31 maart 2012 In de media

‘Mijn neef Leroy raadde me aan om in de Eredivisie te gaan spelen’

Ze hebben nog geen vaste plaats in het eerste elftal bemachtigd, maar Jeffrey Bruma en Patrick van Aanholt zijn nog altijd groeibriljanten van het Londense Chelsea.
De centrale verdediger speelt dit seizoen op huurbasis voor het Duitse Hamburger SV, terwijl vleugelverdediger Van Aanholt sinds januari dit kalenderjaar links in de achterhoede van Vitesse zijn plek heeft veroverd.

Tijdens de eerste seizoenshelft van dit lopende seizoen werd de geboren Bosschenaar uitgeleend aan Premier League-club Wigan Athletic. “Ik sprak destijds met de hoofdtrainer van Chelsea, André Villas-Boas. Hij kwam op mij over als een hele rustige man, die een uitgesproken mening had over mij. Hij zei dat het voor mij goed zou zijn ervaring op te doen bij een club op het hoogste Engelse niveau en volgend seizoen de concurrentie aan te gaan met Ashley Cole”, vertelt Van Aanholt terwijl hij in het Gelredome-stadion onder een brandende zon handtekeningen uitdeelt en op de foto gaat met de jongste jeugd, tijdens de Kids Dag van Vitesse. Van Aanholt trok dus na uitleenperiodes bij Coventry City, Newcastle United en Leicester City naar the Latics. Van Aanholt: “De mensen van de clubleiding vertelden dat ze in mij de eerste linksback zagen en dat ik dus alle wedstrijden zou gaan spelen. Daar kwam helemaal niks van terecht.’’

De interesse tijdens de winterstop vanuit Nederland kwam voor Van Aanholt als een geschenk uit de hemel. “In eerste instantie zou ik naar FC Twente gaan, maar we kwamen uiteindelijk niet tot een overeenkomst. Toen sprak ik uiteraard ook met mijn neef, Leroy Fer, over de Nederlandse competitie. Hij raadde me aan om in de Eredivisie te gaan spelen.” Niet de kampioen van 2010, maar de club die in 2014 de Nederlandse titel wil veroveren werd het volgende station voor de nog altijd pas 21-jarige Van Aanholt.

“Een prettige stap, omdat John van den Brom mij persoonlijk belde en zei dat hij me graag naar Arnhem zag komen. De eerste wedstrijd tegen NEC (0-1 verlies, red.) stond ik nog niet in de basis, maar daarna heb ik bijna alles gespeeld. Vitesse is een club waar ik me goed kan ontwikkelen. We doen het goed met een zevende plaats en de Nederlandse competitie heeft een leuk niveau om op te spelen. Natuurlijk niet vergelijkbaar met de Premier League, maar van iedere periode leer je wat, zowel op het menselijke als op het voetbalinhoudelijke vlak. Door onze manier van voetballen heb ik me echter nog niet van mijn beste kant kunnen laten zien. Ik ben iemand die als verdediger graag opkomt, in dit geval dus aan de linkerkant.”

Zondag zal Van Aanholt waarschijnlijk weer veel moeten verdedigen, als koploper AZ op bezoek komt. “Ik ben een verdediger met aanvallende kwaliteiten. Dat zie je veel bij Nederlandse voetballers die op mijn positie spelen. Het is voor mij echter een voordeel dat ik gedeeltelijk in het buitenland ben opgeleid. Daar ligt het accent meer op het verdedigen als je op backpositie speelt. Ik vind wel dat ik defensief gezien nog een aantal zaken beter onder de knie moet krijgen, maar ik boek progressie.” Het ultieme schoolvoorbeeld van een complete vleugelverdediger heeft Van Aanholt in levende lijve van zeer dichtbij mogen aanschouwen.

“Ashley Cole is de beste linksback ter wereld, nog altijd. Hij was trouwens ook, samen met Didier Drogba en John Terry, degene die mij erg goed heeft opgevangen toen ik naar het eerste werd overgeheveld. Van Ashley heb ik veel geleerd en ik leer nog altijd van hem, als ik de wedstrijden van Chelsea op televisie zie. Tegen Benfica deed hij het uitstekend. Het is een voordeel om met hem te mogen trainen, alleen is hij wel mijn concurrent. Daarom is het moeilijk om terug te keren bij Chelsea.”

“Natuurlijk wordt hij ook ouder en hebben ze een vervanger nodig. Het zou mooi zijn als ik volgend seizoen meer aan spelen zou toekomen bij Chelsea. Maar het is afwachten. We weten nog niet wie de nieuwe trainer wordt, maar ik sta tot 2015 onder contract in Londen. De club geeft me hiermee veel vertrouwen. Het is niet zo dat ik wanhopig wordt door het feit dat ik zo vaak wordt uitgeleend. Dat is namelijk niet vreemd, als je Ashley Cole voor je hebt. Ik ben trots op hetgeen wat ik tot dusver heb meegemaakt.” Eerst richt Van Aanholt zich de komende tijd op Vitesse. “Zondag spelen we tegen AZ, de koploper. Ik wil winnen. En ik durf ook gerust te stellen dat wij de kwaliteiten hebben om nog hoger te eindigen, maar we moeten wel hard blijven werken.’’

Voetbalzone

Hoofdsponsor: