september 2008

Voetbalclubs zetten zich in voor Vogelaarwijken

FC Twente, NAC Breda, Vitesse Arnhem, NEC en FC Utrecht tekenen woensdag een intentieverklaring met minister Ella Vogelaar voor Wonen. De voetbalclubs gaan de minister helpen in de Vogelaarwijken.

De clubs kunnen in de wijken onder andere helpen bij de opvoeding van kinderen en het stimuleren van sport in de wijk. Woningcorporaties en de gemeenten waarin de veertig wijken zich bevinden, scharen zich ook in overeenkomst. Zij zullen zich inzetten voor zaken als huiswerkbegeleiding en stages.

Bron: ANP 30-09-2008

Start Vitesse was één keer slechter

Slechts eenmaal eerder was de seizoenstart van Vitesse in de eredivisie slechter dan nu. Na vier duels heeft de vernieuwde ploeg van trainer Hans Westerhof nog geen duel gewonnen. Dat overkwam de Arnhemse club nu vijfmaal in 24 seizoenen eredivisie. Het meest beroerd was de entree in de eredivisie in het seizoen 1971/72.
Vitesse was toen helemaal niet klaar voor de eredivisie. De promotie zelf was als een verrassing gekomen. Omdat ADO en Holland Sport fuseerden kwam er een extra plaatsje vrij in de eredivisie; voor de nummer drie van de eerste divisie: Vitesse. Na een hopeloze seizoensstart vloog Vitesse er kansloos weer uit.

Ook Edward Sturing, nu assistenttrainer, maakte in 2003/04 een valse start. Vergelijkbaar met die van zijn nieuwe baas, nu vijf jaar later. Sturing haalde ook maar √©√©n punt uit de eerste vier duels, wel was de poort achterin wat beter gesloten. Toch zegt een ‘valse’ seizoenstart niet alles. Ook de zeer succesvolle trainers Bert Jacobs en Herbert Neumann hebben met twee punten uit vier duels een slowstart achter hun naam. Neumann werd er nog zesde mee, Jacobs haalde zelfs Europees voetbal na een start van vier duels zonder √©√©n overwinning. Hieronder de vijf slechtste seizoenstarts van Vitesse in 24 jaar eredivisie en wat daarop volgde.

Bron: De Gelderlander 30-09-2008

Westerhof: “We werken rustig door”

Vitesse vindt zich met √©√©n punt uit vier wedstrijden terug op de voorlaatste plek van de ranglijst. Trainer Hans Westerhof heeft er echter alle vertrouwen in, dat het goed komt met de Arnhemse eredivisionist. “We werken rustig door aan de basis van een nieuw Vitesse. Ik ben er van overtuigd dat er ergens in het seizoen een stabiele, goed voetballende ploeg staat, die op basis daarvan punten gaat halen. Als dat aan het einde van het seizoen niet het geval is, hebben we het niet goed gedaan”, aldus Westerhof tegenover de Gelderlander.

“We moeten natuurlijk wel zorgen dat we niet in de problemen komen”, vervolgde de trainer. “Ik kijk ook wel naar de komende wedstrijd tegen Willem II, maar dat is niet alles. We moeten geen onnodige druk cre√ęren. Ik hoef van de club geen vierde te eindigen. Als dat zo was geweest, was ik er nooit aan begonnen. Het enige dat wij kunnen doen is ons met hart en ziel inzetten.”

Vitesse verloor zondag met 3-0 van Ajax. Het was alweer de derde nederlaag van het seizoen van de Arnhemmers. Eerder moest de eredivisionist haar meerdere erkennen in FC Groningen (4-0) en De Graafschap (1-0). Alleen aan het treffen met Sparta hield de formatie van Westerhof een punt over (1-1).

Bron: De Gelderlander 29-09-2008

Molhoek: “Su√°rez naait mij een kaart aan”

Rogier Molhoek was na afloop van de verloren wedstrijd tegen Ajax niet te spreken over het gedrag van Luis Su√°rez. De middenvelder was van mening dat hem door de aanvaller een gele kaart was aangesmeerd.
“Su√°rez naait mij een kaart aan. Eerst trapt hij mij vol op mijn been. Ik ben niet het type om te gaan liggen maar ik ga verhaal halen. Ik zeg ben je gek of zo. Dan gaat hij wild doen en de scheidsrechter trapt er in. We krijgen allebei geel. Su√°rez mag van geluk spreken dat hij geen rood krijgt voor die overtreding”, aldus de middenvelder van Vitesse tegenover De Gelderlander.

Ondanks de nederlaag was de middenvelder tevreden over de instelling van Vitesse. “We hebben het de eerste helft goed gedaan, veel duels gewonnen en met overtuiging gespeeld en zelfs de beste kans gekregen. Die was voor Nicky Hofs. Nu streden we w√©l voor elke meter. Als je zo speelt tegen De Graafschap kun je daar niet verliezen. Eigenlijk mag je het na een wedstrijd nooit hebben over strijd. Ik heb een trainer gehad die daar ook nooit iets over wilde zeggen. Dat was Martin Jol. Strijd moet je gewoon altijd in je hebben zei hij. Daar heeft hij natuurlijk gelijk in.”

Bron: De Gelderlander 29-09-2008

Anderhalf jaar bedelen om dossier Gelredome

Het feit dat gemeenteraad en Provinciale Staten de begroting van Arnhem Centraal niet mogen inzien, staat niet op zichzelf, vindt D66. De partij verwijst naar de kwesties Hart voor Dieren en Vitesse/Gelredome. SP-raadslid Gerrie Elfrink heeft lang achter dat laatste dossier aangezeten. “Anderhalf jaar lang heb ik er om gevraagd. Maar toenmalig wethouder Rob Gast had steeds weer een ander smoesje om het niet te geven.”

Elfrink kreeg de stukken pas toen hij dreigde een beroep te doen op de Wet openbaarheid bestuur. “Maar ik heb nog altijd het gevoel dat er stukken zijn achter gehouden. Bij de papieren zat geen enkel verslag van de talloze gesprekken die zijn gevoerd.”

Toch ziet Elfrink de twee kwesties als losstaande incidenten. “De nieuwbouw van het station is toch iets anders dan Gelredome. Hier moet een onderhandelingspositie worden verdedigd.”

De Socialistische Partij hoeft in het geval van Arnhem Centraal niet het naadje van de kous te weten. “Controle achteraf is hier verstandiger. Je hoeft ook niet alle bedragen te weten om je controlerende taak te vervullen.”

Elfrink is het wel met D66-fractieleider Jan de Wit eens dat hij de business case van Arnhem Centraal onder geheimhouding moet kunnen bekijken. “Wethouder Hoeffnagel had gewoon een afspraak met Jan de Wit moeten maken, in plaats van inzage te weigeren.”

Bron: De Gelderlander 29-09-2008

Westerhof: ‘Piet moet meer libero spelen’

Vitesse hield gistermiddag een uur goed stand tegen Ajax, maar viel toen om: 3-0. Trainer Hans Westerhof van Vitesse was niet ontevreden met het eerste uur, maar bespeurde genoeg aandachtspunten. “Onze jonkies Alexander B√ľttner en Ricky van Wolfswinkel hebben ongelooflijk veel gegeven.

Deze wedstrijd heeft hen meer kracht gekost dan de verdedigers en dat moet niet. Als de verdediging wat verder naar voren speelt, worden de krachten meer gelijkelijk verdeeld. Maar dat begint met de keeper”, verwees hij naar doelman Piet Velthuizen.

“Piet moet meer als libero gaan voetballen. Hij wil graag een complete keeper worden, dan is dit punt voor verbetering vatbaar. Als er een lange bal van een Ajax-verdediger komt, moet de verdediging weten dat die voor Piet is, een steekbal van een middenvelder is voor de verdedigers.”

“Ik zoek geen Maradona in de goal, zoals ik laatst in een verhaal las. Maar onze verdedigers zijn bang voor elke diepe bal en dat is niet goed”, aldus Westerhof, die meer in algemene zin sprak dan over het duel Ajax-Vitesse.

Westerhof was wel te spreken over zijn jonge spelers, zoals de bij Ajax opgeleide Alexander B√ľttner, die met name voor rust goed speelde. “Een geweldige drive en een hele leergierige jongen. Maar dat moet ook wel. Er is ook het een ander op aan te merken. Dat geldt ook andere jonge jongens als Van Wolfswinkel en Claudemir, maar dat is wel onze toekomst.”

Verdediger Jeroen Drost van Vitesse viel gisteren tegen Ajax uit met een liesblessure, zo vertelde trainer Hans Westerhof. Die bracht in de 72e minuut Abubakari Yakubu in als linksback. “Uit voorzorg, Jeroen had al last”, stelde Westerhof, die aanvaller Julian Jenner al in de 58 minuut naar de kant haalde en Santi Kolk inbracht. “Jenner zat stuk. Hij is er lang uit geweest en heeft tijd nodig. Hij moet zo lang mogelijk voluit gaan, al is het maar 60 minuten

Bron: De Gelderlander 29-09-2008

Van Basten ziet wedstrijd met twee gezichten

Marco van Basten zag Ajax zondag in een wedstrijd met twee gezichten van Vitesse winnen (3-0). ‚ÄěDe eerste helft was niet goed‚ÄĚ, zei de trainer van de Amsterdamse club.

‚ÄěWe speelden toen in een veel te laag tempo. Het zag er ook allemaal niet zo fris meer uit.‚ÄĚ Van Basten: ‚ÄěIn de tweede helft hebben we veel beter gespeeld. Luis Suarez was opnieuw beslissend met een doelpunt en daarna maakten Jan Vertonghen nog twee hele fraaie treffers. Uiteindelijk ben ik redelijk tevreden. Want je wordt alleen kampioen als je zulke wedstrijden ook wint.‚ÄĚ Trainer Hans Westerhof van Vitesse kon uiteindelijk wel leven met de nederlaag. ‚ÄěWe hebben het in de eerste helft helemaal niet slecht gedaan. Maar de nederlaag was wel verdiend. Na de openingstreffer van Suarez was het duel eigenlijk al beslist. We moeten gewoon verder bouwen aan Vitesse. We hebben een jonge maar geen slechte ploeg. Ik ben dan ook niet pessimistisch gestemd.‚ÄĚ

Bron: ANP 28-09-2008

B√ľttner kreeg kippenvel van Arena

Voor Vitesse-speler Alexander B√ľttner was de uitwedstrijd tegen Ajax bijzonder.

Als jeugdspeler van de Amsterdamse club was de Arena jarenlang zijn doel. “Toen ik het veld opkwam, had ik wel even kippenvel, maar last van zenuwen had ik niet. Ik wilde gewoon lekker gaan voetballen. Jammer dat we na een goede eerste helft toch verloren.”

B√ľttner speelde zeer verdienstelijk tegen Bruno Silva, die achter hem aan moest rennen in plaats van omgekeerd. “Ik moest wel een paar keer meer terug, maar ik bleef bij hem en zat kort. Het ging lekker.”

Bron: Omroep Gelderland 28-09-2008

Sansoni ge√Įrritteerd na verlies

S√©bastien Sansoni was ge√Įrriteerd door de nederlaag van Vitesse bij Ajax.

Sansoni: “Voor rust controleerden wij het duel, maar een wedstrijd bestaat niet uit √©√©n helft. Na rust liepen we teveel terug en de 1-0 was beslissend. Wij missen het karakter om dan nog terug te komen.”

Sansoni speelde zelf tegen Huntelaar: “Het was mijn taak om hem constant te volgen en hij heeft geen kans gehad. We staan er nu heel slecht voor met √©√©n punt en hebben een heel zwaar programma. We zullen moeten vechten voor de punten.”

Bron: Omroep Gelderland 28-09-2008

Vitesse met 3-0 onderuit in Arena
Arnhems verzet pas na uur spelen gebroken

Vitesse heeft zondagmiddag in de Arena een 2-0 nederlaag geleden tegen Ajax. De Amsterdammers werden lange tijd goed in bedwang gehouden, Vitesse kreeg in de eerste helft via Hofs zelfs nog de beste kans van de wedstrijd, maar Luis Suarez brak na een uur spelen de ban. Jan Vertonghen bepaalde in het laatste kwartier met twee doelpunten de eindstand op 3-0.

Marco van Basten zal van de beide coaches het minst tevreden zijn over de eerste helft. Zijn ploeg speelde in een zeer laag tempo en bereikte het doel in de gehele eerste 45 minuten slechts met schoten van buiten de zestien meter. Nadat Jan Verthongen vroeg in de wedstrijd een hard genomen vrije trap via een medespeler over het doel zag verdwijnen, was de eerste grote kans eveneens uit een afstandsschot. Eyong Enoh zag zijn schot in de 27e minuut via de vingers van Velthuizen en de lat terug het veld in stuiteren. Klaas Jan Huntelaar kreeg er vervolgens nog wel een schoen tegen aan, maar de bal verdween over de achterlijn.

Ook Alexander Buttner probeerde het enkele malen van afstand. Zijn poging na een half uur spelen ging maar rakelings over het doel van Maarten Stekelenburg. Door het lage tempo van de Amsterdammers bleef Vitesse vrij eenvoudig op de been. Complimenten ook aan de elf van Hans Westerhof die geconcentreerd speelden en gaandeweg de eerste helft meer aan voetballen toe kwamen. Pal voor rust had de veelvuldig uitgefloten Nicky Hofs de 0-1 op de schoen. Na een goed lopende aanval stonden zowel Hofs als B√ľttner vrij in de Amsterdamse zestien, maar Hofs schoot de bal hard over.

Vier minuten na rust moest Piet Velthuizen wel handelend optreden in de eigen zestien. Een voorzet van Luis Suarez werd goed ingekopt door de ingevallen Dario Cvitanich, maar ‚ÄėPiet‚Äô redde uitstekend op de kopbal en tikte de bal uit de linkerhoek. De man van de voorzet, Suarez, was even later gevaarlijk met een prima genomen vrije trap. Ajax startte met meer overtuiging de tweede helft en kwam na een kwartier spelen op een 1-0 voorsprong. De nog weinig zichtbare Luis Suarez ontsnapte aan tegenstander Jeroen Drost en rondde uit de draai knap af.

Een kwartier voor tijd besliste Jan Vertonghen de wedstrijd. De middenvelder verraste de middenvelders van Vitesse en werd goed vrijgespeeld. Piet Velthuizen was vervolgens kansloos in de inzet: 2-0. De Belg maakte in de slotfase ook nog zijn tweede en Ajax’ derde van de middag:3-0.

Bron: Vitesse.nl 28-09-2008

Vitesse-trio fit voor duel met grote Ajax

Paul Verhaegh, Nicky Hofs en Santi Kolk zijn fit genoeg om zondag aan te treden tegen Ajax. Het trio miste de bekerontmoeting met de Ajax-amateurs, woensdag op De Toekomst.

Vitesse speelt zondag voor de tweede keer in vijf dagen in Amsterdam. De Arena ligt op een steenworp afstand van De Toekomst, waar Vitesse met 2-0 won van de amateurtak van Ajax.

In de derde bekerronde lootte Vitesse opnieuw een hoofdklasser; vv Lienden van trainer Hans Kraay jr.

Vitesse treedt zondag voor de competitie aan in de Arena tegen het grote Ajax van Marco van Basten. Trainer Westerhof kan niet beschikken over Mads Junker, die woensdag een spierblessure (hamstring) blijkt te hebben opgelopen.

Na drie competitieduels is Vitesse met één punt voorlaatste in de eredivisie; alleen Volendam staat lager. Ajax is met vier punten nog binnen bereik. Het duel in de Arena begint zondag om 14.30 uur.

Ricky van Wolfswinkel en Alexander B√ľttner zijn opgenomen in de voorlopige selectie van Jong Oranje. Het Vitesse-duo startte een week geleden voor het eerst samen in de basis bij Vitesse-Sparta. Jong Oranje speelt 10 oktober een oefeninterland in Kiev tegen Oekra√Įne.

Bron: De Gelderlander 27-09-2008

Talent bij Ajax, doorbraak bij Vitesse

De komst van B√ľttner naar Vitesse lag niet voor de hand. “Ik werd op een internationaal toernooi van vv Doetinchem verkozen tot beste speler en kon naar HSV en Glasgow Rangers.” Na zijn vertrek bij Ajax luidde overal de bel. “Ik kon toen ook naar PSV, FC Twente, Newcastle United en Schalke 04. Voor het buitenland vind ik mezelf te jong.”

“En ik mocht bij Ajax blijven, maar ik had de behoefte dichterbij te gaan spelen. Als ik het goed doe bij Vitesse , kan ik later altijd nog wel een keer naar het buitenland.” Zijn vader Richard was een ‘goeie voetballer’. ” Dat hoor ik altijd van iedereen. En mijn broer Danny speelt nu bij Rheden. Hij is op stage geweest bij Ajax, maar hij kan geen profvoetbal spelen vanwege ademhalingsproblemen. Ik heb twee halfbroertjes van 11 en 13, die voetballen bij Noordwijkerhout.”

Voor B√ľttner gaat het nu hard. Hij debuteerde vorig seizoen onder Aad de Mos tegen FC Twente. “Ik viel na 6 minuten in als linksback tegen Denneboom, niet de minste. Ik moest even wennen, daarna ging het lekker. Maar ik kreeg een gele kaart die nergens op sloeg. Die kwam mij duur te staan.” Hij werd in zijn eerste wedstrijd met rood weggestuurd. Dit seizoen vecht hij voor een nieuwe kans. Tegen De Graafschap, in zijn woonplaats Doetinchem, zat B√ľttner nog op de tribune, een week later tegen Sparta vierde hij zijn eerste basisplaats op de linkerflank. “Ik heb bij Ajax altijd ‘op 10’ gespeeld, ik was overal. Nu speel ik linksbuiten. daar kan ik goed spelen, ik word goed begeleid.”

Hij teert deels op zijn techniek, deels op zijn acties en deels op zijn enorme drive. B√ľttner werd in de voorbereiding al eens een helft weggespeeld (Getafe) maar bleef net zo lang vechten tot hij weer kwam bovendrijven. Daarmee charmeerde hij zijn trainer. De Doetinchemmer betreedt zondag dan ook de Arena als basisspeler van Vitesse , terwijl zijn oude ploegmaatjes Vurnon Anita en Jeffrey Sarpong aan de andere kant staan. “Ik heb er wel eens aan gedacht dat ik daar kon staan, maar ik ben nu met Vitesse bezig. We moeten zo snel mogelijk van die plek af. Punten halen en dat kan ook in de Arena. Met zijn allen strijden en alles geven wat je hebt. Achteraf mag je nooit zeggen dat je er niet alles aan hebt gedaan.”

Bron: De Gelderlander 27-09-2008

Velthuizen: “Smoesjes helpen niet”

Vitesse staat na drie wedstrijden op een zeventiende plek in de Eredivisie. De Arnhemmers behaalden tot op heden slechts één punt. Dat strookt niet met de ambities van de club, die het zondag in de Amsterdam ArenA opneemt tegen Ajax.

“We hebben √©√©n punt uit de eerste drie wedstrijden gehaald. Dat is gewoon niet goed genoeg”, zegt doelman Piet Velthuizen in gesprek met VoetbalVandaag. “Dan kunnen we wel excuses verzinnen en smoesjes bedenken, maar dat helpt niet. We moeten nu met zijn allen scherp zijn om de nodige punten te gaan halen.”

Op basis van de historie hoeven de Arnhemmers zich weinig illusies te maken voor het treffen met Ajax. Vitesse wist van de twintig ontmoetingen met Ajax in Amsterdam slechts drie keer als winnaar van het veld te stappen. Gezien de huidige vorm lijkt het elftal van Hans Westerhof niet voor een kentering te kunnen zorgen. Velthuizen ziet dit echter anders.

“Mentaal is dit misschien wel goed voor ons. We komen hier namelijk als groep sterker uit, we worden beter van deze situatie”, zegt de talentvolle goalie in de digitale voetbalkrant¬†. “Of wij klaar zijn voor Ajax? Ja, wij zijn helemaal klaar voor Ajax.”

Bron: Voetbalvandaag.nl 26-09-2008

SV Dartsavond met Wiljan Pluim en Nicky Kuiper

De supportersvereniging Vitesse organiseert op vrijdag 26 september een open dartavond in het supportershome Monnikenhuize.

Vitesse-spelers Wiljan Pluim en Nicky Kuiper zullen aanwezig zijn om hun dartcapaciteiten te meten aan die van de aanwezige supporters. Inschrijven voor deze avond is alleen mogelijk op de avond zelf. Inschrijfgeld euro 2,50 per persoon voor leden van de supportersvereniging op vertoon van een geldige lidmaatschapspas en euro 5 voor niet-leden.

Het home opent om 19:00 uur en de loting is om 19:30 uur.

Uiteraard is ook iedereen welkom die gewoon wil komen kijken, een kaartje te leggen of een gezellige avond wil hebben.

19.30 uur Dit seizoen staan de Dartavonden niet op zichzelf. Je kunt voor de dagprijs strijden, maar ook gaan voor de SV darttoernooi bokaal over de vier speeldagen: 26/9, 28/11, 27/2 en 27/3. Uiteraard levert dat een extra prijs op!

Uiteraard is ook iedereen welkom die gewoon wil komen kijken, een kaartje te leggen of een gezellige avond wil hebben.

Bron: SV Vitesse september 2008

Jeroen Drost: ‘Durven voetballen tegen Ajax’

Ondanks de tegenvallende start van het seizoen, is de individuele prestatiecurve van Jeroen Drost stabiel te noemen. De van sc Heerenveen gehuurde linkerverdediger kent een prima start van het seizoen. Zondag, in de Arena, krijgt de 21-jarige Drost te maken met de altijd lastige Luis Suarez.

“Ik heb donderdag de tweede helft gezien en Suarez maakte een goede indruk”. Jeroen Drost zegt het met een glimlach. “Ja, hij speelde een hele sterke wedstrijd, maar ik moet wel zeggen dat hij aardig goed werd gemaakt. Verdedigend zag het er niet altijd even lekker uit. Hopelijk kunnen wij er voor zorgen dat hij zondag ook achter mij aan moet lopen in plaats van alleen maar andersom. We moeten durven voetballen tegen Ajax.”

Vanaf de eerste competitiewedstrijd speelt Drost constant en lijkt hij zijn draai gemakkelijk gevonden te hebben na een seizoen lang weinig aan spelen toe te zijn gekomen. “Vorig jaar speelde ik niet wekelijks bij NEC en dan is het bij een nieuwe club altijd even zoeken naar het juiste ritme. Zeker om een basisplaats te hebben en vervolgens te behouden. Ik weet echter van mezelf dat ik het niveau aan kan.”

Bron: Vitesse.nl 26-09-2008

Molhoek: het kan alleen maar beter

Nieuweling Rogier Molhoek constateert dat het nog niet draait bij Vitesse. “Het enige positieve is dat het alleen maar beter kan. We zijn pas net begonnen.”

“Al haalden we de eerste helft tegen Sparta een aanvaardbaar niveau. Jammer dat als je die goal maakt, het uit elkaar valt. Daar moeten we hard aan werken”, vindt de middenvelder.

Zondag wacht Ajax-uit. “Een lastige wedstrijd. We moeten proberen een goed resultaat neer te zetten. Maar we moeten ook realistisch zijn dat het een van de moeilijkste wedstrijden van de competitie is”, vindt Molhoek.

Bron: Omroep Gelderland 26-09-2008

Westerhof wil goede partij spelen

Vitesse-coach Hans Westerhof speelt zondag tegen zijn oude club Ajax. “Het doet me wel wat om weer in de ArenA te komen. Ik kom daar mensen tegen met wie ik gewerkt heb.”

“Het zou ons enorm helpen als we daar een resultaat halen, maar ook al als we een goed partij spelen”, vindt Westerhof. “Ik vond ze tegen Utrecht wervelend spelen, met name Suarez. Enoh deed me denken aan Yaki.”

Van der Struijk, Megrelishili en Junker zijn geblesseerd. “Verhaegh heeft de hele training meegedaan, dus ik ga ervan uit dat hij kan spelen”, denkt Westerhof.

Bron: Omroep Gelderland 26-09-2008

Megrelishvili blijft bij Vitesse

Haim Megrelishvili blijft bij Vitesse. Het leek er lang op dat hij naar Maccabi Tel Aviv zou gaan, maar dat is definitief van de baan. “De deadline voor Isra√ęl is gisteren verlopen. Ze wilden me graag hebben, maar er was blijkbaar een probleem.”

Megrelishvili blijft zonder problemen in Arnhem. “Ik hou van Vitesse, een mooie club met hele goede supporters. Ik ben heel goed begonnen, maar kreeg problemen met De Mos.”

“Dat telt nu niet meer. Ik ben binnen een week hersteld van mijn blessure en dan ga ik vechten voor mijn plek”, verzekert de 26-jarige verdediger.

Bron: Omroep Gelderland 26-09-2008

Vitesse met Sansoni tegen Ajax

Vitesse is zondag tegen Ajax op één plaats gewijzigd ten opzichte van het duel vorig weekend tegen Sparta. Frank van der Struijk (enkelblessure) wordt vervangen door Sébastien Sansoni, die terug is van een knieblessure.

De laatste zege van Vitesse bij Ajax dateert van 17 mei 2001. Toen werd het 1-2, met de winnende goal van Jhon van Beukering. Daarna verloren de Arnhemmers alleen maar in Amsterdam.

Vermoedelijke opstelling: Velthuizen; Verhaegh, Sprockel, Sansoni, Drost; Jenner, Claudemir, Hofs, Molhoek, B√ľttner; Van Wolfswinkel.

Bron: Omroep Gelderland 26-09-2008

Hans Kraay:Vitesse geweldige loting

FC Lienden-trainer Hans Kraay jr. is dolblij met de bekerloting tegen Vitesse. “Iedereen is apetrots dat dit leuke sprookje doorgaat. Zelfs bij de slager die een hekel heeft aan voetbal, wordt constant over FC Lienden gepraat.”

“Het wordt een heet avondje voor Vitesse, want dit is een heel raar clubje. Als we achter komen, worden we altijd kwaad”, waarschuwt Kraay. “Vitesse gaat zeker ergens onderuit, namelijk in de dodemanshoek van de kantine waar onze vijfde colonne zit. Daar drinken ze zelfs flesjes bier zonder de dop eraf te halen.”

Bron: Omroep Gelderland 26-09-2008

Publiek keert Vitesse met duizenden tegelijk de rug toe

De enige winst die Vitesse dit seizoen tot nu toe heeft geboekt is dat de aanrijdtijden naar het stadion verkort zijn. Van files voor de wedstrijd is nog nauwelijks sprake. Meer dan een kwart van de Arnhemse aanhang verdween in een zomer. Zowel binnen als buiten de lijnen slaat Vitesse vooralsnog een enorm modderfiguur. De ophef over een verdwenen slidingbroek overschaduwt de werkelijke problemen bij de Arnhemse club. Supporters keren op een voor Nederland ongekend massale wijze de club de rug toe. Bij de openingswedstrijd van het seizoen tegen FC Groningen waren er slechts 14.900 toeschouwers. De club uit Arnhem had daarbij ook nog het voorrecht om als eerste af te trappen voor het nieuwe seizoen. iets wat traditioneel ook nog voor wat extra toeschouwers zorgt. Vorig seizoen was het gemiddelde nog 19.844. Waar alle clubs de aanhang explosief zien groeien, zijn er in Arnhem opeens vijfduizend spooksupporters. Waar zijn ze gebleven?

Woordvoerster Ester Bal van Vitesse wil van geen paniek weten. ‘Door de hele surseance-operatie konden we pas later met de publieksacties beginnen. Eigenlijk hadden we na FC Groningen weer acties willen doen, maar na een 0-4 heeft dat weinig zin. Na De Graafschap hetzelfde verhaal. Het zou ons erg helpen als we een wedstrijd zouden winnen.’ De club die ieder dubbeltje moet omdraaien, investeerde maximaal om zo een goede doorstart te kunnen maken nadat een dreigend faillissement ternauwernood werd afgewend. Blijkbaar heeft de clubleiding de achterban niet kunnen overtuigen: nieuwe trainer, nieuwe technisch directeur, nieuwe spelers. Het moest allemaal gebeuren dit jaar. Het nieuwe elan is na drie weken al ver te zoeken. Vooralsnog speelt Vitesse catastrofaal vlees-noch-vis-voetbal. FC Groningen en De Graafschap pakten moeiteloos de drie punten, tegen laagvlieger Sparta Rotterdam kwam de formatie van trainer Hans Westerhof niet verder dan een magere 1-1. Met de uitwedstrijd tegen Ajax in het verschiet lijkt de kans dat er de komende week het geelzwarte bloed weer gaat stromen in Arnhem klein. Bal: ‘Voorlopig maken we ons geen zorgen, de komende week gaat er een mail naar zestien duizend mensen. Pas als daar geen respons op komt, zouden we kunnen onderzoeken waar al die supporters gebleven zijn.’

Bron: VI nr 39 2008

De roots van Stijn Schaars

Het had niet veel gescheeld of Stijn Schaars (24) had nooit het betaalde voetbal gehaald. In de jeugd van Vitesse kreeg de huidige aanvoerder van AZ zo’n groeistuip dat hij door spierproblemen een jaar niet kon voetballen. De Arnhemmers wilde eigenlijk stoppen met de middenvelder, maar doordat hij elke training langs het veld stond hield de toenmalige juniorentrainer Theo Bos geloof in hem. De huidige FC Den Bosch-coach herkende de wilskracht van het ventje, dat begon bij De Bataven in Gendt en uiteindeijk Oranje haalde.

lees verder...

Bron: VI nr 39 2008

Graafland moet opeens aan de bak

Geheel onverwacht maakte Ronald Graafland zijn debuut voor Vitesse in een offici√ęle wedstrijd.

De doelman verving Piet Velthuizen in de rust van de bekerwedstrijd tegen de amateurs van Ajax. “Piet was misselijk en ging op de wc over zijn nek, dus toen moest ik erin. Het blijft moeilijk om te debuteren op De Toekomst voor vijftien man, dan kun je beter in een volle Arena spelen.”

Het spel was niet verheffend. “Het kan wel slecht zijn, maar wat telt is dat we gewoon in die koker zitten. Ik heb het hier wel naar mijn zin. Na wat overbelasting ben ik nu topfit.”

Bron: Omroep Gelderland 25-09-2008

Onur Kaya: ‘Moeilijk als het niet draait’

Onur Kaya behoorde gisteravond niet tot de spelers die trainer Hans Westerhof met zijn kritiek op het oog had.

Na het bekerduel Ajax (amateurs)-Vitesse (0-2) kraakte Westerhof een paar kritische noten over de spelers die het bekerduel hadden moeten aangrijpen om zich in de kijker te spelen, maar verzaakten.

Kaya werkte hard, was aanvankelijk de beste speler op het veld, maar had het ook moeilijk. “Omdat we het onszelf moeilijk maken. Het baltempo was veel te traag”, vond de technicus. “Dit zijn niet echt de lekkere wedstrijden om terug te keren.”

Kaya had moeite om de zwakke aanval van impulsen te voorzien; een van zijn taken als vervanger van Nicky Hofs. “Ik ben natuurlijk nog niet helemaal honderd procent, dat kan niet als je er net drie weken uit bent geweest. Voor mijn gevoel ging het nog best redelijk, maar als ploeg hebben we het niet goed gedaan. Als je in dit soort wedstrijden niet snel scoort, maak je het jezelf moeilijk.”

Kaya vecht na een verloren seizoen om een nieuwe kans in de basis, maar mikt niet alleen op de zwaar bezette nummer 10-positie, waar Hofs en Santi Kolk kunnen spelen. Kaya: “Ik heb het onder De Mos ook goed gedaan op de twee centrale posities voor de verdediging. Daar moet ik ook kunnen spelen. En ik heb het gevoel dat de trainer vertrouwen in mij heeft.”

Bron: De Gelderlander 25-09-2008

Beker: Vitesse langs amateurs Ajax

Vitesse heeft zich woensdagavond geplaatst voor de derde ronde van de KNVB-beker. Het won met 2-0 bij de amateurs van Ajax.

De Arnhemmers speelden in de eerste helft fantasieloos, onge√Įnspireerd en in een veel te laag tempo. Vitesse kwam wel voor door een afstandsschot van gelegenheidsaanvoerder Civard Sprockel (0-1).

Na rust zette Vitesse iets meer druk. Na 10 minuten schoot Mads Junker een goed pass over. Halverwege de tweede helft besliste Rogier Molhoek de wedstrijd na een steekpassje van Abubakari Yakubu (0-2).

Bron: Omroep Gelderland 24-09-2008

Vitesse naar derde ronde

Vitesse heeft zich eenvoudig geplaatst voor de derde ronde van het KNVB-bekertoernooi. De Arnhemse profs wonnen woensdagavond van hoofdklasser Ajax: 0-2.

Op het Amsterdamse sportpark De Toekomst had de geplaagde Arnhemse formatie geen grote problemen. Vitesse nam in de eerste helft een voorsprong door aanvoerder Civard Sprockel. Hij schoot de bal – die onderweg van richting werd veranderd – van grote afstand binnen: 0-1.

In de 67e minuut besliste Rogier Molhoek de wedstrijd. Op aangeven van Abubakari Yakubu passeerde hij doelman Dennis van der Kraan: 0-2.

Het duel tussen de Arnhemse profs en de thuisploeg uit de hoofdklasse B (beide voorlaatste in hun reguliere competitie) verliep gezapig. Vitesse controleerde de wedstrijd, zonder veel grote kansen uit te spelen. Daarvoor was het tempo te laag en de aanvallende creativiteit te mager.

Uiteindelijk bleek het tempo voor de Amsterdamse hoofdklasser toch te hoog en speelden de bezoekers het duel eenvoudig uit. Vitesse overleefde alleen voor rust één slippertje. In de 38e minuut schoot Ajax-amateur Siver Abdulrahman de bal vlak naast het doel van Piet Veldhuizen. Die zat er, gestrekt naar de hoek, wel goed bij.

Na rust nam doelman Ronald Graafland de plek in van Piet Velthuizen. Bij Vitesse werden de licht geblesseerden Nicky Hofs en Paul Verhaegh gespaard. Santi Kolk ontbrak met een voetblessure.

Ajax (am) – Vitesse 0-2 (0-1); 42 Sprockel 0-1, 67. Molhoek 0-2
Scheidsrechter: Kevin Blom.

Opstelling Vitesse: Velthuizen (46. Graafland); Claudemir, Sprockel, Sansoni, Drost; Yakubu, Molhoek; Jenner (77. B√ľttner), Kaya, Pryor; Junker (70. van Wolfswinkel).

Bron: De Gelderlander 25-09-2008

Vitessenaar Omur Kaya terug in de basis

Onur Kaya heeft woensdagavond een basisplaats bij Vitesse in het bekerduel met zaterdag-hoofdklasser Ajax. De ‘baltovenaar uit Brussel’ is hersteld van zijn liesblessure en neemt de plaats in van de geblesseerde Nicky Hofs.

Sébastien Sansoni keert eveneens terug op het veld. Hij miste het thuisduel met Sparta vanwege een knieblessure. Trainer Hans Westerhof van Vitesse gebruikt het duel uit de tweede ronde van de KNVB-beker (Vitesse was eerste ronde vrij) om andere spelers aan het werk te zien. Anduele Pryor en Mads Junker krijgen voor het eerst na de verloren openingswedstrijd van het seizoen (0-4 tegen FC Groningen) weer een kans. Nicky Kuiper en Kevin van Diermen zijn toegevoegd aan de selectie. Niklas Tarvajärvi en Cees Keizer zijn niet fit genoeg.

Bron: De Gelderlander 24-09-2008

Vitesse staat voor ‘dubbel’ met Ajax

Vitesse maakt zich op voor de Ajax-dubbel van deze week. De eerste is nog niet geweest of de tweede werpt zijn schaduw al vooruit.

Het Arnhemse gezelschap wacht vandaag (20.00 uur) de KNVB-bekerwedstrijd met amateur-hoofdklasser Ajax op De Toekomst en zondag de confrontatie voor de competitie met het grote Ajax van trainer Marco van Basten in de Arena. Beide duels zijn in Amsterdam.

“En beide wedstrijden staan los van elkaar”, stelt Vitesse-trainer Hans Westerhof, die de laatste jaren in zijn Midden- en Zuid-Amerikaanse periode geen bekerduels meer speelde. ” Daar kennen ze dat niet, de speelkalender zit vol met wedstrijden om de Copa Libertadores.”

Westerhof (oud-trainer van Ajax) is na de 1-1 van afgelopen zaterdag tegen Sparta blij met het midweekse duel. “Ik speel graag zondag, woensdag, zondag, dat was ik in Mexico ook gewend. Daar betekent dat soms ook nog even heen en weer vliegen naar Buenos Aires.”

De trainer zegt geen spelers te sparen voor die andere Ajax-Vitesse, vier dagen later in de Arena, maar gebruikt de mindere weerstand op woensdag wel om spelers extra rust te gunnen. Paul Verhaegh en Nicky Hofs worden om die reden aan de kant gehouden. Hofs heeft nog last van een schop op zijn bovenbeen, ge√Įncasseerd in het duel met Sparta. Verhaegh kampt met schouderklachten en laat op medisch advies een paar trainingen alsmede de bekerontmoeting lopen.

Westerhof: “Ik verwacht dat zij zondag weer kunnen spelen. Paul Verhaegh had tijdens de wedstrijd tegen Sparta al veel last van de schouder, maar heeft de pijn verbeten. De medische staf bepaalt welk risico de spelers nemen als ze spelen.”

Voor Verhaegh en Hofs wordt dat risico gewogen en te groot bevonden. Voor een zwaardere tegenstander in het bekertoernooi had Westerhof wellicht een andere keuze gemaakt.

Santi Kolk, zaterdagavond gepasseerd, is sowieso niet inzetbaar. De aanvaller kreeg maandag plots last van een voetblessure. Westerhof: “Die heeft hij op de training opgelopen. Sneu voor Santi, hij heeft zich direct laten behandelen in Den Haag en is toen weer naar Arnhem gekomen zodat hij zich ’s ochtends direct weer hier kon laten behandelen.”

Kolk blijkt een peesontsteking onder zijn voet te hebben. Onduidelijk is nog of hij zondag voldoende hersteld zal zijn. “Dat moet elke dag wat beter gaan”, aldus Westerhof.

De trainer ziet het ondanks de weinig rooskleurige start en dito positie op de ranglijst ook bij zijn ploeg langzaam maar zeker beter gaan, maar was teleurgesteld na het gelijke spel tegen Sparta. “Als je een voorsprong kwijtraakt, voelt dat als een nederlaag. Als je zelf de gelijkmaker maakt, voelt dat als winnen. Toen wij 1-0 maakten, dacht ik nu komt er rust in het elftal.”

“Er zijn verschillende oorzaken waarom dat niet gebeurde. Het heeft met de tegenstander te maken, maar je kunt ook merken dat veel spelers weinig wedstrijden van negentig minuten in de benen hebben. Dat geldt voor Molhoek, Hofs, B√ľttner, Jenner en Schreuder. Alfred (Schreuder, red.) heeft al een jaar geen hele wedstrijden gespeeld. De spelers kunnen er niks aan doen, maar je merkt het wel.”

Vandaar ook dat Vitesse na de voorsprong, verkregen door een doelpunt van Ricky van Wolfswinkel, de wedstrijd uit handen liet glippen. “In de eerste helft hadden we het goed voor elkaar”, aldus Westerhof. “Er was minder onnodig balverlies. Het is jammer dat we niet direct die 2-0 maakten. Daarna werden de spelers onzekerder, in plaats van zekerder”, aldus de trainer die tegenstander Ajax, de huidige nummer 13 van de hoofdklasse B, zaterdag liet bezoeken voor analyse. “Veel bekende spelers lopen er niet rond. Guus Uhlenbeek is de bekendste en de keeper (Van der Kraan) ken ik als jochie.”

Bron: De Gelderlander 24-09-2008

Airborne Veteranen te gast bij de supportersvereniging Vitesse

Veteranen van de Airborne Brigades die in de Tweede Wereldoorlog meevochten in de strijd om Arnhem waren eregasten bij de wedstrijd Vitesse-Sparta. SV-vrijwilligers van commissie ‚ÄėVitesse in de Stad‚Äô traden op als gastheren en gastvrouwen en bezorgden de veteranen een onvergetelijke avond.

De komst van de oud-militairen naar Gelredome is inmiddels een traditie en wordt door veel veteranen gezien als een welkome afwisseling in een programma waarin herdenken uiteraard centraal staat. De komst van Sparta, de oudste club uit het Nederlandse betaalde voetbal gaf net als de erehaag van oud Vitesse-spelers en een kanon een extra historisch tintje aan de wedstrijd De veteranen zagen het schouwspel met zichtbaar plezier aan vanaf gereserveerde plaatsen pal op het veld. De Luchtmobiele Brigade zorgde met een spectaculaire abseiloefening van de zuid-tribune voor een eresaluut waar de club en de supporters zich uiteraard bij aansloten. Na afloop werd er in het supportershome nagepraat over het verleden en uiteraard de wedstrijd. Veel supporters gingen spontaan met de veteranen in gesprek en hadden ondanks de teleurstellende uitslag genoeg respect en belangstelling om er in het home voor iedereen een geweldige avond van te maken.

De supportersvereniging dankt naast alle betrokken vrijwilligers ook EmCart, Vitesse, Gelredome, Betuwe Express en de Luchtmobiele Brigade voor hun steun in de totstandkoming van de waardige ontvangst.

Ondanks lichamelijke ongemakken gaven de veteranen aan ook volgend jaar weer aanwezig te zullen zijn.

We’ll meet again!

Bron: SV 23-09-2008

Voetblessure voor Santi Kolk

Santi Kolk moet het bekerduel woensdagavond aan zich voorbij laten gaan. De aanvaller heeft een peesontsteking opgelopen in de rechtervoet, tot verrassing van de speler zelf. Het is nog onduidelijk hoe lang het herstel in beslag neemt.

“Ik heb maandag gewoon voluit getraind, maar onderweg naar huis kreeg ik opeens last van mijn voet. Ik heb er meteen naar laten kijken en vandaag (dinsdag, red.) bleek dat het om een peesontsteking gaat. De bekerwedstrijd gaat niet lukken, maar ik hoop er zondag tegen Ajax wel weer bij te zijn”, aldus Kolk.

Ook trainer Hans Westerhof was enigszins teleurgesteld na het bericht van zijn blessure. “Het is sneu voor hem. Hij heeft zich, nadat hij hoorde niet in de basis te starten tegen Sparta, professioneel gedragen en zich prima opgesteld tegenover de groep. Hij heeft er ook alles aan gedaan om fit te worden, maar de wedstrijd van woensdag komt voor hem nog te vroeg.”

Bron: Vitesse.nl 23-09-2008

Speciale dagen Vitesse fanzone
25 en 26 september langer open!

Aanstaande donderdag en vrijdag is de Vitesse Fanzone speciaal voor alle Vitesse-fans langer geopend, namelijk van 10.00 tot 20.00 uur. U kunt in de Vitesse Fanzone terecht voor Vitesse Tickets, Fanartikelen, Kids Club, het boeken van rondleidingen en nog veel meer!

Als u dus nog geen seizoenkaart van Vitesse heeft gekocht, of het laatste thuisshirt van Vitesse nog niet heeft, kunt u terecht bij de Vitesse Fanzone.

U vindt de Vitesse Fanzone naast de hoofdingang van GelreDome. De Vitesse Fanzone is van maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 17.00 uur telefonisch bereikbaar op 026 ‚Äď 880 7337.

Tot ziens bij de Vitesse Fanzone!

Vitesse Fanservice

Bron: Vitesse.nl 23-09-2008

Niklas Tarvajärvi wil schouder snel vergeten

Na vijf maanden blessureleed speelde Niklas Tarvaj√§rvi (25) gisteravond zijn eerste offici√ęle wedstrijd in het shirt van Vitesse. De beoogde spits van de Arnhemmers deed in het Goffertstadion een uur mee met Jong Vitesse, dat de derby in de beloftencompetitie kansloos met 3-0 verloor van Jong NEC.

“Fysiek had ik geen problemen”, zei de huurling van Heerenveen, die vorig seizoen door de Friezen was uitgeleend aan De Graafschap. Op 11 mei scoorde hij zijn laatste twee doelpunten voor de Doetinchemmers in de nacompetitiewedstrijd tegen FC Zwolle. In dat duel raakte hij opnieuw geblesseerd aan zijn schouder, waardoor een operatie noodzakelijk was.

“Vijf maanden. Het duurde lang. Ik heb geduld moeten tonen. Hard getraind. Enorm veel gelopen. Maar vanavond merk je dan weer dat wedstrijdfit toch een ander verhaal is. Ik was nog zoekende. Wanneer vraag je om die bal? Wanneer ga je diep? Soms sprongen de ballen me van de schoen. Het was weer even wennen,” bekende de Fin.

En soms bespeurde hij een beetje angst bij zichzelf. “We speelden niet echt goed. Een beetje zoals De Graafschap vorig seizoen. De ene lange bal na de andere. Al die kopduels. Je weet niet wat er achter je gebeurt. Dan schoot die schouder wel even door mijn hoofd.”

En hoewel Vitesse reikhalzend uitkijkt naar de entree van Tarvaj√§rvi, voelt de spits geen druk. “De ploeg heeft behoefte aan een balvaste spits. Maar laat ik voorop stellen dat Ricky van Wolfswinkel het goed gedaan heeft. Een snelle jongen. Met en zonder bal. We zouden ook samen kunnen spelen. Maar ik ben er nog niet helemaal. Van vanavond had ik bijvoorbeeld meer verwacht. Ik was te voorzichtig in de duels. Voor de volgende wedstrijd drink ik eerst een biertje. Denk ik niet zo aan die schouder”, grijnsde de Fin.

Volgens Hans van Arum, de trainer van de beloften, kan Tarvaj√§rvi Vitesse op een hoger niveau brengen. “Niklas is balvast. Hij heeft een goede techniek. Af en toe had hij ruzie met de bal, maar dan zie je weer dat trainingsfit en wedstrijdfit verschillende zaken zijn. Daarom zijn deze wedstrijden belangrijk. Omdat je situaties krijgt, waarin hij zijn angsten kan overwinnen. Als hij dat achter de rug heeft, krijgt Hans Westerhof voorin nog een luxe-probleem. Maar dat is alleen maar mooi, natuurlijk.”

Bron: De Gelderlander 23-09-2008

Tarvajärvi wil meedoen in de beker

Niklas Tarvajärvi maakte maandag zijn eerste minuten in een Vitesse-shirt. De Fin speelde een uur met Jong Vitesse uit tegen NEC.

“Ik had nog wel wat angst in de duels”, erkende de Fin, die vier maanden buitenspel stond na een schouderoperatie. “Ik speel nog wel met een brace en mis wat wedstrijdritme. Daarom zou ik graag in het eerste wat minuten pakken in de beker tegen de Ajax-amateurs.”

Tarvaj√§rvi heeft zijn gestolen jack nog niet terug. “Het is niet leuk als iemand je spullen jat. Maar het is ook niet zo’n chaos hier als ze zeggen.”

Bron: Omroep Gelderland 22-09-2008

Vitesse treft zwak gestarte amateurs Ajax

Vitesse treft woensdagavond (20.00 uur) in de eerste ronde van het KNVB-bekertoernooi de nummer dertien van de hoofdklasse B; de amateurs van Ajax.

De Amsterdammers speelden zaterdag gelijk; 1-1 tegen SDCP. Shiven Abdulrahman scoorde voor de amateurtak van Ajax. De hoofdklasser heeft twee punten na drie duels. Het duel wordt gespeeld op De Toekomst, naast de Arena.

Bron: De Gelderlander 22-09-2008

Vitesse geeft zijn arend de naam ‘Hertog’

Vitesse heeft zijn Afrikaanse vechtarend een naam gegeven: Hertog.

De Arnhemse club liet zijn supporters kiezen uit zes opties, maar het is onduidelijk of Vitesse gehoor heeft gegeven aan de voorkeur van de aanhang. “Ik heb in een deskundige jury gezeten en dit is ons besluit”, zegt algemeen directeur Paul van der Kraan. De naam Hertog verwijst naar de vroegere Hertog van Gelre.

Bron: De Gelderlander 22-09-2008

Bekerduel twijfelachtig voor Paul Verhaegh

Paul Verhaegh had na Vitesse-Sparta (1-1) enige twijfel of hij beschikbaar is voor het bekerduel met de amateurs van zaterdag hoofdklasser Ajax, woensdag op De Toekomst.

Verhaegh heeft last van zijn schouder. “Ik ben naar de chiropractor geweest, die heeft mij gekraakt. Het ging ook beter, maar ik heb nu meer last. Ik ga maandag kijken hoe het verder moet.”

Bron: De Gelderlander 22-09-2008

B√ľttner speelt eerste hele wedstrijd Vitesse

Alexander B√ľttner (19) heeft zijn eerste hele wedstrijd voor Vitesse gespeeld.

De geboren Doetinchemmer speelde zaterdag op de linkerflank tegen Sparta (1-1) en deed dat behoorlijk. B√ľttner, van de Ajax-jeugd naar Vitesse gekomen, debuteerde eerder onder Aad de Mos tegen FC Twente. Hij hield zaterdag Santi Kolk en Anduele Pryor op de bank.

Bron: De Gelderlander 22-09-2008

Paul Verhaegh baalt van slipaffaire

Vitesse wordt geplaagd door een ‘vuile was affaire’. Na afloop van het competitieduel Vitesse-Sparta (zaterdagavond 1-1) baalde aanvoerder Paul Verhaegh. Niet zo zeer van de vuile was zelf, maar dat die op straat lag.

“Typisch Vitesse. Een enorm opgeblazen verhaal, zo veel is er niet aan de hand. Maar het is wel weer door iemand naar buiten gebracht. Bij andere clubs gebeurt er net zo veel, is er net zo veel vuile was, maar daar blijft het wel binnen.”

Een rits gestolen onderbroeken en een verdwenen slidingbroek hebben in de voorbereiding van Vitesse voor de nodige commotie gezorgd, zo blijkt nu. Toen vervolgens een pakketje sponsorspullen van Niklas Tarvajärvi door een onbekende was open gescheurd en er een jack ontbrak, was de boot aan.

Alle Vitesse-spelers werden gecontroleerd om eventuele daders van binnenuit op te sporen. De kofferbakken van de auto’s en de sporttassen moesten open.

“Nee, leuk is dat natuurlijk niet”, bekende Verhaegh. “Maar je moet toch wat doen. Telkens ontbraken er onderbroeken uit een ruimte die altijd open is. Spelers leggen daar hun spullen neer die ze voor of na een training komen halen. Gelukkig bleek dat niemand van ons iets had gestolen. Dan weet je dus dat het niet uit de groep komt”, legde Verhaegh zaterdagavond uit. ” Het is een open ruimte waar iedereen bij kan. Het kan dus een buitenstaander zijn, maar we weten het niet.”

Volgens Verhaegh heeft de speurtocht naar de dader(s) geen prioriteit. “Sinds twee weken wordt er niks meer vermist. We hebben geen idee wie het kan zijn. We houden ons daar ook niet zo mee bezig.”

De onderbroekenaffaire lekte naar buiten en Verhaegh baalt nu. Hij is sinds de komst van trainer Hans Westerhof aanvoerder en eerste aanspreekpunt om dergelijke affaires publicitair in goede banen te leiden. “Ik wist wel dat ik als aanvoerder van Vitesse niet alleen met voetbalzaken zou worden geconfronteerd. Daarvoor loop ik hier lang genoeg mee. Bij Vitesse ligt alles altijd op straat”, weet hij.

Dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn is in Arnhem, wilde Verhaegh wel toegeven. “Je hebt √©√©n punt uit drie wedstrijden en een doelsaldo van 1-6. Dat is niet goed nee. Ik had er wel wat meer van verwacht. Maar we hebben het vandaag wel een uur goed gedaan. We combineerden goed en Nicky Hofs speelde goed vond ik. Alleen maak je de 2-0 niet. Daardoor blijft Sparta erin geloven. En na die gelijkmaker mag je van geluk spreken dat het 1-1 blijft.”

Het eerste competitiepunt zalfde lang niet alle wonden voor de rechtsback, maar de door een schouderblessure geplaagde verdediger ziet wel perspectief. “We hebben een goeie selectie, dat durf ik wel te stellen. Maar het komt er nog niet helemaal uit. We hebben ook wel veel nieuwe spelers, in de voorbereiding hebben we het zwaar gehad,. Vooral door die Spaanse tegenstanders. Zie PSV, die hadden ook niks in te brengen tegen Athletico Madrid (Champions League, 0-3, red.). Ik vond dat wij tegen De Graafschap een puntje hadden verdiend en vandaag misschien hadden kunnen winnen. Ook al was het misschien niet verdiend”, zei de aanvoerder, die drie weken geleden nog op het punt leek te staan naar FC Twente te verkassen.

Een verblijf bij de kalme subtopper uit het oosten, had hem dat niet heerlijk geleken? Verhaegh lacht: “Net als iedere speler heb ik ambitie. Ik wil graag de volgende stap maken, Europees voetbal spelen hoort daarbij ja. Misschien kan dat hier ook, ik heb nog een contract voor drie jaar. Mijn doel is wel om in elk geval voor die Europese plaatsen te spelen en voor mezelf nog een beter seizoen te draaien. Voor die twee 12de plaatsen van de laatste seizoenen ben ik niet naar Vitesse gekomen.”

De valse competitiestart valt hem derhalve zwaar. “Een punt tegen Sparta is teleurstellend. Er is veel werk aan de winkel. De volgende wedstrijd is Ajax, dat is weer heel iets anders.”

Verhaegh doelt niet op de hoofdklasse-amateurs van Ajax, woensdagavond in het toernooi om de KNVB-beker, met een UEFA Cupticket ver in het verschiet. “Ja, dat zijn soms moeilijke wedstrijden. Maar wel belangrijk. De beker is de snelste weg naar Europa.”

Bron: De Gelderlander 22-09-2008

Onderbroekenrel bij FC Hollywood

Wie heeft de onderbroeken van Vitesse-spelers gestolen? En wie opende het pakketje voor Niklas Tarvajärvi, waaruit een dure jas is verdwenen?

Vitesse pakte zaterdag tegen Sparta het eerste puntje in de competitie (1-1), maar deze vragen zorgden dit weekeinde voor hoogspanning bij de Arnhemse club. Ondanks verwoede voornemens van de clubleiding slaagt Vitesse er maar niet in los te komen van het imago van schandaalclub. De Arnhemse club doet zijn bijnaam FC Hollywood weer alle eer aan, nadat De Telegraaf afgelopen zaterdag berichtte over wantoestanden tijdens de voorbereidingsfase op dit seizoen.

Diefstal uit de kleedkamer, een gebrek aan discipline in de verdeelde spelersgroep. Niet het voetbal, maar de randzaken staan momenteel centraal in het Arnhemse kamp. Het zorgde voor een voelbare spanning in Gelredome, waar de beleidsbepalers geforceerd probeerden de spraakmakende soap te bagatelliseren.

“Wat ons betreft is dit een non-issue”, zei algemeen directeur Paul van der Kraan. “Er zijn een paar vieze onderbroeken weg. Waar praten we over? Wij gaan er niet op reageren. We hebben opgetreden op het moment dat het speelde. Dat is het. De sfeer en de onderlinge verhoudingen zijn prima. Of er sprake is van een crisis? Nee, absoluut niet.”

De algemeen directeur vond het ook niet opzienbarend, dat de spelers van Vitesse bij een controle door de clubleiding werden gedwongen de inhoud van hun sporttas te tonen, terwijl ook de auto’s van de voetballers werden doorzocht.

Tijdens de persconferentie na de remise tegen Sparta ging Vitesse-trainer Hans Westerhof uitvoerig in op de gevoelige kwestie. “Een aantal weken geleden misten enkele spelers hun onderbroek en er was een slidingbroek weg. Het belangrijkste is dat spelers elkaar niet onderling gaan aankijken en daarom hebben we besloten dat de tassen en achterbakken van de auto’s open zouden gaan als het weer zou gebeuren. Dat moment was er, toen op de administratie een doos voor Tarvaj√§rvi was opengebroken. Het was duidelijk dat de groep er niets mee te maken had en daarmee was voor ons de kous af.”

De ervaren trainer vond het wel bezwaarlijk dat “iemand in de groep hierover met de journalist van het artikel heeft gesproken. Dat vind ik heel vervelend. verder is het een flutverhaal en het doet ons helemaal niets.”

Bij zoveel onrust snakte Vitesse zaterdag naar de eerste driepunter in de competitie. Maar ondanks een aanvaardbare eerste helft, en een uiterst sterke Nicky Hofs als aanjager, kwam Vitesse ook niet langs het zwakke Sparta. Ricky van Wolfswinkel zorgde met een intikker voor 1-0, maar Charles Dissels deelde in de slotfase een nieuwe dreun uit in het opvallend lege Gelredome (15.300 toeschouwers).

Bron: De Gelderlander 22-09-2008

Hans Westerhof heeft discipline aangescherpt

Met de omgangsnormen bij Vitesse is niets mis. Dat zei hoofdtrainer Hans Westerhof zaterdag na de thuiswedstrijd tegen Sparta (1-1).

‚ÄěIk wil nog even terugkomen op het artikel in De Telegraaf‚ÄĚ, zei Westerhof tijdens de persconferentie, nadat hij al had gesproken over de wedstrijd. ‚ÄěDaarin wordt gezegd dat het niet goed zit met de omgangsnormen bij Vitesse. Ik heb maanden geleden tegen de spelers gezegd dat de kleedkamer er beter uit kan zien. Uit respect voor de schoonmaakster. Nu laten ze het keurig achter, net als de keuken.‚ÄĚ

Daarmee gaf Westerhof aan dat hij de discipline bij Vitesse heeft aangescherpt. De trainer deed zijn relaas nadat zijn ploeg er ook in de derde poging in deze competitie niet in was geslaagd een driepunter te noteren. Aanvankelijk was Vitesse oppermachtig tegen een weerloos Sparta, zonder tot grote kansen te komen. De sterke Nicky Hofs schoot na een half uur op de paal. Vlak na de pauze leidde de kleine Arnhemmer de 1-0 in. Cor Varkevisser kreeg zijn schot niet onder controle en Ricky van Wolfswinkel strafte de blunder van de doelman af met een tikkie in het lege doel. Nadien bood Hofs een niet te missen kans aan Julian Jenner, die op Varkevisser strandde.

Sparta, dat voor rust via Joshua John al de lat had geraakt, werd in de tweede helft steeds beter. De gelijkmaker kwam dan ook niet onverwacht, toen Charles Dissels succesvol door de Arnhemse defensie soleerde (1-1). Vlak voor tijd liet Rydell Poepon zelfs de ultieme kans op 1-2 liggen, toen hij de bal in de voeten van Claudemir schoof terwijl hij vrij voor doelman Piet Velthuizen stond.

‚ÄěOver de eerste helft ben ik redelijk tevreden‚ÄĚ, aldus Westerhof. ‚ÄěWe lieten de bal goed rond gaan en de links- en rechtsbuiten kwamen er goed door. Na de 1-1 gingen we toch meer terug dan de bedoeling was en we mochten onze handen nog dichtknijpen bij die laatste kans van Sparta. Al met al ben ik tevreden over de manier van voetballen. Er was een opgaande lijn, maar het moet wel stabieler over het geheel.‚ÄĚ

Bron: De Gelderlander 22-09-2008

Verhaegh is geen onderbroeken kwijt

Paul Verhaegh vindt het incident over de verdwenen kleding bij Vitesse nogal overdreven.

“Ik heb al mijn onderbroeken nog”, lacht de aanvoerder. “Maar het wordt weer helemaal opgeblazen, dat is typisch Vitesse. Zo erg was het allemaal niet, maar het had wel intern moeten blijven. Maar hier komen dit soort dingen natuurlijk meteen weer in de pers”, spreekt hij ge√ęrgerd.

“Andere clubs houden de vuile was binnen, hier wordt de vuile was gestolen. En dan verzuimen we het tegen Sparta ondanks een goede eerste helft af te maken.”

Bron: Omroep Gelderland 20-09-2008

Schreuder neemt schuld 1-1 op zich

De uitstekende invalbeurt van Alfred Schreuder kende slechts één smetje, wel met grote gevolgen.

“Ik stapte op het verkeerde moment in en toen was het te laat. Het was een fout van mij, daar baal ik van. Verder heb ik geprobeerd om in balbezit de vrije man te vinden. Dat liep wel aardig. Het veldspel was wel beter, daar moeten we vertrouwen uit halen. Maar gezien hun kans op het einde mogen we nog blij zijn met het punt.”

Schreuder begon op de bank, omdat hij volgens trainer Hans Westerhof geen 90 minuten aan zou kunnen. “Laat ik daar maar niks op zeggen’.”

Bron: Omroep Gelderland 20-09-2008

Westerhof reageert op ‘flutverhaal’

Na afloop van de persconferentie wilde Hans Westerhof nog even terugkomen op het artikel in de Telegraaf van zaterdag 20 september. In dit artikel werd gesproken over verdwenen kledingstukken, vervloekte mentaliteit en genegeerde omgangsregels. ‘Het is de moeite niet waard, maar toch wil ik iets zeggen over dit flutverhaal’, aldus Westerhof.

“Waar hebben we het eigenlijk over”, reageerde de hoofdtrainer tegenover de media. “Enkele weken terug misten er enkele onderbroeken en een slidingbroek in de kleedkamer. Om er voor te zorgen dat spelers elkaar niet vreemd aan gaan kijken, hebben we de kastjes en auto’s van de spelers gezamenlijk bekeken. Hieruit is gebleken dat het niemand uit de spelersgroep is en daarmee was voor mij de kous af.”

Westerhof vervolgt: “Vervelender is, dat √©√©n of meerder spelers dit naar buiten moet brengen, om welke reden dan ook. Het zegt genoeg over de journalist die er op basis van dit soort informatie een artikel aan dient te moeten wijden. Het is de moeite niet eens waard.”

“Als laatste stond in dit artikel dat een aantal nieuwe spelers op hun blote knie√ęn terug wil naar hun oude club. Ik vraag een ieder van u om”, wijzend naar de aanwezige journalisten, “deze spelers te vragen of zij op hun blote knie√ęn terug willen. Er zal niemand zijn dit zal bevestigen en dit is het laatste wat ik er over wil zeggen. Ik heb al meer dan genoeg hierover gezegd.”

Bron: Vitesse.nl 20-09-2008

Nicky Hofs: ‘Het zag er goed uit’

Nicky Hofs keerde in Gelredome tegen Sparta Rotterdam terug in het geelzwart. De middenvelder was één van de betere spelers en was zelfs dichtbij een treffer. Zijn schot raakte echter de paal. Ondanks het punt was Hofs tevreden over het spel van Vitesse.

“We hebben vandaag vanaf het begin laten zien wat we wilden. We zetten Sparta meteen onder druk, hadden goede aanvallen en kregen enkele goede kansen. Eigenlijk ging alles goed, behalve dat het doelpunt uitbleef.”

“Na de 1-0 hadden we het uit moeten breiden, maar in die fase hadden we het even moeilijk. Na de 1-1 hebben we er nog alles aan gedaan, maar helaas viel de tweede niet. Over het geheel genomen zag het spel er best goed uit en daar moeten we op voortborduren. Jammer dat we de voorsprong niet hebben kunnen vasthouden. een overwinning hadden we wel verdiend vanavond.”

Bron: Vitesse.nl 20-09-2008

Enkelbandletsel Frank van der Struijk

Frank van der Struijk verliet zaterdag al na zestien minuten het veld met een blessure. De verdediger liep vanaf het veld direct het stadion uit richting ziekenhuis.

Gevreesd werd voor een breuk, maar uit de foto bleek ‘slechts’ letsel aan de enkelband. Waarschijnlijk is Van der Struijk wel enkele weken uitgeschakeld.

Bron: Vitesse.nl 20-09-2008

Gelijkspel intern verdeeld Vitesse

Het intern verdeelde Vitesse heeft met 1-1 gelijkgespeeld tegen een bepaald niet sterk spelend Sparta.

De duurste aankoop Frank van der Struijk viel na een onhandige actie al snel geblesseerd uit. Via Buttner had Vitesse direct een kopkans en Nicky Hofs knalde op de paal. Namens Sparta raakte John de onderkant van de lat.

Een blunder van Varkevisser werd na rust afgestraft door spits Ricky van Wolfswinkel: 1-0. Jenner verzuimde het duel te beslissen. Dissels dribbelde vervolgens naar de 1-1. Vitesse kon zo de problemen niet van zich af spelen en blijft onderin bivakkeren.

Bron: Omroep Gelderland 20-09-2008

Vitesse komt in Arnhem goed weg tegen Sparta

Vitesse slaagde er zaterdag op eigen veld tegen Sparta Rotterdam niet in de eerste overwinning van het seizoen te boeken (1-1). Na rust kwamen de Arnhemmers op 1-0 via Ricky van Wolfswinkel (foto), maar Sparta-invaller Charles Dissels bracht de bezoekers met een mooie actie weer op gelijke hoogte.

Vitesse was in de eerste 45 minuten veruit de betere ploeg, maar kon dit overwicht niet omzetten in doelpunten. Vooral bij standaardsituaties stichtten de Arnhemmers gevaar, maar zonder resultaat. Na een halfuur was Nick Hofs nog het dichtste bij, maar zijn schot van 25 meter ketste af op de paal. Tien minuten later was er wederom paniek bij een actie voor het doel van doelman Cor Varkevisser. Toch kon geen enkele Vitesse-speler de bal op doel schieten.

Sparta-trainer Foeke Booy haalde vijf minuten voor rust Nathan Rutjes om tactische redenen van het veld voor Dissels. Nog geen minuut later leverde dit de grootste kans van de eerste helft op toen Joshua John zijn eigen voorzet terugkreeg voor zijn voeten en verwoestend uithaalde. Vitesse-doelman Piet Velthuizen raakte de bal nog met zijn vingertoppen waardoor de bal via de onderkant van de lat terug het veld in stuitte.

Na de thee begon Sparta een stuk beter dan in het eerste bedrijf. Yuri Rose had een grote kans, maar hij raakte de bal uit de lucht niet goed. Toch was het Vitesse dat in de vijftigste minuut de 1-0 op het bord zette. Na een blunder van Varkevisser op een schot van Hofs, kon Van Wolfswinkel voor open doel vrij intikken.

De rollen bleven na rust omgedraaid. Vitesse ging steeds slechter spelen, terwijl Sparta meer en meer de aanval zocht. De 1-1 bleef dan ook niet lang uit. Na een mooie pass van Rydell Poepon speelde Dissels zich vrij, omspeelde Velthuizen en zette de 1-1 op het bord. In het laatste kwartier had Sparta de betere kansen, maar Poepon verzuimde om in blessuretijd de volle winst te pakken.

Bron: Sportweek 20-09-2008

Vitesse en Sparta moeten beide blij zijn met één punt

Vitesse en Sparta Rotterdam zijn allebei van de nul af, maar zullen niet blij zijn met het ene punt dat ze pakten in hun onderlinge duel. De puntendeling in Arnhem was echter terecht: 1-1.

De wedstrijd had twee gezichten. Voor rust was Vitesse de enige ploeg die voetbalde en kwam Sparta er nauwelijks aan te pas. Na rust zakte de thuisploeg ver weg, terwijl Sparta zich meer en meer liet gelden. De Rotterdammers hadden zelfs de beste mogelijkheden op een winnende treffer. Zo ver kwam het niet.

Vitesse was in de eerste helft dan wel de betere en eigenlijk ook de enige ploeg die voetballend bij vlagen iets liet zien. Maar de mannen van coach Hans Westerhof cre√ęerden amper kansen. Nick Hofs raakte dan wel de paal, maar de middenvelder deed dat met een schot van afstand.

In de vijftigste minuut kwam Vitesse op voorsprong. Hofs schoot van buiten de zestien en doelman Cor Varkevisser liet het onschuldige schot van de Arnhemmer uit zijn handen glippen. Ricky van Wolfswinkel was razendsnel ter plekke om de bal in het doel te tikken.

Eenmaal op voorsprong was het gedaan met het Arnhemse voetbal. Sparta kwam beter in het spel en werd gevaarlijk via Rydell Poepon en Charles Dissels. De laatste, in de eerste helft al ingevallen voor Nathan Rutjes, tekende voor de gelijkmaker. In de 72ste minuut kreeg hij de bal van Poepon, waarna hij Alfred Schreuder en Piet Velthuizen omspeelde én de bal in het doel schoof.

In de slotfase leek Poepon nog op weg naar de 1-2, maar de spits verzuimde zelf te schieten en schoof de bal in de voeten van een verdediger. Zodoende bleef de 1-1 op het scorebord en pakten beide clubs hun eerste punt van de competitie.

Bron: Voetbal International 20-09-2008

Service en prijsstelling in Gelredome

De supportersvereniging Vitesse gaat bij de club en Gelredome opheldering vragen over het nieuwe beleid op de promenades. Na de eerste thuiswedstrijd tegen FC Groningen regende het klachten.

Naast opmerkingen van oudere supporters die bij gebrek aan stoelen en sta-tafels zichzelf in krappe picknicktafels moesten wringen werd er structureel geklaagd over de klantonvriendelijke houding van stewards naar mensen die in de pauze buiten het stadion even wilden roken en uiteraard de prijsstelling.

Voor een (evenementen)biertje van 0,4 liter moet ‚ā¨ 3,60 worden betaald. Dat is een prijsverhoging ten opzichte van vorig seizoen van 50 cent (16,50% verhoging!!). Een simpel broodje hamburger, kroket of frikandel doet ‚ā¨ 4,80 en voor een gewoon bekertje koffie ben je maar ‚ā¨ 2,40 kwijt.

Als argument voor het verhogen van de prijs van een seizoenkaart, werd onder andere aangevoerd dat het voorzieningenniveau in Gelredome uitstak boven dat van de meeste andere voetbalstadions. Als die voorzieningen vervolgens onbetaalbaar worden valt dat argument natuurlijk weg.

De supportersvereniging wil tenslotte wijzen op het feit dat de prijzen in het supportershome niet zijn verhoogd en dat het van de bar binnen naar de rookzone buiten maar een paar meter lopen is.

Iedereen is van harte welkom!

Bron:SV Vitesse september 2008

‘Bij Vitesse verdwijnt kleding’

Bij Vitesse zijn dit seizoen in de voorbereiding kledingstukken op onverklaarbare wijze verdwenen. Dat meldt dagblad De Telegraaf in het artikel ‘Vrijstaat Vitesse’.

Volgens de krant verdwenen er onderbroeken en een slidingbroek uit de kleedkamer en een jack van Niklas Tarvarj√§rvi. De spelers moesten daarom al een keer hun auto’s en tassen onder toezicht openen.

Trainer Hans Westerhof zegt in De Telegraaf het zorgelijk te vinden dat deze informatie naar buiten is gekomen. Dit levert scheve gezichten op binnen de selectie.

Bron: Omroep Gelderland 20-09-2008

Vitesse en Sparta willen beide van de nul af

Sparta Rotterdam is uit in de eredivisie tegen geen enkele club langer zonder zege dan tegen Vitesse. Na een 0-6 zege in de eerste ontmoeting in 1971 bleef de thuisploeg negentien duels achtereen ongeslagen. Als Sparta ooit kans had om die reeks te be√ęindigen, is het komende zaterdag. Vitesse is bezig aan een slechte serie.

De ploeg van coach Hans Westerhof verloor zijn eerste twee competitieduels en afgelopen seizoen gingen ook de laatste twee wedstrijden in de eredivisie verloren. Als Vitesse zijn vijfde opeenvolgende wedstrijd verliest, evenaart het een negatief clubrecord. De Arnhemmers verloren op het hoogste niveau drie maal eerder vijf maal op rij.

Bron: Sportweek 20-09-2008

Vrijstaat Vitesse
Hans Westerhof: “Deze informatie is heel exact”

Voetballers die omgangsregels negeren, kledingstukken die verdwijnen uit de kleedkamer en nieuwe spelers die nu al de heersende mentaliteit vervloeken. De financi√ęle zorgen van Vitesse zijn voorbij, maar de werkvloer is ondertussen een vrijstaat geworden. De nieuwe coach Hans Westerhof en technisch directeur Marc van Hintum maken zich echter geen zorgen.

Vitesse wil dit seizoen terug naar een plaats in de middenmoot van de eredivisie, maar met nul punten uit twee duels mag er gesproken worden van een valse start. Een oorzakelijk verband met de sfeer buiten de lijnen ligt voor de hand. Zo verdwenen er in de voorbereiding onderbroeken en een slidingbroek uit de kleedkamer en zag aanvaller Niklas Tarvarj√§rvi tot zijn woede een gloednieuw jack uit een kledingpakket verdwijnen. Deze vervelende incidenten zorgden ervoor dat de spelers van Vitesse al een keer hun auto’s en tassen onder toezicht moesten openen. “Dit mag niet buiten proporties opgeblazen worden”, bagatelliseert technisch directeur Marc van Hintum de gebeurtenissen. “Helaas hebben wij een paar spelers in de selectie die lichtzinnig met hun spullen omgaan. Natuurlijk moeten mensen van elkaars eigendommen afblijven, maar zolang niet bewezen is dat het om diefstal gaat, moet dit wel in het juiste perspectief worden geplaatst. Het gaat maar om onderbroeken en het is ook mogelijk dat de sponsor van Tarvarj√§rvi vergeten is die jas in de doos te doen.”

Dat sommige nieuwe spelers off the record hebben laten doorschemeren dat ze z√≥ zijn geschrokken van de Arnhemse omgangsvormen dat ze op hun knie√ęn terug willen keren naar hun oude club, is voor Van Hintum ook geen reden om te veronderstellen dat er nu al iets structureel fout zit bij Vitesse. “Ik kan me voorstellen dat de verwachtingen van een aantal spelers nog niet zijn uitgekomen. Maar spelers moeten ook naar zichzelf kijken. Voldoen zij aan de verwachtingen? Enkelen van hen zijn misschien wel gefrustreerd omdat ze niet spelen. We zijn hier bezig met het maken van een inhaalslag op alle gebieden. Dat proces kost tijd.”

Coach Westerhof, die vanavond tegen Sparta Santi Kolk om tactische redenen buiten de basis laat en met de drie spitsen Jenner, Van Wolfswinkel en B√ľttner gaat spelen, is van mening dat er bij zijn club geen rare dingen gebeuren. “Toen ik hoorde dat er iets miste, hebben we gezamenlijk besloten om de tassen en auto’s te openen, zodat we elkaar niet scheef aan gaan kijken. Er werd niets aangetroffen. Ik ben tien weken bij Vitesse bezig en natuurlijk zijn er incidenten geweest. Ik heb gezegd dat jongens die zich volwassen gedragen ook zo worden behandeld, spelers die zich als kinderen gedragen, krijgen een kinderlijke behandeling. En dat laatste is slechts zelden voorgekomen.”

Westerhof zegt met een ander probleem te zitten. “Ik vind het veel zorgwekkender dat dit naar buiten is gekomen. De informatie is zo exact dat ik moet concluderen dat er kennelijk een speler in de groep zit die er belang bij heeft om dit naar buiten te brengen. De jongens gaan elkaar nu scheef aankijken en dat is zorgelijk.”

Bron: De Telegraaf 20-09-2008

Vitesse-Sparta Rotterdam vrije verkoop

Vitesse en Sparta Rotterdam spelen zaterdagavond in Gelredome hun derde competitiewedstrijd. Voor deze wedstrijd geldt een vrije verkoop. Dit betekent dat u geen seizoen- of Club Card nodig heeft om kaarten te kopen. Mis de terugkeer niet van rasArnhemmer Nicky Hofs!

Bron: Vitesse.nl 19-09-2008

Gepasseerde Kolk begrijpt het niet

Hans Westerhof passeerde in zijn tijd als trainer van PSV Romario.

Ook bij Vitesse slachtofferd hij de topscorer. Santi Kolk begint tegen Sparta op de bank. “Ik ben het er natuurlijk niet mee eens. Maar ik kan niet anders dan dit accepteren. En als ik inval, desnoods als centrale verdediger, vreet ik het gras op.”

Kolk speelde tegen De Graafschap matig als linksbuiten. “Dat is niet mijn favoriete positie, dat weet iedereen. Ik speel het liefst in een vrije rol achter de spitsen, maar daar staat Nicky Hofs. Ik weet ook niet op welke positie ik me nu moet richten.”

Bron: Omroep Gelderland 19-09-2008

B√ľttner gaat zijn ding doen

In zijn woonplaats Doetinchem tegen De Graafschap zat Alexander B√ľttner nog op de tribune, maar een week later begint hij in de basis tegen Sparta.

“Super dat ik bij de eerste elf zit. Ik hoop dat ik de ruimte krijg op links, dan ga ik mijn ding doen. Voor het team voetballen en een beetje acties maken en voorzetten geven. Ik wil het publiek vermaken, dus er gaan echt wel acties komen. Als het maar rendement heeft. We moeten winnen.”

B√ľttner rekent op drie punten tegen Sparta. “Ik heb er alle vertrouwen in, we hebben goed getraind.”

Bron: Omroep Gelderland 19-09-2008

Jenner blijkt belangrijker dan Kolk

Voor het systeem van Vitesse blijkt Julian Jenner belangrijker te zijn dan de topscorer van vorig seizoen, Santi Kolk.

“We gaan weer 4-2-3-1 spelen en dat heeft alles te maken met de rentree van Julian Jenner, die op rechts gaat spelen. Nicky Hofs speelt achter spits Ricky van Wolfswinkel. Santi Kolk deed het tegen De Graafschap niet goed als linksbuiten, niet zijn favoriete positie. Dus speelt B√ľttner daar.”

Alfred Schreuder is geen optie voor een basisplaats. “Op het middenveld krijgt Molhoek de voorkeur en achterin maak ik ook een andere keuze.”

Bron: Omroep Gelderland 19-09-2008

Hans Westerhof speelt hoog spel

Trainer Hans Westerhof speelt hoog spel. Hij passeert voor het duel Vitesse-Sparta vier dragende spelers.

Santi Kolk, Sébastien Sansoni en Abubakari Yakubu zijn gepasseerd, terwijl de beoogde leider Alfred Schreuder opnieuw op de bank begint. Sansoni raakte later ook nog eens geblesseerd aan een knie. De duurste aankoop van Vitesse, Frank van der Struijk, maakt zijn rentree in de basis na een schorsing.

Opstelling: Velthuizen; Verhaegh, Sprockel, Van der Struijk, Drost; Jenner, Claudemir, Hofs, Molhoek, B√ľttner; Van Wolfswinkel.

Bron: Omroep Gelderland 19-09-2008

Niklas Tarvajarvi opent Fanzone

Niklas Tarvajarvi opent zaterdag 20 september om 17.00 uur de Vitesse Fanzone. Hij wordt hierbij vergezeld door Vitesse’s mascotte Charly. Vitesse-supporters kunnen na de opening met beide op de foto. Ook zal de Finse speler van Vitesse handtekeningen uitdelen.

De eerste 100 betalende klanten krijgen van Vitesse een kleinigheidje. Bij besteding van minimaal ‚ā¨ 40,- krijgen supporters een gratis Auto Mini Cap cadeau t.w.v. ‚ā¨ 8,95 (max. 1 per persoon). Deze actie is alleen geldig tijdens de opening van de Vitesse Fanzone.

Vlak voor de wedstrijd, om 18:40 uur sluit Fanzone tijdelijk de deuren, om na de wedstrijd wederom open te gaan. Speciale gast is dan Michel Bongers, √©√©n van de schrijvers van het boek ‚ÄėCharly‚Äô. Hij houdt tot 21.00 uur een signeersessie.

De actie is niet geldig in combinatie met andere acties en/of aanbiedingen en uitsluitend in de Vitesse Fanzone.

Vitesse Fanzone is vanaf maandag 22 september dagelijks (maandag t/m vrijdag) geopend tussen 10.00 en 17.00 uur. U bent van harte welkom voor al uw vragen over tickets, Vitesse Kids Club, Merchandising en nog veel meer.

Bron: Vitesse.nl 18-09-2008

Veteranen onder contract

De supportersclub van Vitesse ondertekende gistermiddag een contract met de sponsor die er voor zorgt dat oorlogsveteranen jaarlijks een competitieduel van Vitesse kunnen bezoeken.

Het initiatief dateert van 2006 toen voor het eerst de veteranen, jaarlijks in september aanwezig om de Slag om Arnhem te herdenken, een competitieduel bezochten. Bij Vitesse- Sparta, zaterdag, zijn zij er opnieuw. Het is de bedoeling dat de luchtmobiele brigade uit Schaarsbergen een demonstratie abseilen geeft, maar dat is nog niet helemaal zeker.

Bron: De Gelderlander 18-09-2008

Fanclub Vitesse wil rolstoelbus
Supportersvereniging Vitesse gaat ‘rollers’ aan korting helpen.

Supporters in een rolstoel moeten gebruik kunnen maken van de kortingsregeling bij een bezoek aan uitduels van Vitesse. Dat vindt de supportersclub van Vitesse.

Het is de bedoeling dat de Arnhemse fans in een rolstoel in de toekomst een eigen busje krijgen voor vervoer naar uitduels. In eerste instantie moet er in elk geval een busje beschikbaar zijn. ” Dan kunnen zij georganiseerd naar uitwedstrijden van Vitesse en krijgen ze 40 procent korting. Nu betalen ze vaak het volle pond”, steldt ad- interim voorzitter Arie Willemsen.

Een delegatie van de fanclub ondertekende gistermiddag in het bijzijn van twee oorlogsveteranen en Paul Vos, secretaris van de stichting Airborne herdenkingen, een overeenkomst met sponsor EM Cartgroep. Dat bedrijf gaat voor minimaal twee jaar (tot 2010) de initiatieven van de fanclub steunen. Daarnaast is er de intentie nog eens drie jaar aan de samenwerking toe te voegen. In de eerste plaats is het contract ondertekend om het jaarlijkse bezoek van oorlogsveteranen aan een competitieduel van Vitesse mogelijk te maken. Maar de supportersvereniging heeft meer noten op haar zang; met name in de richting van de rolstoelers.

De fanclub wil die kleine groep mensen een groot plezier doen door een busje te regelen. Volgens Willemsen zijn bij Vitesse de rolstoelers verhoudingsgewijs goed vertegenwoordigd. Stadion Gelredome biedt 98 rolstoelplekken. Willemsen: “Er zijn 86 seizoenkaarten verkocht. De rest wordt vrijgehouden voor bijzondere gevallen; iemand die tijdelijk in een rolstoel terecht komt of bezoekers van de tegenstander.”

Vitesse neemt doorgaans zo’n vijf rolstoelfans mee naar uitduels. Tegen De Graafschap, afgelopen zondag, waren dat er zeven. ” Als zij een eigen busje hebben, worden het er misschien meer. Maar je bent ook afhankelijk van de plekken in een stadion. In sommige stadions is helemaal geen plek.” Vitesse zelf krijgt nauwelijks bezoek van rolstoelers van de tegenstander. “Vorig seizoen volgens mij alleen PSV en De Graafschap. Vitesse loopt voorop.”

Bron: De Gelderlander 18-09-2008

Vitesse nummer 1 bij journalisten

De werkomstandigheden voor journalisten en fotografen zijn het beste in het Gelredome bij Vitesse. Dat blijkt uit een rapport van de Nederlandse Sport Pers. De Graafschap scoort het allerlaagste van alle clubs uit de eredivisie. NEC staat bij journalisten onder in de middenmoot, evenals de topclubs PSV, Ajax en Feyenoord.

Op het punt gastvrijheid scoren de drie Gelderse clubs hoog. Wat de aanwezigheid van technische voorzieningen betreft, wordt de situatie bij NEC en De Graafschap negatief beoordeeld.

Bron: Omroep Gelderland 18-09-2008

Van Hintum haalt uit naar Vitesse-spelers

Technisch directeur Marc van Hintum haalt stevig uit naar de spelersgroep van Vitesse. Vooral bij de mentaliteit van een aantal spelers stelt hij zeer grote vraagtekens. FC Groningen (0-4) en De Graafschap (1-0) bleken al te sterk voor Vitesse. “Er zijn altijd wel bepaalde excuses en ik vond de beslissende strafschop ook niet terecht”, zo kijkt Van Hintum in Voetbal International terug op het verloren duel bij De Graafschap. “Maar met deze ploeg mogen we gewoon niet verliezen in Doetinchem.”

De technisch directeur haalde een leger nieuwe spelers naar Arnhem, maar zet nu zijn vraagtekens. “Sommigen zakten door het ijs. Niet vanwege hun capaciteiten, maar puur vanwege de instelling. Dat mag niet, dat heeft te maken met iets in hun hoofd. En dan gaan kritische geluiden over de speelwijze en het transferbeleid in mijn ogen echt niet op.”

Bron: Voetbal International 17-09-2008

Fans geven ‘doekje voor bloeden’

De Brigata Tifosi¬†, het sfeerteam van De Graafschap, heeft Vitesse een ludiek ‘doekje voor het bloeden’ gegeven.

Het gaat om een spandoek van 20 bij 10 meter, dat dinsdagavond bij de hoofdingang van Gelredome is gelegd. Op het spandoek is te zien hoe een bokser van De Graafschap een collega van Vitesse een knock out geeft. Het doek werd zondag voor de derby De Graafschap-Vitesse (1-0) gebruikt bij een sfeeractie van de Brigata Tifosi.

Vitesse heeft het doek woensdagochtend verwijderd en geeft het een dezer dagen met het vuilnis mee.

Foto’s:hier

Bron: Omroep Gelderland 17-09-2008

Knopper trekt lange neus naar Vitesse

Vitesse heeft na twee competitieduels nul punten, ADO Den Haag staat op zes. Voor Richard Knopper reden om eens hard te lachen. De ADO-middenvelder, die al drie keer scoorde, is blij met de slechte start in Arnhem.

“Ik ben daar vervelend weggegaan. Natuurlijk trek ik nu een lange neus”, zegt Knopper tegenover De Telegraaf. “Al is dat eigenlijk meer naar De Mos dan naar de club. Hij vond me niet geschikt als centrale middenvelder. Ik ben benieuwd hoe hij daar nu over denkt.”

Knopper, bezig aan zijn derde seizoen voor ADO, speelde voor zijn tijd in Den Haag twee seizoenen voor Vitesse. De centrale middenvelder, die dit seizoen twee keer scoorde tegen Sparta en eenmaal het net vond tegen AZ, speelde verder voor Ajax, Aris Saloniki en sc Heerenveen.

Bron: De Telegraaf 16-09-2008

Veteranen naar Vitesse-Sparta

De Supportersvereniging van Vitesse wil het jaarlijkse bezoek van oorlogsveteranen aan een duel van Vitesse een permanent karakter geven.Daartoe wordt woensdag in het Oosterbeekse Kleyn Hartensteyn een sponsorovereenkomst gesloten met EM Cartgroep, dat het initiatief minimaal twee jaar gaat steunen.

Sinds 2006 nodigt de SV veteranen uit voor een thuisduel. Vorig jaar waren dat er zestig. Ad-interim voorzitter Arie Willemsen van de supportersclub weet nog niet hoeveel veteranen zaterdag (18.45 uur) Vitesse-Sparta bezoeken. “Zij komen nu twee jaar als supporter naar Vitesse. Het is een groot succes, er zijn leuke contacten ontstaan”, aldus Willemsen. Net als in 2007 zullen ook zaterdag als onderdeel van de happening leden van de luchtmobiele brigade Schaarsbergen abseilen in Gelredome.

Bron: De Gelderlander 15-09-2008

Vitesse verliest 10 keer van profs

De nederlaag van Vitesse bij De Graafschap was de tiende op rij tegen profclubs. De Arnhemmers wonnen de laatste tijd alleen tegen amateurs.

Vitesse sloot vorig seizoen af met twee nederlagen. In de voorbereiding werden alle zes wedstrijden tegen profclubs verloren en daarop volgden de competitienederlagen tegen FC Groningen en De Graafschap.

De competitiestart van Vitesse is de slechtste sinds de promotie in 1989. De Arnhemmers verloren ook in het seizoen 2003/04 de eerste twee duels, maar toen was het doelsaldo minder slecht. Dat seizoen werd Vitesse 16e.

Bron: Omroep Gelderland 15-09-2008

Deal over macht Gelredome

Eurocommerce krijgt niet de gewenste controle op het beleid van Gelredome BV. Dat is de uitkomst van een deal tussen Arnhem en het stichtingsbestuur van Gelredome.De gemeente had Eurocommerce bij de verkoop van het stadion wel invloed beloofd, maar hoeft (nog) niet bang te zijn voor een schadeclaim.

Het was een bikkelharde strijd om de macht afgelopen jaar in het stichtingsbestuur van Gelredome. Het orgaan dat het beleid van Gelredome BV, de enige hoofdhuurder van het stadion, controleert, was verdeeld in twee kampen. De twee door de gemeente Arnhem aangestelde leden probeerden Eurocommerce invloed te geven, waar de twee voor provincie zittende leden de nieuwe eigenaar juist buiten de deur probeerden te houden.

De machtsstrijd leidde tot een onwerkbare situatie en een rechtszaak. Nadat de rechter gehakt maakte van het betoog van de gemeente en zei dat Arnhem bestuursleden moet benoemen die er zitten voor het algemeen belang en niet voor Eurocommerce dreigde een forse schadeclaim.

Ger Visser, directeur van Eurocommerce, zei dat hij het stadion nooit had gekocht zonder de garantie de twee zetels in het stichtingsbestuur te krijgen. Later werd duidelijk dat het Deventer bedrijf er zelfs vijf miljoen euro voor had betaald.

Betrokken partijen hebben nu een deal gesloten. Die houdt in dat Arnhem mensen benoemt die onafhankelijk zijn en geen binding hebben met Eurocommerce. Verder moeten de zittende bestuursleden akkoord gaan met de voorgedragen persoon.

Het akkoord is een nederlaag voor Arnhem en Eurocommerce. Toch komt Visser (nog) niet met een schadeclaim. “Wij kunnen ons hier in vinden. Wij willen het niet voor het zeggen hebben, maar wel wel normale controle. Dat kan ook met mensen die niet aan Eurocommerce gelieerd zijn.”

Visser wil wel dat er een goed compromis komt over bijvoorbeeld de beheervergoeding die zijn bedrijf Gelredome BV moet betalen. “Daar moeten we uitkomen. Maar we willen ook inzicht in het beleid van Gelredome. Wij weten nu niets. Als dat lukt, kunnen we verder. Zo niet, onstaat een nieuwe situatie, en kan het alsnog dat we schadevergoeding willen.”

Bron: De Gelderlander 15-09-2008

Alarmfase één bij Vitesse

Het is alarmfase één bij Vitesse. Ook de (r)entree van Nicky Hofs, Sébastien Sansoni, Rogier Molhoek en Julian Jenner kon de Arnhemse ploeg zondag bij De Graafschap niet uit de sportieve crisis trekken: 1-0.

Nul punten uit twee wedstrijden, de doelcijfers nul voor en vijf tegen, als enige ploeg nog geen enkel doelpunt gescoord in de eredivisie. Vitesse maakt de beroerdste start in de competitie door sinds het seizoen 2003-2004. Destijds gingen de eerste drie competitieduels verloren en stelde Vitesse pas in de nacompetitie het klassebehoud veilig.

Voor een dergelijk doemscenario herbergt de huidige selectie van Vitesse te veel individuele kwaliteit, maar na een kleine drie maanden arbeid is het elftal van de nieuwe trainer Hans Westerhof nog net zo dolend en zoekend als op dag een van de voorbereiding.

In de derby tegen De Graafschap toonde Vitesse een surplus aan technische vaardigheden, maar het elftal is (nog) absoluut geen ingespeeld geheel. Dat komt deels door de late inzetbaarheid van spelers als Hofs en Jenner. Maar het komt bovenal door de belabberde voorbereiding. Wanneer iedereen aan boord is, wil Westerhof zijn ploeg 4-2-3-1 laten spelen. Tot aan gisteren (4-5-1) miste de coach telkens enkele spelers. Maar Westerhof wisselde veelvuldig van speelwijze, waardoor er nu geen automatismen en vastigheden zijn.

Vitesse speelt zodoende een soort toevalsvoetbal, waarbij individuele oplevingen de leidraad vormen. Met Santi Kolk, Hofs, Molhoek en Claudemir heeft Vitesse ook voldoende middenvelders die dreigend kunnen zijn. Hofs miste gisteren nog het fortuin in zijn acties, maar hij is onbetwist een welkome versterking voor Vitesse. Claudemir speelde dramatisch en werd halverwege afgelost door de zwak debuterende Jenner.

De gevaarlijkste man aan Arnhemse zijde was Ricky van Wolfswinkel. De 19-jarige belofte toonde als enige spits veel meer dreiging dan zijn voorganger Mads Junker, die geen toekomst meer lijkt te hebben bij de club uit Arnhem. Eind deze maand is immers ook Niklas Tarvajärvi, de aangetrokken aanvalsleider, inzetbaar.

Doordat de keepers Piet Velthuizen en Erik Heijblok (Graafschap) de beste spelers op het veld waren, was er een discutabele strafschop nodig om de strijd te beslissen. Molhoek hield Geert den Ouden licht vast en Jason Oost schoot via de vingers van Velthuizen raak.

Westerhof verweet zijn ploeg een gebrek aan rust in balbezit, waardoor de opbouw moeizaam verliep. Daarbij ging de ervaren trainer zelf ook in de fout. Want de rust brengende spelverdeler Alfred Schreuder, de beste man uit de voorbereiding, begon op de bank.

Kolk speelde gisteren vanaf de linkerkant, terwijl het verleden al voldoende heeft aangetoond dat hij centraal moet spelen. Zo blijkt dat ook Westerhof zijn draai nog niet heeft gevonden bij Vitesse.

Bron: De Gelderlander 15-09-2008

Ricky van Wolfswinkel doet zijn eigen dingen

Wat goed is, mag snel komen, maar niet té snel, zei Vitesse-trainer Hans Westerhof in de aanloop naar De Graafschap-Vitesse. Westerhof had het over Ricky van Wolfswinkel en aarzelde niet het spitsentalent uit Woudenberg tot zijn eerste man te bombarderen voor de derby.

Dat ging ten koste van de beoogde targetman Mads Junker, die na de 0-4 tegen FC Groningen werd geslachtofferd. De jonge Van Wolfswinkel zal dat ondanks de 1-0 nederlaag in Doetinchem niet zo snel overkomen.

Althans, dat zou wel vreemd zijn. Van Wolfswinkel overkwam gistermiddag tegen De Graafschap alles wat een spits moet overkomen, inclusief een wat knullige gele kaart voor een late tackle bij het terugverdedigen. Het 19-jarige talent scoorde de gelijkmaker die niet telde, versierde een strafschop die niet werd gegeven en kreeg de kansen, die hij niet afrondde.

” Mijn gevoel nu is dat ik baal van de nederlaag. Die nederlaag zit nog in je hoofd, dat is logisch, op welk niveau je ook speelt. Maar straks thuis, als ik alles heb laten bezinken, zal misschien het gevoel van mijn eerste basisplaats overheersen.”

De jeugdinternational uit Woudenberg debuteerde vorig seizoen onder Aad de Mos. Voor het eerst was hij nu de aangewezen eerste man voor de hoofdmacht; verkozen boven Junker, maar hij wilde zichzelf niet vergelijken. “Ik doe mijn eigen dingen, Mads heeft zijn invulling, Santi doet het op zijn manier. Ik speel gewoon mijn eigen spel.”

Tegen De Graafschap moest hij opboksen tegen Stephan Keller en Joost Volmer, twee mannetjesputters die hem fysiek de baas waren. Maar de jonge spits kreeg wel zijn kansen. Voor rust was hij Volmer te snel af, maar kwam – op aangeven van Jeroen Drost – niet verder dan een schuivertje. Daarna een snoeiharde volley. “Op de vuisten van de keeper” , wist Van Wolfswinkel: “Die bal viel precies goed, twee van de drie keer gaat hij erin. Mijn doelpunt kan wel buitenspel zijn. Ik hield die jongen met mijn hand weg om ruimte te maken naar het doel toe. Meestal staat er nog wel iemand achter”, legde hij uit. “In de tweede helft hadden we een penalty moeten hebben. Ik wilde de bal op Santi Kolk koppen, maar hij kwam tegen de hand van Keller.”

De strafschop werd niet gegeven en de gelijkmaker zou nooit vallen. Het werd steeds drukker in de ‘zestien’. Hij kapte zich nog wel een keer goed vrij en kreeg een prachtige pass van Hofs net niet lekker mee. Op de details kwam het allemaal net niet goed, in grote lijnen deed hij alles wat van een spits mag worden verwacht.

Al werd hij veel te weinig gezocht door zijn ploeggenoten, die zijn talent nog niet op waarde leken te schatten. “Het is nog even wennen”, vond Van Wolfswinkel: “We hebben veel nieuwe spelers en ik ben zelf ook vrij nieuw. We hadden in de tweede helft misschien wat meer over de vleugels moeten spelen. De afstemming moet nog beter, dat komt met trainen. Je moet een bepaalde klik gaan krijgen. Al had ik wel het gevoel dat die klik met Nicky er wel is. Het ging best aardig”, vond de jonge spits van Vitesse

Bron: De Gelderlander 15-09-2008

‘Wel de strijd, niet het tempo’

Hoofdtrainer Hans Westerhof verklaarde na afloop dat de nederlaag in grote mate te wijten was aan het te lage baltempo van zijn spelers. ‘De strijd hebben mijn spelers geleverd, in balbezit was het te onrustig’, aldus Westerhof.

“Je weet dat De Graafschap over een goede wedstrijdmentaliteit beschikt. Zeker in eigen huis is dat een wapen en daar hebben wij ons op ingesteld. We hebben de duels niet geschuwd en zijn de strijd aangegaan. Het verwijt dat ik de ploeg maak, is dat er in balbezit te weinig rust was met als gevolg een te laag baltempo. De Graafschap kon daardoor eenvoudig inzakken en was er te weinig verrassing van onze kant.”

“De keeper van De Graafschap was belangrijk voor ze vandaag. De redding in het begin (kopbal Molhoek, red.) was een goed voorbeeld. Met spelers als Kolk en Hofs hadden wij creatiever kunnen zijn vandaag. De kansenverhouding was vanmiddag gelijk. Het was een gelijkopgaande strijd waarbij de strafschop de beslissing gaf.”

Bron: Vitesse.nl 14-09-2008

Van Wolfswinkel baalt na nederlaag

Ricky van Wolfswinkel speelde voor het eerst in de basis bij Vitesse. Hij speelde een goede wedstrijd, maar was niet vrolijk na het duel. “Het is wel mijn eerste wedstrijd in de basis en ik denk dat ik er met een goed gevoel op terug mag kijken, maar ik baal gewoon van het resultaat.”

Van Wolfswinkel kwam dicht bij een doelpunt. “Ik was een aantal keren dichtbij. Als ik die kansen nog een keer krijg dan maak ik er zeker eentje, maar ik had nu een beetje pech en De Graafschap had een beetje geluk aan de andere kant.”

Bron: Omroep Gelderland 14-09-2008

Velthuizen: nul punten is pijnlijk

Piet Velthuizen hield Vitesse met enkele uitstekende reddingen lang in de wedstrijd. “Maar ja, je verliest met zijn allen. Dit is enorm balen, we staan nu gedeeld onderaan en we moeten zien dat we ons met zijn allen eruit knokken.”

De doelman ging op het einde nog mee naar voren en kopte als een volleerde spits de bal nog goed door. “We moesten alles op alles zetten en zo een goal forceren, maar het mocht niet baten. We hebben vijf doelpunten tegen. Dat is voor mij persoonlijk zuur, maar nul punten is nog pijnlijker.”

Bron: Omroep Gelderland 14-09-2008

Revanche voor Arnhemmer Hese

Voor Leon Hese gaf de 1-0 overwinning van De Graafschap op Vitesse extra genoegdoening. “Ik kom uit Arnhem. Vorig seizoen was ik schuldig aan de nederlaag en nu winnen we met 1-0. Dit is helemaal top. Het was wel moeizaam. Zelfs de penalty ging er met moeite in.”

Hese merkte na rust dat Vitesse te pakken was. “Toen zetten zij even aan, maar wij gingen er snel overheen en hielden de controle. Piet Velthuizen hield ze in de wedstrijd. Hij blijft natuurlijk een goede keeper. We hebben gestreden voor wat we waard zijn. Deze drie puntjes zijn lekker binnen.”

Bron: Omroep Gelderland 14-09-2008

De Graafschap klopt Vitesse in streekderby

De Graafschap heeft zondag ten koste van Vitesse de eerste punten van het seizoen gepakt: 1-0. Op De Vijverberg werd de rivaal uit Arnhem afgetroefd op felheid. Een strafschop van Jason Oost (foto) in de negentiende minuut bleek voldoende om drie punten te mogen bijschrijven, terwijl de ploeg van Hans Westerhof zelfs nog doelpuntloos is.

Vanaf 23 januari 2008 moest het thuispubliek wachten op een Eredivisiezege van hun club. Dat de ban juist gebroken werd tegen één van de twee grote rivalen uit de eigen provincie, maakte het prille seizoen nu al zeer geslaagd. De flinke opsteker doet de 0-2 nederlaag in de eerste competitieronde tegen NEC, die andere opponent uit Gelderland, snel vergeten.

In de beginfase van de wedstrijd was de ploeg uit Doetinchem al feller en dit resulteerde in een wankel ogende Arnhemse defensie. Nadat scheidsrechter Eric Braamhaar in de negentiende minuut Rogier Molhoek zag vasthouden, mocht De Graafschap aanleggen voor een strafschop. Jason Oost benutte het buitenkansje. Vlak voor de thee ging diezelfde oud-VVV’er alleen op keeper Piet Velthuizen af, maar hij was niet koelbloedig genoeg.

Langzaam zwakte het duel wat af, tot genoegen van de gastheer. Na rust woekerde de strijd weer aan, maar het was een gelijkopgaand gevecht waarbij Vitesse nooit echt gevaarlijk werd. In de slotfase waren er een paar kansjes, maar Santi Kolk, Jeroen Drost en Ricky van Wolfswinkel misten zondag productiviteit. Net als in de ouverture tegen FC Groningen (0-4) werd pijnlijk duidelijk dat Vitesse afmakers mist binnen de selectie. Aan de andere kant had De Graafschap het duel eerder kunnen beslissen, maar Geert den Ouden en Steve de Ridder maakten het nog even spannend.

In 1996 verloor Vitesse voor het laatst de streekderby in Doetinchem. Toen werd het 2-1. Daarna gingen de Arnhemmers acht keer op rij ongeslagen huiswaarts. De laatste vijf edities zelfs met drie punten op zak.

Bron: Sportweek.nl 14-09-2008

Collectief De Graafschap sterker dan matig Vitesse

De Graafschap heeft de Gelderse derby met Vitesse met 1-0 gewonnen. Het verschil tussen beide ploegen lag met name op het vlak van de collectiviteit.

Op de Vijverberg toonde De Graafschap veel meer een eenheid te zijn dan Vitesse. De Superboeren steunden elkaar in moeilijke situaties waar de spelers van Vitesse vaak op zichzelf waren aangewezen.

De Graafschap werd op weg geholpen door een makkelijk verdiende strafschop. Geert den Ouden leek in een duel met Rogier Molhoek erg makkelijk naar de grond te gaan, maar scheidsrechter Eric Braamhaar wees gedecideerd naar de stip. Hoewel Jason Oost de penalty matig inschoot, was het wel 1-0 voor de thuisclub.

De voorsprong had grote invloed op het wedstrijdverloop. Vitesse, dat beter aan de wedstrijd was begonnen, ging steeds geforceerder op zoek naar de gelijkmaker. Veel kansen kregen de gasten niet. De jonge spits Ricky van Wolfswinkel was nog de gevaarlijkste man, maar ook hij slaagde er niet in doelman Erik Heijblok te verschalken.

De Graafschap bleef goed in de organisatie spelen en kreeg op de counter kansen om het duel te beslissen. Den Ouden en Oost hadden het vizier niet op scherp staan en daardoor bleef de derby tot het einde spannend. Omdat het slotoffensief van Vitesse krachteloos was, bleef het bij 1-0 voor De Graafschap dat na veertien wedstrijden eindelijk weer eens won in de Eredivisie.

Waar De Graafschap zich naar de eerste zege van het seizoen knokte, kent Vitesse een moeizame start van de competitie. Na twee wedstrijden staat de ploeg van coach Hans Westerhof nog op nul punten.

Bron: Voetbal International 14-09-2008

De Graafschap verslaat Vitesse nipt

In een vermakelijk duel heeft De Graafschap zondagmiddag met 1-0 gewonnen van Vitesse.

In de eerste helft had Vitesse meer balbezit, maar waren de Doetinchemmers feller. Aan beide kanten waren vele kansen. Een uitblinkende Velthuizen kon tot de 19e minuut een achterstand van Vitesse voorkomen, toen Oost een makkelijk gegeven penalty benutte.

Ook de tweede helft hield Velthuizen Vitesse in de wedstrijd, waar andere Vitessenaren als Yakubu, Sansoni, Claudemir en Collen ver onder de maat bleven. De score bleef de tweede helft dan ook onveranderd.

Bron: Omroep Gelderland 14-09-2008

Vitesse trekt ander jasje aan

Ricky van Wolfswinkel lijkt na één competitieduel Mads Junker te verdringen van de eerste spitspositie bij Vitesse. Trainer Hans Westerhof gaf vrijdag hoog op van het 19-jarige toptalent.

Vitesse gaat zondag (12.30 uur, De Vijverberg) op bezoek bij streekgenoot De Graafschap voor de tweede wedstrijd van het seizoen.

“Ricky van Wolfswinkel is een jongen van de club, een jongen van de regio, mentaal sterk en tactisch sterk. Alle andere punten zijn aan te leren”, vond Westerhof, die deze week benutte om de opties in de aanval van Vitesse te bekijken: “Ik heb Junker en Van Wolfswinkel ook samen laten spelen, maar ik vond de balans niet goed.”

Westerhof trekt Vitesse na de zeperd tegen FC Groningen (0-4 op de openingsdag) een ander jasje aan. De geschorsten Sébastien Sansoni en Rogier Molhoek starten in de basisformatie, evenals de van Feyenoord gehuurde Nicky Hofs. Dat gaat ten koste van Anduele Pryor, Alfred Schreuder en Frank van der Struik (geschorst).

Westerhof is blij met Hofs, al kent hij de kleine Arnhemmer niet goed. ” Ik ben natuurlijk vier jaar weggeweest, maar ik ben blij met wat ik zie. Een speler die balvast is en die goals maakt, een goeie jongen die bij deze groep past. Ik heb Foppe de Haan even gepolst omdat die hem bij Jong Oranje had gehad. Maar daar speelde hij vaak hangende rechtsbuiten, dat is bij ons geen optie.”

Westerhof had na de 0-4 tegen Groningen, naast Hofs nog meer spelers op zijn verlanglijstje. Vitesse onderhandelde in het laatste transferweekeinde met FC Twente over de verkoop van Paul Verhaegh, maar de Tukkers haalden bakzeil na het horen van de vraagprijs. “Als Twente de vraagsom voor Paul Verhaegh had betaald, had ik meer posities beter willen invullen”, erkende de trainer, die de ‘posities’ niet wilde duiden.

Julian Jenner is na een langdurige revalidatie van zijn schouderblessure, voor het eerst bij de selectie. De snelle rechter spits is ondanks twee speelbeurten bij Jong Vitesse (45 en 70 minuten) nog niet toe aan een basisplaats. “Dat moeten we niet overhaast doen”, meent Westerhof. “Zijn schouder levert geen problemen op, maar hij mist nog ritme.”

Bron: De Gelderlander 13-09-2008

Mads Junker gepasseerd bij Vitesse

Spits Mads Junker is een van de spelers die geslachtofferd is na de afgang van Vitesse tegen Groningen.

De Deen verliest zijn basisplaats aan de jonge Ricky van Wolfswinkel. “De andere spelers moeten het zondag maar doen”, reageert Junker laconiek. “Ik heb vaker in het begin van het seizoen niet in de basis gestaan.”

Tegen Groningen speelde Junker niet bepaald zijn beste wedstrijd. “Dat klopt, maar niemand speelde toen zijn beste wedstrijd. De trainer heeft nu gekozen voor andere spelers, maar volgende week is het misschien weer anders. Dat komt wel goed.”

Bron: Omroep Gelderland 12-09-2008

Westerhof kent Vijverberg nog wel

Voor trainer Hans Westerhof roept de wedstrijd van Vitesse uit tegen De Graafschap wel nostalgische gevoelens op.

“Als ik het veld op kom, zal ik rechts in het hoekje kijken, waar ik vroeger samen met mijn pa stond. En ook nog even naar de andere kant, de oude Spionkop, waar ik stond toen ik wat ouder was. Ik heb al honderden derby’s meegemaakt, dat geeft altijd weer een extra dimensie voor iedereen.”

Westerhof gaat zijn elftal behoorlijk wijzigen. “Er is nu meer concurrentie, zeker ook door de komst van Nicky Hofs, een echte Vitessenaar.”

Bron: Omroep Gelderland 12-09-2008

Westerhof gooit ploeg behoorlijk om

Trainer Hans Westerhof brengt flink wat wijzigingen aan in de basis van Vitesse na de 4-0 nederlaag tegen Groningen. Mads Junker, Anduele Pryor en Alfred Schreuder zijn gepasseerd.

De duurste aankoop van Vitesse, Frank van der Struijk, ontbreekt door een schorsing. Sebastien Sansoni en Rogier Molhoek keren terug in de basis na een schorsing. Ook Ricky van Wolfswinkel start in de basis, evenals Nicky Hofs. Julian Jenner start op de bank.

Vermoedelijke opstelling: Velthuizen; Verhaegh, Sprockel, Sansoni, Drost; Yakubu, Hofs, Molhoek; Claudemir, van Wolfswinkel, Kolk.

Bron: Omroep Gelderland 12-09-2008

De Graafschap gaat er vol opklappen

De Graafschap is zeer strijdbaar voor de derby zondag op De Vijverberg tegen Vitesse. Aanvoerder Joost Volmer belooft een fel De Graafschap. “We gaan er vol opklappen. Het is beladen, zeker voor de supporters. Wij kijken niet naar Vitesse, maar naar onszelf. We moeten thuis weer eens zien te winnen.”

Voor doelman Erik Heijblok is de rivaliteit nieuw. “Deze wedstrijd is specialer. We hebben net als Vitesse wat recht te zetten. Het sfeertje erom heen zal beladen zijn, maar dat lijkt me geweldig. Ik heb wel wat kleine derby’s gespeeld, dit is toch anders.”

Bron: Omroep Gelderland 12-09-2008

Piet Velthuizen tijdig fit voor De Graafschap

Vitesse kan zondag in de uitwedstrijd tegen De Graafschap toch beschikken over doelman Piet Velthuizen. De goalie traint vandaag weer voluit mee met de spelersgroep. Velthuizen raakte vorige week geblesseerd aan zijn knie, tijdens een training van het Nederlands elftal voor spelers tot 21 jaar.

Bron: De Gelderlander 11-09-2008

Verhaegh: “Het is tijd voor punten”

Vitesse opende de nieuwe competitie met een 0-4 nederlaag tegen FC Groningen. Komende zondag neemt het elftal van trainer Hans Westerhof het op tegen De Graafschap. Aanvoerder Paul Verhaegh hoopt op een voor Vitesse succesvolle streekderby. “We hebben best wel een tikkie gehad”, zegt Verhaegh, doelend op de nederlaag tegen FC Groningen, in VI. “Ik vond de uitslag wel wat geflatteerd. Maar inmiddels hebben we het van ons afgeschud en is het tijd voor punten.”

Komende zondag nemen de Arnhemmers het op tegen de Superboeren uit Doetinchem. Een streekderby dus. “De Graafschap is nooit een gemakkelijke tegenstander, zeker niet op De Vijverberg. Maar het zou wel fijn zijn om straks van die hatelijke nul af te zijn.”

Westerhof kan in het duel weer beschikken over Sebastien Sansoni, Rogier Molhoek, Julian Jenner en Piet Velthuizen. Tevens kan de trainer ook Feyenoord-huurling Nicky Hofs opstellen..

Bron: Voetbal International 10-09-2008

De Mos, Van Hintum worden collega’s

Aad de Mos wordt een collega van Marc van Hintum bij Sport1.

De in april door Vitesse ontslagen trainer gaat aan de slag bij de betaalzender als analiticus. De technisch directeur van Vitesse, Marc van Hintum, is al langer in die functie werkzaam bij Sport1.

Aad de Mos werd ontslagen, terwijl de clubleiding een maand eerder nog de toezegging deed dat zijn contract tot 2009 zou worden gerespecteerd. De Mos noemde Van Hintum “iemand die onder de film was binnengekomen en zich daarom nergens mee moest bemoeien.”

Bron: Omroep Gelderland 10-09-2008

Vitesse wil in 2010 op Papendal spelen

De trainings- en wedstrijdaccommodatie voor de jeugd van Vitesse/AGOVV op Papendal moet half 2010 gereed zijn. De bouw is vertraagd; besluitvorming daarover duurt al jaren. “Wij hebben alle betrokken partijen laten weten dat wij uiterlijk voor 1 juli 2010 de nieuwe accommodatie willen betrekken. Als iedereen vanaf die datum terug geredeneerd wanneer een besluit genomen moet worden, kan het haast niet meer mis gaan”, aldus Paul van der Kraan, directeur van Vitesse.

Het huidige trainingscomplex van Vitesse op Papendal, De Slenk, is verouderd en al jaren aan vervanging toe. De nieuwbouw had deze zomer klaar moeten zijn, maar omdat NOC*NSF en Vitesse het op een aantal punten niet met elkaar eens waren, liet besluitvorming op zich wachten.

Vitesse wil het terrein zo inrichten dat de jeugdteams van Vitesse/AGOVV √®n het tweede team van Vitesse er offici√ęle competitiewedstrijden kunnen spelen. NOC*NSF voelde daar aanvankelijk weinig voor. Nationaal sportcentrum Papendal is een trainingslocatie en geen wedstrijdlocatie, zo redeneerde de sportkoepel. Van der Kraan: “Die discussie hebben we gevoerd. In principe gaat de jeugd en het tweede elftal op Papendal wedstrijden spelen. Ik zeg in principe, want het is nog steeds een discussiepunt. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat we daar wel uit gaan komen.”

De jeugdteams van Vitesse/AGOVV (de A1 uitgezonderd) spelen al op Papendal. Het tweede team speelt sinds dit seizoen bij De Bataven in Gendt. (tot vorig seizoen SC Bemmel)

Omdat ook Jong Vitesse wedstrijden gaat spelen op Papendal, moeten er duidelijke afspraken gemaakt worden, aldus Van der Kraan. “Hoe ga je het parkeren regelen en hoeveel mensen kunnen er komen kijken? Dat zijn zaken die we van tevoren goed moeten bespreken.”

De nieuwe sportaccommodatie komt pal naast het nieuwe kunstgrasveld dat al door Vitesse in gebruik is. Het plan is om naast het kunstgrasveld een nieuw complex aan te leggen dat bestaat uit een spelershome, kantine, kleedkamers en een tribune. “Het aantal velden blijft gelijk. Er komt een gebouw met onder andere kleedkamers naast te staan en een kleine tribune, aldus Van der Kraan.

Vitesse zal eind deze maand, begin volgende maand een ‘plan van eisen’ indienen bij NOC*NSF. “In het plan staat waar de accommodatie in onze ogen aan moet voldoen. Als NOC*NSF akkoord gaat, dan gaan wij naar de gemeente. Wij zullen de bouw zelf begeleiden en financieren.”

Een woordvoerder van het NOC*NSF laat desgevraagd weten dat ze het plan van Vitesse met belangstelling tegemoet zien.

Papendal ondergaat sinds 2006 een metamorfose. Het sportcentrum was enigszins verouderd en wordt daarom in fases opgeknapt en uitgebreid. Prins Willem- Alexander opende op 28 november vorig jaar het nieuwe sport- en innovatiecentrum. De offici√ęle opening van nationaal sportcentrum Papendal door koningin Beatrix was in 1971.

Bron: De Gelderlander 06-09-2008

Provincie en Vitesse opnieuw voor de rechter

De provincie Gelderland gaat officieel in cassatie tegen de uitspraak in de zaak rond de huurverlaging voor Vitesse. Dat werd al eerder duidelijk, maar wel onder het voorbehoud dat de cassatieadvocaat en de huisadvocaat nog advies moesten uitbrengen. Beiden zien goede kansen, blijkt nu.

Het gerechtshof in Arnhem zei in juni, anders dan de rechtbank in 2006, dat provinciebestuurders Vitesse een huurverlaging hadden beloofd. Die uitspraak zou betekenen dat de Vrienden van Vitesse, die de portemonnee trokken toen de provincie niet met de huurverlaging over de brug kwam, miljoen euro’s schadevergoeding kunnen eisen.

De provincie meent dat er nooit een huurverlaging is beloofd, maar dat een inspanningsverplichting is toegezegd. Het gerechtshof ging aan die verklaringen onder ede voorbij.

Bij een cassatie wordt niet gekeken naar de inhoud, maar puur of de procedure correct is verlopen. De provincie Gelderland gaat officieel in cassatie tegen de uitspraak in de zaak rond de huurverlaging voor Vitesse. Dat werd al eerder duidelijk, maar wel onder het voorbehoud dat de cassatieadvocaat en de huisadvocaat nog advies moesten uitbrengen. Beiden zien goede kansen, blijkt nu.

Het gerechtshof in Arnhem zei in juni, anders dan de rechtbank in 2006, dat provinciebestuurders Vitesse een huurverlaging hadden beloofd. Die uitspraak zou betekenen dat de Vrienden van Vitesse, die de portemonnee trokken toen de provincie niet met de huurverlaging over de brug kwam, miljoen euro’s schadevergoeding kunnen eisen.

De provincie meent dat er nooit een huurverlaging is beloofd, maar dat een inspanningsverplichting is toegezegd. Het gerechtshof ging aan die verklaringen onder ede voorbij.

Bij een cassatie wordt niet gekeken naar de inhoud, maar puur of de procedure correct is verlopen.

Bron: De Gelderlander 05-09-2008

Knieblessure Velthuizen valt mee

De knieblessure die Piet Velthuizen opliep tijdens de training van Jong Oranje lijkt mee te vallen. De doelman van Vitesse liet woensdag een MRI-scan maken, maar daarop was geen schade te zien aan het gewricht.

Velthuizen was wel even geschrokken. “Bij het afwerken werd er onverwacht geschoten. Ik wilde reageren en draaide daarbij met mijn lichaam, terwijl mijn knie bleef staan. Het is de rechterknie, daar heb ik nog nooit wat aan gehad.”

Bron: Omroep Gelderland 03-09-2008

Velthuizen: knieblessure is domper

Piet Velthuizen heeft met een knieblessure het trainingskamp van Jong Oranje verlaten. De doelman van Vitesse raakte tijdens de training geblesseerd. “Bij het afwerken werd er onverwacht geschoten. Ik wilde reageren en draaide daarbij met mijn lichaam, terwijl mijn knie bleef staan. Het is de rechterknie, daar heb ik nog nooit wat aan gehad.”

Velthuizen laat zich onderzoeken door de medische staf van Vitesse. “En dan misschien door naar het ziekenhuis. Als ik hierdoor wegval, is dat een enorme domper. Ook voor de club, net nu iedereen terugkomt. Balen dus.”

Bron: Omroep Gelderland 03-09-2008

Nicky Hofs:ik voldeed bij Feyenoord

Voor Nicky Hofs was er maar √©√©n optie voor verhuur. “In Nederland wilde ik alleen maar naar Vitesse. Ik heb altijd een band gehouden met die club. Ik zit vaak in het stadion en ook de revalidaties van mijn knieblessures heb ik telkens bij Vitesse gedaan. En ik woon natuurlijk ook nog in Arnhem. Ik ben trouwens volledig fit, dus train meteen mee.”

Hofs vindt niet dat hij gefaald heeft bij Feyenoord. “Zeker niet. Ik voldeed prima als ik fit was. Dan speelde ik eigenlijk altijd. Het was een hele mooie tijd en het is nog niet voorbij, want ik heb een contract tot 2010.”

Bron: Omroep Gelderland 01-09-2008

Megrelishvili mogelijk later weg

Haim Megrelishvili vertrekt nog niet bij Vitesse. De Israelische linksback staat in de belangstelling van Maccabi Tel Aviv, maar die club werd nog niet concreet bij Vitesse. “Maar dat wil niet zeker zeggen dat hij hier blijft”, legt technisch directeur Marc van Hintum uit. “De transferwindow sluit daar namelijk een maand later.”

Behalve het huren van Nicky Hofs doet Vitesse geen zaken meer op de laatste dag van de transferperiode. “Alles blijft verder bij het oude, er gaat niemand meer weg van de huidige selectie.”

Bron: Omroep Gelderland 01-09-2008

Van Hintum geweldig blij met Hofs

Technisch directeur Marc van Hintum is zeer tevreden dat Vitesse vlak voor het verstrijken van de transferperiode erin is geslaagd om Nicky Hofs te huren van Feyenoord.

“Wij zijn geweldig blij dat hij weer richting Arnhem komt. Hij is voor ons een hele goede speler, met een echte drive. Het is belangrijk voor hem dat hij weer aan spelen toe komt. Het waren lange onderhandelingen, maar we zijn er gelukkig uitgekomen.”

Marc van Hintum haalt alsnog een voetballende hoogvlieger binnen. “Daar zal ik maar geen grappen meer over maken, maar het is natuurlijk wel zo.”

Bron: Omroep Gelderland 01-09-2008

Vitesse huurt Hofs van Feyenoord

Vitesse huurt Nicky Hofs voor de rest van dit seizoen van Feyenoord. De Arnhemmer was bij de Rotterdamse club niet langer verzekerd van een basisplaats. De 25-jarige Hofs wordt voor een seizoen gehuurd van Feyenoord.

Nicky Hofs debuteerde in 2002 in het betaald voetbal voor Vitesse tegen NEC. De aanvallende middenvelder werd in zijn carriere meerdere getroffen door zware knieblessures. In 2004 dwong hij een transfer af naar Feyenoord, waar hij debuteerde met een doelpunt tegen Vitesse. In 2006 speelde Hofs een interland.

Bron: Omroep Gelderland 01-09-2008

Afscheid

Vitesse heeft vrijdagavond voor aanvang van de wedstrijd tegen FC Groningen afscheid genomen van Theo Janssen, Gil Swerts en Harrie Gommans. Vervolgens werd ‘de hoogvlieger’ gepresenteerd aan het Arnhemse publiek. De komst van de Afrikaanse vechtarend kon de geelzwarte formatie niet tot grootse daden aanzetten. Het werd 0-4.

lees verder...

Bron:SV 31-08-2008 

Vitesse bekert tegen amateurs van Ajax

Vitesse komt in de tweede ronde van de KNVB-beker uit tegen de amateurs van Ajax.

De Arnhemse ploeg gaat woensdag 24 september op bezoek bij de zaterdaghoofdklasser. Het duel in Amsterdam begint om 20.00 uur. Ajax amateurs won zaterdag in de eerste ronde bij SMVC Fair Play (0-2). De Graafschap speelt woensdag 24 september (20.00 uur) uit tegen zondaghoofdklasser De Treffers, dat won van Excelsior’31: 4-0. NEC speelt donderdag 25 september uit tegen hoofdklasser Be Quick 1887.

Bron: De Gelderlander 01-09-2008

Hoogste thuisnederlaag Vitesse sinds drie jaar

Vitesse heeft vrijdagavond tegen FC Groningen (0-4) de hoogste thuisnederlaag geleden in de competitie sinds drie jaar.

Op zaterdag 27 augustus 2005 was AZ met 5-0 de baas in Gelredome. Daarna ging de Arnhemse ploeg in de eredivisie niet meer met dergelijke pijnlijke cijfers onderuit, zoals nu in het eerste weekeinde van de nieuwe competitie. Alleen PSV haalde nadien nog eens met 4-0 uit in Arnhem, in de wedstrijd op donderdag 9 november 2006 in het toernooi om de KNVB-beker.

Bron: De Gelderlander 01-09-2008

Vitesse wacht op Niklas Tarvajärvi

Zelden zal Vitesse zo hebben uitgekeken naar de terugkeer van een geblesseerde speler als nu het geval is met Niklas Tarvajärvi.

De Finse aanvaller herstelt voorspoedig van zijn schouderblessure. De prangende vraag: wanneer maakt Tarvajärvi eindelijk zijn debuut voor de Arnhemse ploeg?

Voorafgaand aan de dramatisch verlopen openingswedstrijd van de competitie, vrijdagavond in Gelredome tegen FC Groningen (0-4), sprak Tarvaj√§rvi voorzichtig zijn verwachting uit. “15 september is de datum, waarop we vanaf het begin hebben gemikt dat ik dan alles weer mocht doen”, aldus de 25-jarige spits. “Ik doe er alles aan om die datum ook te halen.”

Tarvajärvi speelde vorig seizoen voor De Graafschap, dat hem had gehuurd van Heerenveen. In mei raakte hij geblesseerd aan zijn schouder. Nadien schoot het gewricht telkens uit de kom en moest de voetballer onder het mes.

“Tot nu toe is alles prima gegaan”, zegt Tarvaj√§rvi over zijn herstel. “Ik heb geen last meer van de schouder. Tijdens de trainingen kan ik veel doen, alleen mag ik nog geen persoonlijke duels aangaan.”

Voor de op huurbasis van Heerenveen overgenomen aanvaller breekt een spannende week aan. “Ik ga volgende week (deze week, red.) naar de dokter die me heeft geopereerd”, aldus Tarvaj√§rvi. “Dan laat ik mijn schouder zien en zullen we kijken hoe mijn revalidatie verder gaat.”

Hoofdtrainer Hans Westerhof zal met veel belangstelling het resultaat van die bijeenkomst afwachten. Tarvajärvi is deze zomer aangetrokken als de beoogde nieuwe aanvalsleider van het Arnhemse elftal. De beroerde voorbereidingsfase, met zes nederlagen in zes ontmoetingen met profteams, en de valse start tegen FC Groningen maakten duidelijk dat de ploeg schreeuwt om een aanvallende impuls.

Santi Kolk is de onbetwiste steraanvaller in de selectie van Westerhof, maar door het tussentijdse vertrek van Harrie Gommans naar Roda JC heeft de trainer verder weinig interessante opties voor de aanval. Mads Junker speelde vrijdag dramatisch slecht en de jonge Ricky van Wolfswinkel wordt voorzichtig gebracht, hij moet via invalbeurten wennen aan de eredivisie.

In de visie van de technische leiding moet Tarvajärvi het balvaste aanspeelpunt worden in de Arnhemse aanval, waardoor met name Kolk gemakkelijker kan spelen.

In elk geval zal Tarvaj√§rvi de komende wedstrijd van Vitesse nog missen. “De wedstrijd tegen De Graafschap, daar denk ik nog niet aan”, verwijst Tarvaj√§rvi naar de Gelderse derby, op zondag 14 september in Doetinchem. Westerhof verklaarde vrijdag dat Tarvaj√§rvi de eerste vier competitieduels zal missen. In dat geval zal hij zaterdag 4 oktober zijn debuut kunnen maken, thuis tegen Willem II.

Bron: De Gelderlander 01-09-2008

Hoofdsponsor: