen weer heel anders te liggen. Te meer daar Feyenoord voor alle zekerheid het medische rapport over Dudek donderdagmiddag reeds naar Liverpool heeft gefaxt, dus tijdig voor de inschrijving voor de Champions League. Na terugkomst uit Polen zal Dudek trouwens opnieuw door Feyenoord worden gekeurd om daarmee ten overvloede te kunnen aantonen dat hij gezond is’.

Het mislukken van de transfer van Jerzy Dudek naar Liverpool is ook een zware teleurstelling voor Edwin Zoetebier, die zich zeer verheugd had op zijn rentree bij Feyenoord. ‘Edwin kende de ontbindende voorwaarde. Zijn transfer kon alleen doorgang vinden als Dudek zou worden verkocht. Maar alle partijen zijn ervan uitgegaan dat dit slechts een papieren formaliteit zou zijn. Er zijn gisteren tijdens de besprekingen nog grappen over gemaakt, in de geest van: in de voetbalwereld staan we nergens meer van te kijken. Maar het is natuurlijk in en in triest voor beide keepers’.

Edwin Zoetebier kreeg gisteravond het eerste signaal dat het niet goed zat in Polen. Om die reden heeft hij vanmorgen al niet meegetraind met Feyenoord.

Feyenoord.nl 02-09-01

Vitesse is een regionale club Arnhem moet daarmee leven

In de goede oude tijd kocht Vitesse spelers als Machlas, Van Hooijdonk, Trustfull, Grozdic, Perovic, Sikora. Soms kocht de club tien voetballers in een seizoen. Nu, na het bijna-faillissement, is één man gehaald: Jimmy van Fessem, de reservekeeper van Willem II, was transfervrij.

Marc van Hintum kwam in 1997 naar Vitesse met in zijn achterhoofd het idee om landskampioen te kunnen worden. In 2001, na een zomerreces waarin de licentie van de club op de tocht stond, is hij routinier in een, door financiële nood gedwongen, piepjong elftal. De gedachte aan een titel is allang verwaterd: ‘Ik voel me af en toe net trainer.’

Vitesse, met dank aan vermogende bestuursleden aan een startbewijs voor het nieuwe seizoen gekomen, is na de deels mislukte hemelbestorming weer een club van gewone stervelingen. Een club als Roda JC of Heerenveen. Het stadion is ietsje mooier misschien, de begroting nog altijd hoger, maar de ambities zijn bijgesteld. Trainer Koeman: ‘Feyenoord, PSV en Ajax zijn de beste drie. Wij moeten met andere clubs strijden om de vierde plaats.’

Van Hintum weet het nog al te goed: Westerveld op doel, Machlas en later Van Hooijdonk in de spits, Perovic, noem ze allemaal maar op. Niets was te dol in zijn eerste periode bij Vitesse. Miljoenen gingen over tafel, terwijl blijkbaar niemand zich druk maakte of de club boven zijn stand leefde. Waarom zou Vitesse geen kampioen kunnen worden, juist in een periode waarin de grote drie hun weg zochten na het Bosman-arrest, dacht Van Hintum?

En nu? Trainer Ronald Koeman wil Babangida huren, reserve van Ajax. Het kan niet. Te duur. Eerst, zo is Koeman te verstaan gegeven, moet Trustfull, Jevric of Zeman vertrekken. Dat zijn drie peperdure relikwieën met doorlopende contracten uit die goede oude tijd.

Vitesse was, zeker na de opening van Gelredome in 1998, dé uitdager van de traditionele top-drie. Zelfs een jaar geleden, toen het debacle zich al had aangediend en voorzitter Aalbers reeds was vertrokken, mocht Koeman Martel, Cornelisse en Pothuizen aantrekken.

Maar Vitesse is geen handelshuis meer, want voor handel is geld nodig. De leiding mag zich gelukkig prijzen met twee gegevens: er is ook niemand vertrokken, ondanks de misère. Bovendien zorgt de kwalitatief hoogwaardige toevoer uit de jeugd ervoor dat het elftal zelfs voor een verrassing kan zorgen, want het is een weer jaar rijper en het gezeur over geld is straks mogelijk echt voorbij. Het hoeft niet alles te zeggen dat de begroting is teruggeschroefd van 54 naar 45 miljoen gulden.

Koeman berust. Natuurlijk, hij is teleurgesteld omdat hij geen versterkingen heeft kunnen halen, maar hij heeft inzicht gekregen in de cijfers en weet dat hij blij mag zijn dat de club nog aan de aftrap verschijnt. Wat hem dwarszit is het feit dat zijn selectie veel te smal is.

In de eerste oefenwedstrijd van het seizoen, zaterdag tegen VV Hattem (1-14), had hij vijftien spelers tot zijn beschikking. Peeters, Nanu, Sikora, Martel, Laros, Zongo en Janssen zijn nog ziek, geblesseerd of op vakantie.

Koeman: ‘Toen ik begon had ik veel te veel spelers, nu te weinig. Ach ja, dan heb ik het liever zoals nu. Maar te veel jonge spelers in je selectie is nooit goed.’ Nee, voorzitter Vaessen vindt De Armoede van Vitesse geen goed uitgangspunt voor dit artikel. De Realiteit van Vitesse is volgens hem beter gekozen: ‘Ons tussen Feyenoord, Ajax en PSV wringen is geen heilig streven meer. Je moet logisch denken. Amsterdam en Rotterdam zijn grote steden met veel industrie. Eindhoven heeft Philips. De poging om Vitesse aan de absolute top te krijgen heeft de club op de rand van het faillissement gebracht. Vitesse is een regionale club met landelijke uitstraling. Arnhem moet daarmee leren leven.’

Vaessen prijst liever de jeugd waarover Koeman kan beschikken: Knol, Janssen, Diarra, Van der Schaaf, Amoah, Riga, Mbamba, Van Beukering, Groeneveld. ‘We hebben ook gesproken over Van Halst, maar zijn komst gaat mogelijk ten koste van Janssen, Diarra of Van der Schaaf.’

En wie weet wat de jeugd allemaal kan? Op zaterdag blinkt Riga uit, uitgerekend op de flank waarvoor Koeman Babangida wil halen. Riga, eerder uitgeleend aan RBC, is na een goed jeugd-WK onder Louis van Gaal toegevoegd aan de groep. Hij scoort als rechtsbuiten zomaar vijf keer. Van Hintum: ‘Het is een mooi proces om mee te maken, met al die jonge jongens

02-09-01

Swelheim weg bij Nuon

Topman Tob Swelheim (63) van Nuon legt op 1 januari zijn functie neer, zo heeft het energiebedrijf gisteren bekendgemaakt. Wie hem gaat opvolgen is nog niet bekend. Swelheim was bijna veertien jaar lang topman van Nuon dat in de loop der jaren is gegroeid tot een van de grootste energiedistributiebedrijven van Nederland, met een omzet van meer dan acht miljard gulden. In een verklaring meldde Nuon gisteren dat Swelheim opstapt om zijn opvolger ruimte te geven. De woordvoerster van Nuon bestrijdt dat de raad van commissarissen Swelheim heeft verzocht te vertrekken na de aanhoudende miljoenenverslindende ondersteuning van de Arnhemse voetbalclub Vitesse.

Tob Swelheim van Nuon: tussen schurk en durfal

Vraag de gemiddelde Nederlander hoe de baas van z’n energiebedrijf heet en hij zal je het antwoord schuldig blijven. Vraag wie Tob Swelheim is en bijna iedereen roept. “Dat is die van Nuon.” Meestal zit er nog een extra kwalificatie bij. De fanatieke Vitesse-supporter zal geneigd zijn hem als ‘schurk’ af te schilderen; bij de energie-elite heeft deze durfal een hogere status. De 63-jarige geboren Twent heeft in elk geval kleur aan de Nederlandse energiesector gegeven. Waar bestuurders van andere energieconcerns behoedzaam en vooral anoniem opereren schuwt Swelheim een opportunistische aanpak niet, evenals een stevig debat. “Hij heeft liever mensen die hem tegenspreken dan figuren die naar zijn pijpen dansen”, zegt een naaste medewerker. Swelheim heeft vanaf zijn aantreden in 1988 bij de Gelderse PGEM gebouwd aan concern dat dominant is op de binnenlandse energiemarkt en internationaal grote ambities heeft. In 1994 onstond Nuon door fusie van PGEM en Friese PEB. Een fusie met het grote noordelijke energiebedrijf Edon was de volgende beoogde stap. Het kwam er niet van, om onduidelijke redenen. Maar de ‘clash of characters’ tussen Swelheim en Witvliet (Edon) heeft er zeker aan bijgedragen. Meerdere figuren verzwolgen in de brede schaduw van Swelheim. Directeur Brinkers van het gasbedrijf Gamog, die bezwoer nooit met Nuon te zullen fuseren, werd opgeslokt voordat hij het in de gaten had. In no-time was hij uit de Raad van Bestuur van Nuon verdwenen, door ‘verschil van zakelijke inzichten.’ Met wie Nuon ook fuseerde, Swelheim was degene die bleef. Twee jaar geleden ontstond het huidige Nuon, door toetreding van EWR en ENW. Behalve stroom en gas moest Nuon ook sterk worden in ‘water’. Swelheim gooide de steen in de rimpelloze watervijver door in Limburg en Gelderland met flinke zakken geld en belofte van lagere tarieven te zwaaien. In paniek maakten de geschrokken aandeelhouders (provincie en gemeentebesturen) minister Pronk tot hun bondgenoot: gevolg ‘watervoorziening’ was en blijft een overheidstaak. Nuon heeft in Nederland een soort ‘Albert Heijn’ positie verworven: iedereen kent het, maar omdat je er bijna niet omheen kunt is er ook veel kritiek. Essent, Eneco en Remu zijn Nuon nog dankbaar voor het geweldig offensief dat Swelheim’s bedrijf inzette om groene stroom-klanten te krijgen. Veel Nederlanders die een brief van Nuon in de bus kregen reageerden zo kregelig dat ze zich van de weeromstuit bij hun eigen energieleverancier meldden voor groene stroom. Swelheim laat een onaf Nuon achter. Zijn opvolger moet eerst zorgen dat de morrende klanten (verkeerde rekening, slechte service) tevreden worden. Vervolgens moet de internationale ambitie duidelijker worden. Er lijkt maar weinig samenhang tussen windmolens in China, waterlevering in de VS en zuivering in Israël. Ook dichterbij huis moet orde op zaken komen: de gedroomde positie als stroomdistributeurier in Duitsland lijkt te mislukken. Maar meer nog geldt: met wie gaat Nuon de toekomst delen. Hoe dominant ook in Nederland, internationaal is Nuon een onbeduidende partij. Een mooie klus, terwijl Swelheim met zijn Ierse wolfshonden speelt.

Bron: De Gelderlander 01-09-01

Zoetebier niet bang voor erfenis Dudek

In de Kuip staat hij morgenavond tegenover de man die op dit moment te boek staat als de beste doelman ter wereld. Oliver Kahn is het symbool geworden van Bayern Münchens superioriteit in Europa. Alsof de confrontatie met zo`n doelman niet genoeg is, moet Edwin Zoetebier ook nog eens opboksen tegen een levende legende voor het Feyenoord-legioen.

Jurek Dudek groeide in de voorbije seizoenen, waarbij hij vooral in de Champions League schitterde, uit tot een held. Die status zal hij ondanks zijn vertrek naar Liverpool nog wel een poosje behouden. Een weinig opbeurende gedachte, zou je zeggen, voor wie zijn plaats onder lat moet innemen. Edwin Zoetebier (31) heeft echter weinig plankenkoorts gekend bij zijn eerste optreden in de competitie, afgelopen zaterdag in Nijmegen, en zegt ook in de openingsdans van het Champions League-bal met Bayern niet door druk van buitenaf te zullen worden bevangen. ,,Ik ben een Volendammer. En Volendammers lijken wat karakter of mentaliteit betreft erg veel op Rotterdammers. Je grote mond houden en werken voor je geld, dat is hier het motto en bij mij in het dorp is het niet anders.“ Zijn nuchtere kijk op de keeperswereld heeft hem jarenlang staande gehouden, in goede en in slechte tijden. Zoetebier is geen groentje meer, heeft in binnen- en buitenland het een en ander meegemaakt en denkt daarom wel bestand te zijn tegen de hoge verwachtingen bij de Feyenoord-aanhang, die na het vertrek van Dudek op iedere naam rekende behalve op die van Zoetebier.

Feyenoord gaf evenwel geen twaalf miljoen uit voor Gabor Babos van NAC, piekerde er ook niet over om veertien miljoen uit te keren aan FC Twente voor Sander Boschker en besloot ook geen zeven miljoen over te maken aan AZ voor Oscar Moens. Iets meer dan 2,5 miljoen was de Rotterdamse club kwijt aan Vitesse voor de terugkeer van de voormalige reserve-doelman.

Edwin Zoetebier is er trots op dat Feyenoord `op zijn schreden is teruggekeerd`. ,,Dat ze mij terughalen betekent dat ze veel vertrouwen in me hebben. Daar zal ik iets tegenover moeten stellen. Ik wil hier iets moois neerzetten en hoop dat ik daar tegen NEC al mee ben begonnen. Hier heb ik alle jaren keihard voor gewerkt. Ik heb geduld gehad en elke dag weer geknokt. Dat is de aard van het beestje. Daarom wil ik deze plaats niet zo gauw meer opgeven.“ Bijna iedere morgen rijdt hij samen met Jan de Visser, die een paar kilometer verderop woont, vanaf de boorden van het IJsselmeer naar Rotterdam-Zuid. ,,Dat deden we ook al toen ik hier reserve-keeper was. Jan is een fijne gozer, is ook geen druktemaker. Dat soort dingen maakt het voor mij heerlijk om weer terug te zijn. Tachtig procent van de groep is hetzelfde gebleven. En anderen, zoals Pierre van Hooijdonk, ken ik uit mijn tijd met het olympisch elftal.“ In het seizoen 1997/`98 kwam hij ook naar Rotterdam met de gedachte eerste doelman te worden. Na een mislukt avontuur bij het Engelse Sunderland wilde hij in de Kuip de strijd aangaan met Jurek Dudek. De prestaties van de Pool waren zo indrukwekkend dat hij niet de gelegenheid kreeg om zijn eigen kwaliteiten aan het grote publiek te tonen. ,,Jurek haalde destijds alles uit de kast, ik deed dat ook, maar Jurek bleek gewoon beter. De trainer koos voor Jurek. Daar kon ik wel vrede mee hebben.“ Omdat het spel eerlijk werd gespeeld, deed Zoetebier niet moeilijk. ,,Ik bleef gemotiveerd, moest zorgen dat ik er zou staan als Jurek een keer zou wegvallen. Maar Jurek viel nooit weg. Hij is onder de lat gekropen en is er tot anderhalve week geleden niet meer weggeweest.“

Zeeuwse Courant 1-09-01

Vitesse bekert dag eerder tegen Fortuna

Vitesse speelt de bekerwedstrijd tegen Fortuna al op woensdag 19 september. Het duel begint om 20.00 uur. Het duel stond oorspronkelijk voor donderdag 20 september op het programma. De Arnhemse club heeft door de verschuiving een dag extra ter voorbereiding op de competitiewedstrijd tegen De Graafschap. Die wordt zondag 23 september in Doetinchem afgewerkt.

De Gelderlander 1-09-01

Jan Streuer wenst geen ‘Arveladze-affaires’

Bij Vitesse lopen de komende twee seizoenen elf spelerscontracten af, vijf in de zomer van 2002 en nog eens zes een jaar later. Dreigen er ‘Arveladze-affaires’ in Arnhem of laat de club het niet zo ver komen. Technisch manager Jan Streuer over het verhaal achter de contracten.

De affaire in het kort. Shota Arveladze is in de ogen van trainer Co Adriaanse een waardevolle speler voor Ajax. Als de Georgiër weigert zijn in 2002 aflopende contract te verlengen, grijpt de clubleiding van Ajax in. Arveladze mag niet meer spelen. Er ontstaat commotie. Gaat Ajax te ver, waarom duldt de trainer inmenging in zijn beleid? Een week later wordt het kloeke besluit door de clubleiding teruggedraaid. Arveladze mag toch spelen en mag in de zomer van 2002 gratis weg. Twee weken later dient zich een onverwachte tussenoplossing aan. Glasgow Rangers neemt Arveladze over.

Het is het schrikbeeld van vele clubs; talentvolle spelers die gratis kunnen vertrekken. Ajax zag, na het succes van 1995, toen de Champions League naar Amsterdam ging, een compleet elftal de Arena voor niks verlaten. Ook andere clubs hebben er mee te maken: spelers die een groot kapitaal vertegenwoordigen, maar na afloop van hun contract geen stuiver opbrengen. Jan Streuer waakt als technisch manager al jaren over de grote lijnen van het technische beleid bij Vitesse, een club die zich geen grote missers kan veroorloven. Hij was dan ook een aandachtig volger op afstand van de ‘Arveladze-affaire’ bij Ajax.

“Zo extreem als Ajax met Arveladze is omgegaan, dat gaat mij te ver”, zegt Streuer. “Al kan ik de gedachtegang van Ajax wel volgen. Ze hebben veel grote talenten gratis moeten laten gaan. Dat is de dood van een club. Aan de andere kant zou je wel gek zijn als je een belangrijke speler niet opstelt. Als het ten koste gaat van het elftal, loop je risico. Stel dat je net geen Europees voetbal haalt of de Champions League mist. Bij ons is een trainer altijd vrij in zijn keuze. Als hij vindt dat iemand moet spelen, speelt hij.”

Toch kan Streuer de pijn van Ajax meevoelen. “Wij gaan ook liever door met spelers die graag bij de club willen blijven. Het komt bijvoorbeeld voor dat jeugdspelers op advies van hun zaakwaarnemers geen contract willen tekenen. Dan voelen wij ons niet geroepen nog veel te investeren in de opleiding van die speler. In principe geef je dan sneller de voorkeur aan een jongen met wie je de komende jaren verder moet. Dat betekent dus dat de jeugdspeler die zijn contract niet wil verlengen, het risico loopt dat hij minder aan spelen toe komt bij ons.” “Ik kan mij ook voorstellen dat een hoofdtrainer die overweging maakt. Hij moet bouwen aan een elftal dat langer mee gaat dan een seizoen. Als hij weet dat hij het volgend jaar zonder een bepaalde speler moet doen, kan het van belang zijn om een andere speler die wel blijft, al vast op die positie te laten spelen. Als hoofdtrainer hou je daar toch ook rekening mee.”

Aan de andere kant is er de vrije keuze van de speler. “Het is het goed recht van iedere speler om alle aanbiedingen naast zich neer te leggen en te wachten tot zijn contract afloopt. Maar het kan consequenties hebben. Wij moeten rekening houden met de toekomst en de belangen van de club.” “In de komende twee jaar heeft Streuer te maken met het aflopen van liefst elf spelerscontracten. Marc van Hintum, Stefan Nanu, Carlos Fortes, Orlando Trustfull en Martijn Kuiper zijn tot volgende zomer aan Vitesse verbonden. Een jaar later lopen de contracten af van Remco van der Schaaf, Matthew Amoah, Riga Mustapha, Michel Kreek, Marian Zeman en Evgeniy Levtsjenko.

De ene situatie is de andere niet. Van Hintum en Nanu zijn dikke dertigers, Trustfull en Zeman mogen sowieso weg, Van der Schaaf, Amoah en Riga zijn weer talenten waar de club mee verder wil. Streuer: “Er zijn vijf spelers van wie het contract dit jaar afloopt. Met geen van allen hebben we gesproken. Dat betekent niet dat we hen kwijt willen. Je hebt met verschillende situaties te maken.” “Trustfull mag weg, dat is duidelijk. In zijn geval had het ook heel nadelig voor de club kunnen uitpakken. Stel dat we zijn contract twee jaar geleden nog eens hadden opengebroken. Dan zit je nog langer vast aan een speler die veel geblesseerd is en bijna niet aan voetballen toekomt.”

“Van Hintum en Nanu zijn oudere spelers, dertigers. We zullen de komende maanden overleggen wat we willen. Van Hintum zie ik nog wel een paar jaar voetballen, Nanu ook. Dat is een moeilijke keuze. Je gaat kijken wie er speelt en of er vervangers zijn. Zo tegen de winterstop moeten we daar wel een keer een keuze in maken. Bij Fortes ligt het weer anders. Voor hem hebben we andere spelers en Martel is de eerste man voor zijn positie. Het zal moeten blijken of hij veel aan spelen toekomt.”

Met jonge spelers is het wikken en wegen. Wie haalt het en wie niet. Streuer: “Het contract van Martijn Kuiper loopt af, dat is een moeilijk verhaal. In zo’n geval is het ook wel eens in het nadeel van de speler dat zijn contract afloopt. Hij is pas 22 jaar, maar is vaak geblesseerd. Als dat zo blijft, is het moeilijk een club voor hem te vinden. Het beste is als hij dit jaar veel aan spelen toekomt, zodat hij kan laten zien waar hij staat. De vraag is natuurlijk of hij het niveau van het eerste elftal gaat halen.”

“De contracten van Van der Schaaf, Amoah en Riga lopen nog een jaar door. Dat zijn jonge spelers in wie wij het zien zitten. We zullen ook zeker niet tot volgende zomer wachten voordat we met hen gaan praten.”

Er zijn ook spelers met wie de club absoluut niet verder wil, maar die geen andere club kunnen vinden. Zeman en Trustfull zijn de schoolvoorbeelden. Streuer: “Het is niet meer zo makkelijk als een paar jaar geleden om een speler bij een andere club onder te brengen. Zit je bij ons op de bank, dan kun je in principe alleen naar een mindere club.” “Bij Vitesse wordt behoorlijk betaald. Topspelers gaan steeds meer verdienen, maar daaronder wordt het steeds minder. Ze moeten maar zien dat ze het ergens anders beter kunnen krijgen en probeer maar eens een andere club te vinden als je een jaar niet speelt.”

“Spelers moeten zich ook een keer afvragen waarom ze bij ons niet spelen en waarom er geen andere club komt. Als ze willen spelen, moeten ze de consequentie aanvaarden. Dat is dat ze misschien bij een mindere club komen en minder gaan verdienen.” “Voor Zeman en Trustfull is de situatie niet makkelijk. Dat zijn spelers die eigenlijk te duur zijn voor de reservebank en zeker voor het tweede elftal. Zij zouden het elftal iets extra’s moeten geven, maar dat maakt hun positie ook kwetsbaar. Als zij dat namelijk niet doen, staan ze de ontwikkeling van andere spelers in de weg. Dan is het voor ons beter om bijvoorbeeld Ruud Knol te laten spelen.”

Het is voor iedereen slecht als dure spelers in het tweede elftal verpieteren. Streuer: “Als we ze niet kunnen verkopen, verhuren wij spelers die bij ons niet aan de bak komen natuurlijk het liefst. Dat is zowel voor ons als de speler het beste. Normaal gesproken krijg je dan een huurbedrag en betaalt de andere club het salaris.” “Als dat niet lukt, kun je overwegen zelf een deel van het salaris te blijven betalen. Zoals PSV dat ook met Fuchs bij De Graafschap heeft gedaan en nu vermoedelijk ook met Dirkx, die aan Fortuna is uitgeleend.”

Hoewel Vitesse de salarissen terugschroeft, betaalt de club nog steeds goed. Dat wil niet zeggen dat elke speler met een contract miljonair wordt. Streuer: “Het is niet goed om jonge spelers gelijk al een topsalaris aan te bieden. Dat is ook niet normaal, tussen zijn 25ste en 30ste zit een speler pas aan de top, dan mag hij ook top verdienen.”

“Wij hebben daar ook bepaalde richtlijnen voor. Als iemand beter presteert, gaat hij meer verdienen. Er zijn verschillende momenten. Bijvoorbeeld als een jonge speler doorstroomt naar de A-selectie of als hij vijftien wedstrijden heeft gespeeld voor het eerste elftal. Dan heeft hij laten zien dat hij het niveau aankan. Als hij een keer een wedstrijdje speelt, zegt me dat niets. Hij moet het wel bewijzen over een langere periode.”

“Het kan ook gebeuren dat we iemand een lager contract aanbieden. Soms moet je naar beneden. Daar moet een speler ook begrip voor kunnen hebben. In het verleden zijn er te hoge salarissen betaald, daar moeten we vanaf.” Het is natuurlijk moeilijk te verkopen, een salarisvermindering. “Spelers en zaakwaarnemers zitten vaak te hoog in boom, maar we zijn er zelf bij om te bepalen wat er betaald gaat worden. Dat behoort tot het spel van club, speler en zaakwaarnemer.” “Ik vind het dan ook een goede zaak dat spelers een manager hebben. Dan kunnen ze achteraf nooit zeggen dat ze door een club gebruikt zijn. Overigens vind ik het ook logisch dat de ene speler meer verdient dan de ander. Sommige spelers zijn nu eenmaal belangrijker voor de ploeg dan andere.”

De Gelderlander 1-09-01

Liverpool vraagt alsnog bloedtest

Liverpool heeft naar aanleiding van de stellingname van Feyenoord vanmorgen inzake het niet doorgaan van de transfer van Jerzy Dudek zojuist (14.15 uur) alsnog een bloedtest aangevraagd voor de Feyenoord-doelman. De bondsarts van het Poolse elftal zal hierin bemiddelen. Het resultaat van die bloedtest wordt zo spoedig mogelijk naar Liverpool gefaxt. Feyenoord en Liverpool hebben inmiddels een openlijn over de ontstane situatie. ‘Er is een inmiddels een bevestiging van Liverpool-manager Rick Parry dat er geen problemen zijn over de werkvergunning van Dudek in Engeland. Dat kan dus niet de reden zijn dat de deadline voor inschrijving voor de Champions League niet gehaald zou kunnen worden’, aldus Feyenoord-manager Jan D. Swart.

‘Het enige waar Liverpool absoluut waarde aan hecht is een bloedtest. We nemen dus aan dat die gisteren inderdaad vergeten is. Het toeval wil dat de bondsarts van de Poolse selectie woensdag van alle spelers van het nationale elftal een bloedtest heeft afgenomen. De zaakwaarnemer van Dudek heeft inmiddels contact met hem gehad. Beiden kennen de haast die nu geboden is. We gaan ervan uit dat het resultaat van die test binnen een uur in Liverpool is en als de test goed is, gaan we ervan uit dat de transfer alsnog doorgang zal vinden’. Edwin Zoetebier wordt van de merkwaardige gebeurtenissen op de hoogte gehouden.

Feyenoord.nl 1-09-01

Zoetebier volgt soap zappend in de huiskamer

Werd Dudek nu wel of niet als keeper gecontrcteerd bij Liverpool? Uiteindelijk werd het wel. Wat er aan vooraf ging was voor Edwin Zoetebier een dag vol onzekerheden. Hij volgde het nieuws thuis op de voet. Edwin Zoetebier speelde gisteravond een curieuze bijrol in een keeperssoap die zijn weerga niet kent. Was het voor de een een soap, in huize Zoetebier leek het gisteren toch eerder op reality-tv.

Thuis leefde de doelman in onzekerheid. Het ene moment was hij keeper bij Feyenoord, dan weer van Vitesse en tenslotte, even voor het ingaan van de avond, werd het toch weer Feyenoord. “Ik ben gigantisch blij dat het doorgaat. Ik had me op een gegeven moment al weer verzoend met Vitesse. Helemaal zeker ben je tenslotte nooit als de handtekeningen nog niet zijn gezet. Dat heb ik wel geleerd”

Het was een krankzinnige dag voor de Volendammer, die eigenlijk vrijdagochtend al op het Rotterdamse trainingsveld zou verschijnen. Met eeen contract van vier jaar op zak. Een telefoontje van Feyenoord’s manager voetbalzaken Hans Hagelstein vormde het begin van een lange, vreemde dag voor de Volendamse keeper.

Die begon met de mededeling dat Liverpool afzag van Jerzy Dudek. Het geval raakte de 31-jarige keeper, want als Dudek niet ging, zou Zoetebier niet naar Rotterdam komen. Dat was nog de enige ontbindende voorwaarde in de overeenkomst. Zoetebier: “Ik heb de hele dag zappend voor de televisie gezeten en teletekst gevolgd. Het apparaat is helemaal versleten. Eerst kreeg ik in de ochtend een telefoontje van Hans Hagelstein dat er iets tussen was gekomen. Het ging niet door en ik hoefde dus niet te komen trainen.”

“In het tweede telefoontje kreeg ik te horen dat er een opening was en bij de derde keer ging het toch door. Ja, ik ben er nu wel overtuigd dat het doorgaat en als dat niet zo is, heb ik in elk geval het hele weekend om erover na te denken.”

Zoetebier zag de gekste verhalen op teletekst verschijnen. Over vergeten bloedtesten, een reddende engel in de vorm van de Poolse bondsarts en de andere nieuwe keeper die Liverpool al gekocht zou hebben. “Toen ik aanvankelijk hoorde dat het niet doorging, was ik teneergeslagen. Je weet dat het misschien je laatste kans is om het kampioenschap te spelen en in de Champions League te keepen. Aan de andere kant had ik het toch snel naast me neergelegd. Ik heb het bij Vitesse ontzettend naar mijn zin gehad, de spelers, club, de supporters, Ronald Koeman en Abe Knoop (keeperstrainer,red.) ben ik heel dankbaar. Het was niet moeilijk geweest om terug te gaan.”

Wel een gemiste kans die zich misschien nooit meer had voorgedaan. “Het was wel een unieke zaak in Nederland geweest als ik weer terug zou gaan naar Vitesse. Liverpool en Feyenoord waren eruit, Vitesse en Feyenoord waren eruit, Feyenoord en ik waren eruit. Alles was rond en dan zou ik toch weer teruggaan naar mijn oude club. Ik geloof niet dat zoiets ooit is voorgekomen.”

Van het vreemde transferspel van Liverpool begrijpt Zoetebier nog steeds niks. “Nu lees ik weer dat ze een andere keeper, Kirkland van Coventry, hebben gekocht. Ik snap er werkelijk helemaal niks van. Het enige dat ik nu weet is dat Dudek in elk geval naar Liverpool gaat en ik naar Feyenoord. Maandag meld ik me op de training en ik ga er nu toch wel vanuit dat er niks meer tussenkomt.”

Niet de uitwedstrijd van Vitesse bij Heerenveen, maar het programma van Feyenoord houdt hem nu bezig. Jammer dat ik geen afscheid kan nemen van de supporters, met hen heb ik in een seizoen al een goede band opgebouwd. Voor mezelf is het natuurlijk geweldig dat het nu doorgaat. En misschien zit er zelfs nog iets meer in. Wat dan? Toch een keertje dat Oranjeshirt. Ik weet dat ik al op leeftijd ben, maar het is Waterreus ook gelukt, dus waarom niet.”

De Gelderlander 1-09-01

Hoofdsponsor: