8 december 2014 In de media

‘Rocky’ Kashia: “Stilte voor de storm”

In december 2013 kwam de titeldroom van Vitesse even tot leven. Een jaar later is veel veranderd. Behalve de baard van Guram Kashia, steeds vaker ‘captain’ buiten dienst
"Vanwege de regelgeving rond de vogelgriep vliegt Hertog niet", vertelt stadionspeaker Theo van Baal zondag rond half vijf 's middags. Op twee grote videoschermen in de GelreDome start een filmpje waarop de zeearend te zien is. Door de geluidsinstallatie klinkt het hoge piepende geluid van de vogel die normaal voor thuisduels een ronde vliegt. Buiten het stadion was een zwerm kraaien zichtbaar op het dak van het stadion.

Frietzak

'Liesveld bedankt, Liesveld bedankt' klinkt twee uur later door de GelreDome. Drie tot vier keer scandeert een deel van de 15.894 toeschouwers dat de moeder van Richard Liesveld een hoer is. Richard Liesveld is de scheidsrechter bij Vitesse-FC Twente.

Eén van de twee grensrechters ziet rond zes uur vanaf de tribune achter hem een witte puntzak met friet langs zijn hoofd vliegen en binnen het speelveld belanden. Vitesse-verdediger Rochdi Achenteh pakt de zak friet van het gras en gooit die buiten het veld. De grensrechter krijg frietjes tegen zich aan. Achenteh loopt naar de man toe en omhelst de twee koppen grotere grensrechter.

'Welkom bij FC Hollywood a.d. Rijn. Het is hiet nooit saai…' staat in zwarte letters op een gele banner, hangend onderaan de Theo Bos-tribune. Hoog boven het spandoek poseert de bebaarde Kashia een paar seconden op het videoscherm. In een geel-zwart gestreept shirt voor zich uitkijkend. De armen over elkaar gevouwen.

Captain

Om 18.35 schudt Guram Kashia (27) de hand met de frietgrensrechter, Liesveld en de andere grensrechter. Twee uur eerder ging hij zijn team voor, het veld op. Een aanvoerdersband om de linkerbovenarm. Op het veld volgde een scrum. De elf spelers legden de armen over elkaars schouders en staken hun hoofden bij elkaar. Kashia uit Tiblisi sloeg zijn handen een paar keer tegen elkaar en keek zijn teamgenoten daarbij aan.

"Ik kijk vaak naar motivatievideo's op YouTube. Vooral van Eric Thomas. Zoek die naam maar eens op. Heel inspirerend. Vanwege mijn baard noemen spelers van Jong Vitesse mij Spartacus. Ik heb dezelfde baard als de hoofdpersonage uit de film '300'. Met die Spartanen. Ik vind mezelf meer Rocky Balbao, haha", zegt Kashia rond half acht in de avond leunend tegen een muur in de catacomben van de GelreDome in gesprek met Goal.

"Natuurlijk. Hij is nog steeds onze captain", vertelt Valeri Qazaishvili (21), landgenoot en vriend van Kashia. "We waren tot een jaar geleden samen met mijn beste vriend Gio (Giorgi Chanturia, red.) de Drie Musketiers. We deden alles samen", zegt Qazaishvili.

Een hese lach. "In de wintervakantie zien Guram en ik hem weer in Georgië. Guram en ik gaan nog steeds veel met elkaar om. Ook buiten het veld. Over zijn reserverol hebben we het niet vaak. De trainer gaat daarover", aldus 'Vako' uit Ozurgeti, op zo'n driehonderd kilometer rijden van Tiblisi.

Jordania

Met die andere Georgiër heeft Kashia geregeld contact: Merab Jordania. Op 10 december 2013 werd de voormalig clubeigenaar verbannen bij Vitesse. "We spreken elkaar nog best vaak. Vooral via de telefoon. Merab is vaak onderweg, in het vliegtuig. Vooral tussen Arnhem en Georgië. We hebben het geregeld over Vitesse en hoe het nu gaat. Hij blijft de club en ons volgen", vertelt Kashia. Op een paar meter van hem staart Qazaishvili in een hoek van de mixed zone naar zijn smartphone.

Peter Bosz liet Kashia vorige week tegen Go Ahead Eagles (2-2) warmlopen. In de hoek van het veld sloeg de verdediger een paar keer met gebalde vuisten als een bokser tegen een cornervlag. "Dat is toen gefotografeerd en stond in een krant. Niet zo handig. A bit silly. Ik denk alleen dat iedereen weet dat ik een goede prof ben en niet de intentie had om een statement te maken richting de trainer of de club. Het was geen protestactie."

"Ik zet me altijd volledig in voor deze club. Deze club heeft me gemaakt tot de speler die ik nu ben. Het is wel een moeilijke tijd voor mij. Ik ben geen basisspeler. Er is best veel veranderd in een jaar tijd", aldus de verdediger. Na een rondgang langs FOX Sports, Omroep Gelderland en Vitesse TV staat Kashia bij vier schrijvende journalisten achter een geel afzetlint.

Zwarte Uggs

Persvoorlichter Wiebe Nelissen vertelt een journalist dat Davy Pröpper niet komt voor een interview. Beslissing van de club, zegt Nelissen. Vlak voor het einde van Vitesse-FC Twente stond Pröpper na een een rode kaart aan het begin van de tweede helf in z'n clubkostuum in de spelerstunnel naast technisch directeur Mo Allach.

Allach legde vervolgens een arm over de schouder van Nelissen die een papier vasthield waarop stond welke media met welke spelers van Vitesse wilden praten na de wedstrijd. Met een pen ging hij van boven naar beneden. Allach keek mee.

De technisch directeur wandelt iets voor zeven uur door de catacomben en zwaait naar een journalist. Hij loopt een trap naar boven op en verdwijnt uit het zicht. Piet Velthuizen volgt een paar minuten later. De geblesseerde keeper draagt een zwarte jas met een capuchon met zwarte veren en om zijn voeten een paar zwarte Uggs. Velthuizen reageert niet als een journalist iets zegt over de kledingkeuze. Journalisten lachen.

Crazy league

Kashia strijkt op dat moment nog eens zijn hand door zijn kastanjebruine baard. Een jaar geleden was hij Captain of our Vitesse-army, zoals toen op een spandoek onderaan de Theo Bos-tribune te lezen was. De club speelde om de eerste plek in de Eredivisie. Op 7 december 2013 won Vitesse met 2-6 bij PSV. De titeldroom was levend, maar spatte in 2014 uiteen. Geen Europees voetbal, acht zeges en nu slechts elfde.

"We hebben een zwaar jaar achter de rug. Er is veel gebeurd rond de club. Dat heeft ook invloed gehad op de spelersgroep. De onrust was ook niet goed voor de club. Het is nu rustiger. Soms denk ik weleens te rustig. Dat is misschien het teken dat er een storm op komst is. Wie weet in januari…", aldus Kashia. Een glimlach.

Op de achtergrond valt een man met twee lampen op staanders bijna van de trap. Kashia kijkt om en vervolgt dan weer zijn verhaal. "Veel goede spelers zijn weg. Lucas Piazon is een goed voorbeeld. Tegen PSV maakte hij het verschil. Ieder jaar beginnen we opnieuw met nieuwe spelers. We hebben nu veel jonge spelers met weinig ervaring. Er is veel druk van fans en mensen bij de club. Dat maakt het niet makkelijker."

"Dit seizoen gaat het gewoon niet goed. Dat kunnen we niet ontkennen. We hebben de laatste drie jaar laten zien dat we een goed team hebben. We wonnen in Amsterdam en in Eindhoven. We lieten zien dat we een team hadden om rekening mee te houden. Ook dit seizoen willen meedoen voor een plaats in de top vijf. Dat is nog mogelijk. Ik ben altijd positief ingesteld. PSV kende vorig seizoen ook een dramatische eerst helft en won na de winterstop acht duels op rij geloof ik. Dat kunnen wij dan ook. De Eredivisie is een crazy league."

Genoeg strijd

'Zonder passie en strijd heb je niks aan kwaliteit', 'inzet en strijd is ons beleid' en 'één voor allen, allen voor één' staat op spandoeken in de GelreDome. "Op het veld geef ik altijd alles", zegt Kashia, die twee uur voor de wedstrijd hoorde dat hij de geblesseerde Arnold Kruiswijk moest vervangen. "Anders had Arnold gespeeld."

"Ik heb mijn verantwoordelijkheid genomen als aanvoerder. Er werd de afgelopen week veel gesproken over een gebrek aan passie en inzet. Ik snap dat de fans boos waren. Ze kwamen zaterdag op het veld tijdens de training. Wij willen mooi voetballen en mooie goals maken, maar zij willen ons meer zien knokken. Dat hebben ze dan vanavond gezien. Genoeg overtredingen en kaarten toch?", aldus Kashia. Een knipoog volgt.

Goal / Foto’s SV

Hoofdsponsor: