september 2004

Waarom Vitesse plotsklaps terug is

Na twee seizoenen die dramatisch verliepen, is Vitesse met een grondig gerenoveerd elftal veelbelovend van start gegaan. Stijn Vreven: “Waarom kan Vitesse niet het AZ van dit seizoen worden?” Hoe kan dit allemaal?

Technisch manager Jan Streuer parkeert zijn Mercedes bij station Arnhem en snelt richting krantenkiosk. “Ik moet even wat lectuur kopen. Sportweek is inderdaad net uit,” probeert de verslaggever, maar ach, de man die bij Vitesse de transfers regelt, blijkt op zoek naar de VI Seizoengids. “Ik moet weten wanneer de contracten aflopen.”

lees verder...

Bron: Sportweek 28-09-04
 

Naar verluidt: Vitesse wil Knol weghouden bij Echteld

Vitesse-aanvoerder Ruud Knol (23) liep afgelopen week voor de derde keer in twee jaar tijd een knieblessure op. Een second opinion bij dokter Heijboer in Rotterdam leverde vooralsnog weinig duidelijkheid op over de aard van de huidige blessure. Knol moet drie weken absolute rust houden en dan wordt er verder gekeken. Vitesse zet intussen vraagtekens bij de behandelwijze van fysiotherapeut Leo Echteld, die Knol de afgelopen jaren begeleidde. Echteld is ook werkzaam in de medische staf van het Nederlands elf tal. Volgens de Arnhemse club kreeg de speler na voorgaande revalidaties twee keer te snel toestemming. In de eerste weken van het seizoen 2002/03 ging het voor het eerst mis. Knol liet zich opereren en koos op eigen initiatief voor een revalidatie buiten Arnhem. Hij verhuisde tijdelijk naar Amsterdam om onder begeleiding van Echteld terug te komen. Knol verwachtte bij Vitesse niet de benodigde aandacht te krijgen en betaalde zelf een groot deel van de kosten (dertigduizend euro). De verdediger keerde binnen een paar maanden terug, maar kreeg een nieuwe terugslag. Wederom moest Knol onder het mes.

Onlangs kreeg de verdediger volslagen onverwacht wéér last van de knie. Vitesse-dokter Peter van Beek wil zijn collega Echteld niet in het openbaar afvallen: ‘Er is in Nederland een vrije keuze van artsen. Je kunt Ruud niet dwingen. Het is natuurlijk wel jammer dat hij heeft gekozen voor een revalidatie in Amsterdam en dat dat niet heeft geresulteerd in het kunnen spelen van een serie aaneengesloten wedstrijden. Groen licht van je fysiotherapeut is toch niet hetzelfde als wedstrijdfit zijn. Je kunt wel een hele tijd één op één werken en dan klaar denken te zijn, maar daarna moet je weer bij een groep aansluiten. Dat vergt weer heel iets anders.’

Knol is door Vitesse twee weken op vakantie gestuurd zodat hij zijn knie rust kan geven. Pas na die rust wordt meer duidelijk over de ernst van de huidige kwetsuur. In Arnhem wordt in ieder geval rekening gehouden met wederom een langdurige afwezigheid van de verdediger. Leo Echteld zelf was voor commentaar niet bereikbaar.

Bron: VI 29-09-04
 

Beter, spannender, rijker
KNVB geeft competitie kwaliteitsinjectie door nieuwe opzet

Nog even en in het Nederlandse voetbalbestel zal weinig meer zijn zoals het was. Met ingang van het volgende seizoen krijgen we play-offs. Met meer wedstrijden, meer spanning en meer amusement. VI bericht over een revolutie.

Misschien was het toeval. Maar Brian Clough, de Engelse manager die ooit de Nederlandse competitie met de door hem bedachte terminologie Mickey Mouse League stevig in het verdomhoekje parkeerde, was nog niet overleden of er werd een revolutionair plan voor een nieuwe competitieaanpak gelanceerd. Met ingang van volgend seizoen krijgen we namelijk play-offs. Met zestien extra wedstrijden, met meer spanningsmomenten en meer competitie én werk voor de voetballers. Voor de landskampioen, de bekerwinnaar en de kampioen van de eerste divisie blijft alles bij het oude, voor de meeste andere clubs wordt het bikkelen geblazen.

lees verder...

Bron: VI 29-09-04
 

Vitesse is weer springlevend (althans sportief)
Vreven, Knopper, Yakubu en Gluscevic zorgen voor nieuw elan

Tekst: Steven Kooijman

Het had afgelopen mei in de nacompetitie heel erg fout kunnen gaan met Vitesse. Maar dat ging het niet. En nu zijn de Arnhemmers de revelatie van de competitiestart. Een opmerkelijk verhaal, met opmerkelijke nieuwkomers in de hoofdrol: twee voormalige Ajacieden, Abubakari Yakubu en Richard Knopper, en twee gewezen grootheden van FC Utrecht, lgor Gluscevic en Stijn Vreven. Over hun even bijzondere als merkwaardige transfer. ‘Wij gaan Vitesse terugbrengen naar de plaats waar het thuishoort. In de subtop. Waarom niet?’

lees verder...

Bron: Voetbalmagazine oktober 2004
 

Vitesse heeft interesse in Sillah

Vitesse blijft op zoek naar versterking. De Arnhemse eredivisieclub is geïnteresseerd in Ebou Sillah. Bij voldoende geld wil Vitesse zich tijdens de winterstop versterken. De Gambiaanse linkerspits speelt momenteel in Rusland voor Kazan Rubin. Sillah’s contract bij Rubin loopt nog tot 2005 en het zal volgens Jan Streuer manager voetbal van Vitesse, moeilijk zijn om een hoge tranfsersom te betalen. Sillah speelde vorig seizoen op huurbasis voor RBC Roosendaal. Hij was toen nog eigendom van het Belgische Club Brugge.

Bron: Omroep Gelderland 27-09-04
 

Parkeren op wedstrijddagen

Bij de start van het voetbalseizoen 2004-2005 maakt het Transferium deel uit van het parkeerterrein van Gelredome. Dit is een wijziging ten opzichte van afgelopen seizoen.

Transferium
Het ‘Transferium’ wordt dagelijks geëxploiteerd door vervoersmaatschappij Connexxion. Op wedstrijddagen wordt het parkeerterrein echter door Vitesse gebruikt. Supporters die op het terrein willen parkeren, betalen € 7,- per wedstrijd (net als op de overige parkeergelegenheden bij Gelredome).

Openbaar vervoer
Op vertoon van de seizoenkaart van Vitesse kan in Arnhem op de wedstrijddag gratis gebruik worden gemaakt van het openbaar vervoer.

Bron:Vitesse 27-09-04
 

Gelijkspel voelt aan als een nederlaag

Vitesse miste zaterdag het antwoord op het afgrijselijk defensieve voetbal van FC Den Bosch (0-0). “Dit voelt aan als een nederlaag”, zei aanvoerder Richard Knopper. “Maar we moeten er geen te groot drama van maken.”

Op meerdere vlakken herleven oude tijden bij Vitesse. De Arnhemse club is hard op weg de verloren plek in de subtop van het Nederlandse voetbal terug te winnen. Na twee jaren vol degradatiezorgen telt de ploeg van trainer Edward Sturing weer mee in de eredivisie.

Dat valt ook af te zien aan de speelwijze van de tegenstanders. FC Den Bosch speelde zaterdag in Gelredome een soort afbraakvoetbal, waarop Vitesse in eigen huis zo vaak stuitte in de periode dat de Arnhemse club een aanval deed op de top drie. Tegenstanders die slechts voor een punt naar Arnhem komen. Welbeschouwd is het een compliment aan de thuisploeg.

“Ploegen zijn nu misschien bang voor Vitesse”, veronderstelde Richard Knopper zaterdagavond na de teleurstellende remise in Gelredome. “Den Bosch is hier niet naar toe gekomen om te voetballen. Dat is ze aardig gelukt. Ze kwamen voor een punt en hebben zich alleen maar ingegraven. Ik denk dat we ongeveer 75 procent balbezit hebben gehad en zij 25 procent. Het is heel moeilijk als je negentig minuten het spel moet maken.”

Rond de kleedkamer van Vitesse hing na het duel een sfeer van machteloosheid en onvrede. “Dit voelt aan als een nederlaag”, legde Knopper uit. “We gingen uit van drie punten. Dat baseer ik op de kwaliteiten die we in de ploeg hebben. We er hadden voldoende vertrouwen in dat we deze wedstrijd zouden winnen. Als het dan niet lukt, is dat een teleurstelling.”

De behoudende strijdwijze viel FC Den Bosch natuurlijk niet te verwijten. In de overlevingsdrang koestert de gepromoveerde club elk puntje, zeker indien het buitenshuis wordt veroverd. Vitesse liep zich stuk op de Brabantse muur van vijf verdedigers en vier kort daarvoor spelende middenvelders. De Arnhemse ploeg miste brille en raffinement en creëerde moeizaam uitgespeelde kansen. Knopper had in de slotfase wel de 1-0 op zijn hoofd. Na een prachtige voorzet van Nicky Hofs kopte de aanvoerder evenwel naast.

“Ik zag de bal helemaal niet, doordat Peter Uneken voor me stond”, zei Knopper naderhand. “Daardoor kreeg ik hem boven op mijn hoofd en kon ik er geen richting aan geven.” Matthew Amoah en Michael Jansen misten in de eindfase eveneens de precisie met het hoofd. En Michael Dingsdag zag zijn fraaie pegel uit het doel gebokst worden door doelman Kris Mampaey. Zo gingen de kleine mogelijkheden verloren.

“Scoren is een beetje het probleem bij ons”, vond Knopper. “Bij RBC verloren we, nadat we in de eerste helft veel kansen hadden laten liggen. En vorige week in Den Haag lukte het pas na de rust. De kansen die we krijgen, benutten we niet.”

Daarbij was het opvallend dat Vitesse telkens de lange bal door het centrum hanteerde, terwijl Den Bosch juist lange mensen in het hart van de ploeg heeft staan. Om het overvolle centrum te vermijden, had de thuisploeg juist via de zijkanten moeten aanvallen. “Dat hebben we in de eerste helft wel geprobeerd”, counterde Knopper. “Maar soms liggen de mogelijkheden ook in het midden. Dan moet je het daar proberen.”

De 27-jarige middenvelder schoof in de slotfase zelf door naar de positie achter spits Amoah, nadat Aleksandar Rankovic voor Igor Gluscevic in het veld was gekomen. “In het laatste kwartier hebben we de ballen in hun zestien gepompt. Dan hoop je dat er eens een bal goed valt, maar het gebeurde telkens net niet.”

Knopper mocht voor even terug naar het front, net als afgelopen dinsdag in de bekerwedstrijd bij AGOVV (0-2) en net als in zijn periodes als speler van Heerenveen en Ajax. Zijn rol bij Vitesse is normaliter die van controleur, naast Abubakari Yakubu op het middenveld. “Het is even wennen, maar ik heb geen enkele moeite met deze rol”, aldus Knopper. “Het is belangrijk dat ik gedisciplineerd blijf spelen. Als ik ook naar voren ga, dan is de balans op het middenveld weg. Nee, ik hoef niet per se een aanvallende rol te hebben. In sommige situaties ga ik toch wel mee”, aldus de aanvoerdervan Vitesse.

Hoewel hij baalde van het puntenverlies, wilde Knopper zaterdag niet dramatiseren. “Het hele team verdient een compliment, omdat we er alles aan hebben gedaan. Iedereen heeft alles gegeven, maar dit was een moeilijke wedstrijd.”

En: “Misschien zijn we de ene wedstrijd wel goed genoeg om zo’n verdediging te slechten en in de andere wedstrijd niet. Vandaag is het dus niet gelukt”, aldus Knopper. “We moeten niet meteen ons zelfvertrouwen laten afpakken. Na de nederlaag bij RBC hebben we ons ook goed herpakt. We moeten hier geen te groot drama van maken.”

Bron: De Gelderlander 27-09-04
 

Sturing: ‘Machlas had ook een tijdje nodig’

Vitesse-trainer Edward Sturing kon ook zaterdagavond na de wedstrijd tegen FC Den Bosch (0-0) niet tevreden zijn over het aanvalsduo van zijn ploeg: Igor Gluscevic en Matthew Amoah. “Het was moeilijk spelen voor ze, de ruimtes waren klein”, reageerde trainer Sturing na de moeizame vertoning in Gelredome. “Met spitsen moet je ook een beetje geduld hebben. Het is voor een aanvaller anders dan een verdediger. Peter van den Berg speelt moeiteloos mee, voor een spits luistert het allemaal iets nauwer.”

Sturing maakt zich daarover geen al te grote zorgen, zegt hij. “Iedereen kent het verhaal met Machlas, die heeft ook een tijdje nodig gehad. Voor spitsen is het belangrijk hoe ze worden aangespeeld en op welk moment, ze zijn erg afhankelijk van hun medespelers. Natuurlijk kun je erop trainen, maar soms valt het ook zo maar op zijn plaats. Je moet ze de tijd geven en een beetje geduld hebben.”

Tegen FC Den Bosch vielen de stukken niet op hun plaats. Ondanks dat Vitesse een kat-en-muisspel speelde met Den Bosch kwamen juist Gluscevic en Amoah nauwelijks in kansrijke positie. Al had dat ook met de overlevingsstrategie van Den Bosch-trainer Henk Wisman te maken.

De voormalig coach van Volendam liet zijn ploeg de vleugels dicht timmeren, zodat de bal voortdurend door het midden werd gespeeld. “We kwamen er op de vleugels niet langs”, erkende Sturing. “Het is inderdaad een handicap dat je geen échte vleugelspitsen hebt. Het ontbrak ons vandaag aan creativiteit, we waren voorspelbaar en het tempo lag te laag. Maar ik had wel verwacht dat het moeilijk zou worden.”

Bron: De Gelderlander 27-09-04
 

Kaartenlast ondermijnt fundament

Vitesse speelde zaterdagavond in het eigen stadion Gelredome tegen FC Den Bosch een teleurstellende wedstrijd en boekte een navenant resultaat: 0-0. Reden tot grote ontevredenheid is er niet, wel voor zorg over de kaartenlast.

Trainer Edward Sturing verloochent zijn verleden niet. Hij kwam in een hectische periode aan de macht bij Vitesse en kan dit seizoen voor het eerst bouwen aan een ploeg. Sturing heeft een grote hand in het aankoopbeleid (kwaliteit boven kwantiteit) gehad en werd grotendeels op zijn wenken bediend.

Alleen op de slotdag van de transferperiode werd de coach eenmalig bij de neus genomen toen hij twee aanvallers liet gaan om Anthony Lurling binnen te halen. Achter zijn rug om bleek het ultieme plan intern al verworpen. Sturing moet hopen dat die methode onder de noemer ‘eens maar nooit weer’ valt. Hij zal er in elk geval van hebben geleerd.

De vraag van welke trainer Sturing in zijn actieve loopbaan het meest heeft geleerd, laat zich steeds makkelijker beantwoorden. Sturing ontpopt zich tot een waardig opvolger van wijlen Bert Jacobs, de coach die Vitesse in 1989 de eredivisie binnen loodste en tot stabiele subtopper maakte.

Jacobs hield als trainer vast aan een kern van spelers en wisselde alleen bij hoge noodzaak. Sturing, zo blijkt na zes competitieduels, houdt ook niet van wijzigen. Hij zoch een systeem waarin de beste elf spelers op het veld staan en wijkt daar zo min mogelijk vanaf. Zo stonden liefst negen spelers de eerste zes duels van het nieuwe seizoen aan de aftrap. Zes van hen misten nog geen minuut, Nicky Hofs slechts drie.

Na twee broodmagere jaren is de start van de competitie ronduit goed, daar doet ook een teleurstellende 0-0 tegen FC Den Bosch niets aan af. Vitesse presteert boven verwachting en is met de cijfers na zes duels (zesde plaats met 11 punten) een serieuze kandidaat voor Europees voetbal.

Dat de doelstelling beduidend lager ligt, getuigt van realisme, niet van angst. In een smalle selectie loert het gevaar van schorsingen en blessures en een combinatie van die twee. In dat opzicht verloor Vitesse zaterdag meer dan twee kostbare punten.

Nicky Hofs en Stijn Vreven incasseerden hun derde gele kaart, waarmee zij een gemiddelde draaien van één op twee. Trainer Sturing neemt het de beide vechtjassen niet openlijk kwalijk, maar moet intern toch minimaal een afkeurend geluid laten horen. Het duo staat vroeg in het seizoen op scherp (de volgende kaart is een schorsing), terwijl ook Purrel Fränkel, Theo Janssen en Richard Knopper twee kaarten (één op elke drie duels) incasseerden.

Een nadere beschouwing zal trainer en spelers leren dat veel kaarten onnodig worden gepakt. Het is niet leep, niet voetbalgoochem genoeg. Met een simpel rekensommetje is uit te tellen wanneer het gemiddelde van bijna tweeënhalve gele kaart per wedstrijd (veertien op zes) zeker tot personele problemen gaat leiden.

Sturing zal zich er nog geen grote zorgen om maken. Hij hoopt zijn ploeg zo lang bijeen te houden dat de speelwijze er voldoende is ingeslepen. Zo ver is het na de eerste zes duels van de nieuwe competitie niet, maar de ploeg wint wel per wedstrijd aan stabiliteit. De grote winst moet worden gevonden bij de spitsen Igor Gluscevic en Matthew Amoah. Beide spelers acteren vooralsnog onder hun kunnen, erkent ook Sturing, die zich nog geen zorgen maakt. “Dat heeft tijd nodig.”

Omdat het duo zaterdagavond tegen Den Bosch ook niet over het dode punt heenkwam, moest Sturing zelf de nodige varianten uitproberen. Zo mocht Purrel Fränkel het laatste half uur weer linkerspits spelen en kwam middenvelder Aleksandar Rankovic later voor spits Igor Gluscevic.

Een deel van het thuispubliek begreep die wissel niet; een middenvelder voor een spits bij 0-0 heeft veel weg van tekenen voor een gelijkspel. Sturing greep terug op een spitsenvariant (Amoah en Knopper) uit de voorbereiding. Het leverde tegen Den Bosch geen winst op, maar de fundering voor een nieuw Vitesse begint aan stevigheid te winnen.

Bron: De Gelderlander 27-09-04
 

Dingsdag: we winnen niet zomaar even

Verdediger Michael Dingsdag was in de slotfase van het duel tegen FC Den Bosch nog dichtbij de winnende goal voor Vitesse: “De bal ging naar de hoek, maar de keeper wist te redden.” En dus bleef het 0-0, mede door de negatieve speelwijze van Den Bosch: “Zij bouwden een muur met tien man en hadden maar één spits. Ze schoten alles gewoon weg. Natuurlijk een schande hoe zij speelden. We hebben het geprobeerd, maar die kleine kansjes moeten erin.” Dingsdag weet dat dit soort wedstrijden erbij zitten: “We spelen niet voor het kampioenschap, we winnen dus niet zomaar even iedere wedstrijd.”

Bron: Omroep Gelderland 25-09-2004
 

Stijn Vreven vindt puntverlies pijnlijk

Vitesse-speler Stijn Vreven was na afloop van het 0-0 gelijkspel tegen FC Den Bosch zwaar geirriteerd: “Echt wel balen dat we hier niet van winnen. Ik zou haast medelijden krijgen met Den Bosch. Triest als je zo moet voetballen. Als je een definitie van anti-voetbal moet geven, heeft Den Bosch dat uitgevonden. Enorm pijnlijk om punten te laten liggen tegen dit soort ploegen, net als eerder RBC.” Vreven kreeg,zelf als rechtsback een bewaker in zijn landgenoot Haemhouts: “Ik had een Belgische waakhond, die mij 90 minuten lang volgde. Hij deed dat wel goed, ik ben zelf niet tevreden.”

Bron: Omroep Gelderland 25-09-2004
 

Sturing: We liepen tegen een blok aan

Vitesse-trainer Edward Sturing zag dat zijn ploeg niet in staat was om door de hechte defensie van Den Bosch heen te breken: “We liepen tegen een blok aan. De ruimtes waren klein en dan luistert het heel nauw.” De trainer had ook wel wat kritiek op zijn elftal: “Het baltempo was te laag. We stonden vaak te diep, we waren er al in plaats van dat we er kwamen.” Sturing wisselde Theo Janssen: “Theo speelt wat meer hangend, ik wilde met Purrel daar wat meer diepte creeren.” Janssen dacht er het zijne van: “Dat vind ik een beetje vaag. Ik werd haast nooit.goed ingespeeld, wat kan ik dan?”.

Bron: Omroep Gelderland 25-09-2004
 

Rebekka blijft leider Vitesse Pool
Twee deelnemers voorzagen brilstand

Zes van de 226 poolers voor de teleurstellende wedstrijd tegen Den Bosch voorzagen een gelijkspel. Twee van hen voorspelden de brilstand: Haarlem Reds, vorig jaar tot het eind kanshebber voor de eerste plaats, en jaly59. Zij verdienen daarmee vier punten. De meeste deelnemers blijven met lege handen of krijgen een puntje voor het goed geraden doelpuntloze Den Bosch.

Haarlem Reds en jaly59 maken door hun resultaat een forse sprong in het klassement. Rebekka blijft lijstaanvoerder van het klassement. De tweede plaats wordt nu gezamenlijk in beslag genomen door ACT en meneerbolle. Nog altijd staan drie van de 254 deelnemers met lege handen.

De volgende wedstrijd die meetelt is Willem II – Vitesse op 2 oktober.
Meedoen? Meer weten?
Voor de Vitesse Pool : Klik hier

 

26-09-2004
 

Vitesse blijft op 0-0 steken

Vitesse heeft zaterdagavond in een teleurstellende wedstrijd met 0-0 gelijkgespeeld tegen FC Den Bosch. Pas na rust wist Vitesse zich kansen te creeren, maar doeltreffend was de ploeg voor ruim 18.000 toeschouwers helaas niet. De gasten kregen waar ze overduidelijk voor naar Arnhem waren gekomen, namelijk een punt.

De eerste 45 minuten kon de ruim achttienduizend toeschouwers in Gelredome niet bekoren. De thuisploeg speelde in een te laag tempo om het de zwaar verdedigende Bosschenaren moeilijk te maken. Slechts een enkele keer, schoten van Amoah, Gluscevic en Knopper, was Vitesse gevaarlijk voor het doel van Mampaey. Voor de gasten zag het er in de 4e minuut even gevaarlijk uit, maar Dennis Schulp wist na een snelle uitbraak niet tot een goed schot te komen.

Na rust bleef het spelbeeld onveranderd. Vitesse zette continu druk op de helft van Den Bosch, dat min of meer in een 8-1-1 opstelling voetbalde. Tot de laatste twintig minuten vormden de schoten van afstand het meeste gevaar. Een doelpunt had de ploeg in die periode echter wel moeten maken. De eerste uitgespeelde kans was pas in de 73e minuut te noteren toen Amoah hard voor gaf. Gluscevic en Hofs wisten geen raad met de kans. In de 79e minuut kopte de ingevallen Michael Jansen een corner van Richard Knopper maar rakelings voorlangs. Dezelfde Knopper kopte acht minuten voor tijd een voorzet van Matthew Amoah over, die op zijn beurt eveneens een goede kopkans onbenut liet. FC Den Bosch deed voetballend geen moment echt mee, het probeerde enkel en alleen de nul vast te houden en daarmee een punt mee naar huis te nemen in het teleurstellende duel.

Vitesse:Jevric, Vreven, Dingsdag, Van den Berg, Fränkel, Hofs, Yakubu, Knopper (C), Janssen (’65 Jansen), Amoah en Gluscevic (’79 Rankovic)).

FC Den Bosch:Mampaey, Verhaegh, Uneken (C), Beekmans, Snoyl, V.d. Ouweland, Mghizrat, Biyadat, Powel (’60 Biekman), Schulp en Haemhouts.

Bron: Vitesse.nl 25-09-2004
 

Vitesse haalt geen vervanger voor Ruud Knol

Vitesse zal vanwege de beperkte financiële mogelijkheden geen vervanger aantrekken voor de geblesseerde Ruud Knol. Het tijdelijke wegvallen van de aanvoerder is een fikse aderlating voor hoofdtrainer Edward Sturing, die vanavond (aanvang 20.00 uur) met zijn team in Gelredome aantreedt tegen FC Den Bosch.

Knol kampt met een knieblessure en moet minimaal drie weken rusthouden. Het is nog onduidelijk wanneer de blonde centrumverdediger weer inzetbaar zal zijn. De kwetsuur maakt duidelijk hoe kwetsbaar de smalle selectie van Vitesse is. Voor de twee posities centraal achterin heeft Sturing, noodoplossingen daargelaten, nu slechts drie man tot zijn beschikking: Peter van den Berg, Michael Dingsdag en Michael Jansen.

Technisch manager Jan Streuer stelt duidelijk dat Vitesse geen (tijdelijke) vervanger voor Knol zal aantrekken. “Het zou wel heel raar zijn als er nu wel geld voor een vervanger zou zijn, terwijl dat geld er onlangs niet was om Anthony Lurling te halen”, aldus Streuer. “We wisten dat we met een krappe selectie het seizoen zijn ingegaan. En we kunnen ons geen aankoop meer permitteren.”

Door de blessure van Knol heeft Sturing slechts negentien man tot zijn beschikking. De trainer begon het seizoen met 21 selectiespelers. Daar kwam Peter van den Berg (Feyenoord) bij, maar tussentijds zijn Emile Mbamba (Maccabi Tel Aviv) en Mamadou Zongo (De Graafschap) vertrokken.

Bovendien telt de 19-koppige groep drie veredelde stagiaires, die voor hun leerproces zijn overgeheveld uit de jeugd: Lucien Dors, Tim de Meersman en Jaap Davids. Het drietal is nog niet toe aan het echte werk in de eredivisie. Daarom laat Sturing de twee laatstgenoemden ook buiten de selectie voor het treffen met FC Den Bosch.

Sturing erkent gisteren dat de krapte van zijn selectie problematische vormen begint aan te nemen. “Dat klopt, maar ik kan er niets aan doen. We hebben voor dit seizoen gekozen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. We wisten dat we problemen zouden krijgen met de krappe selectie. Die problemen krijgen we nu. En er zullen er ongetwijfeld nog meer komen, als we last krijgen van meer blessures of schorsingen.”

Sturing benadrukte gisteren nog maar eens dat hij zich niet laat leiden door de waan van alledag. Vitesse presteert uitstekend en staat na vijf speelronden op de gedeelde derde plaats met tien punten. De openingsfase van de competitie is tot dusver ronduit indrukwekkend, maar Sturing kijkt al wat verder in de toekomst.

“Ik vind het mooi dat iedereen de laatste weken zo positief is over Vitesse”, zegt de trainer. “Maar na de nederlaag bij RBC deed iedereen alsof de wereld was vergaan. Dat vond ik overdreven. Het zal wel vaker gebeuren dat we een nederlaag oplopen. Ik zeg dat niet om de euforie te stoppen, maar ik weet hoe lang een seizoen duurt. En ik besef ook hoe kwetsbaar we zijn met onze smalle selectie.”

Om dreigende problemen later in het seizoen het hoofd te kunnen bieden, moet Vitesse proberen nu een goede basis te leggen. Of, zoals Sturing het verwoordt: “Daarom moeten we juist in deze fase van de competitie punten pakken. Wat we hebben, dat hebben we.”

Afgezien van Knol kan Sturing vanavond met een fitte selectie toewerken naar de ontmoeting met FC Den Bosch. Hoewel de coach gisteren nog niet de opstelling bekend wilde maken, is het aannemelijk dat hij vasthoudt aan het elftal, dat in de voorgaande week twee uitzeges boekte: 4-0 bij ADO Den Haag en 2-0 in de beker bij AGOVV.

Vermoedelijke opstelling Vitesse: Jevric; Vreven, Van den Berg, Dingsdag, Fränkel; Knopper, Yakubu; Hofs, Amoah, Janssen; Gluscevic.

Bron: De Gelderlander 25-09-2004
 

Vitesse verdeeld over plan

Vitesse heeft ingestemd met de plannen van de KNVB om de competitieopzet vanaf het volgende seizoen te veranderen. Maar binnen de Arnhemse club wordt verschillend aangekeken tegen de nieuwe opzet, die het spelen van play – offs met zich meebrengt.

Hoofdtrainer Edward Sturing ziet zowel de voordelen als de nadelen van het plan. Technisch manager Jan Streuer noemt de nieuwe opzet ‘interessant’ en zelfs ‘fantastisch’. “Ik vind het een goed idee”, zegt Streuer. “Het zorgt ervoor dat bijna elke ploeg tot de laatste speeldag ergens voor speelt. Alleen de nummer twee van de ranglijst zal er waarschijnlijk niet zo blij mee zijn. Want die kan in de play-offs alsnog naast Champions League-voetbal grijpen.”

Voor Vitesse is de nieuwe opzet interessant, zo stelt Streuer, aangezien de nummer negen van het eindklassement via de play-offs nog in aanmerking kan komen voor Europees voetbal. “Het is voor het publiek ook interessant dat er aan het eind van het seizoen veel leuke en beslissende wedstrijden zullen zijn”, aldus Streuer.

Minder enthousiast is Richard Knopper. De middenvelder, aanvoerder sinds het wegvallen van Ruud Knol, zegt dat de nieuwe opzet voor de ene ploeg positief kan zijn en voor de ander negatief. “Je kunt derde worden met veel voorsprong op de nummer vier, en toch naast Europees voetbal grijpen”, zegt Knopper. “Maar je kunt ook als nummer negen van de competitie alsnog Europees voetbal halen.”

Knopper ziet vooral een nadeel in het gegeven dat de kalender overvol raakt. Spelen met kerst en op nieuwjaarsdag, een winterstop van slechts drie weken. Knopper: “Ze zeggen wel eens dat voetballers een makkelijk leventje leiden. Maar er komt veel bij kijken. We zijn vaak van huis. Met kerstmis ben ik altijd bij mijn familie. Als dat de spelers wordt afgepakt, dan zullen er veel voetballers zijn die dat niet leuk vinden.”

“Daarnaast moet je als voetballer ook de tijd krijgen om lichamelijk en geestelijk te rusten. Ik denk niet dat je dan genoeg hebt aan vier weken in de zomer. In Nederland hebben de meeste clubs niet voldoende financiële ruimte voor een dusdanig grote selectie, dat je spelers een paar wedstrijden rust kunt geven. Clubs met kleine selecties komen in de nieuwe competitieopzet in de problemen. Ik denk dat de meeste spelers het liever houden zoals het nu is.”

Bron: De Gelderlander 25-09-2004
 

Invulling management team Vitesse compleet

Met ingang van 1 oktober 2004 beschikt Vitesse met de benoeming van drie nieuwe managers en een directeur over een volwaardig management team. De realisatie van de nieuwe organisatiestructuur is hiermee voltooid. Vitesse verwacht hiermee de ingeslagen weg ten aanzien van de afspraken zoals vastgelegd in het plan van aanpak van de KNVB, ook voor de toekomst te kunnen continueren.

Samenstelling management team Vitesse:

Paul van der Kraan, algemeen directeur, 50 jaar, sinds 16 januari 2004 werkzaam bij Vitesse.

Jan-Willem Tijssen, directeur Finance & Operations, 34 jaar, sinds 1 april 1998 werkzaam bij Vitesse.

Jan Streuer, manager Voetbal, 53 jaar, sinds 1 juli 1990 werkzaam bij Vitesse.

Gerrit Schepers, 44 jaar, manager Marketing & Sales, per 1 oktober 2004 in dienst bij Vitesse.

Pascal van Wijk, 33 jaar, manager Controlling & Facility, sinds 1 februari 2004 werkzaam bij Vitesse.

Ester Bal, 32 jaar, manager Beleid & Communicatie en tevens persvoorlichter, sinds 1 april 1998 werkzaam bij Vitesse.

Het MT van Vitesse is samengesteld door algemeen directeur Paul van der Kraan, met volledige instemming van de Raad van Commissarissen en het Stichtingsbestuur van Vitesse.

Het MT zal onder leiding van Paul van der Kraan gaan functioneren vanuit een businessunit-structuur. Vanaf 1 oktober 2004 worden de nieuwe businessunits en hun MT-leden opgenomen in de zogenaamde cyclus van planning en control. Deze doorlopende cyclus wordt in de vorm van een meerjarenraming (drie jaar), uiteengezet in het plan van aanpak. Binnen dit plan van aanpak werkt elke businessunit met een vaststaand jaarbudget en met concrete doelstellingen. Voor jaar twee zijn in dit plan de hoofdlijnen per unit uitgezet, terwijl voor jaar drie de grove raming zichtbaar is.

Het beleid van Vitesse wordt door het MT voorbereid. Besluitvorming over het te voeren beleid, evenals periodieke terugkoppeling inzake voortgang naar de Raad van Commissarissen, geschiedt door de directie. Vertaling, handhaving en communicatie van het beleid zijn een verantwoordelijkheid van de manager Beleid & Communicatie. Daarnaast kent het MT twee resultaatunits, te weten Voetbal en Marketing & Sales. De manager van de eerstgenoemde unit is verantwoordelijk voor alles wat met het product Voetbal te maken heeft. De verantwoordelijkheid van de manager van de resultaatunit Marketing & Sales omvat alle inkomstenstromen exclusief transfers, waaronder de deelgebieden ticketing, businessaccommodatie, sponsoring en merchandising. De vierde unit bevindt zich meer op de achtergrond van de organisatie en is de service-unit. Administratie, financiële rapportages en accommodatie zijn deelgebieden die behoren tot de verantwoordelijk van de manager Controlling & Facility.

Bron: Vitesse 24-09-2004
 

Nicky Hofs kan lekker afwachten

Nicky Hofs verkeert in een luxe-positie. Zijn contract bij Vitesse loopt aan het einde van dit seizoen af en er is interesse van meerdere clubs. “Ja, het is allemaal interesse, maar ik kan lekker afwachten. Ik heb al met Vitesse gesproken, maar we zijn er nog niet uitgekomen. En ik heb FC Twente voorlopig afgezegd. Ik sta overal voor open. Maar eerst wil ik belangrijk zijn voor Vitesse”, stelt Nicky Hofs. Bij Vitesse speelt hij momenteel aan de rechterkant, hoewel hij een rol achter de spitsen prefereert: “Op rechts is het ook lekker spelen nu, want ik heb veel vrijheid om naar binnen te gaan.”

Bron: Omroep Gelderland 24-09-2004
 

Ruud Knol moet drie weken rust houden

Vitesse-speler Ruud Knol moet drie weken rust houden vanwege zijn knieblessure. De aanvoerder bleef de laatste drie wedstrijden van Vitesse al aan de kant, maar de rust hielp tot dusverre niet. Knol stond vanaf augustus 2002 zestien maanden buitenspel vanwege problemen met zijn rechterknie. De verdediger maakte in januari van dit jaar zijn rentree, maar kreeg onlangs opnieuw last van het gewricht. Knol liet zich vooral behandelen in Amsterdam. Na een second opninion door dokter Heijboer van het EMC in Rotterdam is besloten tot drie weken rust.

Bron: Omroep Gelderland 24-09-2004
 

Sturing: ‘Herhaling van zetten’

In de aanloop naar de competitiewedstrijd tegen FC Den Bosch gaf trainer Edward Sturing duidelijk aan dat zijn ploeg niet ‘zomaar’ even van de promovendus gaat winnen. ”Ik kan het wekelijks wel blijven herhalen, maar er zijn geen makkelijke wedstrijden meer. Dus ook de wedstrijd tegen FC Den Bosch niet. Wij zijn dan wel goed gestart, maar dat wil niet zeggen dat Vitesse na 34 wedstrijden nog steeds vierde of vijfde staat. De doelstelling die aan het begin van het seizoen werd neergelegd, blijft gewoon gehandhaafd. Dat is een plaats tussen de nummers acht en twaalf.

Het seizoen is nog lang en je krijgt als club te maken met blessures en schorsingen. Daarom is het zaak nu zoveel mogelijk punten te pakken. Die nemen ze ons niet meer af en dan zullen we wel zien waar we eindigen. Ik wil de euforie absoluut niet de kop indrukken, maar wil wel reëel zijn.”

Bron: Vitesse.nl 24-09-2004
 

Vitesse licht optie Stijn Schaars

Vitesse heeft het contract van middenvelder Stijn Schaars verlengd tot en met 30 juni 2007. Schaars stond nog tot 2005 onder contract. De middenvelder was zeer content met de verlenging. “Ik ben blij dat de optie gelicht is. Het is toch een teken dat de club het in me ziet zitten. Het geeft mij ook vertrouwen voor de toekomst. Ik hoop natuurlijk meer aan spelen toe te komen, maar ik ben nog jong en heb de tijd. Ik blijf lekker trainen en keihard werken. Dan komt de rest vanzelf.”

Bron: Vitesse.nl 24-09-2004
 

Vitesse opnieuw in zelfde basiself

ARNHEM – Vitesse speelt zaterdagavond in de thuiswedstrijd tegen FC Den Bosch voor de vierde keer achter elkaar in dezelfde basiself.

Dat betekent dat trainer Edward Sturing de Arnhemmers opnieuw in een 4-2-3-1- systeem het veld instuurt. In dat systeem zijn Richard Knopper en Abubakari Yakubu opnieuw controlerende middenvelders. Vitesse mist nog altijd de langdurig geblesseerde Ruud Knol.

Opstelling: Dragoslav Jevric
Stijn Vreven, Peter vd Berg, Michael Dingsdag, Purrel Frdnkel
Richard Knopper, Abubakari Yakubu
Nicky Hofs, Matthew Amoah, Theo Janssen
Igor Gluscevic.

Bron: Omroep Gelderland 24-09-2004
 

Eredivisie krijgt meer spanning
Voetballen met Kerst en op Nieuwjaarsdag

Met ingang van het volgend seizoen wordt de eredivisie er een stuk spannender en ook iets langer op. Na afloop van de reguliere competitie van 34 wedstrijden, wordt er voortaan gestreden om vier van de zes beschikbare plaatsen in de Europese toernooien. Dat gaat gebeuren aan de hand van een play off-competitie. Alleen de landskampioen (Champions League) én de winnaar van de Amstel Cup (UEFA Cup) plaatsen zich dan nog rechtstreeks.

lees verder...

Bron: AD 24-09-04
 

ECV denkt aan andere opzet van competitie

De belangenvereniging voor eredivisieclubs uit het betaalde voetbal werkt aan een andere opzet van de competitie. Afgevaardigden van de achttien verenigingen bespraken donderdag tijdens een vergadering in Zeist mogelijkheden om de competitie spannender te maken.

Eén van de veranderingen zou een play-off aan het einde van het seizoen kunnen zijn. De beste ploegen, uitgezonderd de deelnemers aan de Champions League, zouden aan deze extra competitie mogen deelnemen. Inzet zou één of meerdere tickets voor de UEFA Cup kunnen zijn. De ECV bekijkt eveneens of het interessant is om op feestdagen te gaan spelen. Lichtend voorbeeld is de Engelse competitie waar duels op kerstdagen een enorme populariteit genieten.

Michael van Praag, voorzitter van de raad van commissarissen van de ECV, wilde na afloop van de ontmoeting niets over de plannen prijsgeven. ,,We hebben afgesproken om alles nog even stil te houden. Ik ga dus ook niet zeggen of de competitie volgend seizoen al wordt gewijzigd.”

De ECV verwacht dat John de Mol volgend seizoen ook eredivisieduels op zijn nieuwe zender wil brengen. Het huidige mediacontract met de achttien beste Nederlandse voetbalclubs loopt aan het einde van het seizoen af. Al vanaf volgende maand kan op de vrijkomende rechten worden geboden.

In het huidige mediacontract zijn de NOS en Canal+ de voornaamste partijen. Canal+ is op dit moment in het bezit van de rechten voor live-wedstrijden in de hoogste klasse van het betaalde voetbal. De NOS zendt samenvattingen van alle duels uit. Beide partijen betalen jaarlijks ruim 20 miljoen euro voor de rechten.

Bron:ANP 23 september 2004
 

SV tegen verplichte buscombi naar Willem II

Vitesse speelt op 2 oktober 2004 een uitwedstrijd tegen Willem II in Tilburg. De lokale driehoek (Burgemeester, politie en Openbaar Ministerie) van Tilburg heeft besloten dat de Vitesse-supporters deze wedstrijd met een verplichte buscombi moeten bezoeken. De Supportersvereniging Vitesse (SV) is het niet eens met deze beslissing.

 

lees verder...

23-09-04
 

Fans juichen en huilen om val voetbalkoning

Wat hebben Dick Advocaat (sergeant-majoor), Karel Aalbers (voetbalkoning in ballingschap), Clarence Seedorf (het trauma van de strafschop) en Danny Cruijff (de vrouw van) gemeen? Ze zijn inspiratiebron voor een nieuwe theaterproductie: ‘de Fan; opkomst en ondergang van een Voetbal Koning’. ‘De Fan’ is een familievoorstelling (8-80 jaar) op locatie en wordt deze nazomer op de velden gebracht. OP 7, 8, 9 en 10 oktober wordt Arnhem aangedaan. Historische beelden doen oude tijden herleven. Zie ook het eerdere bericht op org. Waar gaat het zoal over: “Als kleine jongen ging ik iedere veertien dagen met mijn vader naar het voetbal. Petje, sjaaltje – de muziek, de speaker, de geur van gras, worst, koffie en bier. Daar stond ik – in een zee van grote, schreeuwende mannen. Met veel geld wordt een yzersterke ploeg bijelkaar gekocht. Competitie met een bloedstollend spannende finale met een verassend einde. Even een tipje van de voetbalsluier oplichten: een echte wedstrijd tussen een zestal van de gastvereniging en het ‘Golden Team’ van Arie de Man maakt deel uit van de voorstelling. Dit ‘Golden Team’ bestaat uit oud spelers van profclubs uit Gelderland en Overijssel. In de voorstelling in Arnhem doen onder andere de volgende oud vitesse spelers mee: Chris de Vries, Jacques Cleeren en dejan Curovic. Dat een voetbalvereniging theater brengt en toneelliefhebbers bij een voetbalclub over de vloer komen, is misschien nog wel het leukst. Er is bij de voorstellingen ruimte voor 350 bezoekers.

Hebben wij jullie een beetje warm gemaakt? OP 7, 8, 9 en 10 oktober wordt Arnhem aangedaan. Deze voorstelling, met medewerking van Vitesse, wordt gehouden bij de Arnhemse boys en de aanvang is 20.00 uur. Kaartjes zijn in de voorverkoop; vier euro vijtig voor volwassenen en drie euro voor kinderen tot 12 jaar.Tijdens de wedstrijd Vitesse – FC Den Bosch van zaterdag 25 september aanstaande, loopt de voorverkoop via de fanshops van Vitesse.

Voor meer info: Voetbaltheater De Fan

September 2004
 

Kaartverkoop Willem II-Vitesse

Verplichte buscombi (verkoop via TicketBox)

Prijzen:
Servicekaartplus: € 20,35 (verkoop vanaf 18 september)
Servicekaart: € 22,85 (verkoop vanaf 18 september)
Seizoenkaarthouders: € 25,85 (verkoop vanaf 25 september)

Einde kaartverkoop: 29 september

September 2004
 

Vitesse loot uitwedstrijd Den Bosch

Vitesse heeft gisteravond tijdens de loting voor de 3e ronde van de AmstelCup een uitwedstrijd geloot in en tegen Den Bosch. De wedstrijd staat voorlopig onder voorbehoud op 9 november 2004 gepland.

23-09-2004
 

Gelredome boos: gemeente zet stadion in etalage

De gemeente Arnhem wil zo snel mogelijk van Gelredome af. Amper een jaar na aankoop staat het stadion met omliggende grond in de etalage. Gelredome is boos over de actie van wethouder Rob Gast. Wethouder Rob Gast heeft geantwoord op vragen van politieke partijen over de rol van marktpartijen bij Vitesse en Gelredome. Hij heeft, zo staat in een brief, al een serieuze kandidaat die de exploitatie voor z’n rekening wil nemen en mogelijk het stadion wil kopen.

Dit is opmerkelijk, aangezien de gemeente vorig jaar bij de koop een contract met Exploitatiemaatschappij Gelredome heeft gesloten voor twintig jaar. Directeur Jasper van Amstel beoordeelt de antwoorden van Gast dan ook als ‘opmerkelijk’. “Wij hebben een contract en houden daaraan vast. Wij komen alle afspraken netjes na en zijn voornemens dit in de toekomst ook zo te doen. We hebben afgelopen boekjaar voor het eerst in de historie van het stadion winst gemaakt en dit najaar is qua evenementen de drukste periode ooit.”

Volgens Van Amstel heeft dat mede te maken met de rust die is ontstaan, nadat de gemeente met een bijna dertig miljoen euro kostend plan Gelredome en Vitesse redde. “Na zes jaar ellende hebben we sinds vorig jaar eindelijk duidelijkheid. We hebben de laatste maanden gemerkt dat dat ons werk ten goede komt; we krijgen meer evenementen. Door nu naar buiten te brengen dat Gelredome te koop is en er zelfs wordt gezocht naar een exploitant kan er weer onrust ontstaan. Ik hoop niet dat dit negatieve gevolgen heeft voor de exploitatie.”

Van Amstel heeft deze kritiek ook geventileerd in een persoonlijk onderhoud met Gast. “Maar hij zei dat hij de raadsleden dit wel moest antwoorden”, stelt Van Amstel. Volgens Gast is het geen verrassing dat de gemeente Gelredome wil verkopen. “We hebben altijd gezegd dat dit een tussenoplossing is en het niet ons doel is eigenaar van Gelredome te blijven.”

Dat de gemeente zoekt naar een exploitant, terwijl er al een is, zegt Gast wel te kunnen uitleggen. “Ook voor de mensen bij de Exploitatiemaatschappij Gelredome kan dit goed uitpakken. Hoe? Daar kan ik vanwege de onderhandelingen inhoudelijk niet op ingaan.”

Gast heeft, samen met zijn collega Sander van Bodegraven van ruimtelijke ordening, afgelopen maanden met diverse bedrijven gesproken. De meeste van die gesprekken zijn op niets uitgelopen, omdat de marktpartijen ‘beperkt risico’ willen lopen en de gemeente met de risico’s wilden laten zitten. Behalve over de verkoop van het stadion en de exploitatie staat de gemeente ook open voor partijen die interesse hebben in de grond of de vier hoeken rond het stadion.

Bron: De Gelderlander 23-09-2004
 

Igor Gluscevic voelt zich thuis in Arnhem

Hij is blij terug te zijn in Nederland. Niet alleen voor zichzelf maar zeker ook voor zijn echtgenote, die al enkele jaren Marketing Management studeert aan de Hogeschool Utrecht. “Het is nu allemaal wat overzichtelijker geworden nu mijn vrouw niet meer zoveel hoeft te reizen. Daar ben ik erg blij om”, klinkt Gluscevic tevreden.

Igor Gluscevic moet Vitesse dit seizoen van doelpunten voorzien. De eerste wedstrijden lukte het hem maar niet om het doel te vinden. Afgelopen vrijdag was het eindelijk voor het eerst raak tegen ADO Den Haag. “Die treffer voelt als een bevrijding”, zo geeft hij na de wedstrijd eerlijk toe.

Hoewel, de doelpunten aanvankelijk uitbleven, bevalt het hem prima in Arnhem. Samen met zijn vrouw en driejarige zoontje heeft hij in de wijk Rijkerswoerd een woning betrokken. Ook maakte hij inmiddels kennis met een groot aantal buurtbewoners. “Er wonen hier veel Vitesse-supporters die me zo nu en dan aanspreken. Heel leuk. Ik merk dat ze een hoge verwachting hebben. Logisch als je enkele slechte jaren heb meegemaakt. Ik hoop een bijdrage te kunnen leveren aan een goed seizoen. Ik heb Vitesse altijd een mooie club gevonden en ben blij dat ik hier nu mag spelen.”

Glusevic is afkomstig uit Servie & Montenegro. Bij FC Utrecht maakte hij zijn succesvolste periode door als voetballer. In drie seizoenen scoorde hij 39 keer voor de club uit de Domstad. Hij stond die periode in de belangstelling van diverse topclubs. Sparta Praag wist hem vast te leggen. Daar speelde hij vorig seizoen slechts 18 wedstrijden, waarin hij 3 keerde scoorde. “Desondanks was het een geweldige ervaring” zegt Gluscevic. “Ik heb met Sparta Praag in de Champions League gespeeld tegen Lazio Roma, Chelsea en AC Milan. Voor een voetballer is dat een geweldig. Dat nemen ze me niet meer af’.

Een blessure na de winterstop leidde zijn vertrek in. De verstoorde verhouding met de trainer deed de rest. “Ik wilde weg bij Praag omdat ik het niet meer naar de zin had, mijn voorkeur had een club in Nederland. Aan de ene kant omdat mijn echtgenote daar studeert en aan de andere kant vind in Nederland een mooi land. Ik was dan ook dolbij dat Vitesse belangstelling toonde. De eerste maanden heb ik hier nu achter de rug. Natuurlijk is het altijd wel wennen bij een nieuwe club, maar ik ben best tevreden. Als ploeg doen we het zeker niet slecht.

Alleen kan ik zelf nog veel beter. Ik heb wat tijd nodig, wees gerust, het komt absoluut goed met mij. Mijn eerste doelpunt is gemaakt en er zullen er nog meer volgen. Ik denk dat dit een heel mooi seizoen gaat worden voor Vitesse en ook voor mij. Alle voorwaarden zijn aanwezig om leuke dingen te gaan doen.

Bron: De Nieuwe Krant 22-09-2004
 

Vitesse biedt Hofs contract tot 2008
Hofs legt aanbieding voorlopig naast zich neer

Vitesse heeft afgelopen week een nieuw driejarig contract aangeboden aan Nick Hofs. De 21-jarige aanvallend ingestelde middenvelder heeft de aanbieding voorlopig naast zich neergelegd en zal in een later stadium nogmaals met de Arnhemse club om de tafel gaan zitten. PSV en Aston Villa zijn twee van de clubs die interesse hebben in de aan het eind van dit seizoen transfervrije speler. ‘Van PSV heb ik nog niks concreets gehoord’, zegt zijn zaakwaarnemer Louis Laros. ‘Hij wordt gewoon gevolgd, zoals PSV vele jonge spelers volgt die een transfervrije status hebben. Ik heb begrepen dat ook Aston Villa op de tribune heeft gezeten voor Hofs.’ Twee maanden geleden kon Hofs tekenen bij FC Twente. ‘De clubs kwamen er toen onderling niet uit’, aldus Laros.

Bron: VI 22-09-2004
 

Nog geen marktpartij voor Gelredome

De gemeente Arnhem heeft nog altijd geen marktpartij gevonden voor de exploitatie van stadion Gelredome en voetbalclub Vitesse. De gemeente heeft miljoenen gestoken in het reddingsplan voor het stadion en de voetbalclub. De raad stelde daarbij wel als voorwaarde aan het college van B&W dat er een externe marktpartij bij het reddingsplan gevonden zou moeten worden. Deze partij moet het financiële risico voor de gemeente Arnhem beperken. De verantwoordelijke wethouder zegt wel in gesprek te zijn met kandidaten, maar wil niet zeggen welke.

Bron: Omroep Gelderland 22-09-2004
 

Sturing: ‘Resultaat is het belangrijkste’

Toch greep Sturing gisteravond in. Hij haalde Gluscevic na een uur spelen naar de kant en liet Richard Knopper achter de spits spelen. Het is de enige optie die Sturing heeft met zijn smalle selectie, wil hij in het centrum van de aanval iets forceren of wijzigen.

De trainer benadrukte gisteren dat deze invulling slechts een breekijzer is en geen beginopstelling. “Misschien zal het nog wel eens vaker voorkomen tijdens een wedstrijd, maar het is niet mijn idee met deze opstelling te beginnen.”

“Ik heb Knopper op tien gezet, zodat we voorin meer ballen vasthielden. We stonden telkens op de helft van de tegenstander. Dat is ook logisch, gezien het kwaliteitsverschil. In de eerste helft hadden we te veel mensen voor de bal. Dat deden we na rust beter.”

De coach uit Eerbeek was gisteravond een tevreden man. “Het resultaat is toch altijd het belangrijkste”, aldus Sturing. “Het ging niet eenvoudig, maar dat had ik ook niet verwacht. Er bestaan geen makkelijke wedstrijden meer. We zitten in de volgende ronde, dat is belangrijk voor Vitesse. Het is het enige dat telt.”

Bron: De Gelderlander 22-09-2004
 

Gouden wissel Edward Sturing bevrijdt Vitesse

Vitesse heeft zich gisteravond vrij moeizaam geplaatst voor de derde ronde van de KNVB – beker. In Apeldoorn had de Arnhemse club een gouden wissel van trainer Edward Sturing nodig om eerstedivisionist AGOVV in de slotfase van zich af te schudden: 0-2.

In Apeldoorn, de stad waar Sturing is opgegroeid, vond de coach het passende antwoord op de stugge verdediging van AGOVV. Twintig minuten voor tijd bracht de trainer verdediger Michael Jansen in het veld voor Theo Janssen, Purrel Fränkel schoof een linie door en ruim zeven minuten later was het kassa. Na een hoekschop was Jansen de meest alerte speler voor het doel van AGOVV: 0-1. “Daar moet je een beetje geluk mee hebben”, stelde Sturing na afloop. “Je kunt wel zeggen dat het de hand van de trainer is, maar dat doelpunt maakt de speler toch echt zelf.”

De treffer van Jansen was bevrijdend voor Vitesse dat negentig minuten lang domineerde. In het eerste kwartier stuitten Nicky Hofs, Peter van den Berg en Matthew Amoah op doelman Raymond van Driel, die de geblesseerde Raymond van der Gouw verving in het doel van AGOVV.

Van Driel kreeg eerder dit jaar bij Vitesse geen nieuw contract aangeboden. Gisteravond antwoordde hij met een puike partij, die hem de uitverkiezing tot ‘man van de wedstrijd’ opleverde.

Voor 2.450 toeschouwers op het uitverkochte sportpark Berg en Bos speelde AGOVV compact en met veel mensen achter de bal. De ploeg van trainer Jurrie Koolhof werd nauwelijks gevaarlijk, ook niet na de 0-1. Vlak voor tijd benutte Amoah de ruimte, die de gasten in de slotfase bij wijze van uitzondering kregen (0-2).

Op zich is een 2-0 zege bij een club uit de eerste divisie een keurig resultaat. Sturing roemde na afloop ook het geduld en de discipline die zijn ploeg vooral in de tweede helft hadden opgebracht. Vitesse speelde geconcentreerd en goed georganiseerd en schaarde zich zo probleemloos bij de twintig ploegen die uitkomen in de derde ronde van het bekerevenement.

Toch maakte ook dit bekerduel duidelijk dat de aanval van Vitesse zorgen baart. Sturing speelt een 4-2-3-1 systeem, waarbij het er in de praktijk op neerkomt dat Igor Gluscevic en Amoah de tweemansaanval in het centrum vormen. Gisteren werd opnieuw duidelijk dat het tweetal nog zoekende is naar vorm. Amoah scoorde opnieuw, net als in de eerste bekerronde bij Spakenburg (0-1), maar het was opvallend dat beide spitsen moeite hadden in balbezit te blijven. Doordat AGOVV veel mensen achter de bal hield, wachtten Gluscevic en Amoah een lastige opgave tussen zoveel tegenstanders. Maar beide spitsen toonden nog niet de juiste timing voor het doel, terwijl dat juist de kracht is van beide spelers. Dat heeft ook te maken met scherpte, wist Sturing. “Het heeft niet zozeer te maken met de onderlinge samenwerking. Tegen ADO ging het vrijdag prima, toen combineerden ze vooral in de tweede helft heel goed. Ik maak me er dus geen zorgen om.”

Opstelling: Jevric; Vreven, Van den Berg, Dingsdag, Fränkel; Knopper, Yakubu; Hofs, Amoah, Theo Janssen (72. Jansen) ; Glusevic (62. Rankovic).

Bron: De Gelderlander 22-09-2004
 

Van Driel brengt Vitesse lang tot wanhoop

Raymond van Driel werd vlak voor tijd verkozen tot man van de wedstrijd. Niet veel later passeerde Matthew Amoah de keeper van AGOVV voor de tweede keer 0-2. “We hebben het lang volgehouden.” Vooral dankzij Raymond van Driel bleef de wedstrijd tussen AGOVV en Vitesse gisteravond op sportpark Berg en Bos spannend. Pas in de 78ste minuut werd de 21-jarige doelman van de Apeldoornse club voor het eerst gepasseerd en daarmee tekende zich het einde van het Apeldoornse bekeravontuur aan.

“We hebben lang meegedaan en we hebben ook onze kansen gehad. Daarom overheerst bij mij nu een slecht gevoel. Het is natuurlijk moeilijk voetballen tegen een zware tegenstander als Vitesse, maar als het lang 0-0 staat, blijf je in de race.”

Van Driel werd deze zomer door AGOVV behouden voor het betaalde voetbal. Bij Vitesse was hij na vijf seizoenen overbodig. “Omdat ik niet veel had gekeept, heb ik weinig kunnen laten zien. Dan moet je blij zijn als er nog een club voor je komt”, weet Van Driel, die gisteravond voor rust formidabel speelde. “Soms moet je een beetje geluk hebben, soms voel je waar de bal komt”, reageerde Van Driel doodkalm.

Hij vond het al met al ‘wel leuk’ om eens tegen zijn oude club te spelen, maar tijd voor sentimeneten en herinneringen gaf Van Driel zichzelf niet. “Het is toch gewoon een wedstrijd als alle andere andere wedstrijden. Tijdens een wedstrijd heb ik geen tijd voor geintjes en valt er ook niks te lachen. Speciale dingen heb ik ook niet gedaan. Dat moet je juist niet doen, dan gaat het vaak mis.”

Van Driel speelde gisteravond op de plek van een andere oud-keeper van Vitesse, Raimond van der Gouw. De 41-jarige eerste doelman van AGOVV had te veel last van een gekneusde vinger. “Het is wel grappig dat we allebei een Vitesseverleden hebben”, vond Van Driel, die als man van de wedstrijd een waardechecque ontving.

Vooral in de openingsfase onderscheidde de 21-jarige doelman zich. Hij hield achtereenvolgens Nicky Hofs , Peter van den Berg en Richard Knopper van de openingstreffer af. Op slag van rust plukte de doelman de bal weg voor de voeten van Hofs. Na ruim een uur redde hij nogmaals fantastisch op een kopbal van Hofs.

“Het ging wel lekker, maar als je dan door twee van die frommelgoals onderuit gaat, is dat toch niet lekker”, aldus de tweede doelman, die blijft hopen op een profcarrière. “Ik ben nog geen concurrent van Van der Gouw. Die heeft bij Manchester United gekeept en de halve finale van de Champions League. Ik blijf gewoon mijn best doen, en hard trainen. AGOVV biedt mij een kans, anders had ik gewoon werk moeten zoeken.”

Bron: De Gelderlander 22-09-2004
 

Sturing ziet discipline bij Vitesse

De bekerzege van Vitesse bij AGOVV Apeldoorn was volgens trainer Edward Sturing vooral te danken aan de discipline bij zijn spelers. “Dat was het belangrijkste. We moesten geduld bewaren. In de eerste helft was het niet goed, we waren te vaak met teveel mensen weg van de bal. Omdat we dan teveel spelers voor de bal hadden, ontstond er een groot gat bij ons op het middenveld.” Sturing vond Vitesse aanvankelijk niet geduldig genoeg: “Dat leek zo in de eerste helft, omdat we niet scoorden. Na rust was het gedisciplineerder, al hadden zij een stevige muur staan.”

Bron: Omroep Gelderland 21-09-2004
 

Van den Berg: Op naar volgende ronde

Peter van den Berg koestert de 2-0 bekerzege van Vitesse bij AGOVV. “Het is belangrijk dat we deze ronde zijn doorgekomen. Op naar de volgende ronde. Je weet dat je moet winnen van een eerste divisieploeg. Je kan alleen maar onderuit gaan.” Toch erkent de centrumverdediger dat het nog niet zo eenvoudig was: “De eerste helft waren we gelijkwaardig aan AGOVV, dus dat betekent dat we het niet zo goed hebben gedaan. We gaven zelfs wat kansen weg. Na rust kon je pas duidelijk zien dat er een krachtsverschil was. Dan moet je geduld hebben en dan valt die goal vanzelf.”

Bron: Omroep Gelderland 21-09-2004
 

Moeizame 2-0 zege Vitesse bij AGOVV

Vitesse heeft met moeite de derde ronde van de Amstel Cup behaald. De Arnhemmers wonnen dinsdagavond met 2-0 van AGOVV Apeldoorn. De zege kwam pas laat in de tweede helft tot stand. In de openingsfase zette Vitesse meteen druk. Nicky Hofs had een kopkans, maar de bal belandde via doelman Raymond van Driel op de paal. Ook redde hij bekwaam op een kopbal van Peter van den Berg. Daarna viel de concentratie weg bij Vitesse en kon AGOVV er enkele malen gevaarlijk uitkomen. Jurrick Juliana had een aardige kans en vooral Brahim Bouhadan was dreigend. Hij dwong Jevric tot een prachtige redding.

Na rust vloeiden de krachten weg bij AGOVV en creeërde Vitesse een handvol kansen, zonder echt goed te spelen. Nicky Hofs was dichtbij met een kopbal, maar uitblinker Raymond van Driel bleek opnieuw een sta-in-de-weg. Abubakari Yakubu raakte de lat en de ingevallen Aleksander Rankovic schoot van dichtbij naast het Apeldoornse doel. In de 78e minuut bezweek AGOVV toen een corner slecht werd verwerkt en Michael Jansen de 0-1 wist te scoren. Na een combinatie met Nicky Hofs tekende Matthew Amoah twee minuten voor tijd voor de 0-2 eindstand. Een verdiende zege na geen grootse wedstrijd.

Bron: Omroep Gelderland 21-09-2004
 

Amstelcup AGOVV-Vitesse 0-2
Vitesse naar 3e ronde Amstelcup

Vitesse heeft dinsdagavond de 3e ronde bereikt van de Amstelcup seizoen 2004/2005 door met 0-2 te winnen van AGOVV in Apeldoorn. De doelpunten werden gemaakt door Michael Jansen en Matthew Amoah.

AGOVV:Van Driel, Van der Ree, Winklaar, Garritsen, Velasco, Lopes Monteiro (’83 Meekels), Kilic (’80 Taiwo), Bouhadan (’67 Chiba), Juliana en Stegeman.

Vitesse: Jevric, Vreven, Van den Berg, Dingsdag, Frankel, Hofs, Yakubu, Knopper, Janssen (’72 Jansen), Amoah en Gluscevic (’62 Rankovic).

Later meer…

21-09-2004
 

Stijn Vreven hunkert naar respect
Mislukt Duits avontuur proberen te vergeten

Stijn Vreven (31) is terug in Nederland. Na een mislukt avontuur bij het Duitse Kaiserslautern is de Belgische vuurvreter neergestreken bij Vitesse.Vanavond speelt de club in de beker tegen AGOVV.”

Respect, over dat woord blijf ik nadenken. Het heeft zoveel dimensies. Ieder mens verdient respect, hunkert er zelfs naar. Ook als je maar gewoon een voetballer bent. Geld verdienen is best mooi, zeker als het heel erg veel is, maar respect is en blijft onbetaalbaar. In de voetbalwereld bestaat respect niet of nauwelijks. Ja, oppervlakkig. Aan de buitenkant ziet het er soms mooi en interessant uit als je succesrijk bent. Vrienden genoeg, maar dat pure, gelukzalige gevoel van mens tot mens kom je maar erg weinig tegen. Ik heb het daar soms moeilijk mee.

Als voorbeeld: bij FC Utrecht heb ik vier jaar lang m’n kloten afgedraaid. Het was écht mijn club. Niet alleen in de Galgenwaard, maar ook daarbuiten. Je moet eens weten wat ik allemaal over me heen heb gekregen als we met de ploeg ergens anders speelden. Maar sinds ik daar weg ben hoor ik niks meer.

Neem de wedstrijd van FC Utrecht voor de UEFA Cup tegen Djurgården. Ik had daar als toeschouwer best bij willen zijn. Maar niemand denkt er aan me uit te nodigen. Ik speel niet meer voor die club en dus tel ik niet meer mee. Dat doet pijn, een stuk van mijn hart ligt in Utrecht.

Binnenkort speel ik met Vitesse tegen Utrecht. Ben ontzettend benieuwd hoe dat gaat. Ik kijk er wel naar uit. Met de supporters had ik een goede band. Weliswaar probeerde toenmalig technisch directeur Han Berger me af te schilderen als een geldwolf, maar de fans keken daar gelukkig doorheen. Ik heb al die jaren mijn hart aan Utrecht gegeven. En heb daar ook veel voor teruggekregen. Maar als ik als speler van Vitesse terugkom in de Galgenwaard, ben ik ineens de vijand. Benieuwd hoe dat voelt.

Respect kan ook beklemmend werken. Ik spreek uit ervaring. Toen het bestuur van Utrecht me vertelde dat ik met het dreigend faillissement op de achtergrond, onbetaalbaar was en dus op zoek moest naar een nieuwe club, was ik zielsgelukkig dat Erik Gerets me naar Kaiserslautern wilde halen. Als landgenoot was Gerets, eerst als voetballer, daarna als trainer van PSV, altijd mijn grote voorbeeld. Hij was mijn idool. Ik herinner me nog goed hoe ik me voelde toen het contract werd getekend: ik was als een jongetje dat aan de hand van de grote meester de wereld mocht verkennen. Ik keek zo enorm op tegen Gerets. Voor mij was hij echt een grote meneer.

Daar is het fout gegaan tussen ons. Stijn was Stijn niet meer. Ik durfde, uit respect, niks meer tegen Gerets te zeggen. Bij mijn eerste optreden werd ik gekozen tot ‘man van de wedstrijd’. Om tactische redenen zat ik kort daarna op de bank. Nooit, maar dan ook nooit heb ik een verklaring gevraagd. Ik zag zo hoog op tegen Gerets dat ik alles slikte. Ik heb gefaald in de communicatie. Mijn respect sloeg om in angst. Achteraf doodzonde.

Geen misverstand over mogelijk: ik ben bij Kaiserslautern mislukt. Heb veel geld verdiend, maar sportief was het een drama. Had meestal niet eens een basisplaats. Gerets is, net als ik, mislukt. Hij heeft me gehaald, maar we hebben elkaar nooit de kans gegeven samen te winnen of desnoods ten onder te gaan. Jammer!

Nu ben ik terug in Nederland. Fysiek ben ik weer in orde, nadat bij een operatie wat kraakbeen uit mijn knie is verwijderd. Een handvol clubs wilde me hebben. Ik heb gekozen voor Vitesse. Die club wil vooruit. Net als ik. Een mooi stadion, fantastisch publiek. En een groep die mogelijkheden heeft. Maar nu het trauma Gerets is verwerkt is Stijn Vreven nog steeds Stijn Vreven. Met alle plussen en minnen.

Qua karakter bied ik meer dan 90 procent van de Nederlandse voetballers. Ik wil altijd winnen. Kan me verschrikkelijk ergeren als mijn ploeggenoten niet alles geven. Dan kan ik ook mijn mond niet houden. Ik ben benieuwd hoe deze groep daarop reageert. Vitesse is het seizoen goed begonnen, maar er komen ongetwijfeld ook teleurstellingen. Pas dan zal blijken of ik op mijn plek ben in het Gelredome.

Bron: AD 21-09-2004
 

Edward Sturing wil niet denken aan Europees voetbal

In de tweede ronde van het toernooi om de KNVB – beker gaat Vitesse vanavond (aanvang 20.00 uur) op bezoek bij eerstedivisionist AGOVV. Ondanks de krappe selectie zal het team van trainer Edward Sturing op oorlogssterkte aantreden.

Volgens een van de mooiste cliché’s in het voetbal is het bekertoernooi de kortste weg naar Europees voetbal. Maar bij Vitesse willen alleen enkele spelers dat begrip als doelstelling in de mond nemen. Ondanks de indrukwekkende start in de competitie, met een gedeelde derde plaats als beloning na vijf speelronden.

“Ik wil absoluut helemaal niet denken aan Europees voetbal”, zei Sturing gisteren. “De competitie duurt nog zo lang. We hebben nog 29 wedstrijden. Ik kijk alleen maar naar de punten die we hebben en naar de manier van spelen, die duidelijk beter is dan vorig seizoen. Praten over Europees voetbal is onzin. Over 34 wedstrijden heb je veel spelers nodig. Wij hebben een smalle selectie en er staan al veel spelers op twee gele kaarten. Er kan nog van alles gebeuren.”

En via de beker? “Het is de kortste weg, maar toch is het nog ver weg. Ook in de beker zijn nog veel wedstrijden te spelen als je ver komt”, aldus Sturing, die het belang van de bekercompetitie niet onderschat. “Het is heel belangrijk dat we op twee fronten strijden. Je weet vooraf immers nooit hoe ver je komt. In het seizoen 1989-1990 wonnen we met Vitesse in de eerste ronde pas na strafschoppen van amateurclub AFC. Maar we haalden daarna wel de finale.”

Na de nipte 1-0 zege op Spakenburg in de eerste ronde zal Vitesse vanavond in Apeldoorn vol gas geven om ook ronde drie te bereiken, stelde Sturing. Van onderschatting van AGOVV is geen sprake en het sterkst mogelijke elftal zal binnen de lijnen verschijnen. Sturing: “Het is zeker niet zo dat we spelers gaan sparen. De belangrijkste wedstrijd is de eerstvolgende wedstrijd en dat is AGOVV. Er zijn in Nederland ook maar weinig ploegen die zich onderschatting kunnen permitteren. En in bijna elke bekerronde zie je wel een verrassende uitslag.”

Vitesse wacht vanavond ongetwijfeld een warm onthaal in Apeldoorn. In die stad moesten de voetballiefhebbers het jarenlang zonder een betaald voetbalclub stellen, terwijl vijfentwintig kilometer verderop Vitesse Europees voetbal ging spelen in een prachtig stadion. In Apeldoorn was de jaloezie hoorbaar.

“Ik heb aan de groep aangegeven dat deze wedstrijd enorm leeft in Apeldoorn”, aldus Sturing, die geboren is in zijn huidige woonplaats Eerbeek en die opgroeide in Apeldoorn. “Vitesse is niet populair in Apeldoorn. Dat was vroeger al zo. Toen ik als jochie vanuit Apeldoorn naar betaald voetbal ging kijken, ging ik naar Go Ahead Eagles in Deventer.”

Sturing kent de club AGOVV goed. Hij zit er nog regelmatig bij wedstrijden op de tribune en weet welk soort voetbal de tegenstander van vanavond doorgaans speelt. “Ik heb zelf één jaar in de A-jeugd van AGOVV gespeeld. Toen was het al zo dat ze bij die club altijd uitgaan van voetbal. En niet van fysiek spel. AGOVV heeft altijd een goede spelopvatting gehad en dat is nu nog steeds zo”, aldus Sturing.

De trainer kan over een vrijwel volledige selectie beschikken. Igor Gluscevic, Matthew Amoah en Stijn Vreven hebben lichte kwetsuren overgehouden aan de competitiewedstrijd tegen ADO Den Haag, afgelopen vrijdag. Het drietal kan vanavond waarschijnlijk wel in actie komen, zodat de geblesseerde Ruud Knol de enige afwezige is bij Vitesse.

Vermoedelijke opstelling Vitesse: Jevric; Vreven, Van den Berg, Dingsdag, Fränkel; Knopper, Yakubu; Hofs, Amoah, Janssen; Gluscevic.

Bron: De Gelderlander 21-09-2004
 

Stijn Vreven kent belang bekervoetbal

Vitessenaar Stijn Vreven neemt het Amstel Cuptoernooi uiterst serieus: “Het is een enorm cliché, maar het is echt wel de kortste weg naar Europa. Ik heb wat dat betreft recht van spreken.” Vreven bereikte met FC Utrecht tweemaal de bekerfinale: “Vooral die tweede keer was onvergetelijk. We wonnen toen met 4-1 van Feyenoord, het was uniek. Een van de mooiste dingen die ik als voetballer heb meegemaakt. De eerste finale was tegen Ajax en we verloren door een buitenspeldoelpunt.”

Vreven waarschuwt voor AGOVV: “Als je zo’n eerstedivisieploeg onderschat, kun je flink op je bek gaan.”

Bron: Omroep Gelderland 20-09-2004
 

Sturing denkt niet aan Europees voetbal

Edward Sturing wil niks weten van Europees voetbal: “Onzin blijf ik zeggen. Ik denk er absoluut niet aan.” De te smalle selectie vindt de trainer de hoofdreden om Europa uit zijn hoofd te zetten: “Er staan al vijf spelers op twee gele kaarten, dus je kunt wachten tot we ze kwijt gaan raken. En via de beker is Europees voetbal nog ver weg.” Sturing verheugt zich op de wedstrijd tegen AGOVV: “Ik heb daar nog in de A-jeugd gespeeld. Ook toen gingen ze al uit van voetbal boven het fysieke. Wat dat betreft is er niet veel veranderd. Voor AGOVV-fans leeft Vitesse niet zo als Go Ahead, dat is voor hen de club.”

Bron: Omroep Gelderland 20-09-2004
 

Vitesse ongewijzigd tegen AGOVV

Vitesse-trainer Edward Sturing heeft geen aanleiding om zijn basiself te wijzigen voor de Amstel Cupwedstrijd tegen AGOVV Apeldoorn dinsdagavond. Centrumverdediger Ruud Knol is nog niet fit en Sturing neemt de wedstrijd te serieus om een veredeld tweede elftal op te stellen. Ondanks een lichte liesblessure is spits Igor Gluscevic in staat om te spelen. Vitesse schakelde in de eerste ronde van de Amstel Cup Spakenburg uit door een 1-0-zege.

Opstelling: Jevric; Vreven, Van den Berg, Dingsdag, Fränkel; Knopper, Yakubu; Hofs, Amoah, Janssen; Gluscevic

Bron: Omroep Gelderland 20-09-2004
 

Hofs in belangstelling van Aston Villa en PSV.

De 21-jarige Nicky Hofs staat in de belangstelling van PSV en het Engelse Aston Villa. De 21-jarige aanvallende middenvelder van Vitesse is aan het einde van dit seizoen transfervrij en heeft de clubs dan in principe voor het uitzoeken. De belangstelling van Aston Villa komt niet uit de lucht vallen. Afgelopen vrijdag was een delegatie van de club uit Birmingham aanwezig bij de gewonnen uitwedstrijd van Vitesse tegen ADO Den Haag. Ook bij een wedstrijd van Jong Oranje waren de Engelsen al aanwezig om Hofs te bekijken. Het is echter allerminst zeker dat Hofs aan het einde van dit seizoen vertrekt bij Vitesse. Onlangs heeft Hofs een positief gesprek gehad met Vitesse om zijn aflopende contract te verlengen. De Arnhemse jeugdinternational heeft de Arnhemse clubleiding laten weten graag nog een keer met Vitesse om de tafel te willen. Eerder dit jaar had Vitesse de mogelijkheid om de in Arnhem mateloos populaire Hofs vast te leggen voor drie jaar. Toen had Vitesse echter nog niet de financiële middelen om deze optie te lichten. Men koos toen voor een optie van één jaar. Aan het einde van het afgelopen seizoen toonde ook FC Twente belangstelling voor de kleine middenvelder. Toen bleek de transfersom die Vitesse vroeg het grootste struikelblok voor de Tukkers.

20-09-2004
 

Voetbaltheater De Fan
‘Opkomst en Ondergang van een Voetbalkoning’

Voetbal is nu ook echt theater! In samenwerking met Vitesse brengt de Arnhemse Stichting Beleven een spectaculair voetbaltheaterstuk op de velden: ‘DE FAN’.

Korte inhoud: de beroemde en steenrijke worstenkoning Arie de Man wil met zijn Golden Team de Gelderland-Overijssel Cup winnen. Met veel geld koopt deze commerciële ritselaar een ijzersterke ploeg bij elkaar. En dan moeten ze de strijd aan, tegen andere Gelderse en Overijsselse ploegen. Wat wint? Het grote geld of clubliefde? Een bloedstollend spannende finale krijgt een heel verrassend einde.

Het publiek krijgt via een groot videoscherm ondertussen ook te zien wat zich voor, tijdens en na de wedstrijd allemaal afspeelt in de skybox van Arie de Man. En dat is niet niks! Historische beelden doen oude tijden herleven. Scènes op het veld komen levensgroot in beeld.

Van donderdag 7 oktober tot en met zondag 10 oktober is ‘DE FAN’ te zien bij Arnhemse Boys. (Aanvangstijd 20.00 uur).

Wanneer DE FAN bij Arnhemse Boys speelt, spelen in het Golden Team onder meer oud-Vitessenaren Chris de Vries, Jacques Cleeren en Dejan Curovic.

Tijdens de wedstrijd van 25 september a.s; Vitesse tegen Den Bosch, zal het voetbaltheater “de Fan” nadere uitleg en informatie geven. Zij hebben dan een stand op de promenade van zuid en oost. Tevens zal er aandacht besteed worden in de vitesse vandaag van die dag.

Voor meer info: Voetbaltheater De Fan

Bron:Voetbaltheater De Fan 19-09-2004
 

Vijf koplopers Vitesse Pool

Na de glansrijke 4-0 overwinning op ADO is het dringen geblazen aan kop van de ranglijst. Omdat de Beugelier deze keer een steekje heeft laten vallen, heeft hij zijn leiderspositie moeten afstaan aan vijf concurrenten: ACT, corriej, meneerbolle, rebekka en thamars. De Beugelier volgt nu kort erachter op de 6e plaats. Deze moet hij delen met Wvoort 4evervitas, die met een sterke opmars bezig is.

Goede zaken in het klassement doen ook bennie850glt, mregeling en vitesse lelystad. Zij wisten de 0-4 als enigen juist te voorspellen. Vier van de 249 deelnemers staan nog met lege handen. De volgende wedstrijd die meetelt is de bekerderby AGOVV-Vitesse op 21 september.

Meedoen kan nog altijd! Voor de Vitesse Pool: Klik hier

18-09-2004
 

Theo Janssen blijft doorgaan met scoren

In 106 competitiewedstrijden voor Vitesse maakte hij drie goals, maar nu is Theo Janssen doodleuk clubtopscorer. Vijf partijen, vier treffers, en dat terwijl de middenvelder niet eens op zijn favoriete plek staat.

“Ik speel nog steeds liever centraal”, zei de veredelde linksbuiten na zijn twee treffers tegen ADO Den Haag (0-4). “Ik krijg nu te weinig ballen, maar ik sta wel dichter bij het doel. Daar kan ik van profiteren, want ik ben redelijk rustig als ik een kans krijg. En ik heb een redelijk schot. Je ziet dat het dan snel kan gaan, want ik sta nu al op vier doelpunten. Je hoort mij dus ook niet klagen. We halen goede resultaten en ik scoor regelmatig. Dat is goed voor de club en ook voor mezelf is dat alleen maar positief.”

Trainer Edward Sturing liet gisteravond tegen ADO Den Haag bewust de basiself starten die een week eerder met 4-1 van RBC verloor. Die keuze pakte dus uitstekend uit. “Ze hebben het prima gedaan”, concludeerde Sturing. “Ik wissel niet veel, dat kan iedereen zien. Ik wil de groep graag in dezelfde samenstelling aan het werk zien. Zo krijg je automatismen. Iemand mag ook best een keer een fout maken.”

In Roosendaal haalde Sturing vorige week zijn verdediger Michael Dingsdag acht minuten voor tijd naar de kant ten faveure van Michael Jansen. ,,Als ik vind dat iemand slecht speelt, laat ik hem niet staan. Ik zet de beste speler erin, die ruimte moet ik toch hebben. Spelers mogen ook best een keer slecht spelen, maar als dat twee keer gebeurt, komt er een ander”, aldus de coach, die gisteravond zelfs een monsterscore voor mogelijk hield.

“We hadden in de tweede helft nog heel wat vaker kunnen scoren. Aan de andere kant pakt Jevric ook een fantastische bal op 2-0. Scoort Den Haag op dat moment wel, dan weet je niet hoe het gaat lopen.”

Bron: De Gelderlander 18-09-2004
 

Igor Gluscevic straalt na bevrijdende treffer

Igor Gluscevic beleefde gisteren een heerlijk avondje in Den Haag. De aanvaller van Vitesse won met zijn ploeg van ADO (0 – 4) en de Montenegrijn scoorde een bevrijdend doelpunt, zijn eerste in Arnhemse dienst.

Knuffelend stonden ze voor het vak met de meegereisde supporters uit Arnhem, Igor Gluscevic en Matthew Amoah. De wedstrijd ADO Den Haag-Vitesse was 82 minuten oud, zojuist was de 0-3 gevallen. Een snelle tegenstoot van Vitesse. Amoah vond op de achterlijn de linker van de vrijstaande Gluscevic. De bal verdween in het lege doel.

Een simpel intikkertje, zo leek het. Maar het was een doelpunt met een hogere waarde. Het was de eerste treffer van de nummer negen, van Gluscevic, in Arnhemse dienst. En dus werd Amoah intens bedankt voor zijn geleverde voorzet.

“Dit is echt heel belangrijk”, zegt de stralende Gluscevic een half uur na de wedstrijd, wanneer hij op de donkere paden rond het Zuiderpark Stadion op weg is naar de spelersbus. “Dit doelpunt is voor mij een bevrijding, inderdaad. Het is een positieve avond voor het team en voor mij.”

De 30-jarige spits kent immers de wetten van de voetballerij. Een nummer negen kan nog zo prachtig voetballen, hij kan nog zo ontroerend hard werken, uiteindelijk zal hij vooral doelpunten nodig hebben wil hij blijvende roem en glorie vergaren. “Als een spits niet scoort, dan wordt dat een verhaal waarover de mensen praten”, weet Gluscevic. “Dat is normaal. Daarom ben ik ook blij dat Matthew en ik allebei al gescoord hebben.”

Amoah scoorde gisteravond zijn tweede treffer voor Vitesse in deze competitie, Gluscevic zijn eerste. Theo Janssen, de veredelde linksbuiten, is clubtopscorer met vier treffers. Nicky Hofs, de aanvallende man op rechts, volgt met twee rake inzetten. Gluscevic: “In onze speelstijl zijn het niet alleen de spitsen die in scoringspositie moeten komen. Onze buitenspelers en middenvelders kunnen ook doelpunten maken. Het zijn niet alleen de spitsen die moeten scoren.”

In de eerste wedstrijden moeten Gluscevic en Amoah duidelijk nog aan elkaar wennen. Beide spelers schudden niet hun grootste vorm uit de benen. Maar, zo stelt de spits uit Montenegro, het uitvoeren van hun taken vergt veel energie en arbeid. “Als je nieuw bent, dan focus je je op je team, op hoe je samen met je ploeggenoten kunt functioneren”, zegt de van Sparta Praag overgekomen aanvaller. “Als je ziet wat de aanvallers allemaal doen… Ook als je niet scoort, moet je als spits werken voor je team. Dan kun je nog je waarde hebben voor het elftal. Maar een scorende spits is altijd beter. Daarom ben ik nu heel blij en opgelucht.”

In de vierde wedstrijd van de competitie toonden Gluscevic en Amoah wel hun beste samenspel tot dusver, vooral in de tweede helft. “We hebben meer tijd nodig om elkaar te begrijpen”, aldus Gluscevic. “We hebben wel veel gewerkt voor het elftal. Het gevoel tussen ons is goed. Maar dat kan nog beter, als we meer vertrouwen krijgen. Vandaag hebben we samen veel acties gemaakt, dat is heel positief. Dat komt het gevoel ten goede. We hebben allebei gescoord vanavond, dus we kunnen met vertrouwen naar de volgende wedstrijden kijken.”

Bron: De Gelderlander 18-09-2004
 

Sturing geniet van prima instelling

Trainer Edward Sturing zag Vitesse een goede wedstrijd spelen bij ADO Den Haag: “De instelling was prima. Dan gaat de kwaliteit een rol spelen.” Sturing vond dat zijn elftal geleerd had van de 4-1 nederlaag bij RBC: “We verzaakten toen om de 2-0 te scoren, dat deden we nu wel. En daarna hebben we het prima uitgespeeld. Maar vorige week had dit dus ook al gekund, dat is achteraf jammer.” De mentaliteit van de Arnhemmers beviel de trainer wel: “Als je wint in de duels, dan blijkt dat we meer voetbal in de ploeg hebben dan de tegenstander. Deze lijn moeten we voortzetten.”

Bron: Omroep Gelderland 18-09-2004
 

Vijf fans Vitesse opgepakt

Vijf supporters van Vitesse zijn gisteravond in Den Haag gearresteerd wegens openbare geweldpleging. De politie van Den Haag onderschepte voor de competitiewedstrijd ADO Den Haag РVitesse ̩̩n van de vijf bussen omdat Arnhemse supporters zich onderweg hadden misdragen. In plaats van naar het stadion werd de bus met veertig fans direct naar het politiebureau gereden. Daar werden vijf fans aangehouden en in de cel gezet. Zij moesten een nacht overblijven en kunnen rekenen op een stadionverbod.

Bron: De Gelderlander 18-09-2004
 

ADO is erg lief voor Vitesse

Vitesse heeft gisteravond in het Haagse Zuiderpark geen enkele moeite gehad de fans stil te krijgen. Begeleid door hier en daar een flauw spreekkoor wonnen de bezoekers eenvoudig van ADO Den Haag: 0 – 4.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 18-09-04
 

Volle winst in Den Haag: 0-4

Vitesse heeft vrijdagavond een prima wedstrijd bekroond met een klinkende 4-0 overwinning bij ADO Den Haag. Theo Janssen (2), Igor Gluscevic en Matthew Amoah zorgden voor de treffers in het Zuiderpark.

Vitesse was net als een week eerder in Roosendaal de betere ploeg in de eerste helft. Ook in het Zuiderpark kreeg de ploeg diverse goede kansen op een vroege voorsprong. Igor Gluscevic had na slechts 25 seconden de 1-0 al op het bord kunnen zetten, maar de voorzet van Nicky Hofs werd door de aanvaller naast gekopt. In de 9e minuut kopte Matthew Amoah een voorzet van Stijn Vreven boven op de lat. De derde goede kans in die eerste helft was voor Nicky Hofs, maar de voorzet van Purrel Frankel na iets meer dan een half uur spelen was net te scherp. Hofs kon de bal nog wel voor het doel krijgen, maar ditmaal was de bal voor Amoah net niet op maat. ADO speelde moeizaam en wist nauwelijks gevaarlijk te worden. De grootste kans was in de 4e minuut voor Geert den Ouden, die een scherpe voorzet van Jamie Smith net aan zich voorbij moest laten gaan.

Het spelbeeld na rust was na rust niet anders. Na iets minder dan een kwartier spelen wist Amoah de vrijstaande Theo Janssen te vinden, die vanaf zestien meter met zijn rechtervoet de 0-2 achter De Vries schoot. De ploeg verzuimde daarna om de score uit te breiden. Zo werd een doelpunt van Amoah in de 70e minuut terecht afgekeurd wegens buitenspel en schoot dezelfde Amoah na een knappe actie in het zijnet. Dragoslav Jevric had vrijdagavond niet veel te doen, maar redde in de 72e minuut uitstekend op een schot van invaller Rick Platvoet. Igor Gluscevic maakte aan alle onzekerheid, voor zover die er bestond bij de goed spelende Arnhemmers, een einde door de voorzet van Amoah van dichtbij binnen te tikken: 0-3. Matthew Amoah maakte in de 88e minuut zelfs nog 4-0 uit een prachtige pass van de sterk spelende Janssen. Een uitstekend resultaat voor Vitesse dat zich revancheerde voor de nederlaag tegen RBC Roosendaal.

ADO Den Haag:De Vries, Rijaard, Saeijs, Saavedra, Polak (”73 El Akchaoui), Swerts, Van der Leegte, Stroeve (’66 Platvoet), Smith, Van der Gun en Den Ouden (’89 Bodde).

Vitesse:Jevric, Vreven, Dingsdag, Van den Berg, Frankel, Hofs, Knopper, Yakubu, Janssen, Amoah en Gluscevic (’88 Rankovic).

Bron: Vitesse.nl 17-09-2004
 

Vitesse verslaat ADO met ruime cijfers: 0-4

Vitesse heeft vanavond de uitwedstrijd in Den Haag tegen ADO Den Haag met 0-4 gewonnen. Na een wat lastige helft (met grote kansen van Gluscevic (kopbal naast na 20 seconden) en Amoah (kopbal op de lat)) brak Janssen de wedstrijd open met een mooie vrije trap vanaf nabij de cornervlag.

Tijdens de tweede helft had Vitesse het veel makkelijker met ADO en liep het snel uit naar 0-2 dankzij een intikker van Janssen (die nu topscoorder is bij Vitesse). Tijdens het Haags kwartiertje kreeg Vitesse alle ruimte in de defensie van ADO en konden Gluscevic (zijn eerste via een intikker) en Amoah de eindstand op 0-4 bepalen.

Later meer.

17-09-2004
 

B.V. Vitesse en roc Rijn IJssel in vloeiende combinatie naar winst

Attractief onderwijs en verhoogde veiligheid in stadion Gelredome komen samen in de overeenkomst tussen B.V. Vitesse en roc Rijn IJssel. Op vrijdag 24 september om 15.00 uur vindt in Gelredome de ondertekening plaats van deze unieke samenwerking. Graag nodigen wij u uit hierbij aanwezig te zijn.

Door de overeenkomst kunnen MBO-cursisten van het roc Rijn IJssel in de opleidingsrichting Orde & Veiligheid gedurende hun studietijd werkzaam zijn als steward in stadion Gelredome. Deze cursisten nemen deel aan de KNVB-cursus en ontvangen -indien geslaagd- het certificaat ‘Steward Betaald Voetbal’ en de benodigde blauwe pas, een legitimatiebewijs voor particuliere beveiligingsorganisaties. Voor de cursusonderdelen ‘brand blussen’, ‘fouilleren’ en ‘hulpverlening’ ontvangen de cursisten een certificaat van Vitesse, dat mede ondertekend is door politie en brandweer. Na het examen zijn de studenten minimaal één jaar inzetbaar, met een maximum van 100 klokuren.

De eerste groep stewards/cursisten heeft met goed gevolg examen gedaan. Zij worden inmiddels al ingezet bij thuiswedstrijden van Vitesse en bij evenementen in Gelredome. De ervaringen tot nu toe leveren enthousiaste geluiden op van de stewards, maar ook van hun opleiders en van de Arnhemse voetbalclub.

B.V. Vitesse is mede dankzij de samenwerking met roc Rijn IJssel verzekerd van een jaarlijks ruim potentieel aan gemotiveerde stewards. Mogelijk krijgt de samenwerking van deze beide bedrijven met breed regionale maatschappelijke functies, ook op andere terreinen een vervolg.

Bron: Vitesse 17-09-2004
 

ADO Den Haag-Vitesse live op Canal+ en Yeahronimo.com

ADO Den Haag-Vitesse is aanstaande vrijdagavond live te bewonderen op Canal+. De uitzending begint om 19.55 uur. Het commentaar bij de wedstrijd is van Vincent Schildkamp.

Tevens wordt ADO Den Haag-Vitesse op Yeahronimo.com uitgezonden. Om de wedstrijd te kunnen zien moet u € 4,95 betalen via onder andere de creditcard of via de Wallie-card

Bron: Canalplus/Yeahronimo.com 17-09-2004
 

Haagse spreekkoren schokken Vitesse niet

Scheidsrechters moeten sneller tot staking overgaan bij nare spreekkoren vanaf de tribunes. Dat stelt de KNVB in een reactie op de Haagse fans die vorige week massaal het privéleven van Ajacied Rafael van der Vaart en zijn liefje Sylvie Meijs bezongen. Vitesse is vandaag de eerstvolgende gast op het Zuiderpark.

Verbaal geweld in de voetbalstadions is van alle tijden. Vorige week laaide de discussie plots weer hoog op. De vriendin van Ajax-aanvoerder Rafael van der Vaart, tv en showbizzbabe Sylvie Meijs, werd door Haagse fans voor ‘hoer van Amsterdam’ uitgemaakt. Van der Vaart kaartte de kwestie al tijdens het duel aan bij arbiter Ben Haverkort, die het duel gewoon liet uitspelen. Later deed trainer Ronald Koeman daar zijn zegje over en iedereen volgde, tot de politiek toe.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 17-09-04
 

Voorbeschouwing ADO Den Haag-Vitesse
Rojer bij de selectie

ADO Den Haag ontving Vitesse acht keer eerder in de eredivisie. De Hagenaars wonnen in totaal vier keer, maar de laatste zege dateert alweer van 20 augustus 1989 (2-1). Sindsdien bleef ADO tegen Vitesse zeven opeenvolgende eredivisieduels (uit en thuis) zonder overwinning op de Arnhemmers.

Vitesse-trainer Edward Sturing kan tegen ADO weer beschikken over Eldridge Rojer. De Aanvaller hield de afgelopen dagen rust nadat hij begin deze week een kapotte wenkbrauw opliep in een wedstrijd van de beloften. De tik was zo heftig dat Rojer zich onder doktersbehandeling moest stellen.

Bron: AD 17-09-2004
 

Bij spreekkoren duel direct stilgelegd

Scheidsrechters betaald voetbal zullen komend weekeinde bij constatering van kwetsende of discriminerende spreekkoren het duel direct stilleggen en het veld verlaten. Afhankelijk van het lokale beleid kunnen clubs en lokale autoriteiten hierna verdere maatregelen nemen. Dat heeft de KNVB gisteren bekendgemaakt.

Met deze maatregel wil de voetbalbond stelling nemen tegen het normoverschrijdend gedrag van ‘supporters’ en tegemoetkomen aan de gevraagde duidelijkheid over het stilleggen van een wedstrijd. Los van de normale tuchtrechtelijke procedure wil de KNVB clubs waarvan supporters zich schuldig maken aan niet toelaatbare spreekkoren een officiële waarschuwing (gele kaart) geven. Wanneer de aanhang zich dan opnieuw misdraagt, zet de bond de waarschuwing om in het spelen van één of meer wedstrijden zonder publiek. Een voorstel hiertoe is gisteren voorgelegd aan de Eredivisie NV en de Coöperatie Eerste Divisie. Wanneer de clubs zich in dit voorstel kunnen vinden, werkt het bestuur het plan nader uit voor de eerstvolgende algemene vergadering van 6 december.

Bron: AD 17-09-2004
 

Michael Dingsdag behoudt basisplek

ARNHEM – Ondanks zijn slechte optreden tegen RBC lijkt Michael Dingsdag zijn basisplaats bij Vitesse te behouden. “Dit betekent dat ik er na een slechte wedstrijd niet meteen uit ga”, constateert de centrumverdediger.

“Ik vind dat ik matig speelde. Mijn directe tegenstander Smolders scoorde er twee en zelf schiet ik er een binnen omdat ik hem ongelukkig raak. Dan heb je nare dagen”, geeft hij toe.

Dingsdag is niet bang voor spreekkoren bij ADO. “We zijn gewoon voetballers, we moeten het op het veld laten zien. Wat er op de tribune gebeurt, moeten ze zelf weten”, vindt Dingsdag.

Bron: Omroep Gelderland 16-09-2004
 

Sturing:spreekkoor sociaal probleem

ARNHEM – “Als spreekkoren kwetsend zijn, vind ik dat je van het veld af moet.” Dat zegt Vitesse-trainer Edward Sturing in reactie op de kwetsende spreekkoren bij ADO-Ajax, die deze week veel commotie veroorzaakten.

“Iedereen reageert er natuurlijk anders op, maar het is geen probleem van het voetbal. Het zit in onze maatschappij, alleen komt het er bij het voetbal heel nadrukkelijk uit”, vindt Sturing.

Sturing relativeerde de 4-1 nederlaag tegen RBC Roosendaal. “Door die nederlaag vergeet iedereen dat we een heel goede eerste helft hebben gespeeld”, stelt Sturing.

Bron: Omroep Gelderland 16-09-2004
 

Ruud Knol houdt voorlopig rust

ARNHEM – Vitesse-verdediger Ruud Knol houdt voorlopig rust. Deze week is geprobeerd om de centrumverdediger klaar te stomen voor het duel tegen ADO Den Haag, maar dat is niet gelukt.

Knol laat zich momenteel alleen behandelen. Hij traint niet met de groep en doet ook niet aan looptraining. De Zevenaarder heeft vrijwel constant steken onder zijn rechterknie.

De 23-jarige verdediger wil zich niet vastpinnen op een datum van rentree, maar eerst volledig herstellen.

Bron: Omroep Gelderland 16-09-2004
 

Theo Janssen kan spelen tegen ADO

Theo Janssen denkt vrijdag tegen ADO gewoon te kunnen spelen, ondanks dat de Arnhemmer nog steeds last heeft van zijn knie. Tijdens de warming-up tegen RBC kreeg de middenvelder van Vitesse steken onder zijn knie, en dat hield de hele wedstrijd aan. “Ik heb ernaar laten kijken. De pijn wordt veroorzaakt door irritatie in het botweefsel, precies naast het litteken van de operatie na mijn beenbreuk”, aldus Janssen donderdagmorgen. “Ik heb nog steeds last, maar als de pijn niet erger wordt, kan ik gewoon spelen tegen ADO.”

Bron: Omroep Gelderland 16-09-2004
 

Vitesse met zelfde elf tegen ADO

ARNHEM – Vitesse speelt vrijdagavond tegen ADO Den Haag in dezelfde opstelling als in de uitwedstrijd tegen RBC Roosendaal (4-1 nederlaag).

Centrumverdediger Ruud Knol kampt nog steeds met een blessure. Hij trainde donderdag niet mee en is ook niet fit genoeg om in de uitwedstrijd in Den Haag te spelen. ADO staat elfde, drie punten onder Vitesse.

Vermoedelijke opstelling:
Jevric
Vreven, Van den Berg, Dingsdag, Frankel
Yakubu, Knopper
Hofs, Amoah, Janssen; Gluscevic.

Bron: Omroep Gelderland 16-09-2004
 

Vandaag duidelijkheid inzetbaar Rojer

Het is nog steeds niet duidelijk of Eldridge Rojer morgen met Vitesse kan meedoen in de wedstrijd tegen ADO Den Haag. De aanvaller moet rust houden nadat hij begin deze week een kapotte wenkbrauw opliep in een wedstrijd van de beloften. De tik was zo heftig dat Rojer zich onder doktersbehandeling moest stellen. Vandaag wordt meer bekend over de inzetbaarheid van de jongeling.

Bron: AD 16-09-04
 

4-1 nederlaag door niemand voorzien
De Beugelier blijft lijstaanvoerder Vitesse Pool

Geen van de 229 deelnemers die een voorspelling uitbrachten voor RBC-Vitesse hebben de dramatische 4-1 nederlaag voorzien. Aan kop van het deelnemersveld werd zelfs geen enkel puntje gescoord. Zeven deelnemers voorspelden een nederlaag voor Vitesse, waardoor zij in het klassement een flinke sprong voorwaarts maken. Het dichtst bij de uitslag kwamen Haasman, Jekkers en Plus Vite met hun voorspelling van 2-1.

Ongeveer 70 poolers krijgen als schrale troost één punt voor het goed raden van het ene Vitessedoelpunt. De overige deelnemers moeten het deze keer zonder punten stellen. Ondanks zijn nulpunter blijft De Beugelier lijstaanvoerder van de Vitesse Pool. Vier van de inmiddels 246 deelnemers staan nog met lege handen.

Op 21 september wordt de bekerwedstrijd AGOVV-Vitesse gespeeld. Deze wedstrijd staat NIET in de september maandtopic. De voorlopige voorspelling kan worden uitgebracht in de maandtopic voor oktober, die tot dusver door bijna 100 poolers is ingevuld. De volgende wedstrijd die meetelt is ADO-Vitesse op 17 september.

Meedoen? Meer weten? Voor de Vitesse Pool Klik hier.

15-09-2004
 

Jevric moet rekenen op lagere aanbieding

Doelman Dragoslav Jevric (30) kan binnenkort waarschijnlijk een verlaagde aanbieding van zijn club Vitesse tegemoet zien. Het contract van de keeper met de Arnhemmers loopt in de zomer van 2005 af. Ook de verbintenissen met verdediger Purrel Fränkel (27) en middenvelder Nick Hofs (21) lopen ten einde. Jevric heeft al gezegd te wachten op initiatief van de Arnhemse club. De Serviër drukt met zijn salaris zwaar op de begroting van Vitesse en zal daardoor moeten inleveren. ‘Omdat Jevric langer dan drie jaar in Nederland speelt, zitten we niet meer vast aan een bepaald minimumsalaris’, zegt manager voetbal Jan Streuer van Vitesse. ‘Wij kunnen hem bieden wat we willen. We zijn niet gebonden en komen er wél of niet uit. Jevric is voor ons een goede kracht, maar het kan zijn dat hij binnen onze financiële mogelijkheden niet te houden is.’ Jevric is inmiddels bezig aan zijn zesde seizoen in Arnhem en speelde 103 duels voor Vitesse.

Bron: VI 15-09-04
 

Hoe gaat het met: Leo Koswal

Leo Koswal (28) speelde van 1994 tot 2003 voor Dordrecht’90, Vitesse, MVV, opnieuw Vitesse, TOP Oss, Emmen en Excelsior. De rechtsbuiten woont in Zoetermeer en heeft een dochtertje van vier jaar en een zoontje van vijf maanden.

Je moest vorig jaar weg bij Excelsior.

‘Ik had heibel met trainer Adrie Koster. vond me een stoorzender en stuurde me weg. Maar twee en later belde hij dat de spelersgroep me terug wilde. Dat heb ik ook gedaan, maar daarna had hij me niet meer nodig. Ik ben vervolgens op zoek gegaan naar een andere club. Ik heb bijvoorbeeld stage gelopen bij Stoke City en Heart of Midiothian. Met Stoke kwam het net niet rond en Hearts moest eerst een andere speler verkopen. Daar wilde ik niet op wachten. Met Cambuur had ik ook bijna een akkoord, maar dat koos toch een andere weg. Toen ben ik maar met wat vrienden gaat voetballen, bij zaterdag-hoofdklasser Heerjansdam.’

Daar ben je ook alweer weg.

‘Het werd inderdaad geen succes. Ik raakte geblesseerd, mede doordat ik nog maar twee keer per week trainde. Bovendien kwam er ineens een andere rechtsbuiten. Ik vond dat die zich moest waarmaken, maar de trainer stelde hem meteen op. Ik heb het seizoen afgemaakt en ben daarop vertrokken naar een andere hoofdklasser, Deltasport. Daar gaat het naar behoren, ik kan ook goed opschieten met trainer Ton Pattinama. Bovendien spelen oud-profs zoals Winston Faerber, Roël Liefden, Steve Goossen en Michel Langerak er. Het klikt met hen.’

Je bent pas 28, anderhalf jaar geleden speelde je nog een aantal wedstrijden uitstekend in de eredivisie. Hoop je nog op een profclub?

‘Jawel, maar niet koste wat het kost. Het plezier moet voorop blijven staan. Bovendien heb ik in het betaalde voetbal vaak problemen gehad met de pers, op één of andere manier was die altijd tegen mij. Bij Excelsior heb ik op Radio Rijnmond nog een hele discussie gehad met commentator Dick van den Polder. Die man was altijd zó enorm negatief over mij. Natuurlijk, ik speelde nogal wisselvallig bij Excelsior, maar ook als ik goed was, deugde er niks van me. Toen heb ik hem eens gezegd wat ik ervan vond. Dat was wel een leuke discussie.’

Je hebt nou eenmaal het imago van een eigenwijze voetballer.

‘Als ik vind dat mij onrecht wordt aangedaan, dan zeg ik dat. Dan ben je kennelijk eigenwijs.’

Houd je je al bezig met je toekomst ná het voetballen?

‘Ik ben me aan het oriënteren, ik zou bijvoorbeeld een zaak kunnen openen met een vriend. Maar ik ben er nog niet uit. Trainer worden is in elk geval niks voor mij, in die zin dat je voortdurend spelers moet teleurstellen. Dat is mijzelf al te vaak overkomen. Assistent-trainer kan wél een mogelijkheid zijn. Maar voorlopig richt ik me nog lekker op het voetballen.’

Bron: VI 15-09-04
 

Wijziging kaartverkoop AGOVV

De kaartverkoop voor het Amstel Cup duel AGOVV-Vitesse op dinsdag 21 september is gewijzigd.

Vitesse heeft in eerste instantie 650 kaarten toegewezen gekregen voor een ‘normale’ tribune in Apeldoorn. Gezien de geringe animo voor deze bekerwedstrijd is nu besloten slechts het uitvak beschikbaar te stellen voor Vitesse-supporters, zodat AGOVV de overige kaarten in de verkoop kan doen. Het uitvak biedt plaats aan 125 personen. De verkoop stopt zodra dit aantal is verkocht. De prijs en de voorwaarden blijven ongewijzigd:

Verkoop van omwisselbiljetten voor busvervoer (verplichte buscombi) via TicketBox.

Vanaf 04/09 – Servicekaart Plus – € 19,15
Vanaf 11/09 – Servicekaart – € 21,65
Vanaf 15/09 – seizoenkaart – € 24,15

Bron: Vitesse.nl 14-09-2004
 

Rollerkaarten voor ADO Den Haag en AGOVV

Voor de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag zijn voor rollers nog voldoende kaarten te koop. U kunt deze kaarten bestellen via het telefoonnummer van de supporters vereniging.

Voor de Amstelcup wedstrijd tegen AGOVV zijn een beperkt aantal kaarten te koop. Ook voor deze kaarten svp bellen naar onderstaand telefoonnummer.

Uw gegevens worden genoteerd en u wordt door ons terug gebeld. Dit telefoonnummer is: 026 – 8807312 en is bereikbaar op werkdagen tussen 10.00 en 12.30 uur.

U kunt deze aanvraag ook naar de Vitesse supportersvereniging mailen.

Supporters Vereniging Vitesse

Rollerside Vitesse.

14-09-04
 

Rojer in ziekenhuis

Selectiespeler Eldridge Rojer van Vitesse is gisteravond in een wedstrijd van Jong Vitesse bij Jong FC Twente (2-2) met een hoofdwond uitgevallen. De snelle buitenspeler botste na rust met zijn hoofd tegen het hoofd van een Twentse verdediger en werd hevig bloedend van het veld gehaald.

Onderzoek in het ziekenhuis leerde dat de schade meevalt, maar Rojer enkele dagen rust moet houden. Zijn gespleten wenkbrauw is geplakt. Rojer mocht wel weer met de bus mee naar huis. Twee dagen eerder was hij invaller bij de wedstrijd RBC-Vitesse (4-1). Onduidelijk is of Rojer vrijdag tegen ADO Den Haag inzetbaar is.

Trainer Theo Bos zag zijn ploeg, met een uitblinkende Stijn Schaars, twee punten morsen door slordigheden. Fred Benson maakte na rust met twee treffers de achterstand goed.

Bron: De Gelderlander 14-09-2004
 

Vitesse kan 250ste zege behalen

Vitesse hoopt vrijdag tegen ADO Den Haag de 250ste zege in de eredivisie te behalen. Dat lukte afgelopen vrijdag tegen RBC niet. In 650 wedstrijden op het hoogste niveau boekten de Arnhemmers tot nu toe 249 overwinningen. De eerste overwinning dateert van 3 oktober 1971. Toen werd Excelsior met 1-0 verslagen.

Bron: AD 14-09-2004
 

Peter van den Berg direct ‘down’ bij debuut

Peter van den Berg debuteerde zaterdagavond in Roosendaal voor Vitesse met een 4 – 1 nederlaag. “Volwassen worden gaat met ups en downs”, zei Van den Berg, die Feyenoord voor Vitesse verliet. Een debuut om snel te vergeten, noemt men zoiets. “Laten we maar hopen dat het hierbij blijft”, zei Peter van den Berg, na zijn ontnuchterende debuut bij de Arnhemse ploeg.

De centrumverdediger, die eerder voor Excelsior, Cambuur, AZ, RKC en Feyenoord speelde, is 32 jaar en loopt al wat langer mee. Ook voor hij die het klappen van de zweep kent, was de tik gevoelig. Van den Berg kwam immers om het elftal, tot zaterdag medekoploper, sterker te maken. De Arnhemse ploeg was weliswaar voortvarend gestart (drie duels, zeven punten), trainer Edward Sturing vertrouwde zijn ‘fundering’ niet en wenste een extra verdediger.

Daarom kwam Van den Berg van Feyenoord. “Het kan alleen maar beter”, wist de debutant, die net als de meeste spelers groggy door de catacomben van het Vast&Goedstadion van RBC liep. “Het is een week of vijf, zes geleden dat ik een wedstrijd heb gespeeld. Ik moet nog even wennen aan de nieuwe spelers, maar daar heb ik anderhalve week de tijd voor gehad, dus daar mag het niet aan liggen.”

Het lag ook niet aan Van den Berg, die speelde op de plek van de geblesseerde Ruud Knol, of aan zijn compaan in de verdediging Michael Dingsdag. “We hadden een droomstart”, zag Van den Berg. “We speelden goed, maakten een goal, kregen kansen om de tweede en de derde te maken.”

Die kwamen er niet. “Gaandeweg zijn we minder druk gaan zetten en te veel de lange bal gaan spelen. In het begin van de tweede helft dacht ik dat we het oppikten. Het voetbal was redelijk, wij kregen de kansen, zij scoren.”

Vitesse werd weggecounterd en kreeg al voor rust een drietal waarschuwingen. In de rust probeerde Sturing zijn ploeg wakker te schudden. ‘Als je zo doorgaat, verliezen we hier’, wist de coach. “In de tweede helft kantelt de wedstrijd in twee minuten. Twee onachtzaamheden”, zag Van den Berg, Vitesse’s nieuwe nummer 20. “Na die 2-1 viel de 3-1 wel erg snel. Dan vloeit het vertrouwen weg uit de ploeg. Het is moeilijk de wedstrijd nóg eens te laten kantelen. Zeker toen die bal van Amoah bij 3-1 er ook nog eens niet inging.”

Van den Berg zag het met lede ogen aan. De geboren Rotterdammer speelde niet slecht, maar de Arnhemse ploeg legde zelf het hoofd op het hakblok. Met trage verdedigers als Dingsdag en Van den Berg is het niet handig zo veel ruimte achterin weg te geven. Zeker niet tegen rappe gelukszoekers als Pius Ikedia, Jesper Hakansson en Edwin de Graef. “Dan valt ineens alles goed voor RBC. Bij die 4-1 valt tikt Michael Dingsdag de bal net met het puntje van de voet voorbij zijn eigen doelman.”

Vitesse is Feyenoord niet, zo bleek. “Vitesse minder dan Feyenoord? Wat is minder, voor mij in elk geval niet. In Rotterdam speelde ik niet, hier wel. Vitesse heeft een jonge ploeg en volwassen worden gaat met ups en downs.”

Bron: De Gelderlander 14-09-2004
 

Vitesse maakt zichzelf kwetsbaar

Onprofessioneel, onverwacht en geheel onnodig. Zelden zal Vitesse een gewonnen wedstrijd uit handen hebben gegeven, zoals zaterdag in Roosendaal tegen RBC: 4-1. Na de vroege 0-1 van Matthew Amoah miste Vitesse twee droomkansen die de partij vroegtijdig konden beslissen. Eerst schoot de vrijstaande Igor Gluscevic van dichtbij op het lichaam van doelman Maikel Aerts, na een te zachte voorzet van Nicky Hofs. Even later stuitte gelegenheidsaanvoerder Richard Knopper op de goalie, nadat hij door Theo Janssen vrij voor het doel was gezet. Na rust verdween de concentratie, de overtuiging en vooral de organisatie. Vitesse heeft zichzelf kwetsbaar gemaakt, luidt de nuchtere slotsom na RBC-Vitesse.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 13-09-04
 

Vitesse mist de eenheid

Vitesse-trainer Edward Sturing had na de 4-1 nederlaag bij RBC Roosendaal alle reden tot woede. “Je moet een elftal zijn, op goede en op slechte momenten. Dat heb ik in de slotfase niet gezien. Na de 3-1 zie je dat iedereen van alles gaat doen. Maar je moet zo’n achterstand juist oplossen als elftal. Daarom heet voetbal een teamsport.”

De verliezende coach was kwaad na de zeperd. “Natuurlijk. Dit is onnodig. Het verschil tussen de eerste en de tweede helft is te groot. Tegen Groningen verslapten we ook na een uur. Bepalende spelers hebben moeite de hele wedstrijd op niveau te spelen.”

Van onderschatting was geen sprake, stelde Sturing. “Iedereen was zich ervan bewust dat RBC-uit moeilijk is. Toch sloop er na de 0-1 onbewust gemakzucht in de ploeg. Die instelling kunnen wij ons niet permitteren. In het begin trokken we de lijn van de laatste weken door. Maar na de 0-1 vielen we terug. Ook na de rust veranderde er niets. We zijn in alle dingen gelopen die je van RBC kunt verwachten. Hun gevaar bij stilstaande situaties en in de omschakeling.”

Sturing haalde in de slotfase de zwak spelende Michael Dingsdag van het veld. “Ik vond hem heel matig spelen. Ook in de tweede helft bleef hij zoekende”, aldus de trainer, die Eldridge Rojer bracht voor Igor Gluscevic. Meer mogelijkheden om zijn aanval te steunen had de trainer niet. Want na het vertrek van Emile Mbamba en Mamadou Zongo zit de coach krap in de spitsen. “We hebben niet verloren door het gebrek aan alternatieven. Maar het geeft wel aan dat onze doelstelling (eindigen tussen plaats acht en twaalf, red.) realistisch is.”

Bron: De Gelderlander 13-09-2004
 

Van den Helder in staf bij Vitesse

Eredivisionist Vitesse heeft gisteren Veenendaler Sjaak van den Helder opgenomen in de organisatie van de Arnhemse club. De voormalig directeur algemene zaken van zaterdagamateur DOVO is als coördinator scouting van de Voetbalacademie Vitesse aangesteld. Van den Helder heeft daarbij de taak om leiding te geven aan de scouts, en de organisatie van trainingsstages en testwedstrijden te verzorgen. Tevens zal hij manager voetbalzaken Jan Streuer assisteren bij de scoutingswerkzaamheden voor de A-selectie. Van den Helder volgt hierbij de vorige maand overleden Lex van Zeist op. Na zijn vertrek bij DOVO hield Van den Helder zich onder meer bezig met de plannen rond de komst van betaald voetbal in De Vallei.

Bron: De Gelderlander 13-09-2004
 

Van den Berg: we zijn terug op aarde

Het debuut van Peter van den Berg voor Vitesse werd een enorme afknapper: “Dat mag je wel zeggen. Je verliest met 4-1 om onbegrijpelijke redenen en door persoonlijke fouten.” In de beginfase zag het er heel anders uit: “We hadden een goed eerste half uur. Dan moeten we die 1-0 voorsprong koesteren en gewoon thuisbrengen. We zijn nu weer terug op aarde. Op zich niet eens zo slecht dat het een keer gebeurd, maar niet te vaak. Dit was volslagen onnodig.” Van den Berg wil er lering uit trekken: “We moeten maar eens kijken wat er allemaal fout ging en dan weer verder.”

Bron: Omroep Gelderland 11-09-2004
 

Stijn Vreven: we zijn weggecounterd

Rechtsback Stijn Vreven was heel duidelijk in de analyse van de 4-1 nederlaag van Vitesse bij RBC: “Het is weliswaar een uitwedstrijd, maar toch zijn we weggecounterd. Dit is te gek voor woorden. Bij de 1-1 had Ikedia al moeten worden neergelegd. daarna schiet hij de bal uit een onmogelijke boek binnen. De andere doelpunten geef je ook weg.” Vreven wil zien hoe de spelersgroep nu reageert: “Bij succes is het makkelijk om vooraan te lopen in de polonaise, nu hebben we het eerste dipje. Een 4-1 verlies bij RBC komt heel zwaar aan. Dit is toch een debacle.”

Bron: Omroep Gelderland 11-09-2004
 

Theo Janssen wil dit snel vergeten

Theo Janssen vond het 4-1 verlies van Vitesse in Roosendaal belachelijk: “Dit wil ik snel vergeten.” Op de nederlaag had Janssen niks af te dingen: “Het was terecht. Dit was een dramatische wedstrijd van ons, al was de eerste helft goed. Maar in de rust werd al gezegd dat we zo niet door moesten gaan, dan zou het mis gaan. En dat gebeurde ook. We hebben gefaald.” Janssen ergerde zich aan de onnodige tegendoelpunten: “Die eerste goal mag nooit vallen, dan moet zo’n jongen de tribune in worden geschopt. En dan twee goals uit corners, je weet dat dat hun kracht is. Verder kunnen ze weinig.”

Bron: Omroep Gelderland 11-09-2004
 

Vitesse hard onderuit in Roosendaal

Vitesse weet weer wat verliezen is. In Roosendaal verloor de verrassende medekoploper met 4-1 van RBC Roosendaal. De Belg Tim Smolders had met twee treffers een groot aandeel in de zege van de Roosendaalers.

Vitesse sloot de eerste helft nog af met een 0-1- voorsprong. Een opgeleefd RBC sloot snel na rust aan via Ikedia. Smolders loodste RBC vervolgens naar 2-1 en 3-1. Een eigen goal van Vitesse-verdediger Dingsdag zorgde voor de eindstand, 4-1.

De nederlaag van Vitesse was op basis van een veel betere eerste helft onnodig. In de 17e minuut openden de Arnhemmers, met een debuterende Peter van de Berg centraal in de defensie voor de geblesseerde aanvoerder Ruud Knol, de score via Amoah. Na zijn treffer vergat een gevaarlijker Vitesse de wedstrijd te beslissen. Gluscevic en Knopper blonken in de 28e en 30e minuut alleen voor doelman Aerts uit in besluiteloosheid. De twee Vitesse-aanwinsten vergaten het duel te beslissen.

Een 0-3-voorsprong na 28 minuten zou gezien de povere tegenstand van RBC ook verdiend zijn geweest. Pas nadat Hofs en Vreven tegen geel opliepen, ontstond er wat onrust aan Vitesse-zijde. Smolders en Ikedia waren op slag van rust dicht bij 1-1. Tien minuten had RBC in de tweede helft nodig om de wedstrijd op zijn kop te zetten. Pius Ikedia counterde RBC in de 55e minuut naar 1-1 na net zo fraai voorbereidend werk van Hakansson.

Nog geen 120 tellen later stond RBC tot eigen verbazing op voorsprong. Tim Smolders, gekomen van Club Brugge en al twee keer scorend tegen PSV, kopte RBC uit een corner van Lammens naar 2-1. De Belg besliste het duel na 67 minuten. Vitesse blameerde zich daarna nog eens, toen Farouk uit een hoekschop van Lammens raak schoot en zijn inzet door verdediger Dingsdag van richting zag veranderd, 4-1.

Bron: ANP 11-09-2004
 

Afstraffing in Roosendaal

Na een 0-1 ruststand eindigde het duel in een 4-1 overwinning voor de thuisploeg. Vitesse was het spoor na rust volledig bijster en kreeg zaterdagavond een forse afstraffing te verwerken.

Vitesse domineerde in de eerste dertig minuten van de wedstrijd. De ploeg had het meeste balbezit en hield de thuisploeg op eigen helft. Na zeventien minuten counterde Vitesse razendsnel en de voorzet van Nicky Hofs vanaf rechts werd in tweede instantie door Matthew Amoah achter doelman Aerts gekopt: 0-1. Na de openingsgoal had Vitesse het duel al snel kunnen en ook moeten beslissen. Hofs profiteerde tien minuten na de voorsprong van een slechte terugspeelbal, maar Gluscevic stuitte op Aerts. Nog geen zestig seconden later zette Theo Janssen met een schitterende pass aanvoerder Richard Knopper vrij voor Aerts, die het duel wederom in zijn voordeel besliste. In de laatste tien minuten voor rust werd Vitesse wat nochalant en mocht RBC een paar keer gevaarlijk voor het doel van Dragoslav Jevric opduiken. De enige en meteen grootste kans was voor aanvaller Tim Smolders, die de bal van dichtbij hoog over schoot.

Vitesse bleek na rust niet gewaarschuwd door het matte spel en de steeds scherper wordende thuisploeg. Binnen 10 minuten waren de rollen volledig omgedraaid. In de 55e minuut schoot Ikedia onberispelijk hard binnen uit een zelf opgezette counter en twee minuten later kopte Smolders een corner van Lammens binnen: 2-1. Bij Vitesse was de ‘spirit’ helemaal verdwenen en aanvaller Smolders zorgde met doelpunten in de 67e en 72e minuut voor een zuivere hatrick en de ruime voorsprong voor RBC Roosendaal. De ploeg van Jan van Dijk voetbalde zeker niet groots, maar Vitesse miste teveel kansen en speelde zichzelf uit de wedstrijd. Daar waar Vitesse zo goed begon en met 3-0 de rust in had moeten gaan, zo duur eindigde de avond met een 4-1 nederlaag, drie gele kaarten en nul punten. In Roosendaal was het door de eerste competitiezege natuurlijk groot feest.

Doelpunten:
Amoah ’17 0-1
Ikedia ’55 1-1
Smolders ’57 2-1
Smolders ’67 3-1
Smolders ’72 4-1

RBC Roosendaal:Aerts, Lammens Molenaar, Hesp (C), Viedma, Oliseh, Ikedia, De Graaf (’73 Van de Ven), Hakansson, Smolders en Farouk

Vitesse:Jevric, Vreven, Van den Berg, Dingsdag, Frankel, Hofs, Yakubu, Knopper (C), Janssen, Amoah en Gluscevic

Bron: Vitesse.nl 11-09-2004
 

Pijnlijke nederlaag voor Vitesse in Roosendaal 4-1

Vitesse heeft zaterdagavond tegen hekkensluiter RBC Roosendaal met 4-1 verloren. Nadat Amoah de score opende in de 17e minuut was het RBC dat na de rust orde op zaken stelde. De man van de wedstrijd was de Belg Tim Smolders die een regelrechte hattrick aantekende.

11-09-2004
 

Nieuwe ´Zwart op Geel

Vanaf vandaag verschijnt de eerste uitgave van dit seizoen van ‘Zwart op Geel’, het magazine van de Supportersvereniging Vitesse. Alle leden van de Supportersvereniging krijgen het blad thuisgestuurd. Lees verder voor de inhoudsopgave van het september-nummer.

In het eerste nummer van het seizoen 2004-2005 wordt uitgebreid ingegaan op de nieuw aangetrokken spelers. Speciaal in dit nummer is het artikel “Vitesse en de Slag om Arnhem”. Zestig jaar geleden begon de Slag om Arnhem, operatie Market Garden. Lees hoe het Vitesse en de Vitessenaren verging in die zware oorlogstijd.

Verder in dit nummer (september 2004):

– De Zijlijn
– Impressie Open Dag
– Technisch manager Jan Streuer
– Assistent-trainer Jan van Deinsen
– Oud-speler Hans van Arum
– Bestuurszaken
– Time Out
– en meer…

Bron: Vitesse.nl 11-09-2004
 

Van den Berg in basis bij Vitesse

Peter van den Berg debuteert vanavond in de hoofdmacht van Vitesse, dat voor de competitie op bezoek gaat bij RBC Roosendaal. Trainer Edward Sturing wilde gisteren zijn opstelling niet prijsgeven, maar verklapte wel dat Van den Berg vanaf het begin zal spelen. Waarschijnlijk speelt Michael Dingsdag naast de nieuweling in het hart van het centrum. Dingsdag vervangt Ruud Knol, die kampt met een blessure onder de knie. Knol verklaarde gisteren dat hij mikt op een rentree in de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag, komende vrijdag.

Nadat de transfer van Anthony Lurling is afgeketst, heeft Sturing intern zijn bezorgdheid uitgesproken over zijn krappe selectie. De coach heeft slechts twintig spelers, onder wie de veredelde stagieres Jaap Davids, Tim de Meersman en Lucien Dors. “Als ik had geweten dat de komst van Lurling niet door zou gaan, dan had ik Zongo en Mbamba niet laten gaan”, aldus Sturing. “Ik heb mijn ergernis daarover kenbaar gemaakt. Het is een intern probleem. Ik heb er alles aan gedaan wat ik moest doen.”

Sturing wil niet vooruitlopen op eventuele versterking in de winterstop. “Ik wacht het wel af. Ik had nu ook verwacht dat er iets mogelijk zou zijn. Ik ga nu gewoon werken met de spelers die ik tot mijn beschikking heb.” Vitesse wil met Nicky Hofs, Purrel Fränkel en Dragoslav Jevric gaan praten over verlenging van hun aflopende contract, maar concrete afspraken over het tijdstip van die gesprekken zijn nog niet gemaakt.

Na de 1-1 tegen Feyenoord heeft de Arnhemse club in twee weken tijd ongeveer driehonderd seizoenkaarten verkocht. Het totaal staat nu op 13.804.

Vermoedelijke opstelling Vitesse: Jevric; Vreven, Van den Berg, Dingsdag, Fränkel; Knopper, Yakubu; Hofs, Amoah, Janssen; Gluscevic.

Bron: De Gelderlander 11-09-2004
 

Igor Gluscevic, wereldburger in Arnhem

Hij studeerde economie, maar werd een wereldburger op voetbalschoenen. Igor Gluscevic (30), sinds kort aanvaller van Vitesse. Over geluk, geloof, oorlog, geld en voetbal. Kortom, over het leven.

Wie verder kijkt dan het balletje onderkant lat, in de 89ste minuut van de wedstrijd, die stuit bij Igor Gluscevic op een intrigerende persoonlijkheid. Kenmerkende uitspraken kleuren het gesprek met de Montenegrijn. Zoals: “Je moet genieten van elke dag. Als je wacht op iets dat er nog niet is, dan leef je niet in de realiteit, dan leef je niet vandaag. Uiteindelijk verlies je dan jezelf.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 11-09-04
 

Sturing snapt favorietenrol Vitesse

Trainer Edward Sturing vindt het logisch dat Vitesse de favoriet is voor de wedstrijd tegen RBC Roosendaal: “Gezien de stand op de ranglijst zijn we dat ook, maar uit het verleden weten we dat RBC-uit een moeilijke wedstrijd is. Vooraf moet je in topsport altijd uitgaan van een overwinning.” De blessure van Ruud Knol betekent dat Peter van den Berg voor het eerst zijn opwachting gaat maken bij Vitesse: “Die gaat beginnen. Het is wel aardig dat hij er nu op het juiste moment is, gezien de blessure van Knol. Die valt mee, het is met name overbelasting. Ik maak de nieuwe aanvoerder niet bekend.”

Bron: Omroep Gelderland 10-09-2004
 

Amoah: Die goals komen vanzelf wel

Matthew Amoah was al drie keer clubtopscorer van Vitesse, maar dit seizoen trof hij nog geen doel. “Nul uit drie, dat is niks voor mij. De echte Amoah hebben we nog niet gezien. Ik heb een beetje een moeilijk begin, maar die doelpunten komen wel. Maar het is belangrijker dat het nu goed gaat met de club”, aldus de Ghanees. Aan de wedstrijd van vorig seizoen bij RBC Roosendaal bewaart Matthew Amoah slechte herinneringen: “Ik scoorde toen wel, maar raakte ook geblesseerd aan mijn knie. Daardoor was ik lang eruit. Maar morgen gaat het anders. Ik hoop dat ik een doelpuntje meepak.”

Bron: Omroep Gelderland 10-09-2004
 

Jevric wacht op initiatief Vitesse

Vitesse-doelman Dragoslav Jevric wacht op initiatief van de club als het gaat om contractverlenging. “Ik weet dat Vitesse mijn contract wil openbreken, maar op dit moment hebben nog niet concreet gepraat. Alles is wat mij betreft nog mogelijk.” Technisch manager Jan Streuer vindt het nog te voorbarig om nu al in te gaan op eventuele contractverlenging voor de doelman: “We hebben onze financiele beperkingen, dat heeft de situatie met Lurling ook wel aangetoond. Behalve bij Jevric lopen ook de contracten van Hofs en Frankel nog af. We zullen niet te lang wachten om te gaan praten.”

Bron: Omroep Gelderland 10-09-2004
 

Van den Berg debuteert voor Vitesse

ARNHEM – Peter van den Berg maakt zaterdagavond zijn debuut voor Vitesse in het uitduel tegen RBC Roosendaal. De van Feyenoord afkomstige verdediger vervangt de geblesseerde Ruud Knol.

Knol benadrukte vrijdag dat het om een andere blessure gaat dan de knieblessure die hem 16 maanden aan de kant hield. “De blessure komt vanuit het scheenbeen en niet vanuit de knie waarvan ik in het verleden last heb gehad”, stelt de centrumverdediger.

Vermoedelijke opstelling:
Jevric
Vreven, Van den Berg, Dingsdag, Frankel
Knopper, Yakubu
Hofs, Amoah,Janssen, Gluscevic.

Bron: Omroep Gelderland 10-09-2004
 

Vertrektijd bussen RBC

De bussen zullen om 16.30 uur bij Gelredome vertrekken.

Bron: De Gelderlander 10-09-04
 

Ruud Knol mist duel tegen RBC

Vitesse kan zaterdag in de uitwedstrijd tegen RBC Roosendaal geen beroep doen op Ruud Knol. De aanvoerder kampt met een knieblessure en staat minimaal een week buitenspel. Knol stond eerder al zestien maanden aan de kant met problemen in dezelfde knie. Gisteren meldde de 23-jarige centrumverdediger zich voor onderzoek in het AMC Ziekenhuis in Amsterdam bij dokter Van Dijk, de arts die eind 2002 de knieoperatie uitvoerde.

Uit de foto’s bleek gisteren dat de nieuwe blessure meevalt. De klachten van de voetballer worden volgens de dokter veroorzaakt door een ‘lokale overbelasting’ in de knie. Met rust en een voorzichtige trainingsopbouw moet Knol nu herstellen. Waarschijnlijk kan hij in de loop van de komende week weer volledig meetrainen. Na de laatste competitiewedstrijd van Vitesse, op zondag 29 augustus tegen Feyenoord, heeft Knol al vergeefs geprobeerd de kwetsuur te laten verdwijnen door het nemen van rust.

Trainer Edward Sturing kan morgenavond wel beschikken over Peter van den Berg. De van Feyenoord overgenomen centrumverdediger is fit en zal ongetwijfeld debuteren. Michael Jansen of Michael Dingsdag zal Knol vervangen.

Bron: De Gelderlander 10-09-04
 

Laatste informatie kaartverkoop RBC – Vitesse

Voor de wedstrijd van RBC – Vitesse op zaterdag 11 september a.s. zijn nog 100 kaarten voor eigen vervoer te koop. Deze kaarten worden verkocht op vrijdag 10 september van 13.30 tot 17.00 uur aan de kassa van Gelredome. (westzijde stadion). Per seizoenkaart is 1 toegangskaart a 17,50 euro verkrijgbaar.

08-09-04
 

Weer knieblessure voor Ruud Knol

Verdediger Ruud Knol van Vitesse kampt wederom met een knieblessure. Het is onzeker of hij zaterdag mee kan doen in het uitduel tegen RBC Roosendaal. Knol stond eerder al 16 maanden buitenspel vanwege problemen met dezelfde knie. “Na Feyenoord heb ik niet meer normaal met de bal getraind, alleen voor mezelf. Ik heb last aan de bovenkant van mijn scheenbeen”, legt Knol uit. “Ik heb nu al anderhalve week rust gehouden en het is nog niet verbeterd. Ik had gehoopt dat de irritatie met rust zou verdwijnen, maar dat is nog niet het geval.”

Bron: Omroep Gelderland 08-09-04
 

‘Ik ben een trotse aanvoerder’
Ruud Knol, leider en symbool van herboren Vitesse

Met verbazing en jaloerse blikken aanschouwt de concurrentie de renaissance van Vitesse. De medekoploper lokte deze zomer klinkende namen naar Het Gelredome, maar profiteert ook van de vruchtbare jeugdopleiding. Waar Nederland massaal over de grens naar centrale verdedigers zoekt, geven Ruud Knol (23), Michael Dingsdag (21) en Michael Jansen (20) de Arnhemse defensie juist een eigen kleur.

Een stortvloed aan incidenten verstoorde de laatste jaren de serene rust van de bossen op sportcentrum Papendal. Vitesse verdiende zelfs de twijfelachtige bijnaam FC Hollywood aan de Rijn, maar tot verbazing van de concurrentie heeft de chaos plaatsgemaakt voor nieuw elan. De club haalde deze zomer niet alleen grote namen zoals Richard Knopper, Abubakari Yakubu, Igor Gluscevic, Peter van den Berg en Stijn Vreven, maar profiteert ook nog steeds van de vruchtbare jeugdopleiding. Waar Nederlandse clubs volop in het buitenland shopten op zoek naar centrale verdedigers in de aanbieding, produceert de talentenfabriek van Vitesse al jaren op volle toeren. Ruud Knol, Michael Dingsdag en Michael lansen spelen al in de eredivisie en met Jaap Davids (19) staat alweer een nieuw talent te trappelen.

lees verder...

Bron: VI 08-09-04
 

Streuer boos op commissarissen van Vitesse

Manager voetbal Jan Streuer van Vitesse betreurt de gang van zaken rond het afketsen van de komst van Anthony Lurling. De technische man van de Arnhemse club was er vorige week zelf uit met de Feyenoorder. ‘De huur moest alleen nog even gemeld worden bij de raad van commissarissen’, vertelt Streuer. ‘Die wilde nog even over de zaak vergaderen en besloot vervolgens geen goedkeuring te geven. Als reden gaven zij op dat ze een financiële buffer wilden reserveren voor eventuele tegenvallers.’ Lurling koos uiteindelijk voor NAC Breda.

Het gevolg is dat Vitesse nu zonder linkerspits zit. Streuer: ‘Overal kun je al weken lezen welke spelers we willen halen en welke er vertrekken. Wat ik de raad dus kwalijk neem is het ongelukkige tijdstip van het besluit. Bovendien had ik de toezegging dat de salarissen van vertrokken spelers konden worden gebruikt voor nieuwe jongens.

‘Het steekt veel concurrenten dat een club in financiële problemen zich zo heeft kunnen versterken. Streuer begrijpt de commotie niet: ‘We hebben liefst veertien man laten vertrekken. Dan is het toch logisch dat je voor dat geld andere voetballers kunt terughalen?’

Bron: VI 08-09-04
 

10 jaar geleden: Vitesse wil geld zien voor radioverslag

Daar waren ze weer, de geldzoekers uit Arnhem. Ditmaal met radio-rechten. Radio-rechten? Jawel, vijfduizend dollar vroeg Vitesse aan de NOS voor het uitzenden van wedstrijdflitsen van Vitesse-Parma. (..)Bij Nederlandse competitie- en bekerwedstrijden is de zaak geregeld. NOS-Radio draagt ongeveer 750 duizend gulden bij in de pot die ook de tv-rechten omvat. Maar Europa Cup is wat anders dan competitie. En dus moet er geld op tafel komen, vindt Vitesse-voorzitter Karel Aalbers, want voor niets gaat alleen de zon op. (..) ‘Voor een verzoekplaten-programma moeten er Buma-Stemra-rechten betaald worden, als de radio een orkest laat spelen, zal dat orkest ook zijn gage eisen, dus waarom een voetbalclub niet’, vraagt Rein Papenburg (directeur Vitesse, red.) zich af.

(Artikel in VI 37, 1994)

Bron: VI 08-09-04
 

Clubs en spelers blij verrast met fiscaal voordeel

Profclubs en -spelers hoeven geen belasting te betalen over vergoedingen die zaakwaarnemers in rekening brengen, zo blijkt uit een besluit dat staatssecretaris van financiën Joop Wijn heeft gepubliceerd. Vrijwel altijd maken bvo’s afspraken met de spelers om de commissie die hun makelaars rekenen, te vergoeden. Door het besluit houdt de speler netto meer over, terwijl de clubs niet worden geconfronteerd met extra werkgeverslasten. Vaak gaat het om aanzienlijke bedragen. Spelersmakelaars rekenen gemiddeld vijf procent van liet jaarsalaris van een speler. Volgens Ko Andriessen, directeur van de spelersvakbond ProProf, is het besluit gunstig voor de spelers. ‘Het geld in de voetbalwereld wordt rondgepompt’, zegt hij. ‘Als een club een bepaald budget heeft en daarvan minder hoeft af te staan aan een makelaar, kan dat ten goede komen aan de speler. Overigens betalen vooral eerstedivisieclubs niet altijd meer fee. Dan zeggen ze tegen een zaakwaarnemer: ‘Een speler kan hier tekenen, maar wel zonder makelaarsvergoeding”. De laatste jaren hebben clubs het weer wat meer voor het zeggen gekregen.’

Bron: VI 08-09-04
 

Ministerie van Financiën twijfelt over toekomst CFK
“Je draait het voetbal de nek om”

De pensioenvoorziening voor de voetbalprofs is in gevaar. Het ministerie van Financiën neemt in zijn bezuinigingsronde ook de CFK-regeling onder de loep. ‘Afschaffen is belachelijk.’

lees verder...

Bron: VI 08-09-04
 

Jansen wil via Jong Oranje in basis Vitesse

Reserve bij Vitesse, maar basisspeler bij Jong Oranje. “In dit soort wedstrijden moet ik het laten zien”, zegt Michael Jansen na de 0 – 0 in het EK-kwalificatieduel met Jong Tsjechië. “Het enige wat ik kan doen is het ongelijk van de trainer bewijzen. En daar ben ik nu mee bezig.”.

Het oranje shirt met rugnummer vijf staat hem goed. Michael Jansen is er inmiddels al behoorlijk aan gewend, want de 20-jarige verdediger uit Nijmegen is een vaste waarde in de hoogste nationale jeugdselectie. Gisteren speelde hij zijn zesde interland met Jong Oranje. Na zijn debuut, een jaartje geleden tegen Oostenrijk (0-0), is de linksbenige voetballer niet meer uit het team verdwenen. “Hier speel ik altijd”, zegt Jansen na de interland in de catacomben van het Abe Lenstra Stadion.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 08-09-04
 

KNVB wil overleg over medische keuring

De KNVB gaat binnenkort met alle betaald voetbalclubs om de tafel zitten om te komen tot nieuwe, wellicht verscherpte aanbevelingen rond de medische keuring van voetballers.

De affaire-Koné, de speler van Roda JC bij wie vorige week tijdens een screening door Ajax een hartprobleem werd geconstateerd, heeft deze plannen actueel gemaakt. Han Inklaar, hoofd van de afdeling Sportgeneeskunde van de KNVB, wil de clubs echter niet verplichten deze richtlijnen te volgen: ,,Clubs moeten zelf de zorg dragen over de gezondheid van hun werknemers.”

lees verder...

Bron: AD 08-09-04
 

Positie Streuer niet ter discussie

De positie van technisch directeur Jan Streuer van Vitesse staat niet ter discussie. Dat vertelde algemeen directeur Paul van der Kraan maandagavond in het voetbalprogramma De Verlenging. De afgelopen maanden werd volop gespeculeerd over Streuer. Van der Kraan zou op zoek zijn naar een opvolger. Ook zou de technisch directeur terugkeren in zijn vroegere functie hoofd opleidingen bij Vitesse. Bij TV Gelderland ontkende Van der Kraan dat Streuer slachtoffer zal worden van een reorganisatie bij Vitesse.

Bron: Omroep Gelderland 06-09-04
 

RBC-Vitesse op Yeahronimo.com

De uitwedstrijd van Vitesse op 11 september a.s. zal live te zien zijn op yeahronimo.com. Om de wedstrijd te kunnen zien moet u € 4,95 betalen via onder andere de creditcard of via de Wallie-card

September 2004
 

Kaartverkoop eigen vervoer RBC-Vitesse

Kaarten zijn verkrijgbaar bij de kassa van Gelredome (zolang de voorraad strekt: er is een beperkt aantal kaarten beschikbaar)

Dinsdag 07/09 en vrijdag 10/09 van 13.30 tot 17.00 uur
Woensdag 08/09 en Donderdag 09/09 van 13.30 tot 15.00 uur
(ivm concert van Madonna is het terrein van Gelredome op 08/09 en 09/09 tot 15.00 uur geopend!)

Prijs: € 17,50 (Er kan 1 kaart gekocht worden per Vitesse-seizoenkaart. De kassa in Roosendaal zal op de wedstrijddag gesloten blijven!!)

September 2004
 

Kaartverkoop ADO – Vitesse
vrijdag 17 september, 20.00 uur

Verplichte buscombi
Servicekaart Plus, vanaf zaterdag 04/09, € 17,35
Servicekaart, vanaf woensdag 08/09, € 19,85
Seizoenkaarthouders, vanaf zaterdag 11/09, € 22,35

Einde verkoop ADO: 15 september 2004.

Vertrek bussen tussen 16.30 en 17.00 uur vanaf Gelredome (exacte vertrektijd wordt in de dagen voor de wedstrijd bekend gemaakt).

September 2004
 

Paul van der Kraan in ‘De Verlenging’

De Verlenging op maandag 6 september:

In de studio is te gast algemeen directeur Paul van der Kraan van Vitesse.

Verder:
-De wedstrijd AGOVV – Helmond Sport.
-Nijmegenaar Romano Denneboom in Oranje.
-Een kennismaking met AGOVV-speler Brahim Bouhadan.
-En een kijkje in de keuken van de gedreven keeperstrainer Edwin Susebeek van De Graafschap.
-Het doelpunt van de maand augustus

De Verlenging begint om 18.20 uur op TV Gelderland en wordt ieder uur herhaald.

Bron: Omroep Gelderland 06-09-2004
 

Oberhausen in oktober tegenstander

In de competiteloze periode heeft Vitesse een extra oefenduel ingelast. Op vrijdag 8 oktober wordt in Oberhausen geoefend tegen SC Rot-Weiß Oberhausen. Na de competitiewedstrijd op 2 oktober in Tilburg tegen Willem II speelt Vitesse veertien dagen later de volgende competitiewedstrijd, 17 oktober thuis tegen NAC Breda. Op vrijdag 8 oktober is het oefenduel tegen het Duitse SC Rot-Weiß Oberhausen ingepland. Het duel in Oberhausen begint om 19.00 uur. SC Rot-Weiß Oberhausen speelde vorige week nog een oefenwedstrijd tegen De Graafschap. De ploeg uit de Tweede Bundesliga won met 3-1.

Bron: Vitesse.nl 06-09-2004
 

Jevric houdt nul in kwalificatie

Vitesse-doelman Dragoslav Jevric heeft zaterdag de nul gehouden in de WK-kwalificatiewedstrijd San Marino-Servie en Montenegro (0-3). Nenad Jestrovic scoorde twee keer, Zvonimir Vukic nam een goal voor zijn rekening. De belangrijkste concurrenten van Servie-Montenegro in de poule zijn Belgie en Spanje. Jevric speelde elf maanden niet in het nationale team, maar maakte afgelopen zomer zijn rentree tijdens het toernooi om de Kirin Cup. Sindsdien heeft bij weer een basisplaats.

Bron: Omroep Gelderland 05-09-2004
 

Jaloerse blikken op Vitesse
Directeur Van der Kraan: Maar we lopen hier echt niet fluitend rond
Wisman: ‘Dit riekt naar competitievervalsing’
KNVB: ‘Realistisch traject afgesproken’

Een paar maanden geleden was Vitesse financieel en sportief vrijwel failliet. De club staat nu gedeeld eerste in de eredivisie. De selectie is met de komst van Vreven, Yakubu, Knopper, Gluscevic en Peter van den Berg flink versterkt. De voetbalwereld kijkt verbaasd toe.

Paul van der Kraan voelt de opborrelende afgunst bij andere noodlijdende clubs, maar begrijpen doet de algemeen directeur van Vitesse dat niet. ,,Ik snap de emotie, maar ik kan er niet zo veel mee. Met de licentiecommissie van de KNVB zijn harde afspraken gemaakt. In ons ‘Plan van Aanpak’ is opgenomen dat de club over drie jaar uit de rode cijfers is. We liggen op schema, houden ons aan alle afspraken. Dat blijkt uit de tussentijdse rapportages aan Zeist. Anders zouden ook wij een gele kaart hebben gekregen.”

lees verder...

Bron: AD 03-09-04
 

Ramautar: ‘In winter wellicht aankoop’

Volgens Henk Ramautar heeft de Raad van Commissarissen van Vitesse ingegrepen bij de transfer van Anthony Lurling, omdat de club vreesde een gele kaart van de KNVB te krijgen. Daarnaast wil de de club voor de komende tijd wat extra armslag hebben. “We moeten daarom nu een pas op de plaats maken.”.

Het was de bedoeling dat die armslag werd verkregen door geld via de commercie. Dat is niet gelukt. En aangezien het seizoen al loopt, verwacht Ramautar niet dat er op korte termijn veel nieuwe geldstromen de club zullen bereiken.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 03-09-04
 

Vitesse staat voor schut door amateurisme RvC

De Raad van Commissarissen (RvC) van Vitesse heeft op het laatste moment de komst van Anthony Lurling geblokkeerd. De Arnhemse club staat voor schut in de voetbalwereld, door de amateuristische blunder van de RvC. Vooropgesteld: het is goed dat de RvC de financiële positie van Vitesse nadrukkelijk in de gaten houdt. Het is ook de taak van het controlerend orgaan tijdig aan de noodrem te trekken, indien er te veel geld de deur uitvliegt bij het financiële zorgenkindje. Wat dat betreft is het lovenswaardig dat de RvC heeft ingegrepen.

Het is ook een goed signaal naar de buitenwereld, dat Vitesse zijn grenzen kent in de koopdrift op de transfermarkt. Sportief eerherstel is een prachtig streven, maar het mag niet opnieuw leiden tot buitensporige problemen op financieel gebied. Echter, wat overheerst is de wijze waarop de controleurs met hun veto zijn omgesprongen. Vitesse’s technisch manager Jan Streuer had de huurovereenkomst dinsdagavond afgerond met Lurling en Feyenoord, toen hij door de RvC werd teruggefloten. De man die in de voorbije jaren miljoenen verdiende voor de club, de man die al jarenlang met de grote jongens in het internationale circuit om de tafel zit, hij stond als een klein kind voor schut.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 03-09-04
 

Goed koopmanschap bij het armlastige Vitesse

Nu het na twee kwakkelseizoenen goed lijkt te gaan met Vitesse – na drie duels gedeeld koploper in de eredivisie- kijken sommige tegenstanders met een schuin oog naar de Arnhemse voetbalclub. Want waar haalt die het geld vandaan voor een fris nieuw elftal?

Vitesse was vorig jaar op sterven na dood. De gemeente Arnhem en de provincie Gelderland moesten bijspringen door stadion Gelredome te kopen; een multifunctioneel stadion met een perfecte grasmat, maar peperduur en door de club niet te onderhouden. En zelfs toen kon een faillissement slechts worden afgewend door in de nacompetitie degradatie te voorkomen.

lees verder...

Bron: Trouw 02-09-04
 

Van den Berg topfit naar Vitesse

Feyenoord telt niet meer voor Peter van den Berg. De 32-jarige centrale verdediger trainde donderdag voor het eerst bij zijn nieuwe werkgever Vitesse. “Natuurlijk is het wennen, maar de knop moet om. Bij Vitesse moet ik gewoon presteren.” Van den Berg tekende een contract voor twee jaar en een optie voor een derde seizoen. “Ik ben 32, maar topfit. Of ik ook wedstrijdfit ben moet blijken.” Dat de overgang van ex-clubgenoot Lurling van Feyenoord naar Vitesse is afgeketst, betreurt Van den Berg. “Jammer voor Vitesse en voor Anthony. Hij had al andere clubs afgezegd.”

Bron: Omroep Gelderland 02-09-2004
 

Eerste training Van den Berg

Peter van den Berg, de laatste nieuweling in de selectie van Vitesse, trainde donderdagochtend voor het eerst mee met zijn nieuwe ploeggenoten.

De verdediger, afkomstig van Feyenoord, krijgt bij Vitesse rugnummer 20. Dit nummer was vrijgekomen na het vertrek van de Servische verdediger Aleksandar Ilic. Door de vele oefeninterlands in het komende weekend heeft Van den Berg nog ruim een week om zich voor te bereiden op zijn eerste wedstrijd voor de Arnhemmers.

Peter van den Berg was na zijn eerste training te spreken over het elftal. “Ik ken nog niemand bij de club. Ik ken wel een aantal spelers, maar dat is puur als tegenstander. Dat is dan ook alles. Maar, ik heb wel een goed gevoel overgehouden aan mijn eerste training.”

“Mijn persoonlijke doelstelling is veel spelen en met Vitesse de lijn van afgelopen weken doortrekken. De ambities van de club waren beslissend voor mij om hier te komen spelen. De eerste wedstrijden was dat al duidelijk terug te zien. Daarnaast ben ik blij dat ik van de situatie bij Feyenoord af ben. Ik kon twee dingen doen: op de bank gaan zitten of vertrekken. Voor de eerste optie ben ik nog teveel liefhebber en vandaar mijn keuze voor Vitesse.”

Bron: Vitesse.nl 02-09-2004
 

RvC grijpt in bij Vitesse

De transfer van Anthony Lurling van Feyenoord naar Vitesse is gisteren op een bizarre manier afgeketst. Alle partijen waren het eens over de verhuur van de aanvaller. Maar op het laatste moment blies de Raad van Commissarissen (RvC) van Vitesse de transfer af.

“Het is niet chic van Vitesse geweest”, zegt Mark Wotte, technisch directeur van Feyenoord. “Ik betreur de gang van zaken”, stelt Paul van der Kraan, algemeen directeur van Vitesse. “Maar gezien de omstandigheden is dit een verstandig besluit.”

Dinsdagavond lichtte Van der Kraan de RvC van Vitesse in dat Peter van den Berg was overgenomen van Feyenoord. Tegelijkertijd was de Arnhemse club met succes bezig de verhuur van Lurling in orde te maken. De RvC heeft Van der Kraan en technisch manager Jan Streuer vervolgens dringend geadviseerd af te zien van Lurling. Vitesse moest de deal gisterochtend afblazen.

De Arnhemse club heeft in de begroting een budget opgenomen voor de totale spelerskosten (transfergeld, salaris en premies). Doordat meer dan tien spelers de club hebben verlaten, had Vitesse deze zomer financiële ruimte voor de nodige versterkingen. Ondanks de nog altijd geldende bezuinigingsoperatie.

Van der Kraan: “De komst van Lurling paste in het budget. Maar doordat de commerciële inkomsten niet het doel hebben bereikt dat we wensen, moeten we een pas op de plaats maken. Een van onze doelstellingen is een jaar lang niet in de pers te komen vanwege financiële perikelen. We willen geen gele kaart van de KNVB.”

Lurling zegde drie clubs af voor Vitesse. Hij mag nu opnieuw op zoek naar een andere club. “Ik geef niet de schuld aan Streuer en trainer Sturing. Die konden er eigenlijk ook niks aan doen.”

Het blijft merkwaardig dat de RvC op zo’n laat moment heeft ingegrepen. Dat vindt ook Wotte: “Je verwacht dat een club als Vitesse anders handelt, als je weet over wat voor bedragen wij hebben gesproken. Het ging niet eens om een half miljoen euro. Het is wel een gezond teken voor de club. In het verleden ging het wel eens anders bij Vitesse”

Bron: De Gelderlander 02-09-2004
 

Record aantal bezoekers www.vitesse.org

In verband met het nieuws rond de transfer van Peter van den Berg en de vermeende transfer rond Antony Lurling heeft www.vitesse.org gisteren een nieuw bezoekersrecord gevestigd. Er waren maar liefst 29.182 bezoekers!

01-09-2004
 

Vitesse laat Feyenoord zakken voor eerste test

0p de vraag of hij de uitwedstrijd tegen Vitesse zag als de eerste echte test van Feyenoord, antwoordde trainer Ruud Gullit vooraf: ‘Iedere ploeg die ons wil testen is van harte uitgenodigd.’ De Arnhemmers namen de handschoen inderdaad op en hielden de koploper uit de Holland Casino Eredivisie zondagmiddag verdiend op 1-1. Het duel in Het Gelredome werd een test voor de Rotterdammers. De conlusie volgens Gullit: gezakt.

Feyenoord speelde in Arnhem weliswaar zijn slechtste wedstrijd sinds het aantreden van de nieuwe coach, maar dat had vooral ook met de thuisploeg te maken. Een ploeg voetbalt zo goed als de tegenstander het toelaat, en anders dan De Graafschap (6-1) en Willem II (0-4) speelde Vitesse wél agressief. Het elftal van Edward Sturing verschafte Gullit zodoende weer wat meer inzicht in de mogelijkheden en beperkingen van het nieuwe Feyenoord. Tegenover het sterke optreden van doelman Gábor Babos en de centrale verdedigers Patrick Paauwe en doelpuntenmaker – zijn eerste in de Nederlandse competitie – Karim Saidi, zag Gullit met Chong-Gug Song en Patrick Mtiliga opnieuw twee vleugelverdedigers die tekortkomen voor het niveau dat de trainer nastreeft. Niet voor niets contracteerde Feyenoord vorige week de Portugese linksback Bruno Basto (ex-Benfica en – Girondins Bordeaux) voor twee jaar, met de optie op nóg een seizoen. Ook de rest van het elftal was Gullit maar matig bevallen. ‘Dik onvoldoende’, oordeelde hij. Daarmee liet Feyenoord een unieke mogelijkheid onbenut voor het eerst sinds lange tijd weer eens alleen koploper te zijn in de Holland Casino Eredivisie.

Opnieuw lukte het de Rotterdammers dus niet te winnen in Het Gelredome. Sinds de opening in 1997 kwam Feyenoord er niet verder dan zes remises en twee nederlagen. En als Vitesse zo speelt als afgelopen zondag, sneuvelen er dit seizoen meer reputaties in het prachtige stadion. In Arnhem waait de wind uit een andere richting na het dramatische vorige seizoen, waarin Vitesse zich pas via de nacompetitie veiligspeelde voor de Holland Casino Eredivisie. De club nam afscheid van twaalf spelers en haalde er maar vier voor terug: Stijn Vreven (1. FC Kaiserslautern), lgor Gluscevic (Sparta Praag), Richard Knopper (SC Heerenveen) en Abubakari Yakubu (Ajax). Daarmee investeerde Vitesse niet alleen in kwaliteit, het kreeg er vooral mentale hardheid bij. Het elftal dat vorig seizoen nog opviel vanwege een slappe wedstrijdmentaliteit, joeg zondag negentig minuten lang de voetballers van Feyenoord over het veld. Met vier gele kaarten speelde Vitesse op het randje en soms eroverheen, maar het leverde de ploeg op de valreep wel de gelijkmaker op van Michael Dingsdag.

Ruud Gullit had zich niet geërgerd aan de speelwijze van Vitesse. Sterker nog, hij had ervan genoten. Juist de vechtlust die de Arnhemmers aan de dag legden, miste hij zondag bij zijn eigen ploeg. Als geen ander weet de voormalige topspeler dat een goede wedstrijd begint met een juiste mentaliteit.

Bron: VI 01-09-2004
 

Komst Lurling naar Vitesse afgeketst

ARNHEM – De overgang van Anthony Lurling naar Vitesse is op het laatste moment afgeketst.

De Feyenoord-website en diverse media meldden woensdag dat de overgang definitief rond was. “Maar zijn komst bleek niet in het financiele plaatje van Vitesse te passen”, aldus een woordvoerster van de Arnhemse club. Zij betreurt de gang van zaken.

Vitesse haalde eerder deze week verdediger Peter van den Berg van Feyenoord. Hij tekende een contract voor twee jaar met een optie voor nog een jaar bij Vitesse.

Bron: Omroep Gelderland 01-09-2004
 

Peter van den Berg: ‘Ik had me geen betere club kunnen wensen’

In de auto op de terugweg van het hotel, waar het contract met Vitesse na uren is afgerond, naar zijn woonplaats vraagt Peter van den Berg ’s avonds laat: ,,Is Lurling nu eigenlijk rond?”.

Het typeert de hectiek van de laatste transferdag. Van den Berg en Lurling verruilen samen Feyenoord voor Vitesse, maar de een weet van de ander niet of de transfer tot stand is gekomen. Van den Berg zat in het ene hotel, Lurling in het andere. Tot middernacht werd er onderhandeld en werden er contracten bestudeerd. Van den Berg treedt definitief in dienst van de Arnhemse club, Lurling hoopt vandaag (op huurbasis) over te stappen.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 01-09-04
 

Vitesse wint met 4-0

Vitesse speelde gisteravond in Nieuwleusen een oefenwedstrijd tegen de plaatselijke en gelijknamige derdeklasser uit het zaterdagvoetbal. Het betrof een verplicht nummertje. De sponsor van de amateurclub had tijdens de laatste uitwedstrijd van Vitesse in de nacompetitie het busvervoer van de Arnhemse fans gefinancierd. Als tegenprestatie draafde het team van trainer Edward Sturing gisteravond keurig op, in de sterkste bezetting. Het werd 0-4, maar dat zal in Arnhem en omstreken nauwelijks iemand interesseren.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 01-09-04
 

Vitesse wil ook Lurling na komst Van den Berg

Vitesse heeft Peter van den Berg per direct overgenomen van Feyenoord. De 32 – jarige centrumverdediger tekent in Arnhem een contract voor twee seizoenen. Vitesse heeft een optie voor nog een jaar.

lees verder...

Bron: De Gelderlander 01-09-04
 

Bobby Petta: ‘Een overgang naar Vitesse zie ik niet zitten’

Voor Bobby Petta breken weer voetballoze maanden aan. De aanvaller kan bij Celtic niet meer rekenen op een plek bij de eerste 18 en uitzicht op verbetering is er niet. Daarom was hij afgelopen week op proef bij Leeds United. De aanvaller zag een overgang naar de uit het Premiership gedegradeerde club wel zitten, maar er was geen geld om hem te halen. ,,Jammer, want ik wil weer plezier in het spelletje krijgen.”

lees verder...

Bron: AD 01-09-04
 

Vitesse heeft zich met 2 spelers van Feyenoord versterkt

Vitesse heeft zich met 2 spelers van Feyenoord versterkt.Verdediger Peter van den Berg tekende een contract voor 2 jaar in Arnhem en aanvaller Anthony Lurling wordt door Vitesse de rest van het seizoen gehuurd. Beide spelers kwamen onder Ruud Gullit, de nieuwe trainer van Feyenoord,niet in aanmerking voor een plaats in de basis. Lurling,die de voorbereiding miste door een knieblessure,werd ook begeerd door NAC Breda en FC Twente.

Bron: NOS TT 01-09-2004

Hoofdsponsor: