20 februari 2015 In de media

Duizendpoot op weg terug

Ben van der Horst hunkert weer naar het voetbalveld na zware tijd met vier operaties.
Liggend op de bank in zijn woning in het centrum van Arnhem doet Ben van der Horst zijn verhaal. De 67-jarige duizend­poot in het Arnhemse voetbal heeft zware maanden achter de rug, nadat bij een landelijk bevol­kingsonderzoek darmkanker werd ontdekt.

„Dan schrik je”, vertelt Van der Horst. „Na diverse onderzoeken werd ik op 10 december geope­reerd in ziekenhuis Rijnstate. De operatie verliep goed en er wer­den geen uitzaaiingen gevonden.” Maar na een week traden er com­plicaties op. De Arnhemmer moest met spoed opnieuw geope­reerd worden. En daar bleef het niet bij. De tegenslagen bleven zich opstapelen.

„Ik heb veel pech gehad”, zegt Van der Horst. „Alles zat tegen. Ik ben vier keer geopereerd en heb één maand in het ziekenhuis gele­gen. Een vervelende periode met zware operaties. Eén dag was het zelfs kritiek, toen bleek dat ik bloedvergiftiging had opgelopen. Ik heb toen drie dagen op de in­tensive care doorgebracht.”

Zijn vierde en laatste operatie was nodig, nadat was gebleken dat er een abces in zijn bil zat en een ontsteking in de anus. Er wer­den drains geplaatst om de ontste­king te verhelpen. „Deze week zijn de drains eruit gehaald”, zegt hij. „Bij controle bleek alles goed. Nu is het een kwestie van aanster­ken, maar volgens de doktoren zal ik volledig herstellen.”

Wel moet hij voortaan verder le­ven met een stoma. Van der Horst: „Dat is wennen, maar voor de rest heb ik er geen problemen mee. Het belangrijkste is dat ik er weer bovenop kom, zodat ik weer naar het voetbalveld kan.”

En dat is belangrijk voor hem, want het voetbal loopt als een ro­de draad door zijn leven. Van der Horst heeft de laatste decennia veel betekend voor de Arnhemse voetbalwereld, waarin hij onder meer scheidsrechter, rapporteur en consul was. En nog steeds is de geboren Arnhemmer actief op verschillende fronten.

Zo is hij bij de Vitesse Voetbal Academie op trainingscentrum Papendal coördinator scheidsrech­ters en gastheer. Voorheen was hij tien jaar lang teammanager bij de A-jeugd en Jong Vitesse. Daar­naast is hij al veertig jaar consul bij de Arnhemse profclub. Ruim een jaar geleden werd hij be­noemd tot Zilveren Vitessenaar .

Ook is Van der Horst al bijna 35 jaar toernooileider van de Arn­hem Cup, het jaarlijkse voet­baltoernooi. Naast zijn enorme verdienste voor Vitesse en zijn prominente rol bij de Arnhem Cup, is hij ook lid van verdienste bij Arnhemse Boys. Bijna veertig jaar was hij verbonden aan de club. Niet alleen als voetballer, maar ook bekleedde hij er tal van functies.

Daarnaast groeide Van der Horst in al die jaren uit tot een gerespec­teerd scheidsrechter. Hij floot ruim dertig jaar wedstrijden in het amateurvoetbal en tien jaar zaalvoetbal. Deze vrijdag hoopt Van der Horst na twee maanden afwezigheid weer een kijkje te ne­men op het trainingscentrum van Vitesse. „Er staat een fantastische accommodatie op Papendal. Daar ben ik best trots op.”

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: