9 november 2013 In de media

Vitesse voor het eerst in zeven jaar weer koploper

Vitesse is voor het eerst sinds 18 augustus 2006 weer koploper van de Eredivisie. FC Utrecht stelde de Arnhemmers voor de nodige problemen, maar dankzij twee late treffers van Mike Havenaar en Davy Pröpper werd het uiteindelijk alsnog 3-1.
Het team van Peter Bosz komt dankzij de zege op 24 punten en is daarmee twee punten los van AZ, dat zondag nog in actie komt tegen Feyenoord. De Alkmaarders zijn de enigen die Vitesse dit weekeinde nog van de eerste plaats kunnen verstoten.

Met de koppositie als mogelijke beloning vloog Vitesse uit de startblokken. Het noopte FC Utrecht om meteen vol in de achteruit te gaan en dat ging maar ternauwernood goed. Binnen acht minuten claimde de thuisploeg namelijk al tot twee keer toe een strafschop voor overtredingen op Pröpper en Renato Ibarra. Scheidsrechter Pol van Boekel wilde er echter niet aan, maar ging na een halfuur voetballer toch overstag. Nadat Ibarra met een ziedend schot de lat teisterde, legde hij de bal op de stip na een vermeende handsbal van Kai Heerings. Christian Atsu benutte het buitenkansje probleemloos: 1-0.

Utrecht liet zich daarna wel wat meer zien en kreeg een prima gelegenheid om, tegen de verhouding in, langszij te komen. Marko Vejinovic speelde de bal te ver voor zich uit, waarna Guram Kashia te hulp moest schieten om de poging van Steve De Ridder onschadelijk te maken. Het wapenfeit van de bezoekers was echter snel weer vergeten: Pröpper had namelijk de gelegenheid om zijn ploeg al voor rust grotendeels in veilige haven te loodsen, maar zijn schot miste net de juiste richting en vloog naast het doel.

Vitesse was vastberaden om die tweede treffer na rust alsnog snel te forceren en was daar ook bijzonder dichtbij. Atsu dacht zijn tweede van de avond te maken, maar Robbin Ruiter voorkwam dat met een knappe redding. FC Utrecht werd nadien dreigender en met name De Ridder ontpopte zich als een ware plaag. Jan-Arie van der Heijden moest een inzet van de Utrecht-aanvaller van de lijn halen en niet veel later mikte de Belg in het zijnet. Na een handsbal van Kashia in zijn eigen zestien was het alsnog raak: Van Boekel legde de bal wederom op de stip en De Ridder haalde van elf meter de trekker over: 1-1.

De thuisploeg ging daarna op zoek naar een nieuwe voorsprong, maar had het geluk niet aan de zijde. Eerst raakte Patrick van Aanholt de paal met een prachtige knal van afstand en vijf minuten later was Lucas Piazón hetzelfde lot beschoren. De winnende treffer leek dan ook achterwege te blijven, maar vier minuten voor tijd kwam die er alsnog. Na een afgemeten voorzet van Kelvin Leerdam kopte Havenaar fraai de 2-1 binnen. In blessuretijd maakte Pröpper het Arnhemse feestje met een schitterende knal helemaal compleet: 3-1.
 

Voetbalzone / Foto’s SV

Hoofdsponsor: