augustus 2006

Richard Knopper naar ADO Den Haag

Richard Knopper gaat van Vitesse naar ADO Den Haag. De middenvelder speelt de komende vier seizoenen in Den Haag. De 29-jarige Knopper komt de rest van het huidige seizoen op huurbasis voor ADO uit, daarna wordt hij eigendom van de Haagse club.

Bron: NOS TT 31-08-2006

VVD blundert met briefje Vitesse

De Arnhemse VVD pleitte maandag voor openheid over de huurachterstand van Vitesse met een briefje waarop stond dat die openheid ongewenst was. “Maar het Vitesse-bestuur is bij ons op bezoek geweest en heeft helemaal geen bezwaar tegen openbaarmaking van die cijfers.” VVD-leider Margreet van Gastel was dinsdagavond tijdens de raadsvergadering stellig. Aan de orde was de vraag of alle gegevens over de huurachterstand van de voetbalclub bekend mochten worden. Burgemeester en wethouders zeiden van niet: Vitesse had om geheimhouding van zijn bedrijfsgegevens zijn. “Dus u zegt dat het college liegt”, beet PvdA-fractieleider Rudi Rikken Van Gastel toe.

Van Gastel woedend. Zij stuurde meteen haar partijgenoot Paul Verhare de publieke tribune op, want daar zat het Vitessebestuur. “Verhare vroeg mij op een briefje te schrijven wat wel en niet openbaar mocht worden”, zegt Vitesse-voorzitter Kees Bakker. “Dat heb ik gedaan, want de integriteit van Vitesse was in het geding.”

Triomfantelijk wapperde Van Gastel met het briefje. Maar toen het gekopieerd werd, bleek dat Bakker juist had opgeschreven dat alleen algemene financiele gegevens (die ook op de website van Vitesse staan) openbaar besproken mochten worden. De informatie over de huurachterstand niet. “Een flater voor de VVD”, zegt Lea Manders (Zuid Centraal). “Beschamend”, zegt Jan de Wit (D66). “Idioot, met permissie”, laat Hilde Haverkamp (CDA) zich ontvallen.

Margreet van Gastel erkent dat haar poging een open debat te forceren ‘door de verwarring minder goed geslaagd is’. “Maar dit is nog niks in vergelijking met de coalitie, die alles maar toedekt en toestaat dat de huurovereenkomst met Vitesse wordt opgerekt.”

Bron: De Gelderlander 31-08-2006

Politiekosten niet voor voetbalclubs

De kosten van politie-inzet bij het betaald voetbal en grote publieksevenementen worden voorlopig niet gedeeltelijk doorberekend aan de clubs of organisatoren. Een Kamermeerderheid van PvdA, VVD en GroenLinks keert zich tegen het betreffende wetsvoorstel van minister Remkes. De VVD en PvdA gaan de andere fracties voorstellen het wetsvoorstel niet te behandelen.

Bron: De Telegraaf 31-08-2006

Nog vier opties voor Richard Knopper

Richard Knopper heeft nog een dag om een nieuwe club te vinden. Volgens zijn zaakwaarnemer Karel Jansen zijn er nog vier opties. “Stoke City speelt nog, daar hebben we donderdag weer contact mee. Ook een andere club uit het Championship heeft interesse. En er zijn twee Nederlandse clubs waar hij naartoe zou kunnen. Maar het is kort dag om zaken te doen.” Jansen was met Knopper mee naar Preston North End, waarmee de Vitessenaar niet tot een akkoord kwam. “Een mooie club, maar je moet niet gaan om het gaan en met alle omstandigheden akkoord gaan. Hij kwam er niet uit met de club.”

Bron: Omroep Gelderland 30-08-2006

Vitesse heeft geen haast met Mandl

Vitesse heeft nog geen haast om doelman Thomas Mandl vast te leggen. De Oostenrijker trainde vorige week twee dagen op proef mee in Arnhem en maakte een uitstekende indruk op de technische staf van Vitesse. Omdat een transfer van Richard Knopper voorlopig nog niet doorgaat, heeft Vitesse geen financiele armslag om Thomas Mandl een contract aan te bieden. “Dat heeft zeker met de situatie rond Knopper te maken”, legt manager voetbal Jan Streuer uit. “Maar voor Mandl geldt geen deadline van 31 augustus, omdat hij momenteel geen werk heeft. We hoeven dus geen haast te maken.”

Bron: Omroep Gelderland 30-08-2006

Knopper komt er niet uit met Preston

Richard Knopper gaat niet naar Preston North End. De ex-aanvoerder van Vitesse keert na twee dagen in Preston onverrichterzake terug naar Nederland. “Ik heb begrepen dat hij er niet is uitgekomen met de club”, licht manager voetbal Jan Streuer toe. “Het is nu afwachten, maar er is niet veel tijd meer om nog een club te vinden.” De transfermarkt sluit na 31 augustus. Stoke City, dat net als Preston speelt in het Championship, zou interesse hebben in Knopper. Stoke kampt echter met grote financiele problemen. Bij Vitesse is Knopper tot 1 september teruggezet naar het beloftenelftal.

Bron: Omroep Gelderland 30-08-2006

‘Mandl niet naar Vitesse’

Volgens de Oostenrijks sportsite Sport1.at gaat de doelman Thomas Mandl niet naar Vitesse. Volgens de zaakwaarnemer was het gisteren rond maar kreeg hij vandaag te horen dat er bij Vitesse twijfels waren over het kunnen verkopen van een dure speler.

Het originele verhaal:

THOMAS MANDL: F√ľr Thomas Mandl k√∂nnte die Arbeitslosigkeit noch andauern. Der Keeper war sich mit dem holl√§ndischen Klub Vitesse Arnheim schon einig, wird jetzt aber doch nicht beim Erstligisten unterkommen. “Gestern war noch alles aufrecht, heute (Mittwoch) hat der Verein gro√üe Bedenken einen teuren Spieler nicht verkaufen zu k√∂nnen”, erkl√§rt Mandl-Berater Robert Lobenhofer auf Anfrage von Sport1 den Grund f√ľr das Scheitern. “Nat√ľrlich ist der Thommy verzweifelt, das ist wohl bei jedem Arbeitslosen so.” Dem ehemaligen Team-Keeper kommt aber zu gute, dass sich f√ľr ihn das Transferfenster nicht am 31. August schlie√üt. Als vereinsloser Spieler kann er auch nach der Transferperiode bei einem Klub unterschreiben und w√§re sofort spielberechtigt.

30-08-2006

Overgang Knopper naar Preston van de baan

Richard werkte de afgelopen dagen een ’trial’ af in Engeland bij Preston North End, de Engelse club uit het Championship. Woensdag is bekend geworden dat het niet tot een transfer komt. Knopper en de club zijn niet tot een financieel akkoord gekomen. De Lillywhites zijn niet de enige club die interesse hebben getoond in Knopper. Meerdere Engelse clubs, waaronder Stoke City, hebben geinformeerd naar zijn diensten. Voor het sluiten van de transfermarkt op 31 augustus hoopt de 29-jarige Knopper een nieuwe club te hebben gevonden.

Bron: Vitesse1.nl 30-08-2006

Tim De Meersman niet naar Beveren

Tim De Meersman gaat niet naar Beveren. De middenvelder van Vitesse trainde twee dagen mee bij de Belgische club, maar Beveren wil hem op dit moment niet contracteren.

“Trainer Walter Meeuws zag in mij niet direct een basisspeler”, legt Tim De Meersman uit. “Daarom gaat het nu niet door, maar misschien komen ze later bij me terug. Verder is er wat interesse van Lierse SK, maar de kans is groot dat ik gewoon terugkeer bij Vitesse. Het is nog even afwachten.”

“Dan komt hij maar terug naar Vitesse”, zegt manager voetbal Jan Streuer. “Het is ook niet zo dat hij weg moest.”

Bron: Omroep Gelderland 30-08-2006

Wapenaar moet vrezen voor zijn plek

Met het aantrekken van Thomas Mandi (27) heeft Vitesse-trainer Aad de Mos zijn selectie voor komend seizoen rond. De Oostenrijkse doelman was vorige week op stage in Arnhem en maakte daar veel indruk op de oefenmeester. ‘Op de lijn is hij goed en vooral voetballend ben ik erg gecharmeerd van hem’, zegt De Mos. ‘Hij legt de bal zo op de en functioneert goed in combinatie met de verdediging. Daar hou ik van.’ Mandl speelde zijn laatste wedstrijden voor het vorig seizoen uit de hoogste Oostenrijkse divisie gedegradeerde Admira M√∂dling. Tussen november 2002 en september 2004 kwam hij dertien keer uit voor de nationale ploeg. De Mos: ‘Voor Vitesse is het top als we zo’n jongen kunnen halen. Absoluut een versterking voor het team.’

Grote verliezer door de transfer is Piet Velthuizen. Nu heeft hij nog een knieblessure, maar als hij straks terugkomt zal hij moeten constateren dat hij niets meer dan derde keeper is. Terwijl hem vorig seizoen nog een rol als reservedoelman was beloofd. ‘We kunnen geen risico’s nemen’, zegt manager voetbal Jan Streuer.’Mocht er nu iets gebeuren met Harald Wapenaar, dan is dat funest.’ Overigens lijkt de kans aanwezig dat ook Harald Wapenaar zelf zal moeten vrezen voor zijn plek, zo beaamt ook Streuer.

‘Uiteindelijk bepalen de spelers met hun prestaties zelf wie er keept. Maar de situatie is nu zeker anders dan met Gino Coutinho, die √©cht onze tweede doelman was. Ik weet zeker dat deze jongen de strijd om de plek onder de lat aan zal gaan.’ Dat afgelopen maandag binnen het Arnhemse kamp nog enig voorbehoud werd gemaakt over de komst van Mandl, had alles te maken met de situatie rond Richard Knopper. Zijn vertrek biedt salarisruimte voor de nieuwe doelman. Knopper lijkt zijn carri√®re voort te gaan zetten in het Championsship, het tweede niveau in Engeland. De interesse van Preston North End is zeer serieus. Maandagavond vloog hij samen met zijn zaakwaarnemer Karel Jansen naar Engeland om te onderhandelen, terwijl hij vandaag (woensdag) mee zal spelen in een oefenduel. ‘Het is nog niet helemaal rond’, zei Jansen maandag, .maar het ziet er wel goed uit. Het Championsship is een heel serieuze competitie, dus financieel verwacht ik dat we er dan ook wel uit zullen komen.’

Hoewel Vitesse aanvankelijk ook nog naar een linksback op zoek was, is die vacature voorlopig ingevuld. Bovendien is er geen geld meer voor nog een transfer. ‘Buiten zijn fout tegen AZ heeft Siebe Blondelle het hele maal niet slecht gedaan’, vindt Streuer. Toch is de kans groot d√°t die fout de Belg voorlopig fataal blijkt en dat zijn plek volgende week tegen Ajax door Purrel Fr√§nkel wordt ingevuld.

Bron: VI 30-08-2006

De Meersman naar Beveren
Speler traint mee met Belgische club
Neervoort per direct weg

Tim de Meersman verruilt Vitesse zeer waarschijnlijk voor SK Beveren. De 22-jarige middenvelder trainde gisteren met de club uit de hoogste klasse van Belgi√ę. De Meersman zal ook vandaag aansluiten bij de groepstraining van Beveren. Indien de repetities bevallen, dan zal de voetballer uit Belgi√ę worden ingelijfd door de club uit zijn moederland. De Meersman staat nog een seizoen onder contract bij Vitesse, maar hij heeft in Arnhem weinig zicht op speeltijd. ” Het is voor mij op dit moment het belangrijkste dat ik veel aan spelen toekom”, aldus De Meersman. ” Daarom is het beter dat ik vertrek.”

Giel Neervoort zal de Arnhemse club zeker verlaten. Vitesse heeft het contract met de 20-jarige Arnhemmer gisteren ontbonden. Dat gebeurde op verzoek van Neervoort, die hoopt over te stappen naar Jong PSV. ” Het is beter voor mij om naar een andere club te gaan”, zo licht Neervoort, die ooit bij amateurclub Arnhemia begon met voetballen, zijn besluit toe. ” Vorig seizoen heb ik een aantal weken meegetraind met het eerste, maar ik heb geen kans gekregen. Dat vind ik jammer. Jongens als Blondelle en Kaya kregen wel een kans, terwijl ik het beter deed dan zij.” Waarschijnlijk gaat Neervoort naar PSV, om daar in het beloftenteam te gaan spelen. ” Ik heb gehoord dat Vitesse me naar AGOVV wilde brengen, maar dat zag ik niet zitten”, zegt de controlerende middenvelder, die ook als centrumverdediger uit de voeten kan. ” Dit is mijn negende seizoen bij Vitesse. Het is allemaal te bekend voor me. Ik wil ver weg, ik wil me helemaal opnieuw ontplooien. Mocht het met PSV niet doorgaan, dan zijn er nog andere clubs die belangstelling hebben.”

De transfer van Richard Knopper van Vitesse naar Preston North End wordt waarschijnlijk vandaag afgerond. Gisteren trainde de gewezen aanvoerder mee met de Engelse club en vandaag speelt hij mee in de oefenwedstrijd tegen Wolverhampton Wanderers. ” Het is van twee kanten snuffelen aan elkaar”, zegt Karel Jansen, de zaakwaarnemer van Knopper. Het vertrek van Knopper zal de weg vrijmaken voor Thomas Mandl, de Oostenrijkse doelman die momenteel zonder club is. Vitesse praatte gisteren opnieuw met Mandl over zijn komst naar Arnhem, waar hij met Harald Wapenaar zal moeten concurreren.

Bron: De Gelderlander 30-08-2006

Vitesse krijgt tijd voor inlopen van huurachterstand

Vitesse krijgt extra tijd om zijn huurschuld bij de gemeente in te lopen. Dat heeft de Arnhemse gemeenteraad gisteravond besloten.

Burgemeester en wethouders krijgen van de raad tot 1 december de tijd om met Vitesse een sluitende afbetalingsregeling voor de huur van stadion Gelredome af te spreken. De coalitiepartijen PvdA, CDA en GroenLinks stelden dit gisteravond voor tijdens een ingelaste raadsvergadering. Zij kregen alleen Pro Arnhem mee, maar behaalden wel een meerderheid.

De ingelaste vergadering was kort voor de vakantie aangevraagd door SP, VVD, D66 en ZuidCentraal, toen duidelijk was geworden dat Vitesse niet op tijd aan zijn betalingsverplichtingen aan de gemeente kon voldoen. De vier vinden dat zij in de eerste helft van het jaar door het college over de oplopende huurachterstand ge√Įnformeerd hadden moeten worden. Zij eisten daarom gisteravond openbaarmaking van alle geheime stukken over de zaak, maar de coalitiepartijen blokkeerden dit. Zij vinden het niet in de haak dat bedrijfsgegevens van de voetbalclub naar buiten worden gebracht. Curieus was daarom dat Vitesse-voorzitter Kees Bakker gisteravond op de publieke tribune een briefje schreef, waarin hij officieel verklaarde geen bezwaar te hebben tegen openbaarmaking van het niet gevoelige deel van de boekhouding. De VVD bracht dit briefje in de beraadslaging, maar zonder succes. Ook andere moties van oppositiepartijen (om nooit meer geld uit te geven aan Vitesse en om het college te verplichten maandelijks of zelfs vaker de raad op de hoogte te houden van de huurachterstand van de club) haalden het niet. Wethouder Hoeffnagel (PvdA) toonde zich overigens wel bereid vaker in beslotenheid opening van zaken te geven.

Ook de voorgenomen verkoop van stadion Gelredome aan projectontwikkelaar Eurocommerce, die maar niet lijkt te willen lukken, stond gisteravond op de agenda. Wethouder Sander van Bodegraven kondigde nog maar eens aan volgende maand een akkoord te verwachten, wat SP-leider Gerrie Elfrink er niet van weerhield een motie van wantrouwen in te dienen tegen het hele college. ‚ÄěHet college belooft voor de zoveelste keer een akkoord, maar het komt er nooit van.‚Äú Maar hij kreeg van geen enkele andere partij steun. Ook het voorstel van ChristenUnie en Pro Arnhem om de onderhandelingen uit te besteden aan een externe deskundige, haalde het niet.

Bron: De Gelderlander 30-08-2006

Nieuws Knopper + De Meersman

Richard werkt de komende dagen een ’trial’ af in Engeland. De middenvelder werkt de oefenstage af bij Preston North End, de Engelse club uit het Championship. De Lillywhites zijn niet de enige club die interesse hebben getoond in Knopper. Meerdere Engelse clubs, waaronder Stoke City, hebben geinformeerd naar zijn diensten. Voor het sluiten van de transfermarkt op 31 augustus hoopt de 29-jarige Knopper een nieuwe club te hebben gevonden.

Tim de Meersman Tim de Meersman traint momenteel mee met het Belgische KSK Beveren. Ook voor de middenvelder geldt dat de Belgische club tot en met donderdag heeft om het tot een directe overgang te laten komen.

Bron: Vitesse.nl 29-08-2006

Preston legt druk op schouders Knopper

Richard Knopper heeft drie dagen om een contract bij het Engelse Preston North End af te dwingen. De club uit de tweede divisie heeft naast de Vitesse-middenvelder ook aanvaller Georges Ba (ES Troyes AC) op proef. Knopper, die eerder voor Ajax, Aris Saloniki en sc Heerenveen speelde, hoeft in Arnhem niet meer op veel speeltijd te rekenen.

Bron: Sportweek 29-08-2006

Brief SV aan Gemeente Arnhem

Op dinsdag 29 augustus 2006 staat opnieuw het Dossier Vitesse/Gelredome op de agenda van de raadsvergadering. De Offici√ęle Supportersvereniging Vitesse heeft andermaal met verbazing en ergernis kennis genomen van dit feit en concludeert dat er sinds het Besluit van 12 juni 2003, beter bekend staande als het Reddingsplan, maar bar weinig is veranderd aan de feitelijke situatie, waarin stadion en club verkeren.

Het onderwerp van dinsdag aanstaande luidt de huurachterstand van Vitesse aan de Gemeente en het ontbreken van communicatie hierover door het College aan de Raad. Wat ons betreft is de vraagstelling voor deze raadsvergadering niet de juiste. De Gemeenteraad zou er goed aan doen de vraag te stellen, hoe het mogelijk is dat deze huurachterstand is ontstaan.

Zoals hierboven aangegeven is al in 2003 door de Raad ingestemd met het Reddingsplan Vitesse/Gelredome. Behalve de financi√ęle paragraven, zijnde de lening aan Vitesse en de aankoop van stadion Gelredome, was het inschakelen van een of meerdere marktpartijen nadrukkelijk onderdeel van het Besluit. Inmiddels zijn we 3 jaar verder en is het stadion nog steeds in handen van de Gemeente en is nog steeds geen marktpartij betrokken bij stadion en/of club.

In het reddingsplan werd nadrukkelijk gesproken over een verlaging van de door Vitesse te betalen huur voor het stadion. Het uitblijven van een marktpartij en de vertraging rondom de verkoop van het stadion, hebben ervoor gezorgd dat deze verlaging nog steeds niet is doorgevoerd. Wij durven zelfs te stellen dat door het uitermate stroperige optreden door de Gemeente Arnhem inzake de verkoop van het stadion, de huurachterstand √ľberhaupt is ontstaan. Het College heeft de Gemeenteraad √©n Vitesse toezeggingen gedaan over de verkoop van het stadion, onder andere over deze huurverlaging. Sinds de publicatie in de Cobouw heeft de Gemeente Arnhem al 3 richtlijnen laten verlopen. Het lijkt ons op zijn plaats dat de gemeente nu water bij de wijn doet, zodat Vitesse niet de dupe wordt van de zeer trage handelswijze van de wethouders in deze.

Al met al leidt bovenstaande tot de situatie waarin Vitesse tot op de dag van vandaag een (veel) hogere huur moet betalen aan de Gemeente dan de exploitatiemaatschappij Gelredome, wat in onze ogen op zijn zachtst gezegd een scheef beeld oplevert. Ook zijn de verhoudingen tussen stadion en club nog steeds niet zoals beoogd werd in het Reddingsplan. In het Reddingsplan werd gesproken over het verbeteren van de verstandhouding tussen beide, zodat het aantrekkelijker zou worden voor sponsoren om zich aan een van beide te verbinden. De verstandhouding is echter nauwelijks verbeterd en de belangen lijken eerder tegengesteld te zijn, getuige ook de concertreeks van Marco Borsato in oktober in Gelredome en de problemen die Vitesse hiervan ondervindt. Ook dit is een direct gevolg van het trage handelen van de Gemeente.

Wij vragen hierbij dan ook aan het College en de Raadsleden aanstaande dinsdag vooral de nadruk te leggen op een zo spoedige mogelijke verkoop van het stadion en daarmee het laatste onderdeel van het Reddingsplan uit te voeren. Onverlet de verkoop vinden wij dat de gemeente nu een stap voorwaarts moet zetten richting Vitesse, om aan een oplossing te werken met betrekking tot de hoogte van de huur en Vitesse als hoofdhuurder én als Arnhems uithangbord voor de stad tegemoet te komen. Daarbij geldt in onze ogen dat de Gemeente Arnhem eigenaar van het stadion is en als zodanig haar verantwoordelijkheid voor de gang van zaken dient te nemen.

Met vriendelijke groet,

Namens het bestuur van de Supportersvereniging Vitesse

Peter Bierhaus Voorzitter

28-08-2006

Raadsvergadering vanavond eitje voor college

Burgemeester en wethouders van Arnhem komen vanavond zonder kleerscheuren uit de ingelaste raadsvergadering over Vitesse en Gelredome. Dat leert een inventarisatie van de standpunten van de partijen over de stagnerende verkoop van het stadion en de huurachterstand van de voetbalclub. Weliswaar is zelfs coalitiepartij GroenLinks ontevreden, maar de moties van de oppositie zullen het niet halen. De SP wil een motie van wantrouwen indienen tegen wethouder Sander van Bodegraven, die samen met wethouder Willem Hoeffnagel de onderhandelingen over de verkoop van het stadion voert. ” Van Bodegraven belooft al sinds vorig jaar dat hij de verkoop snel tot een goed einde zal brengen, maar het lukt hem gewoon niet”, zegt SP- leider Gerrie Elfrink. ” Laat hem toch toegeven dat we niet van dat stadion afkomen en dat het ons nog jaren geld zal kosten.”

Addy Plieger van de Christen Unie komt vanavond met een motie om de onderhandelingen over de verkoop van Gelredome uit handen van het college te nemen. ” Besteed dat werk uit aan een externe deskundige”, zegt zij. ” De wethouders die nu leiding geven, hebben laten zien dat ze het niet kunnen. We hebben iets te vaak gehoord dat ze er binnenkort denken uit te komen. Maar ik geloof niet meer in een goede afloop.” De Arnhemse gemeenteraad komt vanavond bij elkaar voor een ingelaste raadsvergadering. Die is kort voor de zomervakantie uitgeschreven op verzoek van SP, VVD, ChristenUnie en D66. Aanleiding was indertijd het bericht in deze krant dat voetbalclub Vitesse niet in staat zou zijn per 1 juli haar achterstallige huur aan de gemeente te voldoen. De vier partijen stelden eind juni dat het college de raad had moeten informeren over de oplopende huurschuld. Het college zegt dat niet gedaan te hebben omdat Vitesse nog tot 1 juli de tijd had. Later in juli werd bekend, eveneens via De Gelderlander, dat aspirant-koper Eurocommerce zijn bod op Gelredome met 5 miljoen euro had verlaagd tot 11,5 miljoen. Daarom staat ook deze kwestie vanavond op de agenda, maar het college heeft aangekondigd geen mededelingen te zullen doen. Er wordt immers nog onderhandeld.

De drie coalitiepartijen PvdA, CDA en GroenLinks willen het de wethouders vanavond niet moeilijk maken, zeggen hun fractieleiders. GroenLinks wil wel weten waarom er niet, zoals beloofd, een plan van aanpak is gemaakt met betrekking tot de huurachterstand van Vitesse. Maar ook de oppositiepartijen staan niet allemaal achter de moties. ” Zo’n motie van wantrouwen is contraproductief als ze niet wordt aangenomen”, zegt Martin van Meurs ( Pro Arnhem). En Gerrie Elfrink over de motie van de ChristenUnie: ” Die heeft niets om het lijf. Het college blijft toch verantwoordelijk.”

Bron: De Gelderlander 29-08-2006

Preston North End aast op Knopper

Het probleem van Vitesse met Richard Knopper lijkt alsnog te worden opgelost door een transfer. Het Engelse Preston North End wil de voormalige aanvoerder van Vitesse contracteren. Richard Knopper verblijft in Engeland om te onderhandelen met de club, die uitkomt in de Championship, het een na hoogste niveau in Engeland. Knopper raakte onder trainer Aad de Mos al snel zijn basisplaats kwijt. Toen hij voor de eerste competitiewedstrijd ook niet tot de selectie van achttien behoorde, verliet hij boos de training. Enkele dagen later werd hij verbannen naar de selectie van Jong Vitesse.

Bron: Omroep Gelderland 29-08-2006

Vitesse praat met zaakwaarnemer Mandl

Vitesse gaat dinsdag met de zaakwaarnemer van Thomas Mandl om tafel om de komst van de Oostenrijkse doelman af te ronden. De Arnhemse club is financieel nog wel afhankelijk van de transfer van Richard Knopper naar het Engelse Preston North End. “Ons uitgangspunt is niet dat Knopper transfervrij vertrekt”, zegt algemeen directeur Paul van der Kraan. “We hebben uitvoerig met zijn zaakwaarnemer gesproken en we verwachten uiterlijk woensdag te horen of het doorgaat.” Mandl was vorige week al op proef bij Vitesse en moet de concurrentiestrijd aangaan met doelman Harald Wapenaar.

Bron: Omroep Gelderland 29-08-2006

Tim De Meersman traint mee in Beveren

Tim De Meersman traint dinsdag en woensdag mee bij het Belgische KSK Beveren. De middenvelder van Vitesse wordt vrijwel zeker per direct overgenomen door de Belgische club. Beveren-trainer Walter Meeuws zou De Meersman maandag komen bekijken bij Jong Vitesse, maar de wedstrijd tegen FC Twente werd afgelast. De Belgische linkspoot speelde slechts tweemaal als invaller voor Vitesse, waar hij geen vertrouwen kreeg van de vorige trainer Edward Sturing. Onder Aad de Mos is De Meersman zichtbaar opgeleefd, maar de club laat de Belg toch vertrekken naar Beveren.

Bron: Omroep Gelderland 29-08-2006

Sansoni reikt uniek Vitesseshirt uit in Supportershome.

Gisteravond is in Supportershome Monnikenhuize voor het eerst dit seizoen een uniek Vitesseshirt verloot. Bij de ingang ontvingen de toegestroomde fans een genummerd lootje. Later op de avond werd de trekking verricht door de tot Man of the Match uitgeroepen Sansoni. Het door de Fransman gesigneerde shirt werd gewonnen door Maja (52). De winnares toonde zich verguld met de prijs. Op de vraag hoe ze het vond gewonnen te hebben, antwoordde ze met een brede glimlach: ‘Heerlijk’. Ook de komende thuiswedstrijden valt er in het supportershome een door de Man of the Match gesigneerd shirt te winnen.

27-08-2006

Vitesse in bekerstrijd naar Argon

Vitesse speelt in de tweede ronde van het toernooi om de KNVB-beker uit tegen hoofdklasser Argon, op woensdag 20 september (20.00 uur) in Mijdrecht. Argon won afgelopen zaterdag in de eerste ronde van Harkemase Boys ( 0- 4).

Bron: De Gelderlander 28-08-2006

Met Aad de Mos gaat Vitesse ‘helemaal los’

Ook tegenslag loutert de trainer. Aad de Mos krijgt een kick van zijn rentree op de Nederlandse velden. Zijn assistent: ‘Je leert, je geniet, je verbaast je soms.’ De Nederlandse competitie mag in kwalitatief opzicht zijn afgeroomd, de clubs hebben interessante trainers in dienst: Koeman en Koeman, Ten Cate, Stevens, Van Gaal √©n, natuurlijk, Aad de Mos, 59, na twaalf jaar van omzwervingen, van hele en halve mislukkingen weer hoofdtrainer in Nederland; bij Vitesse.

Aad de Mos zet bij vrijwel elk spannend moment in de Gelredome een drinkbus aan de mond. Driftig, gehaast. Nippeltje omhoog met de mond. Slokje. Soms zie je in zijn heftige gebaren de Hagenaar van de straat terug, want De Mos is door de jaren heen dicht bij zichzelf gebleven. Zijn pak is opsmuk voor de ruwe bolster.

Voortdurend discussieert De Mos met zijn assistenten Huistra en De Boer, steeds laat hij spelers warmlopen. Een nieuwtje. ‘Ik wil snel kunnen handelen en dan is het vervelend als een speler niet warm is’, zegt hij na het duel met AZ, dat ondanks de hartverwarmende inzet van Vitesse beter is, met 3-1 wint en de koppositie consolideert.

Assistent-trainer Dick de Boer geniet ervan om in de nabijheid van De Mos te vertoeven. ‘Ik vond het interessant te ontdekken waaraan hij zijn autoriteit ontleent.’ De Boer weet het antwoord inmiddels: ‘Aad de Mos heeft charisma, ervaring en verstand van voetbal.’ Of De Boer √©√©n verschil kan noemen tussen een doorsnee trainer en De Mos? ‘Wij zijn geneigd alles uit te leggen. Hij kiest zijn momenten. In √©√©n zin kan hij iets duidelijk maken. Soms negeert hij iets, maar vier dagen later zegt hij opeens: wacht effe, waar jij het vorige week over had* Hij ziet alles en reageert zonder aanzien des persoons. Autoriteit ontleen je aan kennis en kunde.’ Samenvattend: ‘Je leert, je geniet, je verbaast je soms.’

De Mos behaalde zijn successen vooral in de jaren tachtig, met Ajax, KV Mechelen en Anderlecht. Zijn latere loopbaan was een avontuur dat hem tot in Japan en de Emiraten bracht, hem van illusies beroofde en wereldwijsheid verschafte. Soms dacht je dat Aad de Mos niet meer bestond, dan weer dook hij op als tv-analyticus, als superscout of als begeleider van zijn dochter, zaakwaarneemster Tessa. De geheimen van de voetbalwereld zijn ontsluierd voor De Mos.

Twaalf jaar na zijn laatste baan als hoofdtrainer in Nederland, bij PSV, is hij terug. Wat het meest is veranderd? ‘De jeugdacademies zijn zeer professioneel. Talent wordt met bosjes aangereikt. De mediawereld rond het voetbal is enorm gegroeid. En je moet vaker zoeken naar de echte liefhebbers in het voetbal.

‘Je ziet dat jongens die uit Vitesse voortkomen, zoals Van der Schaaf, Janssen en Knol, met hun hele ziel en zaligheid spelen. De jongere generatie denkt daarover wel eens makkelijker en die moet je aansporen.’ Op een spandoek staat: Helemaal los!! Met Aad de Mos!! We pakken de dubbel. De Mos mag zijn kruis dragen als trainer, zijn reputatie is hem vooruitgesneld. De Boer: ‘Je kunt geen grote trainer of coach zijn als je geen deukjes hebt opgelopen. Daarvan leer je het meest. Hier moest iemand komen met ervaring, zonder een zak verleden op zijn rug.’

Edward Sturing, dat k√≥n niet meer. Hilarisch was de aflevering van het tijdschrift Hard Gras over √©√©n seizoen Vitesse, een club met een aardige, onzekere trainer die zich liet sturen door een mentaal begeleider. Theo Janssen, international van Vitesse, was toe aan een trainer met ervaring, na de beginners Koeman en Sturing: ‘Hij ziet het spelletje en heeft overal het juiste plan voor. Hij ziet alles.’

De Mos wordt gestuurd door zijn instincten, maar wie dacht dat hij alles anders zou doen dan Edward Sturing, vergist zich. Assistent Huistra: ‘In het begin liet hij alles even op zijn beloop, omdat hij wilde zien hoe dingen hier van nature gaan. Hij is sterk in het observeren en heeft een gigantisch goed geheugen. ‘Als er iets belangrijks gebeurt, moet je in een split second handelen. Zo’n split second kan een seizoen maken of ru√Įneren. Dit is eigenlijk een momentenjob.’

En De Mos geniet met volle teugen van het voetbal. ‘De hele week naar een wedstrijd toeleven, dat is niet te vergelijken met wat dan ook in het leven. Dat geeft me een kick.’ Maar denk niet dat hij, Aad de Mos, wakker ligt van een beetje druk in de Gelredome. Hij heeft wel erger meegemaakt, als hij om de Gulf Cup speelde bijvoorbeeld, ergens in het Midden-Oosten. ‘Dat was nog veel meer de waan van de dag. Dat was bij het waanzinnige af.’

Bron: De Volkskrant 28-08-2006

Aad de Mos: ‘Dit tast de euforie zeker niet aan’

Trainer Aad de Mos leed zaterdag zijn eerste nederlaag als hoofdtrainer van Vitesse. “Dit tast de euforie zeker niet aan”, zei de coach na de 1-3 tegen AZ. De Mos zag zijn mening gedeeld worden door het Arnhemse publiek, dat de spelers van Vitesse zaterdag met applaus van het veld begeleidde.

” Je merkt het aan het publiek”, sprak De Mos na de nederlaag. ” De toeschouwers bleven ook de hele wedstrijd achter ons staan. Wij hebben de hele wedstrijd met het hart gespeeld, met de mogelijkheden die we hebben. Het publiek heeft dat aangevoeld.” ” Ik kan mijn ploeg niets verwijten”, vervolgde de oefenmeester. ” We hebben vandaag tegen een zeer sterke tegenstander gespeeld, die heel goed stond in de organisatie en die ook in de duelkracht heerste. Wij hebben 13 overtredingen gemaakt, zij 26. Dat zegt genoeg.” Het was de eerste keer dat het Vitesse van De Mos aantrad tegen een topclub. ” Het was de eerste tegenstander die zo goed het positiespel speelde”, aldus De Mos. ” Als je tegen AZ speelt, dan heb je twee opties. Je kunt druk naar voren zetten, zoals wij in de tweede helft gedaan hebben. Dan krijg je kansen, maar je weet dat je dan ook weggecounterd wordt. Daarom hebben wij ervoor gekozen niet zo te beginnen.” De strijdwijze pakte ook goed uit, aangezien AZ ondanks een overwicht aanvankelijk niet veel kansen cre√ęerde. ” Tegen een bal in de rug van een verdediger doe je niets”, wees De Mos op de 0-1, waarbij Danny Koevermans uit de rug van Ruud Knol liep. En, doelend op de fout van Siebe Blondelle die de 0- 2 van Stijn Schaars inleidde: ” En tegen een individuele fout doe je ook niets.”

De Mos was lovend over aanvaller Mads Junker, die door zijn meeverdedigende arbeid de inbreng van Demy de Zeeuw reduceerde. ” Ik denk dat Mads heel goede dingen heeft gedaan. Het heeft tijd nodig, als je van een spits een nummer tien maakt. Ik heb het in het verleden gedaan met Johnny Bosman. Ik vind dat Mads dat heel goed doet.” Welke conclusies De Mos nog meer kon trekken na de eerste zware test voor zijn ploeg? ” Je ziet dat de wilskracht en de teamspirit bij ons aanwezig is”, constateerde de trainer net als in de voorbije weken. ” Daarnaast zie je dat de sterkhouders overeind blijven. Lazovic, Wapenaar, Knol, Van der Schaaf, Sansoni, Janssen. De jonge spelers kunnen en moeten leren van dit soort wedstrijden.”

Bron: De Gelderlander 28-08-2006

Siebe Blondelle kent de risico’s van het vak

Waar gewerkt wordt, vallen spaanders. Vitesse-verdediger Siebe Blondelle, zaterdag de schlemiel in de verloren competitiewedstrijd tegen AZ (1-3), kent de risico’s van het vak. De jonge Belg hoopt op clementie van de trainer. Het was niet de week van de jonge linksbacks bij de Nederlandse profclubs. Ajacied Urby Emanuelson ervoer het dinsdag in het kwalificatieduel voor de Champions League tegen FC Kopenhagen (0-2 verlies), Siebe Blondelle afgelopen zaterdag in de met 1-3 verloren competitiewedstrijd tegen AZ. Net als zijn Amsterdamse evenknie beging de 20- jarige verdediger van Vitesse een fatale fout. Met knullig balverlies bezegelde hij een klein kwartier na rust het lot van zijn ploeg. Blondelle ging op eigen helft op avontuur, werd door Martijn Meerdink van de bal gegleden en zag vervolgens lijdzaam toe hoe ( na een korte omweg) uiteindelijk Stijn Schaars profiteerde en AZ op 0- 2 bracht. ” Het was mijn fout”, erkende Blondelle volmondig. ” Dat besef je direct. Je hoopt dat iemand het nog kan corrigeren, de mogelijkheden waren er wel, maar het zat er helaas niet in.” Het slippertje kwam extra hard aan aangezien Blondelle er zijn eigen wissel mee inleidde. Een paar minuten later al moest hij het veld ruimen voor Eti√ęnne Esajas. ” Bij 0- 2 achter moet de trainer wel iets doen. Een extra aanvaller brengen, in de hoop de boel te forceren. In dat opzicht was het een logische wissel. Aan de andere kant is er het besef dat als ik die fout niet had gemaakt, ik waarschijnlijk de hele wedstrijd was blijven staan.”

Blondelle was er dan ook behoorlijk ziek van dat hij kon inrukken. Hoofdschuddend nam hij plaats op de reservebank. ” Ik was behoorlijk teleurgesteld in mezelf.” Tot het fatale moment speelde hij een degelijke wedstrijd. Zijn directe tegenstander Meerdink kreeg geen kans om zijn nieuwe uitverkiezing voor het Nederlands elftal waar te maken. ” Ik zat voor mijn gevoel best lekker in de wedstrijd, had geen problemen met hem. Tot hij me die bal ontfutselde.” Gevraagd naar de tweede tegentreffer, sprak Aad de Mos na afloop van een ‘weggevertje’. Blondelle, vorig jaar onder Edward Sturing slechts invaller, is onder de nieuwe Vitesse- trainer uitgegroeid tot basisspeler, maar leefde zaterdag in vrees over de eventuele consequenties. ” Ik hoop dat de trainer me een nieuwe kans zal geven en me de volgende wedstrijd weer in de basis laat starten. Ik weet natuurlijk niet hoe hij erover denkt. Het kan zomaar dat hij voor een ander kiest. In het profvoetbal moet je overal rekening mee houden.” Het zou een flinke tegenvaller zijn voor Blondelle, die overtuigd blijft van zichzelf. ” Tijdens de voorbereiding heb ik het vertrouwen gewonnen van de trainer. Dat heb ik nu beschaamd, maar ik word daar niet onzeker van. Ik weet wat ik kan als voetballer”, aldus Blondelle, die voorzichtig lachte toen hij werd herinnerd aan de soortgelijke uitglijder van Emanuelson, eerder in de week. Het zijn de risico’s van het vak, vindt de Belg. “Dit soort momenten gebeurt nu eenmaal in het voetbal. Elke speler krijgt er wel eens mee te maken. Als je daar niet tegen kunt, moet je een ander beroep kiezen.”

Bron: De Gelderlander 28-08-2006

Debuut wint van nederlaag bij Pryor

Debutanten in het Nederlands elftal ontvangen een haasje. Debutanten bij Vitesse krijgen de glimlach niet van hun gezicht. Anduele Pryor voelde zich zaterdag na het duel met AZ zo blij als een kind. Hij was een van de weinige Vitesse-spelers die na de deceptie tegen AZ (1-3) zijn tanden durfde te laten zien. Letterlijk dan. Anduele Pryor was zich ervan bewust dat lachen na een nederlaag eigenlijk niet gebruikelijk is, maar hij kon de triomfantelijke gevoelens over zijn debuut met geen mogelijkheid onderdrukken.

“Dit is waar je het allemaal voor doet”, glunderde de 21-jarige Amsterdammer, die in de 77ste minuut in de ploeg kwam voor Anders Due. En dat tot zijn eigen verrassing. “Het was best even schrikken toen trainer Aad de Mos me bij zich riep. Fred Benson zat er tenslotte ook nog en hij staat bij de reserves toch iets hoger in de hierarchie.” De schrik sloeg al snel om in vreugde. “Het was kort maar krachtig, dertien minuten en een beetje blessuretijd. Maar het was het waard. Al is het jammer dat we verloren hebben. Je viert je debuut liever met een overwinning”, vertelde Pryor.

Hij trok een keer de aandacht met een slim steekballetje op spits Danko Lazovic door het hart van de AZ-defensie. Barry Opdam voorkwam vervolgens een vrijwel zekere assist door de Servier ten koste van een gele kaart tegen de grond te werken. De invalbeurt bleef voor Pryor zo zonder succes. “Maar ik heb mijn eerste minuten in de hoofdmacht nu te pakken”, wist de Amsterdammer. “Dit is een begin en een teken dat ik in beeld ben bij de trainer. Hopelijk kan ik de hoeveelheid speeltijd langzaam uitbouwen. Naar een half uurtje, een helft en uiteindelijk een hele wedstrijd. Dat is toch waar ik naar toe wil.”

Bron: De Gelderlander 28-08-2006

De Mos lovend over Junker

Vitesse-trainer Aad de Mos was zaterdag allesbehalve ontevreden over zijn ploeg, na de 1-3 nederlaag tegen AZ in het Gelredome. De Mos was vooral lovend over zijn aanvaller Mads Junker, die door zijn meeverdedigende arbeid de inbreng van Demy de Zeeuw reduceerde. “Ik denk dat Mads heel goede dingen heeft gedaan. Het heeft tijd nodig, als je van een spits een nummer tien maakt. Ik heb het in het verleden gedaan met Johnny Bosman. Ik vind dat Mads dat heel goed doet.”

Bron: De Gelderlander 28-08-2006

Primeur: schermen in gebruik bij Vitesse

Het Arnhemse stadion Gelredome beleefde zaterdagavond een langverwachte primeur: tijdens de eredivisiewedstrijd van thuisclub Vitesse tegen AZ werden de twee megaschermen in gebruik genomen. Voor Vitesse had het al veel eerder mogen gebeuren. De Arnhemse eredivisieclub wilde de schermen annex scoreborden eigenlijk al tijdens het afgelopen seizoen plaatsen. Dat lukte niet, onder meer doordat een van de twee borden tijdens de montage naar beneden viel.

Afgelopen zaterdagavond was het dan toch nog raak, vlak voor de eerste thuiswedstrijd van Vitesse in het nieuwe voetbalseizoen gingen de ‘mega-tv’s’ eindelijk aan. De twee megaschermen, allebei ongeveer zeven bij zes meter groot, hingen voor de Zuid-tribune en voor de Noord-tribune. De grote beeldschermen zorgen voor een sfeervolle toevoeging in het stadion en door de opbrengsten van reclames op de schermen verwacht Vitesse ook nog eens de kosten terug te verdienen. Supporters kozen via de sms-service op het scherm Sebastien Sansoni tot eerste ‘man of the match’.

Bron: De Gelderlander 28-08-2006

Vitesse loopt eerste ’tikkie’ op

Na twee maanden met louter voorspoed heeft het Vitesse van Aad de Mos het eerste tikkie gekregen. AZ was zaterdag in Gelredome simpelweg te sterk (1-3). Vitesse leed zaterdag as zijn eerste nederlaag onder de nieuwe trainer Aad de Mos. Erg verontrustend was de verliesbeurt niet voor de Arnhemse ploeg. Bij de presentatie aan het thuispubliek in Gelredome trof Vitesse een geheide titelkandidaat, al wil AZ-trainer Louis van Gaal niets weten van een favorietenrol. De Alkmaarse ploeg is goeddeels vernieuwd en verjongd. De namen zijn ( nog) wat minder bekend, maar de bravoure en offensieve strijdwijze zijn gebleven. Van Gaal hoopt voor 1 september nog een linkerspits naar Alkmaar te halen, zodat hij zijn favoriete 4- 3- 3 systeem kan spelen. Maar ook met twee spitsen en een viermans middenveld staat het elftal tot dusver als een huis.

Vitesse slaagde er zaterdagavond lang in dat aanvallende geweld in het sfeervolle Gelredome tegen te houden. Dat kwam vooral doordat de thuisploeg de inbreng van Demy de Zeeuw grotendeels neutraliseerde. Bij de controlerende middenvelder begint vaak de opbouw van de Alkmaarse aanvallen. De Mos had Mads Junker opdracht gegeven De Zeeuw zo veel mogelijk voor de voeten de lopen en die opzet slaagde aardig.

Leunend op de defensieve organisatie miste Vitesse wel de kracht voor offensieve dadendrang. Een uur lang domineerde AZ de partij, toch bleef Vitesse aardig meedoen. Tot de 57ste minuut, toen Siebe Blondelle in de fout ging. De Arnhemse linkervleugelverdediger verspeelde de bal knullig aan Martijn Meerdink en enkele seconden later scoorde de sterk spelende Stijn Schaars de 0- 2. Eerder, na twintig minuten spelen, had Danny Koevermans voor 0- 1 gezorgd. Hij versloeg doelman Harald Wapenaar met een magnifieke stiftbal, na de beste aanval van de avond via Simon Cziommer en Shota Arveladze.

In geslagen positie toonde Vitesse vervolgens zijn sterkste gezicht. Aangevoerd door de sterk spelende Remco van der Schaaf zette de thuisploeg aan voor een Sturm- und- Drang-periode. Om AZ te verslaan moet echter alles meezitten, maar daarvan was zaterdag geen sprake. Bij de thuisploeg kwam de laatste pass vaak net niet goed aan, bovendien benadeelde arbiter Roelof Luinge de thuisploeg twee keer. Eerst onthield hij Vitesse een strafschop na een overtreding op Junker en vervolgens gaf hij Barry Opdam slechts geel, nadat de verdediger de doorgebroken Danko Lazovic had gevloerd.

Lazovic zou zijn doelpunt toch nog meepakken. Vlak voor tijd kopte hij duikend prachtig raak, na een hoekschop van Theo Janssen ( 1- 2). Meer leverde het korte slotoffensief van Vitesse niet op. Dat zou ook niet verdiend zijn geweest, aangezien AZ na de 0- 2 enkele keren gevaarlijk opdook voor Wapenaar. Pas in de slotminuut sloeg de titelgegadigde voor de derde keer toe, toen De Zeeuw een counter afrondde ( 1- 3).

Het publiek in Gelredome besefte dat deze nederlaag tegen het sterke AZ allesbehalve een schande was. De spelers van Vitesse gingen onder applaus van het veld. Het is lang geleden dat dat in Arnhem is gebeurd na een verloren wedstrijd. Blijkbaar ziet ook de Arnhemse achterban dat er momenteel weer iets moois aan het groeien is bij Vitesse.

Bron: De Gelderlander 28-08-2006

Vitesse focust zich op maatschappij

Vitesse heeft een beleidsplan opgesteld waarin de club haar maatschappelijke verantwoordelijkheid een centrale plaats wil geven. De Arnhemse club is daarvoor samenwerking aangegaan met onder meer de gemeente, het roc Rijn en IJssel en de Gelderse Sportfederatie. Door de samenwerking met diverse maatschappelijke partners wil Vitesse haar maatschappelijke meerwaarde versterken. Algemeen directeur Paul van der Kraan is ingenomen met het plan. “Vitesse kan mensen activeren, samenbrengen en met elkaar verbinden.”

Bron: Omroep Gelderland 27-08-2006

Onmachtig Vitesse verliest van AZ

Vitesse heeft thuis tegen AZ de eerste nederlaag geleden onder Aad de Mos. Vitesse was vooral onmachtig.

Vitesse had zich tactisch volledig op AZ ingesteld. Het gevolg was dat beide ploegen vooral afwachtend speelden. In de 20e minuut werd dat doorbroken door Koevermans, die scoorde met een stift over Harald Wapenaar. Vitesse stelde daar een schotje van Danko Lazovic tegenover. Theo Janssen kwam door op links, maar schoot voorlangs.

AZ wachtte vooral af, maar Vitesse kon de Alkmaarders niet echt pijn doen, al hadden Lazovic en vooral Mads Junker aardige schietkansen. Ruststand 0-1.

Na rust probeerde Vitesse de schroom van zich af te werpen, maar er bleven toch teveel spelers achter de bal.

Na balverlies van Siebe Blondelle kon Shota Arveladze schieten. Wapenaar redde nog, maar de ijzersterke Stijn Schaars maakte de rebound gedecideerd af: 0-2. Vitesse speelde vanaf toen wel offensief en kreeg ook kansen. Barry Opdam ontsnapte aan rood toen hij de doorgebroken Lazovic neerhaalde.

Vlak voor tijd kopte Lazovic fraai raak uit een hoekschop van Janssen en Junker miste daarna nog een fraaie kopkans. In de extra tijd maakte AZ uit de counter nog 1-3 via Demy de Zeeuw.

Bron: Omroep Gelderland 27-08-2006

De Mos: AZ was de baas qua duelkracht

Vitesse-trainer Aad de Mos kwam met een heldere analyse na de 1-3 nederlaag thuis tegen AZ.

“Als je het spelbeeld over 90 minuten bekijkt, zie je dat zij volwassener zijn. Qua duelkracht was AZ hier ook de baas. Daar moeten wij van leren, op dat niveau moet je veel feller duelleren.”

De Mos had zijn tactiek afgestemd op AZ en dat pakte redelijk uit. “We wilden ze pijn doen vanuit de onderschepping. Ze kregen bijna geen kansen, wij voor rust wel een paar. Met opportunisme kom je dan door een individuele fout op 0-2 achter. De spelhervattingen waren wat ongelukkig,bijna niet tussen de palen.”

Bron: Omroep Gelderland 27-08-2006

Mads Junker zoekt nog in nieuwe rol

Mads Junker kwam naar Vitesse als spits, maar onder trainer Aad de Mos is hij achter de spits terecht gekomen. Ook tegen AZ speelde hij vanaf die positie en had hij een defensieve taak erbij gekregen.

“Het eerste uur speelde ik op De Zeeuw. Dat is toch een beetje anders voor mij, want het is de bedoeling dat ik vanuit die positie als tweede man de zestien in kan komen. Voor de goal ligt toch mijn kwaliteit, het is nog wennen.”

Junker had wel een kans, maar toen werd Lazovic door Opdam onderuit gehaald. “Voor mij was dat duidelijk rood, Lazovic en ik konden vrij doorlopen.”

Bron: Omroep Gelderland 27-08-2006

Debutant Pryor wil snel een basisplaats

Anduele Pryor maakte tegen AZ als invaller zijn competitiedebuut voor Vitesse. Geen reden tot euforie voor Pryor, omdat Vitesse verloor.

“Een mooier debuut is me niet gegund, maar het is wel prettig dat ik nu mijn debuut mocht maken. Dat is goed voor mijn zelfvertrouwen. Het gaat extra snel nu, ik kreeg in de voorbereiding ook al veel speelminuten.”

Pryor bleef de laatste jaren hangen in Jong Vitesse. “De trainer zag het toen niet in mij zitten, maar deze trainer wel. Ik wil de verloren tijd inhalen. Ik wil een volledige basisspeler worden en liefst al dit seizoen.”

Bron: Omroep Gelderland 27-08-2006

Vitesse met passie en strijd ten onder

Vitesse is er zaterdagavond niet in geslaagd om AZ in eigen een nederlaag toe te brengen. De ploeg van Louis van Gaal speelde het slim in Gelredome en won met 3-1.

Vitesse liet AZ in de eerste helft komen en loerde zelf op de counter. Veel kansen leverde het niet op, toch Sansoni na vijf minuten dicht bij de openingstreffer. Uit de counter van Due werd het schot van de Fransman echter geblokt. In de 20e minuut kwamen de gasten ineens op 0-1. Spits Koevermans werd diep gespeeld en wipte de bal slim over Wapenaar.

Tot aan de rust wist AZ de wedstrijd goed te controleren en kregen beide ploegen nog een goede kans. Doelpuntenmaker Koevermans tikte een snel genomen vrije trap naast en Junker zag zijn inzet via doelman Sinouh over het doel gaan.

Na rust voetbalde de ploeg van Aad de Mos met veel meer overgave. Met strijd en passie, gecombineerd met aardig voetbal, werd het AZ lastig gemaakt. Spijtig genoeg leidde balverlies in de verdediging al snel in de tweede helft de 0-2 in. Stijn Schaars profiteerde en schoot de bal in de 57e minuut in het dak van het doel.

In de laatste half uur wisselden beide trainers diverse spelers en zocht Vitesse naar de aansluitingstreffer. Twee twijfelachtige momenten leverden Vitesse ook nog eens geen voordeel op. Lazovic werd in de 65e minuut neergelegd door Jaliens (geen strafschop) en in de 80e minuut werd dezelfde Lazovic de doortocht ontnomen door Opdam (slechts geel).

Het opportunistisch spelende Vitesse kreeg in de 89e minuut wat het verdiende. Uit de corner van Janssen kopte Lazovic de bal bij de eerste paal knap binnen: 1-2. In de vier extra minuten gebeurde nog van alles: een schot van Lazovic naast, een prachtige redding van Sinouh op de vrije trap van Janssen en een omhaal van Knol. Het leverde echter niet de gelijkmaker op en uit de counter schoot De Zeeuw AZ in de slotseconde naar de 1-3 overwinning.

“We speelden voor rust matig, maar hebben na rust met veel strijd gevoetbald. Ook toen werd er best goed gespeeld en met een beetje geluk hadden we nog een punt kunnen pakken vandaag”, aldus Theo Janssen na afloop.

Bron: Vitesse.nl 26-08-2006

Vitesse-vlaggetjes op bussen

In tegenstelling tot berichten in de Gelderlander, staan er vanavond helaas nog geen Vitesse-vlaggetjes op de bussen. Onze tweede thuiswedstrijd zullen ze wel op de bussen staan.

 26-08-2006

Win een uniek Vitesse-shirt!

Met ingang van dit seizoen is er na elke thuiswedstrijd een uniek Vitesse-shirt te winnen in het Supportershome Monnikenhuize. Het shirt wordt ter beschikking gesteld door Vitesse voor de winnaar van een prijsvraag, bijvoorbeeld: voorspel de Man of the Match of voorspel de uitslag. Het shirt wordt uitgereikt in Monnikenhuize door de Man of the Match.

Aanstaande zaterdag is de prijsvraag een zeer eenvoudige opgave: na afloop van de wedstrijd zal aan iedere bezoeker van het Supportershome een lot worden uitgereikt, waarna door loting de winnaar van het shirt zal worden bepaald. De loting wordt natuurlijk verricht door de Man of the Match, nadat hij zijn ervaringen van de wedstrijd heeft verteld. Eenvoudiger kan een prijsvraag niet zijn!

Komt dus allen aanstaande zaterdag naar het Supportershome en maak kans op dit unieke shirt!!!! De loting wordt verricht om ca. 22:30u. Het Supportershome Monnikenhuize is bedoeld en is toegankelijk voor elke Vitesse-supporter van jong tot oud, man en vrouw ,of je nu wel lid bent van de SV of niet.

Tot zaterdag in Supportershome Monnikenhuize!!!!!

 augustus 2006

Nieuwe shirts laten op zich wachten

Bij de wedstrijd Vitesse ‚Äď AZ zijn de nieuwe wedstrijdshirts helaas nog niet verkrijgbaar. Door onvoorziene omstandigheden is het niet gelukt om deze op tijd binnen te krijgen. Wij doen ons uiterste best om de wedstrijdshirts voor de volgende thuiswedstrijd tegen NAC in de fanshops te hebben. Zodra de shirts binnen zijn, wordt dit via deze site bekend gemaakt. De actie waarbij het wedstrijdshirt + broekje te koop is voor slechts ‚ā¨ 59,95 zal verlengd worden.

Bron: Vitesse 25-08-2006

Arnhem buigt zich weer over Vitesse/Gelredome
Eurocommerce verwacht in oktober eigenaar te zijn
De Eurocommerce-methode

In De Gelderlander en op Telegraaf.nl stonden vanochtend artikelen over de aanstaande vergadering van de Arnhemse gemeenteraad over Vitesse/Gelredome c.q. achtergrondverhalen over Eurocommerce. Om het overzichtelijk te houden, staan deze artikelen bij elkaar. U kunt ze lezen via onderstaande ¬īlees verder¬ī.

lees verder...

 26-08-2006

Vitesse-vlaggen op bussen

Vitesse heeft op initiatief van de supporters een oude traditie in ere hersteld. Met ingang van vandaag rijden de Arnhemse stadsbussen, net als voor enkele jaren terug, met vlaggetjes in de Vitesse-kleuren, ten teken dat de Arnhemse voetbaltrots die dag een thuiswedstrijd speelt. Vitesse voetbalt vanavond in Gelredome tegen AZ. Woordvoerster Ester Bal: “We doen er alles aan om nog meer zichtbaar te zijn in de stad. En het draagt natuurlijk weer bij aan de clubcultuur.”

Bron: De Gelderlander 26-08-2006

Vitesse rekent op 20.000 supporters

Vitesse verwacht vanavond, in het eerste thuisduel van het nieuwe voetbalseizoen, te worden gesteund door zo’n 20.000 supporters. Dat kunnen er nog meer worden, want voor het het duel tegen AZ geldt vrije verkoop van toegangsbewijzen. De kassa’s aan het stadion gaan om 18.00 uur open. Vitesse heeft in de afgelopen maanden 14.000 seizoenkaarten aan de man gebracht. Inclusief businessclubleden en genodigden komt de vaste schare daarmee op 17.000.

Bron: De Gelderlander 26-08-2006

‘Schaars en Janssen in een elftal? Perfect!’

Bij Vitesse moest de een (Stijn Schaars) wijken voor de ander (Theo Janssen), bij Oranje is wel plaats voor allebei. Kunnen de middenvelders nou wel of niet samen in een elftal spelen? Drie betrokkenen geven antwoord. In 2005 verruilde Stijn Schaars de reservebank van Vitesse voor een basisplaats bij AZ. Die club betaalde twee miljoen euro. Het koopje van de week, oordeelde AZ. Ook Vitesse was tevreden, want door de aanwezigheid van Theo Janssen was er voor Schaars geen zicht op speeltijd, meenden trainer Edward Sturing en technisch manager Jan Streuer. Janssen speelt nu centrale middenvelder bij Vitesse (4-4-2), Schaars linkshalf bij AZ (4-4-2 in een ruit).

Jan Streuer: “De transfer van Schaars is voor Vitesse heel goed geweest. Voor een wisselspeler van Vitesse krijg je nooit drie miljoen euro. Schaars had nog een contract voor een seizoen en was ontevreden dat hij niet speelde. Alleen als Janssen een probleem had, kwam Schaars erin. Schaars wilde een basisplaats, die konden wij hem niet geven. Als ze samen in een team zouden spelen, dan moet een van de twee aangepast worden en op een plek spelen die voor hem niet ideaal is. Daar ben ik niet voor, want spelers presteren het best op hun favoriete positie. Voor allebei is dat centraal op het middenveld. Waar Schaars nu speelt, links aan de zijkant, dat is niet zijn beste positie. Daar moet hij te veel loopwerk verrichten. Op die positie blijft hij nooit spelen. Onthoud mijn woorden.”

Louis van Gaal, trainer van AZ: “In principe kunnen alle spelers met elkaar in een elftal spelen. Als de trainer daarvoor maar een systeem creeert. Het gaat erom dat de spelers complementair zijn, dat ze elkaar aanvullen. Ik heb Janssen destijds op het WK Onder 20 in de punt naar achteren opgesteld, dat deed hij voortreffelijk. Als ik ze nu in een elftal zou hebben, dan zou Schaars in de punt naar achteren spelen en Janssen linkshalf in een 4-4-2 met een ruit op het middenveld. Er is altijd wel een systeem te vinden waarin ze beiden kunnen spelen. Dat moet je als trainer alleen willen of niet.”

Aad de Mos, trainer van Vitesse: “Tijdens Vitesse-AZ valt voor bondscoach Van Basten misschien de beslissing wie van hen in aanmerking komt voor de centrale plek. Schaars staat voor op punten, maar bij AZ speelt hij niet op die positie. Schaars is wat lichter. Janssen is internationaal gezien wat rijper. Hij is al wat completer. Zijn duelkracht is heel groot. Als ik ze allebei in mijn selectie had, dan zouden ze allebei spelen. Schaars had ideaal op de plek van Due kunnen spelen. Met de wisselwerking met Janssen, dat ze om beurten er links omheen zouden gaan. Dat kunnen ze samen perfect invullen.”

Bron: De Gelderlander 26-08-2006

Aad de Mos krijgt een kick van Gelredome

Aan de Mos trainde gisteren voor het eerst met Vitesse in Gelredome. “Ik ben geimponeerd door het stadion”, zei de nieuwe trainer van de Gelderse club.Aad de Mos heeft over de hele wereld voetbalstadions gezien. Toch was gisteren voor hem een speciale dag. “Ik had het gevoel dat we ons voorbereidden op een Europacup-wedstrijd”, zei De Mos, nadat hij met Vitesse de afsluitende training voor het competitieduel met AZ (vanavond 20.00 uur) had afgewerkt in het overdekte stadion. “Het gaf me een kick, toen ik dit stadion binnenkwam. Ik was geimponeerd. Het is iets speciaals, om in De Kuip of in Gelredome te spelen. Het geeft mij adrenaline. Zo moeten de spelers dat ook hebben. Dat gevoel, dat ze elke wedstrijd iets moeten presteren in dit mooie stadion.”

De kleurrijke oefenmeester speelt vanavond voor het eerst met Vitesse in Gelredome. De tien oefenduels en de eerste competitiewedstrijd (21-zege bij Sparta) hadden allemaal plaats buiten de eigen verwarmde huiskamer. “Ik heb tegen de spelers gezegd dat we nu bijna twee maanden met elkaar samenwerken”, doelt De Mos op het begin van de voorbereiding. “Straks ligt de competitie een week stil vanwege interlandvoetbal. We moeten proberen die reeks van twee maanden ongeslagen af te sluiten.”

Ook al is AZ op papier natuurlijk geen eenvoudige opponent. “Vooruitblikken op een wedstrijd is zo koffiedik kijken”, weet De Mos. “Een vrije trap kan meteen het wedstrijdbeeld op z’n kop zetten. Ik verwacht wel dat het een open wedstrijd zal worden, met veel spektakel, want beide teams willen vooruit voetballen. Wij presenteren ons aan het thuispubliek. Ik hoop dat we de lijn doortrekken, dat we goed georganiseerd spelen.”

De Mos zal vanavond met dezelfde elf spelers beginnen, die vorige week aan de start stonden voor het geslaagde competitiebegin bij Sparta. Dat betekent dat ook de licht geblesseerde Sebastien Sansoni inzetbaar is. De Fransman kwam gisteren tijdens de training niet in actie, maar dat was uit voorzorg. “Hij is nu zelfs fitter dan vorige week”, zei De Mos over de uitblinkende centrumverdediger.

Bij Vitesse ontbreken Richard Knopper (teruggezet naar tweede elftal) en de geblesseerden Gill Swerts, Michael Jansen, Piet Velthuizen en Abubakari Yakubu.

Bron: De Gelderlander 26-08-2006

Janssen opnieuw opgeroepen voor Oranje

Vitesse-middenvelder Theo Janssen is door bondscoach Marco van Basten opnieuw geselecteerd. Deze keer zit hij bij het keurkorps voor de wedstrijden tegen Luxemburg en Wit-Rusland van 2 en 6 september. Janssen maakte in het oefenduel in Ierland zijn debuut voor Oranje. Hij viel acht minuten voor tijd in en deed dat verdienstelijk. Ajax-spits Klaas-Jan Huntelaar uit Hummelo, Gendtenaar Stijn Schaars en Winterswijker Martijn Meerdink, beiden van AZ, zijn opgeroepen.

Bron: Omroep Gelderland 25-08-2006

Benson opgeroepen voor Jong Oranje

Vitesse-aanvaller Fred Benson is opnieuw door coach Foppe de Haan opgeroepen voor een oefenwedstrijd van Jong Oranje. Het team oefent volgende week vrijdag tegen Bayer Leverkusen, in het Ulrich- Haberlandstadion in de Duitse stad. Jong Oranje bereidt zich voor op het EK, dat volgend jaar in Nederland wordt gehouden. Jong Oranje is automatisch voor het toernooi geplaatst. Benson werd twee weken geleden op het laatste moment geselecteerd voor een oefenduel tegen Duitsland. Dani√ęl de Ridder van Celta de Vigo had zich toen afgemeld.

Bron: Omroep Gelderland 25-08-2006

Adrenaline voor Aad de Mos in Gelredome

Aad de Mos trainde met zijn selectie voor het eerst in Gelredome. Dat maakte veel indruk op de trainer van Vitesse. “Ik was ge√Įmponeerd door het stadion. Het gaf mij adrenaline toen ik het veld opliep. Dit geeft toch iets extra’s. Het voelde een beetje als Europacup, dan train je de dag voor de wedstrijd ook in het stadion.”

Aad de Mos wil tegen AZ een periode op waardige wijze afsluiten. “De eerste twee maanden hebben we op een bepaalde manier ergens naartoe gewerkt, dan wil ik die reeks ook ongeslagen blijven. We moeten de kansen er nu wel injassen, niet zoveel missen als tegen Sparta.”

Bron: Omroep Gelderland 25-08-2006

Vitesse met dezelfde elf tegen AZ

Vitesse begint zaterdagavond in dezelfde basisopstelling tegen AZ als vorige week tegen Sparta. Dat maakte de hoofdtrainer vrijdagmiddag bekend. Dat betekent dat ook Sebastien Sansoni, die op de afsluitende training ontbrak, gewoon inzetbaar is. “Met Sansoni gaat het juist goed, zelfs beter als vorige week toen hij ook gewoon negentig minuten speelde. Ik begin dan ook met dezelfde elf tegen AZ”, aldus Aad de Mos. Verder ontbreken de geblesseerde Swerts, Yakubu, Velthuizen en Jansen.

De trainer verwacht een open wedstrijd met veel spektakel. “Ik hoop dat het de wedstrijd van het weekend wordt. In balbezit zal er weinig veranderen aan onze speelwijze, alleen bij balverlies zullen er wat accenten gelegd worden. We zullen het middenveld goed bezet moeten houden, compact spelen en in positie blijven. AZ probeert de tegenstander uit de tent te lokken en daar moeten we slim mee om moeten gaan.”

“We zijn op 5 juli begonnen met de voorbereiding. Volgende week hebben we door interlands vrijaf en spelen pas weer na 5 september. Dan zijn we dus twee maanden onderweg en ik heb tegen de jongens gezegd dat we de ongeslagen status in deze twee maanden vast willen houden. Het belooft een leuke wedstrijd te worden.”

Opstelling Vitesse

Wapenaar, Verhaegh, Knol, Sansoni, Blondelle, Hersi, Van der Schaaf, Janssen, Due, Junker en Lazovic.

Bron: Vitesse.nl 25-08-2006

Hersi voelt zich vrij bij Vitesse

Youssouf Hersi is al vanaf het begin van de voorbereiding de aanjager voorin bij Vitesse. “Ik had dat vorig jaar ook al, maar nu is het extreem.” Dat heeft te maken met de vrijheid die Hersi krijgt van trainer De Mos. “Ik mag ook switchen met Mads Junker en Danko Lazovic. Het groeit nog met elke wedstrijd. Op de training zijn we daar veel mee bezig, maar alles lijkt wel vanzelf te gaan.” Hersi kampt met een lichte blessure. “Ik heb een beetje last van mijn enkel, maar ik heb pijnstillers genomen. Het gaat wel lukken. We moeten profiteren van de zwakke punten van AZ.”

Bron: Omroep Gelderland 25-08-2006

De Mos: komst Mandl absolute noodzaak

Als het aan trainer Aad de Mos ligt, wordt de Oostenrijkse doelman Thomas Mandl zo snel mogelijk aan de selectie toegevoegd. “Dat is absolute noodzaak”, zegt De Mos stellig. “Ik heb dat ook aangegeven bij Jan Streuer. Het is afhankelijk van de financi√ęle daadkracht hier. Wat mij betreft had het al rond mogen zijn.” De Mos legt uit waarom de selectie moet worden uitgebreid met een extra keeper. “Als er morgen wat gebeurt met Harald Wapenaar, kunnen we dat niet oplossen. Ik weet niet wanneer Piet Velthuizen weer fit is en ik heb hem nooit kunnen beoordelen in een grote wedstrijd.”

Manager voetbal Jan Streuer is wat voorzichtiger in zijn uitspraken. “Puur sportief gezien moeten we hem halen, maar de financi√ęn kunnen nog het struikelblok vormen.” Streuer heeft wel een goede indruk van Mandl. “Zijn kwaliteiten staan niet ter discussie. Hij heeft zelf ook zeker interesse om hier te spelen, maar hij heeft ook wat andere opties.”

De manager voetbal laat ook weten dat een vertrek van Tim de Meersman naar Beveren tot de mogelijkheden behoort. “Ze komen hem maandag bekijken als hij speelt voor Jong Vitesse. Het is niet zo dat De Meersman weg moet bij ons.”

Bron: Omroep Gelderland 25-08-2006

Columnist Devito is er klaar voor dit nieuwe seizoen.
Hier zijn nieuwe column:

Klaar voor een goede start

25 aug, 2006

Klaar voor een nieuw seizoen ? Het lijkt er op. Vitesse is goed bezig geweest de afgelopen zomer. Nieuwe trainer, nieuw elan, nieuwe spelers. Zij moeten de slechte soap van vorig jaar wegspoelen. Als je om je heen luistert heeft iedereen er zin in. Een mooie revanche-gedachte is op zijn plaats. Misschien was de laatste wedstrijd die er toe deed, de winst bij ODW uit, de voorbode voor een komend seizoen, welke je door een geel-zwarte bril wil bekijken. Maar eens doen dan…

lees verder...

25-8-2006

Beveren aast op Tim De Meersman

De Belgische hekkensluiter KSK Beveren is geinteresseerd in Vitesse-talent Tim De Meersman. Beveren heeft de eerste drie duels in de competitie verloren en zoekt naar versterking op het middenveld. De Meersman kan aan de linkerkant van die linie uit de voeten, maar heeft zich ook onderscheiden als linker centrumverdediger. De 21-jarige Belg komt in Arnhem weinig aan spelen toe, al is hij onder de nieuwe trainer Aad de Mos een volwaardige selectiespeler. Toch kwam hij in twee seizoenen niet verder dan twee invalbeurten in het eerste.

Bron: Omroep Gelderland 24-08-2006

Danko Lazovic in selectie Servi√ę

Vitesse-spits Danko Lazovic is opgeroepen voor het nationale team van Servi√ę. Het land speelt zaterdag 2 september een EK-kwalificatiewedstrijd tegen Azerbeidzjan. Vier dagen later is Polen de tegenstander. Lazovic maakte vorige week voor Servi√ę een historisch doelpunt tegen Tsjechi√ę. Het was de eerste treffer van het zelfstandige Servi√ę, dat op het WK nog een team vormde met Montenegro. Lazovic maakte de 1-1. Servi√ę won met 3-1. Servi√ę is ingedeeld in een poule waar behalve Azerbeidzjan en Polen ook Armeni√ę, Belgi√ę, Finland, Kazachstan en Portugal in zitten.

Bron: Omroep Gelderland 24-08-2006

College Arnhem pleit zichzelf vrij

Burgemeester en wethouders van Arnhem hebben niets fout gedaan door de gemeenteraad onwetend te laten over de huurachterstand van Vitesse. Dat vinden zij althans zelf. Dinsdag is er op verzoek van SP, VVD, D66 en ChristenUnie een ingelaste raadsvergadering waarin deze partijen het college ter verantwoording willen roepen. Op 1 juli had de voetbalclub haar huurachterstand bij de gemeente ingelopen moeten hebben. Maar op 27 juni maakte Vitesse-directeur Paul van der Kraan bekend het geld niet te hebben. Om op 29 juni toch nog negen ton van de 1,6 miljoen achterstand over te maken.

De wethouders Van Bodegraven en Hoeffnagel zeggen welbewust niet voor 1 juli aan de bel te hebben getrokken. Ondanks de uitingen van Van der Kraan. ‚ÄěVitesse had immers nog de tijd‚ÄĚ, zegt Hoeffnagel. ‚ÄěDe club loste wel vaker onregelmatig af. En er kw√°m voor 1 juli ook nog geld, zij het niet genoeg. Wel heeft het college al in januari in een brief tegenover de raad zijn zorgen geuit. Toen was er ook al een huurachterstand.‚ÄĚ VVD-leider Margreet van Gastel, een van de initiatiefnemers van de ingelaste raadsvergadering, zegt het niet met de redenering van het college eens te zijn. ‚ÄěDie achterstand in januari was binnen de kaders. Maximaal zes ton was de afspraak. Maar het tekort dat daarna ontstond, steeg daar ver bovenuit.‚ÄĚ

SP, VVD, D66 en ChristenUnie willen dinsdag ook van het college weten hoe het staat met de onderhandelingen over de verkoop van stadion Gelredome. Vorige maand verlaagde aspirant-koper Eurocommerce zijn bod, maar de gemeenteraad heeft dat alleen in de krant kunnen lezen. Van het college is tot op heden geen uitleg gekomen. Dat zal ook dinsdag niet gebeuren, zeggen Van Bodegraven en Hoeffnagel. De onderhandelingen over Gelredome zijn immers nog niet rond. ‚ÄěWe zijn dichtbij een eindresultaat, we hopen in september naar buiten te kunnen komen‚ÄĚ, zegt Van Bodegraven. Voor die tijd wil het college de raad wel in een besloten vergadering informeren, ook over de actuele achterstand van Vitesse.

Bron: De Gelderlander 24-08-2006

Verlost van prijskaartje
Tweede kans Danko Lazovic

Zijn dankbaarheid hield Danko Lazovic (23) op de been. “Ik heb het geluk mijn geld te verdienen met mijn hobby”, prentte de Servi√ęr zichzelf elke keer in als hij zich naar het trainingsveld van Feyenoord sleepte. De aanvaller wist – met Dirk Kuyt, Thomas Buffel en later Salomon Kalou boven zich in de rangorde – in 2003 al dat hij in De Kuip aan een vrijwel kansloze missie bezig was. Dat Feyenoord hem afgelopen zomer z√≥ eenvoudig naar Vitesse liet vertrekken (voor 1,5 miljoen euro), maar nu waarschijnlijk het veelvoudige zal moeten betalen voor een opvolger van Dirk Kuyt, interesseert hem niet. “Dit seizoen zal blijken of ze het goed hebben gedaan of niet”, aldus de koele kikker.

Nadat Feyenoord hem vorig jaar verhuurde aan Bayer Leverkusen en Partizan Belgrado, leek de spits geruisloos van het eredivisietoneel te verdwijnen. “Maar bij Vitesse wil ik laten zien wat ik kan”, zegt de Servier, die in Arnhem een vierjarig contract tekende en vrijdag met zijn razendsnelle treffer een belangrijk aandeel had in de 2-1 overwinning van Vitesse bij Sparta. “Dit is voor mij een tweede kans.” Hij moet er zelf om lachen. “Het klinkt alsof ik 37 jaar oud ben, maar ik ben pas 23.”

lees verder...

 Bron: De Telegraaf 24-08-2006

Betaald voetbal: het blijft toch behelpen

Voetbalclub AZ speelt vanaf dit seizoen in het nieuwe DSB Stadion. Het complex heeft de Alkmaarders 40 miljoen euro gekost. Een enorm bedrag voor een club die tot dit seizoen jaarlijks een gat in de begroting had van 3 tot 4 miljoen euro. Maar het stadion staat er. ‘Zonder subsidie,’ aldus AZ-directeur Toon Gerbrands. De grond bij het oude stadion leverde 10 miljoen euro op. Voor de overige 30 miljoen euro sloot AZ een hypotheek af. Dankzij de verdubbelde toeschouwerscapaciteit, de business seats en skyboxen voor zakenlui, kon AZ zijn begroting voor dit seizoen met 5,5 miljoen euro verhogen naar 21 miljoen euro.

Na jaren van financiele misere gaat het met de meeste Nederlandse eredivisieclubs weer beter. PSV (begroting 55 miljoen euro) maakte na twee jaar en 16 miljoen euro verlies een klein winstje. Zelfs Vitesse heeft dit jaar een sluitende begroting. De Arnhemse club wilde eind jaren negentig, met hulp van energiebedrijf Nuon, een topclub worden en stak zich diep in de schulden. Sindsdien was er elk jaar te weinig geld om de kosten te dekken. Vorig seizoen werd volgens voetbalbond KNVB per saldo geen verlies geleden in het betaalde voetbal.

lees verder...

 Bron: Elsevier 24-08-2006

Webster Arrest is slecht nieuws voor de Nederlandse clubs

Andrew Neil Webster speelde al 22 interlands voor Schotland, maar zal nooit in de voetsporen treden van topverdedigers als John Terry of Fabio Cannavaro. Daar heeft de verdediger van het Schotse Heart of Midlothian de kwaliteiten niet voor. Toch zal Webster de komende jaren wel eens meer invloed kunnen hebben op de bedrijfstak voetbal dan alle topverdedigers van de wereld samen. Eind vorig seizoen leverde de 24-jarige voetballer zijn nog doorlopende contract in om te gaan spelen bij het Engelse Wigan Athletic. Hearts weigert hem te laten gaan zonder een afkoopsom, maar is toch gedwongen genoegen te nemen met een relatief kleine schadevergoeding. Webster maakt slechts gebruik van de FIFA-regels, die onder druk van de Europese Commissie zijn gewijzigd. Deze verandering – die nu wellicht bekend wordt als het Webster Arrest – houdt in dat spelers een contract na drie jaar eenzijdig kunnen opzeggen. Wanneer een voetballer ouder is dan 28 jaar, kan hij dat zelfs al doen na twee seizoenen.

lees verder...

 Bron: VI 23-08-2006

Hersi: ‘Ajax is mijn droomclub’

Youssouf Hersi is pas 23, maar begon afgelopen weekend als basisspeler tegen Sparta Rotterdam aan zijn zevende seizoen als basisspeler. De rechtsbuiten van Vitesse kwam op vijfjarige leeftijd als vluchteling naar Nederland en zat tien jaar in de jeugdopleiding van Ajax. VI for kids sprak met de aanvaller over de Amsterdamse club, zijn sterke punten en zijn verwachtingen voor dit jaar.

Wie was jouw jeugdidool?

‘Edgar Davids. Hij geeft nooit op en dat vond ik als kleine jongen mooi om te zien. Het heeft me zelf ook sterker gemaakt, omdat hij me geleerd heeft nooit op te geven.’

lees verder...

 Bron: VI 23-08-2006

Financi√ęn bepalen lot Mandl

De komst van de Oostenrijkse doelman Thomas Mandl naar Vitesse is afhankelijk van de financi√ęn bij de club. Dat zegt technisch manager Jan Streuer. “Het heeft met de financi√ęn te maken of we hem zullen halen”, zegt Streuer over de doelman, die transfervrij kan worden ingelijfd. “Het is nog niet zeker, we moeten kijken of het financieel haalbaar is.” Wel is zeker dat Mandl wat Streuer betreft zeer welkom is. “Als we hem zouden halen, dan sluiten we wel een risico uit”, aldus Streuer, doelend op de huidige blessure van reservedoelman Piet Velthuizen. “We moeten afwachten wanneer hij weer helemaal fit is. Stel dat in de tussentijd Harald Wapenaar (eerste doelman, red.) geblesseerd raakt, dan heb je een gigantisch probleem. Met de komst van Mandl zou je dat vermijden.” Of de Oostenrijker bij een eventuele komst voor de bank wordt gehaald? Streuer: “Dat ligt aan hem zelf. Met Wapenaar en Mandl heb je dan twee volwaardige keepers.”

Bron: De Gelderlander 23-08-2006

Velthuizen hervat de training

Piet Velthuizen, de reservedoelman van Vitesse, heeft de groepstraining hervat. Wanneer hij weer inzetbaar is, is nog niet duidelijk. De Nijmeegse keeper werd op 26 juli geopereerd aan de buitenmeniscus van zijn linkerknie. Sindsdien staat Velthuizen buitenspel. Door zijn afwezigheid heeft Vitesse zijn oog laten vallen op de Oostenrijkse doelman Thomas Mandl.

Sebastien Sansoni (achillespees), Anders Due (lies) en Youssouf Hersi (enkel) kampen met lichte blessures. Waarschijnlijk sluiten ze eind deze week weer aan bij de groepstraining. Normaal gesproken zijn ze zaterdag inzetbaar in de thuiswedstrijd tegen AZ. Vitesse-aanvaller Fred Benson behoort tot de voorlopige selectie van Jong Oranje, dat op vrijdag 1 september in Leverkusen een oefenwedstrijd speelt tegen Bayer Leverkusen. De voorbereiding op dit duel begint dinsdag 29 augustus. Komende vrijdag maakt bondscoach Foppe de Haan zijn definitieve selectie bekend.

Bron: De Gelderlander 23-08-2006

Richard Knopper: ‘Dit heb ik niet verdiend’

In afwachting van zijn definitieve vertrek uit Arnhem, traint Richard Knopper mee met het tweede elftal van Vitesse. De middenvelder sprak gisteren voor het eerst over de affaire Knopper. “Het zijn onnodige problemen.” Donderdag liep hij voortijdig weg van de training, toen hij hoorde dat hij niet in de selectie zat voor het duel met Sparta. Maandag werd hij teruggezet naar het tweede elftal. ” Ik heb klotendagen achter de rug”, zei Knopper (28) gisteren, nadat hij voor het eerst had meegetraind met Jong Vitesse. ” Het zijn onnodige problemen, want het was allemaal niet nodig geweest. Ik heb het maandag ook tegen de trainer (Aad de Mos, red.) gezegd. Ik kan zijn standpunt ook wel begrijpen. De trainer mag altijd beslissen wie hij meeneemt naar een wedstrijd.

Maar het ging mij puur om het feit dat ik op het trainingsveld hoorde dat ik er niet bij zat. Ik ben twee jaar aanvoerder geweest. Ik wil niet op zo’n manier behandeld worden. Dat heb ik niet verdiend. Als ik het voor de training had gehoord, dan was ik ingelicht en was ik niet weggelopen. Dit probleem had vermeden kunnen worden. Ik doe zoiets niet zomaar en heb het ook nooit eerder gedaan”, vervolgde Knopper. ” Maar dit treft mij persoonlijk. Als je twee jaar aanvoerder bent geweest en belangrijk bent geweest voor de club, dan knakt er iets als zoiets een dag voor de wedstrijd gebeurt. Ik ben ook maar een mens.” En: “De hele voorbereiding heb ik me positief opgesteld, ook al was het voor mij frustrerend dat ik vanaf de eerste week niet voorkwam in de plannen van de trainer.” Of hij spijt heeft van zijn wegloopactie? “Echt spijt, dat niet. Ik heb in een reactie iets gedaan, dat had ik achteraf misschien beter niet kunnen doen. Ik ben niet trots op die reactie. Maar het is niet honderd procent de schuld van mij alleen.”

Knopper en de clubleiding waren al eerder tot de conclusie gekomen dat de voetballer beter kan vertrekken bij Vitesse. “Dit is niet de manier waarop ik weg wil gaan. Ik heb dit niet zo gewild. De spelers zijn maatjes van me en dit is ook niet goed voor de club en de supporters. Ik had gewoon bij de A-selectie kunnen blijven, terwijl ik op zoek ga naar een andere club. Het is maar twee weekjes.” Een vertrek van Knopper, voor 1 september, is voor alle partijen het beste, beaamde Knopper. “Het beste is dat het deze week opgelost wordt. Het kan vandaag rond zijn, het kan een paar dagen duren. Er spelen in elk geval wel dingen.”

Bron: De Gelderlander 23-08-2006

Vitesse contra NEC: de commercie

Twee voetbalclubs: Vitesse en NEC. Twee businessclubs: de BCVG en de OSRN. Twee mensen ook die verantwoordelijk zijn voor de commercie: Ton Fitsch bij Vitesse en Henk Bloemers bij NEC. Zet ze bij elkaar, zo was de gedachte, en dat moet aan het begin van een nieuw seizoen een leuk verhaal opleveren over businesscommunicatie.

Henk Bloemers stelt telefonisch voor om af te spreken in het McDOS Goffertstadion in Nijmegen. Als Ton Fitsch wordt gevraagd, eveneens telefonisch, of hij met dat voorstel akkoord gaat, is een lichte hapering hoorbaar. Logisch, bedenken we later, ook Vitesse speelt natuurlijk liever thuis. “Oke”, zegt Ton Fitsch dan toch. ‘Wanneer en hoe laat?”

Eenmaal in Nijmegen is helemaal niets van rivaliteit voelbaar. Ton Fitsch en Henk Bloemers kennen elkaar van gezamenlijke vergaderingen van de eredivisieclubs en de hernieuwde kennismaking is alleszins hartelijk. Ton Fitsch: “De rivaliteit is iets tussen supporters. Op zich is dat ook prima, al gaat het tussen Vitesse- en NEC-fans soms wat te ver. Ik geef de voorkeur aan gezonde concurrentie.” En lachend: “Ik vind het niet erg hoor als NEC verliest.”

lees verder...

 Bron: De Gelderlander 22-08-2006

Knopper: ik kon me niet beheersen

Richard Knopper heeft geen begrip voor de manier waarop hij door Vitesse buiten de selectie is gezet. Donderdag kreeg de middenvelder te horen dat hij niet bij de groep voor Sparta zat en verliet daarop het veld. “Het was een rommelige dag. De internationals waren net terug, er was veel jeugd en na een rondo werden de vijf spelers genoemd die niet bij de selectie zaten. Dat vond ik naar mij toe niet de manier”, zegt Knopper.

De voormalige aanvoerder merkte vanaf het begin dat hij buiten de boot viel. “Sinds de voorbereiding voelde ik dat Knopper bij Vitesse overbodig was.” Knopper: “Ik heb geprobeerd me er doorheen te slaan in die weken, maar donderdag was de druppel en dan reageer je zo door weg te lopen. Het gebeurde gewoon en ik kon me niet beheersen. Ik ben ook maar een mens.”

Maandag kreeg Knopper vervolgens te horen dat hij terug is gezet naar Jong Vitesse. “Ik heb me twee jaar lang van mijn goede kant laten zien. Als ik fit was, speelde ik altijd en als aanvoerder ben ik belangrijk geweest voor het team. Dit valt me rauw op mijn dak.” Ondertussen schikt Knopper zich met tegenzin in zijn rol. “Ik moet fit blijven en een nieuwe club vinden.”

Bron: Omroep Gelderland 22-08-2006

Vitesse test Oostenrijkse keeper

Vitesse heeft een Oostenrijkse keeper op proef. Het gaat om Thomas Mandl, een 27-jarige oud-international die geen club heeft. Mandl speelde veertien keer voor het nationale elftal van Oostenrijk. Hij kwam in Oostenrijk uit voor Austria Wien en Admira Wacker M√∂dling. In Zwitserland keepte hij bij FC Basel. Vitesse is op zoek naar een keeper, omdat reservedoelman Piet Velthuizen is uitgeschakeld wegens een knieblessure. “Als er iets gebeurd met eerste doelman Wapenaar, dan is het onverantwoord”, zegt manager voetbal Jan Streuer. De transferperiode sluit 1 september.

Bron: Omroep Gelderland 22-08-2006

Thomas Mandl op proef bij Vitesse

Vitesse heeft deze week veertienvoudig Oostenrijks international Thomas Mandl op proef. De 27-jarige Oostenrijker wordt mogelijk voor 1 september aangetrokken om de selectie te versterken. Hoofdtrainer Aad de Mos acht versterking wenselijk nu tweede keeper Piet Velthuizen herstellende is van een meniscus operatie. Mandl kwam in het verleden onder andere uit voor FK Austria Wien, FC Basel en SK Sturm Graz.

Bron: Vitesse.nl 22-08-2006

Fred Benson in voorselectie Jong Oranje

Vitesse aanvaller Fred Benson zit in de voorselectie voor Jong Oranje voor de oefenwedstrijd tegen Bayer 04 Leverkusen op één september. De definitieve selectie wordt op vrijdag 25 augustus as. bekend gemaakt. Als Benson geselecteerd wordt, moet hij zich op dinsdag 29 augustus melden in hotel de Bovenste Molen in Venlo. De oefenwedstrijd zal gespeeld worden in het Ulrich Haberland Stadion in Leverkusen en zal aanvangen om 16.00 uur.

Bron: Vitesse.nl 22-08-2006

Fans krijgen dikke gids bij thuisduel

Bezoekers van de eerste thuiswedstrijd van Vitesse, zaterdagavond tegen AZ, krijgen een dikke presentatiegids: 72 pagina’s, waarvan 50 redactioneel. Voor het tweede achtereenvolgende seizoen presenteert de Arnhemse club zich bij thuisduels met een op Engelse leest geschoeide presentatiegids. ” Het enige verschil is dat we nog meer rekening houden met wensen van supporters”, zegt Paul Meima van Vitessemedia. Dat bedrijf nam na de grote reorganisatie bij Vitesse zowel Meima als het project presentatiegids van de club over. ” We hebben veel positieve reacties gehad, zowel van fans als van de media.” Bij elk thuisduel kunnen bezoekers een programmaboekje kopen. Meima gaat er vanuit dat het eerste exemplaar een echt bewaarnummer is. ” Alle nieuwe spelers worden gepresenteerd. Er staat een programma in, informatie over de eredivisie, websites, tijden.” Daarnaast krijgt de lezer alle informatie over Vitesse: van spelersprofielen tot de samenstelling van alle jeugdteams, de complete trainersstaf en de accommodaties met routebeschrijvingen. Ook staat er een elftalposter in en een interview met de nieuwe aanvoerder Remco van der Schaaf.

Enigszins saillant is het interview met directeur Henk Kesler van de KNVB over de competitieopzet en nieuwe richtlijnen voor arbitrage. Juist met de KNVB ligt Vitesse hopeloos overhoop. De Arnhemse club moet immers een onderkomen zoeken voor de thuiswedstrijd van 25 oktober tegen Heerenveen vanwege het optreden in Gelredome van Marco Borsato. De KNVB weigert Vitesse vier keer achter elkaar een uitduel te laten spelen onder het mom van competitievervalsing.

Het tweewekelijks magazine telt minimaal 32 pagina’s. Het eerste bewaarnummer is twee keer zo dik. Het thuisduel van Vitesse met AZ begint zaterdag om 20.00 uur in Gelredome.

Bron: De Gelderlander 22-08-2006

Knopper teruggezet naar tweede elftal

Vitesse- speler Richard Knopper is door trainer Aad de Mos en technisch directeur Jan Streuer teruggezet naar het tweede elftal. De middenvelder liep vorige week kwaad weg van de training, toen hij hoorde dat hij niet in de selectie zat voor het duel met Sparta. De maatregel geldt tot 1 september, de dag waarop de transfermarkt sluit. Knopper en de clubleiding waren al eerder overeengekomen dat de speler mag vertrekken. Knopper wilde gisteren geen commentaar geven.

Jan Streuer, technisch manager van Vitesse, verwacht dat Richard Knopper de Arnhemse club voor 1 september zal verlaten. De voetballer werd gisteren tot die dag teruggezet naar het tweede elftal. Het is ook de dag waarop de transfermarkt sluit. ” Als hij op 1 september niet weg is, dan zullen we opnieuw bekijken wat we doen”, zegt Streuer, die de wegloopactie van Knopper onacceptabel vindt. ” Het kan niet onbestraft blijven als een speler wegloopt van de training.”

Bron: De Gelderlander 22-08-2006

Knopper tandenknarsend naar tweede

Richard Knopper meldt zich vanaf dinsdag voor de training van Jong Vitesse, zij het met tegenzin. Dat zegt zaakwaarnemer Karel Jansen. “Richard gaat tandenknarsend met het tweede meetrainen. Dit is niet wat hij verdiend na twee jaar aanvoerderschap”, aldus de verbaasde Jansen. De zaakwaarnemer vindt een transfer de beste oplossing. “We zijn druk doende om een andere club voor Richard te vinden. We hebben al wel contacten uitstaan. Ik zou het wel netjes vinden als hij transfervrij weg zou mogen. Ze hebben hem twee jaar geleden tenslotte ook transfervrij aangetrokken.”

Bron: Omroep Gelderland 21-08-2006

Luinge fluit Vitesse-AZ

Roelof Luinge is door de KNVB aangewezen om aanstaande zaterdagavond het duel tussen Vitesse en AZ in Gelredome te fluiten.

Bron: KNVB 21-08-2006

Knopper disciplinair gestraft

Richard Knopper is maandagmiddag door de clubleiding teruggezet naar Jong Vitesse. Vitesse heeft disciplinaire maatregelen genomen tegen middenvelder Richard Knopper. De speler die afgelopen donderdag op eigen initiatief de training vroegtijdig verliet, is tot 1 september teruggezet naar het tweede elftal.

Bron: Vitesse.nl 21-08-2006

Knopper komt vandaag op het matje

Vitesse-speler Richard Knopper moet vandaag op het matje komen bij trainer Aad de Mos en technisch manager Jan Streuer. De middenvelder moet zich verantwoorden voor het incident van afgelopen donderdag, toen hij kwaad weg liep van de training. Knopper is onder De Mos buiten de boot gevallen. De verongelijkte speler wil weg en Vitesse werkt graag mee aan een transfer. “Dat zou de beste oplossing zijn”, aldus Streuer. ” Maar er is nu geen concrete belangstelling.”

Bron: De Gelderlander 21-08-2006

Sinouh in doel tegen Vitesse

AZ-doelman Joey Didulica is naar schatting vijf weken uitgeschakeld. De Australische Kroaat hield aan het duel met NAC ingescheurde enkelbanden over. Didulica speelde de wedstrijd wel gewoon uit, maar verscheen gisteren op krukken op de uitlooptraining. Nieuwkomer Khalid Sinouh zal de komende tijd het doel van AZ verdedigen.

Bron: AD 21-08-2006

Diarra bezorgt Vitesse 4 ton
Arnhemse club vaart wel bij transfer oud-speler naar Real Madrid

Mahamadou Diarra heeft zijn oude club Vitesse een grote dienst bewezen. Door zijn transfer naar Real Madrid ontvangt de Arnhemse club ongeveer vier ton. De transfer van Diarra van Olympique Lyon naar Real Madrid werd afgelopen weekeinde definitief. Beide clubs bereikten een akkoord over de transfersom, die ongeveer 26 miljoen euro bedraagt. Volgens de richtlijnen van de wereldvoetbalbond FIFA profiteren bij transfers alle eerdere clubs van de voetballer mee, vanaf het seizoen waarin de speler twaalf jaar oud is geworden.

Diarra kwam tussen 1999 en 2002 drie seizoenen uit voor Vitesse, dat hem verkocht aan Olympique Lyon. Van het transferbedrag is vijf procent te verdelen. Daarvan gaat vijf procent naar elk jaar tussen het twaalfde en vijftiende levensjaar en tien procent naar elk jaar tussen het zestiende en 23ste levensjaar van de speler.

Aangezien Diarra achttien jaar was toen hij overstapte van OFI Kreta naar Vitesse, ontvangt Vitesse van Real Madrid dus drie keer tien procent van vijf procent van de transfersom. Een rekensom leert dat het om 390.000 euro gaat, uitgaande van de transfersom van 26 miljoen euro. “Ik heb via de media bedragen vernomen van 25 tot 28 miljoen euro”, zegt Paul van der Kraan, de algemeen directeur van Vitesse. “Wij zullen binnenkort contact opnemen met Real Madrid. Dan zien we wel wat het precies oplevert.” Zeker is wel dat Van der Kraan de bonus lachend zal incasseren. “Het is fantastisch dat je zo’n meevaller hebt. Dit verhoogt de kans dat de begroting dit seizoen (13 miljoen euro, red.) niet alleen dicht zit, maar dat je een hoger bedrag overhoudt dan verwacht. Daar kun je dan weer schulden van aflossen.” Het geld dat binnenkomt door de transfer van Diarra zal dus niet worden aangewend voor het uitbreiden en versterken van het eerste elftal. Van der Kraan: “Ik ga ervan uit dat dat geld in de exploitatie gaat, in de lopende begroting. Ten aanzien van het spelersbudget zijn er duidelijke afspraken met Jan Streuer ( technisch manager, red.). Dat budget wordt nu niet groter, want dat zou betekenen dat je het telkens kunt veranderen.” Wel ontstaat ruimte voor een aankoop, indien Richard Knopper op korte termijn vertrekt bij Vitesse. ” Dat is een ander verhaal”, aldus Van der Kraan. “Als hij vertrekt, dan ontstaat er automatisch ruimte in het spelersbudget.’ Knopper stuurt zelf aan op een aftocht, aangezien hij bij Vitesse niet aan spelen toekomt. Hij heeft tot 1 september de tijd een nieuwe werkgever te vinden. Dan sluit de transfermarkt. Mocht de middenvelder vertrekken, dan haalt Vitesse waarschijnlijk een doelman die de geblesseerde reservekeeper Piet Velthuizen moet vervangen. “Dat is wat De Mos (hoofdtrainer, red.) heeft aangegeven”, aldus Van der Kraan.

Diarra zal vandaag of morgen in Madrid worden gepresenteerd. De 25- jarige voetballer uit Mali zal dan ook het contract signeren, dat hem voor vijf seizoenen bindt aan de Koninklijke. Diarra is de duurste aankoop van het seizoen in de Spaanse voetbalwereld. Voor Fabio Capello, de nieuwe hoofdtrainer in Madrid, was zijn komst een halszaak.

‘Diarra is de speler die Capello absoluut wilde hebben’, zei Ramon Calderon, de president van Real Madrid, in de eerste reactie van de club op de spectaculaire transfer. Eerder legde Madrid al Fabio Cannavaro (Juventus), Emerson (Juventus) en Ruud van Nistelrooy (Manchester United) vast. ‘Capello ziet in Diarra een sleutelspeler voor het nieuwe Madrid’, verklaarde Calderon. ” Samen met Emerson zal Diarra op het middenveld het centrale blok gaan vormen, dat ervoor moet zorgen dat we defensief minder kwetsbaar zijn en dat we minder tegendoelpunten krijgen. Daar lag vorig seizoen ons probleem. Daarom zijn we zeer verguld met de komst van Diarra. Met hem erbij zal Real Madrid zeker weer prijzen gaan winnen’.

Bron: De Gelderlander 21-08-2006

Vitesse krijgt bedrag voor Diarra

Vitesse profiteert mee van de transfer van Mahamadou Diarra naar Real Madrid. De middenvelder werd voor een transfersom van tussen de 25 en 28 miljoen verkocht door Olympique Lyon. Diarra speelde drie jaar voor Vitesse en was toen nog jonger dan 23 jaar, waardoor Vitesse recht heeft op een opleidingsvergoeding. “Uitgaande van een transfersom van 25 miljoen euro, levert dat Vitesse een bedrag op van 375.000 euro”, rekent algemeen directeur Paul van der Kraan voor. “Dat kan meer nog worden, dat hangt af van de premieregeling, bijvoorbeeld als ze de Champions League winnen.”

Bron: Omroep Gelderland 19-08-2006

Aad de Mos heeft niks tegen Knopper

Aad de Mos begrijpt wel dat Richard Knopper is weggelopen bij de training van Vitesse. Dat zei hij na afloop van de wedstrijd tegen Sparta. “Dit is iets dat vanaf de tweede week van de voorbereiding speelt. Op de laatste dag voor de wedstrijd train ik altijd negen tegen negen met de spelers die de selectie vormen. Knopper zat daar niet bij, hij moest meetrainen bij Pieter Huistra.” Daar ging het volgens De Mos mis: “Richard heeft toen zijn schoenen uitgedaan en is weggelopen. Dat vond ik onacceptabel, maar ik heb niks tegen hem. Het is nu een zaak van de club.”

Over de wedstrijd die Vitesse met 2-1 van Sparta won was De Mos erg tevreden. “De eerste helft verliep precies zoals ik het in mijn hoofd had. We stoorden heel goed en zetten druk op Sparta. We hadden de score hoger kunnen opvoeren”. De tweede helft haalde Vitesse dat niveau helemaal niet meer. De Mos kon dat wel uitleggen: “Simpel, we kropen teveel achteruit en hadden geen rust meer aan de bal. Ook misten we duelkracht. Toch hadden we nog moeten scoren, alleen speelden we de counter heel slordig uit. We hebben deze wedstrijd gelukkig wel het goede gevoel van de voorbereiding kunnen houden.”

Bron: Omroep Gelderland 19-08-2006

‘Schaaf’ zwijgt in affaire Knopper

Remco van der Schaaf wilde zich gisteravond als aanvoerder van Vitesse niet uitspreken over de kwestie Richard Knopper. Knopper liep vrijdag kwaad weg van de training toen hij hoorde niet bij de selectie voor het duel tegen Sparta te zitten.

Van der Schaaf: ” Ik vind het niet aan mij om te reageren. Ik ben wel aanvoerder, maar dit is een kwestie tussen de speler en de club”, aldus de aanvoerder na afloop van het gewonnen duel tegen Sparta: 1- 2.

Bron: De Gelderlander 19-08-2006

De Mos roemt de teamspirit

Na een goede eerste en een slechte tweede helft overheerste de tevredenheid bij Vitesse-trainer Aad de Mos, na de 2-1 zege gisteravond bij Sparta. De Mos zag Vitesse in Rotterdam voor rust fantastisch voetballen, met ‘een uitstekende Lazovic die een kwelling was voor beide voorstoppers’. “Ik hoop dat ons voetballend vermogen nog beter wordt dan dat van vandaag in de eerste helft”, aldus De Mos. “Ik zie dat er veel spirit in onze ploeg zit. We hebben ook veel scorend vermogen en veel persoonlijkheden.”

“Ik heb de spelers in de rust gewaarschuwd voor de tweede helft. Je weet dat Sparta iets gaat forceren. Ze hadden vijf man voorin. Wij kropen achteruit en waren te onrustig aan de bal. dat moeten we verbeteren. Bij mij overheerst dat we de lijn uit de voorbereiding hebben doorgetrokken”, zei De Mos. “We moeten het nu gaan uitbreiden. We moeten meer halen uit de mogelijkheden in de counter en als de tegenstander ons onder druk zet, moeten we beter reageren dan vandaag.”

Bron: De Gelderlander 19-08-2006

Onnodige gele kaarten voor Vitesse

Vitesse liep gisteravond in Rotterdam onnodige averij op. Siebe Blondelle en Youssouf Hersi kregen in het duel tegen Sparta (1- 2) een gele kaart van scheidsrechter Björn Kuipers voor het wegtrappen van de bal. Arbiters hebben dit jaar de opdracht daar strenger op toe te zien. Ruud Knol incasseerde een gele kaart voor een wilde charge. De verdediger kreeg geel en veroorzaakte een kansrijke situatie voor Sparta. Knol heeft al een gele kaart van vorig seizoen en staat al op twee.

Bron: De Gelderlander 19-08-2006

Van der Schaaf voert ‘goeie jongens’ aan

Remco van der Schaaf was gisteravond een tevreden aanvoerder van een stel ‘goeie jongens’. Vitesse won immers het openingsduel in de eredivisie dankzij een puike eerste helft en ondanks een matige tweede: 1-2.

Remco van der Schaaf duwde gisteravond na de gewonnen openingswedstrijd van het nieuwe voetbalseizoen de verwachtingen voorzichtig naar beneden. ” Ik zeg nu niet dat alles fantastisch is. Natuurlijk is het allemaal anders. We hebben drie punten meer dan vorig jaar na de openingswedstrijd, dat scheelt natuurlijk.” De 27- jarige nieuwe aanvoerder zag Vitesse voor rust de basis leggen voor wat een gemakkelijke avond leek te worden. ,, Of wij zo goed waren of Sparta zo slecht? Het is onze verdienste.

We maken snel een goede goal en volgens mij hadden we er nog wel √©√©n in kunnen leggen. We stonden vier keer voor de keeper.” Dankzij de treffers van Danko Lazovic en Ruud Knol uit een strafschop ( 0- 2) en een superieur optreden leek het duel voor rust gelopen. ” Wij wisten dat Sparta in de tweede helft zou komen.

Zij speelden zoals wij ook zouden doen bij een 2- 0 achterstand. We hebben niet veel weggegeven, tenminste geen uitgespeelde kansen”, vond Van der Schaaf, die samen met Theo Janssen, net door bondscoach Marco van Basten opnieuw opgeroepen voor Oranje, de regie voerde.

Daar had hij na rust de handen vol aan. ” Dat is de verdienste van Sparta, maar wij kregen ruimte om het af te maken en dat hadden we moeten doen”, vond Van der Schaaf, in elk geval 24 uur aanvoerder van de koploper in de eredivisie.

Hij stond niet te kijken van de sterke opening. ,, Wij hebben gewoon een fantastische ploeg. Maar we weten ook wel dat iedereen vol aan de bak moet; van de nummer √©√©n tot de nummer achttien √©n de jongens die daar achter zitten.” Juist de belangrijke spelers keerden deze week terug met extra bagage, zag ook Van der Schaaf.

” Als Junker, Janssen, Lazovic en ook Swerts bij de nationale ploeg zitten, is dat goed voor ons en ook voor de club. Je merkt dat ze vertrouwen meenemen en daar profiteren wij ook van. Iedereen gunt het ze ook en dat maakt het een goeie groep, vind ik. Ook de aankopen zijn niet alleen goeie spelers, maar ook jongens die goed in de groep passen. Maar laten we niet alles fantastisch noemen. Als Sparta in de laatste minuut 2- 2 maakt, zegt iedereen dat we niks hebben geleerd van vorig jaar.

Bron: De Gelderlander 19-08-2006

Theo Janssen tevreden na hectische week

Vitessenaar Theo Janssen sloot een week vol hectiek af met een prima wedstrijd tegen Sparta. “Ik was net terug uit Engeland, toen ik alweer kon vertrekken. En gisteren was ik terug van die interland en kon ik meteen weer gaan trainen. Ik denk dat ik een goeie indruk heb achtergelaten bij Oranje en dat ik daarom weer in de voorselectie zit.” Vitesse was zelden zo dominant in een uitwedstrijd als in de eerste helft bij sparta. “Ja, alleen vorig jaar tegen RBC. We speelden gewoon goed, het had alleen 0-4 moeten zijn. Maar met die drie punten mogen we niet klagen.”

Bron: Omroep Gelderland 19-08-2006

Uitstekend competitiedebuut Sansoni

Sebastien Sansoni maakte namens Vitesse een uitstekend debuut in de Nederlandse competitie. Tegen Sparta was de Fransman net zoals in de gehele voorbereiding veruit de beste verdediger bij Vitesse. “Ik ben tevreden, vooral met de drie punten”, zei de bescheiden verdediger. “We gaven achterin vrijwel geen kansen weg. Ik loop nu wel een beetje moeilijk, want ik heb last van mijn achillespees.” Ruud Knol was ook lovend over zijn Franse collega in het centrum. “Het staat echt goed samen met Sansoni. Het ging vanavond om de drie punten, maar de eerste helft speelden we ook prima.”

Bron: Omroep Gelderland 19-08-2006

Vitesse bevestigt nieuw elan

Een veelbelovend begin en een benauwde slotfase markeerden vrijdagavond de competitiestart van Vitesse. Het bezoek aan Sparta leverde wel drie punten op: 1-2.

Danko Lazovic had slechts twee minuten in het Vitesse-shirt nodig voor zijn eerste doelpunt. Hier zet hij Sparta op een 0-1 achterstand. Foto: ANP In de openingspartij van de eredivisie onderstreepte Vitesse meteen zijn nieuwe aspiraties. Nu de financi√ęle zorgen goeddeels zijn verdwenen, wil de Arnhemse club weer realistisch dagdromen over Europees voetbal. De komst van trainer Aad de Mos en een handvol nieuwe spelers zorgde voor een nieuw elan, dat zich meteen vertaalde in een waardevolle driepunter.

De competitie was welgeteld honderd seconden oud, toen Danko Lazovic Vitesse op voorsprong schoot. De nieuwe aanvalsleider schoof de bal vanuit een moeilijke hoek knap onder doelman René Ponk richting verre hoek: 0-1. Nauwelijks twee minuten later had Lazovic al zijn tweede treffer moeten scoren, maar hij strandde op Ponk.

Die marge kwam er alsnog, binnen het half uur. Ruud Knol benutte een strafschop, nadat Lazovic over de knie was gegaan bij Danny Schenkel: 0-2. De ruststand was geenszins geflatteerd. Vitesse oogde fitter en was veel beter ingespeeld dan Sparta. Tijdens de ouverture van het seizoen zag De Mos zijn bevindingen uit de voorbereiding bevestigd: dat Lazovic steeds scherper en doelgerichter wordt, dat Theo Janssen de onbetwiste leider is in het hart van de ploeg en dat Sebastien Sansoni voor de Nederlandse competitie een topper is. De linksbenige centrumverdediger koppelt een goed inzicht aan beheersing en controle. Ook gisteren had hij geen overtreding nodig en speelde hij een foutloze partij. Zijn collega in het centrum, Ruud Knol, had meer moeite zich staande te houden. Een kwartier voor tijd maakte hij een onbesuisde overtreding, vlak buiten de zestien. Uit de vrije trap schoot Danny Schenkel raak, waarbij Knol de bal onfortuinlijk van richting veranderde: 1-2. De treffer was het logische gevolg van de tweede helft, waarin het doodgewaande Sparta meer vooruit speelde en Vitesse het antwoord volledig schuldig bleef. Bovendien lieten Lazovic, Mads Junker en Youssouf Hersi na de knock-out uit te delen in de counter, waartoe de gasten volop gelegenheid kregen.

Aangezien Jason Oost in de slotminuten Sparta’s grootste kans naast het doel van Harald Wapenaar schoot, bleek de uitstekende eerste helft van Vitesse genoeg voor een cruciale zege. Niet voor niets had De Mos de voorbije dagen herhaaldelijk gehamerd op het belang van de wedstrijd tegen Sparta. AZ en Ajax zijn de komende tegenstanders. Door de zege van gisteren kan Vitesse naar die duels toewerken in de sfeer van optimisme, die ook de voorbereidingsfase typeerde.

Dat betekent niet dat De Mos geen zorgen heeft. Zo bracht de Deen Anders Due ook nu te weinig aan de linkerkant van het middenveld, zocht zijn landgenoot Junker vergeefs naar succes als schaduwspits en toonde rechtsback Paul Verhaegh dat hij nog niet helemaal fit is. Bovendien is er nog de affaire Richard Knopper, die donderdag kwaad wegliep van de training toen hij hoorde dat hij niet in de selectie voor Sparta zat. Dit weekeinde wordt duidelijk of Vitesse hem daarvoor straft. Zeker is wel dat Knopper mag, wil en zal vertrekken, mits hij voor 1 september een club vindt.

Bron: De Gelderlander 19-08-2006

Danko Lazovic geeft Vitesse gewenste start

Trainer Aad de Mos probeerde het optimisme wat te temperen. Terecht, want tegen Sparta maakte Vitesse alleen voor rust de hooggespannen verwachtingen waar (1-2). De overwinning was de verdienste van Vitesse, dat in het eerste half uur de solide basis legde voor de drie punten. Maar er viel zonder meer ook wat af te dingen op het verzet van Sparta. De Rotterdamse club wist zich geen raad met het vroege Arnhemse storen en was na een half uur zo goed als uitgeteld.

Dat Sparta na een half uur ‘slechts’ tegen een achterstand van twee goals aankeek, was mede te danken aan het gebrek aan scherpte van Danko Lazovic. Toch verdiende de Servische aanvaller de titel Man van de wedstrijd. In de tweede minuut rondde Lazovic een knappe een-twee met Youssouf Hersi af, terwijl hij na een half uur slim struikelde over het uitgestoken been van Danny Schenkel. De toegekende strafschop werd zonder problemen door Ruud Knol omgezet in een doelpunt; 0-2.

Na rust liet Vitesse de teugels wat vieren, hetgeen leidde tot een veldoverwicht van Sparta. Maar waar de Arnhemse aanval makkelijk door de Rotterdamse defensie was gegaan, leidde de dadendrang van de ploeg van Wiljan Vloet aanvankelijk tot weinig echt gevaar.

Het nieuwe elan van Sparta, en de terugval van Vitesse, bleef echter niet zonder resultaat. Een kwartier voor het einde kwam de Kasteelclub, zij het gelukkig, aan de aansluitingstreffer. Op de inzet van Schenkel was Vitesse-doelman Harald Wapenaar kansloos, omdat Remco van der Schaaf het schot van richting veranderde. Maar alle verwoede pogingen ten spijt, verder dan de 2-1 kwam Sparta niet.

Bron: VI.nl 18-08-2006

Vitesse wint op Kasteel

Aad de Mos heeft als nieuwe trainer van Vitesse een prima rentree in de eredivisie gemaakt. Zijn ploeg opende het seizoen in de eredivisie vrijdag met een zege op het Kasteel tegen Sparta: 2-1. Na zijn ontslag in januari 1995 bij PSV zocht De Mos het avontuur in en buiten Europa, met wisselend succes. Na twaalf jaar afwezigheid stapte hij weer als eindverantwoordelijke het Nederlandse gras op. Vitesse verwacht deze competitie veel van de ervaren De Mos, zeker na de moeilijke periode onder zijn voorganger Edward Sturing. Alleen Richard Knopper zorgde deze week voor enige onrust in Arnhem. De aanvaller liep donderdag boos weg van de training toen hij hoorde dat hij geen basisplaats tegen Sparta had. Voor Knopper lijkt er nu geen toekomst meer te zijn in het Gelredome.

Vitesse kan hem ook gemakkelijk missen. Tegen Sparta heerste Theo Janssen, die afgelopen woensdag tegen Ierland zijn debuut maakte in Oranje, op het middenveld. Maar niet alleen Janssen excelleerde in de middenlinie. Aanvoerder Van der Schaaf deed het prima in zijn controlerende rol en ook Junker functioneerde vlak achter Lazovic naar behoren. De Deense nieuweling Anders Due viel als linksmidden niet echt op. Hoe sterk het hart van de Arnhemse defensie is met nieuweling Sebastien Sansoni is, moet de komende duels blijken. Sparta kon de verdediging te weinig op de proef stellen. Alleen in de tweede helft, toen bij Vitesse de scherpte wat minder werd, drong Sparta wat aan en kreeg het ook wat kansen. Bij Vitesse beleefde Danko Lazovic (overgenomen van Feyenoord) een prima debuut. Al na twee minuten strafte de Servi√ęr de chaos bij Sparta achterin koelbloedig af: 1-0. Twee minuten later was hij zelfs dicht bij 2-0, maar hij strandde op doelman Ponk. Lazovic moet dit seizoen alles geven om van het stempel ,,eeuwig talent” af te komen.

Het was daarna slechts wachten op een ruimere voorsprong van de Arnhemmers. Dat gebeurde na ruim een half uur. Schenkel haalde in het strafschopgebied Lazovic onderuit. Knol maakte vervolgens oog in oog met Ponk geen fout: 2-0. Sparta kon daar voor rust niets tegenover stellen, de Rotterdamse ploeg rammelde aan alle kanten. AZ-huurling en middenvelder Medunjanin kon aanvallend niets betekenen voor spits Anastasiou. De van Ajax overgenomen Griek liep er lange tijd verloren bij. Pas na de 1-2 van Schenkel in de 74e minuut kreeg hij voorin wat meer steun. Te weinig echter om er nog een gelijkspel uit te slepen. Vitesse, dat het zichzelf nog onnodig moelijk maakte, bleef overeind.

Bron: ANP 18-08-2006

Bekijk de foto’s van Wigan Athletic-Vitesse: 1-1.

Klik hier

Bekijk de foto’s van de open dag

Klik hier

13-08-2006

Theo Janssen in voorselectie Oranje

Theo Janssen is opgenomen in de voorselectie van het Nederlands elftal voor de EK-kwalificatieduels tegen Luxemburg en Wit-Rusland. De Vitessenaar maakte woensdag zijn debuut in Oranje in een oefeninterland tegen Ierland. Wesley Sneijder had afgezegd. Verder zit voormalig Vitesse-speler Stijn Schaars in de voorselectie. Hij speelde woensdag tegen Ierland ruim tachtig minuten, waarna hij vervangen werd door Janssen. Klaas-Jan Huntelaar uit Hummelo, tegen Ierland goed voor twee doelpunten en twee assists, is de derde Gelderlander in de voorselectie van 24 spelers.

Bron: Omroep Gelderland 18-08-2006

Streuer vindt dat Knopper fout zit

Richard Knopper is voortijdig weggelopen bij de training van Vitesse op donderdagmiddag. Hij deed dit uit onvrede, omdat hij niet bij de selectie van achttien spelers zat voor Sparta. “Het is altijd fout als een speler wegloopt, hoe groot de teleurstelling ook is”, zegt manager voetbal Jan Streuer. “De speler moet maar uitleggen waarom hij dit heeft gedaan. Er is nu meer concurrentie, daar moet je maar mee om kunnen gaan. In het weekend gaan we dit probleem oplossen.” Een vertrek van Knopper lijkt de beste oplossing. “Er is wel wat interesse, maar nog niet echt concreet.”

Bron: Omroep Gelderland 18-08-2006

Vitesse start SMS dienst

Vitesse en Bellnovski Infotainment hebben hun handtekening gezet onder een tweejarige verbintenis. Bellnovski gaat vanaf vandaag voor de Arnhemse club SMS diensten verzorgen. E√©n daarvan is het meestemmen voor de ‚ÄėMan of the Match‚Äô, een nieuwigheidje komend seizoen bij de thuiswedstrijden in Gelredome. Behalve de toeschouwersactie ‚ÄėMan of the Match‚Äô, start Vitesse eveneens met SMS chat, waarbij sms berichten live op de twee ledwalls in het stadion verschijnen.

Daarnaast kunnen supporters zich aanmelden voor de SMS dienst Vitesse AAN, waarbij het laatste clubnieuws over spelers, transfers, blessures, speelschema’s en schorsingen als eerste via de SMS dienst wordt gecommuniceerd. Er wordt alleen gesmst als er echt nieuws te melden is. Vitesse AAN houdt Vitesse-supporters niet alleen op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen rond Vitesse, maar ook van de tussen- en eindstand en alle doelpunten (goals alert) in uitwedstrijden. Bij thuisduels ontvangen abonnees uitsluitend de eindstand, omdat de meeste supporters in Gelredome aanwezig zijn.

Aanmelden kan door de short code VIT AAN naar 4040 te smsen. Via www.vitesse.nl worden bovendien aanmeldingsacties met prijzen georganiseerd. De kosten voor deze nieuwe SMS dienst bedragen 0.55 eurocent per ontvangen bericht.

Wanneer men de SMS dienst (tijdelijk) uit wil zetten, dan kan dit door naar hetzelfde nummer VIT UIT te smsen.

Marcel Zonnenberg, directeur Bellnovski: “Bellnovski levert SMS diensten aan diverse clubs in Nederland en Duitsland en wij zijn blij dat ook Vitesse voor Bellnovski heeft gekozen. Samen met Vitesse willen wij ernaar streven het vertrouwen van de mobiele consument voor onze diensten te winnen. VIT AAN naar 4040 is daar een mooi voorbeeld van. Wij verzenden alleen belangrijke nieuwsfeiten, dus subscribers voor deze dienst kunnen deze eigenlijk gewoon aan laten staan. Gaan supporters mee met uitduels, dan is de dienst a la minute in- en uitschakelbaar, al naar gelang de wensen van de supporter. Ik ben ervan overtuigd dat Vitesse met innovatieve media in en rond de club en Gelredome gaat scoren bij de supporters.“

Paul van der Kraan, algemeen directeur Vitesse: ‚ÄúVitesse wil de beleving rondom het voetbal vergroten en de interactie met de achterban intensiveren. Dit betekent onder andere meer √©√©n op √©√©n communicatie. De nieuwe SMS dienst is hiervoor een uitstekend middel.‚ÄĚ

Bron: Vitesse 18-08-2006

Van den Berg tekent bij Den Bosch

Verdediger Peter van den Berg heeft een contract voor een jaar getekend bij eerstedivisionist FC Den Bosch. Van den Berg kwam in augustus 2004 naar Vitesse. Het eerste seizoen was hij een vaste waarde, maar door een langdurige knieblessure stond hij het afgelopen seizoen zeven maanden buitenspel. Mede daarom werd de optie in zijn contract niet gelicht door Vitesse. De ervaren verdediger leek eerst een contract te tekenen bij ADO Den Haag, maar dat ketste af vanwege zijn achillespeesblessure. Den Bosch verwacht dat deze van korte duur is.

Bron: Omroep Gelderland 18-08-2006

Knopper ziek van Vitesse

Richard Knopper (28) heeft gisteren de laatste training van Vitesse voor de seizoensopening tegen Sparta boos verlaten. De middenvelder – de afgelopen twee seizoenen aanvoerder van de Arnhemmers – kreeg van trainer Aad de Mos te horen dat hij vandaag tijdens het eerste competitieduel geen deel uitmaakt van de Vitesse-selectie en pikte dat niet. “Ik weet dat ik mag vertrekken, maar wens wel met respect te worden behandeld. Ik ben geen kleuter”, aldus de Hagenaar. Knopper komt niet voor in de plannen van De Mos, omdat de nieuwe trainer zonder nummer tien gaat spelen. “En omdat mijn salaris zwaar op de begroting drukt, kan ik ondanks mijn √©√©n jaar doorlopende contract transfervrij vertrekken. Dat is prima, maar geef me wel de tijd om een nieuwe club te zoeken. Dit slaat nergens op. Ik ben er letterlijk ziek van.”

Sparta: geblesseerd: Kerklaan.

Vitesse: twijfelachtig: Swerts. Afwezig: Knopper.

Bron: De Telegraaf 18-08-2006

De Mos straalt weer

Twaalf seizoenen na zijn vertrek uit de Nederlandse competitie stapt Aad de Mos weer als coach de eredivisie binnen. Hij nam destijds met een verliespartij van PSV afscheid in het stadion van Willem II. Op het Kasteel opent de man die de afgelopen jaren de halve wereld bezocht, met zijn nieuwe club Vitesse het seizoen 2006-’07 tegen Sparta.

Het vuur in hem brandt nog. Ouder (59) is hij, maar niet afgestompt of vermoeid. Moderne Bikkembergs aan de (blote) voeten, een hip gestreept shirt en nog steeds blonde haren. De Mos straalt en voelt zich heerlijk bij een van de mooiste clubs achter de top-4. Het imago van Vitesse moet dringend worden opgepoetst. De club is afgegleden naar de grauwe middenmoot. Die klus is aan de Hagenaar wel besteed. Lukt het hem om Vitesse omhoog te stuwen, dan zullen de Arnhemse supporters hem op handen dragen.

Na Japan, het Midden-Oosten en een technisch directeurschap bij zijn oude club KV Mechelen is zijn blik op de eredivisie nauwelijks vertroebeld. De Mos zag het afgelopen jaar meer wedstrijden ‘dan in elk ander seizoen’ in zijn lange loopbaan. Als analyticus bij Talpa, voor zijn eigen interesse of ter ondersteuning van zijn dochter Tessa, die voetbalmakelaar is, hing hij zeven dagen per week langs het veld.

,,Ik keek naar de C-junioren, naar eredivisiewedstrijden, naar alles. Het was fantastisch. Ik deed ontdekkingen die me weer hoop geven dat het goed gaat met het Nederlandse voetbal. In ‘mijn’ tijd trainden jeugdspelers niet ’s morgens en ’s middags. Nu zie ik bij Willem II, Ajax en Feyenoord dat ze voor tien uur al op het veld staan, daarna naar school gaan en in de middaguren opnieuw trainen. Nee, bij Vitesse nog niet. Maar ik hoop dat het komt,” zegt De Mos, die de revenuen van de jeugdopleidingen vertaald ziet bij de jeugdselecties van Oranje.

,,Nederland werd even kampioen in Portugal, in Toulon haalden we de finale, in het grote Oranje stonden woensdag tegen Ierland zeven of acht man uit de Nederlandse competitie. Alleen Van Persie, Robben en Van der Vaart waren sterren uit het buitenland. We – en dan praat ik over de Nederlandse clubs – leveren goede spelers. ”

In de tussentijd is de traditionele top-3 uitgebreid met nog een club. De Mos: ,,AZ is erbij gekomen. Je praat nu echt over de top-4. Ajax, PSV, Feyenoord en AZ bepalen met elkaar wie er kampioen wordt. Ja, daar hoort Feyenoord ook zonder Kuyt nog bij. Die club moet je niet zomaar afschrijven.”

Toch gelooft De Mos dat Ajax het beste materiaal heeft. Hij komt zelfs met een gewaagde uitspraak. ,,Ik zie Ajax misschien wel toegroeien naar het niveau van ’95.” Naar hoog Champions League-niveau dus. ,,Met Stam en Vermaelen staat er een goed duo achterin. Stam heeft uitstraling, samen met Gabri heeft hij de ploeg stabieler gemaakt.”

Een aantal eredivisiecoaches voorspelt dat Vitesse een van de verrassingen wordt achter de top-4. Dat brengt druk op het elftal. ,,Druk is goed voor de ontwikkeling van de club en de spelers. Wie nu afvalt, kan ook niet mee in het proces naar boven. En dat proces gaat vanavond om kwart over acht al beginnen.”

Theo Janssen, de kersverse Oranje-international van Vitesse, omschrijft Aad de Mos als ‘de grote verfrissing’ voor zijn club. ,,Dit is wat Vitesse nodig had. Een coach die het allemaal totaal anders doet dan zijn voorgangers. Hij heeft lef en branie, dat heeft Vitesse nodig.”

Janssen zegt te genieten van de trainingen en van de ervaring die De Mos meebrengt. ,,Je kan alles van hem zeggen, maar hij heeft wel een paar aardige clubs en spelers onder zijn hoede gehad. Hij heeft alles door, en ook overal een oplossing voor. Een prachtige coach.”

Bron: AD 18-08-2006

Harald Wapenaar en de metamorfose

Harald Wapenaar is met afstand de oudste speler in de selectie van Vitesse. Nog maar anderhalf jaar terug maakte hij (36 jaar nu) deel uit van de groep ervaren jongens die de club uit het moeras moesten trekken. Nu dreigt hij alleen over te blijven. “Spelers en trainers zijn pionnen.”

Voor Harald Wapenaar kan de competitie niet snel genoeg beginnen. De oudste speler in de selectie van Vitesse steekt in een puike vorm, bevestigd door een reeks van elf overwinningen in de voorbereiding. Die laatste zege, dinsdagavond in het jubileumduel bij AVW’66, ging aan Vitesse’s enige dertiger (!) voorbij. De grote test bij Wigan Athletic, zaterdagmiddag in Wigan, doorstond hij glansrijk. “Ik ben fit, ik voel me lekker en ik denk nog lang niet aan stoppen als het zo blijft gaan. Van mij mag de competitie nu zo snel mogelijk beginnen. Ik smacht naar een nieuw seizoen.”

Wapenaar beweegt zich zoals veel profspelers deze periode, in de wondere sprookjeswereld van de voorbereiding waar alles kan en niets onmogelijk is. Het kampioenschap, waarom niet, 34 wedstrijden de nul houden, international worden, droomvoetbalspelen. De lei is immers schoon en dat kwam Wapenaar na een tumultueus seizoen goed uit. Hij weet als geen ander dat er tussen het einde van het seizoen en het begin van een ander jaar, veel kan veranderen. Soms is daar niet eens veel voor nodig.

Harald Wapenaar zag in de voorbereiding op zijn negentiende jaar in het profwereldje een nieuw groepselan ontstaan en dat was nodig ook. “Ik heb een goed gevoel, de sfeer is anders, het is frisser. Spelers gaan makkelijker met elkaar om. Zijn wel kritisch en schelden nog steeds, maar het accepteren gaat makkelijker.”

Het andere gevoel heeft zichtbare oorzaken, weet de doelman, die in zijn carriere bij Feyenoord (jeugd en reserve), RBC (4 duels), Helmond Sport (81 duels), FC Utrecht (151 duels), Udinese (2 duels), Portsmouth (5 duels) en Vitesse (50 duels) inmiddels 293 competitiewedstrijden onder lat stond.

Wapenaar: “Dat andere gevoel heeft natuurlijk alles met de trainer te maken. Er staat iemand met wie je geen gekkigheid uithaalt. Dat tolereert hij niet. Deze trainer heeft de boel hier wakker geschud. Het lijkt wel een metamorfose, ik vind dat echt geweldig. Hij is strikt, maar wel menselijk.”

Wat nodig was, weet Wapenaar als geen ander. Het seizoen 2005/06, met veel onderlinge strijd, heeft her en der een lidteken opgeleverd, maar de waan van de dag regeert. “De Mos heeft voor duidelijkheid gezorgd, bepaalde spelers belangrijk gemaakt. Zoals Van der Schaaf, die aanvoerder is, en Janssen. Kijk eens hoe die jongens dat oppakken.” Met Ruud Knol zijn de twee middenvelders gezichtsbepalend bij het nieuwe Vitesse. Dat gaat ten koste van Richard Knopper, vorig jaar aanvoerder, met Wapenaar als stand-in.

Knopper wil voor 1 september vertrekken nu hij niet aan spelen toekomt. In dat geval zouden alle spelers die twee jaar geleden stonden voor de grote metamorfose in de selectie, al weer vertrokken. Knopper was de eerste die in 2004 werd vastgelegd, Stijn Vreven, Igor Gluscevic en Peter van den Berg volgden. Wapenaar, die in januari 2005 doelman Dragoslav Jevric opvolgde, maakt het vijftal compleet. “Vreemd is dat niet”, vindt de doelman: “de voetballerij is een doorsluisbusiness, spelers en trainers zijn niet meer dan pionnen. De club en de clubmensen, die blijven, de rest gaat weer. En dingen kunnen snel veranderen. Je haalt een paar pionnetjes weg en de sfeer is helemaal anders.”

Wapenaar heeft geen concurrentie nu talent Piet Velthuizen behalve jong ook nog eens geblesseerd is. Raymond van Driel is nu zijn vervanger, maar geen bedreiging. In de grote test bij Wigan Athletic behoedde Wapenaar, die een aflopend contract tot 30 juni 2007 heeft, zijn ploeg voor minimaal drie treffers dankzij reflexen op schoten van dichtbij; het handelsmerk van de lijnkeeper. “Ik vind het nog steeds leuk, ook met al die jonge jongens erbij. Peter van den Berg was mijn maatje, een leeftijdsgenoot aan wie ik mijn verhaal kwijt kon. Nu heb je meer contact met andere jongens, die qua leeftijd dichter bij je staan.”

En met zijn nieuwe trainer, Aad de Mos. “Hij is iemand die eerlijk zegt wat hij vindt. Als het niet goed is, hoor je dat. Als het wel goed is, ook. Juist dat vind ik heel mooi.”

Bron: De Gelderlander 18-08-2006

De Mos wil druk op Vitesse

Met hooggespannen verwachtingen begint Vitesse vanavond bij Sparta aan de competitie. Trainer Aad de Mos vindt de druk ‘heerlijk’. “Laat de druk maar komen.” Vitesse eindigde in het voorbije seizoen op de teleurstellende elfde plaats. Drie maanden en enkele aankopen later opent Vitesse de competitie in de eredivisie vanavond bij Sparta in Rotterdam (aanvang 20.15, live op rtl7). De Arnhemse ploeg heeft onder trainer Aad de Mos een nieuwe start gemaakt en wordt in diverse voorspellingen als mogelijke verrassing van het seizoen genoemd.

De Mos vindt die druk ‘heerlijk’. “Laat de druk maar komen”, zegt de ervaren en flamboyante oefenmeester. “Het is goed voor de ontwikkeling van de club als de druk toeneemt. En wie in die druk afvalt, kan dus niet mee in het proces waar we mee bezig zijn.” De Mos verklaarde eerder al dat de situatie bij Vitesse hem doet denken aan die bij KV Mechelen, toen hij daar aan zijn gouden tijd begon. De trainer bouwde bij de Belgische club een team dat grossierde in hoofdprijzen: landstitel, nationale beker, Europa Cup II en Europese Supercup. De prangende vraag is waar De Mos staat met Vitesse, aan de vooravond van de competitie.

“Voor die ontdekkingsreis heb je een heel seizoen nodig”, zegt De Mos. “Het antwoord op de vraag waar Vitesse staat, dat moet je vinden op het veld. Vitesse heeft een prachtig stadion en ook het publiek kan een grote steun zijn. Dat zijn randvoorwaarden waar je gebruik van moet maken.”

Vitesse heeft een uitstekende voorbereidingsfase achter zich. De Arnhemse ploeg bleef ongeslagen, ook tegen sterke sparringpartners als 1.FC Koln, VfL Bochum en Wigan Athletic. “Maar een voorbereiding heeft pas waarde als je de eerste wedstrijd in de competitie wint”, weet De Mos. “De voorbereiding heeft wel geleerd dat het elftal solide staat. Het kan een voordeel zijn, dat het team niet zoekende is.”

Daar heeft De Mos zelf voor gezorgd, door vanaf het begin te werken met het basisteam. De opstelling en speelwijze zijn helder bij Vitesse, dat een zwaar beginprogramma heeft. Na Sparta volgen duels met AZ (thuis) en Ajax (uit). De wedstrijd van vanavond is derhalve zo belangrijk, dat hij gisteren in het Arnhemse kamp door menigeen al als een ‘finale’ werd betiteld.

Bron: De Gelderlander 18-08-2006

Bondscoaches hebben lak aan reputatie Janssen

De internationals van Vitesse keerden gisteren met blijde gevoelens terug in Arnhem. Theo Janssen, Mads Junker en Danko Lazovic zijn een ervaring rijker. Theo Janssen debuteerde woensdag in het Nederlands elftal, in de slotfase van het oefenduel in en met Ierland (0-4). “Dat was wel even lekker”, zei Janssen gisteren. “Het was een leuke ervaring, met een leuke groep. Ik kende de meeste jongens al van Jong Oranje en de Nederlandse competitie. Ik kwam binnen, zei ‘hallo’ en raakte meteen in gesprek. Het ging eigenlijk allemaal vanzelf.”

De 25-jarige middenvelder had enige plankenkoorts verwacht bij zijn debuut, maar daarvan was geen sprake. “Totaal niet. Dat verbaasde me. Ook dat ging vanzelf. Ik wist dat ik in ging vallen, toen ik me moest warmlopen. Gelukkig heb ik in die dikke tien minuten nog een paar keer de bal gekregen. Bij mijn debuut voor Vitesse kreeg ik geen bal. Nu heb ik er wel een goed gevoel aan over gehouden.”

Dat was niet het enige. De debutanten – naast Janssen ook Klaas-Jan Huntelaar, Stijn Schaars en Urby Emanuelson – kregen na afloop in de kleedkamer het gebruikelijke haasje uitgereikt door Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB. Janssen: “Dat is toch een speldje? Ik heb hem nog niet uitgepakt, hij zit nog in het doosje.”

Het mooiste geschenk voor de Arnhemmer waren ongetwijfeld de warme woorden van bondscoach Marco van Basten en diens assistent John van ’t Schip. “Ik zit er dicht bij. Van Basten zei dat ze op me letten”, aldus Janssen. “Van ’t Schip zei dat sommige mensen helaas een negatief oordeel hebben over mij, maar dat zij zien dat ik al jaren goed bezig ben. Het was prettig dat te horen. Dat oordeel volgt me al heel lang, in alle opzichten. Ik ben blij met het vertrouwen van de trainer. Het is net als bij Vitesse, waar Aad de Mos me ook veel vertrouwen geeft. Dat wil ik terugbetalen.”

Net als Janssen maakte ook Mads Junker woensdag zijn interlanddebuut. De Deense aanvaller speelde de laatste 25 minuten in de met 2-0 gewonnen oefeninterland tegen het Polen van trainer Leo Beenhakker. “Dit is een droom voor mij die uit is gekomen”, zei Junker gisteren. “Debuteren in een thuiswedstrijd, die we ook nog eens winnen. Het was al 2-0 toen ik inviel. We hebben de bal rustig rondgespeeld en ik heb nog twee kansen gehad. Sinds ik in het buitenland speel, heb ik meer kans op het nationale team. Ik weet nu, dat ik de vierde of vijfde aanvaller ben.”

Zijn collega-aanvaller Danko Lazovic heeft wellicht de meest memorabele partij in de benen. De spits scoorde woensdag in Tsjechie (1-3) het eerste doelpunt voor Servie als zelfstandige natie. Lazovic speelde een helft en maakte kort voor rust met een prachtige kopbal gelijk. “Iedereen is blij”, aldus Lazovic. “We hebben nu ons eigen land. Deze goal is heel belangrijk voor mij. Het is een doelpunt dat de historie ingaat als de eerste treffer van Servie. Het is voor ons ook heel belangrijk dat we onze eerste wedstrijd hebben gewonnen.”

Bron: De Gelderlander 18-08-2006

Aad de Mos: laat de druk maar komen

Vitesse-trainer Aad de Mos is niet bang dat zijn elftal te hoog wordt ingeschat. In veel polls wordt Vitesse gezien als de verrassing van het komende seizoen. “Ik vind dat helemaal niet erg. Laat de druk maar komen. Dat is goed voor het proces waar we nu inzitten en dat vrijdag om 20.15u pas echt begint. De voorbereiding telt nu niet meer.” De trainer kent het belang van het duel tegen Sparta. “De voorbereiding is alleen geslaagd als we winnen. Maar ik heb er vertrouwen in. We staan solide, al besef ik dat de antwoorden in het veld liggen.”

De Mos moest zijn internationals enkele dagen missen. De trainer was er eerst op tegen dat zijn spelers zouden gaan. “Maar daar kon ik niets tegen doen. Ze konden de spelers opeisen, ook voor vriendschappelijke interlands. Het was namelijk een offici√ęle interlanddag. Het is achteraf goed geweest. Iedereen is blessurevrij gebleven. Junker heeft 25 minuten gespeeld, Lazovic heeft gescoord en Janssen is naar mijn mening heel goed ingevallen.” De Mos had er al wel op geanticipeerd. “Ik had in week 5 alles klaar wat je normaal in de laatste week zou doen. Noem het maar de fijnafstemming.”

Bron: Omroep Gelderland 17-08-2006

Danko Lazovic gaat vlammen tegen Sparta

Danko Lazovic liep stralend rond op de training bij Vitesse. De spits scoorde woensdag tegen Tsjechi√ę het eerste doelpunt in de historie van de Servische nationale ploeg. “Het is mooi om te scoren voor een land dat nieuw is”, lacht de spits. “Met dit doelpunt heb ik historie geschreven. En winnen in Tsjechi√ę telt natuurlijk. Ik ben helemaal niet moe, want ik heb alleen de eerste helft gespeeld.” Lazovic beseft dat hij het nu ook bij Vitesse moet laten zien. “Ik moet nu hier goed spelen. Ik heb verder geen last van de reis, dus ik kan vlammen tegen Sparta.”

Bron: Omroep Gelderland 17-08-2006

Voorlopig geen operatie voor Swerts

Gill Swerts hoeft voorlopig geen operatie te ondergaan aan zijn linkerknie. Dat is de conclusie van clubarts Frejlach, die het gewricht nader heeft onderzocht. De Belgische international gaat aan de slag met fysiotherapeut Jos Kortekaas. De bedoeling is om Swerts in 3 √† 4 weken weer fit te krijgen. Als dat niet lukt, wordt er alsnog geopereerd. Swerts liep de blessure vorige week maandag op tijdens de training. Een MRI-scan wees uit dat de binnenmeniscus van zijn linkerknie was beschadigd. Swerts miste hierdoor de interland van Belgi√ę tegen Kazachstan.

Bron: Omroep Gelderland 17-08-2006

Vitesse in de verwachte opstelling

De opstelling van Vitesse voor de opening van de competitie uit tegen Sparta bevat geen verrassingen. Trainer Aad de Mos kan niet beschikken over Gill Swerts. Zijn vervanger als rechtsback is Paul Verhaegh. De overige tien namen in de basis stonden al vanaf de eerste wedstrijd in de voorbereiding vast. Abubakari Yakubu en doelman Piet Velthuizen zijn er ook niet bij, ze herstellen nog van knie-operaties. Raymond van Driel neemt daarom als tweede doelman plaats op de bank.

Opstelling

Wapenaar;
Verhagh, Knol, Sansoni, Blondelle;
Hersi, v/d Schaaf, Janssen, Due;
Junker, Lazovic.

Bron: Omroep Gelderland 17-08-2006

Een minuutje: Ruud Knol (Vitesse)

Op 18 augustus begint de competitie. Metro doet een rondje langs alle clubs: vandaag Vitesse.

Hoe verloopt de voorbereiding tot nu toe?

Goed. We hebben prima gewerkt en de resultaten zijn oké. Er waait een frisse wind, ook doordat Aad de Mos nu de nieuwe trainer is. Ieder vecht nu voor zijn plek en dat is alleen maar goed.

Hoe gaat jouw club het dit seizoen doen?

Héél goed, ha ha. Het is moeilijk te zeggen, omdat er een grote middenmoot is. Vitesse is in ieder geval verplicht om de play offs te halen.

Wie wordt er kampioen?

PSV. Het heeft een stabiel en ervaren team. Voorin beschikt het over spelers die een wedstrijd kunnen beslissen.

Wie degradeert er?

Ik denk Heracles. Een tweede seizoen is toch moeilijker dan een eerste jaar.

Wat vind je van de play offs?

Op zich leuk. Maar het moet wel worden aangepast. Vier duels in tien dagen is toch teveel van het goede en dat AZ geen Champions League speelt, kan natuurlijk ook niet.

Bron: Metro 17-08-2006

Danko Lazovic scoort historische goal

Vitesse-spits Danko Lazovic heeft een historisch doelpunt gemaakt. Lazovic maakte het eerste doelpunt voor Servie als zelfstandige natie. De Serviers wonnen uiteindelijk met 3-1 in en tegen Tsjechie. Na een flater in de defensie kwam Servie al snel achter, maar in de 41e minuut kopte Lazovic de gelijkmaker in bij de tweede paal. Na rust keerde Lazovic niet meer terug en won Servie dankzij doelpunten van Pantelic en Krizevic. Servie vormde op het WK nog een team met Montenegro, maar de beide landen waren toen poltiek al autonoom.

Bron: Omroep Gelderland 16-08-2006

Junker wint bij debuut van Beenhakker

Mads Junker heeft zijn debuut gemaakt in de Deense nationale ploeg. De spits van Vitesse viel in de 70e minuut in bij een 2-0 voorsprong. “Dat was ook de eindstand. Iedereen was er blij mee, ik ook”, genoot Junker na. “We hebben in de slotfase de bal rustig rondgespeeld en ik heb zelfs nog twee kansen gehad. Ik kom nu met veel zelfvertrouwen terug naar Nederland.” Nicklas Bendtner en Dennis Rommedahl tekenden voor de Deense doelpunten. De overwinning op Polen kwam hard aan bij de tegenstander. “Het was de eerste wedstrijd van Leo Beenhakker, die wilde niet beginnen met een nederlaag.”

Bron: Omroep Gelderland 16-08-2006

Theo Janssen: Oranje is heel anders

Theo Janssen heeft genoten van zijn debuut in het Nederlands elftal. De Vitessenaar mocht nog even invallen. “In die tien minuten dat ik meedeed, zaten de Ieren er al helemaal doorheen. Ik kon een beetje aan mijn pass-en trapoefeningen werken. Maar het was leuk om mee te maken. Heel anders dan ik gewend ben. Alles is fantastisch geregeld. Wel grappig dat ik dit eindelijk heb meegemaakt.” Janssen weet wat hem nu te doen staat. “De bondscoach heeft gezegd dat ze op me letten, ook in de competitie. Als we goed spelen bij Vitesse, speel ik ook goed en dat is dus wat ik moet doen.”

Bron: Omroep Gelderland 16-08-2006

Janssen krijgt acht minuten in Oranje

Vitessenaar Theo Janssen heeft zijn debuut gemaakt in het Nederlands elftal tegen Ierland, nadat hij maandag nog aan de selectie werd toegevoegd. Janssen mocht de laatste acht minuten meespelen als vervanger van Stijn Schaars. Als centrale middenvelder begon Janssen meteen met een prachtige crossbal op Dirk Kuijt. De Arnhemmer deed verder moeiteloos mee aan het positiespel van Nederland, dat soepel verliep. Oranje won dan ook met 4-0. Ook Mads Junker debuteerde. Hij won met Denemarken tegen Polen met 2-0. Danko Lazovic won met Servie uit bij Tsjechie met 3-1 en scoorde de gelijkmaker.

Bron: Omroep Gelderland 16-08-2006

Historisch doelpunt Danko Lazovic
Debuut Theo Janssen in Oranje

Danko Lazovic heeft woensdagavond het 1e doelpunt voor het nationale team van Servi√ę gescoord. Dit gebeurde in de 41e minuut van de oefenwedstrijd Tjechi√ę-Servi√ę. Dit doelpunt (de 1-1 gelijkmaker) zal de genoteerd worden als het eerste doelpunt van het nieuwe nationale elftal van Servi√ę. De wedstrijd eindigde in een 1-3 zege voor Servi√ę.

Theo Janssen debuteerde woensdagavond in Oranje. In de 83e minuut kwam Theo in het veld tegen voor oud-Vitessenaar Stijn Schaars. Oranje won de wedstrijd in Dublin tegen Ierland eenvoudig met 0-4.

Bron: 16-08-2006

Pool mee met de SV: Vitesse Pool, Voetbal Pool en Oranje Pool van start.

Vitesse Pool

Op het forum van deze site wordt ook dit jaar door de Supportersverening weer de Vitesse Pool georganiseerd. In de Vitesse Pool kan iedereen die dat wil een gokje wagen op de uitslagen van de offici√ęle wedstrijden van Vitesse. In de eerste maandtopic kunnen nu al voorspellingen worden uitgebracht voor de wedstrijden die in augustus en september worden gespeeld. Het afgelopen seizoen hebben ruim 350 fans de weg naar de Vitesse Pool gevonden. Na een spannende strijd mocht Yellow Black Pride zich tijdens het slotfeest laten huldigen als winnaar van de Vitesse Pool 2005-2006. Uit handen van voorzitter Peter Bierhaus ontving hij de bloemen en de door de SV ter beschikking gestelde cadeaubonnen ter waarde van 75 euro.

Meedoen

Meedoen aan de pools is heel eenvoudig. Gewoon even inloggen op het forum en de voorspelling plaatsen in de betreffende topic. Apart inschrijven is niet nodig. In de Vitesse Pool kan op twee manieren worden voorspeld: ruim tevoren in de ‚Äėmaandtopic‚Äô, maar ook wat dichter op de wedstrijd in de ‚Äėwedstrijdtopic‚Äô. Daarin mogen de voorspellingen die zijn uitgebracht in de maandtopic worden aangepast. In de Oefenpool kan slechts eenmaal een voorspelling worden uitgebracht. Deelname aan de pools is gratis.

De organisatoren wensen iedereen veel plezier en succes in pooljaar 2006-2007. Tot pools!

Voor de Vitesse Pool: Klik hier

Voor de Voetbal Pool: Klik hier

Voor de Oranje Pool: Klik hier

augustus 2006

25 Vitesse-Supporters genieten van Wigan

Afgelopen weekend speelde Vitesse een oefenwedstrijd in het Engelse Wigan. Wigan ligt ongeveer 50 kilometer (30 mile) boven Liverpool en Manchester en is een verbazend leuk stadje. Ongeveer 25 Vitesse-supporters hadden de moeite genomen om hun club daar aan te moedigen en tegelijk te genieten van een weekend ‘pints, fish and chips and football’. De toeristische attractie in Wigan is naast alle pubs ‘de Wigan pier’. Niet alle supporters zijn de pub uitgekomen om de beroemde pier te bezoeken. De oefenwedstrijd vond plaats in het JJB stadion waar ook de rugby club uit Wigan speelt. Ook hier hebben ze een zeer originele mascotte. De wedstrijd was matig maar het daarop volgende nachtleven leuk en lang. Toen in Arnhem de Open Dag begon lagen de meeste supporters in Wigan nog op √©√©n oor.

Als het aan ons ligt elk seizoen minimaal één Engelse oefenwedstrijd.

Groet, the Wigan-vaarders

 16-08-2006

‘Oranje is voor mij een extra motivatie’
Tien vragen aan Theo Janssen

Ooit was bij een van de grootste talenten van Nederland, maar Theo Janssen (25) zag de ene na de andere generatiegenoot debuteren in Oranje, behalve hijzelf. Bondscoach Marco van Basten geeft de middenvelder van Vitesse woensdag een kans in de oefeninterland tegen Ierland. ‘Als ik maar geen recordinternational word z√≥nder speelminuten.’

Eindelijk, international.

‘Laten we niet te voorbarig zijn, ik heb nog geen minuut gespeeld, maar die uitnodiging alleen al geeft me heel veel voldoening. Ik heb al twee keer eerder bij het Nederlands elftal gezeten, uit tegen Estland en een keer in het Gelredome bij een duel met Turkije. Beide keren bleef ik op de bank, dus ik hoop dat de bondscoach me dit keer wel een paar minuten geeft. Dat zou fantastisch zijn. Straks word ik nog recordinternational z√≥nder speelminuten: drie wedstrijden bij de selectie, nul keer gespeeld.’

lees verder...

 Bron: VI 16-08-2006

Van Basten: ‘Janssen beter dan Van Bommel’

Bondscoach Marco van Basten gaf het gisteravond aan de vooravond van de oefeninterland tegen Ierland ronduit toe. ‘Ik heb maandag heel even aan Mark van Bommel gedacht toen Wesley Sneijder zich afmeldde.’ Maar Van Basten besloot uiteindelijk toch de voorkeur te geven aan Theo Janssen, de middenvelder van Vitesse. ‘Op ons lijstje stonden drie middenvelders om Sneijder te vervangen: Maduro, Van Bommel en Janssen’, aldus Van Basten. ‘Maar Maduro heeft even rust nodig en wij vonden dit niet het juiste moment om Van Bommel bij de groep te halen. Bovendien leek het ons heel interessant om Janssen op te roepen. Wij vinden hem op dit moment ook beter dan Van Bommel.’ Klaas-Jan Huntelaar speelt vanavond tegen Ierland in de basis. De jonge spits van Ajax krijgt van Van Basten de kans zich te bewijzen in Oranje. ‘En als hij speelt, vind ik hem op dit moment op die positie beter dan Dirk Kuijt.’

Bron: Apeldoornse Courant 16-08-2006

Overleg spelersraad over premies

De nieuwe spelersraad van Vitesse is in overleg met de clubleiding over de nieuwe winstpremies. In de laatste jaren is de premie vanwege financiele problemen bij de club fors teruggeschroefd. Ook werd er vaak een selectiespeler – de achttiende man – geofferd om te besparen. In de nieuwe spelersraad hebben aanvoerder Remco van der Schaaf, Theo Janssen, Ruud Knol en Gill Swerts zitting. De spelers hopen dat Vitesse weer zo gezond is dat de premies omhoog kunnen.

Bron: De Gelderlander 16-08-2006

Gill Swerts vreest nieuwe ingreep in knie

Gill Swerts hoopt een tweede operatie in zijn linkerknie te vermijden. De verdediger van Vitesse en de Rode Duivels krijgt vandaag uitsluitsel van knietjesdokter Van Thiel, maar zijn kansen zijn niet gunstig. Swerts was gisteravond aandachtig toeschouwer bij het jubileumduel AVW’66-Vitesse (0-13), al kon er beter worden gesproken van Jong Vitesse. Van de beoogde basisspelers, die vrijdag de competitie openen tegen Sparta, kwam niemand in actie. Bekocht hoefde de jubilaris, sinds veertig jaar in Westervoort, zich niet te voelen. Jong Vitesse maakte er een lekker wedstrijdje van, vooral dankzij Anduele Pryor (vier treffers), spelverdeler Onur Kaya en spits Rihairo Meulens (drie treffers).

Swerts stond erbij een keek ernaar. De Belg heeft een beschadiging aan zijn meniscus en wil een tweede ingreep vermijden. “In 1999 is die knie ook al eens open geweest, toen is een kwart van de meniscus verwijderd. Als er een kans is dat ik het zonder operatie afkan, neem ik die. Een voetbalcarriere duurt niet lang, dertien, veertien jaar, juist bij dit soort dingen met je een goede beslissing nemen.”

Daarbij vertrouwt de Belg alleen op dokter Van Thiel. “Die heeft mij in 1999 geholpen, ik zat toen in de Feyenoord-jeugd. Ik heb de scans gezien, hij heeft dat keurig uitgevoerd. Kijk, tegenwoordig kan een operatie in principe geen kwaad, maar je moet er ook niet makkelijk over denken”, vindt Swerts, die aanvankelijk over de rode was. “Het was een duel met Van der Schaaf, waarbij ik hem ontweek en blokkeerde. Hij raakte mij niet eens, maar ik voelde direct dat het verkeerd zat. Dan besef je dat een EK-kwalificatiewedstrijd en de competitiestart aan je voorbij gaat, en is er wel even emotie.”

Nuchter bezien weet Swerts dat de kans op geen operatie, te verwaarlozen is. “Misschien kan het met extra kracht-, balans- en stabiliteitstrainingen”, sprak de Belg gisteravond hoopvol. Hij krijgt pas vandaag uitsluitsel omdat er zo veel vocht in het gewricht zat dat een diagnose onmogelijk was.

AVW’66- (Jong)Vitesse 0-13 (0-9). Toeschouwers: 1800. Scheidsrechter: Herman Smeenk. 3. 0-1 Pryor; 6. 0-2 De Meersman, 14. 0-3 Esajas, 20. 0-4 Rojer, 23. 0-5 Kaya, 24. 0-6 Meulens, 26. 0-7 Pryor, 28. 0-8 Knopper, 40. 0-9 Meulens, 49. 0-10 Knopper, 51. 0-11 Meulens, 69. 0-12 Pryor, 77. 0-13 Pryor.

Opstelling Vitesse: Van Driel; Van Mourik, Sprockel, De Meersman, Frankel; Van Polen (30. Knopper), Kaya, Pryor; Rojer (57. Suart), Meulens (70.Van Polen), Esajas.

Bron: De Gelderlander 16-08-2006

De Meersman wordt nu serieus genomen

Tim De Meersman is weer helemaal opgeleefd bij Vitesse. De Belg speelde regelmatig in de voorbereiding en haalde een verdienstelijk niveau. “Het liep goed, iedereen gunde elkaar alles”, analyseerde De Meersman na de wedstrijd tegen AVW. “Ik speelde in het centrum achterin, dat ligt me wel. En zeker als er naast mij iemand staat die verdedigend wat sterker is.”

De Meersman ervaart een groot verschil met vorig seizoen. “Toen werd ik door de trainer niet serieus genomen en nu wel. De reserves zitten er nu veel dichter tegenaan en het niveau van de hele groep is verbeterd.”

Bron: Omroep Gelderland 15-08-2006

Van Driel wilde eigenlijk stoppen

Raymond van Driel stond tegen AVW’66 negentig minuten lang onder de lat bij Vitesse. Dat had de doelman nooit meer verwacht. “Ik wilde kort geleden zelfs stoppen met voetballen. Dan is dit toch mooi. Na mijn kruisbandblessure die ik bij AGOVV opliep, werd ik maar niet fit. Toen kwam ik bij Jos Kortekaas terecht en in drie weken was ik op niveau.” Van Driel, die de bijnaam “The Caveman” verwierf, weet dat volledig op voetbal gokken risico’s inhoudt. “Daarom heb ik de opleiding Assurantie B gedaan. Maar vrijdag zit ik op de bank bij Vitesse, net als vijf jaar geleden.”

Bron: Omroep Gelderland 15-08-2006

Gill Swerts wil liever geen operatie

Gill Swerts gaat woensdag naar dokter Heijboer in Rotterdam om zijn knie nader te laten bekijken. De rechtsback van Vitesse heeft de binnenmeniscus van zijn linkerknie vorige week beschadigd. Een operatie leek noodzakelijk. “Als dat moet, dan moet het, maar ik heb het liever niet”, zegt de Belgische international. “Het zou eventueel ook zonder operatie kunnen, dat heeft wel mijn voorkeur.” Swerts had op dit moment eigenlijk in het trainingskamp van de Rode Duivels moeten zitten. “Ja, dit kwam helemaal op het verkeerde moment. Het begin van de competitie mis ik in ieder geval.”

Bron: Omroep Gelderland 15-08-2006

Tweede keus Vitesse walst over AVW heen

Vitesse heeft zonder de beoogde basisspelers met 13-0 gewonnen van 2e klasser AVW’66 uit Westervoort. Onder aanvoering van centrumverdediger Tim De Meersman en de bij vlagen weer onnavolgbare Onur Kaya speelde Vitesse een hele frisse partij. Anduele Pryor was topscorer met vier doelpunten. Rihairo Meulens scoorde driemaal en invaller Richard Knopper was goed voor twee doelpunten. De andere doelpunten kwamen van De Meersman uit een prachtige vrije trap, Eti√ęnne Esajas, Eldridge Rojer en Onur Kaya. Rojer viel uit met een lichte enkelblessure.

Bron: Omroep Gelderland 15-08-2006

AVW’66-Vitesse 0-13

Tegen een jubilerende voetbalclub aantreden betekent feest. Zo ook vanavond. Niet alleen voor de thuisclub, maar ook voor de professionals, die vanavond aantraden met een veredelde B-ploeg. De internationals Theo Janssen, Mads Junker, Danko Lazovic en Fred Benson waren afwezig en spelers als Harald Wapenaar en Ruud Knol kregen rust. Toch speelde Vitesse fris en er werd vloeiend gecombineerd. Anduele Pryor had maar vijf minuten nodig om voor de eerste treffer te zorgen. Op de tribune werd gesproken over een bepaald schema wat inhield dat er iedere vijf minuten één doelpunt zou vallen. Voor de eerste helft gold dit inderdaad. Na 45 minuten, die voor de 2000 toeschouwers die op het sportpark Hamerden leuk waren om te zien, stond het 0-9.

De stand zou eigenlijk moeten vertellen dat de gastheren het niet erg naar hun zin hadden. Niets is echter minder waar. Bij iedere wissel vertrokken spelers met een glimlach en kwam er weer nieuwe energie in de ploeg.

Na rust was het qua doelpunten een minder leuke strijd. Er werd maar vier keer gescoord door Vitesse, terwijl het er gezien spelbeeld meer hadden moeten zijn. Na 77 minuten stond de eindstand op het scorebord. Toch waren de laatste minuten alles behalve saai. Vitesse bleef aandringen terwijl AVW’66 er nog alles aan deed om de schade beperkt te houden.

Met deze overwinning is het doelpuntenrecord verbeterd van 11 naar 13 gescoorde doelpunten. Ook is de ongeslagen status van de voorbereiding behouden. Vitesse, dat in de voorbereiding tegen menig internationaal goed aangeschreven ploeg heeft gespeeld, kan dus terugkijken op een goede en geslaagde voorbereiding. Met twee blessures, voor respectievelijk Piet Velthuizen en Gill Swerts, is de schade meegevallen. De ploeg van trainer Aad de Mos kan met veel vertrouwen vooruitkijken naar de wedstrijd van vrijdag, wanneer Vitesse aantreed tegen Sparta in Rotterdam om de competitie te openen. De eerste thuiswedstrijd staat gepland voor zaterdag 26 augustus. Dan speelt Vitesse om 20.00 uur tegen AZ in Gelredome.

Bron: Vitesse.nl 15-08-2006

Theo Janssen net zo verrast als iedereen over uitverkiezing

Vraagje aan Theo Janssen, de middenvelder van Vitesse die gisteren als vervanger van Wesley Sneijder werd opgeroepen voor de selectie van Oranje. Of hij net zo verrast was als de rest van Nederland, dat de keuze van bondscoach Marco van Basten op hem viel? Het antwoord van Janssen is even kort als eerlijk. ,,Ja, eerlijk gezegd wel.” Het viel nog niet mee om Theo Janssen (25) gisteren op tijd in Noordwijk te krijgen. Toen Oranjes teammanager Hans Jorritsma hem belde, lag de middenvelder van Vitesse nog prinsheerlijk op √©√©n oor. Ten einde raad stuurde Jorritsma de speler een smsje, dat hij pas later – met de slaap nog in de ogen ‚Äď tot zich kon laten doordringen.

Al in 2001 zat Janssen een keer op de bank bij het Nederlands elftal. Dat hij nu een nieuwe kans krijgt, komt voor velen totaal onverwacht. Dat de middenvelder geweldig kan voetballen, daarover bestaat geen twijfel. Tegelijkertijd is Janssen nooit een toonbeeld van evenwichtigheid geweest. Niet mentaal en niet in zijn prestaties. Dit jaar is het anders, zo denken ze in elk geval bij Vitesse. ,,Uit de gesprekken die ik met Theo heb gevoerd, bleek dat hij weet wat hij wil,” zegt trainer Aad de Mos. ,,Hij beseft dat het niet vijf voor twaalf is, maar √©√©n voor twaalf. Al voor we de voorbereiding begonnen, trainde Theo voor zichzelf. Van mensen bij Vitesse begrijp ik dat ze een andere Theo Janssen zien dan voor de zomer.”

De middenvelder zelf wil er niet al te veel woorden aan vuil maken. ,,Ik heb vorig jaar een minder seizoen gehad, ik ben nooit heel erg constant geweest. Ik heb me voorgenomen om het nu beter te doen. Mijn mond houden en presteren.” Bezig aan een uitstekende voorbereiding, zit hij nu dus plotseling bij Oranje. Veel kans om zich te bewijzen heeft Janssen niet. Door het uitvallen van de training van gisteren, resteert er nog maar √©√©n oefensessie, vanavond in Dublin. ,,Ik was ook helemaal niet van plan heel gekke dingen te doen,” zegt Janssen. ,,Vrijdag begint de competitie, ik train gewoon zoals ik altijd train. Ik weet ook niet precies waaraan ik dit te danken heb. De bondscoach heeft me op basis van iets geselecteerd. Dat zal ik proberen te laten zien.” Verder kon Janssen zich nog niet zo’n voorstelling maken van wat het best kan worden aangeduid als zijn oefenstage bij Oranje. ,,Ik zal de bondscoach ontmoeten, sommigen jongens ken ik natuurlijk nog van Jong Oranje. Het zou natuurlijk geweldig zijn als ik mijn debuut mag maken. Maar dan moet het wel ergens op gebaseerd zijn. Als ze denken: ‘Hij is er nu toch bij, laten we hem maar een paar minuten geven’, dan heeft het ook weinig zin.”

Bron: AD 15-08-2006

Theo Janssen hoopt op debuut in Dublin

Een operatie aan de amandelen hield hem eerder dit jaar uit Oranje, maar wellicht krijgt Theo Janssen morgen alsnog zijn kans. Demiddenvelder van Vitesse is opnieuw opgeroepen door bondscoach Marco van Basten.

Theo Janssen reisde gisteren af naar Noordwijk, waar de spelers van het Nederlands elftal bijeen kwamen voor de oefeninterland tegen Ierland, morgenavond in Dublin. De regisseur van Vitesse vervangt Wesley Sneijder, die een dezer dagen voor de eerste keer vader hoopt te worden. De uitverkiezing van Janssen had voor de 25- jarige Arnhemmer op geen beter moment kunnen komen. Janssen heeft grote plannen voor het ontluikende seizoen, waarin hij eindelijk zijn langverwachte transfer naar een topclub wil afdwingen. ‚Äė Dit seizoen moet het gebeuren ‚Äô, sprak hij al na enkele trainingsdagen.

Janssen is fitter dan ooit tevoren. Hij heeft de hele zomer flink doorgetraind en onder de nieuwe Vitesse – trainer Aad de Mos is hij de belangrijkste man in Arnhem. Niet voor niets noemt de ervaren oefenmeester de linksbenige spelmaker liefkozend ‚Äė chief ‚Äô. ‚Äě Ik voel me een stuk fitter dan vorig seizoen ‚ÄĚ, zei Janssen gisteren nog maar eens. ‚Äě Veel mensen hebben een verkeerd beeld van me en dat vind ik jammer. Het enige dat ik daaraan kan doen, is keihard werken en goed voetballen.

Daar ben ik mee bezig. ‚ÄĚ Aangezien Janssen niet in de grote voorselectie zat, was de invitatie gisteren voor hem een grote verrassing: ‚Äě Ik ben verbaasd. Ik denk dat de bondscoach me heeft uitgenodigd op basis van wat ik in het verleden heb laten zien. Ik vind het hartstikke mooi. De bondscoach is een nieuwe weg ingeslagen, met jonge jongens. Het is leuk om nu bij deze groep te horen. Veel jongens ken ik uit Jong Oranje. Dat maakt deze selectie wel heel bijzonder. ‚ÄĚ Het is al de vierde keer dat Janssen is opgeroepen voor de nationale ploeg. In februari 2001 kreeg hij twee keer een uitnodiging van Louis van Gaal, zonder dat hij ook daadwerkelijk zijn debuut maakte. En in de aanloop naar het WK 2006 wilde Van Basten hem al testen. Maar toen moest Janssen afzeggen vanwege een operatie aan zijn amandelen. ‚ÄěIk heb nog geen minuut in Oranje gespeeld. Het zou mooi zijn als het dit keer wel gebeurt ‚ÄĚ, aldus Janssen. ‚Äě In elk geval ben ik blij dat ik een keer de kans krijg om me te laten zien op de trainingen. En wie weet krijg ik wel wat speeltijd tegen Ierland. ‚ÄĚ Dat hangt wellicht mede af van de plannen die Van Basten heeft met Stijn Schaars, net als Janssen een linksbenige middenvelder.

De speler van AZ kan in Oranje uitgroeien tot de opvolger van Phillip Cocu. Door de absentie van Sneijder lijkt zijn debuut in Dublin hoogstwaarschijnlijk.

‚Äě Misschien krijg ik een basisplaats ‚ÄĚ, zei Schaars gisteren. ‚Äě We zullen het wel zien. Ik ben blij dat ik bij de selectie zit. ‚ÄĚ De selectie van zowel Schaars als Janssen zal zeker in Arnhem nauwlettend worden gevolgd. Vitesse liet Schaars vorige zomer voor slechts twee miljoen euro vertrekken, omdat er voor hem geen basisplek zou zijn door de aanwezigheid van Janssen. Inmiddels is Schaars al een veelvoud waard. Janssen hoopt hem snel te volgen. Want: ‚Äě Dit seizoen moet het gebeuren. ‚ÄĚ

Bron: De Gelderlander 15-08-2006

Deense selectie droom voor Mads Junker

Vitesse-spits Mads Junker is alnog opgeroepen voor de selectie van de Deense nationale ploeg, die komende woensdag een oefeninterland speelt in Odense tegen Polen.

Mads Junker maakte al deel uit van de voorselectie, maar viel aanvankelijk af. Maandagavond reisde de spits toch nog af naar Denemarken. “Op de training zijn drie of vier spelers geblesseerd geraakt en dus ben ik toch nog aan de selectie toegevoegd.”

Junker was blij verrast. “Spelen voor Denemarken is een droom voor mij. Dit is echt een mooie verrassing. Het is de eerste keer dat ik erbij zit.” Junker beseft dat de clubleiding van Vitesse niet zo blij is dat hij alsnog is afgereisd. “Ik snap de trainer en Jan Steuer wel, want vrijdag is onze eerste competitiewedstrijd al.”

Toch ziet Junker ook voordelen voor Vitesse. “Dit is heel goed voor mijn vertrouwen, dus ik kom met een goed gevoel terug op de club. Net als Theo Janssen en Danko lazovic. En het elftal staat nu wel, dus dat is geen probleem.” De Deen dankt zijn selectie ook aan Vitesse. “Het is goed geweest voor mijn ontwikkeling om naar Vitesse te gaan, mede daarom kom ik nu in aanmerking voor de Deense nationale ploeg.”

Bron: Omroep Gelderland 14-08-2006

De Mos: Vitesse lijkt op KV Mechelen

Vitesse-trainer Aad de Mos is heel duidelijk over zijn ambities met de Arnhemse club als hij de volgende vergelijking maakt. “Vitesse doet me denken aan KV Mechelen.”

De Mos werkte begon daar in 1986 en won vervolgens de Belgische beker (1987), de Europacup voor bekerwinnaars (1988) en de landstitel (1987). “Ik zit hier nu een maand en qua sfeer en beleving voelt het als Mechelen.”

“Neem nou het middenveld met Janssen en Van der Schaaf, dat is verder dan toen ik daar begon met Hofkens en Koeman. En het verdedigingscentrum Knol-Sansoni is van het niveau Clijsters-Rutjes.”

De onrust die Vitesse de laatste jaren zo typeerde is volgens Aad de Mos verdwenen. “Ik ben er vanaf de eerste dag op mijn manaier mee aan de slag geaan en de interactie is van dien aard, dat ik er niks van merk.”

“Misschien komt er nog iets boven uit het verleden, maar ik heb het idee dat de teamspirit en de hierarchie hersteld is in deze groep. Er is een hele open sfeer en er is duidelijkheid.”

De Mos verwacht veel van zijn spelers. “Wij doen als staf alles om het de spelers naar de zin te maken, dan krijg je ook antwoord terug. Met deze spelers moeten we resultaten kunnen halen.”

Bron: Omroep Gelderland 14-08-2006

Benson opgeroepen voor Jong Oranje

Vitesse-aanvaller Fred Benson is door bondscoach Foppe de Haan opgeroepen voor Jong Oranje. Dinsdag speelt Jong Oranje een vriendschappelijke wedstrijd in en tegen Duitsland. Benson is er op het laatste moment bijgehaald, nadat Dani√ęl de Ridder van Celta de Vigo zich had afgemeld. Henrico Drost (SC Heerenveen) en Rick Kruys (FC Utrecht) zijn de vervangers van Feyenoorder Ron Vlaar en PSV’er Ibrahim Afellay.

Bron: Omroep Gelderland 14-08-2006

Theo Janssen in selectie van Oranje

Theo Janssen is toegevoegd aan de selectie van het Nederlands elftal voor de oefeninterland van woensdag uit tegen Ierland.

Janssen vervangt Wesley Sneijder van Ajax, die zich geblesseerd afmeldde. De middenvelder van Vitesse was door Marco van Basten eerder dit seizoen al geselecteerd voor een oefeninterland tegen Ecuador, maar meldde zich toen af vanwege een amandeloperatie.

In 2001 zat hij onder de toenmalige bondscoach Louis van Gaal al tweemaal op de bank bij interlands tegen Turkije en Estland. De laatste Vitesse-speler bij Oranje was Victor Sikora in 2001.

Bron: Omroep Gelderland 14-08-2006

De Mos: Janssen is toe aan Oranje

Vitesse-trainer Aad de Mos vindt het logisch dat Theo Janssen is opgenomen in de selectie van Oranje.

“Theo voldoet ruimschoots aan de voorwaarden die worden gesteld aan een middenvelder op internationaal niveau. Hij is veel rustiger aan de bal dan veel grotere namen en raakt nooit in paniek. Ik verwacht dat hij de strijd zal aangaan met Stijn Schaars en dat zal bepalend zijn voor de toekomstige situatie bij het Nederlands elftal.”

Dat Janssen daardoor een deel van de voorbereiding op Sparta mist, maakt De Mos niet uit. “Dit is goed voor de club en voor het vertrouwen van de speler.”

Bron: Omroep Gelderland 14-08-2006

Oranje soort reunie voor Theo Janssen

Theo Janssen had niet verwacht dat hij zou worden geselecteerd voor het Nederlands elftal.

“Ik was net aan het uitrusten van die trip naar Engeland en dan kan ik nu weer op reis. Hartstikke mooi. Ik ben blij dat ik een keer de kans krijg om me te laten zien op de trainingen en wie weet krijg ik wel wat speeltijd.”

Voor Janssen lijkt het Nederlands elftal wel een soort reunie. “Ik ken bijna alle spelers nog van Jong Oranje. Ik ben kennelijk een beetje opgevallen door de voorbereiding, die zo positief is verlopen. En ik heb natuurlijk ook mijn goals meegepikt.”

Bron: Omroep Gelderland 14-08-2006

Tonny doet het allemaal voor Vitesse

Als de eerste Vitessefans de Open Dag bezoeken, hebben de vrijwilligers van de fanshop er al een halve werkdag opzitten. Geen spelletjes of activiteiten voor hen, maar dat vinden ze niet erg. ‚ÄěHier doe je het allemaal voor.‚Äú Er heerst deze zondagmorgen een ontspannen sfeer in Persruimte 2 in het Gelredome. Ondanks de minimalistische aankleding en de kille kleuren wordt er gelachen en vriendelijk gegroet. Zestien mensen zijn er in de ruimte te vinden. Allen wachten ze op wat komen gaat. Hier vindt om elf uur de briefing plaats voor de vrijwilligers die de fanshop gaan runnen op de Vitesse Open Dag.

Ondanks zijn tengere postuur valt Tonny van Rooyen meteen op tussen de vrijwilligers. Iedereen komt een praatje met hem maken. Al zes jaar helpt hij mee in de fanshop, en daarnaast maakt hij deel uit van de ontwerpcommissie. Deze groep bedenkt nieuwe Vitesse fanartikelen, zoals shirts en sjaaltjes. Van Rooyen doet dit allemaal als vrijwilliger. Iedere thuiswedstrijd weer. ‚ÄěVitesse is mijn grootste hobby‚Äú, vertelt hij. ‚ÄěVroeger kwam ik hier altijd met mijn opa en vader. Door dit werk kan ik iets doen voor de club en daarnaast heb ik veel contact met de andere supporters. Ik zie mezelf ook als een verbinding tussen de supporters en de club.‚Äú

Tijdens de briefing krijgen de vrijwilligers slecht nieuws. Door de calamiteiten in het vliegverkeer rond de situatie in Londen is er maar een beperkt aantal thuisshirts. De nieuwe uitshirts zijn er nog helemaal niet. ‚ÄěDaar komen de mensen juist voor‚Äú, roept een vrijwilliger verontwaardigd.‚Äú Hij wordt enigszins gerustgesteld. Er zijn namelijk speciale Azurri-blauwe Vitesseshirts te koop. Daarin speelde Vitesse de voorbereiding.

Als de briefing is afgelopen, haasten de vrijwilligers zich naar de fanshop onder de West-tribune. Onder het genot van een sjekkie en zijn zojuist gekregen lunchpakketje begint Van Rooyen met zijn collega‚Äôs de shop in te richten en dozen uit te pakken. Vorige week heeft hij de boel al schoongemaakt en de kassa‚Äôs aangesloten. Van Rooyen geeft toe gespannen te zijn. ‚ÄěIk wil zoveel mogelijk verkopen, het geeft een kick als je een rij voor je kraampje ziet staan. De shirts zullen er zo wel uitvliegen, net als de sjaaltjes. Het meeste wat hier in de winkel staat, heb ik thuis ook. Het is leuk om iets te hebben wat je zelf hebt ontworpen.‚Äú

De klok geeft √©√©n uur aan. Opeens klinkt een luid gebonk op het dichte rolluik. Van Rooyen besluit te gaan kijken. Tientallen mensen drommen voor de fanshop. Een grote grijns legt beslag op het gezicht van Van Rooyen. De open dag is begonnen. ‚ÄěHier doe je het allemaal voor‚Äú, zegt hij.

Het rolluik gaat open en een golf van bestellingen komt over de vrijwilligers heen. Van Rooyen toont zich een ware modespecialist. Hij schat perfect de maten van iedereen. Binnen tien minuten zijn de blauwe shirts uitverkocht; na een klein uur zijn er ook geen thuisshirts meer. ‚ÄěHet is een gekkenhuis‚Äú, zegt Van Rooyen, ‚ÄěMaar wel een leuk gekkenhuis. Als het zo wat rustiger is, gaan we met de collega‚Äôs rouleren. Dan zien wij ook nog wat van de open dag. Als de spelerspresentatie is, gooien we de tent even dicht. We zijn tenslotte allemaal echte fans, dus dat willen we ook wel even zien.‚Äú

Bron: De Gelderlander 14-08-2006

Geslaagde Vitesse Menzis open dag

Op zondag 13 augustus jl. vond de Vitesse Menzis Open Dag plaats. Met ruim 11.000 bezoekers was het voor Vitesse een geslaagde dag. Er was veel te doen voor de bezoekers. Naast de vaste elementen als de spelerspresentatie en handtekeningensessies was er onder andere een modeshow, een quad-baan, een autoshow, springkussens en een levend tafelvoetbalspel. Het publiek, dat in grote getale naar Gelredome was gekomen, was aan het eind van de middag getuige van een optreden van Coen, één van de zes kandidaten om het Junior Songfestival te winnen. Het optreden van Coen zal ook te zien zijn op televisie, waar ZAPP het eind september gaat uitzenden.

Ook de spelers hadden het na een enigszins vermoeiende terugreis uit Engeland naar hun zin. De vele handtekeningenjagers en de grote interesse bracht weer wat nieuwe energie. Dit was goed te zien toen de spelers opkwamen tijdens de presentatie. Het enthousiasme was groot. Sommige spelers trakteerden de aanwezigen zelfs op een dansje. Indrukwekkend was de staande ovatie die Michael Jansen ontving. De verdediger is al meer dan een jaar uit de roulatie vanwege hartproblemen.

Seizoenkaarten

Het publiek had niet alleen interesse voor de attracties, ook de seizoenkaarten vonden gretig aftrek. Er werden er op de Open Dag 240 verkocht. Er zijn overigens nog seizoenkaarten beschikbaar. Voor meer informatie kunt u kijken onder het kopje ‚Äėkaartverkoop ‚Äď seizoenkaarten‚Äô of kunt u contact opnemen met de afdeling Vitesse Ticketing, 026 8807337(alleen op werkdagen tussen 13.30 en 17.00 uur). U kunt ook mailen naar ticketing@vitesse.nl.

Bron: Vitesse.nl 14-08-2006

Wissels Vitesse in actie

Wisselspelers van Vitesse krijgen dit seizoen een actievere rol. Zij mogen van trainer Aad de Mos niet meer een hele wedstrijd stilzitten op de bank. Dat bleek zaterdag bij het oefenduel met Wigan ( 1- 1). Vlak na het beginsignaal liepen de eerste drie spelers van Vitesse zich al warm. ,, Fysiologisch gezien is het beter voor de spelers als ze tien minuten warm lopen. Dat gaan wij dit seizoen ook doen”, zegt De Mos. ,, Het is niet nieuw en ik heb vroeger ook gedaan, maar het was het beetje vergeten.

Laatst mocht Anders Due van de medische staf niet invallen zonder een warming- up omdat er een te groot blessuregevaar was. Ik had hem nodig toen Fred Benson uitviel. Dat is niet goed, om blessures te voorkomen lopen de spelers om beurten in groepjes warm.” De Mos denkt snel navolging te krijgen. ,, Willem II deed het vorig jaar ook. Bij Club Brugge, Anderlecht en Juventus wordt het gedaan. Over twee jaar doet de hele internationale voetbalwereld het.”

Bron: De Gelderlander 14-08-2006

Kaakchirurg helpt Verhaegh van blessure af

Niet psycholoog Ted Troost of ‘wonderverzorger’ Gerard Verwaayen, maar een kaakchirurg heeft Paul Verhaegh vrijwel van een lastige buikblessure verlost. Net op tijd want de rechtsback van Vitesse krijgt een herkansing. Paul Verhaegh speelde zaterdagmiddag in het JJB-stadion van Wigan Athletic pas zijn eerste hele wedstrijd voor Vitesse in deze voorbereiding. Een buikspierblessure en een onwillige lies hielden de verdediger zo lang langs de kant dat hij trainer Aad de Mos niets kon laten zien. ” Sinds ik drie van de vier verstandskiezen kwijt ben, heb ik veel minder last van mijn blessure. Ja, dat schijnt met elkaar te maken te hebben, energiebanen die lopen van de kiezen naar de buik, zoiets. Een dag nadat de eerste kies eruit was, voelde ik gelijk dat ik minder last had.” Vorige week volgenden direct twee andere kiezen en zaterdag zijn eerste optreden.

Verhaegh nam zijn blessure mee uit Portugal, waar hij in de zomer Europees kampioen werd met Jong Oranje. Hij meldde zich een week later bij Vitesse, maar bleek niet van de pijn verlost. ” Ik heb zes keer kunnen trainen en twee halve wedstrijdjes meegepakt. Een nieuwe trainer observeert de spelers natuurlijk intensief. Ik heb hem nog niks laten zien, logisch dat Gill Swerts eerste keuze wordt”, vindt hij.

Door de knieblessure van de Belgisch international is hij plots weer topkandidaat voor de rechtsbackpositie. ” Ja, zo gaat dat in de voetballerij. Het is wel sneu voor Gill.” Tegen Wigan was hij nog onwennig en had het zwaar met krachtpatser Emile Heskey en Lee McCullogh. ” Heel zwaar, dat klopt. Ze zijn sterk en spelen een hoog tempo. Dat weet je natuurlijk. Als je de duels niet wint, moet je goed op de tweede bal letten, maar we kwamen er in de eerste helft moeilijk uit.” Toch was Verhaegh niet ontevreden. ” We hebben weer niet verloren, dat is natuurlijk lekker en goed dat ik eindelijk weer een hele wedstrijd speel.”

Bron: De Gelderlander 14-08-2006

Vitesse is niet klein te krijgen
Ploeg ook bij Wigan ongeslagen

Vitesse is in de voorbereiding van het seizoen niet klein te krijgen. De Arnhemse ploeg bleef zaterdagmiddag ook overeind bij Wigan Athletic: 1-1. Na een reeks amateurclubs en serieuze opponenten uit Turkije, Duitsland en Belgi√ę was het duel met Wigan Athletic de zwaarste klus van de voorbereiding, zo dacht trainer Aad de Mos over oefenwedstrijd nummer tien, onderweg naar de competitiestart. De ervaren trainer was vooral benieuwd of zijn ploeg bestand zou zijn tegen het fysieke, opportunistische geweld van de Engelsen, vorig seizoen als tiende ge√ęindigd in de Premier League.

De Mos kreeg welbeschouwd twee tegenovergestelde antwoorden: ja en nee. Vitesse werd in de eerste helft bijkans omver gelopen door de jagende en fysiek oppermachtige Engelsen, maar viel niet om. Dat laatste was vooral te danken aan doelman HaraldWapenaar, die in een puike vorm stak. Hij moest al na vier minuten de beste Wigan-aanvaller Henri Camara van een treffer houden en was voor rust de Senegalese international nogmaals de baas. Alleen na rust, op de inzet van Lee McCulloch die een afgeslagen bal van zestien meter in de hoek mikte, had de 36-jarige doelman zaterdagmiddag geen antwoord: 1-0.

Tegenover het georganiseerde spierballenvoetbal van de Engelsen, die een grote indruk maakten op trainer Aad de Mos, stelde Vitesse de Hollandse voetbalschool. Onder grote druk probeerden de gasten in het JJB-stadion van Wigan de bal van de ene naar de andere medespeler te krijgen. Dat lukte voor rust slechts een korte periode van tien minuten en in de tweede helft vanaf het moment dat Onur Kaya de vermoeide Anders Due verving.

Voor die tijd leek Vitesse te bezwijken, maar de Arnhemse ploeg hield de schade beperkt tot de verdiende treffer van Mc Culloch. In de eerste helft stond daar slechts een mooie Arnhemse kans van Danko Lazovic tegenover. Paul Verhaegh vond de Servi√ęr, die dankzij een fabuleuze balaanname alleen richting doelman Chris Kirkland ( lid van de Engelse selectie) mocht lopen. Lazovic kreeg de bal wel voorbij de doelman, maar via een stuitje slechts tegen de dwarsligger. In de tweede helft raakte Mads Junker de paal, vuurde Kaya een vlammend schot af en legde Theo Janssen doelman Kirkland in de luren. Op de intelligente vrije trap – even afgeleid door een schijntrap van Ruud Knol – bleef Kirkland het antwoord schuldig: 1- 1, na ruim een uur spelen. Vitesse speelde op dat moment beter, ook al omdat de druk van de thuisploeg was afgenomen en bleef uiteindelijk ook in het tiende oefenduel ongeslagen. ” Het begint gevaarlijk te worden”, vond De Mos, die vrijdag met zijn ploeg aan de competitie begint met de uitwedstrijd tegen Sparta.

Wigan Athtletic – Vitesse 1- 1 ( 0- 0).
48. 1- 0 McCullogh 1- 0. 63. 1- 1 Janssen.

Opstelling Vitesse:Wapenaar; Verhaegh, Knol, Sansoni, Blondelle; Hersi ( 79. Rojer), Van der Schaaf, Janssen, Due ( 57. Kaya); Junker, Lazovic.

Bijzonderheden:Bij Wigan stonden de Nederlanders Arjan de Zeeuw ( aanvoerder) en Danny Landzaat ( nieuw van AZ) in de basis.

Bron: De Gelderlander 14-08-2006

Lazovic speelt met Servi√ę

Danko Lazovic is za¬≠terdag vanuit Engeland naar Servi√ę gevlogen om zich te melden bij de nationale ploeg. Bondscoach Javier Clemente eist de Vitessenaar op. Vitesse is uiterst ongelukkig met de oefenwedstrijd van Servi√ę, woensdag in en tegen Tsjechi√ę. Twee dagen later begin Vitesse de competitie met een uitwedstrijd bij Sparta.

Op dringend verzoek van trainer Aad de Mos werd gepoogd spelers niet vrij te geven voor oefenduels, maar bij een weigering van Vitesse kan Lazovic geschorst worden voor de Nederlandse competitie. ,, Lazovic moet de nieuwe spits worden nu Milosevic en Kezman er niet meer bij zijn”, zo verklaarde voetbalmanager Jan Streuer van Vitesse. Hij kreeg de toezegging dat Lazovic maximaal een helft speelt. Mads Junker en Anders Due werden door de Deense bondscoach Morten Olsen niet geselecteerd. Zij zaten wel in de voorselectie.

De Mos heeft de donderdagtraining verzet naar de middag om met Lazovic erbij te kunnen trainen.

Bron: De Gelderlander 14-08-2006

Sansoni verdedigt wereldtitel niet

Vitesse-verdediger Sebastien Sansoni zal de wereldtitel beachsoccer die hij in 2005 met Frankrijk veroverde niet proberen te prolongeren. “Het eerste WK hebben we vorig jaar gewonnen, maar het volgende toernooi is geloof ik in november. En dan kan ik er dus niet bij zijn, want dan speel ik gewoon voor Vitesse. Beachsoccer is echt leuk, maar er gaat niets boven voetbal met elf tegen elf.”

Sansoni is snel geintegreerd in Arnhem. “De mensen hier in de stad en op de club zijn erg aardig voor mij. Alleen de taal is moeilijk, ik ken alleen nog enkele belangrijke voetbaltermen.”

Sansoni was de meest constante factor in de voorbereiding van Vitesse, maar daar wil de Fransman niets van weten. ‚ÄúNee nee, het gaat niet om mij, maar om het team en dat functioneert goed. Het is ook een goede groep. Ik ben ervan overtuigd dat we een mooi seizoen gaan maken. We hebben een uitstekende basis gelegd om een sterke start te maken.‚ÄĚ

Mede door zijn beachsoccer-verleden schuwt Sansoni risico¬īs niet. ‚ÄúIk weet niet of dat opvallend is voor iemand die in de verdediging speelt, maar voor mij is iemand achterin even uitspelen meestal geen risico, maar functioneel. En het is ook aangenaam om te doen.‚ÄĚ

Bron: Omroep Gelderland 13-08-2006

Onur Kaya dichtbij een basisplaats

Twee Belgische talenten van Vitesse beginnen mogelijk in de basis aan de competitie. Siebe Blondelle bewees zich gedurende de voorbereiding al als een constante factor op de linksbackpositie, maar ook Onur Kaya maakt aanspraken op een basisplaats. Beide spelers zijn al vaak door trainer Aad de Mos geprezen. “Dat is mooi”, vindt Onur Kaya, “Ik weet niet of ik dichtbij de basis zit. Dat is wel mijn doel voor dit seizoen.” Kaya kan op meerdere plaatsen spelen. “Het liefst op tien natuurlijk, maar ook daarachter op het middenveld kan ik voor aanvallende impulsen zorgen.”

Bron: Omroep Gelderland 13-08-2006

Vandaag Vitesse Menzis Open Dag
13.00-16.30 uur Gelredome

Zondag 13 augustus a.s. houdt Vitesse haar jaarlijkse Open Dag. De Vitesse Menzis Open Dag begint om 13.00 uur en wordt rondt 16.30 uur afgesloten met de spelerspresentatie.

Naast de spelerspresentatie valt er nog veel meer te beleven. In en rondom Gelredome zijn er vele gratis attracties voor jong en oud. Activiteiten die in en rondom Gelredome plaatsvinden zijn onder andere kratjes stapelen, kruisboog schieten, quads, stropdasschieten, vogelschieten, twee-tegen-twee voetbal, OHRA Vitesse-Quiz, speedmeter, boksring, Sony PlayStation, Buzz, springkussen, oud Hollandse spelen, knutselhoek, skelterbaan, kinderland, klimtoren, stormbaan, levend tafelvoetbal, bibberspiraal, voetbalboarding, twee panadome’s, reuze sjoelbak, etc. Je kunt ook een 3D foto van jezelf laten maken bij de kraam van het lasergraferen. Er worden gratis suikerspinnen en handtekeningenkaarten uitgedeeld op de Promenade. Daarnaast is er gezorgd voor muzikale omlijsting en is er een horecaplein voor de versnaperingen.

Ook is er tijdens de Open Dag volop mogelijkheid om een seizoenkaart voor het komend seizoen aan te schaffen. Het nieuwe Vitesse-tenue is tijdens de Open Dag verkrijgbaar voor de speciale actieprijs van ‚ā¨ 59,95 (normaal ‚ā¨ 64,95) + gratis short.

Naast het offici√ęle tenue is er een nieuw fanshirt te koop. Dit shirt is tot stand gekomen in samenwerking met de Supportersvereniging Vitesse en de nieuwe kledingsponsor Legea. Het shirt kost slechts ‚ā¨ 25,-.

Het volledige programma ziet als volgt uit:

13.00 uur openen de deuren van Gelredome. Via ingang E, F, H en L.
13.10 – 13.35 uur OHRA Vitesse-quiz (in het supportershome)
14.25 – 14.50 uur OHRA Vitesse-quiz (in het supportershome)
15.00 – 16.00 uur Handtekeningensessie (op de West Promenade en in het supportershome)
15.05 – 15.20 uur OHRA Vitesse-quiz Finale (op het podium in de Dome)
15.30 – 16.05 uur Modeshow Legea (op het podium in de Dome)
16.15 – 16.30 uur optreden artiesten Richard Hekkert en Emile Hartkamp (op het podium in de Dome)
16.30 – 17.00 uur spelerspresentatie (op het podium in de Dome) door Theo van Baal en Emile Hartkamp
17.05 – 17.10 uur optreden finalist Junior Songfestival

Bron: Vitesse 12-08-2006

!! BEPERKTE VOORRAAD VITESSE SHIRTS !!

In verband met de calamiteiten in het vliegverkeer voortvloeiend uit de situatie rondom Londen, zal er op de Vitesse Menzis Open Dag een beperkte hoeveelheid Thuisshirts te koop zijn. Het uitshirt van Vitesse zal pas gedurende het seizoen in de verkoop komen. De actie waarbij men een broekje en uitshirt voor ‚ā¨ 59,95 kan aanschaffen zal bij de eerst mogelijke thuiswedstrijd gelden. Hierover vindt u t.z.t. meer informatie op deze site. Wel zal op de Menzis Open Dag het Azurri blauwe shirt verkocht worden. Vitesse speelde de voorbereiding in dit shirt.

Het betreft hier een eenmalige actie: Het Azurri blauwe shirt zal na de Menzis open dag niet meer te koop zijn. Een Collectors item!

Bron: Vitesse.nl 12-08-2006

Verleden telt niet meer in Arnhem
Aad de Mos hoopt na terugkeer in Nederland met Vitesse op een fantastisch jaar

Door Erik Oudshoorn

Hij had amper getekend bij Vitesse of daar kwamen al de eerste waarschuwingen: wees op je hoede, lees het verhaal in Hard Gras. Maar Aad de Mos is in Arnhem een tevreden trainer. Nooit zou hij nog trainer worden. Zeker niet in Nederland. Technisch directeur misschien, of anders talentscout in dienst van zijn dochter Tessa. Maar ruim elf jaar nadat hij op 28 oktober 1994 werd ontslagen door PSV is Aad de Mos, 59 ondertussen, terug aan het werk als oefenmeester, bij Vitesse in Arnhem.

Toch was hij het bijna niet geworden. Toen manager Jan Streuer hem voor het eerst contacteerde, had De Mos zijn zinnen gezet op het Turkse Trabzonspor. “Maar Trabzonspor had echt niets wat me beviel. De voorzitter zou een halve nieuwe ploeg moeten kopen. Dus toen heb ik het afgeblazen. Vervolgens kwam Vitesse weer in beeld. Na een paar dagen onderhandelen en spreken zijn we tot een akkoord gekomen.”

lees verder...

 Bron: NRC Handelsblad 12-08-2006

Vitesse en ex-aanvoerder willen ‘flitsscheiding’

Vitesse en Richard Knopper hopen voor 1 september te scheiden. Knopper vreest niet aan spelen toe te komen en de club heeft geld nodig voor versterking. Knopper stapte op trainer Aad de Mos en voetbalmanager Jan Streuer af om zijn onvrede kenbaar te maken. De aanvoerder van vorig seizoen vreest weinig aan spelen toe te komen en wil zo snel mogelijk weg. Beide partijen hebben elkaar gevonden en mikken op een flitsscheiding.

Vitesse wil meewerken aan een vertrek van de 28-jarige middenvelder omdat de club dringend geld nodig heeft voor versterking. In de selectie van trainer Aad de Mos zitten gaten, ondermeer door langdurige blessures van Abubakari Yakubu, Michael Jansen, Gill Swerts en Piet Velthuizen. Op dringend verzoek van De Mos wordt er gezocht naar een doelman. Door de blessure van Velthuizen is de bezetting krap. Een blessure van eerste doelman Harald Wapenaar kan de club niet opvangen.

“Met drie keepers voor twee elftallen zijn we te kwetsbaar”, erkent voetbalmanager Streuer, die hoopt dat er door een vertrek van Knopper mogelijkheden zijn. “Je bent kwetsbaar met blessures, gelukkig hebben we voor Swerts (hem wacht een knieoperatie, red.) een goede vervanger in Paul Verhaegh”, aldus Streuer, die tot gisteravond nog geen concrete belangstelling hoorde voor Knopper. De middenvelder reisde gewoon mee naar Engeland voor het oefenduel tegen Wigan Athletic.

Streuer wil Knopper niet transfervrij laten gaan. “Het is een goede speler met een doorlopend contract tot volgend jaar.” Of een eventuele transfersom mag worden besteed aan nieuwe spelers, is onduidelijk. Streuer hoopt in elk geval de beschikking te krijgen over vrijkomende salarisruimte. Vitesse werkt met een salarisbudget van circa 5,5 miljoen euro.”

Meedenken met Knopper wil Streuer wel. “Hij is eerlijk naar ons toe en heeft het keurig aangegeven. Voor beide partijen is het goed als er voor 1 september een oplossing komt.” Streuer doelt op de sluiting van de transfermarkt; van 1 september tot 1 januari 2007 mogen geen transfers worden gedaan. Vitesse heeft echter geen geld. “Op dit moment kunnen we niet veel” erkent Streuer. “We moeten wel alert zijn, maar sommige spelers kun je sowieso niet vervangen. Als Theo Janssen of Remco van der Schaaf wegvalt, heb je een probleem. Dat geldt voor alle clubs. PSV kan Phillip Cocu of Timmy Simons ook niet vervangen.”

Bron: De Gelderlander 12-08-2006

Danko Lazovic reist af naar Servie

Danko Lazovic is meteen na de wedstrijd van Vitesse tegen Wigan Athletic afgereisd naar Servie. Hij speelt woensdag met de Servische nationale ploeg een interland uit tegen Tsjechie. Vitesse-trainer Aad de Mos wilde liever niet dat Lazovic met Servie zou spelen, omdat Vitesse twee dagen later al Sparta treft. “Ik speel waarschijnlijk maar een half uur met Servie”, denkt Lazovic. “Maar ik moet erbij zijn. Het is de eerste interland van Servie als zelfstandig land. De trainer is er niet blij mee, dat weet ik, maar ik zal me laten zien tegen Sparta.”

Bron: Omroep Gelderland 12-08-2006

Vitesse en Wigan in evenwicht

Vitesse en Wigan Athletic hebben de ongeslagen status in de oefenperiode behouden. Het duel zaterdagmiddag eindigde in een gelijkspel. Wigan kwam in de 48e minuut enigszins gelukkig, maar wel verdiend op voorsprong. In de 63e minuut bepaalde Theo Janssen met een mooie vrije trap de eindstand op 1-1.

In het ‚Äėnon-smoking‚Äô JJB Stadium in Wigan was het de thuisploeg die het beste van start ging. Met name via de behendige aanvaller Camara kreeg de ploeg in de eerste 45 minuten diverse aardige kansen. De Senegalese international zelf schoot na vier minuten van dichtbij in, maar een knappe reflex van de wederom uitstekend keepende Harald Wapenaar voorkwam een vroege openingsgoal. Een gevaarlijk genomen vrije trap van Oranje-international Denny Landzaat moest na een kwartier spelen door Wapenaar tot corner worden verwerkt.

Vitesse kwam in de eerste helft veel te weinig aan voetballen toe tegen de Premier League club, die volgende week de competitie start met een uitwedstrijd tegen Newcastle United, en was via Danko Lazovic slechts één keer gevaarlijk. De spits nam een diepe bal van Paul Verhaegh knap mee, maar zijn schot belandde via doelman Kirkland op de bovenkant van de lat. In de laatste periode voor rust redde Wapenaar nog maar weer eens knap op een schot van Camara, die vrij voor de doelman verscheen.

Waar Harald Wapenaar voor Wigan in de eerste helft nog een te groot obstakel was, direct na rust kreeg de ploeg de helpende hand toegereikt. In de 48e minuut werd een schot van Lee McCulloch op de rand van de zestien meter van richting veranderd en verdween langzaam in het doel achter de kansloze doelman: 1-0. Onur Kaya kwam kort na de achterstand in het veld voor de vanmiddag tegenvallende Anders Due. Toeval of niet, Vitesse begon beter te voetballen en verscheen wat vaker voor het doel van Wigan Athletic. Een actie van Lazovic leidde in de 62e minuut tot een vrije trap voor Vitesse. Achter de bal verscheen natuurlijk Theo Janssen die de bal laag in de lange hoek raak knalde: 1-1.

In de laatste twintig minuten werd het spel, mede door het grote aantal wissels, van beide kanten wat minder. Een klein kwartier voor het einde moest Ruud Knol plots handelend optreden en een bal van de lijn trappen nadat Wapenaar het schot van invaller Valencia (gehuurd van Villareal) met de hand wist te keren. Aan de andere kant was Mads Junker na een rush van Danko Lazovic nog dicht bij een tweede Arnhemse treffer. Na negentig minuten bleef de stand in evenwicht en begint volgende week vrijdagavond het echte werk voor de ploeg van trainer Aad de Mos met de uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam.

Bron: Vitesse.nl 12-08-2006

Info kaartverkoop
Sparta Rotterdam – Vitesse, vrijdag 18 augustus om 20.15 uur

Deze wedstrijd kan met eigen vervoer worden bezocht en supporters hoeven geen pasfoto geregistreerd te hebben. Kaarten voor vrij vervoer zijn uitsluitend aan de kassa van het stadion te koop. De Supportersvereniging organiseert ook een busreis.

Busvervoer
Omwisselbiljetten voor de bus zijn verkrijgbaar bij de voorverkoopadressen van TicketBox. Servicekaarthouders: vanaf zaterdag 5 augustus 22,45 Seizoen- en Club Cardhouders: vanaf donderdag 10 augustus 26,95. Let op: verkoop tot en met dinsdag 15 augustus. De bussen vertrekken om 17.45 uur vanaf Gelredome.

Eigen vervoer
Kaarten zijn op de wedstrijddag verkrijgbaar op vertoon van uw Vitesse seizoen- of Club Card bij de stadionkassa in Rotterdam. Prijs: 17,50


Vitesse – AZ d.d. zaterdag 26 augustus, aanvang 20.00 uur

Kaarten zijn verkrijgbaar bij de voorverkoopadressen van TicketBox vanaf zaterdag 12 augustus tot en met zaterdag 26 augustus (tot 12.00 uur!). Op de wedstrijddag zijn de kassa’s op Gelredome vanaf 18.00 uur geopend. Voor deze wedstrijd geldt vrije verkoop, dus geen Seizoen of Club Card nodig om kaarten te kopen.

Bron: Vitesse.nl 11-08-2006

Vitesse speelt ‚Äėgewoon ‚Äô in Engeland

Voor Vitesse is de verhoogde paraatheid op de vliegvelden in Engeland geen reden af te zien van een oefentrip. De selectie van de Arnhemse profclub arriveerde gisteren inWigan, waar vandaag ( zaterdag 15.00 uur Engelse tijd) een oefenduel tegen Premier League- club Wigan Athletic wordt gespeeld. De kwartiermakers Roger ter Horst ( materiaalman) en Wim Jansen ( elftalleider) reisden eerder af en meldden de clubleiding dat er probleemloos naar Engeland kon worden gevlogen. Zondag is de selectie terug voor de Open Dag in Gelredome.

Bron: De Gelderlander 12-08-2006

Quadrijden en sjoelen bij Vitesse

Kruisboog schieten of rijden op een quad, het is allemaal mogelijk op de Vitesse Open Dag die morgen in Gelredome in Arnhem gehouden wordt. Voor het eerst zal er tijdens de open dag geen wedstrijd van Vitesse zijn. Daarvoor is gekozen omdat er geen aansprekende tegenstander te vinden was. Doordat er geen wedstrijd is, zal er geen entreeprijs gevraagd worden. De traditionele spelerspresentatie gaat wel gewoon door. Tevens is er een mogelijkheid voor handtekeningenjagers om een krabbel van hun favoriete speler te scoren. De selectiespelers zullen over twee ruimten verdeeld worden, om lange wachtrijen te voorkomen.

Naast optredens van de zangers Emile Hartkamp en Richard Hekkert zal ook een van de finalisten van het Junior Songfestival te horen zijn.

Voor de echte Vitesse – kenners is er een kennisquiz. Deze zal na een aantal voorronden uiteindelijk uitmonden in een finale.

Daarnaast zijn er in en buiten Gelredome voor jong en oud activiteiten. Er is een kinderland en een modeshow en er zijn Oudhollandse spelen. Het is ook mogelijk om een seizoenkaart van Vitesse aan te schaffen. De open dag begint om een uur en zal eindigen met de spelerspresentatie om half vijf.

Bron: De Gelderlander 12-08-2006

Eerlijkheid kost Van den Berg transfer

Alles leek in kannen en kruiken. Maar ADO Den Haag zag op het laatste moment af van de ’te eerlijke’ Peter van den Berg.

Van den Berg, die nog zonder club zit na zijn vertrek bij Vitesse, voelt zich het slachtoffer van zijn eigen eerlijkheid. De verdediger vertelde ADO over zijn achillespeesklachten en zijn plannen om nog even rust te nemen. ‘Gewoon om de blessure niet te verergeren’, zegt Van den Berg in het AD.

Ondanks het tijdelijke fysieke ongemak rolde er een contract voor een jaar uit, onder voorbehoud van een medische keuring. ‘Maar woensdag liet trainer Frans Adelaar weten toch niet met me in zee te willen, omdat ik niet direct inzetbaar ben.’

De mededeling viel Van den Berg rauw op zijn dak. ‘Als ik zelf niets over de blessure gezegd had, had niemand iets geweten. Eerlijkheid duurt dus niet meer het langst. Ik had hier totaal geen rekening mee gehouden. Gelukkig is er een club uit de eerste divisie die bereid is te wachten totdat ik wedstrijdfit ben.’

Bron: Voetbal International 12-08-2006

ADO ziet af van Van den Berg

ADO Den Haag heeft op het laatste moment afgezien van de komst van Peter van den Berg. De 34-jarige verdediger was al akkoord over een éénjarig contract, maar achillespeesklachten zetten een streep door de transfer. De oud-speler van Feyenoord, RKC Waalwijk, AZ, Cambuur Leeuwarden en Excelsior kreeg deze zomer bij Vitesse geen nieuw contract.

Van den Berg was verrast door de afwijzing van ADO. “Ik heb vorige week al aan ADO verteld dat ik wat last had van mijn achillespees en dat ik daarom nog enkele weken rust wilde nemen. Gewoon om de blessure niet te verergeren”, aldus Van den Berg in AD Sportwereld. “Toch kwamen we tot een akkoord over een eenjarig contract. Vervolgens ben ik twee maal medisch gekeurd, waarbij geen problemen aan het licht kwamen. Maar woensdag liet trainer Frans Adelaar weten toch niet met me in zee te willen, omdat ik niet direct inzetbaar ben.” Vanwege knieproblemen speelde Van den Berg het afgelopen seizoen slechts vier Eredivisieduels voor Vitesse.

Bron: ANP 11-08-2006

Supportershome Monnikenhuize geopend tijdens de Open Dag

Aankomende zondag (13 augustus 2006) vindt de jaarlijkse Open Dag plaats. Het supportershome Monnikenhuize zal tijdens de Open Dag geopend zijn. De stadsomroep Arnhem verzorgt de hele dag vanuit het supportershome hun uitzending en zend rechtstreeks uit. Ook de voorrondes van de OHRA Vitesse quiz zullen in het supportershome worden gespeeld.

Verder zullen de verschillende supportersgroepen zich presenteren. Er is een kraam waar informatie wordt gegeven over de Supportersvereniging en waar u lid kunt worden. De sfeergroep Vak 113 zal zich presenteren en er is een kraam van fanzine Vak 113. Hier kunt u terecht om lid te worden van het fanzine De Aftrap of om uw lidmaatschap te verlengen.

Het supportershome is bij de Open Dag dus dé plaats om je medesupporter te ontmoeten en onder het genot van een drankje de verwachtingen voor het aankomende seizoen te bespreken.

Bron: SV 10-08-2006

Vitesse levert vol op talent eerste divisie

Vitesse trapt over een week af in de eredivisie, maar ook aan de start van de eerste divisie draagt de club indirect een steentje bij. In de loop van de jaren exporteerde Vitesse tientallen talenten naar de eerste divisie; meer dan NEC en De Graaf¬≠schap samen. ‚ÄėEx Vitesse‚Äô trapt af.

De lijst van spelers met een Arnhems (getint) voetbalver­leden is enorm. Jaar in jaar uit zijn er bij Vitesse talen­ten afgewezen, afgevallen, doorgestroomd of weggesaneerd. Meer dan dertig spelers in de eerste divisie droegen korte of langere tijd het shirt van Vitesse; meestal alleen in de jeugd, soms ook in het eerste elftal. Vitesse levert daarmee meer talenten aan het profvoetbal dan NEC ( dertien) en De Graafschap ( veertien) samen. Sommige spelers in de eerste divisie hebben wel een Arnhems verleden, maar werden nooit door Vitesse opge­leid. Jurrick Juliana van AGOVV kwam alleen uit voor Vitesse 1892. Kevin Sis­sing van Arnhemia werd door Vitesse gescout, maar te licht bevonden. Hij zit nu in de selectie van De Graafschap.

Er zijn ook trainers met een Arnhemse verleden. In de eredivisie zijn Ronald Koeman ( PSV) en Henk ten Cate ( Ajax), in de eerste divisie hebben drie trainers een ‚Äė Arnhems‚Äô verleden.

Mike Snoei was bij de jeugd van Vitesse een topper, maar kon het bij de hoofd¬≠macht niet bolwerken. Nu is de Didam¬≠mer trainer van Go Ahead Eagles. Theo Bos, een maatje van Snoei, was in Arn¬≠hem jeugdtrainer en assistent- trainer. Nu staat hij op eigen benen bij FC Den Bosch. Dat doet ook Rini Coolen. Hij is geen exportproduct van Vitesse, wel van Arnhem. Coolen kwam als geboren Arnhemmer bij de jeugd van Go Ahead Eagles terecht en is trainer van AGOVV. Voetbalmanager Jan Streuer van Vites¬≠se weet dat de lijst van ‚Äė ex Vitessen¬≠aren‚Äô lang is en kent iedereen nog. ‚Äě Als ik scout in de eerste divisie, let ik altijd wel op de spelers die bij ons hebben ge¬≠zeten.

Het zijn er erg veel, meer dan dertig? Dat wist ik niet. Ik ken alle na¬≠men nog wel, ja.‚ÄĚ Alle spelers hebben gemeen dat ze in de ogen van Streuer niet goed genoeg waren voor Vitesse. ,, Het zou niet best zijn als wij er een lieten gaan die nu de sterren van de hemel speelt in de eer¬≠ste divisie. Volgens mij is het nooit ge¬≠beurd dat we iemand terug wilden.‚ÄĚ Wel zijn er veel spelers van wie hij veel meer verwachtte. ‚Äě Mamadou Zongo was een groot talent. Die speelde al heel vroeg bij ons in het eerste elftal, maar heeft zo ontzettend veel blessu¬≠res gehad. Ik ben ervan overtuigd dat dat zijn grote probleem is geweest‚ÄĚ, stelt Streuer, die zijn aanvaller komend jaar kan terugzien bij VVV Venlo.

Het grote afvalpercentage is niet onge¬≠bruikelijk. De meeste clubs mikken op niet meer dan √©√©n of twee doorstro¬≠mers per seizoen. Streuer zegt de ‚Äė risi¬≠cofactoren‚Äô vaak al vroeg te herkennen. ,, Wij weten meestal snel of spelers mentaal een probleem gaan krijgen, maar wat je niet weet is of iemand de knop kan omzetten. Sommigen lukt het nooit, die missen de echte drive.‚ÄĚ Zo werd Vitesse verguisd toen Ray¬≠mond Fafiani door de achetrdeur ver¬≠trok, maar de fr√™le linkspoot speelt ko¬≠mend jaar bij Stormvogels/ Telstar.

,, Een talent was hij zeker, behoorlijke techniek, snel en leuk om te zien. Hij kwam te kort in de duels, te flegma¬≠tiek, hij kon niet dominant zijn, dat zie je vaker.‚ÄĚ Een schoolvoorbeeld van een speler die wel de ‚Äė drive‚Äô vond, is volgens Streuer Evgeniy Levchenko. De Oekra√Įner had in Arnhem Theo Janssen en Stijn Schaars voor zijn neus, kreeg geen con¬≠tract en dreigde werkloos te worden. Nu speelt hij Europees voetbal bij FC Groningen. ‚Äě Hij had het ook niet kun¬≠nen redden‚ÄĚ, zegt Streuer.

Zoals bijvoorbeeld Kristof Aelbrecht, nu spits van FC Eindhoven, waar ook Theo Groeneveld onderdak vond. ‚Äě Ael¬≠brecht is slim, goede techniek, redelijk snel, maar te lief, te ‚Äė Belgisch‚Äô, hij was te bescheiden. En te veel geblesseerd, dat speelt ook mee.‚ÄĚ Bij veel spelers die het niet hebben ge¬≠red in Arnhem ontbrak volgens de voet¬≠balmanager vaak een ‚Äė drive‚Äô. ‚Äě Neem Theo Groeneveld van Eindhoven, een verdediger met veel snelheid, heeft ook alles, behalve die onvoorwaardelijke drive om zijn duels altijd te winnen. Er ontbrreekt toch iets.‚ÄĚ Toch is de teleurstelling het grootst als er echt een ‚Äė pareltje‚Äô verdwijnt, erkent Streuer. ‚Äě Ik heb altijd gedacht dat Jhon van Beukering d√© spits van Arnhem zou worden. Een √©chte spits, weliswaar met gebreken: zijn fysiek en zijn snel¬≠heid. Op zijn zestiende was hij de top van Nederland. Huntelaar was zijn gro¬≠te concurrent, maar in de jeugdteams van Oranje hield hij die lang achter zich. Ik hoor dat hij nu is afgevallen, dat is een goed teken. Die jongen kan eredivisie spelen. Hij was had in mijn ogen de potentie onze man te zijn.‚ÄĚ

Bron: De Gelderlander 11-08-2006

Gelders talent zwerft uit over Nederland

‚ÄėEx Vitesse‚Äô start vandaag met 29 spelers in de eerste divisie. ‚ÄėEx NEC‚Äô en ‚ÄėEx De Graafschap‚Äô halen niet de helft. √Č√©n speler stond bij al¬≠le drie onder contract, Patrick Ax is een bijzondere spe¬≠ler in de eerste divisie. Hij is de enige die voor Vitesse, NEC en De Graafschap uitkwam. Van¬≠avond begint de aanvaller met Go Ahead Eagles tegen De Graaf¬≠schap. ‚Äė Gelders‚Äô is ook het verle¬≠den van Betuwnaar Erik Wegh, diemet Volendam mogelijk titel¬≠kandidaat is. Hij speelde in de jeugd van Vitesse, de hoofd¬≠macht van NEC √©n de hoofd¬≠macht van AGOVV; de vierde Gelderse voetbalclub. Hieronder een overzicht van de spelers in de eerste divisie met een Arn¬≠hems, Nijmeegs, Doetinchems ¬≠ of een combinatie daarvan – ver¬≠leden. Twee Arnhemmers in de eerste divisie kwam nooit uit voor Vitesse.

‚Äė Ex Vitesse‚Äô:Jaap Davids ( AGOVV, Verhuurd), Raimond van der Gouw ( AG¬≠OVV), Daan Huiskamp ( AGOVV), Dick Kooiman ( AGOVV), Ahmet Kilic ( AG¬≠OVV), Jurrick Juliana ( AGOVV, ex Vites¬≠se 1892), Gino Coutinho ( FC Den Bosch), Peter Uneken ( FC Den Bosch), John Stegeman en L√©on Ramos ( Cam¬≠buur Leeuwarden), Sjoerd Rensen ( FC Dordrecht), Theo Groeneveld en Kristof Aelbrecht ( FC Eindhoven), Michael Sa¬≠muel en Patrick Ax ( Go Ahead Eagles), Jhon van Beukering, Jimmy van Fes¬≠sem, Armand van den Top, L√©on Hese ( De Graafschap), Kevin Sissing ( komt van Arnhemia), Sadik Kilic en Achmed Ahahaoui ( Haarlem), Ricky Bochem (Helmond Sport), Sander Duits (FC Om¬≠niworld), Martijn van Strien, Raymond Fafiani ( Stormvogels/ Telstar), Erik Wegh en Johan Pater ( Volendam), Rein Baart en Mamadou Zongo ( VVV Venlo), Theo Brack en Eti√ęnne Reijnen (FC Zwol¬≠le).

‚Äė Ex NEC‚Äô:Frank Demouge ( FC Den Bosch), Jim van Alst ( FC Eindhoven), Kevin Moeliker en Patrick Ax ( Go Ahead Eagles), Ricky Bochem ( Helmond Sport), Juan Viedma ( FC Omniworld), Arjan Ebbinge ( RBC), Charles Kazlaus¬≠kas ( TOP Oss) en Alexander Prent ( TOP Oss, verhuurd), Erik Wegh ( Volendam), Theo Brack, Stefan Jansen en Ivo Ros¬≠sen ( FC Zwolle)

‚Äė Ex De Graafschap‚Äô:Huseyin Cen¬≠giz en Dick Kooiman ( AGOVV), Koen Garritsen en Wasiu Taiwo ( Fortuna Sit¬≠tard), Lo√Įc Loval, Sjoerd Ars en Patrick Ax (Go Ahead Eagles), Milan Berck Bee¬≠lenkamp en Michael van der Kruis ( Haarlem), Sander Duits en Richard Haklander ( FC Omniworld), Laurens ten Heuvel ( RBC), Davy Zafarin ( TOP Oss), Mamadou Zongo ( VVV Venlo)

Bron: De Gelderlander 11-08-2006

Beste Vitesse-supporters,

Via deze weg willen wij als Ontwerpcommissie een rectificatie plaatsen voor hetgeen wat op de website van Vitesse is gepubliceerd. Hierin wordt beweerd dat wij als Supportersvereniging Vitesse een aandeel hebben gehad in het ontwerp van het nieuwe fanshirt, dat op de Open Dag uitkomt. Helaas moeten wij constateren dat van ons ingediende ontwerp weinig over is gebleven. De kleur, het model en de kwaliteit is aangepast en slechts details zijn hierbij overgebleven. Wij betreuren dan ook deze gang van zaken en zijn daarmee heel erg telergesteld. Met name door het feit dat wij als Ontwerpcommissie hier niet zo in zijn betrokken als dat er wordt gesuggereerd in het persbericht dat Vitesse heeft achtergelaten op de website. Op korte termijn zullen wij hier met Vitesse over in gesprek gaan, zodat dit soort zaken voor in de toekomst tot het verleden behoren.

OntwerpcommissieSupportersvereniging Vitesse

Bron: SV 09-08-2006

Richard Knopper mag weg bij Vitesse

Richard Knopper mag vertrekken bij Vitesse. De voormalige aanvoerder is buiten het elftal gevallen en wil weer aan spelen toekomen.

Dat heeft Knopper de clubleiding laten weten. “Hij is zelf niet tevreden met zijn situatie”, licht manager voetbal Jan Streuer toe. “Het is niet zo dat hij weg moet. Hij heeft natuurlijk nog een contract, maar die jongen wil zelf graag aan de bak. Mede door het systeem dat we nu spelen, staat hij ernaast.”

Een transfer zou Vitesse financi√ęle ruimte geven om een nieuwe speler te halen. “Misschien kunnen we ons dan versterken op een andere positie.”

Bron: Omroep Gelderland 09-08-2006

Operatie noodzakelijk voor Swerts

Gill Swerts heeft dinsdag een MRI-scan ondergaan. Dit onderzoek heeft uitgewezen dat de binnenmeniscus van zijn linkerknie kapot is. Een operatie is daardoor noodzakelijk.

De Belgische verdediger/middenvelder liep de knieblessure afgelopen maandag op tijdens de training op Papendal. Het is nog niet bekend waar en wanneer Swerts geopereerd wordt. Informatie over de duur van de revalidatie kan ook pas na de operatie gegeven worden.

Bron: Vitesse.nl 09-08-2006

Lange dagen om ‚Äėmislukking‚Äô uit te wissen

Theo Janssen de hand schud¬≠den, of op de foto met Mads Junker. Aanstaande zondag kan het tijdens de Vitesse Open Dag. Achter de scher¬≠men wordt hard gewerkt om de mislukte ‚Äėopen avond‚Äô van 2005 te doen vergeten.

Ze ziet er vermoeid uit, achter haar bureau vol pa¬≠pieren en memo‚Äôs. Manon Hui¬≠nink is al vijf maanden bezig met de organisatie van de Vites¬≠se Open Dag. Die is aanstaande zondag, maar de laatste lootjes wegen het zwaarst. ‚ÄěIk zal blij zijn wanneer de open dag einde¬≠lijk aan de gang is. Ik maak lan¬≠ge dagen en het is veel gestress.‚ÄĚ Er wordt gebeld. Het is een vrij¬≠williger die zich aanmeldt om te helpen. ‚ÄěWeer een plekje inge¬≠vuld‚ÄĚ, verzucht Huinink. Er wer¬≠ken zondag meer dan 150 vrij¬≠willigers om de open dag tot een succes te maken. En dat is nodig. Vorig jaar werd de spelerspresentatie, verpakt in een ‚Äėopen avond‚Äô, een teleur¬≠stelling.

Waar er in 2004 nog tienduizend toeschouwers kwa¬≠men, trok het schouwspel in 2005 maar de helft aan bezoe¬≠kers. ‚ÄěWe gaan het dit jaar an¬≠ders aanpakken. Het wordt weer een open dag zoals vroeger, ge¬≠richt op het gezin. Er zijn veel activiteiten voor de kleintjes, zo¬≠als een kinderdorp en een springkussen. Ook aan de vol¬≠wassenen is gedacht met een modeshow, optredens van on¬≠der anderen Emile Hartkamp en een autoshow.‚ÄĚ In tegenstelling tot andere jaren is er geen wedstrijd van Vitesse.

‚ÄěAls we die wel hadden inge¬≠pland, hadden we entree moe¬≠ten vragen. Dat is nu niet no¬≠dig‚ÄĚ, vertelt Huinink.

Daarbij is het belangrijkste van de open dag toch de spelerspre¬≠sentatie en het handtekeningen uitdelen. ‚ÄěDaar komen de men¬≠sen voor. Er zijn nieuwe spelers en een nieuwe technische staf, daar willen mensen een krabbel¬≠tje van hebben.‚ÄĚ Huinink hoopt minimaal acht¬≠duizend bezoekers te verwelko¬≠men. ‚ÄěDan reken ik over de hele dag. Omdat het gratis is, denk ik dat mensen in en uit wandelen.

Maar als we tienduizend men¬≠sen binnen krijgen, hoor je mij niet klagen.‚ÄĚ Angstvallig wordt naar het weer gekeken. ‚ÄěAls het maar droog blijft, dan ben ik al tevreden.‚ÄĚ Nog een paar dagen, dan heeft Huinink weer een beetje rust. ‚ÄěDan wordt het weer een beetje normaal op het werk. Maar lang zal het niet rustig blijven. Voor je het weet is het het circus van de voetbalcompetitie weer be¬≠gonnen.‚ÄĚ

Bron: De Gelderlander 08-08-2006

Gelredome vist achter het net

De UEFA heeft gisteren besloten dat er in verband met de oor¬≠logssituatie voorlopig geen Europese voetbalwedstrijden in Is¬≠ra√ęl plaatsvinden. Alle Europese duels van Isra√ęlische clubs worden nu afgewerkt in andere landen. Met het besluit krij¬≠gen ondermeer Liverpool en Dinamo Boekarest hun zin. Zij wilden hoe dan ook niet afreizen naar Isra√ęl. Hapoel Tel Aviv en NK Domzale uit Sloveni√ę spelen in het stadion van Willem II, daarmee vist Gelredome achter het net.

Bron: De Gelderlander 08-08-2006

Operatie aan knie dreigt voor Gill Swerts

Vitesse-trainer Aad de Mos moet rekening houden met een tegenvaller. In het Arnhemse kamp bestaat de angst dat Gill Swerts met een flinke knieblessure voorlopig niet in actie komt. Swerts ging maandag op de training door zijn knie. Voor de Belg was daarmee direct een einde gekomen aan zijn fysieke arbeid in het begin van de week. En mogelijk staat hij nog langer aan de kant, want in Arnhem wordt gevreesd voor een operatie. De kans lijkt groot dat Swerts moet afzeggen voor de start van de EK-kwalificatie van Belgi√ę. Meer duidelijkheid wordt dinsdag verwacht als de international een mri-scan ondergaat.

Bron: Voetbal International 07-08-2006

Vitesse lijkt al klaar voor competitie

Twee weken voor de openingspartij tegen Sparta lijkt Vitesse al volle­dig klaar voor de competitie. De Arnhemse ploeg speelde gisteren 1-1 tegen 1.FC Köln. De remise in de Duitse plaats Emmerich was behoorlijk geflat­teerd. Vitesse- trainer Aad de Mos speelde een helft lang met het team, waarmee hij ook te­gen Sparta wil beginnen. De Arn­hemse ploeg had in die fase geen enkel probleem met 1. FC Köln, dat na de degradatie uit de Bundesliga meteen wil terugke­ren op het hoogste niveau.

Vitesse leidde halverwege, door een prachtig doelpunt van Theo Janssen. Hij rondde een mooie aanval, op aangeven van Danko Lazovic, met buitenkant links fraai af. Lazovic en Mads Junker lieten voor rust mooie kansen onbenut. Zoals gebruikelijk in de oefen­campagne voerde De Mos halver­wege en daarna de nodige wis­sels door. Daardoor verloor Vi­tesse de controle over het duel en maakte Köln via Thomas Broich verdiend gelijk.

De hele oefencampagne ver¬≠loopt tot dusver uitstekend voor de Arnhemse ploeg. Vitesse is nog ongeslagen, won eenvoudig bij VVV Venlo ( 1- 3) en SK Beve¬≠ren (1-4) en hield zich staande te¬≠gen het fysieke geweld van VfL Bochum ( 0- 0) en K√∂ln. ‚Äě Het belangrijkste vind ik de stabiliteit van de ploeg. Die moe¬≠ten we nu vasthouden‚ÄĚ, aldus De Mos.

Bron: De Gelderlander 07-08-2006

‘Sansoni is een topper voor Vitesse‚Äô

Hij kwam als een grote onbekende naar Arnhem, maar vanaf dag √©√©n maakt hij van alle nieuwelingen de beste indruk. S√©bastien Sansoni, 28 jaar. Trainer Aad de Mos is onder de indruk van de Frans¬≠man, afkomstig uit de tweede divisie van Griekenland. ‚ÄěSansoni is een top¬≠per voor Vitesse.‚ÄĚ

Met een bescheiden glimlach hoort Sansoni ( klemtoon op de o) de complimenten van de supporters aan. Op weg van de kleedkamer naar de spelers¬≠bus, na de oefenwedstrijd tegen 1. FC K√∂ln ( 1- 1) in Emmerich, hoort de Fransman van Arnhemse fans dat hij opnieuw de beste spe¬≠ler van Vitesse was. ‚Äě Leuk om te horen‚ÄĚ, zegt Sansoni even la¬≠ter. Maar de beste aankoop van Vitesse? Zo wil hij zichzelf niet zien. ‚Äě Ik voel me thuis hier, bij deze club en in deze stad. Het team is goed, de staf is goed en de spelers tonen een goede mentaliteit naar mij toe. Toen ik hier kwam, kende ik helemaal niemand. Maar ze hebben me goed opgevangen en nu voel ik me goed, ook op het veld.‚ÄĚ Dat is dus duidelijk: het gaat goed met Sanso¬≠ni. Helemaal na de voorbije dagen, waarin de verdediger voor de tweede keer vader is geworden. Na dochter Carla is afgelopen woensdag zoon Viktor geboren in huize San¬≠soni. ‚Äě Dat is helemaal het einde‚ÄĚ, zegt San¬≠soni. ‚Äě Er gaat niets boven de geboorte van je kind. Voor mij waren het heerlijke dagen.

Ook, omdat het een beetje moeilijk voor mij is alleen in Nederland te zijn. Dan mis ik mijn familie.‚ÄĚ Daar is op het veld weinig van te merken. Sansoni heeft in Arnhem razendsnel een ba¬≠sisplaats veroverd. Hij is onomstreden als linker centrale verdediger, in het hart van de defensie naast Ruud Knol. Sansoni heeft alle eigenschappen die een verdediger moet hebben. Bovendien is hij opmerkelijk rustig aan de bal en heeft hij een mooie trap in zijn linkerbeen.

‚Äě Ik had nog nooit van hem gehoord‚ÄĚ, er¬≠kent Aad de Mos, na een maandje samen¬≠werking is de nieuwe hoofdtrainer van Vites¬≠se duidelijk in zijn commentaar: ‚Äě Sansoni is een topper voor Vitesse. Wij zijn heel geluk¬≠kig met hem en dat geldt ook voor de spe¬≠lers. De communicatie is geen probleem. Ik spreek Frans en Siebe Blondelle, die naast hem speelt , doet dat ook, net als Gill Swerts en Tim de Meersman.‚ÄĚ De voetbalkosmopoliet De Mos weet ook niet waarom Sansoni het voorbije seizoen voetbalde bij Ethnikos Asteras in de tweede divisie van Griekenland, zo‚Äôn beetje de zelf¬≠kant van het Europese clubvoetbal.‚Äě Mis¬≠schien is hij ongelukkig geweest bij een top¬≠club, of had hij een makelaar met contacten in Griekenland.‚ÄĚ Dat laatste is zeker het geval. Sansoni laat zich begeleiden door Fotis Moucas, de kleur¬≠rijke restauranthouder uit Brussel, die eer¬≠der al bij Vitesse opdook aan de zijde van zijn landgenoot Nikos Machlas. Maar hoe het in hemelsnaam mogelijk is dat een spe¬≠ler met zijn kwaliteiten terecht was geko¬≠men in de tweede divisie van Griekenland?

‚Äě Dat kan ik zelf eigenlijk ook nog steeds niet geloven‚ÄĚ, zegt Sansoni. ‚Äě In Frankrijk werd mijn voetbal niet begrepen. Misschien past mijn mentaliteit niet goed in Frankrijk. Ik ben heel direct en houdt er niet van te schipperen.‚ÄĚ Nadat hij zijn loopbaan in het profcircuit was begonnen bij Xamax Neuchatel in Zwit¬≠serland, verdwaalde hij in eigen land als voetballer. Na een jaartje bij FC Martigues en twee seizoenen LB Chateauroux was de voetballer sportief gezien de weg kwijt en stopte hij zelfs even met profvoetbal. In de zomer van 2004 vond Sansoni geen nieuwe club en was hij slechts actief op het strand. Niet onverdienstelijk overigens, want in 1995 won hij met Frankrijk de we¬≠reldbeker in het beachvoetbal, aan de zijde van ploeggenoot en trainer Eric Cantona.

‚Äě Die periode is goed geweest voor mijn hoofd‚ÄĚ, stelt Sansoni nu. ‚Äě Ik had op dat mo¬≠ment geen club en wilde stoppen met voet¬≠ballen op niveau. Ik dacht: ik ga lekker be¬≠achvoetbal spelen en bij een kleine club op het veld voetballen.‚ÄĚ Zover is het dus niet gekomen. De clubloze mandekker vond alsnog een nieuwe werkge¬≠ver: Ethnikos Asteras. Een jaartje was hij er actief, totdat Vitesse hem herontdekte. Met een tweejarig contract op zak mag Sansoni in Arnhem gaan bewijzen dat hij een echte laatbloeier is. Het is nog te vroeg voor verre¬≠gaande conclusies, maar de voortekenen zijn gunstig voor de Franse voetballer, die nota bene transfervrij naar Vitesse kwam.

Bron: De Gelderlander 07-08-2006

De Mos looft spelinzicht van Kaya

Vitesse- trainer Aad de Mos heeft zijn ideale elftal gevormd. Daarin is ( nog) geen plek voor middenvelder Onur Ka¬≠ya, maar de coach was gisteren op¬≠nieuw lovend over de 20- jarige Turkse Belg. ‚Äě Het basisteam staat, maar een jongen als Kaya ontwikkelt zich erg goed‚ÄĚ, zei De Mos na de oefenwed¬≠strijd tegen 1. FC K√∂ln (1- 1). ‚Äě Hij zal geen verzwakking zijn voor het team als hij erin komt, mits er niet gevoch¬≠ten hoeft te worden. Hij is een intelli¬≠gente speler die voorwaarts denkt.‚ÄĚ

Bron: De Gelderlander 07-08-2006

Vitesse en Köln in evenwicht: 1-1

Vitesse heeft zondagmiddag met 1-1 gelijk gespeeld tegen het Duitse 1.FC Köln. Een terechte uitslag: de eerste helft was Vitesse de betere ploeg, de tweede helft was voor Köln.

Al na twee minuten kreeg Mads Junker een grote kans, maar de spits schoot te zacht en naast. Vitesse controleerde de wedstrijd moeiteloos en kwam na twintig minuten op voorsprong. Danko Lazovic speelde Theo Janssen vrij en die schoot met buitenkant links prachtig raak.

In het vervolg kreeg opnieuw Junker een grote kans. Gill Swerts haalde een bal van de lijn, verder waren de Duitsers in het eerste bedrijf niet gevaarlijk. Na rust werd Köln iets gevaarlijker. Paul Verhaegh haalde een bal van de lijn, maar na een corner ging de bal via Theo Janssen en Broich met een ongelukkige carambole het doel in: 1-1.

Vitesse wisselde veel en dat ging ten koste van het spel. De Duitsers domineerden in de tweede helft. Een afgemeten voorzet van Hersi bereikte nog wel Lazovic, die knap voor zijn man kwam maar net over schoot.

Aan de stand veranderde niets meer. Ondanks de mindere tweede helft maakte de ploeg van trainer Aad de Mos andermaal een goede indruk en blijft Vitesse ongeslagen in de voorbereiding.

Bron: Omroep Gelderland 06-08-2006

De Mos: geen spelers naar interlands

De Vitesse-spelers Gill Swerts, Danko Lazovic, Anders Due en Mads Junker kunnen volgende week woensdag interlands spelen, maar als het aan trainer Aad de Mos ligt, spelen ze niet voor hun land.

Vitesse opent twee dagen later namelijk al de competitie tegen Sparta. “Ik zal het advies geven om ze niet te laten gaan en ons te richten op Sparta. Je kunt dan alles verliezen wat je in zes weken hebt opgebouwd. Alleen Swerts is verplicht om te gaan naar Belgi√ę.” De wedstrijd tegen K√∂ln beviel De Mos wel. “Ik heb veel goede dingen gezien. Er zit een gezonde teamspirit in.”

Bron: Omroep Gelderland 06-08-2006

Belgische bondscoach kijkt naar Swerts

De Belgische bondscoach René Vandereycken was zondag aandachtig toeschouwer bij FC Köln-Vitesse.

Zijn interesse gold vooral Gill Swerts, die sinds Vandereycken bondscoach is, een vaste waarde is in de Belgische selectie. Over anderhalve week speelt Belgi√ę een EK-kwalificatiewedstrijd tegen Kazachstan. “We beginnen vroeg met de kwalificatie”, zegt Swerts. “Ik denk dat ik er wel weer bij zit. Maar de bondscoach heeft niet veel gezien, een balletje van de lijn en een actie.”

Swerts speelde alleen de eerste helft. “Ik had een klein beetje last van mijn linkerknie, maar niets ernstigs.”

Bron: Omroep Gelderland 06-08-2006

Lazovic terug in Servische selectie

Lazovic terug in Servische selectie 04-07-2006 TV Gelderland TxT Vitesse-spits Danko Lazovic is opgenomen in de definitieve selectie van Servie voor de oefeninterland op 16 augustus tegen Tsjechie. Lazovic, die vijf interlands speelde, is na jaren weer opgeroepen door de nieuwe bondscoach Javier Clemente. Die handhaafde slechts acht spelers uit de WK-selectie. Het is nog niet zeker of Vitesse Lazovic wel laat gaan, omdat de Arnhemmers op vrijdag 18 augustus al in actie moeten komen tegen Sparta. Eerder werden ook al Gill Swerts voor Belgie en Mads Junker en Anders Due voor Denemarken geselecteerd, al betrof het hier voorlopige selecties.

Bron: Omroep Gelderland 05-08-2006

Junker en Due in Deense selectie

De Deense bondscoach Morten Olsen heeft de Vitesse-spelers Mads Junker en Anders Due opgenomen in de voorlopige selectie voor de interland tegen Polen, op 16 augustus in Odense.

Due speelde al één A-interland toen hij nog bij FC Nordsjaelland speelde. Junker werd aan het einde van afgelopen seizoen wel geselecteerd, maar moest zich toen geblesseerd afmelden.

Junker en Due missen door de interland mogelijk het oefenduel van Vitesse op 12 augustus in Engeland tegen Wigan Athletic. Denemarken kan hen overigens niet opeisen, omdat het om een vrienschappelijke interland gaat.

Bron: De Gelderlander 04-08-2006

‚ÄėGelredome dingt naar UEFA Cupduel‚Äô

Stadion Gelredome is in de race als thuishaven voor Hapoel Tel Aviv, maar lijkt Tilburg voorrang te moeten verlenen. De Isra√ęlische club Hapoel zoekt een stadion voor het duel uit de tweede kwalificatieronde van de UEFA Cup, 10 augustus te¬≠gen het Sloveense NK Domzale. Willem II denkt vandaag rond te komen, anders zou Gelredome een optie zijn. Van de UEFA moeten Isra√ęlische clubs internationale duels op neutraal ter¬≠rein te spelen, gezien de oorlog in het Midden- Oosten.

Bron: De Gelderlander 03-08-2006

Vitesse na rust langs VVV-Venlo: 1-3

VENLO – Vitesse heeft woensdagavond het oefenduel bij en tegen VVV-Venlo met 3-1 gewonnen.

In de eerste helft leverde Vitesse een absolute wanprestatie. VVV nam al snel de leiding. Een breedtepass van Ruud Knol werd onderschept, Civard Sprockel greep te laks in en Ofrany pegelde de bal in de kruising.

VVV had daarna twee enorme kansen, maar met uitstekende reflexen voorkwam Harald Wapenaar erger. Het spel van Vitesse was belabberd en de gelijkmaker kwam uit de lucht vallen. Een voorzet van Gill Swerts werd door Danko Lazovic met een prachtige curve afgerond.

In de tweede helft herstelde Vitesse zich. De ploeg speelde nadrukkelijker vooruit en duelleerde nu wel scherp.

De constant dreigende Lazovic was dicht bij een doelpunt na uitstekend voorbereidend werk van Youssouf Hersi. Na een kwartier kopte Ruud Knol raak na een perfecte voorzet van Theo Janssen.

Bij de 1-3 was de assist van Knol. Zijn dieptepass bereikte Janssen, die met rechts koel afrondde. De ingevallen Anders Due schoot vlak voor tijd nog over. Zo won Vitesse uiteindelijk eenvoudig, ondanks de erbarmelijke eerste helft, waarin trainer Aad de Mos weer veel leerde over zijn ploeg.

Bron: Omroep Gelderland 03-08-2006

Vitesse toont twee gezichten in De Koel

Vitesse heeft giste­ren twee gezichten getoond in De Koel. De Arnhemse ploeg startte hopeloos, her­pakte zich en won uiteinde­lijk eenvoudig van VVV: 1-3. De 3- 1 overwinning bij eerstedi­visionist VVV Venlo, met inval­ler Mamadou Zongo, is opnieuw een keurige uitslag in de oefen­campagne.

Het was bovenal een leerzame avond voor Aad de Mos. Door het zwakke spel in de beginfase wist de nieuwe hoofdtrainer aan het eind van de avond hoe zijn basisteam er uit zal zien bij de start van de competitie.

Voor ruim tweeduizend toe­schouwers faalde Vitesse de eer­ste veertig minuten door slap­heid, balverlies en onzorgvuldig­heid. De vroege 1- 0 van Rachid Ofrany, na een foutieve en on­derschepte breedtepass van Ruud Knol, hield lang stand. Dankzij doelman HaraldWapen­aar was de schade kort voor rust niet meer dan een treffer en kon de eerste geslaagde Arnhem­se aanval de gelijkmaker opleve­ren. Youssouf Hersi liet een voor­zet van Gill Swerts slim lopen, waarna Danko Lazovic prachtig de verre hoek vond ( 1- 1).

In de rust greep De Mos in. Hersi, die achter Lazovic was be­gonnen, ging naar de rechter­kant en Mads Junker kwam voor de ongevaarlijke Eldridge Rojer. Daarmee was het beoogde ko­ningskoppel Lazovic- Junker in ere hersteld. Vitesse speelde na rust agressiever en liet bij vla­gen het klasseverschil zien. Dat resulteerde in twee mooie tref­fers. Knol kopte raak na een voorzet van Theo Janssen ( 1- 2) en zette later de regisseur zelf vrij voor het doel: 1- 3.

Deze oefenwedstrijd maakte duidelijk dat Sebastien Sansoni in korte tijd onmisbaar is gewor¬≠den bij Vitesse. De Fransman ontbrak gisteren wegens blijde familieomstandigheden. Het duo Knol- Civard Sprockel speel¬≠de voor rust ongelukkig en on¬≠nauwkeurig. Lazovic was de bes¬≠te veldspeler aan Arnhemse zij¬≠de. Hij speelde veel doelgerich¬≠ter dan in voorgaande duels. Als de Servi√ęr zich louter richt op de afronding, en niet te veel meevoetbalt, dan zullen meer treffers een logisch gevolg zijn.

Daarnaast toonde Anders Due enkele keren hoe waardevol hij kan zijn als hij met lef speelt. De Deen, die al vroeg in het veld kwam voor de licht geblesseer­de Fred Benson, speelde einde­lijk meer vooruit dan achteruit en had enkele goede voorzetten.

Bron: De Gelderlander 03-08-2006

Aad de Mos heeft elftal rond

Vitesse zal de compe¬≠titie beginnen met het beoog¬≠de spitsenduo Mads Jun¬≠ker- Danko Lazovic. Dat zei trainer Aad de Mos na de 3¬≠1 overwinning bij VVV Venlo. ‚Äě Ik heb eindelijk gezien dat La¬≠zovic en Junker de combinatie gaan worden‚ÄĚ, zei De Mos in het prachtige stadion De Koel. ‚Äě Mijn intu√Įtie blijkt toch juist te zijn. Ik kom terug bij mijn eerste ge¬≠dachte: Lazovic en Junker.‚ÄĚ In Venlo nam met name Lazo¬≠vic veel twijfels weg. Hij scoorde met een bekeken en geplaatste boogbal vanaf vijfentwintig me¬≠ter en die treffer leek bevrij¬≠dend op hem te werken.

‚Äě Dat zijn belangrijke momen¬≠ten in een voorbereiding‚ÄĚ, aldus De Mos. ‚Äě Lazovic heeft het heel goed gedaan. Zelfs bij balverlies. Hij werkte voor het team en gaf daarmee een signaal naar ieder¬≠een dat hij wilskrachtig is.‚ÄĚ Lazovic en Junker zochten in Venlo zelfs enkele keren het on¬≠derlinge samenspel. De vooruit¬≠gang van het duo gaat ten koste van Fred Benson. De spits uit Ghana was juist zo goed op dreef, maar verliest de concur¬≠rentiestrijd vooralsnog. Tegen VVV bleek eens te meer dat Benson geen goede optie is voor de ( linker) zijkant.

Anders Due ( links) en Yous¬≠souf Hersi ( rechts) hebben bij De Mos hun plek verdiend op het middenveld, waar Theo Janssen en Remco van der Schaaf het centrum bemannen. In Venlo probeerde De Mos het eerst met Hersi achter Lazovic. ‚Äě Ik heb nu gezien wat het beste elftal is‚ÄĚ, wees De Mos op de veel betere tweede helft. ‚Äě Ik vond Hersi de grote aandrijver bij ons.‚ÄĚ Centraal achterin zullen Ruud Knol en Sebastien Sansoni begin¬≠nen in de competitie. ‚Äě Een heel sterke combinatie‚ÄĚ, aldus De Mos. ‚Äě Knol- Sprockel is een ande¬≠re combinatie.‚ÄĚ De coach gaf aan dat hij geen linksback wil aantrekken. Door de langdurige absentie van Mi¬≠chael Jansen werd deze positie een probleem, maar De Mos ver¬≠trouwt op Siebe Blondelle (‚Äė hij doet het goed‚Äô) en heeft Purrel Fr√§nkel als achtervang.

Wel heeft De Mos bij tech­nisch manager Jan Streuer aan­gedrongen op de komst van een doelman. Reservekeeper Piet Velthuizen staat nog weken bui­tenspel na zijn knieoperatie en De Mos wil het niet riskeren dat hij een keeper uit A1 op de bank moet zetten, mocht eerste keus Harald Wapenaar uitvallen.

Bron: De Gelderlander 03-08-2006

Verbaasde Blondelle lijkt zekerheid

De opvallendste naam in het basiselftal van Vitesse is zonder meer Siebe Blondelle. Op veel posities is al ge√ęxperimenteerd, maar de Belg is vaste keuze als linksback.

“Ik had het totaal niet verwacht”, zegt de verbaasde Blondelle. “Purrel Fr√§nkel heeft daar jaren gespeeld. Ik hoor niks over een nieuwe linksback, maar ik voel me pas basisspeler als ik ook echte eredivisiewedstrijden ga spelen.”

Siebe Blondelle is van oorsprong een centrumverdediger. “Het gaat al beter als linksback naarmate ik er vaker speel. Defensief lukt het wel aardig, aanvallend kan het nog wat beter.”

Bron: Omroep Gelderland 03-08-2006

De Mos valt terug op zijn eerste keus

Vitesse-trainer Aad de Mos viel tegen VVV-Venlo uiteindelijk terug op zijn eerste keus bij Vitesse. Met Mads Junker achter spits Danko Lazovic en Youssouf Hersi en Anders Due op de flanken liep het aanmerkelijk beter bij Vitesse, dat met Eldridge Rojer en Fred Benson in de basis was begonnen. “We hebben veel combinaties geprobeerd, maar het blijkt toch dat de eerste intu√Įtie de beste is, want zo ben ik aan de voorbereiding begonnen.” Voor rust werd De Mos niet vrolijk van zijn elftal. “VVV speelde natuurlijk agressief met veel loopwerk zonder bal. Wij speelden een beetje uit stand.”

Bron: Omroep Gelderland 03-08-2006

Swerts in Belgische selectie

Vitesse-speler Gill Swerts is geselecteerd voor het Belgische nationale team. De Belg zit daardoor bij de voorlopige selectie voor de EK-kwalificatie tegen Kazachstan, die de Rode Duivels op 16 augustus spelen. Omdat hij zich vijf dagen daarvoor moet melden bij het Belgische trainingskamp mist hij de oefenwedstrijd die Vitesse op 12 augustus speelt tegen Wigan Athletic. Gill Swerts debuteerde in maart voor de Rode Duivels tegen Luxemburg. Hij kwam daar ook voor uit in de oefenwedstrijden die Belgi√ę speelde na afloop van de competitie.

Bron: Omroep Gelderland 03-08-2006

Rijnside stopt met het Vitesseproject

Per 1 augustus is Rijnside gestopt met het supportersproject. Rijnside stelt dat men niet langer in staat is het project uit te voeren. Dit is de projectvrijwilligers op 25 juli meegedeeld.

Het is uiterst opmerkelijk dat Vitesse nog niet op de hoogte gebracht lijkt te zijn van dit toch wel merkwaardige, eenzijdige besluit. Wil men eigen (steward)organisatie goed kunnen informeren en instrueren zou men toch moeten weten of men over een supportersproject beschikt. Ook veel supporters geven aan, gezien de diverse forums, dat het project een eigen plaats heeft verworven, en daarbij veel krediet bij (harde kern) supporters heeft. Gezien het brede draagvlak voor het supportersproject zouden een aantal partijen, Vitesse, gemeente Arnhem, politie op zoek moeten gaan naar mogelijkheden om het supporterproject te laten voortbestaan. Dit standpunt wordt door Vitessesupporters breed gedragen. De vraag is nu wie de handschoen oppakt en nieuwe initiatieven ontwikkeld. Een project wat al 18 jaar stand houdt, zal toch niet zomaar van de aardbodem verdwenen zijn zonder dat daar een reden voor lijkt te zijn? Daarom lijkt het interessant te horen wat het standpunt van Vitesse en Gemeente Arnhem, als financiers van het project is, en de politie als direct betrokkene.

Bron:ultras-arnhem site 02-08-2006

De Mos wil verrassen met gezond Vitesse

Het was afgelopen zondag feest bij Vitesse. Voor het eerst sinds jaren konden de Arnhemmers weer een sluitende Begroting presenteren, die uitkomt op 13 miljoen en 77 duizend euro. En daar houdt het niet mee op: voor aanvang van het seizoen 2009/2010 wil de club 16 miljoen euro beschikbaar hebben. Hoofdsponsor AFAB ziet heil in dat plan, want het bedrijf verlengden zijn contract tot de zomer van 2009, waardoor de financi√ęle zekerheid voor Vitesse in elk geval is gewaarborgd.

Met geld all√©√©n red je echter niet, hebben ze in Arnhem al eens eerder ondervonden. Prestaties op het veld zijn veelal de aanzet tot een gezonde clubcultuur. En ook binnen de lijnen lijkt de euforie niet te temperen. De voorbereiding leverde tot op heden nul nederlagen, een 0-0 tegen VfL Bochum en zes zeges op, tegen onder meer het Turkse Genclerbirligi (2-0) en het Belgische SK Beveren (1-4). ‘Die andere wedstrijden maken deel uit van onze kermiskoers’, zegt de nieuwe trainer Aad de Mos (toto). ‘Als je met 11-0 van een amateurclub wint, geeft je dat geen idee van waar je selectie op dat moment staat.’

De Mos prijst de teamspirit, resultaten neemt hij er maar bij. Euforie is hem vreemd, begrijpen doet hij het wel. ‘De mensen zien de uitslagen en denken: Dat Vitesse kan dit jaar wel eens gaan stunten. Stunten doen we niet, we willen wel verrassen. We hebben nog een hele weg v√≥√≥r ons, dat wel. Conditioneel is het nog niet top en ook in de discipline schortte er het een en ander. Maar de bereidwilligheid is groot, dat voel ik. Ik heb het idee dat iedereen binnen de club weer stabiliteit wil. Dat is ook nodig, want er is hier de laatste jaren veel gebeurd. Maar alles wat vroeger niet kon, kan nu w√©l. Vitesse is weer gezond.’ Zo vinden we nu alle teams terug op sportcentrum Papendal, waar zij veld naast veld hun trainingen afwerken.

Vitesse moet weer een eenheid worden, aan eilandjespolitiek heeft de clubleiding een bloedhekel. En De Mos, die met zijn komst indirect de nodige verwachtingen bij de achterban heeft gecre√ęerd, wil het vooral simpel houden. ‘Het seizoen duurt al lang genoeg en we moeten niet te veel gaan speculeren over wat het ons gaat brengen. Toch durf ik wel te zeggen wat ik dit seizoen voor doelstellingen heb. Er zijn vier clubs in Nederland die in het meest logische geval boven ons eindigen. Wij moeten de strijd aangaan met ploegen als FC Twente, SC Heerenveen en Roda JC om een plaats bij eerste negen. Maar dat wordt nog moeilijk genoeg je naar onze competitiestart kijkt. We spelen uit tegen Sparta Rotterdam en AZ, en thuis tegen Ajax. Zes uit drie, daar teken ik voor.’

Bron: Voetbal International 02-08-2006

JONG VITESSE
Kootwijk vindt nieuwe uitdaging

Zeven jaar was hij werkzaam bij ADO Den Haag, nu is hij trainer van Jong Vi­tesse. Bob Kootwijk (48) werkt voor nu het eerst in het oosten van ons land. Met Kootwijk heeft Vitesse een geboren en getogen Hagenees aan de technische staf toege­voegd. Hij voetbalde zelf bij RVC in Rijswijk en bij Excelsior Maas­sluis. Bij die laatste club begon ook zijn trainersloopbaan, die hem nadien voerde langs de clubs Katwijk, DEVJO ( Voorburg) en ADO Den Haag.

Bij ADO trainde hij twee sei­zoenen de A1 en vijf jaar het tweede elftal, waarbij hij drie jaar lang assistent- trainer was bij de Haagse hoofdmacht. Afge­lopen zomer stapte Kootwijk op bij de profclub.
‚Äě Het verhaal waarom ik ben weggegaan, dat houd ik voor me¬≠zelf‚ÄĚ, zei Kootwijk gisteravond, nadat zijn ploeg met 7- 2 had ge¬≠wonnen van VVO op het toer¬≠nooi van Veluwezoom. ‚Äě Dat ver¬≠haal is gepasseerd, ik ben nu met andere dingen bezig.‚ÄĚ Op Haagse internetsites staat dat Kootwijk is vertrokken om¬≠dat hij de uitdaging bij ADO mis¬≠te. ‚Äě Als je voor jezelf weinig uit¬≠daging ziet, omdat je taken be¬≠perkt worden, dan is het goed te vertrekken‚ÄĚ, zo lichtte Kootwijk toch een beetje zijn vertrek toe.

Die uitdaging zegt hij wel ge¬≠vonden te hebben in Arnhem, bij het belofteteam van Vitesse. ‚Äě Dit is anders, dit is het oosten. Hier heb ik nog nooit gewerkt. Dat is een uitdaging‚ÄĚ, aldus Kootwijk.

De trainer kwam op voor¬≠spraak van Aad de Mos naar Gel¬≠derland. ‚Äě Ik kende Aad‚ÄĚ, zegt Kootwijk over de nieuwe hoofd¬≠trainer van Vitesse, die even¬≠eens afkomstig is uit Den haag. ‚Äě We spreken elkaar regelmatig. Hij heeft mijn ploeg zien spelen bij ADO. Kennelijk heeft mijn manier van spelen en omgang met de spelers hem aangespro¬≠ken. Er zitten duidelijk parallel¬≠len in onze werkwijze en bena¬≠dering.‚ÄĚ Dat blijkt wanneer Kootwijk verhaalt over zijn eerste indruk¬≠ken van zijn jonge ploeg in Arn¬≠hem. ‚Äě Af en toe is het te vrijblij¬≠vend. Spelers moeten meer voor¬≠uit denken in het veld. Het moet professioneler worden. Ik moet de spelers duidelijk maken dat professionalisme niet betekent dat je in het pak van Vitesse loopt. Je moet het in woord en daad uitstralen. Dat mis ik hier nog een beetje. Het gaat om ple¬≠zier, passie, presteren en pro¬≠gressie maken. Dan kom je als voetballer een stap verder.‚ÄĚ

Bron: De Gelderlander 02-08-2006

Hoofdsponsor: