Van Wolfswinkel is scoren nog niet verleerd
Van Wolfswinkel verruilde Vitesse in 2009 voor FC Utrecht. Daar bloeide de talentvolle spits verder op en verdiende hij een transfer naar Sporting Lissabon. In de Portugese hoofdstad maakte hij zich in twee productieve seizoenen immens populair. Norwich City verbrak vervolgens het clubrecord door meer dan 10 miljoen euro voor Van Wolfswinkel neer te tellen.In de Premier League zou het tragisch genoeg bij een veelbelovende treffer in zijn eerste competitieduel blijven.
Walhalla
"Het is niet zo dat ik de Premier League onderschatte", legt Van Wolfswinkel uit. "Voor mij was die competitie het walhalla en ik was vastberaden om ook daar te slagen. De manier van spelen lag me totaal niet. Het heeft niet uitgepakt zoals ik voor ogen had, maar dat betekent niet dat ik er niet alles aan heb gedaan."
Norwich verhuurde de overbodige spits aan het Franse Saint- Étienne. "Dat ging best aardig totdat de voorzitter naar mij toekwam. 'We hebben één spits met transferwaarde. Hij moet straks verkocht worden. Vanaf nu speel je niet meer.' Daar sta je dan."
Het afgelopen seizoen parkeerde Norwich hem in Andalusië, bij Real Betis. "Ook zoiets. Ik zag iedereen daar sneuvelen. Van de coach tot en met de technisch directeur. Op een gegeven moment had ik alleen Rafael van der Vaart nog. Dan ga je wel een keer nadenken. Ik ben ooit begonnen met voetbal omdat ik er heel veel plezier uithaalde. Dat stukje plezier heb ik de laatste drie jaar gemist. Ik wil gewoon elke week lekker ballen."
Vandaar ook zijn keuze om terug te keren bij Vitesse. In de laatste aanval tijdens zijn eerste training laat hij heel even zijn klasse zien. De voorzet komt vanaf rechts en de beoogde eerste spits van Vitesse maakt aanvoerder Guram Kashia het springen met een klein zetje onmogelijk. Van Wolfswinkel kopt in vrije positie naast.
De nieuwe aanvalsleider, die de afgelopen drie jaar slechts zeven treffers maakte, is het scoren toch niet verleerd? "Nee hoor, scoren heb je en houd je. Ik heb te weinig gescoord de laatste jaren, maar het aantal basisplaatsen is ook op twee handen te tellen. Bovendien, als je in Engeland één kans per wedstrijd krijgt, zullen dat er in Nederland vijf zijn."