21 september 2011 In de media

Vitesse bekert moeizaam verder na strafschoppen

Vitesse heeft vanavond de volgende ronde van de KNVB-beker bereikt door na strafschoppen te winnen van NAC Breda.

Piet Velthuizen werd uiteindelijk niet alleen Man of the Match, maar ook de held van de thuisclub, die geen moment het niveau kon benaderen van het laatste competitieduel tegen Roda JC. De teruggekeerde doelman stopte de allerlaatste penalty van Tim Gillisen. Vitesse won de serie uiteindelijk met 5-4.

De gastheren en de gasten ontliepen elkaar niet veel. NAC Breda, dat wordt gekweld door financiele zorgen, mag toch tot de zwakkere broeders in de eredivisie worden gerekend.

Voor de beide doelen gebeurde er niet veel, al mocht Vitesse van geluk spreken dat de assistent-scheidsrechter in de 12e minuut hans had geconstateerd van Jordi Buys uit een corner, waar NAC al feest vierde. Na overleg keurde Van Boekel de goal alsnog af. Velthuizen zag er overigens niet goed uit bij de corner. Vitesse, dat zonder Bony aan de aftrap verscheen, kon nauwelijks gevaar stichten.

Na de rust veranderde er niet veel, pas toen Nicky Hofs de tegenvallende Davy Propper (veel te flegmatiek) was komen vervangen, ontwikkelde Vitesse meer druk naar voren. Verder dan schoten voorlangs van Yasuda en Marco van Ginkel kwam de ploeg niet. Na 90 minuten was het nog steeds 0-0.

Aan het spelbeeld veranderde in de verlenging niet veel. Vitesse had het meeste balbezit en moest waakzaam zijn voor counters via de ingevallen Josefzoon. Doelman Ten Rouwelaar van NAC moest alleen handelend optreden bij wat afstandsschoten. In de beslissende strafschoppenreeks werden de eerste 9 pingels overtuigend binnengeschoten, totdat Velthuizen zijn ploeg naar de volgende ronde hielp.

Vitesse moet zich er maar op voorbereiden dat nogal wat ploegen dezelfde tactiek zullen hanteren als NAC: achterover leunend, loerend op de tegenaanval en Vitesse daarmee dwingen het spel te maken. Vanavond kostte dat in ieder geval nog de nodige moeite. De wedstrijd werd bekeken door ruim 11.700 toeschouwers.