september 2005

Reactie TCN properties inzake Gelredome

Wij hebben gereageerd op een advertentie van de gemeente over de verkoop van het stadion en na overleg met de gemeente, hebben wij besloten toch met dit volgende hoofdstuk in de geschiedenis van het Gelredome mee te doen. We hebben er al veel tijd in het verleden ingestoken en vinden overigens nog steeds dat wij een goede oplossing hebben. Wij hebben de aanmelding gedaan in samenwerking met Sligro en Ahoy (Rotterdam) omdat zij een rol kunnen spelen in de exploitatie van het stadion. Naar wij nu hebben begrepen wil de gemeente graag met ons verder, overigens in concurrentie met een andere partij. Verder betekent in dit geval verder praten en nog niet veel meer. Wij zullen eerst, op hun verzoek, onze visie op de toekomst van het stadion moeten geven.

Het is nadrukkelijk uitgesloten door de provincie dat Vitesse en het stadion in een eigendom worden samengebracht en daarmee zullen we rekening houden in onze visieontwikkeling, neemt niet weg dat wij vinden dat beide tot elkaar veroordeeld zijn en dat de oplossing voor een goede exploitatie begint bij het goed op elkaar afstemmen van activiteiten.

Ik heb er geen bezwaar tegen dat u deze informatie gebruik richting supporters. Ik hecht zeer aan een goede relatie met de supporters in de toekomst. Wel wil ik er op wijzen dat in deze fase nog geen enkele conclusie kan worden getrokken hoe het proces verder gaat lopen en wat onze rol daarin zal zijn. Meld u af en toe dan kan ik misschien wat meer vertellen. Ik denkt dat het in dit stadium verstandig is de gemeente rustig zijn werk te laten doen onder een alom gehoorde wens dit dossier definitief te sluiten en om een nieuwe weg in te slaan.

Rudy Stroink

30-09-2005

Van den Berg kan nog niet spelen

Vitesse-verdediger Peter van den Berg zit ook zaterdagavond tegen Roda JC niet bij de selectie. Van den Berg heeft nog steeds te veel last van zijn knie. Vorige week is een MRI-scan gemaakt. Daar is niets uit gebleken, maar Van den Berg houdt last van de aanhechting van de kuit bij zijn linkerknie. “Ik heb de laatste tijd vaak met pijnstillers gespeeld. Dat is niet goed. Ik heb nu twee weken tot de volgende wedstrijd. Dan wil ik weer spelen”, stelt Van den Berg, die zijn basisplaats lijkt te zijn kwijtgeraakt aan Remco van der Schaaf.

Bron: Omroep Gelderland 30-09-2005

Aalbers: ‘We praten nog steeds met alle partijen’

De gemeente Arnhem praat verder met twee partijen over de mogelijke verkoop van stadion Gelredome. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders dinsdag al besloten en gisteren naar buiten gebracht. Arnhem doet geen mededelingen over de overgebleven kandidaat-kopers. Het Britse bedrijf Duet Group, dat 24 miljoen euro bood voor het stadion, zou niet meer tot de kandidaten voor de overname van het Gelredome behoren. Dat bedrijf stelde als voorwaarde dat het de voetbalclub Vitesse kan overnemen en Karel Aalbers zou terugkeren om leiding te geven. Volgens de voormalige voorzitter van Vitesse, die met veel bombarie werd buitengewerkt, praat Duet Group nog steeds met alle betrokken partijen. “Volgende week zit Duet Group met Vitesse om de tafel. Duet Group is zeker niet afgehaakt en gaat door met de lijn die tot nu toe is gevolgd.” Aalbers wil niet zeggen in hoeverre de gesprekken tussen Duet Group en de gemeente zijn gestaakt. “We houden ons aan de geheimhoudingsplicht. Onze gesprekken vinden op allerlei niveaus plaats.”

Bron: ANP/Metro 30-09-2005

Vitesse ongewijzigd tegen Roda JC

ARNHEM – Vitesse begint zaterdagavond in de uitwedstrijd tegen Roda JC met dezelfde elf als afgelopen weekend tegen FC Groningen (2-0 zege).

Trainer Edward Sturing kan nog steeds niet beschikken over Peter van den Berg (knie), Tim De Meersman (hamstring) en de langdurig uitgeschakelde Michael Jansen. Tegenstander Roda JC verloor de afggelopen vijf duels op rij. Vorig jaar won Vitesse in het eerste duel van het seizoen met 3-2 bij Roda JC.

Vermoedelijke opstelling:
Wapenaar
Vreven, Van der Schaaf, Dingsdag, Swerts
Knopper, Yakubu, Janssen
De Mul, Amoah, Esajas.

Bron: Omroep Gelderland 30-09-2005

Frankel beleeft weer een raar seizoen

ARNHEM – Purrel Frankel is er al aan gewend dat hij op de bank begint.

De Vitessenaar begon het seizoen als linksback. Na twee wedstrijden werd hij linksbuiten, om vervolgens uit de basis te verdwijnen, “Het is weer een raar seizoen. Maar ik ben al heel wat gewend, wat betreft heb ik een hele dikke huid gekregen. Ik denk niet dat ik speel tegen Roda JC, ze hebben de laatste wedstrijd gewonnen, dus er is weinig aanleiding om te veranderen.”

Frankel speelde afgelopen week zelfs in Jong Vitesse. “Dat was lang geleden. Ik vond het niet erg. Ik was linkshalf, het ging best aardig.”

Bron: Omroep Gelderland 30-09-2005

Esajas: Bodnar loopt achter mij aan

ARNHEM – Het ontbreekt Etienne Esajas niet aan zelfvertrouwen voor het duel van zaterdagavond tegen Roda JC.

De linksbuiten van Vitesse krijgt te maken met de Hongaar Bodnar. “Ik heb beelden van hem gezien. Hij komt veel op, ja. Maar ik wil dat hij tegen mij speelt en ik niet tegen hem. Ik moet dus zorgen dat hij achter mij aan gaat lopen. Ik denk wel dat ik weer in de basis sta, ik heb lekker getraind en vorige week stond ik er ook in.”

Esajas leert veel bij Vitesse. “Het is wel een omschakeling na Ajax. Hier is het halen van een resultaat meestal belangrijker dan goed voetbal.”

Bron: Omroep Gelderland 30-09-2005

Knopper is voetballen niet verleerd

ARNHEM – Vitesse-middenvelder Richard Knopper vindt zelf dat hij het niveau van vorig jaar nog niet haalt. “Maar ik heb er alle vertrouwen in dat het weer gaat lopen. Je verleert voetballen niet in vijf wedstrijden”, denkt Knopper.

De zege tegen Groningen kwam Vitesse erg goed van pas. “We hebben de druk even vooruit kunnen schuiven. Als we zaterdag drie punten pakken en de rest laat punten liggen, sta je direct zesde of zevende”, rekent Knopper voor.

Tegenstander Roda JC staat verrassend voorlaatste. “Ze deden de afgelopen jaren mee om Europees voetbal. Wat er bij hen gebeurt, is onvoorstelbaar.”

Bron: Omroep Gelderland 30-09-2005

Persbericht Gemeente Arnhem:
Nog twee bieders voor Gelredome

Zes van de in totaal acht kandidaten die belangstelling hebben om het Arnhemse multifunctionele stadion Gelredome te kopen, zijn definitief uit de race. Burgemeester en Wethouders hebben dinsdag besloten om met twee partijen verder te praten. Van de overige partijen is inmiddels – onder dankzegging voor geleverde inspanningen – afscheid genomen.

Het Arnhemse college komt tot dit besluit na een aantal verkennende gesprekken met vier van de in totaal acht belangstellende partijen. Van de vier gegadigden waarmee feitelijk is gesproken, blijven er twee over na een zowel kwalitatieve als kwantitatieve analyse op basis van het door de gemeente neergelegde ‘bidbook’, de onderlegger voor de biedingen. De gemeente zal de gesprekken met deze twee partijen, die hebben aangegeven zich te kunnen vinden in de door de gemeente gehanteerde kaders, dan ook voortzetten.

De gemeente heeft de twee partijen waarmee niet wordt verder gesproken nu ook afgeschreven. Dat is ook gebeurd met de gegadigden die, gelet op hun bieding, niet waren uitgenodigd voor gesprekken.

De gemeente heeft de twee overgebleven partijen gevraagd een businessplan op te stellen. Op basis van de beoordeling hiervan zullen Burgemeester en Wethouders later dit jaar weer een volgende stap zetten in het verkoopproces. Gelet op de zorgvuldigheid van het biedingproces doen partijen voorlopig geen verdere inhoudelijke mededelingen over inhoud en voortgang van het verkoopproces. Het streven blijft er onverminderd op gericht de verkoop nog dit jaar af te ronden.

De gemeente Arnhem werd twee jaar geleden eigenaar van Gelredome als onderdeel van een veelomvattend plan om voetbalclub Vitesse en het stadion te redden van de ondergang. Nu Vitesse en Gelredome mede als gevolg van het reddingsplan op eigen benen staan, is het volgens het gemeentebestuur niet langer noodzakelijk om eigenaar van het stadion te blijven. Gelredome en Vitesse zijn gered en de gemeente heeft bovendien haar strategische belangen rond het stadion veilig gesteld. Nu betrokken partijen ook de bedrijfsvoering op orde hebben, acht de gemeente de tijd rijp om het stadion te verkopen.

Bron: Gemeente Arnhem 29-09-2005

Vitesse gaat met Duet Group praten

Voetbalclub Vitesse heeft volgende week een gesprek met de Britse investeerder Duet Group. Vitesse wil weten wat het bedrijf voor de Arnhemse voetbalclub kan betekenen. De Duet Group, met als adviseur oud- Vitesse-voorzitter Karel Aalbers, deed eerder een bod op stadion Gelredome en Vitesse. Donderdag werd bekend dat de Duet Group niet meer in de race is voor de overname van het stadion. De gemeente Arnhem kiest voor TCN of Eurocommerce. Voor directeur Van der Kraan van Vitesse is dit geen reden om niet met de Duet Group te praten. Hij wil weten wat Duet te bieden heeft.

Bron: Omroep Gelderland 29-09-2005

‘Arnhem kiest voor TCN, Eurocommerce’

De kans op een terugkeer van Karel Aalbers bij Vitesse en stadion Gelredome lijkt definitief verkeken. De gemeente Arnhem praat verder met de vastgoedontwikkelaars Eurocommerce en TCN over een overname van Gelredome. De Londense Duet Group, met Aalbers als adviseur, is afgevallen. Eurocommerce en TCN mogen beide een plan maken voor de overname. Arnhem betrekt daarbij ook de exploitatie van Gelredome. Daar moet nog wel met de provincie over worden gepraat, want die gaat daar over. De gemeente Arnhem gaat ervan uit dat ze geen verlies zal lijden. Ze kocht Gelredome vorig jaar voor 24 miljoen.

Bron: Omroep Gelderland 29-09-2005

Het doorweekte zandkasteel Vitesse

Financieel bevindt Vitesse zich weer bijna op het vereiste niveau, sportief heeft de club de wind nog lang niet mee. De overwinning op FC Groningen (2-0) van afgelopen zaterdag maskeerde de problemen enigszins, maar onrust in Arnhem is nog lang niet voorbij. Over haantjesgedrag, een dramatische bekeravond en verkeerde keuzes in een stad waar de verwachtingen nog altijd torenhoog zijn.

lees verder...

Bron: VI 28-9-05 

Forumavond

Op donderdagavond 29 september a.s. opent de S.V. Vitesse de deuren van het supporterscafé Monnikenhuize voor een forumavond. Aan dit forum zullen deelnemen: Henk Ramautar (voorzitter Raad van Commissarissen), Henk-Jan Donderwinkel (RvC supporterszaken), Jan Streuer (manager voetbalzaken), Paul van der Kraan (algemeen directeur), Edward Sturing (hoofdtrainer) en Peter van den Berg (speler en lid van de spelersraad).

Tijdens de forumavond krijgt de supporter de mogelijkheid om zowel op voetbaltechnisch als op organisatorisch gebied, en op het gebied van beleid vragen te stellen. De forumavond begint om 19.00 uur en het home is geopend vanaf 18.30 uur. De presentator van de forumavond is Bob Roelofs (Vitesse supporter, hoofd-griffier bij de provincie en oud politicus voor D66 in Arnhem).

Voor diegenen die niet aanwezig kunnen zijn op de forumavond van a.s. donderdag, bieden wij de mogelijkheid om toch een vraag te kunnen stellen. Stuur je vraag met daarbij vermeld aan je wie je de vraag stelt, met een duidelijke vermelding van je eigen naam en telefoonnummer, naar het volgende email-adres, en je vraag zal worden meegenomen tijdens de forumavond.

Het emailadres waar je je vraag naar toe kan sturen is: ForumavondVitesse@hotmail.com

September 2005

Nog twee kandidaten Gelredome

Arnhem heeft twee gegadigden voor de aankoop van stadion Gelredome laten vallen. Het gemeentebestuur gaat met twee andere verder, heeft het gisteravond bekendgemaakt. Die laatste twee mogen een businessplan schrijven. Wie van de tot op heden vier kandidaten doorgaat (Eurocommerce, TCN, BAM Vastgoed/Ballast Nedam, Duet Group), is niet bekend gemaakt. Karel Aalbers, de oud- Vitesse- voorzitter die directeur wordt van Gelredome als de Duet Group wordt uitgekozen, laat weten niets van de gemeente Arnhem te hebben vernomen. “Niets ten goede, maar ook niets ten kwade.”

Bron: De Gelderlander 29-09-2005

Van der Schaaf in ‘De Voorzet’

Vitesse-middenvelder Remco van der Schaaf is donderdag 29 september 2005 a.s. studiogast in De Voorzet. Het programma begint omstreeks 18.20 uur op TV Gelderland en wordt dan ieder uur herhaald. Het is ook te zien via www.omroepgelderland.nl. Klik op die site op live tv (Mediaspeler vereist).

28-09-2005

Update problemen host Vitessesupporters en Vitessediscussie

Na enig langdurig contact met de host over het probleem dat sommige leden niets ontvangen, kregen we de volgende mail van Topica. Vrij vertaald komt het erop aan dat leden met ontvangstproblemen (ze hebben problemen met kleinere providers en domeinhostings) worden aangeraden om via hun topica-account (een account om via de website lid te worden of af te melden. Zo’n account kost niets) de berichten te lezen. Als u dit wilt doen zet u via uw website-account de ontvangst tijdelijk op web-only. Als u nog geen account heeft kunt u dit aanmaken via lists.topica.com.

Originele mail:

We are aware of delivery issues to smaller ISPs and domain hosting services and are working to make corrections. If you have a Topica account, please login at: lists.topica.com and set your delivery option to Web Only on your My Topica page until this is resolved. This will allow you to read your list messages through your account without your subscription being disabled.

If you do not have a Topica account, you can create one by going to: lists.topica.com http://lists.topica.com and clicking on ‘sign up now’ in the top right area of the screen. If you have difficulty confirming your account, please send a request to: support@topica.com with ‘Confirm Account’ in the messge subject.

We apologize for any inconvenience and thank you for your cooperation as we work to resolve this issue.

29-09-2005

EU-regels dwarsbomen UEFA- plannen

De wens van de Europese voetbalbond UEFA om deelnemers aan de Champions League en de UEFA Cup te verplichten tenminste zes zelf- opgeleide spelers in de selectie te hebben, krijgt waarschijnlijk niet de goedkeuring van de Europese Unie. Uit een in opdracht van het Europees Parlement uitgevoerde studie viel gisteren op te maken dat de regel, die in 2006 zou worden ingevoerd, in strijd is met het vrij verkeer van werknemers tussen de lidstaten. Met de maatregel wil de UEFA onder andere het ongelimiteerd aantrekken van buitenlandse spelers een halt toeroepen.

Bron: De Gelderlander 29-09-2005

Voor 7 clubs zit het seizoen er half april al op

De metamorfose van het Intertoto-toernooi heeft gevolgen voor de play-offs in Nederland. De UEFA bepaalde vorige week dat de Europese landen nog maar één club mogen afvaardigen naar het evenement. In de nieuwe competitie-opzet heeft de KNVB juist rekening gehouden met drie Intertoto-plaatsen. Volgens het Nederlandse play-off-schema strijden de nummers tien tot en met dertien in de eindrangschikking om de derde Intertoto-plaats. Ook voor de verliezend finalist in de strijd tussen de nummers zes tot en met negen heeft de KNVB een ticket gereserveerd. Zoals het er nu uitziet blijft echter alleen voor de verliezer van de finale om het laatste UEFA Cup-startbewijs een plaatsje in de Intertoto over. ‘De KNVB was op de hoogte van de plannen van de UEFA en heeft op voorhand al aangegeven graag een tweede Nederlandse club te willen inschrijven’, zegt woordvoerder Frank Huizinga namens de nationale voetbalbond. ‘De KNVB zal zich maximaal inspannen die extra plaats te bemachtigen. Pas in maart 2006 wordt echter duidelijk in hoeverre de UEFA dit verzoek zal honoreren.

De KNVB komt, na nader overleg te hebben gehad met de Eredivisie CV en nadat de definitieve stukken van de UEFA zijn ontvangen, met een nadere toelichting over de mogelijke gevolgen voor de play-offs.’ Roda JC greep de laatste jaren telkens net naast Europese kwalificatie en zou volgens de nieuwe competitie-opzet wellicht om een tweede of derde lntertoto-plaats hebben gestreden. ‘Wij betreuren het dan ook dat de lntertoto een nieuwe stijl krijgt’, zegt algemeen directeur Frank Rutten, die binnenkort fulltime voor de Eredivisje CV gaat werken. ‘Maar er zit ook een positief aspect aan: in de nieuwe Intertoto-opzet maken liefst elf clubs kans op doorstroming naar het UEFA Cuptoernooi, nu zijn dat er maar drie. Bovendien is het de vraag of alle landen zich inschrijven voor de lntertoto. Zo niet, dan kan ik me voorstellen dat de hoogstgeplaatste landen alsnog een extra inschrijving krijgen. Die derde plaats kunnen we waarschijnlijk wel vergeten. Dat is de clubs inderdaad voorgespiegeld, maar we moeten dat ook niet overdrijven.

In het verleden heeft de KNVB ook weleens een plaats moeten openlaten door gebrek aan belangstelling. Ik kan me voorstellen dat de clubs tien tot en met dertien ergens anders om gaan strijden, daar heb ik wel gedachten over. Maar ik wacht eerst de definitieve plannen van de UEFA en de KNVB af.’ De nummers tien tot en met dertien van de Eredivisie zijn, evenals de kampioen en de nummers veertien en vijftien, door de koerswijziging nu wellicht al klaar op zondag 16 april. Vervolgens komen zij niet meer in actie tot de start van de nieuwe competitie, half augustus.

Bron: VI 28-09-2005

Actueel: politiek hobbyisme

De rekening zal uiteindelijk bij de supporter komen te liggen. Als het kabinetsvoorstel wordt aangenomen om een deel van de kosten van politie-inzet bij voetbalwedstrijden door te belasten aan de clubs, zullen de toegangskaarten in het profvoetbal met zo’n dertig procent stijgen. Dat doemscenario voorspelde KNVB-directeur betaald voetbal Henk Kesler vorige week in Rotterdam op het congres Veiligheid bij voetbal en publieksevenementen.

Het door minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingebrachte wetsvoorstel deed Henk Kesler op het congres af als onzinnig. ‘Het komt voort uit politiek hobbyisme, is bedacht op een regenachtige dag en vooral omdat het zo lekker scoort. Aan die indruk kan ik mij niet onttrekken. Het wetsvoorstel wordt in januari of februari behandeld door de Tweede Kamer. Een maand later zijn de gemeenteraadsverkiezingen.’

lees verder...

Bron: VI 28-9-05 

Clubleiders blij met Talpa

Na zes speelronden kan Talpa de balans opmaken van zijn eerste weken als uitzender van de Eredivisie. Kritiek en loftuitingen van de consumenten over het nieuwe televisiestation gaan hand in hand, maar de mening van de clubs telt net zo zwaar. Achttien beleidsbepalers reageren, voornamelijk positief.

‘Het format staat als een huis’

Paul van der Kraan (algemeen directeur Vitesse): ‘Na ruim dertig jaar Studio Sport moet je wennen aan de overgang, maar het went snel. De reclames bij Talpa zijn kort, waardoor het nauwelijks kijkers verliest. De presentaties zijn goed, duidelijk en sympathiek. Het valt me op dat Ruud Gullit nogal zuur is richting Feyenoord. Op Jan van Halst heb ik niet zoveel aan te merken, maar hij spreekt me minder aan. De beeldkwaliteit is dynamisch, mede door de statistische informatie, die een meerwaarde heeft. Wat me ook bevalt, is dat je de herhalingen vanuit verschillende hoeken ziet. Het format staat als een huis, het is alleen nog zoeken naar de balans tussen het uitzenden van de samenvattingen en de tijd die erover wordt gesproken. Dat laatste mag minder.’

lees verder...

Bron: VI 28-9-05 

Kaartverkoop Roda JC-Vitesse
Vandaag laatste dag

Aankomende zaterdagavond speelt Vitesse de belangrijke uitwedstrijd tegen Roda JC. Vitesse heeft ook daar de aanmoedigingen van de supporters nodig. Vandaag is de laatste dag dat er kaarten kunnen worden gekocht voor zowel de bus- als autocombi. Aarzel niet en steun Vitesse in Limburg!!!

Supporters die de uitwedstrijd tegen Roda JC op zaterdag 1 oktober willen bezoeken, kunnen dit doen met de bus- of autocombi. Dit is opgelegd door de lokale autoriteiten in Kerkrade.

Kaartverkoop bus

Kaarten voor de bus (omwisselbiljetten) zijn te koop bij de voorverkoopadressen van Ticketbox. De prijzen zijn:
– Uitkaartplushouders: € 19,70
– Uitkaarthouders: € 22,40
– Seizoenkaarthouders: € 25,60

De verkoop is tot en met woensdag 28 september. De bussen vertrekken vanaf de Rijnhal (i.v.m. de EO Gezinsdag in Gelredome) en de vertrektijd van de bussen is 16.30 uur (onder voorbehoud).

Bij vertrek van de bussen zal uw seizoenkaart gescand worden op pasfotoregistratie. Vergeet dus niet uw seizoenkaart, legitimatiebewijs & omwisselbiljet mee te nemen!

Kaart verkoop autocombi

Er worden omwisselbiljetten verkocht. Deze zijn verkrijgbaar tijdens werkdagen (vanaf 13.30 tot 17.00 uur) bij de afdeling Ticketing van Vitesse op Gelredome (west-tribune). De prijs is €15,25. De laatste verkoopdag is woensdag 28 september.

EXTRA VERKOOP: na de wedstrijd tegen FC Groningen (zaterdag 24 september) kunnen er ook kaarten voor de autocombi worden gekocht. De afdeling Ticketing is dan open van 21.45 tot 22.30 uur.

EXTRA INFORMATIE: De omwisselbiljetten moeten worden omgewisseld op parkeerplaats ‘T ANKER te Born (aan de autosnelweg A2). Het omwisselpunt is geopend van 18.15 tot 18.45 uur (na deze tijd kan nergens meer worden omgewisseld). Dit is opgelegd door de lokale autoriteiten in Kerkrade. Hier ontvangt u eventuele verdere informatie. Bij Roda JC dient u te parkeren op terrein P5.

Bij het omwisselpunt zal uw seizoenkaart gescand worden op pasfotoregistratie. Vergeet dus niet uw seizoenkaart, legitimatiebewijs & omwisselbiljet mee te nemen!

September 2005

Vitesse en Novio Express komen gedupeerde gehandicapten tegemoet

Vitesse en Novio Express zijn geschrokken van de gebeurtenissen zaterdagavond na de wedstrijd Vitesse FC Groningen. Een tiental gehandicapten moest uren buiten in de kou wachten op vervoer van Regiotaxi KAN, onderdeel van Novio. Novio directeur Zuiderland: “Dit mag niet meer voorkomen. We nemen dit heel serieus. We kunnen het niet meer ongedaan maken, maar er wel voor zorgen dat dit niet meer gebeurt.” Ook Vitesse voelt zich verantwoordelijk, al heeft het niets te maken met het vervoer. ” Toch willen we iets doen. Novio onderzoekt nu om welke mensen het gaat. Incidentele bezoekers krijgen van ons een gratis kaartje plus vervoer voor de eerstvolgende thuiswedstrijd. Seizoenkaarthouders proberen we op een andere manier tegemoet te komen, als pleister op de wonde.”

Bron: De Gelderlander 28-09-2005

Column: WK2006 is de oplossing voor Amoah

Matthew Amoah was in 2001, 2002, 2003 en 2005 de clubtopscorer van Vitesse . Toch heeft de aanvaller uit Ghana weinig krediet bij de fans in Arnhem. Afgelopen zaterdag reageerde een deel van het thuispubliek cynisch enthousiast, toen de speaker omriep dat Amoah was vervangen door Fred Benson in het duel met FC Groningen. Hoewel een soortgelijk tafereel ook vorig seizoen al eens plaatshad, was het gejoel vanaf de tribunes opvallend. Gedragen door de steun van de fans vocht Vitesse zich woensdagavond terug in de bekerwedstrijd tegen AGOVV. De vroege 3-1 achterstand gaf aanleiding tot onvrede, maar in de tweede helft rolden louter aanmoedigingen van de tribunes. De fans van Vitesse toonden zich die avond een echte twaalfde man. In de wedstrijd tegen Groningen kreeg ook oud Vitessenaar Evgeniy Levchenko een warm applaus van de Arnhemse aanhang. Een mooi gebaar, zoals je het nog maar zelden ziet op de Nederlandse velden. Amoah speelde zaterdag slecht en leed voortdurend balverlies. Toch is het vreemd dat hij zo weinig krediet heeft. Waarschijnlijk willen de fans na zeven seizoenen eens een ander gezicht zien in de spits. Voor Amoah is het ook beter dat hij van werkomgeving verandert. Bij Vitesse kwijnt hij weg in het 4-3-3 systeem. De technische leiding zou zich eens af moeten vragen waarom Amoah in het nationale elftal van Ghana telkens een heldenrol vervult. Daar ligt het niveau toch echt een stuk hoger dan bij de middenmoter uit de eredivisie. In het seizoen 2001-2002 speelde Amoah in Arnhem samen met Mahamadou Diarra. Beiden golden als grote belofte. Diarra groeide bij Olympique Lyon inderdaad uit tot een topper op de Europese velden. Inmiddels hebben Arsenal en Real Madrid belangstelling voor de Malinees. Amoah heeft sindsdien nauwelijks progressie geboekt. Een nieuwe club en een nieuwe, verfrissende omgeving zal hem ongetwijfeld goed doen. Vitesse en Amoah zijn niet meer in gesprek over verlenging van het aflopende contract van de speler. Als de 24-jarige voetballer transfervrij vertrekt, vangt Vitesse opnieuw geen hoofdprijs voor een zelf opgeleid talent. Net als eerder bij Nicky Hofs zal de Arnhemse club wellicht proberen Amoah in de winterstop te verkopen, om alsnog een vergoeding te incasseren. Maar dat zal moeilijk worden, aangezien Amoah begin 2006 een dikke maand afwezig is vanwege het toernooi om de Africa Cup. Amoah kan het best mikken op het WK 2006. Op dat podium heb je aan een of twee doelpunten genoeg voor een prachtige transfer.

Gerard Borgman

Bron: De Gelderlander 28-09-2005

Arnhem vergadert over Gelredome

De gemeente Arnhem vergadert woensdagavond over stadion Gelredome en voetbalclub Vitesse. Dit gebeurt een half uur vóór de extra raadsvergadering over het Rijnboog-project, waarbij een tekort van 50 miljoen is ontstaan. Bij het gesprek over Gelredome en Vitesse zitten in ieder geval wethouder Gast en de voorzitters van de fracties in de gemeenteraad. De gemeente is al maanden bezig met de verkoop van het stadion. Arnhem wil niks loslaten over de onderhandelingen. Wat er woensdagavond wordt besproken, wil de gemeente ook niet zeggen.

Bron: Omroep Gelderland 27-09-2005

Avondje Vitesse eindigt in drama voor gehandicapten

Een avondje Vitesse in Gelredome liep zaterdag voor een tiental gehandicapten uit Arnhem en omgeving uit op een drama. Zij moesten uren wachten op vervoer. Met dank aan de Regiotaxi KAN

. „ Het is een schande wat hier gebeurd is. Er stonden mensen te huilen. Dit kan echt niet door de beugel.” Herman Kooij uit Velp is op maandagmorgen nog steeds ontdaan. Zoals gebruikelijk bezocht Kooij zaterdagavond de thuiswedstrijd van Vitesse in Gelredome. Met Regiotaxi KAN was afgesproken dat hij en zo’n vijftien andere gehandicapten om kwart voor tien, na afloop van de wedstrijd, opgehaald zouden worden. Regiotaxi KAN maakt deel uit van Novio Express in Nijmegen. „ Maar om kwart voor tien waren er geen busjes. Ik heb toen gebeld met de Regiotaxi en daar werd de hoorn erop gegooid. Om kwart over tien was er nog niets. Ik heb weer gebeld en kreeg te horen dat er geen busjes in voorraad waren en dat we moesten wachten.” Vitesse directeur Paul van der Kraan kwam rond half elf poolshoogte nemen toen hij zag dat de gehandicapten nog steeds op de parkeerplaats van het stadion stonden. Ook hij sprak schande van de situatie en hij beloofde actie te ondernemen. Onder sommige gehandicapten ontstond volgens Kooij enige paniek omdat zij op tijd hun medicijnen moesten innemen. „ Enkelen begonnen te huilen. Sommigen hadden geen jas aan en stonden daar in korte mouwen in de kou te wachten. Om kwart voor elf heb ik weer gebeld, maar om elf uur was er nog steeds niets.” Om tien voor half twaalf kwam volgens Kooij het eerste busje.

„ Een aantal mensen in een rolstoel was al vertrokken. In dat eerste busje konden zeven mensen mee, onder wie ik. Wat er met die andere zeven is gebeurd, weet ik niet. Ik heb geen idee hoe lang die nog hebben staan wachten op vervoer.” Een van de mensen moest naar woonzorgcentrum De Paasberg aan de Bronbeeklaan, vertelt Kooij. „ Hij moest gespoten worden voor suiker. De deur van De Paasberg zat al dicht. De man moest aanbellen en er kwam een heel boze verpleegster naar buiten.” Zelf was hij om tien over twaalf thuis. „ Dit is niet te beschrijven”, vervolgt Kooij. „ Dat je een kwartier, half uurtje moet wachten op de Regiotaxi, is niet erg. Dat weet je. Maar dit is een schande. Je hebt hier met mensen te maken, niet met beesten.” Novio Express wil vooralsnog geen commentaar geven op het gebeurde. „ We willen eerst precies uitzoeken wat er gebeurd is en onze bevindingen op een rij zetten, voordat we naar buiten treden”, aldus een woordvoerster. „ Maar dat er zaterdagavond het een en ander is misgegaan, is duidelijk.”

Bron: De Gelderlander 27-09-2005

Nieuwe nieuwsbrief Rollerside

Er is weer een nieuwe Rollerside-nieuwsbrief. Deze kunt u vinden via vereniginsinfo-rollerside of via deze link.

27-09-2005

Jong Vitesse ruim langs Willem II

Jong Vitesse bleek maandagavond een maatje te sterk voor Jong Willem II. Door doelpunten van Igor Gluscevic (2), Youssouf Hersi, Eldridge Rojer en Anduele Prijor werd het in een aantrekkelijke wedstrijd 5-0.

Vitesse speelde maandagavond met onder meer Igor Gluscevic, Youssouf Hersi, Ruud Knol en Purrel Fränkel in de basis. De ploeg van Gery Vink speelde een goede en aantrekkelijke wedstrijd en had, gezien het grote aantal kansen, zelfs een nog hogere uitslag neer kunnen zetten. Na een kwartiertje spelen kwam Jong Vitesse op 1-0. Een prima opgezette aanval over veel schijven werd door Igor Gluscevic afgerond (voorzet Rojer). Na 28 minuten spelen zette Eldridge Rojer zijn ploeg via een mooie individele actie op 2-0. Nog voor rust stond de 3-0 op het scorebord. Hersi kaatste op Gluscevic, de spits tikte de bal slim door waarna Hersi de bal over de Tilburgse doelman stifte.

Na rust ging Vitesse gewoon door en kreeg het legio kansen om de score op te voeren. Na iets meer dan een kwartier spelen in de tweede helft kopte Gluscevic zijn tweede van de avond binnen uit de afgemeten voorzet van Anduele Prijor. Jong Willem II kwam er nauwelijks meer aan te pas en in de 77e minuut bepaalde Prijor de eindstand op 5-0. De linkerspits nam een vrije trap vanaf de rechterkant, schoot de bal ineens op het doel en zag de bal via de doelman in het doel verdwijnen. Na de nederlagen tegen Jong NEC (1-2) en Jong TOP Oss (beker, 1-2) een zeer welkome overwinning voor Jong Vitesse.

Jong Vitesse
Coutinho, Van Mourik, Knol, Blondelle, Suart, Kaya, Hersi, Fränkel, Rojer, Gluscevic en Prijor.

Jong Willem II
Van Sant, Janse, Holman, Obbens, Van Lieshout, Nieuwendaal, Suply, Smulders, Wilmet, Thijssen en Berkleef.

Doelpunten
Gluscevic ’14 1-0
Rojer ’28 2-0
Hersi ’36 3-0
Gluscevic ’57 4-0
Prijor ’77 5-0

Kaarten
Janse ’63 Willem II
Obbens ’64 Willem II
Fränkel ’87 Vitesse

Wissels
De Kruijk ’71 Berkleef
Noslin ’85 Gluscevic

Bron: Vitesse.nl 27-09-2005

Contractverlenging voor Matthew Amoah lijkt onwaarschijnlijk

De kans wordt steeds kleiner dat Matthew Amoah zijn aflopende contract bij Vitesse zal verlengen. Beide partijen zijn niet meer in gesprek, doordat vraag en aanbod te ver uit elkaar liggen. “We hebben niet meer met elkaar gesproken sinds de wedstrijd tegen Twente, twee weken geleden”, zei Amoah zaterdag na de thuiswedstrijd tegen FC Groningen (2-0). “We komen er nog steeds niet uit en zijn nu niet meer in gesprek met Vitesse.”

De 24-jarige aanvaller is aan zijn laatste contractjaar bezig bij Vitesse. Komende zomer kan hij dus transfervrij vertrekken uit Arnhem, maar Amoah wil best bijtekenen. Met zijn zaakwaarnemer Kees Ploegsma heeft hij meerdere keren gesproken met de clubleiding, maar Vitesse kan niet voldoen aan de financiele eisen van de voetballer. “Ik heb het goed naar mijn zin hier”, aldus Amoah. “Als de club tegemoet komt aan ons voorstel, dan wil ik blijven. Maar het ligt te ver uit elkaar.”

De aanvaller uit Ghana sprak deze woorden vlak nadat hij opnieuw was uitgejouwd door de supporters van zijn eigen club. Amoah werd in de rust vervangen door Fred Benson. Nadat de stadionspeaker de wijziging had omgeroepen, brak het gejuich los op de Zuid-tribune. Amoah was nog in de kleedkamer en hoorde het gejoel niet. “Nadat mijn eerste bal niet aankwam op Tom (De Mul, red.) hoorde ik ze wel fluiten. Dit is niet de eerste keer dat ze dat doen. Ik vind het gewoon niet normaal. Wij spelen thuis. Het publiek moet achter ons staan.”

De Ghanees wilde zich er niet te druk om maken. “Als ik volgende week scoor, dan juichen ze weer voor mij. De fans kijken alleen naar het maken van doelpunten, en niet naar het hele gebeuren”, aldus Amoah. “Ik kijk niet zo veel naar het publiek, maar meer naar mezelf. Het ging niet goed. Ik leed veel balverlies. Dat lag ook aan de middenvelders, die niet bijsloten. Daardoor stond ik zelf tegen drie verdedigers.”

Het was zaterdag het oude en dus voorspelbare verhaal: Amoah is nooit het balvaste aanspeelpunt geweest in het 4-3-3 systeem. Hij komt het best tot zijn recht als tweede spits, zoals hij telkens bewijst in het nationale team van Ghana. Ik heb vaak aangegeven dat het voor mij beter is 4-4-2 te spelen”, aldus de spits. “Voor mijn gevoel ging het de laatste wedstrijden ook best goed, samen met Fred Benson in de spits. Maar ik zag vandaag een andere opstelling. Ik kan er niet veel over zeggen. Ik speel nu mijn laatste jaar en wil geen problemen. Ik moet gewoon spelen en mondje dicht. Ik hoef geen ruzie.”

Met Ghana gaat hij zeer waarschijnlijk naar het WK 2006 in Duitsland. oe groot de kans is dat hij volgend seizoen toch nog bij Vitesse speelt? Daarop wilde of kon Amoah zaterdag geen antwoord geven. “Ik wil er niet te veel aan denken dat ik in de zomer transfervrij ben. Ik moet gewoon hard werken bij Vitesse en mijn best doen.”

Bron: De Gelderlander 25-09-2005

Gill Swerts bekroont sterk begin in Gelredome

De bevrijdende treffer van Vitesse kwam zaterdag in het duel met FC Groningen van de voet van Gill Swerts. De Belgische nieuweling bekroonde daarmee zijn goede spel in zijn eerste optredens voor de Arnhemse club. Met een geplaatste knal vanaf 25 meter wees Swerts Vitesse zaterdag in Gelredome de weg naar een enorm belangrijke overwinning. Zijn 1-0 was beslissend in de zwakke eredivisiewedstrijd. De afgelopen vrijdag 23 jaar geworden voetballer uit Belgie erkende het belang van de zwaarbevochten driepunter. “We hebben een moeilijke opening van de competitie”, zei Swerts na de 2-0 zege. “Lastige tegenstanders, waartegen we niet veel punten hebben gehaald. We hadden meer punten moeten pakken, want we willen een subtopper zijn. Dan krijg je dat de pers wat trammelant maakt. Dan kan je verwachten dat er wat kritiek komt.”

Het is opvallend hoe makkelijk Swerts zijn plek heeft gevonden in het zoekende en veelal dolende Arnhemse team. De oud-speler van Feyenoord en ADO Den Haag is op zijn sterkst aan de rechterkant van het elftal. Maar na het wegvallen van Michael Jansen is hij voor trainer Edward Sturing eerste keus voor de plek links achterin. Swerts maakt minder fouten dan concurrent Purrel Frankel, zo luidt de plausibele verklaring van Sturing.

In de woelige openingsfase van het seizoen is Swerts een lichtpuntje aan Arnhemse zijde. “Dat heeft te maken met het vertrouwen dat ik krijg van de trainer”, zegt hij over zijn eigen spel. “Ik speel in dienst van het elftal. Met inzet kun je ver komen. Ik kan wel voetballen, maar heb niet het talent wat anderen hebben. Dat is niet bescheiden. Het is misschien wel de nuchterheid die ik heb. Bij Feyenoord speelde ik in de jeugd met Robin van Persie en Said Boutahar op het middenveld. Zij hebben veel talent. Ik was de stofzuiger. Daar voel ik me niet te groot voor.”

Zoals hij zich ook niet te groot voelt om linksback te spelen. “Dat is soms moeilijk, omdat ik als rechtsbenige speler aan de linkerkant sta. Maar ook op deze positie doe ik mijn best en probeer ik te leren”, aldus Swerts. “Het kan een nadeel zijn dat ik buiten de boot val als iedereen fit is. Daarom wil ik op de trainingen en in de wedstrijden laten zien dat de trainer niet om me heen kan. Ik hoop dat ik in het elftal blijf staan, hoewel liever niet op deze positie. Net als alle jongens in onze groep hoop ik dat Michael Jansen snel terug zal zijn.”

Hij weet dat de concurrentie voor een plek op het middenveld veel groter is. “Dat wist ik van tevoren. Ik ben naar Vitesse gekomen om te groeien als speler. Dat kan, omdat we een goede groep hebben. Ik zie dagelijks op de trainingen de kwaliteiten van deze groep. Daarom ben ik er vanaf het begin van overtuigd geweest dat wij goede resultaten zullen halen.”

Bron: De Gelderlander 25-09-2005

Edward Sturing kan weer even rustig ademhalen

Scorebordjournalisten: ‘Vitesse bezweert crisis dankzij 2-0 zege op FC Groningen’. Niet dus, Vitesse speelde zaterdagavond onthutsend zwak. “We halen nog niets ons niveau”, zei Sturing. Wat heet. Vitesse en FC Groningen maakten er zaterdagavond helemaal niks van. Vitesse wilde wel, maar kon niet. Groningen wilde niet en kon al helemaal niet. Trainer Ron Jans had gehoopt te profiteren van de sportieve crisis in Arnhem, zo bekende hij naderhand. Een week na de spectaculaire zege op PSV (1-0) liep het in Arnhem allemaal anders. “Ik wist dat het onrustig was bij Vitesse, want ik kan ook lezen. Je weet dat spelers dan vaak iets extra’s willen brengen. Daar kun je van profiteren. Ik noem dat slimheid, laat ze uitrazen en neem dan zelf het initiatief”, zo legde Jans zijn plannen nadien uit.

Er kwam zaterdagavond niets van. “Ik kan me voorstellen dat de mensen in de eerste helft geen leuke wedstrijd hebben gezien”, stelde Jans, die baalde van de openingstreffer van Gill Swerts, amper drie minuten na de rust. “Swerts is een rechtsbenig speler, die graag naar binnenkomt. Hij maakt een geweldige goal, maar daar waarschuw je wel voor. Dat is nou slimheid.” De treffer van Swerts was een fraaie. De Belg liep met de bal aan de voet van links naar het midden, combineerde met Abubakari Yakubu en haalde machtig uit: 1-0. “Een zondagsschot”, vond Jans. “Maken wij de eerste goal, dan denk ik dat we hier winnen. Al moet ik nu zeggen dat Vitesse een verdiende overwinning heeft behaald. En ik denk dat ze nu ook beter gaan voetballen.”

Edward Sturing was met het spel van zijn ploeg niet tevreden, maar wist ook dat alleen de kille cijfers telden. “We hadden eerder 2-0 moeten maken. Groningen moest komen, wij kregen daardoor mogelijkheden”, aldus Sturing. Theo Janssen verprutste in de eindfase een overtalsituatie met een zwakke eindpass. In de extra tijd liet hij dat over aan Michael Dingsdag, die wel de vrijstaande Fred Benson bereikte: 2-0.

Na de zwakke eerste helft was het opmerkelijk hoe makkelijk Vitesse overeind bleef tegen FC Groningen, dat dit seizoen in uitwedstrijden nog geen punt haalde. Sturing vond het niet vreemd dat zijn ploeg zonder vertrouwen speelde en was met het spel minder content. “Je kunt zien dat ze onder druk spelen. Het was slordig, de ballen werden slecht ingespeeld, vaak gewoon achter de man. Als we de bal vooruit speelden, kwam die vaak nog harder weer terug.”

Sturing greep in de rust hard in. Hij wisselde zijn zelfverkozen aanvalsleider Matthew Amoah voor Fred Benson. Die was zijn plaats kwijtgeraakt aan Tom De Mul, zodat Vitesse weer met echte vleugelaanvallers aantrad. De Mul liet zien wel wat in zijn mars te hebben. De jonge Belg, gehuurd van Ajax, is brutaal, snel en heeft een goede voorzet. Daaruit werd zaterdagavond niet gescoord, al was Benson er dicht bij. Hij claimde vergeefs een strafschop na een duw van Paul Matthijs.

Aan de andere kant was Etienne Esajas minder nadrukkelijk aanwezig. Het nieuwe spelsysteem staat of valt bij de kracht van de vleugelspelers. Daarin schuilt direct ook de zwakte, maar Vitesse had er zaterdagavond allemaal maling aan. De drie punten smoorden een voortschrijdende crisis voorlopig in de kiem. Sturing kan weer even rustig ademhalen.

Bron: De Gelderlander 25-09-2005

Vitesse kan even op adem komen

Bij Vitesse is de sportieve crisis voor even de kop ingedrukt. In een slechte wedstrijd won de Arnhemse ploeg zaterdagavond van FC Groningen: 2-0. Treffers van Gill Swerts ( fraaie uithaal) en Fred Benson ( goed uitgevoerde counter in blessuretijd) verminderen voorlopig de druk op het elftal, trainer Edward Sturing en de club. Het was de eerste thuiszege dit seizoen. Vitesse was na vijf wedstrijden zelfs in de gevarenzone terechtgekomen, maar kan weer even op adem komen. Na de bekernederlaag woensdag tegen eerstedivisionist AGOVV nam de onrust toe, zo erkende ook Sturing zaterdag: ” Als je van AGOVV verliest, komt er van buiten af behoorlijk druk op te staan. Dat hoort bij een club als Vitesse. Het resultaat vandaag was heel belangrijk, voor de groep en voor mij als trainer ook.”

Het resultaat haalt de grootste druk van de ketel, maar de problemen blijven onverminderd groot. Vitesse voetbalde zaterdagavond andermaal belabberd. Vertrouwen is er niet en er zijn nauwelijks automatismen. Nog steeds is Sturing er niet in geslaagd van de individuele kwaliteiten binnen de selectie een goed draaiend geheel te maken. Vitesse voetbalt al weken slecht en dat is niet nieuw. Ook het laatste kwart van vorig seizoen was de jus er af.

Sturing greep voor het duel tegen FC Groningen weer terug op het driespitsensysteem, met de in Amsterdam geschoolde aanvallers Etiënne Esajas ( overgenomen van Ajax) en Tom De Mul ( gehuurd van Ajax) op de vleugels. Het was de zoveelste variant in de speurtocht naar het beste elftal. De winst op het negatief spelende en zwakke FC Groningen biedt weinig houvast voor verbetering op korte termijn. Sturing slachtofferde in de rust zijn eerste spits Matthew Amoah, die inderdaad zwak speelde. De Ghanees werd gewisseld voor zijn drie jaar jongere landgenoot Benson ( ook al ex- Ajax). Die mededeling leidde tot gejubel in het stadion. In Arnhem wordt het normaal gevonden eigen spelers uit te fluiten. Ook vorig seizoen werd een wissel van de viervoudig clubtopscorer van Vitesse ( 2001, 2002, 2003, 2005) luidkeels bezongen.

Amoah lijkt dan ook zijn langste tijd te hebben gehad in Arnhem. Zijn contract loopt in de zomer van 2006 af, een verlenging lijkt financieel onmogelijk. Zeer waarschijnlijk zal Vitesse er bij de heropening van de transfermarkt ( 1 januari) alles aan doen nog een paar euro’s voor de international van Ghana te beuren. De club hoopt tegen die tijd ook van Igor Gluscevic en Youssouf Hersi af te raken. In ruil voor dat drietal hoopt Vitesse doelpunten in te kopen. Dat kan geen kwaad, wil de club dit jaar daadwerkelijk om Europees voetbal mee gaan spelen.

Bron: De Gelderlander 25-09-2005

Yellow Black Pride alleen aan de leiding in Vitesse Pool
Record aantal fans voorspellen juiste uitslag

Ondanks de belabberde prestatie afgelopen woensdag tegen AGOVV hebben liefst 67 van de 302 deelnemers aan de Vitesse Pool de 2-0 overwinning op FC Groningen goed geraden. Niet eerder wisten zoveel fans op dit forum van deze site een uitslag goed te raden. In de Vitesse Pool kunnen fans voorspellingen uitbrengen voor de wedsrijden van Vitesse. Een van de weekwinnaars is Yellow Black Pride, die daarmee zijn lijstaanvoerderschap weer een weekje prolongeert. Medekoploper Vitessebreda haalde met zijn 2-1 voorspelling weliswaar drie punten binnen, maar moet daarmee toch een treetje lager plaatsnemen in het klassement. Guppie666 maakt sterke progressie. Hij bezet nu de derde positie op de ranglijst. Drie deelnemers staan nog altijd met lege handen.

De wedstrijd tegen FC Groningen was de laatste uit de maandtopic augustus/september. Tot dusver hebben 128 deelnemers de oktober maandtopic ingevuld. Aan het eind van deze maand zal de eerste prijs van dit seizoen worden verstrekt. De winnaar van de eerste periode ontvangt een Vitesse Pool waardebon van 25 euro. Deze is ter beschikking gesteld door de SV en kan worden besteed in de fanshop op Zuid. De volgende wedstrijd die meetelt, is Roda JC-Vitesse op 1 oktober.

Meedoen? Meer weten? Gewoon even (gratis) registreren en inloggen op het forum. En de voorspelling plaatsen in de betreffende topic.

Voor de Vitesse Pool:Klik hier

25-09-2005

Wapenaar: onzekerheid is logisch

Vitesse-keeper Harald Wapenaar hield tegen FC Groningen voor het eerst dit seizoen zijn doel schoon in het eigen Gelredome. “Er is nauwelijks een schot tussen de palen geweest. Alleen in de slotfase was het nog even billen knijpen”, vond de doelman. Wapenaar was zichtbaar opgelucht na de eerste thuiszege. “Dit was heel hard nodig. Spelers waren onzeker geworden. Dat is ook logisch, want wij zijn ook maar gewoon mensen. Na AZ begon de ellende”, vervolgt Wapenaar. “Er sluipt dan veel ergernis in de ploeg. Deze club wil vooruit en dan merk je dat er onrust ontstaat.”

Bron: Omroep Gelderland 24-09-2005

Sturing: opluchting voor hele club

Vitesse heeft zaterdagavond een heuse crisis in de kiem gesmoord. De 2-0 zege op FC Groningen kwam net op tijd. “Het is logisch dat er kritiek kwam. Dit was hard nodig en daarom is het niet alleen voor mij maar vooral voor Vitesse een grote opluchting”, zei trainer Edward Sturing.

In de eerste helft speelde Vitesse bedroevend. “Elke bal die we vooruit speelden, kwam net zo hard weer terug. Dan schiet het natuurlijk niet op.” Dat de wissel van Amoah luidkeels werd toegejuicht betreurde Sturing. “Jammer dat dat gebeurt. Maar hij functioneerde niet en daarom heb ik hem gewisseld.”

Bron: Omroep Gelderland 24-09-2005

Matthew Amoah vindt gefluit belachelijk

Matthew Amoah werd in het duel Vitesse-FC Groningen in de rust al vervangen door Fred Benson. Toen het publiek dat hoorde, klonk er een luid gejuich in Gelredome. De Ghanese aanvaller werd bij enkele keren dat hij balverlies leed ook al uitgefloten. “Belachelijk. Ik verwacht meer respect van het thuispubliek. En het is niet de eerste keer dat mij dit overkomt. Dit is toch niet normaal?” Amoah erkende dat hij niet best in de wedstrijd zat. “Ik leed inderdaad veel balverlies. De wissel was terecht, al had ik het beter gevonden om mij na rust tien minuten de kans te geven.”

Amoah had ook een verklaring waarom hij niet goed functioneerde. “Dat heb ik al zo vaak aangegeven, ik speel niet zo lekker in het 4-3-3 systeem. Zoals de laatste weken achter Fred Benson, dat is veel beter voor mij. Ik heb geen idee of ik nu mijn basisplaats kwijt ben, dat is aan de trainer.”

Het gefluit is geen reden om Vitesse al voor het einde van zijn contract te verlaten. “Dat maakt mij niet uit. Ik ga alleen weg in de winterstop als er een voor mij interessante club komt. Ik kan anders gewoon wachten tot het einde van het seizoen. De onderhandelingen liggen stil, na Twente heb ik niet meer met Jan Streuer gesproken.”

Bron: Omroep Gelderland 24-09-2005

Vitesse verdient naar winst

Vitesse heeft zaterdagavond een verdiende 2-0 overwinning behaald op FC Groningen. De ploeg voetbalde niet goed, maar knokte in Gelredome voor elke meter. Het leverde doelpunten op van Gill Swerts en Fred Benson.

Vitesse startte zaterdagavond met Tom de Mul en Etienne Esajas in de basisopstelling en met de weer teruggekeerde Remco van der Schaaf. Bij FC Groningen stond notabene voorstopper Gibril Sankoh centraal voorin. In de eerste helft wisten beide ploegen geen enkele kans van betekenis te creeren. Groningen zakte ver terug op eigen helft en kwam maar sporadisch voor het doel van Harald Wapenaar. Vitesse was een paar keer dreigend met schoten vanuit de tweede lijn.

Het begin van de tweede helft was uitstekend van Vitesse. Abubakari Yakubu gaf de bal mee aan Gill Swerts, de Belg dacht niet na en schoot de bal vanaf de rand van de zestien meter schitterend in de bovenhoek: 1-0 en opluchting in Gelredome. In het restant van de wedstrijd bleef Vitesse de bovenliggende partij zonder zelf goed te voetballen. Remco van der Schaaf was twintig minuten dichtbij de tweede treffer, maar zijn inzet achter het standbeen belandde net naast het doel.

In de laatste minuten kregen Tom de Mul en Fred Benson nog prima kansen en het duurde tot de 93e minuut voordat de wedstrijd pas echt beslist was. Theo Janssen bediende invaller Fred Benson die de eindstand op 2-0 bepaalde. De matige wedstrijd kreeg in Gelredome een zeer verdiende winnaar. FC Groningen was gekomen voor een punt en kreeg over negentig minuten geen enkele kans.

Vitesse:Wapenaar, Vreven, Dingsdag, Van der Schaaf, Swerts, Yakubu, Knopper, Janssen, De Mul, Amoah en Esajas.

FC Groningen:Roorda, Buijs, Luirink, Kruiswijk, Floren, Matthijs, Levchenko (’61 Bechan), Lindgren, Sankoh (’56 Nevland), Seedorf (’83 Krohne) en Cornelisse.

Bron:Vitesse.nl 24-09-2005

Michael Dingsdag roept op tot steun

Beste supporters, bij deze even een duidelijke opheldering. De Gelderlander heeft mij, Michael Dingsdag, gistermiddag gevraagd “Wat is er voorgevallen in de kleedkamer en wat gaan jullie, als spelersgroep, hieraan doen om uit deze hele matige seizoensstart te komen”. Mijn antwoord op deze vraag was, “Er is gesproken in de kleedkamer tijdens het omkleden, dat we op deze manier absoluut niet verder kunnen gaan. De ene dragende speler zegt iets en de andere ervaren speler haakt daarop in”.

De reden waardoor deze miscommunicatie in de wereld is gekomen, komt door het woord GROEPSGESPREK.

Bij een groepsbespreking is iedereen aanwezig, maar dat was niet het geval, omdat de jongens die weinig tot geen minuten hadden gespeeld tegen AGOVV met de beloftes moesten meetrainen en andere jongens bijvoorbeeld getapt of behandeld moesten worden, omdat we morgen een hele belangrijke wedstrijd hebben. Het lijkt me overigens duidelijk dat er onderling over gesproken wordt, omdat we op deze manier absoluut niet verder kunnen gaan en alsmaar blijven roepen dat het wel goed komt. We moeten nu als team opstaan. Daarbij hebben we jullie steun ontzettend hard nodig, ookal begrijpen wij als spelersgroep jullie ongenoegen volkomen.

Bij deze hoop ik, dat jullie voldoende zijn geinformeerd en dat zeker niet worden voorgelogen en al die andere reacties als geen eenheid en samenhangend zooitje zoals ik eerder in deze topic las.

Beste supporters wij, Vitesse, hebben jullie steun enorm hard nodig en we zullen er alles aan doen om jullie terug te betalen met een overwinning op Groningen. Bijvoorbaat dank.

Michael Dingsdag

24-09-2005

Voetbalkaartje wordt fors duurder
Politie en burgemeesters tegen betalen politie-inzet

Volgens KNVB-directeur Henk Kesler zullen de toegangskaarten voor wedstrijden in het betaalde voetbal volgend seizoen gemiddeld met dertig procent stijgen. ,,Tenmin Politie en burgemeesters ste als het wetsvoorstel ‘doorbe tegen betalen rekening politiekosten’ van minister Remkes van Binnenlandse Zaken het haalt in de Tweede Kamer”, zei hij. Kesler deed zijn uitspraak gisteren op het congres: Veiligheid bij voetbal & publieksevenementen in het Feyenoord-stadion. ,,Het draagt ook niet bij tot oplossing van het veiligheidsprobleem bij voetbal. Qua geld levert het relatief ook weinig op (7 tot 8 miljoen euro, red.), sterker het gaat juist meer geld kosten omdat het veel bureaucratische rompslomp met zich meeneemt.” Jos van Deursen, lid van de politie-inzet Raad van Hoofdcommissarissen belast met de voetbalportefeuille, viel Kesler bij. Onomwonden stelde hij: ,,Wij zijn als politie principieel tegen het wetsvoorstel doorberekening politiekosten. Handhaving van de openbare orde is een kerntaak van de overheid, waarbij zo’n wet grote administratieve belasting met zich meeneemt.” Eerder al lieten de korpsbeheerders, de burgemeesters van de steden met betaald voetbal, zich negatief uit over doorberekening van de politiekosten aan clubs.

Op dit moment ligt het betreffende voorstel om het profvoetbal te laten betalen voor politie-inzet bij de Raad van State alvorens het aan de volksvertegenwoordigers in Den Haag wordt voorgelegd. In het politieke krachtenveld neigen de regeringspartijen in te stemmen met het voorstel ondanks de afwijzing door allerlei partijen als KNVB, profclubs, politie, burgemeesters en de PvdA. Overigens lobbyen partijen druk, waarbij vooral de VVD, de partij van minister Johan Remkes, de schakel is waar tegenstanders van het voorstel denken hun winst te kunnen halen. Ex-minister Benk Korthals, prominent VVD’er en voorzitter van de Raad van Toezicht van de KNVB, is een verwoed tegenstander en uit dit ook publiekelijk. Ed van der Sande, VVD-kamerlid en woordvoerder op dit terrein, zat op het congres ook een beetje met het voorstel van zijn minister in de maag. ,,Ik weet niet of het wetsvoorstel het beste antwoord is en het is niet handig dat het alleen het voetbal betreft en niet andere evenementen. Ik zeg niet, dat het er moet komen, maar aan de andere kant komen betrokken partijen er te gemakkelijk vanaf. De discussie moet wel worden gevoerd.”

Zijn partijgenoot Uri Rosenthal, voorzitter van de VVD-kamerfractie in de Eerste Kamer, wilde het niet met zoveel woorden zeggen, maar liet ook duidelijk doorschemeren tegen de doorberekening te zijn van politiekosten aan voetbalclubs. ,,De discussie wordt te eng gevoerd omdat de reikwijdte van zo’n besluit veel verder gaat. Onder andere over het oprekken van de scheiding tussen publiek en privaat, een grijs gebied, waarvan je moet afvragen of je zover wilt gaan in onze samenleving,” aldus Rosenthal, die zich niet eensluidend uitspreekt alvorens het wetsvoorstel de Eerste Kamer bereikt. ,

Bron: De Telegraaf 24-09-2005

Vreven: Er was geen groepsgesprek

Stijn Vreven las vrijdag met stijgende verbazing de berichten over een groepsgesprek bij Vitesse. “Dat is er nooit geweest.Er is genoeg gepraat. Het ging voor de wedstrijd tegen AGOVV al heel veel mis, daar is destijds ook genoeg over gezegd”, vervolgt de verdediger. “We moeten gaan poetsen en resultaten halen. Het is tijd voor bloed, zweet en tranen. We moeten spelen zoals tegen Porto. Dat is wat we goed kunnen, maar dan wel allemaal.” Vreven vindt de term crisis terecht bij Vitesse. “Dat is het. De pers en het publiek hebben gelijk. Maar bij mij is het al na twee nederlagen crisis hè.”

Bron: Omroep Gelderland 23-09-2005

Sturing getergd na verhalen in pers

Edward Sturing is getergd. Dat bleek op de laatste training van Vitesse voor het duel tegen Groningen. “Jongens niet aan elkaar zitten, voor je het weet schrijven ze dat het crisis is”, riep Sturing in de training naar de met elkaar stoeiende Vreven en Van der Schaaf. “Dat was nodig”, vervolgt Sturing cynisch. “Op dit moment zijn die dingen gevaarlijk om te doen.” De trainer vond het mooi dat de groep de koppen bij elkaar heeft gestoken. “Het is duidelijk dat het niet goed gaat bij ons. Dus lopen we niet de polonaise, maar het is op dit moment ook nog geen megacrisis.”

Bron: Omroep Gelderland 23-09-2005

Van der Schaaf terug en in de basis

Vitesse-trainer Edward Sturing moet voor FC Groningen ten minste één wijziging doorvoeren ten opzichte van de opstelling tegen AGOVV. Remco van der Schaaf is terug in de selectie van Vitesse. Hij zal centraal achterin spelen tegen FC Groningen. Peter van den Berg is niet fit. Hij heeft een knieblessure. Het meespelen van Harald Wapenaar is onzeker. De doelman viel uit tegen AGOVV. Zaterdag valt de beslissing of hij mee kan doen.

Vermoedelijke opstelling:

Wapenaar (Coutinho)
Vreven, Van der Schaaf, Dingsdag, Swerts
De Mul, Yakubu, Knopper, Janssen
Amoah, Benson.

Bron: Omroep Gelderland 23-09-2005

V/d Schaaf: punten nu noodzakelijk

Remco van der Schaaf is zich bewust van de druk die op het duel met Groningen staat. “Ik denk dat het goed is dat we de punten in huis houden. We kunnen niet te lang stil blijven staan bij de nederlaag tegen AGOVV”, denkt Van der Schaaf. “Maar je mag het niet vergeten. Je moet ook kritisch zijn. We moeten de komende weken wel de punten gaan pakken. Lukt dat niet, dan is het crisis. Met een hoofdletter.” FC Groningen is geen makkelijke ploeg om even een mindere periode tegen weg te spelen. “Als we er als groep voor gaan, met het publiek erachter, moet dat wel lukken denk ik.”

Bron: Omroep Gelderland 23-09-2005

Vitesse aangeslagen
Sturing oneens met kritiek fans op optreden SBS6

Het lekkere najaarszonnetje stemt mild, de bosrijke omgeving rond het trainingsveld op Papendal is bijna idyllisch te noemen, maar desondanks is sprake van een begrafenisstemming. Bijna zwijgend werkt de selectie van Vitesse de ochtend na de blamage tegen AGOVV (3-3, verlies na strafschoppen) de oefensessie af.

Trainer Edward Sturing kijkt eveneens somber. Het bekerverlies is ook bij de oefenmeester hard aangekomen. Op het oefenveld onderhoudt Sturing zich in korte individuele gesprekken met zijn aangeslagen spelers, nadat hij eerder in een gezamenlijke sessie zijn selectie al uitgebreid en vermanend had toegesproken. ,,We zitten in de hoek waar de klappen vallen”, zegt hij bedachtzaam. ,,In de competitie loopt het nog niet en dan hoop je als trainer dat een goed bekerresultaat het zelfvertrouwen wat kan opkrikken.” Die missie mislukte jammerlijk. En dat wordt in Arnhem ook de coach aangerekend. Voorlopig heeft de clubicoon intern nog voldoende krediet, maar de prestatiecurve moet wel snel omhoog, want een crisis ligt al op de loer in en rond het Gelredome.

,,De druk op de groep, maar ook op mij neemt toe”, beseft Sturing. ,,Dat weet je bij een club als Vitesse, waar het bij tegenvallende prestaties snel onrustig wordt. Het domste wat we nu kunnen doen is in paniek raken. We hebben alle energie nodig om uit het dal omhoog te klauteren. Natuurlijk geloof ik daar in. Ik ben wat dat betreft gepokt en gemazeld bij Vitesse. Heb daar afgelopen jaren wel ernstiger crisissituaties meegemaakt.”

Woensdagavond deed uiteindelijk uitgerekend Raimond van der Gouw Vitesse de das om. De 41-jarige oud-doelman van de Arnhemmers stopte in de beslissende penaltyreeks twee strafschoppen. ,,Geweldig. Ik had liever een andere club uitgeschakeld, maar als keeper droom je hiervan”, zei Van der Gouw na afloop. De doelman keepte 260 wedstrijden voor Vitesse en speelde regelmatig samen met Sturing.

De trainer van Vitesse complimenteeerde Van der Gouw na afloop uitgebreid voor het oog van de televisiecamera’s. De actie van een lachende Sturing werd hem door de fervente fans van Vitesse niet in dank afgenomen. Rond het trainingsveld hadden zij er gisteren geen goed woord voor over. ,,Ach, wat een onzin”, reageert Sturing. ,,Als ik met een sjacherijnig gezicht antwoord had gegeven op de vragen die me werden gesteld dan zou iedereen hebben geroepen ‘zie je wel, Sturing ziet het ook niet meer zitten.’ Je weet dat als het slecht gaat alles tegen je wordt gebruikt. Dat hoort er allemaal bij. Ik lig daar verder niet wakker van.”

Waar de coach wel bijkans slapeloze nachten van heeft, is dat hij zijn ploeg nog niet op de rails heeft. Vooral aanvallend is Vitesse tot op heden volstrekt machteloos. Sturing is zelf de eerste om dat toe te geven. ,,Inclusief de voorbereiding hebben we nog maar één goede wedstrijd gespeeld. Dat was tegen FC Porto. We zijn nog aan het zoeken naar de juiste formatie. De puzzelstukjes zijn nog niet op hun plaats gevallen. Dat moet nu wel snel gebeuren.”

Bron: AD 23-09-2005

Inzetbaarheid Wapenaar twijfelachtig

Het is onzeker of Vitesse- doelman Harald Wapenaar zaterdagavond kan spelen in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen. De goalie viel woensdag in de verloren bekerwedstrijd tegen AGOVV Apeldoorn uit met een bilblessure. ” Het zal er om hangen of ik zaterdag kan spelen”, zei Wapenaar gisteren. ” Ik wil met een injectie spelen, als dat nodig is.” Wapenaar werd woensdag vervangen door Gino Coutinho, die een pinkblessure overhield aan het treffen met AGOVV. Coutinho verwacht dat hij zaterdag gewoon inzetbaar zal zijn. Of Remco van der Schaaf (knieblessure) tegen FC Groningen kan spelen, is nog onzeker.

Bron: De Gelderlander 23-09-2005

Dingsdag mist alleen een bekerduel

Vitesse kan zaterdagavond in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen gewoon beschikken over Michael Dingsdag. De centrumverdediger werd woensdag in het bekerduel met AGOVV Apeldoorn (3-3) van het veld gestuurd. Aangezien het geen directe rode kaart betrof, maar twee keer geel, wordt Dingsdag niet geschorst voor de competitie. Wel mist hij de eerstvolgende bekerwedstrijd van zijn club.

Bron: De Gelderlander 23-09-2005

Oproep voor vrijwilligers

De activiteitencommissie van de supportersvereniging is op zoek naar vrijwilligers die hand en span diensten willen verlenen voor tijdens en na activiteiten. Deze activiteiten kunnen bijvoorbeeld zijn: darttoernooi, klaverjastoernooi, bingoavonden, Henk “Charly” Bosveld zaalvoetbaltoernooi. Heb je interesse of wil je hierover wat meer weten dan kun je mailen naar supporter@vitesse.nl met als onderwerp activiteitencommissie. Wij nemen daarna zo snel mogelijk contact met je op.

september 2005

Janssen: dan maar keihard werken

Het is crisis bij Vitesse, bevestigt ook Theo Janssen. “Uit de beker, in de competitie 4 uit 5. Iedereen ziet dat het niet klopt bij ons op het moment”, weet de Arnhemmer. “Voetballend gaat het niet, dus moet iedereen nu keihard gaan werken. In de rust tegen AGOVV hebben we elkaar de waarheid gezegd. Het leek nergens op de eerste helft.Hopelijk staat er zaterdag een team dat voor elkaar wil vechten. Anders ga je geen punten pakken.” Janssen heeft alle vertrouwen in trainer Sturing. “Hij heeft meermalen laten zien dat hij het op de rails kan krijgen. Het heeft alleen tijd nodig.”

Bron: Omroep Gelderland 22-09-2005

Wapenaar: desnoods met injectie

Vitesse-keeper Harald Wapenaar liep tegen AGOVV een bilspierblessure op. Hij trainde donderdag niet. “Het zal er om hangen”, kijkt Wapenaar vooruit naar het duel tegen Groningen, zaterdag. “Vanmiddag ga ik acupunctuur doen. Ik heb zelf de bereidheid om met een injectie te spelen.”

Ook tweede doelman Gino Coutinho is onzeker. Hij heeft een blessure aan zijn vinger. Het is dus goed mogelijk dat keeper Piet Velthuizen van Jong Vitesse op de bank zit of zelfs in de basis staat. “Ik ben er klaar voor om in de basis te beginnen”, zegt de Nijmegenaar zelfverzekerd.

Bron: Omroep Gelderland 22-09-2005

Spelers Vitesse: één blok vormen

De spelers van Vitesse hebben donderdag zelf het initiatief genomen om over de sportieve crisis binnen de club te praten. Voor de training is in de kleedkamer afgesproken om vanaf nu één blok te gaan vormen. “Belangrijk is dat we nu eindelijk eens een eenheid gaan vormen en dat niet iedereen steeds naar elkaar wijst”, benadrukt verdediger Michael Dingsdag. Op het trainingsveld werd, nu ook in het bijzijn van trainer Edward Sturing, verder gepraat over de te volgen koers na de blamage in het bekertoernooi. Eerstedivisieclub AGOVV Apeldoorn bleek na strafschoppen te sterk.

Ook Vitesse-doelman Harald Wapenaar is van mening dat sommige dingen grondig moeten veranderen bij de Arnhemse club. “Wij moeten nu eindelijk maar eens als groep gaan functioneren. Er hangt hier bij Vitesse een enorme negatieve sfeer, valt me op”, aldus Wapenaar. “Wij hebben het dieptepunt nu bereikt, het kan alleen maar beter”, stelt de geroutineerde keeper. Zaterdagavond krijgt Vitesse de eerste mogelijkheid om dat te laten zien. Dan komt FC Groningen op bezoek in Gelredome.

Bron: Omroep Gelderland 22-09-2005

Conflict Yakubu-De Mul opgelost

Het conflict tussen Vitesse- spelers Abubakari Yakubu en Tom De Mul is uit de wereld. De twee praatten het donderdag op het trainingsveld uit. Yakubu gaf De Mul tegen AGOVV zichtbaar een paar tikken. “Dat hoort natuurlijk niet, maar voor een keer wil ik het accepteren”, stelt De Mul. “De trainer heeft ook gezegd dat het niet kan. We moeten positief zijn tegenover elkaar.” Het is niet duidelijk of het incident consequenties heeft voor Yakubu, die al vaker disciplinair is aangepakt. “Ik ga hier helemaal niks over zeggen. We hebben er nog niet eens intern over gesproken”,zei manager voetbal Streuer.

Bron: Omroep Gelderland 22-09-2005

‘Groep moet bij zichzelf te rade gaan’

Richard Knopper was bijna de held van de avond, maar de Vitesse-aanvoerder miste gisteravond laat de eerste strafschop van Vitesse. Twee trappen en een misser (Gill Swerts) later was het bekeravontuur van Vitesse voorbij. “Een schande.” Antwoorden op de belangrijkste vragen had Richard Knopper gisteravond na het debacle in de tweede ronde van de KNVB-beker ook niet. De nederlaag tegen AGOVV na 3-3 en een mislukte strafschoppenserie riep alleen maar meer onbeantwoorde vragen op. “De spelers, de hele groep, de club moeten bij zichzelf te rade gaan”, reageerde Knopper gisteravond laat. “Het is een schande voor Vitesse dat we in een thuiswedstrijd tegen AGOVV uit de beker vliegen.”

Vitesse presenteerde zich gisteravond tegen eerstedivisionist AGOVV als een vat vol frustratie, onvrede en irritatie, met zeven gele kaarten en een rode als logisch gevolg. Spelers die nadrukkelijk over de grens gingen, ondermaats voetbal, Abubakari Yakubu die ploeggenoot Tom de Mul drie keer op zijn schouder slaat en dat waren geen bemoedigende tikjes. “Logisch dat er frustratie is als je na 25 minuten met 3-1 achter staat”, zei Knopper. “Het loopt ook niet bij ons, dat klopt. We staan na drie minuten met 1-0 voor en twee minuten later is het 1-1. Weer door een standaardsituatie. We geven die goals veel te makkelijk weg.”

Knopper scoorde zelf de openingstreffer. En na de 2-3 van Theo Janssen mikte hij fraai de gelijkmaker binnen: 3-3. Na de redding van invaller-doelman Gino Coutinho op de derde strafschop van AGOVV (Bouhadan) misten Knopper en Swerts. “Alle spelers moeten gewoon bij zichzelf te rade gaan. We hebben genoeg gepraat over tactiek en afspraken. Daar kun je over blijven praten, maar dat heeft geen zin. Je moet het op het veld doen en het is duidelijk dat het ons dit seizoen niet lukt”, aldus een getergde aanvoerder, die de beschuldigende vinger niet in een richting wilde wijzen.

“Maar het is wel duidelijk dat er snel iets moet veranderen. We hebben vorig jaar bewezen dat we kunnen voetballen, maar we stralen het niet meer uit. Je kunt alleen de tweede helft nog positief bekijken, daarin hebben we alles gedaan wat we moesten doen. We zijn teruggekomen tot 3-3, eerst met elf, toen met tien man. Je haalt de verlenging, maar dan is het met tien man wel op”, erkende Knopper.

Vitesse moest na een rode kaart voor Michael Dingsdag in de 75ste minuut in ondertal op weg naar de 4-3. Die opdracht bleek te zwaar voor het elftal, dat op basis van hartstocht een verlenging en strafschoppenreeks afdwong. “Het is zaak dat wij de boel heel snel om gaan draaien. Voor het seizoen roep je dat je voor Europees voetbal gaat, als je zo doorgaat speel je in de onderste regionen. Ook al zijn we dan pas vijf wedstrijden onderweg en moet je er nog 29. Tegen Utrecht was het al slecht, nu was het niet beter”, aldus Knopper.

Met forse schade tot gevolg. Vitesse presenteerde in augustus de doelstelling ‘het ver in de beker te schoppen’. Knopper: “De schade is nu al groot. En ik zou eerlijk gezegd niet weten wat we eraan moeten doen.”

Op de vraag of trainer Edward Sturing het elftal nog op gang kan krijgen, antwoordde Knopper ontwijkend. “Zoals ik al heb gezegd, iedereen moet bij zichzelf te rade gaan. Nogmaals, als groep, als team en als club.”

Bron: De Gelderlander 22-09-2005

Vitesse snel uitgebekerd

In een thriller is Vitesse woensdagavond na strafschoppen uit de beker gekegeld door AGOVV, dat daarmee revanche nam op de bekeruitschakeling van vorig seizoen. Na negentig minuten voetbal stond er 3-3 op het scorebord. In de verlenging werd niet meer gescoord, de Apeldoorners namen de strafschoppen vervolgens beter en gaan door naar de 3e ronde.

Vitesse 3-3 AGOVV
Scheidsrechter: D. van Egmond
9.100 toeschouwers
21 september 2005, 20.00 uur
Gelredome Arnhem

Doelpunten:
1-0 Knopper ‘3
1-1 Ter Heide ‘5
1-2 Garcia Garcia 8
1-3 Garcia Garcia (penalty) ’22
2-3 Janssen ’69
3-3 Knopper ’77

Strafschoppen:
1. Van Boxel 3-4
2. Amoah 4-4
3. Wegh 4-5
4. Gluscevic 5-5
5. Bouhadan (gestopt)
6. Knopper (gestopt)
7. Velasco 5-6
8. Swerts (gestopt)
9. Ter Heide 5-7

Vitesse
Wapenaar (’46 Coutinho), Vreven, Yakubu, Dingsdag, Van den Berg (’46 Esajas), Knopper, Janssen, De Mul, Benson (’63 Gluscevic), Amoah en Swerts.

AGOVV
Van der Gouw, Van der Ree, Roest (‘106 De Waal), Van Boxel, Cathalina, Risamasu, Velasco, Garcia Garcia (’57 Bouhadan), Wegh, Kilic (’71 Juliana) en Ter Heide.

Gele kaarten
Vitesse: Wapenaar (’22), Vreven (’24), Dingsdag (’28), De Mul (’37), Swerts (’43), Janssen (‘104), Yakubu (‘110)
AGOVV: Cathalina (‘106)

Rode kaart
Dingsdag (’96, 2x geel

Bron: Vitesse.nl 22-09-2005

Vitesse stort zich in megacrisis

Een bespottelijke wanprestatie mankeerde gisteravond de enorme crisis waarin Vitesse zit. De Arnhemse ploeg vloog in Gelredome uit het bekertoernooi, na strafschoppen tegen eerstedivisionist AGOVV Apeldoorn (3-3 na verlenging). Vitesse-trainer Edward Sturing staat voor de derde keer in drie seizoenen voor een loodzware opgave bij de Arnhemse club. Na het ontslag van Mike Snoei hield de trainer Vitesse in de eredivisie en een seizoen later lukte dat pas via de nacompetitie. Nu geeft Sturing leiding aan een elftal dat speelt zonder vorm, zonder vertrouwen, zonder samenhang. De trainer moet zijn team weer snel aan de praat krijgen, maar er zijn nauwelijks aanknopingspunten voor enig optimisme.

De belabberde staat van Vitesse kwam gisteravond tijdens twee opvallende momenten keihard naar boven. Tijdens de verlenging ontaardde de frustratie bij Abubakari Yakubu in een handgemeen met ploeggenoot Tom De Mul. Nadat De Mul balverlies had geleden, moest Yakubu corrigerend ingrijpen. Daar had hij een overtreding voor nodig die hem een gele kaart opleverde. Yakubu liep vervolgens kwaad naar De Mul en deelde hem enkele tikken uit.

Tijdens de strafschoppenserie stonden de AGOVV’ers arm in arm, zowel op het veld als voor de dug-out. Bij Vitesse stond iedereen afzonderlijk van elkaar te kijken hoe het onheil naderde. Beide situaties onderstrepen het gegeven dat Vitesse momenteel geen eenheid is. De individuele kwaliteit is voldoende aanwezig, maar voor het bereiken van prestaties is vaak meer nodig. Vorig seizoen was het collectief juist de kracht van het elftal. Hoewel de selectie in de zomer is versterkt, is de chemie grotendeels verdwenen.

Dat het elftal voor geen meter draait werd gisteren ook duidelijk in het opvallend hoge aantal gele kaarten, dat de ploeg van Sturing bijeen speelde. Arbiter Dick van Egmond gaf acht keer geel aan een Vitessenaar. Michael Dingsdag kreeg er zelfs twee. In het begin van de verlenging moest hij van het veld na een bestrafte tackle op Jurrick Juliana. Daarna had Vitesse niet meer de kracht om de bevrijdende 4-3 te forceren en kwam het aan op strafschoppen.

Hoewel Vitesse na de vroege 1-3 achterstand wel vechtlust toonde, waren individuele acties nodig om een verlenging te bereiken. Een afstandsschot van Theo Janssen en een fraaie uithaal van Richard Knopper brachten Vitesse na rust op gelijke hoogte. Eerder had Knopper ook de vroege 1-0 getoond, waarna AGOVV in twintig minuten tijd spectaculair op 1-3 kwam door treffers van Ruud ter Heide, Gonzalo Garcia Garcia (twee, de laatste uit een strafschop).

Halverwege bleef Vitesse-doelman Harald Wapenaar geblesseerd achter in de catacomben. Zijn vervanger Gino Coutinho leek de held te worden tijdens de strafschoppenserie, toen hij de derde Apeldoornse pingel van Brahim Bouhadan keerde. Maar door missers van Knopper en Gill Swerts werd de beschamende uitschakeling van Vitesse een feit.

De druk op Vitesse neemt nu buitenproportionele vormen aan. In de competitie staat de ploeg op de zestiende plaats, met vier punten na vijf wedstrijden. De positie van Sturing zal niet zo snel ter discussie komen te staan. De trainer heeft met zijn prestaties in de voorbije jaren veel krediet opgebouwd bij de club in Arnhem. Maar duidelijk is wel dat een nieuwe nederlaag, zaterdag in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen, voor een explosieve sfeer zal zorgen in Gelredome.

Bron: De Gelderlander 22-09-2005

Grootste afgang van Vitesse in 17 jaar

Vitesse werd sinds de promotie naar de eredivisie in 1989 nog nooit thuis uitgeschakeld door een eerste divisieclub. De Arnhemse club beleefde gisteravond tegen AGOVV voor 9.900 toeschouwers het grootste bekerdrama in zeventien seizoenen eredivisievoetbal. Na een eindstand van 3-3 na 120 minuten en een verloren strafschoppenserie (4-2) was AGOVV de eerste eerste-divisieclub die Vitesse op eigen terrein wist te verslaan.

Het was niet de eerste keer dat Vitesse tegen een ploeg uit de eerste divisie onderuit ging in het KNVB-bekertoernooi. Dat gebeurde eerder in 1990 (FC Den Bosch, ook na strafschoppen), 1993 (De Graafschap, 2-1 na verlenging), 1995 (FC Den Haag, 1-0 na verlenging) en 1996 (Helmond Sport, 2-1). Al die wedstrijden werden op vreemde bodem uitgevochten. Vitesse werd sinds het jaar van de promotie, 1989, slechts twee keer op eigen veld uitgeschakeld. Beide keren door een eredivisieclub. In het seizoen 1999/2000 won Roda JC de halve finale dankzij een golden goal van Davy Zafarin: 0-1. Een jaar later kwam er, opnieuw in de halve finale, ook een strafschoppenserie aan te pas. In het seizoen 2000/01 versperde FC Twente de ploeg van Ronald Koeman de weg naar de finale. Na 0-0 en een doelpuntloze verlenging misten Marc van Hintum en Emile Mbamba vanaf de stip. Het laatste bekersuccesje van Vitesse dateert van 1990. Toen verloor Vitesse de finale in De Kuip van PSV: 1-0. Het was de derde finaleplek in de historie van de Arnhemse club, die de Cup dit jaar tot doelstelling had verheven.

Bron: De Gelderlander 22-09-2005

‘We zitten in die bekende hoek’

“We zitten in die bekende hoek”, zei Vitesse-trainer Edward Sturing gisteravond, nadat zijn ploeg uit het bekertoernooi was gestoten door eerstedivisionist AGOVV Apeldoorn. “Dit kan er ook nog wel bij.” Vitesse verloor het duel in de tweede ronde van het bekertoernooi na strafschoppen, nadat de 3-3 stand na de reguliere speeltijd ongewijzigd was gebleven in de verlenging. “We hebben de wedstrijd in een kort tijdsbestek weggegeven”, zei Sturing, refererend aan de drie treffers die de bezoekers in het eerste half uur scoorden (1-3). “In de rust hebben we besproken wat we moesten doen, en dat ging niet altijd op een rustige manier. Met Tom De Mul hebben we er een aanvallen bijgebracht. Gezien de tweede helft geef ik de ploeg een compliment voor de manier waarop ze geknokt hebben. Na de rode kaart (van Michael Dingsdag, red.) was het moeilijk om door te drukken. Iedereen is tot het uiterste gegaan. Ook dat verdient een compliment.”

Maar bovenal was de nederlaag tegen de buurman uit Apeldoorn beschamend. “In de eerste helft zeker”, beaamde Sturing. “Hoe we achter kwamen, dat is kinderlijk eenvoudig.” Ook was het opvallend, dat Vitesse zelfs tegen een grijze muis uit de eerste divisie nauwelijks kansen kon creeren. “We hebben alles gebracht wat we hebben aan aanvallende mogelijkheden, maar de laatste wedstrijden creeren we inderdaad weinig mogelijkheden.”

De prangende vraag is hoe de trainer zijn elftal weer aan de praat krijgt. “We hebben het ook niet van de praat gekregen”, counterde Sturing. En: “Als ik wist hoe we dat op een dag konden doen, dan deed ik het.”

Bron: De Gelderlander 22-09-2005

Van der Gouw doet oude club das om

De spelers van AGOVV Apeldoorn konden gisteravond hun geluk niet op: gewonnen van Vitesse, nota bene in het Gelredome. Daar kon zelfs oud-Vitessenaar Raimond van der Gouw niet met zijn pet bij. “Ongelooflijk, ik kan het nog steeds niet beseffen.” Even daarvoor vervulde de 41-jarige doelman nog een heldenrol: in de beslissende strafschoppenreeks keerde Van der Gouw twee penalty’s, een prestatie die van onschatbare waarde bleek. “Geweldig”, zei de man die aan het eind van de vorige eeuw 260 wedstrijden voor Vitesse speelde. “Hier kan je alleen maar van dromen. Ik had liever een andere club uitgeschakeld, maar voor AGOVV vind ik het fantastisch. De blijdschap na afloop, die heb ik nog niet eerder gezien bij deze club. Al die jonge gasten, geweldig.”

Een van die gasten was Ruud ter Heide, de spits die de beslissende strafschop verzilverde. Een koele kikker, zo bleek: “Ik wilde graag de vijfde nemen, want dat is meestal de beslissende”, klonk het vol zelfovertuiging. “Want over het algemeen schiet ik ze wel binnen. Ik hou wel van een beetje spanning, het is gewoon een kwestie van rustig blijven.” Dat deed hij even later in de kleedkamer bepaald niet. Daar was iedereen dronken van geluk. “Veel schreeuwen en dom doen”, beschreef hij de euforiestemming in de catacomben van het Gelredome. “Fantastisch toch. Een echte bekerpot. We zijn allemaal vrij die wedstrijd ingegaan. We hadden niets te verliezen, want de druk lag volledig bij Vitesse. En die druk wordt nu alleen maar groter.”

Even verderop stond ook Stanley Menzo met volle teugen te genieten. “Vanavond heb ik het AGOVV gezien dat mijn team is”, glunderde de coach. “Dit is AGOVV, zo moeten we spelen. Ik ben enorm trots op mijn ploeg, maar ook een beetje boos. Want blijkbaar hadden we zo dus ook de wedstrijden in de competitie kunnen spelen. Ach ja, je weet hoe het werkt. In dit soort wedstrijden kunnen spelers vaak net iets meer. Ik was al tevreden met de verlenging, maar als je er zo dichtbij bent wil je het natuurlijk ook graag afmaken.”

En zo geschiedde: AGOVV bekert nog een rondje door. “Nu maar hopen dat we straks weer een leuke tegenstander krijgen in de volgende ronde”, hoopte Raimond van der Gouw hardop. De doelman had zijn wens nog niet uitgesproken, of die werd al verhoord: de koker koppelde AGOVV aan Jong Ajax, met de Arena als strijdtoneel. Een bijzondere wedstrijd dus voor Menzo, die zijn grootste successen vierde bij de Amsterdamse club. “Hartstikke leuk”, reageerde de coach, die zich vanaf vandaag echter volledig op de wedstrijd van komende zondag richt: uit tegen Eindhoven. “Want nu moeten we ook doorgroeien in de competitie. Deze wedstrijd stelt helemaal niets voor als we straks tegen Eindhoven slordig spelen.” Daar sloot Ruud ter Heide zich volledig bij aan. “We moeten nu weer snel omschakelen, want die wedstrijd is eigenlijk nog moeilijker dan deze”, weet de spits. “Want dan ligt de druk weer bij ons.”

Bron: De Gelderlander 22-09-2005

Vreven: deze klappen komen serieus aan donderdag

Stijn Vreven beseft dat de crisis bij Vitesse alleen maar groter wordt na de bekernederlaag tegen AGOVV. “Enorm pijnlijk. We gaven weer zo de doelpunten weg, dat is een blamage. We liggen eruit tegen een bescheiden club uit de eerste divisie. Dat zegt genoeg over ons huidige niveau. Ik kan hier wel een mooi verhaal op gaan hangen, maar zo is het gewoon. Deze klappen komen serieus aan, moet ik zeggen.” De druk op de wedstrijd tegen Groningen neemt nog meer toe. “Voor ons is dat even moeilijk als PSV. Je ziet al wat we brengen tegen AGOVV, dat zegt denk ik alles.”

Bron: Omroep Gelderland 21-09-2005

Geen discipline bij spelers Vitesse

De spelers van Vitesse lieten zich in de bekerwedstrijd tegen AGOVV Apeldoorn behoorlijk gaan op het veld. Dat leidde tot zeven gele kaarten en een rode kaart. Na balverlies van Tom De Mul compenseerde Abubakari Yakubu dat met een fikse tackle. Yakubu kreeg geel en uitte zijn woede ten opzichte van De Mul en gaf hem enkele tikken. Theo Janssen kreeg in de verlenging geel vanwege protesteren. Even later maakte hij opnieuw veel misbaar tegen scheidsrechter Van Egmond. Trainer Edward Sturing rende het veld hem om hem daarvan te weerhouden, maar dit sorteerde nauwelijks enig effect.

Bron: Omroep Gelderland 21-09-2005

KNVB ‘hooglijk verbaasd’ over kabinetsbesluit

De KNVB is hevig teleurgesteld over het kabinetsbesluit van afgelopen vrijdag, waarin is bepaald dat de profclubs gedeeltelijk de kosten voor politieinzet moeten betalen. Minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken stuurde daar eerder al op aan. Bij alle wedstrijden waar meer dan tweehonderd uur politie-inzet is vereist, is de helft van de kosten voor de bvo’s. Opmerkelijk genoeg krijgen andere grote commerciële evenementen, zoals muziekfestivals, voorlopig geen rekening gepresenteerd. ‘De KNVB is hooglijk verbaasd dat het voorstel is teruggebracht naar alleen het betaalde voetbal’, zegt woordvoerder Frank Huizinga van de voetbalbond. ‘Los van de rechtsongelijkheid is de genoemde tweehonderd uur een volstrekt willekeurige grens. Op geen enkele manier wordt duidelijk gemaakt op welke wijze de juistheid van de politie-inzet wordt gegarandeerd. Bovendien maakt heel het wetsvoorstel op geen enkele wijze duidelijk hoe de doorberekening van politiekosten bijdraagt aan het terugdringen van politie-inzet.’

Bron: VI 21-09-2005

Hersi hoopt op buitenland in winterstop
Spelersgroep stemde in met bezuiniging premies

Vitesse-speler Youssouf Hersi hoopt in de winterstop te vertrekken naar een buitenlandse club. De 23-jarige aanvallende middenvelder heeft zijn conclusies getrokken, nu er bij Vitesse geen toekomst voor hem lijkt te zijn. Afgelopen zondag hoefde Hersi niet eens mee te reizen naar Utrecht, waar Vitesse met 1-0 verloor. Hersi behoorde niet tot de selectie van zeventien spelers. “We hebben ingestemd met de bezuiniging in de premieregeling. Er mogen maar zeventien man op de bank. Iedere speler heeft zijn jawoord gegeven, dus dan moet je je daar ook aan houden”, zegt de voetballer.

Het zegt alles over zijn huidige status binnen de Arnhemse selectie. Hersi kwam afgelopen winter van Heerenveen naar Vitesse, waar hij de naar Feyenoord vertrokken rechtsbuiten Nicky Hofs opvolgde. Nu is Hersi alleen nog in beeld voor een plek op het middenveld, maar daar is de concurrentie zo groot dat hij uitzichtloos onderaan staat in de hierarchie. Dat kreeg de speler te horen in een gesprek met trainer Edward Sturing en technisch manager Jan Streuer.

“Hij heeft aan het eind van het vorige seizoen aangegeven dat hij geen rechtsbuiten is”, legt Sturing uit. “Als hij er zelf niet achter staat, dan moet je hem daar ook niet neerzetten. Hersi is een perfecte jongen, die nooit iets zal weigeren. Maar op het middenveld heeft hij veel spelers voor zich.” De klap kwam keihard aan bij Hersi. “Mijn kans is al voorbij, in de ogen van de trainer. Ik mag weg. Ik mag ook blijven, maar dan speel ik niet”, baalt hij. “En dan hoor je dat drie dagen voordat de internationale transfermarkt dichtgaat.”

Hersi erkent dat hij vorig seizoen niet voldeed als rechtsbuiten. Veel werklust, maar te weinig rendement. “De trainer zei me dat ik in het veld veel naar binnen mocht trekken, naar de spits Matthew Amoah. Maar de spelers wilden dat ik meer rechts bleef”, aldus Hersi. “Het is heel moeilijk op dit moment. Ik heb het bij Vitesse hartstikke naar mijn zin. Bij Heerenveen speelde ik niet en had ik het niet naar mijn zin. Maar hier is het anders. Bij Vitesse kan ik heel goed met de jongens opschieten. Ik wil hier graag wat laten zien. Maar ik kom er niet tussen op het middenveld. De jongens die daar staan die spelen standaard.”

“Misschien”, zo oppert Hersi, “krijg ik ooit nog een kans hier. Die gedachte houd ik een klein beetje. Ik doe mijn best en train me suf. Ik heb het gevoel dat ik hier nog meer kan doen. Ik wil het publiek wat laten zien.” Hij klampt zich vast aan het sprankje hoop. In de wetenschap dat een vertrek uit Arnhem zeer waarschijnlijk naderende is. “Ik wil kijken wat er in de winter gebeurt in het buitenland”, zegt de oud-speler van Ajax, NAC, NEC en Heerenveen, die tot medio 2007 onder contract staat bij Vitesse. “Vitesse wil me verhuren, maar dat wil ik niet. Dan heb ik straks weer een club achter mijn naam staan. Ik kijk uit naar de winterstop. Ik hoop dat ik dan iets anders vind. Als dat niet lukt, dan kan ik alsnog in Nederland naar een club gaan.”

Net als Hersi is ook de situatie van Igor Gluscevic bij Vitesse behoorlijk uitzichtloos. De 31-jarige Montenegrijn is bankzitter in Arnhem en zag in Utrecht toe hoe alle jonge aanvallers mochten invallen, maar hij niet. Gluscevic is aan zijn laatste contractjaar bezig bij de club uit de Gelderse hoofdstad en heeft de hoop nog niet opgegeven. Gluscevic: “Wat kan ik zeggen? Alles is bekend. Dat het zondag heel slecht ging, dat we weinig kansen creeren en dat het bij ons niet loopt. We spelen nu met twee spitsen en daardoor heb ik meer mogelijkheden. Ik blijf werken voor mijn kans en ik verwacht dat ik die krijg. Heel simpel. Ik voel me goed en weet dat ik het team kan helpen. Op dit moment ben ik dichter bij die kans. En dan kan ik laten zien dat ik belangrijk ben voor het team.”

Bekerwedstrijd

Vitesse kan vanavond in de bekerwedstrijd tegen eerstedivisionist AGOVV Apeldoorn (aanvang 20.00 uur in Gelredome) niet beschikken over Remco van der Schaaf. De middenvelder ondervindt nog te veel last van de knieblessure, die hij tien dagen geleden opliep in de uitwedstrijd tegen FC Twente. In de wedstrijd in de tweede ronde van de KNVB-beker debuteert Tom De Mul waarschijnlijk in de basis van de Arnhemse ploeg. Hij verdringt Purrel Frankel uit het team.

Vermoedelijke opstelling Vitesse: Wapenaar; Vreven, Van den Berg, Dingsdag, Swerts; Knopper, Yakubu, Janssen; Amoah, Benson en De Mul.

Bron: De Gelderlander 21-09-2005

Vitesse met selectie van 18 spelers

Vitesse begint vanavond aan de bekerwedstrijd tegen eerstedivisionist AGOVV Apeldoorn met een selectie van achttien spelers, het maximaal toegestane aantal. Dat is opvallend, aangezien trainer Edward Sturing slechts zeventien man meeneemt naar competitiewedstrijden. Door een speler minder mee te nemen dan mogelijk is, hoeft de clubleiding minder winstpremies uit te betalen. Zo hoopt de financieel noodlijdende club weer wat euro’s te bezuinigen. “In de beginfase van het bekertoornooi worden geen premies betaald”, zegt Sturing, die dus zeven reserves mag aanwijzen voor het duel met AGOVV.

Bron: De Gelderlander 21-09-2005

AGOVV wil stunten in bekerduel tegen Vitesse

‘We willen stunten in Arnhem’. De woorden van AGOVV Apeldoorn-middenvelder Daniel Guijo Velasco zijn duidelijk. AGOVV speelt vanavond in de tweede ronde van de Gatorade Cup in Arnhem tegen Vitesse. ‘En we willen een ronde verder.’ Guijo Velasco moest de laatste dagen nog wel eens denken aan vorig seizoen. Ook toen troffen AGOVV en Vitesse elkaar in de tweede ronde van het toen nog Amstel Cup genoemde bekertoernooi. ‘Heel lang hebben we Vitesse toen op 0-0 gehouden. Pas twaalf minuten voor tijd kregen we een doelpunt tegen na een hoekschop. Echt een rommelgoal. Zonde, maar er blijkt wel uit dat we ons niet zomaar hoeven neer te leggen bij een nederlaag.’ Het werd destijds in Apeldoorn 0-2 door doelpunten van Michael Jansen en Amoah.

De middenvelder beseft wel dat Vitesse op een niveau hoger speelt, een veel ruimer budget heeft en qua spelers meer kwaliteit in huis heeft. ‘Maar ze zitten nu in de competitie wel in een dip. Vitesse is favoriet, maar wij willen in Arnhem voor een stunt zorgen. Het zou fantastisch zijn als we de derde ronde van de beker konden halen. Je hoort wel eens ploegen zeggen dat ze zich voornamelijk richten op de competitie. Ik vind ook de beker belangrijk.’ En die mening wordt gedeeld door aanvoerder Robert Roest. ‘We zitten in de tweede ronde en willen allemaal de derde ronde halen’, klinkt het zelfverzekerd.

Natuurlijk beseft ook de aanvoerder van AGOVV dat Vitesse in principe meer kwaliteit moet hebben dan de Apeldoorners, maar ‘een bekerwedstrijd staat altijd op zichzelf. Dan kan er van alles gebeuren.’ Is het dan pech dat AGOVV al in de tweede ronde van het bekertoernooi een tegenstander van formaat treft? ‘Aan de ene kant heb je meer kans als je thuis tegen een amateurclub speelt, maar aan de andere kant heeft een wedstrijd tegen een eredivisionist wel iets meer. Een oud-trainer van me zei ooit “Je kunt beter worden overreden door Rolls Royce dan door een lelijke eend”. Maar we gaan natuurlijk naar Arnhem om een ronde verder te komen.’ AGOVV heeft de selectie wederom nagenoeg compleet. Enige verschil met de laatste competitiewedstrijd is dat Erik Wegh en Dennis van der Ree weer terugkeren na een schorsing.

Vermoedelijke opstelling AGOVV: Van der Gouw; Cathalina, Roest, Van Boxel, Van der Ree; Cathalina, Wegh, Guijo Velasco; Kilic, Ter Heide, Garcia Garcia.

Bron: Apeldoornse Courant 21-09-2005

Nicky Hofs revalideert bij Vitesse

Vitesse heeft Nicky Hofs toestemming gegeven bij Vitesse te revalideren van zijn knieblessure. De middenvelder van Feyenoord scheurde begin augustus in een oefenwedstrijd tegen amateurclub Schijndel de kruisband in zijn rechterknie. Hofs is na zijn operatie al begonnen aan zijn herstel. Op sportcentrum Papendal wordt de 22-jarige Arnhemmer begeleid door Vitesse’s fysiotherapeut Jos Kortekaas. In zijn periode bij Vitesse liep Hofs een soortgelijke blessure op aan zijn linkerknie. Destijds revalideerde hij ook met de hulp van Kortekaas en toen keerde Hofs al na vijf maanden terug op het veld.

Bron: De Gelderlander 21-09-2005

Vitesse treedt op oorlogssterkte aan

Vitesse-trainer Edward Sturing weet dat in het voetbal van alles mogelijk is, maar ‘normaal gesproken’ wordt AGOVV vanavond in het Gelredome uit de bekerstrijd gestoten. Maar wat is normaal in het voetbal? ‘Van tevoren weet je het natuurlijk nooit.’ Aardige Sturing-variant: ‘Als Vitesse tegen Real Madrid speelt lijken we kansloos, maar het blijft wel voetbal.’

Sturing is geen trainer van veel babbels. Eerder een behoedzame oefenmeester. Een walk over? ‘Welnee. In het betaalde voetbal worden weinig ploegen echt weggespeeld. Een walk over wordt het zeker niet.’ Omdat de bekerstrijd de kortste weg naar Europees voetbal is,- ‘ zolang je erin zit maak je kans op de finale en Europees voetbal’ – bekeek hij afgelopen vrijdag hoogstpersoonlijk AGOVV tegen Emmen. Ook hij zag dat De Blauwen tegen een aanvallend en fanatiek vooruit verdedigend Emmen niets te vertellen had. Dat wordt vanavond dus de tactiek van Vitesse? Sturing blijft zijn woorden wegen. ‘We gaan niet achterover leunen, dat zeker niet, maar ook tegen AGOVV moet de ploeg in evenwicht zijn. De balans, daar gaat het om.’ Hij had zijn huiswerk gedaan. ‘AGOVV miste tegen Emmen Erik Wegh en Dennis van der Ree, twee belangrijke spelers. Dat scheelt.’

‘Gemakkelijk wordt het niet. Ja, als je zo fantastisch speelt als AZ is een ploeg als AGOVV misschien kanonnenvoer. Zo is het bij ons niet. Wij vinden elkaar voorin nog niet zo gemakkelijk.’ Sturing neemt vanavond in het Gelredome geen enkel risico. Vitesse treedt AGOVV op oorlogssterkte tegemoet. Met vrijwel zeker Remco van der Schaaf. ‘Ik denk dat Remco fit is.’ De oud-PSV’er ontbrak zondag in Utrecht: 1-0 winst voor FC Utrecht.

Bron: Apeldoornse Courant 21-09-2005

Column: Blunders rond Hersi en Gluscevic

Igor Gluscevic en Youssouf Hersi lopen voor spek en bonen rond bij Vitesse. Het tweetal komt niet meer voor in de plannen van trainer Edward Sturing. Hersi hoefde zondag niet eens mee naar Utrecht, waar Vitesse zich blameerde (1-0). In die partij gebruikte Sturing al zijn meegenomen aanvallers, behalve Gluscevic. Toen Vitesse in de slotfase een stormram miste, was hij de aangewezen man, maar kwamen Etienne Esajas en Tom De Mul in het veld. De kleine Eldridge Rojer stond zelfs even in het centrum. Hersi (afgelopen winter) en Gluscevic (2004) kwamen transfervrij naar Vitesse. Door de structurele financiële problemen kan de Arnhemse club geen transfersom meer betalen en dus zijn de mogelijkheden tot versterking beperkt. Toch hebben Sturing en technisch manager Jan Streuer foutieve inschattingen gemaakt met de transfers van Hersi en Gluscevic. Hersi werd als vervanger van Nicky Hofs naar Arnhem gehaald. Volgens Streuer had de club hiermee een waardige vervanger gevonden voor de lange termijn. Het bleek een flagrante blunder. Hofs is niet alleen een betere voetballer met veel meer rendement. Ook kan hij wél rechtsbuiten spelen in het geforceerde 4-3-3 systeem van Sturing. Hersi bleek daarvoor totaal ongeschikt.

Gluscevic kwam als grote aanwinst van Sparta Praag, maar heeft het bij Vitesse nooit waargemaakt. Vorig seizoen was hij nooit helemaal fit. Nu is hij dat wel, maar kwijnt hij weg op de bank. Het is achteraf onbegrijpelijk waarom Vitesse Gluscevic heeft gehaald. Hij is een typische spits voor het 4-4-2 systeem, zoals hij bij FC Utrecht heeft bewezen. Dat systeem speelt Vitesse (nog) niet. Waarom is Gluscevic dan gehaald? Indirect zorgt het ook voor het grote probleem van het elftal. Vitesse mist scorend vermogen, maar door de aanwezigheid van Matthew Amoah én Gluscevic is er geen geld voor een nieuwe spits. Vitesse hoopt dat Hersi (contract tot medio 2007) en Gluscevic (2006) hun contract in Arnhem inruilen voor een vlucht naar een andere club. Dan kan Vitesse een nieuwe speler halen. Maar zover had de club het nooit mogen laten komen. Spelers binnenhalen die niet passen in het voorgenomen systeem. Dat zijn beleidsfouten, waarvoor de technische leiding verantwoordelijk is. Je kunt het Hersi en Gluscevic niet eens kwalijk nemen.

Vitesse deed de afgelopen twee jaar goede zaken met de komst van Stijn Vreven, Richard Knopper, Abubakari Yakubu en Gill Swerts. Het zou de verantwoordelijken sieren, als ze ook eens hardop toegaven dat ze verantwoordelijk zijn voor de miskopen Hersi en Gluscevic.

Gerard Borgman

Bron: De Gelderlander 21-09-2005

Sturing met bezuinigen op de bank

Vitesse-trainer Edward Sturing ondervindt sportieve gevolgen van de bezuinigingen die nog altijd nodig zijn bij de Arnhemse club. Sturing kan voortaan maar zeventien spelers op het wedstrijdformulier zetten. Dat ging tegen FC Utrecht nog ten koste van Youssouf Hersi, eerder dit seizoen werd Fred Benson daarvan het slachtoffer. “Dit is gebeurd om uit de impasse rond het premiestelsel te komen”, verklaart de trainer. “Ik kan hier nog wel mee leven. Er moet nog steeds worden bezuinigd. Ik weet niet of dat aan de commerciele afdeling ligt, daar houd ik me niet mee bezig.”

Bron: Omroep Gelderland 20-09-2005

Kaartverkoop Vitesse-AGOVV (Beker) 21-9-05

Vrije verkoop:

volwassenen / t/m 14 jaar
Oost 1e ring € 12,50 € 8,00
Oost 2e ring € 12,50 € 8,00
Zuid € 10,00 € 6,00
West € 15,00 € 10,00
Rolstoel/mindervalide: € 10,00 en € 6,00

Rolstoelgebruikers en mindervaliden kunnen hun kaarten kopen bij de afdeling Ticketing in Gelredome. Maandag t/m vrijdag van 13.30 – 17.00 uur. Bezoekersvak: kaarten worden verkocht door AGOVV.

Verkoop
Tot en met woensdag 21 september (tot 12.00 uur) is er vrije verkoop en de normale prijzen. De kassa’s van Gelredome zijn op de wedstrijddag geopend. Er worden geen kaarten voor de noord-tribune verkocht. Kaarten worden verkocht op vaknummer. In de vakken geldt vrij zitten. U treft dus geen rij of stoelnummer op uw kaart(en).

19-09-2005

V/d Gouw: dit is een aparte ervaring

AGOVV-doelman Raimond van der Gouw speelt woensdag voor het eerst tegen zijn oude club Vitesse. “Dat is een aparte ervaring.Ook leuk, hoop ik. Ik heb er acht jaar gezeten. Maar ik heb nog nooit in Gelredome gespeeld. Daar kijk ik naar uit”, vertelt de 42-jarige keeper. Oud-medespeler Edward Sturing is nu trainer van Vitesse: “Leuk om tegen hem te spelen.”

“Vitesse had vorig jaar een fantastisch seizoen. Door omstandigheden is het dit seizoen minder. Ik ben ervan overtuigd dat ze het nog beter gaan doen. Maar hopelijk komt die ommekeer nog niet tegen ons”, lacht Van der Gouw.

Bron: Omroep Gelderland 20-09-2005

Werkzaamheden Nijmeegseplein

In verband met de werkzaamheden aan het Nijmeegseplein bij stadion Gelredome wordt supporters aangeraden woensdag tijdig richting het stadion te gaan voor de bekerwedstrijd tussen Vitesse en AGOVV, aanvang 20.00 uur. Vanwege ingrijpende werkzaamheden aan het Nijmeegseplein raden wij bezoekers aan zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te komen. Woensdag 21 september gaat de tweede fase van de reconstructie van het Nijmeegseplein in. Dit betekend o.a. dat u niet rechtstreeks het kruispunt met de Batavierenweg en de Pleijweg kunt oversteken. Wij raden u aan ruimschoots voor aanvang van de wedstrijd van huis te vertrekken. Houdt u ook na afloop van de wedstrijd rekening met enige vertraging.

Bron: Vitesse.nl 20-09-2005

Yakubu terug in Ghanese selectie
Bij Ghana helpen we elkaar meer dan bij Vitesse

Abubakari Yakubu is weer opgenomen in de selectie van Ghana. De middenvelder ontbrak de laatste twee wedstrijden nadat hij te laat kwam. “Ik ben nu weer keurig op tijd. Ik zit in de selectie voor de wedstrijd tegen de Kaapverdische Eilanden in oktober. We vertrekken vanuit Lissabon en gaan dan enkele dagen op trainingskamp op de Kaapverdische Eilanden, waar we ons dan definitief gaan plaatsen voor het WK.” Ghana speelde nog nooit op het WK. “We haalden het altijd net niet. Nu wel, dat weet ik zeker. Het is een droom die uitkomt, ook voor Matthew Amoah en wie weet ook voor Fred Benson.”

De goede prestaties van Ghana staan in schril contrast met de situatie bij Vitesse. “Bij Ghana hebben we nog meer fysieke kracht”, weet Yakubu. “En daar helpen we elkaar veel beter in het veld dan bij Vitesse.” ‘Yaki’ denkt dat de malaise niet zal aanhouden bij Vitesse. “Nee, joh. Het is nog maar het begin van het seizoen, het komt vanzelf wel goed.” Van AGOVV weet Yakubu niet veel. “Ik ken alleen Menzo nog van Ajax. Beker is gewoon verder komen, meer niet. Ik heb zelf al twee keer de beker gewonnen met Ajax, tegen Fortuna en tegen Utrecht met Wapenaar, Vreven en Gluscevic.”

Bron: Omroep Gelderland 20-09-2005

Van der Schaaf niet tegen AGOVV

Vitesse-speler Remco van der Schaaf ontbreekt woensdagavond in het bekerduel tegen AGOVV. Hij heeft nog te veel last van een knieblessure. Peter van den Berg is weer zijn vervanger. In vergelijking met het duel tegen FC Utrecht is Purrel Fränkel zijn plaats kwijtgeraakt aan Tom De Mul. De Belg, die voor het eerst in de basis staat, gaat aan de rechterkant spelen. Vitesse laat de linkerkant waarschijnlijk open. Amoah speelt weer achter Benson.

Vermoedelijke opstelling

Wapenaar;
Vreven, Van den Berg, Dingsdag, Swerts;
De Mul, Knopper, Yakubu, Janssen;
Amoah, Benson.

Bron: Omroep Gelderland 20-09-2005

Sturing vindt dat AGOVV goed staat

Vitesse-trainer Edward Sturing kent bekeropponent AGOVV goed: “Ik heb er een jaar gespeeld. Mijn roots liggen bij Apeldoornse Boys, maar ik heb er een heel prettig jaar gehad. De hele stad zou achter zo’n betaalde club moeten gaan staan. Dat is nog steeds moeilijk in Apeldoorn. Er zijn veel clubs en veel mensen trekken naar hun eigen club”, weet Sturing. “AGOVV probeert van hun eigen kracht uit te gaan. Ik vind dat het goed staat. Gonzalo is een heel behendige speler, gevaarlijk aan de bal. De omschakeling is een probleem, hij zal niet achter Vreven aangaan.”

Bron: Omroep Gelderland 20-09-2005

Jong Vitesse onderuit in bekerstrijd

Jong Vitesse heeft zich gisteravond ( nog) niet geplaatst voor de tweede ronde in het toernooi om de KNVB- beker voor reserveteams. Jong TOP Oss won in Rheden met 2-1, mede na twee fouten van Vitesse- doelman Gino Coutinho. Mike Louwaars maakte nog voor rust 1-2, na een combinatie met Youssouf Hersi, maar meer leverde het overwicht van Vitesse niet op. In de poule gaan twee ploegen door naar de volgende ronde.

Stand:
Jong Vitesse 3- 6
Jong Den Bosch 2- 4
Jong NEC 4- 4
Jong TOP Oss 2- 3
Jong De Graafschap 3- 3.

Restprogramma: Top Oss-Den Bosch (4/10), TOP Oss-De Graafschap, Den Bosch-Vitesse (10/10).

Bron: De Gelderlander 20-09-2005

Gonzalo heeft wel zin in Stijn Vreven

AGOVV Apeldoorn-aanvaller Gonzalo Garcia Garcia ziet uit naar de bekerconfrontatie met Vitesse woensdag. De Uruguyaanse linksbuiten krijgt te maken met Stijn Vreven als directe tegenstander. “Is dat die rechtsback Die ken ik wel, omdat ik naar een wedstrijd van Vitesse ben geweest. Ik heb zin om tegen hem te spelen.” Gonzalo kent geen angst. “Misschien is hij wel agressief, maar ik ga gewoon mijn eigen spel spelen. Als hij goed is, komt dat mijn spel ook ten goede. Ik ben wel wat gewend. Bij Palencia in de Spaanse tweede divisie werd ik elke twee meter die ik liep geschopt.”

Gonzalo Garcia Garcia ziet het ook zitten om te spelen in Gelredome. “Een mooi stadion, waar een goede sfeer heerst. Ik wil het Nederlandse voetbal graag beter leren kennen. Vitesse is lekker dichtbij. Ik vind het prettig om tegen Vitesse te spelen, dan kan ik ook zelf zien hoe het hoogste niveau in Nederland is.” Gonzalo is al goed geïntegreerd bij AGOVV Apeldoorn. “Het grootste verschil met Spanje is dat de spelers hier een veel hechtere groep vormen. Ook is er meer contact met de trainer.”

Bron: Omroep Gelderland 19-09-2005

Ajax-talenten willen zich bewijzen in Arnhem

In de A1 van Ajax vormden ze een levensgevaarlijke aanvalslinie. Tom De Mul, Ryan Babel en Etiënne Esajas frustreerden met hun acties menig tegenstander en waren gezamenlijk verantwoordelijk voor een flinke lading doelpunten. Tweederde van het aanvalsfront draagt dit seizoen het shirt van Vitesse. Linksbuiten Esajas en rechterspits De Mul verklaren waarom.

In Amsterdam trokken ze al regelmatig met elkaar op en ook buiten het voetbal onderhielden ze contact. Maar inmiddels is hun band in de nieuwe werkomgeving nog intensiever. Beiden pendelen dagelijks gezamenlijk van de hoofdstad naar Arnhem. “Ik heb nog geen rijbewijs”, vertelt De Mul, gezeten in het jeugdhome van het trainingscomplex op Sportcentrum Papendal. “Onlangs ben ik gezakt, maar aan het eind van de maand moet ik voor de tweede keer op. Tot die tijd rijd ik wel eens mee met Purrel Fränkel of Fred Benson. Maar toch het meest met Etiënne. We kunnen het goed met elkaar vinden. Voor het derde jaar achteraan spelen we nu samen en we weten wat we aan elkaar hebben” Al zorgt een ongeval bij Maarsbergen ervoor dat de rit op de dag van het gesprek met ELF verre van soepel verloopt en de jongens met een flinke vertraging arriveren. “Maar normaal is het geen probleem” Esajas (20) vertrekt vanuit Amsterdam-Zuidoost en pikt De Mul bij zijn gastgezin in Vinkeveen op. “Ik woonde daar eerst samen met een andere jeugdspeler van Ajax, Gideon de Jong. Maar die speelt nu voor NAC Breda en is weer bij zijn ouders in België gaan wonen” Want het zou haast vergeten worden, de 19-jarige De Mul is een Vlaming. Ook al beschikt hij inmiddels over een duidelijke Amsterdamse tongval. “Op bepaalde gebieden kan ik goed merken dat ik ben veranderd; wat mentaliteit betreft bijvoorbeeld. Maar verder blijf ik gewoon wie ik ben” De behoefte om te verhuizen, hebben beiden ook niet. Esajas: “Ik woon nog thuis en heb het daar goed. De omgeving voelt vertrouwd”

lees verder...

Bron: Elf Magazine 09/05

Wapenaar biedt fans Vitesse excuses aan

Vitesse-doelman Harald Wapenaar wilde gisteren na de nederlaag bij FC Utrecht (1-0) zijn excuses aanbieden aan de meegereisde supporters van de Arnhemse club. “Ik wil langs deze weg de Vitesse-fans mijn excuus aanbieden”, zei Wapenaar kort na de wedstrijd. “Na de rust kwam ik het veld op. Supporters van Utrecht klapten voor mij. Ik reageerde en klapte terug. Dat vind ik niet meer dan normaal. De Vitesse-fans reageerden furieus. Dat vind ik logisch. Ik heb ook naar hen geklapt, maar de volgorde was verkeerd.”

“Je moet altijd eerst naar je eigen fans klappen. Onze eigen fans gaan voor. Dat was niet slim van mij. Misschien hadden ze het gevoel dat ik hen vergat. Daarom wil ik ze mijn verontschuldigingen aanbieden.”

Bron: De Gelderlander 19-09-2005

Van der Schaaf onzeker voor AGOVV

Het is onzeker of Remco van der Schaaf op tijd fit is voor de bekerwedstrijd van Vitesse tegen AGOVV, aanstaande woensdag. Van der Schaaf heeft sinds de uitwedstrijd bij FC Twente last van zijn knie. “Hij vertelde zaterdag dat het niet ging. Ik heb geen idee of hij op tijd fit is voor de bekerwedstrijd”, reageerde trainer Edward Sturing in gistermiddag in Utrecht, waar Vitesse tegen FC Utrecht (1-0) de derde nederlaag in vier competitieduels leed. Van der Schaaf liet vorige week een mri-scan maken van het gewricht. Er werd geen letsel aangetoond. Ruud Knol was gistermiddag, voor het eerst sinds zijn langdurige griepaanval, wel weer van de partij bij Vitesse.

Bron: De Gelderlander 19-09-2005

Wapenaar: ‘Geen reden tot paniek’

In Enschede toonde Vitesse beterschap, maar een week later volgde in Utrecht opnieuw een wanvertoning (1-0). Vitesse speelt ideeenloos voetbal. Of, zoals doelman Harald Wapenaar zei: “De opbouw is vaak meer een must dan een middel.” Het weerzien met zijn oude club draaide uit op een onprettige exhibitie. “Dit is een teleurstelling”, sprak Harald Wapenaar na de nederlaag van Vitesse bij FC Utrecht. “Ik had het gevoel dat we hier konden winnen. Utrecht zat in moeilijk weer. Je weet dat zij onder druk staan. Dan is het zuur als je met 1-0 verliest.”

Bovendien kwam de nederlaag op onthutsende wijze tot stand. Dat erkende ook de 35-jarige keeper. “We hebben veel te weinig afgedwongen. In de tweede helft hebben we het beter gedaan, maar we waren vrij machteloos. Ik had niet het gevoel dat er vandaag voor ons iets in zat. Vorige week had ik dat wel.” Vorige week, bij FC Twente (0-1), leek Vitesse juist een houvast te hebben gevonden. Eindelijk was lijn en structuur zichtbaar in het zoekende elftal. Fred Benson als aanspeelpunt, met bewegende spelers om hem heen. Het leek het kompas voor de toekomst, maar in Stadion Nieuw Galgenwaard viel Vitesse terug naar het belabberde niveau van de uitwedstrijd tegen PSV.

In Utrecht deelde Wapenaar niet in de malaise. De goalie zag lijdzaam toe hoe zijn ploeggenoten elkaar maar niet konden vinden in een fatsoenlijke aanval. “Het is een kwestie van scherpte en van spelen in de discipline”, zo zocht Wapenaar naar verklaringen. En, wijzend op het doelpunt waarbij Abubakari Yakubu zijn man liet lopen: “Het doelpunt is discipline. Yakubu stapt uit om een pass te blokken, maar is daarna gezien als zijn man doorloopt.”

De met een lichte schouderblessure spelende Benson had het zwaarder dan een week eerder in Enschede. “We hebben vooraf gezegd dat de spitsen zich moesten blijven aanbieden, dat ze in de bal moesten komen. Ik denk dat het een kwestie van communicatie is. Als we de middenlijn overkomen, dan is een bal vooruit meteen balverlies. Dat was vandaag duidelijk het geval”, aldus Wapenaar. “Ik denk dat de ploeg nog wisselvallig is. Vorige week hebben we niet goed gespeeld, maar wel heel degelijk en verzorgd. En vooral ook slimmer dan vandaag.”

Het meest verontrustende aan de glijdpartij in Utrecht was het ideeenloze spel waarmee Vitesse negentig minuten kansloos was. Er stonden elf spelers in het veld, maar geen team. De samenhang was ver te zoeken. “De opbouw is vaak meer een must dan een middel”, zo gaf Wapenaar het ontbreken van een duidelijke lijn aan. De doelman kwam ook met oplossingen. “Wij voetballen af en toe wel eens te veel. Op een gegeven moment moet je wat opportunistischer gaan spelen en meer risico’s nemen. Dan krijg je misschien kansen, als de bal goed valt.”

FC Utrecht speelt 4-4-2, een systeem dat ook beter bij Vitesse past dan de huidige strijdwijze. Wapenaar: “Spelers moeten niet te veel roepen over tactiek. Anders wordt het een praathuis. Ze moeten zich conformeren aan de tactiek die de trainer kiest.”

Met vier punten uit vijf wedstrijden zal de druk weer toenemen bij Vitesse, dat weet ook de ervaren Wapenaar. “Vijf gespeeld, vier punten, dat is heel, heel mager. Maar er is geen reden tot paniek. Soms verlies je ongelukkig. Vandaag hebben we te weinig afgedwongen. Daarom verloren we.”

Bron: De Gelderlander 19-09-2005

Sturing kapittelt Vitesse-spelers

Vitesse kan het spel niet maken en ook niet counteren, zo bleek gistermiddag in het Utrechtse stadion Galgewaard. Na de onthutsend slechte wedstrijd tegen FC Utrecht (1-0 nederlaag) rest de vraag wat Vitesse wel kan. Dat de ploeg het spel niet kan maken, is bekend. Als ‘afwachten en counteren’ ook niet werkt, blijft er weinig over. Dat bleek gistermiddag in De Galgewaard. Trainer Edward Sturing noemde zijn spelers zelfs ’toeschouwers’ na de tweede wanvertoning in de nog prille competitie.

Vitesse reisde eerder met de staart tussen de benen terug van een angsthazenwedstrijd bij PSV in Eindhoven. Die mentale wanvertoning werd gistermiddag gevolgd door een parodie op voetbal. Het elftal hing als los zand aan elkaar; geen lijn, geen samenspel, geen opbouw en geen spelvreugde.

Volgens trainer Foeke Booy van FC Utrecht was zijn ploeg daar de oorzaak van. Booy, ook al niet geplaagd door een glorieuze seizoensstart, hield zijn spelers uit de wind. Dat zal de trainer vaker moeten doen; Utrecht was bijna net zo slecht als Vitesse.

Een bittere pil voor trainer Sturing was de constatering dat de lucky winst een week geleden op FC Twente (0-1, Amoah) de ploeg geen oppepper heeft gegeven. “Je hoopt dat die wedstrijd ‘gepakt’ heeft, maar je kunt er niet op rekenen”, somberde Sturing, die zijn ploeg voor het eerst openlijk een onvoldoende uitdeelde. “Het was heel matig. In balbezit werden voortdurend de verkeerde oplossingen gekozen. Het positiespel was slecht, we kwamen constant in de problemen. Er stonden veel toeschouwers op het veld”, zei een kritische Sturing, die nog niet wanhoopt. “Zulke wedstrijden heb je erbij.”

Van een eenvoudig Arnhems spelplan was ook al helemaal niets te ontdekken. De spitsen Fred Benson en Matthew Amoah kregen nauwelijks bespeelbare ballen en de paar kleine kansjes (voor Amoah) leverden geen doelpunten op. Dat was ook te veel loon geweest. Uitgespeelde aanvallen waren aan Arnhemse zijde helemaal niet te zien. Sturing probeerde het na rust wel met Eldridge Rojer voor de zwakke Purrel Frankel en later met de buitenspelers Etienne Esajas en Tom de Mul. Maar ook zij konden het zwalkende elftal niet van een impuls voorzien. Opvallend was dat de enige ‘breker’ in de ploeg, Igor Gluscevic, tegen zijn oude ploeg op de bank moest blijven. Sturing zag geen heil in de Montenegrijn, die nauwelijks een functie heeft binnen de selectie. “We kwamen niet in de zestien. Igor heeft voorzetten van de flanken nodig en die waren er niet”, legde Sturing uit. Nog minder ruimte is er inmiddels voor Youssouf Hersi, die niet eens mee hoefde naar Utrecht. Sturing: “We hebben een selectie van twintig spelers, ik had hem niet nodig.”

De trainer miste gistermiddag wel Remco van der Schaaf, spil in het nieuwe spelconcept als inschuivende verdediger. Van der Schaaf haakte af met een nog niet genezen knieblessure. Daardoor keerde de gepasseerde Peter van den Berg terug in het elftal. Hoewel uitermate ontevreden met zijn ploeg, zag Sturing geen reden het mes in de basiself te zetten. “Je moet niet te veel wisselen, daar wordt het alleen maar onrustiger van”, aldus de trainer, die een zware week tegemoet gaat. Hij moet zijn zielloze ploeg weer op de been krijgen voor de bekerwedstrijd tegen AGOVV (woensdag) en het thuisduel zaterdag tegen FC Groningen.

Wanneer de ’toeschouwers’ op het veld in die duels weer niet thuis geven, dreigt de seizoensstart van Vitesse op een complete mislukking uit te draaien.

Bron: De Gelderlander 19-09-2005

Oproep aan leden mailinglijsten

We hebben gemerkt dat sommigen het nieuws de laatste tijd wel ontvangen en anderen niet. Om nu een duidelijk beeld te krijgen wie wel en wie het niet ontvangt, willen we graag een overzicht krijgen van de mensen die het niet ontvangen. We verzoeken de mensen die niets krijgen de laatste tijd of deels dan ook om even te mailen naar vitessetopica@hotmail.com met vermelding van het mailadres waarmee je geregistreerd staat en op welke lijst (Vitessesupporters of Vitessediscussie) je geabonneerd bent (indien op beide dan graag ‘beide’ als lijstnaam.

Degene die wel alles hebben gekregen hoeven niet te mailen!

16-09-2005

V/d Berg: de druk komt er op te liggen

Na de nederlaag tegen Utrecht heeft Vitesse 4 uit 5. “De druk komt er nu wel op te liggen”, beaamt Vitesse- verdediger Peter van den Berg. “We krijgen de komende weken de op papier mindere goden. We zullen tegen hen punten moeten pakken.” De verdediging en met name Van den Berg bleven wel goed overeind tegen Utrecht. “Ja, maar daar heb je niets aan. Dan kun je zeggen ‘je speelt redelijk’, maar we verliezen en dat telt. We krijgen één kans tegen. Dat is gelijk een goal. Voor de rest hebben we weinig weggegeven. Maar we hebben ook te weinig gecreëerd”, zei Van den Berg.

Bron: Omroep Gelderland 18-09-2005

Sturing: ik vond het geen afgang

Vitesse bracht zondagmiddag niet veel tegen FC Utrecht (1-0 nederlaag). “Maar ik vond het geen afgang”, stelde trainer Edward Sturing. “Wel een slechte wedstrijd. Met name in de eerste helft waren we heel onrustig in het positiespel. We hadden veel te weinig beweging en er waren te weinig mensen die naar de bal wilde komen. Het was van onze kant zeer zeker niet goed”, weet de Eerbeker.

“In de tweede helft zijn we wat beter meegegaan in de strijd die Utrecht leverde, zonder tot goed voetbal te komen”, vond Sturing. Na rust bracht Edward Sturing Eldridge Rojer in en in de slotfase ook nog Etienne Esajes en Tom De Mul, allen vleugelspitsen. “We stonden nog behoorlijk onder druk. In de omschakeling wilde ik wat met snelheid bereiken”, legt Sturing uit. “Utrecht speelde met ruimte in de rug. Dan wil je er met snelheid doorheen komen.”

Vitesse heeft nu vier punten uit vijf duels. “Dat is niet best. Dat lijkt me duidelijk. Vorige week was het hosannah na de zege, nou zit het zo. Zo zit de voetballerij in elkaar”, weet Sturing.

Bron: Omroep Gelderland 18-09-2005

Theo Janssen: dit is een afgang

Theo Janssen wond er geen doekjes om na de nederlaag tegen FC Utrecht. “Natuurlijk is dit een afgang”, vond de Vitesse-middenvelder. “We hebben niet gevoetbald vandaag. Dat is het probleem geweest. We hebben heel veel lange ballen gespeeld. Als je had gevoetbald, dan had je hier kunnen winnen. Dat zijn we vergeten. In de strijd hebben we verloren”, analyseerde de Arnhemmer na afloop. In de slotfase probeerde Vitesse nog wat af te dwingen met vooral veel vleugelspitsen. “Ook toen hebben we helemaal niks gecreëerd”, baalde Janssen.

Bron: Omroep Gelderland 18-09-2005

Vitesse heel matig in Utrecht

Vitesse heeft op de vijfde speeldag een 1-0 nederlaag geleden in en tegen FC Utrecht. Het doelpunt werd voor rust gemaakt door Hans Somers. Vitesse wist in Utrecht niks af te dwingen tegen de ploeg van Foeke Booy, die daarmee de eerste winst van het seizoen pakte.

FC Utrecht zette zoals verwacht vanaf de eerste minuut druk op Vitesse. Na twee minuten kreeg Hans Somers de bal plots voor zijn voeten, maar de Belg schrok van de kans en schoot te zacht in. In de eerste twintig minuten was de thuisploeg nog enkele malen gevaarlijk via kopballen van Sander Keller en Robin Nelisse. De voorsprong na 35 minuten via Hans Somers was dan ook verdiend. Na een korte combinatie schoot hij de bal hard in de lange hoek. Vitesse kreeg direct na de 1-0 de beste kans voor rust. Matthew Amoah schoot de bal echter over. Zes minuten voor rust schoot Theo Janssen een vrije trap maar net naast het doel van Grandel.

Het duurde tot de 63e minuut voordat de eerste kans werd gecreëerd. De voorzet van Stijn Vreven werd door Matthew Amoah net over het doel gekopt. Vitesse begon de tweede helft met meer balbezit, maar wist, buiten de kopkans van Amoah, nog weinig af te dwingen. In de 68e minuut was Utrecht dichtbij de 2-0, maar het doelpunt van Robin Nelisse werd afgekeurd wegens buitenspel. Het was de eerste dreiging van de Utrecht na rust. Vitesse probeerde in het laatste kwart van de wedstrijd nog wat te forceren met het inbrengen van Esajas en De Mul, maar kansen kreeg de ploeg niet meer. Omdat ook FC Utrecht er na rust weinig meer van kon maken, bleef het in de matige wedstrijd 1-0 voor de thuisploeg.

FC Utrecht:Grandel, Cornelisse, Di Tommasso, Keller (’57 Van Steensel), Braafheid, Tiendalli, Somers, Kruys (’62 Tanghe), Fortune (’73 Douglas), Van den Bergh en Nelisse.

Vitesse:Wapenaar, Vreven, Van den Berg, Dingsdag, Swerts, Yakubu, Janssen, Knopper, Frankel, Amoah en Benson.

Bron:Vitesse.nl 18-09-2005

18-09-2005

Utrecht op jacht naar eerste seizoenszege

FC Utrecht gaat morgen op jacht naar de eerste zege van dit voetbalseizoen. De volgelingen van coach Foeke Booy bivakkeren momenteel op de zestiende plaats in de eredivisie. Dat is in tegenspraak met de doelstelling van de club. Utrecht mikt dit seizoen nadrukkelijk op een plek in de subtop. Het team van Foeke Booy ontmoet morgen (14.30 uur) in stadion De Galgenwaard het Arnhemse Vitesse. Ook de Gelderse eredivisionist is het seizoen niet overtuigend begonnen. Vitesse versloeg vorige week wel FC Twente (doelpunt Matthew Amoah in slotminuut) en begint het duel daarom met meer zelfvertrouwen dan Utrecht.

Booy is tot nu toe vooral ontevreden over het rendement van het spitsenduo Robin Nelisse en Marc-Antoine Fortune, beiden deze zomer overgekomen naar de Domstad. Utrecht krijgt elke wedstrijd genoeg kansen, maar de ploeg van Booy heeft in vier duels pas tweemaal gescoord. Die doelpunten boden ook nog eens geen verlichting, want van zowel FC Twente (1-3) als AZ (1-2) werd verloren. “Er is geen reden tot paniek”, predikte Booy afgelopen week na het verlies in Eindhoven tegen PSV meteen. “Maar we moeten we snel resultaten neerzetten”, wist hij ook. De druk neemt immers toe. “Daarom hoop ik dat de supporters achter het elftal gaan staan”, sprak Booy gisteren na de afsluitende training. “We kunnen nu alle steun gebruiken. Daarbij put ik vertrouwen uit ons spel. Dat is tot nu toe echt niet slecht.”

De geschiedenis tegen Vitesse is wel een waarschuwing voor de selectie van Booy. FC Utrecht won weliswaar elf van de twintig voorgaande ontmoetingen met de Arnhemmers in De Galgenwaard, maar de laatste thuiszege dateert alweer van bijna drie jaar terug. In 2002 won FC Utrecht nog met 1-0 door een treffer van Dave van den Bergh. De laatste twee keer vertrok Vitesse evenwel met de drie punten. Afgelopen seizoen met 1-2 (met de winnende treffer vlak voor tijd) en een jaar eerder werd het 1-3. Booy beschikt voor het duel over een nagenoeg fitte selectie. Nelisse en Fortune beginnen dus in de punt van de aanval. Met als taak Utrecht naar de eerste seizoenszege te schieten.

Bron: De Gelderlander 17-09-2005

Informatie uitwedstrijd FC Utrecht

De bussen naar de uitwedstrijd tegen FC Utrecht (aankomende zondag 18 september) vertrekken om 12.30 uur. In tegenstelling tot eerdere berichten vertrekken de bussen toch vanaf Gelredome. Supporters kunnen de auto’s aan de noordzijde van het stadion parkeren (parkeerplaats Wenen) en de bussen vertrekken ook vanaf deze locatie.

Bij vertrek van de bussen zal uw seizoenkaart gescand worden op pasfotoregistratie. Vergeet dus niet uw seizoenkaart, legitimatiebewijs & omwisselbiljet mee te nemen!

17-09-2005

Van den Berg baalt in de wachtkamer

Alleen indien Remco van der Schaaf niet kan spelen, dan staat Peter van den Berg morgenmiddag in Utrecht in de basisopstelling van Vitesse. “Dit vreet aan je”, zegt de 33- jarige centrumverdediger over zijn nieuwe status. “Ik zit in de wachtkamer”, zegt Van den Berg na de training, twee dagen voor de uitwedstrijd tegen FC Utrecht. Afgelopen zondag, bij FC Twente, moest hij vanaf de bank toezien hoe Vitesse zich naar de eerste competitiezege vocht. Met Van der Schaaf op zijn positie. Nu is Van den Berg afhankelijk van de fitheid van een ploeggenoot. Dat is een hard gelag voor de ervaren verdediger, die bij Excelsior, Cambuur Leeuwarden, AZ, RKC Waalwijk, Feyenoord en Vitesse 350 competitiewedstrijden vergaarde in het Nederlandse profvoetbal.

“Dat ik er niet gelukkig mee ben, dat weten ze”, zegt Van den Berg. “Dit vreet aan je. Ik wil spelen. Maar ik heb me neer te leggen bij de beslissing van de trainer. Daarmee is de zaak eigenlijk af.” In het seizoen 2003/2004 raakte hij bij Feyenoord ook zijn basisplaats kwijt. Dat maakte nadien de weg vrij voor zijn transfer naar Vitesse. Helemaal vergelijkbaar zijn beide situaties niet, stelt Van den Berg. “Bij Feyenoord is altijd sprake van een hevige concurrentiestrijd. Dat is hier minder.” Bij Vitesse is hij ook om een andere reden uit het elftal verdwenen.

Edward Sturing verving hem in Enschede niet door een andere centrumverdediger, maar door middenvelder Van der Schaaf. De trainer wil Van der Schaaf in balbezit door laten schuiven naar het middenveld, om daar meer heersend te kunnen zijn. Geruggesteund door het goede resultaat tegen FC Twente, zal Sturing waarschijnlijk vasthouden aan dit strijdplan. “Als de trainer voor dat systeem kiest, dan wordt het voor mij een lastig verhaal”, stelt Van den Berg.

De routinier heeft voldoende zelfkritiek. “Als hij een inschuivende speler wil, dan is Van der Schaaf daar meer het type speler voor. Hij is een middenvelder.” Het manoeuvreert de voetballer wel in een situatie van onmacht. “Ik kan er niets tegenin brengen. Ik moet wachten tot het moment dat de trainer me nodig heeft”, aldus Van den Berg. “Het zou kunnen dat de trainer per wedstrijd bekijkt wat de beste speelwijze is. Misschien vragen sommige wedstrijden om een andere aanpak.”

Wat kan hij meer doen dan hopen? “Je bent ondergeschikt aan de ploeg. Dat is niet makkelijk, want natuurlijk wil je het beste voor jezelf. Ik ben 33 jaar en zit in de herfst van mijn carrière. Dan ga je anders met zo’n situatie om dan wanneer je jong bent. Ik probeer een positieve bijdrage te leveren tijdens de trainingen.”

Mocht zijn situatie niet winnen aan perspectief, dan is het allerminst zeker dat Van den Berg zijn loopbaan zal afsluiten bij Vitesse. “Als ik ergens anders meer aan voetballen toekom, dan is de keuze snel gemaakt.” Maar meteen voegt hij eraan toe: “Zover is de situatie nog niet. En zo zit ik ook niet in elkaar, dat ik meteen naar een andere club wil nu ik een keer op de bank heb gezeten. Het is ook het lot als je ouder wordt.”

Van den Berg is aan zijn laatste contractjaar bezig bij Vitesse. “Het einde van mijn carrière komt in zicht”, weet hij. “Ik merk ook dat het zwaarder wordt. Dat is een feit.” Hoe lang hij nog wil doorgaan met voetballen? “Ik bekijk het per seizoen. Voor hetzelfde geld zeg ik volgend jaar al dat het genoeg is geweest. Het liefst speel ik zo lang mogelijk door, maar het moet lichamelijk wel kunnen.”

Bron: De Gelderlander 17-09-2005

Remco van der Schaaf:het gaat beter

Vitesse-speler Remco van der Schaaf hoopt zondag te kunnen spelen in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht. Hij raakte in het duel tegen FC Twente geblesseerd aan zijn linkerknie na een botsing met doelman Harald Wapenaar. “Het gaat beter”, stelt Van der Schaaf na de training van vrijdag. Daar deed hij aan looptraining en deed wat oefeningen met de bal. “Dat ging op zich goed. Het vocht is uit de knie, maar ik kan hem nog niet helemaal buigen”, vertelt de Arnhemmer. Zaterdag wordt na de laatste training besloten of Van der Schaaf tegen FC Utrecht zal spelen.

Bron: Omroep Gelderland 16-09-2005

Leergierige Benson luistert goed

Fred Benson stond tegen FC Twente voor het eerst dit seizoen in de basis van Vitesse. Trainer en spelers prijzen hem om zijn leergierigheid. “Heel veel jongens hier hebben hoger gespeeld. Ik moet uiteraard luisteren als zij wat zeggen. Dat is logisch”, legt de 21-jarige spits uit. “Stijn Vreven praat niet veel, maar als hij wat zegt, is het altijd raak. Ik leer ook veel van Theo Janssen en ik luister ook goed naar Peter van den Berg en Ruud Knol. Zij geven me goede tips hoe ik verdedigers moet bespelen en hoe ik van ze los moet komen”, geeft Benson een kijkje in de keuken.

Benson gaat ervan uit dat hij zondag tegen FC Utrecht weer in de basis staat: “Dat is geweldig. Dit systeem is goed voor mij, omdat ik balvast ben maar ook veel wil bewegen. Ik heb het gevoel dat we daar drie punten kunnen halen als we net zo spelen als tegen Twente. We moeten in het begin weer met z’n allen inzakken en dan snel eruit komen”, vindt Benson. FC Utrecht is een speciale tegenstander voor de Ghanees. “Utrecht-thuis vorig seizoen was mijn debuut voor Vitesse. En in de uitwedstrijd tegen Utrecht had ik vorig jaar mijn langste invalbeurt”, kijkt Benson terug.

Bron: Omroep Gelderland 16-09-2005

Stijn Vreven vond de commotie nodig

Stijn Vreven is opgelucht dat Vitesse er weer wat beter voorstaat. De Belg vond de laatste plaats pijnlijk. “Die eerste overwinning geeft nog geen echt topgevoel, maar het is wel beter. Ik vond die commotie van de afgelopen weken nodig. Als je maar één punt hebt na drie wedstrijden hebt, dan moet de druk opgevoerd worden. Tegen Twente stond er tenminste een elftal op het veld dat wilde knokken voor de punten.” Vreven speelt in het nieuwe systeem niet langer met een rechtsbuiten voor zich. “Voor mijn offensieve drang is dat prima, dan neem ik de volledige flank. Ik kan alleen niemand inspelen.”

Tegen zijn oude ploeg Utrecht beleefde Vreven vorig seizoen een pijnlijke ervaring. In tegenstelling tot de oud-Utrechters Igor Gluscevic en Harald Wapenaar werd Vreven uitgefloten. “Een hele nare ervaring, ja. Ik ben al veertien jaar gewoon aan gefluit, maar in Utrecht had ik gerekend op een staande ovatie. Dit zegt genoeg over hoe ik blijkbaar in het voetbalwereldje sta. Dat deed pijn in Utrecht.”

Vreven is nog meer gehard. “Ik was het eerste halfuur toen echt overdonderd door de emoties, nu ga ik gewoon zoals altijd honderd procent op het randje voetballen, niet meer en niet minder.”

Bron: Omroep Gelderland 16-09-2005

Vitesse bij voorkeur ongewijzigd

Vitesse treedt zondag tegen FC Utrecht bij voorkeur met dezelfde basiself aan als tegen FC Twente. Het enige twijfelgeval is Remco van der Schaaf. De centrumverdediger heeft last van zijn linkerknie. Als hij niet kan spelen, maakt Peter van den Berg zijn rentree in de basis. De kersverse vader Richard Knopper speelt opnieuw op het middenveld, terwijl Fred Benson wederom de voorkeur krijgt als diepe spits met Matthew Amoah daar kort achter.

Opstelling:
Wapenaar;
Vreven, van der Schaaf (van den Berg), Dingsdag, Swerts;
Knopper, Yakubu, Janssen, Fränkel; Amoah, Benson.

Bron: Omroep Gelderland 16-09-2005

Gluscevic verpietert
‘Bij FC Utrecht voelde ik me thuis’
‘Vitesse misbruikte interesse’

Igor Gluscevic keert zondag, vermoedelijk als bankzitter, met Vitesse terug in de Galgenwaard. In Arnhem dreigt de voetballer uit Servië en Montenegro te verpieteren.

Rob Hartog

Zonder al te veel emotie keek Igor Gluscevic woensdag op de televisie naar Sparta Praag-Ajax. Het jaartje Tsjechië was één grote deceptie voor de 31-jarige spits, die na zijn vertrek bij FC Utrecht één seizoen uitkwam voor de tegenstander van Ajax in de eerste wedstrijd die de Amsterdammers dit seizoen in de Champions League speelden. “Het geld was goed, maar sportief was het een deceptie”, zegt de spits van Vitesse, die in Tsjechische dienst veelal slechts invalbeurten had en maar drie competitiedoelpunten maakte.”Daarom was ik blij dat ik terug kon naar Nederland. Financieel een aderlating, maar ik voel me nog te jong om op de bank te zitten. Ik wil voetballen. En daar kwam ik in Praag nauwelijks aan toe.”

In Arnhem is de situatie overigens niet veel beter. Ook in het Gelredome moet de aimabele Gluscevic veelal genoegen nemen met een plek op de reservebank. Trainer Edward Sturing geeft in de spits de voorkeur aan Matthew Amoah. Gluscevic is zelfs geen tweede keus meer, de jeugdige Fred Benson is hem de afgelopen weken in de hiërarchie voorbijgestreefd. “Dat doet pijn”, erkent het Joegoslavische talenwonder, dat dankzij zijn omzwervingen over de Europese voetbalvelden vijf talen vlekkeloos spreekt. “Ik was blij dat ik vorig seizoen naar Vitesse kon. Een mooie club, vol ambities. Maar mijn terugkeer is tegengevallen. Het eerste half jaar kreeg ik kansen, maar was niet topfit. Daarna raakte ik mijn basisplaats kwijt. Ook dit seizoen kiest de trainer voor een ander. Als prof moet ik dat accepteren, maar het kost me moeite. Bij Utrecht werd ik gewaardeerd. Het kan toch niet zo zijn dat ik ineens het voetballen en het maken van doelpunten ben verleerd? Vaak mag ik nu een kwartiertje invallen. Maar dat is niks voor mij. Ik ben geen pinchhitter. Ik heb tijd nodig om warm te draaien. Daarom beschouw ik die invalbeurten niet als een echte kans. Geef me vijf wedstrijden om de volle negentig minuten te spelen en vel dan een oordeel.”

Het sportieve verval van Igor Gluscevic begon al in zijn laatste jaar bij FC Utrecht. Weliswaar schalde het ‘Igor, Igor’ ook toen geregeld van de tribunes, maar zijn inbreng was al beduidend minder dan tijdens zijn eerste twee seizoenen in de Galgenwaard. Met respectievelijk negentien en veertien doelpunten was de spits in die periode een ‘zekerheidje’ binnen de Utrechtse aanval. “Het laatste jaar was met maar zes doelpunten in de competitie inderdaad minder”, erkent Gluscevic. “Maar dat had ook te maken met de financiële onzekerheid bij de club. Dat werkte door op mijn prestatie.”

In Arnhem heeft Igor Gluscevic zijn oude niveau nog niet kunnen halen. Anders dan in de Galgenwaard heeft hij daardoor de gunst van het publiek nog niet kunnen winnen in het Gelredome. “Bij FC Utrecht voelde ik me thuis. De steun van het publiek gaf me vleugels. Die band met het publiek heb ik in Arnhem niet. De supporters zijn niet vijandig, maar het is niet zo dat ik hun idool ben. Heel erg jammer, want ik groei in een wedstrijd zodra ik voel dat het publiek achter me staat. Begrijp me goed: dit is geen verwijt aan de supporters van Vitesse, want ik heb nog te weinig laten zien, maar ik zou het prachtig vinden als ik ook in Arnhem een speciale band met de fans zou kunnen ontwikkelen.”

Voorlopig zit dat laatste er niet in. Zoal die nog bestaat na een aantal magere jaren, heeft Arnhem de echte Gluscevic nog niet kunnen zien. De kans is groot dat de geslepen, koele scherpschutter ook nooit meer opstaat in het Gelredome. De technische leiding van Vitesse maakt er immers geen geheim van dat de goed betaalde spits zonder problemen mag vertrekken. Ja, dat lees ik ook”, reageert de aanvaller. “In mijn contract staat dat ik naar een andere club mag als ik me kan verbeteren. Afgelopen maanden was in binnen- en buitenland belangstelling voor me. Dat leidde uiteindelijk tot niets. Vitesse heeft die interesse misbruikt. De club gaf ineens in de publiciteit aan dat ik weg mocht. Dat maakt mijn situatie hier erg moeilijk. De supporters denken nu dat ik hier nu alleen nog maar ben omdat ik geen nieuwe club heb gevonden. Terwijl het mijn beslissing is geweest bij Vitesse te blijven. Ik geloof nog steeds in een toekomst in Arnhem. Ik wil graag opnieuw slagen in Nederland. Toch een beetje mijn land. Ons eerste kind is hier geboren. Mijn vrouw is opnieuw zwanger. In november komt het volgende kind. Daardoor hebben wij een speciale band met dit land.”

Zondag keert Igor Gluscevic, vermoedelijk als bankzitter, terug in de Galgenwaard. Hij kijkt daar naar uit. “Als toeschouwer kom ik nog vaak bij de thuiswedstrijden van FC Utrecht. Met veel jongens heb ik nog steeds contact. Logisch, want daar heb ik mijn mooiste voetbaljaren gehad. Toen ik vorig seizoen als speler van Vitesse terugkeerde, was ik heel emotioneel. Vooral omdat de supporters me een erg warm welkom gaven. Dat zal nu minder zijn, maar Utrecht blijft voor mij heel bijzonder.”

Paspoort Igor Gluscevic

Geboortedatum: 30 maart 1974
Land: Servië en Montenegro
Geboorteplaats: Budva
Lengte: 1.90m
Gewicht: 75 kilo
Club: Vitesse
Positie: Spits
Vorige clubs: Sparta Praag (Tsj), FC Utrecht, Aris Saloniki (Gri), Sevilla (Spa), Extremadura (Spa), Vojvodina Novi Sad (Joe), Prva Savezna Fudbalska Liga (Joe), Mogren Budva (Joe)
Totaal aantal duels: 315
Doelpunten: 100

Bron: AD/Utrechts Nieuwsblad 16-09-2005

Politierekening voor voetbalclubs

Alleen voetbalclubs krijgen de komende jaren een rekening voor de kosten van de politie-inzet. Minister Remkes wil organisatoren van andere grote evenementen zoals dansfeesten en popfestivals voorlopig niet de helft van de politiekosten laten betalen. Vooral bij voetbalwedstrijden zijn de kosten vaak hoog. De komende jaren wil minister Remkes wel bekijken hoeveel politie wordt ingezet bij evenementen als popfestivals en autoraces. De minister wil dat voor heel Nederland vaste bedragen gaan gelden voor de inzet van de politie per persoon en per uur.

Bron: Nos TT 15-09-2005

Het profiel: Michael Dingsdag
‘Een BMW of een Porsche hoeft niet voor mij’

Geboren
Op 18 oktober 1982 in Amsterdam. Tot mijn zestiende ben ik daar gebleven. Nadat Vitesse me had gescout, heb ik in Arnhem eerst vier jaar in een hotel op sportcentrum Papendal gewoond. Twee jaar geleden heb ik een huis gekocht. Doordat nog veel familie en vrienden in Amsterdam wonen, kom ik er zeker nog één keer per week. Bovendien is daar vooral doordeweeks meer te beleven dan in Arnhem.

lees verder...

Bron: Nr.14 14-09-2005

Hersi houdt het voor gezien bij Vitesse

Youssouf Hersi (23) mag van Vitesse uitkijken naar een andere club. De aanvallende middenvelder ziet weinig perspectief op een basisplaats bij de Arnhemmers en wil ook weg. Manager voetbal Jan Streuer van Vitesse begrijpt de teleurstelling van Hersi en gaf hem toestemming een nieuwe werkgever te zoeken. ‘Hij heeft niet gebracht wat we van hem verwachtten en dat ziet hij zelf ook in’, zegt Streuer. ‘We merken aan alles dat hij het niet naar zijn zin heeft op de rechtsbuitenpositie. Ik ben blij dat we nu in goed overleg tot deze uitkomst zijn gekomen. Over zijn inzet en mentaliteit hebben we nooit kunnen klagen.’

De kans is groot dat Hersi verhuurd wordt. Een definitief vertrek via een verkoop sluit Streuer echter ook niet uit. De internationale transfermarkt is tot 1 januari gesloten, dus komen voorlopig alleen Nederlandse clubs in aanmerking. Hersi zag zijn avontuur in Arnhem als een uitgelezen kans op eerherstel na zijn mislukte periode bij SC Heerenveen. Voor beide partijen werd de overgang een farce. Hersi kon als geforceerde rechterspits nooit excelleren op de door hem zo geliefde positie achter de spitsen en maakte in zeventien duels slechts één treffer. Vitesse is al de vijfde club waar Hersi speelde. In zijn relatief nog prille carrière kwam hij eerder uit voor Ajax, NAC Breda, NEC en SC Heerenveen.

Binnenkort zou weleens het tweede slachtoffer van het beleid van trainer Edward Sturing van het Vitesse-schip kunnen vallen. De tegenvallende resultaten in de eerste drie competitieduels leidden immers tot wijzigingen in het basisteam. Middenveider Remco van der Schaaf zakte een linie, een mutatie waar Peter van den Berg (33) het slachtoffer van werd. Van der Schaaf zou beter kunnen inschuiven, was de uitleg van Sturing. ‘Daar heeft-ie misschien wel gelijk in, maar het was voor mij een zeer onaangename verrassing’, aldus Van den Berg. ‘Natuurlijk mag de 5-0 nederlaag tegen AZ de verdediging worden aangerekend, maar ook in andere linies lagen problemen. Daar wordt niets veranderd. Maar ik zal keihard knokken om te zorgen dat de trainer straks niet meer om mij heen kan.’

Hoewel het verdedigingsduo met de sterke Michael Dingsdag en de nog wat onwennige Van der Schaaf niet foutloos was, lijkt deze opstelling niet eenmalig. Mét de nieuwe verdediging behaalde Vitesse immers de zo gewenste eerste overwinning (0-1 tegen FC Twente), waarmee de rust op korte termijn in ieder geval enigszins is teruggekeerd. Gezien de status van Van den Berg binnen de ploeg kan de verandering op lánge termijn echter averechts werken en mag aan de zege op FC Twente niet teveel waarde worden gehecht.

Bron: VI 14-09-2005

Van der Schaaf twijfelgeval voor zondag

Remco van der Schaaf zal de komende dagen aangepast moeten trainen na afgelopen zondag in botsing te zijn gekomen met Harald Wapenaar. Hierdoor heeft de middenvelder een blessure aan zijn linkerknie opgelopen.

Van der Schaaf, die tegen FC Twente centraal in de verdediging stond, blesseerde zich na een botsing met doelman en ploeggenoot Harald Wapenaar. De speler heeft vocht in zijn linkerknie en zal de komende dagen aangepast trainen.

Door de kniekwetsuur is Van der Schaaf een groot twijfelgeval voor het duel van aanstaande zondag tegen FC Utrecht.

Bron: Vitesse.nl 13-09-2005

Jong Vitesse in slotfase onderuit

In een van beide kanten zeer matige partij voetbal heeft Jong Vitesse maandagavond op de valreep met 2-1 verloren van Jong NEC. Björn van der Doelen besliste het duel in De Goffert drie minuten voor tijd.

Jong NEC 2-1 Jong Vitesse
Scheidsrechter: R.H. Bexkens
12 september 2005, 18:30 uur
De Goffert Nijmegen

Het duel begon prima voor Jong Vitesse. Al na vier minuten werkte Ruud Knol een afgeslagen corner via de benen van een aantal NEC-spelers achter doelman Van Emmerik van NEC: 0-1. In de 12e minuut zag Igor Gluscevic, na voorbereidend werk van Tim de Meersman, zijn volley voorlangs gaan. Piet Velthuizen hoefde in de eerste helft slechts één keer in actie te komen. Een kopbal van spits Werkhoven was een eenvoudige prooi voor de sluitpost.

Na rust hadden beide ploegen te weinig aanvallende aspiraties om aanspraak te maken op de overwinning. Uit een standaardsituatie schoot aanvoerder Bas Bakker zijn ploeg in de 50e minuut wel op gelijke hoogte. De enige kans van Vitesse na rust was van Tom de Mul. Zijn inzet uit de voorzet van Igor Gluscevic werd over het doel getikt. Drie minuten voor tijd profiteerde de Nijmeegse aanval van slecht verdedigen achterin. De bal kwam voor de voeten van de mee naar voren gekomen Van der Doelen en de middenvelder aarzelde niet en schoot de bal onberispelijk achter Piet Velthuizen: 2-1.

Jong NEC

Van Emmerik, Valencia, Mormon, Pothuizen, Van Alst, Bakker, Van der Doelen, Chelah, Schot, Belkaraouia en Werkhoven.

Jong Vitesse

Velthuizen, Van Mourik, Knol, Blondelle, Suart, De Meersman, Hersi, Kaya, De Mul, Gluscevic en Esajas.

Doelpunten

Knol ‘4 0-1 Bakker ’50 1-1 Van der Doelen ’87 2-1

Bron: Vitesse.nl 13-09-2005

Fred Benson droomt al weer van WK

Fred Benson speelde gistermiddag tegen FC Twente voor het eerst in de basis bij Vitesse. Voor de wedstrijd bad hij, na afloop dankt hij God, op zijn blote knieen. De volgende droom gaat over het WK. In Enschede kwam gistermiddag weer een droom uit van Fred Benson. De 21-jarige Ghanees begon in de basisopstelling van Vitesse. Toen hij dat hoorde begon eerst het dagdromen. “Ik zat zaterdagavond alleen maar te bedenken hoe het zou gaan, wat ik zou doen in de wedstrijd.”

Het ging gistermiddag in het Arke Stadion van FC Twente uitstekend met Fred Benson en uiteindelijk ook met Vitesse. Niet al zijn dromen kwamen uit, maar dankbaar was hij zeker. Na afloop knielde Benson nederig neer op de grasmat, te midden van zijn dolblije ploeggenoten, en dankte God. “Voor de wedstrijd heb ik God gevraagd om het elftal bij elkaar te houden, mij concentratie te geven en de kansen erin te laten schieten. Kansen heb ik niet echt gehad, ik heb wel voorzetten gegeven en daar gaat het ook om. Jammer genoeg schoten Amoah en Rojer mijn voorzetten er niet in. Maar ik heb ook balbezit gehouden, dat is belangrijk voor het team. Toen we gewonnen hadden, heb ik God bedankt voor wat heeft gedaan.”

In zijn dromen kwam nog wel een doelpuntje voor, maar dat zat er niet in gistermiddag. Terwijl hij voor Jong Vitesse (vier treffers tegen Jong Ajax) en de hoofdmacht (zes treffers in oefenduel tegen SC Veluwezoom) de laatste weken ongekend trefzeker was geweest. “Ik had gedacht dat een doelpuntje wel zou kunnen”, bekende Benson gistermiddag. “Het gaat de laatste tijd goed, ik scoor veel. Maar dit is wat anders, spelen tegen Majstorovic en Zomer. Maar ik speelde best lekker, won een paar duels. Majstorovic gaf me nog een keer een aai over mijn hoofd, ‘jee, you’re fast’, zei hij. Ik weet dat ik sterk en snel ben, ik moet alleen nog leren mijn kracht goed te gebruiken. Dat gaat steeds beter. Ja, ik ben deze maanden zeker beter geworden. Spelers helpen mij daar ook bij, Theo Janssen, Vreven, Van den Berg.”

Veel deed Fred Benson toch ook zijn eentje. Hij mocht weg bij Ajax, kreeg een kansje bij Jong Vitesse en ontwikkelde zich vervolgens snel tot een potentiele eredivisiespeler. Met een contract op zak speelde hij zich na drie duels in de basis, tot genoegen van trainer Edward Sturing. Die was gistermiddag dik tevreden met de hard werkende, balvaste en sterke jonge Ghanees in de punt van de aanval. Benson voelde zich ook al fantastisch. “Het kan niet meer stuk voor mij. Vorig jaar een paar invalbeurtjes van tien, twaalf minuten en nu al voor het eerst in de basis. Dit moet ik vasthouden”, zei Benson, die zijn dromen in een razendsnel tempo ziet uitkomen.

En hij is nog niet uitgedroomd. Hij wil net als zijn landgenoten Matthew Amoah en Abubakari Yakubu voor zijn land uitkomen. “Ik ben nog nooit voor Ghana uitgekomen, ook niet in een jeugdploeg. Het zou wel heel erg snel zijn, het WK, maar spelen voor Ghana is het mooiste wat er is.”

Bron: De Gelderlander 12-09-2005

Gouden treffer Amoah voor Vitesse

Matthew Amoah had, op de kop af, 360 minuten nodig voor zijn eerste seizoenstreffer bij Vitesse. Het was er tegen FC Twente weer een met een gouden randje: 0-1. Op het moment dat een doelpuntloos gelijkspel slechts een kwestie van wegtikkende seconden was, sloeg Matthew Amoah dan toch toe. Twee kansen had hij al gemist, de derde was er een uit het spitsenboekje. Hij kreeg de bal van Remco van der Schaaf en verraste uit een moeilijke hoek doelman Remco Pasveer met een strakke schuiver tussen de benen door. Ongelukkig genoeg was de sluitpost van Twente net verkozen tot ‘man van de wedstrijd’. Dat was gistermiddag toch echt Amoah, die zo een week van slapeloze nachten, een ontmoeting met zijn president en een succesvolle interland passend besloot. “Ik had al twee kansen gemist, die ballen moesten er ook in”, vond Amoah met een brede grijns in de catacomben van het Arke-stadion. “Als je het winnende doelpunt scoort, is iedereen dat toch weer vergeten.”

Amoah’s treffer was het sluitstuk van een wedstrijd waar de 24-jarige aanvaller zich eindelijk op zijn gemak leek te voelen. Hij mocht achter zijn landgenoot Fred Benson vrij opereren en speelde beter dan hij dit seizoen heeft gedaan. “Het is een fijnere rol voor mij, met twee spitsen. En Fred benson speelde heel goed. Ik heb nu een rol achter de diepste spits. In de spits kan ik ook spelen, maar dit heb ik liever”, erkende de Ghanees international.

In de nationale ploeg van Ghana heeft hij nu een vergelijkbare rol. Daarbij komen zijn talenten kennelijk beter tot zijn recht. Amoah was ruim een week geleden een van de goudhaantjes bij de gewonnen kwalificatiewedstrijd tegen Oeganda. Met de tweede treffer voor Ghana (2-0) schoot hij zijn land met anderhalf been naar het wereldkampioenschap voetbal, volgend jaar in Duitsland. Alleen een monsterlijke nederlaag in het slotduel van de kwalificatieronde tegen zwakke broeder Kaapverdische Eilanden, kan de feestvreugde in Ghana nog doen omslaan.

Het was al weer zijn derde doelpunt in drie duels bij de nationale ploeg. “Het was groot feest in Ghana. Iedereen was blij, iedereen was op straat. Ik heb de hele nacht niet geslapen en dinsdag ben ik op bezoek geweest bij de president. Of dat bijzonder was? Ik was er al eens geweest, bij de Afrika Cup. Maar het is natuurlijk wel mooi.”

Amoah keerde donderdag terug in de armen van de club, waar hij een aflopend contract heeft. Ook zijn productie leek af te nemen. Hij stond al drie duels droog, maar maakte daar gistermiddag in de extra tijd een einde aan.

Aan de discussies over een eventuele contractverlenging is nog geen einde gekomen. Amoah heeft geen nieuws en geen andere club. “We moeten nog praten, ik wacht wel af.” De eerste twee sessies leverden niks op, zodat de kans groot is dat Amoah komende zomer transfervrij op straat staat. De enige middenweg is een tussentijdse verkoop bij de heropening van de transfermarkt op 1 januari. Dat zal geen goudmijntje voor Vitesse opleveren. Amoah was daar gistermiddag in Enschede niet mee bezig. “Het elftal heeft hard gewerkt. Dit is niet mijn overwinning, maar die van de hele ploeg. We hebben er lang op moeten wachten.”

Bron: De Gelderlander 12-09-2005

Matthew Amoah bevrijdt zoekend Vitesse

Matthew Amoah heeft Vitesse gistermiddag bevrijd van een hoop zorgen en onrust. De spits uit Ghana schoot zijn ploeg in de slotminuut langs FC Twente (0 – 1). Na een remise en twee nederlagen kwam de eerste driepunter als een verlossing voor de Arnhemse ploeg. In Enschede keerde de lach terug bij Vitesse. Hoofdtrainer Edward Sturing was zojuist klaar met zijn analyse na de teleurstellende oostelijke derby, toen Michael Dingsdag de perskamer van binnenstapte. “Trainer, over vijf minuten vertrekt de bus”, grapte de verdediger, met zijn vinger wijzend op zijn pols. Sturing, lachend: “Zo, heb je ook een keer gewonnen?”

Het verbale onderonsje was tekenend voor de nieuwe status van Dingsdag, tot dusver de beste speler aan Vitesse-zijde in de competitie. Maar bovenal zei het alles over de opluchting bij Vitesse, dat een vroege sportieve crisis voorkwam. Hoewel de technische leiding in Arnhem de voorbije weken krampachtig probeerde de rust te bewaren, besefte Sturing drommels goed hoe belangrijk de zege op FC Twente is voor Vitesse. “Zeker gezien de situatie waarin we zaten, komt dit niet slecht uit”, sprak Sturing. “Vier punten uit vier wedstrijden staat heel anders dan een uit drie. Dit is goed voor de spelers, die ook onder druk stonden. En ook voor de supporters is het goed dat we van de laatste plaats af zijn. Deze overwinning kan heel bepalend zijn voor de rest van het seizoen.”

Sturing maakte een vergelijking met vorig seizoen, toen de zege bij Roda JC in de openingswedstrijd het begin was van de wederopstanding van de ploeg die zich pas via de nacompetitie veilig had gespeeld. Sturing: “Dit seizoen is het verwachtingspatroon vrij hoog, waardoor de druk de laatste weken toenam. Dat valt nu wat weg.”

In Enschede boekte Vitesse niet alleen in cijfers een overwinning. Op de vierde speeldag van het seizoen werden voor het eerst de contouren van het nieuwe elftal zichtbaar. Sturing was lang zoekende geweest naar de juiste samenstelling en speelwijze. Voor het duel met Twente had de coach enkele wijzigingen aangebracht, die resulteerden in een houvast voor toekomst. Sturing had centrumverdediger Peter van den Berg geslachtofferd en vervangen door middenvelder Remco van der Schaaf. Door Van der Schaaf in te laten schuiven, hoopt Sturing meer controle te krijgen in het hart van de ploeg. Dat kwam er gisteren niet uit, maar de intentie geeft blijk van aanvallende aspiraties.

De tweede wijziging van Sturing is de komst van Fred Benson. De 21-jarige spits had voor het eerst een basisplaats en deed het zeer verdienstelijk als balvast en fysiek opvallend sterk aanspeelpunt in het centrum. Daardoor speelde Matthew Amoah op zijn favoriete positie, achter in dit geval Benson. Deze combinatie klopt, waardoor het hele elftal makkelijker voetbalt.

Amoah bloeide gisteren zichtbaar op in de rol, die hij met veel succes vervult in het nationale elftal van Ghana. Hoewel hij twee riante kansen miste, was Amoah veel meer aanwezig dan in de voorbije duels. De clubtopscorer van de laatste seizoenen is vooral gevaarlijk wanneer hij via een loopactie voor het doel verschijnt. Zoals in de slotminuut, na het fraaie steekpassje van Van der Schaaf. In de loop werkte Amoah de bal langs verdediger Daniël Majstorovic en doelman Remko Pasveer: 0-1. Kort daarvoor had Vitesse nog wel gemazzeld. Van der Schaaf werkte Majstorovic tegen het gras, de warrig leidende Pieter Vink onthield de thuisploeg een zuivere. strafschop.Door de zege van gisteren vond Vitesse een plaatsje in de middenmoot. Minstens zo belangrijk voor de rust in Arnhem is dat Sturing in Enschede een passende speelwijze lijkt te hebben gevonden.

Bron: De Gelderlander 12-09-2005

Kaartenlast Vitesse loopt snel op

Vitesse houdt er in het begin van het seizoen een stevig kaartengemiddelde op na. In vier duels incasseerde de ploeg van trainer Edward Sturing acht gele kaarten, waarvan de helft gistermiddag tegen FC Twente (1-0 winst). Stijn Vreven, Abubakari Yakubu en Remco van der Schaaf kregen al hun tweede boeking. Gill Swerts ging voor het eerst op de bon. Bij de vierde gele kaart volgt een schorsing, vanaf de zesde betekent elke boeking een wedstrijd langs de kant. Vitesse kwam eind vorig seizoen in de problemen door de enorme kaartenlast. Concurrent FC Twente kreeg gisteren geen kaarten van arbiter Pieter Vink.

Bron: De Gelderlander 12-09-2005

Edward Sturing wil meer initiatief

Vitesse-trainer Edward Sturing wil dat zijn ploeg meer het initiatief heeft tijdens de wedstrijden. Zo verklaarde de Eerbekenaar zijn keuze om centrumverdediger Peter van den Berg te vervangen door Remco van der Schaaf. “Ik wil kijken of we een extra middenvelder kunnen krijgen als Van der Schaaf doorschuift”, zei Sturing na de 1-0 zege bij FC Twente.. “Dan spelen we 3-4-3 en hebben we meer het initiatief. Dan moet de andere verdediger (Michael Dingsdag, red.) een-tegen-een kunnen spelen. Van den Berg zou dat wel kunnen, maar ik denk niet dat hij daar op zit te wachten.”

Bron: De Gelderlander 12-09-2005

Vitesse houdt ‘nul’ na dertien duels

Vitesse heeft gistermiddag in Enschede voor het eerst sinds dertien competitiepartijen weer eens de nul gehouden. Doelman Harald Wapenaar hield tegen FC Twente zijn doel schoon (0-1). Dat was hem in de eredivisie niet meer gelukt sinds 5 maart van dit jaar, in de thuiswedstrijd tegen Willem II (2-0). Daarna werd de Arnhemse defensie geklopt door NAC (1-2 zege), AZ (3-0 verlies), FC Twente (1-1), NEC (1-1), Heerenveen (1-3 verlies), PSV (3-0 verlies), RKC (3-1 winst), FC Utrecht (1-2 zege), Ajax (0-2 verlies), De Graafschap (1-2 zege) en dit seizoen Heerenveen (2-2), PSV (2-1 verlies) en AZ (0-5 verlies).

Bron: De Gelderlander 12-09-2005

Vitesse velt FC Twente

Dankzij een laat doelpunt van Matthew Amoah in het uitduel met FC Twente, heeft Vitesse de eerste overwinning van het seizoen binnen: 0-1. De opluchting viel na afloop duidelijk van het gezicht van trainer Edward Sturing af te lezen. “Dit is een uitermate belangrijke overwinning”, zei hij. “Vooral ook omdat we zondag op bezoek moeten bij FC Utrecht. Hadden we nu verloren en volgende week opnieuw, dan was de druk op ons elftal enorm groot geworden.”

Na een teleurstellende competitiestart, met een punt uit de eerste drie duels, besloot Sturing om maatregelen te nemen. Peter van den Berg, een van de weinige spelers die bijna altijd zeker is van een basisplaats, kreeg te horen dat hij tegen FC Twente op de bank moest beginnen. Remco van der Schaaf nam zijn positie centraal in de verdediging in. Van den Berg reageerde teleurgesteld, maar vooral verrast toen hij het nieuws te horen kreeg. Zondag zat hij in de dug-out naast de eveneens teleurgestelde Igor Gluscevic, de spits die nauwelijks speeltijd krijgt bij Vitesse. Rebellie van ontevreden spelers lag bij een nieuwe nederlaag op de loer.

Ondanks dat de verdediging van Vitesse ‘de nul’ hield, was Sturing niet helemaal tevreden over de uitvoering van zijn nieuwe centrale verdedigingsduo. “Remco van der Schaaf en Michael Dingsdag begrepen elkaar vaak nog niet goed genoeg, waardoor Jason Culina enkele kansen kreeg. Maar de reden dat ik voor deze aanpassing heb gekozen heeft niets met Van den Berg te maken. Ik wil graag wat vaker 3-4-3 gaan spelen. Van der Schaaf is een van de weinige spelers die het in zich heeft om door te schuiven naar het middenveld.”

Verdedigend mocht Van der Schaaf dan enkele steekjes laten vallen, hij stond wel aan de basis van het enige doelpunt. In de laatste minuut van de wedstrijd onderschepte de oud-PSV’er de bal om vervolgens Matthew Amoah weg te sturen. De Ghanees wist, na eerder enkele grote kansen te hebben gemist, eindelijk de goed keepende Remko Pasveer te passeren.

Twente-trainer Rini Coolen baalde van de late tegengoal, maar vond de nederlaag terecht. “Vitesse heeft de betere kansen gehad. Wij hebben voorin te weinig kunnen creëren.” Coolen zal zich met drie punten uit vier duels langzaam maar zeker zorgen moeten gaan maken. De competitiestart heeft wat dat betreft veel weg van vorig seizoen. Ook toen begon FC Twente dramatisch. Met de winterstop stonden de Tukkers dertiende, om via een prima reeks na de winterstop alsnog in de subtop te eindigen.

Bron: De Telegraaf 12-09-2005

Remco van der Schaaf moet nog wennen

Remco van der Schaaf speelde tegen FC Twente voor het eerst achterin het centrum. De Vitessenaar moest nog wennen aan zijn nieuwe positie. “Ik had wel een slippertje in de eerste helft, want dat kan dodelijk zijn. Het was verder de bedoeling om ook in de te schuiven, dat gebeurde niet zo vaak. Maar die ene keer dat ik inschoof, was het meteen een doelpunt”, zei Van der Schaaf met een brede grijns. “We gaven verdedigend eigenlijk niks weg. N’Kufo was niet blij met ons. Het lijkt me heel vervelend om tegen Dingsdag te spelen en al helemaal om tegen mij te spelen.”

Bron: Omroep Gelderland 11-09-2005

Sturing realistisch na eerste zege

Vitesse-trainer Edward Sturing was re”eel na de eerste seizoenszege van zijn ploeg. “Ik kan niet zeggen dat we geweldig gespeeld hebben”, zei de coach. “Maar dat kan ik ook niet zeggen van de tegenstander. Beide ploegen speelden rommelig. Een gelijkspel was re”eel, met drie punten komen we goed weg.”

De coach posteerde Remco van der Schaaf naast Michael Dingsdag in de achterhoede. Sturing was kritisch over de samenwerking tussen het duo. “Dat was nog niet ideaal. Ik vond ze bij vlagen wat onwennig. Dat moet nog wel wat beter.”

Sturing was wel goed te spreken over het spel van Fred Benson, die als spits in de basis debuteerde. “Dat is me wel bevallen. Hij hield de bal goed vast en vormde een prima aanspeelpunt. Daarnaast werkt hij erg hard voor de ploeg.”

Ook over Matthew Amoah was Sturing positief. “Matthew speelde in een vrije rol achter Benson. Ook dat verliep goed. Amoah kwam veel naar de bal toe en had daardoor ook veel balbezit. Die twee reageerden goed op elkaar. Ik denk dat deze rol Amoah wat beter ligt dan die van diepe spits.”

Bron: Omroep Gelderland 11-09-2005

Uitblinker Dingsdag: het liep lekker

Hoewel Blaise N´Kufo een alom gevreesde spits is, kreeg hij zondag tegen Michael Dingsdag geen voet aan de grond. De verdediger was de absolute uitblinker bij Vitesse. “Ik speelde voor het eerst samen met Van der Schaaf en we hebben denk ik weinig weggegeven. Die N´Kufo is een spits die je vaak tachtig minuten niet ziet en dan toeslaat. Maar vandaag dus niet”, zegt Dingsdag. “Het ging lekker vandaag, ook als team stonden we goed.” Is met deze overwinning de rust teruggekeerd? “Die was er sowieso wel. Er was echt geen crisis, de buitenwacht maakte het wat erger dan het was.”

Bron: Omroep Gelderland 11-09-2005

Knappe zege Vitesse in Enschede

Vitesse heeft zondagmiddag een even knappe als verdiende zege behaald op FC Twente. Matthew Amoah schoot de bal in de negentigste minuut achter doelman Pasveer en bezorgde daarmee Vitesse de eerste overwinning van het seizoen.

FC Twente 0-1 Vitesse
Scheidsrechter: Pieter Vink
13.000 toeschouwers
11 september 2005, 14:30 uur
Arke Stadion Enschede

Het duel was in het eerste half uur aantrekkelijk te noemen.Twente probeerde met de lange bal zo snel mogelijk spits N’Kufo te bereiken en Vitesse wist er af en toe gevaarlijk uit te komen. Na een kwartier spelen belandde een lange bal van doelman Pasveer bij spits N’Kufo. Wapenaar wist zijn inzet in twee keer te keren.Tien minuten later schoot Culina in riante positie naast na een foutje achterin van Remco van der Schaaf. Vitesse was via Theo Janssen voor het eerst na negentien minuten gevaarlijk. Zijn vrije trap werd met moeite gekeerd door de Twentse doelman. Michael Dingsdag mocht na 22 minuten ongehinderd het veld oversteken en zijn vliegende schot werd tot corner verwerkt.. De grootste kans was na een half uur spelen. Via Theo Janssen counterde Vitesse snel, Purrel Frankel werd aangespeeld, maar zijn inzet werd wederom slechts een corner. In het laatste kwartier nam de irritatie in het veld toe en kregen beide ploegen geen echte kansen meer.

Vitesse had het duel binnen tien minuten na rust kunnen en moeten beslissen. De ploeg startte uitstekend en kreeg via Matthew Amoah twee uitgelezen mogelijkheden. In de 49e minuut schoot de Ghanees van dichtbij hoog over en vijf minuten was zijn schot (na een prima combinatie) te zacht om het de doelman moeilijk te maken. Vitesse liet sowieso in de eerste twintig minuten van de tweede helft goed voetbal zien in Enschede, maar het ontbrak aan het maken van de doelpunten.

De thuisploeg bleef daardoor in de wedstrijd en het duel bleef tot het eind toe spannend. In de 84e minuut was Touma met een schot net over nog dichtbij een Twentse treffer. Een minuut later schoot invaller Eldridge Rojer aan de andere kant recht op Pasveer af na de actie van Matthew Amoah. Terwijl iedereen dacht dat het duel doelpuntloos eindigde werd Amoah aangespeeld door Remco van der Schaaf. De aanvaller, die eerder nog twee goede kansen liet liggen, schoot de bal prachtig achter de doelman: 0-1 en de eerste overwinning van het seizoen die dikverdiend genoemd mag worden.

FC Twente

Pasveer, Schuurman, Majstorovic, Zomer, Heubach, Touma, Brama, Gakhokidze, Shoukov, Culina en N’Kufo.

Vitesse

Wapenaar, Vreven, Van der Schaaf, Dingsdag, Swerts, Yakubu, Knopper, Janssen, Frankel, Amoah en Benson.

Doelpunt

Amoah ’90 0-1

Kaarten

Vreven ’26 Vitesse Yakubu ’36 Vitesse Van der Schaaf ’67 Vitesse Swerts ’88 Vitesse

Wissels

Loumpoutis ’46 Heubach Niemeyer ’46 Shoukov El Ahmadi ’75 Gakhokidze Rojer ’78 Frankel

Bron: Vitesse.nl 11-09-2005

Knopper: ‘Het moet klikken in het elftal en dat gevoel heb ik nog niet’

Vitesse gaat morgen bij FC Twente op bezoek als hekkensluiter in de eredivisie. Aanvoerder Richard Knopper (28) keert terug op zijn favoriete positie, als aanvallende middenvelder.

– Hoe belangrijk is de wedstrijd tegen FC Twente?

Knopper: “We wisten dat het begin van de competitie zwaar zou zijn. In mijn ogen hadden we tegen Heerenveen drie punten moeten hebben, dan was een gelijkspel bij PSV ook mogelijk geweest. Dan hadden we er nu heel anders voor gestaan.”

– Dat telt niet.

“Inderdaad. Ons wacht nu weer een zware uitwedstrijd. We moeten spelen voor de winst.”

– Wat merk je van de druk, nu de eerste drie wedstrijden slechts een punt hebben opgeleverd?

“Vorig jaar hadden we na drie wedstrijden zeven punten. Daarna hadden we een slechte periode, maar daar keken de mensen niet meer naar. Het goede begin gaf toen gelijk een goed gevoel. Nu staan we onderaan en dan lijkt het wat negatiever. Het is niet zo dat de druk in de groep enorm is, dat we bang zijn dat we geen punten gaan halen. Absoluut niet.”

– Vorig seizoen was Vitesse al beduidend verder dan nu. Toen stond het elftal er meteen, in de eerste wedstrijd bij Roda JC.

“We zijn nu inderdaad nog zoekende. Daarom vond ik de oefenwedstrijd, afgelopen dinsdag tegen Veluwezoom, heel nuttig. Het was slechts een wedstrijd tegen een amateurploeg, maar het was goed om de basisdingen in de ploeg te krijgen. Mijns inziens gaat het nog niet zoals het moet.”

– Waaraan schort het?

“We hebben nog geen vastigheden in het team. Die waren er vorig jaar wel. Iedereen wil wel. Maar het moet klikken in het elftal. Dat gevoel heb ik nu nog niet. Vorig seizoen hadden we ook in uitwedstrijden het gevoel dat we niet te verslaan waren. Daar moeten we nu weer naartoe. We moeten zorgen dat het elftal zijn draai vindt.”

– Met Remco van der Schaaf, Abubakari Yakubu, Theo Janssen en jou heeft Vitesse vier middenvelders die eigenlijk te goed zijn om niet op te stellen. Dat is een luxe-probleem. Is het niet logischer om 4-4-2 te spelen?

“We praten als groep ook over het systeem, waarin we het beste kunnen spelen. Maar het systeem is niet het belangrijkste. Het gaat erom dat we het positieve uitstralen, dat we samen resultaat willen halen. We willen een stap verder zetten dan vorig seizoen. Dus moeten we snel het wiel omgooien.”

– Het lijkt erop dat trainer Edward Sturing het elftal gaat wijzigen. Remco van der Schaaf achterin op de positie van Peter van den Berg. En jij van de aanval naar het middenveld.

“Afgaande op de trainingen en de oefenwedstrijd tegen Veluwezoom, denk ik ook dat ik zondag op het middenveld speel. Maar dat bepaalt de trainer.”

– Ben je blij met de terugkeer naar het middenveld?

“Ik ben van origine een aanvallende middenvelder. Dus daar speel ik het liefst. Als het moet voor het team, dan speel ik ergens anders. Ik vind dat je je persoonlijke belang moet opofferen voor dat van het elftal.”

– Als rechtsbuiten kom je veel te weinig in het spel voor, terwijl het elftal juist nodig heeft dat jij vaak de bal krijgt. Daarom moet jij in het hart van de ploeg spelen.

“Het klopt dat ik graag vaak aan de bal wil zijn. Ik wil proberen het elftal een positieve wending te geven. Ik denk dat we genoeg kwaliteit hebben om hoog te eindigen, ondanks onze slechte start.”

Bron: De Gelderlander 10-09-2005

Sturing: ‘ Negatieve spiraal is onzin’

Vitesse- trainer Edward Sturing vindt dat zijn ploeg in de media te negatief wordt benaderd, nu de eerste drie competitieduels één punt hebben opgeleverd. Sturing: ” Die negatieve spiraal is onzin. Het wordt te veel geënd op het resultaat, zonder te kijken naar de tegenstanders.” Toch erkent de trainer dat Vitesse nog zoekende is. Dit in tegenstelling tot vorig seizoen, toen het elftal er meteen stond en punten pakte. ” We zijn aan het kijken hoe we dat kunnen oplossen”, aldus Sturing. ” Als je meer punten hebt, heb je een beter gevoel en een betere sfeer. Maar we moeten 34 wedstrijden spelen, niet drie.”

Bron: De Gelderlander 10-09-2005

Onbegrip bij gepasseerde Van den Berg

Peter van den Berg wordt het slachtoffer van de slechte start van Vitesse. De verdediger raakt na drie wedstrijden zijn basisplaats kwijt. ‘Ik begrijp niet waarom ik niet speel. De trainer vond het niet lekker lopen en kiest dan voor deze optie. Dat is zijn goed recht, maar ik vraag me af of het aan mij lag dat het niet liep. Het blijkt nu van wel.’

Van den Berg ziet het wat anders. ‘De cijfers zijn niet goed. Ik heb mijn ideeën daarover en dat weet iedereen intern ook. Volgens mij ligt het probleem ook ergens anders, met name op het middenveld liep het nog niet.’ Het probleem op het middenveld wordt nu verplaatst naar de achterhoede tot onvrede van Van den Berg. ‘We hadden een viermansmiddenveld en daardoor kwamen Richard Knopper en Theo Janssen niet op hun plek te spelen. De trainer lost het nu op deze manier op. Teleurstellend voor mijzelf. Ik heb voorheen nooit klachten gehad.’

Van den Berg geeft zeker niet op. ‘Ik ben nog lang niet aan het einde van mijn Latijn. De trainer geeft ook aan dat ik loop te tobben met mijn fitheid. Misschien kan ik deze periode nu inlassen om honderd procent fit te worden en dan ben ik onomstreden.’

Bron: Omroep Gelderland 09-09-2005

Peter van den Berg niet in de basis

Peter van den Berg start tegen FC Twente niet in de basis bij Vitesse. De centrumverdediger moet plaatsmaken voor Remco van der Schaaf, die een linie naar achteren schuift. Trainer Edward Sturing kan daardoor weer terug naar het succesvolle driemansmiddenveld van vorig seizoen met Richard Knopper, Abubakari Yakubu en Theo Janssen. Op rechts voorin krijgt Fred Benson naar alle waarschijnlijkheid de voorkeur boven Tom De Mul en Eldridge Rojer.

Opstelling:
Wapenaar;
Vreven, v/d Schaaf, Dingsdag, Swerts;
Knopper, Yakubu, Janssen;
Benson, Amoah, Fränkel.

Bron: Omroep Gelderland 09-09-2005

Youssouf Hersi weet waar hij aan toe is

Youssouf Hersi beseft dat hij bij Vitesse nauwelijks nog speeltijd zal krijgen. Daarom staat hij open voor een andere club. “Het is niet zo dat ik weg hoef, maar ik weet dat ik niet op speelminuten kan rekenen, tenzij er schorsingen of blessures zijn. Ik heb daarover een gesprek gehad, maar ik kon niet meer wegkomen. Voor het buitenland moet ik wachten tot de winterstop. Er was wel wat interesse, maar bijvoorbeeld RKC koos uiteindelijk voor een ander.” Hersi heeft ook wel zelfkritiek. “Ik ben gehaald als rechtsbuiten, maar heb niet goed gefunctioneerd op die plek.”

Bron: Omroep Gelderland 09-09-2005

Fränkel sleutelspeler tegen Twente

De sleutelfiguur bij Vitesse in de wedstrijd tegen FC Twente is Purrel Fränkel. De linksbuiten weet waarom. “Twee jaar geleden verloren en scoorde ik meteen een eigen doelpunt. En vorig jaar opende ik de score in het goede doel”, lacht Fränkel. “Omdat ik nu als linksbuiten speel, is de kans groter dat ik in het juiste doel scoor…” Purrel Fränkel begon het seizoen als linksback, maar na PSV-uit is hij weer linksbuiten. “De reden weet ik niet, ik heb geen uitleg gekregen. Tegen PSV speelde ik inderdaad een hele slechte eerste helft, na rust was het beter en kreeg ik zelfs complimenten.”

Bron: Omroep Gelderland 09-09-2005

Tom De Mul weer fit na liesblessure

Vitesse-aanvaller Tom De Mul is hersteld van zijn liesblessure. Bij zijn debuut tegen AZ viel hij in en later weer uit. “Dat was natuurlijk raar, maar belangrijker is dat ik nu weer fit ben”, stelt De Mul.

“In de oefenwedstrijd tegen Veluwezoom (dinsdag, red.) had ik nog wel pijn. Maar ik voel dat het nu beter gaat. Ik heb wel een conditionele achterstand. Wellicht kan ik beter alleen invallen”, zegt de van Ajax gehuurde Belg.

Vitesse staat laatste. “Dat was ik niet gewend bij Ajax. En in de jeugd stond ik ook altijd eerste. Maar we komen wel van die laatste plaats af.”

Bron: Omroep Gelderland 09-09-2005

Probleem bij mailinglijsten

Door een tijdelijk probleem bij de host kan het zijn dat het nieuws wat wordt gestuurd naar zowel Vitessesupporters als Vitessediscussie niet doorkomt bij de leden. De host werkt aan een oplossing voor de problemen.

08-09-2005

Amoah: historie geschreven met Ghana
De spits voelt zich het beste in een 4-4-2-systeem

Vitesse-spits Matthew Amoah scoorde zondag voor Ghana de 2-0 tegen Oeganda. Zijn land is nu vrijwel zeker van plaatsing voor het WK. “Wij hebben historie geschreven. Het wordt de eerste keer dat Ghana naar het WK gaat. Wij staan 5 goals voor op Congo, dat moet winnen van Zuid-Afrika. Maar ik verwacht dat Zuid-Afrika de sportieve plicht zal voldoen. Bovendien heeft Zuid-Afrika een zege nodig om zich voor de Afrika Cup te plaatsen”, zei Amoah. “En wij winnen gewoon onze laatste wedstrijd tegen Kaapverdische Eilanden. Dat zijn we verplicht, want wij zijn nu een grote ploeg”, vindt Amoah.

Amoah scoorde in de laatste drie interlands van Ghana. “Tegen Oeganda passeerde ik drie spelers en scoorde in de hoek . Mooie goal, het wordt tijd dat ik er ook eens een maak bij Vitesse.” Het systeem van Ghana ligt Amoah beter: “We spelen 4-4-2. Ik heb veel meer bewegingsvrijheid. Bij Vitesse ben ik de diepste spits. Dat kan ik wel, maar het is niet mijn favoriete positie.”

Amoah is net bekomen van zijn trip. “Het was drie dagen feest. Dinsdag zijn we zelfs ontvangen door de president. Ik ben woensdagochtend teruggekomen, heb de hele dag geslapen. Het was fantastisch, maar heel vermoeiend.”

Bron: Omroep Gelderland 08-09-2005

Strompelen onder de streep
De valse start van Vitesse, RBC Roosendaal, FC Utrecht en Willem II

Vitesse, FC Utrecht en Willem II willen dit seizoen deelnemen aan de play-offs waarin Europees voetbal op het spel staat, maar de subtoppers staan na drie duels respectievelijk achttiende, zestiende en vijftiende in de Eredivisie. RBC Roosendaal wil zich handhaven zonder de nacompetitie, maar bezet de voorlaatste plaats. Als de start inderdaad de teneur bepaalt voor de rest van deze jaargang, dan hebben de trainers Edward Sturing, Dolf Roks, Foeke Booy en Robert Maaskant een probleem.

Club: Vitesse
Positie: 18de
Doelstelling: Play-Offs

Vitesse staat, met een begroting van 12,5 miljoen euro, achttiende en laatste in de Eredivisie. De ploeg van trainer Edward Sturing begon met een gelijkspel tegen SC Heerenveen (2-2) en verloor daarna van PSV (2- 1) en AZ (0-5). De club haalde deze zomer met Etienne Esajas (Ajax), Remco van der Schaaf (PSV) en Gill Swerts (ADO Den Haag) drie potentiële basisspelers. Vitesse verloor daarentegen Stijn Schaars aan AZ, maar die zat bij de Arnhemmers voornamelijk op de bank. Volgens Sturing moet zijn elftal meestrijden om een plaats in de play-offs, maar daarvoor mag het niet te veel wedstrijden verliezen. Met slechts één punt op zak gaat Vitesse de komende twee weken op bezoek bij FC Twente en FC Utrecht.

lees verder...

Bron: VI 07-09-2005

UEFA overweegt opdoeken Intertoto-toernooi

De kans is aanwezig dat de Europese voetbalbond UEFA de strijd om de lntertoto Cup na het seizoen 2006/2007 van de agenda schrapt. Sportieve én financiële overwegingen liggen ten grondslag aan deze opmerkelijke ontwikkeling. Een dergelijk besluit zou de KNVB slecht uitkomen. De nieuwe competitie-opzet van de Eredivisie is voor een groot deel gebaseerd op deelname (van drie clubs) aan de Intertoto-competitie. Penningmeester Jeu Sprengers van de UEFA zegt: ‘We hebben binnen de UEFA over de lntertoto Cup gesproken, omdat deze in een aantal opzichten een probleem vormt. Allereerst is er het tijdvak juli-augustus, wat voor een aantal competities te vroeg komt. De rustperiode voor de spelers komt daardoor in het gedrang. Daarnaast lijden, we de laatste jaren financieel verlies op de strijd om de lntertoto Cup. Dat komt mede doordat we voor elke ploeg een garantiebedrag reserveren omdat er dikwijls pittige tripjes worden gemaakt. De UEFA is niet armlastig, maar we bekijken of we doorgaan met de huidige toernooivorm. Er bestaat een mogelijkheid dat de lntertoto Cup helemaal verdwijnt, maar dat zou dan pas ná het seizoen 2006/2007 zijn. Voor volgend seizoen hebben we al besloten dat de competitie blijft bestaan.’

Hoe de precieze opzet van de volgende Intertoto Cup eruit ziet, wordt waarschijnlijk half september bekend. Geruchten dat het aantal deelnemende clubs afneemt, terwijl juist meer ploegen kans maken zich te plaatsen voor het UEFA Cup-toernooi worden noch ontkend noch bevestigd door de UEFA en de KNVB. Woordvoerster Renske Bruinsma van de Nederlandse voetbalbond laat weten dat ‘de UEFA medio september met het concrete scenario komt voor de Intertoto Cup voor het seizoen 2006/2007. Als KNVB hebben wij de kans gekregen aan te geven wat we willen: twee of drie lntertoto Cup-tickets. Verder hebben we geen eisen of wensen qua opzet bekendgemaakt. Als de UEFA eenmaal haar plannen heeft bekendgemaakt, kunnen we daartegen geen beroep meer aantekenen.’ Mocht Nederland – zoals gebruikelijk – twee toegangsbewijzen voor de strijd om de lntertoto Cup krijgen, dan komen de beoogde play-offs tussen de nummers tien tot en met dertien van de Eredivisie voor komend seizoen al in gevaar Die vier clubs zouden immers voor het derde lntertoto Cupticket gaan strijden. De KNVB laat weten ‘af te wachten wat de UEFA in petto heeft. Er is nu wel een geruchtencircuit op gang gekomen, maar wij willen nog niet vooruitlopen op wijzigingen waarvan we officieel nog niets hebben gehoord.’

Bron: VI 07-09-2005

Kamerlid LPF wil harddrugs weren uit stadions

0m de harddrugs uit de voetbalstadions te verbannen, dient Joáo Varela binnenkort een voorstel in supporters voor risicowedstrijden steekproefsgewijs te testen op het gebruik van verboden middelen. Het Kamerlid van de LPF zal zijn initiatief voorleggen aan staatsecretaris Clemence Ross-van Dorp van Sport. ‘Het moet afgelopen zijn met die harddrugs’, weet Varela, ‘ik heb met mensen gesproken die werken bij de Mobiele Eenheid. Bij rellen zijn supporters die onder de drugs zitten moeilijk in toom te houden, omdat ze agressief zijn en na elke klap gelijk opstaan. Het kost de overheid en de clubs – zij zijn steeds meer verantwoordelijk zijn voor de veiligheid in de eigen stadions – handenvol geld. Met testen hopen we in eik geval de harddrugs uit het stadion te houden.’

Varela ondervindt tegenstand vanuit de voetbalwereld. ‘Er zijn mensen die vinden dat de politiek zich hiermee niet moet bemoeien, anderen wijzen op het recht van privacy, of stellen dat zulke testen onuitvoerbaar zijn. Begrijp me goed, ik weet ook wel dat het onmogelijk is vijftigduizend man te testen, daarom stel ik voor het steekproefsgewijs te doen. Iedereen die positief test, komt het stadion niet in; word je drie keer gepakt, dan krijg je voor mijn part een levenslang verbod. Er bestaan testen waarbij je binnen een minuut kunt zien of iemand cocaïne, heroïne of een andere harddrug heeft gebruikt. De kosten daarvoor bedragen anderhalve euro per test geloof ik. De clubs kunnen kiezen: óf ze investeren een bedrag in zo’n test, óf draaien op voor de kosten als in het stadion alles en klein wordt geslagen Ik weet dat de clubs zelf supporters geen test kunnen opdringen, daarom moet de overheid dat doen. Ik stel dan ook voor de privacywetgeving rond de stadions dusdanig aan te passen, zodat de politie supporters kan dwingen een test te ondergaan En wie niets heeft gebruikt hoeft niets te vrezen.’

Het LPF-Kamerlid is een weekeinde bezig geweest met het beantwoorden van de vele negatieve reacties op zijn plan. ‘Maar als ik die mensen mijn initiatief dan uitleg, is er wel veel begrip. Ik wil de mensen het roken van een jointje niet verbieden, de harde drugs, dáár gaat het mij om. Het VVD-Kamerlid Frans Weekers steunt mij, zoals ook het CDA er niet onwelwillend tegenoverstaat. En CDA, VVD en LPF vormen een meerderheid in de Tweede Kamer’, aldus Varela.

Het landelijke supportersorgaan SOVS reageert vooralsnog sceptisch op de ideeën van Varela. ‘De goedwillende fans hebben al zoveel maatregelen en beperkingen opgekregen’, weet Marcel Winkelman, belast met wedstrijdzaken. ‘Na uitwedstrijden moeten ze langer in de stadions blijven, ze kijken tegen netten of plexiglas, en dan heb je ook nog de combiregeling. Deze mensn beseffen echt wel dat ook dit plan als doel heeft de veiligheid in stadion te vergroten, maar het is én, én, én. Het wordt een beetje te veel op deze manier.’

Bron: VI 07-09-2005

‘Gemeente speelt een schimmig spel’

De Exploitatiemaatschappij Gelredome mag door de gemeente Arnhem alleen bij de verkoop van het stadiongebouw worden betrokken, als het evenementenbedrijf er niet slechter van wordt. Is dat wel het geval, dan houdt de stichting Gelredome, eigenaar van Gelredome bv, vast aan het twintigjarig huurcontract. Dat zegt voorzitter Marius Prins van het stichtingbestuur. ” Wij hebben twee jaar geleden bij de aankoop van Gelredome door de gemeente afspraken gemaakt, waarmee wij goed uit de voeten kunnen. Het gaat sindsdien goed met Gelredome. Als er iemand met een goed plan komt, willen we daar best naar kijken. Maar wij moeten er niet minder, maar liefst juist beter van worden”, vindt Prins.

De preses reageert op Arnhems wethouder Sander van Bodegraven, die aan de provincie toestemming gaat vragen of hij de exploitatiemaatschappij samen met het stadion mag aanbieden. De gemeente praat met een viertal gegadigden over de verkoop van het stadion. Maar met de huidige contracten zijn de partijen niet geïnteresseerd. Zij eisen onder meer dat ze het stadion mogen exploiteren.

Prins vindt dat de gemeente Arnhem een ‘ schimmig spel’ speelt bij de verkoop van stadion Gelredome. ” Ze praat maar over de verkoop van de exploitatiemaatschappij, terwijl ze daar geen zeggenschap over heeft. Ik begrijp dat Van Bodegraven van de contracten af wil, maar dan zou het toch netjes als hij daarmee bij ons komt. Wij horen van alles, maar hebben nog niemand gezien. Dat is vreemd.” Jasper van Amstel, directeur van Gelredome, onderschrijft dat het goed gaat met de verhuur van het stadion. ” Het afgelopen seizoen hebben we 2,5 miljoen euro winst gemaakt. Dat is een record. Ook voor de komende maanden loopt het boeken van evenementen weer goed. Wij vragen ons daarom ook af waarom er nu weer moet worden gesproken over de verkoop van de exploitatiemaatschappij. Voor ons is dat niet goed.”

Bron: De Gelderlander 07-09-2005

Sturing gooit het roer om
Van der Schaaf verdringt Van den Berg in defensie Vitesse
Zes goals ontketende Benson

Trainer Edward Sturing van Vitesse gooit het roer om. Remco van der Schaaf verdringt Peter van den Berg in het centrum van de defensie, zo bleek gisteravond in een oefenduel bij Veluwezoom: 1-11. Voor Sturing was de testwedstrijd op het Velpse sportpark De Pinkenberg een serieuze zaak. “Ja zeker, ik gebruik ook deze wedstrijd omdat ik dingen willen zien. Ik was niet tevreden met de opbouw van achteruit, die was op deze manier beter verzorgd. Daar hebben we de afgelopen trainingen ook het accent op gelegd”, legde Sturing gisteravond na de ruim gewonnen wedstrijd tegen de derdeklasser uit. ” We gebruikten te vaak de lange bal. Dat gebeurde vandaag niet. Met van der Schaaf en Dingsdag heb je twee spelers die kunnen opbouwen. het is de bedoeling steeds de vrije man te vinden”, zei Sturing, die zijn ploeg, voor wat het waard was tegen een amateur van derde klasse niveau, uitstekend voor de dag zag komen.

” Ik was niet alleen tevreden met het centrum, er werd sowieso goed gevoetbald”, vond Sturing. Met een uitzonderlijke rol voor Fred Benson, de centrumspits die zijn landgenoot Matthew Amoah verving. De ontketende Benson speelde een ijzersterke wedstrijd en scoorde liefst zes van de elf treffers. ” Ook als aanspeelpunt en in het positiespel deed hij het erg goed”, constateerde Sturing, die Amoah vandaag of morgen terugverwacht uit Ghana. Daar scoorde de eerste man van Vitesse zijn derde interlandtreffer op rij en bracht zo Ghana met één been op het WK van 2006.

Met Van der Schaaf in de defensie heeft Sturing mogelijk een oplossing voor het vraagstuk van ‘ de vier middenvelders’. Vooralsnog functioneerde het kwartet niet of nauwelijks. Met het overgebleven trio Knopper, Yakubu en Janssen was gisteravond het middenveld in elk geval in balans. Ook Gill Swerts lijkt zich een basisplaats te hebben veroverd als linksback. Hij lost daar Purrel Fränkel af.

De ingrepen van Sturing zijn logisch na de mislukte competitiestart. Vitesse staat na drie duels met één schamel puntje en een negatief doelsaldo ( 3- 9) op de achttiende plaats. Doelman Harald Wapenaar, gisteravond in een opvallend helblauw tenue, is de meest gepasseerde doelman van de eredivisie. Het enige echte slachtoffer lijkt vooralsnog Peter van den Berg, die zijn plaats kwijt raakt aan Van der Schaaf. Tom de Mul en Fränkel speelden voorin op de vleugels.

Opvallende aanwezige in het gezelschap was Abubakari Yakubu. De Ghanees behoort net als Amoah tot de nationale selectie van Ghana, maar blijkt in het geheel niet te zijn afgereisd naar zijn geboorteland. Sturing: ” Wat er precies aan de hand is, weet ik niet. Het schijnt te maken te hebben met de problemen die hij vorige keer had”, aldus Sturing. ” Maar hij behoort nog wel tot de selectie van Ghana, heeft hij mij verteld. Yakubu heeft alles gewoon met ons meegetraind.” Voor het duel tegen PSV was Yakubu nog te laat terug van een mislukte trip naar Londen waar Ghana een interland zou spelen. Hij werd disciplinair geschorst voor één duel.

SC Veluwezoom- Vitesse 1-11 (0-4).
8. 0- 1 De Mul, 14. 0- 2 Benson, 17. 0- 3 Fränkel, 38. 0- 4 Benson; 56. 0- 5 Benson, 57. 0- 6 Benson, 58. 0- 7 Knopper, 66. 0- 8 Knopper, 77. 0- 9 Knopper, 78. 0- 10 Benson, 84. 0- 11 Benson, 90. 1- 11. Kremers.

Opstelling Vitesse:Wapenaar ( 46. Van den Top); Vreven, Van der Schaaf, Dingsdag, Swerts; Knopper, Yakubu, Janssen; De Mul ( 46. Rojer), Benson, Fränkel.

Bron: De Gelderlander 07-09-2005

Ruud Knol traint nog steeds niet

Trainer Edward Sturing van Vitesse hoopt Ruud Knol donderdag terug te zien op de training. De verdediger van Vitesse meldde zich voor de laatste competitiewedstrijd tegen AZ ( 27 augustus) ziek af. ” Ruud is nog steeds niet hersteld. Nu is hij een paar dagen thuis om helemaal fit te worden. Hopelijk is hij er donderdag weer bij”, aldus Sturing, die ook Etiënne Esajas dan weer terugverwacht. De vleugelspits raakte in een duel met Jong Vitesse bij Jong De Graafschap geblesseerd, maar de schade valt mee. Tom de Mul trainde maandag voor het eerst na de liesblessure die hij opliep bij zijn debuut tegen AZ.

Bron: De Gelderlander 07-09-2005

Experiment Van der Schaaf “serieus”

VELP – Edward Sturing liet Remco van der Schaaf tegen Veluwezoom als libero spelen. Volgens de Vitesse-coach is er sprake van een serieus experiment. “Ik doe alleen maar serieuze dingen, dus.”

Sturing was behalve over Van der Schaaf ook tevreden over de rest van het team. “We hebben goed gespeeld. Zeker ook in de tweede helft, waarin je vaak ziet bij oefenduels dat het minder wordt.”

Tom de Mul, die een fraaie eerste treffer liet noteren, hield het een helft vol. De aanvaller heeft nog veel last van zijn lies. “Hij heeft weinig getraind en zat er na 35 minuten al helemaal doorheen”, aldus Sturing.

Bron: Omroep Gelderland 06-09-2005

Benson op schot tegen Veluwezoom

VELP – Fred Benson was dinsdagavond opvallend productief voor Vitesse. In een oefenduel tegen amateurclub Veluwezoom uit Velp scoorde de aanvaller zes maal. Het werd 11-1.

De ploeg van trainer Sturing maakte voor een kleine honderd toeschouwers een gretige indruk. Remco van der Schaaf speelde de hele wedstrijd als vrije verdediger naast Michael Dingsdag. De verwachting is dat Van der Schaaf die positie ook zondag bekleedt in het uitduel tegen FC Twente.

Behalve Benson scoorden ook Tom de Mul, Purrel Frankel en Richard Knopper (3x).De eretreffer kwam op naam van Cremers.

Bron: Omroep Gelderland 06-09-2005

Wethouder Van Bodegraven stelt positie Gelredome BV ter discussie

Wethouder Sander van Bodegraven gaat met de provincie Gelderland kijken of er te tornen valt aan de positie van de Exploitatiemaatschappij Gelredome BV. Dat is het evenementenbedrijf dat, behalve Vitesse, de grootste huurder is in het stadion. Van Bodegraven was gisteravond opgeroepen in de commissie Financiën van de gemeente Arnhem omdat de raad vermoedt dat de voorgenomen verkoop van Gelredome niet vlot loopt. ” We willen kijken of we de risico’s voor een koper van het stadion kunnen reduceren”, zei hij. Burgemeester en wethouders van Arnhem zijn ook aan het bekijken of zij door moeten gaan met de vier partijen die hebben laten weten Gelredome te willen. Alle vier of een deel van de vier krijgen binnenkort het verzoek een businessplan te schrijven.

Bron: De Gelderlander 06-09-2005

Update pasfotoregistratie

Alle seizoenkaarthouders die nog geen pasfoto hebben laten maken en wel van deze mogelijkheid gebruik willen maken, kunnen op woensdag tot en met vrijdag van 13.30 tot 17.00 uur GRATIS bij de afdeling Ticketing in Gelredome terecht. Seizoenkaarthouders kunnen dit dagelijks doen van woensdag tot en met vrijdag bij de afdeling Ticketing bij Gelredome (13.30-17.00 uur). Tevens is er bij de wedstrijd Vitesse – AGOVV op woensdag 21 september en bij Vitesse – FC Groningen op zaterdag 24 september van 21.45 uur tot 22.30 uur de mogelijkheid om een pasfoto te laten maken.

Seizoenkaarthouders die dit seizoen een pasfoto laten maken, ontvangen van Vitesse een waardebon van € 5,- die zij kunnen besteden in de fanshops op de Promenade. Supporters die al een pasfoto hebben laten maken of hebben ingestuurd, hoeven dit niet opnieuw te doen! Zij kunnen de brief over de pasfotoregistratie als niet verzonden beschouwen!

Bron: Vitesse.nl 06-09-2005

Jong Vitesse simpel langs De Graafschap

Het elftal van trainer Gery Vink behaalde maandagavond een simpele zege op Jong De Graafschap. De wedstrijd was in de eerste helft al gespeeld door doelpunten van Esajas, Pryor en Gluscevic. Invaller Kilic zorgde na rust voor de 4-0 eindstand in het bekerduel.

De Graafschap 0-4 Vitesse
Scheidsrechter: dhr. Makkelie
5 september 2005, 18:30 uur
De Vijverberg Doetinchem

Het was een eenvoudige avond voor Jong Vitesse op de Vijverberg. Onder toeziend oog van onder meer de technische staf van Vitesse en De Graafschap waren de gasten duidelijk sterker. Etiënne Esajas zette zijn ploeg na achttien minuten op een 1-0 voorsprong. De aanvaller zette zijn tegenstander fraai op het verkeerde been en haalde van zestien meter hard uit. De doelpuntenmaker moest vrij snel daarna met een bovenbeenblessure naar de kant. Anduele Pryor (mooi overstapje Gluscevic) en Gluscevic bepaalden de ruststand op 3-0.

Nar rust werd het spelbeeld steeds rommeliger en werd er door beide ploegen niet goed meer gevoetbald. De thuisploeg kreeg over de volle negentig minuten welgeteld één grote kans. Joey Massop slalomde zich tien minuten voor tijd mooi langs de Arnhemse defensie, maar vond doelman Piet Velthuizen op zijn weg. Aan de andere kant was het even later wel raak. Chiel Neervoort bediende invaller Sadik Kilic, die de bal in de lange hoek schoot: 0-4.

Jong De Graafschap
Besselink, Ten Brinke, Te Boekhorst, Sanders, Kipmulder, Wilbrink, Heezen, Bloemendaal, Middeldorp en Massop.

Jong Vitesse
Velthuizen, Van Mourik, Paymans, Blondelle, Suart, Kaya, Hersi, De Meersman, Pryor, Esajas en Gluscevic.

Doelpunten
Esajas ’18 0-1
Hersi ’35 0-2
Gluscevic ’36 0-3
Kilic ’82 0-4

Kaarten
Heezen ’88 De Graafschap

Wissels

Louwaars ’26 Esajas
Neervoort ’46 Kaya
Könnerman ’46 Wilbrink
Kilic ’68 De Meersman
Kamphuis ’68 Jonkers

Bron: Vitesse.nl 05-09-2005

AZ wil Stein Huysegems niet verhuren

Stein Huysegems begint de bank van AZ aardig beu te worden, maar z’n club wil hem niet laten gaan. Na Vitesse kwam nu ook NEC aankloppen om hem te huren. “De club heeft aan mijn manager laten weten dat ze me niet wil uitlenen”, zegt de 23-jarige spits in Gazet van Antwerpen. “AZ zit op links niet dik in de spelers en dat dreigt me zuur op te breken. Natuurlijk zou ik liever een jaar uitgeleend worden. Ik wil spelen. Trainer Louis van Gaal ziet me liever op links. Niet echt mijn positie, maar goed, ik kan ermee leven. Alleen doet Kenneth Perez het op links uitstekend.”

Bron: TT EEN.be 05-09-2005

Ghana na zege zo goed als zeker van WK
Opnieuw belangrijk doelpunt Matthew Amoah

Het moet wel heel gek lopen als Ghana er niet bij is op het WK 2006 in Duitsland. De Ghanezen hebben met nog één wedstrijd te gaan drie punten voorsprong op DR Kongo en Zuid-Afrika en kunnen ook nog eens bogen op een veel beter doelsaldo. Ghana zette de voorlaatste stap tegen hekkensluiter Uganda. Dankzij doelpunten van Mickaël Essien en Vitesse-spits Matthew Amoah was de strijd al binnen een kwartier gestreden en stond de einduitslag al op het scorebord.

Bron: VI 04-09-2005

Voetballen op puinhopen

Verlost van de Duitse bezetter krabbelde Nederland zestig jaar geleden op. Het seizoen ’44-’45 was noodgedwongen overgeslagen. Maar na veel improvisaties werd op zondag 18 november afgetrapt voor de competitie ’45-’46. In de tweede klasse B oost waren de aartsrivalen Vitesse en Rheden ingedeeld. Zestig jaar later graven we met Vitesse-midvoor Jef Dorpmans (80) en Dirk Bosveld (83), linksbuiten van Rheden, in het verleden.

‘Ik rijd wel even naar Rheden, zeg maar wanneer’. Zestig jaar geleden zou Jef Dorpmans zich nog wel even bedacht hebben om zomaar naar Rheden te rijden. Want Rheden was in het hol van de leeuw. Daar huisde de grote concurrent in de strijd om de hegemonie van oostelijk Nederland boven de rivieren. Dorpmans: “Rheden en Vitesse, nou, dat was tien keer zo erg als Vitesse en NEC nu. Maar het ontaardde nooit.” Dirk Bosveld: “Vitesse verloor in de oorlogsjaren een keer in Overijssel een promotiewedstrijd. Het hele dorp liep uit om Vitesse niet te missen bij de terugreis. We stonden met rouwvlaggen in de hand in rijen langs de kant.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 03-09-2005

Job Komol, liever een stapje terug dan helemaal niets doen

Job Komol, geboren 1 december 1981 in Doulala, Kameroen, speelt het komend seizoen voor De Bataven. De verdediger, eind jaren negentig door Vitesse naar Nederland gehaald, hoopt via de zondagse eersteklasser uit Gendt op een herkansing bij een profclub. De koele Nederlandse zomer is Job Komol niet in de koude kleren gaan zitten. Hij voelt zich verre van honderd procent fit en heeft hoofdpijn. Hij speelt mede daardoor slechts een helft mee met zijn nieuwe club De Bataven die half augustus in Arnhem een oefenwedstrijd speelt tegen Sportclub Oranje. Hij is daarin genoodzaakt zijn krachten te doseren, zijn spel komt niet uit de verf. De tweede helft slaat hij zijn verse teamgenoten aandachtig gade. “Ik heb nog weinig geluk gehad in Nederland”, vertelt hij. “Ik ben al twee keer aan mijn knie (meniscus red.) geopereerd en ben maar zelden honderd procent fit geweest. Dat heeft er mede toe geleid dat het contract bij Vitesse, dat ik vijf jaar geleden kreeg, niet werd verlengd.”

lees verder...

Bron: De Gelderlander 03-09-2005

Dubbel probleem voor Versatel met voetbal via adsl
Gratis beelden eredivisie via Japanse website www.pplive.com

Terwijl voetbalfans via een internetomweg gratis voetbal kunnen kijken, kampt Versatel met een landelijke tv-storing voor zijn 20 Mbit-abonnees.

Op diverse fora van voetbalfans wordt momenteel informatie uitgewisseld hoe via p2p-diensten als PPLive.com gratis voetbal kan worden gekeken. Ook sites als Cybersky-tv.net en Football4less.com worden in dit kader genoemd. Ajax- en Feyenoord-fans zouden het afgelopen weekend al op deze manier gratis naar uit China of Japan afkomstige livebeelden van hun clubs hebben kunnen kijken.

Versatel kan hierdoor ernstig in verlegenheid worden gebracht, omdat dit telecombedrijf de rechten voor de livewedstrijden bezit. Het heeft hiervoor ruim dertig miljoen betaald. De wedstrijden worden aan de man gebracht in combinatie met snelle adsl-verbindingen.

Tot overmaat van ramp gaat het hiermee niet van een leien dakje. Na aanloopproblemen is het nu een landelijke storing waar de telco mee te kampen heeft. Het is nog niet duidelijk wanneer deze zal zijn verholpen. Inwoners van de regio Breda zijn sinds vorige week al verstoken van internet en voetbal. “Ik heb hierdoor Ajax-Feyenoord moeten missen”, zo zegt een van de gedupeerden tegenover Webwereld. “Maar we krijgen geen compensatie, want volgens Versatel is voetbal een gratis dienst.”

Versatel is onbereikbaar voor commentaar.

Bron: Webwereld 02-09-2005

Gratis beelden eredivisie via Japanse website www.pplive.com

Bijna 40 euro per maand betalen voor live eredivisiewedstrijden? Bezoekers van het supportersforum van Feyenoord op internet weten wel beter. Die keken afgelopen zondag op hun computer naar de klassieker Ajax-Feyenoord, gratis en voorzien van Japans (Dirk Kuyt werd Koe-iet) commentaar.

Op het internetforum is een complete handleiding te vinden waarmee Nederlandse, maar bijvoorbeeld ook Engelse en Franse wedstrijden op de pc te bekijken zijn. “Het maken van de verbinding duurde ongeveer twee minuten en af en toe bleef het beeld even hangen, maar verder was de kwaliteit goed”, aldus een jeugdige Feyenoord-fan.

Versatel, het telecombedrijf dat 30,5 miljoen euro per jaar betaalt om de live wedstrijden in Nederland exclusief te mogen uitzenden, kondigde gisteren aan “waar mogelijk juridische stappen te zullen ondernemen tegen dit oneigenlijke gebruik van de beelden”.

De Eredivisie CV, die de uitzendrechten van de hoogste Nederlandse voetbalklasse uitbaat, zegt niet op de hoogte te zijn van de ‘Japan-route’. Een geschrokken woordvoerder zegt de zaak te gaan aankaarten bij het Amerikaanse sportmarketingbureau TWI, dat de rechten in het buitenland exploiteert.

Bron: Telegraaf 02-09-2005

Vitesse krijgt geld Bayern en Hull City

Vitesse mag rekenen op twee uitkeringen uit het zogenaamde solidariteitsfonds van de FIFA. Het betreft een totaalbedrag 23.500 euro voor een oude transfer van topspits Roy Makaay en een nieuwe van Stephen McPhee. Beide spelers werden langere tijd opgeleid in Arnhem. De betalende clubs zijn Bayern München en het Engelse Hull City.

Vitesse krijgt 17.500 euro van Bayern München dankzij een extra vordering van Deportivo La Coruna. Die Spaanse club verkocht Roy Makaay in 2003 aan de Duitse recordkampioen voor 18 miljoen euro. Vitesse ontving 500.000 euro uit het solidariteitsfonds. Omdat Makaay tussen zijn veertiende en zijn 21ste op de Arnhemse voetbalschool leerde, incasseerde de Arnhemse club 80 procent van de totale premie voor de international. Sinds ruim twee jaar eist de wereldvoetbalbond FIFA een solidariteitsvergoeding van 5 procent bij elke transfer. Het geld wordt vervolgens verdeeld onder de clubs die de speler tussen zijn twaalfde en zijn 23ste hebben opgeleid. In het geval Makaay zijn dat Blauw Wit (Nijmegen), Vitesse en Tenerife. De Nijmeegse amateurs van Blauw Wit kregen destijds een vergoeding van liefst 141.000 euro. Bayern München moet 500.000 euro extra betalen voor Makaay omdat die club een deel van de transferplicht (deelname aan een toernooi van Deportivo) niet is nagekomen. Over dat bedrag moetem de Duitsers ook weer de premie aan de FIFA betalen. Die zorgt er vervolgens voor dat Vitesse 17.500 euro krijgt bijgeschreven en Blauw Wit 4.000 euro opstrijkt.

Ook over de transfer van de vrij onbekende jeugdspeler Stephen McPhee krijgt Vitesse nu een vergoeding. Hij verruilt het Portugese Beira Mar voor zo’n 450.000 euro voor Hull City, dat uitkomt in de First Division. Vitesse ontvangt voor McPhee 6.000 euro. McPhee kwam in een ver verleden drie seizoenen uit voor de Arnhemse jeugdploegen. Hij zou destijds naar de B-jeugd verhuizen en een contract tekenen bij de Arnhemse club.Op het laatste moment verhuisde McPhee echter naar Coventry City. Vervolgens speelde hij voor Port Vale, dat hem transfervrij naar Beira Mar liet gaan.

Bron: De Gelderlander 02-09-2005

Test Vitesse tegen SC Veluwezoom

Vitesse speelt dinsdagavond een oefenwedstrijd tegen SC Veluwezoom. Het duel tussen de Arnhemse profs en de derdeklasser van trainer Ton Keyman begint om 19.00 uur op het Velpse sportpark de Pinkenberg. Voor trainer Edward Sturing van Vitesse geldt het duel als laatste mogelijkheid zijn elftal te testen voor twee zware uitwedstrijden tegen FC Twente (11 september) en FC Utrecht (18 september). Vitesse is het seizoen moeizaam begonnen en staat met één punt op de laatste plaats in de eredivisie. Toegangskaarten kosten 5 euro. De kassa’s zijn vanaf 17.00 uur geopend. Info: www.scveluwezoom.nl

Bron: De Gelderlander 02-09-2005

Vraag van de week: ‘Hoe hoog eindigt Vitesse?’

Eén punt uit drie wedstrijden. Het zijn barre tijden voor Vitesse- fans. Wat betekent deze valse start voor de rest van het seizoen? De Berenkuil hield een wetenschappelijk bijzonder onverantwoorde enquête: hoe hoog eindigt Vitesse? Mevrouw Elbers uit Arnhem: ” Lieve help, ik heb geen benul. Maar ik ben wel blij als ze het goed doen. Laat ik zeggen: een vijfde plaats.” Gerrit Breeman, directeur van Volkshuisvesting Arnhem:” Negende. Maar wel op het nippertje. Ik ben zaterdag met pijn in mijn buik naar huis gegaan.”

Mevrouw Van Barneveld uit Velp:” Hooguit een tiende plaats. Die voetballers kosten zoveel en presteren zo weinig.” Paul Depla, wethouder te Nijmegen, glunderend in de wandelgangen van het Arnhemse stadhuis:” Twee plaatsen onder NEC.” Arnhems burgemeester Pauline Krikke:” Linkerrijtje. Ik probeer elk thuisduel aanwezig te zijn om onze club aan te moedigen.”

Meneer Buining uit Arnhem: ” Ze moeten zeker bij de eerste negen kunnen eindigen.” Wethouder Sander van Bodegraven:” Tussen plaats vier en acht. Nee, ik ben zaterdag niet geweest. Gelukkig maar, anders was ik de hele week chagrijnig geweest.” Brandweercommandant Paul Joosten:” Linkerrijtje.” Politiewoordvoerder Peter Meijer:” Ik schat toch wel een vijfde plek. Ik ben een Arnhemmer, ik blijf optimistisch. Vitesse heeft alle zware tegenstanders gehad, nu komen de mindere goden en gaat het weer lopen.”

Paul Wijtvliet, organisator van Spiegeltent Malburgen:” Ik heb geen verstand van voetbal. Hoeveel plaatsen heb je te vergeven, achttien? Doe maar ergens middenin: plaats acht.” Mevrouw Schippers uit Velp: ” Een zesde plaats. Ik ben een echt Arnhems meisje, van tachtig jaar. Een echte Vitesse- fan.” Robin Hagen, organisator van het Rijnfestijn:” Jezus mina, wat een vraag. Ik ben wel Arnhemmer, maar helemaal geen Vitesse- fan. Ik denk dat ze vijftiende worden. Ze hebben te weinig enthousiasme.”

Bron: De Gelderlander 02-09-2005

Lucien Dors naar FC Den Bosch

Voetballer Luciën Dors verruilt Vitesse voor FC Den Bosch. De Zeistenaar heeft een contract voor een jaar getekend bij de club die eind vorig seizoen degradeerde uit de eredivisie. De middenvelder kreeg aan het begin van dit seizoen van Vitesse-trainer Edward Sturing te horen dat hij nog niet rijp genoeg is voor het grote werk in de eredivisie. FC Den Bosch meldde zich als enige club voor de 20-jarige voetballer. “Dus had ik weinig keus.” Het liefst was hij in Arnhem gebleven, maar Dors moest aan zijn toekomst denken. “Ik wilde liever niet weg, maar meer speeltijd zat er niet in. Ik wil gewoon voetballen en aan mijn carrière werken.”

De jonge voetballer heeft nog meer redenen om Vitesse, waar hij vanaf de Cl speelt, de rug toe te keren. “Trainer Theo Bos is jarenlang mijn trainer geweest in de jeugd. Hij ziet het in me zitten. We weten wat we aan elkaar hebben. Als ik mijn niveau haal en hard train, kom ik hopelijk aan spelen toe.” Dors is erg blij met FC Den Bosch, waar hij zich voegt bij de Leusdense goaltjesdief Berry Powel en de Houtense doelman Martijn van Strien. “Qua uitstraling en ambitie past de club bij me.” FC Den Bosch bezet in de eerste divisie de zesde plaats. Dors: “Ik ben gretig, ik wil slagen.”

Bron: AD/Utrechtsnieuwsblad 02-09-2005

‘Kunst in de kleedkamer’ bij SV Schalkhaar

Beste voetbalvrienden,

Na het succes van voetbaltheater De Fan in 2004-2005, presenteert stichting Beleven in het seizoen 2005-2006 het project ‘Kunst in de Kleedkamer’ bij 6 voetbalclubs in Gelderland en Overijssel. De exposities worden in de vorm van een kunstroute gepresenteerd. Vier beeldend kunstenaars zullen iedere kunstroute een eigen karakter geven. Op zaterdag 10 september a.s beleeft SV Schalkhaar de primeur met een feestelijke bijeenkomst. Een mogelijke link naar onze site www.beleven.org juichen wij natuurlijk van harte toe.

SV Schalkhaar heeft een landelijke primeur. Komende maand verleent de omnivereniging uit Schalkhaar gastvrijheid aan een tentoonstelling van vier beeldend kunstenaars onder het motto ‘Kunst in de Kleedkamer’. Het project ‘Kunst in de Kleedkamer’ is een vervolg op de succesvolle tournee van voetbaltheater ‘de Fan’ langs de velden van veertien voetbalverenigingen in Oost Nederland, bij de start van het seizoen 2004 – 2005. Tijdens de voorstellingen van ‘de Fan’ bleek de match tussen voetbal en theater productief. Het resultaat was een aansprekend toneelstuk gespeeld voor een enthousiast publiek. Voor stichting Beleven te Arnhem reden om te werken aan een nieuw kunstinitiatief. Gevolg: bij zes voetbalverenigingen in Gelderland en Overijssel worden aldus in het seizoen 2005 – 2006 beeldende tentoonstelling gehouden. SV Schalkhaar bijt de spits af. In het project ‘Kunst in de kleedkamer’ staat de voetbalcultuur van de deelnemende verenigingen centraal. De geselecteerde kunstenaars hebben in het verleden bewezen te kunnen komen tot bijzondere artistieke prestaties, op basis van de inspiratie van specifieke doelgroepen. Bij SV Schalkhaar zijn de bouwstenen voor de gerealiseerde kunstwerken gelegd in twee brainstormbijeenkomsten. De deelnemende kunstenaars en een tiental leden van de vereniging lieten hun verbeelding de vrije loop. Een uitgebreide groslijst met ideeën was de oogst. Hiermee zijn de kunstenaars aan de slag gegaan. Hun werk wordt zaterdag 10 september tijdens een feestelijke bijeenkomst onthuld. Voor het prikkelen van de belangstelling hierbij een tip van de sluiter. Rode draad en drager van de kunstwerken zijn tien bushokjes. Deze wachtplaatsen voor openbaar vervoer staan symbool voor de komende verhuizing van SV Schalkhaar naar een nieuwe locatie, waarop echter al enige jaren wordt gewacht. Kunstenaars Olga Lozeman en Willem Hoogeveen zijn in hun werk letterlijk aan de slag gegaan met de historie van de club en de aanstaande verhuizing. In hun werk zien we verleden, heden en toekomst terug van het voetballen in Schalkhaar. Thomaz van Os kiest in zijn kunstobjecten meer voor de cultuur rondom het voetballen. Het zijn de fans en vrijwilligers van de vereniging die deze cultuur dragen en in hun aanbidding van de club wel eens een grens overschrijden. Thomaz draagt ook zorg voor de daadwerkelijke kunst in de kleedkamers van SV Schalkhaar. Een fotoverslag van de bushaltes bij de achttien voetbalstadions van de eredivisie is van zijn hand. De foto’s in de kleedkamers zullen al snel een rol gaan spelen bij de naamgeving van dezelfde omkleedgelegenheden is de verwachting. D1 zit vanaf nu in halte Willem II en het ‘derde’ kleedt zich om bij halte Vitesse. Sjaak de Boer tenslotte trekt de aandacht met een indringend kunstwerk op het parkeerterrein van SV Schalkhaar onder de titel: ‘where’s Bob’. Leden, fans maar ook bezoekers van SV Schalkhaar zullen de komende werken aldus verrast worden met een bijzondere kijk op de voetbalwerkelijkheid. Gezien het grote aantal bezoekers (±5000) van sportcomplex de Wijterhorst in deze periode, zou nu al gesproken kunnen worden van een druk bezochte tentoonstelling. Of het kwalitatief ook een succes is, kunt u met uw eigen ogen komen beoordelen. SV Schalkhaar en stichting Beleven nodigen u van harte uit.

Gegevens
Betreft: Expositie beeldende kunst
Locatie: Sportcomplex ‘de Wijtenhorst’
Adres: Colmschaterstraatweg, Schalkhaar
Initiatief: Stichting Beleven, Arnhem
Gastclub: SV Schalkhaar
Toegang: Gratis
Periode: 11 sep. tot en met 9 okt.
Tijd: za/zo: 8.00 – 18.00 uur ma t/m vrijdag: 17.00 – 21.00 uur

Kunstenaars: Thomaz van Os, Willem Hoogeveen, Olga Lozeman en Sjaak de Boer
Sponsoring: Provincie Gelderland, Provincie Overijssel, VSB fonds Utrecht
Informatie: SV Schalkhaar, Wim Groot Koerkamp: 0570 – 609 500 / Stichting Beleven, Joris Sonneveldt: 026 – 327 23 19.

Bron: 01-09-2005

Proef met stemherkenning supporters

Justitie zet vanaf vandaag een nieuw middel in om voetbalvandalen met een stadionverbod te controleren. De supporters worden vlak voor een wedstrijd door een speciale computer gebeld. Ze moeten dan op een vooraf afgesproken plaats zijn. Als ze de telefoon opnemen en de computer herkent hun stem, dan is het goed. Volgens justitie kan er niet gesjoemeld worden met het systeem. Zo kunnen de voetbalvandalen hun telefoon niet naar een mobiele telefoon doorschakelen, want dat herkent de computer. Het gaat eerst om een proef in de arrondissementen Amsterdam, Rotterdam en Arnhem.

Bron: NOS TT 01-09-2005

Lucien Dors verhuurd aan FC Den Bosch
Geen buitenlandse transfers Vitesse

Vitesse heeft op de sluitingsdag van de transfermarkt geen buitenlandse transfers meer gedaan. De club hoopte lange tijd een aanvaller te strikken, maar omdat het salarisbudget op was, moest er eerst één vertrekken. Dat gebeurde niet. Zo nu en dan sijpelde er wat belangstelling door, voor Igor Gluscevic en in de zomer was er Turkse interesse voor Matthew Amoah. Tot serieuze biedingen is het echter nooit gekomen. Vitesse heeft geen enkel concreet aanbod gehad op een speler.

Op de valreep werd gisteren Luciën Dors verhuurd aan FC Den Bosch. Dors is een twintigjarige middenvelder, die vorig seizoen vijf invalbeurten kende in de selectie. Hij staat nog tot 2006 onder contract bij Vitesse, maar mag het nu onder zijn oude coach Theo Bos in de eerste divisie proberen.

De transfermarkt sloot vannacht om 0.00 uur precies, althans voor buitenlandse wisselingen. Van 1 tot 31 januari kunnen de clubs weer een maand lang hun gang gaan op de internationale markt. In Nederland mogen tot maart nog twee transfers worden gedaan. Op aandringen van de FIFA is dat volgend seizoen niet meer het geval. Manager voetbalzaken Jan Streuer van Vitesse verwacht ondanks de matige seizoensstart geen wisselingen. ” We gaan het in principe met deze spelers doen. Er staat een goede selectie, de resultaten komen zeker”, aldus Streuer.

Bron: De Gelderlander 01-09-2005

Vrije verkoop bij duel Vitesse- AGOVV

Voor de wedstrijd Vitesse- AGOVV in de tweede ronde van het toernooi om de KNVB- beker is er vrije kaartverkoop. Het duel wordt gespeeld op woensdag 21 september om 20.00 uur in stadion Gelredome. De beide clubs presenteren die avond ook de nieuwe jeugdopleiding Vitesse/AGOVV. Seizoenkaarthouders kunnen tot en met maandag 5 september korting krijgen. De vrije verkoop start een dag later en loopt tot en met de wedstrijddag. Vitesse houdt de noord-tribune gesloten voor de Gelderse bekertwist. Vorig seizoen troffen de clubs elkaar ook in de tweede ronde. In Apeldoorn was Vitesse net (1-2) te sterk.

Bron: De Gelderlander 01-09-2005

Extra rustdagen voor spelers Vitesse

De selectie van Vitesse hervat vandaag de training na een onderbreking van vierenhalve dag. Trainer Edward Sturing gaf zijn spelers na de 5-0 thuisnederlaag tegen AZ enkele dagen vrij. ” Dat heeft niks met deze wedstrijd te maken”, zei Sturing na de forse thuisnederlaag in Arnhem. ” De spelers hebben geen winterstop, daarom krijgen ze op momenten dat het kan extra vrije dagen.” De spelers hebben rond de competitievrije weekeinden van 8/ 9 oktober en 12/ 13 november ook enkele vrije dagen. Vitesse traint donderdag ( vandaag) en vrijdag om 14.30 uur op Papendal en zaterdag om 10.00 uur.

Bron: De Gelderlander 01-09-2005

Hoofdsponsor: