Johan Cruijf schaal vernieuwd: Landskampioen speelt thuis
Wedstrijd bij de landskampioen
De wedstrijd vindt niet langer jaarlijks in de Amsterdam ArenA plaats, maar speelt zich af in het stadion van de landskampioen. De KNVB organiseert deze wedstrijd in nauwe samenwerking met beide clubs, waarbij de kampioen van de Eredivisie en zijn supporters het thuisvoordeel krijgen. De verwachting is dat de belangstelling voor de Nederlandse supercup hierdoor toeneemt. De bekerwinnaar –in de volgende editie Vitesse- is de bezoekende ploeg en wordt op minimaal net zo’n gastvrije en toegankelijke manier ontvangen als clubs bij de vorige edities van de Johan Cruijff Schaal.
“We zijn de afgelopen twintig jaar erin geslaagd van de Johan Cruijff Schaal een traditie te maken”, geeft Gijs de Jong, operationeel directeur van de KNVB aan. “De officiële aftrap van een nieuw voetbalseizoen, vernoemd naar onze beste voetballer ooit, is een begrip in Nederland. Tegelijkertijd hebben we ons oor te luister gelegd bij supporters en clubs en de verbeterpunten verwerkt in de nieuwe opzet. We houden de traditie dan ook in stand, maar we nemen nu het initiatief om de wedstrijd meer te laten leven onder de clubs en supporters, zodat de supercup qua entourage in de buurt komt van de KNVB Bekerfinale.”
Maatschappelijke karakter
De wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal stond al langer bekend om het sociale karakter, mede door de samenwerking met de Johan Cruyff Foundation. De relatie met de familie en foundation van Johan Cruijff wordt in de toekomstige edities versterkt. Nieuw is dat van elk verkocht kaartje in ieder geval €1,- naar de Foundation gaat. Daarnaast wordt er ieder jaar aandacht gevraagd voor een actueel maatschappelijk thema. Welk thema dat is, wordt met de deelnemende clubs, de Johan Cruyff Foundation en KNVB afgestemd.
Carole Thate, namens de familie van Johan Cruijff en de verschillende aan Cruijff gelieerde initiatieven, waaronder de Johan Cruyff Foundation "We zijn blij met de vernieuwde insteek van de Johan Cruijff Schaal en hopen dat het zal leiden tot een maatschappelijk betrokken maar vooral ook sportief en feestelijk begin van het nieuwe voetbalseizoen. Het is tevens een unieke gelegenheid om zo Johan jaarlijks te eren voor wat hij voor het voetbal en daarbuiten heeft betekend. Daar zijn we heel trots op."
“Deze wedstrijd is bij uitstek een gelegenheid om de maatschappelijke kracht van voetbal te laten zien”, zegt Gijs de Jong. “Samen met de Johan Cruyff Foundation en deelnemende clubs vragen we aandacht voor een actueel maatschappelijk thema. Daarmee proberen we de Johan Cruijff Schaal passend te maken bij het sociale en hartelijke karakter van Johan zelf.”
Gezamenlijk met de clubs
De beslissingen voor de vernieuwingen zijn tot stand gekomen in overleg met de clubs die sinds de invoering van de Johan Cruijff Schaal / Supercup het meest aan deze wedstrijd hebben deelgenomen.
Dat zijn Ajax, PSV, Feyenoord en AZ. Ook bekerwinnaar Vitesse en het technisch platform, het overlegorgaan over de sportief-technische aspecten van het Nederlandse voetbal, zijn betrokken bij het proces.
Algemeen directeur Joost de Wit: “Vitesse gaat in contact treden met de KNVB en de aanstaande kampioen, om te onderzoeken of er meer tickets beschikbaar gesteld kunnen worden aan Vitesse-supporters, omdat we nu al merken dat het animo onder onze aanhang groot is.”